Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μάλτα ίβα

Posted by sarant στο 7 Νοεμβρίου, 2016


Σύμφωνα με τον μύθο, κάποτε, γύρω στον 16ο-17ο αιώνα, ο σουλτάνος έστειλε τον καπουδάν πασά με μεγάλη αρμάδα να κυριέψει τη Μάλτα. Επειδή όμως οι τουρκαλάδες (αυτός που λέει τον μύθο, έτσι τους αποκαλεί) είναι μπουνταλάδες περί τα ναυτικά, δεν κατάφεραν να βρουν τα νησιά κι έτσι γύρισαν πίσω άπρακτοι, οπότε ο καπουδάν πασάς δικαιολογήθηκε στον σουλτάνο «Μάλτα γιοκ εφέντημ'», φράση που έκτοτε έμεινε παροιμιώδης για  να δείχνει τη μπουνταλοσύνη των τουρκαλάδων.

Αναφορές σε αυτή την ιστορία θα έχετε ακούσει στο σχολείο ή στα μέσα ενημέρωσης ή σε φιλικές συντροφιές. Τη λέω ιστορία, αλλά ασφαλώς δεν συνέβη έτσι -αν μη τι άλλο, υπήρξε μια εποχή που το οθωμανικό ναυτικό, έστω και με χριστιανικά πληρώματα ή μη τουρκικής καταγωγής καπετάνιους κυριαρχούσε στη Μεσόγειο.

Ωστόσο η φράση «Μάλτα γιοκ», που τη λέμε εμείς χαιρέκακα για να κοροϊδέψουμε τους γείτονες, δεν είναι ελληνικής αποκλειστικά κοπής: την ξέρουν και οι Τούρκοι, την ξέρουν και οι Μαλτέζοι. Υπάρχει μια άλλη εκδοχή, που αποδίδει τη γέννηση της φράσης όχι σε λειψή ναυτοσύνη αλλά σε στρατήγημα. Γύρω στο 1640, λέει (παράδειγμα, στο τέλος του άρθρου)  ο σουλτάνος Ιμπραήμ ο Α’, ο τρελός (Ντελή Ιμπραήμ), διάταξε τον καπουδάν πασά να σαλπάρει για τη Μάλτα. Ο ναύαρχος, που καμιά πηγή δεν έχω βρει να παραδίδει το όνομά του, γνωρίζοντας ότι το μικρό νησί θα ήταν σκληρό καρύδι, όπως είχε απλωμένον τον μεγάλο ναυτικό χάρτη της Μεσογείου στο τραπέζι, άφησε να στάξει λιωμένο κερί από το σαμντάνι που τους φώτιζε πάνω στον χάρτη, φροντίζοντας να πέσει ακριβώς στο σημείο όπου ήταν η Μάλτα -οπότε είπε το «Μάλτα γιοκ εφέντη», τάχα ότι δεν την έβρισκε ο χάρτης -και αντί για τη Μάλτα, σαλπάρανε για την Κρήτη, που με πολλά βάσανα την κυριέψανε ύστερα από πόλεμο που κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια.

Η Μάλτα είναι μικρό μέρος, εύκολα μπορεί να τη σκεπάσουν στον χάρτη μια-δυο σταγόνες λιωμένο κερί. Το μεγαλύτερο νησί, που λέγεται Μάλτα, έχει έκταση μόλις 246 τετρ. χιλιόμετρα, κι επειδή αυτό δεν μας λέει και πολλά αρκεί να σκεφτούμε ότι είναι αρκετά μικρότερο από τα Κύθηρα (280 τχ.) και μόλις μικρότερο από τη Νικαριά (255). Το μικρότερο νησί, το Γκότζο, έχει 67 τ.χ. δηλαδή είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από την Κάσο (66) και μικρότερο από τη Σίφνο (74). Το τρίτο νησάκι, το Κομίνο, είναι μια σταλιά, 3,5 τ.χ. -πες Κάτω Κουφονήσι -και τα άλλα ακατοίκητα, κι ακόμα μικρότερα. Ωστόσο, σε τόσο μικρήν έκταση χωράει πληθυσμός 420.000 κατοίκων.

Για να γυρίσουμε στην ιστορία με το Μάλτα γιοκ, η εκδοχή με τον λεκέ από το κερί φαίνεται πιο λογική, επειδή οι Οθωμανοί ήξεραν πολύ καλά πού είναι η Μάλτα, αφού είχαν προσπαθήσει να την κυριέψουν το 1566, όταν την πολιόρκησαν αλλά δεν κατάφεραν να λυγίσουν την αντίσταση των Ιπποτών που είχαν επικεφαλής τον μεγάλο μάγιστρο Λα Βαλέτ, προς τιμή του οποίου ονοματίστηκε η Βαλέτα που άρχισε να χτίζεται μόλις έφυγαν οι Τούρκοι. Παραλίγο να τα κατάφερναν πάντως -και ακριβώς επειδή η Μάλτα δεν είναι Κρήτη, παρόλο που οι οθωμανοί είχαν πατήσει στο νησί, δεν μπορούσαν να μείνουν για πολύ, ενώ στην Κρήτη μπορούσαν. Αλλά τα της πολιορκίας θα τα έχετε διαβάσει αν έχετε διαβάσει το μυθιστόρημα «Πανάκεια» του φίλου Παναγιώτη Κονιδάρη, που σας το είχα συστήσει θερμά όταν το ιστολόγιο έκανε τα πρώτα του βήματα.

Οπότε, μια άλλη εκδοχή για τη γέννηση της φράσης θα μπορούσε απλώς να είναι ότι το «γιοκ» δεν σημαίνει «δεν τη βρήκαμε» αλλά «δεν την κυριέψαμε».

Εγώ πάντως τη βρήκα τη Μάλτα, γι’ αυτό και στον τίτλο άλλαξα το γιοκ με το ίβα, που είναι το ‘ναι’ στα μαλτέζικα (πιθανώς ίδιας ρίζας με το έβετ το τούρκικο). Τα μαλτέζικα είναι γλώσσα αραβική, η μόνη αραβική γλώσσα που γράφεται με το λατινικό αλφάβητο -έχει όμως άφθονα δάνεια από λατινογενείς γλώσσες. Έτσι, ενώ το καλώς ορίσατε είναι Merhba (μέρχμπα), που θυμίζει το μέρχαμπα, το καλημέρα είναι μποντζού.

Η Βαλέτα είναι πολύ μικρή πόλη, χτισμένη σε λόφο γι’ αυτό και έχει μπόλικο ανεβοκατέβασμα να τη γυρίζεις -αλλά σε μισή ώρα έχεις περπατήσει από τη μια άκρη της ως την άλλη. Χαρακτηριστικό της είναι το ωχρό χρώμα του πωρόλιθου, αν είναι πωρόλιθος, στα τείχη και στα κτίρια, όπως στην Αίγινα -και τα κλειστά αυτά μπαλκόνια, που δεν είναι ακριβώς μπαλκόνια, όπως στη φωτογραφία, που τα βρίσκεις παντού.

maltbalc2

Χτες το απόγευμα κατά τις 4 παρά, βρισκόμουν σε κάτι κήπους που λέγονται Upper Barrakka gardens, διότι έχει και άλλους που λέγονται Lower Barrakka, και φτάνοντας σε ένα ωραίο μπαλκόνι που έβλεπε απέναντι το Μπίργκου το βρήκα πλημμυρισμένο από κόσμο, σε σημείο που δεν μπορούσα να βγάλω φωτογραφία. Διακόσιοι άνθρωποι, τουρίστες ως επί το πλείστον, είχαν πιάσει όλο το μήκος του παραπέτου σαν να περίμεναν κάτι να συμβεί. Αδυνατούσα να καταλάβω τι περίμεναν και έκανα να φύγω, λέγοντας από μέσα μου ότι οι τουρίστες σε αυτό το μέρος είναι αλαφροί στο μυαλό. Ωστόσο, εκείνη την ώρα είδα μια πινακίδα που έλεγε ότι ο χαιρετιστήριος κανονιοβολισμός της ημέρας θα δινόταν στις 16.00, και πρόσεξα ότι στο παρακάτω επίπεδο υπήρχαν παραταγμένα έξι-εφτά κανόνια. Η ώρα ήταν 15.58, οπότε σπρώχνοντας αποφασιστικά έναν πιτσιρίκο πήρα κι εγώ θέση στο παραπέτο, και πράγματι ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα μπαμ ηκούσθη στον αέρα:

maltacanon

Όπως και το τοπίο είναι οικείο, έτσι και οι φάτσες των ανθρώπων, που θα μπορούσαν μια χαρά να είναι δικοί μας -άλλωστε την Αθήνα του Όθωνα Μαλτέζοι χτίστες τη χτίσανε, χώρια η μαλτέζικη παροικία της Κέρκυρας με τόσα μαλτέζικης προέλευσης επώνυμα, Σκέμπρης, Μικάλεφ, Σουέρεφ, Μπουχάγιερ, Μιφσούτ, Ζαμίτ, Γκρίμας, Σπιτέρης και τα λοιπά, που τα ίδια τα βρίσκεις κι εδώ απαράλλαχτα ή σχεδόν (π.χ. Buhagiar).

Ξεσηκώνω από τις σημειώσεις ενός Κερκυραίου φίλου μερικά πράγματα για τις σχέσεις των δυο νησιών.

Το 1815 ο Μαίτλαντ, κυβερνήτης της Μάλτας, γίνεται πρώτος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων – στο εξής υπάρχουν διαρκώς διοικητικές εμπλοκές ή σχέσεις. Π.χ. το (βρετανικής κατασκευής) «Τάγμα των Αγίου Μιχαήλ και Γεωργίου» έχει μέλη αποκλειστικά Μαλτέζους και Εφτανήσιους. Πρώτη μαζική εγκατάσταση Μαλτέζων στην Κέρκυρα, πρέπει να έγινε το 1831. Κυρίως χτίστες-μαστόροι. Αργότερα μάλλον γίνονται (και) περιβολάρηδες.

 Κυρίως περιοχή εγκατάστασης (μέσα στην πόλη) η Πόρτα-Ρεμούντα (ισχύει και σήμερα). Έξω από την πόλη (φουόρι-μούρα) στην περιοχή που λεγόταν (ως και την παιδική ηλικία μου – αλλά πια ακούγεται σπάνια) «Μαρτέζικα» – δηλ. από του Κοτσέλα (ετυμολογείται από το Γκότσο, λέει) ως τους Καπουτσίνους.

Οι νεαρές Μαλτέζες που συνάντησα, πάντως, έχουν να λένε για έναν όμορφο δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη.

Θα είμαι όλη την εβδομάδα εδώ, όχι όμως για τουρισμό, οπότε λίγο καιρό θα έχω -κι έτσι δεν ξέρω αν θα προλάβω να γράψω άλλο ‘ταξιδιωτικό’ άρθρο ή αν θα τη βγάλουμε με ξηρά τροφή. Θα δείξει.

Κλείνω επιστρέφοντας στη φράση Μάλτα γιοκ -και θα τελειώσω το άρθρο με ένα σχόλιο του Μποστ, δημοσιευμένο στο Αντί τον Νοέμβριο του 1989, όταν ήταν στα σκαριά η διάσκεψη κορυφής Μπους πατρός – Γκορμπατσόφ στη Μάλτα (μου το έστειλε φίλος στο Φέισμπουκ μαθαίνοντας ότι βρίσκομαι σε αυτά τα μέρη). Ο Μποστ, έχοντας καταγωγή από την Πόλη (και πιο πριν από την Αμάσεια) αγαπούσε να κοροϊδεύει τους Τούρκους:

Πολύ πονηροί αυτοί οι Τούρκοι. Για να μάθουν πού βρίσκεται η Μάλτα, έδωσαν εντολή σ’ έναν Τούρκο πλοίαρχο, την ώρα που το αρεοπλανοφώρον θα μεταφέρει τον Γκορμπατσόφ στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, να πάρει από πίσω με τρόπον το ρωσικόν πολεμικόν σκάφος κι έτσι να εντοπίσουν την άγνωστον αφτήν νήσον. Επίσης είπαν στον πλοίαρχον -εις περίπτοσιν και τον αντιληφθούν- να μην πει ότι είναι Τούρκος, αλλά ότι εκπροσωπεί κάποιαν μουσουλμανική μειονότητα. Όλοι όμως εις το τουρκικόν ναβαρχείον ανησηχούν μήπως αναβληθεί η συνδιάσκεψις στις 3 Δεκεμβρίου κε χαθή αφτή η μοναδική εφκερεία εντοπισμού της Μάλτας.

ΥΓ Στέλνω μέιλ σε έναν φίλο με τίτλο «Χαιρετισμούς από Βαλέτα». Το ξανακοιτάζω και συμπληρώνω: όχι τον συγγραφέα, την πόλη. Πράγματι, και το επώνυμο της μυτιληνιάς οικογένειας λογίων από εδώ θα προέρχεται.

 

176 Σχόλια προς “Μάλτα ίβα”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλή διαμονή ! Για τις Μαλτέζες; Για τις Μαλτέζες; που έλεγε και η Μπέττυ Αρβανίτη στον Κωνσταντάρα…
  Στην τεχνική μας ορολογία βεβαίως, υπήρχαν από παλιά οι μαλτεζόπλακες (αγνώστου ετυμολογίας), και φυσικά οι ηλιακοί θερμοσίφωνες «Μαλτέζος», από τους πιο καλούς της αγοράς…

 2. Τι ωραίο ρεπορτάζ!
  Τα υπόλοιπα τα είπαμε από κοντά (ή ηλεκοντά). Πάντως, το αντίθετο του Μάλτα γιοκ θα ήταν Μάλτα βαρ, και το έβετ δε νομίζω να σχετίζεται με τα αραβικά. Αυτό που ξέρουμε για τη σχέση της Μάλτας με την Κρήτη είναι ότι μαλτέζικο καράβι έπιασε ένα οθωμανικό, που κουβαλούσε μάλιστα τον αρχιευνούχο, και οι Οθωμανοί βρήκαν ευκαιρία και κατηγορώντας τους Βενετούς ότι ενώ άραξε στην Κρήτη εκείνοι δεν τους το παραδίδουνε πήγαν και αποβιβάστηκαν στα Χανιά.

 3. LandS said

  Την έκφραση «τέζα η Μαλτέζα» τη ξέρετε; Την άκουσα πριν χρόνια κοροϊδευτικά για κάποιον που είχε κρεβατωθεί με απλό συνάχι.

 4. Καλημέρα. Θα κρατήσω την εκδοχή «δεν καταφέραμε να την κυριέψουμε». Η αποτυχημένη πολιορκία της Μάλτας, που σημειωτέον σχεδόν είχε πέσει στα χέρια τους, κάτι σαν Στάλινγκραντ, ήταν το τέλος των βλέψεων του σουλτάνου στη Δυτική Μεσόγειο. Πλέον θα έπαιζε μόνο με μισθοφόρους βερβερίνους πειρατές της Αλγερίας και του Σφαξ, οι οποίοι βέβαια δεν είχαν και ενδιασμούς να χτυπάνε και τούρκικα καράβια.

 5. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Πικρές μνήμες του 74. Ενώ την Κύπρο την κούρσεψαν με απλή αποβίβαση, καν απόβαση!

 6. Raf said

  Καλημέρα! Μια Μαλτέζα έχω συναντήσει μονάχα και ήτανε Θεός φυλάξει. Όμορφη…

  Πολύ ωραίο σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη για την Εφσυν:
  http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/comics/kountouris_061116_0.jpg?itok=WYj9Y_d8

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε και την μαλτέζα αίγα.
  Αν έχει ή όχι σχέση με τη Μάλτα δεν το γνωρίζω.

 8. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  Οι ραδιοφωνικές διαφημίσεις των μπετατζήδικων ιντερνετικών εταιρειών σκάνε καθημερινά σαν ραπανάκια, βασανίζοντας τ’ αυτιά μου. Εκεί λοιπόν, και στις περισσότερες λέει σε κάποια φάση για την απεξάρτηση (από το τζόγο) απευθυνθείτε στο ΚΕΘΕΑ και «αρμόδιος ρυθμιστής MGA».
  Τι είναι λοιπόν το MGA; Είναι -αγαπητοί μου- το Malta Gaming Authority

  Η Μάλτα -το λοιπόν- αυτό το νησάκι το μικρότερο από τα Κύθηρα είναι ένας φορολογικός παράδεισος ανταγωνιστής των νησιών της Μάγχης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, προσφέρεται άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με 424 ευρώ και προσωπικών λογαριασμών με 245 ευρώ, καθώς και πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες με επιπλέον 175 ευρώ. Ακόμη, μετατροπή εταιρίας σε holding και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, με σύσταση νέας μαλτέζικης -αυτή τη φορά- εταιρίας, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη Μάλτα και εγγραφή σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, με 1950 ευρώ.

  Στις διαδικασίες προβλέπονται και χαριστικές εκπτώσεις. Όπως αναφέρουν οι αρχές της Μάλτας, θα παρέχονται μειωμένα έξοδα για τον πρώτο χρόνο εγκατάστασης της εταιρείας, ώστε να ισοσκελιστούν τα έξοδα λειτουργίας, που έχουν γίνει ήδη π.χ. στην Ελλάδα για το προηγούμενο οικονομικό έτος, ώστε να μην επηρεαστεί η ρευστότητα του πελάτη.

  Ο φορολογικός παράδεισος της Μάλτας προβλέπει μόλις 5% εταιρικό φόρο και για αυτό στήνεται νέα εταιρική διάρθρωση με τη χρήση της παλιάς εταιρείας σαν μητρικής της νέας μαλτέζικης εταιρείας. Για όλα αυτά, επισημαίνεται σε σχετικά «διαφημιστικά»,δεν θα χρειαστεί ούτε μετακίνηση αλλά ούτε και μετεγκατάσταση του ενδιαφερόμενου στη Μάλτα, καθώς η εταιρία παροχής υπηρεσιών θα προσφέρει: λογιστικές υπηρεσίες, προετοιμασία οικονομικών καταστάσεων, υπηρεσίες μετόχου, διευθυντή, γραμματέα και εγγεγραμμένου γραφείου, διοικητική υποστήριξη.

  Φίνα πράματα ε; Ευρωπαϊκά, χωρίς γκούλαγκ και άσε τα κορόιδα να ψάχνονται. 😉

  Anyway, καλή διαμονή Νικοκύρη και να μας ανεβάσεις καμιά φωτό σε κάποια μελλοντική περιηγητική σου ανάρτηση.
  (χωρίς στραβούς ορίζοντες παρακαλώ) 🙂

 9. Παντελής said

  Με προλαβε παλι ο δυτης:yok(#var), στα τουρκικα σημαινειεπι λεξει»δεν υπαρχει»…

 10. Παντελής said

  Με προλαβε παλι ο Δυτης: «yok (#var) byεπι λεξει σημαινει ξεκαθαρα»δεν υπαρχει»…

 11. LandS said

  Βρήκα, σε πολλούς ιστότοπους, τους Μαλτέζους της Παλιάς Αθήνας να είναι χαμάληδες. Τόσο που όπως φωνάζεις τώρα «ταξί» τότε φώναζες «Μάλτα»
  http://pireorama.blogspot.gr/2012/08/blog-post_29.html

  Μου φάνηκε περίεργο γιατί τους ήξερα για περιβολάρηδες (φύτεψαν τον Βασιλικό Κήπο; ) που τους είχε φέρει επί τούτου ο Γεώργιος και γιαυτό πολλοί ανθοπαραγωγοί και φυτωριούχοι της Αττικής είναι μαλτέζικης καταγωγής. Έτσι, τουλάχιστον, είχα ακούσει από Μενιδιάτες οι οποίοι προσέθεταν ότι από τους μπραχαμιώτες κτηματίες, οι σχετικά μεγάλοι, δεν ήταν Αρβανίτες αλλά Μαλτέζοι. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση που η οικογένεια από το Μπραχάμι που κάποτε κατείχε το μισό και βάλε (τρόπος του λέγειν) Καλαμάκι λέγεται Μαλτέζος.

 12. Corto said

  2 (Δύτης):

  Την πλήρη έκφραση την ξέρω ως εξής: Κύπρος βαρ, Μάλτα γιοκ.
  Την εκδοχή με την Κρήτη τώρα την μαθαίνω πρώτη φορά.

 13. LandS said

  5. Μη το ξαναπείς, τουλάχιστον όχι έτσι στεγνά. Παρόλη τη προδοσία, υπήρξε αντίσταση με θύματα.

  8. Ξέχασες να αναφέρεις και το POS στην Ελλάδα, το συνδεδεμένο με την Μαλτέζικη Τράπεζα της «εταιρείας» και όχι με την Ελληνική. Το γιατί πολλά τέτοια POS έγιναν τσακωτά στην Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη και δεν ήταν Βουλγάρικα, με ξεπερνάει.

 14. Πέπε said

  Καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρον ταξίδι!

  Πρέπει να πρόκειται για εντελώς σούι γκένερις χώρα. Ευρωπαϊκή αλλά αφρικανική, με γλώσσα κατά βάση αραβική αλλά όχι και αραβική (με αλφάβητο λατινικό αλλά που δε διαβάζεται), με εθνολογική σύσταση από τις πιο ανάμικτες που μπορεί κανείς να βρει κλπ., κι όλα αυτά συγκεντρωμένα μέσα σε ελάχιστη έκταση.

  Τα κλειστά μπαλκόνια λέγονται, θαρρώ, χαγιάτια ή σαχνισιά ή λιακωτά.

  Τη φράση Μάλτα γιοκ δεν ήξερα ότι τη λέμε για την μπουνταλοσύνη των Τούρκων. Και το βρίσκω άδικο: ακόμη και στον χάρτη, είναι εύκολο να μην τη βρεις, πόσο μάλλον στη θάλασσα.

 15. Καλημέρα,

  Είχα την είχα την εντύπωση ότι το evet προέρχεται από το aywah, όπου -h πρώην -t, εξού και οι δύο τελείες του t πάνω από το h (εκείνο το γράμμα που μόνο του μοιάζει με ö και στο τέλος της λέξης με ä). Δεν κοίταξα όμως στιν Νισανιάν.

 16. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Όταν ήμουν 7-8 χρονών, πριν η οικογένεια αποκτήσει αυτοκίνητο, ξεκινήσαμε μια εκδρομή με πούλμαν (του «Παυσανία» ίσως) για την Κύμη. Έτυχε όμως σφοδρή νεροποντή, με ζημιές στους δρόμους κλπ (θυμάμαι χαρακτηριστικά πως για να περάσουμε ένα γεφυράκι, επιστρατεύτηκε μια μπολντόζα που μπήκε στο ρέμα και συγκρατούσε τη γέφυρα από κάτω, μήπως δεν αντέξει το βάρος) .με αποτέλεσμα να σταματήσουμε κάπου αλλού για φαγητό και να επιστρέψουμε.
  Ενώ περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει, ένας κεφάτος συνταξιδιώτης συνέταξε και διάβασε στο μικρόφωνο ένα ποίημα με τίτλο «Μάλτα γιοκ, Κύμη γιοκ», από το οποίο θυμάμαι μόνο τον τίτλο και το πόσο αστείο ήταν. Σημαντικό αντιστάθμισμα στην τρομάρα και την απογοήτευσή μας.
  Έτσι έμαθα για τη Μάλτα, πριν να κάνω Γεωγραφία, και για το μύθο. Αν δεν ήταν ο «ποιητής», ο μύθος και η τρομάρα της νεροποντής σε συνδυασμό, πιθανότατα την εκδρομή θα την είχα ξεχάσει.

 17. LandS said

  12 Κιμπρίς βαρ για να μη καταλαβαίνουμε και σταναχωριόμαστε.

 18. spiral architect said

  @14γ: Σαχνισιά λέγονταν παλιότερα, αλλά πλέον έχει επικρατήσει ο όρος έρκερ.

 19. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και Καλή Εβδομάδα …. Merhba

 20. 14γ, 18 Έτσι (şahnişîn=κάθισμα του βασιλιά, στα περσικά), αν και στην Κρήτη παραδόξως τα λένε κιόσκια.

 21. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,
  καλά να περάσεις εκεί Νίκο

  …και τα κλειστά αυτά μπαλκόνια, που δεν είναι ακριβώς μπαλκόνια, όπως στη φωτογραφία, που τα βρίσκεις παντού….

  έχουμε κι εδώ, μπόλικα μπαλκόνια (συνήθως και λίγο πιό μεγάλα από αυτά που βλέπουμε στη φωτογραφία σου) που έχουν γίνει κανονικά δωμάτια, αλλά τώρα τα λένε «αυθαίρετες κατασκευές» και τρέχουν να τα νομιμοποιήσουν, αν γίνεται βέβαια… 🙂

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπορεί στον κανονικό χάρτη να είναι δύσκολο να βρεθεί η Μάλτα, αλλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη την έβαλε η Εθνική Ελλάδος, όταν έχασε από την Εθνική Μάλτας με 2-0, τον Φεβρουάριο του 1975. Την άλλη μέρα οι αθλητικές εφημερίδες και οι αθλητικές σελίδες των πολιτικών εφημερίδων είχαν τίτλο «Μαλτεζόπλακα!».

 23. Πάντως, προς παρηγοριά των *μπουνταλάδων* γειτόνων μας, ούτε οι φασίστες και οι ναζί μπόρεσαν να την πάρουν στο Β’ Π.Π., κι ας βρισκόταν έξω από την αυλή τους.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Malta_(World_War_II)

 24. Γιάννης Ιατρού said

  …Θα είμαι όλη την εβδομάδα εδώ, όχι όμως για τουρισμό,….

  Νίκο, το πιάσαμε το πονοούμενο. Αν σκεφτεί κανείς τα σχόλια του spiral (στο #8) και ότι μπορεί αύριο να βγεί ο Τράμπας και ν΄ αρχίσει ο Σχολαστικός των Αμπελοκήπων τις προσφορές για την εξαγορά του μπλογκ 🙂 …. ε, κοιτάς κι εσύ να σιγουρέψεις την κατάσταση στον φορολογικό παράδεισο 🙂 🙂

 25. Οι αναγνώστες του Πύντσον (V.) κάτι ξέρουν από την πολιορκία της Μάλτας στον Β΄ Π.Π.

  Για το έβετ τώρα (#15). Ο Νισανιάν λέει (στην πλήρη μορφή του λεξικού, για τα μέλη [τζάμπα είναι 🙂 ]) ότι η λέξη απαντά στο λεξικό του Κασγκαρί (11ος αι.) ως ewet στους Κιπτσάκ, τους Ογούζους και κάποια άλλα φύλα της κεντρικής Ασίας, emet/yemet στα υπόλοιπα. Η ετυμολογία δεν είναι εντελώς σαφής, μπορεί να προέρχεται λέει από το παλαιοτουρκικό ρήμα éw- που σημαίνει «βιάζομαι», οπότε θα είχε τη σημασία «αμέσως».

  ETü: [ Kaşgarî, Divan-i Lugati’t-Türk, 1073]
  [[Yaġma, Tuχsı, Kıfçak ve Oġuz kavimleri ewet, geriye kalan Türkler ise emet, evet ya da yemet der.]]
  << ETü evet/emet/yemet olumlama sözü
  Not: Sözcüğün yapısı ve kökeni açık değildir. ETü éw- "ivmek, acele etmek" fiilinden "hemen, derhal" gibi bir ifade belki düşünülebilir.
  http://www.nisanyansozluk.com/?k=evet&x=0&y=0

  Έχει και κάτι γουστόζικο, τη λέξη evetefendimci που υποθέτω είναι το αντίστοιχο του γιες-μαν, που λέμε εμείς.

 26. spiral architect said

  @13β: Λογικό ακούγεται όμως το POS να συνδέεται με μαλτέζικο τραπεζικό λογαριασμό μιας και σου ανοίγουν λογαρισμό εκεί. Η Βουλγαρία πάντως δεν έχει τέτοιο φορολογικό καθεστώς σαν της Μάλτας.
  (ότι έγραψα, μου τα’ πε φίλος λογιστής)

 27. spatholouro said

  Τις «μαλτεζόπλακες» κάπου θυμάμαι στον Πικρό και αλλού να τις λένε και «μάλτες».

  Επίσης «μάλτες» τα πορτοκάλια από εκεί.

  Τέλος υπήρχαν και παντελόνια «μάλτες», ένα είδος τζιν στο στυλ του Ρετσίνα, κάτι τέτοιο.

 28. Νεσταναίος. said

  2. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.

 29. spiral architect said

  O μαλτέζικος σκύλος ή μαλτίζερ:

  και ο Κόρτο Μαλτέζε του Ούγκο Πρατ:

 30. Reblogged στις Το σημειωματάριο του Χριστόφορου.

 31. Ανδρέας Τ. said

  @7. Υπάρχει και ο Μελιταίος πυρετός, κοινώς Μαλτέζικος, που μεταδίδεται από το άβραστο γάλα της κατσίκας.

 32. 29α

  Σε παρακαλώ, τώρα. Αυτά δεν είναι σκυλιά, thumbnails είναι!

 33. Corto said

  Στις αρβανίτικες κοινότητες υπάρχει ο μειωτικός χαρακτηρισμός «μάλτα» για τις πολύ χοντρές γυναίκες.
  Δεν ξέρω αν είναι γενικότερα διαδεδομένη έκφραση.

  Όπως είχε υποσημειωθεί σε κάποιο παλαιότερο άρθρο (δεν θυμάμαι από ποιον, να με συγχωρέσει) μαλτέζικης καταγωγής κωνσταντινουπολίτης ήταν και ο σπουδαίος τραγουδιστής Λεοπόλδος Γαδ (ή Γάδης).

 34. Ανδρέας Τ. said

  Τις μαλτεζόπλακες τις θυμάμαι σαν επίστρωση στις ταράτσες σε κάτι νεοκλασικά του Πειραιά, που δεν ήταν σκεπασμένα με κεραμίδια.

 35. spiral architect said

  @32: 😀 😀 😀

 36. 35

 37. Stella said

  Διηγημα Διονυσιου Κοκκινου » Ο Μαλτεζος»
  Μαλτεζικη κατσικα
  Μαλτεζικο στρατιωτικο νεκροταφειο του μακεδονικου μετωπου, Α΄ΠΠ, κυριως βοηθητικοι στρατιωτες στο βρεταννικο εκστρατευτικο σωμα. Βρισκεται στην Ανοιξη , Θεσσαλονικη

 38. Pedis said

  # 9 λέει σε κάποια φάση για την απεξάρτηση (από το τζόγο) απευθυνθείτε στο ΚΕΘΕΑ και «αρμόδιος ρυθμιστής MGA».

  Πώς κολλάνε αυτά τα δύο, βρε Σπιράλ;

  Πώς και δεν κατάφεραν να στήσουν τα σαίνια του σημίτικα κάνα ελληνικό νησάκι φορολογικό παράδεισο; Τους πήγε να!

  Δεν είναι ικανοί να στήσουν απάτη με ρίσκο και έμπνευση (ώστε να τη βγουν στο Λουξεμβούργο ή τη Γερμανία και τράπεζες ξεπλύματος). Όλα στα σίγουρα, με τις ευλογίες της ΕΕ και στάνταρντ μερτικό. Τζερεμέδες.

  [Αφεντικό, καλά να περάσεις εκεί στην στερεοποιημένη πετρελαιοκηλίδα του χάρτη, (είναι πανάκριβη, λένε)]

 39. spiral architect said

  @38: Αμα έχεις έδρα στη Μάλτα, λογικά θα επιλέξεις την MGA και … τρέχα γύρευε ΣΔΟΕ! 😉 😎

 40. Πάνος με πεζά said

  Κι όπως βρέθηκε στην ετυμολογία, οι μαλτεζόπλακες ήταν (δεν ξέρω αν ακόμα φτιάχνει κανείς) πλάκες που κατασκευάζονταν από ασβεστόλιθο προέλευσης Μάλτας.

 41. Spiridione said

  Καλά να περάσεις Νίκο, έστω και αν δεν πας για τουρισμό.

 42. spiral architect said

  @40: Παλιό μονωτικό υλικό, που χρησιμοποιείτο πριν βγουν τα συνθετικά τύπου Dow.

 43. Babis said

  Νίκο εκεί στα «Upper Barraks» που βρισκόσουνα έχει ένα άγαλμα του λόρδου Strickland. Εγώ είμαι τρελός ή μοιάζει καταπληκτικά του … . Δεν το λέω πες μου εσύ την γνώμη σου.

 44. Πάνος με πεζά said

  Δεν ξέρω αν ήταν μονωτικό υλικο (γιατί συνήθως κάτω από αυτές έμπαιναν από χόρτα, καρβουνίδια και σπασμένα κεραμίδια, μέχρι ελαφρόπετρα), ή μια καλή στεγανή ταρατσόπλακα.

 45. https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSePKZpxow55NFlMiqU1Wf3VfJHib8sNHbrOldo219RDt7Or0jamA

 46. Spiridione said

  Στην κωμωδία του Σωτήρη Καρτέσιου ή Κουρτέση «Ο Καρπάθιος, ή, ο κατά φαντασίαν ερωμένος» (μέσα του 19ου αιώνα), στην οποία εμφανίζονται πολλές ιδιωματικές λαλιές, στα πρότυπα της Βαβυλωνίας, υπάρχει και Μαλτέζος ήρωας με το όνομα Γιουζέπης. Παριστάνεται με μικρό μαλτέζικο τσιμπούκι, και είναι μάλλον μπόγιας ή γυρολόγος ή κάτι τέτοιο. Στην ομιλία του ο συγγραφέας του βάζει μερικές λέξεις που ίσως ήταν χαρακτηριστικές της μαλτέζικης γλώσσας, όπως το ναμπίτ που το λέει αρκετά συχνά.
  Ένα μικρό δείγμα από τη σκηνή που συμμετέχουν ο Γιουζέπης και ο Μηνακός, ο κατά φαντασίαν ερωμένος ήρωας του έργου, μεθυσμένος, τον οποίον έχουν ντύσει με τούρκικα ρούχα και τον έχουν πετάξει σε ένα σακί στον δρόμο. Αργότερα έρχονται και δύο ζακυνθινοί αστυνομικοί.
  «Γιουζέπης: (διαβαίνων εκείθεν κατά τύχην και βλέπων τον Μηνακόν τον πλησιάζει) Άου, τσύριε, άου! Περλαμαντόνα είναι πλαγιάσει, ώου σινιόρε, είναι τούρκο άρρωστο κακόμρο! Τσύριε! Δεν σέρει τίπτα κακό, κακόμρο. Πίνει, πίνει πολύ τσινγουιναμπίτ ε; Ντεν σέρεις αγκόμα τίπτα, είναι το ίδιο πετάνεις, κακό, κακόμρο! Τσύριε, έλα, έλα, πάμε μαζύ το μένα που είναι ντη κάζα ντικός μους, πλαγιάσει.
  Μηνακός: Για σένανε, χυλόπιστη, νέχασα τη ζωή μου ου, ου….
  Γιουζεπης: Έλα, έλα ίσα απάνω. Ντεν έσει αγκόμα τσαιρός να λέη τραγούντια, τσύριε.
  Μηνακός: Ε ε ε ναμάν ναμάν ναμάν ναμάν
  Γιουζέπης: Σάνγκουε ντε ντίο, έλα, ίσα απάνω πάγει πλαγιάσει ντη κάζα ντικός μους, ντε νέσει αμάν αμάν τώρα.
  Κώστας: Α, σ’ ετσακώσαμεν μωρέ. Εδώ, ωρέ Νιόνιο, γρήγορα, εδώ (προς τον Γιουζέπην) έλα δω για ωρέ μασκαρά. Τι έχεις στον ώμον σου; Βάλε το κάτω γρήγορα ντε! Τσάκωτον από το άλλο χέρι ωρέ Νιόνιο να μη μας λακίση.
  Γιουζέπης (αφίνει κάτω τον Μηνακόν): Ω! Περλαμαντόνα! Τι τέλεις αφέντη; Τι είναι; Τι τέλεις τραβάεις εμένα εγκώ ακόμα δεν σέρεις τίπτα, ντεν έσει χαμπάρι, κακόμρο …
  Νιόνιος: Μουρέ ομπρός παλιό μαλτέζο μπόγια. Ποιος είναι, μουρέ, εκειός που είχες στον ώμο σου; Να τον ξεπαστρέψης ήθελες, ε; ή για να του πάρης τα τσεκίνια του; ε; δε μιλάς;
  Γιουζέπης: Μα, αφέντη σκουζάτο, εγκώ ντεν σέρεις τίπτα αγκόμα όλο μέρα είναι όκζω σήμρα, πιάνεις καρδαρίνια πουλήσει πέντε μονάχας, ύστρα είναι ντη μακατζίν ντη Κάρλο, πίνεις με το Σάλβο, ε Τσώρτζιο κάρλιου ναμπίτ …
  Κωστας: Ωρέ τι μου κουβεντιάζεις; Αυτός ωρέ που είχες στον ώμο σουποιος είναι και πού τον πάαινες ωρέ;
  Γιουζεπης: Τώρα, τώρα αφέντη, περάσει εντώ στο στράτα έ γλέπεις κακόμρο, είναι πολύ πίνεις ναμπίτ, τέλεις πάρει ντη κάζα ντικούς μους πλαγιάσει κακόμρο. Πετάνης να κάτσης εντώ όκζου το νύχτα.
  Κωστας: Ωρέ το μου κουβεντιάζεις χοντραίς καλιώραις; Στο φρέσκο ντε γρήγορα σειτάνη. Κράτα τον καλά, ωρέ Νιόνιο, εγώ θα ιδώ τι γκιλιαβέρης είναι αυτού για στον τουρβά μέσα.
  Γιουζέπης: Σάνγκουα ντε ντίο! Άστο να πάη σπήτι. Τέλεις τσουμάτε τώρα αγκόμα.
  Νιόνιος: Μη σαλέψης, κακόροικε, γιατί εδεπά έχω το μοιρολόι τση μάννα σου (δεικνύει το εγχειρίδιον).
  Γιουζέπης: Μα παρλαμαντόνα δεν έσει εγκώ αγκόμα χαμπάρι, τσύμε, ντεν τέλεις κάμεις κακό. Τέλεις πάει πλαγιάσει μαζύ κακόμρο τούρκο».
  http://digital.lib.auth.gr/record/110206

 47. Babis (στο 43) έψαξα λίγο στο γκούγκλε και βρήκα αυτή τη φωτό

  μάλλον αυτό το άγαλμα θα εννοείς

  Βρήκα κι αυτή τη φωτό https://www.gov.mt/en/Government/Government%20of%20Malta/Prime%20Ministers%20of%20Malta/PublishingImages/Lord%20Gerald%20Strickland.jpg

  και ναι, μου θυμίζει κι εμένα έναν θαμώνα εδώμέσα

 48. gpoint said

  sinan capudan pascià…

  ένα υπέροχο τραγούδι του Φαμπρίτσιο…

 49. Babis said

  Ναι αυτόν εννοώ. Η φώτο που έβαλες είναι πολύ θολή για να δείξη και στην άλλη είναι χωρίς τα γυαλιά οπώτε χάνεται η ομοιότητα. Δεν ξέρω κανέναν από τους θαμώνες για να πω αν μοιάζει ή όχι και καλύτερα να μην μοιάζει. Δες όμως αυτή την φωτογραφια:

  δεσμός

 50. Σ΄αυτήν που έβαλες (λινκ στο 49) μοιάζει με τον Ιωάννη Μεταξά.

 51. Pedis said

  # 39 – @38: Αμα έχεις έδρα στη Μάλτα, λογικά θα επιλέξεις την MGA και … τρέχα γύρευε ΣΔΟΕ!

  ναι, τούτο είναι εύκολο, παράλληλα κόβεις μισθούς, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία, γιατρούς, όχι παπάδες με τίποτα, ανεβάζεις τους φόρους για το πόπολο. Αυτά τα ξέρουν και οι μνημονιακοί ψηφοφόροι από σύριζα μέχρι νδ.

  ΑΛλά με το ΚΕΘΕΑ πώς κολλάνε τα δύο αυτά.

 52. gpoint said

  Επίσης ξακουστές ήταν οι μαλτέζικες κατσίκες, είδος χωρίς κέρατα όπως φαίνεται στην φωτό του διηγήματος

 53. Babis said

  Στην φωτογραφία που έβαλα δεν μοιάζει τόσο όσο το άγαλμα. Όταν το είχα δει προσπαθούσα να καταλάβω γιατί οι Μαλτέζοι έχουν άγαλμα του Μεταξα, μέχρι που πήγα κοντά για να δω ότι πρόκειται για άλλον. Το ζήτημα είναι ότι τράβηξα μια φωτογραφία του που ήταν περίπου σαν και αυτή που βρήκες, και όταν την έδειξα στους φίλους μου με έλεγαν τρελό.

 54. Παναγιώτης Κ. said

  @24. 🙂 🙂 🙂

 55. spiral architect said

  @51: Το λέει ο εκφωνητής της διαφήμισης πολυβολιδόν.
  Δες και την αρχική σελίδα του στοιχιμαν.γρ (μην τους κάνουμε και hint) κάτω-κάτω.
  http://www.kethea-alfa.gr/?lang=gr

  O κάθε λογής τζόγος (κουβάς, γκανιότα, χρηματιστήριο) είναι ένα νομιμότατο ναρκωτικό.
  http://bit.ly/2eEJeCV
  (τροφή για σκέψη) 😉

 56. leonicos said

  γιοκ δεν μπορεί να σημαίνει ‘δεν την κυριέψαμε’

  ίβα = ναι, είναι απλώς το ‘αϊουα’ – ναι, αραβικότατα

 57. Pedis said

  # 55 – Α, θα πρόκειται για κανένα μέτρο πολιορθίτιδας, η γνωστή τακτική, «να σε κάψω, να σε αλείψω μέλι, να σε κάνω πιο γλυκούλη για να σε φάω».

  Άσε, έχω κοντινούς μου ανθρώπους άρρωστους και μαδημένους και ξέρω τι σημαίνει αυτό το χτικιό.

  Από όταν έγινε εκείνη η απίθανη φάση με τον πόλεμο των μαφιών πριν από καμιά δεκαριά χρόνια με αποτέλεσμα να αποσύρουν τα φρουτάκια από την αγορά, ηρεμήσαμε λίγο.

  Τώρα με την ψήφο των κοψοχέρηδων, μέσα στ’ άλλα, θα γεμίσουμε πάλι με κουλοχέρηδες.

  (Πώς το κάνεις αυτό με την αλλαγή διεύθυνσης του λινκός;)

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να αναφέρουμε και το εμβληματικό «Γεράκι της Μάλτας», που, ως γνωστόν, το έχει μεταφράσει και ο Νικοκύρης.

 59. Emphyrio said

  Μια σταλια νησακι, αλλα το τραινο του το ειχε – ενταξει, οχι σαν τον Υπερσιβηρικο, ουτε σαν τον Atchison-Topeka-Santa Fe, αλλα κατι αναλογο: https://en.wikipedia.org/wiki/Malta_Railway. Il-vapur tal-art, στεριανο βαπορι.

  Μαλτεζους εργατες γης, αν θυμαμαι καλα μετα απο τοσα χρονια που το διαβασα καπου, ειχε φερει και ο Μετελας (Maitland παρα τοις Βρετανοις) στον Πορο της Κεφαλονιας, αλλα δεν φτουρησαν. Εφυγαν οι μισοι, αφομοιωθηκαν οι αλλοι… Εμειναν κατι επιθετα σαν το Τζαμαριάς (Gian-Maria δηλαδη).

 60. Γιάννης Ιατρού said

  52: Gpoint
  Ρε Γιώργο, λές να υπάρχει κοπάδι ολήκληρο απ΄αυτή τη ράτσα;; ¨ε ρε και νά ΄ναι κανείς τσοπάνης (*βοσκός που έλεγε κι ο Δημήτρης τις προάλλες) στο κοπάδι.. 🙂 🙂

 61. … Ο ναύαρχος,…άφησε να στάξει λιωμένο κερί…στον χάρτη…
  στο σημείο όπου ήταν η Μάλτα -οπότε είπε το «Μάλτα γιοκ εφέντη»,…
  …το «γιοκ» δεν σημαίνει «δεν τη βρήκαμε» αλλά «δεν την κυριέψαμε». …

  Πάντως α ναύαρχος κατάφερε να την κηριεύσει!

 62. Νεότερη εκδοχή αναφέρει ότι ο ναύαρχος αναφερόταν στην Μάλτα Νέας Υόρκης η οποία ήταν όντως γιοκ, αν και αντί για γιοκ πιθανόν ο πολυταξιδεμένος ναύαρχος να είχε πει (γι)όκι-ντόκι.

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  61.
  Πάντως α ναύαρχος κατάφερε να την κηριεύσει!

  🙂 Επικηρώθηκε !

 64. Corto said

  Υπήρξε και ένας Μέγας Μάγιστρος των Ιπποτών της Μάλτας ελληνικής καταγωγής, ο Ιωάννης Λάσκαρις:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Paolo_Lascaris

 65. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια, βρίσκω μια στιγμή εύκαιρη και γουήφι βολικό. Το άγαλμα που μεταξοφέρνει το πρόσεξα κι εγώ. Αλλά αυτό για το τρένο το μαθαίνω από εσας!

 66. Νικοκύρη, ‘σα πέρα που είσαι, πρόσεχε τα Ποκεμόνια, μην πέσεις σε καμιά θάλασσα, τι έχει χειμωνιάσει. 😉

 67. voulagx said

  #61 ΜιχΝικ: Προφανώς το εννοείς κηριολεκτικά!

 68. Soumela said

  Θυμάμαι όταν ήμουν κοριτσάκι στη δεκαετία του 70 Μαλτέζες έλεγαν τις εύρωστες αγελάδες (και τις εύσωμες γυναίκες) και μάλτα τα μπλουτζήν.
  Σουμέλα

 69. 69

  Μαλτέζες έλεγαν τις εύρωστες αγελάδες (και τις εύσωμες γυναίκες)

  και δη τις ( . )( . )ούδες

 70. Γιάννης Ιατρού said

  70 (52) Αχ βρε Τζι…. Να που όλα εκφράζονται άψογα και με λίγα byte (16 εν προκειμένω!)

 71. Κάτι που μας ενδιαφέρει

  Ο πρωτοπόρος κύριος Γιάννης Μαρής

  https://dimartblog.com/2013/11/13/yiannis-maris/

  και κάτι ακόμα που μας ενδιαφέρει

  Ανατυπώθηκε και επανακυκλοφορεί η Αννα Καρένινα του Λ. Τολστόι στη θαυμαστή μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου

  https://left.gr/news/anatypothike-kai-epanakykloforei-i-anna-karenina-toy-l-tolstoi-sti-thaymasti-metafrasi-toy-ari

 72. 68,
  Ναι ναι, είναι έγκηρο!

 73. Εντωμεταξύ, δεν ξεύρω αν είδατε τις δηλώσεις Κούλη και Σταύρακα για την ομοιοπαθητική

  https://twitter.com/hashtag/%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7%CF%82?src=hash

 74. ΓιώργοςΜ said

  74 και πριν: Επιτέλους, το θέμα εξαντλήθηκε! Θα επιβληθούν κηρώσεις!

 75. 75, 74

  Περιμένετε, φέρνω μολότωφ με κυροζίνη

 76. Νίκος Κ. said

  Ας θυμηθούμε και τον εμβληματικό ηγέτη της Μάλτας Ντομ Μίντοφ που επί πρωθυπουργίας του απομακρύνθηκε οριστικά η βρετανική στρατιωτική βάση στο νησί (31/3/1979). Η 31η Μαρτίου είναι εθνική γιορτή, ενώ υπάρχει και το σχετικό μνημείο στην τοποθεσία. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά η Μάλτα έπαψε να είναι στρατιωτική βάση ξένης δύναμης για πρώτη φορά μετά από 1000 χρόνια https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Day_(Malta)

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ καλή η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Φίλη…

 78. 78 σχετικό: http://www.efsyn.gr/arthro/ena-heirokrotima-gia-ton-niko-fili

 79. Pedis said

  Κι ο Δρίτσας, λέει, ήταν σαν κλαμένο μπιπ που τον έδιωξε ο μικρός αρχηγός (ζημιές που τους έχει κάνει το μυξιάρικο, χαχα, ποιος από όλους αυτούς τους πολιτίκαρους το περίμενε, όταν αυτός πήγαινε αυτοί … έφευγαν κλωτσηδόν!) και είπε ότι δεν ήταν η αποχώρηση εθελούσια (έλα!!!), δηλ ήθελε να παραμείνει για να κάνει έργο … σαν όταν έβαλε την υπογραφή του στο ξεπούλημα του λιμανιού … που δεν πουλιέται, μολών λαβέ, αλλά τότε δεν είχε σκεφτεί να στενοχωρηθεί και πολύ, ούτε εθελουσίως.

 80. spiral architect said

  @78, 79 και πριν:

  «Μια επιτυχημένη φωτογραφία έχει θέμα, φόρμα και περιεχόμενο σε αρμονική ισορροπία»
  Ανρί-Καρτιέ Μπεσόν

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>σαλπάρανε για την Κρήτη, που με πολλά βάσανα την κυριέψανε ύστερα από πόλεμο που κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια.
  (Εμ κυριέψανε αφού πού να κηριέψει ο ναύαρχος στο χάρτη κοτζάμ Μεγαλόνησο 🙂 )
  Το 1669, και @αμώ τις χρονολογίες!
  Εδώ λέει ότι αφορμή για την επίθεση στην Κρήτη,δόθηκε όταν ψάχνανε τους Μαλτέζους ιππότες που είχαν κρυφτεί σ΄έναν νότιο κρητικό όρμο επειδή είχαν ληστέψει κάποιους της οθωμανική διοίκησης που πήγαιναν προσκυνητές προς τη Μέκκα:
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82

 82. 81

  Νίκος Λιμπερτάς, από τους καλύτερους σημερινούς φωτορεπόρτερ

  http://sooc.gr/photo.php?id=117207

 83. giorgos said

  73. k.Nικολάου , έπί τή ευκαιρία τώρα πού είστε online , θέλω νά σάς πώ ένα μεγάλο εύχαριστώ διότι χάρη σέ έσάς κερδίζω 15 μέ 20 εύρώ σχεδόν κάθε μέρα στήν Δηλωτή.
  Αν θυμάστε , μού είχατε δείξει τί υπολογισμούς νά κάνω ώστε νά μπορώ νά γνωρίζω τά φύλα τού άντιπάλου στήν τελευταία χαρτοσιά τής Δηλωτής . Είναι βέβαια λιγάκι κουραστικό ακόμα γιά μένα , άλλά γιά 2-3 παρτίδες τά καταφέρνω πολύ καλά .
  Ευχαριστώ καί πάλι καί θά ήταν χαρά γιά μένα άν κάποτε σάς φέρει ό δρόμος σας από Λευκάδα νά σάς φιλοξενήσω καί νά γνωριστούμε καί από κοντά .

 84. Έρχουνται και οι εκλογαί στην ILL-Οινόη, ε;
  Οι Γερμανοί έχουν μερικές καλές συμβουλές https://pbs.twimg.com/media/Cwl7whDXcAAPHCD.jpg

 85. 84

  κύριε Γιώργο κρύβετε λόγια!

 86. giorgos said

  86. Ωχ! δίκιο έχεις τό ξέχασα

 87. Πάνος με πεζά said

  M.N. mode on : «οι Οθωμανοί ήξεραν πολύ καλά πού είναι η Μάλτα

  Είχε ήδη γίνει κλάσικ μαλτ….

  Μ.Ν. mode off.

 88. Πάνος με πεζά said

  Eντάξει, μη φωνάξετε τώρα για την προφορά !

 89. Stella said

  Σχόλια 78 & 79 «Αποχαιρετισμός του Νίκου Φίλη»
  Εμ…Μετά τους Γλέζο, Κωνσταντοπούλου, Αλαβάνο, Βαλαβάνη, Στρατούλη, Ησυχο, Βαρουφάκη, Λεωτσάκο, Λαφαζάνη, Πετράκο, κλπ…

 90. Μιλώντας για τα κτίρια από πριονισμένο αμμόλιθο της Βαλέττας, να θυμίσω πως θυμίζουν αρκετά τα δημόσια κτίρια της Ιερουσαλήμ, χτισμένα κι αυτά επί Βρετανικής Mandate (αυτό πώς το λέμε τώρα; Επιτροπείας;)
  Θα έμοιαζαν κάπως και με τα ιταλοχτισμένα Ρόδου και Κώ αλλά η φασιστική αρχιτεκτονική τα ήθελε πιο μεγάλα και με στοές και τέτοια. Στη Μάλτα και την Ιερουσαλήμ πού να χωρέσεις στοές και αλάνες για παρελάσεις.

  Γιάλτα, γιόκ; http://cdn.history.com/sites/2/2014/01/yalta_conference.jpg

 91. 91

  «Να θυμίσω πως θυμίζουν»

  ελληνικά γιόκ

 92. Παρακαλείται κάποιος να βάλει τη μουσική του Έννιο Μορικόνε από τη σκηνή της μονομαχίας του «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» σ’ αυτό το αριστουργηματικό μοντάζ

 93. γιὰ ἰδὲς κάτι πράματα! ἡ τελευταία ἀνάμνησί μου ἀπὸ Βαλλέττα ἦταν τὴν περασμένη Δευτέρα, ὅπου προσκεκλημένος σὲ ἕνα ἑλληνικὸ σπίτι μέσα στὴ Βαλλέττα χόρασα γιουβαρλάκια, λαμι΄τικο γιδοτύρι, καὶ κρητικὴ τσικουδιὰ παραγωγῆς τοῦ ἐκεῖ νοικοκύρη. ὀμορφιές!

 94. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  46 Αχ να βρω καιρό να το διαβάσω αυτό το εύρημά σου, που δείχνει πως οι Μαλτέζοι ήταν αρκετοί για να αποτελέσουν υλικό της κωμωδιας -αλλά όχι τόσοι ώστε να δημιουργήσουν τύπο, όπως οι επτανήσιοι κτλ.

  72 Το έχουμε παρουσιάσει κι εδώ, διότι η επανέκδοση έχει γίνει καιρό (τώρα έγινε ανατύπωση)
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/30/karenina/

  84 Λες να γυρέψει και ποσοστά ο κήριος;

  90 Με τη διαφορά ότι κανείς από αυτούς δεν έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ -είχαν ιδεολογικές διαφορές και αποχώρησαν ή ΄συμμετείχαν στη διάσπαση του περσινού καλοκαιριού. Η περίπτωση Φίλη είναι εντελώς ανόμοια.

 95. sarant said

  Κιντ, ένα τεστ που έκανες βγήκε αρνητικό

 96. 76,
  Με μολότωφ κυροζίνης είσαι οπλισμένος κηρόδεμα, αλλά σταματάω γιατί θα επέμβει ο Νικοκήρης. 🙂

 97. 84,
  Ευχαριστώ!
  Στείλτε μου αν θέλετε ένα ημέιλ.

 98. Γιάννης Ιατρού said

  96: Νίκο, αυτό είναι πρόκληση 🙂

 99. giorgos said

  98. Δέν τό ξέρω τό δικό σας ημέιλ . Τό δικό μου είναι : dozas33@yahoo.gr

 100. Pedis said

  Όχι μόνο γιατί η υπογραφή του στις εντολές των πιστωτών θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του ελληνικού λαού αλλά γιατί αντιμετώπισε με χυδαιότητα όσους αμφισβητούσαν την ολοκληρωτική παράδοση της χώρας σε ελληνικές και ξένες τράπεζες και στην Τρόικα. «Θα σε τελειώσουμε» ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του απέναντι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την εποχή που ο Φίλης συστρατευόταν με τη ΝΔ επιχειρώντας να συνδέσει την πρόεδρο της βουλής με τη Χρυσή Αυγή.

  Η κατάσταση είναι ακόμη πιο θλιβερή στην περίπτωση του συμπαθέστερου Θεόδωρου Δρίτσα, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία και τελικά πετάχτηκε σαν στυμμένη λεμονόκουπα από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Τσίπρα.

  […]

  Η στάση του, από τις διαπραγματεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι την επίσκεψη στο Ισραήλ – όπου κάποτε κατέβαινε σαν ακτιβιστής – προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στη γενική εικόνα της ελληνικής αριστεράς.

  […]

  Η μήπως θα έπρεπε να λυπηθεί κανείς για την τύχη του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος περιφερόταν σε συνέδρια προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ… δεν θα υπάρχει νερό στα νησιά. Ποιος άλλος υπουργός έφτασε να θυμίζει σε τέτοιο βαθμό ένα τρομολαγνικό δελτίο του Mega;

  Το έχουμε πει και στο παρελθόν και θα το επαναλάβουμε: Οι υπουργοί και οι βουλευτές που υπέγραψαν τα μνημόνια θα πρέπει να ζήσουν και να πεθάνουν με αυτό το στοιχείο ως βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής τους καριέρας.

 101. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #97.Ἐπὶ τῇ εὐκαιρίᾳ ἰδοὺ ἡ παπαρετυμολογία τῆς κυροζίνης: κυροῦ ὄζει.

 102. Corto said

  Η πτώση της Κύπρου στους Τούρκους έγινε το 1571 (με τον βενετοτουρκικό πόλεμο του 1570 – 1573).
  Η πολιορκία της Μάλτας, όπου οι Τούρκοι αποκρούσθηκαν από τις δυνάμεις του ήρωα Ιωάννη ντε λα Βαλέτ, έγινε το 1565.
  Η πτώση της Κρήτης στους Τούρκους, ύστερα από την πολιορκία του Χάνδακα, έγινε σχεδόν 100 έτη αργότερα, το 1669.

  Αν η παροιμιώδης έκφραση αντανακλά κάποια μεγάλα ιστορικά γεγονότα, και όχι κάποια επεισόδια ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, τότε είναι σαφές ότι η εκδοχή με την Κύπρο («Κύπρος βαρ, Μάλτα γιοκ») είναι πιο αρμόζουσα χρονικά, σε σχέση με την Κρήτη.
  Η έκφραση αυτή δεν είναι ακριβώς ειρωνική για τους Τούρκους, αλλά έχει την σημασία αλλαγής στόχων, όταν οι προσπάθειες είναι άκαρπες. Είναι σαν να λένε οι Τούρκοι, την μεν Κύπρο την πήραμε, αλλά η Μάλτα κείται…μακράν, οπότε δεν επιμένουμε στις προσπάθειες για κατάκτηση.

  Για το τυπικό της ιστορικής αφήγησης, να πούμε ότι η πολιορκία της Μάλτας έγινε το 1565 επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, υπό την καθοδήγηση του Βόσνιου στρατηγού Λάλα Μουσταφά πασά και του Κροάτη ναύαρχου Πιαλί Πασά.
  Μαζί τους ήταν ο Έλληνας ναύαρχος Ντραγκούτ ή Τουργκούτ Ρέις, περίφημος και ως «το γρήγορο σπαθί του Ισλάμ», ο οποίος είχε μεγάλη πείρα από την Μάλτα, καθώς είχε ήδη επιδράμει το 1551, παίρνοντας 5000 σκλάβους και εξοντώνοντας όλους τους κατοίκους του Γκότσο. Ωστόσο η επιστροφή του στην Μάλτα έμελλε να αποβεί μοιραία. Πληγώθηκε στην μάχη από θραύσματα κανονόμπαλας και στις 23 Ιουνίου 1565 υπέκυψε στα τραύματά του. Ένα χρόνο αργότερα εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο και ο σκληρόκαρδος σουλτάνος Σουλεϊμάν, που υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των Χριστιανών, κι όχι μόνο.

  Ο θάνατος του Τουργκούτ Ρέις, πίνακας του Μαλτέζου ζωγράφου Τζιουζέπε Καλί:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dragut

 103. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #95γ, 75,76 κ.τ.τ. Πάντως ἐμεῖς ἐδῶ κηριολεκτοῦμε.
  #88. Προσοχὴ μὲ τὰ μὰλτ. Ἡ κατάχρηση μπορεῖ νὰ προξενήσει κήρωση τοῦ ἥπατος.

 104. Πάνος με πεζά said

  @ 98 : Mου θύμισε το :
  – Παρακαλώ, το τηλέφωνό σας;
  – Θα το βρείτε στον κατάλογο.
  – Και το όνομά σας;
  – Θα το βρείτε κι αυτό στον κατάλογο.

 105. nikiplos said

  @43 εγώ περισσότερο το βρίσκω να μοιάζει του Γσ άνευ μυστάκιου 🙂
  (@47 Σκύλε, υπάρχει καλύτερη ανάλυση)

  (πλάκα κάνω, κι εμένα τον Ιωάννη Μεταξά με θύμισε…)

 106. cronopiusa said

 107. Σκύλε, «εντολή» λέγεται ελληνικά το mandate μ’αυτή την έννοια (και με πολλές άλλες).

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τα είπε σχεδόν όλα στο 8 απ΄αυτά που ήθελα να πώ ο Spiral, (είναι και κάτι ακόμα σημαντικό, αλλά μη σας ταϊζουμε και στο στόμα 🙂 ) οπότε, συνεχίστε κάποιοι κολλημένοι να μιλάτε, για μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, παραγωγικότητες, και τεμπέληδες του δημοσίου, ό,τι λένε δηλαδή, τα λαμόγια τύπου Σόϊμπλε.

  13 α – Δεν υπήρξε αντίσταση, ΘΥΣΙΑ υπήρξε, ηρωϊκή μεν, αλλά θυσία, από μεγάλους ανθρώπους που προδόθηκαν από σιχαμένα μικρά ανθρωπάκια. Στον στρατό, είχα έναν λοχαγό ονόματι Γκιόκας (με τρείς στερήσεις βαθμού) που πολέμησε και τραυματίστηκε στην Κύπρο. Απ΄αυτόν έμαθα πολλά και τρομερά (όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τον στρατό, όπως και για εκρηκτικά και παγιδεύσεις να χάνεις το μυαλό σου) και με την νεανική άγνοια κινδύνου που με διέκρινε (και με διακρίνει ακόμη 🙂 ) ξεστόμισα, ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. Όταν με κοίταξε απότομα κατάλαβα τι είπα και σε ποιόν, αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη, μου είπε, αυτή είναι μια μεγάλη και πικρή αλήθεια κομάντο.
  Βλέπω τους μπουχέσες μεγαλοαξιωματικούς στις παρελάσεις γεμάτους παράσημα, κι αυτός δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ, ούτε κάν εμφανίζεται κάπου πως πολέμησε στην Κύπρο.
  ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ; ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙ.

  23 – Δεν είναι ότι δεν μπορούσαν να την πάρουν, σιγά το κάστρο, άλλοι ήταν οι λόγοι.

  24 – Oύτε που μου πέρασε από το μυαλό αυτή η εκδοχή, τελικά είσαι πολύ μπροστά, και δεν σου τόχα. 🙂 🙂 🙂

  38 – «Πώς και δεν κατάφεραν να στήσουν τα σαίνια του σημίτικα κάνα ελληνικό νησάκι φορολογικό παράδεισο; Τους πήγε να!»
  Αυτά δεν γίνονται στην τύχη κι απ΄ όποιον θέλει, ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ από αυτούς που ελέγχουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την παγκόσμια ναυτιλία, και το εκπαιδευτικό σύστημα, και όχι, δεν είναι οι εβραίοι.

  74 – Φαίνεται θα έχουν όμοια πάθηση. 🙂 Kι όμως, αυτοί είναι πολιτικοί ηγέτες και τους ψηφίζει πάνω από το 30% του εκλογικού σώματος. 😦

  77 – Μετά από πολύχρονο ηρωϊκό αγώνα, ο μαλτέζικος λαός αποτίναξε τον ζυγό του κατακτητή. 🙂 Σαν στρατιωτική βάση δεν χρησίμευε πλέον, ενώ σαν χρηματοπιστωτική, και ειδικά τζογαδόρικη βάση, ήταν ιδανική, κι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, έβλεπαν πολύ μπροστά οι νέοι κατακτητές (που ήταν οι ίδιοι μ΄αυτούς που έφυγαν). 🙂

  98 – Έτσι σκέτο να το στείλει ή με τα «σχετικά»; 🙂

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είχα πουλί που φύλαγα, Μάλτα μου έλα γλήγορα
  Πουλί κι αργυροπούλι μ’ του πουλί μου τ’ αγαπημένο
  Του τάιζα του πότιζα, Μάλτα μου έλα γλήγορα
  Χειμώνα καλοκαίρι του πουλί μου τ’ αγαπημένο
  Και τώρα που ‘ρθε η άνοιξη, Μάλτα μου έλα γλήγορα
  Μ’ αμπάδιασε κι φεύγει του πουλί μου τ’ αγαπημένο
  Χίλιοι πεζοί το κυνηγούν, Μάλτα μου έλα γλήγορα
  Τριακόσιοι αρματωμένοι του πουλί μου τ’ αγαπημένο
  Παραδοσιακό
  Ποια είναι η Μάλτα; η Μαλαματένια;

 110. Πέπε said

  52:
  Είχα την εντύπωση ότι, αντιθέτως, στη Μάλτα υπάρχουν κάτι γίδες με πολλά κέρατα, σαν αυτήν:

  Εκεί που βρήκα τη συγκεκριμένη φτγρ δε λέει ότι είναι από τη Μάλτα, και μ’ ένα πρόχειρο ψάξιμο δεν μπορώ να διασταυρώσω την εντύπωσή μου.

 111. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 112. gpoint said

  # 69, 111

  Επειδή μερικές φορές εδώ γραφονται ότι απόμενουν από στιγμές χαράς, μια ματιά στην Βίκυστο λήμμα κατσίκα λύνει τις απορίες :

  Μαλτέζικη: Ονομάστηκε έτσι γιατί μεταφέρθηκε από τη Μάλτα το 19ο αιώνα. Κατάγεται από τη Νουβία της Αφρικής. Έχει μεγάλα αυτιά που κρέμονται και είναι μεγαλύτερη από την εγχώρια φυλή. Δεν έχει γένι και σπάνια έχει κέρατα. Γεννά 3-4 κατσίκια και χρησιμοποιείται ως οικόσιτη, καθώς δεν έχει αντοχή στο βάδισμα.
  Αυτά.

 113. 111, …κάτι γίδες…δε λέει ότι είναι από τη Μάλτα…

  Η φωτογραφία μάλλον δείχνει κατσίκα Αμάλτεια.

 114. Νίκος Κ. said

  109. Δίκιο έχεις (αν και θα μπορούσαν καί τη βάση να κρατήσουν καί να εγκαταστήσουν τον οικονομικό τους παράδεισο, όπως στην Κύπρο).

  Και κάτι διαφορετικό: Η Μαλτεζάνα (στην Αστυπάλαια) συσχετίζεται καθόλου με τη Μάλτα;

 115. 104β, 😀

 116. gpoint said

  Βρε τι γίνεται στα αεροπλάνα που πετάνε για Μάλτα…

  http://www.newsfish.gr/diethni/81949/egine-anagkastiki-prosgeiosi-epeidi-epivates-plakothikan-sto-ksylo-vid

 117. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ Corto (103). Πολὺ ἐνδιαφέροντα τὰ ἱστορικὰ στοιχεῖα ποὺ δίνεις. Βλέπω πὼς ξέρεις καλὰ τὴν ἱστορία τῆς Μάλτας.
  Μήπως εἶσαι ὀ Κόρτο Μαλτέζε; 🙂

 118. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #114β. Καὶ μάλιστα ἀπὸ τὸ κέρας τῆς Ἀμάλτειας ρέει μάλτ.

 119. Σχολιαστής said

  …Την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, με απόλυτο σεβασμό στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μια τοποθέτηση που έρχεται στον απόηχο παλαιότερων δηλώσεών του για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος. Αυτή η λύση παραλλήλου νομίσματος δεν υπάρχει, η κυβέρνηση το έχει κάνει γνωστό αυτό, είπε για το θέμα ο υπουργός.
  «Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα εγώ ήμουν ακαδημαϊκός και οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πράγματα. Όταν όμως έρχεται η στιγμή που καλούνται να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε διαπιστώνουν ότι κάποια πράγματα που έχουν πει μπορεί να είναι και λάθος»…

  Τι έννοεί ο νέος υπουργός με το «οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πράγματα»;

  Εδώ στο σχετικό ρεπορτάζ: http://www.huffingtonpost.gr/2016/11/07/eidiseis-politiki-oi-paradoseis-paralabes-ton-upourgeion-_n_12837708.html?utm_hp_ref=greece

 120. Τον Κίτσο Μαλτέζο τον αναφέραμε;

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82

 121. Corto said

  118:
  Πολύ γέλιο!!!

 122. Pedis said

  # 120 – εννοεί … οτι είναι ένας άνθρωπος, ένας διανοούμενος, ένας πολιτικός με αρχές.

  Κι αν δεν σας αρέσουν αυτές έχω κι άλλες.

  … που λέγε και ο Γαβρόγλου ή μπορεί και να ‘ταν ο σωσίας του, ο Γκ. Μαρξ.

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  118. Μαλτίνος βλε!

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119>>Καὶ μάλιστα ἀπὸ τὸ κέρας τῆς Ἀμάλτειας ρέει μάλτ.
  Αμαλτεια ουκ έχω (ούτε και μαλτέζα φευ) 😦

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – «Τι έννοεί ο νέος υπουργός με το «οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πράγματα»;»
  Οτι ζούν στον δικό τους κόσμο, όταν όμως γίνονται υπουργοί και τους πιάνει το μαγουλάκι ο θείος, ανακαλύπτουν τον πραγματικό.
  ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.

 126. Κοψοχέρηδες; Ποιοί κοψοχέρηδες; Δεν κατάλαβα…

 127. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ γιατα νεότερα!

  Κι εγώ έχω αναρωτηθεί ποια σχέση έχει η Μαλτεζάνα με τη Μάλτα.

 128. ΣΠ said

  https://toomuchblack.wordpress.com/tag/malta-yok/

 129. Pedis said

  # 120, 123:

  «Ίσως να ήταν λάθος, δεν είναι ρεαλιστικό τώρα» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στην κρατική τηλεόραση, υποστηρίζοντας πως ο πολιτικός έχει ευθύνη για τις ζωές πολλών ανθρώπων σε αντίθεση με τον ακαδημαϊκό, επιχειρώντας να απαντήσει στην εντεινόμενη κριτική στις, μέχρι προσφάτως, απόψεις του για την οικονομία.

  Ακόμη, ανέφερε πως το 2012, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είχε προτείνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
  https://www.thepressproject.gr/article/102477/Parallilo-nomisma-os-akadimakos-euro-os-upourgos-o-Papadimitriou

  (καλό κουμάσι θα ‘ναι και του λόγου του)

 130. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  θα τα πούμε επιγραμματικώς και απόψε…

  1) Μένουμε κατάπληκτοι: Επί 14 ώρες σε μία ανάρτηση για την Μάλτα (την Μελίτη των Πράξεων των Αποστόλων) ουδείς φιλοτιμήθηκε να θυμίσει την επί χρόνια προσπάθεια των Μεταλληνιστών να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι η Μελίτη του Ραββίνου Σαούλ δεν είναι η Μάλτα, αλλά η Κεφαλλονιά. Κατεβάστε τα Πρακτικά της Ημερίδος που διοργάνωσε το 2013 η Μητρόπολις Κεφαλληνίας με γενικό δερβέναγα τον παπα-Μεταλληνό, του οποίου η μαμά ήταν Μαλτέζα και η σύζυγος είναι Κεφαλλονίτισσα!.. Φυσικά, σκοπός των Μεταλληνιστών είναι να αρπάξει η Κεφαλλονιά τον θρησκευτικό τουρισμό της Μάλτας, τουτέστιν τους αποβλακωμένους χριστιανούληδες που πάνε στην Μελίτη για να προσκυνήσουν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

  Σημειωτέον ότι οι Μεταλληνισταί έχουν κάνει πολλές παρόμοιες Ημερίδες για να πετύχουν τον σκοπό τους, στις οποίες προωθούν τις απόψεις του Γερμανού καθηγητού Dr.Heinz Warnecke

  2) Γράφει ο κ. Σαραντάκος ότι δεν γνωρίζουμε τα ονόματα των Τούρκων Ναυάρχων που δεν μπόρεσαν να βρούν την Μάλτα το 1565 (συγχαίρουμε τον κ. Κορτό που στο σχόλιο 103 διορθώνει το λάθος του κ. Σαραντάκου [1566 αντί του ορθού 1565]) και προκάλεσαν την δημιουργία της φράσεως «Μάλτα γιόκ». Το Επιτελείο μας έψαξε 15 λεπτά και τα βρήκε στο μνημειώδες σύγγραμμα του «The Maltese Cross: A Strategic History of Malta» του Dennis Angelo Castillo (2006) που σάς προσφέρουμε απόψε για κατέβασμα από την προσωπική μας βιβλιοθήκη, ως κέρασμα για τον αυριανό θρίαμβο του Ντόναλντ.

  Αναρτάμε το σχετικό απόσπασμα που αποκαλύπτει τα ονόματα των Τούρκων ναυάρχων (Μουσταφά και Πιαλί), αλλά κυρίως αποκαλύπτει αυτό που αρνείται να παραδεχτεί στο παρόν άρθρο ο κ. Σαραντάκος: Ότι η κοσμαγάπητος φράσις «Μάλτα γιόκ» προήλθε από τους ίδιους τους Τούρκους και ουχί από τους τουρκοφάγους Ευρωπαίους που τάχα ήθελαν να μειώσουν τους στερούμενους ναυτοσύνης Τουρκαλάδες

  ΥΓ: Επειδή αύριο Τρίτη θα σκάσουμε μύτη στο φιλόξενο Ιστολόγιό σας μετά τις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ρωμέικου), καταθέτουμε από τώρα την τελική πρόβλεψή μας για τον επικείμενο θρίαμβο του Ντόναλντ, ώστε να μή τολμήσουν να αμφισβητήσουν την ακρίβεις της προβλέψεώς μας οι γνωστοί κακόψυχοι συνταξιούχοι αναγνώσται:

  Ο Ντόναλντ θα σαρώσει με 53%, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 56%. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι Βρετανοί bookmakers τον παίζουν αυτή την στιγμή 100 προς 1 (αλλά με όριο τις 500.000 λίρες), ενώ την Χίλαρυ την παίζουν 1 προς 1,85!.. Θα ξεφτιλιστούν και οι μπούκς σε 28 ώρες, όχι μόνον οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου…

 131. gpoint said

  Μόνο πανύβλακες αγνοούν πως οι αποδόσεις των μπουκ εξαρτώνται από τα ποσά που στοιχηματίζονται σε κάθε πιθανότητα και όχι από τα προγνωστικά τους, τους μπουκ τους ενδιαφέρει να βγάλουν την γκανιότα τους και όχι το αποτέλεσμα γι αυτό υπάρχουν και τα όρια ώστε να μην χάνεται σε καμιά περίπτωση η γκανιότα. Βέβαια κάθε τόσο πανηλίθιοι δημοσιογράφοι (και όχι μόνο) όταν δούνε μεγάλη απόδοση γράφουν την πιασάρικη αηδία τους » χάσανε τα μαλιά της κεφαλής τους οι μπουκ, ξετινάχθηκαν και τέτοια»
  Από το Ηλιθινόι θα είναι…

 132. gpoint said

  Αυτός ο Δ. Π»δημητρίου είναι σκέτος ακαδημαϊκός; Γιατί όποιος μένει πίσω από των σταθμό των υπεραστικών είναι ακαδημαϊκός Πλάτωνος…
  Με την Κονιόρδου και τον Ζουράρι συμπληρώνει την Αγία τριάδα του ανα(κατά)μετασχηματισμού

 133. Γιάννης Ιατρού said

  131 (τέλος): …Ο Ντόναλντ θα σαρώσει με 53%, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 56%…..
  Εμένα μου ήρθε χαρτί για εφορευτικη επιτροπή στο ILL Οινόη. Τι γίνεται;

 134. Γιάννης Ιατρού said

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον Άγγελο, νομίζω ότι γιορτάζει σήμερα 8/11
  (Και στις Αγγελικές κλπ. βεβαίως-βεβαίως 🙂 )

 135. Γιάννης Ιατρού said

  Με την Μάλτα κλπ. χθες, ξεχάσαμε την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ στις 7/11/2013 ….

 136. sarant said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες -και τις εορτάζουσες!

 137. Γιάννης Ιατρού said

  135/137 Και τους Μιχάληδες να τους χαιρόμαστε 🙂 , όπου κι αν είναι …..
  Και για τον γνωστό μας Μιχάλη ένα στιχάκι

  Μεγάλη είναι η απόσταση μα ο νους μας τη μικραίνει,
  κι οσο μακριά μας βρίσκεσαι τόσο κοντά σε φέρνει 🙂

 138. Γς said

  138:

  Χρόνια πολλά Μιχάλη

  κι σ όλους τους Μιχάληδες και Μισελίνες

 139. Γς said

  Γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα, ήθελε ο Καμμενος να παει βόλτα με το Μιράζ, δε σηκωνόταν τ’ αεροπλάνο με τίποτε, τον έβαλαν μετα σε ενα μεταγωγικό C-130 για να του φύγει ο καημός…

  [η φίλη μας η Mitsa Makri στο ΦΒ]

 140. Γς said

  134:

  Ερχεται κι ο Ομπάμα Κανε πλάκα να ζητήσει πολικό άσυλο λόγω πιθανής νίκης του Τραμπ.

  [η φίλη μας Mitsa Makri στο ΦΒ]

 141. spiral architect said

  Τραμπ ε;

 142. Γς said

  142:

  Βρήκες τίποτα;

 143. gpoint said

  Χρόνια πολλά στον Αγγελο, στον Μιχάλη και σε όσους άλλους γιορτάζουν σήμερα

 144. spiral architect said

  … και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες. 🙂

 145. ΓιώργοςΜ said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!

 146. ΓιώργοςΜ said

  143 Τι περιμένεις να βρει; Ένα … και μισό είναι ο εν λόγω, θέλει ψάξιμο; Χωριό που φαίνεται…

 147. Γς said

  142Α

  Αυτό το κάναμε μικροί όταν βλέπαμε παπά.

  Θυμάμαι κάποτε που βρέθηκε κάποιος στο δρόμο μας που έδωσα διαταγή [χαμηλόφωνα] στα φιλαράκια μου:

  -Παπάς. Πιάστε τ @@ σας.

  Κι ο παπας, που το άκουσε:

  -Ελάτε να πιάσετε τα δικά μου!

 148. Γς said

  Και ρωτά τον Κατρούγκαλο ο Οικονόμου στον Σκάι Τώρα:

  -Και πως εξηγείτε ο Αρχιεπίσκοπος να καθορίζει το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας;

  -Κοιτάξτε ο Αρχιεπίσκοπος είχε πάει στον Αϊ Στράτη. Αλλά κι ο Αρης ο Βελουχιώτης είχε τον Παπα-Ανυπόμονο μαζί του.

  [Κι εσείς βασανίζατε τους Ινδιάνους]

  Και μετά τον ρώτησε γι αυτό που είπε πρόσφατα. Οτι θα αυξηθούν οι συντάξεις.

  Ε, εκεί ακόμα λέει. Διάφορα, άσχετα…

 149. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Χρόνια πολλὰ σὲ ὅλους τοὺς ἑορτάζοντες καὶ τὶς ἑορτάζουσες Ἄγγελους/Ἀγγελικὲς, Μιχάληδες/Μικαέλες, Σταμάτηδες/Σταματοῦλες, Γαβριὴλ/Γαβριέλες, Ραφαὴλ/Ραφαέλες, Στράτους/Στρατοῦλες, Ταξιάρχηδες/Ταξιαρχοῦλες καὶ τὰ λοιπὰ οὐράνια τάγματα.

 150. ΣΠ said

  150
  Καλησπέρα, Δημήτρη.
  Αφού ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες του ιστολογίου, να παρατηρήσω ότι ο Στράτος (Ευστράτιος) δεν γιορτάζει σήμερα αλλά στις 13 Δεκεμβρίου.

 151. Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές, ιδιαιτέρως για τις φωτογραφικές και τις έμμετρες.

 152. …και αντεύχομαι για τους συνεορτάζοντες

 153. 153

  Χρόνια πολλά και καλή τύχη εκεί πέρα!

 154. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Χρόνια πολλά σε Μαικολ Νικολαου και Άγγελο . Ειντ μουμπαρακ ! 😍

 155. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #151. Γειά σου Σταῦρο. Εὐχαριστῶ γιὰ τὴ διόρθωση. Ὁ γούγλης μὲ ἠπάτησε.
  Μὲ τὴν εὐκαιρία νὰ εὐχηθῶ προσωπικῶς στὀν Ἄγγελο καὶ τὸν Μιχάλη Νικολάου. Μὲ τὸ καλὸ νὰ μᾶς ξανάρθουν νὰ τὰ ποῦμε ἀπὸ κοντὰ καὶ νὰ τὰ πιοῦμε.

 156. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  «…για να δείχνει τη μπουνταλοσύνη των τουρκαλάδων» ἔγραψε ὁ Νικοκύρης.

  Ὅμως ἐκτὸς ἀπὸ τοὺς τουρκαλάδες ὑπάρχουν καὶ οἱ τουρκαλαλάδες.

  Κουιζάκι

  Τί εἶναι οἱ τουρκαλαλάδες;

  Ὅποιος τὸ βρεῖ (χωρὶς τὴ βοήθεια τοῦ γούγλη) κερδίζει ἠλελουκοῦμι. Γιὰ νὰ τὸ παραλάβει ὅμως πρέπει νὰ μᾶς πεῖ καὶ σὲ ποιά ταινία ἐμφανίζονται.

 157. Corto said

  157: το δέντρο που πληγώναμε;

 158. Corto said

  157: ή η εαρινή σύναξη, τέλος πάντων ταινία στην Χίο;

 159. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μπράβο Κόρτο. Ἦταν στὴν ταινία «Ἡ ἐαρινὴ σύναξις τῶν ἀγροφυλάκων» τοῦ Δήμου Ἀβδελιώδη. Τουρκαλαλάδες λένε στὴ Χίο τὶς ἄγριες τουλίπες.
  Ἡ Βίκη γράφει σχετικὰ (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CF%80%CE%B1):
  «Τουλίπες της Χίου: Στη Χίο φύονται τέσσερα είδη τουλίπας, τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στην Χίο[1]. Οι ντόπιοι τις ονομάζουν Λαλάδες[2]. Τα είδη της τουλίπας στην Χίο είναι η Tulipa praecox , η Toulipa agenesis , η Tulipa clusiana και η Tulipa undulatifolia . Τις συναντάμε κυρίως στο κεντρικό και ίσως και στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού . Το πότε αρχήζουν να ανθίζουν εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο καιρός . Τα άνθη της τουλίπας δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες.»

  Στὶς μέρες μας ἀποκαλοῦμε τὴν Ὁλλανδία χώρα τῆς τουλίπας. Οἱ Ὁλλανδοὶ ὅμως πῆραν τὴν τουλίπα ἀπὸ τοὺς Ὀθωμανοὺς τὸν 16ο αἰώνα καὶ μάλιστα τὸ ὄνομά της, σύμφωνα μὲ τὴ Wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip), προέρχεται ἀπὸ τὸ ὀθωμανικὸ tülbend (ἀπὸ δῶ πρέπει νὰ προέρχεται τὸ δικὸ μας τουλουπάνι) ποὺ
  σημαίνει μουσελίνα ἤ γάζα, ποὺ μὲ τὴ σειρά του προέρχεται ἀπὸ τὸ περσικὸ delband καὶ σημαίνει τουρμπάνι. Τὸ ὄνομα μπορεῖ νὰ ὀφείλεται εἴτε στὸ σχῆμα της ποὺ μοιάζει μὲ τουρμπάνι, εἴτε στὸ ὅ,τι τὶς φοροῦσαν πάνω στὸ τουρμπάνι καὶ οἰ εὐρωπαῖοι τὰ μπέρδεψαν.
  Στὰ τούρκικα πάντως λέγεται lale, ἀπ’ ὅπου καὶ ἠ χιώτικη ὀνομασία.

  Ὥς γνωστὸν ἡ τουλίπα

 160. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #160. Νὰ μὴν λάβετε ὑπ’ ὅψιν τὸ τελευταῖο:
  «Ὥς γνωστὸν ἡ τουλίπα»

 161. Corto said

  160:
  Και είναι Δημήτρη καταπληκτικό θέαμα να βλέπεις τα λιβάδια της Χίου, με τις τουλίπες ανθισμένες. Είχα την τύχη να τα επισκεπτώ πολλές φορές.

 162. Γς said

 163. sarant said

  148 Εμείς πάντως λέγαμε πρώτα στον διπλανό μας «πάνω σου ο παπάς» (και τον ακουμπούσαμε) κι εκείνος για να αποφύγει να τον πάρει πάνω του έπιανε τα αρχίδια του για γείωση.

  160 Ειναι υλικό για άρθρο αυτό. Πάντως σε άλλα μέρη έχουν την τουρκική ονομασία, λαλέδες.

 164. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  162. Μήπως εἶσαι Μαλτεζοχιώτης; 🙂

  Πέρα ἀπὸ πλάκα τώρα. Ἡ Χίος εἶναι μοναδικὸ νησὶ. Πρωτοπῆγα στὸ τέλος τοῦ Μάρτη τοῦ ’90 γιὰ δουλειὰ. Μοῦ ‘μεινε λίγος χρὸνος καὶ ἔχοντας νοικιάσει αὐτοκίνητο πρὸλαβα καὶ πῆγα στὸν Ἀνάβατο (εἶχα διαβάσει λίγες μέρες πρὶν σχετικὸ ἀφιέρωμα στὸ Βῆμα γιὰ τὴν 25η Μαρτίου). Ἔμεινα ἄναυδος. Ξαναπήγαμε μαζὶ μὲ τὴ γυναίκα μου τὸν Αὔγουστο τῆς ἴδιας χρονιᾶς γιὰ διακοπὲς μὲ φίλους Χιῶτες. Γυρίσαμε ὅλο τὸ νησὶ καὶ ζήσαμε τὴν πραγματικὴ ζωὴ του κι ὄχι σὰν ἐπισκέπτες. Γίναμε φίλοι μὲ ντόπιους μαστιχοπαραγωγοὺς, πήγαμε στὸ κέντος καὶ εἴδαμε πῶς «πληγώνουνε» τοὺς σκίνους γιὰ νὰ βγάλουν τὸ πολύτιμο δάκρυ τους, τὸ μαστίχι. Ἀκούσαμε τὶς ἱστορίες ποὺ λένε τὰ βράδυα στὰ παστρέματα ὅταν ξεδιαλέγουν τὸ μαστίχι σπειρὶ-σπειρὶ ἀπὸ τὸ ἀσπρόχωμα ποὺ στρώνουν κάτω ἀπὸ τοὺς σκίνους γιὰ νὰ τὸ μαζέψουν. Ἤπιαμε κρασὶ μαζὶ τους, γλεντήσαμε καὶ χορέψαμε χιώτικο μπάλο κι ὅταν φεύγαμε ἤτανε ὅλοι μαζεμένοι καὶ μᾶς κουνοῦσαν σεντόνια γιὰ νὰ τὰ δοῦμε, γιατὶ τὸ καράβι περνοῦσε μίλια μακριὰ ἀπὸ τὰ νοτιόχωρα.
  Τὰ χωριὰ μοναδικά. Τὰ Μεστά, τὸ Πυργί, οἱ Ὀλύμποι, ἡ Βέσα, τ’ Αὐγώνυμα. Κι Κάμπος μὲ τ’ ἀρχοντικὰ καὶ τὶς μοσχοβολιὲς του.
  Ξαναπῆγα κι ἄλλες φορὲς γιὰ δουλειὰ, ἀλλὰ δὲν βγῆκα ἀπὸ τὴν πόλη. Τὸ νησὶ ὅμως μοῦ ‘χει μείνει ἀξέχαστο.

 165. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  164β. Πραγματικὰ, ἔτσι εἶναι Νῖκο. Δὲν ξέρω ἄν ἔχεις δεῖ τὴν ταινία, ἐμένα μοῦ ἄρεσε πολὺ. Μπορεῖ ἐπίσης νὰ συνδυαστεῖ καὶ μὲ ἄλλα στοιχεῖα ἀπὸ τὴ Χίο, ὄπως λόγου χάριν τ’ ἀργομουνιάτικα.

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 α – Εμείς είμαστε η επόμενη γενιά, πιο εξελ(η)γμένη, και πιο εξευγενισμένη. 🙂

 167. Ριβαλντίνιο said

  – Υπάρχει τοπωνύμιο Μάλτα (πρώτη αναφορά 1700) (στην Αβία) στην Μεσσηνιακή Μάνη και στην Λακωνική Μάνη (στην Καρυούπολη).
  Για την πρώτη :

  (…)
  Πλην τώρα ας περάσωμεν και εις την άλλην Μάνη
  και πάλιν ματαλέγομεν δια την Κάτω Μάνη.
  Από την Κελεφά κ΄εκεί , κατά την Καλαμάτα
  Ζυγός, Μηλιά, Ανδρούβιστα και όλη η Ζαρνάτα
  και έως την Αγία Σιών λέγεται Έξω Μάνη,
  μετάξι, λάδι περισσόν και πρινοκόκκι κάνει,
  Κλιεσούρες έχει φοβερές, λαγκάδια αγρία
  και χώρες έχει θαυμαστές και δυνατά χωρία,
  Σαράντα έξι είν΄αυτά και χώρες και χωρία,
  να τα ειπώ κατ΄όνομα ετώρα κάνει χρεία.
  Πηγάδια και Σέλιτζα, Μαντίνειες είναι δύο,
  Τρικότζοβα και οι Δολοί και τούτοι πάλι δύο,
  Βαρούσι, Κάμπος, Γαστιτζιές, ακόμη και η Μάλτα,
  τα Μπρίντα και η Νεροβά είν΄όλα στη Ζαρνάτα.
  Τα Τζέρια και οι Κάλυβες, Ξεχώρι, Σκαρδαμούλα,
  Προάστιον κασι Λιασίνοβα και η Σαϊδόνα ούλα.
  Αυτά και η Ανδρούβιστα και όλα τα πουλία
  εις την ποδιάν βρίσκονται του Μακρινού Ηλία.
  Από εδώ τώρα και μπρος θέλω να αρχινήσω
  και του ζυγού του Μέλιγκου τις χώρες ν΄αριθμήσω.
  (…)
  (Νικήτας Νηφάκος, Ιστορία της Μάνης όλης, 1798)

  -Μια γνωστή οικογένεια της Αττικοβοιωτίας ήταν οι Μαλτέζοι.

  – Την Ίο την έλεγαν και Μικρή Μάλτα. Ίσως γιατί πολύ συχνά επί Τουρκοκρατίας την χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο πειρατές. Μπορεί να είχε λειτουργήσει και σκλαβοπάζαρο, αλλά δεν θυμάμαι καλά.

  – Το 1673 ο Λυμπεράκης Γερακάρης με Μαλτέζους και Γάλλους πειρατές προσπάθησε να καταλάβει ανεπιτυχώς το τουρκικό κάστρο της Ζαρνάτας στην μεσσηνιακή Μάνη.

 168. Ριβαλντίνιο said

  @ 23 Σκύλος

  Ολόσωστος ! Και γι’αυτό δεν μπόρεσε να εφοδιαστεί ο Ρόμμελ στη Αφρική όσο θα έπρεπε. Και ο Γκαίρινγκ όλο υποσχόταν…

 169. Ριβαλντίνιο said

  @ 131 Αγαθίας ο Σχολαστικός

  Έχω δει σε βιβλίο που διδάσκονται οι φοιτητές της Θεολογικής και αφορά διάφορα θέματα από τις Πράξεις των Αποστόλων, να υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που λέει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά τεκμήρια ώστε να ταυτιστεί η Μελίτη με την Κεφαλλονιά. Αν προκληθώ θα επανέλθω…

 170. Γιάννης Ιατρού said

  170: Ρίβα
  Έχω δει σε βιβλίο…

  Θα τό ΄δες από μακρυά.

  Heinz Warnecke, 1987 (Η Μελίτη που αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (κεφ. 28,1), δεν είναι η νήσος Μάλτα αλλά η Κεφαλλονιά).

  (¨εκδοση της Ι. Μητρόπολη Κεφαλληνίας)

  Ο καθηγητής της Κ.Δ. κ. Γ. Γαλίτης αν και θετικά διακείμενος, έλεγε ότι δεν είναι «απόλυτα πειστικά» τα επιχειρήματά.
  Ο H. Warnecke όμως τον αποστόμωσε, μέχρι κι ο Χριστόδουλος κι ο Μεταλληνός 🙂 🙂 το 1999 το ενστερνίστηκαν!

  κλπ.κλπ.

  Σε προκαλάω!

 171. Ριβαλντίνιο said

  Θα ψάξω και θα τα πούμε λοιπόν !

 172. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά, αλλά με το μαλακό, να μην μου πάθεις τίποτα 🙂

 173. Ριβαλντίνιο said

  ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ , ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ Κ. ΧΡΗΣΤΟΣ, Εκδόσεις Π. ΠΟΥΡΝΑΡΑ Θεσ/νικη 2002, ΒΙΒΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 24, Κεφάλαιο 7, Tοποθέτηση επί της θεωρίας του δρος H. Warnecke για την ταύτιση Kε­φαλ­ληνίας – Mε­λί­της (Πρ. 28,1), σελ. 257-273,

  Περιληπτικά:
  1.Από πουθενά δεν προκύπτει στις Πράξεις ότι ο Φοίνιξ ήταν λιμάνι της Πελ/σου. Αντιθέτως αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ήταν λιμάνι της Κρήτης. Άρα δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον Φοινικούντα Μεσσηνίας.
  2.Με βάση τις πηγές γίνονταν απευθείας ταξίδια από την ΝΑ Μεσόγειο προς Ιταλία (βλ. Ξενοφώντος Εφεσίου, Εφεσιακά 5,1,1) Μάλιστα όταν το πλοίο συναντάει εμπόδια μπορεί να ξεπέσει νότια της Ιταλίας (π.χ. Σικελία) και όχι αναγκαστικά στο Ιόνιο.
  3.Πουθενά δεν απαντάται ότι η Κεφαλλονιά λεγόταν Μελίτη. Ούτε κάποιο μέρος της. Ο Λουκάς δεν ήταν αστοιχείωτος για να μην πει την Κεφαλλονιά με το όνομά της.
  4.Η Μάλτα ήταν σταθμός πλοίων (βλ.Διοδ. Σικ. 5,12,2-4).
  5. Οι Μαλτέζοι μπορούν να χαρακτηριστούν «βάρβαροι» αν μιλούσαν φοινικικά, κάτι που καθόλου δεν αποκλείεται. Αντίθετα από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι Κεφαλλήνες ήταν βάρβαροι/βαρβαρόφωνοι τον 1ο αι. μ.Χ.
  6.Από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρχε χριστιανική κοινότητα στην Κεφαλλονιά τον 2ο αι. μ.Χ. Ούτε από το χωρίο του Κλήμη, το οποίο αναφέρεται σε ειδωλολατρικές τελετές και όχι χριστιανικές.
  7.Αστήρικτη είναι η ταύτιση/διόρθωση της Μιλήτου (Β΄Τιμ. 4,20) με την Μελίτη.

 174. Η Μάλτα μικρότερη απ’ τα Κύθηρα και το Γκόζο μεγαλύτερο απ’ την Κάσο. Αλλά από ακτογραμμή; Μεγαλύτερη από πόσα και πόσα νησιά!!!

 175. […] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: