Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οικειοποιημένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 24 Σεπτεμβρίου, 2016


Τα ονομάζω έτσι τα σημερινά μεζεδάκια μας για να τιμήσω (από την ανάποδη όμως) την πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας κ. Θ. Πελεγρίνη στη Βουλή, στην ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Παραδόξως, δεν θεωρώ σοβαρό λάθος τη χρήση της λέξης «οικειοποίηση» ούτε θεωρώ ότι δείχνει αντισημιτισμό ή ότι είναι ένα μόλις βήμα πίσω από τον νεγκασιονισμό (την άρνηση του Ολοκαυτώματος) όπως αμετροεπώς απεφάνθη το Ποτάμι. Η ομιλία του Θ.Π. διαπνέεται από συμπάθεια για τον λαό των Εβραίων και η λέξη «οικειοποίηση» δεν έχει μόνο αρνητικές σημασίες -όπως οι παρεμφερείς «ιδιοποίηση» και «σφετερισμός». Οικειοποιείσαι κάτι όταν το κάνεις δικό σου και ταυτίζεσαι μαζί του (ή το ταυτίζεις με σένα).

* Θεωρώ όμως εντελώς λαθεμένη και αδιέξοδη την πρόταση να «οικειοποιηθούμε» (με όποιαν σημασία της λέξης θέλετε) τη λέξη «καταστροφή», εμείς οι Έλληνες, και να επιχειρήσουμε τη διεθνή προβολή μας ως ο αιωνίως κατατρεγμένος λαός. Εκτός του ότι δεν ισχύει, εκτός του ότι το βρίσκω προσβλητικό, δεν είναι και τόσο καλό για τον τουρισμό, θαρρώ. Να κάνουμε brand-name την καταστροφή, είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

* Αλλά ο κ. Πελεγρίνης κατάφερε να χωρέσει στην ομιλία του και καναδυό πραγματολογικά ή λογικά λάθη που μπορούν να χαρακτηριστούν και μαργαριτάρια. Καταρχάς, έχουμε την πολύ προβληματική διατύπωση ότι «Το 31 π.Χ., μετά την μάχη του Ακτίου, καταλύεται το ελληνικό κράτος. Στον χάρτη δεν υπάρχει πουθενά πλέον ελληνικό κράτος. Υπάρχουν διαδοχικά η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, η βυζαντινή αυτοκρατορία, η οθωμανική αυτοκρατορία.»

Ώστε το 31 π.Χ. καταλύθηκε «το ελληνικό κράτος»; Ήταν ελληνικό το κράτος που καταλύθηκε και ήταν «το» ελληνικό κράτος; Πολύ προβληματική τη βρίσκω αυτή την τοποθέτηση.

(Παρεμπιπτόντως, κάποιος έψαξε στον χάρτη και βρήκε ότι το ελληνοϊνδικό βασίλειο του Στράτωνος του Β’ υπήρχε και μετά το Άκτιο, μέχρι την πρώτη δεκαετία της χρονολογίας μας).

* Ακόμα πιο προβληματική βρίσκω τη διατύπωση: «Αυστηρή νομοτέλεια δεν υπάρχει και στη φύση ακόμη, όπως μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από τις συνεχείς ανατροπές των νόμων της φύσης, οι οποίες αποτυπώνονται στην ιστορία της επιστήμης»

Αυτό το βρίσκω ολοφάνερα λάθος. Στην ιστορία της επιστήμης δεν βρίσκουμε συνεχείς ανατροπές των νόμων της φύσης αλλά συνεχείς ανατροπές της δικής μας ατελούς αντίληψης για τα φυσικά φαινόμενα. Δεν έπαψε ο Ήλιος να γυρνά γύρω από τη Γη, εμείς πάψαμε να πιστεύουμε ότι ισχύει αυτό.

* Και προχωράμε στα υπόλοιπα μεζεδάκια της πιατέλας.

Ο αμφίσημος τίτλος της εβδομάδας στο Capital.gr: Ελεύθερος αφέθηκε ο Στέφανος Χίος, δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση στον Χ.Σπίρτζη

Ποιος διώκεται για δυσφήμιση; Ο Χίος ή ο Σπίρτζης; Θα μπορούσε να είναι και το δεύτερο, αφού ο (κατά δήλωσή του) δημοσιογράφος άσκησε και αυτός μήνυση στον υπουργό -αλλά είναι το πρώτο, όπως δεν προκύπτει από τον τίτλο.

* Μιλούσαν την Τετάρτη στην ΕΡΤ για τα θρησκευτικά και λέει ο δημοσιογράφος:
«Υπάρχει τεράστιος πλούτος στα θρησκευτικά βιβλία. Θα μπορέσουν τα παιδιά να ενσκήψουν σε αυτόν τον πλούτο;»

Το έχουμε ξαναπεί, και θα χρειαστεί να το ξαναπούμε. .Άλλο είναι το εγκύπτω ( < αρχ. κύπτω, σκύβω) στην μελέτη, άλλο είναι το ενσκήπτω, που το χρησιμοποιούμε για μια ξαφνική καταιγίδα. Από την ΕΡΤ θα περιμέναμε λιγότερη τσαπατσουλιά.

* Όπως θα ξέρουν οι τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου, μου αρέσει να χρησιμοποιώ το πρόθημα ηλε- ως απόδοση του e- κι έτσι γράφω «ηλεμήνυμα, ηλεβιβλίο, ηλεφημερίδα» κτλ. Τις προάλλες, ο συντάκτης της Lifo παρέθεσε στη στήλη του ένα απόσπασμα από δικό μου άρθρο (το άρθρο για το κλείσιμο του Ελευθερουδάκη), αλλά… διόρθωσε το «ηλεβιβλίο» σε… «τηλεβιβλίο»!

Καταρχάς, όπως έγραψε και ο Νίκος Σαραντάκος, η «απειλή» του ηλεκτρονικού βιβλίου δεν φαίνεται πια τόσο επίφοβη: «Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις τηλεβιβλίων πιάσανε ταβάνι και μειώνονται, ενώ στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλές».

Μα καλά, δεν ξέρει πως όταν βάζεις κάτι μέσα σε εισαγωγικά ΔΕΝ ΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ούτε κατά κεραία; Αν σου φαίνεται λάθος, φίλτατε, βάλε «(sic)» για να δείξεις ότι έτσι το έγραψε ο συγγραφέας. Ή είναι ψιλά γράμματα αυτά;

* Διασκεδαστικό σαρδάμ του Μίλτου Βαρβιτσιώτη που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα «σε μια χώρα απομονωμένη, μια Νότια Κορέα«.

Κάπου στο Τουίτερ, όπου είδα και το στιγμιότυπο, πρόσεξα πως τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη τον έγραφαν «Μίλκος». Περίεργο λάθος.

kardia* Φίλος μου στέλνει την εικόνα αριστερά, με το μήνυμα που εμφανίζεται σε κάποιον ιστότοπο ως ευχαριστήρια αναγνώριση των σχολίων των επισκεπτών.

Eυχαριστουμε. Παίρνουμε τα σχόλιά σας για την καρδιά.

Και ο αναγνώστης που το διαβάζει παίρνει υπογλώσσια για την καρδιά.

* Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά οι επιδόσεις της καθ’ημάς φιλελεύθερης παράταξης στον μακαρθισμό θα έκαναν τον γερουσιαστή Μακάρθι να πρασινίσει από τη ζήλεια. Μετά το περσινό κρούσμα με το έργο «του Σάββα Ξηρού» και το πρόσφατο με την παρουσία του Τόνι Νέγκρι στην έκθεση Documenta, ύστερα από ομοβροντία άρθρων από Πρώταγκον, Άθενς Βόις, τον γραμματέα της ΟΝΝΕΔ και το υπόλοιπο φιλελευθεράτο, ματαιώθηκε το προγραμματισμένο ανέβασμα θεατρικού έργου του μπλόγκερ Πιτσιρίκου στο Θέατρο Τέχνης.

Πριν ανέβει βέβαια, και χωρίς να το έχουν δει -αλλά ο συγγραφέας του έχει μπει στη μαύρη λίστα για ένα τουίτ που είχε γράψει πριν από 6 χρόνια, που θεωρήθηκε ότι χλευάζει τους νεκρούς της Μαρφίν.

Ο Πιτσιρίκος δεν έχει μόνο συμπάθειες στον κυβερνοχώρο, και προσωπικά σπάνια τον διαβάζω (αν και θα ομολογήσω -αλλά μην το πείτε παραέξω- πως κάποια από τα γραφτά του μού αρέσουν). Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, ούτε αν συμφωνώ πολιτικά μαζί του (διαφωνώ). Είναι ότι στέφθηκε με επιτυχία μια ακόμα στυγνή προσπάθεια λογοκρισίας, που πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση προκαλεί και άλλα δέκα ή εκατό λογοκριτικά κρούσματα που δεν τα βλέπουμε. Διότι ο κάθε υπεύθυνος προγράμματος και ρεπερτορίου αυτολογοκρίνεται και αποφεύγει να αναθέσει δουλειά σε οποιονδήποτε έχει έστω και την παραμικρή πιθανότητα να έχει ενοχλήσει τους μακαρθικούς μας.

 • Και το μεζεδάκι που συνόδεψε τη θλιβερήν αυτήν υπόθεση, η ακλισιά της εβδομάδας από τη μπογδανοεκπομπή του Σκάει, όπου η… πολιτιστική ρεπόρτερ μιλάει (γύρω στο 0.40) για το ιστορικό θέατρο του Κάρολος Κουν ενώ ο συντονιστής της εκπομπής γεμίζει γλίτσες την οθόνη:

* Και κλείνω με κάτι που έγραψα στο Φέισμπουκ για την είδηση που προκάλεσε αίσθηση, την καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση επειδή πλαστογράφησε το πιστοποιητικό σπουδών της -και έβαλε ΣΤ Δημοτικού αντί για Ε’ Δημοτικού.

 Ή ποτέ σου δεν τις έφαγες, ή ποτέ σου δεν τις μέτρησες (*)

Μια καθαρίστρια καταδικάστηκε στη Λάρισα σε 15 χρόνια φυλάκιση επειδή το 1996 προσλήφθηκε με πλαστογραφημένο πιστοποιητικό φοίτησης στο δημοτικό (από Ε’ Δημοτικού το έκανε ΣΤ’)

Μεταφέρω εδώ με επιφύλαξη ένα σχόλιο που διάβασα σε αλλον τοίχο, σχόλιο επισκέπτη που λέει ότι παρακολούθησε τη δίκη:

Η δίκη έγινε στη Λάρισα αλλά η εργαζόμενη δούλευε στον δήμο Βόλου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή της κατηγορουμένης, επειδή το αδίκημα της πλαστογραφίας τελέστηκε το 1996 και έχει παραγραφεί. Οι τρεις δικάστριες όμως θεώρησαν ότι κάθε μήνα που εισέπραττε τον μισθό της η εργαζόμενη τελούσε αδίκημα, επομένως την καταδίκασαν.

Θυμίζω ότι οι υπουργοί του χουντικού καθεστώτος κρίθηκε ότι διέπραξαν στιγμιαίο αδίκημα κι έτσι δεν είχαν καμιά δικαστική συνέπεια μετά τη μεταπολίτευση. Αλλά το έχουμε πει για τους νόμους που είναι σαν τον ιστό της αράχνης, πιάνουν τα μυγάκια κι αφήνουν τα μεγάλα θηρία.

(*) Όσο για την ποινή, ένας παροιμιόμυθος λέει πως όταν ο κατής καταδίκασε έναν παραβάτη σε 50 βουρδουλιές, εκείνος του απάντησε «Ή ποτέ σου δεν τις έφαγες, ή ποτέ σου δεν τις μέτρησες»

* Ή μάλλον, κλείνω με μια ερώτηση προς όλους, γλωσσικού χαρακτήρα.

Σε μια γλωσσολογική ομάδα του Φέισμπουκ, φίλος έφερε τη λέξη «γιουβαρελάκια» που την είδε γραμμένη στον κατάλογο εστιατορίου, αντί για τον συνηθισμένο τύπο «γιουβαρλάκια».

Σκέφτηκε ότι επρόκειτο για λεξιπλασία ή λογοπαίγνιο του εστιάτορα -εγώ όμως θυμάμαι πως η γιαγιά μου η Μυτιληνιά, που δεν ήταν και λαϊκός άνθρωπος (ήταν, θέλω να πω, μορφωμένη), επίσης έλεγε «γιουβαρελάκια», οπότε θεωρώ πιθανότερο να λέγεται ευρύτερα ο τύπος και να μην είναι λογοπαίγνιο. Ρωτάω λοιπόν αν σας είναι οικείος ο τύπος «γιουβαρελάκια», αν τον χρησιμοποιείτε ή τον έχετε ακούσει.

190 Σχόλια προς “Οικειοποιημένα μεζεδάκια”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Σάββατο σήμερα, Νικοκυρη, οπότε μέσα στις εργασίες καθαριότητας, σκουπίζω και το μόνιτορ με το βίντεο που έβαλες κι έτσι δε σου το χρεώνω σαν έξτρα δουλειά που προκάλεσες εσύ. 🙂

 2. spiral architect said

  Ενέσκηψεν φθινοπωράκι.
  Καλημέρα.

 3. LandS said

  Και η μάνα μου γιουβαερελάκια έλεγε. Και δεν της αντιμιλούσα ποτέ.

 4. Γς said

  Καλημέρα

  >μια χώρα απομονωμένη, μια Νότια Κορέα

  Πάντα σκόνταφτα πάνω στο Νότιος και North.
  Ελεγα Νορθ Αφρικα την Νότια Αφρική και Νότιο ότι ήτν Νορθ.

  Και κάπως χαίρομαι όταν βλέπω κι άλλους να την πατάνε έτσι 😉

 5. Πέπε said

  -You, βαρελάκια!
  -You βαρελάκια;; Because???

 6. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  Είτε γιουβαρλάκια είτε γιουβαρελάκια, έδωσες ιδέες για σήμερα το μεσημέρι 🙂 🙂

  (Υ.Γ. και τα δύο τα έχω ακούσει/χρησιμοποιήσει, το δεύτερο περοσσότερο, και πολλές φορές το συνάντησα και σαν γιοβαρ*λάκια)

 7. Γς said

  1:

  >σκουπίζω και το μόνιτορ με το βίντεο που έβαλες

  Και μου θύμησες το σχόλιο σε μια βρετανική εφημερίδα ενός εξυπνάκια. Οτι του λέρωσαν την τηλεόραση οι Ελληνες. Για κάποιο ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

 8. Νίκος Κ. said

  Είναι άραγε μεζεδάκι; (σχετικό με το σχέδιο Νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές).
  Διαβάζουμε στο ESOS: Η δημοσιοποίηση μέρους του Σχεδίου Νόμου, προκάλεσε έντονες άτυπες αντιδράσεις στο χώρο των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (http://www.esos.gr/arthra/46358/syskepsi-gia-shedio-nomoy-gia-ta-metaptyhiaka-kai-didaktorika-sto-yp-paideias )

  «Έντονες άτυπες αντιδράσεις». Τι εννοεί ο ποιητής; Μήπως τις αντιδράσεις αυτών που έχουν μάθει να κινούνται παραθεσμικά, επειδή ενοχλούνται που μπαίνει όριο στο ποσό των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα («δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού» );

 9. Γς said

  6:

  >Είτε γιουβαρλάκια είτε γιουβαρελάκια, έδωσες ιδέες για σήμερα το μεσημέρι

  Ο Γιάννης [που χαλάει τη πιάτσα] θα μαγειρέψει σήμερα 😉

 10. gpoint said

  Σαφώς γιουβαρελάκια, μάλλον από το γκιούλ και βαρελάκια λόγω σχήματος !

 11. Γς said

  >αλλά ο συγγραφέας του έχει μπει στη μαύρη λίστα για ένα τουίτ που είχε γράψει πριν από 6 χρόνια, που θεωρήθηκε ότι χλευάζει τους νεκρούς της Μαρφίν.

  Διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο

  Η Παπαχρήστου που της στέρησαν την συμμετοχή στους Ολυμπιακους για ένα τουίτ με τον κώνωπα του Νείλου που θεωρήθηκε ότι χλευάζει τους μαύρους

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Το χειρότερο απ’ όλα στην υπόθεση Πελεγρίνη είναι η απέλπιδα προσπάθειά του να τα μπαλώσει με τη γνωστή φτηνιάρικη καταγγελία περί διαστρέβλωσης των λεγομένων του από κακόβουλους κύκλους. Όσο για την εκ παραδρομής επαναλαμβανομένη χρήση της «οικειοποίησης» αντί της «ανάδειξης» από έναν πρύτανη και προφέσορα της φιλοσοφίας, το αφήνω ασχολίαστο.
  Μεζεδάρα θεωρώ και τη δήλωση της Φωτίου ότι ο Τσίπρας είναι από τους ηγέτες που μας προκύπτουν κάθε εκατό χρόνια. Αν είναι μεζεδάκια οι γλωσσικές αστοχίες, αυτή η μπαρούφα μεγατόνων τι είναι;
  Όσο για τους καθ’ ημάς βλαχοφιλελέδες, αλλά και για όλη αυτή τη φάρα διεθνώς, ελευθερία είναι μόνο η ασυδοσία του κεφαλαίου και των αγορών. Όλα τα άλλα είδη ελευθερίας τούς είναι ενοχλητικά και γι’ αυτό δεν με ξαφνιάζουν καθόλου οι λογοκριτικές τους επιδόσεις. Από κόρακες κρα θ’ ακούσεις.

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις απαντήσεις στη μικρή μας έρευνα.

  12 Αυτό της Φωτίου είναι παλιό (αν ειπώθηκε βεβαια έτσι)

  8β Αυτό θα εννοεί.

 14. Γς said

  >Όσο για την ποινή, ένας παροιμιόμυθος λέει πως όταν ο κατής καταδίκασε έναν παραβάτη

  Κατής. Ο δικαστής στα τούρκικα. Λεγεται κι έτσι. Καδή τον ξέρω εγώ

  Και θυμήθηκα το δικαστή στο Ναύπλιο την εποχή του Καποδίστρια:

  http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_15.html

 15. atheofobos said

  Στην περίπτωση Πιτσιρίκου δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για λογοκρισία επειδή 2-3 έγραψαν εναντίον του συγγραφέα και όχι του έργου το οποίο κανένας μας δεν το ξέρει.
  Η αυτολογοκρισία επίσης είναι κάτι που δεν διαπιστώνεται και ούτε αποδεικνύεται εύκολα .
  Τέλος η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι «περί όνου σκιάς» γιατί θα ανέβει τελικά το έργο του πιτσιρίκου στο Θέατρο Τέχνης.
  http://pitsirikos.net/2016/09/%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF/

 16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Η γιαγιά μου τα ἐλεγε «γιουβερλάκια» κι έτσι τα έλεγα κι εγώ μικρός. Άλλαξα όταν τα πρωτάκουσα «γιουβαρλάκια» σε μια ελληνική ταινία

 17. cronopiusa said

  Εκείνη δεν ήταν στα μητρώα φοιτητών της Καθαριστικής Σχολής La Sapienza, ούτε κατήγγειλε ότι άγνωστοι δράστες διέρρηξαν το σπίτι των γονιών της και αφαίρεσαν τη σφουγγαρίστρα του σχολείου.

  …. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες είχε διαβιβαστεί στην Υπηρεσία του Υπαρχιφύλακα η ανάκληση της Απόφασης πρόσληψης του στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε καταθέσει παραποιημένο απολυτήριο Λυκείου. ανάκληση της Απόφασης πρόσληψης του στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε καταθέσει παραποιημένο απολυτήριο Λυκείου.

  Ανακλήθηκε ο διορισμός του γιατρού – μαϊμού

  Λ. Ρακιντζής: Το αδίκημα του γιατρού χωρίς πτυχίο Ιατρικής έχει παραγραφεί

  Καλό κουράγιο και καλή σας μέρα!

 18. atheofobos said

  Το σωστό λινκ
  http://pitsirikos.net/2016/09/%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF/

 19. Γς said

  13:

  >Αυτό της Φωτίου είναι παλιό (αν ειπώθηκε βεβαια έτσι)

 20. Λεύκιππος said

  Δηλαδή, το «….Θα μπορέσουν τα παιδιά να ενσκήψουν σε αυτόν τον πλούτο;» είναι κανονικά «…Θα μπορέσουν τα παιδιά να εγκύψουν σε αυτόν τον πλούτο;» Μάλιστα, αλλά κι εμένα δεν μου ‘ρχεται εύκολα.

  Ο Πελεγρίνης -που δεν είναι η ιδιαίτερη συμπάθειά μου- σχολιάζεται, επειδή αναφέρεται σε «ελληνικό κράτος» το 31 πΧ. Μα δεν είναι σωστό να ψάχνουμε για κράτος με τα σημερινά δεδομένα, όταν αναφερόμαστε σε εκείνη την εποχή. Απλά νομίζω ότι η έκφραση ελληνικά κράτη, είναι ότι πλησιέστερο νοηματικά για να αποδώσει την κατάσταση εκείνη την εποχή. Πως αλλιώς μπορεί να αποδοθεί, περιγραφεί η κατάσταση ;

  Αντίθετα αυτό που περνάει στο ντούκου κατά την άποψή μου, είναι το «Το 31 π.Χ., μετά την μάχη του Ακτίου, καταλύεται το ελληνικό κράτος». Πρώτον στο Άκτιο δεν έγινε μάχη αλλά ναυμαχία και δεύτερον αντιπαρατίθονταν δύο ρωμαϊκοί στρατοί, να το πω έτσι, και κανένα «ελληνικό κράτος με οποιαδήποτε έννοια».

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  17. Ο Ουγκώ στους «Άθλιους» έχει μιλήσει για τους Ιαβέρηδες δικαστές που εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους Αγιάννηδες και την επιείκειά τους στους αξιοσέβαστους μεγαλόσχημους.

 22. cronopiusa said

 23. Στην ιστορία της επιστήμης δεν βρίσκουμε συνεχείς ανατροπές των νόμων της φύσης αλλά συνεχείς ανατροπές της δικής μας ατελούς αντίληψης για τα φυσικά φαινόμενα.

  Πολύ εύστοχο Νίκο!

 24. sarant said

  15 Αρχιμήδη, αυτό το άρθρο του Πιτσιρίκου είναι σατιρικό. Διάβασέ το.

  20α Συνήθως το ‘εγκύψω’ χρησιμοποιείται για ένα πρόβλημα, στο οποίο χρειάζεται να εγκύψουμε για να το μελετήσουμε και να το λύσουμε. Για τον πλούτο των κειμένων μπορεις να βάλεις και άλλα ρήματα -όχι πάντως το ενσκήπτω.

 25. Πέπε said

  @20:
  > > Δηλαδή, το «….Θα μπορέσουν τα παιδιά να ενσκήψουν σε αυτόν τον πλούτο;» είναι κανονικά «…Θα μπορέσουν τα παιδιά να εγκύψουν σε αυτόν τον πλούτο;» Μάλιστα, αλλά κι εμένα δεν μου ‘ρχεται εύκολα.

  Παρομοίως:
  Το «εγκύπτω» είναι ένα σπάνιο λόγιο ρήμα, τόσο σπάνιο που δεν το βρίσκω και πολύ πιθανό να είναι αυτό που παρασύρει όσους χρησιμοποιούν λανθασμένα το «ενσκήπτω». Νομίζω ότι πολύ απλά ο άλλος ακούει σκύπτω, σκέφτεται ότι θα σημαίνει σκύβω, ακούει και μια πρόθεση, και βγάζει ένα νόημα που θα έστεκε ωραιότατα, αν δεν ήταν λάθος από πολλές μεριές. Ιδίως στο συγκεκριμένο παράδειγμα, που είναι και προφορικό. (Δε φαίνεται το ήτα.)

 26. κουτρούφι said

  Η ρήση της Φωτίου μού θύμισε ένα ποιητικό-έτσι λέγονται στη Σίφνο οι μαντινάδες-που τραγουδήθηκε σε γάμο, στα τέλη της δεκαετίας του 70. Απευθυνόταν στη νύφη και επαινούσε το γαμπρό:

  Τασία, ήπηρες παιδί από τα μετρημένα
  τέτοια παιδιά θα γεννηθούν στα χίλια χρόνια, ένα

 27. sarant said

  25 Ναι, έτσι γίνεται.

  26 Αυτός είναι κι άλλος ένας στην Πόλη, λέγανε παλιά

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  20. Συμμετείχε και η Κλεοπάτρα με τον στόλο της, βασίλισσα του πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Παρόλο που ήταν κούφια λόγια πια αυτές οι βασιλείες.

 29. Λ said

  Η οικειοποίηση είναι προφανώς αρνητική λέξη και όταν λέμε οι σιωνιστές οικειοποιήθηκαν το ολοκαύτωμα τους κατακρίνουμε γιατί ξέρουμε ότι δεν ήταν μόνο οι Εβραίοι που το υπέστηκαν αλλά και οι τσιγκάνοι, οι ομοφιλόφιλοι και άλλοι.

 30. raf said

  Καλή σας μέρα!
  Νικοκύρη, κάθε μέρα σε διαβάζω πλέον, ε, έχω αρχίσει να υιοθετώ γλωσσικούς σου τρόπους. Ένας ανοιχτός προβληματισμός μου όμως, μιας και συχνάζω και σε φόρουμ τεχνολογικού ενδιαφέροντος, είναι η απόδοση ξένων λέξεων με το ελληνικό αλφάβητων – τάσσομαι υπέρ, αλλά ποια είναι για ‘σένα τα όρια; Και αφορμίζομαι από το άθικτο «brand-name» που διάβασα στη σημερινή δημοσίευση. Υπάρχει σχετικό άρθρο ή σκοπεύεις να γράψεις κάποιο;

 31. cronopiusa said

  Ο εμπρησμός του τραπεζικού καταστήματος της Marfin – 3 εγκλήματα που αφήνουν ηθικά έκθετη και υπόλογη τη διοίκηση της Marfin

  Το the Mall και η ικανότητα του Λάτση να βλέπει το μέλλον

 32. Παναγιώτης Κ. said

  «Οι τρεις λοιπόν δικάστριες…την καταδίκασαν».
  Θέλω να γράψω σχόλιο αλλά πρέπει να το προσπαθήσω ώστε να μη χαρακτηριστώ αντιφεμινιστής, σεξιστής και δεν ξέρω τι άλλο και γιαυτό, σταματώ εδώ.

  Φίλη μου δικάστρια σε διοικητικά δικαστήρια, που την έβλεπα να γράφει ασταμάτητα , την ρώτησα. Μα καλά η κύρια δουλειά δεν γίνεται στο δικαστήριο; Όχι μου απάντησε. Η κύρια δουλειά είναι να ψάχνω κώδικες και νομολογία και να τα ταιριάξω.

  Αν πω μηχανική απόδοση δικαιοσύνης γίνομαι υπερβολικός;

  (Ενσωμάτωσα το δικάστρια στον λεξιλόγιο του λεξικού που έχει ο υπολογιστής. Τέρμα τα κοκκινίσματα. 🙂 )

 33. Παναγιώτης Κ. said

  @24β. Είναι αυτή η σαγήνη της λόγιας γλώσσας που μας βγάζει έξω από το…γήπεδο της γλώσσας. 🙂

 34. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Εντάξει, στην ΕΡΤ θέλαν να πουν απλώς «να σκύψουν σε αυτό τον πλούτο», είναι ίσως το πιο ταιριαστό με αυτό τον…ήχο, αλλά είναι να μη σε φάει ο διάολος του καλλωπισμού…

 35. Λ said

  Με την ευκαιρία που αναφέρθηκε ο νεγκασιονισμός να πω ότι προχθές είδα στο φβ τον πλαγιαρισμό. Νόμιζα η λογοκλοπή που χρησιμοποιούμε εδώ και καιρό μας κάλυπτε αλλά ο πλαγιαρισμός αφορά και τις ταινίες, τις διαφημίσεις και τις ιδέες γενικότερα. Εδώ ξέρω δύο πολύ καλές φίλες των καλών τεχνών που σκοτώθηκαν μεταξύ τους για μια ιδέα. Τωρα που είναι της μόδας τα κινούμενα σχέδια στις καλές τέχνες πολλοί καλιτέχνες τσακώνονται ποιος σκέφτηκε πρώτος να υιοθετήσει το ανιμέσιον στα εικαστικά σαν μορφή τέχνης (δεν μιλώ για τον κινηματογράφο εδώ που είναι εντελώς διαφορετικός κλάδος). Ετσι δεν ξέρω, να πω ναι στον πλαγιαρισμό ή όχι;

 36. Ετσι που διαβάζω την ομιλία του Πελεγρίνη, καταλαβαίνω κι εγώ ότι εννοούσε πως οι Εβραίοι οικειοποιήθηκαν τη λέξη «ολοκαύτωμα», την έκαναν δηλαδή να παραπέμπει πρωτίστως στο διωγμό που υπέστησαν από τους Ναζί. Δεν είπε όμως τις λέξεις «τη λέξη», και στο γραπτό κείμενο δεν έβαλε εισαγωγικά, οπότε όποιος δεν τον παρακολουθήσει προσεχτικά μπορεί να το καταλάβει και με την άλλη έννοια, που ανέφερε η Λ.
  Η λέξη «ολοκαύτωμα» προϋπήρχε βέβαια (προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη), και στα ελληνικά τη λέγαμε κυρίως για το Αρκάδι, νομίζω όμως ότι η διεθνής χρήση της ειδικά για το διωγμό των Εβραίων από τους Ναζί χρονολογείται από το τέλος της δεκαετίας του 1960. Ιδού (ζοφερό) θέμα για (ενδεχομένως επετειακό) άρθρο…

 37. Λ said

  32. Εμείς λέμε δικαστίνα

 38. spatholouro said

  γιουβαρλάκια/γιουβαρελάκια

  Βλέπω και τους 2 τύπους δέχονται Babis και επίτομο Δημητράκου.
  Επίσης ο Κοσμάς Πολίτης στο «Τέρμα» γιουβαρελάκια

 39. Παναγιώτης Κ. said

  Αυτό για τους νόμους της φύσης και τις ανατροπές της δικής μας αντίληψης με προβληματίζει…

 40. gbaloglou said

  31α Η έκφραση «κάποιος τρελαμένος φασίστας κάθε ιδεολογίας» … τα λέει όλα! 😦

 41. Λ said

  36. Για μένα είναι ξεκάθαρο, οικειοποιούμαι σημαίνει πέρνω κάτι που δεν είναι δικό μου και δεν μου χάρισαν στα γενέθλιά μου.

 42. atheofobos said

  24
  Στο πρόγραμμα του θεάτρου και στο έργο Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία που θα παιχτεί από 20 Ιαν -9 Απριλίου αναφέρεται ο Πιτσιρίκος.
  Οπότε δεν είναι σατιρικό το κείμενο του και δεν πιστεύω ότι το θέατρο δεν θα είχε διορθώσει το πρόγραμμα του μετά τον σχετικό ντόρο.
  http://www.theatro-technis.gr/sezon-2016-2017/

 43. Αυτός που ήθελε να μπορούν τα παιδιά να ε***ψουν στα θρησκευτικά κείμενα τί ακριβώς είχε άραγε στο νου του; Τον Αγαθάγγελο, όπου καλύτερα να μην εγκύψουν, ή τους Πατέρες, όπου αντικειμενικά ποτέ δεν μπορούσαν παιδιά να εγκύψουν; Εκτός αν εννοεί την Αγία Γραφή, που μια γνώση του περιεχομένου της αποτελεί απαραίτητο πνευματικό εφόδιο του μορφωμένου Ευρωπαίου και είναι προσιτή και σε παιδιά.

 44. cronopiusa said

  Πλαστογράφηση πτυχίων; Μια περίπτωση (με σχόλια και καταδίκη)

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλήθεια, μια που αναφέρθηκε η ΕΡΤ και οι ελληνικούρες, η Βίκυ Φλέσσα πού βρίσκεται; 😜
  Και κάτι που δεν είναι μεζεδάκι : πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία του κυπέλλου πρωταθλητριών (συν τσουλού) και εικοστή πρώτη συνολικά, ποια άλλη, η Πανάθα! Ας εγκύψουν σ’ αυτό οι νεόπλουτοι αμφισβητίες. 💚

 46. Πέπε said

  35:
  Όχι.

  Ναι μεν έχει μια λογική να πεις ότι η λογοκλοπή είναι κλοπή λόγου κι όχι οποιασδήποτε άλλης μορφής πνευματικής ιδιοκτησίας, οπότε για τις άλλες μορφές χρειαζόμαστε μια άλλη λέξη, ενώ στα αγγλικά καλύπτονται με το plagiarism που δε σε δεσμεύει σ’ ένα πολύ στενό πεδίο (παρεμπ., διαβάζω ότι προέρχεται από το λατ. plagiarius = απαγωγέας!!).

  Ο λόγος που παρά ταύτα επιμένω στο όχι είναι διότι υποψιάζομαι ότι στην πραγματικότητα αυτοί που υιοθέτησαν το «πλαγιαρισμός» απλώς το πέρασαν για ελληνική λέξη, όταν το συνάντησαν σε αγγλικά κείμενα. Έχει ελληνική ρίζα βέβαια, αλλά ούτε υπάρχει στα ελληνικά ούτε είναι δυνατόν να το καταλάβει κανείς αν δεν το ξέρει ήδη ως αγγλική λέξη.

 47. Κακό πράμα βεβαίως η πλαστογραφία, αλλά γιατί να χρειάζεται απολυτήριο Δημοτικού η καθαρίστρια; Να μην είναι ντιπ αναλφάβητη, ναι, το καταλαβαίνω, αλλά και Ε´ ή και Δ´ Δημοτικού δεν αρκεί;

 48. Το να αμφισβητείς ότι η κλοπή μουσικού θέματος ή ιδέας βιβλίου συνιστά λογοκλοπή με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται περί λόγου μου θυμίζει αυτούς που επικρίνουν τους «παντρεμένους» άντρες ή την «υιοθεσία» κοριτσιών. Το σημασιολογικό πεδίο των λέξεων συχνότατα διευρύνεται πέρα από αυτό που υποδεικνύει η ετυμολογία τους.

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  Γς, Να σας ζήσει το Γουσουδάκι!

 50. cronopiusa said

  Η αγγελία μητέρας που ζητά δασκάλα για την κόρη της και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων

 51. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Click to access PWAPR03webb.pdf

 52. nikiplos said

  32@, κάποτε έμπειρος και «ευέλικτος» δικηγόρος (περιττό να πω μεγάλο-) μου είχε πει: «πες εσύ τι θέλεις να γίνει – σε λογικά πλαίσια – και τους νόμους θα τους βρούμε εμείς»… περιττό να αναφέρω την έκβαση της υπόθεσης…

  Να προσθέσω ότι το «Μίλκος» είναι παρατσούκλι γνωστό εδώ και χρόνια – και από τα χρόνια της ΔΑΠ του μιλένιουμ για τον δανδή υιό του μπαρμπα-Γιάννη. Προκύπτει από το Μίλκο, γνωστή φίρμα σοκολατούχου γάλακτος, η Μπέλου θα έλεγε «σοκολατόπαιδο».

  Στο προκείμενο της λογοκρισίας το σωστό είναι να είμαστε πάντοτε κατά, να συμπληρώσω όμως τον Γσ, ότι την κα Παπαχρήστου (κακώς κατά τη γνώμη μου, το είχα δηλώσει και τότε) την έκοψαν αρκετά πριν αναλάβει η ΠΦΑ. Τέλος είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι τηλεδικηγόροι, τηλεβόες, τηλε-ειδικοί επιβάλλουν την τηλε-ηθική (με όρους Φώσκωλου) της κοινωνίας.

 53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47. Δεν το παρακολούθησα αλλά ίσως έτσι προηγήθηκε και προσλήφθηκε αντί άλλου/άλλης που δεν είχε τίτλο.Κατοχύρωσε το προβάδισμα δηλαδή.Γνωρίζω τυχαία τέτοια παλιά περίπτωση που διεκδικήθηκε και κερδήθηκε στα δικαστήρια η θέση.

 54. Κατ΄αρχάς και γιουβαρελάκια και -στη Μεσσηνία- χωρίς υποκοριστικό: γιουβαρέλια.

  Μετά, το Ολοκαύτωμα είναι εβραϊκή υπόθεση: οι ναζήδες εξόντωσαν ένα τεράστιο ποσοστό του εβραϊκού λαού. Εξόντωσαν, φυσικά, και άλλους αλλά όχι στο ίδιο ποσοστό.

  Διαβάζω τώρα της Ρίκας Μπενβενίστε για τους Έλληνες Εβραίους που επέζησαν της Κατοχής και των στρατοπέδων. Αυτοί που σώθηκαν απ’ τα στρατόπεδα έμεναν μετά τον πόλεμο σε «στρατόπεδα» εκτοπισμένων (με καλύτερους εννοείται όρους) μέχρι να δουν οι νικήτριες χώρες πού θα τους πάνε. Το τελευταίο στρατόπεδο εκτοπισμένων έκλεισε το 1956!

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Μίλκος.
  Στο τουίτερ, από πολύν καιρό, μόνον έτσι πειραγμένο,γράφουν κάποιοι το Βάρβ.

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τρολιά μυρίζει η αγγελία για αναζήτηση δασκάλας με συνθήκες κωπηλάτη ρωμαϊκής γαλέρας. Τρολιά και σαρκασμό, μάλλον προερχόμενα από συναδέλφους που θέλουν να διεκτραγωδήσουν την απελπισία των αδιόριστων (και όχι μόνο) εκπαιδευτικών. Αυτό πιθανολογώ. Γιατί αν είναι γνήσια η αγγελία, αποδεικνύεται περίτρανα το ποιόν του παροιμιώδους μέσου ανθρωπάκου.

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά, κι αυτή η καθαρίστρια γιατί δεν προσέλαβε κάποιον Αθηναίο μεγαλοδικηγόρο, ώστε να απαλλαγεί, με την «πατρική» παρότρυνση να μην ξανααμαρτήσει. Τόσα λεφτά έβγαλε όλα αυτά τα χρόνια στην παρανόμως κτηθείσα δουλειά της, τι τα ‘κανε; Όλα στα Κέιμαν τα ‘στειλε;

 58. IN said

  Γεια σας κι από μένα!

  Νίκο, μετα-μεζεδάκι, δηλαδή μεζεδάκι σε άρθρο που επισημαίνει μεζεδάκια 🙂 «άσκησε μήνυση» είναι λάθος, η μήνυση κατατίθεται. Προσπαθώ να βρω ποια είναι η λογική αυτής της διάκρισης (αν υπάρχει) γιατί άλλα δικαστικά «πράγματα» (ελλείψει καλύτερης λέξης. Θα μπορούσαμε να πούμε, ίσως «βοηθήματα») ασκούνται, όπως προσφυγή, έφεση, αναίρεση, ανακοπή. Αλλά για την μήνυση δεν λέγεται αυτό. Η μόνη λογική εξήγηση που μπόρεσα να βρω είναι ότι αυτά που «ασκούνται» στρέφονται κατά κάποιας προϋφιστάμενης απόφασης, είτε διοικητικής (προσφυγή, ανακοπή) είτε δικαστικής (έφεση, αναίρεση, ανακοπή). Η μήνυση και η αγωγή κατατίθενται, η αγωγή (παλιομοδίτικα) «εγείρεται» κιόλας. Η ένσταση, πάλι, υποβάλλεται (αν και, θα πει κανείς, κι αυτή κατά κάποιας διοικητικής απόφασης στρέφεται συνήθως). Υπάρχει όμως και ένσταση στο πλαίσιο μίας δίκης, όπου εκεί «προβάλλεται».

  Σε ό,τι αφορά τα γιουβαρ(ε)λάκια, η δική μου γιαγιά, Θεός σχωρέστην, που δεν ήταν και τόσο μορφωμένη (μόνο δημοτικό είχε βγάλει), αν και καλής οικογενείας, θα έλεγα, τα έλεγε (γ)ιβαλάκια. Το αρχικό «γ» εντός παρενθέσεως γιατί, νομιζω, υπήρχε, αλλά στο δικό της ιδίωμα δεν ακουγόταν, επειδή το αρχικό «γ» όταν ακολουθεί φωνήεν δεν προφέρεται.

 59. Anasto said

  Άργησα λιγάκι, οπότε, επειδή μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει μπαγιατέψει, το φέρνω τώρα στο τραπέζι. http://www.ladylike.gr/articles/celebs/kim_kardashian/h-plhrwmenh-diafhmish-ths-kim-stoys-nyt-yper-ths-genoktonias-twn-armeniwn.4280431.html?utm_source=News247&utm_medium=OiGynaikesDiavazoun_home_Main&utm_campaign=24MediaWidget

  Καλό ΣΚ

 60. ππαν said

  Καλημέρα. Εγώ ξέρω ότι προσπαθούμε να μάθουμε σε μαθητες κάθε ηλικίας διάφορα πράγματα και μετά ακούμε από πολυ επίσημο βήμα ότι δεν ισχύουν. Να αποφασίσουν, παρακαλώ, για το θεμα του κράτους!

 61. cronopiusa said

 62. Spiridione said

  42. Δεν είναι αυτό το έργο του Πιτσιρίκου, Βίκτωρ …., είναι το από κάτω. 2017 λέγεται. Πάντως, επίσημη ανακοίνωση από το θέατρο δεν έχει βγει απ’ όσο έχω δει.

  59. ΙΝ, για την αγωγή τουλάχιστον σαφέστατα λέμε άσκηση, έτσι γράφεται και στον Κώδικα, η αγωγή ασκείται με την κατάθεση και την κοινοποίηση. Και για τη μήνυση μπορεί να το πούμε, αν και συνήθως λέμε κατάθεση ή υποβολή. Νομίζω ότι η λ. άσκηση έχει ευρύτερη σημασία, δηλ. ασκώ κάποιο δικαίωμά μου, ασκώ αγωγή = ασκώ το δικαίωμά μου που περιέχεται στην αγωγή. Από την άλλη ένα υπόμνημα ή προτάσεις βεβαίως πάντα το υποβάλλουμε ή το καταθέτουμε, ποτέ δεν λέμε ότι το ασκούμε. Και η ποινική δίωξη πάντα ασκείται.

 63. ππαν said

  Γιουβαρελάκια κι εμείς, με επτανησιακή καταγωγή οι μαγείρισσες της οικογένειας αλλά μεγαλωμένες στην Αθήνα.
  κι επισης νομιζω ότι το έργο του Πιτσιρίκου δεν κατέβηκε.

 64. Πέπε said

  62:
  Για τα γιουβαρ(ε)λάκια το λες;

 65. Pedis said

  η φωτογραφία που έχει επιλέξει στο σάιτ του με το έμπα. Δεν αισθάνεσαι την επαφή με τη διάνοια.

  [Δεν ξέρω αν θα συμφωνούσατε αλλά ένας καλός οδηγός είναι ο εξής: προσοχή σε όποιον διαφημίζει πολύ το έργο του, εγώ αυτό, εγώ εκείνο σαν να στέλνει σιβι σε εργοδότες κάθε μέρα. Κρύβει πολλά ΆχΚτια. ]

 66. Ένα απόγευμα και ένα πρωί έλειψα και δεν πήρα χαμπάρι από την πιτσιρικιάδα. Ούτε τώρα κατάλαβα τι έγινε, πρέπει να δω ντε και καλά το βίντεο ε; Πάντως με το που διαβάζω «Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» αυτόματα μου έρχεται το όνομα: Ροζέ Βιτράκ. Δεν ξέρω γιατί, δεν το έχω διαβάσει καν.

  Όσον αφορά το Ολοκαύτωμα, θυμάμαι προ αμνημονεύτων (αρχές δεκαετίας ’90) μια ανακοίνωση στο 1ο συνέδριο εβραϊκής ιστορίας στη Θεσσαλονίκη (της Μπενβενίστε ή της Οντέτ Βαρών-Βασάρ, νομίζω) που επεσήμαινε, σωστά, ότι ο όρος είναι τουλάχιστον ανεπιτυχής μια και παραπέμπει σε κάποια μυστική θυσία του εβραϊκού λαού. Σοά, από την άλλη, σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή. Όπως διαβάζω στη βίκι, άλλωστε, The Hebrew word Shoah is preferred by some people due to the supposed theologically and historically unacceptable nature of the word «holocaust».[15] The American historian Walter Laqueur (whose parents died in the Shoah) has argued that the term Holocaust is a «singularly inappropriate» term for the genocide of the Jews as it implies a «burnt offering» to God.[16] Laqueur wrote, «It was not the intention of the Nazis to make a sacrifice of this kind and the position of the Jews was not that of a ritual victim».[16] The British historian Geoff Eley wrote in a 1982 essay entitled «Holocaust History» that he thought the term Holocaust implies «a certain mystification, an insistence on the uniquely Jewish character of the experience»

 67. Α, ναι: μου είναι οικείο το γιουβαρελάκια, αν και όχι στη μητρική μου κουζινική διάλεκτο.

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιοβαρλάκια, τα έλεγε η μάνα μου.

  57/58 >>Τόσα λεφτά έβγαλε όλα αυτά τα χρόνια στην παρανόμως κτηθείσα δουλειά της,

  Το δημοσίευμα το 2015 με ερωτηματικό
  Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας με πλαστό μεταπτυχιακό τιτλο;
  http://www.efsyn.gr/arthro/anotato-stelehos-toy-yp-paideias-me-plasto-titlo-ntiler-ton-sholarhon

  Το 2016,χωρίς ερωτηματικό
  Ανώτατο στέλεχος του υπ. Παιδείας με πλαστό τίτλο «ντήλερ» των σχολαρχών
  http://www.efsyn.gr/arthro/anotato-stelehos-toy-yp-paideias-me-plasto-titlo-ntiler-ton-sholarhon

  Το στέλεχος (που κατονομάζεται σε άλλα δημοσιεύματα), έχει τον ανώτατο βαθμό και στρογγυλοκάθεται με υπουργική υπογραφή σε ανώτατη/κρίσιμη θέση.

 69. Πέπε said

  68:
  Ναι, του Ροζέ Βιτράκ είναι. (Βλ. 64 α).

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  70α.Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας με πλαστό μεταπτυχιακό τιτλο;
  https://www.alfavita.gr/arthron/%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8C-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%BB%CE%BF

 71. Pedis said

  Ο Πιτσιρίκος δεν έχει μόνο συμπάθειες στον κυβερνοχώρο, και προσωπικά σπάνια τον διαβάζω …

  Εγώ τον διαβάζω πιο συχνά, εννοώ αυτά που βάζει στο σάιτ του. Αυτό που λέμε «ωραία γράφει» είναι σωστό. Όχι πάντα. Κάνει και αρκετές χοντροκοπιές. Να πούμε την αλήθεια, ένα και το ίδιο στυλ έχει. (Ντάξει δεν ειναι κακό, αν δεν εισαι Πικάσσο περισσότερα από ένα στυλ είναι δύσκολο να αναπτύξεις.)

  Δεν έχω παρατηρήσει, όμως, να μου έχει μείνει τίποτα από αυτά που γράφει μόλις τα διαβάσω … και δεν είναι λόγω μεμαλάκυνσης, θυμάμαι πολλά από αυτά που γράφει ο Νικοκύρης και του τα φυλάω … 🙂

  Και αυτοδιαφήμιζεται πολύ, πάρα πολύ. Αν του το πεις, θα σου απαντήσει ότι το παίζει υπερβολικά αυτάρεσκος για να αναδείξει τη μετριοφροσύνη του. Κάτι σαν «είμαι όμορφος, έξυπνος και μετριόφρων.»

  Δεν έχω καταλάβει τι έγινε με το θέατρο Τέχνης και τι το τόσο σπουδαίο τον έχουν καλέσει να κάνει. Να γράψει λέει ένα έργο. (Ε, καλά, γράφτο πρώτα!)

  Αναφερεται στη δουλειά του με τον Κιμούλη με περηφάνεια. Την έχει κανείς σε λίκνο; Ή κάτι άλλο εκτός από τα γνωστά ποσταρίσματά του, για να δούμε και να κρίνουμε ;

 72. https://twitter.com/hashtag/%CE%9D%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1?src=hash

 73. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιᾶς κι ἀναφερθήκαμε στὸν πολυπράγμονα ὑφυπουργὸ κ. Πελεγρίνη παραθέτω βίντεο ἀπὸ τὴν θεατρικὴ του δραστηριότητα.

  Κι ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε, τὸ ἀπόσπασμα ποὺ παρουσιάζεται ἔχει καὶ γλωσσικὸ ἐνδιαφέρον:
  Ὁ ἥρωας, ποὺ ὑποδύεται ὁ κ. Πελεγρίνης, δυσκολεύεται νὰ ξεχωρίσει τὸν μπελεγρίνο του (τὸ ἀνδρικὸ μόριο, στὴ ντοπιολαλιὰ τῆς Ἀρκαδίας http://www.slang.gr/definition/27887-mpelegrinos#comment-104707) ἀπὸ τὰ μπελερίνια του (ἔτσι ὀνομάζουν τοὺς ὄρχεις σὲ κάποιες περιοχὲς τῆς Ἀχαΐας http://www.slang.gr/definition/17788-mpelerinia). Ἐνδιαφέρον παρουσιάζουν καὶ τὰ σχόλια τῶν παραπάνω λημμάτων, ὅπου φαίνεται ὅτι ὁ κ. Πελαγρίνης δὲν ἔχει καμιὰ σχέση (γλωσσικὰ τοὐλάχιστον) μὲ τὶς ἄλλες δυὸ λέξεις. Τὸ Πελεγρίνης προέρχεται ἀπὸ τὸ λατινικὸ peregrinus (ταξιδιώτης, προσκυνητὴς), ἐνῶ τὰ ἄλλα δύο μᾶλλον ἀπὸ τὸ «τουρκικὸ bel που σημαίνει καταρχάς μέση, εξώγκομα, κεντρικό σημείο αλλά και σπέρμα. Κατ’επέκταση το belerin (που είναι και ανατομικός όρος) σημαίνει τις σπερματοσακούλες, ώπερ, τα αρκίδια» σύμφωνα μὲ τὸ σχόλιο #6 τοῦ δεύτερου ἀπὸ τὰ παραπάνω λήμματα. Τὶ λένε ἐπ’ αὐτοῦ οἱ τουρκομαθεῖς;

 74. spatholouro said

  59
  «δικαστικά πράγματα»: γιατί όχι «ένδικα μέσα»;

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έφη, ας ελέγξουν πρώτα τις καθαρίστριες του υπουργείου Παιδείας ( 😴 ), που λύνουν και δένουν εκεί μέσα, κι ας αφήσουν ήσυχο το φουκαριάρικο το στέλεχος να συνδιαμορφώνει την εκπαιδευτική πολιτική. Όχι όλο τους αδύναμους, έτσι;

 76. spatholouro said

  Α, και η ένσταση ασκείται…

 77. Eli Ven said

  «Γιουβαρελάκια». Μεσσηνιακή Μάνη.

 78. spatholouro said

  #35
  πλαγιαρισμός=νεοελλαδίτικος μεταμοντέρνος μαλλιαρισμός

 79. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #80, 35.
  Ὁ πλαγιαρισμὸς προέρχεται ἀπὸ τὸ Πλαγιάρι καὶ διακρίνεται σὲ παλαιὸ (ἀπὸ τὸ Πλαγιάρι τῆς Ἀνατολικῆς Θράκης) καὶ νέο (ἀπὸ τὸ Νέο Πλαγιάρι τῆς Θέρμης). Ἀπ’ ἐκεῖ μᾶς τὸν κλέψανε (τὸν πλαγιαρίσανε) οἱ βελανιδοφάγοι.
  Αὐτὰ τά ‘χουνε γράψει καὶ οἱ γεροντάδες. Ὅμως ἐμεῖς δὲν πτοούμεθα. Ὁ καιρὸς γὰρ ἐγγύς. 🙂

 80. Auslaender said

  42, επιπλέον, το ίδιο το αρχικό ποστ του περί απόσυρσης σατιρικό είναι. Στο τέλος γράφει πως το θέατρο Τέχνης θα ανεβάσει έργο του Ντένη Λεβάντε αντί για του Πιτσιρίκου, υποθέτω εννοώντας τον εαυτό του μιας και αν δεν κάνω λάθος είναι από τη Ζάκυνθο.

  Πάντως, αν είχε αποσυρθεί η παράσταση, ο μόνος κακός θα ήταν το Θέατρο Τέχνης. Τα ΜΜΕ έχουν το ίδιο δικαίωμα να γράφουν βαρετά στενόμυαλα άρθρα για το έργο του Πιτσιρίκου με τον σταρ μπλόγκερ να γράφει τα τετριμμένα του ποστ.

 81. 80 Τι σχέση μπορεί να έχει με αυτό που ξέρουμε ιστορικά (από τους εχθρούς του δηλαδή) ως μαλλιαρισμό ο «πλαγιαρισμός»; Αγγλισμός σίγουρα, άγνοια ενδεχομένως, ίσως και αρχοντοχωριατιά μπορείς να το πεις, αλλά τα υπόλοιπα… Και «νεοελλαδίτικος», υποθέτω σε αντιδιαστολή με το αγνό νεοελληνικό; Ξεχάσαμε τους νεοελληνικούς μινίστρους ή τους λογής-λογής γαλλισμούς της μη-μεταμοντέρνας καθαρεύουσας;

 82. atheofobos said

  42
  Ευχαριστώ για την διόρθωση
  Επειδή είχα διαβάσει για μουσική παράσταση και ο Βίκτωρ είναι και αυτός μουσική παράσταση, με μουσική του Κραουνάκη,υπέθεσα ότι θα έχει γράψει τίποτα στίχους και το 2017, που είναι το δικό του, γράφει για τις παραστάσεις του χρόνου.

 83. 83

  Δύτη, νομίζω πως είναι φαινόμενο «ψευδοφιλίας», όπως το λέει ο Νικοκύρης, αν θυμάμαι καλά.
  Κάτι σαν το adamant και το empathy.

  Α, τσάκω και μία φωτό

  Andy Jones of the US dives from the 27.5 metre platform on Stari Most during the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina

 84. Χα! Σε νιπτήρα μπορεί να βουτήξει; Εδώ σε θέλω!

 85. Στην Κίνα, πάντως, το κάνουν σε μεγάλη κλίμακα

  http://www.theatlantic.com/photo/2016/09/the-bore-tides-of-the-qiantang-river/500843/

 86. cronopiusa said

  Πιτσιρίκος Θεσμοφοριάζουσες – Πρόβες

  Τους τελευταίους μήνες είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί έχω την χαρά και την τιμή να είμαι ένας από τους συνεργάτες του Γιώργου Κιμούλη στην διασκευή στις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη. Μάλλον, δεν είμαι χαρούμενος, είμαι ευτυχισμένος.

 87. 85 Ψευδόφιλη δεν είναι, γιατί δεν υπήρχε ελληνική λέξη «πλαγιαρισμός» πριν την… ας πούμε πλαγιάρουν από τα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια 🙂
  Σχετικά:
  https://neostipoukeitos.wordpress.com/2009/03/31/%C2%AB%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%89%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/#comment-493
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?6439-plagiarism

 88. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 89. spatholouro said

  #83

  Δύτη μου, ένας αυθαίρετος και υποκειμενικός ορισμός της στιγμής ήταν (το «στιγμιαίο» αδίκημα που λέει το άρθρο), εμπνευσθείς εν πολλοίς από τη ρίμα (πλαγιαρισμός/μαλλιαρισμός) αλλά όχι μόνο, και δεν αξίζει να του χαλαλίζουμε ψυχαναλυτικοειδείς πιθανολογήσεις αντιδιαστολών και «οχτρών», και δη «νεοκαθαρευουσιάνων» τοιούτων…

  Άλλωστε, είχε επιθετικό προσδιορισμό («μεταμοντέρνος») μπροστά του το πράμα. Σε όποιον κάτι είπαν αυτές οι τρεις λέξεις εν ομοζυγία, είπαν.

  Εσύ ρίχτα στη θάλασσα «τα υπόλοιπα», αγαπητέ, ή και όλα, να πάνε στο καλό τους.

 90. Spiridione said

  82. Ναι, σωστά. Και Αντώνης νομίζω είναι το μικρό του. Μεγάλο τρολ ο Πιτσιρίκος 🙂

 91. leonicos said

  Η αμορφωσιά και η γελοιότητα είναι ατέλειωτες. Τι μες περιμένει. Τώρα ήρθε και η λογοκρισία! Βέβαια, είναι αηδίας ο τύπος. Τέρμα!

  Και η δική η γιαγια, με fleur d’ Egypte όπως λέω κάπου, γουρβαρΕλάκια τα έλεγε. Φυσικά και η μαμά μου.

 92. cronopiusa said

 93. ΣΠ said

  Το σωστό είναι γιουβαρλάκια, από το τούρκικο yuvarlak=στρογγυλός.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9&dq=

 94. Spiridione said

  Λάθος, Ανδρέας είναι το μικρό του, αλλά η τρολιά τρολιά
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:pOwKaK96jNsJ:pitsirikos.net/2010/10/%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CE%25BF-%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25AD%25CE%25BD%25CE%25B7%25CF%2582-%25CE%25BB%25CE%25B5%25CE%25B2%25CE%25AC%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B5%25CF%2582/+&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=gr

 95. Pedis said

  # 87 – Δεν μπορεί, θα τόχουνε για γούρι. Σαν τον αγιασμό.

  # 88 – στο μεταξύ (από το # 73) αντελήφθην τι εννοεί ο πιτσίνος για τη συνεργασία το με τον Κιμούλη … Λίγα κοντά γιουτούμπια βρήκα … πρόκειται για επιθεωροσούλα, έτσι;

 96. skom said

  Εδώ υπάρχει και το έγγραφο της ανα γνώρισης από το αμαρτωλό ΣΑΕΠ με σβησμένα προσωπικά στοιχεία.
  https://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CF%86%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C

  Μπορεί να δει κανείς ότι αναγνωρίζεται ως μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ένα postgraduate diploma!

 97. Λ said

  Liszt – Années de pèleGrinage. Première année: Suisse, S. 160

 98. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, είχα βγει βόλτα στην Αθήνα

  30 Δεν υπάρχει κανόνας απαράβατος, ούτε που να διατυπώνεται εύκολα. Όταν η λέξη συνηθίζεται, όταν μεταγράφεται εύκολα, όταν (κατά υπερμείζονα λόγο) έχει προσαρμοστεί ή μπορεί να προσαρμοστεί στο τυπικό της ελληνικής, τη μεταγράφω. Όταν είναι δυσκολοπρόφερτη ή σπάνια, ή/και όταν αποτελεί όρο στα ξένα, μπορεί να την αφήσεις έτσι.

  32 τέλος Α μπράβο!

  38 Ευχαριστώ!

  42 Μακάρι. Δεν είναι στο Βικτώρ κτλ. είναι στο αποκάτω Αλλά νομίζω ότι απλώς δεν έχουν ενημερώσει τη σελίδα τους.

  54 Που δεν είναι υποκοριστικό, αλλά εκλαμβάνεται έτσι. Στα τούρκικα yuvarlak

  59 Μερσί για τη διορθωση!

  60 Ε βέβαια παγώνει με τόσο κρύα αστεία

  64-65 Μακάρι (ως προς τον Πιτσιρίκο)
  Η μακαρθική διάθεση παραμένει βέβαια

  67 Ε, όσο και να πεις ένα δέος το νιώθεις

  73 Η αλήθεια είναι ότι επαναλαμβάνεται. Και την απορία για τον Κιμούλη την έχω κι εγώ.

  81 Μεταπλαγιαρισμός!

  96 Σωστά, Ανδρέας

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ονοματεπώνυμο του Πιτσιρίκου, για όσους αναρωτιούνται, αναφέρεται σε αναρτήσεις πολλών ιστότοπων. Δεν το γράφω, γιατί δεν μου αρέσουν αυτοί οι ιστότοποι.

 100. Δήμος said

  Εγώ ως Μυτιληνιος ακόμα γιουβαρελακια τα λέω! :Ρ
  Κατι άσχετο: Διαβάζω και ακούω σε διάφορους ελληνοβαρεμενους κύκλους ότι η λέξη «ἐλευθερία» προκύπτει «παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς», δηλαδή «να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί».
  (ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι / ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρως)
  Πολύ συχνά την χαρακτηριζουν, βάσει της ετυμολογίας της, σαν την πιο ωραία ελληνική λέξη. Μπορεί να στηριχτει μια τέτοια ετυμολογία; Θυμάμαι από το λεξικό του Ανδριωτη (το οποίο δεν έχω πλέον) πως μάλλον είναι δυσετυμολογητη. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

 101. Ιάκωβος said

  Ο δικός μας πάλι την είπε την κοτσάνα του:

  …τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά. Όχι μόνο ουρλιάζουν, αλυχτάνε.

  Πες μας, Σκύλε, που ξέρεις απ’ αυτά.
  Ουρλιάζω-Αλυχτάω…Υπάρχει διαφορά;

  Ίσως εκεί πάνω στο «Αθαμάνιον» δηλαδή το Βουλγαρέλι,( και τη Κοστελάτα, που την είχα ανέβει μικρός χειμώνα με πέντε μέτρα χιόνι και με 12ωρη πορεία πηγαινέλα προς κορυφή Τζουμέρκων), να υπάρχει.

 102. Χωρίς να το ´χω ψάξει, το ελεύθ- να έχει σχέση με τα ελεύσομαι, έλευσις κλπ. δεν μου φαίνεται παράλογο (αν και ο ελεύθερος μάλλον πάει παρά έρχεται όπου θέλει), αλλά το -ερος να έχει σχέση με τον έρωτα όζει προεπιστημονικής γλωσσολογίας, Ισιδώρου της Σεβίλης, Μεγάλου Ετυμολογικού κλπ.

 103. Ιάκωβος said

  103. Πάνε πολλά χρόνια από τότε . Άλλο το Βουλγαρέλι. Δίπλα.

 104. Αντιγράφω από το ΛΝΕΓ (λ. ελεύθερος, προσθέτω και στοιχεία από την παραδίπλα σημείωση):

  αρχ. (ήδη μυκ. e-re-u-te-ro) από το ε- προθεμ. + ΙΕ *leudh- (-λευθ-) «αυξάνω, αναπτύσσομαι» (που γνώρισε μεγάλη σημασιολ. ποικιλία), πβ. λατ. liber… Από το ίδιο ΙΕ θέμα προέρχονται διάφορες λέξεις των γερμ. και σλαβ. γλωσσών με τη σημ. «λαός» (πιθ. με την έννοια του συνόλου των ελεύθερων ανθρώπων, όχι των δούλων), πβ. αρχ. γερμ. liuti «λαός» (γερμ. Leute), αρχ. σλαβ. ljude, ρωσ. ljudi κ.α. Η λέξη «ελεύθερος» χρησιμοποιήθηκε αρχικώς ως αντίθετο του «δούλος».

  Ενδιαφέρον δεν είναι; Αρχικά (αν καταλαβαίνω καλά) κάτι σαν «πλήθος, λαός, άνθρωποι», κατόπιν σε σύζευξη με τους δούλους (που δεν ήταν ακριβώς άνθρωποι), οπότε μετά σημασιοδοτεί το αντίθετο του δούλου — και να η σημερινή σημασία.

 105. 103

  Δεν είμαι τόσο αρμόδιος. Ο δικός μου, ο σχωρεμένος, το πολύ νάκανε κάνα μπάσο «Γουφ!» και τρίζαν τα τζάμια. Αλλά νομίζω πως το «ουρλιάζουν» παραπέμπει περισσότερο σε συνεχή κραυγή, σαν των λύκων, ενώ το «αλυχτάνε» σε επαναλαμβανόμενο γαβ-γαβ-γαβ. Τώρα δεν ξέρω αν το «αλυχτάνε» σχετίζεται με την υλακή αλλά εγώ ετοιμόλογος είμαι, ετυμολόγος δεν είμαι.

 106. nikiplos said

  Ο Μπογδάνος έχει εισάξει νέο ήθος στη δημοσιοκαφρία. Όταν θέλει να πει κάτι για να μην τον πουν διάφορα κοσμητικά λέει «θα μπορούσε να πει κανείς», όπως εδώ στο συνημμένο βίδεον της ανάρτησης. Σε μια πιο πρόσφατη εμφάνισή του στο ΣΚΑΕΙ, πέταξε ό,τι πιο ναζιστικό και φασιστικό έχω ακούσει ως εξής: «ένας φίλος είπε το εξής, το οποίο δεν το υιοθετώ, αλλά το βρίσκω εξαιρετικά ευφυές». Ούτε το όνομα του φίλου ούτε τίποτε όμως…

  Όπως λέγαμε στο γυμνάσιο εναντίον του ωραίου ευειδούς συνεφήβου μας, όταν μας ρωτούσε (τάχα αδιάφορα) η φίλη της (ωραίας ευειδούς κλπ) ενδιαφερόμενης:
  «φήμες λένε ότι είναι πούστης, τον παίρνει κλπ. Ένας τον είδε στην ντίσκο με έναν γκόμενο να πιάνονται και να χορεύουν τετ-α-τετ»…

 107. Ιάκωβος said

  107, Δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω πως ο σκύλος όταν κάνει γαβ-γαβ, γαυγίζει. Όταν οι σκύλοι κι οι λύκοι ουρλιάζουν ή αλυχτούν, κάνουν το ίδιο πράμα, αυτό:

 108. ΣΠ said

  Federica Pellegrini

 109. sarant said

  102-104 Mε πρόλαβε ο Άγγελος

  108 Συμφωνούμε. Και στο «εισάξει» 🙂

 110. ΓιώργοςΜ said

  Από το ΛΚΝ:
  αλυχτώ [alixtó] & -άω Ρ10.1α : (λαϊκότρ. για σκύλο) γαβγίζω: Aλυχτούσαν όλη νύχτα τα σκυλιά. || (επέκτ. για άλλα ζώα): Aλυχτάει η αλεπού / ο λύκος / το τσακάλι, ουρλιάζει.

  [μσν. αλυχτώ xt] και τροπή [i > a] από συμπροφ. με τα ρηματ. μόρια να, θα και ανασυλλ. [na-il > nal > n-al] ή μέσω του ελνστ. τ. ἀλυκτῶ (κρητική διάλ.)]

  Και με τον χωροφύλαξ, και με τον αστυφύλαξ.

  Σε κείμενα το θυμάμαι να σημαίνει γάβγισμα. Κάποτε θεωρούσα πως ήταν κάποιο διαφορετικό είδος γαβγίσματος, ίσως μακρόσυρτο ουρλιαχτό, όμως ξαναπετυχαίνοντάς το σε κείμενα κατάλαβα πως επειδή η λέξη μου ήταν άγνωστη μάλλον το ερμήνευα αυθαίρετα έτσι.

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, ο Μπογδάνος, τον οποίο απεχθάνεται ένας φίλος μου, όχι εγώ, δεν έχει εισαγάγει (😇) κάτι καινούργιο στον επαγγελματικό του χώρο. Απλώς πήρε τη γνωστή παρλαπίπα «σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές» και την παράλλαξε ελαφρώς. Δεν μπορεί να θεωρηθεί, λοιπόν, πρωτοπόρος ή έστω ανανεωτής της δημοσιοκαφρίλας.

 112. cronopiusa said

  Ντόρα «Ο αναρχικός της γειτονιάς»

 113. 115

  Κατά το «Το κλεφτρόνι του Εξαρχείου» όπως είχε αποκαλέσει ο εpίτιμος το Νώντα το Σκυφτούλη, στα ’90s

 114. Αφίσα της Κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά που έχει τοιχοκολληθεί σε όλη την πόλη.

 115. spiral architect said

  Επιτέλους πια!

 116. Δεν τόχει ο φουκαράς, ο Κούλης, και θα τονε φάνε οι ακροδεξιοί.

 117. Εντωμεταξύ, ο γάτος ο JoDi το βρήκε το Bakoyannis Manor

  650.000 ευρώπουλα σ’ αυτό το καλύβι; Ουάου! ❤

 118. sarant said

  117 Τι ωραίο!

 119. 121

  Γραμματεύ! Να καταγραφεί ο θαυμασμός του Νικοκύρη προς πολυτονικήν αφίσσαν των Αναρχικών!

 120. Συμπλήρωμα στο 120

  Εντωμεταξύ, το Μπακογιαννέικο είναι διόροφο, 68 τ.μ. έκαστος όροφος, και σχεδιάζεται κι ένα αμφιθεατράκι 50 τ.μ. Προβλέπεται, δε, η προσέλευση 500 επισκεπτών κατ’ έτος! Καραουάου!

  http://www.efsyn.gr/arthro/mathimata-dimokratias-anti-650000-eyro

 121. sarant said

  122 Μόνο κατά το ήμισυ πολυτονική.

 122. Πέπε said

  @103, 105, 107, 109:
  Παρόλο που καλύφθηκε ήδη το ζήτημα:
  α) Το «αλυχτάω» προέρχεται από το αρχ. «υλακτώ», που σημαίνει γαβγίζω.
  β) Η εμφάνιση του «αλυχτάω» σε λογοτεχνικά κείμενα κατανοείται από πολλούς, που λένε μόνο «γαβγίζω» κι όχι «αλυχτάω», σαν «ουρλιάζω», όπως κάνουν (λέει) οι λύκοι όταν έχει πανσέληνο.
  γ) Σε κάθε περίπτωση, η φράση «όχι απλώς ουρλιάζουν, αλυχτάνε», αν δε σημαίνει «όχι απλώς ουρλιάζουν, ουρλιάζουν», σημαίνει «όχι απλώς ουρλιάζουν, γαβγίζουν», σα να λέμε όχι απλώς τεράστιο, μεγαλούτσικο (τι θεός, ημίθεος και βάλε).
  __________________

  @96, 100 (Πιτσιρίκος = Ανδρέας)

  Δεν ξέρω τι έχει γραφτεί σε άλλους ιστοτόπους, αλλά στον δικό του ο πιτσιρίκος καλλιεργεί με απόλυτη εχεμύθεια τον μύθο γύρω από το ποιος είναι και πώς τον λένε. Έχει γράψει π.χ. μια ιστορία μ’ ένα παλιό του γνωστό, που συναντήθηκαν μετά από χρόνια, εκείνος διάβαζε πιτσιρίκο αλλά δεν ήξερε ότι είναι αυτός, κι έπαθε πλάκα όταν του το είπε…

  Φυσικά, έχει συνεργαστεί με ραδιόφωνα, έντυπα κλπ. που προφανώς θα ξέρουν το όνομά του, και έχει και προσωπικούς γνωστούς που ξέρουν την ιδιότητά του. Δεν μπορείς επί 10 χρόνια (κάπου τόσο γράφει) να ελέγξεις τόσο πολύ κόσμο ότι από κανέναν δε θα διαρρεύσει το εφτασφράγιστό σου όνομα, αλλά όσο μπορεί το κρατάει μυστικό.

  Το «Ντένης Λεβάντες / Ντενίζ Βαλέντε» θα είναι μάλλον από το Φιόρο του Λεβάντε, τη Ζάκυνθο. Ότι είναι από τη Ζάκυνθο δεν το κρατάει μυστικό – και λογικά πολλοί στη Ζάκυνθο θα ξέρουν την ταύτιση. Το Ντένης όσο ξέρω είναι Διονύσης, που ως τυπικό ζακυνθινό όνομα θα μπορούσε και πάλι να είναι συμβολικό ψευδώνυμο. Δεν ξέρω αν υπάρχει τοπικό υποκοριστικό Αντώνης > Ντένης.

  Σε κάθε περίπτωση, το Αντρέας από πού προκύπτει;

 123. spatholouro said

  102 (Δήμος)
  Ενδεχομένως οι «ελληνοβαρεμένοι» να είναι «γερμανοβαρεμένοι», καθώς αντλούν μάλλον από την παλαιά αυτή ετυμολόγηση («ελεύθειν όπου ερά») που δέχεται ο Ε. Curtius («Grundzüge der griechischen etymologie» 1879: σελ. 496-7)

  Click to access grundzgedergrie01curtgoog.pdf

  Ο Γ. Παπανικολάου («Λεξικόν των ρημάτων της αττικής πεζογραφίας», Παπαδήμας) στο λήμμα «έρχομαι», στα παράγωγα συγκαταλέγει το «ελεύθερος» (=ο εκτελών αυτοπροαιρέτως κίνησιν ή άλλο τι άνευ εξωτερικού καταναγκασμού)

  Ο Δ. Βογιατζής («Αναλυτικόν λεξικόν ανωμάλων ρημάτων και ονομάτων», 5 τόμοι, 1975) επίσης στο λήμmα «έρχομαι» δίνει ως πιθανό παράγωγο το «ελεύθερος».

  Τέλος ο Beekes (Etymological Dictonary of Greek” 2010) θεωρεί πιθανόν το *leudh- να συσχετίζεται με το «ελεύσομαι».

 124. ΣΠ said

  «Αυστηρή νομοτέλεια δεν υπάρχει και στη φύση ακόμη, όπως μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από τις συνεχείς ανατροπές των νόμων της φύσης, οι οποίες αποτυπώνονται στην ιστορία της επιστήμης»

  Η διατύπωση παραμένει προβληματική ακόμα κι αν το «συνεχείς ανατροπές των νόμων της φύσης» διορθωθεί σε «συνεχείς ανατροπές της δικής μας ατελούς αντίληψης για τα φυσικά φαινόμενα». Η έλλειψη αυστηρής νομοτέλειας στη φύση δεν μπορεί να οφείλεται στην ατελή γνώση μας.

 125. Alexis said

  Η ιστορία που μάθαινα εγώ στο σχολείο έλεγε ότι με τη ναυμαχία στο Άκτιο το 31 π.Χ. καταλύθηκε από τους Ρωμαίους το τελευταίο ελληνιστικό βασίλειο, αυτό της Αιγύπτου, άρα τυπικά ο Πελεγρίνης έχει δίκιο. Εντάξει, δεν την λες και «ελληνικό κράτος» την Αίγυπτο της Κλεοπάτρας, το είπε λίγο άγαρμπα, αλλά το νόημα αυτό ήταν.

  Γιουβαρελάκια τα λέει πολύς κόσμος, χάριν ευφωνίας φαντάζομαι, για να αποφευχθεί το δυσκολοπρόφερτο «ρλ».

  #31: Ας μην ανοίξουμε πάλι την πολύ πονεμένη ιστορία της Μαρφίν. Τέτοιου είδους επιχειρηματολογία πραγματικά με αρρωσταίνει. Είναι σα να μπαίνει μία νταλίκα στο αντίθετο ρεύμα, να σκοτώνει τρεις-τέσσερις και μεις να λέμε ότι τους σκότωσαν οι …αερόσακοι που δεν άνοιξαν…

 126. Pedis said

  # 128 – Σαφώς, ελληνική είναι η φέτα, ο μουζάκα (λέμε τώρα) και καναδυό ακόμη ψιλικά που δεν έχουν πουληθεί. Ελληνιστικό λέγεται το καθεστώς της Κλεοπάτρας (και του συζύγου αδερφού της πιτσιρίκου Πτολεμαίου ΙΙ?) που τοοοο … έδινε μία στον Πομπήιο (υιο) μαζί με πενήντα καράβια σιτάρι στο ΡΝΤ (Ρωμαικό Νομ. Ταμείο), μία στον Ιούλιο για να μποράει να κυβερνάει, καλλιώρα όπως κάποιοι σήμερα, σαν τον Πελεγρίνη.

 127. cronopiusa said

  Τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ με θέμα την έξαρση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

 128. ΓιώργοςΜ said

  128 τέλος: Η μεταφορά δεν είναι και τόσο πετυχημένη.
  Αν στα καλά καθούμενα σκάσει ένα λάστιχο μιας νταλίκας και περάσει στο αντίθετο ρεύμα, δύσκολα θα κατηγορηθεί κάποιος.
  Αν ο οδηγός της νταλίκας είναι μεθυσμένος ή χαπακωμένος, φταίει ο οδηγός αλλά και η απουσία ελέγχων που θα τον εμπόδιζαν να πιάσει τιμόνι.
  Αν όμως είναι γνωστό πως στο αντίθετο ρεύμα κινείται μια νταλίκα εκτός ελέγχου και κάποιος είναι αναγκασμένος να οδηγεί ένα αυτοκίνητο που δεν περνάει ΚΤΕΟ επειδή είναι χαλασμένα τα φρένα, το αν θα γίνει ατύχημα (πιθανότατα θανατηφόρο) ή όχι είναι καθαρά θέμα τύχης, με τις πιθανότητες υπέρ του ατυχήματος.

 129. κουτρούφι said

  #127. Πάνε δεκαετίες που προσπαθούσα να καταλάβω τη διαμάχη μεταξύ της Σχολής Κοπεγχάγης και της Ρεαλιστικής Σχολής για την ερμηνεία της Κβαντομηχανικής με βασικά συγγράμματα αυτά του Ευτ. Μπιτσάκη (μαρξιστής, υπερασπιστής της δεύτερης). Δεν θυμάμαι τίποτα.

 130. cronopiusa said

  131
  «ταῦτα δ’ ἄμφω τῆς ἀρετῆς»

  117, 121
  Amy Goodman y Denis Moynihan
  Democracy Now On Syria and Skittles, demagogues and the damned

 131. Πάνος με πεζά said

  Τρέιλερ της ταινίας ΠΑΝ.ΔΗ.ΜΙΑ, όπου πρωταγωνίστησε ο Θεοδόσης Πελεγρίνης.
  Περίεργη, αλληγορική ταινία, στημένη με πρωτότυπη σκηνοθεσία.

 132. Pedis said

  # 132 – αν έχεις όρεξη δέστο, μπορεί να σε ενδιαφέρει:
  «Η κρίση στη φυσική και η δημοκρατία της Βαϊμάρης»
  Συλλογικό έργο
  επιμέλεια: Θόδωρος Αραμπατζής, Κώστας Γαβρόγλου

  http://www.biblionet.gr/book/184332/%CE%97_%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%8A%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  125: Ο Μουρούτης της ΝΔ το αποκάλυψε:
  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/04/vs.html

  128: Έχεις δίκιο. Εντελώς ακατάλληλο το κτίριο της Μαρφίν, αλλά αν δεν είχαν πέσει οι μολότοφ των μπάχαλων, τίποτα δεν θα είχε γίνει.

 134. κουτρούφι said

  #135. Ευχαριστώ. Ενδιαφέρον ακούγεται. Δεν είχα δώσει βάση σε πιθανή σύνδεση της «εξέλιξης των ιδεών στη φυσική» (τίτλος έργου του Einstein, μεταφρασμένου από το Μπιτσάκη) με τις τότε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Περισσότερο το συσχέτιζα με πιο αφηρημένα θεωρητικά φιλοσοφικά ρεύματα.

 135. Δήμος said

  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις για την «ελευθερία».

 136. Pedis said

  # 137 – Οι τρεις συγγραφείς των τεσσάρων (δοκιμίων) του τόμου που έχουν επιλέξει οι επιμελητές βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους. Και μάλλον εξαιτίας της, νομίζω, ότι οι θέσεις τους έχουν τραβηχτεί στα άκρα. Με την έννοια ότι επεξεργάζονται και προεκτείνουν τα δεδομένα τους, ίσως, λίγο περισσότερο απ’ ό,τι αρμόζει ή αυτά επιτρέπουν.

  Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα τέσσερα δοκίμια αλλά θα έλεγα ότι απαιτείται μια προσέγγιση cum grano salis όσον αφορά τα τελικά συμπεράσματα.

  Άλλο: ίσως παραείναι γραμμένο σε εξειδικευμένη ορολογία και σε απαιτητική μορφή, υοπάρχουν εδώ κι εκεί σύμβολα, τύποι κλπ, μα ίσως βρεις ενδιαφέροντα κάποια μέρη της μελέτης:

  Click to access UCL-IPT-96-03.pdf

 137. Πέπε said

  136
  Πράγματι. Εντωμεταξύ γκουγκλάροντας το όνομα διαπιστώνω ότι το εφτασφράγιστο μυστικό το ‘χει ο κόσμος τούμπανο!
  Και τι δε μαθαίνουμε πια εδώ στου 40άκου!

 138. Pedis said

  Ήταν ο προκάτοχος του σημερινού αρχιεπισκόπου, ο Χριστόδουλος, που στη διδακτορική διατριβή του, που την υπέβαλε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, η χούντα των συνταγματαρχών εμφανίζεται σαν «Επανάστασις της 21ης Απριλίου». Και φυσικά αυτό έχει την πολυσήμαντη σημασία του καθώς η διατριβή δεν υποβλήθηκε τα χρόνια της χούντας (όταν ο Χριστόδουλος δεν ήξερε τι συνέβαινε γιατί… διάβαζε). Υποβλήθηκε το 1981. Εφτά ολόκληρα χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.

  Στο τελευταίο Φιλι-κό ματς κυβέρνησης-εκκλησίας η δεύτερη κερδίζει από τα αποδυτήρια διότι έχει τον ανώτατο νόμο του κράτους με το μέρος της. Αυτό δεν θα ήταν σημαντικό πρόβλημα (ποιος το χέζει το σύνταγμα; … κι έτσι πούναι!).
  Αντιθέτως, διαμέσου αυτού παρέχεται η καλύτερη δυνατή ευτυχής λύση του προβλήματος:

  τα βιβλία των θρησκευτικών οφείλουν, υποχρεωτικά και δια νομου (ή με προεδρικό διάταγμα υπογεγραμμένο σε στάση γονυκλισίας) να συγγράφονται και να επιμελούνται με αποκλειστική φροντίδα της ΧΟ εκκλησίας και της ιερής συνόδου.

  Επιπλέον να εισαχθεί ως ρήτρα ότι εν τουλάχιστον κεφάλαιο πρέπει να είναι συνταγμένο από τον Αμβρόσιο.

  Τα βιβλία των θρησκευτικών και η διδασκαλία τους στα ελληνικά σχολεία είναι μία από τις πιο πιθανές αιτίες που μπορώ να σκεφτώ για το διαχρονικό φαινόνενο των αυξημένων ποσοστών αντικληρικαλισμού στον πληθυσμό μιας πρακτικώς και θεσμικώς καθυστερημένης χώρας.

 139. Γς said

  Κι η φίλη μου η Mitsa Makri στο ΦΒ:

  «Παλιά ακουγαμε να χτυπάνε πενθιμα οι καμπάνες και ρωτούσαμε στη γειτονιά ποιος απεβίωσε, τωρα ακούμε να χτυπάνε πενθιμα οι καμπάνες και ανοιγουμε τηλεόραση να μαθουμε τι είπε ο Φίλης…»

  Και της μουτζούρωσα την ανάρτηση με τέτοια:

  For Whom the Bell Tolls

  Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα.

  Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Επαιζε κι η Παξινού

  Copacabana

 140. Γς said

  -Θα σε πάω στον Αστέρα [Βουλιαγμένης]
  -Αχ, τι ωραία!

  http://caktos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_54.html

 141. Γς said

  COSMOTE…Copacabana
  Σήμα Καμπάνα!

 142. Γς said

  Η «Φωνή της Καμπάνας» όπως παρουσιάστηκε στο «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» του Κώστα Βάρναλη.

  http://stefarmak.blogspot.gr/2012/03/blog-post_3069.html

 143. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  141: Pedis
  Χωρίς θρησκευτικά (βιβλία, μάθημα κλπ.) να δω τι θα κάνουν τα παιδιά αν κάποια μέρα χρειαστεί να περπατήσουν στο νερο ή αν βρεθούν π.χ. σε ένα γάμο που έχει τελειώσει το κρασί …. 🙂

  143…145: Γς
  Ρε συ ξέχασες να αναφέρεις κι αυτή την καμπάνα 🙂

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 – ☺☺☺ Μου έφτιαξες την μέρα.☺☺☺

  Καλημέρα.

 145. Γιάννης Ιατρού said

  147: Καλημέρα Λάμπρο, νωρίς-νωρίς κυριακάτικα σήμερα σε βλέπω, μάλλον σού ‘χουν φυτέψει τσιπάκι καφεΐνης κάπου 🙂

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  148 – Λές; μπορεί επειδή δεν πίνω καφέ και χαλάω την πιάτσα.☺ Πάντως σπανίως ξυπνάω αργά, μ’ αρέσει να βλέπω την ανατολή, κι έχω την τύχη, αυτή την εποχή να βλέπω την ανατολή από το μπαλκόνι μου.
  Ανατολή και μισή ωρίτσα διαλογισμός, είναι ό,τι καλύτερο (για μένα) για να ξεκινήσει κανείς την μέρα του, αρχής γενομένης από το Σαραντακοχωριό, που μοιάζει πολύ με το γνωστό γαλατικό.☺
  Η σκέψη ότι υπάρχουν τέτοιοι ωραίοι και δημοκρατικοί άνθρωποι σαν τον Νικοκύρη, με γεμίζει αισιοδοξία για τον κόσμο.

 147. spiral architect said

  […] Eυχαριστουμε. Παίρνουμε τα σχόλιά σας για την καρδιά. […] 😀

  Tip: Για να μην παίρνετε υπογλώσσια για την καρδιά σας από τέτοιες παλαβές αυτόματες μεταφράσεις, ρυθμίστε τα λειτουργικά σας τις γλώσσες μενού και παραθύρων στα αγγλικά.

 148. sarant said

  Καλημέρα και από μένα! Χτυπάνε καμπάνες;

 149. spiral architect said

  Όχι, γιατί;

 150. Γς said

  Τι όχι;
  Κυριακή σήμερα.
  Κι ο Γς είναι 10 μέτρα από το καμπαναριό της Κατεντράλε της Ραφήνας

 151. Γς said

 152. cronopiusa said

 153. Γιάννης Ιατρού said

  152: Ο Αμβρόσιος θα χτυπάει πένθιμα τις καμπάνες λόγω… Φίλη 🙂

 154. spiral architect said

  @156: Α ναι, σωστά, εκεί στο Αίγιο.

 155. spiral architect said

  😀 😀

 156. Pedis said

  Η επί σειρά ετών είναι ερωμένη και, προσφάτως, μία από τις σαράντα συζύγους του σείχη Γ. Σακς είναι κατηγορηματική: η σχέση μας υπήρξε πάντα φιλική, ουδέποτε κοιμήθηκα σπίτι του, συναντιόμασταν μόνο στο γραφείο του, ήμουν, δε, παράλληλα συνεπής στα συζυγικά μου καθήκοντα.

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  159 – Και πού είναι το παράξενο και η πρωτοτυπία; Αυτό το έργο έχει παιχτεί πιο πολλές φορές κι απ’ την Αλίκη στο ναυτικό☺ κι αφού δεν αντιδρά ο κόσμος, σημαίνει ότι του αρέσει (κατά το, αυτά θέλει ο κόσμος☺).

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  156/157. Αίγιες (τρισύλλαβο) καταστάσεις.
  Τραγόγιδες ιστορίες. Αμαβρόσιος.

 159. 161

  τραγότραγος

 160. Pedis said

  # 146 – 141: Pedis
  Χωρίς θρησκευτικά (βιβλία, μάθημα κλπ.) να δω τι θα κάνουν τα παιδιά αν κάποια μέρα χρειαστεί να περπατήσουν στο νερο ή αν βρεθούν π.χ. σε ένα γάμο που έχει τελειώσει το κρασί …

  έλα μου ντε!

  Κοίτα, το πρόβλημα τώρα υπάρχει και είναι σοβαρότατο. Υπάρχει κίνδυνος να φάει μπαν ο Φίλης και να μην του επιτραπεί η είσοδος στους ναούς να ψέλνει … θα πέσει σε παραλογισμό. Θα τον χάσουμε. Αι και πα να θυμηθεί να μιλήσει για το ρόλο της Εκκλησίας στην Άλωση…!

  Η λύση είναι ΜΙΑ για να βρουν φώτιση:

  Να δεχτεί ο Τσίπρας να μείνει μόνος του -αυτή τη φορά όχι για προσωπικούς λόγους αλλά για εθνικούς! – μπροστά από μία από τις πιο θαυματουργές εικόνες του Αγίου Όρους, ενώ θα ακούει από το αιποντ ψαλμωδίες με τις τελευταίες δουλιειές του Φίλη.

  Ξέχασα: 17 ώρες, έτσι!

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Corto, 105.5 Στοκοκκινο τώρα στον Αλέξη Βάκη,ιστορίες μπουζουκιού κ σχετικών τραγουδιών. Μανώλης Χιώτης.

 162. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  24. Στον Αθεόφοβο μιλάς. Εγώ έγραψα στο 16

 163. sarant said

  159 🙂

 164. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @158. 🙂 🙂 🙂

  Μᾶλλον κυβικὴ ρίζα θά ‘λεγα. (Δυστυχῶς δὲν μπορῶ νὰ τὸ γράψω μὲ σύμβολα)

 165. Μαρία said

 166. sarant said

  168 Το κακό με το Τουιτερ είναι ότι παρασύρονται και τα γράφουν οι ίδιοι αντί να περιμένουν τους λογογράφους

 167. Γς said

  167:

  >Μᾶλλον κυβικὴ ρίζα θά ‘λεγα

  Ας διορθώσουμε λοιπόν την φωτό του # 158:

 168. Γς said

  Το τι ακούς δεν λέγεται.
  Εννοώ στην περίπτωσή μας.

  Δεν μας έφταναν τα διάφορα μύρα, εικόνες και λάδια, έχουμε και τους «γιατρούς».

  -Μωρέ όλα γίνονται. Δεν είδες ο Σουμάχερ; Περπατάει τώρα.

  Και βλέπω την σχετική είδηση:
  http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/19/diethnes-athlitismos-soumaher_n_12082000.html

  Και το πρώτο σχόλιο της δημοσίευσης:

  John Stefas
  «Η οικογένεια του Σουμάχερ, ο οποίος έχει βγει από το κόμμα».
  Έφυγε ο Σουμάχερ από το ΚΚΕ; (γιατί ένα είναι το κόμμα). Ρε προσέχτε την ορθογραφία όταν κάνετε μεταφράσεις εκεί στην ΗΡ.

  Τελικά το διόρθωσαν.

 169. Γς said

  Και περιμένοντας ν ανοίξει το επισκεπτήριο [των λίγων λεπτών] της εντατικής στο ΚΑΤ, βλέπω έναν τύπο με ένα πι [περιπατητηρα!] υπό μάλης να περνάει από μπροστά μου.

  Μετά από λίγο ξαναπέρασε.
  Σε κάποιον πήγαινε τον …περιπατήρα, αλλά δεν τον είχε εντοπίσει ακόμα.
  Ετσι ξαναπέρασε.
  Οπότε δεν κρατήθηκα:

  -Μια χαρά περπατάς. Και χωρίς το πι.

 170. Γς said

  172:
  Γέλασε και έφυγε.
  Και δεν ξαναπέρασε.

  Πέρασε όμως ένας άλλος πάνω σε ένα καροτσάκι.

  Κι όπως τον είδα ξαφνικά, μου ξέφυγε. Αλλο ήθελα να πώ και άλλο είπα:

  -Των παραπληγικών;

  Το διόρθωσα όμως αμέσως:

  -Των Παραολυμπιακών;

  Βαρύ το χωρατό μου. Γέλασε όμως κι αυτός

 171. Γς said

  173:

  Δεν πρόφτασε να περάσει άλλος, γιατί άνοιγε η Εντατική.

  Πήγα κι εγώ λοιπόν στη πόρτα μαζί με τους άλλους. Και διαβάζω στο μπλουζάκι του μπροστινού μου¨

  Λεωνίδας. Μετακομίσεις.

  Και θυμήθηκα τις Ψησταριές του Λεωνίδα στην Πειραιώς και Ιεράς Οδού, που δεν υπάρχει πιά.

  -Τι έγινε; Παράτησε τις ψησταριές ο Λεωνίδας και το΄ριξε στις μεταφορές τώρα;

  Γέλασε κι αυτός

 172. spiral architect said

  @170: Σωστός! 🙂

 173. sarant said

  Καλημέρα!

  174 Είχε και κανάλι ο Λεωνίδας, από τα πρώτα ιδιωτικα-πειρατικά.

 174. ChrisMaGR said

  Μια διόρθωση: Ο Πιτσιρίκος δεν μπήκε στη μαύρη λίστα μόνο για εκείνο το τουή. Είναι στη μαύρη λίστα γιατί δεν δέχεται αντίλογο. Δεν επιτρέπει σχόλια στο μπλογκ του και έχει μπλοκάρει το μισό Τουίτερ για αρνητικά ή επικριτικά (όχι υβριστικά) σχόλια. Εμένα με μπλόκαρε για το παρακάτω:

  (Έχω αλλάξει άποψη από τότε. Ο Αδιάσειστος δεν πιστεύω ότι κάηκε).

 175. spiral architect said

  Tον Αδιάσειστο (καθώς και κάμποσους συν αυτώ) τους έκαψε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του και τώρα προσπαθούν να μαζέψουν τον αμάζευτο με εξυπαναδούλες και άτυχες συγκρίσεις με το παρελθόν.
  Όμως, το πουλί πέταξε … 🙄

 176. sarant said

  177 Μισό λεπτο. Δεν πρόκειται για την ίδια μαύρη λίστα. Δεν πιστεύω ότι εσύ που τον επικρίνεις και που (καλώς ή κακώς) σε μπλοκάρισε θα σκεφτόσουν ποτέ να διαμαρτυρηθείς και να πιέσεις να μην ανέβει το θεατρικό του έργο.

  Όσο για το ότι δεν επιτρέπει σχόλια, κι άλλοι το κάνουν π.χ. Γιάννης Χάρης. Εξαρτάται από το είδος του μπλογκ. Κατά τη γνώμη μου, καλά κάνει -δεν είναι τα άρθρα του όπως εδώ, συνεργατικά. Θα είχε χιλιάδες σχόλια, τα 80% υμνητικά, τα 20% επικριτικά, δεν θα γινόταν διάλογος.

  (Και το μπλοκάρισμα, δικαίωμά του είναι και δεν βρίσκω υπερβολικό ότι σε μπλόκαρε γι’ αυτό το σχόλιο. Θα μπορούσε να μην το κάνει, αλλά το βρίσκω στο μέτρο του λογικού).

 177. Παναγιώτης Κ. said

  @158,167, 170 , 172 , 173. 🙂 🙂 🙂

 178. ChrisMaGR said

  179 Τις διαμαρτυρίες τις είδα. Τις πιέσεις να μην ανέβει όχι. Ακόμη κι αν υπήρχαν τέτοιες πιέσεις, το Θέατρο Τέχνης και το κάθε Θέατρο Τέχνης πρέπει να ξέρει να υποστηρίξει τις αποφάσεις του και να μην υποχωρήσει στις πιέσεις. Πολύ φοβάμαι ότι η λέξη «λογοκρισία» έχει αρχίσει κι αυτή να ξεχειλώνει και στο τέλος θα χάσει το νόημά της.

 179. Σηλισάβ said

  Επειδή έθιξες το θέμα της ιστορικής γνώσης των πολιτικών μας, αρκεί το εξής παράδειγμα: Πριν μερικά χρόνια η Βουλή γιόρτασε το «Έτος Σωκράτη, έτος δημοκρατίας». Κανένας απο τους 300 δεν ήξερε ότι ο Σωκράτης ήταν ο βασικός ιδεολόγος της Ολιγαρχίας.
  (Σημασία δεν έχει η γνώμη των πολλών, αλλά αυτού που είναι σώφρων και ειδήμων)

 180. alexisphoto said

  καλησπέρα,
  για το «ενσκύπτω» μια που το ξανασχολιάζουμε.
  Η φράση «….Λεξιπενία ενσκήπτει όταν χρησιμοποιούμε μόνο μια χούφτα λέξεις καθημερινά…» στέκει;
  Από όσα αναφέρουμε εδώ δε κολλάει.
  Το λεξικό του Μπαμπινιώτη που έχω δεν δίνει κάτι παραπάνω στον ορισμό.
  Και όμως η φράση είναι γραμμένη από άνθρωπο του χώρου.
  Ευχαριστώ

 181. sarant said

  183 Η φράση που λες στέκει, άσχετο αν συμφωνώ ή όχι στο περιεχόμενό της. Θεωρεί κάτι κακό τη λεξιπενία, σαν μια θύελλα να πούμε, οπότε το «ενσκήπτει» ταιριάζει. Όχι απόλυτα, αφου η θύελλα ξεσπάσει ξαφνικά, αλλά πάντως στέκει.

 182. Μαρία said

  183
  Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι λεξιπενία ενσκήπτει όταν χρησιμοποιούμε μόνο μια χούφτα λέξεις καθημερινά. Πράγματι, θρυλείται (χωρίς τεκμηρίωση) ότι χρησιμοποιούμε 300 ή 500 ή 900 στην καθημερινή επικοινωνία. Βεβαίως, ο αριθμός λέξεων σε χρήση εξαρτάται πρωτίστως από το τι έχουμε να συζητήσουμε και σε πόσα συμφραζόμενα, από το πόσο μιλάμε και για πόσο ποικίλα θέματα. Αν η καθημερινή επικοινωνία μας εξαντλείται σε ένα μίνιμουμ στιχομυθιών, το λεξιλόγιο σε χρήση θα είναι μικρό. Αν όμως υπάρξει ανάγκη να επιχειρηματολογήσουμε, έστω και για απλά θέματα, όπως μια οικονομική διαφορά ή ένας ερωτικός καβγάς, το λεξιλόγιο σε χρήση θα είναι βεβαίως εκτενέστερο. Αρα ούτε εδώ μπορούμε να μιλάμε για λεξιπενία. http://www.kathimerini.gr/715347/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/e3-aformhs

  Η φράση που έφαγες αλλά και η κατακλείδα της παραγράφου είναι κρίσιμες, για να αποφασίσουμε αν το ενσκήπτω στέκει ή όχι. Ο Π. θέλει να δηλώσει οτι όσοι αναφέρονται στη λεξιπενία τη βλέπουν σαν αρρώστια ή επιδημία.

 183. alexisphoto said

  @184 & 185:
  Ευχαριστώ.
  ΜΟυ φάνησκε πολύ περίεργο, γιαυτό και το έθεσα στο ιστολόγιο.
  Ευχαριστώ και πάλι.

 184. spatholouro said

  #183
  «Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η λεξιπενία ενσκήπτει κλπ»

  Δεν μου κάθεται καλά -ως διατύπωση- στο γλωσσικό μου αίσθημα. Άπαξ και στον σημασιολογικό πυρήνα του «ενσκήπτω» ενυπάρχει το «επιπίπτω αιφνιδιαστικά και ορμητικά», πώς αυτό συμβιβάζεται με τον προϋποθετικό του όρο στην εν λόγω πρόταση; («όταν χρησιμοποιούμε μια χούφτα λέξεις καθημερινά»). Δηλ. το αποτέλεσμα της εικαζόμενης καθημερινής χρήσεως μιας χούφτας λέξεων δεν μπορεί να είναι κάτι εξαίφνης επιπίπτον αλλά κάτι ομαλά αναμενόμενο (κατά την εν λόγω υπόθεση πάντα).

  Εγώ θα το διατύπωνα: «ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι λεξιπενία προκύπτει/ανακύπτει/έχουμε όταν/υπάρχει κλπ»

  Εάν, δηλ., καθημερινά τη «βγάζουμε» με δέκα λέξεις…ε…δεν θα ενσκήψει εκεί που δεν το περιμένουμε λεξιπενία…αλλά κατά λογική συνεπαγωγή θα προκύψει λεξιπενία

 185. alexisphoto said

  @187
  Ευχαριστώ. Κάπως έτσι το σκέφτηκα και εγώ.
  Καλημέρα

 186. Γς said

  >Το κάθε επίπεδο ολοκληρώνεται μέσα σε δύο εξάμηνα εξάμηνα.

  δύο εξάμηνα semesters

  Για να μάθετε Farsi [Περσικά]

  http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/28/mathimata-perxiki-glwssa-dorean-culture_n_12229654.html?utm_hp_ref=greece

 187. Jimmy said

  Γιουβαρλάκι από το τουρκικό yuvarlak (=στρογγυλ-ός,-ή,-ό).

  Το έχω ακούσει και, «γιουβαρελάκι». Βλαχοδάνειο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: