Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αντισυνταγματικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 29 Οκτωβρίου, 2016


Θα το καταλάβατε ότι ο τίτλος αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία κηρύσσεται αντισυνταγματικός ο νόμος («Παππά») για τις τηλεοπτικές άδειες. Ως τώρα απέφυγα να σχολιάσω το θέμα, και τώρα το σχόλιό μου θα είναι επί της διαδικασίας περισσότερο.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών γενικά και του ΕΡΣ (ή είναι ΕΣΡ; πάντα το μπέρδευα) ειδικότερα πάσχει δομικά, έχει μια τεράστια τρύπα. Τι εννοώ; Ότι ο ευφυής νομοθέτης είχε τη φαεινή ιδέα να επιβάλει υπεραυξημένη πλειοψηφία (80% θαρρώ) για τη συγκρότηση του ΕΡΣ (ή ΕΣΡ) όπως και άλλων ανεξάρτητων αρχών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποθαρρύνει τις στενά κομματικές υποψηφιότητες και να παρακινήσει τα κόμματα να επιδιώξουν ευρύτερες συναινέσεις.

Και ως εδώ καλά. Ωστόσο, είναι ερασιτεχνικό λάθος να μην προβλέπεις μια δικλίδα ασφαλείας -τι θα γίνει αν, παρ’ όλη τη δική σου καλή διάθεση, καταστεί αδύνατο να συγκεντρωθεί αυτή η υπέρμετρα αυξημένη πλειοψηφία. Διότι, αν το ΕΡΣ (ή όποια άλλη ανεξάρτητη αρχή) έχει αρμοδιότητες, είναι ανεπίτρεπτο να μην συγκροτείται ή να μην αναπληρώνονται όσα μέλη του λήγει η θητεία τους ή γερνάνε ή (χτύπα ξύλο) εγκαταλείπουν τον μάταιο τούτο κόσμο -εκτός αν διοριστεί στο ΕΡΣ ο μητροπολίτης Φθιώτιδας των ΓΟΧ.

Δεν φταίει η αντιπολίτευση που στήλωσε τα πόδια και αρνήθηκε να δεχτεί (πέρυσι ακόμα) τα πρόσωπα (τα περισσότερα άξια και από όλο το πολιτικό φάσμα) που πρότεινε η κυβέρνηση, φταίει ο νομοθέτης που δεν έχει προβλέψει δικλίδα [γράφεται και δικλείδα, αλλά τα λεξικά θεωρούν σωστό το: δικλίδα, δεν είναι από την κλείδα]. Διότι και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπεται αυξημένη πλειοψηφία (όχι πάντως τόσο αυξημένη: 66,6% «μόνο») αλλά υπάρχει πρόνοια για μείωση του ορίου στο 60% στην τρίτη ψηφοφορία και, κυρίως, για διάλυση της Βουλής και εκλογή με απλή πλειοψηφία από την επόμενη Βουλή. Αν η εκλογή ΠτΔ διεπόταν από τη λογική της συγκρότησης του ΕΣΡ θα είχαμε ακόμα ΠτΔ τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει αν δεν συγκεντρωθεί η θηριώδης πλειοψηφία του 80%. Χαμήλωμα του ορίου σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια κάτι άλλο, π.χ. ορισμός του Συμβουλίου από κάποιο δικαστικό σώμα το οποίο θα διαλέγει προσωπικότητες από καταλόγους που θα υποβάλλουν τα κόμματα (μια ιδέα είναι -θα υπάρχουν και άλλες). Πάντως, το να έχει αρμοδιότητες ένας φορέας και να μην υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει αν δεν μπορεί να συγκροτηθεί ο φορέας, αυτό είναι συνταγή για ανωμαλία. Και στην ανωμαλία, όπως και στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται -λέγε με καναλάρχη.

* Πάμε τώρα στα μεζεδάκια μας.

Και ξεκινάμε με ένα διπλό μαργαριτάρι από το άρθρο του cnn.gr για τα μετασυνεδριακά του ΣΥΡΙΖΑ.

Διπλό, επειδή η πρώτη ανακρίβεια έρχεται από τον τίτλο κιόλας: «Εκτός Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Γεροβασίλη και Μπαλτάς», διαβάζουμε. Δεν είναι όμως έτσι. Οι δυο πολιτικοί έμειναν έξω από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συγκροτείται ακριβώς από μέλη της Κ.Ε.

Αλλά αυτό δεν έχει και πολύ γούστο. Μας αποζημιώνει όμως η καταληκτική πρόταση, στην οποία η συντάκτρια του άρθρου φροντίζει να αυξήσει τον πληθυσμό της Νομανσλάνδης, της Χώρας των Ανύπαρκτων. Διαβάζουμε:

Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη Εκτελεστικού Συμβουλίου όπου οι υποψηφιότητες κατατέθηκαν χωρίς λίστα δεν εκλέγονται οι Μαρίκα Φραγκάκη και Άλκης Ζέος.

Ποιος είναι τάχα ο Άλκης Ζέος; Μην είναι το αρσενικό αλτερέγκο  της έξοχης Άλκης Ζέη;

Στην πραγματικότητα, υποψήφιος ήταν ο Άλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και γνωστός αγωνιστής της αριστεράς. Γράφοντας στο γόνατο, η συντάκτρια κράτησε το όνομα και… έπλασε το επώνυμο όπως θυμόταν. Πάλι καλά που δεν ανάστησε τον Άλκη Στέα, Φίλη μου αγαπημένε!

* Η μπούρκα της γραμματικής ξαναχτυπά. Μου στέλνει φίλος μήνυμα για ένα άρθρο αθλητικού ιστότοπου, με τον τίτλο: Παράτησε τη γυναίκα του και συζεί με διαιτητή ο Χάουαρντ Γουέμπ.

Και με ρωτάει ο φίλος: Από τον τίτλο και τον υπότιτλο, καταλαβαίνω ότι ο Γουέμπ συζεί με άντρα. Είμαι παράλογος;

Όχι βέβαια, κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα. Διαβάζοντας το άρθρο βέβαια, καταλαβαίνουμε ότι συζεί με γυναίκα.

Και ξαναρωτάει ο φίλος:

Εσείς θα βάζατε «διαιτήτρια/συναδέλφισσα» στον τίτλο; Μήπως «γυναίκα διαιτητή»;

Του απάντησα πως αν έβαζα «γυναίκα διαιτητή» ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβαινε ότι παράτησε τη γυναίκα του και συζεί με την σύζυγο ενός διαιτητή. Ασφαλώς, για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, πρέπει να βγάλουμε τη μπούρκα και να γράψουμε: συζεί με διαιτήτρια.

(Εδώ οι οπαδοί του πολυτονικού ίσως μου έλεγαν ότι με το πολυτονικό θα αιρόταν η αμφισημία, αφού το «με γυναίκα διαιτητή» θα έπαιρνε περισπωμένη αν ήταν η σύζυγος ενός διαιτητή [γενική γαρ] αλλά οξεία αν επρόκειτο για μια διαιτήτρια. Αλλά δεν αξίζει να φορτωθούμε τα σκουληκάκια για πέντε σπάνιες αμφισημίες).

* Το επόμενο μαργαριτάρι δεν ξέρω πού πρέπει να το χρεώσω. Διαβάζω στο Newsit δηλώσεις του Αλέξη Κούγια σχετικά με τη δίκη για την υπόθεση του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη:

“Εγιναν όλα τα νόμιμα και μάλιστα υπέρ του δέοντος και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό» ενώ στη συνέχεια είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι και τα δικά μας τα παιδιά να είχαν τέτοια μεταχείριση»

Υπέρ το δέον βέβαια -και 1-0 υπέρ της Παναχαϊκής, ας πούμε. Κοινό το λάθος, βέβαια. Άκουσα και το βιντεάκι με τις δηλώσεις του ποινικολόγου, που υπάρχει στην ίδια σελίδα, αλλά το επίμαχο απόσπασμα δεν υπάρχει εκεί.

* Με ρωτάει φίλος αν είναι σωστός ο τύπος «του Άδωνι Γεωργιάδη». «Ο Άδωνης του Άδωνη, εντάξει. Αλλά ο Άδωνις του Αδώνιδος δεν είναι;» με ρωτάει.

Χμμμ… Πράγματι, ο τύπος «του Άδωνι» είναι μεσοβέζικος, όπως ήταν ο παλιός τύπος «η κυβέρνησι», τότε που δεν τολμούσαν κάποιοι να γράψουν «η κυβέρνηση».

Ωστόσο, προσωπικά δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε «η δήλωση του Αδώνιδος Γεωργιάδη», όχι μόνο επειδή η συγκεκριμένη γενική είναι αχώνευτη, όπως άλλωστε και ο Άδωνης, αλλά επίσης επειδή, όποιος θέλει καθαρευουσιάνικες περισκελίδες πρέπει να τις φοράει ολόκληρες: του Αδώνιδος Γεωργιάδου θα ήταν.

Εξίσου θεωρώ ότι καλώς αποφεύγονται αρχαιότροπες γενικές όπως «η γκολάρα του *Θαλού Τσιριμώκου», «το τραγούδι της *Αλκήστιδος Πρωτοψάλτη», «η πρωθυπουργία του *Θεμιστοκλέους Σοφούλη» ή (φριχτό και να το ακούς) «η ατάκα της *Σαπφούς Νοταρά». Όχι, αυτά είναι κωμικά: του Θαλή Τσιριμώκου, του Θεμιστοκλή Σοφούλη, της Σαπφώς Νοταρά, της Άλκηστης Πρωτοψάλτη -ακόμα κι αν θελουν οι συγκεκριμένοι, όσοι ζουν, να τα κλίνουν έτσι ή αν θέλουν αρχαιότροπη την ονομαστική τους (π.χ. η Άλκηστις, ο Άδωνις).

Η ονομαστική μπορεί να ανήκει στον φέροντα το όνομα, η κλίση όμως του ονόματος είναι αρμοδιότητα όλων μας. Οπότε, προτιμότερο είναι «ο Άδωνις – του Άδωνη» ή «ο Άδωνις – του Άδωνι». Και ακόμα καλύτερο, ο Άδωνης.

* Κάποιοι φίλοι στο Φέισμπουκ μου έδειξαν τον τίτλο «Κατασχέτουν τα μηχανήματα της ΕΡΤ ΟΠΕΝ με σκοπό να τη φιμώσουν» και χλεύασαν τον τύπο «κατασχέτουν».

Είναι λαϊκός τύπος, ενεστώτας σχηματισμένος από τον αόριστο, επειδή το ρήμα «κατάσχω» είναι ούτως ή άλλως περίεργο και προβληματικό. Πάντως, αν μας ενοχλούν γενικά οι ενεστώτες που είναι φτιαγμένοι από αορίστους, ούτε το «πιάνω» πρέπει να το χρησιμοποιούμε, διότι κι αυτό από τον αόριστο του ‘πιέζω’ φτιάχτηκε. Βέβαια, την αλλαγή αυτή τη βρήκαμε, και τη θεωρούμε εύλογη -ενώ το ‘κατασχέτω’ το βλέπουμε να φτιάχνεται τώρα και γι’ αυτό μας ενοχλεί.

* Μου γράφει φίλος:

Νίκο, καλημέρα. Ο πολύς Τάκης Θεοδωρόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή αναφέρεται στην παλιά γνωστή εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης Apostrophes, με παρουσιαστή τον Μπερνάρ Πιβό, αποδίδοντας τον τίτλο της ως «Απόστροφοι». Το σωστό βεβαίως είναι «Αποστροφές» παρόλο που στα νέα ελληνικά ο όρος δεν έχει ακριβώς την ίδια σημασία με τον αντίστοιχο γαλλικό. Ο Τ.Θ. έχει ξανακάνει το ίδιο σφάλμα στο παρελθόν, οπότε μια διόρθωση ίσως τον συνετίσει.

Ο φίλος μου έχει απόλυτο δίκιο σε όλα εκτός από ένα: ό,τι και να γράψεις, αποκλείεται να συνετιστεί και να ανασκευάσει ο Τ.Θ.

Εδώ του έγραψαν τόσοι και τόσοι σχολιαστές ότι δεν έκανε ο Φώτης Κουβέλης την αυριανολατρική δήλωση που του απέδωσε σε πρόσφατο άρθρο του ο κύριος Τάκης (γράψαμε άλλωστε πρόσφατα για το θέμα), κι όμως ο κύριος Τάκης δεν (είδα να) ανασκεύασε και να ζήτησε συγνώμη από τον Φ. Κουβέλη.

* Κάποιος νύσταζε όταν έφτιαχνε το URL του άρθρου: Στον τίτλο σωστά γίνεται λόγος για «νυχτερινό τιμολόγιο» αλλά στο URL διαβάζουμε «νυστερινό», που θα μπορούσε να είναι γουστόζικο και σαν λογοπαίγνιο.

* Νέα μαθηματικά από το in.gr: «Το μεγαλύτερο καταφύγιο για την προστασία θαλάσσιων ζώων, το οποίο θα καλύπτει έκταση 1,57 τετραγωνικών χιλιομέτρων (600.000 τετραγωνικά μίλια) αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην Ανταρκτική 24 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ε, μεταξύ φίλων τι ψυχή έχει ένα εκατομμυριάκι; Διότι βέβαια 1,57 εκατομμύρια τ.χ. θα είναι η έκταση του καταφυγίου.

* Ο Νίκος Παππάς δήλωσε στο Τουίτερ ότι «λανθάνουν όσοι νομίζουν… κτλ.» Ωστόσο, λανθάνω σημαίνει, σύμφωνα με τα λεξικά, «δεν γίνομαι άμεσα αντιληπτός, δεν εκδηλώνομαι φανερά» και όχι «κάνω λάθος»

Βέβαια, υπάρχει το γνωμικό «γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει» (που πάντως δεν μου φαίνεται για αρχαίο) αλλά, ακόμα και η μετοχή «λανθάνων» κατα τα αλλα, και ιδίως σε επιστημονικές χρήσεις, σημαίνει επίσης «που δεν εκδηλώνεται φανερά», π.χ. «λανθάνουσα νόσος».

Οπότε θα έλεγα ότι ο κ. υπουργός θα ήταν πολύ καλύτερο να άφηνε τον ευπρεπισμό: Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν…

* Όπως έχουμε χίλιες φορές ξαναγράψει, τα ονόματα πασίγνωστων πόλεων όπως είναι οι πρωτεύουσες κρατών πρέπει να τα γράφουμε στα ελληνικά. Η λατινογραφή τους δεν εξυπηρετεί τίποτα, και ακόμα πιο κωμικό (αλλά και εκνευριστικό) είναι όταν διαλέγει κάποιος να γράψει το όνομα στα ξένα και… το γράφει λάθος, όπως σε πρόσφατο άρθρο επαρχιακού ιστότοπου όπου το Ελσίνκι γράφεται λαθεμένα Helshinki και το Ταλίν Tallin.

Υποψιάζομαι επίσης ότι η «εντυπωσιακή Πλατεία Σενάτε» είναι η πλατεία της Γερουσίας.

* Και κλείνω με ένα ενδιαφέρον άρθρο του Πάμπλο Ιγκλέσιας για τον σχηματισμό της νέας ισπανικής κυβέρνησης, που καλά έκανε και το δημοσίευσε η Αυγή, αλλά δυστυχώς η μετάφραση ήταν τσαπατσούλικη έως απαράδεκτη -βέβαια, το πρωτότυπο έχει αρκετά δύσκολα σημεία και κρυπτικές αναφορές.

Τις πολλές αστοχίες της μετάφρασης τις επισημαίνει σε αναλυτική κριτική ο φίλος Νίκος Λούντος, οπότε δεν θα τις επαναλάβω εδώ.

Περιορίζομαι να αναδημοσιεύσω ένα σκαμπρόζικο κι ένα θέμα ορολογίας.

Το σκαμπρόζικο είναι η φράση Evaristo Páramos, en una de sus letras memorables decía: “Cómo disfrutan esos viejos aunque no se les levante ya”, που μεταφράζεται: Ο Εβαρίστο Πάραμος σε έναν από τους αξέχαστους στοίχους του έγραφε: «Πως χαίρονται αυτοί οι γέροι μέχρι να τους ξαποστείλει πια κάποιος».

Πέρα από το ότι έχουμε στίχους και όχι στοίχους, ο στίχος έχει εντελώς άλλο νόημα που το βλεπω κι εγώ παρόλο που δεν ξέρω πολύ καλά ισπανικά: «Πώς χαίρονται αυτοί οι γέροι αν και πλέον δεν τους σηκώνεται». Δεν ξέρω αν η αλλαγή νοήματος έγινε από σεμνοτυφία ή από μεταφραστικό λάθος, μάλλον όμως το δεύτερο.

Και το θέμα ορολογίας αφορά τον όρο «gobierno transversal» που αποδίδεται στο άρθρο «διαγώνια κυβέρνηση». Όπως γράφει ο φίλος μας ο Νίκος Λ., ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως στο ισπανικό πολιτικό λεξιλόγιο -αλλά στα ελληνικά θα το λέγαμε είτε «πολυσυλλεκτικό» ή «κυβέρνηση υπέρβασης». Και εγκάρσια κυβέρνηση θα μπορούσαμε ίσως να το πούμε -με την έννοια ότι τέμνει πολλούς πολιτικούς χώρους. Όχι όμως διαγώνια.

 

 

147 Σχόλια προς “Αντισυνταγματικά μεζεδάκια”

 1. π2 said

  Τα του Γουεμπ τα σημείωσα σ’ ένα παλιό νήμα προ ημερών: https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/10/politria/#comment-390532

 2. takis#13 said

  Νίκο , καταφύγιο δεν είναι το κτίριο . Και σε εμάς υπάρχουν Ζώνες με την ονομασία «Καταφύγια άγριας ζωής» και είναι περιοχές για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την προστασία τους .

 3. atheofobos said

  Η Θέμις Μπαζάκα, της Θέμιδος, της Θέμιδας , της Θέμις ?

 4. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Εγώ δεν βλέπω να μίλησε πουθενά ο νοικοκύρης για «κτίριο». Ενάμισι εκατομμύριο (και χωρίς το μυριο δηλαδή…) τετραγωνικό χιλιόμετρο κτίριο θα ήταν ωραίο projectακι πάντως…😃

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πώς είναι δυνατόν να έχεις σπουδάσει στη Γαλλία, να έχεις λάβει το «Αργυρό μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας» από τη γαλλική ακαδημία, να μεταφράζεις γαλλικά λογοτεχνικά έργα στα ελληνικά για λογαριασμό σοβαρών εκδοτικών οίκων, και να μπερδεύεις τις αποστροφές με τις αποστρόφους; Μου προκαλεί αποστροφή αυτό.

 6. Πέπε said

  Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε το (όχι εύκολα δεκτό) «κατασχέτω» με το απόλυτα αποδεκτό «πιάνω»:

  Μπορεί και τα δύο να είναι ενεστώτες που σχηματίστηκαν υποχωρητικά από τους αντίστοιχους αορίστους, κάτι που άλλωστε συμβαίνει πάρα πολύ τακτικά με ένα σωρό ρήματα, αλλά ο αόριστος «κατάσχεσα» του «κατάσχω» είναι ήδη καταχρηστικός: από το αρχικό ρήμα «κατέχω» με αόριστο «κατέσχον» (απροσάρμοστο στα ν. ελληνικά) και υποτακτική αορίστου «[να] κατάσχω» σχηματίστηκε ο νέος ενεστώτας «κατάσχω» με αόριστο «κατάσχεσα», και εδώ δεν έχουμ ετην κλασική διαδικασία υποχωρητικού σχηματισμού αλλά ένα λάθος που καθιερώθηκε ως σωστό. Ήδη αυτό αρκετοί δεν το δέχονται, προτείνοντας λύσεις όπως «κάνω κατάσχεση» – αόρ. «έκανα κατάσχεση» – υποτ. αορ. «να κατάσχω». Υπάρχουν πολλοί άλλοι που το δέχονται βέβαια, αλλά δύο αλλεπάλληλες καθιερώσεις λαθών ως σωστών είναι πιο δυσκολοχώνευτες.

  > > «Εκτός Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Γεροβασίλη και Μπαλτάς»

  Αυτό σημαίνει ότι τρεις έμειναν εκτός Κ.Ε.: ο ΣΥΡΙΖΑ, η Γεροβασίλη και ο Μπαλτάς.

  > > συζεί με διαιτητή:

  Δεν είναι λογικό να υποστηρίζουμε ότι δήθεν δεν υπάρχει άλλη λύση από το «διαιτήτρια»: αν ήταν πραγματικά αναπόφευκτο να καθιερωθεί αυτός ο τύπος, θα είχε καθιερωθεί. Ας τον υποστηρίζουμε, αφού είναι σωστός και λογικός, αλλά με ρεαλισμό. Ο τίτλος θα μπορούσε κάλλιστα να λέει «συζεί με μία διαιτητή», και όλοι θα καταλάβαιναν. (Άσχετο αν κι εγώ, όπως περίπου κι ο Νίκος, θεωρώ ότι το -ης, αντίθετα από το -ος [π.χ. γιατρός], είναι υποχρεωτικά αρσενική και μόνο κατάληξη.)

 7. κουτρούφι said

  Θέμα υπήρξε και με δήλωση του Στ. Θεοδωράκη σχετικά με τις ραδιοσυχνότητες:
  http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article-wide/286153/o-stavros-theodorakhs-mperdepse-tis-radiosyhnothtes.html

 8. Πέπε said

  ο Άδωνις / Άδωνης, του Άδωνη
  η Άλκηστις / Άλκηστη, της Άλκηστης

  Και κάπου αλλού τις τελευταίες μέρες είχα ξανασχολιάσει σχετικά. Είμαι της γνώμης ότι μπορεί μεν οι αρχαίες ονομαστικές να επιβιώνουν σε διάφορες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας δεσμεύσει να εξαρχαΐσουμε ολόκληρη την κλίση. Η γενική πρέπει να είναι η κανονική νεοελληική. Ακόμη και σε θηλυκά όπου ακουστικά η ν.ελλ. γενική συμπίπτει με την αρχ. ονομαστική.

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα με πολύ ωραία και πάλι μεζεδάκια. Ιδίως αυτό με τη διαιτήτρια και το άλλο με τον Άλκη Ζέο, με έκαναν να σκάσω από τοα γέλια !

  Το «υπέρ του δέοντος» φαντάζομαι ότι το μπερδεύουμε λόγω του παρεμφερούς «πέραν του δέοντος».
  Όσο γαι τον αχώνευτο Άδωνι, εφόσον έγινε Άδωνης με -η- όπως και ο Πάρης, απλοποιείται και η γενική (μια που, δε γνωρίζω άνθρωπο που θα έλεγε «του Πάριδος», ας πούμε…).
  Φυσικά το πρόβλημα εστιάζεται στη Χάρη Αλεξίου, όπου εκεί ναι μεν σχηματίζουμε τη γενική και την αιτιατική από το «(η) Χάρη – της Χάρης, τη Χάρη», προτιμάμε στην ονομαστική όμως να λέμε «η Χάρις», όσο κι αν με την Πρωτοψάλτη μοιραζόμαστε με το «Άλκηστις» και το «Άλκηστη». Φυσικά είναι ανεπίτρεπτο το «της Χάρις», όταν το γράψουμε έτσι (γιατί στο άκουσμα δεν το καταλαβαίνει κανείς), ή το «τη Χάρις», που έχει και πολλά ξαδερφάκια : την Άρτεμις κλπ.

  Η Θέμις, που βλέπω πιο πάνω, μια που δεν έγινε Θέμη, θα κάνει «της Θέμιδας» σε έναν εξελικτικό δημοτικισμό, κι από εκεί θα γυρίσει στην ονομαστική «η Θέμιδα». Όπως έγινε και η Αρτέμιδα, η πρώην Λούτσα. Που θα μπορούσε βεβαίως να έχει γίνει και Άρτεμη, ‘Οσο κι αν προς το παρόν μάλλον αργεί το «η Θέμη-της Θέμης».
  Όλα μπερδεύονται γλυκά, που λέμε… Καλημέρα και πάλι (δύο φορές=εκείνο το ανεκδιήγητο «καλημέρες», που γράφω πολλές φορές 🙂 )

 10. π2 said

  6: Όπως έλεγα και στο άλλο νήμα που σχολίασα τον τίτλο, νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως ο επίκοινος τύπος ως click bait.

  Όσο για το ότι ο τύπος διαιτήτρια θα είχε επικρατήσει αν ήταν αναγκαίος, το ζήτημα δεν είναι αμιγώς γλωσσικό. Ο τύπος επόπτρια έχει επικρατήσει, ακριβώς επειδή οι επόπτριες είναι περισσότερες από τις διαιτήτριες.

  Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, ο διορθωτής του Firefox μου κοκκινίζει ως λάθος το διαιτήτρια, ενώ δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με το επόπτρια.

 11. LandS said

  5 Η απόστροφος όμως δεν προκαλεί αποστροφή. Ίσως γιαυτό το λέει έτσι. Θα μπορούσε να το έλεγε «Αποστροφές του Λόγου» ή και του κ*λου για να είναι πιο κοντά στο γαλλικό.

 12. Πάνος με πεζά said

  @ 9 (συμπλήρωμα) : πιο παλιά, είχα δει κι είχα πάθει μέχρι να καταλάβω ότι ο ηθοποιός Θέμις Πάνου, που το έγραφε ακριβώς έτσι στα προγράμματα, ήταν άντρας ! Βλέπεις το Θέμης (και εσχάτως το Θέμος), ήταν καθιερωμένο δεκαετίες πριν…

 13. Πάνος με πεζά said

  Από την εποχή αυτή :

 14. LandS said

  Η Θεμούλα δεν είναι σα τη Χαρούλα. Την χάριν τώρα την λέμε η χάρη, της χάρης, την χάρη. Έτσι η Χαρίκλεια μπορεί να γίνει Χάρη. Η Θεμιστόκλεια μάλλον θα μείνει η Θέμις της Θέμιδας, όπως το έχουμε συνηθίσει.

 15. LandS said

  Ο Νίκος ο Παπάς έχει μια τάση να δίνει «επίσημη» χροιά στα λόγια του. Δεν θα πει ποτέ «δεν υπάρχει περίπτωση». Θα πει «σε καμία των περιπτώσεων». Πρέπει κάποιος να μαζέψει τα γραπτά για τη γενικομανία του Νικοκύρη και να του τα πασάρει διακριτικά.

 16. LandS said

  Τα γραπτά του Νοικοκύρη για τη γενικομανία ρε Μέφρυ.

 17. Πάνος με πεζά said

  Κι όπως ακούω, χτες στον Αη-Στράτη ο Τσίπρας πέταξε κι ένα «…προτίμησαν να πεθάνουν από την πείνα ένας προς ένας». Δεν ξέρω, ένας προς έναν δεν είναι, στη συγκεκριμένη σύνταξη, ή μου φαίνεται; Δηλαδή σχολαστικά, :
  – προτίμησαν ένας προς ένας να πεθάνουν από την πείνα, ή
  – προτίμησαν να πεθάνουν ένας προς έναν από την πείνα.
  Καλά τα λέω; Πείτε.
  Εδώ είναι και το βίντεο, στο -18:06.

 18. Anasto said

  Καλημέρα

  Ακολούθησα την παραπομπή στα σχόλια του άρθρου του Τάκη και έκανα το λάθος να κολλήσω και να διαβάσω κι άλλα 2 σχόλιά του. Είναι απίστευτη η κατάντια της Καθημερινής. Τόσος αντικομουνισμός, τόσο εμφυλιοπολεμικό μένος, τόση σκ@τοψυχιά, δεν τα συναντάς ούτε στις τάξεις των νεοναζί.

  Μια ένσταση για τις ενστάσεις επί της διαδικασίας. Το θέμα δεν είναι να υπάρχει σωστή διαδικασία ώστε να μην χαίρεται στην ανωμαλία ο ένας λύκος και να χαίρεται ο άλλος. Το θέμα είναι να μην επιτρέπουμε στους λύκους να χαίρονται. Και κατανοώ ότι δεν θα καταργηθεί σε ένα άρθρο και έναν νόμο ο κακός «καπιταλισμός που είναι η μήτρα όλων των κακών» αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι το μόνο που κατάφερε η υποτιθέμενη ΠΦΑ ήταν να φέρει ένα ανακάτεμα στη σούπα της διαπλοκής που θα έφερνε και κατιτίς στα δημόσια ταμεία των οποίων τα έσοδα ξέρουμε καλά ποιος ορίζει ποιος τα καρπώνεται εν τέλει στην οικονομική αποικία μας.

  Κι επειδή μου φαίνεται οξύμωρο στις σημερινές συνθήκες να μας πειράζει η θεσμική τρύπα της αδυναμίας εκλογής νέου ΕΣΡ που να επιθυμεί να «συνεργαστεί» με την εκάστοτε κυβέρνηση, να θυμίσω ότι εδώ κάνουμε δημοψηφίσματα που δεν έχουν ούτε συμβουλευτικό χαρακτήρα και λίγες ώρες μετά, τη λαϊκή βούληση την κάνει ο ΠΘ πατσαβούρα, στις λεπτομέρειες θα κολλήσουμε;

  Αντί για κάνω λάθος δεν μπορούμε να πούμε λαθεύω αν μας πάει καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ρήμα; Βέβαια, εμένα μου φαίνεται σαν δημοτικίστικη ποζεριά, σαν προσπάθεια να ακουστείς λαϊκά λόγιος (δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια έννοια ούτε καν αν γίνομαι αντιληπτός), κάτι σαν τον Κώστα Μανιάτη όταν υπογράφει κείμενα σαν Λευτέρης Παπαδόπουλος, και δεν το χρησιμοποιώ ποτέ αλλά δεν είναι κι αυτό μια επιλογή;

  Καλό ΣΚ

 19. Πέπε said

  Συνέχεια για την κλίση αυτών των ονομάτων (Άλκηστις κλπ.):

  Όπως θυμίζουν μερικά από τα παραπάνω σχόλια, για την αρχαία γενική πρέπει και να ξέρεις πώς ακριβώς σχηματίζεται στο καθένα: της Αλκήστεως ή της Αλκήστιδος; Και ποια άλλα είναι έτσι, και ποια αλλιώς; Και για όσα έχουν -δ-, τι γίνεται στην αιτιατική, την Αλκήστιδα ή την Άλκηστιν; Διότι αν μεν είναι την Άλκηστιν, άντε και μπορώ να το κάνω Άλκηστη και να παραμείνω κάπως πιστός και στο αρχαίο και στο νέο κλιτικό πρότυπο. Είναι όμως; Κι αν δεν είναι, με ποια γραμματική θα σχηματίσω την αιτιατική, με την αρχαία ή τη νέα;

  [σημ.: Δε ρωτώ για να πάρω απάντηση, απλώς ρητορικά, για να δείξω ότι εγείρονται ερωτήματα! 🙂 ]

  Όλα αυτά είναι πολύ πέρα από το να ξέρω γενικώς τις καταλήξεις της αρχαίας τρίτης κλίσης. Είναι μεμονωμένες πληροφορίες, που δεν προκύπτουν ούτε, σαφέστατα, από την εμπειρική γνώση της γλώσσας, ούτε καν από τη βασική γνώση της αρχαίας γραμματικής, αλλά σχεδόν μόνο από την ύλη των Πανελληνίων (που και πάλι δε νομίζω να δίνει τόση έμφαση στα κύρια ονόματα). Όμως ένα παιδάκι, πολύ πριν δώσει Πανελλήνιες -που στην τελική μπορεί να θέλει φυσικομαθηματικά ή διοίκηση επιχειρήσεων- καλείται να απαντήσει στο ερώτημα «πώς σε λένε αγάπη μου;»

  Επομένως είναι αναπόδραστη η ανάγκη να εφαρμοστεί, με όποιον τρόπο βρεθεί ότι είναι καλύτερος, η σημερινή γραμματική.

 20. spatholouro said

  sarant: «ενώ το ‘κατασχέτω’ το βλέπουμε να φτιάχνεται τώρα και γι’ αυτό μας ενοχλεί»

  Μπα, δεν φτιάχνεται τώρα το «κατασχέτω»: είναι ήδη φτιαγμένο τουλάχιστον από το 1882, που το μνημονεύει ο Κόντος στις «Γλωσσικές παρατηρήσεις» του, χωρίς και να το επικρίνει, όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι (σελ. 519: «Επειδή δε κοινόν υπάρχει το όνομα κατάσχεσις, ορμηθέντες τινες εξ αυτού έπλασαν ρήμα κατασχέτω, κατά το κατάθεσις-καταθέτω κτλ»)

  Και ο Ζηκίδης το λημματογραφεί, επικρίνοντάς το πάντως, ενώ στη δεκαετία του 1950 ο Σταματάκος στο λήμμα «κατάσχω» συμπεριλαμβάνει «και κατασχέτω». Το ίδιο αποδέχεται και ο Σηφάκις και τους δύο τύπους στο Ορθογραφικό του το 1973, έτσι και ο επίτομος Δημητράκος.

  Η «πλάκα» τώρα για μένα είναι ότι ούτε το «Μείζον» ούτε κανένα από τα τρία «μεγάλα» λεξικά λημματογραφούν το «κατασχέτω» το καημένο… Τόση δουλειά από την προηγηθείσα λεξικογραφία πήγε χαμένη, γιατί μάλλον σε πολλές περιπτώσεις όταν είναι να φτιαχτεί ένα λήμμα, σήμερα, δεν γίνεται μια λεπτομερής έρευνα στα προηγηθέντα…

 21. Πέπε said

  @18 τέλος:

  Σφάλλω.
  Και η μετοχή εσφαλμένος είναι μια χαρά συνηθισμένη.

 22. raf said

  Καλημέρα!
  Μόλις τώρα στον Real FM ακούστηκε πως για πρόεδρος του ΕΣΡ θα προταθεί ο κύριος Πολύδωρας. Θα γεμίσουμε με παλαίμαχους νεοδημοκράτες σε σημαντικές θεσμικές θέσεις -βλέπε Παυλόπουλο- για να συνεργάζεται η αντιπολίτευση;

 23. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα σχόλια! Είμαστε σε εκδρομή, θα τα πούμε μετά.

 24. π2 said

  Ο Πολύδωρας θα είναι η κατάλληλα κωμική κατάληξη μιας γενικώς ασόβαρης ιστορίας.

 25. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 26. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Για την «συνταγματική» κόμπλα με το ΕΣΡ, οι φίλοι μας οι αμερικανοί έχουν μια σοφή ατάκα: Just follow the money. Ένα έξυπνο λακωνικό ακολουθώντας τη μυρουδιά 😉 φτάνει στον συνήθη ύποπτο που δεν είναι άλλος από το Βαγγέλη Βενιζέλο, τον αρχιμάγειρα της συνταγματικής μεταρρύθμισης του 2001.Ξύπνια παιδιά είστε, βρείτε τις λεπτομέρειες. 😉

 27. ΣΠ said

  Τι σημαίνει το «Φίλη μου αγαπημένε» μετά το όνομα του Άλκη Στέα; Αν είναι λογοπαίγνιο με την ατάκα «Φίλοι μου αγαπημένοι», αυτή ήταν του Γιώργου Οικονομίδη. Του Στέα ήταν «Ευτυχείτε».

 28. nikiplos said

  «όταν δεν τους σηκώνεται πιά». Αυτός μάλλον το πήρε ως: όταν δεν τους σηκώνει κάποιος (φυσικά κραυγαλέο λάθος) και μάλλον θυμίζει τρανλέϊτορ του Γούγκλη…

  Άλκης Ζέος από την Ζέα, που τρώει μόνο ζέα.
  Για την ιστορία μόνο να πούμε πως του μπαμπά της Άλκης βέβαια ήταν Ζέης.

 29. Pedis said

  Αυτό το gobierno transversal (traνsvestal?) έρχεται σε σύγκριση με το gobierno vertical και ντούρο αν και η καλύτερη εξέλιξη θα είναι το gobierno horizontal και σεκο.

 30. Y. G. said

  Καλημερα σας

  25 -«Ο Πολύδωρας θα είναι η κατάλληλα κωμική κατάληξη μιας γενικώς ασόβαρης ιστορίας.»

  Ακριβως!

 31. Άλκης Ζέος. Χαχα…

  Πολύδωρας; Γμτ!
  Τουλάχιστον να πετάγανε έξω από το ραδιομέγαρο τον Ταγματάρχη κλωτσηδόν, για νάρθουμε στα ίσα μας…

 32. Παναγιώτης Κ. said

  Μου έρχονται πρόχειρα στο νου φράσεις όπως:

  Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.
  Όπως έστρωσες έτσι θα κοιμηθείς.
  Ό,τι έκανε η γίδα στο πουρνάρι θα κάνει το πουρνάρι στη γίδα.
  Όποιος κάνει λάθη πληρώνει για αυτά.
  Η αλαζονεία, η οκνηρία και ο λαϊκισμός πληρώνονται.
  Στη Ρώμη όπως οι Ρωμαίοι.
  Πρέπει να έχεις νύχια για να ξυστείς.

 33. ΝΔ: Φοβού τους Δαναούς και (Πολύ)δωρα φέροντας!

  Σε ρόλο Λαοκόοντος ο Κούλης, τι τον ζώσανε τα φίδια!

  Ρε, που μπλέξαμε!

 34. Pedis said

  Γιατί δεν κάνουν κάνα κόμμα transversal με νδ και πασόκ να μη μας τα σκοτίζουν κάθε λίγο και λιγάκι με τις πονηρές κινήσεις τακτικής, τα ζωντόβολα!;

  Πού στο διάτανο ήταν κρυμμένοι όλοι τούτοι μες τον Συν; Και να πεις ότι δεν έφυγαν, κουβέληδες, παπαδημουλάκια, μπίστηδες; Επιπολασμός!!

 35. Ριβαλντίνιο said

  Ο Πολύδωρας δεν είχε βγάλει ένα βιβλίο που έλεγε πως ο Τσίπρας δεν θα υπογράψει μνημόνιο και πως θα μας βγάλει απ’τα μνημόνια ; 🙂 Πολύ φιλοσυριζαίοι αυτοί οι Καραμανλικοί (Παυλόπουλος, ο άλλος που ήταν στην ΕΥΠ κ.λπ.).

 36. Pedis said

  Ο Πολύδωρας, προλεταριακός ηγέτης, θα ηγηθεί στη μάχη ενάντια στους μπουρζουάδες. Θα κλάψω.

  Τους συνέβη κάτι σοβαρό στον εγκέφαλο; Εννοώ εκείνους που συντάσουν τα πρωτοσέλιδα της Αυγής.

  Το «Παπάγος» θα το γυρίσουν στο γνωστή πασοκιά με τον «Πλαστήρα».
  Κλασίκ.

  Αλλά το «συνοδοιπόροι» ρε χαιβάνια είναι από αλλού και πάει αλλού.

  Άκου Μητσοτάκης και συνοδοιπόροι!

 37. NM said

  Μεζεδάκι τελευταίας στιγμής, σπαρταριστό, ολόφρεσκο της ώρας από το ραδιόφωνο του Ρίαλ ΕφΕμ. Τύπος ονόματι Αντων**, καλεσμένος σε εκπομπή φιλήστορα δημοσιογράφου επαναλαμβάνει την ιστορία Κουκίδη διανθισμένη με καινούριες λεπτομέρειες. Μετά καταγγέλει ως φιλοναζί – αρνητές όσους αμφισβητούν την ύπαρξή της και τελειώνει με το φοβερό ότι: «όπως διάβασε στην εγκυκλοπαίδεια του Κέμπριτζ, το περιστατικό Κουκίδη αποτέλεσε επανάληψη όμοιας αντίστοιχης θυσίας οπλίτη – φύλακα της Ακρόπολης που του ζήτησαν οι Πέρσες (!) όταν κατέλαβαν την πόλη να κατεβάσει (τη σημαία?!!!!?).»
  Η εκπομπή συνεχίζεται ακόμα. Μιλάμε για συλλεκτικό κομμάτι.

 38. Καλημέρα!

  Άκουσα ένα ωραίο προχθές – αντιπροχθές το πρωί στον Παπαδάκη, την ημέρα που είχε καλεσμένη την Κανέλλη. Κάποια στιγμή, με τα χίλια ζόρια, ο Παπαδάκης την σταματάει, και, θέλοντας να κάνει γέφυρα για να περάσει σε κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (δεν θυμάμαι πια ποιον), λέει κάτι περίπου σαν: «Το θέμα όμως κύριε Τάδε, είναι ότι υπάρχει κόσμος που πεινάει, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ». Και απαντάει βιαστικά ο κος Τάδε: «Κύριε Παπαδάκη, αυτό είναι το ζητούμενο»!

  Ήθελε προφανώς ο καημένος να πει ότι το ζητούμενο είναι αυτό που εννοούσε ο Π., δηλαδή η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, αλλά έτσι όπως έσπευσε να απαντήσει, βγήκε το αντίθετο.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπάιρον Πολύδωρας, ε; Οι Πακιστανοί απάγουν ο ένας τον άλλο, είναι το αγαπημένο τους άθλημα. Ιστορία με βίαιες ζαρντινιέρες. Διορισμός της κόρης του στη Βουλή. Στρατηγός άνεμος. Και η κορυφαία στιγμή μιας καριέρας όλο κορυφώσεις, η πρόταση για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Πολύ καλή επιλογή, ομολογουμένως. Θα απαγορεύσει και την προβολή τούρκικων σίριαλ. Μια χαρά. Με τη γράνα του, με τα όλα του ο Λατίνος εραστής. Είμαι ευχαριστημένος.

 40. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετω,

  καλά, μόνο 39 σχόλια σήμερα; Για να πάρω απουσίες 🙂

 41. ΣΠ said

  Τα καλύτερα του Πολύδωρα

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  42: Μόνο που η «τσούλα με τη μαντήλα» πήρε τη σημαία με την αξία της ως άριστη μαθήτρια. Κι εγώ που παρέλασα τον Μάρτιο με το σχολείο μου, είχα σημαιοφόρο Αλβανή μαθήτρια και παραστάτη Μπαγκλαντεσιανό. Εξαιρετικοί μαθητές που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα σπουδάσουν και θα προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία. Αλλά τι να καταλάβουν απ’ αυτά τα φασιστικά γκάου.

 43. 44
  Μα μόνο και μόνο που αποκαλεί τσούλα ένα παιδάκι 12-13 ετών δείχνει βαρύτατο ζόρι. Για την ορθογραφία δε λέω τίποτε…

 44. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  34.

  Μην αψηφάς τους νόμους του Δαρβίνου

  Κακή παράσταση
  για πρώτη φορά
  ………………….
  Τόσα χρόνια τα κατάφερνα
  ασήμωνα και χρύσωνα
  (αυτοσχεδιάζοντας
  στο ίδιο έργο)
  παραλλάζοντας
  όσο χρειάζεται τα λόγια μου
  ώστε ν’ ακολουθεί
  τους νόμους του Δαρβίνου

  Κρυφά σταυρούς μου πρόσθετε
  ο μυστικός στρατός μου
  ώστε να καταστώ
  από ένας ηθοποιός
  μικρός κι ασήμαντος
  αστέρας της πολιτικής
  σε αθηναίους πρώτης γενιάς
  κι εσωτερικούς μετανάστες
  οπαδούς του γνωμικού
  «το μη άμεσα χρήσιμον άχρηστον»

  Πάντα με αναδείκνυαν
  πληρωμένοι γραφιάδες
  μ’ αργομισθίες και μυστικά κονδύλια
  τους εξαγόραζα
  και χάριζα
  στ’ αφεντικά τους –διαφημιστές μου
  δημόσια έργα κι οφειλές,
  προμήθειες μεγάλες

  Τα όπλα μου απλά
  η ατελής του ανθρώπου φύσις :
  ο φόβος του αγνώστου, η θρησκεία,
  η οδός της ήσσονος προσπαθείας
  (κοινώς το βόλεμα).
  η απληστία
  κι άλλα πολλά
  ……………………………………….
  Για να ξεσκίζω στα κρυφά
  τις σάρκες των θυμάτων μου
  μεγάλωσαν οι κυνόδοντες
  (ο νόμος του Δαρβίνου)
  [….]
  ……………………………………….
  Εκεί που εκφωνούσα
  τον τελευταίο λόγο μου
  άρχισε η γιαουρτο-βροχή
  η προσωπική μου φρουρά
  προσπάθησε μ’ ομπρέλες να με σώσει
  μα ‘σπάσαν οι μπαλένες
  οι πρώτοι – οι πιο κοντοί-
  γλίστρησαν και πέφτοντας
  θάφτηκαν κάτω απ’ την άσπρη λάβα
  με τους ύστατους πομφόλυγες.
  της τελευταίας ανάσας τους.

  Εγώ σαν πιο ψηλός
  άντεξα λίγο ακόμη
  μα η γιαουρτο-βροχή
  έγινε γιαουρτο-καταιγίδα
  και σαν καταλάγιασε
  με σύμπλεγμα του Λαόκοντα
  έμοιαζε το άσπρο επιτύμβιό μου.

  Οι μάνες των αρνιών
  με το γάλα τους εκδικήθηκαν .

  19.10.2009

  http://www.poiein.gr/archives/11719

  ΥΓ Μαλλον ειχαν βαλει ….γυψο στο γιαουρτι .

 45. Y. G. said

  Τον επελεξαν για προεδρο του εσρ…. Πως δηλαδη τον επελεξαν? Εβαλαν το χερι βαθεια στον υπονομο της νδ και ανεσυραν απο τα λασπονερα τον μπαϊρον;!

 46. spatholouro said

  sarant: λανθάνω/λανθάνουσα κλπ

  Βλέπουμε, ωστόσο, ότι, στο επόμενο λήμμα του ΛΚΝ όπου παραπέμπεις, Νίκο, αποδέχεται το «λανθάνων» ως «που κάνει λάθος», το δε «γλώσσα λανθάνουσα κλπ»= όταν κάποιος ομολογεί, χωρίς να το θέλει, την αλήθεια, κάνοντας γλωσσικό σφάλμα.

  Είναι χαρακτηριστικός σε αυτή τη συνάφεια ο Σταματάκος, που δίνει «λάθος»=το αποτέλεσμα του λανθάνω.

  Πράγματι το ρήμα «λανθάνω» είναι πίσω από τα περί σφαλμάτων και λαθών, πίσω από τη «λήθη» και την «α-λήθεια» (που μας τη φρέσκαρε, ως ανάδυση από τη λήθη, τα περασμένα χρόνια ο Χάιντεγκερ).

 47. 49

  Πάντως ο Παππάς το άλλαξε σχεδόν αμέσως.

  Η γκάφα δεν διέλαθε της προσοχής του

 48. ‘Ο Αδωνις, του Αδ-όνειδος’ μπορούμε να γράφουμε, κι είναι μια χαρά όλοι 🙂

 49. spatholouro said

  50
  Ασφαλώς προτιμότερο το λαθεύω, αλλά τα εισαγωγικά τι τα ήθελε;

 50. 52 έλα μ’, ντε; μάλλον για να δείξει ποιά λέξη αντικαθίσταται

  ΥΓ είχα πάει στην παρέλαση στη Σαλλονίκη, ωραία ήτανε! http://parallaximag.gr/wp-content/uploads/DSC_0216-as-Smart-Object-1.jpg

 51. 52: Προφανώς ήθελε να τονίσει την λέξη. Εκτός και αν γλώσσα λανθάνουσα που λέγαμε και πιο πάνω, και το νόημα είναι όντως «λαθεύουν», δηλαδή δεν λαθεύουν 😛

 52. Γιάννης Ιατρού said

  53: +++++++++ 🙂

 53. Ζωή said

  Ειδικά για τον… Αδώνιδα, εγώ προτείνω να τον αποκαλούμε Σπύρο. Ή Σπυρέτο. Ή (κακο)Σπυρή. Σπυρίδων είναι το βαφτιστικό του, και όλα τα άλλα φήμες και ψευτιές, κι ανοησίες και στατιστικές…
  Και σιγά την Αδωνίσια φάτσα δηλαδή.

 54. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας και να με συμπαθάτε που έλειπα όλη τη μερα, από πολλά πρωί -μαζί με κλιμάκιο σχολιαστών, άλλωστε.

  49-50-52 Μα συμφωνώ ότι υπάρχει και αυτή η σημασία, η οποία πάντως είναι μοναδική (το ΛΚΝ μόνο αυτή τη φράση δίνει)
  Και αναρωτιέμαι για την ιστορία της φράσης «γλώσσα λανθάνουσα…» που δεν φαίνεται αρχαία.

  52 Μπράβο του που το διόρθωσε -χαλάλι τα εισαγωγικά

  42 Βαλτός να ήταν, δεν θα ήταν τόσο τέλειο

  38 Και ταινία έχει γίνει για τον Κουκίδη και οικογένεια τού έχουν κατασκευάσει

  28 Βασικά όταν το έγραφα μπέρδεψα την ατάκα του Στέα με την οικονομίδεια, αλλά κι έτσι γούστο έχει.

 55. spatholouro said

  «Και αναρωτιέμαι για την ιστορία της φράσης «γλώσσα λανθάνουσα…» που δεν φαίνεται αρχαία.»

  Στον Μένανδρο και στο γνωμολόγιό του αποδίδεται αλλά δεν το βρίσκω μέσα…

 56. sarant said

  58 Ούτε εγώ 🙂

 57. Μαρία said

  56
  Τον Άδωνιν η αρχαία αιτιατική. Την Ελληνίδα αλλά την Άρτεμιν, την χάριν κλπ

 58. MA said

  Καλησπέρα, πολύ νόστιμα και τα σημερινά μεζεδάκια.
  Για τον Πολύδωρα από την Εφημερίδα των Συντακτών: http://www.efsyn.gr/arthro/partida-skaki-gia-esr-kai-sti-mesi-o-polydoras

 59. spiral architect said

  Leonidas Vatikiotis: Εμπόδια στη νέα διαπλοκή από το ΣτΕ

 60. Idom said

  «… θα είχαμε ακόμα ΠτΔ τον Χρήστο Σαρτζετάκη… »
  Σκιάχτηκα και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ για να γράψω κάτι άλλο.
  Μην μάς τρομάζετε έτσι κύριε Νικοκοίρη! Ή να το γράφετε στην αρχή τού άρθρου: κατάλληλο άνω τον 18, Horror gender κ.λπ..

  Idom

 61. Μαρία said

  59
  Στο Γ περιλαμβάνονται όλα τα μισογύνικα αλλά πουθενά η γλώσσα λανθάνουσα 🙂

 62. gpoint said

  # 62

  Κάτι για Πολύδωρα άκουσα…θα ανεβάσουν επιθεώρηση ;

 63. Πάνος με πεζά said

  Ελπίζω ο Πολύδωρας να είναι στα πόδια γρήγορος. Τόσο γιατί έχει καθυστερήσει φυσικά το θέμα με τις άδειες, αλλά και όσο γιατί κάτι δημοσιογραφικά απολιθώματα τύπου Τράγκα, κλαίγονταν σαν τις χήρες όταν έτρωγαν τα πρόστιμα, αλλά εδώ και μήνες που δεν υπάρχει ΕΣΡ, σαν τους τελευταίους κουραδόμαγκες περνάνε μέσα από το ραδιοφωνικό μικρόφωνο γλώσσα κατώτερη κιο από τα περιττώματα του βόθρου…
  Εκτός κι αν γίνουνε πάλι μαγαζάκι… Τί το αποκλείει, άλλωστε…

 64. NM said

  1. Οτι και να λέτε για τον Πολύδωρα δεν μπορεί να επισκιάσει την ηρωϊκή του σημερινή πράξη.
  Ξέρετε πολλούς που θα δέχονταν να γίνουν ρεντίκολα κάνοντας τον λαγό σε κάποιον άλλον που θα πάρει τη θέση?
  Γιατί ο Βύρωνας δεν είναι Συβαρίτης. Την είχε δει τη γράνα. Ηξερε τι θα του σούρουν. Πριν καβαλήσει τη Χάρλεϋ και ροβολίσει στου Μαξίμου, θάχε πάρει κανά τηλέφωνο πρώτα να ρωτήσει τους δικούς του «τι λέτε εσείς παιδιά;»
  2. Κάτι μου λέει ότι ο μπαρμπα Φώτης για τα περαιτέρω του, έχει ανάγκη να περάσει απ το Καθαρτήριο.

 65. gpoint said

  Δήλωσε ο Κουτσοκούμνης σχετικάμε την Διοικούσα Επιτροπή στην ΕΠΟ :
  «Είναι δύσκολο να βάλουμε τώρα χρονικό ορίζοντα για τις εκλογές. Κρίθηκε πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον έως το τέλος του Μαΐου. Μακάρι τα πράγματα να πάνε καλύτερα πιο νωρίς»
  Προφανώς εννοεί τις διατησίες στα ματς του ΟΣΦΠ όπως με τον ΠΑΟΚ και σήμερα με τον Ατρόμητο. Αν εξασφαλίσει βαθμολογική διαφορά θα έχουμε και εκλογές ν’αλλάξει η διαιτησία

 66. Pedis said

  Κυβέρνηση Πολυδωρού

  Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ, με τίμημα 320 εκατ. ευρώ που προσέφερε η κινεζική εταιρεία State Grid. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΗ.

  Την Πέμπτη, πάντως ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως «η εξέλιξη της διαδικασίας δικαιώνει την επιλογή μας για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλοποιήσιμο και προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών».

  Φέτα τη φέτα κομμάτι το κομμάτι … οι ξεπουλήδωρες και βρίσκουν το χρόνο να τα βάλουν με τη διαφθορά (τριτεύον είναι αλλά γύρευε πόσα θα τσεπώνουν ως πουρμπουάρ ημέτεροι, φίλοι και συναγωνιστές, σύμβουλοι και εταιρείες από τα ξεπουλυδωράματα.)

 67. cronopiusa said

 68. Σε άρθρο του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής 31 Αυγούστου 2003 με τίτλο «ΣΠΟΝΔΗ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ» ο κ. Πολύδωρας μιλούσε ήδη από τότε για «αριστερίστικα φρούτα, μουτζαχεντίν και ταλιμπάν, που δεν μεταμελήθηκαν ποτέ, αλλά με καμουφλάζ, προσπαθούν ακόμη να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Σοβιετία», εντάσσοντας στον «στρατό» αυτό ακόμη και τον κ. Σημίτη!

  Απόσπασμα από το σχετικό άρθρο-παραλήρημα:

  «[…] Το πρόβλημα είναι οι βολεμένοι. Ένας ολόκληρος στρατός. Μουτζαχεντίν και ταλιμπάν. Δυνάμεις υποστήριξης. Φανατικοί, μισαλλόδοξοι. Με τον δικό τους ορισμό περί δημοκρατίας. Που περιέχει όλα τα αριστερά και αριστερίστικα φρούτα. Όπως μας τα υπενθυμίζουν, με το αζημίωτο βέβαια, οι διάφορες εκπομπές της κρατικής τηλεοράσεως και τα διάφορα ένθετα αρκετών εντύπων. Δεν έχει αποκαθηλωθεί ούτε ο Στάλιν.
  Αναδιάταξη γίνεται κατά καιρούς στο εικονοστάσι των διεθνών και «εθνικών» αγίων και μαρτύρων της Αριστεράς. Ανάλογα με τις σκοπιμότητες και τους καιροσκοπισμούς τους. Αποκαθήλωση όχι. Μην ξεχνάμε πως ο Λένιν είναι ο πρωθιερέας του τακτικισμού στην παγκόσμια ιστορία, θεωρία και πράξη. Κανένας τους δεν μεταμελήθηκε. Κανένας τους δεν ζήτησε συγγνώμη. Κανένας τους δεν είπε «κάναμε λάθος».
  Κάποιοι επιδίδονται, είναι αλήθεια, σε καμουφλάζ. Κάποιοι άλλοι, με πρώτον τον κύριο Σημίτη, που δεν πιστεύουν σε κανένα θεό, ερεθίζουν τα αντανακλαστικά των αιωνίων κορόιδων, μην έρθει η Δεξιά. Και η Δεξιά, αιωνίως δειλή και αιωνίως απολογούμενη δια των αρχηγών της και ταγών της, αποποιείται τον εαυτό της. «Δεν είμαι εγώ αυτή που λέτε» ψελλίζει η Δεξιά οπισθοχωρώντας διαρκώς. Δεν γινόμαστε όλοι αριστεροί, να βρούμε την ησυχία μας; όπως έγινε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και στη Σοβιετία για δεκάδες χρόνια; […]»

  Επίσης, ανακοίνωση από το γραφείο του στη Βουλή με τίτλο ‘ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΟΝΟΝ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ’:

  Δεν είναι η Αριστερά μόνον η παράταξη των θυμάτων. Ούτε μόνον αμυνόμενη.
  Οι χιλιάδες αθώων θυμάτων της Δεξιάς δεν μετράνε; Δεν τους σκότωναν οι αριστεροί; Ή μήπως αυτοκτόνησαν; Ή μήπως εξαϋλώθηκαν; Στην Αθήνα, στου Μακρυγιάννη, στον Φενεό και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος;
  Αμυνόμενη ήταν η Αριστερά όταν πήρε τα όπλα και χτύπησε τρία χρόνια (1946-1949) κάνοντας την επανάστασή της, όπως έκανε ο Λένιν και ο Τρότσκι κατά την εφαρμογή των κοσμοθεωρητικών δογμάτων του Μάρξ;! Και χτύπησε τη δημοκρατική νομιμότητα και τις κυβερνήσεις που είχαν προκύψει από τις εκλογές του 1946. Και ήσαν κυβερνήσεις (Δεξιάς και Κέντρου) και δημοκρατικές νομιμοποιήσεις που είχαν προκύψει από ελεύθερες εκλογές και εκάλυπταν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων πλην Κομμουνιστών. Αμυνόμενη ήταν εκείνη η ένοπλη Αριστερά;
  Ας μας πουν επιτέλους όλοι οι αριστεροί, όλων των αποχρώσεων, εάν έχουν μετανιώσει για την επανάστασή τους.
  Ας μας πουν αν ζήλεψαν τα 45 χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού της γειτονιάς μας. Θα ήθελαν από το 1946 μέχρι το 1990 να ζούσε η Ελλάς με τα βιοτικά επίπεδα, την ανάπτυξη και τις ελευθερίες που έζησε η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, για να μην πούμε για τη μεγάλη Ρωσία;
  Ας μας πουν ανοιχτά, έστω και τώρα, τις επιλογές τους. Έστω και εκ του ασφαλούς.
  Τα λέω αυτά γιατί πρέπει να δίδεται απάντηση στους πλαστογράφους της Ιστορίας. Και αν η πλαστογράφηση της Ιστορίας είναι και «πιστολέρος» με αθώους και ανυποψίαστους νεκρούς, τότε είναι σαν να τους σκοτώνουν, με τέτοιες απόψεις και ερμηνείες ή εφαρμογές της Ιστορίας, δύο φορές!
  Γι αυτό λαμβάνουν την απάντησή τους.
  Β.Γ.Π.
  Αθήνα, Μάρτιος 2003

  Περισσότερη γράνα και μπουσίντο σαμουράι, εδώ.

 69. cronopiusa said

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εν τω μεταξύ, το Εφ Μπι Άι έδωσε στη δημοσιότητα νέα ιμέιλ της Χίλαρι. 11 ημέρες πριν από τις εκλογές. Μπορεί η Κλίντον να είναι κάργα συστημική, αλλά είναι σαφές ότι το βαθύ κράτος και ο βαθύς νότος (που η ημιφασιστική ιδεολογία του και η υπερσυντηρητική νοοτροπία του εκτείνονται και στις μεσοδυτικές πολιτείες) γουστάρουν Τραμπ.

 71. cronopiusa said

 72. sarant said

  67 Ξέχασες το «ποινήν εκτίω» που μπορεί να ταιριάζει κιόλας

  73 Και για ένα θέμα εντελώς ανύπαρκτο την κυνηγάνε

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  75α. 🙂

 75. Emphyrio said

  Χμμμ… Γκουχ… Μια φιννοουγκρικη παρωνυχιδα, Νικοδεσποτα: Χέλζινκι και Τάλιν/Τάλλινν (Ρέβαλ που το λεγανε παλια οσο δεν ηταν ανεξαρτητη χωρα). Οπως και Όρμπαν (κι’ας λενε/γραφουν αλλιως διαφορες εφημεριδες και ιστοτοποι).

  Τι κανει ο ανθρωπος για να κανει επιδειξη – μεχρι και τονους βαζει.

  ΥΓ Ελπιζω να ηταν ονειρο οχτωβριατικης νυχτας ο Πολυδωρας… Ελπιζω να μην ξημερωσουμε και τον δουμε/ακουσουμε θρονιασμενο στο ΕΣΡ. Ελπιζω, λεω.

 76. Γς said

  >Ποιος είναι τάχα ο Άλκης Ζέος; Μην είναι το αρσενικό αλτερέγκο της έξοχης Άλκης Ζέη;

  Θυμάμαι τον Αντρέα Λεντάκη, δήμαρχο τότε Υμηττού (30 χρόνια πίσω) στη Μονή Καισαριανής απόγευμα κι εκεί στο πλατάνι της πηγής άρχισε να μας λέει τα διάφορα.
  Κάτι και για την Αλκη Ζέη:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_30.html

 77. ilias said

  Για την απόφαση του ΣΤΕ
  «Ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων στην Ελλάδα περιορίζεται στην υποχρέωση του δικαστή να μην εφαρμόζει νόμο τον οποίο κρίνει αντισυνταγματικό, στην συγκεκριμένη υπόθεση που δικάζει και για την οποία οφείλει να εκδώσει δικαστική απόφαση (άρθρο 93 παρ.4 Σ.). Δεν περιλαμβάνει δηλαδή την εξουσία του δικαστή να καταργήσει το νόμο: αυτό είναι αρμοδιότητα του νομοθέτη. Μόνον σε μία περίπτωση προβλέπει το ελληνικό δίκαιο την κατάργηση νόμου από δικαστική αρχή: το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 του Συντάγματος, όταν επιλύει την σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφατικές αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων (Συμβουλίου της Επικρατείας – Αρείου Πάγου – Ελεγκτικού Συνεδρίου), έχει την αρμοδιότητα να κηρύξει διάταξη νόμου ανίσχυρη ως αντισυνταγματική. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η απόφαση του ΑΕΔ δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για να επισφραγιστεί με αντίστοιχη δημοσιότητα προς αυτήν που είχε και ο καταργούμενος νόμος. »

  http://elawyer.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html

 78. Γς said

  >Κατασχέτουν τα μηχανήματα της ΕΡΤ ΟΠΕΝ με σκοπό να τη φιμώσουν

  -Αθώος να του επιστραφούν τα κατασχεθέντα

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6719.html

 79. ilias said

  «Με το ισχύον σύστημα, για να έχουμε μια τελειωτική απόφαση, η οποία καθιστά ανενεργό μια αντισυνταγματική διάταξη, πρέπει η υπόθεση να έχει φτάσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (άρθρο 100 Σ.). Οποιαδήποτε άλλη απόφαση για την αντισυνταγματικότητα (του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των κατώτατων δικαστηρίων), απλώς περιστασιακά μπορεί να κρίνει ότι μια διάταξη είναι αντισυνταγματική και να μην την εφαρμόσει στην προκειμένη –και μόνο!- υπόθεση. Το οποίο σημαίνει ότι ένα άλλο δικαστήριο, λόγω της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της μη δέσμευσης από τη νομολογία, μπορεί να κρίνει αντίθετα και να θεωρήσει ότι η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, δημιουργώντας στην πράξη μια βαθύτατη ανισότητα κρίσης και μάλιστα με συνταγματικής φύσεως διακυβεύματα. Ακόμη κι όταν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μια διάταξη, ο κάθε ειρηνοδίκης έχει το δικαίωμα να κρίνει αλλιώς αν μια υπόθεση αχθεί εμπρός του με το ίδιο αντικείμενο! Μόνο το ΑΕΔ μπορεί να αποφανθεί τελειωτικά και δεσμευτικά για τους υπόλοιπους δικαστές, εκτοπίζοντας τη διάταξη στη σφαίρα του ανεφάρμοστου.»

  http://elawyer.blogspot.gr/2006/06/blog-post_115160882111182650.html

  Υ.Γ Συγγνώμη για τα σεντόνια

 80. Γς said

  >Το μεγαλύτερο καταφύγιο για την προστασία θαλάσσιων ζώων, το οποίο θα καλύπτει έκταση 1,57 τετραγωνικών χιλιομέτρων (600.000 τετραγωνικά μίλια)

  Και κοίτα σύμπτωση.

  Κάποιος [από δω μέσα] σχολίαζε αυτό το μαργαριτάρι σήμερα [χτες] το μεσημέρι σε μια ταβέρνα στην Αρχαία Κόρινθο

  Και σίγουρα δεν το είχε διαβάσει εδώ, αφού φύγαμε από τις 6 το πρωί για κάτω.

  Και δεν θυμάμαι ποιος ήταν…

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  76. Αν ήμουν Μητσοτάκης, θα πρότεινα τον Γρηγόρη Ψαριανό. Για κόντρα ρελάνς στο αλληλοδούλεμα και για πλειοδοσία σε σουρεαλισμό.

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  76. Και αν ήθελα να κάνω την παρτίδα ροντέο, θα πρότεινα Ζωή Κωνσταντοπούλου. 😈Παίζε, Αλέξη, η σειρά σου.

 83. Γς said

  >Και κλείνω με ένα ενδιαφέρον άρθρο του Πάμπλο Ιγκλέσιας για τον σχηματισμό της νέας ισπανικής κυβέρνησης, που καλά έκανε και το δημοσίευσε η Αυγή, αλλά δυστυχώς η μετάφραση ήταν τσαπατσούλικη έως απαράδεκτη

  Και για όσους δεν γνωρίζουν ο Νικοκύρης είναι βαθύτατος γνώστης [καλός κατά βάθος!] των Καστιλιάνικων και των παραφυάδων τους

 84. Γς said

  >συζεί με διαιτήτρια.

  Συζούσε.

  Δεν άντεξε τη σφυρίχτρα της

 85. Γς said

  8:

  >Είμαι της γνώμης ότι μπορεί μεν οι αρχαίες ονομαστικές κλπ κλπ

  Κι εγώ αυτής της γνώμεως είμαι

  http://caktos.blogspot.gr/2015/03/gnomeo-juliet.html

 86. sarant said

  80-82 Χρησιμα τα σεντόνια!

  (Ζητείται τρολ ειρηνοδίκης να βγάλει συνταγματικό τον νόμο Παππά να τα κάνει όλα μπάχαλο)

 87. Γς said

  28:

  > ατάκα «Φίλοι μου αγαπημένοι», αυτή ήταν του Γιώργου Οικονομίδη. Του Στέα ήταν «Ευτυχείτε».

  http://caktos.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

 88. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου είναι απόφοιτοι του ΕΜΠ, η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) τους καλεί να βγούν ευθαρσώς και να καταγγείλουν την μπολσεβίκα Ηρωΐδα του Πολυτεχνείου Τόνια Μωροπούλου που βγήκε απόψε στο βραδυνό Δελτίο της ΕΡΤ-1 και για 10 λεπτά αποβλάκωνε τους Ρωμιούς, υποστηρίζοντας πως ανεκάλυψε τον Πανάγιο Τάφο του Ραββίνου Χριστού. Η θρασύτατη Μωροπούλου (δεδηλωμένη άθεη) ισχυρίστηκε πως η Υφήλιος κρατά την αναπνοή της, τής έχουν ζητήσει συνέντευξη το CNN, το National Geographic κλπ., αλλά εκείνη θα κάνει τις αποκαλύψεις της στην ΕΡΤ!..

  Ως κάτοικοι Σικάγου, σάς ενημερώνουμε πως η Τόνια ψεύδεται, ουδέν ενδιαφέρον υπάρχει για την «ανακάλυψή» της εδώ στις ΗΠΑ, άλλωστε δεν πρόκειται για τον Τάφο του Χριστού, αλλά για τον Τάφο που απέδωσε ο Κωνσταντίνος Θ΄ ο Μονομάχος (1000 – 1055) στον Ραββίνο Χριστό, προκειμένου να αποβλακώσει ακόμη περισσότερο τους Ρωμιούς και να τους κάνει να αντισταθούν στους τότε εμφανισθέντες Τούρκους και Ρώσσους.

  Καλούμε τον εκλεκτό αναγνώστη του Ιστολογίου κ. Σμερδαλέο (που ασφαλώς γνωρίζει τις λεπτομέρεις του θέματος) να βγεί και να ξεκωλιάσει την Τόνια Μωροπούλου που πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλλες στους ήδη αποβλακωμένους Ρωμιούς

  ΥΓ: Σε λιγάκι θα υπάρξει απάντησις της Κοινοτητός μας στο χθεσινό νήμα προς κάποιους αναγνώστες που τόλμησαν να μάς προκαλέσουν να στοιχηματίσουμε για τον Τράμπ

 89. Μαρία said

 90. Alexis said

  #80, 82: Πολύ διαφωτιστικά αυτά που γράφετε, γιατί έχει ακουστεί πολύ ψέμα και πολύ παραπληροφόρηση τις τελευταίες μέρες από τους ειδικούς παππαρολόγους* των καναλιών.

  *παππαρολόγος=ο ειδήμων να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά

 91. spatholouro said

  80/82 (Ilias)
  Να βάλω κι εγώ ένα απόσπασμα από τη συζήτηση που ακολούθησε στην ανάρτηση όπου παραπέμπετε, αφενός για να εξισορροπήσω τις εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργούνται και αφετέρου για να προτείνω την ανάγνωση ολόκληρης της ανάρτησης και της συζήτησης από όσους ενδιαφέρονται:

  «Όταν υπάρχει ξεκαθάρισμα από τα ανώτατα δικαστήρια ότι ένας νόμος είναι αντισυνταγματικός, ο νομοθέτης τον αλλάζει. Δεν έχει κανένα λόγο να εμμείνει στην ύπαρξη μιας διάταξης, την οποία ήδη τα δικαστήρια – με τον πιο απερίφραστο τρόπο: έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του οικείου ανωτάτου δικαστηρίου – τη θεωρούν ανεφάρμοστη (έστω κι αν δεν έχει ακυρωθεί ρητά).

  Ξέρει ότι όλα τα κατώτερα δικαστήρια θα ακολουθήσουν τη νομολογία, ξέρει ότι ο νόμος θα καταστεί κενό γράμμα, ξέρει ότι θα αρχίσει πλέον να δέχεται μαζικά καταψηφιστικές αποφάσεις που θα το υποχρεώνουν στην καταβολή ΕΝΤΟΚΩΣ χρηματικών ποσών, εξαιτίας του αντισυνταγματικού νόμου κ.λπ. κ.λπ. Δεν είναι χαζός να τον διατηρήσει. Και ΔΕΝ τον διατηρεί!»

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  91: Σχολαστικός των Αμπελοκήπων

  …οι περισσότεροι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου είναι απόφοιτοι του ΕΜΠ…

  Επίτρεψέ μοι να κάμνω την ακόλουθον παρατήρησιν:

  Μοι προξενεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν, καθότι ο λόγος περί ιστορικών ανακαλύψεων, ότι δεν ανηφέρθης εις το τιτανοτεραστίων διαστάσεων εθνικό μας θέμα της διερεύνησης του ταφικού (;) μνημείου της Αμφιπόλεως, δια το οποίον τις τελευταίες ημέρες έγιναν νέες και συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

  Αντιθέτως, προσπαθείς να μας αποπροσανατολίσεις με τα ανωτέρω σχολιαζόμενα, τριτοδεύτερης σημασίας, θέματα.

  Καταγγέλλω πανελληνίως την κλίκα των εθνικών περί τον ILL_Οινόη, η οποία με τις γνωστές μεθοδεύσεις της, διαθέτοντας μάλιστα δι’ αυτόν το σκοπό τεράστια ποσά (ερωτώ: Ποία η σχέση σας με τον γνωστό τρισεκατομμυριούχο Σώρρα;;;;), κατόρθωσε να αποσιωπηθεί πλήρως η ανακάλυψη του συμβόλου των χριστιανούληδων που φορά στον λαιμό της μία εκ των Καρυάτιδων.

  Αναμένω τα περί αυτού σχόλιά σου, καθότι η γνώμη σου έχει δι εμέ δεσπόζουσαν σημασίαν!

 93. giorgos said

  Στό παρακάτω απόσπασμα πού είναι άπό τό άρθρο «εργολαβίες καί σύνταγμα »
  ύπάρχουν μερικά ιστορικά στοιχεία γιά τό Συμβούλιο τής Επικρατείας .

  »
  Εἰδικὰ στὴν Ἑλλάδα εἶναι καὶ ἡ δομὴ τῆς διοικητικῆς δικαιοσύνης ποὺ δὲν ἐπιτρέπει ἄλλη διαμόρφωση τῶν πραγμάτων. Στὰ περιορισμένα ὅρια τούτων τῶν ἄρθρων δὲν μποροῦμε νὰ ἀναφερθοῦμε ἐκτενῶς στὴν ἵδρυση καὶ σημασία τοῦ Συμβουλίου Ἐπικρατείας ὡς θεσμοῦ. Στὴν ἐπὶ Γεωργίου ἐπανίδρυση του ματαίως ἐπρωτοστάτησε καὶ ὁ δικός μας αὐλοκόλαξ Ἀριστ. Βαλαωρίτης, ἀφοῦ αὐτὸ καταργήθηκε σχεδὸν ἀμέσως, διὰ δημοψηφίσματος ἕως τὸ 1911, ὅπου πραξικοπηματικῶς τὸ ἐπανέφερε ὁ Βενιζέλος. Ἡ κανονική του λειτουργία ἄρχισε ὡστόσο τὸ 1928, δηλαδὴ πάλι σὲ μία πολιτικὴ περίοδο ἀνωμαλιῶν καὶ πραξικοπημάτων. Ὅπως παρατηρεῖ ἕνας κορυφαῖος ἐκπρόσωπος τοῦ διοικητικοῦ αὐτοῦ δικαστηρίου, ὁ Μ. Στασινόπουλος (βλ.»Σύντομος ἱστορία τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας – ἐπὶ τῇ συμπληρώσει τριακονταετίας ἀπὸ τῆς ἱδρύσεως αὐτοῦ «, περ. «Παρνασσός», περίοδος 2α, τευχ.1 (1959), σελ.501-2), «πρέπει νὰ ὁμολογηθεῖ ὅτι ἡ κατάργησις δὲν ἐδημιούργησεν αἰσθητὸν κενόν, διότι ἡ νομοπαρασκευαστικὴ ἁρμοδιότης ὑπάρχει πάντοτε τρόπος νὰ ἀσκεῖται ὑπὸ διαφόρων εἰδικῶν ἐπιτροπῶν, συγκειμένων ἰδίᾳ ἐκ τῶν εἰδικευμένων ἐν ἐκάστῳ διοικητικῷ κλάδῳ ὑπαλλήλων, ἀποτελεῖ δὲ τοῦτο παράδοσιν εἰς τὰ γραφειοκρατικὰ καθεστῶτα, διό καὶ εἶναι χαρακτηριστικὸν ὅτι ἔκτοτε μέχρι σήμερον, ἐπὶ ἕνα σχεδὸν αἰῶνα, δὲν ἀπεδόθη τοιαύτη ἀποκλειστικὴ ἁρμοδιότης οὔτε εἰς τὸ ἐν τῷ μεταξὺ ἐπανιδρυθὲν συμβούλιον τῆς Ἐπικρατείας, οὔτε εἰς ἄλλο τί εἰδικὸν σῶμα». Ὁ Μιχαὴλ Στασινόπουλος, ποὺ διετέλεσε καὶ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας, ὑπῆρξε σπουδαῖος νομικοτεχνικός, δὲν ἕπεται ὅμως ὅτι ἕνας τέτοιος ἐπιστήμων μπορεῖ ἀναγκαστικὰ νὰ ἐκφύγει τῶν κοινωνικῶν καὶ ἱστορικῶν δεδομένων ποὺ τὸν προσδιορίζουν. Στὸ ἐδάφιό του αὐτὸ τῆς ἔμμεσης διαμαρτυρίας ἄθελα μᾶς φανερώνει τὴν κοινωνικὴ σημασία τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικράτειας: οἱ νόμοι γίνονται ἀπὸ τοὺς «ὑπαλλήλους», καὶ ἅμα τοῦ πολίτη δὲν τοῦ ἀρέσει, μπορεῖ νὰ καταφύγει στὸ Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας! Ἀλλὰ ἔτσι λειτουργοῦν τὰ «κράτη δίκαιου»; Εἶναι ἄλλο δημιουργία τῶν νόμων, ποὺ ὀφείλει νὰ εἶναι καὶ νὰ προκύπτει ἀποκλειστικῶς ὡς προϊὸν κοινωνικῆς διαδικασίας μὲ ἄμεσο καὶ διαρκῆ ἔλεγχο τοῦ λαοῦ (π.χ. διά μίας ἐκλεγμένης Γερουσίας), καὶ ἄλλο ἡ τεχνικὴ («νομοπαρασκευαστικὴ») διαμόρφωση τοῦ νομοῦ. Πρὶν ἀπὸ τὶς παραγράφους καὶ τὰ ἄρθρα πᾶνε τὰ νοήματα, καὶ στὰ ἐπιλεγόμενα «κράτη δίκαιου» αὐτὰ δὲν προκύπτουν ποτὲ ἐκ τῶν ἄνω, ἀπὸ κάποιο εἰδικὸ σῶμα». Ἡ σημασία ὅμως τοῦ Συμβουλίου Ἐπικρατείας ὡς θεσμοῦ εἶναι ἀκριβῶς αὐτή: νὰ διαιωνίζει τὴν κατασκευὴ τέτοιων νόμων, ὑπὸ τὸ πρόσχημα τοῦ τελικοῦ ἔλεγχου ἀπὸ κάποιο ἀνώτατο «ὄργανο». Τὸ ἀποτέλεσμα εἶναι νὰ μὴν γίνεται διοικητικὴ πράξη ἐκτελεστή, ἂν δὲν πάει στὸ Συμβούλιο Ἐπικρατείας. Αὐτὸ ὅμως αὐξάνει καὶ δὲν μειώνει τὸ νομοθετικὸ καὶ διοικητικὸ χάος. Δὲν θέλομε βέβαια νὰ ποῦμε ὅτι οἱ ἀποφάσεις τοῦ Συμβουλίου Ἐπικρατείας δὲν εἶναι ἀκριβεῖς. Μὲ θεωρία δικαίου,ὀλίγην πολιτικὴ ἑρμηνεία ἐπὶ τοῦ Συντάγματος (οἱ «αἰτήσεις ἀναιρέσεως» πρὸ τοῦ Σ.Ε. ἀποκλειστικὸν σχεδὸν λόγον ἔχουν τὴν ἔννοια τοῦ «δημοσίου συμφέροντος», ἡ ὁποία, θεωρητικῶς, ὑποτίθεται ὅτι προκύπτει ἀπὸ τὸ Σύνταγμα καὶ ἐπὶ τῆς ὁποίας θὰ ἐπανέλθομε παρακάτω) καὶ μὲ τὸ «αἴσθημα τοῦ δικαίου τὸ ὁποῖον ἐνυπάρχει καταβεβλημένον εἰς τὸ ἄδυτον βάθος τῆς ἀνθρωπινῆς φύσεως, ὡς τὸ πολυτιμότερον ἠθικὸν ἀγαθόν», ὅπως παρατηρεῖ ὁ Μ.Στασινόπουλος στὸ παραπάνω κείμενο του (βέβαια τὸ «τί ἐστὶ δίκαιον» εἶναι τὸ ἴδιο μὲ τὸ «τί ἐστὶ ἀλήθεια» τοῦ Χριστοῦ. Τὸ δίκαιο δὲν μπορεῖ νὰ ἀπονεμηθεῖ ἀπὸ τὰ δικαστήρια…), εἶναι εὔκολο νὰ ἰδεῖ κανένας – καὶ ἰδιαίτερα ὁ εἰδικευμένος καὶ ἀκέραιος δικαστὴς- τὸ ἀνακριβὲς καὶ παρεκλίνον στὴν ὅποια περίπτωση διοικητικῆς διαστροφῆς καὶ κακοβουλίας. Οἱ ἀποφάσεις τοῦ Σ. Ε. εἶναι κατὰ τεκμήριον ἀκριβεῖς. Τὸ πρόβλημα ποὺ μᾶς ἀπασχολεῖ εἶναι ἄλλο: πῶς γίνεται, παρὰ τὴν λειτουργία τοῦ Σ.Ε., παρὰ τὴν ἰσχὺ τοῦ δεδικασμένου τῶν ἀποφάσεών του, παρὰ τὴν ὅποιαν εὐφυῆ ἀντιμετώπιση τῶν περιπτώσεων,ἡ ἑλλαδικὴ κακοδιοικησία καὶ τὸ διοικητικὸ χάος νὰ αὐξάνουν ἀντὶ νὰ λιγοστεύουν; Καὶ πῶς γίνεται, παρὰ τὴν ἀπαραίτητη γνωμοδότηση του ἐπὶ τῶν κανονιστικῶν διαταγμάτων, ἡ ἔννοια τῆς «οἰκοδομικῆς ἀδείας» γιὰ τὰ συγκεκριμένα πράγματα πού συζητᾶμε νὰ μεταβάλλεται, ὅπως θὰ ἰδοῦμε, σὲ πλήρην καὶ νομοθετημένον ἐξευτελισμὸ κάθε ἐννοίας ἀνθρωπίνου καὶ συνταγματικοῦ δικαιώματος.
  Ὁ θεσμὸς τοῦ Σ.Ε. εἶναι γαλλικῆς καταγωγῆς καὶ ἡ λειτουργία του ὡς δικαστηρίου τελεῖται ἐπὶ 68 ἤδη χρόνια. Ὅμως ἢ διοικητικὴ κατάσταση τῆς Ἑλλάδος δὲν ἔχει ἀλλάξει. Τὸ Σ.Ε. ὄχι ὡς δικαστήριο, ἀλλὰ ὡς θεσμὸς δὲν ἀποτελεῖ ἐγγύηση τῆς «χρηστῆς διοικήσεως» ὡς ἐννοίας νομικῆς (ἐὰν τὸ κράτος ἀποζημίωνε καὶ ὁ ὑπάλληλος εἶχε συναίσθηση κάποιων συνεπειῶν, τὸ διοικητικὸ δίκαιο θὰ ἐπαίδευε λιγώτερο τοὺς φοιτητὲς στὰ παν/μια). Καὶ τοῦτο σημαίνει πώς οἱ ἀποφάσεις τοῦ Σ.Ε. τὴν διοίκηση δὲν τὴν καλυτερεύουν. Αὐτὸ ἀποτελεῖ ἤδη ἕνα πρακτικὸ δεδομένο, παρὰ τοὺς ὅποιους «συντονισμούς» μας ὡς «μελῶν» τῆς Ε.Ε. Ὑπὸ τὰ ἑλλαδικὰ νομοθετικὰ καὶ πολιτικὰ δεδομένα, τὸ Σ.Ε. ἀποτελεῖ ἕνα «ἄλλοθι» τοῦ κράτους. Τὸ ἀποδοτικὸ συνοικέσιο κράτους καί Τ.Ε.Ε. θὰ ἦταν λιγώτερο εὐτυχές, ἂν δὲν ὑπῆρχε ἡ πίστη πὼς κάπου μπορεῖ κανεὶς νὰ προστρέξει. Οἱ χιλιάδες ἐκκρεμεῖς προσφυγὲς τὸ ἀποδεικνύουν. Θὰ ἐπανέλθομε στὴν ἑπομένη «συνέχεια» γιὰ λίγο στὸ Σ.Ε. Ἡ παρέκβασή μας δὲν ὑπῆρξε τυχαία, διότι τὸ ἐρώτημα εἶναι κατὰ πόσον γενικώτερες πολιτικὲς σκοπιμότητες ἢ δεδομένα μποροῦν νὰ καθορίζουν τὴν λειτουργία ἑνὸς ἀνωτέρου δικαστηρίου. Καὶ ἂν θυμηθοῦμε ὅτι τὸ Σ.Ε. ὑπῆρξε σχεδὸν ὁ μόνος ἐπίσημος «ἀντιστασιακὸς» ὀργανισμὸς κατὰ τῆς Χούντας, ἀσφαλῶς δὲν μποροῦμε νὰ ὑποθέσομε ὅτι οἱ πολιτικὲς σκοπιμότητες τοῦ εἶναι ξένες. Ὑπάρχουν ἄραγε κάποιες γενικώτερα «εἰδικὲς» πολιτικὲς σκοπιμότητες γιὰ τὸ συνοικέσιο Τ.Ε.Ε. καὶ κράτους; Καὶ ἂν εἶναι ἔτσι, τί μπορεῖ γι’ αὐτὲς νὰ κάνει ἡ ὁποιαδήποτε δράση τοῦ Σ.Ε.; Θὰ ἰδοῦμε στὸ ἑπόμενο κάποιες λεπτομέρειες ἐπ’ αὐτῶν.»

 94. LandS said

  Βρήκα αυτά τα 20 μεζεδάκια. Ε, αν τέτοιοι γίγαντες κάνουν τέτοια λάθη…
  Που βαδίζουμε;

 95. voulagx said

  Ξερει κανεις ποια ειναι η αποφαση του ΣτΕ που εκρινε αντισυνταγματικη την κρατουσα κατασταση του ραδιοτηλεοπτικου τοπιου;

 96. LandS said

  Ωχ

  http://time.com/3843977/commonly-misused-phrases-corrections/?xid=time_socialflow_facebook

 97. voulagx said

  Βρηκα αυτο εδω: http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/steol3578_2010.htm

 98. αγάπες λάθρες said

  Γι αυτό να προσέχετε διπλά όταν δολοφωνείτε χαρακτήρες. Πιθανόν να αναγκαστείτε να τα γλύψετε και η αηδεία θα είναι διπλά σιχαμερή. Βέβαια, έχετε συνηθείσε στην οσμή της σιχαμάρας και δεν καταλαβαίνετε τίποτα, όπότε οι οσμές πρέπει να είναι όλο και πιο έντονες για να νιώσετε την ευχαρίστηση. Με΄τα τον Πολύδωρα, τον Μιχαλολιάκο (αυτόν ντε της ΧΑ) για κάνα άλλο αξίωμα. Και προσοχή με τον Άδωνη, σίγουρα θα χρειστεί να συνεργαστείτε στο μέλλον και ποια η χάρη σας να γλύφετε την αηδεία που φτείνατε. Θα το ευχαριστείτε διπλά και τριπλά χαχαχα

 99. spatholouro said

  98
  Περιμένουμε να καθαρογραφεί και τότε όλα τα ΜΜΕ πιθανολογώ ότι θα τη δώσουν λεπτομερώς

 100. voulagx said

  @Spatholouro: Εννοουσα αυτην που βρηκα στο σχ. 100.

 101. spatholouro said

  Αριθμός 3578/2010
  ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
  Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 4 Δεκεμβρίου 2009, με την εξής σύνθεση: Μ. Βροντάκης, Αντιπρόεδρος, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου, που είχε κώλυμα, Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Ν. Ρόζο, Χ. Ράμμος, Δ. Μαρινάκης, Μ. Καραμανώφ, Ι. Μαντζουράνης, Κ. Ευστρατίου, Γ. Ποταμιάς, Μ. Γκορτζολίδου, Ε. Νίκα, Ι. Γράβαρης, Ε. Αντωνόπουλος, Γ. Τσιμέκας, Ι. Ζόμπολας, Π. Καρλή, Δ. Γρατσίας, Β. Καμπίτση, Β. Γρατσίας, Α. Ντέμσιας, Σ. Παραμυθιώτης, Φ. Ντζίμας, Η. Τσακόπουλος, Β. Καλαντζή, Μ. Παπαδοπούλου, Δ. Κυριλλόπουλος, Α. Καλογεροπούλου, Κ. Κουσούλης, Σύμβουλοι, Κ. Φιλοπούλου, Κ. Κατρά, Πάρεδροι. Γραμματέας η Δ. Μουζάκη.
  Για να δικάσει την από 10 Ιουνίου 2003 αίτηση:
  της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα (Γκυϊλφόρδου 9), ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΘΗΝΑ TV», η οποία δεν παρέστη, αλλά ο δικηγόρος που υπογράφει την αίτηση νομιμοποιήθηκε με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο,
  κατά 1) του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και 2) του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), οι οποίοι παρέστησαν με την Νίκη Μαριόλη, Νομικό Σύμβουλο του Κράτους.
  Η πιο πάνω αίτηση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, κατόπιν της υπ΄ αριθμ. 2784/2007 αποφάσεως του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να επιλύσει η Ολομέλεια το ζήτημα που αναφέρεται στην απόφαση.
  Με την αίτηση αυτή η αιτούσα εταιρεία επιδιώκει να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 236/6-5-2003 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.
  Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της παραπεμπτικής αποφάσεως, η οποία επέχει θέση εισηγήσεως από τον Εισηγητή, Σύμβουλο Η. Τσακόπουλο.
  Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε την εκπρόσωπο του Υπουργού και του Ε.Σ.Ρ., η οποία ζήτησε την απόρριψη της υπό κρίση αιτήσεως.
  Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α ι
  Α φ ο ύ μ ε λ έ τ η σ ε τ α σ χ ε τ ι κ ά έ γ γ ρ α φ α
  Σ κ έ φ θ η κ ε κ α τ ά τ ο Ν ό μ ο
  1. Επειδή, για την άσκηση της κρινομένης αιτήσεως έχει καταβληθεί το νόμιμο παράβολο (γραμμάτια παραβόλου 891940, 330879/2003).
  2. Επειδή, ζητείται η ακύρωση της αποφάσεως 236/6.5.2003 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση θεραπείας της αιτούσης κατά της αποφάσεως 201/1.4.2003 του ίδιου Συμβουλίου. Με την τελευταία αυτή απόφαση είχε επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ Τ.V.», τον οποίο εκμεταλλεύεται η αιτούσα, η «διοικητική κύρωση της αμέσου διακοπής της λειτουργίας αυτού». Στην αιτιολογία της προσβαλλομένης πράξεως αναφέρονται και τα εξής: «Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΘΗΝΑ Τ.V. είχε υποβάλει αίτηση μετά των νομίμων δικαιολογητικών προς συμμετοχή σε προκηρυχθέντα διαγωνισμό για λήψη αδείας λειτουργίας αυτού. Εντεύθεν ο σταθμός λειτουργεί νομίμως και υποχρεούται να εκπέμπει το δηλωθέν με την αίτησή του πρόγραμμα το οποίο είναι . . . ψυχαγωγικό», πλην αντί του δηλωθέντος προγράμματος «εκπέμπει διαφημίσεις αστροπροβλέψεων, μέντιουμ, χαρτομαντειών, ωροσκοπίων και χειρομαντιών», δηλαδή πρόγραμμα, το οποίο, κατά το Ε.Σ.Ρ., δεν έχει την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, και ως εκ τούτου, επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας του εν λόγω σταθμού.
  3. Επειδή, η αιτούσα ως νόμιμο έρεισμα της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της επικαλείται τις διατάξεις των άρθρων 17 παρ. 1 του ν. 2644/1998 και 19 παρ. 2 του ν. 3051/2002. Κατά τις διατάξεις αυτές θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι δεν είναι εφοδιασμένοι με άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας, εφ΄ όσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Η κρινόμενη αίτηση εισήχθη προς εκδίκαση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου κατόπιν παραπομπής της με την απόφαση 2784/2007 του Δ΄ Τμήματος, με την οποία κρίθηκε ότι η δεύτερη από τις παραπάνω διατάξεις (άρθρο 19 παρ. 2 του ν. 3051/2002) κατέστη αντισυνταγματική και το ζήτημα παραπέμφθηκε προς επίλυση ενώπιον της Ολομελείας σύμφωνα με το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος.
  4. Επειδή, όπως έχει ήδη γίνει δεκτό (βλ. Σ.τ.Ε. 5040 Ολομ., 1145/1988 Ολομ., 2501/2004 7μ.), με το άρθρο 15 του Συντάγματος, όπως το άρθρο αυτό ίσχυε πριν από την αναθεώρησή του με το Ψήφισμα της 6.4.2001 της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής (το οποίο δεν επέφερε συνταγματική μεταβολή από της εξεταζομένης απόψεως), δεν θεσπίζεται ατομικό δικαίωμα ιδρύσεως ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού, αλλ΄ η διαμόρφωση ενός τέτοιου δικαιώματος αφήνεται στον κοινό νομοθέτη, ο οποίος, κατά την ρύθμιση του εν λόγω θέματος, τελεί υπό τους όρους και περιορισμούς της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού. Το κρατικό μονοπώλιο ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών καταργήθηκε με τους νόμους 1730/1987 (Α.145) «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία» και 1866/1989 (Α.222) «Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεοράσεως και παροχή αδειών για την ίδρυση και λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών», με τους οποίους επετράπη η ίδρυση και λειτουργία τοπικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, αντιστοίχως, κατόπιν διοικητικής αδείας χορηγουμένης αυτοτελώς (όχι δηλαδή στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας), βάσει προϋποθέσεων και κατ΄ εκτίμηση κριτηρίων, που έτασσε ο νόμος. Κατ΄ εφαρμογήν των νόμων αυτών εκδόθηκαν περιορισμένος αριθμός αδειών τηλεοπτικών σταθμών και μεγάλος αριθμός αδειών ραδιοφωνικών σταθμών. Παράλληλα, από το έτος 1989 και έπειτα άρχισαν να λειτουργούν πολλοί ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί αυθαιρέτως, χωρίς διοικητική άδεια. Κρίθηκε μάλιστα (βλ. Σ.τ.Ε. 3839/1997 Ολομ.) ότι η εν τοις πράγμασι ίδρυση και λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς άδεια, δεν αποτελούν νόμιμο λόγο χορηγήσεως αδείας κατά τον ν. 1866/1989, έστω και αν η Διοίκηση, με την πρακτική που είχε τηρήσει, είχε ανεχθεί ή και υποβοηθήσει την λειτουργία χωρίς άδεια του συγκεκριμένου, καθώς και άλλων τηλεοπτικών σταθμών. Στο πραγματικό αυτό δεδομένο (της ιδρύσεως και λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια) αναφέρεται η εισηγητική έκθεση του ν. 2328/1995 «Νομικό καθεστώς της ιδιωτικής τηλεόρασης και της τοπικής ραδιοφωνίας, ρύθμιση θεμάτων της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και άλλες διατάξεις» (Α. 159). Κατά την έκθεση, μετά την χορήγηση, μέχρι το έτος 1989, 275 αδειών τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, «το κρατικό ενδιαφέρον για την τοπική ραδιοφωνία ουσιαστικά σταμάτησε, με αποτέλεσμα όλο το ραδιοφωνικό τοπίο να καταστεί ανεξέλεγκτο. Το φαινόμενο της ιδιωτικής τηλεόρασης διέρρηξε εξαρχής το νομικό πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να κινηθεί. Ο ν. 1866/1989 ήταν λιγότερο συστηματικό και διορατικός απ΄ ό,τι επέβαλλε το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό βάρος της ιδιωτικής τηλεόρασης». Κατά την εν λόγω έκθεση, βασικό έργο του Ε.Σ.Ρ. «μέχρι το 1993 μπορούν να θεωρηθούν οι κώδικες δεοντολογίας. . .» και η γνώμη του για τη χορήγηση οκτώ αδειών για τηλεοπτικούς σταθμούς με ειδική άδεια δικτύωσης για την απόκτηση εθνικής εμβέλειας και τεσσάρων για τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η πραγματική τηλεοπτική κατάσταση είχε, βέβαια, εξαρχής πολύ μικρή σχέση με αυτήν την κατανομή αδειών. . .». Την κατάσταση αυτή επιχείρησε να αντιμετωπίσει ο προαναφερθείς ν. 2328/1995, που θέσπισε νέο λεπτομερές σύστημα ρυθμίσεως, προβλέπον την χορήγηση διοικητικών αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Οι βασικές διατάξεις του είναι οι εξής: «Άρθρο 1. 1. Επιτρέπεται η ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που εκπέμπουν σήμα κοινής λήψης από τους οικιακούς δέκτες στους διαθέσιμους για το σκοπό αυτό διαύλους ή τις διαθέσιμες ραδιοσυχνότητες, μόνο μετά από άδεια που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Οι άδειες χορηγούνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η χρήση τους συνιστά δημόσια λειτουργία. Οι σταθμοί στους οποίους χορηγούνται οι άδειες υποχρεούνται να μεριμνούν για την ποιότητα του προγράμματος, την αντικειμενική ενημέρωση, τη διασφάλιση της πολυφωνίας, καθώς και την προαγωγή του πολιτισμού με τη μετάδοση εκπομπών λόγου και τέχνης. . . 3. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της παρ. 1 διακρίνονται σε τρεις (3) κατηγορίες: α. Σε σταθμούς εθνικής εμβέλειας που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας. . . β. Σε σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας που καλύπτουν . . . ευρύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα, το οποίο οριοθετείται με . . . κοινή απόφαση του Υπουργών Μεταφορών και Τύπου και ΜΜΕ. . . γ. Σε σταθμούς τοπικής εμβέλειας που καλύπτουν τον αντίστοιχο νόμο ή περισσότερους προσδιορισμένους όμορους νομούς. . . 25. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από απόφαση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ και την κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες που είναι τυχόν αναγκαίες για την εφαρμογή των θεμάτων του άρθρου αυτού, εκτός από εκείνα για τα οποία έχουν ήδη παρασχεθεί άλλες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις. Άρθρο 2. 1. Οι άδειες. . . χορηγούνται με απόφαση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ [ήδη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, βάσει του άρθρου παρ. 1 περ. α΄ του ν. 2863/2000, (Α 262)]. 2. Με απόφαση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ [ήδη του Ε.Σ.Ρ., βάσει του άρθρου παρ. 6 περ. α΄ του ν. 2863/2000, όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 3051/2002] προκηρύσσεται, κάθε Σεπτέμβριο, καθώς και όποτε άλλοτε υπάρξουν διαθέσιμες συχνότητες, συγκεκριμένος αριθμός θέσεων αδειών κατά κατηγορία σταθμών. . . 3. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της προκήρυξης. . . Στην αίτηση πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής τουλάχιστον στοιχεία: . . . 5. α) Η αίτηση συνοδεύεται από πλήρη και άρτια τεχνική μελέτη. β) Η αίτηση που υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο πρέπει να συνοδεύεται από τα κατά νόμον αναγκαία νομιμοποιητικά έγγραφα. γ) . . . δ) Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξετάζει και αξιολογεί συγκριτικά για κάθε κατηγορία και περιοχή της αιτήσεως και βαθμολογεί τους αιτούντες με σύστημα μορίων το οποίο καθορίζεται στην επόμενη παράγραφο. . . 6. Όλες οι αιτήσεις. . . αξιολογούνται με σύστημα βαθμολόγησης με μόρια με βάση τα παρακάτω κριτήρια: α) Κριτήριο χρόνου λειτουργίας του σταθμού . . . β) Κριτήριο απασχολούμενου προσωπικού. . . γ) Κριτήριο πραγματικής επένδυσης και πληρότητας εξοπλισμού. . . δ) Κριτήριο προγραμματικής πληρότητας. . . 11. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή των θεμάτων του άρθρου αυτού, εκτός εκείνων για τα οποία έχει παρασχεθεί άλλη νομοθετική εξουσιοδότηση». Προκηρύξεις για την έκδοση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας δημοσιεύθηκαν την 11.3.1998 (οι υπ΄ αριθμ. 4774/Ι και 4775/Ι, ΦΕΚ Β΄ 14 και 15, αντιστοίχως) και την 17.7.1998 (η υπ΄ αριθ. 15011/Ε, ΦΕΚ Β΄ 36). Ακολούθως, την 13.10.1998, δημοσιεύθηκε ο ν. 2644/1998 «Για την παροχή συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών. . .» (Α΄ 223), το άρθρο 17 του οποίου ορίζει τα εξής: «Μεταβατικές διατάξεις για τους όρους λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών: 1. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και έχουν υποβάλει εμπροθέσμως αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού σύμφωνα με τη διαδικασία των υπ΄ αριθ. 4775/1/3.3.1998 (ΦΕΚ παρ. 15), 4774/1/3.3.1998 (ΦΕΚ παρ. 14), 15011/Ε/13.7.1998 (ΦΕΚ παρ. 36) αποφάσεων του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες εντός της γεωγραφικής περιοχής που αντιστοιχεί στον αναγραφόμενο στην αίτησή τους Χάρτη Συχνοτήτων του Παραρτήματος ΙΙ της υπ΄ αριθμ. 15587/Ε/19.8.1997 κοινής απόφασης των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΦΕΚ 785 Β΄), μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την οποία θα χορηγηθούν άδειες λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για την αντίστοιχη περιοχή ή μέχρι την έκδοση απορριπτικής απόφασης μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου στο άρθρο 2 παρ. 5 περιπτώσεις γ΄ και δ΄ του ν. 2328/1995 ελέγχου συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων ή της επάρκειας της τεχνικής μελέτης. . .2. Οι αναφερόμενοι στην προηγούμενη παράγραφο τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να τηρούν τους προβλεπόμενους από το άρθρο 3 του ν. 2328/1995 κανόνες λειτουργίας, καθώς και αυτούς που προβλέπονται από τους ισχύοντες κώδικες δεοντολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τη νομοθεσία περί προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η παραβίαση των ανωτέρω κανόνων, η οποία διαπιστώνεται με βάση τεκμηριωμένη και ειδικά αιτιολογημένη καταγγελία παντός έχοντος έννομο συμφέρον, έχει ως συνέπεια την άμεση διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού, με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και την αρνητική αξιολόγηση του σταθμού αυτού κατά τη βαθμολόγηση από το Ε.Σ.Ρ. του προβλεπόμενου από το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2328/1995 κριτηρίου της προγραμματικής πληρότητας …». Στην εισηγητική έκθεση του άρθρου 17 του παραπάνω ν. 2644/1997 αναφέρονται τα εξής: «Με το άρθρο αυτό τίθενται οι βάσεις για μια αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, κατά το μεταβατικό στάδιο της εξέλιξης της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην αδειοδότηση όλων των τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα με τη διαμόρφωση του Χάρτη Συχνοτήτων και τη δημοσίευση των προκηρύξεων για τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, η μεγάλη προσπάθεια που έχει αναληφθεί για την εδραίωση της νομιμότητας και της διαφάνειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχει πλέον εισέλθει στην τελική ευθεία. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στην προβλεπόμενη από το νόμο διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης αδειών, ένας αριθμός τηλεοπτικών σταθμών επέλεξε την οδό της παρανομίας, αγνοώντας επιδεικτικά τους κανόνες και τους εν γένει θεσμούς της χώρας μας (παράβαση κανόνων δεοντολογίας μεταδιδόμενου προγράμματος, αποφυγή καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων, παρεμβολή στις συχνότητες αεροπλοΐας, ενόπλων δυνάμεων κλπ.). Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καθίσταται πλέον αναγκαίος ο διαχωρισμός, που επιχειρεί η προτεινόμενη ρύθμιση, μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών….».
  5. Επειδή, οι διαγωνιστικές διαδικασίες, στις οποίες αναφέρεται το παρατεθέν άρθρο 17 του ν. 2644/1998, δεν ολοκληρώθηκαν. Την έκβασή τους ερύθμισε ο ν. 3051/2002 (Α. 220/20.9.2002). Με τον νόμο αυτόν, με τον οποίο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέκτησε την αποφασιστική αρμοδιότητα εκδόσεως των προκηρύξεων των διαδικασιών αδειοδοτήσεως ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ορίσθηκαν και τα εξής: «Άρθρο 19. 1. … 2. Διαγωνιστικές διαδικασίες με αντικείμενο τη χορήγηση αδειών για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης ή για την παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω επίγειων αποκλειστικά πομπών, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος νόμου και στις οποίες η συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων των αιτούντων έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 5 του Ν. 2328/1995 και του άρθρου 5 παρ. 3 εδάφ. α΄ του Ν. 2644/1998, καταργούνται. Για την κατάργηση των διαδικασιών του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 3. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας οι οποίοι, κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1 του Ν. 2644/1998, εξακολουθούν να θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες μέχρι την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 1 του Ν. 2328/1995 με την έκδοση αδειών λειτουργίας για την αντίστοιχη γεωγραφική περιοχή. 4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μπορεί να καθορίζονται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τα υποβαλλόμενα, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 2 παρ. 5 και 7 παρ. 3 του Ν. 2328/1995 και 5 παρ. 2 του Ν. 2644/1998, στοιχεία και λοιπά δικαιολογητικά. . .». Στην εισηγητική έκθεση του παραπάνω άρθρου 19 αναφέρεται ότι η εφαρμογή των διατάξεων περί των νέων αρμοδιοτήτων του Ε.Σ.Ρ. «συνεπάγεται την επανέναρξη όλων των υπό εξέλιξη διαγωνιστικών διαδικασιών» και ότι με το άρθρο αυτό ρυθμίζεται «το μεταβατικό καθεστώς των φορέων παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών που θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες με βάση το ισχύον σήμερα μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας». Επακολούθησε η έκδοση του π.δ. 234/2003 «Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης» (Α. 210/1.9.2003), καθώς και προκηρύξεων του Ε.Σ.Ρ. για την χορήγηση αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Διατάξεις των εν λόγω διατάγματος και προκηρύξεων ακυρώθηκαν με τις αποφάσεις 2502, 2504 και 2508/2.8.2005 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι διαδικασίες αδειοδοτήσεως, που κινήθηκαν με τις παραπάνω προκηρύξεις ήσαν εν εξελίξει κατά τον χρόνον συζητήσεως της κρινομένης υποθέσεως ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ήτοι την 17.5.2005, εν τέλει δε δεν ολοκληρώθηκαν. Επακολούθησε η δημοσίευση του ν. 3444/2006 (Α.46/2.3.2006) το άρθρο 15 παρ. 7 περ. β του οποίου όρισε ότι «Οι προκηρύξεις για τη χορήγηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών θα εκδοθούν μέχρι τις 30.6.2006». το άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 3548/2007 (Α.68/20.3.2007) παρέτεινε την παραπάνω προθεσμία μέχρι 30.6.2007. επακολούθησε η θέσπιση του ν. 3592/2007 «Συγκέντρωση και αδειοδότηση επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης. . « (Α. 161/19.7.2007), ο οποίος επέφερε σημαντικές τροποποιήσεις στο σύστημα αδειοδοτήσεως των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, όρισε δε ότι «Ως [νομίμως] λειτουργούντες τηλεοπτικοί περιφερειακοί σταθμοί νοούνται εκείνοι που θεωρείται ότι λειτουργούν νομίμως, σύμφωνα. . .» με τις παρατεθείσες διατάξεις των ν. 2644/1998, 3051/2002 και 3444/2006 (άρθρο 5 παρ. 7) και ότι η ίδια ως άνω προθεσμία κινήσεως της διαδικασίας αδειοδοτήσεως «παρατείνεται . . . μέχρι την 31.10.2007» (άρθρο 20 παρ. 5). η ίδια πάντοτε προθεσμία παρατάθηκε μέχρι την 31.10.2008 με το άρθρο δεύτερο παρ. 1 του ν. 3640/2008 (Α.22/14.2.2008), μέχρι την 30.6.2009 με το άρθρο 9 του ν. 3723/2008 (Α.250/9.12.2008) και μέχρι την 31.12.2009 με το άρθρο 37 του ν. 3779/2009 (Α. 122/21.7.2009).
  6. Επειδή, η διάταξη του άρθρου 17 παρ. 1 του ν. 2644/1998, σχετικά με την νομιμοποίηση της λειτουργίας ορισμένων παρανόμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίου θεωρούνται υπό προθεσμιών ως «νομίμως λειτουργούντες», θεσπίσθηκε σε χρόνο, κατά τον οποίο είχαν ήδη κινηθεί, με την έκδοση προκηρύξεων, και ήσαν εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες κατά τις πάγιες διατάξεις του ν. 2328/1995, ευλόγως δε αναμενόταν η ολοκλήρωσή τους σε σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα, με την έκδοση των αντιστοίχων αδειών, και η συνακόλουθη λήξη της ισχύος της διατάξεως αυτής. Αντιθέτως, με τις διατάξεις του άρθρου 19 του μεταγενέστερου ν. 3051/2002 παρατάθηκε το καθεστώς λειτουργίας των ίδιων τηλεοπτικών σταθμών επ΄ αόριστον, εφ΄ όσον με αυτές καταργήθηκαν οι αρξάμενες διαγωνιστικές διαδικασίες χωρίς να έχουν προκηρυχθεί νέες και χωρίς να τάσσεται στην Διοίκηση εύλογη προθεσμία, μέσα στην οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβάλειας. Όμως, η υπό τις εκτεθείσες συνθήκες επ΄ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα. Πρώτον μεν αντιβαίνει προς την θεμελιώδη συνταγματική αρχή του Κράτους Δικαίου, από την οποία απορρέει η υποχρέωση του Κράτους να εγγυάται υπέρ των πολιτών των πιστή εφαρμογή του νόμου και να προασπίζει τα δημόσια αγαθά. Τούτο επιτυγχάνεται με την αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών εφαρμογής και επιβολής του νόμου. Έτσι θα διαφυλάσσεται το κύρος του νόμου και επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην έννομη τάξη, που πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστή. Δημόσιο δε αγαθό αποτελούν οι αριθμητικά περιορισμένες ραδιοσυχνότητες για την πραγματοποίηση τηλεοπτικών εκπομπών αναλογικού σήματος. το δημόσιο αυτό αγαθό προσβάλλεται όταν η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια, δηλαδή αυθαιρέτως και παρανόμως. Δεύτερο δε, η επίμαχη ρύθμιση αντιβαίνει προς την συνταγματική αρχή της ισότητας. Διότι θέτει τα πρότυπα εκείνα, τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και την βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν όμως αυθαιρέτως και δεν παρέβησαν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με τα πρόσωπα, τα οποία, με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, ίδρυσαν παρανόμως, χωρίς δηλαδή άδεια, τηλεοπτικό σταθμό. Πράγματι, τα τελευταία αυτά πρόσωπα νέμονται τομέα της αγοράς τηλεοπτικών υπηρεσιών, η λειτουργία της οποίας μάλιστα συνδέεται με την, καίριας σημασίας σε μία δημοκρατική πολιτεία, άσκηση των δικαιωμάτων του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι. Η ρύθμιση των επίμαχων διατάξεων θα ήταν, ενδεχομένως, συνταγματική εάν συνέτρεχαν εκ παραλλήλου και σωρευτικώς δυο προϋποθέσεις. Αφ’ ενός μεν εάν η διάταξη του άρθρου 19 παρ. 2 του ν. 3051/2002 δεν εξαρτούσε την εφαρμογή της κατά κύριο λόγο από το συμπτωματικό γεγονός της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών σε δεδομένο χρόνο, αλλά και από κριτήρια συναπτόμενα προς την ύπαρξη πραγματικών καταστάσεων, οι οποίες, αν και δημιουργήθηκαν αυτογνωμόνως, χρήζουν, κατά την κρίση του νομοθέτη νομικής προστασίας, ανεκτής πάντως από το Σύνταγμα. Αφ’ ετέρου δε εάν η διάταξη αυτή ήταν περιορισμένης χρονικής ισχύος, εάν προέβλεπε δηλαδή έναν οπωσδήποτε οριστό καταληκτικό χρόνο ανοχής της λειτουργίας των νομιμοποιούμενων τηλεοπτικών σταθμών . ο χρόνος δε αυτός θα έπρεπε να είναι εύλογος, ως απολύτως αναγκαίος, να αντιστοιχεί δηλαδή προς τον χρόνο, ο οποίος απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας το ταχύτερον δυνατόν κινουμένης διαδικασίας αδειοδοτήσεως και, πάντως, να μη υπερβαίνει ένα όριο, πέρα του οποίου, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, η εξαίρεση, δηλαδή η προσωρινή ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, καθίσταται πλέον κανόνας που παραμερίζει το πάγιο – και εναρμονιζόμενο προς το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος – νομοθετικό καθεστώς. Η υπέρβαση αυτού του ορίου δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να γίνει ανεκτή από την συνταγματική τάξη. Ανεξαρτήτως δε του ζητήματος αν κατά τον χρόνο θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 19 παρ. 2 του ν. 3052/2002 συνέτρεχε η πρώτη από τις παραπάνω προϋποθέσεις, οπωσδήποτε δεν συνέτρεχε η δεύτερη, δεδομένου ότι η διάταξη αυτή δεν ήταν περιορισμένης χρονικής ισχύος, δεν όριζε δηλαδή συγκεκριμένο και εύλογο, κατά τ΄ ανωτέρω, χρόνο λήξεως της ισχύος της. Επομένως, η επίμαχη διάταξη ήταν ήδη κατά τον χρόνο θεσπίσεώς της αντισυνταγματική. Σε κάθε δε περίπτωση κατά τον χρόνο της πρώτης συζητήσεως της κρινομένης υποθέσεως (17.5.2005), ήτοι δέκα (1) περίπου έτη μετά τη θέσπιση του ν. 2328/1995, επτά (7) έτη μετά την δημοσίευση των πρώτων προκηρύξεων για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών και τρία (3) έτη μετά την θέση σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 14 παρ. 2 και 3 του ν. 3051/2002, τα χρονικά όρια της συνταγματικής ανοχής είχαν, πλέον, εξαντληθεί και η επίμαχη διάταξη είχε οπωσδήποτε καταστεί αντισυνταγματική και, ως εκ τούτου, αντίσχυρη, διότι η περαιτέρω διατήρησή της σε ισχύ θα ήταν, κατά τ΄ ανωτέρω, αντίθετη προς το Σύνταγμα.
  7. Επειδή, κατ΄ ακολουθίαν, η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού της αιτούσης κατά τον κρίσιμο εν προκειμένω χρόνο της συζητήσεως της κρινομένης αιτήσεως ενώπιον του Δ΄ Τμήματος δεν μπορούσε να στηριχθεί στην -ανίσχυρη κατά τ΄ ανωτέρω- διάταξη του άρθρου 19 παρ.
  του ν. 3052/2002. Ούτε, εξ άλλου, άλλη διάταξη νόμου ή διοικητική πράξη επέτρεπε την λειτουργία αυτή κατά τον παραπάνω χρόνο. Επομένως, η ακύρωση της προσβαλλομένης πράξεως παρίσταται αλυσιτελής, εφ΄ όσον ακόμη και αν η πράξη αυτή εντοπισθεί από την έννομη τάξη, η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού της αιτούσης δεν είναι επιτρεπτή. Συνεπώς, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί.
  8. Επειδή, το Δικαστήριο, εκτιμώντας, κατά το άρθρο 39 παρ. 1 του π.δ. 18/1989 (Α.9) τις περιστάσεις, απαλλάσσει την αιτούσα από την δικαστική δαπάνη του Δημοσίου.
  Διά ταύτα
  Απορρίπτει την κρινόμενη αίτηση.
  Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου.
  Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου 2010

 102. sarant said

  104 και πριν
  Μπράβο για όλα τα στοιχεία που παραθέτετε

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, για να κάνουμε και μια αναδρομή στο παρελθόν, και στην περίπτωση των Λαυρεωτικών του 1871, όταν προέκυψε ζήτημα κυριότητας των μεταλλείων και των εκβολάδων, το συμβούλιο των νομικών που συνεκλήθη γνωμοδότησε υπέρ της εταιρείας του Σερπιέρη και κατά του δημοσίου. Μόνο ο μέγας νομομαθής Ε. Κόκκινος διαφώνησε και κατέθεσε χωριστή γνωμάτευση. Άλλη υπόθεση, θα μου πείτε, άλλα χρόνια…

 104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #84.Ἤ τὸν Μπογδάνο. Δεῖτε εδῶ (https://www.youtube.com/watch?v=M_iPF6oORHE)
  γιὰ νὰ καταλάβετε τὶ θὰ γινόταν στὶς συνεδριάσεις. 🙂

 105. spiral architect said

  Καλυφτείτε, έρχονται τα στούκας:

 106. 108

  Ενδιαφέρομαι αλλά είμαι μπάσος και ρητορική χωρίς τσιρίδα γίνεται; Δεν γίνεται.

 107. ΣΠ said

  108
  Δηλαδή ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του δάσκαλο της ρητορικής; Καλά, εντάξει…

 108. Y. G. said

  Aπαιχτος ο Σεργκεϊ Λαβροβ !

  http://edition.cnn.com/videos/tv/2016/10/12/sot-amanpour-sergey-lavrov-us-election-pussies.cnn

 109. cronopiusa said

  Το θέμα είναι να μη χάνεις το δίκιο σου

 110. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Δεν καταλαβαίνω γιατί παραπονιέστε μερικοί εδώ μέσα που προτάθηκε ο Πολύδωρας για ΕΣΡ. Έχετε δει τις αποφάσεις του ΕΣΡ πρόσφατα (και όχι και τόσο πρόσφατα); Δίκιο έχει το luben, ο Πολύδωρας θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

  Εκτός αν πιστεύετε ότι το ΕΣΡ μπορεί να… ανανεωθεί (ΧΑΧΑΧΑ!) Καταρχήν, με 80% απαιτούμενη πλειοψηφία, χαιρετίσματα. Αλλά κι αν ακόμα ξεπερνιόταν αυτό το τεχνικό εμπόδιο, με αυτό που περνάει στις μέρες μας για αριστερό ήθος απλώς θα αντικαθιστούσε η πολιτικώς ορθή σεμνοτυφία την ελληνορθόδοξη. Δεν το λες και βελτίωση (ή τουλάχιστον δεν το λέω εγώ).

  Και ξαναθέτω το μόνιμο ερώτημά μου: ποιος στην ευχή βλέπει τηλεόραση πλέον;

 111. στο 113 ο Avonidas αναρωτήθηκε: Και ξαναθέτω το μόνιμο ερώτημά μου: ποιος στην ευχή βλέπει τηλεόραση πλέον;

  Μερικά εκατομμύρια αγρότες, άνεργοι και συνταξιούχοι που δεν ξέρουν από ίντερνετς και έχουν δικαίωμα ψήφου.

 112. spiral architect said

  @113: Το έγραψα χτες Αβονίδα. Με 80% αποδοχή προσώπου για μια «Αρχή» με σκοπιμότητα ύπαρξης σαν και της ΡΑΕ ή της ΕΕΤΤ, follow the money.
  Δεν θέλει και πολύ ψάξιμο. 😉

 113. Μαρία said

 114. espoir said

  Όπως λένε και τα σχόλια 115 και 27, ο Βενιζέλος ευθύνεται προσωπικά για το χάος που έχει προκύψει.

  Για του λόγου το αληθές, με μία ανάγνωση των πρακτικών της συζήτησης της αναθεωρητικής βουλής (συνεδρίαση 21/3/2001) διαπιστώνουμε ότι η ΝΔ είχε επισημάνει το πιθανό αδιέξοδο (ο Στέφανος Μάνος το εξηγεί πολύ συγκεκριμένα και άλλοι ομιλητές πιο γενικά), στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν (Μαντέλης, Νεράντζης), ο Μητσοτάκης senior ρωτάει γιατί επιμένει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος) και ο μεγάλος Βαγγέλης λέει πόσο λαρτζ είναι: υπήρχε στην πρόταση και β’ στάδιο με μικρότερη πλειοψηφία (3/5) αλλά το απάλειψε ο ίδιος, επιμένοντας στη μοναδική λύση του 4/5 χωρίς να δίνει ΚΑΜΙΑ εναλλακτική αν αυτή η πλειοψηφία δεν επιτευχθεί. Τόσο κοντόφθαλμος!

  Το ΚΚΕ έχει γενικές ενστάσεις και ο Συνασπισμός δεν κάνει σχεδόν καμία αναφορά στο θέμα (η εισηγήτριά του ασχολείται μόνο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

  Στο ίδιο σύνταγμα (2001) είχαν περάσει και το ασυμβίβαστο των βουλευτών, που είδαμε πόσο καλά πήγε.

  http://anatheorisi.parliament.gr/%CE%A7%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/TabId/2427/ArtMID/6769/ArticleID/7485/%ce%97-%ce%96-%ce%91%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%92%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ae-%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b5%ce%bd%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%a3%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-.aspx

 115. sarant said

  117 Ευχαριστώ πολύ για την έρευνα!

 116. voulagx said

  Μεταφερω απο μνημης την δηλωση του Βυρωνα οταν απετυχε να εκλεγει αρχηγος της ΝΔ, απευθυνομενος στους συνεδρους: «Ειχα πει οτι δεν ζηταω την ψηφο σας αλλα την ψυχη σας. Κι εσεις το πηρατε τοις μετρητοις» Αν μη τι αλλο εχει χιουμορ. Αξιος!

 117. Μαρία said

  118
  Η πρώτη αυτή εφαρμογή της νέας συνταγματικής διάταξης οδήγησε σε ομόφωνη επιλογή χωρίς να καταφύγει κανείς στην πλειοψηφία των 4/5. Υπάρχει βέβαια πάντοτε ο κίνδυνος να μην μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να διορίσει μια ανεξάρτητη αρχή, διότι δε συγκεντρώνει την
  πλειοψηφία των 4/5. Άρα πρόκειται για ένα βάρος πολύ σημαντικό προς τη μειοψηφία, η οποία εάν δεν συναινέσει από ένα σημείο και μετά αδρανοποιεί ή εν πάση περιπτώσει ευτελίζει ενδεχομένως μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή. http://www.evenizelos.gr/127-programm-proposals/state/transparency/1120-197519862001.html

 118. Γιάννης Ιατρού said

  120: Κολοκύθια, η ηθική καταδίκη δεν λύνει το πρόβλημα… Σιγά μην ευαισθητοποιηθούν…. Επομένως παραμένει η εντύπωση, ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση εσκεμμένης αδρανοποίησης από την μειοψηφία.

 119. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Ποια είναι η «κανονική» ώρα; Η χειμερινή δεν είναι; Καλά δεν θυμάμαι; Από χειμώνα προς καλοκαίρι δεν πρωτοάλλαξε η ώρα; Τότε, τι κάνουν στα κατεχόμενα και στην Τουρκιά;
  http://bit.ly/2dU6qAF

 120. Γιάννης Ιατρού said

  122: http://www.kathimerini.gr/874010/article/epikairothta/kosmos/8erinh-wra-olo-ton-xrono-sthn-toyrkia

 121. spiral architect said

  Λαλήσανε τελείως αυτοί.
  (ή σπεκουλάρουν ασύστολα την €€ για κάθε ασήμαντη αφορμή)

 122. spiral architect said

  Εν τω μεταξύ, το γαλατικό χωριό κοινοβούλιο της Βαλονίας υπερψήφισε τη CETA.
  (όχι που θα’ κανε αλλιώς)
  http://bit.ly/2epW1sK

 123. Γιάννης Ιατρού said

  125: Αν έκαναν και κανένα δημοψήφισμα κι έβγαινε «όχι», θα ήσαν περισσότερο συνεπείς …. 🙂 με τη λαϊκή θέληση!
  Μην τρέφουμε όνειρα…

 124. αγάπες λάθρες said

  Μάλιστα. Φταίει ο Βενιζέλος που ο Σύριζα είναι ένα απολυταρχικό κόμμα. Τι άλλες μαλακίες θα δια΄βασω εδώ. Θα μπορούσα πολλά να πω κάτι για ελευθεροτυπίες και τέτοιες μικροαστικές αρλούμπες, αλλά σε σύριζαίους μάταιος ο κόπος. Αφού τα συμφωνείτε μεταξύ σας, περισεύει ο κάθε αντίλογος.

 125. spiral architect said

 126. sarant said

  120-121 Προφανώς δεν υπάρχει…!

 127. spiral architect said

  Tα μεζεδάκια σερβίρονται στη βιτρίνα:

 128. Spiridione said

  117. 120
  Να προσθέσουμε και την ολοκλήρωση της αγόρευσης του Μπένι για την αναθεώρηση του 2001, που αφορά ακριβώς το θέμα των ανεξάρτητων αρχών:
  «Συμφωνώ όμως ότι πρέπει η πλειοψηφία να είναι πάντοτε πλειοψηφία τουλάχιστον 4/5. ‘Oπως λέει μάλιστα η πρόταση πρέπει να επιδιώκεται η ομοφωνία και πάντως η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Kαι πρέπει να διαγραφεί το επόμενο εδάφιο που λέει ότι αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 4/5, προσωρινά ισχύει η πλειοψηφία των 3/5, δηλαδή η απλή πλειοψηφία με βάση τα δεδομένα της Διάσκεψης των Προέδρων. Συμφωνώ, λοιπόν, και προτείνω τη διαγραφή αυτής της επικουρικής διάταξης. Πρέπει πάντοτε να υπάρχει ομοφωνία ή αυξημένη πλειοψηφία 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων και πιστεύω ότι όλα τα μέλη της Διάσκεψης και όλα τα κόμματα θα καταλάβουν την ευθύνη τους, θα τη συναισθανθούν και δεν θα παρεμποδίσουν τη στελέχωση και την ενεργοποίηση των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών».

 129. ΓιώργοςΜ said

  131 Αλήθεια, υπάρχει οτιδήποτε που να έχει κάνει ο εν λόγω που να μην είναι είτε ρουσφέτι, είτε μ@@@κία, είτε και τα δύο;

 130. Νικοκύρη έγραψες -εκτός αν διοριστεί στο ΕΡΣ ο μητροπολίτης Φθιώτιδας των ΓΟΧ.

  ιδού

 131. Pedis said

  Καλά, κράνος δεν βάζει για να μην του χαλάσει η χωρίστρα

  (κι ήταν και υπουργός Δημόσιας Τάξης, να δώσει το καλό παράδειγμα στους ετοιμοθάνατους που έχουν μηχανή στην Αθήνα!)

  αλλά η τιάρα(?) θα του πήγαινε μούρλια.

 132. Μωρέ, είχε ένα αλλά του τόκλεψε ο Μητσοτάκης, που τον μισεί, για να ολοκληρώσει τη συλλογή του μπαμπά του

 133. Pedis said

  # 135 – Κι εγώ νόμιζα ότι αυτό ήταν του Καμμένου, του Σαλαμινομάχου.

 134. Pedis said

  Πάντως, δεν μπορείς να πεις, κάποτε η πολιτική σκηνή είχε έναν Καραγκιόζη (λ.χ. Κατσιφάρας, που σε σύγκριση, μια χαρά παιδί ήταν), τώρα κάνουν ουρά.

 135. όχι, βρε!
  Δεν χωράει τα μάγουλα

 136. 137

  Σε καμία περίπτωση! Πάντα είχε γκιόζηδες, σου θυμίζω τον Τσάτσο με την κότα, τον Γαργάλατα Νόβα και άλλους. Απλά τότε, την γελοιοποίησή τους την διαχειρίζονταν τα επίσημα ΜΜΕ, που το έκαναν διακριτικά, με το βαμπάκι και έναντι κάποιας αντιπαροχής, ίσως.
  Τώρα αφ’ ενός έχει πέσει το επίπεδο των ΜΜΕ αλλά υπάρχουν και τα σόσιαλ μήντια, που τους κρεμάνε τα κουδούνια με την παραμικρή αφορμή.
  Δεν με χαλάει.

 137. Pedis said

  # 139 – Ναι,ναι!

 138. ΓιώργοςΜ said

  Για την επόμενη πιατέλα να καταθέσω εδώ τη συνεισφορά μου;
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/perivallon/h-gh-tote-kai-shmera-fwtografies-ths-nasa-deixnoyn-ti-exoyme-kanei-ston-planhth.4346722.html
  Όπου ο παγετώνας (glacier) μεταφράζεται «πάγος», η λίμνη Αράλη έγινε θάλασσα Αράλ..
  Οι εικόνες βέβαια μιλάνε μόνες τους (ευτυχώς) αλλά αυτοί που πρέπει ν’ ακούσουν κωφεύουν (δυστυχώς).

 139. 57-58 κλπ (περί «γλώσσας λανθάνουσας» και Μενάνδρου):
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?29-Your-slip-is-showing-%CE%93%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%82-(%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1)&p=264050&viewfull=1#post264050

 140. 142 και μαζεμένα/διαλεγμένα εδώ (μερσί Daeman!): http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?17123-%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-%CF%84-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%AE-%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CE%B9

 141. sarant said

  142-143 Και σα να έχει δίκιο ο καλός ο δόκτορας που λέει

  Μπορούμε να αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι σωστή η συσχέτιση με τη «γλώσσα που κάνει λάθος» Γιατί εγώ το απόσπασμα αυτό ποτέ δεν θα το ερμήνευα με «γλώσσα που κάνει λάθος» αλλά με «αφηρημένη γλώσσα»… Αφού το εξηγεί: «προδότις ακούσιος γίνεται», πόσο πιο καθαρά να το πει δηλαδή;

 142. Πέπε said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά!

  Προχτές ο Σκύλος (https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/30/lapathiotis-8/#comment-391764 ) μας ενημέρωσε για κείνη την εκπληκτική τρολοείδηση με τον μαστουρωμένο αστυνομικό που έσωσε το αντιαυνανιστικό δελφίνι από φανταστική φωτιά. Αμίμητο κείμενο, ο δε τίτλος -όπως πρώτος σχολίασε ο Σκύλος- είναι έργο βιρτουόζου, καθώς συγκεντρώνει τόσες κραυγαλέες απιθανότητες, σουρεαλιστικά συνδεόμενες μεταξύ τους, μέσα σε τόσο λίγα λόγια. Βέβαια δε μεταφράζεται.

  Σήμερα βλέπω ότι την ίδια μέρα, προχτές, είχε ήδη κυκλοφορήσει σε έγκριτο ελληνικό ενημερωτικό ιστότοπο σχετικό άρθρο, με θέμα το πόσοι πίστεψαν την είδηση ως αληθινή: http://news247.gr/eidiseis/paraksena/h-farsa-gia-ton-gymno-astynomiko-poy-kynhgouse-to-delfini-kata-toy-aynanismou.4345652.html . Μαθαίνουμε λοιπόν ότι εκτός από το μπλογκ του Σαραντάκου, ο αστυνομικός απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως (!!!)…

  Ο λόγος που το ποστάρω εδώ κι όχι στην ίδια ανάρτηση όπου έγραφε ο Σκύλος είναι τα μεζεδάκια του ελληνικού άρθρου, που είναι μνημείο κακής μετάφρασης.

  Ενδεικτικά:
  -να διασώσει από φωτιά μια μασκότ – δελφίνι
  -ένας άνθρωπος σε στολή του θαλάσσιου θηλαστικού
  -τονίζει πως η δουλειά του θέλει να τονίσει πως όλοι πρέπει…

  Στην ουσία όλο το ελληνικό άρθρο είναι ένα μεγάλο μεζεδάκι. Για τον συντάκτη της είδησης αναφέρεται ότι έχει δημιουργήσει κι άλλες τέτοιες ειδήσεις, που «που όσο αληθοφανείς και αν μοιάζουν» [όπως αυτή λ.χ.] «είναι πέρα για πέρα φανταστικές».

  Όποιος διαβάσει το αυθεντικό άρθρο (στο λινκ του Σκύλου) ας τσεκάρει και το βιογραφικό του συντάκτη.

 143. Πέπε said

  Α, και να συμπληρώσω:

  Μπροστά σε τόση έλλειψη χιούμορ, ο συντάκτης αναγκάζεται να καταφύγει σε εξηγήσεις του τύπου «προσπαθώ να περάσω το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα…» κλπ. Φαίνεται ότι στον κόσμο του σημερινού ίντερνετ το «κάνω πλάκα» δεν είναι αποδεκτό ως εξήγηση. Τι εξήγηση δηλαδή, κανονικά τα αστεία δεν τα εξηγούμε ούτε τόσο (αν χρειαστεί να πεις «τώρα είπα ένα αστείο» μάλλον το ‘χουμε χάσει).

 144. […] Πηγή Συγγραφέας¨sarant […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: