Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σαν σήμερα το 1959…

Posted by sarant στο 2 Νοεμβρίου, 2016


Σήμερα έχουμε 2 Νοεμβρίου, μια μέρα που δεν θα την έλεγες σημαδιακή ή ξεχωριστή. Δεν υπάρχει καμιά πολύ αξιόλογη επέτειος, δεν έγινε κάτι το κοσμοϊστορικό σαν σήμερα.

Ούτε γιορτάζει κάποιος μεγάλος άγιος -ή πολλοί μαζί, όπως την επόμενη ΤρίτηΔευτέρα. Το εορτολόγιο της ημέρας, συμφωνώ, παίρνει σχεδόν ποιητική χροιά αφού σήμερα είναι η γιορτή «Ακινδύνου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου, Πηγασίου και Ανεμποδίστου των Μαρτύρων», αλλά προσωπικά δεν ξέρω κανέναν Ανεμπόδιστο. Υπάρχει βέβαια ο ηθοποιός Ακίνδυνος Γκίκας, που τον ακούμε σε μεταγλωττίσεις, ενώ υπήρχε στον Εμφύλιο ο μυτιληνιός κομμουνιστής Ακίνδυνος Αλβανός, επικεφαλής της Στενής Αυτοάμυνας στη Θεσσαλονίκη, που το κράτος τον έκρινε άκρως επικίνδυνο και τον εκτέλεσε το 1947.

Ωστόσο, για κάμποσα εκατομμύρια ανθρώπους η μέρα η σημερινή είναι ξεχωριστή για έναν εντελώς προσωπικό λόγο: έχουν σήμερα τα γενέθλιά τους.

Τυχαίνει να ανήκω σε αυτή την ομάδα -μαζί με τη Μαρία Αντουανέτα, τον Τζορτζ Μπουλ της άλγεβρας, τον Λουκίνο Βισκόντι, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μπαρτ Λάνκαστερ, καθώς και δυο εγχώριες διασημότητες, τον πρόεδρο Βασίλη Λεβέντη και τον δάσκαλο του Γένους Νότη Σφακιανάκη, με τον οποίο μάλιστα είμαστε και συνομήλικοι, αφού γεννήθηκε κι αυτός το 1959.

Οπότε, στο ερώτημα «τι έγινε σαν σήμερα το 1959» υπάρχει ήδη μια πρώτη απάντηση -γεννήθηκε ο Νότης, τι άλλο;

fd1959Η 2 Νοεμβρίου 1959 ήταν ημέρα Δευτέρα, άρχιζε μια νέα εργάσιμη βδομάδα. Εδώ βλέπετε το πρωτοσέλιδο των Νέων της 2.11.1959, που βέβαια δεν έχει τις ειδήσεις της ημέρας εκείνης, αλλά της προηγούμενης. Να δούμε και το πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 3.11.1959, που έχει τις ειδήσεις που συνέβησαν σαν σήμερα το 1959.

Ο κεντρικός τίτλος των Νέων στις 2.11.1959 ήταν, με κεφαλαία φυσικά, «Η Ανωτάτη Διάσκεψις θα συνέλθη εις Γενεύην τον προσεχή Μάρτιον. Την 19ην Δεκεμβρίου συναντώνται εις το Παρισι οι Δυτικοί ηγέται».

Ο αναγνώστης έβλεπε επάνω και δεξιά στη σελίδα αυτήν εδώ τη γελοιογραφία του Φωκίωνος Δημητριάδη. Ο Κων. Καραμανλής εμφανίζεται εξαγριωμένος με τον υπουργό Εμπορίου Λεωνίδα Δερτιλή, ο οποίος, σε επίσημο ταξίδι στην Ιαπωνία, έκανε δηλώσεις για μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα -είπε την αλήθεια, δηλαδή. Καλύτερα να κάνει χαρακίρι, παραγγέλνει ο Καραμανλής στον Κων. Τσάτσο, ο οποίος εμφανίζεται με συνοδεία του την καθιερωμένη κότα (από την παρασταση των Ορνίθων του Κουν).

Το βασικό θέμα που απασχολούσε την εσωτερικήν επικαιρότητα στις 2 Νοεμβρίου 1959 ήταν το αεροπορικό δυστύχημα που είχε συμβεί την προηγούμενη βδομάδα όταν αεροσκάφος τύπου Ντακότα της Ολυμπιακής έπεσε στην Αυλώνα. Η μακάβρια λεπτομέρεια ήταν ότι οι ιατροδικαστές (με επικεφαλής τον αιώνιο κ. Καψάσκη) είχαν ξεχωρίσει 19 πτώματα, ενώ με βάση τις καταστάσεις επιβατών τα πτώματα ήταν 18 έμενε δηλαδή ένα πτώμα αζήτητο (τον καιρό εκείνο, δεν είχε ακόμα ενσκήψει η μάστιγα του ευπρεπισμού κι έτσι ο κόσμος έλεγε για πτώματα και όχι για σορούς του σωρού).

Το πρωτοσέλιδο σχόλιο των Νέων είναι βέβαια διατυπωμένο στην απλή αλλά… κονιοβριθή καθαρεύουσα της εποχής: Αμείωτος παραμένει η προκληθείσα εις την κοινήν γνώμην συγκίνησις εκ του τελευταίου αεροπορικού δυστυχήματος, όσον προχωρούν αι έρευναι διά την εξακρίβωσιν των αιτίων της συμφοράς, αι οποίαι δεν κατέληξαν εισέτι εις κανέν οριστικόν συμπέρασμα. Προσωπικά, το βρίσκω μάλλον απωθητικό το απόσπασμα -εννοώ κρίνοντάς το γλωσσικά.

Σε άλλο σχόλιο (με τίτλο «Ένα καρκίνωμα») διαβάζουμε για τα «νέα κρούσματα σωματεμπορίας» που «ανεγράφησαν κατ’ αυτάς εις τας εφημερίδας», ενώ στην τελευταία σελίδα όπου φιλοξενούνται οι μικροειδήσεις διαβάζουμε ότι άνεργος ετών 30 έκοψε τις φλέβες του για να του δοθεί δέμα ως βοήθεια, ενώ στο ίδιο ειδησάριο αναφέρονται άλλες εφτά απόπειρες αυτοκτονίας νεαρών κοριτσιών, όπως η Ε.Π. ετών 16, υπηρέτρια, «λαβούσα άγνωστον δηλητήριον».

Διαβάζουμε επίσης στην τελευταία σελίδα ότι ξεκίνησε το πανελλαδικό συνέδριο της Ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων, με αιτήματα κατώτατο όριο μισθού και γενική εφαρμογή της ημιαργίας του Σαββάτου αλλά και «να εξισωθούν αι αποδοχαί ανδρών και γυναικών». Σε άλλο ειδησάκι, ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής διαμαρτύρεται για την απόρριψη του αιτήματος για καθιέρωση μειωμένου φοιτητικού εισιτηρίου στα λεωφορεία.

Αλλά και ο πλανήτης ήταν διαφορετικός τότε, όπως μας υπενθυμίζει ένα άλλο ειδησάκι, στο οποίο μαθαίνουμε ότι τα 9 αφρικανικά κράτη-μέλη του ΟΗΕ έκαναν κοινή δήλωση για την επίλυση του αλγερινού ζητήματος· δηλαδή μόνο 9 ανεξάρτητα κράτη από την Αφρική είχε ο ΟΗΕ το 1959 -από την επόμενη χρονιά θα άρχιζε το κύμα των ανεξαρτητοποιήσεων και της αποξήλωσης των αποικιών. Ήταν οι εξής χώρες: Αιθιοπία, Γκάνα, Γουϊνέα, Λιβύη, Λιβερία, Μαρόκο, Σουδάν, Τυνησία και Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία (εφήμερος κρατικός σχηματισμός Αιγύπτου και Συρίας).

Όσο για το ιστολόγιο, σημαντικό γεγονός που συνέβη την ημέρα εκείνη είναι αναμφισβήτητα η δική μου η γέννηση, διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε. Τα σημερινά παιδιά όταν σαραντίζουν έχουν ήδη 3-4 φωτογραφικά άλμπουμ και καμιά χιλιάδα φωτογραφίες τους σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά τον καιρό εκείνο οι φωτογραφήσεις γίνονταν με περισσότερη φειδώ, οπότε και οι δικές μου φωτογραφίες από τους πρώτους μήνες της ζωής μου είναι σχετικά λιγοστές.

Η φωτογραφία αριστερά πρέπει να είναι η παλιότερη που έχω, αν κρίνω και από τα χειμωνιάτικα ρούχα της μητέρας μου.

img_0002img_0001

Η δεύτερη έχει ημερομηνία: 10 Απριλίου 1960. Έχω πια μεγαλώσει και ατενίζω το μέλλον με αποφασιστικότητα. Στην τρίτη (κάτω) είμαι πια μεγάλο παιδί.

mama

214 Σχόλια προς “Σαν σήμερα το 1959…”

 1. takis#13 said

  χρόνια σου πολλά!

 2. Η Αυλώνα ή ο Αυλώνας τελικά;
  Τα χρόνια πολλά τα είπαμε…

 3. 42 said

  Χρόνια καλά και πολλά. Πάντα υγιής, ευτυχισμένος και δημιουργικός εύχομαι.

 4. ChrisMaGR said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά!
  Σύμφωνα με τη Βίκη, την ίδια μέρα:
  Quiz show scandals: Twenty One game show contestant Charles Van Doren admits to a Congressional committee that he had been given questions and answers in advance.
  Το οποίο έγινε ταινία το 1994:

 5. spiral architect said

 6. lpanoss said

  Χρόνια πολλά Νίκο!!!

 7. Χρόνια πολλά. Να’σαι γερός και να μας γράφεις όμορφες ιστορίες.

 8. Γς said

  Χρόνια πολλά
  στο νινί του 1959
  το πορφυρογέννητο

  Ο 15χρονος τότε Γς
  ο Γερμανοκατοχηγέννητος

 9. atheofobos said

 10. Spiridione said

  Χρόνια πολλά Νίκο και ευτυχισμένα.

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύχρονος και πολυγραφότατος, Νικοκύρη!

 12. gpoint said

  ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ !!!!

  ωραίες οι φωτογραφίες είχες φωτογένεια σαν μωρό !!

  Οσον αφορά τον Καψάσκη … μάλλον για πταίσμα πρόκειται !!

 13. Λεύκιππος said

  0. ……δηλαδή μόνο 9 ανεξάρτητα κράτη είχε ο ΟΗΕ το 1959

  Μάλλον η Αφρική είχε μόνο 9 ανεξάρτητα κράτη κι όχι ο ΟΗΕ. Καλά μόνον εγώ διαβάζω την εισαγωγή; Τέλος πάντων χρόνια πολλά και κυρίωωωως, καλά

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις ευχές σας -μου φτιάξατε τη μέρα.

  13 Δίκιο έχεις, έκανα διόρθωση

 15. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Δεν είχε γράψει κι ο Κανελλόπουλος ένα μυθιστόρημα, με τίτλο «Γεννήθηκα το 1959» -ή κάτι τέτοιο;

  Πολλές, πολλές ευχές -και δημόσιες!

  (Πρμτότως: και η Σοφία της Ισπανίας -όχι μόνο αριστεροί και κοκκινοαίματοι).

 16. Alexis said

  Δεν φαντάστηκα ότι θα βάλεις άρθρο γενεθλίων και έστειλα στο χθεσινό νήμα τα χρόνια πολλά! 🙂
  Ας τα επαναλάβω λοιπόν…Χρόνια πολλά και καλά!!!

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το είδαμε κι εμείς, Λεύκιππε, αλλά σήμερα είναι ημέρα ευχών. 😊

 18. Γς said

  13:
  Το είδαμε κι εμείς αλλά δεν το κάναμε θέμα, γκρινιάρη!

  Καταλάβαμε ότι ειρωνεύεται το ειδησάκι

 19. silia said

  Χρόνια πολλά, με υγεία και πολλές-πολλές χαρές.

 20. LandS said

  Χρόνια πολλά (και πάλι)

  Ωραίος ήσουνα μωρό. Να ανησυχώ για τους εγγονούς μου; 🙂 🙂

 21. Alexis said

  η Αυλώνα ή ο Αυλώνας;
  η προβλήτα ή ο προβλήτας;
  η σπλήνα ή ο σπλήνας;
  το νεφρό ή ο νεφρός;

  ( …και για να το τερματίσουμε):
  το στόμα ή ο στόμας; 😀

 22. sarant said

  15: 🙂

 23. Γς said

  15:

  Το 1402!

  «Γεννήθηκα το 1402»

  Εδώ ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τη Σοράγια.
  Οταν Νικοκύρης ήταν μερικών μηνών…

 24. cronopiusa said

  Χρόνια καλά, πολύχρωμα, αγαπησιάρικα και Πολλά, με ένα τραγουδάκι του 1959 που στα σίγουρα σε νανούριζαν

  ένα φιλί στη μαμά σου

 25. Γς said

  23:

  Η φωτό από τον Αθεόφοβο

  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

 26. spatholouro said

  Νίκο, έτη πολλά με υγεία
  και δημιουργικά με ευκαρπία!

 27. Πάνος με πεζά said

  Χρόνια πολλά και καλά ! Τα χρόνια περνούν όχι άσκοπα, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια bytes γνωστικού υλικού…Θυμάμαι μια αφίσα στο Δημοτικό για την 28η Οκτωβρίου, το 1980 που ήμουν στην Έκτη τάξη, Έγραφε «Σαράντα απ’ το Σαράντα». Αυτό με το Νοικοκύρη θα το πούμε σύντομα, το 2018 καλά νά’μαστε, (59 από το ’59), ή πάλι αν είχε γεννηθεί ένα χρόνο πριν, θα λέγαμε σήμερα 58 από το 58 ! (Ε, με μένα αργεί, πάει για το 2038…)
  Αν ρίσκαρα μαιευτήριο, θα έλεγα «Έλενα», κι αν ρίσκαρα μαιευτήρα, θα έλεγα Καρπούζογλου. Μπορεί να μην πέσω μέσα, αλλά θα «πιάσω» ίσως αρκετούς παλιούς…
  » αλλά τον καιρό εκείνο οι φωτογραφήσεις γίνονταν με περισσότερη φειδώ» : έχω τύχει σε γάμο που ο παπάς τσαντίστηκε από τις πολλές φωτογραφίες, και δείχνοντας το εκκλησίασμα είπε «Για ρωτήστε τους όλους αυτούς ! Όλοι από το γάμο τους, μια φωτογραφία έχουν ! Τι είναι πια αυτό το πράμα !» (!!!)
  Aφιερωμένο το «Mark the knife», Νο1 στην Αμερική στις 2/11/59.

 28. Reblogged στις Το σημειωματάριο του Χριστόφορου.

 29. Γιάννης Ιατρού said


  χεχεχε 🙂
  Να μας ζήσεις, στα ΄παμε και χθες 🙂

 30. Raf said

  Να ζήσεις αγαπητέ Νίκο, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να συνεχίσεις να μοιράζεσαι με τον τρόπο που ξέρεις το πάθος σου.

 31. Kostas Mparas said

  Χρόνια πολλά, καλά και…καλύτερα…!!!(σας ευχαριστουμε και …καλη συνεχεια…!!!)

 32. Γς said

  24:

  Του Χατζηδάκι. Από το φίλμ Το νησί ων γενναίων.

  Σε όσες ελληνικές ταινίες έπεφτε πιστολίδι, ο κανόνας φυσικά ήταν να χρησιμοποιούνται άσφαιρα πυρά. Μία ταινία μόνο αποτελεί εξαίρεση, η πολεμική περιπέτεια του Ντίμη Δαδήρα «Το νησί των γενναίων» (1959) με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, την Τζένη Καρέζη, την Αλίκη Γεωργούλη, μεταξύ άλλων, μέλη μιας ομάδας σαμποτέρ κατά των Γερμανών. Επειδή το νησί των γενναίων ήταν η τιμημένη, αδούλωτη Κρήτη, οι κομπάρσοι, ντόπιοι από διάφορα χωριά του νησιού, απαίτησαν αληθινές σφαίρες, απειλώντας με αποχώρηση από τα γυρίσματα εάν δεν γινόταν η επιθυμία τους πραγματικότητα.

 33. Χρόνια πολλά και δημιουργικά.

 34. gpoint said

  Να τα πούμε και γαλλικά…

 35. Γς said

  Κι εχτές στο τραπέζι της Ροζαλίας. Εξάρχεια.
  Τηλεφωνάω στη ν κόρη μου:

  -Αργείς
  -Ρε μπαμπά περιμένω την τούρτα.

  Και νά΄σου ο Νικοκύρης που φέρνει και μια τούρτα.
  Και μαθαίω ότι άλλη μία είχε φέρει κι ο Γιάννης ο Ιωάννου

  Και ξαναπαίρνω τηλέφωνο:

  -Ακυρον. Ασε την τούρτα κι έλα.

  Και θέλαμε να κάνουμε σαρπράιζ…

 36. LandS said

  27 Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εικοσαετία 1950-1970 το Μπρεχτικό Mack the Knife ήταν Νο 3. Το μοναδικό τραγούδι της πρώτης πεντάδας+ που δεν ήταν των Μπήτλς

 37. Γς said

  35:

  >ότι άλλη μία είχε φέρει κι ο Γιάννης ο Ιωάννου

  ο Ιατρού!

 38. Πάνος με πεζά said

  Ωραία, αφού τα βρήκαμε με την πχιότητα, δεύτερο αφιερωμένο, λούμπεν :

 39. Triant said

  Χρόνια πολλά, καλά και τυχερά Νίκο.
  Συγγνώμη για την προηγούμενη εικασία μου Τα επόμενα σχόλια του φαντομά την απέρριψαν άνευ επαίνου.

  @27 ΠμΠ έπιασες έναν (δυο χρόνια παρά 20 μέρες νωρίτερα).

 40. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη! χμμ.. η βέρα μου γράφει από κάτω ένα γυναικείο όνομα και 2-11-02…. τί μου θυμίζει; τί μου θυμίζει… ΑΜΑΝ!

 41. Χρόνια πολλά!

  Ώστε το ’59 η Ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων ζητούσε «να εξισωθούν αι αποδοχαί ανδρών και γυναικών». Αν δεν κάνω λάθος, δέκα χρόνια αργότερα στην Αγγλία οι γυναίκες εργαζόμενες είχαν δυσκολίες να τραβήξουν τους άντρες μαζί τους
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_sewing_machinists_strike_of_1968

 42. spiral architect said

  Μπαρτ Λάνκαστερ και το «1900» του Μπερτολούτσι:

 43. Γς said

  27:

  Στην περίπτωσή μου το «44 από το 44» ήταν το 1988. Το επόμενο 2Χ44 από το 44, που πολύ χλωμό το βλέπω, είναι το 2032

 44. Πάνος με πεζά said

  Χτες δεν ξέρω αν το πήραμε χαμπάρι, αλλά έφυγε από τη ζωή στα 91 του ο Βαγγέλης Γκούφας. Από τα πολλά που έκανε, μας είναι πιο πολύ γνωστός από τους στίχους του σε πολύ μεγάλα τραγούδια, όπως ενδεικτικά «Όνειρο δεμένο», «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», «Όρτσα τα πανιά», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Για χατίρι σου ξημερώνει» και άλλα.

 45. π2 said

  Χρόνια πολλά, ευτυχισμένα και δημιουργικά.

  Δεκαέξι μέρες μετά τη γέννησή σου, έγινε η πρεμιέρα του Μπεν Χουρ. Δες το ως προοικονομία της παραγωγικότητάς σου. 🙂

 46. Avonidas said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη!

 47. Avonidas said

  Και μην ξεχνάς… στο δεκαεξαδικό είσαι μόνο 39 😉

 48. mitsos said

  Να τα εκατοστήσεις «Νικοκύρη» πάντα δημιιουργικός αλλά ζώντας την κάθε μέρα αργά και απολαυστικά

 49. zap said

  Χρονια πολλα να τα εκατοστησετε!

 50. Χρόνια πολλά και καλά!

  (Τζώρτζ Μπούλ νομίζω είναι)

 51. Avonidas said

  #50. (Τζώρτζ Μπούλ νομίζω είναι)

  Ναι, ο Τζον Μπουλ είναι αυτός:

  Αυτομεζεδάκι, Νικοκύρη; 😉

 52. Τσούρης Βασίλειος said

  Σαν τα ψηλά βουνά Νίκο . Και πάντα να θυμάσαι ότι τα ψηλά βουνά δεν κρατάν νερό για τον εαυτό τους, το στέλνουν παρακάτω.

 53. ΣΠ said

  Χρόνια Πολλά! Πάντα δυναμικός και δημιουργικός. 🎂

 54. Χρόνια πολλά κι από μένα — να ζεις να μας μορφώνεις!

 55. Διαλευκάνθηκε ποτέ το μυστήριο του 19ου πτώματος του αεροπλάνου; Ξέρει κανείς;

 56. LandS said

  Μεζεδάκι από την ΕΦΣΥΝ
  http://www.efsyn.gr/arthro/o-k-athanasioy-einai-kala-pliroforimenos-i-kalos-mantis
  «Ο εν ενεργεία αεροπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου που άφησε το »
  Δεν μπορώ να βάλω την οθονιά γμτ

 57. Χρόνια πολλά και δημιουργικά Νικοκύρη!

  On this day:

  1959 – The first section of the M1 motorway, the first inter-urban motorway in the United Kingdom, is opened between the present junctions 5 and 18, along with the M10 motorway and M45 motorway.

  Ανοίγεις δρόμους, ρε παιδάκι μου, ανοίγεις δρόμους!

 58. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 59. LandS said

  Κοιτάω το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ της 2-11-1959, από τότε ταλαιπωριόμαστε με την ΤΤΙΡ

 60. Idom said

  Νικοκύρη, σού εύχομαι Χρόνια πολλά και υπέροχα! Με τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε.

  Η εύρεση τού ελληνικού τραγουδιού «Να ζήσεις» είναι κάπως προβληματική στο youtube. Προσφέρω αυτό, ως αφαιρετική λύση:

  Δοκίμασε να αναζητήσεις με «Να ζήσεις Νικόλα»!

  «Όσο για το ιστολόγιο, σημαντικό γεγονός που συνέβη την ημέρα εκείνη είναι αναμφισβήτητα η δική μου η γέννηση, διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε.»

  Μην το λες. Και δυο μέρες πριν ή μια μέρα μετά αν είχες γεννηθεί, θα μπορούσες πάλι να γίνεις σπουδαίος ιστολόγος ή έστω λίιιιγο λιγότερο σπουδαίος. Σπουδαιότερος δεν γίνεται, γιατί ήδη κατέχεις την θέση τής μέγιστης δυνατής ιστολογικής σπουδαιότητας! 😉

  Να περάσεις όμορφα σήμερα και να πάρεις ωραία δώρα!

  Idom

 61. Χρόνια σου Πολλά αγαπητέ Νίκο, γερός και δυνατός νά ‘σαι για πολλά πολλά χρόνια, πάντα σοφός και να χαίρεσαι την οικογένειά σου κι ό, τι πολύ αγαπάς !!!


 62. …να με συγχωρέσει ο φίλος σχολιαστής που το βρήκε πιο πάνω, αλλά το…κλέβω γιατί με άρεσε πολύ !!!!!

 63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νῖκο, χρόνια πολλὰ, καλὰ καὶ δημιουργικὰ.
  Νά ‘σαι πάντα γερὸς καὶ νὰ χαίρεσαι ὅσους καὶ ὅ,τι ἀγαπᾶς.
  Καὶ (γιὰ νὰ θυμηθοῦμαι τοὺς ἑορταζόμενους ἁγίους)
  νὰ προχωρεῖς στὴ ζωὴ ὰκίνδυνα, ἀνεμπόδιστα, ἐλπιδοφόρα καὶ μὲ ἀφθονία πηγαίων ἐμπνεύσεων.

 64. LandS said

  Το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ έκρυβε και μια μικρή έκπληξη για μένα. Γράφει για την απεργία των «πετρελαιοεργατών» που έγινε την προηγούμενη με μεγάλη επιτυχία. Πήραν μέρος 1670 στους 1800 εργαζόμενους. Στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας ήταν ο πατέρας μου.

 65. Corto said

  Χρόνια πολλά, με υγεία, χαρά, συγγραφικό κέφι και έμπνευση!

 66. Corto said

  «Ούτε γιορτάζει κάποιος μεγάλος άγιος -ή πολλοί μαζί, όπως την επόμενη Δευτέρα»

  Ποιος γιορτάζει την επόμενη Δευτέρα;

 67. 66

  ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ (Αθηνόδωρος, Αθηνόδωρας, Αθηνοδωρής, Δώρης, Αθηνοδώρα, Αθηνοδωρος, Αθηνοδωρας, Αθηνοδωρης, Δωρης, Αθηνοδωρα) 7 Νοεμβρίου ΕΡΝΕΣΤΟΣ (Ερνέστος, Ερνεστίνη, Ερνεστίνα, Ερνέστα, Ερνεστος, Ερνεστινη, Ερνεστινα, Ερνεστα) 7 Νοεμβρίου πατήστε για την αγιογραφία και τον βίο του Αγίου – click for the saint’s icon and bio ΘΕΑΓΕΝΗΣ (Θεαγένης, Θεαγένιος, Θεαγενεία, Θεαγενία, Θεαγενης, Θεαγενιος, Θεαγενεια, Θεαγενια) 7 Νοεμβρίου ΘΕΜΕΛΙΟΣ (Θεμέλιος, Θεμέλη, Θεμελίνα, Θεμελιος, Θεμελη, Θεμελινα) (source ©: http://www.eortologio.gr)

  ΥΓ

  ΩχΜπαναΐαμ’! http://www.theatlantic.com/photo/2016/11/clinton-and-trump-on-the-campaign-trail-one-final-look/506147/

 68. spiral architect said

  ΛΟΛ, ποιος τα’ γραφε αυτά ρε γμτ; Δεν ξέρανε τότες ότι όλοι, μα όλοι οι πλανήτες δεν είναι αυτόφωτοι;

  ο Κοζύρεφ διευκρίνησε ότι η μεγαλη φωτεινότης της Αφροδίτης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης αυτός δεν φωτίζεται μόνο απο τον ήλιο, αλλά και από δικό του φως.

  (απ’ το γενεθλιάτικο πρωτοσέλιδο της Αυγής)

 69. Νίκος Μαστρακούλης said

  Χρόνια πολλά και καλά, ευτυχισμένα και δημιουργικά συνονόματε! Να σε χαιρόμαστε!

  (Ώστε το γλεντήσατε στη Ροζαλία χτες; Ζηλέυω!)

 70. Corto said

  67 (Σκύλος):
  Ναι αλλά η σημασία του να ονομάζεσαι Ερνέστος είναι αμφισβητούμενη (ως μεγάλη εορτή εννοώ).

 71. geobartz said

  Χρόνια Πολλά!
  Αυτή τη μέρα ήμουνα …γιαννάκι στο ΑΠΘ.

 72. Alexis said

  #27:

  1900+2x=2038
  x=(2038-1900)/2
  x=69

  ψ=2016-(1900+69)
  ψ=47

  Άρα λοιπόν Πάνο είσαι …χμμμμ …ε, κάποια χρόνια μικρότερός μου τέλος πάντων! 🙂

 73. leonicos said

  Πού να φανταστεί κανείς ότι εκείνο το ωραίο μωρό θα γινόταν ο ασκημάντρας που υφιστάμεθα σήμερα…. συγγνώμη…. υποστιόμαστε σήμερα…. άντε ‘που έχουμε φίλο σήμερα’ (σβήσε το ασκημάντρας, ήταν για να σε θυμώσω)

 74. spiral architect said

  Μιας και ο Nικοκύρης γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία με τον Πρόεδρο:

 75. leonicos said

  Δημήτριε Μαρτῖνε, ἀπὸ τὸ 64
  Ὡραῖο τὸ πολυτονικό, ἀλλὰ δὲ μὲ πεἰθεις ὅτι ὁ Νίκος παίρνει περισπωμένη. Δὲν ἀρκεῖ ἡ βραχύτης τοῦ ο, ἀπαιτεῖται καὶ μακρότης τοῦ ι

 76. leonicos said

  Σπάιραλ 74
  Σου είπαν ότι δεν τρώω το φαϊ μου;

 77. gpoint said

  Και για να μην το ξεχνάμε 2 Νοεμβρίου του 1983 πήγαμε να πετάξουμε τους Γερμανούς από την Ευρώπη αλλά τους έσωσε ένα εγγλέζικο κοράκι…

  Αντιγράφω :

  Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια οι «ασπρόμαυροι» αντιμετώπιζαν την Μπάγερν στο Μόναχο, στο δεύτερο παιχνίδι της 2ης φάσης του Κυπέλλου UEFA.

  Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ σε αυτό το ζευγάρι, είχε αποσπάσει λευκή ισοπαλία στον πρώτο αγώνα στην έδρα του και ταξίδευε στη Γερμανία, κυνηγώντας ένα… θαύμα!

  Μπορεί η ομάδα του Παλ Τσερνάι, ο οποίος πριν από τον πάγκο του ΠΑΟΚ είχε κάτσει σε αυτόν της Μπάγερν Μονάχου, στοιχείο που αποτέλεσε μία ιδιαιτερότητα στην αναμέτρηση, να κατάφερε να αποσπάσει και επί γερμανικού εδάφους το 0-0, ωστόσο η τύχη της γύρισε την πλάτη.

  Ο «Δικέφαλος», ο οποίος είχε 6 χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό του, είδε τον Αλεξανδρίδη να πλασάρει αδύναμα μετά από πάσα του Βασιλάκου, χάνοντας στο 113ο λεπτό του παιχνιδιού μία μοναδική ευκαιρία να «κλέψει» την πρόκριση.

  Ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι κι εκεί ο ΠΑΟΚ έχασε από την Μπάγερν Μονάχου με 9-8 στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας», στην οποία ένα από τα αξιοσημείωτα που συνέβησαν είναι πως το πρώτο πέναλτι των Γερμανών χτυπήθηκε τρεις φορές, με τον Φορτούλα να έχει αποκρούσει τις δύο πρώτες εκτελέσεις και τον Άγγλο διαιτητή του αγώνα να ζητάει και πάλι επανάληψη, στην οποία νικήθηκε τελικά ο πορτιέρο του ΠΑΟΚ.

  Η τελευταία ευρωπαϊκή εμφάνιση των Κούδα, Φορτούλα και Γκουερίνο ήταν ένα από τα πιο ιδιαίτερα βράδια στην ιστορία του «Δικεφάλου», το οποίο κανείς δε θα λησμονήσει.

 78. Πέπε said

  75:
  Περισπωμένη παίρνει.
  Νίκος < Νικόλαος < νίκη + λαός
  Η νίκη έχει το ι μακρό. Ο μνημοτεχνικός κανόνας είναι:
  τιμή, νίκη,
  ψυχή λύπη,
  θυμός, χυμός,
  κίνδυνος, κύρος

  και τα σύνθετά τους
  έχουν το δίχρονο της παραλήγουσας μακρό.

  Βέβαια στο πολυτονικό της δημοτικής όλα αυτά εξορθολογίστηκαν, αλλά εφόσον δεχόμαστε ότι κάποιος μπορεί να γράφει «παλιά», θα το δεχτούμε κι αυτό.

 79. derwanderer said

  Μαζί με τις πιο θερμές μου ευχές, για υγεία, δημιουργικότητα και χαρά, παίρνω το θάρρος να θυμίσω και και κάτι θλιβερό που έλαβε χώρα στις 2 Νοεμβρίου (1960): Τον θάνατο τού Δημήτρη Μητρόπουλου, του μεγάλου μαέστρου και συνθέτη. Κατά κάποιο σημαδιακό και τραγικό τρόπο, ευτύχησε να πεθάνει κάνοντας αυτό που ήταν όλη του η ζωή: Μουσική. Πέθανε διευθύνοντας την ορχήστρα της Σκάλας (σικ ρε!) του Μιλάνου στην τελευταία, πριν τη συναυλία, πρόβα τής 3ης Συμφωνίας τού Μάλερ:

 80. Χρόνια πολλά, Νίκο, και δημιουργικά.

 81. Καλημέρες! said

  Nικο-κύρη, χρόνια πολλά με χαρά, αγάπη και δημιουργική πάντα παρουσία στα Γράμματα. (Κούκλα και η μαμά στην ασπρόμαυρη. Ο γλυκούλης ο μπαμπάς μοιάζει σφόδρα ερωτευμένος μαζί της!)
  🙂

 82. Γς said

  50:

  Ναι, ο Τζωρτζ είναι.

  201 !

 83. Γιάννης Ιατρού said

  Τι …πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 3 Νοεμβρίου 1959… και τέτοια…, εδώ υπάρχουν τα αυθεντικά σχετικά κιτάπια στην προσωπικήν βιβλιοθήκην συλλεκτών σχολιαστών

 84. Γς said

  81:

  >Ο γλυκούλης ο μπαμπάς μοιάζει σφόδρα ερωτευμένος μαζί της!) 🙂

  Και ολίγον χαζομπαμπάς

 85. καλησπέρες said

  84
  οι υπεύθυνοι μπαμπάδες, νομίζω, κρύβουν την ελαφριά χαζομπαμπαδοσύνη στο DNA τους. Καλό δεν είναι; 😉

 86. Γιάννης Ιατρού said

  Αχααααα, κάποιο σημαίνον μέλος είχε κλειστό το κινητό του και το άνοιξε 🙂 🙂 🙂 τώρα!
  Λέω κι εγώ ……

 87. Γιάννης Ιατρού said

  81: Καλημέρες/Καλησπέρες

  Ναι, κούκλα! Και πως τις έμοιαζε (τότε 🙂 ), ιδίως στην τελευταία !!!!

 88. Πάνος με πεζά said

  @ 77 : Ωραία συγκάλυψες το Δαμανάκη, που έχασε το μοιραίο πέναλτι…

 89. Γς said

  79:

  «Ο θάνατός του απασχόλησε τον διεθνή Τύπο με εκτεταμένα άρθρα. Η νεκρολογία των Τάιμς μιλούσε για την «εμπύρετον έντασιν» των ερμηνειών του, φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο εξέδιδαν ψηφίσματα, ενώ οι εκδηλώσεις πένθους συντηρήθηκαν πολλές ημέρες μετά τον θάνατό του.
  Η σποδός του μαέστρου μεταφέρθηκε με αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας από το Μιλάνο. Στο αεροδρόμιο ήταν παρατεταγμένη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, εκπρόσωποι από το χώρο της τέχνης και πλήθος κόσμου.

  [ Ηταν κι ο πισιρικάς Γς εκεί ]

  Το κιβώτιο με την τέφρα καλύφθηκε με τη σημαία της Ελλάδας και μεταφέρθηκε με πομπή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, όπου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του.»

  Από την Ελληνική Βίκυ

 90. Πάνος με πεζά said

  Αδικία πάντως, όσοι γεννήθηκαν από 75-80 και πέρα, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα πουν «80 από το 80» κ.ο.κ. Αλλά αυτά δεν τα ξέρει κανείς στη ζωή, άλλοι δεν έζησαν ούτε 5 από το 1905…

 91. Πάνος με πεζά said

  Ως θρύλος ή πολύ περισσότερο ίσως και ως πραγματικότητα, λεγόταν ότι ο Μητρόπουλος ήξερε απ’εξω όλες τις παρτιτούρες των οργάνων της ορχήστρας που διεύθυνε. Μάλιστα όταν ξυπνιτζής μουσικός, για να τον πειράξει, τον ρώτησε «Στο 25ο μέτρο του αντάντε, έχω φα φυσικό ή φα δίεση;» ο Μητρόπουλος του είπε «Μα…αφού έχετε παύση σ’ αυτό το μέτρο !»/

 92. καλησπέρες said

  87 Γιάννη Ιατρού
  έχεις δίκιο! Δεν είχα προσέξει την ομοιότητα!
  😉

 93. Γιώργος Γ. said

  Ένα από τα 19 (;) θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της Πάρνηθας στις 29/10/1959, ήταν και ο 19χρονος Γιώργος Βολοβότσης. Ο πατέρας του Βαγγέλης Βολοβότσης, δάσκαλος και μαχητής του Δημοκρ.Στρατού, ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία. Ο γιος του Γιώργος και η μάνα του, μετά από μακρόχρονες διαδικασίες και έχοντας κοινό διαβατήριο, ανέβηκαν στο τραίνο από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Βουδαπέστη. Στα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα όμως, οι αρμόδιοι δεν επέτρεψαν την είσοδό τους, απαιτώντας ξεχωριστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Έτσι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη και ο γιος συνέχισε για την Αθήνα με σκοπό την έκδοση ξεχωριστού διαβατηρίου.
  Με το νέο διαβατήριο στην τσέπη και έχοντας την αγωνία να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη Θεσσαλονίκη και να αναχωρήσουν ξανά για το μακρινό ταξίδι όπου θα συναντούσαν τον πατέρα του -με τον οποίο είχαν να ανταμώσουν περισσότερα από δώδεκα χρόνια- ο νεαρός Γιώργος ανέβηκε στο μοιραίο αεροπλάνο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η δύστυχη μάνα κήδεψε τα απομεινάρια του σώματος του παιδιού της και εγκατέλειψε μόνη πια την Ελλάδα!
  Εδώ http://www.drakotrypa.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_details&Itemid=205&gid=39 είναι μια σύνδεση που οδηγεί σε ένα σχετικό δημοσίευμα στο ΒΗΜΑgazino

 94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ leonicos (75) Ἄν καὶ ἀπάντησε ὁ Πέπε στὸ 78, σὰν νὰ θυμᾶμαι κι ἐγὼ (χωρὶς νὰ εἶμαι σίγουρος) κάποιον κανὸνα (;) γιὰ τὰ λήγοντα σὲ -ικος, -ιμος, -ινος. Γι αὐτὸ βάζω περισπωμένη στὸ Μαρτῖνος. Βέβαια ἡ μνήμη μου εἶναι περισσότερο ὀπτικὴ. Τὰ γράφω ὅπως τὰ θυμᾶμαι γραμμένα.

 95. Παναγιώτης Κ. said

  Χρόνια πολλά και καλά με δύναμη και όρεξη για συνέχεια…

 96. καλησπέρες said

  95
  αν τον κρατάνε στα πούπουλα οι μεταξωτές γυναίκες της ζωής του, έχω τη βεβαιότητα ότι μέχρι τα εκατό του θα διαθέτει όρεξη για συνέχεια!
  😉

 97. Βίον βιβλιόσπαρτον!

  http://www.boredpanda.com/book-installation-literature-vs-traffic-luzinterruptus-toronto/?_t=1&_f=featured

 98. Πάνος με πεζά said

  Ε, εγώ χτες είχα βρει αυτή την εικόνα τούρτας, και τη θεώρησα αντιπροσωπευτική. Θα μπορούσε να λέγεται (η τούρτα) «Πρωϊνό με τις λέξεις που έχουν τη δική τους ιστορία»
  https://mail.hol.gr/mail/RE003815_191355.nsf/0/b9e25c608c1e872ac225805e005a3cf2/Body/M4?OpenElement&cid=606185825491

 99. Μπούφος said

  Με κέρασε γουρουνοχαρά, η ευχή του Σκύλου στο 97!
  😉

 100. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Χρόνια πολλά!

  Paul Anka – Put Your Head On My Shoulder (1959) HQ Audio

 101. Μπούφος said

  100
  Paul Anka! ΠΟΥ τον θυμήθηκες, ρε παιδί;

 102. Γιώργος Γ. said

  Γιώργος Γ. said (συνέχεια από: 93) Συγνώμη για την αγένειά μου να προτάξω ευχές για Χρόνια πολλά, καλά και χωρίς στενοχώριες.

 103. 99

 104. Cyrus Monk said

  …κι ὁ Νικοκύρης τοῦ μπλογκιοῦ
  χρόνια πολλὰ νὰ ζήσει!ἱστ

 105. Μπούφος said

  103 Σκύλε, γουρουνοξεσαλώνεις !
  😉
  Να τον χαιρόμαστε τον Νικο-κύρη!

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  2 Νοεμβρίου 1977 ενέσκηψε η φονική καταιγίδα της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά ο αγώνας Παναθηναϊκός – Μπρυζ για το κύπελλο Πρωταθλητριών διεξήχθη και έληξε 1-0 με γκολ του Γονιού, αλλά η Πανάθα αποκλείστηκε. Μαύρη μέρα.
  http://www.meteoclub.gr/themata/afieromata/5494-afieroma-h-istoriki-kataigida-stin-athina-02-11-1977

 107. Corto said

  Το καλύτερο στο πρωτοσέλιδο των Νέων είναι το σκίτσο από το άρθρο «Χρυσοκάνθαροι και Χαβιαροχανίτες».

 108. aerosol said

  Χρόνια πολλά και καλά Νίκο!
  [Σήμερα έχει γενέθλια και ο αδερφός μου…]

 109. Ριβαλντίνιο said

  Πάρα πολλά «Χρόνια πολλά», γεμάτα ευτυχία και χαρά !!!

 110. Νίκος Κ. said

  Χρόνια πολλά κι από μένα!

  Διαβάζουμε στον «Ταχυδρόμο» (της Αλεξάνδρειας) στις 2/11/1959:
  Σήμερον επ’ ευκαιρία της 27ης επετείου της αεροπορίας πολεμικά αεροπλάνα θα ρίψουν από αέρος επί του Καϊρου, της Δαμασκού, του Χαλεπίου, του Χομς και της Χάμα μικράς σημαίας ωρισμέναι των οποίων θα δίδουν το δικαίωμα εις τους κατόχους των δια μίαν πτήσιν ύπερθεν του Καϊρου ή της Δαμασκού και άλλα εις εν ταξείδιον μετ’ επιστροφής Κάϊρον-Δαμασκός και τανάπαλιν.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=106&pageid=-1&id=4293&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

  Πού να ήξεραν οι συνομήλικοι του Νικοκύρη που γεννήθηκαν εκεί, τι θα έριχναν σήμερα τα αεροπλάνα που πετούν πάνω από το Χαλέπι, τη Χάμα ή τη Χομς!

 111. voulagx said

  Νικοκύρη, Πολυχρονος και χαλκεντερος

 112. ΠαναγιώτηςΕ. said

  Χρόνια σας Πολλά και Δημιουργικά!
  Δεν απαντήσατε στους: Stazybο Hοrn ( 2 ) και Alexis ( 21 ).
  Περιμένω/-ουμε!

 113. Πόσο πιο πλούσιοι γίναμε με αυτή τη γέννηση !!!!! Ευχές άπό καρδιάς !!!!! Στη φωτογραφία με τη μητέρα στη θάλασσα είστε ίδιος !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 114. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα σχόλια και για όλες τις ευχές σας, που πολύ χαρά μου δίνουν

  27 Ένας φίλος, γεννηθείς το 1958, έχει και τισέρτ με (κάτι σαν) 58 από το 58.

  46 Τέτοια κεριά (περίπου) είχε η τούρτα χτες το βράδυ 🙂

  47 Αυτό θα πάρω, το δεκαεξαδικό!

  50 Μάλλον έχεις δίκιο

  55 Δεν ξέρω, δεν το έψαξα περισσότερο

  63 Α, ωραια ταίριαξαν οι πέντε άγιοι!

  66-67 Ωχ, την Τρίτη εννοούσα….

  74 Γιατί τον δείχνει;

  93 Βρε ιστορία!

  106 Τότε με τις πλημμύρες, ε; Έχω μια ιστορία από εκείνη τη μέρα

  108 Να τον χαίρεσαι!

  112 Και τα δύο λέγονται, αρσενικό και θηλυκό. Αρχικά αρσενικό πρέπει να ηταν (ο αυλών στα αρχαια)

  113 Να είστε καλά!

 115. 114 για το 74

  Τον δείχνει γιατί είχε γράψει λεζάντα στο τουήτα κάτι σαν «Για καφεδάκι με τον πρόεδρο …. ΛΕΒΕΝΤΗΣ όνομα και πράμα!»

  (Αχ, Παναγιούλαμ’, δεν κάνω τίποτε όλη μέρα και βλέπω μέχρι και τα τουιά του Λε.Πα.)

  Εντωμεταξύ στα Στέιτς…

 116. MA said

  Πολύχρονος και πολυ-γραφος Νικοκύρη για να μαθαίνουμε και εμείς🎂🍾

 117. ΚΑΒ said

  Πολύχρονος, υγιής και δημιουργικός, Νικοκύρη. Ολόθερμες οι ευχές μου.

 118. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  What’d I Say – Ray Charles (rare, original version with intro)

  «What’d I Say» (or «What I Say») is an American rhythm and blues song by Ray Charles, released in 1959. As single divided into two parts, it was one of the first soul songs. [….]

  It earned Ray Charles his first gold record and has been one of the most influential songs in R&B and rock and roll history. For the rest of his career, Charles closed every concert with the song. It was added to the National Recording Registry in 2002 and ranked at number 10 in Rolling Stone’s «The 500 Greatest Songs of All Time».

 119. Γιάννης Ιατρού said

  115: τέλος
  Σκύλε, το επιτελείο θα είναι 🙂

 120. 119

  Ναι, αν προσέξεις πολύ, φαίνεται κι αυτός

 121. Γιάννης Ιατρού said

  119: συνέχεια
  Όσο για ‘μας, ε αυτό που είπε η γιαγιά στη εγγονή που την ρώταγε, τι χρώμα βρακάκι να φορέσει την ημέρα του γαμου της, θα το ξέρεις…

 122. 121

  😳

 123. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τ’ ἁι-Κιντυνιοῦ σήμερα

  Σήμερα, δυὸ τοῦ Νοέβρη γιορτάζει τὸ ἐκκλησάκι τοῦ Ἁγίου Ἀκινδύνου, στὸ λιμάνι τῶν Θερμιῶν, τὸ Μέριχα. Ἄν κι ἐμεῖς, οἰ Θερμιῶτες, τοῦ ἀλλάξαμε τ’ ὅνομα καὶ τὸν κάναμε Κιντύνη, δηλαδὴ τὸ ἀντίθετο ἀπ’ ὅ,τι εἶναι. Βέβαια δὲν εἶναι ὁ μόνος ἅγιος ποὺ τ’ ὄνομά του κακόπαθε στὴ ντοπιαλαλιὰ μας. Ἔτσι «μουρλάναμε» τὸν Ἅγιο Ἑρμόλαο καὶ τὸν κάναμε ἁι-Μουρλὰ. Ὅμως τί νὰ πεῖ κι ὁ ἁι-Γιάννης ποὺ ἀλλοῦ τὸν λένε Κλὴδονα κι ἐμεῖς τὸν κάναμε Πορνιαστὴ. Βλέπεις, στὶς 24 τοῦ Θεριστῆ ποὺ γιορτάζει,τελειώνει τ’ ὄρνιασμα στὶς συκιὲς. Κι ἐπειδὴ δὲν τὰ πᾶμε καλὰ μὲ τὸ ἀρχικὸ ἄλφα ὁ ἀπορνιαστὴς ἔγινε ‘πορνιαστὴς.
  Τὸ ἐκκλησάκι τ’ ἁι-Κιντυνιοῦ κουρνιάζει στὴν ἄκρη τοῦ λιμανιοῦ, κοντὰ στὴν ἀνερούσα*, ἀπέναντι ἀπὸ τὸν παλιὸ μόλο ποὺ ἀράζουνε τὰ ψαροκάικα. Οἱ ναυτικοὶ, οἱ ψαράδες καὶ οἱ ἄλλοι Μεριχιανοὶ τὸν ἔχουνε προστάτη τους. Γι’ αὐτὸ κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνεται πανηγύρι τρικούβερτο. Κι αὐτὸ ἀπὸ παλιὰ. Τότε ποὺ ὀ Μέριχας ἤτανε πέντε σπίτια ὅλα κι ὅλα.
  Θυμᾶμαι τὸν παπποῦ μου τὸν καπτα-Μῆτσο μαζὶ μὲ ἄλλους, παλιοὺς Μεριχιανοὺς ν’ ἀσπρίζουν τὴν ἐκκλησιὰ, νὰ βάφουν τὰ πορτοπαράθυρα, τὸ παγκάρι, τὰ στασίδια καὶ νὰ ἑτοιμάζουν τοὺς πάγκους καὶ τὰ τραπέζια γιὰ τὸ πανηγύρι. Καὶ οἱ γυναῖκες νὰ ἐτοιμάζουν τὰ φαγιὰ γιὰ τὸ γλέντι ποὺ θ’ ἀκολουθοῦσε.
  Μὲ τὴν ἀπόλυση τῆς λειτουργιᾶς ἄρχιζε τὸ φαγοπότι. Μετὰ ξεκινοῦσαν τὰ ὄργανα, τὰ βιολιὰ, ὅπως τὰ λέγανε στὸ νησὶ κι ἄς ἤτανε ζυγιὰ, βιολὶ καὶ λαοῦτο. Στὴν ἀρχὴ, στὸ κρυοπύρωμα, μέχρι νὰ ζεσταθοῦν οἱ πανηγυριῶτες καὶ νὰ κάνουνε κέφι, παίζανε τὰ τραγούδια, τῆς τάβλας. Οἱ πιὸ μερακλῆδες ξεκινοῦσαν τὰ τραγούδια κι ἀκολουθούσανε καὶ οἰ ἄλλοι, ὅλοι μαζὶ, νὰ σκεπάζουν οἰ πολλὲς φωνὲς αὐτοὺς ποὺ δὲν τὰ πολυκαταφέρνανε, γιὰ νὰ βγάλουνε κι αὐτοὶ τὸ μεράκι ποὺ εἴχανε μέσα τους καὶ νὰ γίνουν ἕνα οἱ ψυχὲς ὁλωνῶν.
  Μετὰ ἄρχιζε ὁ χορὸς. Ζευγαρωτὰ, ὁ καθένας μὲ τὴν ντάμα του. Κι ἄς ξεκινοῦσε ὁ χορὸς μὲ καλαματιανὸ. Στὰ Θερμιὰ ὅλοι σχεδὸν οἱ χοροὶ χορεύονταν ζευγαρωτὰ, μ’ ἐξαίρεση τὸ χορὸ τῶν συμπεθέρων στὸ γάμο, τὸν χασάπικο καὶ κανένα τσάμικο ποὺ δὲν συνηθίζονταν, ἀλλὰ τὸν χόρευαν ὅταν εἶχαν κάποιους στεριανοὺς στὸ γλέντι. Μετὰ τὸν καλαματιανὸ ἀκολουθοῦσε ὁ συρτὸς, πάλι ζευγαρωτὰ, μὲ τὴ διαφορὰ πὼς στὸ ρεφραὶν τοῦ κάθε τραγουδιοῦ, τὸ τσάκισμα ποὺ λένε στὰ Θερμιὰ, σταματοῦσε ἡ κανονικὴ κυκλικὴ ροὴ τοῦ χοροῦ, γιὰ νὰ κάνουν τὰ ζευγάρια τὸ «πατητὸ» χορεὺοντας στὸ ἴδιο μέρος, ὁ κάθε καβαλιέρος ἀντικρυστὰ στὴν ντάμα του. Τὸ πατητὸ εἶναι ἡ προετοιμασία γιὰ τὸ πιὸ ζωηρὸ μέρος τοῦ χοροῦ: τὶς βόλτες, ὅπου τὸ ζευγάρι κρατιέται κι ἀπὸ τὰ δυὸ χέρια καὶ περιστρέφονται κι οἱ δυὸ γύρω ἀπὸ τὸν ἐαυτό τους, χωρὶς ν’ ἀφήνουν τὰ χέρια τους καὶ χωρὶς νὰ χάνουν τὸν ρυθμὸ τους. Ὁ χορὸς τελείωνε μὲ τὸν μπάλο. Τὸ ζευγάρι χορεύει χωρὶς νὰ κρατιέται γυριζοντας ὁ ἔνας γύρω ἀπ’ τὸν ἄλλο. Στὸ τσάκισμα γίνεται τὸ πατητὸ κι ἀκολουθοῦν οἱ βόλτες. Συνήθως, ἐπειδὴ ὁ χῶρος ἦταν περιορισμένος, δὲν ἔκαναν βόλτες ὅλα τὰ ζευγάρια μαζὶ. Τὰ μισὰ σταματοῦσαν, στύλωναν ὅπως ἔλεγαν οἱ παλιοὶ καὶ χτυποῦσαν παλαμάκια στὸ σκοπὸ τοῦ τραγουδιοῦ, ὄσο τ’ ἄλλα ζευγάρια ἔπαιρναν βόλτες. Αὐτὸ γινόταν ἐναλλάξ.
  Ὁ κάθε χορὸς κρατοῦσε πολὺ ὥρα, ἀνάλογα μὲ τὸ κέφι καὶ τὸ κουράγιο τῶν χορευτῶν. Συνήθως μισὴ ὥρα μὲ τρία τέταρτα, καμιὰ φορὰ καὶ παραπάνω. Σχεδὸν πάντα τραγουδοῦσαν αὐτοὶ ποὺ χόρευαν καὶ οἱ ὀργανοπαῖκτες τοὺς ἔπαιζαν τὰ τραγούδια ποὺ ἀγαποῦσαν γιὰ νὰ κάνουν κέφι καὶ νὰ τοὺς δώσουν καλὴ χαρτούρα. Ἄν δὲν τὰ κατάφερναν οἱ χορευτὲς, τὸτε τραγουδοῦσαν κάποιοι φίλοι ποὺ πλησίαζαν στὰ ὄργανα ἤ καὶ οἰ ὀργανοπαῖκτες οἱ ἴδιοι. Ἔτσι τὰ γλέντια κρατοῦσαν ὧρες πολλὲς καὶ κάποια μεγάλα πανηγύρια μερόνυχτα ὁλόκληρα.
  Ἔχω χρόνια πολλὰ νὰ βρεθῶ στὸ πανηγύρι τ’ ἁι-Κιντυνιοῦ. Γράφοντας τὶς γραμμές αὐτὲς ξανάζησα στιγμὲς ἀξέχαστες καὶ ξαναβρέθηκα κοντὰ σ’ ἀγαπημένα πρόσωπα ποὺ, ἄν κι ἔχουν φύγει, τέτοιες ὧρες εἶναι σὰν νὰ βρίσκονται κοντὰ μας.

  *ἀνερούσα: ἀκρογιαλιὰ

 124. Παντελης said

  Νικο να τα εκατοστησεις! Και μην ξεχνας: για να νιωθεις νεωτερος μπορεις πλεον να γιορταζεις το υπολοιπο για αιωνα:
  π.χ. σημερα κλεινεις τα 43 κσι μπαινεις στα 42!
  Και για δυο χρονια ακομη οταν σε ρωταν «ποσο εισαις εσυ θ απαντας ευκρινως «ειμαιΤΟΥ ’59». Μετα, το «του» θα το μασας.Δε θα συμφερει…
  Γς: γιατι «..κατοχΗΓενημενος»(και οχι γερμανοκατοχ-ο-γενημενος;) καθ ελξιν προς τα αγγελιΑφορος,λαμπαδΗΔρομος κλπ;;που ειναι του τηλοπτικου συρμου;

 125. Νεσταναίος. said

  78.
  Ἄν κάποιοι τα θέλουν μακρά, γιατί δεν μας το έχει εξηγήσει κανείς; Σε ποίες περιπτώσεις τα δίχρονα εκτείνονται;
  Εγώ ξέρω μόνο μία. Το πρώτο ενικό πρόσωπο των «εις μί».

  Θέλεις άλλη μία περίπτωση; Στην ονομαστική ενική των τριτοκλίτων, όταν αποβάλλονται τα «τ,δ,θ» συγκρουόμενα με το
  πτωτικό «ς» ἤ όταν αποβάλλεται το πτωτικό «ς».

  Όμως, σε κάθε περίπτωση, τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται. Μπορούμε να γράφουμε όπως οι Γάλλοι και οι Άγγλοι και να μιλάμε
  όπως οι Γάλλοι και οι Άγγλοι, Η περισπωμένη πλεονάζει. Δεν χρειάζεται.

 126. Ευάγγελος said

  Χρόνια πολλά κι από μένα κύριε Σαραντάκο,γεμάτα ευτυχία και δύναμη.

 127. cronopiusa said

  Βίον βιβλιόσπαρτον!

  Μια καλλιτέχνις από την Αργεντινή, η Marta Minujin παρουσιάζει στην έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta του Kassel έναν Παρθενώνα από απαγορευμένα βιβλία. Ο Παρθενών της θα έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον κανονικό και θα λειτουργήσει σαν μνημείο ή σαν σύμβολο κατά της λογοκρισίας.

 128. Λεύκιππος said

  111 Νά ‘σαι καλά. Ωστε Cuntu Luna Vini και όχι «κουτουρού να γίνει» που νόμιζα τόσα χρόνια εγώ (εντάξει δεν είναι και τραγούδι που το ακούς καθημερινά). Και προβληματιζόμουν γιατί το τραγουδούν οι βλάχοι….

 129. Γιάννης Ιατρού said

  123: Δ. Μαρτίνος
  ….ἁι-Κιντυνιοῦ….
  από την περιοχή των Εμιράτων θά ‘ναι αυτός 🙂 🙂

 130. 130

  Μπαχρέιν, είπαμε!

  Δεν είναι Εμιράτο, Βασίλειο είναι. Καλά, μπουρδέλο της Σουηδικής Αραβίας είναι αλλά τέσπα…

 131. gpoint said

  #88

  ο Δαμανάκης έχασε το τρίτο ή τέταρτο. Το μοιραίο ένατο έχασε ο πιτσιρικάς τότε Μαλιούφας… έβλεπα το ματς στο ξενοδοχείο Καλυψω στην Ιτέα, στο Γαλαξίδι δεν είχαν ακομα τηλεόραση τα καφενεία…φοβερό ματς, μνήμες που δεν σβήνονται.. στο πρωτο πέναλτυ αφού δυο φορές το έπιασε ο Φορτούλα την τρίτη δεν προσπάθησε καν. Ούτε έπιασε άλλο με την ψυχολογία στα τάρταρα…ας όψεται το εγγλέζικο κοράκι που άφηνε τον Πφαφ να βγαίνει δυο μέτρα και μόνο στον Φορτούλα σφύριζε επαμάληψη…

 132. Γιάννης Ιατρού said

  128: Cronopiusa
  ++++++++

 133. Γιάννης Ιατρού said

  131: ΠΕΡΙΟΧΗ έγραψα, γενικότερα, ποιός ξέρει που περιφέρεται …

 134. spatholouro said

  123
  Πολύ ζωντανή περιγραφή, Δημήτρη!

  Σαν δύσκολο πολύ μού ακούγεται να κατορθώνει ο χορευτής και να χορεύει και να τραγουδά: με τι ανάσες;

 135. Γιάννης Ιατρού said

  135: Όντως πολύ καλό αυτό του Δημήτρη. Τώρα βέβαια, διαβάζοιντάς το, δεν μπορώ να αποκρύψω πως σκέφτηκα ότι του ἁι-Γιάννη του Πορνιαστὴ θα γιορτάζει και ο Γς 🙂 🙂

 136. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Χρόνια πολλά κι εδώ Νικοκύρη!
  Στις 2 Νοεμβρίου 1959, στα τσαρτς 🙂 των Η.Π.Α. και του Καναδά ήταν Νο 1 το

  Άντε τυχερέ, Μπρεχτ σου έτυχε! 😀

 137. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #135. Κι ὅμως τὰ κατάφερναν. Ἦταν ἔτσι δομημένος ὁ χορὸς ποὺ τραγουδοῦσαν στὴν ἀρχὴ , στὸ πιὸ ἤρεμο κομμάτι του. Στὸ τσάκισμα (ρεφραίν) ὅταν ἄρχιζε ἡ προετοιμασὶα γιὰ τὸ πιὸ γρήγορο μέρος, τὶς βόλτες τραγουδοῦσε κάποιος ἀπ’ αὐτοὺς ποὺ «στύλωναν». Μὲ τὴν ἐναλλαγὴ αὐτῶν ποὺ ἔπαιρναν τὶς βόλτες καὶ τὴ μικρὴ ξεκούραση ὅταν «στύλωναν» ἔπαιρναν τὶς ἀπαραίτητες ἀνάσες. Ἐπίσης σταματοῦσαν ὅταν τοὺς κέρναγαν στὴ διάρκεια τοῦ χοροῦ. Βέβαια ἄν ἔπινες ὅλα τὰ κεράσματα «ἄσπρο πάτο» στὸ τὲλος τοῦ χοροῦ κατέληγες σουρωμὲνος. Γι’ αὐτὸ ἔπινες λίγο γιὰ νὰ τιμήσεις αὐτὸν ποὺ κερνοῦσε χωρὶς νὰ γίνεις τύφλα.

 138. Spiridione said

  55. Αναγνωρίστηκε νεκρός επιβάτης του αεροσκάφους που δεν είχε γραφτεί στη λίστα. Από τις εφημερίδες που διάβασα λίγο, δεν βρήκαν τον τρόπο που πέρασε ο επιβάτης αυτός στο αεροπλάνο. Βρέθηκαν πάνω του πολλά ρολόγια, και οι εφημερίδες έλεγαν ότι ήταν λαθρέμπορος.
  Το πτώμα κάποιου άλλου νεκρού (που ήταν γραμμένος στη λίστα) δεν ήρθε κανείς συγγενής να το πάρει.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=3&db=11&da=1959
  Επίσης διάβασα ότι ήταν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο αυτό ο Σάββας Σφαιρόπουλος, ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Καλαμαριάς και μετέπειτα του Ολυμπιακού, πατέρας του προπονητή μπάσκετ Γ. Σφαιρόπουλου, και τελευταία στιγμή το ακύρωσε.
  http://www.sport24.gr/stiles/istoria-photografias/o-prwtos-sfairopoylos.3125335.html

 139. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ὁ Νικοκύρης ἔγραψε: «…ο μυτιληνιός κομμουνιστής Ακίνδυνος Αλβανός, επικεφαλής της Στενής Αυτοάμυνας…»

  Ὁ πιὸ ἀπροσδόκητος συνδυασμὸς ὀνοματεπώνυμου καὶ πόστου.
  Ἄν τὸ ἔβλεπα σὲ κάποιο μυθιστόρημα θὰ χαρακτήριζα τὸν συγγραφέα ἰδιαίτερα εὑρηματικό.

 140. atheofobos said

  118
  Τι μου θύμισες τώρα!
  Το τραγούδι αυτό μου αποκάλυψε τον μεγάλο Ray Charles που με την μουσική του μου ομόρφυνε πολλές ώρες της ζωής μου!
  Αντιγράφω από το ποστ μου ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2008/01/blog-post_26.html

  Ένα βράδυ κατά τις 12 ακούγοντας τον Αμερικάνικο σταθμό της τότε Βάσης στο Ελληνικό έμεινα άφωνος με αυτό που άκουγα. Ήταν μια άλλη συγκλονιστική φωνή σε ένα διονυσιακό τραγούδι με ένα ρυθμό που σε διέγειρε. Ο Ray Charles τραγουδούσε το What I say part I και στην συνέχεια το οργιαστικό part II .
  Έκτοτε αγόρασα όλα τα LP του και είναι πάνω από 60,και όλα τα 45ρια του (εκτός από ένα, ας είναι καλά πάλι το e-bay !)
  Η αγορά των δίσκων ,ιδίως αυτής της μουσικής εκείνη την εποχή, ήταν σαν το κυνήγι του θησαυρού. Ήταν εισαγωγής και ελάχιστα κομμάτια. Ξεκίναγες από την Ομόνοια και έφτανες στο Σύνταγμα και ρώταγες στα δισκάδικα :μήπως έχετε κανένα δίσκο του…ή το τραγούδι… ;
  Θυμάμαι ακόμα την αγωνία μου να τρέξω πρωί –πρωί την Δευτέρα στο ΜΑΜΠΟ που ήταν στην Πανεπιστημίου ,μεταξύ Πατησίων και πλατείας Ομονοίας ,γιατί είχα δει το Σάββατο το βράδυ ένα extended play 45ρι από την Γαλλία του Ray Charles με έγχρωμο εξώφυλλο που προφανώς θα ήταν και το μόνο που θα είχαν!

 141. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἡ πεντάδα τῶν ἁγίων ποὺ γιορτάζουν σήμερα, κατὰ τὸν συναξαριστὴ: «Ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β» καὶ μαρτύρησαν τὸ 330 μ.Χ. (http://www.saint.gr/1053/saint.aspx).
  Τὰ ὀνόματά τους πάντως παραπέμπουν σὲ αὐτὰ ποὺ εὔχεται ὀ κάθε ναυτικὸς: ἀκίνδυνο καὶ ἀνεμπόδιστο ταξίδι, ἐλπιδοφόρο γιὰ ἀφθονία ἐμπορευμάτων καὶ ἐφοδίων καὶ κυρίως πηγὲς ἤ πηγάδια μὲ καθαρὸ πόσιμο νερὸ γιὰ ἀνεφοδιασμὸ.
  Δὲν εἶναι τυχαῖο πὼς εἶναι ἅγιοι τῶν θαλασσινῶν.

 142. Elisabeth P said

  Θέλετε εκατό; Θέλετε διακόσια; Να τα έχετε κ.Σαραντάκο, με υγεία, χαρά και δημιουργικότητα!!

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  2 Νοεμβρίου1980…Σπάσαν τα δοκάρια…
  http://www.sportdog.gr/article/198363/ntokoymento-fobero-rekor-se-aris-ofi-foto

 144. Έτη πολλά & τυχερά, ΝΙΚΟκύρη!

 145. ΣΠ said

  77 Gpoint
  Θυμάμαι τα νεύρα που είχα με τον διαιτητή. Βλέποντας το βίντεο εκνευρίστηκα πάλι.

 146. smerdaleos said

  Νίκο, χρόνια σου πολλά, γεμάτα υγεία, ευτυχία και ό,τι άλλο ποθείς!

 147. Γιώργος Γ. said

  Συνδέοντας τον μάρτυρα Ακίνδυνο με τον εκτελεσμένο Ακίνδυνο Αλβανό, παραθέτω –εκμεταλλευόμενος τη φιλοξενία του Νικ.Σαραντάκου- απ’ το εξαντλημένο βιβλίο του Τ.Κατσαρού «Μια απόφαση, μάχομαι μέχρι το τέλος» τα παρακάτω:
  Στις 17/10/1947 πίσω απ’ το Επταπύργιο (Γεντι-Κουλέ) εκτελέστηκαν 10 καταδικασθέντες σε θάνατο, οι: Αλβανός Ακίνδυνος, Γαβατόπουλος Νικόλαος, Γκαντινάς Σωκράτης, Κατσαμάνης Απόστολος, Κεραμιτζής Δημήτριος, Κομνηνός Τριαντάφυλλος, Μαρκάκης Σταύρος, Παπαγεωργίου Ανδρέας, Κατραούζος Αθανάσιος και Σκευοφύλαξ Ιωάννης.
  Ο επικεφαλής αξιωματικός του εκτελεστικού αποσπάσματος ειρωνευόταν τους μελλοθάνατους και ο Ακίνδυνος Αλβανός όρμησε και τον χτύπησε στο μάτι με τις χειροπέδες του. Οι εφημερίδες έγραψαν ότι «ατάραχος ο Έλλην Αξιωματικός, χωρίς να δείξει ότι θυμώνει, προχώρησε για να συνεχίσει το έργο του». Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι τον Αξιωματικό τον πήγαν βιαστικά στο νοσοκομείο γιατί έχασε το μάτι του.

  Στον τόπο της εκτέλεσης αρνήθηκαν όλοι να κοινωνήσουν, μέσω του Αλβανού, ο οποίος έδιωξε περήφανα τον παπά, λέγοντας του ότι άφεση αμαρτιών έχουν ανάγκη οι πραγματικοί εγκληματίες του λαού, που μάλιστα τυγχάνει να είναι πολύ «καλοί χριστιανοί», οι τότε συνεργάτες των Γερμανών, οι σημερινοί συνεργάτες των Άγγλων και σίγουρα αυτοί που τραβούν τη σκανδάλη τη στιγμή αυτή, για να απονείμουν δικαιοσύνη «χριστιανικού τύπου». Προέτρεψε, λοιπόν, τον παπά να πάει σ’ αυτούς.

 148. π2 said

  Μια που λόγος για τον ΠΑΟΚ στο νήμα, ν’ αναφέρω και τη βαρυσήμαντη συνέντευξη του Ιβάν στους μετόχους της Σουρωτής:

  Το πρώτο πρόβλημα είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Δεύτερον υπάρχει πολλή δημοκρατία στην Ελλάδα. Σε συνθήκες κρίσης πρέπει να υπάρχει λίγο λιγότερη δημοκρατία και καθόλου γραφειοκρατία. Το είπα και στη Βουλή.

  Επενδυτικό όραμα.

 149. 2 Νοεμβρίου η νωρίτερη ημερομηνία για προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (3η μετά την 1η 2α του Νοεμβρίου κάθε 4η χρονιά, από το 1845) – η αργότερη 8 Νοεμβρίου, όπως φέτος.

  Χαρακτηριστικές 2 Νοεμβρίου αυτή του 1948 («Dewey defeats Truman») και του 1976 (ο Κάρτερ πρώτος πρόεδρος από τον βαθύ Νότο των ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο).

  Προσθέτω στα Χρόνια Πολλά των εννίκων του ιστοχώρου και τα δικά μου!

 150. Πάντως, έχει ενδιαφέρον κάτι που μού είχε αποκαλύψει -σε συζήτηση άσχετη- προ πολλών ετών ένας βορειοελλαδίτης συνάδελφος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, και του οποίου μάλιστα ο πατέρας ήταν (εν ζωή) επί χρόνια Ληξίαρχος Θεσσαλονίκης:
  Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% οι Έλληνες ΑΝΕΚΑΘΕΝ «ανήκουν» στον αστερισμό του Σκορπιού, δηλαδή είναι γεννημένοι μετά τα μέσα του Οκτωβρίου και πριν από τα μέσα του Νοεμβρίου…!
  Και επειδή εκείνος ο παλιός μου φίλος είχε μπει στην περιέργεια να μαζέψει (με την συνδρομή του πατέρα του) διάφορα σχετικά δημογραφικά στοιχεία, κατέληγε στο ότι τα ευρήματά του έκαναν στατιστικώς σημαντική την διαπίστωση αυτή και επιχειρούσε μάλιστα να την εξηγήσει με αναγωγή στις ελληνικές βιοκλιματικές συνθήκες κατά την περίοδο των συλλήψεων (μέσα Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου)… Δεν θυμάμαι τώρα πολλές λεπτομέρειες, αλλά είχε τελικώς καταφέρει να μέ πείσει.
  Έεε, όταν έχει αρχίσει κάπως να «μυρίζει» Άνοιξη αλλά το κρύο είναι ακόμα τσουχτερό, η υποσυνείδητη αισιοδοξία των ανθρώπων μαζί με τις «φουσκοδεντριές» τους τούς φέρνουν, φαίνεται, πιο κοντά…

 151. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  151. Προφανως τρολλαρεις χοντρα!!!!

  1/12 =8,33%

  Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ Η 16η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  Γιατί οι περισσότερες «συλλήψεις» παιδιών γίνονται το μήνα Δεκέμβριο

  Η πιο κοινή ημέρα γενεθλίων – βάσει μελετών – έχει αποδειχθεί ότι είναι η16η Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει, ότι ο μήνας που γίνονται οι περισσότερες συλλήψεις είναι ο μήνας Δεκέμβριος. Γιατί όμως παρατηρείται αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα του έτους;

  Επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με το healthtimes.gr, δείχνουν ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό των συλλήψεων το Δεκέμβριο φθάνει το 9% του συνόλου. Στο άλλο άκρο βρίσκεται ο Αύγουστος, όπου καταγράφονται οι λιγότερες συλλήψεις σε σχέση με τους υπολοίπους μήνες του χρόνου. Για το λόγο αυτό το μήνα Απρίλιο καταγράφονται και οι λιγότερες γεννήσεις.

  Για την τάση αυτή υπάρχουν και επιστημονικές εξηγήσεις οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η ποιότητα του σπέρματος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και εποχιακές διαφορές στη λειτουργία της υπόφυσης-ωοθηκών που προκαλούνται από τις αλλαγές στη διάρκεια της ημέρας, καθώς και μεταβολή στην ποιότητα του ωαρίου ή της δεκτικότητας του ενδομητρίου .

  Ωστόσο, καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται, ούτε από τους επιστήμονες, ότι κατά το Δεκέμβριος, το μήνα των μεγάλων γιορτών του έτους, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρατηρείται σημαντική αύξηση των σεξουαλικών επαφών.

  Μάλιστα, σημαντικός δείκτης αύξησης της σεξουαλικότητας την περίοδο των Χριστουγέννων είναι η αύξηση των πωλήσεων των προφυλακτικών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε χρόνο καταγράφεται διπλασιασμός των πωλήσεων προφυλακτικών , ενώ αντιθέτως μια εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, ραγδαία πτώση.

  Η αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια τα τέλη του Δεκεμβρίου έχει ερμηνευθεί σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο της ευθυμίας και της χαλαρότητας. Η περίοδος από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά συνδέεται με αυξημένες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και πιο ηδονιστική προσέγγιση στη ζωή γενικότερα.

  Πηγή: Γιατί οι περισσότερες «συλλήψεις» παιδιών γίνονται το μήνα Δεκέμβριο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/82826/

 152. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  The summer has been the top season for births in the United States, according to records kept by the Centers for Disease Control and Prevention, and August often wins the title as the month during which the most babies are born.

  In 2006, the most recent year for which statistics are available, August had the most U.S. births, just as it did in 10 of the previous 16 years, with the CDC estimating that 9 percent of all births occurred then. February had the least.

  http://www.livescience.com/images/i/000/048/114/original/cdc-births.jpg?1324346386?interpolation=lanczos-none&downsize=*:1400

  The number of births for each month of 2006.
  […]
  http://www.livescience.com/32728-baby-month-is-almost-here-.html

 153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Xρόνια πολλά Νικοκύρη με υγεία και όνειρα, να σε χαίρονται όσοι αγαπάς κι όσοι σ΄αγαπούν, και πάντα να χαρίζεις στους γύρω σου το άφθονο, αυθόρμητο και βαθύ σου γέλιο, γιατί υπάρχει μεγάλο έλλειμμα γέλιου στον κόσμο.

  Είπα να σου αφιερώσω ένα ελληνικό τραγούδι, αλλά μ΄έχει συνεπάρει αυτό που ακούω τώρα, και στ΄αφιερώνω.

 154. leonicos said

  Δημήτρη, από το 124

  καταπληκτικό ντοκουμέντο, συγχαρητήρια

 155. 152 – 153
  Εάν είσαι στο …Ιλλινόϊ, μπορεί νά ‘ναι κι έτσι που μάς τα λες. Εγώ μίλησα, όμως, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και μόνον.
  Γύρνα, τώρα, στον …Τράμπα σου, διότι απ’ την Νέα Σμύρνη μέχρι το Ιλλινόϊς έχεις πολύν δρόμο να κάνεις.

 156. leonicos said

  @78 Δεν τα ήξερα αυτά, βρε Πέπε

  Αλλά το Νίκος είναι νεολογισμός. Ισχύει; Τέσπα, φιλιά

 157. Πέπε said

  @152:
  Εντάξει, αλλά κι εσύ μάλλον τρολάρεις!

  > > το ποσοστό των συλλήψεων το Δεκέμβριο φθάνει το 9% του συνόλου

  Δηλαδή το 9% των συλλήψεων είναι συγκεντρωμένο στο 8,33% (1/12) του έτους; Είναι αυτό αξιοπαρατήρητο στατιστικό γεγονός;

  Επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται στην ίδια περίοδο που κορυφώνονται και οι αγορές προφυλακτικών δημιουργεί επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των τελευταίων.

 158. Γιάννης Εμίρης said

  Πρώτα να δηλώσω οτι δεν ξαναγράφω «κ.Νικο», αλλά Νίκο, γιατί είσαι ο δικός μας Νίκος.
  Χρόνια πολλά, χαρούμενα, ευλογημένα!

  @Γς Είσαι θηριο! Κλαίω από τα γέλια!

 159. ΓιώργοςΜ said

  Νικοκύρη πολύχρονος και πολυσέλιδος!

 160. Γιάννης Ιατρού said

  158: Πέπε
  ¨Έλα ρε Πέπε, εσύ πως θα τό ΄λεγες δηλαδή αν τον Δεκέμβριο έχεις να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας, Ασφάλεις κλπ., όλα μαζεμένα; Δεν γαμ$#%%^ ;;; 🙂

 161. sarant said

  123 Πολύ ωραίο Δημήτρη -και ο Κιντυνιός και όλα!

  125 Αυθεντικό να’ν’ αυτό; Και με το ορθογραφικό λάθος;

  129 Ραμόνι λοιπόν 🙂 Το τραγούδι αυτό το έχω παραφράσει σε νανούρισμα για τις κόρες μου

  135 Στη «Νοσταλγία του Γιάννη», ο Γιάννης χορεύει και παίζει και γκάιντα

  139 Α γεια σου, σαν να το είχα δει κι εγώ αυτό με τα ρολόγια

  143 Να είστε καλά!

 162. Πέπε said

  @157:
  Το ότι είναι νεολογισμός δεν παίζει κανένα ρόλο. Και πάλι έχει μια ετυμολογία, αλλιώς γιατί να το γράφουμε με γιώτα κι όχι κάπως αλλιώς; *

  Κατά τα άλλα όχι, δεν ισχύει, αφού σήμερα ισχύει το μονοτονικό. Πριν την καθιέρωση του μονοτονικού επίσης δεν ίσχυε, γιατί είχαν γίνει απλοποιήσεις στα δίχρονα (αλλού όλα μακρά κι αλλού όλα βραχέα με τελικό στόχο να έχουμε λιγότερες δυσκολοπρόβλεπτες περισπωμένες και περισσότερες οξείες). Το πότε έγιναν αυτές οι απλοποιήσεις, και ποια γλωσσική μορφή (καθαρεύουσα ή δημοτική) ήταν τότε η επίσημη, δεν το ξέρω. Αλλά ακόμη και επί βαριάς καθαρεύουσας υπήρχαν βέβαια Νικόλαοι που τους φωνάζαν Νίκους. Οπότε ιστορικά δεν είναι αστήρικτο.

  _______________
  *Στην πραγματικότητα τα κύρια ονόματα έχουν ιδιόρρυθμη σχέση με την ετυμολογία. Είδες το κείμενο του Δημήτρη Μ. για τον Άη Κιντύνη; Πώς γίνεται μια φωνολογική αλλαγή, το κόψιμο του αρχικού α- από τον Ακίνδυνο, να εφαρμόζεται εκεί όπου αντιστρέφει εντελώς τη σημασία; (Και πολύ πιο κοινό παράδειγμα το Αθανάσιος – Θανάσης.) Η εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει σημασία. Όταν σε λένε Ακίνδυνο, η λέξη Ακίνδυνος σημαίνει απλώς εσένα, όχι κάποιον που δεν είναι επικίνδυνος. Γι’ αυτό τόσο συχνά στα ονόματα οι τρέχουσες μορφές και τα υποκοριστικά τους είναι ετυμολογικώς αδιαφανή (όχι πάντα με τόσο κραυγαλέο τρόπο όπως η απώλεια ενός στερητικού α-, αλλά σάμπως το Νικόλας ή Νικολής, πόσο μάλλον Νίκος, δηλώνει πουθενά τη σχέση με τον λαό; Όχι, γιατί ο σκοπός δεν είναι να δηλωθεί αυτό αλλά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο).

  Όλο αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ορθογραφία των κύριων ονομάτων εξακολουθεί να ορίζεται ετυμολογικά. Ετυμολογικά λοιπόν το -ι- της νίκης είναι μακρό.

 163. Πέπε said

  162δ:
  Μπορώ προσωπικά να βεβαιώσω ότι είναι δυνατόν να χορεύεις (όχι όμως τρεχάτους ή πηδηχτούς χορούς), να παίζεις γκάιντα και να τραγουδάς ταυτόχρονα. Αρκεί το καθένα από τα τρία να το ξέρεις αρκετά καλά ώστε να μη χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση στο να θυμηθείς τα βήματα ή τα λόγια ή τις δαχτυλιές του οργάνου, να είναι σχετικώς αυτοματοποιημένα. Σωματικά πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα.

 164. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  156. ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ
  Άνω Κυψέλη, ΑΘΗΝΑ

  Χαιρετισμους απο την Νεα Σμυρνη με τα πολλα δεξια, πασοκια και «αριστερα» μικρο μεσαιο-λαμογια που αγοραζαν εως το 2007, διαμερισμα απο 3000 εως 3500 /τ.μ. σε οικοπεδο 275 τ.μ. σε στενο πλατους 8.0μ

 165. 151 & 152-158
  Είχε κάποιο «δίκιο» ο Αφώτιστος Σχολαστικός στο σχολαστικό του σχόλιο, όχι όμως σε ό,τι αναφέρει με τις παραπομπές του αλλά εξ αφορμής ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΛΑΘΟΥΣ που τώρα ΜΟΝΟΝ ανακάλυψα ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό μου: έγραφα « … … σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% … … » και ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΧΤΑ ΛΑΘΟΣ !!! Εκείνο που ήθελα να γράψω -κι έτσι πρέπει να αναγνωσθεί, διορθωμένο (προς αποφυγήν περαιτέρω παρεξηγήσεων), το #151 σχόλιό μου- ήταν « … … σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35% … … » . Απλώς, την ώρα που έγραφα έκανα ασυνείδητα τον υπολογισμό της διαφοράς και μού βγήκε το «μαργαριτάρι» κατά λάθος στην πληκτρολόγηση. Εκείνο, λοιπόν, ήθελα να επισημάνω κι όχι να …τρολλάρω: ότι, κατά τις παλαιότερες μελέτες εκείνου του συναδέλφου μου, παρατηρήθηκε κι επαληθεύτηκε τότε (προ 35ετίας) το απίστευτο γεγονός πως ΣΧΕΔΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 3 ΕΛΛΗΝΕΣ είναι …»Σκορπιός».
  Όλα τα υπόλοιπα είναι ανάξια για να επισύρουν περισσότερον σχολιασμό και τα αντιπαρέρχομαι.

 166. Κόκκινος Πλανήτης said

  Αγαπητέ Νικοκύρη, χιλιόχρονος με Υγεία και ότι καλό

 167. κουτρούφι said

  Χρόνια Πολλά και από μένα, κ. Σαραντάκο.
  Έχει πλάκα να βρίσκει κανείς τι γράφανε οι εφημερίδες τη μέρα της γέννησής του.
  #123. Τέτοια θέμε, πατριώτη!
  #135. Πολλές φορές, ο χορευτής τραγουδάει και αυτοσχέδια της στιγμής (όπου υπάρχει αυτή η συνήθεια).

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νικοκύρη χρόνια καλά,πολλά και ευρωπαϊκά ! 😉

  86. 🙂

  123.Δημήτρης Μαρτῖνος. Μα τί ωραία όλα αυτά!Χόρεψα απόψε στο Μέριχα,μύρισα το φρέσκο ασβέστη, ακούω ακόμη τα βιολιά.Θαυμάσια περιγραφή.Όταν κατέβαινες σαν φοιτητής στο νησί, φαντάζομαι το τριήμερο της 28ης έφτανε ως τ΄Άι Κιντυνιού 🙂

 169. Γιάννης Ιατρού said

  169: ΕΦΗ
  Είναι οικογενειακό των Μαρτίνων να γράφουν έτσι όμορφα! Και που να τον ακούσεις τον Δημήτρη, ζωντανά 🙂

 170. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  170. Έχομεν χρείαν …Μαρτίνων λοιπόν ! 🙂

 172. Γς said

  101:

  >Paul Anka! ΠΟΥ τον θυμήθηκες, ρε παιδί;

  1959. Ακουγόταν πολύ κι ο Neil Sedaka. Στο «Oh Carol»

  Εδώ μια πιστή [και παράνομη] αντιγραφή του στην ταινία του Bollywood Kya Kehna

 173. gpoint said

  # 149

  Επειδή πολλές φορές άλλα λέει και άλλα γράφουν οι καλοθελητές (η περίπτωση με την ΣΕΚΑΠ χαρακτηριστική) εξήγησέ μου εσύ πως δεν έγινε τεράστιο σούσουρο όταν είπε το ίδιο μέσα στη Βουλή ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Προφανώς αναφέρθηκε στην καθυστέρηση εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων προέδρων μεγάλων ΠΑΕ…

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – Παιδικά εκφραστικός κι ανθρώπινος, οι λέξεις βγαίνουν αληθινές βαθιά μέσα από την παιδική του ψυχή, και σε μαγεύουν. Ένας ωραίος άνθρωπος που ζεί κι αναπνέει ανάμεσά μας, μεγάλη η τύχη μας.

  Πέρα από την θάλασσα, πέρα από τα όρια, είναι η μετάβαση στο άλλο που δεν έχει περιγραφή γιατί δεν έχει επιστροφή. Πολύ ελκυστικό το συναίσθημα αυτής της αίσθησης.

 175. Γς said

  123:

  > Ἄν κι ἐμεῖς, οἰ Θερμιῶτες, τοῦ ἀλλάξαμε τ’ ὅνομα καὶ τὸν κάναμε Κιντύνη, δηλαδὴ τὸ ἀντίθετο ἀπ’ ὅ,τι εἶναι

  Φρερ Ασεντινί (Ακίνδυνος) -> (λίαν) Επικίνδυνος

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_42.html

  Και από το παραπάνω κειμενο:

 176. alexisphoto said

  Πάλι στα πεταχτα και μετά τα μεσάνυχτα κατάφερα και διάβασα την ανάρτηση…
  Χρόνια πολλά και καλά.
  Πάντα με υγεία και με ενδιαφέροντα άρθρα.

 177. Γς said

  121, 122:

  Κι εμεις, που δεν το ξέρουμε;

 178. Ο χρόνος των διχρόνων δεν είναι κατά το πλείστον θέμα κανόνων. Το ι της ‘νίκης’ ήταν μακρό γιατί… έτσι ήταν. Το πώς ξέρουμε εμείς αν ήταν μακρό ή βραχύ είναι άλλο θέμα: αφενός υπάρχει μια συνεχής παράδοση από τον καιρό των αρχαίων γραμματικών και λεξικογράφων, αφετέρου το συμπεραίνουμε από το μέτρο των αρχαίων. Π.χ. υπάρχουν στίχοι της Ιλιάδας που αρχίζουν ή τελειώνουν μ’αυτή τη λέξη.

  Το κύριο όνομα ‘Μαρτίνος’ είναι λατινικό, Martinus < Mars, όπως Constantinus < Constans. Το ότι το i των ονομάτων αυτών ήταν μακρό το μαρτυρεί το γεγονός ότι τονιζόταν (και μέχρι σήμερα τονίζεται, και στα ελληνικά και στις νεολατινικές γλώσσες), διότι στα λατινικά οι υπερδισύλλαβες λέξεις τονίζονταν στην παραλήγουσα όταν αυτή ήταν θέσει ή φύσει μακρά και στην προπαραλήγουσα αλλιώς, και κατά κανόνα ο τόνος δεν άλλαξε όταν διατηρήθηκαν στο στόμα του λαού στις νεολατινικές γλώσσες.

  Αλλά φυσικά ήταν μακρά. Στα νέα ελληνικά δεν υπάρχουν διακρίσεις ούτε χρόνου ούτε είδους τόνου, και χρειάζεται μια δόση μαζοχισμού 🙂 για να ασχολείται κανείς με το αν ο Νίκος ή ο Μαρτίνος θέλουν σήμερα οξεία ή περισπωμένη.

 179. Pedis said

  Αν και πέρασε η μέρα οι ευχές για χρόνια πολλά δεν παλιώνουν!

  Δέξου κι ένα δώρο:

  h**ttp://golibgen.io/view.php?id=1502647

  το τελευταίο βιβλίο (2016) του Ν. Chomsky Who Rules the World?

  που ξεκίνησα χτες και είναι πολύ ενδιαφέρον (τα χρόνια του να πάρεις, 88, κι άλλα τόσα και τις δυνάμεις του, όχι ότι πας πίσω!)

 180. Νεφεληγερέτα, το «γεγονός πως ΣΧΕΔΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 3 ΕΛΛΗΝΕΣ είναι Σκορπιός» είναι τόσο «απίστευτο» που … δεν το πιστεύω, κι ας είμαι κι εγώ Σκορπιός 🙂 αν δεν μου δώσεις αξιόπιστη παραπομπή. Άσε που 35% δεν είναι «σχεδόν» ο ένας στους 3 Έλληνες, είναι λίγο ΠΑΝΩ από το ένα τρίτο — αλλά και 30% να έλεγες, και 25%, και 20%, πάλι θα ήταν τελείως απίστευτο.

 181. Pedis said

  -> 180 – αν έχεις πρόβλημα δοκίμασε εδώ
  h**ttp://libgen.io/ads.php?md5=DA823A26CCBF88FC971D72ECB65D35B8

 182. Γς said

  123:

  >ξανάζησα στιγμὲς ἀξέχαστες καὶ ξαναβρέθηκα κοντὰ σ’ ἀγαπημένα πρόσωπα ποὺ, ἄν κι ἔχουν φύγει, τέτοιες ὧρες εἶναι σὰν νὰ βρίσκονται κοντὰ μας.

  Τέτοιιες σιγμές.
  Στη Ροζαλία π.χ.

 183. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  ευχόμεθα και ημείς Χρόνια Πολλά και κάθε ευτυχία στον εορτάζοντα κ. Σαραντάκο. Προσθέτουμε τις θερμές ευχαριστίες μας για όσα έχει προσφέρει (έστω και αποδομώντας την καθημερινώς…) εδώ και 8 έτη στην Θεία Ελληνική Γλώσσα, με το έγκριτο και εξαιρετικής (για τα ρωμέικα στάνταρς) ποιότητος Ιστολόγιό του.

  1) Δίκην δώρου, αναρτάμε ένα απόσπασμα της κριτικής που είχε κάνει στα «Νέα» της 23ης Φλεβάρη 2008 ο Δημοσθένης Κούρτοβικ (εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κριτική του Κούρτοβικ) για το μόλις τότε [2007] κυκλοφορήσαν βιβλίο του κ. Σαραντάκου «Γλώσσα μετ’ εμποδίων». Η κριτική που ανεβάζουμε αξίζει να διαβαστεί, προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι το Σαραντάκειο Δόγμα (που το ενστερνίζεται και ο ελληνόψυχος Μπαμπινιώτης) «το επαναλαμβανόμενο λάθος δημιουργεί σωστό» δεν έχει καθολική ισχύ

  2) Αυτό που ιδιαιτέρως μάς χαροποιεί στην κριτική του Κούρτοβικ είναι ότι χαρακτηρίζει τον κ. Σαραντάκο «ενσάρκωση του Φρύνιχου του Αράβιου» («Ο Φρύνιχος βγαίνει από το μνήμα του»), εννοώντας ότι Φρύνιχος ο Αράβιος και Νίκος Σαραντάκος είναι το ίδιο δογματικοί στις απόψεις τους.

  Επειδή η Κοινότης μας θαυμάζει ιδιαιτέρως τον Φρύνιχο, επιτρέψτε μας να κάνουμε δύο δώρα στον εορτάζοντα κ. Σαραντάκο από την προσωπική μας βιβλιοθήκη. Πρόκειται για τις «Εκλογές» του Φρυνίχου στην καλύτερη έκδοσή τους των 940 σελίδων (Λειψία 1820) που μπορείτε να κατεβάσετε εδώ σε μορφή searchable. Σάς συμβουλεύουμε να βάλετε στο κουτάκι του search το λήμμα «βάρβαρ» για να εντυπωσιαστείτε βλέποντας πόσες λέξεις της σημερινής Ρωμέικης γλώσσας θεωρεί βαρβαρισμούς ο Μέγας Φρύνιχος.

  Το 2ο βιβλίο που προσφέρουμε από την προσωπική μας βιβλιοθήκη αξίζει ακόμη περισσότερο, γιατί είναι απείρως πιό δυσεύρετο. Πρόκειται για τον «Νέο Φρύνιχο» του W.G. Rutherford (Λονδίνο 1881), που εμπλουτίζει τις «Εκλογές» του Φρυνίχου με παραδείγματα από άλλους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, αποδεικνύοντας και στον πιό κακόπιστο χριστιανούλη πόσο μεγάλη καταστροφή προκάλεσε στην Θεία Ελληνική Γλώσσα η επικράτηση της παλαβομάρας των Γαλιλαίων. Κατεβάστε εδώ

 184. gpoint said

  # 149, 174

  Επειδή η απομόνωση μιας φράσης δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις ας διαβάσει κάποιος τς δηλώσεις Σαββίδη για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα :

  «Με αναγκάζεται να ασχοληθώ με την πολιτική. Το πρώτο πρόβλημα είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Δεύτερον υπάρχει πολλή δημοκρατία στην Ελλάδα. Σε συνθήκες κρίσης πρέπει να υπάρχει λίγο λιγότερη δημοκρατία και καθόλου γραφειοκρατία. Το είπα και στη Βουλή. Εγώ φέρνω τα βάζω όλα σε ένα μέρος και μου λένε μετά από 3 μήνες ενώ όλα έχουν υπογραφεί πάρτα πίσω. Δε λέω αν ο κ. Παπαδόπουλος φταίει ή έχει δίκιο. Είναι μέρος ενός γραφειοκρατικού συστήματος. Δεν μπορούν οι πολιτικοί να ανήκουν στον εαυτό τους ο λαός θέλει να φάει σήμερα, τώρα»
  «Η περιοχή είναι ενδιαφέρουσα και όταν μίλησα για το αθλητικό κέντρο έδειξε ενδιαφέρον ο κ. Παπαδόπουλος και θα μπορέσει να με βοηθήσει να ξεπεράσω κάποιες καταστάσεις. Είναι μια καταπληκτική περιοχή.
  Έχει θερμά νερά κάτω από το έδαφος που θα βοηθούσε σε στρατηγική ανάπτυξη του αθλητικού κέντρου. Ήρεμη, επίπεδη επιφάνεια η θάλασσα είναι κοντά, το αεροδρόμιο είναι κοντά. Αν δημιουργήσουμε ένα αθλητικό κέντρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων τότε θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε συλλόγους από άλλες χώρες να έρχονται εδώ για προετοιμασία. Να μπορούν επίσης να έρχονται οικογένειες εδώ. Και με τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού να φτιάξουμε ένα θεραπευτικό κέντρο. Αυτό μου τράβηξε την προσοχή ως προς την περιοχή. Μπορώ να πω ότι προκλήθηκε παύση για απίθανα πράγματα».

  Μου φάνηκε ότι σαν να κάθεται ένας Μουσουλμάνος και εμείς προσπαθούμε να του εξηγήσουμε τα θετικά του χοιρινού κρέατος και πρέπει να καταλάβουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό. Κατάλαβα ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται ακόμη αυτό που προτείνω εγώ, γιατί ενώ ήμουν έτοιμος να βάλω την υπογραφή μου, ακόμη και να πληρώσω αποζημίωση και να κάνω πίσω. Ήμουν έτοιμος να επενδύσω 150 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη και να δημιουργήσω θέσεις εργασίας σε 3 με 5 χρόνια. Τα δύο χρόνια έχουν περάσει και δεν πήγαμε μπροστά, αλλά πίσω γιατί δεν έχω πια την επιθυμία να κάνω κάτι που δε θέλουν

  και η θέση του δήμαρχου :

  Ο Ιβάν ήταν σαφής. Μείωσε το ενδιαφέρον του για το αθλητικό κέντρο στη Θέρμη εξαιτίας της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους. 29 άτομα ψήφισαν αμέσως υπέρ και δέχτηκαν και συμφωνήσαμε. Όμως τα κολλήματα της αποκεντρωμένης περιφέρειας ήταν τέτοια που 1,5 χρόνο μετά φέραμε τροπολογία για να πάμε σε μίσθωση χώρου για να γίνει η επένδυση. Αυτό τον απογοήτευσε και του είχα πει ότι το κράτος δυστυχώς λειτουργεί έτσι. Τον ξαναπροσκαλώ να κάνει το αθλητικό κέντρο. Ο δήμος θα κρατήσει τις μετοχές στη Σουρωτή. Θα διαθέσει χρήματα στην ΑΜΚ για να έχει συμμετοχή η κοινωνία. Πιστεύουμε στη Σουρωτή. Δε θα βάλουμε κανένα εμπόδιο στον επιχειρηματία που ήταν καθαρός, που δήλωσε ότι θα εκσυγχρονίσει την εταιρεία, θα κάνει ΑΜΚ, θα αυξήσει τις πωλήσεις, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Θα βοηθήσουμε αυτό τον επιχειρηματία και το όραμα του για το μεγάλωμα της Σουρωτής και την αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. Καλή επιτυχία Ιβάν

 185. 181

  Έεε, τότε ΜΗΝ το πιστεύεις, Άγγελε!

  Σέ υποχρέωσε ποτέ κανένας να πιστεύεις, χρυσέ μου, παν ό,τι σού φαίνεται παράδοξο; Σίγουρα ΟΧΙ εγώ, πάντως…!

  Καλά κάνεις και αμφιβάλλεις, μάλλον κι εγώ έτσι θ’ αντιδρούσα σε ανάλογη περίσταση. Μόνον που εγώ δεν είμαι καθόλου σαν κι εσένα να πιάνω την τρίχα και να την κάνω …τριχιά. Για δες:
  Κατέθεσα μιάν παραδοξότητα (που είχεν «ανακαλύψει» προ 35 ετών ένας συνάδελφός μου, και τοτινός φίλος μου, και ο οποίος μού είχε διά μακρών εκθέσει τά -εξόχως αξιόπιστα, όπως μού είχανε τότε φανεί, σέ βεβαιώ!- «πορίσματα» στά οποία είχε καταλήξει κατά τήν ολοκλήρωση της πρωτότυπης εκείνης έρευνάς του), απίστευτη παραδοξότητα, τ’ ομολογώ.
  Δηλαδή, κι εσύ τώρα τί ψάχνεις και τί γυρεύεις από ‘μένα; Μήπως θέλεις, για να …»πεισθείς» εσύ (αλλά τί χρείαν έχεις να πεισθείς;), εγώ τώρα να ψάξω μετά από 35+ χρόνια, ν’ αναζητήσω τον παλιόφιλό μου τον Χάρη (που ούτε το επώνυμό του, πλέον, δεν θυμάμαι!) για να τού ζητήσω να σού παράσχει …αξιόπιστες … «παραπομπές» που θα σέ ικανοποιήσουν και θα κατευνάσουν την …έκπληξή σου;

  Εγώ απλώς μιάν κουβέντα έκανα στο παραπάνω σχόλιό μου, όχι πάντως καμμιάν κουβέντα τού «αέρα» ή καμμιάν απερίσκεπτη προχειρολογία σαν κάποιες που συχνά εμφανίζονται εδωμέσα, μιάν απλή κουβέντα έκανα ενθυμούμενος τον συνάδελφό μου τον Χάρη και τις σχετικές συζητήσεις πού ‘χα κάνει μαζί του στις αρχές του ’80 στην Θεσσαλονίκη όταν έκανα ειδικότητα στο ΑΧΕΠΑ. Έτσι έτυχε και το θυμήθηκα και το «πέταξα», δεν ήτανε και καμμιά μ@λ@κία: ήτανε κάτι που έζησα.

  Μνήσθητί μου, Κύριε…! Μέ εντυπωσιάζει η «ακαμψία» σου, Άγγελε… Συχνά προσπαθώ να σέ φανταστώ: πώς μεγάλωσες, πώς ανδρώθηκες, πώς έγινες αυτός που είσαι, πώς διαμόρφωσες τις πεποιθήσεις που έχεις, πώς απέκτησες τον τρόπο με τον οποίον σκέπτεσαι, πώς ευαισθητοποιείσαι, κλπ. Το ίδιο κάνω και με όλους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά ο «ίσκιος» της προσωπικότητάς τους πέφτει μέσω των γραφομένων τους επάνω στον «τοίχο» των ματιών μου που διαβάζουν…

  Εντυπωσιάζομαι, λοιπόν, με ‘σέναν, Άγγελε!

  Και θυμάμαι ότι κι εδωπέρα μέσα, στου Σαραντάκου, συχνά βρίσκεσαι απέναντί μου για να μέ κοντράρεις σε ό,τι τύχει να πω (στις σπάνιες, δηλαδή, φορές που θα γράψω κάποιο σχόλιο). Όπως, τώρα μού ‘ρχεται στον νου, εκείνη η περίπτωση με την ΟΥΣΙΑ της αλλαγής στην εμφάνιση του αμερικάνικου δολλαρίου (όταν, δηλαδή, το εκδοτικό δικαίωμα ενός «κραταιού» …εθνικού νομίσματος παγκόσμιας επιρροής πέρασε «επίσημα» σε μιάν ΙΔΙΩΤΙΚΗ …φωτοτυπική επιχείρηση σαν την Φεντ. Ρηζέρβ Μπανκ κι έγινε σαν ένα από τα «πέτσινα» νομίσματα του επιτραπέζιου «Μονόπολυ») που είχα -για λόγους τους οποίους τώρα πλέον δεν θυμάμαι- επισημάνει αντισχολιάζοντας σε κάποιου άλλου το σχόλιο. Ή, όπως, τότε με τα περί …συλλαβισμού και αναγκαιότητος «ορισμού» του … «γραμματικού όρου» …συλλαβή (όπου, θυμάμαι, εσύ εξανέστης διαπρύσιος όταν είχα δηλώσει πως για τα αυτιά και το στόμα του ελληνόφωνου έλληνα οι αγγλικές λέξεις «μπάτλ», «κέττλ», «μπότλ», κοκ, «είναι» (=ακούγονται ΚΑΙ ΠΡΟΦΕΡΟΝΤΑΙ) ΜΟΝΟΣΥΛΛΑΒΕΣ διότι ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΜΑ (ιδιαιτέρως εάν η συζήτηση γίνεται αγγλιστί ΑΠΟ …ΕΛΛΗΝΕΣ και μάλιστα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…!) δεν θα …τολμήσει να «μπουρδουκλωθεί» και να αυτογελοιοποιηθεί λέγοντας (κι …ακούγοντας) … «μπά-τ(ε)λ» αντί για «μπατλ», ή … «μπό-τ(ε)λ» αντί για «μποτλ», ή … «κέ-τ(ε)λ» αντί για «κετλ», κοκ: στην ενάντια περίπτωση θα γέλαγε (και με το δίκιο του!) το κάθε πικραμμένο χείλι σε κάτι τέτοιο. Φαντάζεσαι τον καημένο τον σερβιτόρο με τα φτωχά αγγλικούλια του τού Στρατηγάκη να ρωτάει τους τουρίστες στην Κωλοπετεινίτσα για το κρασί και να τους λέει … μπότελ;;; Και ούτε, πάλι, ο γραφικός συλλαβισμός (=γραπτός ομαδοποιημένος χωρισμός των γραμμάτων σε «συλλαβές») μιάς αγγλικής λέξης αντιστοιχεί στον προφορικό «συλλαβισμό» της: πόσες, άραγε, «συλλαβές» έχει ο άγγλος …συνταγματάρχης, Άγγελε; χωρίζουμε γράφοντας την λέξη με γράμματα –κι όχι με τις σκουληκαντέρες του ΔΦΑ– ως co-lo-nel, 3 φωνήεντα/γράμματα => 3 «γραπτές» συλλαβές: εάν δεν χωράει η λέξη να γραφτεί ολάκερη στο τέλος της αράδας, ΕΤΣΙ θα γίνει προσπάθεια να χωριστεί. Αλλά, βέβαια, το ελληνικό αυτί θ’ ακούσει (και το ελληνικό στόμα θα πει) «κέρ-νΕλ», 2 φωνηεντικούς φθόγγους => 2 ακουστές ΚΑΙ προφερτές συλλαβές (επειδή, σ’ αυτήν ειδικά την περίπτωση, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ για το ελληνικό στόμα να αρθρώσει το σωστό «κέρ-ν(ε)λ» ως δήθεν … «κέρνλ» ). Γι’ αυτό είχα πει τότε πως ο «καλύτερος» και πιό χρηστικός «ορισμός» του όρου συλλαβή είναι ζήτημα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ και ότι υπάρχει ΠΑΝΤΑ αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία μεταξύ φωνεντικών φθόγγων και συλλαβών. Τέλος πάντων, όλα αυτά εδώ είναι εκτός θέματος και εκ περισσού. Μού τα ξαναθύμισε όλα αυτά, Άγγελε, το αποψινό σου σχόλιο και η έκφραση της …απιστίας σου απέναντί μου.
  Τι άλλο να σού πω, δηλαδή, τώρα;
  Και σού επαναλαμβάνω: ό,τι γράφω απηχεί ΜΟΝΟΝ την προσωπική μου άποψη και τιμώ τον ιστολόγο με μόνο το να χάνω τον πολύτιμο χρόνο μου και να την καταθέτω με ειλικρίνεια, χωρίς φόβο (έστω, ενίοτε, και με ολίγο -πλην συγγνωστό- πάθος). Ούτε διεκδικώ το αλάθητο, ούτε έχω εξ ουρανών καμμιάν υποχρέωση να την συνοδεύω πάντα με πλήρην … ακαδημαϊκή «τεκμηρίωση». Παρεχτός κι άν εδωμέσα είναι πια κανένα …σχολαρχείο και οι διάφοροι -κατά κανόνα αλλαζόνες …μείρακες- αυτόκλητοι «σχολάρχες» (δεν αναφέρομαι σε ‘σέναν, Άγγελε, προς Θεού!) νομιμοποιούνται να μάς τραβούν το αυτί και το τσουλούφι μαζί για να μάς …παιδαγωγήσουν στις …αρχές τους!!!
  Έτσι, δηλαδή, για να ξέρουμε κι εμείς από ‘δώ.

  Καλοξημέρωμα σε όλους_

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  185 – Είναι ολοφάνερο πως δεν γνωρίζει την δημοκρατία, γιατί η δημοκρατία δεν είναι ποσοτική αλλά λειτουργική, και δεν αυξομειώνεται αναλόγως των συνθηκών ή των επιθυμιών κάποιων, μόνο βελτιώνεται για το καλό της κοινωνίας. Μάλλον ο Ιβάν έχει νοσταλγήσει την εποχή Γέλτσιν, τότε που η δύση μάθαινε στην Ρωσία τι θα πεί δημοκρατία.

 187. spiral architect said

  Άσχετο:
  Ο Χούφτελ ζει!
  http://bit.ly/2fxy0Vu
  (ακόμα)

 188. Γιάννης Ιατρού said

  185: Gpoint
  Παρακαλώ αυτό το «Με αναγκάζεται να καταγραφεί σαν μεζεδάκι για την προσεχή πιατέλα, εκτός κι αν δεν έγινε κοπυπάστωμα και πρόκειται για λάθος στην πληκτρολόγηση, οπότε άκυρον 🙂

 189. Γς said

  Η μεγαλύτερη πανσέληνος από εκείνη του 1948 που ήμουν 4 ετών, θα κάνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την εμφάνισή της την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

  Δεν θέλω να την χάσω. Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα είναι και πάλι τόσο κοντά στην γη, θα είναι τον Νοέμβριο του 2034.

  http://miremben.blogspot.gr/2016/06/full-moon-over-lake-victoria.html

 190. Alexis said

  Πολύ σωστή η επισήμανση του Γιάννη Κουβάτσου για τη φονική καταιγίδα της 2-11-1977.
  Απίστευτη νεροποντή και οδυνηρές μνήμες…

 191. gpoint said

  # 189

  Κοπυπαστωμένο είναι, από δημοσιογράφους περιμένεις ορθογραφία ; δεν λες πάλι καλά που διαβάζεται εκτός βέβαια από την φράση «Εγώ φέρνω τα βάζω όλα σε ένα μέρος» που είναι γραμμένη χωρίς κόμμα…

 192. gpoint said

  Μια που αναφέρθηκε ο Ray Charles, για πολλά χρόνια το I can’t stop loving you ήταν το δισκάκι με τις περισσότερες συνολικά πωλήσεις. Πάντως και μετά έγραψε ωραιότατα τραγούδια όπως αυτό που μοιράζεται με μιαν άλλη έξοχη φωνή

 193. Alexis said

  #186: Μάλλον εσύ κάνεις την τρίχα τριχιά γράφοντας ολόκληρο σεντόνι για να απαντήσεις στον Άγγελο, ο οποίος με 5 γραμμές σου είπε το αυτονόητο: ότι αυτό που έγραψες στο 151 είναι μια προφανής ανοησία (και δεν στο είπε ακριβώς έτσι, στο είπε πιο ευγενικά, παρόλα αυτά τον αποκαλείς και «άκαμπτο»! )
  Ε, λοιπόν ούτε εγώ το πιστεύω!
  Γράψε λοιπόν άλλο ένα σεντονάκι για να μου αποδείξεις γιατί τα ραδίκια είναι πράσινα ή γιατί τα ψάρια δεν κάνουν ποτέ όπισθεν!

 194. Γιάννης Ιατρού said

  192 (189): Gpoint
  χεχεχεχε 🙂 🙂 (για κάνε σωστές επιλογές των πηγών σου….)

 195. Γιάννης Ιατρού said

  194: και προηγούμενα

  Ελάτε ρε παιδιά, μια έξιστόριση έκανε ο άνθρωπος, μιά λογική σκέψη ο Αγγελος ε, μην το κάνουμε θέμα τώρα. Τόσα και τόσα λέγονται (και γράφονται) εδώ μέσα…

 196. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 197. Vapet said

  Χρόνια πολλά! Να σας χαιρόμαστε, όσοι σας αγαπάμε.

 198. 196
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !
  Αποδεικνύεις πως είσαι ΚΥΡΙΟΣ.

  Η παρατήρησή σου βάζει τα πράματα στην σωστή τους διάσταση.

  (Και στενοχωριέμαι που είχαμε μεταξύ μας αντιδικήσει στο παρελθόν, διότι σέ είχα αδικήσει τότε. Το αναγνωρίζω τώρα, και -με την ευκαιρία αυτή- ζητώ άφεση.
  Νά ‘σαι καλά.)

 199. Γιάννης Ιατρού said

 200. Alexis said

  #196:

  Γιάννη άρχοντα πάρε μας τα υπάρχοντα! 🙂

 201. atheofobos said

  193
  Από τα 1395 τραγούδια που έχει πει ο Ray Charles, αυτά που έχει γράψει ο ίδιος προσωπικά είναι ουσιαστικά μόνο ορισμένα όταν ξεκίνησε στην 10ετια του 50 και ηχογραφούσε στην Atlantic . Όλα τα άλλα μετά που τραγούδησε είναι άλλων συνθετών γιατί σπάνια πλέον έγραφε ο ίδιος.
  Ούτε το Seven Spanish Angels είναι δικό του.

 202. gpoint said

  # 195

  Κανεις δεν είναι τέλειος… ανορθόγραφες μεν, αξιόπιστες δε !!!

 203. gpoint said

  Τους καθ’ οιονδήποτε τρόπον συμμετάσχοντες στην σημερινήν ευωχίαν (με μπόλικα οξυζεναρισμένα νι) ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας …

 204. gpoint said

  3 202

  Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα αλλά μου φαίνεται λίγο δύσκολο να λέει ο Γουίλυ πως είναι τραγούδι του Ραίη στο κοινό και να μην είναι,… υπάρχουν βέβαια στο γιουτιουμπ κι αλλού διάφοροι καραγκιόζηδες που υποστηρίζουν πως κάθε τραγούδι του Ντύλαν π.χ. είναι κλεμένο από ‘εναν Ιάπωνα ή από άλλους χωρίς να αποδεικνύουν τίποτε, πάντοτε υπήρχαν τέτοιοι, σημασία έχει να μην τους δίνουμε σημασία

 205. Babis said

  #187
  «…τότε που η δύση μάθαινε στην Ρωσία τι θα πεί δημοκρατία.»

  Κάνεις πλάκα έτσι; Έχουμε τόση δημοκρατία που κάνουμε και εξαγωγή.

 206. gpoint said

  # 187

  Ρε Λάμπρο τι σε πείραξε δλδ ;

  ποιά λίγη και πολλή δημοκρατία ;

  κοινοβουλευτική δικτατορία έχουμε, όσο λιγότερη, τόσο καλύτερα

  Τόσα χρόνια «δημοκρατικά» δεν ρυθμίζανε τα χρέη του ΠΑΟΚ γιατί θέλανε μπαξίσι,ο Κοντονής τα ρύθμισε κι ακόμα περιμένει γι αυτό τον τάραξε στα πρόστιμα τον ΠΑΟΚ μετά. Με το προπονητικό όπου έλεγε να το φιάξει όλο «εμπόδια» ξεπετάγονταν, ναι η νομαρχία όχι η περιφέρεια, ναι το σώμα στρατού, όχι ο ΓΕΣ και τα τοιαύτα.
  Ο πρώτος επιτυχών της σειράς μου στους πολιτικούς του Ε.Μ.Π. ποτέ του δεν τελείωσε την σχολή του, ειδικεύθηκε να παρεμβαίνει «αέρας» στις δημοπρασίες των έργων και να παίρνει τα ψίχουλά του για να φύγει απ’ τη μέση, στην (δημοκρατική) Ελλάδα ζούμε

 207. Μπούφος said

  208 Σκύλε
  ποιος είναι ο παιδαράς με το κασκέτο; (φτυστός ο μπαμπάς μου) πού τον ψάρεψες; 😉

 208. M. Michalopoulos said

  χρόνια σας πολλά πολλά και καλά

 209. nikiplos said

  Καθυστερημένα αλλά ουχί ξεχασμένα, εύχομαι ολόψυχα στον Νικοκύρη να είναι γερός, υγιής, αειθαλής και πολύχρονος! Εκτός διαδικτύου γαρ…

 210. Βάγια said

  Πολύ καθυστερημένα σας εύχομαι μακροημέρευση και να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε και να ψυχαγωγείτε από αυτή τη θέση. Σας ευχαριστούμε για τα άρθρα σας!

 211. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ!

 212. […] Πηγή […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: