Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα έπη των Αριμασπών – 12 (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 11 Οκτωβρίου, 2016


Εδώ και λίγο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004). Η σημερινή συνέχεια είναι η δωδέκατη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Το καλοκαίρι οι δημοσιεύσεις ήταν εβδομαδιαίες, από σήμερα επιστρέφουμε στη δεκαπενθήμερη συχνότητα.

Η σημερινή συνέχεια είναι η δεύτερη του τέταρτου κεφαλαίου που έχει τον τίτλο Η εξαφάνιση. Με τη συνέχεια αυτή ολοκληρώνεται κιόλας το κεφάλαιο -δεν βόλευε να χωριστεί κι έτσι βγήκε λίγο μεγάλη. Είχαμε σταματήσει στο σημείο όπου ο μεγαλοεκδότης Βελής μαθαίνει την ύπαρξη των Αριμασπείων επών και αποφασίζει να φέρει ειδικό να εκτιμήσει τη γνησιότητα των χειρογράφων που κατέχει ο Χρήστος.

Αντιθέτως με τις ενοχλητικές παρεμβάσεις του κυρίου Μιχαήλ, βρήκαμε απροσδόκητη και ουσιαστική βοήθεια από έναν άλλον παράσιτο  του Βελή, τον κύριο Ιορδάνη Αμανάτογλου, συνταξιούχο δάσκαλο από την Ανατολή. Ο κύριος Ιορδάνης, είχε την πετριά του ιστοριοδίφη, αλλά επειδή δεν την προέβαλλε με την επιμονή με την οποία οι λοιποί παράσιτοι πρόβαλλαν τις δικές τους λόξες και μονομανίες, στα Σάββατα εργασίας, όσες φορές παρίστατο, περνούσε μάλλον απαρατήρητος. Ο κυριότερος ρόλος του σ’ αυτές τις συνάξεις και όταν εξετρέποντο σε γλέντι,  ήταν να αναπαριστά με ξεκαρδιστικό τρόπο τον διάλογο μεταξύ δύο Ανατολιτών “από Καισαρείαν ντόπο”. Πάντως αυτός ήταν ο νονός του τίτλου το Άλας της Γης, που δόθηκε στον τόμο κι αυτό ήταν ήδη σημαντική συμβολή. Μια μέρα μας ήρθε με έναν χοντρό χαρτοφύλακα στο χέρι.

“Κύριε Νίκο, μου λέει με φανερή συστολή. Έχω κάποια στοιχεία για τον ελληνισμό της Συρίας και της Μεσοποταμίας κατά την οθωμανική περίοδο, που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν. Είναι σχεδόν όλα ανέκδοτα και τα συγκέντρωνε επί πολλά χρόνια ο πατέρας μου, που ήταν επίσης δάσκαλος και δίδασκε στα μέρη εκείνα”.

Άνοιξε τον χαρτοφύλακα και από ένα φάκελο που ανέσυρε από μέσα, μας παρουσίασε αληθινό θησαυρό, έγγραφα ελληνικά και τουρκικά, πιστοποιητικά, ακόμα και φωτογραφίες τραβηγμένες πριν εκατό χρόνια, μαρτυρίες της ύπαρξης και της δράσης ελληνικών κοινοτήτων, που ακμάζανε στις πόλεις της Συρίας, του Ιράκ, του Κουρδιστάν, της Αρμενίας, ακόμα και του Περσικού Αζερμπαϊτζάν ή της Γεωργίας. Ένας Ελληνισμός όχι μόνο ελληνόφωνος αλλά επίσης τουρκόφωνος και αραβόφωνος, που χάθηκε.

“Ο πατέρας μου μού διηγόταν”, μας εξήγησε ο κύριος Ιορδάνης, “ότι οι Έλληνες και οι Αρμεναίοι είχαν στα χέρια τους το εμπόριο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τόσο με τις Ευρωπαϊκές χώρες όσο και με τις χώρες της Μέσης Ασίας και των Ινδιών. Όλα τα εμπορικά καραβάνια  που έφταναν από τα ανατολικά στις πόλεις της Αρμενίας, του Ιράκ και της Συρίας, ελέγχονταν από Έλληνες ή Αρμεναίους εμπόρους.

Όλοι αυτοί, Έλληνες, Αρμεναίοι, Τούρκοι, Κούρδοι και Άραβες, συμβίωναν επί αιώνες αρμονικά. Η παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ανεκτικό και ανεξίθρησκο κράτος. Στο τέλος όμως του περασμένου αιώνα οι Γερμανοί άρχισαν να διεισδύουν στην τουρκική οικονομία. Χρηματοδότησαν το σιδηρόδρομο Βερολίνο – Κωνσταντινούπολη – Βαγδάτη – Βασόρα και διαπίστωσαν ότι οι κυριώτεροι ανταγωνιστές τους στην Ανατολή ήταν οι Έλληνες και οι Αρμεναίοι. Όταν οι Νεότουρκοι πήραν το 1909, με τη στήριξη των Γερμανών, την εξουσία, ξεκίνησαν οργανωμένη προπαγάνδα κατά των Ελλήνων και των Αρμεναίων. Τελικά  αποφάσισαν να εξοντώσουν το  ελληνικό και αρμενικό στοιχείο για να μείνουν οι Γερμανοί μόνοι χωρίς ανταγωνιστές. Αυτοί ήταν που ενέπνευσαν και οργάνωσαν το διωγμό των Ελλήνων από τη δυτική Μικρασία στα 1914 και τη γενοκτονία των Αρμεναίων το 1915”.

“Oι διωγμοί αυτοί, συμφώνησα, οργανωμένοι από αξιωματικούς του γερμανικού στρατού, που είχαν πάρει τον τίτλο του πασά στο οθωμανικό  κράτος, ήταν ένα είδος πρόβας των διωγμών και της γενοκτονίας των Εβραίων, των Τσιγγάνων, των Πολωνών, των Ρώσων και φυσικά των κομμουνιστών και των αντιφασιστών, που οργάνωσαν οι Ναζήδες στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι οποίοι βεβαίως αυτή τη φορά δεν  έκαναν τις τουρκικές ωμότητες και τσαπατσουλιές. Δούλεψαν συστηματικά, παστρικά και θα ΄λεγα πολιτισμένα αν δε μιλούσα για μαζικές ανθρωποκτονίες.

Κάποτε κατέφθασε ο Άγγλος ειδικός. Ήταν ένας ξερακιανός τύπος με αραιά άσπρα μαλλιά, μυωπικά γυαλιά με χρυσό σκελετό, ευγενικός και λιγομίλητος. Ο Βελής μας τον παρουσίασε σε ένα Σάββατο εργασίας, όπου τον έβαλε να καθήσει δίπλα του, στη θέση του θείου μου του Μιχάλη, που κατά σύμπτωση εκείνο το βράδυ δεν μας είχε έρθει. Χρέη διερμηνέα έκανε η Ειρήνη η Χατζηματθαίου. Ο ξένος φάνηκε από την αρχή πως διασκέδαζε με την υπόθεση. Οπωσδήποτε δεν θα του είχε τύχει άλλοτε να παραστεί σε παρόμοια συγκέντρωση, που ξεκίνησε μεν σαν δείπνο εργασίας αλλά εν συνεχεία εξετράπη σε γλέντι. Έμενε πάντως όλη τη βραδιά σοβαρός και τυπικός, αλλά τα μάγουλά του είχαν κοκκινίσει από το κρασί και στα μάτια του έβλεπα μια μυστική  λάμψη ευθυμίας.

Από τη Δευτέρα εγκαταστάθηκε στο γραφείο του Βελή μαζί με το Χρήστο και για μια τουλάχιστο βδομάδα καταπιάστηκαν με τα περίφημα χειρόγραφα, από τα οποία εγώ δεν είδα παρά ένα και μοναδικό φύλλο. Άλλο ένα φύλλο πήρε μαζί του ο παπυρολόγος, φεύγοντας για την Αγγλία, για να εξετάσει με τις σύγχρονες αρχαιομετρικές μεθόδους την ηλικία του χαρτιού. Κατά τον Χρήστο τα χειρόγραφα ήταν του 12ου αιώνα. Φαίνεται πως το πόρισμα του ειδικού, αναφορικά με τη γνησιότητα των χειρογράφων ήταν θετικό. Ο Βελής κάλεσε την επόμενη Δευτέρα τον Χρήστο στο γραφείο του και κουβέντιασε μαζί του πολλήν ώρα. Δεν ξέρω ποιό ήταν το θέμα της συζήτησης τους, εικάζω όμως ότι ήταν θετικό για το φίλο μου, γιατί βγήκε από το γραφείο του Βελή τρίβοντας τα χέρια του. Δε μου είπε απολύτως τίποτα αλλά δε μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του. Έδωσε μια φιλική σβερκιά στην Άννα κι ύστερα σφυρίζοντας κάποιο σκοπό κάθισε στο γραφείο του αλλά δε δούλεψε άλλο. Μάλλον συμμάζευε τα χαρτιά του, πολλά από τα οποία έχωσε στην τσάντα του. Ύστερα σηκώθηκε και βγήκε από το γραφείο, χωρίς να μας χαιρετήσει, σα να πήγαινε να πάρει τσιγάρα.

Από κείνη την ώρα χάθηκε από προσώπου γης!  Χάθηκε ολοκληρωτικά, δηλαδή έπαψε νά ΄ρχεται στα γραφεία της Εγκυκλοπαίδειας και στα σπίτια μας, έπαψε να μας τηλεφωνεί και για πρώτη φορά απουσίασε από το επόμενο Σάββατο εργασίας. Ο Βελής το επισήμανε με την πρώτη και με ρώτησε

“Πού είναι κείνος ο συμμορίτης;”

“Έχει κάτι μέρες να φανεί”

“Και τι κάθεσαι. Πάρ’ τον τηλέφωνο. Μπορεί να αρρώστησε ο άνθρωπος”

Τότε διαπιστώθηκε πως όλοι μας, κι εγώ κι ο Δημήτρης και η Ειρήνη και η κοπέλα της γραμματεία κι ο ίδιος ο Βελής αγνοούσαμε και τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του Χρήστου. Τη Δευτέρα έφαγα τον κόσμο για να βρω κάποιαν άκρη, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Βελής έγινε έξω φρενών. Είχαμε πολλές συζητήσεις στο γραφείο του, κατά τις οποίες, τελείως άδικα και παράλογα, προσπάθησε να ρίξει σε μένα τις ευθύνες

“Όπως έμαθα, τον ήξερες από παλιά και μου τό ΄κρυψες. Νομίζω πως η στοιχειώδης δεοντολογία επέβαλε να με προειδοποιήσεις για το ποιόν του ή κάνω λάθος;”

“Πρώτον, είχα σαράντα χρόνια να τον συναντήσω και σε τόσο μεγάλο διάστημα όλοι αλλάξαμε. Όταν τον ήξερα ήμασταν νεαροί, αδιαμόρφωτοι και ιδεαλιστές. Δεύτερον νόμιζα κύριε Βελή ότι πήρες όλα τα μέτρα. Σου έδωσε όχι μόνο τη μετάφραση των Επών αλλά και τα αραβικά χειρόγραφα, που επί πλέον τα εξέτασε ειδικός. Πήρε μάλιστα ένα κομμάτι τους στην Αγγλία για να εξακριβωθεί η ηλικία τους”

“Αρχίδια μού ’δωσε. Δέκα χειρόγραφα όλα κι όλα και το αντίστοιχο κείμενο της μετάφρασης, δηλαδή ούτε το ένα εκατοστό του συνόλου και ΄γω ο μαλάκας τούδωσα…”

Δαγκώθηκε και σταμάτησε μπαρουτιασμένος. Προφανώς δεν ήθελε να ξέρω το μέγεθος της ζημιάς που έπαθε. Τον κοίταζα παραξενεμένος. Δεν περίμενα από τέτοιο σφιχτοχέρη και καχύποπτο άνθρωπο να την πατήσει έτσι. Για πρώτη ίσως φορά στη ζωή του φάνηκε μπόσικος και έδωσε λεφτά χωρίς χειροπιαστό αντάλλαγμα.

“Δε θα μου τη σκάσει έτσι. Θα βάλω ιδιωτικό ντέντεκτιβ και θα τον βρω οπωσδήποτε. Και στου βοδιού το κέρατο κι αν πάει να χωθεί. Πάντως δίκιο έχεις. Εσύ δε φταις σε τίποτα. Για να είμαι μάλιστα ειλικρινής, από την αρχή ήσουν πιο δύσπιστος από μένα. Εν πάση περιπτώσει ψάξε και συ να τον βρεις και παράλληλα θα βάλω κάποιο γραφείο να τον αναζητήσει”.

 

Ανακοίνωσα τις απροσδόκητες εξελίξεις στο Δημήτρη, που πέρασε με τη Λασκαρίνα από το σπίτι μας, για να μας πάρουν να πάμε θέατρο. Μείναν έκπληκτοι και κάπως απογοητευμένοι

“Λες η όλη υπόθεση να είναι απάτη”; λέει η Λασκαρίνα

“Δε θέλω να το πιστέψω”, της απάντησα. “Μια φορά όλα όσα μας διάβασε δε μπορεί να τα έβγαλε από το μυαλό του. Άλλωστε σε πολλά σημεία συμφωνεί και ο Ηρόδοτος”.

“Στο κάτω κάτω τα Αριμάσπεια Έπη υπήρξαν”, συμπλήρωσε ο Δημήτρης. Δεν τα επινόησε ο Ηρόδοτος, ούτε κι ο Χρήστος. Τα ήξεραν τόσοι αρχαίοι συγγραφείς. Ο Αισχύλος, ο Εκαταίος, ο Στράβων, ο Παυσανίας, ο Πλίνιος, όλοι αυτοί αναφέρονται εμμέσως ή αμέσως στα Έπη. Ακόμη δε περισσότεροι μνημονεύουν τους Αριμασπούς και τους Υπερβόρειους και τη σχέση τους με τη λατρεία του Απόλλωνα.  Άσε που έχουν ασχοληθεί μαζί τους σπουδαίοι νεώτεροι φιλόλογοι και ιστορικοί. Έψαξα και με έκπληξη μου είδα πως για ένα πρόσωπο, που οι περισσότεροι Έλληνες φιλόλογοι το αγνοούν, έχουν γράψει πολλά οι ξένοι. Ο Κρούσιος, ο Μπέτε, ο Ντιλς, ο Μπόουρα, ο Χέρμαν, ο Τουρνιέ, ο Ροστόβτσεφ και ένα σωρό άλλοι. Ξέρετε πως υπάρχουν ολόκληρες μονογραφίες για τον Αριστέα και τα Έπη του; Οι πνευματικοί μας ταγοί απλώς καμαρώνουνε πως είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων αλλά επιστημονική δουλειά πάνω στο έργο τους κάνουν οι μισέλληνες Φράγκοι”.

“Ο κύριος Μιχαήλ, να πούμε, που θέλει να έχουν ελληνικές ρίζες οι Μάγια, οι Ολμέκοι και οι Ίνκα, αγνοεί παντελώς  μια πολύ πιο χειροπιαστή περίπτωση Έλληνα, που έφτασε σε τόσο παλιά εποχή ως τα βάθη της Ασίας”.

“Τώρα αν θεωρείς τον κύριο Μιχαήλ πνευματικό ταγό…”

“Λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι δεν τού ΄δωσε του Βελή τα Επη αλλά μόνο μια πρόγευσή τους, αρκετή για να του δώσει λεφτά, γιατί στο μεταξύ το μετάνοιωσε και αποφάσισε να τα δημοσιεύσει σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό”, ξανάφερε τη συζήτηση στο Χρήστο η Λασκαρίνα, πάντα αισιόδοξη.

“Δεν αποκλείεται να ειν’ έτσι. Του φάγαμε άλλωστε κι εμείς  τα αυτιά για να τον πείσουμε να τους κάνει επιστημονική παρουσίαση”

“Για την ώρα προέχει να τον βρούμε πριν από τον ντέτεκτιβ, που θα βάλει ο Βελής και να του πούμε να φυλάγεται. Γιατί άμα τον βρει αυτός, το επόμενο βήμα θα είναι είτε τα δικαστήρια είτε κανένα μπερντάχι από τον Παντελή ή κάποιον άλλο γορίλα του αφεντικού”.

Το συζητήσαμε πολλήν ώρα και καταλήξαμε στην απόφαση να καταπιαστούμε συστηματικά με την αναζήτησή του, ρωτώντας όλους τους γνωστούς που θα μπορούσαν να ξέρουν κάτι για το Χρήστο.

 

Ο ντέτεκτιβ που έβαλε ο Βελής, έπιασε δουλειά αμέσως, πριν ακόμα εμείς ξεκινήσουμε τις δικές μας έρευνες. Μέσα σε λίγες μέρες ήρθε στα γραφεία τρεις φορές, ρωτώντας τους πάντες για τα πάντα. Έχοντας υπ’ όψει μου την αναμφισβήτητη ικανότητα του Βελή να επιλέγει ως συνεργάτες τους καταλληλότερους για κάθε περίπτωση ανθρώπους, ξαφνιάστηκα πολύ όταν τον πρωτοείδα. Δε θα μπορούσα να φανταστώ πιο άσχετον για τέτοια δουλειά άνθρωπο. Αμέσως σχεδόν τα παιδιά στο γραφείο τον έβγαλαν “ο επιθεωρητής Κλουζώ”, αλλά σε εμφάνιση και συμπεριφορά ο ντέτεκτιβ του Βελή ξεπερνούσε  τον ήρωα που ενσάρκωνε ο Πήτερ Σέλλερς.

Ήταν ένας αξιοθρήνητος, κακοντυμένος τύπος, που, εν πρώτοις, σου έδινε την εντύπωση ότι ήταν απίθανα αφελής και εύπιστος. Φαινόταν να αποδέχεται ασυζητητί, ως θέσφατα, όλα όσα του λέγαμε κι όχι μόνο εμείς αλλά κι οι άλλοι συνεργάτες και υπάλληλοι της επιχείρησης, ο θυρωρός και η καθαρίστρια του μεγάρου, ο αντικρινός περιπτεράς και γενικά οποιοσδήποτε του έπιανε κουβέντα.

Ύστερα ήταν απαράδεκτα ακατάστατος και τσαπατσούλης. Τις πληροφορίες που συγκέντρωνε τις σημείωνε πίσω από πακέτα τσιγάρων (κάπνιζε άφιλτρα Παπαστράτος Άσσος, σε σκληρό κουτί), σε ένα άθλιο καταλεκιασμένο μπλοκάκι ή σε χαρτοπετσέτες. Πώς ήταν δυνατό να βρίσκει άκρη, μου έμεινε μυστήριο.

Τέλος  έδειχνε έναν, τελείως ασυμβίβαστο για τη δουλειά που έκανε, φόβο για ατυχήματα πάσης φύσεως. Φοβόταν, να πούμε, την πυρκαγιά. Αυτό το διαπίστωσα μια μέρα που με συνόδεψε για το σπίτι του Βελή. Δεν είχα το αμάξι μου και πήγαμε με τη συγκοινωνία. Περνώντας έξω από τα βενζινάδικα ή καθαριστήρια που συναντήσαμε, τον είδα πως τάχυνε το βήμα του

“Γυρεύεις;” μου είπε όταν τον κοίταξα ερωτηματικά, “μπορεί ξαφνικά να εκραγούν”.

Έδινε επίσης την εντύπωση ότι φοβόταν την πτώση από ψηλά παντός αντικειμένου, εκτός των αερολίθων: επιγραφών, γλαστρών, κεραμιδιών, μαρμαροπλακών ή γυψοσανίδων και γιαυτό περπατούσε στην άκρη του πεζοδρομίου ή στο κατάστρωμα του δρόμου, μολονότι έδειχνε να φοβάται εξ ίσου τα τροχοφόρα.

Με το Δημήτρη και τις γυναίκες μας σχολιάσαμε ευθύμως την εμφάνιση του ντέτεκτιβ.

“Βρε μπας και άρχισε ο Βελής να ραμολίρει;” ενδιαφέρθηκε η Λασκαρίνα, εξετάζοντας την περίπτωση, ως γιατρός και δη ψυχίατρος, που ήταν. “Εν πρώτοις την πάτησε κι έδωσε στο Χρήστο λεφτά χωρίς να εξασφαλίσει τα Έπη. Τώρα βάζει έναν επιθεωρητή Κλουζώ να ψάξει να τον βρει. Αυτά δεν ταιριάζουν με τον ικανό επιχειρηματία που μου περιγράφατε”.

Πάντως από μιαν άποψη ησύχασα. Με τέτοιον ντέτεκτιβ πού΄βαλε εμείς θα βρίσκαμε πρώτοι το Χρήστο.

114 Σχόλια προς “Τα έπη των Αριμασπών – 12 (Δημήτρης Σαραντάκος)”

 1. leonicos said

  υ

 2. leonicos said

  Δεν το φανταζόμουν.

 3. leonicos said

  Είχα χρόνια να δω πρωτιά

 4. leonicos said

  Σκάνδαλο

 5. leonicos said

  Ο Αριμασπός με το ένα μάτι

 6. leonicos said

  Αν έχω δυο δεν θα είμαι αρομασπός!

 7. leonicos said

  αριμασπός εννοώ

 8. leonicos said

  τι θα γίνει εδώ μέσα, τέλος πάντων; Μόνος μου θα είμαι;

 9. Γς said

  Καλημέρα

  >για να μείνουν οι Γερμανοί μόνοι χωρίς ανταγωνιστές.Αυτοί ήταν που ενέπνευσαν και οργάνωσαν το διωγμό των Ελλήνων από τη δυτική Μικρασία στα 1914 και τη γενοκτονία των Αρμεναίων το 1915”.

  “Ποιός θυμάται τη γενοκτονία των Αρμενίων;”

  Χίτλερ.

 10. leonicos said

  Θα μετρήσω ώς το 10 και αλίμονό σας

 11. Γς said

  Σε περιμένω Λεώ

 12. leonicos said

  Οι βαλκανικοί πόλεμοι δεν έπαιξαν κανένα ρόλο; Θα κάθονταν οι τούρκοι να πάνε να ελευθερώσουν και τους υπόλοιπους δεδουλωμένους αδελφούς;

 13. leonicos said

  Γς, επιτέλους, άκουσα και μια λέξη από σένα! Πριν αρρωστήσω τον Ιούνιο, τότε που σε κάθε σχόλιο είχα κάτι να οω για σένα, ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν απαντούσες. όταν έλειψα ένα μήνα… άσ’ τα!
  Είχα αποφασίσει να μη σε ξανααναφέρω. Νομίζω ότι πρέπει να τσακιστώ ώς τους Αμπελοκήπους μια μέρα (εκεί δεν είσαι;), να σε βρω.

 14. Γς said

  9:

  Διαδόσεις.

  Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας

 15. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  Και αρχαιολογικά μυστήρια, και ιστορικές αναφορές, πρόσφατες και αρχαίες, και πολλοί κι ενδιαφέροντες χαρακτήρες, τώρα και αστυνομικό!
  Νικοκύρη σκέφτηκες να το κάνεις σενάριο;

 16. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τους… διαλόγους

  15 Κάποιος το είχε προτείνει αυτό… 🙂

 17. Γς said

  13:

  Τι λες;

  Δεν πρόσεξα.

  Εγώ να μην σου απαντήσω;

  Και δεν είμαι στους Αμπελοκήπους.
  Στη Ραφήνα είμαι. Ελα. Μόνο που έφυγε η Ειρήνη που είχες γνωρίσει στην Κηφισιά και θα πάμε μόνοι για κανά ψαράκι στο λιμάνι.

  Να φωνάξουμε και τον Πσαρά

 18. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καλημέρα.
  Πάντως οι Αρμένιοι είχαν πάρει μια γεύση της μοίρας τους ήδη από το χειμώνα 1894-1895, νομίζω πριν αρχίσει η στενή στρατιωτική συνεργασία Οθωμανών-Γερμανών.
  Ο ντετέκτιβ θα είναι πολύ αποτελεσματικός μυρίζομαι. Η εμφάνισή του είναι απλά παραπλανητική! 🙂

 19. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #18
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hamidian_massacres

 20. Γς said

 21. Γς said

  Μάλλον αυτός

 22. giorgos said

  Αυτά πού περιγράφει ό κ. Ιορδάνης Αμανάτογλου τά επιβεβαιώνει μέ ιστορικά στοιχεία καί άριθμούς καί ό Γάλλος ίστορικός Braudel .
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/03/1.html

 23. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Aποκτάει αστυνομικό μυστήριο το μυθιστόρημα, τον ντετέκτιβ μάλλον για γάτο τον κόβω για δύο λόγους, ο ένας γιατί μου φαίνεται απίθανο να πιαστεί δύο φορές κορόϊδο ο Βελής, κι ο άλλος γιατί η ικανότητα ψυχολόγησης των φίλων του Χρήστου, είναι για τα λιοντάρια. 🙂

  Λεώνικε σήμερα πρέπει να έκανες ρεκόρ (8) πρώτων συνεχόμενων σχολίων, θα μας πεί ο δυό φορές γάμα του ιστολογίου που μας φακελώνει, κατά κόσμον Ιατρού Ιωάννης. 🙂

 24. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  αυτό με τις σημειώσεις στο κουτί απ΄ τα τσιγάρα το έχουμε εξετάσει…. με τον Πάνο (με Πεζά). Το πρώτο tablet 🙂

  Leo, τι έπαθες (#1 ..#10) πρωϊνιάτικα και σ’ έπιασε αυτό το σύνδρομο της μοναξιάς; 🙂

 25. Λεύκιππος said

  Τελικά αυτοί οι Γερμανοί παντού. Και πάντα για κακό. ‘Η να κρατάμε πισινή;

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 24 : Είχα πάει για κάτι εξετάσεις (απλές) στη Βιοϊατρική το πρωί… Έγραφε δίπλα από μια πόρτα, «Γραφείο Ιατρού». Πιο δίπλα, στην άλλη πόρτα, πάλι «Γραφείο Ιατρού»… Την τιμητική σου είχες, με καμιά δεκαριά πόρτες !

 27. Γς said

  26:
  Από νοσοκόμες;

 28. gpoint said

  Ωραίο ήτανε…

  Ρε γμτ δεν θυμάμαι τι είχα προβλέψει για τέλος !!

 29. ΓιώργοςΜ said

  27 Ίσως το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας: Στοχοπροσήλωση!

 30. Γιάννης Ιατρού said

  26: 🙂 🙂 Σπείρα σου λέω!
  Και οι εξετάσεις ολες ΟΚ, ε; (βλ. #27 🙂 )!

 31. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 32. cronopiusa said

  “Για την ώρα προέχει να τον βρούμε πριν από τον ντέτεκτιβ, που θα βάλει ο Βελής και να του πούμε να φυλάγεται. Γιατί άμα τον βρει αυτός, το επόμενο βήμα θα είναι είτε τα δικαστήρια είτε κανένα μπερντάχι από τον Παντελή ή κάποιον άλλο γορίλα του αφεντικού”.

  Είναι ωραίοι άνθρωποι!

  Estos son los sospechosos habituales del Nobel de Literatura

  Καλή μας μέρα….
  και τυχερή!

 33. Γς said

  30, 27:

  Νοσοκόμες

  http://caktos.blogspot.gr/2015/04/blog-post_68.html

 34. a said

  ασχετο ξερει κανεις απο ψηφιακες εκτυπωσεις σε σχεση με το τυπογραφειο

 35. 34

  Για περιορισμένο αριθμό έγχρωμων αντιτύπων, της τάξης των 100-200 φυλλαδίων, νομίζω σε συμφέρει το φωτοτυπάδικο. Για μονόχρωμη έκδοση, ας πούμε 1.000 βιβλίων, σε συμφέρει το τυπογραφείο.
  Το θέμα είναι πόσα αντίτυπα θες και αν θα είναι πολύχρωμα (φωτογραφίες, διαγράμματα) ή απλό κείμενο.

 36. Alexis said

  #33: Τι είναι αυτά;
  Σε επαναφέρω στην τάξη!

 37. ΓιώργοςΜ said

  34-35 Τώρα πια δε νομίζω να υπάρχει διαχωρισμός ψηφιακών εκδόσεων από τυπογραφεία. Πρόσφατα που τύπωσα το διδακτορικό μου δεν είχε καν διαφορά στην τιμή με το φωτοτυπάδικο. Η τιμή όντως έχει σχέση με το χρώμα (αριθμός έγχρωμων σελίδων).
  Η παραδοσιακή τυπογραφία δεν έχει νόημα για χαμηλό τιραζ, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.

 38. Alexis said

  Την έκανε τελικά το λαμόγιο ο Χρήστος, όπως όλοι είχαμε ψυλλιαστεί λίγο-πολύ.
  Τους παπύρους, αν πραγματικά είναι γνήσιοι και δεν έχει κάνει λάθος ο Άγγλος, το κόβω να τους έχει σουφρώσει από κάποιο μουσείο, οπότε προβλέπω και δεύτερο πατατράκ με τη σύλληψή του από την αστυνομία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

 39. gpoint said

  # 34

  Για λίγα αντίτυπα – ωςτα 400 περίπου- είναι οικονομικότερες του τυπογραφείου με κόστος περίπου 2 ευρώ το κομμάτι για 150 σελίδες Β5 σε καλό χαρτί, χωρίς χοντρό εξώφυλλο, (με απλό + αυτιά) και φυσικά να το δώσεις σε φλασάκι έτοιμο διορθωμένο και με λίγες απρόμαυρες φωτό. Για περισσότερες λεπτομέρειες περί ψηφιακής εκτύπωσης πάρε το μέηλ μου από τον Νικοκύρη

  υπ’ όψιν και του Λεώνικου που μάλλον τον πιάσανε τουρίστα απ’ ότι άφησε να εννοηθεί.

 40. 37 Ίσως τα προϊόντα ψηφιακής εκτύπωσης να φθείρονται ταχύτερα με το χρόνο.
  Έχω φωτογραφικό άλμπουμ των αρχών του 20ου αιώνα και οι φωτογραφίες δεν έχουν ξεθωριάσει. Ασπρόμαυρες, εννοείται. Με την τεχνική της βαθυτυπίες.
  Έγχρωμες φωτογραφίες που τύπωσα πριν 10-15 χρόνια σε φωτογραφείο έχουν αρχίσει να χάνουν το κόκκινο και χωρίς να εκτεθούν σε ήλιο.

 41. Alexis said

  Έχω μπερδευτεί…
  Ο Δημήτρης δεν ήταν ο φίλος από τις Σπέτσες όπου πήγαν και γλέντησαν;
  Αν όχι, ο φίλος από τις Σπέτσες πώς λεγόταν;

 42. ΓιώργοςΜ said

  40 Είναι θέμα υλικών, όχι ψηφιακής ή όχι προέλευσης.
  Αν η εκτύπωση (φωτογραφίας) γίνει σε εκτυπωτή ίνκτζετ (χρησιμοποιεί υδατοδιαλυτό μελάνι), η φθορά των χρωμάτων είναι σίγουρη. Σε εκτυπωτή λέιζερ (χρησιμοποείται γραφίτης), η διάρκεια ζωής είναι πολύ μεγάλη. Επίσης πολύ καλή συμπεριφορά στο χρόνο έχουν εκτυπώσεις θερμικής μεταφοράς, σε ειδικό εκτυπωτή που συνήθως έχουν τα φωτογραφεία (πολύ υψηλό κόστος αγοράς για οικιακή χρήση), αλλά αυτό αφορά μόνο φωτογραφίες.
  Οι φωτογραφίες πριν από την ψηφιακή εποχή διατηρούνται υπό προϋποθέσεις, με κύριο παράγοντα την ποιότητα των υλικών και το φως
  Η εκτύπωση με τυπογραφικό μελάνι είναι πολύ ανθεκτική στο χρόνο· συνήθως το χαρτί φθείρεται συντομότερα από το μελάνι. Γι εκτυπώσεις λίγων εκατοντάδων αντιτύπων όμως δε νομίζω πως συμφέρει.
  Δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο πράγμα με τη βαθυτυπία: Είναι μια τεχνική που δημιουργεί έντονο ανάγλυφο και χρησιμοποιείται για κάρτες, προσκλητήρια κλπ, μάλλον απίθανο να χρησιμοποιηθεί για απόδοση φωτογραφιών. Αν εννοείς την προ όφσετ τυπογραφική εκτύπωση, τότε έχει νόημα.

 43. 42 τέλος

  Ναι, μιλάμε για την προ-όφσετ εποχή. Απ’ ό,τι κατάλαβα (και ψηλάφησα) η εκτύπωση δεν γινόταν σε μια φάση αλλά σε δύο ή ίσως περισσότερες. Έτσι, αν και το γύρω χαρτί ήταν λείο, η εικόνα δεν ήταν λεία. Και το ράστερ (οι κουκίδες που απαρτίζουν την τυπωμένη σε απλό χαρτί φωτογραφία) ήταν εντυπωσιακά μικρό.

 44. Πάνος με πεζά said

  @ 27,30 : Ένας υπέρηχος άνω κοιλίας ήταν όλος κι όλος. Η υπερηχατζού (είναι γιατρός άραγε;) βρήκε λίπος στο συκώτι, μόνο. Τώρα, καλό – κακό, θα δούμε…
  (Κι ήτανε και ξινή η υπερηχατζού…)

 45. 44 ΠμΠ

  τις τρανσαμινάσες τις κοίταξες;

  (Σαν τα ΚΑΠΗ καταντήσαμε εδώ μέσα)

 46. ΓιώργοςΜ said

  43 Αν πρόκειται για προ-οφσετ εκτύπωση, τότε έγινε με συμβατικό πιεστήριο σε μία φάση (αφού είναι ασπρόμαυρο).
  Το ράστερ και η πυκνότητά του έχουν να κάνουν με την επεξεργασία που κάνει ο τσιγκογράφος για να προετοιμάσει το κλισέ (=την ανάγλυφη σε τσίγκο εκδοχή της φωτογραφίας), μια διαδικασία παρόμοια με τη συμβατική εμφάνιση ασπρόμαυρης φωτογραφίας, με τον τσίγκο στη θέση του χαρτιού.
  Αυτός ο τσίγκος μπαίνει σε μια ειδική βάση στη θέση του μέσα στο κείμενο σαν υπερμεγέθες τυπογραφικό στοιχείο κι εκτυπώνεται κανονικά- εξ ου και η αίσθηση ανάγλυφου που δίνει.
  Αυτή η εκτύπωση δε φθείρεται καθόλου εύκολα. Το μελάνι ενσωματώνεται στο χαρτί και ουσιαστικά ο χρόνος ζωής του χαρτιού είναι αυτός που προσδιορίζει το χρόνο ζωής της εκτύπωσης. Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες Βίβλοι του Γουτεμβέργιου, ο χρόνος υπερβαίνει τη μισή χιλιετία.

 47. Πάνος με πεζά said

  Θα αποφανθεί η γαστρεντερολόγος. Πάντως πρόσφατα (από Αύγουστο και μετά) έχω χάσει 8 κιλά, ελπίζω η κατάσταση και με το συγκεκριμένο λίπος να βελτιώθηκε…

 48. ΓιώργοςΜ said

  >(Σαν τα ΚΑΠΗ καταντήσαμε εδώ μέσα)

  Σαν;

  Ομοιότητες και διαφορές;
  Να πω πρώτος πως για να πας στα ΚΑΠΗ θα πρέπει να είσαι σε θέση να περπατήσεις ή να οδηγήσεις, πράγμα όχι απαραίτητο εδώ. Συνεπώς ο θαμώνας ΚΑΠΗ έχει δυνητικά καλύτερη φυσική κατάσταση.

 49. Πάνος με πεζά said

  «Θα σου φύγω, στο ΚΑΠΗ», που λέει και ο Νταλάρας… 🙂

 50. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, μεταξύ τυπογραφείου και υπερήχων.

  47 Κι εγώ έχω από δαύτο που σου βρήκε, κι εγώ είμαι στα κάτω μου από πλευράς κιλών. Σύμπτωση.

  41 Ο Δημήτρης είναι συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας και το τρίτο μέλος (μαζί με τον αφηγητή -Νίκο- και τον Χρήστο) της συντακτικής ομάδας για τον τόμο Αλας της Γης. Όταν ο Χρήστος και ο αφηγητής πήγαν εκδρομή στις Σπέτσες, τον συνάντησαν εκεί -αγνοούσαν ότι έχει σπίτι στο νησί.

 51. Πάνος με πεζά said

  Ευτυχώς που ασχολούμαστε με το πατροπαράδοτο (κυριολεξία) κείμενο… :0

 52. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πολὺ ἐνδιαφέρον καὶ τὸ σημερινὸ. Μὲ ἀρκετὸ σασπένς, ὅπως ἔγραψαν κι ἄλλοι προηγουμένως.

  @ Γρηγόρης Κοτορτσινός (19).
  Πολὺ ἐνδιαφέρουσα ἡ παραπομπὴ γιὰ τὴν πρώτη σφαγὴ τῶν Ἀρμενίων τὸ 1894-95. Εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ διαβάζω κάτι σχετικὸ. Φυσικὰ καταρρίπτει τὰ περὶ ἀνεκτικότητας τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας. Καὶ δὲν μιλᾶμε γιὰ πολὺ παλιὰ, ἀλλὰ γιὰ τὸ τέλος τοῦ 19ου αἰώνα, μιὰ εἰκοσαετία πρὶν ἀπὸ τὸ τελικὸ στάδιο τῆς μεγάλης γενοκτονίας τῶν χριστιανικῶν πληθυσμῶν (Ἀρμενίων, Ἀσσυρίων καὶ Ποντίων) τὴ δεκαετία τοῦ 1910. Σχετικὸ εἶναι τὸ συγκλονιστικὸ βιβλίο «Οὔτε τὸ ὄνομά μου» τῆς Thea Halo.

 53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πάνος με πεζά said:

  «Θα σου φύγω, στο ΚΑΠΗ» 🙂 🙂

  Ὅσο γιὰ τὸ λίπος στὸ συκώτι, μᾶλλον ἔχεις φουαγκρά. 🙂

 54. ΓιώργοςΜ said

  52 >καταρρίπτει τὰ περὶ ἀνεκτικότητας τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας
  Ίσα-ίσα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επιβίωσε τετρακόσια χρόνια επειδή ακριβώς δε δημιουργούσε ανούσιες έριδες. Άρχισε να σαπίζει (και άρχισαν τα επαναστατικά κινήματα) όταν ο Σουλτάνος άρχισε να ζητάει όλο και περισσότερα σε φόρους για να συντηρήσει τα στρατά του και την καλοπέρασή του. Τα είκοσι χρόνια πριν την επικράτηση των νεότουρκων είναι κανα εικοσάλεπτο σε ιστορικό χρόνο· ουσιαστικά το πρελούδιο.

  Η περίληψη παρακάτω, με μουσική επένδυση, μιας και το νήμα είναι ακόμα ελαφρύ:

 55. Πάνος με πεζά said

  Αυτούς τους υπέρηχους βλέπει και η Τρόικα, κι ύστερα λέει ότι οι Έλληνες έχουν ακόμα λίπος…

 56. Γιάννης Ιατρού said

  45:, 48: Έλα ρε Πάνο, αν δεν βρουν και κάτι οι γιατροί, κακιώνουν γιατί δεν έχουν τι να σου απαγορεύσουν 🙂
  Συνεπώς ο θαμώνας ΚΑΠΗ έχει δυνητικά καλύτερη φυσική κατάσταση…

 57. Τι την θέλαμε την κουβέντα με τους γιατρούς; Βρέθηκα σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Πειραιώς 181 και τα είδα όλα: από νέα παληκάρια που δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους μέχρι γυναίκες που δεν ξέρανε να διαβάσουν το όνομά τους. 😦

 58. Ωραίος ο μπατσάκος! ❤

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/sygkinhtikh-anarthsh-astynomikou-me-ta-prosfygopoyla-yparxei-thema-metadoshs-agaphs.4311662.html

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο, όφισερ Φώτη, πρόσεχε μη σου ανοίξουν το κεφάλι σε κάνα στενό ή μη σε κάψουν με καμιά μολότοφ, αφού, ό,τι κι αν κάνεις, είσαι τοποθετημένος στο ράφι με την ταμπέλα «Μπάτσος-γουρούνι-δολοφόνος».

 60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #54. Φυσικὰ δὲ σφάζουμε τὰ ὑποζύγια ὅσο δουλεύουν γιὰ μᾶς πειθήνια καὶ ὑποτακτικὰ. Μόλις ὅμως πάνε νὰ σηκώσουν κεφάλι…

  Βέβαια οἱ σφαγὲς αὐτὲς δὲν περιορίστηκαν στὴν τελευταία εἰκοσαετία τῆς Ὀθωμανικῆς αὐτοκρατορίας. Πρόχειρα μοῦ ἔρχονται στὸ νοῦ οἱ σφαγές ποὺ ἀκολούθησαν τὶς ἐξεγέρσεις τοῦ Διονύσιου τοῦ «Σκυλόσοφου» τὸ 1600 στὴ Θεσσαλία καὶ τὸ1611στὴν Ἤπειρο, στὴν Πελοπόννησο μετὰ τά Ὀρλωφικὰ, σὲ διάφορες περιοχὲς κατὰ τὴν ἐπανάσταση τοῦ 1821 καὶ στὴν Κρήτη κατὰ τὴν ἐπανάσταση τοῦ 1866.

 61. sarant said

  58 Πολύ καλός!

 62. Αυτή τη νικήτρια δεν θα την υποδεχθούν με δάφνες στο αεροδρόμιο; Αίσχον!

  http://luben.tv/nihilpop/nsfw/93094

  Κι ένα ωραίο για τον ελληνόψυχο εξ Ill-Οινόης

  https://warisboring.com/yes-trump-is-a-fascist-heres-the-checklist-1920ad4d8163#.2luf00oyv

  Γιατί ο Δόναλδ είναι φασίστας, σύμφωνα με τα κριτήρια του μακαρίτη του Έκο

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  62. Τον εγκαταλείπουν μαζικά ακόμη και οι επιφανείς ρεπουμπλικάνοι. Τον βρίσκουν ακραίο και ξεφτίλα για τα γούστα τους, τα οποία δεν φημίζονται για τη φινέτσα ,τη δημοκρατικότητα και τον φιλελευθερισμό τους. Οπότε δεν χρειάζεται να φτάσουμε στη λίστα του Έκο: κόπηκε στους προκριματικούς.

 64. 63

  Κάποιος έκανε ακριβή λέξη-προς-λέξη απομαγνητοφώνηση μιας ομιλίας του, πρόσφατης, και ο Κούλης φλογερός ρήτορας σε σχέση με δαύτον. Μιλάει σαν δωδεκάχρονο!

 65. Γς said

  58:

  Ναι χρειάζονται αγάπη.

  Υπάρχει όμως και μια άλλη αγάπη:

  Χτες στην Ραφήνα. Πάνω στο δάσος, στην κατασκήνωση με τους πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά.
  Είχαμε πάει με την κόρη μου τα ρούχα της Ειρήνης, καινούρια και φορεμένα, όλα σιδερωμένα περιποιημένα μέσα σε σελοφάν. Λες και το ήξερε.

  Και βρήκα ευκαιρία να φρεσκάρω τα αραβικά μου με τα πιτσιρίκια που ήρθαν κοντά μας.
  Τα αγγλικά τους όμως ήταν καλύτερα από τα αραβικά μου…

  -Γλύκα δεν είναι; Λέω στον νεαρό με την φόρμα. Ηταν στρατιωτικός.

  -Ναι. Τα έχω παίξει!

  -Γιατί;
  -Τόσο αγάπη…

  -Ναι χρειάζονται αγάπη.

  -Εννοώ αγάπη που μας δείχνουν.

  Και σαν ν άκουσα «αγάπη που μας δίνουν»

  Θα μπορούσε να το είχε πει κι έτσι…

 66. Ριβαλντίνιο said

  Όπως είπε και ο Μέγας Ιεροεξεταστής ο ντεντέκιβ πρέπει να είναι κάτι σαν τον Μονκ που έdειχνε το STAR.

  —————————————————————–

  Και δυό άσχετες απορίες σχετικά με τον Παλαμά. Έχω δει σε ακροδεξιά στέκια να παίζουν πολύ οι εξής στίχοι του :

  (…)
  Και χορό τριγύρω σου θα στήσουν
  με βιολιά και με ζουρνάδες
  γύφτοι, εβραίοι, αράπηδες, πασάδες,
  και τα γόνατα οι τρανοί σου θα λυγίσουν,
  και θα γίνουν των ραγιάδων οι ραγιάδες (…)

  Αυτούς τους στίχους τους χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τον αντιτσιγγανισμό τους, τον αντιεβραϊσμό τους , τον αντιαφρικανισμό τους και τον αντιτουρκισμό τους.

  Είναι στίχοι από τον Προφητικό λόγο απ’τον Δωδεκάλογο του Γύφτου.
  Ο Προφητικός είναι ο όγδοος από τους δώδεκα λόγους και ο πιο παλιός. Γράφτηκε το 1899, δηλαδή την επαύριο της εθνικής ταπείνωσης του ’97 . Σ’ αυτόν ο ποιητής, βαθιά πληγωμένος, εκφράζει τη συνείδηση του έθνους του. Το σκηνικό τοποθετείται στο Βυζάντιο και τα γεγονότα μετατρέπονται σε προφητείες. Βλέπουμε στην Πόλη το βασιλιά να διασκεδάζει, να παίρνει μέρος σε αγώνες σαν άλλος Νέρωνας και να αποθεώνεται από τους κόλακες και τους αυλόδουλους. Ο Τούρκος πλησιάζει, αλλά όλοι μένουν αδιάφοροι, παραδομένοι στη διαφθορά. Κανένας δεν ακούει τη φωνή των ακριτών. Ο ποιητής-προφήτης τα βλέπει όλ’ αυτά, αγανακτεί και προλέγει το χαμό της πολιτείας. Ο πόνος του για τον ξεπεσμό και το κατάντημα που βλέπει, φτάνει ως τα όρια της απελπισίας και από κει αναδύεται ένα όραμα ελπίδας και αισιόδοξο μήνυμα εθνικής αναγέννησης.

  Με βάση αυτά που γράφει το σχολικό βιβλίο ( http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A111/262/1919,6404/ ) όμως ο Παλαμάς δεν μπορεί να ήταν π.χ. ρατσιστής κατά των Ρομά αφού ο Γύφτος παρουσιάζεται ως σύμβολο της ελεύθερης, αδούλωτης ψυχής και της δημιουργικής δράσης που δε σταματάει πουθενά, δεν υποτάσσεται σε τίποτε, αλλά προχωρεί συνεχώς γκρεμίζοντας τα παλιά και τα σάπια και χτίζοντας τα καινούρια και τα γερά.

  Άρα εδώ τα «γύφτοι, εβραίοι, αράπηδες, πασάδες,» κάτι άλλο θα σημαίνουν. Π.χ. τους οικονομικούς καταπιεστές ή κάτι άλλο. Ξέρει κάποιος φίλος κάτι παραπάνω να μου πει ;

  —————————————————
  Επίσης οι παρακάτω στίχοι :

  Οἱ λύκοι

  Βοσκοί, στὴ μάντρα τῆς Πολιτείας οἱ λύκοι! Οἱ λύκοι!
  Στὰ ὅπλα, Ἀκρῖτες! Μακριὰ καὶ οἱ φαῦλοι καὶ οἱ περιττοί,
  καλαμαρᾶδες καὶ δημοκόποι καὶ μπολσεβίκοι,
  γιὰ λόγους ἄδειους ἢ γιὰ τοῦ ὀλέθρου τὰ ἔργα βαλτοί.

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/kwsths_palamas/poihmata.htm#ΟΙ_ΛΥΚΟΙ

  Ο Βάρναλης, δε δίστασε να έρθει και σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Παλαμά, το δάσκαλό του. Τα κίνητρα δεν ήταν προσωπικά. Ο Παλαμάς πέρασε μέσα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να υποστεί καμιά σημαντική ιδεολογική αλλαγή. Ε­μεινε ο εκφραστής της αστικής τάξης. Η Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 τον διέθεσε εχθρικά – για τότε τουλάχιστον – απέναντι στο εργατικό κίνημα.
  «Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά οι φαύλοι και οι περιττοί, καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί»… (Παλαμάς).
  «Μέσα σε φλόγες και καπνούς ανάμαλλ’ είδα να ξετρέχει τους άνομους γιγάντια Δίκη. Ξάφνου του σάλαγου κοπή· γέλια με φτάσανε στριγγά: σπαράζαν τους μωρούς ποιητές οι Λύκοι» (Βάρναλης, «Λευτεριά», 1922).
  Ανάμεσα στα δύο αυτά τετράστιχα, βρίσκεται ανάγλυφη η αντίθεση των δύο κύριων κοινωνικών δυνάμεων, της αστικής και της εργατικής τάξης.

  http://www.rizospastis.gr/page.do?id=13322&publDate=26/3/2011&pageNo=4

  Και από ότι βλέπω προκάλεσαν και συζήτηση στην Βουλή πριν κάτι μήνες .
  http://www.protothema.gr/politics/article/576387/vouli-lukoi-stihoi-kai-mathimata-kommounistikis-istorias/

  Και ο Βάρναλης είχε φτιάξει και πιο λάιτ εκδοχή ;

  (..)ο Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλέστηκε την αυθεντική γραφή της «Λευτεριάς», με την τραχύτητα και την οργή του Βάρναλη για τον αντιμπολσεβικισμό του Παλαμά να εκδηλώνεται στο ακέραιο και χωρίς φιλτράρισμα. Διότι, το ίδιο ποίημα υπάρχει και σε μια πιο πολιτικώς ορθή, ή πιο «light» εκδοχή, χωρίς τους λύκους που κατασπαράσσουν μωρούς ποιητές: «Μέσα σε φλόγες και καπνούς / ανάμαλλ’ είδα να ξετρέχει τους άνομους γιγάντια Δίκη. / Και με τρεχάματα τρελά, μ’ αλαλητά του θανατά / στα Τάρταρα γκρεμίζονταν οι Λύκοι».(…)

  Ξέρει κάποιος πότε έγραψε αυτό το ποίημα του ο Παλαμάς ; Φαντάζομαι πριν το 1922. Πότε πρόλαβε και αντιπάθησε τους μπολσεβίκους ;

 67. a said

  προς τον g point σε ευχαριστω και τους υπολοιπους θελω να εκδωσω τα ποιηματα του πατερα μου σε πολυτονικο και σε λιγα αντιγραφα για αυτό και σκέφτομαι την ψηφιακη εκτυπωση το ε μαιλ μου είναι alkalou@gmail.com

 68. ΓιώργοςΜ said

  60 Ανάποδα-τα υποζύγια δε σηκώνουν κεφάλι όσο έχουνε αρκετό κριθάρι στον τορβά.
  Δεν είναι νέα εφεύρεση το «άρτον και θεάματα». Όταν από το χωριό σου περνάει ο φοροεισπράκτορας, περισσότερο σε νοιάζει πόσα θα πάρει παρά αν είναι Μωαμεθανός ή Ρωμαίος.
  Αυτό που καταστρέφει, σχεδόν νομοτελειακά, τις αυτοκρατορίες, είναι η απληστία και η υπεροψία των εκάστοτε αυτοκρατόρων. Γι’ αυτό βρίσκω πολύ ταιριαστό το τραγουδάκι του Λοΐζου.

 69. giorgos said

  Σφαγή είχαμε καί στό Κιλελέρ περίπου 100 χρόνια μετά τήν «έπανάσταση». Εκεί, τότε τό αίτημα τών εξεγερμένων ήταν ή έπαναφορά τού οθωμανικού δικαίου !

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ριβαλντίνιο, ο Παλαμάς δύσκολα χωράει σε κατηγοριοποιήσεις. Σύμφωνα με τον Ζαχαριάδη είναι «ο μόνος που άντεξε στο λαϊκό-κοινωνικό κριτήριο». Υπάρχει ένα πολύ διαφωτιστικό βιβλίο που επιγράφεται «Ο Παλαμάς που δε διδάσκεται στην εκπαίδευση» του καθηγητή Γεώργιου Κ. Μωραίτη, από τις εκδόσεις Παπαδήμα. Σ’ αυτό αναλύεται η διαστρέβλωση του έργου του Παλαμά από τους (αν)εγκεφάλους της κρατικής εκπαίδευσης και η ατυχία του να συμπεριληφθεί στους «εθνικούς ποιητές». Οι ακροδεξιοί που οικειοποιούνται σκόρπιους στίχους είναι απλώς αγράμματοι που τσίμπολογάνε απ’ το διαδίκτυο ό,τι βολεύει την προπαγάνδα τους. Ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το ποίημα «Εμείς οι εργάτες» από τους «Δειλούς και σκληρούς στίχους» του ή αρκετά τετράστιχα για την εργατική τάξη από τον «Κύκλο των τετράστιχων».

 71. Alexis said

  #50: Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.

  #68: Και χθες ο Κουτσούμπας στη Βουλή απήγγειλε Βάρναλη…

 72. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  62 – «Γιατί ο Δόναλδ είναι φασίστας, σύμφωνα με τα κριτήρια του μακαρίτη του Έκο»
  Άρα, το αβίαστο συμπέρασμα, είναι ότι σύμφωνα με τα κριτήρια του Έκο, η Χίλαρι Κλίντον, είναι δημοκρατική. Άμα τρώς κι εσύ Σκύλε αμάσητη την προπαγάνδα των ΜΜΑ, τότε τι πιθανότητες έχει ο μέσος άνθρωπος να μη την φάει; Και μόνο που λέει πως είναι απειλή για την αμερικανική δημοκρατία (ΤΗΝ ΠΟΙΑ;) είναι κατάπτυστο, πώς γίνεται να μην το αντιλαμβάνονται άνθρωποι σαν κι εσένα;
  Από τα 19μου που ήμουν στην ΓΣΣΕ, αντιλήφθηκα το παραμύθι των «δημοκρατικών» εκλογών, από τότε μέχρι τώρα όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, στηρίζονται στο μη χείρον βέλτιστον, και παρ΄όλο που έχω κατανοήσει από τότε τον μηχανισμό και τον λόγο για όλο αυτό το πανηγύρι, με πονάει που βλέπω να γίνεται αποδεκτό και να συνεχίζεται σαν απόλυτο δεδομένο από τους ανθρώπους των «δημοκρατικών» χωρών.
  Ας μου εξηγήσει κάποιος, πώς μπορεί να προκύψει καλό από το συνεχές μη χείρον βέλτιστον;
  Αναρωτιέμαι, ποιά βόμβα είναι καλύτερο να πέσει στο σπίτι μου, η φασιστική ή η δημοκρατική; Δεν ξέρω και κάνα Σέρβο να μου πεί.

  Υ.Γ – Δεν θα σας πώ ποιά είναι αυτά που θεωρώ πως διακυβεύονται στις αμερικανικές εκλογές, θα πώ μόνο, πως δεν έχουν να κάνουν με τον φασιμό και την ανύπαρκτη δημοκρατία, αυτά είναι παραμύθια για μωρά (ούτε κάν για μικρά παιδιά) σκεφτείτε και κάντε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές, εκεί βρίσκεται (κατά την άποψή μου) ο βασικός λόγος της ολομέτωπης μιντιακής επίθεσης στον Τράμπ, των αμερικανικών ΜΜΑ, αλλά και όλου του κόσμου, μιά και παίρνουν από εκεί γραμμή και πληροφόρηση.

 73. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  66 Το ποίημα του Παλαμά γράφτηκε εν θερμώ μόλις μαθεύτηκε η τραγωδία της Σμύρνης, τον Σεπτ 1922. Ο Βάρναλης απάντησε αμέσως -αλλά σε επόμενη γραφη απάλειψε το τετράστιχο. Χρειάζεται άρθρο.

  71 Το άκουσα λάιβ και δεν μου άρεσε, το βρήκα αταίριαστο -ενώ η προηγούμενη ομιλία του ήταν πολύ καλή

 74. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – «Ανάποδα-τα υποζύγια δε σηκώνουν κεφάλι όσο έχουνε αρκετό κριθάρι στον τορβά.» Τα υποζύγια, είτε έχουν κριθάρι είτε δεν έχουν, δεν σηκώνουν ποτέ κεφάλι από μόνα τους, έχουν ανάγκη να υπηρετούν έναν αφέντη, γι΄αυτό, γεννιούνται και πεθαίνουν υποζύγια, του ενός ή του άλλου αφέντη. ΜΟΝΟ ΑΦΕΝΤΗ ΘΕΛΟΥΝ, ΜΟΝΟ ΑΦΕΝΤΗ.

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα χειρόγραφα μάλλον ήταν γνήσια αραβικά -και σουφρωμένα 🙂 .
  Αλλά τί έγραφαν,έτερον εκάτερον.Το ότι ο Βελής θα καλούσε ειδικό,θα το είχε σκεφτεί ο Χρήστος και θα είχε σωστά τεκμήρια να παρουσιάσει στην πρώτη φάση αλλά ως προς Έπη, Επη να γενώ 🙂

  53. >>Ὅσο γιὰ τὸ λίπος στὸ συκώτι, μᾶλλον ἔχεις φουαγκρά.
  Μεγάλη του Χιούστον Σχολή 🙂

  26/57.Μωρέ μπράβο, να βρεθούμε τρεις από δω σε σονοκομείο (ανάποδα για ξεγρουσούζεμα) σήμερα!
  Λιποθυμική ζάλη και η αυστηρή γιατρίνα με το σφυράκι και τ΄ακουστικά αφού αποφαίνεται «ουδέν το νευρολογικό», συνεχίζει
  -Καπνισμα;
  -Μόνο παθητικό
  Ξαναμετρά πίεση και σφυγμούς
  -Υπόταση,να προσθέσετε λίγο αλάτι στα φαγητά σας.

  45.>>Καπη καταντήσαμε
  Πάντως, δίκια κι άδικα, από τα 58 ή 60 θωρείται κανείς ΚΑΠΗσιος. 🙂

 76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Πάντως, δίκια κι άδικα, από τα 58 ή 60 θωρείται κανείς ΚΑΠΗσιος.»
  Απ΄όταν πάψει να βλέπει την ζωή ερωτικά και να θέλει να βελτιώνεται, δεν έχει να κάνει με την ηλικία. 🙂

 77. ΓιώργοςΜ said

  Δε θυμάμαι την πηγή, αλλά η παράφραση είναι καλή:
  «Η ζωή αρχίζει στα 40, όχι όμως γι’ αυτούς που στα 20 νιώθουν 80»

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  76.Βεβαίως! Φταίει που δεν το διατύπωσα καλά ρε Λάμπρο.Με γελαστερή διάθεση το έγραψα:
  Καπήσιος=σε δέχονται στα καπη. π.χ.να πιείς τον καφέ σου με έκπτωση κλπ 🙂 .

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αυτό «Το αλάτι της γης» που αναφέρει ο συγγραφέας,για το οποίο δούλευε η παρέα, τί είπαμε «προεικονίζει» ως προς την πραγματική δραστηριότητα του Βελή/Πασσά ; Το Αρχαίον Ελληνικόν Πνεύμα ;

 80. sarant said

  79 Πιθανώς, αλλά είναι μάλλον εύρημα για να ταιριάζει με τους Αριμασπούς.

 81. MA said

  Καλησπέρα, παρακολουθώ ανελλιπώς, άσχετο αν δεν σχολιάζω…
  Ωραίο και το σημερινό με την αστυνομική του τροπή. Τον βλέπω να τον μπουζουριάζουν, παρ´ όλες τις καλές προθέσεις της παρέας να τον βρει.
  Για τη γενοκτονία των Αρμενίων (σχόλια 19 και 52) το εξίσου συγκλονιστικό Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν

 82. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  68. Μοῦ ἀρέσει κι ἐμένα τὸ τραγουδάκι τοῦ Λοΐζου. Δὲν νομίζω, ὅμως, πὼς μπορεῖ νὰ περιγράψει τὶς ἐποχὲς ἐκεῖνες. Τὸτε τὸ θρήσκευμα καθόριζε ἀπὸ ποιοὺς θὰ τὰ πάρει ὀ φοροεισπράκτορας. Δὲν εἶναι τυχαῖο ὅτι πολλοὶ ἔγιναν μουσουλμάνοι γιὰ νὰ γλιτώσουν τὸ χαράτσι.
  Πάντως τὰ πράγματα εἶναι ἐξαιρετικὰ πολύπλοκα γιὰ νὰ τὰ ἐξαντλήσουμε ἐδῶ. Ἄς κρατήσουμε, λοιπὸν τὶς ἀπόψεις μας, χωρὶς νὰ κάνουμε κατάχρηση τῆς φιλοξενίας τοῦ Νικοκύρη.

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  78 – Είμουν στην εφηβία, όταν ένας μπάρμπας 80κάτι σε μια συζήτηση που είχαμε, μου είπε πως, «ο άνθρωπος γερνάει πραγματικά, όταν αφήσει το μυαλό του να γεράσει, ξέρεις πόσοι νέοι είναι γερασμένοι;» δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι από τότε.😕

 84. cronopiusa said

  Μάλλον Ακίνδυνος https://www.mixcloud.com/ZaphodBeeblebr0x/rbnews-s2-12/

  Λαύριο: Μουσικό καλωσόρισμα σε προσφυγόπουλα μαθητές

 85. Alexis said

  #73, τέλος: Κι εγώ αταίριαστο το βρήκα, άσε που δεν το ‘χει και πολύ με την απαγγελία.

  #72: Άρα, το αβίαστο συμπέρασμα, είναι ότι σύμφωνα με τα κριτήρια του Έκο, η Χίλαρι Κλίντον, είναι δημοκρατική.

  Όχι, αυτό είναι το δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα.
  Ό,τι δεν είναι μαύρο ξέρεις, δεν είναι κατ’ ανάγκη άσπρο…

 86. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  Μάς προξενεί κατάπληξη ότι επί 30 ώρες ουδείς συνταξιούχος αναγνώστης έχει επισημάνει το ιστορικό μεζεδάκι του Κούλη με τα 3 πτυχία, που χθές Δευτέρα από το βήμα της Βουλής μπέρδεψε τον Μοντεσκιέ (1689-1755) με τον ελληνόψυχο Ζάν – Ζάκ Ρουσσώ (1712-1778).

  Καλούμε τον έντιμο κ. Σαραντάκο να ξεκωλιάσει χωρίς έλεος τον αγράμματο Κούλη το προσεχές Σαββάτο, διότι την ώρα που μνημόνευε τον Ρουσσώ έκανε μάθημα στον Αλέξιο Τσίπρα. Η γκάφα του είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί διάβαζε και από το χειρόγραφο, όπερ σημαίνει πως η αγραμματοσύνη βασιλεύει σε ολόκληρο το επιτελείο του Μοσχάτου.

  Μεταφέρουμε επί λέξει από τα Πρακτικά του «Μπουρδέλου», τί ακριβώς είπε ο Κούλης και πόσο ωραία τον διόρθωσε λίγο αργότερα ο Αλέξιος. Όπως μάς ενημέρωσε το Επιτελείο μας, στα αποψινά Δελτία Ειδήσεων κάτω στο Ρωμέικο, ουδέν Κανάλι έδειξε τον Κούλη να ξεστομίζει την πρωτοφανή αγραμματοσύνη που ουδέποτε θα έκανε ένας αποφοιτος του Παλαιού Σχολαρχείου. Αντιθέτως, 2-3 Κανάλια δείξανε μόνο την απάντηση του Αλεξίου!..

 87. cronopiusa said

  Ψέμματα και… φάουλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν θα παίξουν στα κανάλια της Αντα Ψαρρά

  Cancion Para Donald Trump – Mejor Jodido – Traviezoz De La Zierra | Exclusivo Compa Xisco

 88. cronopiusa said

  YG feat G-Eazy & Macklemore «FDT (Fuck Donald Trump) Part 2»

 89. Ριβαλντίνιο said

  @ 86 Αγαθίας ο Σχολαστικός

  Τι είναι αυτά που λες για τον ηγέτη μας, τον Κούλη της καρδιάς μας ;
  Το ξέρει ο Δόναλδ ότι συριζίζεις/τσιπρίζεις ; Κάτσε να τον ενημερώσω και θα δεις.

 90. cronopiusa said

  87 😳

  της Άντας Ψαρρά

 91. sarant said

  Για τις αμερικάνικες εκλογές θα πούμε και αύριο

  Ως προς τη γκάφα του Κούλη,έγραψα κάτι στο Φέισμπουκ:

  Τάπα από τη σημερινη συζήτηση στη Βουλή:

  Κούλης: καταλαβαίνω ότι δεν αντιλαμβάνεστε τον διαχωρισμό των εξουσιών όπως τον εισήγαγε ο Ρουσό….. (αμέσως πριν είχε περηφανευτεί ότι σε 7 χρόνια πήρε τρία πτυχία)

  Τσίπρας: Να τα χαίρεστε τα πτυχία σας, βέβαια, αλλά εγώ στο δημόσιο που σπούδασα, έμαθα ότι ο Ρουσό δεν εισήγαγε την διάκριση των εξουσιών, αλλά το κοινωνικό συμβόλαιο

  (Ώρες είναι να σκάσουν μύτη τα μουρουτρόλ και να μας πουν ότι, ε, είχε γράψει κι ο Ρουσό κάτι για τη διάκριση των εξουσιών -όπως τότε που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι τιμητής σημαίνει και υποστηρικτής επειδή έτσι το είχε πει ο μάπας με τα τρία πτυχία)

 92. Pedis said

  # 87 – Κάτι μου λέει ότι το πρόβλημα (και τη λύση με τα πλεονεκτήματά της) τα συζήτησε πρώτος ο Λοκ.

  Αλλά δεν θα πάω κόντρα σε δύο πρωθυπουργούς!

  Η μαλακία και η ασχετοσύνη του Κούλη έγκειται στο ότι καταγγέλει τη λαική δημοκρατία τάχα μου του Σύριζα αναφερόμενος στον πρωτομάστορα της, τον Ρουσσώ. Χαχαχα!

  (Στο Xάρβαρντ θα τέλειωσε την τάξη του Μπους του νεώτερου … ε, ναι έχουν ειδικές τάξεις για τους άριστους.)

 93. Γς said

  91:

  >Ως προς τη γκάφα του Κούλη,έγραψα κάτι στο Φέισμπουκ:

  Και του απάντησα:

  Μήπως έλεγε για το Ρούσο το Ντέμη;

  [ Κατά το ήμισυ Ρουσσώ: Demi-Rousseau. Συμπλήρωσε ο Μιχάλης ο Νικολάου]

 94. Μαρία said

 95. Pedis said

  -> 92 – Ακριβέστερα, ο Λοκ αναφέρθηκε στο διαχωρισμό των δύο (νομοθετική και εκτελεστική), ο Μοντεσκιέ και των τριών εξουσιών (+ δικαστική).

  (Το γιατί ο Λοκ τις ήθελε δύο κι όχι τρεις, πείτε μου σεις …)

  Ένα ζήτω στον Μοντεσκιέ και στον τσίφτη τον Τρίπρα.

  Ωραία περνάνε στη Βουλή. Αφού τελειώσουν όλες τις σημαντικές δουλειές συνεργατικά και φιλικά, μετά παίζουν και τσακώνονται για τις απαντήσεις στο τρίβιαλ περσούτ. Μια χαρά!

 96. gpoint said

  # 86

  Μου φαίνεται πως το σενάριο του πληρωμένου εξαιρετικά καλά Τραμπ να κάνει οτι μπορεί για να κερδίσει τις εκλογές το Χίλαρυ (ε όχι και γυναίκα αυτό το πράμα) επαληθεύεται και μόνο κάποιοι γηραλέοι ελληνόψυχοι του Υλη- Νόει δεν τόχουν πάρει χαμπάρι ακόμα…

 97. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  (96): Δεν χάνει με τίποτα ο Ντόναλντ. Όλη η υγιής Αμερική είναι μαζί του. Μιλάμε για πρωτοφανές Κίνημα. Θα το δείτε… Ευρισκόμενος στο Ρωμέικο δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τί Τραμπολατρεία υπάρχει εδώ, γιατί το κρύβουν τα δικά σας ΜΜΕ που είναι όλα υποθηκευμένα σε εβραϊκές τράπεζες και παίρνουν εντολές να προωθήσουν την ετοιμοθάνατη…

  Αν ήταν εφικτό, θα σάς παίζαμε στοίχημα 1 προς 10, τόσο σίγουρη είναι η νίκη του. Θα μάς θυμηθείτε… Κοντός ψαλμός αλληλούια

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 τέλος – Απλή λογική είναι (αυτήν που έχει πάψει ο κόσμος να χρησιμοποιεί) Αλέξη, για εκλογές μιλούμε, κι όταν η ολομέτωπη επίθεση είναι μονόπλευρη, είναι προπαγάνδα υπέρ του άλλου υποψηφίου. Φυσικά κι ό,τι δεν είναι μαύρο δεν είναι υποχτεωτικά άσπρο, υπάρχει π.χ και το γκρί που δεν είναι τόσο μαύρο, στις εκλογές λέγεται και Κωστάκης αντί του κακού Σημίτη, Γιωργάκης αντί του κακού Κωστάκη, Αντωνάκης που σκίζει μνημόνια και τα υπογράφει μετά αντί του κακού Γιωργάκη, Αλέξης που σκίζει μνημόνια και τα υπογράφει μετά, αντί τουκακού Αντωνάκη, και οσονούπω, Κυριάκος αντί του κακού Αλέξη, αυτό ο λαός με το αλάθητο κριτήριο, το λέει, το λιγότερο κακό, πές μου εσύ αν μπορεί να προκύψει καλό από αυτό, μέχρι τώρα πάντως, πάμε από το κακό στο χειρότερο, κάποιοι 9μως έχουν μεγάλο κέρδος από το συνεχές λιγότερο κακό. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ και παντού, αν δεν το βλέπεις, δεν μπορώ να κάνω και πολλα, μόνο να το λέω.
  Καλημέρα.

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πρόβλημα δεν είναι τα γλωσσικά, τα ιστορικά και άλλα λάθη των πολιτικών. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει και να θυμάται τα πάντα. Το πρόβλημα είναι η επιπολαιότητα και η αδιαφορία. Ακόμα και ο Μαυρογιαλούρος, μετρ της αφασίας, πρόβαρε τον λόγο που θα εκφωνούσε στους αγράμματους χωριάτες του Άγριλου. Και οι πολιτικοί μας ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής απροετοίμαστοι, χωρίς να ελέγξουν το κείμενο που τους έχουν γράψει οι διαβόητοι σύμβουλοι, ενώ ξέρουν ότι θα τους ακούσουν, δυνάμει, όλοι οι Έλληνες. Και στο τουίτερ με την ίδια αδιαφορία για τη μορφή και το περιεχόμενο γράφουν. Επιπολαιότητα στα λόγια, όμως, σημαίνει και επιπολαιότητα στα έργα. Εξ όνυχος τον λέοντα. Πόσα να αποκρύψουν πια, πόσα να θολώσουν, πόσα να σώσουν τα δημοσιογραφικά πλυντήρια!

 100. spiral architect said

  Ό,τι δηλώσεις, είσαι:
  http://www.thetoc.gr/politiki/article/katrougkalos-eimai-kommounistis-apo-ta-15-mou

  – Γεώργιος Κατρούγκαλος κομμουνιστής, χάρηκα πολύ.
  – Δημήτριος Κουτσούμπας αστροναύτης της ΝΑΣΑ ,παρομοίως.

 101. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  100: Spiral
  Ναι, αλλά ο Κούλης παίζει να είναι ο μόνος με τρία πτυχία που δεν είναι σερβιτόρος 🙂

 102. spiral architect said

  @101: 😆 😆 😆

 103. spiral architect said

  Τελικά, «τη σήμερον ημέρα» οι ακαδημαϊκοί τίτλοι σπουδών έχουν καταλήξει να είναι μομφές για τους κατόχους τους, είτε αυτοί προέρχονται απ’ το ΕΜΠ, είτε απ’ το (payable) Harvard, είτε απ’ το ΤΕΙ Ζαμπονοκοπτικής. 😦

 104. Γς said

  100:

  Από τα 15 του. Καραγκιόζης.

 105. sarant said

  Καλημέρα!

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  101. Με τον τρόπο του, συνονόματε, σερβιτόρος είναι και αυτός. Σε άλλου είδους και μεγέθους σερβιρίσματα.

 107. Alexis said

  #95: Δηλαδή ο Λοκ έκανε τα τρία δύο (του Μοντεσκιέ) 😀

 108. Alexis said

  #97: Αν ήταν εφικτό, θα σάς παίζαμε στοίχημα 1 προς 10, τόσο σίγουρη είναι η νίκη του.

  …όπως τότε που μας έλεγες ότι ο Κασιδιάρης θα βγει με τα τσαρούχια …Δήμαρχος Αθηναίων!

 109. Alexis said

  …ή την άλλη εξίσου επιτυχημένη πρόβλεψη ότι ο Θρύλος θα προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσου-Λου… 😀 😀 😀

 110. Pedis said

  # 107 – Ναι, μπορείς να το δεις κι έτσι.

  Διότι είτε με τρεις είτε με δύο αμφότεροι αναφέρονταν στους τρόπους θεσμικής διακυβέρνησης των ιδιοκτητών, μιλάμε για μονοψήφια πόσοστά, αλλά οι άριστοι!

  Kαι οι (ιδιοκτήτες) αμερικάνοι από κει το πήραν το σύνθημα (τα όπλα του εχθρού) no taxation without representation.

 111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  99. Συμφωνῶ.

  107. 🙂

 112. nikiplos said

  @97, Αν μένεις στο Ύλη-Νόει, όπως ισχυρίζεσαι, θα έχεις πολλές ευκαιρίες να στοιχηματίσεις σε πολλαπλές εναλλακτικές: επίσημα στοιχήματα παίζουν από το καλοκαίρι σε εγγυημένα γραφεία, αλλά και παράνομα στοιχήματα από σοβαρούς οίκους επίσης. Στο Σικάγο δεν έχω άποψη αλλά πιστεύω πως οι Σικαγιώται είναι πιο τζογαδόροι από τους Νεοϋορκέζους. Οι εκεί συγκενείς μου έχουν ήδη παίξει σοβαρά και έγκυρα στοιχήματα σε εγγυημένα γραφεία και φυσικά υπέρ της Χίλαρυ, που αναφανδόν υποστηρίζουν (η οικογένειες γεννήθηκαν και μένουν πάντα στο «Ντε Μπρόνκσ» )… 🙂

 113. ΓιώργοςΜ said

  Οι Αριμασποί δείχνουν το δρόμο. Η επικαιρότητα είναι βδομάδες πίσω…

 114. Γιάννης Ιατρού said

  113: ΓιώργοΜ
  Ποιός σου φταίει που όταν η Λίτσα Πατέρα έλεγε «έρχονται τα πάνω κάτω το Φθινόπωρο» εσύ χάζευες; 🙂 🙂
  Φίλος μου είπε να διαβάσω για τον Μεγαλέκο και τις εκδρομές του στη Κίνα, αλλά όχι Λιακόπουλο γιατί είναι πολύ ψαγμένος για μένα ακόμα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: