Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μαυροπαρασκευιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 26 Νοεμβρίου, 2016


fridayΉ ίσως Μαυροσαββατιάτικα αφού δημοσιεύονται το Σάββατο μετά τη Μαύρη Παρασκευή -αν και τα έγραψα χτες, που ήταν η μαύρη μέρα ανήμερα. Ελπίζω να το εκτιμήσετε που αντί να στηθώ στην ουρά για ένα κραγιόν καθόμουν και έγραφα τα μεζεδάκια. Όσο για το φαινόμενο της Μαύρης Παρασκευής, θα άξιζε να το συζητήσουμε κάποια μέρα στα σοβαρά, γενικεύοντάς το ίσως ώστε να συμπεριλάβει και άλλα στοιχεία της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Προς το παρόν, αφού σήμερα έχουμε σχολιασμό ευτράπελο κυρίως, εγώ θα περιοριστώ στην εικόνα αριστερά, από τα πανέξυπνα Αρχαία μιμίδια, αλλά αν εσείς θέλετε να σχολιάσετε τώρα τα όσα έγιναν χτες, θα διαβάσω με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλιά σας.

Τα μεζεδάκια, εννοείται, δεν αναφέρονται καθόλου στη χτεσινή μαύρη μέρα, είναι συγκεντρωμένα ολόκληρη την εβδομάδα.

* Χτες που ήταν της Αγίας Αικατερίνης αναφέρθηκα σε διάφορες Κατερίνες, μεταξύ των οποίων και στη βουλευτίνα Κατερίνα Μάρκου, που αποχώρησε από το Ποτάμι. Πρόσεξα στην επιστολή της αποχώρησής της το εξής:

«Έμεινα σταθερή στην άποψη αυτή, όπως και στην πολιτική μου στάση από την πολύ αρχή απέναντι στην κυβέρνηση, επιμένοντας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης…»

Αυτό το λέτε εσείς; Εμένα μου φαίνεται αγγλισμός (from the very beginning) και μου ηχεί εντελώς αφύσικα. Μπορούμε να πούμε «από την αρχή», «από την αρχή-αρχή», «από την πρώτη στιγμή» και κάμποσα άλλα -αλλά η «πολύ αρχή» μου φαίνεται πολύ άστοχη.

* Τις προάλλες είχαμε άρθρο για τον Κώστα Ζουράρι, αλλά τώρα επισημαίνω μεζεδάκι σε άρθρο για τον Ζουράρι. Γράφτηκε σε δεκάδες σάιτ (παράδειγμα):

Αναφερόμενος στον ίδιο είπε πως είναι κομμουνιστής, αριστερός και χριστιανός ορθόδοξος αλλά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας πολλών τεμένων στην Ελλάδα για να εκδηλώνουν τα θρησκευτικά τους αισθήματα οι πρόσφυγες που θα μείνουν στην Ελλάδα.

Αν δεν ξέρουμε πώς κλίνεται το τέμενος, καλύτερα να το λέμε τζαμί. Τα τεμένη πάντως, στη γενική κάνουν «των τεμενών». Το λάθος δεν είναι του Ζουράρι αλλά του δημοσιογράφου.

* Ακόμα ένα κρούσμα του τρόμου της διπλής άρνησης, από ανακοίνωση του Ομίλου Χανδρή: «Με αφορμή τη σύνδεση του ονόματος του Ομίλου Χανδρή με πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, από μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και προς ενημέρωση του επενδυτικού και καταναλωτικού κοινού, καθιστούμε γνωστό ότι ο Όμιλος Χανδρή, δραστηριοποιούμενος στη Ελλάδα μέσω ναυτιλιακών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, απολύτως καμία επιχειρηματική ή άλλη σχέση, σύνδεση ή συνέργεια, έχει με τον αναφερόμενο πάροχο».

Επειδή είναι μακρινάρι, απομονώνω το σημείο που με ενδιαφέρει: Ο Όμιλος Χανδρή (…) απολύτως καμία επιχειρηματική ή άλλη σχέση (…) έχει με τον αναφερόμενο πάροχο

Στην καθαρεύουσα, θα πούμε «απολύτως ουδεμία σχέση έχει». Αλλά δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε απλώς το «ουδεμία» με το «καμία», δεν είναι ελληνικά αυτά. Στα νέα ελληνικά λέμε «καμιά απολύτως σχέση δεν έχει».

Βέβαια, όταν συντάσσουμε την πρόταση έτσι που να προηγείται το «καμία» και όταν παρεμβάλλονται διάφορα άλλα στοιχεία μέχρι να φτάσουμε στο ρήμα, είναι πιο εύκολο να γίνει το λάθος.

epikhro* Τη φωτογραφία της διαφημιστικής αγγελίας αριστερά τη βρήκα σε μια ομάδα του Φέισμπουκ που ασχολείται με τα γλωσσικά.

Εντάξει, δεν χάλασε ο κόσμος για ένα ορθογραφικό λάθος, αλλά θα εμπιστευόσασταν ποτέ να σας μεταφράσει κείμενο κάποιος που γράφει «επικΗρωμένα»;

Κι αν το εννοεί; Αν σας φέρει τις μεταφράσεις σας σε χαρτί που το έχει επιστρώσει με κερί; (από κάτι έμπλαστρα με κερί, τις κηρωτές βγήκε ως αντιδάνειο η λέξη τσιρότο).

Όπως σχολίασε και μια φίλη, «Μεταφράσεις με βουλοκέρι»!

* Τις προάλλες, σε ένα άρθρο του ιστολογίου είχα αναφερθεί στην ενόχληση που δείχνουν πολλοί σχετικά με τον έμφυλο τύπο «η βουλεύτρια», και έγραφα:

Οι ακροδεξιοί του Στόχου θεωρούν ένδειξη αγραμματοσύνης τον τύπο «βουλεύτρια»……

Λίγες μέρες αργότερα με ειδοποίησε ένας φίλος ότι ο δύσοσμος ιστότοπος ασχολήθηκε με την ταπεινότητά μου και με το συγκεκριμένο άρθρο. Ανάμεσα στ’ άλλα, λοιπόν, γράφουν:

[ο Ν.Σ.] » έπιασε στο στόμα του τον «Στόχο» και μάς καταγγέλλει ότι είμαστε αγράμματοι επειδή δεν αποδεχόμαστε τον όρο «βουλεύτρια»!.. »

Εγώ έγραφα: λένε τους άλλους αγράμματους
Εκείνοι κατάλαβαν: μας λέει αγράμματους!

Από κατανόηση κειμένου, μάλλον δεν πηγαίνουν καλά εκεί στον Στόχο. Σα να μην έχουν άδικο όσοι παραλλάζουν τον τίτλο σε «Στόκος»!

* Κατά σύμπτωση, πριν από μερικές μέρες είχαμε κι άλλο παράδειγμα γκάφας των ακροδεξιών.

Άλλος δύσοσμος ιστότοπος (αλλά η αρχική πηγή είναι πάλι ο Στόκος) καταγγέλλει την «απίστευτη βρώμικη προπαγάνδα» που γίνεται στις «Ελληνοπούλες» και η οποία συνίσταται στο ότι «η Μπάρμπι έχει γκόμενο και είναι πρόσφυγας απ’ τη Συρία»!

barbieΚι αν δεν το πιστεύετε, συνεχίζουν, δείτε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Μόνο που τα φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν απλώς τη βλακεία των ακροδεξιών.

H ετικέτα γράφει: ΚΕΝ & RYAN ΑΠΟ ΣΙΡΙΑ(Λ) ΤΗΣ BARBIE,

διότι πρόκειται για ήρωες ενός σίριαλ, που παιζόταν σε παιδικά κανάλια, στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Μπάρμπι.

Δεν ξέρω αν το τελικό Λ σβήστηκε μόνο του ή αν έχει διπλώσει η ετικέτα και δεν φαίνεται ή αν το έσβησε κάποιος, πάντως τα ονόματα Κεν και Ράιαν δεν είναι από τη Συρία -κι αν υπάρχει κάποιος Ράιαν στη Συρία δεν είναι πρόσφυγες, είναι Αμερικανός των ειδικών δυνάμεων. Εκτός αυτού, η Συρία δεν γράφεται Σιρία, αλλά αυτό ίσως να μην μπορούν να το κατανοήσουν οι ακροδεξιοί.

Προσθήκη: Όπως επισημαίνει φίλος σε σχόλιο, το Λ του ΣΙΡΙΑΛ υπάρχει, αλλά στη δεύτερη γραμμή (φαίνεται αμυδρά κάτω από το κόκκινο του κύκλου). Ακόμα χειρότερα….!

* Πήρα το εξής ηλεμήνυμα, που έχει κάποιο ενδιαφέρον επειδή, έτσι για αλλαγή, το πρωτότυπο φαίνεται πως ήταν στα γαλλικά, οπότε είχαμε άλλου είδους λάθη από το αυτόματο μεταφραστήρι:

Φιλοφρονήσεις της ημέρας σε σας,

Το όνομά μου είναι N….., γράφω αυτό το mail για να σας με τα δάκρυα και τη θλίψη από την καρδιά μου. Με όλο το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ανθρωπότητα, ειλικρινά, εγώ θα ήθελα να έχω μια καλή σχέση μαζί σας, και έχω ένα ειδικό λόγο για τον οποίο αποφάσισα να επικοινωνήσουμε μαζί σας, είναι λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης μου, είμαι 20 ετών κορίτσι , από τη δυτική Αφρική

Μετά την κηδεία του πατέρα μου, τη θετή μητέρα και ο θείος μου συνωμότησαν και πωλούνται ιδιοκτησίας του πατέρα μου σε ένα ιταλικό qui ποσοστό εμπειρογνωμόνων Χώρισαν τα χρήματα μεταξύ τους και ζωντανή τίποτα για μένα. Μια πιστή πρωί, ouvert χαρτοφύλακα του πατέρα μου και βρήκε τα έγγραφα που Qui-έχουν κατατεθεί τεράστιο ποσό των χρημάτων σε μια εταιρεία ασφάλειας στην Ακτή Ελεφαντοστού, με το όνομά μου ως επόμενο του σογιού. Το ποσό είναι (9,7 εκατομμύρια $) Εννέα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες δολάρια, και έχω επιβεβαιωθεί από τις εταιρείες ασφάλειας στην Ακτή Ελεφαντοστού Όταν έφτασα, είναι πρόθεσή μου να σας αποζημιώσει με το 30% του συνόλου των χρημάτων για τις υπηρεσίες και το υπόλοιπο να είναι πρωτεύουσα μου στη συσκευή. Εγώ θα αποκαλύψει πόσο μπορείτε, αν μπορείτε να με βοηθήσετε να μετεγκατασταθούν στη χώρα σας Επειδή η θετή μητέρα μου απείλησε Αυτό γίνεται για να με σκοτώσει.

Είμαι ένα επείγον μήνυμα που υποδεικνύει ένδειξη ικανότητα και την προθυμία σας να συναλλαγής αυτής ειλικρινά εκτιμώ.

Παρακαλώ κρατήστε αυτό-έστω και μόνο για τώρα, μέχρι, τα χρήματα που κυκλοφόρησε στη χώρα σας. Έχω την τεκμηρίωση των ισχυρισμών.

Είμαι σε αναμονή για την απάντησή σας:

Έσβησα το όνομα της κοπέλας για να μην το δει η θετή μητέρα της. Αν πάντως ενδιαφέρεστε, να σας δώσω την ηλεδιεύθυνση.

* Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα καινούργιο λεξικό του Κέντρου Λεξικολογίας και του Γ. Μπαμπινιώτη, το Λεξικό των παραγώγων και των συνθέτων της νέας ελληνικής». Το είδα, το φυλλομέτρησα σε ένα βιβλιοπωλείο, αλλά δεν το αγόρασα επειδή μου φάνηκε ότι πρόκειται για υλικό που το βρίσκει κανείς σε άλλα λεξικά του Γ.Μπ.

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας, ο Γ. Μπαμπινιώτης έδωσε, όπως συνηθίζεται, σειρά συνεντεύξεων για να προβάλει το καινούργιο του βιβλίο -και, ως εδώ, τίποτα το μεμπτό. Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν φταίει ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης για κάποιες υπερβολές των δημοσιογράφων που, παρουσιάζοντας το λεξικό βρήκαν ευκαιρία να πετάξουν πομφόλυγες για «τα ανεξάντλητα όρια της γλώσσας μας» και ισχυρισμούς όπως: «Ο αστείρευτος πλούτος της ελληνικής γλώσσας και η μοναδική της ικανότητα να εμπλουτίζεται επ’ αόριστον μέσα από τα βασικά δομικά στοιχεία της…» (άλλες γλώσσες, άραγε, δεν έχουν ανάλογες ικανότητες; )

Ωστόσο, σε ένα τελευταίο αγιογραφικό άρθρο, και μάλιστα σε εφημερίδα όχι ευκαταφρόνητης κυκλοφορίας, αποδίδεται (μέσα σε εισαγωγικά) στον Γ. Μπαμπινιώτη και η εξής άποψη για τη γλωσσική επάρκεια των νέων: «Το μείζον αυτό πρόβλημα προκύπτει από τη μειωμένη επαφή των παιδιών με τον γραπτό λόγο, με το κείμενο, με τη λέξη, η οποία γίνεται και θανατηφόρα μέσω μιας αποξένωσης που επέρχεται με τα greeklish. Εάν φύγεις από την εικόνα της λέξης, χάνεις πληροφορίες πάρα πολύ σημαντικές. Αυτό που συμβαίνει με τα παιδιά σήμερα είναι μια μεγάλη προσκόλληση στην εικόνα και μείωση της επαφής με τον γραπτό λόγο«.Ο δημοσιογράφος πιάστηκε από τη λέξη και έβαλε τίτλο του άρθρου του «Θανατηφόρα τα greeklish για τα παιδιά», που είναι τίτλος πιασάρικος μεν αλλά δεν ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που είπε ο Μπαμπινιώτης, ούτε είναι αντιπροσωπευτικός του περιεχομένου του άρθρου.

Αλλά και πάλι, αυτό που όντως λέει ο Μπαμπινιώτης ή έστω αυτο που του αποδίδεται δεν παύει να είναι εξωφρενικό: «η μειωμένη επαφή των παιδιών με τον γραπτό λόγο … γίνεται θανατηφόρα μέσω μιας αποξένωσης που επέρχεται με τα greeklish»

Ως τώρα ξέραμε ότι η αποξένωση που επέρχεται με τα γκρίκλις προκαλεί ακμή και (στις μεγαλύτερες ηλικίες) τριχόπτωση. Ότι είναι και θανατηφόρα, δεν το είχαμε υποψιαστεί.

jesus* Και κλείνω με ένα ποδοσφαιρικό, που μου το έστειλε φίλος από τον Βόλο.

Σε πρόσφατο αγώνα του Ολυμπιακού Βόλου, που τον έδειχνε και η τηλεόραση, έγινε αλλαγή και ο ποδοσφαιριστής Τζέσους Μέζα (ή όπως αλλιώς τονίζεται) αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Θέο.

Έξω ο Ιησούς και μέσα ο Θεός, δηλαδή. Φαίνεται δεν τραβούσε η ομάδα και ο προπονητής είπε να βγάλει τον νεαρό και πολλά υποσχόμενο αστέρα και να βάλει τον παλαίμαχο πατέρα του!

 

 

 

 

362 Σχόλια προς “Μαυροπαρασκευιάτικα μεζεδάκια”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα.

 2. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Κομπιαζει στιγμιαία ο στόμας μ αυτό το μαυροπαρασκευιατικα… στο ευια δηλαδή. Προτείνω μαυροπαρασκεβιατικα .

 3. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Αν η κοπελια έχει καμία άκρη με κανα εντζινιαρινγκ κονσαλτανσυ πάντως στο Κοτ ντ ιβουάρ , εγώ μέσα! Βαρέθηκα στην Αραπια. Πάω Αφρικα και με αλεξίσφαιρο. Δε τιμιεται…

 4. Πέπε said

  Καλημέρα!

  Αυτό με τον τρόμο της διπλής άρνησης αρνιόμουν να δεχτώ ότι υπάρχει. Για το μυαλό μου, κανείς άνθρωπος μεγαλωμένος μέσα σε ελληνόφωνο περιβάλλον δε θα έβαζε το «κανείς / ποτέ / πουθενά» κλπ. χωρίς «δεν». Υπήρχαν βέβαια αντιπαραδείγματα, αλλά έλεγα δεν μπορεί, κάτι θα ξέχασαν στην πληκτρολόγηση, αποκλείεται να ήθελαν να το γράψουν έτσι.

  Αλλά παραείναι συχνά. Φαίνεται ότι κάποιοι όντως νομίζουν ότι έτσι λέγεται! (ή τέλος πάντων έτσι το λένε οι ίδιοι, σκοπίμως, όχι από λάψους.)

  Σε λίγο θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να χαιρόμαστε όποτε συναντάμε το αντίστροφο λάθος, «ουδείς / ουδέποτε» κλπ. με «δεν».

  > > Αναφερόμενος στον ίδιο

  Ο ίδιος δεν είναι ο εαυτός μας. Ή «ο Ζουράρις, αναφερόμενος στον εαυτό του, …» ή «ο Χ, αναφερόμενος στον Ζουράρι, είπε … και ο Ψ, αναφερόμενος στον ίδιο (πάλι δηλαδή τον Ζουράρι) είπε κάτι άλλο»

 5. ππαν said

  Καλημέρα. Αν η αλλαγη του Τζέσους με το Θέο γινόταν και στο Περιστέρι θα είχαμε Θεοφάνεια 🙂

 6. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  5. Βρε βρε! Γεια σου νονά μου λεβεντιά! 🙂

 7. ππαν said

  Γεια σου, ξενιτεμένε μου φιλιότσε!

 8. Πέπε said

  Όπως έχω ακούσει, και μου φαίνεται πιστευτό, οι εφημερίδες και τα ενημερωτικά σάιτ έχουν σε διαρκή ετοιμότητα, μισοσυνταγμένες ήδη και διαρκώς συμπληρούμενες, τις νεκρολογίες σημαντικών ανθρώπων που είναι εν ζωή, ώστε μόλις πεθάνουν να τις δημοσιεύσουν χωρίς καθυστέρηση.

  Σήμερα λοιπόν πέθανε ο Κάστρο. Σε ηλικία 90 ετών και διαγνωσμένος με καρκίνο εδώ και 10 χρόνια, σίγουρα δε θα έπιασε τους δημοσιογράφους απροετοίμαστους. Άρα, δε θα ήταν από βιασύνη που διαβάζουμε το εξής:

  «Ο πατέρας της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο (προφέρεται Φιδέλ στα ελληνικά) …»

  Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Στην Κούβα έχουν ειδικό τρόπο να προφέρουν τα ονόματά τους που τον ζητούν από τους Έλληνες; Ή χρησιμοποιούν ελληνικό αλφάβητο και ο Έληνας δημοσιογράφος, γνωρίζοντας ότι πιθανώς δεν ξέρουμε πώς διαβάζεται η γραφή Φιντέλ (όπως δεν είναι αυτονόητο ότι ο Άγγλος ξέρει να διαβάσει ένα γαλλικό όνομα), μας το διευκρινίζει; Πες «ο Φιντέλ κάστρο (σωστή προφορά: Φιδέλ)» ή «ο Fidel (προφέρεται Φιδέλ)»!

  Παρακάτω διαβάζουμε ότι οι ΗΠΑ «έβλεπαν την Κούβα ως «άνδρο» του κομμουνισμού και εφαλτήριο για την μετάδοση του στη Λατινική Αμερική». Άντρο βέβαια. Και χωρίς εισαγωγικά. Και αμφιβάλλω αν ο συντάκτης ξέρει ότι η λέξη σημαίνει σπηλιά και όχι εστία.

  Δε δίνω λινκ, γιατί δεν μπορώ να βρω ποιος τα πρωτοέγραψε. Γκουγκλάροντας τις φράσεις θα βρει κανείς, όπως πάντα, ότι το ίδιο άρθρο αναδημοσιεύεται παντού.

 9. Πέπε said

  > > Άντρο βέβαια. Και χωρίς εισαγωγικά.

  Ενώ αντίθετα τα εισαγωγικά δε θα περίττευαν στη «μετάδοση», για να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι αυτός που θεωρεί τον κομμουνισμό κολλητική ασθένεια, οι τότε ΗΠΑ ή ο νυν δημοσιογράφος;

 10. Νίκος Κ. said

  Υπάρχει κι άλλος λόγος για να δοθεί ο τίτλος «Μαυροπαρασκευιάτικα». Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο.

 11. Πέπε said

  @2:
  Κι εγώ δυσκολεύομαι στιγμιαία, αν και φυσικά μόνο έτσι είναι σωστό – ούτε «παρασκεβιάτικα» ούτε «παρασκευγιάτικα». Βέβαια, στην πραγματικότητα απαιτούνται διαλυτικά στο γιώτα (για να δειχθεί ότι δεν έχουμε ένα έψιλον κι ένα δίψηφο υι)*, αλλά αυτό δε θα διευκόλυνε την άμεση αναγνώριση της λέξης.

  ________________
  *Κανόνας που δεν εφαρμόζει κανείς συνειδητά: σε λέξεις όπως τουΐτερ ή σάντουϊτς τα διαλυτικά τα βάζουν μόνο όσοι δεν έχουν καταλάβει καλά τη χρήση τους (οι ίδιοι που γράφουν εγωϊσμός και σμυρναίϊκα). Κι όμως, συμπτωματικά εδώ είναι σωστά και απαραίτητα.

  Για να είμαι δε ακόμη ακριβέστερος, δεν είναι ξεχωριστός κανόνας αλλά κάτι που προκύπτει άμεσα από τον γενικό κανόνα ότι τα διαλυτικά μπαίνουν όταν, και μόνο όταν, αλλά πάντοτε όταν, είναι απαραίτητα. Εδώ είναι.

 12. Βασιλειάδης Ι. said

  Πάντως το Λ φαίνεται στην απόδειξη κάτω από την κόκκινη γραμμή αριστερά

 13. gpoint said

  Καλημέρα

  Αν δεν ξέρουμε πώς κλίνεται το τέμενος, καλύτερα να το λέμε τζαμί. Τα τεμένη πάντως, στη γενική κάνουν «των τεμενών»

  Ναι μεν αλλά…αν έγραφε των τζαμιών οι περισσότεροι θα το πέρναγαν για γυαλικά !!

 14. Πόθανε ο Φιδέλ αλλά είχε ζήσει οχτώ ζωές νωρίτερα.

  Και ένα μικρό μεζεδάκι από τη γειτονιά μου

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2016/11/google-trasnslate-500-ml.html

 15. gpoint said

  Τώρα αν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΣ είναι ο εισερχόμενος ποδοσφαιριστής ή κάτι άλλο θα διευκρινισθεί στην ΧΧΧ ζώνη του Γς την πρώτη βραδιά που δεν θα νυστάξει…

 16. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ούτε ο Ηρακλής, ούτε ο Ιόλαος, ούτε όλο τους το σόι μας σώζει τελικά:
  http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2460940/pandiskoles-anglikes-lexis-pou-ine-olotela-aples-sta-ellinika
  Δε χρειάζονται σχόλια, ε;

 17. Γιάννης Ιατρού said

  3: Νέο Kid Al Kuwaiti
  …Αν η κοπελια έχει καμία άκρη με κανα εντζινιαρινγκ κονσαλτανσυ πάντως στο Κοτ ντ ιβουάρ , εγώ μέσα! …

  Κίντο, μετά σε βλέπω να τραγουδας: «ήταν black friday η μέρα που σε γνώρισα…» 🙂

 18. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 19. Kostis T. said

  Στη φωτογραφία της Barbie, το «Λ» από το ΣΙΡΙΑΛ υπάρχει στην αρχή της δεύτερης γραμμής (δεν χωρούσε στην πρώτη και κόπηκε) αλλά το κρύβει ο κόκκινος κύκλος. Ακόμα πιο στοόκοι δηλαδή που δεν το πρόσεξαν.

 20. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
  Τὸ τελευταῖο κυριολεκτικὰ θεϊκό.

  Πάει κι ὁ Φιδέλ. Ὁ τελευταῖος μεγάλος τοῦ εἰκοστοῦ αἰώνα.

  #7.Ππαν said:

  «Γεια σου, ξενιτεμένε μου φιλιότσε!»

  Ππαν, ἄν ἐπιτρέπεται, ἀπὸ ποῦ ἡ καταγωγὴ;
  Τὸν φιλιότσο τὸν λέμε καὶ στὰ Θερμιά, ὅπως καὶ σ’ ἄλλα μέρη ἀπ’ ὅπου πέρασαν οἱ Βενετσιάνοι.

  Χαρακτηριστικὸ καὶ τὸ τετράστιχο ἀπὸ παινέματα σὲ βάφτιση:

  Θὰ κάνω κέφι ὅσο μπορῶ
  κουράγιο ἄλλο τόσο
  γιὰ τοῦ φιλιότσου μου τὸ γιὸ
  τοῦ γιοῦ μου τὸ φιλιότσο.

 21. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Όσο τουιτάρω, εσείς παραγγέλνετε 🙂

  2: Δεν έχεις άδικο.

  3: Είναι πιο δύσκολη η Αφρική, λένε.

  8: Δίκιο έχεις

  10: Αχ, κι εσύ έχεις δικιο…

  12-20 Καλά λέτε και οι δύο, το συμπλήρωσα στο άρθρο!

  13 Οπότε, να απέφευγε τη γενική

  14 Πάρα πολύ καλό!

  17 Παράδειγμα
  Πρέπει να παίζεις την αγγλική στα δάχτυλα και σε ακαδημαϊκό μάλιστα επίπεδο για να ξέρεις τι σημαίνει ο όρος «anthypophora». Για μας είναι απλώς ένας τρόπος δραματοποιημένης έκφρασης, όπου αρχικά τίθενται ερωτήσεις ή γίνονται διαπιστώσεις, στη συνέχεια απορρίπτονται κάποιες πιθανές απαντήσεις ή ερμηνείες και μόνο στο τέλος δηλώνεται αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Το ίδιο σημαίνει και για τους Άγγλους βέβαια η «ανθυποφορά», αν και λίγοι το ξέρουν…

  Λες και υπάρχουν πάνω από 500 Έλληνες που ξέρουν τι σημαίνει η λέξη…

 22. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 23. sxoliko said

 24. sarant said

  21 Eίναι βεβαίως και κρητικό

  23-24 Έτσι!

 25. LandS said

  22 τέλος

  Αν υπήρχαν 500 τώρα γίνανε 501

 26. Ήτο μεγάλη φάτσα ο εκλιπών.

 27. sxoliko said

  502

 28. LandS said

  30 Πάλι 501, εγώ ξέχασα για τι μιλούσαμε.

 29. Γς said

 30. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, Στέλλα-Στέλιο-Στέργιο-Νίκωνα. Χρόνια πολλά στη Σπάρτη μας, με τον πολιούχο της Άγιο Νίκωνα, και θυμόμαστε και την επέτειο της εκτέλεσης των 118 στο Μονοδέντρι, 26 Νοεμβρίου του 1943.

  Ωραία τα μεζεδάκια… Και με τον όμιλο Χανρή, είναι δεύτερη φορά που τσιμπάει ο πρώτος σε ακροαματικότητα ραδιοσταθμός της χώρας, και η εκπομπή με «όλα τα ραφάλ», του Χατζηνικολάου, που τους είχε και χορηγό…Γιατί, κατά τη βλακώδη και εκνευριστική συνήθεια του σταθμού, εκτός από τα σποτάκια, έλεγε και ο ίδιος ο παραγωγός πολλές φορές μέσα στην εκπομπή του ότι η εταιρία είναι υπό την εγγύηση του ομίλου Χανδρή.
  Παλιότερα, αγιογραφούσαν και τους μπουζουκομάγκες της Ελλάς Πάουερ, μέχρι να σκάσει το κανόνι…

 31. Πάνος με πεζά said

  Κι εντελώς συμπτωματικά, η 26η Νοεμβρίου 1943, όταν εκτελέστηκαν οι 118, ήταν Παρασκευή, αλλά πραγματική Μαύρη Παρασκευή…

 32. Zoe Zbeebz said

  Τα τεμένη – των τεμένων όπως οι πατάτες – των πατάτων. Τι δεν καταλαβαίνετε; 😛

 33. Αιμ said

  503 ανθυποφοραααα ρε

 34. Πάνος με πεζά said

  Αυτό το «διαγνωσμένος με καρκίνο», «διαγνώστηκε με καρκίνο», είναι από τους πιο ενοχλητικούς σε μένα αγγλισμούς, αγαπητέ Πέπε. Βεβαίως, καθιερώνεται όπως τόσα και τόσα άλλα, για να μπω και στα παπούτσια σου, δηλαδή ! 🙂
  Θα μου πεις, και τί να λέγαμε; «Του διαγνώστηκε καρκίνος;» Ακόμα χειρότερο.

 35. Γς said

 36. Αιμ said

  Αυτή η ανθυποφορα κάτι σαν την εις άτοπον απαγωγή δε μοιάζει ;

 37. Spiridione said

  33. Α, έτσι, γι’ αυτό άκουσα στον ρίαλ την ανακοίνωση και δεν ήξερα τον λόγο.

 38. Πάνος με πεζά said

  [ «Γς» mode on ]

  Eίχα πάρει παλιά κι εγώ ένα «501». Λέγανε ότι φόραγες, έμπαινες στη μπανιέρα κι έπαιρνε το σχήμα του σώματός σου.
  Εγώ το φόρεσα, μπήκα στη μπανιέρά, και πήρε το σχήμα της μπανιέρας…

  [ «Γς» mode off ]

 39. Spiridione said

  Είδα στο φέισμπουκ ότι το έθιμο του Βlack Friday πήρε το όνομά του από το εμπόριο σκλάβων που έκαναν εκείνη την ημέρα. Είναι φήμη που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, αλλά βλέπω ότι δεν ισχύει.
  http://www.snopes.com/holidays/thanksgiving/blackfriday.asp

 40. Γς said

  41:
  Καλό.

  Για τους καρκίνους που έλεγες πάρα πάνω:

  Στο ΦΒ τώρα:

  «λοιπόν, σήμερα έφυγε η πρώτη μου εξαδέλφη. μεγάλη ψυχή, επαναστάτρια, και πάντα πολύ καλή με τους ανθρώπους. Οταν διαπιστώθηκε καρκίνος πριν μερικά χρόνια, ο γιατρός της είπε: δεν έχει νόημα να σας γράψω φάρμακα, την επόμενη εβδομάδα δε θα ζείτε»

 41. cronopiusa said

  Y se acabó la diversión:
  llegó el Comandante y mandó a parar!

 42. Μέχρι να καταλάβω γιατί βαλθήκατε να μετράτε από το 500 και πάνω… Και ποιος ξέρει και στα ελληνικά τι είναι κάθε ρητορικό σχήμα; Το πολύ-πολύ να θυμάται τη συνεκδοχή, άντε και το εν δια δυοίν. Θυμάμαι ότι τα κάναμε στο γυμνάσιο, μαζί με το Λυσία, αλλά μου έχει μείνει η απορία πού είναι μαζεμένα. Σε κανένα «Περί ύφους» ή στην «Ποιητική» του Αρίστου, φαντάζομαι.

 43. spatholouro said

  «από την πολύ αρχή»

  Τι μόνο πολύ άστοχο σού φαίνεται Νίκο;
  Εκδίδει πιστοποιητικό εις βάρος της η κυρία…

 44. cronopiusa said

  El mejor homenaje a Fidel Castro es recordarlo con hechos

 45. Κασσάνδρα said

  Το γράμμα της ορφανής και καταφρονημένης νεάνιδος ,μάλλον είναι παγίδα και ψάχνει για θύματα.
  Παλαιότερα παρόμοια γράμματα είχαν προέλευση τη Νιγηρία και καλούσαν όποιον μπορούσε να βοηθήσει στην αποδέσμευση 300εκ δολλαρίων.

 46. sarant said

  48 Ε, ναι

  46 Τι πιστοποιητικό όμως;

  42 Πάλι καλά…

 47. 45 Στη «Ρητορική» και αλλού (Κικέρων, Ισίδωρος της Σεβίλλης… απ’ όλα έχει ο μπαξές, μέχρι και τον Σεβάσμιο Βέδα!). Εδώ στη δεξιά στήλη ό,τι ελληνικός όρος της ρητορικής βάζει ο νους: http://rhetoric.byu.edu/

 48. gpoint said

  Εγώ σας τόπα από χθες το μεσημέρι, τώρα πια έγινε και σύνθημα στους τοίχους από τις απελπισμένες …

 49. cronopiusa said

 50. gpoint said

  Ηπροειδοποίηση ήταν στο χθεσινό άρθρο # 81

  Αλλες πάλι ορκίζονται πως…

 51. cronopiusa said

  CASUS BELLI

 52. spatholouro said

  49/46
  Γλωσσοαμάθειας

 53. gpoint said

  # 51

  Αναγκαστική επανάληψη

 54. spatholouro said

  45/50
  Εδώ ένα χρήσιμο μάζεμα:

  ΣΧΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ
  (Δ.Ε. Γρηγορόπουλος Ἡ Σύνταξη τοῦ Ἀρχαίου Ἑλληνικοῦ Λόγου, Ἀθήνα 2004, σσ. 980-1012)

  Α. ΣΧΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

  1. Σχῆμα κατὰ τὸ νοούμενον
  Τὸ μὲν πλῆθος κραυγῇ πολλῇ ἐπίασιν
  Ἡ γραμματικὴ συμφωνία δύο ὅρων τῆς προτάσεως δὲν βασίζεται στὴ μορφικὴ τυπολογία ἀλλὰ στὸ νοηματικὸ περιεχόμενο τοῦ προηγουμένου ὅρου.

  2. Σύμφυρση
  Ἐλπίζειν χρὴ ὡς ἄνδρας ἀγαθοὺς μᾶλλον ἢ κακοὺς γενήσεσθαι
  Δύο συντάξεις ἀφορῶσες τὸ ἴδιο νόημα ἀναμειγνύονται (συμφύρομαι=ἀνακατεύομαι)

  3. Ἀττικὴ σύνταξη
  Κακοῦ ἀνδρὸς δῶρα ὄνησιν οὐκ ἔχει
  Τριτοπρόσωπο ρῆμα ἑνικοῦ ἀριθμοῦ δέχεται ὡς ὑποκείμενο οὐδέτερο πληθυντικοῦ ἀριθμοῦ.

  4. Σχῆμα πινδαρικὸ ἢ βοιωτικό
  Ἔστιν ἔμοιγε καὶ βωμοί
  Τριτοπρόσωπο ρῆμα ἑνικοῦ ἀριθμοῦ δέχεται ὡς ὑποκείμενο ἀρσενικὸ ἢ θηλυκὸ πληθυντικοῦ ἀριθμοῦ.

  5. Σχῆμα ἀνακόλουθο
  Ἱκανά μοι νομίζω εἰρῆσθαι, καίτοι πολλά γε παραλιπών.
  Ἐπιπεσὼν ὁ Ἡριππίδας τῇ Φαρναβάζου στρατοπεδείᾳ, πολλοὶ ἔπεσον.
  Βοηθησάντων δὲ ὑμῶν προθύμως πόλιν προλήψεσθε.
  Συντακτικὴ ἀσυμφωνία τῶν ὅρων τῆς προτάσεως

  6. Σχῆμα καθ’ ὅλον καὶ μέρος
  Αἱ οἰκίαι αἱ μὲν πολλαὶ ἐπεπτώκεσαν, ὀλίγαι δὲ περιῆσαν.
  Παραγίγνεται ἀρετὴ τοῖς υἱέσιν ταῖς ψυχαῖς.
  Ἡ δηλοῦσα τὸ ὅλον λέξη ἀφομοιώνεται πρὸς τὴ δηλοῦσα τὸ μέρος.

  7. Ὑπαλλαγή
  Θάσιον σταμνίον οἴνου.
  Ὁ ἐπιθετικὸς προσδιορισμὸς δὲν συμφωνεῖ μὲ τὴ γενικὴ τὴν ὁποία προσδιορίζει ἀλλὰ μὲ τὸ ὑπὸ τῆς γενικῆς προσδιοριζόμενο οὐσιαστικό.

  8. Σχῆμα ἓν διὰ δυοῖν
  Τὴν παῖδα Ἄμασις ἐκόσμησεν ἐσθῆτι καὶ χρυσῷ.
  Οὐ δύναμαι εὕδειν δακνόμενος ὑπὸ τῆς δαπάνης καὶ τῆς φάτνης.
  Δύο οὐσιαστικὰ συνδέονται παρατακτικά, ἐνῶ νοηματικὰ τὸ ἕνα εἶναι προσδιορισμὸς τοῦ ἄλλου.

  9. Πρόληψη
  Καμαριναῖοι ἐφοβοῦντο τοὺς Συρακοσίους μὴ καὶ ἄνευ σφῶν περιγένωνται.
  Γῆν δὲ πάντες οἴδασιν ὅτι εὖ πάσχουσα εὖ ποιεῖ.
  Τὸ ὑποκείμενο δευτερευούσης προτάσεως «προ-λαμβάνεται», δηλ. τίθεται ὡς ὅρος στὴν προηγούμενη κύρια πρόταση.

  10. Παράλλαξη
  Ἡ τῶν Λακεδαιμονίων πόλις πᾶσί τε τούτοις ἐθάρσει καὶ μάλιστα ὅτι οἱ ἐκ τῆς Σικελίας αὐτοῖς ξύμμαχοι παρέσεσθαι ἔμελλον.
  Ὑποσπόνδους ἀλλ’ οὐ μάχῃ ἐπειρᾶτο τοὺς νεκροὺς ἀναιρεῖσθαι.
  Κατέβην χθὲς εἰς Πειραιᾶ προσευξόμενός τε τῇ θεῷ καὶ ἅμα τὴν ἑορτὴν βουλόμενος θεάσασθαι.
  Διαφορετικοὶ μορφολογικὰ ἀλλὰ ἰσοδύναμοι συντακτικὰ ὅροι συνδέονται κατὰ παράταξιν.

  11. Ἕλξη
  (α) Ἕλξη τοῦ ἀναφορικοῦ
  Ὅπως ἔσεσθε ἄξιοι τῆς ἐλευθερίας ἧς κέκτησθε (ἀντὶ ἣν κέκτησθε)
  (β) Ἕλξη τοῦ κατηγορουμένου (σὲ ἑτεροπροσωπία)
  Ἐδέοντο Κύρου ὡς προθυμοτάτου γενέσθαι (ἀντὶ προθυμότατον)
  (γ) Ἕλξη τοῦ γένους
  Φιλίαν ἀλλήλων αὐτοῖς ἐνεποίει φόβος, ἣν αἰδῶ εἴπομεν (ἀντὶ ὃν)
  Τὴν ἡδονὴν διώκετε ὡς ἀγαθὸν ὄν (ἀντὶ οὖσαν)
  (δ) Ἕλξη τοῦ ἀριθμοῦ
  Τα ὸ χωρίον Ἐννέα Ὁδοὶ ἐκαλοῦντο (ἀντὶ ἐκαλεῖτο)
  Καὶ οἱ Ἑλληνοταμίαι τότε πρῶτον Ἀθηναίοις κατέστη ἀρχή (ἀντὶ κατέστησαν)
  (ε) Ἕλξη τῆς ἐγκλίσεως
  Βούλοιντο ἂν ἡμᾶς ἐξολωλέναι, ἵνα τὰς τελετὰς λάβοιεν αὐτοὶ τῶν θεῶν (ἀντὶ λάβωσιν)

  Ὅρος προτάσεως ἕλκεται, δηλ. ἀφομοιώνεται ἀπὸ ἄλλον ἰσχυρότερό του ὡς πρὸς τὴν πτώση, τὸ γένος, τὸν ἀριθμὸ ἢ τὴν ἔγκλιση.

  Β. ΣΧΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
  1. Ὑπερβατό
  Ὁ ὑπὸ βαρβάρου βασιλέως αὐχένα κεκλικώς
  Παρεμβολὴ λέξεων ἀνάμεσα σὲ σημασιοσυντακτικῶς σχετιζομένους ὅρους.

  2. Χιαστό
  Περὶ πλείονος ποιοῦ δόξαν καλὴν ἢ πλοῦτον μέγαν• ὁ μὲν γὰρ θνητός, ἡ δ’ ἀθάνατος.
  Ἀντεστραμμένη σειρὰ διατυπώσεως μεταξὺ δύο σχετιζομένων λέξεων ἢ φράσεων

  3. Πρόταξη – Ἐπίταξη – Πρόληψη (ὑποκειμένου)
  Ἄνδρα μοι ἔννεπε Μοῦσα πολύτροπον.
  Πέρας μὲν γὰρ ἅπασιν ἀνθρώποις ἐστὶ τοῦ βίου θάνατος.
  Τούτοις ἀποκρινάμενοι ἀποπέμψωμεν, Μεγαρέας μὲν ὅτι ἐάσομεν ἀγορᾷ καὶ λιμέσι χρῆσθαι.

  4. Κύκλος
  Σοὶ μὲν γὰρ ἦν κλέπτης ὁ πατήρ, εἴπερ ἦν ὅμοιός σοι.
  Ἡ φράση/περίοδος ἔχει τὴν ἴδια λέξη στὴν ἀρχὴ καὶ τὸ τέλος

  5. Ὁμοιοτέλευτο – Ἰσόκωλο – Πάρισο
  Τοὺς πλέοντας ὡς ἡμᾶς ἐπωλεῖτε, τοῖς ἐναντίοις ἐβοηθεῖτε, τὴν ΄χωραν μου κακῶς ἐποεῖτε.
  Τοὺς μὲν θεοὺς φοβοῦ, τοὺς δὲ γονεῖς τίμα.
  Ἐὰν ᾗς φιλομαθής, ἔσει καὶ πολυμαθής.
  Ὁμοιοτέλευτο (ὁμοιοκατάληκτες λέξεις στὸ τέλος προτάσεων) + Ἰσόκωλο (διαδοχικὲς προτάσεις ἢ κῶλα περιόδου μὲ ἴσο ἀριθμὸ συλλαβῶν) = Πάρισο

  6. Ἀσύνδετο – Πολυσύνδετο
  Φίλον, εὐεργέτην, σωτῆρα τὸν Φίλιππον ἡγοῦντο.
  Λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμοι ἀτάκτως ἐρριμμένα οὐδαμῶς χρήσιμά ἐστιν.
  Ἀπουσία σύνδεσης – διαδοχικὴ συμπλεκτικὴ ἢ διαζευκτικὴ σύνδεση.

  7. Ἐπαναφορά – Ἐπιφορά – Συμπλοκή
  Τί οὖν, ὦ ταλαίπωρε, συκοφαντεῖς; τί λόγους πλάττεις; τί σαυτὸν οὐκ ἐλλεβορίζεις ἐπὶ τούτοις;
  Ὅστις δ’ ἐν τῷ πρώτῳ λόγῳ τὴν ψῆφον αἰτεῖ, ὅρκον αἰτεῖ, νόμον αἰτεῖ, δημοκρατίαν αἰτεῖ.
  Ἐπὶ σαυτὸν καλεῖς, ἐπὶ τὴν πολιτείαν καλεῖς, ἐπὶ τὴν δημοκρατίαν καλεῖς.
  Ἐπαναφορά (ἴδια λέξη στὴν ἀρχὴ προτάσεων ἢ κώλων περιόδου) + ἐπιφορά (ἴδια λέξη στὸ τέλος προτάσεων ἢ κώλων περιόδου) = συμπλοκή

  8. Ἀναδίπλωση – Ἀντιστροφή
  Χρήματα λαμβάνουσι• λαμβάνουσι δὲ οἱ ἔχοντες.
  Οὐ γὰρ Αἰσχίνης ὑπὲρ τῆς εἰρήνης κρίνεται ἀλλ’ ἡ εἰρήνη δι’ Αἰσχίνην διαβέβληται.
  Ἀναδίπλωση = ἀντίστροφη διαδοχικὴ ἐπανάληψη λέξεως
  Ἀντιστροφή = ἐπανάληψη λέξεων ἢ φράσεων κατ’ ἀντίστροφη σειρά

  9. Παρήχηση
  Δέομαι Δημοσθένους Δυμαίων δῆμον διαδιδάσκειν.

  10. Δείνωση
  Ποῖόν τι κινδύνευμα; / Ἦι γάρ, νοεῖς θάπτειν σφ’, ἀπόρρητον τῇ πόλει; / Ὦ σχετλία, Κρέοντος ἀντειρηκότος;
  Κλιμακωτὴ ἄνοδος τῆς συναισθηματικῆς φόρτισης

  12. Παρονομασία
  Οὐκ ἔδωκας, ἀλλ’ ἀπέδωκας.
  Πάνθ΄ ὅσα κατασκευάζεται νῦν, ἐπὶ τὴν ἡμετέραν πόλιν παρασκευάζεται.
  Πόνος πόνῳ πόνον φέρει.
  Πείσομαι κακὰ ἀλλ’ οὐ πείσομαι τούτῳ.
  Ὁ ἱερόσυλος περιτρέχων λέγων ὡς εὐσέβειαν ἀλλ’ οὐκ εὐτέλειαν ἀνέγραψε.
  Παρονομασία ὀνομάζεται ἡ διαδοχικὴ παρουσία λέξεων ἑτυμολογικῶς συγγενῶν ἢ λέξεων ὁμοήχων καὶ παρωνύμων καθὼς καὶ ἡ χρήση τῆς ἴδιας λέξεως μὲ διαφορετικὴ σημασία.

  Γ. ΣΧΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
  1. Σχῆμα ἀπὸ κοινοῦ
  Ἀθηναῖοι ἔταξαν ἅς τε ἔδει παρέχειν τῶν πόλεων χρήματα καὶ ἃς ναῦς.
  Οἱ παραλειπόμενες λέξεις ἢ φράσεις ἐννοοῦνται ὡς ἔχουν.

  2. Σχῆμα ἐξ ἀναλόγου – Σχῆμα ἐξ ἀντιθέτου
  Πυθομένη δ’ ἐκεἰνη ἀφικνεῖται μέλαν τε ἱμἀτιον ἠμφιεσμένη, ὡς εἰκὸς ἦν ἐπὶ τῷ ἀνδρὶ αὐτῆς τοιαύτῃ συμφορᾷ κεχρημένῳ.
  Οἶδεν οὐδεὶς τὸν θάνατον, δεδίασι δέ.
  Ἡ παραλειπομένη λέξη νοεῖται παρηλλαγμένη ἢ ἐννοεῖται ἄλλη ἀντίθετη ὡς πρὸς τὴ σημασία λέξη.

  3. Ἀποσιώπηση – Παρασιώπηση
  Ἀλλ’ ἐμοὶ μέν – οὐ βούλομαι δυσχερὲς εἰπεῖν οὐδὲν ἀρχόμενος τοῦ λόγου.
  Ἱκανά μοι νομίζω εἰρῆσθαι, καίτοι πολλά γε παραλιπών.
  Παρασιώπηση εἶναι ἡ αἰφνίδια διακοπὴ τῆς ροῆς τοῦ λόγου, δηλ. ἡ ἀποσιώπηση μὲ ὑπονοούμενο.

  4. Ἀνανταπόδοτο
  Οὐκ ἐμμενεῖς τοῖς ὡμολογημένοις; ἐὰν ἡμῖν γε πείθῃ.
  Τὸ τέλος μιᾶς προτάσεως δὲν ἀκολουθεῖται ἀπὸ τὴ λογική της συνέχεια – συχνὸ ὅταν παραλείπεται ἡ ἀπόδοση ὑποθετικῶν λόγων.

  5. Ζεῦγμα
  Ἔδουσι παχέα μῆλα καὶ οἶνον ἔξαιτον.
  Ρῆμα λαμβάνει καὶ πρόσθετο ἀντικείμενο κατὰ παράβασιν τοῦ νοήματος ὅρο λόγῳ συμπλοκῆς του μὲ τὸ φυσιολογικὸ ἀντικείμενο.

  6. Σχῆμα ἐκ παραλλήλου ἢ κατ’ ἄρσιν καὶ θέσιν
  Καί φημι τοὔργον κοὒκ ἀρνοῦμαι τὸ μή.
  Δήλωση ἐννοίας καταφατικῶς καὶ ἀποφατικῶς.

  7. Ταυτολογία ἢ πλεονασμός
  Αἴας ὅδ’ ἡμῖν ἀρτίως νεοσφαγῂς κεῖται.

  Δ. ΣΧΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
  1. Ἀλληγορία
  Κυάμων ἀπέχεσθαι (=μακριὰ ἀπ’ τὰ κουκιά)

  2. Σχῆμα λιτότητος
  Πολλοὺς τῶν πολιτῶν καὶ οὐ τοὺς χειρίστους ἀπέκτεινον.
  Δήλωση καταφατικῆς ἐννοίας μέσῳ ἀρνήσεως τοῦ ἀντιθέτου της.

  3. Ἀντονομασία
  Λέξη ἢ φράση συνώνυμη ἢ ἰσοδύναμη ἀντικαθιστᾶ ὄνομα κύριο ἢ προσηγορικό.
  (α) Πατρώνυμο ἀντὶ κυρίου ὀνόματος
  Πηλείδης, Τυδείδης, Ἀτρεῖδαι, Λαερτιάδης.
  (β) Κύριο ὄνομα ἀντὶ ἐπιθέτου ἢ φράσεως δηλούντων ἰδιότητα.
  Κροῖσος, Μαικήνας, Μέντωρ (πβ. Ὠνάσης ).
  (γ) Τὸ παραγόμενο ἀντὶ τοῦ ἐθνικοῦ ὀνόματος
  Τὸ Ἑλληνικόν, τὸ βαρβαρικόν (πβ. ἡ Τουρκιά, ἡ Φραγκιά, ἡ Ἀρβανιτιά, τὸ γυφταριό).
  (δ) Περίφραση δηλωτικὴ ἰδιότητος, καταγωγῆς
  Ἴτε παῖδες Ἑλλήνων, ὁ τῆς Τροίας πορθητής, ὁ Υἱὸς τοῦ Ἀνθρώπου.

  4. Σχῆμα κατ’ ἐξοχήν
  τὸ ἄστυ, ὁ ἰσθμός, ἡ χερσόνησος, ὁ βασιλεύς, τὸ ἄλογον,
  ἡ Πόλις, τὸ Ὄρος, ἡ Ἀκρόπολις, ὁ Κύριος.
  Ἡ λέξη δηλώνει τὸ σημαντικώτερο μέλος τῶν σχετικῶν προσηγορικῶν.
  5. Σχῆμα φθορᾶς – κατάχρησης
  Εὐήθης, σοφιστής, οἱ Πατέρες (πβ. ὑπουργός, πορτιέρης, κουλτουριάρης, θρῦλος, τριφύλλι, δικέφαλος, γαῦροι, χανούμια, γριές).
  Ἀνδριάς, ἑκατόμβη (πβ. κατεργάρης, ξίδια, κλέφτικα, ρεμπέτικα).
  Ἡ σημασία τῆς λέξης ἀντιστοίχως στενεύει (φθορά) ἢ διευρύνεται (κατάχρηση)

  6. Ὀξύμωρο
  Φίλη μετ΄ αὐτοῦ κείσομαι ὅσια πανουργήσασα.
  Σπεῦδε βραδέως.

  7. Ἀντίθεση
  Ἐδίδασκες, ἐγὼ δ’ ἐφοίτων. Ἐτριταγωνίστεις, ἐγὼ δ’ ἐθεώρουν. Ἐξέπιπτες, ἐγὼ δ’ ἐσύριττον.
  Διαδοχικὴ παράθεση ἀντιθέτων σημασιολογικῶς λέξεων ἢ φράσεων

  8. Ὀνοματοποιία
  Οἱ κύνες γρυλλίζουσι, οἱ υἷες ὑίζουσι, οἱ βάτραχοι κοάζουσι.

  9. Συνεκδοχή
  Λέξη ἀντιπροσωπεύει καὶ ἐκφράζει ἀντίστοιχη εὐρύτερη ἢ περιορισμένη ἔννοια.
  (α) Τὸ ἕνα ἀντὶ πολλῶν ὁμοειδῶν καὶ ἀντιστρόφως
  Ὁ Συρακόσιος καταναυμαχεῖ τὸν Ἀθηναῖον.
  (β) Τὰ πολλὰ ἀντὶ τοῦ ἑνός
  Οἱ Πηλέως καὶ Θέτιδος γάμοι.
  Δεινοὺς γὰρ ἂν παρεῖχεν ἔρωτας.
  (γ) Τὸ μέρος ἀντὶ τοῦ ὅλου
  Ἴθι στέγης εἴσω.
  (δ) Τὸ ὅλον ἀντὶ τοῦ μέρους
  Μόσχον ἔφαγον.
  (ε) Τὸ εἶδος ἀντὶ τοῦ γένους
  Οὐκ εἶχον σῖτον.
  (ς) Τὸ γένος ἀντὶ τοῦ εἴδους
  Κραταιὸς ἐγένετο πόλεμος.
  (ζ) Ἡ ὕλη ἀντὶ τοῦ ἀντικειμένου
  Καὶ ταῦτα ἐπ΄ ἀργύρῳ γε τὴν ψυχὴν προδούς.
  (η) Τὸ παράγον ἀντὶ τοῦ παραγομένου
  Πλῆσον κρατῆρα μελίσσης.
  (θ) Τὸ ὄργανο ἀντὶ τῆς ἐνεργείας ἢ τῆς ἰδιότητος
  Ἔχει πόδας Ἀχιλλέως.
  (ι) Τὸ ὄργανο ἀντὶ τοῦ φέροντος αὐτό
  Ἀσπὶς μυρία καὶ τετρακοσία.
  (ια) Τὸ εἰκονιζόμενο πρόσωπο ἀντὶ τῆς εἰκόνος
  Ἑρμαῖ ἦσαν λίθινοι ἐν τῇ πόλει τῶν Ἀθηναίων.
  (ιβ) Τὸ φαινόμενο ἢ ἀποτέλεσμα ἀντὶ τῆς ἐνεργείας
  Διὰ πυρὸς καὶ σιδήρου.

  10. Μετωνυμία
  Ἡ ἔννοια δὲν ἐκφράζεται μὲ κυριολεκτούμενη ἀλλὰ μὲ ἄλλη παρεμφερῆ λέξη.
  (α) Ὁ δημιουργὸς ἀντὶ τοῦ δημιουργήματος
  Πλάτωνα καὶ τοὺς Πατέρας δεῖ τοὺς νέους μελετᾶν.
  (β) Τὸ περιέχον ἀντὶ τοῦ περιεχομένου (καὶ τὸ ἀντίστροφο)
  Εἰς δάκρυα ἔπεσεν τὸ θέατρον.
  (γ) Τὸ ἀφηρημένο ἀντὶ τοῦ συγκεκριμένου καὶ τὸ ἀντίστροφο
  Τότε δὲ καὶ νεότης πολλὴ ἥπτετο τοῦ πολέμου.
  (δ) Τὸ σημαῖνον ἀντὶ τοῦ σημαινομένου
  Τείνει χεῖρα φιλίας καὶ κλάδον ἐλαίας.

  11. Ὑποφορὰ καὶ ἀνθυποφορά
  Ταῦτα δὲ πάντα τί σῴζει καὶ συνέχει; Οἱ νόμοι.

  Ἡ διατύπωση ρητορικῆς ἐρωτήσεως (ὑποφορά) καὶ ἡ καταφατικὴ ἢ ἀποφατικὴ ἀπάντηση (ἀνθυποφορά) ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν ὁμιλοῦντα.

  12. Προδιόρθωση – Ἐπιδιόρθωση – Ἐπανόρθωση
  Θηβαῖοι κωλύσουσιν αὐτὸν δεῦρο βαδίζειν; Μὴ λίαν πικρὸν εἰπεῖν ᾖ – καὶ συνεισβαλοῦσιν ἑτοίμως.
  Τούτων, ὦ ἄνδρες Ἀθηναῖοι, τοίνυν τῶν ἀνεγνωσμένων ἀληθῆ μεν ἐστι τὰ πολλά, ὡς οὐκ ἔδει.
  Ταύτης τοίνυν τῆς οὕτως αἰσχρᾶς καὶ περιβοήτου πράξεως, μᾶλλον δὲ προδοσίας.

  Προδιόρθωση = ἡ φράση προετοιμάζει ψυχικὰ τὸν ἀκροατή
  Ἐπιδιόρθωση = περιορισμὸς προηγουμένης λέξεως καὶ φράσεως
  Ἐπανόρθωση = κλιμάκωση ποροηγουμένης λέξεως καὶ φράσεως.

  13. Ἀναφώνηση ἢ ἐπίκληση – Ἀποστροφή
  Ὦ μεγάλε Ζεῦ, πότερον χαίρω ἢ κλαύσω; (ἀναφώνηση)
  Ἐμοὶ δὲ δοκεῖ Λεπτίνης (καί μοι μηδὲν ὀργισθῇς) ἢ οὐκ ἀνεγνωκέναι τοὺς νόμους ἢ οὐ συνιέναι. (ἀποστροφή)

 55. Μερσί, βρήκα κι εγώ διάφορα τέτοια. Ωστόσο, είναι αλληγορία το «κυάμων απέχεσθαι»; Εγώ ήξερα ότι πράγματι έλεγε ο Πυθαγόρας να μην τρώνε οι μαθητές του κουκιά γιατί είναι οι κεφαλές των νεκρών ή κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον αυτό (αν θυμάμαι καλά) κορόιδευε ο Αριστοφάνης.

 56. ΚΑΒ said

  ανθυποφορά.
  Το σχήμα είναι πιο γνωστό σα σχήμα υποφοράς και ανθυποφοράς. Υποβάλλεται (υποφέρεται) ένα ερώτημα, προβάλλεται μετά ερωτηματικά κάποια πιθανή εξήγηση και τέλος αναιρείται (ανθυποφέρεται) η πιθανή εξήγηση και επακολουθεί δήλωση του τι πράγματι συμβαίνει. Σχήμα πολύ συχνό στα δημοτικά μας τραγούδια:

  Γιατί είναι μαύρα τα βουνά και στέκουν βουρκωμένα;
  Μην άνεμος τα πολεμά; Μήνα βροχή τα δέρνει;
  Ουδ’ άνεμος τα κυνηγά, ουδΈ βροχή τα δέρνει,
  μόνο διαβαίνει ο χάροντας με τους αποθαμένους.

  Μα και στον Όμηρο σε 10 σημεία βρίσκουμε το σχήμα αυτό των άστοχων ερωτημάτων:
  Ζ 374
  Κι ο μέγας Έχτορας, την άψεγη γυναίκα του ως δε βρήκε,
  στης πόρτας το κατώφλι στάθηκε και ρώτησε τις σκλάβες:
  « Ελάτε, σεις οι σκλάβες, πέστε μου την πάσα αλήθεια τώρα:
  Πού πηγεν η Αντρομάχη φεύγοντας η χιονοβραχιονάτη;
  Μήνα σε κάποια συννυφάδα της, μη σε κουνιάδα επήγε;
  για ανέβη με τις καλοπλέξουδες αρχόντισσες, που πάνε’
  στη φοβερή θεά παράκληση, την Αθηνά, να κάνουν;»
  Kαι τότε η πρόθυμη κελάρισσα του απηλογήθη κι είπε:
  « Έχτορα, τώρα αφού με πρόσταξες να πω την πάσα αλήθεια ̓
  μήτε σε κάποια συννυφάδα της για σε κουνιάδα επήγε,
  μήτε και με τις καλοπλέξουδες αρχόντισσες, που πάνε
  στη φοβερή θεά παράκληση, την Αθηνά, να κάνουν
  μόνο στο μέγα πύργο ανέβηκε, σαν άκουσε οι δικοί μας
  πως τσάκισαν, κι οι Αργίτες έχουνε τρανή κερδέψει νίκη.

  Ο Κακριδής γράφει ότι με το σχήμα αυτό ο ποιητής θέλει να εξάρει το θετικό μέλος που θα ακολουθήσει ύστερα από τα αρνητικά μέλη. Η ερώτηση παρασέρνει για μια στιγμή τη φαντασία του αναγνώστη σε δυνατότητες σφαλερές. Γρήγορα όμως ακολουθεί η απάντηση με τη ρητή απόκρουσή τους, για ν’ ακουστεί στο τέλος γεμάτη βάρος η μόνη σωστή λύση. Μέσα στο σχήμα αυτό τα ερωτήματα μοναδικό σκοπό έχουν ν’ αποτελέσουν το αρνητικό βάθος απ’ όπου θα ξεπροβάλει πιο έντονα η τελική θέση.

 57. Γς said

  48:

  >Το γράμμα της ορφανής και καταφρονημένης νεάνιδος ,μάλλον είναι παγίδα και ψάχνει για θύματα.

  Μπράβο Κασσάνδρα μου.
  Διαβάζεις και σφραγισμένα γράμματα;

 58. Γς said

  Ο Φιντέλ με τον τελευταίο ΓΓ του ΚΚ της ΕΣΣΔ.

  Και μετά παπάδες.

  Εδώ με τον Πατριάρχη Κύριλο της Ρωσίας.

 59. 58 Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει κι άλλους, αλλά το έψαξα λιγάκι. Καλά θυμόμουν, να για παράδειγμα με αναφορές σε Αριστοτέλη και Διογένη Λαέρτιο:
  Some stories of Pythagoras’ murder revolve around his aversion to beans. According to legend, enemies of the Pythagoreans set fire to Pythagoras’ house, sending the elderly man running toward a bean field, where he halted, declaring that he would rather die than enter the field – whereupon his pursuers slit his throat.[23] It has been suggested that the prohibition of beans was to avoid favism; susceptible people may develop hemolytic anemia as a result of eating beans, or even of walking through a field where bean plants are in flower.[24] It is more likely to have been for magico-religious reasons,[25] perhaps because beans obviously demonstrate the potential for life, perhaps because they resemble the kidneys and genitalia.[26] There was a belief that beans and human beings were created from the same material.[27]

  According to accounts from Diogenes Laertius, and or Eustathius, it is thought that the fava bean was particularly sacred to the Pythagoreans; this is because fava beans have hollow stems, and it was believed that souls of the deceased would travel through the ground, up the hollow stems, into the beans where they would reside.[28]

  Callimachus is quoted: Keep your hands from beans, a painful food: As Pythagoras enjoined, I too urge. Additionally, Empedocles is quoted: Wretches, utter wretches, keep your hands from beans.[29]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pythagoreanism#Vegetarianism
  Πράγματι όμως το ελληνικό διαδίκτυο βρίθει αναφορών ότι τάχα με τα κουκιά εννοούσε τα δημόσια αξιώματα (επειδή λέει η κλήρωση γινόταν με κουκιά), ή, ακόμα χειρότερα, την πολιτική (τα «κουκιά»). Εδώ μια από τις πιο ευφάνταστες και πεποικιλμένες εκδοχές: http://www.astrology.gr/zodia/enallaktiki-gonia/story/37783/pythagorika-paraggelmata-kyamon-apexesthai Κάπου είδα ότι η εκδοχή αυτή υπάρχει και στους Χαλασοχώρηδες του Παπαδιαμάντη, λέει.

 60. 62 Και πράγματι υπάρχει στους Χαλασοχώρηδες:

  Όστις πράγματι φιλοσοφεί και αληθώς πονεί τον τόπον του και έχει την ηθικήν όχι εις την άκραν της γλώσσης ή εις την ακωκήν της γραφίδος αλλ’ εις τα ενδόμυχα αυτά της ψυχής, βλέπει πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να πολιτευθεί. «Κυάμων απέχεσθε!»… Η δωροδοκία δε την οποίαν βλέπεις τόσον γενικευμένην ως εκλογικόν όπλον, είναι κατ’ εμέ το μικρότερον κακόν. Όστις όμως δυσφορεί επί ταύτη ας μη μετέχει του εκλογικού αγώνος, μήτε ως εκλογεύς μήτε ως εκλέξιμος. «Κυάμων απέχεσθε…»
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/ppd_xalaso.html

 61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  504. Ἐμένα πάλι ἡ ἀνθυποφορὰ μοῦ θυμίζει κάτι πολὺ λιγότερο ἀπὸ μιὰ φορὰ. Ὅπως λέμε ἀνθυπολοχαγὸς ἕνα πράμα. 🙂

 62. spatholouro said

  Πράγματι, υπό αυτή την έννοια αναφέρεται ως παράδειγμα αλληγορίας, στο κείμενο όπου παρέπεμψα, Δύτα:

  η πυθαγόρειος ρήτρα «κυάμων απέχεσθαι»=μη ποιείν χρήσιν κυάμων, εμφανώς μεν ως τροφής, πιθανώς δε καθ’ υπαινιγμόν υποδηλουμένου μη εν τη κατά δήμον πολιτική αναμειγνύεσθαι (ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ , πολύτομο)

 63. sarant said

  62-63 Πρέπει να το είχαμε στο άρθρο για τα κουκιά

 64. 66 Πράγματι! https://sarantakos.wordpress.com/2013/11/18/kouki/

 65. ΣΠ said

  http://www.koolnews.gr/sites/default/files/styles/default/public/black-friday-500.jpg?itok=5d8raism

 66. Spiridione said

  Είχα πολύ καιρό τον αίολο, νόμιζα ότι είχε λυθεί το θέμα
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=847120

 67. ΓιώργοςΜ said

  57
  Δεν θα ξαναβρώ μεζεδάκι με σχήματα λόγου.
  Δεν θα ξαναβρώ μεζεδάκι με σχήματα λόγου.
  Δεν θα ξαναβρώ μεζεδάκι με σχήματα λόγου.
  Δεν θα ξαναβρώ μεζεδάκι με σχήματα λόγου.
  Δεν θα ξαναβρώ μεζεδάκι με σχήματα λόγου.
  (τα επόμενα 95 θα τα γράψω στο τετράδιό μου).

 68. ΚΑΒ said

  Ο Τζάρτζανος στο συντακτικό του γράφει:αλληγορία. Κατα τον λεκτικόν τούτον τρόπον με χάριν χτησιμοποιεί κανείς μεγάλας και τολμηράς μεταφοράς ούτως ώστε να φαίνεται ότι λέγει πράγματα εντελώς διάφορα από εκείνα τα οποία έχει εις τον νουν του:κυάμων απέχεσθαιΙ (=μη πράττειν τα πολιτικά. Οι κύαμοι εχρησιμοποιούντο δια την κλήρωσιν των αρχόντων. Μη γεύεσθε μελανούρων (= μη ομιλείν κακοίς ανθρώποις) Πυθαγόρου λόγοι.

 69. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΧΟΡΟΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ
  Πανηγυρίζουν οι Κουβανοί του Μαϊάμι μετά το θάνατο του Κάστρο [vid]
  Η «μικρή Αβάνα» του Μαϊάμι, η γειτονιά της Φλόριντα όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Κουβανών, γιορτάζει… Η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο έκανε τους Κουβανούς να ξεχυθούν στους δρόμους.
  […]
  http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/panigyrizoun_oi_koubanoi_tou_maiami_meta_to_thanato_tou_kastro_vid-64703581/

  ΥΓ Εν τω μεταξυ υπαρχουν συνολικα 2, 1 εκατομ. Κουβανοι στις ΗΠΑ που πολυ θα γουσταρανε να κανουν μπιζνες στην Κουβα, την εποχη μετα τον Φιντελ Καστρο , αλλα – απ’ οτι εχω καταλαβει – αρκετοι απ’ αυτους δεν ειναι και οτι καλυτερο και θα χαλασουν αρκετους απο τα αλλα 11, 2 εκατ. 🙂

  Λ.χ. Θα μπλεξουν την κοκα με την αχνη ζαχαρη.

 70. (Το παρακάτω ήθελα να το πω τις προάλλες, στο άρθρο της Αγγ. Ψαρρά, αλλά το ξέχασα μετά, οπότε το λέω τώρα, με τη νέα ευκαιρία:)

  Το επίμαχο άρθρο του Στόχου για τη ‘βουλεύτρια’, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, δεν είναι πρωτότυπο άρθρο του Στόχου. Είναι αναδημοσίευση από άρθρο της ΧΑ, γραμμένο από το πολύ παλιό στέλεχος και φίλο του Φίρερ, τον ‘Αντίοχο’ (Μιχ.Κ.) και πρωτοδημοσιεύτηκε στο ημιεπίσημο μπλογκ της ΧΑ ‘Εθνικισμός’, βλ. λινκ στο τέλος του σχολίου.
  (κάντε άφοβα κλικ, είναι αντίγραφο, δεν χαρίζουμε επισκεψιμότητα στους ναζί)

  Με την ευκαιρία, όταν πρέπει να βάζετε λινκ από σιχαμερά σάιτ, και για να μην χαρίζουμε κλικ, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε το Internet Archive Wayback Machine ή (δική μου επιλογή) αυτό το εργαλείο-σάιτ:

  https://archive.is/

  Είναι πανεύκολο, μένει αιώνια, έχει δυνατότητα να μαρκάρεις συγκεκριμένο απόσπασμα και να στέλνεις τον άλλο ακριβώς στο σημείο που θες να του δείξεις (λ.χ. το από κάτω λινκ), κρατάει όλες τις εικόνες, φυσικά κόβει κλικ από τη συμμορία, και το ωραιότερο όλων, έχει κουμπί που μπαίνει στο toolbar κι έτσι μ’ ένα κλικ γίνονται όλα.
  Εγώ αυτό χρησιμοποιώ πάντα, ειδικά για χρυσαβγίτικα σάιτ.Το έχω προτείνει σε πάρα πολλούς, και όλοι είναι σούπερ ευχαριστημένοι και κολλάνε με την χρήση του 🙂

  Πρόσεξε που κάνοντας κλικ πηγαίνεις ακριβώς στο σημείο που θέλω εγώ, το μαρκαρισμένο:
  https://archive.is/nPL5X#selection-183.8-183.159

 71. Γς said

  75:

  >οι γυναίκες είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

  Μετά τα ζώα

 72. 76 Οι κόρες σου είναι γυναίκες, ε;

 73. Γς said

  Ναι αλλά δεν μιλούν τόσο καλά ελληνικά…

 74. Πέπε said

  @37:
  Δίκιο έχεις, στέκω διορθωμένος.
  Με καρκίνο διαγνωσμένο εδώ και 10 χρόνια.

 75. Πέπε said

  @79, 37:
  Ή, πιο απλά: με καρκίνο εδώ και (τουλάχιστον) 10 χρόνια. (Δε φταίει η διάγνωση που πέθανε…)

 76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #69. Ὁ ἀρθρογράφος εἶναι ὰπὸ τὴ Θεσσαλία, κοιτίδα τῶν Αἰολέων.
  «… Αιολείς, αρχαίο Ελληνικό φύλο που κατοικούσε κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και της βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Οι Αιολείς ήταν το πρώτοι ελληνικό φύλο που μετανάστευσε στην Μικρά Ασία…» (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1) 🙂

  #71. Μπορεῖς νὰ ξαναβρεῖς σὲ σχῆμα ἀλόγου. 🙂

  #74. Πολὺ χρήσιμη ἡ πληροφορία γιὰ τὸ Internet Archive Wayback Machine.
  Θὰ τὸ χρησιμοποιῶ ὅπου πρέπει. Εὐχαριστοῦμε.

 77. Μαρία said

  45
  Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν.
  Μήνα σε γάμο ρίχνονται, μήνα σε χαροκόπι; ….

  Τότε έμαθες στο σχολείο την υποφορά/ανθυποφορά και δεν χρειάστηκε ούτε ο Αρίστος, ούτε το συντακτικό της αρχαίας αλλά μόνο το σχολικό συντακτικό της νέας.

 78. π2 said

  Μια που βλέπω την αρμόδια Μαρία, συνηθίζεται το σαψαλωμένος σταΣέρρας; https://www.facebook.com/panserraikos1964/videos/602132793326965/

  (Για όσους αναρωτιούνται για το περίεργο ύφος, ο Πανσερραϊκός τον τελευταίο καιρό βγάζει συνεχώς ανακοινώσεις περιβόλι, κάποιον μερακλή θα έχει πάρει στο γραφείο τύπου.)

  Μπράβο και για την κίνηση φυσικά.

 79. nikiplos said

  Adiós a nuestra utopía de la juventud …

 80. cronopiusa said

 81. 74: Μέχρι να μάθουμε ποιος είναι από πίσω, δεν θα το χρησιμοποιούμε.

 82. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  74 Δεν ήξερα ότι ήταν αναδημοσίευση το άρθρο του Στόχου, ευχαριστώ.
  Ευχαριστώ και για το κόλπο με το archive.is
  Πάντως και τα δικά μου λινκ είναι από το donotlink.it

 83. Μαρία said

  83
  Ο σαψάλ(η)ς όχι ο σαψαλωμένος 🙂

  Βγάζουν και κάτι τρελά τιτιβίσματα.

 84. π2 said

  Το σαψάλης και το σάψαλο τα ήξερα. Σαψάλωμα και σαψαλωμένος (που παραπέμπουν σε συχνότερη χρήση) δεν ήξερα.

 85. Μαρία said

  89
  Ούτε εγώ. Μπορεί να είναι της ποδοσφαιρικής αργκό, να το έφτιαξαν κατα το ξεσάλωμα. Θα ρωτήσω όμως καλού κακού και κανένα τριαντάρη.

 86. Γιάννης Ιατρού said

  82: Μαρία
  εικονογραφημένα 🙂

 87. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ας πει κάποιος στα γιδομήδια ότι το» άστα λα βικτόρια σιέμπρε» ήταν του Τσε ,κι όχι του Φιντέλ …
  (κι ας τους πει επίσης να μη γραφουν «Φιδέλ» ντεμεκ ότι ξέρουν και τη κουβανέζικη προφορά… ας γράφουν τότε και Κάτρο (χωρίς σ)

 88. Γιάννης Ιατρού said

  74: Κλέων (87β)
  Το άρθρο για την βουλεύτρια κλπ., στο οποίο αναφέρεται ο Νίκος με τον λικνο του στην σημερινή ανάρτηση (Ανάμεσα στ’ άλλα, λοιπόν, γράφουν…"), δεν είναι αναδημοσίευση κι έχει γραφτεί από άλλον συνεργάτη του εντύπου κι όχι από τον Αντίοχο.

  Αυτό, στο οποίο παραπέμπεις εσύ, είναι συναφές (θεματικά) άρθρο του Αντίοχου που έχει δημοσιευτεί ταυτόχρονα στο ίδιο έντυπο και στη ιστοσελίδα που παραπέμπεις (συγκοινωνούντα δοχεία είναι…) προ διετίας..

 89. 92

  Κίντο

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2007/03/blog-post_5059.html

 90. cronopiusa said

 91. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  94. Hasta Jiesta …sklim. 😉

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο τίτλος «Ο Φιντέλ είναι νεκρός» και μάλιστα Στο κόκκινο δε μ΄άρεσε.

 93. Ο μακαρίτης ήταν σταρ.

 94. Και παγκόσμια πρωτιά στο τουήτα!

  https://twitter.com/search?q=%22Fidel%20Castro%22&src=tren

 95. Y. G. said

  granma.cu – https://www.youtube.com/watch?v=Zp1qfckqydE

 96. Και hyperbole από τα Ελληνικά ενώ hyperbola από τα Λατινικά.

  Και το πιο κουλό για τα μάτια του Έλληνα,
  Hoi polloi. Χόι πόλοϊ.
  Το πλήθος, η πλεμπάγια, οι πολλοί !!!

 97. Y. G. said

  92 – aς γράφουν τότε και Κάτρο (χωρίς σ)

  Κιντ, στην πραγματικοτητα ακουγεται κατι σαν απαλο θ – Καθτρο. Δεν ειναι σκετο Κατρο. Οπως και στα αργεντινεζικα

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Κιντ είναι φιλιότσος και η Ππαν σάντολα.

  Χρόνια πολλά γιαγιά Stella και μπαμπά Στέλιο και όσες-όσοι γιορτάζετε σήμερα.

 99. (92) ΝεοKid, δεν έχεις δίκιο. Κάhτρο είναι βεβαίως η συνηθισμένη κουβανέζικη (και όχι μόνο) προφορά, η πρότυπη όμως ισπανική προφορά είναι Κάστρο, και αφού συμπίπτει με τη γραφή, μόνον έτσι είναι λογικό να μεταγράφουμε το επώνυμο του μακαρίτη. (Μια ανάλογη κουβέντα είχαμε κάνει παλιότερα και για τον Μάριο Βάργκας-Λιόσα.) Ο Fidel όμως προφέρεται Φιδέλ και μόνο Φιδέλ και στη Μαδρίτη και στην Αβάνα και στη Γη του Πυρός, και μια που έχουμε τον ίδιον ήχο και στα ελληνικά, δεν είναι ούτε υπερβολή ούτε εκζήτηση να τον γράφουμε όπως προφέρεται.
  Υπάρχει βέβαια και η ένσταση «Μα διάβολε, 60 χρόνια Φιντέλ τον λέγαμε, τώρα θα τον αλλάξουμε;» Αυτήν είμαι πιο πρόθυμος να τη δεχτώ: δεν θα πούμε βέβαια Ρόζεβελτ τον Ρούσβελτ, ούτε Γκάλιβερ τον Γκιούλιβερ, ούτε Ειζενστέιν τον Άιζενσταϊν, κι ας προφέρονται έτσι στη γλώσσα τους.
  Και μια που φτάσαμε και στη Ρωσία, το что это? που έγραψες τις προάλλες και απόρησες που δεν το αναγνώρισε κάποιος παλιός κομουνιστής 🙂 έτο [εντάξει, όχι με καθαρό ο] και όχι ιέτο προφέρεται. Γι’ αυτό έχει το ανάποδο э, που κατά τα άλλα σχεδόν μόνο σε ξένες λέξεις απαντά. Ρώτα και τη Λ.

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκύλε στο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κιν/φου πας καθόλου;
  http://www.athinorama.gr/cinema/article/7o_festibal_ethnografikou_kinimatografou_sto_astor-2517731.html

 101. 105

  Μπααα, φοβάμαι μην έρθει κάνας κλαρινογαμπρός να βγει μαζί μου φωτογραφία

 102. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  104. Δεν προφέρεται «έτο» αλλά «έτα». Ή πιο σωστά «ιέτα».

 103. Αφώτιστος Φιλέλλην said

   Fidel Castro, 1926-2016
  The Cuban revolutionary almost outlasted 11 US presidents.
  By Greg Grandin

  […]
   In recent years, since he gave up power to his brother Raúl, Castro has dedicated himself to writing lengthy thought pieces, many of them on global warming, war, the fascism of neoliberalism, poverty, and other threats to humanity. Castro was a famous optimist and an irrepressible strategist, finding ways out of the grimmest situations (such as helping to nurture the coming to power of an electoral left in Latin America, which ended Cuba’s post-Cold War geopolitical isolation). His good friend, Gabriel García Márquez, once said Castro was a “sore loser” who would not rest until he was able to “invert the terms of the situation and convert defeat into a victory.” But, after having dodged by some counts 639 assassination attempts by Washington, Castro is finally at rest. The nightmare of Trump might have been a US president too far.

  There’s going to be a lot said about him in the coming days, and hopefully the recent thaw between Obama and Raul will permit a more generous assessment than what otherwise would have been on offer. A good starting place, for those wanting to go beyond the obits, would be the closest thing we have from Castro to an autobiography.
  […]

  https://www.thenation.com/article/fidel-castro-1926-2016/

 104. Ο πιο πολλοί από τους οποίους προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν…

 105. Έκανε και το CNN ένα καστρικό μεζεδάκι

  (να το τσεκάρουμε εάν ο Μπους πρεζβύτερος πεθάνει πριν τον Κάστρο)

 106. Βέβαια αν ήμουν (ακόμα ) κομμουνιστής σταλινικού τύπου θα με έπιανε κατάθλιψη με το θάνατο του Φιντέλ. Και γενικά με το θέμα Κούβα. Και γενικά με το θέμα υπαρκτός σοσιαλισμός.

  Ο Κάστρο έζησε 27 χρόνια μετά το πραγματικό τέλος του αιώνα (που πραγματικά άρχισε το 1914, μέχρι τότε ήταν μπελ επόκ) και άλλα τόσα από τον επίσημο θάνατο του κομμουνισμού.

  Αν ερχόταν πχ. ένας Αρειανός κοινωνιολόγος ή ιστορικός, αμερόληπτος και ουδέτερος( όπως είναι συνήθως οι Αρειανοί) και ήθελε να εξετάσει ψυχρά τα δυο συστήματα, τον καπιταλισμό και τον υπαρκτό σοσιαλισμό, θα έλεγε πολλά υπέρ του ενός και υπέρ του άλλου, και πολλά κατά του ενός και του άλλου, θα έβλεπε πχ την δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη στην Αβάνα και το άθλιο σύστημα των ΗΠΑ, τις χινετέρας της Κούβας και την καταστροφή του περιβάλλοντος στην Αμερική και τα γκουλάγκ στη Ρωσία,κλπ κλπ.

  Αν όμως ο εν λόγω Αρειανός ήταν ένα έλλογο όν, το πρώτο που θα έβλεπε και που είναι το μόνο που έχει σημασία για μας, είναι ένα:

  Ότι ο σοσιαλισμός τύπου Σοβιετίας είναι νεκρός ενώ ο Αμερικάνικος καπιταλισμός ζει.

  Σαν να βλέπεις ένα λουλούδι κι έναν κάκτο. Ωραίο το λουλούδι ( αν είναι) και δηλητηριώδης ο κάκτος. Δεν έχει τόση σημασία αυτό.

  Το πρώτο που θα προσέξει ο κηπουρός είναι ότι το λουλούδι μαράθηκε ενώ ο κάκτος, δηλητηριώδης ξεδηλητηριώδης, ζει και βασιλεύει.
  Και έτσι θα πάψει να ασχολείται με το λουλούδι, εκτός κι αν τον ενδιαφέρει το ιστορικό του θανάτου του.

 107. @93

  Το λινκ που μου δείχνεις (το οποίο δεν λειτουργεί, μάλιστα) δείχνει ένα πρόσφατο άρθρο του Στόχου που μιλάει για τον Σαραντάκο, στο οποίο εγώ δεν αναφέρθηκα και δεν έχει σχέση με το σχόλιό μου.
  Εγώ μιλάω για το παλιό άρθρο ‘του Στόχου’ (δεν είναι στην πραγματικότητα) περί βουλεύτριας, εκείνο που υπήρχε στην ανάρτηση με το κείμενο της Αγγέλικας Ψαρρά, όπως είπα στο 74.

  Και πως δεν είναι ίδια. Ιδια είναι, και ξέρω καλά επειδή δυστυχώς παρακολουθώ τα μέσα της ΧΑ ότι πρώτα βγήκε στο μπλογκ της ΧΑ, χώρια που τον ‘Αντίοχο’ σαν αρθρογράφο της ΧΑ τον ‘έχω στο ραντάρ’ από δεκαετίες τώρα, οπότε ξέρω τι γράφει που.

  Μπλογκ ΧΑ
  https://archive.is/nPL5X

  Στόχος
  https://archive.is/CPOiF

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106. 🙂
  111. Το λουλούδι-Κούβα δεν ξεράθηκε όμως, (τουλάχιστον μέχρι σήμερα)
  http://barbudosdesierramaestra.blogspot.gr/2012/07/blog-post_26.html

 109. 93-113
  Ουφ, πάλι

  Στο 113 δεν έβαλα τα σωστά λινκ. Αυτά ήθελα να βάλω

  Μπλογκ ΧΑ
  https://archive.is/nPL5X

  Στόχος
  https://archive.is/gppMP

 110. Y. G. said

  114 – Το λουλούδι-Κούβα δεν ξεράθηκε όμως

  σαν το λουλουδι σεμπρεβιβα στα κυθηρα – http://floracytherea.blogspot.nl/2011/05/blog-post_03.html

 111. geobartz said

  Sarant (Μπαμπινιώτης) said: «Το μείζον αυτό πρόβλημα προκύπτει από τη μειωμένη επαφή των παιδιών με τον γραπτό λόγο, με το κείμενο…».

  Δίνω δίκιο στον Μπαμπινιώτη, χωρίς να …ενοχοποιώ τα greeklish: Το 95% των δημοσίων υπαλλήλων που «γνώρισα», ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ, της άγνοιας εξικνουμένης πριν από την …εμφάνιση των greeklish! Και εξηγούμαι: Έρχονταν μια «εγκύκλιος» (από τις γνωστές και δαιδαλώδεις) και ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να καταλάβουν τί λεει. Αν μου πείτε ότι έφταιγε η εγκύκλιος, τότε θα σας πω ότι οι συντάκτες αυτής …δεν γνώριζαν γραφή!. Για τη γραφή όμως έχω και κάτι άλλο: Συζητούσες με τον «αρμόδιο» (μπορεί να ήταν και τμηματάρχης!) για το πως πρέπει να απαντηθεί ένα έγγραφο (ένα αίτημα πολίτη, ας πούμε), πήγαινε στο γραφείο του και «έγραφε» άλλα αντ’ άλλων!

 112. cronopiusa said

 113. Γιάννης Ιατρού said

  113: Κλέων
  …Εγώ μιλάω για το παλιό άρθρο ‘του Στόχου’ …. εκείνο που υπήρχε στην ανάρτηση με το κείμενο της Αγγέλικας Ψαρρά …

  Α, καλώς, αν μιλάς για εκείνο (https://archive.is/nPL5X).
  Νόμισα ότι μιλούσες γι’ αυτό που δίνει ο Νίκος, στο σημερινό άρθρο. Οπότε το σχόλιό μου στο 93 περιορίζεται στο ότι δημοσιεύτηκε και στα δύο μέρη στις 20/9/2014, δηλ. την ίδια μέρα, Τώρα αν εσύ ξέρεις ότι πρώτα δημοσιεύτηκε εκεί που λες, ε, τι να πω, θα έχεις τις πληροφορίες σου, όπως γράφεις, γιατί απ΄τις αναρτήσεις δεν φαίονεται η ώρα της ανάρτησης.

 114. …Σε πρόσφατο αγώνα του Ολυμπιακού Βόλου,…ο ποδοσφαιριστής Τζέσους Μέζα (ή όπως αλλιώς τονίζεται) αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Θέο….

  Κι έτσι ωραίο,
  αλλά ακόμα πλουσιότερο
  αν έγραφαν το όνομα του παίχτη
  με την κανονική προφορά του
  Jesús Meza: Χεσούς Μέσα.

  Το Χεσούς, που το γράφουν έτσι σε άλλη περίπτωση όπου εμφανίζεται το όνομα του παίχτη, είναι διαδεδομένο όνομα για λατινοαμερικάνους, εξ ου και το σχετικό στερεοτυπικό ανέκδοτο για Πορτορικάνους (ανάμεσα σε διάφορα άλλα):

  Proof that Jesus was…..

  …Puerto Rican:
  1. His first name was Jesus….

 115. Ριβαλντίνιο said

  (Στην σημαία της Κρόνι)

  Και πάνε οι άλλοι οι χαζοί και μεταναστεύουν σε κάτι τριτοκοσμικές Γερμανίες, Γαλλίες, Αγγλίες, Βέλγια, Λουξεμβούργα κ.λπ. ενώ ο παράδεισος είναι στην Κούβα !!! 🙂 😉 🙂

 116. 13, …στη γενική κάνουν «των τεμενών»
  …αλλά…αν έγραφε των τζαμιών οι περισσότεροι θα το πέρναγαν για γυαλικά !!…

  😀
  Έτσι, όμως φάνηκε ατζαμής!

 117. http://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/26/fidel-castro-dead-90-life-times-pictures/july-17-1959-file-photo-cubas-leader-fidel-castro-center-oklahoma/

 118. Ριβαλντίνιο said

  (123)

  Είχε ντυθεί για τις απόκριες Creek ; Θα διαμαρτύρονταν οι Τσερόκι, οι Τσοκτό, οι Τσικάσα και οι Σεμινόλε ! (Έχω διαβάσει Λούκυ Λούκ εγώ ! 🙂 ).

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 120. Ωτιτούπε!

 121. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  45
  Εγραψε και Ρητορική ο ‘Αρίστος’. Και Σοφιστικούς Ελέγχους. Κι ο Mark Thompson. εκδότης τωNY Times, αηδιασμένος από τον σύγχρονο πολιτικό λόγο της Χίλαρυ και του Τραμπ ΄θυμήθηκε την αρχαία ρητορική και τον ‘Αρίστο’ κι εγραψε φέτος το ‘Enough Said: on the Use and Misuse of Rhetoric

 122. cronopiusa said

 123. Γιάννης Ιατρού said

 124. 81, …#71. Μπορεῖς νὰ ξαναβρεῖς σὲ σχῆμα ἀλόγου.🙂 …

  Είναι το γνωστό σχήμα ιπποφορβάς-ανθιπποφορβάς!

 125. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  121. Εγώ πάντως, ευχαρίστως θα μετανάστευα στην Κούβα… αν με δεχόντουσαν…

 126. Ριβαλντίνιο said

  @ 131 Νέο Kid L’Errance d’Arabie

  Θα πήγαινες για να επιβλέψεις βελτιωτικά έργα στο Γκουαντανάμο ;

 127. Γιάννης Ιατρού said

  124: Ρίβα
  σιγά ρε συ, που έχεις άποψη ΚΑΙ για τον φιντελ καστρο, που σε πήρε το μάτι μου να κάθεσαι χθες την ουρά στο πάμπλικ για να πάρεις ακουστικά, 4,80 € φθηνότερα.
  hasta na pane sto diaolo 🙂

 128. Ριβαλντίνιο said

  @ 133 Γιάννης Ιατρού

  Όπως έλεγε και ένα άσμα των TXC «κινούμαι πάντα αντίθετα σε σχέση με τις μάζες» ! 🙂

  (Ψάχνω να βάλω τίποτα προκλητικά για τον Κάστρο να ανάψουν τα αίματα ! 🙂 ).

 129. ΠΡΟΣΟΧΗ στα greekglish .! Eιναι ιός ,που προξενεί άνοια και αχρηστεύει την ικανότητα της διανοήσεώς μας. Όταν χάνεις την ορθογραφία χάνεις την ορθοσκεψία.

 130. Ριβαλντίνιο said

  ena + αίνα = δύο

  🙂

 131. cronopiusa said

  Los gusanos celebran la muerte de Fidel Castro. Fidel Castro Dies – Miami Celebrates Fidel Castro Death – Cuba President Dead

  Fidel Castro.Los gusanos

 132. ΓιώργοςΜ said

  120 Στο μεταπτυχιακό, όσοι δεν είχαμε προφίσιενσι ή κάτι ανάλογο, κάναμε κάτι σαν ενισχυτική διδασκαλία αγγλικών. Όταν γνωριζόμασταν μεταξύ μας, η καθηγήτρια μας ζήτησε να γράψουμε το όνομά μας σ΄ ένα χαρτί και να το έχουμε μπροστά μας. Ξεκινήσαμε να συστηνόμαστε. Όταν ήρθε η σειρά του ισπανού, με το Jesus γραμμένο μπροστά του (με τόνο στο u, ΠΟΛΥ έντονο), ξεκίνησε να αυτοσυστήνεται ψιλοαπολογούμενος: «Let me explain…»

 133. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #133. Kι ἐσὺ Γιάννη, τί δουλειὰ εἶχες στὰ πάμπλικ μαυροπαρασκευιάτικα;
  Σὲ πλάνεψε κι ἐσένα ἡ ντόλτσε βίτα; 🙂

 134. ΓιώργοςΜ said

  120 επίσης (σκέτη περιέργεια), το Jesus Meza, προφέρεται Χεσούς Μέσα ή Μέθα;

 135. Πάνος με πεζά said

  Κι όπως τραγούδησε και ο Πουλόπουλος, «και θα γίνω ο ίδιος «Κάστρο», στέμμα να την έχω κι άστρο»… 🙂

 136. 140

  Μέσα καθότι Λατινοαμερικάνος. Αν ήταν Ιθπανόθ θα ήταν Μέθα

 137. Γς said

  111:

  >Σαν να βλέπεις ένα λουλούδι κι έναν κάκτο. Ωραίο το λουλούδι ( αν είναι) και δηλητηριώδης ο κάκτος. Δεν έχει τόση σημασία αυτό.

  (%^&$^%#@#@(_

  >Το πρώτο που θα προσέξει ο κηπουρός είναι ότι το λουλούδι μαράθηκε ενώ ο κάκτος, δηλητηριώδης ξεδηλητηριώδης, ζει και βασιλεύει.

 138. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, μέχρι που μοιάζει και στημένο ότι όλες οι φωτογραφίες του «χαμού» της βλακοπαρασκευής, είναι έξω από Public… Τα οποία τα θεωρώ και 10-20% ακριβότερα μαγαζιά από τον ελληνικό ανταγωνισμό (άρα δικαιολογημένα κάνουν και «προσφορές»…)
  Κι όπως διαβάζω, ο ελληνικός ανταγωνιστής πήγε καλύτερα, και μπράβο του.

 139. Ριβαλντίνιο said

  Zeus:
  Why you keep calling me Jésus? I look Puerto Rican to you?
  John McClane:
  Guy back there called you Jésus.
  Zeus:
  He didn’t say Jésus. He said, «Hey, Zeus!» My name is Zeus.
  John McClane:
  Zeus?
  Zeus:
  Yeah, Zeus! As in, father of Apollo? Mt. Olympus? Don’t fuck with me or I’ll shove a lightning bolt up your ass? Zeus! You got a problem with that?
  John McClane:
  No, I don’t have a problem with that.

 140. Γς said

  132:

  >Θα πήγαινες για να επιβλέψεις βελτιωτικά έργα στο Γκουαντανάμο ;

  http://caktos.blogspot.gr/2010/12/2005.html

 141. Σκέφτομαι πως μια καλή ένδειξη μακροβιότητας είναι όταν πεθαίνεις 10+ χρόνια μετά τον ηθοποιό που σε υποδύθηκε.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fidel_Castro –> https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Palance

  https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Leigh_Fermor –> https://en.wikipedia.org/wiki/Dirk_Bogarde

 142. spatholouro said

  #117

  Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο πολύχρονη ήταν η εμπειρία σας, και με τι είδους υπουργεία και με τι σόι δημοσίους υπαλλήλους συναναστραφήκατε, αλλά έτσι γενικευτικά, και ισοπεδωτικά θα έλεγα, δεν θα το δεχόμουν αυτό που διάβασα, καθώς προσκρούει στη δική μου αντίστοιχη εμπειρία (εικοσαετή).

  Οι εγκύκλιοι λένε ό,τι λέει το νομοθέτημα που επιχειρούν να επεξηγήσουν και να διευκρινίσουν. Βέβαια, έχει τη σημασία του εάν μιλάμε για ΔΕ ή για ΠΕ υπαλλήλους (χωρίς να μειώνω τους πρώτους, καθώς πολλές φορές είναι «αστέρια» λόγω πολύχρονης τριβής με συγκεκριμένο αντικείμενο). Γεγονός είναι ότι έτσι όπως είναι δομημένα τα οργανογράμματα στα Υπουργεία, τα υπηρεσιακά αντικείμενα δεν είναι και τίποτε βαριές φιλοσοφίες που απαιτούν μακρά πνευματική δοκιμασία, οπότε η δική μου αίσθηση στον δικό μου κύκλο υπηρεσιακής εμπειρίας είναι ότι καλά τα φέρνουν βόλτα οι υπάλληλοι (όχι ότι δεν υπάρχουν και οι «ανυπαιτίως ανεπαρκείς» όπως τους λέω) και κάθε άλλο παρά δεν ξέρουν «γραφή και ανάγνωση». Όποια σκοτεινά ή εριζόμενα σημεία παραμένουν, είτε στον νόμο είτε στην εγκύκλιο που τον επεξηγεί, αναλαμβάνουν οι προϊστάμενοι να τα διευθετήσουν. Εάν δεν μπορούν και αυτοί, πάμε στους νομικούς συμβούλους κάθε υπουργείου. Εκεί πια κρίνει ο κάθε νομικός σύμβουλος εάν κάτι τον υπερβαίνει και προκαλεί Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οπότε λύνεται το ζήτημα.

  Για το άλλο επίσης που λέτε (πώς πρέπει να συνταχθεί ένα απαντητικό έγγραφο), εγώ ξέρω ότι ο τμηματάρχης δίνει κατευθύνσεις στον επιτελή και διορθώνει εκ των υστέρων κάποια σημεία, δεν «γράφει» εκείνος αντί του υπαλλήλου το έγγραφο (είτε άλλα αντ’ άλλων γράφοντας είτε όχι)

 143. cronopiusa said

 144. Νίκος Κ. said

  Μια μικρή σύγκριση: Πώς φεύγει ο Φιντέλ και πώς έφυγαν οι γραφειοκράτες ηγέτες του πάλαι ποτέ υπαρκτού. Πώς αντιστάθηκε ο κουβανέζικος λαός δίπλα στο στόμα του λύκου και πώς έτρεχαν να περάσουν στον … καπιταλιστικό παράδεισο το 1989. Με το ζόρι δεν γίνεται παντρειά, αλλά ούτε και σοσιαλισμός.

 145. Γιάννης Ιατρού said

  139: Δημήτρης Μαρτίνος
  Ρε Δημήτρη, αφού ξέρεις ότι παρακολουθώ από κοντά τις public relations 🙂

 146. @119
  Αν σ’ ενδιαφέρει πραγματικά, νομίζω ότι στα έχω ήδη απαντημένα όλα αυτά, από το σχόλιο 74:
  Ο ‘Αντίοχος’ είναι συγκεκριμένο πρόσωπο, φίλος και συναγωνιστής του Μιχ. στο ‘Κίνημα 4ης Αυγούστου’ του Πλεύρη, από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, κατηγορούμενος σε δίκες ακροδεξιάς τρομοκρατίας και από τους ιδρυτές της ΧΑ. Είναι μόνιμος αρθρογράφος της ΧΑ, όχι του Στόχου (που μέχρι να τα σπάσει με τη ΧΑ πριν κάνα χρόνο αναδημοσίευε ίσως και όλα τα άρθρα της) και συμμετέχει στην εφημερίδα της ΧΑ από την πρώτη μέρα της έκδοσής της. Ο ίδιος το αποφεύγει και δεν λέει δημόσια το ονοματεπώνυμό του, αλλά σε όσους μελετούν τη ΧΑ είναι γνωστός. Λογικό είναι ο πολύς κόσμος να μην τα γνωρίζει αυτά (εκτός κι αν διαβάζει XYZ Contagion) και καταλαβαίνω ότι δεν είναι κάτι σημαντικό για όλους εσάς εδώ, αν ήταν η ΧΑ ή ο Στόχος ο πρώτος που εκφραστικά χλευαστικά για τη λέξη ‘βουλεύτρια’ (για μένα είναι).

 147. Ριβαλντίνιο said

  (Καταρχάς Θεόσχωρέστον τον άνθρωπο).

  Ψόφια πράγματα. Μερικά που ψάρεψα απ’το πηορθμ.γρ :

  By the 1950s Cuba was as rich per capita as Italy was and richer than Japan. Its income per capita in 1929 was reportedly 41% of the US, thus higher than in Mississippi and South Carolina. μπλαμπλα … (εκπαίδευση όμως χάλια)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Cuba#Before_the_Revolution

  Cuba: Before And After

  Για τον Βάταλο !!!

  άπαπα

  Τζήμερος ;

  Και ένα που μου θύμισαν απ’τους Μπάντις

  Έχουμε εικόνες απ’την Κούβα ή ακόμα ; Αν δεν βρίσκουν, εδώ οι καλές κλαίουσες !

 148. Ριβαλντίνιο said

  Και ένα που μου θύμισαν απ’τους Μπάντις

 149. Ριβαλντίνιο said

  @ Γιάννης Ιατρού

  @ Γιάννης Ιατρού

  @ Γιάννης Ιατρού

  Μπορείς σε παρακαλώ εάν βρεις χρόνο να κοιτάξεις σε τι θέση είμαι στα σχόλια ; Τις προάλλες είχες βγάλει μια λίστα και δεν ήμουν στην πρώτη 10άδα καν ! 😦 Πίστευα ότι φέτος θα είμαι δεύτερος , πίσω από τον Γς. Δηλαδή ουσιαστικά πρώτος ! Και δεν με είδα ούτε στους πρώτους 10 !!! 😦 . Μήπως δεν με μετράτε καλά ;

 150. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για το μνημόσυνο που έγινε με αρκετά σχόλια στον Φιντέλ

  86 Γιά πες λίγο περισσότερα, ποιος θα μπορούσε να είναι

  110 !! Η κονσέρβα χάλασε

  120 Καλά λές!

  144 Ποιος είναι αυτός ο ανταγωνιστής;

 151. κουτρούφι said

  Μια από τις λέξεις που περιέχονται στη λίστα του #17 είναι και το «ζεύγμα». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη χρήση των όρων αυτών ως σχήματα λόγου (#57) αλλά για το ζεύγμα υπάρχει (ή μάλλον, υπήρχε) και άλλη διεθνής χρήση. Το 1973 ο Αμερικανός χημικός PC. Lauterbur πρότεινε τη χρήση του όρου zeugmatography για να περιγράψει μια απεικονιστική τεχνική μικροσκοπικών αντικειμένων με εφαρμογή στην Ιατρική που τότε άρχισε να αναπτύσσεται. Το απόσπασμα στο άρθρο (Nature (1973), 242, 190-191) έχει ως εξής:
  I propose that image formation by this tecnique be known as zeugmatography, from the Greek ζευγμα, «that which is used for joining».
  Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 70 για την τεχνική αυτή αλλά υποχώρησε και τελικά επικράτησε άλλος όρος: Magnetic Resonance Imaging (MRI) και στα Ελληνικά, Μαγνητική Τομογραφία.
  Ο Lauterbur μοιράστηκε με τον P. Mansfield το βραβείο Nobel Ιατρικής το 2003 για την ανάπτυξη της απεικονιστικής αυτής τεχνικής η οποία μετράει δεν μετράει 30 χρόνια εφαρμογής.

 152. Γς said

  153:

  >Έχουμε εικόνες απ’την Κούβα ή ακόμα ; Αν δεν βρίσκουν, εδώ οι καλές κλαίουσες !

  Και μου βάζεις Βορειοκορεάτισσες …

  Μωρέ μπρος τις Μανιάτισσες δεν φτουράνε.

 153. Γς said

  155:

  >Πίστευα ότι φέτος θα είμαι δεύτερος , πίσω από τον Γς. Δηλαδή ουσιαστικά πρώτος !

  Δεν τό΄πιασα αυτό !

 154. Ριβαλντίνιο said

  @ 158 Γς

  Και πού θα βρούμε Μανιάτισσα υποστηρίκτρια του Κάστρο ?

  @ 159 Γς

  Επειδή εσύ είσαι μια κατηγορία μόνος σου ! Δεν συγκρίνεσαι με εμάς τους υπόλοιπους απλούς και ταπεινούς σχολιαστές !

 155. κουτρούφι said

  #156. tecnique–> technique

  #21. Ναι, πατριώτη. Φιλιότσος (φιλιότσα) (προφέρονται φιγιότσος, φιγιότσα) και στη Σίφνο.
  Στις αρχές του 20ου αιώνα ένας που δεν ήταν και πολύ καλός στα αυτοσχέδια δίστιχα, είχε πει το παρακάτω άκυρο:

  Εγω ‘μαι του Κουλούρη γιος, του δήμαρχου φιλιότσος
  και στα καλά καθούμενα κανένα δε φοβούμαι

  για να του απαντήσει κάποιος άλλος:

  Εσυ ‘σαι του Κουλούρη γιος, του δήμαρχου φιλιότσος
  στο θέμα της ποιητικής, ο μπάτσος και ο κλώτσος.

 156. Γιάννης Ιατρού said

  155: Ρίβα, στην 20η !! (939 σχόλια έως και στο χθεσινό νήμα)
  Βλέπω πολλές απουσίες στις περιόδους 20/7-15/8, 14/9-23/9 και 5/11-12/11, όταν είχες πάρει σβάρνα τα μοναστήρια για να εξιλεωθείς για την «εξαφάνιση» του πνευματικού σου πατέρα …

 157. ΓιώργοςΜ said

  157 Ψειρίζοντας τη μαϊμού λίγο, να πω πως η ακριβής απόδοση για Magnetic Resonance Imaging είναι Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού, αλλά φυσικά η «μαγνητική τομογραφία» επικράτησε λόγω απλότητας. Να προσθέσω επίσης για την ιστορία πως η πλήρης ορολογία είναι Nuclear Magnetic Resonance Imaging – Απεικόνιση Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, αλλά λόγω της συσχέτισης της λέξης «πυρηνικός» με την πυρηνική ενέργεια, ο όρος εγκαταλείφθηκε για λόγους μάρκετινγκ.
  Από τα παραλειπόμενα της ιστορίας της ιατρικής τεχνολογίας είναι το γεγονός πως η αξονική τομογραφία αναπτύχθηκε πολύ νωρίτερα από τη μαγνητική, ενώ ανακαλύφθηκαν ταυτόχρονα. Το ράδιο αρβύλα λέει πως οι εταιρείες περίμεναν να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους στη μια τεχνολογία πριν ανοιχτούν στην άλλη.
  Ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος που χρησιμοποιήθηκε κλινικά, φτιάχτηκε στο Αμπερντήν από το εκεί πανεπιστήμιο, και κάποιοι κάναμε την πτυχιακή μας εργασία πάνω στο μηχάνημα αυτό μετά το πέρας της κλινικής του καριέρας…
  Τον όρο «ζευγματογραφία» τον είχα τελείως ξεχάσει, αν και τον είχα συναντήσει τότενες στη βασική βιβλιογραφία.

 158. cronopiusa said

  «Οικοδόμος»: Το σωφρονιστικό σύστημα της Κούβας ― Δουλειά και σπουδές, ανοιχτές φυλακές

 159. spiral architect said

  Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
  26.11.2016

  Αγαπημένε Φιντέλ,
  μας άφησες και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου.

  Αθήνα 26.11.2016
  Μίκης Θεοδωράκης

 160. Ριβαλντίνιο said

  @ 162 Γιάννης Ιατρού

  Θερμότατες ευχαριστίες ! Ουσιαστικά μόνο το καλοκαίρι έλλειψα για να ενισχύσω την μελανίνη μου.
  Κάποιοι υπερσολίασαν σε σχέση με πέρυσι. 👿 Γι’αυτό καταποντίστηκα στα Τάρταρα.

  Πέρσι (από τον Stazybo Horn) :

  6058, sarant
  4508, γσ
  2666, Νέο Kid L’errance d’Arabie
  2559, ΕΦΗ-ΕΦΗ
  2334, physicist
  2140, Πάνος με πεζά
  2080, spiral architect
  1988, Σκύλος της Β.Κ.
  1715, cronopiusa
  1625, Μαρία
  1588, ΛΑΜΠΡΟΣ
  1450, Δύτης των νιπτήρων
  1404, Σκύλος
  1184, Pedis
  1038, Λ
  1000, Ριβαλντίνιο
  868, πέπε
  844, Μιχάλης Νικολάου
  825, Avonidas
  823, Ιάκωβος
  801, ΕΦΗ ΕΦΗ
  754, Γιάννης Ιατρού
  749, Παναγιώτης Κ.
  740, gpoint
  720, gpointofview
  717, Stazybο Hοrn

  http://pastebin.com/raw/JYFEKGLy

 161. Γς said

 162. sarant said

  161 Ωραίοι και οι Σιφνιοί!

  165 Καλό αυτό του Μίκη!

 163. Ριβαλντίνιο said

  (@ 166 έλειψα , υπερσχολίασαν)

 164. Babis said

  #164 » Το ράδιο αρβύλα λέει πως οι εταιρείες περίμεναν να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους στη μια τεχνολογία πριν ανοιχτούν στην άλλη.»

  Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αγορά μαγνητικού τομογράφου κόστιζε πολύ περισσότερο από ενός αξονικού τομογράφου και το κυριότερο η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ηλίου που είναι ένα πανάκριβο αέριο.

 165. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Γιώργος Κοτανίδης

  «Ο Ζαχαριάδης ήταν εθνικός κομμουνιστής»

  Ο Γιώργος Κοτανίδης γράφει και σκηνοθετεί ένα πολιτικό έργο με τίτλο «Ομπίντα» όπου ερμηνεύει τον Νίκο Ζαχαριάδη αναπλάθοντας τις τελευταίες ώρες του
  26.11.2016, 17:20 | Ετικέτες: ταινίες, σκηνοθέτες, κομμουνισμός, ηθοποιοί

  Συντάκτης:
  Έφη Μαρίνου

  Ο Νίκος Ζαχαριάδης στη σκηνή; Ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ, αυτός που οι κομματικές σκοπιμότητες έθαψαν στην παγωμένη γη της Σιβηρίας κρατώντας μάλιστα κρυφή την αυτοκτονία του, την ύστατη πράξη διαμαρτυρίας στην πολιτική δίωξή του, έγινε θεατρικό κείμενο που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

  http://www.efsyn.gr/arthro/o-zahariadis-itan-ethnikos-kommoynistis

 166. spatholouro said

  Sarant: «Ως τώρα ξέραμε ότι η αποξένωση που επέρχεται με τα γκρίκλις προκαλεί ακμή και (στις μεγαλύτερες ηλικίες) τριχόπτωση. Ότι είναι και θανατηφόρα, δεν το είχαμε υποψιαστεί.»

  Μπορεί να είναι «θανατηφόρα» αλλά δεν είναι δα και προς θάνατον…
  Σε ποια εκδοχή να πιστέψει κανείς;

  Babis (10/11/16) «Δεν είναι προς θάνατον να χρησιμοποιεί κανείς Greeklish αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι θα χάσει μ’ αυτόν τον τρόπο την ορθογραφία και τη σημασία της λέξης».
  http://www.thetoc.gr/politismos/article/poia-elliniki-leksi-exei-1530-paragwga–suntheta-o-mpampiniwtis-sto-toc

 167. Γιάννης Ιατρού said

  166: Ρίβα, άσε τα ψέμματα περί μελανίνης 🙂 Κι όλον τον Ιανουάριο … αλλά δεν στό είπα προηουμένως, για να δώ… Την Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου!

 168. ΓιώργοςΜ said

  170 Δεν πρόκειται γι’ αυτό. Οι πρώτοι εμπορικά διαθέσιμοι αξονικοί τομογράφοι παρουσιάστικαν πριν από τους μαγνητικούς. Ο δε πρώτος (του Αμπερντήν) που χρησιμοποιήθηκε κλινικά ήταν υδρόψυκτος, όχι υπεραγώγιμος.

 169. Ριβαλντίνιο said

  Βρε «χλωμό πρόσωπο με διχαλωτή γλώσσα που μιλά με δυό καρδιές» :mrgreen: ❗ , είπα εγώ ότι θυμάμαι ακριβώς πότε έλειψα ; ❓ Βασίστηκα σε αυτά που μου έδωσες . 😯 Ακούς εκεί λέω πσέμματα. 🙄 Εγώ δεν ξέρω καν τη σημασία αυτή της φοβερής λέξης !!! 😡

 170. sarant said

  172 To «είναι θανατηφόρα» δεν είναι δικό μου πάντως

 171. cronopiusa said

  Minuto a Minuto del Tributo a Fidel

  Nueve días de luto en Cuba por la muerte de Fidel

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> του τρόμου της διπλής άρνησης,
  Μόλις διάβασα ένα ωραίο παράδειγμα που κουλαντρίζει μια χαρά τρεις,ας πούμε, αρνήσεις ο Νίκος Ξυδάκης:
  «…μπορώ να υποστηρίξω ότι κανένα υπουργείο δεν είναι μη παραγωγικό·

  http://www.efsyn.gr/arthro/ola-ta-ypoyrgeia-einai-paragogika-kai-exoterikon

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  165. Κάστρο,Μίκης,Πανδής 1981-μπρος στον καθεδρικό ναό της Αβάνας.

 174. Εντάξ’, παπάρας ο Μίκης, δε λέω, αλλά έχει μυαλό, ο καργιόλης!

  Να πώς αποχαιρετάει κανείς τον Φιντέλ.

 175. Pedis said

  Μπράβο, Κρόνη!

 176. Αφώτιστος Φιλέλλην said

 177. cronopiusa said

  Η “ελεύθερη Κούβα” των ΗΠΑ θα ‘χει τα νοσοκομεία που νοσηλεύθηκαν οι πυροσβέστες της 9/11;

 178. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  166.

  Δημοκρατια σημαινει συμμετοχη

  717, Stazybο Hοrn
  667, LandS
  653, Spiridione
  633, Alexis
  594, Αγγελος
  540, leonicos
  423, smerdaleos
  406, ΚΑΒ
  392, Corto Maltese
  382, Κουνελόγατος
  380, Αφώτιστος Φιλέλλην
  365, νέο kid στο block
  323, Γιώργος Λυκοτραφίτης
  318, Γρηγόρης Κοτορτσινός
  318, ηλεφούφουτος
  279, atheofobos
  270, giorgos
  267, ετεροδημότισσα
  258, gbaloglou
  251, Βάταλος
  224, Κώστας
  197, Κορνήλιος
  189, Georgios Bartzoudis
  185, Παύλος
  184, gryphon
  176, BLOG_OTI_NANAI
  171, Y. G.
  166, Qq
  163, γμάλλος
  155, ππαν
  154, IN
  151, Ανδρέας
  146, voulagx
  144, Theo
  142, ndmushroom
  130, Αγάπη
  123, marulaki
  123, Photography Traveler (
  119, Νικος Κ.
  116, Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου
  115, nestanaios
  108, ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  106, cyrusmonk
  106, NM
  102, Νίκος Α.
  101, spatholouro
  100, skol
  97, aerosol
  96, JustAnotherGoneOff
  95, Corto
  93, dimosioshoros
  93, π2
  85, Τσοπάνος
  79, alexisphoto
  77, Παλιοσειρά
  76, skolotourou
  75, Νίκος Κ.
  74, kalantzianastasia
  74, Κύρος Μοναχός
  72, Γιώργος Πρίμπας
  71, Βασίλης Ορφανός
  70, Earion
  70, κουτρούφι
  70, μπετατζής
  68, tsopanakos
  67, Σωτήρς
  65, stratosbg
  64, nikiplos
  64, ακρ.
  64, Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη
  63, spyridon
  63, Νατάσσα
  61, Θρασύμαχος
  58, Παναγιώτης
  54, Γιάννης
  51, a
  51, Νίκος Μαστρακούλης
  50, Τίτος Εξώς Χριστοδούλου

 179. sarant said

  184 Α, συμφωνώ!

 180. Γιάννης Ιατρού said

  182: Εκτός άλλων, της (τους) λείπει και το σχετικό ταλέντο … 🙂

 181. Μαρία said

  Απροπό εκτός απ’ τον Ηλεφούφουτο κι απο μένα έχεις πάει άλλος κανείς σας στην Κούβα;

 182. Γς said

  Ο Πάπας

 183. sarant said

  Eγώ όχι

 184. Pedis said

  The 3,000 Who Stayed
  , Don Fitz

  # 187, εγώ.

 185. cronopiusa said

  κι εγώ το 2006

 186. Γς said

  Γι αυτήν ην απάτη με το σκορπιό Κρόνη;

 187. Μαρία said

  Εγώ πήγα 8 χρόνια μετά το ’91 κι όχι με οργανωμένο γκρουπ.

  191
  Προσπαθείς να πεις οτι πήγες να προμηθευτείς το γνωστό δηλητήριο; 🙂

 188. cronopiusa said

  ναι, πήγα να βρω το αθάνατο νερό

  δεν το βρήκα

 189. Pedis said

  Cuban Rebel is Visited in Hideout
  By Herbert L. Matthews, The New York Times,
  Feb 24, 1957

 190. w2016blog said

  149
  Καλυτερα να είμαστε επιφυλακτικοί για τα στατιστικά στοιχειά που δίνει προς τα έξω ένα κλειστό κομμουνιστικό καθεστώς
  Μου θυμίζει η Κούβα την ωραιοποίηση του συστήματος υγείας και τις προόδους της ιατρικής επιστήμης στην χώρα τους, που έβγαζαν οι Σοβιετικοί προς τον δυτικό κόσμο .
  Κι όταν πήγαινε κανένας σύντροφος δικός μας για να θεραπευθεί έβλεπε τα μαύρα χάλια τους .Ευτυχώς δεν χρειαζόταν να αποκαλύψει τίποτα μιας και το έστελναν πίσω μέσα σε ξύλινο κουτί.

  Χώρια η αυτάρκεια σε τρόφιμα και το μηδαμινό εξωτερικό χρέος της ΕΣΣΔ.
  Και να , οι καραβιές με σιτηρά που έστελναν δώρο οι φασίστες .Μέχρι και οι Έλληνες στελναμε,μην τυχόν κι απ την πείνα πατούσε ο Μπρεζνι κανένα κόκκινο κουμπί.
  Μόλις όμως πήγαινε κανένας φασίστας με κανένα καλσόν ,τρέχαν οι συντρόφισσες 10 10/ να τις πηδούν οι χοντρέμποροι ελληναραδες. Αφήστε δε τα χάλια που ζήσαμε όλοι το 95 .Να βλέπουμε περήφανα νέα κορίτσια Ρωσιδουλες σαν τα κρύα νερά να τις έχουν στοιβαγμένες σε μπουρδέλα απ το ορμενιο και Αργός Ορεστικό ως τα Τρίκαλα να τις ξεφτιλιζόμουν οι τσομπανόσκυλοι και οι προλετάριοι του θεσσαλικου κάμπου που μόλις ειχαν πάρει την επιδότηση για το βαμβάκια.
  Το ίδιο και στην Κούβα.

  Πήγανε κάτι γνωστοί εργένηδες το 2004 στην Κούβα και βίαζαν οι ξεφτίλες , τις έρμες τις Κουβανέζες για ένα κομματι ψωμί !τα ζώα.
  Ντρροπη και θλίψη για το κατάντημα ενός περήφανου λαου.
  Στο όνομα της περηφάνιας και των μοναδικών επαναστατικών συνθημάτων που ξεσήκωσαν στ αλήθεια όλους μας, αφήσαμε να βιάζεται ένας ολόκληρος λαός.
  Σκατά στα μούτρα κάθε ηγέτη αν δεν μπορεί να σώσει απ αυτόν τον εξευτελισμό τον λαό του.
  Θα μου πεις .λοιπόν τι έπρεπε να κάνουν ; Να παραδοθούν στους καπιταλίστες κατεβάζοντας τα βρακιά τους ;
  Ναι. Χιλιες φόρες ναι.Να αναζητούσαν νεα μορφή δράσης .Να έχαναν την μαχη ναι μα οχι τον πόλεμο . Ιδίως οταν μετά την κατακρήμνιση της ΕΣΣΔ έβλεπαν οτι πτώχευσαν !Τι την ήθελε ο γεροΦιδελ την αντίσταση;
  Για ένα μόνο λογο. Ηταν γέρος και δεν είχε να χάσει τιποτε .Ηθελε να μεινει στην ιστορία.
  Για να έχει ο γιος μου μια εφηβικη ονείρωξη επαναστατικότητας με τον Τσε πάνω απ το κεφάλι του να φοράει τα μπλουζάκια που του αγόρασε η μάνα του με το κόκκινο άστρο και τον μπερέ,να τρώει σκατά ένας ολόκληρος λαός για να χει ο κανακάρης μου στα Κάτω Πατησια μια αίσθηση παλικαριάς.
  Μην γελιέστε
  δεν το χουμε σε τίποτα σε 2 χρονια να την κάνουμε την μαμανια
  Για να κάθεται κανένας μούλος στο Ματζεστερ με την αφίσα του Τσιπρα μ ανοιχτό πουκάμισο πάνω απ το κεφάλι του και να φαντασιώνεται τον επαναστάτη. Και μεις με την Ελλάδα μέχρι τον Νεστο και το πολύ την Μυκονο έχοντας αφήσει πισω μας την φαντασίωση των ΑΗΠ να έχουμε πιάσει την νέα Α Η Π (αιωνιας ημων μαλακίας).Να χουμε την μάνα μας με πινακίδα στα λιμάνια ρούμς του λετ ,τον γερο μας στο μνήμα, τις αδελφές μας στην βίζιτα και μεις οι καριολιδες γκαρσόνια με παπιον κολλαριστό και στην πίσω τσέπη φυλλάδιο Μαοϊκό και μίσος αντιευρωπαϊκό.

 191. Γς said

  194:

  [Κρατικό] εμπόριο ελπίδας

 192. Μαρία said

  https://hoax-net.be/vaccin-contre-le-cancer-du-poumon-mis-au-point-a-cuba/

 193. cronopiusa said

 194. cronopiusa said

  έτσι είναι Μαρία, η απελπισία δεν είναι καλή φιλενάδα

 195. Μαρία said

  200
  Ξέρω άνθρωπο με μαμά … γιατρό που πήγε στην Κούβα και αγόρασε το δηλητήριο, για να σώσει τον πατέρα απο καρκίνο στον πνεύμονα.

 196. Μαρία said

  http://www.efsyn.gr/arthro/46-mko-ston-eisaggelea

  Το «φαγοπότι» έχει τη δική του ιστορία

  Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, κι ενώ στα Βαλκάνια ξεφύτρωναν ΜΚΟ σαν μανιτάρια, στην Ελλάδα δόθηκαν εκατομμύρια δραχμές τότε από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω ΜΚΟ για διάφορους σκοπούς: από τη συνεισφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Αλβανίας (285 εκατ. δρχ., 31/12/1997), την καταπολέμηση της φυματίωσης στη Βουλγαρία (24,5 εκατ. δρχ. το 1997), τις δωρεές στο κρατικό ινστιτούτο ραδιοφωνίας της Κούβας (8,3 εκατ. δρχ., 1997), τον επαναπατρισμό των Τσετσένων στη Ρωσία, την αναδάσωση του Αμαζονίου, την επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών στη Συρία, την καταγραφή πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Μολδαβία και την εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν.

 197. gpoint said

  από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω ΜΚΟ για διάφορους σκοπούς

  Αυτό το μέσω αποδείχθηκε πολύ στενό για την ροή των χρημάτων…

 198. Γς said

  Στις 19 Απριλίου 1961, ο Καραμανλής συνοδευόμενος από τους υπουργούς εξωτερικών Ευ. Αβέρωφ και Ντήν Ράσκ μπαίνει στο Λευκό Οίκο και συνομιλεί με τον Πρόεδρο Κέννεντυ.

  Στις ιδιαίτερες συνομιλίες, ο Καραμανλής είπε:[…].
  Ο Κέννεντυ απάντησε ως εξής: […]

  Ο Καραμανλής στη συνέχεια, ρώτησε πώς είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Κούβας.

  Και εκείνη την ώρα, τους διέκοψαν δύο απανωτά επείγοντα τηλεφωνήματα, στα οποία απάντησε ο Κέννεντυ από το διπλανό γραφείο. Γύριζε και συνέχιζε την συνομιλία με τον Καραμανλή σα να μη συνέβαινε τίποτα… Την τρίτη φορά που τον ειδοποίησαν, μίλησε από το τηλέφωνο που είχε δίπλα

  Σταματείστε το!!!

  Ηταν η αποτυχημένη εισβολή στον κόλπο των Χοίρων στην Κούβα

 199. Γς said

  Διαβάζω στο ΦΒ [Σε ένα σχόλιο σε ανάρηση του Πάνου Ζέρβα].

  Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από την τετράωρη παρακολούθηση του timeline, είναι ότι οι μισοί Έλληνες έχουν επισκεφθεί την Κούβα.
  Άλλοι είδαν μιζέρια, πορνεία και σκελετωμένα παιδιά και άλλοι μία ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια και επαναστατική ωριμότητα.
  Μάλλον εξαρτάται από το σε πια μεριά έβλεπε το παράθυρο του δωματίου στο ξενοδοχείο.

 200. Γς said

  >Σε ένα σχόλιο σε ανάρΤηση του Πάνου Ζέρβα

 201. Pirros said

  Έτσι, για την ιστορία, ο αγώνας του Ολυμπιακού Βόλου όπου έγινε αυτή η… βιβλική αλλαγή, δόθηκε πρόπερσι (12 Σεπτεμβρίου 2014) με αντίπαλο τη Λάρισα για το Κύπελλο Ελλάδας (0-0). Ο Γιώργος Θέος φέτος αγωνίζεται στον Κισσαμικό, ενώ ο Χεσούς Μέζα σε ομάδα της πατρίδας του (Βενεζουέλα).

 202. sarant said

  207 Eυχαριστούμε για τη διευκρίνιση -το Διαδίκτυο ισοπεδώνει τον χρόνο, είναι γνωστό…

 203. Earion said

  Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλο ένα ξεκαρδιστικό μεζεδάκι στη συλλογή αυτής της εβδομάδας. Η Περιστέρα Μπαζιάνα, σε συνέντευξή της όπου αρνείται τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας γιατί είναι αμερικανιά, συνεχίζει λέγοντας «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τινάξει τη μπάνκα στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη προσπάθεια» (βλ. εδώ). Φυσικά η έκφραση «τινάζω την μπάνκα στον αέρα» δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι είχε κατά νου να πει (ίσως «να μην τινάξει τη χώρα στον αέρα»). Δικαίως την περιγελά ο Αντώνης Πανούτσος σε σχόλιό του στο Φέισμπουκ (το οποίο σας μεταφέρω εδώ):

  Μπορεί να μην θέλει να λέγεται «πρώτη κυρία» αλλά άξια σύντροφος του Αλέξη στην προσπάθεια για την οριστική καταστροφή των ελληνικών η Μπέτυ Μπαζιάνα είναι σίγουρα. Αυτό που είπε στην συνέντευξη «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τινάξει τη μπάνκα στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη προσπάθεια» σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κερδίσει αλλά επέλεξε να χάσει. «Τινάζω την μπάνκα στον αέρα», σημαίνει ότι κέρδισα τα πάντα από το καζίνο που σκεπάζει την ρουλέτα με ένα μαύρο πανί. Η σύντροφος του πρωθυπουργού έμπλεξε την μπάνκα με Κούγκι που απειλούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος ότι θα κάνουν την Ε.Ε αν δεν πέρναγε το δικό τους.
  Σε ένα πράγμα πάντως είχε δίκιο. «Μας έφερε όλους αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Μας έφερε μπροστά στην ευθύνη μας, προσωπική και συλλογική». Αν όχι όλους, αυτούς που ψηφίσανε τον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα τους έφερε μπροστά στην ευθύνη τους
  .

  Από εδώ.

 204. geobartz said

  148 (spatholouro):

  Ναι πράγματι, μικρή είναι η εμπειρία σου και οπωσδήποτε διαφορετική από τη δική μου. Σε ότι αφορά τα περί ΔΕ και ΠΕ, νομίζω ότι καμία από τις δύο κατηγορίες δεν δικαιολογείται …να μη γνωρίζει «γραφή και ανάγνωση»!

  Η διαδικασία που αναφέρεις, με νομικούς συμβούλους κλπ, προϋποθέτει ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ «γραφή και ανάγνωση» από αυτόν (ή αυτούς) που την προκαλούν.

  Ο Τμηματάρχης, πράγματι ΣΥΝΗΘΩΣ δεν γράφει ο ίδιος τα έγγραφα. Κανένας όμως δεν τον εμποδίζει να γράψει και ο ίδιος, ιδίως όταν οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν. Εξαρτάται βέβαια και από την όλη διάρθρωση της κάθε υπηρεσίας.

  Τέλος, μια και το ανέφερες, «εγκύκλιος» είναι κάθε έγγραφο που απευθύνεται «προς όλους» και όχι μόνο οι επεξηγήσεις σε ψηφισθέντα νόμο (αν και συνήθως περί αυτού πρόκειται).

 205. cronopiusa said

  Έφυγε ο Φιντέλ Κάστρο-Η άγνωστη σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Άγιον Όρος (ΗΧΗΤΙΚΟ)

 206. Κασσάνδρα said

  @60
  δεν το είχα σκεφθεί.Τώρα που το παρατήρησες ,θα το προσέξω.
  Αν και με μπέρδεψε η διακριτικότητα του Νικοκύρη να διαγράψει το όνομα της κόρης.

 207. #173
  Μπορεί να γίνει διασταύρωση των εμφανίσεων των βατάλειων ταυτοτήτων με αυτές του νεαρού Ριβαλδινίου; Δηλαδή, αν εμφανίζονται ή λείπουν τις ίδιες μέρες και με πόση διαφορά ώρας εμφανίζονται στην ίδια μέρα. Με ενδιαφέρουν οι μέσοι όροι, οι τάσεις, όχι τυχόν ακραίες τιμές! 🙂

  Στη Σερβία, θειά της γυναίκας μου είχε καρκίνο μεταξύ καρδιάς και πνεύμονα και της έδωσαν ένα πειραματικό εμβόλιο από Κούβα και τουλάχιστον εκεί δεν υπάρχει πλέον τίποτα. Και μέχρι τώρα (2 χρόνια μετά) δεν έχει μετάσταση…

 208. nikiplos said

  Καλησπέρα… Στην οικογένειά μας είχαμε κάποτε ένα σοβαρό περιστατικό υγείας. Αυτό μας οδήγησε νομοτελειακά σε όλα τα επίπεδα αγυρτείας (ελπίζω να είναι σωστό το -ει- εδώ). Από τους επίσημους κλασσικούς επιστήμονες, έως τους μεταλλακτικούς, όλοι ανεξαιρέτως είχαν ένα καλό κέντρο του εξωτερικού με πειραματικά φάρμακα… Στη συνέχεια ήρθαν οι μάγισσες και η μαγγανείες, όπου ευτυχώς η θρησκευτικότητα της μητρός μου μας έσωσε από τα πολλά… Στο ζήτημα της θρησκείας τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά, όπου εκτός από τα «επίσημα» μαγαζιά (Άγιος Ραφαήλ, Τήνος, Άγιος Νεκτάριος), υπήρξαν και κάτι μοναστήρια που είχα συνοδέψει τη μητέρα μου των οποίων τη θέση και το όνομα το έχω λησμονήσει πλέον. Δεν έχω λησμονήσει όμως το σκηνικό στην Τήνο, που είναι φτιαγμένο να «αρμέξει» τους δυστυχισμένους από την έξοδο του πλοίου έως το ιερό μοναστήρι με τη χρυσοποίκιλτη εικόνα που κάθε λίγα λεπτά της ώρας τον Αύγουστο γεμίζει από τα χρυσαφικά που σαν δαιμονισμένες ξεφορτώνονται οι γυναίκες με το τάμα και τα πληγωμένα γόνατα…

  Ο Taleb συχνά αναφέρει τον όρο: «silent evidence» για να ερμηνεύσει το «ρεύμα» που έχουν τέτοια μαγαζιά… Ας υποθέσουμε πως από τους 1000 ασθενείς μιας νόσου θεραπεύτηκαν οι 50, ένα λογικό στατιστικό ποσοστό μιας βαριάς θανατηφόρας νόσου. Αυτοί οι 50 και οι οικείοι τους θα ζουν και θα συνεχίσουν να πληροφορούν για το γεγονός πως η εικών του Αγίου Σουλπικίου, ή τα ούρα κινέζικου γιακ, ή το ζουμί από γαλάζιο σκορπιό θεράπευσαν. Η πληροφορία θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται συνεχώς. Οι υπόλοιποι 950 δεν θα είναι εκεί να μας πληροφορήσουν πως όλα τα παραπάνω (ο Σουλπίκιος, το Γιακ και το δυστυχές έντομο) δεν έκαναν απολύτως τίποτε άλλο από το να τους «ξαλαφρώσουν» από ένα διαμέρισμα που σκότωσαν για να τα αποκτήσουν…

 209. Γιάννης Ιατρού said

  214: Tomás de Torquemada

  Εν Χριστώ αδελφέ, έχει γίνει ήδη, αλλοίμονο 🙂 🙂 🙂
  Ιδού ένα απόσπασμα

 210. sarant said

  216 Κάπως έτσι εξηγείται και το ποσοστό ιάσεων με ομοιοπαθητική, για μικροασθένειες που έτσι κι αλλιώς θα περνούσαν σε 2-3 μέρες

  212 Ναι, έσβησα το όνομα

 211. Pedis said

  ‘Εχει ενδιαφέρον πού και με τι τρόπο πάει στα μουλωχτά η «συζήτηση» … λες και μία ή δυο ή δέκα απάτες μπορούν να ακυρώσουν τη άνευ προηγουμένου υγειονομική προσπάθεια που έχει γίνει στην Κούβα ή το τεράστιο διεθνιστικό έργο στον τομέα της υγείας με αποστολές σε όλον τον κόσμο από την επανάσταση και μετά (από την Κούβα που μέχρι το ’59 ήταν αποικία ή ημιαποικία, το μπουρδέλο, κυριολεκτικά, των ηπα, με απροκάλυπτο ρατσιστικό καθεστώς, κι από τότε μέχρι τώρα υποβαλλόμενη σε σκληρό εμπάργκο με σκοπό να την καταδικάσει στην απόλυτη φτώχεια, στην ανημποριά και στην παράδοση [*]) – ρίξτε μια ματιά, αν δεν βαριέστε, στο # 190 και στις μαρτυρίες των πρώτων γιατρών της επανάστασης.

  Αλλά κι εδώ που τα λέει τσουβαλάτα:

  Από τα δεκάδες σχόλια που έκανε το ελληνικό και διεθνές φιλελευθεριάτο με αφορμή το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο έλειπε πάντα μια λέξη – η λέξη εμπάργκο.

  Φαντάζει αδιανόητο πως μπορούν να μιλούν για μια χώρα, που επιβίωσε κάτω από το σκληρότερο και πιο μακροχρόνιο οικονομικό αποκλεισμό που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες, και να ξεχνούν το στοιχείο που καθορίζει την ύπαρξή της.

  Ο λόγος για τον οποίο νοιώθουν τα πόδια τους να τρέμουν όταν σκέφτονται το εμπάργκο είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει ένας κλάδος ο οποίος καταρρίπτει την κοσμοθεωρία τους για την ελεύθερη αγορά. Είναι ο κλάδος της υγείας.

  [*] Οι Κουβανοί επαναστάτες αποδέχονται ότι η χωρα τους είναι μία χωρα του Τρίτου Κόσμου, θύμα αιώνων του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας, των πολέμων και των επεμβάσεων και ειδικά για την μετεπαναστατική Κούβα του εμπάργκο.

  Τέλος πάντων, όποιος πατριώτης έχει διάθεση κακοήθους κριτικής για το υγειονομικό σύστημα της Κούβας ας απευθυνθεί σε κάνα παπά να τον κοιτάξει. Που έχει και μεγαλύτερη πιθανότητα να βρει κάποιον διαθέσιμο μιας και οι παπάδες στη χώρα είναι περισσότεροι από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

 212. 220 Pedis

  διάβαζα κάπου πως ένα από τα *καλά* του εμπάργκο ήταν πως η Κούβα έμεινε μακριά από φυτοφάρμακα και τέτοιες μλκίες και ανέπτυξε δική της τεχνολογία τροφίμων. Όχι πως δεν πείνασε μετά το 1991 αλλά δεν εξαρτιόταν από Μονσάντο και τέτοιους.
  Επίσης, σε ένα γαλλικό ντοκυμαντέρ, που έβλεπα στην ΕΡΤ2, σχετικά με την ανθρώπινη επινοητικότητα, είχε ένα επεισόδιο από την Κούβα. Ο παρουσιαστής επισκέφθηκε το κτίριο του υπουργείου υγείας, όπου δεκάδες μαστοράντζες επισκευάζουν τα εισαγόμενα ιατρικά εργαλεία και συσκευές. Με μικρά εργαλειάκια και άφθονη φαντασία επισκευάζουν συσκευές των 10.000 ευρώ με κόστος ένα δεκάρικο!
  Και σκέφτηκα τότε πόσο γελοίο είναι που εδώ αποκαλούμε «κουβανούς» τους γιατρούς που ανοίγουν τα αναλώσιμα και τα πετάνε απευθείας στον κουβά, μόνο και μόνο για να κερδίσει ο προμηθευτής.

 213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  196 – «Καλυτερα να είμαστε επιφυλακτικοί για τα στατιστικά στοιχειά που δίνει προς τα έξω ένα κλειστό κομμουνιστικό καθεστώς.»
  Aυτό ισχύει για όλα τα καθεστώτα και πολιτικά συστήματα. Στις λεγόμενες ελεύθερες δημοκρατικές χώρες, ΟΛΑ τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που δίνονται στα ΜΜΑ, στην καλύτερη περίπτωση έχουν διπλή ανάγνωση, συνήθως όμως, λένε ψέματα.

  «Πήγανε κάτι γνωστοί εργένηδες το 2004 στην Κούβα και βίαζαν οι ξεφτίλες , τις έρμες τις Κουβανέζες για ένα κομματι ψωμί !τα ζώα.
  Ντρροπη και θλίψη για το κατάντημα ενός περήφανου λαου.»
  Δεν διευκρινίζεις ποιού λαού είναι το κατάντημα, του βιασμένου ή των βιαστών;
  Η περηφάνια γενικώς, είναι δίκοπο μαχαίρι, με μιά κίνηση κόβεις τον λαιμό του άλλου, με την αντίθετη κόβεις τον δικό σου, το σίγουρο, είναι πως κόβει λαιμούς, και καλό είναι να την αποφεύγει κάποιος.

  «Να χουμε την μάνα μας με πινακίδα στα λιμάνια ρούμς του λετ ,τον γερο μας στο μνήμα, τις αδελφές μας στην βίζιτα και μεις οι καριολιδες γκαρσόνια με παπιον κολλαριστό και στην πίσω τσέπη φυλλάδιο Μαοϊκό και μίσος αντιευρωπαϊκό.»
  Σε δύο χρόνια περιμένεις να την κάνουμε αυτή την μαλακία; Δηλαδή δεν το έχεις πάρει είδηση, πως αυτό γίνεται από την εποχή της χούντας ακόμα; Κάλιο αργά παρά ποτέ. 🙂

 214. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Προφητικο αφιερωμα της cynical.

  Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012
  Η Κούβα που αλλάζει

  Όταν γύρω στο τέλος του 2010 οι αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν ότι σκόπευαν να αποσυμφορήσουν το κράτος, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, με απολύσεις της τάξης του μισού έως ενός εκατ. κρατικών υπαλλήλων, από το σύνολο των 4.5 περίπου εκατ., η αλήθεια είναι ότι αυτό ακούστηκε σαν σεισμός πολλών ρίχτερ. Κάποιοι χάρηκαν, γιατί ίσως θα γίνονταν μάρτυρες μιας άλλης πτώσης κάστρου του υπαρκτού σοσιαλισμού, από τα τελευταία εναπομείναντα, κάποιοι άλλοι θορυβήθηκαν γιατί μαζί με την Κούβα ίσως χανόταν και το όνειρο για έναν άλλο καλύτερο κόσμο.

  Και η Κούβα κατόρθωσε να οικοδομήσει αυτόν τον άλλο κόσμο, να ξαναδώσει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια του λαού της, να εξαφανίσει την ανέχεια, την πείνα, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια για το αύριο και να παραμείνει σταθερά όλες αυτές τις δεκαετίες, από το 1959 μέχρι σήμερα δίπλα στους φτωχούς και τους μη προνομιούχους. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε να εξασφαλίσει δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και συντάξεις για όλους, υψηλής ποιότητας παιδεία και περίθαλψη, κάτι που τής το αναγνωρίζουν ακόμα και οι εχθροί της, πέτυχε να εξαφανίσει τον αναλφαβητισμό, (στην υπόλοιπη Λατ. Αμερική ανέρχεται στο 9%), πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στα 79 χρόνια, (στις ΗΠΑ είναι στα 78 και στη Λατ. Αμερική στα 73), πέτυχε να μειώσει τη βρεφική θνησιμότητα στις 6 ανά 1000 γεννήσεις, (στις ΗΠΑ είναι 8 και στη Βραζιλία 19), και κυρίως να κρατήσει σε αφθονία και ζωντανά το ρούμι, τη ρούμπα και το πούρο.

  Μετά την πτώση της Σοβ. Ένωσης που σήμαινε και το τέλος της βοήθειας, στρατιωτικής και μη, και ενός πολύτιμου και σταθερού εμπορικού εταίρου, πολλοί θεώρησαν ότι οι μέρες του Φιντέλ ήταν μετρημένες. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά είναι αλήθεια ότι η οικονομία του νησιού δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, με αποτέλεσμα ανάμεσα στο 1989-1993 να συρρικνωθεί κατά 35%. Ως απάντηση, ο Κάστρο εγκαινίασε τη λεγόμενη “Ειδική Περίοδο σε Καιρό Ειρήνης” ανοίγοντας την οικονομία στον τουρισμό, (2.5-3 εκατ. ξένοι επισκέπτες κατ’ έτος), στις ξένες επενδύσεις, στην νομιμοποίηση μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και στην υιοθέτηση διπλού νομίσματος, άλλο για το εσωτερικό και άλλο για τους ξένους. Ο Τσάβες εμφανίστηκε ως ο από μηχανής θεός, παρέχοντας στην Κούβα φτηνό πετρέλαιο, με αντάλλαγμα παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα διοίκησης, αγροτικής ανάπτυξης, και ιατρικής περίθαλψης.

  Το συνεχιζόμενο embargo των ΗΠΑ, οι καταστροφικοί τυφώνες, 16 τον αριθμό που έπληξαν το νησί ανάμεσα στα 1998-2008, καθώς και η κρίση του 2008, που έδωσε το παρόν και στην Κούβα, με την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τη μείωση των εξαγωγών και του τουρισμού, έφεραν στην επιφάνεια την κόπωση και τις δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως ανακλώνται στη πτώση του βιοτικού επιπέδου και την πτώση της παραγωγής και της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, το ήμισυ της αγροτικής γης παραμένει ακαλλιέργητο, το 70% των τροφίμων εισάγεται από το εξωτερικό, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη κατοικίας, ενώ σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στο κράτος παραμένει χωρίς αντικείμενο εργασίας.

  […]

  http://e-cynical.blogspot.gr/2012/04/2010.html

  ΥΓ Επισημαινω καποιες ομοιοτητες της Κουβας και της χωρας μας στην συρρικνωση του ΑΕΠ για διαφορετικους λογους

  Κουβα 1989-1993 κατά 35%.
  Ελλαδα 2009-2014 κατα 25%

  Μηπως η προυσα κυβερνηση θα επρεπ να εφαρμοσει αμεσα καποιες ιδεες απο το προγραμμα που εφαρμοσθηκε στην λεγόμενη “Ειδική Περίοδο σε Καιρό Ειρήνης” ;

 215. Γιάννης Ιατρού said

  222α: ΛΑΜΠΡΟΣ
  …στην καλύτερη περίπτωση έχουν διπλή ανάγνωση..
  Σωστός. Και μερικοί-μερικοί κουνάνε και το δάχτυλο, ενώ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
  Κι είναι και τσίπιδες 🙂

  Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες… Αλλά ρε παιδί μου, είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως… και την βγάζουν με κανένα laptop ή με κανένα εισιτήριο για συναυλίες. Εδώ η αυθεντική είδηση ( Οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι ξέρουν από… φακελάκι) κι εδώ η περίληψη στα ελληνικά 🙂

 216. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Σχολιο μου απο το ως ανω

  Και να δεν αντεχετε οικονομικα την » βόλτα με τις παλιές αμερικάνικες sedan κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Malecón,»
  πινετε, καπνιστε και κανετε δωρα το ρουμι Hαvana Club και πουρα, εκπληκτικα σε διαφορες ποικιλιες.

  Υπαρχουν εξαιρετικοι συγγραφεις
  Ο Ντανιέλ Τσαβαρια. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δίδασκε αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, έζησε μέχρι τα 45 του μια μυθιστορηματική ζωή κι έπειτα άρχισε να γράφει μυθιστορήματα που τον έκαναν γνωστό σε όλη την υφήλιο. Μεγάλωσε στην Ουρουγουάη, συμμετείχε στα αντάρτικα κινήματα της Λατινικής Αμερικής,.Γνωστός και αγαπητός στην Ελλάδα χάρη στα βιβλία του «Χαιρετίσματα στο θείο», «Αν με ξαναδείτε γράψτε μου», «Το κόκκινο φτερό του παπαγάλου», «Για τα μάτια σου» κ.ά. στα οποία η αστυνομική πλοκή και η ερωτική ίντριγκα υπηρετούν έναν κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό.

  Ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, Μπουκόφσκι της Καραϊβικής, γεννήθηκε στην Κούβα το 1950. Έκανε διάφορα επαγγέλματα . Εργάστηκε επί χρόνια ως δημοσιογράφος και εκφωνητής στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Προτεινω την βρωμικη τριλογια της Αβανας.
  ….
  Ο Αλέχο Καρπεντιέρ (1904 – 1980) θεωρείται ο σημαντικότερος πεζογράφος της Κούβας του 20ού αιώνα. … Οι συνεχείς επανεκδόσεις του συνόλου του έργου του, αποδεικνύουν ότι είναι κλασικός συγγραφέας. ..
  Στα Χαμένα βήματα που προτεινω ο μουσικολόγος πρωταγωνιστής παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Σίσυφο έως ότου μία σύμπτωση τον οδηγεί από τη Ν. Υόρκη στη γενέθλια γη του σε αναζήτηση κάποιων πρωτόγονων μουσικών οργάνων. Φεύγοντας από έναν πολιτισμό που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, βυθίζεται στη νοτιοαμερικάνικη ζούγκλα: η ανάδρομη πορεία του στο χρόνο και τον πολιτισμό θα συμβαδίσει με την εσωτερική αναζήτηση της χαμένης του ταυτότητας και την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ζωή του.

  Ελπιζω να βοηθησα (εμας και τους Κουβανους).

  Αφωτιστος Φιλελλην

 217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – «Ακούς εκεί λέω πσέμματα. 🙄 Εγώ δεν ξέρω καν τη σημασία αυτή της φοβερής λέξης !!!😡»
  Είναι που ζείς μέσα της. 🙂

  200 – «έτσι είναι Μαρία, η απελπισία δεν είναι καλή φιλενάδα»
  Aκόμα χειρότερη, είναι η ελπίδα. Μία είναι η καλή και σωστή φιλενάδα, κι έχει ονοματεπώνυμο, Αποδοχή της Πραγματικότητας.

  209 – «Μας έφερε μπροστά στην ευθύνη μας, προσωπική και συλλογική». Αν όχι όλους, αυτούς που ψηφίσανε τον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα τους έφερε μπροστά στην ευθύνη τους.»
  Ε ναί, άλλωστε ήταν οι μόνοι ψηφοφόροι που είχαν απομείνει με ελάχιστα ψήγματα υπευθυνότητας, οι υπόλοιποι που ψήφιζαν (και ψηφίζουν) όλα τα άλλα κόμματα, ήταν και είναι από δεκαετίες, εντελώς ανεύθυνοι. Αλλά απ΄ό,τι φαίνεται δυστυχώς, μετά το δημοψήφισμα, κι οι συριζαίοι ζήλεψαν την «δόξα» τους.

  214 τέλος – Συγγνώμη που επεμβαίνω, αλλά είναι μεγάλο λάθος που το έγραψες αυτό στο ιστολόγιο, νομίζω καταλαβαίνεις τον λόγο.

  215 – ΣΩΣΤΟΣ ο Λοβέρδος, άλλωστε είναι γνωστό πως δημοκρατία, είναι να υπογράφεις και να εφαρμόζεις δικτατορικά μνημόνια.

  220 – Όλα καλά και άγια με την Κούβα και στα περισσότερα συμφωνώ, αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Μία επαναστατική και μετέπειτα κομουνιστική κυβέρνηση, οφείλει να δημιουργεί αυτοδιοίκητους ανθρώπους, που δεν θα χρειάζονται τον «πατερούλη» τους να τους νταντεύει. Αυτό μετά από μιά γενιά, άντε δύο, συνεπάγεται αυτομάτως, ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, γιατί όταν σε υποχρεώνουν να ζείς μονίμως στον παράδεισο, γίνεται κόλαση. Είναι στην φύση του ανθρώπου, αφού τα εξασφαλίσει, να μην του φτάνουν το σίγουρο φαγητό, το σίγουρο κατάλυμα, κι η σίγουρη δουλειά, είναι και κάποια άλλα πράγματα, όχι τόσο ουσιώδη όσο αυτά, αλλά είναι εκείνα που τον διαφοροποιούν από τα ζώα. Οτιδήποτε εμποδίζει την φυσική έκφραση του ανθρώπου, όπως κι αν ονομάζεται, δεν τον θεωρεί και δεν τον θέλει ελεύθερο, τον αντιμετωπίζει σαν ζώο.

 218. Pedis said

  # 223 – Εγώ θα επισήμαινα μία διαφορά: η συρρίκνωση του ΑΕΠ εκεί είναι επιβαλλόμενη βιαίως από το εξωτερικό, από τον νταβά του πλανήτη, σε μας ήταν «ευλογία για τον τόπο», την υιοθέτησε όλο το πολιτικό δημοκρατικό τόξο της χώρας, οι εργοδότες, οι στυλοβάτες της οικονομίας, η δημοκρατική ΕΕ, την επιδοκίμασαν, δε, ψηφίζοντάς την όλα τα χαιβάνια της χώρας, όχι μόνο οι πασόκοι του σύριζα αλλά και οι «αριστεροί» ψηφοφοροι του.

  (*) τον δεν νταβά εμείς κάνουμε τον μπιντέ … τον χιλιοευχαριστούμε … και ο θεός να μας κόβει χρόνια και να δίνει χρόνια ελευθερίας, δημοκρατίας, δικαιωμάτων και άρσης των αποκλεισμών όπως έγραψε ο θλιβερότατος.

 219. Pedis said

  -> 227 τον δεν νταβά εμείς κάνουμε τον μπιντέ ->
  στον νταβά, δε, εμείς κάνουμε τον μπιντέ … (έτσι για να καταλαβαινόμαστε με τους πατριώτες αφώτιστους και πεφωτισμένους)

 220. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  224 – 🙂 Όπως λέει κι η παροιμία, καλύτερα να σου βγεί το μάτι, παρά το όνομα, ειδικά αν οι νονοί σου (ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ 🙂 ) είναι τα ΜΜΑ που τα ελέγχουν ΚΑΙ οι Γερμανοί. 🙂
  Είναι πάνω από δέκα χρόνια, που φωνάζω πως η Γερμανία είναι το πλέον διεφθαρμένο κράτος, αλλά όσα αδιάσειστα στοιχεία κι αντράχτες αποδείξεις κι αν δείχνω, όλοι με κοιτάζουν περίεργα έως περιφρονητικά, οι παγιωμένες αντιλήψεις, δεν αλλάζουν ούτε με αποκεφαλισμό. 🙂 Tώρα γιατί υφίστανται και γιατί δεν λειτουργεί η κριτική σκέψη, ας μη το πώ καλύτερα. 🙂

 221. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Συμμετέχοντας στὴν συζήτηση γιὰ τὸν Κάστρο, ἀναφέρω τὸ πολὺ ἐνδιαφέρον καὶ κατατοπιστικὸ βιβλίο «Καὶ ὀ Θεὸς μπῆκε στὴν Ἁβάνα» τοῦ Μανουὲλ Μονταλμπὰν. Ἂν καὶ ἔχουν περάσει ἀρκετὰ χρόνια ἀπὸ τότε ποὺ τὸ διάβασα, νομίζω πὼς δίνει μιὰ ἀρκετὰ ἀντικειμενικὴ εἰκόνα τῆς Κούβας, ἀλλὰ καὶ τοῦ ἴδιου τοῦ Κάστρο ἀπὸ μιὰ, μὴ στρατευμένη, ἀριστερὴ σκοπιὰ. Παραθέτω ἕνα κουβανέζικο ἀνέκδοτο ποὺ ὑπάρχει στὸ βιβλίο καὶ περιγράφει τὴν κατάσταση τῆς Κούβας τοῦ Φιδέλ.

  Κάποτε ένας Αμερικανός πρόεδρος ανέθεσε σ’ έναν πράκτορα της CIA να κάνει μια επιτόπια μελέτη της κουβανέζικης επανάστασης. Μετά από καιρό ο πράκτορας στέλνει σαστισμένος την εξής αναφορά: «Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει ανεργία αλλά κανείς δεν δουλεύει. Κανείς δεν δουλεύει αλλά σύμφωνα με τις στατιστικές εκπληρώνονται όλοι οι παραγωγικοί στόχοι. Εκπληρώνονται όλοι οι παραγωγικοί στόχοι αλλά δεν βρίσκεις τίποτα στα καταστήματα. Δεν βρίσκεις τίποτα στα καταστήματα αλλά όλοι τρώνε. Όλοι τρώνε αλλά επίσης όλοι παραπονιούνται διαρκώς ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα. Ο κόσμος παραπονιέται διαρκώς αλλά όλοι πάνε στην Πλατεία της Επανάστασης και ζητωκραυγάζουν υπέρ του Φιδέλ. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε όλα τα στοιχεία αλλά κανένα συμπέρασμα…»

  Ἀπὸ ἐδῶ: http://www.biblionet.gr/book/58159/Montalb%C3%A1n,_Manuel_V%C3%A1zquez,_1939-2003/%CE%9A%CE%B1%CE%B9_%CE%BF_%CE%98%CE%B5%CF%8C%CF%82_%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%BA%CE%B5_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%91%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B1

 222. http://md1.libe.com/photo/275034-whos-awesome-castro-thinks-highl_1303226062.jpg?modified_at=1303226088&width=750

 223. 225 Περί Ντανιέλ Τσαβαρία

  το πρώτο του βιβλίο που μεταφράστηκε στα ελληνικά «Joy» εκδόθηκε από τη Σύγχρονη Εποχή, σε μετάφραση του Νικοκύρη, εάν δεν απατώμαι. Για θέμα του είχε μια απόπειρα σαμποτάζ στην ανθοφορία των πορτοκαλιών, που θα έπληττε την γεωργική παραγωγή του νησιού. Ο πρωταγωνιστής, μεσαίος μπάτσος, ανακαλύπτει τη σκευωρία ορισμένων λουμπενάριων, και σώζει την κατάσταση.

 224. 232 Α, η Επιχείρηση Τζόι! Ωραίο βιβλίο, το θυμάμαι κι ας έχω να το διαβάσω από τότε. Αλλά, νόμίζω, αλλουνού ήταν η μετάφραση, ο Νικοκύρης έχει μεταφράσει μόνο γκρίνγκος 🙂

 225. 223

  Μπορεί να θυμάμαι το Γεράκι της Μαλτός και να μπερδεύομαι. Έχει εξαντληθεί μούπαν στη Σ.Ε., και προφανώς δεν είναι στις προτεραιότητές τους να το ανατυπώσουν.
  Το έχασα το αντιτυπάκι μου όταν έλειπα φαντάρος και άφησα τη βιβλιοθήκη μου απροστάτευτη στα νύχια του γύπα, του αδερφού μου. 😦

 226. sarant said

  232-233 Όχι, δεν το μετέφρασα εγώ -έχω μεταφράσει δύο του Χάμετ για τη ΣΕ (και άλλα βεβαίως)

 227. spiral architect said

 228. spiral architect said

  Λίγο μεγάλο το απόσπασμα από το βιβλίο του Μ. Θεοδωράκη, αλλά αξίζει τον κόπο:
  Ένα μήνα πλάι στον Fidel Castro

 229. 236

  Έγραψε κάτι σχετικό ο Κ. Ζούλας στο τουήτα και του απαντήσανε δεόντως.
  Ναυτικοί στα Μασκβά, Σπειροειδή, λίγο δύσκολο. Ουκρανία πήγαιναν και Μουρμάνσκ. Και στο Μουρμάνσκ με τέτοιο κρύο δεν τον έβγαζες ούτε για κατούρημα. Στην Ουκρανία, πάλι, ήταν αυστηρή η επιτήρηση για να μην ξεφύγουν προϊόντα στη μαύρη αγορά, που και πάλι δεν…
  Έχω ακούσει διάφορα από συνομήλικούς μου, φοιτητές στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αλλά και τώρα τους βλέπω τι λένε όταν γυρνάνε από κυνήγι ή ψάρεμα… 😉

 230. Pedis said

  # 221 – Σκύλε, 220 Pedis

  διάβαζα κάπου πως ένα από τα *καλά* του εμπάργκο ήταν πως η Κούβα έμεινε μακριά από φυτοφάρμακα και τέτοιες μλκίες και ανέπτυξε δική της τεχνολογία τροφίμων. Όχι πως δεν πείνασε μετά το 1991 αλλά δεν εξαρτιόταν από Μονσάντο και τέτοιους.

  αν η ειδική περίοδος συνέβαινε στην Ελλάδα σήμερα, με τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, την πειθαρχία, την οργάνωση, δέσμιοι των ΕΕ-ΗΠΑ, με περίσσευμα για εξαγωγή στους περ-απτον-κωλομου-κιοτιναναι-αςγινει θα είχαμε μείνει οι μισοί. Αυτοί που φάγαν τους άλλους μισούς, περιμένοντας να φαγωθούν από τους υπόλοιπους μισούς.

  Ρίξε μια ματιά, αν θες :

  The Paradox of Cuban Agriculture

  How to Visit a Socialist Country

 231. 237

  Εξαίρετο είναι και το βιβλίο του Ιγνάσιο Ραμονέ, από τη συζήτησή του με τον Φιντέλ. Τούβλαρος, μεν, αλλά όπως μιλάει επί παντός του επιστητού, δεν το αφήνεις κάτω με τίποτε.
  Και το ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν, βέβαια, όπου περιφέρονται με την παλιομοδίτικη Μερσεντέ, τρικάβαλο στο πίσω κάθισμα, ο Φιντέλ, η διερμηνέας και ο Στόουν με τον καμεραμάν καθισμένο ανάποδα στη θέση του συνοδηγού. Και απλώνει το δεξί του μπράτσο ο Στόουν, πάνω από τον ώμο της διερμηνέως και πιάνει άθελά του ένα μπιστόλι μέσα στη θήκη του. Και λέει ο Φιντέλ κάτι σαν «Α, εδώ είναι αυτό; Τόχαμε ξεχάσει!»
  Πού αν γινόταν τέτοιο πράμα σε άλλο ηγέτη, θάχε πέσει μπιστολίδι και ο Στόουν θα είχε γίνει ελαφρόπετρα!

 232. 239

  Μπλακ Φράιντει 365/24

 233. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τελος, αξιζει να διαβασετε την νουβελα (ψαχνοντας ειδα μεγαλες εκπτωσεις στην πολιτεια σε βιβλια κουβανων συγγραφεων που εχω αναφερει στο 1ο σχολιο μου) και να δειτε την ταινια, μιας εκ των καλυτέρων ταινιών βασισμένων σε βιβλίο και μιας εκ των καλύτερων κουβανικών ταινιών όλων των εποχών. .

  Μνήμες Υπανάπτυξης (Κούβα 1968) Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα βασισμένο σε βιβλίο του Εντμούντο Ντεσνόες.
  1961 δύο χρόνια μετά την επικράτηση του νέου καθεστώτος: ένας καλλιεργημένος αστός που αρνήθηκε να ακολουθήσει τη γυναίκα του, τους γονείς του και τους φίλους του στην Αμερική, προτιμά να παραμείνει στην Αβάνα και μολονότι υποστηρίζει την επανάσταση, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει πλήρως τους στόχους της, δεν αποφασίζει να πάρει μέρος στο κτίσιμο της νέας κοινωνίας. Ζει, χωρίς να δουλεύει, εισπράττοντας τα ενοίκια των 2-3 σπιτιών που του έχουν απομείνει, αποτελώντας ένα ενδεικτικό κατάλοιπο της παλιάς τάξης πραγμάτων. Ήρωας εξαιρετικά αντιφατικός, βλέπει το σήμερα με το μάτι του χθες, προσπαθεί μάταια να μεταμορφώσει ένα κορίτσι των λαϊκών τάξεων σε καλλιεργημένη αστή, νιώθει ένοχος γιατί ο ίδιος είναι πλούσιος ενώ γύρω βασιλεύει η φτώχεια και γενικά φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις σεξουαλικές ορέξεις του παρά για τα κηρύγματα του νέου καθεστώτος. Όταν ξεσπά η κρίση στον Κόλπο των Χοίρων κι όλη η χώρα κινητοποιείται για ν’ αντιμετωπίσει την αμερικανική εισβολή, αυτός παραμένει απελπιστικά αδρανής. Ο Αλέα επηρεασμένος από τη νουβέλ-βαγκ, αλλά και από άλλα κινηματογραφικά στυλ (όπως το σινεμά-ντιρέκτ) κάνει ένα ιδιοφυές μίγμα κινηματογράφου μυθοπλασίας, επικαίρων και φιλμ-ημερολογίου. Καταγράφει την εξωτερική πραγματικότητα του παρόντος, αλλά και του παρελθόντος, πάντα μέσα από τη διεισδυτική καυστική οπτική του ήρωα, ενώ συγχρόνως εξετάζει πώς αυτή η πραγματικότητα επιδρά στον εσωτερικό ψυχισμό του και μεταμορφώνει τη νοοτροπία του.»

  πηγη: CAMERASTYLO ONLINE

  Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα (Tomás Gutiérrez Alea 11/12/1928 – 16/4/1996)

  Κουβανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ντοκιμαντερίστας. Γεννήθηκε στην Αβάνα το 1928. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και για δύο χρόνια κινηματογράφο στο CSDC της Ρώμης. Επηρεασμένος από τον ιταλικό νεορεαλισμό, ξεκίνησε την καριέρα του ως ντοκιμαντερίστας στην Κουβα του Μπατίστα, αλλά μετά την επικράτηση της επανάστασης μεταπήδησε στον αφηγηματικό κινηματογράφο, με έντονα χιουμοριστικό στυλ. Υποστήριξε την επανάσταση αλλά πάντα κρατούσε μια κριτική στάση απέναντι στηνοικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας του. Τις δύο τελευταίες του ταινίες τις σκηνοθέτησε μαζί με τον φίλο του Χουάν Κάρλος Tάμπιο. Ο Τίτον, όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, πέθανε από καρκίνο, το 1996 στην Αβάνα

  Προτεινω και την κλασσικη ταινια που ειχα δει ως φοιτητης » Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη»

 234. Avonidas said

  #196. Σκατά στα μούτρα κάθε ηγέτη αν δεν μπορεί να σώσει απ αυτόν τον εξευτελισμό τον λαό του.
  Θα μου πεις .λοιπόν τι έπρεπε να κάνουν ; Να παραδοθούν στους καπιταλίστες κατεβάζοντας τα βρακιά τους ;
  Ναι. Χιλιες φόρες ναι.Να αναζητούσαν νεα μορφή δράσης .Να έχαναν την μαχη ναι μα οχι τον πόλεμο . Ιδίως οταν μετά την κατακρήμνιση της ΕΣΣΔ έβλεπαν οτι πτώχευσαν !Τι την ήθελε ο γεροΦιδελ την αντίσταση;

  Ναι καλέ, το συζητάς; Να δώσουμε κώλο όλοι, να γλιτώσουμε (τον κώλο μας)!

  Νομίζω ότι οι ΗΠΑ, τα τελευταία 100 χρόνια πάνω-κάτω, έχουν δώσει σαφές δείγμα γραφής: η ευημερία και η δημοκρατία δεν είναι για τα μούτρα των Λατινοαμερικάνων, είναι αποκλειστικό προνόμιο του αφεντικού. Για τα παιδιά των κατώτερων θεών, οι επιλογές είναι φτώχεια στην υποτέλεια ή φτώχεια στην αντίσταση. Διαλέγει κανείς και παίρνει.

  Υπάρχει βέβαια κι η άλλη άποψη, που λέει ότι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις ελεύθερες εκλογές είναι μεσούσης μιας πολιορκίας. Λογικό. Εδώ εμάς μας έχει βουτήξει με τη χερούκλα του ο Βλαντ ο Παλουκωτής, και συζητάμε την επιμήκυνση του παλουκιού.

  Κι εγώ μαζί με τους Κουβανούς του Μαϊάμι, λοιπόν, ο Φιντέλ απέθανε, ζήτω τα Big Mac. Καιρός να αναζητήσουμε νέες μορφές δράσης, στο facebook, στο twitter και στη μηλόπιτα της μαμάς. Venceremos!

 235. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες,στο νεο βιβλιο «Ο βασιλιας της Αβανας» που αγορασα σημερα* (5,71 ευρω) γραφει στον προλογο:

  Υπαναπτυξη ειναι η αδυναμια σωρευσης εμπειριας**
  Εδμουντο Ντεσνοες

  Αφωτιστος Φιλελλην

  *σχολιο του 2012
  ** εκτοτε εχω προσθεσει «και η επεξεργασια τους για το κοινο καλο»

  ΥΓ Στους δρομους της Αβανας του 1990 ενας εφηβος προσπαθει να επιβιωσει…

 236. 227, Pedis

  Εγώ από όλη την ιστορία αυτή με την Κούβα,Τσε, Κάστρο κλπ ,πέρα από την ιατρική περίθαλψη ή την πορνεία ή τη λύση των οικονομικών προβλημάτων με τον …τουρισμό, ένα μόνο κρατάω.

  Τη σκηνή εκείνη που ο Φιντέλ ετοιμάζεται να αναγγείλει τις εθνικοποιήσεις και από τη συγκίνηση χάνει τη φωνή του. Και μετά όταν τελικά αναγγέλλει το ξήλωμα της ΙΤΤ, της Unitedfruit, κλπ. Όταν το είδα πρώτη φορά (νομίζω στο «Βάθος του Ουρανού είναι Κόκκινο» είχα δακρύσει και τώρα που το ξαναβλέπω ανατριχιάζω (στι 2:21)

  Σημαίνει οτι αφού έγινε στην Κούβα μπορεί να ξαναγίνει.

  Από κεί και πέρα όμως, τελεία.
  ΔΕΝ μπορεί η Κούβα και καμία άλλη «σοσιαλιστική» χώρα να αποτελέσει κανενός είδους υπόδειγμα για μας.

 237. Pedis said

  # 240 – Ενδιαφέροντα και τα δύο, και η βιογραφία του Ραμονέ αλλά και το φιλμ του Στόουν.

  Εγώ βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη βιογραφία της Claudia Furiati αλλά δεν το βλέπω το βιβλίο μεταφρασμένο στα αγγλικά ή στα γαλλικά.

  έπειτα αξίζει να ξανα-διαβάσει κανείς τη συνέντευξη στον Φράι Μπέττο «Ο Φιδελ και η θρησκεία» (δε το βλέπω στο βιβλιονετ)

 238. w2016blog said

  Cronopiusa 199
  Fidel Castro in his own words

  «200 εκατομύρια παιδιά θα κοιμηθούν στους δρόμους απόψε και κανένα από αυτά δεν θα ‘ναι από την Κούβα.
  Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία, η Ιστορία θα με δικαιώσει.»
  21 ευρώ ο μηνιαίος μισθός στην Κούβα
  Η καθημερινότητα των Κουβανών είναι δύσκολη. Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 584 CUP (pesos cubanos, δηλαδή 21 ευρώ).

  Πως δεν το σκεφτήκαμε νωρίτερα

  Με 21 ευρω τον μηνα διορίζουμε όλους τους άνεργους στο δημόσιο στη στιγμή!
  Ούτε ανεργία ούτε τίποτα. Στους συνταξιούχους αναλογικά θα αντιστοιχούν 15 ευρω .

  Τεράστια εξοικονόμηση πορων.

  Έτσι μπορούμε να αποπληρώσουμε σε 2 χρονιά και το χρέος.

  Αφήστε δε που με 20 ευρω τον μήνα οι εκπαιδευτικοί θα είναι όλοι διορισμένοι και η αναλογία μαθητών διδασκομένων θα πέσει στο 1/1.

  Το ίδιο στα νοσοκομεία μας.

  “Πριν μόλις 1μιση χρόνο επετράπη στους Κουβανούς ( ή τουλάχιστον στους προνομιούχους και έχοντες) η χρήση διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων(!) με αυξημένη ωστόσο την κρατική επίβλεψη η οποία απαγορεύει στους χρήστες την πρόσβαση σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ιστότοπο που μπορεί να τους δείξει τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.

  Τον καημένο τον Λάμπρο μόνο σκέφτομαι που θα του κόψουν το ίντερνετ και τότε πάει και ο φορεξ πάει και το μεροκάματο!
  Μπορεί βέβαια να διαλέξει την φυγή για το Μαϊάμι( λέτε στα Τίρανα;) σαν αντικαθεστωτικός.
  Να το δω κι αυτό!

 239. Avonidas said

  #245.ΔΕΝ μπορεί η Κούβα και καμία άλλη «σοσιαλιστική» χώρα να αποτελέσει κανενός είδους υπόδειγμα για μας.

  Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, και θα πρότεινα επιπλέον οι Έλληνες να μην πιάνουμε την Κούβα στο στόμα μας, τη μαγαρίζουμε.

  Εξασκηθήκαμε για τόσο καιρό στην οσφυοκαμψία, την αλληλοφαγωμάρα και το «δω’ μ’ κι εμένα, μπάρμπα», που η σοσιαλιστική επανάσταση είναι για μας το πιο σύντομο ανέκδοτο.

 240. Πρέπει κανείς να είναι κάποιο είδος τυφλωμένου ή αρνούμενου να σκεφτεί αν δε βλέπει οτι η υπόθεση αυτή, του «υπαρκτού» σοσιαλισμού έληξε.
  Το δράμα έφτασε στο τέλος του.
  Το πείραμα έσκασε στη μούρη μας.
  Η ιδεολογία του σταλινικού κομμουνισμού πήγε να βρει τον πλάστη της.
  Ενώθηκε με την αόρατη χορωδία.
  Ο σταλινικός κομμουνισμός είναι ένας μη-κομμουνισμός
  Ένας πρώην κομμουνισμός
  Ένας κομμουνισμός που τα τί-να-ξε.

  Ούτε παράδεισος ήτανε η Κούβα και , δυστυχώς, σιγά σιγά θα παλινορθώσει τον καπιταλισμό.

  Είτε ακολουθώντας το παράδειγμα της Πουτινοκρατικής και Ορθόδοξης Δημοκρατίας της Ρωσίας, είτε (μάλλον πιθανότερο), μετατρέποντας το Κ.Κόμμα σε κόμμα καπιταλιστών, όπως στην Κίνα και το Βιετναμ.

  Που αυτό σημαίνει πως θα κρατήσει από το παλιό καθεστώς το χειρότερο στοιχείο του, δηλαδή την κατάργηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, (συνέρχεσθαι, συνεταιρίζεσθαι, ελευθερία του λόγου, τύπου κλπ) αυτά δηλαδή που έχουμε κατακτήσει στο Κωλοχανείο μας και που λόγω αυτών, μπορούμε και λέμε και μέσα σ αυτό το ωραιότατο μπλογκ ότι θέλουμε και όποτε θέλουμε.

  Είναι μονόδρομος και «παλιά καθεστώτα».

  Ακόμα και στην θρυλούμενη για γερά τσιμεντωμένη Βόρεια Κορέα, η Κίνα ανοίγει σούπερ μάρκετ, αναπτύσσεται δειλά δειλά το ελεύθερο εμπόριο και έχει αρχίσει να σχηματίζεται η ελίτ της Πιονγκγιανγκ με ακριβά ρούχα και άλογα ιππασίας.

  Ο τρόπος αλλαγής της κοινωνίας είναι λίγο πολύ ίδιος. Το λαϊκό σύστημα όμως που θα πρέπει να εγκαθιδρύσει μια μελλοντική κοινωνία, αν θέλουμε να επιζήσει ο πλανήτης, θα πρέπει να είναι ριζικά διαφορετικό και φανατικά αντίθετο μ’ αυτό της Κούβας, της ΕΣΣΔ ή του Βιετναμ.

 241. sarant said

  242 Πολύ μου είχε αρέσει τότε αυτή η ταινία!

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  236 – Είναι γνωστό πως οι Χουφταδόροι, είναι μεγάλοι πήδουλες, έχουν πρράσει από τη χούφτα τους, γυναίκες και γυναίκες.☺

 243. ΓιώργοςΜ said

  247 Ενώ εδώ με 500, 600, 1000 € (όσοι τα έχουν) και με 0€ το 25% και βάλε του πληθυσμό περνάει μπέικα, ε;
  Βέβαια μπορεί να μη μας φτάνουν για να φάμε, αλλά, αν θέλουμε, μπορούμε να πάρουμε το καινούριο άιφον με 50% έκπτωση από το ίντερνετ.
  Θα τρελλαθούμε τελείως…

 244. Avonidas said

  #249. Ιάκωβε, δεν θα αρνηθώ τη σημασία των ατομικών ελευθερίων, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του σκέπτεσθαι. Δυστυχώς όμως, η πικρή πείρα με έχει διδάξει ένα πράγμα: ο μόνος λόγος που μας έχει επιτραπεί ελευθερία του λόγου, να λέμε και να γράφουμε εδώ μέσα ότι θέλουμε, είναι επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει κάτι, ό,τι και να γράψουμε. Με άλλα λόγια, έχουμε ελευθερία του λόγου για να μην έχουμε ελευθερία δράσης.

  Οποτεδήποτε στην Ιστορία συνέβη να πάει κάτι στραβά, και (Θεός φυλάξοι) να κινδυνέψουν οι πολλοί να αλλάξουν τα πράγματα με τη δράση τους, αμέσως εξαφανίζονταν δια μαγείας όλα αυτά τα περίφημα κεκτημένα και οι ελευθερίες, μέχρι νεωτέρας. Οι «κομμουνιστικές» δικτατορίες το παραδέχονται αυτό λίγο-πολύ ανοιχτά, ότι μόλις δηλαδή χαλαρώσουν τα ηνία θα έρθει το τέλος τους κι η διάλυση. Οι αστικές δημοκρατίες είναι λίγο πιο επιδέξιες σ’ αυτό το παιχνίδι, σ’ αφήνουν να επιλέξεις ποια κουρτίνα θες ν’ ανοίξεις, αχ, τι κρίμα, πάλι έπεσες στον ΖΟΝΚ.

 245. Στο ημιάσχετο, εδώ http://cogink.com/cleese/ ο θεούλης Τζών Κλήζ ανακοινώνει στους Αμερικάνους πως η ανεξαρτησία τους ανακαλείται γιατί με τα πρόσφατα εκλογικά χαΐρια τους αποδείχτηκαν ανώριμοί.

 246. Avonidas said

  #254. Ημίθεος και βάλε, Σκύλε! 😀

 247. spiral architect said

  @238: Σκύλε, όπως διάβασα κάπου, «η αλήθεια μέχρι να βγάλει το παντελόνι της έχει κάνει το γύρο του κόσμου». Οπότε, τα ντόπια λαμόγια επειδή ένα νησί του Κόλπου του Μεξικού τούς χαλάει τις συρμαγιές αρχίζουν τις προβοκάτσιες. Το ίντερνετ βολεύει γι’ αυτό, αλλά έλα, που υπάρχουν και search by image. 😉

  Άλλο παράδειγμα που αναπαράχθηκε πολλάκις:

  Η πρώτη φωτό της ανάρτησης αυτουνού του χαμένου κορμιού -που υποτίθεται ότι, είναι από νοσοκομείο της Κούβας- είναι στην πραγματικότητα από νοσοκομείο της Αϊτής σε επιδημία χολέρας το 2010.

 248. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται

  1) Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) καταγγέλλει τον κ. Σαραντάκο διότι επί 8 έτη αποκρύπτει πεισματικά από τους αναγνώστας του το αριστουργηματικό ποίημα «Fair Play» του Μανώλη Αναγνωστάκη που δημοσιεύει η σημερινή κυριακάτικη «Αυγή», από την οποία το πρωτο-επληροφορήθημεν και ημείς. Το παραθέτουμε ολόκληρο μπάς και εξυπνήσει έστω και είς αποβλακωμένος χριστιανομπολσεβίκος αναγνώστης

  Καλούμε τον κ. Σαραντάκο (δεν φαίνεται να αντέχει για πολύ ακόμη ο υπέργηρος Κωνσταντινουπολίτης, Κώστας Γαβρόγλου) μόλις με το καλό αναλάβη υπουργός Παιδείας, να βάλει αμέσως το αριστουργηματικό αυτό ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη στα σχολικά αναγνωστικά, μπάς και αντιληφθούν τα αποβλακωμένα Ρωμιόπουλα τί συφιλιδική θεωρία είναι ο Χριστιανο-Κομμουνισμός και κυρίως ότι ο Καπιταλισμός είναι ανίκητος

  2) Περαίνοντες, καταγγέλλουμε απαξάπαντας τους αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου (του κ. Σαραντάκου συμπεριλαμβανομένου και ιδίως τον χριστιανούλη νεαρό Ριβαλδίνιο ο οποίος το γνωρίζει, αλλά φοβάται να το πεί…) διότι επί 35 ώρες αποκρύπτουν ότι ο Φιδέλ Κάστρο ήτο φυλετικά Εβραίος, καταγόμενος από τους Marrano της Ισπανίας. Ο ίδιος ο Φιδέλ στην αυτοβιογραφία του (που δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ για να ξεστραβωθήτε) ομολογεί στον βιογράφο του Ιγνάθιο Ραμονέ ότι στο σχολείο τα άλλα παιδιά τον φώναζαν «Εβραίο».

  Εβραίο τον θεωρούν και οι πλέον έγκυροι εβραϊκοί ιστότοποι

  Βλέπε και τις υμνητικές δηλώσεις του Νετανιάου για τον Φιδέλ το 2010, όπως τις καταγράφει η έγκυρος «Haaretz». Βλέπε και το λήμμα της Wikipedia για το πόσο καλά περνούσαν επί Φιδέλ οι εναπομείναντες Εβραίοι της Κούβας

  H λατρεία της πλειοψηφίας των συνταξιούχων αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου προς τον αιμοσταγή ερυθρό δικτάτορα Φιδέλ, ουδόλως εξέπληξε την Κοινότητά μας που γνωρίζει άριστα την σχιζοφρένεια των απανταχού χριστιανομπολσεβίκων. Ας μάθουν αυτοί οι κύριοι ότι ο μισθός ενός γιατρού στην Κούβα είναι 18 ευρώ τον μήνα. Ας μάθουν από την αγγλική Wikipedia τί τράβηξαν οι κίναιδοι και οι τριβάδες της Κούβας επί 60 χρόνια από το καθεστώς του Φιδέλ

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν…

 249. Pedia,
  μην το κάνετε αυτό. Το tu quoque δεν είναι επιχείρημα. Αφήστε το σε άλλους(πχ. όταν τους λες για το Άουσβιτς, σου λένε -Μα και ο Στάλιν…)

  Ο Υπαρκτός σοσιαλισμός:

  Πρώτον. Στηρίχτηκε στην Τυραννία.

  Δεύτερον. Κατέρρευσε ή μεταλλάχτηκε σε Άγριο Καπιταλισμό.

  Άρα, δεν μας κάνει, ούτε θα παλαίψουμε γι αυτόν και κυρίως ούτε θα εμπιστευθούμε κάποιους που τον θεωρούν (ακόμα!!!) πρότυπο. Διότι αν δεν κατάλαβαν τι μπουρδέλο ήταν η Σοβιετία, θα καταλάβουν τι μπουρδέλο είναι η Ελλάδα κι η Ευρώπη;

  Αυτή είναι η πραγματικότητα.

  ‘Αν δε βλέπεις αυτό το βασικό, όλα τα άλλα λίγο διαφέρουν από το κάνουμε το σταυρό μας και φιλάμε τη σημαία του Αλόγου του Αηγιώργη, που δάκρυσε.

 250. Αυτή την ταινία δεν είδα να αναφέρατε, την είχα δει πριν από λίγα χρόνια: https://en.wikipedia.org/wiki/I_Am_Cuba

  Σκύλε (254), έχει την πλάκα του το κειμενάκι αλλά δεν το έγραψε ο Κλιζ: http://urbanlegends.about.com/od/government/a/revocation_b.htm

 251. 256 Σπειροειδή

  αρκετά με τα σκουπίδια.
  κάπου αλλού αυτό το τσόλι δημοσιεύει μια φωτό του Φιντέλ (υποτίθεται) να εκτελεί κάποιον στη ζούγκλα, στα βουνά
  έκανα την αναζήτηση εικόνας και δεν ξέρω ισπανικά αλλά είναι απίθανο
  όχι πως δεν έγιναν εκτελέσεις, αλλίμονο.

 252. nikiplos said

  Καλησπέρα… δεν μπαίνω στο ζήτημα της πολιτικής καθεαυτής ουσίας μιας συζήτησης, όσον αφορά το εγχείρημα του υπαρκτού, τη δυνατότητα μετάστασής του στην μακρινή και κάτω από τα δόντια του λύκου Κούβα κοκ.

  Όλα τα στυγερά εγκλήματα της ιστορίας έγιναν με τις καλύτερες προθέσεις, όπως φαντάζομαι και τούτο που ετοιμάζεται τούτα τα χρόνια που διανύουμε και είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε.

  Την Κούβα και τον Φιντέλ τον βλέπω όπως τον προείπα πιο πάνω, σαν την ουτοπία της νιότης μας. Ξεθώριασαν, μπαγιάτεψαν, κακοφόρμισαν, ξίνισαν… Δεν χρειάζεται κανείς να δεί άλλη ταινία από εκείνη του Ζαπάτα για να καταλάβει πως εύκολα ένας επαναστάτης μετασχηματίζεται σε γραφειοκράτη.

  Ομολογώντας ότι δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης του υπαρκτού, ούτε των παρεμφερών ιδεών που άνθισαν στο κάποτε ιστορικά ευδόκιμο περιβάλλον του, να πω μόνο ότι αντικειμενικά υπήρξε και ΕΜΠΑΡΓΚΟ αλλά και ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος. Ισχυρότερος από τους γραφειοκράτες της Μόσχας…

  Κανείς όμως δεν θα ξεχάσει τον Φιντέλ, τον Τσε, την καλοκαιρινή Κούβα, τη μουσική της, τον αέρα της ελευθερίας που απέπνεαν εκείνες τις πρώτες μέρες… Άλλωστε δεν είναι μακριά το Παλαμίδι για να κατανοήσει κανείς τι επιφυλάχθηκε στα ενδότερα για εκείνους που ευθύνονται που σήμερα δεν λέμε efendim komutta…

 253. sarant said

  256 Α τον αλήτη!

 254. 259 πτού!

  Αγαθία, πές την αλήθεια, τώρα, ρε συ: νιώθεις κάτι να αναδεύεται μέσ’ στο βρακάκι σου όταν γράφεις πως ο λεβέντης, εκτός από ψηλός, άντρακλας, μιλιταίρ και κοχονάτος ήταν και περίτμητος;
  Εέεεεελα, παραδέξου το! ❤

 255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 257. Avonidas said

  #256, 262: Θυμίστε μου, γιατί ασχολούμαστε με τις π*ρδές του Τζήμερου;

 258. 256, 262, 266 και δεν είναι καν δικές του!
  Άλλος επέρδετο και ο Θάνος εισέπνευσε https://twitter.com/smyrlis/status/802799597450129408 δείτε από κάτω σέρβις!

 259. w2016blog said

  Ko Λάμπρο

  http://allwrite.gr/ti-symbainei-simera-stin-kouva/

  Ομίχλη επικρατεί μέχρι στιγμής και στα δικαιώματα των επιμέρους κοινωνικών ομάδων: Οι ομοφυλόφιλοι έως και το 1995 συγκεντρώνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που μοναδικό τους σκοπό είχαν να τους επιμορφώσουν, να του «θεραπεύσουν από την ασθένειά τους» και να τους «ανδρώσουν» μέσω της καταναγκαστικής εργασίας σε δημόσια έργα. Οι Gay, εν έτη 2014 συνεχίζουν να είναι αποδιοπομπαίοι παρά τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα πράγματα, παραμένουν στάσιμα.

 260. Κων/νος said

  Σχετικά με το θέμα της διπλής άρνησης, πέταξα πρόσφατα με Aegean και πρόσεξα ότι έχουν διορθώσει την οδηγία περί καπνίσματος σε «δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε ΚΑΜΙΑ πτήση της Aegean».

 261. spiral architect said

  @260: Δεν ζούμε σε κάνα επίγειο παράδεισο Σκύλε, αλλά όπως λένε κι «όλοι αυτοί», δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά. Κάπως πρέπει να προστατευτείς όταν σε απειλούν, σου’χουν αποκόψει όλες τις πιθανές πηγές πρώτων υλών που σου λείπουν απ’ την αυτάρκειά σου και έχεις και πράκτορες μες το έδαφός σου.

  Στο χθεσινό ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν που έπαιξε η ΕΡΤ είπε σε κάποια φάση ο σχωρεμένος: «Γιατί δεν σέβονται τα κράτη;» ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι καλά 🙄 αναφερόμενος στις ΗΠΑ.
  Τι πιο αληθινό απ’ αυτό.

  Κάστρο και Τραμπ:

 262. Avonidas said
  ο μόνος λόγος που μας έχει επιτραπεί ελευθερία του λόγου, να λέμε και να γράφουμε εδώ μέσα ότι θέλουμε, είναι επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει κάτι,

  Α, όχι, όχι, θα διαφωνήσω. Είναι πολύ πεσιμιστική αυτή η άποψη. Ο μοναδικός λόγος που έχουμε αυτά τα αστικά δικαιώματα είναι οτι τα κατακτήσαμε. Μας υπολογίζουν και μας φοβούνται. Μη σηκωθούμε όλοι μαζί και τους γαμίσουμε το κέρατο. Τόσο απλά.

  Να μη γινόντουσαν τα κινήματα των πλατειών και των Αγαναχτισμένων, να μην τους χάλαγε το πλήθος τις Τελετές,που μπήκε μέσα σε κάτι παρελάσεις, να σούλαγα εγώ. Θα είχαμε ακόμα το Γιωργάκη, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Τώρα, αυτή την εποχή μας δουλεύουν,επειδή λουφάξαμε και δεν κάνουμε καλή χρήση των ελευθεριών αυτών.
  Αν τα κάνει σκατά κι ο Σύριζα (γιατί εκεί πάει) και βγει η Νουδού, που σημαίνει περισσότερο πάτημα στο λαιμό, πάλι το παιχνίδι θα είναι σε μας. Αν δεν εξεγερθούμε ούτε τότε, καλά να πάθουμε.
  Διότι τις ελευθερίες τις έχουμε. Δε θα φταίει άλλος.

  Όσο για τη Σοβιετία και την Κούβα, από τη στιγμή που ο λαός δεν είχε κατοχυρωμένες αυτές τις «ελευθερίες» α, σημαίνει οτι δεν είχε και την εξουσία. Και όντως υπέστη την καταπίεση ενός αστυνομικού κράτους. Ποια λαική εξουσία!

 263. sarant said

  266 Επειδή κάποιοι τις χάφτουν

 264. Avonidas said

  #271. Α, όχι, όχι, θα διαφωνήσω. Είναι πολύ πεσιμιστική αυτή η άποψη. Ο μοναδικός λόγος που έχουμε αυτά τα αστικά δικαιώματα είναι οτι τα κατακτήσαμε. Μας υπολογίζουν και μας φοβούνται. Μη σηκωθούμε όλοι μαζί και τους γαμίσουμε το κέρατο. Τόσο απλά.

  Ρε συ, δεν τα κάνουν αυτά, κόντεψα να πνιγώ, μου πήγε στραβά η μπουκιά μου, από θαύμα ζω.

 265. Το εμπάργκο της Αμερικής ήταν μια παλιοκατάσταση, αλλά κρίνοντας το καθεστώς της Αβάνας δεν μπορούμε να τα αποδόσουμε όλα εκεί. Πολιτικά δεν έχει καμιά σχέση το εμπάργκο, θα μπορούσε να έχει ο λαός την εξουσία, ενώ δεν την είχε. Δείγμα ότι δεν την είχε ήταν ότι δεν υπήρχαν τα Απαράγραπτα δικαιώματα του Ατόμου και του Πολίτη.

  Το σύστημα έχει δοκιμαστεί και αλλού.
  Πχ Γερμανία. Δε θέλει πολύ Συναισθηματική Νοημοσύνη. Το τείχος, πόσους Δυτικούς απέτρεψε να περάσουν στο Σοσιαλιστικό παράδεισο και πόσους Ανατολικούς να περάσουν στον Καπιταλιστικό (γιαυτούς ) παράδεισο; Άρα;

  Και μετά την επανένωση, όταν είδαν την κατάσταση, γιατί πάλι δεν απαίτησαν μαζικά Κομμουνισμό εδώ και τώρα;Αντίθετα.Πως όλοι αυτοί οι ναζήδες έχουν ξεφυτρώσει στην Ανατολική γερμανία; Αυτοί είχαν τη λαική εξουσία;

  Το ζήτημα θεωρείται λήξαν και δε θέλει πολλά μα και μου. Και η Ostalgie δεν βοηθάει κανέναν.

 266. Avonidas said

  #274. Η Ιστορία είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δείξει και τι γίνεται όταν οδεύεις προς τον σοσιαλισμό διατηρώντας τα απαράγραπτα δικαιώματα. Με την Χιλή του Αλιέντε.

  Το πρόβλημα είναι ότι ο αντίπαλος παίζει βρώμικα, με βαλτούς, υποκριτικές κορώνες περί της ελευθερίας και στημένες απεργίες. Όσο πιο καθαρά παίζεις, τόσο πιο καταδικασμένος είσαι. Και μετά έρχεται ένα φασιστικό τέρας και έχουμε ακροδεξιά ποτάμια αίματος, αλλά δε βαριέσαι, αρκεί να συνεχίζονται οι μπίζνες με το αφεντικό.

 267. Για τον Αγαθία, την Αγκάθα Αντικρίστη του ιστολογίου, που μας επιδεικνύει την «χίτικη ανωμαλία » του που θα έλεγε ο Χατζιδάκης, τα εξής:

  Ο ‘Κιναιδος»-Εβραίος-Κομμουνιστής-λεφτάς, ο δράκος που έχετε κατασκευάσει με τη μέθοδο που κατασκευάζονται όλοι οι δράκοι, συναρμολογώντας τον με κομμάτια από διάφορα όντα, ΔΕΝ υπάρχει. Είναι μια ψυχολογική προβολή όλων των δικών σας ΄κουσουριών.

  Δεν ξέρω αν ο Κάστρο ήταν Εβραίος και δεν έχει σημασία.

  Θα ξέρεις όμως ότι και ο Φράνκο ήταν «νέος χριστιανός» και από καταγωγή Μαράνο. Γιαυτό, αν και φασίστας δεν πείραξε ιδιαίτερα τους Εβραίους, όπως οι ομοϊδεάτες του.
  Αλλά κι αυτό δεν έχει σημασία.

  Σημασία έχει οτι ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα όχι μόνο έχει τις δικές σου ναζιστικές ιδέες,όχι μόνο είναι ένα ανήθικο και χωρίς καλλιέργεια άτομο, αλλά, αν και πρώην Υπουργός Υγείας είναι διαταραγμένος ο ίδιος.

  273, Avonida, δεν ξέρω τι εννοείς.

 268. Γιάννης Ιατρού said

  267: Σκύλε, ο λίκνος που δίνεις στο τουιτα κάποιο πρόβλημα έχει 🙂

 269. Γς said

  Ο Τσίπρας αύριο στην Κούβα

  http://newpost.gr/politiki/parapolitika/574163/feygei-gia-koyba-o-alekshs-tsipras

 270. Avonidas
  Η Ιστορία είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δείξει και τι γίνεται όταν οδεύεις προς τον σοσιαλισμό διατηρώντας τα απαράγραπτα δικαιώματα. Με την Χιλή του Αλιέντε.

  Τα μπλέκεις. Ο Αλλιέντε διατήρησε τον παλιό στρατό και τους στρατηγούς. Θα μπορούσε να μπουζουριάσει τους δεξιούς στρατηγούς και να οπλίσει το λαό και τους εργάτες στα εργοστάσια. Δεν τό κανε. Δεν τον πείραξε η Δημοκρατία που υπήρχε και η ελευθερία της γνώμης του λαού. Χωρίς αυτή, καταρχάς, δεν θα είχε το λαό μαζί του.

  Μη μου συγκρίνεις τώρα μια επαναστατική αλλαγή με τον κρατικό τρόμο και το εβδομηντάχρονο αστυνομικό κράτος της ΝΚVD.

 271. Ριβαλντίνιο said

  @ 214 Tomás de Torquemada

  Τα στατιστικά στοιχεία μπορεί να τα ερμηνεύσει ο καθένας όπως θέλει.
  200.005 φορές σου έχω πει ότι δεν είμαι ο Βάταλος. Τι θες για να καταλάβεις ;
  Να σε σπάσω στο ξύλο ;

  @ 218 Γιάννης Ιατρού

  Και τι σημαίνουν αυτά ;
  Θες να τσακωθούμε άσχημα ;

  @ 226 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Είναι που ζείς μέσα της

  Τι είπες μη σε δείρω κι εσένα ;

  Στα λεξικά, στο λήμμα φιλαλήθεια , έχουν δίπλα την μουτσούνα μου ! 🙂

  @ 257 Αγαθίας ο Σχολαστικός

  Δεν φοβάμαι να πω τίποτα. Αλλά ο Κάστρο δεν ήταν Εβραίος.

 272. Avonidas said

  #276. Avonida, δεν ξέρω τι εννοείς.

  Εννοώ ότι αν πιστεύεις πως με όσα κάναμε, ή νομίζαμε πως κάναμε, από το ’10 και μετά αλλάξαμε κάτι στην πορεία των πραγμάτων, κοιμάσαι ύπνο βαθύ.

  Εννοώ πως είναι ιεροσυλία να συγκρίνουμε τις δικές μας ετερόφωτες αναλαμπές με τις τιτάνιες προσπάθειες λαών που έχουν περάσει μέσα από την κιμαδομηχανή της Ιστορίας.

  Οι Αγανακτισμένοι δεν έδιωξαν τον Γιωργάκη, ο Γιωργάκης αποχώρησε μόλις έκανε τη βρωμοδουλειά που ήταν να κάνει. Τον Σαμαρά δεν τον έριξαν οι Συριζίστας, ο Σαμαράς παρέδωσε την καυτή πατάτα του στον Τσίπρα, που είτε ήταν συνεννοημένος να την πάρει είτε αρχομανής νάρκισσος που είπε ας πάει και το παλιάμπελο, λίγη σημασία έχει.

  Ο ρόλος που παίζουμε, χρόνια τώρα, είναι ρόλος ανθυποκομπάρσου. Όχι μόνο δεν φέραμε καμιά ανατροπή στα ελληνικά πράγματα (για τα διεθνή δεν το συζητώ, είναι αστείο και να το σκεφτόμαστε), αλλά τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μας δεν μας επέτρεψαν ούτε καν να εκτρέψουμε προσωρινά τα σχέδια των αφεντάδων μας, ούτε μια τόση δα πρόκληση, ούτε η παραμικρή παρέκκλιση από το Plan A. Επιλέγουμε σταθερά και προβλέψιμα ανάμεσα στις δοτές επιλογές που μας παρέχουν, και 99 στις 100 επιλέγουμε αυτό που όλοι προβλέπουν ότι θα επιλέξουμε.

  Λίγη αυτογνωσία, επιτέλους.

 273. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την εξουσία δεν σου την παραδίδει κανένας.Την παίρνεις. Αυτό για την κυβέρνηση Τσίπρα-Ανέλ που αν είναι να χρεωθεί,ας χρεωθεί τα δικά της λάθη, μα φοβάμαι πως όχι. Δυο χρόνια τώρα, (ο Μilkos λέει στο τουίτα «τρία»-αιωνιότητα μοιάζει άμα δεν είναι υπουργάρα!), συνεχίζει να οργιάζει κάτω από τη μύτη τους ένα θρασύ πασοκογάλαζο παραδιοικητικό σύστημα κι αυτοί χαμπάρι.Μη σπάσει κανα αυγό, κρατάνε στα πάνω πόστα όλους τους διορισμένους από τους τελευταίους σαμαροβενιζελικούς υπουργούς π ρ ο σ ω ρι ν ά υποτίθεται. Στο όνομα της φιλολαϊκής αριστεροσύνης, γαμώτο, γαμώτο. Τί περιμένουνε να τους εισηγηθούν αυτοί; ποιο σχέδιο να υπηρετήσουν αυτοί, που κοιμούνται κι ονειρεύονται κλείσιμο της παρένθεσης για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και τις θέσεις σιγουρεμένες; Ξαναγαμώτο…

 274. Pedis said

  Ιάκωβε, στην είπε ο Αβό κι ας έχει τα μισά σου χρόνια και ας μην έφαγε τα νιάτα του στους μάο και τα ρέστα, μυαλό έχει το παιδί.

  Οι πρώην, οι εξ, οι τέως και λοιποί μα όψιμοι συριζαίοι, μη πασόκοι -μάλλον …- σα να μου φαίνεται οτι το ‘χουν ντιπ χαμένο, Ιάκωβε.

 275. Γιάννης Ιατρού said

  280: Ριβαλντίνιο
  Και τι σημαίνουν αυτά ;

  Καλά, δεν βλέπεις ότι συνηγορούν υπέρ σου; Ίσως γλυτώσεις την διαδικασία εύρεσης της αλήθειας …. και ο εν Χριστώ αδελφός Tomás σε στείλει μόνο σε κάποιο αυστηρών αρχών μοναστήρι 🙂

 276. Ριβαλντίνιο said

  @ 284 Γιάννης Ιατρού

  Και το ΄λεγα εγώ ότι τα μαθηματικά δεν κάνουν ποτέ λάθος !

 277. Avonidas said

  #279. Ο Αλλιέντε διατήρησε τον παλιό στρατό και τους στρατηγούς. Θα μπορούσε να μπουζουριάσει τους δεξιούς στρατηγούς και να οπλίσει το λαό και τους εργάτες στα εργοστάσια. Δεν τό κανε. Δεν τον πείραξε η Δημοκρατία που υπήρχε και η ελευθερία της γνώμης του λαού. Χωρίς αυτή, καταρχάς, δεν θα είχε το λαό μαζί του.

  Αυτό λέω, ότι δεν τον πείραξε η Δημοκρατία. Η CIA, όμως, είπε «ε, το μαλάκα!», και χρησιμοποίησε αυτή τη δημοκρατία εναντίον του. Δυσαρεστημένοι βρίσκονται παντού, ειδικά όταν ζορίζουν τα πράγματα, και ο λαός που είναι μαζί σου εύκολα διχάζεται με λίγη κοινωνική μηχανική. Αν ο Αλλιέντε είχε οπλίσει τους εργάτες, πιστεύεις δεν θα βγαίνανε οι σμπίροι των ΗΠΑ να φωνάζουνε από όλες τις μπάντες για «εκτροπή»; Τα ίδια δε λέγανε για τους «αιμοσταγείς» μπολσεβίκους (στις πρώτες μέρες της Οκτωβριανής επανάστασης, εννοώ), τις ίδιες αηδίες δε λέγανε και στον Εμφύλιο για κονσερβοκούτια; Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όταν είσαι σε πόλεμο και δεν κρατήσεις γερά τα ηνία, είσαι χαμένος.

  Μη μου συγκρίνεις τώρα μια επαναστατική αλλαγή με τον κρατικό τρόμο και το εβδομηντάχρονο αστυνομικό κράτος της ΝΚVD.

  Αυτό το αστυνομικό κράτος γεννήθηκε όταν ο Λένιν αποφάσισε πως τα σοβιέτ ήταν πολύ δυσκίνητα για να διαχειριστούν μια επανάσταση που δεχόταν επίθεση από όλες τις μπάντες, κι έπρεπε η εξουσία να γίνει πιο συγκεντρωτική… προσωρινά. Και εγένετο «πολεμικός κομμουνισμός», κι έπειτα μας πήρε ο διάλος τον πατέρα. Πάντα έτσι γίνεται, είτε από δόλο είτε αυτόματα, λίγη σημασία έχει, το αποτέλεσμα είναι ότι οι επαναστάσεις είτε συντρίβονται είτε εκφυλίζονται σε τυραννίδες.

 278. Avonidas said

  #283. Pedis, ναι, αλλά ξέρεις τι τρομερό πράγμα είναι να είσαι μόλις (;) τριανταφεύγα και να μην τολμάς να ελπίσεις ξανά στη ζωή σου; Να πηγαίνεις σε πορεία ή συγκέντρωση με πλήρη συναίσθηση ότι το κάνεις περίπου για την ψυχή της μάνας σου;

  Τώρα καταλαβαίνω ρε γαμώτο γιατί δώσανε οι Αθηναίοι το κώνειο στον Σωκράτη, είχε καταστρέψει κόσμο ο μπαγάσας. Και δεν υπήρχαν και ψυχίατροι… 😐

 279. 283,
  Pedis,
  Τι να πώ. Αν είναι έτσι, όπως τα λες, Κρίμα το παιδί. Σαν να ακούω έναν θείο μου εκατό χρονώ.

  ΑΝ (που δεν) είδατε όλο αυτό το κίνημα των αγανακτισμένων ότι ήταν το μόνο κοντινό πράμα σε εξέγερση που συνέβηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σημαίνει οτι το πολιτικό σας κριτήριο είναι ανύπαρκτο.

  Εγώ φυσικά ξέρω από πρώτο χέρι γιατί πολλοί, και φυσικά το ΚΚΕ είχε αυτήν την άποψη. Διότι, όπως πάντα, ήταν ένα κίνημα που δεν το έλεγχε. Μονοκομματικό κίνημα θέλετε, για να ιδρύσετε μονοκομματικό κράτος να κάνετε μονοκομματικό σοσιαλισμό.

  Αυτό ξεχάστε το.Είναι του περασμένου αιώνα.

  Τα ίδια και στην κατάληψη της ΕΡΤ. Το ΚΚΕ διάλυσε δύο «Λαικές Συνελεύσεις» για τον ίδιο λόγο. Δεν τις έλεγχε. Τη δεύτερη βέβαια την είχε φτιάξει το ίδιο «μετωπικά» αλλά όταν είδε οτι του έφυγε από τα χέρια την διέλυσε. Άδικα περίμενε αρκετός κόσμος για δράση, το Κόμμα έβγαζε ανακοινώσεις, προσέξτε, χαφιέδες. Ούτε Τασκένδη το 56.

  Από την άλλη, είχε γραμμή, πηγαίνετε να κάνετε αίτηση στην Νέριτ, να πιάσουμε τα πόστα.

  Ουφ, πείνασα. Αύριο τα άλλα.

 280. Γιάννης Ιατρού said

  282: ΕΦΗ
  Ναι, αλλά βλέπεις έχουμε και τους αφέντες… που υπαγορεύουν και επαγρυπνούν. Κι αν δεν…., τότε κόβουν την πίστωση. Κι είδες τι έγινε, όταν χρειάστηκε να σφίξει λίγο (σε σύγκριση με την Κούβα του 1959) ο καθένας εδώ το ζωνάρι του και ψιλοζορίστηκε, το καλοκάιρι του 2015 ….

 281. #280 τέλος
  Ερωτώ, απαντώ και δεν παρεξηγούμαι…

  #218
  Όντως, συναναρωτιέμαι με το απολωλός πρόβατο, τι σημαίνει το γράφημα; Πώς διαβάζεται; Αν δεν προάγει την εύρεση της Αλήθειας του Κυρίου δεν θα γίνει δεκτό στη διαδικασία! 😀 Πρέπει να δεις τι γίνεται και με προηγούμενες εκφάνσεις (Βάταλo, Εθνικoφρων κλπ). Ποιες μέρες λείπει ο ένας κι ο άλλος μαζί; Πότε εμφανίζονται στις ίδιες ώρες, ή με λίγη διαφορά; Τέτοια στοιχεία ψάχνω, να δέσω την υπόθεση που, πρέπει να σου πω, έχει φτάσει μέχρι την Αγία Έδρα (παρά φύσει)! 😀

  Τέκνον Ριβαλδίνιε, η συλλογή στοιχείων οδεύει στο τέλος, οι αμαρτωλοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαία Κρίση του Κυρίου και ουαί τω παναθλίω και τλήμονι που θα βρεθεί ενώπιον του φοβερού Κριτηρίου με ρυπαρή καρδία! Μετανόησε, ομολόγησε και το έλεος θα έρθει απλόχερα! Αμήν.

 282. Avonidas said

  #288. Συμφωνώ ότι το ΚΚΕ ήθελε να ελέγχει το κίνημα των Αγανακτισμένων, ή αλλιώς να μην υπάρχει κίνημα. Διαφωνώ ότι το ΚΚΕ προσπάθησε να διαλύσει τους Αγανακτισμένους, γιατί πώς να διαλύσεις ένα σκορποχώρι; Όταν ο Καμίνης μπόρεσε να καθαρίσει μαζί τους με επιχείρηση σκούπα ένα ζεστό Αυγουστιάτικο απόγευμα, όπως θα ξεπάτωνε ένα ελεύθερο κάμπινγκ κάποιος ανέραστος βλαχοδήμαρχος· όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τους (μας) καπέλωσε μεγαλοπρεπώς σαν βόιδια· όταν έρχεσαι εδώ και μου γράφεις ότι κάναμε και ράναμε, ιστορίες για αγρίους από τους Άθλιους του Ουγκώ (λέγε με Γιάνη Αγιάνη), ε, δεν χρειαζόταν δα και κάνα μακιαβελικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η «αντίστασή» μας, έφταναν τα «παρούργα σχέδια» του Μπόλντρικ από τη Μαύρη Οχιά.

 283. Avonidas said

  #291. παρούργα -> πανούργα

 284. Pedis said

  Ιάκωβε, με τον Αβό έχω διαφωνήσει σε πολλά. Αλλά ο άνθρωπος, εχω καταλαβει ότι, σκέφτεται το κάθε ζήτημα που ανακύπτει στο ιστολογικό μας καφενείο πριν γράψει τη γνωμη του. Δεν βάζει την κασέτα.

  Ουφ το είπα κι αμάρτία δεν έχω, ήμαρτον και έλεος. Καλή όρεξη.

  # 287 (α) – Σε καταλαβαίνω.

 285. Ριβαλντίνιο said

  @ 290 Tomás de Torquemada
  Ερωτώ, απαντώ και δεν παρεξηγούμαι…

  Ε, δεν τρώγεσαι με τίποτα ! 😡

  Πάρε αυτή και αυτή.

  😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

 286. Γιάννης Ιατρού said

  290:β: Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς και θα αναλυθεί με την δέουσα (οινο)πνευματική προσήλωση στις Inscrutabili Providentiae στην προσεχή ολομέλεια της Sacra Congregatio Propaganda Fide.
  Και μην ακουστούν τίποτα σχόλια του τύπου, «ρε παιδιά πότε έγινε ο μυστικός δείπνος; Γιατί δεν το ‘γραψε κανείς στο μπλογκ;»

 287. #294
  «ἰδοὺ ἰσχυρὸν καὶ σκληρὸν ὁ θυμὸς Κυρίου ὡς χάλαζα καταφερομένη οὐκ ἔχουσα σκέπην, βίᾳ καταφερομένη· ὡς ὕδατος πολὺ πλῆθος σῦρον χώραν τῇ γῇ ποιήσει ἀνάπαυσιν ταῖς χερσί. καὶ τοῖς ποσὶ καταπατηθήσεται ὁ στέφανος τῆς ὕβρεως, οἱ μισθωτοὶ τοῦ ᾿Εφραίμ.» (Ησ. 28, 2-3).

 288. #295
  «καὶ εὐλογημένος ὁ ἄνθρωπος, ὃς πέποιθεν ἐπὶ τῷ Κυρίῳ καὶ ἔσται Κύριος ἐλπὶς αὐτοῦ·» (Ιερ. 17, 7).

 289. Γιάννης Ιατρού said

  296: και να προσθέσω ταπεινά για τους προκλητικούς νταήδες το:

  καὶ ἐπάξω τὴν χεῖρά μου ἐπὶ σὲ καὶ πυρώσω σε εἰς καθαρόν, τοὺς δὲ ἀπειθοῦντας ἀπολέσω καὶ ἀφελῶ πάντας ἀνόμους ἀπὸ σοῦ καὶ πάντας ὑπηφάνους ταπεινώσω

 290. Ριβαλντίνιο said

  @ 296 Tomás de Torquemada

  ἰδοὺ ἐγὼ πρὸς τοὺς προφήτας, λέγει Κύριος ὁ Θεός, τοὺς προφητεύοντας ἐνύπνια ψευδῆ καὶ διηγοῦντο αὐτὰ καὶ ἐπλάνησαν τὸν λαόν μου ἐν τοῖς ψεύδεσιν αὐτῶν καὶ ἐν τοῖς πλάνοις αὐτῶν καὶ ἐγὼ οὐκ ἀπέστειλα αὐτοὺς καὶ οὐκ ἐνετειλάμην αὐτοῖς καὶ ὠφέλειαν οὐκ ὠφελήσουσι τὸν λαὸν τοῦτον.

 291. Ριβαλντίνιο said

  @ 298 Γιάννης Ιατρού

  ἰδοὺ πεποιθὼς εἶ ἐπὶ τὴν ῥάβδον τὴν καλαμίνην τὴν τεθλασμένην ταύτην, ἐπὶ Tomás de Torquemada· ὡς ἂν ἐπιστηριχθῇ ἀνὴρ ἐπ᾿ αὐτήν, εἰσελεύσεται εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ, καὶ τρήσει αὐτήν· οὕτως ἐστὶ Tomás de Torquemada καὶ πάντες οἱ πεποιθότες ἐπ᾿ αὐτῷ.

 292. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Και μια ωραία σκακιστική αναφορά στο Φιντέλ, από το φίλο Γάτο:

  http://www.skakistiko.com/?p=19298

  O Φιντέλ-σε αντίθεση με τον Τσε που ήταν σχετικά καλό παιχτρόνι- ήταν μεγάλος μαζέτας (μη με ξαναμανάρωτήσετε τί πα να πει μαζέτας…) αλλά αγαπούσε πολύ το σκάκι. (Όλοι οι μαζέτες άλλωστε αγαπούν το σκάκι! Προφανές βέβαια αυτό, αφού αν δεν το αγαπούσαν θα το είχαν παρατήσει ,και άρα δεν θα ήταν πλέον μαζέτες)

  Κι ένα μικρό εύκολο κουιζάκι: Ποια η σχέση (ονοματολogically speaking…) του σημερινού προέδρου της Κούβας με το θρυλικό σκάκι;

 293. 301,
  Ραούλ;
  (Να ρωτήσουμε τον Μέρφι.)

 294. Γιάννης Ιατρού said

  301: Ο Ραούλ Καπαμπλάνκα;

 295. Pedis said

  # 291 – Συμφωνώ ότι το κκε θα ήθελε να κατορθώσει να ελέγξει το κίνημα της πλατείας αλλά όχι μόνο δεν μπόρεσε αλλά ούτε προσπάθησε καν να το κάνει. Όσοι, δε, επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πλατεία στο Σύνταγμα μην αποκρύπτοντας την ιδεολογική και πολιτική τους προέλευση (μουλούδες) έπεσαν θύμα βιαιοτήτων από ηλίθιους απολίτικους γόνους πασόκων ή από/και φασίστες. Τέλος πάντων, ατύχησαν. Ανταρσύοι και σχετικοί επέλεξαν την καταδρομική δράση κατά μονάς.

  Με αυτό θέλω να πω ότι η πλειοψηφία (για μια σειρά από λόγους … άλλη φορά) στις πλατείες δεν ήταν φιλική [ή μπορούσε να γίνει αγελοειδώς εχθρική με κάποιο μικρό σπρώξιμο] σε κανενός είδους προσέγγιση από το κκε ή από άλλες οργανωμένες αριστερές (εννοώ σοβαρές πολιτικές ομάδες! κι όχι καρναβάλια συριζίτικα που έτσι κι αλλιώς δεν εμφανιστηκαν ως οργανωμένη ομάδα αλλά δήθεν ως χαλαρές παρεούλες.)

  Μα το κκε έκανε μεγάλο λάθος να μην επιχειρήσει την προσέγγιση αλλού, σε άλλες πόλεις ή περιοχές της πρωτεύουσας και όχι στο Σύνταγμα.

 296. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  268 – Κύριε κωδικέ δεν καταλαβαίνω γιατί απευθύνεσαι σε μένα μ΄αυτό το σχόλιο, είδες κάπου να μιλώ υπέρ του Κάστρο και του καθεστώτος της Κούβας;
  Επειδή είσαι νέος στο ιστολόγιο, κι επειδή έχω βαρεθεί να χάνω τον χρόνο μου σε ανούσιες συζητήσεις, αν θέλεις να συζητείς μαζί μου σοβαρά θέματα, όπως των
  ομοφυλοφύλων, να έχεις σοβαρά επιχειρήματα ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
  ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. Γι΄αυτό, για πρώτη και τελευταία φορά προσπερνώ την ειρωνεία του 247 και σε ρωτάω, για ποιό λόγο φέρνεις παράδειγμα την Κούβα για το πρόβλημα των ομοφυλοφύλων; υπάρχει κάποια χώρα στον πλανήτη που έχουν
  πλήρη δικαιώματα και πλήρη κοινωνική αποδοχή; Στην χώρα μας, υπάρχουν ένα σωρό αδερφές και λεσβίες (χρησιμοποιώ την καθημερινή γλώσσα) στην βουλή, τολμάει κανείς να το ομολογήσει ανοιχτά; Τόσοι ιεράρχες είναι αδερφές, τολμάει κανείς να το ομολογήσει; Τόσες αδερφές και λεσβίες υπάρχουν στον στρατό, τολμάει κανείς να το ομολογήσει; Χιλιάδες απλοί πολίτες είναι ομοφυλόφιλοι, τολμάει κανείς τους να το ομολογήσει; κι όσοι ελάχιστοι το τολμούν, πώς αντιμετωπίζονται από την κοινωνία και το κράτος; Η όποια «ελευθερία» έχουν οι ομοφυλόφυλοι στις «ελεύθερες» χώρες, δεν κερδήθηκε από τους δήθεν αγώνες τους, τους παραχωρήθηκε από το σύστημα για άλλους λόγους, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης ελευθερίας έκφρασης που έχει παραχωρήσει και στους «κανονικούς» αποβλακωμένους πολίτες, η ελευθερία αυτή, είναι ακίνδυνη για το σύστημα, κι όποτε θέλει την αναιρεί χωρίς καμία διαμαρτυρία, όπως κάνει και με τα υποτιθέμενα δικαιώματα των εργαζομένων, που υποτίθεται πως τα κατάκτησαν με αγώνες. Παπάρια κατάκτησαν, τακτική παραχώρηση έγινε, και τώρα, μούγκα στην στρούγκα.
  Γι΄αυτό πρίν γίνεις κριτής των άλλων, (χωρών ή ανθρώπων) φρόντισε να είσαι άριστος εσύ, ή αλλιώς, στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σκοινί.

  Υ.Γ – Η ελευθερία, είναι μακράν η πιο παρεξηγημένη λέξη στον κόσμο, μόνο η εξυπνάδα την πλησιάζει. Μήπως μπορείς να μου δώσεις τον επιστημονικό ορισμό της; ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Η;

  Υ.Γ – Το λίνκ που έβαλες, με τις προπαγανδιστικές οικονομικές ηλιθιότητες που λέει (με ποιές χώρες συγκρίνει την οικονομική κατάσταση της Κούβας, δεν λέει πουθενά, ούτε τι αγοραστική δύναμη έχουν τα χρήματα που παίρνουν οι Κουβανοί) είναι για μένα αναξιόπιστο, οπότε το ίδιο είναι και για το θέμα με τους ομοφυλόφιλους, όχι ότι δεν έχουν μεγάλα προβλήματα με το καθεστώς.

  Αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά που δεν γίνοντα άντρες, για τα παιδιά που δεν γίνονται γυναίκες δεν έχει βγεί ακόμα τραγούδι, ποιός ξέρει, ίσως δεν υπάρχουν τέτοια παιδιά, γι΄αυτό δεν ασχολείται κανείς, τι λές κι εσύ;

 297. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  280 – Δεν σε πάιρνει να τα βάλεις μαζί μου, έκανες το λάθος κι έβαλες το βίντεο, κι είδα το αδύνατο σημείο σου, κι αυτό είναι μείον σου. 🙂

 298. Ριβαλντίνιο said

  @ 306 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Αν και είμαι εραστής και όχι πολεμιστής, προειδοποιώ ότι δεν θα ήταν δίκαιο να με αντιμετωπίσεις μόνος σου ! Φέρε μαζί σου και τους Tomás de Torquemada και Γιάννη Ιατρού να σας σαπακιάσω και τους τρείς μαζί. !!! 😆 😆 😆

 299. Pedis said

  History Will be the Judge: Fidel Castro, 1926-2016
  by Tariq Ali

 300. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα εδώ νεότερα!

 301. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 302. Γς said

  303:

  > Ο Ραούλ Καπαμπλάνκα;

  Ο Ραούλ Μαρίκες;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4283.html

 303. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 304. Γς said

  310:

  Συγχαρητήρια στον Francois Fillon, έστειλε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Συγχαρητήρια στον @FrancoisFillon για την μεγάλη του νίκη σήμερα! Μας ενώνει ο αγώνας κατά του λαϊκισμού (και ότι έχουμε ίδια μέρα γενέθλια:)».

  Και μου΄δωσε ιδέες. Για τον Ανακτα.

  «Ισχύς μας η Αγάπη του Λαού που μας ενώνει
  (και ότι έχουμε ίδια μέρα γενέθλια:)».

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_21.html

 305. w2016blog said

  305
  Έχεις δίκιο

  Παρασύρθηκα από το νούμερο του μισθου που διάβασα.
  Είπα μέσα μου ο γιος μου που κοιμάται και τρώει τσαμπα στης μάνας του, δούλεψε τον Σεπτεμβριο ντελιβερας και πηρε σε ένα μηνα το Αιφον 7.
  Σκέφτηκα ο Κουβανέζος πόσους μηνες θα δούλευε .
  Οταν όμως διάβασα την απάντηση σου κατάλαβα ότι ο Κουβανέζος δεν θα θελε ένα αι φον.
  Μέτα είδα τον κομανταντε να φοράει τα 2 ρολόγια ρολεξ και τον τσε ακόμα ένα και ξανα μπερδευτηκα. Αλήθεια ξέρει κάνεις την φάση με τα 2 ρολ εξ;
  Το ίδιο και με τους ομοφυλόφιλους. Μόλις διάβασα ότι τους κλίνουν σε στρατόπεδα έφρυξα άλλα μετά την απάντηση σου που δίκαια λες ότι και στην Ελλάδα δεν το παραδέχονται ανοιχτά το ξανασκεφτηκα.
  Είπα καλύτερα στην Κούβα δίκαιο έχει ο Λάμπρος

 306. Γς said

  247:
  Ντάξει, είναι και η αγοραστική αξία των μισθών σην Κούβα.

  Αλλά όπως και να το κάνεις με μηνιαίους μισθούς τον 20 ευρώ θέλεις το λιγότερο 2 χρόνια να μην τρως να μην πίνεις ούτε να καπνίζεις [ούτε RopaVieja, ούτε Varadero, ούτε Partagás].

  για να αγοράσεις ένα PC!

  Οσο για τους εξυπνάκηδες που καμαρώνουν ότι στην Κούβα γάμησαν με 5 ευρά, τους πληροφορώ ότι τα εξαθλιωμένα κοριτσάκια έβαλαν στην τσέπη τους το ισότιμο των 500 ευρώ και βάλε!

 307. Γς said

  315:

  ισότιμο -> ισόποσο ;

 308. spiral architect said

  @288: Α, ρε Ιάκωβε, της κοντής ψωλής της φταίν’ οι τρίχες. Απορώ, πού τα βρήκες όλα αυτά (Συντάγματα, καπελώματα, ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ) ρε παιδί μου;
  (πέφτει κομματάκι μακρυά και είναι ακριβά η Αβάνα για να εξιλεωθούμε) 😉

 309. spiral architect said

  Ρε Κίντο, πέφτει μακριά η Κούβα από τεν Τζύμπρον;

 310. spiral architect said

  Ούτε ο πρίγκηπας Μάλκο να ήταν:

  Δεν έμειναν όμως όλοι όσοι προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν απογοητευμένοι. Σύμφωνα με την Marita Lorenz, πρώην ερωμένη του Κάστρο που στρατολογήθηκε από τις ΗΠΑ για να τον δηλητηριάσει με χάπια που θα έριχνε στο ποτό του τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα New York Daily News υποστήριξε ότι ο Κάστρο αντιλήφθηκε την κίνηση της Lorenz και της έδωσε το όπλο του λέγοντας «Δεν μπορείς να με σκοτώσεις, κανείς δεν μπορεί να με σκοτώσει». Σύμφωνα με την περιγραφή της ο Φιντέλ Κάστρο την «άρπαξε και έκαναν έρωτα».

  Ο Κάστρο κορόιδευε τους «Τζέιμς Μπόντ»

 311. giorgos said

  «Οσο για τους εξυπνάκηδες που καμαρώνουν ότι στην Κούβα γάμησαν με 5 ευρά, τους πληροφορώ ότι τα εξαθλιωμένα κοριτσάκια….»
  E….Oxι καί έξαθλιωμένα! Εξαθλιωμένα είναι αυτά πού πηδιούνται γιά ένα μπουκάλι γάλα προκειμένου νά ταίσουν τά παιδιά τους , καί όχι αυτά πού πηδιούνται γιά ένα καλτσόν , π.χ.

 312. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  303. Ναι. Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα (Υ Γκραουπέρα). Ο θρυλικός κουβανός 4ος επίσημος Παγκ. Πρωταθλητής στο σκάκι. «Λα μάκινα ντε χουγάρ αλ αχεδρέθ»

 313. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  321. Παρντόν. 3ος επίσημος. 4ος ήταν ο αγαπημένος του παππού του Νικοκύρη. Ο δόκτωρ (ντεμέκ…) Αλιόχιν

 314. Γς said

  320:

  >Εξαθλιωμένα είναι αυτά πού πηδιούνται γιά ένα μπουκάλι γάλα

  Μα αυτό ήθελα να πω κι εγώ:

  Τα «εξαθλιωμένα» που πηδιούνται για ένα πεντακοσάρικο

 315. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πήξαμε στους πηδηχταράδες εδώ μέσα… 😦

 316. ΓιώργοςΜ said

  5 ή 500…
  Δύο θέματα:
  Το ένα η πορνεία. Για 5 ή για 500, είναι θέμα αριθμητικής. Θα έπρεπε να είναι θέμα αρχής.
  (Νομίζω έχουμε ξαναπεί το ανέκδοτο:
  «Θα πήγαινες μαζί μου για 50.000 ευρώ;», ρωτάει ο γέρος και άσχημος μια σταρλετίτσα
  «Ε, για 50.000, ναι».
  «Για 50;»
  «Ε, όχι βέβαια, για τι με πέρασες;»
  «Το τι είσαι το ξεκαθαρίσαμε, τώρα διαπραγματευόμαστε την τιμή.»)

  Το άλλο η φτώχεια. Είμαστε πλούσιοι επειδή κάποιοι είναι φτωχοί. Αγοράζουμε το εξυπνόφωνό μας 100, 200 ή 500 ευρώπουλα «μόνο» (αλλά και τα φτηνά χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα φτηνά υλικά κιγκαλερίας), επειδή κάποιοι σε κάποιο μακρινό μέρος στην ανατολή δουλεύουν με 20, 50, 100 ευρώ μηνιάτικο. Το κέρδος όλης της αλυσίδας βασίζεται στο γεγονός αυτό. Είναι κάτι σαν τις θερμικές μηχανές, χρειάζεται μια «ψυχρή» και μια «θερμή» δεξαμενή για να λειτουργήσει.

  Αλλά τα έχουμε ξαναπεί, νομίζω.

 317. spiral architect said

  Μια ανθρώπινη φωτό από το παρελθόν:
  Καλοκαίρι του 1976 – Αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί – Αβάνα.
  Ο συνοφρυωμένος πιτσιρίκος που κρατάει στην αγκαλιά του ο Φιντέλ είναι ο σημερινός πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό γιος του τότε πρωθυπουργού Πιέρ και της Μαργκάρετ Τριντό (δεξιά).

  Ο Τζαστίν δεν τον ξέχασε:

  Fidel Castro was a larger than life leader who served his people for almost half a century. A legendary revolutionary and orator, Mr. Castro made significant improvements to the education and healthcare of his island nation.

 318. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  314 – Στο είπα πιο πάνω, αν είναι να συζητήσεις μαζί μου σοβαρά, θέλω σοβαρά επιχειρήματα χωρίς δογματισμό, θεωρείς τις ηλιθιότητες που έγραψες, λόγο του δογματισμού σου που δεν σ΄αφήνει να δείς πέρα από την μύτη σου, σοβαρά επιχειρήματα; Ο στοιχειώδης διάλογος, απαιτεί να προσέχεις τι λέει ο άλλος, και να απαντάς στις ερωτήσεις του, κι όχι να βάζεις την κασέτα (μάλλον στικάκι, εσύ δεν είσαι φτωχός Κουβανός) και να λές τα δικά σου.

  Λοιπόν, έχουμε και λέμε, «Παρασύρθηκα από το νούμερο του μισθου που διάβασα.» δεν φταίει αυτό το νούμερο, αλλά το άλλο το ΜΕΓΑΛΟ, αν δεν το βλέπεις, κοίτα στον καθρέφτη.

  «Είπα μέσα μου ο γιος μου που κοιμάται και τρώει τσαμπα στης μάνας του, δούλεψε τον Σεπτεμβριο ντελιβερας και πηρε σε ένα μηνα το Αιφον 7.»
  Αν δεν κοιμώταν και δεν έτρωγε τσάμπα στην μάνα του, δεν θα του έφταναν να πάρει το καλούδι 7.

  «Σκέφτηκα ο Κουβανέζος πόσους μηνες θα δούλευε .»
  Όσους θα δούλευες κι εσύ πάνω κάτω, αν δεν ήμασταν στην Ε.Ε και δεν είχαμε ευρώ. Αυτό που δεν μπορεί να σκεφτεί το κλειδωμένο σου μυαλό (ή ό,τι έχεις μέσα στο κεφάλι σου, αν έχεις κάτι) είναι ότι αγοράζοντας εσύ κι όλοι σαν κι εσένα όλα αυτά τα καπιταλιστικά καλούδια με καταναλωτική μανία, κατέστρεψες την οικονομία της χώρας σου, κι έκανες την Γερμανία από ελλειμματική χώρα σε ύφεση πρίν το ευρώ, πρώτη χώρα και με τρελά πλεονάσματα. Γιατί έγινε αυτό; γιατί χαζούλη κουφιοκέφαλε ιθαγενή, δεν έκατσες ποτέ να σκεφτείς, (με τι να το κάνεις;) πώς έγινε εσύ ο υπανάπκτυκτος αγρότης, μέσα σε μιά μέρα να έχεις το ίδιο νόμισμα με τον προηγμένο τεχνολογικά και οικονομικά Γερμανό. Γιά κάθε καλούδι χάντρα που αγόραζες «φθηνά» (το κάθε iphone δεν στοιχίζει πάνω από 20 δολάρια στην apple, αλλά εσύ δεν είσαι κάνα κορόϊδο να δώσεις λιγότερα από 700 ευρώ) κι αγοράζεις ακόμα πανέξυπνή μου αμοιβάδα, χωρίς φυσικά να αναρωτιέσαι πόθεν έτσι ξαφνικά, έδινες το βάρος σου σε χρυσάφι, γιατί κατέστρεφες τον παραγωγικό ιστό της χώρας σου, και παράλληλα ξεπουλούσες τον υπόγειο και επίγειο πλούτο της, κι έγινες οικονομικός σκλάβος στην αποικία των Γερμανών, γιατί ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ σ΄αυτή την χώρα, όλα ανήκουν σ΄αυτούς. Aλλά δεν άκουσες ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Aνεπαισθήτως σ΄ έκλεισαν από την χώρα σου έξω, ΚΟΡΟΪΔΑΡΑ.

  «Οταν όμως διάβασα την απάντηση σου κατάλαβα ότι ο Κουβανέζος δεν θα θελε ένα αι φον.» Αφού κατάλαβες αυτό από την απάντησή μου, αποδεικνύεις πως η αντίληψή σου, είναι εφάμιλη του Ράν Τάν Πλάν.

  «Μέτα είδα τον κομανταντε να φοράει τα 2 ρολόγια ρολεξ και τον τσε ακόμα ένα και ξανα μπερδευτηκα. Αλήθεια ξέρει κάνεις την φάση με τα 2 ρολ εξ;»
  Για την φάση με τις σκούπες και τις κουζίνες της ΖΗΜΝΕS που έδωσε στους πολιτικούς που ψηφίζεις, έτυχε να ακούσεις κάτι;

  «Το ίδιο και με τους ομοφυλόφιλους. Μόλις διάβασα ότι τους κλίνουν σε στρατόπεδα έφρυξα άλλα μετά την απάντηση σου που δίκαια λες ότι και στην Ελλάδα δεν το παραδέχονται ανοιχτά το ξανασκεφτηκα.» ΜΕ ΤΙ ΜΥΑΛΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ;

  «Είπα καλύτερα στην Κούβα δίκαιο έχει ο Λάμπρος»
  Το ότι έχω δίκιο είναι τόσο δεδομένο, όσο κι ότι βλέπεις και διαβάζεις ό,τι σου επιτρέπει η βλακεία σου, γιατί δεν είπα πουθενά ότι είναι καλύτερα στην Κούβα για τους ομοφυλόφιλους.
  Δεν ξέρω αν είσαι ομοφυλόφιλος ή όχι, αλλά βλάκας είσαι σίγουρα, γιατί εγώ μιλάω για ελευθερία, ενώ εσύ για καλύτερες συνθήκες φυλακίσεως, γιατί βλέπεις η ελευθερία έχει ευθύνες.
  Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ μαζί σου, αν γράψεις κάτι δεν πρόκειται να το διαβάσω, γιατί σ΄έχω γραμμένο, ζήσε με τις εμμονές σου.

 319. spiral architect said

  Δυο ρολόγια φορούσε σε ταξίδια του στο εξωτερικό για τον πρακτικό λόγο ότι στην εποχή των κουρδιστών και αυτόματων αναλογικών ρολογιών ήθελε να βλέπει με μια ματιά την τρέχουσα ώρα και την ώρα του μεσημβρινού της Κούβας.
  Το ότι φορούσε Ρόλεξ γιατί ήταν βουτηχτής.
  (ας φορούσε Σέικο, ή ας μην βουτούσε, θα πει ο αντιπαθών) 😛

  Στη φωτογραφία που ανέβασα στο #326 φοράει ηλεκτρονικό (πιθανόν Casio, ή Longines) όπου σίγουρα υπήρχε επιλογή δεύτερης ώρας.

 320. Γιάννης Ιατρού said

  327: ΛΑΜΠΡΟΣ

  Μετά απ΄αυτή την διαγωγή Λάμπρο μ’, αν τον Φεβρουάριο αγοράσει (λέμε τώρα…, άννννν, τα νι για οξυγόνωση) κι αναλάβει το μπλογκ το επιτελείο, θα φας μπανάρισμα που θα πάει καπνός 🙂

  Αλλά θα μου πείς, και τι έγινε; (και πάι μάγκες που λέει κι ο Γς – κουφάλα νεκροθάφτη, δεν θα πεθάνουμε ποτέ 🙂 )

  ΥΓ: Τα δύο Ρόλεξ (ρολόγια) τα φορούσε για να βλέπει την ώρα σε δύο διαφορετικές ζώνες 🙂 🙂

 321. Γιάννης Ιατρού said

  328:/329: Spiral, μαζί (σχεδόν) γράφαμε και δεν σε πήρα είδηση…. 🙂

 322. spiral architect said

  Αμάν ρε Λάμπρο, όλα τοις μετρητοίς και σεντονάτα τα παίρνεις! 👿

 323. Παναγιώτης Κ. said

  @237. Spiral, ο κοριός λοιπόν ήταν ο Παύλος ο Έλληνας, αστέρι στα ηλεκτρονικά, που πρόφταινε τις κουβέντες μεταξύ Μίκη και Φιντέλ στη Στάζι!

  Εύστοχο πάντως και το συμπέρασμα του Μίκη. Όταν από το διαλεκτικό τρίπτυχο θέση-αντίθεση-σύνθεση λείπει η αντίθεση τότε έχουμε αποσύνθεση.

  Η συνέντευξη του Μίκη πολύ ωραία και και την διαβάζεις άνετα και ευχάριστα.
  Σε κάποιες θέσεις, χωράνε αντιρρήσεις.

 324. Pedis said

  # 328 – Καλά ρε, κάθεσαι και απαντάς στο τρολ που, σε αυτή του τη τρολενσάρκωση, πουλάει μυαλό πρωτοετή δαπίτη;

 325. Παναγιώτης Κ. said

  @331. Νεαρός συντάκτης πάει το κείμενο του στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας που δούλευε. Βλέπει το μακροσκελές κείμενο ο αρχισυντάκτης και του λέει:
  -Δεν είχες χρόνο να γράψεις λιγότερα; 🙂

 326. Παναγιώτης Κ. said

  @327. Παλαιός αριστερός συμβούλευε εμάς τους νεότερους: Όταν υπερασπίζεσαι θυμωμένα το δίκιο σου τότε έχεις χάσει το μισό.

 327. spiral architect said

  Ένας άλλος ντόπιος «Κουβανός»: 😀

  Μα το κοράκι πέναλτι
  δίνει, θα τρελαθώ.
  Πάλι θα τρέχω για έναντι
  από τ’ αφεντικό.
  Πότε θα βγω απ’ τον κουβά
  να δω τον ουρανό,
  να πάψουν όλοι να μου λεν
  «καλώς τον Κουβανό»

 328. giorgos said

  Αφιέρωμα τού Βασίλη Ραφαηλίδη στόν Φ.Κάστρο
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2016/11/blog-post_26.html#more

 329. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  326. Σπάιραλ, ωραίο! Και επιτεθήκανε πολύ τις προηγούμενες μέρες στον Καναδό γι’αυτες τις δηλώσεις τα μήδια και οι αναλυτάδες… (αλλά στα παπάρια του Καναδού βέβαια!). Μπράβο του!

 330. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  329 – Έλα μωρέ με το τρόλ που θέλει να το παίξει και υποστηρικτής των ομοφυλόφιλων. Από το δεύτερό του σχόλιο πριν δυό τρείς μέρες τον ψιλιάστηκα, αλλά με το 314 επιβεβαιώθηκα, μη σου πώ ότι είναι ο ίδιος, αλλά εσύ γνωρίζεις περισσότερα επ΄αυτού. 🙂

  331 – Άσε ρε Spiral με τα τζημερούδια φασιστοτρόλ, που βγήκαν σαν τα πτωματοφάγα σκουλήκια να μιλήσουν για κάτι που αγνοούν εντελώς, για την κατάσταση στην Κούβα, και για την δημοκρατία, αη σιχτίρ πιά. Το έχω ξαναπεί, τα φασιστοειδή τα αντιλαμβάνομαι από ένα μίλι μακρυά, και στο διαδίκτυο από ένα, άντε δύο σχόλια. 🙂

  335 – Εγώ το έχω πεί αλλιώς στις κόρες μου, όταν σε πνίγει το δίκιο, έχεις άδικο, λόγο του τρόπου που το διεκδικείς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπερασπίζομαι κανένα δίκιο, απλώς φτύνω στην μούρη από σιχασιά, κάτι που κάνω ΜΟΝΟ στους φασίστες.

 331. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Η πρωτη γενια (και των επανασταστσων) δημιουργει , η δευτερη…

  Ο/Η Po λέει:
  28/11/2016 στο 11:29 πμ
  Hasta na Pane Comandante!

  Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό L’Express, τα τοπικά μέσα αποκάλυψαν ότι ο Αντόνιο Κάστρο έμενε στα πιο ακριβά ξενοδοχεία της πόλης, ότι είχε νοικιάσει πέντε σουίτες με την σύντροφό του και τους φίλους του. Ο γιός Κάστρο είχε φτάσει στα παράλια της Τουρκίας με γιότ πενήντα μέτρων, προερχόμενος από την Μύκονο.

  Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά του Κάστρο άρχισαν να απολαμβάνουν όσα είχαν στερηθεί επί σειρά ετών. Πρόσφατα, ο 60χρονος «Φιντελίτο» Fidel Castro Diaz-Balart, ο μεγαλύτερος γιός της φατρίας και ετεροθαλής αδελφός του Αντόνιο Κάστρο, εμφανίστηκε στην Αβάνα συνοδευόμενος από την Νάομι Κάμπελ και την Πάρις Χίλτον.

  πηγή
  http://www.iefimerida.gr/news/303719/antonio-kastro-o-gios-toy-fintel-ekatommyrioyhos-me-giot-kai-hlidati-zoi-eikones

 332. 341

  μούφα ήτο τελικώς

  http://agonaskritis.gr/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE-%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B5%CE%BA%CE%B1/

 333. Μαρία said

  Για το σύστημα Υγείας της Κούβας που αντιμετώπισε με τον πλούτο του τόπου την έλλειψη φαρμάκων και πληροφοριών λόγω του εμπάργκο, μίλησε ο καθηγητής Σπύρος Βασδέκης, που που επί σειρά ετών επισκεπτόταν και δίδασκε στην Κούβα, στο Allegro… μα με τρόπο της Ευγενίας Λουπάκη.
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000049369/SpBasdekis-o-Ellinas-giatros-pou-espage-to-empargko-pliroforias-stin-Kouba

 334. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  342. ok ενημερωσα τον Ροϊδη σχετικα.

 335. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ν. Κορέα: Εξηγήσεις από την προεδρία για την αγορά εκατοντάδων βιάγκρα
  Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 08:29 UPD:12:34
  REUTERS/POOL

  Εξηγήσεις για την αγορά εκατοντάδων χαπιών στυτικής δυσλειτουργίας έδωσε το γραφείο της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκούν Χιε, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αποκαλύψεις βουλευτή της αντιπολίτευσης.
  Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή, η προεδρία της Νότιας Κορέας είχε αγοράσει περίπου 360 χάπια βιάγκρα, καθώς και αντίστοιχα γενόσημα τον περασμένο Δεκέμβριο.
  Με τις συγκεκριμένες αναφορές να έχουν προκαλέσει φρενίτιδα στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, το γραφείο της κ. Παρκ ανέφερε την Τετάρτη πως τα χάπια αγοράστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη δύσπνοια και οι ζαλάδες υπαλλήλων της προεδρίας, από την απότομη αλλαγή υψομέτρου.
  Οι υπάλληλοι επρόκειτο να ταξιδέψουν σε Αιθιοπία, Ουγκάντα και Κένυα εκείνη την περίοδο, με τις πρωτεύουσες των τριών χωρών να βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 1.200 και 2.300 μέτρων.
  Σύμφωνα με το Associated Press, οι γιατροί στη Νότια Κορέα συχνά συνταγογραφούν χάπια τύπου βιάγκρα σε ορειβάτες, εκτιμώντας ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της «ασθένειας του υψομέτρου», παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί κλινικά.
  Πάντως, ο εκπρόσωπος της προέδρου, Γιούνγκ Γιουν Κουκ, διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα χάπια δεν χρησιμοποιήθηκε.
  Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ν. Κορέα κατά της προέδρου Παρκ Γκούν Χιε, η οποία θεωρείται ύποπτη για συνέργεια σε άλλο σκάνδαλο διαφθοράς.

  YΓ Ειδαμε και στις νεοφιλελευθερες χωρες τι γινεται. Η προέδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκούν Χιε ειναι κορη του πρωην δικτατορα της χωρας , η οπoια εχει το δευτερο μεγαλυτερο ποσοστο αυτοκτονιων παγκοσμιως. Μετα απο κρατικα μετρα το 2014, με 27,3 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα, δηλ. 4,1% μείωση από το προηγούμενο έτος (28,5 άτομα). Στην Κουβα συμβαινουν 11.4 αυτοκτονίες ανά 100.000 οσο και η Κροατια.

  Η επικράτηση των αυτοκτονιών μεταξύ των ηλικιωμένων οφείλεται στην εκτεταμένη φτώχεια , σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των ηλικιωμένων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε συνδυασμό με χαμηλή χρηματοδότηση για κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους ηλικιωμένους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυτοκτονουν για να μην είναι ένα οικονομικό βάρος για τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι η παλιά κοινωνική δομή, όπου τα παιδιά φρόντιζαν οι γονείς τους έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό κατά τον 21ο αιώνα.

  Αν η εκπαίδευση της Ν. Κορέας κατατάσσεται σταθερά κοντά στην κορυφή σε διεθνεις ακαδημαϊκες αξιολογήσεις, όπως η PISA, [34], η τεράστια πίεση και η πίεση για τους μαθητές του θεωρείται από πολλούς ότι αποτελεί κακοποίηση των παιδιών. [36] [37] Έχει κατηγορηθεί για τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στη Νότια Κορέα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 10-19. [38]
  πηγη ## en.wikipedia.org/wiki/Suicide_in_South_Korea

 336. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Τι μαλακιες διαβάζουμε θεέ μου!

 337. gpoint said

  # 327

  Λάμπρο ξέρεις πως στα οικονομικά είμαι σκράπας καθ’ ο δεν συμβιβάζονται με αλιευτικές μου μεθόδους οπότε επειδή μπερδεύτηκα μου εξηγείς πως γίνεται η «Γερμανία από ελλειμματική χώρα σε ύφεση πρίν το ευρώ» να έχει συγχρόνως «τον προηγμένο τεχνολογικά και οικονομικά Γερμανό» με τον οποίον ο Ελληνας απέκτησε κοινό νόμισμα ;
  Εμείς δηλαδή τώρα που είμαστε βαθιά ελλειματική χώρα είμαστε πολύ προηγμένοι οικονομικά και δεν το παίρνουμε χαμπάρι ;
  Μήπως να πάω για ψάρεμα καλύτερα ;
  (κάνει κρύο ρε γμτ στη θάλασσα)

 338. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  347 – Θα σου έλεγα να πάς για ψάρεμα καλύτερα, αλλά έχει παλιόκαιρο και δεν είναι για να μας αρρωσταίνει ο μάγειρας. 🙂
  Ρε Gee, από τον Έλληνα ήταν και είναι πιο προηγμένος ο Γερμανός, όχι απ΄όλους, π.χ Ιάπωνα, Ηπανό, Γάλλο, Ιταλό, κλπ.
  Αφού σου πώ πως κι εγώ ελάχιστη οικονομική γνώση έχω (για επενδυτική το συζητάμε 🙂 ) απλώς παίρνω πληροφορίες από επενδυτικά site, που το ψέμα δεν ζεί για να γεράσει, να στο κάνω πιο λιανά και μπακάλικα, η Γερμανία παρήγαγε μηχανήματα (γενικώς) με μεγάλη προστιθέμενη αξία, κι η Ελλάδα κυρίως αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες, τα οποία αγόραζε η Γερμανία με το ισχυρό μάρκο, αλλά δεν μπορούσε να πουλήσει τα ανάλογα προϊόντα της στους Έλληνες, γιατί ελέω υποτιμημένης δραχμής ήταν πανάκριβα (φυσικά αυτό ίσχυε με όλες τις ευρωπαίκές χώρες, αλλά ας μείνουμε σε μάς). Με την δημιουργία του ευρώ και την συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, αυτομάτως αποκτήσαμε μεν μεγάλη αγοραστική δύναμη σαν πολίτες (χαμηλός πληθωρισμός, χαμηλά επιτόκια δανεισμού, και άφθονα τραπεζικά κεφάλαια) αλλά καταποντιστήκαμε ανταγωνιστικά δε, μια και δεν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση του νομίσματος αφού είναι κοινό, οπότε τα γερμανικά αγροτικά προϊόντα έγιναν ευθέως ανταγωνιστικά με τα ελληνικά, με συνέπεια να ατονήσει η αγροτική μας παραγωγή (βοήθησε σ΄αυτό και η μεγάλη πουστιά των επιδοτήσεων, σχεδιασμένη από τις βόρειες αγροτικές χώρες) ενώ για τα βιομηχανικά δεν είχαν αντίπαλο. Οπότε, οι Έλληνες άρχισαν να αγόραζαν γερμανικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ, με φθηνή χρηματοδότηση που παρείχε η ΕΚΤ στις τράπεζες, αλλά και αγροτικά προϊόντα που ήταν (και είναι) φθηνότερα από τα Ελληνικά, και τόνωναν την γερμανική οικονομία, καταστρέφοντας παράλληλα την δική τους, μιά και μπορεί να έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική, ούτε φυσικά κοινά κέρδη. Για να το κλείσω, η ευρωζώνη είναι μιά μεγάλη απάτη, σχεδιασμένη για να εξυπηρετεί την Γερμανία.
  Για την Γερμανία άνοιξε μια τεράστια αγορά, μια και υποτιμήθηκε εσωτερικά το νόμισμά της στην Ε.Ε κι έγινε ίσο με των ανταγωνιστικών της χωρών, Ιταλία (κατά κύριο λόγο) και Γαλλία, οπότε πλημμύρισε τις αγορές τους με τα προϊόντα της, ενώ εξωτερικά παρέμεινε ισχυρό για να μπορεί να εισάγει φθηνές πρώτες ύλες από τις τρίτες χώρες, γι΄αυτό είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης (μάλλον και γι΄αυτό, μια και είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος στον κόσμο) που εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης, έχει τεράστια πλεονάσματα, κι ως γνωστόν, τα πλεόνασμα τους ενός, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ βασίζεται στο έλλειμμα του άλλου.
  Τα υπόλοιπα και πιο σημαντικά, θα βάλεις κόκκινο κρασί (απ΄αυτό που δεν δοκίμασα) και χταπόδι αλλά Gee, για να τα μάθεις. 🙂

  Υ.Γ – Γενικά μην ακούς τις μαλακίες που λένε δεξιά κι αριστερά οι προφεσόροι, για παραγωγικότητα, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, και παπαριές Γιωργίτσα μου. Η Ιταλία, η δεύτερη βιομηχανία της Ευρώπης και πέμπτη του κόσμου, έχει διαλυθεί ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ λόγο του ευρώ. Το χρέος της είναι 2 τρις (τουλάχιστον 3 αν βγούν οι κρυμένοι σκελετοί) κι οι τράπεζές της χρεοκοπημένες, παρ΄όλη την στήριξη που έχει από την ΕΚΤ. Δεν βγαίνουν τα νούμερα, κι ας λένε τα ΝΟΥΜΕΡΑ, στις 4 Δεκεμβρίου θα γελάσουμε αν βγεί (κατά πάσα πιθανότητα) το όχι.

  TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ, ΚΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ. 🙂

 339. Γς said

  343:

  Από το λίκνο της ανάρτησης

  >Ο καθηγητής κ.Βασδέκης, που επί σειρά ετών επισκεπτόταν την Κούβα:
  «Συνάδελφός μου, μην έχοντας παυσίπονα, έπαιρνε αγκαλιά τους ασθενείς του. Η αγκαλιά είναι ισχυρό παυσίπονο…».

  Κατάντια

 340. Pedis said

  # 342 – Ναι Σκύλε, σκατοβιομηχανία. Αυτές οι ειδήσεις είναι για το κάτου-κάτου πόπολο. Άλλες είναι πιο σοφιστικέ. Δολώνουν μορφωμένους, τριτοβάθμιους και βάλε. Απορώ με τον Αφώτιστο, πώς της πάτησε.

 341. spiral architect said

  😉

 342. Γς said

  κατάντια

 343. Γς said

  Κι ούτε παυσίπονα γμτ;

 344. Μαρία said

  Κώστας Ζουράρις-«Μαλάκες όσοι λένε τον Φιντέλ Κάστρο δικτάτορα» https://www.youtube.com/watch?v=vU8_fgCzKdc

 345. Ριβαλντίνιο said

  σε ερώτηση τι όνομα θα πρότεινε για την ΠΓΔΜ απάντησε «τα παπάρια μου».

 346. Pedis said

  # 335 – Α, είναι πασίνωστο ότι ο Ζου ως νεαρός έλεγε ότι ήταν φιδελίστα … Αργότερα αποκάλυψε ότι το εννοούσε ως θρησκόληπτη γριά …

  Έχει διαδοθεί η φήμη στο ίντερνετ ότι ο Τσίπρας έχει μείνει αξύριστος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αβάνα έχει παραγγείλει να του βρουν μία αυθεντική βέρδε ολίβο.

  Η ιδέα ήταν του Κοτσακά, ως το έναυσμα της νέας αιφνιδιαστικής καμπάνιας του κόμματος, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού, να πλευροκοπήσει το κατεστημένο της ΕΕ και να δώσει επιτέλους το σμπρώξιμο που πολλοί περίμεναν εδώ και δυο χρόνια στην ελληνική αριστερά:

  ο Τσίπρας θα ετοιμάσει πλήρες μπουκ ως μπαρμπούδο στο φυσικό περιβάλλον της Σιέρα Μαέστρα με σκοπό η προπαγάνδα του κόμματος να πάψει να στηρίζεται σε ηττοπαθή ιστορικά παραδείγματα (Μπρεστ-Λιτόφσκ, Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, νεπ, σχέδιο Μάρσαλ, καλώς ήρθε το δολλάριο κλπ) αλλά αντίθετα να εμπνέεται από αυθεντικό, μοντέρνο, ανατρεπτικό, επαναστατικό συμβολισμό.

  Πάντως, η κρυφή εγωιστική επιδίωξη του Τσίπρα από το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι να τη βγει από τα κάτω και αριστερά στη συλλογή φωτογραφιών του Καμμένου με στολή (που επιμένει στη γνωστή κακοραμμένη στολή του ελληνικού στρατού).

 347. gpoint said

  # 349

  Λάμπρο επειδή στην ψαρική τρία μύδια και δυο χταπόδια δεν προστίθενται κι από την άλλη δυο λυθρίνια και τρία λυθρίνια κάνουν πέντε λυθρίνια ( ενω στην οικονομομαλακία η πρώτη περίπτωση κάνει ένα καλαμάρι και στην δεύτερη τέσσερα ή έξη λυθρίνια, ανάλογα τι βολεύει ) με την (οθντκ από λογικής μεριάς) απάντησή σου προκύπτει το αμείλικτο ερώτημα τότε πως ο » λιγότερο προηγμένος τεχνολογικά και οικονομικά Γερμανός» από τον Γάλλο και τον Ιταλό και με «χώρα σε ύφεση πρίν το ευρώ» δεν διαλύθηκε από αυτούς με το κοινό νόμισμα, όπως ο Ελλην που βρέθηκε στην θέση του ;
  Συμφωνώ πως εντός ευρώ δεν έχει λύση η Ελλάς παρά να ξαναρχίσουν τα πακέττα στήριξης αλλά όχι με το σκεπτικό σου.Πιθανόν να ξέρεις πως μετά τον ΒΠΠ οι Ελληνες εφοπλιστές κάνανε περιουσίες ώσπου να μάθουνε οι άλλοι τι διαφορά έχει ο τόννος από τον μετρικό τόννο και οι πολλαπλές εκφράσεις χωρητικότητας των πλοίων μεταξύ τους. Πάνε αυτές οι εποχές, άλλα κόλπα υπάρχουν σήμερα. Δεν έχω γνωρίσει Ελληνα διαχειριστή πολυκατοικίας να έχει καταλάβει ακόμα πως κλέβει ο πετρελαιάς με το βυτίο ενώ ο μετρητής του βυτίου δουλεύει σωστά ή οδηγό αυτοκινήτου να εξηγεί γιατί το τεπόζιτο του αυτοκινήτου του ενώ χωράει 40 λίτρα γεμίζει με την αντλία να δείχνει 44 (περίπου) ενώ ο μετρητής της αντλίας είναι άψογος. Απλά μερικοί διαχειριστές -που τους έκοβε στις πράξεις- έχεσαν τον μετρητή του βυτίου -που έβγαινε πάντοτε καθαρός- και μετράγανε την χωρητικότητα της δεξαμενής ή βάλανε φυσικό αέριο, όλα τα κόλπα τελειώνουν κάποτε.
  Κάπως έτσι δουλεύει και η «οικονομία» στην ΕΕ και σιγά μην το καταλάβουνε οι οικονομολόγοι, αφού υπάρχει χώρος (χρηματιστήριο, συνάλλαγμα) που μπορούν να λένε ότι μπούρδα τους κατέβη και να το παίζουνε γκουρού γιατί να σπάνε το κεφάλι τους ;

 348. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  158 – Gee, θα πώ τίποτα. για την εκπαίδευση μου φαίνεται. Δεν είπα ΠΟΥΘΕΝΑ ότι ο Γερμανός, είναι λιγότερο προηγμένος από τον Γάλλο και τον Ιταλό, αλλά πολύ πιο προηγμένος από τον Έλληνα. Το πώς ήταν η οικονομία της Γερμανίας πρίν το ευρώ, και την μετέπειτα πορεία της, μπορείς να τα βρείς εύκολα στο διαδίκτυο, δεν είναι κρυφό. Ένας βασικός λόγος που δεν «διαλύθηκε» από τους άμεσους ανταγωνιστές της, αλλά συνέβει το αντίθετο, είναι ότι οι υπερπαραγωγικοί Γερμανοί εργαζόμενοι, είναι μακράν οι πιο βλάκες του πλανήτη, με αποτελεσμα η γερμανική οικονομική ελίτ, να κερδοσκοπεί ασυστόλως εις βάρος τους, κρατώντας τους μισθούς σταθερούς για δέκα και πλέον χρόνια, όταν στις άλλες χώρες αυξήθηκαν από 30% και πάνω. Αυτή την διαφορά φυσικά την καρπώθηκε η οικονομική ελίτ, ανεξαρτήτως των στατιστικών στοιχείων που δείχνουν άνοδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Βάλε επιπλέον ότι ενώ αύξησε τις εξαγωγές της, ταυτόχρονα μείωσε τις εισαγωγές της (σταθεροί μισθοί γάρ) και δένει το γλυκό. Το ευρώ επιβλήθηκε άρον άρον, για να σωθεί η Γερμανία εις βάρος του νότου. Δές τις εξαγωγές της πρίν και μετά τι ευρώ, και θα βγάλεις κάποιο συμπέρασμα για την χρεωκοπία μας, και γενικα του νότου, γιατί για ολοκληρωμένο συμπέρασμα, πρέπει να λάβεις υπόψιν κι άλλες παραμέτρους. Αναρωτήθηκες π.χ ποτέ σου (αν το σκέφτηκες καν) γιατί η ΕΚΤ ενώ όλα τα χρόνια είχε σταθερά το επιτόκιο στο 2%, στα τέλη του 2008 μετά το κράχ της Lehman brothers το πήγε πάνω από 4% ενώ η fed το είχε μηδενίσει; Ποιόν εξυπηρέτησε αυτή η από κάθε άποψη ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ενέργεια, και ποιούς κατέστρεψε; Θυμήσου πως η έδρα της ΕΚΤ, είναι στην Φρανγκφούρτη. Μέχρι εδώ ήταν η δωρεάν γνώση, για παραπέρα π.χ το πώς δουλεύει η Ε.Ε αλλά και άλλα πιο σημαντικά (όπως σου είπα και πιο πάνω) θέλω «πληρωμή» ☺ το δωρεάν, ΤΕΛΟΣ.☺ Όσο για τα κόλπα, μπορεί κάποτε όλα να τελειώνουν, όμως πάντοτε θα βγαίνουν καινούρια στην θέση τους, όπως αυτό που βρίσκεται σε ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ εξέλιξη, (δηλαδή δεν το έχουν κρυφό) αλλά δεν έχετε πάρει μυρωδιά, ας είναι καλά η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εκπαίδευση. Τελικά τα σύννεφα, έχουν πάνω τους, πιο πολλούς ανθρώπους κι από τις σταγόνες βροχής.☺

 349. Βάγια said

  Νομίζω ότι το πιο συγκλονιστικό γεγονός της εβδομάδας είναι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο. Σίγουρα το καθεστώς στην Κούβα θα είχε κάποια προβλήματα όμως, για να επιβιώσει τόσο καιρό, και μάλιστα με έναν τόσο ισχυρό και επικίνδυνο γείτονα και με το έμπαργκο, σίγουρα θα είχε κάποια λειτουργικότητα και πλεονεκτήματα.
  Δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι έχω ρομαντική άποψη για την Κούβα. Δεν θα μου φαινόταν καθόλου περιέργο, αντιθέτως πολύ φυσικό, να έχει καλό σύστημα υγείας, αν και δεν ξέρω πολλά γύρω από αυτά, μόνο ότι έχω διαβάσει σε βιβλία και εδώ πέρα. Άτομα που ξέρω και πήγανε εκεί για ταξίδι, είχαν πολύ καλές εντυπώσεις (όχι από το σύστημα υγείας, γενικά εννοώ).
  Αυτό που αξίζει να αναρωτηθεί κανείς είναι ποια θα είναι τώρα η πορεία της Κούβας: θα ακολουθήσει το κομμουνιστικό καθεστώς του Κάστρο ή σιγά-σιγά θα καταρρεύσει (εξάλλου είχε ταυτιστεί με το πρόσωπο του Κάστρο) και θα ακολουθήσει καπιταλισμός, ίσως και ο πιο σκληρός, όπως στη Ρωσία του Πούτιν;

 350. Pedis said

  Σύντροφε, να είμαστε εξηγημένοι. Υπήρξες ένας από τους ηθικούς αυτουργούς της περιπέτειάς μας. Της κουτουράδας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Της σιγουριάς ότι θα τον αλλάξουμε, τον γαμημένο.

  Καρτερέ, σζάλτα και γγαμήσου!

  […]

  Κι όταν επί των ερειπίων σάλπισαν το τέλος της Ιστορίας οι ιδιοτελείς, εσύ στάθηκες πιο ψηλά απ’ όλους μας. Σαν κόκκινη σημαία. Με κείνη την επαναστατική έπαρση, που φαντάζει αφέλεια στα μάτια των πολλών, αλλά συνομιλεί κρυφά με την Ιστορία: Θα νικήσουμε!

  μπις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: