Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ΤΣΔΟ των ΚΕΠΛΗΝΕΤ του ΠΣΔΜΜΜΜ (της Λίνας Γιάνναρου)

Posted by sarant στο 27 Οκτωβρίου, 2016


Το άρθρο που ακολουθεί έχει, όπως θα το μαντέψατε, θέμα του τα ακρώνυμα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Η κυρία Λίνα Γιάνναρου, πριν το γράψει, συζήτησε μαζί μου και παραθέτει αρκετά πράγματα από αυτά που είπαμε -με την ευκαιρία, να την ευχαριστήσω για τα καλά της λόγια. Θυμίζω ότι είχαμε ξανά «συνεργαστεί» σε ένα άρθρο περί γλωσσικών μύθων το μακρινό 2009 (βρε πώς περνάνε τα χρόνια!)

Δημοσιεύω εδώ το άρθρο της Λίνας Γιάνναρου όπως δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή την Κυριακή και στο τέλος λέω κι εγώ μερικά ακόμα.

Το ΤΣΔΟ των ΚΕΠΛΗΝΕΤ του ΠΣΔΜΜΜΜ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός στο συνέδριο του κόμματος: «Δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ». Το ακροατήριο κατάλαβε αμέσως σε τι αναφερόταν, όπως και οι κυβερνητικοί συντάκτες. Οι λιγότερο μυημένοι στη συγκεκριμένη αργκό ρωτήσαμε τον διπλανό μας (δηλαδή το google), που μας απάντησε ότι ΕΠΕΚΕ είναι οι Επιτροπές Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου. Γενικά, η εν λόγω μηχανή αναζήτησης είναι η πιο χρήσιμη βοήθεια όταν παρακολουθείς ομιλίες δημόσιων λειτουργών ή όταν εισέρχεσαι βαθιά σε υπηρεσιακά έγγραφα και νόμους, όταν βουτάς στο κράτος. «Η πειθαρχικώς διωκόμενη υπάλληλος υπέβαλε στην Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της αξιολόγησης υποψηφίων εκπαιδευτικών για τοποθέτηση υπευθύνων ΣΕΠ στα ΚΕΣΥΠ…», έγραφε το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο διάβαζα στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τη διαφθορά. Το google με έβγαλε στη σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), όπου ξεκάθαρα αναφερόταν ότι ΚΕΣΥΠ είναι τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού. (Το ΣΕΠ το θυμόμουν από το σχολείο.) Το καλοκαίρι, αντικαθιστώντας τον διαπιστευμένο συντάκτη στο ΥΠΕΝ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), πρώην ΥΠΑΠΕΝ, πρώην ΥΠΕΚΑ, νυν και αεί ΥΠΕΧΩΔΕ (η σελίδα του υπουργείου παραμένει ypeka.gr, προφανώς επειδή ο υπεύθυνος διαχειριστής απείλησε με παραίτηση), γκούγκλαρα σε μία μόνο μέρα τα ακρώνυμα ΑΣΑ, ΣΔΙΤ, ΕΜΑΚ (όχι η γνωστή), ΠΕΣΔΑ, ΦΟΣΔΑ, ΚΑΕΔΙΣΠ.

Εκείνος, φυσικά, τα γνώριζε απ’ έξω και ανακατωτά. Τον έλεγξα διαβάζοντάς του τυχαία αρκτικόλεξα του τομέα του από την εγκυκλοπαίδεια συντομογραφιών υπηρεσιών υπουργείων που το 2011 συνέταξε η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης «για την ασφαλή και ταχεία κατανόηση των κειμένων τα οποία συντάσσουν οι διάφορες υπηρεσίες», δηλαδή για να συνεννοούνται. Σταχυολογώντας: ΤΣΔΟ είναι το Τμήμα Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς, ΚΚΔΚΥ ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ΕΤΕΠΠΑΑΠ το Ειδικό Ταμείο Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης, ΓΔΠΕΑΔΣ η Γενική Δ/νση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Δημοσίων Σχέσεων, Στρδρχης ο Στρατοπεδάρχης, ΚΕΠΛΗΝΕΤ τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, ΣΚΕΙΟΠΝΙ το Συμβούλιο Κρίσης και Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, κοκ.

Για πολλούς, η πληθώρα των ακρωνύμων που χρησιμοποιεί ο κρατικός μηχανισμός στη λειτουργία του αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που τον καθιστά εχθρικό προς τον πολίτη. Σύμφωνα με τον μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γκουρού της φρασεολογίας, της ετυμολογίας και της λεξικογραφίας κ. Νίκο Σαραντάκο, η άποψη αυτή έχει βάση, ωστόσο τα ακρώνυμα εξυπηρετούν μια πραγματική ανάγκη. «Αν μάλιστα το καλοεξετάσουμε, θα δούμε ότι τα περισσότερα ακρώνυμα έχουν χρήση περιορισμένη στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης γραφειοκρατίας, και ο πολύς κόσμος αγνοεί την ύπαρξή τους – αλλά βέβαια αν τύχει και τα συναντήσει θα αισθανθεί πελαγωμένος, όπως όταν συναντά άγνωστες λέξεις σε ένα κείμενο». Οπως λέει, πάντως, τα ακρώνυμα που απευθύνονται σε πλατύ κοινό πρέπει να είναι ευκολοπρόφερτα. «Κάπως έτσι το αρχικό ΠΣΚ έγινε ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υπάρχουν και ακρώνυμα που απαρτίζονται μόνο από σύμφωνα, και που ολοφάνερα εκείνοι που τα σκέφτηκαν δεν υπολόγισαν το ενδεχόμενο να προφερθούν. Για παράδειγμα, έχουμε το ΤΞΓΜΔ (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας), το ΚΤΓΚΔ (Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών) και, το ρεκόρ, με 7 σύμφωνα, το ΠΣΔΜΜΜΜ (Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών Μηχανικών), που παρά το μήκος του δεν είναι και τόσο δύσκολο να το θυμάται κανείς ή να το προφέρει, αφού τελειώνει σε μου-μου-μου-μου!»

Ισως ο οργανισμός με τα περισσότερα ακρώνυμα είναι ο στρατός. «Οι φαντάροι αγαπούν πολύ να παραποιούν τα ακρώνυμα των μονάδων στις οποίες υπηρετούν ή των όπλων τους, ώστε να σατιρίσουν τις συνθήκες της διαβίωσής τους ή για να αποκαλύψουν την κρυμμένη τους ουσία», λέει ο κ. Σαραντάκος. Π.χ., η ΣΕΑΠ αντί για Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού γίνεται Σήμερα Ερχεσαι Αύριο Πεθαίνεις, τα ΛΥΒ αντί για Λόχος Υποψηφίων Βαθμοφόρων γίνονται Λιώνω Υποφέρω Βασανίζομαι, το ΚΕΒΟΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαρέων Οπλων Πεζικού) γίνεται Κάπου Εξω Βρίσκεται Ο Παράδεισος.

Θα μπορούσα να προσθέσω στο άρθρο μερικές ακόμα σκέψεις περί ακρωνύμων:

Τα άγνωστα ακρώνυμα μπορεί πράγματι να αποθαρρύνουν τον αμύητο αναγνώστη, ιδίως όταν από τα συμφραζόμενα δεν δίνεται καμιά νύξη για τη σημασία του ακρωνύμου ή όταν παρατίθενται αλλεπάλληλα ακρώνυμα, σαν ομοβροντία -αλλά, βέβαια, την ίδια δυσφορία θα προκαλούσαν στον αναγνώστη και οι άγνωστες λέξεις, ιδίως αν δεν είχε τη δυνατότητα να μαντέψει τη σημασία τους είτε από τα συμφραζόμενα είτε από την ετυμολογία.

Σε κείμενα που απευθύνονται στο πλατύ κοινό, μια καλή πρακτική είναι να υπάρχει επίμετρο με την επεξήγηση των ακρωνύμων –είναι κάτι που το κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, όπως και κάθε γραφειοκρατία, παράγει πολλά ακρώνυμα. Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα αρχικά του ΕΟΠΥΥ για να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες του, όπως δεν είναι ανάγκη να γνωρίζουμε την ετυμολογία της λέξης «πορτοκάλι» για να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη –ή να φάμε το φρούτο.

(Για την ιστορία, ΕΟΠΥΥ σημαίνει Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αλλά στην ιστοσελίδα του οργανισμού το ακρώνυμο δεν εξηγείται, τουλάχιστον στην πρώτη σελίδα -πρέπει να πάτε σε άλλη σελίδα για να πάρετε την πληροφορία αυτή).

Και βέβαια, εκτός από τα φανταρίστικα σατιρικά ακρώνυμα (φανταρώνυμα τα είχαμε πει εδώ στο ιστολόγιο) του τύπου ΛΥΒ = Λιώνω, Υποφέρω, Βασανίζομαι αντί για το ακριβές Λόχος Υποψηφίων Βαθμοφόρων, υπάρχουν και παρωδίες πολιτικών ακρωνύμων, όπως το περίφημο τρίπτυχο ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΟΤ, ήγουν Δεν Έχουμε Ηλεκτρισμό – Ούτε Τηλέφωνο Έχουμε – Έχουμε Όμως Τουρισμό, που το θυμάμαι από τη δεκαετία του 1970 και πρέπει να είναι ακόμα παλιότερο, όπως παλιότερο μπορεί να είναι και το Όλοι Υποφέρουν Λόγω Ελλείψεως Νερού για την Ούλεν (καταχρηστικά βέβαια, αφού το όνομα της Ulen, του προγόνου της Εταιρείας Υδάτων και της ΕΥΔΑΠ δεν ήταν ακρώνυμο). Ένα ακόμα πολιτικό «σατιρώνυμο» είναι το ΚΤΕΛ = Καθημερινή Ταλαιπωρία Ελληνικού Λαού. Αλλά και οι δικηγόροι παραλλάζουν το ΜΠΑ (Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών) σε Μην Περιμένεις Άδικα.

Να πούμε πάντως ότι η παρώδηση των ακρωνύμων δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα, συνηθίζεται παντού. Πάμπολλες σατιρικές εξηγήσεις έχουν δοθεί στο διασημότερο ίσως ακρώνυμο όλων των γλωσσών και όλων των εποχών, που είναι το SPQR, το Senatus PopulusQue Romanus, Η Σύγκλητος και ο Λαός της Ρώμης. Το ακρώνυμο που ήταν το σήμα κατατεθέν και η υπογραφή της αιώνιας πόλης παρωδήθηκε ήδη από τα μεσαιωνικά χρόνια, π.χ. σε Stultus Populus Quaerit Romam (Ηλίθιος λαός αγαπά τη Ρώμη), τον 19ο αιώνα, επί Παπικού κράτους, σε Solo Preti Qui Regnano (Μόνο παπάδες βασιλεύουν εδώ), ενώ στη σημερινή εποχή, από τους κατοίκους άλλων ιταλικών πόλεων σε Sono Porci Questi Romani, είναι γουρούνια αυτοί οι Ρωμαίοι. Και βέβαια, στις ιταλικές εκδόσεις του Αστερίξ, η αγαπημένη επωδός του Οβελίξ Ils sont fous ces Romains, «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι» μεταφράζεται Sono pazzi questi Romani, ταιριάζοντας στο ακρώνυμο.

Αλλά στα σατιρώνυμα έχουμε αφιερώσει άλλο άρθρο.

 

182 Σχόλια προς “Το ΤΣΔΟ των ΚΕΠΛΗΝΕΤ του ΠΣΔΜΜΜΜ (της Λίνας Γιάνναρου)”

 1. zaphod said


  😉

 2. Παναγιώτης Κ. said

  Δηλαδή σήμερα τα σχόλια θα προσφέρουν έναν κατάλογο ακρωνύμων;
  Να ένα : RMS (= Root Mean Square ) Η τετραγωνική ρίζα της μέσης τιμής.

 3. LandS said

  «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός στο συνέδριο του κόμματος: «Δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ». Το ακροατήριο κατάλαβε αμέσως σε τι αναφερόταν, όπως και οι κυβερνητικοί συντάκτες»

  Όχι το ακροατήριο ΔΕΝ κατάλαβε αμέσως σε τι αναφερόταν. Μια μειοψηφία μόνο κατάλαβε και από αυτή τουλάχιστον ένας έμαθε μόλις σήμερα ποιανών ακριβώς λέξεων είναι τα αρχικά αυτά. Πιστέψτε με υπάρχει και πρόεδρος ΕΠΕΚΕ (δηλ. αντιπρόεδρος της Βουλής ή εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος, στο σχετικό ερώτημα, απαντά «πάρτο σα λέξη ρε καημένε, αυτό που κάναμε τόση ώρα»

 4. Cyrus Monk said

  Καλημέρα.
  Γιὰ τὰ ἀρκτικόλεξα, ἂν θυμᾶμαι καλά, εἶχε ὁλόκληρο τμῆμα ὁ Κυριάκος Ντελόπουλος στὸ βιβλίο του «Στραβά κι ἀνάποδα» (ποὺ δὲν τὸ βρίσκω στὴ χαοτικὴ βιβλιοθήκη μου, ἀλλὰ οὔτε – παράξενο! – στὸ σάιτ τοῦ Βιβλιονέτ). Μπορεῖ ὅμως νὰ ἦταν καὶ στὸ «Ἐπιχείρηση: Μαργαριτάρια». Πάντως ἡ ἀρκτικολεξομανία σίγουρα πρόκειται γιὰ φαινόμενο διαχρονικὸ καὶ ἐπίμονο.

 5. LandS said

  Το SPQR ακόμα και σήμερα το βρίσκεις παντού στη Ρώμη σε ότι είναι του οικείου ΟΤΑ (του Δήμου ντε!) . Για παράδειγμα στα καπάκια των υπονόμων.

 6. cronopiusa said

  [PDF] Español / italiano: el tratamiento de las siglas en la prensa escrita

  Καλή σας μέρα 🙂

 7. Δρυός Πεσούσης said

  Επειδή μας άρεσαν αυτά όταν ήμασταν παιδιά, στο τρίπτυχο ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΟΤ είχαμε χωρέσει και την ΕΥΔΑΠ = Επίσης Ύδρευση Δεν Αποκτήσαμε Ποτέ.

 8. Καλημέρα!

  ΠΣΔΜΜΜΜ! Εμείς είμαστε αυτοί! Και ο φοιτητικός σύλλογος, τουλάχιστον στον καιρό μου, είχε ακόμα πιο ωραίο όνομα, με τον ίδιο αριθμό συμφώνων, αλλά μόνο δύο είδη, και μάλιστα με το ίδιο σχήμα: ΣΣΣΜΜΜΜ (Σπουδαστικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Μηχανικών).

 9. cronopiusa said

 10. Το ΚΤΕΛ είναι ένα ακρώνυμο του οποίου η χρήση δεν παραπέμπει άμεσα (έως σχεδόν καθόλου κατά την γνώμη μου) σε αυτό που σημαίνει, Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων, όπως διαβάζω στην Βίκη.

 11. Emphyrio said

  Γκουρου; Guru meditation δηλαδη;

  Σορρυ, μου ηταν αδυνατο να αποφυγω την παρομοιωση. Να προσθεσω ομως τον αληστου μνημης ΟΕΔΒ, που απο Οργανισμον Εκδοσεως Διδακτικων Βιβλιων εκει στα σιξτισεβεντιζ τον λεγαμε (καποιοι τουλαχιστον) Οταν Εχω Διαβασμα Βαριεμαι.

 12. gpoint said

  Δικαιώνομαι -έστω 50 χρόνια μετά- που έλεγα στις (δύσκολες) γκόμενες : πι μι ήτα βήτα ερωτηματικόν

  Για όσους δεν τόπιασαν ( Πάει Μακριά Η Βαλίτσα ; )

 13. LandS said

  Ο Τζον (ο μπαμπάς) Γκάλμπρέιθ είχε πει ότι τα αρχικά είναι ένας βολικός τρόπος να ξεπερνάς τυπικούς περιορισμούς και να λες με ένα βολικό όνομα κάτι που στη πραγματικότητα είναι κάτι άλλο. Έφερνε μάλιστα το παράδειγμα του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή σε αυτό της Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Λέγοντας ΝΑΤΟ αποφεύγεις το «Βόρειο Ατλαντικό». Αν ζούσε σήμερα θα επικροτούσε ίσως τη χρήση του όρου [I]US led Coalition[/I] στη Συρία ως πιο ειλικρινή.

  Οι Ρωμαίοι το είχαν παρακάνει με τα αρχικά. Ο αρχηγός των πραιτωριανών ήταν PP για παράδειγμα. Είχαν βέβαια το ελαφρυντικό ότι έτσι έκαναν οικονομία στο μάρμαρο. Αλλά κυρίως το εξασκούσαν το άθλημα επειδή ήταν γραφειοκράτες. Το ίδιο και στον 20 αι που πήξαμε στα «ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ(Σ)Ε» στα CINCSACEUR ή τα CINCSACSEUR του ΝΑΤΟ, στα ΟΗΕ, UNESCO, UNICEF, UNHCR, UNFCY, UNFME, CIA, BBC, ITV 🙂 και πάει λέγοντας.

 14. cronopiusa said

  Τι είναι «ΕΚΕ»;

  Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος
  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
  Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία
  Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
  Ειδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως (στρατιωτικό ακρωνύμιο)
  Εθνικό Κέντρο Ερευνών

  ΕΚΚΕ, Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας
  ΕΚΚΕ (κέντρο ερευνών), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

 15. Το ΝΑΤΟ είναι επίσης ωραίο. Όταν σε βλέπουν οι άλλοι είσαι Αμερικανός, ΝΑΤΟ, αλλά όταν κοιτιέσαι στον καθρέφτη είσαι Γάλλος, ΟΤΑΝ.

 16. marthikios said

  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Δυστυχώς Περάσατε Θράκη!
  Δε θα το ξεχάσω ποτέ, είχα φίλους στην Κομοτηνή.

  Καλημέρα σας.

 17. sarant said

  Καλημέρα από τα πάτρια, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια!

  Καναδυό σατιρώνυμα που αναφέρατε, δεν τα ήξερα.

 18. spiral architect said

  Ιστολόγιον Σαραντάκου ο Ιατρός της Σχόλης = ΙΣΙΣ

 19. Λεύκιππος said

  FORD=> Found On Road Dead

 20. tasos said

  Οι ΕΠαγγελματιες ΟΠλίτες (ΕΠΟΠ) έχουν συχνά την τιμητική τους στον στρατό. πχ Εγώ ΠΟτέ Πολίτης– Εγώ Πάντα ΟΠλίτης– Επειδή Πεινούσα Ορκίστηκα Πάλι…
  Και το ΔΠΘ που ανέφερε ο φίλος στο 16 είναι Δεν Περάσατε Θεσσαλονίκη- Δυστυχώς Περάσατε Θράκη

 21. Idom said

  Τα αρκτικόλεξα και οι συντομεύσεις είναι πολύ αγαπητά στους Αμερικανούς.
  Θυμάμαι σε ένα Μίκυ Μάους (που αδυνατώ πλέον να βρω), ο θείος Σκρουτζ μιλάει στα ανήψια του για επιχειρήσεις και τους έχει τρελάνει στα αρκτικόλεξα, τα ανήψια τον διακόπτουν συνέχεια για διευκρινίσεις και στο τέλος ο Ντόναλντ τον ρωτάει «ΚΕΤΣΕΘΣ;»
  Ο Σκρουτζ απορεί και ο Ντόναλντ εξηγεί: «Και εγώ τι σχέση έχω θείε Σκρουτζ;»

  Το έχει αναφέρει ξανά ο Πάνος με πεζά, εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/01/04/2015review/
  σχόλιο 18

  Idom

 22. sarant said

  22 Λέμε κι εμείς μερικά τέτοια για να υποκαταστήσουμε φράσεις, π.χ. ΜΛΜ (μη λες μαλακίες)

 23. daeman said

  Good morning, Vietnam 🙂

  «Excuse me, sir. Seeing as how the VP is such a VIP, shouldn’t we keep the PC on the QT? ‘Cause if it leaks to the VC he could end up MIA, and then we’d all be put on KP.»

  «Αφού ο Α.Π. είναι ΒΙΠ, τότε η Π.Κ. να μείνει Α.Α. μήπως την κόψει η Κ.Υ.Π. και μείνουμε με τον Π. στο Χ.»

 24. daeman said

  Επίθετα (και ουσιαστικά) με αρκτικόλεξο ως πρώτο συνθετικό

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?14518-Επίθετα-(και-ουσιαστικά)-με-αρκτικόλεξο-ως-πρώτο-συνθετικό

 25. Στα αγγλικά κάποιοι προτιμούν τα ακρώνυμα που προφέρονται ως λέξεις να γράφονται με μικρά γράμματα (και το πρώτο κεφαλαίο) πχ Nato, Aids, Unicef.
  Στα αγγλικά βέβαια είναι πιο εύκολο να συλλαβίζεις τα (υπόλοιπα) ακρώνυμα μιας και τα γράμματα είναι συνήθως μονοσύλλαβα, σε αντίθεση με τα ελληνικά.

 26. spatholouro said

  Νίκο, άμα ευκαιρήσεις ρίξε ένα μάτι σε σχόλιο εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/30/karasevda/

 27. cronopiusa said

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ανάπηρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

  ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΕΠΑ!

  ΣΕΜΙΣΕΑ. το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής. (Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.)

 28. gpoint said

  #22

  αυτό κυκλοφορούσε και σε μορς !! ΤΑΡΑ ΤΙΡΙ ΤΑΡΑ !!!

 29. tasos said

  Στους κομπιουτεράδες αρέσουν και τα «recursive acronyms» (αναδρομικά ; ) πχ το πρόγραμμα WINE είναι WINE Is Not EMulator, ο επεξεργαστής κειμένου EINE Is Not Emacs και ο διάδοχός του ZWEI Was EIne Initially κι όλα αυτά αναπτύσσονται στο περιβάλλον GNU is Not Unix.

 30. daeman said

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5883-Ξένες-συντομογραφίες-και-η-προφορά-τους

 31. Babis said

  Ο τίτλος μου θύμισε την πρώτη μου επαφή με την ΚΝΕ. Ετοίμαζαν ένα πανώ που έλεγε:
  «… θα μιλήσει ο ΓΓ του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σ. Χ. Φλωράκης» και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

 32. Ο στρατός είναι το βασίλειο των συντομεύσεων και ο αμερικανικός στρατός ο αυτοκράτοράς τους

  23 ridiculously long military acronyms (and what they mean)

  http://www.wearethemighty.com/articles/23-ridiculously-long-military-acronyms-and-abbreviations-and-what-they-mean

 33. LandS said

  31 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθείας και χωρίς το ΠΓ το οποίο ήταν και αυτό της ΚΕ του ΚΚΕ.

 34. Cyrus Monk said

  Διόρθωσις ἡμαρτημένων: Τὰ ἀρκτικόλεξα δὲν ὑπάρχουν στὸ «Στραβὰ κι ἀνάποδα» (ὅπου, ὅμως, ὑπάρχουν οἱ ἐπιγραφὲς-μακρινάρια, οἱ τίτλοι ταινιῶν εἴτε μεταφρασμένων εἴτε τοῦ ἑλληνικοῦ κινηματογράφου κ.λπ.). Πρέπει τελικὰ νὰ βρίσκονται ἢ στὸ «Λιβάδι μὲ τοὺς μαργαρίτες» ἢ στὸ «Περιβόλι μὲ τοὺς μαργαρίτες» τοῦ Ἀθ. Φωτιάδη λογίου. Πάντως ὅλες αὐτὲς οἱ συλλογὲς μαργαριταριῶν εἶχαν ἐκδοθεῖ μέσα στὴν ἑπταετία, ἀφοῦ τὶς θυμᾶμαι ὡς ἀναγνωστικὲς ἐμπειρίες ἑξαταξίου γυμνασίου.

 35. Corto said

  «στο διασημότερο ίσως ακρώνυμο όλων των γλωσσών και όλων των εποχών, που είναι το SPQR»

  Εξίσου διάσημο και βαρυσήμαντο είναι και το Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. (Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ichthys

 36. Babis said

  #33 με το ΠΓ ήταν το πανώ.
  Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω λάθος γιατί εκεί και τότε έμαθα τι είνα η κεντρική επιτροπή και τι είναι το πολιτικό γραφείο και δεν έμαθα γιατί είναι γενικός γραμματέας και όχι πρόεδρος.

 37. LandS said

  29 Και αυτά για να τα θυμάστε εύκολα;

  Καμιά φορά υπάρχουν και μερικά πετυχημένα. Artillery EBO-Mauser Integrated System -> ARTEMIS

  Localy Intergated System Architecture -> LISA (το αμέσως προηγούμενο σύστημα του Apple Macintosh)

  και το τζέιμσμποντικό
  SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion -> SPECTRE που στα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ ήταν το Σοβιετικό Shmersh – Σμιέρτ Σπιόνι «Θάνατος στους Σπιούνους γαμώ το κερατό μου»

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  35 Σωστά!

  24 Αυτό ήταν ωραίο νήμα

 39. LandS said

  35 Και το Vittorio Emmanuelle Re d’ Italia VERDI

 40. Είχαμε και τον μακαρίτη, τον Μοχάμεντ Άλι, που ήταν ΓΙΔΑ

  GOAT: greater of all times

 41. Μανιατολεσβιος said

  και τι γραφει πισω στα αυτοκινητα στη Λαρισσα? ΜΜΖΓΝΣ
  Μη Μι Ζιγωνς, μη με ζυγωνεις. Μη ακρωνυμο αλλα δε βαριεσαι

 42. Corto said

  39:
  Αντίστοιχη χρήση με το Viva VERDI, μολονότι αμφισβητείται, ίσως είχε και η Μαφία (ΜΑFIA):

  «Morte Alla Francia, Italia Avanti» ή «Morte Alla Francia, Italia Anela»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mafia

 43. Corto said

  Και επίσης παγκόσμιας απήχησης είναι και το ακρώνυμο του υπέρτατου θησαυρού της σύγχρονης επιστήμης (σαν να λέμε η Φιλοσοφική Λίθος και το ελιξήριο της Μακροζωίας αντάμα):

  το δάκτυλο του ποδιού (ToΕ)!

 44. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

  Βρέθηκαν ξεχασμένα κοντέινερ με χιλιάδες είδη ιματισμού στο Ασκληπιείο Βούλας

  Τρια ξεχασμένα για περισσότερο από δέκα χρόνια κοντέινερς με χιλιάδες είδη απείραχτου ιματισμού απαραίτητα για τη λειτουργία του νοσοκομείου βρέθηκαν σε αποθήκες του Ασκληπιείου Βούλας, την ώρα που οι ασθενείς αναγκάζονταν να φέρνουν από το σπίτι τους κουβέρτες και σεντόνια καθώς το νοσοκομείο αντιμετώπιζε τραγικές ελλείψεις.
  […]

  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/brethikan_ksexasmena_konteiner_me_xiliades_eidi_imatismou_sto_asklipieio_boulas-64604379/

 45. Γς said

  Τα ΚΑΤΕ (τα παλαιά ΤΕΙ) τα θυμάστε. Τα ΚΑΤΣΕ όμως;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_23.html

 46. Alexis said

  Ένα από τα πιο περίεργα που έχω συναντήσει είναι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
  Εδώ η ιστοσελίδα του KEKYKAMEA Πρέβεζας.
  Το ωραίο είναι ότι δεν εξηγεί τι σημαίνει, πήγα Εδώ για να βρώ ότι είναι: Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες.

 47. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  EPC – Engineering Procurement Construction

  The EPC phase of the project is also known as the Execution phase which normally follows what is know as a FEED or Front End Engineering Design phase.

  Normally the EPC Contractor has to execute and deliver the project within an agreed time and budget, commonly known as a Lump Sum Turn Key (LSTK) Contract. An EPC LSTK Contract places the risk for schedule and budget on the EPC Contractor.

  EPCM stands for Engineering, Procurement, Construction Management. This type of contract is different to an EPC Contract in that the Contractor is not directly involved in the construction but is responsible for administering the Construction Contracts.

  Αγγλοσαξωνιες στα projects!

 48. LandS said

  42 Σιγά μη νοιαζόντουσαν για την Ιταλία οι Σικελοί τον 13ο αι.

 49. Alexis said

  Στις αρχές των ’90s είχε εμφανιστεί και το μουσικό σχήμα O.P.A. (=Oppressive People Attack)

 50. Γς said

  5:

  >Το SPQR ακόμα και σήμερα το βρίσκεις παντού στη Ρώμη σε ότι είναι του οικείου ΟΤΑ (του Δήμου ντε!) . Για παράδειγμα στα καπάκια των υπονόμων.

  Και να μην θυμάμαι τι γράουν τα καπάκια στη Ρόδο όσα υπάρχουν ακόμη από την εποχή της Ιταλοκρατίας…
  Μόνο τη λέκξη Magistro ή κάτι τέτοιο θυμάμαι

  Κανείς στη Ρόδο;
  Να πεταχτεί να δει και να έρθει να μας πει;

 51. Σουμέλα said

  Θυμάμαι στο Πανεπιστήμιο το ΠΠΣΠ το λέγαμε Πούτσ.. Που Σκοπράνε Πανικό.

 52. Corto said

  48:
  Βέβαια, πολλώ δε μάλλον που ο Σικελικός εσπερινός υπαγορεύθηκε εν μέρει και από τον ελληνορωμαϊκό (βυζαντινό) παράγοντα.

 53. Alexis said

  Κίνημα Απελπισμένων Βιοπαλαιστών Λάγνας Ιδεολογίας

 54. Γς said

  40:

  >GOAT: greater of all times

  και ο greatest man of all time, που ήταν και Yugoslavian!

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9861.html

 55. gpoint said

  Η επιτροπή Εξομάλυνσης έγινε γνστή κατά τα 5/6 της :

  Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης θα έχει το ρόλο του επόπτη, ενώ η εξάδα αποτελείται από τον νομικό σύμβουλο του Σταύρου Κοντονή -Παναγιώτη Περάκη, νομικό της UEFA- Άντζελο Ρηγόπουλο, τον Γιώργο Μπίκα που θα αναλάβει το ρόλο του αρχιδιαιτητή, τον πρώην στέλεχο της ΠΑΕ ΑΕΚ – Αλέξη Δέδε καθώς από τον Ζήση Βρύζα που θα αναλάβει το κομμάτι του ποδοσφαίρου, με το όνομα του τελευταίου της επιτροπής να μην έχει γίνει ακόμη γνωστό…

  Μάλλον την πλευρά του γαύρου θα εκπροσωπεί ο έκτος μια που υπάρχει άνθρωπος της ΑΕΚ και (αχυρ)άνθρωπος του Παναθηναϊκού, ο Βρύζας για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, επάνω αργήσανε αλλά το κατάλαβαν και τον στείλανε διακοπές στην Βέροια.

 56. Corto said

  Κουίζ:

  Τι γράφουν τα παλιά καπάκια των φρεατίων του Πεδίου του Άρεως (της Αθήνας);

 57. Alexis said

  Και βέβαια οι απανταχού συνομωσιολόγοι έχουν σπεύσει να μας εξηγήσουν ότι η ISIS είναι κατασκεύασμα της Μοσάντ και στην πραγματικότητα σημαίνει: Israeli Secret Intelligence Service

 58. Γς said

  WW1, WW2

  Ο μεγάλος μου, ο χαζομπαμπάς, 25 χρόνια πίσω:

  – Τι κάνατε σήμερα;

  -Σάιενς, ινγκλις και χίστορι.

  -Πως πήγε;

  -Καλά, Αλλά για πες μου ρε μπαμπά, ποιος ήταν ο «Γουόρ Γουόρ Ουάν»;

  [ World War One ]

 59. Earion said

  Ένα ελληνικό: ΓΓΟΣΑΕ = Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων
  κι ένα ξένο: FIAT = Fix It Again, Tony
  και κάτι για το ΙΧΘΥΣ εδώ

 60. Corto (56), σαν να τα θυμάμαι: έγραφαν ΕΤΜΟΑ ή ίσως ΥΕΤΜΟΑ (Υπηρεσία Εθνικού Ταμείου Μονίμων Οδοστρωμάτων).

 61. Corto said

  60:
  Άγγελε μένω άφωνος! Συγχαρητήρια, αυτό θα πει μνήμη και παρατηρητικότητα!!!

  Πράγματι ΕΤΜΟΑ (Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών).
  Έχει ενδιαφέρον, διότι οι πλατείες και τα πάρκα συμπεριλαμβάνονταν στα οδοστρώματα.

 62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν ξέρω ἄν εἶναι ἀληθινὸ ἀλλὰ ἔχει πλάκα.
  Σύμφωνα μὲ τὸ slang.gr (http://www.slang.gr/lemma/3710-kabla) ἡ ἀρχικὴ ὀνομασία τοῦ ΕΚΑΒ ἦταν Κέντρο Ἄμεσης Βοήθειας Λεκανοπεδίου Ἀττικῆς. Μάλιστα τὸ ἀρκτικόλεξο (Κ.Α.Β.Λ.Α.) εἶχε γραφτεῖ σὲ ἀρκετὰ ἀσθενοφόρα πρὶν τὸ ἀλλάξουν σὲ ΕΚΑΒ.

 63. Ώρες-ώρες υποπτευόμασταν πως η ΕΕ πλήρωνε κάποιον ειδικό για να βρίσκει αρκτικόλεξα που να σημαίνουν κάτι ταιριαστό: YES (=Youth Exchange Program) for Europe, POSEIDOM (πρόγραμμα υποστήριξης των γαλλικών DOM = υπερπόντιων διαμερσιμάτων, κατά μίμηση του οποίου ονομάστηκε και το POSEICAN, το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα Κανάρια Νησιά), και πλείστα όσα άλλα, που δεν τα θυμάμαι τώρα, αλλά που απασχολούσαν τους μεταφραστές, διότι αν ήταν αρκτικόλεξα έπρεπε να μένουν αμετάφραστα, ειδάλλως μεταφράζονταν.

 64. raf said

  Καλημέρα!
  Η UNRRA πολλές φορές απαντάται και ως Ούνρα.

 65. Cyrus Monk said

  @ Γς (50)
  Ἀπὸ πότε ἔχεις νὰ ἔρθεις στὴ Ρόδο; Γιατί, τουλάχιστον στὴν πόλη μέσα, δὲν ἔχει μείνει παλιὸ καπάκι φρεατίου οὔτε γιὰ δεῖγμα. Ὅλο τὸ δίκτυο ἀνανεώθηκε ἀπὸ τὴν ΔΕΥΑΡ (Δημοτικὴ Ἐπιχείρηση Ὕδρευσης καὶ Ἀποχέτευσης Ρόδου), πολὺ πρὶν μεταλλαχθεῖ σὲ ΔΟΠΑΡ (Δημοτικὸς Ὀργανισμὸς Πολιτισμοῦ καὶ Ἀθλητισμοῦ Ρόδου) ὁ πάλαι ποτὲ ΠΟΔΡ (Πολιτιστικὸς Ὀργανισμὸς Δήμου Ρόδου) καὶ πολὺ πρὶν διαλυθεῖ ἡ ΔΕΚΡ (Δημοτικὴ Ἐπιχείρηση Καθαριότητας Ρόδου).
  [ Ἀρκτικόλεξα καὶ ἐδῶ νὰ φᾶν’ κι οἱ κότες! ]

 66. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες, μέρα μεσημέρι !
  @ 21 : Ναι, ο Σκρουτζ έχει ανακατευτεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και του αναφέρει συνέχεια επιτροπές : ΔΕΟΑ, ΕΟΕΑ κλπ.

  Πάντως, ρε παιδί μου, όλα τα λεφτά στο αρκτικόλεξο, είναι να έχει «χρώμα», να καταλαβαίνεις πού πρόσκειται : ΝΔΦΚ, ΠΑΣΚΕ (αν και η τελευταία δηλώνει απογαλακτισμένη), και άλλα τέτοια.

  Επίσης, πάντα εύηχο και όχι Πασοκικό, όπως παραπλανητικά φαίνεται, το «ΠΑΣΕΓΕΣ», κυρίως επειδή στι τέλος γίνεται «γιες». Ίσως από αυτό να εμπενύστηκαν και το «Just say yes» οι Snow Patrol. 🙂

  Είχα βρει κι ένα link με κάποια προσπάθεια καταγραφής ακρωνύμιων : http://www.asas.gr/

  Πιτσιρικάδες βεβαίως, είχαμε τις δικές μας παραποιήσεις, «Όμιλος Σκουπιδιαρέων Φουκαράδων Πειναλέων», «Παχιές Αγελάδες Ολλανδίας», «Παλαιά Αποχωρητήρια Ορίστε, Κατουρήστε», ενώ για την ΑΕΚ δε θυμάμαι, ίσως λόγω και της προσωπικής προτίμησης…

  Αργότερα στο ΕΜΠ αυτό έγινε «Ένας Μηχανικός Παραπάνω» ή «Έσφαλες Μαλάκα, Πλήρωνε !», και στο Στρατό «Λάθος Ήταν Μάνα Να Ορκιστώ Στρατιώτης», για τη δυσμενή μετάθεση της Λήμνου.

 67. babisL said

  1. Στην αρχή το ΕΚΑΒ είχε ονομασθεί Κέντρα Αμέσου Βοηθείας Λεκανοπεδίου Αττικής αλλά μόλις κυκλοφόρησαν τα πρώτα ασθενοφόρα και έγινε καζούρα το άλλαξαν.
  2. Το ΤΚ9Μ είναι το γνωστό του κ@λου τα 9μερα
  3. Τα αγγλικό RFM (read the fucking manual) η συνήθης απάντηση των πολύξερων

 68. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  OLAF

  History

  The European Anti-Fraud Office is also known as OLAF, from its French name: Office de Lutte Anti-Fraude.

  1988 UCLAF : Task Force «Anti-Fraud Coordination Unit» (UCLAF) was created as part of the Secretariat-General of the European Commission.
  UCLAF worked alongside national anti-fraud departments and provided the coordination and assistance needed to tackle transnational organised fraud.Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF)

  […..]

  establishment of the European Anti-Fraud Office (OLAF) as an independent entity within the European Commission
  (Decision 1999/352)

 69. Πάνος με πεζά said

  @ 59 : Άλλο για αυτοκίνητα, ΚΙΑ = Κilled In Accident.

  Στο προσωπικό μου ιστολόγιο είχα εφεύρει το «ΠΑΠΑΡΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΑ» = Πολυσυλλεκτική Ανεξάρτητη Περιοχή Αναδημοσίευσης Ριζοσπαστικών Ιδεών και Απόψεων – ΕΛεύθερο ΕΦαλτήριο ΑΝοικτής Ταξικής Αντιπαράθεσης».

  Κι από κει και πέρα, τα άλλα φοιτητικά που έχουμε ξαναπεί, Α.Χ.ΜΕΤ, Δ.Ε.ΚΑ. ΚΟΥ.ΠΑ. και ΑΥΤΟ.ΚΙΝΗ.ΤΟ.

 70. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δημοσιεύθηκε: 26 Οκτωβρίου 2016 – 17:52

  Ιταλία: Δεκάδες συλλήψεις για μίζες σε εργολαβίες μεγάλων έργων

  Η έρευνα βασίστηκε μεταξύ άλλων και σε εικόνες από κρυφές κάμερες που είχαν τοποθετήσει καραμπινιέροι, οι οποίες κατέγραψαν την παράνομη παράδοση χρημάτων -μίζες σε μετρητά- που φέρονται να δόθηκαν προκειμένου να εξασφαλισθούν σημαντικές εργολαβίες.
  Ιταλία: Δεκάδες συλλήψεις για μίζες σε εργολαβίες μεγάλων έργων

  Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν σήμερα στην Ιταλία για μίζες στα πλαίσια εργολαβιών που αφορούσαν μεγάλα έργα. Στους συλληφθέντες, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβάνεται και ο Τζαντομένικο Μονόρκιο, γιός του πρώην Γενικού Λογιστή του ιταλικού κράτους.

  Παράλληλα εστάλη κλήση σε απολογία και στον Τζουζέπε Λουνάρντι, γιό του Ιταλού πρώην υπουργού Μεταφορών και υποδομών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

  Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, η έρευνα και η όλη δικαστική υπόθεση βασίζονται μεταξύ άλλων και σε εικόνες από κρυφές κάμερες που είχαν τοποθετήσει οι καραμπινιέροι, και οι οποίες κατέγραψαν την παράνομη παράδοση χρημάτων –μίζες σε μετρητά που φέρονται να δόθηκαν προκειμένου να εξασφαλισθούν σημαντικές εργολαβίες.

  Την ώρα αυτή, η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας συνεχίζει τις συλλήψεις επιχειρηματιών και ανώτερων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν άμεση σχέση με την κατασκευή μέρους του νέου σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει τις πόλεις της Γένοβας και του Μιλάνου. Οι κύριες κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν διαφθορά, ευθύνη για διαβλητούς δημόσιους διαγωνισμούς και υπεξαιρέσεις.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει μέχρι αυτή τη στιγμή, το κόστος των δημοσίων έργων που θεωρείται ότι ανατέθηκαν σε συγκεκριμένες εταιρίες χάρη σε ανορθόδοξες μεθόδους διαφθοράς, ξεπερνά τα 320 εκατομμύρια ευρώ.

  Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/world/article/1460800/italia-dekades-syllhpseis-gia-mizes-se-ergolavies.html

 71. MoD said

  Η πλάκα δεν είναι που χρησιμοποιούμε στους δημόσιους φορείς ακρώνυμα. Η πλάκα είναι που με κάθε ανασχηματισμό ή έμπνευση των κυβερνώντων τα ακρωνύμια αλλάζουν. Οπότε το Υπουργείο παιδείας ήταν ΥΠΕΠΘ, άλλοτε ΥΠΕΘ και δεν ξέρω γω τι άλλο.. Δείτε εδώ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

  Και η πλάκα είναι ότι για όλες τις αλλαγές αλλάζουμε σφραγίδες, φακέλους κλπ. κλπ.
  Τουλάχιστον η ΔΕΗ παρέμεινε ΔΕΗ. Είδες η ΔΕΗ?????

 72. MoD said

  Διορθ.:
  ΥΠΑΙΠΘ μάλλον αλλά έχω μπερδευτεί… Ξέρω γω, μπορεί να κάνε και ΥΠΕΠΘ για κανένα 2μηνο

 73. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  71-72 Ενδιαφέροντα αρχικά είχε επί Διαμαντοπούλου, που ήταν, εκτός των άλλων, και ΔΒΜ (διά βίου μάθησης)

  62-67 Σαν αστικός μύθος μου ακούγεται αυτό

 74. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  69. Οχι μονον εχω εφευρει το ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ αλλα εχω εκπονησει συντομο σχεδιο εκλογικης διακηρυξης

  «Μια καποια λυσις» το ΑΤΤΙκο ΚΙνημα ΠΕΡιφερειακης ΑΝαπτυξης και ΠΑΡαγωγικης Ανασυγκροτησης (ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ) σε συνεργασια με το Θεσσαλονικιο αντιστοιχο κομμα.

  Σχεδιο εκλογικης διακηρυξης: -) :

  αξιοκρατια (πιο ισες ευκαιριες μεταξυ ισοδυναμων υποψηφιων ), ισονομια

  οικονομικη δημοκρατια

  βιωσιμη περιφερειακη αναπτυξη και παραγωγικη ανασυγκροτηση

  ενισχυση των καινοτομικων προϊόντων και υπηρεσιων (συμπεριλαμβανομενων των πολιτιστικων)

  ιατρικος και θεματικος τουρισμος

  διαφημιση σε βορειους οτι στην ν. ελλεδα μπορεις να ζησεις με τα εξοδα θερμανσης που πληρωνεις στη χωρα σου το χειμωνα (ενα ακομη Μαϊαμι της Ευρωπης)

  αστικη και αγροτικη οικιακη οικονομια (μεταποιηση αγροτικοκτηνοτροφικων προϊοντων, χειροτεχνια τουριστικων ειδων, κοινοτικα αγροκτηματα και ποιμνιοσταστια, ….) για υποβοηθηση εισοδηματων

  παροχη κινητρων για την αποκεντρωση των μετοικων στην γενέθλια γη. Θα εξαιρεθουν κρισιμες ειδικοτητες οπως νοσοκομοι/ες, νευροχειρουργοι, ψυχιατροι,…

  Στοχος της επομενης δεκαετιας ειναι να μετακινηθει μεγαλο μερος των -ουτως ειπειν- επαρχιωτων με ακινητη περιουσια στην υπολοιπη Ελλαδα* , να δραστηριοποιηθει παραγωγικα και να ερχεται το ΣΚ για τις εκαστοτε αναγκες του (γυναικες:-) , μπουζουκια, θεατρο οι κουλτουριαρηδες ,….)

  * δεν γραφω επαρχια για να τα εχω καλα με ολους, ως φερελπις πολιτικος 🙂

  ΑΦ ιδρυτικο και μοναδικο -προς το παρον- μελος της ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ

  ΥΓ Παντως εμπειρικη ερευνα – στο δρομο- εδειξε οτι τοσο οι Αθηναιοι οσο και οι υπολοιποι ενδεχεται να ψηφισουν ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ.

  Οι μεν διοτι δεν μπορει να περιμενουν τις εορτες και τον Αυγουστο για να ανασανουν

  Οι δε (οι μετοικοι) διοτι προσπαθουν να μην φανερωσουν τον επαρχιωτη🙂 που κρυβουν μεσα τους και με την αποκεντρωση θα απελευθερωθουν.

  ΥΓ2 Με το ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ ευκολα κατανουμε οτι ειναι το κινημα υπερανω, δηλ. πανω απο τους παραδες, τα ευρω και τις δραχμες.

 75. janetweiss said

  47: Και να ήταν μόνο αυτά.. αν δεν έχεις full EPC συμβόλαιο τότε έχεις BoP (Balance of Plant), το οποίο με τη σειρά του χωρίζεται σε eBoP και cBoP (electrical Balance of Plant και civil Balance of Plant) και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι το EPCM ώστε κάποιος τρίτος να τσακώνεται με τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανολόγους που δεν κάνουν τη δουλειά τους και όχι εσύ.

 76. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  46. Εχω μελετησει προ 15-ετιας ενα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

 77. Avonidas said

  Καλησπέρα

  ΣτΕ = Σφουγγοκωλάριοι των Επικυριάρχων

  ΕΣΡ = Εαρινή Σύναξις Ραμολιμέντων

 78. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  75. BOO project (build, own, operate project)

  BOO (build, own, operate) is a public-private partnership (PPP) project model in which a private organization builds, owns and operates some facility or structure with some degree of encouragement from the government. Although the government doesn’t provide direct funding in this model, it may offer other financial incentives such as tax-exempt status. The developer owns and operates the facility independently.

  The BOO model is one of several related PPP project types including BOOT (build, own, operate and transfer), BLT (build, lease, transfer) and BLOT (build, lease, operate, transfer).

  PS «The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2016 was awarded jointly to Oliver Hart and Bengt Holmström «for their contributions to contract theory»

 79. Avonidas said

  Στο σχολείο, διασκεδάζαμε πολύ με τα αρκτικόλεξα, π.χ.

  ΟΤΕ = Οργανισμός Ταλαιπωρίας Ελλήνων

  ΔΟΥ = Δώσε Ό,τι Υπάρχει (κρυάδα, αλλά δεν μπορούν να ‘ναι όλα εμπνευσμένα)

  Του στρατού δεν χρειάζεται καν να είναι αρκτικόλεξα,

  ΛΗΜΝΟΣ = Λάθος Ήταν Μάνα Να Ορκιστώ Στρατιώτης

  Επίσης, μερικά της 1ης δέσμης:

  ΘΜΚΕ (Θεώρημα Μεταβολής Κινητικής Ενέργειας)

  ΑΔΜΕ (Αρχή Διατήρησης Μηχανικής Ενέργειας)

  ΟΕΔ (Όπερ Έδει Δείξαι, διεθνώς QED)

  ΤΜΡΘ (Τώρα ΜουΡΘε — ο φυσικός στο φροντιστήριο, αφού σκάρωσε στον πίνακα έναν φρέσκο τυφλοσούρτη 😉 )

 80. Avonidas said

  Θυμήθηκα τώρα και τη σειρά Ορκιστείτε, Παρακαλώ, με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο στον ρόλο του προέδρου δικαστηρίου (θα τη θυμάστε σίγουρα οι παλιότεροι, οι κάτω των 25 μην προσπαθήσετε καν 😀 )

  Σε κάποιο επεισόδιο, είχε έρθει για μάρτυρας ένας κομπιουτεράς (το άκρον άωτον του αποκρυφισμού για το ευρύ κοινό, εκείνη την εποχή), και αμόλαγε συνέχεια ορολογία σε αρκτικόλεξα, δεν καταλάβαινε κανείς τίποτα. Να δούμε αν καταφέρω να βρω το επεισόδιο…

 81. Κόκκινος Πλανήτης said

  Τρία παλιά,
  SABENA η παλιά Βελγική Αεροπορική Εταιρεία: Such A Bad Experience Never Again,
  BOAC, πρόγονος της British Airways: Better On A Camel
  Αυτοκίνητα LOTUS: Lots Of Trouble, Usually Serious.

  Πολλά τέτοια είχε το Αμερικάνικο MAD και τα βιβλιαράκια του.
  Επίσης τρομερά ευρηματικά και αστεία τα ακρωνύμια που έχουν οι Μικροί Εξερευνητές –
  Ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ, και στο πρωτότυπο και στην Ελληνική μετάφραση στο Κόμιξ.

 82. 21, Idom
  Τα αρκτικόλεξα και οι συντομεύσεις είναι πολύ αγαπητά στους Αμερικανούς.

  Και στους Ρώσους. Τους σοβιετικούς αρχικά. Μόνο που εκείνοι συνήθως χρησιμοποιούσαν την πρώτη συλλαβή ή κι άλλες. Γκαζπρόμ, προλετκούλτ, Μοσφίλμ, Κομινφόρμ, Σοβναρκόμ, Σπετζνάτς κλπ.

  Στο ωραίο βιβλίο του Αντώνη Βογιάζου Σοσιαλισμός και Κουλτούρα, υπάρχει μια περιγραφή της επίσκεψης του Λένιν στη Βχούτεμας, την κομμούνα σπουδαστών Τέχνης της Μόσχας. Εκεί με αφορμή το κακόηχο όνομα της οργάνωσης αυτής, πήρε την ευθύνη και απολογήθηκε για αυτή τη βιομηχανία συγκοπτόμενων νεολογισμών που επικράτησε στη νεαρή Σοβιετική Ένωση και που «χαλάνε την ωραία ρωσική γλώσσα».
  Οι φοιτητές διαφώνησαν. -Γιατί; Οι λέξεις αυτές είναι πιο μοντέρνες και πιο εύχρηστες.

  Η ιστορία είχε τρέξει με ιλιγγιώδη ταχύτητα εκείνη την εποχή και οι ενθουσιώδεις νέοι φουτουριστές (τα παιδιά της γαλαρίας της Σοβιετικής Ενωσης), δεν είχαν καιρό για μεγάλες εκφράσεις, βιαζόντουζαν να φέρουν το μέλλον.Που νάξεραν

  Μετά άρχισαν να παίρνουν και μικρά ονόματα τέτοια. Ας πούμε, Βίλ, από το Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν. Μέλ, από το Μάρξ, Έγκελς, Λένιν. Γκερτρούντα, από το Γκερόι Τρουντά, ήρωες της Εργασίας.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_Soviet_origin

 83. 14: Εκτός από το ΕΚΚΕ, υπάρχουν ακόμα και τα

  ΚΟΑ: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Κομματική Οργάνωση Αθήνας (του ΚΚΕ) και βέβαια, ΕΕΛ*,
  ΚΝΕ: Κοινή ΝεοΕλληνική 😉

  * επειδή εδώ λεξιλογούμε 🙂

 84. Avonidas said

  #81. Επίσης τρομερά ευρηματικά και αστεία τα ακρωνύμια που έχουν οι Μικροί Εξερευνητές –Ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ, και στο πρωτότυπο και στην Ελληνική μετάφραση στο Κόμιξ.

  Μπράβο, καλά που μου το θύμισες! Ειδικά μια ιστορία του Don Rosa, με τίτλο W.H.A.D.A.L.O.T.T.A.J.A.R.G.O.N., ελληνικός τίτλος Τα Πρώτα Μετάλλια — του έδωσε και κατάλαβε στα σατιρικά ακρωνύμια:

  http://el.komix.wikia.com/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:_%CE%A4%CE%B1_%CE%A0%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1_%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B1

  Μάλιστα, ο Don Rosa έγραψε και μια εισαγωγή ειδικά για την ελληνική έκδοση, στην οποία λέει ότι «πραγματικά λυπάται» τον μεταφραστή της ιστορίας, που ήταν υποχρεωμένος να αποδώσει όλους τους τίτλους και τα ακρωνύμια στα ελληνικά 🙂

  (ο μεταφραστής πάντως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεν ξέρω αν επέζησε)

 85. Γς said

  64:

  >Η UNRRA πολλές φορές απαντάται και ως Ούνρα.

  Την είχα γνωρίσει την κυρία

  http://caktos.blogspot.gr/2012/08/3_6.html

 86. Σ αυτή τη Βίκη που έφερα, είδα και κάτι που δεν ήξερα. Μετά που καταργήθηκαν τα εκκλησιαστικάκαι για μια σύντομη περίοδο οι νέοι επαναστάτες δεν βαφτίζαν τα παιδιά τους αλλά τα …οκτωβρίζανε.

  Εδώ δε χρειάζεται ο Μιχάλης Νικολάου, το λογοπαίγνιο είναι έτοιμο.

 87. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι απ΄αυτήν την συχνότητα 🙂

  Δεν το λες ακριβώς ακρώνυμο, αλλά πετυχημένο είναι…

 88. Avonidas said

  #82. Την τάση της γραφειοκρατίας να παράγει αρκτικόλεξα τη σχολιάζει και ο Όργουελ στο 1984, ως μέρος της στρατηγικής της Νέας Ομιλίας. Εκεί όμως ο στόχος δεν είναι ούτε η οικονομία στην έκφραση ούτε η συσκότιση του νοήματος για τους απέξω, αλλά ο περιορισμός και η χειραγώγηση της σκέψης για τους ίδιους τους χρήστες της γλώσσας. Τα ονόματα των υπουργείων, των επιτροπών και των οργανισμών, αποκαθαρμένα από κάθε σημειολογία που θα μπορούσε να παράξει «άβολους» συνειρμούς, σηματοδοτούν πλέον ένα και μόνο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 89. 88

  Ο Αντρέ Παπαντρέ, άλλωστε, ονόμασε Ελ.Ας. την αστυνομία και τρίζανε τα κόκκαλα των Ε.Λ.Α.Σ.ιτών.

 90. Γς said

  65:

  >Γς (50). Ἀπὸ πότε ἔχεις νὰ ἔρθεις στὴ Ρόδο;

  Οριακά θα μπορούσα να είχα έρθει στη Ρόδο πριν την ενσωμάτωσή της.

  Στην ίδια λίμνη γλίστρησα και έπεσα κι εγώ το 1947. Μούσκεψα και το ρουχαλάκι που [δες φωτογραφία]

  Στην φωτό με το ρουχαλάκι που μου είχε φέρει πριν μερικές μέρες η νονά μου από τη Ρόδο [είχε πάει στην τελετή ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων].

  Το ρουχαλάκι της φωτό λίγα λεπτά πριν γίνει μούσκεμα όταν γλίστρησα και έπεσα στη λίμνη με τις πάπιες του Βασιλκού Κήπου.

 91. Γς said

  88:

  Και τα σόρτκατ ως μεταρτικόλεξα

 92. 81, …LOTUS: Lots Of Trouble, Usually Serious….

  🙂 Καλό, δεν το θυμόμουνα.

  Kατά σύμπτωση, έχουν πολλή πέραση τελευταία (ίσως λόγω κοινωνικών δικτύων που υπαγορεύουν ταχύτητα και συντομία στις αναρτήσεις; ) τα παρεμφερή

  FLOTUS (First Lady Of The United States)
  POTUS (President Of The United States)
  SCOTUS (Supreme Court Of The United States)

  Ακολουθώντας το LOTUS, το POTUS θα μπορούσε να είναι και
  Plenty of Trouble, Usually Serious.

  Παραλλαγές άφθονες, με σατιρική διάθεση, όπως
  (They) GOT-US (Government Of The United States)
  από θιασώτες του περιορισμού των κυβερνητικών εξουσιών.

  Απομένει να φτιάξει κάποιος κάτι και με το PLEUROTUS.

 93. Avonidas said

  #92. FLOTUS (First Lady Of The United States)

  Λέγε με Bill, από το Γενάρη και μετά 😉

 94. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας και το θέμα είναι τα ακρώνυμα, θυμήθηκα ένα επεισόδιο από την εποχή που πήγαινα στο δημοτικό:

  Τότε σκέφτηκε ένας δάσκαλος (4η ή 5η δημοτικού) να μας υπαγορεύσει ένα κειμενάκι κλπ. για να το μάθουμε/επεξεργαστούμε (κάτι τέτοιο τέλος πάντων) στο σπίτι.

  Εγώ βαριόμουν να γράφω, και μάλιστα γρήγορα έτσι όπως μου φάνηκε η υπαγόρευση, και σκέφτηκα να γράφω μόνο μερικά γράμματα από την κάθε λέξη, κυρίως τρώγοντας τα φωνήεντα…

  Ε, πήγα σπίτι και το απόγευμα ήθελα να διαβάσω/επεξεργαστώ το κειμενάκι… Έλα όμως που δεν έβγαζα λέξη, ούτε καν το νόημα 😦 . Ε, τα υπόλοιπα θα τα φαντάζεστε! Που να τολμήσω να πω το δράμα μου….ή να πάρω τηλέφωνο κανένα συμμαθητή/συμμαθήτρια να μου πει κλπ. Άλλες εποχές….
  Ε, πήγα αδιάβαστος την επομένη, με ό,τι αυτό συνεπάγετο ….

 95. 94

  Ε, εντάξει, ρε συ. Τρία πτυχία πήρες! Εντάξει, όχι σαν του Κούλη, ούτε σε μια επταετία ή από το Χάρβατ, αλλά τρία πτυχία.

  Στα σοβαρά, τώρα, πώς θα τον αποκαλούμε τον Μπίλλη τον Κλίντονα από 1/1/2017;
  Φέρστ Τζέντλεμαν οβ δη Γιουνάιτεντ Στέιτς; FGOTUS;

 96. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  77 Ο «ΡΧΕ» ποιος είναι;

  93 Αλήθεια, πώς θα τον λένε τον Μπιλ; First Gentleman;

 97. Γς said

  92:

  >Απομένει να φτιάξει κάποιος κάτι και με το PLEUROTUS.

  Σπαγκέτι φούρνου με πλευρώτους και γραβιέρα

 98. Avonidas said

  #96.

  Ο «ΡΧΕ» ποιος είναι;
  Δια του αποκλεισμού, μάλλον ο Καλογρίτσας, αλλά δε μοιάζει.

  Αλήθεια, πώς θα τον λένε τον Μπιλ; First Gentleman;

  Τζέντλεμαν δεν πάει με τίποτα. Έχουν προτείνει το First Dude 😉

 99. 96

  77 Ο «ΡΧΕ» ποιος είναι;

  για Φώτη Μπόμπολα μου κάνει

 100. Avonidas said

  #99. Σωστός, τον είχα ξεχάσει αυτόν! Αν και το Mega μάλλον έτσι κι αλλιώς δεν τη γλιτώνει. Από την άλλη, είναι τόσο τρόμπες στον ΣΥΡΙΖΑ που ποτέ δεν ξέρεις…

 101. 63, …Ώρες-ώρες υποπτευόμασταν πως η ΕΕ πλήρωνε κάποιον ειδικό για να βρίσκει αρκτικόλεξα που να σημαίνουν κάτι ταιριαστό: …

  Παρόμοια πρακτική και στις ΗΠΑ:
  Aρκτικόλεξα που να σημαίνουν κάτι ταιριαστό και να προφέρονται εύκολα.

  Στην τύχη:
  STEM παραπέμποντας σε στελέχη που θα βλαστήσουν σε Science, Technology, Engineering, Mathematics.
  GOALI για έρευνα με στόχους βιομηχανικής σημασίας.
  CHIP: Children’s Health Insurance Program.

  Σε κάποιες περιπτώσεις, μετά από μικρή παραλλαγή ίσως, τα αρκτικόλεξα αποκτούν δική τους ζωή, όπως

  – Η κυρία Fannie Mae (επίσημα πλέον, γιατί έτσι λένε όλοι την Federal National Mortgage Association (FNMA), που ίσως είχατε ακούσει στην κρίση του 2008).
  – Η κυρία Ginnie Mae (για την Government National Mortgage Association (GNMA), που ξανά ίσως είχατε ακούσει στην κρίση του 2008).
  – Ο κύριος Freddie Mac (για την Federal Home Loan Mortgage Corporation (FHLMC), που ξανά-ματά ίσως είχατε ακούσει στην κρίση του 2008).

 102. Γς said

  95:

  >πώς θα τον αποκαλούμε τον Μπίλλη τον Κλίντονα από 1/1/2017;
  Φέρστ Τζέντλεμαν οβ δη Γιουνάιτεντ Στέιτς; FGOTUS;

  Επαιζε σαξόφωνο.
  Θα μάθεθι και FAGOTTO

 103. Πωπωπωω… Ευτυχώς δεν πάθαμε και τίποτε!

  http://www.naftemporiki.gr/story/1164542/purobolise-kai-skotose-skulo-sto-pedion-tou-areos

 104. 102, 😀 😀

  Coming back as a sax-symbol!

 105. Avonidas said

  #104. Σεξοφωνίστας!

 106. 104

  θα του βγεί το όνομα FBJOTUS

 107. 105, Σύ είπας! 🙂

 108. Avonidas said

  #106. Για να θυμόμαστε και τις παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις:

  😀

 109. Και ο Σταύρος ο Θοδωράκης…

 110. ConspiRaki Theologist said

  @94 Εγώ βαριόμουν να γράφω, και μάλιστα γρήγορα έτσι όπως μου φάνηκε η υπαγόρευση, και σκέφτηκα να γράφω μόνο μερικά γράμματα από την κάθε λέξη, κυρίως τρώγοντας τα φωνήεντα
  UNIXάς (*) έπρεπε να γίνεις! Με βάση αυτή ακριβώς τη σύμβαση ονοματίζονται πολλές εντολές στο UNIX (λειτουργικό σύστημα υπολογιστών, το GNU/Linux βασίζεται σto UNIX ). Ενδιαφέρον έχει και το όνομα καθεαυτό : The name Unics (Uniplexed Information and Computing Service, pronounced as «eunuchs»), a pun on Multics (Multiplexed Information and Computer Services).

  Να επισημάνουμε εδώ και το WWW (World Wide Web), που σαν ακρωνύμιο έχει την ιδιαιτερότητα τα αρχικά να έχουν περισσότερες συλλαβές από τις λέξεις που το αποτελούν, οπότε έιναι συντομότερο να το πεις ολογράφως!

  Σε ό,τι αφορά ονομασίες φοιτητικών (ακρο)αριστερών παρατάξεων να μην ξεχνάμε και τη θρυλική ΑΡ.ΠΑ.Τ.Η. (ΑΡιστερή ΠΑρέμβαση Των Ηλεκτρολόγων) του ΕΜΠ.

  (*) μη Νίκο, ΜΗ! ‘Οχι, δε θα το ξανακάνω… Βοήθεια!

 111. Συνέχεια του 109, μια συντομογραφία που δεν αναφέραμε

 112. ConspiRaki Theologist said

  @108
  A! Γι’ αυτό τα ‘φτυσε (πάνω της) ?
  [Γς σε πρόλαβα]

 113. Avonidas said

  #112. «Φύλαγε τα ρούχα σου», της έλεγε η μάνα της, αυτές είναι συμβουλές!

 114. Emphyrio said

  Για την ΠΠΣΠ στο 51 να προσθεσω και το Παπακι Παει Στην Ποταμια, Πατεντα της Φιλοσοφικης Αθηνων, εκει στα λεϊτ σεβεντιζ και τις σχοινοτενεις συνελευσεις τους στην Παπαρηγοπουλου – στην ιδια Παπαρηγοπουλου με το αθλιο ηχοσυστημα, στην ιδια Παπαρηγοπουλου που ερχοταν ο Μπαμπινιωτης με τον πρωτογονο overhead, τους μαρκαδορους και τα διαφανα πλαστικα ρολα με τα οποια εκανε τις παραδοσεις της Γλωσσολογιας (δεν ηταν τελειως αρχοντας ακομα).

  Μιας και μιλαω για Φιλοσοφικη Αθηνων και δη για το Αγγλικο Τμημα της εποχης, την ανοιξη του 1982 αν δεν απατωμαι ειχε κατεβει στις εκλογες ενα σχημα με την ονομασια Φοιτητικη Ανεξαρτητη Κινηση – Ομαδα Φοιτητων Φιλοσοφικης. Ντρεπομαι να γραψω τα αρχικα του… Και οχι, δεν ειναι αστικος μυθος. Ημουν στην εφορευτικη επιτροπη οταν μετραγαμε τις ψηφους.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,
  στις 2 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για την ανάδειξη αιρετών μελών στα ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις Π.Ε. στην Α’ Αθήνας είναι: ΑΣΕ (ΠΑ.ΜΕ), ΑΡΠ, ΔΑΚΕ, ΔΣΕ, ΕΡΑ, ΑΡΠ (άλλη αυτή). ΟΚ;
  Η γενικευμένη χρήση των ακρώνυμων επί ΠΑΣΟΚ δεκαετίας ’80 δεν πήρε διαστάσεις; Τότε με τις ΕΓΕς της Μάργκαρετ; Θυμάμαι μια γελοιογραφία του ΚΥΡ που σατίριζε «το ΚΥΣΥΜ και το ΚΥΣΕΑ, δηλαδή ΑΝΤΡΕΑ», αφού τα εν λόγω κυβερνητικά συμβούλια απλώς επικύρωναν ειλημμένες αποφάσεις του Παπανδρέου.

 116. sarant said

  114 Ναι, αλλά το έγραφαν και το ακρώνυμο στο ψηφοδέλτιο ή σε άφηναν να το σκεφτείς;

  110 Ας πούμε ότι εδώ συγχωρείσαι (οριακά)

  99 Ναι, αυτός πρέπει να είναι

  101 Τα ακρώνυμα που είναι διαλεγμένα επίτηδες έτσι που να σχηματίζουν υπαρκτή λέξη πρέπει να λέγονται backronyms.

 117. Παναγιώτης Κ. said

  Σταχυολογώ: ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και ΄Αμυνας)
  ΚΥΣΥΜ (Κυβερνητικό Συμβούλιο)
  Όταν είχε συστήσει αυτά τα δύο σώματα ο Ανδρέας θυμάμαι ότι είχε υπάρξει κάποια ειρωνεία.
  Επίσης πασοκικό ήταν και το ΚΕΜΕΔΙΑ (Κέντρο Μελετών και Διαφώτισης)

  Να μη ξεχάσουμε και την ΕΑΔΕ ( Εθνική ΑντιΔικτατορική Ενότητα)

  Από την εποχή του Εμφυλίου δεν είναι και πολύ γνωστό (εκτός και αν κανείς διαβάζει την Ιστορία της επίμαχης περιόδου) το ΚΓΑΝΕ (Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας)

  ΕΠΑΛ,ΤΕΛ. πρόκειται για δύο ακρώνυμα που δεν λένε να σταθεροποιηθούν και εναλλάσσονται παρότι τα σχολεία μένουν τα ίδια.

  Όπως σωστά αναφέρθηκε ο στρατός δουλεύει με ένα σωρό ακρώνυμα. ΚΨΜ, ΚΕΠΙΚ,…
  Αλλά και οι διάφοροι βαθμοί είναι με το δικό τους τρόπο π.χ ΔΕΑ, Λγός, Τχης, Ανχης, Σχης, κ.λπ

  Άφησα για το τέλος την αρχική επαφή μας με την Χημεία όπου διαβάζαμε τις χημικές εξισώσεις σαν κείμενο στα Λατινικά.

 118. Λεύκιππος said

  Και…. Σύλλογος Ματάκηδων «ο Πολύφημος»

 119. Την UNRRA μόνον Ούνρρα τη λέγαμε (και τη λέμε, όσοι τη θυμόμαστε.) Ποιος ξέρει καν ότι τα αρχικά σήμαιναν United Nations Refugee Relief Administration; Ακόμα και στα γαλλικά, νομίζω, UNRRA λέγεται.

 120. gmich said

  Σήμερα πήρα ένα έγγραφο από τον ΣΕΑΝ που με ενημερώνει ότι μπορώ να εφοδιαστώ με ταυτότητα που εκδίδεται από την ΓΔΟΣΥ/ΔΕΠΑΘΑ (ΦΕΚ τΒ .κλπ,κλπ.) Τα κ.λ.π. είναι δικά μου.

 121. Γς said

  112:

  >A! Γι’ αυτό τα ‘φτυσε (πάνω της) ?
  [Γς σε πρόλαβα]

  Ελα μωρέ.

  Ηταν σαν να έφτυσε.

  Ανάποδα!

  Προς τα μέσα…

 122. 119,
  Ακριβώς.

  Σε παρόμοιο μοτίβο το ραντάρ (από RAdio Detection And Ranging) το λέιζερ (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), το SOS (με πολλαπλές ερμηνείες), το ΟΚ (από το Old Kinderhook) και το γειτονικό μου Katy που έβαλαν στον χάρτη οι Blues Brothers με το (κλασικό) μπλουζ She caught the Katy (and left me a mule to ride): από το Κ-Τ, από το Μ-Κ-Τ, από τον σιδηρόδρομο Missouri-Kansas-Texas.

 123. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ο Ηλεφού πού είναι;

 124. ConspiRaki Theologist said

  Πάντως, πέρα απ την πλάκα, τα ακρωνύμια βοηθάνε, μέσω της προσωποποίησης, στην «αποπροσωποποίηση» (η οποία κανονικά είναι διαταραχή της αντίληψης λέει εδώ, αλλά δεν εννοώ αυτό).
  Εξηγούμαι: Άλλο είναι να ακούς/λες «το ΣτΕ» και άλλο «το Συμβούλιο της Επικρατείας», που είναι και επίκαιρο. ( παρεμπιπτόντως, τέτοια αβάντα στον Τσιπριμώκο, ούτε στο όνειρό του! «Μας πολεμάει το αστικό μπλοκ άρα κάτι θα πρέπει να κάνουμε καλά» και μετά γύρισε πλευρό…).
  Το «ΣτΕ» ακούγεται σαν κάτι εξωτικό και κυρίως, υποσυνείδητα, σαν πρώτη εντύπωση, σαν ένα αυθύπαρκτο ον, με δική του αυτόνομη βούληση, ενώ ακούγωντας «Συμβούλιο της Επικρατείας» κατευθείαν συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για ένα συμβούλιο και άρα απαρτίζεται από ανθρώπους με κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα.
  Με το να δίνονται αδιαφανή ονόματα (αρτικόλεξα) σε οργανισμούς, υπηρεσίες, επιτροπές, κτλ, αυτοί αποκτούν αυτόνομη και, κυρίως, ενιαία υπόσταση και βούληση. Μάλιστα το γεγονός ότι τα ονόματα αυτά (τα ακρωνύμια δηλ) δεν σημαίνουν κάτι, τα καθιστά στο μυαλό μας παρόμοια με τα ανθρώπινα ονόματα που συνήθως είναι αυθαίρετα και δεν σημαίνουν κάτι (Μη βαράτε! Ο περισσότερος κόσμος δεν σκέφτεται ότι πχ Γιώργος = γεωργός, και, τώρα πια, έχει δίκιο. Και μη μ’ αρχίσει κανείς στις σημειολογίες και την αυθαιρεσία του γλωσσικού σημείου, δεν εννοώ αυτό ).

  Έτσι, άλλο να λες πχ ΟΥΛΕΝ και άλλο «Εταιρία Ύδρευσης». Άλλο να λες ΔΕΗ και άλλο Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η θεώρηση μιας δημόσιας υπηρεσίας ή μιας εταιρίας ως ένα αυτόνομο ον, δε διαφέρει πολύ από τη θεοποίηση/προσωποποίηση των φυσικών φαινομένων, πράμα που την καθιστά εξόχως ιδεολογική κατασκευή. Με τον όρο «αποπροσωποποίηση» προσπάθησα να περιγράψω την εντύπωση που δημιουργείται υποσυνείδητα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, με συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένες ευθύνες, που αποτελούν την (κάθε) ΚΕΔΚΕ, λες και η (κάθε) ΚΕΔΚΕ έχει δική της αυτόνομη βούληση. Αν ισχύει αυτό, ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι το γεγονός ότι στις υπηρεσίες (δημόσιες ή ιδιωτικές – δε φαίνεται να έχει διαφορά) η χρήση των ακρωνυμίων είναι εντατικότερη, ακόμη και όταν δεν χρειάζεται. Το πόρισμα ίσως να είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη πλυσίματος χεριών, τόσο αυξάνεται η χρήση αρτικόλεξων (και οι Χιουη, Λιούη, Ντιούη σίγουρα θα συμφωνούσαν με αυτό).
  Καμιά φορά χρειάζεται να το κωλομπαρέψει κανείς – που λεγε κι η Μπακογιάννη – το πράμα λιγουλάκι….

 125. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν αναφέραμε το τοπ των ακρωνυμίων: Γς !!!

 126. Παναγιώτης Κ. said

  ΕΔΕ και Ένορκη Διοικητική Εξέταση δεν προσλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο.
  Με το ακρωνύμιο οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν ! Στην πλήρη ανάπτυξη το παίρνουν πιο… ξώφαλτσα.

 127. ΓιώργοςΜ said

  Κάτι που ψάρεψα από τη σημερινή επικαιρότητα (και δεν το ήξερα)

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  124, 126: Πράγματι, τα ακρώνυμα είναι πιο ψαρωτικά. Ακούς Γκεστάπο και παγώνει το αίμα σου, ενώ Μυστική Κρατική Αστυνομία, όσο να ‘ναι, ακούγεται λιγότερο μυστικιστικό και τρομοκρατικό. Το ίδιο και η Νικαβεντέ του Στάλιν, η Στάζι, το ΕΑΤ-ΕΣΑ επί χούντας κλπ.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  ΕΡΤ2, τώρα, ωραία εκπομπή live με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, ….αυτά που απολύθηκαν, όταν το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το μαύρο …

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56.>>Τι γράφουν τα παλιά καπάκια των φρεατίων του Πεδίου του Άρεως
  Πάντως τα (καινούργια) καπάκια στη μέση του δρόμου,λίγο παραπέρα, στην Κωλέττη, γράφουν vodafon! Προχτές το πρόσεξα. Παναπεί ότι περνάνε καλώδια της από κει ή είναι χορηγός;

 131. spatholouro said

  126
  Και να σκεφτείς ότι είναι απλώς η δεύτερη τη τάξει διαδικασία μεταξύ Προανάκρισης και Ανάκρισης…
  Εκεί, στην τελευταία είναι που πρέπει να ανησυχεί κανείς, αλλά βλέπεις λείπει το ακρώνυμο…

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί σημαίνει nylon είπαμε;

 133. Corto said

  130 (ΕΦΗ):
  Περνούν καλώδια της συγκεκριμένης εταιρείας. Αντιστοίχως και άλλα ιδιωτικά (καλά, πλέον σχεδόν όλα ιδιωτικά είναι) δίκτυα έχουν φρεάτια δικά τους.

 134. spatholouro said

  Μία σύγχυση που επικρατεί συχνά αφορά δύο ακρώνυμα-σημαίνοντα για το ίδιο σημαινόμενο: ΕΔΑΔ και ΕΔΔΑ σηματοδοτούν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων/ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

 135. Γιάννης Ιατρού said

  130: Μιας κι αρχίσαμε με τα καπάκια κλπ.

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133. Ευχαριστώ! ήταν η πρώτη φορά που το πρόσεξα και ο νους μου πήγε μόνο στη διαφήμιση μέσω χορηγίας. Όλοι οι τηλεφωνάδες (μάς) καπακώνουν και μας έχουν καλωδιωμένους και υπογείως λοιπόν 🙂

 137. Corto said

  Για τους σταυρολεξάκηδες, να τρεις πολύ κλασικοί ορισμοί:

  Σταφιδικά αρχικά (3 γράμματα):_ _ _

  Στεγαστικά αρχικά (3 γράμματα):_ _ _

  Παλιό ασφαλιστικό ταμείο (3 γράμματα):_ _ _

 138. 123,
  Ηλουφάρει;

 139. ΣΠ said

  Ποιο είναι προτιμότερο, ακρώνυμα ή ακρωνύμια; Ή μήπως αρκτικόλεξα;

 140. Και φυσικά μι-κι-ο δεν λέγανε τις ΜΚΟ, αλλά το ΜΗχανογραφικό Κέντρο του Υπουργείου Οικονομικών. Και στην HTML που επιτρέπει κι η πόρσε ΜΗΚΥΟ.

 141. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά σε κάθε πορεία ειρήνης ή αντιπολεμική εκδήλωση, θυμόμαστε το συνημμένο «πακετάκι» ΚΕΑΔΕΑ-ΕΕΔΥΕ-ΑΚΕ… Ίσως κανείς να μην έμαθε τί σήμαιναν κατά μόνας τα αρχικά αυτά…

  Στο @137, το (1) είναι σίγουρα ΑΣΟ (κοντινό στο ΑΣΑ, ο τελευταίος βασιλιάς του Ιούδα 🙂 ), το (2) δεν το ξέρω, αλλά με παραπάνω γράμματα υπάρχει (;) η ΔΕΠΟΣ, και στο (3), τρία γράμματα είναι πολύ λίγα για ταμείο…Βάλε ένα ΤΕΑΕΔΞΕ εκεί, να σε δει ο Θεός ! 🙂

  Και γενικώς στα (πρώην) πια ασφαλιστικά ταμεία, συναντούσαμε συχνά κάποια από τα πιο δύσκολα στην εκφορά τους ακρωνύμια.

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δ.Ο.Ε.
  Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
  Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος
  Διεθνής Οργανισμός Εργασίας
  Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από τα πιο μπουρδουκλέ πρόσφατα αρχικά εκείνα του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου: ΚΠΙΣΝ

 144. Πάνος με πεζά said

  Κοντά στη ΔΕΠΟΣ και η βαρύγδουπη ΔΕΠΑΝΟΜ (ανέγερσης νοσοκομειακών μονάδων), ενώ από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα xls με συντομογραφίες διεθνών οργανισμών, καθώς και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Από τα πιο εντυπωσιακά που σταχυολόγησα :

  Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο. Ταμείο Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων
  ΣΥ.Σ.Ε.Δ.ΥΠ.Υ. Συμβούλιο Συντονισμού Ενιαίας Δράσης του Υπουργείου Υγείας
  Ι.Ε.Ν.Θ.Υ.Α.Ε. Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακα, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας
  Ε.Ι.Υ.Α.Α.Π.Ο.Ε. Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων
  Χ.Μ.Π.Α. Χρηματοδοτικό μεσο προσανατολισμού της αλιείας
  Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ.Α.Τ. Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Τραπέζης Πίστεως, Γενικής & λοιπές Ιδιωτικές Τράπεζες

 145. NM said

  Corto #56:
  Δεν το έγραφαν μόνο τα καπάκια.
  Είχε και ταμπέλες:
  «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ.
  ΥΔΕ-ΕΤΜΟΑ»
  Από το ’70 μέχρι σήμερα αναρωτιόμασταν όλα τα πιτσιρίκια της πλ.Βικτωρίας για το τι σήμαινε αυτό το ΥΔΕ-ΕΤΜΟΑ.
  Χαρη σε σας, σήμερα έλυσα ακόμα μια παιδική μου απορία.

 146. NM said

  συνεχεια προηγούμενου:
  Αυτό το Υ.Δ.Ε συμπεραίνω τώρα ότι μάλλον σήμαινε: «Υπουργείο Δημοσίων Εργων» (έτσι το λέγανε τότε)

 147. 132,
  To nylon δεν είναι από συνδυασμό New York-LONdon όπως κυκλοφορεί, αλλά η κατάληξη σειράς ονομασιών που αποσκοπούσαν σε κάτι πιασάδικο.

  Ενδιαφέρον έχει ο κύκλος της ιστορίας του νάυλον, που ξεκίνησε σαν επαναστατικό προϊόν για την Ντυπόν στα 30ς με ποικίλες επιρροές (με νάυλον κάλτσες, οδοντόβουρτσες, «σημαία από νάυλον», «νάυλον κέφια», κα) δημιούργησε ολόκληρη κατηγορία καινοτόμων προϊόντων (τεχνητές ίνες, κα) που για χρόνια ήταν πρωτοπόρα και κερδοφόρα, μέχρι που η σχετική τεχνολογία ωρίμασε, η αγορά κορέστηκε, και η Ντυπόν έφτασε να πουλήσει τα crown jewels, και να στραφεί σε νέες κατευθύνσεις. Σύνηθες, μιας και η ίδια εταιρεία είχε ξεκινήσει φτιάχνοντας μπαρούτι στις αρχές του 19ου αιώνα, πήγε στον δυναμίτη, στον 20 αιώνα στα πλαστικά, και τώρα σε εξειδικευμένα προϊόντα με βάση βιοτεχνολογία ή προχωρημένα υλικά.

  Παρόμοια πορεία πρόσφατα και η κάποτε κραταιά ICI, της οποίας η απαρχή χάνεται στην βιομηχανική επανάσταση και την τυχαία ανακάλυψη της μωβεΐνης, όταν η Βρετανία ανακάλυπτε τον γαιάνθρακα, και φτάνει στις πρόσφατες μεταλλάξεις και διασπάσεις της.

  Δημιουργική καταστροφή μέσα στην ίδια εταιρεία.

 148. Bizim said

  F.U.B.A.R.

  διαχρονικό αμερικάνικο

 149. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα -είχα βγει.

  124 Το Ούλεν βέβαια ήταν πραγματικό όνομα (και όχι Οργανισμός Ύδρευσης ΛΕκαΝοπεδίου) 🙂

 150. cronopiusa said

  Ε.Σ.Ρ. = Εξαρτημένο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

 151. voulagx said

  #137 Corto: α) ΑΣΟ β) ΟΕΚ γ) ΝΑΤ

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147. Ευχαριστώ! Το Νow You Lost Old Nipon που ανέκραξε τάχα ο Wallace Hume Carothers, είχα υπόψη κι έβαλα το ερώτημα.

 153. Γιάννης Ιατρού said

  140 (τέλος) Κι ο κώδικας που πρέπει να γράψουμε στο σχόλιο γιά να βγεί αυτό το ΜΗΚΥΟ, επικουρικά 🙂 , είναι:
  <abbr title=»Μηχανογραφικό Κέντρο Υπουργείου Οικονομικών»>ΜΗΚΥΟ</abbr>

 154. Γιάννης Ιατρού said

  Μια διορθωσούλα, γιατί βγήκαν » και » αντί για &quot στον κώδικα στο #153 (ατιμούλα Πόρσε/html) 🙂
  <abbr title="Μηχανογραφικό Κέντρο Υπουργείου Οικονομικών">ΜΗΚΥΟ</abbr>

 155. κουτρούφι said

  Ένα μπέρδεμα με τα ακρωνύμια οδήγησε σε άρθρο που στους συγγραφείς του συμπεριλαμβάνεται και ο αρχαίος Δημόκριτος:
  https://physicsgg.me/2012/01/29/%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%8C%CF%86%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%BF/

 156. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  1) Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι επί 16,5 ώρες ουδείς συνταξιούχος αναγνώστης εφιλοτιμήθη να ενημερώσει τους άλλους διά τον Ιστότοπον παγκοσμίων ακρωνυμίων, όπου ο κάθε αδαής δύναται να εύρει αμέσως τί σημαίνουν τα οιαδήποτε αρχικά εις οιαδήποτε γλώσσα. Βεβαίως, η ρωμέικη γλώσσα διαθέτει ολίγα λήμματα εις αυτόν τον ιστότοπον (π.χ EMP κλπ.), εξαιτίας της παραδοσιακής τεμπελιάς των Ρωμιών, αλλά η κάλυψις των αγγλικών ακρωνυμίων είναι πλήρης

  2) Καταγγέλλουμε τόσον τον κ. Σαραντάκο, όσον και την προστατευομένη του δίδα Γιάνναρου, διότι εις έν άρθρον διά τα Ακρωνύμια, δείχνουν να μή έχουν κατανοήσει την διαφορά των αρκτικολέκτων (initialism ή alphabetism αγγλιστί)‍ με τα ακρωνύμια και τα μπακρωνύμια (αγγλιστί= backronyms) που απλώς υπαινίσσεται στο σχόλιο 116 ο κ. Σαραντάκος. Επειδή το Etymology on Line δεν ξεστραβώνει αρκετά, επιτρέψτε μας να το πράξουμε εμείς…

  Για να ξεστραβωθούν, λοιπόν, όλοι οι αδαείς αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου, αναρτάμε την σελ. 82 του μνημειώδους συγγράμματος της Οξφόρδης «Word Myths:Debunking Linguistic Urban Legends» (2004) που συνέγραψαν οι ομότεχνοι του κ. Σαραντάκου David Wilton και Ivan Brunetti (μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ σε μορφή searchable)

  3) Θα αναμέναμε από τον κ. Σαραντάκο και την δίδα Γιάνναρου να μάς εξηγήσουν (εδώ σε θέλω κάβουρα, που περπατάς στα κάρβουνα, γιατί τα άλλα τα ξέρουμε κι εμείς…) πότε πρωτομπήκαν οι όροι «ακρωνύμιο» και «αρκτικόλεξο» στην Ρωμέικη Γλώσσα, διότι τόσον ο ελληνόψυχος Μπαμπινιώτης, όσον και ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης το αγνοούν. Στην αγγλική το «ακρωνύμιο» μπήκε το 1943 και στην γαλλική το 1970. Επίσης, περιμένουμε να μάς εξηγήσει πώς πρέπει να λέμε στα ρωμέικα την λέξη «backronym».

  Με την ευκαιρία, αναρτάμε την επομένη σελίδα (83) του βιβλίου της Οξφόρδης που σάς προσφέραμε, διά να αντιληφθούν όλοι ότι το «ΙΧΘΥΣ» των χριστιανούληδων είναι το πρώτο backronym της Παγκοσμίου Ιστορίας

  Τέλος, καλούμε τον κ. Σαραντάκο να μή επιμείνει στην χρήσι του όρου «ακρώνυμο» αντί του ορθού «ακρωνύμιο» (συμφωνούν και οι Μπαμπινιώτης – Χαραλαμπάκης), αφού υπάρχει ομοιοκατάληκτος λέξις με το «ακρωνύμιο» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα: Είναι το περίφημο «ακρωνύχιο» (= το άκρο του νυχιού) που <a href="«>καταγράφει στους περίφημους «Επιμερισμούς» του ο δάσκαλος του ελληνόψυχου Μάρκου Αυρηλίου και Μέγας Αλεξανδρινός γραμματικός Αίλιος Ηρωδιανός, γιός του Απολλώνιου του Δύσκολου

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν…

  ΥΓ: Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό και να μή σάς ενημερώσουμε για δύο χοντρά λάθη (κορυφαία μεζεδάκια) που έχει στην ίδια σελίδα (156) το βιβλίον της Οξφόρδης που σάς προσφέραμε. Τα παραθέτουμε σε αντιπαραβολή με τα όσα εξαίσια απεκάλυψε τον Δεκέμβρη του 2009 ο κ. Σαραντάκος για το πώς μιά γκάφφα του Εράσμου οδήγησε στον εμπλουτισμό της Αγγλικής με την γνωστή παροιμία «to call a spade a spade». Η «Οξφόρδη» νομίζει πως ο Πλούταρχος έζησε το 178 πρό Ραββίνου Χριστού (ενώ έζησε το 45 – 120 μ.Χ.!..) και ότι η λέξη που παραπλάνησε τον Έρασμο ήταν το «σκαφτείον» αντί του ορθού «σκαφείον»….

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΣΤΕ Συμβούλιο της Επικαρπίας 🙂

 158. gpoint said

  ΠΑΟΚ = Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών

  όλα τα άλλα ακρωνύμια είνα απλά οδοντόκρεμες…

 159. gpoint said

  ΟΣΦΠ = Ορίστε Στραγάλια Φυστίκια Πασσατέμπο

  ΟΣΦΠ = Ομιλος Σκουπιδιαρέων Φουκαράδων Πειναλέων

 160. Πέπε said

  Το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) αγγλικά λέγεται FORTH (Foundation for Research & Technology – Hellas). Forth σημαίνει «εμπρός», και ίτε (π.χ. ίτε παίδες Ελλήνων) σημαίνει επίσης «εμπρός».

  https://en.wikipedia.org/wiki/Foundation_for_Research_%26_Technology_%E2%80%93_Hellas

 161. 152, Αυτό δεν το ‘ξερα!

 162. 81, …Πολλά τέτοια είχε το Αμερικάνικο MAD και τα βιβλιαράκια του….

  Η ειρωνεία είναι πως και το MAD είναι αρκτικόλεξο, το ανατριχιαστικό Mutually Assured Destruction του Ψυχρού Πολέμου.

 163. Πέπε said

  Δε βλέπω να αναφέρθηκε ο ΑΣΕΠ, όπως λέγεται συνήθως στον τρέχοντα προφορικό λόγο ο Ανώτατος Συμβούλιος (;;;) Επιλογής Προσωπικού.

  (Ντάξει, ίσως εννοείται «ο [διαγωνισμός του] ΑΣΕΠ»).

 164. Γς said

  159:

  Ασ΄τα αυτά Πσαρά.

  Είναι εκτός του γνωστικού σου αντικειμένου:

 165. Πέπε said

  Θεωρώ δε απαράδεκτο ότι υπάρχουν και σχολικά μαθήματα που ονομάζονται έτσι. Για παράδειγμα η Κουπουά, Κ(οινωνική και) Π(ολιτική) Α(γωγή), περίπου ανάλογη του πάλαι ποτέ Σδουπ, για τους μαθητές, Σουδουπού επί το κυριλέστερον για τους καθηγητές, Σ(τοιχεία) Δ(ημοκρατικού) Π(ολιτεύματος). Αγωγή του Πολίτη μια χαρά ήταν.

  Το ποιοι προφέρουν το ΚΚΕ Κουκουέ και ποιοι Κάππα Κάππα Έψιλον (ή …συντετμημένα Κάππα Κάππα) σχολιάστηκε; Υπάρχει ακόμη και η προφορά Κάππα Κάππα Έ, ατυχής κατά τη γνώμη μου, μόνο στο σύνθημα «Κάππα Κάππα Έ – το κόμμα σου λαέ», που δεν ξέρω αν λέγεται ακόμη.

  Παρεμπιπτόντως, οι Κουκουέδες εδώ στην Κρήτη λέγονται Κουκουετζήδες. (Και οι Πασοκτζήδες Πασοκατζήδες.) Το θηλυκό Κουκουΐνα δε νομίζω πια να λέγεται πουθενά…

 166. 155, 🙂

 167. Γς said

  147:

  Νάυλον
  >με βάση βιοτεχνολογία ή προχωρημένα υλικά.

  Και το συζητούσαμε μια μέρα με την συγχωρεμένη Ειρήνη αυτό το καλοκαίρι.

  Ειδική στη Βιομάζα, Βιοαιθανόλη κλπ, μου εξηγούσε για το Βιονάυλον, που παράγεται με βιοτεχνολογικές μεθόδους. Από βακίλους και τέτοια.

  Ξεφτίλα. Δεν κατάλαβα τίποτα. Ημουν και καθηγητής στο τμήμα Βιοτεχνολογίας…
  [Ηταν και φοιτήτριά μου. Ασ΄τα να πάνε. Ντροπή]

  Και είμαι και κουφάλογο, τώρα πια.
  Κι ούτε τη διαφορά κατάλαβα μεταξύ κανονικών (από έντερα ζώων) και από βιονάυλον χορδών στο παρακάτω βίντεο:

 168. Το ούφο το είπαμε;
  (Ακρώνυμο στα Ελληνικά, αρκτικόλεξο (UFO) στα Αγγλικά;)

 169. κουτρούφι said

  #11.
  Στο λογότυπο του ΟΕΔΒ (με την κουκουβάγια) το ακρώνυμο μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι γραμμένο είτε σε δυο γραμμές είτε σε δύο στήλες. Αν το διαβάσουμε κατά στήλες τότε γίνεται ΟΔΕΒ και λέγαμε τότε Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας.

 170. sarant said

  165 Υπάρχει και η αναφορά «το κάπα κάπα», όχι πάντα υποτιμητική. Λαϊκή μάλλον. Το «Κάπα Κάπα Έψιλον» είναι πιο επίσημο, όσο και να πεις. Γιαυτό και μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί αλλού το ΚουΚουΕ και αλλού το Κάπα Κάπα Έψιλον. (Και στο ρεφρέν του Νανού νανού: Μας πήραν την Αθήνα τζουμ τριαλαλό, μονο για ένα μήνα, Κάπα Κάπα Έψιλον Γεια σου Κουκουέ)

 171. spatholouro said

  169
  Εμείς πιτσιρικάδες το διαβάζαμε κατευθείαν: Οταν Εχω Διάβασμα Βαριέμαι

 172. Corto said

  151 (Voulagx):

  Σχεδόν διάνα! Μπράβο!

  ΑΣΟ, ΟΕΚ και ΤΑΤ (διότι το ΝΑΤ υπάρχει ακόμα).

  ΤΑΤ είναι τα αρχικά του καταργηθέντος Ταμείου Ασφάλισης Τυπογράφων.

 173. Corto said

  145 (NM):

  Σωστά, το έγραφαν και οι ταμπέλες. Ωραία παρατήρηση!

 174. Πέπε said

  @167:
  Το nylgut δεν είναι gut. Κανένα από τα δύο δεν έχει εντέρινες χορδές. Έχω την εντύπωση ότι το φυσικό έντερο χρησιμοποιείται μόνο για όργανα με δοξάρι, όχι για νυκτά (τσιμπητά) όπως το γιουκαλίλι εδώ. Και πάντως για όργανα όπου συνειδητά επιδιώκεται να κρατήσουν τον παλαιινό ήχο που είχαν προ αιώνων – το γιουκαλίλι είναι ένα όργανο που διαρκώς εξελίσσεται.

  Απλώς το ένα σετ χορδές είναι από κάποιο συμβατικό παραδοσιακό υλικό και το άλλο από τη νέα καινοτόμο σύνθεση «βιονάιλον» που ελάνσαρε κάποια εταιρεία και τη δοκιμάζει ο κύριος στο βίντεο.

 175. Γς said

  174:

  >Το nylgut δεν είναι gut

  Δεν είπα ότι οι nylgut χορδές είναι gut. Τις ονόμασα από βιονάυλον χορδές.

  Απλώς τις παραδοσιακές catgut (cattlegut) τις είπα «από έντερα ζώων»

  Συμφωνώ ότι πολλές φορές χορδές gut δεν είναι από ζώα αλλά από κάποιο άλλο υλικό.

  Και μετά το γιουκαλίλι, πάμε γι άλλα:

 176. Pirros said

  ΕΟΚ:

  Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
  Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα
  Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

  Όταν μπήκε το διαδίκτυο στη ζωή μας και άρχισαν οι σχετικές με τα αρκτικόλεξα ηλεκτρονικές διευθύνσεις, οι ομοφυλόφιλοι πρόλαβαν τους μπασκετικούς στο http://www.eok.gr, κι έτσι η ομοσποδία καλαθοσφαίρισης επέλεξε (και χρησιμοποιεί ακόμα) το http://www.basket.gr. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα των πρώτων υπήρχε διευκρίνηση για το πού θα βρείτε τους δεύτερους. Σήμερα το http://www.eok.gr είναι ανενεργό domain name.

  Τα αρκτικόλεξα μεγάλων αθλητικών συλλόγων, χρησιμοποιήθηκαν και από μικρότερους ή ερασιτεχνικούς συλλόγους περίπου ως κράχτες (ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κλπ.)

 177. sarant said

  176 Ε, αυτό δεν το ήξερα. Μπράβο πάντως στους μπασκετικούς που έδειξαν ότι ξέρουν να χανουν.

 178. (175) Και Επιτροπή Ολυμπιακών Κληροδοτημάτων. Γύρω στο 1980 είχε ακουστεί ότι την Αίγλη του Ζαππείου θα την έπαιρνε η ΕΟΚ, προς μεγάλο σκανδαλισμό ορισμένων — αλλά επρόκειτο γι´ αυτήν την ΕΟΚ, που της ανήκε το οικόπεδο ή κάτι τέτοιο…

 179. Ριβαλντίνιο said

  ΑΡΑΓΕ=Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους

  ΠΑΟ=Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ή Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση(1943-44).

  Επειδή η ΠΑΟ μοιάζει με τον ΠΑΟ είναι η αγαπημένη μου αντιστασιακή οργάνωση.

  Τα πρώτα ονόματα του ΠΑΟ μας (του αγνού και του ατρόμητου) ήταν ΠΟΑ (=Ποδοσφαιρικός Όμιλος αθηνών, 1908-10), ΠΠΟ (=Πανελλήνιος Ποδοσφαιρκός Όμιλος, 1910-20) και ΠΠΑΟ (= Πανελλήνιος Ποδoσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος, 1920-22).

  ΕτΑ = Επιμελητεία του Αντάρτη
  Οι αντίπαλοι την κορόιδευαν ως «Επιμελητεία της αρπαγής».

  Εμείς το
  ΟΕ
  ΔΒ ,
  εκτός από «Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας» που αναφέρθηκε παραπάνω, το λέγαμε και «Όποιος Διαβάζει Είναι Βλάκας.»

 180. Απορώ πώς το ξέχασα αυτό το διαμάντι.
  Στο στρατό, πριν τη διάδοση των τεχνολογιών νυχτερινής όρασης, μας λέγανε πως για να επιλέγουν στόχους τα άρματα κατά τη νύχτα, κάθε ένα στα τέσσερα ήταν εξοπλισμένο με ΟΝΥΠΑΣ (όργανον νυκτερινής παρατήρησης!), το οποίο άναβε για μερικά δευτερόλεπτα, τα τέσσερα άρματα επιλέγανε τους στόχους τους, και αμέσως μετά το άρμα με το ΟΝΥΠΑΣ το έσβηνε και άλλαζε θέση για να μην γίνει και το ίδιο στόχος από τους αντιπάλους.

  Και τι ήτανε το ΟΝΥΠΑΣ; Ένας μεγάλος προβολέας!

 181. Βάγια said

  Ξεχάσαμε και τα ιντερνετικά ακρωνύμια στ’ αγγλικά, απ’ τα οποία θυμάμαι τώρα μόνο το LOL , δηλαδή το γέλιο. Αυτά πραγματικά, αρχικά τουλάχιστο, βγήκαν για οικονομία χώρου, ώστε να εκφράζει κανείς συναίσθημα ή έκπληξη χωρίς να χρειάζεται πολλά γράμματα.
  Πολλά σχόλια πάντως είχαν αρκετά ενδιαφέροντα ακρωνύμια ή και αστείες παραφθορές τους.

 182. Βάγια said

  Πάρα πολλά (και πολύ παράξενα!) ακρωνύμια συναντώνται και στα σοβιετικά βιβλία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: