Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από τη Ρηγίλλης στην Πειραιώς μέσω Συγγρού

Posted by sarant στο 29 Σεπτεμβρίου, 2016


Ο συντομότερος δρόμος για να πάτε από τη Ρηγίλλης χαμηλά στην Πειραιώς είναι να διασχίσετε το κέντρο, αλλά μπορεί να έχει κίνηση. Μια άλλη διαδρομή είναι να κατεβείτε από το Στάδιο την Καλλιρρόης και τη Συγγρού και μετά να πάρετε την παραλιακή και να βγείτε στην αρχή της Πειραιώς.

Αλλά εδώ λεξιλογούμε, δεν δρομολογούμε, ούτε δίνουμε πληροφορίες σε οδηγούς: υπάρχουν ειδικοί ιστότοποι για τούτο. Κι ενώ δεν είναι παράλογο να θεωρήσει κανείς ότι ο τίτλος του άρθρου μας περιγράφει μια διαδρομή μέσα στην Αθήνα, πάω στοίχημα πως αρκετοί από εσάς θα έχουν καταλάβει ποιο είναι το κοινό στοιχείο των τριών οδωνυμίων του -δεν αξίζει καν να το βάλω κουίζ, θα το φανερώσω αμέσως.

Στην πλατεία Ρηγίλλης βρίσκονταν για μεγάλο διάστημα τα γραφεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξέρω από πότε, ομολογώ, ίσως επειδή ποτέ δεν είχα δεσμούς ή σχέσεις με τη συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, πάντως για αρκετά χρόνια. Επί ηγεσίας Αντώνη Σαμαρά, νομίζω, το κόμμα μετακόμισε σε πιο μοντέρνα γραφεία, χαμηλά στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ μόλις ανέλαβε επικεφαλής του κόμματος ο Κούλης Μητσοτάκης αποφάσισε τη μετακόμιση στο Μοσχάτο, στην οδό Πειραιώς, σε μια συμβολική κίνηση εξαιτίας και των υπέρογκων χρεών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα τα πληρώσουμε εσείς κι εγώ, αφού με βάση τον διακανονισμό που έχει κάνει με τις τράπεζες η εξόφληση θα γίνει σε βάθος πολλών δεκαετιών. Για να είμαι δίκαιος, ο άλλος εταίρος του παλαιού δικομματισμού είναι χρεωμένος ακόμα χειρότερα.

Αλλά το σημερινό άρθρο δεν έχει ως αντικείμενο τα θαλασσοδάνεια που πήραν στην καμπούρα μας τα παλαιά κόμματα, ούτε βέβαια την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα μας, κι ας μην του φαίνεται, είναι αμιγώς γλωσσικό.

Τα παλιά χρόνια, λοιπόν, τότε που τα γραφεία της ΝΔ βρίσκονταν στην πλατεία Ρηγίλλης, ένας συνηθισμένος τρόπος αναφοράς στο κόμμα της ΝΔ ήταν με τη μετωνυμία «η Ρηγίλλης», για παράδειγμα «Πονοκέφαλος στη Ρηγίλλης για τα ψηφοδέλτια». Η μετωνυμία χρησιμοποιόταν κυρίως όταν γινόταν αναφορά στα ηγετικά κλιμάκια ή στον μηχανισμό του κόμματος.

Ήδη ονομάτισα το γλωσσικό φαινόμενο που έχουμε όταν λέμε «η Ρηγίλλης» και εννοούμε «η Νέα Δημοκρατία». Μετωνυμία, σύμφωνα με τα λεξικά, είναι το σχήμα λόγου κατά το οποίο μια έννοια εκφράζεται με λέξη που δηλώνει άλλη έννοια, η οποία όμως έχει στενή σχέση με την πρώτη, π.χ. ο δημιουργός με το δημιούργημά του, το περιέχον με το περιεχόμενο, το αφηρημένο με το συγκεκριμένο. (ΛΚΝ).

Πάντως, η μετωνυμία είναι πολύ ευρύτερο φαινόμενο, που περιλαμβάνει αρκετές περιπτώσεις και όχι μόνο την αναφορά της έδρας για να δηλωθεί ο φορέας. Για παράδειγμα, μετωνυμία έχουμε και όταν λέμε «διαβάζω Παπαδιαμάντη» (αντί να πούμε ‘διαβάζω ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη’) ή «απεργούν τα λεωφορεία» (οι οδηγοί απεργούν συνήθως) ή «όλο το γήπεδο ξέσπασε σε ζητωκραυγές» (οι θεατές ξέσπασαν). Στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, στο λήμμα «μετωνυμία» απαριθμούνται δέκα περιπτώσεις μετωνυμίας, από τις οποίες αυτή που μας ενδιαφέρει εδώ είναι ένατη στον κατάλογο όταν, όπως είπα, γίνεται αναφορά του τόπου για να δηλωθεί ο φορέας που εδρεύει σε αυτόν, π.χ. Η Αθήνα συμφωνεί με τις δηλώσεις Ομπάμα -εννοώντας, βέβαια, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί.

Είναι πολύ συνηθισμένο να αναφέρεται η πρωτεύουσα σαν μετωνυμία για την κυβέρνηση της χώρας ή για το κράτος, και αυτό γίνεται στον δημοσιογραφικό λόγο για να αποφεύγεται η επανάληψη του ονόματος της χώρας ή όταν μας βολεύει η ασάφεια. (Μια ειδική περίπτωση έχουμε με τη χρήση του τοπωνυμίου των Σκοπίων ως μετωνυμία για το κράτος που δεν έχει όνομα στα καθ’ημάς και ονομάζεται Μακεδονία από τον υπόλοιπο κόσμο, χάρη στην ευγενή φροντίδα του Αντώνη Σαμαρά και του Ανδρέα Παπανδρέου).

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μια υποπερίπτωση αυτής της περίπτωσης -θα ασχοληθούμε μόνο με τη μετωνυμική χρήση οδωνυμίων (ή τοπωνυμίων ή τοποσήμων) για τη δήλωση φορέων που εδρεύουν σε αυτή τη διεύθυνση. Λέγαμε «η Ρηγίλλης» και εννοούσαμε τη ΝΔ, λέμε «η Κουμουνδούρου» και εννοούμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ επί πολλά χρόνια είχε τα γραφεία του στη Χαριλάου Τρικούπη και είχε καθιερωθεί η σχετική μετωνυμία, ενώ για το ΚΚΕ κατ’ εξαίρεση δεν χρησιμοποιείται ως μετωνυμία το όνομα της οδού αλλά η περιοχή, κι έτσι λέμε «ο Περισσός δήλωσε» εννοώντας τις δηλώσεις του ΚΚΕ. (Παρεμπιπτόντως, η διεύθυνση των γραφείων είναι Λεωφόρος Ηρακλείου). Σε όλες τις περιπτώσεις, αναφέρουμε μετωνυμικά μόνο το όνομα της οδού, όχι τον αριθμό.

Και για τα νεότερα κόμματα που ξεπήδησαν από την ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού μετά την κρίση έχουν βγει μετωνυμικές αναφορές, όπως «η Σεβαστουπόλεως» για το Ποτάμι ή «η Αγίου Κωνσταντίνου» για τη ΔΗΜΑΡ, όταν υπήρχε ΔΗΜΑΡ. Θα μου πείτε, πόσοι ξέρουν πού είναι τα γραφεία του Ποταμιού; Ελάχιστοι ίσως, αλλά συνήθως δεν υπάρχει ασάφεια διότι προηγουμένως στο άρθρο θα έχει γίνει αναφορά στο όνομα του κόμματος, οπότε όταν ο αναγνώστης διαβάσει «η Σεβαστουπόλεως απέφυγε να απαντήσει» καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Βέβαια, αν δει στον τίτλο «Πανικός στη Σεβαστουπόλεως» μπορεί και να μην μπει αμέσως στο νόημα.

Λέμε επίσης «η Ηρώδου Αττικού» εννοώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τις υπηρεσίες της Προεδρίας, ενώ και για μεγάλα υπουργεία έχουμε μετωνυμίες -μόνο που αυτή τη στιγμή δεν μου έρχεται κανένα παράδειγμα στο μυαλό εκτός από το Πεντάγωνο για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μετωνυμίες έχουμε και με ονομαστά κτίρια: «το Μαξίμου» αντί για τον πρωθυπουργό ή το περιβάλλον του.

Δεν έχουμε μόνο στη σφαίρα της πολιτικής μετωνυμίες: το Χρηματιστήριο Αθηνών για πολλά χρόνια ήταν στην οδό Σοφοκλέους, οπότε λέγαμε, και λέμε ακόμα «η Σοφοκλέους», π.χ. «Πανικός στη Σοφοκλέους» εννοώντας το ΧΑΑ.

Φυσικά, μετωνυμίες υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες, κάποιες από τις οποίες είναι διεθνείς. Μερικές φορές μάλιστα, δεν συνειδητοποιούμε καν ότι πρόκειται για μετωνυμία, τόσο πολύ έχει ριζώσει η χρήση -όπως μας θυμίζει άρθρο της Λεξιλογίας από το οποίο έχω αντλήσει στοιχεία, η Σκότλαντ Γιάρντ χρησιμοποιείται μετωνυμικά για να δηλώσει την Metropolitan Police Service η οποία έχει πάψει να εδρεύει στην οδό αυτή από… το 1890!

Διεθνείς μετωνυμίες είναι και ο Λευκός Οίκος για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ή το Πεντάγωνο για το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης (απ’ όπου προέκυψε και το δικό μας), καθώς και η Γουόλ Στριτ για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή η Ντάουνινγκ Στριτ για τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, ο οποίος παραδοσιακά κατοικεί σε αυτή την οδό του Λονδίνου, στον αριθμό 10. (Βέβαια και ο υπουργός Οικονομικών κατοικεί δίπλα του, στον αριθμό 8, αλλά η μετωνυμία ισχύει για τον επιφανέστερο αξιωματούχο).

Και στην εσωτερική πολιτική ζωή κάθε χώρας έχουμε ανάλογες μετωνυμίες. Στη Γαλλία, που μου είναι οικεία, έχουμε l’Elysée για τον Πρόεδρο της Δημοκρατιας, le Matignon για τον Πρωθυπουργό, quai d’Orsay για το υπουργείο Εξωτερικών, Bercy για το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, rue Solferino για το σοσιαλιστικό κόμμα και place du Colonel-Fabien για το κάποτε κραταιό Κ.Κ.Γαλλίας.

Το πρόβλημα με τις μετωνυμίες αυτές είναι ότι τα κόμματα συχνά αλλάζουν έδρα -αρκετά πιο συχνά απ’ό,τι πρωτεύουσες τα κράτη. Το ΠΑΣΟΚ που το αναφέραμε πιο πάνω, στα χρόνια του Γιώργου Παπανδρέου μετακόμισε από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Ιπποκράτους -οπότε η μετωνυμία επικαιροποιήθηκε και λέγαμε για «ενόχληση στην Ιπποκράτους», ας πούμε, εννοώντας ενόχληση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ακολούθησε και νέα μετακόμιση, πίσω στα ιστορικά γραφεία, οπότε η αρχική μετωνυμία αποκαταστάθηκε, όσο θα ασχολείται κανείς ακόμα με το ΠΑΣΟΚ.

Όταν άλλαξε γραφεία η Νέα Δημοκρατία και πήγε στη Συγγρού είχαν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις (και στο προαναφερθέν άρθρο της Λεξιλογίας, το 2011) αν θα άλλαζε η μετωνυμία, δεδομένου μάλιστα ότι «η Συγγρού» είχε κακόσημες συμπαραδηλώσεις σαν στέκι για τραβεστί. Ωστόσο, τελικά η μετωνυμία άλλαξε και επιβλήθηκε μάλλον εύκολα στη χρήση.

Το ίδιο θα περίμενε κανείς να γίνει και με τη νέα μετακόμιση, αν και εδώ υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα, πάλι γλωσσικό.

Όταν λέμε «η Πειραιώς» εννοούμε ή ως τώρα εννοούσαμε την Τράπεζα Πειραιώς, οπότε φράσεις όπως «Η Πειραιώς ανακοίνωσε» θα είναι αμφίσημες -θα εννοείται άραγε η Τράπεζα ή το κόμμα της ΝΔ; Βέβαια, τα συμφραζόμενα σχεδον πάντα αίρουν την αμφισημία -και όταν διαβάζουμε, ας πούμε, ότι «Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης…» καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για πηγές της τράπεζας. Ωστόσο, υπάρχει ένα προβληματάκι και γι’ αυτό ίσως να αργήσει η καθιέρωση της νέας μετωνυμίας -ή, όπως έχω ήδη δει, να γίνεται αναφορά στην «οδό Πειραιώς» ώστε να γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται για την τράπεζα, π.χ. «επαναφέροντας ξεκάθαρα το αίτημα της οδού Πειραιώς για πολιτική αλλαγή…»

Ίσως επειδή οι μετωνυμίες αυτές χρησιμοποιούν κύρια ονόματα, δεν τις βρίσκουμε στα μεγάλα λεξικά μας. Μόνο το Πεντάγωνο βρήκα να λημματογραφείται -πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει και το Μαξίμου, διότι πού θα βρει κάποιος που μαθαίνει τώρα τη γλώσσα τι σημαίνει η φράση «το Μαξίμου ανακοίνωσε…»; (Αν κάνω λάθος και υπάρχουν και άλλες μετωνυμίες σε λεξικά μας, διορθώστε με).

Θα μου πείτε ότι, όπως έδειξαν τα παραδείγματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα κόμματα μετακομίζουν οπότε οι μετωνυμίες αλλάζουν, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην καταγράφονται κάπου. Και δεν μετακομίζουν όλα τα κόμματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, τόσα χρόνια μένει σταθερός στην Κουμουνδούρου. Οσο για το ΚΚΕ, τα γραφεία του είναι ιδιόκτητα, οπότε δεν υπάρχει φόβος να αλλάξει η μετωνυμία «Περισσός» για το κόμμα ή για την ηγεσία του. Οπότε, θα παραμείνει ενεργό και ένα λογοπαίγνιο που είχα κάνει τα παλιά χρόνια και που δεν θυμάμαι να το έχω αναφέρει άλλη φορά, όταν είχα παραλλάξει την ευαγγελική ρήση «τα περισσά εκ του πονηρού εστίν» σε «τα πονηρά εκ του Περισσού εστίν», σε ένα αντιηγετικό, ας πούμε, λογοπαίγνιο. Και τα κρείττονα, πάντως, μερικές φορές, που θα έλεγε και η σ. Κασσιανή.

 

 

 

370 Σχόλια προς “Από τη Ρηγίλλης στην Πειραιώς μέσω Συγγρού”

 1. η Καραγεώργη Σερβίας (υπουργείο Οικονομικών)

  Εγώ πάλι αναρωτήθηκα, ποια να ήταν η Ρήγιλλα.

 2. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Πολλά κακοήθη σχόλια και υπονοούμενα είχαμε λόγω της παλαιότερης στέγασης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην οδό Κλεφτών και Αρματολών (Κλεφτών και Αμαρτωλών). Σα δε ντρέπονται οι ζουλιάρηδες… 😉

 3. 1 …η γυναίκα του Ηρώδη του Αττικού, μάλιστα.

  Θυμάμαι κάτι γελοιογραφίες του Μητρόπουλου για τις εκλογές βίας και νοθείας του ’61, με δυο συγκεκριμένες διευθύνσεις (της Ασφάλειας, νομίζω, και των γραφείων της ΕΡΕ;) στις οποίες ήταν καταγεγραμμένοι κάπου χίλιοι «ψηφοφόροι» στην καθεμιά. Έχω την εντύπωση ότι η μια από τις δυο ήταν Ρηγίλλης. Μήπως η ΝΔ πήρε τα γραφεία της ΕΡΕ;

 4. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι, στο ασανσέρ της Αγίου Κωνσταντίνου τα κουμπία κλήσης στους ορόφους εκτός από το «επάνω» και «κάτω» είχαν και κουμπί «παρών». 😛

 5. ChrisMaGR said

  Καλημέρα,
  Στα Βρετανικά μέσα πιο συχνά βλέπω η κατοικία του Πρωθυμουργού να αναφέρεται ως Number Ten (σκέτο) παρά ως Downing Street.
  Επίσης παλαιότερα οι Γκλύξμπουργκ αναφέρονταν ως «Το Παλάτι»

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1-3 Με πρόλαβες -είδες η οικογενειοκρατία;

  4 Κακίες 🙂

  5 Δεν το ηξερα το Number Ten, ευχαριστώ!

 7. Νίκος Α. said

  Νομίζω στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Επίσης έχουμε και νεώτερα: Η Τερέζα Μέι μετακομίζει στον αριθμό…11 της Ντάουνινγκ Στριτ

 8. sarant said

  7 Μάλλον έκανα λάθος, υποθέτοντας ότι δίπλα στο 10 είναι το 8 -αλλά στην Αγγλία έχουν φυσικά (και) άλλα χούγια

 9. spiral architect said

  Πριν από κάμποσα χρόνια είχα πάει στην Πειραιώς για να πάρω ανταλλακτικό μοτέρ και αναρτήσεις για το ΜΚΙΙ μου.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Technics_SL-1200
  Εκεί, μέχρι πριν 5-6 χρόνια ήταν ήταν η αντιπροσωπεία της Panasonic, θυγατρική της οποίας είναι η Technics.
  Θυμάμαι ότι, η εξωτερική εμφάνιση αλλά και η εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου έφερνε κάτι σε αστυνομικό τμήμα γιατί, πέρα απο τους μικρους χώρους γραφείων οι προσβάσεις προς το σέρβις και τα ανταλλακτικά είχαν σιδεριές.

 10. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  Ωραίο θέμα έπιασες.

  ….«Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης…» καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για πηγές της τράπεζας….

  Εγώ τώρα δεν θα ήμουν και τόσο σίγουρος γι αυτό Νίκο 🙂

  1: Δύτα
  και Καραγκιόζη της Σερβίας (οικονομικών δεν είπες;) κατά το Δουκίσης Βλακεντίας 🙂

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Και γιατί να μπερδευόμαστε; Για τη ΝΔ θα λέμε «το Μοσχάτο». Και a propos, «ο Ταύρος» ήταν μια παλιότερη τέτοια περίπτωση για το συγκρότημα Κουρή, τα πάλαι ποτέ χρόνια του Αυριανισμού («Λάσπη ρίχνει ο Ταύρος»).
  Η χρήση οδών είναι απόλυτα συνηθισμένη σε εσωτερική επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών («Τι σας απάντησε η Αλεξάνδρας;», είναι μόλις χτεσινό αυτό, σε ταλαίπωρες διαβουλεύσεις μου με το ΙΚΑ…), ενώ αντίστοιχα παραδείγματα υπήρξαν «η Αθηνάς» ή «η Λαοδικείας», για κεντρικούς τομείς της ΕΥΔΑΠ, «η Αριστείδου» για τη ΔΕΗ κλπ. Όχι σε ευρεία χρήση, βεβαίως, πιο πολύ σε ενδοϋπηρεσιακές συνεννοήσεις, ή με τους πολίτες.
  «Η Λεωφόρος», βεβαίως βεβαίως, είναι συνώνυμο του συνόλου της Παναθηναϊκής οικογένειας, αλλά φυσικά αυτός ο όρος περιορίζεται μόνο εντός των ορίων του γηπέδου και στο γνωστό σύνθημα, και όχι πιο επίσημα…

 12. Με πρόλαβαν για την Καραγεώργη-Σερβίας. Αλλά θα ήταν, ίσως, λίγο πιο ενδιαφέρον θα ήταν -πες το ‘ιστορική αναδρομή’- να είχε λίγο Μέρλιν, Κοραή, Μπουμπουλίνας κ.λπ. Προσφέρετα έως καιι για μονογραφία το θέμα. 🙂

 13. […] via Από τη Ρηγίλλης στην Πειραιώς μέσω Συγγρού — Οι λέξεις… […]

 14. atheofobos said


  Εκείνα τα χρόνια όταν λέγαμε Μπουμπουλίνας όλοι ξέραμε τι ήτανε εκεί και για ποια ταράτσα μιλάει το τραγούδι και για ποιον αλησμόνητο Ανδρέα γράφτηκε.
  Σχετικά με το κτήριο της Μπουμπουλίνας στο:
  Α- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ -ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/03/20-22.html

 15. Παναγιώτης Κ. said

  @4. Την λέξη απαγκίστρωση δεν είδα και…χαλάστηκα! 🙂

 16. sarant said

  10 Σωστά!

  11 Μπράβο, ο Ταύρος.

  12 Γεια σου Έλενα. Δίκιο έχεις, Μέρλιν, Μπουμπουλινας και τα λοιπά. Χρειάζονται και αυτά καταγραφή.

 17. spiral architect said

  [κουτσομπολιό mode on]
  Το κτίριο όπου τα προηγούμενα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ήταν του Βωβού. Ηταν διαχωρισμένο, με το μεν ισόγειο να καταλαμβάνει γνωστή εταιρεία ηλεκτρικών ειδών και τους ορόφους η ΝΔ. Μετά το φαλιμέντο του Βωβού, το πήρε η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων της Πειραιώς (της τράπεζας, ε;). Είναι πασίγνωστο ότι χρωστάει ακόμα στη ΔΕΗ, (για τα νοίκια στην Τράπεζα Πειραιώς λογικά έχει γίνει «άλλου είδους» 😉 διακανονισμός).
  Βέβαια, ταυτόχρονα, τα νοίκια και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας στο καινούργια γραφεία της Πειραιώς (της οδού) τρέχουν.

  [κουτσομπολιό mode off]

 18. Έψαξα λίγο να βρω τις διευθύνσεις που αναφέρω στο #3. Βρήκα μόνο την αναφορά ότι «βρέθηκαν εγγεγραμμένοι 218 χωροφύλακες να δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας την ίδια διώροφη μονοκατοικία» (δεν έχει όμως διεύθυνση): https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_1961
  Αν έχει κανείς πρόχειρο το τομάκι του Μητρόπουλου «Ποτέ πια», ή δεν βαριέται να ψάξει λίγο στις εφημερίδες της εποχής… Βλέπω πάντως ότι το ’61 το κτίριο της Ρηγίλλης ήταν πράγματι έδρα της Βασιλικής Χωροφυλακής: http://www.dimokratianews.gr/content/19219/%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-18-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF-%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%AF-38-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82

 19. Μάλιστα:
  ΣΤΗ «Μαύρη Βίβλο» της Ενώσεως Κέντρου που εκδόθηκε από την ίδια το 1962, με τον υπότιτλο «Το χρονικόν του πραξικοπήματος της 29.10.1961», περίοπτη θέση κατέχει το κτίριο της Ρηγίλλης. Στη σελίδα 105, υπό τον τίτλο «Ο στρατωνισμός της οδού Ρηγίλλης», υπάρχει φωτογραφία του κτιρίου (φωτογραφία κάτω) και η εξής σημείωση από τους επιτελείς του κόμματος του Γεωργίου Παπανδρέου: «Οδός Ρηγίλλης, αριθμός 18. Περίοπτον θέσιν εις το όργιον της νοθείας κατέχει η πασίγνωστη οδός των Αθηνών χάρις εις 218 άνδρας της Χωροφυλακής, οι οποίοι εξέδωσαν ισάριθμα παράνομα βιβλιάρια με διεύθυνσιν κατοικίας το εικονιζόμενον οίκημα». Στο κεφάλαιο 9 της «Βίβλου» με τον τίτλο «Στρατός και Σώματα Ασφαλείας- Το διπλούν έγκλημα της νοθείας», δημοσιεύεται και αναλυτικός κατάλογος με τους χωροφύλακες της οδού Ρηγίλλης 18.

 20. Γιάννης Ιατρού said

  12: Elena Petelos
  Προσφέρεται έως και για μονογραφία το θέμα
  Απολύτως! Και πιστεύω ότι θά ΄χει και πολύ ψωμί… (αν μάλιστα πιάσουμε και τις πλατείες, π.χ. Μαβίλη …. 🙂 ) Άσε που έχουν αρχίσει τώρα τελευταία να προστίθενται και άλλες, μέχρι πρότινος σχετικά αθώες, οδοί π.χ. η (από το πολυτεχνείο βγαίνεις) Στουρνάρη/ι

  Α, και ολόκληρες συνοικίες, καταχρηστικά, από ορισμένους, π.χ.εδώ

  ‘Οσο για το ..Με πρόλαβαν για την Καραγεώργη-Σερβίας…, ε, το Δυτολόγιο 🙂 δε συγχωρεί αυτούς που καθυστερούν να σχολιάσουν!

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε ανοίξει κατάλογο μετωνυμιών. Πολύ ωραία άσκηση !

  Το Κρεμλίνο απάντησε…

  Η Γηραιά Αλβιών για την Αγγλία

  Τι λέει πάνω στο χ ζήτημα η Ακροναυπλία; (Στην Ακροναυπλία ήταν φυλακισμένη σχεδόν όλη η ηγεσία του κκε από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και τα εκτός φυλακής στελέχη ήθελαν την γνώμη των εντός η οποία μάλιστα είχε πολύ μεγάλο βάρος.)

  Και στα Μαθηματικά έχουμε μετωνυμίες. Έτσι λοιπόν τον πραγματικό αριθμό τον λέμε σημείο υπονοώντας ότι κάθε αριθμός κατέχει μια συγκεκριμένη θέση στον άξονα των πραγματικών αριθμών.
  (Απαραίτητος ο ισομορφισμός για την εγκυρότητα των διαφόρων μετωνυμιών στα Μαθηματικά).

 22. Πάνος με πεζά said

  Εμείς που ανακατευόμασταν παλιά με τη ΔΜΕΟ, λέγαμε και «η Φαναριωτών». Κι επίσης «η Ιπποκράτους», για διάφορες υπηρεσίες του τότε ΥΠΠΕΧΩΔΕ.

 23. Πάνος με πεζά said

  Επίσης «η Νικηφόρου», όπου είναι πάλι μια κεντρική υπηρεσία του ΙΚΑ.

 24. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 25. Ριβαλντίνιο said

  @ 19 Δύτης των νιπτήρων

  «Το χρονικόν του πραξικοπήματος της 29.10.1961»

  Τέτοια γράφανε και πολώνανε το κλίμα. Και όταν έγινε το ’67 κατάλαβαν τι πάει να πει πραγματικό πραξικόπημα. 😦

  —————————————————
  Το ξέρατε ότι το «Ηρώδης» προέρχεται από την ελληνική λέξη «ήρωας». Εγώ δεν το ήξερα ! Νόμιζα ότι ήταν ξένο. 🙂

 26. gpoint said

  Νομίζω πως πρώτα μετακόμισαν χρονικά στην Σόλωνος (είναι ακόμα εκεί άραγε ή με τα τηλέφωνα χαθήκανε αυτές οι πιάτσες 😉 οι τραβεστί και μετά πήγε εκεί η ΝουΔου. Οχι να της αποδίδουμε και ιδιότητες κάθαρσης !

 27. Ριβαλντίνιο said

  «το Πεντάγωνο για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.»

  Και πιο παλιά

  το δοβλέτι

  η Υψηλή Πύλη 🙂

 28. gpoint said

  Και στα γήπεδα έχουμε κάποιες μετονομασίες…ο τάφος του Ινδού (κορυφαίο), τηγάνι (όζει) και Τούμπλεϋ (ζήλειες)

 29. Θρασύμαχος said

  Για τη μετωνυμία «Μαξίμου», θυμίζω τις εκπληκτικές γελοιογραφίες του Γιάννη Ιωάννου, κάθε μέρα στην πρώτη σελίδα του Βήματος επί κυβέρνησης Ράλλη (1980-81), όπου το πρωθυπουργικό μέγαρο εμφανιζόταν να φέρει μονίμως την επιγραφή «Μαξίμ». Κρίμα που δεν μπορώ να τις βρω ηλεκτρονικά.

 30. Πέπε said

  Δύο οθωμανικές μετωνυμίες:

  Η Υψηλή Πύλη (εξακολουθεί να λέγεται κανονικά σε ιστορικά κείμενα)
  Το Διβάνι (νομίζω πασέ)

 31. Spiridione said

  Στις 2 Απριλίου 1955 εγκαινιάστηκε το νέο τεράστιο κτίριο του ΓΕΣ στον Χολαργό,
  http://archive.ert.gr/31896/
  στις 18 Ιουνίου 1955 αγγελία για οικόπεδα 350 πήχεων 160 λίρας εις Πεντάγωνον με τρόλλευ (Ν. Ψυχικό).
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=15802&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASNASVAScASEASLAShASVASXASVAAgARzASXASTASJASZASLASkASV&CropPDF=0
  Μα τέτοια ταχύτητα 🙂

 32. π2 said

  H Αππία Αννία Ρήγιλα (Appia Annia Regilla Atilia Caucidia Tertulla), κόρη Ρωμαίου υπάτου και συγγενής της συζύγου του Αντωνίνου του Ευσεβούς και εκείνης του Μάρκου Αυρηλίου, δεν είχε καλό τέλος. Ο Ηρώδης έβαλε έναν απελεύθερό του να τη δολοφονήσει, παρότι η κακομοίρα ήταν οκτώ μηνών έγκυος, ή τουλάχιστον αυτή ήταν η εκδοχή του αδελφού της.

  Μεταξύ άλλων, διατέλεσε ιέρεια της Δήμητρας Χαμύνης στην Ολυμπία, ή μάλλον αγόρασε την ιερατεία με το θηριώδες Νυμφαίο που έχτισε ο άντρας της εκεί, προφανώς επειδή η ιέρεια της Δήμητρας Χαμύνης (χθόνια θεότητα, το επίθετο προφανώς συνδέεται με το χαμαί, κάτι σαν «η Δήμητρα που κάθεται καταγής») ήταν η μόνη γυναίκα που είχε επίσημο δικαίωμα να παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αναθηματική επιγραφή για το Νυμφαίο του Ηρώδη είναι χαραγμένη στον γνωστό ταύρο της Ολυμπίας:

  Ῥήγιλλα, ἱέρεια Δήμητρος, τὸ ὕδωρ καὶ τὰ περὶ τὸ ὕδωρ τῷ Διί.

  Η ονομασία της οδού Ρηγίλλης προφανώς σχετίζεται με την άλλη ιερατεία της Ρήγιλλας, της θεάς Τύχης στην Αθήνα, αφού το ιερό της Τύχης ήταν στην περιοχή του Αρδηττού.

 33. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  32 Βρε τι μαθαίνει κανείς, νάσαι καλά π2!

  29 Κάτι μπορεί να βρεθεί, αν βρω καιρό θα το κοιτάξω

  18-19 Α γεια σου, το βρήκες!

 34. Το Μαξίμου επί ραμολιρίσματος ΑΓΠ λεγόταν και Μαχίμου

  Κι επειδή εδώ είμαστε μερακλήδες

 35. Ριβαλντίνιο said

  @ 32 π2

  Ο Ηρώδης έβαλε έναν απελεύθερό του να τη δολοφονήσει, παρότι η κακομοίρα ήταν οκτώ μηνών έγκυος,

  Αυτό δεν έλεγαν και για τον Νέρωνα ; Ότι σκότωσε την Ποπαία κλωτσώντας την στην κοιλιά ενώ ήταν έγκυος ; Μούφα θα ήταν. Μάλλον η Ρήγιλλα έχασε το μωρό της (δεν γεννούνται οχταμηνίτικα) και πέθανε και αυτή.

 36. ChrisMaGR said

  10 Η αλήθεια είναι ότι όποια αναφορά και να είδα για «Πειραιώς» αναρωτήθηκα αν αναφέρονταν στην Τράπεζα ή στη ΝΔ

 37. 36

  Υπάρχει κι άλλος

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ριγήλλη νόμιζα.Αδελφή του Ηρ.Αττικού

  http://www.parapolitika.gr/article/58431/i-istoria-tis-odoy-rigillis-18-fotoreportaz

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37. 🙂 🙂 🙂

  Στην Πειραιώς συννέφιασε
  και στη Ριγήλλης βρέχει

  Στη Συγγρού και στη Ρηγίλλης
  Πειραιώς, ύψος Μοσχάτο
  Κώστας,Σαμαράς και Κούλης
  ρίξαν τη Νουδού στον πάτο

 40. LandS said

  35 Μπα! Αν(ν)ία θα τον είχε πιάσει και πως αλλιώς να τη σκοτώσει;

 41. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Σχόλιο φίλου στο ΦΒ για τη Ρηγίλλης:

  Μενει ομως ενα μικρο μυστηριο, σ’εμενα τουλαχιστον: Τι σχεση υπηρχε ηδη απο το 1961 μεταξυ της Δεξιας και του κτιριου στην Ρηγιλλης, ωστε το 1974 (νομιζω, ισως να κανω λαθος) να στεγαστει εκει η ΝΔ. Ανηκε σε κανεναν επιφανη του κομματος; Πληρωθηκαν τιποτε χρεη πολιτικα; Γιατι παραειναι συμπτωση για να ειναι συμπτωση.

 42. Corto said

  Το Βατικανό είναι μια τέτοια περίπτωση μετωνυμίας.

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από το λινκ του 38 μου.:Σαράντα χρόνια λέει στεγαζόταν εκεί η Ν.Δ.
  >>Ο αείμνηστος Εβερτ μάλιστα λίγο μετά την εκλογή του μετονόμασε την Αίθουσα Κήπου σε αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»
  Ε, μετά ήταν ζήτημα χρόνου … 🙂

  Αυτή τη λάθος πληροφορία για τη Ρηγίλλη, το άκουσα από κυρία που ξεναγούσε ή «ξεναγούσε» έξω από το κτίριο σε ανύποπτη στιγμή, πηγαίνοντας απέναντι στο ΜΣΤ (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Ποτέ μην πιστεύετε σε όσα ακούτε.Διασταυρώνετέ τα. 🙂

 44. Corto said

  12: Επίσης ο Κορυδαλλός.

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41.>>Ανηκε σε κανεναν επιφανη του κομματος;
  το λικν των «Παραπολιτικών»λέει:
  Πριν στεγαστεί εκεί η Ν.Δ, το κτίριο ήταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 έδρα της Βασιλικής Χωροφυλακής και ανήκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

 46. Μετωνυμίες έχουμε και στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις: Γουέστ Πόιντ για τη σχολή ευελπίδων του στρατού ξηράς και Αννάπολις για την αντίστοιχη του ναυτικού.

  Βέβαια, μην ξεχνάμε και τη διαβόητη Λουμπιάνκα του Σιδηρού Φέλιξ.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lubyanka_Building

 47. π2 said

  35: Τι να σου πω, δεν ήμουν μπροστά. Οι πηγές θεωρούν περίπου βέβαιο ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός, παρότι αθωώθηκε, αλλά η ρωμαϊκή ελίτ δεν τον πήγαινε γενικώς. Σε επιγράμματα, ο Ηρώδης μιλούσε με πολύ δακρύβρεχτα λόγια για τη μακαρίτισσα πάντως. Tὸ φῶς τῆς οἰκίας τη λέει σ’ ένα. Θες να το δεις ως προσποίηση και ένδειξη ενοχής; Θες να το δεις ως ένδειξη αθωότητας; Κατά βούληση.

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το αμαρτωλό κτίριο/Ρηγίλλης 18
  http://www.efsyn.gr/arthro/amartolo-ktirio

 49. LandS said

  η Σκότλαντ Γιάρντ χρησιμοποιείται μετωνυμικά για να δηλώσει την Metropolitan Police Service η οποία έχει πάψει να εδρεύει στην οδό αυτή από… το 1890

  Σε κτίριο που ονομάστηκε New Scotland Yard. Όταν ξαναμετακόμισε, το καινούριο πάλι Νιου κλπ ονομάστηκε. Τώρα θα ξαναμετακομίσει πίσω (προσέξατε το αγγλισμό ε; ) σε ένα από τα προηγούμενα που θα μετονομαστεί σε Scotland Yard σκέτο.

  Μετωνυμίες έχουμε πολλές. Κρεμλίνο, Λευκός Οίκος, Γουάιτχολ (σπάνιο αυτό για το Φόριν Όφις ή για το Χομ θα σας γελάσω) Κε ντ’ Ορσέ (παλιά), Κιρινάλιο και δεν συμμαζεύεται.
  Πρέπει να είναι παλιά συνήθεια αλλά δεν μούρχεται τώρα κανένα παράδειγμα από τους Ρωμαίους ή τον Μεσαίωνα

 50. Πέπε said

  44
  > > Επίσης ο Κορυδαλλός.

  Και το Δαφνί. Και (λιγότερο) η Λέρος.

  Και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν μετωνυμίες οι τόποι εξορίας, Γυάρος, Μακρόνησος, Σιβηρία, πάντως μετωνυμικά χρησιμοποιύνται όταν κάποιος λέει ότι πήγε στη Μακρόνησο και δεν εννοεί την αποστολή της ορνιθολογικής εταιρείας.

  Το Άουσβιτς όμως, το Νταχάου και τα παρόμοια, πρέπει να είναι μέρη όπου χτίστηκαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά που υπήρχαν (τα μέρη) και ανεξαρτήτως των στρατοπέδων.

 51. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  49 Ωραίος ο αγγλισμός 😉

 52. Πέπε said

  Πλάκα πλάκα, μετωνυμίες δεν είναι και όλα τα χωριά και πόλεις με ονόματα αγίων, δηλαδή στην ουσία ονόματα ναών; Χτίζουμε έναν Άη Γιώργη (ήδη αυτό είναι μετωνυμία), και ονομάζουμε και το χωριό Άη Γιώργη (μετωνυμία δεύτερου βαθμού).

 53. spiral architect said

  @48: Το κλουβί των Βιετκόνγκ; Πάλι καλά, είχε χιούμορ όποιος το βάφτισε! 😀 😀 😀 😀

 54. Alexis said

  Καλημέρα!
  (Έτσι για να μπούμε στο μάτι των «καλησπεριστών» των 12 και κάτι 🙂 )

  Η Σκότλαντ Γιάρντ δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι είναι μετωνυμία! Βρε τι μαθαίνει κανείς…

  Το «Κρεμλίνο» έχω την αίσθηση ότι λεγόταν πολύ περισσότερο επί Σοβιετικής Ένωσης, τώρα τείνει να αντικατασταθεί σιγά-σιγά από τη «Μόσχα»

  «Οι Βρυξέλλες» βεβαίως για την Ε.Ε. και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.

  «Η Μητροπόλεως» παλιότερα για το Υπουργείο Παιδείας (κύκλοι της οδού Μητροπόλεως… )

  Και η «Φραγκφούρτη» λέγεται εσχάτως, όπου η έδρα της επάρατης ΕΚΤ (πηγές από τη Φραγκφούρτη δήλωσαν ότι… )

  Η «Άγκυρα» είναι με διαφορά η πιο συχνή περίπτωση μετωνυμίας, στη ελληνική δημοσιογραφική γλώσσα. Συχνό το κλισέ «οι προκλήσεις της Άγκυρας»

 55. Και μια μετωνυμία από το χώρο του φανταστικού:

  Semiotically, 221B Baker Street functions as a metonymy of London City and of Sherlock Holmes himself

  Από εδώ: Detective Fiction and the Myth of the Urban Truth [PDF]

 56. Alexis said

  Υπάρχει και η ταινία του Κιούμπρικ «Dr Strangelove» (1964) που έχει αποδοθεί στα ελληνικά με τον τίτλο «S.O.S. -Πεντάγωνο καλεί Μόσχα»

 57. Γιάννης Ιατρού said

  29 Θρασύμαχε,
  Εδώ http://www.sarantakos.com/asteia/iwan.html είχε κάποιες σπάνιες του ΙΩΑΝΝΟΥ, αλλά όχι σαν αυτή που ψάχνεις. Θά ΄χει όμως κι άλλες … (βλ. #33β) 🙂 (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία …, άσε που υπάρχει κι η συλλογική σοφία του ιστολογίου!)

 58. Alexis said

  «Η Αγία Έδρα»
  «Το Φανάρι»

 59. Spiridione said

  Το Μαξίμου ο πρωθυπουργός, η Ηρώδου Αττικού η Προεδρία της Δημοκρατίας.

 60. Alexis said

  «Το Χόλυγουντ» για τον αμερικάνικο εμπορικό κινηματογράφο στο σύνολό του.
  «Η Κατεχάκη» για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης παλιότερα.

 61. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, δυστυχώς λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια. Ήθελα να αναφέρω μια περίπτωση που δεν ξέρω αν περιλαμβάνεται στην περίπτωση της μετωνυμίας ή αν υπάρχει ειδικός όρος που δε γνωρίζω. Π.χ όταν λέμε ότι κάποιος έχει διαβήτη, εννοούμε σακχαρώδη διαβήτη κι όχι π.χ άποιο διαβητη ή νεφρικό διαβήτη, όταν λέμε Ολυμπιακός εννούμε Ολυμπιακός Πειραιώς και όχι Βόλου ή δε θυμάμαι τι άλλο, όταν λέμε Τρίκαλα, εννοούμε της Θεσσαλίας κι όχι της Κορινθίας ούτε άλλου νομού… Αυτό είναι μετωνυμία ή υπάρχει ειδικός όρος;

  Θα ήθελα επίσης να αναφέρω μετωνυμίες όπως π.χ έχω καρδιά, έχω θυρεοειδή κλπ που δεν είναι και πολύ σωστές διότι όλοι έχουμε καρδιά και θυρεοειδή (εκτός αν έχουμε κάνει θυρεοειδεκτομή) αλλά υπάρχουν πολλές παθήσεις τόσο της καρδιάς όσο και του θυρεοειδούς καθώς και των άλλων οργάνων οπότε η ερώτηση στο γιατρό «έχω γιατρέ μου θυρεοειδή;» είναι χωρίς νόημα.

 62. sarant said

  29-57 Εχω στο αρχείο μου πολλές εφημερίδες της εποχής, αλλά πρέπει να βρω καιρό να ανθολογήσω

  61α Αυτό που λες είναι άλλο πράγμα, αλλά δεν ξέρω αν έχει ειδικό όρο.

 63. Alexis said

  #61, 62: Θα μπορούσε να ενταχθεί στο σχήμα λόγου που λέγεται έλλειψη.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  Επειδή δεν ενεφανίσθη (ακόμη…) και ο γνωστός σχολιαστής, κάμνω την ακόλουθον σκληράν επισήμανσην:

  Προξενεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν, καθότι ο λόγος περί μετωνυμίας, το ό,τι ουδείς εκ των εντιμωτάτων σχολιαστών αναφέρθηκε στον Γράμμον (π.χ. βλ. και «Κράτος του Γράμμου» κλπ.), όρος που χαρακτήρισε την ίσως πλέον αιματηρή εμφύλια σύγκρουση, η οποία άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα.

 65. Jago said

  Το Σπαθί για το Ηρώο στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Το Πουλί της χούντας αλλά και το Πουλί (κι άλλοτε «κακό πουλί» και «γερμανικό πουλί») το μνημείο των πεσόντων Γερμανών αλεξιπτωτιστών στα Χανιά που το άγαλμά του στην κορυφή ξηλώθηκε σιωπηλά πριν 15 χρόνια. Μάντρα της Κοκκινιάς ο χώρος εκτέλεσης του παλιού ταπητουργείου στην Οσίας Ξένης. Καραμπινιερία αποκαλείται ακόμα μέχρι και σήμερα το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νικαίας σε ανάμνηση των Ιταλών κατακτητών που το είχαν αρχηγείο τους. Το Ρολόι του Πειραιά. Κι άλλα πολλά που θα θυμηθώ αργότερα.

 66. LandS said

  Νομίζω ότι μετωνυμία έχουμε όταν αντικαθιστούμε το όνομα ατόμου ή οργάνωσης με το τόπο διαμονής, έδρας κλπ.

  Με την ευκαιρία. Δεν μπορούσε το Σπίτι του Λαού να πάρει το όνομα του δρόμου, γιατί λεωφόροι Ηρακλείου υπάρχουν σε πολλές περιοχές. Ακόμα και η συγκεκριμένη περνάει από δυο τρεις. Έτσι πήρε το όνομα της περιοχής. Κάτι που συνηθίζεται όταν πρόκειται για προάστιο. Λέμε το κανάλι της … (δεν θυμάμαι)

 67. sarant said

  66 Ειπώθηκε πιο πάνω ο Ταύρος για τον Κουρή και τα έντυπά του, λέμε θαρρώ και για Κάντζα ή όχι;

 68. Και για Κάντζα, και για Αγία Παρασκευή, ενίοτε και για Χρήστου Λαδά νομίζω.

 69. (α, τώρα κατάλαβα πού πήγαινε το 67… η Χρήστου Λαδά προφανώς δεν εμπίπτει στα προάστια)

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60.>> «Το Χόλυγουντ» για τον αμερικάνικο εμπορικό κινηματογράφο στο σύνολό του.
  Και η Στοά Χόλιγουντ,Ακαδημίας 98, πασίγνωστη στους κινηματογραφιστές και δημοσιογράφους. Ιστορικό κτίριο Ακαδημίας και Πλ. Κάνιγγος, όπου κατοικοέδρευαν οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής και διανομής καθώς και κάποια απ΄τα σωματεία τους.

 71. 64

  Ωπ! Γράμος με ένα μ. Εκ του αλβανικού Gramoz!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Gramos

  Καθόλου γραμμικό βουνό. Όλο στροφές είναι το ρημάδι.

 72. Σωτήρς said

  «Κολοπετεινίτσα» ως η απόλυτη μητρόπολη των επαρχιωτών.
  Υπάρχει ακόμη κόσμος που νομίζει ότι δεν υπάρχει αυτό το χωριό αλλά είναι σχήμα λόγου.

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  67. και η Παλλήνη εποχής Κοσκωτά

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Όλοι το ίδιο είμαστε, λαός και Κολωνάκι», λέει το παλιό τραγουδάκι, σε εποχές που η αυτή η συνοικία ήταν συνώνυμη με την πλουτοκρατία. Βου-που λέμε σήμερα.
  -Τη βλέπω σύντομα στην Τρούμπα, προέβλεπαν οι κακές γλώσσες για τις ζωηρές κοπέλες της γειτονιάς. Στη Φυλής, σήμερα.

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επίσης το Γουδί ως τόπος εκτελέσεων και ο Γολγοθάς ως τόπος μαρτυρίου.

 76. cyrusmonk said

  Καλη*έρα κι ἀπὸ Ρόδο μεριά:
  Δὲν ξέρω ἂν ἐμπίπτει στὴν κατηγορία τῆς μετωνυμίας τό «ἔγινε τῆς Πόπης» στὴ θέση τοῦ «ἔγινε τῆς π***άνας» (μᾶλλον εὐφημισμός εἶναι, ἀλλὰ πάλι…)

 77. Alexis said

  #65: Ναι αλλά αυτά πάνε περισσότερο προς τις λαϊκές ονομασίες-παρατσούκλια.
  Όπως «πετεινοί», «κανονιέρηδες» και πάρα πολλά άλλα για ποδοσφαιρικές ομάδες.

 78. spiral architect said

  @72: Και όμως υπήρχε: http://bit.ly/2dwyo5u
  (ιστοσελίδα με ευρηματικό όνομα) 😉

 79. Πάνος με πεζά said

  Δεν ξέρω αν είπαμε ότι προτού πάει η ΝΔ, «η Συγγρού» υπονοούσε το μέρος που κάνανε πεζοδρόμιο τα τραβέλια (όχι με το που πήγε ότι άλλαξε και τίποτα δηλαδή…)

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Πάμε για νέα Γουέμπλει», το ομώνυμο στάδιο διαχρονικό σύμβολο της υπέρτατης επιτυχίας για το μίζερο ελληνικό ποδόσφαιρο.
  Το Κούγκι, συνώνυμο της αυτοθυσίας, παίρνοντας μαζί και αλλόφυλους (γιαλαντζί καλόγερος Σαμουήλ ο κομάντο Καμμένος). Το Μεσολόγγι και οι Θερμοπύλες, συνώνυμα της ηρωικής άμυνας και αυτοθυσίας. Μαραθώνας και Σαλαμίνα, συνώνυμο της νίκης επί υπερτέρων εχθρών.

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Απ’ τα Γκράβαρα κατέβηκε αυτός;», για τον απολίτιστο, που δεν τα κατάφερε στους καλούς τρόπους και τις κοινωνικές συμβάσεις.

 82. cronopiusa said

  https://www.phorum.gr/fetchimg?src=aHR0cDovL2ltZy5waG90b2J1Y2tldC5jb20vYWxidW1zL3Y0MC9zcGlyb3MvU0tJLTExLTQtMDcuanBn

 83. 81

  Όπου Γκράβαρα η απρόσιτη ορεινή Ναυπακτία. Που επί αιώνες ήταν τόσο φτωχή, ώστε οι ζητιάνοι της έφταναν περιπλανώμενοι ως τη Ρωσία. Κι επέστρεφαν, λέει ο Πάτρικ Λη Φέρμορ στη «Ρούμελη» με τις χρυσές λίρες κρυμμένες στο κούφιο μπατσούνι τους.

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2014/12/blog-post_72.html

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2011/07/blog-post.html

 84. Γιάννης Ιατρού said

  71: Σκύλος

  Ααααα, νάααατο το παιδί. Τσίμπησε 🙂

  Ναι, αλλά η ελληνική Wiki το γράφει με 2 μου 🙂 εδώ, αλλά και ο Δήμος Κόνιτσας με 2 μου το γράφει, εδώ.

  Μάλλον και τα δύο ισχύουν, για να μας πουν οι ειδήμονες του ιστολογίου, γιατί η αναζήτηση στο γούγλη βγάζει περισσότερα αποτελέσματα με τα δύο μου (7.920 με ένα, 122.000 με δύο !!!)

  Η αγγλική Wiki (που παραπέμπεις) το γράφει και με τα δύο, δηλ. με ένα ή και με δύο μου (άσε που λέει ότι κατοικείται από Αλβανούς… 🙂 )

 85. Ε, ναι, η οροσειρά επεκτείνεται και στο αλβανικό έδαφος.
  Αλλά η ονομασία προέρχεται από το αλβανικό όνομα του βουνού.
  Τέλος πάντων, δύσκολα βλέπω να ξαναπηγαίνω ‘σαπέρα.

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βατερλώ, για την καταστροφή. Σικάγο, για την εγκληματικότητα (Τσικάγο γίναμε! ). Σιβηρία, για την παγωνιά. Ταξίδι στα Κύθηρα, για την άπιαστη ευτυχία.

 87. sarant said

  79 Λέει κάτι και το άρθρο 😉

  Για την Κολοπετεινίτσα θα ήθελα να δω τεκμήρια.

 88. Την Ιθάκη την είπαμε;

  Εκείνη που μας έταξε μια μέρα ο ΓΑΠ από το Καστελόριζο. Από την άλλη άκρη της Ελλάδας…

 89. Γιάννης Ιατρού said

  86: Γιάννης Κουβάτσος

  ..Σικάγο, για την εγκληματικότητα..

  στην περιοχή του ILL Οινόη 🙂 όπου και ο fake τόπος διαμονής του τάχα μου-τάχα μου ελληνόψυχου σχολιαστή….

 90. spatholouro said

  87
  Εδώ τα καλά τεκμήρια!

  https://books.google.gr/books?id=kixCAAAAcAAJ&pg=PA7&dq=%22%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%22&f=false

 91. Spiridione said

  Να επαναλάβω το σχ. 66α 🙂
  Νομίζω ότι μετωνυμία έχουμε όταν αντικαθιστούμε το όνομα ατόμου ή οργάνωσης με το τόπο διαμονής, έδρας κλπ.

 92. 89

  Στο Σικάγο γυρίστηκε η ταινία Blues Brothers, ελληνιστί «Οι ατσίδες με μπλέ», χαρακτηρισμός που κόλλησε στην Ελληνική Αστυνομία.

 93. Πάνος με πεζά said

  Βυρηττός, και Λίβανος, για μεγάλες καταστροφές από εκρήξεις. Ή ακόμα και για έντονους καυγάδες.
  «Κυπριακό» για προβλήματα που παίρνουν απροσδόκητα μεγάλη βαρύτητα.
  «Στην Αβησσυνία» λέγανε παλιά για το ιδιαίτερα μακρινό μέρος («Με έστειλε στην Αβησσυνία»). Είναι το παλιό όνομα της Αιθιοπίας. Επίσης η ίδια έκφραση, με την Καπερναούμ.

 94. agapanthos said

  90 Δηλαδή η Κωλοπετεινίτσα είναι δίπλα στο χωριό του Σκαρίμπα (Αγιαθυμιά Παρνασσίδος);

 95. Τα πετάνω! https://pbs.twimg.com/media/Ctg1PkLXYAARozX.jpg

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σπιναλόγκα, για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θα γίνει της Κορέας, λέγαν παλιότερα.

 97. Ριβαλντίνιο said

  Την Κολοπετινίτσα την έχουμε ξανασυζητήσει :

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/07/13/longplacenames/#comment-371096

  Ο Μέγας Ιεροεξεταστής έχει δώσει και ετυμολογία :

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/07/13/longplacenames/#comment-371176

  Η Κολοπετινίτσα θα μπορούσε να ετυμολογηθεί από τα σλαβικά kolo =κυκλικός, στρογγυλός και petnica =ποτάμι που ρέει από τη σπηλιά. Με κάθε επιφύλαξη.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90.Μπράβο Σπαθό, να κλείσει αυτό με την Κ.!
  Για δες και για τα (Γ)κράβαρα;

  Η Σούδα για τους κρητικούς είναι ό,τι το Δαφνί για τους απανωλλαδίτες. Αν πεις δηλαδή σε κάποιον μας να πάει στη Σούδα,την έβαψες! 🙂

 99. 98

  Αλλά η Σούδα για τους στρατιωτικούς είναι το πεδίο βολής Κρήτης. Και ο ναύσταθμος, βεβαίως.

 100. Πάνος με πεζά said

  Και μια που περί τρελλάδικων, αυτό το «Στο Σινούρη» που έλεγε κάθε πρωί ο Τράγκας, το είχα εκλάβει, ραμονίζοντας, ως Σινουρι, κάποιο γιαπωνέζικο αποκρυφιστικό μοναστήρι ! Μέχρι που πέρασα έξω από την Κλινική Σινούρη και είδα την ταμπέλα ! 🙂

 101. cronopiusa said

 102. leonicos said

  Οι Κουκουβόυνες ανακοίνωσαν….

  δηλαδή ο Λεώνικος

 103. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά, τώρα που έφυγε το ΧΑΑ από τη Σοφοκλέους, πώς να πεις «Η Καβάλας», η «Αθηνών-Καβάλας», ή τελικά «η Αθηνών»;
  (νομίζω ότι αλλάξαμε τελικά το όνομα σε σκέτο Λεωφόρος Αθηνών, αφού κατά παγκόσμια πρωτοτυπία ο δρόμος είχε ονομαστεί Καβάλας και μόνο προς καβάλα δεν πήγαινε…)

 104. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ωστε υπάρχει Κωλοπετεινίτσα. Έτσι ήξερα κι εγώ μικρός, ο παππούς μου έλεγε ότι η Κωλοπετεινίτσα ήταν υπαρκτό μέρος. Αλλά δεν θυμόταν πού ήταν. Οταν σε ερώτηση στο τρίβιαλ αν υπάρχει Κωλοπετεινίτσα απάντησα θετικά έχασα, γιατί αυτός που εἰχε γράψει την ερώτηση δεν ήξερε ότι υπάρχει. Ο άσχετος!

 105. Πάνος με πεζά said

  Επίσης «γυρίζουμε στη Μεσογείων», για τους σχολιαστές των ΕΡΤ, από κάποια στιγμή και μετά που βρέθηκαν και οι δύο στον ίδιο δρόμο.
  «Η Κατεχάκη» που αναφέρθηκε και πιο πάνω, θυμίζω ότι κανονικά λέγεται Παν. Κανελλόπουλου.
  Επίσης έχουμε και το «την οδόν της αναπαύσεως», που ισχύει πια κυριολεκτικά στις απολήγουσες σε κοιμητήρια οδούς.

 106. Πάνος με πεζά said

  Πάντως μέχρι και στην ελληνική ταινία «Διακοπες στην Κoλοπετινίτσα» το μέρος θεωρείται φανταστικό.

 107. Και για τον Καρβασαρά ήξερα ότι δεν υπήρχε, παρά ήταν παλιό όνομα της Αμφιλοχίας. Εκ του Καραβάν Σαράι, μήπως;
  Αλλά τριγυρνώντας στη Θεσσαλία, το 2003, πέτυχα έναν!

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως το Βατερλώ, τα Γκράβαρα κλπ. δεν είναι μετωνυμίες, με την ακριβή έννοια του όρου. Τι είναι, όμως;

 109. Πάνος με πεζά said

  Η αναφορά σε ακριβά μέρη έχει διάφορες εκδοχές, αλλά περνάει κι από τοπωνύμια. Εκτός δηλαδή από το «φαρμακείο» και το «πιασεκωλάδικο», ακούμε συχνά και το «την έχει δει Κολωνάκι» ή «Εκάλη».

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο γέρων της Πολιτείας.

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Α και ο άλλος,της Ραφήνας !

 112. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα

  109 και πριν : Μεταφορές είναι.

  105 Τυπικά είναι σωστή η απάντηση του τρίβιαλ, από το 1930 (περίπου) δεν υπάρχει Κολοπετινίτσα.

  90 Νάσαι καλά!

 113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Παντου τα ιδια σε ολους τους δρομους των Αθηνων ακομη και στην οδο Αχαρνών. (Στο Τεκτονικό Μέγαρο Αχαρνών ..)

  ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ
  Ποινική δίωξη σε βάρος του λογιστή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος
  Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, απήγγειλε ο εισαγγελέας για κακοδιαχείριση των οικονομικών της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

  Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά του λογιστή της Στοάς και συνεργατών του μετά από έρευνα τόσο της οικονομικής αστυνομίας όσο και των εισαγγελικών Αρχών που είχε αφετηρία καταγγελία μέλους της Τεκτονικής Στοάς, σχετικά με παρατυπίες στη διαχείριση των συνδρομών των μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική καταγγελία για την οποία υπήρξε μήνυση του ιδρύματος σε βάρος του λογιστή και μιας συνεργάτιδάς του, αφορούσε ποσό περίπου 350 χιλιάδων ευρώ.
  Οι έλεγχοι της οικονομικής αστυνομίας φαίνεται ωστόσο να διαπιστώνουν συνολικές διαρροές δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια των ετών 2006 – 2015. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η Στοά δεν κατέβαλε ΦΠΑ και ότι δεν είχε εκδώσει ΑΦΜ. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή.

  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/poiniki_dioksi_se_baros_tou_logisti_tis_megalis_stoas_tis_ellados-64541680/

  ΥΓ Οπως προφητικα ειχε γραψει ο Μ.Ρασουλης : Τίποτα πια δε μας σώνει. Ούτε κι οι Μασόνοι.

 114. Πάνος με πεζά said

  Επί Αντρέα φυσικά, λέγανε «έτσι θέλει το Καστρί».

 115. Σωτήρς said

  87 Για την Κολοπετεινίτσα νομίζω ότι έγινε γνωστή από την ταινία «Διακοπές στην Κολοπετεινίτσα». Ο Χατζηχρήστος έκανε για πολλά χρόνια την περσόνα του βλάχου Θύμιου. Δεν ξέρω εάν ήταν η πρώτη εμφάνιση του «Θύμιου» αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 7-8 ταινίες με τον ρουμελιώτη βλάχο που πάει στην Αθήνα και είναι εκτός τόπου και χρόνου.

 116. Jago said

  Για το Γράμμο/Γράμο, κοίταζα πρόχειρα στη βιβλιοθήκη μου σε αρκετά βιβλία για τον Εμφύλιο – ιστορικά και αυτοβιογραφίες – και η γραφή με ένα «μ» αποτελεί την εξαίρεση αν και δεν τη βρήκα ακόμη διότι είμαι σίγουρος ότι το έχω συναντήσει κάπου δυο τρεις φορές. Φαίνεται ότι αποτελεί ορθογραφική επιλογή διότι ακόμη και σε φύλλα του Ριζοσπάστη μέχρι την απαγόρευσή του συναντάται η γραφή «μμ» πρβλτ «Αργηγείο Γράμμου» και σε εκθέσεις του ΔΣΕ.

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στα Σούρμενα λέγαμε για μέρος μακριά απ΄το κέντρο, αλλά δεν ξέρω μήπως λεγόταν μόνο στο περιβάλλον μου.

 118. Παλιοσειρά said

  Ο κάτοικος της Downing St 8 αγνοείται και ο κάτοικος των αριθμών 9-12 δεν είναι πάντοτε αυτός που νομίζετε…
  https://www.theguardian.com/politics/shortcuts/2016/aug/22/who-lives-no-9-downing-street-brexit

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115. Οδός Αγράμπελης μετά. Ωνάσειο , Χέρφιλντ κλπ 🙂

 120. Μαρία said

  61, 62
  Σχήμα κατ’ εξοχήν. π.χ. ο Άγιος (στην Κέρκυρα), η Πόλη κλπ

  Υπάρχει βέβαια και η συνεκδοχή.

 121. Idom said

  Ωραίο ποστ! Αλλά, κρίμα, δεν έχω χρόνο τώρα να ψάξω για μετωνυμίες. Πρέπει να βάλω χούβερ…

 122. 119

  https://en.wikipedia.org/wiki/Chief_Mouser_to_the_Cabinet_Office

  http://www.telegraph.co.uk/science/2016/08/02/cat-wars-downing-street-upheaval-has-sparked-larry-and-palmersto/

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, Έφη, λεγόταν ευρύτερα. Μικροί λέγαμε στο δίτερμα που παίζαμε «έστειλε την μπάλα στα Σούρμενα», για όποιον κλότσαγε την μπάλα μακριά και, σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες, έπρεπε να πάει να τη φέρει υπό την ομαδική προτροπή «κυνήγα τώρα, μ…α!». 😇

 124. sarant said

  122 🙂

 125. ΣΠ said

  Πώς θα βγω στη Συγγρού;

 126. raf said

  Θαρρώ έχω συναντήσει σε ιστοριογραφικά κείμενα και το «Κάιρο» ως μετωνυμία για την εξόριστη κυβέρνηση κατά την κατοχή. Δεν είμαι σε θέση να το τεκμηριώσω, αλλά μου έρχεται έντονα στο μυαλό αυτό το όνομα ψάχνοντας και ‘γω να βρω παραδείγματα.

 127. Για τη Συγγρού είχε κάνει λόγο ο προηγούμενος επίσκοπος Ζακύνθου λέγοντας ότι τα όρια της δικαιοδοσίας του Χριστόδουλου τελειώνουν στη Συγγρού. Τοπχιάσατετοπονοούμενο; Χιχιχιχι…

  Και μετά διευκρίνισε πως εννοούσε την ενορία Αγίου Παύλου, στη Συγγρού.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  117: Jago
  Στον Συμεωνίδη να ρίξει μια ματιά (εδώ δεν τον έχω πρόχειρο). Αν θυμάμαι καλά εξηγεί τα δυο μι, αν και δεν έχει σχέση με τη γραμμή το όνομα.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  112 ΕΦΗ

  χιχιχιχιχι …. Άπαιχτο

 130. π2 said

  Μια που λέτε για γλωσσικά φαινόμενα, το «κόπυ πάστε» του Πολάκη που προκάλεσε διαδικτυακό σούσουρο πώς θα το ονομάζατε; Βρίσκω πολλά «κόπυ πάστε», με χιουμοριστική προφανώς διάθεση στο διαδίκτυο και θυμάμαι ότι μια εποχή είχε γίνει της μόδας να λέει κανείς «πχόρουμ» για πλάκα. Πρόκειται για εν γνώσει του ομιλητή (για τον Πολάκη δεν παίρνω όρκο) ψευδοφωνητική μεταγραφή, φαινόμενο συγγενές με το λάθος αλφάβητο στην πληκτρολόγηση, το οποίο αναγνωρίζει και θεραπεύει η γκουγκλ (με τo φαψεβοοκ π.χ. να οδηγεί στο facebook).

 131. 131 Κοπυπάστε δεν έχω ακούσει από το Παυλιό, έχω ακούσει τον Χιβ για τον ιό HIV, που όντως έτσι λέγεται στα ιατρεία και νοσοκομεία.

  Και μια ωραία συνεισφορά του Ανδρέα Πετρουλάκη στο δημόσιο διάλογο για την ιδιωτικοποίηση των νερών

 132. sarant said

  131 Δεν το άκουσα από τον Πολ, αλλά το έχω ακούσει από άλλους.

 133. spatholouro said

  Γράμος/Γράμμος

  Ήδη ο Σηφάκις το 1973 («Ορθογραφικόν Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης») δίνει ως ορθότερο το με ένα «μ».
  Αλλά βλέπω και ο Babis έχει την ίδια γνώμη, γράφοντας ότι πρόκειται περί μεταφοράς του αλβανικού gram-i (το φυτό άγρωστη) που γράφτηκε και Γράμμος κατά παρετυμολογία προς τη λέξη «γραμμή»

 134. Γιάννης Ιατρού said

  132: Μ΄αρέσει ο κωδικός (τρία πρώτα ψηφία) στο γραμμικό κώδικα (barcode) που είναι 520, χαρακτηριστικό προϊόντος που έχει παραχθεί, μεταποιηθεί κλπ. στην Ελλάδα.
  (Αν και το θέμα της παραχώρησης αυτού του κωδικού είναι πολύ περίπλοκο και δεν εξασφαλίζει απόλυτα την ελληνικότητα ενός προϊόντος, το 520 ή 521 είναι όμως το μόνο μέσο αναγνώρισης που διαθέτουμε. Εάν δεν υπάρχει ο κωδικός 520 ή 521, το προϊόν, σχεδόν πάντα, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα).

 135. 134

  Αυτό για την άγρωστη δεν τόξερα. Αλλά δεν είναι πολύ ασήμαντη και διαδεδομένη για να ονοματίσει κοτζάμ οροσειρά;

 136. Παίδες και κόρες, συγγνώμη.
  Δεν ήξερα πόση ζημιά είχαμε κάνει στον τόπο.

  https://left.gr/news/egkainia-tis-ekthesis-ahaioi-prothypoyrgoi-proedroi-tis-dimokratias-kai-tis-voylis

 137. Pedis said

  Βλέπω πολλές γνωστές μετωνυμίες μαζεύτηκαν (σαν τα χομγουόρκ με τη συλλογή των καλολογικών στοιχείων του κειμένου που ήταν -είναι;- το αγαπημένο θέμα των φιλόλογων … ) αλλά, δεν βλέπβ τον «Λούη», θα την έκανε …

  Να μία μετωνυμία του μέλλοντος:

  Νηπιαγωγείο …

  Ο υπουργός Υγείας Πολάκης απευθύνθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Ο Κεγκέρογλου με είπε γελοίο και χαμένο κορμί. Γελοίος είσαι και φαίνεσαι, Κεγκέρογλου». Ο τελευταίος σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς τον κ. Πολάκη φωνάζοντας: «Είσαι τραμπούκος και τσαρλατάνος».

  Μετά την παρέμβαση του προεδρεύοντος της Βουλής, Γιώργου Βαρεμένου, που ζήτησε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να καθίσει κάτω, εκείνος δήλωσε ότι δεν αποκάλεσε γελοίο τον κ. Πολάκη.

  «Δεν τον είπα γελοίο. Εδώ και καιρό δεν του απευθύνομαι πια, γιατί είναι πολιτικά αναξιόπιστος», υποστήριξε.

 138. Σωτήρς said

  137: Όπως έλεγε o αστειάτορας Τζιμάκος: «Η λύση είναι να τους φτιάξουμε μια βουλή στην Πελοπόννησο. Έρχονται και κατσικώνονται εδώ. Εμείς πάμε στα χωριά μας το καλοκαίρι αλλά φεύγουμε κύριε, δεν καθόμαστε όλο το χρόνο με το ζόρι.»

 139. 131,132, 133

 140. cronopiusa said

  <a href = 4ο Α.Τ. Ομονοίας

 141. Γιάννης Ιατρού said

  139: Σωτήρς

 142. cronopiusa said

  Καταγγελία για παράνομη κράτηση και εξευτελιστική συμπεριφορά αστυνομικών σε προσφυγόπουλα

 143. Γιάννης Ιατρού said

  142:

 144. Ούπς!

 145. Πάνος με πεζά said

  Τα τελευταία χρόνια σε κάποιους αθλητικούς τίτλους έχει επικρατήσει να γράφουν «Πλατεία» εννοώντας τη Νέα Σμύρνη (με τη χαρακτηριστική της πλατεία) και τις ομάδες της : π.χ. «ο τάδε παίκτης είναι ήδη το αγαπημένο παιδί της Πλατείας». Την αποκλειστικότητα του «Πλατεία» ίσως να διεκδίκησαν και το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια (χαρακτηριστική η ατάκα του Λαζόπουλου στους «Μήτσους») αλλά νομίζω ότι τελικά αυτό δεν ευοδώθηκε…

 146. ΣΠ said

  Αρκετά γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν ταυτιστεί με την περιοχή στην οποία βρίσκονται: Τούμπα, Λεωφόρος, Χαριλάου, Πηγάδια.

 147. Μην αφήνετε λογκαρισμένα το σόσιαλ μήντια https://twitter.com/matata_spyros

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  138. Καλολογικά στοιχεία! Κοσμητικά επίθετα και τα ρέστα; Τι πας και θυμάσαι; Μήπως να παίξουμε και κάνα στρατέγκο; 😊
  145: Καλά, ένα ματς έχασε ο γάβρος, έτρεξε κιόλας να κλαφτεί στον Τσίπρα; Δεν αντέχεται το 50 – 50…

 149. * «Κι εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό». (= Φυλακές Ωρωπού πολιτικών κρατουμένων επί Χούντας)
  * «Χιούστον έχουμε πρόβλημα»! (= Κέντρο ελέγχου αποστολών της NASA) (Αλήθεια, η NASA στα Ελληνικά πώς γράφεται; Νάσα ή ΝΑΣΑ;)

 150. Spiridione said

  35. Για τη Ρήγιλλα και τον φόνο της βλέπω έχει γραφτεί ολόκληρο βιβλίο.
  The Murder of Regilla
  A Case of Domestic Violence in Antiquity
  http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674034891

 151. Pedis said

  # 149 – 138. Καλολογικά στοιχεία! Κοσμητικά επίθετα και τα ρέστα; Τι πας και θυμάσαι; Μήπως να παίξουμε και κάνα στρατέγκο;

  Δεν ξέρεις, μην το θυμίζεις!;

  Πάντως το στρατέγκο δεν θα είναι στις πρώτες προτιμήσεις των βουλευτών, είναι παιχνίδι για προxωρημένους, αυτοί είναι ακόμη στην τσικολελέτα [# 138]… ό,τι πρέπει για το επίπεδο Μπογδάνου.

  και μετά ο «Μπογδάνος» ποιανού θα γίνει η μετωνυμία;

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εξ Εσπερίας ,που λέει κι ο ποιητής.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μανούσος (έχει την πολύ όμορφη λέξη «ανεμίζει»,νομίζει,υποψιάζεται
  https://pbs.twimg.com/media/CthMxsnXYAASKJv.jpg:large

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154.και μανίζει,θυμώνει
  γλακά,τρέχει

 155. 6, …5 Δεν το ηξερα το Number Ten, ευχαριστώ!…

  Το ήξερα, αλλά με την μικρή οθόνη που είχε η μηχανή μου και με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στο Λονδίνο πριν καμμιά δεκαριά χρόνια – και δεν σε άφηναν να πλησιάσεις νευραλγικά σημεία – ήμουν σίγουρος ότι έπαιρνα φωτογραφία από μακρυά το σωστό νούμερο, μέχρι να καταλάβω μετά, όταν είδα την φωτογραφία στην οθόνη του υπολογιστή, ότι ήταν κατά προσέγγιση +/-2 (within engineering approximation)…

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  155. κι ακόμη
  έχω θωρώντας=έχω δει
  ζυγόξανε=κυνηγήσανε

  Μεγαλόνησος

 157. Ας θαυμάσουμε λιγάκι την ανθρώπινη επινοητικότητα

  http://www.theatlantic.com/photo/2016/09/the-beauty-of-terraced-fields/502058/

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158. !!

  Μπάκιγχαμ

 159. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 160. Εμ, ναι. Και βγάζουνε και το πιλαφάκι το επιούσιον.

 161. gpoint said

  Διαγώνια διάβασα τα σχόλια ελπίζω να μην επαναλαμβάνω…

  στην εποχή μου λέγαμε θα γίνει της Κορέας, προφανώς από την αποστολή ελληνικού στρατού εκεί και Μπουμπουλίνας εννοώντας την Ασφάλεια, σήμερον ΓΑΔΑ

 162. spatholouro said

  #98 (Έφη)

  Για τα Γκράβαρα απάντησε ο Σκύλος στο 83.
  Αυτό που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό, και μια και λέγαμε για τέτοια χθες, είχαν τη συνθηματική τους γλώσσα, τα «μπουλιάρικα» (βλ. Τ. Τσονάκας, «Μπουλιάρικα», συλλογές 2011). Πρέπει να προέκυψε εκ του «γυρολόγου» βίου των και εκ της ασκούμενης επαιτείας κάποτε κάποτε, καθώς και στο Γλωσσάρι βρίσκουμε «μπουλιάρης»=επαίτης/γυρολόγος/μικροπωλητής/διακονιάρης

 163. 163

  Ναι, τα αναφέρει και τα μπουλιάρικα ο Φέρμορ. Και θυμάται πως ήταν δύο πλανόδιοι φωτογράφοι Γκραβαρίτες στα Προπύλαια του πανεπιστημίου. Και όποτε τους έβλεπε, αντάλλασαν μπουλιαρίτικα καλαμπούρια.

 164. nikiplos said

  Η Μύκονος για τους γκέη αλλά και τους Δανδήδες σαν τον Μίλκο που ξημεροβραδιάζεται στο Νάμμος

  Παλαιότερα η Φτερόλακκα για τον Παρνασσό και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο. Εξού και ο «Ιππότης της Φτερόλακκας» που για λίγο χρησιμοποιήθηκε όταν ο πολιτικός παράγοντας Σπηλιωτόπουλος στενός φίλος της Ραφίνας ξημεροβραδιαζόταν εκεί στα στενάκια της Αράχωβας…

  Φυσικά το Μεταξουργείο, εκτός από την ομώνυμη γειτονιά, σήμανε και εξακολουθεί να σημαίνει την κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και συνεκδοχικά την μπουρδελογειτονιά…

  Η Λένορμαν σηματοδότησε την περιοχή που είναι και το πατρικό της μητρός μου και γνωστή σήμερα με το καλολογικό όνομα «Ακαδημία Πλάτωνος».

  Το Πολυτεχνείο (ως κτήριο και ίδρυμα) που (για κάποιους) ζεί, έγινε μετωνυμία της εξέγερσης του 1973…

  Στα μεσιτάδικα θα βρει κανείς πληθώρα τέτοιων τοπωνύμιων που αντικαθιστούν τις περιοχές δύο μου είχαν κάνει εντύπωση: Χίλτον (κτήριο) για την ευρύτερη περιοχή και Καλλιφρονά (η οδός) για την ευρύτερη περιοχή της εδράζουσας στην Πατησίων της Κυψέλης…

  Να μην ξεχάσω και την Παραλιακή (που δεν είναι οδός καν) για τα μπουζουκάδικα και τις λοιπές σκυλαδερί…

 165. Ιάκωβος said

  «Πύλη» εκτός από την Υψηλή, που σήμαινε το Σουλτάνο έχουμε και την προφανώς κοντή, που σημαίνει ή μάλλον σήμαινε τον γιαπωνέζο Αυτοκράτορα:

  Μικάντο σημαίνει η Πόρτα, εννοείται του Παλατιού.

  Είχα διαβάσει ότι παλιά, ήταν συνηθισμένο, για λόγους ευγενείας, οι γυναίκες των Γιαπωνέζων να αναφέρονται στους άντρες τους ονομάζοντάς τους με τον τόπο εξασκήσεως του επαγγέλματός τους. Δηλαδή, αντί «ο άντρας μου ο Γιουκίο», λέγανε το ιατρείο μου, το κουρείο μου.

  Τώρα τι σόι ευγένεια είναι αυτή, ένας Κομφούκιος το ξέρει.

 166. Πέπε said

  @157:
  > > έχω θωρώντας=έχω δει

  (Οφ τόπικ, αλλά τώρα που βρήκα άνθρωπο θα το ρωτήσω)
  Έφη, αυτό τον ωραίο παλαιινό παρακείμενο τον έχω ακούσει μόνο με το συγκεκριμένο ρήμα. Έτυχε, ή όντως μόνο για το θωρώ λέγεται;

 167. Ιάκωβος said

  …Απ’ τα Γκράβαρα, «Κυπριακό» για προβλήματα που παίρνουν απροσδόκητα μεγάλη βαρύτητα, Η Γηραιά Αλβιών για την Αγγλία…

  Δεν ξέρω αν είναι όλα αυτά μετωνυμίες.

  Και δεν είμαι σίγουρος ανεκείνα που αναφέρονται στο άρθρο είναι μετωνυμίες γενικά, ή κάποιο είδος μετωνυμίας.

  Δηλαδή δεν έχω ιδέα για τους ορισμούς

  της μετωνυμίας,
  της συνεκδοχής
  της ομωνυμίας
  της μεταφοράς,
  της συνεκδοχής
  της μετάληψης
  κλπ, και της σχέσης μεταξύ τους.

  Πχ είναι η συνεκδοχή μετωνυμία;

  Θα πρέπει να διαβάσω το άρθρο της Βίκης, από όπου βρήκα και τα αποπάνω( δεν τα θυμόμουν βέβαια από το σχολείο και μεταξύ μας αμφιβάλλω και αν τα είχαμε διδαχτεί όλα).

  Αν βέβαια, ο Νικοκύρης ή κάποιος άλλος μπορεί να εξηγήσει, ακόμα καλύτερα 🙂

 168. sarant said

  168 Το άρθρο εξετάζει μία μόνο μορφή μετωνυμίας από τις δέκα που αναφέρει το Χρηστικό Λεξικό. Οι ορισμοί πάντως αλληλοκαλύπτονται, ας πούμε το ΛΚΝ (και ο Μπαμπινιώτης) δίνουν την υπαλλαγή σαν συνώνυμο της μετωνυμίας.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89%CE%BD%CF%85&dq=

 169. Ιάκωβος said

  Σε ένα παλιό άρθρο, ο Αμπραβανέλ, είχε γράψει για τρεις κοινές Ελληνικές και Ισπανοεβραίικες λέξεις, η μία ήταν η Culopansa, από την Ελληνική Κολοπετεινίτσα.

  Onde nasyo fulano ? Ke te sale ? Mete a Kulopansa.

  Οι άλλες ήταν ο μακεδόνικος μπόβος (βλάκας) που πρώτη φορά το άκουσα νότιος γαρ, και η παρέα, από το ισπανικό pareja, ζευγάρι.

  https://abravanel.wordpress.com/2012/05/19/parea-kulopansa-bovo/

 170. 168

  Εκτός από το Κυπριακό έχομε και το Μεσανατολικό. Και πιό παλιά είχαν το πρόβλημα του Μεγάλου Ασθενούς, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τόχει η περιοχή.

  Για την έκφραση «έγινε της Κορέας» δε νομίζω πως σχετίζεται με την ελληνική ανάμιξη, όσο με τις εξαιρετικά βίαιες μάχες σε απίστευτα εχθρικό περιβάλλον. Φυσικά, θάπαιξαν ρόλο και οι αφηγήσεις όσων επέστρεψαν.

 171. Ιάκωβος said

  Δε διάβασα ακόμα το άρθρο στη Βίκη.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Metonymy

  Νομίζω πάντως ότι όντως τη συνεκδοχή δεν την είχαμε διδαχτεί στο σχολείο.

 172. Καλόοοο

 173. Γιάννης Ιατρού said

  171: «Της Κορέας», όπως επίσης και το «τα το κάνουμε Περού» λόγω κάποιων επισοδείων/ταραχών κλπ. σε κάτι ποδοσφαιρικούς αγώνες παλιά, αν θυμάμαι καλά

 174. Ναι, Και «απόψε το βράδυ θα γίνει Ταϊλάνδη» που φώναζαν στο Πολυτεχνείο, το 73.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Thailand#1932_to_1973

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167.Πέπε ναι, κυρίως θωρώ το βλέπω.
  «Θωρείς με που σε θωρώ;» η γνωστή απειλή «με βλέπεις που σε βλέπω;»
  Συζυγικός διάλογος:
  -Ε κακομοίρη κι όντα ποθάνω ΄γω θα τηνε δεις την αξία μου
  -Μωρε ‘πόθανε συ μα θωρώντας την εχω!
  Στη γλώσσα των παλιών:
  -Θωρώ και ξανοίγω («ξάνοιγε ομπρός σου») το κοιτάζω.
  -Βλέπω=φυλάω,προσέχω (βλέπω τα οζά), «πάρε το λύχνο να κατεβείς μα βλέπουή βλέπε (πρόσεχε) να μην πέσεις». και βλέπομαι,φυλάγομαι. Σε παρελθοντικό χρόνο: «εβλεπίστηκα να μη με δούνε»,φυλάχτηκα.

  Ε Παναγιά Καρυδιανή απού σαι στο παπούρι,βλέπε μου την αγάπη μου κι ανάδια σου ναι πούρι.

  172. Κάτσε να βρει η Μαρία και τη σελίδα 🙂 (ούτ΄εγώ θυμάμαι τη συνεκδοχή στο σχολείο )

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  174.Και «Μάχη Κορέας»

  «Θα το κάνω Κούγκι», δεν είναι μόνο πρόσφατο 🙂

 177. 177 Κούγκι ο Πούγκι

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173.Ε μα διάολε!
  και ο Κερκ Ντάγκλας:
  «Η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα, πριν από λίγες εβδομάδες, προκάλεσε ρίγη στην γυναίκα μου Αν ,η οποία μεγάλωσε στην Γερμανία. Η ομιλία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είχε εκφωνηθεί το 1933…»

 179. Η οδός Καλιφρονά έδωσε το όνομά της στη στάση Καλιφρονά και αυτή φυσιολογικότατα στη γύρω (μικρή) περιοχή. Δεν θα το έλεγα μετωνυμία.

 180. 179

  ΕΦΗ²

  Ο γέρο-Κερκ (αιώνιος Σπάρτακος) έβγαλε ένα συγκλονιστικό λόγο εναντίον του Δόναλδ. Δεν ξέρω αν τον έγραψε μόνος του αλλά ανατρίχιασα όταν τον διάβασα.

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167. Πέπε,συγγνώμη, τώρα προσεκτικότερα θωρώ ότι ρώτησες για τον ιδιότυπο παρακείμενο μόνο.
  «Θωρώντας τάχω όλα»-τα χω δει όλα, το ξαναγράφω μήπως μου έλθει έκφραση ανάλογη με άλλο ρήμα, αλλά αυτή τη στιγμή δε μου ΄ρχεται.

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  181. Ναι Σκύλε μ, συγκλονιστικός! Σκέφτηκα ότι κάπου μπορεί να το λινκάρατε ήδη κι αρκέστηκα σε μια φράση για όσους δεν το πήραν είδηση. Είναι κι ο μόνος σταρ τέτοιου μεγέθους που έλαχε να τον έχω χαιρετήσει δια χειραψίας (κάπου το 92-93 στην Τρόγια της Πορτογαλίας) και με συνεπήρε και λίγο παραπάνω με το σθένος του καθώς ήδη από τότε μου είχε φανεί πολύ ηλικιωμένος ο πάλαι Σπάρτακος.Βγαίνει και το αλάνι ο Πεν στο καπάκι και λέω αγάντα μωρέ,δε χάθηκαν όλα!

 183. Πανάρχαιος αλλά θεούλης!

 184. Σ-αγονιστής που θάλεγε και ο Μ.Ν. 😉

 185. Μαρία said

  181
  http://www.huffingtonpost.com/entry/the-road-ahead_us_57e03be4e4b08cb1409749f2?

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  184/185 🙂
  Σήμερα γιορτάζει ο Κυριακός ο Αναχωρητής (για το Μοσχάτο ο δικός μας 🙂 ).
  Αλλά τί εννοεί αυτή εδώ η νεράιδα; ότι δεν έχει σοβαράς σπουδάς το παιδί;

 187. π2 said

  Μα καλά, τόσα σχόλια και δεν μπήκε η βασική μετωνυμία;

 188. Μαρία said

  188
  Μπουκουρέστ’ !
  Αλλά αυτά δεν πιάνονται για μετωνυμίες.

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βαβέλ

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα γίνει Πεκίνο, απειλούσε ένας βεργολυγερός, μειλίχιος και νουνεχής πολιτικός το 1989.
  «Μη γίνεσαι Μπογδάνος», «μη λες μπογδανιές», τι είναι; Μεταφορά ή ευχή και κατάρα;
  Επίσης έχω να πω ότι όντως η μπάλα είναι εξώλης και προώλης, είχε δίκιο ο Όσιμ. Κι αυτό δεν είναι μεταφορά, είναι κυριολεξία. 😠

 191. Pedis said

  # 186-‘ Τα μεγάλα μέσα ενημερωσης στη δύση, δηλ. αυτά που διαμορφώνιυν την ατζέντα που λένε, έχουν ξεσκιστεί στην καμπάνια αντιτράμπ. Πώς το εξηγείς;

  (Προσωπικά έχω κάνει μία εικασία αλλά δεν δύναμαι να την υποστηρίξω για την ώρα. Εντούτοις, αρκετοί μεγάλοι και τρανοί και προοδευτικοί που γράφουν για τις αμερικανικές εκλογές και είναι αντίθετοι στον Τραμπ, οι οποίοι, ίσως, δεν είναι 100% με την Ιλαρή και η στάση τους, τέλος πάντων είναι εκείνη του μικρότερου κακού, δεν θεωρούν υποχρέωσή τους να καταπιαστούν με αυτή την πλευρά – εκτος κι αν δεν βλέπουν κάποιο πρόβλημα.)

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  191. Ο με πήλινα πόδια επονομαζόμενος 🙂
  και Τιεν Αν Μεν

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  192. Μια κάτοικος της Νέας Υόρκης (η πόλη με τους πιο σοβαρούς Αμερικανούς) δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τη Χίλαρι, αλλά τρέμει την τρέλα και τις ακροδεξιές θέσεις του Τραμπ. Αυτή η θέση εκφράζει πολλούς δημοκράτες, δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς, παγκοσμίως, εξού και η αντιτραμπική εκστρατεία. Θυμίζει τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2002 η όλη κατάσταση.

 194. cronopiusa said

 195. Γιάννης Ιατρού said

  190: ΕΦΗ
  νομίζω ότι τό ‘χα επισημάνει παλαιότερα 🙂

 196. Πάνος με πεζά said

  Kι εκτός από το Μεσανατολικό, είχαμε και τη συνεκφορά «Ανατολικό ζήτημα».

 197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  196. Ναι,ναι!
  και η Αφροδίτη Μάνου το τραγουδάει:
  Τί γυρεύει η Βαβυλώνα
  μες τον εικοστό αιώνα
  και ο Πύργος της Βαβέλ
  ταξιδεύει με το κτελ
  Ας το βάλω,έχει κι άλλες μετωνυμίες νομίζω

 198. Pedis said

  # 194 – Σύμφωνοι, αντιλαμβάνομαι την αξια του επιχειρήματος, αλλά το ερώτημά μου είναι διαφορετικό. Για ποιο λόγο τα μμε και η (πλειοψηφία της) ελίτ που κουβαλούν και εκφράζουν υποστηρίζουν με εξώφθαλμο κι εξωφρενικό τρόπο, διακινώντας ακόμη και ευφάνταστα φτηνιάρικα προβοκατόρικα σενάρια, την Κλίντον. (Μην είναι κάνας κομμουνιστής ο Τραμπ;)

  Είναι κατανοητό το ερώτημα, τώρα;

 199. gpoint said

  Ελλάς- Ευρώπη…ΠΑΟΚ

 200. Παναγιώτης Κ. said

  @98. Για τους ίδιους λόγους στην Ήπειρο λένε την φράση: Είσαι για την Κέρκυρα.

 201. Γιάννης Ιατρού said

  199:

  την ανάλυση από το μεταμεσονύκτιο σχολιαστή 🙂

 202. Avonidas said

  #192.Τα μεγάλα μέσα ενημερωσης στη δύση, δηλ. αυτά που διαμορφώνιυν την ατζέντα που λένε, έχουν ξεσκιστεί στην καμπάνια αντιτράμπ. Πώς το εξηγείς;

  Δεδομένου ότι ακόμα κι ο Νόαμ Τσόμσκυ δήλωσε ότι στα swing states είναι καλή ιδέα να το ρίξουν στη Χίλλαρυ, κλείνοντας τη μύτη τους με το άλλο χέρι, πού είναι το μυστήριο;

  Το θέμα είναι δυστυχώς απλό: Στην παρούσα φάση η Χίλλαρυ *είναι* το μικρότερο κακό, με την έννοια ότι ο Τραμπ είναι ένας παλαβός που πέρασε από όλα τα φίλτρα (εξαιτίας και της Χίλλαρυ, αλλά αυτό είναι άλλη πονεμένη ιστορία) και θα ήταν καταστροφή να βρεθεί στο τιμόνι της πιο ισχυρής χώρας στον πλανήτη. Ο άνθρωπος κυριολεκτικά δεν έχει συναίσθηση του τι λέει και τι κάνει. Η Χίλλαρυ είναι ένα γεράκι, αλλά ένα γεράκι που ξέρει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού.

  Όπως είναι διαμορφωμένο το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, αυτοί οι 2 είναι πραγματικά οι μόνες δυνατές επιλογές, εκτός κι αν μεταστραφούν απότομα τεράστιες μάζες του πληθυσμού προς τρίτους υποψήφιους. Ο καιρός να γίνει κάτι, κάτι άλλο από το να ψηφίσει κανείς Κλίντον, έχει περάσει. Αν οι Δημοκρατικοί είχαν στηρίξει τον Σάντερς για το χρίσμα, για παράδειγμα.

  Οι αμερικανικές εκλογές κρίνονται στην ουσία στην επιλογή των υποψηφίων. Οι Δημοκρατικοί επέλεξαν για υποψήφια πρόεδρο μια γερακίνα που (α) ξέρει πόσο πραγματικά ακατάλληλος είναι ο Τραμπ και (β) θα το πάει όσο πιο δεξιά πάει χωρίς να γίνει χειρότερη, κι αυτό είναι ΠΟΛΥ δεξιά. Τώρα πρέπει να το χορέψουν μέχρι τέλους. Ας πρόσεχαν.

 203. Avonidas said

  #192. Επίσης, προσπαθώ να σκεφτώ ένα λόγο να στηρίξει κανείς Τραμπ έχοντας σώας τας φρένας, αλλά δε μου ‘ρχεται τίποτα. Εσένα, που έχεις την απορία, σου έρχεται;

 204. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  1) Προ ολίγων δευτερολέπτων, ο «Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ) κατετρόπωσε μέσα στο Καραϊσκάκη τους μισθοφόρους του Θρύλου με 1-0 για το Europa League. Το τέρμα των Κυπρίων επέτυχε στο 10΄ με κεφαλιά ο ελληνόψυχος Πιέρρος Σωτηρίου. Σημειωτέον ότι ο ΑΠΟΕΛ ηγωνίζετο με 5 Έλληνες, ενώ ο Θρύλος μόνο με έναν (Φορτούνης), που αντικατεστάθη στο 64΄.

  2) Επιτρέψτε μας να καταγγείλουμε τον κ. Σαραντάκο και τους συνταξιούχους αναγνώστες του που επί 35 ώρες δεν τόλμησαν να επισημάνουν την τεράστια αγραμματοσύνη του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίληχθές στην Βουλή .

  ΡΩΤΑΜΕ τους «μαγκιά – κλανιά και κώλος φινιστρίνι» αναγνώστες του Σαραντακείου Ιστολογίου: Είναι δυνατόν η εξαίσιος αρχαιοελληνική παροιμία

  να μεταφράζεται από τον υπουργό «όλοι οι χοντροί είναι βλάκες»; Αν δεν είναι αυτό μεζεδάκι ολκής, κ. Σαραντάκο, εμείς να δεχθούμε ότι δεν εκπροσωπούμε τους Ελληνοαμερικανούς του Ιλλινόϊ. Εκτός αν δεν θέλετε να θίξετε τον κ. Φίλη, γιατί ο Σύριζα σάς προορίζει για διάδοχό του στο υπουργείο Παιδείας

  Επανερχόμεθα εντός ολίγου με καταιγιστικές αποκαλύψεις που θα συναρπάσουν κάθε έντιμο αναγνώστη

 205. Παναγιώτης Κ. said

  Το Φανάρι για το Πατριαρχείο και η Πόλη για την Κωνσταντινούπολη.

 206. Πέπε said

  205
  Δεν πιστεύω να θέλατε να μας δείξετε τους αλυσιτελώς γαμούντας ίνα σοκαρισθώμεν; Μπα, ε;

 207. Παναγιώτης Κ. said

  Η επιλογή των συγκεκριμένων υποψηφίων για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ είναι ένα ερώτημα.
  Από την άλλη, δεν αποτελεί μέγιστη απλούστευση να απαξιώνεται από μας εδώ στην Ελλάδα ο Τραμπ;
  Οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν ισοδύναμους. Τόσο λάθος το 50% αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν Τραμπ;
  Μάλλον υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στην αμερικανική κοινωνία τα οποία εμείς αγνοούμε. Τα ξέρουν όμως οι πολίτες της και κάνουν αναλόγως τις επιλογές τους.

 208. Γιάννης Ιατρού said

  205: (τέλος)
  Λοοπόν, μου αρέσουν οι επηρμένοι γιατί όταν πέφτουν κάνουν μεγάλο γδούπο!
  Και κρατάμε μικρό καλάθι ….

 209. Pedis said

  # 203 – 204, Αβονιδα, επιχειρηματολογείς και απαντάς σε άλλο ερώτημα. Το ερώτημά μου, επαναλαμβάνω, δεν σχετίζεται με την ποιότητα των δύο υποψηφίων, ή ότι ο Τραμπ είναι κείνο ή το άλλο ή πώς θα πρέπει να σκεφτεί και να πράξει κάποιος που έχει σώας τας φρένας, όπως μου γράφεις,

  αλλά για ποιο λόγο, πιστεύετε, τα μμε και η πλειοψηφία της οικονομικής δυτικής ελίτ στέκονται με τόσο εξώφθαλμα επιθετικό τρόπο απέναντι στον Τραμπ, παραβιάζοντας ακόμη και την τυπική βιτρίνα της «αντικειμενικότητας».

  Όσο για το σημείωμα Χωλ – Τσόμσκυ http://johnhalle.com/outragesandinterludes/?p=1065 , έχει γραφτεί τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, κι εδω δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω τη θέση τους, δεν ενδιαφέρονται να κάνουν λόγο για το συγκεριμένη πτυχή ίσως επειδή, τον Ιούνιο, τα μμε δεν είχαν λάβει την ξεκάθαρη θέση που έχουν σήμερα.

  Στο επιχείρημα ότι τα μμε δεν θα δεχόντουσαν να υποστηρίξουν γελοίους και αναξιόπιστους υποψήφιους, τα παραδείγματα των Ρέιγκαν και Μπους υιού αποτελούν, νομίζω, καλή απάντηση.

 210. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  205 Καλά λες, δεν λέει για τους χοντρούς η παροιμία, λέει για τις χοντρές κοιλιές. Όσο και να πεις, έχει διαφορά.

 211. Πέπε said

  211
  Αυτό ακριβώς εξήγησε και ο Αμβρόσιος, δεν ξέρω αν είδες το μεγαλειώδες του κείμενο Νίκο (αν όχι, δεν ξέρεις τι χάνεις).

 212. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  1) Η καβλιάρα γκόμενα της ανωτέρω φωτογραφίας είναι η 2η σύζυγος του Ντόναλντ (1993-99) Marla Maples. Γι’ αυτήν ο Ντόναλντ είχε δηλώσει προ 20ετίας ότι «το μουνί είναι ακριβό». Είναι τέτοιος ο πανικός που σκορπά ο σίφουνας (και κορυφαίος ρήτορας, πράγμα που δεν έχετε συνειδητοποιήσει κάτω στο Ρωμέικο) Ντόναλντ στο πέρασμά του, που η εν λόγω αθώα δήλωση (την οποία κάθε ανήρ έχει κάνει πλειστάκις κατά την διάρκεια της ζωής του) είναι αυτή την στιγμή 1η είδηση σε εκατομμύρια αμερικανικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ, με πρώτο και καλύτερο το Huffington Post.

  Το οποίο Huffington Post βρήκε και ανέβασε την ηχογραφημένη αποκάλυψη ενός φίλου του Τράμπ, για να πειστούν οι χαζο-Αμερικανίδες πως ο αυριανός Πλανητάρχης είναι ρατσιστής, μισογύνης και θεωρεί όλες τις γυναίκες «μουνιά». Τί άλλο να προσθέσουμε εμείς; Καλούμε τους αδαείς αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου να μή ρεζιλεύονται με όσα γράφουν για τον Ντόναλντ, διότι αγνοούν παντελώς τα αμερικανικά πράγματα και αυτορεζιλεύονται. Κυττάξτε σε τί βόθρο έχει φτάσει η Αμερικανική Δημοσιογραφία για να αποσοβήσει την σίγουρη ανάδειξη του ελληνόψυχου Ντόναλντ στον Πλανηταρχικό Θρόνο

  2) Μόλις προλαβαίνουμε να καταγγείλουμε τον πολυπράγμονα συνταξιούχο αναγνώστη Ιατρού για την κατάπτυστη λογοκρισία στην οποία προέβη χθές αναρτών το κείμενο του Ιωάννου Φιλήμονος για να αποδείξει τους φαιδρούς ισχυρισμούς του (φιλαράκου του προφανώς) Δημητράκη Σταθακόπουλου, ότι τάχα οι κουτσαβάκηδες μιμούνται το περπάτημα των κλεφτών και αρματολών του 1821.

  ΙΔΟΥ το πλήρες κείμενο του Φιλήμονος που απέκρυψε ο αναγνώστης Ιατρού για να μην αντιληφθούν οι λοιποί συνταξιούχοι αναγνώσται την ουρανομήκη παπαριά του Σταθακόπουλου

  ΡΩΤΑΜΕ τον κ. Σταθακόπουλο και τον σφουγγοκωλάριό του, αναγνώστη Ιατρού: Γιατί απέκρυψαν ότι κατ’ εξοχήν ανδρικό χαρακτηριστικό οι Οπλαρχηγοί του 1821 θεωρούσαν την μακριά κόμη και ουχί το «κουτσαβάκικο» περπάτημα; Και γιατί οι κουτσαβάκηδες αντέγραψαν μόνο το μάγκικο βάδισμα των Οπλαρχηγών και ουχί την μακριά κόμη τους; Πρόκειται περί επιστημονικής αλητείας των δύο ανωτέρω κυρίων και οφείλουμε να την καταγγείλουμε δημοσίως από το έντιμο Ιστολόγιό σας.

  3) Η Προεκλογική Εκστρατεία του αυριανού Πλανητάρχου ευρίσκεται εν πλήρει εξελίξει και το καθήκον μάς καλεί. Αφήνουμε, λοιπόν, τις άλλες αποκαλύψεις που υπεσχέθημεν για μία από τις προσεχείς ημέρες

 213. Avonidas said

  #213. και κορυφαίος ρήτορας, πράγμα που δεν έχετε συνειδητοποιήσει κάτω στο Ρωμέικο

  κορυφαίος ρήτορας ο «I have words, I have the best words»;

  Πολύ καλό, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

  Σε καλό μας βραδιάτικα 😀 😀 😀

 214. Avonidas said

  #210. Αν θες τη γνώμη μου, τα ΜΜΕ δεν είχαν υπολογίσει ότι ο Τραμπ θα φτάσει ως τις εκλογές. Τους αιφνιδίασε, όπως αιφνιδίασε τους πάντες. Έχουν μεγάλη δύναμη, και μπόλικη εσωτερική πληροφόρηση, αλλά δεν είναι και παντογνώστες.

  Στην αρχή λοιπόν της (μακράς για τα δικά μας δεδομένα) προεκλογικής περιόδου, ο Τραμπ ήταν ένας γελοίος που αμόλαγε κοτσάνες και ύβρεις με ρυθμό πολυβόλου, ταύρος σε υαλοπωλείο, χαράς ευαγγέλια για τα ΜΜΕ, να γίνεται μπούγιο. Τώρα όμως που Κυριακή (ή Τρίτη) κοντή γιορτή και το γκρούβαλο κινδυνεύει να καθίσει στο οβάλ γραφείο, τα ΜΜΕ και τα αόρατα χέρια που τα ταΐζουν είναι νευρικά, γιατί άλλο να σπας πλάκα με τον ταύρο κι άλλο να τον έχεις να διευθύνει το μαγαζί.

  Ο Ρέιγκαν κι ο Μπους, που λες, μπορεί να έκαναν γελοίες εμφανίσεις, αλλά δεν ήταν καθόλου αναξιόπιστοι. Ίσα ίσα, εκεί που μέτραγε για τα συμφέροντα πίσω τους ήταν 100% αξιόπιστοι και κατευθυνόμενοι, ήξεραν τι ακριβώς θα κάνουν και πώς ακριβώς θα τους καταφέρουν να το κάνουν. Οι δηλώσεις του Μπους, για παράδειγμα, μπορεί να ήταν γελοίες, αλλά ήταν υπολογισμένα γελοίες: έδινε στο κοινό του αυτό που του ζητούσε.

  Με τον Τραμπ δεν ξέρει κανείς που στέκεται, ανοίγει το στόμα του κι απλά πέφτουν οι λέξεις έξω. Δεν είναι τόσο ηλίθιος όσο, κυρίως, νάρκισσος. Χωρίς καμιά συναίσθηση του πού βρίσκεται. Χωρίς καμιά έγνοια για τις συνέπειες των λόγων του. Το ίδιο το κόμμα του κόντεψε να διαλυθεί με την υποψηφιότητά του, και τελικά τον αποδέχτηκε γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Πιστεύεις ότι οικονομικό-πολιτικό σύμπλεγμα θα ήθελε να τον δει στον προεδρικό θώκο;

 215. Pedis said

  # 215 – Προκαταβολικά, να επαναλάβω και να πω ότι δεν έχω ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα που έθεσα (# 192, 210).

  Η μεθοδολογία της προσέγγισής σου με βρίσκει σύμφωνο. Το ότι οι Ρέιγκαν και Μπους ήταν ανίκανοι και γελοίοι αποτελεί απάντηση στο επιχείρημα ότι σοβαρά μμε δεν υποστηρίζουν βλήματα και «απαρουσίαστους». Προφανώς, και τους υποστηρίζουν (όπως τονίζεις) όταν κι εφόσον αυτοί είναι εξαρτημένοι και κατευθυνόμενοι. (Σε κάθε περίπτωση και η Χίλαρυ δεν θα κερδίσει θέση ως παράδειγμα-μοντέλο στο τεξτμπουκ περί πολιτικών ικανοτήτων.)

  Αντιλαμβάνομαι, απ’ όσο μπορώ να κρίνω, ένας λόγος για την εχθρότητα των μμε/ελίτ έιναι ότι ο Τραμπ και το εντουράζ του δεν βρίσκονται κάτω από τον συνηθισμένο ασφυκτικό έλεγχο στον οποίο υπόκεινται οι αμερικάνικοι πολιτικοί κύκλοι. Η ατζέντα του, ίσως, δεν είναι προκαθορισμένη και εγκεκριμένη (προσοχή, δεν υποστηρίζω ότι επειδή είναι έτσι, αν είναι τελικά έτσι, η ατζέντα του είναι αντισυστημική. Κάθε άλλο.)

  Πιστεύεις ότι οικονομικό-πολιτικό σύμπλεγμα θα ήθελε να τον δει στον προεδρικό θώκο;

  Είμαι βέβαιος ότι αν εκλεγεί και δεν τα βρουν, ο Τραμπ θα χάσει … στο τέλος. Φαντάζεσαι τον τρόπο.

  (Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι εκ του συντάγματος σαν βασιλιάς αλλά σαλονιού, ούτε κόμμα έχει, ούτε ιστορικά εξαρτημένους από αυτόν ευγενείς, ούτε ο στρατός και η γραφειοκρατία είναι υπό τον έλεγχό του. Ένας μόνον τη γλύτωσε, κάνοντας του κεφαλιού του μέχρι να κερδίσει τη συναίνεση, κι ηταν πλούσιος, ικανός, παρουσιάσιμος και τυχερός.)

  [Αλλά και πάλι, γιατί τόση δηλωμένη, ανοικτή απέχθεια -σαν να παίζοθn τα ρέστα τους- γι αυτόν τον καραγκιόζη; (Και) Κάτι άλλο τρέχει …]

 216. Avonidas said

  #216. Είμαι βέβαιος ότι αν εκλεγεί και δεν τα βρουν, ο Τραμπ θα χάσει … στο τέλος. Φαντάζεσαι τον τρόπο.

  Μπα, δεν υπάρχει λόγος να το φτάσουνε στα άκρα. Πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε. Θα είναι γι’ αυτούς μια ενόχληση όσο περίπου κι ένα κακομαθημένο παιδί για μια έμπειρη νταντά. Του κόβεις τα γλυκά για 2-3 μέρες και στρώνει 😉

  Βασικά, αυτό που πάθανε οι Ρεπουμπλικάνοι με τον Τραμπ μοιάζει μ’ αυτό που έπαθε ο Καρατζαφύρερ με τα χρυσάβγουλα: το χειρότερο που είναι εχθρός του κακού. Χρόνια τώρα τραβάγανε το σκοινί με το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις «οικογενειακές αξίες», και βέβαια το κακό κράτος που δεν αφήνει τους «άξιους» να προκόψουν. Όλο και πιο βιτριολικές δηλώσεις, κάποτε αδιανόητο να εκφέρονται δημόσια, λέγονταν ανερυθρίαστα. Γανώσανε το κεφάλι του κοσμάκη, κάνανε τον κάθε κακομοίρη έναν επίδοξο δικτατορίσκο που λιγουρεύεται το Αμερικάνικο Όνειρο και του φταίνε οι μετανάστες και το obamacare που δεν έχει πιάσει ακόμα την καλή. Ε, και τελικά τους εμφανίστηκε από το πουθενά ένας σαλτιμπάγκος, απατεώνας και κομπιναδόρος (γιατί και σαν επιχειρηματίας σκέτη αποτυχία είναι) που μπορούσε να παίζει το σκοπό τους καλύτερα από τις παλιές καραβάνες της πολιτικής — και που μπορεί να λέει ό,τι του ‘ρθει, χωρίς να κινδυνεύει να καταστρέψει μια καριέρα που έχτιζε για χρόνια.

  It’s aliiiiiveeeee….

 217. Pedis said

  # 218 – Σωστά τα λες.
  Πάρε, δε, υπόψη σου ότι οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο στην ιστορία μοντέρνο κράτος με συνταγματικά κατοχυρωμένο τον φυλετικό ρατσισμό. Πολιτική κορρεκτίλα οι wasp έκαναν πώς κόλλησαν τα τελευταία λίγα χρόνια.
  Ο Τραμπ δεν πάει στα κουτουρού. Να στο πω αλλιώς: στις ηπα δεν υπήρξε ποτέ «μεταπολίτευση» και «68».
  Δεν έχουν τέτοια κολλήματα.

  Όπως, ίσως, εννοείς -και εξαιτίας των αφόρητων οικονομικών αδιεξόδων των λευκών φτωχών νοικοκυριών τα τελευταία τριάντα (;) χρόνια- η χαζοχαρούμενη αυτοαναφορική πολιτική τάξη πάει για φούντο. Η περίπτωση Τραμπ είναι ασφαλώς το πρώτο φανερό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης.

  Κρίμα που δεν έκανε το λάθος ο Τραμπ να τάξει κάτιτις στους ημιπολιτογραφημένους αμερικάνους και πολυετείς ημινόμιμους μετανάστες … τότε μπορεί να είχαμε περίπτωση μια μοντέρνα εκδοχή «Κατιλίνα». Και τότε να βλέπες, όχι νταντά που λες αλλά ντά που θα του κάνανε και μάλιστα … πριν τις εκλογές.

 218. …η Γουόλ Στριτ για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης…

  Και σκέτο Στριτ, πλέον.
  Με Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αλλά και σκέτο Δε Στριτ.

  Μαζί, φυσικά, και Δε Σίτυ, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο Λονδίνο.

  Επίσης:

  Το Ντιτρόιτ, συνώνυμο με την παραδοσιακή αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία, και ειδικότερα με Φορντ, Τζένεραλ Μότορς, και Κράισλερ – Δε Μπιγκ Θρι.

  Δε Βάλι, συνώνυμο (και) με την τεχνικοοικονομική δραστηριότητα στο Σίλικον Βάλι.

  Και για επιστέγασμα, το πασίγνωστό «Θα γίνει Τέξας».

 219. Γιάννης Κουβάτσος said

  199. Δεν θέλουν απρόβλεπτους και ακραίους τύπους σαν τον Τραμπ, όταν μπορεί να κάνει τη δουλειά τους μια κοσμοπολίτισσα φιλελεύθερη σαν τη Χίλαρι. Λογικό δεν είναι; Είμαι όμως περίεργος ποια στάση θα τηρούσαν, αν υποψήφιος στη θέση της Χίλαρι ήταν ο σοσιαλδημοκράτης παππούς Σάντερς. Αυτά τα περί κράτους δικαίου και πρόνοιας και φορολογίας στους πλούσιους ακούγονται πολύ κομμουνιστικά στις ΗΠΑ.

 220. spiral architect said

  Κατουρόκαβλες έχουν μερικοί βραδιάτικα … 😛

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  199 – Κάνε μιά οικονομική σύγκριση των προηγούμενων προέδρων (από το κράχ και μετά τουλάχιστον) με τον Τρόμπ, και θα βρείς την άκρη που οδηγεί στην απάντηση του ερωτήματός σου. ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ που παίζονται από πίσω Pedis.
  Είναι λυπηρό για μένα (αν και κατανοητό) πως κανείς άλλος εδώ μέσα, δεν έχει τα δικά σου ερωτήματα, κι η αντιμετώπιση του Τρόμπ από μέρους τους, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή που τους σερβίρουν τα ΜΜΑ, ούτε ένα κριτικό βλέμμα πέρα από κεί, ούτε ένα ΓΙΑΤΙ.

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, όντως μπορεί να είναι πολιτικά ανόητο το σχεδόν 50% (αν είναι τόσο) που υποστηρίζει τον Τραμπ, αν σκεφτούμε ότι η κύρια μάζα βρίσκεται στις μεσοδυτικές και νότιες πολιτείες. Άλλωστε, με την ίδια λογική μπορούμε να αναρωτηθούμε αν είναι ανόητοι οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της ΧΑ. Ε, ναι, είναι.

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν έχουμε όλοι τη δική σου νοημοσύνη, Λάμπρο, ούτε μπορούμε να είμαστε όλοι γατόνια σαν κι εσένα. Δείξε κατανόηση. Με το φτωχό μας μυαλουδάκι κάνουμε ό, τι μπορούμε. Ευτυχώς που διαβάζουμε τα σεντόνια σου και κάπως ξεστραβωνόμαστε.

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  224 – Μα το γράφω πως είναι κατανοητό, αν και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερη νοημοσύνη, ούτε να είναι γατόνι για να δεί και να σκεφτεί πέρα από την μμα πληροφόρηση, φαντάσου ότι το κάνω ακόμα κι εγώ.

 225. spiral architect said

  Κατσ’ καλά Κουβάτσε, μη και βγάλει ο Λάμπρος τις καταστάσεις απ’ το Forex και ψαχνόμαστε όλοι εδώ μέσα! 😀

 226. spiral architect said

  Στα δικά μας τώρα, ο γαύρος έχασε κατά σειράν από τη ΧΑΠΟΕΛ, την ΑΕΛ και χθες από τον ΑΠΟΕΛ. Καταπώς δείχνουν τα πράματα, μάλλον θα χάσει κι από τους ΑΝ.ΕΛ.

 227. Alexis said

  #227: Χα, χα, χα 😀 😀 😀

 228. Παναγιώτης Κ. said

  Η εφημερίδα USA Today παροτρύνει τους αναγνώστες της να μη ψηφίσουν Τραμπ προσθέτοντας ότι δεν υποστηρίζει την Κλίντον.
  Νομίζω ότι τα ερμηνευτικά σχήματα που χρησιμοποιούσαμε παλαιότερα είναι μάλλον αδύναμα προς χρήση για το σήμερα.

 229. giorgos said

  Οποιος και να κυβερνηση στην Αμερική μάλλον δέν εχει καμια σημασια .
  Χαρακτηριστικὸ τῶν καιρῶν μας εἶναι ἀκριβῶς τοῦτο: οὔτε οἱ κυβερνήσεις, οὔτε ἡ διπλωματία τῶν χωρῶν ἀσκοῦν πλέον καμία συγκεκριμένη πολιτική. Εἶναι ἁπλῶς ἕρμαια τῶν «ὑπηρεσιῶν», οἱ ὁποῖες τελοῦν πλήρως αὐτονομημένες ἔναντι τῶν κυβερνήσεών τους. Ἀπόδειξη εἶναι ὁ ρόλος τῶν «ἰδιαιτέρων ἀπεσταλμένων» ποὺ στοὺς καιροὺς μας τείνει νὰ ὑποκαταστήσει τὸ ρόλο τῶν ὑπουργείων ἐξωτερικῶν. Οἱ περιπτώσεις τοῦ συνταγματάρχη House ὑπὸ τὸν Πρόεδρο Οὐίλσον, τοῦ H.Hopkins ὑπὸ τὸν Ροῦζβελτ καὶ οἱ διάφοροι «σύμβουλοι ἀσφαλείας» μετὰ τὸν πόλεμο ( McGeorg Bundy ὑπὸ τὸν Κένεντυ καὶ W. Rostow ὑπὸ τὸν Τζόνσον κ.λπ.) εἶναι ὡς παραδείγματα ἱκανά. Κλασσικὸς εἶναι ὁ χαρακτηρισμὸς τοῦ συμβούλου τοῦ Προέδρου Νίξον καὶ ἐν συνέχεια ὑπουγοῦ Η. Kissinger ὡς «ὑπουργείου ἐξ ἑνὸς ἀνθρώπου». Ἡ «ἀφανὴς ἐξοχότης» (Die Graue Eminenz) ὑπῆρξε ἀνέκαθεν συστατικό τῆς ἐξουσίας, ἀλλὰ καὶ πάντα ἀφανὴς διότι ἡ ἐπίσημη ἐξουσία μποροῦσε νὰ ὁρίζει. Ὅτι σήμερα οἱ κυβερνήσεις βλέπουν τὴ «σωτηρία» τους ὄχι στὶς ὑπηρεσίες ποὺ διοικοῦν ἀλλὰ σὲ εἰδικὰ πρόσωπα ἐμπιστοσύνης, εἶναι τὸ πρόβλημα ποὺ θὰ μᾶς ἀπασχολήσει.

 230. Alexis said

  Ας μην είμεθα χαιρέκακοι όμως διότι ήττα υπέστη (αν και πάλεψε) και η Πανάθα (η αγνή και ατρόμητη).
  Μόνος κερδισμένος της χτεσινής μέρας ο ΠΑΟΚ του ελληνόψυχου Ιβάν Σαββίδεως! 😀
  Ποιός τον ακούει τώρα τον Gpoint… 🙂

 231. giorgos said

  230. Γιά περισσότερα περί Αμερικής , άν θέλετε Εδώ http://katotokerdos.blogspot.gr/2011/03/1-de-la-discussion-jaillit-la-lumiere.html

 232. spiral architect said

  @230: Αυτά ίσχυαν στο παρελθόν, όχι πάρα πολλά χρόνια πριν. Τώρα κάνουν απροκάλυπτα κουμάντο οι πολυεθνικές.
  (δες TTIP, CETA και ιδιωτικά 😆 δικαστήρια που θα επιλύουν εμπορικές διενέξεις μεταξύ κρατών και εταιρειών)

  @231: Κέρδισε το μαύρο καφενείο το μπλε και χέστηκε η Φατμέ!
  (το ελληνικό -οθντκ- ποδόσφαιρο ακολουθεί την πορεία της κοινωνίας)

 233. Παναγιώτης Κ. said

  @223. Αρκετοί από μας εδώ, μετράμε αρκετά χρόνια πολιτικής εμπειρίας. Μαθημένοι σε ερμηνευτικά σχήματα συμβατά με τις ιδεολογικές μας θέσεις πέφτουμε διαρκώς από τα σύννεφα καθώς τα πράγματα έρχονται αλλιώς.
  Δεν θα ξεχάσω τις πρώτες εκλογές το ΄74 και την απορία που τότε είχε διατυπωθεί : Πως είναι δυνατόν ένας λαός που βγήκε από μια δικτατορία να εκλέγει τον ΚΚ Α΄ με εκείνο το τεράστιο ποσοστό!
  Μπορεί με ευκολία να επικρίνουμε τις επιλογές των πολιτών αλλά από την άλλη, αυτή είναι η φύση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι διαφορετικό στη θέση της που θα αίρει τις ανεπάρκειές της και αυτό το διαφορετικό να εξακολουθεί να είναι δημοκρατία.

 234. Παναγιώτης Κ. said

  Παραδέχομαι ότι πολλές από τις λέξεις του προηγούμενου σχολίου μου χρειάζονται εισαγωγικά αλλά τι να κάνουμε; Είμαστε κατά κάποιο τρόπο υποχρεωμένοι να κινούμαστε σε αυτό τον χώρο των συμβάσεων. Διαφορετικά, θα γίνουμε… Βαβέλ.

 235. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  229 – Πρίν λίγο διάβασα το άρθρο κι αναρωτήθηκα, σε τι απευθύνεται; Ο ορισμός της αποβλάκωσης, πώς λένε, ο Τσίπρας είναι κομουνιστής; κάπως έτσι.☺

 236. spiral architect said

  @234: Παναγιώτη το ερώτημα παραμένει: Ό,τι και να ψηφίζουμε, με όποιο κριτήριο και επίδραση, ,b>ποιος εν τέλει κάνει κουμάντο;
  Να, δες γύρω σου. Ούτε τα λεφτά από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό των καναλαρχών δεν μπορούν να διατεθούν στην κοινωνία, ή ποια μύγα τσίμπησε 😉 προχθές τους αριστερούληδες και έβαλαν το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια προς ιδιωτικοποίηση;

 237. Alexis said

  #234: Συμφωνώ μέχρι κεραίας!

  #230 και πριν: Σαφώς και έχει σημασία για όλο τον πλανήτηποιός είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.
  Ναι μεν η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξει στα βασικά, αλλά η «ζούρλια» και το «καουμποϊλίκι» του εκάστοτε ένοικου του Λευκού Οίκου είναι αυτό που μπορεί να κάνει το «κάτι παραπάνω», να ξεκινήσει π.χ. έναν εντελώς βλακώδη πόλεμο ή μια επέμβαση σε τρίτη χώρα με απρόβλέπτες συνέπειες.
  Το ερμηνευτικό σχήμα «ο Πρόεδρος δεν κάνει τίποτα, όλα τα ρυθμίζει το κατεστημένο και οι εταιρείες» παραείναι απλουστευτικό για να είναι 100% αληθινό.

 238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  234 – Δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο Παναγιώτη, τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία υπάρχει. Οι πολίτες δεν έχουν απολύτως ΚΑΜΙΑ επιλογή, όποιον κι αν ψηφίσουν από τους προεπιλεγμένους από την οικονομική ελίτ, η κάθε Γέλεν κι ο κάθε Ντράγκι θα καθορίζουν την ζωή τους, που δεν είναι αιρετοί, για τόση δημοκρατία μιλούμε.
  Ξέρεις πόσες χιλιάδες Έλληνες και πόσα εκατομμύρια ευρωπαίοι που πήραν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο κυρ Μάριο αποφάσισε σε μιά νύχτα τον πληθωρισμό του ευρώ, ενώ απαγορεύεται στην διακήρυξη της δημιουργίας του; Κοιτάξτε λίγο γύρω σας, μιλήστε γειτόνους, γνωστούς κι αγνώστους, βγείτε στον δρόμο κι πιάστε συζήτηση με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, θα ανακαλύψετε πως υπάρχουν άνθρωποι που ενώ έχουν πληρώσει πάνω από το 50% του δανείου τους, βρέθηκαν να χρωστούν σχεδόν το αρχικό, χωρίς να έχουν ιδέα πως έγινε αυτό, ενώ οι οικονομικές συνθήκες της χώρας, είναι τραγικές, κι οι περισσότεροι, είναι άνεργοι.
  Δεν είναι ΜΜΑ και χαζολόγημα στα σόσιαλ μίντια η καθημερινή πραγματικότητα.

 239. Alexis said

  Στην προτίμηση των Αμερικανών υπέρ του Τραμπ σαφώς παίζουν ρόλο και θέματα εσωτερικής πολιτικής (ανεργία, οικονομική κρίση, ασφάλεια) που εμάς δεν μας αγγίζουν και γιαυτό συχνά τα υποτιμάμε.
  Τον μέσο Αμερικανό τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο αν θα είναι γεμάτη η τσέπη του και αν θα μπορεί το παιδί του να πάει με ασφάλεια στο σχολείο χωρίς να το καθαρίσει κάποιος παρανοϊκός, και ελάχιστα (έως καθόλου) το τι συμβαίνει στη Συρία ή τη Λιβύη.

  Δεν έχω ακριβή γνώση για το τι γίνεται με τα αμερικάνικα ΜΜΕ, αν «θάβουν» τον Τραμπ και σε ποιό βαθμό, αλλά πιστεύω ότι αν κάτι τέτοιο ισχύει, αυτό εξηγείται για δύο λόγους:
  1. Η «πολιτική ορθότητα» που θέλουν να περάσουν ως εικόνα τα ΜΜΕ δεν τους επιτρέπει να ταυτιστούν με τον ακροδεξιό και ρατσιστικό πολιτικό λόγο του Τραμπ.
  2. Η Χίλαρυ είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμη για το σύστημα από τον «απρόβλεπτο» και δυνητικά επικίνδυνο Τραμπ. Η Χίλαρυ είναι το «σίγουρο χαρτί» έχοντας διατελέσει για πολλά χρόνια πνανηταρχέσα (σύζυγος πλανητάρχη) και ΥπΕξ αργότερα…

 240. spiral architect said

  Έλα Λάμπρο, φρέσκος αέρας κοπανιστός: http://bit.ly/2drmh4P

 241. Alexis said

  #241: Τι διάρκειας είναι αυτά τα ομόλογα ρε Σπάιραλ;
  Θέλω ν’ αγοράσω μερικά για τα παιδιά μου για να τους εξασφαλίσω το μέλλον τους, γι αυτό σε ρωτάω… :mrgreen:

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  238 – Είναι πολλοί οι αμερικανοί πρόεδροι που δεν έχουν εμπλακεί σρ βλακώδεις(;) πολέμους; Ακόμα κι ο μαύρος Μπούς, έχει να επιδείξει την Λιβύη, αλλά ξέχασα, αυτός ήταν ανθρωπιστικός πόλεμος.
  Όσο για το ερμηνευτικό σχήμα που λές, έχεις δίκιο, είναι και οι «αγορές» που αποφασίζουν, τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος.☺

 243. spiral architect said

  @242: Δεν είναι για μας αυτά τα παιχνίδια. 🙂

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  241 – ΣΠΑΡΤΑΡΑΕΙ ΛΕΜΕ.☺ Αντιλαμβάνεσαι τι θα γίνει όταν ανεβάσει ο Μάριος τα επιτόκια, θα φτάσει η …….μέχρι τα παπούτσα.☺ Κι όμως, πολλοί επιμένουν πως για τα σημαντικά ζητήματα, αποφασίζουν οι κυβερνήσεις.
  Ευτυχώς εμείς έχουμε αριστερή κυβέρνηση.☺

 245. Γς said

  205:

  >ΡΩΤΑΜΕ τους «μαγκιά – @λανιά και @ώλος φινιστρίνι»

 246. Alexis said

  #243: Στη Λιβύη πέρα από κάποιους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των λεγόμενων «συμμάχων» δεν ξέρω να έγινε ούτε στρατιωτική επέμβαση με χερσαίες δυνάμεις ούτε κατοχή της χώρας επί χρόνια.
  Αν εσύ ξέρεις κάτι διαφορετικό ευχαρίστως να το ακούσω.
  Όσο για το πόσο «ανθρωπιστικός» ήταν ο πόλεμος στη Λιβύη, αυτό το ξέρουν καλύτερα οι άμεσα εμπλεκόμενοι, όχι εμείς.
  Γι αυτούς που θα σφαγιάζονταν από τον Καντάφι και την γλύτωσαν την τελευταία στιγμή χάρη στους βομβαρδισμούς των «συμμάχων», ναι ήταν ανθρωπιστικός ο πόλεμος.
  Βέβαια μετά αυτοί κατέσφαξαν τους κανταφικούς και τον ίδιο τον Καντάφι, και στη συνέχεια σφάχτηκαν (και σφάζονται ακόμα) μεταξύ τους.
  Αλλά τι να κάνουμε, έτσι ειν’ αυτά, μην τα περιμένεις όλα απ’ τον μπαρμπα-Σαμ και τους κολαούζους του! 🙂

 247. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και το αποτέλεσμα του ’74 εξηγείται, Παναγιώτη: Καραμανλής ή τανκς, που το προπαγάνδισε ο αριστερός εξόριστος και αντιστασιακός Θεοδωράκης. Και είχε βάση αυτό το σύνθημα, εδώ που τα λέμε. Μόλις εδραιώθηκε η κοινοβουλευτική δημοκρατία, ήρθε με ανάλογο ποσοστό ο Αντρέας για την Αλλαγή.

 248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  247 – Τ ι να σου απαντήσω τώρα, το ότι διαλύθηκε η Λιβύη δεν σου λέει τίποτα; ούτε ότι ελέγχεται από τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου; Αφού κόπτονταν γι’ αυτούς που θα σφαγιάζονταν από τον Καντάφι, γιατί τον ανέχονταν τόσα χρόνια; γιατί δεν έκαναν επεμβάσεις και στα δικτατορικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής αλλά και όπου γής; γιατί δεν επεμβαίνουν στο Ιράν, στην Κίνα, στην Β.Κορέα, στην Μιανμάρ, στην Ταϊλάνδη (πρόσφατα) στην Τουρκία, κλπ;
  Η επέμβαση στην Λιβύη, έγινε για δύο λόγους κατά την άποψή μου, πρώτον γιατί ο Καντάφι προωθούσε την συνεργασία της Λιβύης με τους Ρώσους και κυρίως με τους Κινέζους, (θυμάσαι πόσες χιλιάδες Κινέζοι εγκατέλειπαν την Λιβύη με ελληνικά καράβια;) με βασικό στόχο κι από τους τρείς, να καταργήσουν το πετροδολάριο (κάτι που πήγε να κάνει κι Σαντάμ, και τώρα βλέπει τα ραδίκια ανάποδα) και δεύτερον η κίνησή του, για την δημιουργία της αφρικανικής ένωσης στα πρότυπα της Ε.Ε, και την δημιουργία του κοινού αφρικανικού νομίσματος. Και οι δύο λόγοι, δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από τα δυτικά πετρελαϊκά και τραπεζικά λόμπι, που ελέγχουν τον κόσμο, κι έψοτν χεσμ3να τα ανθρώπινα δικαιώματα, λογική συνέπεια, ήταν οι επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους. ΠΑΝΩ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ.

 249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  249- Κι έχουν χεσμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Υ.Γ – Ο δαίμων του τάμπλετ.☺

 250. Παναγιώτης Κ. said

  @246. 🙂 🙂 🙂
  Μα τι αντίδραση !!!

 251. Alexis said

  #249: Ξέρεις πολύ καλά την απάντηση σ’ αυτά που ρωτάς και είναι αυτονόητη: Γιατί επεμβαίνουν μόνο εκεί που γουστάρουν και κατά πώς τους συμφέρει.
  Α, και όπου τους παίρνει, γιατί ο τσαμπουκάς τους δεν περνάει παντού και πάντα.

  Όμως, πρόσεξε κάτι, στη λογική του «όλες οι κυβερνήσεις ίδιες είναι αφού άλλοι κάνουν κουμάντο», ε, ας βγάλουμε και στην Ελλάδα πρωθυπουργό τον Μιχαλολιάκο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς άλλοι κυβερνάνε!

 252. Alexis said

  #252, συνέχεια:
  …και μία από τις «ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» που ειρωνεύεσαι είναι και η δυνατότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή να συζητάμε μέσα από αυτό το φόρουμ, χωρίς να φοβόμαστε ότι μας παρακολουθεί κάποιος κρατικός «μεγάλος αδελφός» και ότι θα μας χτυπήσουν το βράδυ την πόρτα στο σπίτι και θα μας καλέσουν στο αστυνομικό τμήμα «δι υπόθεσιν μας».
  Αυτά σε κάποιες άλλες χώρες δεν είναι και τόσο αυτονόητα…

 253. Γιάννης Κουβάτσος said

  252: Έχεις δίκιο, Αλέξη, εκεί οδηγεί η απαξιωτική απόφανση »όλοι ίδιοι είναι». Άρα, τζάμπα βασανίστηκε ο Παναγούλης. Γιατί να μην κρατάγαμε τη χούντα, αφού όλοι το ίδιο βλάπτουν τη Συρία; Τάχα επαναστατική στάση η απόρριψη των πάντων, αλλά στην ουσία της βαθιά συντηρητική.

 254. Pedis said

  Βλέπω την προσπάθεια να συγκεντρωθεί η συζήτηση στο ερώτημα του #199, που είναι,

  γιατί κατά τη γνώμη σας η συντριπιτική πλειοψηφία της ελίτ μέσω των μμε υποστηρίζει Κλίντον και θάβει χωρίς προσχήματα περί «αντικειμενικότητας» τον Τραμπ.

  Ο Αβονιδας (# 215) έκανε μια προσέγγιση με τη οποία όπως έγραψα συμφωνώ αν και υποψιάζομαι ότι δεν περιγράφει όλες τις αιτίες του φαινόμενου. Μα πέρα από τη γνώμη σας ήθελα να δω αν έχετε υπόψην σαν κάποια σχετική -σοβαρή- αρθρογραφία.

 255. Pedis said

  Η συνεισφορά μου στη συζήτηση σχετικά με το ρόλο του αμερικανού προέδρου, τη δύναμή του και τα ρέστα η προσέγγισή μου είναι η ακόλουθη:

  η θέση του Προέδρου των ηπα είναι σε μ ε ρ ι κ έ ς πλευρές της παρόμοια με εκείνη του Πάπα (στα χρόνια μας) …

  όχι επειδή είθισται και απαιτείται από τη διοίκηση των κρατών τους (in god we trust, έτσι;) να έχουν καθημερινή στενή επαφή με το θεό.

  Λοιπόν, και οι δύο είναι απόλυτοι άρχοντες, έχουν απεριόριστη, πρακτικά, εξουσία. Δεν υποστηρίζονται από κάποιο οργανωμένο κόμμα αλλά από φατρίες της πολιτικής γραφειοκρατίας, η σχέση τους με το λαό και η ίδια η λαική υποστήριξη, αν υπάρχει και εκδηλώνεται έντονα, ειναι p;anta εντός τελετουργικού λατρευτικού πλαισίου.

  Καταλήγω, και ο Πάπας και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρούν αυθαίρετα μεγάλη ισχύ σαν καπετάνιοι του πλοίου που κάνει ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, από δω εκεί. Ούτε παραπέρα, ούτε παρακείθε τους α ρ μ ό ζ ε ι (προσέξτε δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «επιτρέπεται») να κάνουν.

  Ο καπετάνιος έχει μεγάλη ελευθερία απόφασης, ναι είναι σαν δικτάτορας, αλλά κρατείστε ότι το πλοίο δεν του ανήκει, το πλήρωμα το έχει προσλάβει και το πληρώνει ο εφοπλιστής, δεν προσέλκυσε ο ίδιος τους επιβάτες στο ταξίδι, τα δρομολόγια είναι προαποφασισμένα. Αν κάνει και πιλανει λιμάνι αλλού γι αλλού, ή κεράσει καφέ τους επιβάτες θα δώσει λόγο.

 256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  252 – «ε, ας βγάλουμε και στην Ελλάδα πρωθυπουργό τον Μιχαλολιάκο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς άλλοι κυβερνάνε!»
  Και πώς νομίζεις πως έφτασε από το 0,003% στο 7+% και μπήκε στην βουλή η Χ.Α, και πόσο νομίζεις ότι χρειάζεται για να γίνει πρωθυπουργός ο Μιχαλολιάκος αν χρειαστεί; Ο Τσίπρας πώς και για ποιό λόγο έγινε, για να υπηρετήσει τον λαό;
  Και τι ακριβώς άλλαξε από τον ΓΑΠ που έφερε το ΔΝΤ και τους ενδιάμεσους, μέχρι τον κομουνιστή Τσίπρα; Ποιό μνημόνιο δεν υπογράφτηκε και ποιό σκίστηκε; Ποιά κυβέρνηση δεν έκοψε μισθούς και συντάξεις; Ποιά τιμώρησε τους ενόχους της Ζήμενς; ποά του Βατοπαιδίου; και ποιά της λίστας Λαγκάρντ; Ποιά έφερε νομοσχέδιο για την πάταξη της νόμιμης φοροαποφυγής, που είναι η πραγματική αιτία της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης; Ποιά κυβέρνηση εξήγησε στον λαό τον τρόπο που οι τράπεζες τον κορόϊδεψαν και τον καταλήστευσαν, βγάζοντας απίθανα κέρδη με τις καταθέσεις του, τζογάροντας εν αγνοία του στα παράγωγα, χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, και τώρα που χρεοκόπησε η πυραμίδα, κοινωνικοποίησαν τα χρέη ρίχνοντας το φταίξιμο στον λαό; Τι ψήφισε Αλέξη ο λαός στο δημοψήφισμα, και τι έκανε η κυβέρνηση; Τι έλεγαν όλες οι κυβερνήσεις πρίν τις εκλογές, και τι έκαναν μετά; Τελικά ποιός κατά την γνώμη σου κυβερνά; Κι όλο αυτό το πράγμα, εσύ το λές δημοκρατία; Μπορεί να έχεις δίκιο, κι ίσως εγώ να ζώ με παραισθήσεις που το λέω τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία.

  253 – Προφανώς δεν σου έχει τύχει να σε καλέσουν στο τμήμα δι υπόθεσίν σου, μάλλον είσαι καλός και φρόνιμος πολίτης, εν αντιθέση με μένα που με έχουν καλέσει αρκετές φορές για ένα τσάϊ.
  Όσο για τη δυνατότητα που λές ότι έχουμε να συζητάμε σ΄αυτό το φόρουμ ελεύθερα χωρίς να μας παρακολουθεί ο μεγάλος αδερφός, τι να πώ, αν σου πώ ότι ακούν τα πάντα, και επιπλέον βλέπουν μέσα στα σπίτια μας με θερμικές κάμερες από το διάστημα, θα με πείς συνομωσιολόγο.
  Θα σου πώ κάτι για την ελευθερία μας. Στο σπίτι μου έχω ένα σκύλο τον Πέπε, κάποιες φορές τον δένω, και κάποιες τον αφήνω ελεύθερο να τριγυρνάει στην αυλίτσα μας, σε κάθε περίπτωση εγώ ελέγχω το όριο της ελευθερίας του, είναι ελεύθερος μέχρι εκεί που του επιτρέπω, ΤΟΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ.
  Φυσικά, αυτή είναι η δική μου άποψη, μπορεί να είναι λάθος, και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να την επιβάλλω σε κανέναν, ούτε να πείσω κάποιον, άλλωστε, δισεκατομμύρια πιστεύουν σε αόρατους θεούς, εγώ πάλι σε κανέναν.

 257. Alexis said

  Pedis, στο σχόλιο 240 απάντησα στο ερώτημά σου με αυτά που μου λέει εμένα η δική μου αίσθηση των πραγμάτων χωρίς, επαναλαμβάνω, να παρακολουθώ την αρθρογραφία των αμερικάνικων ΜΜΕ.
  Χίλαρυ ξέρουν, Χίλαρυ εμπιστεύονται, έτσι απλά, ο άλλος τους τρομάζει, όπως θα τους τρόμαζε ομοίως και ένας κομμουνιστής υποψήφιος.
  Και ο πολιτικός καθωσπρεπισμός (πες το και υποκρισία να θες) παίζει κατά τη γνώμη μου κάποιο ρόλο, δεν μπορεί ένα μεγάλο αμερικάνικο κανάλι ή μια εφημερίδα να στηρίζει κάποιον που εμφανίζεται με ακροδεξιό και ρατσιστικό λόγο (μη μας πούνε και φασίστες).
  Τώρα, αν υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από όλον αυτό τον αντι-Τράμπ αγώνα δεν το ξέρω, απλές σκέψεις και εκτιμήσεις κάνω…

 258. Alexis said

  #257: Φυσικά, αυτή είναι η δική μου άποψη, μπορεί να είναι λάθος, και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να την επιβάλλω σε κανέναν, ούτε να πείσω κάποιον, άλλωστε, δισεκατομμύρια πιστεύουν σε αόρατους θεούς, εγώ πάλι σε κανέναν
  Εντάξει, μείνε λοιπόν με την άποψή σου και άσε με και μένα με τη δική μου, γιατί όπως φαίνεται πιστεύουμε σε διαφορετικούς θεούς 🙂

 259. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  256 – Ποιά η διαφορά μ΄αυτά που λέω εγώ;

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  259 – Από μένα ελεύθερος να πιστεύεις ό,τι θέλεις, άλλοι έχουν πρόβλημα. Δεν ξέρω σε τι θεό πιστεύεις, αλλά εγώ είπα πως δεν πιστεύω σε κανέναν, όχι σε διαφορετικό. 🙂

 261. Pedis said

  # 258 – Ναι, καταλαβαίνω τι λες. Είναι πειστικός συλλογισμός.

  Και εν ολίγοις αποτελεί το επιχείρημα που δίνουν οι οπίνιον μέικερς, δηλ. ότι ο Τραμπ είναι μη-παρουσιάσιμος (*), όταν επιχειρούν να εξηγήσουν το λόγο γαι τον οποίο οι οπίνιον μέικερς αισθάνονται τεράστια εσωτερική πίεση ώστε να μην κρατούν τα προσχήματα της αντικειμενικότητας.

  (*) ως μη παρουσιάσιμος άλλοι εννοούν ότι όταν μιλάει δεν ενδαφέρεται για τα φακτς, άλλοι ότι δεν χρησιμοποιεί την πολιτική αργκό για να συνεννοούμαστε ή ότι ισχυρίζεται πράγματα πρωτάκουστα ή ότι δεν κατανοεί την βαρύτητα ή την σημασία των λέξεων που χρησιμοποιεί κλπ κλπ.

 262. Pedis said

  Πάντως, και ο Μπερλουσκόνι δεν ήταν παρουσιάσιμος, ούτε ακόμη περισσότερο η Λέγκα του Βορρά, αλλά κάθισαν μαζί με τους νεοφασίστες στο σβέρκο των Ιταλών για είκοσι χρόνια.

  Με μεγάλη επιτυχία για τα συμφέροντα της ελίτ, πέρα από τις προσωπικές συγκρούσεις, μέχρι που τον εκπαραθύρωσε η ΕΕ (όπως καλλιώρα τον ΓΑΠ, «του έκακαν μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί») με τη γνωστή επιστολή να εφαρμόσει κάτι σαν μνημόνιο.

  Οι Τραμπ μπορεί να κάνουν στην ελιτ να κλείνει τη μύτη, δήθεν, αλλά τους ανοίγουν καλύτερα το στόμα!

 263. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  257.Λάμπρο καλέ μου, μην πληγώνεις την αισθητική μου αν μη τι άλλο.Όλα ίσωμα!…
  Ελπίζω να έχεις έγκαιρα προβλέψει τί θα κάνεις με τη Ντόιτσε Μπανκ, να γίνεις πολυεκατομμυριούχος άξια να μην κάθεσαι να σεντονιάζεις 🙂
  Φιλιά.

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μέχρι τώρα οι υπεραριστεροί μάς έλεγαν ότι το περιβόητο σύστημα κάνει καλύτερα τη δουλειά του με σοσιαλδημοκράτες και δήθεν αριστερούς πρωθυπουργούς, σύμφωνα με το αριστερόμετρό τους, διότι έτσι περνάνε πιο εύκολα και πιο ανώδυνα τα αντιλαϊκά μέτρα. Τι έγινε, άλλαξε αυτό; Τώρα προτιμάνε τους Τραμπ; 😊

 265. Pedis said

  # 265 – Ποιοι είναι οι υπεραριστεροί ρε Γιάννη; Τι ορολογία που χρησιμοποιείς; Τέλος πάντων, γούστο σου.

  Ανάλογα με τις συνθήκες, Γιάννη. Πολιτικά μέτρα που δεν περνάνε άλλο με Σαμαρά και Βενιζέλο περνάνε με Τσίπρα. Αν ένας παπατζής δεν κάνει τη δουλειά όπως πρέπει ή το παίζει ζόρικος, ψάχνεις έναν … ορθοπεδικό. Μόλις έρυει η ώρα να βγει ο γύψος ή ο ασθενής δυσανασχετήσει έρχεται η φάση της αποκατάστασης (όπως με τη φυσικοθεραπεία). Περνάει ο καιρός και τα χρόνια. Με διορίες και νέες βάρδιες δουλεύει το σύστημα. Πού και πού γίνεται και καμιά στραβή …

  Η μπουκιά δεν πάει κάτω μόνο με νερό αλλά και το κρασί ή και το χαμομηλάκι βοηθούν το ίδιο. Άσε που σε ρίχνουν και σε γλυκό ύπνο.

 266. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  264 -Όλα ίσιωμα ΕΦΗ; Θυμίσου την διαφωνία μας τον Δεκέμβρη του 14, για το ομορφόπαιδο το τίμιο και αδιάφθορο, τελικά δικαιώθηκες εσύ κι όχι εγώ που τον έλεγα βλάκα και πολιτικό απατεώνα. Όσο για την Ντόϊτσε μπάνκ, από το 13 τα λέω, αλλά μάταιος κόπος, ακόμα κι εσύ, από αυτά που λέω, κατάλαβες ότι θέλω να γίνω εκατομμυριούχος. Με συγχωρείς που πληγώνω την αισθητική σου, αλλά ή θα πρέπει να σταματήσω να λέω την γνώμη μου, ή να γράφω μόνο ανέκδοτα (π.χ έχουμε αριστερή κυβέρνηση☺) ή να μην διαβάζεις τα σχόλιά μου, διάλεξε.☺

 267. Pedis said

  Πάντως στα σοβαρά, με τον όρο υπεραριστερός εννοείς εξτρεμιστής; Σε ορολογία Α2 φέρνει, με το συμπαθειο …

 268. Pedis said

  Γιάννη, αν δεν τρολλάρεις, με εκπλήσσεις που τα θες «μασημένα»:

  Ο σκοπός είναι να βράζει η κατσαρόλα. Αν αρχίσει να κοχλάζει υπάρχουν τρεις, χοντρικά, λύσεις:
  – ελευθερώνεις λίγο ή και βγάζεις το καπάκι
  – ρίχνεις κι άλλο νερό ή την αντικαθιστάς με μία μεγαλύτερη
  – μετατρέπεις την κατσαρόλα σε χύτρα ταχύτητας

  Ποια λύση επιλέγεται είναι ζήτημα εκτιμήσεων, επιλογών και δυνατοτήτων. Η συνταγή δεν είναι προσχεδιασμένη, αν είναι αυτό που σε απασχολεί. Εξαρτααι από την εμπειρία του μάγειρα και την παράδοση στην κουζίνα. Το φαί, όμως, πρέπει να μείνει στη φωτιά. Αυτό ενδιαφέρει. Κατανοητό;

 269. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  267. Κάνε/λέγε ό,τι θες, αλλά άμα καταλήγεις να βάνεις σαν όλους και τα ΧΑβγουλα και τον Τραμπόνα, ίσωμα όλα, (όχι ίσιωμα 🙂 ) ε ρίχνεις αμπούλα …μυρωδιάς στη μύτη μου. 🙂

 270. Με αρκετή αργοπορία να αναφερθώ στο Γράμο. Μου φαίνεται κι εμένα απίθανο να έχει ονομαστεί από ένα φυτό, όσο κι αν αυτό υπάρχει (;) στις πλαγιές του. Πιθανότερο νομίζω είναι να προέρχεται από τη σλαβική ρίζα gram- που έχει δώσει αρκετές λέξεις στις σλαβικές γλώσσες και σημαίνει «σωρός» ή και «σωρός από πέτρες». Αλλά ο Γράμος είναι μεγάλος σωρός! 🙂

  Παρεπιφτού, να πω ότι και για τα Τζουμέρκα (που στα βυζαντινά κείμενα αναφέρεται Τζεμέρνικο) έχει προταθεί σλαβική ετυμολογία από το φυτό cemerika, τον ελλέβορο που νομίζω είναι δηλητηριώδες. Πιθανότερη θα μου φαινόταν η ετυμολόγηση από την αρχική σημασία (που ονόμασε και το φυτό) και σημαίνει και το δηλητήριο, αλλά και τον άθλιο, τον δυστυχή.

  Γενικά, τα βουνά μάλλον ονοματίζονται όταν τα βλέπει κάποιος από μακριά, παρά όταν φτάσει κοντά και δει ποιο φυτό φυτρώνει κλπ.

 271. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, άστοχη η ορολογία, αλλά δεν φταίω εγώ αν οι λέξεις πια δεν φτάνουν για να προσδιοριστούν οι άπειρες κατηγορίες και υποκατηγορίες των αριστερών.
  Όχι, δεν τρολάρω. Προειδοποίησα ότι έχω συνηθισμένο μυαλό και αδυνατώ να συλλάβω όλες αυτές τις ψαγμένες αναλύσεις. Κρίμα τα χρόνια που ‘φαγα σε διαβάσματα αριστερών βιβλίων και εντύπων. Έχασα τον χρόνο μου και το χρήμα μου, σκράπας έμεινα.

 272. Pedis said

  # 272 – καλά, αλλά δεν μιλάμε για τις υπερκατηγορίες των υποαριστερών … και σταμάτα το μεγάθυμο αυτομαστίγωμα, με φέρνεις σε δύσκολη θέση …

  Στα σοβαρά πάντως, κανένα σύστημα εξουσίας για όσο καιρό έμεινε τέτοιο δεν χρησιμοποίησε μία και μόνη μέθοδο, προσχεδιασμένη και προαποφασισμένη. Ούτε είναι και πολλές, από την άλλη μεριά. Βλέποντας και κάνοντας στη βαση των αξιών του συστήματος, των θεμελιωδών κανόνων του, της εμπειρίας και των πολιτικών παραδόσεων και ποντάροντας να πετύχει μία κρίσιμη μάζα συναίνεσης είτε στον πληθυσμό είτε στα στοιχέια της υποδομής της κυριαρχίας του είτε και στα δύο μαζί, ακόμη καλύτερα (-> κοινοβουλευτική δημοκρατία).

 273. Πέπε said

  271
  > > Γενικά, τα βουνά μάλλον ονοματίζονται όταν τα βλέπει κάποιος από μακριά, παρά όταν φτάσει κοντά και δει ποιο φυτό φυτρώνει κλπ.

  Πάντως έχουμε κι ένα βουνό Οξιά, που έχει οξιές και άρα μάλλον ονομάστηκε από αυτές.

 274. 274

  Αλλά άλλο η οξιά και βέβαια οι πολλές οξιές κι άλλο η άγρωστη

 275. Ιάκωβος said

  256,Pedis

  η θέση του Προέδρου των ηπα είναι παρόμοια με εκείνη του Πάπα, οι δύο είναι απόλυτοι άρχοντες, έχουν απεριόριστη, πρακτικά, εξουσία κλπ

  Δεν έχω την ίδια εντύπωση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι μάλλον ένας ρόλος, ένας ηθοποιός, ένας σκιώδης ηγέτης, καλός κυρίως για τα παράθυρα και τα μπαλκόνια. Μετά, όταν βγει, περιστοιχίζεται από ένα ολόκληρο εσμό επιτελών, που είναι συνδεδεμένοι με την πραγματική ζωή, την πραγματική οικονομία, τα πραγματικά συμφέροντα. Και φυσικά η πολιτική του καθορίζεται από τους χρηματοδότες και τα λόμπι.

  Ούτε ο πάπας είναι παντοδύναμος. Ήταν την εποχή των Βοργίων και των οργίων και την εποχή των Μεδίκων, αλλά τη σημερινή εποχή δεν είναι. Αντίθετα, τώρα που δεν έχει στρατιωτική εξουσία ,είναι αναγκασμένος να κεντάει πολύ προσεκτικά το κροσέ της πραγματικότητας και να το συνυφαίνει με την παράδοση και τη συντήρηση.

  Την παλιά εποχή,ναι, ο Πάπας ήταν ένας αληθινός πολιτικός και δικτάτορας. Που όμως ρίσκαρε και την περίπτωση να του κάψουν τη Ρώμη οι Γερμανοί προτεστάντες, πράγμα που τελικά δεν το γλύτωσε..

  Ο Αμερικάνος πρόεδρος πάντως σίγουρα δεν είναι πολύ περισσότερο από ένας σώουμαν. Αλλιώς πως θα μπορούσε να διοικήσει τον κόσμο ο Μπους ο μικρός, που αν τον κρίναμε με βάση την ευφυΐα του δε θα του δίναμε να διοικήσει ούτε περίπτερο;

 276. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #274-275
  Θα συμφωνήσω με τον Κύνα 🙂 ότι το να είναι ένα βουνό γεμάτο από μεγάλα δέντρα όπως οι οξιές, που φύονται και μέχρι μεγάλο υψόμετρο, μπορεί σίγουρα να χαρακτηρίσει ένα τόπο. Αλλά χόρτα και βοτάνια…

 277. Ευχαριστώ, ώ Μέγα Ιεροεξεταστά!
  Δεν έχουμε βουνό Ρήγανη, έχουμε όμως τέτοιες περιοχές.

 278. Γαμώτο, ξέχασα κι έβαλα το παλιό, προδόθηκα! 😀
  Ρίγανη, φτέρη κι άλλα τέτοια σε περιληπτικό ενικό είναι πολλά, αλλά συνήθως είναι μικρές εκτάσεις ή πλαγιές.

 279. Ιάκωβος said

  277,278
  Ναι, αλλά η Οξιά ενίοτε είναι Γραμμένη.

  Βελούχι μου περήφανο
  κι Οξυά ζωγραφισμένη…

  Από που τη ζωγραφίζανε; 🙂 Ε; Ε;

  Εκτός αν ήταν Προ-ραφαηλικοί από την Αγγλία, που όταν το θέμα τους ήταν μια πλαγιά, αφήνανε το καβαλέτο,πηγαίνανε κοντά, βλέπανε πως ήταν τα νεύρα πάνω στα φύλλα των δέντρων και μετά γυρίζαν και τα ζωγραφίζαν.

 280. Για τη Γραμμένη (με δύο μ) Οξιά, δεν είναι ότι την εζωγραφίσανε.
  Στα όρια των Γκραβάρων, που λέγαμε χτες, είχαν από παλιά τη συνήθεια όταν φεύγουν από το χωριό, προς Γαρδίκι και Λαμία, να γράφουν το όνομά τους σ’ ένα δέντρο.
  Κι όταν επέστρεφαν, έβλεπαν πόσο είχε ψηλώσει το όνομά τους μαζί με το δεντρί.

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2011/10/blog-post_11.html

 281. Ιάκωβος said

  281,Ενδιαφέρον.
  Αλλά νατσουλίζει κάπως.
  Αν οι τύποι αυτοί ξέραν και γράμματα, γιατί δεν τους διορίζανε σε κάνα υπουργείο, έστω στην ΕΡΤ ;

 282. Ιάκωβος said

  Η Γραμμένη Οξιά έχει και καταφύγιο του Ορειβατικού. Έχω μείνει προ αμνημονεύτων. Ωραία θέα, τα χιονισμένα Βαρδούσια κι ο Κόρακας απέναντι.

 283. Ναι, το διαχειρίζεται ο Κλαουδάτος της Λαμίας. Είναι σε πολύ ωραία τοποθεσία. Δίπλα του είναι η Σαράνταινα, όπου σχεδιάζουν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες.

 284. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  270 – Αχ βρε ΕΦΗ, καλή μου ΕΦΗ, σ΄ενοχλεί που τους βάνω όλους μαζί, αλλά δεν σ΄ενοχλεί που είναι. Δεν βάζω κανέναν μαζί ΕΦΗ, αυτό που κάνω, είναι να δείχνω αυτό που βλέπω εμπειρικά, δικαίωμά σας να λειτουργείτε συναισθηματικά και να μην θέλετε να δείτε εκεί που δείχνω, και μετά να πέφτετε από τα σύννεφα (και χωρίς αλεξίπτωτο :)), εμένα δεν με ενοχλεί, άλλωστε δεν θέλω να αλλάξω τον κόσμο άμεσα, γιατί δεν αλλάζει έτσι. Παρατηρητής και μαθητής είμαι στην ζωή, η μόνη παρέμβασή μου για αλλαγή της κοινωνίας, είναι η οικογένειά μου και το μεγάλωμα των παιδιών μας με την Παπέν. Ο καιρός θα δείξει (αν επιβιώσουν) τι ψάρια πιάσαμε. 🙂
  Πάντως, αν αποφασίσεις κάποια φορά να κοιτάξεις εκεί που δείχνω, θα δείς ένα διαφορετικό κόσμο, τον κόσμο που καθορίζει τις ζωές μας.

 285. Γιάννης Ιατρού said

  285: ΛΑΜΠΡΟΣ

  Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις τοιαύτας:
  1. Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντες κοχλιάριον βυθίζοντες εις την χύτραν του προυπολογισμου.
  2. Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντες κοχλιάριον ζητούν εν παντί τρόπω να εύρωσιν τοιούτον.
  3. Εις εργαζόμενους, ήτοι ούτε έχουν κοχλιάριον, ούτε ζητούν τοιούτον, αλλά είναι επιφορτισμένοι να γεμίζωσι την χύτραν δια του ιδρώτος των.

  Εμμανουήλ Ροίδης (1836-1904).

  Διαλιέχτιιι !

 286. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  286 – Δεν είμαι μόνο εγώ ο ασήμαντος Γιάννη που βλέπω διαφορετικά τα πράγματα στον κόσμο, πολλοί πραγματικά μεγάλοι πολύ πρίν από μένα ΦΩΝΑΖΑΝ κοιτάξτε εκεί (αλλά δεν ήξεραν και δεν πρόσεχαν, και το πλήρωσαν με την ζωή τους 🙂 ) και τώρα αρκετοί μεγάλοι φωνάζουν το ίδιο, αλλά ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ. Kαι να πείς πως είναι τίποτα απόκρυφες αλήθειες, ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ είναι όλα, αλλά οι άνθρωποι αρνούνται πεισματικά έστω και να κοιτάξουν, εμμένοντας στις συγκινησιακές τους αλήθειες.
  Είπαμε, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, και μέχρι τώρα κερδίζει για πλάκα.

  Υ.Γ – Τι διαφορά έχει ένας δεξιός από έναν αριστερό όταν παίρνουν τις ίδιες αποφάσεις;
  Τι διαφορά έχει ένας κωλοτούμπας δεξιός πρωθυπουργός, που αντί να σκίσει το μνημόνιο το υπέγραψε, από έναν αριστερό κωλοτούμπα πρωθυπουργό, που αντί να σκίσει το μνημόνιο το υπέγραψε;
  Τι διαφορά έχει ένας φασίστας που δέρνει τα παιδιά του, από έναν αριστερό που κάνει το ίδιο;
  Τι διαφορά έχει ένας ακροδεξιός ρατσιστής πρόεδρος από έναν δημοκράτη, όταν κι οι δυό βομβαρδίζουν αμάχους σε κάποια χώρα;
  Τι διαφορά έχει ο χαζός που χειροκροτεί τους δυνάστες του, από έναν έξυπνο που κάνει το ίδιο;
  Η στραβός είν΄ο γιαλός, ή στραβός είν΄ο γιαλός, εμείς μιά χαρά αρμενίζουμε. 🙂

 287. Ακόμα μερικά τοπωνύμια με ευρύτερη έννοια:

  Μόντε-Κάρλο: Κατηγορία αλγορίθμων για επίλυση διαφόρων προβλημάτων, που βασίζεται σε επανειλημμένη τυχαία δειγματοληψία και αλλεπάλληλους υπολογισμούς σε ευρεία κλίμακα μέσω υπολογιστή. Επινόηση του Σταν Ούλαμ και του Ελληνοαμερικάνου θεού της τύχης Νικ Δε Γκρικ Μητρόπουλου.

  Η Ερμηνεία της Κοπεγχάγης: Tο νόημα της κβαντομηχανικής σύμφωνα με τον Γερμανό Χάιζενμπερκ και κυρίως τον Δανό Μπορ – who was anything but a bore:
  «…theorists play games with their symbols while we discover truths about the universe. … Bohr is different. He’s a football player…» είχε πει για τον Δανό ο Ράδερφορντ, μέντοράς του στο μετα-διδακτορικό.

  Η σχολή του Σικάγου: Θεωρίες οικονομολόγων κυρίως από το πανεπιστήμιο του Σικάγου.

 288. Γιάννης Ιατρού said

  288: Μιχάλη, αυτό με τη σχολή του Σικάγου (στο ILL Οινόη) να το ξαναδούμε 🙂

  287: ΛΑΜΠΡΟ
  γενικεύεις και το χαλάς. Για να καταλάβεις τι σου λέω, παμε π.χ. στο παράδειγμα με τον φασίστα και τον αριστερό που δέρνουν τα παιδιά τους: στη συγκεκριμένη πράξη, ναι το ίδιο κάνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ίδιοι και σε όλα τ΄ άλλα.

 289. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  89 – Δεν γενικεύω καθόλου, επίτηδες το έγραψα αυτό γιατί ξέρω πως ενοχλεί, αλλά ο φασισμός είναι στις οικογένειες. Ποιά όλα τ΄άλλα; αυτό που μετράει είναι η πράξη κι όχι τα λόγια, και αναλόγως τις συνθήκες, έχει αποδειχτεί και ιστορικά πως όταν έχουν την δύναμη, και οι δύο λειτουργούν φασιστικά. Είναι σαν τους θρήσκους, όλοι λένε πως πιστεύουν αλλά πόσοι πιστεύουν αληθινά; πόσοι ακολουθούν αυτά που λέει η θρησκεία τους; (money, money, money, 🙂 ). Ένας φασίστας, είναι σε όλα του φασίστας, κι ένας αριστερός, οφείλει να είναι στην πράξη αυτό που λέει, αλλιώς δεν είναι αριστερός.

 290. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι διαφορά έχει ο μακαρίτης ο Πάλμε, ας πούμε, από τους σύγχρονούς του Πινοσέτ και Πολ Ποτ; Μόνο το χρώμα των ματιών. Σιγά τα ωά! Βρε, όλοι ίδιοι, λέμε…

 291. ΣΠ said

  288
  Ο Σταν Ούλαμ (Stanislaw Ulam) επινόησε την μέθοδο Μόντε Κάρλο στο Λος Άλαμος όπου πήγε για να συμμετάσχει στο Manhattan Project. Είχε πει τότε με μια δόση απέχθειας: «Μέχρι τώρα δούλευα μόνο με σύμβολα. Τώρα πρέπει να δουλέψω με αριθμούς που μάλιστα έχουν και δεκαδικό μέρος».

 292. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Δεν ξέρω αν έχει αναφέρει κανείς τη Μπίλντεμπεργκ, από το όνομα του ξενοδοχείου Bilderberg στην Ολλανδία.

 293. 292, Πολύ καλό αυτό του Ούλαμ, δεν το ήξερα.

 294. Πέπε said

  @290:
  Επιτρέψτε μου να μπω για ένα σφηνάκι. Αφορά καθαρά το θεωρητικό της συζήτησης.

  Λες Λάμπρο:
  > > Ένας φασίστας, είναι σε όλα του φασίστας, κι ένας αριστερός, οφείλει να είναι στην πράξη αυτό που λέει, αλλιώς δεν είναι αριστερός.

  Άρα, αν κάνεις ένα πράγμα φασιστικά, είσαι φασίστας. Λογικό, γιατί ένα αρκεί για να δείξεις ότι μπορείς να είσαι φασίστας.

  Αλλά με την ίδια λογική, δε θα ‘πρεπε κι αν κάνεις έστω κι ένα πράγμα αριστερά, να είσαι αριστερός;

  Βέβαια, ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι. Το ένα αριστερό πράγμα μπορεί να είναι αριστερή αμπελοφιλοσοφία του καναπέως, και φυσικά αυτό δε σε κάνει αριστερό (ούτε η δημοκρατική αμπελοφιλοσοφία δημοκράτη).

  Παραμένει όμως η διαπίστωση ότι με άλλα κριτήρια κρίνεται ο ένας και με άλλα ο άλλος.

  Να δεχτούμε τουλάχιστον ότι φασιστική αμπελοφιλοσοφία καναπέως δεν αρκεί να σε βγάλει φασίστα;

 295. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  295 – Το όλα δεν είναι ένα Πέπε, μίλησα συγκεκριμένα, ολίγον έγκυος δεν υπάρχει.
  Δεν μπορείς να λογίζεσαι αριστερός, και να χρησιμοποιείς φασιστικές πρακτικές σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου, όχι; για μένα ναί.

 296. Πέπε said

  Πώς δεν υπάρχει ολίγον έγκυος;

  Τα κάνω όλα δημοκρατικά και αριστερά εκτός από ένα, ότι (λ.χ.) βαράω τα παιδιά μου. Γι’ αυτό τον λόγο, και μόνο, είμαι φασίστας. Το ένα κάνει για όλα.

  Αυτό δε λες;

 297. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποιος εξομοίωνε, να δείτε, τους σοσιαλιστές με τους ναζιστές στη δεκαετία του ’30, μιλώντας για σοσιαλφασισμό; Ο Στάλιν, ε; Ώσπου πήραν την εξουσία οι ναζιστές και οι βλακώδεις όσο και προβοκατόρικες εξομοιώσεις σαρώθηκαν απ’ τη φρικτή πραγματικότητα. Αλλά πότε διδαχτήκαμε από την ιστορία, για να διδαχτούμε και τώρα;

 298. sarant said

  298 Για να λέμε την αλήθεια, πάντως, αφενός και οι σοσιαλιστές εξομοίωναν τους ναζιστές με τους κομμουνιστές, και αφετέρου ο Στάλιν από ένα σημείο και μετά (αργά, συμφωνώ) έσπρωξε για λαϊκα μέτωπα.

 299. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  297 – Όχι, το συγκεκριμένο παράδειγμα της βίας στα παιδιά από τους γονείς, που είναι διαδεδομένη παγκοσμίως εδώ και αιώνες, το έφερα για να δείξω πως όταν λειτουργείς σαν φασίστας απέναντι σε ένα ανίσχυρο και εξαρτημένο από σένα παιδί, είσαι εν δυνάμει φασίστας, κι αναλόγως των συνθηκών, αν βρεθείς σε ανάλογη θέση ισχύος, θα συμπεριφερθείς το ίδιο. Υπάρχουν χιλιάδες ιστορικά παραδείγματα, όπως και καθημερινά, σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είσαι αριστερός. Κάνε τώρα την αναγωγή σε συγκεκριμένους ανθρώπους, σύγκρινε τις ενέργειές τους, και βγάλε συμπέρασμα πόσο αριστεροί είναι, και πόσο διαφέρουν από τους δεξιούς, γιατί αυτό λέω στο 290, ασχέτως αν μερικοί διαβάζουν ό,τι θέλουν, και τα βλέπουν όλα ίδια.

 300. Pedis said

  # 298 – 299 – έτσι είναι νικοκύρη

  # 288- Μιχάλη, σου άρεσε το άρθρο για τον Ράδερφορντ;

  «Rutherford’s students all stood upon his shoulders when it came to making deep discoveries about the universe using simple approaches. Other researchers also followed suit. The Davisson-Germer experiment, the discovery of nuclear fission and the Pound-Rebka experiment are but three instances of the triumph of simple, small science. »

  Πού βρίσκεται το εκπληκτικό, το στοιχείο του θαυμασμού; Δεν καταλαβαίνω. Έτσι ήταν στην εποχή τους. Μέχρι μερικά kev άντε mev δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερες και συνθετότερες πειραματικές διατάξεις.

  “All science is either physics or stamp collecting.”

  “The energy produced by the breaking down of the atom is a very poor kind of thing. Anyone who expects a source of power from the transformation of these atoms is talking moonshine.”

 301. Pedis said

  # 276 – Τώρα σε είδα Ιάκωβε. Δεν κατάλαβα σε τι διαφωνείς και πώς αλλά δεν πειράζει.
  σ
  Εγώ χρησιμοποίησα την αναλογία μεταξύ Προέδρου των ΗΠΑ και του Πάπα με το σκοπό να φωτίσει ιδιαίτερα την πλευρά τού ότι αμφότεροι είναι επιλεγμένοι και εγκεκριμένοι από την ελιτ που θα εκπροσωπήσουν, έχουν, δε, το απαραίτητο cursus honorum ώστε να παρέχεται η εγγύηση ότι ΔΕΝ θα επιφέρουν καμιά αλλαγή στο σύστημα εξουσίας που θα διαχειριστούν. Αν, δε, το θελήσουν, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος διαθέτει ή μπορεί να βρει στα πλαίσια της εφικτής, παραδοσιακά αποδεκτής, άσκησης της εξουσίας του τα κατάλληλα μέσα να το επιχειρήσει. Αυτό.

 302. Γιάννης Κουβάτσος said

  299. Αργά, όντως. Ενώ ο Τρότσκι εγκαίρως είχε αντιταχτεί και είχε καταγγείλει αυτή την εξομοίωση και είχε προτείνει τη σύμπτυξη λαϊκού μετώπου. Και, όπως και να ‘χει, η ιστορία απέδειξε ότι πράγματι σταλινισμός και ναζισμός έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

 303. αγάπες λάθρες said

  Εκείνη την εποχή έλεγαν, κομμουνιστές και ναζιστές είναι αδέλφια εξ αίματος. (Μη ρωτάς πιανού αίματος)

 304. Παναγιώτης Κ. said

  @303. Γιάννη, σύμπηξη ήθελες να γράψεις και… παρασύρθηκες. Έτσι δεν είναι; 🙂

 305. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τώρα που το λες, το συνειδητοποιώ, Παναγιώτη. Μεζεδάκι, ε; 😊

 306. sarant said

  288 Μιχαλη, χτες το βράδυ σε μια παρέα ήταν ένας από το Μπολτσάνο (αν και όχι από την πόλη), που ΔΕΝ ήξερε ότι υπάρχει θεώρημα Μπολτσάνο.

  Όπως του είπα, όταν ήμουν φοιτητής το ήξερα και το χρησιμοποιούσα. Και όταν με ρώτησε η κόρη μου που διάβαζε για τις Πανελλήνιες, αν ξέρω το Μπολτσάνο της απάντησα διπλωματικά ότι ειναι μια πανέμορφη πόλη στο ιταλικό Τιρόλο.

 307. Ριβαλντίνιο said

  Και οι ναζιάρηδες έβλεπαν (αρχικά μάλλον) με καλύτερο μάτι τους κομμουνιστές από τους καπιταλιστές.

  Οπως έγραψε στο περιοδικό «Εθνικοσοσιαλιστικά οράμματα» («Nationalsozialistische Briefe»), τον Οκτώβριο του 1925, ο μπολσεβικισμός ήταν η κληρονομιά του ρωσικού εθνικισμού. «Κανένας τσάρος δεν κατάλαβε τόσο καλά τον ψυχισμό του ρωσικού λαού όσο ο Λένιν, ο οποίος, σε αντίθεση με τους Γερμανούς κομμουνιστές, δεν είναι διεθνιστής μαρξιστής». «Ο Λένιν», συνέχισε ο Γκαίμπελς, «θυσίασε τον Μαρξ και έδωσε ως αντάλλαγμα την ελευθερία στη Ρωσία. Αυτοί (α.α. :οι Γερμανοί κομμουνιστές) θέλουν να προαφέρουν την ελευθερία της Γερμανίας στον Μαρξ» (βλ. Nationalsozialistische Briefe, 25/10/1925).(Ιάκωβος Χονδροματίδης, Γκέμπελς, σελ. 12)

  και

  Lenin is the greatest man, second only to Hitler, and that the difference between Communism and the Hitler faith is very slight.
  The New York Times, “Hitlerite Riot in Berlin: Beer Glasses Fly When Speaker Compares Hitler to Lenin,” November 28, 1925 (Goebbels’ speech Nov. 27, 1925)

  https://en.wikiquote.org/wiki/Joseph_Goebbels

 308. Παναγιώτης Κ. said

  @307. «Το ήξερα και το χρησιμοποιούσα» .
  Είναι αγαπημένο θεώρημα για τους μαθητές γιατί οι λύσεις των ασκήσεων που αντιμετωπίζονται με την βοήθειά του,
  φορμάρονται εύκολα. Υπάρχει «μεθοδολογία» όπως επεκράτησε να λένε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι.
  Το θυμάσαι; Λέει κάτι απλό και συγχρόνως αυτονόητο. Αν η γραφική παράσταση μιας συνάρτησης (συνεχούς σε ένα κλειστό διάστημα) «ξεκινάει» από κάποιο σημείο πάνω (αντ. κάτω) από τον χ΄χ και καταλήγει σε κάποιο σημείο κάτω (αντ. πάνω) τότε οπωσδήποτε θα τμήσει τον χ΄χ.
  Ενώ λοιπόν είναι απλό και αυτονόητο όπως συνήθως συμβαίνει στα Μαθηματικά για πολλά…αυτονόητα, η απόδειξη του ίδιου του θεωρήματος είναι ζόρικη. ( Όχι δεν την κάνουμε στο σχολείο και οι των θετικών επιστημών πλην μαθηματικών δεν την κάνετε ούτε στο πανεπιστήμιο έστω και αν κάνετε πολλά Μαθηματικά )
  Σημ1: Όπου αντ. διάβαζε αντιστοίχως.
  Σημ2. Τα Μαθηματικά, και ας είναι πληθυντικός αριθμός, τα γράφουμε πάντα με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα για να αποφύγουμε την σύγχυση που ενδεχομένως προκύψει στην γενική του πληθυντικού. Έτσι λοιπόν, των μαθηματικών, εννοούμε τους μαθηματικούς ενώ των Μαθηματικών εννοούμε την επιστήμη.

 309. Pedis said

  # 303 – Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι; Κάνα σχετικό κείμενο;

 310. Γιάννης Κουβάτσος said

  310: https://www.marxists.org/archive/trotsky/germany/1931/311208.htm

 311. Pedis said

  # 311 – Ε μπράβο. Άλλο τα λαικά μέτωπα (συμμαχίες με όλες τις αντιφασιστικές δυνάμεις και τους σοσιαλδημοκράτες > 1934) και αρκούντως διαφορετικό αυτό που προτείνει ο Τρ. Το μόνο κοινό σημείο, αν θες, είναι να μην διασπάται ο διάλογος και η επαφή με το SPD ώστε να διατηρείται η επαφή με τους εργάτες και τις οργανώσεις τους με σκοπό την αντιμετώπιση ου φασισμού και

  «The program of action must be strictly practical, strictly objective, to the point, without any of those artificial “claims,” without any reservations, so that every average Social Democratic worker can say to himself. what the Communists propose is completely indispensable for the struggle against fascism. On this basis, we must pull the Social Democratic workers along with us by our example, and criticize their leaders who will inevitably serve as a check and a brake. Only in this way is victory possible.»

  Μιλάμε για διαφορετικά πλαίσια. Τέλος πάντων, λεπτομέρειες.

 312. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όπως και να ‘χει και πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, φαίνεται και εδώ η οξύνοια και η διορατικότητα του Τρότσκι, σε αντιδιαστολή προς τη χοντροκεφαλιά και την κουτοπονηριά του Γεωργιανού χασάπη.

 313. ΣΠ said

  307, 309
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82#.CE.98.CE.B5.CF.8E.CF.81.CE.B7.CE.BC.CE.B1_Bolzano

 314. Pedis said

  Κοίτα Γιάννη, το ’25, το ’28, το ’31 δεν ήταν μόνος του ο Στάλιν που αποφάσιζε.

 315. Pedis

  μαζί δεν αναζητούσαμε τρόπους άκοπου πλουτιζμού;

  http://www.enikos.gr/society/411745,Pwloyn-yeytikoys-xartes-gia-my8ikoys-8hsayroys-se-perioxes-ths-Hpeiroy.html

 316. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς όχι, αλλά επικράτησε, η εξουσία του ήταν προσωποπαγής και απόλυτη, έκανε όσα έκανε, και έμεινε δυσώνυμος στην ιστορία. Ο Τρότσκι μπορεί να αποδεικνυόταν φονικότερος, όπως στην Κροστάνδη, αλλά, ευτυχώς για την υστεροφημία του, έφυγε νωρίς (και από την εξουσία και από τη ζωή).

 317. Pedis said

  # 317 – καλά, μιλούσαμε για το ’25 (δεν το είπαμε αλλά εκεί γύρω πέφτει η ιδέα του σοσιαλφασισμού), το ’31, το ’33 και το 35 με τα λαικά μέτωπα και σου έδειξα ότι ο Τρότσκι δεν έκανε λόγο για λαικά μέτωπα, όπως ισχυρίστηκες πιο πάνω για να καταδείξεις εντονότερα και σε αντιδιαστολή … το σφάλμα του Στάλιν, που τότε δεν είχε την εξουσία που του αποδίδεται αργότερα.

  Τέλος πάντων, λίγο ενδιαφέρεουν όλες αυτές οι λεπτομέρειες, αλλά μην τα κάνουμε όλα τα φαγητά την ίδια σαλάτα. Δεν τρώγεται.

  # 316 – Σκύλε, είπαμε να γίνει τίμια η δουλειά τουτεστιν και ισοδυνάμως, συμφώνως με το νόμο. 🙂

 318. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως αυτή η ρώσικη σαλάτα δεν τρωγόταν με τίποτα.

 319. Ιάκωβος said

  Καλό μήνα Νίκο,
  καλό μήνα σε όλους

  302, Pedis

  Δεν διαφωνώ, υπογραμίζω τον καραγκιοζίστικο ρόλο του Πρόεδρου, που όσο πάει γίνεται πιο σκιώδης.
  Νομίζω ότι ο Αμερικάνος Πρόεδρος μπορεί να είναι πιο χαζός από τον Πάπα γιατί πρέπει να παίξει και το ρόλο του παλιάτσου για να τον ψηφίσουν οι περίφημες μάζες, πράγμα που ο Πάπας δεν το χρειάζεται. Ένα ύφος καλοκάγαθο και πατρικό να παίρνει αρκεί. Αυτό το μαθαίνουν όλοι οι παπάδες, έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να έχει όμως άλλα πολιτικά προσόντα.

  Η αλήθεια είναι ότι η αστική δημοκρατία έχει ένα μεγάλο κουσούρι, που τα παλιά καθεστώτα δεν το είχαν. Τα αυταρχικά καθεστώτα δεν απαιτούσαν από το λαό να είναι βλάκας, αρκούσε να είναι αδύνατος. Στη σύγχρονη αστική δημοκρατία, για να δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους την έγκρισή για να τους γδάρουν οι πλούσιοι, πρέπει πρώτα να αποβλακωθούν μαζικά. Το αναλαμβάνουν οι κανάλες αυτό και οι φυλάδες. *

  Γιαυτό, τα ΜΜΕ, ειδικά τα κανάλια δεν πρέπει να είναι ιδιωτικά και μάλιστα θεωρώ ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν συνταγματικά σαν η Τέταρτη εξουσία, δίπλα στις Τρείς διακεκριμένες και να λειτουργεί βάσει κανόνων Δημόσιου Δίκαιου. Να περάσει με άλλα λόγια στα χέρια του λαού, όπως είναι (θεωρητικά) η Νομοθετική Εξουσία. Όπως είναι τώρα η άτυπη τέταρτη εξουσία υπονομεύει και καταργεί το κύρος των άλλων τριών.

 320. Ιάκωβος said

  Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο, η Αμερικανική κοινωνία, στο εσωτερικό της χώρας δηλαδή,αντίθετα από άλλες κοινωνίες,πχ τη Σοβιετική, προχώρησε από το Α στο Β, και συχνά ο Πρόεδρος πήρε πιο προοδευτικές θέσεις από μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Πχ ο Κένεντυ και ο Τζόνσον με τα δικαιώματα των μαύρων ή οι Κλίντον με τους ΛΓΒΤ.

  Η Σοβιετική κοινωνία, χωρίς παλιότερη αστικοδημοκρατική παράδοση, χωρίς την κατοχύρωση των αστικών ελευθεριών του πολίτη και με ένα απαίσιο αστυνομικό κράτος δεν μπόρεσε να εξελιχτεί, έχασε τους χυμούς της, ξεράθηκε και σωριάστηκε κάτω όλη μαζί.

  Η Κίνα πάλι είναι άλλου παπά ή μάλλον άλλου Κομφούκιου ευαγγέλιο. Κάτω από τις κόκκινες σημαίες έγινε ο παράδεισος των καπιταλιστών. Ανάπτυξη Άγριας Δύσης με απουσία συνδικαλισμού, ελευθεροτυπίας και των άλλων αστικών ελευθεριών.

 321. Ιάκωβος said

  Pedis said

  το ’25, το ’28, το ’31 δεν ήταν μόνος του ο Στάλιν που αποφάσιζε.

  Αν έχεις δει ή έχεις διαβάσει το Ριχάρδο τον 3ο, εκεί περιγράφει εναργέστατα, πως ο Στάλιν ανέβηκε στην εξουσία του κόμματος. Πως προσεταιρίστηκε διαδοχικά τους πρόσκαιρους συμμάχους του για να φάει τους εχθρούς του, και μετά, πως έφαγε τους συμμάχους του έναν έναν για να μείνει μόνος στην εξουσία.
  Είναι πάτερν αυτό,( γιαυτό το είδε ο Σέξπιρ) είτε μιλάμε για παλιό βασιλιά, είτε για δικτάτορα, είτε για είτε για ΓΓ του ΚΚΣΕ, είτε για τους Βοργίες. Αυτό κάνει ο πολιτικός σε βίαιες εποχές, σε συνθήκες ανελευθερίας και όταν ο λαός δεν παίζει κανέναν ρόλο. Αλλιώς τον εκείνον οι άλλοι.

  Αυτή η πολιτική ικανότητα και η αναλγησία του Στάλιν φάνηκε χρήσιμη στο να κρατηθεί στην εξουσία πάνω σε ένα σύστημα αποτυχημένο και χρεωκοπημένο, αλλά και να πεθάνει στο κρεβάτι του, πράγμα που άλλοι δικτάτορες δεν το πέτυχαν, τους κρέμασαν ανάποδα.

  Ίσως επίσης του ήταν χρήσιμη, αν όχι στον Πόλεμο, τουλάχιστον στο μοίρασμα του κόσμου

 322. Pedis said

  # 321 – Ιάκωβε, δεν σοβαρολογείς; Ποιος είναι ο προοδευτικός, ο Τζόνσον; Για ποιους μαύρους, μετά από διακόσια χρόνια «δημοκρατίας» και τόσο αίμα και καταπίεση; (Σήμερα να φάγαν μπαμπέσικα κάνα μαύρο;)
  Αυτός που κλιμάκωσε τον πόλεμο στο Βιετνάμ; Τι στο καλό γράφεις;

 323. Ιάκωβος said

  Αλλιώς τον τρώνε εκείνον οι άλλοι.

 324. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως, χωρίς τις ανοήτως απαξιούμενες αστικές ελευθερίες, τα πάντα ξεραίνονται, Ιάκωβε. Και μιλάμε για ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αγώνες, δεν παραχωρήθηκαν αναίμακτα και μεγαλόψυχα από τις άρχουσες τάξεις. Οι δημοκράτες αριστεροί τις εκτιμούν απεριόριστα, οι άλλοι αριστεροί (πώς να τους ονομάσω, χωρίς να παρεξηγηθώ;), τις απαξιώνουν και τις χαρίζουν στον καπιταλισμό. Παρόλο που τις απολαμβάνουν αφειδώς και, συχνά, καθ’ υπερβολή και απερίσκεπτα στις δυτικές κοινωνίες.

 325. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απαξιωμένες, διορθώνω.

 326. Ιάκωβος said

  323,
  Αναφέρομαι στο εσωτερικό.
  Σε πληροφορώ, οτι ο Tζόνσον σε σχέση με τους σημερινούς Αμερικάνους ήταν αριστερός. Η κεντρο-αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος. Πάντα, αν ήταν να περάσει κάποιον νόμο, έλεγε «Clear it with Σydney» τον αρχηγό των συνδικάτων. Ήθελε να μοιάσει στον Ρούσβελτ. Τότε, και τα δύο κόμματα δρούσαν στον απόηχο της μεταπολεμικής συναίνεσης στο New Deal.

  Άλλωστε, όταν στο νότο λυντσάρανε τους μαύρους, o Τζόνσον υπέγραψε την καταδίκη του φυλετικού διαχωρισμού και το κράτος την επέβαλλε. Φυσικά κάτω από την πίεση του κινήματος των Πολιτικών Ελευθεριών και της εξέγερσης των Μαύρων.

  Τίποτα δε γίνεται χωρίς εξέγερση.Είχα δει την ταινία Μιλκ, και μου έκανε εντύπωση κάτι που δε γνωρίζαμε στην ορθόδοξη Ελλάδα, ότι κι αυτά τα δικαιώματα των LGBT, κατοχυρώθηκαν με εξεγέρσεις και αίμα.Αλλά κατοχυρώθηκαν.

  Πάντως,εδώ συγκρίνουμε αστικά καθεστώτα τώρα, όχι ένα καθεστώς με μια ιδανική κοινωνία.

  Αν πάλι συγκρίνουμε την Αμερική με τη σημερινή Ρωσία, οι θεσμοί στη μία και την άλλη, αλλά και ο κόσμος, είναι η μέρα με τη νύχτα. Στη Ρωσία τους γκέι, τους δέρνουν, τους περιλούζουν με κάτουρα, τους βγάζουν στο ΥΤ και η αστυνομία τίποτα. Ακόμα και μετά τα γκουλάγκ, η Ρωσία έχει τις χειρότερες φυλακές της Ευρώπης βρίσκονται στη Σιβηρία.

  Πως μετά από 70 χρόνια σοσιαλισμό, οι Ρώσοι είναι τέτοια αρκούδια;

 327. 327

 328. Ιάκωβος said

  328,
  Χα, χα…Έχει και τα καλά η Ρωσία, δε λέω…

 329. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ίσως επειδή ήταν ιδιότυπος «σοσιαλισμός» τσαρικού τύπου, Ιάκωβε. 😊

 330. cronopiusa said

  Les USA, le clown, et la furie

 331. spiral architect said

  Σταλινισμός, ναζισμός και ανιστόρητες συγκρίσεις. 👍

 332. Pedis said

  # 327 – Ιάκωβε, άστη ρώσικη σαλάτα που δεν του αρέσει και του Γιάννη, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να τη σερβίρει.

  Έκανες αναφορά σε προοδευτικούς προέδρους, όπως τον Τζόνσον, αναφερόσουν στην εσωτερική πολιτική, εντάξει, (χρειάστηκε μια δεκαετία έντονων αιματηρών αγώνων, λυντσαρισμάτων και διακόσια χρόνια συνταγματικής καταπίεσης για το τόσο μεγάλο βήμα του προοδευτικού προέδρου και σε μια εποχή πλανητικών ανακατατάξεων που είπαν να σιάξουν τη βιτρίνα) αλλά στο εξωτερικό … ας μην τα συζητάμε.
  Πολεμοκάπηλος όπως οι υπόλοιποι, αλλά προοδευτικός, έτσι;

  Είπες και για τον Κένεντυ ότι ήταν προοδευτικός. ΟΚ, έζησε λίγο ως πρόεδρος, αλλά τι το προοδευτικό επιχείρησε; Την αποστολή των αμερικάνων συμβούλων στο Βιετνάμ, την απόβαση στον κόλπο των χοίρων; Κάνα άλλο μέτρο;
  Την εντατικοποίηση του ψυχρού πολέμου;

  (A, υπό την προεδρία του διαγνώστηκε, με έξωθεν πίεση, όπως πάντα, και λόγω εθνικιστικής υστερίας εξαιτίας της ντροπής, η σαθρότατη κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος των ΗΠΑ. Δακήρυξε τη λήψη μέτρων. Δεν έγινε τίποτα, φυσικά. Μα μπορεί και να τον πρόλαβε κι η σφαίρα. Α προπό έχεις υπόψη σου τις συγκριτικές μελέτες μεταξύ του σοβιετικού και του αμερικανικού συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης που θορύβησαν τον μέχρι τότε ανήξερο πρόεδρο που θα έδινε λύσεις …; )

  Κάναν άλλο παράδειγμα, όχι προοδευτικού με την ευρωπαική έννοια, αλλά μεταρρυθμιστή προέδρου, δηλ. που μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με μεγάλα συμφέροντα ακόμη κι αν υποστήριζε ή υποστηριζόταν από άλλα μεγάλα συμφέροντα (με εξαίρεση του Λίνκολν και τον Ρούζβελτ) γνωρίζεις να μας περιγράψεις;

  # 332 – Ναι, ιστορίες για αρκούδες.

 333. Ιάκωβος said

  Σπιραλ,
  με το Χίτλερ δεν μπορεί να συγκριθεί τίποτα. Το άτομο ούτε καν πολιτικός δεν ήταν, από ένα σημείο και πέρα. Επρόκειτο για έναν κατά συρροήν δολοφόνο.

  Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Στάλιν ή ο Μάο μπορεί να είναι σήμερα ινδάλματα και τα πολιτικά καθεστώτα τους κάτι που αξίζει τον κόπο να τα υπερασπίζεται κανείς, τουλάχιστον αν είναι λογικός άνθρωπος…

  Το βασικό ζήτημα, πάντως, που θα έπρεπε να απαντηθεί (αν δεν ήταν Σαββατόβραδο 🙂 )είναι το αν η Σοβιετική ένωση υπήρξε μια δικτατορία του προλεταριάτου ή μια δικτατορία ενός ανθρώπου στο όνομα του προλεταριάτου επί του προλεταριάτου.

  Νομίζω ότι η Ιστορία έχει αποφανθεί.

 334. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, ναι, ό,τι ξεφεύγει από τα καλούπια του δόγματος και της ανάλογης ερμηνείας της ιστορίας αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας είναι ρώσικη σαλάτα. Το ‘χα ξεχάσει αυτό, λες και δεν παρευρέθηκα ποτέ σε φοιτητικό αμφιθέατρο. Πολιτική σκέψη ένα-δύο, εν-δυο. Σαν παρέλαση στην Κόκκινη πλατεία.

 335. Pedis said

  # 335 – Καλά, μην παρεγηγείσαι, όταν πετάς μια κοτσάνα, με όλο το θάρρος, για τα λαικά μέτωπα που είχε προτείνει, είπες, ο Τρότσκι πολύ πριν τον Στάλιν ή την άλλη (#299, 301) και που σε διόρθωσε ευγενικώς ο Νικοκύρης, δεν τις μαζεύεις με πικαρίσματα «οι άλλοι αριστεροί (πώς να τους ονομάσω, χωρίς να παρεξηγηθώ;)», και με εισαγγελικές κατακεραυνωτικές αγορεύσεις σε σενάριο Φώσκολου; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

  Μας τα είπες χοντρά σ’ αυτό το νήμα. Κάλμα.

 336. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι ο Στάλιν, Ιάκωβε, σίριαλ κίλερ ήταν. Πέντε εκατομμύρια νεκροί στον λιμό του ’30-’33, ένα εκατομμύριο θύματα της περιόδου του «μεγάλου τρόμου», δύο με τρία εκατομμύρια θάνατοι στα γκουλάγκ, η σφαγή στο δάσος του Κατίν και τόσα άλλα, έργο σίριαλ κίλερ δεν είναι; Ο Τεντ Μπάντι και ο Ζόντιακ είναι μπουγαδοκλέφτες μπροστά σε τέτοιον εγκληματία.

 337. skom said

  @307
  Το θεώρημα Μπολτσάνο έχει πάρει το όνομα του από έναν άνθρωπο, τον Μπερναρντ Μπολτσανο https://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Bolzano . Απο ότι βλέπω ήταν λέει γερμανόφωνος από την Βοημία, δηλαδή ανήκε στην γερμανική μειονότητα.

  @309
  Και απ’ ότι θυμάμαι η απόδειξη του δεν είναι και τόσο απροσπέλαστη. Κοίταξα εδώ https://www.amazon.de/Lehrbuch-Analysis-Teil-Harro-Heuser/dp/3519622335#reader_3519622335 και την είδα να είναι 7 γραμμές.

 338. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν τα έλεγες κι εσύ ευγενικά σαν τον Νικοκύρη, και όχι με ειρωνείες και το υφάκι του ειδήμονα που συνηθίζεις, δεν θα ξέφευγα κι εγώ. Κάλμα λοιπόν κι οι δυο.

 339. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  327 – «Στη Ρωσία τους γκέι, τους δέρνουν, τους περιλούζουν με κάτουρα, τους βγάζουν στο ΥΤ και η αστυνομία τίποτα.»
  Ενώ στις ΗΠΑ, τους μαύρους του έχουν μη βρέξει και μη στάξει, ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείρηση από την αστυνομία, και η δικαιοσύνη είναι αμείλικτη με τους λευκούς αστυνομικούς, αν κατά λάθος σκοτώσουν κανένα μαύρο, δις ισόβια τρώνε, άσε που μέχρι και μαύρο πρόεδρο έβγαλαν.

  » Ακόμα και μετά τα γκουλάγκ, η Ρωσία έχει τις χειρότερες φυλακές της Ευρώπης βρίσκονται στη Σιβηρία»
  Για τις αμερικανικές έχεις κάτι ακουστά; ξενοδοχεία 5 αστέρων και με μπάτλερ.
  Μήπως γνωρίζεις να μου πείς, ποιά χώρα στον κόσμο έχει τους περισσότερους κρατούμενους, και οι ιδιωτικές εταιρείες που τις διοικούν, βγάζουν τρελά λεφτά από την εκμετάλευσή τους;
  Με την CIA να εκτελεί συμβόλαια σε όλο τον κόσμο χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, και την NSA να παρακολουθεί ΟΛΟ τον κόσμο, είναι (να το πώ κομψά) αστείο να μιλούμε για χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
  Άλλο αμερόληπτη κρίση Ιάκωβε, κι άλλο γενικό ΑΝΤΙ. Γενικά το έχεις το ξεκίνημα στα πολιτικά θέματα που καταπιάνεσαι, αλλά μετά χάνεσαι, ειδικά με την ΕΣΣΔ και τον ΜΑΟ, οντότητες που έχουν χαθεί από το προσκήνιο πάνω από 25 χρόνια, και δεν επηρεάζουν κανέναν και τίποτα.

  Καμιά προτασούλα θα ρίξει κανείς, ή φοβάστε το φακέλωμα! 🙂

 340. sarant said

  309 Είπαμε, δεν θυμάμαι γρυ -κάποιος άλλος θα πρέπει να έλυσε αυτές τις ασκήσεις και να πήρε και καλό βαθμό (χημικός μηχανικός πέρασα, τότε ήταν η πρώτη σχολή στον κλάδο!)

  338 Ρε τι μαθαίνει κανείς! Ήμουν βέβαιος ότι προερχοταν από την πολη….!

 341. Pedis said

  # 339 – δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι ευγένειες όσο να συνεννοούμαστε (και να είμαστε βέβαιοι αν μιλάμε για το ίδιο θέμα ή όχι).

  Στα σοβαρά, τώρα, κι επειδή, όχι μόνο εσύ αλλά και ο Ιάκωβος, ό,τι και να γίνεται στον κόσμο, ό,τι και να συμβεί, συχνά-πυκνά κοιτάτε να το ζυγίζετε σε αντιστοιχία 1-1 με κάτι που έκανε ο Στάλιν, με τ’ άλλο του Μάο, χρησιμοποιώντας κουρτουάδικου στυλ γενικότητες (επί τη ευκαιρία, και δεν αναφέρομαι, απαραίτητα, σε σένα, το σημαντικότερο πρόβλημα αξιοπιστίας όσων επιχειρηματολογούν στη βάση της κουρτουάδας είναι ότι μετά από κάθε έκδοση της οφείλουν, για να είναι συνεπείς με την πηγή, να αυξάνουν τον αριθμό των θυμάτων …)

  σου συστήνω ένα βιβλίο που ενδέχεται να μην το έχεις υπόψην σου, διαφορετικό και στο στυλ και στην επιστημονική προσέγγιση (άσχετα αν πείθει 100% ή όχι) από τις νολτιάδες που κυκλοφορούν:
  (ξέχνα τι λέει στο εξώφυλλο)

  http://www.cambridge.org/it/academic/subjects/history/russian-and-east-european-history/terror-and-democracy-age-stalin-social-dynamics-repression?format=PB&isbn=9780521685092

 342. 307, 341,

  Τι μαθαίνει κανείς, ε: Ως και για το Μπολτσάνο Τιρόλο παίζει!

 343. 327,
  Από την δίκη για τον φόνο του Χάρβεϊ Μιλκ έχει μπει στην καθομιλουμένη η φράση Twinkie defense για να υποδηλώσει την υπεράσπιση κατηγορούμενου με επιχείρημα μάλλον απίθανο αλλά δύσκολο να καταριφθεί αυστηρά. Η ιστορία που έχει κυκλοφορήσει ευρέως είναι πως ο συνήγορος ισχυρίσθηκε ότι ο κατηγορούμενος λίγο-πολύ έπαθε κατάθλιψη ή και προσωρινή παράνοια από τα πολλά τουίνκις που έτρωγε μανιωδώς – άρα αθώος. Απ’ το Snopes μαθαίνω τώρα ότι η ιστορία είναι στο περίπου και με λεπτότερες πτυχές, αν και όχι μακριά.

  Επευκαιρία, τα τουίνκις, επειδή «δεν παθαίνουν ποτέ τίποτα» είχαν θαφτεί το 1999 μαζί με άλλα αντικείμενα σε χρονοκάψουλα που υποτίθεται θα ανοιγόταν στο μέλλον. Τα τουίνκις τα έβγαλαν σύντομα, λέει, «…because they could have attracted mice. (According to the New York Times, they were eaten by the White House Millennium Council staff.)

 344. Παναγιώτης Κ. said

  @325. Έτσι !

 345. Παναγιώτης Κ. said

  Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να λατρεύει γενικώς την επανάσταση. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι, νομίζω η συντριπτική πλειονότητα, που βάζουν πάνω από την επανάσταση τον άνθρωπο και που στο όνομα της επανάστασης δεν επιθυμούν τη θυσία του.
  Εκτός από τα βιβλία που εξιστορούν τα καθέκαστα αυτής της περιόδου έχουμε συγγενείς , ακριβέστερα είχαμε γιατί έχουν πεθάνει, και μας εξιστόρησαν πάρα πολλά μελανά σημεία για τότε που σε κάνουν να σκεφτείς ότι δεν πρόκειται για «υπερβασίες» αλλά για μεθοδευμένες κινήσεις.
  Στα δικά μου μάτια είναι φοβερό αυτό που συνέβη και που το περιγράψανε με την φράση » η επανάσταση τρώει τα παιδιά της».
  Δεν θέλω να έχω για τα πράγματα την οπτική του…κυνικού διπλωμάτη ή του κυνικού πολιτικού.
  Γενικά δεν θέλω κάποιος να επιδιώκει να με κάνει ευτυχισμένο χωρίς να του ζητήσω.

 346. Γς said

  340:

  >Ενώ στις ΗΠΑ, τους μαύρους του έχουν μη βρέξει και μη στάξει

  Ευγενέστατοι γενικώς.
  Θυμάμαι κάποτε που διαμαρτυρήθηκα για τη συμπεριφορά κάτι μπάτσων σε ένα επεισόδιο με μαύρους στις ΗΠΑ.
  Με πλησίασαν και μου φόρεσαν το ένα βραχιολάκι από τις χειροπέδες και το άλλο στο πόμολο της πόρτας ενός φορτηγού. Όταν τελείωσε η παράσταση με ξεκλείδωσαν…

 347. Παναγιώτης Κ. said

  @340. Δεν ξέρω ακριβώς τι εννοείς με την προτασούλα Λάμπρο. Προτασούλα για … επανάσταση;
  Να μερικά απλά και συγχρόνως ουσιώδη πράγματα.

  Το πρώτο και σημαντικότερο, η αποκάλυψη στον Ελληνικό πληθυσμό του οικονομικού παιγνίου που διαχρονικά παίζεται.Να αποκαλυφθεί η απάτη διαρκείας όπου κατά κανόνα αυτοί που δουλεύουν λιγότερο αμείβονται περισσότερο. Η αποκάλυψη θα επιδράσει στις συνειδήσεις και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Είμαι βέβαιος.
  Τα λόγια να τα συνοδεύουν αριθμοί και να μη χανόμαστε στις εκ του πονηρού γενικότητες.

  Το δεύτερο εξίσου σημαντικό να αναδειχθεί η έννοια του κοινού καλού ή του κοινού συμφέροντος για να θυμηθούμε και τον Θουκυδίδη. Άλλοι το κοινό καλό το λένε και πατριωτισμό.

  Τρίτο, να έχει ο κόσμος κοινωνική συμμετοχή. Ο Σύριζα για παράδειγμα, αν θέλει να ανακάμψει , ας κινητοποιήσει τα μέλη και τους οπαδούς του για πρακτικού τύπου ζητήματα στην κοινωνία που θα ξεκινούν από το καθάρισμα μιας παραλίας και τις διάφορες ασχήμιες που φανερώνουν ανοικοκύρευτους ανθρώπους, θα πιέζουν τους διαφόρους αφασικούς δήμους της χώρας που χορηγούν άδειες-με το αζημίωτο- στους διαφόρους επαγγελματίες και καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια, θα νοιαστούν για τα αχούρια που λέγονται πανεπιστήμια ώστε επιτέλους να μην είμαστε εμείς οι…πρωτοπόροι στο μη σεβασμό του δημόσιου χώρου.
  Μιλώ για τα μέλη και τους οπαδούς για να αποτελέσουν αυτοί την μαγιά και είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσει πολύ περισσότερος κόσμος.

 348. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, αγαπητέ Λάμπρο, δεν φοβόμαστε τη λογοκρισία, επειδή στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, δεν υπάρχει λογοκρισία και δεν τιμωρείται κανείς, όταν εκφράζει τις απόψεις του. Όπως δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι, έτσι δεν είναι και όλες οι χώρες ίδιες. Φαντάζεσαι, π.χ., τι θα πάθαινα εγώ, ένας δάσκαλος δημόσιου σχολείου, αν διέμενα στην Τουρκία και ασκούσα κριτική επώνυμα στον Ερντογάν και στον Τούρκο υπουργό Παιδείας;
  Δεν προτείνουμε, λοιπόν, λύσεις όχι από φόβο αλλά επειδή κατανοούμε ότι δεν βρισκόμαστε σε καφενείο (με κάνεις εμένα πρωθυπουργό για ένα εικοσιτετράωρο; ) ούτε σε ταξί, όπου κατεξοχήν λύνονται όλα τα προβλήματα. Σχολιάζουμε στου Σαραντάκου, όπου μας διαβάζουν σοβαροί και μορφωμένοι άνθρωποι και πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και πώς το λέμε. Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, τους καφενόβιους, τους ταρίφες και όσους ακόμα πιστεύουν ότι η λαϊκή επανάσταση (να τη, να τη πετιέται! ) θα λύσει όλα τα ζητήματα, οι υπόλοιποι στεκόμαστε αμήχανοι. Εγώ πάντως σίγουρα.
  Διάβασα, όμως, πρόσφατα το βιβλίο του Εντγκάρ Μορέν «Ο δρόμος για το μέλλον της ανθρωπότητας», που προτείνει κάποιες λύσεις. Όπως και να ‘χει, είναι πολύ ενδιαφέρον πόνημα.

 349. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  347 – Πάλι καλά να λές, φαντάζεσαι τι θα γινόταν, αν είχαν μάθει τι είχες κάνει με τις αδερφές τους; 🙂
  Kαλημέρα Γς.

 350. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  348 – Παναγιώτη με στενοχωρείς, αφού διαβάζεις τα σχόλιά μου, θα ξέρεις ότι δεν πιστεύω στις «λαϊκές» επαναστάσεις, ήταν είναι και θα είναι χειραγωγημένες από τους αστούς, και πάντα λειτουργούν προς ώφελός τους. Οι λαοί δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα απ΄αυτές, τα όποια λαϊκά οφέλη, προκύπτουν από την τεχνολογική εξέλιξη και την ανάγκη των κεφαλαιούχων ιδιοκτητών της, να κερδίσουν από απ΄αυτήν μοιράζοντας τα καλούδια της στους οικονομικούς τους σκλάβους, ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΕΙΩΤΟ πάντα, κάνοντάς τους ταυτόχρονα, εξαρτημένα υποχείρια.
  Προτάσεις εφικτής αντίδρασης από μέρους μας εννοώ, χωρίς να μπορεί το σύστημα να κάνει κάτι για να την σταματήσει, και φυσικά ΑΝΑΙΜΑΚΤΕΣ. Είναι αυτό που έχω ονομάσει, ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ό,τι κάνουν οι πλούσιοι δηλαδή, κι έχω κάνει αρκετές προτάσεις, τις οποίες προσωπικά εφαρμόζω, και λόγο εμπειρικού αποτελέσματος, ξέρω πως είναι σωστές και λειτουργούν, αλλά εκτός από μένα και τα παιδιά μου, δεν έχουν τύχει καμία αποδοχή από κανέναν άλλον.
  Καλή είναι η συζήτηση, διαδικτυακή και μη, για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ακόμα και οι διάφορες αντιπαραθέσεις, αλλά χωρίς εφικτές προτάσεις για το πώς θα αντιδράσουμε χωρίς να σκοτωθούμε σαν μαλάκες για μερικούς «επαναστάτες» που παίζουν το παιχνίδι της οικονομικής ελίτ, (που μετά από χρόνια θα παραδεχτούν, ΕΚΑΜΑΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ, χωρίς καμία συνέπεια γι΄αυτούς) δεν θα αλλάξουμε τίποτα, απλώς θα κλαίμε την οικονομική μοίρα μας, που για μερικούς εδώ και έξω είναι «καλή» για αρκετούς (έχουν δουλειά ή σύνταξη) υποφερτή, αλλά για μένα και τους άλλους ανέργους τρομακτική. Κι εντάξει, εγώ μετά από ρίσκο και σκληρή προσπάθεια, δημιούργησα κάποια προοπτική κι απέφυγα την καταστροφή, εκατομμύρια άλλοι, είναι απελπισμένοι, υποσιτίζονται αυτοί και τα παιδιά τους, άλλοι τρώνε σκουπίδια και πολλοί πεθαίνουν Παναγιώτη, και το χειρότερο; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ. Είναι σημείο των καιρών, αν δεν σε προβάλλουν τα ΜΜΑ, δεν υπάρχεις.
  Ε λοιπόν Παναγιώτη, τόσα χρόνια εδώ μέσα, εκτός από μένα δεν έχει κάνει κανείς έστω και μία εφικτή πρόταση αντίδρασης, αναλύσεις επι αναλύσεων, θεωρίες επι θεωριών, πολύ κο κο κο κι από αυγό ΤΙΠΟΤΑ.
  Όμως, αν δεν κάνετε εσείς οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι ερευνητές, κι οι επιστήμονες εφικτές προτάσεις, ποιός θα τις κάνει; ποιός με λαμβάνει υπόψιν εμένα; μέχρι τώρα ΚΑΝΕΙΣ, και σωστά.

  Αυτά που λές, είναι σωστά, αλλά δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα, και βέβαια είναι ένα θέμα η αποδοχή και η εφαρμογή τους.
  Για το πρώτο π.χ ποιός θα κάνει την αποκάλυψη; όπως λέω και πιο πάνω, εγώ που τα λέω (π.χ Ντόϋτσε μπανκ, παράγωγα, κλπ) εδώ και 4-5 χρόνια τώρα με αποδείξεις, εδώ δεν τα παίρνει κανείς στα σοβαρά αν δεν τα αγνοεί τελείως, κι έξω με κοιτάζουν όπως η αγελάδα το τραίνο που περνάει.
  Το δεύτερο μόνο στο σχολείο μπορεί να διδαχθεί, αλλά δεν έχουμε σχολεία και δασκάλους, ούτε μαθητές, παρά εκπαιδευτήρια, εκπαιδευτές, και εκπαιδευόμενους, που για τους γνωστούς λόγους, έχουν άλλο στόχο.
  Το τρίτο, είναι καθαρή ουτοπία, και γιατί έχει άμεση σχέση με το δεύτερο, και γιατί χρειάζεται η συμβολή της οικογενείας που όμως είναι παράγωγο του συστήματος (και του εκπαιδευτικού) και γιατί τα λαϊκά «αριστερά» κόμματα, εκτός του ότι δεν είναι τέτοια, είναι για τα πανηγύρια.
  Σκέψου κάτι πιο απλό και εύκολο και πρότεινέ το εδώ και στους γύρω σου, είμαι σίγουρος ότι μπορείς.
  Καλημέρα.

 351. αγάπες λάθρες said

  Αυτό το σύνδρομο «και εσείς κρεμάτε τους μαύρους» να το ψάξετε. Βρωμάει φασισμό.

 352. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  349 – Κοίτα Γιάννη, είχα αποφασίσει να μη συζητήσω ξανά μαζί σου για σοβαρά θμετα, γιατί δεν μπορώ να κάνω μαζί σου σοβαρή συζήτηση, όταν δεν προτείνεις κάτι, παρά μόνο ειρωνεύεσαι και προβάλλεις τις αντιαριστερές σου εμμονές. Ό,τι κι αν πεί κάποιος αριστερός για την υπάρχουσα κατάσταση, αντιπαραθέτεις τον Στάλιν και τα εγκλήματά του, χωρίς όμως να προτείνεις εσύ κάτι, έτσι δεν γίνεται εποικοδομητικός διάλογος, αλλά μια στείρα αντιπαράθεση, κι εμένα αυτή δεν με ενδιαφέρει. Στο είχα πεί και σε προηγούμενο νήμα, δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας, μπορούμε να συζητούμε άλλα θέματα και με χαμόγελο.
  Σου απαντώ, κυρίως για να σου δείξω ότι σε σέβομαι και δεν έχω κάτι προσωπικό εναντίον σου (ειδικά στο εκπαιδευτικό θέμα :)) αλλά αν δεν αλλάξεις τακτική, δεν θα ξανασυζητήσω μαζί σου σοβαρά.

  «Όπως δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι.»
  Οι πολιτικοί, όπως και οι εκπαιδευτικοί, σίγουρα δεν είναι όλοι ίδιοι, και ΠΟΤΕ δεν είπα το αντίθετο, ΟΜΩΣ και οι μέν και οι δε, υπηρετούν το ίδιο σύστημα τα τελευταία 200 χρόνια, και ουσιαστικά, δεν έχουν αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ (μην μπερδεύεσαι με την τεχνολογική εξέλιξη) προς ώφελος της μεσαίας και κατώτερης τάξης.
  Υπάρχουν καλοί και κακοί αστυνομικοί, δικαστές, παπάδες, κλπ, όλοι όμως, θελημένα ή αθέλητα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου οικονομικού συστήματος, εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ.

  «έτσι δεν είναι και όλες οι χώρες ίδιες»
  Όλες όμως, υπόκεινται στους νόμους των «αγορών» (ξέρεις ποιές είναι;) όλες είναι χρεωμένες, (σε ποιόν άραγε;) πλήν των πέντε του συμβουλίου ασφαλείας, ΚΑΜΙΑ άλλη δεν είναι ανεξαρτητη, και το μέλλον των λαών τους δεν το αποφασίζουν οι πολιτικοί τους, αλλά οι traders των κεφαλαιούχων.

  «Δεν προτείνουμε, λοιπόν, λύσεις όχι από φόβο αλλά επειδή κατανοούμε ότι δεν βρισκόμαστε σε καφενείο (με κάνεις εμένα πρωθυπουργό για ένα εικοσιτετράωρο; ) ούτε σε ταξί, όπου κατεξοχήν λύνονται όλα τα προβλήματα. Σχολιάζουμε στου Σαραντάκου, όπου μας διαβάζουν σοβαροί και μορφωμένοι άνθρωποι και πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και πώς το λέμε.
  Δεν προτείνετε λύσεις γιατί δεν έχετε και δεν ξέρετε, όσο για το «προσέχουμε τι λέμε και πώς το λέμε» και τα ηλεγραπτά μένουν (όσο το επιτρέπει ο μεγάλος αδελφός Νικοκύρης :)) ρίξε μιά ματιά τι έχετε πεί και τα ξαναλέμε.

  «Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, τους καφενόβιους, τους ταρίφες και όσους ακόμα πιστεύουν ότι η λαϊκή επανάσταση (να τη, να τη πετιέται! ) θα λύσει όλα τα ζητήματα, οι υπόλοιποι στεκόμαστε αμήχανοι. Εγώ πάντως σίγουρα.» ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ;

  «Διάβασα, όμως, πρόσφατα το βιβλίο του Εντγκάρ Μορέν «Ο δρόμος για το μέλλον της ανθρωπότητας», που προτείνει κάποιες λύσεις. Όπως και να ‘χει, είναι πολύ ενδιαφέρον πόνημα.»
  Όλα ενδιαφέροντα είναι, εσύ (κι όχι μόνο) γιατί δεν μπορείς (πιστεύω πως μπορείς) να προτείνεις κάτι ενδιαφέρον; αυτό είναι σοβαρό ζήτημα για μένα.
  Καλημέρα.

 353. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αντιαριστερές εμμονές, εγώ ο χρόνιος ψηφοφόρος της αριστεράς, λίγο δύσκολο. Έχω το κακό χούι, ξέρεις, να κάνω τον κόπο να ψηφίζω. Αντιολοκληρωτικές (αντιφασιστικές και αντισταλινικές) ναι. Αν και δεν τις θεωρώ εμμονές, τις θεωρώ καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη. Σταματάω εδώ, γιατί το κουράσαμε, κουραστήκαμε και κουράσαμε και τους άλλους. Απλώς, δεν μου αρέσει να μου κολλάνε ταμπέλες και μάλιστα με λανθασμένη εγχάραξη.

 354. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  354 – Κανείς δεν σου κολλάει ταμπέλες, μόνο τα γραπτά σου. Μπορεί να λές πως είσαι χρόνιος ψηφοφόρος της αριστεράς, (πού την είδες και την ψηφίζεις;) αλλά στο διαδίκτυο, κανείς δεν ξέρει πως είσαι σκύλος. 🙂

 355. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είμαι σκύλος, γιατί γράφω επώνυμα. Κι επειδή δεν ήρθα πρόσφατα από τον Άλφα του Κενταύρου, αλλά τα ‘χω τα χρονάκια μου, κι όλα σ’ αυτή τη χώρα, έχω αρκετούς γνωστούς και στο διαδίκτυο (κάποιους και στο ιστολόγιο αυτό), οπότε δεν τίθεται θέμα ταυτότητας. Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις τα σχόλιά μου, θα έβλεπες ότι έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Όσο για το αν αμφισβητείς την ύπαρξη αριστερών κομμάτων, ε, γι’ αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα, γούστα είναι αυτά. Εγώ βρίσκω και ψηφίζω.

 356. Ιάκωβος said

  344, Twinkie defense

  Ενδιαφέρον. Δεν ήξερα ούτε την περίπτωση, αλλά ούτε και τα γλυκά αυτά. Τελικά, είδα , οι ένορκοι απήλλαξαν το δράστη για τη δολοφονία πρώτου βαθμού.
  Ο θεσμός των ενόρκων, ενώ εκ πρώτης όψεως μοιάζει λαϊκός και αμεσοδημοκρατικός, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μεγάλη πηγή κακοδικίας. Οι ένορκοι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εντελώς προκατειλημμένοι και γενικά δεν έχουν ιδέα από δίκαιο.

 357. Ιάκωβος said

  337,346,342 κλπ

  Παιδιά, παιδιά μη βαράτε όλοι μαζί, ένας ένας.

  Οπότε. Γιάννη.
  Λες, Κι ο Στάλιν,σίριαλ κίλερ ήταν.
  Όχι. Υπάρχει διαφορά. Ο Χίτλερ ήταν ΜΟΝΟ σήριαλ κίλερ. Ότι έκανε, κυρίως αυτά με τους Εβραίους, δεν εξυπηρετούσε κάποιο πολιτικό σχέδιο, το έκανε μόνο και μόνο για τη χαρά που του έδιναν οι μαζικές δολοφονίες. Ειδικά στο τέλος του πολέμου, αν και έχανε, στερούσε δυνάμεις από το μέτωπο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του που ήταν να εξολοθρεύει Εβραίους. Στο τέλος στράφηκε και εναντίον των Γερμανών. «Αν δεν είναι ικανοί να υλοποιήσουν την ζούρλια μου, ας χαθούν».

  Ο Στάλιν, ο Μάο, ο Ναπολέων, ο Μεγαλέξαντρος, ο Ιουστινιανός, ο Μωάμεθ ο Πορθητής, οι Αμερικάνοι με τη Χιροσίμα, όλοι σφαγείς ήτανε. Με τη διαφορά ότι δρούσαν σαν πολιτικοί, τους αφορούσε η άσκηση εξουσίας ή ο πόλεμος και είχαν ο καθένας κάποιο όραμα, κάποιο στόχο. Κάποιου του βγήκε, κάποιου όχι.

  Η βία αν και δεν αρέσει στους ανθρώπους, είναι η μαμμή της ιστορίας,όπως είπε δε ξέρω ποιος.

  Αν ο Ροβεσπιέρος δεν είχε καρατομήσει χιλιάδες ένοχους και αθώους και αν δεν είχε βάλει και το δικό του κεφάλι στο ντορβά, ίσως να μην μπορούσαμε να μιλάμε τώρα εδώ. Και αν οι πολιορκητές της Ντρομπολιτσάς δεν είχαν κατασφάξει τους Τούρκους της πόλης, τις χανούμισσες και τους χιλιάδες εντελώς αθώους Εβραίους, ίσως να μην μιλάγαμε ελληνικά.

  Αντίθετα με αυτή την ας την πούμε αναγκαία βία, ο Χίτλερ έδρασε σαν ένας λυσσασμένος παρανοϊκός και αυτοκτονικός ψυχοπαθής κατά συρροήν δολοφόνος.

  Η βία, πάλι, του Στάλιν, πρέπει να δούμε εναντίον ποιανού ασκήθηκε και με τι αποτέλεσμα.

  Σίγουρα η σταλινική βία στήριξε το σοβιετικό καθεστώς. Ασκήθηκε από το λαό εναντίον των ταξικών εχθρών ; Όχι. Ο λαός δεν είχε καμία εξουσία. Η τρομοκρατία ασκήθηκε εναντίον του ίδιου του λαού και της εργατικής τάξης της Σοβιετικής Ένωσης, από ένα φριχτό αστυνομικό κομματικό κράτος. Οι πολίτες είχαν γίνει απολίτικοι και γιαυτό όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση, δε δάκρυσε κανείς, ούτε την υπερασπίστηκε καμία εργατική τάξη. Τώρα εκεί παρόλο που ο καπιταλισμός εκεί ενέσκηψε βαρύς, κανείς δε λέει να ξαναγυρίσουμε στο πολιτικό καθεστώς της Κα Γκε μπε.

  Και εδώ είναι η λυδία λίθος με την οποία ενδομύχως ο περισσότερος κόσμος κρίνει το ΚΚΕ:

  -Εδώ ρε σύντροφοι μετά τριάντα χρόνια και δεν έχετε πάρει πρέφα τι έγινε στο μπουρδέλο που ονομαζόταν ΕΣΣΔ, θα σας εμπιστευτούμε το δικό μας μπουρδέλο, το Ελληνικό;

 358. Γιάννης Κουβάτσος said

  358: Κι όλο αυτό το μακελειό έγινε λόγω της αναμφισβήτητης τρέλας ενός ανθρώπου;Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Νομίζω πως μόνο η εξόντωση των Τσιγγάνων οφείλεται σε αμιγώς ρατσιστικά κίνητρα. Οι Εβραίοι καταληστεύτηκαν από τους ναζί. Σ’ αυτό το βιβλίο βρήκα πειστικές απαντήσεις και για τον αντισημιτισμό του Χίτλερ και για τη συνέργεια μεγάλου μέρους του γερμανικού λαού στα ναζιστικά εγκλήματα:
  http://www.politeianet.gr/sygrafeas/aly-gotz-805

 359. Ιάκωβος said

  Με το Λάμπρο δυσκολεύομαι να μιλήσω πολιτικά, γιατί πρέπει να ορίσουμε από την αρχή μερικά πράματα, και αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο.

  Πχ Αναρωτιέται Τι διαφορά έχει ένας φασίστας που δέρνει τα παιδιά του, από έναν αριστερό που κάνει το ίδιο;

  Ότι ο φασίστας θα δείρει και θα μαχαιρώσει και το δικό σου παιδί, ας πούμε στο Πέραμα.

  Όμως, θα πρέπει να οριστεί τι σημαίνει αριστερός. Κατά τη γνώμη μου η λέξη αριστερά είναι μια σχετική έννοια, όχι απόλυτη, είναι δηλαδή σαν τη λέξη ελευθερία ή τη λέξη ευημερία.

  Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ Λάμπρε, μιλάς για τις οικονομικές ελιτ, υποστηρίζεις τους Ρώσους αρχικλεφταράδες.

  Ζητάς προτάσεις. Πέρασε μια και δεν την είδες:

  Η διάκριση των τριών εξουσιών μας τελείωσε. Οι διακριτές εξουσίες να γίνουν τέσσερεις και να περάσουν όλες στα χέρια του λαού.

  Η δημοκρατία επίσης δεν είναι απόλυτη έννοια. Είναι κάτι που κατακτιέται σιγά σιγά, με κινήματα και εξεγέρσεις. Από τις Διατάξεις της Οξφόρδης πριν εφτακόσια πενήντα χρόνια και της εξεγέρσεις των βαρόνων και τον Ντε Μονφόρ στην Αγγλία και τη Γαλλική επανάσταση, τη ψήφο στις γυναίκες κλπ,κλπ μέχρι σήμερα η σύγχρονη δημοκρατία διευρύνεται. Μιλάμε για μια μακρόχρονη πορεία.

  Προβλέπω οτι το επόμενο στάδιο θα είναι μια καθολική εξέγερση για να πάρει ο λαός την εξουσία στα μέσα μαζικής αποβλάκωσης, που παίζουν τον ίδιο ιδεολογικό ρόλο που έπαιζε η Εκκλησία το Μεσαίωνα. Με τη διαφορά, ότι η Εκκλησία τότε, άφηνε πιο πολλές χαραμάδες ελεύθερης σκέψης.Βέβαια σε καίγανε αμα λάχει. Σήμερα όμως φροντίζουν να παράγονται επικίνδυνοι άρα καύσιμοι πολιτικοί, οπότε…

  Τα ΜΜΕ και οι κανάλες και το δίκτυο, Θα οριστούν σαν η τέταρτη εξουσία η οποία θα λειτουργήσει σαν υποστηρικτική των άλλων τριών και όχι σαν ακυρωτική, όπως τώρα.

  Θα συμβεί κάποτε αυτό. Κάποια στιγμή, ο κόσμος θα μπουκάρει στα κανάλια και θα γίνει το έλα να δεις.
  Διότι δημοκρατία, με την πληροφορία να στην διυλίζει ο καπιτάλας, δεν νοείται. Από την άποψη της πολυφωνίας, παρόα τα είκοσι κανάλια, πρόκειται για ένα σύστημα πιο κοντινό στο μονοκομματικό μονοκούκι των καναλιών της ΕΣΣΔ.
  Λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε η του Ψυχάρη αρχή.

 360. αγάπες λάθρες said

  Και ο Στάλιν και ο Χίτλερ δρούσαν με πολιτικό σχέδιο και αυτό είναι που τους διακρίνει ως ομοίους. Να δημιουργήσουν τον νέο άνθρωπο στον τελευταίο αιώνα της χιλιετίας και τον νέο άνθρωπο στην νένα χιλιετία. Η διαφορά ήταν ότι διαφωνούσαν ποιους έπρεπε να σκοτώσουν για να γεννηθεί το νέο θεϊκό γένος. Οι ναζί έλεγε να σκοτώσουν τους Εβραίους, τους τσιγγάνους, τους υποδιέστερους σλάβους, τους ομοφιλόφιλους, τους μαυρομάλληδες και γενικά όλους με κριτήρια της καθαρής ράτσας. Ο Στάλιν και οι συναυτό καθάριζαν (εκτός από τους εβραίους και τσιγγάνους) τους διαφωνούντες, τους κουλάκους, τους πλούσιους και όλους που δεν έχουν τις σωστές ταξικές συνειδήσεις αλλά είναι πουλημένα τομάρια. Και οι δυο τους έχανε βγάλει ποσοστώσεις πόσους πρέπει να σκοτώσουν. 25+25+50. Ένα 25% από τον πληθυσμό θα σκοτωθεί άμεσα, 25% αργότερα στην δεύτερη φάση, το υπόλοιπο 50% μπορούν να το αντέξουν και να το αναμορφώσουν. Αυτά τα λίγα, διότι με πονά να σας βλέπω μπερδεμένους.

 361. Ιάκωβος said

  359: Κι όλο αυτό το μακελειό έγινε λόγω της αναμφισβήτητης τρέλας ενός ανθρώπου;

  Όχι βέβαια. Κατ’ οικονομίαν αναφερόμαστε στο Χίτλερ. Στην πραγματικότητα αν όλος ο Γερμανικός λαός, με πρώτη την εργατική τάξη, δεν ζουρλαινόταν από τη φτώχεια στην οποία τον έριξε η Αντάντ με τις επανορθώσεις, το κόμπλεξ του ηττημένου και τις ιδιαίτερες παραδόσεις τους, ο Αδόλφος θα ήταν ένας ακόμα Δελαπατρίδης.

  Αντίστοιχα, αν 400.000 Έλληνες δεν είχαν μεταμορφωθεί σε ναζιστές ή μάλλον δεν είχαν αφήσει τον τυφλωμένο φασίστα που διψάει για αίμα, να βγει από μέσα τους, δε θα μιλάγαμε τώρα για τον φον Μιχαλολιάκο…

 362. Ιάκωβος said

  361,Και οι δυο τους έχανε βγάλει ποσοστώσεις πόσους πρέπει να σκοτώσουν. 25+25+50.
  Που το γράφει αυτό;
  __________________

  Επιμένω, μεταξύ τους υπάρχει διαφορά. Για τον Ιστορικό βέβαια, όχι για το θύμα.

  Κατ’ αρχήν, υπάρχει στους αριθμούς μεγάλη διαφορά, αλλά το βασικό είναι άλλο:

  Το να καταργηθεί μία μορφή ιδιοκτησίας και η αντίστοιχη κοινωνική τάξη είναι ένα πολιτικό σχέδιο.
  Στη Γαλλική επανάσταση το σενάριο τους βγήκε. Ακόμα κι όταν ξαναγύρισαν οι βασιλιάδες πίσω στο Παρίσι,τη δεύτερη φορά, με τον Ορλεάνης, δεν γύρισαν σαν βασιλιάδες των φεουδαρχών. Αυτό πια είχε τελειώσει. Γύρισαν σα βασιλιάδες της νέας αστικής κυρίαρχης τάξης.

  Το να εξοντωθούν όμως εκατομμύρια άντρες, παιδιά, γυναίκες, ραβίνοι,γριές, ήταν ένα έγκλημα για το έγκλημα.

  Γι αυτό και περιμένω την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σα συμμορίας, ελπίζω να μην πέσουν στα μαλακά.

 363. 357, …Ο θεσμός των ενόρκων, ενώ εκ πρώτης όψεως μοιάζει λαϊκός και αμεσοδημοκρατικός, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μεγάλη πηγή κακοδικίας….

  Πράγματι, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεις εναλλακτική λύση.

  Για μείωση της προκατάληψης, οι δικηγόροι της κάθε πλευράς σε μία δίκη παίρνουν μια σχετικά σύντομη συνέντευξη από πιθανούς ενόρκους πριν από μια δίκη, έτσι ώστε αυτοί που θα επιλεγούν τελικά να είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές. Σε μια περίπτωση που είχα κληθεί (drunk driving) ο δικηγόρος της υπεράσπισης μού έκανε σχετικές ερωτήσεις για το πόσο μπορεί να εμπιστευθεί κανείς το μηχάνημα που κάνει αλκοτέστ στον οδηγό (που ήταν κατηγορούμενος). Τού εξήγησα ό,τι λίγα ήξερα, και τελικά με απάλλαξε των καθηκόντων μου ως ενόρκου.

  Το να παρουσιαστεί ένας πολίτης ως ένορκος στο δικαστήριο είναι υποχρεωτικό (με μερικές εξαιρέσεις, πχ για φοιτητές κλπ) και όχι χωρίς κόστος για τους ενόρκους, ιδίως αν η δίκη τραβήξει σε μάκρος.

  Προκατάληψη στους ενόρκους έχει αποτυπώσει το κλασικό To Kill a Mockingbird (Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια). Παραπλάνηση ενόρκων – με αποπροσανατολιστικά στατιστικά επιχειρήματα που είναι δύσκολο να αξιολογήσει ο ένορκος αν δεν έχει το κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο – έμεινε γνωστή από την πρώτη δίκη (criminal trial) του Ο-Τζέι Σίμψον, στην οποία αθωώθηκε. (Καθότι το βάρος της απόδειξης για την πολιτική αγωγή ήταν «beyond reasonable doubt». Στην δεύτερη δίκη (civil trial) όπου το βάρος της απόδειξης ήταν «preponderance of evidence» καταδικάστηκε.)

  Επευκαιρία, ας ρίξουν μια ματιά οι νομικοί του ιστολογίου για τυχόν ανακρίβειες.

 364. ΣΠ said

  364
  «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» είναι η ελληνική απόδοση του τίτλου του βιβλίου. Ο τίτλος της ταινίας στα ελληνικά ήταν Σκιές και Σιωπή.

 365. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκέψεις για την ομογενοποίηση,που συχνά παρατηρείται, για διάφορους λόγους και από διάφορες και διαφορετικές πλευρές, ιδεολογιών/καθεστώτων/ηγετών: Η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι ή που υπήρξε. Αλλά με το μυαλό και κυρίως τη σκευή εκείνου που κρίνει, δίνονται οι όποιες απαντήσεις και τοποθετήσεις. Άλλος εθελοτυφλεί από πονηριά άλλος από ηθελημένη,για κάποιο λόγο,άγνοια. Πάντως βλέπω εύκολη χρήση του όρου φασισμός σε ασήμαντες μεμονωμένες αποκλίσεις συμπεριφοράς καθημερινού ανθρώπου πράγμα που αλαφραίνει κατά τη γνώμη μου το κτηνώδες της πραγματικής φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής.
  Οι άνθρωποι ζούμε/σκεφτόμαστε/συμπεριφερόμαστε με τον άλφα ή βήτα τρόπο κι όσοι τουλάχιστον δεν έχουμε κομματική σχέση με κάποιον χώρο, είναι οι άλλοι που μας τοποθετούν αριστερά ή δεξιά ανάλογα με το πώς το εννοούν οι ίδιοι. Αυτό το τελευταίο για το ποιος είναι ή δεν είναι/λογάται αριστερός.

 366. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  360 – Iάκωβε σου απαντώ, αλλά σου λέω πως όπως και με τον Γιάννη Κουβάτσο, είναι η τελευταία φορά για σοβαρά θέματα, μιά χαρά ανθρώποι είστε, αφού δεν μπορούμε να συνεννοηθούεμ, δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές, ας τα λέμε για άλλα πράγματα.

  «Πχ Αναρωτιέται Τι διαφορά έχει ένας φασίστας που δέρνει τα παιδιά του, από έναν αριστερό που κάνει το ίδιο;
  Ότι ο φασίστας θα δείρει και θα μαχαιρώσει και το δικό σου παιδί, ας πούμε στο Πέραμα.»
  Τώρα μ΄αυτήν την απάντηση, έχεις απαίτηση να σε πάρω στα σοβαρά; Διάβασες την απάντησή μου στον Ιατρού στο 290, στον Πέπε στο 296 και στο 300, και μου δίνεις αυτή την απάντηση; ΤΙ ΝΑ ΠΩ!!!
  Αφού θέλεις μασημένη τροφή να στην δώσω, αφού παραθέσω τα ερωτήματα που έθεσα (για τα άλλα ΤΕΣΣΕΡΑ ερωτήματά μου έχεις να πείς κάτι;).

  Υ.Γ – Τι διαφορά έχει ένας δεξιός από έναν αριστερό όταν παίρνουν τις ίδιες αποφάσεις;
  Τι διαφορά έχει ένας κωλοτούμπας δεξιός πρωθυπουργός, που αντί να σκίσει το μνημόνιο το υπέγραψε, από έναν αριστερό κωλοτούμπα πρωθυπουργό, που αντί να σκίσει το μνημόνιο το υπέγραψε;
  Τι διαφορά έχει ένας φασίστας που δέρνει τα παιδιά του, από έναν αριστερό που κάνει το ίδιο;
  Τι διαφορά έχει ένας ακροδεξιός ρατσιστής πρόεδρος από έναν δημοκράτη, όταν κι οι δυό βομβαρδίζουν αμάχους σε κάποια χώρα;
  Τι διαφορά έχει ο χαζός που χειροκροτεί τους δυνάστες του, από έναν έξυπνο που κάνει το ίδιο;
  Λοιπόν, αφού πώ πολύ απλά για να συμφωνήσουμε, πως αριστερός είναι το αντίθετο του φασίστα, αφήνω στην άκρη τα άλλα ερωτήματα που είναι αυτονόητο τι υπονοούν αλλά δεν πήρα καμία απάντηση, και θα πιάσω αυτό που ενόχλησε και το έβαλα γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, ΓΙΑΤΙ ΤΣΟΥΖΕΙ.
  Οι απαντήσεις μου για το θέμα στο 290 – «Δεν γενικεύω καθόλου, επίτηδες το έγραψα αυτό γιατί ξέρω πως ενοχλεί, αλλά ο φασισμός είναι στις οικογένειες. Ποιά όλα τ΄άλλα; αυτό που μετράει είναι η πράξη κι όχι τα λόγια, και αναλόγως τις συνθήκες, έχει αποδειχτεί και ιστορικά πως όταν έχουν την δύναμη, και οι δύο λειτουργούν φασιστικά.» ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ;

  στο 296 – «Το όλα δεν είναι ένα Πέπε, μίλησα συγκεκριμένα, ολίγον έγκυος δεν υπάρχει.
  Δεν μπορείς να λογίζεσαι αριστερός, και να χρησιμοποιείς φασιστικές πρακτικές σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου, όχι; για μένα ναί.» ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ;

  και στο 300 – Όχι, το συγκεκριμένο παράδειγμα της βίας στα παιδιά από τους γονείς, που είναι διαδεδομένη παγκοσμίως εδώ και αιώνες, το έφερα για να δείξω πως όταν λειτουργείς σαν φασίστας απέναντι σε ένα ανίσχυρο και εξαρτημένο από σένα παιδί, είσαι εν δυνάμει φασίστας, κι αναλόγως των συνθηκών, αν βρεθείς σε ανάλογη θέση ισχύος, θα συμπεριφερθείς το ίδιο. Υπάρχουν χιλιάδες ιστορικά παραδείγματα, όπως και καθημερινά, σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είσαι αριστερός. Κάνε τώρα την αναγωγή σε συγκεκριμένους ανθρώπους, σύγκρινε τις ενέργειές τους, και βγάλε συμπέρασμα πόσο αριστεροί είναι, και πόσο διαφέρουν από τους δεξιούς, γιατί αυτό λέω στο 290, ασχέτως αν μερικοί διαβάζουν ό,τι θέλουν, και τα βλέπουν όλα ίδια.
  ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ;
  Μιλώ συγκεκριμένα, για συγκεκριμένες ενέργειες, και για σύγκριση με συγκεκριμένους ανθρώπους, τα βλέπεις όλα ίδια; γενικεύω; τους βάνω όλους μαζί; τα κάνω όλα ισωμα;
  Και για να πάμε στο φλέγον θέμα του φασισμού, γνωρίζεις πολλές οικογένειες που να λειτουργούν δημοκρατικά, χωρίς να ασκούν οι γονείς στα μικρά παιδιά τους σωματική και ψυχολογική βία; Που τους διδάσκουν τις δημοκρατικές διαδικασίες όπως είναι το δεκαπενθήμερο ή μηνιαίο οικογενειακό συμβούλιο, που ψηφίζονται οι οικογενειακοί κανόνες συμπεριφοράς με όλες τις ψήφους να είναι ίσες; Που διδάσκουν στα παιδιά πως δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν σε μια δημοκρατική οικογένεια και κατ΄επέκταση σε μια δημοκρατική κοινωνία, αλλιώς δεν υφίσταται δημοκρατία; Εγώ στην ζωή μου των 55 (πλέον και με την βούλα 🙂 ) χρόνων, έχω συνατήσει μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και γνωρίζω ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ. Παίρνοντας αυτό σαν διαχρονικό δεδομένο, σου λέω πως η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών ήταν ναζιστές, ήξεραν τι κάνει η ηγεσία τους και δεν τους ενοχλούσε καθόλου, γιατί είχαν κέρδος από το πλιάτσικο, μικρό μέν αλλά κέρδος, άλλωστε κι αυτοί μικρά ανθρωπάκια ήταν.
  Μιά και αναφέρεις σε κάθε σου σχόλιο την ΕΣΣΔ, οι σύντροφοι που κάρφωναν, δολοπλοκούσαν, βασάνιζαν και εκτελούσαν «αντιφρονούντες» ήταν αριστεροί ή φασίστες; Λοιπόν, το ίδιο όπως και οι Γερμανοί, οι Σοβιετοί (σωστά Νικοκύρη; 🙂 ) πολίτες ήξεραν τι γινόταν (αυτά στα λεώ από συγγενικό χέρι που έζησε τότε, και «πέθανε» από συντρόφους) και δεν αντιδρούσαν γιατί στην πλειοψηφία τους δεν ήθελαν αλλαγή, τους βόλευε αυτό το καθεστώς και τα μικρά τους κέρδη, γιατί κι αυτοί όπως κι οι Γερμανοί ήταν μικρά ανθρωπάκια. Κανένα καθεστώς δεν μπορεί να σταθεί για μεγάλο διάστημα, αν δεν το στηρίζει άμεσα ή έμμεσα η πλειοψηφία του λαού, το παράδειγμα της χούντας στην Ελλάδα, είναι ακόμα ζωντανό, η πλειοψηφία μια χαρά βολεύτηκε στα μικρά της κέρδη, γιατί κι εδώ ήξεραν τι γινόταν στα Μακρονήσια, αλλά τα μικρά ανθρωπάκια ήταν πολλά, και οι Παναγούληδες, οι Μουστακλήδες κλπ, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, εκτός κι αν πιστεύεις πως την χούντα την έριξαν ο λαός ή τα παιδιά του πολυτεχνείου.
  Ο φασισμός ζεί και αναπαράγεται στις οικογένειες, και μόνο εκεί μπορεί να καταπολεμηθεί, υπάρχει η θέληση;
  Έτσι τα βλέπω εγώ τα πράγματα.

  «Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ Λάμπρε, μιλάς για τις οικονομικές ελιτ, υποστηρίζεις τους Ρώσους αρχικλεφταράδες.» Επειδή εδώ ξεφεύγεις, αν βρείς ΕΝΑ (1) σχόλιό μου όσα χρόνια σχολιάζω εδώ, που να υποστηρίζω τους Ρώσους αρχικλεφταράδες, θα σου ζητήσω δημόσια συγγνώμη, αλλιώς είσαι ασυνάρτητος και δεν πρόκειται να σε πάρω στα σοβαρά για οτιδήποτε.

  «Ζητάς προτάσεις. Πέρασε μια και δεν την είδες:
  Η διάκριση των τριών εξουσιών μας τελείωσε. Οι διακριτές εξουσίες να γίνουν τέσσερεις και να περάσουν όλες στα χέρια του λαού.»
  Την είδα την πρόταση, εσύ δεν είδες ότι ζητάω εφικτές προτάσεις, την θεωρείς εφικτή;
  Τότε προτείνω να μοιραστούν δίκαια τα κέρδη και οι περιουσίες των πλουσίων σε όλους τους ανθρώπους, πώς την βλέπεις την πρότασή μου; καλή έτσι;

  Στο παπάκι της ζωής μου, που το χορεύαμε πρίν 34 χρόνια στην 541 στην Κηφησιά. Την είχα αγγαλιά αφημένη στα χέρια μου, και στριφογυρίζαμε στην πίστα. Περνάει ο καιρός αλλά κόντρα στις συνθήκες, γερνάμε όμορφα.

 367. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  366 – «Πάντως βλέπω εύκολη χρήση του όρου φασισμός σε ασήμαντες μεμονωμένες αποκλίσεις συμπεριφοράς καθημερινού ανθρώπου πράγμα που αλαφραίνει κατά τη γνώμη μου το κτηνώδες της πραγματικής φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής.»

  Ελπίζω να μην εννοείς » ασήμαντες μεμονωμένες αποκλίσεις συμπεριφοράς» την άσκηση βίας σε ανυπεράσπιστα παιδιά του καθημερινού ανθρώπου.
  Έχουν γίνει διάφορα ψυχολογικά πειράματα, που αποδεικνύουν πως ο καθημερινός άνθρωπος, σε κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να γίνει σαδιστής φασίστας πολύ εύκολα.
  Οι λαϊκές μάζες στηρίζουν τους καταπιεστικούς ηγέτες τους, η ευθύνη βαραίνει αυτές, είναι μεγάλος ο φόβος της ελευθερίας.
  Καληνύχτα.

 368. αγάπες λάθρες said

  Από τα πρώτα γραπτά των επαναστατών αναφέρεται, η μισή ανθρωπότητα είναι άχρηστη και πρέπει να την ξεγράψουν. Γενικά αυτή η ανθρωπότητα δεν έχει το σθένος της επανάστασης, αλλά αυτό το μισό κομμάτι θα είναι και επιπλέον ένα αντιεπαναστατικό βαρίδι.

  Ακριβές ποσοστώσεις δεν υπάρχουν ακόμα. Πλανάτε ένα απροσδιόριστο «μισό κομμάτι» και καθήκον κάθε επανάστασης θα είναι να το εξολοθρεύσει αν θέλει να επιτύχει. Όχι ότι το υπόλοιπο μισό κομμάτι της ανθρωπότητας είναι καλύτερο, αλλά δεν θα είναι κίνδυνος να αποτύχουν. Με τον Λένιν τίθεται πλέον το ζήτημα πως θα εφαρμόσουν την θεωρία στην πράξει.

  Συγκεκριμένους αριθμούς διαβάζουμε μόνο σε μια επιστολή του Κρούτσοφ που παραπονιέται ότι αργή η κεντρική επιτροπή των σοβιέτ να αυξήσει το ποσοστό από 10% να το πάει στο 25% και κοντεύει να τελειώσει ο πόλεμος και αν δεν βιαστούν δεν θα προλάβουν και δεν θα μπορέσουν να φορτώσουν τα θύματα στους Γερμανούς. Να λένε στην προπαγάνδα τους ότι τους σκότωσαν οι κακοί γερμανοί.

  Τελείως συμπτωματικά διάβασα πριν μια εβδομάδα το ακόλουθο άρθρο. Παρουσιάζει τους Μαρξ και Έγκελς ως ρατσιστές και το λεξιλόγιο τους δεν διαφέρει καθόλου από το λεξιλόγιο των μετέπειτα ναζί. Μπορούμε να διαβάσουμε πως σκεφτόντουσαν εκείνη την εποχή στα μέσα του 19ου αιώνα και πιο είναι το καθήκον κάθε επαναστατικής κυβέρνησης. Να εξαφανίσει τα «σκουπίδια, αποβράσματα» της ιστορίας (Abschaum, Abfall) και ειδικά τους Ουκρανούς (τους ονομάζει Ruthenen). Σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα έμελλε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους (σχεδόν). Τώρα αν πω εγώ ο κακόβουλος, οι Μαρξ και ομοϊδεάτες τους είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της λιμοκτονίας, άδικο θα έχω?

  http://www.zeit.de/1998/23/Karl_Marx_der_Visionaer_und_Rassist/komplettansicht

  Σαφώς τα εγκλήματα δεν είναι της ίδιας κατηγορίας, παρόλο που ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και έχουν το ίδιο σκοπό και αποσκοπούν στην ίδια κατάληξη. Απλά το λεξιλόγιο και η προπαγάνδα ήταν διαφορετική. Οι μεν σκότωναν τους τσιγγάνους επειδή λέρωναν τα άρια γονίδια, οι δε έστελναν τους Τατάρους στα βάθη της Σιβηρίας για να ανοικοδομήσουν τον σοσιαλισμό.

  1. και οι δυο τους δεν είναι ευχαριστημένη με την υπάρχουσα ανθρωπότητα που την θεωρούν εκφυλισμένη, αδύναμη γεμάτη ασθένειες, ανάπηρους και σακάτες και αδύνατη με αισθήματα συμπόνιας και πονοψυχιάς. Και των δυο τους το είδωλο είναι οι σπαρτιάτες και απεχθάνονται τον χριστιανισμό που είναι θρησκεία των δούλων και όχι των ηρώων όπως είναι η αρχαιοελληνική θρησκεία.
  2. Και οι δυο τους θέλουν να αλλάξουν την ανθρωπότητα και να την διορθώσουν, να την αναμορφώσουν «επιστημονικά».
  3. Η ευγονική εκείνη την εποχή ήταν η τελευταία λέξη της επιστήμης. Ήταν στο καθημερινό λεξιλόγιο και όποιος διαφωνούσε τον έτρωγε η περιφρόνηση.
  4. Όπως ανέφερα, και οι δυο τους θέλανε να φτιάξουν τον νέο άνθρωπο, διαφωνούσαν στην μεθοδολογία.

 369. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  369 – «Τώρα αν πω εγώ ο κακόβουλος, οι Μαρξ και ομοϊδεάτες τους είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της λιμοκτονίας, άδικο θα έχω?’
  Φυσικά κι έχεις άδικο, όταν απομονώνεις μιά φράση από ένα μεγάλο έργο, την ερμηνεύεις όπως σε βολεύει, και βγάζεις αυτό το συμπέρασμα, είσαι αυτό που λές, ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΣ. Κι οι ναζί χρησιμοποίησαν τον υπεράνθρωπο του Νίτσε, άρα κατά την γνώμη σου, αυτός και οι ομοϊδεάτες του, είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για το ολοκαύτωμα. Μιά χαρά ίσια τα έχεις στο μυαλό σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: