Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα αυτοσχέδιο τσεκουράκι

Posted by sarant στο 15 Νοεμβρίου, 2016


Το τσεκούρι είναι δάνεια λέξη, ήρθε στα ελληνικά από τη Δύση -αν και δεν της φαίνεται με πρώτη ματιά: αν θελήσουμε να ανασυστήσουμε την ετυμολογική διαδρομή, από το μεσαιωνικό τσεκούριον και το ελληνιστικό σεκούριον φτάνουμε στο λατινικό securis, που σήμαινε τον πέλεκυ. Αυτό το securis, παρά την ηχητική ομοιότητα, δεν έχει καμιά σχέση με την οικογένεια λέξεων του security. Προέρχεται από το ρήμα secare, που σημαίνει «κόβω, τέμνω», απ’ όπου προέκυψαν τα διάφορα section (τομέας) των αγγλικών και γαλλικών -και η σέχτα. Άλλο το γαλλικό secours και άλλο το τσεκούρι, και μόνο η μαντάμ Σουσού τα μπέρδευε, αφού ο Ψαθάς τη βάζει σε ένα επεισόδιο να κολυμπάει και να φοβάται πως θα πνιγεί και να φωνάζει «Ω τσεκούρ!» αφού θα ήταν πολύ μπασκλάς να κραυγάσει «Βοήθεια!»

Αλλά σήμερα δεν λεξιλογούμε -παρόλο που ξεκίνησα αντιγράφοντας τα ετυμολογικά του τσεκουριού από ένα παλαιότερο άρθρο. Δεν θα μιλήσω για το τσεκούρι αλλά για το τσεκουράκι. Το τσεκουράκι, θα έλεγε κανείς, είναι ένα μικρό τσεκούρι· αν μάλιστα είναι και αυτοσχέδιο, τότε πάει το μυαλό μας σε κανένα παιχνιδάκι, εντελώς ακίνδυνο, χωρίς καμιά σχέση με ένα πραγματικό τσεκούρι, σαν τις αυτοσχέδιες μπάλες που έφτιαχναν παλιά οι πιτσιρικάδες από πανιά και κουρέλια.

tsekouriΤο αυτοσχέδιο τσεκουράκι για το οποίο γίνεται λόγος είναι αυτό της φωτογραφίας, που τη βάζω σε μικρό μέγεθος διότι είναι πασίγνωστη, και είναι πασίγνωστη διότι ο νεαρός που φαίνεται στην άκρη δεξιά (πώς αλλιώς;) δεν είναι άλλος από τον Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη, έναν από τους στυλοβάτες της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά και από τους βαρόνους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1985, όταν ο νεαρός Βορίδης,  φοιτητής της Νομικής τότε, ήταν γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Η ΕΠΕΝ (Εθνική Πολιτική Ένωσις) ήταν ακροδεξιό πολιτικό κόμμα που είχε ιδρυτή και «πνευματικό ηγέτη» τον έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού πρωτοδικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο: ιδρύθηκε το 1984 και πήρε μέρος στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους (πράγμα που προκάλεσε την οργή και την αποχώρηση του φυλακισμένου δικτάτορα) όπου μάλιστα πήρε ποσοστό 2,29% και εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή, τον Χρύσανθο Δημητριάδη. Η νεολαία της είχε έντονη παρουσία σε τραμπούκικες ενέργειες, σαν κι αυτές που δείχνει η φωτογραφία.

Λέω «σαν κι αυτές που δείχνει η φωτογραφία», διότι από τον Μάκη Βορίδη έχει γίνει μια προσπάθεια για «ρετουσάρισμα» των πραγματικών περιστατικών της. Σε συνέντευξη που έδωσε το 2010 στην Καθημερινή (χειριστής πλυντηρίου ο Στέφανος Κασιμάτης), όταν ακόμα ήταν στέλεχος του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, ο Βορίδης ισχυρίστηκε πως η διάσημη φωτογραφία πάρθηκε όταν τα γραφεία της ΕΠΕΝ είχαν δεχτεί επίθεση από αναρχικούς, και ο ίδιος, γραμματέας τότε, είχε κατεβεί να σώσει τραυματισμένο σύντροφό του -έχοντας το τσεκούρι για αμυντικό όπλο.

Στην πραγματικότητα, ο Βορίδης συγχέει δύο διαφορετικά γεγονότα. Όπως πειστικά έχει αποδείξει ο Τάσος Κωστόπουλος, η επίμαχη φωτογραφία δεν είναι παρμένη τότε, τον Νοέμβριο του 1985, αλλά αρκετούς μήνες νωρίτερα. Το ξέρει καλά, επειδή την είχε τραβήξει ο ίδιος το βράδυ της Κυριακής 12 Μαΐου 1985, γύρω στις 10:45 μ.μ., όταν μια διαδήλωση μερικών εκατοντάδων αντιεξουσιαστών, καθώς περνούσε μπροστά στα γραφεία της ΕΠΕΝ και ήταν περικυκλωμένη από τα ΜΑΤ, δέχτηκε επίθεση από ΕΠΕΝίτες με επικεφαλής τον Βορίδη. Χαρακτηριστικά, οι ΕΠΕΝίτες φώναζαν συνθήματα όπως «Ο Μάλλιος ζει, αυτός μας οδηγεί» και «Πινοσέτ – Πινοσέτ».

Μπορεί, βέβαια, ο βουλευτής να μη θυμάται καλά, μπορεί όμως να βρήκε βολικό αυτό το μπέρδεμα των δύο γεγονότων, διότι, κακά τα ψέματα, το τσεκούρι είναι πάντοτε τσεκούρι, αλλά διαφέρει αν το κρατάς αμυνόμενος (όπως στην αφήγηση Βορίδη) ή επιτιθέμενος.

Αλλά γιατί τα θυμάμαι όλα αυτά σήμερα, τριάντα χρόνια και βάλε μετά το γεγονός; Στο τσεκούρι (ή μάλλον τσεκουράκι, και δη αυτοσχέδιο) του Βορίδη αναφέρθηκε προχτές ο τ. βουλευτής (του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον σε άλλα ποτάμια και λιμάνια) Πέτρος Τατσόπουλος, καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη.

Όπως λοιπόν διαβάζω στο πλούσιο άρθρο του Χρίστου Δεμέτη, ο Π.Τ. ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια για μια διάσημη δική του φράση, που τον ακολουθεί έκτοτε αδιάκοπα, όταν είχε πει «με λένε γκέι εμένα, που έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα». Αν θυμάμαι καλά, ο Τατσόπουλος το είχε πει αυτό σε μια συνέντευξή του, κάνοντας λόγο για τα εχθρικά μηνύματα που δεχόταν από εθνικιστές και ακροδεξιούς -και από τότε του κόλλησε η ατάκα και τον ακολουθεί έκτοτε με διάφορα αστεία περί μισής Αθήνας.

Αν παρακολουθήσετε το τρίλεπτο βίντεο, θα δείτε πως ο Πέτρος Τατσόπουλος στην αρχή της απάντησής του στρέφει επιδέξια τη συζήτηση στο αν η δήλωση περί μισής Αθήνας ήταν ακριβής ή όχι, και παραδέχεται ευθαρσώς ότι είπε ψέματα, ότι δεν έχει πάει με ένα εκατομμύριο γυναίκες αλλά με αισθητά λιγότερες -συνεχίζοντας ειρωνικά ότι καταλαβαίνει ότι αυτό ενόχλησε σφόδρα τον άκρως φιλαλήθη ελληνικό λαό.

Βέβαια, κανείς δεν ερμήνευσε κυριολεκτικά την ατάκα «έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα», όπως κανείς δεν ερμηνεύει κυριολεκτικά εκφράσεις που έχουν εγγενή υπερβολή μέσα τους όπως «μια θεία μου τετρακοσίων χρονών» (ενώ είναι απλώς υπέργηρη, ας πούμε ενενήντα), «το πούλησα για ένα κομμάτι ψωμί» (ενώ εννοώ ότι το πούλησα πολύ φτηνά, κάτω από την αξία του) ή «με είχε στημένο δέκα ώρες και τον περίμενα» (ενώ με έστησε τρία τέταρτα). Αυτό που ενόχλησε αρκετούς στην ατάκα «έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα» είναι ο σεξισμός της φράσης  ή/και η φτήνια του κομπασμού, και αυτά τα παρακάμπτει εντελώς ο Π.Τ. στην απάντησή του, και γι’ αυτό τη χαρακτήρισα επιδέξια, αφού μετατοπίζει το αντικείμενο της κριτικής που δέχτηκε στον ακριβή αριθμό των γυναικών με τις οποίες έχει πλαγιάσει.

Είναι πάντως αλήθεια ότι από τότε η ατάκα περί μισής Αθήνας ακολουθεί τον Πέτρο Τατσόπουλο. Το είπε και ο ίδιος στην εκπομπή της κ. Μενεγάκη: «Ο άλλος ένα αυτοσχέδιο τσεκουράκι έφτιαξε πριν από 30 χρόνια και τον σέρνουν για το τσεκούρι. Τον άλλο η γυναίκα του σε μια στιγμή χαλάρωσης τον είπε «Μπουμπούκο» και τον σέρνουν για το Μπουμπούκο. Κι εγώ είπα μια μαλακία για τη μισή Αθήνα. Μας βολεύει να έχουμε μισή ατάκα για να του τη σέρνουμε μια ζωή».

Είναι αλήθεια ότι στα δημόσια πρόσωπα είναι εύκολο να τους «βγει το όνομα», όπως είναι η καθιερωμένη φράση, από μια φράση που έχουν πει, η οποία μάλιστα μπορεί να μην τους αντιπροσωπεύει ή να μην τους αντιπροσωπεύει πια -γι’ αυτό και η παροιμία λέει πως καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά να σου βγει το όνομα, διότι δύσκολα ξεχνιέται. Αλλά αυτό, βέβαια, δεν το έπαθε μόνο ο κ. Τατσόπουλος, ούτε μόνο το ακροδεξιό δίδυμο που τόσο πρόθυμα θέλησε να ξεπλύνει. Παρομοίως έχουν κολλήσει ατάκες (δίκαια ή άδικα δεν εξετάζουμε) και σε πολιτικούς της σημερινής κυβέρνησης (π.χ. στη Θεανώ Φωτίου για τα γεμιστά) ή άλλων παρατάξεων -με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Μαζί τα φάγαμε» του Θόδωρου Πάγκαλου που προβλέπω πως θα τον ακολουθεί διά βίου.

Και βέβαια, αυτό συνέβαινε ανέκαθεν. Θα θυμάστε ότι ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, με αφορμή την εμπλοκή του στην παράσταση των Ορνίθων του Κουν απέκτησε το ελάχιστα ευχάριστο προνόμιο να απεικονίζεται στις γελοιογραφίες του Φωκίωνα Δημητριάδη με μόνιμο συνοδό μια κότα -στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις είχε συμβεί να ανεβάζουν οι αντίπαλοί του σε παρακείμενες ταράτσες κότες που κακάριζαν. Ήταν συντηρητικός πολιτικός, αλλά ήταν σημαντικός διανοητής -κι όμως πολλοί θα τον θυμούνται ως τον συνοδό της κότας. Άδικο; Ίσως, αλλά το λαϊκό χιούμορ έτσι λειτουργεί.

Οι αναγνώστες του ιστολογίου θα θυμούνται πως κάτι παρόμοιο είχε πάθει και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος -είχε κάνει το 1954 μια δήλωση ότι «εμείς έχομεν Ζάλογγα εις την ιστορίαν μας» και οι ευθυμογράφοι και γελοιογράφοι εξακολουθούσαν να την αναφέρουν ως το 1967 -μαζί κι ο Μποστ. Κι αν το Ζάλογγο ξεχάστηκε, η άλλη διασημότερη φράση του Κανελλόπουλου, ότι η Μακρόνησος είναι νέος Παρθενώνας, έμελλε να τον ακολουθεί εσαεί -παρόλο που δεν ήταν αντιπροσωπευτική της γενικότερης πολιτείας του.

Για άλλους πολιτικούς διατηρούνται -και έχουν συνδεθεί με το όνομά τους φράσεις πιο ουδέτερες -πάνε 120 χρόνια που ο Χαρίλαος Τρικούπης έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά δυο φράσεις που του αποδίδονται («Δυστυχώς επτωχεύσαμε» και «Ανθ’ ημών ο κύριος Γουλιμής») παραμένουν πολύ γνωστές. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αντίθετα, δεν θυμάμαι καμιά φράση που να έχει άρρηκτα συνδεθεί με το πρόσωπό του -εδώ μπορείτε να βοηθήσετε στα σχόλια.

Βέβαια, το όνομα μπορεί να σου βγει και με την καλή έννοια: Να βγει το νάμι του θεριστή, κι ας θέτει να κοιμάται, λένε οι Κρητικοί. Ήγουν, άμα σου βγει το όνομα (νάμι) ότι είσαι δουλευταράς, μπορείς και να πέφτεις να κοιμάσαι στο χωράφι. Αλλά συνήθως το κακό όνομα βγαίνει, ενώ η καλή φήμη δύσκολα μαζεύεται κι εύκολα, με μια στραβή, σκορπιέται.

14980844_1340692692621475_4243310076656608350_n14963166_1340694269287984_5093825249377394129_nΑλλά ας γυρίσουμε εκεί που ξεκινήσαμε, στο αυτοσχέδιο τσεκουράκι του Μάκη Βορίδη. Δεν ξέρω γιατί ο Πέτρος Τατσόπουλος έδειξε τόση επιείκεια -ίσως, τώρα που ξεραίνεται το Ποτάμι να αναζητεί άλλη κοίτη.

Πάντως, αν θα ήταν μια φορά λάθος να εξισώσουμε τον σημερινό πολιτικό με τον δεκαοχτάχρονο τσεκουροφόρο χουντικό τραμπούκο, θα είναι δέκα φορές λάθος να θεωρήσουμε ότι το περιστατικό με το τσεκούρι ήταν ένα νεανικό αμάρτημα, και ότι στη συνέχεια ο Βορίδης ήταν ένας δημοκράτης δεξιός και οικονομικά φιλελεύθερος πολιτικός, όπως προβάλλεται σήμερα. Και αυτό δεν το λέω μόνο επειδή μέχρι το 2011 ο Μάκης Βορίδης ήταν 14956592_1340697545954323_3419357121584951783_nστέλεχος του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, όπως και ο νεότερος Άδωνης Γεωργιάδης.

Πολλοί ξεχνούν ή αποσιωπούν ότι ο Μάκης Βορίδης, όταν παρέδωσε την ηγεσία της χουντικής νεολαίας ΕΠΕΝ (αξίωμα στο οποίο τον διαδέχτηκε, διόλου τυχαία, ο Ν. Μιχαλολιάκος, ηγέτης σήμερα του νεοναζιστικού μορφώματος) δεν πήγε «στο σπίτι του», αλλά διετέλεσε ιδρυτής και ηγέτης ακροδεξιών εθνικιστικών μορφωμάτων, φιλοδοξώντας να γίνει ο Έλληνας Λεπέν -ονόμασε το κόμμα του Ελληνικό Μέτωπο και είχε φιλικές σχέσεις με στελέχη του Λεπέν και με τον ίδιο τον ακροδεξιό ηγέτη, ο οποίος μάλιστα είναι κουμπάρος του, τον πάντρεψε στον δεύτερο γάμο του.

Οι αφίσες που βλέπετε δεν είναι από το μακρινό 1985, πριν από τριάντα χρόνια, αλλά από τις εκλογές του 2004, πριν από δώδεκα μόλις χρόνια και για τη δράση του αυτή, που τον τοποθετεί σαφώς εκτός δημοκρατικού τόξου, ο Βορίδης απ’ όσο ξέρω δεν έχει ποτέ δώσει εξηγήσεις ούτε την έχει αποκηρύξει. Οπότε, αν δεν έχουμε κάτι να ξεπλύνουμε, καλό είναι, αγαπητέ Πέτρο Τατσόπουλε, να μη θυμόμαστε μόνο τα παλιά και να ξεχνάμε τα πρόσφατα.

Την ίδια επιλεκτική αμνησία την έχουν πάθει διάφοροι μακαρθικοί δήθεν φιλελεύθεροι, οι οποίοι εγκαλούν πότε τον Ν. Κοτζιά επειδή πριν από δεκαετίες ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και άλλοτε τον Μανώλη Γλέζο επειδή είχε παρευρεθεί στην κηδεία του Εμβέρ Χότζα, αλλά ξεχνάνε τα πολύ πιο πρόσφατα κουμπαριλίκια του Βορίδη. Για να είμαστε εξηγημένοι, προσωπικά δεν θεωρώ ότι το πρώτο, εννοώ το να είσαι μέλος του ΚΚΕ, και το δεύτερο, το να κουμπαριάζεις με τον Λεπέν, είναι συγκρίσιμα. Κατά τη γνώμη μου, που δεν απαιτώ να την ασπαστείτε, το να είναι κανείς (ή να έχει διατελέσει) μέλος του ΚΚΕ είναι τιμητικό, το να έχει διατελέσει στέλεχος ακροδεξιάς, φιλοχουντικής οργάνωσης είναι ισόβιο όνειδος. Κι όποιος τα εξισώνει αυτά τα δυο, δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

 

 

237 Σχόλια προς “Ένα αυτοσχέδιο τσεκουράκι”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Το «τσεκουράκι» της συνέντευξης Τατσόπουλου για κάποιο λόγο μου θύμισε το «κωλόσπιτο» του Κουτσόγιωργα για το αλήστου μνήμης οίκημα της οδού Αγράμπελης…

 2. «Τοιοῦτος γὰρ ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς» (Εβρ. 7, 26).

 3. Πέπε said

  !!!
  Για πρώτη φορά μού κινήθηκε η περιέργεια να ψάξω τη φτγρ σε καλούτσικη ανάλυση και να μεγεθύνω το τσεκούρι για να το δω καλύτερα:

  Πράγματι, δεν είναι τσεκούρι του ξυλοκόπου αλλά μια αυτοσχέδια κατασκευή που θυμίζει απόμακρα τα τόμαχωκ των Ινδιάνων στον Λούκι Λουκ. Αν το πρωτοέβλεπα, χωρίς να έχω ακούσει τίποτε σχετικά και χωρίς να έχω διαβάσει Λούκι Λουκ, μάλλον κρανιοθραύστη θα το χαρακτήριζα παρά τσεκούρι.

  Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν μ’ αυτή τη λέξη απαλλάσσουμε τον άνθρωπο από την αδικία που του έγινε.. 🙂

 4. greggan193 said

  Έτσι είναι, Νίκο. Αυτή η εξίσωση ΚΚΕ και άκρας δεξιάς (ως εκ τούτου το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται άκρα αριστερά, κάτι που δεν είναι, με την καλή ή την κακή έννοια, όπως και να το δούμε) θυμίζει προσπάθεια να ενωθούν τα δύο άκρα (πάλι κατά την άποψή τους) τα οποία φέρνουν στον νου ουροβόρο όφι. Το ερώτημα εδώ είναι -και αναρωτιέμαι αν το βλέπουν έτσι αυτοί που προβάλλουν παρόμοιες απόψεις- τι ακριβώς μένει περικυκλωμένο από το φίδι. Και εφόσον όλοι οι άλλοι είναι κυκλωμένοι από το φίδι, ποιο θα μπορούσε να ήταν το συμπέρασμα; Γρηγόρης Κονδύλης

 5. Πέπε said

  Πρόσθεσε κι ένα χαμόγελο 🙂 στο τέλος του #3 μην παρεξηγηθούμε.

 6. greggan193 said

  Όταν λέω να «ενωθούν τα δύο άκρα» εννοώ κατά τη σύγκρουσή τους, για να μην υπάρξει παρανόηση.

 7. LandS said

  « το να είναι κανείς (ή να έχει διατελέσει) μέλος του ΚΚΕ είναι τιμητικό, το να έχει διατελέσει στέλεχος ακροδεξιάς, φιλοχουντικής οργάνωσης είναι ισόβιο όνειδος»

  Μόνο που το πρώτο μέρος της πρότασης (το οποίον και ασπάζομαι – είκοσι τόσα καλά χρόνια ήταν αυτά) χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από τους κ.κ. Λοβέρδο και Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του δεύτερου στην Εξεταστική Επιτροπή, ως νομιμοποίηση της σημερινής τους πολιτείας.
  Το γελοίο μεγάλωσε όταν «θυμήθηκαν» ότι κάνανε μαζί αφισοκόλληση.
  Για όσους δεν γνωρίζουν. Η αφισοκόλληση ήταν το κύριο ανδραγάθημα των ΠΑΣΟΚων πρασινοφρουρών (αν κάποιο νέο παιδί γινόταν την δεκαετία του 80 υπουργός λέγαμε ότι έχει κολλήσει πολλές αφίσες – τώρα ακούμε για σκύψιμο ή στα τέσσερα) ενώ των ΚΚΕδων ήταν το πολύπτυχο «Κουπόνια-Ριζοσπάστης-Αφισοκόλληση-Στρατολογίες»

 8. Spiridione said

  Ο Βενιζέλος μετά το 1928 που επανήλθε στην εξουσία είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «αγνωριστοποιός» από μια φράση που είχε πει ότι θα έκανε την Ελλάδα αγνώριστη. Βέβαια αυτό δεν διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας.
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/26/agnoristi/#comment-178025

 9. Babis said

  Το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου δεν μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τις άλλες φράσεις που βάζεις.
  Ο Πάγκαλος κυριολεκτεί και είναι ακριβέστατος, μόνο που δεν διευκρινίζει μαζί με ποιους τα έφαγε για να ξέρουμε και εμείς.

  Σοβαρά τώρα, Η ρήση του Πάγκαλου είναι πολύ διαφορετική γιατί δεν είναι κάτι που του ξέφυγε αλλά μια εσκεμμένα άθλια προσπάθεια να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης σε εμάς. Ότι δηλαδή τα λεφτά ξοδεύτηκαν για να μας παρέχουν υπηρεσίες υψηλότερες από αυτές που αντιστοιχούσαν στην φορολογία που πληρώναμε. Αν θέλετε μπορώ να επιχειρηματολογήσω πάνω σ’αυτό αλλά νομίζω ότι θα ήταν υπερβολή μιας και η πρόταση «Μας παρείχαν υπηρεσίες υψηλότερες από αυτές που αναλογούσαν στους φόρους μας» είναι πολύ καλή ατάκα για επιθεώρηση.
  Ο Πάγκαλος δεν έδρασε μόνος του και άλλοι πολιτικοί των δύο κομμάτων προσπάθησαν να μεταφέρουν την ευθύνη σε μας, αυτή την στιγμή θυμάμαι μόνο την εξαιρετική προσπάθεια της κυρίας Διαμαντοπούλου που είπε «Τέτοιος λαός, τέτοιοι πολιτικοί». Μαζί με τους πολιτικούς βέβαια και πολλοί «δημοσιογράφοι» με διατυπώσεις του τύπου » … μπορεί να το είπε άκομψα ο Πάγκαλος αλλά στην ουσία έχει δίκιο…» κατάφεραν μας κάνουν να το πιστέψουμε και να ακούω σχεδόν παντού σήμερα στις διάφορες παρέες να αποδέχονται ότι είναι δική μας ευθύνη οι πολιτικοί που έχουμε και ότι όντως ξοδέψαμε περισσότερα λεφτά από ότι δικαιούμαστε.

  Παρεκτράπηκα, αλλά πάτησες ευαίσθητο σημείο.

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Στο Βενιζέλο αποδίδεται (αληθεύει;) η γνωστή μαντινάδα
  «Σαν είναι ο τράγος δυνατός
  δεν τόνε σκιάζει η μάντρα
  ο άντρας κάνει τη γενιά
  και όχι η γενιά των άντρα»

  που ήταν απάντησή του στο πώς έφτασε ψηλά, αν και δεν προερχόταν από «τζάκι».

 11. Η φωτό σε καλύτερη ανάλυση

  Κρίνοντας από κάτι μαύρο πάνω στο στειλιάρι (από τη μεριά προς το πόδι του Μαύρου) που είναι προφανώς κάποια στάμπα του εργοστασίου και από το ακανόνιστο σχήμα του λευκού καλύμματος (που βολικά ερμηνεύεται ως «αυτοσχέδιο»), θα έλεγα ότι το τσεκούρι ήταν αγορασμένο πρόσφατα (δεν πρόλαβε να ξεθωριάσει η στάμπα) άρα εξ επι τούτου, ad hoc και τα ρέστα, ενώ το λευκό κάλυμμα (πανί, χαρτί;) μπήκε μέχρι να έρθει η ώρα της χρήσης. Μπορεί έτσι να του το τύλιξαν στο Σιδηρικά-Εργαλεία-Χρώματα που το αγόρασε, για να μην κοπεί ο νεανίας…

  «καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ιω. 8, 32).

 12. Πάνος με πεζά said

  Ή πολύ απλά το κάλυμμα μπήκε για να μη φαίνεται, την ώρα της χρήσης, τί είδους εργαλείο ήταν…

 13. Πάνος με πεζά said

  Κάτι σαν τα πορτοκάλια με τα ξυράφια…

 14. Πάνος με πεζά said

  Στο πιο μεγάλο, έβγαιναν και καρπούζια με πριόνια. 🙂

 15. Δεν αντέχω να μη σχολιάσω ότι, ενώ οι λοιποί νεολαίοι 🙂 είναι ντυμένοι σχετικά κάζουαλ, το παλουκάρι* μπροστά αριστερά είναι έτοιμος για ποτάκι μετά. Δροσερός, άχαστος… 😀

  *παλουκάρι= παλικάρι+παλούκι-στειλιάρι κασμά, το οποίο προφανώς θα αγόρασε από το ίδιο Σιδηρικά-Εργαλεία-Χρώματα που ψώνισε κι ο Μαύρος…

 16. Πέπε said

  @11 (πρβλ. και #3):

  Μπορεί κι έτσι…

 17. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9: Μα εγώ δεν είπα ότι συμμερίζομαι τη φράση του Παγκαλου!

  12 Λοιπόν, δεν αποκλείεται να έχεις δίκιο!

 18. LandS said

  11 Είμαστε και εμείς όμως έ; Μη δούμε άνθρωπο να κουβαλάει κάτι σε σχήμα τσεκουριού αμέσως να το βγάλουμε τσεκούρι και να τον καταδικάσουμε. Αν κουβάλαγε σκέτο στυλιάρι ή σιδερόβεργα σα το φιλαράκι του που προηγείται δεν θα κάναμε φασαρία (θέλει να μας πει ο Πέτρος Τατσόπουλος)

 19. ΓιώργοςΜ said

  9 Επειδή μπορεί να πιαστεί κανείς από την αναλογία υπηρεσιών και φόρων απέναντι στο επιχείρημά σου, να το γενικεύσω στο «απολαμβάναμε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι θα έπρεπε» (περιλαμβάνει και τις πελατειακές σχέσεις, «εμείς σας διορίσαμε, αλλά κι εσείς το ζητήσατε να σας διορίσουμε», τα δάνεια που αφειδώς μοιράζοντας κλπ), το οποίο είναι μεν γεγονός, αλλά φυσικά δεν μπορείς να κατηγορείς το ίδιο εκείνον που τρώει το ψωμί με εκείνον που το έχει το δανείζεται και το μοιράζει.
  (Δε βγάζω συχωροχάρτι για την ατομική ευθύνη, πολλές κουτοπονηριές έκαναν αρκετοί που κλαίγονταν μετά, αλλά να μη μπλέκουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες)

 20. Επειδή βλέπω ότι και άλλοι δυο στο βάθος κρατάνε αυτό που μοιάζει με στειλιάρι, υποψιάζομαι μήπως αυτό που έχει τυλιγμένο ο Μαύρος είναι πτυοσκάπανο και απλά πάνε για δεντροφύτευση. Με τα στειλιάρια απλά θα δέσουν τα νέα δέντρα να μην παρασυρθούν από τον άνεμο… 🙂

 21. ΓιώργοςΜ said

  19 μοιράζοντας>μοιράζονταν, προφανώς

 22. Babis said

  #17 Ρε Νίκο ήμαρτον δεν είπα ότι την συμμερίζεσαι, ούτε το διανοήθηκα καν. Αυτό που εννοούσα είναι ότι η αναφορά στην φράση αυτή με τσίγκλισε και δεν μπορούσα να σταματήσω να γράφω.

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα
  Ρήση Του Ελ.Βενιζέλου δεν κατέχω μα η άλως του δεν είναι
  «χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» ;

  Ο Βορ. ήταν επικεφαλής και ιδρυτής της ακροδεξιάς φοιτητικής οργάνωσης «Φοιτητική Εναλλακτική».

 24. gpoint said

  καλημέρα

  – Εννοείται πως η φωτογραφία δεν αποδεικνύει τίποτε…είμαι υπερ της άποψης του #11 πως το τσεκούρι είναι αγορασμένο και τυλιγμένο σε χαρτί για να μην κοπεί η γριούλα που το αγόρασε και της έπεσε από το καλάθι. Τότε το είδε ο νεανίας που το βαστά στην φωτογραφία, το σήκωσε και έσπευσε να της το δώσει συνοδευόμενος από κάποιους φίλους του που τον προστάτευαν από τυχούσαν (απρόκλητη) επίθεση γνωστών αναρχικών στοιχείων. Ακριβώς αυτήν την στιγμήν αποθανάτισεν ο γνωστών φρονημάτων φωτορεπόρτερ και εν συνεχεία άτομα με νοσηρή φαντασία έφιαξαν σενάρια περί προετοιμασίας για συμπλοκή και άλλα ανήκουστα πράγματα, κύριε πρόεδρε
  – Τελειώσατε κύριε συνήγορε ;

 25. Πάνος με πεζά said

  Και «τσικουράκι», πολλές φορές ακούγεται στην επαρχία. Το τσεκούρι είναι εργαλείο μεγάλης φιλοσοφίας, αν και δεν του φαίνεται. Δείτε, ας πούμε, αυτό το τσεκούρι σκισίματος, πόσο μελετημένες καμπύλες έχει για να διευρύνει την αρχική σχισμή και να διαχωρίζει τον κορμό στα δύο, χωρίς φυσικά να σφηνώσει (γιατί τότε, άντε να το βάλεις). Και υπάρχουν πολλά ακόμα είδη τσεκουριών.

 26. atheofobos said

  …εγκαλούν πότε τον Ν. Κοτζιά επειδή πριν από δεκαετίες ήταν στέλεχος του ΚΚΕ …

  Γιατί τον μειώνεις;
  Με δικαστική απόφαση είναι γνωστό ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ!
  http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/80140

 27. Γς said

  Γιασάν!

  Κι ο Πάνος Καμμένπς σίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα!

 28. geobartz said

  Sarant said: «….από το μεσαιωνικό τσεκούριον και το ελληνιστικό σεκούριον φτάνουμε στο λατινικό securis, που σήμαινε τον πέλεκυ…».

  Στα μέρη μας λέγαμε «η σ(ι)κούρα και όχι «το τσεκούρι», που θεωρούνταν …παλιελλαδίτικο.

  Επειδή όμως εδώ δεν λεξιλογούμε (μόνον) αλλά και πολιτικολογούμε, θεωρώ ήκιστα …πειστική τη φράση του νοικοκύρη: «…όπως πειστικά έχει αποδείξει ο Τάσος Κωστόπουλος, η επίμαχη φωτογραφία δεν είναι παρμένη …τον Νοέμβριο του 1985, αλλά αρκετούς μήνες νωρίτερα. Το ξέρει καλά, επειδή την είχε τραβήξει ο ίδιος…».

  Ρώτα και τον αδερφό μου τον ψεύτη, λεει μια παροιμία: Ο «κύριος» αυτός, τον οποίο ατυχώς επικαλείται ο Σαραντ, πάσχει χρονίως από τον ιό του …χονδρού ψεύδους. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ αναζητήστε τα σχόλιά μου στην ανάρτηση «Γενοκτονίες και Ποινικοποίηση», όπου ο …ψεύτης πιάστηκε στα πράσα!

 29. spiral architect said

  @26: Κωμωδία, αλλά και το ARB έξυσε την πλάτη του στην γκλίτσα του τσοπάνη χρησιμοποιώντας νεοφυείς όρους.
  Κωμωδία στην κωμωδία λοιπόν και ο Μπεναρόγια αναρωτιέται, γιατί πέθανε πριν την ώρα του. 😀

 30. atheofobos said

  26 συνέχεια
  Είναι γνωστό ότι μερικοί δικαστικοί διακρίνονται για την ευρυμάθεια τους όπως πχ ο Παπαπούλος που ήταν ο βασιλικός επίτροπος στην δίκη του Ασπίδα και που είχε πει τα αμίμητα ,άπαξ, δίπαξ, τρίπαξ όπως επίσης είχε αναφέρει και τους Ρώσους (!) φιλοσόφους Μαρξ και Εγκελς !

 31. Γς said

  Στο Βενιζέλος, τώρα:

  Εφυγαν όλοι κι έμεινε μόνος ο Καμμένος

  και το Air Force One.

  http://caktos.blogspot.gr/2014/06/air-force-one.html

 32. Babis said

  #19 Αν και μόνο ένας δεν ωφελήθηκε από αυτήν την διαδικασία, τότε αυτός ο ένας δικαιούται να εξοργιστεί.
  Εγώ είμαι ένας και εξοργίστηκα, το κακό είναι ότι ξέρω και άλλους που δεν ωφελήθηκαν και αντί να εξοργιστούν αποδέχονται την κατηγορία. Αν και ο Πάγκαλος όταν έλεγε ότι μαζί τα φάγαμε εννοούσε όλοι μαζί , η πραγματικότητα είναι ότι τα έφαγε μαζί με κάποιους. Δεν ξέρω αν είναι η πλειοψηφία ή η μειοψηφία και δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι τώρα πληρώνουμε και όσοι όχι μόνο δεν ωφεληθήκαμε αλλά στην πραγματικότητα πήραμε σε προσφορά του κράτους λιγότερα από όσα δώσαμε.

  Για να μην παρεξηγηθώ, δεν το μετράω σε στενά προσωπική βάση αλλά στην προσφορά του κράτους στο σύνολο του πληθυσμού. Για παράδειγμα το ότι δεν χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν μου παρέχει υπηρεσίες υγείας. Το νοσοκομείο υπάρχει και είναι εκεί για όποιον και όποτε το χρειαστεί, το ζήτημα είναι το νοσοκομείο δεν έχει ποιότητα υπηρεσιών ανάλογη με τα λεφτά που δίνουμε.

 33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξέφυγε κεφαλαίο το «Του» στο 23 (μην παρεξηγηθώ).

  10. Οι κρητικοί λένε διάφορα 🙂 . ας πω τσι σχετικές μαντινάδες όπως τσι μαθα στσι μέρες μου που ο Β.Σκουλάς τις τραγούδησε σε δισκάκι χύμα τράοι,γενιά κι άντρες.

  Μάντρες κι άντρες 🙂 :

  Ο άντρας κάνει τη γενιά μα όχι η γενιά το άντρα
  σαν είν ο τράγος δυνατός δεν τονε στένει η μάντρα

  Σαν είν ο τραγος δυνατός πρώτος στη μάντρα μπαίνει
  κι αν είναι κι ανεγυριστή,πηδά τηνε και βγαίνει

  Σαν είν ο τραγος δυνατός μα ναν κι ο άντρας,άντρας
  δεν τονε στένουνε τα σκοινιά ή τα τοιχιά τση μάντρας

  Σαν είν ο τράγος δυνατός και το κουδούνι παίξει
  όλες τσι αίγες του βουνού μπορεί να τσι μαζέψει
  Και η αντίφαση
  Μονο ΄που την καλή γενιά μπορεί να βγεί ο άντρας
  κι άστο τον τράγο να πηδά ει τα τοιχιά τσι μάντρας

  Σαν είν ο άντρας ΄πο γενιά κι από μεγάλο τζάκι
  φαίνεται από το στρήψιμο που κάνει στο μουστάκι


  Σαν είν ο ‘άντρας ΄πο γενιά κι από μεγάλη σκλέτη
  το πράμα σου όλο ξόδευγε και κάνε του ραέτι

  Σαν είν ο άντρας ΄πο γενιά όπως κι αν έναι αξίζει
  θέλει τ΄αφήνει το μαλλί θέλει το κουτσουρίζει
  κλπ… κλπ..
  γι΄αυτό ,άστα σου λέω

 34. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, Νίκο (και ομήγυρη)!

  Μου μοιάζςι το κείμενό σου να στρέφεται προς δύο στόχους, που θα ήταν λάθος να στήσουμε στον ίδιο τοίχο: τον Μάκη Βορίδη και τον Πέτρο Τατσόπουλο.
  Και όσον μεν αφορά τον Βορίδη, χρήσιμο είναι να μην ξεχνάμε την προέλευσή του.
  Ο Τατσόπουλος όμως θα έπρεπε να αθωωθεί, κυρίως γιατί ήταν και είναι ένας καλός συγγραφέας.
  Το ότι είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις στα νιάτα του είναι γνωστό (ο Ταχτσής κάπου τον αποκαλεί «λιονταράκι μου», και ίσως ήταν επιτυχημένη η παρομοίωση): εκείνη τη «ρετσινιά» προσπάθησε να σβήσει με την περιώνυμη φράση. Γιατί οι Έλληνες, γενικώς, δεν θέλουν να θυμούνται αυτά τα παραστρατήματα της εφηβικής και νεανικής τους ηλικίας, όταν οι ορμόνες περισσεύουν (εξαίρεση απετέλεσε -και είναι προς τιμήν του- ο Δήμαρχος Στυλίδας). Όμως το ξαναλέω, γιατί αυτό με νοιάζει απ’ όλη αυτή την ιστορία: ο Τατσόπουλος έχει γράψει ωραίες σελίδες, που μας έχουν συγκινήσει, -ενώ με ποιους ή ποιες, και πόσους ή πόσες, έχει κοιμηθεί με αφήνει οριστικά ασυγκίνητο.

 35. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  34 Γιώργο, δεν κρατάω την ίδια στάση απέναντι στους δύο. Τα προσωπικά του καθενός,πάλι, δεν τα ξέρω.

 36. Πάνος με πεζά said

  Ο ΣΚΑΪ στο σουπεράκι του πριν από λίγο έβγαλε μεζεδάκι, αλλά το διορθώσανε : «Προσγείωση του Air Force One στον ελληνικό εναέριο χώρο»…

 37. Πάνος με πεζά said

  Κι εδώ, Πουλικάκος vs Βορίδη για «το μπαλταδάκι»…

 38. Πάνος με πεζά said

  Παρατηρώ ότι δε μπορούμε σήμερα στα σχόλια, να επισυνάψουμε γιουτουμπάκια…
  Προφανώς λόγω της επίσκεψης Ομπάμα, και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας ! 🙂

 39. spiral architect said

  @36:

 40. Ποντικαρέος said

  Mια και μιλάμε για τσεκούρια να θυμηθούμε και το τσεκούρι του Κ. Γαβρά (την ταινία εννοώ) http://www.imdb.com/title/tt0422015/

 41. Πάνος με πεζά said

  Α, μπήκανε με καθυστέρηση…Περάσανε πρώτα από foreign office… 🙂

 42. sarant said

  41 Ναι, για κάποιο λόγο ο πορτιέρης είχε αντιρρήσεις

 43. Κουνελόγατος said

  Να θυμηθούμε και την επίθεση με λουλούδια που έκανε ομάδα καλών παιδιών (από οικογένεια) με τον Μαύρο επικεφαλής στη Νομική Αθηνών τον Απρίλη -θαρρώ- του 1986. Τότε είχε ακουστεί η φήμη πως κάποιος έχασε ή κινδύνεψε να χάσει το μάτι του. Κάτι έγραψε πρόσφατα ο Πέτρος Κατσάκος στην Αυγή, σωστά;

  Καλημέρα σε όλους σας.

 44. Γς said

  Και μια που ήρθε στον Αέξις,
  θα πεταχτεί να δει και τη γλάστρα, ουπς, την Μέρκελ

 45. Γς said

  Και πήγε στον Αστέρα Βουλιαγμένης παρακάπτοντας τα Λιμανάκια. Από τα Βλάχικα

 46. Γς said

  Πάνο [Καμμένε]

 47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  34. Γιώργος Λυκοτραφίτης said:

  «…Ο Τατσόπουλος όμως θα έπρεπε να αθωωθεί, κυρίως γιατί ήταν και είναι ένας καλός συγγραφέας.
  Το ότι είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις στα νιάτα του είναι γνωστό (ο Ταχτσής κάπου τον αποκαλεί «λιονταράκι μου», και ίσως ήταν επιτυχημένη η παρομοίωση): εκείνη τη «ρετσινιά» προσπάθησε να σβήσει με την περιώνυμη φράση. Γιατί οι Έλληνες, γενικώς, δεν θέλουν να θυμούνται αυτά τα παραστρατήματα της εφηβικής και νεανικής τους ηλικίας, όταν οι ορμόνες περισσεύουν (εξαίρεση απετέλεσε -και είναι προς τιμήν του- ο Δήμαρχος Στυλίδας)…»

  Παρὰ τὸ ὅτι ἡ παραπάνω διατύπωση εἶναι σαφῶς μὴ ἐπικριτικὴ (σὲ σχέση μὲ τυχὸν ἐρωτικὲς ἐπιλογὲς τοῦ Π.Τ.) καὶ καλοπροαίρετη, νομίζω πὼς καλὸ θὰ εἶναι νὰ μήν ἀναπαράγουμε τέτοιου εἴδους πληροφορίες γιὰ νὰ μὴν δίνουμε λαβὴ σὲ διάφορους κακόβουλους.

  Σχετικὰ μὲ τὸν κ. Βορίδη τώρα. Κατὰ τὴν ἄποψὴ μου εἶναι θετικὸ τὸ ὅτι ἐγκατέλειψε τὶς ἀκροδεξιὲς θέσεις καὶ πρακτικὲς τῆς νεότητάς του καὶ ἀκολουθεῖ τὶς κοινοβουλευτικὲς διαδικασίες. Δὲν ξέρω βέβαια ἄν ἔχει ἀποκηρύξει αὐτὲς τὶς θέσεις καὶ πρακτικὲς.

  Τέλος πιστεύω ὅτι καλὸ εἶναι αὐτοὺς τοὺς δύσκολους καιροὺς ποὺ ζοῦμε νὰ μὴν συμβάλουμε στὴ διατήρηση τοῦ κλίματος ὀξύτητας ποὺ, ναὶ μὲν ἔχει δημιουργηθεῖ ἀπὸ τὴν κρίση, ἀλλὰ συντηρεῖται τεχνητὰ ὡς ἔναν βαθμὸ ἀπὸ τὰ κόμματα (ἰδίως τὰ δυὸ μεγαλύτερα) γιὰ τὸ μάντρωμα τῶν ψηφοφόρων.

 48. Γς said

  47:

  Μπά, δεν είναι η μισή Αθήνα;

  Τα τρία τέταρτα;

 49. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 50. sarant said

  43 Καλώστον!

 51. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Κύριε Μαρτίνο (47) φοβάμαι ότι δεν συμφωνούμε.
  Το κείμενο του Ταχτσή έχει δημοσιευτεί, ο Γκλέτσος δήλωσε ό,τι δήλωσε τηλεοπτικώς -ως πότε δεν θα πρέπει να «δίνουμε λαβή σε διάφορους κακόβουλους»; Η κοινωνία αυτή δεν πρέπει να κάνει κανα-δυό βήματα μπροστά; Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε για την άλλη μόνο πλευρά του πλανήτη;

  Συμφωνώ μαζί σας για το κλίμα οξύτητας που υφέρπει. Μένει να εξασφαλίσουμε ότι εκείνοι που το καλλιεργούν θα το πάρουν επιτέλους απόφαση ότι τα παλιά τεχνάσματα δεν πιάνουν.

 52. spiral architect said

  Επί του προκειμένου, η σχέση δεξιάς και ακροδεξιάς είναι γνωστή και αποδεδειγμένη ξεκινώντας απ’ τον εμφύλιο, τη δολοφονία Τεμπονέρα και φτάνοντας στον προσεταιρισμό των Βορίδηδοαδώνιδων στις τάξεις της βλέποντας μέρος των ψηφοφόρων της να διολισθαίνει προς τα αβγά.
  Το ξέπλυμα θα συνεχίζεται γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν και κάπως πρέπει να μπαλωθεί το πράμα.

 53. cronopiusa said

 54. Γς said

  Εικόνες. Φωτογραφίες του δρόμου…

  Στο Σκάι τώρα.

  Ενας δρόμος κάπου στην Προεδρική διαδρομή.

  Η Αστυνομία έχει κλείσει την κυκλοφορία με ένα κάδο απορριμμάτων

 55. 53 Ποιος είναι ο κουμπάρος;

 56. 55 Α, ναι: https://fr.wikipedia.org/wiki/Carl_Lang

 57. cronopiusa said

 58. Γς said

  Και σαν να΄χει δίκιο η Κανέλλη στο Σκάι τώρα.

  Λέει για την Goldair Handling που δεν έχσε την ευκαιρία για προβολή, διαφήμιση.

  Στη σκάλα για την κάθοδο του Ομπάμα από το Air Force One έγραψε το λόγγο της σε κάθε σκαλοπάτι

  Goldair Handling
  Goldair Handling
  Goldair Handling

 59. Alexis said

  Με βρίσκουν σύμφωνο αυτά που γράφεις Νίκο, περί άγαρμπου ξεπλύματος Βορίδη από τον Τατσόπουλο, περί επιλεκτικής μνήμης ορισμένων κλπ. κλπ.
  Δεν ξέρω πόσο θα συμφωνούσα με τη φράση «το να είναι κανείς μέλος του ΚΚΕ είναι τιμητικό» γιατί πιστεύω ότι το να είναι κάποιος ενταγμένος σε οποιοδήποτε κόμμα δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ούτε τιμητικό ούτε ντροπιαστικό με εξαίρεση την ενσυνείδητη ένταξη σε μια εγκληματική οργάνωση που δρά με τον κοινοβουλευτικό μανδύα κόμματος…

  #1: Τη φράση με το «κωλόσπιτο» την είπε ο Γιαννόπουλος όχι ο Κουτσόγιωργας, που ήταν τότε μακαρίτης.

  #9, Babis: Καταννοώ πλήρως την αγανάκτησή σου.
  Όμως αν το καλοσκεφτείς ο Πάγκαλος είπε μία «αλήθεια».
  Βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί είναι μία καθ’ υπερβολή αλήθεια.
  Δέν έφαγαν όλοι, ούτε κι αυτοί που έφαγαν έφαγαν όλοι το ίδιο.
  Όταν λέει «τα φάγαμε όλοι μαζί» εννοεί την κοινωνία ως σύνολο, που ζούσε σε μία κατάσταση πλαστής ευμάρειας.
  Είναι μία γενίκευση και στη γενίκευση υπάρχει πάντα η υπερβολή και ο φόβος ότι αδικείς κάποιους.
  Εμένα αυτό που μ’ εξοργίζει στη φράση του Πάγκαλου είναι ότι προσπαθεί να εξισώσει τις ευθύνες των πολιτών με αυτές των πολιτικών που κυβέρνησαν.
  Αυτός που έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τους νόμους και το κράτος δικαίου (λέμε και καμιά μαλακία… ) είναι ανήθικο να βάζει τις ευθύνες του στην ίδια ζυγαριά με τις ευθύνες εκείνου που απλώς επωφελήθηκε από τη μη εφαρμογή τους.
  Και το επιχείρημα «εσείς μας ζητάγατε διορισμούς κι εμείς τους κάναμε» είναι επιχείρημα για μικρά παιδιά.

  Εδώ όλη η δήλωση Πάγκαλου:

 60. cronopiusa said

 61. LandS said

  @26 και τα επόμενα επικροτικά αυτού.

  Αν ακούγατε ότι ο Ν. Κοτζιάς είναι ιδρυτικό μέλος της ΚΝΕ δεν θα χλευάζατε. Έτσι δεν είναι;
  Ιδρυτικό μέλος πότε; Το 68 που λέει η Ιστορία ότι ιδρύθηκε η ΚΝΕ; Αργότερα κατά τη διάρκεια της Χούντας; Ένα δικαστήριο, για να του αποδώσει αυτή την ιδιότητα δεν θα κοιτάξει τις υπογραφές στην Ιδρυτική Δήλωση;
  Για το ΚΚΕ η δήλωση στον Άρειο Πάγο κατατέθηκε λίγη ώρα αφότου πήρε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ακόμα ίσχυε το Χουντικό Σύνταγμα, και το ΥΣ νομοθετούσε κάπως πιο άμεσα από ότι κάνει τώρα) που ανέστειλε την απαγόρευση της δράσης του, από τον Χαρίλαο Φλωράκη κ.α., το Φθινόπωρο του 1974. Για την ίδρυση κόμματος, τότε, ήταν απαραίτητες τουλάχιστον 100 υπογραφές. Τη συγκεκριμένη δήλωση την υπόγραψαν σχεδόν όλοι όσοι είχαν φυλακιστεί από τη Χούντα.

 62. spiral architect said

  Λυσσάξανε τα ελικόπτερα, Βαγδάτη γίναμε! 👿

 63. Γς said

  Και βλέποντας αυτή τη στιγμή την πομπή του Ομπάμα να μπάινει σε μια άδεια Συγγρού, θυμήθηκα την αφεντιά μου, που περίμενα πριν πολλά χρόνια στην Μαραθώνος να περάσει η πομπή ενός αρχηγού κράτους.

  Πράγματι καμιά εικοσαριά αυτοκίνητα πέρασαν από την Αττική Οδό στην Μαραθώνος με φοβερή ταχύτητα και αμέσως μετά μας άφησε η τροχαία και εμάς.

  Και γκαζώνω και κολλάω στο τέλος της πομπής.

  Σε μερικά λεπτά ήμουν απ την Παλλήνη στο Χίλτον.

  Εκεί με πλησίασε ένα 100. -Φύγε!

 64. Πολλά πράγματα που κάναμε και είπαμε στα χρόνια της νεότητάς μας μπορούμε να τα αναθεωρούμε και οφείλουμε να τα αναθεωρούμε, αφού η γνώση μας αυξάνει ενώ η πραγματικότητα αλλάζει συνεχώς.

  Ο Βορίδης είναι ένας αμετανόητος ακρο-δεξιός. Ρητά αρνήθηκε να αναθεωρήσει. Του είχε ζητηθεί στη Βουλή δε θυμάμαι από ποιον να κάνει την αυτοκριτική του για το νεο-ναζιστικό του παρελθόν και το μόνο που βρήκε να πεί ειρωνικά ήταν κάτι στο στυλ, δεν είναι ίδιον δικό μας να κάνουμε αυτοκριτική όπως κάνουν «οι κομουνισταί.»

  Ο Τατσόπουλος τώρα, ανάμεσα στα άλλα, είχε αφήσει , από ότι λένε, κάκιστες εντυπώσεις όταν έκρινε σενάρια για χρηματοδότηση από το Κέντρο Κινηματογράφου, όπου αν και άσχετος ο ίδιος με το μετιέ, δεν απέρριπτε απλά, αλλά εκφραζόταν με μεγάλη περιφρόνηση γι αυτά που διάβαζε.

  Και ο Βορίδης έχει ακουστεί για διάφορα, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και αν ήξερα δε θα έλεγα. Θεωρώ την αποκάλυψη σεξουαλικών προσωπικών δεδομένων λάθος, (δε θα κρίνει ούτε το πλήθος ούτε η κάθε Αυριανή το που τον βάζω και πως), αλλά με μια εξαίρεση, όταν κάποιος (ή κάποια) ενώ για παράδειγμα ανήκει ο ίδιος σε μια μειονότητα αντί να την υποστηρίζει αυτή την μειονότητα, την υποσκάπτει.Και πάλι δε θα μου πήγαινε εμένα να δόσω κάποιον. Δε θα είχα αντίρρηση όμως να το έκανε κάποιος άλλος 🙂 Πχ, ο Ιός σε σχέση με κάτι εξώλης πρωθιερείς κειθε κα’.

 65. Γς said

  Πολύ δεν πλατειάζει, ο ΠτΔ στο λόγο του με τον Ομπάμα στο προεδρικό μέγαρο τώρα

 66. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό το βάλαμε;

 67. ΓιώργοςΜ said

  59 Ωχ, αυτόν εννοούσα, πως μπήκε ο μακαρίτης στο κείμενο δεν ξέρω-ίσως λόγω ύφους τους έχω αποθηκεύσει σε κοντινούς (φθίνοντες, προφανώς) νευρώνες!

 68. ChrisMaGR said

  59 Θα ήθελα να δω φωτογραφίες από άλλες σκάλες της ίδιας εταιρείας. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι όλες έτσι;

  Με την άποψη ότι ο Τατσόπουλος ξεπλένει τον Βορίδη διαφωνώ. Γενικά διαφωνώ με τον τρόπο που του φέρεται το κόμμα με το οποίο είχε εκλεγεί βουλευτής. Έχει κάνει χοντράδες, έχει όμως φερθεί όπου χρειάστηκε σωστά. Αρνήθηκε να ψηφίσει για ΠτΔ τιμώντας την ψήφο που τον έστειλε στη Βουλή. Μπορεί κανείς να πει ότι αυτό του στοίχισε, αφού δεν επανεκλέχθηκε με το Ποτάμι.
  Όσο για την προσέγγιση με τη ΝΔ, ας δούμε ο ίδιος τι έγραψε στις 11 Νοεμβρίου:

  Στη σελίδα του στο FB επίσης απαντάει για αυτό που του καταλογίζουν:

  Η αλήθεια είναι ότι το «Τσεκούρι» βολεύει πολύ κόσμο να το θυμόμαστε, και κυρίως τον ίδιο τον Βορίδη και τη ΝΔ. Γιατί αυτό μπορούν πιο εύκολα να το βάλουν κατά μέρος ως μια «νεανική τρέλα» και κάτι που έγινε πριν δεκαετίες, και απομακρύνει από τη συζήτηση την υποψηφιότητά του στις Δημοτικές εκλογές του 2002 που και πιο πρόσφατες είναι και πιο δύσκολα μπορεί κανείς να την καταπιεί.

 69. Γιάννης Ιατρού said

  66: από συγκέντρωση στο Ξενοδοχείο Caravel, του εθνικιστικού κόμματος που είχε ιδρύσει ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, Εθνική Πολιτική Ένωση (ΕΠΕΝ), όπου ο Μάκης Βορίδης ήταν ομιλητής μπροστά στο πορτρέτο του δικτάτορα.

 70. Alexis said

  Διαβάζω στο in.gr τώρα:

  …λόγω της απουσίας της Μισέλ Ομπάμα, στο δείπνο δεν θα παρακαθίσουν ούτε η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα, ούτε η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

  Και ερωτώ:
  Γιατί «σύντροφος» η μεν και «σύζυγος» η δε;
  Από ποιόν κανόνα πολιτικής ορθότητας (ή ανορθολογισμού) προκύπτει ότι δύο άτομα που έχουν συνάψει γάμο αποκαλούνται «σύζυγοι» ενώ δύο άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αποκαλούνται «σύντροφοι»;
  Πότε θα σταματήσει επιτέλους αυτή η γελοιότητα με τους/τις συντρόφους, που εμένα προσωπικά μου θυμίζει …κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα;

 71. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  9. «Οι ελληνες πολιτικοι δεν εβλεπαν ποτε τα δανεικα ως δανεικα αλλα ως εισοδημα» Ξενος επιχειρηματιας ή πολιτικος (δεν θυμαμαι, αλλα μου ειχε κανει εντυπωση)

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ HAICU (2X(5-7-5))

  Για το δημόσιο χρέος και τα swaps απόκρυψης μέρους του, όπως πολύ εύστοχα και σχεδόν ποιητικά είπε τ. στέλεχος του Υπ. Οικονομικών :

  “ Φέρναμε έσοδα
  του μέλλοντος στο παρόν
  και τις υποχρεώσεις
  και του παρόντος
  τις στέλναμε στο μέλλον”
  Quelle décadence ! *

  * ηχητικά 5 συλλαβές

  ΥΓ Αυτό το ανώνυμο τ. στέλεχος του Υπ. Οικονομικών τα είπε πολύ εύστοχα και ποιητικά ….. Και οι τεχνοκράτες έχουν ψυχή🙂 .

  Μηπως ηταν πρωην Ρηγας με μερικες ποιητικες συλλογες; Γνωριζω εναν.

 72. Alexis said

  #68: Δεν είναι ακριβώς ξέπλυμα. Το ξέπλυμα είναι κάτι πολύ πιο οργανωμένο και ενσυνείδητο.
  Είναι όμως μία ατυχής (ατυχέστατη λέω εγώ) δήλωση.
  Γιατί συγκρίνει δύο εντελώς ανόμοια και διαφορετικής βαρύτητας πράγματα.
  Παραλληλίζει μία δική του φράση που έγινε αντικείμενο καζούρας στα ΜΜΕ με τον βίο και την πολιτεία του χουντικού, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, Βορίδη.
  Που δεν είναι καθόλου για πλάκα…

 73. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα

  70τέλος Αχ….

  68 Συμφωνώ για τη σωστή στάση του Τατσό στο θέμα του ΠτΔ και δεν αποκλείω να του στοίχισε.

  66 Ούτε αυτοί βάζανε κόμμα στο αναφορικό ό,τι 😉

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τσεκούρι διπλάρι

 75. Babis said

  #59 Αλέξη.
  Δεν συμφωνώ μαζί σου ότι με μια δόση υπερβολής ισχύει η πρόταση του Πάγκαλου. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι εξοργίζομαι που κατάφεραν πολιτικοί και δημοσιογράφοι να μας (σας) πείσουν ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, κάποιοι λιγότερο κάποιοι περισσότερο, ποιος μετράει τώρα.

  Πρώτον αυτήν την πλαστή ευμάρεια δεν την ζήσαμε όλοι, το αντίθετο μάλιστα η σπάταλη ζωή κάποιων δημιούργησε πληθωρισμό που εξανέμιζε τον πενιχρό μισθό που τόσο δύσκολα βγάζαμε οι υπόλοιποι.
  Δεύτερον και πιο σημαντικό. Για να υπολογίσουμε πόσα από τα χρήματα που ξόδευε το κράτος (φόροι συν δάνεια) πήγαν στους πολίτες (έστω και στους χαριστικά διορισμένους), πρέπει πρώτα να δούμε πόσα έπρεπε να ξοδέψει. Θα δώσω τρία γνωστά παραδείγματα για τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

  πχ.1 Η Siemens αποδεδειγμένα έδωσε 100 εκατομμύρια σε πολιτικά κόμματα. Δεν θα με χαρακτηρίσετε υπερβολικό αν υποθέσω ότι έβγαλε πολλαπλάσια από υπερτιμημένες συμβάσεις ή από προμήθειες υλικών και υπηρεσιών προς το δημόσιο που δεν χρειαζόταν, ίσως το c4i να είναι μία από αυτές. Πόσο ζημιώθηκε το δημόσιο;
  Και να το πάω παραπέρα. Αν και η Siemens παραδέχτηκε ότι έχει δώσει αυτά τα λεφτά μετά από έρευνα και αποδεικτικό υλικό της Γερμανικής δικαιοσύνης, το Ελληνικό σύστημα δεν κατάφερε να βρει τίποτα επιλήψιμο. Πάλι δεν θα με θεωρήσετε κακοπροαίρετο αν πιστέψω ότι υπάρχουν δεκάδες άλλες περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε γιατί δεν μας τις έδωσε έτοιμες κάποιο άλλο κράτος. Πόσα λεφτά χάθηκαν σε αυτές τις άγνωστες περιπτώσεις;

  πχ.2 Όταν ένας πολίτης κάνει μια οικονομική συμφωνία με μια τράπεζα και η τράπεζα χάνει λεφτά, και αυτός ο πολίτης τυχαίνει να είναι υπουργός (ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό) τότε και πάλι δεν θα με θεωρήσετε κακοπροαίρετο να υποθέσω ότι η τράπεζα έχει πάρει πολλαπλάσια ανταλλάγματα από το κοινό ταμείο. Πόσα; και πόσες άλλες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν;

  πχ.3 Πολλές φορές κατά καιρούς έχουμε διαβάσει στις εφημερίδες για κάποιο νοσοκομείο ότι αγοράζει αναλώσιμα (σύριγγες γάζες κλπ) σε τιμές παραπλήσιες με αυτές που αγοράζουμε εγώ και εσείς από το φαρμακείο και ή μόνη δικαιολογία που ακούμε είναι ότι το δημόσιο καθυστερεί τις πληρωμές και γιαυτό οι προμηθευτές υπερτιμολογούν τα προϊόντα. Για την περίπτωση που θεωρήσετε επαρκή αυτήν την δικαιολογία, να σας πω ότι υπάρχουν πολλές βιομηχανίες που θα ήταν ευχαριστημένες να πουλήσουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή και να περιμένουν ένα δυο χρόνια να πάρουν τα λεφτά τους. Πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν σε τέτοιες προμήθειες;

  Πριν ο κύριος Πάγκαλος και οποιοσδήποτε άλλος προσπαθήσει να μεταφέρει στους ώμους μου την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, θα πρέπει πρώτα να μου πει πόσα λεφτά δόθηκαν και από ποιους σε κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες εξόδων. Μετά όχι μόνο θα δεχθώ το όπιο μερίδιο ευθύνης μπορεί να απομείνει για μένα αλλά και θα δεχθώ ευχαρίστως να βάλω πλάτη για την ανάκαμψη. Γιατί αν δοθούν αυτές οι εξηγήσεις σημαίνει ότι έχουμε πλέον ένα σύστημα που μπορεί να αναγνωρίσει τις ατασθαλίες και τότε μπορώ να πω ότι έγινε έγινε, ας προχωρήσουμε παρακάτω έχουμε πλέον εχέγγυα ότι δεν θα επαναληφθεί.

  Ουφ τα είπα και ξαλάφρωσα

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74.Είπαμε «τσεκουράτα» αλλά όχι κι έτσι! Θερίο βγήκε.Συγγνώμη…

 77. cronopiusa said

  Κατά τη διάρκεια της χθεσινής αναμέτρησης στο Καραϊσκάκη μεταξύ της Ελλάδας και της Βοσνίας ένα άθλιο πανό έκανε την εμφάνισή του στις κερκίδες των Ελλήνων οπαδών που δικαίως ξεσήκωσε την οργή των Βόσνιων.
  «Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα» έγραφε το πανό του μίσους, λόγια Σέρβων φασιστών που αφορούν τη μεγαλύτερη σφαγή που έχει λάβει χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, όταν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, 8,000 Βόσνιοι θα σφαγιάζονταν από Σέρβους στην πόλη της Σρεμπρένιτσα.

  Σρεμπρένιτσα: Ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα πολέμου της σύγχρονης ιστορίας

 78. Δε θεωρώ τιμητικό το παρελθόν γενικά, διότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

  Αν υπήρξες επονίτης και μετά προσχώρησες στη νέα Δημοκρατία,δε σώζεσαι.
  Αν υπήρξες ο αρχηγός του Δημοκρατικού στρατού και κατήντησες Πασόκος, ποιο παρελθόν να σε τιμήσει.
  Φυσικά, αν υπήρξες κνίτης από κείνους που δέρνανε αριστεριστές στη νομική, αλλά μετά απολογήθηκες γι αυτά, είναι άλλο.
  Αν πάλι αφού φώναξες το «Ηθικόν ακμαιότατον» στο Χημείο σαν κνίτης και μετά πήγες και έγινες γιάπης, είναι άλλο.
  Αν πάλι υποστήριξες το Μάο και μετά όταν έμαθες περί ποιου επρόκειτο και πήρες αποστάσεις, επίσης είναι διαφορετικό.

  Πάντως ας είμαστε επιεικείς. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά πχ ας μην πούμε τίποτα κακό ακόμα και στην περίπτωση του Πλεύρη, που οι γιατροί του βρήκαν «γενική σήψη».

  Μεταξύ μας, είναι τόσο πολύπλοκο το θέμα και οι συνθήκες παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο και συντρίβουν τόσο την περιώνυμη ελευθερία σκέψης …

  Είδα μια πολύ ωραία ταινία πάνω σ αυτό, λεγόταν Τράμπο, και ήταν η ζωή του κομμουνιστή σεναριογράφου του Χόλιγουντ Ντάλτον Τράμπο. Σπουδαία φυσιογνωμία. Τον κυνήγησε ο Μακάρθυ τότε, με τη Μαύρη Λίστα του Χόλιγουντ , του απαγόρευσαν να γράφει και έτσι εκείνος έδινε τα σενάρια του σε συγγραφείς-βιτρίνες. Έγραψε με το όνομα άλλου το Εξοδος και το Σπάρτακο, έκανε μεγάλες επιτυχίες και έπαιρνε Οσκαρ κρυπτόμενος. Στο τέλος η αποκάλυψή του έδωσε το έναυσμα για το ξήλωμα του Μακαρθισμού.

  Η ταινία τελειώνει με έναν συγκινητικό και μεγαλόψυχο λόγο (αληθινό) του Τράμπο, με τον οποίο ουσιαστικά συγχωρούσε αυτούς που προδώσανε και κατηγορούσε το ίδιο το σύστημα που έβαλε τέτοια τρομερά διλήμματα και που εξανάγκασε τίμιους ανθρώπους να φερθούν σαν χαφιέδες της τελευταίας υποστάθμης. Αν οι συνθήκες ήταν άλλες θα δείχνανε μόνο τον καλό τους εαυτό.

  Μια τέτοια μεγαλοψυχία νομίζω είναι απαραίτητη σε όλους. Για έναν λόγο , οτι χωρίς αυτήν κινδυνεύουμε πάντα να γίνουμε αυτό που πολεμάμε.
  Για παράδειγμα, προσωπικά, ασχέτως αν πχ τους χρυσαυγίτες πιστεύω ότι πρέπει να τους δέσουν γερά και να τους μπουζουριάσουν για πολλά χρόνια, δεν μπορώ να έχω μίσος γι αυτούς. Κυρίως έχω μεγάλο οίκτο. Πιστεύω, ότι είναι πιο δυστυχισμένοι από τα θύματά τους. Φυσικά αυτό δε σημαίνει οτι η κοινωνία δεν πρέπει να προστατευτεί απ’ αυτούς.

 79. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  70, (επί της τελευταίας ερώτησης:)

  Όταν θα το πάρουν απόφαση ότι ο κόσμος άλλαξε.

 80. Ο Βιτάλης και άλλοι, χρυσαυγίτες και λοιποί, συμμετείχαν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

  Δεν ξέρω τι είναι πιο συμφέρον, να τους κρύψουμε κάτω από το χαλί ή να τους δόσουμε. Σίγουρα θα πρέπει να αποκαλυφθούν για μας εδώ. Ο Ιος έχει δημοσιεύσει αρκετά.

  http://www.efsyn.gr/arthro/oi-anthropoi-apo-tin-ellada

 81. Πάνος με πεζά said

  To «H Ελλάδα είναι μια καταπληκτική χώρα, αν εξαιρέσεις τους Έλληνες», το έχει πει κάποιος πολιτικός; (Αντίστοιχα υπάρχει και το «Στην Ελλάδα λείπει μόνο ένας Νόμος, αυτός που θα λέει να τηρούνται οι Νόμοι»).

 82. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  47, 48

  Μ’ όσες κι αν πας σαν να πηδάς την ίδια

  Διαδηλώνει σήμερα η μιση Αθήνα,
  το πάθος της δεν έσβησε, που’ ναι τα χρόνια εκείνα
  αδιαφορία έδειξε ο νέος Δον Ζουαν
  Δολιστας Υπηρετης και στο Αλαφουζοσταν

  Η άλλη μισή ειν’ όμως ευτυχισμένη
  απ’ τον προικισμένο Πέτρο… καλοπηδηγμενη.
  …………………………………………………………….
  Λένε οι ψυχογιατροι και οι περπατημένοι
  οι ποιητές, οι σάτυροι και άλλοι χορτασμένοι
  μ’ όσες κι αν πας σαν να πηδάς την ίδια
  γαμώ τον Φρόιντ, να μπεις θες ξανά στην μήτρα.

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  25.11.2012

  ΥΓ Με …συγκρατημένη αθηναϊκή αθυροστομία

  ΥΓ2 Αγνοούσα ότι αρχικά ήταν ίδιος 🙂

  ΥΓ3 Ο χειροτερος καπιταλιστης ειναι ο πρωην κομμουνιστης, ο χειροτερος φαλλοκρταης ειναι ο πρωην φεμινιστης,…, κ.ο.κ.

 83. ChrisMaGR said

  78 Οι ταινίες Έξοδος και Σπάρτακος κυκλοφόρησαν με το δικό του όνομα. Για τη δεύτερη είχε επιμείνει ο Κερκ Ντάγκλας, πρωταγωνιστής και παραγωγός, και με τη στάση του αυτή έσπασε το εμπάργκο.

 84. Πάνος με πεζά said

  Να θυμίσουμε, στα παρελκόμενα του άρθρου, ότι με δολοφονία με τσεκούρι (διαδεδομένος τρόπος στα μέσα του περασμένου αιώνα) έφυγαν από τη ζωή η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και, κάτω από εντελώς άλλες συνθήκες, η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη, στα μετέπειτα Δεκεμβριανά. Μάλιστα, για την Ιουλία Μπίπμα, η θανάτωση «δια πελέκεως», που αποφάσισε το Γερμανικό Στρατοδικείο, ΔΕΝ προβλεπόταν ως μέθοδος στην Ελλάδα, κι έτσι μεταφέρθηκε στη Γερμανία για να γίνει αυτό…

 85. Πάνος με πεζά said

  Για την Ελένη Παπαδάκη ανεβαίνει φέτος η αφιερωματική παράσταση «Για την Ελένη», στο θέατρο «Tempus Verum – Εν Αθήναις».

 86. sarant said

  84 Αυτή την ιστορίθα με την Ιουλία Μπίμπα ή δεν την ήξερα ή την έχω ξεχάσιε. Θα το ψάξω.

 87. Πάνος με πεζά said

  @ 86 : Στην ουσία, δεν υπήρχε Έλληνας δήμιος, όπως αναφέρεται σε άλλες σελίδες. Το τσεκούρι το θυμάμαι από την εκπομπή του Φρέντι Γερμανού «Πρώτη σελίδα», δεκαετίες πριν, αλλά τη λεπτομέρεια με τη μεταγωγή, κι εγώ τώρα τη διάβασα.

 88. Ριβαλντίνιο said

  Υπήρχε και ο Γρηγόριος Τσιγκούριος Γρηγοράκης. Ονομάστηκε Τσιγκούριος γιατί πολεμούσε με τσεκούρι. Ήταν ανιψιός του Αντωνόμπεη Γρηγοράκη, μπέη της Μάνης. Ήταν πολύ δυνατός. Οι απογονοί του πήραν το επώνυμο Τσιγκουράκος. Νυμφεύθηκε κόρη του Παναγιώταρου Βενετσανάκη. Στον πύργο του τελευταίου έπεσε ο πατέρας του Κολοκοτρώνη (μαζί με τον Παναγιώταρο). Ο Τσιγκούριος ήταν Φιλικός, αλλά δεν πρόλαβε να συμμετάσχει στον Αγώνα του ’21. Τον σκότωσε αντίπαλη οικογένεια το 1820.

  —————————————————————————————————–

  ΟΣΦΠίτες στων οποίων τις τάξεις έχουν επικρατήσει οι ακροδεξιοί (υπάρχουν και ακροαριστεροί βέβαια) = αδέλφια με οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα = έντονη παρουσία στο Καραϊσκάκης ακόμη και σε ματς της Εθνικής

  (Στους ΠΑΟους έχουν επικρατήσει οι ακροαριστεροί – υπάρχουν και ακροδεξιοί βέβαια ).

  Το τι έχουν πάθει βέβαια οι Σέρβοι διαχρονικά από τους Βόσνιους (= εξωμότες Σερβοκροάτες) και τους Κροάτες ας μην το συζητήσουμε. Απ’τους Βόσνιους έχουν τραβήξει αρκετά και οι Μακεδόνες μας.

 89. #88
  Τέκνον, είσαι Μανιάτης την καταγωγήν;

 90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #51. Κύριε Λυκοτραφίτη, σέβομαι τὴν ἄποψή σας κι ἄς διαφωνῶ. Χαίρομαι γιὰ τὴν εὐπρέπεια ποὺ διατυπώσαμε τὴ διαφωνία μας καὶ προχωρῶ γιὰ νὰ μὴν κουράσω τοὺς ὑπόλοιπους.

  Ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε θὰ προσθέσω καὶ τὸ ὁμόρριζο (ἀπὸ τὴ λατινικὴ ρίζα secor: κόβω, διαιρῶ, τεμαχίζω) sicarii. Ἦταν οἱ Ἰουδαῖοι Ζηλωτὲς τοῦ 1ου αἰώνα μ.Χ. ποὺ ἀντιστέκονταν στὴ Ρωμαϊκὴ κατοχὴ μὲ δολοφονίες Ρωμαίων. Εἶχαν κρυμμένα στὰ ροῦχα τους ἐγχειρίδια (sicae στὰ λατινικὰ) καὶ χτυποῦσαν τὰ θύματά τους μέσα στὸ πλῆθος καὶ μετὰ ἀνακατεύονταν μὲ τὸν κόσμο. Οἱ sicarii (μαχαιροβγάλτες στὰ καθ’ ἡμὰς) ἦταν οἱ πρόδρομοι τῶν Ἀσσασσίνων τοῦ μεσαιωνικοῦ Ἰσλάμ (μὲ ἀρχηγὸ τὸν Γέρο τοῦ Βουνοῦ τὸν 11ο αἰώνα) καὶ τῶν γιαπωνέζων Νίντζα τοῦ 15ου αἰώνα.
  (https://en.wikipedia.org/wiki/Sicarii).
  Σὲ πολλὰ μέρη τῆς χώρας μας τοὺς μαχαιροβγάλτες τοὺς λένε μπιτσακτσῆδες (ὰπὸ τὸ τούρκικο biçak: μαχαίρι). Ὑπάρχει μάλιστα καὶ ἐπώνυμο Μπιτσαξὴς ἤ Βιτσαξῆς. Ἡ λέξη ἔχει περάσει καὶ σὲ ἄλλες Βαλκανικὲς γλῶσσες. Ἔτσι προχτὲς στὸν ἀγώνα μὲ τὴ Βοσνὶα μπῆκε κάποια στιγμὴ σὰν ἀλλαγὴ ὁ Μπίτσακτσιτς.

 91. Υπάρχει και το Συκούριον Λάρ’σας (πρώην Μέγα Κεσερλί) με τις γνωστές στρατιωτικές αποθήκες, που αποδείχτηκαν ελάχιστα ασφαλείς.

 92. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #84.Μὲ παρόμοιο τρόπο (μὲ ὀρειβατικὴ ἀξίνα ἀντὶ τσεκουριοῦ) δολοφονήθηκε τὴν ἴδια ἐποχὴ (1940) καὶ ὁ Τρότσκι.

 93. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  90. El Sicario

  Eντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

  Ο El Sicario στο Φεστιβάλ Βενετίας
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ katoiko@enet.gr
  Απόψε, στο Φεστιβάλ Βενετίας, στην ενότητα «Ορίζοντες», κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του Ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι «El Sicario Room 164».
  Στο δωμάτιο ενός μοτέλ, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ένας άνδρας με καλυμμένο το πρόσωπο, αφηγείται τη ζωή του ως επαγγελματία εκτελεστή για τα καρτέλ των ναρκωτικών.

  Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε ένα άρθρο του Μπόουντεν με θέμα τη ζωή τού el sicario, το οποίο είχε δημοσιευθεί το 2009 στο περιοδικό «Harper’s», προτού συμπεριληφθεί στο νέο του βιβλίο. «Οπως καταλαβαίνετε, ο sicario δεν δεχόταν να υπάρχει συνεργείο.

  Ημασταν μόνο οι δυο μας, με τον Τζιανφράνκο», λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος. «Το γύρισμα έγινε στο δωμάτιο ενός μοτέλ που εκείνος είχε επιλέξει.

  Επειτα από πολλές ώρες γυρισμάτων συνειδητοποίησαμε γιατί το είχε διαλέξει – εκεί βασάνιζε τους ανθρώπους που πρώτα είχε απαγάγει. Γι’ αυτόν ήταν χώρος δουλειάς.

  Μας μιλάει με μεγάλη ειλικρίνεια για όσα έζησε, περιγράφει ό,τι έχει κάνει με σοκαριστικές λεπτομέρειες».

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=199341

 94. 88, Το τι έχουν πάθει βέβαια οι Σέρβοι διαχρονικά από τους Βόσνιους…

  Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Όπως μαθαίνουμε (αιει γηράσκοντες) από το Δίχτυ, το Tu quoque συγκαταλέγεται στις λογικές πλάνες. Αν έχεις παρατηρήσει, οι χρυσαυγίτες(και άλλοι) όλο έτσι μιλάνε.

 95. ChrisMaGR said

  Sicario: Ταινία του 2015

 96. 90 Μπιτσακτσής όμως, κατά πρώτο λόγο, σημαίνει κατασκευαστής μαχαιρών. Μαχαιράς δηλ. (άλλο επώνυμο κι αυτό), όχι μαχαιροβγάλτης.
  92 Επειδή αυτό βρήκε πρόχειρο ο δολοφόνος, δεν είναι εντελώς το ίδιο.

 97. smerdaleos said

  Το λατινικό securis είναι ΙΕ συγγενής με το πρωτοσλαβικό τσεκούρι *sekyra (σημερινό sekira).

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/sekyra

  Όπως ελέχθει ότι το λατινικό τσεκούρι ανάγεται στην ΙΕ ρηματική ρίζα *sek- του λατινικού ρήματος secō = «τέμνω», έτσι και οι σλάβοι έχουν το ρήμα IE *sēk-tey > *sěkti > sěťi = «κόβω».

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/s%C4%9B%C5%A5i

 98. 83,
  Ναι, το Οσκαρ το πήρε κρυπτόμενος για το The Brave One. Είχε γράψει με όνομα άλλου και το Διακοπές στη Ρώμη,με την Όντρει Χέπμπορν, Οσκαρ πρώτου Γυναικείου ρόλου. Ο πολύς Όττο Πρέμινγκερ τον υποστήριξε. Ο Σπάρτακος γυρίστηκε όταν ο Τράμπο ήταν στην παρανομία και στην αρχή είπαν να το υπογράψει ο ίδιος ο Κιούμπρικ, αλλά είχε διαρρεύσει το όνομά του και μετά, όπως λες, ο Ντάγκλας βγήκε μπροστά και επίσης τον υποστήριξε.

 99. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #96. Σέβομαι τὶς γνώσεις σας στὴν τουρκικὴ γλώσσα (εἶμαι ἀρχάριος, μόλις τὰ βασικὰ ἔχω μάθει). Στὰ ἑλληνικὰ πάντως τὸ ἔχω ἀκούσει νὰ λέγεται (μὲ ὑποτιμητικὴ ἔννοια μάλιστα) γιὰ μαχαιροβγάλτη: «Μακριὰ ἀπὸ δαύτονε, ἄνθρωπος τῆς νύχτας, νταὴς, μπιτσακτσής.»

 100. anasazii said

  Κύριε Σαραντάκο καλησπέρα. Κάτι εκτός θέματος, ψάχνω το email σας για να έρθω σε επικοινωνία μαζί σας, αυτό που αναγράφεται στο ιστολόγιο http://www.sarantakos.com/, λειτουργε ακόμα;

 101. Νίκος Μαστρακούλης said

  77: Το σύνθημα «Νοζ, ζίτσα, Σρεμπρενίτσα» έχει ιστορία.

  Για παράδειγμα, το 2005, 10 χρόνια μετά τη σφαγή, είχε σχηματιστεί ένας συνασπισμός σερβικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε βάλει μπρος ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Να αντικρίσουμε το παρελθόν». Βασικά οι άνθρωποι λέγανε ότι δεν έχει νόημα να εθελοτυφλούμε, όντως έγινε σφαγή, και κάποιοι εγκληματίες κυκλοφορούν ανενόχλητοι.

  Μια απ’ αυτές τις οργανώσεις, η «Πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», έβαλε αφίσες στο Βελιγράδι με φωτογραφίες από τη σφαγή (ή εμπνευσμένες από τη σφαγή) και το σύνθημα «Να βλέπεις, να γνωρίζεις, να θυμάσαι». Ε, λίγο μετά όλες σχεδόν οι αφίσες είχαν γραμμένο με σπρέι το «Νοζ, ζίτσα, Σρεμπρενίτσα». Κερασάκι: σε μία τουλάχιστον περίπτωση οι αστυνομικοί ήταν μπροστά, έπιασαν κουβέντα με τους δράστες και μετά, φυσικά, τους άφησαν να φύγουν ανενόχλητοι. Τυχόν ομοιότητα με τις σχέσεις των εδώ ΜΑΤ με τα χρυσά ωά είναι προφανώς συμπτωματική (από το «σύμπτωμα», όχι από τη «σύμπτωση» – ας μην ξεχνάμε την Ελληνική Εθελοντική Φρουρά Βοσνίας, υπό την αιγίδα της Χ.Α. και άλλων, που συμμετείχε στην κατάληψη της Σρεμπρενίτσας).

  Την ίδια χρονιά, στο ίδιο πλαίσιο, αυτές οι οργανώσεις είχαν δεχτεί σωματικές επιθέσεις εναντίον μελών τους, απειλές κατά της ζωής μελών τους, διαρρήξεις, μηνύσεις του κώλου για να σφίγγουν οι κώλοι, κ.ο.κ.

  Βλ. και τη σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

  ΥΓ: Μια και εδώ λεξιλογούμε, Σρεμπρενίτσα σημαίνει Αργυρούπολη (από τα αρχαία ρωμαϊκά ορυχεία αργύρου).

 102. sarant said

  100 Ναι, λειτουργεί!

 103. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #99. Ἐπίσης τὸ μαχαιρὰς τὸ ἔχω ἀκούσει (καὶ) μὲ τὴν ἔννοια τοῦ μαχαιροβγάλτη:
  Παλιόσογο, σκληροὶ ἀθρῶποι, μαχαιράδες.

 104. Ναι, δεν αντιλέγω ότι θα σημαίνει και μαχαιροβγάλτης!

 105. Γιάννης Ιατρού said

  Εδώ μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μ. Βορίδη στον δημοσιογράφο Θεόδωρο Χατζηγώγο που δημοσιεύθηκε στα φύλλα της 17ης και 18ης Ιουνίου 2002 της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» σε πιντιέφι (από το προσωπικόν μου αρχείον 🙂 )

  Ο νοών…νοείτω 🙂 🙂 🙂

 106. voulagx said

  #97 @Σμερδαλεος: Στα βλαχικα το τσεκουρι λεγεται tupor (ρουμανιστι: topor), ποθεν η καταγωγη τους, μηπως ξερεις;

 107. smerdaleos said

  @Voulagx, 106

  Λοιπόν, πρώτα πρέπει να πω ότι η Βλαχική και η Ρουμανική διατηρούν και το λατινικό secūris: βλαχικό secure ~ ρουμαν. secure/săcure

  https://en.wiktionary.org/wiki/securis#Descendants

  Τώρα ο όρος που ανέφερες είναι Ιρανικό δάνειο στην Πρωτοσλαβική.

  Πρωτοσλαβικό toporŭ > βλαχικό tupor/tãpor και ρουμανικό topor.

  https://en.wiktionary.org/wiki/t%C3%A3por
  https://en.wiktionary.org/wiki/topor#Romanian

  Ο πρωταρχικός Ιρανικός όρος συνεχίζει στο Περσικό tabar και έχει εισέλθει ως δάνειο στην Παλαιά Αρμενική ως tapar.

  https://en.wiktionary.org/wiki/%D5%BF%D5%A1%D5%BA%D5%A1%D6%80#Old_Armenian

 108. Νομίζω, υπάρχει σε πολλές Βαλκανικές γλώσσες παρόμοια λέξη, τουπόρ, τοπόρ σλάβικο κλπ.που προέρχεται από κάποια ιρανική ρίζα και το σκυθικό Ταμπάρ, που είναι ένα πολεμικό τσεκούρι.Το χρησιμοποιούσαν κι οι Ινδοί.

  Κι οι Βίκιγκς είχαν τσεκούρια όταν πολεμούσαν, αλλά τα απλά τσεκούρια τα βαστούσαν οι φτωχοί, ήταν τα ίδια εκείνα με τα οποία έκοβαν ξύλα. Οι πιο εύποροι είχαν πολεμικά τσεκούρια, σαν αυτά, από το κέντημα του Μπαγιέ:

  Στον Τούρκικο καραγκιόζη, το τσεκούρι ήταν το σήμα κατατεθέν του Μπαμπά Χιμετ, που αλλιώς λέγεται και …Τουρκ, άξεστος νταγλαράς από την Ανατολία.

  Κάποια σέκτα των σούφι, δε θυμάμαι ποιοι, είχαν για σύμβολο το τσεκούρι.

 109. Οι Μπεκτασήδες είχαν σύμβολο το τσεκούρι, αν δεν απατώμαι. Εφτά Μπαλτάδες μια παλιά συνοικία του Ηρακλείου (ήταν και προστάτες των γενιτσάρων).

 110. smerdaleos said

  @108, Ιάκωβο: Κι οι Βίκιγκς είχαν τσεκούρια όταν πολεμούσαν
  —-

  Έτσι. Γι΄αυτό η Άννα Κομνηνή χρησιμοποιεί την φράση «πελεκυφόροι βάρβαροι εκ Θούλης» για την Βαράγγιο Φρουρά του Αυτοκράτορα.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Varangian_Guard
  https://en.wikipedia.org/wiki/Thule

  [2.9.4] ἐκεῖσε δὲ τοὺς ἐκ τῆς Θούλης Βαράγγους (τούτους δὴ λέγω τοὺς πελεκυφόρους βαρβάρους),

 111. Pedis said

  Όσον αφορά τα ενεργώς πολιτικά πρόσωπα έχει μεγάλη σημασία τι πρέσβευαν πριν, αργότερα και σήμερα. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξή τους όταν μαζί με το χρόνο που περνάει και τις πολιτικές θέσεις που αλλάζουν παρατηρείται να αποκτούν μεγαλύτερη εξουσία, δύναμη και χρήμα.

  Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι διάφοροι Κοτζιάδες, Δαμανάκηδες και σία κρίνονται ως καιροσκόποι. Το ίδιο ισχύει και για τύπους όπως ο Βορίδης κλπ. Υπάρχει, όμως, μεταξύ τους μία διαφορά:

  οι της πρώτης κατηγορίας έχουν αλλάξει ριζικά και τις πολιτικές τους θέσεις αν και σπάνια θεωρούν υποχρέωσή τους να προβούν σε ειλικρινή, ευθεία και επιχειρηματολογημένη «απολογία» και εξήγηση. Τις οποίες θα όφειλαν επειδή δρούσαν για χρόνια ως δημόσια πρόσωπα και όχι μόνον ως άτομα.

  Από την άλλη πλευρά, εκείνοι της δεύτερης, δεν έχουν προβεί σε καποια σημαντική αλλαγή στις πολιτικές/ιδεολογικές τους θέσεις. Ο Βορίδης λ.χ. από επενίτης έγινε Λαοσίτης με Πλεύρη και Παττακό. Παραμένουν, επομένως, φαιοχίτωνες με κουστούμι.

 112. sarant said

  101 Βρετιμαθαίνεικανείς!

 113. Stella said

  Το «κωλόσπιτο» ειπώθηκε από τον Ευαγγελο Γιαννόπουλο.
  Ο Χρύσανθος Δημητριάδης ήταν υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην Αθήνα
  Το YouTube (σχόλιο 60) της ομιλίας του βουλευτή Ferhat Encu (HDP) είναι πειραγμένο (άλλα λέει και άλλα «μεταφράζουν» οι αγγλικοί υπότιτλοι)

 114. smerdaleos said

  Να προσθέσω εδώ ότι σύμφωνα με τα Τακτικά του Λέοντος του Σοφού, οι άμαξες του στρατού πρέπει να διαθέτουν συν τοις άλλοις «πελέκιν, τζικούρια και ματζούκια»:

  [Τακτικά, 6.144-6] Ἐχέτω δὲ ἑκάστη τῶν ἀμάξων χειρομύλιν, ἀξίνην, πελέκιν, σκέπαρνον, πριόνιν, ὄρυγας δύο, σφῦραν, πτυάρια δύο, κόφινον, κιλίκια,φαλκίδιν, τζικούρια, βαρδούκια, ματζούκια

  λατ. falx/falcem = «δρεπάνι» > φαλκίδιον > φαλκίδιν

  https://en.wiktionary.org/wiki/falx#Latin

  ελλην. κόφινος = «καλάθι» > λατινικό cophinus > αγγλικό coffin = «φέρετρον»

  https://en.wiktionary.org/wiki/coffin

  βαρδούκιον:

  https://en.wiktionary.org/wiki/bardiche#English

  λατ. secūris > τζικούριν

  λατ. *matea = ρόπαλο (λ.χ. ιταλικό mazza και αγγλικό mace) > *matteūca > *matjuca > matsuka > ματσούκι/ματσούκα («ματζούκιον»).

  https://en.wiktionary.org/wiki/mace#English

 115. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νὰ μὴν ξεχάσουμε καὶ τὸν Ξενίδη ποὺ τὰ λέει τσεκουράτα:

  Ἡ δὲ γυνὴ νὰ φοβῇτε τὸν ἄνδρα

 116. Πάνος με πεζά said

  Μια που αναφέρθηκε παραπάνω ο Θάνος Πλεύρης, να επισημάνω ότι δεν παραλείψαμε να βγάλουμε τη διαδικτυακή σκατοψυχιά μας, με αφορμή τη σοβαρή επιπλοκή της υγείας του… Είναι από τα «κέρδη» της κρίσης αυτό, μαζί και με άλλα, δεν έχω παράπονο…

 117. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τὴν ἐποχὴ τῆς ἐξέγερσης στὴν Ρουμανία εἶχα ἀκούσει κάποιον νὰ ἀποκαλεῖ τὴν διαβόητη μυστικὴ ἀστυνομία τοῦ Τσαουσέσκου, προφανῶς ἀπὸ παράκουσμα, «Τσεκουριτάτε». Καὶ δὲν ἔκανε λογοπαίγνιο, τὸ ἐννοοῦσε.

 118. Pedis
  Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι διάφοροι Κοτζιάδες, Δαμανάκηδες και σία κρίνονται ως καιροσκόποι…

  Εγώ θα χρησιμοποιούσαν για κανέναν εκφράσεις τέτοιες, «καιροσκόπος» «οπορτουνιστής» «αναθεωρητής» κλπ. Θα έλεγα ότι απλά διαφωνώ μαζί τους τώρα, όπως διαφωνούσα και τότε, μόνο που διαφωνούσα για άλλα που λέγανε τότε και για άλλα που λένε σήμερα. Και το πράμα μπλέκει όταν σκέφτομαι ότι τότε διαφωνούσα κρίνοντάς τους από άλλη οπτική γωνία ενώ τώρα, με όποιους διαφωνώ, διαφωνώ από άλλη. 🙂

  Το να βάζει κανείς ετικέτες τέτοιες, που σημαίνει οτι διεκδικεί το αλάθητο για τον ίδιο και το κόμμα του, μέσα σε μια ιστορία και ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, ή το να περιμένει από κάποιον οτι θα μείνει για πάντα αμετακίνητος από τη θέση του, θυμίζει εκείνον τον ψαρά στην κινέζικη ιστορία, που σημείωσε με ένα μαχαιράκι πάνω στη βάρκα του, που είχε πετάξει το καλάθι, για να το βρεί μετά

  Μόνο ο Χίτλερ έμεινε αμετακίνητος από τις θέσεις του με αποτέλεσμα αφενός να καταστρέψει το Γερμανικό λαό και αφετέρου, από τον ίδιον να μη βρει ο παπάς να θάψει..

  Ας πούμε το να κατεβαίνεις σήμερα σε διαδήλωση εναντίον του Μπάμια θα μπορούσε να είναι λογικό. Να βγάζεις όμως ανακοίνωση «ενατίον του κυριώτερου εκπροσώπου του ιμπεριαλισμού» όπως το ΚΚΕ, και μάλιστα να πιστεύεις ότι πρέπει σήμερα να βγούμε από την ΕΕ και το Νατο, μου φαίνεται παράλογο.

  Όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ και τα κινήματα των Αδεσμεύτων ή του Τρίτου Κόσμου, που έλεγε ο Μάο, ήταν διαφορετικό.
  Γιατί τότε, ήταν μία η ντουντούκα, τέσσερεις εμείς και ένα δισεκατομύριο οι Κινέζοι, σύνολο ένα δισεκατομύριο πέντε. Είναι αλλιώς. 🙂

 119. 118, Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα..κλπ

  114, σμέρδ
  φαλκίδιν, ωραίο, δεν το είχα ξανακούσει έτσι. (Ελληνικά γιατί Καταλανικά το ήξερα. Bon cop de falç,από τον εθνικό τους ύμνο)

 120. smerdaleos said

  @119

  Anemia de células falciformes = δρεπανοκυτταρική 🙂

  https://es.wikipedia.org/wiki/Anemia_de_c%C3%A9lulas_falciformes

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η ταινία «Θάνατος στο Σαράγεβο»(παίζεται τώρα) είναι η ίδια δείγμα της πολυτάραχης ιστορίας της περιοχής.
  http://flix.gr/news/berlinale-2016-death-in-sarajevo.html

  77/80
  Ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητά άμεσες ενέργειες από την αστυνομία για το πανό που αναρτήθηκε στο ματς της Εθνικής μας ομάδας με τη Βοσνία. Μάλιστα, ο Βασιλειάδης ξεκαθάρισε στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Τσουβάλα ότι «τα ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα γήπεδα»
  http://www.enikos.gr/society/419994,O-Basileiadhs-sthn-ELAS-gia-to-pano-me-th-Bosnia–Breite-ta-an8rwpomorfa-fasi.html

 122. Pedis said

  Ωχ μωρέ Ιάκωβε, όρεξη που την έχεις. Διάβασε ακριβώς τι έγραψα και κοίτα την ετυμολογία της λέξης καιροσκόπος –

  Όσον αφορά τα ενεργώς πολιτικά πρόσωπα έχει μεγάλη σημασία τι πρέσβευαν πριν, αργότερα και σήμερα. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξή τους όταν μαζί με το χρόνο που περνάει και τις πολιτικές θέσεις που αλλάζουν παρατηρείται να αποκτούν μεγαλύτερη εξουσία, δύναμη και χρήμα.

  Άσε αυτά που θες να πεις εσύ ντε και καλά και κοίτα τι συμβαίνει γύρω σου. Εδώ μιλάμε για καραμπινάτες περιπτώσεις. Δεν τίθεται ιδεολογικό ζητημα, μπάιδεγουέι, έχεις υπόψην σου πολλές περιπτώσεις από δημόσια πρόσωπα σαν τους πρώην που, όπως έιχαν το θάρρος να λένε και να κάνουν μαχητικά και πεπεισμένα όσο ήταν αλλού να έχουν επιδείξει το θάρρος να εξηγήσουν γιατί πήγαν παρακεί και δρουν το ιδιο μαχητικά και πεπεισμένα; E, για όσους δεν το κάνουν εγώ έχω άποψη: είναι ξεφτίλες.

 123. Pedis said

  -> πρόσεξε, Ιάκωβε, σε προλαβαίνω πριν αναφερθείς στα γκουλάγκ του Χοτσιμινχ στην Κούβα: (αστειάκι)

  1) κατά πόσον η πολιτική μεταβολή επιφέρει φράγκα ή/και δύναμη
  2) αν έχουν δοθεί εξηγήσεις με επιχειρήματα και θαρραλέα για τις αιτίες της μεταβολής.

  Μιλάμε πάντα για δημόσια πρόσωπα με απήχηση, δεν αναφέρομαι σε «είσαι φίλος, γίνε μέλος» και στελεχάκια.

 124. ΕΦΗ², σε ξεπέρασε ο Σταύρακας στσι μαντινάδες!

 125. Πέπε said

  Αφού τελικά λεξιλογήσαμε κιόλας, τα δύο πιο κλασικά συνώνυμα του τσεκουριού είναι το πελέκι, ο πέλεκυς (σήμερα σχεδόν μόνο μεταφορικά και σε σύνθετα-παράγωγα) και ο μπαλτάς, που σήμερα έχει ελαφρώς αλλάξει σημασία και είναι το σύνεργο της χασαπικής. Ο πέλεκυς αρχαίος, και κατά Μπ. πιθανώς δάνειο από κάποια ανατολική γλώσσα, ο μπαλτάς τούρκικος. Από το πελέκι βγαίνει και ο πελεκάνος, που είναι ο λιθοξόος, ο πετράς. Ωστόσο, να που και ο πελεκάνος το πουλί (ο πελεκάν, του πελεκάνος) βγαίνει από τον πέλεκυ, λόγω ομοιότητας λέει του σχήματος του ράμφους του με πέλεκυ.

  Στην Κάρπαθο το τσεκούρι το λένε μαννάρι. Στον Κ. Μηνά (Λεξικό των ιδιωμάτων της Καρπάθου) διαβάζω ότι είναι από το λατ. manarius, που δε μας λέει όμως τι σημαίνει, και ότι λέγεται επίσης στην Κρήτη (δεν έτυχε να το ακούσω) και στη Ρόδο.

 126. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  124. Ομπάμα κράζει το παιδί, Ομπάμα και ο γέρος . Ομπάμα μές τη χειμωνιά,Ομπάμα και το θερος.
  😀😀🤑🤑😎

 127. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Handelsblatt: Η νίκη του Τραμπ ευνοεί μια τουλάχιστον ελληνική μετοχή

  Στην επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και στον αντιαμερικανισμό που υπάρχει σε ορισμένες τουλάχιστον ομάδες αναφέρεται η FAZ. Η SZ και η Handelsblatt αναφέρονται στη μικρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
  Για αιφνιδιαστική ανάπτυξη στην Ελλάδα κάνει λόγο στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι. Από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες της Ελλάδας να παρουσιάσει μια μικρή ανάπτυξη το 2016 εκτιμούν οικονομολόγοι. ‘Θα μπορούσε να υπάρχει ένα μικρό θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου’ δηλώνει ο ειδικός της Berenberg Κάρστεν Χέσε. Και κάτι τέτοιο κατά την γνώμη θα συνέβαινε για δεύτερη μέσα σε εννέα χρόνια»…Επιπλέον, σημειώνει η εφημερίδα, η βελτιωμένη κατάσταση ρευστότητας των εταιρειών συμβάλλει στην ανάπτυξη.

  Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, η οποία κάνει λόγο για μια πορεία της οικονομίας για γερά νεύρα. Η εφημερίδα γράφει: «Οι ελληνικές μετοχές τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης προσέφεραν λίγες χαρές στους επενδυτές. Αλλά τώρα τουλάχιστον όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία διαγράφεται μια αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να φέρει νέο αέρα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Η οικονομία αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει και το εδώ και πολύ καιρό στάσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημειώνει επιτέλους προόδους. Για Grexit δεν κάνει κανείς πλέον λόγο και ακόμα και η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον μια ελληνική μετοχή».

  Και η εφημερίδα εξηγεί: «Ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ακόμα δεν ξέρει κανείς εάν ο μελλοντικός Πρόεδρος θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις αλλά το σχέδιο εξάπτει ήδη τη φαντασία των επενδυτών στην Αθήνα. Η μετοχή του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιμέντων, Τitan, αυξήθηκε μετά τις αμερικανικές εκλογές πάνω από 8%. Καμία άλλη ελληνική μετοχή δεν επωφελήθηκε περισσότερο από τη νίκη του Τραμπ. Με τη θυγατρική του Titan America η επιχείρηση βρίσκεται σε καλό δρόμο εάν ο νέος Πρόεδρος υλοποιήσει το πρόγραμμα υποδομών και οι αναλυτές συνιστούν την αγορά της μετοχής».

  Άνεμος αντιαμερικανισμού στην Αθήνα
  […]
  Μαρία Ρηγούτσου
  ​Πηγή: Deutsche Welle

  http://www.capital.gr/story/3169686/handelsblatt-i-niki-tou-tramp-eunoei-mia-toulaxiston-elliniki-metoxi

 128. 126

  Είσαι μια μαϊμού, εσύ…! ❤

 129. ΓιώργοςΜ said

  125 >Από το πελέκι βγαίνει και ο πελεκάνος, που είναι ο λιθοξόος, ο πετράς.
  Και ο ξυλουργός.

 130. smerdaleos said

  @125, Πέπε: Ο πέλεκυς αρχαίος, και κατά Μπ. πιθανώς δάνειο από κάποια ανατολική γλώσσα
  —-

  Ο πέλεκυς μπορεί να είναι ελληνο-άριος κληρονομημένος όρος. Το σανσκριτικό paraśu- «τσεκούρι» είναι πολύ κοντά στον πέλεκυ για να πρόκειται για σύμπτωση. Και τα δύο μπορούν να αναχθούν στον ελληνο-άριο (GA Greco-Aryan) όρο *pelek’us.

  Γράφει ο Robert Beekes στο ετυμολογικό λεξικό της Ελληνικής:

 131. Γατάκια, εσείς τραβιέστε με τσεκουράκια κι ο Πανάρας είναι ο πιο ευτυχεσμένος άνθρωπας του πλανήτη!

  ❤ ❤ ❤

 132. Πάνος με πεζά said

  Κι από τον πέλεκυ είναι προφανώς και το πελεκούδι, που καιγόταν προς μεγάλη τέρψη μας, πολύ πριν στραφούμε στα τζάκια πέλλετ…

 133. Να προσθέσομε και την λάβρυ (μη με ρωτάτε πώς είναι στην αιτιατική)

  η οποία, για λόγους που αγνοώ, είναι πλέον λεσβιακό σύμβολο

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B1_%CE%9B%CE%9F%CE%91%CE%A4#.CE.9B.CE.AC.CE.B2.CF.81.CF.85.CF.82

 134. nikiplos said

  @75, Babis για το #3:
  Γνωρίζω έναν ταξιτζή που κάποτε όταν εξελέγη πανηγυρικώς μια κυβέρνηση πούλησε το ταξί, δανείστηκε χρήμα και ίδρυσε φαρμακευτική εταιρία εισαγωγών-εξαγωγών. Στα κρίσιμα χρόνια του Γιατρού και του Ατσαλάκωτου έβγαλε χρήμα 5 ή 6 βίων δικών μου και δή τρυφηλων τέτοιων που ουδεπόποτε εβίωσα στην πραγματικότητα. Μετά μεγάλωσε ακόμη περισσότερο καθώς ασχολήθηκε την καλή περίοδο με τα εργολαβικά. Μετά την επιστροφή μου από το εξωτερικό υπάνδρευε την κόρη του και μας τραπέζωσε στην «έπαυλή» του «Ανατολικά της Εδέμ» (σσ Ανατολική Αττική). Το αυτοκίνητο με πήγε σε ένα γήπεδο τεράστιο φωτισμένο που στην πραγματικότητα ήταν το πάρκιν του. Το όνομά του δεν σας (μας) λέει τίποτε· είναι άσημος και αναμφισβήτητα υπήρξε ένας από τους πολλούς «καλεσμένους» στα πάρτυ της διασπάθισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ο συγκεκριμένος δεν υπήρξε ποτέ κλέφτης ούτε ανέντιμος νομικά τουλάχιστον και αυτό μπορώ να το διαβεβαιώσω.
  Ημείς όμως όπως και υμείς φαντάζομαι, ήμασταν ακάλεστοι σε αυτά τα πάρτυ και κανένας βόϊδακλας δεν έχει δικαίωμα να μας κατηγορήσει ότι «φάγαμε» οτιδήποτε. Το συγκεκριμένο πολιτικό ζώο που του πιστώνεται η δήλωση «μαζί τα φάγαμε» το θεώρησα ανέκαθεν ακροδεξιό φασίστα και δεν βρωμίζω το στόμα μου με το να ασχοληθώ μαζί του. Ντρέπομαι μόνο γιατί 80-90% συμπατριωτών μου από όλα τα φόρα και σε όλες τις θέσεις δεν μπορέσαμε να μπουζουριάσουμε τέτοια υποκείμενα και να τους δείξουμε «τι εστί βερύκοκο» γιατί το 10-15% των διεφθαρμένων ή των διαπλεκομένων έχει «πιάσει τα γιοφύρια» εδώ και χρόνια… κι εδώ οι αιχμές μου πηγαίνουν κατευθείαν στα δήθεν «ηθικά πλεονεκτήματα» της Αριστεράς… κι εντάξει ας πάει στο διάολο το «βερύκοκο» να έμπαινε ένα θεσμικό τέλος σε όλα τούτα…

  @78 Ιάκωβος +++ με πολλά θαυμαστικά για το πραγματικά υπέροχο σχόλιό σας.

 135. Πάνος με πεζά said

  «Σας παρακαλούμε, μη λησμονάτε τη χώρα μας» είπε ο Πάκης στον Ομπάμα… Προφανώς, η Αμερική είναι ο νοητός ήλιος της Δικαιοσύνης…

 136. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  …κι ἐκεῖ ποὺ τὴν πελέκαε κι ἔφτιαχνε τὸ κορμί της
  τοῦ ξέφυγε μιὰ πελεκιὰ…

 137. nikiplos said

  @91 Σκύλε μ’, κι εγώ αν ήμαν 17Ν το Συκούριο θα έκλεβα και θα ξανάκλεβα… Στα χρόνια μου ο …ευφυέστατος διοικητής είχε τις σκοπιές και έναν προβολέα να φωτίζει (και να προδίδει φυσικά) τον σκοπό, ενώ όλο το υπόλοιπο της περιμέτρου σκοτεινό κι αφύλακτο. (τώρα θα σας δείξω εγώ κωλόπαιδα που κοιμάστε στη σκοπιά… θα σας βλέπω με τα κιάλια… 🙂 )

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  125. >>Στην Κάρπαθο το τσεκούρι το λένε μαννάρι. …ότι λέγεται επίσης στην Κρήτη
  Ναι,ναι Πέπε. Μανάρι το μικρό τσεκούρι και μανάρα το πιο μεγάλο. Μαναρές οι τσεκουριές. «Ήκουσα μαναρές στο περβόλι και το κατάλαβα πως κλαδεύγεις». Με το μανάρι,που το ακονίζανε και το κρατούσαν με επιμέλεια πάντα κοφτερό,κλάδευαν ή έκοβαν τα λιανά ξύλα. Ήταν εργαλείο πρώτης χρήσης και συχνά το είχαν περασμένο στη ζωστήρα ολημέρα στο χωράφι.Μετά ήρθαν τ΄αλυσοπρίονα…
  Η μια ,από τις δυο όλες κι όλες, ξυλιές που θυμάμαι απ΄τον πατέρα μου ήταν που πήρα το μαναράκι και πάλευα παίζοντας, τάχα εκοβα ξεράδια στους κορμούς παρά κει απ΄την ελιά που ήταν ανεβασμένος και ράβδιζε.Πολύ μικρή,μπορεί και προσχολική ηλικία.
  «‘Ασε το μανάρι,μην το κοκκιάσεις» μου φωνάζει από πάνω.
  «Δεν το κοκκιάζω,προσέχω» εγώ.
  «Κααλάα!» ο πατέρας μου
  Μια στιγμή,αξέχαστα,πήρα να κόψω ένα θυμάρι κι από πίσω στο λεπτό του κορμό είχε (αόρατη) πέτρα. «Γκακ» ηκούσθη στον αγέρα κι ο πατέρας μου τσακ πήδηξε απ΄ το δέντρο,μου παίρνει το μανάρι αστραπή και γυρίζει το στυλιάρι του δυο φορές στα πόδια μου φωνάζοντας με την πρώτη ξυλιά «φύγε,γλάκα αλάργο! τον αντίθεο σου…» να ξεμακρύνω να γλιτώσω το χαϊβάνι που είχα μαρμαρώσει και στάθηκα να τις φάω «δίκαια» 🙂 .

 139. nikiplos said

  @131, Σκύλε η λεζάντα στη φωτογραφία θα μπορούσε να είναι:
  «Καλα ρε Πάνο φοράς τσαρούχια με το κοστούμι?»

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το παραμύθι με την Αρκούδα που έσωσε τον ξυλοκόπο από το κρύο, κρύβοντάς τον στη γούνα της το ξαναείπαμε. Αλλά το χρειάζομαι για την τσεκουριά,των παιδικάτων: -Εντάξει φίλε μου; τον ρώτησε το πρωί.Ζεστά ήταν; Ναι ζεστά πολύ αλλά ξέρεις βρώμαγες λιγάκι…πώς να σ΄ευχαριστήσω αρκούδα μου που με έσωσες από το χιονιά; -Δώσε μου μια μαναρά με τη μανάρα που βαστάς, στη ράχη -Μα,όχι βέβαια! -Ναι,αν δεν το κάνεις,θα σε φάω.
  Χρόνια μετά ξανασμίγει ο ξυλοκόπος τη αρκούδα.Χαρές.Αγαπημένη μου,σωτήρα μου πόσο χαίρομαι!Πες μου τί κάνεις!Πόσο ήθελα να σ΄ανταμώσω να σε ξαναευχαριστήσω! -Καλά είμαι.Κοίτα την πλάτη μου,η μαναρά που μου ΄δωκες έθρεψε,χάθηκε η πληγή, ξανάβγαλε δέρμα και γούνα μα ο πικρός σου λόγος ακόμη με πονεί.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  138: ΕΦΗ
  Θα μπορούσαν να γίνουν και τραυματικές οι εμπειρίες, Εφη. Με το τσεκουράκι, εμένα μού ‘μεινε το σημάδι στο πόδι (ακόμα τό ‘χω και το φροντίζω, αλλά και το σέβομαι…) 🙂

 142. 139 χοχοχοοοο…

  Κι ένα ωραίο ντοκυμαντεράκι που παρακολουθώ όποτε έχω αϋπνίες (και δεδομένου ότι ήδη αρχίσανε οι καγκουργιές στη γειτονιά, μάλλον θα έχω κι απόψε)
  Ένας ωραίος τυπάκος από τη Δασική Υπερεσία των ΗΠΑ εξηγεί πώς συντηρούμε ένα παλιό τσικούρ΄!

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  139. Χαχα! και σκέφτηκα να σας πω να βάλουμε λεζάντες 🙂
  131. «Ρε φοβερέ! Γωνιακό χαλί; «

 144. Και ο κύριος Νικολάι Βαλούεφ, πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας και νυν μέλος της Δούμας!

  https://i.redditmedia.com/afDPyt3rmuHUc2rC8Ys-MBUyGiqXdZ3LrUcTV40aNVA.jpg?w=500&s=05e9cc546e39e567ad151a6816ca4f5d

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Valuev

  From a land and a time when men were men ans the sheep were very nervous!

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και έχουμε το μικτό εργαλείον,τη μαναροσκαλίδα (μανάρα+σκαλίδα,σκαπέτι αλλιώς)
  http://laikitexni.gr/home/338-manaroskalida.html

 146. Μια μαναροσκαλίδα για τον Μπαράκ Ποτάμα, περικαλώ!

  ΥΓ Σόρρυ, Νικοκύρη, αλλά παραείναι νόστιμο το μεζεδάκι για να μην σερβιριστεί φρέσικο!

 147. κουτρούφι said

  Στο Βενιζέλο αποδίδεται και η φράση (στο περίπου): “Η Ελλάς είναι πολύ μικρό κράτος για να διαπράττει μεγάλες ατιμίες”. Δεν ξέρω καλά τη συγκυρία που το είπε.

  #33. Ένα άλλο σχετικό δίστιχο από την εκτέλεση του Σκουλά έχει μια λέξη που δεν την καταλαβαίνω:
  «Σαν είν’ ο τράγος δυνατός μάντρα δεν τονε στένει
  μα είναι και τράγοι ?????? ειν και μουνουχισμένοι»

  Στο #33 έγραψες «τράοι». Από λάθος σου ξέφυγε το «γ» ή είναι κρητική συνήθεια να εξαφανίζεται το «γ» στο «τράγος»; Στη Σίφνο πάντως λέμε «τράος».

 148. ΓιώργοςΜ said

  145 Σκεπαρνιά το ξέρω εγώ.

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147 τέλος. Ναι τράο τονε λέμε τον τράγο στ΄ανατολικά.
  «είναι και τράγοι μοκλαστοί» οι αδύναμοι,οι αχαμνοί.Δεν το λέμε προς τα εμάς.

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  141.>>Θα μπορούσαν να γίνουν και τραυματικές οι εμπειρίες,
  Ου!Τραύματα πολλώ λογιώ,αλλά αυτή την ιστορία τη θυμάμαι με τρυφερότητα παρά το τσεκούρι που παρεμβάλλεται. Κατέληξε στιγμή μουσειακή αφού, μαζί μ΄ένα σκαμπίλι κι αυτό ξώφαλτσο (με τα δυο δάχτυλα), αυτά ήταν όλα κι όλα τα ενθύμια από πατρική «βία»,σε περιβάλλον χωργιού μισό αιώνα πίσω.
  Γιάννη,μόνος σου πελεκήθκες; Σου ξέφυγε;

  Εδώ έχουμε για το δολοφόνο με το τσεκούρι.
  Μπρρρ!
  https://eglima.wordpress.com/2009/01/27/axeman_3/

 151. Ριβαλντίνιο said

  @ 89 Tomás de Torquemada

  Ιεροεξεταστά μεγάθυμε τί ἢ γενεὴν ἐρεείνεις;
  οἵη περ φύλλων γενεὴ τοίη δὲ καὶ ἀνδρῶν.
  Φύλλα τὰ μέν τ᾽ ἄνεμος χαμάδις χέει, ἄλλα δέ θ᾽ ὕλη
  τηλεθόωσα φύει, ἔαρος δ᾽ ἐπιγίγνεται ὥρη·
  ὣς ἀνδρῶν γενεὴ ἣ μὲν φύει ἣ δ᾽ ἀπολήγει.(=
  Την γενεάν μου τι ερωτάς, μεγάθυμε Ιεροεξεταστά;
  Και των θνητών η γενεά των φύλλων ομοιάζει,
  τα φύλλα άλλα ο άνεμος χαμαί σκορπά και άλλα
  φυτρώνουν, ως η άνοιξη τα δένδρ’ αναχλωραίνει.
  Και των θνητών μια γενεά φυτρώνει κι άλλη παύει.)

  Υ.Γ.
  Εκεί στα Γιάννινα (πρώτα στ’άρματα στα γρόσια και τα γράμματα) έχετε κάποιο μικροτοπωνύμιο Μάνη ; Είχα διαβάσει πως τοπωνύμια «Μάνη» υπάρχουν στην Ήπειρο, στην Θράκη, στην Λευκάδα και στην Αιτωλοακαρνανία. Ρωτάω γιατί φημολογούταν ότι οι κάτοικοι στο νησάκι της Παμβώτιδας κατάγονταν από την Μάνη. Κοίτα τι έχουν φτιάξει στην Μονή Φιλανθρωπινών :

  (Πλάτων, ο Απολλώνιος , ο Σόλων, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος, ο Θουκυδίδης και ο Χείλων.)

  Έτσι για να επιβεβαιωθεί ο Ιουστίνος (καὶ οἱ μετὰ λόγου βιώσαντες Χριστιανοί εἰσι, κἂν ἄθεοι ἐνομίσθησαν, οἷον ἐν Ἕλλησι μὲν Σωκράτης καὶ Ἡράκλειτος καὶ οἱ ὅμοιοι αὐτοῖς, ἐν βαρβάροις δὲ Ἀβραὰμ καὶ Ἀνανίας καὶ Ἀζαρίας καὶ Μισαὴλ καὶ Ἠλίας καὶ ἄλλοι πολλοί, ὧν τὰς πράξεις ἢ τὰ ὀνόματα καταλέγειν μακρὸν εἶναι ἐπιστάμενοι τανῦν παραιτούμεθα) και να σκυλιάσει ο Αγαθίας ο Σχολαστικός στην μεταμεσονύκτια εμφάνισή του ! 🙂

  ————————————————–

  @ 94 Ιάκωβος

  Σωστό, αλλά να μην κουνιούνται οι Κροάτες, οι Βόσνιοι και οι Αλβανοί και να μιλάνε μόνο για τους Σέρβους. Έχουν κάνει και οι άλλοι τα δικά τους.

  ——————————————

  @ 100 anasazii

  Από που βγαίνει το «Ανασάζι» ; Είσαι Ινδιάνος Πουέμπλο ; 🙂

  ——————————————-

  @ 133 Σκύλος

  Υπάρχει και ο «Τενέδιος πέλεκυς»

  Μέ τόν μύθο αὐτό ἡ παράδοση θέλει νά μᾶς διδάξει ὅτι ὁ δικαστής δέν ἀρκεῖ νά δικάσει καί νά καταδικάσει ἀλλ᾽ ὀφείλει πάραυτα νά ἐφαρμόσει τήν ἐπιδικασθεῖσα ἀπό τόν ἴδιο ποινή. Ἀλλά ἡ Τένεδος πῶς ἐμπλέκεται σέ ὅλα αὐτά τά «διαδικαστικά»; Εἶναι ἁπλό, ὅπως ἁπλά εἶναι ὅλα στίς παραδόσεις. Στήν πόλη τῶν Κολωνῶν (στήν ἀκτή τῆς Τρωάδος) βασίλευε κάποτε κάποιος πού ἔφερε τό ὄνομα Κύκνος. Αὐτός εἶχε ἕνα γυιό ὀνομαστό γιά τή δικαιοσύνη του, πού λεγόταν Τένης. Ὁ ἐν λόγω Τένης ἀπέρριψε τίς ἔνοχες ἐρωτικές προτάσεις τῆς μητριᾶς του Φιλονόμης (πού μόνον φιλόνομη δέν ἦταν) καί τότε αὐτή ἄρχισε νά συκοφαντεῖ τόν Τένη στόν πατέρα του, ὅτι τάχα αὐτός εἶχε κάνει τίς ἀσελγεῖς προτάσεις πρός αὐτήν.
  Ἔμπλεως ὀργῆς ὁ Κύκνος ἔρριξε τόν Τένη στή θάλασσα γιά νά πνιγή, ἀλλά τά κύματα, πιό δίκαια ἀπό τόν ὀργισμένο πατέρα, πῆραν στή ράχη τους τόν ἀδικημένο νέο καί τόν ἄφησαν ἁπαλά στήν ἀμμουδιά τοῦ ἀπέναντι νησιοῦ πού λεγόταν Λεύκοφρυς. Ὁ Τένης ἔγινε βασιλιάς στό νησί καί ἔδωσε σέ αὐτό τό ὄνομά του: Τένεδος. Φρόντισε ἰδιαίτερα γιά τήν ταχεία ἀπονομή τῆς δικαιοσύνης. Γι᾽ αὐτό θέσπισε νόμο, βάσει τοῦ ὁποίου πίσω ἀπό τό κάθισμα τοῦ δικαστῆ νά στέκεται ἕνας δήμιος πού κρατοῦσε κοφτερό –ὑποθέτω– πέλεκυν. Σέ περίπτωση πού κάποιος ἐκ τῶν διαδίκων θά κατέθετε ψεύδη, πάραυτα ὁ δήμιος μ᾽ ἕνα νεῦμα τοῦ δικαστῆ κατέφερε τόν πέλεκυν ἐπί τῆς κεφαλῆς τοῦ ψευδομένου.
  http://www.sarantoskargakos.gr/content/%C2%AB%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%85%CF%82%C2%BB

  https://books.google.gr/books?id=7gRkAAAAcAAJ&pg=PA668&lpg=PA668&dq=%CE%A4%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82+%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%85%CF%82&source=bl&ots=GTa032n4HO&sig=BRtjsIitqRAbRrE3K-dxFS_ttN0&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwic67_OuqvQAhUG0hoKHS6pDrUQ6AEIJzAB#v=onepage&q=%CE%A4%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82%20%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%85%CF%82&f=false

  ———————————————

  Βαράγγος

  Φρανσίσκα , το τσεκούρι των Φράγκων :


  (Αλαμαννός)

 152. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  137. Πηγαινα σκοπια απ΄την Λαρ’σα στο Σ΄κουριο (1985-1986), αλλα την ημερα. Απ’ οι ελεγαν υπηρχαν περιπολα απο ιδιωτες, αλλα δεν παιρνω ορκο αν περιπολουσαν το βραδυ.

 153. Νίκος Μαστρακούλης said

  107 κλπ: topor – tabar κλπ.

  Σμερδ, ερώτηση κρίσεως (και φαντασίας): παρ’ όλο που ο Ανατολιακός ΙΕ κλάδος απέχει πολύ από τον Ινδοϊρανικό, υπάρχει μήπως περίπτωση το topor-tabar να συνδέεται με το Χεττιτικό-λουβιακό tabarna-labarna που έδωσε τον λαβύρινθο;

  Προφανώς, το έδαφος κάτω από την ερώτησή μου είναι ισχνό, είναι μόνο η ηχητική ομοιότητα συν τον πέλεκυ (ο διπλός συνδέεται αρκετά χαρακτηριστικά με τη μινωική εξουσία και τον λαβύρινθο). Οπότε ρωτάω μην τυχόν και έχεις ακουστά κατιτίς παραπάνω.

 154. Γιάννης Ιατρού said

  150: ΕΦΗ
  Δεν το υπολόγισα σωστά κι έβαλα πολύ δύναμη, και αφού έκοψε το κολορίζι από μιά ελιά συνέχισε την πορεία του, ευτυχώς με μειωμένη ορμή …., μέχρι που σταμάτησε στο πόδι μου 😦

 155. Γιάννης Ιατρού said

  151: Ρίβα
  Καλά, αυτό το χτένισμα του Αλαμαννού κάτι μου θυμίζει … 🙂

 156. 154

  Τσεκουράκι + κουτσουράκι = κουτσαδάκι.

 157. Σωτήρς said

  Για τον πόλεμο στη Βοσνία και τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ανέβασαν πριν 1 βδομάδα στο γιουτιούμπ μια παραγωγή των «Αυτόνομων» διάρκειας περίπου 2 ωρών. Το είχα δει όταν το πρόβαλαν στο πολυτεχνείο πριν 3-4 χρόνια και έκτοτε δεν μπορούσα να το βρω.

  Σκοτώστε τους όλους – in the name of the name

  Είναι συρραφή διαφόρων ντοκουμέντων και ωραίων πλάνων από εκείνη την περίοδο. Συνεντεύξεις ελλήνων φασιστών που πολεμούσαν στο πλευρό των Σέρβων-αδερφών στο ΜΕΓΚΑ, τον Κάρατζιτς στο ΣΕΦ παρέα με παπάδες και ελληνικό λαό. Βεβαίως και ο κύριος «μαζί-τα-φάγαμε» που δεν ήξερε/δεν άκουσε τίποτα.

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154. Ούχου…πόνεσα ως εδώ! Κλασικό ατύχημα βέβαια.
  >>έκοψε το κολορίζι από μιά ελιά
  τα κολορίζια παλιά τα λέγαμε μόνο αγκριγιάδια (αγριάδια). Αυτή ήταν η λέξη για τις περιττές παραφυάδες. Τώρα πια τ΄ακούω κι απ΄τους δικούς μου κολορίζια (κωλορίζια;)

 159. 154, 158

  Για κολορίζια (παραφυάδες) από ελιές δεν ξέρω. Σε μια γαμοσυκιά που έχω στο βουνό, χρησιμοποιώ τη ματσέτα α λα Αμέρικα Λατίνα κι έτσ’! Το πολύ-πολύ να βρει στο χώμα.

 160. ΣΠ said

  Εντάξει, βαριέται. Δεν τον αδικώ.

 161. Κ. Καραποτόσογλου said

  Οι Thomas V. Gamkrelidze – Vlačeslav V. Ivanov, Indo-European and the Indo-Europeans, A Reconstruction and Historical Analysis of a Proto-Language and a Proto-Culture, σ. 620, αναφέρουν : « 6.5.14. Names of metal tools in Indo-European: axe and poleaxe.The development of metallurgy and smithing entailed the appearance of a number of metal implements of various types. Yet certain stone implements, in particular stone hammers, survived to coexist with metal implements in the Copper Age. The word for ‘hammer’ in Germanic is cognate to the word for ‘stone’: OHG hamar (Ger. Hammer, Engl. hammer) beside OIcel. hamarr ‘cliff, rock’, Gk. ákmōn ‘anvil’ beside Skt. áśman- ‘stone’. One of the tool types characteristic of the Copper and Bronze Ages is the axe (Childe 1934 [ 1956:362-63]). PIE *a/odhes- ‘axe, poleaxe’: Hitt. URUDUateš-, atešša- ‘axe’ beside OE adesa, adosa ‘adze’ (Tischler 1 977-:1). Possibly also cognate is Skt. -adhiti- (in compounds: sv-ádhiti-, lit. ‘good axe’, van-adhiti-, lit. ‘wooden axe’ : Mayrhofer 1976:III.804), in which case the protoform based on the Hittite-Germanic-Indic correspondences should be reconstructed with a laryngeal following the stop: *a/odh-es-.
  Another word for ‘axe’, with the narrower dialect distribution of GreekAryan, can be seen in *phelek’hu-: Skt. paraśú- ‘axe, poleaxe’, Oss. færræt ‘axe’ (Abaev 1945:8-9, 1958:1.45 1 ), Horn. Gk. pélekus ‘poleaxe, axe; double-bladed sacrificial knife’ , Myc. pe-re-ke-we (Morpurgo 1963:240). Greek-Aryan *phelek’hu- must be considered a borrowing from Semitic (Akkadian) pilaḳḳu
  ‘axe’ (Schmidt 1 890) (from Akkad. I: palāḳu(m), 11: pulluḳu(m) ‘kill; kill with an axe’ (30). Importantly, this Semitic word was not borrowed independently by Indo-Iranian and Greek after the separation of the two branches, but while a Greek-Aryan dialect community still existed. The borrowed word subsequently underwent regular centum and satem development in Greek and Indo-Iranian respectively. The word can thus serve as evidence for a Near Eastern location of the Greek-Aryan dialect grouping. (31)
  The word can be considered a cultural borrowing of the post-PIE period, one which became widely distributed among Asiatic languages. A corresponding word can be found in both Mongolian and Tungusic in the meaning ‘hammer’ (Poppe 1954).
  In the Near East and particularly in Mesopotamia, metal axes, including military and ritual axes, are found from the fourth millennium B.C. on and become widespread throughout the Near East and adjacent areas in the third millennium B.c. (see Childe 1934[1956:243ff.] ). In Ashur we find pickaxes which combine the function of cutter mattocks and pick mattocks. Such axes
  were found in the fourth layer of Gawra and are also attested in drawings on the Naram-Sin stela (ca. 2000 B.c.). It can be assumed that the spread of particular Southwest Asian axe types via a Semito-Akkadian intermediary led to the borrowing of the respective terms in particular Indo-European dialect groups», ενώ στη σ. 771, συμπληρώνουν:«PIE *pheleƙhu- ‘poleaxe, axe’ : Sem. *p-l-k ‘split apart; axe’: Akkad.pilaḳḳu ‘axe’, pulluḳu (Form II) ‘kill (with an axe), chop’, Syr. pelḳā ‘axe’, Mand. pilḳā ‘axe’, Arab. falaḳa ‘split apart’: see Zimmern 1917:12, Wüst 1956:17-23 (with further references), Brockelmann 1966:576, Illič-Svityč 1964:6. The word has an unusual root structure not typical of native Indo-European forms. The Semitic word entered the Greek-(Armenian-)Aryan dialect group and subsequently underwent regular development in these dialects, showing the characteristic satem reflex of palatal *ƙh in Indo-Iranian. The Semitic word could have entered the Greek-Aryan dialect grouping in some part of the Near East.

  30. Akkad. Pilaḳḳu(m) ‘ axe’ (cf. Syr. pelḳā ‘axe, poleaxe’, Mand. Pīlḳ id.) must be considered an ancient Semitic formation; it is homonymous to the borrowed Akkad. pilakk/ḳḳu(m) ‘spindle’ (the source is evidently Sumerian bala[g] ): von Soden 1972:II.863. That the original meaning of Akkad. pilaḳḳu(m) is ‘axe’ follows from the etymological connections to other Semitic forms of analogous meaning, and also from the clear correlation of this nominal formation with the Semitic verbal root *p-l-ḳ ‘chop, split apart’: Akkad. palāḳu(m) ‘slash; kill, destroy’ (see von Soden 1972:II.8 1 4), Arab. falaḳa ‘split apart’ (this Akkadian verb should not be confused with the near-homonymous verb – evidently of Sumerian origin – palāḳu(m) ‘section off a neighborhood; delimit a territory’, cf. Akkad. pilku(m) ‘region, neighborhood’; see von Soden 1972:11.813).

  31. A number of investigators are inclined to deny the connection of Greek-Aryan *pheleƙhu- with Akkad. pilaḳḳu ‘axe’ on the grounds that the Akkadian word means ‘axe’ and not ‘poleaxe’ (i.e. ‘two-bladed axe’): see Porzig 1954: 1 60 [ 1 964:237], Thieme 1953:586-87. However, it must be pointed out that the meaning ‘poleaxe’ is characteristic only of Gk. Pélekus and not of Skt. paraśú-, and that it arose on Greek soil under the influence of the Cretan two bladed axe. Since we assume the Semitic borrowing to have been not directly into Greek but into a Greek-Aryan dialect grouping, with subsequent regular separate development of the word in Indo-Iranian and in Greek, the secondary meaning ‘poleaxe’ of Greek pelekus is no grounds for denying the connection of Skt. paraśú- and Gk. pélekus to Akkad. pilaḳḳu. In this connection, it is interesting that another word for ‘axe’ in a number of Indo-European dialects shows a possible Semitic origin: Lat. secūris ‘axe, poleaxe’. OCS sekyra ‘axe’, cf. Akkad. šukurru, Hebr. seġōr ‘axe’ (Vasmer 1953-:I1.603 [ 1964-1973:III.593]).

 162. 160

  ΣΠ ναι αλλά μετά, στο δείπνο, του την είπε άσκημα!

 163. Ευάγγελος said

  @151 Ριβαλντίνιο
  Τοιχογραφίες με απεικονίσεις αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων,εκτός από την μονή στο νησάκι Ιωαννίνων,θα βρείτε στην μονή Μεγάλου Μετεώρου,στα μοναστήρια του Αγίου Ορους Μεγίστης Λαύρας και Βατοπεδίου καθώς και στην εκκλησία στο χωριό Νεγάδες Ιωαννίνων.

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  162. Αυτά κάνει και ζηλεύουν άλλοι

 165. Ριβαλντίνιο said

  @ 163 Ευάγγελος

  Όπως τα λες. ( Είχα κάνει παλαιότερα ένα σχόλιο με περισσότερες εικόνες https://sarantakos.wordpress.com/2015/08/01/august-3/#comment-303662 , σχόλιο 40 )

  =========================================================================================================
  Σέρβοι στην Κροατία
  1900 : 17 %
  1991 : 12%
  2011 : 4%

  Σέρβοι στην Βοσνία :
  1948 : 44%
  2013 : 31 %

  Κροάτες στην Σερβία :
  1948 : 2,5%
  2011 : 1%

  Βόσνιοι στην Σερβία :
  1961 : 1%
  2011 : 2%

  Σέρβοι στο Κόσοβο :
  1455: 96%
  1871: 64%
  1899: 44%
  1931: 27%
  1948: 24%
  1971: 18%
  2000: 7%
  2007: 5%

  (Πηγή : wiki)

 166. Γιάννης Ιατρού said

  158: ΕΦΗ
  Έ, ναι, 6-7 χρονών…. αλλά το πήρα το μάθημα! Αλλά άν το κολορίζι είχε τη σωστή διάμετρο (1,5-2 εκ.), με διχάλα, ήταν πολύτιμο (ιδανικό για σφεντόνα …:) ) γιατί είναι πιό σκληρό από το κανονικό ξύλο της ελιάς. Κι όταν ξεραθεί, κατεργασμένο, δεν πιάνεται!

  156: Σκύλος
  καλό, 🙂
  162: Και που να δεις, τι έχει να γίνει αν έλθει ο τράμπας….

  161: Ευχαριστούμε! Πολλές ενδιαφέρουσες αναφορές.

 167. agapanthos said

  125 Το μανάρι για το τσεκούρι υπάρχει και στην Πελοπόννησο. Όσο για το manarius πρέπει να εννοεί το manuarius. Υπάρχει νομίζω και στα βενετσιάνικα μια λέξη manàra που σημαίνει τσεκούρι.

 168. agapanthos said

  Και κάτι για την πιατέλα της Παρασκευής: η Καθημερινή κατάφερε να κάνει τη Στουρνάρη και την Τοσίτσα να τέμνονται…

  http://www.kathimerini.gr/883717/article/epikairothta/ellada/pros-ektonwsh-ta-epeisodia-gyrw-apo-to-polytexneio—pente-syllhyeis

 169. (147α) Φέρεται να το είπε το 1914, όταν κατά την αυστριακή επίθεση κατά της Σερβίας η Ελλάδα βολιδοσκοπήθηκε μήπως θα δεχόταν να επιτεθεί εναντίον της και αυτή, με ανταμοιβή εδαφικά κέρδη στη Μακεδονία — ενώ Ελλάδα και Σερβία συνδέονταν με συνθήκη φιλίας και συμμαχίας.

 170. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  116 Για να πω την αληθεια, εγώ έναν μονο είδα να επιχαίρει για τον Πλεύρη, αν και είδα δέκα να καταδικάζουν (όπως εσύ) όσους επέχαιραν. Αλλά ίσως δεν έχω αντιπροσωπευτικό δείγμα φίλων.

  131 Αυτό είναι σίγουρο!

  146 Καλά έκανες

  147 Έχεις δικιο. Νομίζω πως το είπε όταν έγινε πρόταση να αθετήσουμε την αμυντική συνθήκη με τη Σερβία το 1915. «διά να διαπράξει τόσο μεγάλην ατιμίαν»

 171. smerdaleos said

  @153, Νίκο: Σμερδ, ερώτηση κρίσεως (και φαντασίας): παρ’ όλο που ο Ανατολιακός ΙΕ κλάδος απέχει πολύ από τον Ινδοϊρανικό, υπάρχει μήπως περίπτωση το topor-tabar να συνδέεται με το Χεττιτικό-λουβιακό tabarna-labarna που έδωσε τον λαβύρινθο;
  —-

  Αν ο λαβύρινθος συνδέεται με τα ααντολιακά tabarna/labarna =«άρχων» τότε θα πρέπει να μεταφραστεί ως «ανάκτορο, αρχοντικό», επειδή η ρηματική ρίζα των ανατολιακών όρων tabarna/labarna σημαίνει «άρχω».

  Δυστυχώς, πέρα από αυτό δεν μπορώ να προτείνω τίποτε άλλο. Δεβ ξέρω πως να γεφυρώσω τη σημασία «πέλεκυς» με τη σημασία «άρχω». Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραθέσω το σχολιασμό από το λήμμα tabarna/labarna του ετυμολογικού λεξικού της Χεττιτικής της σειράς Brill-Leiden.

 172. Ριβαλντίνιο said

  @ 155 Γιάννης Ιατρού

  Τι σου θυμίζει ;

 173. ΚΑΒ said

  κωλόριζα

  πολλή δύναμη. Κάνω τη διόρθωση, επειδή αναφέρτηκε στα μεζεδάκια του Σαββάτου και ο Νικοκύρης υποσχέθηκε; να γράψει σχετικό άρθρο.

  Της τύχης τα μελλούμενα μαννάρι εν τα κόβγει.

  Άσχετο: Επειδή λόγοι υγείας δε μου επέτρεψαν από τις αρχές Αυγούστου και για δυόμισι μήνες να παρακολουθώ το ιστολόγιο έχω μια απορία: Γιατί δε σχολιάζει πια ο BLOG_ OTI_ NANAI; Υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο διάστημα αυτό με το ιστολόγιο ή υπάρχουν άλλοι λόγοι που τότε βέβαια δε με αφορούν; Θυμάμαι σχόλιό του τέλος Ιουλίου.

 174. Γιάννης Ιατρού said

  172: Ρίβα

 175. Ριβαλντίνιο said

  @ 173 ΚΑΒ

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βάταλος (Αγαθίας) τον εξύβρισε χυδαία. Ο Μπλογκ ζήτησε την προστασία του Sarant, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι Sarant = Αγαθίας/Βάταλος και έτσι ο Μπλόγκ αποχώρησε. Τα τελευταία του λόγια ήταν για σένα :

  Θα μου λείψει ο ΚΑΒ… 😦

 176. Γιάννης Ιατρού said

  173: Ο φερόμενος σαν πνευματικός πατέρας του Ριβαλντίνιο έχει όντως εξαφανιστεί. ¨οϋτε ο Ρίβα δεν ξέρει (λέει ότι…)
  Εγώ υποθέτω ότι θα πήγε κατά μεριά του Αγίου Όρους, για μελέτη 🙂

 177. Pedis said

  # 160 – αν κάνεις τον κόπο να δεις τις κοινές δηλώσεις στο σαλονάκι
  (h*ttps://www.youtube.com/watch?v=en4z0qHeB3M) οι οποίες, σύμφωνα με τον πρωτόκολλο, είναι βαρετές και ανούσιες, παρατήρησε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με τον δικό μας. Σαν να βαριέται … σαν να θέλει να παέι προς νερού του … έχει πλάκα πάντως.

 178. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #175
  Στο ευχολόγιο του ιεροεξεταστή τρίβεσαι μονίμως…
  Πες 40 Ave Maria και 3 Pater Noster για απόψε και βλέπουμε.

 179. Γιάννης Ιατρού said

  175: Ρίβα, ομολόγα ρε, πόσα πήρε από τον ILL Οινόη, γερή μπάζα για να αποχωρίσει, ε; Τι να κάνει, κάπως πρέπει να θρέψει τα (πνευματικά) παιδία του που έχουν εξωκείλει τελειως, ο έρμος!

 180. Νίκος Μαστρακούλης said

  171: Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και για το χρησιμότατο απόσπασμα του λεξικού.

  Η καρδιά του ερωτήματος (την οποία δεν απομόνωσα και δεν ξεκαθάρισα) ήταν, εντέλει, αν έχουμε καμιά ένδειξη ότι το λυδικό «λάβρυς = πέλεκυς» συνδέεται ετυμολογικά με το ιρανικό «tapar/tabar = τσεκούρι».

 181. Ριβαλντίνιο said

  @ 178 Γρηγόρης Κοτορτσινός

  Και το Malleus Maleficarum να χρησιμοποιήσεις ομολογία ενοχής δεν μου παίρνεις. Είμαι αθώος σαν περιστεράκι και πάνλευκος σαν βαμβάκι !

  @ 179 Γιάννης Ιατρού

  Ειλικρινά δεν ξέρω. Μακάρι να είναι καλά και να ξαναγυρίσει !

 182. Γιάννης Ιατρού said

  178, 181: Η Sacra Congregatio Propaganda Fide αγρυπνεί, πληροφορεί & καθοδηγεί 🙂

 183. gbaloglou said

  Αμυνόμενος με τσεκούρι; Θα μπορούσε να συμβεί σε ξυλοκόπο που του επιτίθεται αρκούδα, αλλά μέσα σε πόλη κομμάτι δύσκολο και δυσεύρετο το βλέπω…

 184. Γιάννης Ιατρού said

  183: Gbaloglou
  Ε, ναι, όχι και μέσα στην πόλη….
  Ενώ, αν ήταν στην ύπαιθρο, π.χ. σαν αυτούς τους ξυλοκόπους που κόβουν ξύλα στο δάσος, θα υπήρχε τέλος πάντων μια δικαιολογία! 🙂

 185. smerdaleos said

  @180, Νίκο: Η καρδιά του ερωτήματος (την οποία δεν απομόνωσα και δεν ξεκαθάρισα) ήταν, εντέλει, αν έχουμε καμιά ένδειξη ότι το λυδικό «λάβρυς = πέλεκυς» συνδέεται ετυμολογικά με το ιρανικό «tapar/tabar = τσεκούρι».
  —-

  Το λυδικό λάβρυς, αν το διαχωρίσεις από τα labarna/tabarna = «άρχων», θεωρητικά μπορείς να το αναγάγεις σε ένα πρωτοανατολικό *dabr-us το οποίο, εντελώς δοκιμαστικά και υποθετικά, μπορείς να το συσχετίσεις με το ιρανικό *tapara, υποθέτοντας ως κοινό δανειστή μια μη ΙΕ γλώσσα της Ασίας.

  Είναι μια υπόθεση που μπορεί να γίνει.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  133: Σκύλος
  Ο λάβρυς (διπλός πέλεκυς) ήταν στην Μινωϊκή Κρήτη (και) σύμβολο γυναικίας θεότητας, την ομορφούλα (δηλ. την ιέρεια του ανακτόρου) που απεικονίζεται στο ανάκτορο της Κνωσσού την αποκαλούν σε γραμμική Β λαβυρίνθια πότνια (tablet ΚΝ Gg 702, da-pu2-ri-to-jo-po-ti-ni-ja).

  Ο λαβύρινθος πιθανολογείται ότι έχει σχέση με τον λάβρυ (βλ. R. S. P. Beekes, Etymological Dictionary of Greek, Brill, 2009, pp. 818–9),

  Αυτό γενικά για την χρήση της εικόνας που έβαλες σε διάφορα γυναικεία κινήματα της σήμερον. Επιπλέον, μαζί μ΄αυτό και κάτι συνειρμοί για διπλά όργανα γυμναστικής… (dildo), είναι η απάντηση στην απορία σου 🙂

 187. Γιάννης Κ. said

  @ 147 – Το επανέλαβε ο τότε πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος («η Ελλάς είναι πολύ μικρή χώρα για να διαπράξει τόσο μεγάλην ατιμία», κάπως έτσι) όταν το ’99 συνελήφθη από τη ΜΙΤ ο Οτζαλάν (με συνδρομή του βαρύτονου Μεγάλου Τραγουδιστή που αναφέρεται παραπάνω).

 188. Νίκος Μαστρακούλης said

  185: Σαφέστατος, ευχαριστώ και πάλι.

 189. Γιάννης Ιατρού said

  186 (133) Σκύλε, κι η παραπομπή στον P. Beekes, Etymological Dictionary, εδώ:

 190. Γς said

  186:

  > Επιπλέον, μαζί μ΄αυτό και κάτι συνειρμοί για διπλά όργανα γυμναστικής… (dildo), είναι η απάντηση στην απορία σου🙂

  Δονητης μπετου βεβαια, για τυχον παρεξησεις

  Οπως βλεπετε η συμπληρωση της λεξης μπετου, εγινε μετα απο διαμαρτηριες γειτονων

 191. Γς said

  190:

  Κι ήταν κι ο Γς πιτσιρικάς. Κι όταν λέμε πιτσιρικάς, Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα, λίγου να ξανασάνου!

  Κι όμως κόντεψε να την πάθει σαν το λύκο της Κοκκινοσκουφίτσας. Της αληθινής. Της οικολογικής. Που μας τάραξε τη χλωρίδα. Και την πανίδα.
  [Α, διαβάστε το σχετικό. Αφιερωμένο στη φίλη μας την Αννα Σίλια]

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_18.html

  Σαν το λύκο λοιπόν ξανά και μανά ο Γς, τίποτα. Ηθελε πάλι και πάλι η κυρία.

  Και μην κοιτάτε τώρα που νόμισε ότι «το’ καψα το μηχανάκι» και μου το΄πε στην ψύχρα μια νεαρή φαρμακοποιός, παρουσία της γκόμενας, σ ένα επαρχιακό φαρμακείο, όταν της ζήτησα εκείνα τα ρομβοειδή μπλε χαπάκια.

  Τότε ήμουν κατοστάρης. Σπρίτερ στα 10 δευτερόλεπτα, δυστυχώς.

  Και το είχα ρίξει στα θρησκευτικά και άλλα βοηθήματα.

  Στις προσευχές που έκανα από μέσα μου το «Πάτερ ημών» κλπ. Να σκέφτομαι τη Μπιάφρα, σκελετωμένα παιδάκια από την πείνα στην Αφρική και τέτοια μπας και κρατηθώ σαν ακροβάτης πάνω στο σκοινί.

  Αλλά δυστυχώς με το ένα, δύο τρία, δεν μπορούσα να κρατηθώ και έπεφτα στο νερό [λέμε τώρα].

  Κι είχες και την άλλη να σου λέει expermatoses?
  http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_124.html

  Τέλος πάντων. Για την πάραπάνω κυρία και τα όργανα γυμναστικής που έλεγε ο Γιάννης στο #186.

  Να, Τζον και μια υδάτινη βερσιόν του Dildo:

  Σηκώνεται λοιπόν και με πάει στο μπάνιο.
  Και κάνουμε ένα ντουζ μετα περιπτύξεων και άλλων τινών.

  Και μετά ξεβιδώνει το τηλέφωνο του νερού από τον σπιράλ σωλήνα του, που τον κατευθύνει στο επίμαχο σημείο της.
  Κανονίζει την ένταση παροχής, καταιγισμού του ύδατος … και αυτό ήταν. Τελείωσε.

  Κι όσο σκέφτομαι το φιλμ, «Ο οργασμός της αγελάδας», που διαρκεί τρεις βδομάδες.

  Ο οίστρος καλέ. Όχι το φιλμ.

 192. Γς said

  191:

  Κι όταν λέμε Κοκκινοσκουφίτσα δεν εννοούμε την παραδοσιακή.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7005.html

  Αλλά αυτήν:

 193. Γς said

  Ρε παιδιά πέστε μου:

  Είναι αληθινό το παρακάτω βίντεο.

  Δεν είναι δυνατόν.

  Μου θύμισε το Θανάση. Αλλά αυτός είχε μείνει 6 μήνες στην Αστόρια.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_11.html

  Οχι μισή ώρα με τον Ομπάμα…

 194. Γς said

  >Είναι αληθινό το παρακάτω βίντεο.

  Είναι αληθινό το παρακάτω βίντεο ;

 195. Γς said

  193:

  Ναι, μου θύμισε και τον Γς φοιτητή

  http://caktos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html

 196. Γς said

  Αντε άλλο ένα πριν ξημερώσει.
  Πριν αεχίσει η παιδική ζώνη του ιστολογίου.

  Προχθές κόντεψα να ξαναρχίσω το τσιγάρο, ρουφώντας τον καπνό στόμα μ στόμα.

  Απόψε έμαθα να πίνω και κρασί με τον ίδιο τρόπο.

 197. spiral architect said

  Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φά’ το.

 198. Γς said

  Ποφταίνω άλλο ένα;

  Για το κρασί. Για κονιάκ για την ακρίβεια.

  Που μας είχε φέρει με το μπρέκφαστ το ρουμ σερβις στο Κάραβελ. μετά τη ρεβεγιόν των Χριστουγέννων την προηγουμένης.

  Ενα μπουκάλι Κονιάκ ΜΕΤΑΧΑ.

  Και δεν εύρισκα το κατάλληλο ποτηράκι.

  Και το βρήκα!

  Στην Δημιουργία του Κόσμου.

  Ουπς, οχι στον Μιχαήλ Αγγελο.

  αλλά στον Γκυστάβ Κουρμπέ

  Στην Προέλευση του Κόσμου:

  Μπονζουρ του λε μοντ!

 199. Γς said

  Τελικά ο Τζι, ο Πσαράς μας έχει μπερδέψει στο ΦΒ.

  Πότε για χταπόδια και πότε για γάτες μας λέει.

 200. Γς said

  κέψου λέει να μας φέρει σε κανα τραπέζει μαριναρισμένα γατοκέφαλα γάλακτος

 201. Γς said

 202. sarant said

  Καλημέρα. Βλέπω της νύχτας τα καμώματα!

 203. Babis said

  Μας έφτιαξες πρωι πρωι

 204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τι έγινε ρε παιδιά, στην Αριζόνα είμαστε; γεμίσαμε κάκτους.☺

  Καλημέρα εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφέ μου.

 205. cronopiusa said

  για την πιατέλα της Παρασκευής
  πως ξεχωρίζει στα εγγλέζικα ο ενικός απ τον πληθυντικό ευγενείας:

 206. Alexis said

  #193-194: Αληθινό είναι. Το είδα λάιβ. Και καμάκι στην Πλάκα θυμίζει επίσης… 🙂

 207. ΓιώργοςΜ said

  193 Πρέπει να είναι ένα σφάλμα σαν την υπέρβαση του ορίου απόρριψης στους τελεστικούς ενισχυτές (CMRR).
  Μάλλον έχει ενισχύσει πολύ την ένταση του σήματος «english mode» και περνάει παράσιτο στο «greek mode» 😛

 208. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #181
  Το μόνο βιβλίο που χρειάζομαι είναι το Ευχολόγιο της Αγίας Εκκλησίας μας!
  Πρώτα πρέπει να έρθεις σε συνείδηση, μετά σε ομολογία, μετά σε μετάνοια και τέλος σε εξαγνισμό!

  Τώρα, αν οι εκπρόσωποι της Κοσμικής Εξουσίας θελήσουν αν σε πείσουν με άλλα, κοσμικά, μέσα…
  Για αρχή θα σου δείξω τα εργαλεία που χρησιμοποιούν:

  Προσεύχομαι ο Θεός να σου δώσει φώτιση και να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν…

 209. anasazi said

  @151 Με πρόδωσε η προφόρα μου

 210. Ριβαλντίνιο said

  @ 208 Γρηγόρης Κοτορτσινός

  Για αρχή θα σου δείξω τα εργαλεία που χρησιμοποιούν

  Σιγά καλέ και σκιάχτηκα !!!

 211. Νεσταναίος. said

  Αν είχε ακούσει τον λόγο του Salvador Allende στο πανεπιστήμιο της Guadalajara στο Μέξικο τον Δεκέμβρη του 1972 δεν θα φώναζε «Πινοσέτ Πινοσέτ».
  «Ο σοσιαλισμός δεν χαρίζεται, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται. Ο σοσιαλισμός υπηρετείται.».

  Είναι άδικο Άνθρωποι που κατέλυσαν το σύνταγμα, την δημοκρατία μίας χώρας να πληρώνουν για τα πεπραγμένα τους μόνον μετά θάνατον.
  Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν ανεγκέφαλους υποστηρικτές. Και το μέγα ερώτημα είναι· «πως οι υποστηρικτές αποκτούν σλόγο;».

  Η αιτία του κακού είναι το εκλογικό σύστημα. ᾌν Η λογική, «δεν ξέρω τι μου αρέσει αλλά γνωρίζω πολύ καλά τι δεν μου αρέσει και προσπαθώ να το αποφύγω», πρυτανεύσει,
  αυτοί οι «άνθρωποι» δεν θα έχουν σλόγο. ᾌν στη βουλή των Ελλήνων εκλέγονταν οι 300 με τις λιγότερες ψήφους αποδοκιμασίας, Θα είχαμε μία καλλίτερη δημοκρατία
  χωρίς ακροδεξιά και ακροαριστερά σκουπίδια.

 212. cronopiusa said

  τα «gold medals» του Λεωνίδα του Ρόδιου

 213. #208
  Χλευάζεις, αλλά όταν το αθώο κυρτό ψαλιδάκι που βλέπεις μπει στο ρώθωνα, πιάσει το διάφραγμα κι αρχίσει να το σπάει, τότε ο φόβος αμέσως πολλαπλασιάζεται…
  Αλλά ας αφήσουμε τα παιχνιδάκια των κοσμικών, η Εκκλησία θέλει μόνο την ομολογία. Για αρχή.

 214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δάσκαλε Γιάννη Κουβάτσο, μας λείπεις.

  173. To μαννάρι (δεν τα κόβει) είναι με 2 ν;

 215. sarant said

  214 Συμφωνώ και επαυξάνω (για τον δάσκαλο,όχι για το μαννάρι!)

 216. 214, 215

  Αν μετράει και η δική μου ψήφος, μέσα!

 217. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  214, 215, 216. Κι ἐγὼ μέσα!

 218. 133,Σκύλος
  Η λάβρυς χρησιμοποιείται για να απεικονίσει την λεσβιακή και φεμινιστική δύναμη.
  Η λάβρυς (double axe), χρησιμοποιούταν στην αρχαία Μινωική Κρήτη (που υπάρχουν αναφορές ότι ήταν μητριαρχική κοινωνία)

  Τι μαθαίνει κανείς…

  Τσεκούρι σε χέρια φεμινίστριας; Μπρρρ, πολύ τρομοκρατικό.

  Και πολύ λάθος.
  Προφανώς είχαν υπόψη τις θεωρίες της Μαρίγια Γκίμπουτας, που κρίνοντας από τις θεές της Ανατολικής Μεσογείου, υπέθεσε ότι αφού εκεί λατρεύεται η Γυναίκα και όχι τύποι σαν τον Δία, τον Θορ ή ή τον Τζήζας, αυτό σημαίνει οτι οι γυναίκες είχαν την εξουσία στις νεολιθικές εκείνες κοινωνίες. Οι φεμινίστριες θα είδαν και την Κυρία των φιδιών γυμνόστηθη και στητή και θα είπαν εδώ είμαστε.

  Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Όσο περισσότερο εξυψώνεται η Μεγάλη Μητέρα, η Αθηνά, η Παναγία και η Φατίμα στο φαντασιακό, τόσο χειρότερη είναι η θέση της γυναίκας στην πραγματική κοινωνία.

  Στο θέατρο, το ίδιο. Αν κρίνει κανείς από τις Αντιγόνες και τις Ηλέκτρες νομίζει οτι οι γυναίκες στην αρχαία Αθήνα έπαιζαν μεγάλο ρόλο, ενώ στην πραγματικότητα ο βίος των περισσότερων λίγο διέφερε από εκείνο των γυναικών στο Ισλάμ σήμερα.

  Για να μην (ξανα)μιλήσουμε για τη Σάκτι, τη λατρεία της τρομερής Ντούργκα, δηλαδή της θεάς Κάλι που ενσαρκωνόταν για να πάρει αιματηρή εκδίκηση από άντρες που έχουν αδικήσει τις γυναίκες. Αυτά γινόντουσαν μόνο στη φαντασία των πιστών γυναικών ( και στις ταινίες του Σαρουχ χαν). Παρηγοριά.
  Στην πραγματικότητα στην Ινδία, παλιότερα όταν ο άντρας πέθαινε, η γυναίκα του έπεφτε στη νεκρική πυρά του και τώρα απλά την πετάνε στο δρόμο.

 219. 218

  Έχω μια θολή ανάμνηση ότι οι φεμινίστριες είχαν επιλέξει τη λάβρυ (και) επειδή μοιάζει με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Φυσικά, τότε που χρησιμοποιόταν όντως η λάβρυς, η γυναικεία ανατομία δεν ήταν τόσο γνωστή. Ή ενδιαφέρουσα.

  Και για να το πάμε μακρύτερα από την Ινδία (μην ακούσω κάνα χίππυ να μου λέει τι ευγενικός λαός είναι οι Ινδοί) στην Κίνα, που βασίζεται στην προγονολατρεία, τα νεογέννητα κοριτσάκια τα πετούσαν σαν γατσούλια. Όσο τουλάχιστον ίσχυε η πολιτική του ενός μόνο παιδιού.

 220. Ριβαλντίνιο said

  @ 213 Tomás de Torquemada

  (…)τότε ο φόβος αμέσως πολλαπλασιάζεται…

  …ἐὰν γὰρ καὶ πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι Σὺ Κύριε μετ᾿ ἐμοῦ εἶ…

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  211 -«Είναι άδικο Άνθρωποι που κατέλυσαν το σύνταγμα, την δημοκρατία μίας χώρας να πληρώνουν για τα πεπραγμένα τους μόνον μετά θάνατον.
  Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν ανεγκέφαλους υποστηρικτές. Και το μέγα ερώτημα είναι· «πως οι υποστηρικτές αποκτούν σλόγο;».»

  Το μέγα ερώτημα, είναι πώς νοήμονα όντα γίνονται ανεγκέφαλοι υποστηρικτές του οποιουδήποτε τυχοδιώκτη πολιτικού ή θρησκευτικού απατεώνα.

  «Η αιτία του κακού είναι το εκλογικό σύστημα. ᾌν Η λογική, «δεν ξέρω τι μου αρέσει αλλά γνωρίζω πολύ καλά τι δεν μου αρέσει και προσπαθώ να το αποφύγω», πρυτανεύσει,
  αυτοί οι «άνθρωποι» δεν θα έχουν σλόγο. ᾌν στη βουλή των Ελλήνων εκλέγονταν οι 300 με τις λιγότερες ψήφους αποδοκιμασίας, Θα είχαμε μία καλλίτερη δημοκρατία
  χωρίς ακροδεξιά και ακροαριστερά σκουπίδια.»

  Αν οι εκλογές μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου, θα ήταν παράνομες. ΟΙ ψευδαισθήσεις και η ματαιοδοξία κυριαρχούν στον αναπτυγμένο κόσμο, γι΄αυτό και την τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία, την ονομάζουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Οι άνθρωποι στις σύγχρονες πολιτισμένες χώρες, έχουν γίνει εκ πεποιθήσεως σκλάβοι, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων) ό,τι κι αν κάνει ή επιβάλλει η εξουσία της οικονομικής ελίτ.

 222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρο, φωτό των αμανιτώ (ρίμα ρε!) την άλλη φορά. 🙂

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  222 – Θα βάλω ρε ΕΦΗ, να είναι όμως και γεμάτο το καλάθι, γιατί την Κυριακή το κέρδος ήταν το ανέβα κατέβα στο βουνό, από μανιτάρια τζίφος, τι φωτογραφία να έβαζα, αν κι εγώ σχετικά την έσωσα την παρτίδα, πρέπει να ήταν καμιά εικοσαριά αυτά που μάζεψα, οι άλλοι δύο ούτε δέκα δεν βρήκαν. Μεγάλη πίκρα πάντως η νοτιοδυτική Πάρνηθα, εκεί που πρίν τη φωτιά ήταν πυκνό δάσος, τώρα δέντρο ούτε για δείγμα. Κάποτε πέταγα από κεί, κι άλλες φορές με την παρέα, κάναμε ανάβαση μέχρι το ξενοδοχείο, και μετά κατάβαση μέσα από τα ρέματα. Τώρα, τα βουνά καμμένα, κι οι περισσότεροι φίλοι, κλεισμένοι στις αυταπάτες της τηλεόρασης και του διαδικτύου.

 224. nessim said

  @ 11, το «στυλιάρι» είναι ορθογώνιας διατομής, με καρφωμένο/δεμένο ξύλινο τάκο, το μαύρο χρώμα στο πλάι όπως βλέπουμε σ’αυτό το μεγάλου ζουμ απόσπασμα https://athens.indymedia.org/media/old/metafiles/tsekoyratos.jpgείναι από έπιπλο(;) απ’όπου
  μάλλον είναι και τα δύο τραπεζοπόδαρα που κρατάνε οι άλλο δύο «συναγωνιστές» στο πλάι και πίσω

  Μάλλον αυτοσχέδια ματσόλα λοιπόν παρά τσεκούρι, ικανος κρανιοθραύστης πάντως..

 225. Πέπε said

  Έφη (#214: μαννάρι με δύο ν), θα μας πει ο ΚΑΒ από πού είναι η παροιμία του (#173), αν και μοιάζει για 12νησα ή Κύπρο. Πάντως στην Κάρπαθο (#125) το μαννάρι είναι σαφώς με δύο ν, όχι μόνο γιατί έτσι το έχει ο Μηνάς αλλά και γιατί το θυμάμαι κι ο ίδιος να το προφέρουν έτσι (όσοι βέβαια διατηρούν την προφορά, πολύ λιγότεροι και αρκετά μεγαλύτεροι απ’ όσο λ.χ. στην Κύπρο). Στη Ρόδο, ο ίδιος ο Μηνάς δίνει «μανάρι» με ένα ν, αλλά για όλους τους άλλους ιδιωματισμούς πλην των καρπάθικων έχει βασιστεί σε ανάλογα λεξικά, οπότε το γιατί ένα ν στη Ρόδο δεν είναι δικό του θέμα αλλά του αντίστοιχου λεξικογράφου των ροδίτικων.

  _____________________
  Edit:
  Γκούγκλαρα την παροιμία και τη βρίσκω ως αμοργιανη και συμιακή. Ξέρουμε από τον φίλο μας τον Αρκεσινέα ότι το ιδίωμα της Αμοργού ανήκει στα 12νησιακά, της Σύμης προφανώς επίσης, άρα οκ.

 226. Γς said

  223:

  >κάναμε ανάβαση μέχρι το ξενοδοχείο, και μετά κατάβαση μέσα από τα ρέματα

  Εγώ αναβαη-κατάβαση μες τ αυτοκίνητο

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_2859.html

 227. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  226 – ☺☺☺ Γιαυτό είμαστε αδέλφια.☺☺☺

 228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  223. Λάμπρο ,έστω κι ένα ας είναι.Να δω την ποικιλία θέλω.Έτσι για τη μνήμη που λέμε.Να σαι καλά!

  225.Πέπε, ευχαριστώ! Δεν πήγε ο νους μου στην τοπική προφορά. Η παροιμία κι εδώ, στις αμοργιανές λέξεις https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/15/amorgos-2/

 229. Μαρία said

 230. Γιάννης Ιατρού said

  224: Nessim
  για να βάλουμε σωστά τον λίοκνο με το τσεκουράκι ( https://athens.indymedia.org/media/old/metafiles/tsekoyratos.jpg ), γιατί του κότσαρες κι ένα «είναι» στο τέλος, από κεκτημένη ταχήυτητα 🙂

 231. Γιάννης Ιατρού said

  228: Άστα ΕΦΗ, κάτι αγοραστα πλευρώτους πήρε το μάτι μου 🙂 🙂
  Τα καλά, μόνο στην ορεινά του ερημητηρίου, όπως ανέφερα https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/12/meze-245/#comment-394434

 232. gpoint said

  # 231

  άλλα τα μάτια του Λα-γού και άλλα του Λα-μπρού ;);(;

 233. gpoint said

  Ξέρω και κάτι κυνηγούς…άσσοι στα σαλιγκάρια και στα ραδίκια !!!!

 234. Γιάννης Ιατρού said

  233: Τροφοσυλλέκτες, ε;

 235. #224
  Σαν να έχετε δίκιο ότι δεν είναι τσεκούρι. Έχω μια επιφύλαξη μόνο μήπως είναι τίποτα πειραγμένη η φωτό. Πάντως όλα αγορασμένα στειλιάρια μου φαίνονται, τετράγωνα ή κυκλικά.

 236. nessim said

  230: ευχαριστώ Γιάννη, πράγματι το «είναι» ήθελε τσεκούρωμα 🙂

 237. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  231 – Χριστιανομπολσεβίκε συνταξιούχε, υπάλληλε στο επιτελείο του ill Οινόη των Αμπελοκήπων, έχω αξιόπιστους μάρτυρες πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τα μανιτάρια που με κόπους και βάσανα μάζεψα, είναι κουμαρομανίτες, και όχι αγοραστά πλευρώτους. Αν προκληθώ, θα επικαλεστώ την μαρτυρία τους, και μετά δεν θα έχεις μούτρα να αντικρίσεις το αφεντικό σου. 🙂

  Έκοψα κι ένα μεγάλο διαφορετικό μανιτάρι, σαν κι αυτό της φωτογραφίας, αν και οι ειδικοί μανιταράδες μου είπαν πως είναι δεύτερης ποιότητας, εγώ σαν παλιό κομάντο το δοκίμασα, (μετά από ένα σχετικό χαμό με την Παπέν, που έλεγε να μη το δοκιμάσω) διότι πρέπει να γνωρίζουμε ότιδήποτε είναι βρώσιμο και δωρεάν, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ. : Ήταν όντως δεύτερη ποιότητα, καμία σχέση με τα άλλα, αλλά για επιβίωση, είναι ό,τι πρέπει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: