Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα έπη των Αριμασπών – 15 (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 22 Νοεμβρίου, 2016


Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, κάθε δεύτερη Τρίτη, το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004). Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη πέμπτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ.

Η σημερινή συνέχεια είναι η τρίτη και τελευταία από το πέμπτο κεφάλαιο που έχει τον τίτλο Άκαρπες αναζητήσεις. Όπως ίσως μπορεί να συμπεράνει κανείς από τον τίτλο, στο κεφάλαιο αυτό δεν προχωράει και πολύ η δράση (οι δυο φίλοι αναζητούν τον Χρήστο που έχει γίνει άφαντος), δίνει όμως στον συγγραφέα την ευκαιρία να πλουτίσει την προσωπογραφία της Αριστεράς. Έχουμε σταματήσει στο σημείο όπου ο παλιός αντάρτης Χρήστος, που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του την αραβική μετάφραση των χαμένων Αριμασπείων επών εξαφανίζεται αφού έχει αποσπάσει μια γενναία προκαταβολή από τον μεγαλοεκδότη Βελή. Τα δυο φιλικά ζευγάρια που τον αναζητούν βρήκαν κάποιον που τον έχει συναντήσει.

Η σημερινή συνέχεια είναι μάλλον μεγάλη, αλλά δεν βόλευε να τη χωρίσω.

mimis_jpeg_χχsmallΤην επομένη τηλεφώνησα του Χάρη στον αριθμό που μου έδωσε ο γιος του. Με θυμήθηκε αμέσως και φάνηκε ότι χάρηκε πολύ. Όπως μου είπε, πράγματι τον είχε δει το Χρήστο, αλλά ο ίδιος θα αργούσε να ανέβει στην Αθήνα για να μου πει λεπτομέρειες. Μου πρότεινε όμως να πάω στο χωριό του να τα πούμε

“Γιατί δεν κατηφορίζεις κατά δω βρε Νίκο να ιδωθούμε ύστερα από τόσα χρόνια. Τώρα ο δρόμος είναι καλός και το να’ ρθεις είναι παιχνιδάκι. Ούτε τέσσερις ώρες.  Έλα το Σαββατοκύριακο”.

Στην αρχή δίσταζα. Πού να τρέχω τώρα στη Μάνη, αλλά καθώς το κουβεντιάζαμε οι τέσσερις μας, ο Δημήτρης φάνηκε πρόθυμος

“Δεν πάμε το Σαββατοκύριακό σαν εκδρομή;”

“Εγώ δεν μπορώ, έχω εφημερία”, λέει η Λασκαρίνα

“Ούτε εγώ, θέλω να φυλάξω τα χειμωνιάτικα και να συγυρίσω το σπίτι με τις κόρες μου”, συμπλήρωσε η δικιά μου

“Κρίμα. Θα ήταν ωραία. Την άνοιξη η Μάνη είναι υπέροχη”

“Γιατί δεν πάτε οι δυό σας;”

Έτσι το πρωί του Σαββάτου ξεκινήσαμε με το δικό μου αυτοκίνητο για τη Μάνη. Είχα να πάω στη Νότια Πελοπόννησο πολύν καιρό και με ευχαρίστηση διαπίστωσα πως ο νέος δρόμος, που παρακάμπτει τον Αχλαδόκαμπο και τις κορδέλες του ήταν άνετος και ασφαλής. Στη διαδρομή μου δόθηκε η ευκαιρία να τα πούμε με το Δημήτρη. Στην αρχή εκείνος ήταν, ως συνήθως, λιγομίλητος και επιφυλακτικός, σιγά σιγά όμως η λαμπρή ανοιξιάτικη μέρα και η ωραία διαδρομή τον έφεραν στο κέφι.

“Πες μου βρε Δημήτρη, στο θεό σου, πώς καταφέρνεις και τα βγάζεις πέρα με τόσες δραστηριότητες; Τη δουλειά σου, το χτήμα, το σύλλογο, το θέατρο…”

“Έ τι θέατρο,  μη θαρρείς δα πως παίζουμε κάθε βδομάδα. Μια παράσταση κάθε καλοκαίρι να ανεβάσουμε είναι κατόρθωμα. Αλλά είναι μια δουλειά που γίνεται μόνο συλλογικά και γιαυτό μ’ αρέσει. Όσο για το χτήμα ας είναι καλά ο Θεοδόσης ο κολήγας μου. Έχω κι άλλες ασχολίες που δεν τις ξέρεις. Ανήκουν στην κατηγορία που ο Παπαδιαμάντης χαρακτήριζε “μη γενικής αποδοχής”. Γιαυτό άλλωστε και δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ύστερα να σου πώ κάτι; Ο πολυάσχολος άθρωπος έχει πάντα ελεύθερο χρόνο…”

“Σου φαίνεται παραδοξολογία;” συνέχισε βλέποντας το ύφος μου. “Δεν είναι. Ένας πολυάσχολος άνθρωπος κατά κανόνα οργανώνει το χρόνο του και όλο και του περισσεύουν κάποιες ώρες ελεύθερες. Το μυστικό είναι να διαχωρίζεις απολύτως τη μιαν ασχολία από την άλλη. Όταν είμαι στο Σύλλογο, είμαι ο Πρόεδρος του. Ο υπάλληλος του ΕΟΤ παύει να υφίσταται. Στο γραφείο πάλι δε δέχομαι ούτε να μου τηλεφωνήσουν για υποθέσεις του Συλλόγου ή του χτήματος. Αυτός είναι ο λόγος που, μ’ όλο που θα το ήθελα, δεν είμαι μέλος του Κόμματος. Ξέρεις τώρα, καλύτερα κι από μένα, ότι δε σηκώνουν τέτοιους διαχωρισμούς. Κατά την κυριαρχούσα στην καθοδήγηση αντίληψή, πρέπει να είσαι φουλ-τάιμ κομματικό μέλος. Εγώ όμως δέχομαι να είμαι μόνο παρτ-τάιμ και γιαυτό δεν κάνω. Βοηθάω όμως όσο μπορώ”.

“Σ΄αυτό έχεις δίκιο. Ξέρεις οι παλιοί, ενδόμυχα ίσως, θεωρούν την κατάληψη της εξουσίας, με Επανάσταση ή άλλον τρόπο, σαν κάτι που επίκειται. Ψυχολογικά δεν είναι προδιατεθειμένοι για μια παρατεινόμενη επί δεκαετίες περίοδο νόμιμης δράσης με το κόμμα μονίμως στην αντιπολίτευση. Ένας φίλος και σύντροφος, ο Ηλίας,  πρότεινε κάποτε μεταξύ σοβαρού και αστείου, να διαβαθμίζεται η συμμετοχή στο κόμμα κατά περιόδους, να πούμε στα πρώτα εφτά χρόνια της θητείας του σ΄αυτό να είσαι τρόπον τινά πλήρως απασχολούμενος και κατόπιν να περνάς σε ένα είδος εφεδρείας, με μερική απασχόληση. Φυσικά θά΄πρεπε να αλλάξει το καταστατικό. Πάντως δε φαντάζεσαι πόσες φορές μας κι εμένα και πολλούς συντρόφους, μας έχει προβληματίσει αυτή η οργανωτική ακαμψία μέσα στο κόμμα; Η λειτουργία του με ένα καταστατικό απηρχαιωμένο, η απόλυτη απουσία οριζόντιας αλληλοενημέρωσης των οργανώσεών του. Τους τα έχω πεί πολλές φορές και μάλιστα γραπτώς, αλλά δε γίνεται τίποτα. Κι είναι κρίμα. Ας είναι. Για το Χρήστο τι γνώμη σχημάτισες;”

“Μ’ όλο που είναι φίλος σου, δε σου κρύβω πως δε μου αρέσει. Δε γουστάρω τη φάτσα του…”

“Άλλη παραδοξολογία”, του λέω. “Τώρα, στο θεό σου, επιχείρημα είναι αυτό;”

“Επιχείρημα πολύ σοβαρό και θεμελιωμένο. Άκου Νίκο, μετά τα σαράντα του κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη φάτσα που έχει. Και η φάτσα του Χρήστου δε μ’ αρέσει.  Δείχνει πλεονεξία, απληστία και κατεργαριά. Και κείνο το αστείο με το αγγελτήριο της κηδείας του καθηγητή σας, το βρίσκω σκληρό κι ας γέλασα κι εγώ όταν μου τό ΄πατε. Μη κοιτάς, εσύ επηρεάζεσαι χωρίς να το θέλεις με την εικόνα που είχες σχηματίσει γι’ αυτόν όταν ήσασταν παιδιά. Εγώ που δεν έχω τέτοιαν εικόνα του, τον βλέπω πιο καθαρά. Και ξέρεις τι λέει ο λαός; “Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από αριστερό επιχειρηματία”. Αλήθεια, ο φίλος σου που πάμε να δούμε μήπως εμπίπτει σ’ αυτήν την κατηγορία; Αριστερός δεν είναι;”

“Δεν ξέρω. Εχω να τον δω από το ΄52 ή το ΄53, από ότι όμως μού ΄πανε έγινε επιχειρηματίας εξ  ανάγκης. Τον είχα γνωρίσει το ΄47. Ήταν τότε δεκαοχτάρης, μόλις είχε τελειώσει το γυμνάσιο και ήρθε στην πρωτεύουσα για να σπουδάσει. Έμενε κοντά μας και πήγαινε στο ίδιο με μας φροντιστήριο. Έτσι γνωριστήκαμε. Σκόπευε να δώσει στην Ανωτάτη Εμπορική. Δεν πρόφτασε όμως. Πιάστηκε τυχαία σ’ ένα μπλόκο, από τα συχνά που γίνονταν τότε, τον μπλέξανε σε δίκες και έκατσε μερικά χρονάκια φυλακή. Τον ξαναείδα το ΄52, όταν αποφυλακίστηκε και έψαχνε εις μάτην επί ένα χρόνο να βρει δουλειά. Ύστερα έφυγε οριστικά για το χωριό του και κατά τα λεγόμενα ενός φίλου μου κάνει εξαγωγές λέει ρεικιών ή κάτι τέτοιο”.

Φτάσαμε στο Γύθειο μεσημέρι. Φάγαμε σ’ ένα εστιατόριο της παραλίας, ήπιαμε καφέ, τηλεφωνήσαμε ξανά  του Χάρη  και συνεχίσαμε. Περάσαμε τον Πασσαβά και στη μέση του δρόμου Γύθειο – Αρεόπολη κόψαμε δεξιά. Λίγα χιλιόμετρα πρόσφατα ασφαλτοστρωμένου δρόμου, μας έφεραν στο χωριό του Χάρη, που είχε βγεί στο έμπα του και μας περίμενε. Παρά τα τόσα χρόνια που είχαν περάσει, τον γνώρισα αμέσως και σταμάτησα το αμάξι δίπλα του. Ήταν το ίδιο αδύνατος όπως τότε, πιο ηλιοψημένος όμως και φαινόταν μια χαρά στην υγεία του. Η κυριότερη διαφορά από τότε ήταν η έκφραση σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, που ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπό του.

Φάνηκε να χάρηκε πολύ που με είδε. Περιέργως, ύστερα από τόσα χρόνια,  μας θυμότανε καλά κι εμένα και το Χρήστο και τον καημένο τον Τάκη κι όλη την παρέα γενικώς. Του σύστησα το Δημήτρη και μας οδήγησε στο σπίτι του. Ήταν ένα παλιό μανιάτικο πυργόσπιτο, που το είχε ανακαινίσει και επεκτείνει. Αντίθετα με την περίπτωση του Βελή, ο αρχιτέκτονας που διάλεξε σεβάστηκε το τοπικό ρυθμό και χρώμα. Στο γραφείο του, από όπου έβλεπες την καταπράσινη κοιλάδα που απλωνόταν πιο κάτω και τα εκατέρωθεν γυμνά βουνά, μας επέδειξε με καμάρι όλον τον μοντέρνο εξοπλισμό του.

“Πολύ καλά έχεις οργανωθεί” του λέω εντυπωσιασμένος με όσα έβλεπα

“Μωρέ μια χαρά είμαι στο χωριό. Σήμερα η τεχνολογία σου επιτρέπει να επικοινωνείς με όλον τον κόσμο κι ας είσαι κλεισμένος στα κατσάβραχα. Έχω δορυφορική κεραία και λέω να πάρω και κομπιούτερ.  Ωραία περνάμε δω πάνω. Δεν τις πάω τις πολιτείες. Δεν τις πήγαινα ποτές μου δηλαδή. Άσε που όταν πήγα φέτος, για τρίτη φορά στη ζωή μου, στην Αθήνα μου φάνηκε σα να έφτασα όχι από το χωριό στην πρωτεύουσα αλλά σε μιαν άλλη χώρα για να μη σου πω σ’ έναν άλλον πλανήτη. Δε λέω, στην τηλεόραση παρακολουθώ τις αλλαγές, αλλά άλλο είναι να τα βλέπεις στο γυαλί κι άλλο να τα ζεις ο ίδιος. Οι οσμές να πούμε. Η τηλεόραση δε μπορεί να τις δώσει. Το ξέρετε πως η σημερινή Αθήνα μυρίζει διαφορετικά από ότι το ΄52; Κι οι θόρυβοι στους δρόμους είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς που θυμόμουν. Ακόμα οι στέγες των σπιτιών. Δε μιλάω για το ύψος, μιλάω για την εμφάνιση. Το δάσος από κεραίες τηλεόρασης, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, τα πιάτα της δορυφορικής κι εκείνα τα παλούκια, που όπως έμαθα είναι οι κεραίες για την κινητή τηλεφωνία. Τίποτ΄ απ΄ αυτά δεν υπήρχε. Πήγα στην παλιά μας γειτονιά. Γεμάτη πολυώροφες πολυκατοικίες. Ίχνος από κείνα τα μονοροφάκια, όπου μέναμε. Τι τα θέλετε δε μπόρεσα να προσαρμοστώ με τη ζωή στην πρωτεύουσα. Οι γιοί μου κι η γυναίκα μου βέβαια έχουν σκυλοβαρεθεί το χωριό και με πιέζουν. Πήγαν μάλιστα να με τρομάξουν, πως έχω λέει αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Δε βαριέσαι, καλύτερα να ζήσω λιγότερα χρόνια μέσα στα ρείκια και τα θυμάρια παρά περισσότερα μέσα στο καυσαέριο. Άσε που πιστεύω πως θα συμβεί το αντίθετο. Αλήθεια, γιατί ψάχνεις να βρεις το Χρήστο;”

Του εξήγησα εν συντομία και κατέληξα

“Ο Μπάμπης μού’ πε πως πέρασε να σε δει”

“Ναι, αυτό έγινε πριν από τρεις μήνες. Τα είπαμε ένα χεράκι. Αυτός κάνει επιχειρήσεις και θέλησε να μπω κι εγώ σε μιαν απ’ αυτές. Εγώ όμως του το ξεκαθάρισα. Εγώ έστησα αυτή τη δουλειά με τα ρείκια για να επιβιώσω και μόνο. Δεν έχω καμιά φιλοδοξία να γίνω μπίζνεσμαν. Αν τα παιδιά μου θελήσουν να τη συνεχίσουν, γούστο τους και καπέλο τους”.

“Αλήθεια πώς σού ΄ρθε να ασχοληθείς με τα ρείκια;”

“Εξ ανάγκης. Θα θυμάσαι πώς μ΄ έπιασαν. Είχαμε πάει τότε μια εκδρομή στο Μπογιάτι, με τον Μπάμπη, το Χρήστο, τον Αλέκο και τον Τάκη. Εσύ δεν είχες έρθει. Στο σταθμό των λεωφορείων που γυρίζαμε είχε μπλόκο η αστυνομία. Εγώ δεν είχα βγάλει καινούργια ταυτότητα ούτε είχα θεωρήσει την παλιά στην αστυνομία της γειτονιάς μας. Έτσι με πήγαν στο σταθμό χωροφυλακής για εξακρίβωση, εκεί κατά διαβολική σύμπτωση ένας χωροφύλακας ήταν χωριανός μου, με γνώρισε και θυμήθηκε πως ήμουνα στην ΕΠΟΝ. Μου ζήτησαν να κάνω δήλωση, αρνήθηκα, μου ρίξαν ένα κάρο ξύλο και στο τέλος με μπλέξανε σε μια δίκη με κάποιους εντελώς άγνωστους και άσχετους, πέρασα από έκτακτο στρατοδικείο το ΄49, έφαγα ισόβια, που το ΄52 στο αναθεωρητικό γίνανε τρία χρόνια, οπότε αποφυλακίστηκα.

Στη φυλακή έκατσα κι έμαθα πολύ καλά αγγλικά. Ξέρεις ποιόν είχα δάσκαλο; Τον Στρατηγάκη, αυτόν ντε με τις σχολές αγγλικών. Όταν βγήκα έψαχνα ένα χρόνο να βρω μια δουλειά χωρίς αποτέλεσμα. Τότε και σκουπιδιάρης στο Δήμο ή νεκροθάφτης για να διοριστείς έπρεπε νά ΄χεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Μια μέρα λοιπόν διάβασα τυχαία σε μιαν αγγλική εφημερίδα πως η εταιρεία Ντάνχιλ ζητούσε ρίζες από ρείκι, πρώτη ύλη για τις πίπες. Τώρα, οι πλαγιές γύρω από το χωριό μου νά ΄ναι γεμάτες ρείκια και άσπρα και μενεξεδιά. Ξερίζωσα μερικά μεγάλα, πήγα στην Τσίμοβα και έκοψα τις ρίζες τους σε τετράγωνα κομμάτια και τις έστειλα σα δείγμα στην εταιρεία, μαζί  με ένα συνοδευτικό γράμμα. Το δείγμα τούς έκανε και μου δώσανε μια δοκιμαστική παραγγελία. Αυτό ήταν. Από τότε κάνω αυτή τη δουλειά. Έχω καμιά δεκαριά συγχωριανούς μου, μόνιμο προσωπικό, δικές μου εγκαταστάσεις όπου καθαρίζω και κόβω τις ρίζες και επικοινωνώ κατευθείαν με τους πελάτες του από δω μέσα, με το τηλέφωνο, το τέλεξ και μια καινούργια συσκευή που τη λένε τηλεφάξ. Οι δουλειές μου πάνε πολύ καλά. Βρήκα κι άλλους πελάτες στην Ολλανδία και την Αμερική.

Για να ξαναγυρίσω στο Χρήστο, αυτός απ΄ ό,τι κατάλαβα πάει να γίνει καπιταλιστής. Μια τέτοια καριέρα είναι έξω από τα ενδιαφέροντα μου. Έχουμε και μια ιστορία, διάολε.  Πάντως τον βοήθησα όσο μπόρεσα με γνωριμίες και κάτι ψιλά. Δε θα ήταν άσκημα να συναντιόμασταν όλοι, εσύ, ο Χρήστος, ο Μπάμπης κι εγώ,  να πιούμε ένα κρασί  και να θυμηθούμε τα παλιά. Έχω τη διεύθυνσή του και το τηλέφωνό του»

“Επιτέλους βρήκα μιαν άκρη”, σκέφτηκα και πήρα με λαχτάρα  το χαρτάκι όπου ο Χάρης είχε γράψει τα πολύτιμα στοιχεία.

Τζίφος! Ήταν η διεύθυνση και το τηλέφωνο του “Σύμπαντος”. Ο Δημήτρης βλέποντας το ύφος μου έβαλε τα γέλια. Εξήγησα στον απορημένο Χάρη το λόγο.

“Τι να σας κάνω βρε παιδιά δεν έχω άλλα στοιχεία του. Πάντως θα καθίσετε απόψε μαζί μας. Θα φάμε και θα κοιμηθείτε εδώ. Ευκαιρία να τα πούμε”.

Όλο το απόγεμα και το βράδυ ο Χάρης το αφιέρωσε σε μας. Μας ξενάγησε στο χωριό του, όπου, όπως διαπιστώσαμε, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής. Όλοι τον φώναζαν “πρόεδρε” και τον χαιρετούσαν εγκάρδια. Στο καφενείο της πλατείας ένας περίπου συνομήλικός μας, αφού μας κοίταξε εξεταστικά και με έκδηλη περιέργεια, χαιρέτησε τον Χάρη με την προσφώνηση “γειά σου αφεντικό”.

“Αυτός είναι που με αναγνώρισε τότε, στη χωροφυλακή στο Μπογιάτι”, μας είπε χαμηλόφωνα ο Χάρης. “Δε βαριέσαι, καλό μού ΄κανε. Τον έχω πάρει στη δουλειά. Όχι να το παινευτώ αλλά εγώ κρατάω το χωριό να μη σβήσει, όπως όλα τα γειτονικά. Τους έχω βάλει  όλους συνεταίρους στη δουλειά κι έτσι δε φύγανε. Στα 1912 όταν έγινε κοινότητα είχε εξακόσιους κατοίκους, το ΄40 έπεσε στους τρακόσιους και το ΄61 μόλις ογδόντα. Τώρα όμως ο πληθυσμός αυξήθηκε στους ενενήντα πέντε. Είναι από τα λίγα χωριά στην περιοχή, όπου γεννιούνται παιδιά και λειτουργεί σχολείο. Δε μείναμε μόνο στα ρείκια. Πριν δέκα χρόνια κάναμε συνεταιρισμό και μαζεύουμε, επεξεργαζόμαστε και συσκευάζουμε αρωματικά φυτά, που αφθονούν στις πλαγιές εδώ γύρω. Θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, τέτοια. Τώρα αρχίσαμε να κάνουμε εξαγωγές ακατέργαστων αρωματικών φυτών σε μια βιομηχανία αιθερίων ελαίων στη Γερμανία. Ούτε τις ελιές τις ξεχάσαμε. Τις κάναμε θαμνώδεις, κόβοντάς τες χαμηλά, πάνω από το μπόλι εννοείται, έτσι γίνεται πιο εύκολο το μάζεμα του καρπού. Κάνουμε συλλογική καλλιέργεια και συγκομιδή. Πρόπερσι χτίσαμε και ελαιοτριβείο. Φέτος θα κάνουμε την πρώτη εξαγωγή μας στην Αμερική.

Ξέρετε τι θα μπορούσανε να κάνουν οι ορεινές κοινότητες αν είχανε οι ιθύνοντες λίγη φαντασία και κάποιες γνώσεις; Και τιμιότητα, εννοείται. Τη βλέπεις αυτή την ανεμογεννήτρια; Την πήρα από τη Δανία. Εδώ, θα μπορούσε όλη η επαρχία να ηλεκτροφωτίζεται με την αιολική ενέργεια. Φυσάει ολοχρονίς, έξι μποφόρ και πάνω και καμιά φορά ο άνεμος ξεκολλάει κεραμίδια και βαράει καμπάνες.

Το βράδυ φάγαμε στη σάλα του σπιτιού, μαζί με τη γυναίκα του και τον ένα γιο του. Τον άλλον τον είχα γνωρίσει στην Αθήνα. Ήπιαμε μπόλικο κρασί και όπως ήταν επόμενο θυμηθήκαμε όλους τους κοινούς γνωστούς  και όλα τα περιστατικά που μας είχαν δέσει πριν από τόσα χρόνια. Μας αφηγήθηκε τη δράση του στην Κατοχή, τις κατοπινές περιπέτειές του και καταλήξαμε να τραγουδάμε αντάρτικα, μέχρι τα μεσάνυχτα.

 

Παρά το μηδενικό αποτέλεσμα, γυρίσαμε κεφάτοι στην Αθήνα. Τουλάχιστο κάναμε μια ωραία εκδρομή και γνωρίσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο. Ενημερώσαμε τις γυναίκες σχετικά και ξαμολύθηκα να βρω κανέναν πολιτικό πρόσφυγα από την Τασκένδη. Πήγα πάλι να δω το Γιώργο.

“Όπως σού ΄πα και την άλλη φορά που με ρώτησες, οι σπουδές και η ζωή μας χώρισαν με το φίλο σου από νωρίς. Ύστερα δεν ήρθε εδώ αλλά πήγε στην Αγγλία. Εκεί χάθηκαν τα ίχνη του. Από σένα έμαθα πως ήρθε πέρσι στην Ελλάδα”.

Εμεινε για λίγο σκεφτικός.

“Ξέρεις ποιος μπορεί να σου δώσει πληροφορίες; Ο Τάσος ο Καλλαντζής. Δεν τον ξέρεις αλλά θα πας εκ μέρους μου. Αυτός είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων και αν δεν ξέρει θα μπορεί να σου πει πού να ρωτήσεις”.

Πήρα τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του εν λόγω Τάσου και πήγα να τον βρω στα γραφεία του Συλλόγου.

Ο Τάσος ήταν πρόθυμος να μου πεί πολλές λεπτομέρειες για το Χρήστο και άρχισε αμέσως να μιλάει. Ατυχώς είχε μιαν ανυπόφορη δυσλεξία, που έκανε τη συζήτηση μαζί του πραγματικό μαρτύριο. Κάποιος μηχανισμός, στη γλώσσα ή στο λάρυγγά του, μετέτρεπε τα λόγια που φτάνανε στα χείλια του σε σκουπίδια και με υπερβολικά μεγάλο κόπο, κι όχι πάντα, κατόρθωνε ο ακροατής του να καταλάβει το νόημά τους. Πιο εύκολα θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει δελφικούς χρησμούς. Και το χειρότερο,  ήταν ομιλητικός μέχρι φλυαρίας. Κάθε τόσο δε, σταματώντας την ακατάληπτη πολυλογία του, σε ρωτούσε, ζητώντας τη σύμφωνη γνώμη σου

“Έτς δε ’ναι;”

Και να φανταστείς ότι, όπως μού ’πε ο Γιώργος, στο Δημοκρατικό Στρατό έκανε τον διαφωτιστή!

Εν πάση περιπτώσει, από όσα κατόρθωσα να συναγάγω (εννοείται με συντελεστή ανοχής λάθους περίπου 40%), ο Χρήστος στην Αγγλία ήρθε σε επαφή με τους εκεί πολιτικούς πρόσφυγες, που η αναζήτηση καλύτερης τύχης τους έκανε να την προτιμήσουν από την Ελλάδα. Σύντομα όμως μάλωσε μαζί τους και ξέκοψε τελείως. Κατόπιν παντρεύτηκε. (Εδώ τώρα δεν κατάλαβα τι ακριβώς μου είπε: παντρεύτηκε ή ξαναπαντρεύτηκε. Αυτό έμεινε αδιευκρίνιστο και καθώς η ακρόαση του με είχε ήδη κουράσει δεν επέμεινα να το ξεκαθαρίσω. Δεν είχε άλλωστε σημασία). Με τη βοήθεια του αδερφού του και των κουνιάδων του καταπιάστηκε με διάφορες επιχειρήσεις, που δεν πήγαν καλά. Έτσι ήρθε στην Ελλάδα σε άσκημη οικονομική κατάσταση.

Όταν σηκώθηκα (με μεγάλη ανακούφιση, παρά το πενιχρό αποτέλεσμα) να τον αποχαιρετήσω, ευχαριστώντας τον για τις πληροφορίες, που υποτίθεται ότι μού ’δωσε, μου πέταξε σαν αποχαιρετιστήρια ομοβροντία μια φράση, που θα πρέπει να έλεγε

“Ο Κερασόπουλος θα ξέρει πιο πολλά”

Πήρα τη διεύθυνση του εν λόγω προσώπου και αφήνοντάς τον να φαντάζεται πως το ήξερα καλά, έφυγα με ένα κεφάλι καζάνι.

Καθώς είχα κάπως κουραστεί να τρέχω πίσω από αβέβαια και αμυδρά ίχνη, έκανα κάμποσες μέρες να επισκεφθώ αυτόν τον Κερασσόπουλο. Ήταν μέλος και κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνος των γραφείων μιας Πανελλήνιας Ένωσης Αντιστασιακών, όπου και τον βρήκα. Τα γραφεία ήταν στολισμένα με μεγάλες φωτογραφίες των ηγετών της Αντίστασης, αφίσες από παλαιότερες εκδηλώσεις και στους τοίχους υπήρχαν ράφια με πολλά βιβλία.

Ο Κερασσόπουλος, όταν του είπα από ποιον ερχόμουνα, με υποδέχτηκε ευπροσήγορα και, λες και σκόπευα να γραφτώ μέλος, άρχισε να μου εξηγεί τους στόχους της Ένωσης, με φανερή την τάση να καταδείξει την υπεροχή τους σε σχέση και αντιπαράθεση με τους σκοπούς των άλλων τριών Αντιστασιακών Οργανώσεων της χώρας. Αφού μου τα είπε και ξεθύμανε προφανώς, του είπα με τη σειρά μου τι ζητούσα. Πράγματι τον Χρήστο τον ήξερε. Βρέθηκαν μαζί στην Τασκένδη ύστερα όμως η ζωή τους χώρισε, καθώς εκείνος μεταφέρθηκε στη Ρουμανία, από όπου επαναπατρίστηκε. Τον ξανασυνάντησε πριν λίγους μήνες όλως τυχαίως στην Αθήνα και μάλιστα στη γειτονιά του, κάπου μεταξύ Αχαρνών και Θρακομακεδόνων. Όπως μου εξήγησε ο Χρήστος έκανε εκεί τον εργολάβο! Δεν ήξερε τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του, μου υποσχέθηκε όμως να φροντίσει να τα μάθει και κράτησε το δικό μου τηλέφωνο για να με πληροφορήσει σχετικά.

Τον ευχαρίστησα και έφυγα γεμάτος απορίες. Από πού κι ως πού ο Χρήστος έκανε τον εργολάβο και μάλιστα στην άλλη άκρη του λεκανοπεδίου; Μάλλον για κάποιον άλλον θα πρόκειται, σκέφτηκα απογοητευμένος.

 

Μετά και τις άκαρπες έρευνες μεταξύ των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων δεν έμενε παρά η κατηγορία των συναλλασσομένων με τις σοσιαλιστικές χώρες. Από αυτούς όμως δεν ήξερα κανέναν και γι΄  αυτό άλλωστε τους είχα αφήσει τελευταίους. Ο Δημήτρης τότε είχε μια φαεινή ιδέα.

“Δεν κοιτάμε να ψαρέψουμε τον επιθεωρητή Κλουζώ;”

“Ναι μωρέ καλά το σκέφτηκες. Μ΄ όλη τη χαζομάρα του ο ντέτεκτιβ που έβαλε ο Βελής είναι λογικό να άρχισε τις έρευνές του ακριβώς από τους επιχειρηματίες αυτούς κι όχι από παλιούς αντιστασιακούς και πολιτικούς πρόσφυγες, που ψάξαμε εμείς οι ρομαντικοί”.

Δε χρειαζόταν να κοπιάσουμε πολύ. Ο επιθεωρητής Κλουζώ βρισκόταν αυτές τις μέρες συνεχώς μέσα στα πόδια μας. Αρχίσαμε να τον ψιλορωτάμε, πότε εγώ πότε ο Δημήτρης, κι εκείνος μας έδινε πρόθυμα ολόκληρο σκουπιδομάνι από άχρηστες κι ανούσιες πληροφορίες.

“Δε σας φαίνεται περίεργο, ένας τέτοιος ολιγοφρενής να διαθέτει τόσο μεγάλη μνήμη;” αναρωτήθηκε κάποτε η Λασκαρίνα, όταν την ενημερώσαμε για τις επαφές μας με τον ντέτεκτιβ.

Η απορία αυτή είχε ήδη γεννηθεί και σε μένα, όταν μια φορά, μέσα στο πλαίσιο του ψαρέματος που του έκανα, του πρότεινα να πιούμε καφέ στο Ντόλτσε, δίπλα στον Άγιο Διονύση. Μου διηγήθηκε δια μακρών τα αποτελέσματα των ερευνών του, αναφέροντας από μνήμης, ονόματα, διευθύνσεις και λοιπά στοιχεία, σα να τα διάβαζε στον απέναντι τοίχο, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να χύσει το μισό φλυτζάνι του καφέ πάνω του.

Σιγα σιγά όμως  κι εγώ κι ο Δημήτρης, ανεξαρτήτως ο καθένας, καταλήξαμε στο ίδιο, ανεπάντεχο αλλά απολύτως βέβαιο, συμπέρασμα: πως ο “επιθεωρητής Κλουζώ” ήταν μια εξαιρετικά μελετημένη και ψυχολογικώς άρτια μεταμφίεση. Στην πραγματικότητα ο ντέτεκτιβ ήταν ικανότατος και πανέξυπνος αλλά με λόγια, με φυσιογνωμία και με τρόπους είχε φτιάσει μιαν εξαίρετη, αόρατη πανοπλία, που του επέτρεπε να κάνει τη δουλειά του πολύ αποτελεσματικά. Τελικά όχι μόνο δεν του αποσπάσαμε, ο Δημήτρης κι εγώ, καμιά χρήσιμη πληροφορία, αλλά αντίθετα έμαθε ή μάντεψε τα αποτελέσματα των δικών μας ερευνών, τα οποία βεβαίως γνωστοποίησε στον Βελή.

Πάντως και αυτός όπως και εμείς,  παρά τις φιλότιμες προσπάθειές, δεν είχαμε προχωρήσει ούτε βήμα στην ανεύρεση του Χρήστου.

151 Σχόλια προς “Τα έπη των Αριμασπών – 15 (Δημήτρης Σαραντάκος)”

 1. Τάλεγα εγώ για τον Κλουζό… 🙂
  Καλημέρα.

 2. Σε καλό μου, πρώτος; Και το διάβασα όλο πριν σχολιάσω, απάντησα και σε ένα τηλεφώνημα! 🙂

 3. Πάω και για το χάλκινο!

 4. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Εγώ έστησα αυτή τη δουλειά με τα ρείκια για να επιβιώσω και μόνον. Δεν έχω καμιά φιλοδοξία να γίνω μπίζνεσμαν.»
  Όλα τα λεφτά του συστήματος αυτή η ενοχική δήλωση.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 6. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  2 – Είναι που δεν θέλω την πρωτιά αλλιώς θα ήσουν δεύτερος.☺

 7. #6
  Μετά Χριστόν προφήτης… 🙂

 8. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  7 – Η αλλιώς, όσα δε φτάνει η αλεπού, τα φτάνει η καμηλοπάρδαλη.☺

 9. gpoint said

  # 6

  Λάμπρο έκοβα φλέβες πως ακριβώς έτσι θα το σχολίαζες…

  Ακου και τι έλεγε (η τρελλή μεν αλλά πάνσοφη) γιαγιά μου… ο κόσμος είναι μεγάλος και βρά όλων των ειδών τους ανθρώπους

  Απορία : υτός ο Χρήστος πως κκαι δεν συναντήθηκε με τον Γς ; (βέβαια έχει ακόμα κφάλαια, ποτέ δεν ξέρεις…)

 10. gpoint said

  # 9

  ο σχολιασμός για το #4

 11. gpoint said

  # 9

  διόρθωση

  ο κόσμος είναι μεγάλος και χωρά όλων των ειδών τους ανθρώπους

 12. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Παραλληλίζοντας, αν το βιβλίο ήταν πίνακας, ο καλλιτέχνης θα είχε διαγράψει το αδρό προσχέδιο και στο τρέχον κεφάλαιο δουλεύει το υπόβαθρο. Ίσως η δράση είναι αυτό που σε κρατάει στο διάβασμα, η περιγραφή όμως των χαρακτήρων, του περιβάλλοντος και των σχέσεων είναι αυτό που μένει τελικά.

 13. Λεύκιππος said

  ….. μετά τα σαράντα του κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη φάτσα που έχει…..

  Πολύ μου άρεσε. Μεγάλη αλήθεια !!!

 14. spiral architect said

  Καλημέρα.
  […] “Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από αριστερό επιχειρηματία” […]
  Ο πατέρας μου -κομμουνιστής ων- το’ λεγε “ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από πρώην κομμουνιστή”. 🙂

 15. Λεύκιππος said

  “Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από αριστερό επιχειρηματία”.

  Κι αυτό επίσης. Μεγάλη αλήθεια..

 16. Λεύκιππος said

  14 Σύμπτωση, χρονική και απόψεων

 17. spiral architect said

  Άσχετο: Άλλαξαν πάλι τα εισαγωγικά στο wordpress;
  «Τεστ»
  «Test»

 18. spiral architect said

  Όχι. 😳

 19. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  8.ΛΑΜΠΡΟΣ said:

  «… όσα δε φτάνει η αλεπού, τα φτάνει η καμηλοπάρδαλη.»

  Ἔπ! Μὲ φώναξε κανένας;

 20. sarant said

  13 Ο πατέρας μου το έλεγε πράγματι αυτό (και στην πραγματική ζωή, εννοώ)

 21. Alexis said

  Καλημέρα.
  Δεν διάβασα ακόμα το σημερινό αλλά έκανα ένα σχόλιο στο προσθεσινό νήμα για τον Μπέζο και τον Βαμβακάρη.
  Αν θέλουν οι Corto, Spatholouro, (και όποιος άλλος ενδιαφέρεται φυσικά) ας το κοιτάξουν.

 22. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πολὺ ἐνδιαφέροντα καὶ τὰ σημερινὰ. Ἱδιαίτερα αὐτὰ ποὺ ἀναφέρονται στὴν ὀργανωτικὴ ἀκαμψία τοῦ κόμματος. Ἐπίσης αὐτὰ ποὺ τόνισαν κάποιοι ἀπὸ τοὺς προλαλήσαντες γιὰ τὶς διαπιστώσεις ποὺ ἀναφέρονται στοὺς ἀνθρώπινους χαρακτῆρες, ὅπως ἡ φάτσα μετὰ τὰ 40, οἱ ἀριστεροὶ ἐπιχειρηματίες κλπ. Ἐπίσης τὸ κομμάτι ποὺ ἀναφέρεται στὸν ὑπεύθυνο τῆς ἕνωσης τῶν ἀντιστασιακῶν δείχνει, μὲ μιὰ φράση, τὸ ἀδιέξοδο τῶν ἀνθρώπων ποὺ ξόδεψαν τὴ ζωή τους γιὰ ἕναν ὑψηλὸ σκοπὸ γιὰ νὰ καταλήξουν «σφραγιδοφύλακες»:

  «…άρχισε να μου εξηγεί τους στόχους της Ένωσης, με φανερή την τάση να καταδείξει την υπεροχή τους σε σχέση και αντιπαράθεση με τους σκοπούς των άλλων τριών Αντιστασιακών Οργανώσεων της χώρας.»

  Τέλος ἧταν πραγματικὴ ἀποκάλυψη τὸ πραγματικὸ πρόσωπο τοῦ «Κλουζὼ».

  Καὶ δυὸ μικρές παρατηρήσεις.
  Οἱ κεραῖες τῆς κινητῆς τηλεφωνίας ἐμφανίστηκαν λίγα χρὸνια ἀργότερα (ἀρχὲς τῆς δεκαετίας τοῦ ’90) ἀπὸ τὸ τέλος τῆς δεκαετίας τοῦ ’80 ποὺ ἐκτυλίσσεται τὸ μυθιστόρημα.
  Ἐπίσης νομίζω ὅτι ἡ δυσλεξία ἀφορᾶ τὸν γραπτὸ (δυσκολία ἀνάγνωσης καὶ γραφῆς) καὶ ὅχι τὸν προφορικὸ λόγο.
  Ἄς μᾶς ποῦν ὅμως ὅσοι γνωρίζουν καλὺτερα.

 23. sarant said

  22 Για τη δυσλεξία έχεις σίγουρα δίκιο, μάλλον και για την κινητή.

 24. 23

  Ναι, όταν εμφανίστηκε το τέλεφαξ, η κινητή τηλεφωνία ήθελε μια δεκαετία ακόμα για να έλθει στο φως.
  Αλλά πρόκειται για μια ελάχιστη χρονική παρασπονδία.

 25. Εγώ πάλι στάθηκα στην εξήγηση του μουλτιτάσκινγκ («Το μυστικό είναι να διαχωρίζεις απολύτως τη μιαν ασχολία από την άλλη»). Προσωπικά δυσκολεύομαι ακόμα αν ο διαχωρισμός δεν γίνεται σε χρονικό διάστημα ημέρας (μια ημέρα η μία ασχολία, μία η άλλη) ή έστω μισής ημέρας (άλλη ασχολία το πρωί, άλλη το απόγευμα)…

 26. sarant said

  Δεν θέλησα να το σχολιάσω στην αρχή, αλλά θα μπορούσε κανείς να επισημάνει το εξής: ο μανιάτης με τα ρείκια θεωρεί σωτήριες τις ανεμογεννήτριες ενώ σήμερα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη (από ιδιωτική εταιρεία βέβαια) τη θεωρούν καταστροφή.

 27. 26

  Ναι, το σκέφτηκα: όταν ένα χωριό καλύπτει τις ανάγκες του από μια ανεμογεννήτρια, είναι πολύ καλή εξέλιξη.
  Το να κατασκευαστεί, όμως, ένα αιολικό πάρκο με όλα τα απαραίτητα χωματουργικά και οδικά έργα (οι γεννήτριες δεν θα πετάξουν μοναχές τους ως τη βουνοκορφή) είναι εντελώς άλλου μεγέθους επιχείρηση, που πραγματικά παραμορφώνει το τοπίο. Και σ’ αυτά να προσθέσουμε και τους απαραίτητους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος. Ε, δεν είναι το ίδιο με την ενεργειακή αυτάρκεια μιας κοινότητας.

 28. Pedis said

  Και τι φταίει η πουτάνα, η κακομοίρα; Δεν κατάλαβα.

  Άλλο ένα ρητό από άντρες για άντρες (και τις κυρίες τους).

  Μετά το ’60 η πολιτική συναίνεση, κατά ένα μέρος, καλλιεργήθηκε στο έδαφος της μεγάλης πιθανότητας επιβίωσης των αριστερών (των ήσυχων) στο περιβάλλον των πολλαπλών ευκαιριών της παρασιτικής ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα με δημόσιες επενδύσεις και κόστος (-> μελλοντική καταστροφή των δυνατοτήτων για ανθρώπινη ζωή) της χώρας.

 29. cronopiusa said

  Κλουζώ και Σαίνηδες, τον λυπάμαι τον Χρήστο

 30. Pedis said

  -> 28 της χώρας

 31. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  9 – Eίμαι απλός άνθρωπος Gee, κι εύκολος να με ψυχολογήσεις, δεν κρύβομαι, ελπίζω να μη τις έκοψες, γιατί ποιός θα καθαρίσει τα γαίματα. 🙂
  Μιά ζωή ρε φίλε, βλέπω και ζώ τον παραλογισμό, πώς ήθελες να το σχολιάσω;
  Η τρελή και σοφή (απ΄αυτήν πήρες; 🙂 ) γιαγιά σου, ήταν σαν τον Μάρξ, σοφή και σωστή στην εποχή της.
  Άκου τώρα τι θα σου πώ κι εγώ ο τρελός και βλάκας. Ο κόσμος έχει γίνει πολύ μικρός και δεν χωράει όλων των ειδών τους ανθρώπους, κάτι εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, και άφραγκοι, περισσεύουν, αλλά δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα, αυτοί όμως που καθορίζουν τις τύχες τους, ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

 32. ΓιώργοςΜ said

  25 Ταιριάζει και με το θέμα του πληθυντικού που συζητήσαμε τις προάλλες: Υπάρχουν τρόποι (κόλπα) που διευκολύνουν για να το πετύχει κανείς. Εγώ το ανακάλυψα όταν, δεκαοχτάρης περίπου, πήγα να δουλέψω την εποχή των σχολικών στο βιβλιοπωλείο ενός θείου μου. Εκεί, χωρίς να μου το πει κανένας έτσι ξεκάθαρα, δεν αποκαλούσαμε ποτέ το αφεντικό «θείε» (ή «μπαμπά» τα παιδιά του), αλλά λχ «κύριε Κώστα». Έτσι αφενός φαίνεται έξωθεν επαγγελματικό το περιβάλλον και αφετέρου διαχωρίζονται οι ρόλοι, ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά-ήξερες, κι εσύ κι εκείνος, αν ρωτούσε κάτι ο ανηψιός το θείο ή ο υπάλληλος το αφεντικό.
  Επίσης, έχω τύχει σε συζητήσεις κάποιων γνωστών οι οποίοι τουλάχιστον στο χώρο εργασίας μιλάνε μεταξύ τους με παρόμοιο τρόπο (όχι απαραίτητα με επώνυμο, αυτό ίσως έχει να κάνει με τη διαφορά ηλικίας), ώστε να μη γίνονται προσωπικές οι επιστημονικές/επαγγελματικές διαφωνίες. Έτσι μπορούσε ν’ ακούσει κανείς κάποια απίθανα όπως «Λέτε μαλακίες κύριε Δημητρόπουλε» για κάποιο θέμα σχετικό με τη δουλειά, και εκτός επαγγελματικού χώρου με το Δημητρόπουλο μπορεί να μην είχες καλημέρα ή να έπαιζες καρπαζιές.

  26 Κάθε τι νέο αντιμετωπίζεται συνήθως μ’ ενθουσιασμό: Η ατμοκίνηση, ο ηλεκτρισμός, η πυρηνική ενέργεια. Στη συνέχεια φαίνονται (ή αφήνουμε τους εαυτούς μας να δουν) τα ελαττώματα. Όπως όταν βλέπεις μια όμορφη κοπέλλα, που κοιτάς τα κάλλη της κι αργείς (ή δε σε νοιάζει αρχικά) να δεις αν ανοίγει το στόμα της και βγαίνουν βατράχια (πάσα για τα συστήματα αξιολόγησης στον καθ’ ύλην αρμόδιο 🙂 )

 33. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  15 – “Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από αριστερό επιχειρηματία.
  Κι αυτό επίσης. Μεγάλη αλήθεια..»

  Αυτό είναι ένα μεγάλο και βολικό (για τους δεξιούς) ψέμα, το ίδιο και με τον πατέρα του Spiral.
  Ή έχεις αρχές στην ζωή ή δεν έχεις, ο καιροσκοπισμός δεν είναι αρχές, τα λεφτά δεν κάνουν την διαφορά, δεν μπορούν να σ΄αλλάξουν, βγάζουν όμως στην επιφάνεια τον αληθινό σου εαυτό..

 34. Triant said

  «Ο πολυάσχολος άθρωπος έχει πάντα ελεύθερο χρόνο»

  Μάθαμε και το μυστικό του Νικοκύρη 🙂

 35. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  19 – «… όσα δε φτάνει η αλεπού, τα φτάνει η καμηλοπάρδαλη.
  Ἔπ! Μὲ φώναξε κανένας;»
  Δημητράκη δεν πληρείς όλα τα προσόντα για καμηλοπάρδαλη, σε κάνα εξάμηνο θα περάσεις από την επιτροπή αξιολόγησης και θα δούμε. Προς το παρόςν, παραμένεις Κύκνος. 🙂 🙂 🙂

  26 – 27 – Eίχε την στρεβλή άποψη που είχαμε όλοι μας μέχρι και πρίν λίγα χρόνια, από την κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση των ΜΜΑ, και των βιομηχάνων που τα ελέγχουν.
  Περισσότερα και πολύ σημαντικά, μπορεί να μας πέι ο Spiral.

 36. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Στρατηγάκης έκανε φυλακή;

 37. νεσσίμ said

  Οι ψευδαίσθηση για αυτάρκεια ηλεκτροδότησης με ανεμογεννήτριες φαίνεται έχει αρκετά παλιές ρίζες!
  (γμτ τα σχολεία μας..)

 38. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  28 – «Άλλο ένα ρητό από άντρες για άντρες (και τις κυρίες τους). »
  Αυτό είναι μιά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεγάλη αλήθεια.

  34 – «Ο πολυάσχολος άθρωπος έχει πάντα ελεύθερο χρόνο»
  Κι αυτό επίσης αληθινό.

 39. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  36 – «Ο Στρατηγάκης έκανε φυλακή;»

  Όχι, φροντιστήρια αγγλικών. 🙂

 40. sarant said

  36 Για να το γράφει ο πατέρας μου, θα ισχύει.

 41. ΓιώργοςΜ said

  37 Ψευδαίσθηση γιατί; Κατ’ αρχήν είναι εφικτό (παραγωγή>(χρήση+αποθήκευση)>χρήση), είναι θέμα κλίμακας και κόστους από εκεί και πέρα.
  Το εφικτό δε σημαίνει προτιμητέο, βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

 42. gpoint said

  # 31

  Λάμπρο δεν τους χωράει οικονομικά, ναι αλλά όχι βιολογικά. Αν δεν τους χώραγε βιολογικά θα τους είχαν ήδη αφανίσει αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο να τους φτωχοποιήσουν

 43. Γιάννης Ιατρού said

  36/40: Πάντως μια αρχική (συνεχίζεται βέβαια…) έρευνα περί του θέματος δεν μου έβγαλε (ακόμα) κάτι σχετικό Νίκο. Τα φροντηστήρια αγγλικών τα ίδρυσε το ’78 ο Ευστρατιος Στρατηγάκης στη Θεσσαλονίκη…, εδώ

 44. Γιάννης Ιατρού said

  43 φροντιηστήρια γμτ$%#^

 45. 43

  Στρατής Στρατηγάκης; Και δεν κατάφερε να γίνει στρατιωτικός;;;;;

 46. ΚΩΣΤΑΣ said

  “Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από αριστερό επιχειρηματία”.

  » Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα και αριστερή κυβέρνηση», λέω τώρα εγώ! 😉

 47. Babis said

  #27
  Κάποιοι άλλοι έχουν στο χωριό τους το εργοστάσιο που έφτιαξε τον υπολογιστή που χρησιμοποιώ, κάποιοι έχουν το εργοστάσιο που φτιάχνει τα φάρμακα που παίρνω, κάποιοι το εργοστάσιο που παράγει το ρεύμα, κάποιοι την χωματερή κοκ.
  Θέλουμε και να έχουμε όλες τις σύγχρονες ανέσεις και να ζούμε σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, λογικό:P

 48. 47

  Ναι, σωστό. Και κάποιοι εναντιώνονται στις ανεμογεννήτριες αλλά δεν έχουνε περάσει από Κοζάνη/Μεγαλόπολη να δούνε τι βγάζουν τα φουγάρα της ΔΕΗ.

 49. Babis said

  #37,41
  Αν θα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ανεμογεννήτριες για τις ενεργειακές μας ανάγκες δεν είναι τόσο σημαντικό. Σημαντικό είναι να τις καλύψουμε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να έχουμε προϋπολογίσει την πλήρη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές. Μπορούμε να αντικαθιστούμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα με ανεμογεννήτριες, ηλιακές κυψέλες, υδροηλεκτρικά συστήματα και ότι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε και στο τέλος θα δούμε τι ποσοστό αντικατέστησαν.

 50. Πάνος με πεζά said

  @ 45 : Ο Στρατής Στρατήγης, πάντως, είχε αναλάβει το στρατηγείο του Athens 2004…

 51. 49

  και από τα κύματα, επίσης

  50

  θα έγραφα καραλόλ αλλά θα γράψω καραώχ!

 52. Babis said

  51
  Ναι και όχι μόνο παλίρροιες, βιοκαύσιμα, θερμική ενέργεια του ήλιου και δεκάδες άλλα. Το ανθρώπινο είδος δεν στερείται ιδεών άλλα είναι αυτά που λείπουν.

 53. Γς said

  >πήγα στην Τσίμοβα

  στην Αρεόπολη

  Επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Τσίμοβα ή Τζίμοβα. Κατά μια εκδοχή, η ονομασία οφειλόταν σε πρόσφυγες που ήρθαν από το Τσιμόβασι της περιοχής της Σμύρνης[εκκρεμεί παραπομπή]. Επικρατέστερη όμως είναι η εκδοχή ότι η Τσίμοβα είναι σλαβική λέξη και σημαίνει «πόλη του διαβόλου» ή «μικρός κάμπος». Η παλαιότερη αναφορά για την Τσίμοβα υπήρχε σε ένα χαμένο σήμερα χειρόγραφο της μονής Ντεκούλου [που μεγάλωσαν οι πόγονοι του Γς από την πλευρά της γιαγιά του], Η γνωστή μονή που κηρύχτηκε η επανάσταση του Ορλώφ.

 54. Γς said

  53:

  >εκκρεμεί παραπομπή …

  Από την Ελληνική Βίκη

  Και μπαίνοντας στην πλατεία της Τσίμοβας-Αρεόπολης ήταν ο φούρνος της Ξεπαπαδάκου.

  Η πιο τρανή βωμολόχος της Μάνης και πάσης Λακωνίας ή και Πελοποννήσου. Και πάσης ελλάδος ναούμε

  Θεός σχωρέστην

 55. νεσσίμ said

  43, Τα φροντιστήρια Στρατηγάκη είναι από τις αρχές του 50, άλλωστε τα θυμάμαι σε πλήρη ανάπτυξη σε γειτονιές της Αθήνας πριν το 70

 56. νεσσίμ said

  εδώ και σχετική φωτογραφία (από τη Λευκάδα)

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – «Αν δεν τους χώραγε βιολογικά θα τους είχαν ήδη αφανίσει » Μη τους βάζεις ιδέες. 🙂
  Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά το αρκετά κοντινό μέλλον, προβλέπεται ζοφερό για τους μη έχοντες και μη κατέχοντες, καμία σχέση με ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Βλέπω την φούσκα και την αντικρίζω με δέος, καθώς διογκώνεται εκθετικά πλέον. Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοιο ολέθριο κατασκεύασμα, και είναι εκτός ελέγχου.

  48 – Κανείς νοήμων δεν εναντιώνεται στις ανεμογεννήτριες ή σε άλλους πράσινους τρόπους παραγωγής ενέργειας, αρκεί αυτοί να αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα, κι όχι να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα με ορυκτά καύσιμα, και επιπλέον την τσέπη μας. Μπορεί να λειτουργήσει νοσοκομείο μόνο με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά; γιατί δεν το κάνουν;
  Ας το πάμε από την αρχή, ΝΑΙ στην χρηματοδότηση για την έρευνα στην πράσινη ενέργεια, ΟΧΙ στην «πράσινη» ενέργεια που δεν αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα, και επιβαρύνει το περιβάλλον και την τσέπη μας.

 58. Γς said

  >να πιούμε καφέ στο Ντόλτσε, δίπλα στον Άγιο Διονύση

  Και πολύ Ντόλτσε!
  Γύρω στο 1960. Ο Γς.

  Το σημερινό Φίλιον

 59. 42, 55, 56

  Ναι, κάτι περίεργο παίζει.

  Εδώ λέει πως τα φροντιστήρια Στρατηγάκη λειτουργούν από το 1951

  http://www.stratigakisloumpidou.com/tauomicron-phirhoomicronnutauiotasigmatauetarhoiotaomicron-mualphasigma.html

  Στο εύρημα του Γιάννη Ι. λέει πως η εταιρεία ιδρύθηκε στη Σαλλλλονίκη το 1978

  κι εδώ https://www.ison.edu.gr/ λέει «40 χρόνια δίπλα σας»

  μάλλον τσακώθηκαν οι κληρονόμοι/αδερφοξάδερφα και μοίρασαν τα όνομα.

 60. gpoint said

  # 43

  Γιάννη φροντιστήρια αγγλικών στρατηγάκη στην Κυψέλη υπήρχαν από το 65 περίπου

 61. Γιάννης Ιατρού said

  57β και προηγούμενα

  Ας φρντίσουμε πρώτα να ελαχιστοποιήσουμε τις ανάγκες μας για ενέργεια (κυρίως στα κτίρια, αυτοκίνητα, συσκευές κλπ.) και θα έχουμε το πρώτο και μεγαλύτερο κέρδος.

  Και μην ξεχνάμε και την εκπαίδευση Λάμπρο, εδώ σπανίζουν αυτοί που γνωρίζουν πως γίνεται αυτό, στην πράξη (τεχνίτες, μηχανικοί όλων των κλαδων κλπ.)! Και η έρευνα ας πάει πρώτα στον τομέα της αποθήκευσης της ενέγρειας.

  Μετά βλέπουμε και γι άλλα….

 62. 61

  Ορθόν! Όχι σαν κάτι άχρηστους …

 63. sarant said

  43-55-59

  Προφανώς είναι άλλη εταιρεία από συγγενείς ή και από τον ίδιο. Καταρχάς στη φωτο του σχ. 55 από τη Λευκάδα λέει «Ν.Στρατηγάκη» κι έπειτα στο χρονολόγιο του σχ. 43 λέει «σε συνέχεια της πολύχρονης πορείας του στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης»

 64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Φροντιστήρια ξένων γλωσσῶν Στρατηγάκη. Πρωτοπῆγα τὸ 1963, ὅταν ἔκανε παράρτημα στὸ Γαλάτσι ποὺ δὲν ἦταν καὶ καμιὰ φοβερὴ ἀγορὰ τότε (ἔγινε δῆμος τὸ 1964). Προφανῶς εἶχε ξεκινήσει πολὺ νωρίτερα.

 65. νεσσίμ said

  Με πρόχειρη έρευνα βλέπω υπάρχουν δυο μαγαζια με πολλα franchise το καθένα,
  η Ε.Γ. Στρατηγάκη ΑΕ και η Ν. Ε. Στρατηγάκη ΑΕ

 66. ΓιώργοςΜ said

  Περί ανεμογεννητριών, να σημειώσω πως δεν είναι αισθητικό μόνο το πρόβλημα, ούτε αν θα κοπούν 100 στρέμματα δάσους (στο κάτω της γραφής μπορεί να λειτουργήσει αυτή η περιοχή σαν αντιπυρική ζώνη, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη να μην καταστραφεί η επένδυσή του).
  Υπάρχει η καθόλου αμελητέα ηχητική ρύπανση: Αν έχετε βρεθεί σχετικά κοντά (μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα) σε μια «μικρή» (από οικιακού τύπου ως λίγο μεγαλύτερη, πχ 10 μέτρων), ο θόρυβος είναι αρκετά ισχυρός, και δε σταματάει ούτε τη νύχτα. Συνεπώς πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη κατά τη χωροθέτηση.
  Η ηχητική ρύπανση επηρεάζει και τη βιόσφαιρα: Τα ζώα δεν αντέχουν το θόρυβο και φεύγουν (αν μπορούν), οπότε διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία σε μια σημαντική ακτίνα γύρω τους. Μπορεί να υπάρχουν δέντρα γύρω, ο χώρος όμως μπορεί να είναι μια «πράσινη έρημος». Σε περιοχές που ενδημούν σπάνια είδη, θα πρέπει να γίνουν και (πραγματικές) μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  Επίσης πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία σε βάθος χρόνου: Είναι ανακυκλώσιμα τα υλικά κατασκευής τους; Είναι τοξικά; Τι κόστος έχει o παροπλισμός τους;
  Σε έναν κόσμο που εδώ και διακόσια χρόνια θεωρεί τα φυσικά αποθέματα κάθε είδους ανεξάντλητα (για να μην πιάσουμε τη θερμική ρύπανση, τα αέρια θερμοκηπίου κλπ), η πρώτη σκέψη είναι «θα φτιάξω αυτό το ωραίο καινούριο πράγμα, κι όταν χαλάσει θα φτιάξω άλλο». Η φιλοσοφία της ολικής διαχείρισης κάθε αντικειμένου δεν έχει περάσει στη νοοτροπία μας ακόμη. Φυσικά ήταν στα σπάργανα όταν γραφόταν το σημερινό κείμενο, αναμενόμενη λοιπόν η στάση του συγγραφέα.
  Ας λάβουμε επίσης υπόψη πως στην εδώ παρέα είμαστε σχετικά ενημερωμένοι (έχουμε γνώσεις και τη δυνατότητα, αν όχι την επιθυμία, να κατανοήσουμε και να δράσουμε λαμβάνοντας υπόψη και τις οικολογικές παραμέτρους και οι περισσότεροι σχετικά ανοιχτό μυαλό), φανταστείτε τι γίνεται με τους (πολλούς) εκείνους που δε σκέφτονται τι γίνεται μια πιθαμή από τον @@λο τους. Είναι αρκετά δύσκολο να ανακαλύψει κανείς αν πρέπει ή δεν πρέπει ή με τι προϋποθέσεις πρέπει να γίνει μια τέτοια εγκατάσταση.
  Είναι πολύ πιο δύσκολο ή και αδύνα το να πείσεις τόσο εκείνους που θέλουν να κονομήσουν από την εγκατάσταση όσο κι εκείνους που δεν την θέλουν «γιατί έτσι» (NIMBY που λέγαμε τις προάλλες), κυρίως επειδή δεν έχουν τη διάθεση ν΄ ακούσουν.
  Παλιοκατάσταση… Ευτυχώς δεν έχω μπροστά μου τέτοια διλήμματα προς το παρόν.

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>περάσαμε το Πασσαβά
  Το Κάστρο του Πασσαβά, ή απλούστερα Πασσαβάς
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%AC

  40. Για να δω αν ίσχυε το υπό συζήτηση ρητό μιας και δούλεψε μια φίλη μου στα φροντιστήρια. 🙂

 68. Γιάννης Ιατρού said

  Περί Στρατηγάκη κλπ.

  Συμφωνώ πως πρέπει να υπήρξαν πολλοί (συγγενείς μάλλον) στην υπόθεση των φροντιστηρίων. Γι αυτό κι έδωσα στο #43 τον σύνδεσμο, κι εμένα το ’78 μου φαίνεται λίγο πρόσφατο 🙂 . Αλλά δεν ήταν αυτό το αντικείμενο του ψαξίματος. Σίγουρα υπήρξαν παράλληλοι βίοι …. στα φροντιστηριακά.

  Το θέμα είναι η ιστορία/δράση κλπ. αυτού του Στρατηγάκη με τα μαθήματα αγγλικών στην φυλακή, όπως αναφέρεται από τον Δ.Σ. Δεν έχω βρει κάτι (ακόμα), καμία μνεία!.

 69. Αν ξαναπεράσει ο ΤζιΠόιντ –> https://pbs.twimg.com/media/Cx3HLs9W8AA7NVE.jpg

 70. 68

  Θα μπορούσε ο Δ.Σ. να βάλει κάνα άλλο όνομα, όπως άλλαξε και κάποια άλλα ονόματα. Δεν το έκανε άρα πρέπει να ισχύει.

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα.
  Ακούγονται οι κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβητό για τον Στεφανόπουλο που κηδεύεται

 72. Γιάννης Ιατρού said

  69: Σκύλος

  Απίθανος είσαι ρε φίλε, χίλια 🙂

 73. 71

  Ελπίζω να μην είναι άσφαιρα, να ανοίξει κάνα πάρκο.

 74. sarant said

  69-72 Πού τα βρίσκει ο μπαγάσας! (ξαναλέω)

 75. Αφού δεν έχω τι να κάνω, όλη την ώρα χαζεύω στο ιντερνέτι. Στείλε, Νικοκύρη, τίποτα να δακτυλογραφήσω.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  74: Ναιιι, αυτό απ΄εδώ

 77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  69, 72, 74. Ἔχει μύτη!

 78. 77

  Άλλοι έχουν μύτη!

 79. Γιάννης Ιατρού said

  75: ..Αφού δεν έχω τι να κάνω, όλη την ώρα χαζεύω στο ιντερνέτι..

  στη γκλίτσα του τσοπάνη ξύνεσαι, τσοπανόσκυλο!

 80. 79

  Το μεταμεσονύκτιον που βγαίνει ο τζομπάνης απ’ τα χειμαδιά των Αμπελογκάρντενς, εγώ κόβω τούφες!

 81. Γς said

  48:

  >Και κάποιοι εναντιώνονται στις ανεμογεννήτριες

  http://caktos.blogspot.gr/2015/12/blog-post_94.html

 82. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  1. «…το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004)…..»

  Ολα καλα στο μυθιστορημα που ολο βελτιωνεται, αλλα επρεπε -για καθαρα παιδευτικους λογους- να γραφτει το 1984.

  2. «…Και ξέρεις τι λέει ο λαός; “Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από αριστερό επιχειρηματία”.»

  Ο χειροτερος καπιταλιστης ειναι ο πρωην κομμουνιστης. Ο χειροτερος φαλλοκαρτης ειναι ο πρωην φεμινισττης, κ.ο.κ.

 83. Γς said

  82:

  >Ο χειροτερος καπιταλιστης ειναι ο πρωην κομμουνιστης.

  κι ο επόμενος

 84. Pedis said

  Γνωρίζει κανείς να διαβεβαιώσει ότι κάποια από τις εναλλακτικές, πράσινες, μορφές παραγωγής ενέργειας έχει θετικό ισοζύγιο ενέργειας (σε ενέργεια με χαμηλή εντροπία, εννοώ 🙂 );

  Απ’ όσο γνωρίζω, ό,τι γίνεται μέχρι τώρα, με αδρή κρατική χρηματοδοτηση -και καλά κάνει, άλλο τι θα γίνει όταν το πείραμα επιτύχει- γίνεται χάρη της έρευνας, της χρηματοδότησης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο και εν γένει χάρη της απόκτησης «εμπειρίας». Έχω λάθος;

 85. Γιάννης Ιατρού said

  84α: Οι ηλιακοί θερμικοί συλλέκτες

 86. Λεύκιππος said

  Ο χειρότερος προπονητής είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής, και ούτω καθεξής

 87. 84

  Pedis (OK, θα παίζει κάνα πυρηνικούλι εκεί πέρα)

  http://www.naftemporiki.gr/story/1174457/kanadas-stadiaki-katargisi-olon-ton-monadon-paragogis-energeias-apo-anthraka-os-to-2030

  Α, και για το άλλο που λέγαμε τις προάλλες (το πώς βγαίνουν εύκολα λεφτά)

  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500116368

  86

  Επίσης, η χειρότερη ερωμένη είναι η τελευταία πρώην σου!

 88. Ευάγγελος said

  Επειδή και μεις τα πρώτα μας αγγλικούλια στου Στρατηγάκη τα μάθαμε…….έχω στο αρχείο μου »ενημερωτικό σημείωμα» προς τους γονείς μου,του Στρατηγάκη στο Χαλάνδρι,όπου για μεν το σχ.έτος 67-68 η επωνυμία είναι Ν.Στρατηγάκης,για δε το επόμενο( 68-69) είναι
  Ν.Ε.Στρατηγάκης..
  Προφανώς για το ίδιο πρόσωπο πρόκειται,αλλά η αλλαγή ίσως να σημαίνει κάτι

 89. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  85. Ενα ηλιακο συστημα φυσικης κυκλοφοριας λειτουργει για 20 ετη παραγοντας 650 εως 800 kWH/τ.μ. δηλ. ενα τυπικος επιπεδος συλλεκτης επιφανειας 2 τ.μ. κοστους 500 εως 700 ευρω παραγει 1300 εως 1600 kWH/ετος.

  Με την ελαχιστη τιμη παραγωγης ζεστου νερου 1300 kWH/ετος και το μεγιστο κοστος η αποσβεση ειναι 700/1300*0.18 = 3.0 ετη.

  Αν υπολογιστουν οι επιβαρυνσεις Ελλ. Συστηματος Μεταφορας /Διανομης , Ειδικο τελος αεριων ρυπων κ.λπ. , η συνολικη τιμη ηλεκτρικού ρευματος (για 943 kWH ειναι 97,93 + 72,33 = 170,26) ειναι 0,18 ευρω/ kWH

  Αν το ηλιακο επιζησει 15 ετη εχεις κερδισει δωρεαν (15-3)*1300 = 15600 kWH ή 15600* 0,18 = 2808 ευρω

 90. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  89. http://www.cres.gr/kape/publications/pdf/ENERGY_RES_09/Chasapis.pdf

 91. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  88. Στην περιοχη μου ηταν η Ελληνοαμερικανικη Ενωση και ο Χαμπακης πιο μακρυα ο Στρατηγακης.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  80: Σκύλος
  ..ο τζομπάνης απ’ τα χειμαδιά των Αμπελογκάρντενς..

  Αυτός προσπαθεί να ρίξει την τιμή του ιστολογίου, αλλά μάλλον το αντίθετο πετυχαίνει από το ΣΤΟΧΟ του 🙂

 93. nikiplos said

  «Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από αριστερό επιχειρηματία”…
  Αφού αργεί ο Γσ, να πω ότι δεν έχω ίδια άποψη με «αριστερό επιχειρηματία». Για την «παλιά πουτάνα» όμως αυτός που έβγαλε το σλόγκαν ήτο άσχετος. Εκτός κι αν τον μπερδεύει με την «κρυφή πουτάνα» ή την «πρώην πουτάνα» κοκ. Οι παλιές εν ενεργεία εκδιδόμενες γυναίκες, έχουν την εμπειρία του επαγγέλματος και την επιλογή του. Δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι άλλο. Όσες γνώρισα ήταν όλες «μερακλούδες» με το σέξ. Το προσέφεραν απλόχερα και χωρίς να κοιτούν το ρολόϊ ή τα τυπικά του προσφερόμενου προϊόντος, ας πούμε δεν έμεναν by the book. Ήταν ψυχούλες και παρεάκια, δεν νοιάζονταν για το ποιός είσαι και τι κάνεις, ενώ τις ενδιέφερε πραγματικά να φύγεις ευχαριστημένος ως πελάτης. Ενδεχομένως αυτή η περιποίηση να οφείλοταν στο γεγονός ότι δεν περνούσε πλέον η μπογιά τους, υπήρχαν νεότερα φυντάνια, όμως εγώ σε ότι αφορά τη δική μου καθεαυτήν εμπειρία, καθόλου δεν συμμερίζομαι την παροιμία. Ίσα ίσα συστήνω ανεπιφύλακτα σε γονείς που έχουν τέκνα έφηβους κι ενδιαφέρονται να τους μυήσουν στο σεξ, να προτιμήσουν κάποια παλαιά του είδους κι όχι τις νέες, ιδίως τις αλλοδαπές που είναι αγενείς και κατάλληλες μόνο για ξεπέτα φαντάρων…

  Και μετά το λογύδριο για τις πουτάνες, να πω πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχω υπόψη μου, που οι αριστεροί κατά παράδοση επιδόθηκαν στην επιχειρηματικότητα και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι δεξιοί στο διορισμό και στο δημόσιο. Έτσι αυτοί που πρεσβεύουν και κοινωνούν τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού είναι κατά κανόνα σιτιζόμενοι από τον Δημόσιο Κορβανά, πχ η οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ εκείνοι που κοινωνούσαν στη χώρα μας τις ιδέες του οργανωμένου κράτους και της κρατικής οικονομίας εργάζονταν σε ιδιωτικές ή προσωπικές επιχειρήσεις. Αυτό σαφώς κι έχει επεξήγηση ένεκα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μετεμφυλιακού κράτους.

 94. 92

  Εύστοχος!

 95. Γιάννης Ιατρού said

  89/90: Αφώτιστος Φιλλέλην

  δεν καταλαβαίνω γιατί τα γράφεις, συμφωνώ γενικά βέβαια, αλλά γιατί –> 85 ;;
  Ο Πέδης, αλλο ρώτησε στο 84, για το ισοζύγιο ενέργειας, δηλ. αμβάνοντας υπ΄όψη την ενέργεια που καταναλώθηκε (ή και καταναλώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις) για την κατασκευή.παραγωγή/εγκατάσταση.λειτουργεία κλπ. του εκάστοτε συστήματος.

 96. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  93. Αγαπητε Nikiplos

  Για το Α δεν εχω γνωμη με 1 φορα 🙂

  Για το Β τα εχω/εχουμε πει και ξαναπει και ξανα-ματαπει .

  Ομως η αριστερη επιχειρηματικοτητα ξεκινησε και ως ενα βαθμο παραμενει κρατικοδιαιτη και αρκετα εσωστρεφης.

 97. nikiplos said

  @87, Σκύλε για την κληρονομιά: κερδισμένη από την υπόθεση βγαίνει και η γαλλική εφορία, αφού ο φόρος κληρονομιάς ανέρχεται στο 45%.. Εδώ ο κληρονόμος θα λέει: Ελλάδα και πάλι Ελλάδα γαμώ την π… μου…

 98. 97

  Ναι, το είδα αλλά δεν θα με χάλαγαν 1.700.000 ευρωπούλια εκ του μηδενός.

 99. Νίκος Κ. said

  57: (Λάμπρος «Βλέπω την φούσκα και την αντικρίζω με δέος, καθώς διογκώνεται εκθετικά πλέον» )

  Επειδή πολύ φοβάμαι πως έχει μεγάλη βάση αυτό που λες, αν είχες διάθεση θα σου ζητούσα να έγραφες και κάτι περισσότερο.

 100. Pedis said

  # 85 84α: Οι ηλιακοί θερμικοί συλλέκτες
  Τι απόδοση έχουν; (Κόστος κατασκευής, συντήρησης;)
  Και σε ποια κλίμακα ενέργειας; (Χαμηλή υποθέτω. Για θερμοσίφωνα. Σωστά; )

  Για δώσε ίνπουτ (και αναφορές).

  Άλλη μορφή πράσινης ενέργειας με θετικό συντελεστή;

  Τα βιοκαύσιμα για παράδειγμα ειναι χασούρα ή -κατά κάποιους- έρχονται το πολύ τσίμα-τσίμα, χώρια η περιβαντολλογική (από τη μονοκαλλιέργεια κι όλα εκείνα που προυποτίθενται και έπονται από αυτή) καταστροφή (και η συνεπαγόμενη κοινωνική).

 101. Pedis said

  # 96 – Ομως η αριστερη επιχειρηματικοτητα ξεκινησε και ως ενα βαθμο παραμενει κρατικοδιαιτη και αρκετα εσωστρεφης.

  Μόνο η αριστερή; Έλα τώρα …

 102. Γς said

  93:

  >«Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα κι από αριστερό επιχειρηματία”…
  Αφού αργεί ο Γσ, να πω ότι δεν έχω ίδια άποψη

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9453.html

 103. spatholouro said

  ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ

  Φαίνεται πως ήδη το καλοκαίρι του 1951 έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του, μάλλον όχι τόσο επίσημα. Παρεμπιπτόντως μαθαίνουμε ότι ήταν και δικηγόρος: «ΑΓΓΛΙΚΑ Υπό την διεύθυνσιν Ν. Στρατηγάκη, καθηγ. Αγγλικής και δικηγόρου. Λειτουργούν τμήματα επί όλων των essential βιβλίων. Επίσης διά δίπλωμα Lower και δι’ εμπορικήν αλληλογραφίαν. Διδάσκουν εναλλάξ Άγγλοι και Έλληνες καθηγηταί. Πληροφορίες εις τα Φροντιστήρια Τσίκα, Πλ. Κάνιγγος». (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12/7/1951)

  Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου επισημοποιείται η λειτουργία του πλήρως, καθώς διαβάζουμε ότι στις 27/9/1951, με απόφαση του Υπουργείου Βιομηχανίας (ΦΕΚ Β΄190) ιδρύθηκε η Επαγγελματική Σχολή Αγγλικής Γλώσσας Ν. Στρατηγάκη (Χαλκοκονδύλη 8 Πλ. Κάνιγγος/Πατησίων και Σκαραμαγκά έναντι Μουσείου) (ΕΜΠΡΟΣ 11/10/1951)

  Θα ακολουθήσουν πολλές διαφημιστικές καταχωρίσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα.

 104. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  84, 95

  1. Δεν βρηκα τιμες για ενεργειακο περιεχομενο ηλιακου συστηματος φυσικης κυκλοφοριας προς το παρον, αλλα φαινεται να ειναι 2 εως 3 φορες η ετησια παραγομενη θερμοτητα (1300 εως 1600 kWH/ετος) . β λ. 2

  2. Με όρους ενέργειας, περίπου το 60% των υλικών του συστήματος ΗΘΝ αφορα στη δεξαμενή, και περίπου 30% στον συλλέκτη [61] (θερμοσίφωνα με επίπεδη πλάκα σε αυτή την περίπτωση) (Τσιλιγκιρίδης et al.). Στην Ιταλία, [62] περίπου 11 GJ της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του εξοπλισμού, την κατασκευή με περίπου 35% της ενέργειας που πηγαίνει προς τη δεξαμενή, με ένα άλλο 35% προς το συλλέκτη και η κύρια επίπτωση είναι οι εκπομπές σχετίζονται με την ενέργεια. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ανακτάται μέσα στα πρώτα δύο με τρία χρόνια της χρήσης του συστήματος ΗΘΝ μέσω θερμότητας που συλλαμβάνεται από τον εξοπλισμό σύμφωνα με την παρούσα μελέτη για την νότια Ευρώπης.(πηγη https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_water_heating)

  3, Αποτυπωμα CO2

  Στοιχεια απο το παγωμενο Wisconsin των ΗΠΑ, χωρις μεταφραση.

  Το βασικο που λεει ειναι οτι απο ενα Θεμοηλεκτρικο Σταθμο με αποδοση 30 εως 40% για ηλεκτρικη θερμανση ζεστου νερου παραγονται 3 tons CO2.

  «Reduced Carbon Footprint
  For a typical family of four, about 20% to 33% of your home energy usage is ‘domestic’ hot water, and your solar hot water system will ‘displace’ about three quarters of this energy. The most cost-effective way to use renewable technologies in your home is by incorporating solar hot water. Other ‘green’ investments do not compare in terms of carbon reduction.
  Consider this: according to the University of Wisconsin’s Solar Energy Laboratory, an average four-person household with an electric water heater needs about 6,400 kilowatt hours of electricity per year to heat water for their home.
  Assuming electricity is generated by a typical power plant with an efficiency of around 30 percent; this means the average electric water heater is responsible for about 3 tons of carbon dioxide (CO2) annually, a significant contributor to CO2 pollution – and possibly global warming.
  Let’s put this into perspective. The average car emits about 4 tons of CO2 annually … so this means electric hot water heaters generate about as much CO2 as the average automobile – every year!
  So, for every solar hot water system installed, the effect is like taking one small car off the road for the life of the solar heating system. Imagine if just 25% of U.S. homes installed solar hot water systems … the drop in C02 emissions would be staggering.
  According to the Environmental and Energy Study Institute (EESI), there are 1.5 million solar water heaters already in use in U.S. homes and businesses. Since Solar water heater systems can work effectively in just about any climate, it’s estimated that 40 percent of all U.S. homes have sufficient access to sunlight to make it cost effective for them to install solar water heaters right now.
  […]
  http://neshw.com/residential/reduced-carbon-footprint/

  4. Απο στοιχεια του 2007 στην ελλαδα εχουν εγκατασταθει 2993914 τ.μ. ηλακων χαμηλης θερμοκραασιας (6η παγκοσμιως) ,….

  Click to access kdth_3460_tsiligiridis.pdf

 105. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  104.4

  Στην Ελλάδα (1)
  Η χώρα µας κατέχει µία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη
  τόσο στη χρήση όσο και στην παραγωγή ηλιακών συστηµάτων.
  • Εξάγεται περισσότερο από το 40% της εγχώριας παραγωγής συλλεκτών.
  • Ελληνικοί συλλέκτες εξάγονται σε δεκάδες χώρες και σε δύσκολες αγορές (Γερµανία, Αυστρία, Κύπρος, Ισραήλ, Τουρκία).
  • Κατέχει το 25% της γερµανικής αγοράς.
  • Λειτουργούν περί τα 3 εκ. m² συλλεκτών
  • Χρησιµοποιούν ηλιακό θερµοσίφωνα >1.000.000 νοικοκυριά

  Σχόλια (στοιχεια 2005)
  • Οι πωλήσεις σήµερα δεν αυξάνουν την εγκατεστηµένη επιφάνεια, αλλά αντικαθιστούν συστήµατα που
  ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους
  • Οι παλαιοί χρήστες ηλιακής ενέργειας συνεχίζουν να τηνχρησιµοποιούν
  • Ο αριθµός νέων χρηστών ηλιακής ενέργειας είναι πολύ µικρός.

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή ειπώθηκαν διάφορα, O ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΦΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ, τα υπερκαλύπτει όλα. 🙂

  61 – «Και μην ξεχνάμε και την εκπαίδευση Λάμπρο,» ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΠΙΔΕΥΣΗ, 🙂
  Συμφωνώ απολύτως μ΄όσα γράφεις. Υπάρχουν λύσεις απλές και εφικτές, αλλά επιμένω στην άποψη πως όχι μόνο δεν έχουμε ανεξάρτητο κράτος, αλλά είναι πλήρως χειραγωγημένο. Δεν μπορεί ρε Γιάννη, ενώ όλοι οι πρωθυπουργοί (πλήν του «κομουνιστή» 🙂 ) oι υπουργοί, οι διευθυντές που χαράζουν στρατηγική στις μεγάλες βιομηχανίες, όλα τα στελέχη, κλπ, έχουν σπουδάσει στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, να μην εφαρμόζουν ΤΙΠΟΤΑ απ΄όσα έχουν διδαχτεί και δεί εκεί. Αν ποτέ ασχοληθείς σοβαρά με το πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο (από city και πάνω εννοείται) θα καταλάβεις πόσο ελεγχόμενες και χειραγωγημένες είναι οι χώρες, ΔΕΜΕΝΕΣ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ.

  84 τέλος – Λάθος έχεις, αλλά ο καθ΄ύλην αρμόδιος που θα μας τα εξγούσε, σήμερα ούετ φωνή ούτε ακρόαση. 🙂

 107. Ριβαλντίνιο said

  @ 53 Γς

  (…)
  Με λύπην άκραν στην ψυχή και στην καρδιά δειλίαν
  πηγαίνω στα Θεούρια και στην Κακκαβουλίαν,
  να γράψω τη πατρίδα τους, να μην χασομερήσω,
  χωρία, χώρες, ήθη τους , ιντράδες να ΄στορήσω.
  Να αρχινήσω παρευθύς , χωρίς αργοπορία,
  είκοσι έξι είν΄αυτά και χώρες και χωρία.
  Η πρώτη είν΄η Τζίμοβα, καλή χώρα, μεγάλη,
  έχει και καπετάνιον ένα Μαυρομιχάλη.
  Και παραπάνω απ΄αυτήν , κοντά στο ριζοβούνι
  χωρίον άλλο βρίσκεται και λέγεται Κουσκούνι,
  (…)
  Οι Τζιμοβιώτες μοναχά είναι καλοί ανθρώποι,
  το μαρτυρούν τα ήθη τους και οι καλοί τους τρόποι
  στο φανερόν πραματευταί και στον κρυφόν κουρσάροι,
  μικρούς, μεγάλους άνεμος και λίχνη να τους πάρη,
  Αχάριστοι απάνθρωποι , ψεύτες κατεργαραίοι,
  μπαρόνηδες και κόλακες και εργαστηριαραίοι.
  (…)

  Νηφάκος Νικήτας (Ιστορία της Μάνης όλης, 1798)

  Click to access %CE%9D%CE%B7%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%A4%CE%BF-%CE%A0%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82.pdf

  ———————————————–

  @ 67 ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Πασσαβά

  Και η περιοχή γύρω από το κάστρο ή κοντά στο κάστρο λέγεται «Φράγκα», περίφημη για τις πολλές στροφές του αυτοκινητοδρόμου της.

  Μέχρι το 1780 τα όρια της ΒΑ Μάνης προς βορρά έφταναν ως το Σκουτάρι. Τότε ο πασάς της Ντροπολιτσάς σκότωσε μπαμπέσικά τον Έξαρχο Γργοράκη, έναν σοϊλή της Ανατολικής Μάνης. Στο μνημοσυνό του, το παραπονεμένο μοιρολόι της μάνας του, έκανε τους παριστάμενους Μανιάτες να πάθουν «ταπηροκρανίαση». Αποτέλεσμα ήταν να την πέσουν στους Τούρκους του Πασαβά, να τους εξολοθρεύσουν και έπειτα να επεκτείνουν τα όρια της Ανατολικής Μάνης ως τα Τρίνησα. Τότε άρχισε να χτίζεται από τους Γρηγοράκηδες και το Μαραθονήσι, το μετάπειτα Γύθειο δηλαδή.

  —————————————————————-
  Υπάρχει και η φράση «Ο Θεός να σε φυλάει από Μανιάτη αριστερό και Κρητικό δεξιό». 🙂

 108. gpoint said

  Ο Θεός να σε φυλάει από τούτο κι απο κείνο κι απ΄το άλλο…

  Ο Θεός να σε φυλάει από τον Τάδε και τον Δείνα…

  άλλη δουλειά δεν έχει ο Θεός παρά να φυλάει τον καθένα για ότι του κατέβη…

 109. Ριβαλντίνιο said

  Ο Θεός να σε φυλάει από Μπαοκτζή πρώην Παναθηναϊκό. 🙂

 110. Babis said

  #95
  Όπως φαίνεται και από το 100 Ο Pedis αυτό ακριβώς ρώτησε. Πόσο είναι το όποιο οικονομικό όφελος. Όσο για το ενεργειακό όφελος, κερδίζεις 1300KWh ετησίως επί 20 χρόνια μας κάνει 26000KWh σύνολο. Δεν είναι προφανές; Έτσι για να έχουμε μια ιδέα, είναι σαν να δουλεύει μια ηλεκτροσυγκόλληση 6500 ώρες.

  #100
  Τι δεν σε καλύπτει; Η απάντηση είναι όσο πλήρης μπορεί να είναι στα πλαίσια ενός φόρουμ (λεξικολογίας). Αν θέλεις παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να ψάξεις μόνος σου. Σου δίνω ένα tip, οι μέθοδοι που έχουν εξασφαλισμένο οικονομικό και ενεργειακό όφελος είναι: Υδροηλεκτρικά φράγματα, Ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα, ηλιακά στοιχεία (σε ορισμένες όμως κλίμακες), βιοκαύσιμα από απορρίμματα.Τα βιοκαύσιμα από καλλιέργεια, ενώ έχουν εξασφαλισμένο ενεργειακό όφελος, το οικονομικό είναι ακόμα αμφισβητούμενο. Αυτά για να μην πιστέψεις τον πρώτο που θα βρεις κατά την έρευνα σου, αλλά να αναζητήσεις τεκμηρίωση από διάφορες πηγές.

  #84 «Απ’ όσο γνωρίζω, ό,τι γίνεται μέχρι τώρα, με αδρή κρατική χρηματοδοτηση -και καλά κάνει, άλλο τι θα γίνει όταν το πείραμα επιτύχει- γίνεται χάρη της έρευνας, της χρηματοδότησης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο και εν γένει χάρη της απόκτησης «εμπειρίας». Έχω λάθος;»

  Εντελώς λάθος αυτά γίνονταν τις δεκαετίες το 60 και του 70. Τώρα ο αποκλειστικός στόχος είναι η παραγωγή ρεύματος για την κάλυψη των αναγκών χωρίς να επιβαρυνθεί το ενεργειακό αποτύπωμα. Το μπερδεύεις ίσως με τα ηλιακά που χρηματοδοτείται η KWh παραγόμενης ενέργειας από ιδιώτες παραγωγούς. Η χρηματοδότηση γίνεται στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος με στόχο την αύξηση του ποσοστού παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, και ως παράπλευρο όφελος θεωρείται ότι η αυξημένη ζήτηση σε ηλιακά στοιχεία θα οδηγήσει σε έρευνα για νέα βελτιωμένα ηλιακά στοιχεία.

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Με συγχωρείς φίλε μου, αλλά σήμερα δεν έχω καθόλου διάθεση για τέτοια, ακούω progressive rock που είναι μεγάλα κομμάτια, κι είμαι μια χαρά :).
  Άλλωστε τα έχω γράψει τόσες πολλές φορές που έχουν καταντήσει «ΛΥΚΟΣ, ΛΥΚΟΣ, ΛΥΚΟΣ» κι είναι γνωστό από την αρχαιότητα, πως αν δεν δούν τον λύκο οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πως έρχεται. Bέβαια όταν τον βλέπουν τρέχουν πανικόβλητοι κι αναρωτιούνται από πού ήρθε έτσι ξαφνικά. 🙂
  Eπειδή δεν είναι κρυφή γνώση, πάτα χρηματιστηριακή φούσκα παραγώγων, και θα βρείς διάφορα άρθρα, αξιολόγησε ποιά δεν είναι συνομωσιολογικά και διάβασέ τα.
  Αυτό που σε προτρέπω ανεπιφύλακτα, είναι αν έχεις κάποιες οικονομίες, έστω και 200 ευρώ (και κάτι ψιλά 🙂 ) κάντα χρυσές λίρες, όχι χρυσό σε φυσική μορφή, και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση gold paper. Μην έχεις λεφτά στην τράπεζα, όχι μόνο γιατί είναι ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΕΣ, αλλά και γιατί εν αγνοία σου, κερδοσκοπούν με τα λεφτά σου τροφοδοτώντας την φούσκα Αρμαγεδώνα, ιδιωτικοποιούν τα απίστευτα κέρδη και κοινωνικοποιούν τα χρέη, ρίχνοντας στην άβυσο ολόκληρες χώρες και λαούς, και επιπλέον χωρίς ίχνος ντροπής, τους ρίχνουν και την ευθύνη ΖΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΑΣ. Το τραγικό βέβαια, είναι που οι λαοί, αντί να τους κρεμάσουν, αποδέχονται μοιρολατρικά την ανύπαρκτη ευθύνη τους, για τις «κυβερνήσεις» ας μη πούμε καλύτερα, μια άλλη φορά. 🙂
  TAKE MONEY THE RAN θα με θυμηθείς. 🙂

  Aν και πολύ μεγάλο, (τώρα είμαι στα μισά) θα το αναρτήσω, κι αν σ΄αρέσει το είδος άκουσέ το.

 112. Νίκος Κ. said

  112: ΟΚ Λάμπρο, να είσαι καλά.

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Έχει φάει μεγάλο κόλλημα η γραμμή, μισή ώρα προσπαθώ και δεν παίρνει την δημοσίευση. 😦 Για να δούμε τώρα.

  112 – Πώ πώ, RUN γμτ, που θέλω κι αγγλικά ο γκάβακας. 🙂 🙂 🙂

  109 – Mην αγχώνεσαι, δεν πρόκειται να κουραστεί γιατί δεν υπάρχει. 🙂

  110 – Πάς γυρεύοντας μου φαίνεται. 🙂

 114. Ριβαλντίνιο said

  @ 114γ) ΛΑΜΠΡΟΣ

  Πάς γυρεύοντας μου φαίνεται.

  Ξυούμαι στην αγκλίτσα του τζομπάνου ! 🙂

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  115 – Mάλλον στην γκλίτσα του μπαοκGee. 🙂

 116. Γιάννης Ιατρού said

  113: Νίκος Κ.
  Νίκο, σου συνιστώ να προ-εγγραφείς στα σχετικά σεμινάρια. Πληροφορίες εντός (112) 🙂

 117. gpoint said

  # 114 α

  Μην κάνεις έτσι, το βασικό είναι να take the money,μετά τρεχα όπως θέλεις;):

  # 114β

  σίγουρο είναι πως δεν ασχολείται να φυλάει όσους τον επικαλούνται-αυτό είναι δουλειά των αγίων και των αγγέλων…

  # 114

  μου θύμισες το φοβερό σύνθημα των Απολλωνιστών κόντρα στους Γιαννιώτες (το πρώτο καθαρά σεξουαλικό σύνθημα που ακούστηκε στα γήπεδα όταν κι οι δυο παίζανε στην Β΄Εθνική) : ΠΑΣ,ΠΑΣ,ΠΑΣ, τ’ αγγούρι θα το φας !

 118. gpoint said

  # 115

  Ριβα ό ΠΑΟ είναι άτυχος, έφυγε ο Ανανασ-τασιάδης από την Λάρσα (σικ) και χάσατε μια σίγουρη εκτός έδρας νίκη. (τόπιασες το υπονοούμενο; βάστα το να μη σου φύγει!) Εμας θα μας ξανανικήσετε όταν ξαναπάρουμε προπονητή τον γιδοβοσκό ή τον Αη-Δόνι. Οψόμεθα.

 119. Ριβαλντίνιο said

  @ 119 gpoint

  Αστειότητες ! Την Λάρ’σα θα την νικήσουμε 3-0 και εσάς 6-1. Ο Αναστασιάδης δε είναι και ήταν προπονητάρα. Εφαρμόζοντας άριστα το 5-3-2 γονατίσαμε μεγαθήρια της Ευρώπης όπως Γιουβέντους και Αμβούργο και κάναμε να τρέμουν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , Κορούνια και Βαλένθια !

 120. cronopiusa said

  Άντρα μοναχικέ, πελάτη απελπισμένε,
  π’ απόψε πάλι θα ζητάς κάποια κοπέλα
  να το θυμάσαι ό,τι αν σκέφτεσαι ή σου λένε:
  τις ρίξαν με το ζόρι στα μπουρδέλα.
  Σοφία Κολοτούρου

  Δεν ξέρω πως σε λέγαν στη Ρωσία,
  Εδώ μωρή θα λέγεσαι Μαρία

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  121 – Πληρωμένο σέξ, τόσο μακριά από την πραγματικότητα, και τόσο κοντά στην απελπισία, ένθεν κακείθεν.

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108.β Ναι, ναι. Θρύλος ο Πασσαβάς. Εδώ και το μοιρολόι του Έξαρχου Γρηγοράκη https://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/p/blog-page_36.html

 123. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και καλό ξημέρωμα!

 124. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  1) Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) καταγγέλλει το Ιστολόγιό σας διότι: ΑΝ και ασχολείται με πάσης φύσεως λογοτέχνες που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, αποκρύπτει επί 80 ώρες την φοβερή αποκάλυψη που προέκυψε από την δημοσιοποίηση του Φακέλου του χριστιανομπολσεβίκου υμνητού του Στάλιν, Γιάννη Ρίτσου…

  Ο Ρίτσος πέρασε μπέϊκα επί 4ης Αυγούστου, διότι είχε υπογράψει Δήλωσι Μετανοίας και Αποκηρύξεως του Ξενόδουλου Κομμουνισμού: Το 1938 εργαζόταν στο Βασιλικό (Εθνικό) Θέατρο και το 1940 εργαζόταν στην Λυρική Σκηνή, όπου τον είχε διορίσει ο Κωστής Μπαστιάς.

  2) Καλούνται οι αναγνώσται του Ιστολογίου που θαυμάζουν τον Δηλωσία Ρίτσο, να λάβουν θέση επί του σοβαρωτάτου αυτού θέματος. Το Επιτελείο μας διαθέτει φοβερά ντοκουμέντα που γελοιοποιούν την προσπάθεια της «Εφ.Συν.» να διαψεύσει τα αδιάψευστα. Αν προκληθούμε, θα τα αναρτήσουμε για να γελάσει το παρδαλό κατσίκι. Μεταξύ άλλων, διαθέτουμε και την δημοσιευμένη Δήλωση Μετανοίας του χριστιανούλη Γιάννη Ρίτσου, που δεν μπόρεσε να βρεί στις εφημερίδες ο δαιμόνιος ερευνητής και τακτικός αναγνώστης του Ιστολογίου Νίκος Χατζηδημητράκος

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

 125. Pedis said

  # 111 – Babis,

  ρίξε μια ματιά στο παρακάτω για το ποιος πλήρωνε και συνεχίζει να πληρώνει (μέσω εγγυήσεων, επιδότησης, φοροαπαλλαγών, δάνεια από τράπεζες ανάπτυξης, R&D κλπ).

  https://www.sussex.ac.uk/webteam/gateway/file.php?name=2015-28-swps-mazzucato.pdf&site=25

  Δες λ.χ. μία περίπτωση: Solyndra.

  Και το ακόλουθο άρθρο σχετικά με πολλές παράμετρους της περίπτωσης ανάπτυξης τεχνολογίας, καλλιέργειας, οικονομίας και παραγωγής βιοκαυσίμων (καύση υπολειμάτων αγρ. παραγωγής, αιθανόλης διαφορετικής προέλευσης, βιοντίζελ και μεθανίου ).

  Από όσα ελάχιστα κατέχω (δεν χρησιμοποιώ σωκρατική ειρωνία!) το ζήτημα έχει πολύ ψωμί, μπάζει μπόλικο νερό, είναι μακράν πολυπαραμετρικό, οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας δεν είναι παρά σε μικρό ποσοστό πρασινίζουσες … και η Κίνα έχει μπει για τα καλά στο στοίχημα γεωπολιτικής ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης τόσο που αρκετοί καθεστωτικοί οικονομολόγοι φαντάζουν στις διαπιστώσεις, σε σχέση με μόλις δέκα χρόνια πριν, κευνσολενινιστές.

 126. Γς said

  121, 122:

  >>Άντρα μοναχικέ, πελάτη απελπισμένε,
  π’ απόψε πάλι θα ζητάς κάποια κοπέλα
  να το θυμάσαι ό,τι αν σκέφτεσαι ή σου λένε:
  τις ρίξαν με το ζόρι στα μπουρδέλα.
  Σοφία Κολοτούρου

  50 χρόνια σχεδόν πίσω κι ακόμα να συνέλθω από το σοκ, την κρίση πανικού, που με κατέλαβε εκείνο το βράδυ στην Αγίου Κωνσταντίνου.

  Μόλις είχα τελειώσει από μια νυχτερινή τεχνική σχολή και βλέπω ένα κορίτσι 15-16 χρονών ανήμπορο μαστουρωμένο να το τραβολογούνε χτυπώντας το δυο τύποι.

  Εκλαιγε σπαρακτικά, αντιστεκόταν και ζήταγε βοήθεια.

  Και να ένας μπάτσος στη γωνία, που κοίταζε [που φίλαγε τσίλιες!]. Ετρεξα και …

  -Καλά γιατί δεν κάνεις κάτι;
  -Φύγε από δω ρε!

  Τον πλησίασα για να δω τα στοιχεία του, τον αριθμό του, που είχαν τότε στις στολές τους.

  -Φύγε ρε, για να μην σε κλάψει η μάνα σου απόψε.

 127. Γς said

  125:

  Αθλιότητες!

  Ελεος αγαπητέ!

 128. Γς said

  128:

  Οτι και να’ ταν.

  Και χαφιές ακόμα.

  Hesse mas

 129. Γς said

  125:

  Τι εποχές κι εκείνες.

  Ο Γς μίλαγε πριν καιρό με μια συμφοιτήτριά του του 1960τόσο.

  -Τι κάνει η Ρούλα;

  -Μη μου μιλάς Γιάννη για δαύτη. Ξέρεις πόσο φίλη της ήμουν. Την είχα βοηθήσει μάλιστα να αποχαρακτηριστεί.

  [κόρη ανώτερου αστυνομικού ούσα]

 130. cronopiusa said

  Las mujeres recuperan las calles: 6a Marcha de las Putas en Puebla

 131. cronopiusa said

  κοπρολάγνα Βαταλία
  μια γλώσσα είναι το κορμί σου

 132. a said

  από την δεκαετια του 70 λειτουργουσε επι της οδου μεσογειων στον παραδεισο αμαρουσιου βιοτεχνια που εφτιαχνε πιπες από ρεικι το θυμαμαι γιατι ηταν κατι ασυνιθιστο

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  133: Α

  Ακόμα υπάρχει,

 134. Ευάγγελος said

  @133
  Ναι το θυμάμαι…..Alexander ήταν η επωνυμία της και έφτιαχνε εξαιρετικές πίπες….Ακόμη έχω μία απ αυτές,κι ας έχω να καπνίσω απ το 94.
  Που ξέρεις καμμιά φορά……

 135. Ευάγγελος said

  Καλημέρα Κύριε Ιωάννη……με προλάβατε

 136. Γιάννης Ιατρού said

  136: Ευάγγελος
  Ε, ας πούμε σχεδόν μαζί, 5» διαφορά …. 🙂
  Πράγματι έχει καλά προϊόντα ο Alex

 137. sarant said

  127 Δηλαδή επί δικτατορίας έγινε αυτό;

 138. Babis said

  #126 Έτσι είναι αν έτσι νομίζεται

  Πάντως μια και ξεκίνησες να διαβάζεις, συνέχισε και έλεγξε το άρθρο για τα βιοκαύσιμα που αναφέρεις.
  Είναι ακριβή τα στοιχεία του;
  Από ποιες πηγές αντλεί στοιχεία;
  Υπάρχουν νεώτερα στοιχεία που αλλάζουν την εικόνα;

 139. Pedis said

  # 139, Babis, κοίτα τις αναφορές. Πολλές μπορείς να τις κτυπήσεις και μόνο σου στο ιντερνέτο.

 140. Γς said

  138:

  Ναι επί δικτατορίας.

  Κατόπιν ήρθαν και χειρότερα.

 141. Pedis said

  # 139 – Σχετικά με την περίπτωση με το σκάνδαλο Solyndra (την αποτυχία και το φευγιό των ιδιωτών «επενδυτών»), τι λες;

 142. Babis said

  140 Φυσικά και τις κοίταξα πριν απαντήσω.
  Ξόδεψα ένα διωράκι το πρωί για να διαβάσω αυτά που έβαλες και να ελέγξω την ακρίβεια της μία μόνο αναφοράς (αυτής για τα βιοκαύσιμα) έτσι μόνο και μόνο για να πάρω μια ιδέα για την αξιοπιστία του. Δεν το κλαίω το δίωρο, ίσα ίσα βρήκα κάτι να διαβάσω με τον καφέ μου, και επίσης έμαθα ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την παραγωγή βιοκαυσίμων από καλαμπόκι και σόγια.
  Το άρθρο λοιπόν για τα βιοκαύσιμα αν και γράφτηκε το 2008, χρησιμοποιεί μελέτες προ του 2005 στις παραγράφους 4 και 5 του κεφαλαίου «The Energetics and Economics of Agrofuels» και χαριστικά, όπως λέει, παίρνει υπόψιν του τα δεδομένα μιας μελέτης του 2005 όταν αποδέχεται το 20% ενεργειακό κέρδος. Το χειρότερο είναι αυτό που λείπει από το άρθρο και δεν χρειάζεται γνώσεις για να αντιληφθείς την έλλειψη του, μόνο κοινή λογική. Συγκρίνει την ενεργειακή απόδοση της βενζίνης με αυτή της αιθανόλης λες και ή βενζίνη έπεσε από τον ουρανό στο βενζινάδικο.

  Τέλος πάντων, όταν έλεγα ότι τα βιοκαύσιμα έχουν εξασφαλισμένο ενεργειακό όφελος, είχα υπόψη μου τα κυανοβακτήρια και όχι το καλαμπόκι που είναι πολύ πιο χρήσιμο ως τροφή για ανθρώπους και ζώα.

  Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι από όλες τις μορφές ανανεώσιμο πηγών, διάλεξες να ασχοληθείς με αυτήν που ανέφερα ως προβληματική και μάλιστα με ένα φυτό που έχει από τις χαμηλότερες ενεργειακές αποδόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ήθελα να σχολιάσω επί της ουσίας τις παραπομπές που έβαλες.

 143. Pedis said

  # 143 – Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι από όλες τις μορφές ανανεώσιμο πηγών, διάλεξες να ασχοληθείς με αυτήν που ανέφερα ως προβληματική
  Babis, είαι άδικος, αλλα’δεν πειράζει. Έκανες λόγοι και για τις επιδοτήσεις και νομίζω ότι αν κοιτάξεις το άρθρο της Mazzucato ίσως βρεις κάτι χρήσιμο. Είδες την περίπτωση Solyndra, κι από τεχνολογική κι από οιονομική επιδοτική άποψη, φερειπείν;

  Προσοχή, ο Μαγκντοφ δεν είναι τυχαίος.

  Αν θες μπορείς να μας προτείνεις σοβαρές αναφορές, για καλό θα είναι.

 144. Γς said

  143, 144:

  Βιοκαύσιμα, βιομάζες και τέτοια.

  Μ αυτά ασχολείτο η Ειρήνη στο Κέντρο Ανανεωσιμων Πηγών Ενεργειας.

  Προσπαθώ να τακτοποιήσω τα σχετικά της στους φοριαμούς της το γραφείο και τη βιβλιοθήκη σπίτι.

  Και δεν μπορώ να την ρωτήσω πια ποια χρειάζονται και ποια όχι

  ;(

 145. Babis said

  145
  Το ξέρω το συναίσθημα 😦

 146. Babis said

  144 Είμαι άδικος; Μπορεί, τότε συγνώμη.
  Σου είπα ότι τα διάβασα, γιατί δεν με πιστεύεις.
  Ποιο το νόημα να σχολιάσω την Solyndra; Υπάρχει ένας τομέας της ανθρώπινης δραστηριότητας που να μην υπάρχει διαφθορά;
  Η κυρία Mazzucato πιστεύει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει νόημα μόνο αν γίνει από ιδιώτες, δικαίωμα της, εγώ τι πρέπει να κάνω; Γιατί μου την αναφέρεις ξανά και ξανά;
  Ομολογώ ότι δεν τον ξέρω τον Magdoff . Αλλά εγώ έκρινα με βάση τα στοιχεία και όχι με το βάρος του ονόματος, σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο.

 147. Pedis said

  # 147 – Η κυρία Mazzucato πιστεύει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει νόημα μόνο αν γίνει από ιδιώτες, δικαίωμα της,

  το αντίθετο ακριβώς!

  Οι επιφυλάξεις μου (όχι απαραίτητα σε σχεση με τα σχετικά σου σχόλια και με όσα γνωρίζεις για το θέμα, αλλά με αφορμή από αυτά που κατάλαβα ότι εννοείς …) είναι:
  – δεν μου φαίνεται ότι έχει προσεγγιστεί με ασφάλεια, για την ώρα, ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ενέργειας (εναλλακτικός, όχι κατ’ αναγκην «πράσινος») που να αποτελεί λύση τύπου silver bullet.
  – ο δημόσιος τομέας επιχορηγεί αδρά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη σχετική έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας.

 148. Y. G. said

  O Δοναλδ σε συνεντευξη στους NYTimes http://www.nytimes.com/2016/11/23/us/politics/trump-new-york-times-interview-transcript.html?_r=0

  «TRUMP: Oh, I see. I might have brought it up. But not having to do with me, just I mean, the wind is a very deceiving thing. First of all, we don’t make the windmills in the United States. They’re made in Germany and Japan. They’re made out of massive amounts of steel, which goes into the atmosphere, whether it’s in our country or not, it goes into the atmosphere. The windmills kill birds and the windmills need massive subsidies. In other words, we’re subsidizing wind mills all over this country. I mean, for the most part they don’t work. I don’t think they work at all without subsidy, and that bothers me, and they kill all the birds. You go to a windmill, you know in California they have the, what is it? The golden eagle? And they’re like, if you shoot a golden eagle, they go to jail for five years and yet they kill them by, they actually have to get permits that they’re only allowed to kill 30 or something in one year. The windmills are devastating to the bird population, O.K. With that being said, there’s a place for them. But they do need subsidy. So, if I talk negatively. I’ve been saying the same thing for years about you know, the wind industry. I wouldn’t want to subsidize it. Some environmentalists agree with me very much because of all of the things I just said, including the birds, and some don’t. But it’s hard to explain. I don’t care about anything having to do with anything having to do with anything other than the country.»

 149. Γς said

  149:

  Ορνεα.

  Αλλά μπορεί να ήταν και Golden Eagles του Τράμπ

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7734.html

 150. leonicos said

  Αργά, αλλά ωραια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: