Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο βασιλιάς των φρούτων ξανά

Posted by sarant στο 26 Σεπτεμβρίου, 2016


Μπήκαμε και επίσημα πριν από μερικές μέρες στο φθινόπωρο, οπότε σκέφτομαι σήμερα να βάλω σε επανάληψη ένα άρθρο για ένα φρούτο της εποχής. Η πρώτη δημοσίευση είχε γίνει πριν από πεντέμισι χρόνια, ενώ το άρθρο ξαναδουλεμένο συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο μου Οπωροφόρες λέξεις του 2013. Αυτή την ξαναδουλεμένη μορφή παρουσιάζω εδώ.

250px-Red_AppleΣτον Πωρικολόγο, τη βυζαντινή λαϊκή σάτιρα που προσωποποιεί τα φρούτα (τα πωρικά) και τα βάζει να συνεδριάζουν, βασιλιάς των οπωρικών είναι ο πανενδοξότατος Κυδώνιος. Δεν θα συμφωνούσαν πολλοί σήμερα με την ιεράρχηση αυτή. Για τον καθένα από μας, βασιλιάς των φρούτων είναι το φρούτο που τους αρέσει, για άλλους πάλι το σταφύλι αφού δίνει το κρασί. Γλωσσικά όμως, αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των φρούτων, ή φρούτο καθαυτό, θα τολμούσα να πω, είναι το μήλο.

Τουλάχιστον αυτό ίσχυε στα αρχαία ελληνικά, αφού οι αρχαίοι σε πολλά άλλα φρούτα έδιναν ονόματα που ήταν παραλλαγές του μήλου: τα ροδάκινα τα ονόμαζαν περσικά μήλα, τα βερίκοκα αρμενιακά μήλα, τα κυδώνια τα έλεγαν κυδώνια μήλα, τα κίτρα μηδικά μήλα, κάτι που συνεχίστηκε στα λατινικά και σε νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, αν σκεφτούμε πως τη ντομάτα οι μεν Γάλλοι την είπαν ερωτόμηλο (pomme d’amour), οι δε Ιταλοί χρυσόμηλο (pomo d’oro), και την πατάτα, βέβαια, οι Γάλλοι την είπαν pomme de terre, κάτι που το δανειστήκαμε κι εμείς ως γεώμηλο. Ας μην ξεχάσουμε επίσης τα κυπαρισσόμηλα και τα κορόμηλα, καθώς και άλλες ονομασίες διαλεκτικές ή σπανιότερες (π.χ. στη Μυτιλήνη λένε «φραγκόμηλα» τα μούσμουλα, ενώ στην Κύπρο «χρυσόμηλα» τα βερίκοκα και «κιτρόμηλα» τα νεράντζια»).

Μια θεία μου, θέλοντας να μας πείσει να καθαρίζουμε τα μήλα και να μην τα τρώμε με τη φλούδα, μας έλεγε διδακτικά: «μήλον μη όλον». Δεν είναι όμως αυτή η ετυμολογία του· στην πραγματικότητα, η λέξη μήλον είναι αρχαία, δάνειο πιθανώς από κάποια μεσογειακή γλώσσα ίσως όμως και ινδοευρωπαϊκή. Η λέξη (που ήταν μάλον στη δωρική και την αιολική διάλεκτο) πέρασε στα λατινικά, ως malum, και με εκ νέου δανεισμό μερικούς αιώνες αργότερα ως melum, εκτόπισε την άλλη ινδοευρωπαϊκή λέξη (abella, που διατηρείται στο αγγλικό apple και το γερμανικό Apfel), αλλά με τη σειρά της εκτοπίστηκε στα γαλλικά από το pomum, που ήταν η γενική λέξη για το οπωροφόρο δένδρο κι έτσι οι γάλλοι το είπαν pomme, ενώ οι Ιταλοί κρατάνε το mela έχουν όμως και το pomo.

Παρενθετικά να πούμε ότι οι αρχαίοι είχαν κι άλλη μια λέξη ομόηχη, πάλι μήλον, που σήμαινε το πρόβατο ή γενικώς τα αιγοπρόβατα –από εκεί μας έμεινε η μηλωτή, η προβατοπροβιά δηλαδή, και η μηλολόνθη, αλλά δεν έχει καμιά ετυμολογική σχέση με το μήλο τον καρπό. Αντίθετα, η Μήλος, το νησί, μάλλον συνδέεται με τα μήλα.

Η μηλιά (malus domestica) είναι ιθαγενής της Δυτικής Ασίας, αλλά βρίσκεται στα μέρη μας από τα πανάρχαια χρόνια και είναι από τα οπωροφόρα που εμφανίζονται στον Όμηρο: μηλέαι αγλαόκαρποι (Οδύσσεια η 114).  Όχι απρόσμενα, το μήλο έχει τεράστια παρουσία στην ελληνική και τις άλλες μυθολογίες. Βέβαια, τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων που πήγε κι έφερε ο Ηρακλής από την άλλη άκρη του τότε κόσμου μπορεί να ήταν άλλο είδος οπωρικού, μπορεί να μην ήταν καν καρπός· έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το θέμα και πειστική απάντηση δεν έχει δοθεί. Ίσως έχετε ακούσει ότι τα χρυσά μήλα ήταν πορτοκάλια ή άλλα εσπεριδοειδή, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει αφού τα εσπεριδοειδή ήρθαν πολύ αργότερα στα μέρη μας από την Άπω Ανατολή. Θα αναφέρω τρεις πιθανότερες εκδοχές: α) ήταν κυδώνια, β) ήταν κάποια εκλεκτή ποικιλία μήλων, γ) δεν ήταν μήλα αλλά πρόβατα (μήλα λέγονταν κι αυτά). Κατ’ άλλους πάλι, τα μήλα των Εσπερίδων έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αποτελούν το «εισιτήριο» του Ηρακλή για την άνοδο στον Όλυμπο, για την αποθέωσή του· γι’ αυτό και ορισμένοι μελετητές τοποθετούν τον άθλο των Εσπερίδων τελευταίο (όπως τον παραδίδει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης) και όχι προτελευταίον όπως θέλει η καθιερωμένη σειρά.

Χρυσό ήταν όμως και το μήλο που έριξε ανάμεσα στις θεές η Έριδα, χολωμένη που δεν την κάλεσαν στη γιορτή των γάμων του Πηλέα και της Θέτιδας, γράφοντας πάνω τη καλλίστη, και καβγάδισαν οι τρεις θεές, Ήρα, Αφροδίτη και Αθηνά, κι έτσι ξεκίνησε ο τρωικός πόλεμος –και από εκεί έμεινε και στη γλώσσα μας η έκφραση μήλον της Έριδος που σημαίνει την αιτία ή το αντικείμενο μιας διένεξης. Γενικά στην αρχαιότητα, το μήλο ήταν ο καρπός της Αφροδίτης, του έρωτα δηλαδή· όπως λέει και ο σχολιαστής του Θεοκρίτου, τα μήλα ήταν «εράσιμα και έρωτος ποιητικά». Για να εκδηλώσουν τον έρωτά τους προς το αγαπημένο πρόσωπο τού πετούσαν ένα μήλο, που αν το έπιανε σήμαινε την ανταπόκριση. Όπως λέει και το επίγραμμα του Πλάτωνα, που περιλαμβάνεται στην Παλατινή Ανθολογία και το έχει μεταφράσει ο Ηλίας Πετρόπουλος για να μελοποιηθεί από τον Νότη Μαυρουδή: Μήλο σου ρίχνω κι αν θέλεις κι αν μ’ αγαπάς δος μου την αγάπη σου (Τῷ μήλῳ βάλλω σε· σὺ δ’ εἰ μὲν ἑκοῦσα φιλεῖς με,  δεξαμένη τῆς σῆς παρθενίης μετάδος). Αυτό οι αρχαίοι το έλεγαν μήλω βάλλειν ή μηλοβολία.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και έναν χαριτωμένο μύθο, για την Κυδίππη και τον Ακόντιο (ή, σε άλλη παραλλαγή, την Κτήσυλλα και τον Ερμοχάρη), που έγινε και ποίημα του Καλλιμάχου. Ο Ακόντιος πέταξε στα πόδια της νέας ένα μήλο, πάνω στο οποίο είχε γράψει έναν όρκο. Εκείνη το σήκωσε, και διάβασε «Μα την Άρτεμη, θα παντρευτώ τον Ακόντιο», κι έτσι βρέθηκε δεμένη με όρκο. Το τέχνασμα βασίζεται στο ότι οι αρχαίοι Έλληνες διάβαζαν πάντοτε φωναχτά. Πάντως, σε μερικές πηγές αναφέρεται ότι αυτό έγινε με κυδώνι, όχι με μήλο. Χρυσό μήλο πρόσφερε και ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεόφιλος στην Θεοδώρα, διαλέγοντάς την για γυναίκα του, αφού προηγουμένως απέρριψε την Κασσιανή για να της μάθει πως το θάρρος της γνώμης πληρώνεται.

Μήνυμα πάνω σε μήλο υπάρχει και σε έναν άλλο μύθο: ο Αχιλλέας πολιορκούσε μια πολύ καλά οχυρωμένη πόλη κοντά στην Τροία, τη Μονηνία, και μια ντόπια κοπέλα, που τον αγάπησε, πέταξε μέσα από τα τείχη ένα μήλο, πάνω στο οποίο έγραφε να μην απελπιστεί γιατί οι πολιορκημένοι δεν έχουν νερό και είναι έτοιμοι να παραδοθούν, κι έτσι ο Αχιλλέας κυρίεψε την πόλη, αν και ο μύθος, που τον βρίσκουμε σε σχόλια στην Ιλιάδα, δεν μας λέει αν κατέκτησε και την κοπέλα.

Υπάρχει και ο μύθος της Αταλάντης, που για να την παντρευτεί κανείς έπρεπε να την ξεπεράσει στο τρέξιμο, αν όμως δεν τα κατάφερνε τον περίμενε ο θάνατος, έτσι ήταν το φοβερό στοίχημα· πολλοί είχαν δοκιμάσει και το είχαν πληρώσει με τη ζωή τους, αλλά ο Ιππομένης ζήτησε τη βοήθεια της Αφροδίτης, που του έδωσε τρία χρυσά μήλα· και ρίχνοντας στα πόδια της Αταλάντης τα χρυσά μήλα, την ανάγκαζε να καθυστερήσει για να τα μαζέψει, κι έτσι κατάφερε να νικήσει στην αναμέτρηση.

48m0023d

Αδάμ και Εύα, του Ρούμπενς

Φυσικά, ακόμα πιο γνωστό είναι το μήλο του Παραδείσου, που έφαγε η Εύα. Πρέπει όμως εδώ να πούμε ότι στο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης ο απαγορευμένος καρπός δεν προσδιορίζεται σε κανένα σημείο, απλώς αναφέρεται γενικά ως «το ξύλον του γινώσκειν καλόν και πονηρόν». Η ταύτιση του απαγορευμένου καρπού με το μήλο έγινε αργότερα, στη χριστιανική παράδοση, ιδίως τη δυτική, και ίσως σ’ αυτό να έπαιξε ρόλο ότι στα λατινικά το μήλο (malum) είναι ομόηχο με την αμαρτία. Κι επειδή, σύμφωνα με ένα μύθο, όταν ο Αδάμ έτρωγε το μήλο ένα κομμάτι του κάθισε στο λαιμό, έχουμε το μήλο του Αδάμ, στα γαλλικά pomme d’Adam, και αναλόγως στα αγγλικά. Στη γλώσσα μας πρέπει να είναι δάνειο –εμείς άλλωστε το μήλο του Αδάμ το λέμε καρύδι. Όμως στο πρόσωπό μας έχουμε, άντρες και γυναίκες, κι άλλα μήλα, τα ζυγωματικά.

Από τη Σαπφώ θυμόμαστε την παρομοίωση της κόρης που έμεινε ανύπαντρη με το γλυκύμαλον, το γλυκό μήλο που κοκκινίζει στην άκρη του κλαδιού και που οι μαζωχτές δεν μπόρεσαν να το φτάσουν, ενώ στα νεότερα χρόνια θα θυμηθούμε το φαρμακωμένο μήλο της Χιονάτης, το μήλο του Νεύτωνα ή το μήλο του Γουλιέλμου Τέλλου και ακόμα πιο κοντά στην εποχή μας τη Νέα Υόρκη (που το παρατσούκλι της είναι The Big Apple, μεγάλο μήλο) και την Apple.

Σύμφωνα με την παροιμία, το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει· αυτό το λέμε όταν ένα παιδί ακολουθεί το επάγγελμα ή τις κλίσεις (και τις κακές) των γονιών του. Μια σχεδόν ξεχασμένη φράση με το μήλο είναι: δεν παίρνεις χρυσό μήλο απ’ το χέρι του, που λέγεται για βρομερούς και απωθητικούς ανθρώπους, που σιχαίνεσαι να πάρεις από τα χέρια τους έστω και το πιο ζηλευτό πράγμα. Και για κοσμοσυρροή, μεγάλο συνωστισμό σε ένα μέρος, λέγαν παλιότερα Μήλο να έριχνες, δεν έπεφτε κάτω. Σήμερα φαίνεται πως στριμωχνόμαστε περισσότερο, οπότε χρησιμοποιούμε στη φράση μας την καρφίτσα αντί για το μήλο. Μια άλλη παροιμία με μήλα είναι πως το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό, με προφανές το δίδαγμα, που μου δίνει την ευκαιρία να θυμίσω και την απόχρωση «σάπιο μήλο». Πριν όμως το σάπιο, έχουμε το μαραμένο μήλο, που είναι συνηθέστατο μοτίβο στη δημοτική ποίηση, για κάποιον άρρωστο, που τον τρώει το μαράζι ή ο καημός, π.χ. στη μέση πάει ο νιούτσικος σαν μήλο μαραμένο.

Είπαμε για τη μηλιά, αλλά τι είναι η Κόκκινη Μηλιά; Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η Κόκκινη Μηλιά είναι ο μυθικός τόπος στον οποίο θα εκδιώκονταν οι Τούρκοι όταν ξεσηκώνονταν οι Έλληνες με αρχηγό τους τον μαρμαρωμένο βασιλιά. Αυτός ο μύθος παρουσιάζεται επί Τουρκοκρατίας. Την εποχή της άλωσης, υπήρχε μια προφητεία, που τη διασώζει ο Δούκας, ότι οι Ρωμαίοι θα αντεπιτεθούν και θα διώξουν τους Τούρκους από τα μέρη τους και θα τους κυνηγήσουν μέχρι τα σύνορα της Περσίας, «εν τόπω καλουμένω Μονοδενδρίω». Αν και πώς αυτό το Μονοδένδριον εξελίχθηκε στην Κόκκινη Μηλιά δεν το ξέρουμε. Πάντως, εντυπωσιακή είναι η σύμπτωση ότι και στους Τούρκους υπήρχε (καταγράφεται από το 1545) μια προφητεία για το Κόκκινο Μήλο, μια ισχυρή πόλη που θα κυρίευαν και που άλλοι έχουν ταυτίσει με τη Βουδαπέστη, άλλοι με τη Ρόδο και άλλοι με τη Ρώμη ή την ίδια την Κωνσταντινούπολη.

Και για να κλείσουμε τον κύκλο, πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Κωνσταντινούπολη, και συγκεκριμένα στο Αυγουσταίο, πάνω στη στήλη του Ιουστινιανού, υπήρχε ένα μεγάλο έφιππο άγαλμα του Ιουστινιανού, που τον παρουσίαζε να κρατάει στο αριστερό χέρι μια υδρόγειο σφαίρα, σύμβολο της κυριαρχίας πάνω σε ολόκληρο τον κόσμο. Την υδρόγειο αυτή, οι κάτοικοι της Πόλης την αποκαλούσαν «μήλο». Το άγαλμα αυτό, που φτιάχτηκε όσο ζούσε ο αυτοκράτορας, διατηρήθηκε άθικτο ως τα τελευταία χρόνια της Πόλης· και όταν κάποια στιγμή, γύρω στο 1425, το «μήλο» έπεσε στη γη, αυτό θεωρήθηκε οιωνός της αναπόφευκτης πτώσης της Πόλης.

Στη δημοτική ποίηση βρίσκουμε πάμπολλες αναφορές στο μήλο. Θα αναφέρω το πασίγνωστο «Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο» και το επίσης γνωστό και σπαραχτικό για την ξενιτειά «σου στέλνω μήλο σέπεται, κυδώνι μαραγκιάζει» ή το «Μήλο μου και μανταρίνι, κείνο που είπαμε θα γίνει». Ίσως όχι τυχαία, σε όλα αυτά τα παραδείγματα το μήλο συνοδεύεται από άλλο φρούτο, αλλά προηγείται. Υπάρχει και το δημοτικό για τη Μηλίτσα που ‘σαι στο γκρεμό με μήλα φορτωμένη / τα μήλα σου λιμπίστικα μα το γκρεμό φοβούμαι, που έχει σαφές ερωτικό υπονοούμενο, που γίνεται ακόμα πιο έκδηλο στο νυφιάτικο Χαρά στην κόκκινη μηλιά, χαρά στο παλικάρι / οπού το μήλο το χρυσό θ’ απλώσει για να πάρει και παύει πια να είναι υπονοούμενο στο κρητικό: Σ’ είντα περβόλι θα βρεθούν δυο μήλα ταιριασμένα / σαν τα βυζάκια σου τα δυο, τα μοσχομυρισμένα; Και για να μη νομίσουμε ότι οι αρχαίοι πήγαιναν πίσω, την ίδια προφανή παρομοίωση των μήλων με τους μαστούς (που υπάρχει και για πολλά άλλα οπωρικά) τη βρίσκουμε κιόλας στη Λυσιστράτη, όπου η Λαμπιτώ μιλάει στη δωρική διάλεκτο για «της Ελένας τα μάλα», και για να μη μείνει αμφιβολία ο σχολιαστής θυμίζει ότι τους μαστούς μήλα φησίν.

Το ίδιο μοτίβο το βρίσκουμε και στην έντεχνη ποίηση, π.χ. στον Δροσίνη:

Αγάπης μήλο σου ’ριξα.
Το πήρες με λατρεία
και το ’σφιξες στα στήθη σου―
κι έγιναν μήλα τρία.

Ο Ρώμος Φιλύρας παρομοίασε τις μέρες του μέλλοντος με πουλάκια που σαν γουρμασμένο μήλο τσιμπάνε την καρδιά μου, ενώ ο Άγγελος Σικελιανός θέλει το μήλο του Μαγιού στον ήλιο να γυρίσω, σαν παπαρούνα κόκκινο να γένει.

Ρόδα και μήλα είναι ο τίτλος ενός βιβλίου του Ψυχάρη στο οποίο συνεχίζει να αναπτύσσει το γλωσσικό του πιστεύω που το παρουσίασε αρχικά στο Ταξίδι μου. Οι παλιότεροι θα θυμούνται στα αναγνωστικά τους τη φράση Λόλα, να ένα μήλο, που ενέπνευσε τον τίτλο της λογοτεχνικής επιθεώρησης Να ένα μήλο. Υπάρχουν και παιδικά δίστιχα του παιχνιδιού με το μήλο, όπως το «Ανέβα μήλο κατέβα ρόδι», όπως και το παιδικό παιχνίδι «μήλα».

Για να επιστρέψουμε στον καρπό, υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες μήλων. Παλιότερα, κάθε χωριό είχε τη δική του ποικιλία ή ίσως και ακόμα περισσότερες. Ενδεικτικό είναι ότι σε κείμενο του 1889 ένας μοναχός προσδιορίζει κάπου τριάντα ποικιλίες μήλων σε μια περιοχή μόνο του Πηλίου: «…Σήμερον η ημετέρα επαρχία (Πήλιο) και κυρίως τα δύο χωρία, Δράκεια και Aγιος Λαυρέντιος αριθμούσι τριάκοντα ειδών μήλα, τα εξής: 1) Φερίκια τριών ειδών, ενός καλοκαιρινού, δύο χειμωνιάτικα. 4) Μανιές, 5) Μαρκέικα, 6) Αναστασέικα, 7) Καρλέικα, 8 ) Σουμπεκιά, 9) Χειμωνιάτικα, 10) Μουσαλέικα, 11) Βαρδακέικα, 12) Φλασκιά, 13) Σκιούπια, 14) Φακηλάτα, 15) Λαδόμηλα, 16) Κωστέικα, 17) Τσακνακέικα, 18 ) Καρπενησιώτικα, 19) Κερέικα, 20) Αρβανίται, 21) Καραουλάνια, 22) Μήλα της Εκκλησιάς, 24) Κανηκέικα, 25) Δηλιγιαννέικα, 26) Τσιλκέικα, 27) Νταουτέικα, 28) Χαϊβάνια, και πέντε ειδών ανώνυμα φέροντα όλα ομού το όνομα καλοκαιρινά».

Τα φιρίκια ήταν κάποτε διάσημη ελληνική ποικιλία, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει χάσει έδαφος είτε επειδή ο καρπός είναι μικρός και με ιδιάζουσα γεύση που δεν αρέσει σε όλους, είτε επειδή η φιρικιά κάνει, λένε, 15 χρόνια να καρπίσει ενώ οι άλλες μηλιές δίνουν καρπό στα 5 χρόνια και επειδή «παρενιαυτοφορεί», δηλαδή δίνει καρπό χρονιά παρά χρονιά. Ετυμολογείται από το τουρκικό ferik. Ferik elmasi είναι μια ποικιλία μικρών μήλων, αλλά ferik είναι επίσης το κοτοπουλάκι. Ο πανέξυπνος Τσιφόρος, κάνοντας λογοπαίγνιο με το φιρίκι έδωσε σε έναν ήρωά του το όνομα Μίλων Φιρίκης. Πάντως, η έκφραση «μυαλό φιρίκι» δηλώνει τον μικρόμυαλο, εξαιτίας του μικρού μεγέθους του καρπού.

Από το μήλο βγάζουν και κρασί, τον μηλίτη οίνο ή μηλόκρασο, που είναι σήμα κατατεθέν της Βρετάνης και βορειότερων περιοχών –εμείς προτιμάμε το αμπέλι. Οι Τούρκοι λένε ελμά (elma) το μήλο και το χρησιμοποιούν για να αρωματίζουν το τσάι τους, που το πίνουν σε απίστευτα μεγάλες ποσότητες.

Το μήλο θεωρείται φρούτο που κάνει πολύ καλό στην υγεία. Τον Μεσαίωνα το καλλιεργούσαν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες –άλλωστε, η λέξη πομάδα, που σημαίνει την θεραπευτική αλοιφή, ανάγεται στο γαλλικό pommade, που προέρχεται από το pomme, το μήλο, επειδή χρησιμοποιούσαν χυμό μήλου στην παρασκευή της. Ξέρουμε άλλωστε το παροιμιακό δίστιχο «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» -αν ξέρεις καλό σημάδι, όπως πρόσθεσε κάποιος ευφυολόγος.

Από το δίστιχο αυτό έχω τρυφερές αναμνήσεις, γιατί ο παππούς μου, ο ποιητής Άχθος Αρούρης (Νίκος Δ. Σαραντάκος)  το είχε επεκτείνει και το είχε κάνει ολόκληρο κατεβατό που μας το έλεγε και ξεκαρδιζόμασταν όταν ήμασταν μικρά. Αργότερα σκεφτήκαμε να το μελοποιήσουμε, αλλά δεν το κάναμε. Θα τελειώσω μ’ αυτό:

Ένα μήλο την ημέρα
Ένα μήλο τη Δευτέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα,
ένα μήλο κάθε Τρίτη, μπαίνει στου γιατρού τη μύτη,
ένα μήλο την Τετάρτη, σβήνει το γιατρό απ’ το χάρτη
ένα μήλο κάθε Πέφτη κι ο γιατρός πολύ ξεπέφτει,
μήλο την Παρασκευή, μένει η γιάτρισσα βουβή,
ένα μήλο το Σαββάτο, ρίχνει το γιατρό στον πάτο,
μήλο και την Κυριακή, βρε γιατρέ φύγε από κει!

Ένα μήλο το Γενάρη κι ο γιατρός πάει να κρεπάρει,
ένα μήλο το Φλεβάρη, κι ο γιατρός δρόμο θα πάρει
ένα μήλο κάθε Μάρτη κι ο γιατρός δε θα ξανάρτει
ένα μήλο τον Απρίλη κάνει το γιατρό ρεζίλι
ένα μήλο για το Μάη κι ο γιατρός στραβοκοιτάει
ένα μήλο τον Ιούνη κάνει το γιατρό τσιγγούνη,
ένα μήλο τον Ιούλη κι ο γιατρός χωρίς μαξούλι [σοδειά, παραγωγή]
και τον Αύγουστο ένα μήλο του γιατρού του δίνουν ξύλο
ένα μήλο τον Σεπτέμβρη κι ο γιατρός αργεί να σ’ εύρει
ένα μήλο τον Οχτώβρη κι ο γιατρός βαρύ θα το ’βρει
ένα μήλο το Νοέμβρη, βρε γιατρέ μου πες αλεύρι,
ένα μήλο το Δεκέμβρη, βρε γιατρέ κακό θα σ’ εύρει.

Ένα μήλο κάθε χρόνο κι ο γιατρός θα κάνει φόνο,
ένα μήλο κάθε μήνα κάνει το γιατρό κηφήνα,
ένα μήλο τη βδομάδα, το γιατρό δεν τον ξανάδα,
ένα μήλο κάθε ώρα, για γιατρούς θα λέμε τώρα;
Ένα μήλο το λεφτό, τι στομάχι που ’ναι αυτό!

 

Advertisement

243 Σχόλια προς “Ο βασιλιάς των φρούτων ξανά”

 1. Γς said

  Καλημέρα

 2. ChrisMaGR said

  Καλημέρα!

 3. Πάνος με πεζά said

  Kαλημέρα…ωραίο…φεύγω…τα λέμε !

 4. spatholouro said

  Ενδιαφέρουσα πραγμάτευση του θρύλου της «Κόκκινης Μηλιάς» από τον Κ. Ρωμαίο (1953):

  http://ir.lib.uth.gr//handle/11615/16060

 5. Γς said

  >Χρυσό μήλο πρόσφερε και ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεόφιλος στην Θεοδώρα

  Θεόφιλο λέγανε κι ένα αγγελούδι, στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

  Σταθηκε μπροστά μου, έτοιμο να κλάψει και μου είπε:

  -Αμα η Αννούλα φύγει στην Αμερική, εγώ θα πεθάνω.

  Και αλληλογραφούσαν. Τι έγινε τελικά;

  Να μην ξεχάσω να ρωτήσω την κόρη μου σχετικά.

 6. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Ευχαριστούμε!

  5 Να μας πεις τι έγινε τελικά

 7. ΞΕΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ said

  καλημερα σας και καλή εβδομάδαψάχνω να βρω στη σελίδα σας σχετικό άρθρο για τον πολιτισμό και την κουλτούρα αλλά δεν είδα κάτι ( πιθανά δε κατάφερα να το βρω)  Υπάρχει ίσως κάπου μες στις αναρτήσεις σας σχετικό αρθρο; σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 8. geobartz said

  Sarant said «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» κλπ.

  Ο αείμνηστος καθηγητής της Δενδροκομίας στο Α.Π.Θ., Θρασύβουλος Ραφτόπουλος, έλεγε: An apple a day keeps the doctor away. Άραγε η γνωστή παροιμία έχει έρθει από την Αγγλία;;

 9. sarant said

  7 Δεν εχω γράψει ειδικά γι’ αυτές τις δυο λέξεις.

  8 Μπορεί να είναι δανειο -δεν αποκλείεται.

 10. Γς said

  6:

  > Να μας πεις τι έγινε τελικά

  Και σιγά μην μου πει…
  Για τον Θεόφιλο. Που τώρα που το σκέφτομαι έμοιαζε και στον Αμαντέους στα παιδικάτα του.

  Και δεν είχε πει «θα πεθάνω», αλλά «θα αυτοκτονήσω»

  Θεόφιλος λοιπόν. Αλλά και Θεοδόσιος.
  Αυτός είχε να κανει με μένα.

  40 χρόνια [και] μην έβλεπα γραπτό με αυτό το όνομα. Το βαθμολογούσα χωρίς ίχνος επιείκειας.

  Ενας Θοδόσης μου είχε φάει μια γκόμενα στο Γυμνάσιο…

  Τελικά κάποτε τον συγχώρεσα. Οταν έμαθα ότι είχε πεθάνει [η γκόμενα].

  Πολύ αργά όμως. Δεν βαθμολογούσα πια.

 11. spatholouro said

  #7
  Ένα εξαιρετικό κείμενο του επίσης εξαιρετικού, και πρόσφατα θανόντος, Σωτήρη Δημητρίου:

  http://pandemos.panteion.gr/index.php?op=record&pid=iid:3077

 12. gpoint said

  Καλημέρα
  Πολύ ωραίο άρθρο
  Το πως τα πορτοκάλια δεν υπήρχαν στην Ελλάδα την εποχή των χρυσών μήλων λογικό είναι αλλιώς δεν θα πήγαινε ο Ηρακλής στου διαόλου την μάνα να τα βρει. Ο χρόνος που ωριμάζουν τα πορτοκάλια δείχνει πιθανή καταγωγή από το νότιο ημισφαίριο

 13. Γς said

  Μηλόπιτα.

  Μάπα ήταν αυτή που πήρα στο Λίντλ.
  Την έπιασα με την τσιμπίδα και την έβαλα σε μια χάρτινη σακούλα που είχε δίπλα.

  Δεν έφτασε όμως μέχρι το ταμείο. Την έφαγα κάνοντας τα άλλα ψώνια.

  Και στο ταμείο απλώς είπα ότι στη σακούλα ήταν μια μηλόπιτα των 63 λεπτών. Τόσο απλό.

  Θα το επαναλάβο. Αυτή την φορά με κάτι καλύτερο [και ακριβότερο].
  Και στο ταμείο:
  -Μηλόπιτα των 63 λεπτών.

  Τόσο απ΄λό.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Ένα περίεργο πράγμα ! Μόλις φύγει το καλοκαίρι μου γεννιέται η επιθυμία για …ένα μήλο την ημέρα. Σταματάει αυτή η επιθυμία μέχρι να ξανάρθει το καλοκαίρι.
  Από είδη μήλων, την πρώτη θέση έχουν τα στάρκιν τα σκληρά και από κοντά τα γκόλντεν που ξεχωρίζουν για την γλύκα τους.

 15. Γς said

  12:

  >Ο χρόνος που ωριμάζουν τα πορτοκάλια δείχνει πιθανή καταγωγή από το νότιο ημισφαίριο

  Μπά!

 16. Γς said

  Κι εκείνος ο μύθος.
  Οτι τα ξυνόμηλα είναι για τους διαβητικούς.

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι συμβολίζει το μήλο στα παραμύθια;
  »ΜΗΛΟ: Το μήλο που υπάρχει σε πολλούς μύθους, θρύλους (μήλο της έριδος στην Ιλιάδα, μήλα Εσπερίδων, βιβλικό μήλο της Εύας, χρυσό μήλο της Κασσιανής) γενικά είναι σύμβολο της αιώνιας νεότητας, της απαγορευμένης γνώσης, αλλά και της επιθυμίας και του πειρασμού. Ειδικά το κόκκινο μήλο συμβολίζει το σεξ και τον έρωτα. Στα λατινικά το μήλο (malum) σημαίνει κακό. Το μήλο στη ”Χιονάτη” συμβολίζει κάτι κοινό ανάμεσα στη μητριά και την κόρη, τις ώριμες σεξουαλικές επιθυμίες τους. Όταν καταναλώνει το μήλο αμέσως επέρχεται το τέλος της αθωότητάς της.»
  http://www.literature.gr/simvola-ke-simvolismi-sta-gnosta-mas-paramithia-tou-panteli-liaka/

 18. Γς said

  Τώρα που πούρεψα άρχισαν να μου αρέσουν τα μικρά 😉

  Τα φιρίκια

 19. Σηλισάβ said

  Το μήλο για να φτάσει στο τραπέζι μας θέλει 4-6 ραντίσματα. Άμα βρείτε σκουληκιασμένο, να το προτιμήσετε

 20. Triant said

  @63
  Τι είναι χειρότερο από το να βρεις ένα σκουλήκι στο μήλο σου;

  Να βρεις μισό 🙂

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαπφώ…
  13. οἶον τὸ γλυκύμαλον (116D, 224P)

  οἶον τὸ γλυκύμαλον ἐρεύθεται ἄκρωι ἐπ’ ὔσδωι
  ἄκρον ἐπ’ ἀκροτάτωι, λελάθοντο δὲ μαλοδρόπηες,
  οὐ μὰν ἐκλελάθοντ’, ἀλλ’ οὐκ ἐδύναντ’ ἐπίκεσθαι.

  Καθώς το γλυκόμηλο κοκκινίζει στην άκρη του κλαδιού, στην
  άκρη του πιο ακρινού κλαδιού· οι μαζώχτρες το ξέχασαν —
  όχι, δεν το ξέχασαν ακριβώς, δεν μπορούσαν να το φτάσουν.

  INK

  Καθώς το μήλο το γλυκό,
  που στου κλαδιού την άκρη κοκκινίζει,
  ψηλά, ψηλά στο ακρόκλωνο·
  το δίχως άλλο το λησμόνησαν
  την ώρα που ’κοβαν τα μήλα…
  Αχ όχι, δεν το απολησμόνησαν,
  μόνο που δεν μπορούσαν να το φτάσουν!

  I. Θ. Κακριδή

 22. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  έχουμε και το (γυναικείο) όνομα, γυναικείο Μηλιά, αντρικό Μήλιος (γιορτάζουν στις 8 Μαΐου, του Οσίου Μήλιου του υμνωδού) καθώς και πολλά τοπωνύμια με Μηλιά π.χ. στη Μάνη («Νηφάκης είν΄το γένος μου, η χώρα μου Μηλέα»!), στην Ναύποακτο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Άρτα (Μηλιά Καταρράκτου) κλπ. Προφανώς γιατί σ΄αυτά τα μέρη ευδοκιμούν οι μηλιές.

 23. κουτρούφι said

  «Κάτω στο περιβόλι είναι μια μηλιά», Θερμιώτικο
  (προλαβαίνω το Δημήτρη Μαρτίνο)

 24. Γιάννης Ιατρού said

  Γεώργιος Βιζυηνός – Διατί ἡ μηλιὰ δὲν ἔγινε μηλέα

  από το http://www.sarantakos.com/keimenamazi.html (λίκνος: http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/bizuhnos_mhlea.html ), 2008, (αλλά κι εδώ, από «Τὰ διηγήματα», ΕΣΤΙΑ 🙂

 25. Γιάννης Ιατρού said

 26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πήγα στο παλιό νήμα,να προλάβω τις πολυ-επαναλήψεις
  Στίχοι 30 παραδοσιακών με μήλα (σχ.32)
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/03/apples/#comment-57710
  ο Alexis σχ.70, πρόσθεσε( τότε) και τη Ρούσα Παπαδιά(σέρνει και μια γλυκομηλιά τα μήλα φορτωμένη)

 27. atheofobos said

  18
  Εγώ ήμουνα πάντα σταθερός στις απόψεις μου και ανέκαθεν τα μικρά μου άρεσαν 🙂
  Πάντως τα μικρά φιρίκια και όχι κάτι θηριώδη που κυκλοφορούν τελευταία, είναι μαζί με τα μήλα Τριπολεως από αυτά που έχουν θεσπέσια γεύση!

  Μετά την δεκαετία του 30 είχε επικρατήσει η άποψη ότι το μήλο δρα κατά της διάρροιας. Έτσι η μάνα μου, όταν προ αμνημονεύτων χρόνων ήμουνα στην παιδική ηλικία, εκτός από τα Μαλλιά Αγγέλου και λαπά με λεμόνι μου έδινε και ξυνόμηλο τριμμένο σε γυάλινο τρίφτη όπως της φωτογραφίας εδώ:
  http://spirit.pblogs.gr/2016/02/ena-palio-antikeimeno-axias-sto-shmera-blogame.html
  Έκτοτε δεν ξανάφαγα ξυνόμηλο!

 28. Γιάννης Ιατρού said

  26: ΕΦΗ
  …Πήγα στο παλιό νήμα,..

  Πολλά σούρτα-φέρτα βλέπω 🙂 🙂

 29. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.
  Γιατί λένε τη Νέα Υόρκη Μεγάλο Μήλο; Από εδώ http://bit.ly/2dcpxRo πάντως δεν κατάλαβα πράμα!

 30. cronopiusa said

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παρά το ότι το κρητικό τραγούδι(του λυράρη Μαν.Αλεξάκη) το λένε «μανταρίνι»,το κόκκινο μήλο παίζει στη ρίμα της μαντινάδας :).
  Δυο εκδοχές

  Θυμάσαι μανταρίνι μου
  και κόκκινό μου μήλο
  που σου ΄λεγα πως σ΄αγαπώ
  κι έτρεμα σαν το φύλλο

  Θυμάσαι μήλο κόκκινο
  τα περασμένα χρόνια
  που κελαηδούσανε για μας
  του έρωτα τ΄αηδόνια

 32. Corto said

  Χαίρετε!
  Κάπου είχα ακούσει ότι η αυθεντική μορφή της παροιμίας είναι «ένα μίλι την ημέρα», δηλαδή εννοεί ότι το περπάτημα είναι ωφέλιμο.
  Υπάρχει περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο;

 33. Νταξ’ ο Πατούλης πήρε θέση στο γνωστό πρόβλημα. Με «αι» γράφεται η γνωστή λέξη

 34. cronopiusa said

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το μήλο τση καλής μηλιάς
  καθάρισμα δε θέλει
  κι ανε ν το φας και σύφλουδο
  γλυκύ ΄ναι ωσάν το μέλι

 36. cronopiusa said

 37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  28.Σούρτα-φέρτα
  μου κοκκίνισαν τα μήλα,
  (κόβω μίλια για τα μήλα).
  Υ.Γ.
  Μίλα μου για μήλα ή μη μου μιλάς για μήλα. 🙂 🙂

  Η Μηλιά του Εμμ.Ροϊδη
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/roidis_mhlia.html

 38. spiral architect said

  @34: Πάψε Σκύλε υπερθεματιστή! 😀

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φώτης Κόντογλου – Ἡ μηλιὰ μὲ τὰ χρυσὰ μῆλα

  …κάνει ἔτσι καὶ φωνάζει, φωνάζει ὅλα τὰ Παιδιά, ἀπ᾿ ὅλη τὴ γῆς, στὸ χορὸ τῆς Χρυσῆς τῆς Μηλιᾶς.
  Καὶ βλέπεις χαρούμενα Κινεζάκια μὲ σβέλτα μάτια καὶ χλωμὸ πρόσωπο, Ἀραπάκια μὲ σγουρὸ μαλλὶ κι ἀστραφτερὸ χαμόγελο, Ἰνδιανάκια μὲ κόκκινο δέρμα καὶ πολύχρωμα φτερά, Ἐσκιμωάκια μὲ λοξὰ μάτια καὶ τολμηρὸ πρόσωπο.

  Ἡ Μηλιά μας ἔχει ἀνθίσει
  καὶ τὰ Μῆλα εἶναι χρυσά·
  καὶ σ᾿ Ἀνατολὴ καὶ Δύση
  θὰ σκορπίσουν τὴ χαρά,
  τράλα, λάλα, λά·
  τράλα, λάλα, λά!
  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/fwths_kontogloy/h_mhlia_me_ta_xrysa_mhla.htm

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επικαιρότης:
  Ο Βλαδίμηρος φεύγει, ο Ιβάν έρχεται…
  Σαν τα μήλα που λέμε 🙂

 41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41.Ή καλύτερο: Ο Γιάννης φεύγει, ο Ιβάν έρχεται.

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Το δέντρο (μηλιά) που έδινε»
  Το βιλιαράκι (ωραία ζωγραφισμένο) το χαρίζω όταν γεννήσουν αγόρι φίλοι κι εδικοί (για τα κορίτσια «το πρωινό άστρο») 🙂
  Η μηλιά που έδινε

 43. LandS said

  ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

  Εδώ http://health.howstuffworks.com/mental-health/human-nature/health-myths/an-apple-a-day.htm
  λέει ότι η παροιμία στη μορφή Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread ( Πριν τον ύπνο φάε μηλαράκι να κοπεί για τα καλά του γιατρού το φακελάκι) ήδη από το 1866.
  Η δικιά μας παροιμία πότε απαντάται;

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στην κυπριακή Μηλιά:
  Κόρη Μηλιά, κόρη Μηλιά, να κάμνεις καϊρέττι,
  θέλω λαούτα τζιαι φκιολιά, γάμους τζιαι ζιαφέττι,

  βρίσκουμε τουλάχιστον δυο λιγόβρεστες λέξεις: το καϊρέτι (καερέτι στην Κρήτη),υπομονή,κουράγιο,βοήθεια και το ζιαφέτι,γιορτή,φαγοπότι

 45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πολὺ ὡραῖο τὸ σημερινὸ ἄρθρο. Καὶ τὰ σχόλια ἐπίσης. Τὸ ἀπόγευμα φεύγω γιὰ τὰ Θερμιὰ. Θὰ τὰ ξαναποῦμε σὲ καμιὰ βδομάδα.

  Υ.Γ. Δὲν ξαναβάζω τὴ Μηλιὰ τοῦ Ροΐδη (ὅπως λέμε «δὲν συμμετέχει ὁ Γιῶργος Νταλάρας»).

 46. Πέπε said

  Μερικά ακόμη μηλωδικά:

  > > …το μαραμένο μήλο, που είναι συνηθέστατο μοτίβο στη δημοτική ποίηση, για κάποιον άρρωστο, που τον τρώει το μαράζι ή ο καημός, π.χ. στη μέση πάει ο νιούτσικος σαν μήλο μαραμένο.

  Αυτός είναι ο Κίτσος. Γνωστός κυρίως λόγω της μάνας του (όπως ο Άη Φανούρης ας πούμε).

  @37:
  > > Μήλο μου κόκκινο

  Από τα πιο γνωστά και πολυεπανεκτελεσμένα δημοτικά τραγούδια. Και σε μια υπέροχη εκτέλεση προ τεσσαρακονταετίας, από τοπικούς μουσικούς της Νιγρίτας.

  Εκτός Μακεδονίας έγινε σουξέ από την ιστορική διασκευή των Δυνάμεων, που είχαν ακούσει σε δίσκο του Σ. Καρά την παραπάνω εκτέλεση.

  @31:
  > > Σεράντα μήλα κόκκινα: Χάρης Καζαντζίδης, ca 1980

  @32:
  > > μανταρίνι μου και κόκκινό μου μήλο
  Μήλο μου και μανταρίνι, Μαρίκα Παπαγκίκα, 1928

 47. LandS said

  45 Το ζιαφέτι είναι το ζεύκι;

 48. Spiridione said

  Και το πόμολο από το μήλο, pomo.
  http://www.treccani.it/vocabolario/pomolo/

 49. agapanthos said

  Και μια εκπομπή για τα μήλα και τις μηλιές και τις εμφανίσεις τους στο ελληνικό τραγούδι. Όχι εξαντλητική βέβαια, τα τραγούδια πρέπει να είναι πάνω από 100.

 50. cronopiusa said

 51. ΓιώργοςΜ said

  Δεν είδα αν αναφέρθηκε το «μήλο» της παλάμης, η βάση δηλαδή, αυτό το τμήμα που φαίνεται αν λυγίσουμε τα δάχτυλα σε γροθιά. Αντίστοιχα στο πέλμα, το τμήμα ακριβώς κάτω από τα δάκτυλα.

  43 Το βιβλιαράκι το αγόρασα όταν τα παιδιά μου ήταν πιτσιρίκια, αλλά δε θυμάμα αν τους το διάβασα ποτε. Νομίζω θα το καταλάβουν περισσότερο μεγαλώνοντας (εμένα πάντως με συγκινεί περισσότερο όσο μεγαλώνω, κι όσο μεγαλώνουν και τα παιδιά)…

 52. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @45.
  Tὸ ζιαφέτι προέρχεται ἀπὸ τὸ τούρκικο ziyafet ποὺ σημαίνει φαγοπότι, κέρασμα, τραπέζωμα.
  http://www.seslisozluk.net/en/what-is-the-meaning-of-ziyafet/

  Τὸ ζεῦκι προέρχεται ἀπὸ τὸ τούρκικο zevk ποὺ σημαίνει γοῦστο, ἀπόλαυση, κέφι, ἡδονὴ
  https://www.seslisozluk.net/en/what-is-the-meaning-of-zevk/

 53. gpoint said

  # 22

  και οι πασίγνωστες Μηλιές του Βόλου με το τραινάκι…

 54. spiral architect said

  @25: Με ένα χαρτί που είχε για λογότυπο ένα ριγέ δαγκωμένο μήλο κάποιος έγινε πλούσιος:

  http://www.imdb.com/title/tt0109830/

 55. gpoint said

  # 13

  Την δεκαετία του 70, φοιτητές, μπαίναμε στα (λίγα τότε) σούπερμέρκετ, παίρναμε ψωμακια, τυρι σε φέτες, ζαμπόν και χαρτοπετσέτες, κάναμε σανγουϊτσάκια τα τρώγαμε και πληρώναμε τις χαρτοπετσέτες!
  Από μας βάλανε μετά κάμερες!!

 56. AΓΓΕΛΙΚΗ said

  ΜΗΛΑ

  Eις κήπον δροσερότατον
  αντιπροχθές εμπήκα
  και μέσα κηποφύλακα
  τον Έρωτα ευρήκα.

  Γλυκή μηλιά εφύλαγε
  με δυο μοσχάτα μήλα
  εις δυο λεπτά μισόσκεπα
  παρασυρμένα φύλλα.

  Kαι όσο και τα πρόσεχε,
  εγώ κρυφά γλιστρούσα
  και μύριζα τον μόσχον τους
  και τα καταφιλούσα.

  Φιλώντας και μυρίζοντας
  αχόρταστα με βίαν,
  ζαλίσθηκα και μέθυσα
  από την ευωδίαν.

  Kαι μεθυσμένος λάθευσα,
  κι αντί να τα φιλήσω
  αγαλινά τα δάγκασα
  χωρίς να το θελήσω.

  Mα τη μηλίτσα, Έρωτα,
  δεν τό ‘καμ’ από πάθος·
  η μέθη με κατάντησε
  σ’ αυτό τ’ ολίγο λάθος.

  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (από τα Λυρικά, Eρμής 1970)

 57. Αφού μιλάμε για μήλα μέσω υπολογιστών, να θυμηθούμε τον καημένο τον Άλαν Τιούρινγκ, που αυτοκτόνησε με ένα δηλητηριασμένο μήλο

  https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing

 58. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Λάθος: 53@48 (ὄχι 45)

 59. gpoint said

  # 34

  Ναι, αλλά κράτησε ουδέτερη στάση στα χειρούργος-χειρουργός αφ΄νοντας το χωρίς τόνο !

 60. (48) Το ζιαφέτι μας (μου) το έμαθε ο Νικοκύρης με τις «Λέξεις που χάνονται.
  Το ζεύκι δεν το ήξερα, αλλά φρόντισε τώρα μόλις ο περισπώμενος Δημήτρης Μαρτῖνος (53).

  (55) Καλά, σοβαρά είχε τόσα δακτυλογραφικά λάθη το χαρμόσυνο αγγελτήριο της Apple;

 61. (61β) Τώρα βλέπω σε ποιον απευθύνεται…

 62. Πέπε said

  (Και πασίγνωστη πλέον η «Μηλιά μου μες στον εκρεμό» – ας κάνω και λίγο κράτει με τα τραγούδια, όπως ζητούσα από τους άλλους τις προάλλες)

 63. ΣΠ said

  30
  Είναι κακή μετάφραση του άρθρου της Wikipedia.

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ζεύκι, το γλεντοκόπι. Συναντάς ταβέρνες με αυτό το όνομα. Πάνω, στην Άρτα στα βουνά προς το Βουλγαρέλι κοντά στον Άραχθο είναι μια παραδοσιακή.Την κάνει ένας συνταξιούχος μαθηματικός 🙂
  «Της Νικαριάς οι ζευκαλήδες» , ντοκιμαντέρ της Ικαρίας οι γλεντοκόποι, γλεντιστάδες στην κρητική.

  58. >>αυτοκτόνησε με ένα δηλητηριασμένο μήλο
  και το φαρμακωμένο μήλο για τη Χιονάτη,χορηγία της μητριάς 🙂

 65. nikiplos said

  και οι Μηλιές στο Πήλιο στα τοπωνύμια…

  https://www.google.gr/maps/place/Milies+370+10/@39.3270789,23.1466126,16z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14a710e12a87856f:0x69b81d814c976535!8m2!3d39.3280792!4d23.1506217?hl=en

 66. Τσούρης Βασίλειος said

  Ευχή σε νιόπαντρο ζευγάρι μετά τα καθιερωμένα -να ζήσετε-κλπ
  -Πέντε γιους και μιά μηλιά

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  54. Τζη ε και τα μήλα Πηλίου ,φιρίκια, Ζαγοράς και γενικώς 🙂

  Μήλα γνωστά τα Τριπόλεως μα και Οροπεδίου Λασιθίου κι όποιος έχει διαβάσει της Ρέας Γαλανάκη το Βίο του Ισμαήλ Φερίκ Πασά, θα τα θυμάται αυτά τα μήλα που η μνήμη τους ακονίζει το αυτεπίστροφο σπαθί του Ισμαήλ. Κι αλήθεια το φερίκ σημαίνει φιρίκι ε;

 68. ΓιώργοςΜ said

  Να προσθέσω και την Κοκκινομηλιά στη Β. Εύβοια (nb όχι Κόκκινη Μηλιά 🙂 )
  https://www.google.gr/maps/@38.8986556,23.2678228,3a,75y,212.58h,78.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxbH6EiB8BuYs5bVO53-FUg!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

 69. ΣΠ said

  Apple Records η δισκογραφική εταιρεία των Beatles.

 70. Αυτό το είδαμε;

  Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΔΕ για τις επιθέσεις του υπουργού Παιδείας σε βάρος της Εκκλησίας

  Διαμαντάκι από τα λίγα!

  https://www.alfavita.gr/arthron/anakoinoseis/anakoinosi-tis-dake-de-gia-tis-epitheseis-toy-ypoyrgoy-paideias-se-varos-tis

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο αρχαιολογικός χώρος της Μηλέας
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CE%B1%CF%82

  Μηλώνυμα
  Μήλας, Μηλάς, Μηλιάδης, Μηλάκης, Μηλάκος, Μηλιός, Μήλιος, Μήλιας, Μηλάτος, Μηλιτσόπουλος,

 72. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχολια!

  19 Εξω από το σπίτι μου στο Λουξεμβούργο έχει μια μηλιά -έτσι, δημόσια. Δεν τη ραντίζουν, ρίχνει τα μήλα της κάτω. Ειναι μικρά, μερικά σαν μεγάλα κεράσια -αλλά νόστιμα.

  33 Μίλι στα ελληνικά; Και σκέψου πως η φράση υπάρχει και στα αγγλικά, an apple a day. Οπότε…

  34 Ναι, αλλά δεν πήρε θέση στο επίσης φλέγον «πού τονίζεται ο χειρουργος» 🙂
  -το ίδιο πρόσεξε κι ο Τζι στο 60

  44 Δυστυχώς ο Πολίτης δεν έχει εκδοθεί στο γράμμα Μ ώστε να ξέρουμε αν την είχε καταγράψει.

  46 Καλά να περάσεις!

  48 Άλλη λέξη είναι -αλλά με παρεμφερή σημασία -α, με πρόλαβε ο Δημήτρης στο 53

  49 Μπράβο, έπρεπε να το βάλω!

  50 Α, τι ωραίο!

 73. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  18, Μίλων Φιρίκης
  Ο μυστικός πράκτωρ χωρίς 08: Η τρίτη ακτίνα του φεγγαριού
  Συγγραφείς: Νίκος Τσιφόρος

  Θέμα: Ελληνική πεζογραφία
  Εκδότης: Ερμής
  Σελίδες: 311
  Ημ. Έκδοσης: 01/01/1993

  ΥΓ Μίλων Φιρίκης: Ο διασκεδαστικότατος, εγχώριος Τζέιμς Μποντ
  08-08-2012, 23:21

  Τα κείμενα του Νίκου Τσιφόρου έχουν κάνει να γελάσουν μέχρι δακρύων πολλούς από μας. Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά του έργα, αλλά από τα πλέον αστεία και πετυχημένα, είναι οι δύο νουβέλες που έγραψε σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» και τις ένωσε συνέχεια σε βιβλίο τσέπης. Πρόκειται για το «Μυστικός Πράκτωρ χωρίς 08» (1965) και το «Η Τρίτη Αχτίδα του Φεγγαριού» (1966).

  Με τις νουβέλες αυτές (που είναι πραγματικό κρίμα που δεν τις ακολούθησαν κι άλλες), ο Τσιφόρος μας παρουσιάζει τον Έλληνα ξάδελφο του Τζέιμς Μποντ, τον κοσμοπολίτη Μίλωνα Φιρίκη.
  Ιδού, ήδη στην πρώτη σελίδα της αφήγησης, πώς μας εξηγεί την γενεαλογία του ήρωά του.
  «Ο πατέρας του Μίλωνος Φιρίκη λεγόταν Θράσος. «Τρασός» διεθνώς και διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόξενος στο εξωτερικό. Ήταν άνθρωπος έξυπνος, νόστιμος, ευκίνητος, κόλακας και κλέφτης, είχε δηλαδή όλα τα προσόντα να κάνει καριέρα στο διπλωματικό σώμα…»

  Ο διπλωμάτης Θράσος θα παντρευτεί την πλούσια και σνομπ Αλεξανδρινή Νόρα και θα γεννηθεί ο μονογενής Μίλων. Τα πόστα του πατέρα του θα τον φέρουν από την Αίγυπτο στην Ιαπωνία κι από εκεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Θα γίνει λοιπόν ένας υπέροχος κοσμοπολίτης, που ξέρει εφτά ξένες γλώσσες, παίζει χαρτιά, διακρίνεται σ’ όλα τα σπορ της μόδας, πίνει γαλόνια αλκοόλ χωρίς να μεθάει ποτέ, οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα κι έχει μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες. Στην Ελλάδα θα βρεθεί για πρώτη φορά στη ζωή του, όταν μια ομάδα Γερμανών τον προσεγγίζει για να τους βοηθήσει, με το αζημίωτο, σε μια ύποπτη υπόθεσή τους. Η φιλοπατρία του νεαρού Μίλωνα ξυπνάει, καταδίδει τους Γερμανούς στην ελληνική αστυνομία και ξεκινάει την καριέρα του ως μυστικός πράκτορας.

  Το υπέροχο μ’ αυτόν τον ήρωα του Τσιφόρου είναι πως παίρνει το κλισέ του Τζέιμς Μποντ και το προσαρμόζει στα ελληνικά δεδομένα, του δίνει ελληνικό χρώμα, ελληνικές ατάκες και τον κάνει απόλυτα πιστευτό.

  Ο Μίλων Φιρίκης όμως αυτοσαρκάζεται κι αυτοαναιρείται σε κάθε σελίδα του έργου. Ήδη η επιλογή του ονόματός του δείχνει τη φανερή πρόθεση του δημιουργού του να μην παίρνει και στα πολύ σοβαρά τις περιπέτειες του πράκτορα 8. Σε καμία όμως περίπτωση δεν τον κάνει αστείο ή, ακόμα χειρότερα, γελοίο. Ο Μίλων παραμένει πειστικότατος στις σκηνές δράσης, γοητευτικότατος στις επαφές του με τις γυναίκες.
  […]

  http://www.retromaniax.gr/vb/forum/

 74. Έξοχο το ποίημα του παππού Άχθου Αρούρη, κι εγώ ξεκαρδίστηκα διαβάζοντάς το!
  Είπα να γράψω κάτι για την Κόκκινη Μηλιά αλλά με πρόλαβε ο Σπαθόλουρος με το άρθρο του Ρωμαίου στο #4. Συνιστώ όμως στο παλιό άρθρο ( https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/03/apples/ ) τα σχόλια #6 του μεγάλου απόντος ΝικΝικ, και την υπόσχεση σχολίου στο #29 του Μπουκανιέρου (εδώ κάτι σαν εκπλήρωση της υπόσχεσης).

 75. Pedis said

  # 71 – Η Μόσχα είναι η νέα Ρώμη, κι έτσι; Τον Χάντινγκτον με τα κρεμμυδάκια άμα λάχει ναούμ. Διαβασμένους τους βλέπω.

 76. 76

  Επιστήμοναι, λέμε!

  Εντωμεταξύ, στο Χιούστον http://news.in.gr/world/article/?aid=1500103851

 77. gpoint said

  # 74

  Από τα ελάχιστα βιβλία που διατηρώ για να επανέρχομαι από 10ετίας σε 20ετίαν, καμιά 40αριά, τα άλλα τα σ(μ)πρώχνω…

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι διαμαντάκι, βρε Σκύλε; Σκέτη θλίψη να γράφονται αυτές οι ανοησίες, επιπέδου τηλεοπτικού πάνελ λαθρόβιου καναλιού, από εκπαιδευτικούς, έστω και της ΔΑΚΕ. Ζουν ανάμεσά μας, διδάσκουν τα παιδιά μας. Άραγε, συμφωνούν όλα τα μέλη και οι ψηφοφόροι της ΔΑΚΕ με τέτοιου επιπέδου και περιεχομένου κείμενα;
  Κράτα, ρε Φίλη, γερά!

 79. gpoint said

  # 18, 68

  Τώρα που το θυμήθηκα, τέλη δεκαετίας 50 κάπου στον τότε νομό Κοζάνης φιάχνανε κάτι εκπληκτικά ροδάκινα κι αχλάδια, σχεδόνμισό κιλό το καθένα. Είχανε και φιρίκια στη γεύση σε μέγεθος κανονικού μήλου!
  Αυτά τα φρούτα φεύγανε κατ’ ευθείαν για Γερμανία (;) δεν κατέβηκαν ποτέ Αθήνα. Δεν ξέρω βέβαια αν συνεχίζεται η παραγωγή τους

 80. 79

  Ναι, μαύρο διαμάντι.

  Περιμένουμε και μεταμεσονύκτιες επισκέψεις.

 81. leonicos said

  κι άλλα μήλα, τα ζυγωματικά, τα είχα ξεχάσει ο λεξιπενικός

  «παρενιαυτοφορεί», δηλαδή δίνει καρπό χρονιά παρά χρονιά. Τι μαθαίνει κανείς εδω΄μέσα!

  κρασί, τον μηλίτη οίνο, le cide, για να πω κι εγώ μια ωφέλιμη κπουβέντα. Ένας απίθανος ισπανός το χτυπούσε μ’ ένα αμαγείρευτο αβγό και το έπινε με απόλαυση. Πιο αηδιαστικό πράγμα δεν πρέπει να υπάρχει.

  πομάδα, που σημαίνει την θεραπευτική αλοιφή, ανάγεται στο γαλλικό pommade, που προέρχεται από το pomme, το μήλο μαθαίνει κανείς εδω΄μέσα!

  Και το αχθούρειον άπαιχτον!!!!!

 82. gpoint said

  κάτι μ’ αρρωσταίνει σ’ αυτήν την πολιτεία
  και παίρνω σβάρνα τα φαρμακεία

  και όλα τ’ άλλα φήμες και ψευτιές
  κι ανοησίες και στατιστικές

  Μετά τον τρίτο του αγώνα στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ έχει 45 (!) φάσεις για γκολ κι έχει πετύχει 4…
  Οι αντίπαλοι του έχουν 3 άντε με το ζόρι 4 (μια το παραμύθι-πέναλτυ στην Τρίπολη) κι ΄χχουν πετύχει 2

  Πως την είπε την μπάλα ο Οσιμ ;;

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το επίγραμμα του Πλάτωνος υπάρχει και σε μετάφραση του Κοτζιούλα:
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B122/592/3916,16970/extras/activities/indexB_03_milo/indexB_03_milo.html

 84. leonicos said

  Μα να μην ξέρω πως οιο ρώσοι είναι άθεοι;

  Του 1930 είναι η ανακοίνωση; Υπήξρχε τότε η ΔΑΚΕ;

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ένα όμορφο ποίημα του Νάσου Βαγενά (από το μπλογκ της Άννας Αγγελοπούλου):

  Το μήλο έλαμπε

  Το μήλο έλαμπε. Το πρόσωπο της Εύας
  κάθε άλλο ήταν παρά σκεπτικό.
  Βύθισε τους κοπτήρες χωρίς σέβας
  Στον καρπό, που την έθελγε και οπτικώς,
  φτύνοντας τα κουκούτσια που περισσεύαν.

  Καρδιοχτυπώντας έσκυψε και τα πήρε
  με μουδιασμένα δάχτυλα ο Αδάμ,
  ενώ ξαφνικά σταμάτησαν οι λύρες,
  ο ουράνιος κήπος έπαψε να ευωδά
  και με πάταγο άνοιξαν οι θύρες.

  Το φίδι χαμογελώντας, χωρίς να μιλάει,
  κατέγραφε τις κινήσεις του καθενός
  ασάλευτο, κουλουριασμένο πλάι
  στο δέντρο, καθώς κατέκλυζαν τα χάη
  τα αφρισμένα κύματα του μηδενός.

  ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, από τη συλλογή Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΒΕΒΑΙΟΥ ΕΡΑΣΤΗ]
  http://annagelopoulou.blogspot.gr/2015/11/edvard-munch.html

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  83: Άρχισε από τώρα η μπαοκτζήδικη μίρλα, Τζι; 🙂

 87. sarant said

  84 Mπράβο, έπρεπε να το ξέρω!

 88. daeman said

  Για ιδές περβόλιν όμορφο, για ιδές κατάκρυα βρύση
  στο περιβόλι μας,
  για ιδές κατάκρυα βρύση στ’ ώριο περβόλι μας τ’ όμορφο
  κι όσα δεντρά ‘πεψεν ο Θιός μέσα ‘ναι φυτεμένα στο περιβόλι μας,
  μέσα ‘ναι φυτεμένα στ’ ώριο περβόλι μας τ’ όμορφο
  κι όσα πουλιά πετούμενα μέσα ‘ναι φωλεμένα στο περιβόλι μας,
  μέσα ‘ναι φυτεμένα στ’ ώριο περβόλι μας τ’ όμορφο

  Μέσα σε κείνα τα πουλιά ευρέθη ένα παγώνι
  το παγωνάκι μας, τ’ ώριο παγώνι μας τ’ όμορφο
  και χτίζει τη φωλίτσα του σε μιας μηλιάς κλωνάρι

 89. daeman said

  Εμ, «φωλεμένα» βέβαια τα πουλιά,
  γιατί άμα είναι φυτεμένα,
  κλαύ’ τα τα καημένα. 🙂

 90. Μεζεδάκι για μετά το μήλο.

  Πήγαν κάτι Χρυσαυγίτες να επισκεφθούν το ξενοφοβικό κόμμα της Ιρλανδίας κι άνοιξαν τη σημαία της ακτής του Ελεφαντοστού!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ivory_Coast

  που, βέβαια, είναι η ιρλανδική σημαία ανάποδα!
  Οινκ!

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  91. Εντάξει, μοιάζουν, ακόμα και νοήμονα όντα θα μπορούσε να την πατήσουν, όχι οι γκαγκά. 😂

 92. Ναι αλλά ήταν και οι Ιρλανδοί παρόντες και δεν αντέδρασαν. Θα μου πείς, όλα τα ούγκανα ίδια είναι.

 93. Ριβαλντίνιο said

  Με τον όρο «Κόκκινη Μηλιά» οι Παντουρκιστές δηλώνουν το Τουρκεστάν είχα διαβάσει. Δηλαδή ονειρεύονται την ένωση όλων των Τούρκων από την Τουρκία ως το Τουρκεστάν.

 94. Spiridione said

  Το μήλο με τον σταυρό – globus cruciger
  https://en.wikipedia.org/wiki/Globus_cruciger
  Για τον Ιουστινιανό και το μήλο αναφέρει ο Τζον Μάντεβιλ στο βιβλίο με τα ταξίδια του.
  https://en.wikipedia.org/wiki/John_Mandeville
  (Είμαι σίγουρος ότι ο Δύτης θα ξέρει περισσότερα γι’ αυτόν).
  And before that church is the image of Justinian the emperor, covered with gold, and he sitteth upon an horse y-crowned. And he was wont to hold a round apple of gold in his hand: but it is fallen out thereof. And men say there, that it is a token that the emperor hath lost a great part of his lands and of his lordships; for he was wont to be Emperor of Roumania and of Greece, of all Asia the less, and of the land of Syria, of the land of Judea in the which is Jerusalem, and of the land of Egypt, of Persia, and of Arabia. But he hath lost all but Greece; and that land he holds all only. And men would many times put the apple into the image’s hand again, but it will not hold it. This apple betokeneth the lordship that he had over all the world, that is round. And the tother hand he lifteth up against the East, in token to menace the misdoers. This image stands upon a pillar of marble at Constantinople.

  http://www.gutenberg.org/files/782/782-h/782-h.htm#page6

 95. Γιάννης Ιατρού said

  91, 92, 93 🙂

 96. cronopiusa said

  Save Greek Water

  Μίλα μου για μήλα μόνο
  μια μέρα, ένα μήνα, κι ένα χρόνο.

 97. Γιάννης Ιατρού said

  91: Σκύλος
  Τη σωστή σημαία έχουν, δες την πλευρά ανάρτησης (ο άνεμος φυσά από τα δεξά ρε σύ 🙂 🙂 )

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  91, 96: Βρε, μπας και πήραν τη σωστή σημαία οι γκαγκά, αλλά την κρατάνε ανάποδα, γιατί δεν μπορούν να κάνουν σωστά δυο πράγματα ταυτοχρόνως; 😆

 99. 98

  Ναι αλλά την κρατάν ανάποδα! http://www.iapopsi.gr/old/media/k2/items/cache/e28e46b5663abd03fb6a0c444b4c039e_XL.jpg

 100. ΣΠ said

 101. Για δασκάλους και κάθε ενδιαφερόμενο

  Εγχειρίδιο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες – Έκδοση της κατάληψης Σινιάλο

  https://sinialo.espiv.net/%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3/

 102. Pedis said

  # 101 – Για να τη βλεπει ο Θεός των Ελλήνων, άσχετοι!

  Εδώ κάποιοι μαντράχαλοι από εκδρομή με τις γριές στα μοναστήρια:

  Οσο πλησιάζει η 31η Οκτωβρίου, ημέρα που θα κληθεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για το σκάνδαλο «koriopolis», ο Μπέος προσπαθεί να σκαρφιστεί τρόπους έτσι ώστε να μετατρέψει τη δίκη του σε επικοινωνιακό σόου, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του ρόλο λαοπρόβλητου τοπικού άρχοντα που διώκεται πολιτικά και όχι για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

  Στο πλαίσιο αυτής της παρελκυστικής τακτικής, αποφάσισε δύο ημέρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και συγκεκριμένα το Σάββατο 29 του μήνα, να καλέσει στον Βόλο τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, προκειμένου να τον τιμήσει και να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη σε ειδική εκδήλωση.

 103. Pedis said

  103 -> 100 προφανώς.

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  του Κλήδονα τα μήλα
  «Κίνησα το δρόμο δρόμο, το στενό το μονοπάτι.
  Βρίσκω μια μηλιά στο δρόμο με τα μήλα φορτωμένη,
  Με τα μήλα φορτωμένη και με τ’ άνθη στολισμένη.
  Κι έσκυψα να κόψω ένα κι η μηλιά μ’ αντιλοήθκε:
  -Μην τα κόβεις, μη τα παίρνεις. Τα ‘χει ο αφέντης μετρημένα.
  Τα ‘χει ο αφέντης μετρημένα κι η κυρά λογαριασμένα.»
  http://www.kerasovo.gr/ethima/125.html

 105. Γιάννης Ιατρού said

  100: Διαφωνώ, δεν την κρατούν ανάποδα. Ρόλο παίζει που (σε ποιό χρώμα…, εν προκειμένω στο πράσινο) είναι η λευκή ταινία που στηρίζεται η σημαία. Στην σημαία της ακτής ελέφαντόδοντου είναι στο πορτοκαλί χρώμα, στην ιρλανδική στο πράσινο.
  Και να την γυρίσεις 180 μοίρες στον οριζόντιο ή στον κάθετο άξονα ή ίδια μένει λόγω συμμετρίας, δεν έχει άλλο σύμβολο, όπως η ελληνική σημαία (π.χ. σταυρό)

 106. 103 Μπέος Θεός

  106 Γιάννη, δες την φωτό που δεν φαίνεται στο τουή

  η φάσα είναι στο πράσινο.

 107. ΣΠ said

  John Galsworthy, The Apple Tree (1916).

 108. Γιάννης Ιατρού said

  107:β Ε, ναι, αυτό σου λέω στο #98 & #106. Επομένως είναι η σωστή, δηλ. η ιρλανδική σημαία αυτή που κρατούν, και όχι η σημαία της ακτής Ελεφαντοστού. Κοίτα τώρα σε τι δύσκολη θέση με φέρνεις, να κάνω το συνήγορο στα χρυσαύγουλα 😦

 109. Το ίδιο λέμε: οι Ιρλανδοί φέρανε τη σωστή σημαία αλλά την κρεμάσανε ανάποδα, κάνοντάς την να μοιάζει με την ΚοτντΙβουαργιανή!

 110. Α, σόρρυ, κατάλαβα τι λες: πως η ιρλανδική σημαία δεν έχει πάνω-κάτω. Οκ, συμφωνώ.

 111. κουτρούφι said

  Διάλογος με δίστιχα σε αποκριάτικο χορό, στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Σίφνο. Ένας από τους γνωστούς στιχοπλόκους της εποχής είναι ο Αντώνης Δεκαβάλλας ο οποίος τότε είναι, μεν, μεγάλος σε ηλικία αλλά παραμένει πάντα θαυμαστής των γυναικών. Φαίνεται ότι στο χορό υπάρχουν αρκετές γυναίκες και γαργαλιέται:

  Βλέπω τα μήλα της Εδέμ, καρδιά μου συγκρατήσου
  γιατί αυτές μάς έδιωξαν, από του Παραδείσου

  Του απαντάει η Καλλίτσα Χρύσου, αρκετά νεώτερή του, γνωστή λαϊκή ποιήτρια της εποχής και εκείνη:

  Μα πάλι αυτές μάς άνοιξαν, τας πύλας τας αγίας
  και σώθηκε το γένος μας, δια της Παναγίας

  Διασκευάζουν, κατά κάποιο τρόπο, το διάλογο Θεόφιλου-Κασιανής.

  Από το βιβλίο του Ν. Σταφυλοπάτη «Τα λαϊκά τραγούδια και κάλαντα της Σίφνου (1829-1980)», Ελληνικά Γράμματα, 1997

 112. Γιάννης Ιατρού said

  111:

 113. sarant said

  103 Στο μεταξύ, ο Μπέος τυπικά δεν είναι πια δήμαρχος.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι ναζιστές βεβηλώνουν μνημεία του Μπελογιάννη, οι μπάχαλοι αποκεφαλίζουν προτομές της Λέλας Καραγιάννη. Αγραμματοσύνη και βλακεία, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φανατικών.
  http://www.efsyn.gr/arthro/vevilothike-i-protomi-tis-lelas-karagianni-sta-exarheia

 115. Corto said

  73 (Sarant):

  Μήλο ή μίλι;

  Πάντως στο διαδίκτυο βρίσκουμε εκδοχές της έκφρασης με μίλι, τουλάχιστον στα αγγλικά και στα ιταλικά. Δεν ξέρω αν είναι ευφυολογήματα των αρθογράφων ή υπάρχουν όντως ως παραλλαγές της γνωστής παροιμίας.

  un miglio al giorno toglie medico di torno

  http://www.corriere.it/foto-gallery/scuola/primaria/15_settembre_30/daily-mile-miglio-al-giorno-scuola-elementare-scozia-obesita-2eeed08c-677d-11e5-9bc4-2d55534839fc.shtml

  A Mile a Day Keeps the Doctor Away

  We all know the saying «A mile a day keeps the doctor away». It refers to running, of course, which is one of the most popular cardio workouts in the world, if not the most popular.

  http://ezinearticles.com/?A-Mile-a-Day-Keeps-the-Doctor-Away-(Of-Running,-That-Is)&id=3891216

  A mile, NOT an apple a day keeps the doctor away

  https://defeatcancer.wordpress.com/2013/07/15/a-mile-not-an-apple-a-day-keeps-the-doctor-away/

 116. Pedis said

  # 114 – Εκ των πραγμάτων (ασυλία, αυθαιρεσία και νονιλίκια) φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω …

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  A ρε Νικοκύρη με τα μαγικά σου ταξίδια, μαγεύτηκα, και τι δεν έμαθα σήμερα, και πόσες αναμνήσεις ξύπνησαν, από τα πιο όμορφα νήματα που έχεις βάλει.
  Είναι πολύ όμορφη η μούρλα που κουβαλάς, μακάρι να την έχεις μέχρι τα βαθιά γεράματά σου.

  83 – «Μετά τον τρίτο του αγώνα στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ έχει 45 (!) φάσεις για γκολ κι έχει πετύχει 4…
  Πως την είπε την μπάλα ο Οσιμ ;;» – Πουτάνα.
  Ο Πούσκας όμως που ήταν τεράστιος παίκτης, είχε πέι πως ο παίκτης που σουτάρει στο τέρμα και την στέλνει έξω, μόνο σε μιά περίπτωση είναι άτυχος, άμα σκάσει η μπάλα. Πάλι σας έπιασε κορόϊδα ο Ιβάν με τα κριάρια που σας έφερε κοψοχρονιά για παιχταράδες, και πήρατε διαρκείας ΟΛΟΙ. 🙂

 118. Γιάννης Εμίρης said

  Πολύ όμορφο άρθρο! Κι αυτό το ποιηματάκι του παππού στο τέλος, το διάβασα ξανά για να το ευχαριστηθώ!
  Διακρίνω μια αγάπη στα δημοτικά τραγούδια Μακεδονίας-Θράκης(;)

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – Επειδή είσαι εσύ άθεος και δεν πάς στα μοναστήρια, δεν πρέπει να πηγαίνουν και οι θεοσεβούμενοι και προκομένοι ανθρώποι; Αυτοί όμως, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ θεού πρόκοψαν κι έγιναν νικοκυραίοι (καμία σχέση με τον δικό μας τον ανεπρόκοπο 🙂 ) γιατί είναι γνωστό πως ο θεός, ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΝΙΚΟΚΥΡΗ. 🙂

  109 -110 – Kαλά ρε σείς, δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε δυό γαϊδάρων σημαίες; αλλά τι περιμένεις από χριστιανούληδες MEGALOσυνταξιούχους. 🙂

 120. Γς said

  Αντίο μανούλα μου …

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  115 – «Αγραμματοσύνη και βλακεία, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φανατικών.»
  Όλοι είναι απόφοιτοι της πρωτοβάθμιας, οι περισσότεροι της δευτεροβάθμιας, και αρκετοί της τριτοβάθμιας.

  ;https://www.youtube.com/watch?v=JcOFt5y5HEU

 122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  121 – Συνέβει Γιάννη;

 123. ΣΠ said

  116
  Υπάρχει και αυτή η παραλλαγή. 🙂

 124. sarant said

  Γιάννη…………….

 125. Κολλάν (ή πλέουν) τα μήλα στο γιαλό, κολλάν (πλέουν) κι οι καβαλίνες…

  https://www.sansimera.gr/proverbs/categories/228

  Είμαι τόπι κόκκινο
  και αν με καθαρίσεις
  άσπρο νόστιμο καρπό
  αμέσως θα αντικρίσεις .

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ίδιο απόφοιτοι αυτών των ευαγών ιδρυμάτων, Λάμπρο, είναι κι ένα σωρό παιδιά που διαπρέπουν στις επιστήμες και τις τέχνες και στη ζωή γενικώς. Αλλά, όπως έλεγε κι η γιαγιά μου, το στραβόξυλο όσο κι αν το πελεκάς, δε σιάζει. Συνεπώς, άσε τις γενικεύσεις, το βλέπεις, δεν σου βγαίνουν. Είναι κι αυτές χαρακτηριστικό γνώρισμα του φανατισμού.

 127. Alexis said

  Ένα καταπληκτικό, και όχι πολύ γνωστό θρακιώτικο δημοτικό τραγούδι:

  #12: Ο χρόνος που ωριμάζουν τα πορτοκάλια δείχνει πιθανή καταγωγή από το νότιο ημισφαίριο
  Ε, όχι, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, τα φυτά δεν έχουν «μνήμη».
  Και στο νότιο ημισφαίριο χειμώνα ωριμάζουν…

 128. Γς said

  Ναι.
  Εφυγε…

 129. Λ said

  Καλησπέρα. Υπάρχει επίσης το μηλόξυδο που έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Λένε ότι μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό το πρωί κάνουν θαύματα.

  Για το μήλο της Έριδας ο ποιητής Στασίνος έλεγε στα Κύπρια Έπη ότι η όλη ιστορία άρχισε όταν ο Δίας σε σύσκεψη που είχε με τη Θέμιδα αποφάσισε ότι υπήρχε υπερπληθυσμός στη γη. Χρειαζόταν λοιπόν ένας πόλεμος για να ξαλαφρώσει η γη από το βάρος των θνητών. Η Έριδα λοιπόν ήέδρασε με οδηγίες του πατέρα Δία.

 130. Ιδιαίτερη θέση κατέχει το μήλο ανάμεσα στις τροφές που οι πρόγονοί μας επεξεργάζονταν με αποξήρανση για κατανάλωση σε εποχές που δεν υπήρχε η αντίστοιχη αφθονία του φθινοπώρου. Ήταν από τα φρούτα που μαζί με τα σύκα και τα δαμάσκηνα αγαπούσαν να αποξηραίνουν και να χρησιμοποιούν αργότερα για την παρασκευή της κρύας «κομπόστας». Η κομπόστα αυτή το χοσάφ(ι) είναι μια από τις «Λέξεις που χάνονται» και αναφέρονται στο βιβλίο του οικοδεσπότη μας σ’ αυτήν την μπλογκόσφαιρα.

  Περισσότερα για το έδεσμα εδώ:
  http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=731

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συλλυπητήρια, Γς…

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Συγγνώμη δεν μπορώ να σου απαντήσω σήμερα.

 133. Αιμ said

  Αν και το ‘χω διαβασει το βιβλίο πολύ με άρεσε το άρθρο

  Στη Νιγρίτα τα πορτοκαλί μπαλάκια του πυρακανθου τα λένε μήλα του λαγού και παρεπιπτοντως τρώγονται

  Όσο για τα περι βασιλιά είμαι σφόδρα αντιβασιλικος, υπάρχουν μακράν μα πολυ μακράν νοστιμοτερα φρούτα

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στην Ειρήνη, που ταξιδεύει πλέον σ΄άλλους κόσμους. Ζωή σε σάς Γιάννη.
  Καληνύχτα.

 135. ΣΠ said

  Λυπάμαι πολύ, Γς…..

 136. Γιάννης Ιατρού said

  Γς,
  Ας ξεκουραστεί κι εμείς θα συνεχίσουμε να την αγαπάμε.
  Δύσκολη ημέρα η σημερινή… Θερμά συλλυπητήρια από ‘μενα και τη Γιούλη.

 137. Γς, συλλυπητήρια…

 138. Γς said

  127:

  >Ας ξεκουραστεί κι εμείς θα συνεχίσουμε να την αγαπάμε.

  Σε ευχαριστώ Γιάννη.
  Ολους σας ευχαριστώ πολύ

 139. Γιάννης Ιατρού said

  134: Αιμ
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είμαι βέβαιος αν εννοούμε το ίδιο φυτό, αλλά απ΄ό,τι ξέρω

  Οι καρποί του πυράκανθου είναι δηλητηριώδεις. Άν φαγωθούν απο παιδιά προκαλούν πόνους στο στομάχι και εμετούς. !!!

 140. Γιάννης Ιατρού said

  140: Συνέχεια Αιμ
  δες κι εδώ Pyracantha berries are mildly poisonous as their seeds contain cyanogenic glycosides

 141. Πέπε said

  Ζωή σ’ εσάς Γς.
  Θερμότατα συλλυπητήρια.

 142. cronopiusa said

  Συλλυπητήρια Γς, κουράγιο…

 143. Pedis said

  # 129 – Συλλυπητήρια. Ζωή σε σας …

 144. Alexis said

  Θερμά συλλυπητήρια Γς…

 145. Πάνος με πεζά said

  Τα θερμά μου συλληπητήρια, Γιάννη…

 146. nikiplos said

  Αγαπητέ Γσ, θερμά συλλυπητήρια. Να ζήσετε να την θυμόσαστε… και να λάμπει πάντα στις καρδιές σας…

 147. Αιμ said

  140 Γιάννη, το ίδιο μου φαίνεται εννοούμε αλλά μου λένε ότι παιδια τα τρώγανε και επίσης εχω δοκιμάσει και εγώ όταν μου το ‘πανε μέχρι που σκεφτόμουνα μήπως γίνονται και τίποτε αλλά μ’ αυτά που λες μάλλον δε θα τα φτιάξω μαρμελάδα την άνοιξη

 148. Αιμ said

  Πω πω τώρα το ‘δα, πάει ο άνθρωπος… αν και το ‘χε πει ο Γς

  Τι να πω … να ζησετε να τη θυμόσαστε

 149. Γιάννης Ιατρού said

  148: Αιμ
  Είναι η ίδια ουσία όπως και στα κουκούτσια από τα ροδάκινα και τα βερίκοκα. Με κάποια επεξεργασία νομίζω ότι κάτι μπορεί να γίνει/φαγωθεί από τα πολύ ώριμα μπαλάκια του πυράκανθου, αλλά καλού-κακού γιατί να το ρισκάρει κανείς …. Αν βρεθείς βέβαια στην ανάγκη να επιβιώσεις (ρώτα τον Λάμπρο για τις ασκήσεις στη θητεία του 🙂 ) δοκιμάζεις πολλά ….

 150. Πέπε said

  148-150:
  Σε γενικές γραμμές καλύτερα όχι. Αν η ανάγκη επιβίωσης φτάσει να κρίνεται στη μαρμελάδα, τότε το ξανασυζητάμε. 🙂

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιάννη, Γς, σε σκεφτόμαστε.
  Καλό της ταξίδι. Μ΄ένα ροκ θα σου πω τα συλλυπητήρια.
  Είναι δύσκολο…

 152. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  δύο μόλις ώρες πρίν το άγριο ξεκώλιασμα της διεφθαρμένης Χίλαρυ από τον ελληνόψυχο Ντόναλντ που περιμένει με αγωνία όλος ο Πλανήτης, είπαμε να ρίξουμε μιά ματιά και στο ιστολόγιό σας

  Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι επί 16 ώρες ο κ. Σαραντάκος και οι αναγνώσται του αποκρύπτουν πως οι Αρχαίοι Έλληνες με την λέξη «μήλο» εννοούσαν κυρίως το κυδώνι. Θα ηδυνάμεθα να αναφέρουμε πλείστα όσα παραδείγματα από την Αρχαία Γραμματεία για να σάς πείσουμε. Περιοριζόμαστε στον Μέγα Αριστοφάνη, που δύο φορές (Εκκλησιάζουσες + Λυσιστράτη) παρομοιάζει με μήλα τα νεανικά κοριτσίστικα στήθη και δή αυτά της Ωραίας Ελένης που κατακάβλωσαν τον Μενέλαο.

  ΡΩΤΑΜΕ τους συνταξιούχους αναγνώστες του ιστολογίου που (προφανώς) έχουν να δούν κοριτσίστικο στήθος από την εποχή του Κολοκοτρώνη, εκτός αν βλέπουν τσόντες στον υπολογιστή: Είναι δυνατόν οι ειδήμονες Αρχαίοι Έλληνες να παρομοίαζαν τα νεανικά γυναικεία στήθη με μήλα; Σοβαροί να είμαστε: Τριάντα αιώνες ανθρωπίνης ιστορίας έχουν πείσει τους γνώστες ότι το ωραίο γυναικείο στήθος μοιάζει με χνουδάτο κυδώνι

  Αλλά και ο Μέγας Θεόκριτος στο περίφημο Ειδύλλιό του όπου ομιλεί
  ο Αΐτης (ο οπισθογεμής στα ρωμέικα) θεωρεί τα μήλα γλυκύτερα από τα κορόμηλα

  «… όσον μήλον βραβίλοιο ήδιον…»

  πράγμα άτοπον. Προφανώς, με την λέξη «μήλον» εννοεί και αυτός το κυδώνι.

  Ετοιμαζόμενοι να παρακολουθήσουμε το ξεκώλιασμα της ετοιμοθάνατης Χίλαρυ, δεν προλαβαίνουμε να αναφέρουμε τί γράφει ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές για το μήλο= κυδώνι, αλλά ούτε και τα πάμπολλα αποσπάσματα από την Παλατινή Ανθολογία. Θα περιοριστούμε στον περίφημο στίχο 978 του Αριστοφάνους από τις Νεφέλες

  «τοις αιδοίοισι δρόσος και χνούς, ώσπερ μήλοισιν, επήνθει»

  όπου το χνούδι που υπάρχει στα νεανικά αρχιδάκια του αγοριού παρομοιάζεται με το χνούδι των «μήλων». Αλλά έχουν τα μήλα χνούδι; Όχι βεβαίως: Για κυδώνια ομιλεί ο Αριστοφάνης

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134/140 Είναι ένα πυρακανθοειδές με ψιλά μηλαράκια, φαγώσιμα,τα έχω δει σε αυλές στην ορεινή Αρκαδία .Αυτά στη φωτό σου Γιάννη αν και δε μπορώ να διακρίνω καλά, νομίζω είναι τα μη βρώσιμα απ΄τους ανθρώπους αλλά τα πουλιά,ειδικά άμα πιάσει κρύο και λιγοστεύουν οι ζουμεροί καρποί,τα καταπίνουν σαν τρελά.Έχω έξω από την αυλή στα ορεινά και τα κάνω χάζι το βαθύ φθινόπωρο. Ο Αλέξης μπορεί να μας πει ειδικότερα.**
  Τα μηλαράκια του Λουξεμβούργου που είπε ο Νικοκύρης κατάλαβα ποια ποικιλία είναι.Τα πέτυχα πρώτη φορά στην Πεντέλη σε μια ταβέρνα απέξω*,στο πάρκιν, σχεδόν σαν δέντρο καλλωπιστικό και σαν φράχτης διαχωριστικός.Έβαλα και στοιχηματάκι καθώς από μερικά μέτρα που καθόμασταν φαίνονταν οι κόκκινοι κόμποι σαν κορόμηλα ή βανίλιες κι αυτό ισχυρίζονταν οι άλλοι.Ήταν ακριβώς τέτοιες μέρες και όντως έμοιαζαν κοκκινοπράσινα τζάνερα μα η φιγούρα του δεντρακιού και η εποχή, μου έδιναν τη βεβαιότητα ότι είναι μηλάκια.
  *Στη ρεματίτσα, απέναντι στην είσοδο της Μονής Πεντέλης («Θανάσης»;)

  Κι αφού τα έγραψα όλα αυτά,λέω ας ρίξω μια ματιά στα είδη πυράκανθου(θυμήθηκα που είχα κι ένα κιτρινωπό πιο ψιλόρωγο που μου ξεράθηκε) :
  **http://www.ftiaxno.gr/2012/12/blog-post_20.html

 154. sarant said

  Θερμότατα συλλυπητήρια στον Γιάννη, όσοι είχαμε την τύχη να γνωρισουμε την Ειρήνη θα τη θυμόμαστε και θα την αγαπάμε.

 155. gpoint said

  Γς, θερμά συλλυπητήρια κι από εδώ

  τι άλλο μπορώ να πω ; ένα τραγούδι για αποχαιρετισμό…

 156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για να ξέρεις Gee, μεγαλομέτοχος του ΠΑΣΟΚ είναι ο Σαββίδης κι όχι του ΠΑΟΚ, έτσι λέει κάποιος απίθανος Βασίλης Χιώτης που κάνει τον δημοσιογράφο.

 157. spiral architect said

  Συλληπητήρια ΓουΣού! 😐

 158. spiral architect said

  Και απ’ ό,τι διαβάζω, η κερατού έφαγε συγκόκαλο το ξανθό ρακούν.
  (όχι θα καθόταν να τη φάει ο κάγκουρας)

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  18 στους 20 αναποφάσιστους ψηφοφόρους επιλέγουν Κλίντον μετά το ντιμπέιτ. Βατερλώ μετά ανασκολοπισμού για τον ακροδεξιό κλόουν. Αναμενόμενο.

 160. spiral architect said

  Οι αμερικανοί ψηφοφόροι είναι συντηρητικοί ανεξάρτητα αν είναι με το γάιδαρο ή με τον ελέφαντα. Καγκουριλίκια στυλ Τραμπ επειδή τους διαταράσσουν τη ρουτίνα και την όποια καλοζωία, τους προκαλούν τρόμο και απέχθεια.

 161. Γς said

  155:

  >όσοι είχαμε την τύχη να γνωρισουμε την Ειρήνη θα τη θυμόμαστε και θα την αγαπάμε.

  Σε ευχαριστώ Νίκο μου.
  Και όλα τα παιδιά.
  Σας ευχαριστώ

 162. gpoint said

  #157

  και τι θέλεις να γράψουνε τα τσιράκια των καλαναρχών ; Αφου η πρόταση στιυς Βαρδινογιάννη και Κοντομηνά να γοράσει τα κανάλια τους δεσμευόμενος να μην απολύσει ούτε έναν υπάλληλο στην κυριολεξία τους ΞΕΒΡΑΚΩΣΕ ;

 163. spatholouro said

  Γς
  Ό,τι αγαπήσαμε μέχρι τα μύχια της ύπαρξής μας δεν υπάρχει τρόπος να πεθάνει.

  Καλή δύναμη!

 164. Γς said

  164:

  Σε ευχαριστώ

 165. gpoint said

  συνέχεια του 163

  Να στο πω ποδοαφαιρικά ρε Λάμπρο…
  Προχθές η Λάρσα (sic) κέρδισε τον γάβρο 1-0. Αν γινόταν πέρισυ το ματς, το καταφανώς οφφσάιντ γκολ που έβαλε ο γάβρος στο 0-0 θα μέτραγε, η Λάρσα θα ανοιγόταν να ισοφαρίσει και το ματς θα τελείωνε 0-4 και θάβγαινε ο Θεοδωρίδης να μιλήσει για την ανωτερότητα του ΟΣΦΠ και » βάλτε λεφτά να φιάξετε ομάδες» Το έχουμε δει πολλάκι αυτό το έργο αλλά τώρα ο κυρ Σάββας εχι πιεί το αμίλητο νερό…
  Αυτ’η η αλλαγή στοίχισε στον ΠΑΟΚ τιμωρία γηπέδου, χρηματικό πρόστιμο και -3 βαθμούς φέτος (που θα ΄ήταν ήδη στην πρώτη θέση ο ΠΑΟΚ). Την στιγμή που έκρινε πως έπρεπε να γίνει δεν σκέφτηκε το κόστος αλλιώς θα λεγότανε Αλαφούζος ή Μελισσανίδης που ΜΕΤΑ από αυτό έβαλαν (επιτέλους) κάποια λεφτά στις ομάδες τους ξέροντας πως φέτος δεν θα πάνε χαμένα ή θα λεγόταν Μαρινάκης αν είχε σκοπό να ασχημονεί στο πτώμα του ποδοσφαίρου.
  Ε και για την τηλεοπτική άδεια θα δώσει το κάτι παραπάνω αλλά θα υποχρεώσει κάποια μπουμπούκια που πήρανε άδειες να παίξουνε με δίκαιους κανόνες

 166. spiral architect said

  Έλεος πρωινιάτικα με τις βρόμικες σωβρακοφανέλες!
  http://bit.ly/2cZ3boW

 167. Κουνελόγατος said

  Κύριε Γς. Να είσαι καλά να θυμάσαι το καλοσυνάτο της χαμόγελο και την ευγένειά της.

 168. gpoint said

  # 167

  ποδόσφαιρο και πολιτική είναι αλληλένδετα αγαπητέ (το ποδόσφαιρο λίγο πιο σοβαρό γι αυτό αναγκάσθηκε να φύγει ο Καλογρίτσας-που πας ρε χωρί ομάδα ;). Το έλεγα πάντοτε τώρα με τις άδειες το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι, μερικοί ρομαντικοί θα το αρνούνται πεισματικά.

 169. gpoint said

  # 161

  Δεν συμβιβάζεται συντηρητισμός και εκλογή με την πρώτη μαύρου υποψήφιου κι απ’ ότι φαίνεται με την πρώτη υποψήφια γυναίκα…
  Εδώ η Ντόρα δεν πήρε ούτε το χρίσμα κι ο Μαύρος δεν κέρδισε ποτέ τις εκλογές !!

 170. gpoint said

  Η Ν,Δ.(βλέπε δηλώσεις Κουμουτσάκου ) δεν ενοχλήθηκε από την άδεια στον υπόδικο για διεύθυνση και συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης
  Μαρινάκη ούτε από την άδεια στον ύποπτο εκτεταμένης φοροδιαφυγής-και διαφημιστή της Ν.Δ. στο κανάλι του- Αλαφούζο αλλά ενοχλήθηκε από την άδεια που πιθανόν θα πάρει ο Σαββίδης χωρίς να έχει τίποτε χειροπιαστό να του προσάψει.
  Προφανώς στηρίζεται στο αντι ΠΑΟΚτσήδικο μένος των πρασινοκόκκινων οπαδών ελλείψει άλλων επιχειρημάτων.
  Και μετά μου λέτε πως ποδόσφαιρο και πολιτική δεν είναι αλληλένδετα στις μεσογειακές χώρες…

 171. Γς said

  135:

  >Στην Ειρήνη, που ταξιδεύει πλέον σ΄άλλους κόσμους

  Σε ευχαριστώ Λάμπρο

 172. spiral architect said

  Ρε είναι, αλλά ανέκαθεν βρομούσανε αμφότερα, τώρα πια ζέχνουν!

 173. cronopiusa said

  Compara las propuestas de los candidatos

 174. ΣΠ said

  116
  Η αρχική εκδοχή πρέπει να είναι με το μήλο και απ’ αυτήν βγήκε αργότερα με το μίλι και άλλα. Δάνειο από τα αγγλικά είναι μάλλον και η παροιμία στα ελληνικά, όπως και σε άλλες γλώσσες. Με ένα πρόχειρο ψάξιμο βρήκα στα ιταλικά: una mela al giorno toglie il medico di torno, και στα ισπανικά: a diario una manzana es cosa sana.

 175. ΓιώργοςΜ said

  Συλλυπητήρια, Γς.

 176. Corto said

  175 (ΣΠ):

  Εφόσον υπάρχει ιταλική εκδοχή με mela (όχι μόνο με pomo), θα μπορούσε να έχει προκύψει από τα ιταλικά η εκδοχή με το μίλι ως λογοπαίγνιο (mela – miglio).

 177. Corto said

  Γς, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια…

 178. babis a. said

  Καλημέρα, μια μιζερη σχολαστικη παρατήρηση από μένα. Η μπαλίτσα που κρατούσε το αγαλμα του Ιουστινιανού δεν μπορεί να ήταν υδρόγειος σφαίρα, ακόμα δεν είχαν γνώση της στρογγυλότητας της γης. Είναι περίεργο κι ενδιαφέρον όμως ότι συμβόλιζαν τον κόσμο σαν σφαιρα.

 179. Corto said

  179 (Βabis Α.):

  Συγγνώμη, αλλά δεν έχετε δίκιο. Επί Ιουστινιανού σαφώς και είχαν γνώση της «στρογγυλότητας της γης».

 180. Pedis said

  # 160,161 – οφείλω να αναθεωρήσω την άποψή μου ή τις δημοσκοπήσεις ή … για Σας!

  Αγαπητοί μου, δεν έχει μείνει μουμουέ στις ηπα που να μην έχει δηλώσει την επίσημη υποστήριξη στην Ιλαρή!

 181. Γιάννη, συλληπητήρια.
  Να την θυμάσαι και να λες στο εγγόνι σου γι’ αυτήν.

 182. Ριβαλντίνιο said

  Θερμότατα συλλυπητήρια Γς. Να την θυμάστε και να την έχετε πάντα στην καρδιά και στο μυαλό σας και αυτή να σας προστατεύει συνεχώς από εκεί ψηλά.

 183. Spiridione said

  Συλλυπητήρια Γς κι από μένα

 184. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ said

  Γιάννη, θερμά συλλυπητήρια.

 185. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  179. Η σφαιρικότητα της Γης ήταν γνωστή στον ελληνικό κόσμο, τουλάχιστον από την εποχή του Ερατοσθένη ,που μέτρησε με καλή ακρίβεια την ακτίνα της.

 186. Spiridione said

  179. 180 Ίσως τεχνικά δεν ήταν υδρόγειος σφαίρα, δεν είχε χάρτη πάνω του, ήταν μια απλή σφαίρα, αλλά συμβόλιζε αναμφισβήτητα τη γη. Orbis Terrarum το έλεγαν οι Ρωμαίοι.
  Κανονικές υδρόγειες σφαίρες υπήρχαν πάντως από την αρχαιότητα
  https://en.wikipedia.org/wiki/Globe#History

 187. Pedis said

  «Παγχιακή Επιτροπή»: Χέρι χέρι με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή

  Το ζήτημα είναι το «γχι», στο παγγχχιακή, όχι ότι
  πασόκ, νδ και ναζί πάνε μαζί!

  Το ν αντί του γ πάει καλύτερα, έτσι;

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  188. Εμένα με ξενίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα στελέχη που παίζουν ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Στο ρουσφέτι δεν στηριζόταν η μικροεξουσία τους; Τώρα πώς κουμαντάρουν αυτές τις καταστάσεις; Λόγω τεχνογνωσίας και πείρας;

 189. Θερμά συλλυπητήρια κι από μένα, Γς.
  Δεν τη γνώριζα, αν και είχα φάει τυροπιτάκια απ´ τα χέρια της τότε που σε πρωτοείδα, αλλά απ´ ό,τι μας έχεις πει, πίστευε πως υπάρχει και άλλη ζωή. Και πού ξέρουμε; μπορεί και να είχε δίκιο…

 190. Τη σφαιρικότητα της Γης σαφώς την ήξεραν ήδη στην ύστερη τουλάχιστον αρχαιότητα. Εκτός από τη γνωστή μέτρηση του Ερατοσθένη, ο Πτολεμαίος στη Γεωγραφία του δίνει γεωγραφικά πλάτη (σωστά κατά το πλείστον) και μήκη (πολύ λιγότερο ακριβή), που δεν θα είχαν νόημα αν δεν θεωρούσε δεδομένο το σχήμα της Γης. Και δεν ξεχάστηκε αυτό, τουλάχιστον από τους μορφωμένους, ούτε το Μεσαίωνα: ο Δάντης βάζει τον Οδυσσέα να λέει, στην εξιστόρηση του τελευταίου ταξιδιού του,
  Tutte le stelle già dell’ altro polo / Vedea la notte…
  θεωρεί δηλαδή αυτονόητο πως άμα περάσεις τον Ισημερινό βλέπεις άλλους αστερισμούς. Αυτό που δεν ήξεραν και δεν μπορούσαν να ξέρουν ήταν η έκταση της Οικουμένης, το ότι υπήρχαν δηλαδή κατοικημένες χώρες και πέρα απ´ τον Ωκεανό.

 191. sarant said

  188 Προφέρουμε παΝχιακή αλλά γράφουμε παγχιακή. Όπως άγχος

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163-166 – Ηρέμισε ρε Gee, μεζεδάκι ήταν, του ξέφυγε κι έγραψε ΠΑΣΟΚ αντί για ΠΑΟΚ, κατά τ’ άλλα δεν διαφωνούμε επί της ουσίας, μόνο στο ότι ο Σαββίδης θέλει δίκαιο πρωτάθλημα, κι ότι το ποδόσφαιρο είναι αλληλένδετο με την πολιτική στις μεσογειακές χώρες, είναι σε όλες τις χώρες.

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Οι λευκοί άνεργοι που είναι αρκετά εκατομμύρια ασχέτως τι δείχνουν οι στημένες στατιστικές για το χρηματιστήριο, ( που αν τις συγκρίνεις με άλλες ανακοινώσεις και με τον δείκτη, καταλαβαίνεις ότι είναι μπαρούφες) και οι με μερική απασχόληση, είναι αυτοί που κυρίως υποστηρίζουν τον Τράμπ, είναι αυτοί που ακούν ευχάριστα ότι φταίνε οι Μεξικανοί μετανάστες που δεν έχουν δουλειά, ή έχουν μειωμένη και επισφαλή, και σίγουρα κακοπληρωμένη. Θεωρητικά, αυτοί είναι ψηφοφόροι των δημοκρατικών, αλλά με τους δημοκρατκούς οχτώ χρόνια στην εξουσία, και τις τράπεζες όχι μόνο αλώβητες από την δικαιοσύνη, αλλά και πριμοδοτημένες με δωρεάν κρατικό χρήμα, να ξεσαλώνουν στο χρηματιστήριο δημιουργώντας μια νέα φούσκα βιβλικών διαστάσεων, ενώ παράλληλα παίρνουν τα σπίτια των ανέργων, τους γύρισαν την πλάτη. Ότι κι αν φαντάζει σε μάς ο Τράμπ, στα μεσαία και κατώτερα στρώματα των ΗΠΑ, φαντάζει σαν το Μπερλουσκόνι στην Ιταλία όταν βγήκε πρώτη φορά πρωθυπουργός, ενώ η κερατούκλα, και λόγο ονόματος, και λόγο συμμετοχής στην εξουσία, είναι συνώνυμο της διαπλοκής.
  Μην τον ξεγράφεις τον Τράμπ λόγο ντιμπέϊτ, το πιθανότερο είναι να εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

 194. Pedis said

  # 189 – εν τη ενώση (πασοκ+νδ) η δύναμή τους … μην σου διαφεύγει ότι στις δημοτικές/νομαρχιακές μέσω των «ανεξαρτητοποίησεων» διατηρήθηκε σε μεγάλο μέρος η επιρροή τους στη τοπική καθημερινότητα (ρουσφέτια, διευκολύνσεις, χάρες).

  Από την άλλη μεριά σε ποιούς πιστεύεις ότι στηρίζεται ο κάθε νονός σαν τον Μπέο και τον Μαρινάκη (μου διαφεύγει το όνομα του τυχάρπαστου που έβαλε μπροστά) και κάνουνε παιχνίδι;

 195. Γιάννης Κουβάτσος said

  195: Ναι, προφανώς στις τοπικές κοινωνίες, εθισμένες στην κυρίαρχη παρουσία του «προστάτη» κοτζαμπάση και του διαδόχου του νεοέλληνα κομματάρχη Γκρούεζα, αυτοί οι διαπλεκόμενοι τύποι διατηρούν ακόμα ψήγματα αίγλης και εξουσίας.
  194: Σαφώς η Χίλαρι είναι το αγαπημένο παιδί του αμερικάνικου κατεστημένου, αλλά θα είναι καταστροφικό αν εκλεγεί ο απρόβλεπτος ακροδεξιός κλόουν. Για φαντάσου τι αέρα στα πανιά της φασιστικής διεθνούς θα δώσει. Ελπίζω να μην κάνουν καμιά λαλακία οι Αμερικάνοι.

 196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – «Το ίδιο απόφοιτοι αυτών των ευαγών ιδρυμάτων, Λάμπρο, είναι κι ένα σωρό παιδιά που διαπρέπουν στις επιστήμες και τις τέχνες και στη ζωή γενικώς.» Kι ένα σωρό εκατομμύρια είναι άνεργοι, χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν.

  «Αλλά, όπως έλεγε κι η γιαγιά μου, το στραβόξυλο όσο κι αν το πελεκάς, δε σιάζει.»
  Και γενετήστρια η γιαγιά σου, γιατί προφανώς τα στραβόξυλα γεννήθηκαν έτσι. Μιά κι έχω αρκετή γνώση για τα ξύλα, σου λέω πως ναί μεν είχε δίκιο με το πελέκημα, αλλά με άλλη μέθοδο, με υπομονή και επιμονή, βρέξιμο και μετά θέρμανση αρκετές φορές και με το σχετικό τράβηγμα κάθε φορά, ισιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παίζει βασικό ρόλο η ηλικία του ξύλου, όσο πιο νέο τόσο το καλύτερο, τις περισσότερες φορές ισιώνει τελείως, το σημαντικό, είναι πως υπάρχει τρόπος να ισιώσουν και τα στραβόξυλα, «μαστορική» γνώση και θέληση δεν υπάρχει.

  «Συνεπώς, άσε τις γενικεύσεις, το βλέπεις, δεν σου βγαίνουν. Είναι κι αυτές χαρακτηριστικό γνώρισμα του φανατισμού.»
  Δεν ξέρω αν το πήρες είδηση, αλλά εσύ γενικεύεις «Αγραμματοσύνη και βλακεία, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φανατικών.» εγώ απλώς σου έδειξα πως οι φανατικοί που λές, δεν είναι αγράμματοι, εκτός αν θεωρείς αγράμματους τους, ΓεΟργιάδη, Πλεύρη, Μιχαλολιάκο (αρχηγό) Λαφαζάνη, Αμβρόσιο, Άνθιμο, τους συριζαίους που επιμένουν ότι ο συριζα είναι αριστερό κόμμα, τους κκεδες για τον ίδιο λόγο, τους νδίτες που επιμένουν πως για όλα φταίει ο συριζα, τους θρήσκους που επιβάλλουν τον θρησκευτικό παραλογιμό του αόρατου θεού κλπ φανατικούς, τότε έρχεσαι στα λόγια μου, γιατί όλοι είναι απόφοιτοι της εκπαίδευσης.
  Όπως βλέπεις, αντιθέτως με μένα που δεν γενικεύω, κι εδώ και 25 χρόνια μου βγαίνουν αυτά που υποστηρίζω, οι δικές σου γενικεύσεις δεν σου βγαίνουν.
  Είναι κι αυτές xαρακτηριστικό γνώρισμα του φανατισμού. 🙂

 197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  196 – Eνώ η Χίλαρι είναι δημοκρατική, ε βέβαια, αλλιώς είναι να βομβαρδίζει την Σερβία ο δημοκράτης κι αλλιώς ο ακροδεξιός, ο πρώτος θα πεί πως τα άμαχα θύματα είναι παράπλευρες απώλειες, ο δεύτερος πως είναι τρομοκράτες.
  Την άποψή μου για τις αμερικανικές εκλογές την έχω πεί, ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν καθορίζεται από τους προέδρους, αλλά από το στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο (αυτό που έχει για αγαπημένο παιδί την Χίλαρι) που μπροστά στο κέρδος, έχει χεσμένο τον υπόλοιπο κόσμο. Συνεπώς δεν θα είναι καθόλου καταστροφικό για μάς αν εκλεγεί ο Τρόμπ, θα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με το να εκλεγεί η κερατούκλα.

  » Για φαντάσου τι αέρα στα πανιά της φασιστικής διεθνούς θα δώσει.»
  Σιγά μη περιμένουν τον Τρόμπ για να φουσκώσουν, μάλλον είσαι σταβέντο και δεν βλέπεις πόσο φουσκωμένα είναι εδώ και χρόνια.
  Ο φασισμός ζεί και αναπαράγεται στις οικογένειες.

  «Ελπίζω να μην κάνουν καμιά λαλακία οι Αμερικάνοι.»
  Γιατί ρε φίλε, μόνο εμείς έχουμε δικαίωμα στην μαλακία; και μάλιστα εις τριπλούν; 🙂

 198. Pedis said

  # 196 – Μια πιθανή μέθοδος προσέγγισης στο δυσεπίλυτο πρόβλημα που ενσκήπτει (ωραίο, εδώ πάει!) για τον Αμερικανό ψηφοφόρο δηλ. της επιλογής μεταξύ δύο Ιλαροτάτων προσωπικοτήτων είναι να ερευνηθούν οι προτεραiότητες μεταξύ όσων θα συνεχίσουν να είναι τα θύματα της αμερικανικής πολιτικής με ερωτήματα του τύπου: «Ποιος από τους δύο προτιμάτε να λάβει την απόφαση να βομβαρδιστεί η χώρας σας; «, «… να ξεσπάσει η πορτοκαλιά επανάσταση;» ή «ποιον θέλετε για πρόεδρο την επόμενη φορά που θα μπει ο τρελλαμένος, χάρη στο νομο περί οπλοφορίας, στο σχολείο και θα φάει εκατό μεταξύ των οποίων και το παιδί σας;», ακόμη, «ποιος θέλετε να σας στείλει τη συλλυπήτηρια επιστολή για την εν ψυχρώ δολοφονία συγγενικού σας προσώπου από την αστυνομία;» ετσετερά ετσετερά.

  Είτε έστι είτε αλλιώς ο Κώμωδος θα στεφθεί αυτοκράτορας ως Hilary Trump.

 199. Ο βασιλιάς της αμερικανικής σκουπιδοτηλεόρασης έλαβε θέση.

  Αλλά, θα με πεις, κι εδώ ο Κουρής έχει λάβει θέση. 😦

 200. babis a. said

  Καλησπέρα,
  ευχαριστώ όσους με διόρθωσαν για την υδόγειο σφαίρα! Φαίνεται ότι μάλλον
  εγώ δεν έχω καλή γνώση της αρχαίας αστρονομίας.

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τώρα εσύ, Λάμπρο, δίνεις τις δικές σου ερμηνείες στα γραφόμενα των άλλων, δικαίωμά σου, καταλήγεις στα αυθαίρετα συμπεράσματά σου και αναδεικνύεσαι νικητής και τροπαιούχος στις σκιαμαχίες σου. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, απ’ ό, τι λες. Δικαίωμά σου. Εγώ βαριέμαι, όμως, τους προσχηματικούς διαλόγους, όταν διαστρεβλώνονται οι απόψεις μου. Δικαίωμά μου.

 202. Γιάννης Κουβάτσος said

  199.Και λίγα λες. Εντάξει, δεν θα κάνω τον συνήγορο της Χίλαρι, πολύ άχαρος ρόλος. Θα προτιμούσα υποψήφιο των Δημοκρατικών τον σοσιαλδημοκράτη παππού. Αλλά θυμάμαι την οκταετία του υιού Μπους, πιθανολογώ βάσιμα ότι ανάλογη, ή και χειρότερη, θα είναι του Τραμπ. Το μη χείρον, βέλτιστον, λοιπόν. Αυτή συνήθως είναι η επιλογή για τους ψηφοφόρους παγκοσμίως.

 203. […]  το αποκαλεί –  το  μήλο γράφει ο Νικ.Σαραντάκος,    Ο βασιλιάς των φρούτων ξανά  Αλλά  ,όπως  συμβαίνει  να παρεισφρέουν  και […]

 204. Γιάννης Ιατρού said

  202/203: ..Αυτή συνήθως είναι η επιλογή για τους ψηφοφόρους παγκοσμίως….

  Ρε Γιάννη, κι εσύ φιρί-φιρί το πας για «δίβατον» 🙂 🙂

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  202 – Εσύ διαστρεβλώνεις τις απόψεις μου, μου λές πως γενικεύω και εμμέσως με βγάζεις φανατικό. Ξαναδές το σχόλιό μου 122 που απάντησα στο δικό σου 115, σύγκρινέ τα, και δές ποιός γενικεύει, αυτό σου εξήγησα στο 197 αλλά δεν θέλεις να το δείς, δικαίωμά σου βέβαια.

 206. Ο παππούς μου – καταγωγή από την ορεινή επαρχία Καλαβρύτων- έλεγε μηλιόρα(δεν γνωρίζω την ορθή γραφή) μια ράτσα προβατίνας. Λέτε να σχετίζεται με το μήλον του Ομήρου;

 207. 207

  Δε νομίζω. Πρέπει να σχετίζεται με την ηλικία του ζωντανού και το φύλο του. Π.χ. http://www.xe.gr/zoa/provata%7Cad-277288580.html

 208. Γιάννης Ιατρού said

  208: ΤσοπανόΣκυλο

  Τι σου είναι η συλλογική σοφία του ιστιολογίου 🙂 🙂 Ρε συ, και τσοπάνης έκανες;
  Είσαι στο χουργιό ή citεύεις;

 209. 209 Χουργιό

 210. Γιάννης Ιατρού said

  207: Νantia Amorgos

  Ο Σκύλος κοπέλα μου είναι αγράμματος τσοπάνης. Με γ(ι)ότα γράφται και οι σημασίες:
  Μιλιόρι, (το) = το χρονιάρικο αρνί
  Μιλιόρα, (η) = η προβατίνα η πρωτόγεννη

  Εκ του τσέλλιγκα 🙂

 211. Και είναι και τσελιγκατέσεν!

 212. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  207. Μιλιόρα,αυτή που γεννά πρώτη φορά
  http://www.antroni.gr/index.php/paradosi/glossari/955-lekseis-pou-xanontai-k-o

  https://neafiliaton.com/2015/10/31/%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1/

 213. Γιάννης Ιατρού said

  213: Αααα, βρήκες τον Κώστα Παπαντωνόπουλο, ε;
  Να τα πούμε όλα λοιπόν 🙂

  Αρνάδα = χρονιάρα προβατίνα που κρατήθηκε για αναπαραγωγή η κατσικάδα για τα γίδια
  Βάκρα = προβατίνα με μαύρο πρόσωπο.
  Γρίβα = προβατίνα με άσπρο πρόσωπο.
  Ζυγούρι =Πρόβατο που μόλις έχει περάσει το πρώτο έτος της ηλικίας του.
  Κάλεσα = άσπρη προβατίνα με μαύρα μάτια, μύτη και αυτιά.
  Καραμάνικη = άσπρη προβατίνα με μαύρα σημάδια γύρω στα μάτια και με φαρδιά ουρά.
  Κάτσενα = προβατίνα με πρόσωπο ανοιχτό καφέ ή κόκκινο.
  Κατσικάδα = Χρονιάρα κατσίκα που κρατήθηκε για αναπαραγωγή, αρνάδα για προβατίνα
  Κορδονούρα = η υπερήφανη προβατίνα
  Κουρούτα = η προβατίνα ή γίδα με μικρά και κοντά κέρατα
  Κουτσοκέρα = προβατίνα ή γίδα με σπασμένο το ένα κέρατο.
  Κρούτα – κουρούτα (η) = προβατίνα με κέρατα
  Λάγιος, (α,ο) = ο μαυριδερός μαύρη προβατίνα
  Μαρμάρα = Η στέρφα προβατίνα ή γίδα για μια ζωή
  Περπατιάρα = Ζημιάρα προβατίνα
  Σούτα = χωρίς κέρατα γιδοπρόβατο
  Τσιμπουροβύζα = η προβατίνα με πολύ μικρή θηλή
  Τσούλα = προβατίνα με μικρά αυτιά

  Εκ της γραμματείας της στάνης 🙂

 214. Σωστά! Παρέλειψες μόνο την καλογρίτσα!

 215. sarant said

  214 Α γεια σου! Με προλαβαίνετε σε όλα, χαίρομαι!

 216. Γιάννης Ιατρού said

  216: Νίκο, ε, να κάνεις κι εσύ διακοπές λιγάκι 🙂

  215: Σκύλος

  Ε, άφησα και κάτι άλλα … που δεν πρόσεξες 🙂
  .

 217. Χιχιχιχιιιιι

 218. gpoint said

  # 214

  τα πρόβατα είναι μπανάλ, το ίδιο και οι ονομασίες τους, για τις κατσίκες (που είναι σικ) υπάρχουν αντίστοιχα σικάτες ονομασίες όπως προκύπτει από παλαιότερονπόνημά μου

 219. Γιάννης Ιατρού said

  219: Gpoint

 220. Πέπε said

  @214:

  Μα τι αλλόκοτες λέξεις είναι αυτές! Τις έχω ξαναπετύχει κατά καιρούς – δεν ξέρω αν είναι πανελλήνιες ή κάθε τόπος έχει τις δικές του, αφού δεν τις συγκράτησα ποτέ μου, αλλά μου προξενούν μεγάλη απορία:

  Εντάξει, κορδονούρα ή κουτσοκέρα είναι προφανείς λέξεις. Πολλές άλλες είναι από άλλες γλώσσες, αλλά πώς μπορεί οποιαδήποτε γλώσσα να εκφράζει μέσα σε δύο συλλαβές τόσο σύνθετες έννοιες όπως «με μαύρο πρόσωπο» (βάκρα), «με μικρά αυτιά» (τσούλα), ή έστω σε τρεις, όπως «με πρόσωπο ανοιχτό καφέ ή κόκκινο» (κάτσενα), ή «με μαύρα μάτια, μύτη και αυτιά» (κάλεσα);!!

 221. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  214.>>Εκ της γραμματείας της στάνης

  Κότσαρες βλέπω ιντερνέτ
  τσέλιγκα στο μιτάτο
  να πήζεις ηλεκτρονικά
  το γάλα των προβάτω

  Κακά ‘καμες και έβαλες
  γούφι στο βοσκοτόπι
  να πέμπεις με το ιντερνέτ
  το γάλα στην Ευρώπη

  Καλά ‘καμες και το βαλες
  το ιντερνέτ στη μάντρα
  να ξεχωρίζει ο βοσκός
  από τον τσέλιγκα άντρα 🙂 🙂

 222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  221. Πέπε, η βια (βιάση) της αγροκτηνοτροφικής ζωής επέβαλε τις μονολεκτικές αναφορές.Από κάπου βέβαια προέρχονται. Την κάλεσα (προβατίνα με μαύρο περίγραμμα στα μάτια κλπ) την άκουγα από την ηπειρώτισσα φίλη και συμμαθήτριά μου που είχανε στο χωριό της, ως κάλχια -κάλchiα,(λόγω ντοπιολαλιάς τελικά) εδώ την είδα γραμμένη ως κάλεσα.Μήπως απορρέει από κάποια σλάβικη ρίζα.Θυμάμαι πως για μερικές, έχει συζητηθεί το γλωσσολογικό τους μέρος.
  Ξαφνικά θυμήθηκα τώρα την κατσίκα ζάνα. Ζάνα αυτή χωρίς κέρατα,με λάλαδα(τα δυο κρεμαστά κρεάτινα στολίδια στο λαιμό της) και πλούσια στήθια,Ή μήπως όλα αυτά αλλά κυρίως άσπρη στο χρώμα; Δε θυμάμαι. Μπορεί κάποια ράτσα.

 223. Πέπε said

  223
  Θυμάμαι κι έναν Καλύμνιο φίλο, που δεν είναι καν κανονικός βοσκός, απλώς του αρέσουν αυτά, που μου αράδιαζε για κάνα μισάωρο τέτοιες ονομασίες, με όλο και πιο περίπλοκο νόημα, όπως «η γίδα που είναι τόσων χρονών κι έχει τέτοιο χρώμα (κεφάλι, χέρια, πόδια, σώμα…) και τέτοια κέρατα, όσο για την οικογενειακή της κατάσταση… κλπ.».

 224. Pedis said

  # 201 – Babis, αν θες ρίξε μια ματια σε ενα σχετικό άρθρο:

  The Flat Earth
  From Umberto Eco, Serendipities: Language and Lunacy [trans. William Weaver]

  http://www.umsl.edu/~gradyf/medieval/The%20Flat%20Earth.htm

  (θα πρέπει να έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά αλλά δεν καταφέρνω να το βρω)

 225. Καλά, εκτός του ότι είμαι ευγνώμων για τις πληροφορίες, το πόσο το διασκεδάζω που η ερώτησή μου πυροδότησε τέτοια έκρηξη τσομπανικών σχολίων, δεν λέγεται! Ιδίως διασκεδάζω με τα πειράγματα μεταξύ φίλων! Όσο για την τσοπανική, κάτι λίγα κατέχω κι εγώ! Ο παππούς που σας έλεγα ήταν τσοπάνης και μάλιστα έφερε το συναφές με το επάγγελμα παρατσούκλι «Κάτσενος», από το αρνί που έχει πρόσωπο καστανό ή κοκκινωπό!

 226. sarant said

  226 Ετσι γίνεται μερικές φορές στα ιστολόγια 😉

  Το παρατσούκλι του παππού έχει γίνει και επώνυμο κανονικό.

 227. Γιάννης Ιατρού said

  226: Nantia Amorgos

  Και πού ΄σαι, Νάντια, η συλλογική σοφία (! 🙂 ) του ιστολογίου έχει ήδη εντοπίσει το χωριό καταγωγής του παππού σου.
  Τώρα απ΄τα Καλάβρυτα στην Αμοργό …. θα διερευνηθεί. Εντωμεταξύ μην απομακρύνεσαι του ιστολογίου. Να δίνεις το παρόν καθ’ εκάστην, μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Stay tuned που λένε τα λυκόπουλα 🙂

 228. Γιάννης Ιατρού said

  228: Α ξέχασα, ο παππούς Νάντια μήπως ήταν από τα ΒΛΑΣΙΑ ή εκεί κοντά;

 229. Τώρα, εγώ πείνασα ή ξεχάσαμε να αναφέρομε το μήλο στο στόμα του ψητού γουρουνακίου;

 230. Γιάννης Ιατρού said

  230: Σκύλε, και πού ΄σαι, κοίτα τώρα τι συνάντησα, σύμπτωση έ!

 231. Ωρελέμε! Πάναβάλω κοτσαδόρο στο Κανγκού!

 232. Γιάννης Ιατρού said

  Και με τις άνωθεν ευλογίες!
  Εδώ η λεπτομέρεια:

 233. Πού τον επέτυχες τον καλλιτέχνη; Πανηγύρι στην Αρκαδία μου μυρίζει.

 234. Γιάννης Ιατρού said

  234: Πηγαίνοντας προς τα εκεί, (από Ψάρι) Στυμφαλία (πρός Καστανιά κλπ.) 🙂

 235. Γιάννης Ιατρού said

  235: Και μετά πρός Καλάβρυτα, για εξιχνίαση για το γνωστό θέμα (ο πάππούς που λέγαμε ντεεεε.. 🙂 )

 236. Από Ψάρι και πέσατε στα χοιρινά εν παραλλήλω; Αθάνατη ελληνική επαρχία!

 237. Γιάννης Ιατρού said

  237: Και που να δεις τι γίνεται απένατι, στο Γαλαξίδι, και ψάρι και ψαράδες κι απ΄όλα 🙂

 238. #214
  Να συνεισφέρω με ένα παλιότερο σχόλιο https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/28/7kalokairia-35/#comment-174130

 239. Γιάννης Ιατρού said

  239: Γεια’ς ρε Γληγόρ’ λιεβέντ!
  Πας να κλιέψ’ς την θέση της ληξιάρχ’ 🙂

 240. #240
  😀

 241. EriS said

  Διασκέδασα πάρα πολύ με το ποίημα για το γνωστό μας μήλο που κάνει πέρα τον γιατρό! Βέβαια στη λίστα έχουν προστεθεί πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά που μας προστατεύουν.. ευτυχώς, γιατί το μήλο δε το συμπάθησα και ποτέ.. ❤ Στο blog μου θα βρείτε συνταγές και tips για υγιεινή διατροφή και για super foods.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: