Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα έπη των Αριμασπών – 14 (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 8 Νοεμβρίου, 2016


Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, τώρα πια κάθε δεύτερη Τρίτη, το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004). Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη τέταρτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ.

Η σημερινή συνέχεια είναι η δεύτερη από το πέμπτο κεφάλαιο που έχει τον τίτλο Άκαρπες αναζητήσεις. Όπως ίσως μπορεί να συμπεράνει κανείς από τον τίτλο, στο κεφάλαιο αυτό δεν προχωράει και πολύ η δράση (οι δυο φίλοι αναζητούν τον Χρήστο που έχει γίνει άφαντος), δίνει όμως στον συγγραφέα την ευκαιρία να πλουτίσει την προσωπογραφία της Αριστεράς. Να θυμίσω ότι έχουμε σταματήσει στο σημείο όπου ο παλιός αντάρτης Χρήστος, που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του την αραβική μετάφραση των χαμένων Αριμασπείων επών εξαφανίζεται αφού έχει αποσπάσει μια γενναία προκαταβολή από τον μεγαλοεκδότη Βελή.

mimis_jpeg_χχsmallΓύρισα σπίτι και καθίσαμε με την Μαργαρίτα να σκεφτούμε όλους τους φίλους και γνωστούς που θα μπορούσε να ξέρουνε κάτι για το Χρήστο. Η Μαργαρίτα έχει πραχτικό μυαλό και με βοήθησε πολύ στο να κατατάξουμε τις περιπτώσεις των ενδεχομένων πληροφοριοδοτών μας σε κατηγορίες. Η πρώτη περιλάμβανε τους παλιούς φίλους και γνωστούς, από τον καιρό της Κατοχής και της ΕΠΟΝ. Βέβαια ύστερα από σαράντα και πάνω χρόνια και με όλα όσα γίνανε, με άλλους έχασα κάθε επαφή και με άλλους ξέκοψα με δική μου πρωτοβουλία. Ύστερα, με δεδομένη τη στάση που τηρούσε απέναντί μου, σ’ ό,τι αφορά την πολιτική,  θεωρούσα πως θα ήταν μάλλον απίθανο να επιζητούσε ο Χρήστος επαφή με τους παλιoύς μας συναγωνιστές. Ίσως όμως και να ξέρανε κάτι. Ο κόσμος είναι μικρός.  Η δεύτερη κατηγορία ήταν οι επαναπατρισθέντες από την Τασκένδη. Σ’ αυτό θα με βοηθούσε ο Γιώργος, γιατί εγώ δεν ήξερα κανέναν άλλον. Η τρίτη κατηγορία, με τις μεγαλύτερες ίσως πιθανότητες επιτυχίας, αλλά η πιο δυσπρόσιτη για μένα, ήταν η κατηγορία των εισαγωγέων-εξαγωγέων, που είχαν συναλλαγές με τις σοσιαλιστικές χώρες.

Άρχισα από τους παλιούς φίλους, με πρώτον τον Απόστολο τον Δημητρίου. Μια τάξη πιο πάνω από μας στο γυμνάσιο, ήταν ο διαφωτιστής της επονίτικης ομάδας μας. Μετά τη Βάρκιζα κατάφερε και πήγε στην Αμερική για σπουδές σε κάτι θείους του και έμεινε εκεί πολλά χρόνια. Ξαναγύρισε μετά τη Μεταπολίτευση και  διορίστηκε σε κάποιον Οργανισμό. Στην Αμερική φαίνεται πως ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, γιατί μόλις εγκαταστάθηκε εδώ εντάχθηκε ξανά στο κίνημα, έγινε μέλος του Κόμματος και εξελίχθηκε σε στέλεχος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που μ΄ επισκέφθηκε στα γραφεία του “Σύμπαντος”. Ήταν λίγο μετά το 6ο, αν δεν κάνω λάθος, Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή, τότε που είχε μιλήσει και ο Γκας Χωλ. Ο Απόστολος επηρεασμένος από την πανηγυρική ατμόσφαιρα, με τα τεράστια πλήθη που συνέρρεαν κάθε βράδυ στο Περιστέρι, στο χώρο του Φεστιβάλ, καθώς μάλιστα τα συνέκρινε με τις αναιμικές συγκεντρώσεις του κόμματος στην Αμερική, είχε την πεποίθηση πως όπου να΄ναι θα παίρναμε την εξουσία με εκλογές και πως εν πάση περιπτώσει είχαμε μαζί μας την πλειοψηφία του λαού. Έτσι, στην κουβέντα μας προχώρησε μεγαλοφώνως σε ενθουσιώδη σχόλια για το Φεστιβάλ και την ομιλία του Γκας Χωλ. Περίμενε φαίνεται να σηκωθούν οι παρευρισκόμενοι συντάκτες και να αρχίζουν να φωνάζουν ρυθμικά “Τιμημένο Κουκουέ!”. Δεν έγινε φυσικά κάτι τέτοιο και με κατάλληλα νοήματα κατεύνασα τον ενθουσιασμό του.

Έκτοτε βλεπόμαστε ταχτικά και κατά κανόνα ανοίγουμε κουβέντα σε θεωρητικά κυρίως θέματα. Από το γυμνάσιο του είχε κολλήσει η μανία να ασχολείται με τις κοινωνικές επιστήμες. Με υποδέχτηκε στο γραφείο του στον Οργανισμό πολύ εγκάρδια και φαινόταν πως έκανε κρα για κουβέντα

“Πρέπει να συζητήσουμε, μου λέει. Τώρα τελευταία με απασχολεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Μήπως είμαστε μάρτυρες μιας τρίτης αμοιβαίας εξαφάνισης των κυρίων ανταγωνιζομένων τάξεων, όπως γράφει το Μανιφέστο; Ως τώρα είχαμε την αμοιβαία εξαφάνιση των δούλων και δουλοκτητών στο πέρασμα από την αρχαιότητα στο μεσαίωνα και των δουλοπάροικων και φεουδαρχών, στο πέρασμα από το μεσαίωνα στη βιομηχανική εποχή. Μήπως επέρχεται τώρα η αμοιβαία εξαφάνιση εργατών και καπιταλιστών;”

Χωρίς να έχω εγκύψει στο θέμα είχα τις αντιρρήσεις μου και με μεγάλο κόπο αντιστάθηκα στον πειρασμό μιας μονομαχίας μαζί του σε τέτοια θεωρητικά ύψη. Περιορίστηκα μόνο να τον ρωτήσω αν είδε τώρα τελευταία το Χρήστο. Φάνηκε αμέσως, πρώτον, πως τον είχε δει αλλά πριν από μήνες και, δεύτερον, πως δεν τον απασχολούσε καθόλου η τύχη του παλιού μας φίλου. Τον έτρωγε περισσότερο η τύχη του σοσιαλισμού γενικότερα.

«Ώστε δε θα κάτσεις να συζητήσουμε;» μου λέει σαν με είδε να φεύγω. «Κρίμα γιατί εκτιμώ πολύ την κρίση σου. Όσο για το φίλο μας, ρώτα τον Πάνο τον Αναστόπουλο, μήπως τον είδε τελευταία”.

Τον χαιρέτησα κι έφυγα. Πώς δεν τον συλλογίστηκα από την αρχή; Με τον Πάνο τον Αναστόπουλο ήμασταν συμμαθητές από το Δημοτικό και συνεχίσαμε και στο Γυμνάσιο. Δε σπούδασε. Από τη μια τα πολιτικά κι από την άλλη  η οικογενειακή ανέχεια, τον έριξαν από νωρίς στη βιοπάλη. Δοκίμασε πολλά επαγγέλματα και κατέληξε ράφτης και μάλιστα καλός. Τελικά φαίνεται πως αυτή ήταν η κλίση του. Δεν έχουμε στενές σχέσεις, γιατί η ζωή μας χώρισε. Αλλάξαμε άλλωστε κι οι δυο γειτονιά. Αυτός τώρα μένει στην Κυψέλη κι εγώ στο Καλαμάκι. Πάντως όταν βλεπόμαστε διαπιστώνω πως η παλιά φιλία και εγκαρδιότητα παραμένει ζωντανή. Συναντιόμαστε συνήθως στις πορείες της Ειρήνης, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και σε συλλαλητήρια, καθότι μέλη κι οι δύο του Κόμματος. Θυμόμουνα πως το ραφείο του είναι στην οδό Μιλτιάδου και πήγα ένα απόγεμα να τον δω. Το κτίριο είναι παλιό, προπολεμικό και ανέβηκα με το κλυδωνιζόμενο ασανσέρ-κλουβί ως τον δεύτερο όροφο. Τον βρήκα στον πάγκο του να ράβει τις βάτες ενός σακακιού.

“Γειά σου Πανολιάσκο λεβεντιά”, τον προσφώνησα με το παλιό του παρατσούκλι, που τού ΄χαμε κολλήσει το ΄46, από το όνομα κάποιου χίτη του Μεταξουργείου.

“Βρε καλώς τονε. Πώς από δώ;”

Ο Πάνος είναι τύπος  πρόσχαρος και καλαμπουριτζής. Επί Χούντας τον είχανε πιάσει και τον έκλεισαν δύο χρονάκια στο Παρθένι. Όταν βγήκε, κυκλοφόρησε μεταξύ πελατών και φίλων φέιγ-βολάν που έγραφαν:

Ο διάσημος ράπτης της πόλεως μας Παναγιώτης Αναστόπουλος
επανελθών, μετά διετή παραμονήν, εκ Λονδίνου
μεταφέρει εις την Ελλάδα την τελευταίαν λέξιν της ανδρικής μόδας

“Κάτσε, θα πιείς καφέ;” με ρώτησε κι όταν έγνεψα καταφατικά έδωσε την παραγγελία από το εσωτερικό τηλέφωνο της πολυκατοικίας

“Μήτσο, ένα μέτριο, περιποιημένον και σβέλτα”

“Λοιπόν τι νέα από το Σύμπαν και τα περίχωρα;”

Μπήκα αμέσως στο θέμα μου.  Από το ύφος του όμως κατάλαβα πως δεν είχε καν ακούσει για την επάνοδο του Χρήστου στην Ελλάδα.

“Βρε τι μου θύμισες τώρα! Υποθέσεις προ τεσσαρακονταετίας. Κοίτα όμως σύμπτωση. Ξέρεις ποιάν είδα όλως τυχαίως την περασμένη βδομάδα; Τη Λούλα. Τη θυμάσαι; Ήταν το κορίτσι του Χρήστου, λίγο πριν αυτός βγεί στο βουνό”.

“Πώς δεν τη θυμάμαι. Τη Λούλα της κυρίας Δανάης. Το ομορφότερο κορίτσι της Νέας Σμύρνης”

“Το ομορφότερο κορίτσι ίσως αλλά η μητέρα της την έβαζε κάτω”.

“Τι γίνεται;”

“Η μάνα της; Πέθανε πρόπερσι. Εκείνη, αν θυμάσαι, στην ογδόη κλέφτηκε με τον μαθηματικό τους στο θηλέων και δεν τέλειωσε το γυμνάσιο”.

“Ναι μωρέ, αλλά έμαθα πως ο άντρας της πέθανε λίγα χρόνια μετά…”

“Έμφραγμα. Της άφησε ένα διώροφο στην Καλλιθέα κι εκείνη το ΄δωσε σ΄έναν πολιτικό μηχανικό, αντιπαροχή. Την ερωτεύεται λοιπόν ο μηχανικός, την παντρεύεται και σε πέντε χρόνια πάει κι αυτός από καρδιά. Παντρεύτηκε εν συνεχεία τον συμβολαιογράφο, που της έκανε τα διάφορα συμβόλαια, με τον οποίον έζησε κάπου δέκα χρόνια αλλά τελικά πάει κι αυτός από ανακοπή…”

“Σα να λέμε η Λούλα είναι γυνή ανδροβόρος, που γράφει κι η Εγκυκλοπαίδεια”

“Φαρμακομούνα, κατά το κοινώς λεγόμενον. Τώρα είναι παντρεμένη, για τέταρτη φορά,  με ένα γιατρό, καρδιολόγο”.

“Αυτός μια φορά δεν έχει φόβο”

“Όταν έμαθε πως είμαι ράφτης, μού ’πε πως θα μου τον φέρει να του ράψω ένα κουστούμι. Να τη δεις βρε Νίκο  πως διατηρείται η αφιλότιμη. Γιατί δε θα τά’ χει περάσει τα πενηνταπέντε;”

Ήρθε ο καφές και συνεχισαμε την κουβέντα μας

“Λοιπόν για το Χρήστο ιδέαν δεν έχω. Τον νόμιζα ακόμα στο  εξωτερικό. Αλλά μου φαίνεται πως κάτι μπορεί να ξέρει ο Μπάμπης”

“Ποιος Μπάμπης;”

“Έλα μωρέ, ο Μπάμπης ο Γιαννόπουλος, δεν τον θυμάσαι; Ο βασιλεύς της γρουσουζιάς…”

“Ο πρίγκηπας της γρουσουζιάς”, τον διόρθωσα, “έτσι τον λέγαμε. Θυμάσαι; Η ατυχία που τον κυνηγούσε ήταν ιστορική. Γινότανε καζούρα στο μάθημα; Αυτόν θα πέταγε έξω ο καθηγητής. Στα μπλόκα, έναν να ψάχνανε οι μπουραντάδες, αυτός θα ήταν”.

“Αμ τότε που πήγαμε Σαββατόβραδο μπουρδελότσαρκα και στης Καλλέργαινας, στην οδό Σωκράτους, πέσαμε φάτσα με φάτσα με τον καθηγητή μας τον Παντελίδη; Από όλη την παρέα, το Μπάμπη θυμήθηκε τη Δευτέρα”.

“Τι γίνεται τώρα. Τον βλέπεις;”

“Όχι και πολύ συχνά. Βλέπεις αυτός είναι με τους αναθεωρητές. Μπορεί όμως να ξέρει κάτι. Δουλεύει σε μια επιχείρηση  με αντιπροσωπείες. Στάσου να δεις. Κάπου έχω γραμμένο το τηλέφωνό του”.

Έψαξε σ’ ένα συρτάρι, βρήκε μιαν ατζέντα αντέγραψε σ’ ένα χαρτί ένα νούμερο και μου τό ΄δωκε.

Συνεχίσαμε για κάμποσην ώρα συζητώντας για τα παλιά. Κάποτε σηκώθηκα να τον αφήσω να κάνει τη δουλειά του, τον χαιρέτησα και έφυγα.

Πήγα να δω τον Μπάμπη την επόμενη βδομάδα, αφού προηγήθηκε τηλεφώνημα. Τα γραφεία όπου δούλευε πιάνανε ολόκληρο πάτωμα ενός υπερμοντέρνου πολυόροφου κτιρίου, όλο γιαλί και ατσάλι, στη λεωφόρο Κηφισίας. Το πάτωμα ήταν χωρισμένο με χαμηλά ξύλινα χωρίσματα, σε μικρότερα γραφεία, στο καθένα από τα οποία δούλευαν πεντέξι υπάλληλοι. Όλοι σχεδόν είχαν στο τραπέζι τους κομπιούτερ. Τελείως αμερικάνικη εικόνα. Ο Μπάμπης μόλις με είδε, με γνώρισε και σηκώθηκε χαμογελώντας. Ευτυχώς γιατί διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να τον αναγνωρίσω. Είχε γίνει ολότελα φαλακρός κι είχε παχύνει. Ξαφνικά, βλέποντας τον παλιό μου συμμαθητή, συνειδητοποίησα πως κι εγώ πρέπει να έχω μεγαλώσει πολύ.

Έκατσα σε μια καρέκλα δίπλα του, πήγε, παρά τις αντιρρήσεις μου, και μού ΄φερε καφέ (εσπρέσο φυσικά) από ένα αυτόματο μηχάνημα στο διάδρομο και πιάσαμε κουβέντα. Κατάλαβα όμως πως δεν είχαμε πολλές δυνατότητες για φλυαρία. Ήδη μια ψυχρή και όμορφη ξανθιά, πασαλειμένη με μέικ απ, που από τη θέση του γραφείου της φαινόταν πως ήταν προϊσταμένη, μας είχε ρίξει δυο πολυσήμαντες ματιές. Εν πάση περιπτώσει τα είπαμε, αλλά και πάλι δεν έμαθα τίποτα το θετικό.

“Τό ΄μαθα πως ήρθε στην Ελλάδα από τον Χάρη, τον θυμάσαι;”

“Τον Χάρη τον Καπερναράκο; Πώς δεν τον θυμάμαι. Στη γειτονιά μας δεν έμενε το ΄52; Θαρρώ όμως πως έχει από τότε εγκατασταθεί στο χωριό του”.

“Ήρθε φέτος, για να μείνει  πια μονίμως στην Αθήνα. Να τον δεις δε θα τον γνωρίσεις. Λεφτάς ο Χάρης, ο συγγληνοβιομήχανος, που τον λέγαμε. Πιάστηκε για καλά. Που λες ήρθε από δω πριν μερικούς μήνες για μια δουλειά του. Κάνει εξαγωγές στην Αγγλία. Ναι ο Χάρης, εξαγωγές στην Αγγλία! Ηρθε λοιπόν και θυμηθήκαμε τα παλιά. Τότε μου είπε για το Χρήστο. Είχε πάει να τον βρει και μάλιστα του ζήτησε δανεικά. Σκέψου. Άλλο τίποτα δε μού ‘πε. Πρέπει όμως να ξέρει τη διεύθυνσή του”.

 

Πήρα τη διεύθυνση του Χάρη, τον χαιρέτησα και έφυγα ικανοποιημένος. Επί τέλους κάτι βρήκα. Τη μεθεπομένη πήγα στη διεύθυνση που μού ΄δωσε ο Μπάμπης, σε μια πολυκατοικία στην οδό Βουλής. Δυστυχώς όμως εκεί βρήκα μονάχα έναν εικοσιπεντάρη, που σαν άκουσε τα καθέκαστα με πληροφόρησε, πολύ ευγενικά και πρόθυμα, πως ο πατέρας του είχε ξαναφύγει για το χωριό του, όπου θα έμενε για καιρό.  Η νέα αναποδιά αντί να με απογοητεύσει με πείσμωσε. Γύρισα σπίτι και το ίδιο βράδυ βγήκαμε με το Δημήτρη και τη Λασκαρίνα και με την ευκαιρία κουβεντιάσαμε τις εξελίξεις. Ως τώρα δεν είχα κατορθώσει να βρώ κανένα ίχνος του Χρήστου και χωρίς αυτόν η πιθανότητα να μάθουμε περισσότερα για τα Έπη εκμηδενιζόταν. Όσο κουβεντιάζαμε η Λασκαρίνα με κοιτούσε περίεργα

“Η στάση σου αρχίζει να με ενδιαφέρει επαγγελματικά. Σου έγιναν έμμονη ιδέα τα Έπη βλέπω”.

“Πραγματικά, όπως το λες είναι. Μου έγιναν έμμονη ιδέα. Με απασχολούν συνεχώς” παραδέχτηκα

“Και σε μένα το ίδιο” είπε απροσδόκητα ο Δημήτρης. “Ξέρετε η πιθανότητα να έφτασε τόσο βαθιά στην Ασία και σε τόσο παλιά εποχή ένας Έλληνας ταξιδευτής, με συναρπάζει.

Τελικά αποδείχτηκε πως και οι τέσσερις νοιώθαμε ανάλογα. Ο Χρήστος με όσα μας διάβασε μας είχε ανοίξει ένα παράθυρο σε μιαν άγνωστη, γοητευτική, περιπέτεια, κάποιου μακρινού Έλληνα στα βάθη της Ασίας, παράθυρο που η εξαφάνισή του το έκλεισε αμέσως και είχαμε μείνει με τη γεύση του ανικανοποίητου. Θέλαμε πολύ να μάθουμε τι έγινε παρακάτω.

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την αναζήτηση.

291 Σχόλια προς “Τα έπη των Αριμασπών – 14 (Δημήτρης Σαραντάκος)”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Ήταν λίγο μετά το 6ο, αν δεν κάνω λάθος

  Κάνεις…

 2. Γς said

  >Σα να λέμε η Λούλα είναι γυνή ανδροβόρος, που γράφει κι η Εγκυκλοπαίδεια

  = φαρμακο[μπιπ]

 3. Γς said

  2:

  Α, δεν το είχα δει:

  >“Φαρμακομούνα, κατά το κοινώς λεγόμενον

 4. sarant said

  Καλημέρα Γς και οι άλλοι. Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

 5. gpoint said

  # 3

  Τι ακριβώς δεν είχες δει Γς ; γι αυτό δεν το αναγνώρισες αμέσως ;

 6. gpoint said

  (θα βάλει τώρα κανένα πίνακα που συνηθίζει…)

 7. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

  «Βλέπεις αυτός είναι με τους αναθεωρητές.»

  Τί θυμήθηκα μὲ τοὺς ἀναθεωρητές. Τότε ὁ Ριζοσπάστης ἀποκαλοῦσε τὸ ΚΚΕ ἐσωτερικοῦ «Ἀναθεωρητικὴ Ὁμάδα» καὶ γιὰ συντομία Α.Ο.
  Ὅποτε περνοῦσα ἀπὸ τὰ γραφεῖα τους στὸ Γαλάτσι, ρωτοῦσα μπαίνοντας:
  «Α.Ο. Γαλατσίου ἐδῶ;»
  Καὶ ξεσπούσαμε ὅλοι σὲ γέλια. Παρὰ τὶς ἰδεολογικὲς μας ἀντιθέσεις, ὑπῆρχε μιὰ αἴσθηση συντροφικότητας σὲ ἀρκετοὺς, τοὐλάχιστον σὲ ὅσους δὲν ἦταν κομμάτι τοῦ σκληροῦ πυρήνα τῶν κομματικῶν μηχανισμῶν

 8. Alexis said

  Πολύ ενδιαφέρον!
  Ακριβώς για το λόγο που γράφεις κι εσύ Νίκο, ότι αποτελεί μιά «προσωπογραφία της Αριστεράς» στην Ελλάδα του 1987.

  Ο ενθουσιασμός που υπήρχε στους οπαδούς του ΚΚΕ τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε αποτυπωθεί και στον υπερφιλόδοξο στόχο του 17% που είχε βάλει στις εκλογές του 1981.
  Τελικά πήρε 10,94%, αλλά το χάπι «χρύσωσε» από το γεγονός ότι οι «μισητοί» αναθεωρητές έμειναν εκτός Βουλής! 😀

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Γκας Χολ! Σταλινικός στις ΗΠΑ μέχρι που πέθανε, το 2000. Εξωτικό πουλί. Τι θυμηθήκαμε πάλι σήμερα, ρε φίλε… 🙂

 10. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @7. Βέβαια γιὰ ὅσους δὲν ἦταν ἐξοικειωμένοι μὲ τὰ ἐσωτερικὰ τῆς ἀριστερᾶς, αὐτὸ τὸ Α.Ο. Γαλατσίου μᾶλλον σὲ Ἀθλητικὸ Ὅμιλο Γαλατσίου παρέπεμπε.

 11. atheofobos said

  Υπάρχει και παλαιότερη αναφορά του πατέρα στον όρο φαρμακομούνα
  ΓΛΥΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΨΩΛΗΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9.html

 12. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Μια διόρθωση: Ο Γκας Χολ είχε μιλήσει στο 7ο φεστιβάλ της ΚΝΕ το ’81, όχι στο 6ο. Το βρήκα εδώ: http://bit.ly/2ehmUD4

  @8β: Βγάλε τα δεύτερα εισαγωγικά πλιζ. Κανονικά έπρεπε να’ναι στην απόξω μόνιμα. Οτι αριστερό έπιασαν με τα κουλά τους το μαγάρισαν διαχρονικά. 👿 👿

 13. Εσπρέσο από τότε λοιπόν ε;

 14. Alexis said

  #13: Ναι, και πολύ πιο πριν…
  Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι δοκίμασα για πρώτη φορά καπουτσίνο εν έτει 1982.

  #12: Παναπεί, τους μισούσατε στ’ αλήθεια; 🙂
  Ok, εγώ για καλό τά ‘βαλα! 😀

 15. Γς said

  12:

  >Μια διόρθωση: Ο Γκας Χολ είχε μιλήσει στο 7ο φεστιβάλ της ΚΝΕ το ’81, όχι στο 6ο.

  Τελικά μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω

  Με το καλημέρα:

  1:

  >>Ήταν λίγο μετά το 6ο, αν δεν κάνω λάθος

  >Κάνεις…

 16. Γιάννης Ιατρού said

  Πολύ ενδιαφέρον το ψάξιμο μέσω γνωστών. Άμα πεισμώσει ο άνθρωπος…., μέχρι τους Αμπελοκήπους μπορεί να φτάσει 🙂

  3/5 Μιας κι αργεί ο καθ΄ ύλην αρμόδιος … 🙂

 17. spiral architect said

  O Κλέι Σμιθ στο Ντίξβιλ Νοτς στα Απαλάχια Ορη, έριξε πρώτος στις ΗΠΑ το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη.
  http://bit.ly/2fAnTdL
  Κάλπη; Όχι ακριβώς. Ψηφίζουν με κάρτα που τη διαβάζει ένας οπτικός αναγνώστης. 😉

  @14: Όχι μωρέ, όλοι οι κολλητοί μου πρώην Ρηγάδες και νυν απογοητευμένοι συριζαίοι είναι. Τ΄ ακούνε κι αυτοί πάνω στους καφέδες και στα τσίπ(ου)ρα, αλλά είναι πια αργά. 😦

 18. cronopiusa said

  Και σκέφτομαι τον Χρήστο… οι νύχτες του κουρτίνες μαύρες υφαντές που μοναχός του ράβει και ξηλώνει.

  Τη συνάντηση του με την Λούλα της κυρίας Δανάης…

  την «Α.Ο. Γαλατσίου» και την πορεία προς πτώση του τείχους του Βερολίνου…

  Καλή σας μέρα

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Και η…παρατηρησούλα για επερχόμενη αμοιβαία εξαφάνιση εργατών και καπιταλιστών δεν είναι για να την προσπεράσεις!

 20. Raf said

  Καλημέρα! Ο Δημήτρης Σαραντάκος και το βιβλίο «Τρεις νουβέλες από τον Εμφύλιο» φιγουράρουν στην πρώτη σελίδα του ηλ. βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία». Το βιβλίο προσφέρεται 1.90€. Αν δεν είχα παραγγείλει πρόσφατα τα βιβλία που ήθελα από το ίδιο μαγαζί, σίγουρα θα το άρπαζα…

 21. Raf said

  *το βιβλίο λέγεται «Ο βενετσιάνικος καθρέφτης», με παραπλάνησε η εικόνα…

 22. Γιάννης Ιατρού said

  19: Παναγιώτη, περίμενε να την δει ο Λάμπρος και θα δείς … 🙂

 23. Περί Πανολιάσκου, Χίτη του Μεταξουργείου.

  Πανολιάσκος ήταν το επώνυμο ενός εκπαιδευτή καράτε της αστυνομίας κατά τις δεκαετίες ’80-΄90. Συγγενάκια άραγε;

  Βρήκα ιντερνετικά του ίχνη ως εκπαιδευτή αυτουνού εδώ h**p://www.ssu.gr/profil-etaireias/idritis-ssu-mavrogiannis.html

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ:

  -1986-1988 KYOKUSHINKAI ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΛΗΟ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ

  -1988-1991 ΠΥΓΜΑΧΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ

  -1989-1991 TAE KWON DO ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΟΣ

  -1992 OKINAWA KARATE DO ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

  -1993-1994 SHOTOKAN KARATE ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΑΝΟΛΙΑΣΚΟΣ

 24. Corto said

  23 (Σκύλος):
  Για τον Πανολιάσκο και τους Πανολιασκαίους έχουμε κάνει λόγο στα σχόλια του άρθρου Χασικλίδικη Λογοτεχνία. Στο σχόλιο 98 υπάρχει η αφήγηση του Γιώργου Μητσάκη (εξαιρετικά ενδιαφέρουσα). Κοίτα και το σχ. 101 (Spatholouro).

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/07/24/xasiklidika/#comment-378612

  Στην Καλλέργαινα αναφέρεται και ο Γιάννης Παπαϊωάννου στην αυτοβιογραφία του.

 25. Thanks!

 26. Γιάννης Κουβάτσος said

  7. Ναι, οι κουκουέδες τους είχαν εύκολους τους χαρακτηρισμούς για τους άλλους, αλλά όταν οι άλλοι τους αποκαλούσαν «το δογματικό ΚΚΕ» (δ. ΚΚΕ) ή ΚΚΕ εξ., λύσσαγαν και άφριζαν. 😊

 27. Σουμέλα said

  τι θα πει συγγληνοβιομήχανος;

 28. 27

  Μάλλον αυτόν που φτιάχνει σύγκλινο, συνταγή παρασκευής και συντήρησης του χοιρινού κρέατος με πολύ χαμηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, μια κατσαρόλα κι ένα πήλινο σκεύος αρκούν. Καμία βιομηχανοποίηση.

  http://www.cretangastronomy.gr/2012/01/%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1-2/

  Στην εποχή μου αυτή την αντίφαση την ελέγαμε «καλτσοβιομήχανος».

 29. spiral architect said

  @27: Αυτός που παρασκευάζει σύγκλινο, παστό καπνιστό χοιρινό κρέας που φτιάχνεται στη Μάνη, Μεσσηνία αλλά και Κρήτη.
  Δες εδώ: http://bit.ly/2eIrKb6

 30. 27, 28, 29

 31. spiral architect said

  @28: Χεχε, το τελευταίο το’ λεγε ένας συνάδελφος για τους δήθεν επαΐοντες. 😀

 32. 26,
  Πάντως σύμφωνα με το σημερινό ΚΚΕ που είναι (στα χαρτιά ) ακραιφνώς Σταλινικό, όλοι οι τότε αντι-σταλινικοί του ΚΚΕ του 20ου Συνεδρίου,του Μπρέζνιεφ και του Φαράκου, μάλλον στην κατηγορία των αναθεωρητών πρέπει να κατατάσσονται.

 33. spiral architect said

  Τι λέγαμε Σκύλε για τους καλτσοβιομήχανους; 😆

 34. «Αναθεωρητής» !!! Τι κατηγορία κι αυτή!
  Αφού το λέει κι ο Μακιαβέλλι: Φυσικά και ο ηγεμόνας μπορεί να αλλάζει, γιατί αλλάζουν οι καταστάσεις.

  Αλλιώς δεν είναι πολιτικός, είναι προτομή του εαυτού του(αυτό το λέει ο Ιακωβέλλι)

  Είναι τόσο κακό πια το «reviewing the situation» ?

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  32. Όχι μόνο στα χαρτιά.

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια. Εγώ ψάχνω για το Γεράκι κι έτσι δεν προλαβαίνω να σχολιάσω

 37. spatholouro said

  28
  Σκύλε θα μου επιτρέψεις μια διόρθωση: «Σκαλτσοβιομήχανος»

 38. Παναγιώτης Κ. said

  @22. 🙂
  Αυτό είναι το πλεονέκτημα αυτού του ιστολογίου. Πολλές φορές γελάς και απολαμβάνεις πράγματα που είναι ακατανόητα στους…τρίτους.Αν μάλιστα τύχει και σε δουν να γελάς άντε να τους εξηγήσεις την αιτία!

  @25. Σκύλε, είσαι μεγάλη δύναμη ! Που ξετρυπώνεις όλα αυτά τα βίντεο (ς :))!
  Δεν είναι μόνο η έκπληξη. Εγώ διέκρινα και την… αθωότητα στο απροσδόκητο αλίευμα!

 39. 39

  Ορθόν!

  38

  Μα το Γεράκι μόνο στη Μάλτα δεν είναι. Άσε που απόψε θα εκλεγεί η Ιέραξ και θα μας ψάχνει εκείνη!

 40. 40β

  Μα τον φουκαργιάρη τον Φώκο, τον κόψανε πάνω στο καλύτερο. 😉

 41. Spiridione said

  Χρόνια πολλά κι από μένα στους εορτάζοντες του ιστολογίου

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σόρι, παιδιά, αλλά με τρεις συζύγους νεκρούς από την ίδια αιτία δεν τη λες φαρμακοτέτοια, γυναίκα-αράχνη τη λες. Ντέντλι γουμαν, σαν αυτές στη σαββατιάτικη σειρά του Σκάι. Η αστυνομία δεν το ‘ψαξε καθόλου; Κι ο καρδιολόγος τι ν’ απέγινε άραγε;
  Όσο για τον Απόστολο τον Δημητρίου, που την έκανε για Αμερική, παρά το φακέλωμα, σπούδασε και εργάστηκε εκεί, προφανώς στον ιδιωτικό τομέα, παλιννόστησε ύστερα από τριάντα και χρόνια, τρύπωσε σε κάποιον οργανισμό, προφανώς του δημοσίου, και εντάχθηκε πάλι στο ΚΚΕ, τι να πω, απλώς υποκλίνομαι στο μεγαλείο του αθάνατου Έλληνα. 😊

 43. Βοηθάτε, Χριστιανοί!

 44. Λέω στα χαρτιά, γιατί αν ήταν «συνεπές», όπως λέγαμε παλιά, σταλινικό κόμμα δε θα είχε σχέσεις με το ΚΚ Κίνας και Βιετνάμ, που ουσιαστικά είναι οι καπιταλιστές οργανωμένοι σε κομουνιστικό κόμμα και μπαμπουλωμένοι κάτω από κόκκινες σημαίες και σφυροδρέπανα για ξεκάρφωμα.

  Και γιατί δηλαδή, δεν τιμά το σύριζα,σαν αριστερό-καπιταλιστικό κόμμα, όπως κάνει για τα καπιταλιστικά-αριστερά κόμματα της Ασίας; Quod licet Iovi, non licet bovi ;

  Λέμε τώρα, γιατί όλη η ιστορία μου φαίνεται σα μια κόκκινη σημαία που καλύπτει το μπέρδεμα του αιώνα(του προηγούμενου).
  Και κρίμα γιατί θα είχαμε σε κάτι να ελπίζουμε.
  Αλλά άλλη επιστροφή στο μέλλον δε λέει.

  Κατά τα άλλα, είναι μπρος γκρεμός( Αλέξης) και πίσω ρέμα (Κούλης- άδωνις). Τουλάχιστον τον γκρεμό προσπαθείς να τον ανέβεις, το ρέμα σε πνίγει.
  Τώρα θα μου πείτε εδώ δεν τα κατάφερε να ανέβει ο Φίλης…Ε, εμείς είμαστε πιο αίλουροι.

 45. Γιάννης Ιατρού said

  44: Γιάννη Κουβάτσε, (σαν αυτές στη σαββατιάτικη σειρά του Σκάι…)
  για… λέγε λεπτομέρειες, γιατί εμείς το #skaixeftiles δεν το παρακολουθούμε 🙂 🙂

  45: Ρε Σκύλε, θρησκευτικός τουρισμός, στα τέσσερα, λέγεται αυτό 🙂

 46. ΓιώργοςΜ said

  38 Υπάρχει Γεράκι στη Λακωνία, αν η αναζήτηση στη Μάλτα αποβεί άκαρπη!

  45 Να βοηθήσει κι η υπουργός, μαζεύοντας την ενέργεια… 😛

 47. ΓιώργοςΜ said

  47b doggy style, που λένε; 🙂

 48. Γιάννης Ιατρού said

  38: Νίκο, το Γεράκι μόνο στο hawk city θα τό ΄βρεις, εδώ η πινακίδα για να πας 🙂

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  47. Και πού θα δεις, συνονόματε, την εθνική ποδοσφαίρου εναντίον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης; Ή δεν σ’ αρέσει η μπάλα; 😊
  Τις ειδήσεις του Σκάι αποφεύγουμε και τις εκπομπές (παρα) λόγου, όχι ό,τι ενδιαφέρον πρόγραμμα μπορεί να έχει.
  46. Η σχέση του μ’ αυτά τα κόμματα είναι πατερναλιστική. Στέλνει αντιπροσωπείες και κάνει παρατηρήσεις, τραβάει αυτιά. Όπως οι παλιοί επιθεωρητές στα δημοτικά σχολεία. Αλλά μόλις φύγει η γάτα, ξαναχορεύουν τα ποντίκια.

 50. nikiplos said

  Πάντως σαν γυναίκα την κατατάσσω ολίγον στις ράθυμες… Δεν έψαχνε και πολύ γύρω της… ότι καλόν και εκλεκτόν εφύετο δίπλα της… 🙂

  είναι κι αυτό μια άποψη, αρκεί «ο καλός ο μύλος να τ’ αλέθει όλα».

 51. Γιάννης Ιατρού said

  51A: Ε, ναι! Αν έχει ενδιαφέρον πρόγραμμα, το βλέπουμε, ενίοτε 🙂

 52. Γς said

  50:

  Η πινακίδα είναι για το σχολείο του Λάμπρου

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/09/03/meze-235/#comment-380632

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/09/03/meze-235/#comment-380692

 53. Γιάννης Ιατρού said

  46: Ιάκωβος
  …γιατί όλη η ιστορία μου φαίνεται σα μια κόκκινη σημαία που καλύπτει το μπέρδεμα του αιώνα…

  Αυτό με την κόκκινη σημαία να το τονίσουμε λίγο Ιάκωβε 🙂

 54. Γιάννης Ιατρού said

  54: Ναι ρε Γς, αλλά γράφει hawk city επάνω !

 55. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #27, 28, 29. Στὰ Θερμιὰ τὸ λέγανε σύγλινο, ἐπειδὴ ἤτανε μαζὶ μὲ τὴ γλίνα, τὸ λίπος. Ἀπὸ μιὰ γρήγορη ματιὰ στὸ google εἶδα ὅτι καὶ στὴν Κρήτη σύγλινο τὸ λένε (http://www.cretangastronomy.gr/2012/01/%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1-2/).
  Καὶ μᾶλλον εἶναι πιὸ σωστὸ: συν+γλίνη=>σύγγλινον καὶ ἁπλουστευμένα σύγλινο. Τὸ κάππα στὸ σύγκλινο δὲν προκύπτει ἀπὸ πουθενὰ. Τί λένε οἱ ἐπαΐοντες;

  Κι ἐπειδὴ, σύμφωνα μὲ τὸ βικηλεξικό, ἡ γλίνα εἶναι συνώνυμη μὲ τὴ λίγδα, ὁ ἐμπορευάμενος αὐτὰ τὰ προϊόντα μπορεῖ νὰ ὀνομαστεῖ λιγδέμπορας.

  #38, 48. Ὑπάρχει καὶ τὸ Γεράκι τοῦ Γέρακα: ὁ Λάμπρος. Ἤ μήπως εἶναι ἀετὸς;

 56. Ω. τι τους είπαν οι Ιορδανοί!

  ΟΚ, είχε προηγηθεί μια αεροπορική με εισιτήρια για Λος Άντζελες όταν χώρισε ο Μπραντ Πιτ.

 57. Pedis said

  Κάτι έπιασε το μάτι μου στα σχόλια για αναθεωρητές.

  Πού τους είδατε;

  Κατά κόρον κάτι παρλιακά βλέπω εδώ και δεκαετίες που δουλεύουν κόσμο. Δεν πρόκειται, προφανώς, για αναθεωρητές αλλά για απλούς πολιτικούς απατεώνες.

  Ο αναθεωρητής έχει τα σαφρίδια να δηλώσει τις (αναθεωρημένες) απόψεις του με τρόπο σαφή, ξεκάθαρο, θεωρητικά δομημένο και φυσικά, να πάρει όλη τη ντροπή επάνω του, αν είναι … (που είναι!), δεν το ρίχνει στις τσιριτζάτζουλες και στα μυξοκλάματα.

  Για να ξέρουμε ποια είναι τα στάνταρντς του αναθεωρητισμού:

  Races that are hostile to or incapable of civilisation can not claim our sympathy when they revolt against civilisation …

  … even the proletariat has a legitimate interest in a reasonable geographical expansion of the nation.

  (κουίζ για πρώην σκληρούς αριστεραναρχοτιδήποτε)

 58. gpoint said

  # 57 τέλος

  μπαααα…Βύας ο κοινός !! (χαιρέκακη φατσούλα! )

 59. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ὅπως εἶχα ὑποσχεθεῖ στὴν τελευταία μάζωξη σήμερα ξανάρχισα τὸ κολύμπι. Κι ἐγὼ τηρῶ τὶς ὑποσχέσεις μου, ὄχι σὰν μερικοὺς-μερικούς. Κολύμπησα 1500 μέτρα σὲ τρία τέταρτα περίπου. Χαλλλαρά.
  Καὶ μιᾶς καὶ ἀναφέρηκα στὴν πισίνα σᾶς κάνω κοπυπάστε μιὰ σχετικὴ ἀνάρτησή μου στὸ slang.gr.

  πισινάδες

  Οἱ ἰδιοκτῆτες σπιτιῶν μὲ πισίνες.

  Μᾶλλον ἀπαξιωτικὸς χαρακτηρισμὸς αὐτῶν ποὺ διαθέτουν πολυτελεῖς κατοικίες μὲ πισίνα. Στὰ χρόνια τῆς ἐπίπλαστης εὐμάρειας ἀρκετοὶ ἀπέκτησαν τέτοια σπίτια συνήθως φοροδιαφεύγοντας, εἰσπράτοντας μίζες, ξεπλένοντας βρώμικο χρῆμα καὶ γενικῶς κάνοντας ὅλα ὅσα μᾶς ἔφεραν ἐδῶ ποὺ εἴμαστε σήμερα. Ἡ πισίνα ἦταν σῆμα κατατεθὲν αὐτῆς τῆς κατηγορίας τῶν συμπολιτῶν μας, σύμβολο ἐπείδειξης τοῦ νεοπλουτισμοῦ τους. Συνήθως δὲ, ἦταν μόνο γιὰ τὸ θεαθῆναι, μιᾶς καὶ τὴ χρησιμοποιοῦσαν ἀπὸ ἐλάχιστα ἕως καθόλου.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  Οι άλλοι, οι έχοντες και κατέχοντες, οι πλούσιοι, οι μεγιστάνες, οι «πισινάδες» (εννοώ αυτούς που έχουν πισίνες στις επαύλεις τους, οι οποίες έχουν αεροφωτογραφηθεί, αλλά μας έμειναν οι φωτογραφίες!), τι κάνουν; ἐδῶ

  Ἐξ ἄλλου δὲν εἶναι τυχαῖοι οἱ συνειρμοὶ ποὺ προκαλοῦνται ἀπὸ τὴ γενικὴ πληθυντικοῦ ὅπως: έγκαταστάσεις, συντηρήσεις, καθαρισμοὶ πισινῶν, μὲ ἀποτέλεσμα κάποιοι νὰ χρησιμοποιοῦν τὸν ἀδόκιμο ὅρο: πισίνων.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  Η καταγραφή των αδήλωτων πισίνων άρχισε επί εποχής του κ. Δ. Γεωργακόπουλου (αποκαλούμενου και Γκάλθμπρέϊ), όταν αυτός ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, επί υπουργίας του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

  Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη η γενική των πισίνων, χρησιμοποιείται από τους ομιλητές και γράφοντες για λόγους προφύλαξης, αντί του ορθού πισινών). ἐδῶ

  Ἐτυμολογικῶς προέρχεται ἀπὸ τὴν πισίνα <βενετ. pissina < ιταλ. piscina "ιχθυοτροφείο" < λατιν. piscis "ψάρι" ἐδῶ.

  Ἐδῶ ἀξίζει τὸν κόπο νὰ ποῦμε καναδυὸ πραγματάκια ἀκόμη. Κατὰ τὰ τέλη τῆς Ρωμαϊκῆς δημοκρατίας (περὶ τὰ μέσα τοῦ πρώτου αἰῶνα π.Χ.) πολλοὶ, στρατιωτικοὶ κυρίως, εῖχαν μαζέψει τεράστια πλούτη καὶ ζοῦσαν προκλητικὰ μέσα στὴ χλιδὴ.

  Ἐκλεκτὰ εἴδη ψαριῶν ψαρεύονταν καὶ διατηροῦνταν ζωντανὰ σὲ δεξαμενὲς δίπλα στὴ θάλασσα μὲ προορισμὸ τὰ στομάχια τῶν καλοφαγάδων τῆς ἐποχῆς, ὅπως ὁ διαβόητος Λούκουλος, ποὺ διέθετε, μεταξὺ ἄλλων, "ἐπαύλεις στὸ Tusculum καὶ στὴ Νεάπολη (σημερινή Νάπολη, στὸ νησάκι Castel dell'Ovo ἐδῶ). Ἡ τελευταία διέθετε δεξαμενὲς ψαριῶν ἐδῶ:

  He had…villas around Tusculum and Neapolis. The one near Neapolis included fish ponds and man-made extensions into the sea…

  Οἱ ἰδιοκτῆτες αὐτῶν τῶν ἐπαύλεων μὲ τὰ θαλάσσια ἐνυδρεῖα κατὰ τὴν Ρωμαϊκὴ ἐποχὴ ὀνομάζονταν πισινάριοι (λατιν. piscinarii) καὶ ἀποτελοῦσαν χαρακτηριστικὰ δείγματα ἐκφυλισμοῦ καὶ ἔκπτωσης τῶν ἀξιῶν, ποὺ ὁδήγησαν στὴν κατάλυση τῆς Ρωμαϊκῆς δημοκρατίας ἀπὸ τὸν Αὔγουστο λίγα χρόνια ἀργότερα.

  Ὁ σύγχρονός τους Κικέρων, ἀναφἐρεται σ' αυτοὺς ὑποτιμητικὰ:
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  …οἱ πλούσιοι (ἐννοῶ οἱ φίλοι σου οἱ πισινάριοι) δὲν ἔκρυψαν τὴ ζήλεια τους γιὰ μένα. ἐδῶ:

  Cicero…Rather cynically, he referred to these ancient fishkeepers as the Piscinarii, the "fish-pond owners" or "fish breeders", for example when saying that …the rich (I mean your friends the fish-breeders) did not disguise their jealousy of me.

  Ἡ ζωὴ (καὶ ἡ ἱστορία) κύκλους κάνει ἤ O tempora o mores, ποὺ θὰ ἔλεγε καὶ ὁ προαναφερόμενος.

  Σ.Σ. Ὅσοι θέλουν νὰ δοῦν τὶς παραπομπές (ὅπου γράφει "ἐδῶ") καὶ τὰ σχόλια τοῦ λήμματος μποροῦν νὰ τὸ βροῦν:
  http://www.slang.gr/definition/28133-pisinades

 60. http://www.topontiki.gr/article/193293/panikos-stin-kastoria-arkoydes-eftasan-sti-limni

 61. Γς said

  60:

  Μπούφος;
  Οχι βέβαια.

  Αετός είναι!

 62. gpoint said

  # 61

  Αν κολυμπάς και δεν πιάνεις κανένα χταπόδι που είναι το όφελος ; Πες του μάστορα να ρίξει μερικά (του γλυκού νερού) και να δεις η προσπάθεια να τα πιάσεις, το κτύπημα και το γούλιασμα πως βελτιώνει την φυσική ( και πνευματική) κατάσταση !!

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά στις Αγγελικές της ζωής σου Νικοκύρη.
  Άγγελική, Άγγελε,Μιχάλη, χρόνια πολλά.Όμοίως και σ΄΄οσους δε μας το λένε φανερά 🙂
  38.>>ψάχνω για το γεράκι
  ψάξε ψάξε, πού να το βρεις;

 64. Avonidas said

  #45. Ναι, ρε Θεέ, μη της βάζεις άλλες ιδέες στο μυαλό, ΦΤΑΝΕΙ!

  (Ότι θα φτανε μέρα που θα συμφωνούσα 100% με τη Χρυσηίδα Δημουλίδου, δε το περίμενα ποτέ)

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63. είπε ο Γς, ο καλογιάννος της Ραφήνας 🙂

 66. gpoint said

  # 63

  ωχ τα μπέρδεψα, άλλο πουλί ενοούσα αυτό που σφυρίζει μονότονα !

 67. Γς said

  68:

  Ώτος ο σκώψ- Otus scops

  ο Γκιώνης

 68. http://www.slang.gr/definitions?q=%CE%93%CE%BA%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82

 69. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νὰ γράψουμε καὶ κάτι γιὰ τὰ ἔπη.

  Ὁ Χρήστος πῆρε τὰ λεφτὰ καὶ «μήν τὸν εἴδαταν, τὸν ἀπαντήκαταν, τὸν Κῖτσο τὸν λεβέντη τὸν ἀρχιληστή».
  Στὸ τέλος μοῦ φαίνεται πὼς ἀντὶ γιὰ ἔπη ὁ Βελὴς θὰ πάρει τὰ… πέη τῶν Ἀριμασπῶν. Ἕνας μικρὸς ἀναγραμματισμὸς.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  67: ΕΦΗ
  Ραφ(η)ναρισμένος, που θά ‘λεγε και ο εορτάζων 🙂
  Ο κοκκινολαίμης, τ΄αηδόνι του χειμώνα, έχουμε και τον Βαλαωρίτη…

  68: Otus scops 🙂

 71. Pedis,
  even the proletariat has a legitimate interest in a reasonable geographical expansion of the nation.

  Το γκούγλαρα. Εξ ου και «σοσιαλι-ιμπεριαλισμός».Από κεί το πηρε κι ο Μάο και κατηγορούσε τη Σοβιετία.

  Ευκολάκι.

  Το δύσκολο να απαντηθεί είναι το γιατί διακόσια χρόνια μετά την «ανακάλυψη» του διεθνισμού και 2000 χρόνια μετά το αγαπάτε αλλήλους, κανένας εργάτης δεν ενώθηκε με τον εργάτη της εχθρικής χώρας, ούτε στην Ελλάδα της Κατοχής, όπως θα περίμενε ο Στίνας, ούτε στον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο, όπως κάποιοι κομσομόλοι έλεγαν («εργάτες είναι κι οι Γερμανοί, θα τους εξηγήσουμε και θα καταλάβουν») ούτε στη Μουσούλη σήμερα, ούτε πουθενά. Κι όταν ιδρύθηκαν οι δυο μεγάλες κομουνιστικές χώρες, Κίνα-Ρωσία, η μία ήθελε να βγάλει το μάτι της αλληνής. Στο σημείο που η μία συμμάχησε με την Αμερική.

  Δεν έχω απάντηση. Πάντως το να επιχειρήσει κανείς ακριβώς το ίδιο πείραμα που έσκασε στη μούρη του και να περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα, δε λέει.

 72. Ναι, και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.

 73. spiral architect said

  Το ΚΚΕ είναι σταλινικό και έχει σχέσεις με το ΚΚ του Ουζμπεκιστάν και με τον μπούλη της Β. Κορέας.
  Ωραία.
  Το δύσκολο να απαντηθεί είναι, πώς ένα αριστερό κόμμα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μας πάει οσονούπω σε τέταρτο μνημόνιο.
  Οχι, δεν το’ χει περιγράψει ο Νικολό Μακιαβέλι …

 74. Όσο εσείς, εδώ, τσακώνουστε για τη φύση του ΚΚΕ, ο αντιπρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα!

 75. Γς said

  72:

  >Otus scops

  Εγώ τι του είπα αμέσως;

  69:

  >Ώτος ο σκώψ- Otus scops

  >ο Γκιώνης

 76. MA said

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά στις και στους εορτάζοντες.

  Σε αγωνία μας κρατάς Νικοκύρη

  Όσο για το ορθόδοξο και το Ένα, θυμάμαι ότι οι ΠΠΣΠήδες μιλούσαν για το γραφείο εξωτερικού

 77. spiral architect said

  Προετοιμασία πιάτου για τα μεζεδάκια του Σαββάτου:

  Διάλογος:
  – Βάλε αμφίρροπες στον τίτλο
  – Ok!
  – Θέλει και κάτι άλλο σε αμφί.
  – Αμφιθέατρο;
  – Τσου!
  – Αμφίβια;
  – Οχι ρε!
  – Άμφια;
  – Άστο, το βρήκα!

 78. spiral architect said

  Και ο Σταύρος έχει αϋπνίες. 😀

 79. spiral architect said

  Ελα κόφτο, θα’ χουμε μεταμεσονύχτια έφοδο απ’ τη φρουρά του ΙλΟινόη. 🙂

 80. Pedis said

  # 73 – Δεν έχω απάντηση. Πάντως το να επιχειρήσει κανείς ακριβώς το ίδιο πείραμα που έσκασε στη μούρη του και να περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα, δε λέει.

  Ενώ όταν υποστηρίζεις

  σύριζα/πασόκ/εργατικούς/σοασιαλδημοκράτεςκλιντόνια/ομπάμες/ολαντρέου (χαχα είχε μεγάλο θράσος ο αλητήριος!) ως, υποτίθεται, το μικρότερο κακό, στην καλύτερη περίπτωση, αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που δεν έχουν ανταλλάγματα (λόγοι, ελάχιστοι!!),

  είδες μεγάλα σουξέ!

  Ο Μπερνστάιν είχε, όπως είπα και παραπάνω, τα σαφρίδια να μπει στην κονίστρα των πουλημένων με άποψη και στο φως της ημέρας, όχι με δικαιολογίες και λύπες. Δηλ. όχι ως κοινός αγύρτης.

  (δεν είναι και τόσο γνωστά τα χωρία, έτσι; Είναι χαρακτηιστικά. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει αναθεωρητισμός, δεν είναι ούτε για πλάκα, ούτε ένα αθώο, ειλικρινές και τίμιο ξανασκέψιμο αλλά εθελοντική προσφορά υπηρεσιών στον ιμπεριαλισμό.)

 81. 82

 82. Πάνος με πεζά said

  Kαλησπέρα σας και πολλές πολλές ευχές στους εορτάζοντες, δώθε και πέραν του Ατλαντικού !
  Κι απ΄το Μιχάλη μου, στο χάλι μου, και στα αποκλειστικά πλάνα που εξασφαλίσαμε. Ο κύριος με το πράσινο στο χρώμα του κάκτου, που πιάνει το σαγόνι του, φέρεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να είναι γνωστός σχολιαστής του ιστολογίου… 🙂

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τουλάχιστον οι αναθεωρητικοί, οι μεταρρυθμιστές σοσιαλιστές, για να καταλαβαινόμαστε, κατάφεραν να οικοδομήσουν την πιο ανθρώπινη κοινωνία που έχει υπάρξει στην ιστορία, τη μεταπολεμική σουηδική κοινωνία. Την ίδια εποχή, στις χώρες του επαναστστικού σοσιαλισμού κάναν ουρές στους φούρνους, αμίλητοι, γιατί ποιος ξέρει τι ρουφιάνος ήταν ο μπροστινός ή ο πισινός. Στάλιν ή Πάλμε, διαλιέχτε. Προς το παρόν, βολευτείτε με νεοφιλελευθερισμό.

 84. spiral architect said

  @87: Σε εντελώς διαφορετικό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και περιβάλλον. Χαίρω πολύ. 😉

 85. spiral architect said

  @86: Τρέμε Νικοκύρη με τα συνοικιακά σου βιβλιοπωλεία! 😛

 86. Γς said

  86:

  >Ο κύριος με το πράσινο στο χρώμα του κάκτου, που πιάνει το σαγόνι του, φέρεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να είναι γνωστός σχολιαστής του ιστολογίου…🙂

  Ο Κάκτος πάντως δεν είναι…

 87. Spiridione said

  Το ΑΚΕΛ βρήκε συντροφική στήριξη στη θέση του για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, και μία και μόνη ιθαγένεια, με τον δέοντα σεβασμό στην αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

  Τη δήλωση αλληλεγγύης συνυπέγραψαν 47 κόμματα από όλο τον κόσμο, που μετείχαν στη 18η διεθνή συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στο Βιετνάμ.

  Το 48ο κόμμα είναι το ΚΚΕ, που ως γνωστό αποκήρυξε και επίσημα τη διζωνική ως λύση του Κυπριακού. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

  http://www.efsyn.gr/arthro/akel-pros-kke-diafonoyme-syntrofoi

 88. Pedis said

  # 87 Τουλάχιστον οι αναθεωρητικοί, οι μεταρρυθμιστές σοσιαλιστές, …

  Ντάξει, κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι σόι τύποι είναι οι αναθεωρητές. Στο έδειξα, αλλά πού; Ή μάλλον συμφωνείς με τις ιδέες του Μπερνστάιν.

  Πουλάγανε ανθρώπινο καπιταλισμό στη μισή Ευρώπη -εις βάρος όλων των χωρών του πλανήτη που είχαν το απάνω χέρι και τις κρατούσαν στην υπανάπτυξη και τη φτώχεια με επεμβασεις και δικτατορίες- για καμιά τριανταριά χρόνια με το ζόρι και με διαλείματα, κι όχι μόνο στη Σουηδία.

  Για να κάνουν να νιώσουν ξεχωριστοί και αισιόδοξοι κάποιοι με προσέγγιση παρόμοια με τη δική σου.

  Τον λόγο τον γνωρίζεις.

 89. Pedis said

  στη μισή Ευρώπη -> στη μισή δυτική Ευρώπη, δηλ, πεντέξι χώρες κι αν.

 90. spiral architect said

  @91: Το πράμα είναι πολύ πιο σύνθετο, πολλοί μιλούν για ένα νέο σχέδιο Ανάν από την πίσω πόρτα) και χρειάζεται προσοχή και όχι εύκολα συμπεράσματα.
  Εγώ απλά παρακολουθώ …

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Xρόνια πολλά στους Άγγελους (παντώς φύλου 🙂 ) στις Αγγελικές, στους Μιχάληδες, στην Μιχαλού (με την ευχή κι ελπίδα, αν όχι να μας χαρίσει, τουλάχιστον να μας ρυθμίσει αυτά που της χρωστάμε 🙂 ), και τις Μ(ο)ιχαλίδες. 🙂 και ιδαίτερα στον δικό μας Άγγελο (φύλακα) του ιστολογίου, και στον δικό μας Μιχάλη με το εξωγαλαξιακό χιούμορ. Aν δεν κάνω λάθος, έχουμε και μιά Αγγελική στο ιστολόγιο, χρόνια της πολλά, αν κάνω λάθος, τα χρόνια πολλά, μπόνους στην πρώτη Αγγελική που θα διαβάσει το σχόλιό μου. 🙂

  «Μήπως επέρχεται τώρα η αμοιβαία εξαφάνιση εργατών και καπιταλιστών;”
  ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ στην σκέψη ο Απόστολος (ή μήπως ο Σαραντάκος;) μια και πλέον, είναι ηλίου φαεινότερο πως πάμε ολοταχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Η νεόκοπη τέταρτη τάξη των υπερπλουσίων, δείχνει πολύ ανυπόμονη στο να καταλάβει την εξουσία από τους πλούσιους κεφαλαιούχους καπιταλιστές. Μετά τον λείαν συντόμως επερχόμενο πόλεμο, η παγκόσμια κοινωνία θα είναι πολύ διαφορετική απ΄αυτή που γνωρίζουμε, καλύτερη, χειρότερη, δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς οι αναλώσιμοι, που είμαστε για να εμπλουτίζουμε τα νεκροταφεία με ήρωες. Ας περιμένουμε μα αισιοδοξία, να δούμε τι θα μας ξημερώσει. 🙂

  15 – «Τελικά μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω» Εγώ ξέρω, όχι για σένα 🙂 για μένα, 131 και θα πάω από ατύχημα (ξέρεις, απασφάλιση στα 1000 μέτρα 🙂 ).

  22 – Aρχίζεις και με τρομάζεις. 🙂 Απ΄όλο το κείμενο, αυτή την φράση ξεχώρισα για να σχολιάσω. Ρε μπάς και δουλεύεις σε κάνα «επιτελείο;» 🙂

  33 – 🙂 🙂 🙂

  41 – «Μα το Γεράκι μόνο στη Μάλτα δεν είναι. Άσε που απόψε θα εκλεγεί η Ιέραξ και θα μας ψάχνει εκείνη!» Μπά, άλλον ο ιέραξ θα εκλεγεί (52-54 υπολογίζω) αλλά δεν έχει σηαμσία για μάς, όποιος κι αν βγεί, θα μας ψάχνουν όλα τα γεράκια της «ελευθερίας» για να μας εκδημοκρατίσουν. Δεν βγαίνουν τα γαμημένα τα νούμερα, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο όλα τα ΝΟΥΜΕΡΑ. 🙂
  GIVE WAR A CHANCE. 🙂

  45 – Αυτή πώς τους ξέφυγε και δεν την έκαναν υπουργίνα; 🙂

  47 – «Ρε Σκύλε, θρησκευτικός τουρισμός, στα τέσσερα, λέγεται αυτό»
  Καταλήγει όμως στα πέντε, στην γνωστή σεξουαλική στάση κεμπάπ (και μπάπ). 🙂

  50 – 🙂 🙂 🙂

 92. leonicos said

  Τον βενετσιάνικο καθρέφτη τον έχω εδώ και χρόνια

 93. spiral architect said

  Σωστός ο Λάμπρος με το κατάλληλο για τη μέρα άσμα!
  (α, ρε Όζι!)

 94. Pedis said

  # 94 – Δεν λέει κάτι πρωτόγνωρο ο Παφίλης. Κι έκανα γούστο την κατακλείδα.

  (Κάποιοι, αρκετοί στο ακέλ, μπορεί να ελπίζουν ότι θα ανοίξουν δουλειές και στο άλλο μισό του νησιού για του λόγου τους. Αυτούς περιμένουν. Κααλά.)

 95. leonicos said

  Μου ανοίξατε παλιές πληγές με τους αναθεωρητές. Εγώ τους θεωρούσα λαθεμένους, άτολμους αλλά όχι και πουλημένους συνειδητά. Τώρα δεν υπάρχουν ούτε οι μεν ούτε οι δε και μη βλέπετε σύμβολα και ονόματα. Αυτά δεν αλλάζουν.

 96. Pedis said

  # 99 Εγώ τους θεωρούσα λαθεμένους, άτολμους αλλά όχι και πουλημένους συνειδητά.

  για τα δύο πρώτα 100%. Για το τρίτο, ξέρεις, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να πουληθεί, αρκεί να δώσει το παρόν στην κονίστρα από άλλη είσοδο … και θα ανατμειφθεί με καλή φήμη, έπαινους, κάνα αξίωμα, τιμητικό, ακαδημαικό, πολιτικό κλπ. Τέλος πάντων, στον καθέναν ό,τι του αρκεί ή ζητάει.

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  57 τέλος – Υποβρύχιος αετός θα έλεγα. 🙂

  92 – Αν δεν γίνεται κατανοητό πως δεν υπάρχει τίμιο χρήμα, (ούτε των εργαζομένων – οικονομικών σκλάβων), και πως το πλεόνασμα του ενός ή μιας χώρας, είναι υποχρεωτικά έλλειμμα ένός άλλου ή μιάς άλλης χώρας, κι αυτή η διαφορά δεν
  δημιουργείται λόγο εξυπνάδος και ικανότητος, αλλά επιβάλλεται από την ισχύ του ισχυρού που ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΕΙ τους πόρους του ανίσχυρου, δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει εποικοδομητική πολιτική συζήτηση, δεν υφίσταται υπαρκτό ρεαλιστικό πλαίσιο.
  Συνεπώς, λόγια, λόγια, λόγια, χωρίς καμιά ουσία, μόνο λέμε για να λέμε ο καθένας τα σώψυχά του και να ισορροπούμε κάπως απ΄την τρελαμένη πραγματικότητα.
  Τα λέω αυτά, γιατί καλώς ή κακώς, περίμενα και περιμένω από σένα αλλά κι από άλλος σαν κι εσένα, ένα διαφορετικό λόγο, που πέραν του καυτηριασμού των πεπραγμένων της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Τσίπρα, να δίνει-δείχνει και μιά προοπτική για κάτι κοινωνικά καλύτερο. Πάντως όλα αυτά τα χρόνια εδώ, δεν έχω δεί από κανέναν τίποτα, όχι ότι είστε υποχρεωμένοι βέβαια, απλή διαπίστωση κάνω.

 98. Γς said

  101:

  Ετσι είναι…

 99. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας και να με συμπαθάτε για τη συμβολική παρουσία

  91-94 Να συμφωνήσουμε ότι το πράγμα είναι πολύ περίπλοκο. Αλλά το ΚΚΕ διαλέγει την εύκολη λύση.

  95 Ναι, αυτό το είχε σκεφτεί ο πατέρας μου αν και δεν το είχε ενστερνιστεί απόλυτα

 100. sarant said

  7 και επόμενα: Ωστόσο, το «Α.Ο.» σιγά-σιγά υποχώρησε από τον έντυπο Ριζοσπάστη, ενώ το «με τους αναθεωρητές» παρέμεινε στον προφορικό λόγο μεταξύ κουκουέδων για αρκετό καιρό, ως το 1987-88..

 101. Με χαρά βλέπω πως συνεχίζεται απρόσκοπτη
  η προσέλευση ευχοφόρων
  (μηνυμάτων) στο ιστολογικό κέντρο,
  όπως και καθ’ άπασα την επικράτεια.

  Εξιτήριες δημοσκοπήσεις (exit polls στα ελληνικά)
  ήδη από την περίοδο του early voting, που έληξε αργά χτες το βράδυ,
  δείχνουν από νωρίς αμείωτο ενθουσιασμό για τους εορτάζοντες
  και προβλέπουν άνετη επικράτηση αισίων μηνυμάτων.
  «Party animals and deeply de-voted!»
  έγραψε χαρακτηριστικά σχολιαστής σε σόσιαλ μύδια,
  επικαλούμενος την αριστοτελική άποψη περί πολιτικών ζώων
  για τους (εξ)αίσιους well wishers.

  Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί κανονικά
  (μεσάνυχτα, ώρα Μαδέρας)
  οπότε και θα αρχίσει η καταμέτρηση
  για την επικρατέστερη ηλικία
  που αναμένεται να φτάσουν οι εορτάζοντες
  σύμφωνα με τις τελευταίες ευχές για μακροημέρευση.

  Θερμές ευχαριστίες σε όλους και όλες!

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτά είναι…Έλειψε η ΕΣΣΔ, που έδινε γραμμή και είχαν να πορεύονται όλα τα Κ.Κ., και ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα: διαφωνία ανάμεσα σε αδελφά κόμματα, ΚΚΕ και ΑΚΕΛ. Άκου διαφωνία…Κόλλησαν κι αυτά τα αστικοδημοκρατικά κουσούρια των αναθεωρητών.

 103. Γς said

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 τέλος – Ωραίος (καί γι΄αυτό) ο πατέρας σου, με εντυπωσίασε σήμερα, νάναι καλά όπου κι αν βρίσκεται, αν βρίσκεται. Συμβαίνει ένα περίεργο πράγμα με μένα, μ΄αυτούς που μπορώ να συνεννοηθώ άνετα, είναι ή πεθαμένοι ή μικρά παιδιά και έφηβοι, με τους υπόλοιπους, θα έλεγα πως υπάρχει μιά αλληλοανεκτικότητα, (όχι με όλους βέβαια 🙂 ) αλλά σπανίως αλληλοκατανόηση, τις περισσότερες φορές μόνο από την πλευρά μου.

  Kι όπως έλεγε κι ο φίλος μου ο Καρβελάς στο Μαρούσι.
  ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΕΊΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ; 🙂

 105. Γς said

 106. Pedis said

  Καλά ας αφήσουμε το Κυπριακό στους Αμερικάνους να δώσουν τη δύσκολη αλλά καλή λύση και στους χασομηδες να κουβεντιάζουν … το Κυπριακό.

  Ας πάμε σε κάτι πιο χότ: γνωρίζει κανείς τι άλλο παίζεται με τη Μοροπούλου και τον «ζωντανό τάφο», όπως μας είπε, πέρα από αυτό που καταλαβαίνω, ότι δηλ. έχει (με την ομάδα της) πάρει κάποια φράγκα να εφαρμόσει κάποια νέα, ας υποθέσω, μέθοδο -ούτε αυτό κατάφερα να καταλάβω από το κενό πληροφορίας που μας προσφέρει η ίδια και οι δημοσιογράφοι στα σχετικά ρεπορτάζ και συνεντεύξεις εδώ και αρκετό καιρό- και κάνει διαφήμιση, εκμεταλλευόμενη τα θρησκευτικά αισθήματα του κόσμου;

 107. Pedis said

  χασομηδες -> χασομέρηδες

 108. Spiridione said

  91 Άσχετα αν είναι σύνθετο το θέμα, 47 από τα 55 Κ.Κ. που συμμετείχαν στη συνάντηση στηρίζουν το ΑΚΕΛ και υπογράφουν τη δήλωση, και το ΚΚΕ αρνείται να υπογράψει;
  https://www.akel.org.cy/2016/11/05/dilosi-allileggyis/#.WCI_wfmLTIU

 109. nikiplos said

  Αμ Αγαθία ‘μ δεν τραβάει ο Τράμπυ… σε αστραχάν φαίνεται να εξελίσσεται… 🙂

 110. ΚΑΒ said

  82. Οπότε θα αναφωνήσει Ιλί Ιλί.

 111. ΚΑΒ said

  Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν και ιδιαιτέρως στον Μιχάλη Νικολάου για τα εύστοχα λογοπαίγνιά του.

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – «και κάνει διαφήμιση, εκμεταλλευόμενη τα θρησκευτικά αισθήματα του κόσμου;»
  Αν δεν κάνω λάθος, ο κόσμος έχει πάει σχολείο και είναι μορφωμένος, άρα έχει κρίση για να καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος, ή όχι;

 113. Νίκος Κ. said

  Ως προς το Κυπριακό, εκείνος που άλλαξε θέση είναι το ΚΚΕ (από στήριξη της λύσης της Ομοσπονδίας σε αίτημα για ενιαίο κράτος). Είχε λάθος ως τώρα το ΚΚΕ που συνταυτιζόταν με τη θέση του ΑΚΕΛ; Γιατί δεν σέβεται τη θέση του υποτιθέμενου «αδελφού» κόμματος σε ένα τόσο θεμελιώδες γι αυτούς ζήτημα; Όπως λέει και η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ:

  «Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι κατά την άποψή μας, στην απόφαση του ΚΚΕ για αλλαγή της θέσης του στο κυπριακό, θα έπρεπε να συνυπολογιστεί ιδιαίτερα, το γεγονός ότι οι προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο με επικεφαλής τους κομμουνιστές, δώσαμε στο παρελθόν σκληρές μάχες για να κατοχυρωθεί η αρχή ότι στην διαχείριση του κυπριακού, κυρίαρχη θέση είναι αυτή που δημοκρατικά εκφράζεται από τον κυπριακό λαό και αυτήν πρέπει όλοι να υπερασπίζονται, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάμουν με την πολιτειακή δομή του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κυπριακού κράτους».
  (όλη η ανακοίνωση εδώ: https://left.gr/news/akel-pros-kke-gia-kypriako-lanthasmeni-i-apofasi-sas )

 114. Ρε παιδιά, καμιά ενημέρωση από το Ιλλ_Οινόη;

 115. Alexis said

  Χρόνια πολλά στο Μιχάλη Νικολάου και σε όλους τους εορτάζοντες!

  #113: Όχι ρε γαμώτο, μην παίζεις με τον πόνο του, έχει στοιχηματίσει την ημισείαν περιουσίαν του στο μουλ… ε, στον Τραμπ ήθελα να πω! 🙂

  #110: Ας πάμε σε κάτι ακόμα πιο χοτ:
  Γιατί το ΚΚΕ εν μέσω κρίσης βλέπει σταθερά την πλάτη των χρυσαύγουλων στις πέντε (αρ. 5) τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από το 5-6%;
  Γιατί ο λαός που τραβάει τα πάνδεινα από τους Σαμαροβενιζέλους, την τρόικα, και την ακροδεξιά (κατά Λάμπρο) κυβέρνηση Τσίπρα, αρνείται πεισματικά να δει το φως το αληθινόν, και να στηρίξει το κόμμα της μόνης αλήθειας;

 116. Pedis said

  # 116 – Ώπα, Λάμπρο, βάζεις μπροστά την κασέτα. Να καταλάβουμε πρώτα τι έχει παιχτεί, έχουμε δεν έχουμε πάει στο σχολείο.

  Προσωπικώς, δεν έχω καταλάβει (μπορεί να είναι δικό μου το φταίξιμο, αλλά από όσα είδα και διάβασα δεν γίνεται λόγος για το) ποιο είναι το επιστημονικό άντε τεχνολογικό επίτευγμα και γιατί ο «τάφος του Ιησού» προσφέρεται για την επίδειξη.(Το αν η Μοροπούλου την είδε θεούσα και πότε, δεν με πολυενδιαφέρει και γούστο της και καπέλο της, αν το παίζει όμως για να κάνει καλύτερο λανσάρισμα στο «προιόν» της, τότε αλλάζει.)

 117. Πω, γμτα διλήμματα!

 118. Νίκος Κ. said

  110 Στοιχειώδες προαπαιτούμενο είναι ο σεβασμός της δουλειάς του άλλου που δεν φαίνεται σε εκφράσεις «έχει πάρει κάποια φράγκα»

  Η ακριβής δήλωση της Μωροπούλου είναι:
  http://newpost.gr/kosmos/570008/sygklonistikh-perigrafh-o-tafos-toy-xristoy-einai-zwntanos-binteo

  3:10 (και μετά): «… αποκαλύφθηκε η κλίνη του βράχου για την οποία λέγεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού …κίνησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και γι αυτό σας έλεγα πριν αυτός ο τάφος είναι ζωντανός είναι ένας χώρος που ενώνει όλον τον κόσμο απ τις 5 ηπείρους ήρθαν για να δούνε το μνημείο … σε μια μάχη απέναντι στην κρίση είναι ένας χώρος ανάστασης και ελπίδας …»

  Είναι προφανές ότι μιλάει μεταφορικά, πολύ περισσότερο όταν λίγα δευτερόλεπτα πριν έχει δηλώσει «λέγεται ότι εναποτέθηκε». Φυσικά οι δημοσιογράφοι παίρνουν ότι τους βολεύει και το παρουσιάζουν όπως τους βολεύει.

  Η Μωροπούλου είναι κορυφαία στην Ελλάδα (και διεθνώς) σε θέματα συντήρησης, με πλήθος δημοσιεύσεων και εφαρμογών. Το κουβούκλιο που είχε κατασκευασθεί πριν από αιώνες στον Πανάγιο Τάφο είχε σοβαρά προβλήματα λόγω και των νερών που αποσάθρωσαν τα κονιάματα που έβαλε ο Κομνηνός και διόγκωσαν το κάτω μέρος της τοιχοποιίας. Υπάρχουν κανάλια και στοές, σκάμματα από παλιότερες επεμβάσεις, τα οποία συνεχίζουν να τροφοδοτούν με υγρασία. Όλα αυτά χρειάζονταν άμεση επέμβαση και συντήρηση (η τελευταία είχε γίνει το 1810). Περισσότερα εδώ: http://www.cnn.gr/money/prosopa/story/46510/h-twnia-moropoyloy-sto-cnn-greece-o-panagios-tafos-kai-oi-prokliseis-tis-apokatastasis-toy

 119. Alexis said

  #118: Στις 3:30 θα προβεί σε ανακοινώσεις ο επικεφαλής του «επιτελείου».
  Υπομονή. Βάλε καμιά ουισκιά με ξηροκάρπι και περίμενε…

 120. sarant said

  122 H αλήθεια είναι πως από τον καιρό του Θόδωρου Σκουληκιδη είχαν κάνει πολλή δουλειά με την Ακρόπολη.

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εξαφανιζόλ ο Χρήστος λοιπόν. Μπαγασάκος φαίνεται,ασορτί με την εποχή που είχε ξεκινήσει η «καλοζωία» με κάθε μέσο.Στήνονται απάτες μικρομέγαλες ,φούμαρα και παράτες.Παραμονές του βρώμικου ’89.

  >>γυνή ανδροβόρος,
  αντροτραγανίστρα!
  Κυριολεκτικά καρδιοκλέφτρα

 122. Pedis said

  # 119 β) – Γιατί δεν γουστάρει, ρε φίλε. Γι αυτό. Γουστάρει να του τα παίρνουν. Χαίρεται να πετιέται στην ανεργία γιατί είναι τεμπελόσκυλο αλλά το χρεώνει στην κυβέρνηση και στην τρόικα. Την βρίσκει με τη φτώχεια και που είναι του θεού εντολή. Ψοφάει για δούλεμα γιατί του δίνουν αξία. Ουσιαστικά έχει βίτσο με την ακροδεξιά αλλά ψιλοντρέπεται, αισθάνεται το πατριωτικό μεγαλείο στις παρελάσεις αλλά το κρύβει, θαυμάζει τους μπάτσους ενώ τις τρώει, ψάχνει κάτω από τα ράσα χέρια παπάδων να φιλήσει να πάει ευλογία αλλά . Γι αυτό και όταν του δόθηκε η ευκαιρία χάρηκε πολύ και υποστήριξε κυβέρνηση σύριζα με ακροδεξιούς. Ως πρώτο βήμα. Για ξεμπλοκάρισμα. Ούτε βαλτός να ήταν ο συριζα, τέτοιο καλό που τού κανε.

  Ικανοποιήθηκες;

 123. 124,
  Πράγματι, οι εργασίες του Σκουλικίδη για τα μάρμαρα της Ακρόπολης, υλικό από τις οποίες παρουσίαζε σε σχετικά μαθήματα στο ΕΜΠ όταν ήμουν φοιτητής, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, γιατί αφορούσαν κάτι απτό και τόσο σημαντικό για την κληρονομιά μας.

  Θυμάμαι ακόμα ιστορίες με την αθέλητη βλάβη που τελικά είχε προξενήσει η πρώτη αναστήλωση του Μπαλάνου, καθώς τα σιδερένια ελάσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί για ενισχύσεις με τον καιρό σκούριασαν, απ’ την σκουριά διογκώθηκαν, και άρχισαν να σπάνε τα μάρμαρα.

  Όπως και την βλάβη από την όξινη βροχή (θειικό οξύ από καύση μαζούτ ή ντίζελ με θιάφι) που μετέτρεπε το μάρμαρο (ανθρακικό ασβέστιο) σε γύψο (θειικό ασβέστιο) το οποίο με την βροχή διαλυόταν, απαλείφοντας γρήγορα λεπτές πτυχές από μαρμάρινα γλυπτά (πχ Καρυάτιδες).

  Μετά αποφοίτησα και έχασα την συνέχεια, αλλά, το κυριότερο, η όξινη βροχή (και άλλοι ρύποι) ευτυχώς μειώθηκαν σημαντικά, σε εναρμόνιση με την ΕΕ.

 124. Pedis said

  # 122 – Δεν καταλαβαίνω, βρήκες κάποια δημοσίευση που να εξηγεί ποια είναι η καινοτομία, για ποιους επιστημονικούς λόγους θεωρήθηκε πρόκληση για την επιστημονική μέθοδο που χρησιμοποιούν η συγκεκριμένη επιλογή του μνημείου;

  Όταν γράφω «πήρε κάποια φράγκα», εννοώ ότι πήρε χρηματοδότηση. Όχι ότι τα υπεξαίρεσε. Αλλά αυτός/αυτοί που τη χρηματοδότησαν έχουν τους λόγους της. Αυτή και η ομάδα τους δικούς της. Είναι προφανές ότι η επιλογή του μνημείου, πέραν από το ενδιαφέρον των χρηματοδοτών, ειναι τέτοια που θα επιφέρει φήμη και πελατεία στην επιστημονική ομάδα. Και η έκφραση «ζωντανός τάφος» και το γενικότερο ύφος στη συνέντευξη που άκουσα γίνεται προς τιμήν των χρηματοδοτών της. Λογικό. Έτσι;

  Το ερώτημα μου είναι, επαναλαμβάνω, ποιο είναι το επιστημονικό ενδιαφέρον από την πλευρά της επιστημονικής μεθόδου, οι ιδιαίτερες δυσκολίες, οι λόγοι που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο μνημείο, αποτελεί μία αναστύλωση-συντήρηση όπως άλλες με κάποιες ιδιαιτερότητες και ποιες. Δεν βρίσκω τίποτα σχετικό πέρα από θρησκευτικό υποβλητικό, τάχα μου, μπλαμπλα.

  Άραγε ποιο είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά της ιστορικής έρευνας;

  Σε βρίσκει σύμφωνο, άραγε, η κατακλείδα του άρθρου στο οποίο με παρέπεμψες «Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πρόσβαση στον τάφο θα τους επιτρέψει να εξηγήσουν γιατί η Ελένη, μητέρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου αποφάσισε ότι εκεί ήταν το σημείο ταφής του Ιησού Χριστού, μετά την ανακάλυψή του στη διάρκεια ανασκαφών το 326 μ.Χ.» ;

  Τέλος πάντων, μηχανικοί είναι, πρότζεκτ παίρνουν όπως όλος ο κόσμος, αν έχει κάποιο επιστημονικό/τεχνολογικό ενδιαφέρον πέραν του θρησκευτικού ας έκαναν τον κόπο να το εξηγήσουν και στους αδαείς απόφοιτους του σχολείου που σε τόση εκτίμηση τους έχει ο Λάμπρος.

 125. Pedis said

  -> 128 – ξέχασα: και ποια είναι η αξία του μνημείου, η αρχαιολογική, εννοώ, η καλλιτεχνική κλπ. Ποιος το κατασκεύασε, έχουν σωθεί τα σχέδια, συμφωνούν με το εύρημα, έχει ανάγλυφα, ποιος τα έκανε κοκ; Γνωρίζετε; Το μάθατε από τα δημοσιεύματα;

  Θέλω να πω, από αυτά που άκουσα από τη Μοροπούλου (μπορεί να αναφέρθηκε αλλά να μου διέφυγε) αλλά και τις κοπυπαστωτές δημοσιεύσεις που συναγωνίζονται σε θρησκόληπτο δέος, κανένα από αυτά τα στοιχεία και τις πληροφορίες (καθώς και αυτά που ρωτώ στο # 128) δεν βρίσκεις.

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – Όχι ακροδεξιά κατά Λάμπρο, Αλέξη, αλλά κατά κυβερνητικών πεπραγμένων και αποφάσεων, γιατί άμα αυτή η κυβέρνηση είναι αριστερή, τότε ο πατέρας μου, ήταν τελείως μαλάκας που έχασε τα χρόνια του στα ξερονήσια, και τελικά την ζωή του για την αριστερά, (αφήνω απ’ έξω εμένα και τον αδερφό μου). Αλλά, είναι ντροπή όσοι είναι βολεμένοι, να μη βλέπουν πέρα από την βολή τους. 2.000.000 εκατομμύρια άνεργοι, και ο πρωθυπουργός που έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση πως δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ και προέτρεπε τον λαό να μην πληρώσει, και πως θα τον καταργούσε όταν θα γινόταν πρωθυπουργός, υπόγραψε την συνέχισή του. Ας μη συνεχίσω για τα πιο σοβαρά, γιατί είναι γελοίο και ύβρις προς τους απελπισμένους Έλληνες, που έχουν εξαφανιστεί από τα ΜΜΑ, όλα όμορφα και καλά στην Ελλάδα, μόνο οι πρόσφυγες έχουν πρόβλημα.
  Το γιατί ο λαός αρνείται να δεί το φώς το αληθινό, εκτός του ότι το ΚΚΕ είναι για τα πανηγύρια, και η ηγεσία του είναι διαπλεκόμενη με την εκκλησία και χειραγωγημένη από την οικονομική ελίτ, όπως όλα τα κόμματα, το βασικό αίτιο, είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με τον φασιστικό σπόρο που είναι φυτεμένος από την πρώτη παιδική ηλικία στους ανθρώπους, ελέω αυταρχικής διαπαιδαγώσης και φασιστικού κράτους.

  120 – Δεν έβαλα καμία κασέτα μπροστά, εμμέσως πλήν σαφώς, λέω πως έχετε δεν έχετε πάει σχολείο, διϋλίζετε τον κώνωπα, και καταπίνετε την κάμηλο. Προσπαθείτε να καταλάβετε τι έχει παιχτεί με τον τάφο του υποτιθέμενου χριστού, και με άλλες παπαριές, κυβερνητικές και μη, και δεν ασχολείται ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ, αλλά ούτε και ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ, με την οργανωμένη πουστιά των τραπεζών (που υπόψιν, είναι χρεοκοπημένες, αγορασμένες για 700 εκατομμύρια από τους ξένους, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, αλλά δεν έχει πάρει κανείς χαμπάρι, με υποθήκες την μισή Ελλάδα, και υπερχρεωνόμαστε για να σωθούν) με το πλαστικό χρήμα. Αντιλαμβάνεται κανείς τι παίζεται μ’ αυτή την ιστορία, έχει δεν έχει πάει σχολείο; ή κοιμάστε όλοι τον ύπνο του δικαίου;
  Καταλαβαίνει κάποιος, έχει δεν έχει πάει σχολείο, τι σημαίνει αυτό το τραπεζικό κόλπο για την ελευθερία μας; Και καλά, ο λαός είναι κουτός και δεν καταλαβαίνει, δεν υπάρχει κανένα γαμημένο λαϊκό κόμμα, να του ανοίξει τα μάτια; ΟΥΤΕ ΕΝΑ; Τελείωσε η κασέτα, συνεχίστε να μιλάτε για τα σοβαρά θέματα του πανάθλιου τάφου, και για τα έργα των πρωταγωνιστών του θεάτρου σκιών, κατά κόσμον, (Α)ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

 127. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  ΝΕ-ΝΙ-ΚΗ-ΚΑ-ΜΕΝ: Είμεθα Πλανητάρχαι. Σαρώσαμε στην Φλώριδα, και σε όλες τις διαφιλονικούμενες Πολιτείες πλήν Πενσυλβανίας. Αυτή την στιγμή προηγούμεθα με 140 – 104 στους Εκλέκτορες και 1,5 εκατομμύριο στις ψήφους

  Το Επιτελείο μας εξευτέλισε ΟΛΕΣ τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ούτε ο Ντόναλντ (βλέπε… Γεώργιος Παπαδόπουλος) δεν μάς πίστευε. Αλλάζουν πλέον όλα στον Πλανήτη. Μείνετε συντονισμένοι στο Ιστολόγιο. Ελπίζουμε ο κ. Σαραντάκος να φερθεί έξυπνα και να κυττάξη το συμφέρον του τον Φλεβάρη που θα του κάμουμε την επίσημη πρόταση

  Σάς ευχαριστούμε όλους, αν και κάποιοι θρασείς νεανίαι (σχ. 113) μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Ρωμέικου) αποκαλούσαν τον Ντόναλντ «μουλάρι». Να ζητήσουν συγγνώμη και θα τους συγχωρέσουμε

 128. Γιάννης Ιατρού said

 129. nikiplos said

  Αγαθία ‘μ, σ’ ευχαριστώ για το «νεανίας» από καρδιάς! Πεπλανημένος πλάνητας κι εγώ από τα ΜΜΕ του Ρωμαίϊκου βλέπεις, ου πλην και των ευρωπαϊκών τε CNN, CBS και συναμφοτέρων αυτών.

  Συγχαρητήρια για τον πλανητάρχη σου. Θα μας επιτρέψεις εμάς όλους εδώ στο Ρωμαίϊκο να γράφουμε το αποτέλεσμα στα παλαιότερα των υποδημάτων μας… 🙂

  φιλικά και καθόλου ad hominem.

 130. spiral architect said

  ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΚΕΙΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ MOOD ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ TRUMP LITERARY INVESTΜEΝΤ CO.

 131. Γς said

  Μάγκες,

  τον ήπιαμε

  κανονικά!

 132. spiral architect said

  http://www.independent.co.uk/news/world/americas/how-to-move-to-canada-immigration-website-crash-donald-trump-president-a7406106.html

 133. spiral architect said

  Έτσι! Πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο ηθικής ξεφτίλας, εκεί που ίσως να κάτσεις να σκεφτείς πόσο ηλίθιο είναι τελικά το πόπολο και οι σοφές του επιλογές που ακολουθούσες ως τώρα. Τότε, ΙΣΩΣ ξεκουνήσεις τον κώλο σου από τον καναπέ και το πληκτρολόγιο και κάνεις κάτι.
  Με τις υγείες μας.

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έγινε λοιπόν το χατίρι των …αντισυστημικών. Νικητής ο πολυεκατομμυριούχος ακροδεξιός παλιάτσος. Δεν υπάρχει ελπίδα γι’ αυτόν τον ξεφτιλισμένο κόσμο, δεν αξίζει ν’ ασχολείται κανείς με την πολιτική, είναι ματαιοπονία. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Χαιρετώ και ιδιωτεύω.

 135. cronopiusa said

 136. gpoint said

  # 137

  Η πολιτική σε όλες τις χώρες τα ίδια χάλια έχει, αλλού κρυφά κι αλλού φανερά. Τουλάχιστον κάποες χώρες έχουν σοβαρό ποδόσφαιρο (ή εν πάσει περιπτώσει το δημοφιλέστερον άθλημα)

 137. cronopiusa said

 138. spiral architect said

  @137:

  😀 😀

 139. gpoint said

  Στο ποδόσφαιρο (και σε άλλα δημοφιλέστερα ανα χώρα αθλήματα) αποθεώνεται ο πιό τεχνίτης, ο πιο έξυπνος, ο πιό γρήγορος, ο πιο δυνατός. Στην πολιτική επικρατεί αυτός που πείθει περισσότερους ψηφοφόρους (*) να τον ψηφίσουν για να τους κοροϊδεύσει. Είναι κάτι σαν την διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα…

  (*) λέγονται ψηφοφόροι γιατί με την ψήφο τους πληρώνουν φόρους !!

 140. sarant said

  Kαλημέρα, βλέπω ότι οι εκλογές εξελίχθηκαν σε τραμπάλα.

 141. Γς said

  Και τώρα,
  στα δικά μας:

  Απαγορευτικό στο λιμάνι της Ραφήνας

 142. Πάνος με πεζά said

  Αν μη τι άλλο, το ιστολόγιο έχει προφήτες πολύ καλύτερους από τους δημοσκόπους…

 143. spiral architect said

  Η «εύκολη λύση» είναι ότι το ΚΚΕ διαφώνησε με τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, αλλά άφησε τους ΑΚΕΛίτες να πράξουν. Όλα τα (ορθόδοξα) ΚΚ (ακόμα και στην Ευρώπη http://initiative-cwpe.org/en/home/) δεν έχουν πανομοιότυπες θέσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΚΚΕ δεν έπιασε τους επιγόνους του Χριστόφια απ’ το λαιμό για το Κυπριακό.

  Εν τω μεταξύ, κάποιοι στο Αμέρικα προτιμούν τις εύκολες λύσεις επίσης. Τουλάχιστον δεν λέρωσαν τα χέρια τους με αίμα.

 144. Γιάννης Ιατρού said

 145. ΣΠ said

  Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων τα έκαναν πάλι θάλασσα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο.

 146. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν και Βουλή και Γερουσία…

 147. Νίκος Κ. said

  128 Οι δημοσιεύσεις ακολουθούν με κάποια χρονική υστέρηση. Ωστόσο παραθέτω μερικές από τις πολύ πρόσφατες δημοσιεύσεις της σχετικές με τη συντήρηση μνημείων, που βρήκα με αναζήτηση σε επιστημονικά περιοδικά (για να μην έχουμε παρεξήγηση, ουδεμία συμμετοχή έχω ούτε «φράγκα» έχω πάρει).
  Effect of temperature on water capillary rise coefficient of building materials
  Modifying Si-based consolidants through the addition of colloidal nano-particles
  Geoinformation techniques for the 3D visualisation of historic buildings and representation of a building’s pathology
  Non-destructive testing for assessing structural damage and interventions effectiveness for built cultural heritage protection
  Integrated protocol for non-destructive testing investigation of historic buildings

 148. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ο Τράμπ Πρόεδρας…

 149. Pedis said

  # 151 – Άλλο τόνισα. (Δεν ζήτησα λίστα δημοσιεύσεων του ενός ή του άλλου ούτε αμφισβήτησα την επιστημονική αξία κανενός.) Έγραψα για τα χάλια της δημοσιογραφίας αλλά και τη στάση των υπευθύνων/επιστημόνων που μας θεωρούν χαζούς και μας πουλάνε κι αυτοί θυμιατά και εικονίτσες. Δεν το πιάνεις γιατί, μάλλον, δεν θέλεις.

 150. Pedis said

  Κάπου τα είχαμε ξαναπεί για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, πώς (μας) δουλεύουν κλπ.

  Επίσης, θα είναι χρήσιμο να δούμε τη συμμετοχή και ποιοι, που αναμένεται να φοβούνται ότι θα πληγούν από τη ρατσιστική πολιτική Τραμπ, δεν ψήφισαν τον αχυράνθρωπο, την Κλίντον, διότι έχουν σιχαθεί τα διλήμματα του μπαμπούλα, επειδή αν την ξύσεις θα βρεις από κάτω Τραμπ, επειδή έχουν σιχαθεί που παρόλες τις υποσχέσεις δεν αλλάζει τίποτα στη ζωή τους.

 151. spiral architect said

  @152: http://bit.ly/2fxAT56

 152. sarant said

  148 Πανωλεθρία, τελικά

 153. Pedis said

  Και να δεις ποια θα είναι η συνέχεια στην ψωρελαδίτσα μετά το θαυμάσια δώρο που ετοίμασε και πρόσφερε στην ακροδεξιά ο σύριζα με την πολιτική του!

 154. ΣΠ said

  Πώς ψήφισαν οι διάφορες ομάδες:
  http://edition.cnn.com/election/results/exit-polls/national/president

 155. Pedis said

  άστα έξιτ πολς. Εδώ κάνουν λάθος στην ανάλυση όταν έχουν μέρες μπροστά τους και δίνεις βάση σε κάτι που το ξεπετάνε σαν πορδή.

 156. Babis said

  #108 «…Συμβαίνει ένα περίεργο πράγμα με μένα, μ΄αυτούς που μπορώ να συνεννοηθώ άνετα, είναι ή πεθαμένοι ή μικρά παιδιά και έφηβοι»

  Και σε μένα συμβαίνει αυτό αλλά μόνο για την δεύτερη ομάδα. Εγώ το αποδίδω στο ότι η πνευματική μου ηλικία δεν πρέπει να ξεπερνάει τα δώδεκα.

 157. Γς said

  Κι ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου τώρα στον StAR TVQ

  – Goodmorning America!

  Κι ούτε μια λέξη για τον δημότη του στη Μάλτα:

  -Καλημέρα Νίκο, καλημέρα Μαλτα

 158. gpoint said

  # 148

  Πάντως από τους σχολιστές ο υπέρ του συνειδητού άκυρου και ο οπαδός της΄πλήρους αποχής δεν αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα, τα βλέπουν πιο καθαρά όσοι είναι έξω όχι μόνο από τον αμερικάνικο αλλά και τον ελληνικό χορό.

 159. Avonidas said

  Αμάν Μπαναϊαμ! Κάλλιο το ξύπνημα που είχα τις προάλλες, με πρησμένο λαιμό και πυρετό, παρά το σημερνό :-/

  Τίποτα πια δε μας σώνει

 160. Alexis said

  #130: Σωστά όσα γράφεις για φτώχεια, ανεργία, ΕΝΦΙΑ κλπ., μόνο που όλα αυτά δεν καθιστούν μία κυβέρνηση ακροδεξιά.
  Αν ήταν έτσι τότε και τον Παπαδόπουλο που χάριζε δάνεια και «έφαγε ο κόσμος ψωμί» κατά πως λένε κάποιοι, θα τον πούμε φιλελεύθερο-προοδευτικό!

  #126: Εγώ να ικανοποιηθώ;
  Αν εσάς εκεί κάτω στον Περισσό σας καλύπτει αυτή η εξήγηση εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.

  «Εμείς τα κάνουμε όλα καλά, αλλά αυτοί είναι μαλάκες που δεν θέλουν να τους σώσουμε».

  Τέλεια!!!

 161. Avonidas said

  Στα καλά νέα, η Καλιφόρνια νομιμοποίησε το χόρτο
  http://luben.tv/stream/96126

  Διότι μόνον με φούντα αντέχεται ο πορτοκαλί σίφουνας 😦

 162. Avonidas said

  #165. (Ότι θα έλεγα μπράβο στον Σόρος δεν το περίμενα ποτέ στη ζωή μου… περιμένω τις Σάλπιγγες να ηχήσουν)

 163. Γιάννης Ιατρού said

  162: Άστα Γιώργο, κοίτα να πιάσεις κανένα χταπόδι/ψαράκι κλπ. και να βάλω και τίποτα ζαρζαβατικά της εδώ φυτείας, γιατί προβλέπω χαλεπούς καιρούς 🙂

  Πάντως κανένας δεν αιφνιδιάστηκε, η μάχη (ποιά μάχη δηλαδή, θέατρο …) ήταν σεξαπανέκαθεν αμφίρροπη.

  ‘Ασε που σήμερα το πρωί ενδέχεται μερικοί εξπέρ (ονόματα δε λέμε) να έγιναν βαθύπλουτοι, ποντάροντας σωστά στα βραχύβια σκαμπανεβάσματα του δολαρίου .. Ευρέως κυκλοφορούν ήδη οι φήμες, ότι θα κάνουν ρελάνς στον Σχολαστικό των Αμπελοκήπων και θα προφέρουν πολλάπλάσια ποσά για την απόκτησιν ονομαστών ιστολογίων, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν δια την διάδοσιν της σωστής παιδείας …. 🙂 🙂

 164. spiral architect said

  Εχει κρατήσει τίποτα στα σπαμ Νικοκύρη;

 165. gpoint said

  # 167 τέλος

  Μη μου ρίχνεις ιδέες και τον ψήσω να μας τραπεζωσει πάλι για τα επινίκεια !!

  Εγώ πάντως εξαπανέκαθεν έλεγα πως οι αμερικάνοι τελικά θα προτιμούσανε τον (δήθεν 😉 αυτοδημιούργητο από την μησέξυ Χίλαρυ…ας κατεβάζανε την (πλε)Μόνικα με τα γλυφιτζούρια να βλέπανε προκοπή !

 166. Pedis said

  # 164 – Κοίτα, πολλοί συριζαίοι (όχι μονον ψηφοφόροι της τελευταίας ώρας αλλά παλιοί μπαρουτοκαπνισμένοι, τέλος πάντων) ήταν τρισευτυχισμένοι όταν η ηγεσία τους (αιφνιδιαστικά, εκτός κι αν το ξέρανε οι πιο μέσα και δεν μας το ελεγαν) έκανε κυβέρνηση με την ακροδεξιά του Καμμένου. Μπορεί να ήταν από καιροσκοπισμό του κερατά ή επειδή οι μισοί αύριο θα στραφούν στην πραγματική ακροδεξιά. Θα το δούμε το δεύτερο. Το πρώτο είναι 100% βέβαιο.

  Αλλά να φταίνε γι αυτό και τα μελλούμενα όσοι δεν πήραν μέρος στον (στον σχεδιασμένο, είμαι πεπεισμένος) εκφυλισμό και εκχυδαισμό της αριστεράς από τα τσιπρόπουλα, πάει πολύ, έτσι;

 167. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν θέλω κατήφειες. Ἐξ ἄλλου ἀπὸ τὸ Φλεβάρη θὰ τρῶμε ὅλοι μὲ χρυσὰ κουτάλια. Ὅπως ἔμαθα ἐξ ἐγκύρων πηγῶν, ἐκτὸς ἀπὸ τὸ ἱστολόγιο, ὁ Δόναλδ θὰ προβεῖ εὶς ἐξαγορὰν καὶ τῶν σχολιαστῶν. Ἥδη ἑτοιμάζονται τὰ ἔντυπα τῶν σχετικῶν δηλώσεων μετανοίας. Δι’ ὅσους δὲν ἀνανήψουν θὰ προσφερθοῦν δωρεὰν διακοπαὶ εἰς ἑλληνικὰς νήσους.

 168. 172 ❤

 169. Γιάννης Ιατρού said

  172: και σε συνταξιούχους σχολιαστές θα προσφερθεί διαμονή σε κέντρα με …καθαρό αέρα 🙂

 170. 174

  Παρακαλώ, διευκρινίστε τομ όρο «καθαρός αέρας»!

 171. gpoint said

  Τελικά όλα θα είναι θέμα αέρα…θα αναπνέουμε «καθαρό», θα τρώμε κοπανιστό και θα παίζουμε αέρα στο χρηματιστήριο με οδηγίες Λάμπρου

 172. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Κερδισε ο Τραμπ κι επεσε χαλαζι στο ….κεντρο της Αθηνας. Σαν τον Μητσοτακη ενα πραμα🙂

 173. 177

  Αμ, η Toblerone;

 174. Alexis said

  #172, 174, 175: Μην παραπληροφορείτε τον κόσμο!
  Στο «μαγευτικό Ναύπλιο» θα είναι οι διακοπές, όπου ως γνωστόν έχει γυριστεί «Το παλαμάρι του βαρκάρη»!

 175. Γιάννης Ιατρού said

  175: Σκύλος
  Ε, να, και αναψυχής βεβαίως!

 176. 179

  Υπονοείτε κάτι περί της ταυτότητος του σχολιαστού; http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Berto

 177. spiral architect said

  Πριν λίγο καιρό είχα σχολιάσει ότι:

  Μπορεί ο Τραμπ να σάρωσε στην Σούπερ Τρίτη, μπορεί οι 6 στους 10 Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να μην θέλουν μουσουλμάνους στις ΗΠΑ και να μισούν τους μεξικανούς (αν και στατιστικά οι μισοί τουλάχιστον εξ των πρώτων μιλούν ισπανικά) αλλά ότι σκατά και να κουβαλούν στο άδειο τους κεφάλι, εκ συντηρητικής πεποιθήσεως αντιπαθούν τους κάγκουρες σαν και του λόγου του.
  http://bit.ly/2feQQz5

  Σκεφτόμουν αυτό το σχόλιο χτες βράδυ, που’ βλεπα στη βάρδια τις ειδήσεις της ΕΡΤ, εκεί όπου μόνο δεν ανακύρηξαν την κερατού σαν πρόεδρο πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες. Αλλά και τ’ άλλα κανάλια λίγο πριν τα ίδια έλεγαν. Θυμήθηκα το δημοψήφισμα του ΝΟΧΙ και είπα στην ομήγυρη ότι οι (αντίστροφοι) οιωνοί των μίντια βγάζουν Τραμπ.
  – Ασε ρε μλκ!
  – Θυμάσαι το δημοψήφισμα;
  – Αμα το θέτεις έτσι, έχεις δίκιο.

  Το απόγευμα κέρδισα τραπέζωμα με μενού χοιρινό εξοχικό ψημένο στο κουζινάκι μας.
  Μεγάλη μπουκιά φάε … 🙂

 178. Είμαστε σίγουροι οτι ο Τράμπας θα είναι -για μας, τον πλανήτη- χειρότερος από την Χίλαρυ του «Ήρθαμε-είδαμε-πέθανε (ανασκολοπισμένος με ξιφολόγχη Καντάφι);

  Ο Τράμπ στη διεθνή πολιτική ανήκει στην Τζακσονική παράδοση. Τσαμπουκάς, αντι-μεταναστευτικός, συντηρητικός κλπ πλην απομονωτικός. «Δε πα να κόψουν το λαιμό τους, τι με νοιάζει».

  Αντίθετα οι Κλίντον ήταν η επιτομή του Ουιλσονισμού: Η Αμερική έχει αποστολή, οι Αμερικανοί είναι οι νέοι σταυροφόροι στον κόσμο, λοιπόν πάρτε ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς να ‘χετε. Επιλεκτικά, εννοείται.

  Για Κύπρο, δεν έχω ιδέα. Ούτε θα ξέρουν που βρίσκεται. Εξαρτάται όμως και με τον τρόπο που το παλιό σύστημα θα τον μαρκάρει γύρω γύρω με συμβούλους.

  Σίγουρα, πάντως, το πράγμα γίνεται πιο ενδιαφέρον. Η εποχή γίνεται πιο «ενδιαφέρουσα», καθώς η κρίση βαθαίνει. Κι όπως έλεγαν οι Κινέζοι «Εύχομαι το παιδί σας να μη γεννηθεί σε ενδιαφέρουσα εποχή»

 179. 183

  Έτσι, όπως το θέτεις, τείνω να συμφωνήσω μαζί σου.
  Αρκετή «δημοκρατία» εξήγαγε στη γειτονιά μας η Χίλλαρυ.

 180. Σκύλε,
  μα τι γυφτιά αυτοί οι Ελβετοί!
  Εν τω μεταξύ, δεν είχα προσέξει χρόνια τώρα το αρκούδι πάνω στο Μάτερχορν

 181. Ιάκωβε, νομίζω πως η διαχειρίστρια εταιρεία είναι βρετανική.

 182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – H εκπαίδευση της αμάθειας, έχει φροντίσει για την κριτική σκέψη____________και τις αντιδράσεις ____________των εκπαιδευμένων σε όλο τον κόσμο. ΗΣΥΧΙΑ, ΤΑΞΗ, ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

  156 – Τι εννοείς πανωλεθρία; Μη φοβάσαι, πλέον έχουμε περισσότερα από τους

  τρομπιστές, και θα σε αγοράσουμε εμείς. 🙂

  160 – Εμένα έχει ξεπεράσει τα 16, μάλλον όταν φτάσει εκεί κι η δική σου, θα
  συνεννοείσαι και με τους πεθαμένους.

  162 – Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; 🙂 Για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πως η αλήθεια βρίσκεται στο χρηματιστήριο κι όχι στα ΜΜΑ. Από το καλοκαίρι έλεγα πως το πιθανότερο, είναι να βγεί ο Τράμπ, και είχα αναλύσει τους λόγους. Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είμαι ο μόνος εδώ, που έδωσε προγνωστικά υπέρ του Τράμπ από προχθές 52-54% αν και δεν ξέρω πόσο πήρε τελικά. Το σίγουρο, είναι πως ξέρω πόσα πήρα εγώ.

  164 – «Σωστά όσα γράφεις για φτώχεια, ανεργία, ΕΝΦΙΑ κλπ., μόνο που όλα αυτά δεν καθιστούν μία κυβέρνηση ακροδεξιά.» Αν δεν καθιστούν όλα αυτά (ποιά όλα; αυτά δεν είναι ούτε το ένα εκατοστό) ακροδεξιά μιά κυβέρνηση, τότε σηκώνω ψηλά τα χέρια, ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. Σου εύχομαι μόνο, να μην χρειαστεί να μείνεις άνεργος δυό και τρία χρόνια, να μην έχεις να πληρώσεις το ρεύμα και να στο κόβουν, να μην έχεις να δώσεις στο παιδί σου 2 ευρώ για να πιεί ένα καφέ, να είσαι ανασφάλιστος και να τρέμεις μην αρρωστήσει κάποιος στην οικογένειά σου, ή να σου πάρει η τράπεζα το σπίτι, για να αλλάξεις γνώμη. Εκτός κι αν πιστεύεις πως δεν συμβαίνουν ΟΛΑ ΑΥΤΑ στην Ελλάδα, σε μεγάλη κλίμακα.

  167 – Σε ΠΟΛΥ γενικές γραμμές, μέσα είσαι. 🙂 🙂 🙂

  170 – Το τραπέζωμα έχει από καιρό ανοιχτή ημερομηνία, και δεν έχει να κάνει με επινίκεια, αλλά με τις ρακές που πρέπει να καταναλωθούν, οπότε αποφασίστε.
  Τα επινίκεια είναι για τους βλάκες, και για όσους γλύφουν την μπότα που τους κλοτσάει. Οι συνειδητοί, απλώς βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που επηρεάζουν την ζωή τους, και για τις οποίες αποφασίζουν άλλοι κι όχι οι ίδιοι.

 183. Avonidas said

  #183. Ο Τράμπ στη διεθνή πολιτική ανήκει στην Τζακσονική παράδοση. Τσαμπουκάς, αντι-μεταναστευτικός, συντηρητικός κλπ πλην απομονωτικός. «Δε πα να κόψουν το λαιμό τους, τι με νοιάζει».

  Το χαβά σου εσύ. Ρε, είναι δυνατόν να ακολουθήσει χώρα απομονωτική πολιτική την σήμερον ημέρα, και δη οι ΗΠΑ; Κοροϊδευόμαστε; Δεν είναι δυνατόν να ερμηνεύσεις τη σημερινή γεωπολιτική με όρους του 1840 — εκτός αν είσαι ο Μπογιόπουλος, βέβαια.

  #187. Αν δεν καθιστούν όλα αυτά (ποιά όλα; αυτά δεν είναι ούτε το ένα εκατοστό) ακροδεξιά μιά κυβέρνηση, τότε σηκώνω ψηλά τα χέρια, ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. Σου εύχομαι μόνο, να μην χρειαστεί να μείνεις άνεργος δυό και τρία χρόνια, να μην έχεις να πληρώσεις το ρεύμα και να στο κόβουν, να μην έχεις να δώσεις στο παιδί σου 2 ευρώ για να πιεί ένα καφέ, να είσαι ανασφάλιστος και να τρέμεις μην αρρωστήσει κάποιος στην οικογένειά σου, ή να σου πάρει η τράπεζα το σπίτι, για να αλλάξεις γνώμη.

  Ακροδεξιά κυβέρνηση έχουμε όταν μας λένε (και πιστεύουμε) ότι για όλα αυτά δεν φταίνε οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και το πολιτικό προσωπικό τους, αλλά οι μετανάστες, οι γκέι, οι Εβραίοι, οι «εθνοπροδότες» και… οι εκτρώσεις. Ακροδεξιά κοινωνία έχουμε όταν αντί να βάλουμε το κεφάλι μας να δουλέψει ανοίγουμε το κεφάλι του γείτονα.

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  184.>>Αρκετή «δημοκρατία» εξήγαγε στη γειτονιά μας η Χίλλαρυ.
  μη σε στεναχωρέσω αλλά το ‘χες ακούσει «τί είν αυτό που γαβγίζει και θέλει να γένει πλανητάρχης» 🙂

 185. 189

  όι! τι είναι;

 186. Θεωρούσα σημείο των καιρών και μεγάλο πισωγύρισμα την υποψηφιότητα του Τραμπ, αλλά ούτε γω περίμενα να βγει.

  Όμως φαίνεται ότι οι ιστορικές αντιθέσεις στην Αμερικανική κοινωνία τον ευνόησαν.

  Βορράς-Νότος. Ο Νότος,ιστορικό προπύργιο των Δημοκρατικών είχε μετατοπιστεί προς τους Ρεπουμπλικάνους ήδη επί Μπους και ψηφίσαν Τράμπ.

  Χρεωμένοι εναντίον Τραπεζών. Πήρε τους χρεωμένους. Το επιχείρημα που η Κλίντον του κούναγε κάτω από τη μύτη του, ότι κι ο ίδιος έχει χρέος πολλών εκατομμυρίων, μπορεί να λειτούργησε υπέρ του.

  Οι εκτός κυκλωμάτων εναντίον των πελατειακών συστημάτων. Το Δημοκρατικό κόμμα γενικά έχει μεγάλη παράδοση στη διαπλοκή, ήδη από εποχής Gangs of New York, Τάμανυ Χώλ, κλπ αλλά οι Κλίντον το είχαν παρακάνει. Άρμεξαν τους λομπίστες για τα καλά. Ο Τράμπ πόζαρε σαν το αουτσάιντερ εναντίον των πολιτικών.

  Λευκοί προτεστάντες εναντίον μεταναστών. Είχα μια συνεργασία με κάποιον Ελληνοαμερικάνο, ήταν από κείνους που λένε «ο εχθρός στην Αμερική είμαστε εμείς, οι λευκοί άντρες που δουλεύουμε». Αυτούς ο Τραμπ τους πήρε σούμπιτους.

  Και βέβαια το μεγάλο Αμερικανικό γαμότο είναι οτι και όσον αφορά τις άλλες αντιθέσεις, εργάτες εναντίον εργοδοτών και κεντρο-αριστεροί ενατίον συντηρητικών, θριάμβευσαν οι δεξιοί.

  Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με την προηγούμενη κρίση.Το μεσοπόλεμο η Αμερική στράφηκε προς τα αριστερά. Το Νιου Ντίλ παρέκαμψε τη Τζακσονική παράδοση του βάρβαρου Scots-Irish φιλελευθερισμού τύπου «δε θα μου πει εμένα η Ουάσιγκτον τι θα κάνω και τι θα πληρώσω» και επιχείρησε κάποιου είδους κοινωνικό κράτος και ένα κρατικό παρεμβατισμό. Αλλά κι η διανόηση είχε στραφεί προς τ αριστερά.

  Με τούτη εδώ την κρίση ακόμα δεν το βλέπουμε αυτό. Ο Σάντερς ήταν ο εκπρόσωπος του κεντρο-αριστερού ρεύματος, αλλά δεν επικράτησε.

  Ο Τραμπ αντίθετα έγινε γνωστός από την ΤV σαν ο παντοδύναμος Εργοδότης με το φωτοστέφανο, που έθυε και απέλυε.

  Κι αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Όλοι θεωρούν δεδομένο,και το δηλώνουν φαρδιά πλατιά, ότι η κρίση αν αφεθεί εντελώς ανεξέλεγκτη και καταρρακώσει το κοινωνικό κράτος, το αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Για τον φόβο του Κομμουνισμού ξέρουμε, κανένα σύστημα δε φοβάται ένα πτώμα. Γιατί όμως κανείς δε λέει ότι ο κόσμος κινδυνεύει από εργατικές εξεγέρσεις, όπως πχ, στο μεσοπόλεμο;
  Συμπέρασμα;
  Χειμέρια τα πράγματα.
  Προς το παρόν.
  Δεδομένου οτι η κρίση ακόμα δεν έχει κάνει το μεγάλο μπουμ, όλα είναι πιθανά.

 187. 189, 190

  Ουχ, κατάλαβα, είμαι χαζό!

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  188 α – ☺☺☺
  β – Ε τότε έχουμε αριστερή κυβέρνηση, και χριστιανοσοσιαλδημοκρατική κοινωνία, μια και δεν βάζουμε το κεφάλι μας να δουλέψει, και δεν ανοίγουμε (ακόμα) το κεφάλι του γείτονα. Δηλαδή, αν δεν χύνεται το αίμα στο δρόμο, δεν υπάρχει ακροδεξιά, (Καμμένε γερά, πάρε μας τα μυαλά) και τότε τον Τράμπ, γιατί όλοι τον λέτε ακροδεξιό; ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΛΕΜΕ.

  ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ, ΝΑ ΒΓΩ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ; Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΛΕΙ.

 189. Avonidas said

  #194. Μα όχι, εγώ δεν λέω ότι έχουμε αριστερή κυβέρνηση. Λέω ότι αν νομίζεις ότι αυτός είναι ο πάτος, είσαι βαθιά νυχτωμένος, αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

 190. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ELECTION 2016 DONALD TRUMP
  Everything We Thought We Knew About Politics Was Wrong
  The country will survive, probably. But it could fundamentally change.
  By Joan WalshTwitterTODAY 2:04 AM
  [….]
   Here is the scary truth: This is the election in which a vocal minority of white people began to see themselves as a minority, and to act as a self-conscious minority group, with interests that are separate from those of other ethnicities. White Republicans have voted that way before, but with more subtlety. Trump traded the party’s dog whistles for a bullhorn. The white nationalists who emerged to cheer him on were just a fraction of his support, but the worldview they articulate resonated with many Trump voters, even if they weren’t quite ready to articulate it.
  [….]
  https://www.thenation.com/article/everything-we-thought-we-knew-about-politics-was-wrong/

  ΥΓ Διαβαζετε, διαδιδετε το thenation 🙂

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  195.>>αν νομίζεις ότι αυτός είναι ο πάτος, είσαι βαθιά νυχτωμένος,
  (απ το τουίτερ-περίπου):
  λένε πως πιάσαμε πάτο, δε μας ξέρουν εμάς τι σκαφτρόνια είμαστε 🙂

 192. Eίναι δυνατόν να ακολουθήσει χώρα απομονωτική πολιτική την σήμερον ημέρα, και δη οι ΗΠΑ;

  Δε μίλησα για απομονωτισμό τύπου προ-Περλ Χάρμπορ. Πάντα στην Αμερικάνικη πολιτική παίζουν τα «γεράκια» και τα «περιστέρια».Και στα δύο κόμματα.

 193. Avonidas said

  #198. Ακόμα κι αν ο Τραμπ πήγαινε να ακολουθήσει πολιτική «πρώτα εμείς και να πνιγούν όλοι οι άλλοι», θα καταλάβαινε σύντομα 2 πράματα: πρώτον, ότι το «πρώτα εμείς» το εφάρμοζαν έτσι κι αλλιώς ΟΛΟΙ οι προκάτοχοί του, με τον διεθνισμό να αποτελεί άλλοθι. Και δεύτερον, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν καν να λειτουργήσουν χωρίς όλα αυτά που κάνουν σε «όλους τους άλλους», κι ότι μόνες τους είναι βασικά μια αποθήκη στρατόγκαυλων που δεν παράγουν τίποτα.

  Αν δηλαδή πιστεύει όντως, όπως έλεγε στα ντημπέιτ, ότι η Αμέρικα είναι ο πλούσιος μπάρμπας που αγοράζει παιχνίδια τα άλλα παιδάκια και τα προστατεύει κι άμα αναλάβω εγώ κομμένη όλα αυτά, ε, ρε απότομη προσγείωση που τον περιμένει 😀

 194. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  195 – Γιατί είδες κάπου να λέω πως αυτός είναι ο πάτος; Πάτος δεν υπάρχει Avonida, ούτε με τα κρεματόρια, ούτε με τις ατομικές βόμβες, η ιστορία, ανεξαρτήτως αν δεν διδάσκει, έχει αποδείξει ότι το κακό έχει πάντα χειρότερο, αυτό δεν σημαίνει πως το λιγότερο κακό, είναι καλό. Αυτή άλλωστε, είναι και η βασική μου διαφωνία με αρκετούς φίλους σχολιαστές εδώ για το μη χείρον βέλτιστον και την κυβέρνηση. Τώρα, αν εσύ θέλεις αυτές τις προϋποθέσεις που λές για να χαρακτηρήσεις ακροδεξιά μιά κυβέρνηση, δικαίωμά σου, σου εύχομαι τα ίδια με του Αλέξη.
  Υ.Γ – Να υποθέσω πως τον Καμμένο και τους βουλευτές του, τους θεωρείς κεντροδεξιούς; γιατί αν δεν το γνωρίζεις, συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

  ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ;

 195. Avonidas said

  #200. Την άποψή μου για τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ την έχω γράψει ήδη, πολλές φορές, και πρόσφατα όταν συζητάγαμε την υπουργοποίηση του Ζουράρι. Αλλά, ρε Λάμπρο, άδικα χτυπιέσαι, είτε τους χαρακτηρίσω είτε δεν τους χαρακτηρίσω, αυτοί που είναι μένουνε. Τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισα, το χω πει.

 196. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΗΠΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2016
  Ο προφητικός Μάικλ Μουρ

  Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής και συγγραφέας Μάικλ Μουρ σε άρθρο προ ολίγων μηνών με τίτλο:«Οι 5 λόγοι για τους οποίους θα νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ», ανέλυε γιατί ο προκλητικός και ακραίος Αμερικανός πολιτικός θα αναδειχθεί πρόεδρος της Αμερικής. Τα γεγονότα τον επιβεβαίωσαν πλήρως.

  Ο Μάικλ Μουρ, έγραφε τότε:

  «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να κερδίσει τον Νοέμβριο. Αυτός ο άθλιος, αδαής, επικίνδυνος, μερικής απασχόλησης κλόουν και πλήρους απασχόλησης ψυχοπαθής πρόκειται να είναι ο επόμενος πρόεδρός μας. Πρόεδρος Τραμπ. Πείτε αυτά τα λόγια, γιατί θα πρέπει να τα λέτε συχνά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια: «ΠΡΟΕΔΡΟΣ TΡΑΜΠ».

  Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω θελήσει να αποδειχθεί ότι κάνω λάθος όσο τώρα».

  Στη συνέχεια ο Μουρ αναφέρεται στους πέντε λόγους κατά την άποψή του, για τους οποίους ο Τραμπ θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ:

  1) Τα μαθηματικά της περιφέρειας Midwest – Το δικό μας Brexit

  Πιστεύω ότι ο Τραμπ θα επικεντρώσει την προσοχή του στις τέσσερις περιφέρειες (Μίσιγκαν, Οχάιο, Πενσιλβάνια και Γουισκόνσκιν). Τέσσερις παραδοσιακά δημοκρατικές πολιτείες, αλλά η κάθε μια από αυτές έχει εκλέξει Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη από το 2010.

  Ο Τραμπ θα χτυπήσει αλύπητα την Κλίντον πάνω στο θέμα της υποστήριξης στις εμπορικές συμφωνίες NAFTA και TPP που έχουν διαλύσει την εργατική τάξη αυτών των πολιτειών.

  Όταν ο Τραμπ απείλησε την Ford πως εάν κλείσει το εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν και το μεταφέρει στο Μεξικό, εκείνος θα επιβάλει 35% αύξηση δασμών στα εισαγόμενα οχήματα αυτό ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά της εργατικής τάξης της περιοχής. Οι περιοχές αυτές είναι σαν την κεντρική Αγγλία, η οποία έδωσε τη νίκη στο Brexit.

  Κι εδώ έρχονται τα μαθηματικά. Το 2012 ο Μιτ Ρόμνεϊ έχασε για 64 ψήφους εκλεκτόρων. Το μόνο που χρειάζεται ο Τραμπ είναι να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και να κερδίσει αυτές τις τέσσερις πολιτείες. Δεν χρειάζεται τη Φλόριντα, δεν χρειάζεται το Κολοράντο ή τη Βιρτζίνια. Μόνο το Μίσιγκαν, το Οχάιο, την Πενσιλβάνια και το Γουισκόνσκιν.

  2) Η τελευταία «μάχη» του θυμωμένου λευκού άνδρα

  Η κυριαρχία των ανδρών στις ΗΠΑ επί 240 χρόνια φθάνει στο τέλος της. Μια γυναίκα πρόκειται να αναλάβει την εξουσία. Πως έγινε αυτό; Υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια, αλλά τα αγνοήσαμε. Πρώτα ο Νίξον αποφάσισε ότι τα κορίτσια στο σχολείο μπορού να παίξουν αγωνιστούν στα αθλήματα, μετά τις αφήσαμε να πετάνε αεροπλάνα. Πριν το πάρουμε χαμπάρι η Μπιγιονσέ εισέβαλε στο φετινό Super Bowl με έναν στρατό από μαύρες γυναίκες με υψωμένες γροθιές δηλώνοντας ότι η κυριαρχία μας έφτασε στο τέλος της.

  Αυτή είναι μια μικρή ματιά στο μυαλό του Λευκού Αρσενικού. Υπάρχει η αίσθηση ότι η εξουσία ξέφυγε από τα χέρια τους. Αυτό το τέρας το οποίο, όπως λέει ο Τράμπ, «ματώνει από τα μάτια της ή από όπου ματώνει», μας έχει κατακτήσει.
  Πρέπει να κάτσουμε και να δεχθούμε να μας κυβερνάει μια γυναίκα για οκτώ χρόνια; Μετά από αυτό θα έχουμε οκτώ χρόνια γκέι στον Λευκό Οίκο και μετά τρανσέξουαλ. Βλέπετε προς τα που πάει το πράγμα.

  3) Το πρόβλημα Χίλαρι

  Μπορούμε να μιλήσουμε ειλικρινά ανάμεσά μας; Δηλώνω ότι συμπαθώ τη Χίλαρι και νομίζω ότι έχει δεχθεί πολλή κριτική την οποία δεν αξίζει. Αλλά η ψήφος της για τον πόλεμο του Ιράκ με έκανε να υποσχεθώ ότι δεν θα την ψηφίσω ποτέ. Μέχρι στιγμής δεν έχω αθετήσει την υπόσχεσή μου. Από το να δω όμως έναν φασίστα να γίνεται επικεφαλής θα σπάσω την υπόσχεσή μου. Δυστυχώς πιστεύω ότι η Κλίντον θα βρει έναν τρόπο να μας βάλει ξανά σε στρατιωτική δράση. Είναι ένα γεράκι στα δεξιά του Ομπάμα. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση το δάχτυλο του ψυχασθενούς Τραμπ θα είναι στο κουμπί με τα πυρηνικά.

  Ας το δηλώσουμε: Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας δεν είναι ο Τραμπ, είναι η Χίλαρι. Είναι εξαιρετικά μη δημοφιλής. Σχεδόν το 70% όλων των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι δεν είναι έμπιστη και είναι ανήθικη. Αντιπροσωπεύει την παλιά σχολή της πολιτικής χωρίς να πιστεύει σε τίποτε άλλο παρά μόνο σε όσα μπορούν να την κάνουν πρόεδρο. Για τον λόγο αυτό παλεύει ενάντια στους γάμους ομοφυλοφίλων τη μια μέρα και την άλλη πραγματοποιεί η ίδια γάμο μεταξύ γκέι.

  Οι νεαρές γυναίκες είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους εχθρούς της κάτι που πρέπει να πονάει εάν αναλογιστεί κανείς τις θυσίες και μάχες που η Χίλαρι και άλλες γυναίκες της γενιάς της έδωσαν στο παρελθόν.

  Αλλά ούτε τα παιδιά δεν τη συμπαθούν και δεν περνάει ούτε μια μέρα που ένας από εκείνους που γεννήθηκαν λίγο πριν τη νέα χιλιετία να μου λέει ότι θα την ψηφίσει.

  Κανένας Δημοκρατικός και σίγουρα κανένας ανεξάρτητος δεν θα ξυπνήσει το πρωί της 8ης Νοέμβρη για να τρέξει να ψηφίσει την Χίλαρι, όπως έκαναν με τον Ομπάμα ή με τον Μπέρνι Σάντερ στους προκριματικούς.

  Δεν υπάρχει ο ενθουσιαμός.

  4) Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Σάντερς

  Οι ψηφοφόροι του Μπέρνι Σάντερς θα ψηφίσουν για την Χίλαρι, αλλά θα είναι αυτό που αποκαλούμε «μελαγχολική ψήφος» που σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουν να πείσουν άλλους πέντε για να έρθουν μαζί τους να ψηφίσουν την Χίλαρι.

  Δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ. Κάποιοι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα, αλλά κυρίως θα μείνουν σπίτι. Η Χίλαρι θα πρέπει να κάνει κάτι για να τους δώσει λόγο να την ψηφίσουν και με την επιλογή της να έχει έναν μετριοπαθή ηλικωμένο λευκό σαν υποψήφιο αντιπρόεδρό της δεν θα κερδίσει συμπάθειες στους νέους.

  Το να υπήρχαν δύο γυναίκες υποψήφιες θα ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά η Χίλαρι φοβήθηκε και αποφάσισε να «παίξει» πιο συντηρητικά.

  5) Το φαινόμενο Τζέσε Βεντούρα

  Τέλος ας μην προεξοφλούμε την ικανότητα του εκλογικού σώματος να είναι «άτακτο» ή ας μην υποτιμούμε πόσα εκατομμύρια θεωρούν τους εαυτούς τους ως κρυφοαναρχικούς μόλις τραβήξουν την κουρτίνα και βρεθούν μόνοι τους πίσω από το παραβάν.

  Είναι ένα από τα λίγα σημεία που έχουν απομείνει στην κοινωνία που δεν έχουν κάμερες, συσκευές ακρόασης, συζύγους, παιδιά, αφεντικά, αστυνομικούς. Δεν υπάρχει καν χρονικό όριο. Μπορείς να κάτσεις εκεί όση ώρα θέλεις και δεν υπάρχει κανένας που να σε αναγκάσει να κάνεις οτιδήποτε. Μπορείς να πατήσεις το κουμπί και να ψηφίσεις με βάση την κομματική γραμμή. Μπορεί να γράψεις Μίκυ Μάους ή Ντόναλντ Ντακ. Δεν υπάρχουν κανόνες.

  Και εξαιτίας αυτού και του θυμού που έχουν πολλοί απέναντι σε ένα διαλυμένο πολιτικό σύστημα, εκατομμύρια θα ψηφίσουν τον Τράμπ όχι επειδή συμφωνούν μαζί του, όχι επειδή τον συμπαθούν, αλλά απλά επειδή μπορούν. Απλά επειδή θα κάνει τη μαμά και τον μπαμπά να θυμώσουν.

  Και με τον ίδιο τρόπο που όταν στέκεσαι στους καταρράκτες του Νιαγάρα και το μυαλό σου προς στιγμή αναρωτιέται πως θα αισθανόσουν εάν πηδούσες, πολλοί άνθρωποι θα λατρέψουν την ιδέα να βρεθούν στη θέση εκείνου που κινεί τα νήματα και θα ψηφίσουν τον Τραμπ απλά για να δουν τι θα συμβεί.

  Θυμάστε στη δεκαετία του ’90 που οι πολίτες της Μινεσότα εξέλεξαν ένα επαγγελματία παλαιστή ως κυβερνήτη τους (σσ Τζέσε Βεντούρα); Δεν το έκαναν επειδή είναι ηλίθιοι ή πίστευαν ότι ο Τζέσε Βεντούρα ήταν πολιτική ιδιοφυΐα. Το έκαναν επειδή μπορούσαν. Η Μινεσότα είναι μια από τις πιο έξυπνες πολιτείες της χώρας. Έχει, επίσης, πολλούς ανθρώπους με περίεργη αίσθηση του χιούμοερ και ψηφίζοντας τον Βεντούρα ήταν η δικιά τους βερσιόν μιας καλή φάρσας απέναντι σε ένα άρρωστο πολιτικό σύστημα.

  Αυτό θα γίνει ξανά με τον Τραμπ.

  Ένας άνδρας με σταμάτησε στον δρόμο και μου είπε «Μάικλ πρέπει να ψηφίσουμε τον Τράμπ. Πρέπει να ταρακουνήσουμε τα πράγματα». Αυτό του έφτανε, να «ταρακουνήσουμε τα πράγματα».

  Ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει ακριβώς αυτό και ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος θα ήθελε να κάτσει στα καθίσματα και να παρακολουθήσει σαν να είναι ένα ακόμη ριάλιτι…

  http://www.efsyn.gr/arthro/o-profitikos-maikl-moyr

 197. Avonidas said

  #203.

  Ειδικά το (5) μου είναι εξαιρετικά οικείο φαινόμενο. Γιατί κι εμείς, χρόνια τώρα αλλά ειδικά μετά την κρίση και τα μνημόνια, ψηφίζουμε με το σκεπτικό «άσε, ρε, που θα μου πεις εσύ τι να κάνω, κουφάλα δημοσιογράφε/πολιτικέ/Σόιμπλε!» Θα είναι η καταστροφή μας, φοβάμαι.

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν χτυπιέμαι, δεν μ’ ενδιαφέρει να πείσω, το ξέρω πως δεν ψήφισες μνημονιακό συριζα, εννοείται πως θα μείνουν αυτοί που είναι, δεν βρίζω την κυβέρνηση, όπως και καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα, απλή διαπίστωση της ιδιότητάς της έκανα,. Κι εγώ δεν έχω ψηφίσει κάποιο κόμμα στην ζωή μου, είμαι κάπως παράξενος με περίεργες απαιτήσεις, θα ψηφίσω όποιον μου πεί την αλήθεια, οπότε, μάλλον θα πεθάνω με το άκυρο στο χέρι.☺

 199. Avonidas said

  #205. Άκυρο το λένε τώρα, του άλλαξαν όνομα; 😉

 200. gpoint said

  # 203

  Δεν λέω, γούστα είναι αυτά, αλλά γιατί τα περισπούδαστα του Μουρ κι όχι τα απλά του Λαμπρου π.χ. ;

 201. gpoint said

  # 206

  Μην τον παρεξηγείς, νέος είναι ακόμα και μπερδεύεται με τα λευκά και τα άκυρα…είναι σίγουρο πως όταν ωριμάσει θα έλθει στο στρατόπεδο της αποχής (που να τρέχω τωρα, έχω και αρθριτικά…)

 202. Avonidas said

  #207. Δεν υπάρχει τίποτα το περισπούδαστο σε αυτά που λέει ο Μουρ. Ο Μουρ απλά έχει 2 ατού που λείπουν από πολλούς άλλους:

  1)Κυνική γνώση του πώς δουλεύει το εκλογικό σύστημα
  2)Επαφή με αυτό που, ελλείψει καλύτερου όρου, μπορούμε να ονομάσουμε προλεταριάτο/λούμπεν προλεταριάτο της Αμερικής

  Και κυρίως, δεν κάνει τον εξής συλλογισμό που πολλοί από μας (κι εγώ) ασυναίσθητα κάνουμε:

  Αν βγει ο Τραμπ θα είναι καταστροφικό για όλους, άρα κανείς που το καταλαβαίνει αυτό δε θα τον ψηφίσει

  Και φυσικά, οι θεόμουρλοι είναι αγνοήσιμο ποσοστό των ψηφοφόρων. Οπότε, επικεντρώνεις στην προσπάθεια να ενημερώσεις τον κόσμο ΓΙΑΤΙ ο Τραμπ θα ήταν συμφορά. Και βέβαια, κάνεις μια τρύπα στο νερό.

  Θυμάστε το δημοψήφισμα; Θυμάστε που μας έλεγαν από όλες τις μπάντες τι συμφορές θα μας έβρισκαν αν φεύγαμε από το ευρώ και την ΕΕ; Ε, λοιπόν, πολύ απλά, αυτοί που είναι άνεργοι/άστεγοι/καταχρεωμένοι με αδειανούς λογαριασμούς είπαν «στα παπάρια μου, ρε, τι έχω να χάσω;» Αυτό το «στα παπάρια μου» πάντα κερδίζει κάθε επιχείρημα, με την προϋπόθεση ότι όλα γίνονται πάνω στην ορμή της στιγμής. Ελάχιστοι Έλληνες θα άντεχαν έναν μακρόσυρτο πόλεμο με την ΕΕ, ή ένα εμπάργκο, ή την πραγματική κατάρρευση της οικονομίας, αλλά όσο για ένα ηρωϊκό ΟΧΙ της μιας βραδιάς το ρίχνανε!

  Έτσι και τώρα, λοιπόν. Απλώς υποτιμήσαμε το ποσοστό των σταρχιδιστών της Αμερικής, των μπουχτισμένων, αηδιασμένων, και πολλαπλά προδομένων από το σύστημα. Και κυρίως (για να μη ξεχνάμε και τις πουστιές του εκλογικού τους συστήματος), λησμονήσαμε ότι όλες αυτές οι ανθρώπινες ωρολογιακές μπόμπες είναι βολικά συγκεντρωμένες σε πολιτείες-κλειδιά.

  Θα μου πείτε, εκ των υστέρων όλοι είναι σοφοί. Μεγάλο το δίκιο σας…

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  206 – Πάντα άκυρο λεγόταν, δεν του άλλαξαν όνομα, το άλλο που λές, ψηφίζει κανονικά, Παπέν δαγκωτό, μέχρι τελικής πτώσεως.☺

  207 – Όπως και να το κάνεις, το περισπούδαστο από τον παγκοσμίως γνωστό Μούρ, έχει άλλα χάρη από το απλό του παγκοσμίως αγνώστου Λάμπρου.☺ Μεταξύ μας όμως, λέει παπαριές ο Μούρ, τον περίμενα πιο οξυδερκή. Ού γαρ έρχεται μόνο.☺

  208 – Το συνειδητό άκυρο στις στημένες εκλογές της οικονομικής ελίτ,, είναι στάση ζωής, και δεν έχει καμία σχέση με τον σταρχιδισμό. Μπορούν να σε βεβαιώσουν γιαυτό, οι πολίτες της σεξουαλικής αυτορυθμιζόμενης δημοκρατίας της οικογένειας.☺

 204. gpoint said

  # 209

  κάνεις ένα λάθος…το ποσοστό των ανθρώπων που σκέπτονται πολύπλοκα για να κρίνουν δεν υπερβαίνει το 0,5%. Κρίνουν από την εμφάνιση («εθνάρχης» και Ανδρέας-ζιβάγκο παλιά και Τσίπρας τελευταία) ή εν πάσει περιπτώσει από ΕΝΑ μόνο κριτήριο κατά την γκλάβα του καθενός. Προσωπικά από την πρώτη στιγμή είπα πως ο Τραμπ είναι επικρατέστερος σαν δήθεν αυτοδημιούργητος ενώ η Χίλαρυ εκπροσωπούσε τα τζάκια και μπορεί στην Ελλάδα να ψηφίζουμε τζάκια λογω ων χρόνων υποτέλειας στην οθωμανική αυτοκρατορία, ο αμερικάνος όμως που δεν γνώρισε σκλαβιά για 500 χρόνια δεν τρώει τέτοια χάπια. Ο τραμπ μ’ όλα τα χάλια του εκπροσωπούσε καλύτερα το αμερικάνικο όνειρο από την Κλίντον. Τα υπόλοιπα τι έλεγε ο Τραμπ κι η Χίλαρυ ήταν ασήμαντες λεπτομέρειες με τις οποίες βγάζουν το ψωμί τους πολιτικοί αναλυτές (Χαχαχαχ) «πληροφορημένοι εκ των έσω» δημοσιογράφοι και λοιποί

 205. gpoint said

  # 211 συνέχεια

  Ενα τεράστιο μάθημα ήταν οι συνεχόμενες εκλογές του 90 μέχρι να γίνει πρωθυπουργός ο ακατανόμαστος.Πέρα πο τους αριστερούς που ήταν «μαντρωμένοι»» στην επιλογή τους η μόνη πραγματικά αξιόπιστη λύση τότε ήταν η Δηάνα του Στεφανόπουλου που ποτέ δεν ξεπέρασε το 1% !!!!!!!
  Αλλά ποιός καθόταν να σκεφτεί…
  Τον ίδιο τον Στεφανόπουλο αποδέχθηκε λίγο μετά ο ελληνικός λαός σαν τον καλύτερο π.τ.Δ. έβερ !!!!!!!!!!!!!!
  ήταν επιλογή άλλων βλέπεις…

 206. gpoint said

  # 210, τέλος

  Δεν είναι σταρχιδισμός και το ξέρεις είναι η μόνη πρακτική αυτοάμυνα. Με το που συμμετέχεις και μόνο μεγαλύτερο μπαξίσι παίρνουν τα κόμματα και περισσότερο ρουσφέτι μπορούν να κάνουν οι βουλευτές

 207. gpoint said

  Πολύ ασχολήθηκα με την πολιτική για να κάνω ένα ριφρέσ που λέμε στην Φωκίς…

 208. Alexis said

  #187: Λάμπρο, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε στοιχειωδώς, πολύ δε περισσότερο να συζητήσουμε, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιες βασικές έννοιες.

  Στην ελληνική γλώσσα η λέξη «ακροδεξιά» έχει συγκεκριμένο σημασιολογικό περιεχόμενο και επίσης συγκεκριμένο και ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο.
  Εάν εσύ επιλέγεις να χρησιμοποιείς την λέξη όπως σου αρέσει και να την κολλάς σαν ταμπέλα σε όποιον δεν σου γουστάρει, τότε σόρρυ, αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε γιατί δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα.
  Με την ίδια λογική μπορώ κι εγώ να αποκαλέσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναρχοκομμουνιστή, τον Θεοδωράκη μαρξιστή-λενινιστή και τον Κουτσούμπα εθνικιστή φασίστα, αλλά τότε, όπως καταλαβαίνεις, χάνεται η μπάλα και δεν μπορεί να υπάρξει λογική κουβέντα.

  Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να συζητάω πάντα με λογικά επιχειρήματα και όχι με συνθήματα, σταματάω εδώ και την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια για να μην παρεκτραπεί η κουβέντα σε μονοπάτια που ούτε εγώ ούτε κι εσύ θα θέλαμε.

  Και όχι ρε φίλε, το «έχουμε 2 εκατομμύρια ανέργους άρα μας κυβερνάνε ακροδεξιοί» δεν είναι λογικό επιχείρημα.

  Σε ένα μόνο θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο:
  ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ.
  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.

  Καλό βράδυ…

 209. Alexis said

  #214: Και ο Κωστάκης Καραμανλής το 2000.
  Ξεκίνησε από τη Ραφήνα πρωθυπουργός και έφτασε στην Αθήνα αρχηγός της αντιπολίτευσης.
  Όταν ξεκίνησε πανηγύριζαν στους δρόμους οι δικοί του, όταν έφτασε, οι άλλοι! 😀

 210. gpoint said

  # 214, 217

  τι να γίνει ο ΠΑΟΚ άκουγε Ντύλαν όταν προσπαθούσε να μάθει τον Ντόνοβαν κάτι ακόρντα…there is no success like failure

 211. w2016blog said

  Βρε αθεόφοβοι,δεν βρέθηκε κανεις σας να αισθανθεί μια ειλικρινη συγνώμη προς τον Κο Αγαθία , για ολο το κραξημο που του ρίξατε τοσους μήνες για τις προβλεψεις του;Και μετα μου λενε παλικάρια οι αριστεροί .

 212. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  203. Γενικοτερου ενδιαφεροντος

  Απ’ αυτα που εχω καταλαβει στον ανεπτυγμενο κοσμο, γενικα οι φιλελευθεροι, σοσιαλδημοκρατες,… δεν εχουν καταφερει να επιλυσουν το προβλημα της ανεργίας μετα την παγκοσμιοποιηση με κρατικες επενδυσεις και κινητρα για νεες επενδυσεις και στη θεση τους έρχονται οι λαικιστες, συντηρητικοι, ισλαμοφοβικοι,…

  Δεν πιστευω οτι οι δευτεροι θα μπορεσουν να επιλυσουν τα προβληματα των εργαζομενων και της συρικνουμενης μεσαιας ταξης, εφοσον τα κεφαλαια θα παιζονται σε χρηματοικονομικα προιοντα, ενω με τις συμφωνιες TTIP ή πιο παλιά η NAFTA , ουσιαστικα οι αναπτυγμενες χωρες εκχωρησαν μεγαλο τμημα της βιομηχανικης παραγωγης στα BRIC και στις ασιατικες χωρες.

  Επομενως- αν και πολυ δυσκολο- μονον με διεθνεις διασκεψεις, συμφωνιες και αποφασεις μπορει να αλλαξει η ολη κατασταση.

 213. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο Τζέρεμι Ρίφκιν ηταν προφητικοςς στο «Το τελος της εργασιας και το μελλον της» Η δύση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού και το χάραμα της μετά την αγορά εποχής, Λιβανης, 1996.

  Στην εισαγωγη του βιβλιου γραφεται το εξης :
  «….Υπερσύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ρομπότ, τηλεπικοινωνίες και άλλες μορφές τεχνολογίας αιχμής αντικαθιστούν με τεράστια ταχύτητα τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς
  και τους κλάδους -από τη βιομηχανική παραγωγή, τη λιανική πώληση και τις
  χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι τις συγκοινωνίες, τη γεωργία και τον τομέα
  της διακυβέρνησης. Ο κόσμος, υποστηρίζει ο Ρίφκιν, πολώνεται ταχύτατα σε δυο
  δυνητικά ασυμβίβαστες δυνάμεις: από τη μια πλευρά, μια αριστοκρατία της
  πληροφορικής, που ελέγχει και διαχειρίζεται την παγκόσμια οικονομία της υψηλής
  τεχνολογίας· από την άλλη, οι ολοένα μεγαλύτεροι αριθμοί των μόνιμα
  εκτοπισμένων εργατών, που έχουν μικρές προοπτικές κι ελάχιστες ελπίδες για μια
  εργασία με κάποιο νόημα, σε έναν κόσμο που αυτοματοποιείται όλο και πιο πολύ.
  Ο Ρίφκιν προτείνει να δώσουμε ένα τέλος στην αυταπάτη της επανεκπαίδευσης για
  ανύπαρκτες εργασίες. Πιστεύει ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τους θεσμούς και
  τους εαυτούς μας για έναν κόσμο που περιθωριοποιεί τη μαζική απασχόληση στους
  χώρους της παραγωγής και του μάρκετινγκ αγαθών και υπηρεσιών. Ο
  επαναπροσδιορισμός του ρόλου του ατόμου σε μια κοινωνία η οποία δεν θα
  προσφέρει σχεδόν καθόλου εργασία πιθανότατα θα αποτελέσει το πιο καυτό ζήτημα
  στις δεκαετίες που έρχονται. Θα πρέπει να περιμένουμε μια νέα, μετά-την-αγορά
  εποχή. Επιβάλλεται να επινοήσουμε καινούριες εναλλακτικές λύσεις στη θέση της
  τυπικής, επίσημης απασχόλησης. Θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι
  προσέγγισης όσον αφορά την παροχή εισοδήματος και την ενδυνάμωση της
  αγοραστικής δύναμης. Θα χρειαστεί να στηριχτούμε περισσότερο στον
  αναδυόμενο «τρίτο τομέα», για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των κοινοτήτων
  και τη δημιουργία ενός βιώσιμου πολιτισμού. Το τέλος της εργασίας θα μπορούσε
  να σημαίνει το θάνατο του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε ή την απαρχή μιας μεγάλης
  κοινωνικής μεταμόρφωσης και την αναγέννηση του ανθρώπινου πνεύματος. »

  ΥΓ Να προσθεσω οτι οταν εγραφε το βιβλιο, που εκδοθηκε το 1995, The End of Work: The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-Market Era, Putnam Publishing Group, ISBN 0-87477-779-8, προβλεψε μονον την τεχνολογικη ανεργια (λογω αυτοματοπιησης της βιομηχανικης παραγωγικης και των υπηρεσιων) αλλα δεν μπορουσε να προβλεψει την μετακινηση κεφαλαιων στο χρηματοικονομικο τομεα και την «εκχωρηση» μεγαλου τμηματος της βιομηχανικης παραγωγης σε αναπτυσομενες χωρες που εξαγει πλεον πολλα προιοντα και υπηρεσιες (outsourcing) στις ανεπτυγμενες χωρες.

 214. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, πλάκωσε (#219) το επιτελείο με την καινούργια ιστΙοσελίδα του (Watalos 2016 blog) !!!

 215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  213 – Δεν εννοούσα εσένα ρε Gee, εμείς τα έχουμε πεί, συμφωνούμε στον στόχο, διαφωνούμε στην πρακτική. 🙂

  216 – «Στην ελληνική γλώσσα η λέξη «ακροδεξιά» έχει συγκεκριμένο σημασιολογικό περιεχόμενο και επίσης συγκεκριμένο και ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο.» To οποίο είναι; Να σου θυμίσω κι εσένα, ότι στην κυβέρνηση συμμετέχει και το ΑΝ.ΕΛ, τους έχεις για αριστερούς ή για κεντροδεξιούς;

  «Εάν εσύ επιλέγεις να χρησιμοποιείς την λέξη όπως σου αρέσει και να την κολλάς σαν ταμπέλα σε όποιον δεν σου γουστάρει, τότε σόρρυ, αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε γιατί δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα.»
  Δεν την κολλάω σε όποιον δεν μου γουστάρει, αλλά σε όποιον λέει πως θα σκίσει το καταστροφικό για τον λαό μνημόνιο, και το υπογράφει με ακόμα χειρότερους όρους, που λέει πως δεν θα πουληθεί η δημόσια περιουσία και την ξεπουλάει για ψυχία, που λέει πως θα κάνει αυξήσεις στις πετσοκομένες συντάξεις, και τις πετσοκόβει πιο πολύ, που λέει πως θα καταργήσει δυσβάσταχτους αντιλαϊκούς φόρους, και βάζει κι άλλους, που λέει πως θα κάνει διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, και γίνεται πιόνι των παπάδων, που λέει πως θα καταργήσει το μάθημα των θρησκευτικών, και διώχνει τον υπουργό που το υπέγραψε, κατ΄εντολή των παπάδων, που καλεί τον λαό σε δημοψήφισμα για ΟΧΙ, και τον γράφει στα αρχίδια του μετατρέποντάς το σε ΝΑΙ, που λέει πως δεν θα είναι πρωθυπουργός παντώς καιρού, και είναι σούπερ πούμα, που λέει πως θα χτυπάει το νταούλι, κι οι αγορές θα χορεύουν, και μας χορεύουν οι αγορές σε αναμμένα κάρβουνα, που λέει πως οι υπεύθυνοι για τα δεινά του λαού θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, και δεν έχει ακουμπήσει κανέναν, ακόμα και οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι, κυκλοφορούν ελεύθεροι, να σταματήσω εδώ, γιατί θα πρέπει να γράφω μέχρι την Κυριακή.

  «Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να συζητάω πάντα με λογικά επιχειρήματα και όχι με συνθήματα,»
  Συνθήματα οι απελπισμένοι, τα πεινασμένα παιδιά, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι άποροι ανάπηροι, και οι χαμένες ανθρώπινες ζωές Αλέξη; Λυπάμαι αλλά δεν έχω τα λογικά επιχειρήματα που ζητάς, ναί όπως το θέτεις, είμαι παράλογος.

  «Και όχι ρε φίλε, το «έχουμε 2 εκατομμύρια ανέργους άρα μας κυβερνάνε ακροδεξιοί» δεν είναι λογικό επιχείρημα.» Φυσικά και δεν είναι λογικό επιχείρημα, αφού δεν ανήκεις σ΄αυτά τα 2,000,000 ανέργους, άλλωστε είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, πως μέχρι 2,000,000 ανέργους, κυβερνούν οι αριστεροί. Έχεις ρωτήσει κανένα χρόνια άνεργο να σου πεί την γνώμη του; αλλά πού να το βρεί το λογικό επιχείρημα ο πεινάλας. Πάντως, το παράλογο επιχείρημά μου δεν το είχα σκέτο 2,000,000, μάλλον το συμάζεψες λίγο σε «λογικά» πλαίσια, για να ταιριάζει στην σκέψη σου. Καλού κακού, εγώ σου έβαλα πιο πάνω αρκετά επιχειρήματα, για να διαλέξεις ποιά είναι λογικά και ποιά παράλογα.

  Σε ένα μόνο θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο:
  ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ.
  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.
  Είσαι σίγουρος ότι συμφωνείς σ΄αυτό μαζί μου;

  Σου επαναλαμβάνω την ευχή που σου έδωσα στο 187, και μακάρι να είστε καλά εσύ κι η οικογένειά σου, και να μη βρεθείτε ποτέ στην θέση των παράλογων επιχειρημάτων.
  Δυστυχώς για μένα, βλέπουμε πολύ διαφορετικά τον κόσμο, κι είναι πολύ δύσκολο να συννενοηθούμε σε τέτοια θέματα, ας τα λέμε στα άλλα.
  Φιλικά και με εκτίμηση πάντα.

 216. w2016blog said

  222 @Κύριο Iατρού

  Ως απλώς παρατηρητής
  τουλάχιστον στον Κο Κουβάτσο¨αναγνωρίζω την παληκαριά του, να εγκαταλείψει το μάταιο τουτο ιστολόγιο με το » 138 Χαιρετώ και ιδιωτεύω ¨¨προσδοκώντας μόνο σε ανάσταση και επανοδό του του ,με την συγχώρεση εκ μέρους του πανάγαθου Κου Αγαθία.
  Για τους λοιπούς που αφορούσε το στοίχημα για την έκβαση των Αμερικάνικων εκλογών ,υπάρχει σχετικό κουιζ:

  http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/quiz/poso-kota-eisai.4014168.html

 217. w2016blog said

  http://www.aplos.eu/category/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CF%80%CE%BB%CF%8E%CF%82-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1/

 218. sarant said

  224 Στοίχημα δεν είδα να έβαλε κανεις και το ιστολόγιο δεν απέκλειε νίκη του Τραμπ

 219. w2016blog said

  226 ετσι για αρχή..
  «Και σε πάω ένα στοιχηματάκι: αν χάσει ο Τραμπ, να μην ξαναγράψεις σχόλιο σ’ αυτό το ιστολόγιο είτε σαν Βάταλος είτε όπως αλλιώς. Αν κερδίσει, δεν θα ξανασχολιάσω εγώ.»
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/26/hatzidakis-2/#comment-390992

 220. w2016blog said

  226 και το καλύτερο
  Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι αναγνώστες (Κουβάτσος σχ. 94, Ιατρού σχ. 113) δεν πείστηκαν και είχαν το θράσος να μάς προκαλέσουν να στοιχηματίσουμε 1 προς 1. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις με τα νέα email της Χίλαρυ για τα οποία διέταξε έρευνα το FBI ( το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην πρόσφατη Αμερικανική Ιστορία μετά το Watergate, το χαρακτήρισε ο Ντόναλντ), θα είναι σαν να κλέβουμε Ρωμέικη Εκκλησία, αν στοιχηματίσουμε υπέρ του Τράμπ. Βεβαίως και στοιχηματίζουμε, δηλώνοντας πως αν κερδίσει η Χίλαρυ, όχι μόνο θα εξαφανισθούμε από το Ιστολόγιο, αλλά και θα προσφέρουμε 1.000 ευρώ στον κ. Σαραντάκο για να κάνει το Τραπέζι σε κάποια χασαποταβέρνα στους συνταξιούχους αναγνώστες του Ιστολογίου. Αν όμως κερδίσει ο Ντόναλντ (προβλέπουμε με πάνω από 56%, μετά τις χθεσινές εξελίξεις) απαιτούμε μία συγγνώμη από τους κ.κ. Κουβάτσο, Ιατρού + Gpoint, και ο κ. Σαραντάκος να υποχρεωθεί να την αναρτήσει αυτή την «Συγγνώμη» μέσα σε πλαίσιο επί 24ώρου βάσεως στο πάνω δεξιό μέρος του Ιστολογίου μέχρι τον Γενάρη που θα ορκιστεί Πλανητάρχης ο Τράμπ

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν…

 221. w2016blog said

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/28/albania/#comment-391589

 222. Γς said

  Κανάλι της Βουλής τώρα:

  Γιώργος Μιχαλακόπουλος, μίλαγε για τον Βασίλη Διαμαντόπουλο [για Εκείνον κι Εκείνον], για τον Κουν, για για. Απόλαυση

  Και μετά είχε Λύδια Κονιόρδου.

  Το γύρισα

 223. Γς said

  230:

  Και προχτες ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ήταν κεντρικό πρόσωπο στην παροσουσίαση του βιβλίου «Το Κόκκινο Ταγκό» του Κώστα Κουτσομύτη – Ευάγγελου Μαυρουδή, στη Ραφήνα

  Και τον παρουσίασαν ως Μιχαλόπουλο [Γρηγόρη ή Γιάννη;]

 224. Γς said

  231:

  Ναι δεν ήταν κανένας του ΚΚΕ αν και είχε προσκληθεί μια και θα ακολουθούσαι συζήτηση για τον Νίκο Ζαχαριάδη.

  Απεναντίας έβαλαν και πάγο στους διοργανωτές.
  Με τί δικαίωμα ασχολούνται με τον ΓΓ και τέτοια…

  Λίγο σόλοικο δεν ήταν;

 225. Γς said

  232:

  θα ακολουθούσΕ συζήτηση για τον Νίκο Ζαχαριάδη.

 226. sarant said

  227 Οκ, έχεις δίκιο, είχε γίνει λόγος για στοίχημα.

 227. sarant said

  Ελπίζω πάντως ο Γιάννης Κ. να μην εφαρμόσει τον όρο του στοιχήματος (που άλλωστε δεν έγινε αποδεκτός από την άλλη πλευρά)

 228. Γς said

 229. w2016blog said

  235
  Αν με το «δεν έγινε δεκτός απο την άλλη πλευρά» εννοειίτε την πλευρά του Κου Αγαθία ,φυσικά και ‘εγινε δεκτός, όπως είδατε και με το κείμενο που σας παρέθεσα.

  » Βεβαίως και στοιχηματίζουμε, δηλώνοντας πως αν κερδίσει η Χίλαρυ, όχι μόνο θα εξαφανισθούμε από το Ιστολόγιο»

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/28/albania/#comment-391589

  Οι αφελείς επεσαν στην παγίδα του πονηρότατου Αγαθία ο οποιος με τα προκλητικά του σχόλια τους έκανε να τον προκαλέσουν σε στοιχηματισμό για να τον γελοιοποιήσουν,.
  Μενει τώρα ,ως αληθινοί μονομάχοι να πληρώσουν το στοίχημα.

  Ας ελπίσουμε στην μεγαλοψυχία του νικήτη.:)

 230. Γιάννης Ιατρού said

  228: Σχολαστικό των Αμπελοκήπων

  Με τη χαρά που πήρες με τη νίκη του Δόναλδ, έγινες πολύ απρόσεκτος. Στο σχόλιο 113 που αναφέρεις, εγώ δεν στοιχημάτισα σε τίποτα. Μου αρέσουν οι επηρμένοι γιατί όταν πέφτουν κάνουν μεγάλο γδούπο.

  Για ξαναδές το 🙂 , άλλα λέει, συγκεκριμένα για την αξιοποίση των αρχείων του φίλου σου (ΚΠ)…. και ότι δεν είχες απαντήσει (ακόμα), κοινώς μούγκα στη στρούγκα, στην πρόταση του συνονόματου για στοίχημα.,,,,

  Μια ακόμα παρατήρηση:
  Τι πεζό όνομα διάλεξες τώρα για χρηστόνυμο (W2016blog), μπάς κι αποφύγεις την κόκκινη κάρτα! Χάθηκε κανένα άλλο, π.χ. Μακιαβέλλης 🙂 θα σου ταίριαζε!

  Α, και κοίτα, η Sacra Congregatio Propaganda Fide αγρυπνεί και όπως είδες σε ξεσκέπασε αμέσως, παρ΄όλο το νέο χρηστόνυμο! Ο Tomás de Torquemada θα επιστρέψει συντόμως από την επιθεώρηση στα περίχωρα των Αμπελοκήπων (παράδρομους της Πανόρμου, πλατεία Μαβίλη κλπ.). Εάν προκληθούμεν, θα προβούμεν εις αποκαλύψεις 🙂

 231. κουτρούφι said

  #231 >Και τον παρουσίασαν ως Μιχαλόπουλο [Γρηγόρη ή Γιάννη;]
  Μήπως ως Πάνο;;:

 232. spiral architect said

  Αφού χαίρεσαι τόσο πολύ, κάνε το τραπέζι στην παρέα καμιά καλή προβατίνα απο το ΙλΟινόη. Κερνάει ο Δόναλδ.

 233. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα ξέχασα να πω

  240: Έχει κι ένα μαύρο πρόβατο το ILL Οινόη…

 234. gpoint said

  # 233

  Γιάννη, με τρεις φράσεις που έχω ξεχωρίσει…

  Η επιχείρηση Ντήμον της παρτέντζας δούλευε πια στο φόρτε. Οι Αυστραλοί-Νεοζηλανδοί κι οι λιγοστοί Εγγλέζοι φεύγαν από τα λιμάνια και στο γρήγορο φευγιό οι Σύμμαχοι πέταγαν και τα όπλα. Ο συμμαχικός παράγων έσπερνε τα μέσα για να κοπούν οι Ελληνες στα δύο.

 235. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  238 – «Χάθηκε κανένα άλλο, π.χ Μακιαβέλης☺ θα σου ταίριαζε!»
  Θα έλεγα πως το peodramer ή πεοδράμερ, του ταιριάζει καλύτερα, δείχνει το μέγεθος και την ΜΕΓΑΛΗ ικανότητα του εκ Αμπελοκήπων (όπως μας πληροφόρησε η ασφάλεια του ιστολογίου) πεοπαιχταρά.☺

  Καλημέρα.

 236. Γιάννης Ιατρού said

  243: ΛΑΜΠΡΟΣ

 237. Alexis said

  #223: Μην κουράζεσαι και γράφεις σεντόνια γιατί επαναλαμβάνεσαι συνεχώς και δεν έχει νόημα, αφού σου είπα εξαρχής ότι συμφωνώ ότι ναι, έτσι είναι η κατάσταση (κι άλλα πολλά μπορώ να σου αραδιάσω), αλλά να σου θυμίσω ότι η κουβέντα μας ήταν περί ακροδεξιάς.
  Και τα ερωτήματα παραμένουν:
  1)Ποιούς θα θεωρήσουμε υπεύθυνους, και σε ποιό βαθμό τον καθένα, για όλα αυτά;
  2)Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμα κι αν δεν έκανε τίποτα για όλη αυτή την κατάσταση, είναι ακροδεξιά;

  Συνθήματα οι απελπισμένοι, τα πεινασμένα παιδιά, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι άποροι ανάπηροι, και οι χαμένες ανθρώπινες ζωές Αλέξη;
  Έλα τώρα, δεν είσαι αφελής, γιατί κάνεις αφελείς ερωτήσεις;
  Συνθηματολογία είναι να λες κάποιον ακροδεξιό και αντί για άλλη τεκμηρίωση να αραδιάζεις όλα αυτά…
  Σου επαναλαμβάνω, περιγράφεις μία κατάσταση που είναι υπαρκτή, την ζούμε όλοι μας, αλλά που η εξήγησή της, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, είναι αρκετά πολύπλοκη και πάντως όχι μονοσήμαντη και απλοϊκή με τσιτάτα του στυλ «φταίει ο Τσίπρας», «φταίει ο Σαμαράς», «φταίει η ΕΕ», «φταίνε οι τράπεζες» κ.ο.κ.
  Έχω την αίσθηση, χωρίς να είμαι βαθύς γνώστης των οικονομικών πραγμάτων, ότι για όλο αυτό που ζούμε οι αιτίες είναι πιο βαθιές και οι υπαίτιοι πολλοί, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, με διαφορετικό βαθμό ευθύνης ο καθένας.

  Τέλος πάντων, είπα να μη γράψω πολλά, αλλά πάλι ψιλοσεντονάκι βγήκε 🙂 , εγώ σταματάω εδώ γιατί νομίζω ότι αρκετό χρόνο αφιέρωσα στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του και δεν αξίζει… 🙂
  Ανταποδίδω τις ευχές και δεν θα επανέλθω στο θέμα, (ακόμα και αν προκληθώ 😀 😀 😀 )
  (Θα δέσω από τώρα τα δάχτυλά μου για να μη μπορώ να πληκτρολογήσω 🙂 )

 238. giorgos said

  221. Η τεχνολογία άντικαθιστά τούς άνθρώπους , όμως αυτά πού θά παράγη ή τεχνολογία θά πρέπει νά καταναλώνονται . Τό πρόβλημα λοιπόν,τού μέλλοντος θά είναι ή οργάνωση τής παγκόσμιας οικονομίας ώστε νά μπορεί ό «λαός» νά καταναλώνει τά προιόντα πού θά παράγη ή τεχνολογία ώστε νά συνεχισθεί ή πρόοοδος . Φαινόμενα τύπου «Τράμπ , Μπρέξιτ κλπ » είναι αδύνατον νά «φρενάρουν» τήν παγκοσμιοποίηση . Απλώς παρενθέσεις είναι .

 239. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  246. Η τεχνολογία άντικαθιστά τούς άνθρώπους, ομως ο τοπος παραγωγης απο τις παραδοσιακες βιομηχανικες χωρες εχει μετατοπισθει -αρχικα- στις BRIC (Brazil, Russia, India and China), που αυξηθηκαν σε BRIICS ( South Africa και Indonesia).

  Οι πρωην αποικιες (πολλες απο αυτες με πολιτες μωαμεθανους), υπο την μορφη των G20 -2050 δηλ. BRICS+M +Indonesia+ Nigeria+Turkey+Pakistan+Iran+…. καλυτερα ….. θα αναγκασουν τα δυτικα κρατη σε 20 εως 35 ετη, να μειωσουν το επιπεδο διαβιωσης των πολιτων τους, το οποιο σε σημαντικο βαθμο οφειλοταν στην υπερεκμεταλλευση των πλουτοπαραγωγικων πηγων και των «απολιτιστων» ιθαγενων.»

  Οποτε ο αντουανετισμος 🙂 των εργαζομενων της Δυσης πρεπει να εγκαταληφθει ωστε να μπορεσουν να εργασθουν παλι σε δουλειες που ειναι «μονον για οικονομικους μεταναστες».

  Στα καθ’ ημας :

  Να κοιταμε μπροστα. Να δουμε τι θα κανουμε με την αναπτυξη της χωρας. Να κανουμε κοινες επιχειρησεις με τους ισχυρους παικτες του πλανητη. Και ολα τα αλλα θα ερθουν με λιγη διπλωματικη προσπαθεια…

  Οι πρωην αποικιες των δυτικων χριστιανων (πολλες απο αυτες με πολιτες μωαμεθανους), θα ειναι στο G22 το 2050 δηλ. οι χωρες Indonesia, Nigeria,Turkey,Pakistan,Iran, Egypt ακομη και το Bangladesh.

  Η χωρα μας, που ειναι η πυλη της ΕΕ και δεν συμμετειχε στους αποικιακους πολεμους, μαλλον θα εχει καλλίτερη τυχη με τον μουσουλμανικο κοσμο, με τον οποιο (εκτος της Τουρκιας), ως εμπορικος και ναυτικος λαος (και με συμμετοχη στις κατασκευες στην Μ.Ανατολη (Σ. Αραβία, Ιράν, Ιράκ) και την Αφρική (Λιβύη, Νιγηρία), 1960-1990) εχει παραδοσιακες σχεσεις κατανοησης και φιλιας.

  ΥΓ Economics in 2050 (τρις δολ. (τιμες 2006)
  1 China 70,71
  2 United States 38,514
  3 India 37,668
  4 Brazil 11,366
  5 Mexico 9,34
  6 Russia 8,58
  7 Indonesia 7,01
  8 Japan 6,677
  9 United Kingdom 5,133
  10 Germany 5,024
  11 Nigeria 4,64
  12 France 4,592
  13 South Korea 4,083
  14 Turkey 3,943
  15 Vietnam 3,607
  16 Canada 3,149
  17 Pakistan 3,07
  18 Philippines 3,01
  19 Italy 2,95
  20 Iran 2,663
  21 Egypt 2,602
  22 Bangladesh 1,466

  Περισσοτερες προβλεψεις για το 2025 και 2050 στο
  http://www.theguardian.com/news/datablog/2011/jan/07/gdp-projections-china-us-uk-brazil

 240. w2016blog said

  243 244

  Kακομοίρηδες! Σας εκανε ο Κος Αγαθίας να φοβόσαστε και την σκιά σας .Δεν εχω καμιά σχέση με τον άνθρωπο ούτε καν τον γνωρίζω.Στη θεση σας Κυριε Ιατρού, μετα απο τόσες λοιδορίες και καζούρες που του κάνατε και του σούρατε του ανθρώπου,δεν θα χα μούτρα να ξαναεμφανιστώ στο ιστολόγιο,χωρίς τουλάχιστον να ζητήσω συγνώμη εμπράκτως!Μια κρασοκάτανυξη ας πουμε, στην υγειά του Σχολαστικού 🙂

 241. spiral architect said

  Φέρε εσύ την πρατίνα και τα κρασά, φέρε και τον Αγαθία και τις λοιπές περσόνες του και άσε τις υπεκφυγές.
  Κερδισε ο Δόναλδ ο κιμπάρης.

 242. Γιάννης Ιατρού said

  248: W2016blog

  ναι, όντως έχουμε πολύ σκιαχτεί! Πάντως εγώ θα τον καλούσα για μιά σπονδή, μιας κι είναι λάτρης του αρχαίου 🙂 , άν, λέω, άν κατά τύχη γνωρίζεις το μαιλ του, στείλε το για να ειδοποιηθεί εγκαίρως. Κι αν είναι μακρυά, στο ILL Οινόη (λέμε τώρα…, μπορεί να έχει πάει και στη Λάρισσα, στο παράρτημα …), θα μεριμνήσει δια την σπονδήν το εκεί κλιμάκιο από το επιτελέιο του ιστολογίου μας (έχουμε κι εμέις, τι νομίζεις…) 🙂 🙂

 243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  245 – «αλλά να σου θυμίσω ότι η κουβέντα μας ήταν περί ακροδεξιάς.
  Και τα ερωτήματα παραμένουν:
  1)Ποιούς θα θεωρήσουμε υπεύθυνους, και σε ποιό βαθμό τον καθένα, για όλα αυτά;»
  Για σένα μπορεί να φαίνονται πολύπλοκα τα πράγματα, για μένα είναι πολύ απλά. ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, με την ανάλογη αριθμητική αύξηση βαθμού υπευθυνότητας, ξεκινώντας από τον πρώτο μαλάκα που υπέγραψε, και μπορεί να επικαλεστεί πως δεν ήξερε, φτάνοντας στον τελευταίο που φέρει τον τιμητικό τίτλο, ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑΣ, και γιατί δεν μπορεί να επικαλεστεί τίποτα αφού ξεσπάθωνε κατά των ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ μνημονίων, και γιατί επιμένει να λέει πως είναι κομουνιστής. Κι εγώ είμαι λουλουδού στα Ξροκόμματα. 🙂

  «2)Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμα κι αν δεν έκανε τίποτα για όλη αυτή την κατάσταση, είναι ακροδεξιά;» Γιατί πολύ απλά, ακόμα κι αν δεν έκανε τίποτα (δηλαδή τί άλλο ήθελες να κάνει;) ακολουθεί ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ακροδεξιά πολιτική, αν εσύ την βλέπεις αριστερή, δεδομένου πως είσαι έξυπνος, ή έχεις πρόβλημα οράσεως, ή ίδιο όφελος, ή είσαι ο Τσίπρας (τυχαίο το Alixis 🙂 ) και στις τρείς περιπτώσεις, δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

  «Σου επαναλαμβάνω, περιγράφεις μία κατάσταση που είναι υπαρκτή, την ζούμε όλοι μας,»
  Αφού συμφωνείς πως η κατάσταση που περιγράφω είναι υπαρκτή, θα πρέπει να συμφωνήσεις κι ότι είναι αποτέλεσμα ακροδεξιάς πολιτικής, (αν βγεί κι ο Σόϊμπλε κεντροαριστερός, θα πάω να κλειστώ στο μοναστήρι του οσίου Θεοδοσιου στο Άργος :).
  «αλλά που η εξήγησή της, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, είναι αρκετά πολύπλοκη »
  Η εξήγησή της δεν είναι καθόλου πολύπλοκη, είναι απλούστατη και την έχω εξηγήσει απλά και αναλυτικά πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, με πολλά παραδείγματα και περισσότερες αποδείξεις, αλλά ΟΛΟΙ, αρνείστε πεισματικά, έστω και να κοιτάξετε εκεί που σας δείχνω. Είναι προφανές πως θέλετε πολύπλοκες και ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ (που λέει κι ο φίλος μου ο Gee) αναλύσεις, από ανάλογους σχολιαστές, η απλή αλήθεια από έναν απλό σχολιαστή, πως η υπαρκτή κατάσταση, δημιουργήθηκε από την μόχλευση των παραγώγων και του συναλλάγματος από τους κεφαλαιούχους, με αποτέλεσμα να κερδίζουν αστρονομικά ποσά που ουσιαστικά δεν υπάρχουν, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αστρονομική φούσκα, φορτώνοντας τις χώρες του πλανήτη με αστρονομικά χρέη, μετατρέποντας τα άϋλα κέρδη τους σε εμπράγματες αξίες, όπως είναι η δημόσιες (κερδοφόρες) εταιρείες, η εξαγορά με εξευτελιστικές τιμές, των τραπεζών που έχουν υποθηκευμένα σχεδόν όλα τα ακίνητα και τις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν, κατανοητό από μέρους μου.

  «και πάντως όχι μονοσήμαντη και απλοϊκή με τσιτάτα του στυλ «φταίει ο Τσίπρας», «φταίει ο Σαμαράς», «φταίει η ΕΕ», «φταίνε οι τράπεζες» κ.ο.κ.»
  Αν βρείς έστω και ΕΝΑ (1) σχόλιο, όσα χρόνια σχολιάζω, που να λέω πως φταίει ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ γι΄αυτή την κατάσταση, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός ή κόμμα, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη, και δεν θα ξανασχολιάσω ξανά.
  Διαπίστωση ιδιότητας έκανα και κάνω, η ευθύνη ήταν και είναι στον λαό.
  Αν εσύ θέλεις να λές τον Τσίπρα Τσε Γκεβάρα, με γειά σου με χαρά σου, εγώ όσους συνεργάζονται με τον εχθρό, τους λέω Τσολάκογλου, κι όσο έφταιγε ο Τσολάκογλου για την κατοχή, άλλο τόσο φταίει κι οΤσίπρας γι΄αυτή την κατάσταση.

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – Γιατί μικρή μου Χιονάτη, μ΄έκανε να φοβηθώ ο αγαθοκλής σου; Από το καλοκαίρι είχα προβλέψει πως θα βγεί ο Τρόμπας, και μάλιστα είχα αναλύσει τους λόγους, που δεν είχαν καμία σχέση με τις παπαριές που έγραφε η αδερφή Agatha. Aκόμα και μια δυό μέρες πριν τις εκλογές, έδωσα και ποσοστά, 52-54, η μικρή Λουλού που είναι μέσα στο επιτελείο, τι ποσοστά έδωσε; όχι τίποτε άλλο, αλλά για να δούμε και ποιός είναι πιο αξιόπιστος.
  Πάντως και σένα (αν δεν είσαι ο ίδιος) για πεοτυμπανιστή σε κόβω. Αν δουλέψεις σκληρά με το όργανό σου, σε λίγα χρόνια θα γίνεις κι εσύ πεοντράμερ σαν το είδωλό σου.

 245. Γιάννης Ιατρού said

  253 (τέλος): Αααα, Λάμπρο, τι λόγια είναι αυτά; Για εκφράσου πιό κόσμια, τι πεο* τέτοια γράφεις! Ή γνωρίζεστε τόσο κι έχεις τέτοια «οικιότητα»;

 246. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  254 – Δεν σε καταλαβαίνω, για τεχνική και επίπεδο μιλάμε ρε φίλε, ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΗΣ είναι κι αυτός σαν το είδωλό του. 🙂

 247. Alexis said

  Δεν θα απαντήσω επί της ουσίας διότι δεσμεύτηκα 🙂 , αν κι έτσι όπως πάμε στο τέλος θα μου βγεί και τ’ όνομα πως είμαι ο Τσίπρας που σχολιάζει στον ελεύθερο χρόνο του στου Σαραντάκου! 😀
  Anyway, θα σχολιάσω όμως το πεο-ντράμερ του Λάμπρου (πολύ καλό ομολογουμένως) μ’ ένα τραγουδάκι:

 248. w2016blog said

  255
  ωραίο επίπεδο.Κι αντί να σου ρίξει καμια κοκκινη ο διαχειριστής θα κανει τον Μαλτέζο.

  Αν δεν σε αποβαλει για το υβρεολόγιο σου εναντιον ενος μελλους του ιστολογιου που δεν ξερεις , τοτε δεν ειναι σαν να επικροτεί και ο ιδιος τέτοιες συμπεριφορές;
  Υστερα ,αυτη μανία σου με τα παιο……. δεν καταλαβαίνεις οτι σε εκθέτει;

 249. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #255. «Ἡ δεξιοτεχνία σ’ ἕνα ὄργανο δὲν βλάπτει». Ἦταν τίτλος μουσικῆς ἐκπομπῆς. Στὸ Τρίτο τοῦ Μάνου, ἄν δὲν μὲ ἀπατᾶ ἡ μνήμη μου.

  Ἀπὸ συναδελφικὴ ἀλληλεγγύη τὰ γράφω αὐτά. 🙂

 250. Alexis said


  Εδώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτού μας στο ILL-Οινόη, ξεφάντωσε το «επιτελείο» πίνοντας στην υγειά του Δόναλδ.
  Προσφέρθηκαν και τσίπρα (τσίπ’ρα) παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια!
  Όπως Αμερική! 🙂

 251. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Παράλληλα νὰ ξεκινήσουμε ἐκστρατεία γιὰ τὴν ἐπάνοδο τοῦ Γιάννη Κουβάτσου στὸ ἱστολόγιο. Ὅποιος ἔχει τὸ email του ἄς τοῦ γράψει. Κι ἄν δὲν τὸν πείσουμε μὲ τὰ γραπτὰ νὰ βάλουμε σὲ ἐνέργεια τὰ μεγάλα ὅπλα: τὶς ρακὲς.

 252. Ίσως είμαι αφελής, αλλά μια κυβέρνηση που μπορούμε να τη βρίζουμε ελεύθερα και άφοβα δεν θα την έλεγα ακροδεξιά. Το έχουμε ζήσει κι αυτό — και δεν εννοώ μόνο την Επταετία — και ξέρουμε τη διαφορά.

 253. Alexis said


  #259 (συνέχεια): …κι εδώ αποκλειστικόν βίδδεο (του ανταποκριτού μας πάντα) όπου κορυφαίον στέλεχος του «επιτελείου» ερχόμενον εις τσακίρ-κέφι χορεύει το ελληνόψυχον τσάμικον «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς», ελαφρώς διασκευασμένον.
  Ακούγονται και οι απαραίτητες κουμπουριές!

 254. sarant said

  260 Επικροτώ ανεπιφύλακτα

 255. gpoint said

  # 252

  «αν βγεί κι ο Σόϊμπλε κεντροαριστερός, θα πάω να κλειστώ στο μοναστήρι του οσίου Θεοδοσιου στο Άργος»

  Α ρε μπαγάσα, ποιά καλόγρια χτύπησες πάλι ; την μελαχροινή με τα γυλιά ; ;);

 256. gpoint said

  # 261

  τυπογραφικό λάθος θα είναι Αγγελε…αεροδεξιά ήθελε να γράψει ( ή αφροδεξιά !! ) 😉

 257. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #262. Μοι προξενεῖ ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν ὅτι δὲν ἔγινεν εἰσέτι ἐπικαιροποίησις τοῦ ἄσματος. Ἐντέλλονται ἁρμοδίως τὰ ὑφ’ ἡμᾶς κλιμάκια ὄπως προβῷσι πάραυτα εὶς ἐπικαιροποίησιν τοῦ ἐν λόγῳ ἄσματος ὑπὸ τὸν τίτλον :»Δόναλδ σὲ θέλει ὁ Βλαδιμίρ».

 258. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  257 – Άκου χαζούλη ανθρωπάκο, αν νομίζεις πως δεν σε ξέρω κάνεις μεγάλο λάθος. Ο Μπέρια σ’ έχει φακελωμένο και ξέρει κάθε σου κίνηση, πρίν ακόμα την σκεφτείς, με το μυαλό πλατυέλμινθα που έχεις, και μας πληροφορεί άμεσα. Επειδή είσαι πιο χαζός κι από τ’ αχλάδια, δεν έχεις μεγάλη φαντασία και επαναλαμβάνεσαι τόσο άτσαλα, που γελάει μαζί σου και το παρδαλό γαϊδούρι. Ακόμα κι αν δεν είσαι όμως η κραγμένη αδερφή, και μόνο που την υποστηρίζεις, είσαι ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ. Αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου, όπως έκανα και με την Γκέλη (από το Βαγγέλη) δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ, κι επειδή δεν θα διαβάσω ό,τι κι αν γράψεις από δω και πέρα, να ξέρεις πως σ’ έχω γραμμένο στα …….(όχι εκεί που πήγε το ηλίθιο μυαλό σου, από εκεί βγήκαν οι κόρες μου) παλιά μου τα παπούτσια, και πολύ σου είναι.

 259. Alexis said

  #261: Όχι Άγγελε δεν είσαι αφελής, το αυτονόητο λες, αλλά το να λες το αυτονόητο σήμερα δεν είναι πάντα …αυτονόητο.
  Είναι κι αυτό ένα σύμπτωμα της κρίσης.
  Που δεν είναι μόνο οικονομική βεβαίως…

 260. Γιάννης Ιατρού said

  264: Γιώργο, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ. Ρε συ. για τα κούμαρα το κάνει και θέλει επίσης να αφιερωθεί την έρευνα και μελέτη της εκτιμώμενης ηλικίας βάσει της εξέλιξης της διαμέτρου του κορμού της Cupressus sempervirens 🙂

  260/263: Στοίχημα

  Ο συνονόματος (Γ.Κ.) αν δεν εμφανίζεται, δεν θα το κάνει βέβαια λόγω του υποτιθέμενοιυ στοιχήματος, ίσως έχει άλλες δουλειές κλπ.

  Το στοίχημα αυτό, όπως διατυπώθηκε από τον Γ.Κ. στο https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/26/hatzidakis-2/#comment-390992 , δεν το αποδέχθηκε ο Σχολαστικός των Αμπελοκήπων, παρ΄όλα αυτά που λέγονται, παραπειστικά, στο #228.

  Και το εξηγώ:
  Το προταθέν στοίχημα ήταν αυτό που αναφέρεται στο 227. Ο Σχολαστικός των Αμπελοκήπων (εφεξής ΣτΑ) το άλλαξε όμως, βάζοντας τους δικούς του όρους:
  …Αν όμως κερδίσει ο Ντόναλντ (προβλέπουμε με πάνω από 56%, μετά τις χθεσινές εξελίξεις) απαιτούμε μία συγγνώμη από τους κ.κ. Κουβάτσο, Ιατρού + Gpoint, και ο κ. Σαραντάκος να υποχρεωθεί να την αναρτήσει αυτή την «Συγγνώμη» μέσα σε πλαίσιο επί 24ώρου βάσεως στο πάνω δεξιό μέρος του Ιστολογίου μέχρι τον Γενάρη που θα ορκιστεί Πλανητάρχης ο Τράμπ…

  Αυτό το στοίχημα-αντιπρόταση ουδέποτε έγινε δεκτό, από κανέναν, το δε αρχικό de facto δεν έγινε δεκτό από τον ΣτΑ (εφ’ όσον έκανε αντιπρόταση, μάλιστα βάζοντας όρους κλπ.). Μάλιστα ο Γ.Κ. επανήλθε στις επόμενες μέρες, δεν ψάχνω τώρα τον λίκνο (θυμάμαι όμως ότι έγραφε στο τέλος κάτι σαν «κοκοκοκο»), ρωτώντας τον ΣτΑ (χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση) τι γίνεται και γιατί δεν συναινεί κλπ. κλπ.

  Επομένως, από πλευράς στοιχήματος δεν τίθεται, κατ΄ εμέ, θέμα!

 261. Γιάννης Ιατρού said

  262: Alexis

  Στην Λάρισσα, ε, το 2013; Ταιριάζει, βλ. και #251 🙂

 262. w2016blog said

  267 Εξαίρετο ήθος.Λυπάμαι.

 263. Alexis said

  #270: Ε, ναι! 🙂

 264. w2016blog said

  269
  O Κος Αγαθίας οχι μόνο δέχτηκε το στοίχημα οπως βλεπετε παρακάτω
  αλλα το επεξέτεινε και προς την μεριά του διαχειριστού του ιστολογίου,ο οποίος σοφά ποιώντας δεν το αποδέχτηκε

  Γιάννης Κουβάτσος 26 Οκτωβρίου, 2016 στις 22:07
  Βάταλε, πριν ανακαλύψεις την Αμερική, κάνε τον κόπο να διαβάζεις τα σχόλια. Και σε πάω ένα στοιχηματάκι: αν χάσει ο Τραμπ, να μην ξαναγράψεις σχόλιο σ’ αυτό το ιστολόγιο είτε σαν Βάταλος είτε όπως αλλιώς. Αν κερδίσει, δεν θα ξανασχολιάσω εγώ.

  Αγαθίας ο Σχολαστικός 30 Οκτωβρίου, 2016 στις 02:01
  Βεβαίως και στοιχηματίζουμε, δηλώνοντας πως αν κερδίσει η Χίλαρυ, όχι μόνο θα εξαφανισθούμε από το Ιστολόγιο, αλλά και θα προσφέρουμε 1.000 ευρώ στον κ. Σαραντάκο για να κάνει το Τραπέζι σε κάποια χασαποταβέρνα στους συνταξιούχους αναγνώστες του Ιστολογίου..

 265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  258 – Και υμείς οργανοπαίκτης αγαπητέ Δημήτριε; υποθέτω κάποιου εγχόρδου οργάνου. Αν χρειασθείτε κάποιον άρτιον οργανοπαίκτη κρουστών, να προτιμήσετε τον Αγαθία τον πεοκρούστη, μέγας δεξιοτέχνης του οργάνου του, θα κάμετε θραύσιν εις τα πανηγύρια της ελληνοψύχου Δοναλδοκρατούμενης Αμερικής.☺

  260 – Κοίτα, αν ο Γιάννης επιμένει να μη σχολιάζει λόγο του καραγκιόζη φασίστα, του λέω πως πέφτει στο επίπεδό του, και επιπλέον, ενώ ο καραγκιοζάκος άλλαξε όπως συνηθίζει το όνομά του, η θέση του Γιάννη είναι κενή. Μία φασιστική φωνή περισσότερη, μία αξιόλογη φωνή λιγότερη, η επιλογή είναι δική του.

  261 – Άγγελε μην παίζεις κι εσύ με τις λέξεις, όπως ο Alexis.☺ Σε καμία περίπτωση δεν είσαι αφελής, επίτρεψέ μου να σου πώ όμως, πως όπως κι ο Αλέξης, λίγο πολύ, είσαι βολεμένος, και η κρίση σε αγγίζει έμμεσα και δεν σε χτυπάει άμεσα, δηλαδή να μην έχεις τα στοιχειώδη για να ζήσεις αξιοπρεπώς. Πήγαινε σε κάποια λαϊκή συνοικία και κοίτα λίγο γύρω σου Άγγελε, θα δείς ανθρώπους της ηλικίας σου να ζητιανεύουν, όμως επειδή δεν είναι επαγγελματίες ζητιάνοι, δεν έχουν αξιολύπητο ύφος, δεν είναι φορτικοί, απογοητευμένοι και παραιτημένοι δείχνουν, και γράφουν στο χαρτόνινο ταμπελάκι τους, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ, ΠΕΙΝΑΩ. Με τρελαίνει αυτό Άγγελε, όταν βλέπω αυτούς τους σεβάσμιους ανθρώπους να με κοιτούν μ’ αυτό το απροσδιόριστο βλέμμα, δεν μπορώ να το διαχειριστώ.Αναρωτήθηκες ποτέ, πώς και γιατί αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν ως εκεί; ήταν ανίκανοι και χαζοί, ενώ εσύ ικανός και έξυπνος; Αναρωτήθηκες μήπως ευθύνεται η ακροδεξιά λιτότητα που έχει επιβάλλει η φασιστική τρόϊκα στην χώρα μας; Όταν μια κυβέρνηση ακολουθεί πιστά αυτή την πολιτική τι είναι Άγγελε, αριστερή; Δηλαδή πρέπει να χυθεί αίμα στον δρόμο για να είναι ακροδεξιά; Κάνε λίγη υπομονή και θα γίνει κι αυτό, άλλωστε οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες ατιμώρητοι είναι. Όσο για την ελεγχόμενη ελευθερία να βρίζουμε μια κυβέρνηση ακροδεξιά, έχει τον σκοπό της, εκτονωνόμαστε στο διαδίκτυο, και δεν κουνιέται πούστης
  έξω από αυτό.
  Έχω μια απορία, ενοχληθήκατε που είπα ακροδεξιά την κυβέρνηση, και μου φέρατε διάφορα ακροδεξιά παραδείγματα. Η κυβέρνηση που λέει πως είναι αριστερή, κι ο πρωθυπουργός κομουνιστής, δεν σας ενοχλεί; δηλαδή έτσι είναι η αριστερή διακυβέρνηση κι ο κομουνιστής πρωθυπουργός; Γι’ αυτό αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν οι χιλιάδες των αριστερών; Άρα, ο αγώνας τώρα δικαιώθηκε.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΩ ΕΔΩ, ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡΖΑΝ.

 266. Γιάννης Ιατρού said

  273: W2016blog

  Δεν σκοπεύω να συνεχίσω την επ΄αυτού συζήτηση. γιατί το θέμα είναι ξεκάθαρο.

  Αφού αλλάχτηκαν (με απαίτησεις!) οι όροι (και όχι μόνο προς την πλευρά του ΝικοΚύρη, όπως μερικώς -για να μην πω κάτι άλλο- αναφέρεις, αλλά και πρός την πλευρά του προτείνοντος Γ.Κ. καθώς κι άλλων, τρίτων, σχολιαστών βλ. π.χ. απαιτούμε μία συγγνώμη από τους κ.κ. Κουβάτσο, Ιατρού + Gpoint…), δεν μπορούμε να μιλάμε για το ίδιο στοίχημα, όπως αρχικά προτάθηκε από τον Γ.Κ.

  Τα άλλα, τα είπα προηγουμένως.

 267. w2016blog said

  275και γω βαρέθηκα την πλάκα με τα στοιχήματα.Εχετε δικαιο
  Παντως για την ιστορία αφου ο αμερικανος δεχτηκε το στοιχημα μετα προτεινε δεύτερο πιο προκλητικό ,( Αν όμως κερδίσει ο Ντόναλντ (προβλέπουμε με πάνω από 56%, μετά τις χθεσινές εξελίξεις) απαιτούμε μία συγγνώμη )
  το οποιο αν το αποδεχόσασταν θα το έχανε.
  Αι στο διατανο σιχάθηκα τα στοιχήματα και προπαντως την ελλειψη χιούμορ.
  τέλος

 268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  264 – Γατόνι, μόνο εσύ το έπιασες αμέσως, ο χριστινομπολσεβίκος συνταξιούχος, άργησε.☺

  268 – Έξω από το χορό, πολλά αυτονόητα τραγούδια κρίσεως ξέρουμε.Είναι αυτονόητο μιά αριστερή κυβέρνηση να υπογράφει καταστροφικά αντιλαϊκα μνημόνια, να κόβει τα λαϊκά επιδόματα και τις συντάξεις, να υπερφορολογεί τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, σπρώχνοντας τα στην απελπισία και στον αφανισμό, αφήνοντας τα ανώτερα να φοροαποφεύγουν ελεύθερα, και να θησαυρίζουν. Είναι αυτονόητο να είναι ανακόλουθη σε ό,τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά, αν δεν τα κάνει αυτά μιά αριστερή κυβέρνηση, ποιός θα τα κάνει:
  Είναι άλλο να βλέπεις έναν πεινασμένο, κι άλλο να είσαι εσύ αυτός, αλλά αυτό είναι αυτονόητο;
  Τουλάχιστον συμφωνούμε πως έχει χαθεί το μέτρο τριγύρω ολούθε.☺

 269. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αμάν χασέδες…

 270. giorgos said

  221. Σάν συμπλήρωμα , θά προσθέσω κι’ γώ ένα απόσπασμα από τό βιβλίο «Η Ανατολική Μεσόγειος ώς Ευρωπαική Ιστορία » πού έκδόθηκε τό 1984

  »
  … Mέσα άπό τούτες τίς διαφορές καί τήν έπί μέρους ((άντίθεση)) δημιουργείται μιά άλλη έννοια ένιαιότητος πού άφορά όλους τούς άνθρώπους άνεξαρτήτως χρώματος καί φυλής , τό άνθρωπιστικόν ένιαίον τής Τεχνολογίας , δηλαδή τό σοσιαλιστικόν ίδεώδες τής Τεχνολογίας . Διότι κάθε τί τό άνθρωπιστικό , κάθε τί πού έχει βάση τήν ίκανοποίηση άνθρωπίνων άναγκών καί άπό έκεί ξεκινάει , είναι κατ’ άνάγκην σοσιαλιστικό .
  Σοσιαλισμός σήμερα (σημ. τό 1984 γράφτηκε) δέν είναι νά μήν κερδίζη ό βιομήχανος πολλά , άλλά νά ζή ό κόσμος καλά . Αν τό κεφάλαιο νέμεται τό κέρδος άπ’ τήν παραγωγή — άρα πρέπει νά παράγη όσο πιό πολύ μπορεί– , τούτο συμβαίνει έφ’ όσον ό κόσμος νέμεται ό,τι αύτό παράγει .
  Η έννοια τού κέρδους έχει πρό πολλού άλλοιώσει τό νοημά της μέσα στήν έννοια τής κοινωνικής αύτορρύθμισης , άφού ή έννοια τού καπιταλιστικού κέρδους άντλεί τό νόημά της άπό τήν ίκανότητα πού πρέπει νά έχη ό ((λαός)) ν’ άπορροφά τά παραγόμενα προιόντα , δηλ. τά ((άγαθά)) .
  Τήν έποχή τής σχέσης ((έργοδότη -έργάτη)) ή έννοια τού κέρδους συνιστούσε ένα μεταβατικό στάδιο τής καπιταλιστικής παραγωγής , τό όποίον σήμερα έπαψε πρό πολλού νά ύπάρχη . Μόνο σέ όσες κοινωνίες δέν ύπάρχουν σήμερα πολυεθνικές , άλλά ύπάρχει μιά κάποια παραγωγή καί τάση ((βιομηχανικής άναπτύξεως)) , μπορούμε νά πούμε ότι ύφίσταται άκόμη ((έκμετάλλευση άπό άνθρώπου είς άνθρωπο)) . Διότι μέσω τής πολυεθνικής έταιρείας σήμερα ή έννοια τού κέρδους έλαβε ούσιαστικά τήν έννοια τής κοινωνικής μερίμνης .
  Τί μ’ ένδιαφέρει πόσο κερδίζει ή πόσο θέλει νά κερδίζη ή έταιρεία , πού έφκιαξε τό ήλεκτρικό ψυγείο , άφού μέσα στόν όρισμό τής ύπαρξής της είναι νά ζώ έγώ σέ κοινωνικές συνθήκες πού θά μού έπιτρέπουν νά τό άγοράσω ?
  Ας π’αρωμε ένα πιό συγκεκριμένο παράδειγμα . Τί σημαίνει ότι μιά έταιρεία κατασκευής τηλεοράσεων θέλει νά κερδίζη όσο τό δυνατόν πιό πολύ ? Σημαίνει
  1) ότι έχει άνάγκη νά πουλάη όσο τό δυνατόν περισσότερες τηλεοράσεις (άρα ό συναγωνισμός ώς πρός τίς άλλες όμοιες έταιρείες μού έξασφαλίζει τήν καλήν ποιότητα καί κατοχυρώνει τά λεφτά μου ) .
  2) ότι έκτός άπό τήν κοινωνική δυνατότητα τής οίκονομικής παροχής γιά ν’ άγοράσω τήν τηλεόραση , πρέπει νά έχω τόν κατάλληλον χρόνο καί τήν άντίστοιχη καλή διάθεση (αύτά άποτελούν κοινωνικές προυποθέσεις) νά καθήσω νά ίδώ τά προγράμματα .
  Η ίδια λογική ίσχύει γιά πάν ό,τι έπιδέχεται τό χαρακτηρισμό τού ((άγαθού)) καί τείνει νά ίκανοποιήση ((προσωπικές άνάγκες)) . Δέν ξεχνάμε ότι ό παράδεισος τής Γραφής καί ή πολυεθνική λειτουργούν κατά τόν ίδιον τρόπο . Η πολυεθνική πρέπει νά μέ ((έξωθή)) ν’ άγοράσω τά προιόντα της μέ τό νά τά ((βελτιώνη)) καί νά μού προσφέρη τό ((διαρκώς καινούργιο)) σ’ αύτά . Τούτο όμως σημαίνει ότι ούσιαστικά μεριμνά γιά τήν άνάπτυξη τών μέσων έκείνων πού πραγματοποιούν τούς σκοπούς αύτούς τού κέρδους , δηλ. στήν άνάπτυξη τής ίδιας τής τεχνολογίας .
  Αλλά άνάπτυξη τής τεχνολογίας σημαίνει λιγώτερη σπατάλη τής σύνολης άνθρώπινης δύναμης γιά τήν παραγωγή τού κοινωνικού προιόντος . Η άτομική έτσι ((σωτηρία )) τής πολυεθνικής μεταβάλλεται σέ κοινωνική σωτηρία τού ((ποιμνίου)) .
  Αν οί πρώτες τηλεοράσεις είχαν τό μέγεθος ένός ντουλαπιού καί έπρεπε νά έργάζωνται έκατοντάδες άνθρωποι γιά νά τήν φτιάξουν , σήμερα έχει μέγεθος έλάχιστο καί οί άπασχολούμενοι γιά τήν κατασκευή της είναι έπίσης έλάχιστοι .
  Τό κύριο όμως έπίτευγμα όλων τών άνωτέρω είναι τό σύνολο πολιτιστικό άποτέλεσμα καί ή συνάρτησή του πρός τήν λειτουργία τού κράτους .
  Αν δούλευα όσο δούλευαν οί έργάτες στήν έποχή τού Μάρξ , ή πολυεθνική θά ύπονομευόταν , διότι δέν θά είχα χρόνο νά ίδώ τά προγράμματα .
  Αλλά καί σήμερα πού ό άνθρωπος δουλεύει λιγώτερο , πρέπει οί όροι δουλειάς νά είναι τέτοιοι , ώστε νά παρέχεται ή άπαιτούμενη ξεκούραση καί διάθεση γιά τήν παρακολούθηση τών προγραμμάτων κατά τήν έπιστροφή στό σπίτι .
  Ορος δηλ. τού ((κέρδους)) τής πολυεθνικής είναι ή γενική βελτίωση τού έπιπέδου ζωής .

 271. giorgos said

  Λογικώς ή ίδεώδης κατάσταση γιά τήν πολυεθνική καί τόν καταναλωτή , θά ήταν ένας κοινωνικός παραλογισμός : νά κάθεται κανείς άπό τό πρωί ώς τό βράδυ καί νά βλέπη τηλεόραση . Εδώ άκριβώς καθίσταται άπαραίτητη ή λειτουργία τού κράτους . Διότι αύτό πού άποτελεί τήν ίδεώδη κατάσταση γιά τήν πολυεθνική κι’ έμένα , στερεί άκριβώς τίς κοινωνικές προυποθέσεις λειτουργίας τής πολυεθνικής , δηλ. μετατρέπεται σέ συντελεστή ύπονομεύσεως τής σύνολης παραγωγής ώς κοινωνικού προιόντος .
  Δέν μπορούμε έδώ νά ξεχάσωμε τήν άρχική καταγωγή τού κράτους πού στόν Αριστοτέλη όνομάζεται ((πόλις)) καί στό κατά Ιωάννη Εύαγγέλιο ((λόγος)) .
  Τό κράτος παίρνει έτσι σήμερα τόν ρόλο τού συντονιστή άπλώς τής περαιτέρω κοινωνικής λειτουργίας . Είναι ύποχρεωμένο νά περιορίση τίς ((τάσεις)) τής πολυεθνικής καί νά έγγυηθή τήν διατήρηση τών πολιτιστικών έπιτεύξεων καί τού έν γένει έπιπέδου ζωής τών πολιτών , πού άποτελούν προυποθέσεις περαιτέρω λειτουργίας τής πολυεθνικής , δηλ. τής παραγωγής κοινωνικού προιόντος . Καί αύτό γίνεται μέ τήν κατοχύρωση τών διαδικασιών έκείνων , πού παρήγαγαν ίστορικά τήν έν λόγω κατάσταση καί άπετέλεσαν ήδη ((κοινωνικές ένσωματώσεις)) τής διαδικασίας παραγωγής , ήτοι τίς ίδέες τού Πλάτωνα , τού Σπινόζα , τού Λώκ κλπ.
  Αύτές , τροποποιημένες σέ ((συντάγματα)) καί ((κοινωνικές διεκδικήσεις)) , είναι τά κατοχυρωτικά τής κοινωνικής έλευθερίας τών πολιτών καί οί παράγωγες αίτίες δημιουργίας τού όλου συστήματος τών νεωτέρων χρόνων .
  Παρατηρούμε ότι μέσα στήν Λογική τής παραγωγής ώς κοινωνικής διαδικασίας έμφιλοχωρεί κάποιο είδος κενού , τό όποίον καλύπτει ή έννοια τού κράτους .
  Η λογική δηλαδή τής τεχνολογικής παραγωγής προυποθέτει τό κράτος άνεξαρτήτως ((συστήματος)) . Ο ρόλος τού κράτους σήμερα είναι καθαρά κοινωνικός , έν άντιθέσει πρός τίς παλαιότερες έποχές , διότι ή αύξηση κοινωνικών παροχών άποτελεί σήμερα προυπόθεση τής ίδιας τής παραγωγής .
  Γι’ αύτό καί τά νέα Συντάγματα άπομακρύνονται άπό τήν έννοια τού ((άτόμου)) (((έλευθερίες τού άτόμου)) κλπ. , τά όποία άποτελούν πρό πολλού ήδη κεκτημένες καταστάσεις ) καί διευρύνονται πρός τήν γενικώτερη έννοια τού ((άνθρώπου)) (δικαιώματα τού άνθρώπου ) κλπ .
  Η έννοια τής ((άτομικής ίδιοκτησίας)) , πρός τήν όποίαν άφορούσε ή νομική σκέψη τών περασμένων αίώνων , στά πλαίσια τής σημερινής τεχνολογικής παραγωγής καί τών πολυεθνικών έταιρειών , παίρνει μιά νέα μορφή κατοχύρωσης — αύτής τής έπί μάλλον καί μάλλον κοινωνικοποιήσεως της .
  Eίδαμε πιό πάνω ότι άπό άπόψεως ((Λογικής)) τής τεχνολογίκής παραγωγής δέν μπορεί νά ύφίσταται διαφορά ((κοινωνικών συστημάτων)) διότι ή προυπόθεση τής παραγωγής αύτής είναι ότι ό κόσμος καταναλώνει .
  Ενα πρόβλημα πού τίθεται είναι άν τό κράτος πρέπει νά είναι ό μεσολαβητής μεταξύ πολυεθνικής καί κοινωνίας , ή άν ή πολυεθνική μπορή νά είναι τό ίδιο τό κράτος.
  Καί άκόμη , άν ύπό τά δεδομένα τής τεχνολογικής άναπτύξεως , τό κράτος μπορή νά πάψη νά ύπάρχη καί νά άντικατασταθή άπό κάτι άλλο .
  Τό σημείο τούτο δέν μπορούμε νά τό έξετάσωμε άκόμη , διότι μέχρις έδώ έξετάσαμε τήν γένεση τού δυτικού κράτους . Τό κράτος στή Ρωσσία , καίτοι άπλούστερο ώς ίστορική διαδικασία διότι προήλθε άπό μιάν έπανάσταση , θά μάς άπασχολήση σέ άλλην θέση . Πρέπει όμως νά πούμε ότι έδημιουργήθη άπό τίς άνάγκες τής τεχνολογικής παραγωγής καί ότι καί σέ άλλους πολιτιστικούς χώρους , όπου ή ((καπιταλιστική έκμετάλευση)) είναι άγνωστη , όπως π.χ. στήν Ιαπωνία , τό κράτος ύπάρχει .
  Τό γεγονός ότι στό τεχνολογικώς σήμερα άνεπτυγμένο μέρος τού πλανήτη μας ύπάρχει ποικιλία άντιλήψεων έπί τής έννοίας τού ((κέρδους)) , σημαίνει ότι τό ((κέρδος)) στήν σύγχρονη κατανόησή του έχει ξεφύγει άπό τά μαρξιστικά διαγράμματα τού περασμένου αίώνα καί άποτελεί τήν πολιτιστική άξιοποίηση μιάς ίδεολογικώς καλλιεργηθείσης κάποτε καταστάσεως πρός χάριν τού συνόλου .
  Σήμερα πλέον είναι πασιφανές ότι ή άπρόσωπη έννοια τού ((κέρδους τού κεφαλαίου)) άποτελεί άπλήν μεταβλητή στήν συνάρτηση τής δικής μου κοινωνικής έλευθερίας .
  Αν μιά πολυεθνική άεροπορική έταιρεία θέλη όλο καί πιό πολύ νά κερδίζη , αύτό σημαίνει ότι έγώ κάποτε θ’ άποκτήσω τήν δυνατότητα νά γυρίσω τόν κόσμο όλον .

 272. spatholouro said

  Γ. Κουβάτσος: «αν χάσει ο Τραμπ, να μην ξαναγράψεις σχόλιο σ’ αυτό το ιστολόγιο είτε σαν Βάταλος είτε όπως αλλιώς. Αν κερδίσει, δεν θα ξανασχολιάσω εγώ»

  Καλώντας κι εγώ με τη σειρά μου τον κ. Κουβάτσο να εξακολουθήσει ως σχολιαστής, θα έλεγα ότι αυτό το «στοίχημα», που πήρε την -όχι και τόσο περιεσκεμμένη- πρωτοβουλία να βάλει, έχει κάποια προβλήματα κατ’ εμέ.

  Ο Βαταλίας ο αυθεντικός, εάν δεν κάνω λάθος, προέκειτο να μας αφήσει χρόνους άμα τη λήξει των εκλογών, λόγω προσβλητικών μηνυμάτων (και μόνο το τελευταίο που θυμάμαι περί λαμπρής καριέρας των θυγατέρων μας εις τους δυσωνύμους αμερικανικούς οίκους αρκεί για μένα για αναπολόγητο σουτάρισμα). Κατά συνέπεια, η αποχώρησή του από το ιστολόγιο ως διακύβευμα «στοιχήματος» από πλευράς του δεν νοείται.

  Από την άλλη, το «τίμημα» που καθόρισε για τον εαυτό του ο κ. Κουβάτσος είναι ταυτόχρονα, νομίζω, και ανεπίτρεπτη «ποινή» για όλους μας που συμμετέχουμε, διότι δεν είναι για μένα νοητό να στοιχηματίζω εγώ π.χ. επί προσωπικού με κάποιον και να την πληρώνουν όλοι… Δηλ. ένα τέτοιο «στοίχημα» θα είχε νόημα μόνο εάν διακυβεύονταν τα εκατέρωθεν -και μόνο των δύο πλευρών- «περιουσιακά» ας πούμε στοιχεία ή ό,τι άλλο άξιο διακύβευσης.

 273. 281

 274. spiral architect said

  Ακόμα περιμένουμε πρόσκληση για την πρατίνα.
  (και την επιστροφή του Κουβάτσου)
  Ξέρεις εσύ μπαταξή!

 275. spiral architect said

  Γι’ αυτό «μεγάλη μπουκιά φάε …» καθότι η βλακεία είναι ανίκητη.

 276. Spiral βρήκαμε και το σπίτι του! https://www.youtube.com/watch?v=ZSr70jspUe8

 277. spatholouro said

  Την βλέπω την πρατίνα να μένει στα χαρτιά, και μάλιστα αυτά του 1900:
  http://xantho.lis.upatras.gr/test2.php?art=12832

 278. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  279 – 280 – Καλό το κείμενο, μόνο που είναι κάπως μπαγιάτικο, γιατί η Ρωσία που εννοεί δεν υφίσταται πλέον, μας άφησε χρόνους, εδώ και 25 χρόνους :), αλλά και εκτός τόπου και χρόνου, γιατί δεν ισχύει τίποτα σήμερα απ΄αυτά που λέει, το μοντέλο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ έχει πεθάνει. Όσο κι αν αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα, αυτή υφίσταται, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο τέλος θα γίνει αντιληπτή από όλους, και πολύ φοβάμαι, με τον τρόπο που υποψιάζομαι.

  «Αν μιά πολυεθνική άεροπορική έταιρεία θέλη όλο καί πιό πολύ νά κερδίζη , αύτό σημαίνει ότι έγώ κάποτε θ’ άποκτήσω τήν δυνατότητα νά γυρίσω τόν κόσμο όλον.»

  Αυτό (θεωρητικώς) μπορούσε να συμβεί τον προηγούμενο αιώνα, τώρα η πολυεθνική αεροπορική εταιρεία, δεν σε χρειάζεται, τα υπερκέρδη της τα βγάζει από αλλού, οπότε το σεριάνι σου στον κόσμο, θα είναι το πολύ, πέντε μέτρα γής, άντε και σε κάνα νησί ή μέχρι την Θεσσαλονίκη για πατσά. 🙂

  Η ΝΟΜΙΜΗ φοροδιαφυγή και η μόχλευση των παραγώγων, είναι η πηγή των κερδών των πλουσίων, και των δεινών των υποτελών χωρών και των λαών τους, και γι΄αυτά δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ, και δεν παίρνει κανέναν μέτρο ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση στον κόσμο. Σταματήστε να αναμασάτε τα τσιτάτα των Μάρξ, Ένγκελς, Άνταμ Σμίθ, Κέϋνς, Χάγιεκ, Ρόμπινσον, Φρίντμαν, κλπ, (για να μην πώ για τους τελευταίους νομπελίστες, και γελάσει και το παρδαλό κουνέλι 🙂 ) ή όποιου καλοπροαίρετου ή κακοπροαίρετου «διανιούμενου» αναλυτή, και δείτε την ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ πραγματικότητα, ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ οι παλιοί, ΚΑΙ ΛΕΝΕ οι νεώτεροι, ειδικά οι τελευταίοι, ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ, και βγάζουν και κέρδος.

  Υ.Γ – Όσοι έχετε χρήματα στην όποια τράπεζα, και δεν είστε ιδιοκτήτες ή μεγαλομέτοχοι, γνωρίζετε τι είστε;

  http://www.greens-efa.eu/corporate-tax-avoidance-16180.html

  http://www.impotsdirects.public.lu/profil/organigramme/impo_soc/societes6/

 279. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  287 – Ξέχασα να βάλω το κερασάκι στην τούρτα, αν κι από τότε έχει αλλάξει ΠΑΡΑ πολύ η κατάσταση, έχει ξεφύγει ΤΕΛΕΙΩΣ, κι εμείς περιμένουμε από τους κάθε λογής Τσιπροσωτήρες να μας σώσουν. Για γέλια 🙂 ή για κλάματα 😦 είμαστε;

  file:///C:/Documents%20and%20Settings/Labros/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97%20%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%B7%20%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%20%CF%83%CE%B5%20%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1%20-%20%C2%AB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82%20%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%82%C2%BB%20(%E2%80%9Cdark%20pools%E2%80%9D)%20%CE%BA.%CE%BB%CF%80.%20-%20A7-0326_2010.htm

 280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Doctor John, (κατά κόσμον Γιάννη Ιατρού) έχεις μήνυμα, βοήθα την κατάσταση. Τεχνολογία – Λάμπρος – 15 – 3. 🙂

 281. giorgos said

  287. Ακτιο-Στοκχόλμη 60 ευρώ , πρίν περίπου ένα χρόνο πήγα .

 282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  290 – Αυτό κατάλαβες απ΄αυτά που έγραψα; Πάνε πάνω από 35 χρόνια που δεν προσπαθώ να αλλάξω τους ανθρώπους και τον κόσμο, και πάνω από 25 που δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, ούτε καν τις κόρες μου, μου αρκεί να λέω την γνώμη μου, κι όποιος θέλει ας την αξιλογήσει όπως του αρέσει. Aυτό το σχόλιό σου, δικαιώνει αυτή την απόφασή μου.

  Εδώ το κερασάκι της τούρτας του 288, με την ευγενική τεχνολογική υποστήριξη του φιλτάτου χριστινομπολσεβίκου Ιατρού, που είναι εξπέρ στα ηλεκτρονικά μαραφέτια, ενώ ημείς δεν σκαμπάζομεν γρι. 🙂 Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που σπανίως βάζω παραπομπές, ειδικά αυτές που είναι στα αγγλικά και χάνω το τόπι, άσε που μέχρι να τις διαβάσω και να ελέγξω την φερεγγυότητά τους, έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα που τρέχει με ταχύτητα φωτός, όπως η παρακάτω.

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2010-0326&format=XML&language=EL

  Μιά και σ΄αρέσουν τα ταξίδια Giorgos όπως κι εμένα, πάμε ένα στο κέντρο της Γής. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: