Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κατερίνα, χρόνια πολλά και πάλι!

Posted by sarant στο 25 Νοεμβρίου, 2016


Σήμερα είναι της Αγίας Αικατερίνης, γιορτάζουν λοιπόν οι Κατερίνες, οπότε ευκαιρία είναι να τους κάνει το ιστολόγιο ένα δώρο, δηλαδή να αφιερώσει ένα άρθρο στο όνομά τους, που έχει και ιδιαίτερο γλωσσικό ενδιαφέρον. Αναδημοσιεύω λοιπόν το άρθρο που είχα ανεβάσει τέτοια μέρα το 2013, έχοντας πάντως κάνει κάμποσες αλλαγές, ανάμεσα στ’ άλλα ενσωματώνοντας πράγματα που είχατε πει στα σχόλια του προηγούμενου άρθρου.

Η Κατερίνα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα γυναικεία ονόματα. Από τη μελέτη του Χάρη Φουνταλή για τα ονόματα, προκύπτει ότι η Κατερίνα είναι το τρίτο συχνότερο γυναικείο όνομα. Φυσικά, το πρώτο συχνότερο όνομα είναι η Μαρία, τουλάχιστον προς το παρόν, γιατί αν κρίνω από τις συμμαθήτριες των παιδιών μου μπορεί σε πενήντα χρόνια να έχει γινει συχνότερο το Φαίδρα ή το Νεφέλη (εντάξει, υπερβάλλω). Όσο για το δεύτερο συχνότερο γυναικείο όνομα, είπα προς στιγμή να το βάλω σε κουίζ, αλλά τελικά είπα να το πάρει το ποτάμι, είναι η Ελένη.

Το επίσημο όνομα είναι, βέβαια, Αικατερίνη, αλλά δεν έχω ακούσει πολλές να τις φωνάζουν έτσι -ήδη και η Κατερίνα έχει τέσσερις συλλαβές, πράγμα που κάτι θειάδες μου στην Αίγινα το θεωρούσαν άτοπο, θυμάμαι, πριν από πολλά χρόνια όμως. Υπήρχε βέβαια η Μεγάλη Αικατερίνη, η τσαρίνα της Ρωσίας, αλλά οι αυτοκράτειρες επιτρέπεται να είναι πεντασύλλαβες (Γιεκατερίνα στα ρώσικα). Έτσι, παρόλο που το Κατερίνα στέκεται και μόνο του μια χαρά και είναι συχνότατο, έχει όμως και άφθονα χαϊδευτικά -παλιότερων εποχών κυρίως, διότι στις νεότερες γενιές υπάρχει γενικά μια αντιπάθεια στα χαϊδευτικά.

Να πούμε όμως πρώτα την ετυμολογία του ονόματος, η οποία είναι μάλλον περίπλοκη. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι στην αρχή βρίσκεται το γυναικείο (αμάρτυρο) όνομα *Εκατερίνα/Εκατερίνη, θηλυκό του Εκατερός/Εκάτερος που προέρχεται από την αντωνυμία εκάτερος = ο καθένας από τους δυο. Λίγο περίεργο φαίνεται να προήλθε κύριο όνομα από αντωνυμία, αυτή όμως είναι η πειστικότερη εκδοχή. Δεν φαίνεται πιθανή η πρόελευση από την Εκάτη, ενώ για το όνομα Εκατερός υπάρχουν στέρεες ελληνιστικές μαρτυρίες. Πάντως, το λεξικό Μπαμπινιώτη, που δέχεται την προέλευση αυτή, δίνει μτγν. όνομα ΑικατερίνΗ, ενώ στις πρωτογενείς πηγές εγώ βρίσκω αρχικό τύπο ΑικατερίνΑ -η Αικατερίνη θα μπορούσε να έχει προέλθει από τη γενική: η Αικατερίνα-της Αικατερίνης, απ’ όπου θα μεταπλάστηκε νέα ονομαστική. Άλλωστε, στην εικονογραφία και στα απολυτίκια επικρατεί ο τύπος «Αικατερίνα».

Πάντως, από πολύ νωρίς υπήρξε παρετυμολογική σύνδεση με τη λέξη καθαρός, και αυτός είναι ο λόγος του th που εμφανίζεται στην αγγλική και τη γαλλική μορφή του ονόματος (Catherine). Η αγία Αικατερίνη, σύμφωνα με τη δυτική παράδοση, ήταν εξαιρετικά μορφωμένη και επειδή κατατρόπωσε στη θεολογική συζήτηση πενήντα εθνικούς σοφούς, ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος διάταξε να πεθάνει με μαρτύρια. Ωστόσο, οι πρώτες διηγήσεις για τον βίο της εμφανίζονται πολλούς αιώνες μετά, και για το λόγο αυτό η Καθολική Εκκλησία την αφαίρεσε το 1969 από τον κατάλογο των αγίων, λόγω της έλλειψης στοιχείων για την ύπαρξή της. Όμως, φαίνεται ότι οι πιέσεις από τις απανταχού του κόσμου Κατερίνες (σε διάφορες βέβαια παραλλαγές ανά τον κόσμο) ήταν μεγάλες κι έτσι την επανέφερε, κατά παραχώρηση, το 2002. Υποστηρίζεται επίσης ότι η Αικατερίνη μπορεί να είναι το χριστιανικό αντίστοιχο της Υπατίας, δηλαδή πλασμένη από τους Χριστιανούς πάνω στο πατρόν της Υπατίας αλλά με το χριστιανικό θρήσκευμα.

Αυτά με την Αικατερίνη, ας επιστρέψουμε στην Κατερίνα και τα πολλά χαϊδευτικά της. Καταρχάς, Καίτη, που όταν ήμασταν στο γυμνάσιο μάς έδινε το εύκολο λογοπαίγνιο «Καίτοι η Καίτη….» (Στο «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» υπάρχει μπέρδεμα του «Καίτη» όχι μόνο με το «καίτοι» αλλά και με το «έτι και έτι» της θείας λειτουργίας).

Έπειτα Κάτια. Παλιότερα, ήταν πολύ συχνό το Κατίνα, για το οποίο όμως θα μιλήσουμε πιο κάτω. Λέμε επίσης Κατερινιώ (Κατερνιώ στον Παπαδιαμάντη). Σε αστικό περιβάλλον ήταν παλιότερα πολύ συνηθισμένο το Κάκια, που σήμερα ακούγεται πολύ λιγότερο. Από την Κατίνα και η Κατίγκω, που φαντάζομαι θα το θεωρούν αφόρητα χωριάτικο πολλοί -να μην πω και το «Τίγκα» που μου λένε οτι ακούγεται στη Βέροια. Ακόμα πιο χωριάτικο, αλλά ίσως όχι πανελλήνιο, είναι η Κατέρω (π.χ. Ήπειρος, Επτάνησα, αλλά και στις Σέρρες το βρίσκω) ενώ το Κατερή πρέπει να είναι ποντιακό. Στην Κέρκυρα υπάρχει και το Κατέ, ενώ το κρητικό Καντή ζήτημα είναι αν ακούγεται ια. Χαϊδευτικό του Κατερίνα είναι και το Ρίνα, που γράφεται και Ρήνα, και Ρηνιώ και Ρηνούλα, αλλά βέβαια πάρα πολλές Ρήνες κα Ρηνούλες προέρχονται από το Ειρήνη. Έχουμε και το Κίττυ (όπως η αείμνηστη αγωνίστρια ηθοποιός Κίττυ Αρσένη) και μάλλον το Κατιάνα (όπως η Μπαλανίκα). Να σημειώσουμε επίσης και το Τίνα, που βέβαια μπορεί να αντιστοιχεί και στη Χριστίνα. Αν έχω παραλείψει καμιά τοπική παραλλαγή ή χαϊδευτικό (μάλλον βέβαιο), παρακαλώ συμπληρώστε. Βέβαια, επειδή το όνομα Κατερίνα έχει αντίστοιχά του σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, υπάρχουν πάμπολλες παραλλαγές, όπως Καταλίνα, Κατίνκα, Τρίνα, Κάρεν κτλ.  Τέτοια μη συμπληρώσετε.

Με βάση το γκουγκλοδιασημόμετρο, διασημότερες Κατερίνες, χτες που το κοίταξα, ήταν: η Κατερίνα Στικούδη, η Κατερίνα Γώγου και η Κατερίνα Μάρκου (πρόσκαιρη ίσως διασημότητα, αφού είναι στην επικαιρότητα επειδή αποχώρησε από το Ποτάμι). Καίτη η Γκρέι,, η Χωματά και η Γαρμπή, Κάτια η Δανδουλάκη, Κατίνα η Παξινού, διότι τα τελευταία 40 χρόνια αυτή η μορφή του ονόματος, συχνότατη κάποτε, τείνει να εκλείψει. Ο λόγος είναι, φυσικά, ότι, όπως λέει και το λεξικό, η «κατίνα» χρησιμοποιείται ως μειωτικός χαρακτηρισμός: α) γυναίκας που θεωρείται ότι υστερεί σε μόρφωση και παιδεία. β) ανθρώπου, συνήθ. γυναίκας, που σχολιάζει, κουτσομπολεύει. [Οι ορισμ0ί από το λεξικό ΛΚΝ]. Συνακόλουθα έχουμε και την κατινιά, την αναξιόπρεπη συμπεριφορά ιδίως.

Πώς όμως η Κατίνα έγινε κατίνα; Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μου, και όχι μόνο τη δική μου, η κατίνα ξεκίνησε ως ταξικά χρωματισμένος χαρακτηρισμός, από τις αστές προς τις λαϊκές γυναίκες. Το Κατίνα, αν και παλιότερα το έβρισκες και στις αστές, ήταν επίσης κατεξοχήν λαϊκό όνομα, που το είχαν πάρα πολλές υπηρέτριες (ναι μεν οι περισσότερες υπηρέτριες λέγονταν Μαρίες, αλλά το Μαρία δεν έχει άλλον πολύ συχνό τύπο κι έτσι δεν χρωματίστηκε). Με την επιρροή του γαλλικού catin (παλιοθήλυκο, τσουλί), που ασφαλώς θα ήταν γνωστό στις αστές, πήρε η Κατίνα τη σημασία της κατίνας, ή ίσως η κατίνα προήλθε από το catin με επιρροή του ονόματος Κατίνα.

Αυτή την προέλευση άλλωστε την υιοθετούν και τα μεγάλα λεξικά μας. Κάποιοι επισήμαναν (στο slang.gr όταν το είχαμε συζητήσει) ότι θα μπορούσε η κατίνα να προέρχεται από το τουρκικό kadin = γυναίκα, εξήγηση που φαίνεται ελκυστική. Ωστόσο, επειδή το «κατίνα» δεν φτιάχτηκε παλιά, στην ύπαιθρο και από τον απλό λαό αλλά σχετικά πρόσφατα (τον 20ό αιώνα και μάλιστα μεταπολεμικά, μάλλον) στην Αθήνα και από (μικρο)αστούς, η πιθανότητα για τουρκική προέλευση αδυνατίζει πολύ. Δεύτερον, το καντίνα = τουρκάλα (< kadin) υπήρχε παλιότερα (τρεις φορές στον Παπαδιαμάντη) χωρίς να έχει καταγραφεί, απ’ όσο ξέρω, καμιά άλλη, αποκλίνουσα ή ενδιάμεση σημασία. Οπότε, η προέλευση αυτή δεν με πείθει.

Απόηχος της εποχής που η Κατίνα δεν είχε ανεπανόρθωτα στιγματιστεί είναι το κόμικς «Μήτσος και Κατινάκι» του Διογένη Καμένου που άρχισε να δημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία με την έκδοσή της το 1975 (και ο Μήτσος είναι ο αρχετυπικός μέσος λαϊκός Έλληνας, άλλωστε). Να θυμηθούμε και την ατάκα «Κατίνα, σαλαμάκι» του Κ. Βουτσά από την ταινία Ο γόης του Δαλιανίδη, που μου τη θύμισε ένας φίλος από το Φέισμπουκ.

Υπάρχει και μια άλλη λέξη «κατίνα» ή μάλλον «κατήνα», αν όχι στα πανελλήνια ελληνικά, πάντως σε ιδιώματα -ας πούμε, στα μυτιληνιά αλλά και αλλού. Αυτή η κατήνα είναι δάνειο από τα λατινικά (catena) και σήμαινε αρχικώς αλυσίδα και μετά σπονδυλική στήλη και κατ’ επέκταση πλάτη, ράχη. Οι πόρτες του Άδου ας χαλαστούν κι ας πέσουν οι κατήνες, λέει στον μεσαιωνικό Απόκοπο, ενώ στον Φορτουνάτο βρίσκουμε τη δεύτερη σημασία: ήκοψές μου τα νεφρά κι ήσπασες την κατήνα. Όπως είπα, η λέξη υπάρχει και στη μυτιληνιά διάλεκτο, και σε ένα αντάρτικο μυτιληνιό τραγούδι ακούγεται κι ο στίχος «μα ξπάσαν τα μλάρια, πετάξαν απ’ τς κατίνις τα σαμάρια» (επαναστάτησαν τα μουλάρια, πέταξαν από τις πλάτες τα σαμάρια). Όταν κάποιος Μυτιληνιός κουραζόταν πολύ ή σήκωνε μεγάλο βάρος, συχνά δεν έλεγε «ξεθεώθηκα» ή «κοψομεσιάστηκα» αλλά «ξεκατηνιάστηκα». Το σημερινό «ξεκατινιάζομαι» που το ακούμε και το λέμε ιδίως για καβγάδες στα παράθυρα των καναλιών, είναι μετεξέλιξη του διαλεκτικού «ξεκατηνιάζομαι», υπό την επιρροή του «κατίνα» που εδώ συναντάει την κατήνα.

Ας γυρίσουμε όμως στην Κατερίνα. Από την Κατερίνα, ή μάλλον την Αικατερίνη, δηλαδή από ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, πήρε το όνομά της και η πόλη Κατερίνη, όπως είχαμε συζητήσει παλιότερα (και τότε, πριν από ένα χρόνο παρά τρεις μέρες, είχα υποσχεθεί στον φίλτατο Γρηγόρη να γράψω το σημερινό άρθρο -να που καμιά φορά τις τηρώ τις υποσχέσεις μου -έστω και με κάποια μικρή καθυστέρηση!). Το επώνυμο Κατερίνης πάλι, μάλλον είναι μητρωνυμικό.

Να σημειώσουμε και το κοριτσίστικο περιοδικό Κατερίνα, που κυριαρχούσε στον κλάδο του πριν από αρκετές δεκαετίες -αλλά και την Κατερίνα του Μικρού Ήρωα, την αγαπημένη του Γιώργου Θαλάσση.

Αλλά είπαμε πολλά και η Κατερίνα θα κουράστηκε. Ας την αποχαιρετίσουμε λοιπόν με μερικά τραγούδια. Υπάρχουν πάρα πολλά (αν και περισσότερα έχει η Άννα), αλλά αν διάλεγα ένα, όχι επειδή μ΄ αρέσει περισσότερο αλλά για ιστορικούς λόγους, θα ξεχώριζα το «Πάμε για ύπνο Κατερίνα» των Κατσαρού-Πυθαγόρα, με τον Γιάννη Πουλόπουλο:

Το τραγούδι βγήκε το 1971 και θυμάμαι ότι πολλοί ήταν εκείνοι που έβρισκαν αντιδικτατορικά υπονοούμενα στους στίχους -ίσως και να είχαν δίκιο, αλλά δεν με έπειθαν.

Αργότερα ξαναέγινε δημοφιλές το ρεμπέτικο «Άμαν Κατερίνα μου» του Τούντα:

 

ενώ από τις διεθνείς Κατερίνες, θα ξεχωρίσω, για λόγους Αστερίξ, την Καταλινέτα (τσι-τσι):

αλλά και την Κατιούσα -οι ρωσικοί πύραυλοι με το ίδιο όνομα είναι Κατερινούλες, δηλαδή- που πάνω στο σκοπό της έχουν ταιριαστεί οι στίχοι του ύμνου του ΕΑΜ (Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν…)

Ευχαρίστως να συμπληρώσετε με τραγούδια, ταινίες, βιβλία κτλ. για την Κατερίνα που γιορτάζει σήμερα (αλλά να βάζετε μόνο το λινκ στο γιουτουμπάκι, όχι την εικόνα, γιατί θα βαρύνει η σελίδα).

Και σε όλες τις Κατερίνες του ιστολογίου, χρόνια πολλά και να τις χαίρονται που τις αγαπάνε!

Advertisement

253 Σχόλια προς “Κατερίνα, χρόνια πολλά και πάλι!”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Κατίνα, Καίτη

  http://caktos.blogspot.gr/2014/09/25-2012-at-1830-64-70.html

 2. Γς said

  κατινάζ

  Κουτσομπολιό για την ιδιωτική ζωή άλλων. Κοινωνικός σχολιασμός σε ευρύτερη έννοια.

 3. μήτσκος said

  Το χιτ του Πασχάλη,
  Κατερίνα Κατερινάκι – είσαι της ζωής τ’ αεράκι.

 4. LandS said

  2

  Αυτή όμως η Κατερίνα (Katarina στη γλώσσα της) ήταν του Πατινάζ

 5. ChrisMaGR said

  Καλημέρα,
  Στα Αγγλικά υπάρχει και η γραφή Katharine (η οποία κάνει ακόμα πιο φανερή την παρετυμολογική σύνδεση με το καθαρός.
  Πιο γνωστή Katharine είναι φυσικά η Κάθριν Χέπμπορν:

 6. Βαγγέλης said

  Καλημέρα. Αν και Πόντιος, το «Κατερή» πρώτη φορά το ακούω.

 7. Reblogged στις Το σημειωματάριο του Χριστόφορου.

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες!

  6: Τι να σου πω, είχε γίνει σχετικό σχόλιο στο προηγούμενο άρθρο.

 9. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Περίμενα πῶς καὶ πῶς νὰ τελειώσω τὸ ἄρθρο καὶ νὰ βάλω στὰ σχόλια τὴν Κατιοὺσα ἀλλὰ μὲ πρόλαβες. Νὰ πῶ ὅμως ὅτι εἶναι ἕνα μοναδικὸ πάντρεμα ἐρωτισμοῦ καὶ πατριωτισμοῦ ποὺ πάντα μὲ μἀγευε καὶ συνέβαλε τὰ μάλα στὸ ν’ἀποφασίσω νὰ ξεκινήσω μαθήματα ρωσικῶν

 10. Γς said

  Ητανε κι η γιατρίνα νονά μου.

  Η Κάτε.
  Γερμανοσπουδαγμένη.

  Που στα γεράματα έπιασε το νονό μου,
  επίσης γιατρό, στά πρασα, με μια νοσοκόμα. Και σράβωσε το στόμα της.

  Μην τα ξαναλέμε πάλι.

 11. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἀφοῦ δἒ μοὔκατσε τὸ ρώσικο, ἂς βάλω ναπολιτάνικο

 12. Γς said

  Είναι κι η Κατερίνη

  που δεν έχει αεροδρόμιο

  http://caktos.blogspot.gr/2015/12/blog-post_17.html

 13. Alexis said

  #12: Έχει όμως τρένο:

  Το τρένο φεύγει στις οχτώ
  ταξίδι για την Κατερίνη
  Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει
  να μη θυμάσαι στις οχτώ
  το τρένο για την Κατερίνη
  Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει…

  Σε βρήκα πάλι ξαφνικά
  να πίνεις ούζο στου Λευτέρη
  νύχτα δε θα ‘ρθεις σ’ άλλα μέρη
  να ‘χεις κρυμμένα μυστικά
  και να θυμάσαι ποιός τα ξέρει
  νύχτα δε θα ‘ρθεις σ’ άλλα μέρη…

  Το τρένο φεύγει στις οχτώ
  μα συ μονάχος έχεις μείνει
  σκοπιά φυλάς στην Κατερίνη
  μες στην ομίχλη πέντε-οχτώ
  μαχαίρι στην καρδιά σου εγίνη
  σκοπιά φυλάς στην Κατερίνη…

 14. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Γιορτάζουν και οι Μερκούρηδες σήμερα, αλλά τους τάπωσαν οι Κατερίνες

 15. atheofobos said

  Μια καλημέρα σε όλες τις Κατερίνες !

 16. Γς said

  12:

  Εχει τρένο όμως.

  Κι ήταν κι ένα κορίτσι, απ την Κατερίνη,
  που το τραγούδαγε στο Les Argonautes του Καρτιέ Λατέν

 17. Ποντάρω στη Νεφέλη https://spigaro.wordpress.com/2016/08/04/maria/

 18. Γς said

  Και νάναι λέει μια Κατερίνα και να σου λέει:

  -Πάμε για ύπνο ΓουΣού;

 19. Μανιατολεσβιος said

  και βεβαια υπαρχει το ανεκδοτολογικο παθημα αγροτικου γιατρου, μη μυτιληνιου, που του λεει η γιαγια «γιατρε πονα η κατινα μου¨». » ε φερ`τη μεσα…»

 20. 0, 19: Η Κατίνα συναντάει την κατήνα — και η κατήνα την καδένα.

 21. spatholouro said

  Έλα η τραγουδάρα με τον Tony Vardi (Αντώνη Βαρδή) στα φωνητικά!

 22. Corto said

  Υπάρχει και καλογερικό ανδρικό όνομα, ο Αικατερίνης.

 23. Alexis said

  Αμάν Κατερίνα μου
  κούζουμ Κατερίνα μου
  τα παραπονάκια μου θέλω να στα πω
  μάτια σαν τα κάστανα
  μ’ έβαλαν στα βάσανα
  κι όλο από την πόρτα σου θέλω να περνώ

  #16: Ξαναβάλε τώρα και το γιουτούμπι που το έχει ήδη βάλει ο Νικοκύρης στο άρθρο! 😡

  Υ.Γ.: Ο αναβιβάσας το βίδδεον εις τον συσωλήνα γράφει από κάτω στους στίχους «αμάν Κατερίνα μου, πού ‘σουν Κατερίνα μου…»
  Πού πάτε ορέ γατάκια;;; 😡 😡 😡

 24. nik said

  Catherine et Philippe, για όσους μάθαιναν Γαλικά πριν από κάποιες δεκαετίες, απ’ αυτό το βιβλίο:
  http://lingvohub.com/a-paris-8211-deuxi-232-me-partie/

 25. takis#13 said

  Χρόνια πολλά στις Κατερίνες μας . Και στην Κω υπάρχει η θεία το Κατέ (όχι η θεία η Κατέ ) !

 26. Πάνος με πεζά said

  Ρε σεις ! Είπαμε link, όχι ολόκληρα τα youtube !
  Kαλημέρα, και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες, και στην πόλη της Κατερίνης, που επίσης γιορτάζει (δεν είναι πλάκα).
  «Αικατερίνης» το έχω ακούσει σαν επώνυμο.
  Εγώ σας θυμίζω την σχετικά άγνωστη «Κατερίνα» του Δημήτρη Ζευγά, και το «Mίλα Κατερίνα» των Κηλαηδόνη και Γκάτσου, δύο πολύ αγαπημένα μου τραγούδια.
  Και το Κατέ, στη Σίφνο… Σύντμηση του ονόματος, και πλέον και επιχείρηση.

 27. Corto said

  Κατινάκι μου για σένα
  Μουσική – στίχοι: Κώστας Καρίπης, 1933
  1η ερμηνεία: Ρόζα Εσκενάζυ
  2η ερμηνεία: Ρίτα Αμπατζή

  Κατινάκι μου, για σένα με σκοτώσανε, αμάν
  μέσα στον τεκέ του Φώτη με ξαπλώσανε, αχ, μανούλα μου

  Με βαρέσανε, καλέ μου, ρε, με μπαμπεσιά, αμάν
  αχ, τρεις μαχαιριές μου δώσαν μέσα στην καρδιά, αχ, μανούλα μου

  Κι έτσι χάθηκα για σένα, Κατινάκι μου, αμάν
  απ’ το νταβατζή που είχες, βρε μανάκι μου, αχ, μανούλα μου

 28. Σ’ ευχαριστούμε Νίκο!
  Εμένα, ο πατέρας μου με φώναζε Κατίνα, το θεωρούσε πιο κοντά στη λαϊκή ντοπιολαλιά του, χωρίς να ξέρει τίποτε από τις υποτιμητικές συνδηλώσεις… Εγώ δε είχα ακούσει, πολύ μικρή ακόμη, το όνομα Νίνα και ζήτησα έτσι να με φωνάζουν. Και αργότερα, ένας δάσκαλος στο Δημοτικό μου είχε προτείνει να με φωνάζουν Κατερίνα που είναι, είπε, «ωραίο όνομα»! Έτσι επικράτησε το Κατερίνα ως «επίσημο»!!!
  (Και με την ευκαιρία, δεν έκανες καμιά αναφορά στο … Κατίν…).

 29. 22 Corto, με έβαλες στην πρίζα γιατί θυμήθηκα έναν μοναχό Κατερίνη που έπαιζε ένα μυστήριο ρόλο στον Κατσαντώνη (του Καραγκιόζη) που διάβαζα μικρός. Όπως θα υποπτευόταν κανείς, το έργο του καραγκιόζη (αν δεν κάνω λάθος θα είχα διαβάσει κάποια εκδοχή του Σπαθάρη, πατέρα ή γιου δεν θυμάμαι) βασίζεται σε ένα λαϊκό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. Το βρήκα στην Ανέμη, αλλά τελικά ο καλόγερος ήταν Καρδερίνης και όχι Κατερίνης…

  Θα μου πεις, αφού δεν είναι Κατερίνης τι μας κοτσάρεις όλα αυτά τα λινκ; Ε, χάρηκα που τα βρήκα, γιαυτό 🙂

 30. Πάνος με πεζά said

  – Καίτηηηη !
  – Καιτούλα !
  – Δεσποινίς Καίτη !
  – Κατερίνααα !
  – Κατινάκιιι !

  Τη θυμάστη την ταινία; Με την κυρία που τα έφτιαξε με πέντε διαφορετικούς, έναν για κάθε καθημερινή μέρα. Και στο τέλος την κυνηγούσαν όλοι !
  Τανία «Ο κόσμος τρελλάθηκε» (1967), με εμφάνιση και των Idols.. Πέτρα του σκανδάλου η Λίλιαν Μηνιάτη.

 31. Πάνος με πεζά said

  … με εμφάνιση και των Idols.

 32. Triant said

  @17
  Νάσαι καλά. Μ’ έκανες και γέλασα σαν ηλίθιος μέσα στο γραφείο 🙂

 33. Γεροτάσος said

  Ἀγαπημένο ὄνομα τό «Κατερίνα» ἀπό τά παιδικά μου χρόνια. Μιά ὄμορφη ρώσικη παραλλαγή, στήν πλέον χαϊδευτική της ἐκδοχή, διάβασα στούς Ἀδελφούς Καραμαζώφ: Κάτενκα.

 34. Καλημέρα,
  στο χωριό μου (Ορμύλια Χαλκιδικής) έχουμε το χαϊδευτικό Κατσίνα ·έτσι λένε και τη γιαγιά μου.

 35. Corto said

  29:
  Δύτη, πολύ γοητευτικές αυτές οι λαϊκές αφηγήσεις!

  «Ο καλόγηρος ούτος έχων ερυθρόν στίγμα επί του μετώπου του, μεγαλήτερον ταλήρου, ωνομάσθη υπό των μοναχών Καρδερίνης.»

  Το ανδρικό όνομα Αικατερίνης το έχω υπόψιν μου από ζώντες καλόγερους, όχι από αναγνώσματα.

 36. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!
  Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε Το Βιβλίο της Κατερίνας, του Κορτώ. Της μητέρας του.

  Χρόνια πολλά σε όσες εξακολουθούν να ζουν κοντά μας και να τις χαιρόμαστε!

 37. Γς said

  23:

  >#16: Ξαναβάλε τώρα και το γιουτούμπι που το έχει ήδη βάλει ο Νικοκύρης στο άρθρο!😡

  Ντάξει μωρέ, Δεν το΄δα.

  Κωλώνω ρε;

  http://www.youtube.com/watch?v=3zykvpVyA80

 38. 29 Πολύ σχετικό, δες και το τραγούδι Κατερίνα Καρδερίνα https://www.youtube.com/watch?v=1A2_SQWXhcI
  (Με την ευκαιρία, η Ανέμη βγάζει θησαυρούς, όντως).

 39. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  28 Χρόνια πολλά Κατερίνα!

  17-32 Έχει πολύ γούστο αυτό το κείμενο!

  35 και πριν: Και να δεις που όταν ανέβαζα το άρθρο είχα σκεφτεί ότι από τα συχνά γυναικεία ονόματα το «Κατερίνα» δεν έχει αντρικό (ενώ η Μαρία και η Ελένη έχουν τα σπάνια Μάριος και ακόμα πιο πολύ Έλενος). Όμως τελικά υπάρχει και Αικατερίνης.

 40. Stella said

  Fete des Catharinettes στην παλια Γαλλια. Θα το βρειτε στα κλασσικα , παλια βιβλια εκμαθησης της γαλλικης του Maugier.
  Kαι στα ασματα ,, σε στιχους Κακουλιδη «Τα ματια σου Κατερινιω…» στο ρεφραιν., μουσικη Κοντογιωργος 1974.
  Χρονια Πολλα στην εγγονη μας και σε ολες τις εορταζουσες

 41. Alexis said

  #17: Ωραίο κείμενο, όντως!

  #39: Κι εγώ το σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει αντρικό της Κατερίνας, αλλά…
  Τελικά μόνο η Άννα μένει σαν αμιγώς γυναικείο; Ή μήπως υπάρχει και Άννας;

  #30: Ναι! Ο «θεούσος» Ιάκωβος, που τον έπαιζε ο Γιώργος Μοσχίδης, αν θυμάμαι καλά, την φώναζε «Αικατερίνη».

 42. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  41β,

  γιατί; Θυμάμαι τον Αδελφό Άννα, μια ελληνική ταινία με τον Πέτρο Φυσσούν. Άγιον Όρος και αρχαιοκαπηλία.

 43. Γιάννης Εμίρης said

  Κατερινιά, Κατερινιά,
  παντρέψου τώρα που’σαι νια.

 44. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  https://www.youtube.com/results?search_query=caterina+caselli+nessuno+mi+pu%C3%B2+giudicare

 45. geobartz said

  Χρόνια Πολλά στις Κατερίνες, Κατίνες, Καίτες, Κάτιες κλπ!

  «Βράχος της Κατίγκως», λέγεται ένας απόκρημνος βράχος στον Λαϊλιά Σερρών διότι, όπως θρυλλείται, από εκεί ρίχτηκε η Κατίγκω, λόγω ερωτικής απογοήτευσης.

  Πάντως εν Σέρραις το πιο κοινό υποκοριστικό ήταν η Κατίνα. Τα Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα το είχαν για υποκοριστικά της Ειρήνης.

  Κατήνα λέγανε (και λέμε ακόμα) το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς πάνω από το ιερό οστούν. Του έσπασε την κατήνα (σερραϊστί «τον έσπασε την κατήνα) σημαίνει ότι τον σακάτεψε.

 46. Alexis said

  #41, τέλος: …και ο γεγές Λένος (Αλέκος Τζανετάκος) «Κάθριν». Ένα-ένα μου ‘ρχονται! 🙂

  #42: Έχεις δίκιο! Εκτός καλογερικής όμως δεν το ΄χω ακούσει…

  #43: Κωσταντινιά.
  Δεν ξέρω αν υπάρχει παραλλαγή και με Κατερινιά…

 47. Γς said

  40:

  >Fete des Catharinettes στην παλια Γαλλια. Θα το βρειτε στα κλασσικα , παλια βιβλια εκμαθησης της γαλλικης του Maugier.

  Ασχετο, αλλά κολλάει:

  Catherine et Philippe. Θα τους βρείτε στα κλασικά παλιά βιβλία εκμάθησης της γαλλικής του Mauger.

 48. spatholouro said

  41/39
  ἀπέστειλεν αὐτὸν ὁ Ἅννας δεδεμένον πρὸς Καϊάφαν τὸν ἀρχιερέα.

 49. Πάνος με πεζά said

  @ 46 (41) ; Μπράβο, κι εμένα από την πεντάδα, μια παραλλαγή δε μου κόλλαγε…

 50. Πάνος με πεζά said

  Το τελευταίο, («Κατινάκιιιι !») το έλεγε ο Ρηγόπουλος, ως παλαιστής ονόματι Ηρακλής Καραμασίστας…

 51. Πάνος με πεζά said

  Ο Αικατερίνης ήταν συμμαθητής του αδερφού μου, ο Ελένης (επώνυμα ήταν αυτά) αρχισμηνίας μου στο στρατό, τώρα μπορεί να είναι και Σμήναρχος.

 52. spatholouro said

  Βάλτε και την κιορ Κατίνα ρε παιδιά, που χάλαγε κόσμο στα καφέ αμάν της Αθήνας, εκ Σμύρνης προερχόμενη…

 53. Πάνος με πεζά said

  Χρόνια πολλά και στην Κατερίνα Σνάιντερ (…), αστέρι του καναλιού του Λεβέντη, στα «πέτρινα χρόνια»…

 54. Κουνελόγατος said

  42. «γιατί; Θυμάμαι τον Αδελφό Άννα, μια ελληνική ταινία με τον Πέτρο Φυσσούν. Άγιον Όρος και αρχαιοκαπηλία».
  Δεν είναι στο Άγιον Όρος, αν θυμάμαι καλά, είναι ο Άγιος Λεόντιος στη Μονή Ταξιαρχών κοντά στο Αίγιο.

  Καλημέρα σας.

 55. Alexis said

  #49, 50: Οι πέντε μνηστήρες τη φώναζαν ο καθένας διαφορετικά: Κάτια (νομίζω) ο ρομαντικός Φιορεντίνος, δεσποινίς Καίτη ο μαθηματικός Πυθαγόρας, Αικατερίνη ο θεούσος Ιάκωβος, Κάθριν ο γεγές Λένος και Κατινάκι ο Ηρακλής Καραμασίστας.
  Δυστυχώς δεν βρίσκω γιουτούμπι για να επιβεβαιώσω, τα γράφω από μνήμης.
  Στο τέλος που την κυνηγάνε όλοι μαζί, προστίθενται και οι προσφωνήσεις των υπολοίπων της «παρέας»: Καίτη ο Λυκούργος (Ντίνος Ηλιόπουλος), δεσποινίς Καίτη ο βοηθός του, Καιτούλα ο γκέι μόδιστρος Πάτροκλος (Τάκης Μηλιάδης)

  Αν βρεις γιουτούμπι δώσε λίκνο να δούμε αν τα θυμάμαι καλά… 🙂

 56. leonicos said

  Catharinettes ήσαν οι άνω των 25 ανύπαντρες, ήγουν γεροντοκόρες

  Κατίγκω, το άκουγα στις Κουκουβάουνες, πολύ μικρός, και σηκωνόταν η τρίχα μου. Και όταν βρέθηκα στο Νοσαοκομείο Κάτω Πατησίων, τότε που το λέγαμε ‘των παπάδων’ γιατί είχε δωρηθεί για τους ιερείς από τον ιδιοκτήτη του, κάποιος το ππάμπλουτος το ανακαίνισε, και στην αφιερωματική επιγραφή το όνομα της γυναίκας του ήταν Κατίγκω.

  Ετυμολογικά: Η Αγία Αοικατερίνη όπως και ο Αντώνιος, προέρχονταιο από την Αίγυπτο. Εκεί πρέπει ν’ αναζητηθεί η ετυμολογία της. Αντώνιος adon κύριος και τα φαιδρά παρόμοια (των κολλημένων εβραίων).

 57. Όχι, Γς. Το είπαμε ήδη (24): οι Catherine και Philippe είναι από τα Vers la France / A Paris / En France, που χρησιμοποιούσαν αργότερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
  Απεναντίας, Katerin Katerinov λέγεται ο συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων διδασκαλίας ιταλικών. Τι καταγωγής είναι, δεν ξέρω.

 58. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 59. gpoint said

  Χρόνια πολλά στις σίγουρα εορτάζουσες και στους πιθανόν εορτάζοντες…

  Ελεγα ποιά Κατερίνα έχουμε ξεχάσει και τελικά θυμήθηκα… ήταν ο πρώτος μακροχρόνιος δεσμός μου…τω καιρω εκείνω !

  Η Στικούδη εκτός από κορμάρα είναι και κάτι άλλο σε -άρα… ΠΑΟΚάρα βρε, που πήγε το μυαλό σας ;

 60. Γεροτάσος said

  Gpoint σχ. 59. Εμένα το μυαλό μου πήγε στο «κοκαλιάρα». Είμαι καλά γιατρέ μου;

 61. Ποιο είναι (ήταν) το Νοσοκομείο Κάτω Πατησίων, Λεώνικε; Μήπως εννοείς την Παμμακάριστο, που όντως, αν θυμάμαι καλά, την είχαν καθολικές καλόγριες;
  Δεν ξέρω αν αστειεύεσαι στο τέλος, αλλά ο Αντώνιος είναι ρωμαϊκό όνομα, έστω και αν το έφερε γνωστός άγιος της Αιγύπτου.

 62. gpoint said

  Ασχετο με το θέμα αλλά είναι Η απόδειξη πως τα γκολ του ΠΑΟΚ τα βάζει η κερκίδα !! Δείτε το και θα το καταλάβετε !!

 63. Πάνος με πεζά said

  Μήπως εννοεί το «Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων», μόλις περάσουμε τη γέφυρα στα Άνω Πατήσια, αριστερά στη Χαλκίδος όπως πάμε για Νέα Φιλαδέλδεια;

 64. Καλά θα κάνω να ψάχνω πριν σχολιάσω. Βούλγαρος ήταν ο Κατερίν Κατερίνοφ, και πέθανε φέτος. βλ. εδώ.
  O θανών δεδικαίωται, αλλά διδακτικό βιβλίο ιταλικής που να ΜΗΝ δείχνει τον τόνο στα προπαροξύτονα, ή ιταλική γραμματική που να παρουσιάζει τις αόριστες αντωνυμίες ανάμεσα σε δύο χρόνους του ρήματος, ε, δεν είχα ξαναδεί. Το είπα και ξεθύμανα!

 65. Η σελίδα όπου παρέπεμψα έχει και διάφορα μεζεδάκια, όπως «το πανεπιστήμιο Clemente της Οχρίδας», «λέκτορας της Βουλγαρίας» και «Πρόεδρος της Φιλολογίας» στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, και «πρώτος διδάκτορας γραμματικής και συντακτικού» [ο συντάκτης, προφανώς ελληνομαθής Ιταλός, μοιάζει να νομίζει πως διδάκτορας στα ελληνικά είναι αυτός που διδάσκει.]

 66. Λεύκιππος said

  56 Νομίζω ότι για την ακρίβεια είναι …Elle a coiffe Saint Catharine …ή κάπως έτσι

 67. spatholouro said

  «οι Catherine και Philippe είναι από τα Vers la France / A Paris / En France, που χρησιμοποιούσαν αργότερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο»

  Υπέροχες αναμνήσεις από τη σειρά αυτή. Το κάναμε στο δημόσιο σχολειό στον Πειραιά στα μέσα του ‘ 70

 68. Θεοδώρα said

  Ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο άρθρο και χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες και ειδικά στην παλιά μου καθηγήτρια Κ. Τοράκη [28:-)] που χαίρομαι πολύ που συναντώ εδώ !!!

 69. Stella said

  56 Ευχαριστω για το συμπληρωμα στις Catharinettes. Στο γαλλικο εθιμο, οπως το εχει και σε φωτο το βιβλιο του Mauger, τοποθετουσαν ενα στεφανι στο σπιτι της ανυπαντρης>
  Συμπληρωνω στα επωνυμα Αικατερινιαδης , επωνυμο στην Δραμα και Θεσσαλονικη , εμπορος γαλλικων αυτοκινητων.

 70. Χαίρεστε
  βλέπω πως ο Αλτσχάι μας θερίζει.
  Ξεχάσαμε μια Κατερίνα, θεά

 71. spatholouro said

  Μνημονεύσιμος και ο λαογράφος Γιώργος Αικατερινίδης:

  http://editions.academyofathens.gr/epetirides/xmlui/handle/20.500.11855/2/discover?filtertype=author&filter_relational_operator=equals&filter=%CE%91%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82%2C+%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%9D.

 72. spiral architect said

  @70: Άμα την έχεις από γεννησιμιού σου, όσα χρόνια και να περάσουν, η γοητεία δεν ξεφτάει ρε παιδί μου! ❤

 73. Γς said

  57:

  Δίκιο έχεις Αγγελε.

  Ούτε το είδα [#24]. Ούτε το θυμήθηκα.

  Πέρασαν και 60 χρόνια…

 74. 72

  Όντως!

 75. andreas said

  Υπάρχει κι ένα ωραίο τραγούδι στυλ οπερέτας για την υπηρέτρια Κατερινιώ: https://www.youtube.com/watch?v=TCbEZDuioSU

  Απορώ πώς δεν έχει αναφερθεί ακόμη ο ένας και μοναδικός Οκατερινεταμπελατσιτσίξ : https://www.youtube.com/watch?v=ECror0Ub3wg
  Μόλις οι Γαλάτες του χωριού έχουν γνωρίσει τον τύπο, τον καλεί ο Αστερίξ στο χωριό προσφωνώντας τον «λοιπόν, Ομαρινέλα…», και γυρνάει ο άλλος και τον διορθώνει, «Κατερινέτα». Όπου Μαρινέλα, άλλο, διασημότερο, τραγούδι του Τίνο Ρόσι.

 76. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Φτού, η κόρη μου, καλά που με θυμίσατε, ευχαριστώ. Θα έλεγα ‘σπολλάτη σας’, αλλά το ειιπα σε καάιον και νόμισε πως τον εβριζα. Να ζήσουν οι Κατερίνες του ιστολογίου, κι ο πρώτος μου έρωτας, του Ανεμοδουρά η Κατερίνα, αν και την κέρδισε με το σπαθί και το καράτε του ο Γιώργος Θαλάσσης!!

 77. Γς said

  70, 72:

 78. sarant said

  75 Τον αναφέραμε, κάπως υπαινικτικά, στο άρθρο!

 79. andreas said

  #78 Γραμμή να το ξαναδιαβάσω, λοιπόν !

 80. spatholouro said

  Κατερίνα/Κατερνή/Κατερνώ/Κατού/Κατέττα (=Κατερινέττα)/Κατίνα/Κατίγκω
  (Ζολώτας, «Ιστορία της Χίου», τόμος 1, μέρος 2, 1923: σελ. 259)

  https://books.google.gr/books?id=datNAAAAMAAJ&q=%22%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CF%89%22&dq=%22%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CF%89%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y

 81. gpoint said

  Ρε σείς έχω πληροφορία (μέσα από τον σταύλο, πάντα) πως ο Λάμπρος την έκανε για Ουαλία !!! Περισσότερα και επαλήθευση -αν προκληθώ- αύριο !!

 82. Πάνος με πεζά said

  @ 70 : Έλα, και η δικιά μας η Γιατζόγλλλου, Καλή ήταν Και τότε, και τώρα. Κι έχει γίνει και του λογοτεχνικού…
  Ε…τώρα…χμμμ….

 83. 82

  Πριν από καμιά εικοσαετία την έβλεπα συχνά, λόγω επαγγέλματος. Όμορφη, δε λέω, αλλά κλλλλάσσσσς απόπούκιωςπού;
  Αλλά, το καημένο έχει ζήσει δίπλα στον Στίβ, οπότε το σέβομαι.

 84. Πάνος με πεζά said

  Ποιητής είναι αυτός που βλέπει μπροστά από την εποχή του.

  – Τί περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
  – Eίναι το Black Friday να φθάσει σήμερα…

 85. Ο ορισμός της Βλακ Φράιντεϊ https://twitter.com/islandlayer/status/802131890195009537

 86. Ριβαλντίνιο said

  -Κατερίνη Πιερίας

  -Αικατερίνη Γρηγοράκη : μάνα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη

  Μπίγαλης – Ρίνα Κατερίνα

  – Ο λαογράφος Αικατερινίδης (α, το είπε ο spatholouro )

  -Εκτός από την Κατιούσα και τον Ύμνο του ΕΑΜ υπάρχει και το τραγουδάκι του κατηχητικού :

  Με παλμό και φλόγα ξεκινάμε
  να σκορπίσουμε το φως παντού.
  Μέχρι την άκρη του κόσμου θα πάμε
  για την αγάπη και τη δόξα του Χριστού.

  Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια
  σ’ όλες τις ανήσυχες ψυχές
  που με λαχτάρα φωνάζουν βοήθεια,
  να λυτρωθούν να γίνουν καθαρές.

  Αδέλφια κίτρινα, λευκά και μαύρα
  τα χέρια δώστε ενώστε τα σφιχτά,
  η αγάπη που γίνεται λάβα
  θα μας ενώσει στο Χριστό κοντά.

  Συνεργοί των Ιεραποστόλων
  θέλουμε να γίνουμε εμείς,
  και τα βήματα των Αποστόλων
  ν’ ακολουθήσουμε ως τα πέρατα της γης.

 87. Πού ζούμε, ρε σεις; Δύο αστυνομικοί φύλαγαν μέχρι πρόσφατα τη Μελίνα Μερκούρη!

  http://luben.tv/stream/97744

  http://www.gazzetta.gr/plus/article/1012352/astynomikoi-froyroysan-os-simera-tin-melina-merkoyri

 88. Γς said

  86:

  Πριν κανα δυο χρόνια ήμουν σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου είχαν μια εκδήλωση ο σύλλογος της μακαρίτισσας θεούσας κυράς μου. Εψαλε και η χορωδία τους τα διάφορα σχετικά.

  Όταν όμως άρχισαν να τραγουδούν το εκχριστιανιμένο άσμα που αναφέρεις [από το Κατιούσα] πλάκωσαν περίεργοι από το λόμπι που νόμισαν ότι ήταν εκδήλωση συμπαράστασης στους Ουκρανούς αυτονομιστές, που ήταν κείνη την εποχή στα πάνω τους

 89. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  70. SOMETHING FOR THE WEEKEND: Catherine Deneuve in ‘Belle de jour’

  http://1.bp.blogspot.com/__ZC6F3SCITU/TAmKUC3ZTbI/AAAAAAAACbc/AVZC4xvsHKI/s1600/Catherine+Deneuve+1.bmp

 90. Πάνος με πεζά said

  @ 85 : Πριν από λίγο, άκουγα ρεπορτάζ από το «Black Friday». Τύπος από την Τρίπολη, ξεκίνησε μιάμιση το βράδι, να έρθει στην Αθήνα να στηθεί από τις 6, για να πάρει δυο μπουφάν… Και λες ρε παιδί μου, άσε τα διόδια, άσε τη βενζίνη. Πόσο βλαξ είσαι για την τοπική αγορά σου;

 91. Αφώτιστος Φιλέλλην said

 92. Ριβαλντίνιο said

  @ 87 Σκύλος

  Ελλαδάρα ! 200 χρόνια μνημόνια και 300 χρόνια πρωθυπουργό τον Τζήμερο μπας και γίνουμε άνθρωποι !

  @ 88 Γς

  🙂

 93. 85, 90, 92α

 94. Παναγιώτης Κ. said

  @87. Ανακατεύτηκε το στομάχι μου!
  Δεν διάβασα τις παραπομπές γιατί πιστεύω πως τέτοια και χειρότερα μπορεί να συμβούν στην χαρτόβια!
  Οι απατεώνες, οι αργόμισθοι (=λαμόγια) αλλά και αυτοί που τους καλύπτουν έχουν ασυλία διότι είναι…»εργαζόμενοι». 😦

 95. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  90. Ομως σημερα το πρωι η κορη μας αγορασε 720 ευρουδακια (1 μισθος) λιγοτερο εναν APPLE, χωρις να περιμενει στην ουρα (μαλιστα μου ελεγε οτι πηγε 9:10 διοτι νομζε οτι τα καταστηματα ανοιγουν στις 9:00, ενω ανοιξαν στις 8:00) διοτι του προηγουμενου υποψηφιου 🙂 αγοραστη δεν του ενεκριθη το ποσο στην καρτα του, ενω αυτη ειχε μετρητα.

  Laptop Apple MacBook Pro MF841GR/A – 13.3″ (i5/ 8GB/512GB/Ir…
  τελική 1.499,00 € αρχική 2.219,00 € κερδίζεις 720,00 €

 96. Γς said

  93:

  Που άκουγα για έναν πιτσιρικά;

  Το είχανε 200, η μάνα μου όμως το εντόπισε στις εκπτώσεις με 130 και πάει να το πάρει σήμερα.

  Εγώ όμως το είδα στο ebay με 100.
  Δεν της είπα όμως τίποτα.

  Θα της το πω τη Δευτέρα

 97. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  95. Τελικα υπαρχει μελλον. Η κορη μας ξεπερεσε τον πατερα (στην μουσικη) . Μαζι με τις καλες ειδησεις οτι σημερα γλυτωσε 720 ευρουδακια , μου ειπε οτι χθες ειδε τους CHICKN στο Gagarin 205.

  » Σε μια ελληνική σκηνή που τα τελευταία χρόνια παράγει με πάθος stoner, hip-hop, punk, psychedelic rock και μαλακίες -με αυτή τη σειρά-, οι CHICKN μετά από μια πορεία τριών χρόνων έρχονται να παρουσιάσουν Live το πολυσυζητημένο ντεμπούτο τους στην Inner Ear.

  Βάζοντας μέσα ένα πληθωρικό μίγμα από 70s psychedelic, fuzz rock, hendrix, voodoo, groove, ηλεκτρικά jam και άλλες τυχαίες λέξεις που προσπαθούν να περιγράψουν ένα ήχο που είναι ταυτόχρονα πολύ οικείος αλλά και πολύ δικός τους, οι CHICKN θα πάιξουν σήμερα Πέμπτη 24 Νοεμβρίου το LP τους στη σκηνή του Gagarin 205.

  Μαζί τους οι εξαιρετικοί Α Victim Of Society. DJ set της βραδιάς ο Αδαμάντιος (Terranga Beat).»

  http://luben.tv/theguide/events/97725

  ΥΓ Για να θυμουνται οι μικροι και να μαθαινουν οι μεγαλοι!

 98. Πάνος με πεζά said

  @ 94 : Μπορεί οι αστυνομικοί να καλύπτονταν από το Νομοσχέδιο «περί αποφυγής κινδύνου νεκροφάνειας υψηλών προσώπων», που να όριζε το διάστημα ασφαλείας στα 30 χρόνια…
  Γελάτε, αλλά μόνο στην Ελλάδα, θα μπορούσε και να υπάρχει στα σοβαρά…

 99. w2016blog said

  Τυφώνας Κατρίνα

  https://ixquick-proxy.com/do/spg/show_picture.pl?l=english_uk&rais=1&oiu=https%3A%2F%2Fwww.nesdis.noaa.gov%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2FGOES-12.jpg&sp=d34a0e44731d4b62cdee21f65e20f8d5

 100. Αφώτιστος Φιλέλλην said

 101. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Katharina Blum trailer

 102. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Kate is a feminine given name and nickname. It is a short form of multiple feminine names, most notably Katherine but also Caitlin and others.

  Primal Scream, Kate Moss – Some Velvet Morning (CD Extra Video)

 103. Γς said

  99:

  Και ποιος θα την φυλάει τώρα;

  Κι αν πλακώσει ο Φούντας με κανα μαχαίρι;

 104. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Kate Bush Wuthering Heights.

  ΥΓ Επαναλαμβανομενος υμνος της Kate Bush, απαξ της ημερας.

 105. Για επανάληψη:

  «Cathy with a C or Kathy with K»
  των ανεπανάληπτων Click and Clack, the Tappet Brothers
  από το Car Talk του National Public Radio.

  Όταν κάποια ακροάτρια ονόματι Κάθυ έπερνε τηλέφωνο,
  υποτίθεται πως ο παρουσιαστής της εκπομπής μπορούσε να μαντέψει
  – με εμπιστοσύνη, γι’ αυτό το κρίσιμο θέμα ζωής ή θανάτου
  που σίγουρα απασχολούσε έντονα όλους τους ακροατές της εκπομπής –
  αν το όνομα της ακροάτριας γράφεται με C ή με K.

  Σε περίπτωση που η πρόβλεψη (complete crapshoot) δεν έβγαινε σωστή,
  υπήρχε πολλές φορές κουκούλωμα με κάποιο σόφισμα:

  (Στο 00:33)
  Ακροάτρια – Hi, this is Cathy from Montevallo, Alabama
  Παρουσιαστής – Alabama?
  Α – Uh-huh!
  Π – Well, there is no question in my mind!
  Α – What is it?
  Π – That starts with a C!
  Α – It’s a K!
  Π – Pfff… Where did you move from?
  Α – Philadelphia
  Π – Ha ha, see that!

 106. Γιάννης Ιατρού said

  21: Spatholouro
  Βλέποντας το θέμα του σημερινού άρθρου, κι εμένα το μυαλό μου αμέσως σ΄ αυτό το τραγούδι πήγε, και στο συγκρότημα. Αλλά δεν πρόλαβα να το βάλω γιατί έμπλεξα με δουλειές κλπ. και υπενθυμίζοντας ότι η συλλογική σοφία του ιστολογίου δε συγχωρεί αυτούς που καθυστερούν να σχολιάσουν 🙂 θα κάνω μια μικρή παρασπονδία για να πω δυό-τρία πράγματα που θυμήθηκα:
  .
  Το συγκρότημα, οι Vikings, όχι βέβαια από την υπερβόρεια και την Έσχατη Θούλη (ultima thule), αλλά ντόπιοι, από την εποχή των ‘70’s, με τους:

  Αντώνης Βαρδής: Κιθάρα, Τραγούδι
  Γιώργος Μελέκης: Μπάσο
  Γιώργος Μυλωνάς: Όργανο
  Γιάννης Πανταζής: Ντραμς
  Αντώνης Στεφανίδης: Τραγούδι
  Σταύρος Λαδάς: Κιθάρα
  Τάσος Χαμουρτιάδης: Κιθάρα

  Να επαναλάβω λοιπόν κι εγώ το Made in Greece άζμα της εποχής των σημερινών συνταξιούχων.
  Και θυμάμαι, ότι είχαμε αρκετές Κατερίνες, σχεδόν συμμαθήτριες, που έχουν μείνει αξέχαστες στη μνήμη μας από κείνα τα χρόνια (έγραψα «σχεδόν», γιατί ήταν όλες τους, μα όλες τους, μια τάξη πιο κάτω από εμάς στο γυμνάσιο, τότε). Ε, αυτό το άζμα έπαιζε σε όλα τα πάρτυ και συνάξεις μας, πολλές φορές μάλιστα σε loop …. 🙂

  The Vikings, Catherine, με τον Αντώνη Βαρδή το 1968.

  Η μεγαλύτερη επιτυχία των Vikings ήταν το <a href="https://www.youtube.com/watch?v=OfJ4alehuTg&quot; <Francoise, το 1967. Και η ιστορία λέει ότι η έμπνευση ήταν ο έρωτας του Στεφανίδη για μία Γαλλίδα τουρίστρια… Ωστόσο, αυτήν επιτυχία δεν μπόρεσαν να την επαναλάβουν ξανά. Πάντα κατά τας γραφάς 🙂 και το Catherine, και το Louise (του 1968 και τα δύο) τα εμπνεύστηκαν από τους έρωτές τους τότε…!

  Εδώ λοιπόν, το Catherine, αφιερωμένο στις εορτάζουσες σήμερα 🙂

 107. Λ said

  Αν θυμάμαι καλά η κόρη της Λάρας και του Πάβελ Αντίποβ Στρέλνικοβ στο Δόκτορα Ζιβάγκο λεγόταν Κατερίνα.

  Επίσης έχουμε τη Κίτι την αγαπημένη του Λιόβιν στο μυθιστόρημα Άννα Καρένινα και τη Κίτι στην Περηφάνια και Προκατάληψη. Κατερίνα ήταν και η ηρωίδα του Νόρθαγκερ Άμπε ι.

  Είναι και η Κάθριν Μίτλετον η δούκισσα του Κέιμπριτζ

 108. Καλά, κιο εγώ μαθητής λυκείου στην Αθήνα ήμουν το 1968. Γιατί δεν έχω ακούσει ποτέ ούτε τους συγκεκριμένους Βίκιγκς ούτε το συγκεκριμένο άζμα;

 109. spatholouro said

  108
  Πολύ χαίρομαι Γιάννη που συμπέσαμε στον συνειρμό, έστω και αν δεν συμπέσαμε στο νήμα!
  Είμαι, από ό,τι κατάλαβα εκ του σύνεγγυς, κατά τι νεότερός σου, αλλά του δώσαμε κι εμείς και κατάλαβε γύρω στα 1976-77 που το ανακαλύψαμε (αυτό και μυριάδες άλλα, ελληνικά και ξένα)

  Έχει πολλά διαμαντάκια η εγχώρια ποπ και ροκ μουσική, αρχής γενομένης από τους Forminx (και θαρρώ πως η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Αγγελόπουλου είχε αυτούς θέμα). Έχει και μουσικούς προικισμένους, που πολλοί έκαναν μετά και σόλο καριέρα και ήταν περιζήτητοι και ως μουσικοί στούντιο.

  Άλλο αγαπημένο μου συγκρότημα ήταν οι ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ, με ήχο θαρρώ απίστευτο για την εποχή, και όχι μόνο.

 110. Η Κάθριν του Λούνα Παρκ με τον αξέχαστο Παπαγιαννόπουλο και σκηνικά του Μίνου Αργυράκη.

  Διαβάζω πως από όλη τη σειρά έχει περισωθεί ένα μόνον επεισόδιο σε βίντεο….

 111. spatholouro said

  Άγγελε, έχουν πέσει κορμάκια με αυτό το τραγούδι, πόσο μάλλον να το ζούσε κανείς τότε λάιβ στα κλαμπάκια της εποχής…

 112. Γς said

  Τους έχεις ακούσει αλλά δεν τους καταλάβαινες έτσι που μίλαγαν στ αρχαία σκανδιναβικά.

  Μπορεί να μην είχαν περάσει κι από το Λύκειό σου.

 113. Γς said

  114 για τον Αγγελο (#110)

 114. 48, 41, 39,
  Ο Καϊάφας τεράστια παραλία στην Ηλεία.

 115. Γιάννης Ιατρού said

  110: Άγγελε, πρώτα να απαντήσεις στο ερώτημα, αν είχες Κατερίνες για συμμαθήτριες. Μετά θα ερευνηθεί η απορία σου, κατά πόσο εύλογη 🙂

 116. Γιάννης Ιατρού said

  113: Κώστα, και με το Françoise!!!!

  (αλλάζεις τό όνομα και κρατάς τα υπόλοιπα 🙂 ). Ε, είχαμε και την Françoise Hardy, ε, πως, αξέχαστη! Κι αυτής το άζμα ήταν χρησιμότατο (κι ωραίο) 🙂

 117. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  110. Συμβαινουν και σ’ αλλους. Το χειροτερο ειναι η ακριτη νοσταλγια των ευπορων συνταξιουχων …απο την οποια βγαινουν χοντρα λεφτα 🙂 .

  2 χρονια μετα (1970-1977) ακουγαμε Jefferson Airplane, Janis Joplin,The Who, …., Chicago, Frank Zappa, Led Zeppelin, Yes, Emerson, Lake & Palmer (ELP), τα πρωτα των Pink Floyd,….., Vangelis, ….., Dire Straits,…, αλλοι Καζαντζιδη (στην καλυτερη περιπτωση) η ελληνικα ποπ σαχλοτραγουδα για να χορεψουν μπλουζ.

  ΥΓ Φανταστειτε οτι στις πρωτες ταξεις του Δημοτικου ολα τα αγορια ηταν ερωτευμενα με την … μια κοκινομαλλα, που στην εφηβεια της ηταν κοντη και παχουλη 🙂

 118. Γς said

  112:

  -Δεκα κρίκοι ένα τάλιρο!

  Η Ρένα Παγκράτη. Ταλαντούχα και χαρισματική.

  Βίκι:

  Ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία, απόρροια της οικονομικής ανέχειας και της ανεργίας της τα τελευταία χρόνια.

 119. Λ said

  Τη χαμένη τιμή της Καταρίνας Μπλουμ την είπαμε;

 120. 121

  Ναι, λίγο παραπάνω

 121. 84, 🙂
  Κι όπως είδα στο ΦΒ για το Black Friday
  «Προτιμούμε Black Sabbath«.

 122. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΑΦΗΣΕ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟΥΣ
  Οι κάτοικοι ισπανικού χωριού έγιναν εκατομμυριούχοι μετά το θάνατο του ιδρυτή της Corona
  Μια νέα διαφορετική ημέρα ξημέρωσε για τους κατοίκους ενός ισπανικού χωριού. Εκεί που δεν το περίμεναν και οι 80 κάτοικοι του Cerezales del Condado έγιναν εκατομμυριούχοι. Το απροσδόκητο αυτό γεγονός συνέβη όταν ο ιδρυτής της διάσημης μπίρας Corona πέθανε και άφησε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ στον καθένα.
  […]

  http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/oi_katoikoi_ispanikou_xoriou_eginan_ekatommyriouxoi_meta_to_thanato_tou_idryti_tis_corona-64698688/

  ΥΓ Καμμια φορα το χειροτερο (η …νοσταλγια των πολυεκατομμυριουχων) γινεται το καλυτερο …απο την οποια βγαινουν χοντρα λεφτα🙂 .

 123. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  121. Ναι δις (102, 103)

 124. spatholouro said

  118
  Γιάννη θα με τρελάνεις! Η Françoise Hardy μου είναι χρόνιος έρως…
  Μέχρι που είχα αγγαρέψει μια φίλη πριν 35 χρόνια που θα πήγαινε Παρίσι, να μου φέρει καμμιά κασέτα..
  Μιλάμε για εξάρτηση. Μην κοιτάς τώρα με το γιου τιούμπι…

 125. Triant said

  @87
  «Πού ζούμε, ρε σεις; Δύο αστυνομικοί φύλαγαν μέχρι πρόσφατα τη Μελίνα Μερκούρη!»

  Εκτός πλάκας, μήπως φύλαγαν την προτομή της στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Γιατί σαν να θυμάμαι κάτι για βανδαλισμούς. Λέω εγώ τώρα.

 126. κουτρούφι said

  #25, #26,
  Στη Σίφνο, εκτός από το ουδέτερο «το Κατέ» υπάρχει και ο θηλυκός τύπος «η Κατέ», (γενική: «της Κατές»). Για όσες είναι γεννημένες πριν τα μέσα της δεκαετίας του 30 χρησιμοποιείται ο τύπος Κατέ (είτε θηλυκό είτε ουδέτερο). Από τα μέσα της δεκαετίας του 30 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60 κυριαρχεί το Κατίνα. Μετά κυριαρχεί το «Κατερίνα».
  Νομίζω ότι, προπολεμικά στη Σίφνο, ο τύπος Κατίνα ήταν προσπάθεια εξευγενισμού έναντι του Κατέ. Έχω πετύχει σε φύλλο της εφημερίδας ΣΙΦΝΟΣ του 1935 την είδηση των γάμων των παππούδων μου όπου η γιαγιά μου αναφέρεται ως δ. Κατίνα. Όλα τα χρόνια την ήξερα ως Κατέ.

  Ένα τσάκισμα σε σιφνέικους σκοπούς:
  Λόγια μού ‘πε το Κατέ μου
  που δεν το ‘λπιζα ποτέ μου

  Εκτός από τα σμυρνέικα όπως το Κατινάκι που αναφέρθηκε υπάρχει και επιθεωρησιακό τραγούδι (μπορεί να το έχω ξαναβάλει εδώ):

 127. Γιάννης Ιατρού said

  126: Εμένα τον πρώτο της δίσκο μου τον χάρισε μια Γαλλιδούλα καθηγήτρια που μου έκανε μάθημα (γαλλικών). Κι ήταν και κουκλάρα, άααααασε ….

 128. 87, 127

  Απ΄ό,τι βλέπω στο ίντερνετ η είδηση ξεκίνησε από αφερέγγυο μπλογκ μιας «δημοσιογράφου» και αναπαράχθηκε σε εξίσου αφερέγγυους ιστότοπους. Ελπίζω να αποδειχθεί μούφα.

 129. Γς said

  Κάθριν Χέπμπορν

  και

  Guess Who’s Coming to Dinner

  και

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/23/antiratsistiko/#comment-173093

  και

  τώρα τι;

  [και ευχαριστώ, που με ανέχεστε. Τα έχω παίξει]

 130. Λ said

  122, 125 Σόρι. Το Γιεκατερινμπουργκ – Σβιερντλόσκ όμως όχι. Ήταν στις ειδήσiεις πριν λίγες μέρες γιατί κατέρρευσε η οροφή ενός εργοστασίου.

  https://news.pn/en/incidents/171960

 131. 129

 132. Μαρία said

  129
  To σουξέ σε μας ήταν αυτόhttps://www.youtube.com/watch?v=0aLoezucIzk

 133. Γς said

  Et les yeux dans les yeux, et la main dans la main…

 134. Γς said

  Et les yeux dans les yeux, et la main dans la main

 135. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Tous les garcons et les filles – Francoise Hardy

  After a year at the Sorbonne she answered a newspaper advertisement looking for young singers. Hardy signed her first contract with the record label Vogue in November 1961. In April 1962, shortly after she left university, her first record «Oh Oh Chéri» appeared, written by Johnny Hallyday’s writing duo. Her own flip side of the record, «Tous les garçons et les filles» became a success, riding the wave of Yé-yé music in France. It sold over a million copies, and was awarded a gold disc.[8] The track peaked at No. 36 in the UK Singles Chart in 1964.[9] She reportedly hated the song saying it was recorded «in three hours with the worst four musicians in Paris.» WIKI

 136. ΣΠ said

  Τραγούδια για την Κατερίνα.

 137. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  France Gall – Ella, elle l’a, 1987
  Written by Michel Berger, this song is a tribute to Ella Fitzgerald.

 138. Και Χατούνα, σε πόντιους ή Τουρκόφωνους.

  3 Γς,
  κατινάζ…
  Καλόοο.

  Πολύ ενδιαφέρον αυτό με το εκάτερος.Δεν το κατάλαβα όμως. Τι σημαίνει; Δεν πολυπείθει. Μπορεί να είναι κάποια αρχαία παρετυμολόγηση.

  Ενδιαφέρον και το th από το καθαρός.

  Έτσι την έπαθε στας Ευρώπας κι ο Ευστάθιος, που τον μπέρδεψαν με κάποιον Ευστάχυο, αγνώστων λοιπών στοιχείων, και απέκτησε ένα παραπανίσιο c ή ch. Eustace, St Eustache, κλπ.

  Φυσικά, μετά απ’ αυτό, ο Άγιος Ευστάθιος, δεν έγινε δεκτός στο λατινικό Παράδεισο.
  -Ποιος;

 139. Η Βίκη έχει ένα μεγάλο κατάλογο με τη Διεθνή της Κατερίνας,

  https://en.wikipedia.org/wiki/Katherine#Other_languages

  όπου και αυτό:

  Καιλαύρα / كلارا / Kelavra (Greek, Hawaiian, Arabic, German)

  Άκου, Καιλαύρα…

  Hawaiian;;;

 140. Μαρία said

  139
  Τα σουξέ είναι αυτά, αμέσως μετά της Φρανσουάζ https://www.youtube.com/watch?v=FWRCJhsz5t4 και https://www.youtube.com/watch?v=rRva0YOVtcI&spfreload=10

 141. 142, Μαρία
  Χαχα, τι πλάκα.
  Η Γαλλία έδειχνε τον βαθύτερο, αφελή, άδολο και απίστευτα σαχλό της εαυτό.

  Μετά ήρθε ο Μάης.

  Τουλάχιστον ακόμα τότε η μελωδία κάτι σήμαινε στους μουσικούς και στο κοινό. Σήμερα δεν έχουμε καιρό για τέτοια. Anything goes.

 142. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  142. Αλλο σουξε και αλλο σπουδαιο.

  Ενας καταλογος με τα καλυτερα 10 που δεν διαφωνω

  10. Georges Brassens – Les Copains d’Abord
  9. Jacques Brel – Ne Me Quitte Pas
  8. Serge Gainsbourg – Elisa
  7. Joe Dassin – A’ Toi
  6. Charles Trenet – La Mer
  5. Joe Dassin – Et Si Tu N’Existais Pas
  4. Françoise Hardy – Tous Les Garcons Et Les Filles
  3. Edith Piaf – La Foule
  2. Serge Gainsbourg & Jane Birkin – Je T’aime Moi Non Plus
  1. Edith Piaf – Non, Je Ne Regrette Rien

  ΥΓ «Δεν πρέπει να τιμούμε όλες τις γνώμες των ανθρώπων αλλά μερικές, και όχι όλων των ανθρώπων αλλά μερικών»
  Ο Σωκράτης στο ‘Κρίτων’ του Πλάτωνα

 143. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Επειδη δεν ειμαι φρανκο-φωνιας 🙂 ενας καταλογος με τα καλυτερα 50 της τελευταιας 70-ετιας που -απ’ οσο ακουσα- δεν διαφωνω

  50 French Songs You Need To Hear Before You Die
  From Charles Trenet to Vanessa Paradis and everything in between, here are the French songs of the last 70 years you’ll want to listen to over and over again.

  https://www.buzzfeed.com/alix/french-songs-you-should-know?utm_term=.ipRm9dpWd#.iqyKxjW9j

 144. Γιάννης Ιατρού said

  134: Α, ναι, βεβαίως. Αλλά κι αυτό https://www.youtube.com/watch?v=DCFxwN7Y6gU !!!!

 145. gpoint said

  # 144

  Τι λες μωρέ ;

  κατάλογος χωρίς Ζιλμπέρ Βεκό και Σαρλ Αζναβούρ γίνεται ;

  αμνήμονα !!!

 146. gpoint said

  Με σύγχυσες κι έκανα τον Μπεκό, Βεκό !!

 147. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  141. Στην Γαλλια ειχαν κραταια βιομηχανια και μαυρουληδες απο τις αποικιες και τα παιδια της ερχονταν στο Παρισι για ελευθερο ερωτα και πλουσια ή ενδιαφερουσα ζωη.

  Και μεις στο βαλκανικο κατι παρομοιο καναμε. Ειχαν μεταναστευσει 1 εκατομ.στο εξωτερικο, ειχε ελθει αλλο 1 εκατομ. στην Αθηνα που αναπτυσσοταν υδροκεφαλα (Ελευσινα, Ασπροπουργος,Πειραιας /Αθηνα και γειτονικοι Δημοι, Σχηματαρι,…), αρχισαν να εργαζονται και να σπουδαζουν περισσοτεροι, οι φοιτητες ειχαν τις γκαρσονιερες τους στα Αναφιωτικα και αρχιζαν να χαιρονται την ζωη (Νεο κυμα, ποπ συγκροτηματα, γιε-γιεδες,κλαμπ,…)

 148. Γιάννης Ιατρού said

  128: Κουτρούφι
  Που το βρήκες ρε, μπράβο! Αυτό το είχα τραγουδήσει πριν πάω στρατιώτης (την εποχή που ο Λ. Σγουρός ήταν ακόμα δόκιμος 🙂 )

  129: Έγραψες Σκύλε
  Με τα πιάνα μας κλπ. 🙂 , τότε…

 149. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  147. Μη προτρεχετω η γλωττα της ερευνης σοι(;) εις το 145.

  10. Charles Aznavour, “For me…formidable”

  13. Léo Ferré, “Avec le temps”

  14. Sylvie Vartan, “La plus belle pour aller danser”

  15. Gilbert Bécaud, “Nathalie”
  ……..
  24. Johnny Hallyday, “Que je t’aime”

 150. Γιάννης Ιατρού said

  147: Γιώργο, συμφωνώ, αλλά διακιολογείται ο σχολιαστής, λόγω χρηστόνυμου ρε συ, του διέφυγε, μέσα στο σκοτάδι 🙂 🙂
  Και το αζμα: https://www.youtube.com/watch?v=egWpdU7FvxA (La nuit 🙂 )

 151. gpoint said

  # 152

  χαχαχ

 152. Μαρία said

  143
  Αφελής και άδολος ο Γκενσμπούρ; Ειδικά το 2ο, η κούκλα απο κερί και ήχο, που εκπροσώπησε επάξια το Μεγάλο Δουκάτο στη γιουροβίζιον έχει πολύ ενδιαφέροντα στίχο. Μη κοιτάς που η Γκαλ δεν ήταν ακόμη ούτε 20.

 153. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  147, 152.

  Αργειτε να ευρετε «μασημενη τροφη» ενω ταυτοχρονως με συκοφαντειτε 🙂 οτι δεν ανεφερα τους Charles Aznavour και Gilbert Bécaud, τους οποιους ενθυμουμαι απο τις πρωτες ταξεις του 6-ταξιου Γυμνασιου . Ενδεχεται τουτο να οφειλεται εις συχνην επισκεψιν εις wc δια …..

  Ολιγα διαφευγουσιν εξ ενος Αθηναιου ερασιτεχνη λογοτεχνη- μηχανικου αποφοιτου του παλαι ποτε συλλεκτη πολυ καλων εως αριστων (εισαχθεντων εως το 1982) . Εκ των σχετικα τελευταιων ηλικιακα ο Νικοκυρης.

 154. gpoint said

  Λοιπόν ή μικρός ήσουνα ή…τι να σου πω…

  το καλύτερο τραγούδι του Μπεκό (που θα έπρεπε να είναι στο νο 2 ή 3 ΤΟ ΠΟΛΥ ήταν το Et maintenant και του Αζναβούρ η Μάμα, μιλάμε για τραγούδια-μύθους. Υπάρχουν πολλά καλά γαλλικά τραγούδια του 60, το Μα βι, Αλιν, Καπρί (σ’ε φινί) αλλά δεν χωράνε όλα σε λίστα. Η Ελίζα τραγουδάρα, το άλλο του Σερζ για τα μπάζα σαν τραγούδι, μόνο σαν ιδέα κάτι έλεγε !!

 155. Από τον κατάλογο λείπουν κάποια αραβο-ανδαλουσιανο-εβραικο-γαλλικά.

  Καλύτερο βέβαια, το J’ai Quitte Mon Pays

  Που με τη μέθοδο Ο Κλέψας του Κλέψαντος έφτασε σε μας σαν Καθρεφτίζω το νου.

  Μόνο αυτά μου αρέσουν πραγματικά.Τα άλλα, που ανακαλύπτω στο ΥΤ, όσο πιο παλιά τόσο καλύτερα. Το La Mer του Σάρλ τρενέ, πολύ ωραίο, το ίδιο και το Douce France και οι συνθέτες της Πιαφ, βέβαια.

  Και το Ναταλί, του Μπεκό. Αυτό μου άρεσε. Και η μελωδία που Ρωσοφέρνει και η ιστορία.

 156. 154, Αφελής και άδολος ο Γκενσμπούρ;

  Οχι. Απλά αφελής και σαχλός. Όπως κι η μελωδίες αυτές. Η Γκάλ όμως;

  Σύγκρινέ την με τις σημερινές .

  ads/2014/05/Miley-Cyrus-Makes-Fans-Touch-Her-pum-pum.jpg

 157. spatholouro said

  Εγώ πάλι, τώρα που έφυγε ο Μάης, έχω πάντα καιρό για αυτά τα προϊόντα ενός «απίστευτα σαχλού εαυτού»…

  Κι εύχομαι πάντα τέτοια να παράγει ο «απίστευτα σαχλός εαυτός» όπου γης

 158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δηλωσα στο 145 οτι » Επειδη δεν ειμαι φρανκο-φωνιας🙂 * ενας καταλογος με τα καλυτερα 50 της τελευταιας 70-ετιας που -απ’ οσο ακουσα- δεν διαφωνω.»

  Στο 151 στον καταλογο των καλυτερων 50 γαλλικων τραγουδιων, που προτεινεται και δεν τον συνεταξε ο ΑΦ, αναφερεται στους Charles Aznavour και Gilbert Bécau, πολυ εμπορικους κατα την γνωμη μου.

  Ημουν μικρος και ησουν μεγαλος. Αλλα ειναι προφανες οτι εισαι πολυ νευρικος και δεν γνωριζεις να ψαχνεις απο μικρος …..

  * Francophone, Francophonic

 159. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία!

  90 Eιναι η ιδέα του «κέρδους» υποθέτω

  141 Αυτά τα πολύγλωσσα της Βικης είναι τα λιγότερο έγκυρα φοβάμαι

  Ωραία και η αναδρομή στο γαλλικό τραγούδι!

 160. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Les Feuilles Mortes : Yves Montand

  Τουλαχιστον 2 φορες εχω παρακολουθησει την συναυλια του Yves Montand à l´Olympia

  Καιτοι δεν ειμαι φρανκο-φωνιας🙂 προσπαθω να ενημερωνομαι οσο δυναμαι για την γαλλικη μουσικη, επειδη οι Γαλλοι ειναι φιλοι μας.

 161. Ο Μπρελ βλέπω σας πέφτει πολύ ρεαλιστής, δεν προσφέρεται για ρομαντικό τετ-α-τετ 😉

 162. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  124. ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
  «Δυστυχώς ο ιδρυτής της Corona δεν μας έκανε εκατομμυριούχους»
  Δεν έγιναν κληρονόμοι του ιδρυτή της Corona αλλά παρόλα αυτά δηλώνουν ότι είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Antonino Fernández, που ευεργέτησε την πόλη του.

  […]

  http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/dystyxos_o_idrytis_tis_corona_den_mas_ekane_ekatommyriouxous-64701877/#/politiki/arthro/kyritsis_ena_tetoio_dystyxima_mporei_na_ginei_se_opoiodipote_spiti-64701890/=

 163. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  163 Το πλειστον ημιανατολιτες ειναι, σιροπιαστα τραγουδακια θελουν για …μπλουζ.

  Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Χούφτωστη!.wmv

 164. Γιάννης Ιατρού said

  156: Gpoint

  Από τον Charles Aznavour, εγώ προσωπικά, σαν καλύτερα θεωρώ τα (αλφαβητικά, μέσα βέβαια και το La mama 🙂 ).
  Et pourtant
  Hier encore
  Isabelle
  Je n’ai rien oublié
  La mama
  Les deux guitares

  κι απ΄ τον Gilbert Bécaud δεν θα παρέλειπα το L’ orange, https://www.youtube.com/watch?v=3h-qzvLVXk0

  Το Isabelle και το je n’ai rien oublié ειδικά, έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν ….

  Τέλος πάντων, ξεχάσαμε το Κατερινάκι (γενικώς) του σημερινού νήματος, αλλά, να, συνειρμοί είναι αυτοί που ξεκίνησαν με το ομώνυμο τραγουδάκι των Vikings … 🙂 Περασμένα, αλλά ποτέ ξεχασμένα!

 165. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μαξιμίνος ή Μαξέντιος; …that is the question!

 166. Γιάννης Ιατρού said

  163: Δύτα ++++++, https://www.youtube.com/watch?v=i2wmKcBm4Ik

 167. Γς said

  161:

  >Ωραία και η αναδρομή στο γαλλικό τραγούδι!

  Ωραίο θέμα.
  Και με πολά πολά πιασήματα.

  Αξίζει ένα [και δύο] άρθρα αφεντικό

  Ρίχνω κανα δυο ματιές από διαφορετικές γωνίες και στέλνω τις εντυπώσεις μου, μπας και σου, σας ανοίξω την όρεξη.

 168. Μαρία said

  168
  Ταμάμ για να κόψεις φλέβες μετά την απόρριψη που έφαγες χορεύοντας με το greenfiels άντε και με το la nuit 🙂

 169. Γιάννης Ιατρού said

  169: Γς μου, βεβαίως αξιόλογο το γαλλικό τραγούδι, όπως κι άλλα, ιταλικά, αγγλικά τραγούδια και μελωδίες κλπ.
  Αλλά αυτό που κάνει για τον καθένα ένα ή πολλά τραγούδια ξεχωριστά, εκτός από το καλλιτεχνικό και τα λόγια βεβαίως, είναι οι εκάστοτε αναμνήσεις που έχει απ΄αυτά, αυτά που θυμάται ακούγοντάς τα. Κάτι σαν τα αντανακλαστικά του Παυλώφ 🙂

 170. #39 Έχω την εντύπωση ότι το «αρσενικό» της Άννας είναι το Άννινος που απαντιέται στη μεγαλόνησο.

 171. Λοιπόν εγώ που είμαι κάπως νεότερος (το λέω για να τ’ ακούω) ξεκίνησα να ακούω με μανία Πιαφ τελειώνοντας το λύκειο, εκεί γύρω στο ’90. Έτυχε τότε να έχει μια εκπομπή ο Διακογιάννης (ο γνωστός) για το γαλλικό τραγούδι, ως εκ μητρός ημιγάλλος αν δεν κάνω λάθος, νομίζω στον 902, και έτσι έμαθα μέσα σε μισό χρόνο τα πάντα όλα. Αλλά μου την έδινε η μανία για το «γαλλικό τραγούδι» γενικώς, λες και έχει νόημα να πει κανείς για παράδειγμα «μου αρέσει το ελληνικό τραγούδι» (ποιο δηλαδή), για παράδειγμα φυσικά μου άρεσε ο Τρενέ ή ο Μπεκώ αλλά πάντα μου την έσπαγε ο Ανταμό. Έτσι σοβαρεύτηκα λίγο και το έριξα στον Μπρελ, και παρεμπιπτόντως στον Μπρασένς (η Πιαφ σταθερή αξία). Στην αγία αυτή τριάδα εκτιμώ ιδιαίτερα ότι μιλάνε (συχνά έστω) για τους άλλους, δηλαδή δεν μιξοκλαίγονται συνέχεια «εγώ… εγώ… αγαπώ/κλαίω…» όπως π.χ. όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι κάθε εθνικότητας, αλλά μπορούν να μιλήσουν σε πρώτο πρόσωπο για έναν φτωχό, έναν τρελό κλπ.
  (Βράδυ Παρασκευής, είπα να ρίξω κι εγώ τη σοφία μου)

 172. κουτρούφι said

  #141. Υπάρχει και τραγούδι: Τα ματάκια σου τα μαύρα μ’ άναψαν φωτιά, Καιλαύρα:

 173. gpoint said

  # 166

  Γιάννη δεν έγραψα το γούστο μου αλλά την εντύπωση που έκαναν όταν εμφανίσθηκαν αυτά τα τραγούδια στην Ελλάδα

 174. gpoint said

  # 160

  Οντως ήμουνα νευρικός για λόγους εκτός ιστολογίου, τώρα αν ξέρω να ψάχνω…απόψεις είναι…πιάσε έναν (εκπληκτικό) γαλλόφωνο,-αν δεν τον έχεις βρει

 175. ΣΠ said

  Μεζεδάκι από τον Τσίπρα μόλις τώρα:
  …αυτά τα δυσθεώρατα ποσοστά ανεργίας…

 176. Γιάννης Ιατρού said

  170: Μαρία 🙂
  Ναι, ναι, π.χ. κατά το όποιος βιάζεται, σκοντάφτει…, αλλά έλα ντε που ήταν και το «όποιος δει το παληκάρι, να του πει να μην αργεί», που λέει και η Λίτσα Διαμάντη 🙂

  Έπαιζαν όμως κι άλλα (στο πικάπ) Μαρία, π.χ. πρώτα το https://www.youtube.com/watch?v=L0mWVVSkYHo και μετά αυτό https://www.youtube.com/watch?v=TY4uxdAt4-M (άν είχες ανοιχτομάτη κολλητό που έβαζε τους δίσκους 🙂 )

 177. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  144. Top 10 French Songs of All Time [Part 2]

  10. Claude François – Comme D’ Habitude
  9. Stephanie De Monaco – Comme Un Ouragan
  8. Serge Gainsbourg – Couleur Cafe
  7. Alizée – Moi Lolita
  6. Yann Tiersen – Valse De` Amelie
  5. Mylene Farmer – California
  4. Brigitte Bardot – La Madrague
  3. Étienne Daho – La Baie
  2. AIR – Le Soleil Est Près de Moi
  1. Edith Piaf – La Vie En Rose

 178. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  AIR – Le Soleil Est Près de Moi

 179. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  176. https://www.youtube.com/watch?v=XUjAtYQkFm8

  Air – Alone In Kyoto

  ΥΓ Για να θυμουνται οι μικροι 🙂 και να μαθαινουν οι μεγαλοι! (επαναληψις)

 180. Μαρία said

  178
  Σωστός. Ή αυτό https://www.youtube.com/watch?v=SmuioXhzvN8
  Τα έχω όλα μαζεμένα στη χρυσή δισκοθήκη νο 1 και 2, σύνολο 4 δίσκοι.

 181. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Jean Michel Jarre – Oxygen II

  ΥΓ Για να θυμουνται οι μικροι🙂 και να μαθαινουν οι μεγαλοι! (2η επαναληψις, εξετασεις 3ης περιοδου 🙂 )

  Αλλα δεν εφτασε ποτε την συνθετικη δεινοτητα του πρωην μελους των Forminx & των Aphrodite’s Child

 182. Γιάννης Ιατρού said

  182: Ναι!!! Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου που έβαλα στο 178, ενισχυτικά 🙂

 183. Γς said

  171:

  >Γς μου […] είναι οι εκάστοτε αναμνήσεις που έχει απ΄αυτά, αυτά που θυμάται ακούγοντάς τα. Κάτι σαν τα αντανακλαστικά του Παυλώφ

  Αρ γιου τόκιν του μί Τζον ή στο Σκύλο;

  http://media.istockphoto.com/vectors/pavlovs-dog-vector-id157008368

 184. Γιάννης Ιατρού said

  μ’ έπιασε ο πορτιέρης γμτ#$%%^ ποιός ξέρει τι ζουλιάρης είναι 🙂

 185. Γιάννης Ιατρού said

  Γς σε σένα τό ‘πα

 186. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Oh! Mon Amour – Christophe

 187. Corto said

  Κατινιώ:

  1) από τον Μάρκο Βαμβακάρη

  2) από τον Αττίκ

 188. sarant said

  173 Να συμφωνήσω με τον Δύτη -αλλά δεν θυμόμουν ότι είχε εκπομπή ο Διακογιάννης για γαλλικά τραγούδια. Αυτός ήταν ή ο νεότερος συνεπώνυμος -που δεν ζει πια;

 189. spatholouro said

  Κατερινιό κρυό νερό/που πίνουν οι αγγέλοι
  Έβγα στ’ αγνάντια να σε διώ/λαμπάδα μου γραμμένη

  (Passow «Τραγούδια Ρωμαίικα»: σ. 529)

 190. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Alizee – Moi Lolita – live (HQ)

  Προειδοποιησις δια γεροντες 🙂 : Να μην αναπαραγουν το ασμα της Alizee οσοι ειναι δυνατον να παθουν εγκεφαλικο ή εμφραγμα του μυοκαρδιου.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, ο Ο Γ. Διακογιάννης σπούδασε μουσική στη Γαλλία, μετά ληρθαν τ΄άλλα…

  ΥΓ: Για κοίτα, γιατί μ΄έπιασε ο πορτιέρης; 🙂

 192. Μαρία said

  177
  Κλασικό πάει να καταντήσει https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/19/viskont/#comment-142757

  190
  Σε τι να συμφωνήσεις, ρε συ; Οτι ήσουν κι εσύ μικρός, όταν εμείς ακούγαμε τα σουξέ της δεκαετίας του ’60; 🙂

 193. Τα νεότερα γαλλικά που ακούει η κόρη μου τώρα:

 194. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  190. Μαλλον εχεις δικιο, αλλα δυσκολα κανεις το βρισκει…

  «… Ο Γ. Διακογιάννης σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

  Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών….»

  https://el.wikipedia.org/

 195. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  195. Ως νεοτερος επιτρεπεται 🙂 (ισως και να απαιτειται) να βλεπεις την Κορσικανη Alizee

 196. Πάνος με πεζά said

  Για ιδέτε κι ένα σπάνιο γαλλικό, έχει παίξει πολύ παλιά και σε διαφήμιση.
  Κι από κάτω πάλι ένα πασίγνωστο, που θα έπρεπε νομίζω να είναι στην 50άδα, για τους δικούς του λόγους.

  Eπίσης, πολύ μου άρεσε κι ένα 45άρι που είχα κάποτε, αυτουνού. Ζεράρ Λενορμάν. Μετά έγινε ανισόπεδη…

 197. Γς said

  192:

  Τι να σου κάνω;
  Νυκτερινή Ζώνη ΧΧΧ που σου χρειάζεται!

  Και που΄σαι. Κάνε μια βόλτα κατα τις 3:00 το πρωί.

  ΝΟΤΑΜ:

  Θα εκπέμψω από Πάρνηθα.

  Να δούμε κιόλας ποιοι

  >ειναι δυνατον να παθουν εγκεφαλικο ή εμφραγμα του μυοκαρδιου.

 198. Πάνος με πεζά said

  Πάρτε κι άλλον έναν Λενορμάν, τώρα που γυρίζει…

 199. Μαρία said

  195
  Πριν απο λίγο καιρό την πήρε το μάτι μου στο TV5.

 200. Πάνος με πεζά said

  Χριστέ μου, θυμάμαι τον Λενορμάν στο δισκάκι

  κι έχει φτάσει στα 71 !…

 201. Πάνος με πεζά said

  Όσο για τις εκπομπές Διακογιάννη με γαλλικό τραγούδι, συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια (συνήθως Παρασκευή απόγευμα, 6-8), με τελευταίο σταθμό στον πάλαι ποτέ Arena FM, γύρω στο 2005-6.
  Να κι ένα σχετικό άρθρο : http://e-tetradio.gr/article/5988/

 202. Πάνος με πεζά said

  Κι όχι μόνο με γαλλικό τραγούδι, στις εκπομπές του Arena χώριζε το δίωρο σε τέσσερα ημίωρα, το τελευταίο ήταν πάντα αφιερωμένο σε Έλληνα καλλιτέχνη (Πάριο, Γαλάνη κλπ. – εννοώ σε τέτοιο ύφος, και πάντα με πιο σπάνια τραγούδια), ενώ τα πρώτα τρία ημίωρα ήταν αφιερωματικά είτε σε Γάλλους, είτε σε Αμερικανούς , είτε σε Ιταλούς, γενικώς… Μιλάμε για ονόματα όπως Τζάνις Τζόπλιν, Ελλα Φιτζέραλντ, Εντίθ Πιαφ κλπ.

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στις Κατερίνες του ιστολογίου, και σε όσες το επισκέπτονται.

  Το τραγούδι αφιερωμένο σ΄αυτές.

 204. Γιάννης Ιατρού said

  184: Ξέχασα την εισαγωγή 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=qzdsrf1XqQw

 205. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, απελευθερώθηκε και ένα παγιδευμένο σχόλιο!

 206. Μαρία said

  206
  Τι θυμήθηκες πάλι! Απ’ τη συγγνώμη των Ολύμπιανς σίγουρα καλύτερο.

 207. w2016blog said

  199
  Μην ξεχάσετε τα υπογλώσσια

 208. Γς said

  ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ-ΝΟΤΑΜ:

  Δεσμεύεται το χρονικό διάστημα από 3:00 έως 4:00 της σήμερον για την Νυκτερινή Ζώνη του Ιστολογίου.

  Θα μεταδοθούν 5 Ελληνικά βίντεο και ένα ξένο συνολικής διάρκειας περίπου 30 λεπτών.

  Εν συνεχεία θα γίνουν δεκτές παραγγελιές από τον Αγαθία τον Σχολαστικόν και άλλους μερακλήδες του είδους του ιστολογίου

 209. Γιάννης Ιατρού said

  208: Μαρία

  Πιό πριν το θυμήθηκα, αλλά βλ. 186/193 🙂

  Ναι, η «Συγνώμη», με στίχους του Ελληναίου, συμφωνώ, αλλά μετά ήρθε το «Σχολείﻨ, πολύ πιό καλό και πολύ πιό χρήσιμο … (να τ΄ακουν αυτά μερικοί νεότεροι σχολιαστές, που καταφέρονται απαξιοτικά για την εκπαίδευση/σχολείο ….).

  Είχαν γίνει κάτι ξεφαντώματα στο Arigato στην Θεσσαλονίκη …. με κάτι τέτοια τραγούδια 🙂

 210. Πάνος με πεζά said

  Πληροφορίες εντός.

 211. Γιάννης Ιατρού said

  210: Γς
  κοίτα να βάλεις κανένα ντοκυμαντέρ κακομοίρη μου, για φίδια και τέτοια ή έστω κανένα ιστορικό (η Άνοδος και η Πτώση της αυτοκρατορίας του Τράμπα π.χ.) 🙂

 212. voulagx said

  Χρονια πολλα στις Κατερινες!
  Κι αφου το ριξατε στα γαλλικα https://www.youtube.com/watch?v=NrgcRvBJYBE
  https://www.youtube.com/watch?v=0aLoezucIzk Τερμα τα ηχεια, αρχιζει το παρτυ.

 213. Λ said

  Ίσως να μην ενδιαφέρει κανένα αλλά θα το πω μια και το θυμήθηκα. Γιεκατερίνα έλεγαν και την κουνιάδα του Πούσκιν η οποία παντρέφτηκε τον Νταντές, φονιά του ποιητή,

 214. Γιάννης Ιατρού said

  Υποστηρίζεται επίσης ότι η Αικατερίνη μπορεί να είναι το χριστιανικό αντίστοιχο της Υπατίας, δηλαδή πλασμένη από τους Χριστιανούς πάνω στο πατρόν της Υπατίας αλλά με το χριστιανικό θρήσκευμα.

  Για να προλειάνω το έδαφος του μεσονυκτίου 🙂 🙂 , μια παρατήρηση επ΄αυτού Νίκου:

  Η ιστορική παρουσία της Αγ. Αικατερίνης είναι αμφισβητούμενη, ενώ η Υπατία ήταν (ιστορικά) υπαρκτή νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός που δολοφονήθηκε (στην Αλεξάνδρεια, όπου έζησε και δίδαξε) από όχλο που αποτελούνταν από φανατικούς χριστιανούς. Ίσως λοιπόν να την σκαρφίστηκαν μόνο, έτσι για ισοφάριση ….

 215. Λ said

  215. Μόλις τώρα ανακάλυψα ότι το ρωσικό Дантес είναι από το γαλλικό D’Anthès.

  https://fr.wikipedia.org/wiki/Ekaterina_Nikola%C3%AFevna_Gontcharova

 216. voulagx said

  Πως διαλο βγηκε το δυτερο γιουτουμπακι στο #214; Ανακοινοποιηση στο ορθον
  https://www.youtube.com/watch?v=Qa6qROp4yco Τερμα τα ηχεια, αρχιζει το παρτυ.

 217. Γιάννης Ιατρού said

  214: voulagx
  Σε προλάβανε άλλη(οι) στο δεύτερο που έβαλες (#134) 🙂

 218. Γιάννης Ιατρού said

  218/219: Α το διόρθωσες, ΟΚ 🙂

 219. Γς said

  Μην κάνετε φασαρόα ρε παιδιά.

  Και να μου αδειάετε τη συχνότητα όταν αρχίσει η Νυκτερινή Ζώνη.

  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για νέους κάτω των 18 και γυναίκες ανερτατήτου ηλικίας.

 220. Νίκος Κ. said

  Αφού καθυστέρησα και αναφέρθηκαν ήδη οι πιο σημαντικές κινηματογραφικές στιγμές, ας θυμηθούμε και κάτι πιο απλό

 221. Γς said

  Συγγνώμη αλλά η προβολή των βίντεο της Νυκτερινής Ζώνης αναβάλεται λόγω νύστας.
  Καληνύχτα.

 222. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

 223. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες.
  68.>>στην παλιά μου καθηγήτρια Κ. Τοράκη που χαίρομαι πολύ που συναντώ εδώ !!
  Με όποιο δάσκαλο θα κάτσεις
  τέτοια ιστολόγια θα μάθεις 🙂

  76.του Ανεμοδουρά η Κατερίνα

  Μα γω ΄χω εσένα Κατινιώ

  Την Κέιτ Μος τη μαύρη γαζέλα,πώς και την ξεχάσατε; Ομοίως και την καλή ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ.

 224. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και καλό ξημέρωμα!

 225. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  1) Συγχαίρουμε τον κ. Σαραντάκο διότι τον Φλεβάρη του 2010 είχε κατακεραυνώσει τον παπα-Μεταλληνό, που χρησιμοποιώντας μιά χαλκευμένη (απο τους Γαλιλαίους) επιστολή του Συνεσίου, προσπαθούσε επί χρόνια να πείσει τους Ρωμιούς χαχόλους ότι η Υπατία προτού δολοφονηθεί, είχε εκφράσει την επιθυμία της να βαπτιστεί χριστιανή: Είχε μάλιστα βρεί ο απατεών παπα-Μεταλληνός και τί ακριβώς είπε η μεγάλη εκείνη Ελληνίς: «Ποθώ γαρ Χριστιανή αποθανείν»!.. Αναρτάμε το εξαίσιο εκείνο σχόλιο του κ.Σαραντάκου στο ιστολόγιο των χριστιανομπολσεβίκων του Ροΐδη

  Για την απάντηση – κεραυνός του πατρός Σαραντάκου προς χριστιανούλη αναγνώστη το 2009 που μνημονεύει ο υιός, πηγαίνετε εδώ ΡΩΤΑΜΕ: Τί μεσολάβησε αυτά τα 6,5 χρόνια και ο κ. Νίκος Σαραντάκος άλλαξε; Γιατί στο σημερινό άρθρο περί Υπατίας + Αγίας Αικατερίνης, δεν καταγγέλλει την απατεωνιά του παπα-Μεταλληνού; Για να μή δυσαρεστηθούν οι χριστιανούληδες αναγνώστες Ριβαλντίνιος, Κορνήλιος, Blog-oti-nanai, Μαρτίνος, Πέπες και λοιποί;

  2) Στο σχόλιο 216 ο αναγνώστης Ιατρού ανεκάλυψε τον τροχό. Είναι παραπάνω από βέβαιον ότι οι Γαλιλαίοι κατασκεύασαν (550 χρόνια μετά το υποτιθέμενο μαρτύριό της) την ανύπαρκτη χριστιανή παρθένα Αικατερίνη πάνω στην υπαρκτή ιστορία της Υπατίας. Σάς παραπέμπουμε στο υπέροχο άρθρο της καλιφορνέζικης εφημερίδος «Sacramento Daily News» από τον μακρυνό Φλεβάρη του 1882, όπου καταγράφονται όλες οι απατεωνίστικες προσπάθειες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να πλάσει το ανύπαρκτο μαρτύριο της αγίας Αικατερίνης πάνω στο υπαρκτό της Υπατίας. Από εδώ αντέγραψαν την ιδέα και οι δικοί μας Ρωμιοί θεολόγοι, δίνοντας την ιδέα στον παπα-Μεταλληνό να πλασάρει την ανυπόστατη φήμη πως η Υπατία ήθελε να βαπτιστεί χριστιανή

  Για το ξεστράβωμα του κ. Ιατρού και των λοιπών φιλομαθών αναγνωστών, αναρτάμε την σελίδα 441 του μνημειώδους συγγράμματος «Alexandria, the golden city» vol. 2. του μακαριστού Davis, Harold T. (Harold Thayer),

  3) Όσο για την ετυμολογία του ονόματος «Αικατερίνη», ας μήν είναι βέβαιος ο αγαπητός κ. Σαραντάκος (πάντοτε έτοιμος να αποδομήσει την Θεία Ελληνική Γλώσσα) ότι η σύνδεσις με την λέξι «καθαρός» είναι παρετυμολογία. Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη θεωρία, όπως μάς βεβαιώνει το μνημειώδες «Llewellyn’s Complete Book of Names for Pagans, Wiccans, Witches, Druids» …

  4) Περαίνουμε με μιά άλλη Αικατερίνη, την Μεγάλη της Ρωσσίας, την περίφημη «Μεσσαλίνα του Βορρά» όπως την αποκαλούσαν στην εποχή της, επειδή ήτο νυμφομανής και γαμιόταν ασυστόλως με νεαρούς άνδρες και βαρβάτους ίππους. Σε αυτή την μητρομανή αυτοκράτειρα χρωστούν οι Ρωμιοί την ταύτισή τους με τους Έλληνες (δική της ιδέα ήταν, κατά προτροπή του Βολταίρου) Είναι πασίγνωστοι οι θρύλοι της Μεγάλης Αικατερίνης, μιά συλλογή με αληθινά και ψευδή περιστατικά για την κάργα ελληνόψυχη αυτή Γερμανίδα αυτοκράτειρα. Προλαβαίνουμε να προσθέσουμε ότι η φήμη πως πέθανε, επειδή προσπάθησε να συνουσιασθεί με ένα άλογο, είναι απολύτως αληθής.

  ΥΓ: Ενημερώνουμε τον αγαπητό πολιό αναγνώστη κ. Γς πως από τον Φλεβάρη που (Θεών θελόντων) θα είμαστε ιδιοκτήτες του παρόντος Ιστολογίου, θα μπορεί να ανεβάζει ό,τι θέλει τις νυκτερινές ώρες. Το επιτελείο μας θα φροντίζει να το βλέπουν μόνο οι αναγνώστες που επιθυμούν, όπως συνέβη προ ολίγων ωρών με το CNN: Εξέπεμψε επί 30 λεπτά σκληρή πορνοταινία, αλλά μόνο σε ωρισμένες περιοχές της Βοστώνης

  Επίσης, ενημερώνουμε τον αγαπητό κ. Γς, ότι ο θρυλικός καθηγητής του, Καίσαρ Αλεξόπουλος, είχε γίνει καθηγητής στην έδρα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από τον μπαρμπα-Γιάννη Μεταξά επί 4ης Αυγούστου, όπως μάς ενημερώνει η Στήλη «Προ 80 ετών» της «Καθημερινής»

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

 226. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Σχολίου 227 συνέχεια

  Λησμονήσαμε το περίφημο πυροτέχνημα «Ο τροχός της Κατερίνας» (Catherine’s wheel») που φτιάχτηκε τον 14ο αιώνα για να μάς θυμίζει τον οδοντωτό τροχό στον οποίο μαρτύρησε η Αγία

 227. Πέπε said

  Σιγή μηνυμάτων επί μία ώρα, ακόμα και μες στη μαύρη νύχτα, είναι σπάνιο πράγμα… (Ίσως επειδή ματαιώθηκε η ζώνη ΧΧΧ λόγω νύστας)

 228. Pedis said

  Mourning Day: Water is Life, Life is Struggle
  by Leonard Peltier

 229. Γς said

  227:

  >Επίσης, ενημερώνουμε τον αγαπητό κ. Γς, ότι ο θρυλικός καθηγητής του, Καίσαρ Αλεξόπουλος, είχε γίνει καθηγητής στην έδρα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από τον μπαρμπα-Γιάννη Μεταξά επί 4ης Αυγούστου, όπως μάς ενημερώνει η Στήλη «Προ 80 ετών» της «Καθημερινής»

  Ο Καίσαρ.

  Φανατικός μαθητής του.
  Αλλά η πλακούλες, πλακούλες!

  http://caktos.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html

 230. Γς said

  227:

  >Ενημερώνουμε τον αγαπητό πολιό αναγνώστη κ. Γς πως από τον Φλεβάρη που (Θεών θελόντων) θα είμαστε ιδιοκτήτες του παρόντος Ιστολογίου, θα μπορεί να ανεβάζει ό,τι θέλει τις νυκτερινές ώρες. Το επιτελείο μας θα φροντίζει να το βλέπουν μόνο οι αναγνώστες που επιθυμούν, όπως συνέβη προ ολίγων ωρών με το CNN: Εξέπεμψε επί 30 λεπτά σκληρή πορνοταινία, αλλά μόνο σε ωρισμένες περιοχές της Βοστώνης

  Επ! Τι θα το κάνουμε δω μέσα;

  Αμέρικαν CNN;

 231. Γς said

  229:

  >Σιγή μηνυμάτων επί μία ώρα, ακόμα και μες στη μαύρη νύχτα, είναι σπάνιο πράγμα… (Ίσως επειδή ματαιώθηκε η ζώνη ΧΧΧ λόγω νύστας)

  Ναι.

  Και μου΄κανε καλό ο λίγος ύπνος.
  Κατέβασα ιδέες.

  Το τζάμπα πέθανε…

  Coming soon [από Φλεβάρη]

 232. Γς said

  «Η Υπατία, Ελληνίδα φιλόσοφος και μάρτυρας, προστάτιδα της σπουδάζουσας νεολαίας και ιδιαιτέρως της φιλοσοφίας, τουλάχιστον κατά τη χριστιανική παράδοση της Μικράς Ασίας είναι κατά την αντίληψή μας το ίδιο πρόσωπο με την παρθενομάρτυρα Αγία Αικατερίνη.

  Σε κάθε περίπτωση, κι αν ακόμη δεχτούμε ότι όλες οι ομοιότητες του βίου της παραβλεφτούν, ωστόσο είναι εύλογο να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αυτό: α) η φιλόσοφος Υπατία υπήρξε χριστιανή και β) η δολοφονία της έγινε κάτω από συνθήκες συνωμοτικού σχεδίου των Ιουδαίων της εποχής εκείνης και καμιά έγκυρη ιστορική πηγή δεν αποδεικνύει ότι την προκάλεσαν χριστιανοί.»

  http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2013/08/blog-post_4168.html

  Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε πρόεδρε κι ας λέει η μάνα της, ουπς, ο Σαραντάκος ότι θέλει.

 233. Γς said

  >Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε πρόεδρε κι ας λέει η μάνα της, ουπς, ο Σαραντάκος ότι θέλει.

  https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/12/ypatia/

 234. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 235. sarant said

  Κοίτα να δεις που είχα ξεχάσει όλη τη συζήτηση του 2010…

 236. Mαρία (154), γίνομαι ίσως σχολαστικός, αλλά η κουκλίτσα μάλλον από κερί και πίτουρα ήταν 🙂
  Λ (217), δεν είχες διαβάσει τον Κόμητα Μοντεχρήστο;

 237. Μαρία said

  238
  H λέξη son είναι αμφίσημη https://fr.wikipedia.org/wiki/Poup%C3%A9e_de_cire,_poup%C3%A9e_de_son

 238. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  225. «Την Κέιτ Μος τη μαύρη γαζέλα,πώς και την ξεχάσατε; »

  Ποτε μαυρισε ;

  Στο 104 ειναι λευκη, κατασπρη και τραγουδα.

  Μηπως εχετε μπερδεψει την λευκη Ναομι Κλειν με την «μαύρη γαζέλα» Ναομι Καμπελ ;

 239. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  227. Τώρα εἶδα πὼς ὁ Βάταλος μὲ κατατάσσει στοὺς «χριστιανούληδες». Πρὸς ἀποφυγὴν λανθασμένων ἐντυπώσεων ἀπὸ τοὺς ὑπόλοιπους δηλώνω πὼς δέν εἶμαι. Ὅταν ὅμως βλέπω τὶς λαθροχειρίες ποὺ κάνει σὲ διάφορα κείμενα γιὰ νὰ τρολάρει, κάνω αὐτὸ ποὺ χρειάζεται γιὰ ν’ ἀποκατασταθεῖ τὸ σωστὸ (κατὰ τὴν ἄποψή μου) νόημα τῶν κειμένων,ἀνεξαρτήτως ἂν αὐτὰ εἶναι χριστιανικὰ, βουδιστικὰ, ἰσλαμικὰ ἤ ὅ,τι ἄλλο θέλουν.

 240. 225, 240

  Ο πρώθυ μας είχε μπερδέψει τις δύο Ναόμες, η ΕΦΗ² μας μαύρισε την Κέητ Μόςς.

 241. 242,
  Ίσως να ξέρει κάτι ο Vangelis

 242. Γς said

  243:

  Βαγγέλης Μος

  Επόμενος σταθμός

  Παίδαρος Μουσικής

 243. Γς said

  244:

  Χολαργός

  Επόμενος σταθμός

  Μέντα

 244. Γς said

  245:

  Χολαργός

  Επόμενος σταθμός

 245. Γς said

  246:

  Επόμενος σταθμός

  Ουτοπία

 246. Γς said

  CETA

  Επόμενος σταθμός

  Ευρωκοινοβούλιο

  http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/2016/10/ceta-ceta.html

 247. Γς said

  Επόμενος Σταθμός

  Αγάπη

 248. […] τη μέρα της γιορτής τους -πρόσφατα, ας πούμε, είπαμε χρόνια πολλά στην Κατερίνα– αλλά, όπως τα παιδιά του ράφτη είναι παροιμιωδώς τα […]

 249. Βάγια said

  Πάντως, την παρετυμολογία «κατίνα» απ’ το τουρκικό Kadin την έχω ξανασυναντήσει και μου φάνηκε έξυπνο (για το επίπεδο του εν λόγω βιβλίου, τέλος πάντων). Βέβαια, στην περίπτωση αυτή δεν αφορούσε την μεταφορική κατίνα, μα μια γυναίκα που το όνομα της ήταν Κατίνα και υποτίθεται ότι ο μπαμπάς της την έλεγε Kadin όταν ήταν μωρό, χαιδευτικά, και έτσι της έμεινε το όνομα Κατίνα. (το βιβλίο διαδραματίζεται στη Μικρά Ασία, για αυτό και τα Τούρκικα)

 250. π2 said

  Ανασύρω από το παρελθόν αυτήν την ανάρτηση λόγω της ημέρας (χρόνια πολλά στις Κατερίνες!), με μια επιφύλαξη για την ετυμολογία.

  Μπορεί η προέλευση από το όνομα Εκατερός να μοιάζει η λογικότερη, αλλά το όνομα αυτό μαρτυρείται μια μόνο φορά, σε μεταγενέστερη γραμματειακή πηγή (Πλούταρχος, Ηθικά 177f) για Μακεδόνα του 4ου αι., και πιθανότατα δεν αφορά πραγματικό ιστορικό πρόσωπο. Επιπλέον, θα μου προκαλούσε εντύπωση ένα όνομα να μαρτυρείται για πρώτη φορά τον 7ο αι. μ.Χ. και να προέρχεται από αμφίβολο στην πραγματικότητα όνομα του 4ου αι. π.Χ. χωρίς να έχει αφήσει οποιαδήποτε ενδιάμεσα ίχνη.

  Πάντως, το παρόμοιο νοηματικά όνομα Αμφοτερός είναι υπαρκτό στην αρχαιότητα.

 251. sarant said

  Καλά κάνεις και το ανασύρεις. Ίσως του χρόνου τέτοια μέρα να ξαναβάλω το άρθρο και να ενσωματώσω το σχόλιό σου. Καίρια η παρατήρηση για τα ενδιάμεσα ίχνη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: