Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πήλινα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Οκτωβρίου, 2016


Αφού υπάρχει πήλινος στρατός (ή στρατός από τερακότα) στην Κίνα, θα υπάρχουν και πήλινα μεζεδάκια στο ιστολόγιο, ιδίως την εβδομάδα που γίνεται ιότροπη η είδηση ότι «Ο διάσημος Πήλινος στρατός στην Κίνα είναι δημιούργημα Ελλήνων γλυπτών».

Η είδηση είναι υπαρκτή, αν και όχι εντελώς καινούργια, αφού εδώ και χρόνια έχει διατυπωθεί η άποψη ότι στη δημιουργία του Πήλινου στρατού υπάρχει επιρροή της κλασικής ελληνικής γλυπτικής. Βέβαια, τα ελληνικά μέσα την παρουσίασαν με υπερβολικούς τίτλους, όπως «δημιούργημα Ελλήνων γλυπτών» ή «φτιάχτηκε από αρχαίους Έλληνες» -στα αγγλικά άρθρα οι διατυπώσεις είναι σαφώς πιο μετρημένες. Άλλο όμως είναι ελληνική επιρροή και άλλο ελληνική δημιουργία -αλλιώς και ο Ερωτόκριτος είναι δημιούργημα Γάλλου συγγραφέα.

pilinosΕνδεικτικό της επιπολαιότητας με την οποία μερικές ελληνικές εφημερίδες αντιμετώπισαν τη σημαντική αυτή είδηση είναι και το άρθρο του Πρώτου Θέματος, στο οποίο διαβάζουμε ότι «Ο επικεφαλής των αρχαιολόγων Li Xiuzhen εξηγεί σχετικά…». Ωστόσο, δεν είναι «ο» επικεφαλής. Και δεν θα ήταν ανάγκη να γκουγκλίσουν το όνομα για να μάθουν ότι ο επικεφαλής των αρχαιολόγων είναι γυναίκα -αρκούσε να διαβάσουν το αγγλικό άρθρο που αντέγραψαν, όπου το γένος δηλώνεται σαφώς: she said.

Από το Τουίτερ, βέβαια, πληροφορήθηκα ότι έχει γίνει γνωστό και το όνομα του Έλληνα τεχνίτη που βοήθησε τους Κινέζους να φτιάξουν τον Πήλινο Στρατό -υπάρχει και σχετική φωτογραφία!

* Αλλά τη βδομάδα που μας πέρασε δεν διαβάσαμε μόνο ειδήσεις για τον Πήλινο στρατό. Είχαμε κι άλλη μια μαργαριτοφόρα είδηση σχετική με την αρχαιολογία.

Εννοώ την αναπαράσταση του προσώπου ενός πολεμιστή που βρέθηκε πέρυσι σε έναν ασύλητο τάφο στην Πύλο. Επειδή ανάμεσα στα πλούσια κτερίσματα υπήρχε και μια εγχάρακτη πλάκα από ελεφαντόδοντο με την εικόνα ενός γρύπα, οι (Αμερικανοί) ανασκαφείς τον ονόμασαν The Griffin Warrior, παναπεί «ο πολεμιστής με τον γρύπα».

Στη μετάφραση στα ελληνικά ΜΜΕ αυτή η προσωνυμία κακόπαθε. Κάποιοι την είπαν «γρύπας πολεμιστής», λες και πρόκειται για μυθικό πουλί και όχι για άνθρωπο. Σε ένα αρκετά προχειρόγραμμένο άρθρο, εκτός από το αναπόφευκτο «γρύπας πολεμιστής» βρίσκουμε και την απόδοση «Γκρίφιν του πολεμιστή», άλλα αντ’ άλλων δηλαδή.

Το ίδιο άρθρο πέρα από τσαπατσουλιές όπως το «επομονομασία» έχει και το ωραίο «ανακαλύφθηκε το πρόσωπό του» (αντί «αποκαλύφθηκε»).

* Στις αρχές της εβδομάδας είχαμε τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, από την οποία βγήκαν μερικά μεζεδάκια.

Το πιο τρανταχτό ασφαλώς, που έδωσε αφορμή σε αρκετόν ευτράπελο σχολιασμό, ήταν η γκάφα του Κυριάκου (Κούλη) Μητσοτάκη, ο οποίος, επαιρόμενος για τα τρία πτυχία που πήρε σε εφτά χρόνια, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ξέρει τίποτα από Ρουσό και διάκριση των εξουσιών. Φυσικά, το όνομα του Ρουσό είναι συνδεδεμένο με το κοινωνικό συμβόλαιο ενώ η διάκριση των εξουσιών με τον Μοντεσκιέ, και αυτά τα μαθαίνουμε από το λύκειο, και είναι κωμικό να κάνει κανείς τέτοιο λάθος αμέσως μετά που έχει περηφανευτεί για τα πτυχία του -οπότε ακολούθησε η δέουσα καζούρα.

* Λιγότερο σχολιάστηκε ένα γλωσσικό λάθος του Τσίπρα, ο οποίος, κάνοντας λόγο για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης είπε στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Λέτε «όχι» σε όλα. Και φαντάζομαι να μην διαπληκτίσετε – δημοσίως τουλάχιστον – μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από τον πολιτικό σας χώρο.»

Δεν υπάρχει «διαπληκτίζω», μόνο «διαπληκτίζομαι», και δεν ταιριάζει και τόσο και στο νόημα. Μάλλον ήθελε να πει «να μην επιπλήξετε».

* Μια πραγματολογική παρωνυχίδα, πάλι από τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προφήτεψε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός».

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της ιστορίας και δεν θα είναι ούτε ο νεότερος τ. πρωθυπουργός ακόμα κι αν παραιτηθεί αύριο. Ο τίτλος αυτός ανήκει στον Επαμεινώνδα Δεληγεώργη (1829-1879), που έγινε πρωθυπουργός στα 36 του χρόνια και τ. πρωθυπουργός λίγο αργότερα.

* Ένα παροιμιολογικό παραλίγο σαρδάμ από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Ξεκινάει να λέει: «Βάζει κι η αλεπού τον άντρα της….» αμέσως κοντοστέκεται, αναρωτιέται ή ρωτάει «πώς είναι;», κάτι φωνάζουν κάποιοι από τα έδρανα, οπότε συμπληρώνει το σωστό «κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες».

Βέβαια, όταν είχαμε συζητήσει την έκφραση αυτή, είχα υποστηρίξει ότι η αρχική (και λογικότερη) μορφή είναι όχι με «μυλωνού» παρά με «κοσκινού» αλλά σήμερα και οι δυο παραλλαγές είναι δεκτές.

* Ένα ενδιαφέρον σαρδάμ από πρόσφατη ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, που είχε θέμα την ίδρυση του ΚΚΕ (ακριβέστερα, του ΣΕΚΕ). Λέει λοιπόν ο ΓΓ του ΚΚΕ (στο 7.50 του βιντεακιού) ότι «το ΚΚΕ, αν και ιδρύθηκε λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου….»

Το σαρδάμ είναι προφανές: εννοούσε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά αυτό δεν είναι ενδιαφέρον, είναι ένα λάθος από παραδρομή που ο καθένας μπορεί να κάνει.

Το ενδιαφέρον είναι στη χρονολόγηση (και διορθώνω τη φράση): «το ΚΚΕ ιδρύθηκε λίγο πριν το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου». Πράγματι, εκ πρώτης όψεως έτσι είναι: το ΣΕΚΕ ιδρύθηκε στις 4 Νοεμβρίου  1918 (τότε άρχισε το Σοσιαλιστικό συνέδριο στον Πειραιά), ενώ ο Μεγάλος Πόλεμος τελείωσε στις 11 Νοεμβρίου 1918.

Ωστόσο, η πρώτη ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο. Με το νέο ημερολόγιο το ΣΕΚΕ ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1918, δηλαδή λίγες μέρες *μετά* το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

kapaki* Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε μια παρέα γλωσσολόγων στο Φέισμπουκ. Επιγραφή σε αποχωρητήριο: «Σας παρακαλούμε να κλίνεται το καπάκι της τουαλέτας».

Τον καταλαβαίνω. Κι εγώ διαμαρτύρομαι συχνά στο ιστολόγιο για περιπτώσεις ακλισιάς. Το καπάκι σαφώς πρέπει να κλίνεται: το καπάκι, του καπακιού -ω καπάκι!

* Μια και αναφέρθηκα στην ακλισιά, ιδού και ένα πραγματικό κρούσμα, από άρθρο για το αμερικάνικο μπάσκετ, όπου κάποιος παίχτης «έκανε έναν ενδιαφέρων παραλληλισμό».

Ο ενδιαφέρων, τον ενδιαφέρων. Ο ενδιαφέροντας, τον ενδιαφέροντα. Διαλέγετε και παίρνετε.

* Μια φίλη ζήτησε τη γνώμη μου για μια διαφωνια που είχε με έναν γνωστό της σχετικά με τον όρο «εξάρχων» που τον αγνοούσα. Αν κατάλαβα καλά, όταν σε μια ορχήστρα υπάρχουν πολλές κιθάρες, ο κιθαρίστας που είναι πρώτος (κάτι αντίστοιχο με το πρώτο βιολί στην κλασική ορχήστρα) λέγεται «ο εξάρχων».

Στην προκειμένη περίπτωση όμως ηταν μια κοπέλα, κιθαρίστρια -την οποία αποκάλεσαν «η εξάρχων». Η φίλη μου διαμαρτυρήθηκε ότι θα έπρεπε να είναι «η εξάρχουσα» και της απάντησαν ότι έχει καθιερωθεί έτσι και για τα δύο φύλα, και ότι έχει την έννοια του αξιώματος, όπως ο/η λοχαγός.

Δεν συμφωνώ. Στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν θηλυκά σε -ος, αλλά οι μετοχές (έστω, οι αρχαίες) έχουν γένη και κλίνονται. Θα πούμε «η εξάρχουσα», όπως άλλωστε ήδη λέμε «η άρχουσα (τάξη)» ή «η προεξάρχουσα». Εκτός πια αν θέλουμε να τιμωρήσουμε την κιθαρίστρια που αντί να μείνει σπίτι της να πλύνει κανα πιάτο έχει το θράσος όχι απλώς να βγαίνει στην ορχήστρα αλλά και να παίζει πρώτο ρόλο.

hailed* Κι ένα χοντρούτσικο μεταφραστικό μαργαριτάρι σε μετάφραση σοβαρού ιστορικού βιβλιου που έχει εκδοθεί απο σοβαρόν εκδοτικό οίκο.

Μιλάμε για τη Γερμανία μετά τον πόλεμο, και διαβάζουμε ότι ο Αντενάουερ «που απηύθυνε χαιρετισμό από την καθολική Ρηνανία» απεχθανόταν το Βερολίνο.

Το πιάσατε το λάθος; Το αγγλικό κείμενο δεν το έχω δει, αλλά στοιχηματίζω πως έλεγε who hailed from Rheinland και αυτό το hail μπορεί να σημαίνει «χαιρετίζω» αλλά μαζί με την πρόθεση from σημαίνει «έλκω την καταγωγή, κατάγομαι». Από τη Ρηνανία καταγόταν ο Αντενάουερ γι’ αυτό και αντιπαθούσε το Βερολίνο! Δεν έστελνε περήφανο χαιρετισμό όπως ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα!

Δεν αναφέρω ονόματα διότι ο φίλος που ψάρεψε το λάθος λέει πως δεν βρήκε άλλο σε ένα βιβλίο 800 σελίδων. Εγώ πάλι, βλέποντας το «απηύθυνε», που το έχω καταγράψει στα τεφτέρια μου ως «κοτσανικό δείκτη» (cochanic marker), φοβάμαι πως θα υπάρχουν και άλλα, κρυφά λάθη.

* Γίνεται τις μέρες αυτές και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσα στους ξένους προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν βρίσκεται, διαβάζω, και  «ο γγ του γαλλικού ΚΚΕ και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λοράν».

Αυτό το «γαλλικό ΚΚΕ» (αντί για το Κ.Κ.Γαλλίας) είχα πολύ καιρό να το δω!

* Και κλείνω με ένα ενδιαφέρον λάθος ή όχι λάθος (εσείς θα κρίνετε), που το ψάρεψα στην ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, η οποία απαντά στον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη.

Αυτοπαρουσιαζόμενη, η ΕΕΦ γράφει: «Γι’ αυτόν τον σκοπό οργανώνει συνέδρια και ημερίδες και εκδίδει ανελλιπώς, ανά έτος (από το 1948 έως σήμερα), το επιστημονικό περιοδικό ΠΛΑΤΩΝ. Σε αυτό φιλοξενούνται πρωτότυπες δημοσιεύσεις από εγκρατείς επιστήμονες της Ελλάδος και του Εξωτερικού αναφορικά με θέματα Ελληνικού πολιτισμού».

Ώστε δημοσιεύει συνεργασίες από «εγκρατείς» επιστήμονες; Και σε τι είναι εγκρατείς; ρωτάει ο φίλος που μου το έστειλε. Μήπως δεν πίνουν; Δεν καπνίζουν; Δεν ξενυχτάνε στα μπαρ;

Ο φίλος που το έστειλε, θεωρεί ότι ήθελαν να γράψουν «έγκριτους επιστήμονες» και το μπέρδεψαν. Εγώ από τη μεριά μου φοβάμαι πως «εγκρατείς» ήθελαν να γράψουν, και το βρίσκω χειρότερο.

Εξηγούμαι. Στη σημερινή χρήση, «εγκρατής» είναι αυτός που ελέγχει τις ορμές του, που συνειδητά απέχει από απολαύσεις κτλ. Υπάρχει όμως και μια παλιότερη σημασία, «ο ειδήμονας, ο βαθύς γνώστης», που την καταγράφουν και τα δύο από τα τρία μεγάλα λεξικά μας (όχι το ΛΚΝ). Ωστόσο, σχεδόν πάντα όταν η λέξη χρησιμοποιείται με αυτή τη σημασία προσδιορίζεται σε τι είναι ειδήμονας κάποιος, π.χ. «εγκρατής της ελληνικής γλώσσας». Οπότε, ενώ δεν είναι λάθος το «δημοσιεύσεις από εγκρατείς επιστήμονες» ελπίζω να μην το αναφέρουν ασχολίαστο στους μαθητές τους οι συντάκτες της ανακοίνωσης διότι θα τους μπερδέψουν χειρότερα.

 

184 Σχόλια προς “Πήλινα μεζεδάκια”

 1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έτσι είναι. Από τότε που ξέπεσε το τιμημένο Οστ Προύσλαντ και το Κένικσμπεργκ έγινε Καλίνινγκραντ… σήκωσαν κεφάλι τα βλαχαδερά από τις Ρηνανίες και τα Μόναχα… pfff!

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Για τη δεύτερη σημασία του εγκρατούς, δεν είχα ιδέα . Κάτι μάθαμε και σήμερις! Mάσσιαλα!
  Έτσι μούρχεται να πιάσω τη φυσαρμόνικα και να αρχίσω να ποστάρω κατεβατά στου Νικοκύρη…. (λέτε να πάρω και κανα Νόμπελ, αργότερα; 😆 )

 3. gpoint said

  Με φόρα από τα χθεσινά η καλημέρα…

 4. LandS said

  Joie est mon caractère,
  C’est la faute à Voltaire,
  Misère est mon trousseau,
  C’est la faute à Rousseau.

  Από τα μεζεδάκια 26-11-09 όπου υπάρχει και η απόδοση Γκοτζιούλα σε ένα σχόλιο.

 5. Παναγιώτης Κ. said

  Ζόρικο…άθλημα η Ελληνική γλώσσα!
  Μάθαμε λοιπόν σήμερα το εγκρατής, σταθήκαμε στο διαπληκτίζομαι που, λογικά, δεν έχει ενεργητική φωνή και σημειώσαμε και δυο-τρεις ακόμη λέξεις να τις δούμε στο λεξικό.

 6. Ιδέες για το Νόμπελ του χρόνου: http://www.newyorker.com/magazine/2016/10/17/the-fantastic-ursula-k-le-guin (δεν κάνω πλάκα, πολύ θα τόθελα)

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πόσο σοβαρός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που διατυμπανίζει ότι υπήρξε ο μικρότερος αντιστασιακός και ότι πήρε τρία πτυχία σε εφτά χρόνια; Αν κοκορευόταν έτσι άνθρωπος του κύκλου μας, δεν θα μπορούσε να σταθεί από την καζούρα. Καθόλου αίσθηση της σοβαρότητας και του μέτρου δεν έχει αυτός ο άνθρωπος; Αλλά όταν είσαι πορφυρογέννητος και κανακάρης του μπαμπά και της μαμάς, δεν θέλει και πολύ να την ψωνίσεις.
  Το εγκρατής, όχι με την τρέχουσα έννοια, το είχα συναντήσει πριν από μερικούς μήνες σε σχόλιο του φίλου Σπαθόλουρου, από τον οποίο μαθαίνω πολλά, όπως και από τον Πέπε. Έψαξα γκουγκλάροντας σχετικά και έμαθα τότε και τη δεύτερη σημασία του, του καλά καταρτισμένου δηλαδή.

 8. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  6.
  Για του χρόνου προτείνω:
  Nόμπελ Λογοτεχνίας: Όζυ Όσμπορν
  Νόμπελ Φυσικής: Πάουλου Κουέλιου
  Νόμπελ Ειρήνης: Πριγκήπισσα του Κατάρ (χμμμ…)
  Νόμπελ Χημείας και Ιατρικής: Μικ Τζάγκερ.

 9. Spiridione said

  Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι το μεζεδάκι με τον γρύπα ανήκει δικαιωματικά στο ΑΠΕ
  http://www.amna.gr/article/126467/I-dr.-Saron-Stoker-milaei-sto-APE-MPE-gia-ton-%C2%ABGrupa-Polemisti%C2%BB
  Και ένα μικρό τοπικιστικό παράπονο: Είναι λίγο άδικο να αναφέρεται στα άρθρα η Πύλος, η σημερινή Πύλος εννοώ όχι η αρχαία, και να αποσιωπάται η Χώρα (η κωμόπολη Χώρα). Αυτή είναι ο πλησιέστερος οικισμός στο ανάκτορο και τον τάφο, είναι μεγαλύτερη πληθυσμιακά από την Πύλο που απέχει αρκετά χιλιόμετρα μακριά, εκεί υπάρχει το μουσείο και οι κάτοικοί της έχουν βοηθήσει πολύ το αρχαιολογικό έργο
  http://www.kathimerini.gr/836933/gallery/epikairothta/ellada/o-tafos-toy-polemisth-kryvei-desmoys-filias

 10. alexisphoto said

  «…..Ένα ενδιαφέρον σαρδάμ από πρόσφατη ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα….»
  όταν τα σαρδάμ έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τη ίδια την ομιλία…..
  καλημέρες

 11. Eli Ven said

  Ένα μυστήριο πράγμα! Ενώ ξέρω πολλούς φιλολόγους, κανένας μας δεν είναι μέλος της Ε.Ε.Φ.. Μάλλον θα είμαστε τίποτα αλλοεθνείς…

 12. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Απορία: Ο «Γρύπας Πολεμιστής» πώς θα αποδιδόταν στα Αγγλικά; Υποθέτοντας πως Griffin Warrior θα ήταν και πάλι, μήπως έχουμε ένα λογοπαίγνιο στα Αγγλικά (ή αδυναμία, να παινέψουμε και λίγο την τρισχιλιετή που όπου οι παρερμηνείες είναι δυσκολότερες) που παραπέμπει και στα δύο, και χάψαμε τη δεύτερη έννοια;

 13. ΓιώργοςΜ said

  12 (συμπληρωματικά) Αν και παρωνυχίδα, ακόμη κι αν ήθελε να μεταφράσει τον γρύπα ως ιδιότητα του πολεμιστή ή προσωνύμιο, η σύνταξη «Γρύπας Πολεμιστής» είναι αγγλισμός (μου θύμισε το Xena, the warrior princess και το σχετικό ανέκδοτο)…

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι αλλοπρόσαλλες απονομές, Κιντ, γίνονται στα Νόμπελ ειρήνης και λογοτεχνίας. Στα υπόλοιπα Νόμπελ, ακόμα κι αν δεν είναι ο βραβευμένος ο καλύτερος, τουλάχιστον θα είναι σχετικός με το αντικείμενο. Ας μας πουν οι γνώστες, αλλά απονομές τύπου Κίσινγκερ, Τσόρτσιλ και Ντύλαν υποθέτω ότι δεν συμβαίνουν στις άλλες κατηγορίες.

 15. gak said

  Καλημέρα, πού βρίσκεται το πρόβλημα στο απηύθηνε;

 16. gak said

  *απηύθυνε!

 17. Μπούφος said

  Καλημέρες στη ρέμπελη κομπανία! Νικο-κύρη, θα μου εξηγήσεις γιατί το «απηύθυνε» είναι «κοτσανικός δείκτης» ; Υπάρχει σαφώς ρ. «απευθύνω»; Δεν δημιουργείται τύπος «απηύθυνα» στον αόριστο;

 18. nikiplos said

  Καλημέρα… Η φωτογραφία δείχνει μια προϊούσα γυναικομαστία στον πρώην πρωθυπουργό μας… Συνιστώ ανεπιφύλακτα να ελέγξει την υπόφυσή του…

 19. Πέπε said

  Καλημέρα σας!

  1. Α, ώστε Γκρίφιν σημαίνει Γρύπας; Μέχρι στιγμής, τον εν λόγω πολεμιστή δεν τον είχα πετύχει πουθενά με το όνομά του μεταφρασμένο. Αγνοώντας την αγγλική λέξη είχα σκεφτεί τα χειρότερα γι’ αυτόν που τον ονόμασε έτσι, ενώ τελικά ο άνθρωπος μια χαρά το ‘πραξε.

  2. Η μυλωνού είναι κι αυτή αποδεκτή: Μα πώς δηλαδή; Ο μυλωνάς δεν είναι πραματευτής. Ο κοσκινάς είναι μικροπραματευτής και βγάζει νόημα. Αλλά στης αλεπούς τον πισινό… εε, στης… ε;

  3. Κυκλοφορεί και μια άλλη φωτογραφία: ταμπελάκι σε μια πόρτα «παρακαλώ κλίνετε την πόρτα», και από πάνω κάποιος έχει προσθέσει χειρόγραφα: η πόρτα, της πόρτας, την πόρτα, πόρτα!

  4. Εξάρχων είναι ειδικά ο πρώτος κιθαρίστας; Όχι ο πρώτος μεταξύ οποιωνδήποτε παίζουν το ίδιο όργανο; Σαν περίεργο δε φαίνεται; Δεν ξέρω από πρώτο χέρι, ρωτώ. Νομίζω ότι έχω δει και στις χορωδίες ή τον όρο «εξάρχων» ή «προεξάρχων». Δεν ξέρω αν υπάρχον και οι δύο και σε τι διαφέρουν.

  5. > > το «απηύθυνε», που το έχω καταγράψει στα τεφτέρια μου ως «κοτσανικό δείκτη» …
  ??? Εδώ δεν καταλαβαίνω.
  Εννοείς Νίκο ότι πρέπει να λέμε «απεύθυνε»; Και γιατί; Πάντα λέω «απηύθυνε, διηύθυνε, κατηύθυνε, διηύρυνε» κλπ. και, όσο μπορώ να θυμηθώ, σχεδόν πάντα έτσι τα ακούω κιόλας. Πες το και αναύξητο άμα θες (το ηύξησα δεν το λέω, αν θες να τα συβάσουμε κάπου 🙂 ), αλλά όχι και κοτσάνα οι αυξημένοι τύποι!

  6. Εγκρατής σκέτο, και όχι εγκρατής του τάδε γνωστικού αντικειμένου, σημαίνει αυτό που νόμισε ο φίλος σου. Είναι λάθος η χρήση στο κείμενο.

 20. Νίκος Μαστρακούλης said

  6: Συμφωνώ και επαυξάνω, Δύτη!

 21. Πέπε said

  Μέχρι να γράψω το 19, ο Gak και ο Μπούφος έγραφαν ταυτόχρονα κι έτσι η ίδια ερώτηση υπάρχει 3 φορές απανωτά.

  Λοιπόν παιδιά, βρήκα (όπως και ο Gak) ποιο είναι το πρόβλημα με το απηύθυνε: είναι σκέτος γλωσσοδέτης να το πληκτρολογήσεις σωστά! Του Gak του ξέφυγε και το είδε μετά, αλλά κι εγώ το έγραψα έσβησα 2-3 φορές κάθε φορά μέχρι να μου βγει.

 22. spatholouro said

  «εγκρατείς επιστήμονες»=ενδιαφέρον μη λάθος

  Αν και παίζει όντως το ενδεχόμενο «έγκριτους» να ήθελαν να γράψουν, δεν συμμερίζομαι Νίκο ούτε τους φόβους σου ούτε τα «χειρότερα» που βάζεις με το νου σου: πρώτον διότι το «εγκρατείς επιστήμονες» και εσύ θεωρείς ότι δεν είναι λάθος και δεύτερον διότι ουδείς φόβος υπάρχει για τους μαθητές, καθώς δεν απευθυνόταν σε αυτούς, αλλά στον -«αιώνιο φοιτητή» καθώς λέγεται- υπουργό Παιδείας, στον οποίο -φευ!- το εκσφενδόνισαν ασχολίαστο, οπότε το μπέρδεμα είναι δεδομένο…

  Ιδού και άλλα ενδεικτικά παραδείγματα του μη λάθους:

  «με εγκρατείς φιλολόγους και λεξικογράφους» (Babis)

  Click to access NEG_ta_lexika_d_ekdosh.pdf

  «είναι γνωστός όχι μόνον ώς εγκρατής φιλόλογος» (Α. Σκιαδάς)
  http://epub.lib.uoa.gr/index.php/epetirisphil/article/viewFile/1120/1452

  «ο Παπαγγελής, εγκρατής φιλόλογος»
  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=274649

  «Αν πάλι ο κ. Λιάκος νιώθει εγκρατής φιλόλογος» (Γεωργουσόπουλος)
  http://www.tanea.gr/news/nsin/books/article/58794/?iid=2

 23. Παναγιώτης Κ. said

  Κάποτε άκουσα έναν δικηγόρο να λέει ότι η κορωνίδα της απόδειξης στην ποινική δίκη είναι η ομολογία.

  Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε τις αποκαλύψεις του Ολάντ για δραχμές και τα τοιαύτα και επανήλθε στη μνήμη μας το σκληρό καλοκαίρι του 2015 και όχι μόνο αυτό. Έκανα μια πρόχειρη αναδρομή από τον ΚΚ Α΄ ( η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο), μετά στον Σημίτη (αυτή είναι η Ελλάδα ), στον ΓΑΠ (κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα) και σταμάτησα στον Βαρουφάκη που είπε στο Σόιμπλε ότι και όλο το χρέος να μας χαριστεί, σε δυο-τρία χρόνια πάλι θα δημιουργηθεί.

  Άφησα εκτός τους Ανδρέα, Μητσοτάκη, ΚΚ Β΄, Σαμαρά κ.λπ διότι δεν μου έρχεται κάτι πρόχειρο αυτή την ώρα για αυτούς. Όποιος θυμάται και θέλει ας συμπληρώσει τον κατάλογο.

  Ένας πολιτικός με κυβερνητικές ευθύνες και όχι μόνο, γενικώς ένας πολιτικός, δεν κάνει απαξιωτικές κρίσεις για την χώρα του.Αυτό που θέλει να πει το λέει με τρόπο επιστημονικό και όχι σαν να είναι δημοσιογράφος που θέλει να εντυπωσιάσει.

  Να μη νομιστεί ότι θα αποτελούσα εξαίρεση από την συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών μας που δικαιολογούν τους πολιτικούς λέγοντας, σιγά μη δεν γνωρίζουν οι ξένες πρεσβείες τι γίνεται στην χώρα μας, αν ένας φίλος Ολλανδός παλιά δεν μου σχολίαζε την δήλωση «…απέραντο φρενοκομείο». Είναι ανεπίτρεπτο ένας πολιτικός να μιλάει απαξιωτικά για την χώρα του γιατί πρόκειται για μια ομολογία που παίρνει δημοσιότητα και άντε μετά να αντιμετωπίσεις όσους έχουν εχθρικά αισθήματα. Τους δίνεις όπλα στο πιάτο.

  Εντάξει με γλωσσικά μεζεδάκια ασχολούμαστε το Σάββατο. Δεν μπόρεσα όμως να αντισταθώ στα…πολιτικά αυτής της εβδομάδας.

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  18. Δεν είναι γυναικομαστία. Είναι οι αναπτυγμένοι θωρακικοί μύες που απέκτησε φουσκώνοντας μετοχές.

 25. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα (και τα δεύτερα) σχόλια!

  22 και πριν: Συμφωνώ ότι χρησιμοποιείται (ωστόσο σπάνια και σε ‘απαιτητικό’ κείμενο) το «εγκρατής» με τη σημασία του ειδήμονα. Κτγμ είναι αντιπαιδαγωγικό να χρησιμοποιηθεί σε μαθητές, ιδίως χωρίς γενική (εγκρατής της φιλολογίας)

  15-17-21 κτλ: Δεν είναι λάθος το «απηύθυνε» όσο κι αν εγώ γράφω «απεύθυνε» (και διεύθυνε συνήθως γιατί το διηύθυνε είναι σαν να φωνάζει η Ζουμπουλία). Είναι όμως κοτσανικός δείκτης διότι έχω παρατηρήσει πως όταν ο μεταφραστής έχει αμφιβολία για την απόδοση που έχει επιλέξει τείνει να χρησιμοποιεί περισσότερη καθαρεύουσα σαν για να σκεπάσει το λάθος.

  12 Εχεις δίκιο, κι ένας γρύπας πολεμιστής έτσι θα αποδιδόταν

 26. 15,16, 17

  Επειδή δεν απηύθηνε κανένα χαιρετισμό, απλά καταγόταν από ‘κεί. 😉

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  23. Πολύ σωστά. Είναι σαν να κατηγορεί κάποιος δημοσίως το παιδί του ότι δεν έχει καλή ανατροφή. Δεν θα του ‘ρθει αμέσως κατακέφαλα η αυτονόητη ερώτηση «Και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό, μάστορα; «;

 28. […] via Πήλινα μεζεδάκια — Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορί… […]

 29. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Πολύ ωραία τα μεζεδάκια, διαβαζόμενα από το γραφείο αυτότ ο Σάβατο, λόγω δουλειάς (@#!$%@#!&…)
  Ε, σε κάτι δημόσιες υπηρεσίες, γράφουν σωστά «Παρακαλώ να κλείνετε το φως της τουαλέτας», και πάει ο κακοήθης και με μια μουτζουρίτσα, κάνει το «κλείνετε», «κλάνετε»… 🙂

 30. Jago said

  Για τον «εξάρχοντα», στην κλασική ορχήστρα αυτός είναι το πρώτο βιολί και το πόστο του αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται μια θέση κάτω από τον αρχιμουσικό ως συντονιστής της ορχήστρας. Δεν είναι ακριβώς βοηθός, είναι κάτι σαν τον ύπαρχο στα καράβια που έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του πληρώματος. Και δεν είναι ο μοναδικός του ρόλος αυτός καθώς σχεδόν πάντα αναλαμβάνει την εκτέλεση των σολιστικών μερών που υπάρχουν σε μια παρτιτούρα, πχ όπως στο Ισπανικό Καπρίτσιο του Κόρσακωφ που είτε υπάρχει έκτακτος σολίστας είτε το εκτελεί το πρώτο βιολί. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στις χορωδίες αλλά και για εκτεταμένες ομάδες οργάνων. πχ τα χάλκινα μπορούν να έχουν τον δικό τους εξάρχοντα, πχ το σόλο της τρομπέτας στην Λεονόρα 3 του Μπετόβεν εκτελείται από τον τρομπετίστα που είναι ταυτόχρονα και ο leader όλης της ομάδας των χάλκινων.

  Περισσότερα
  https://en.wikipedia.org/wiki/Concertmaster

 31. Πάνος με πεζά said

  Με την ίδια περίπου λογική υπάρχει και ο ρέκτης (του είδους) = ο πιστός οπαδός, με άλλη σημασία ο δραστήριος άνθρωπος, και με μια τρίτη (;) ο συλλέκτης (;)

 32. Το περί απέραντου φρενοκομείου το είπε ο Καραμανλής το 1989, σε εποχή δηλαδή όπου δεν είχε πια καμιά επίσημη ιδιότητα. Σαν να θυμάμαι μάλιστα (αλλά μια πρόχειρη έρευνα στο Διαδίκτυο δεν το επιβεβαιώνει) ότι το είπε ως απάντηση σε υπαινιγμούς ότι ήταν κι αυτός μπλεγμένος στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

 33. Πάνο με πεζά, απ’ όσο ξέρει ρέκτης είναι μόνον ο δραστήριος άνθρωπος, που κάνει πράματα. Αλλά μου θυμίζεις μια γνωστή μας κυρία, που είδε μικρή σ’ένα βιβλίο να αναφέρεται ο παππούς της ως «ο ρέκτης κύριος Τάδε» και έλεγε με παράπονο «μα γιατί λέει τον παππού ρακοσυλλέκτη;»

 34. sarant said

  32 Καταπληκτικό!

  33 Χρήσιμο που το έψαξες Άγγελε

 35. ΓιώργοςΜ said

  32 Δεν είναι ακριβώς λάθος-γλώττα λανθάνουσα κλπ..
  Αν δεν το κατάλαβες, θα το αναλύσει ο Λάμπρος αργότερα! 🙂

 36. ΓιώργοςΜ said

  36 συνέχεια: Αν και τώρα που το σκέφτομαι είναι πλεονασμός: Όλη η χώρα λειτουργεί με αυτόματους πολίτες, γιατί να το τονίσει κανείς για το κυλικείο ή να το περιορίσει εκεί;

 37. Πάνος με πεζά said

  @ 34 : Δεν ξέρω, μου φαίνεται κι αυτή μπερδεμένη η λέξη. Γιατί όταν λένε π.χ. «ρέκτης του φιλμ νουάρ» για κάποιον κινηματογραφόφιλο, ή για τον Ίγκι Ποπ «ρέκτης της μουσικής παράδοσης των Αράβων», δε μπορεί να εννοούν «δραστήριος» – τουλάχιστον με τη στενή έννοια…

 38. (38) Λέει κανείς τέτοια πράματα; Φρίξον, ήλιε!

 39. Pedis said

  Νικοκύρη, πες περισσότερα για τον κοτσάνικο δείκτη …

 40. sarant said

  41 Είναι μια εμπειρική παρατήρηση, ότι μια ξαφνική δόση καθαρεύουσας σε μια μεταφραση μπορεί να κρύβει αβεβαιότητα (άρα, αυξημένη πιθανότητα για μεταφραστικό λάθος). Αυτό ισχύει για καλές μεταφράσεις.

 41. κουτρούφι said

  Εκτός του ότι ήταν από την Ελλάδα οι κατασκευαστές του πήλινου στρατού, γνωρίζουμε και την ιδιαίτερη περιοχή. Ήταν Σιφνιοί αγγειοπλάστες που, κατά τη συνήθεια που επικρατούσε άλλοτε, έφευγαν εποχιακά από το νησί και στήνανε τα τσικαλαργιά τους σε διάφορα μέρη για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του τόπου. Μάλιστα, από την τεχνοτροπία των δειγμάτων της φωτογραφίας, μπορεί να ταυτοποιηθεί και ο τσικαλάς που τα έφτιαξε. Ήταν πρόγονος του Γιώργη του Ατσώνιου («Ψηλός») που σήμερα είναι εγκατεστημένος στο Μαρούσι.

 42. Pedis said

  # 42 – Α χά. Κατάλαβα.

 43. 43

  Σωστά. Στη Σίφνο, άλλωστε, δεν παραθέριζε ο άνωθι εικονιζόμενος Κινέζος; Προφανώς για να κλέψει τεχνολογία.

 44. Pedis said

  # 43 – Και στα αγάλματα των νησιών του Πάσχα χέρι ελληνικό βλέπω.

  Πρώτον, η θυμωμένη φάτσα του «άκου τι μου είπε …, … τώρα θα σε χαμήσω», δεύτερον μακρυσάγωνοι ασορτί με το στυλ των αρχαίων πολεμικών περικεφαλαίων, τρίτον, μισοτελειωμένα πράματα.

 45. nikiplos said

  24@, αυτό το κακό έχουν τα μεταξωτά υποκάμισα…
  δεν κρύβουν τίποτα…
  το λέω εδώ αυτό για μερικούς, μερικούς που αισθάνονται… ξεκούραστοι…
  😉

 46. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Κουτρούφι (43). Καλημέρα πατριώτη.
  Νεώτερες ἔρευνες ἀποκάλυψαν ὅτι ὁ πήλινος στρατὸς εἶναι ἔργο τοῦ μακαρίτη τοῦ μπαρμπα-Γιάννη τοῦ Μήλα ἀπὸ τὰ Θερμιὰ. 🙂

 47. αυτό το μπινελίκι προς Κούλη, το είδαμε; http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/2016/01/stanford.html

 48. spatholouro said

  #38 (ρέκτης)

  Ρέκτη λέμε όποιον εκδηλώνει μια αξιοσημείωτη δραστηριότητα σε κάτι, είτε, π.χ. αγαπητική είτε ερευνητική είτε επιτελεστική.
  Το αντίθετο του απράγμονος, δηλαδή.

 49. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τά ‘λεγε ὁ Λιακόπουλος ἀλλὰ εσεῖς τὸν κοροϊδεύατε. Περισσότερες πληροφορίες στὸ:
  http://www.slang.gr/lemma/24752-ntagklamakan

 50. sarant said

  43-45 Όλα εξηγούνται!

 51. Ωραίος ο χοακοκυνηγός! http://ellinikahoaxes.gr/2016/10/12/terracotta-army/

 52. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  Μάς προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι επί 5 ώρες ο κ. Σαραντάκος και οι αναγνώσται του αποκρύπτουν ότι τα περί ελληνικής συμμετοχής στο Terracotta Army είναι προαναγγελία αποκαλυπτικού ντοκυμανταίρ του BBCπου θα μεταδοθεί στις 10 το βράδυ (ώρα Ρωμέικου) αύριο Κυριακή 16/10/2016 από το BBC-2 που εσείς δεν το πιάνετε κάτω στο Ρωμέικο ούτε διαδικτυακώς. Συνεπώς, τα ξένα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπει ο κ. Σαραντάκος είναι προδημοσιεύσεις, αφού κανείς δεν έχει δεί το ντοκυμανταίρ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αποθεώνει τους Έλληνες

  Το Επιτελείο μας θα παρακολουθήσει το ντοκυμανταίρ και θα δυνηθούμε να κατατροπώσουμε κάθε ανθέλληνα αναγνώστη που ειρωνεύεται (ακόμη και ο σεμνός κ. Μαρτίνος στο σχ. 48!..) τον Ελληνικό Πολιτισμό. ΡΩΤΑΜΕ: Αν το ντοκυμανταίρ του BBC ομιλούσε για Εβραϊκή συμμετοχή στο Terracotta Army, θα τολμούσαν οι συνταξιούχοι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου να την ειρωνευτούν; Όχι βέβαια, διότι αμέσως θα εσταμπάροντο ως Αντισημίται. Ενώ, το να είσαι ΑΝθέλλην, είναι τίτλος τιμής στο Ρωμέικο, από την εποχή των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας

 53. spatholouro said

  #33
  Πόσο πρόλαβε τόσο τον Καραμανλή αλλά και πλείστους άλλους, πηγαίνοντας μάλιστα και βαθύτερα, ο Γ. Κακλαμάνης ήδη από το 1975, όταν έγραψε ότι «η Ελλάδα κατάντησε ένα απέραντο ψυχοκτονείον» («Ανάλυση της νεοελληνικής αστικής ιδεολογίας»)

 54. spatholouro said

  #11
  Όσο ξέρω, στα πάσης φύσεως σωματεία, μέλος γίνεται κανείς όχι αυτομάτως εκ της επαγγελματικής ιδιότητός του αλλά με εκδήλωση βουλήσεως, ήγουν αίτηση. Κάνατε αίτηση και δεν σας δέχτηκαν, τόσο εσάς όσο και όσους φιλολόγους γνωρίζετε;

  Διότι εδώ στο καταστατικό τους ξεδιαλύνουν τα αυτονόητα:
  «Μέλη τῆς Ἑταιρείας γίνονται οἱ πτυχιοῦχοι τῶν Ἑλληνικῶν Τµηµάτων τῶν Φιλοσοφικῶν Σχολῶν καὶ τῶν συναφῶν αὐτοτελῶν Τµηµάτων τῶν Πανεπιστηµίων ὅλης τῆς χώρας, καθὼς καὶ τῶν ὁµοειδῶν Τµηµάτων Πανεπιστηµιακῶν Σχολῶν τῆς Ἀλλοδαπῆς, µὲ αἴτησή των πρὸς τὸ ∆ιοικητικό Συµβούλιο (∆.Σ.) τῆς Ἑταιρείας, τὸ ὁποῖο καὶ ἐγκρίνει αὐτὴν ἐντὸς εὐλόγου χρόνου.»

 55. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #54. Βάτταλε δὲν εἰρωνεύομαι τὸν ἑλληνικὸ πολιτισμὸ. Τὰ σούργελα σὰν καὶ σένα εἰρωνεύομαι. Μὲ τὶς παπαριὲς ποὺ γράφετε κάνατε τὸν κόσμο νὰ γελάει σὲ βάρος μας.

  Ζητῶ συγγνώμην ἀπὸ τοὺς ὑπόλοιπους ποὺ ἀπάντησα σὲ τρολάρισμα. Ἁπλῶς τό ‘βγαλα ἀπὸ μέσα μου. Δὲν θὰ ἐπαναληφθεῖ.

 56. -Τον εξάρχοντα στις ορχήστρες δεν τον ήξερα, ήξερα το πρώτο βιολί. Πρέπει το όνομα να το δανείστηκαν από τους αρχαίους εξάρχοντες.

  Ο εξάρχων των χορών ήταν ο μακρυνός πρόγονος όλων των ηθοποιών. Στο διθύραμβο ο αρχηγός, ο εξάρχων, κάποια στιγμή φόρεσε μάσκα και άρχισε να απευθύνεται στους υπόλοιπους και να αποκρίνεται ( υποκρίνεται) απ’ όπου και ο υποκριτής κι η υποκριτική τέχνη.

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει ένα δίκιο ο Βάταλος: καταγγέλλουμε με σφοδρότητα ό,τι προάγει τον ελληνικό εθνικισμό (σωστά), αλλά αυτολογοκρινόμαστε σε ό,τι αφορά την καταγγελία του εθνικισμού ξένων κρατών (λάθος) π.χ. σκοπιανός εθνικισμός και μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας.

 58. Δεν θεωρώ απίθανη την υπόθεση των Ελλήνων δασκάλων της γλυπτικής, ας περιμένουμε να δούμε το ντοκυμαντέρ.

  Έτσι κι αλλιώς, αν το ‘χουμε μαράζι να υπερηφανευτούμε εμείς για την αίγλη των ασιατών Ελλήνων κι Ελληνόφωνων προγόνων μας, υπάρχει η Ελληνο-βουδιστική τέχνη της Γκάνταρα με τους υπέροχους Βούδες με την ελληνική πτυχολογία και το κάλος. Το οποίο συγκεκριμένο κάλος οι Ινδοί δεν συνέχισαν στην τέχνη τους,ποιος ξέρει γιατί. Δεν ήταν κοντά στη ψυχή τους, ίσως τους φάνηκε πολύ απλοικό ή γήινο ή πουριτανικό ή χωρίς αισθησιασμό. Προτίμησαν τέτοια:

  Υπάρχει και μια στούπα σε Κινέζικη επικράτεια, δε θυμάμαι ακριβώς πού, εποχής Κουσάνων.

  Φαίνεται πάντως ότι οι Έλληνες έμαθαν στους Ινδούς την γλυπτική σε πέτρα και τη γραφή. Πριν από την παρουσία Ελλήνων σ’ εκείνα τα μέρη δεν υπήρχε ούτε το ένα ούτε το άλλο.
  Επίσης και το θέατρο. Λένε οτι ο Καλιντάσα επηρεάστηκε από τους Έλληνες τραγικούς Ακόμα την αυλαία του Θεάτρου τη λένε γιαβανίκα, από τους Γιαβάνας, τους Έλληνες (Αν και οι Έλληνες δεν είχαν αυλαίες, μόνο οι Ρωμαίοι)
  Αυτά τα θυμάμαι από έναενδιαφέρον βιβλίο που είχα διαβάσει, Έλληνες και Ινδοί, του Δημήτρη Βελισαρόπουλου, που είχε βγάλει η Εστία.

 59. Μαρία said

  >και της απάντησαν ότι έχει καθιερωθεί έτσι και για τα δύο φύλα

  Ο θηλυκός τύπος η εξάρχουσα είναι καθιερωμένος. Η φίλη σου έπεσε σε ηλίθιους.

 60. Manos said

  «Ωστόσο, η πρώτη ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο. Με το νέο ημερολόγιο το ΣΕΚΕ ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1918, δηλαδή λίγες μέρες *μετά* το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.»

  Το 11 Νοεμβρίου 1918 με ποιο ημερολόγιο είναι;

 61. 60,
  Αντίθετα, κάποιος σχολιαστής συνέχισε τον κάλο που είχε στο κεφάλι του και έγραψε δις το κάλλος με ένα λ.

 62. Noori said

  #60
  Η γραφή, ο τροχός, τό άροτρο, σύστημα άρδρευσης, αγγειοπλαστική, υφαντουργία κ.τ.λ προήλθαν από τούς Σουμέριους…

 63. Γς said

  Ο πήλινος στρατός είναι ελληνικής κατασκευής, τα τσολιαδάκια στην Ακρόπολη κινέζικα.

  Ελλάδα – Κίνα συμμαχία, ουπς, ισοπαλία

 64. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 65. sarant said

  61 Ευχαριστώ

  62 Το 11.11.1918 είναι με το νέο ημερολόγιο.

 66. Pedis said

  # 59 – Δεν είναι καθόλου εύκολο να τα βάζει κανείς με περισσότερους από έναν άθλιους κάθε φορά. (Ασε που δεν είναι και χαζοί αν και ηλίθιοι και άθλιοι μαζί).

  Πόσο μάλλον, που αν τα βάζεις με την αθλιότητα του γείτονα, σου την πέφτει με τα ίδια σου τα επιχειρήματα ο άθλιος που έχεις στο σπίτι για να δικαιολογήσει την δική του αθλιότητα. Φαύλος κύκλος.

 67. 60,
  ναι. Και οι βράκες τα παντελόνια από τους Γαλάτες. Κι ένα σωρό άλλα:
  https://aomepol.wordpress.com/2013/11/14/%ce%bc%ce%b7%cf%80%cf%89%cf%83-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/

 68. π2 said

  12, 13, 19: Τα είπε καλά ο Εαρίων στη Λεξιλογία: griffin warrior, lilly prince, matchstick girl, τα αγγλικά επιτρέπουν τέτοια αφαιρετικά συμπλέγματα, τα ελληνικά όχι. Ο πολεμιστής με τους γρύπες, ο πρίγκιπας με τα κρίνα, το κοριτσάκι με τα σπίρτα είναι υποχρεωτικές λύσεις στα ελληνικά. Αλλιώς θα λέγαμε το κοριτσάκι σπίρτο.

 69. Pedis said

  Τη θυμάστε την ιστοριούλα με την ρομαντική νύχτα στο Πολεμικό Μουσείο; E, όλα ΟΚ! Παστρικά πράγματα κατά τον γνωστό τρόπο.

  Το παιδί κάνει καριέρα στην Ευρωβουλή. Η κόρη στην ησυχία της χάρη …

  … στον μπαμπά του παιδιού, τους άριστους, τους αξιολογημένους, τους ηθικούς, τους ικανούς, τους αξιοκρατικούς, χάρη στις τρεις χαμημένες διακριτές εξουσίες, τέλος πάντων.

  Ο Παττακός, τελικά, την έπαιρνε τη σύνταξη, ναι ή ού; Κάτι έγραψε σχετικά η Αυγή αλλά τι απέγινε η αποκάλυψη;

 70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Γιάννης Κουβάτσος (59). Γιὰ νὰ ξεκαθαρίσω μερικὰ πράγματα. Δὲν καταγγέλω τὴν προβολὴ ἐπιστημονικὰ τεκμηριωμένων ἀρχαιολογικῶν ἤ ἄλλων ἱστορικῶν στοιχείων. Καταγγέλω τὴν ἄκριτη καὶ στὸ γόνατο προβολὴ, ἀπὸ ἄσχετους πρὸς ἄγραν θεαματικότητας ποὺ διαστρεβλώνει τὴν πραγματικότητα καὶ συνήθως ἔχει τὰ ἀντίθετα ἀποτελέσματα: μᾶς κάνει διεθνῶς ρεζίλι.
  Διάβασα τὴν εἴδηση στὸν ἱστότοπο τοῦ BBC πρὶν ἀπὸ καναδυὸ μέρες. Ἡ κινέζα ἀρχαιολόγος Li Xiuzhen λέει ὅτι τὰ κινέζικα γλυπτὰ τοῦ τάφου εἶναι ἐμπνευσμένα ἀπὸ ἑλληνικὰ (“We now think the Terracotta Army, the acrobats and the bronze sculptures found on site, have been inspired by ancient Greek sculptures and art” ).
  Ὁ καθηγητὴς τοῦ Παν, τῆς Βιέννης Lukas Nickel, φαντάζεται πὼς ἕνας ἕλληνας γλύπτης μπορεῖ νὰ δίδαξε τοὺς ντόπιους. (“I imagine that a Greek sculptor may have been at the site to train the locals.”) Ἐξ ἄλλου ὅπως λέει καὶ ὁ Ἰάκωβος ἔχουμε καὶ τὴν ἱστορικὰ τεκμηριωμὲνη ἑλληνικὴ παρουσία στὰ ἑλληνιστικὰ ἰνδικὰ βασίλεια.
  Ὅσο γιὰ τὸ δεύτερο μέρος τῆς παρατήρησης «αλλά αυτολογοκρινόμαστε σε ό,τι αφορά την καταγγελία του εθνικισμού ξένων κρατών (λάθος) π.χ. σκοπιανός εθνικισμός και μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας.» συμφωνῶ ἀπολύτως.

 71. Μαρία said

  67
  Δες και τον λυκοκαβγά που θυμήθηκα. https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/22/kotzioulas/#comment-97624

 72. Βόμβα στη ΝΔ: Η Πειραιώς ζητά άμεσα 160 εκατ. ευρώ από τον Κυριάκο

  Ωχωχωχχχχχχχχχ….

  http://www.tribune.gr/politics/news/article/291678/vomva-sti-nd-i-pireos-zita-amesa-160-ekat-evro-apo-ton-kiriako.html

 73. Γιάννης Ιατρού said

  65: Άντε ρε Γς, κι έλεγα που είναι ο μάγκας (και απείχα οικιοθελώς 🙂 , αλλιώς θα ήταν σαν να έκλεβα εκκλησίες…)!

  Βλέπω γύρισε κι απ΄την επαρχία / περιοδεία κι ενεφανίσθη προ μεσονυκτίου και ο γνωστός σχολιαστ’ής, του οποίου η γνώμη δι εμέ έχει δεσπόζουσαν σημασίαν… 🙂

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  72. Προς Θεού, αγαπητέ Δημήτρη, το σχόλιό μου δεν εμπεριέχει το παραμικρό υπονοούμενο για σας. Σαφώς και πρέπει να αντιτασσόμαστε σε όσες ψεκασμένες ανοησίες μάς εκθέτουν διεθνώς. Αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουμε άφοβα, χωρίς αυτολογοκρισία, και με τις εθνικιστικές ανοησίες άλλων λαών και εθνών.

 75. Vana said

  30, 61. Δηλαδή πιστεύετε ότι για μουσικά σύνολα έχει καθιερωθεί ο όρος «εξάρχουσα» όταν πρόκειται για γυναίκα (που εξάρχει) και απλώς στη συγκεκριμμένη περίπτωση υπήρξαν αδαείς αυτοί που χρησιμοποίησαν για την κιθαρίστρια το χαρακτηρισμό «εξάρχων»;

 76. Γιάννης Ιατρού said

  78: γεoωγραφική γμτ%^$#@

 77. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, μόλις μπήκα κι έκανα κι ένα σχόλιο, μ΄έπιασε η παγίδα!

 78. Δεν συμφωνώ ότι «αυτολογοκρινόμαστε σε ό,τι αφορά την καταγγελία του εθνικισμού ξένων κρατών». Απλώς, όταν δεν μας αφορά άμεσα — άμα τσακώνονται π.χ. Κροατία και Σλοβενία για τα κατά θάλασσαν σύνορά τους — δεν τον παίρνουμε καν είδηση, και όταν μας αφορά άμεσα, όταν Τούρκοι βγάζουν π.χ. Τούρκο τον Όμηρο (Ομέρ δεν τον λένε γαλλικά;), είτε πάλι δεν το παίρνουμε είδηση γιατί δεν ξέρουμε τη γλώσσα τους, είτε μας φαίνεται τόσο κωμικό που απλώς γελάμε, είτε τέλος το παίρνουμε τόσο στα σοβαρά — όπως για το όνομα της Μακεδονίας — που αντιδρούμε υπερβολικά, ακόμη και επί ζημία των νόμιμων συμφερόντων μας.
  Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έλεγα ότι καθένας πια μπορεί να δει πόσο έβλαψαν τη δίκαιη υπόθεσή μας η εμμονή στη μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» (Macedonia is Greek; study history, έγραφαν κάποτε οι ταχυδρομικές σφραγίδες!) και οι κωμικοί ισχυρισμοί περί ανύπαρκτης γλώσσας και εθνότητας, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να τονίζουμε διαρκώς πως πρόκειται για γεωγραφική έννοια, που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για μια συγκεκριμένη γλώσσα και εθνότητα κατά τρόπο που να δημιουργεί σύγχυση.

 79. …«Βάζει κι η αλεπού τον άντρα της….»…αναρωτιέται…

  Η Αλεπού είναι η μυλωνού απ’ το Αλέπο!

  And what is Aleppo? αναρωτιέσαι; Δεν είσαι ο μόνος, ούτε καν υποψήφιος πρόεδρος!

  (Ζούμε σε καιρούς (χ)αλεπούς…)

 80. Μαρία said

  77
  Δεν το πιστεύω απλώς, είναι καθιερωμένο όσο και το παρούσα για τις γυναίκες αλλά και η άρχουσα τάξη.

  Διετέλεσε Εξάρχουσα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων http://www.koa.gr/gr/artists/nelly_ikonomidou

  Έχει συνεργαστεί ως Εξάρχουσα με τη Συμφωνική Ορχήστρα “Gnesin” http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=44&id=2521

  Η Γκαλίνα Κόιτσεβα – η εξάρχουσα βιολίστρια της Συμφωνικής Ορχήστρας της Εθνικής Ραδιοφωνίας http://bnr.bg/el/post/100142753/—

 81. Εντωμεταξύ, η έκφραση «Γρύπας Πολεμιστής» ίσως και να είναι κυριολεκτική άμα δεις την αναπαράσταση της φάτσας του μακαρίτη, με τέτοια μυτόγκα και σαγόνα πούχει!

  http://news247.gr/eidiseis/epistimi/pws-emoiazan-oi-ellhnes-prin-3-500-xronia.4313937.html

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχεις δίκιο, Άγγελε. Αυτή την υστερία, την υποκινούμενη από πάσης προελεύσεως εθνικιστικούς κύκλους, για το Όνομα έχω κατά νου. Ο εύλογος φόβος μην ταυτιστούμε μαζί τους ή μήπως έρθουμε σε αντίθεση με την ασφυκτική πολιτική ορθότητα μάς οδηγεί κάποιες φορές στο άλλο άκρο. Μου έχει τύχει π.χ. να βρεθώ σε δύσκολη θέση και να απολογούμαι ότι, όχι, ρε παιδιά, δεν είμαι εθνικιστής, επειδή δεν αποκαλώ Μακεδονία σκέτο τη γειτονική χώρα, αλλά Σκόπια, αφού βρίσκω σωστή μια μικτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ή επειδή λέω Κωνσταντινούπολη κι όχι Ιστανμπούλ.

 83. …«χαιρετίζω»…

  «Χαιρετίζω Κατερίνα…
  …Κατερίνα βήχω (γκαχ)»

 84. Μπούφος said

  86 Mιχάλη Νικόλάου
  έχεις γαιδουρόβηχα, ή κοκορόβηχα;

 85. Το μΠούλιτζερ, παρακαλώ, στο σάιτ του Ευαγγελάτου!

  «Με κόκκινα πέδιλα και ρούχο που αφήνει… ακάλυπτα τα πόδια, βρίσκεται στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, όπου πραγματοποιείται για τρίτη ημέρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.»

  http://www.newsit.gr/politikh/I-seksi-gynaika-mystirio-sto-synedrio-toy-SYRIZA-pic/665512

 86. Ερώτηση.

  «Καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ σε χωριό που έχει κριθεί κατολισθήσιμο»

  Κατολισθήσιμο. Σωστό ή λάθος;

  Από το e-νικος
  http://www.enikos.gr/society/413950,Kaleitai-na-plhrwsei-ENFIA-se-xwrio-poy-exei-kri8ei-katolis8hsimo.html

 87. Spiridione said

  22, Άγγελε, καλά θυμάσαι
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/07/24/1974-2014/

 88. Γς said

  75:

  Υποχρεώσεις …
  Γιάννη.

 89. Vana said

  83. Ευχαριστώ πολύ!

 90. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  90.» Κατολισθαίνων» (οικισμός, ή κατολισθαίνον χωριό) είναι το σωστό. Καθιερωμένη τεχνικο-χωροταξικοπολεοδομική ορολογία. Κατολισθήσιμο πρώτη φορά ακούω… το χωριό που μπορείς να κατολισθήσεις; 🙂 (με 2-3 Cat D8 όλα γίνονται… 🙂 )

 91. Alexis said

  #91: Με πρόλαβες… 🙂
  Στο νούμερο 18.
  «Εθνάρχης» ήταν ο άνθρωπος, ήταν δυνατόν να τον ανακατεύουν με κοσκωτάδες; Α, πα πα πα!

 92. 94,
  αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Άρα μεζεδάκι.
  Εκτός αν σημαίνει ότι μπορείς να το βγάλεις ότι και καλά είναι κατολισθαίνον στα χαρτιά, για να τσιμπήσεις τίποτα αποζημιώσεις 🙂

 93. Πέπε said

  @90:
  Φαγώσιμο είναι αυτό που μπορείς να το φας, ή -παθητικά- μπορεί να φαγωθεί. Εμφανίσιμος είναι αυτός που μπορείς να τον εμφανίσεις, ή μπορεί να εμφανιστεί.

  Το χωριό μπορείς να το κατολισθήσεις, ή μπορεί να κατολισθηθεί μόνο του;

  Όχι. Θεωρητικά μπορεί να κατολισθήσει. Στην πράξη ποτέ δε λέμε το ρήμα κατολισθαίνω (γλιστράω / κυλάω προς τα κάτω), αλλά και να το λέγαμε δεν είναι μεταβατικό (=δεν παίρνει αντικείμενο, δεν «κατολισθαίνουμε κάποιον ή κάτι»), άρα ούτε παθητική σύνταξη κάνει.

  Άρα λάθος. Θέλει περίφραση για να το πεις σωστά.

  Βέβαια τον τελευταίο καιρό εδωμέσα έχω μάθει για ένα σωρό πράγματα που η λογική μου τα βγάζει λάθος ότι λέγονται και αποτελούν απολύτως αποδεκτές εκφράσεις σε συγκεκριμένες «ειδικές γλώσσες» (ορολογίες επαγγελμάτων ή επιστημών κλπ.), οπότε ας κρατήσουμε και μια πισινή.

 94. 84,
  Εικάζω πως το σκυλάκι του καλλίρρινου πολεμιστή με το Griffin θα ήτανε μάλλον γκριφόν, αλλά γι’ αυτό περιμένω την γνώμη του κατά τεκμήριον ειδικού! 🙂

 95. Γιάννης Ιατρού said

  62 / 67β Περί παλαιού και νέου ημερολογίου …

  Κοιτάξτε, αυτά με τα ημερολόγια, όπως και με την ώρα κλπ. εξαρτώνται από την ακριβή γεογραφική θέση που έχουμε.
  Παράδειγμα: 🙂

 96. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  70 Δεν το είχα δει αυτό του Εαρίωνα (ούτε το όλο νήμα) αλλά έτσι ε΄ναι φυσικά

  71 Μετακλητός υπάλληλος είναι το παιδί. Φεύγοντας η βουλεύτρια, φεύγει, κατά κανόνα. Πάντως καριέρα δεν το λες. Αλλά είναι ενδεικτικό -αν περνούσε απέξω κανείς αναρχικός και μιλούσε μεγαλόφωνα, ακόμα προφυλακισμένος θα ηταν.

  80 Καλά να πάθεις! (Τώρα το είδα και το απελευθέρωσα)

  99 Καλό!

 97. 99, 😀 😀

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  36-37 – Oι αυτόματοι πολίτες δεν ξέρω αν και πότε θα δημιουργηθούν (έτσι κι αλλιώς, η οικονομική ελίτ αποφασίζει, εμάς δεν μας πέφτει λόγος, εμείς απλώς ψηφίζουμε :)) αλλά οι αυτόματοι οπλίτες είναι ήδη εδώ, σε λίγο καιρό θα γίνει η αντικατάσταση. Όσο δεν αντιλαμβανόμαστε, πως η μοναδική πατρίδα μας είναι η Γή, θα ζούμε σαν κορόϊδα.

  http://www.onalert.gr/stories/eftasan-strativtes-robot/48311

 99. 17, …Καλημέρες στη ρέμπελη κομπανία!…

  Ρέμπελη είναι σήμερα.
  Χτες ήταν νόμπελη. 🙂

 100. Alexis said

  #19 (2) : Ναι βγάζει νόημα Πέπε με μυλωνού η παροιμία.
  Ο μυλωνάς θεωρούνταν «παρακατιανός» σε σχέση με τους πραματευτές που ήταν έμποροι και επιπλέον πολυταξιδεμένοι

 101. Alexis said

  Ο Κουτσούμπας την είπε ολόκληρη την παροιμία με την «αλεπού» και μετά το διόρθωσε.
  Εδώ στο 4:40:

 102. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  99. υποβόσκων μεζεδάκι… τρεις μετά μεσημβρίΑΝ το σωστό. 🙂

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  57 – Δημήτρη γιατί μπλέκεις με τα πίτουρα, δεν ξέρεις πως είναι επικίνδυνα; Οι εθνικιστές όπου Γής, είναι ηλίθιοι, και σαν ηλίθιοι, είναι ακίνδυνοι και γραφικοί, όταν όμως οι λογικοί και έξυπνοι άνθρωποι ασχολούνται μαζί τους, αποκτούν υπόσταση και γίνονται ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, διειδύοντας εύκολα στο πλήθος με την ΑΚΡΩΣ μεταδοτική συγκινησιακή πανούκλα.
  ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

 104. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Yπάρχει και το αντίθετο του Γρύπα, ο Πρύγας (Friggin στα εγγλέζικα) (σώμα πουλιού και κεφαλή λέοντα)

 105. Γιάννης Ιατρού said

  106: Σωστά ρε Κίντο, αλλά τώρα να γράφουμε νέο κείμενο στη 2η φωτό; για ένα Ν(ου); ηλικιωμένοι άνθρωποι; 🙂

 106. Πάνος με πεζά said

  Στο τεχνικό μέρος, στη Γεωτεχνική, όπου γίνονται μελέτες ευστάθειας πρανών, ποτέ δε χρησιμοποιείται ο όρος «κατολισθήσιμο». Τώρα, το τί γράφουν οι δημοσιογράφοι, είναι άλλο πράγμα… Ακόμα και «υπουργήσιμος» έχουμε ακούσει…

 107. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Toν Πρύγα (Εl Figron) τον αναφέρει ο Xιλιανός συγγραφέας του Νταφαστικού Χοσέ Μαρία Χόρμπες στο μνημειώδες έργο : libro de los imagenes serios . O Tύδης το έχει και στα ελληνικά.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  107: Άσε ρε ΛΑΜΠΡΟ, γράφεις ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και μας πετάς μιάν ασπρόμαυρη φωτό/βιδεότιτλο, χαθηκαν τα έγχρωμα; 🙂

 109. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  109. Οφείλουμε να είμεθα αρωγοί στον αγώνα τον ανένδοτο του Νικοκύρη κατά της γενικ…εεε… ενάντια στην γενικομανία! 😉

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  65 – 🙂 🙂 🙂

  71 – Τι σημαίνει χαμημένες;

  81τέλος – Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην εμμονή της μονοπώλησης του ονόματος
  Μακεδονία, Άγγελε, αλλά σ΄αυτούς που αποφάσισαν την δημιουργία του για τους δικούς τους σκοπούς εννοείται, άλλωστε έτσι κυβερνούν τον κόσμο εδώ και 200 χρόνια. Αυτοί έχουν και την λύση, κι όταν χρειαστεί θα την ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ.

  112 – (επι του πιεστηρίου το είδα 🙂 ) Για να δείτε πόσο άσχημο είναι. 🙂 (αφού ξέρεις πως έχω ένα θεματάκι με την ηλεκτρονική τεχνολογία 🙂 )

 111. spatholouro said

  «κατολισθήσιμος»

  Πράγματι, όπως λέει στο #94 ο νέο Kid, το ορθό και επισήμως χρησιμοποιούμενο και σε νομοθετικά κείμενα είναι «κατολισθαίνων» (οικισμός π.χ.)

 112. Γιάννης Ιατρού said

  113: Κίντο μαζί σου, γενικ-ώς κατά 🙂

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  97. Όχι μόνο εδώ μέσα. Ένα σωρό περίεργοι όροι και συνδυασμοί αταίριαστων λέξεων μας κατακλύζουν, προσπαθώντας να ονοματίσουν κοινωνικά φαινόμενα. Π.χ. κοινωνικός αυτοματισμός. Ξέρω σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιείται και πώς επικράτησε, αφού είναι εντελώς αδιαφανής και αυθαίρετος όρος, του οποίου, λέει, εμπνευστής είναι ο Τσουκάτος ή ο Ρέππας, επί εποχής Σημίτη (λόξιγκα θα ‘χει σήμερα).

 114. 94

  Αντί κατολισθήσιμου, στην ορεινή Ναυπακτία (πούχουν πολλαί κατολισθήσεις) λένε το χωριό τσιρλίζεται. Σερπαντίνα, γιου νόου,,,

  98

  Περί γκριφόν. Ό,τι έχει πει ο Ρον Σουώνσον.

 115. Λ said

  Ο στρατός των πήλινων πολεμιστών κατάφερε να φρουρήσει το νεκρό αυτοκράτορα μόνο για 4 χρόνια. Μετά έγινε θρύψαλα από ένα επαναστάτη στρατηγό. Δεν έμεινε ούτε ένας πήλινος στρατιώτης γερός. Στις μέρες μας τους συναρμολόγησαν και τους κόλλησαν.

 116. Γς said

 117. 119

  Πλιάτσικο έγινε, δε νομίζω πως τους έσπασαν. Ίσως μερικοί να συνετρίβησαν από τους σεισμούς.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Terracotta_Army

  Α, ναι. Κι ο Δόναλδ θέλει έλεγχο ντόπας πριν το επόμενο δίβατο.

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500108351

 118. Γς said

  121:

  Να πάρουν δείγμα από τα ούρα της και να τα εξετάσουν μετά τις εκλογές.
  Αν αποδειχθεί ότι ήταν ντοπαρισμάνη να την καθαιρέσουν και να ανακηρύξουν τον Ντόναλντ Πρόεδρο

  Κι ο Caktos for President

  http://caktos.blogspot.gr/2013/10/caktos-for-president.html

 119. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  105 Δίκιο έχεις, το θυμόμουν λάθος

 120. Pedis said

  # 100 71 Μετακλητός υπάλληλος είναι το παιδί. Φεύγοντας η βουλεύτρια, φεύγει, κατά κανόνα. Πάντως καριέρα δεν το λες. Αλλά είναι ενδεικτικό -αν περνούσε απέξω κανείς αναρχικός και μιλούσε μεγαλόφωνα, ακόμα προφυλακισμένος θα ηταν.

  Όσο για το δεύτερο δεν χωράει αμφιβολία. Μέχρι και διαδήλωση ναζεθνικιστών την επόμενη μέρα από το συμβάν θα κάνανε.

  Για το πρώτο, δεν νομίζω ότι του κάνει κακό στην τσέπη και στην καριέρα, στο σιβί του παιδιού να πούμε, να έχει διατελέσει ως μπιστικός της εθνοευρωβουλεύτριας, διότι όπως λέγαμε χτες ..

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/14/dylan/#comment-388780

  αφού τον επέλεξε η άξια, η ικανή, η φημισμένη, η άριστη η … (άστο δεν το γράφω) κι εκείνου η αξία ανεβαίνει.

  71 – Τι σημαίνει χαμημένες;

  Χιατί; δεν το καταλαβαίνεις;

 121. ΣΠ said

  Η πρώτη φωτογραφία του άρθρου μου θύμισε αυτό το βιβλίο.

 122. Γς said

  125:

  Λόγω σχιστών ματιών, ύφους, ίσως και του γεγονότος ότι η ήπια και πλάγια τεχνική του στην διαχείριση προβλημάτων ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ότι «κάνει τον Κινέζο».

 123. Γς said

  125:

  Συζήτηση:Κώστας Σημίτης – Βικιπαίδεια

  «Κινέζος αναφέρεται σε τόσες εφημερίδες, όπως και όλα τα άλλα δεν είναι μόνο λαϊκή αντίληψη. Το ίδιο και το «Ωστόσο έχει υποστηριχθεί ότι ο Κώστας Σημίτης, καθώς δεν διέθετε εμφάνιση σύγχρονου τηλεοπτικού ηγέτη ούτε και ευφράδεια λόγου, δεν στηριζόταν στην επικοινωνία, αλλά στην πολιτική.». Είναι φανερό από την πηγή ότι ο Σημίτης ήταν άσχημος, δεν μπορούσε να μιλήσει και επομένως δεν μπορούσε να κάνει επικοινωνιακή πολιτική. Επομένως, έχει πολιτική διάσταση και είναι σημαντικό. Αυτό ακριβώς λέει η πηγή, δεν είναι δικά μου λόγια. Τέλος, εφόσον αναφέρουμε ότι ήταν άσχημος και δεν έκανε επικοινωνιακή πολιτική, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι εγκυκλοπαιδικό να γίνεται αναφορά σε σκίτσα της εποχής. Φυσικά δε θα είναι ωραία, την ασχήμια παρουσιάζουν»

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – Όχι, χιατί δεν ξέρω χαλλικά.☺

 125. Γς said

  Χαλαζόπετρα

 126. Γς said

  Χέλοου Σάμπμαρίν

 127. Λ said

  https://goo.gl/images/VtHhZi

 128. Γς said

  Σε Χέλασα Μωρή

  http://caktos.blogspot.gr/2015/11/submarine.html

 129. Γς said

  131:

  >Broken Terracotta Warriors

 130. Λ said

  Μόνο ένας πήλινος στρατιώτης από τις 8000 ήταν άθικτος. Οι άλλοι ήταν σπασμένοι.

 131. Γς said

  134:

  Στρατιωτάκια

  http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_77.html

 132. …πολεμιστή…σε έναν ασύλητο τάφο στην Πύλο. …
  … Έλληνα τεχνίτη που βοήθησε τους Κινέζους να φτιάξουν τον Πήλινο Στρατό…

  Έτσι είναι, οι Έλληνες αγωνίζονται πάντοτε ολιγαριθμότεροι και νικάνε:
  Ένας Πύλινος πολεμιστής ήταν αρκετός –
  Ολόκληρο Πήλινο Στρατό ήθελαν η Κινέζοι για την ίδια δουλειά.

  Ο Πήλινος Αχιλλέας καθάριζε μόνος του, μέχρι που του δάγκωσε την φτέρνα ο κατηραμένος όφις…

 133. Γς said

 134. Μαρία said

  136
  Γι’ αυτό κι η πρώτη κουβέντα που του είπε ο Πάτροκλος στον Άδη ήταν: Μα τι το ‘θελες το ξώφτερνο!

 135. Γς said

  > στον Άδη

  orfeu negru

 136. Γς said

  136:

  Φτέρνα και φτέερνισμα.

  Καμία σχέση, ε;

 137. Λ said

  Δεν θυμάμαι τώρα τους αριθμούς αλλά όσοι έλαβαν μέρος στην παραγωγή των πήλινων στρατιωτών δεν έφυγαν ζωντανοί από εκεί. Το ίδιο συνέβη και με όσους έλαβαν μέρος στην κηδεία του αυτοκράτορα. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τεράστιοι πόροι αναλώθηκαν για ένα ανόητο καπρίτσιο. Και φυσικά κούνια που τον κούναγε τον αυτοκρατορούλη. Σε τέσσερα χρονάκια ο πήλινος στρατός του κατατροπώθηκε

 138. Γς said

  Ας πρόσεχε!

 139. Γς said

  141:

  Γιατί τους σκότωσαν;

 140. cronopiusa said

  Μάνος Στεφανίδης Πήλινος Στρατός – Ξύλινες Γνώμες

 141. Basil Tatsis said

  Κε Σαραντάκε γράφετε :…το έχω καταγράψει στα τεφτέρια μου ως «κοτσανικό δείκτη»(cochanic marker),.. .
  Δεν νομίζετε ότι στην Αγγλική θα πρέπει να γραφεί «kotsanic marker»;το cochanic οι αγγλόφωνοι θα το πρόφεραν κοκάνικ όπως το mechanic.Το ch το χρησιμοποιούν γιά ν’αποδώσουν σε ελληνικές λέξεις το γράμμα χ π.χ. cholera,mechanic,Achilles κλπ και το προφέρουν συνήθως σαν μαλακό (soft) k.

 142. Λ said

  Για να μην φανερώσουν τα μυστικά κατασκευής των πήλινων στρατιωτων και την τοποθεσία ταφής στου αυτοκράτορα. Στην ταφή επίσης πέθαναν όλοι οι συμμετέχοντες μαζί με τα άλογά τους.Όσοι μπήκαν στον χώρο ταφής δεν βγήκαν ποτέ. Χρησιμοποιήθηκε κάποια χημική ουσία ίσως. Γιαυτό εξάλλου οι Κινέζοι δεν έχουν μέχρι στιγμής απόσφραγήσει τον τάφο του αυτοκράτορα που βρίσκεται σε διπλανό τύμβο. Λένε ότι θέλουν να προετοιμαστούν ανάλογα για να αντιμετωπίσουν το επικίνδυνο ίσως περιβάλλον μέσα στον τύμβο αλλά και να έχουν ετοιμότητα να προστατέψουν όσο πιο πολλά τεκμήρια γίνεται.

 143. Γς said

  145:

  Σωστό. Αλλά έτσι τον αποδίδει χρόνια τώρα στ αγγλικά ο κ. Σαραντάκος τον δείκτη του αυτόν. Της κοτσάνας, τον κοτσανικό. Της ανοησίας.

  Κοτσάνα. Προφανώς από το κοτσάνι, το κακόμοιρο το κοτσανάκι που το μπλέξαμε με τις ανοησίες.

  Το λάχανο θα ήταν πιο κατάλληλο.

  Ε, кочан [κατσάν στα ρώσικα, κοτσάν στα βουλγάρικα] είναι το λάχανο [κεφάλι] στα ρώσικα και καλαμπόκι στα βουλγάρικα της βουλγαρίας και της Σκοπίας.

 144. Γς said

  146:

  Ναι.
  Και θυμήθηκα τον πατέρα του φίλου μου του Λιάκου, που αν ζούσε σ άλλες εποχές θα τον είχαν σίγουρα σκοτώσει

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1828.html

 145. spatholouro said

  #140 (φτέρνα/φτέρνισμα)

  Όντως καμμία σχέση: «πτέρνα» (και «φτέρνα») από τη μία, «πταρμός» («φτάρνισμα» και «φτέρνισμα») από την άλλη.

 146. ΓιώργοςΜ said

  136-137
  Εμένα ο κατηραμένος όφις παραπέμεπει εδώ

 147. Γς said

  150:

  που;

 148. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  145 Δικιο έχεις αλλά το έχω καθιερώσει έτσι -ίσως όμως πρέπει να το αλλάξω.

 149. ΓιώργοςΜ said

  150 σπασμένος λίκνος

 150. Γς said

  Κάποτε πρέπει να γράψω για τα ρατσιστικά που είχε υποστεί αδιαμαρτύρητα και υπομονετικά.

  Και σιγά μην ντραπώ, όπως είμαι τώρα.

  Το είχα βάλει στους φίλους μου [και φίλους της] στο ΦΒ:

  «Με πήρε πριν μερικές μέρες ένας συμφοιτητής της Ειρήνης, που ήθελε να την ειδοποιήσει για το ρεγιούνιον που θα κάνουν το Νοέμβρη.

  Κι έπεσε από τα σύννεφα όταν του είπα ότι έχει πεθάνει.
  Κι εχτές έμαθα ότι έκαναν ρεγιούνιον [αρκετοί εξ αυτών] στο μοναστήρι της Αργολίδας, πάνω στο τάφο της.

  Ηταν στο ενιαήμερο μνημόσυνό της, που έκαναν οι καλόγριες.

  Και εγώ δεν πήγα…
  Γιατί δεν τό΄ ξερα

  Στα σαράντα της πιά»

  [Το άλλο Σάββατο στις 29. Θα βάλω πάλι πούλμαν]

 151. Γς said

  Το ανάρτησα σε λάθος νήμα

 152. Λ said

  Έχει πλάκα που πολλοί χαίρονται όταν ακούουν για τις επαφές του ελληνικού κόσμου με τον κινεζικό και για την ελληνική επιρροή στην κινεζική γλυπτική αλλά είμαι σίγουρη ότι κάποιοι θα στραβομουτσουνιάσουν μόλις ακούσουν ότι οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι επηρεάστηκαν από τους κινέζους.

 153. Γς said

 154. Γς said

  157:

  για το #156

  >κάποιοι θα στραβομουτσουνιάσουν μόλις ακούσουν ότι οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι επηρεάστηκαν από τους κινέζους.

 155. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Από ποιους Κινέζους επηρεάστηκαν οι Προσωκρατικοί; Ο Κομφούκιος ήταν σχεδόν σύγχρονος του Σωκράτη.

 156. Όνομα, κι αυτό, για ζαχαροπλαστείο στη Λαμία. Και με τι προϊόντα!

 157. Γς said

  160:

  Οταν η Λεμονιά [των Κακών Κοριτσιών] έλεγε για ένα πιγκάλ που βούτηξε στο Παρίσι.

  http://caktos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_44.html

 158. Γς said

  Ακούγεται ότι αναπτύσσεται νέα κίνηση επιστροφής τών θησαυρών μας!!!

  BRING THEM BACK!

 159. Θρασύμαχος said

 160. Λ said

  Καλά ντε μη στραβομουτσουνιάζεις. Σε μια διάλεξη του Ρίτσαρντ Γκέλνταρντ το άκουσα πριν πολλά χρόνια. Κάπου έχω και το βιβλίο του Εισαγωγή στους Προσωκρατικούς. Έχω έξοδο όμως τώρα και δεν μπορώ να το ψάξω. Ίσως να το λέει και εδώ στο βιλίγγου του λίκνου. Εξάλλου όπως το Σωκράτη ποτ δεν γεννήθηκε απ το πουθενά έτσι και ο Κομφούκιος από κάποιους δικούς του πρέπει να έχει ρίζες. https://books.google.com.cy/books?id=5JyenUVsQC4C&printsec=frontcover&dq=richard+geldard+presocratics+east&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi83eKg3N_PAhVJ1RQKHeRUAJoQ6AEIDzAB#v=onepage&q&f=false

 161. sarant said

  160 Φαίνεται ότι η λέξη αυτή δεν είναι γνωστή σε όλους.

 162. Παλιά ήταν συνώνυμο χλίδας. Μάλλον γι’ αυτό κατάντησε εκεί, αντικαθιστώντας το γνωστό σκουπάκι.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pigalle_Club

 163. http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5863-%CF%80%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%BB-%E2%80%94-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%84%CF%85%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82

 164. nikiplos said

  Φίλτατε Αγαθία, ο κόσμος δεν πήγε μπροστά γιατί κάποιοι αγελαίοι συντάσσονταν με το τάδε ή το δείνα δόγμα. Ο κόσμος πήγε μπροστά γιατί κάποιες πληβείες ποταπές μανάδες γέννησαν τον Νεύτωνα, τους Bernoulli, τον Euler, τον Lagrange, τον Hilbert, τον Hamilton, τον Schroedinger, τον Καραθεοδωρί, τον Αϊνστάϊν κοκ. Και γεννήθηκαν σε περιβάλλον που ευδοκιμούσε τέτοιους, τους αξιοποιούσε: πχ στην Ελβετία ο Euler συμμετείχε στο σχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος, στην Αγγλία ο Νεύτωνας κοκ

  Κι οι Εβραίοι από τους πιο προκομμένους λαούς, ευδοκίμησαν και καλλιέργησαν πολύ το είδος αυτό: της επιστήμης της αναζήτησης της γνώσης…

  Οι Ελληνολάτρες ας συνεχίσουν να ψάχνουν την ασπίδα της Αθηνάς στον φαντασιακό κόσμο που ζουν και στην τελείως κουκουρούκου γνώμη που έχουν για τον σκληρό και σχεδόν καθόλου ουμανιστικό τρόπο ζωής στην Αρχαία Ελλάδα.

  ΥΓ> Οι πήλινοι στρατοί χρησιμεύουν για έναν λαό, ότι και οι μύθοι…

 165. Basil Tatsis said

  #147 Ευχαριστώ Γς για την μύηση στην Σαραντάκια παρλάνς του ιστολογίου.Δεν αμφέβαλα ούτε στιγμή,ότι ο κ.Σαραντάκος είναι άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας και δεν χρειαζόταν τις δικές μου πληροφορίες .Απλούστατα ήθελα μιά εξήγηση του περιέργου.
  Επίσης ευχαριστώ γιά την ετυμολογία της κοτσάνας.Την άλλη φορά που θα πετάξω μιά απ’αυτές ,θα θυμηθώ το ταπεινό λάχανο !

 166. leonicos said

  Πεπε 19 – 5
  και στα υπόλοιπα ΝΑΙ

 167. Μαρία said

  167
  Βλέπω κι άλλους σαν και μένα που δεν ήξεραν αυτή την ονομασία για τη σκατόβουρτσα. Ο ζαχαροπλάστης την παρισινή θα είχε στο μυαλό του.

 168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  159 – Από τους Κούνγκ Φούκιους, μεγάλοι φιλόσοφοι, αλλά εσύ ήσουν μικρός και δεν έβλεπες την σειρά στην τηλεόραση. 🙂

 169. 171 Κι εγώ μόνο το σινεμά ήξερα, και την Πλας αν δεν κάνω λάθος από κείνη την ταινία με τον Τζακ Λέμον.

 170. gpoint said

  Pigal…πάλι καλά [ου δεν γράφεται Pygal γιατί θα βρισκότανε κανενας ελληνοβαρεμένος να το ετυμολογήσει από την πυγή

 171. spatholouro said

  Ο Χαραλαμπάκης όμως την εγνώριζε, οπότε και την έβαλε στο ΧΡΗΣΤΙΚΟ της Ακαδημίας. Ούτε και θα μπορούσε να λείπει από ένα ΧΡΗΣΤΙΚΟ κάτι χρηστικό (κακία ομολογημένη, αμαρτία ου λογίζεται!)

 172. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Τα γλυκά του Πιγκάλ, σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 173. Γς said

  Είναι και το καρτιέ Πιγκάλ στην Μονμάρτη κάτω απ την Σακρε Κερ. Η πλατεία Πιγκάλ τα Μουλέν Ρουζ ετσετερά, κι άλλα πονηρά.

  Κι αυτό:!

 174. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Στην Πλας Πιγκάλ ήταν η φημισμένη πατισερί του Georges. Aπό κεί πήρε το όνομα ο Κρεμενιώτης.

 175. ChrisMaGR said

  Όσο ήμουν φοιτητής (Πολυτεχνική Σχολή, 6 χρόνια) πήρα Σορμπόν 2 και Προφίσιενσι. Μπορώ να λέω ότι πήρα τρία πτυχία σε έξι χρόνια;
  Επίσης: Ο Γεώργιος «Ντάμπια» Θάμνος, γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας, έκανε σπουδές στο Γέιλ και πήρε MBA από το Χάρβαρντ. Ακολούθησε αξιοζήλευτη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ικανότατος για την Προεδρία των ΗΠΑ, έτσι;

 176. Καλημερούδια. Σωστά στοιχηματίζεις, γιατί κι εγώ στοιχηματίζω ότι ξέρω σε ποιο βιβλίο αναφέρεσαι… Postwar. Το αγγλικό κείμενο έχει «In reality Konrad Adenauer (who hailed from the Catholic Rhineland) heartly disliked Prussian Berlin.»

 177. sarant said

  Καλημέρα Ελενα!

 178. Λ said

  159, 164 Ναι το λέει ξεκάθαρα στην εισαγωγή του βιβλίου ο Γκέλνταρντ ότι οι προσωκρατικοί είχαν σχέση με την Ανατολή. Παραθέτει και πινακάκι με τις αντίστοιχες χρονολογίες.

  Βρήγκα ακόμα ένα σχετικό λίκνο
  https://books.google.com.cy/books?id=ozSYj8SCel8C&pg=PA142&dq=presocratics+and+the+orient&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwih9_Xf8OHPAhUG1RQKHX9-B2AQ6AEIOjAF#v=onepage&q=orient&f=false

 179. Λ said

  Για τον πήλινο στρατό πρέπει να πούμε επίσης ότι οι Κινέζει διεκδικούν να θεωρηθεί ως το 8ο θαύμα του κόσμου και πιστεύουν πως αυτό θα καταστεί δυνατό άμα γίνει η ανασκαφή των δύο τύμβων που υπάρχουν στο χώρο. Πιστεύεται ότι ο ένας τύμβος κρύβει τον τάφο του αυτοκράτορα. Για τον άλλο τύμβο δεν θυμάμαι ακριβώς. Ίσως να είναι το επιτελείο του πήλνου στρατού.

 180. Εγκράτεια και Ακρασία .http://wp.me/p7pUmz-2fV

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: