Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η ΕΡΑ Σπορ και η δήθεν δήλωση του Κίσινγκερ

Posted by sarant στο 21 Οκτωβρίου, 2016


Την Τρίτη που μας πέρασε, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΑ Σπορ με τίτλο «Τρεις λαλούν και ξημερώνει», κάποιος από τους παρουσιαστές αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη «δήλωση Κίσινγκερ», εκείνη που λέει ότι » Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί….» και τα λοιπά.

Λέω «υποτίθεται» διότι κανείς δεν έχει δώσει ποτέ αποδείξεις ότι έγινε ποτέ αυτή η δήλωση -αλλά αυτά θα τα πούμε πιο κάτω. Τώρα, εγώ την ΕΡΑ Σπορ δεν την παρακολουθώ, πολύ περισσότερο τη συγκεκριμένη εκπομπή (είναι κι η διαφορά της ώρας στη μέση). Ένας φίλος όμως που έτυχε να την ακούσει, τους έστειλε μήνυμα, στο οποίο παρέπεμπε στο άρθρο που είχα παλιότερα δημοσιεύσει στο ιστολόγιο για αυτό το θέμα. Οι υπεύθυνοι της εκπομπής απάντησαν (καλό αυτό) και… βγήκαν από αριστερά: εννοώ πως συμβούλεψαν πατρικά τον φίλο μου να μην πιστεύει ό,τι διαβάζει στο Διαδίκτυο!

Την επόμενη μέρα, προχτές Τετάρτη, επανήλθαν στο θέμα. Όπως μου είπε ο φίλος μου, είπαν περίπου: «Μα καλά, γιατί τέτοια μανία υπεράσπισης του Κίσινγκερ; Δεν βλέπετε τι ζούμε; Την υποβάθμιση της παιδείας; Πώς είναι δυνατόν να γινόμαστε συνήγοροι ανθρώπων που δεν μας έχουν κάνει κανένα καλό;»

Δυστυχώς δεν έχω το ηχητικό αρχείο της εκπομπής διότι, σε αντίθεση με πολλούς ιδιωτικούς σταθμούς, η ΕΡΑ δεν φαίνεται να κρατάει αρχείο των εκπομπών της, μόνο ζωντανή μετάδοση προσφέρει -πράγμα απαράδεκτο, βέβαια. Οπότε, θα πρέπει να στηριχτούμε στη μαρτυρία του φίλου μου, που πάντως είναι απολύτως αξιόπιστος.

Για την υποτιθέμενη δήλωση Κίσινγκερ έχω γράψει στο ιστολόγιο δύο άρθρα, το πρώτο για τον μύθο καθαυτόν και το δεύτερο σε μια προσπάθεια διερεύνησης των καταβολών του. Επειδή από τότε που τα δημοσίευσα έχουν περάσει 6-7 χρόνια, δεν είναι κακό να αφιερώσω το σημερινό άρθρο στον μύθο της δήλωσης Κίσινγκερ, συμπυκνώνοντας τα δύο άρθρα σε ένα.

Η γέννηση του μύθου

Τον Φεβρουάριο του 1997, το μηνιαίο περιοδικό «Νέμεσις» της Λιάνας Κανέλλη (η οποία δεν είχε ακόμη αρχίσει τη στενή συνεργασία της με το ΚΚΕ) δημοσίευσε ένα «απόσπασμα ομιλίας του Χένρι Κίσινγκερ από τη βράβευσή του από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον», που (υποτίθεται ότι) είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 1994, το εξής:

Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ.

Ως πηγή του δημοσιεύματος υποδεικνύεται η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» της 17.2.97. Τον μύθο (διότι για μύθο πρόκειται) τον κατάπιαν αμάσητο πολλά έντυπα, δημοσιογράφοι, σχολιαστές, πολιτικοί αναλυτές. Δυστυχώς, ανάμεσά τους βρίσκονται και ονόματα που έχουν τιμήσει τα ελληνικά γράμματα –αλλά και διάφοροι αγύρτες και ελληνομέτρες που δεν ήθελαν καθόλου σπρώξιμο για να πεισθούν. Αν θέλετε ονόματα, σας παραπέμπω στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Ιού ή, πιο κάτω, στην ανακεφαλαίωση του Γ. Μαρίνου.

Κι επειδή ζούμε σε μικρό κόσμο, κι ο ίδιος ο Κίσινγκερ δεν άργησε να πληροφορηθεί, από συνεργάτη του περιοδικού Πολιτικά Θέματα, ότι κυκλοφορούσε πλαστή δήλωσή του. Η διάψευσή του δημοσιεύτηκε στα Πολιτικά Θέματα (13.6.97): «Το απόσπασμα για το οποίο με πληροφορήσατε είναι ψευδές. Κάθε λέξη σ’ αυτό είναι ένα ψεύδος και το νόημά του είναι επίσης ψευδές». Ωστόσο, η διάψευση αγνοήθηκε από τα εθνικόφρονα παπαγαλάκια που συνέχισαν να αναμεταδίδουν το μύθο. Επιπλέον, όταν ζητήθηκε από την κυρία Κανέλλη να παρουσιάσει την πηγή της, εκείνη ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας έχει γίνει άφαντο από τα γραφεία της εφημερίδας και από την ηλεκτρονική της έκδοση!

Λίγο αργότερα, η είδηση για τη δήλωση Κίσινγκερ έφτασε στον Γ. Μαρίνο, που τότε ήταν εκδότης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, όπου διατηρούσε τη στήλη «Αντιοικονομικά», που διαβαζόταν πολύ (την υπέγραφε ως Κριτόβουλος). Ο Γ.Μ. πείσθηκε ότι η επιστολή είναι γνήσια και τη δημοσίεψε στη στήλη του. Αμέσως τη σχολίασε ο Χρ. Γιανναράς στην Καθημερινή, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε γενεές δεκατέσσερις όποιον αμφισβητούσε τη γνησιότητά της. Με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ήρθε στο φως και η προηγούμενη διάψευση Κίσινγκερ στα Πολιτικά Θέματα. Τελικά, μπροστά στο θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Γ. Μαρίνος αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα. Έγραψε στον Κίσινγκερ, ο οποίος του απάντησε ότι πρόκειται για μύθο. Τη φωτοτυπία της επιστολής Κίσινγκερ τη βλέπετε εδώ:

epistoliΤο κείμενο στα αγγλικά είναι:

Dear Mr Marinos

Thank you for your letter. As to the quote, there was  no award ceremony, there was no speech and the alleged quote is entirely untrue. The whole thing is pure invention, and I expect you to correct it.

Since you are the first to tell me where the quote came from, I have only today had the opportunity to correct it in the Turkish Daily News and I have done so.

Sincerely yours, etc.

Βέβαια, η διάψευση θα έπρεπε να περιττεύει. Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει λίγο μυαλό στο κεφάλι του, καταλαβαίνει ότι είναι απολύτως αδύνατο ένας παμπόνηρος διπλωμάτης σαν τον Κίσινγκερ να ξεστομίσει τόσο ωμά λόγια! Ακόμα κι αν τα πίστευε αυτά, ποτέ δεν θα τα έλεγε –ή, αν τα έλεγε, θα τα γαρνίριζε με πολυπολιτισμικές και ανθρωπιστικές σάλτσες. Και πιστεύω ότι αυτό το επιχείρημα, της κοινής λογικής, θα αρκούσε για να κάνει τον οποιονδήποτε εχέφρονα άνθρωπο να δυσπιστήσει (τουλάχιστον) σχετικά με την ύπαρξη του μύθου.

Επιπλέον, ο Γ. Μαρίνος, παρακάλεσε τον δημοσιογράφο Ά. Κούρκουλα, ανταποκριτή ελληνικών εφημερίδων στην Πόλη, να ψάξει στα αρχεία της Turkish Daily News. Ο Ά. Κούρκουλας βρήκε το φύλλο της 17.2.1997 (το οποίο η κ. Κανέλλη είχε ισχυρισθεί ότι χάθηκε μυστηριωδώς) και σ’ αυτό δεν υπάρχει καμιά δήλωση Κίσινγκερ, όπως άλλωστε και σε άλλα φύλλα της εφημερίδας τα οποία έψαξε. Το εκτενές άρθρο του Γ. Μαρίνου το έφτιαξα (με τη βοήθεια καλού φίλου) πεντέφι που μπορείτε να το διαβάσετε με την ησυχία σας εδώ.

Σήμερα στο Διαδίκτυο, βλέπω συχνά να παρατίθεται προς επίρρωση της δήλωσης Κισινγκερ ότι την δημοσίευσε ο έγκυρος Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 14.8.1997 -το ότι στη συνέχεια το περιοδικό την αποκήρυξε ως πλαστή, παραλείπεται.

Θα μπορούσε να προσπεράσει κανείς τη διάψευση του Κίσινγκερ, λέγοντας ότι ο πονηρός διπλωμάτης είπε ψέματα. Όμως, να είπε τάχα ψέματα και ο Έλληνας ανταποκριτής, που δεν βρήκε καμιά δήλωση στο επίμαχο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας; Ή μήπως οι δαιμόνιοι Τούρκοι τύπωσαν πλαστό φύλλο της 17.2.97 ειδικά για να το δει ο γκιαούρης ανταποκριτής; Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι απείρως πιθανότερο είναι να ψεύδεται το ρεπορτάζ της Λιάνας Κανέλλη. Εκτός αυτού, φαίνεται ότι ο μύθος έχει πολλά παρακλάδια.

Και δεύτερη δήλωση Κίσινγκερ

Όπως αποκάλυψε ο Ιός, η πρώτη αναφορά για υποτιθέμενη δήλωση Κίσινγκερ δεν έγινε από την κυρία Κανέλλη το 1997 (για δήλωση του 1994) αλλά από τον δικηγόρο Θ. Σταυρόπουλο σε άρθρο του στις 26.1.1987 στην Ελευθεροτυπία, η οποία είχε περάσει απαρατήρητη. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να ξαναρχίσει η διδασκαλία των αρχαίων στο γυμνάσιο, ο Θ.Σ. πρόταξε ως μότο στο άρθρο του μια συντομότερη, αλλά σαφώς ιδίου κλίματος δήλωση του Χένρυ Κίσινγκερ, η οποία, κατ’ αυτόν, είχε ειπωθεί το 1973, αμέσως μετά τη σφαγή του Πολυτεχνείου! Συγκεκριμένα, η δήθεν δήλωση είναι: «Τους Έλληνες δεν μπορούμε να τους δαμάσουμε. Είναι μη κυβερνήσιμοι (ingouvernables). Πρέπει να τους χτυπήσουμε στις πολιτικές τους βάσεις» Henry Kissinger (Νοέμβρης 1973). Να προσεχτεί εδώ ότι δίνεται σε παρένθεση μια γαλλική λέξη (ingouvernables) και ότι το «πολιτικές» μάλλον είναι τυπογραφικό λάθος αντί για «πολιτισμικές». Το υπόλοιπο (ελαφρώς παραληρηματικό, με όλο το θάρρος) άρθρο του Θ. Σταυρόπουλου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Ο συγγραφέας του, που δεν ζει πια, ήταν, όπως μου λένε, ιδιόρρυθμος τροτσκιστής τον Μάη του 1968 στη Γαλλία και ελαφρώς παραμυθάς.

Και το κακό τριτώνει

Ο π. Μεταλληνός, προσκαλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή το 2003, δήλωσε ότι όχι μόνο υπάρχει η δήλωση Κίσινγκερ, αλλά και την άκουσε ο ίδιος με τ’ αυτιά του (αυτήκοος, που λέμε). Τον Σεπτέμβριο του 1974, διηγείται, άκουσε τον Παύλο Μπακογιάννη στην ελληνική του εκπομπή από το Μόναχο (όχι τη Ντόιτσε Βέλε) να αναφέρει ότι ο Κίσινγκερ την προηγούμενη μέρα είχε πει αυτά κι αυτά στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Νέας Υόρκης.

Με όλο τον σεβασμό προς τον π. Μεταλληνό, και παρά τον θαυμασμό για την… προϊούσα βελτίωση της μνήμης του, η μαρτυρία του μάλλον αποδυναμώνει την αληθοφάνεια του μύθου. Διότι όταν ο ένας λέει 1973, ο άλλος 1974 και ο άλλος 1994, το συμπέρασμα είναι ή ότι ο Κίσινγκερ έβγαινε συνέχεια και έκανε άγαρμπες δηλώσεις (και καλά, το τρις εξαμαρτείν;) ή ότι και η πιο καλοπροαίρετη μνήμη ξεγελιέται –αφήνω ότι δεν θεωρώ όλους τους εμπλεκόμενους καλοπροαίρετους.

Σαν αστεία νότα, να σημειώσω ότι σε κάποιους ελληνοκεντρικούς ιστοτόπους μπορεί να συναντήσετε και… αγγλικό κείμενο της δήθεν δήλωσης -μόνο που φωνάζει από μακριά ότι έχει μεταφραστεί από τα ελληνικά!

Κι αν δεν το είπε, τι σημασία έχει;

Στις διαδικτυακές συζητήσεις, στα διάφορα φόρουμ, υπάρχουν πολλοί που απρόθυμα παραδέχονται ότι μπορεί να είναι μύθος η δήλωση Κίσινγκερ, αλλά ρωτούν: Τι σας ενδιαφέρει η υστεροφημία του γερακιού; Και να μην το είπε, αμφιβάλλετε ότι το σκέφτηκε ή ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στη χώρα μας είναι ιμπεριαλιστική και κυνική;

Θα απαντήσω μόνο για τον εαυτό μου· αν ενδιαφέρομαι για την αποκατάσταση της αλήθειας ασφαλώς δεν το κάνω για την  καλή φήμη του υπουργού του Νίξον· αυτήν μπορεί, αν θέλει, να την υπερασπιστεί ο ίδιος. Το κάνω, καταρχάς, γιατί θυμάμαι αυτό που έχει πει ο εθνικός μας ποιητής, ο κόντες Σολωμός, πως το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό.

Και, δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, ασχολούμαι με το θέμα επειδή οι πλασιέδες της δήθεν δήλωσης Κίσινγκερ δεν την προωθούν για ακαδημαϊκούς λόγους, ή επειδη είναι φιλίστορες, αλλά έχουν ο καθένας τους σκοπούς του, που κάποιοι απ’ αυτούς με αφορούν άμεσα. Άλλοι, σαν τον πρώτο επιστολογράφο που την έφερε στη δημοσιότητα, τον δικηγόρο Σταυρόπουλο, θέλουν να πετύχουν να διδάσκονται όλο και περισσότερα αρχαία στα γυμνάσια και τα λύκεια, άλλοι προβάλλουν τη δήθεν δήλωση Κίσινγκερ σαν επιχείρημα εναντίον των προσπαθειών για χωρισμό εκκλησίας και κράτους, άλλοι επιστρατεύουν τον Κίσινγκερ για να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές π.χ. σχετικά με τη μελέτη της ιστορίας ή για να στιγματίσουν σαν εθνικούς μειοδότες όσους διαφωνούν με την ακραία εθνικιστική γραμμή τους. Οπότε, χρήσιμο είναι να ξέρουμε ότι η δήλωση Κίσινγκερ δεν υπήρξε ποτέ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η δήλωση Κίσινγκερ δεν έγινε ποτέ, δεν απαλλάσσει τον παλαίμαχο πλέον διπλωμάτη από τις βαριές ευθύνες του για την δεξιοτεχνική προώθηση των συμφερόντων της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης τόσο στη γειτονιά μας όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη. Ούτε σημαίνει ότι, επειδή η δήλωση Κίσινγκερ είναι πλαστή, οι ΗΠΑ δεν πήραν υπόψη τους και τον πολιτισμικό παράγοντα στις προσπάθειες προώθησης της πολιτικής τους.

Το άρθρο θα μπορούσε (ίσως και θα έπρεπε) να σταματάει εδώ. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα.

Αλλά δεν τελειώσαμε…

Αφού εξέθεσα όλη την ιστορία, πιστεύω με αντικειμενικότητα, και με τις πηγές συγκεντρωμένες, σας αφήνω να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα. Αν θέλετε να συνεχίσετε να πιστεύετε ότι υπήρξε η δήλωση Κίσινγκερ, δεν μπορώ να σας το αποδείξω πέρα από κάθε αμφιβολία –πώς να αποδείξεις ότι δεν συνέβη κάτι, ιδίως όταν δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια ο χρόνος και ο τόπος τέλεσής του;

Όμως, δεν τελειώσαμε ακόμα. Ενδιαφέρον έχει να διερευνηθούν οι καταβολές της υποτιθέμενης δήλωσης. Έχω κάπου ξαναπεί ότι οι περισσότεροι μύθοι έχουν μέσα τους έναν κόκκο αλήθειας. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουμε απλώς κόκκο, αλλά κοτζάμ βουνό: τα κυνικά ιμπεριαλιστικά παιχνίδια των Αμερικανών στην Μεσόγειο και σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη είναι πασίγνωστα, αυτό όμως δεν κάνει πιο πιστευτή τη δήλωση. Οι Αμερικάνοι τα κάνουν, δεν τα λένε.  Ίσως όμως υπάρχει κι άλλος ένας κόκκος αλήθειας, δηλαδή κάποια παλιότερη δήλωση από την οποία μπορεί να εμπνεύστηκε ο χαλκευτής της δήθεν δήλωσης Κίσινγκερ.

Από τον Καστελρήγο στον Φιλάρετο

Η ωμότητα της δήλωσης που αποδίδεται στον Κίσινγκερ ταιριάζει περισσότερο στη διπλωματία των κανονιοφόρων, του 19ου αιώνα, όταν οι πολιτικοί εξέφραζαν χωρίς περικοκλάδες τις βλέψεις τους. Στον 20όν αιώνα οι διπλωμάτες έμαθαν να ντύνουν τις σκαιές πράξεις με ωραία λόγια. Σε διάφορες λοιπόν δευτερογενείς πηγές υπάρχει μνεία μιας ρήσης του Robert Castlereagh, μαρκησίου του Λοντόντερι, υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας στις αρχές του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την οποία «ο ελληνικός λαός πρέπει να καταστεί μικρόψυχος όπως οι λαοί του Ινδοστάν».

Αυτή η ρήση του Καστελρήγου, όπως τον έλεγαν τότε εδώ, θα μπορούσε πράγματι να έχει αποτελέσει τον πυρήνα της υποτιθέμενης δήλωσης Κίσινγκερ. Βέβαια, και η απόδοση της ρήσης στον Κάστλρη είναι έμμεση.

Η σίγουρη πηγή μας είναι το βιβλίο «Οι Έλληνες της σήμερον» (The Greeks of To-day, 1866) του Αμερικανού φιλέλληνα Τσαρλς Τάκερμαν, πρέσβη στην Ελλάδα, το οποίο γράφει: Μετά την ναυμαχίαν του Ναυαρίνου, ο Γουέλινγκτων, ο ημίθεος των Άγγλων, ο αποκαλέσας την νίκην ταύτην ‘ατυχές συμβάν’, εφρόνει ότι ‘η Ελλάς έπρεπε να εξαρτάται καθ’ ολοκληρίαν από την Τουρκίαν’. Την ιδέαν ταύτην υπεστήριζεν και ο λόρδος Londonderry, όστις επεθύμει να καταστή η Ελλάς ‘όσον οίον τε ήττον επικίνδυνος, ο δε λαός της μικρόψυχος ως τα έθνη του Ινδοστάν’. Αυτά, βέβαια, η ελληνική μετάφραση (Καρόλου Τάκερμαν, «Οι Έλληνες της σήμερον», μτφ. Αντωνίου Ζυγομαλά, έκδ. 1877, σελ. 110) -δεν έχω βρει το αγγλικό πρωτότυπο. Αν βρει κανείς τη διατύπωση στο πρωτότυπο, θα του χρωστάω χάρη.

Προσθήκη: Το βιβλίο βρέθηκε και το χωρίο στο πρωτότυπο είναι: After the battle of Navarino, Wellington, the demigod of Englishmen, who had pronounced that victory an » untoward event,» was for making Greece » wholly dependent upon Turkey.» This idea was supported by Lord Londonderry, who wished to render Greece » as harmless as possible, and to make her people like the spiritless nations of Hindostan.»

Την παραπομπή στο βιβλίο του Τάκερμαν την περιέχει το βιβλίο του Γ. Φιλάρετου: «Ξενοκρατία και βασιλεία εν Ελλάδι 1821-1897» (Μπορείτε να το δείτε εδώ, πρέπει να πάτε στη σελ. 135). Να θυμίσω ότι ο Φιλάρετος ήταν επιφανής αντιμοναρχικός πολιτικός στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο «πατέρας της δημοκρατίας» και ο ιδρυτής του Ριζοσπάστη το 1908 (βέβαια όχι με σοσιαλιστικό προσανατολισμό).

Από τον Φιλάρετο στον Κίσινγκερ

Το βιβλίο του Φιλάρετου, που περιείχε τη ρήση για το Ινδοστάν, διαβάστηκε πολύ στον καιρό του, αλλά, το κυριότερο, επανεκδόθηκε το 1975 (από τις εκδόσεις Επικαιρότητα).

Οπότε, μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα γεγονότα: το βιβλίο του Φιλάρετου διαβάστηκε από αντιμοναρχικούς και αριστερούς. Πολλοί θα πρόσεξαν τη ρήση που αποδίδεται στον Καστελρήγο για τα έθνη του Ινδοστάν, πολύ περισσότερο που ο Φιλάρετος βάζει και αστερίσκο και αναστενάζει σε υποσημείωση: σχεδόν το κατόρθωσαν! Έχουμε ενδείξεις ότι η φράση έκανε εντύπωση. Για παράδειγμα, βρήκα βιβλιοκριτική του Ριζοσπάστη το 1983, άσχετη εντελώς με το θέμα Κίσινγκερ, όπου ο βιβλιοκριτικός, μιλώντας για την εξάρτηση του νεοελληνικού κράτους, κάνει λόγο για τη ρήση του Λοντόντερυ περί Ινδοστάν.

Οπότε, καθώς η ρήση του Καστελρήγου είχε ξαναέρθει στην επιφάνεια, δεν είναι απίθανο να χρησίμεψε σαν υπόδειγμα ή πηγή έμπνευσης σε εκείνον που χάλκευσε τη δήλωση Κίσινγκερ. Να προσθέσουμε ότι την εποχή που ο Κίσινγκερ ήταν υπουργός εξωτερικών, κι ενώ είχε γίνει η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1975, είχε γραφτεί στον ελληνικό τύπο (και είχε αμέσως διαψευστεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ) μια άλλη δήλωση Κίσινγκερ, που έγινε μέσα σε αεροπλάνο προς οικείους του, ότι αν ο Κ. Καραμανλής επέμενε στις «αδιάλλακτες» θέσεις του για το Κυπριακό, μπορεί να ανατρεπόταν.

Αλλά αυτά κυρίως ακαδημαϊκό ενδιαφέρουν έχουν. Το σημαντικό είναι ότι η δήλωση Κίσινγκερ δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. Και όσοι την επικαλούνται, δεν το κάνουν για να καταδικάσουν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αλλά για να προωθήσουν τη δική τους, αντιδραστική συνήθως, ατζέντα.

 

180 Σχόλια προς “Η ΕΡΑ Σπορ και η δήθεν δήλωση του Κίσινγκερ”

 1. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα. Υπενθυμίζω κι αυτό.
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/22/kisinger2/#comment-262340

 2. Ούτε οι ιδιωτικοί σταθμοί κρατάνε πια αρχείο εκπομπών, παρά μόνο επιλεκτικά.

 3. ChrisMaGR said

  Καλημέρα!
  «Κι αν δεν το είπε, τι σημασία έχει;»
  Η πιο κλασσική απάντηση όταν διαψεύδεται μια μπούρδα στο ίντερνετ.

 4. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  ΕΡΑ Σπορ… πφφφ! Ελαφρώς λιγότερο αντικειμενική από «Τη φωνή της ΤΣΣΚΑ»… για την ΤΣΣΚΑ Πειραιώς ,πάντα.

 5. skom said

  Εδώ ίσως

  https://archive.org/details/greeksoftoday00tuck

 6. Αστέρω said

  Εξαιρετικό το κείμενο, για άλλη μια φορά. Μήπως θα άξιζε να εντάξεις σε αυτό και τα παρελκόμενα αντισημιτικά στερεότυπα που συνοδεύουν την εν λόγω κατασκευή; Η επιτυχία της «δήλωσης» σχετίζεται σαφώς και με αυτά.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Καλώστον!

  2: Ναι ε; Ούτε οι «σοβαροί»;

  3: Ακριβώς!

  5: Σε ευχαριστώ, μου το έστειλε κι άλλος. Το επίμαχο χωρίο, που το πρόσθεσα στο άρθρο, ειναι:
  After the battle of Navarino, Wellington, the demigod of Englishmen, who had pronounced that victory an » untoward event,» was for making Greece » wholly dependent upon Turkey.» This idea was supported by Lord Londonderry, who wished to render Greece » as harmless as possible, and to make her people like the spiritless nations of Hindostan.»

  6: Δεν έχεις άδικο, αν και τα αντισημιτικά πολλές φορές είναι υπόρρητα.

 8. Γς said

  Και ποιος θυμάται ότι παλιά Ινδοστάν λέγανε τίς χώρες της Νότιας Ασίας, γενικώς. Συλλήβδην

 9. spiral architect said

  Πάντως αυτός ο κιαρατάς ακόμα μας απασχολεί. Πάει να πει ότι, απ’ τη μια τη δουλειά του την έκανε καλά, από την άλλη τον χρησιμοποιούν σαν αφορμή για φόβητρο.
  Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς τη χρησιμότητα του χόακα, θα περάσει αμέσως στο οξύμωρο:
  Ποιος είναι ο δυσκολοκυβέρνητος λαός;
  Οι Έλληνες;
  Όσο ακριβώς είναι και οι υπόλοιποι λαοί. Οι εξαιρέσεις (εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αντιστάσεις κατά δικτατοριών κλπ) απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 10. geobartz said

  Η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο πάει σύννεφο. Δυστυχώς συμβαίνει (λιγότερο αλλά …διαβρωτικότερο) και στην έντυπη ενημέρωση, μη εξαιρουμένων των «συγγραμμάτων». Έχω αναφερθεί επανειλημμένα στον κύριο «εξαπατώ τους αναγνώστες μου). Πρόσφατα διάβασα τα «Εμφύλια Πάθη» των Καλύβα-Μαραντζίδη και ευθύς αμέσως την απάντηση του «Ιστορικού Τμήματος» του ΚΚΕ («23 ψέμματα κλπ»), και σκεφτηκα: Κοντεύω να παραπλανηθώ και εγώ, ένας «συνήθως υποψιαζόμενος»!

 11. Καλά θυμόμουν ότι είχε δόσεις τρέλας ο Κάσλρη: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Stewart,_Viscount_Castlereagh
  Αυτό που δεν θυμόμουν είναι ότι είχε μονομαχήσει στην κυριολεξία με τον Κάνιγγα.

 12. sarant said

  9 Μα προφανώς!

  10 Τι εννοείς «κοντεύεις να παραπλανηθείς»;

 13. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Εχει γίνει λίγο βαρετό όμως κάθε φορά που κάποιος αναφέρεται στη δήλωση Κίσιγκερ να ασχολούμαστε με αυτό. Ελπίζω τουλάχιστον να κάνεις το ίδιο στο Λουξεμβούργο όταν παρουσιάζουν διαστρεβλωμένα τα γεγονότα στην Ελλάδα, ή όταν π.χ τα ρεπορτάζ για την Ελλάδα συνοδεύονται από χάρτες του πρώτου ελληνικού κράτους κλπ.

 14. IN said

  Καλά να είσαι, Νίκο, πάλι σε δουλειά μας έβαλες σήμερα!

  Το βιβλίο του Tucker το βρήκα κι εγώ αλλά το βρήκαν άλλοι πριν από μένα και σου τό στειλαν ήδη. Το θέμα όμως δεν σταματάει εκεί. Αντί της δηλώσεως Κίσιγκερ, τώρα θα πρέπει να κυνηγούμε το… φάντασμα της δήλωσης Λόντοντερι/Κάσλρι/Καστελρήγου. Κι αυτό γιατί το βιβλίο του Tucker την υποτιθέμενη δήλωση του Άγγλου υπουργού εξωτερικών την έχει σε εισαγωγικά! Από πού την πήρε όμως; Δεν μας το λέει, γιατί, φαίνεται, εκείνη τη μακρινή εποχή δεν είχαν εφευρεθεί οι υποσημειώσεις 🙂

  Εγώ νομίζω, όμως, ότι βρήκα την πηγή: Είναι ο Καποδίστριας!

  Στο Google Books υπάρχει σκαναρισμένο ένα βιβλίο του 1825 με τον μακροσκελή τίτλο: Greece, During Lord Byron’s Residence in that Country, in 1823 and 1824; Being a Series of Letters, and Other Documents, on the Greek Revolution, Written During a Visit to that Country. By the Honourable Colonel Leicester Stanhope. Illustrated with a Facsimile of Lord Byron’s Handwriting. To which is Added, the Life of Mustapha Ali.

  Ο συγγραφέας του, Leicester Stanhope (L.S.), είναι αυτός:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Leicester_Stanhope,_5th_Earl_of_Harrington

  Το βιβλίο, με το επίμαχο χωρίο, είναι εδώ: https://books.google.lu/books?id=Uoeg2ga2snEC&pg=PA17&lpg=PA17&dq=Lord+Londonderry+Greece&source=bl&ots=mW3D-SYapS&sig=PsxcNjHfzDxT01nPegndW232Y3g&hl=fr&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=Lord%20Londonderry%20Greece&f=false
  Δείτε σελ. 17 (τέλος) και 18 (αρχή).

  Στο συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου δημοσιεύεται μία επιστολή του L.S. προς τον J. Bowring (αυτός δεν εντόπισα ακόμη ποιος είναι), η οποία φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 1823 και είναι γραμμένη στη Γενεύη. Ο L.S. αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, και σε μία συνάντησή του με τον Καποδίστρια και αναφέρει και το εξής που του είπε ο Καποδίστριας για τον Καστελρήγο:

  “He [Count Capo D’Istria] said that Lord Londonderry’s desire was to render Greece as insignificant and harmless as possible, and to make her people like the spiritless natives of Hindostan; that he had recommended him to pursue an enlightened and liberal course towards the Ioanian Islands; but that he (Lord L.) had not a mind to look deep into things, nor a soul to act nobly”.

  Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για κάποια δήλωση του Καστελρήγου αλλά για την (καθόλου κολακευτική) γνώμη που είχε ο Καποδίστριας για τις διαθέσεις του Καστελρήγου έναντι των Ελλήνων. Δεν ζει, δυστυχώς, ο Καστελρήγος να του στείλω κι εγώ επιστολή να μου απαντήσει, όπως απάντησε ο Κίσινγκερ στο Γιάννη Μαρίνο, «ουδέποτε έκανα τέτοια δήλωση κλπ.» 🙂

 15. ππαν said

  Η απάντηση των τύπων στην ΕΡΑ, «μη πιστεύεις ό,τι διαβάζεις στο διαδίκτυο», δείχνει το μάταιο των προσπαθειών σου. Οι συνωμοσιολογικές θεωρίες περιέχουν εξ ορισμού την ανασκευή της ανασκευής τους 😦

 16. atheofobos said

  Νομίζω πως είναι μάταια η προσπάθεια σου να πείσεις με στοιχεία για το αυτονόητο.
  Βλέπεις το Ου με πείσεις, καν με πείσης έχει διαχρονική αξία από την εποχή του Αριστοφάνη.
  Μπορεί να πει κανείς ότι χαρακτηρισμό θέλει για τον Κίσινγκερ αλλά το μόνο που δεν μπορεί να πει είναι ότι είναι ανόητος και θα έλεγε αυτό ή κάτι αντίστοιχο, με τόσα χρόνια διπλωματικής πείρας στην πλάτη του, ακόμα και αν το πίστευε, που προσωπικά αμφιβάλλω και γι΄ αυτό.

 17. Πρόκειται για πραγματικά πλήρες άρθρο που δεν αφήνει χώρο για καμιά παρανόηση.

  Γιατί μια ψεύτικη δήλωση να αποδίδεται στον Κίσσινγκερ, και όχι πχ σε άλλον διπλωμάτη, υπουργό εξωτερικών ή γενικά σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής;
  Μια απάντηση είναι ότι ο Κίσσινγκερ βρίσκόταν στο προσκήνιο για πολλά χρόνια και απέκτησε παγκόσμια δημοσιότητα (ουσιαστικά με τον πόλεμο του Βιετναμ).
  Μια άλλη απάντηση, πιθανότερη, είναι ότι είναι Εβραίος και η δήλωση αποδόθηκε σ’ αυτόν, και όχι σε άλλον, για να ενισχύσειπαράλληλα και τον αντισημιτισμό των ντόπιων ακροδεξιών. Γι αυτούς ο Κίσσινγκερ είναι κάτι σαν πολιτικός ηγέτης μιας θεωρούμενης ενιαίας και σκοτεινής παγκόσμιας κοινότητας. αυτή είναι και η μόνη έλλειψη που βρίσκω στην ανάλυσή σας.

 18. sarant said

  13 Η ανασκευή διαστρεβλώσεων του ξένου τύπου είναι δουλειά της πρεσβείας. Υπάρχουν διπλωμάτες που πληρώνονται αδρά ακριβώς γι’ αυτό.

  14 Εντυπωσιάζομαι, άνοιξες νέους δρόμους της έρευνας!

 19. spiral architect said

  @17: Αλήθεια είναι αυτό.
  (γύρευε δηλαδή τι λένε ακόμα για το ΠΓ του ΚΚΣΕ επί Λένιν, όπου οι μισοί τουλάχιστον ήταν εβραϊκής καταγωγής) 😀

 20. Θα άξιζε μια αναφορά στο γεγονός πως η δεύτερη, η τρίτη και η χιλιοστή ζωή του μύθου, ειδικά διαδικτυακά, οφείλεται και στην εβραϊκή καταγωγή του Κίσινγκερ. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε απ’ έξω αυτό, παίζει μεγάλο ρόλο. Μία από τις χειρότερες συνέπειες της πριμοδότησης του ελληνικού βούρκου στο ναζιστικό μόρφωμα ήταν το γεγονός της νομιμοποίησης εκείνου του αντισημιτικού λόγου που κάποτε -όχι πολύ παλιά, μόλις πριν 15 ή και 10 χρόνια- θα μπορούσε να βρεθεί μόνο σε περιθωριακά έντυπα με αγοραστικό κοινό κάποιες δεκάδες ή βία-βία κάποιες εκατοντάδες αναγνώστες. Εκείνα τα παραμύθια περί «αιώνιας σύγκρουσης ελληνισμού-σιωνισμού, φωτός και σκοταδιού», με άξονα πάντα την «ανωτερότητας της ελληνικής φυλής» ενάντια σε μια ‘Νέα Τάξη Πραγμάτων’ που συνωμοτεί με αόρατες δυνάμεις σε μυστικά συμβούλια και κέντρα αποφάσεων βρίσκουν την ‘δικαίωσή’ τους στον μύθο, αφού αν προσέξουμε, μιλάει για «τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας».

  Η δημοφιλία του μύθου οφείλεται και σε αυτή τη ρητορική που συναντιέται παντού πλέον, άλλοτε με τους ‘αμερικανοσιωνιστές παγκόσμιους τοκογλύφους’ και τους ‘Εβραίους τραπεζίτες’ της ΧΑ κι άλλοτε με τους ‘ξένους και ντόπιους δωσίλογους αμερικανογερμανοτσολιάδες’ και τους ‘εντολοδόχους και υπηρέτες ξένων κερδοσκόπων’ του παγκόσμιου καπιταλιστικού κατεστημένου της εθνολαϊκιστικής συνωμοσιολογικής ‘αριστεράς’. Και στο βάθος πάντα -διότι ούτε αυτό είναι τίποτα πρωτότυπο- το manual του μίσους, το βιβλίο με τις περισσότερες εκδόσεις στην Ελλάδα σε σχέση με ολόκληρο τον κόσμο, το μπεστ-σέλερ του μίσους, τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών.

  Οταν σε μια ομάδα ανθρώπων συμβαίνουν άσχημα πράγματα, τα μέλη της μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις με ένα από τα εξής δύο ερωτήματα: «Τι κάναμε λάθος;» ή «Ποιος μας το έκανε αυτό;». Ολη η τύχη της ομάδας θα εξαρτηθεί από το ποιο ερώτημα θα επιλέξει.

  – Αν ρωτήσουν «Τι κάναμε λάθος;» έχει αρχίσει η αυτοκριτική, η οποία είναι απαραίτητη για τις διεργασίες εκείνες που μπορούν στο μέλλον να οικοδομήσουν μια λογική, και συνεπώς δίκαιη ή/και ελεύθερη κοινωνία με ισονομία και δικαιώματα.
  – Αν ρωτήσουν «Ποιος μας το έκανε αυτό;» η ομάδα αυτή ανθρώπων έχει ήδη αποκλείσει κάθε λύση που θα βασιστεί στον Ορθό Λόγο και στην σωστή ανάλυση. Εχει ορίσει τον εαυτό της ως ‘το θύμα’ της υπόθεσης και το μόνο που της απομένει να κάνει είναι να επιδιώξει στη συνέχεια να βρει τον αποδιοπομπαίο τράγο που θα κατηγορήσει για όλα της τα προβλήματα.

  Συχνότερα από οποιονδήποτε άλλο φανταστικό θύτη, ο Νο 1 ύποπτος είναι οι Εβραίοι. Στην ελληνική περίπτωση, ο Κίσινγκερ πληροί όλα τα κριτήρια, και Αμερικανός ιμπεριαλιστής πολιτικός, και Εβραίος. Αυτή η πτυχή καλό είναι να συζητιέται, αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτές τις ανοησίες και τον συνωμοσιολογικό τρόπο σκέψης.

 21. 14 Πράγματι εντυπωσιακό, και εδώ μάλλον φτάσαμε στο τέλος του δρόμου (εκτός αν βρούμε και κάτι σε ελληνικό/γαλλικό απευθείας από τον Καποδίστρια!)

 22. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Με το που είδα τον τίτλο, η αυτόματη αντίδρασή μου ήταν «όχι πάλι η δήλωση Κίσινγκερ!» Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, φοβάμαι, ότι δεν θα πεθάνει ποτέ, τουλάχιστον όχι στο ορατό μέλλον. Έχει όλα τα απαραίτητα γνωρίσματα: κολακεύει τον ελληνικό λαό, του προσφέρει μια δικαιολογία για τις συνεχείς αστοχίες και τη μιζέρια του και αποδίδεται σε κάποιον που δεν πρόκειται ποτέ να πιστέψουν οι ελληνάρες, όσες διαψεύσεις κι αν κάνει — μάλλον το αντίθετο, όσο το αρνείται τόσο χαλυβδώνεται ο μύθος.

  Τι ελπίδες να έχει ένας λαός που ενώ κυβερνάται από τους πιο δουλικούς γιες-μεν από ιδρύσεως του κράτους του, χάφτει τον μύθο ότι είναι… δυσκολοκυβέρνητος και αγκάθι στα πλευρά της Υπερδύναμης; Πώς να δούμε φως όταν τα ντουβάρια που ήμασταν και είμαστε φοβούνται ότι θα μας χτυπήσουν στην… ασύγκριτη παιδεία μας;

  Αλλά αυτό που με θλίβει και με καταρρακώνει περισσότερο είναι η στάση δημοσιογράφων όπως της Κανέλλη: οι ελιγμοί της στην υπόθεση αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας το δόλο. Γνώριζε ότι η δήλωση είναι πλαστή, διαφορετικά δεν θα προσπαθούσε (άτσαλα) να αποκρύψει τα πειστήρια, και παρόλα αυτά δεν το έκανε. Είτε διότι δεν ήθελε να παραδεχτεί το σφάλμα της, είτε (χειρότερα) διότι πιστεύει ότι το ψέμα είναι θεμιτό μέσο στην υπεράσπιση ενός «καλού σκοπού». Κι αυτό είναι κάτι που απεχθάνομαι, ιδίως σε αριστερούς.

  Η υπεράσπιση της αλήθειας δεν έχει ανάγκη περαιτέρω δικαιολόγησης. Ίσως θα θυμάστε, στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, ένα χαλκευμένο ρεπορτάζ του Ευαγγελάτου στο Tempo, με υποτιθέμενα πλάνα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου αποκάλυψε την απάτη, ξεβρακώνοντας κανονικά τον Ευαγγελάτο. Στις υστερικές κατηγορίες του τελευταίου ότι τον χτυπάνε δόλια (φωνάζει ο κλέφτης), ο Κούλογλου απάντησε ότι αν κανείς δεν υπερασπιστεί την αλήθεια, η επόμενη γενιά δημοσιογράφων θα γράφει και θα λέει μόνο ψέματα· και μόνο ψέματα θα μαθαίνει το κοινό. Όποια γνώμη κι αν έχει κανείς για τον Κούλογλου (και δεν έχω πλέον την καλύτερη), εκείνο το ρεπορτάζ και η απάντησή του θα έπρεπε να διδάσκονται σε κάθε σχολή δημοσιογραφίας ως παράδειγμα δεοντολογίας.

 23. #20 Κλέων Ι.

  Αντεστρέφω ένα παλιό σύνθημα: Εκτός από την μοναξιά μας («τι κάναμε λάθος;») υπάρχει και ο ιμπεριαλισμός («ποιος μας το έκανε αυτό;»).

 24. Avonidas said

  #22. και παρόλα αυτά *το* έκανε

 25. Κι αν δεν τα είπε, σίγουρα θα τα σκέφτηκε 😛

 26. Babis said

  #17
  Γιατί το ’75 που εμφανίστηκε ο μύθος ο Κίσινγκερ ήταν το πιο μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα. Θυμάμαι μια σειρά γελοιογραφιών από τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης που έδειχνε μια υποτιθέμενη έκθεση ζωγραφικής (ή κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι καλά) και το πορτραίτο του Κίσινγκερ ήταν εξοπλισμένο με υαλοκαθαριστήρες, γιατί οι επισκέπτες έφτυναν.

 27. sarant said

  20 Δίκιο έχεις, η αντισημιτική διάσταση έπρεπε να προστεθεί. Βέβαια, τις περισσότερες φορές ΔΕΝ αναφέρεται.

  22 τέλος: Αυτή την ιστορία την έμαθα μονο εκ των υστέρων

 28. #26 Babis
  Προφανώς για τον ρόλο του στη Χούντα και στον Αττίλα. Η ιδιότητά του ήταν προωθητής της πολιτικής των ΗΠΑ, και όχι Εβραίος συνομώτης. Τώρα το τροπάρι που ακούγεται είναι άλλο.

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  No more Κίσινγκερ! 🙂
  Δύο πράγματα είναι βέβαια: ότι αυτή η δήθεν δήλωση είναι χαλκευμένη σε ελληναράδικα χαλκεία και ότι, παρ’ όλες τις διαψεύσεις και την έλλειψη αποδείξεων, πάντα θα κυκλοφορεί. Ου με πείσεις καν με πείσεις, βρε αδερφέ! Θέλουν να την πιστεύουν για αληθινή οι άνθρωποι, τι να κάνουμε τώρα; Καταλαβαίνουν την ασημαντότητά τους και νιώθουν ανεβασμένοι ως μέλη ενός έθνους που το εχθρεύονται και το συκοφαντούν οι πάντες: από τον Κίσινγκερ μέχρι τον Γερμανό ταξιτζή. Αλήθεια, όρος ανάλογος του »ανθέλληνας» υπάρχει σε άλλη χώρα;

 30. #29 Γιάννης Κουβάτσος
  «Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών» (Un-American)-ο μακαρθισμός.

 31. Avonidas said

  #29. Αλήθεια, όρος ανάλογος του »ανθέλληνας» υπάρχει σε άλλη χώρα;

  Πλάκα κάνεις; Το Un-American δεν το χεις ακούσει; Την περιβόητη House Un-American Activities Committee, επί μακαρθισμού;

 32. Avonidas said

  #30. Πιάσε κόκκινο…

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  30,31: Δεν είναι το ίδιο. Εδώ μιλάμε για μια λέξη, όχι ευκαιριακή αλλά διαχρονική,που υπονοεί ότι οι πάντες εχθρεύονται έναν συγκεκριμένο λαό, κι όχι μόνο η αντίπαλη υπερδύναμη και οι πράκτορές της.

 34. 14# Μπράβο!

 35. gpoint said

  Πριν διαβάσω το άρθρο σας ενημερώνω για την προσωπική μου γνώμη μια που έχω ακούσει αρκετές εκπομπές από αυτούς τους (συνήθως) δύο μέχρι να αηδιάσω παντελώς, πως το με δέκα οκάδες έπαρση παιδοβούβαλο Λουκάς έχει την ψευδαίσθηση για τον εαυτό του πως είναι ο γκουρού της σκέψης κάνοντας ηληθιες ρητορικές ερωτήσειςτου στυλ » Τι είναι πέραν από το Υπερπέραν ; Ελα μου ντε! ο νοών νοείτω !», ο δε Λουκόπουλος είναι ασυγκρίτως ελαφρότερος παντός φελλού. Είναι προσβολή στην κοινή λογική η εκπομπή τους όπου διαβάζουνε ειδήσεις και άλλα από το ίντερνετ και καμαρώνουν σαν να ανακάλυψαν την Αμερική

 36. 26 Του ΚΥΡ νομίζω ήταν η γελοιογραφία.

 37. Avonidas said

  #33. Δεν είναι ευκαιριακή, χρησιμοποιείται ακόμα, και πολύ. Ο Τσόμσκυ σχολιάζει συχνά τα περι αντι-αμερικανισμού, γράφει μάλιστα κάπου ότι η ιδέα θα φαινόταν γελοία σε άλλους λαούς (εδώ κάνει λάθος).

 38. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  18. Και η ανασκευή των δηλώσεων Κίσιγκερ αναλόγως. Εκτός κι αν σε πληρώνουν οι Αμερικάνοι 😛

 39. Cyrus Monk said

  @33 Ἀντισημίτης, ἴσως; Μὲ κάθε λόγο, ἀσφαλῶς, νὰ ὑπάρχει ὁ ὅρος, ὅπως δείχνουν οἱ διαχρονικὲς διώξεις καὶ τὰ συνεχῆ πογκρόμ, ἀλλά… ὑπάρχει.

 40. Avonidas said

  #40. Μόνο που το ανθέλληνας ή το αντι-αμερικανός, στη συγκεκριμένη χρήση του, απευθύνεται κυρίως στους από μέσα, ενώ το αντισημίτης είναι συνήθως κατηγορία που αφορά τους άλλους.

 41. sarant said

  39 Μα τι λες; Το κυρίαρχο δεν είναι η υπεράσπιση του Κίσινγκερ, είναι ότι η ανύπαρκτη δήλωση χρησιμοποιείται σαν όπλο για την υποστήριξη αντιδραστικών θέσεων στη χώρα μας.

 42. Babis said

  #37 Και εγώ ΚΥΡ θυμόμουνα αλλά δεν το έγραψα για να μην πω βλακεία.

 43. Εντωμεταξύ σκαρφιζόμαστε ιστορίες με φίδια για τον κάθε Κίσσινγκερ και κηδεύουμε τους παπάδες καθιστούς σε καρέκλα

 44. Alexis said

  Ωραίο και πλήρες το άρθρο!

  Το «spiritless» μεταφράζεται «μικρόψυχοι»; 😕

 45. ChrisMaGR said

  44. Παλαιοημερολογήτες. Η πρακτική αυτή έχει εγκαταλειφθεί από την επίσημη Εκκλησία. Η μάνα μου (μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη) περιέγραφε κάτι παρόμοιο από την κηδεία του τότε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

 46. gpoint said

  # 35

  ο αναφερόμενος Λουκόπουλος είναι λάθος επίθετο, το Λουκάκης να μπει στην θέση του

 47. sarant said

  46 Αυτός στη φωτογραφία όμως είναι της επίσημης, όχι;

  45 Καλή ερώτηση. Η λέξη μικρόψυχος είχε και τη σημασία «λιγόψυχος» και ο Μπαμπινιώτης τη λημματογραφεί ακόμα. Μην ξεχνάς ότι η μετάφραση του Τάκερμαν έγινε τον 19ο αιώνα.

 48. 48α

  Όχι, παλαιοημερολογίτης είναι ή μάλλον ήταν.

 49. ChrisMaGR said

  48 Οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν εδώ:
  https://www.facebook.com/eccgoc/
  (όπου ΓΟΧ=Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δηλαδή παλαιοημερολογήτες)
  Την ανάρτηση την είδα (δεν σκέφτηκα να κάνω οθονιά), αλλά τώρα την έσβησαν.
  Ο κανονικός Μητροπολίτης Φθιώτιδος είναι αυτός:
  http://www.imfth.gr/content/mitropolitis

 50. Αγάπη said

  48 παλαιοημερολογίτης ήταν, απ’ ό,τι διαβάζω
  Και θυμάμαι το τέλος τής ταινίας El Cid όπου δέσανε τον ήρωα στο άλογο για να ηγηθεί νεκρός στη μάχη και να νικήσουν οι δικοί του.
  Μετά τη νίκη το άλογο ακολουθεί τον ήλιο που ανατέλει απάνω αριστερά στην οθόνη
  και ακούγεται, λόγω τού συνωστισμού η φωνή από το μεγάφωνο: «έξοδος εμπρός αριστερά»
  Ακολουθήσαμε φυσικά το άλογο

 51. Avonidas said

  #44. Σπαταλάει λεφτά η Εκκλησία, κράζετε. Κάνει οικονομία η Εκκλησία στα φέρετρα, πάλι κράζετε. Με τίποτα δεν είστε ευχαριστημένοι 😛

  (Σοβαρά τώρα, από όσα κάνουν οι παπάδες αυτό με ενοχλεί λιγότερο. Τι πειράζει αν ο νεκρός είναι σε καρέκλα κι όχι σε φέρετρο;)

 52. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νομίζω ὅτι στὸ νομικὸ ὁπλοστάσιο τῆς Τουρκίας ὑπάρχει ὁ ὅρος «ἀντιτουρκικὲς ἐνέργειες» γιὰ νὰ δικάζουν τοὺς ἀντιφρονοῦντες. Τὸ ἔχω δεῖ/ἀκούσει σὲ ἀνταποκρίσεις, χωρὶς νὰ ξέρω ἄν ἀποδίδεται σωστὰ στὴ μετάφραση.

 53. Avonidas said

  #44. Α, και να μην ξεχνιόμαστε:

 54. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #53. Φυσικὰ ὑπῆρχε καὶ ὁ ἀντισοβιετισμὸς.

 55. Αγάπη said

  Δέν βλέπω πάντως μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην περιφορά τού μητροπολίτη και σε αυτό εδώ
  http://luben.tv/stream/94431

 56. Avonidas said

  #56. Μάλλον μπλέχτηκαν οι διευθύνσεις στο ταχυδρομείο του ουρανού, γιατί εδώ στην Κρακοβία μας έχει σαπίσει στη βροχή.

  Οχτόμβριος! 😉

 57. ΣΠ said

  44
  Λεπτομέρειες εδώ.

 58. αγάπες αθώες λάθρες said

  Αυτούς τους μύθους μη τους φοβάστε. Είναι για να παριστάνεις τον έξυπνο στα πάρτι, άλλους μύθους να τρέμετε. Π.χ. τον μύθο που μας θέλει να είμασταν αθώοι αναμάρτητοι και άσπιλοι και μετά ήρθαν οι βρωμιάρηδες Γερμανοί της Ζήμενς και μας διέφθηραν. Δεν ξέραμε τι πάει να πει διαφθορά και αμαρτία, μας χάλασαν οι άλλοι. Ζήλεψαν την αθωότητα μας. Έκτοτε ζούμε στο βούρκο της αμαρτίας. Δεν ξέραμε τι είναι το μπαξίσι, έκτοτε δεν μπορούμε χωρίς. Ας όψεται ο Σόιμπλε, ο διαφθορέας μας.

 59. ChrisMaGR said

  46 Μάλλον η περιγραφή ήταν της γιαγιάς μου και όχι της μάνας μου:
  http://www.lifo.gr/now/greece/118403
  Στην τελευταία παράγραφο αναφέρει τον Μητροπολίτη Γεννάδιο, ο οποίος το 1951 ετάφη με τον ίδιο τρόπο.

 60. ChrisMaGR said

  59 Κι εδώ:
  http://www.romfea.gr/prosopa/7378-to-poludiastato-ergo-tou-mitropolitou-gennadiou-stin-ekklisia-tis-thessalonikis

  «Η εξόδιος ακολουθία του τελείται στον Ι.Ναό Αγίου Δημητρίου, στις 21 Μαρτίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Χρυσοστόμου Χατζησταύρου, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πολλών άλλων Αρχιερέων.

  Ο μακαριστός Ιεράρχης καθ’ όλη την διάρκεια της προσκυνήσεως από το ποίμνιό του αλλά και αργότερα στην λιτάνευση του, ήτο καθήμενος επί θρόνου, κατά το πατριαρχικόν τυπικόν, ενώ αργότερα έως το σημείο της ταφής του, τοποθετήθηκε ο θρόνος του επί στρατιωτικού κιλίβαντος.

  Ηταν ο τελευταίος από τους αρχιερείς που ετάφη καθήμενος, στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού θεσσαλονίκης, Αγίου Γρηγορίου, του Παλαμά.»

 61. sarant said

  57 Εδώ έχει βάλει κρυο αλλά οι βροχές δεν είναι ακόμα καθημερινές

 62. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπ’όψιν μας και μία άλλη παράμετρο, Πράγματι δεν υπάρχει τέτοια επίσημη δήλωση του Κίσιγκερ. Υπάρχει όμως η πιθανότητα ο Κίσιγκερ αυτό να το είπε προφορικά και κάποιος που τον άκουσε να το διέδωσε χωρίς όμως να μπορεί να το αποδείξει. Προσέξτε όμως, κάτι. Ο Κίσιγκερ ναι μεν διαψεύδει, αλλά δεν κινείται νομικά εναντίον όσων των συκοφάντησαν. Είναι δυνατόν να του αποδίδεται μια τόσο σοβαρή κατηγορία, γιατί είναι σοβαρή κατηγορία για ένα πρόσωπο με τέτοια θέση και το μόνο που κάνει είναι απλά μια διάψευση. Και καλά ο ίδιος μπορεί να έχει σημαντικότερα θέματα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ; Είναι προφανές πως αυτή η φερόμενη δήλωση είναι σύμφωνη με την πολιτική των ΗΠΑ, διαδόθηκε με τις ευλογίες των ΗΠΑ κι είχε συγκεκριμένους στόχους:

  1) να γίνει καραμέλα στο στόμα εθνικιστικών ομάδων που κατά βάθος στηρίζονται από τους Αμερικάνους και εξυπηρετούν την πολιτική τους.
  2) ξέρουμε ότι η πολιτική των Αμερικανών είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδος, αλλά όπως σωστά λέει ο Νίκος, οι Αμερικάνοι δε λένε, πράττουν. Με τη φερόμενη δήλωση δίνεται η ευκαιρία να πούνε «να οι Έλληνες έχουν μανία καταδίωξης, είναι συνωμοσιολόγοι κλπ» και πασάρουν αυτή τη θεωρία όταν στην Ελλάδα επικρατούν οι αντιαμερικανικές φωνές. Το ίδιο δεν έκαναν όταν τάχα μου ο Ανδρέας εναντιωνόταν στην αμερικανική πολιτική στη Λυβύη και έλεγαν ότι η Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία, ενώ όλη ξέρουμε ότι ο Ανδρέας ήταν δικός τους άνθρωπος κι έπαιζε το ρόλο του αντιαμερικάνου, ώστε να δικαιολογούν και οι Αμερικάνοι το 7 προς 10 και γενικά την ευνοϊκή πολιτική που ασκούσε τότε η Ουάσιγκτον απένταντι στην Τουρκία και εις βάρος της Ελλάδος;

  Αν ήμουν δικαστής θα αθώωνα τον Κίσιγκερ λόγω αμφιβολιών, όμως δεν είμαι. Σαν άνθρωπος του λαού σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Θεωρώ λοιπόν πολύ πιθανό, ο Κίσιγκερ να το είπε οφ δε ρέκορντ επίτηδες για να το ακούσει κάποιος, πιθανώς αφελής πιθανώς συνένοχος, να το αναμεταδώσει για να το διαψεύσει ο ίδιος μετά και να προκαλέσει όλα τα επακόλουθα, γνωρίζοντας βεβαίως και την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των Ελλήνων και την τάση τους να θεωρούν ότι όλοι τους καταδιώκουν. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πράγματα έγιναν έτσι. Είναι όμως ένα πιθανό σενάριο. Εμείς όμως δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι κανενός. Είτε αναπαράγουμε τη δήλωση ως αληθινή, είτε προσπαθούμε να την αποδομήσουμε παίζουμε τελικά το παιχνίδι των Αμερικάνων του διαίρει και βασίλευε.

 63. aerosol said

  #14: Μπράβο ΙΝ! Καλό εύρημα.

  Μπράβο Νίκο που δεν ξεχνάς τους μύθους και επανέρχεσαι σε αυτά τα θέματα. Είναι μέγιστη προσφορά αυτό.

  «Κι αν δεν το είπε, τι σημασία έχει;»
  Αν δεν έχει σημασία να φτιάχνεις πλαστή ιστορική μνήμη με ψέματα, εθνική συνείδηση με ψέματα, εθνική ταυτότητα με ψέματα και το να ανέχεσαι και να δικαιώνεις τους ψεύτες… τότε τι έχει σημασία;

 64. LandS said

  56 Α γεια σου. Τρέχω να γράψω απάντηση σε σημαντικό άνθρωπο του καλλιτεχνικού χώρου ο οποίος μάλωσε φίλη μου στο φβ για την απελπισία που έδειξε με το γεγονός της περιφοράς του νεκρού Μητροπολίτη. Το επιχείρημα του ήταν ότι είναι πανάρχαιο έθιμο της περιοχής με το οποίο ολοκληρώνεται το «ξενύχτι». Ήθελε να κάνει ή έχει κάνει, λέει, σχετικό ντοκιμαντέρ.Όπως το περιγράφει, το ξενύχτι είναι ακριβώς ίδιο με το wake των Ιρλανδών.

 65. gpoint said

  κουίζ επι τόπου : ποιό ρήμα εκφράζει την εκσπερμάτωση μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα ;

 66. gpoint said

  # 66

  ανορθόγραφα

 67. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  64. Ακριβώς αυτό. Οι συνειρμοί έχουν ήδη προβλεφτεί. Αφού λέγονται ψέματα για το Κίσιγκερ, αυτοί που τα βγάζουν είναι οι κακοί ενώ ο Κίσιγκερ γίνεται ο καλός και το θύμα. Και ποιος δικαιώνεται. Η πολιτική των Αμερικανών αφού όσοι την επικρίνουν είναι οι ίδιοι που λένε τα ψέματα. Και συν τοις άλλοις άνθρωποι της αριστεράς με αντιαμερικανικά αισθήματα βγαίνουν να υπερασπιστούν τον Κίσιγκερ, όχι την πολιτική του, αλλά τη συκοφαντία που του αποδίδεται. Αποτέλεσμα. Οι Αμερικάνοι κερδίζουν έτσι τη συμπάθεια και της αριστεράς κι όποιος επικρίνει πλέον την πολιτική τους, ακόμα κι αν δεν έχει ακούσει ποτέ του τη δήλωση Κίσιγκερ, γίνεται ένας από τους κακούς. Κακά τα ψέματα, η δήλωση αυτή είτε ειπώθηκε από τον Κίσιγκερ, είτε σκόπιμα αποδόθηκε σε αυτόν από το ίδιο το περιβάλλον του. Γιατί αυτοί είναι οι κερδισμένοι. Κανένας άλλος

 68. Σπύρος Α. said

  Πολύ καλό άρθρο, εάν θέλετε ρίξτε και μια ματιά σε μία πολύ παρόμοια περίπτωση που λέγεται «Το Δόγμα Οζάλ» το οποίο υποστηρίζει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ είχε κάνει την παρακάτω δήλωση «δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αφού αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από εδώ μεριά και να τελειώνουμε μ’ αυτούς».

 69. 69

  σχετικά εδώ http://ellinikahoaxes.gr/2016/10/11/turgut-ozal-doctrine-truth-or-myth/

 70. sarant said

  69-70 Ευτυχώς βέβαια αυτό έχει πολύ μικρότερη διάδοση. Και τα παιδιά στο hoaxes μάλλον έχουν βρει την πηγή.

 71. Υπάρχει και προηγούμενο, αλλού.

  Οι Ινδοί εθνικιστές κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την «Ομιλία του βαρώνου Μακόλι» στο Κοινοβούλιο, που ουσιαστικά λέει για τους Ινδούς αυτά που υποτίθεται ότι είπε κι ο Κίσιγκερ για τους Έλληνες.

  “I have travelled across the length and breadth of India and I have not seen one person who is a beggar, who is a thief. Such wealth I have seen in this country, such high moral values, people of such calibre, that I do not think we would ever conquer this country, unless we break the very backbone of this nation, which is her spiritual and cultural heritage, and, therefore, I propose that we replace her old and ancient education system, her culture, for if the Indians think that all that is foreign and English is good and greater than their own, they will lose their self-esteem, their native self-culture and they will become what we want them, a truly dominated nation.”

  Εξίσου φτιαχτό.Δε συνάντησε στην Ινδία ζητιάνους και κλέφτες !!!Το ότι ήθελε να » break the very backbone of this nation, which is her spiritual and cultural heritage» είναι ύποπτα όμοιο με την κατηγορία κατά Κίσιγκερ.

  Ποτέ δεν είπε όλα αυτά στο Κοινοβούλιο, απλά, ο ταλαίπωρος Macaulay ήθελε να εισάγει δυτικού τύπου σχολεία στην Ινδία,για να ξεστραβωθούν και να μην καίνε τις γυναίκες τους ζωντανές στην νεκρική πυρά του συζύγου.

  Τότε, στην Ινδία, άκουσον άκουσον, είχαν τη συνήθεια να περιφέρουν τους νεκρούς τους γκουρού καθιστούς πριν τους κάψουν!!! (αυτό δικό μου).

  Βέβαια, έναν επιπολιτισμό ήθελε να τους τον φερμάρει, αλλά άραγε τους έβλαψε; Ρωτήστε τον Ραμανούτζαν (την ταινία δεν την είδα ακόμα, τα μαθηματικά τα βαριέμαι)
  Υπάρχει και πολιτικός όρος, Μακολισμός.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Macaulayism

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τώρα, μετά από ώρες, ξεμπέρδεψα κι επανέρχομαι. Τη λέξη μισέλληνσς είχα κατά νου και αντ’ αυτής έγραψα ανθέλληνας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια λέξη, που να δηλώνει ότι υπάρχουν άνθρωποι ή και λαοί ολόκληροι που νιώθουν το πιο βαθύ συναίσθημα, το μίσος, για έναν άλλο λαό. Και μάλιστα για έναν λαό μάλλον άσημο πλέον, όσο κι αν μας ενοχλεί αυτό, που δεν τους έχει βλάψει. Γιατί, λόγου χάρη, να είναι μισέλληνας ο Κίσινγκερ; Τι ζόρι τραβάει με την πάρτη μας;

 73. Σχετικό και το κλασικό πλέον ανάγνωσμα
  που δημοσίευσε ο Χάρης Φρανκφούρτης (από την Πρίγκηπο)
  με τον προφητικό τίτλο
  (για διάφορα που συμβαίνουν τελευταία)

  On Bullshit.

 74. sarant said

  72 Σωστά. Το έλεγε αυτό και το δεύτερο άρθρο μας περί μύθου Κίσινγκερ.

 75. Mπετατζής said

  Σε συνέχεια του σχολίου 68, αν το κατάλαβα καλά, μπορείτε να δείτε και αυτό : http://www.kathimerini.gr/757279/opinion/epikairothta/politikh/apo-th-dhlwsh-

 76. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  72. Χα, χα, χα. Πώς γίνετε παντού να διαδίδονται τα ίδια πράγματα αλλάζοντας μόνο το όνομα του έθνους; Εἰναι προφανές ότι διαδίδονται από την ίδια πηγή. Οι ίδιοι που βγάζουν τις θεωρίες περί ανωτερότητος των Ελλήνων βγάζουν και για τους Ινδούς, τους Εβραίους, τους Τούρκους κοκ. Ξέρουν τι κάνουν

 77. 72, …Υπάρχει και πολιτικός όρος, Μακολισμός.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Macaulayism

  Γιατί Μακολισμός και όχι Μακαυλισμός;
  Πχ, λέμε Αύγουστος για August, Αύρα για Aura, κλπ.
  :p 😳

 78. Στην πραγματικότητα όλο αυτό, ότι και καλά κάποιοι ξένοι προσπαθούν να υποσκάψουν την κουλτούρα των ιθαγενών, πηγάζει από την αδυναμία των διαφόρων ειδών εθνικιστών να κάνουν μια πολιτική και οικονομική ανάλυση της προκοπής και το πείσμα τους να μη θέλουν να δουν το ταξικό πρόσημο στα κοινωνικά φαινόμενα.
  Σάμπως Έλληνες δεν είναι αυτοί στις εταιρείες, που Χατζιδάκι πιάνουνε και ξενέρια »εντεχνο» γίνεται;
  Που Τσιτάνη πιάνουνε και σκουπιδοκαψούρικο γίνεται;
  Και σάμπως η Αμερική που κάποτε έβγαζε Μάιλς και τώρα βγάζει Miley Cyrus, καλύτερη είναι;
  Για να μην πούμε για τους Ινδούς δισεκατομυριούχους του Forbes.

 79. 44,
  Κοιμάται όρθιος;

 80. NM said

  #63: Δηλαδή η Κανέλη είναι πράχτορας των Αμερικάνων;
  Ή έστω κατάπιε και δημοσίευσε όσα της είπαν ορίτζιναλ CIAνοί;
  Γιατί από την υποτιθέμενη σατανική σύλληψη μέχρι τη δημοσίευση στη Νέμεση, δεν υπάρχει ενδιάμεσος κρίκος.
  Οϊ όι μάνα μου…
  (ελπίζω κάποιος να της τα μεταφέρει για να ζωηρέψουμε λιγουλάκι εδωμέσα)

 81. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 82. Pedis said

  Νικοκύρη, γεια.

  Δεν καταλαβαίνω το λόγο που συνεχίζεις και ασχολείσαι με αυτήν την ιστορία. Προφανώς, όπως τόνισες κι εσύ, από αυτά που λέει και το πώς τα λέει είναι χοακάρας.

  Αλλά και να μην ήταν, αυτά που λέει είναι καταφανώς ψευδή …

  Τι λαός δυσκολοκυβέρνητος, ποιος τους παρενόχλησε και πότε, ποια αποθέματα αποτέτοια και πολιτιστικές απαυτές;

  Φως φανάρι ότι την ιστορία την έχουν βγάλει κομπλεξικοί ιθαγενείς!

 83. Πέπε said

  @66:
  cineχυσα;

  @συζήτηση για τη λέξη «ανθέλληνας»:
  Όταν οι εθνικιστές βγάζουν όλο τον κόσμο ανθέλληνες, χρησιμοποιούν μια λέξη που -το πιθανότερο- θυμούνται από το σχολείο να λέγεται σε περιπτώσεις όπως του Μέτερνιχ, ο οποίος ασκούσε μια πολιτική αντίθετη προς τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό είναι μια στενή, αρκετά νηφάλια συνήθως, κυριολεξία. Ως τέτοια, ασφαλώς θα έχει το ανάλογό της για κάθε λαό. Στα ελληνικά πάντως σίγουρα υπάρχουν οι λέξεις αντιαμερικανικός, αντισοβιετικός, αντιρωσικός κ.ο.κ..

  Επειδή δε κάποιος σχολίασε ότι ειδικά οι αντισημίτες είναι εξ ορισμού μη Εβραίοι, θυμίζω ότι και για τους εθνικιστές οι άπλυτοι ανθέλληνες αριστεροί διεθνιστές είναι μη Έλληνες, σύμφωνα βέβαια με την έννοια που παίρνει η λ. «Έλληνας» στο λεξιλόγιο των εθνικιστών.

  Αναφέρομαι κυρίως στους ούγκανους που βλέπουμε να σχολιάζουν σε ΥΤ και διάφορα σάιτ, στους Χαυγίτες και γενικά σε όσους εθνικιστές εκφράζονται με κραυγές.

 84. 83 Pedis

  πάψε να μέμφεσαι το Νικοκύρη που παλεύει με τα Λερναία και στρώσου να διαβάσεις γιατί έχουμε εξετάσεις (ναι, ο αδερφός του Αδώνιδος είναι και εραστής της Πέπης Τσεσμελής!)

 85. @81
  Η καλή συνωμοσία δεν αποδεικνύεται ποτέ. Αλλιώς, τι συνωμοσία θα ήταν;

  Το μυστικό των συνωμοτικών θεωριών είναι ότι όσο περισσότερο αποκαλύπτεται η πλαστότητά τους, τόσο οι υποστηρικτές τους μπορούν να ισχυρίζονται ότι οι επικριτές τους αποτελούν μέρος της «συνωμοσίας».
  Μ’ άλλα λόγια, η τεκμηρίωση ότι μια συνωμοτική θεωρία είναι πλανημένη, χρησιμοποιείται ως μια ακόμα απόδειξη ότι «κάποια αλήθεια υπάρχει στο βάθος».

  Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ορθολογιστές όταν αποδομούν θεωρίες συνωμοσίας.
  Ο συνωμοσιολόγος όταν βρει μια ‘απόδειξη’ για την υποτιθέμενη συνωμοσία θα την χρησιμοποιήσει και θα πει «να, ορίστε η απόδειξη».
  Οταν όμως είτε απουσιάζουν οι αποδείξεις, είτε στοιχεία της ιστορίας δεν ταιριάζουν, τότε και αυτή η έλλειψη αποδείξεων αποτελεί … απόδειξη της συνωμοσίας.
  Διότι «η καλή συνωμοσία δεν αποδεικνύεται», ή αλλιώς «όταν υπάρχει συνωμοσία που αποδεικνύεται ότι δεν είναι συνωμοσία, τότε σίγουρα είναι συνωμοσία».

  Τούτων δοθέντων, διόλου απίθανο κι εσύ να είσαι μέρος της συνωμοσίας, για να θολώσεις τα νερά του 63, ή κι εγώ ακόμη που ξετρύπωσα εσένα και τη δική σου συμβολή στο θόλωμα των νερών της συνωμοσίας, κατάλαβες 🙂

 86. 77,
  Μπορεί κάποιος να αντέγραψε, αλλά κυρίως μιλάμε για κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα.
  Κάποιος έβγαλε την μπαρούφα οτι όλες οι γλώσσες προέρχονται από τα Ελληνικά,και κάποιος άλλος το ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από τα Τουρκικά και άλλος ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από τα Σουηδικά. Βέβαια και κάποιοι λένε οτι μητέρα όλων των γλωσσών είναι τα Αραβικά.

  Κι άλλος πάλι ότι για μια ψήφο η Αμερική έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει για επίσημη γλώσσα τα Γερμανικά (Muhlenberg legend) :

  https://en.wikipedia.org/wiki/Muhlenberg_legend

  Τα λέει ο Νικοκύρης, αλλά ένα ζήτημα είναι ότι ποτέ δε θα πειστούν όλοι. Και η αιτία του φαινομένου εντοπίζεται, κατά τη γνώμη μου και σ’ αυτό: Δεν αντιμετωπίζουν όλοι την πραγματικότητα όπως εμείς, ας πουμε οι λίγοι, με γνώμονα τη χαρά που δίνει η ίδια η γνώση. Πολύς κόσμος μεταξύ της λογικής και του διανοητικού και κυρίως ψυχικού βολέματος, διαλέγουν το δεύτερο. Χέστηκα που ζω στο υποβαθμισμένο δυάρι στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Ξέρετε ποιος είμαι εγώ; Έλληνας! Ανηψάκι φιλοσόφων και στρατηλατών. Όχι σαν αυτούς τους Τριτοκοσμικούς γύφτους…
  Αλλά αυτό, σε κάποιο επίπεδο,προσωπικό, πολιτικό ή άλλο, το κάνουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας.

 87. sarant said

  85 Τρολιά είναι, έτσι;

  83 Θέλουν κράξιμο όσοι διαδίδουν τον χόακα, δεν θέλουν;

  81 Εμ!

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  «…ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά…»
  Από αυτά τα λόγια εκκινούν οι χόακες σαν αυτόν που αποδίδεται στον Κίσινγκερ και από αυτά πηγάζει η εθνική μανία καταδίωξης ότι όλα τα θεριά, παλαιόθεν, κοιμούνται και ξυπνάνε με τον καημό να μας φάνε. Μόνο που ο Μακρυγιάννης, όταν τα είπε στον Δεριγνύ, πολέμαγε με νύχια και με δόντια με τις υπερτερες δυνάμεις του Ιμπραήμ. Δεν τα είπε στο καφενείο μεταξύ πρέφας και καφέ, κροταλίζοντας το κομπολόι και σκεφτόμενος την κομπίνα την επιούσια.

 89. 88α

  Μα μην αφήνεις την πραγματικότητα να μπει εμπόδιο σε μια καλή ιστορία. Ααααααα….

 90. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  81. Η Κανέλλη θα το άκουσε σε συζήτηση τύπου καφενείου από κάποιον συνάδελφό της τον οποίο εμπιστευόταν. Της έκανε και αναφορά στην τουρκική εφημερίδα και το’χαψε. Ή για να το πούμε πιο σωστά ήθελε να το πιστέψει. Μετά κατάλαβε ότι έπεσε στην παγίδα αλλά δεν ήθελα να παραδεχτεί το σφάλμα της

 91. Μαρία said

  88, 90
  Το τελευταίο του είναι τα «Μαθήματα Φιλοσοφίας» με υποκεφάλαιο για το αμπεμπαμπόμ. http://www.politeianet.gr/books/9789603166443-georgiadis-leonidas-georgiadis-mathimata-filosofias-255544

  Απο τον πρόλογο του Α(ριστείδη) Παπανδρέου:
  Ο Συγγραφεύς της προκείμενης Πραγματείας βαθύς γνώστης της Μαθηματικής Επιστήμης επί πανεπιστημιακού επιπέδου, με την έγκρισιν του Πλάτωνος, ως βαθύς γνώστης της Γεωμετρίας και ουχί αγεωμέτρητος, εισήλθεν επιτυχώς εις την Ακαδημίαν του Πλάτωνος και ύστερα από λεπτομερή διευρεύνησιν των Πλατωνικών κρυφίων διδασκαλιών «Περί των Ιδεών» και κυρίως «Περί των δυνατοτήτων του Ενεργητικού μας νου εις τον Χώρον Γενέσεως και Φθοράς», μας παρουσιάζει επί το απλούστερον και τρόπον κατανοητόν, ακόμη και δια τον δημοτικάριον ακροατήν μου εις την Ατλάντα των Η.Π Α., το σύνολον της πραγματικής ταύτης ανωτέρω υπεργνώσεως.

 92. Pedis said

  83 Θέλουν κράξιμο όσοι διαδίδουν τον χόακα, δεν θέλουν;
  Ναι, βρε Νικοκύρη. Πολύ καλά κάνεις και χαρά στο στομάχι σου.

  Η ειρωνία στο σχόλιο ήταν για να παρουσιαστεί με δόση υπερβολής ότι πρόκειται για χόακα του κερατά.

  Η ύπαρξη και διάδοση τέτοιων χοάκων ξέρεις τι μου φέρνει στο νου; Κάτι κυρίες, κάποιας ηλικίας, όχι ακριβώς καλοφτιαγμένες, που της ακούς να λένε: «Εε, εγώ στα νιάτα μου … μη με βλέπεις τώρα!»

 93. 92

  Χριστούλημ’! Είναι ακόμη χειρότερο!

 94. Pedis said

  # 85 – Ο Σταλινισμός δεν είναι στα «σκληρά»;

 95. sarant said

  92-94 Πώς θα γίνει να το βρούμε αυτό χωρίς να το αγοράσουμε…..

 96. 95

  Μπααα, μεθαδόνη κιέτς! Με κρατική επιχορήγηση και πενταετές πλάνο, ξέρεις.

 97. fakiris said

  #44, #46 et al, Σκύλε, κοίτα κάτι συμπτώσεις (Τάκερμαν, σελ. 51 )…
  https://archive.org/stream/greeksoftoday00tuck#page/50/mode/2up

 98. sarant said

  98 Ομολογώ ότι η σύμπτωση είναι φοβερή!

 99. 98

  Ναι, δεν αρνούμαι πως είναι παλαιά συνήθεια. Είναι όμως μακάβρια.

 100. giorgos said

  «σωστή διανόηση είναι αύτή πού έξυμνεί τίς άρετές τής ύπαρχούσης έξουσίας»
  Πώς μπορούμε νά έξακριβώσουμε άν αυτή τή φράση τήν είπε ό Χ.Κίσινγκερ ?

 101. 101

  Δεν μοιάζει να το είπε, πάντοτε εκφραζόταν πιο περίπλοκα και διπλωματικά.
  Έψαξα λιγάκι το γκούγκλη και τα κουωτάδικα σάιτς και δεν ηύρα τίποτε όμοιο.

  Πάντως εδώ έχει πολύ ψωμί https://en.wikiquote.org/wiki/Henry_Kissinger

 102. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  92. 94. Γουάου!! Όπως είπε κι ο Κίσσινγκερ : «Δε γαμείς ψηλά καπέλα, με παπούτσια Ελβιέλα!»

 103. giorgos said

  102. Ευχαριστώ γιά τό ψάξιμο , κι’ γώ δέν βρήκα τίποτα , πάντως στό βιβλίο πού αναφέρει αυτή τή φράση , γράφει ότι έχει μείνει κλασσική καί ότι ειναι πολύ γνωστή ή συγκεκριμένη φράση .

 104. 103

  Yes, I really said this one

 105. gpoint said

  # 84

  Εύγε Πέπε !!!!!

 106. Pedis said

  # 97 – σταλινισμός ως πρόγραμμα απεξάρτησης από το μαρξισμό; Άμα ήταν τόσο ψαγμένοι …

 107. 107
  Από το λιενινισμό και τις ΝΕΠ και τέτοια που κάνει τώρα κι ο Τσίπρας κι έχουνε τσουτσουριάσει οι νεοφιλελέ…

 108. Pedis said

  # 108 – έχουν σχέδιο .. και να δεις τι θα γίνει όταν πέσει επιτέλους η γραμμή για κολλεκτιβοποίηση.

 109. 109

  Εγώ θα μπω στην ίδια κολεκτίβα με το σύντροφο Νίκο Φίλη. Γνωριζόμαστε από τη δεκαετία του ’80 και είμαστε στα ίδια κυβικά.

 110. Ριβαλντίνιο said

  @ 92 Μαρία

  βαθύς γνώστης της Μαθηματικής Επιστήμης επί πανεπιστημιακού επιπέδου

  Και εδώ στο 1:04 του λέει ο Άδωνης : «Είσαι και μαθηματικός τρομάρα σου».

  laowieuyofuytr

 111. #14
  Συγχαρητήρια! Νομίζω λύσατε το ζήτημα!

 112. Alexis said

  #0: Οπότε, καθώς η ρήση του Καστελρήγου είχε ξαναέρθει στην επιφάνεια, δεν είναι απίθανο να χρησίμεψε σαν υπόδειγμα ή πηγή έμπνευσης σε εκείνον που χάλκευσε τη δήλωση Κίσινγκερ.
  Αν είναι όντως έτσι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον κατασκευαστή της δήλωσης Κίσινγκερ …δημιουργική φαντασία γιατί η διαφορά μεταξύ των δύο φράσεων είναι χαώδης.
  Από το «να καταστεί η Ελλάς όσο το δυνατόν ακίνδυνη και ο λαός μικρόψυχος όπως οι λαοί του Ινδοστάν» μέχρι την περισπούδαστη ρήση Κίσινγκερ, με αναφορά σε πολιτισμικές ρίζες, γλώσσα, θρησκεία κλπ. υπάρχει μεγάλη απόσταση.

 113. Αυτός ο πιθανότατα ψευδώνυμος) Λεωνίδας Γεωργιάδης δεν ήταν και ο δράστης του απίστευτου εκείνου πονήματος περί πληροφορικής που μας χάρισε πριν από 7 χρόνια ο Κορνήλιος και που μιλούσε για σερβομηχανισμούς που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από Σέρβους μηχανικούς (σελ. 7, τέλος), για επανάσταση των Καρπονάρων [sic] στη Γαλλία το 1789 που αιφνιδίασε το Δυτικόν ημισφαίριον της Ευρώπης [resic], το οποίο μάλιστα έτρεφε και «καταπιεσμένα φιλελληνικά αισθήματα» (όλα αυτά στη σελ. 12), για ετυμολογία της λέξης «άλγεβρα» από το όνομα του Αλ-Γιαβρή, που στα αραβικά σημαίνει «ο ποθητός» ή «ο πολύ αγαπητός» και ο οποίος ήταν Αιγύπτιος ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου που θησαύρισε πουλώντας το 400 μ.Χ. αντίγραφα και αραβικές εμταφράσεις του Διοφάντου (τέλος σελ. 16), για τον άραβα ποιητήν Αλ Μουκάμπαλα που ισχυρίζεται ότι οι αραβικοί αριθμοί είναι και αυτοί γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (σελ. 23), για τον Νώε Τσόμσκυ (σελ. 44), για τη λέξη «ερμηνευτικά» που «ανελύθη εις τα στελέχη (stems) και ρίζας (roots) ‘Ερμής’, ‘νους’, ‘ευ’, ‘τε’ και ‘οικείος’ (σελ. 56), για τα «ανύσματα Eigen που και αυτά εξειλίχθησαν από τας εργασίας των Πυθαγορείων» (σελ. 57), για τα επτά φωνήεντα του ελληνικού αλφαβήτου που «αντιστοιχούν εις τους επτά πλανήτας» (σελ. 66), για Γερμανούς που το 1941 γύρευαν στη θέσι «Καράβι» των ορεινών Αγράφων το πλοίο του Δευκαλίωνα (σελ. 82), για την Αίγυπτο που βρίσκεται «υπτίως του Αιγαίου» (εντάξει, αυτό δεν είναι δικό του εφεύρημα), και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός;

 114. Πάντως, ο βασικός ύποπτος για την επινόηση της «φράσης Κίσσινγκερ» παραμένει ο σχωρεμένος ο Θόδωρας ο Σταυρόπουλος, που και διαβασμένος ήταν και πρόσβαση στις σχετικές πηγές είχε.
  Τον είχα γνωρίσει λιγάκι, ιστορία σκέτη!
  Το τι έκανε από ΄κει και πέρα η Κανέλλη λίγη σημασία έχει, καθώς εκείνη την εποχή είχε συνεργάτη και τον ανεκδιήγητο Κ. Αϊβαλιώτη.

 115. Alexis said

  Πολύ καλή η συνεισφορά του σχολίου 14 στη συζήτηση, αλλά λέω και πάλι ότι αυτός που έφτιαξε τη δήλωση Κίσινγκερ αυτοσχεδίασε, είχε κέφια λέμε… 🙂

  #19: (γύρευε δηλαδή τι λένε ακόμα για το ΠΓ του ΚΚΣΕ επί Λένιν, όπου οι μισοί τουλάχιστον ήταν εβραϊκής καταγωγής)

  Μα είναι πασίγνωστο ότι οι τρισκατάρατοι Εβραίοι φτιάξανε και τον κομμουνισμό για να καταστρέψουν τον κόσμο!
  Μπα σε καλό σου, αδιάβαστο σε βρίσκω… :mrgreen:

 116. 114

  γιατί πιθανότατα ψευδώνυμος; Ο αδερφός του Μπουμπούκου δεν είναι;

 117. 98,99
  Ενώ αντίθετα, στο Αγιον όρος που πήγα, μου είπαν οτι τους καλόγερους όταν πεθάνουν απλά τους ράβουν μέσα στο ράσο τους και τους παραχώνουν. Μετά από κάποια χρόνια τους ξεθάβουν και κοιτάνε. Αν υπάρχει λίγη σάρκα κολλημένη πάνω στα κόκαλα σημαίνει ότι ο μακαριστός είχε προσκόλληση στην ύλη.

  Παλιά, όταν δεν ήταν εξοικειωμένος ο κόσμος με τη φωτογραφία, ήταν μόδα να φωτογραφίζουν τους προσφιλείς τους νεκρούς, ιδίως τα παιδάκια, σαν να ήταν ζωντανοί.

  http://dangerousminds.net/comments/dead_creepy_family_portraits_with_deceased_relatives

 118. Alexis said

  Αυτό που κάνει μπαμ, κατά τη γνώμη μου, ότι είναι 100% αυθεντικά …φτιαχτή η δήλωση Κίσινγκερ είναι η αναφορά στη …γλώσσα.

  Χέστηκε ο Κίσινγκερ να πλήξει την ελληνική γλώσσα…

  Συνταξιούχο γυμνασιάρχη μυρίζομαι από πίσω.
  Όπως εκείνον με την οξυγόνωση του «ν»

 119. Μαρία said

  114, 117
  Ο ψευδώνυμος λέγεται Λεωνίδας Πολυχρονίου
  http://www.politeianet.gr/books/9789603160991-poluchroniou-leonidas-georgiadis-ilektronikoi-upologistes-kai-elliniki-glossa-75231 με επιμέλεια Άδωνη.

 120. raf said

  Δεν θα καταπίναν αμάσητη την υποτιθέμενη δήλωση οι ίδιοι που διαδίδουν σαν αληθινή αυτήν εδώ τη συνέντευξη (http://www.globalresearch.ca/accurate-satire-henry-kissinger-if-you-can-t-hear-the-drums-of-war-you-must-be-deaf/28610), στην οποία ο Κίσινγκερ προσφέρει στο πιάτο όλο το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για υποδούλωση των λαών σε έναν δημοσιογράφο που ονομάζεται Χάινζ Άλφρεντ -το βαφτιστικό (;) όνομα του Κίσινγκερ ανάποδα;

  Μεγάλο πράγμα η πίστη, βουνά μετακινεί.

 121. smerdaleos said

  Ο π. Μεταλληνός, προσκαλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή το 2003, δήλωσε ότι όχι μόνο υπάρχει η δήλωση Κίσινγκερ, αλλά και την άκουσε ο ίδιος με τ’ αυτιά του (αυτήκοος, που λέμε).
  —–

  Αναμένουμε με κομμένη την ανάσα την μεταμεσονύχτιον προκήρυξιν των Ελληνοψύχων του Ιλλινόι για το σαρδάμ του Ελληνόψυχου Παπαμεταλληνού:) 🙂 🙂

 122. Ριβαλντίνιο said

  @ 14 IN
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ❗ ❗ ❗ ❗

  @ 25 Stazybο Hοrn

  😆 😆 😆

  @ 52 Avonidas
  Πες τα , πες τα αδελφέ μου ! Έχουμε πήξει στην αθεϊλα με όλους αυτούς.

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος» Και μόνο γι΄αυτό, η δήλωση είναι μούφα, τόση ώρα και δεν μπορώ να σταματήσω τα γέλια. Από τον 17χρονο Όθωνα, μέχρι το χαζό παιδί χαρά γεμάτο που μας «κυβερνάει» έχουν περάσει ένα σωρό βλαμένοι, μέχρι playstation και «παπάκια» μας έχουν κυβερνήσει, άκου δυσκολοκυβέρνητος λαός, ΕΛΕΟΣ!!!
  Δεν περιγράφω άλλο. 🙂

 124. Babis said

  #114 Θαυμάζω το κουράγιο σου να διαβάσεις όλα αυτά.

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  57 – Μάλλον Ωχόμβριος. 🙂

  93 – ««Εε, εγώ στα νιάτα μου … μη με βλέπεις τώρα!» Tότε δεν βλεπόμουνα. 🙂

  115 – «Το τι έκανε από ΄κει και πέρα η Κανέλλη λίγη σημασία έχει, καθώς εκείνη την
  εποχή είχε συνεργάτη και τον ανεκδιήγητο Κ. Αϊβαλιώτη.» Θα τα πούμε καποια μέρα για την Κανέλη και τους συνεργάτες της, τώρα γιατί το ΚΚΕ συνεργάζεται μαζί της, ένας Στάλιν το ξέρει. 🙂

 126. @ 115

  Η Κανέλλη, εκτός από τον Αϊβαλιώτη, συνεργαζόταν και με τον Αδωνη. Εχω δει διαφημίσεις στο περιοδικό της τότε, πριν το 2000, η Κανέλλη είχε έναν ραδιοσταθμό και ο μεγάλος Ελληνιστής έκανε εκπομπή εκεί, και η διαφήμιση έλεγε ‘Λιάνα Κανέλλη-Αδωνις γεωργιάδης, Ελληνοσάμθινγκ’ και είχε φωτογραφίες τους δίπλα-δίπλα.

 127. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αν στη Γαλλια με 25% προλεταριατο και 10% ανεργια εγκαταλειπεται η ιδεα της μαρξιστικης αριστερας , τοτε στην Ελλαδα με το μισο ποσοστο και 25% ανεργια (εκ των οποιων πολλοι ειναι οικονομικοι μεταναστες) τι πρεπει να γινει ;

  Αλλο Παρισι και αλλο Κρυα Βρυση🙂

  Πρωτα χαλασαμε την μιση παραγωγικη δομη της χωρας ενω παραλληλα δανειζομαστε για να ζουμε σαν να ειχαμε διαμερισμα στα Ηλύσια Πεδία(Avenue des Champs-Élysées) , αλλα -επαρχιωτες μου βαλκανιοι- μεναμε το πολυ στα Ιλισια🙂

 128. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Επεξηγησις του 128.

  «…Τσερεζόλε Ελένη
  Δημοσίευση: 17 Ιουλίου 2016 19:00
  Ο Μελανσόν κινείται πλέον σε προσωπική τροχιά, λέγοντας ότι εκφράζει την «ανυπότακτη Γαλλία», «εκτός κόμματος» και δεν διστάζει να στραφεί και κατά των πρώην συντρόφων του, ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΓ τον «κακομεταχειρίστηκε σε απίστευτο βαθμό» και ότι φοβάται «ομοβροντία σε βάρος του», ενώ τους καταλογίζει «λιγοψυχία» απέναντι στο ενδεχόμενο προκριματικών εκλογών – «τη μια λένε ‘ναι’, την άλλη ‘όχι’»….»

  https://www.avgi.gr/article/10807/7176377/-telos-sto-metopo-tes-aristeras-apo-ton-melanson

 129. Alexis said


  -Κάτσε ν’ ανάψω ένα τσιγαράκι και θα σας πω εγώ πόσα απίδια βάνει ο σάκος!

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βλέπω ότι ο Πάσχος, στο λίκνο του Μπετατζή, γράφει ότι η Κανέλλη ήταν εκδότις του «Νέμεσις». Γιατί εκδότις; Για να μπλέκουμε στη γενική της εκδότιδος; Το εκδότρια τι έχει; Δεν είναι αρκετά χλιδάτο και καμπανιστό;

 131. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  130. Ιδιομορφη περιπτωση Ευπορης Μεσηλικης «Αριστερης», που περασε απο την ΝΔ

  http://harryklynn.blogspot.gr/2014/03/blog-post_2766.html

 132. Alexis said

  #124: Το «δυσκολοκυβέρνητος» όμως δεν σημαίνει ακριβώς αυτό.
  Εγώ τουλάχιστον το καταλαβαίνω πως είναι ένας λαός που δεν πειθαρχεί εύκολα σε νόμους, κανόνες και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.
  Μην πας μακριά, σκέψου μόνο κάποια μικρά πράγματα της καθημερινότητας, π.χ. πόσο δύσκολο είναι ν’ αλλάξεις νοοτροπία στον κάφρο που παρκάρει στη θέση για ΑΜΕΑ ή σ’ αυτόν που γίνεται στουπί στο μεθύσι και μπαίνει στο αμάξι να οδηγήσει…
  Το ερώτημα είναι αν αυτή η «χύμα» συμπεριφορά είναι κάτι έμφυτο που έχουμε ως λαός ή αν αλληλοτροφοδοτείται και αναπαράγεται από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τη γενικότερη αίσθηση της χαλαρότητας και του ωχαδερφισμού που έχουμε ως κοινωνία.
  Εγώ πιστεύω μάλλον το δεύτερο, και οι πολιτικοί που τελικά επιλέγουμε να μας κυβερνήσουν, όσο καραγκιόζηδες κι αν είναι, αντανακλούν αυτήν ακριβώς την επιθυμία μας, να κυβερνηθούμε τελικά από ανθρώπους που θα μας «χαϊδεύουν» και θα είναι «σαν κι εμάς», ευχάριστοι μάλλον παρά χρήσιμοι…

 133. Alexis said

  Και για να μην ξεχνιόμαστε, επειδή εδώ (κυρίως) λεξιλογούμε:
  Η ακλισιά απλώνεται σαν λαδιά: Το ρολό, πληθυντικός τα ρολό.
  Εδώ στο ν. 1, στον τίτλο και στο κείμενο

  Να ‘ναι άραγε μακριά η εποχή που θα ακούσουμε από κάποιον σπορτκάστερ «ο Χ γκολκίπερ είχε κατεβάσει τα ρολό»; 🙂

 134. Πάντως, η καλύτερη πρόσφατη ιστορία με παπάδες, είναι τούτη δω:
  http://www.romfea.gr/agioritika-nea/10665-ejelegi-neos-igoumenos-stin-iera-moni-panteleimonos-rosiko
  Σκέτο χάουζ οφ καρντς.

 135. 14# Ο John Bowring, ήταν γραμματέας της φιλελληνικής London Greek Committee.
  https://tymborychostonaionon.wordpress.com/tag/winston-churchill/

 136. nikiplos said

  Καλησπέρα… σήμερα έγινε ένα φονικό έξω από το σπίτι μου στους Αμπελόκηπους (ή μήπως Αμπελοκήπους?), κι έχω συγκλονιστεί… Γνώριζα το θύμα αρκετά καλά και ολίγον τον θύτη με τον οποίο κάνα δύο φορές είχα διαπληκτισθεί και ο γυμναστής (το θύμα) με είχε συμβουλεύσει «να μην του δίνω σημασία και να μην έχω πολλά πολλά μαζί του γιατί είναι βαρεμένος».

  Μετά από αυτό, το γύρισα κι εγώ κι άρχισα να υποκρίνομαι στον εμφανώς διπολικό σάϊκο. Σε μια συζήτηση μου είχε ομολογήσει ότι το όνειρό του ήταν να επανιδρύσει τα Τάγματα Ασφαλείας και «να φάνε τους κομμουνιστάς, να ξεβρωμίσει ο τόπος».

  Δεν τον πήρα στα σοβαρά, αλλά στο σημερινό κατά τύχη δεν ήμουν μπροστά… έχω σοκαριστεί.

 137. Μαρία said

  135
  Το καλό ρεπορτάζ εδώ http://www.avantgardecentre.gr/20161004_eulogios/

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  137. Πολιτευτής της Χρυσής Αβγής και με συμμετοχή στα επεισόδια του Μελιγαλά, διαβάζω, ο δολοφόνος. Τι έκπληξη…

 139. Λεύκιππος said

  133 …και οι πολιτικοί που τελικά επιλέγουμε να μας κυβερνήσουν….

  Δεν νομίζω ότι φταίμε τόσο πολύ εμείς, ο λαός, που τους επιλέγουμε. Διότι είναι πολύ διαφορετικοί στη διάρκεια της επιλογής (προεκλογικά) και μεταλλάσσονται μόλις μπουν στη βουλή. Ακόμη και σε βάθος χρόνου, πόσους μπορούμε να εντοπίσουμε που ήταν το ίδιο αξιοπρεπείς πριν και μετά την εκλογή (και παρέμειναν στην πολιτική). Και τέλος, αν κάνουμε ένα γκάλοπ στο ιστολόγιο αυτό όπου -αν μου επιτρέπεται- επικρατεί κάποιο καλό νοητικό επίπεδο, πόσους και ποιους χρήσιμους πολιτικούς θα εντοπίζαμε;

 140. Μαρία said

  137
  Το προσπάθησε http://www.eleftheriaonline.gr/local/politiki/kommata/item/19486-%CF%84%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE

 141. Μαρία said

  139
  Ένας απλός ακροδεξιός.

 142. leonicos said

  Άλλο το αν έγινε η δήλωση, που όπως αποδεικνύεται μάλλον, δεν έγινε (το μάλλον στο αποδεικνύεται, αφόσον δεν υπάρχει μαρτυρία) και άλλο το αν υπερασπίζεσαι ένα γεράκι.
  Τον αντιπαθείς, αλλά δεν τον λες κλεφτοκοτά, όπως τον Καραγκιόζη, που τον συμπαθείς.

  Βέβαια, το να το έχει γράψει η κ. Λιάνα Κανέλλη, εγώ θα το θεωρούσα απόδειξη περί του αντιθέτου. Αν τη συνατήσω αύριο στο δρόμο και μου πει πως είναι Σάββατο, θα κοιτάξω το ημερολόγιο του κινητού μου για να βεβαιωθώ. Ποιο ασυγκράτητο άτομο που δεν διστάζει να επι ότιδήποοτε δεν νομίζω πως έχει υπάρξει και πιο αναποτελεσματιοκό. Πέστε μου τι έχει καταφέρει. Τελικά, λόγω φήμης, την πρόσέλαβαν στο ΚΚΕ, μια νεο-ορθόδοξη, κι εκείνη πήγε μη έχοντας αλλού ν’ ακουμπήσει. Ο απόλυτος οπορτουνισμός εκατέρωθεν

  Γειά σου Πέπε. Ακόμα σήμερα είναι!

  Αύριο όμως μπορεί να θυμηθώ και άλλα και να επανέλθω. ΤΥο χούι βαίνει κμετά από τη ψυχή. Λέων έφα

 143. leonicos said

  Ντίνος στο 136…. φοβερός! Αποκαλυπτικός. Ούτε Σαραντάκος να ήσουνα

 144. nikiplos said

  Αγαπητή Μαρία δεν διανοείσαι για τι τεμάχιο πρόκειται… Μέχρι και το σημερινό το είχα για γραφικό… φαίνεται όμως ότι η σαπίλα έχει φθάσει πολύ βαθειά… Κρίμας για το θύμα, τον Μάκη… από καθαρή τύχη δεν ήμουν παρών…

 145. sarant said

  Ευχαριστώ για όλα τα νεότερα σχόλια -έλειπα, να με συμπαθάτε!

  145 Τον σκότωσε για την κάμερα ασφαλείας, λέει. Απόστρατος αστυνομικός.

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  133 – Αλέξη, είναι αποδεδειγμένο πως αρκεί η πολιτεία να εφαρμόζει τους νόμους, όπου τους εφαρμόζει οι Έλληνες είναι πιο υπάκουοι κι από σκυλάκια, απλώς το κάνει εκεί που την βολεύει, , στα ανώδυνα γι’ αυτήν, στα άλλα δεν την συμφέρει, για να έχει το «χαρτί» της συνευθύνης, αλλά και της ολικής ευθύνης του ανεύθυνου λαού. Από την γέννηση του ελληνικού κράτους, άλλοι ορίζουν τις τύχες μας και ποτέ δεν επαναστατήσαμε γι’ αυτό, ποιά μεγαλύτερη απόδειξη ότι είμαστε υπάκουος λαός στην εξουσία; (για να μην αναφέρω το γενικό ξεπούλημα της χώρας έξι χρόνια τώρα, και δεν έχει κουνηθεί φύλλο).☺

 147. Μαρία (120), ευχαριστώ. Είχα μπερδέψει τους Λεωνίδες. Πάντως κάποια εκλεκτική συγγένεια μοιάζει να υπάρχει…
  Μπάμπη (125), διάβασέ το κι εσύ αν το βρεις πουθενά. Γελωτοθεραπεία άκρως ωφέλιμη.
  Αντίδοτο και σε ειδήσεις σαν<a href = http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500109806#ref=newsroombox αυτήν που αναφέρει ο Νικιπλός.

 148. Μαρία said

  148
  Για γελωτοθεραπεία σήμερα παίζει αυτό https://twitter.com/hashtag/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B9_%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9?src=hash

  με αφορμή

 149. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  Θα είμεθα σύντομοι, καθώς ευρισκόμεθα εν εκστάσει: Μόλις παρακολουθήσαμε την ομιλία του Ντόναλντ στην Ιωαννούπολη (Johnstown) της Πενσυλβανίας και σας διαβεβαιώνουμε ότι ΚΑΙ η Πενσυλβάνια έπεσε. Το βίντεο που αναρτήσαμε, δέστε το από το 29ο λεπτό που εμφανίζεται ο Ντόναλντ, και θα εντυπωσιαστείτε με τον ενθουσιασμό που επεκράτησε. Η βαθιά Αμερική ψηφίζει μονοκούκι Τράμπ.

  1) Μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι επί 16 ώρες (για να μη πούμε επί 7 έτη, διότι έχουν προϋπάρξει άλλες δύο Σαραντάκειες αναρτήσεις για την Ρήσι Κίσινγκερ) ουδείς εφιλοτιμήθη να αναρτήσει το βίντεο με την δήλωση του παπα-Μεταλληνού. Αξίζει να το δείτε μέχρι τέλους, διότι ο έντιμος (καίτοι ιερεύς του Ραββίνου Χριστού) παπα-Μεταλληνός αποκαλύπτει ότι πηγή της όλης πλαστογραφίας με την Ρήσι Κίσσινγκερ υπήρξε ο εκτελεσθείς γαμπρός του Μητσοτακέϊκου, Παύλος Μπακογιάννης, γνωστό παπαδοπαίδι του Καρπενησίου…

  2) Το επιτελείο μας έχει ερευνήσει το θέμα εδώ και χρόνια και έχει καταλήξει στα εξής που παρουσιάζουμε επιγραμματικά: Ο Μπακογιάννης ξεσήκωσε την ρήσι Κίσινγκερ από τις θρυλικές «Αναμνήσεις (5 Τόμοι, όλοι ανυπολογίστου αξίας που ουδέποτε μετεφράσθησαν στα Ρωμέικα και είναι γραμμένοι με το στυλ του Ημερολογίου του μπαρμπα-Γιάννη Μεταξά) του »Πρίγκηπος Μέττερνιχ, τον οποίον (ως γνωστόν) ιδιαιτέρως εθαύμαζε ο Ερρίκος Κίσινγκερ. Για να διευκολύνουμε τους συνταξιούχους αναγνώστες που τυχόν θέλουν να βρούν την φράση του Μέττερνιχ που απεδόθη στον Κίσινγκερ από το παπαδοπαίδι τον Μπακογιάννη, τους λέμε να ψάξουν στους Τόμους 3 και 4 των απομνημονευμάτων του που αναφέρονται στην Ελληνική Επανάσταση και είναι θησαυροί, διότι ο Μεττερνίχος αναφέρεται συχνάκις στον Καποδίστρια, τον Υψηλάντη και τους άλλους ηγέτες των επαναστατημένων Ρωμιών, συχνά επαινών την ευφυΐα των Ελλήνων και λοιδορών την βλακεία των Τούρκων.

  Εδώ ο 3ος Τόμος και εδώ ο 4ος των «Αναμνήσεων του πρίγκηπος Μέττερνιχ» για να πιάσουν δουλειά οι συνταξιούχοι αναγνώσται και να χαρίσουν (επιτέλους…) μια επιτυχία στο Σαραντάκειο Ιστολόγιο κι όχι μόνο «μαγκιά – κλανιά και κώλος φινιστρίνι» όλη μέρα… Εδώ θα βρείτε την περίφημη φράση του Μεττερνίχου ότι αδιαφορεί για την σφαγή των Ελλήνων του Υψηλάντη, την οποία εκμεταλλεύονται επί 180 χρόνια οι Ρωμιοί για να μας πείσουν ότι ο Μέττερνιχ ήτο ανθέλλην, ενώ υπήρξε μέγας φιλέλλην

  4) Παρότι βιαζόμαστε, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό και να μην εξευτελίσουμε τον 85χρονο Γιάννη Μαρίνο, που ενώ το 1997 υποτίθεται ότι έγραψε στον Ερρίκο, ο οποίος διέψευσε την Ρήσι του, το 2002 διαβεβαίωνε τον έντιμο συγγραφέα William Mallinson ότι η ρήσις του Κίσινγκερ είναι υπαρκτή. Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα από την «Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου», όπου ο Mallinson ξεμπροστιάζει τον Γιαννάκη Μαρίνο κι αυτός δεν έχει μέχρι σήμερα τολμήσει μια απάντηση.

  Για τους τεμπελχανάδες αναγνώστες ανεβάζουμε την επίμαχη σελίδα με την σημείωση υπ’αριθμόν 3. Το βιβλίο του Mallinson για την Κύπρο μπορείτε να το κατεβάσσετε εδώ Ρωτάμε τον αξιότιμο κ. Σαραντάκο και τους συνταξιούχους αναγνώστες του: Πώς είναι δυνατόν ο Γιαννάκης ο Μαρίνος να διαβεβαιοί τον Μάλλινσον τον Ιούλη του 2002, ότι η Ρήσις Κίσινγκερ είναι αυθεντική, και ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» να έχει δημοσιεύσει την διάψευση Κίσινγκερ 5 χρόνια νωρίτερα. Αυτά, μόνο στο αποβλακωμένο από τον Ραββίνο Χριστό Ρωμέικο μπορούν να συμβούν

 150. Pedis said

  Η περιβόητη δήλωση του Κίσσιντζερ, όπως έγραψε ο Νικοκύρης, αποδίδεται και στα αγγλικά. Και έχει κάνει καριέρα τουλάχιστον και στα γαλλικά και στα ιταλικά.

  Υπάρχει, όμως, μία διαφορά. Αντί του «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος» χρησιμοποιείται «The Greek people are anarchic and difficult to tame».

  Το anarchic, εκτός από το να δηλώνει τον υποστηρικτή του αναρχισμού που εδώ δεν πάει, έχει, συνήθως, την έννοια του απειθάρχητου, αλλά και αυτό που έχει στο μυαλό του ένας αστυνομικός διοικητής για την κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας της δράσης «ταραχοποιών στοιχείων», όρος που δεν θα καλάρεσε στους κομπλεξικούς δουλελληναράδες.

  Τώρα, αν η δήλωση είχε όντως γίνει, προφανώς, στα αγγλικά στη μετάφρασή της το anarchic, μάλλον, θα είχε πάει περίπατο, αν δεν ειχε μετατραπεί στο ποιητικόν «ελεύθερα πνεύματα» αλλά το «λαός αδάμαστος» θα ήταν τζιτζί αντί του «δυσκολοκυβέρνητος».

  Tι λέξη κι αυτή! χάθηκε το «δυσκολοκουμαντάριστος» που είναι και μακρύτερη;

 151. Γς said

  Πάει και τελείωσε.

  Είμαστε λαός, κοινωνικώς απείθαρχος και άστατος πολιτικώς.

  Κωνσταντίνος Τσάτσος στη Βουλή για την αναγκαιότητα του μαθήματος των Λατινικών:

  Οτι πρέπει “εμείς λαός, κοινωνικώς απείθαρχος και άστατος πολιτικώς, να εμποτισθώμεν από το ρωμαϊκόν ήθος και την ρωμαϊκήν πολιτικήν σκέψιν”

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/23/parabost-4/#comment-183148

  https://plus.google.com/photos/110452511590738868420/albums/5886338932993179233/5915392476987142018?banner=pwa&authkey=CKzjuYTtgc6XzwE&pid=5915392476987142018&oid=110452511590738868420

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137.>> Σε μια συζήτηση μου είχε ομολογήσει ότι το όνειρό του ήταν να επανιδρύσει τα Τάγματα Ασφαλείας και «να φάνε τους κομμουνιστάς, να ξεβρωμίσει ο τόπος».

  Στη σύσταση των «Ταγμάτων Ασφαλείας» πρωτοστατεί ο απόστρατος αστυνομικός και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Φώτης Μπέλλος. Εστειλε μάλιστα ανακοίνωση στην «Ε» με την οποία καλεί τους νέους «από 15 έως… 70 ετών σε αφύπνιση και επιστράτευση». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης περιγράφει τους στόχους των «Ταγμάτων Ασφαλείας»:
  http://www.eleftheriaonline.gr/local/politiki/kommata/item/19486-%CF%84%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE

 153. Γς said

  153:

  >από 15 έως… 70 ετών σε αφύπνιση και επιστράτευση

  Παρά τρίχα!

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154. Του χρόνου ,στα 14 🙂

  Παρουσίαση του ψηφοδελτίου στην Μεσσηνία για τις εκλογές του 2012 της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα
  http://www.koutipandoras.gr/article/ypopshfios-me-th-xrysh-aygh-o-drasths-toy-fonikoy-sthn-panormoy-organwne-tagmata-efodoy-sth-messhnia

 155. Γς said

  153:
  Τάγματα Ασφαλείας, Ασφάλεια κι όλα τα Ασφαλίστικα γενικώς.
  Και θυμήθηκα και τούτο [για να κάνουμε και λίγη πλάκα τέτοιες ώρες που οι συνταξιούχοι αναγνώσται του παρόντος ιστολογίου καθεύδουν και η φύσις ησυχάζει]:

  Επί χούντας ο φοιτητής μπαίνει στο γραφείο του κ. καθηγητή για να του πει ότι κάποιος κύριος τον ζητάει.

  -Ποιος είναι παιδί μου;
  -Δεν μου είπε όνομα. Μόνο ότι είναι από την Ασφάλεια.

  Κι απάνω που ήταν έτοιμος να το σκάσει απ το παράθυρο ο κ. καθηγηής, ο φοιτητής συνεχίζει:

  -Από την Ασφάλεια του αυτοκινήτου σας

 156. Γς said

  Και για την Ασφάλεια του Αιγαίου:

  Το Αλβανικό Ναυτικό θα προστατεύσει το …Αιγαίο: Επίσημη ανακοίνωση από τα Τίρανα

  http://mignatiou.com/2016/10/to-alvaniko-naftiko-na-prostatefsi-to-egeo-episimi-anakinosi-apo-ta-tirana/

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Λένε πως είμαι, μεταξύ των άλλων, μαχαιροβγάλτης και μπαινοβγαίνω στις φυλακές…Ας μας πει ο σύριζα μήπως κάποιους από αυτούς τους έχω προσαγάγει για κακοποιό δράση.» «Σίγουρα,οπωσδήποτε»
  Στο 6:56

 158. Γιάννης Ιατρού said

  137, 139, 142, … 158 κλπ.
  Αφού το έχω πολλάκις επισημάνει, ότι εκεί, στους ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ, υπάρχει φωλιά….

 159. gpoint said

  # 159

  Ασε που υπήρχε και η ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών) πριν την διαλύσει ο Βαρδινογιάννης…

 160. Γιάννης Ιατρού said

  160: Γιώργο, προβαίνεις σε καταιγιστικάς αποκαλύψεις 🙂 🙂 . Σκέψου τι θα γίνει αν προκληθείς!

 161. Γιάννης Ιατρού said

  161: Συνέχεια….

 162. Γς said

  161:

  >Σκέψου τι θα γίνει αν προκληθείς!

  κι αν παρακληθείς ίνα δώσεις εξηγήσεις

 163. Γς said

  Εκεί δεν είχαμε βρεθεί για φαγητό εκείνο το βράδυ, μετά τον Ιανό;

 164. gpoint said

  # 163

  – Και συ, Βρούτε ;

  – Κι εγώ, Βρούτε !

 165. Γς said

  162:

  Για σκούντα τον μητροπολίτη δίπλα του

  Α, ρε Γιάννη με τις φωτοσοπιές σου!

 166. Γς said

  165:

  >– Και συ, Βρούτε ;

  >– Κι εγώ, Βρούτε !

  – Κι αυτός, Βρούτε !

 167. gpoint said

  # 167

  Επιτέλους ομοιογένεια !! Ολοι την ίδια μάρκα αγοράζουμε, την Βρούτε !!!

 168. Γς said

  Ζητούνται καταδότες!

  Αποτελεί αυστηρή πολιτική της BSA | The Software Alliance να διατηρεί τις πληροφορίες σχετικά με το άτομο σας εμπιστευτικές. Ευχαριστούμε για την αναφορά σας και δεν θα διαθέσουμε τις πληροφορίες σας [και το όνομά σας, προφανώς], εκτός και εάν μας ζητηθεί από το νόμο.

  Και δεν ζητάνε και λίγα στοιχεία:

  https://reporting-emea.bsa.org/r/report/add.aspx?src=gr&ln=el-gr&cmpid=ER_AS_AW_HotMouseClicks_FP_RC_NN

 169. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  Οπωσδήποτε, η αναφορά στο βιβλίο του Μάλινσον εκθέτει τον Μαρινο. Ή ο Μάλινσον δεν κατάλαβε καλά ή το διαστρέβλωσε ή ο Μαρίνος άλλαξε γνώμη.

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τελικά, οι άνθρωποι του πλανήτη μας υποδιαιρούνται σε φιλέλληνες και μισέλληνες. Οι υπόλοιπες υποδιαιρέσεις με βάση την καταγωγή, τη γλώσσα, τη θρησκεία, το χρώμα, την ταξική θέση κλπ θεωρούνται σαφώς υποδεέστερες.

 171. gpoint said

  Πάντως μια που το άρθρο αφορά την ΕΡΑσπορ ήταν τεράστιο λάθος η επανίδρυσή της όπως ήταν παλιά γιατί ένα κρατικό ραδιόφωνο υποτίθεται πως πρέπει να έχει αμερόληπτους αθλητικογράφους και όχι έναν ΠΑΟΚτσή, έναν ΑΕΚτζή και δυό βάζελους βαμμένους σαν αντίβαρο στους τέσσερις φανατικούς γάβρους. Ετσι μόνο τζερτζελές γίνεται με στημένες τηλεφωνικές εκπομπές για να ανεβαίνει η ακροαματικότητα και να πέφτει η ποιότητα

 172. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Όπως είχα γράψει τω Αγγέλω και το 2014 για το θέμα (αλλά αυτά ξεχνιούνται…) :

  «Προφανώς παρωδία -τρολιά. ο «ποιητής Αλ Μουκάμπαλα» βγάζει μάτι πως ο γραφιάς ξέρει τι του γίνεται,αλλά κοροϊδεύει!
  al-Kitab al-mukhtasar fi hisab al-jabr wa’l-muqabala
  «Aλ Κιτάμπ αλ μουχτάσαρ φι χισάμπ αλ-Τζάμπρ ουαλ’ Μουκάμπαλα» (ουφ μπρε!..) ο πλήρης τίτλος της «Άλγεβρας» του Αλ Χουαρίζμι. Το Βιβλίο της Εξισορρόπησης και της Αποκατάστασης. »

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/22/meze-143/#comment-254484
  (και τα σχόλια λίγο πιο πάνω και λίγο πιο κάτω)

 173. Γιάννης Ιατρού said

  171: Σε καταγγέλω πανελληνίως γιατί αποσιωπάς ότι ο βαρύνων διαχωρισμός είναι σε (Μ)ΠΑΟΚτζίδες και άλλους 🙂

  170β: Νίκο, (…η αναφορά στο βιβλίο του Μάλινσον εκθέτει τον Μαρινο…)

  δεν είναι κατ΄εμέ μονόδρομος το συμπέρασμα του ILL Οινόη …δηλ. πως ο Γ.Μ. στις 17/07/2002 διαβεβαίωνε τον έντιμο συγγραφέα William Mallinson ότι η ρήσις του Κίσινγκερ είναι υπαρκτή. Δεν λέει κάτι για την ύπαρξη κλπ. ρήσης η σημείωση (3) του Mallinson που παρατίθεται στο τέλος του #150. Πολύ περισσότερο λέει ότι επιβεβαιώθηκε το story, ό,τι και να σημαίνει «story». Μπορεί κάλλιστα να σημαίνει και το όλο θέμα με το δημοσίευμα του Οικ. Ταχυδρόμου από το τάχα μου δημοσίευμα της τουρκικής Daily News και τα μετέπειτα (δηλ. ενέργειες Γ. Μαρίνου, διάψευση κλπ.).

 174. geobartz said

  10 Τι εννοείς «κοντεύεις να παραπλανηθείς»;
  Αυτό που λέω! Όταν διαβάζεις κατεβατά από μισές αλήθειες (τρόπος του λέγειν, μπορεί να είναι αλήθεις κατά 10% έως 90%), επιλεγμένες προς ορισμένη κατεύθυνση, είναι πολύ εύκολο να παραπληροφορηθείς (αν δεν σου αρέσει το παραπλανηθείς)

 175. geobartz said

  Το σχόλιο 175 αφορά τον Νοικοκύρη

 176. sarant said

  174 Ναι, αλλά προηγουμένως έχει αποδεχτεί ότι η δήλωση έγινε, αφού χαρακτηρίζει αντιδιπλωματικό τον Κίσσινγκερ

  175 Οκ!

 177. Pedis said

  Νικοκύρη, μην βασίζεσαι στην … εγκυρότητα του Μαρίνου. Μαρίνος και εγκυρότητα: από μόνα τους δύο συστατικά για χόακα.

  Ο συγκεκριμένος κάνει μπαμ από μακριά.

  Πάντως, η χρήση της συγκεκριμένης ορολογίας και η ευθύτητα στη «δήλωση» μου φέρνει σε «Hitler’s Table Talk» σχετικά λ.χ. με το μέλλον των Πολωνών.

  Έψαξα αλλα δεν βρήκα κάτι που να κολλάει καλά.

 178. Pedis said

  Έπειτα, να σου πω και το άλλο. Και αληθινή να είναι η «δήλωση» έχει τόση αξία όση η άλλη που είχε κάνει για τον Μπερλινγκουέρ:

  «Είναι αυτός ο πιο επικίνδυνος κομμουνιστής »
  http://www.repubblica.it/2008/01/sezioni/politica/documenti-foreign-office-1/documenti-foreign-office-2/documenti-foreign-office-2.html

  Ε ρε κέφια!

 179. Ριβαλντίνιο said

  @ 160 gpoint

  Το ‘ριξες πάλι το φαρμάκι σου δικέφαλη όρνιθα (διάβαζε : διμούτσουνη οχιά). Ακόμα δεν χώνεψες τα 2 τεμάχια που εισέπραξες από την Κάραμπαγκ ;

  🙂 🙂 🙂

  @ 161 Γιάννης Ιατρού

  Θα μας πει για τον γιο του Μπαλτάκου που τώρα είναι πρόεδρος του Ερασιτέχνη μας …
  Δεν κοιτάει που οι κερκίδες του ΠΑΟΚ είναι γεμάτες από φιλοτρομοκράτες αναρχοκομμουνιστάς. Πού είναι πλέον οι αγνοί ακροδεξιοί φασίστες οπαδοί που κοσμούσαν τις εξέδρες ; Χαθήκανε και μαράζωσε το οπαδικό κίνημα που τόσα είχε να προσφέρει στην νεοελληνική κοινωνία. 😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: