Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα έπη των Αριμασπών – 13 (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 25 Οκτωβρίου, 2016


Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004). Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη τρίτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Το καλοκαίρι οι δημοσιεύσεις ήταν εβδομαδιαίες, από σήμερα επιστρέφουμε στη δεκαπενθήμερη συχνότητα.

Η σημερινή συνέχεια είναι η πρώτη από το πέμπτο κεφάλαιο που έχει τον τίτλο Άκαρπες αναζητήσεις. Όπως ίσως μπορεί να συμπεράνει κανείς από τον τίτλο, στο κεφάλαιο αυτό δεν προχωράει και πολύ η δράση (οι δυο φίλοι αναζητούν τον Χρήστο που έχει γίνει άφαντος), δίνει όμως στον συγγραφέα την ευκαιρία να πλουτίσει την προσωπογραφία της Αριστεράς. Να θυμίσω ότι έχουμε σταματήσει στο σημείο όπου ο παλιός αντάρτης Χρήστος, που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του την αραβική μετάφραση των χαμένων Αριμασπείων επών εξαφανίζεται αφού έχει αποσπάσει μια γενναία προκαταβολή από τον μεγαλοεκδότη Βελή.

Η σημερινή συνέχεια είναι κάπως μικρή, για τεχνικούς λόγους (αλλιώς θα γινόταν πολύ μεγάλη). Ίσως γελάσετε με το καμάρι του κύριου Αντωνάκη, που περηφανεύεται πως ο υπολογιστής του είναι 486 και παρουσιάζει τα Γουίντοζ σαν καινοτομία. Αλλά έτσι έγινε (αν και ίσως υπάρχει ένας αναχρονισμός, αφού οι 486 πρέπει να ήρθαν κάπως αργότερα ενώ η δράση εκτυλίσσεται γύρω στο 1987).

mimis_jpeg_χχsmall5

ΑΚΑΡΠΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Τον πρώτο που σκέφτηκα να ρωτήσω για τον Χρήστο, ήταν ο κύριος Αντωνάκης, αφ’ ενός γιατί είχα μαζί του θάρρος και αφ’ ετέρου γιατί πολλές φορές τον είδα να κουβεντιάζει  συχνά με τον απολεσθέντα φίλο μου και κάποτε να φεύγουνε μαζί από το γραφείο. Τον πήρα στο τηλέφωνα και εκείνος με κάλεσε σπίτι του να τα πούμε.

Ο συγγραφέας της παράλληλης ιστορίας έμενε με τη γυναίκα του σ΄ένα ευρύχωρο τριάρι στο Κουκάκι. Με υποδέχτηκε εγκάρδια και μου αποκάλυψε ότι ήξερε καλά τον πατέρα μου και το θείο μου.

“Ελα να σου δείξω κάτι, που μπορεί να σε ξαφνιάσει”

μού ΄πε με μυστηριώδες ύφος και με οδήγησε σ’ ένα δωμάτιο του σπιτιού που ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας προόριζε για σαλόνι αλλά ο κύριος Αντωνάκης χρησιμοποιούσε για γραφείο του. Οι τοίχοι του δωματίου ήταν σκεπασμένοι με χάρτες που εικόνιζαν τις διάφορες εκδοχές της παράλληλης πορείας της ιστορίας, άν δε μεσολαβούσαν τα γεγονότα που προκάλεσαν την πραγματική της εξέλιξη. Δεν ήταν όμως οι χάρτες που ήθελε να μου δείξει όσο ένας μεγάλος προσωπικός υπολογιστής από τους πιο πρόσφατα εμφανισθέντες

“Είναι συμβατός της ΙΒΜ και είναι 486. Από τους πρώτους που ήρθαν στην Ελλάδα. Ως τώρα κυκλοφορούν μόνο 386 και μικρότεροι”

“Δεν περίμενα να καταγίνεστε με την πληροφορική κύριε Αντώνη. Εμένα, που επίσης ασχολούμαι μαζί της, οι φίλοι μου το θεωρούν κάπως ασυμβίβαστο με την ηλικία μου”

“Αυτά είναι προκαταλήψεις. Η τεχνολογία είναι καλό πράγμα, φτάνει να τη χρησιμοποιείς σωστά. Δεν ξέρεις πόσο με βόηθησε στην έρευνα που κάνω. Χωρίς αυτό το μηχάνημα θα ήμουνα ακόμα στο άλφα. Να, για να καταλάβεις…”

Κάθισε μπροστά στον υπολογιστή, τον άναψε και άρχισε να τρέχει ένα πρόγραμμα που εγώ δεν το ήξερα

“Είναι το καινούργιο πρόγραμμα που λέγεται γουίντοουζ, δηλαδή παράθυρα”, μου εξήγησε βλέποντας με ξαφνιασμένον. Έκανε σαν παιδί που δείχνει στο φίλο του τα παιχνίδια του. Άρχισε να δουλεύει με το πληκτρολόγιο και  το ποντίκι και στην οθόνη πέφταν διαδοχικά κείμενα, αριθμοί και διαγράμματα

“Να βλέπεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της ανακάλυψης της Αμερικής. Αν δε γινόταν πριν πεντακόσια χρόνια αλλά πριν τριακόσια, όπως βλέπεις θα είχαμε αυτές τις εξ ενδεχόμενες εξελίξεις

Αν τώρα αποκλειστούν οι τρεις. Να, βλέπεις για ποιους λόγους, παρατηρούμε ότι ο καπιταλισμός δε θα αναπτυσσόταν με τη μορφή που αναπτύχθηκε, γιατί δε θα υπήρχε η πρωταρχική συσσώρευση στο βαθμό που υπήρξε. Στην υποπερίπτωση 4β η Κίνα θα κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο τμήμα της Ασίας και θα απαγόρευε τη διείσδυση των Ευρωπαίων στον Ινδικό”.

Τον κύταζα έκπληκτος και γοητευμένος μαζί. Με μεγάλη δυσκολία αποφάσισα να μπώ στο θέμα της επίσκεψης μου.

“Ναι με το φίλο μας το Χρηστάκη είχαμε αρκετές συζητήσεις. Μου ζήτησε  να περάσω σε δισκέτες κάτι κείμενα του. Για να σου πω την αλήθεια, πήγε μάλλον να με χρησιμοποιήσει σα δακτυλογράφο κι αυτό με πείραξε λίγο. Εμείς οι παλαιότεροι προσέχουμε ορισμένα πράγματα. Τις ιδέες μας για παράδειγμα. Θα ξέρεις βέβαια ότι είμαι κι εγώ αριστερός, μολονότι από πολλά χρόνια παροπλισμένος. Ήμουνα όμως στο ΕΑΜ, μαζί με τον πατέρα σου και το θείο σου. Έφαγα ψωμί κι αλάτι μαζί τους. Ωραία τα χρόνια εκείνα. Και παρά  τις κατοπινές διώξεις που υπέστημεν, δε μετανοώ για τίποτε. Δεν περίμενα λοιπόν από έναν παλιόν αγωνιστή, σαν το φίλο σου, να μου πουλήσει αριστεροσύνη για να με χρησιμοποιήσει τελικά για δακτυλογράφο. Τι διάβολο δεν επηρεάστηκε από το πνεύμα που επικρατεί κει πάνω;”

Την ίδιαν απορία είχα και γω. Είχαμε πάει πέρσι στη Σοβιετική Ενωση, τουριστική εκδρομή  κι είχαμε μείνει γοητευμένοι. Προπάντων με τους λίγους σοβιετικούς που γνωρίσαμε.

“Μπορείτε να μου πείτε τι αφορούσαν αυτά τα κείμενα. Με συγχωρείτε κι όλας για το θάρρος μου”

“Γιατί όχι δεν ήταν άλλωστε μυστικά. Τα πρώτα κείμενα που μ΄έβαλε να γράψω ήταν κάτι γραφτά εμπορικής φύσεως ένα είδος προσφορών”

“Προσφορών; Δεν ήταν σχετικά με την Εγκυκλοπαίδεια;”

“Α μπα. Καθόλου. Ήθελε να τα γράψω και να τα τυπώσω για να δείχνουν ότι γράφτηκαν σε χαρτί φίρμας. Άλλωστε πάνω πάνω έγραφαν “Χρήστος Γιαννάκας – Αντιπροσωπείες – Εισαγωγές – Εξαγωγές”. Δε συγκράτησα όμως ούτε διεύθυνση ούτε τηλέφωνο. Γι’ αυτό λυπάμαι αλλά δε μπορώ να σε βοηθήσω”.

Τον ευχαρίστησα κι ετοιμαζόμουν να φύγω, όταν εκείνος μού ’πε:

“Εν συνεχεία με παρακάλεσε να του γράψω ένα πολύ πιο μεγάλο κείμενο, μια περίεργη ιστορία, κάτι σαν το ταξίδι του Μάρκο Πόλο, μόνο που γινόταν στην αρχαιότητα από κάποιον Αριστέα, αν θυμάμαι καλά. Ήταν όμως πολύ μεγάλο κι όταν έγραψα καμιά εικοσαριά σελίδες, τού ΄δειξα με τρόπο πως κουράστηκα. Ίσως να το ‘δωσε να το γράψει καμιά δακτυλογράφος.

Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να ξέρει τίποτα για τη διεύθυνσή του μια θεία του, που συμβαίνει να είναι και γνωστή μου”.

“Λέτε;” αναθάρρησα

“Είναι ξέρεις χήρα του παλιού μου συναδέλφου, του μαθηματικού Κώστα Παπαπορφυρίου, δηλαδή  του καπετάν Ανδρούτσου, θα τον έχεις ίσως ακουστά”

Πραγματικά είχα ακουστά τον ήρωα αυτόν της Αντίστασης, που πρόσφατα μάλιστα οι συμπατριώτες του έστησαν την προτομή του στο ορεινό χωριό του, στα Άγραφα, αλλά δεν ήξερα πως η χήρα του είχε κάποια συγγένεια με το Χρήστο. Πήρα πάντως τη διεύθυνση της  από τον κύριο Αντωνάκη, τον ευχαρίστησα και τον αποχαιρέτησα.

Πήγα στο σπίτι της χήρας του καπετάν Ανδρούτσου την επόμενη Κυριακή, αλλά δεν τη βρήκα εκεί

“Η μητέρα μου είναι στην Άνδρο, στο μνημόσυνο  που κάνει ο Δήμος για τον πατέρα. Θα γυρίσει αύριο”, μου εξήγησε ένας τριαντάρης άντρας που μου άνοιξε.

Έφυγα χωρίς να πω τίποτα αλλά γεμάτος απορίες. Ο καπετάν Ανδρούτσος σκοτώθηκε πριν από σαραντατρία χρόνια, τον Οχτώβρη του ΄44, όταν έφευγαν οι Γερμανοί. Πώς μπορεί να είχε γιο τριάντα περίπου  χρονών; Και γιατί να κάνει μνημόσυνο ο δήμος της Άνδρου για έναν Αγραφιώτη αγωνιστή;

Την άλλη μέρα ξαναπήγα και μόνο τότε μου λύθηκαν οι απορίες. Η κυρία Ελπίδα Παπαπορφυρίου τώρα λεγόταν Κωστοπούλου και ήταν εκ δευτέρου γάμου χήρα ενός Ανδριώτη αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, που είχε σκοτωθεί το ΄74 στην Κύπρο. Όντας χήρα δύο ηρώων απολάμβανε τις τιμές τόσο της αγραφιώτικης κοινότητας όσο και του κυκλαδίτικου δήμου, παριστάμενη ταχτικά στα αντίστοιχα μνημόσυνα των συζύγων της ως τιμώμενο πρόσωπο. Δυστυχώς όμως για το Χρήστο, με τον οποίον πράγματι συγγένευε από την πλευρά της μητέρας του, δεν ήξερε τίποτα.

“Αυτός, από τότε που ήρθε στην Ελλάδα τό’χει ρίξει στις επιχειρήσεις. Είναι κάτι που εμένα ούτε μου ταιριάζει ούτε με ενδιαφέρει. Δε λέω, πρέπει κι αυτός να ζήσει, αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου. Έχουμε τις αρχές μας, ποτισμένες μάλιστα με αίμα”, κατέληξε, ρίχνοντας άθελά της μια ματιά στα πορτραίτα των δύο συζύγων της, που μας κοίταζαν από τον τοίχο του σαλονιού.

 

189 Σχόλια to “Τα έπη των Αριμασπών – 13 (Δημήτρης Σαραντάκος)”

  1. leonicos said

    1

  2. leonicos said

    Γύριζα στα χτεσινά… και να η πρωτιά

  3. Γς said

    Καλημέρα

    1987.

    Κι ήταν η εποχή που μπορούσες όλη την GenBank να την στριμώξεις σε 5-6 δισκέτες. Ε, σε μια από αυτές που περίσσευε λίγος χώρος είχα στριμώξει κι ένα περίεργο προγραμματάκι Windows 1.0, μόλις μερικά Ks, που κάποιος Μπιλ Γκέιτζ θα το έκανε λέει λειτουργικό σύστημα!

  4. spiral architect said

    Καλημέρα.
    Αναχρονισμοί, ιστορία και εξέλιξη:
    Ο Intel 80486 (x86 series – 32bit) παρουσιάστηκε το 1989, ενώ τα πρώτα παραθύρια παρουσίαστηκαν το ’85. Πρωτοπόρα στο γραφικό περιβάλλον των λειτουργικών συστημάτων ήταν η Zerox, αλλά την έφαγε η μαρμάγκα.
    http://www.szatanik.eu/_interface/interface_GUIhistory.html

    Πλέον, οι 32μπιτοι επεξεργαστές δεν εξελίσσονται, η Intel ακολουθώντας την AMD βγάζει εδώ και χρονια 64μπιτους (i3, i5 κλπ) η Google δεν υποστηρίζει Chrome σε 32μπιτα συστήματα (πλην Chromium) και η Canonical στο επόμενο λειτουργικό Ubuntu μακράς υποστήριξης (Long Term Support) δεν θα υποστηρίζει 32μπιτα.
    (ήδη το γέρικό μου desktop σέρνεται)

  5. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Αναχρονισμός όντως. Ο Intel 486 βγήκε στο Αμέρικα το 1989. (και γύρω στο 92-93 ο φοβερός και τρομερός Πέντιουμ. (Pentium).

  6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    4. Oου ντήαρ! Γεγράφαμαν ομού. 🙂

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Θα βάλω κάποια μέρα ένα άρθρο για τα πρώτα μας βήματα με τους υπολογιστές.

  8. Γς said

    >Είχαμε πάει πέρσι στη Σοβιετική Ενωση, τουριστική εκδρομή κι είχαμε μείνει γοητευμένοι. Προπάντων με τους λίγους σοβιετικούς που γνωρίσαμε.

  9. Γς said

    4:

    >Πρωτοπόρα στο γραφικό περιβάλλον των λειτουργικών συστημάτων ήταν η Zerox

    Xerox

  10. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Ποιά αλήθεια είναι η χρονολογία;
    Θυμάμαι τα Windows 1.0 ή 2.0, τα οποία ήταν κάτι σαν αντίπαλο δέος του (δημοφιλούς τότε) Norton Commander, ουσιαστικά ένα περιβάλλον διεπαφής παρά λειτουργικό σύστημα. Προσπαθούσε χονδροειδέστατα και ασθμαίνοντας ν’ αντιγράψει το λειτουργικό σύστημα των τότε Macintosh και άλλων υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν επεξεργαστή της οικογένειας 68000. Αυτό όμως ήταν γύρω στο ’89. Το 91 κυκλοφορούσαν οι 286 και αν δεν κάνω λάθος οι 386 πρέπει να κυκλοφόρησαν το ’91, όταν ήδη κυκλοφορούσαν ευρύτατα τα Windows 3.1, τα Windows 3.11 for workgroups (που υποστήριζαν -απίστευτο!- ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΥΣ υπολογιστές) και τα «επαναστατικά» WindowsNT» για επαγγελματική χρήση.

    (Βλέπω τώρα ψάχνοντας πως η μνήμη μου σφάλλει και πως οι 486 έκαναν ντεμπούτο το ’89. Πιθανότερο βέβαια η μνήμη μου ν’ ακολουθούσε την τσέπη μου και να θυμάμαι τις χρονολογίες που μπορούσα ν’ αγοράσω τους αντίστοιχους υπολογιστές).

  11. ΓιώργοςΜ said

    10 >Ποιά αλήθεια είναι η χρονολογία;
    Στραβομάρα, μπήκα κατευθείαν στο κείμενο και δεν είδα το εισαγωγικό σημείωμα.

  12. Γς said

    7:

    >Θα βάλω κάποια μέρα ένα άρθρο για τα πρώτα μας βήματα με τους υπολογιστές.

    Και μέχρι τότε [και αν] για να μην το ξεχάσω:

    http://caktos.blogspot.gr/2013/04/skata.html

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !
    Quest 386SX στα 25, o πρώτος (δικός μου) υπολογιστής, το 1987… Ποιο παλιά, ένα IBM PS2 80άρι, του αδερφού μου. «Φύσαγε» έχοντας δύο drives, γιατί στο ένα μπορούσες μόνιμα να έχεις το λειτουργικό…
    Κι ύστερα ήρθαν οι σκληροί δίσκοι…

  14. alexisphoto said

    Καλημέρα,
    και εγώ θυμάμαι τον 80486 γύρω στο 90.
    Ο δάσκαλος της πληροφορικης τότε (4ο Γυμν Νεάπολης), προσπάθησε να μας εξηγήσει σε ένα ολόκληρο μάθημα πόσο σπουδαίο είανι που ο νέος 4.86 είανι διπλοχρονιζόμενος 200/400….
    Δεν νομίζω να κατάλαβε και κανείς τίποτατα από αυτά που είπε. όταν είδαμε πόσο πίο γρήγορα φόρτωσε το volkswriter κάτι ψιλιαστήκαμε….
    καλημέρες,

  15. atheofobos said

    Τι διάβολο δεν επηρεάστηκε από το πνεύμα που επικρατεί κει πάνω;”
    Την ίδιαν απορία είχα και γω. Είχαμε πάει πέρσι στη Σοβιετική Ενωση, τουριστική εκδρομή κι είχαμε μείνει γοητευμένοι.

    Μάλλον ανάλογα με την ιδεολογική toy τοποθέτηση βλέπει όπως θέλει κανείς τα πράγματα, αν και προσωπικά έζησα την καταστροφή των ψευδαισθήσεων από ιδεολόγους κομουνιστές σε επίσκεψη στην Μόσχα, όπως περιγράφω στο ποστ μου:
    ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΕΠΙ ΥΠΑΡΚΤΟΥ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/08/blog-post_29.html

  16. Παναγιώτης said

    Όντως έχουμε αναχρονισμό μια και intel 486 βγήκε το 1990 την ‘ιδια χρονιά κυκλοφόρησαν τα windows 3.0 . Το 1987 πρέπει να είχε Intel 386 και windows 1.0 αλλά ε΄κ’έινη την εποχή το πιθαν΄΄οτερο να είχε εκείνο το περιβάλλον της Norton για να δειχειρίζεται αρχεία. Αλλά είπαμε μυθισόρημα είναι.
    ΘΑ ήθελα να σχολιασεις τη γραφή του κοιτάζω με υ (ίσως να θέλει και άρθρο) μέχρι τώρα μόνο τον Τάσσιο είχα δει αν το γράφει έτσι αλλά αυτός ε΄χει δικια του ιδιωτική ορθογραφία.

  17. Πάνος με πεζά said

    Και φυσικά, στην παιδική ηλικία, αλλά όχι για δουλειά, ξεκίνησα όπως η μισή Ελλάδα, με έναν Amstrad CPC6128, με πράσινη οθόνη…

  18. Πάνος με πεζά said

    Ο δικός μου 386. φθινόπωρο του 1987, είχε σίγουρα DOS σαν λειτουργικό, και έτρεχε έπειτα win 3.1 (καλά τα θυμάμαι;)
    Χρησιμοποιούσα τότε Autocad γράφοντας «Acadr12» στο Dos, και φυσικά ήταν έκδοση Dos. Στα windοws πρέπει να έπαιζαν λίγες εφαρμογές τότε, όπως η Ζωγραφική, κάποιος απλοϊκός επεξεργαστής κειμένου και τέτοια…Για καφέ και για ζάχαρη, που λένε…

  19. Γς said

    13:

    >Κι ύστερα ήρθαν οι σκληροί δίσκοι…

    10 Μ [Μέγκα] άντε 20

  20. spiral architect said

    @7: Σύντομα μόνο, μην επικοινωνούμε τότε με το ιστολόγιο σαν τον Στίβεν Χόκινγκ! 😀

  21. Γς said

    Κι ο πρώτος μου «υπολογιστής»

    http://caktos.blogspot.gr/2015/11/hewlett-packard-9825a.html

    και το σχόλιο του αδελφού μου

    http://caktos.blogspot.gr/2015/11/hewlett-packard-9825a.html

  22. Γς said

    21:

    Σχεδόν 50 χρόνια πίσω.

    Μα πότε πέρασαν τα χρόνια;

  23. Γς said

    21, 22:

    >Το όνειρο όμως του προσωπικού υπολογιστή ήταν γλυκό.
    1970 και το πρώτο μου …PC, ντάξει προγραμματιζόμενη αριθμομηχανή. Ηταν ο Hewlett-Packard 9100A.

    [οχι δικό μου βέβαια. Του Πυρηνοστασίου της Αγίας Παρασκευής]

  24. LandS said

    5 και προηγούμενα. Ο οποίος pentium είχε, στις αρχές, ένα bug και δεν ήταν και τόσο ακριβής στις αριθμητικές πράξεις.
    Μέχρι τότε η Ιντέλ είχε βγάλει τους 8086, 80186, 80286, 80386, και τον 80486. Φτιάξανε λοιπόν ένα σύστημα βασισμένο στον καινούριο επεξεργαστή και το έβαλαν να προσθέσει 100 στο 80486 και τους έβγαλε 804.999999874321999986

  25. Corto said

    Η ιστορία των υπολογιστών στην Ελλάδα είναι πολύ παλαιότερη από όσο θα περίμενε κανείς.
    Ο πρώτος υπολογιστής (πληροφοριακό σύστημα) στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1939. Ήταν IBM και εγκαταστάθηκε στην Γενική Διεύθυνση Δημοσίου Λογιστικού για τις συντάξεις.

  26. LandS said

    4 Zerox λέμε, Xerox γράφουμε

  27. Πάνος με πεζά said

    Πάντως ξεφεύγει το σχολιαστάριον προς τα PC και είναι κρίμα… Kαι το λέω εγώ, που δε διάβασα καν το κείμενο…
    Ας συγκρατηθούμε, μιας που αναγγέλθηκε και σχετικό άρθρο.

    Εν τω μεταξύ, άκουσα ένα μάλλον μεζεδάκι το πρωί στον ΣΚΑΪ. Λέγανε μέσες άκρες για την απόφαση της Βαλονίας (Βέλγιο) να μη συναινέσει σε κάποια ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά όταν το πήγε στο προσωπικό, είπε «η απόφαση των Βαλονών». Ξέρω βεβαίως για Φλαμανδούς και Βαλόνους 9δεν ξέρω με πόσα «λ») αλλά η γενική πρέπει να είναι «Βαλόνων», όχι;

  28. Γς said

    26, 9:

    >Zerox λέμε, Xerox γράφουμε

    Ζίροξ λέμε

  29. LandS said

    27 Ναι, δεν είναι ο Βαλονός ή οι Βαλονοί για να κάνει Βαλονών.

  30. LandS said

    28 Και Ζίραξ λέγεται.

  31. Γς said

    27:

    >αλλά η γενική πρέπει να είναι «Βαλόνων», όχι;

    Σε πα [Ικ βέετετ νιτ]

  32. ΓιώργοςΜ said

    >Πάντως ξεφεύγει το σχολιαστάριον προς τα PC και είναι κρίμα… Kαι το λέω εγώ, που δε διάβασα καν το κείμενο…
    Ας συγκρατηθούμε, μιας που αναγγέλθηκε και σχετικό άρθρο.

    Συμφωνώ, αν και μέσα στους πρώτους αμαρτήσαντες, αλλά είναι το μόνο στοιχείο του κειμένου που (μου) δίνει περιθώριο σχολιασμού.
    Ευελπιστώ σε καταιγιστική δράση στην επόμενη συνέχεια, είτε στο ασυνομικό είτε στο αρχαιολογικό σκέλος 🙂

  33. Γς said

    30:

    Και ξηρογραφία 😉

  34. LandS said

    25 Αυτό δεν το ήξερα. Τώρα που το σκέπτομαι πρέπει να είναι ο ιδιος που χρησιμοποιεί ακόμα το ΙΚΑ. 🙂
    Τέτοιες προγραμματιζόμενες αριθμομηχανές κατασκεύαζαν η IBM και η NCR από τα τέλη του 19ου αι. Υπολογιστές-υπολογιστές όμως κατασκευάζονται από το 1946 και μετά.
    Εδώ, εμείς οι παλαιότεροι, τους μάθαμε ως «ηλεκτρονικούς εγκέφαλους».

  35. gpoint said

    Ωραίο (και) το σημερινό !

  36. spiral architect said

    @27: Αντε λοιπόν, να πάμε στο προκείμενο:
    […] αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου. Έχουμε τις αρχές μας, ποτισμένες μάλιστα με αίμα.[…]
    Αρχές και κοσμοθεωρία συμπυκωμένες σε μια τοσηδά φρασούλα. Πείτε μου εσείς μετα για οτιδήποτε, για «δημοκρατίες», «ελευθερίες», «ελεύθερες αγορές» και αραβικά σουκ.
    Πείτε ό,τι γουστάρετε …

  37. Γς said

    25, 34:

    > εγκαταστάθηκε το 1939. Ήταν IBM

    Γραφεία της IBM ή/και NCR υπήρχαν στην Φιλελλήνων [απέαντι από την Αγγλικανική Εκκλησία απ όταν ήμουν στο Δημοτικό [10 χρόνια αργότερα ]

  38. Corto said

    34 (LandS):
    Μεταπολεμικά ηλεκτρονικός εγκέφαλος είχε εγκαταστασταθεί και στο ίδρυμα Ευγενίδου.

  39. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    27 Βαλόνοι

    32 Είπαμε, στο κεφάλαιο αυτό η δράση δεν προχωράει. Ανάπαυση 😉

  40. LandS said

    38 Ήδη είχε εγκατασταθεί στην Αμφιθέα, λίγα χρόνια πιο πριν και λίγο παραδίπλα, ο «εγκέφαλος» της Εθνικής Τράπεζας. Την ίδια εποχή πρέπει να ξεκίνησε η μηχανογράφηση στη ΔΕΗ.

  41. Corto said

    37:
    Κάποιοι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι της Πληροφορικής.
    Η ιστορία του Νικόλαου Μητρόπουλου (Nicholas Metropolis) έχει επιστημονικό αλλά και γλωσσικό ενδιαφέρον. Υπήρξε ένας από τους επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασαν τον MANIAC (τύποι Ι και ΙΙ), έναν από τους πρώτους νεώτερους υπολογιστές. Σύγχρόνως υπήρξε κι ο ονοματοδότης της συσκευής, ελπίζοντας να σταματήσει την διάδοση των ακρωνυμίων στις ονομασίες των Η/Υ. Αλλά τελικά πέτυχε το αντίθετο:

    «He chose the name MANIAC in the hope of stopping the rash of such acronyms for machine names, but may have, instead, only further stimulated such use»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Metropolis

  42. spatholouro said

    37 (Γς)
    Ακριβώς, στη Φιλελλήνων, τα οποία και επισκεπτόμουν ως παιδί για εξωτερικές δουλειές εκτελωνιστικού γραφείου το 1979: θυμάμαι πόση εντύπωση μου είχε κάνει όταν συνέπιπτε να πηγαίνω (δεν θυμάμαι ακριβή ώρα) περί τις 12.30 με 13.00 που έκαναν διάλειμμα και έτρωγαν σε κάποιο εσωτερικό εστιατόριο!

  43. spiral architect said

    Τα έπη των Αριμασπών μάλλον ήταν μούφα τελικά (ελπίζω να μην σποϊλάρω Νικοκύρη) 🙂 αλλά οι Δέκα Εντολές των Σαμαρειτών είναι πραγματικές και εκπλειστηριάζονται.
    http://bit.ly/2eMJ5Nh
    Να δούμε, ποιος θα είναι ο … υπερθεματιστής.

  44. NM said

    «Ευκαιρίας δοθείσης» σήμερον, να ευχαριστήσω και τον Νίκο Σαραντάκο που τέλη 80 – αρχές 90, έγραψε και ένα καταπληκτικό βιβλίο εκμάθησης προγραμματισμού DataBase 3+ (MS-DOS ακόμα) που έκανε τους αδαείς σαν κι εμένα να μπορέσουν να φτιάξουν βάσεις δεδομένων και να αρχειοθετήσουν το χάος το δικό τους (και αρκετών φίλων τους – πουλώντας μούρη προγραμματιστή!)
    Το βιβλίο αυτό κατέχει ακόμα «τιμητική θέση» φάτσα κάρτα στη βιβλιοθήκη μου, παρόλο που περάσανε αιώνες από τότε που το χρησιμοποίησα για τελευταία φορά.
    Νασαικαλά Ν.Σ !

  45. ΓιώργοςΜ said

    44 Έχει γούστο… Εκείνη την εποχή (90) πρωτοασχολήθηκα κι εγώ με τη DBase3+, ένα κομμάτι της πτυχιακής μου ήταν βασισμένο εκεί. Θα ψάξω τα τότε βιβλία μου (με μικρή πιθανότητα επιτυχίας).

  46. sarant said

    44 Α, νάσαι καλά που το θυμήθηκες -έχω γράψει ένα και για το Volkswriter. Και για να πω την αμαρτία μου, άλλο πρόγραμμα βάσης δεδομένων σαν την dBASE δεν έχω συναντήσει!

  47. NM said

    Sarant (#46β): Ούτε εγώ δεν έχω βρει κάτι τόσο εύχρηστο για να την αντικαταστήσω.

  48. Γς said

    44:

    >Το βιβλίο αυτό κατέχει ακόμα «τιμητική θέση» φάτσα κάρτα στη βιβλιοθήκη μου

    Αχ, αυτά τα βραχύβεια βιβλία πληροφορικής.

  49. Γς said

    46:

    Συμφωνώ.

    Με την dBase ο Γς έβαλε σε τάξη τις νυν, τις πρώην, αλλά και τις επόμενες.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_27.html

  50. Μιλώντας για υπολογιστές και πότε ο πρώτος ήρθε στην Ελλάδα, ένα απόσπασμα από το βιβλίο
    Γιάννης Κάτρης, Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα 1960-1970, Παπαζήσης, 1974

    Μιλάει για τον θεσμό του φακελώματος στο μετεμφυλιακό κράτος:

    Ο θεσμός των «φακέλων» ήταν αλληλένδετος με τα πιστοποιητικά. (Για να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό έπρεπε να ερευνηθεί ο ατομικός φάκελος του ενδιαφερομένου). Το 1960-61 ο αριθμός των «φακελομένων» πολιτών ξεπερνούσε το ενάμιση εκατομμύριο. Και με τις πρωτόγονες μεθόδους οργανώσεως και ταξινομήσεως που εφάρμοζε η αστυνομία απαιτούνταν δυο και τρεις μήνες για την έκδοση του «πιστοποιητικού». Το θέμα κίνησε το ενδιαφέρον της CIA, η οποία το 1961 επρομήθευσε στην ΚΥΠ και στην αστυνομία τελειοτάτου συστήματος αμερικανικούς ηλεκτρονικούς εγκεφάλους και μηχανήματα αποδελτιώσεως, που μοντερνοποίησαν όλη την οργάνωση του συστήματος. Υπερήφανο και ευγνώμον το ελληνικό κράτος ετέλεσε επίσημα εγκαίνια στην έδρα της ΚΥΠ, παρουσία στελεχών της CIA, εκπροσώπων του τύπου και άλλων προσκεκλημένων. Στους πατριωτικούς λόγους που εκφωνήθηκαν εξυμνήθηκε η αδελφική συνεργασία των αμερικανικών και των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας στον κοινόν αγώνα εναντίον του εσωτερικού εχθρού. Αλλά την ωραία ατμόσφαιρα εσκίασε η σατανική ιδιοτροπία κάποιου ηλεκτρονικού εγκεφάλου. Σε μια ρητορική έξαρση ο αρχηγός της ΚΥΠ, απευθυνόμενος στους παρισταμένους Έλληνες και Αμερικανούς είπε: «Σεις οι γνήσιοι Έλληνες μπορείτε να είσαστε ήσυχοι. Τα θαυμαστά επιτεύγματα της αμερικανικής τεχνολογίας, που εγκαινιάζομεν σήμερον, αγρυπνούν…». Ακολούθως επίεσε ένα κουμπί και ένας φάκελος πετάχτηκε από το μηχάνημα. «Ο φάκελος αυτός, συνέχισε ο αρχηγός, κλείνει μέσα του έναν εχθρό της πατρίδος. Ας δούμε ποιος είναι». Όλοι έσπευσαν να περιεργασθούν το «φάκελο». Και με μεγάλη έκπληξη διάβασαν το όνομα του «εχθρού»: Ήταν ένας από τους παρισταμένους – και προσεκτικά διαλεγμένους – δημοσιογράφους… Τερματίζοντας την ανάλυση τού θεσμού των «Εκτάκτων Μέτρων» σημειώνουμε τις τρεις κατηγορίες πολιτών, στις οποίες είχαν ταξινομηθεί οι Έλληνες. Η πρώτη περιλάμβανε εκείνους που η αστυνομία θεωρεί κομμουνιστές (πολίτες Γ’ κατηγορίας). Στη δεύτερη κατατάσσονται αι απλώς «νομιμόφρονες» (Β’ κατηγορίας). Το κράτος τους ανέχεται, αλλά τους επιβλέπει. Οι υπόλοιποι ήσαν οι «εθνικόφρονες» (Α’ κατηγορίας). Στην αριστοκρατική αυτή τάξη εξέχουσα θέση κατείχαν εκείνοι που μπορούσαν να επιδείξουν περγαμηνές αντικομμουνιστικής (και αντιδημοκρατικής) δράσεως. Ανάλογη θέση κατέχουν οι κατοχικοί δοσίλογοι.

  51. ΓιώργοςΜ said

    46 Ε, εντάξει, μπροστά για την εποχή της, αλλά ιστορικής αξίας πλέον. Σήμερα βάση δεδομένων (δομημένη) κάνει κανείς και με εξελόφυλλα (αν και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί θα έμπαινε κανείς στον κόπο), ενώ υπάρχει η Access που είναι κατάλληλη ακόμα και για ατζαμήδες (είμαι ζωντανή απόδειξη). Έχει κι ένα σωρό έτοιμες εφαρμογές-παραδείγματα, σε κάποιες άλλαξα μόνο τους τίτλους των πεδίων στις φόρμες κι έγινα μάγκας…

  52. Γιάννης Ιατρού said

    43: Spiral Architect
    Σιγά μην εκπλειστηριάζονται….
    Έχουμε κρατήσει και αντίγραφο!
    Ο δε υπερθεματιστής αποκαλύφθηκε 🙂

  53. 52

    Η φωτό τον αδικεί

  54. spiral architect said

    Άσχετο με την ανάρτηση: Πώς βάζετε σε πλαίσιο αποσπάσματα όπως του σχολίου #50;
    (code)

  55. spiral architect said

    @52: 😆 😆 😆 😆

  56. Γιάννης Ιατρού said

    54: Νομίζω με blogquote )σε σύνταξη όπως τα b για bold κλπ.)

  57. Γιάννης Ιατρού said

    56 θα το δούμε τώρα, αν πετύχει 🙂
    test test test

    laskdlaLD;AlsdlsaKDL;AksdaDLALSDakd;lAD;L
    askdlaksdlkas;dlas;ld;lasd
    ;sadasdasdl;as
    ksdaskdkladklas

  58. Γιάννης Ιατρού said

    57: χμμμμμμμ 😦

  59. Corto said

    «Στην υποπερίπτωση 4β η Κίνα θα κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο τμήμα της Ασίας και θα απαγόρευε τη διείσδυση των Ευρωπαίων στον Ινδικό”.»

    Παραταύτα η εσωστρέφεια της Κίνας αποτελεί ένα ιστορικό μυστήριο, που δεν εξηγείται από τον δυτικό ανταγωνισμό.
    Ήδη από τις αρχές του 15ου αιώνα, πριν τους Ευρωπαίους εξερευνητές, ο μεγάλος Κινέζος θαλασσοπόρος Τσενκ Χι είχε φτάσει στις ακτές της ανατολικής Αφρικής. Τα πλοία των στόλων του ήταν γιγαντιαίων διαστάσεων για την εποχή, διπλάσια από τα μεγάλα ιστιοφόρα που είχαν οι δυτικοί στα τέλη του 16ου αιώνα.
    Περιέργως ο ίδιος ο αυτοκράτωρ Χονγκ Ξι απαγόρευσε την συνέχεια των εξερευνητικών ταξιδιών. Λέγεται μάλιστα ότι δόθηκε διαταγή να καούν τα μεγάλα ποντοπόρα πλοία, ενώ απαγορεύτηκε η ναυπήγηση καινούριων επί ποινή θανάτου.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%BA_%CE%A7%CE%B9

    https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_treasure_ship

  60. Γιάννης Ιατρού said

    57: blockquote γμτ$%#@ !

    kasdkasjdkaskldjlaksjd
    ;klasdasdkaskd
    klasdlakdkladklas

  61. Γιάννης Ιατρού said

    60: χεχεχεχε 🙂 🙂

  62. spiral architect said

    test

    The blockquote displays in standards-compliant browsers with the «big quotes before» effect, and in IE with a thick left border and a light grey background.
    Unlike other blockquote techniques, this style does not require a nested block-level element (like p). As such, it turns a paragraph into an inline-styled element to keep the content from dropping below the quote.

  63. spiral architect said

    Ok!

  64. Alexis said

    Μέχρι τέλη ’70s τους έλεγαν «ηλεκτρονικούς εγκέφαλους» και βρίσκονταν κυρίως σε κρατικούς οργανισμούς, τράπεζες και μεγάλες εταιρείες.
    Μόλις χθες το μεσημέρι έβλεπα ασπρόμαυρη ελληνική ταινία των ’60s στην τηλεόραση (ναι, έχω αυτό το βίτσιο) και ο Μηλιάδης, σε ρόλο-καρικατούρα γκέι, είπε: «Εσύ παιδάκι μου δεν έχεις μυαλό, έχεις ηλεκτρονικό εγκέφαλο!»
    Ο όρος «υπολογιστής» άρχισε να καθιερώνεται όταν τα PC έγιναν προσιτά στον πολύ κόσμο.

  65. sarant said

    64 Ακριβώς, ο όρος «ηλεκτρονικός εγκέφαλος» σε αυτή την εποχή παραπέμπει -και στα μεγάλα υπολογιστικά συστήματα. Είχα κι ένα παιχνίδι γνώσεων σαν τοιν φωτεινό παντογνώστη που λεγόταν Εγκέφαλος.

  66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
    Μοῦ ἄρεσε ἐκεῖνο τὸ «παρά τις κατοπινές διώξεις που υπέστημεν».
    Εἶναι ἡ ζωντανὴ γλώσσα τῶν ἀνθρώπων τῆς ἐποχῆς, ὅπως ὁ κύριος Ἀντωνάκης, ποὺ εἶχαν περάσει ὰπὸ τὰ θρανία τοῦ γυμνασίου ἤ καὶ τοῦ πανεπιστημίου. Ἡ ἐπίδραση τῆς καθαρεύουσας ποὺ διδάχτηκαν, σὲ συνδυασμὸ μὲ τὸ ἰδεολογικὸ «σταμπάρισμα» ποὺ ἔφερνε ἡ χρήση τῆς δημοτικῆς κατὰ τοὺς προηγούμενους, χαλεποὺς καιροὺς εἶχε ἀφήσει ἀνεξίτηλα ἴχνη στὴν καθημερινή τους ὁμιλία.

  67. Alexis said

    #43: Τα έπη των Αριμασπών μάλλον ήταν μούφα τελικά…
    Αφού ο Άγγλος ειδικός τους είχε βγάλει γνήσιους βρε…
    Λές το λαμόγιο ο Χρήστος να ξεγέλασε και τον προφέσσορα; 🙂

    Τελευταία έχει επικρατήσει η γραφή «Δήμος» για τον ΟΤΑ (κι εγώ έτσι το γράφω).
    Βλέπω όμως ότι η γραφή «δήμος» του κειμένου είναι πιο σωστή και νομίζω ότι επικρατούσε παλιότερα: «δήμος» ο ΟΤΑ Α’ Βαθμού, «Δήμος» ο Δημοσθένης, για να γίνεται και διάκριση…

  68. @54
    Spiral, τσεκ δις
    https://codefisher.org/format_toolbar/

    Με το toolbar που εμφανίζεται μόλις το εγκαταστήσεις μπορείς να κάνεις όλων των ειδών τις μορφοποιήσεις σε όλων των ειδών τα φόρουμ/σχόλια.

  69. Babis said

    #25
    Ξέχασες τον υπολογιστή τον Αντικυθήρων που κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα γύρω στον 1ο αιώνα πχ.

  70. gpoint said

    # 52

    ουΚ απεργήσεις

  71. Γιάννης Ιατρού said

    67 (τέλος): Alexis

    Σωστ’ος. Αλλά για το ΔΗΜΙΟΣ, όλα κεφαλαία, δεν το συζητάμε …

  72. Γιάννης Ιατρού said

    70: Καλά ρε Τζι, κι ο Γιαχβέ έκανε τα λαθάκια του (για να δει, αν προσέχουν οι πιστοί) 🙂

  73. Γιάννης Ιατρού said

    68: Κλέων, σωστά μεν, αλλά δεν δουλεύουν όλα αυτά στο παρόν μπλογκ (μόνο μερικά). Ο Stazybo έχει κάνει λεπτομερή σχόλια με οδηγίες επ΄ αυτού.

  74. Corto said

    69:
    Α ναι, και τον βυζαντινό αστρολάβο επίσης…

  75. @73
    Δεν ξέρω ποια χρειάζεται ο καθένας, σε εμένα πάντως όλα τα βασικά και όλα όσα έχω χρειαστεί δουλεύουν, έντονα, πλάγια, υπογράμμιση, strikethrough, παράθεση quotes, λινκ, εικόνα, -τι άλλο;
    Δεξιά έχει μια επιλογή που πρέπει να επιλεγεί πρώτα, το HTML, γιατί αλλιώς φτιάχνει κώδικα για άλλα φόρουμ.
    Για εδώ, σχόλια της wordpress δεν έχει τύχει ποτέ να κάνει κάτι στραβά, και το χρησιμοποιώ χρόνια τώρα.
    Ποια είναι προβληματικά, ξέρεις; (Για να μαθαίνουμε, κιόλας)

  76. Ριβαλντίνιο said

    Πλάγια τα κάνουμε με (i)(/i) και έντονα με (b)(/b)

    Ξέρει κάποιος όμως φίλος να μας πει πως τα κάνουμε υπογραμμισμένα (με (u)(/u) ίσως ;;;;) , strike και quote ;

  77. Υπογραμμισμένα νομίζω δεν γίνονται στην WordPress. Διαγεγραμμένα γίνονται με <strike> γραψε λάθος </strike>.

  78. Γιάννης Ιατρού said

    75, 76: Ρίξτε μια ματιά εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/30/lexihan/#comment-90576

  79. ΓιώργοςΜ said

    76 sthrikethrough με s .
    Underline αν δούλεψε τούτο, είναι u
    Quote δεν έχω δοκιμάσει.

  80. lafiatis said

    Μιας και μιλάτε για την dbase III , τον Nantucket Clipper τον θυμάται κανείς;

  81. ΓιώργοςΜ said

    78 Άντε ντε και παιδεύομαι ψάχνοντας… Ίσως θα έπρεπε το σχόλιο αυτό να μπει κάπου κεντρικά για εύκολη πρόσβαση, εγώ το αποθήκευσα ήδη!

  82. Ριβαλντίνιο said

    @ 77 Αγγελος
    Ευχαριστώ πολύ !

    @ 78 Γιάννης Ιατρού
    Αααα (!), θερμότατες ευχαριστίες και σε εσένα και στον Stazybο Hοrn !

    Για να δω :

    μπλαμπλα

    λαλαλα

  83. sarant said

    80 Είχα φτιάξει και κάτι προγραμματάκια σε Κλίπερ.

  84. Ριβαλντίνιο said

    @ 79 ΓιώργοςΜ

    Θένκιου Θένκιου !

  85. ΓιώργοςΜ said

    80 Δεν είναι ο compiler για εκτελέσιμη μορφή dBIII? Η πληροφορία χάνεται στην αχλή του χρόνου, προϊόντος του έμενταλ…
    (αν το βρήκα κερδίζω τίποτε; κανα κουτί βιταμίνες geriatrique?)

  86. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    41.»Δύο ελληνοαμερικανοί ερευνητές βρίσκονται πίσω από την πρώτη επιστημονική χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο Νικόλαος Μητρόπουλος σχεδίασε και η Μαίρη Τσίγκου προγραμμάτισε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε το 1955 στο πρώτο «αριθμητικό πείραμα» για την επίλυση ενός καθαρά επιστημονικού προβλήματος»
    […]

    Η Μαίρη Τσίγκου γεννήθηκε το 1928 στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ από έλληνες μετανάστες. Την εποχή της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ η οικογένεια επέστρεψε στην πατρίδα του πατέρα της, στις ελληνόφωνες περιοχές της Βουλγαρίας. Λίγο πριν από την αρχή του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου εγκατέλειψαν τη Βουλγαρία και, ύστερα από μια σύντομη παραμονή στη Θεσσαλονίκη το 1940, επέστρεψαν στις ΗΠΑ με το τελευταίο πλοίο που απέπλευσε από την Ιταλία, προτού η χώρα αυτή εισέλθει στον πόλεμο. Πήρε το πτυχίο Μαθηματικών το 1951 και αμέσως μετά προσελήφθη στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος, όπου υπήρχε έλλειψη ανδρών μαθηματικών εξαιτίας του πολέμου της Κορέας. Λόγω της ειδικότητας που απέκτησε εκεί στον προγραμματισμό του υπολογιστή MANIAC, ήταν φυσικό να επιλεγεί από τον Φέρμι και τους συνεργάτες του για το πρώτο «αριθμητικό πείραμα» της Στατιστικής Φυσικής.
    […]

    http://www.tovima.gr/science/article/?aid=187490

  87. 23, …οχι δικό μου βέβαια.
    Του Πυρηνοστασίου

    Γς, από τότε hard-core!

  88. Corto said

    86:
    Εξαιρετικά ενδιαφέρον!

    «…οι προγραμματίστριες, δεν εθεωρούντο ισότιμοι με τους υπόλοιπους συντελεστές μιας επιστημονικής εργασίας. Έτσι στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, το 1955, το όνομα της Μαίρης Τσίγκου εμφανίζεται στην ομάδα που έκανε το πείραμα (Φέρμι, Πάστα, Ούλαμ, Τσίγκου), αλλά όχι στα ονόματα των συγγραφέων, που περιορίζονται στους τρεις πρώτους (…)
    Ετσι η συμβολή της στον σημαντικό αυτόν σταθμό της Υπολογιστικής Φυσικής δεν έμεινε στην Ιστορία.»

    Τεράστια αδικία.
    Αντίστοιχη με την αδικία που έγινε στον Τομ Υψηλάντη, για τον οποίο γράφαμε πρόσφατα:
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%82_%CE%A5%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82

  89. 27, 29, 31, 39 … «η απόφαση των Βαλονών»….πρέπει να είναι «Βαλόνων», όχι;…

    Αν την συγκεκριμένη απόφαση την πήραν Βαλόνες (λόγω επαρκούς εκπροσώπησης) και όχι Βαλόνοι, τότε πάει και Βαλονών, δεν πάει;

    (Ο Βαλόνος/η Βαλόνη, όπως ο Βαρώνος/η Βαρώνη.
    Αν ήταν και ωραίες, «Καλλονών Βαλονών».)

  90. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    41. Ο Νικόλαος Μητρόπουλος (Nicholas Metropolis) Κερδισε 10 δολλαρια στα χαρτια απο τον John von Neumann.

    In his memoirs,[9] Stanislaw Ulam remembers that a small group, including himself, Metropolis, Calkin (de), Konopinski, Kistiakowsky, Teller and von Neumann, spent several evenings at Los Alamos playing poker. They played for very small sums, but: «Metropolis once described what a triumph it was to win ten dollars from John von Neumann, author of a famous treatise on game theory. He then bought his book for five dollars and pasted the other five inside the cover as a symbol of his victory.» In another passage of his book, Ulam describes Metropolis as «a Greek-American with a wonderful personality.»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Metropolis

  91. Μιλώντας για παραγνωρισμένες κομπιουτερούδες, η κυρία που έγραψε τον κώδικα για το «Απόλλων 11»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Hamilton_(scientist)

    Hamilton standing next to the navigation software that she and her MIT team produced for the Apollo project.

  92. Babis said

    #74 Σωστά mea culpa που δεν τον ανέφερα.

  93. sarant said

    89 Ναι, τότε θα ήταν Βαλονών

  94. Γιάννης Ιατρού said

    21/23 κλπ. Καλααααά, τι ΄ναι αυτές οι βαλίτσες, πφφφφ 🙂

    Το πρώτο πραγματικά φορητό, εμπορεύσιμο, PC με 286 επεξεργαστή, 1ΜΒ RAM, CGA monochrome, 10ΜΒ δίσκο, 8 kg βάρος (μεταλλικό σασσί…), δισκέτα 3½» @720 kB, DOS, τονίζω, σε format όπως τα σημερινά laptop !!! (την στιγμή που οι άλλοι, λέγεμε IBM κλπ., είχαν φορητές βαλίτσες ….) φτιάχτηκε από τα χεράκια ενός (πλέον συνταξιούχου) σχολιαστή το 1983/1984, μαζί με έναν σουηδό κι έναν αμερικάνο συνάδελφο του, στη Σουηδία (Στοκχόλμη).

    Το πρωτότυπο βρίσκεται ακόμα στην κατοχή του και δουλευει κανονικά (μόνο στην πρίζα, γιατί ο συσσωρευτής 9,6V, NiCd είναι πλέον νεκρός…). Πληροφορούμαι μάλοστα, ότι επιδειχθεί προσεχώς, ευκαιρίας δοθείσεις, σε ειδήμονες συσχολιαστές 🙂 🙂

  95. Γς said

    Παφίλης στη Βουλή [κανάλι] τώρα:

    .. βελτιώνεται επί τα χείρω

    [σημείωσε πάντως την αντίθεση]

  96. gpoint said

    # 72

    Είναι που έβαλε αήρ και μου χάλασε την αλιεία !!

  97. Γς said

    Και η μέθοδος Μοντε Κάρλο για τον Νίκο Μητρόπουλο

    http://caktos.blogspot.gr/2013/09/mc-mk.html

  98. gpoint said

    # 94

    αυτό το «επιδειχθεί»… μήπως έχει πηδηχθεί ;

  99. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    #93, 89 κλπ. Καὶ ὅπως λέει ὀ Μποστ:

    «…ὑπὸ τὰς φωνὰς τῶν ἀηδονῶν
    ἄς ἀπολάφσωμεν τῶν ἡδονῶν»
    (ἤ κάπως ἔτσι, γράφω ἀπὸ μνήμης).

  100. sarant said

    95 Μήπως έκανε λογοπαίγνιο;

  101. Γς said

    100:

    Οχι, διότι αμέσως το αντελήφθη και σημείωσε την αντίθεση

  102. Γς said

    100:
    Μπορεί όμως να έχεις δίκιο.
    Να είχε διάθεση για λογοπαίγνιο

    [κι εγώ για κουτσομπολιό]

  103. Γιάννης Ιατρού said

    98: Γιώργο
    …αυτό το «επιδειχθεί»… μήπως έχει πηδηχθεί ;…

    Καθόλου. Το πολύ να λείπει ένα «θα» προηγουμένως.
    Μου φαίνεται ότι με το …που έβαλε αήρ και σου χάλασε την αλιεία !! (σχ. #96) πήραν τα μυαλά σου (ό,τι σ’ απέμεινε τέλος πάντων… 🙂 ), αέρα!

  104. Γς said

    Αυτός είναι κόφτης!

  105. Γιάννης Ιατρού said

    Γς,

  106. spiral architect said

    @94: Στην αρχή το νόμισα για Toshiba, αλλά το searchimage του γούγλη, μου το λέει Victor V286p.

  107. Γιάννης Ιατρού said

    106: Σωστά στο λέει 🙂

  108. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ποῦ κατάντησαν τὸ ὄνομα τοῦ Μητρόπουλου οἱ πέραν τοῦ Ἀτλαντικοῦ φίλοι καὶ σύμμαχοι. Ἀπὸ τὸ λεβέντικο καὶ τεστοστερονοῦχο «πουλὶ τοῦ Μήτρου» (ἔτσι πα**ρετυμολογοῦσε παλιὸς φίλος καὶ συνεργάτης τὸ ἐπώνυμο κοινοῦ μας φίλου) τὸ κατάντησαν μητρόπολη (μὲ ράσα, κερολίβανα καὶ θυμιατὰ) 🙂

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    95: Βελτιώνεται επί τα χείρω; Τι εννοεί οι ποιητής; Ότι γίνεται κάποιος πολύ καλός στη χειροτέρευση; Ότι χειροτερεύει πολύ ικανοποιητικά; Ότι ο ποιητής, όταν ξεφεύγει από τη σιγουράντζα της ξύλινης γλώσσας, κολυμπάει σε άγνωστα νερά και θαλασσοπνίγεται;

  110. 65

    ‘Οπως λέμε «Η εγχείρησις επέτυχεν, ο ασθενής απόθανεν»

  111. Γς said

    34:

    Ναι. Πράγματι εκείνη την εποχή δεν έλεγαν «ηλεκτρονικός υπολογιστής» αλλά «ηλεκτρονικός εγκέφαλος».

    Το παρατσούκλι μου.

    >Τον λέγανε ‘ηλεκτρονικό εγκέφαλο’ και οι δάσκαλοι ερχόντουσαν στη τάξη, την τρίτη τάξη και τον πήγαιναν στην έκτη για να λύσει κάποιο πρόβλημα αριθμητικής

    http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_19.html

  112. gpoint said

    # 103

    μα αυτό εννούσα με το πηδηχθεί

    όσο για το αήρ και την αλιεία…αγνοείς τις φωκικές διαλέκτους καθότι καταυλακιώτης ! (σμάιλ που λέμε στα φωκικά)

  113. gpoint said

    # 111

    τσερβέλο ελετρόνικο το λέγαν στην Φωκίδα !

  114. Παναγιώτης Κ. said

    @25. Ενδιαφέρουσα πληροφορία !
    Γνωρίζουμε τι περίπου υπολογιστικό σύστημα ήταν αυτό;

  115. Γιάννης Ιατρού said

    112: ¨ασε ρε Γιώργο, έχει τρελλαθεί στον αέρα κι εδώ σήμερα. Βοριο/Βοριοανατολικός, 5-6 Beaufort, φίδια βγάζει η θάλασσα. Κατά τα άλλα, ωραία λιακάδα κλπ. Μόνο στο πίσω οικόπεδο ήταν για δουλειές, που το προστατεύει από τον αέρα το σπίτι …., αλλά εκεί τις είχα τελειώσει.

  116. Babis said

    #114
    Δεν ξέρω ποιό ακριβώς μοντέλο ήταν αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν υπολογιστής. Ηταν ας πούμε ένα calculator που έπαιρνε τις εντολές για τις πράξεις από μια διάτρητη ταινία ή διάτρητες κάρτες.

  117. Νεο kid Al Kuwaiti said

    115. Αυτό το Beaufort τι είναι; Τυρί; Όπως λέμε Roquefort?😁

  118. 117

    Άλλο αυτό: αυτό είναι τετραμελές ροκ συγκρότημα απ’ τη Λάρ’σα.
    Μπωφόρ είναι κάτι σαν το χαμσίνι αλλά για τη θάλασσα.

  119. https://twitter.com/SciencePorn/status/785619035098607617

  120. Νεο kid Al Kuwaiti said

    118.😂😂

  121. ΓιώργοςΜ said

    116 Η μέθοδος εισαγωγής (νταξ, διεπαφή) δεν αλλάζει τη λειτουργία της συσκευής. Εν αρχή ην οι διάτρητες κάρτες (όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο, ο χειριστής διατρητικής ήταν ειδικότητα που περιγραφόταν στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, αν και παρωχημένη). Τα πληκτρολόγια ήρθαν μετά, οι συνομήλικοί μου δε νομίζω πως θα ξεχάσουν τον Spectrum με τις γομολάστιχες…

  122. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    #117, 118. Τό ‘χω ἀκούσει καὶ μπελφόρ, τὰ μῆλα ξέρετε.

  123. Παναγιώτης Κ. said

    @119. Ερώτηση: Ποιά είναι τα πάχη των δοχείων;
    (Άρχισα την ερώτηση με τη λέξη ποιό και μετά σκέφτηκα να το δυσκολέψω γιαυτό και έγραψα ποιά 🙂 )

  124. Γιάννης Ιατρού said

    118:

  125. Babis said

    #121 Ακριβώς. Αυτό δεν ήταν υπολογιστής αλλά calculator άσχετα από τον τρόπο εισαγωγής.

  126. 119

    Αφού μας ενδιαφέρει να δείξουμε την ισότητα των εμβαδών, υποθέτω πως θα υπολόγισαν τα πάχη (την αόρατη διάσταση) των δοχείων, έτσι ώστε το άθροισμα των όγκων των δύο πλευρών να ισούται με τον όγκο της υποτείνουσας. Θα υπέθετα, λοιπόν, πως το βάθος είναι 1. Ό,τι 1: ίντσα, εκατοστό, χιλιόμετρο.

  127. Παναγιώτης Κ. said

    @109. Βελτιώνεται επί τα χείρω ή
    χειροτερεύει επί τα βελτίω.
    Δώστε εδώ και τώρα παράδειγμα. 🙂

  128. Γιάννης Ιατρού said

    126: Έεεεεεε, όχι ό,τι κι ό,τι ένα… Έχουμε και τα τριχοειδή αγγεία…. με τις ιδιαιτερότητές τους και θα γίνουμε ρεζίλι στο πανελλήνιο 🙂 🙂

  129. Γς said

    126:
    >το βάθος είναι 1. Ό,τι 1: ίντσα, εκατοστό, χιλιόμετρο.

    Ενα τέρμινο [μήκους] δηλαδίς

  130. Παναγιώτης Κ. said

    @126.Σωστά. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε βάθος δ διότι : β^2+γ^2=α^2 είναι ισοδύναμο με δβ^2+δγ^2=δα^2
    οπότε από εμβαδόν μεταφερόμαστε σε όγκο δηλαδή σε ποσότητες υγρού.

    Αλήθεια τι θα μπορούσε να σκεφτεί το μυαλό μας για την β^3+γ^3=α^3 ;

  131. Γιάννης Ιατρού said

    127: Παναγιώτης Κ.

    Καλά, αν θέλουμε, βρίσκουμε, όρεξη νά ‘χουμε Εξαρτάται το πως αντιλάμβάνεται κανείς την βελτίωση.
    Βελτίωση θα λέγαμε, αν π.χ. κάτι μικρό μεγάλωνε ή αν κάτι μικρό μίκραινε (κι όχι μόνο σε μέγεθος. με το συμπάθειο βέβαια 🙂 )
    π.χ.; Αντερωτώ: Και τι θα πούμε όταν κάτι ατελές (π.χ. μικρό) βελτιώνεται; Γίνεται καλύτερο (π.χ. αν μικρύνει ή αν μεγαλώσει);
    Από ατελές γίνεται …ατελέστερο.. Βελτιώνεται επί τα χείρω;

  132. Γιάννης Ιατρού said

    131: Συνέχεια για να γίνω καλύτερα κατανοητός:
    Αν πούμε ότι ο ¨αδωνης, ναι, αυτός, βελτιώνεται, τι θα καταλάβεις; Ο θαυμαστής του θα εννοεί γίνεται πιό φασίστας, ο άλλος ίσως καταλάβει ότι γίνεται πιό δημοκτατικός (αν είναι δυνατόν! 🙂 🙂 ).

    Εξαρτάται ποιός και από ποιά πλευρά το βλέπει….

  133. ΓιώργοςΜ said

    125 Φαντάζομαι πως θα είναι αντικείμενο και του προσεχούς άρθρου (αν δεν το κάψαμε με τόσα σχόλια), αλλά σκέφτομαι (με μια δόση προβοκάτσιας) γιατί ο calculator δεν είναι υπολογιστής; Πώς μεταφράζεται το calculator; Και ποιά η ειδοποιός διαφορά του υπολογιστή με τον calculator;

    Για να έχει κίνητρο ο Νικοκύρης…. 🙂 🙂 :), νομίζω πως πρέπει τα τεράστια φιλοσοφικά ερωτήματα να μείνουν αναπάντητα τώρα, μαζί με άλλα ερωτήματα που ταλανίζουν τους σύγχρονους (αμπελο) φιλόσοφους: Ποιός εφηύρε την τρύπα στο κουλούρι; Πότε θα γίνουν τα δίφραγκα τετράγωνα; Γιατί το αντί έχει δυο τρούπες; Ποιός πήρε το τελευταίο κουλουράκι από το βάζο;

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    127, 131: Βελτιώνεται επί τα χείρω π.χ. κάποιος που την ανικανότητά του σ’ έναν τομέα τη ανάγει σε μορφή τέχνης, γίνεται δεξιοτέχνης της ανικανότητας, της ατζαμοσύνης. Το τερματίζει, που λέει κι η κόρη μου. 😊
    Αχ, πού πήγε η ωραία, στρωτή γλώσσα που προάγει την αλληλοκατανόηση; Οι γλωσσικές τζιριτζάντζουλες μας μάραναν… 😊

  135. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    133 Οκ, μπαίνουν και τα κομπιουτεράκια στο λογαριασμό 🙂

  136. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    «Αλήθεια τι θα μπορούσε να σκεφτεί το μυαλό μας για την β^3+γ^3=α^3 ; »
    Τον Φερμά (Fermat που θάγραφε κι ο Τζόνυ Ντόκτορς… 🙂 ) ίσως;

  137. Γιάννης Ιατρού said

    136 (τέλος): Καλύτερα να σου βγεί το μάτι, που λένε…
    Μετά, μια ζωή τυραννιέσαι 🙂

  138. Babis said

    #133
    Δεν μ’αφήνεις να αγιάσω.
    Υπάρχουν αρκετές διαφορές με πιο σημαντική αυτό που στα αρχαία Ελληνικά έλεγαν conditional branch (διακλάδωση υπό συνθήκες για τους αλλοδαπούς). Το calculator μπορεί μόνο να εκτελέσει μια σειρά από προκαθορισμένες αριθμητικές πράξεις. Στον υπολογιστή μπορείς να παρεμβάλεις έναν έλεγχο, αν ισχύει κάποια συνθήκη τότε κάνε αυτό αλλιώς κάνε το ‘άλλο. Σκέψου για παράδειγμα ότι σε μια σειρά υπολογισμών υπάρχει και ο υπολογισμός μιας δευτεροβάθμιας εξίσωσης. Σε ένα calculator αν η διακρίνουσα είναι αρνητική δεν έχει τρόπο να το ελέγξει και το σύστημα θα κολλήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο «προγραμματιστής» έβαζε ως τελευταίο υπολογισμό αυτόν της διακρίνουσας και θα έπαιρνε το αποτέλεσμα, και ανάλογα θα προετοίμαζε την επόμενη σειρά υπολογισμών. Σε έναν υπολογιστή ο προγραμματιστής (χωρίς εισαγωγικά) βάζει έναν έλεγχο του πρόσημου της διακρίνουσας και γράφει διαφορετικό σετ εντολών για την κάθε περίπτωση.

    Όπως βλέπεις στην μια περίπτωση πρέπει το σύστημα να σταματάει και κάποιος άνθρωπος να παίρνει απόφαση για το τι θα γίνει στην συνέχεια. Στην άλλη περίπτωση το σύστημα έχει την δυνατότητα να παίρνει μόνο του αποφάσεις ανάλογα με τα δεδομένα που αντιμετωπίζει. Η όποια «ευφυΐα» έχουν οι υπολογιστές οφείλεται στην δυνατότητα να σταματούν και να παίρνουν αποφάσεις.

  139. Pedis said

    This type of calculation could also be carried out using a machine. The following method would certainly be very easy and without effort: a container should be provided with holes in such a way that they can be opened and closed. They are to be open at those positions that correspond to a 1 and closed at those positions that correspond to a 0. The open gates permit small cubes or marbles to fall through into a channel; the closed gates permit nothing to fall through. They are moved and displaced from column to column as called for by the multiplication. The channels should represent the columns, and no ball should be able to get from one channel to another except when the machine is put into motion. Then all the marbles run into the next channel, and whenever one falls into an open hole it is removed. Because it can be arranged that two always come out together, and otherwise they should not come out.

    Leibniz “Progressione Dyadica”

  140. Pedis said

    Because it is unworthy for an excellent man to spent valuable hours as a slave in the cellar of simple calculations. These tasks can be given away without any worry, if we would have machines.

    (του ιδίου … για να μάγκα τον κάθε Στηβ Γκέιτς)

  141. ΓιώργοςΜ said

    138 Είπα, τα ερωτήματα ήταν προβοκατόρικα, κυρίως για να προστεθούν (αν έχουν ενδιαφέρον) θέματα στο προσεχές άρθρο 😉

  142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    111 – Nα μη στο χαλάσω Γς, αλλά φαντάζεσαι πόσο πιο όμορφη θα ήταν η πρώτη φορά, αν αντί σε μπουρδέλο με πουτάνα, ήταν με την κοπελίτσα σου στο σπίτι σας χωρίς ενοχές, και με διακριτικούς γονείς;
    Κι μερκά ερώτηματα που θέτω (ελέω Βϊλχελμ Ράίχ 🙂 ) από το 1980. Πόσοι από τους υπέρμαχους των μπουρδέλων για να εκτονώνονται οι στερημένοι άντρες, συμφωνούν να υπάρχουν και για τις γυναίκες; Τι θα λέγατε για τις γυναίκες που θα έκαναν μπουρδελότσαρκα; Πώς θα τις αντιμετωπίζατε αν ξέρατε πως είχαν πάει σε «οίκο ανοχής»; ή θεωρείτε πως αυτό πρέπει αν είναι αντρικό προνόμιο;

  143. Corto said

    114 (Παναγιώτης Κ):

    Η πληροφορία περί του πρώτου υπολογιστή στην Ελλάδα είναι από την βικιπαίδεια:

    «Η ΙΒΜ είναι παρούσα στην Ελλάδα από το 1937. Η ΙΒΜ έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα σαν υποκατάστημα της IBM Corporation. Η πρώτη ολοκληρωμένη εγκατάσταση Πληροφοριακού Συστήματος έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – τότε Γενική Διεύθυνση Δημοσίου Λογιστικού – τον Αύγουστο του 1939, με πρώτη εφαρμογή τις Συντάξεις.»

    https://el.wikipedia.org/wiki/IBM

    Για την ιστορία των υπολογιστών στην χώρα μας, υπάρχει και το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στο Αιγάλεω:

    http://www.elmp.gr/index.html

  144. Babis said

    Και ένα φρέσκο μεζεδάκι από τον χώρο της πληροφορικής. Διαβάζω στην Ελληνική έκδοση του Euronews:

    Πρόεδρος του του πρότζεκτ του Walk-Man είναι ο Νίκος Τσαγκαράκης, ανώτερος ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Ο ίδιος εξηγεί: «Το ρομπότ, όπως μπορείτε να δείτε, είναι κάτι το ανθρωπόμορφο. Συνεπώς έχουμε έναν αριθμό αρθρώσεων αλλά και συναισθημάτων, κάτι που είναι πραγματικά ισοδύναμο με ένα ανθρώπινο σώμα. Μπορείτε να δείτε το χέρι, με πέντε δάχτυλα, υπάρχει ο αντίχειρας… Και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να κάνει εκτελεί πολύ δυναμικές εργασίες».

    Το βάζω σαν κουίζ, βρείτε τι ήθελε να πει ο ποιητής.
    Μην είστε ζαβολιάρηδες (σαν και μένα) και κοιτάξετε την Αγγλική ή άλλη έκδοση του Euronews.

  145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @144. Αἰσθήσεων;

  146. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    #145 (συνέχεια) μὲ τὴν ἔννοια τῶν αἰσθητήρων.
    Δὲν εἶδα τὸ Ἀγγλικὸ κείμενο.

  147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    36 – «[…] αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου. Έχουμε τις αρχές μας, ποτισμένες μάλιστα με αίμα.[…]
    Αρχές και κοσμοθεωρία συμπυκωμένες σε μια τοσηδά φρασούλα. Πείτε μου εσείς μετα για οτιδήποτε, για «δημοκρατίες», «ελευθερίες», «ελεύθερες αγορές» και αραβικά σουκ.
    Πείτε ό,τι γουστάρετε …»
    Μόνο που δεν λέει ποιές είναι αυτές οι αρχές, γιατί αν είναι αυτές που υποψιάζομαι, μπορεί να φαίνονται όμορφες και σωστές, αλλά οδηγούν στον παραλογισμό. Θα πώ μόνο, πως οι σκοτωμένοι άντρες της χήρας, έγιναν ήρωες σκοτώνοντας ξένους εργάτες, κι αυτοί με την σειρά τους όντας πρώην εργαζόμενοι, σκοτώθηκαν από κάποιους άλλους εργάτες, ήρωες για την ξένη χώρα που πολεμούσαν.
    Ένα περίεργο πράγμα ρε παιδί μου, οι πλούσιοι δεν σκοτώνονται μεταξύ τους στον πόλεμο, μάλλον το αφήνουν για τους μαλάκες.

    Πόσοι από τους ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών τιμωρήθηκαν άραγε μετά τον πόλεμο;

    12 γνωστές εταιρείες που συνεργαστήκαν με το Γ’ Ράιχ

  148. Babis said

    145
    Αν δεν είδες το Αγγλικο κείμενο, μπράβο σου.
    Εγώ αφου σπαζοκεφάλιασα για κάμποση ώρα κατέφυγα στην Αγγλική έκδοση.

  149. Γιάννης Ιατρού said

    144 (τέλος): Babis
    …Μπορείτε να δείτε το χέρι, με πέντε δάχτυλα, υπάρχει ο αντίχειρας… Και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να κάνει εκτελεί πολύ δυναμικές εργασίες…

    … κι είχε κάνει και τα στραβοπατήματά του στον προγραμματισμό ο μάγκας και μετά πίστευε ότι το ρομποτάκι είναι και βαθειά θρησκευόμενο γιατί εφήρμοζε το ..μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά σου…

  150. Corto said

    Πολλά και ενδιαφέροντα σχολιάστηκαν σήμερα, αλλά μάλλον ξέφυγε από την ομήγυρη μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του αποσπάσματος:

    «του μαθηματικού Κώστα Παπαπορφυρίου, δηλαδή του καπετάν Ανδρούτσου»

    Είναι άραγε υπαρκτό πρόσωπο ή φανταστικό;

    Από πρόχειρο διαδικτυακό ψάξιμο βρίσκω δύο Ανδρούτσους/ Αντρούτσους αντάρτες:

    α) Παναγιώτης Καρανίκας, μαυροσκούφης
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82_(%CE%95%CE%9B%CE%91%CE%A3)

    β) Κάποιος Βασιλάκης από το Ξηρόμερο, μονιμοελασίτης αντάρτης :
    http://www.kolivas.de/archives/222809

  151. Γς said

    Α, Λάμπρο μου, πιτσιρίκι ήμουν και κατά λάθος βρέθηκα στο λάθος μέρος. Το «φροντιστήριο».
    Διάβασέ το.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_19.html

    «Δούλεψα» στην Τρούμπα και είχα παρτίδες «εμπορικές» με τα κορίτσια αυτά και ξέρω από κοντά την αθλιότητα των μπορδέλων.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_9143.html

    Ομως, όπως λέω στο κείμενο

    «Ποτέ δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα της πόρνης ως ερωτικής παρτενέρ κι η δικιά μου δεν ήταν ‘πόρνη’.»

  152. Γς said

    151 -> 142

  153. Γιάννης Ιατρού said

    151: Εμ, βλέπεις άλλες έχουν τ΄όνομα κι άλλες έχουν την χάρη ….

  154. Γιάννης Ιατρού said

    Άσχετο μεν, αλλά ενδιαφέρον το τι ξημερώνει στην ΑΥΓΗ … Όλοι ρε γμτ#@%^@ από τον κορβανά περιμένουν να ζήσουν;

  155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    151 – Το διάβασα βρε Γς, το είδα πως ήσουν πιτσιρίκι, και ξέρω πως δεν είσαι υπέρ των οίκων ανοχής (τα έχουμε πεί για το σέξ 🙂 ), για την άθλια εφηβική σεξουαλική ζωή και τότε και τώρα μιλάω. Έχουν περάσει τόσα χρόνια, και δεν έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικά, η κοινωνική σεξουαλική καταπίεση στα παιδιά και τους εφήβους, είναι ίδια.
    Ακόμα και τώρα, πολλοί μπαμπάδες πάνε με καμάρι τα αγόρια τους στην πουτάνα (χωρίς φυσικά να ενδιαφέρονται πώς βρέθηκε αυτή εκεί) για να γίνουν άντρες, πόσοι θα πήγαιναν με το ίδιο καμάρι και τις κόρες τους σε αντίστοιχο πορνείο, για να γίνουν γυναίκες;

    154 – Έστω και αργά, ανακάλυψες την Αμερική. 🙂

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα στελέχη της Αυγής φέρεται να παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας. Ώπα, λάθος, πολύ ωραίο για να ‘ναι αληθινό. Χρηματοδότηση της εφημερίδας γράφεται ότι θέλουν, επειδή οι πωλήσεις της είναι απελπιστικά χαμηλές. Γιατί, άραγε; Και γιατί, μετά τις τράπεζες, θα πρέπει να σώζουμε και τις εφημερίδες; Αν είχαν κέρδη, θα τα μοιράζονταν μαζί μας; Αφελείς απορίες.

  157. sarant said

    156
    Την τελευταία ώρα κυκλοφορούν στα social media διάφορες ανευθυνότητες περί παραίτησης της διοίκησης της Αυγής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εφημερίδα και άλλα παρόμοια ηχηρά.

    Δεν ισχύουν.

    http://www.avgi.gr/article/10838/7583427/gia-ten-auge

  158. sarant said

    150 Κόρτο, πιθανώς ο συγγραφέας έχει παραλλάξει και το επώνυμο και το ανταρτώνυμο.

  159. https://left.gr/news/diapseydei-i-aygi-ta-dimosieymata-peri-paraitiseon

  160. cronopiusa said

    O Sam,ο Johnny κι ο Ivan

  161. Μαρία said

    154
    Λυπούμαστε, αλλά η σελίδα που αναζητάτε στο ιστολόγιο αυτό δεν υπάρχει. 🙂

  162. Μαρία said

    Γιά να δούμε πόσοι τσίμπησαν; Μόνο 3.

  163. Pedis said

    Πρωταπριλιά είναι σήμερα;

  164. Γιάννης Ιατρού said

    157-159: Ναι, πρέπει να κοιτάξει κανείς βέβαια προσεκτικότατα την διατύπωση, δεν έχει σημεία στίξης, κομματα κλπ. 🙂
    Τι διαψεύδεται, η παρατηση ή η παραίτξηση για λόγους … ;

    161: Μαρία, επειδή όποιος φυλάει τα ρούχα του…, υπάρχει κι η οθονιά 🙂

  165. 144, …Μπορείτε να δείτε το χέρι,
    με πέντε δάχτυλα, υπάρχει ο αντίχειρας
    Και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να…εκτελεί πολύ δυναμικές εργασίες…

    Προφανώς η χρήση του αντίχειρα που κυριαρχεί στις δυναμικές εργασίες αναφέρεται στο γνωστό
    Rule of Thumb.

  166. gpoint said

    # 142

    Και γω να μην στη χαλάσω ρε Λάμπρο αλλά τόσα χρόνια μήπως σκέφτηκες γιατί σε ανδροκρατούμενες αλλά και γυναικοκρατούμενες κοινωνίες λατρεύτηκε σαν θεός ο φαλλός και πουθενά το γυναικείο αιδείο ;
    Δεν το σκέφτηκε ο Βίλχεμ, δεν το σκέφτηκες και συ… (χαμόγελο)

  167. Pedis said

    Tελικά, μούφα η παραίτηση;

    Ή παραιτήθηκαν και ξαναψήφισαν; 🙂

    # 166 – Για τις πρώτες, τι υπαινίσσεσαι, ότι είναι κρυφογκέι;

  168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    142 – Τι σχέση έχει αυτό που λές μ’ αυτό που λέω; Έστω όμως. για πές μου μία γυναικοκρατούμενη κοινωνία, που καταπίεζε την εφηβική σεξουαλικότητα και ειδικά την γυναικεία;
    Δεν μ’ ενδιαφέρει τι λάτρευαν και τι λατρεύουν οι κοινωνίες, όλες οι (κυρίως) μεγάλες θρησκείες, είναι καταπιεστικές για την σεξουαλικότητα των ανθρώπων και ειδικά των γυναικών, που τις θέλουν σεξουαλικά αντικείμενα των αντρών, και ο χριστιανισμός μόνο αναπαραγωγικά. Εδώ ρε έβαλαν την παναγία να γεννήσει χωρις σεξουαλική επαφή, και δεν αναφέρουν πουθενά οι γραφές, αν είχε μετά σεξουαλικές επαφές με τον κερατά. Δηλαδή μια ολόκληρη ζωή χωρίς την υπέρτατη ηδονή που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος, ο ορισμός της διαστροφής, γι’ αυτό δεν γελάει σε καμία ζωγραφιά της. Και για να έρθουμε στην εποχή μας, βλέπεις πολλούς χαμογελαστούς ανθρώπους γύρω σου; ☺

  169. spiral architect said

    @147: Αχ ρε Λάμπρο, τη σχέση αιτίου και αιτιατού, το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων, μ’ άλλα λόγια, το ποιος ξεκίνησε τη βρομοδουλειά, ούτε που σου περνάει απ’ το μυαλό.
    Αχ Λάμπρο, σ’ έφαγε ο έρωΝτας! ❤
    (που' λεγε και η γιαγιά μου)

  170. Alexis said

    #155: ΄Ισως τα γράφεις αυτά γιατί δεν έχεις γιο και δεν τα ξέρεις από πρώτο χέρι.
    Από προσωπική πείρα σου λέω ότι η διαφορά της δικής μου γενιάς (ως έφηβου) από τους σημερινούς εφήβους είναι ΧΑΩΔΗΣ.
    Όταν κάποια στιγμή άνοιξα κουβέντα με το γιό μου για το θέμα, με εξέπληξε (ευχάριστα εννοείται) με αυτά που μου είπε.
    Και δεν είναι μόνο αυτός. Όλοι οι φίλοι του (τουλάχιστον όσους ξέρω εγώ) έχουν κανονικότατες σχέσεις από τα 15-16, και φυσικά ούτε λόγος για «σπίτια με κόκκινο φωτάκι» (που να τα βρεις άλλωστε εδώ που είμαστε; 🙂 ) και λοιπές γραφικότητες…
    Καμία σχέση με τις δικές μας σκοτεινές εποχές με τα χωριστά σχολεία (ναι, γυμνάσιο και λύκειο αρρένων τελείωσα, στην Αθήνα, στην επαρχία ήταν βέβαια μικτά εξ’ ανάγκης) και τα πορνοπεριοδικά που κυκλοφορούσαν κρυφά από χέρι σε χέρι.

  171. spiral architect said

    Ποια έπη των Αριμασπών; Τα πράματα έχουν προχωρήσει.
    Μια ακαδημαϊκή δημοσίευση για την πυρηνική φυσική που όμως γράφτηκε εξολοκλήρου από το autocomplete του iOS του iphone -και δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα- έγινε δεκτό σε επιστημονικό συνέδριο. Δείγμα παρακάτω:.

    Τα άτομα ενός καλύτερου σύμπαντος θα έχουν το δικαίωμα για τα ίδια, όπως και εσείς, να βρίσκονται σε ένα καλύτερο μέρος για ποιοτικότερο χρόνο προκειμένου να απολαμβάνουν την ημέρα, είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος, για ένα καλύτερο χρόνο και να διασκεδάζουν και να έχουν καλύτερο χρόνο και να περνάνε καλά την καλύτερη μέρα που θα είναι μια υπέροχη ημέρα για τους γονείς και τα παιδιά.

    http://bit.ly/2dHeMvs

  172. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    όλη η φύση ησυχάζει. ε; ….

    Τζί, σταμάτησε επιτέλους κι ο διαολοαέρας, επομένως μην παραμελήσεις το σπορ 🙂

  173. Γιάννης Ιατρού said

    Και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους

    Δημήτρηδες με όλες τις παραλαγές, – Μαρτινε Χρόνια Πολλά 🙂 –
    Δήμους, Μίμηδες,
    Τζίμηδες, Τζιμάκους,
    Μήτσους, Μήτρους,
    Δήμητρες, Δημητρούλες,
    Μιμή (Α ρε τι θυμήθηκα….), Μιμίκες (είχαμε…. ) κλπ.!

  174. Γς said

    168:

    Και τι γενιά κι η δικιά μας, αγαπητέ, εν Βίλχελμ Ράιχ, αδελφέ μου Λάμπρο.

    Μας καταπίεσαν οι καταπιεσμένες μάνες μας,
    μας καταπιέζουν οι απελευθερωμένε κόρες μας

  175. Γς said

    Γιορτάζουν κι οι Ριρίκες;

    Ναι όταν είσαι κουφός.

    Ριρίκα μου την είχαν συστήσει,
    Μιμίκα την είπα προχτές…

  176. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, χρόνια πολλά σε Δήμητρες και Δημήτρηδες!

    171 Ωχ γκάφα!

  177. Γιάννης Ιατρού said

    175: Δεν πειράζει ρε συ, το βασικό είναι ότι αυτή κατάλαβε … 🙂

  178. Γιάννης Ιατρού said

    176: Χρόνια πολλά….
    Σε μια πρόχειρη, πρώτη ανάγνωση, έχουμε και λέμε: (εμφανώς 🙂 εορτάζοντες, έστω και άπαξ σχολιάσαντες):

    Δημήτρης ….(με και χωρίς τόνο 🙂 ….)
    Δημήτρης 62
    Δημήτρης Αντωνιάδης
    Δημήτρης Γιαννόπουλος
    Δημήτρης Κ
    Δημήτρης Καραντζάς
    Δημήτρης Μαρτῖνος
    Δημητρης Φ
    Δημήτρης Χριστοφίδης
    Δήμος

    Καθώς και τους

    dimi
    Dimitrios Sidiropoulos
    Dimitris
    Dimitris Harvatis
    Dimitris Patsikas (@patsikas87)
    dimx

  179. Corto said

    158 (Sarant):
    Τώρα είδα την απάντηση. Ευχαριστώ!
    Ωραία λέξη το «ανταρτώνυμο».

  180. Γς said

    178:

    Χρόνια πολλά και στον Δημήτρη Βογιατζή,
    που θα επιστρέψει δριμύτερος, ουπς, Γημήτριος!

    Ελληνοαραβικά γλωσσικά ταξίδια

  181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χρόνια πολλά στις Δήμητρες και στους Δημήτρηδες του ιστολογίου, και ειδικά στον Δημήτρη Μαρτίνο.

    169 – Μιά χαρά μου περνάει από το μυαλό Spiral το ποιός ξεκίνησε την βρομοδουλειά, αλλά η ζωή με δίδαξε από νωρίς με πολύ σκληρό τρόπο, πως άμα κάθομαι να κλαίω τη μοίρα μου, θα πεθάνω κλαίγοντας χωρίς να αλλάξει τίποτα. Γι΄αυτό, δεν με ενδιαφέρει ποιός ξεκίνησε την βρωμοδουλειά, αλλά ότι η κοινωνία λειτουργεί βρώμικα και δεν διδάσκομαι τις αρχές της, και πως αν θέλω να ζήσω, πρέπει να βρώ τρόπο να επιβιώσω, κι έχω καταλάβει πως αυτές οι αρχές που μου δίδαξαν και είναι ποτισμένες με αίμα, δεν εξυπηρετούν εμένα, αλλά αυτούς που ξεκίνησαν την βρωμοδουλειά, που όχι μόνο έχουν άλλες αρχές, αλλά και την δύναμη να εξουσιάζουν την ζωή μου.
    Μέχρι την μεγάλη βδομάδα, το προβατοκοπάδι μπορεί να κάνει ό,τι και όσα όνειρα θέλει, μετά αναλαμβάνει ο αφέντης τσοπάνος. Είναι τυχαίο που δεν έχει αλλάξει τόσους αιώνες αυτή η τακτική και στο ανθρώπινο κοπάδι;

    «Αχ Λάμπρο, σ’ έφαγε ο έρωΝτας!❤
    (που’ λεγε και η γιαγιά μου)»
    Δεν το αρνήθηκα ΠΟΤΕ, χίλιες φορές να με φάει ο έρωΝτας, παρά οι κότες και τα σκουλήκια. 🙂

  182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    170 – Ίσα ίσα, επειδή έχω κόρες μεγαλωμένες με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και σεξουαλικά ενεργές, έχω πληροφόρηση από πρώτο χέρι, αλλά κι επειδή εδώ και πολλά χρόνια έχω μιλήσει και μιλάω με πολλά παιδιά κι εφήβους, (αν μιλήσεις καθαρά μαζί τους για το σεξουαλικό θέμα που τους καίει, μετά από ένα αρχικό δισταγμό, οι νέοι σε εμπιστεύονται κι ανοίγονται μαζί σου) έχω από τις πιο πλήρεις εικόνες για το θέμα.
    Από προσωπική πείρα θα σου πώ κι εγώ, πως η γενιά μου με την σημερινή, δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ διαφορά, απλώς τότε υπήρχαν τα πορνοπεριοδικά ενώ τώρα το ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακό πορνό, που μάλλον δεν έχεις ιδέα πόσοι νέοι (αλλά και γενικώςάνθρωποι) ικανοποιούνται μ΄αυτό. Και τότε και τώρα, η (κρυφή κατά κύριο λόγο) μαλακία πάει σύννεφο, άλλωστε το δικό σου δείγμα, είναι πολύ μικρό για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, όπως πολύ μικρή, είναι και η τοπική κοινωνία που όπως λές, δεν έχει κάν σπίτι (όχι χιλιάδες σπίτια) με κόκκινο φωτάκι, αν και δεν καταννοώ πού βρίσκεις την γραφικότητα.
    Δεν ξέρω τι σου είπε ο γιός σου, αν έχεις κόρη την ρώτησες; αν δεν έχεις, μήπως ρώτησες τις ανιψιές σου, τις φίλες τους, ή τις φίλες του γιού σου και σου είπαν τα ίδια;
    Έχουν την άνεση να σου μιλήσουν γι΄αυτό το θέμα; αν δεν την έχουν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά ΤΙΠΟΤΑ, γιατί η κοινωνία μας δεν έχει μόνο αγόρια, αλλά και κορίτσια, κι αυτά όχι μόνο δεν τα ακούει κανείς, αλλά δεν τους επιτρέπεται και να μιλήσουν, ΟΧΙ;.

  183. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὶς εὐχές. Νὰ εἴσαστε ὅλοι καλὰ.

  184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    174 – «Μας καταπίεσαν οι καταπιεσμένες μάνες μας,
    μας καταπιέζουν οι απελευθερωμένε κόρες μας»
    Βρε άντε φεύγα που σε καταπιέζει η κόρη σου, άστο ήσυχο το κορίτσι , μιά χαρά αστέρι είναι, και ανοιχτόμυαλη και έξυπνη, χαίρεσαι να συζητάς μαζί της, δεν ξέρω μόνο σε ποιόν έμοιασε. 🙂

    Y.Γ – Με τις δικές μου πάντως μια χαρά τα πάμε, είναι απόλαυση η ζωή μαζί τους. 🙂

  185. Γιάννης Ιατρού said

    184α: ΛΑΜΠΡΟΣ

  186. https://twitter.com/historyinmoment/status/791548286901424128

  187. Suitonios said

    Υπήρχε ένα πρόγραμμα που το διέθετε ο Πουλιάδης στο Κολωνάκι, το framwork το οποίο δούλευε τέλεια στους ΙΒΜ και τους συμβατούς και ήταν τα Windows πριν από τα Windows, μονο που δεν υπήρχε ποντίκι και χρώμα….Το χρησιμοποίησα από το 1982 έως το 1990….Είχε επεξεργαστή κειμένου, μετατροπή του κειμένου σε TXT, spredseet με δυνατότητα παραγωγής γραφημάτων και πολλά άλλα…

  188. sarant said

    187 Μπράβο, το Framework. Πρέπει να έχω μεταφράσει εγχειρίδιο χρήσης για τον Κλειδάριθμο περί το 1985-6

  189. Suitonios said

    Το έχω σε 4 η 5 δισκέτες (τις παλιές) και σε 2 από τις μικρότερες και δουλεύει ακόμη….μαζί με τον υπολογιστή της ΙΒΜ του 1981 με την πράσινη οθόνη….Να σημειώσω οτι το spredseet είχε έτοιμους πολλούς τύπους για υπολογισμούς όπως την ράντα αποπληρωμής δανείου και πολλά ακόμη απίστευτα για την εποχή…

Σχολιάστε