Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Χάρι Πότερ ταξιδεύει στον χρόνο

Posted by sarant στο 23 Νοεμβρίου, 2016


Με το σημερινό άρθρο πρώτος ταξιδεύω στον χρόνο εγώ, αφού θυμάμαι μιαν αγαπημένη μου συνήθεια των αρχών του αιώνα.

Η σειρά των βιβλίων του Χάρι Πότερ, δεν ντρέπομαι να το πω, μου άρεσε πολύ -και μπορεί το πρώτο ή το δεύτερο βιβλίο της σειράς να τα πήρα για τις κόρες μου, αλλά τα υπόλοιπα τα διάβασα πρώτος εγώ. Μάλιστα, για μερικές χρονιές υπήρχε το εξής τελετουργικό: αγόραζα τον καινούργιο τόμο της σειράς αμέσως μόλις κυκλοφορούσε στα αγγλικά, τον διάβαζα απνευστί και τον διηγιόμουν στις κόρες μου. Ήταν και μεγάλα βιβλία, με πολλές εκατοντάδες σελίδες, οπότε ξενυχτούσα -αλλά ήταν καλοκαίρι.

Αργότερα αγοράζαμε και την ελληνική μετάφραση, οπότε για μένα το ενδιαφέρον ήταν να δω πώς είχε αποδώσει η μεταφράστρια τα διάφορα λογοπαίγνια και πώς τα είχε καταφέρει με τα δύσκολα σημεία. Τότε δεν είχα ιστολόγιο, αλλά στον παλιό μου ιστότοπο είχα γράψει μερικά αρθράκια γύρω από τα μεταφραστικά του Χάρι Πότερ. Όταν βγήκε το έκτο βιβλίο, Harry Potter and the Half-blood Prince, ο ελληνικός εκδοτικός οίκος ανακοίνωσε ότι ο τίτλος θα ήταν «Ο Χ.Π. και ο πρίγκιπας του αίματος» -έγραψα τότε ένα άρθρο, αλλά και άλλοι πολλοί επέκριναν τον τίτλο, που ήταν εντελώς παραπλανητικός. Τελικά ο τίτλος άλλαξε στο πετυχημένο «.. και ο ημίαιμος Πρίγκιψ».

Εννοείται ότι είδαμε επίσης τις ταινίες της σειράς οικογενειακώς -εκτός από τις δυο τελευταίες, όπου τα κορίτσια είχαν πια μεγαλώσει και πήγαιναν σινεμά με την παρέα τους, κι έτσι τις είδα μόνος μου, χμ, κάπου στο Διαδίκτυο. Μέχρι εκεί -δεν ασχολήθηκα με βιντεοπαιχνίδια ή άλλα χαριποτερικά παραφερνάλια, αν και οι μικρές κάτι έπαιξαν.

Η σειρά των βιβλίων του Χάρι Πότερ ολοκληρώθηκε το 2007 με τον έβδομο τόμο -ένας τόμος για κάθε χρονιά του Χάρι στο Χόγκγουορτς.

Ωστόσο, η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ συνέχισε να γράφει -το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, το A Casual Vacancy ήταν το πρώτο και μοναδικό ως τώρα λογοτεχνικό βιβλίο που το διάβασα από την αρχή ως το τέλος σε ηλεκτρονική μορφή, σε έναν ηλαναγνώστη που είχα τότε. Θέμα της μια μικρή αγγλική επαρχιακή πόλη, όπου ο ξαφνικός θάνατος ενός δημοτικού συμβούλου από εγκεφαλικό αφήνει τη θέση του στο συμβούλιο κενή (αυτή είναι η vacancy του τίτλου -στα ελληνικά αποδόθηκε ‘Ένας ξαφνικός θάνατος»). Κι αυτό μού άρεσε πολύ, η Ρόουλινγκ ξέρει να γράφει.

unnamed_614Φέτος κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που μπορεί να θεωρηθεί το όγδοο βιβλίο της σειράς του Χάρι Πότερ, αν και δεν θα συμφωνούσαν όλοι. Καταρχάς, δεν είναι γραμμένο από την Ρόουλινγκ ή μόνο από την Ρόουλινγκ -στο εξώφυλλο συν-συγγραφείς δηλώνονται οι Τζον Τίφανι και Τζακ Θορν. Κι έπειτα, δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά θεατρικό έργο -το «σενάριο της πρόβας» γράφει το εξώφυλλο. Πρόκειται μάλιστα για ένα θεατρικό έργο σε δύο μέρη, το οποίο, όπως διαβάζω, παίζεται τώρα στο Λονδίνο, αλλά όλα τα εισιτήρια έχουν πουληθεί ως του χρόνου τον Μάιο (διάβασα μάλιστα ότι η Ρόουλινγκ επέμενε να είναι οι τιμές των εισιτηρίων χαμηλές -10 λίρες, που είναι αδιανόητο για θέατρο του Λονδίνου).

Το αγόρασα πάντως και το διάβασα -και δεν το μετάνιωσα. Βέβαια, σενάριο είναι -αλλά ομολογώ ότι σε ορισμένα σημεία με συνάρπασε. Η δράση τοποθετείται 19 χρόνια μετά το τέλος του προηγούμενου, έβδομου τόμου, όταν ο Χάρι Πότερ πλησιάζει τα σαράντα, είναι ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Μαγείας και έχει τρία παιδιά -ο δεύτερος γιος του, ο Άλμπους, ετοιμάζεται να πάει στο Χόγκγουορτς, όπου θα είναι συμμαθητής με τον γιο του Ντράκο Μαλφόι και με την κόρη του Ρον και της Ερμιόνης. Ωστόσο, δεν ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του: πιάνει φίλο τον Σκόρπιους Μαλφόι και το Καπέλο της Επιλογής τον κατατάσσει στο Σλίθεριν, πράγμα που κι ο ίδιος φοβόταν.

Όπως κι άλλοι γιοι διάσημων πατεράδων, ο Άλμπους νιώθει να τον βαραίνει το όνομα του πατέρα του και εξεγείρεται -κι ο Χάρι δεν μπορεί να χειριστεί σωστά την απείθεια του γιου του. Αυτά έχουν συμβεί σε εκατομμύρια οικογένειες, αλλά στον κόσμο των μάγων τα πράγματα περιπλέκονται, ιδίως όταν διαρρέει η πληροφορία ότι στο Υπουργείο Μαγείας υπάρχει κάπου μια χρονομηχανή.

Στον κόσμο του Χάρι Πότερ, οι χρονομηχανές είχαν απαγορευτεί, επειδή όταν κανείς ταξιδεύει στο παρελθόν και αλλάξει κάτι μπορεί να επηρεάσει το παρόν. Εδώ βλέπουμε την εφηβική φανταστική λογοτεχνία της Ρόουλινγκ να αγγίζει ένα από τα κεφαλαιώδη θέματα της επιστημονικής φαντασίας, για το οποίο έχουν γραφτεί αμέτρητα έργα -ξεκινώντας πιθανώς από τη Μηχανή που ταξιδεύει στον χρόνο του Ουέλς, που την έχει μεταφράσει στα ελληνικά ο αγαπημένος μου Ν. Λαπαθιώτης.

Η επιστημονική φαντασία έχει διερευνήσει όλες τις πιθανές παραλλαγές και συνέπειες που μπορεί να έχει η αλλαγή του παρελθόντος: παράλληλοι κόσμοι, εναλλακτική ιστορία κι άλλα πολλά. Το θέμα προσφέρεται και για κομεντί, όπως η Επιστροφή στο μέλλον όπου ο έφηβος ήρωας επιστρέφει στο παρελθόν, όπου είναι συνομήλικος με τον πατέρα του και τον ερωτεύεται η επίσης έφηβη πλέον μητέρα του.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη θεωρία, ότι αν επιστρέψεις στο παρελθόν, όσο και να προσπαθήσεις να το αλλάξεις, τελικά στον ίδιο παρονομαστή θα καταλήξεις. Αν κάποιος με μια χρονομηχανή επιστρέψει στη Γερμανία το 1920 και, ας πούμε, σκοτώσει τον σχετικά άγνωστο Αδόλφο Χίτλερ (θα το κάνει να φανεί ατύχημα), θα έχουμε ή όχι την άνοδο του ναζισμού και τον πόλεμο; Πολλοί θα έλεγαν ότι και πάλι θα εμφανιστεί κάποιος πολιτικός με τις ίδιες απόψεις, αλλά θα λέγεται αλλιώς.

Αλλά ας γυρίσουμε στον Χάρι Πότερ. Ο γιος του Χάρι και ο γιος του Μαλφόι, ο Άλμπους και ο Σκόρπιους όπως λέγονται, βρίσκουν μια χρονομηχανή που έχει ξεφύγει από την απαγόρευση και καταστροφή, και επιστρέφουν στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στο τέλος του τέταρτου χρόνου, εκεί που γίνεται το Τρίαθλο της Μαγείας, για να εμποδίσουν τον θάνατο του Σέντρικ Ντίγκορι. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα πω, αλλά την πρώτη φορά που επιστρέφουν στο παρόν τους, έχοντας αλλάξει ελάχιστα το παρελθόν, βρίσκουν ότι ο Ρον δεν έχει παντρευτεί την Ερμιόνη αλλά μιαν άλλη συμμαθήτριά του, ενώ Υπουργός Μαγείας είναι ο Χάρι Πότερ (ενώ στον δικό τους κόσμο είναι η Ερμιόνη). Στη δεύτερη προσπάθεια, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, διότι από το λίγο που άλλαξαν το παρελθόν επιστρέφουν σε ένα παρόν όπου ο Βόλντεμορτ έχει νικήσει και έχει επιβάλει την απαίσια κυριαρχία του.

Το έργο απαρτίζεται από πολλές μικρές σκηνές, καμιά εικοσαριά για κάθε πράξη, ενώ υποθέτω ότι θα χρειάστηκαν αρκετά ειδικά εφέ για το ανέβασμα, ειδικά εκεί όπου διάφοροι μεταμορφώνονται με το Πολυχυμικό φίλτρο -και όταν περνάει η επίδρασή του ξαναπαίρνουν σταδιακά την προηγούμενη μορφή τους.

Πάντως, διαβάζω ότι δεν άρεσε σε όλους και πολλοί φανατικοί χαριποτεριστές απογοητεύτηκαν -κάποιος έγραψε ότι πολύ θα ήθελε να έχει μια χρονομηχανή ώστε να ξεδιαβάσει το βιβλίο. Άλλοι θα απογοητεύτηκαν όταν η Ρόουλινγκ δήλωσε ότι το νέο αυτό βιβλίο δεν είναι η αρχή για μια νέα χαριποτερική σειρά, αλλά ο αποχαιρετισμός στον Χάρι Πότερ.

Κλείνω αυτή τη σύντομη παρουσίαση με καναδυό μεταφραστικά. Βρήκα καλή τη μετάφραση -οι διάλογοι αποδόθηκαν ζωντανά, με την αναμενόμενη δόση νεανικής αργκό. Σε ένα μόνο σημείο νομίζω πως εντόπισα ένα λαθάκι -στη σελίδα 85 η Ερμιόνη θυμίζει ότι είναι Υπουργός Μαγείας, και ο Ντράκο την κόβει λέγοντάς της «Μια ψήφο που την κέρδισες μόνο και μόνο επειδή είσαι φίλη του Χάρι»

A vote, θα έλεγε το αγγλικό, αλλά στα αγγλικά vote είναι και η ψήφος και η ψηφοφορία. Την ψηφοφορία κέρδισε, τις εκλογές αν θέλετε, η Ερμιόνη. Αλλά αυτό είναι παρωνυχίδα.

Έμαθα και μια λέξη.  Στην αρχή του βιβλίου, εκεί όπου υπάρχουν οι αφιερώσεις των τριών συν-συγγραφέων (να το πούμε συσσυγραφέων; δεν μου πάει) ο Τζακ Θορν το αφιερώνει στον Έλιοτ Θορν, τον γιο του, που γεννήθηκε φέτος τον Απρίλιο και «την ώρα που κάναμε πρόβα, γαλούρισε».

Ομολογώ πως δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει ξανά αυτή τη λέξη και σε καναδυό λεξικά δεν τη βρήκα. Καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα ότι σημαίνει πως έβγαλε φωνούλες. Ωστόσο, στη Live-Pedia βρίσκω να σημαίνει «βγάζω υπόκωφο κλαψιάρικο ήχο», που δεν μου πολυταιριάζει, ενώ σε λευκαδίτικο γλωσσάρι στο διαδίκτυο βρίσκω να σημαίνει «χαριεντίζομαι με βρέφος» -εδώ όμως έχουμε το βρέφος να κάνει κάτι.

Δυστυχώς δεν έχω το αγγλικό πρωτότυπο πρόχειρο κι έτσι δεν μπορώ να είμαι βέβαιος τι σημαίνει το «γαλουρίζω». Αν πάντως σημαίνει «βγάζω φωνούλες» ή κάτι τέτοιο, κι αν η λέξη «γαλουρίζω» είναι άγνωστη και σε άλλους (διότι μπορεί μόνον εγώ να την αγνοώ -πείτε μου στα σχόλια), θαρρώ πως καλύτερα θα έκανε η μεταφράστρια να το αποδώσει «έβγαλε τις πρώτες του φωνούλες» ή κάτι τέτοιο.

 

181 Σχόλια προς “Ο Χάρι Πότερ ταξιδεύει στον χρόνο”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Ήταν και μεγάλα βιβλία, με πολλές εκατοντάδες σελίδες, οπότε ξενυχτούσα -αλλά ήταν καλοκαίρι.

 2. Γς said

  >Τελικά ο τίτλος άλλαξε στο πετυχημένο «.. και ο ημίαιμος Πρίγκιψ».

  Κι ο Knight Γς.

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_62.html

 3. Γς said

  >Εννοείται ότι είδαμε επίσης τις ταινίες της σειράς οικογενειακώς -εκτός από τις δυο τελευταίες, όπου τα κορίτσια είχαν πια μεγαλώσει και πήγαιναν σινεμά με την παρέα τους, κι έτσι τις είδα μόνος μου, χμ,

  μόνος μου, χμ

  χμ και πάλι χμ

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Όταν το μεγαλύτερο μέρος του βίου σου το έζησες στον 20ο αιώνα σου χρειάζονται ένα-δύο δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσεις ότι η φράση «στις αρχές του αιώνα» παραπέμπει στον…21ο και όχι στον 20ο ! 🙂
  Καλημέρα!

 5. ChrisMaGR said

  Καλημέρα,
  Η πρώτη μου επαφή με τον Χάρι Πότερ ήταν με την πρώτη ταινία, την οποία την είδα σχεδόν με το ζόρι. Ένας φίλος είχε διαβάσει μονορούφι τα τέσσερα πρώτα βιβλία (εγώ τον κορόιδευα που διάβαζε παιδικά βιβλία) και ήθελε να δούμε και την ταινία. Την παρακολουθούσα ευχάριστα, μέχρι τη σκηνή του Κουίντιτς, που μαγεύτηκα. Αγόρασα το πρώτο βιβλίο και στη συνέχεια το δεύτερο κ.ο.κ. και τα διάβαζα κι εγώ μονορούφι. Εννοείται ότι είδα και όλες τις ταινίες στον κινηματογράφο.
  Πέρσι μπήκε και η κόρη μου στη λέσχη των φαν. Είναι 10 χρονών. Έχει διαβάσει όλα τα βιβλία, και έχει δει μέχρι την πέμπτη ταινία. Τις υπόλοιπες τρεις διστάζω για την ώρα να την επιτρέψω να τις δει. Όταν βγήκε το νέο βιβλίο δεν ενδιαφέρθηκα. Προτίμησα να μείνω με την προσμονή ότι θα το δω κάποια στιγμή το θέατρο. Η κόρη μου όμως το διάβασε και με απειλεί ότι αν δεν το διαβάσω θα με βομβαρδίσει με σπόιλερς.
  Φυσικά τη νέα ταινία (Φανταστικά Ζώα) πήγαμε και την είδαμε και είναι εξίσου μαγική με τις προηγούμενες.
  Ο Ξαφνικός Θάνατος μου άρεσε, αλλά με ξένισε κάπως. Δεν περίμενα κάτι τόσο διαφορετικό. Επίσης η Ρόουλινγκ έγραψε και τρία βιβλία με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ. Διάβασα μέχρι στιγμής το πρώτο και μπορώ να πω ότι είναι πιο κοντά σαν γραφή στα Χάρι Πότερ σε σχέση με τον Θάνατο.
  Ως διοικητικός στο ΑΠΘ, έχω παρομοιάσει πολλές φορές τη δουλειά μας με αυτήν των Ξωτικών στο Χόγκουαρτς. Οι περισσότεροι στο Πανεπιστήμιο (ειδικά οι φοιτητές, αλλά και οι καθηγητές κάποιες φορές) είναι με την εντύπωση ότι όλα γίνονται μόνα τους, μαγικά.

 6. atheofobos said

  Το A Casual Vacancy γυρίστηκε και σε μίνι σειρά http://www.imdb.com/title/tt2554946/

 7. Γς said

  >όταν ο Χάρι Πότερ πλησιάζει τα σαράντα, είναι ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Μαγείας

  Σαν την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου

 8. Παναγιώτης Κ. said

  «Δεν είναι μυθιστόρημα αλλά θεατρικό έργο»
  Ανατροπές λοιπόν στον λογοτεχνικό και στον θεατρικό χώρο!
  Μυθιστορήματα, βιογραφίες και δεν ξέρω τι άλλο γίνονται θεατρικές παραστάσεις συνήθως μονοπρόσωπες.
  Είδα τελευταία το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου.

  Ότι θα έβλεπα και ντοκιμαντέρ θεατρικοποιημένο, δεν το είχα φανταστεί! Και όμως στο Black Box στη Θεσσαλονίκη, δίπλα από το ξενοδοχείο Μετροπόλιταν επί της Βασ.Όλγας παρακολούθησα την παράσταση με τίτλο » Άνθρωποι και μυρμήγκια-Βίοι παράλληλοι» χωρίς να πλήξω.

 9. Γς said

  >και τον ερωτεύεται η επίσης έφηβη πλέον μητέρα του

 10. Πάντως στα εγχειρίδια παιδιατρικής αυτές οι πρώτες φωνούλες λέγονται «μπαμπαλίσματα» και το ρήμα είναι «μπαμπαλίζω»

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10 Α, έμαθα κι άλλη λέξη, ευχαριστώ Κατερίνα!

  5 Καλημέρα, πολύ μού άρεσε το σχόλιο και με παρακινείς να καλύψω τα κενά μου ως προς τη Ρόουλινγκ

  4 Να σου πω, κι εμένα με ξένιζε ώσπου άρχισα να το χρησιμοποιώ συνειδητά.

 12. spikon said

  Το ρήμα «γαλούρισε» το έχω ακούσει απο τον πατέρα μου με την έννοια του «νύσταξε».

 13. Δημήτρης Τ. said

  Σχετικά με την αφιέρωση του Jack Thorne, στο προτότυπο είναι:

  «To Elliott Thorne, born April 7, 2016.
  As we rehearsed, he gurgled.»

  Το ρήμα δεν μεταφράζεται ακριβώς στα Ελληνικά, και είναι ο ήχος σαν γέλιο που κάνουν τα μωρά όταν είναι χαρούμενα. Στην αφιέρωση είναι σε Παρατατικό, και θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν «γουργούριζε όσο κάναμε πρόβες», αν και πάλι θα ήταν κάπως παραπλανητικό.

 14. […] Ημερ. Δημοσίευσης:23 November 2016 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

 15. Γιάννης Ιατρού said

  3: Γς
  Ιδέες που δίνει, ε; 🙂 Χμμ….

 16. Έχω δει τις ταινίες, όπως φαντάζομαι όλοι όσοι έχουν παιδιά γεννημένα το νέο αιώνα, και τις έχω φχαριστηθεί αν και βέβαια νομίζω ότι ξεχείλωσε η ιστορία. Πήγα να διαβάσω τα βιβλία, αλλά βαρέθηκα — δεν μου άρεσε η γραφή, παραμένω φαν του Τόλκιν (καθένας, ό,τι διάβασε μικρός!). Είδα προχτές και την καινούρια ταινία η οποία μου άρεσε, αλλά φοβάμαι ότι σύντομα θα ξεχειλώσει με άλλες δυο συνέχειες…
  Το απόγευμα, αν δεν έχει προλάβει άλλος, θα σας πω τι λέει το πρωτότυπο για το «γαλούρισε».

 17. Γς said

  15:

  Ασε ρε Γιάννη.
  Ερχονται χριστούγεννα και καταλαβαίνεις.
  Και δεν είναι για μένα. Αλλά γι αυτήν…

 18. sarant said

  12 Ώστε τρίτη εκδοχή για το γαλούρισε

  13 Ευχαριστούμε! Αν δεν θέλεις μονολεκτικό, το «έβγαλε φωνούλες» ή κάτι ανάλογο με γελάκια είναι καλό

  16 Σε πρόλαβαν 🙂

 19. Γς said

  ΦΒ τώρα

  Mitsa Makri καλημμερα Ιωάννη, πού θα πας καλέ;

  Μου αρέσει! · Απάντηση · 5 λεπτά

  John Sourdis Στου Σαραντάκου. Το ιστολόγιο για καμιά πλακούλα

  Μου αρέσει! · Απάντηση · Μόλις τώρα

 20. Γιάννης Ιατρού said

  16: Δύτα 🙂
  Εδώ και τα δύο (αγγλικά – ελληνικά)

 21. Spiridione said

  Δεν έχω διαβάσει Χάρι Πότερ, και ταινίες έχω δει αποσπασματικά από την τηλεόραση. Σε μια ταινία που πρόσφατα έβαλε η τηλεόραση, δεν θυμάμαι ποια, είχε και εκεί ταξίδι στον χρόνο, επέστρεψαν πίσω στον χρόνο και έβλεπαν τους εαυτούς τους σε ένα σπίτι ή κάτι τέτοιο.
  Σχετικά με ταξίδια στον χρόνο, θυμάμαι ένα βιβλιαράκι που είχα διαβάσει μικρός, πριν 30 χρόνια με σχετικές μικρές ιστορίες, το οποίο δυστυχώς έχω χάσει τώρα και δεν το έχω δει πουθενά, ούτε ξέρω πώς λέγεται. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια ιστορία όπου υπήρχε γραφείο ταξιδίων και διοργάνωνε ταξίδια στον χρόνο. Μία από τις εκδρομές ήταν στα χρόνια της σταύρωσης του Χριστού. Έντυναν τους τουρίστες με ρούχα της εποχής και ακολουθούσαν τον Χριστό στην πορεία προς τον Γολγοθά, με προπηλακισμούς κλπ., ώσπου κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι όλοι οι κάτοικοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και μόνο οι τουρίστες ακουλουθούσαν τον Ιησού.

 22. Γιάννης Ιατρού said

  20: Και για τους αγγλομαθείς εδώ για περισσότερες πληροφορίες (από την προσωπικήν βιβλιοθήκην 🙂 )

 23. ChrisMaGR said

  16: Οι συνέχειες θα είναι τέσσερις, όχι δύο
  Επειδή ο πρώτος Άρχοντας είχε βγει περίπου τον ίδιο καιρό με τον πρώτο Χάρι, ξεκίνησα να διαβάζω τα βιβλία περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα (στα Αγγλικά). Όσο ευχάριστη μου φαίνονταν η ανάγνωση του Χάρι, τόσο αγγαρεία ήταν η ανάγνωση του Άρχοντα. Από κάποια στιγμή και μετά διάβαζα τα βιβλία του Άρχοντα ανάμεσα στους Χάρι, σαν κίνητρο για να ολοκληρώσω την ανάγνωσή τους.
  Στο τέλος έβλεπα σκηνές στις ταινίες και αναρωτιόμουν αν υπήρχαν στο βιβλίο΄, γιατί δεν τις θυμόμουν. Εννιά φορές στις δέκα ήταν.

 24. gpoint said

  Εκτός από κάτι φιλοσοφικά βιβλία περί λευκής μαγείας, τα υπόλοιπα μου φαίνονται ξεκούδουνα και παρ’ οτι τα παιδιά μου τα αγόρασαν όλα του Χ. Π. δεν μπήκα στο κόπο ούτε να τα ξεφυλλίσω κάν…
  Εξ άλλου τι να λέει ο Χ. Π. μπροστά την μαγεία του ΠΑΟΚgee που όταν βαρυστομαχιάζει χάνει ο ΠΑΟΚ ,κι όποτε βλέπει το ματς ζεστά βάζει το γκολ από το σαλόνι του κλωτσώντας μπροστά στην τηλεόραση… που να τα νοιώσουν αυτά γάβροι και βάζελοι και λοιποί συγγενείς, γίνεται ; ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!

 25. Γιάννης Ιατρού said

  24: Άσε Γιώργο, αυτά με τις χρονομηχανές κλπ. είναι πολύ ύποπτα. Εδώ είχαμε πρόσφατη ανταπόκριση … (επανάληψη προς εμπέδωση ενός παλαιοτέρου σχολίου κάποιου συνταξιούχου σχολιαστή σε απάντηση σχολίου του χρηματο-οικονομικού μας συμβούλου 🙂 🙂 )

  …Βρισκόμαστε κάπου στο 2020. Ο Άνθρωπος έχει πατήσει στον Άρη. Οι πρώτοι Έλληνες λαθραίοι άποικοί του έχουν ήδη οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο, με αφορμή ένα τεράστιο γκραφίτι «ΜΠΑΟΥΓΚ ΡΑΙ ΜΟΥΝΥΑ» στη νότια πλευρά τού ηφαιστείου Olympus Mons. Οι ισχυροί και άξιοι επιβίωσαν, ιδρύοντας μια επίγεια Βλαχάλια….

 26. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Το καλό με το Χάρι Πότερ είναι ότι δόθηκε στα παιδιά μας το κίνητρο να εντρυφήσουν στη λογοτεχνία αφήνοντας απ’ τα χέρια τους το PSP και πιάνοντας το χάρτινο βιβλίο με τον μαγικό παράλληλο κόσμο.
  (ο δικός μου τουλάχιστον πήγε απ’ τη J.K. Rowling στο [αγγλικό] J. R. R. Tolkien και τώρα έχει γεμίσει το πάτωμα βιβλία)

 27. Pedis said

  Η σειρά των βιβλίων του Χάρι Πότερ, δεν ντρέπομαι να το πω, μου άρεσε πολύ -και μπορεί το πρώτο ή το δεύτερο βιβλίο της σειράς να τα πήρα για τις κόρες μου, αλλά τα υπόλοιπα τα διάβασα πρώτος εγώ.

  ωχ! Νικοκύρη! Δεν διαβάζω παρακάτω μέχρι να συνέλθω από το σοκ!

  (Νιωθω σαν τον Μακρή τις πρώτες μέρες στη Λεστινίτσα … 🙂 )

 28. Πάνος με πεζά said

  Παντελώς άσχετος με το θέμα. Καλημέρα !
  – Ώστε είναι πλήρης η άγνοιά σας για το θέμα;
  – Παντελής.
  – Ώστε είναι πλήρης η άγνοιά σας, κύριε Παντελή;

 29. Παναγιώτης Κ. said

  7. Θες να πεις ότι με αυτά τα…μεταφυσικά της κυρίας υπουργού δεν μπορούμε να περιμένουμε χαΐρι και προκοπή;
  Αυτή πάντως η φωτογραφία με χαλάει. Ας της δώσουμε την ευκαιρία για να μας δείξει την αξία της.

 30. gpoint said

  # 25

  άψογος…(+ αδέκαστος στην ορολογία του πολ. Ναυτικού =…αψέκαστος !! )

 31. spiral architect said

  Ζούμε κάπου δίπλα απ’ το Κινγκς Κρος κοντά στην πλατφόρμα 9 3/4.
  (μα έλεος πια!)

 32. gpoint said

  # 29

  Βρε Παναγιώτη η φωτογραφία είναι ότι απέμεινε από το βιδδεο που είχε ανεβάσει προς άγραν κορόιδων ! Αν είχε τα μπαλάκια να το αφήσει να της δίναμε μια ευκαιρία αλλά για να το κατεβάσει θα πει πως δεν έχει τα φόντα να το αντιμετωπίσει, οπότε κακώς της δόθηκε αυτή η θέση.

 33. Sabine Carelos said

  Κυκλοφόρησε μερικά χρόνια στην Αγγλία ο Harry Potter στα αρχαία ελληνικά και ακούει στο όνομα Χάρης Πόττηρος….:)

 34. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  33 Μεταφράστηκε το πρώτο βιβλίο της σειράς. Όμως, Άρειος Ποτήρ θαρρώ πως ήταν

  28 Μια μικρούτσικη βελτίωση:

  – Ώστε είναι πλήρης η άγνοιά σας για το θέμα, κύριε;
  – Παντελής.
  – Ώστε είναι πλήρης η άγνοιά σας, κύριε Παντελή;

 35. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Έλληνες ἀεί παῖδες (Πλάτων, Τίμαιος)
  Ένας Αιγύπτιος ιερέας απευθυνόμενος στο Σόλωνα παρατηρεί: «Ὦ Σόλων, Σόλων, Ἕλληνες ἀεί παῖδές ἐστε, γέρων δέ Ἕλλην οὐκ ἔστιν»

 36. ΓιώργοςΜ said

  35 Μεγάλη κουβέντα το «αεί». Μόνο τα πρώτα 100-150 χρόνια ο καθένας.

 37. Raf said

  Καλημέρα! Μεγάλωσα με Χάρι Πότερ. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο ήμουν Β΄ Λυκείου και είχα μεταφράσει το πρώτο κεφάλαιο. Δεν ξέρω αν θέλω να διαβάσω το «Καταραμένο παιδί», θυμάμαι πόσο πολύ δεν μου άρεσε ο επίλογος «19 χρόνια μετά»· ήταν καρμικός και γλυκανάλατος, καμιά σχέση με το πνεύμα του Χάρι Πότερ.

 38. Πάνος με πεζά said

  @ 34 : Σωστά. Έκανα την παραλλαγή αλλά δεν πρόσεξα τη λεπτομέρεια !

 39. Πάνος με πεζά said

  Συνεχίζω στο άσχετο, και θέλω τη γνώμη σας για την πληθυντικό και για το γενικότερο τίτλο : ο «Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης»>/b>, έχει την εβδομαδιαία συγκέντρωση της Τετάρτης, ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  Νομίζω ότι αν ήμουν συμβολαιογράφος, θα σήκωνα τα χέρια ψηλά μπροστά σ’ αυτό τον τίτλο, και πλειστηριασμός έτσι κι αλλιώς δε θα γινόταν…

 40. spatholouro said

  gurgle

  Πάντως πρόχειρα που είδα στο Αγγλοελληνικό λεξικό Collins (Express Publising-Andrew Betsis ELT 2002) δίνει (α) (baby) γουργουρίζω, με παράδειγμα Kicking and gurgling, his little brother looked up (Κλωτσώντας και γουργουρίζοντας, ο μικρός του αδερφός κοίταξε πάνω)

  Οπότε δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα με το gurgle=γουργουρίζω (επί μικρών παιδιών)

 41. 35 Ήδη από την εποχή του Σόλωνα οι Έλληνες ξεχνούσαν το παρελθόν τους και ζούσαν χωρίς γνώση σαν μωρά παιδιά. Ως φυσικοί απόγονοι- εξ’αίματος -των αρχαίων οι σημερινοί Έλληνες κυβερνούνται εντεύθεν του 2010 και εις τους αιώνες των αιώνων, αμήν, από τους αρίστους των αρίστων. Την αγία, δεσποτική Τρόϊκα, αμήν.

 42. Πάνος με πεζά said

  Μου χύθηκε το καλαμάρι και μπόλντιασαν όλα…

 43. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  36. Ευχαριστώ για την παρατήρηση- διόρθωση.

  Αει παιζουσιν = Δια βιου παιζουσιν

 44. Θεοδώρα said

  16: Είμαι και εγώ fan του Tolkien αλλά αν έστω και ένα παιδί αγαπήσει το διάβασμα εξ αιτίας του Χάρι Πότερ [26:-) ] αυτό είναι υπέροχο. Όσο για το gurgle ακόμα και το λεξικό http://www.wordreference.com το μεταφράζει ως μπαμπαλίζω…

 45. spatholouro said

  ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ και ξερό ψωμί:

  γαλουρίζω: αναδίδω υπόκωφον (κλαυθμηρόν) ήχον/κλαυθμηρίζω

 46. Περί γαλούρισε=νύσταξε. Το λέμε και «γλάρωσε»

  Κατά τα λοιπά, ο Χάρι Πότερ ποτέ δεν σαραντάρισε, έμεινε για πάντα νέος στην Ιερουσαλήμ,

 47. ΠαναγιώτηςΕ. said

  Καλημέρα σας!

  Η απολογητική έκφρασή σας: « … Η σειρά των βιβλίων του Χάρι Πότερ, δεν ντρέπομαι να το πω, μου άρεσε πολύ… », δείχνει και αποδεικνύει ότι ντρέπεστε! Αλλοιώς μην το γράφατε!

 48. Μάντις said

  «Τα φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» που προβάλλεται αυτές τις μέρες σε σενάριο Ρόουλινγκ το είδα και μου φάνηκε πολύ Χριστιανοφοβική μάπα. Στην ταινία υπάρχουν οι καλοί μάγοι, οι κακοί μάγοι, οι Α-μαγοι (όπως ο ζαχαροπλάστης στον οποίο αναφέρομαι παρακάτω) και οι ξινισμένοι, αορίστου δόγματος Χριστιανοί που κυνηγάνε με μεσαιωνική λύσσα τη Μαγεία. Εκεί ένας από τους μάγους δηλώνει ότι βαρέθηκε να κρύβεται και ότι οι μάγοι πλέον πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, εντός του αποβλακωμένου από τη βροχή της Λήθης, Μαγοφοβικού κόσμου. Αυτοί που δεν έχουν πάρε δώσε με Μαγεία (λευκή ή Μαύρη) εκπροσωπούνται από έναν φουσκομάγουλο αγαθοβιόλη,μερακλή ζαχαροπλάστη, που τελικώς ερωτεύεται την κοκκινομάλλα μάγισσα διεισδύτρια (αυτή διεισδύει, ντε, στα μυαλά των ανθρώπων και διαβάζει τις σκέψεις τους) και άντε και στα δικά σας, ανύπαντροι.
  Ο σινεμάς τίγκα στα πιτσιρδελάκια του δημοτικού, μη σου πω και του νηπιαγωγείου. Μαγεμένα όλα! Μέσα στον 21ο αιώνα, το βλέπω, θα δίνονται επισήμως διδακτορικά πρακτικής μαγείας και από τα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, τουλάχιστον!

  Καλύτερο, ως ταινία. μου φάνηκε το «Δρ. Strange». Πολύ πειστικός ο Μπένεκτικ Κάμπερ…κ.λπ. στο ρόλο του νευροχειρουργού που φτάνει μέχρι το Θιβέτ για να διευρύνει την …αντίληψή του και μπλέκει αυτός σε καραμαγείες του κερατά.

  Αυτά τα συναρπαστικά στα εφέ, φιλμς θα καταστρέψουν πολλές παιδικές ψυχούλες, να το δηλώσω… αλλά οι γονείς Νικοκύρη μου…στην κοσμάρα τους!

 49. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  48 τέλος: να το δηλώσετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει, έτσι αναπόδεικτα.

  47 Θα μπορούσε επίσης να δείχνει ότι ξέρω από την πείρα μου ότι κάποιοι το θεωρούν ελαφρώς υποτιμητικό, άρα αποδεικνύει ότι καθόλου δεν ντρέπομαι. Αλλά τι τα γράφω εγώ, εσείς ξέρετε καλύτερα τι σκέφτομαι.

  45 Είπαμε, τη λέξη την έχει και η LivePedia με τον ίδιον ορισμό -μπορεί να το πήρε από τον Σταματάκο βέβαια. Αλλά ολοφάνερα δεν είναι αυτή η σημασία εδώ.

  39 Εδώ και πολύ καιρό η λέξη «συλλογικότητα» εκτός από την αφηρημένη έννοια (ομαδικότητα) έχει πάρει και τη σημασία «ομάδα» κι έτσι έχει και πληθυντικό -που τον καταγράφει και το Χρηστικό Λεξικό. Αν δηλαδή αυτό επισημαίνεις.

 50. ChrisMaGR said

  48. Θέμα γούστου είναι το αν μια ταινία αρέσει ή όχι, αλλά διαφωνώ με το Χριστιανοφοβική. Ίσως να μη γίνεται αντιληπτό στο κοινό εκτός ΗΠΑ, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν πολλές ομάδες μίσους (hate groups) που κηρύσσουν στο όνομα του Χριστιανισμού. Μια ματιά στο God Hates Fags (γκουγκλίστε το) θα σας πείσει. Κατά την άποψή μου η ταινία κάνει μια σαφή αναφορά σε πραγματικές καταστάσεις. Γενικά η ταινία με πρόσχημα την Αμερική της δεκαετίας του 1920 κάνει αναφορές στον σύγχρονο κόσμο.

 51. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  41.
  » Ήδη από την εποχή του Σόλωνα οι Έλληνες ξεχνούσαν το παρελθόν τους και ζούσαν χωρίς γνώση σαν μωρά παιδιά. »

  Επισης διατηρουσαν/διατηρουν με παιδικο πεισμα σχεδον τυφλη πιστη σε «βεβαιοτητες»

  ΥΓ “Πειραγμενοι” αφορισμοι – επαναληψις

  1. Τελικα ειμαι ενας κολυμβητης στην (απεραντη*) θαλασσα των αβεβαιοτητων

  Peter Greenaway

  2. Υπαναπυξη ειναι η αδυναμια συσσωρευσης εμπειριων (και επεξεργασιας τους για το κοινο καλο*)

  Edmundo Desnoes, Κουβανος συγγραφεας

  *ΑΦ

 52. spiral architect said

  Τα ξόρκια του Χάρι Πότερ

  Ποδοσφαιρικό ξόρκι για παίχτες-παλτά: Αμπελαλέ

 53. spatholouro said

  Συμπλήρωμα:

  γαλουρίζω = *Whimper; γαρύζω = κλαίω αψά. Δες φωνάζω. κλάμα* απόκλαμα, -μός, αναρούφημα, γελόκλαμα, γρίνια, γόγγυσμα, γογγυτό, γοή, θρηνωδία, το θρήνος, ιερεμιάδα, κλα ούρα, κλαψούρισμα, κλαμός, μοιρολόγι, νίρισμα, … (Βλαστός, «Συνώνυμα και συγγενικά», συμπληρωμένη έκδοση 1989)

  Το «γαλουρίζω» λημματογραφείται και στο Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας, αλλά δεν το έχω πρόχειρο.

 54. 51 Κατέρρευσε η πίστη, εξέλειπε η βεβαιότητα μόνο μια ελπίς απέμεινε:
  Να ξαναγυρίσει το χαμόγελο που ταξίδευε από παρέα σε παρέα πάνω από μια κανάτα κρασί ή ένα καραφάκι ούζου μαζί με λίγες ελιές και ένα κομμάτι τυρί.
  Νοερά κάνω μια σπονδή από το καραφάκι εις την υγειά σου!

  Αφώτιστος Φιλέλλην και εγώ!

 55. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  37. Μεγαλωσαμε με μεγαλους εξερευνητες, τους Αθλιους (Β.Ουγκω) , Ευγενια Γκραντε( Ονορέ ντε Μπαλζάκ), Χωρις Οικογενεια(Εκτόρ Μαλό), Μικρο Ηρωα,…., ΜΑΣΚΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΟ,…Η κυρια με το σκυλακι και αλλα διηγηματα (Α.Τσεχωφ),Κελλι 2455 , μπροστα στην δικαιοσυνη ( Καρυλ Τσεσσμαν), …

 56. Αρειος Ποτήρ, πράγματι. Η δική μου αντίδραση ήταν «γιατί όχι Χάρης Κεραμέως;» Το «Χάρης» (που είναι αρχαίο, πρβ. οδός Χάρητος στο Κολωνάκι) καταλαβαίνω να μη θυμίζει Harry στον Αγγλο ελληνιστή, που το προφέρει Khares, αλλά το «Ποτήρ» είναι δυνατόν να μην κατάλαβε τι συμπαραδηλώσεις έχει;
  Εγώ διάβασα με μεγάλη απόλαυση το πρώτο της σειράς, από μια ανιψούλα μου, και τον τελευταίο επίσης, αλλά δεν μου κίνησε τόσο το ενδιαφέρον ώστε να διαβάσω και τα ενδιάμεσα. Οι ταινίες (είδα μια-δυο τυχαία στην τηλεόραση) είναι για Όσκαρ ειδικών εφέ, δεν ξέρω μήπως το έχουν πάρει κιόλα — και το λέω εγώ, που όταν σαράντα χρόνια νεότερον, με πήγαν συμφοιτητές μου να δούμε τον πρώτο Πόλεμο των Αστρων, είπα «καλά, τι μ… είναι αυτή, κι έκανε τόσο ντόρο;»
  Η γυναίκα μου απεναντίας τα θεωρεί ψυχοφθόρα για τα μικρά παιδιά, διότι τα εθίζουν σε μάγια και άλλα δαιμονικά πράγματα. Δεν δοκίμασα να τη ρωτήσω τι γνώμη έχει για τα παραδοσιακά παραμύθια…

 57. Μπούφος said

  Σπαθόλουρο
  ναι! Σταματάκος και κσερό πσωμί!

  😉
  Γαλουρίζω : αναδίδω υπόκωφον (κλαυθμηρόν)ήχον, κλαυθμηρίζω

 58. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  55. PS FREE DOWNLOAD! Κατεβάστε δωρεάν το 1ο Τεύχος
  http://maska.gr/

  ΥΓ «Τυπώνονταν σε φτηνό χοντρό χαρτί από πολτό ξύλου και διαβάζονταν με λαχτάρα από χιλιάδες αναγνώστες.
  Τα παιδιά τά έκρυβαν στις σχολικές τους τσάντες, κρυφά από γονείς και δασκάλους
  και τα καλοκαίρια τά αντάλασσαν με τους φίλους τους.
  Ήταν τα δημοφιλή, φτηνά περιοδικά Μάσκα, Μυστήριο με ήρωες που δρούσαν έξω από τα συνηθισμένα.»

  http://artapress.gr/articles/608

 59. spiral architect said

  […] Στη δεύτερη προσπάθεια, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, διότι από το λίγο που άλλαξαν το παρελθόν επιστρέφουν σε ένα παρόν όπου ο Βόλντεμορτ έχει νικήσει και έχει επιβάλει την απαίσια κυριαρχία του. […] 😀

 60. Να τονίσω πως ο/η Μάντις (48 τέλος) ΔΕΝ είναι ψευδώνυμο της γυναίκας μου 🙂

 61. Γς said

  58:

  Κι αλλάζαμε τεύχη. Ασε που τα «παιζαμε» κιόλας.
  Ο Γς με ένα πάκο από δαύτα να τα μετράει μετά το πέρας του παιχνιδιού.
  -Καλά πήγαμε

 62. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ανώνυμος είπε…
  «….και βγάλαμε να διαβάσουμε τους Θησαυρούς μας : Γκιαούρ Ταρζαν , και Υπερανθρωπο και Μικρο Ήρωα (Δεν είχε βγει ακόμα ο Μπλεκ κι η Σούπερ – Κατερίνα) …» Nosferatos

  ΑΦΥΠΝΙΣΗ (βελτιωμενη-επαυξημενη)

  Μικρο παιδι σαν ημουνα και ηταν καλοκαιρι
  παραθεριζαμε σε χαμουτζιδομερη
  στης θειας μου το πανωσπιτο μεναμε επισκεπτες
  αρμενηδες εμεις οι νοτιοι οικο-κλεπτες.

  Ο ξαδελφος εσπουδαζε ετη πολλα
  550 χιλομετρα ΒΒΑνατολικα
  σ’ ενα μπαουλο ευρηκα παραλογοτεχνια
  ΜΑΣΚΑ και ΜΥΣΤΗΡΙΟ και ενα δυο βιβλια
  Τον Λεμυ Κοσιον γνωρισα και τις μοιραιες
  συχνα ξανθες με μιζανπλι γκομενες ωραιες

  Το ‘να βιβλιο ηταν η ωραια του περαν
  ρομαντζο για κοριτσια τωρα στο υπερπεραν
  Το δευτερο ηταν δυο best seller σε ενα
  ζορικα θεματα μα ελκυστικα φαινονταν σε μενα
  κελλι 2455 , μπροστα στην δικαιοσυνη
  του Καρυλ Τσεσσμαν αιωνια του η μνημη.
  Ληστης και βιαστης, μια μοιραια απαγωγη
  ΑΥΤΉ η πραξη του επεφερε θανατικη ποινη
  θανατοποινιτης εγραφε για 12 χρονακια
  4 διηγηματα αυτοβιογραφικα
  τα 2 γυριστηκαν κινηματογραφικα.

  Αναβολες εκτελεσης εκερδισε πολλες
  την τελευταια αναβολη για νεα στοιχεια
  η γραμματευς του δικαστη ειχε την ατυχια
  να τηλεφωνησει με θαλαμο πληρη υδροκυανιου
  (αν εβγαινε απ’τον θαλαμο οι θεατες πεθαινουν)

  Ατυχεις στιγμες εγκληματικης καθυστερησης
  το αιτιο της οριστικης αναχωρησης
  πρωτυτερα της φυλακης το τηλεφωνο επαιρνε λαθος
  ερωτευμενη ητανε; της ανοιξης το παθος;
  (Ο θανατοποινιτης πεθανε στα τριαντα εννια του
  2 Μαϊου 1960 η μερα του θανατου)
  ………………………………………..

  Να μην τα πολυλεω ο καθυστερημενος
  κατι σκιρτησε μεσα μου, το εσωρουχο ετεντωθη
  οταν επροβληθηκαν της Ζ. Λασκαρη τα καλλη εθαμπωθην
  στο τεντωμενο το πανι του υπαιθριου καφενειου
  (ως τοτε δεν καταλαβαινα μεσα στην αμαθησια μου
  το ενδιαφερον μου για στηθοσχισμες και γυναικειες γοβες
  τα δακτυλα που προβαλλαν, τα πλουσια στηθοβουνια
  πως χαλαγαν το βερνικωμενο το παρκε τα μυτερα τακουνια )

  Τοτε λοιπον στα ξαφνικα τα βασανα αρχινησαν
  και οπως προβλεπω δυστυχως ποιουμε ωρε την νησσαν
  ισχυριζομενοι οτι πανε αυτα περασαν
  ο Ζιγκμουντ τα’ χε πει μα αυτοι λες τα ξεχασαν
  ομως ισχυει ευτυχως και σ’ αυτους οπου γερασαν…..

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΥΓ Ειναι προφανης η πολυ καλυτερη και βαθμιαια εκπαιδευσις , αναψυχη και …αφυπνισις των παιδιων της γενιας μου 🙂

 63. sarant said

  59-60 🙂

 64. Babis said

  4
  Χρειάστηκα πολύ περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Για αρκετή ώρα πήγαινα μπρος πίσω το άρθρο νομίζοντας ότι δεν το γράφει ο νοικοκύρης αλλά κάποιος άλλος μεγαλύτερος (ο πατέρας του ίσως;) Μετά όμως το πράγμα έμπλεξε αν η συγγραφέας είχε γράψει το πρώτο βιβλίο στις αρχές του 20ου αι πόσο χρονών είναι τώρα για να γράφει νέο βιβλίο;
  Στο τέλος σαν νέος Σέρλοκ Χολμς, αφού απέρριψα το αδύνατο, αυτό που έμεινε ήταν η λύση του μυστηρίου. Ήμουν πολύ περήφανος για τον εαυτό μου μέχρι που ήρθες εσύ και είπες ότι το έλυσες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

 65. Μάντις said

  60

  Αγγελέ μου
  το επιβεβαιώνω και γω ότι ΔΕΝ είμαι η γυναίκα σου.
  😉
  Δυστυχώς, εσείς οι άντρες, πολλές φορές, παρότι μπορείτε να μοιάζετε πανεπιστήμονες στη γνώση, τα καταφέρνετε και χάνετε τα αβγά και τα καλάθια , όταν πρόκειται να αξιολογήσετε συναισθηματικές επιρροές λογοτεχνικών/κινηματογραφικών εμπειριών, πάνω στις αθώες ψυχές των παιδιών σας. Μετά…όταν -με την πάροδο του χρόνου- έρθετε στα συγκαλά σας και δείτε τα παιδαγωγικά λάθη που κάνατε- καθεύδοντες τον νήγρετον* -, είναι αργάααα!

  *( νήγρετος : από το νη=εγείρω, σημειώνει ο Σταματάκος)

 66. cronopiusa said

 67. Raf said

  65

  Οι αιώνιες αυταπάτες των παλιών γενιών. Όπως προείπα, μεγάλωσα με Χάρι Πότερ, και τα βιβλία και τις ταινίες – δεν θεωρώ πως πήγε κάτι στραβά.

 68. Άμα περάσει ο Σπειροειδής Αρχιτέκτων, παρακαλείται να ρίξει μια ματιά

  Click to access Rev-Russia-Photos-1918-200-dpi.pdf

 69. Alexis said

  #10, 11: Στη ντοπιολαλιά του Ξηρόμερου μπαμπαλίζω θα πει φαφλατίζω, φωνασκώ, μιλάω ακατάπαυστα και ανοήτως: «Μη μπαμπαλίζεις άλλο, μας κούρλανες!».
  Και μπάμπαλο ο ανόητος πολυλογάς, ο φαφλατάς.

 70. cronopiusa said

 71. Γς said

  65 @ Μάντις

  >Αγγελέ μου
  το επιβεβαιώνω και γω ότι ΔΕΝ είμαι η γυναίκα σου

  Mantis religiosa με τον κανιβαλιστικό τρόπο αναπαραγωγής

 72. Γς said

  Πάνος Ζέρβας στο ΦΒ:

  Ζουράρις: «Στόχος μου 100.000 μαθητές να μιλούν Αρχαία Ελληνικά»
  Ο δικός μου στόχος (ένα καλό τζακ-ποτ στο τζόκερ) είναι πιο ρεαλιστικός

 73. Alexis said

  #67: Έχω γράψει και παλιότερα στο ιστολόγιο ότι κάθε γενιά έχει τις εμμονές της σχετικά με τα πράγματα που «καταστρέφουν» τα παιδιά.
  Τη μιά είναι η τηλεόραση, την άλλη το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιγνίδια, το κινητό, τα …γκρίκλις και πάει λέγοντας.
  Οι δικοί μου γονείς κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο, είχαν πάρει πολύ στραβά τα κόμικς, και τα απαξίωναν σε τέτοιο βαθμό που ούτε καν τολμούσα σαν παιδί να φέρω στο σπίτι και να διαβάσω «Μπλεκ», «Ζαγκόρ», «Ταρζάν», «Όμπραξ» κλπ. κλπ.
  Είμαι ίσως ένα από τα ελάχιστα παιδιά της γενιάς μου που μεγάλωσε αγνοώντας παντελώς τον «Αστερίξ»
  Γιαυτό και στα Αστεριξοαφιερώματα του Νικοκύρη νιώθω εντελώς εκτός κλίματος…

 74. gbaloglou said

  Για ανάγνωση των βιβλίων ούτε λόγος, από τις ταινίες είδα την πρώτη και την τελευταία: την πρώτη στην Αμερική, κοιμήθηκα στο τελευταίο εικοσάλεπτο*, επέστρεψα στον κινηματογράφο ύστερα από δυο μέρες, τους εξήγησα τι συνέβη και τους παρακάλεσα να με αφήσουν να δω το τελευταίο εικοσάλεπτο χωρίς εισιτήριο (δεκτό), αλλά και πάλι δεν κατάλαβα Χριστό^ την τελευταία την είδα σε θερινό, έχοντας πλέον επιστρέψει στην Ελλάδα, ύστερα από γρήγορη βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μηδέν εις το πηλίκον και πάλι…

  *προτιμώ την Μορενίκα, που με ξυπνάει αντί να με κοιμίζει (και άκουγα γράφοντας τα παραπάνω)!

 75. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  67. Αυταπατασαι , ακολουθωντας τις προηγουμενες γενιες !

  Επαναληψιςς-επηυξημενη.

  Ειναι προφανης η πολυ καλυτερη και βαθμιαια εκπαιδευσις , αναψυχη και …αφυπνισις των παιδιων της γενιας μου🙂

  Δεν εγραψα αριστη, αλλα πολυ καλυτερη και βαθμιαια.

  Οταν οπως αρεκετες γενιες πριν απο μας, και παρα τα περιορισμενα οικονομικα της οικογενεις (χτιζαμε σπιτι) διαβαζαμε ως παιδια και εφηβοι Β. Ουγκω, Ρ-Λ Στίβενσον , Ι. Βερν, Ά. -Τ. Κρόνιν, Α. Δουμα, Α.Τσεχωφ, και αλλους Ρωσους (Έγκλημα και τιμωρία , Φ. Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Ανασταση,…), Μακρυγιαννη σε περιληψη,….

  τι να μας πει μια πολυ ευφανταστη ανυπαντρη μητερα που για λογους επιβιωσης αρχισε να γραφει σε καφε ημι-γοτθικα, μυστικιστικα ημι-παραληρηματικα βιβλια-τουβλα για αγγλακια ; ….

 76. Όχι, δεν διάβασα Χάρι Πότερ, τα νεώτερα μέλη της οικογενείας μου τα διαβάσανε και όλοι είδαν τις ταινίες.
  Ούτε είδα όλες τις ταινίες.Έχω μια προκατάληψη στις ταινίες-σίριαλ. Είναι λίγο σαν .coitus interruptus και μάλιστα χωρίς χάπι-εντ.

  Θέλω να μπαίνω στο σινεμά, να βλέπω ταινία για 100 λεπτά, με αρχή μέση και τέλος και βγαίνοντας να νοιώθω ότι έχω πάει από το Α στο Β.

  Η μεγαλύτερή μου απογοήτευση ήταν Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, που δεν ήξερα ότι η ιστορία είναι σε συνέχειες και εκεί που περίμενα τη μεγάλη μάχη του τέλους, άναψαν τα φώτα.

  Βέβαια στα νειάτα μου είδα την ταινία του Ζύμπερμπεργκ «Χίτλερ, μια ταινία για τη Γερμανία,» που κρατούσε 8 ώρες. Άλλες εποχές κι άλλες αντοχές.

  Πάντως ποτέ δεν είδα στην τηλεόραση σήριαλ από κείνα τα μακρόταλα. Μόνο κάνα δυο με αυτοτελείς ιστορίες.

 77. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αναλύοντας το φαινόμενο Χάρι Πότερ

  Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

  […]
  Μπορεί το πρώτο βιβλίο να μεταφράστηκε σε λατινικά και αρχαία ελληνικά, προκειμένου οι μαθητές να στραφούν σε αυτές τις σπουδές, αλλά πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι καταρρίφθηκε το επιχείρημα πως ο Χάρι Πότερ οδήγησε τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης. Μόλις γυρίσουν την τελευταία σελίδα του, ξαναπιάνουν στα χέρια τηλεκοντρόλ και πληκτρολόγια.

  Αυτό δεν αναιρεί τη μαζική υστερία γύρω από ένα τελικά ποπ φαινόμενο. Ενας γιατρός πρότεινε στο «New England Journal of Medicine» τον όρο «Hogwart’s headache» που αναφέρεται στον πονοκέφαλο που πιάνει τους αναγνώστες του Χάρι Πότερ που προσπαθούν να ρουφήξουν μονομιάς κάθε νέα έκδοση. Η επιρροή του ξέφυγε από τα γεωγραφικά σύνορα της Βρετανίας, που έχει μια μακρά παράδοση μεταφυσικής, αποκρυφισμού και φαντασμάτων.
  […]

  Μπορεί το πρώτο βιβλίο να μεταφράστηκε σε λατινικά και αρχαία ελληνικά, προκειμένου οι μαθητές να στραφούν σε αυτές τις σπουδές, αλλά πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι καταρρίφθηκε το επιχείρημα πως ο Χάρι Πότερ οδήγησε τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης. Μόλις γυρίσουν την τελευταία σελίδα του, ξαναπιάνουν στα χέρια τηλεκοντρόλ και πληκτρολόγια.

  Αυτό δεν αναιρεί τη μαζική υστερία γύρω από ένα τελικά ποπ φαινόμενο. Ενας γιατρός πρότεινε στο «New England Journal of Medicine» τον όρο «Hogwart’s headache» που αναφέρεται στον πονοκέφαλο που πιάνει τους αναγνώστες του Χάρι Πότερ που προσπαθούν να ρουφήξουν μονομιάς κάθε νέα έκδοση. Η επιρροή του ξέφυγε από τα γεωγραφικά σύνορα της Βρετανίας, που έχει μια μακρά παράδοση μεταφυσικής, αποκρυφισμού και φαντασμάτων. Οι επιπτώσεις δεν ήταν πάντα ευχάριστες. Στην Ινδία οι φιλοζωικές εταιρείες τρέχουν και δεν φτάνουν. Τα παιδιά ζητούν κουκουβάγιες για κατοικίδια.

  […]
  Η συγγραφέας Αντόνια Σούζαν Μπάιατ έγραψε στο παρελθόν άρθρο στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» με τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και οι ενήλικες που παιδιαρίζουν». Υποστήριξε ότι τα βιβλία είναι «γραμμένα για ανθρώπους, των οποίων η φαντασία περιορίζεται στις λέξεις των σαπουνοπερών, των ριάλιτι της τηλεόρασης και των κουτσομπολιών για τις διασημότητες».

  Ο καθηγητής λογοτεχνίας του Γέιλ, Χάρολντ Μπλουμ, θεωρεί ότι «το μυαλό της Ρόουλινγκ είναι γεμάτο κλισέ και νεκρές μεταφορές». Ο μετρ του συγγραφικού τρόμου όμως, ο Στίβεν Κινγκ, έχει χαρακτηρίσει τη σειρά «ένα επίτευγμα για το οποίο είναι ικανή μόνο μια ανώτερη φαντασία». Τόλμησε επίσης να κάνει την πρόβλεψη ότι «ο Χάρι θα αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου και θα καταλήξει στο ράφι όπου βρίσκονται μόνο οι καλύτεροι. Θα πάρει τη θέση του ανάμεσα στην Αλίκη, τον Χακ, τον Φρόντο και την Ντόροθι».
  […]

  Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΣΕ ΝΟΥΜΕΡΑ

  400 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, 800.000 (εκδόσεις «Ψυχογιός»). Κυκλοφορούν σε 200 χώρες. Εχουν μεταφραστεί σε 64 γλώσσες.

  6,3 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κάνει παγκοσμίως οι έξι ταινίες.

  3.280.000 εισιτήρια έχουν κόψει στην Ελλάδα.

  42 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει από τις αμοιβές του ο Ντάνιελ Ράντκλιφ. Η Εμα Γουότσον, η Ερμιόνη, 22 εκατ. και ο Ρούπερτ Γκριντ, δηλαδή ο Ρον, 20 εκατ.

  1 δισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζεται η περιουσία της Ρόουλινγκ.

  15 δισ. δολάρια φτάνει η αξία του φραντσάιζ.

  1 εκατ. δολάρια πούλησε η Ρόουλινγκ τα δικαιώματα για τα τέσσερα πρώτα βιβλία στη Γουόρνερ.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=287452

 78. …Αν κάποιος με μια χρονομηχανή επιστρέψει στη Γερμανία το 1920 και, ας πούμε, σκοτώσει τον σχετικά άγνωστο Αδόλφο Χίτλερ…

  Η Θεωρία του Χάους, από ότι έχω καταλάβει, λέει ότι ακόμα και ένα καρφί από πέταλο αλόγου να μπει στραβά, μπορεί να αλλάξει η ροή της ιστορίας.

  For want of a nail the shoe was lost.
  For want of a shoe the horse was lost.
  For want of a horse the rider was lost.
  For want of a rider the message was lost.
  For want of a message the battle was lost.
  For want of a battle the kingdom was lost.

 79. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ουμπέρτο Έκο: Ο Χάρι Πότερ κάνει κακό στους ενήλικες;

  Διαβάζω το βιβλίο Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας του Ουμπέρτο Έκο

  Για τον Χάρι Πότερ είχα γράψει μια Bustina πριν από σχεδόν δυο χρόνια, όταν είχαν ήδη εμφανιστεί οι τρεις πρώτες ιστορίες και ο αγγλοσαξονικός κόσμος ταραζόταν από τις συζητήσεις αν είναι αντιεκπαιδευτικό να λέμε στα παιδιά αυτές τις ιστορίες μαγείας που θα μπορούσαν να τα ωθήσουν στο να πάρουν στα σοβαρά πολλά αποκρυφιστικά παραληρήματα.

  Τώρα που με τις ταινίες το φαινόμενο Χάρι Πότερ γίνεται στ’ αλήθεια κάτι παγκόσμιο, μου έτυχε να δω πριν από δυο βδομάδες ένα Porta a porta όπου από τη μια εμφανιζόταν ο μάγος Οτέλμα, τρισευτυχισμένος γι’ αυτή την προπαγάνδα υπέρ ανθρώπων σαν ελόγου του (μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε ντυμένος με τόσο «μαγώδη» τρόπο, που ούτε ο Εντ Γουντ θα τολμούσε ποτέ να τον εμφανίσει σε μία από τις ταινίες τρόμου του) κι ένας γνωστός εξορκιστής όπως ο πάτερ Αμόρτ (nomen omen) για τον οποίο οι ιστορίες του Πότερ διαδίδουν διαβολικές ιδέες. Για να συνεννοούμαστε, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους λογικούς ανθρώπους που παρίσταντο στην εκπομπή θεωρούσαν ότι λευκή μαγεία και μαύρη μαγεία είναι μπούρδες (αν και πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά αυτούς που τις πιστεύουν), ο εξορκιστής ιερέας έπαιρνε στα σοβαρά κάθε μορφής μαγεία (άσπρη, μαύρη και με πουά) σαν έργο του Κακού.

  Μιας κι αυτό είναι το κλίμα, νομίζω ότι πρέπει να ξαναρίξω ένα βέλος υπέρ του Χάρι Πότερ. Αυτές οι ιστορίες είναι βέβαια ιστορίες με καλούς και κακούς μάγους και είναι προφανές ότι απέκτησαν επιτυχία γιατί στα παιδιά ανέκαθεν άρεσαν οι νεράιδες, οι νάνοι, οι δράκοι και οι νεκρομάντεις, κι όμως κανείς ποτέ δε σκέφτηκε ότι η Χιονάτη ήταν προϊόν μιας συνωμοσίας του Σατανά· κι αυτές οι ιστορίες απέκτησαν την επιτυχία που ακόμα απολαμβάνουν, γιατί η συγγραφέας τους (δεν ξέρω αν από λόγιο υπολογισμό ή από θαυμαστό ένστικτο) κατάφερε να βάλει επί σκηνής ορισμένες πραγματικά αρχετυπικές αφηγηματικές καταστάσεις.

  Ο Χάρι Πότερ είναι γιος δυο αγαθών μάγων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του Κακού, αλλά στην αρχή δεν το ξέρει και ζει σαν βασανισμένο ορφανό μαζί με τους τυραννικούς και τσιγκούνηδες θείους του. Έπειτα, του αποκαλύπτεται η φύση και ο προορισμός του και πάει να σπουδάσει σ’ ένα κολέγιο για νεαρούς μάγους και των δύο φύλων, όπου του συμβαίνουν θαυμαστές περιπέτειες. Και να το πρώτο κλασικό σχήμα: πάρτε ένα νεαρό και τρυφερό πλάσμα, κάντε το να περάσει του λιναριού τα πάθη, αποκαλύψτε του μετά ότι είναι απόγονος μιας σπουδαίας οικογένειας, προορισμένος για ένα λαμπρό πεπρωμένο και να που έχετε όχι μόνο το Ασχημόπαπο και τη Σταχτοπούτα, αλλά και τον Όλιβερ Τουίστ και τον Ρεμί από το Χωρίς οικογένεια.

  Επιπλέον, το κολέγιο Χόγκουαρτς όπου ο Χάρι μαθαίνει να κάνει μαγικά φίλτρα, μοιάζει μ’ ένα σωρό αγγλικά κολέγια, όπου παίζουν ένα από κείνα τα αγγλοσαξονικά σπορ που μαγεύουν τους αναγνώστες πέρα από τη Μάγχη, διότι κατανοούν τους κανόνες τους και τους αναγνώστες της ηπείρου επειδή δε θα τους καταλάβουν ποτέ. Αλλά μία άλλη αρχετυπική κατάσταση είναι αυτή των Παιδιών της οδού Παλ[1]. Υπάρχει ακόμα κάτι και από το Giornalino di Gian Burrasca[2], με τους μικρούς μαθητές που ενώνονται κόντρα σε εκκεντρικούς (και μερικές φορές διεστραμμένους) δασκάλους.

  Θα συμπληρώσουμε ότι τα παιδιά στο Χόγκουαρτς παίζουν καβάλα σε ιπτάμενες σκούπες και να που έχουμε και τη Μαίρη Πόπινς και τον Πίτερ Παν. Τέλος, το Χόγκουαρτς μοιάζει μ’ εκείνα τα μυστηριώδη κάστρα για τα οποία διαβάζαμε στη «Βιβλιοθήκη των Παιδιών μου» του Salani (του ίδιου εκδότη που βγάζει στα ιταλικά τον Χάρι Πότερ), όπου μια παρέα από αγόρια με κοντά καλτσάκια και κορίτσια με μακριά χρυσά μαλλιά, αποκαλύπτοντας τα κόλπα ενός ανέντιμου επιστάτη, ενός διεφθαρμένου θείου, μιας συμμορίας απατεώνων, στο τέλος ανακαλύπτουν ένα θησαυρό, ένα χαμένο ντοκουμέντο, μια κρύπτη με μυστικά.

  Αν και στον Χάρι Πότερ εμφανίζονται ανατριχιαστικά ξόρκια και τρομακτικά ζώα (η ιστορία απευθύνεται πάντα σε παιδιά που μεγάλωσαν με τα τέρατα του Ραμπάλντι[3] και τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια), αυτά τα παιδιά αγωνίζονται πάντως για το καλό σαν προσκοπάκια και ακούν τους ενάρετους δασκάλους τους, έτσι ώστε να αγγίζει κάπως (αν κάνουμε το ανάλογο ιστορικό σκόντο) και την καλοκαγαθία του Cuore[4].

  Στ’ αλήθεια, πιστεύουμε ότι διαβάζοντας ιστορίες μαγείας, τα παιδιά όταν μεγαλώσουν, θα πιστεύουν στις μάγισσες (έτσι πιστεύουν ομόφωνα, αν και με διαφορετικά συναισθήματα, ο Οτέλμα και ο πάτερ Αμόρτ); Όλοι μας νιώσαμε έναν υγιή τρόμο μπροστά στα ορκ και στους λυκανθρώπους, αλλά όταν μεγαλώσαμε, μάθαμε να μη φοβόμαστε τα δηλητηριασμένα μήλα αλλά την τρύπα του όζοντος, κι όταν ήμασταν μικροί πιστεύαμε ότι τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, αλλά αυτό δε μας εμπόδισε αργότερα, ως ενήλικες, να υιοθετήσουμε ένα πιο βολικό (κι ευχάριστο) σύστημα για να τα αποκτήσουμε.

  Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά που γεννιούνται πιστεύοντας στον Γάτο και στην Αλεπού του Πινόκιο, αλλά έπειτα μαθαίνουν να ανησυχούν για πολύ διαφορετικούς και λιγότερο φανταστικούς απατεώνες· το ανησυχητικό πρόβλημα είναι οι μεγάλοι, ίσως μάλιστα εκείνοι που όταν ήταν μικροί δε διάβαζαν παραμύθια με μάγους, αλλά που πολύ συχνά, ακόμα και οι τηλεοπτικές εκπομπές τούς ωθούν να συμβουλεύονται καφετζούδες, χαρτορίχτρες, τα ταρό, τις μαύρες λειτουργίες, τους θεραπευτές, τα τραπεζάκια, τους ταχυδακτυλουργούς του εκτοπλάσματος, τους μύστες των μυστηρίων του Τουταγχαμών. Και τελικά πιστεύοντας στους μάγους, καταλήγουν να δείξουν εμπιστοσύνη και στους Γάτους και στις Αλεπούδες.

  Άρθρο του Ουμπέρτο Έκο (2001)

  [1] A Pál utcai fiúk, μυθιστόρημα του Ούγγρου Φέρεντς Μόλναρ που πρωτοεκδόθηκε το 1906. (Σ.τ.Μ.)

  [2] Νεανικό μυθιστόρημα σε συνέχειες γραμμένο από τον Λουίτζι Βερτέλι (Βάμπα), το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες από το 1907 και μετά κυκλοφόρησε σε τόμο το 1912. (Σ.τ.Μ.)

  [3] Carlo Rambaldi (1925-2012): βραβευμένος τρεις φορές με Όσκαρ για τα Ειδικά Εφέ (Κινγκ Κονγκ, Άλιεν και Ε.Τ.) (Σ.τ.Μ.)

  [4] Cuore (Καρδιά): νεανικό μυθιστόρημα του Εντμόντο ντε Αμίτσις που κυκλοφόρησε το 1886. (Σ.τ.Μ.)

 80. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Να προσθεσω «τα εγκληματα της οδου Μοργκ και αλλα διηγηματα» του Εντγκαρ Αλαν Ποε , Ικαρος, που διαβασα ως εφηβος.

 81. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Όλα τα Χαρυ Ποτερ και τα ρέστα είναι του Σεηταν ,και είμαι ευτυχής που τα παιδάκια μου δεν τα ακουμπησαν. Επίσης οι ταινίες είναι μεγάλες μαπελες και δεν έχω αντέξει να δω καμία τους ολόκληρη. Σε αντίθεση βέβαια ο άρχοντας των ρινγκς και ή κούφια Γη είναι Θεά!

 82. (79) Μια φωνή κοινής λογικής, που ώρες-ώρες μοιάζει να λείπει.
  Ας προσθέσουμε στις σημειώσεις του μεταφραστή ότι Porta a porta είναι μια δημοφιλής εκπομπή της RAI Uno και ότι το μυθιστόρημα «Τα Παιδιά της οδού Παλ» του Φέρεντς Μόλναρ δημοσιεύτηκε διασκευασμένο στη Διάπλαση των Παίδων το 1959 ως «Τα Παιδιά της οδού Πατησίων», και αργότερα εκδόθηκε σε βιβλίο με τον ίδιο τίτλο. Με κατάπληξη το συνάντησα αργότερα μεταφρασμένα και στην Εσπεράντο, και έμαθα ότι ο Φέρεντς Μόλναρ είναι γνωστός Ούγγρος συγγραφέας, κυρίως θεατρικών έργων.

 83. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  82. Τι να κανω ; Ποσταρα και το 79 , καθ’οτι ειμαι πλουραλιστης, κολυμβητης στην απεραντη θαλασσα των αβεβαιοτητων.

  Σε διαφοροποιηση μ’ αυτους/ες που ξεκινησηαν απο τον Μαρξ-Εγκελες-Λενιν και μετα στονΧαριλαο και τα πνευματικα του παιδια Μιμη, Αλεκο, Μαρια, Αλεκα,… και μετα στον Χαρρυ Ποττερ και …..!!!

 84. Βάγια said

  Εγώ έχω διαβάσει τα Χάρι Πότερ. Πολύ καλά μυθιστορήματα φαντασίας μου φάνηκαν και δεν μου φάνηκαν ιδιαίτερα βλαπτικά για παιδιά/εφήβους. Όσο για τη σύγκριση με το Ρεμί, και τα λοιπά όχι μόνο παιδικά αριστουργήματα περασμένων γενεών, χωρίς να θέλω να τα αμφισβητήσω, θα πω ότι κάθε εποχή έχει τη μόδα της στο παιδικό βιβλίο.

 85. 78:
  Ιάκωβε, μπορείς να παραλείψεις τη μισή αλυσίδα αν θυμάσαι τον Σαίξπηρ σου 🙂
  For want of a nail the shoe was lost.
  For want of a shoe the horse was lost.
  For want of a horse the […] kingdom was lost.

  79:
  Διάβαζες Κρόνιν, ΑΦ, αλλά όχι την Καρδιά; Στη δική μου εποχή είχε προβληθεί και το αντίστοιχο ιταλικό σήριαλ — με κάποιες σοσιαλιστικές προσθήκες, αν το θυμάται κανείς.

 86. Γιάννης Ιατρού said

  84: (τέλος) Βάγια
  Η φωνή της λογικής 🙂

 87. Idom said

  «Η σειρά των βιβλίων του Χάρι Πότερ, δεν ντρέπομαι να το πω, μου άρεσε πολύ…»

  Νικοκύρη, μόνο εγώ σε κατάλαβα. Ήθελες να μάς δώσεις έναυσμα να αποκαλύψουμε όλοι μία σκοτεινή, ρυπαρή πλευρά τού είναι μας, εν είδη ψυχιατρικής εξομολόγησης!

  Σε ακολουθώ λοιπόν: Εγώ σκαλίζω τη μύτη μου δημόσια.

  Ας περιμένουμε τώρα και τους άλλους.

  (LOLLLLLLLLLLLLLLLLL)

  Idom

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με το γαλουρίζει,ανέσυρα από τη βαθιά μνήμη το δικό μας κάτω, «γαλιαρίζει» που είναι το μωρουδιακό,το βρεφικό «κουβεντολόι» το ανάμικτο με συλλαβές λιγμού. Γαλιάρισμα, αυτό το ανάλαφρο πάλεμα της βρεφικής γλώσσας που σα να τη σπρώχνουν,να την παιδεύουν, στρογγυλοί ήχοι φωνής από ένα δυνατό(!),τόσο δα, στηθάκι και κάνει τα σαλάκια να τρέχουν.
  Τα πρώτα γουργουρίσματα.

 89. Πάντως μια τόσο κοινή λέξη όπως το gurgled δεν έπρεπε να αποδοθεί με λέξη ιδιωματική ή που χρειάζεται αναζήτηση στα λεξικά. Επίσης, σαφώς θέλει παρατατικό. Το νόημα είναι, υποθέτω, πως τον καιρό που γίνονταν οι πρόβες το μωρό βρισκόταν στη φάση του γουργουρητού.

 90. 81,
  Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για τον Τόλκιν. Όλα αυτά τα τούβλα και η πολυμάθεια και το χαλκέντερον του συγγραφέα…
  Μου φαίνεται ότι όπως η μεγάλη Οδύσσεια του Μπλουμ είναι η περιδάβασή του στο Δουβλίνο στη διάρκεια μιας μέρας, έτσι και Τα δαχτυλίδια είναι η περιπλάνηση του Τόλκιν από το γραφείο του μέσω της βιβλιοθήκης του στην τουαλέτα.Να προλάβει να πετάξει το δαχτυλίδι στην τρούπα.

  Είναι πολύ Α’ Παγκόσμιος με καλούς και κακούς και, αν και δεν ήταν ο ίδιος ρατσιστής, όλη αυτή η γερμανο-ινδο-ευρωπαίλα, τα Αρχαία Αγγλικά κι ο Μπόγουλφ και οι πόλεμοι των φυλών, δε λέει.
  Δεν είναι τυχαίο που οι δεξιοί λένε Λαθρο-όρκ τους μετανάστες.

  Δεν τον απορρίπτω, αλλά όχι, προτιμάω τους κλασσικούς του είδους.

  Φρανκενστάιν, Δράκουλας,κλπ.

  Χτυπάνε χωρίς πολλά λόγια μέσα στο κέντρο του πυρήνα της ύπαρξης του ανθρώπου( και πολλών άλλων διαδοχικών γενικών).Και έχουν μία μοναδικότητα κλασσικού έργου.

  Η μεγάλη πλάκα είναι, όπως συνειδητοποίησα τελευταία, ότι και τα δύο μυθιστορήματα που ανάφερα, γεννήθηκαν μία συγκεκριμένη νύχτα και μια μοναδική και καταστροφική χρονιά στον κόσμο, το 1816. Η «χρονιά χωρίς καλοκαίρι». Το προηγούμενο χρόνο είχε εκραγεί το ηφαίστειο Ταμπόρα φέρνοντας στη Γη έναν χειμώνα που διήρκεσε τρία χρόνια και ανυπολόγιστες καταστροφές.

  Εκείνο το μαύρο καλοκαίρι, κλεισμένοι στη Βίλα Ντιοντάτι, η μεν Σέλεϊ έγραψε το Φρανκενστάιν και ο Μπάιρον ένα ποίημα, που από αυτό εμπνεύστηκε αργότερα ο Πολιντόρι, ένοικος της βίλας κι αυτός, το διήγημά του Ο βρυκόλακας, όπου στηρίχτηκε ο θρύλος του κόμη Δράκουλα.

  Ένα μοναδικό σκοτεινό καλοκαίρι και δυο μοναδικοί σκοτεινοί μύθοι.

 91. ΣΠ said

  Για τα μωρά το gurgle είναι αυτοί οι ήχοι:

 92. Γς said

  84 @ Βάγια

  >θα πω ότι κάθε εποχή έχει τη μόδα της στο παιδικό βιβλίο.

  86:

  >Η φωνή της λογικής

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν αγάπησα το Χαρυπότερ*.Ο γιος μου επίσης.Διάβασε το πρώτο στα γαλλικά και μετά ένα άλλο στα ελληνικά και το μόνο που θυμάμαι είναι που σχολίασε πώς σκέφτηκαν και είπαν την.. την…(η ηρωίδα στα Γαλλικά-ξέχασα!), Ερμιόνη; Στη νουνά του (χημικό μηχανικό 🙂 🙂 ) που είναι μανιώδης του Χάρυ και του Άρχοντα και του Ντα Βίντσι, υποψιάζομαι ότι θα της πάρει για τα Χριστούγεννα αυτό το τελευταίο της Ρόουλιγκ 🙂 .
  *Θα κάνω μια νέα προσπάθεια ,ομολογώ, μετά την κουβέντα του Νικοκύρη >>η Ρόουλινγκ ξέρει να γράφει.

  Βαβαλίζω, μιλώ συνεχόμενα,ενοχλητικά,ακαταληπτα για όσους ακούνε. «Μωρέ ίντα βαβαλίζεις άτε πέρα και δε γκαταλαβαίνω πράμα».

  Πάω σινέ.

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89. Άγγελε,γουργουρητά ε; -γουργουρίσματα, η κοιλιά ; 🙂 🙂

 95. 85,
  Χα, χα. Ε, ναι, τι να κάνουμε, δεν είμαι συλλέκτης του εαυτού μου ή κανενός άλλου πράγματος 🙂 Θέλω να πω δεν πολυθυμάμαι.
  Είναι κι αυτή η πολυκοσμία στο κεφάλι μου…

  Αν και το έχω προσέξει κι εγώ ότι ανακυκλώνομαι. Όπως και άλλοι εδώ, ισως όχι τόσο συχνά όσο εγώ. Ελπίζω συνήθως ότι κι οι άλλοι ξεχνάνε, ή ότι διαβάζουν καινούριοι…

  Αν όμως έχεις να κάνεις με άτομα με γερή μνήμη,
  όπως πχ ο Δύτης…τότε το πράμα διαφέρει.

 96. Γιάννης Ιατρού said

  92: Γς
  έχει και συγκρότημα με το ίδιο όνομα (vaya con dios)

 97. Να, πχ με ομόριζα του gurgle, γαργαρίσματα, γοργόνεια, γκούργκουλες και γούργουρες είχε ασχοληθεί το ιστολόγιο πριν από αιώνες:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/09/17/gargoyle/

 98. aerosol said

  #75
  «τι να μας πει μια πολυ ευφανταστη ανυπαντρη μητερα που για λογους επιβιωσης αρχισε να γραφει σε καφε ημι-γοτθικα, μυστικιστικα ημι-παραληρηματικα βιβλια-τουβλα για αγγλακια ; ….»
  Εξαιρετική πρόαση! 😀
  …Με την έννοια πως δεν περιέχει ούτε ένα χαρακτηρισμό που να μην είναι κακοπροαίρετος (ή και εσφαλμένος). Όλοι ανεξαιρέτως αποτυγχάνουν να επιχειρηματολόγησουν για το ζητούμενο: Τα έργα της Ρόουλινγκ είναι κακά διότι… είναι ανύπαντρη; μητέρα; ευφάνταστη; έγραφε σε καφέ; έχουν μεγάλο μέγεθος; απευθύνονταν στα παιδιά της χώρας της; βασίζονται σε ιδέες της «γοτθικής» λογοτεχνίας; δεν ήταν εύπορη όταν άρχισε να γράφει; Η έλλειψη λογικής σκέψης σε όλα αυτά είναι αντυπωσιακή!

  [Πάντως για να θεωρήσεις παραληρηματική την γλώσσα της η μόνη εξήγηση είναι να μην μπορείς να διαβάσεις. Στρωτή, απλή και κατανοητή.]

  Το ότι εμείς μικροί διαβάζαμε άλλα σουξεδάκια (σπουδαία βιβλία, δεν το λέω για κακό!) όπως του Δουμά ή του Ντίκενς, τι λέει πέρα από την ξινισμένη αντιπάθεια των μεγαλύτερων απέναντι σε ό,τι δεν είναι η δική τους μνήμη και ταυτότητα;

 99. sarant said

  89-91-94
  Αυτό είναι το gurgle και δεν είναι υπόκωφο κλαψούρισμα, άρα το «γαλούρισε» δεν είναι καλή απόδοση αφού αυτή είναι η μόνη λεξικογραφημένη σημασία του.
  Το «γουργούρισε» είναι καλύτερο αλλά δεν μου αρέσει, διότι υπονοεί ήχο που βγαίνει από την κοιλιά ή από το σώμα (γάτα) όχι από το στόμα

  Επιμένω ότι το έβγαζε φωνούλες (σωστά λέει ο Άγγ. για παρατατικό) είναι η καλύτερη λύση.

 100. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  90. Jacob, μα εγώ δεν μίλαγα για τα βιβλία (δεν έχω διαβάσει κανένα) αλλά για τις ταινίες. Είμαι αμερικανακι γαρ και χολιγουντιανός ο Χάρυ Πλαμερ χολιγουντιανός και ο Αρχων , αλλά τα πρώτα (όπως επιβεβαίωσε και ο Σερ Μπαλό) δεν αντέχονται χωρίς κοκαινη…

 101. Γς said

  96:

  Βάγια κον Ντίος. Πήγαινε με το θεό.

  Κι έλεγε ο συμμαθητής μας, ο καθολικός Βακόντιος, ότι όταν κατέβηκε απ το πλοίο ο προ-προ-πάππους του για να εγκατασταθεί στο Δουκάτο της Νάξου επί Σανούδου του φώναζαν οι ναύτες «Βα κον Ντίος».

  Και του έμεινε

 102. Mπετατζής said

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=846489.

 103. Παρένθεση
  Το κανάλι της Βουλής ανανέωσε το πρόγραμμά του, και είδα ότι προβάλλει πρόσφατες -πενταετίας, πάνω κάτω- ενδιαφέρουσες μίνι σειρές ντοκιμαντέρ του BBC σε σχετικά καλή ώρα 12.00-01.00 τα μεσάνυχτα (ελπίζω να καταφέρει να την σταθεροποιήσει). Πιθανότατα όλες έχουν ξαναπαίξει στην ΕΡΤ, ευκαιρία και για επανάληψη, και για όσους δεν τις πέτυχαν. Χτες ξεκίνησε το Fry’s Planet Word, με τον ελληνικό τίτλο «Και Γλώσσα Εγένετο …». Δεν το πρόλαβα από την αρχή, αλλά ευτυχώς υπάρχει αυτή ονλάιν.

  Το Χαρτογραφώντας τον Κόσμο ξεκινά απόψε.

 104. 103: Αυτό http://www.dailymotion.com/video/xqa1zt_frys-planet-word-1_shortfilms μπλοκάρεται στον μπράουζα, ίσως γιατί ζητάει φλας.

 105. Γς,
  ο καθολικός Βακόνδιος

  Κι εγώ είχα πάντα μια απορία( δε χρειάζεται να πω αν την είχα ξαναεκφράσει εδώ). Ο καλός δημοσιογράφος Δελαστίκ έχει κάποια συγγένεια με τον Ντε Λαστίκ, τον Μάγιστρο των Ιπποτών της Ρόδου ;

 106. ΓιώργοςΜ said

  Για το γράψιμο της Ρόουλινγκ δεν έχω άποψη, γιατί τα βιβλία δεν τα έχω διαβάσει. Η θεματολογία δεν έχει και τίποτε να προσφέρει στη λογοτεχνία. Αναμασά ένα σωρό αρχέτυπα που έχουν αναλύσει ένα σωρό άλλοι πριν. Με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το σχόλιο 79 του ΑΦ, και ειδικότερα:
  πάρτε ένα νεαρό και τρυφερό πλάσμα, κάντε το να περάσει του λιναριού τα πάθη, αποκαλύψτε του μετά ότι είναι απόγονος μιας σπουδαίας οικογένειας, προορισμένος για ένα λαμπρό πεπρωμένο και να που έχετε όχι μόνο το Ασχημόπαπο και τη Σταχτοπούτα, αλλά και τον Όλιβερ Τουίστ και τον Ρεμί από το Χωρίς οικογένεια.
  Η συσχέτιση με τον Τόλκιν και τη μυθολογία του είναι πιστεύω αρκετά άνιση, ακόμη κι αν περιοριστούμε στη θεματολογία. Αν μη τι άλλο, ο Τόλκιν έκανε κάτι μάλλον πρωτότυπο, δημιούργησε ένα ολόκληρο σύμπαν, του οποίου η ιστορία του δαχτυλιδιού είναι μια παράγραφος μόνο, επινόησε γλώσσες, έγραψε ολόκληρα ποιήματα σ’ αυτές. Είναι σα να συγκρίνουμε ένα έπος με ένα απλώς πετυχημένο μυθιστόρημα.
  Φυσικά, περί ορέξεως…

 107. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Επειδη η κακογουστια ειδικα στα best sellers ειναι παγκοσμια λ.χ. K. Rowling 2 βιβλια H.P. στα πρωτα 10 του 21ου αιωνα, ενω στα 10 τελευταια απο τα 100 καλυτερα η Margaret Atwood , ο Julian Barnes , δεν σχολιαζω αλλο.

  Παρηγορο για τον ελληνισμο ειναι οτι περιλαμβανονατι τα Middlesex by Jeffrey Eugenides (δεν καταφερα να το τελειωσω) και Me Talk Pretty One Day by David Sedaris

  https://www.goodreads.com/list/show/91968.Best_Novels_Of_This_Century

  Ευτυχως που αντι για H.Potter, για τους εφηβους (και οχι μονο) υπαρχει το #26 The Girl with the Dragon Tattoo (Millennium, #1) by Stieg Larsson , κινηματογραφικη μεταφορα του οποιου δις παρακολουθησα.

 108. 106

  Ιάκωβε, νομίζω πως ο (όχι και) καλός δημοσιογράφος έχει εβραϊκή καταγωγή, άρα λίγο δυσκολάκι να είναι απόγονος ιππότη και δη μάγιστρο των (μοναχών) ιπποτών.

 109. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μολις κατανοησα οτι και αλλοι σκεφτονται σαν τον ΑΦ (κατι σαν το αλυτο προβλημα του σοσιαλισμου, δηλ. η εκθετικη ανισοτητα στην κριτικη σκεψη, την καλλιεργεια,…., τις ικανοτητες 🙂 ).

  Στο #108 ειναι η λιστα με τα best sellers για το κατω 80-90% των αναγνωστων και η παρακατω λιστα με τα πιο σπουδαια βιβλια για το ανω 20-10%….

  https://www.goodreads.com/list/show/17262.Goodreads_21st_Century_Literature_Group_Most_Important_Books_of_the_21st_Century

  Εκει περιλαμβανονται πολλοι γνωστοι μου τιτλοι και αρκετα βιβλια της βιβλιοθηκης μου στο σπιτι και στο γραφειο.

 110. nikiplos said

  Η Θεωρία του Χάους, από ότι έχω καταλάβει, λέει ότι ακόμα και ένα καρφί από πέταλο αλόγου να μπει στραβά, μπορεί να αλλάξει η ροή της ιστορίας.

  Σαφώς δεν λέει κάτι τέτοιο η θεωρία του Χάους… Λέει όμως ότι τα πολύπλοκα συστήματα είναι τόσο ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες ώστε και η απειροελάχιστη τροποποίηση – ανεπαίσθητη, όπως πχ το πέταγμα μιας πεταλούδας – αλλάζει δραματικά την εξέλιξη του συστήματος. Αυτό προκύπτει από την ισχυρή δυναμική της πολυπλοκότητας του συστήματος και όχι από οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι όλα τα συστήματα πολύπλοκα. Υπάρχουν δυναμικά συστήματα που είναι με άπειρους βαθμούς ελευθερίας («πολύπλοκα» δλδ), όμως δεν παρουσιάζουν ακραίες συμπεριφορές. Πχ το ύψος των ανθρώπων: Από 0.40 έως 2.5 μέτρα ύψος όλοι μας και με γκαουσιανή κατανομή. Αυτά τα συστήματα λέγονται Μεντιοκριστάν (θα λέγαμε μετριοπαθή). Υπάρχουν άλλα όμως που παρουσιάζουν ακραίες συμπεριφορές: Πχ τα βιβλία που πουλάει ένας συγγραφέας κυμαίνονται από μερικές δεκάδες έως κάποια εκατομύρια, δλδ η τάξη μεγέθους πλέον έχει αλλάξει. Αυτά τα συστήματα είναι από το Εξτρεμιστάν, θα λέγαμε δηλαδή συστήματα ακραίας συμπεριφοράς. Για τον ορισμό της πολυπλοκότητας υπάρχουν πολλοί ορισμοί ο καλύτερος όμως μπορεί να συνοψιστεί ως: Ένα σύστημα είναι πολύπλοκο όταν η κάθε παράμετρός του εξαρτάται από τις προηγούμενες τιμές της (με μνήμη), από τις τωρινές υπόλοιπες παραμέτρους (συνδεδεμένο) και από τις προηγούμενες τιμές των υπολοίπων παραμέτρων του συστήματος (σύστημα με συλλογική μνήμη, δηλαδή με ικανότητα ανάδυσης). Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μακρο-οικονομία. Η Θεωρία του Χάους υπήρξε δημοφιλής γιατί κατέδειξε ακριβώς αυτό: ότι είναι ανεξέλεγκτο το παίγνιο στην οικονομία σε αντίθεση με τους πολιτικούς και τους spin doctors.

  Μέχρι και το 2008 (την παγκόσμια διαρκή οικονομική κρίση) χλεύαζαν τους χαοτικούς εκείνοι που έπαιρναν τα νομπέλ οικονομικών. Έκτοτε έχουν ελάχιστες ή καθόλου σοβαρές δημοσιεύσεις, ενώ οι χαοτικοί πλέον έχουν γεράσει και το έριξαν στο ποτό… Δεν χάρηκαν δηλαδή καμία «επιτυχία». Ήξεραν εξαρχής ότι έχουν δίκιο. Παρόλα αυτά αλλά και το ρεζίλεμα, ακόμη και σήμερα οι επενδυτές και τα γκόλντεν μπόυς των Τραπεζικών οίκων κάνουν πράξεις και υπολογισμούς ρίσκων με γκαουσιανά μαθηματικά… δλδ στο βρόντο…

 111. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  111. αγαπητε Nikiplos

  «…Μέχρι και το 2008 … χλεύαζαν τους χαοτικούς εκείνοι που έπαιρναν τα νομπέλ οικονομικών. Έκτοτε έχουν ελάχιστες ή καθόλου σοβαρές δημοσιεύσεις, ενώ οι χαοτικοί πλέον έχουν γεράσει και το έριξαν στο ποτό… Δεν χάρηκαν δηλαδή καμία «επιτυχία». Ήξεραν εξαρχής ότι έχουν δίκιο. …»

  Η ….δυστυχία του να είσαι ….γνώστης, μου είναι από το 1991 γνωστή :-), οικεία.

 112. Γιάννης Ιατρού said

  111: Nikiplos
  ….ακόμη και σήμερα οι επενδυτές και τα γκόλντεν μπόυς των Τραπεζικών οίκων κάνουν πράξεις και υπολογισμούς ρίσκων με γκαουσιανά μαθηματικά… δλδ στο βρόντο…

  Να τοποθετηθεί ο καθ΄ύλην αρμόδιος σχολιαστής και να αποκαλύψει (για να ξεστραβωθούν τα γκολντεν μπόυς) σε τι βασίζονται οι δικές του πράξεις …. 🙂

 113. nikiplos said

  Δεν είναι εύκολο να είσαι γονέας (@48 σχόλιο)… Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι «θεός» για τα παιδιά σου… Ευχαριστώ για τις ευχές: ανύπαντρος ή παντρεμένος (κάπου στη μέση ήμουν πάντα…) ποιός αρνείται να του κλέψει το λογισμός μια μάγισσα?

 114. 102 Μπετατζή

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/xwris-hlektriko-reuma-zouse-h-oikogeneia-toy-3xronoy-poy-kahke-se-diamerisma.4387260.html

  😦

 115. nikiplos said

  113@ νομίζω ότι παίζει με σύνεση και ολίγον … ένστικτο… 🙂

 116. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  113.β Στις 4 πραξεις που μπορει να αναχθουν σε 2 🙂

 117. ΣΠ said

  111
  Η θεωρία του Χάους δεν αφορά (κατ’ ανάγκη) πολύπλοκα συστήματα. Αυτό που κατέδειξε η θεωρία του Χάους είναι ότι πολύ απλά συστήματα (π.χ. οι εξισώσεις του Lorenz) μπορούν παρουσιάζουν ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες και να δώσουν πολύπλοκη συμπεριφορά.

 118. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  118. Κατι σαν την απροβλεπτη συμπεριφορα πολλων γυναικων ;

 119. Αιμ said

  39# αν και καθυστερημενα

  ….την τακτική του συγκέντρωση της Τετάρτης κλπ

  θα πρότεινα εγώ

 120. Γιάννης Ιατρού said

  116/117: Ναι, το βασικό!

 121. ΣΠ said

  119
  Θεωρείς τις γυναίκες απλά συστήματα;

 122. Γιάννης Ιατρού said

  Γενικά, με τα βιβλία/φίλμ κλπ. του Χαρι Πότερ, η συγγραφέας έγινε πλούσια και πολλοί φχαριστήθηκαν που τα διάβασαν/είδαν.

  Από κεί και πέρα, δεν υποχρεώθηκε κανείς να τα διαβάσει/δει.

  Όσο για τα παιδιά, μη μας διαφεύγει ότι ανέκαθεν υπήρξε βιβλιογραφία με μάγισσες κλπ. που μάλιστα σε αρκετά δεν είναι και τόσο αθώα για την παιδική ηλικία. Ε, προστέθηκαν και μερικά ακόμη, μη λέμε τώρα ότι πρωτοεμφανίστηκαν τώρα αυτά. Και με την εξέλιξη της 7ης τέχνης έγιναν τα σχετικά εφέ, που παλιά «σκηνοθετούνταν» στην (παιδική) φαντασία (κάτι φουρνίσματα κάποιων κοριτσιών από μάγισσες κλπ., βλ. και αφοι Grimm κ,ά).

 123. Γιάννης Ιατρού said

  122: Ε, όχι και συστήματα!

 124. https://twitter.com/jk_rowling

 125. Γιάννης Ιατρού said

  126: Σκύλος
  They See Me Rollin, εδώ

 126. vnottas said

  Και μια που ο λόγος περί Χάρι, ιδού κάποιες παλιότερες σημειώσεις… ¨Όταν ο Χάρι συνάντησε τα λόμπι¨ (ή …και οι Μάγκλ έχουν ψυχή)

  https://vnottas.wordpress.com/2011/06/26/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b9-%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%bb%cf%8c%ce%bc%cf%80%cf%85/

 127. Γς said

  Αγανακτισμένος Χιώτης στο ΣΤΑΡ ΤιΒι τώρα:

  -‘Η θα φύγουμε εμείς ή θα μείνουν αυτοί [οι πρόσφυγες]

 128. Γς said

  χιώτης

 129. Στράτος Βασδέκης said

  99. Το «gurgle» ή ενδεχομένως το συνώνυμό του «babble» που θα το αποδίδαμε ως μπαμπαλίζω (φλυαρώ): «The baby is babbling happily in her cot» (http://www.wordreference.com/engr/babble)

 130. voulagx said

  #109 : Σκυλε, τον ειχα ακουσει προ αμνημονευτων ετων να ισχυριζεται οτι το επιθετο του προερχεται απο το Ντε Λαστικ.

 131. sarant said

  106-109

  Kαι όμως, ο Γ. Δελαστίκ έλκει την καταγωγή από τους ιππότες και τον De Lastic -έτσι μου έχει πει (όχι καμαρώνοντας, αλλά μάλλον ντροπαλά) ο ίδιος

 132. Babis said

  #78 «Η Θεωρία του Χάους, από ότι έχω καταλάβει, λέει ότι ακόμα και ένα καρφί από πέταλο αλόγου να μπει στραβά, μπορεί να αλλάξει η ροή της ιστορίας.»

  Εδώ κολλάει καλύτερα η κβαντική φυσική. Αν μεταφερθείς στο παρελθόν τότε τα υποατομικά σωματίδια που αποτελούν το σώμα σου, θα βρεθούν στο ίδιο σύμπαν με τον «εαυτό» τους κάτι που δεν είναι δυνατόν. O Στήβεν Χώκινγκ έχει γράψει ένα πολύ καλό βιβλίο στο οποίο αποδεικνύει ότι είναι αδύνατον ακόμα και για ένα στοιχειώδες σωματίδιο να μετακινηθεί στο χρόνο έστω και για το πιο απειροελάχιστο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι είναι «Το σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο» αλλά δεν είμαι σίγουρος και δεν μπορώ να το βρω τώρα για να το ελέγξω.

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για το θέμα Χάρι Πότερ δεν έχω γνώμη, από την αρχή το απέριψα κυρίως γιατί δεν μου αρέσει αυτή η θεματολογία.

  48 – «Αυτά τα συναρπαστικά στα εφέ, φιλμς θα καταστρέψουν πολλές παιδικές ψυχούλες, να το δηλώσω… αλλά οι γονείς Νικοκύρη μου…στην κοσμάρα τους!»

  Οι παιδικές ψυχούλες, καταστρέφονται κατά κύριο λόγο από τους γονείς στο σπίτι, πολύ πρίν πάνε σε σινεμά. Μόνο σε ψυχικά ανισόρροπα παιδιά, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα τους οι ταινίες. Είναι πολύ βολικό να ευθύνεται κάποιος άλλος για τα στραβά των παιδιών μας.

  67 – Ακριβώς έτσι. 🙂

  84 – «θα πω ότι κάθε εποχή έχει τη μόδα της στο παιδικό βιβλίο.»
  Έτσι είναι, αλλά η κάθε προηγούμενη γενιά, θεωρεί την επόμενη κατώτερη (κυρίως από φθόνο, γιατί την κάνει σιγά σιγά 🙂 ) προσπερνώντας πως είναι δικό της αποτέλεσμα. Όπως λέει κι η παροιμία, μ΄όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, κι απ΄τα λεγόμενα αρκετών της προηγούμενης γενιάς, η νέα γενια είχε ΣΤΟΥΡΝΟΥΣ για δασκάλους. 🙂

  98 – «Το ότι εμείς μικροί διαβάζαμε άλλα σουξεδάκια (σπουδαία βιβλία, δεν το λέω για κακό!) όπως του Δουμά ή του Ντίκενς, τι λέει πέρα από την ξινισμένη αντιπάθεια των μεγαλύτερων απέναντι σε ό,τι δεν είναι η δική τους μνήμη και ταυτότητα;»

  Ότι πέρασαν από την ζωή και δεν ακούμπησαν, ούτε μυρωδιά δεν πήραν. 🙂 Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει από μεγάλους (ληγμένους 🙂 ) το κλασικό, «πότε πέρασαν τα χρόνια ρε γαμώτο, χαμπάρι δεν πήρα».

  Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ, ΜΗ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.
  Αγγελάκας -Τρύπες.

 134. Pedis said

  Στην πραγματικότητα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, «το μόνο του έγκλημα είναι συνωμοσία για να απελευθερώσει τον λαό του από τα δεσμά της αυτοκρατορικής δικαιοσύνης». […]

  Στον 38χρονο τότε Λόπες Ριβέρα ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βομβιστική επίθεση ή κάποια βίαιη πράξη που να προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό ανθρώπου. Καταδικάστηκε το 1981 σε κάθειρξη 55 ετών με την κατηγορία της «συνωμοσίας με στόχο τη στάση», ενώ το 1991 τού πρόσθεσαν άλλα 15 χρόνια για απόπειρα απόδρασης.

 135. w2016blog said

  3 Γς
  Με συγκινήσατε βαθύτατα.

  Γαλουριζω
  «την ώρα που κάναμε πρόβα, γαλούρισε».

  γαλοΰργίον ίτό] μσν. – ό τόπος έν φ άμέλγεται τΰ
  γάλα: Πετρ.Σικελ.52 Β ώς έπΐ γαλούργια κα) βαυ-
  κόλια έξεληλυθέναι- 2) τό γαλακτοκομείον βλ λ,
  γαλουργός μσν. ό τά γαλακτερό κατασκευάζουν, ο γαλακτοκόμος.
  γαλουργΑ-έω μτγν. γαλακτουρνώ βλΛ.:Πολυδ.Ι,!2ί.
  γαλουρίζω δημ. εκπέμπω, αναδίδω ήχον ύπό- κωφον, κλαυθμηρόν.
  γαλούχημα ατός *τό[ .νεώτ. ή πρόξις κσΐ τό αποτέλεσμα τοΰ γαλουχώ

  Aπο το λεξικό του Δημητράκου (εὐχαριστοῦμε Κε Αγαθια) .

  Η λέξη πρέπει να ἔχει κάποια σχέση με το γάλα και το γαλουχώ μιας και είναι στην ίδια λεξικογραφική ενότητα .
  Μου θυμίζει έντονα τους ήχους που ἔκαναν τα μωρά μου, μόλις είχαν πιει το γάλα τους ,κάτι μεταξύ ἀπόλαυσης και ἀναστεναγμόυ εὐχαρίστησης με την γευση και τα υγρά του γάλακτος στο στόμα τους και ισως παραπόνου και δυσθυμίας που σταμάτησε ο θηλασμός η το μπιμπερό η που βαρυστομαχιασαν .
  Μπορει και να σημαίνει το αντίθετο .Τα κλαματάκια του μωρού πριν τον θηλασμό .

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  113 – «Να τοποθετηθεί ο καθ΄ύλην αρμόδιος σχολιαστής και να αποκαλύψει (για να ξεστραβωθούν τα γκολντεν μπόυς) σε τι βασίζονται οι δικές του πράξεις ….🙂»

  Στο ότι, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ, και στην πασίγνωστη παροιμία, ΦΑΣΟΥΛΙ ΤΟ ΦΑΣΟΥΛΙ, ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΙ. 🙂 Το βασικότερο όμως, είναι ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία, και φυσικά το τετράπτυχο της επιτυχίας, ΣΤΟΧΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (απλούστατη) ΕΠΙΜΟΝΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ, (Τα ποσοστά επιτυχίας δεν τα δημοσιεύω, θα στα δείξω κατ΄ιδίαν. 🙂 )
  Αλλά όπως λέει κι η θεωρία του χάους, από την απλότητα, αναλόγως των ευαίσθητων αρχικών συνθηκών, προκύπτει η πολυπλοκότητα, (η κάπως έτσι 🙂 ) και στην προκειμένη περίπτωση, η ευαίσθητη αρχική συνθήκη, είναι ο φτωχός επενδυτής, που θέλει αν γίνει ΧΘΕΣ πλούσιος, με το γνωστό πολύπλοκα απλό αποτέλεσμα. 🙂

  Αυτά βέβαια, είναι για μάς τους φτωχούς που επενδύουμε το δικό μας μικρό κεφάλαιο, τα αγχωμένα γκόλντεν μπόϋς, ΠΑΙΖΟΥΝ με ξένα λεφτά, και κερδίζουν μπόνους (πενιχρά) σε σχέση μ΄αυτά που βγάζουν, γι΄αυτό και είναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ και ρισκάρουν τρελά ποσά, καταστρέφοντας χώρες και λαούς.
  Οι αγορές είναι εδώ, είναι απρόσωπες και ακθορίζουν τις ζωές μας, αλλά οι λαοί επιμένουν στο παρελθόν, και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ. 🙂 🙂 🙂

 137. Πέπε said

  Σχετικά με τον Χάρι Πότερ έχω ακούσει (χωρίς να εγγυώμαι για την ακρίβειά του) το εξής …εκδοτικό ανέκδοτο:

  Η συγγραφέας, λέει, περιέφερε το χειρόγραφο του πρώτου βιβλίου από εκδότη σε εκδότη, μαζεύοντας χυλόπιττες (όπως οι Μπιτλς). Τελικά ένας εκδότης είπε: ας της δώσουμε μια ευκαιρία. Πήρε λοιπόν το χφ και το έδωσε στον γιο του, που ήταν γύρω στα 12 (στο τάργκετ γκρουπ), και δεν ήταν καθόλου φιλαναγνώστης. Ο γιος ξενύχτησε διαβάζοντάς το, και ο κύβος ερρίφθη!

 138. Νίκος Μαστρακούλης said

  136: Ευκαιρία να θυμηθούμε και τον Λέοναρντ Πελτιέ, για τον οποίο γίνεται επίσης προσπάθεια να πάρει χάρη από τον Ομπάμα.

 139. Γιάννης Ιατρού said

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  141 – Κι όμως Γιάννη, ακριβώς αυτό διέκρινα στην Ελεωνόρα πριν τρία χρόνια, που ξεκίνησε να μαθαίνει, τα δύο ευρώ που κέρδιζε (με 100 ευρώ αρχικό κεφάλαιο) σχεδόν σε καθημερινή βάση, και ανέπτυξα την θεωρία μου και το επενδυτικό μου σύστημα, που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής του, ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό, να είναι έτοιμο. Τύχη που επαναλαμβάνεται με σταθερή συχνότητα, δεν είναι τύχη, αλλά κάποιος φυσικός κανόνας ή νόμος, μένει να τον ανακαλύψουμε. Άλλωστε στο σύμπαν όλα προϋπάρχουν, ο άνθρωπος δεν δημιουργεί τίποτα, μόνο ανακαλύπτει.☺
  Καληνύχτα

 141. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  140 Καλά που τον θυμήθηκες, πόσα και πόσα χρόνια τραβιέται…

 142. Γς said

  137:

  >3 Γς
  Με συγκινήσατε βαθύτατα.

  Κι έρχονται Χριστούγεννα.
  Κι είχαμε τόσα πολλά να κάνουμε. Κι ΄όλη η οικογένειά Της, Κι ο μικρός Γς.

  Και δεν θα είναι μαζί μας.

  ——-

  Και θυμάμαι το Γκάζι του 1956 και το δακρυσμένο αγοράκι.

  Και να το 2016, το δακρυσμένο γεροντάκι

  http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_9.html

 143. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  1) Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι επί 15 ώρες ουδείς είχε το φιλότιμο να προσφέρει την μετάφραση του 1ου βιβλίου του Αρείου Ποτήρος στα Αρχαία Ελληνικά (2004) υπό του Βρετανού κλασικιστού Andrew Wilson. Εδώ ο ελληνόψυχος Wilson εξηγεί στο BBC πώς ωθήθη στο μεγαλόπνοο αυτό έργο που του πήρε έναν ολόκληρο χρόνο. Η Κοινότης μας προσφέρει από την προσωπική της βιβλιοθήκη και τα δύο έργα: Και το αγγλικό πρωτότυπο της J.K. Rowling, και την αρχαιοελληνική μετάφραση του Wilson. Ευθύς αμέσως αναρτάμε την αρχή του 7ου Κεφαλαίου, για να δούν όλοι πόσο συνοπτική γλώσσα είναι τα αρχαία ελληνικά, εν αντιθέσει με την αναλυτική ρωμέικη παραλλαγή της, που έχει διαφθαρεί ανεπανόρθωτα από τα εβραϊκά ελληνικά των συγγραφέων της Βίβλου: Λιγότερες λέξεις χρησιμοποιεί το αρχαίο ελληνικό κείμενο του Wilson από το αγγλικό πρωτότυπο της Rowling!

  2) Περαίνοντες ενημερώνουμε την ομήγυρη των συνταξιούχων αναγνωστών ότι προ ολίγου ο Ντόναλντ κατάφερε συντριπτικό πλήγμα κατά του μπολσεβικισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος αναπαράγεται καθημερινώς στα δημόσια σχολεία: Διόρισε υπουργό Παιδείας την κάργα ελληνόψυχη πολυεκατομμυριούχο Betsy DeVos που είναι φανατική υπέρμαχος της κατ’ οίκον διδασκαλίας των Αμερικανοπαίδων και της διατηρήσεως ελαχίστων δημοσίων σχολείων, αποκλειστικά για τους φτωχομπινέδες και τους απόρους.

  Κατά την γνώμη της Κοινότητός μας, αυτή είναι η μόνη λύσις για να παταχθεί ο μπολσεβικισμός και στο Ρωμέικο: Να μειωθούν τα Δημόσια Σχολεία κατά 80%, ώστε να πάψουν οι μπολσεβίκοι δάσκαλοι και καθηγητές να διαφθείρουν τα μικρά Ρωμιόπουλα με τις συφιλιδικές διδασκαλίες του χριστιανομπολσεβικισμού

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

 144. Αγαθία, ξέρεις να μετράς; Οι δύο πρώτες φράσεις που σημειώνεις με κίτρινο έχουν περισσότερες λέξεις στη μετάφραση του Wilson απ΄ό,τι στο πρωτότυπο, η τρίτη έχει ισάριθμες, και μόνον η τέταρτη έχει λιγότερες, αλλά διότι ο Wilson παρέλειψε να αποδώσει το «βουητό» των φωνών! όχι φυσικά πως η όλη σύγκριση έχει καμιά σημασία…

 145. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητέ κ. Άγγελε (σχ. 146),

  «μή κρίνετε ίνα μή κριθήτε» λέγει ο Ραββίνος Χριστός (Ματθ. 7,1 + Λουκ. 6,37). Το Επιτελείο μας μέτρησε όλες τις λέξεις της Rowling και όλες του Wilson. Το αγγλικό πρωτότυπο έχει 74.566 λέξεις και η αρχαιοελληνική μετάφρασις 73.275. Αν προκληθούμε, θα επανέλθουμε

  ΥΓ: Το κιτρίνισμα του κειμένου που ανεβάσαμε, δεν έγινε για να μετρηθούν οι λέξεις. Το κάναμε ενδεικτικά για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του επιτεύγματος του Wilson

 146. 118,
  Ακριβώς, χάος μπορεί να εμφανιστεί σε απλούστατα συστήματα, όπως με τον τύπο x_{k+1} = 4 x_k (1-x_k) , που ξεκινώντας από το x_0 φτιάχνει την ακολουθία \{x_0, x_1, x_2,... \} .

  Είναι εύκολο να φτιάξει κανείς δυο στήλες με τέτοιες ακολουθίες στο Excel, με επανάληψη της παραπάνω εξίσωσης σε κάθε σειρά, ξεκινώντας με x_0 , ξερωγώ, το 0.567 στην πρώτη στήλη και το 0.566 στην δεύτερη στήλη. Τα αποτελέσματα πολύ σύντομα διαφέρουν πολύ, παρόλο που μένουν πάντα μεταξύ 0 και 1.

  Αυτό είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό χαοτικών συστημάτων, που συνήθως παραμελείται: Ένα χαοτικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις αρχικές συνθήκες, αλλά δεν εκρήγνυται – παραμένει πεπερασμένο ενώ παρουσιάζει πολλές προσωρινές (ή τοπικές) αστάθειες.
  (Ένα σύστημα που είναι ευαίσθητο στις αρχικές συνθήκες και εκρήγνυται είνα «απλά» ασταθές.)

  (Συνέχεια στο επόμενο)

 147. Γς said

  Αντε και μπαίνουμε σιγά σιγά στην πικάντικη ζώνη του ιατολογίου

 148. gpoint said

  # 142

  «Άλλωστε στο σύμπαν όλα προϋπάρχουν, ο άνθρωπος δεν δημιουργεί τίποτα, μόνο ανακαλύπτει.»

  απορία :

  που προϋπήρχε ο ΠΑΟΚ πριν το 1926 ; να μου πεις για τον Αρη, να το καταλάβω…και πλανήτης προϋπήρχε και τα σκουλήκια επίσης…

 149. (Επόμενο)

  Γιατί ο τύπος x_{k+1} = 4x_k (1 - x_k) είναι τόσο ευαίσθητος στις αρχικές συνθήκες το εξηγεί και η Βίκη:

  Αποδεικνύεται ότι x_k = \sin^2 (2 \pi y_n) για κάθε k , όπου – έκπληξη! – αν το y_0 γραφτεί στο δυαδικό ως, πχ, y_0 = 0,101001101 , τότε οι επόμενες τιμές y_1, y_2, y_3,... σχηματίζονται πετώντας το πρώτο ψηφίο μετά την υποδιαστολή και κρατώντας τα υπόλοιπα. Δηλαδή

  y_1 = 0,01001101
  y_2 = 0,1001101
  y_3 = 0,001101
  ...
  y_9 = ???

  Επομένως, με όσα σημαντικά ψηφία (στο δυαδικό) και να είναι γνωστό το y_0 , μετά από τόσα βήματα ο τύπος x_{k+1} = 4x_k (1 - x_k) θα παράγει y_k (άρα και x_k ) στην τύχη – παρόλο που ο τύπος δεν έχει τίποτα το τυχαίο!

 150. Γς said

 151. Γς said

 152. Γς said

 153. Γς said

 154. Pedis said

  # 151 – Ωραία, Μιχάλη.

  (ντετερμινιστικό χάος)

  Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι εντυπωσιακό: μία μικρή αθώα μεταφορά με τεράστια επίδραση στη φαντασία.

  Εδώ μία ενδιαφέρουσα σχετική παρουσίαση για παιδιά Λυκείου:

  Click to access UJER10-19504864.pdf

 155. Γς said

  156:

  Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο καίγονται τα γεμιστά του Μπουντουρίδη [Στην Ξάνθη]

  Ελεγαν οι φοιτητές του.

  Το θυμάσαι Σοφία Ε. ;

  Chaos.

  Και θυμήθηκα τον Κώστα

  http://caktos.blogspot.gr/2014/07/catskill-mountains.html

 156. spiral architect said

  @68: Καλό! 🙂

 157. spiral architect said

  Έχετε προκληθεί πολλάκις αλλά από προβατίνα πράμα. Απαξιούμεν!

 158. paolodrosi said

  Το παραξενο με τη Ροουλινγκ, ειναι οτι προερχοταν απο φτωχη οικογενεια. Αναγκαστηκε να δουλευει απο μικρη και δεν ειχε την ιδανικη προσωπικη ζωη.
  Εγινε μητερα και χωρισε απο τον αντρα της και πατερα του παιδιου της.
  Εχασε τη μητερα της.
  Παρολ’ αυτα, ειχε το μυαλο της στη λογοτεχνια και συνελαβε την ιδεα του Χαρρυ Ποτερ, ενω περιμενε το τραινο. Στα 32 χρονια της.

  Ευχαριστω, δε θα παρω.

 159. ΓιώργοςΜ said

  Άσχετο με το θέμα, σχετικό με τη γλώσσα και την επικαιρότητα:
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/h-ellhnikh-glwssa-mpainei-sta-sxoleia-ths-rwsias.4387175.html

 160. sarant said

  Καλημέρα από εδώ. Βλέπω ότι η νυχτερινή ζώνη εξελίσσεται σε ΧΧΧ

 161. Μπετατζής said

  102, 115 Εντάξει, όλα καλά, ο ένοχος πιάστηκε και είναι υπό κράτηση. http://www.msn.com/el-gr/news/national/%cf%85%cf%80%cf%8c-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-4%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%bf-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%cf%87%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1/ar-AAkHEpe?li=BBqxAac&ocid=mailsignout

 162. leonicos said

  Γαλούρισε, δεν το είχα ξανακούσει, αλλά είναι πολύ όμορφη λέξη. Το αν σημαίνει ‘βγάζω λογάκια’ ή υπόκωφες φωνούλες, πολύ μικρή σημασία έχει.

  Σοβαρά…. ασχοληθήκατε με τον Χάρι Πότερ; Jesus!

 163. leonicos said

  Σήμερα έμαθαν κάποιοι εδώ μέσα ότι η νεοελληνική είοναι αναλυτικότερη της αρχαίας και ότι αυτό δεν είναι κριτήριο ποιότητας μιας γλώσσας;
  Έλεος! όλοι οι αγράμματοι που δεν έχουν κάτι να πουν, μιλάνε για τη γλώσσα

 164. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  166 (=666-500)

  Η διδακτικη αναγνωση και ο αναστοχασμος των σχολιων αυτης της αναρτησης -καθως και πολλων σχολιων τα τελευταια 2-3 ετη- ενισχυουν την αποψη μου οτι πλειστοι οσοι αποφοιτοι ΑΕΙ, νυν πλησιον της συνταξιοδοτησεως, διαβαζαν Χαρι Ποτερ, οπως τα μαρξιστικα βιβλια οταν ηταν φοιτητες. Αρα στο ανω 15% (αποφοιτοι ΑΕΙ της ηλικιας μου ) αρεσαν και αρεσουν τα παραμυθια!

  Ενιοι αυτων ειναι φανατικοι ποδοσφαιροφιλοι !!!

 165. sarant said

  166 Εμένα πάντως μου αρέσουν, αν και δεν είμαι της ηλικίας σου, ούτε ξέρω από άνω15% 😉

 166. Pedis said

  # 163 – Ποιον περίμενες να πιάνανε;

  Σε σχέση με ό,τι συμβαίνει γύρω μας, Μπετατζή, ο Χάρυ Πότερ (πρέπει να *) είναι για τα παιδιά όπως τα Αρλεκιν ήταν για τις νοικυκυρές.

  * λέω «πρέπει να» επειδή πέραν όσων έχω ακούσει από φίλους και μάθει από το σημερινό κείμενο δεν έχω διαβάσει περισσότερο από μισή σελιδα σε βιβλιποπωλείο από το έπος.

 167. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  167. Τιποτα το προσωπικο με σενα Νικοκυρη. Ενιοι ασχολουμεθα με διαφορα, ακομα και ο μεγας T.Pynchon με λαϊκη κουλτουρα .

  Ειμαι σιγουρος οτι γνωριζεις για το ανω 15% της εποχης μας (+5% στο εξωτερικο) . Ομως αυτο εγινε ανω 75% σημερον.

  Τρανο παραδειγμα οτι το αυτο συμβαινει στις ΗΠΑ και στις λοιπες αγγλοφωνες χωρες.

  Το #108 ειναι η λιστα με τα best sellers για το κατω 80-90% των αναγνωστων και η παρακατω λιστα με τα πιο σπουδαια βιβλια για το ανω 20-10% (εστω 30% για να συμπεριληφθουν και οι υψηλης EQ)….

  https://www.goodreads.com/list/show/17262.Goodreads_21st_Century_Literature_Group_Most_Important_Books_of_the_21st_Century

  2. Σχετικα με την αποψη οτι πρεπει να σπουδαζει το 30 εως 40% σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οπως σε ολες τις χωρες της Ε.Ε και οχι να εισαγεται το 75%. Το μεγιστο -κατα την γνωμη μου- ειναι το 50% με IQ=100, δηλ. ο μεσος ορος.

  Αν ησουν υπουργος παιδειας θα υπεγραφες για 5825 εισαγομενους στις 7 πολυτεχνικες σχολες, οταν το 2015 διαγραφτηκαν απο το ΤΣΜΕΔΕ 5000 μηχανικοι ;

 168. Παναγιώτης Κ. said

  @148,151. !!!

 169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Κοίτα, δεν τόχω με την φυσική ούτε με τα μαθηματικά, γιαυτό και δεν τα αγγίζω, υπάρχουν οι ειδικοί εδώ γι’ αυτά. Απλώς καμιά φορά γράφω κι εγώ κάνα μεγαλόσχημο που κάπου έτυχε να ακούσω ή να διαβάσω, αλλά ως συνήθως βγαίνει λάθος.☺ Εννοώ ότι στο σύμπαν προϋπάρχουν όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί, μένει να τους ανακαλύψουμε.
  Για τον ΠΑΟΚ βέβαια, το πράγμα αλλάζει, καθ’ ότι δεν είναι από αυτό το σύμπαν, αλλά από παράλληλο, το γνωστό, ΜΕ ΗΛΙΟ ΤΑ ΒΓΑΖΩ, ΜΕ ΗΛΙΟ ΤΑ ΒΑΖΩ, ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ; ☺
  Οι δε οπαδοί του, είναι κι αυτοί από το ίδιο σύμπαν, και η πατρίδα τους, είναι το ηλιακό σύστημα, ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ.☺

 170. ΣοφίαΟικ said

  160: Λέει η Βικι: Rowling was born to Peter James Rowling, a Rolls-Royce aircraft engineer,[18] and Anne Rowling (née Volant), a science technician.
  Τα επαγγέλματα των γονιών της δεν παραπέμπουν σε φτωχή οικογένεια. Επιπλέον λέει η Βίκι:
  In 1982, Rowling took the entrance exams for Oxford University but was not accepted[18] and read for a B.A. in French and Classics at the University of Exeter.[…]After a year of study in Paris, Rowling graduated from Exeter in 1986 and moved to London to work as a researcher and bilingual secretary for Amnesty International.
  Ούτε οι σπουδές και πρώτη της δουλειά παραπέμπουν σε παιδί του λαού, εργατιά φτώχεια κι ανέχεια.
  Τα οικονομικά της προβλήματα τα ειχε για μια περιοδο αμέσως μετά το διαζύγιό της στην Πορτογαλία και την επιστροφή στο ΗΒ, οπου φυσικά ως μητέρα μωρού δεν μπορούσε να εργαστεί. Η ίδια έχει αρνηθεί πολλές φορές το μύθο ότι είναι αμόρφωτη και τον μύθο ότι ήταν πάμφτωχη.

 171. nikiplos said

  @148 και @151, αυτό είναι σωστό (και μόνο γιατί το επιβεβαιώνει ο κος Νικολάου 🙂 ). Σε τέτοια μοντέλα (όπως στη λογιστική απεικόνιση ή στον ελκυστή Lorenz ή και στον Hennon map) βασίστηκαν εκείνοι που πρωτοι επιχείρησαν να ερμηνεύσουν μοντελοποιώντας πραγματικά συστήματα που παρουσίαζαν πολύπλοκη συμπεριφορά με χαμηλοδιάστατα χαοτικά. Εντούτοις η πολυπλοκότητα όπως την έδωσα εγώ πιο πάνω προσιδιάζει περισσότερο στα πραγματικά συστήματα (οικονομία, βιολογικά υποσυστήματα). Εντούτοις δεν είναι ανάγκη να εκρύγνηται, αρκεί να μένει ασταθές κατά Lyapunov… πχ συστηματα που ακολουθούν Fractal Brownian Motion ή δυναμικές όπως ο Brusselator που μπορούν να επιδείξουν στοχαστική δυναμική. Αυτά τα πολύπλοκα συστήματα, ομοιάζουν με τα χαοτικά, στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες και με μια μικρή δραματικά αμελητέα μεταβολή μιας παραμέτρου, να γίνουν εξαιρετικά ασταθή ή και να εκραγούν… Για αυτό ακριβώς και οι χαοτικοί ήταν οι πρώτοι που έπαιξαν με αυτά… Και σε αντίθεση με τους συμβατικούς αναλυτές δεδομένων (όπως πχ ARMA, GARCH) που έπαιζαν με γκαουσιανά ρίσκα, οι χαοτικοί ήξεραν εξαρχής ότι το παίγνιο κρύβει παγίδες.

 172. sarant said

  169τέλος Εδώ μπαίνουν τόσες χιλιάδες φιλόλογοι, που δεν έχουν άλλη προοπτική πλην της καθηγητικής….

  Γεια σου Σοφία!

 173. Μάντις said

  Αργησα να μπω στη σελίδα και διαβασα ασθμαίνουσα τα μυρία σχόλια…Το ζευγάρωμα των εντόμων πού ανακάλυψε το τούρμπο μυαλό του Γς , εντυπωσιακό!
  (Τπτ δεν ξεφεύγει από τον Γς και το Σκύλο του…να πούμε την αλήθεια )

  Δεν απαντώ στα λοιπά πρόσωπα διότι έχω να φουρνίσω μια χορτόπιτα επειγόντως. Ελπίζω να με συγχωρήσετε, αδελφοί. Καλό σας απόγευμα.

 174. Γς said

  175:

  Χορτόπιτα είπες;

  Φεύγω για φύλλο, φέτα και … σπανάκι!

 175. Μάντις said

  😉 Εδώ μέσα ξημεροβραδιάζεσαι… στρατηγέ μου;

 176. 173, αρχή: Ερυρθιώ! 🙂

 177. Ερυθριώ, για την ακρίβεια! 😳

 178. sarant said

  Καλό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: