Τα έπη των Αριμασπών – 16 (Δημήτρης Σαραντάκος)
Posted by sarant στο 29 Νοεμβρίου, 2016
Επειδή χτες είχα διάφορες ταξιδιωτικές περιπέτειες και δεν προλάβαινα να γράψω, αποφάσισα να επισπεύσω κατά μία εβδομάδα τη δημοσίευση της επόμενης συνέχειας από το μυθιστόρημα του πατέρα μου.
Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, κάθε δεύτερη Τρίτη (συνήθως), το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004). Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη έκτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ.
Η σημερινή συνέχεια είναι η πρώτη από το έκτο κεφάλαιο που έχει τον τίτλο Η Οδύσσεια του Λεωνίδα Τουμανίδη. Έχουμε σταματήσει στο σημείο όπου ο παλιός αντάρτης Χρήστος, που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του την αραβική μετάφραση των χαμένων Αριμασπείων επών εξαφανίζεται αφού έχει αποσπάσει μια γενναία προκαταβολή από τον μεγαλοεκδότη Βελή. Τα δυο φιλικά ζευγάρια που τον αναζητούν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗ
Ενώ η αναζήτηση του Χρήστου βρισκόταν σε νεκρό σημείο, ήρθε ξαφνικά στη σύνταξη της Εγκυκλοπαίδειας ένα γράμμα, απευθυνόμενο προς εμένα. Έτσι τουλάχιστον υπέθεσε η Άννα, η κοπέλα της γραμματείας, γιατί η διεύθυνση στο φάκελο ήταν εξαιρετικά κακογραμμένη, όταν δε τον άνοιξα είδα πως και το περιεχόμενο ήταν το ίδιο και χειρότερο. Πίθηκος, που θα του μάθαιναν να γράφει, θά ΄κανε καλύτερα γράμματα από αυτή την εναλλαγή από μπαστουνάκια και ρόμβους που θέλανε να παραστήσουν τα ψηφία του ελληνικού αλφαβήτου. Ο Γιώργος ο Λαμπρόπουλος, που τού ‘δειξα το γράμμα επανέλαβε το παλιό αστείο, να απευθυνθώ σε φαρμακοποιό, να μου το διαβάσει.
Ευτυχώς το γράμμα ήταν λίγες αράδες και τελικά με πολύν κόπο κατάφερα να το αποκρυπτογραφήσω, χωρίς μ΄αυτό να φωτιστώ περισσότερο. Προερχόταν από κάποια κυρία Σεβαστή Τουμανίδου και έλεγε πως ο άντρας της ήταν βαριά άρρωστος και ήθελε οπωσδήποτε να με δεί για να μου δώσει μια σημαντική πληροφορία. Το επώνυμο κάτι μου θύμιζε, κάποιος φίλος του πατέρα μου, τον καιρό που ήμουνα παιδί, μου φαινόταν πως λεγόταν έτσι, αλλά δε μπορούσα να θυμηθώ περισσότερα. Άλλωστε η οικογένεια Τουμανίδου έμενε στην Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη, όπου εμείς ποτέ δεν είχαμε πάει.
Το μυστηριώδες γράμμα προκάλεσε όπως ήταν επόμενο πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε μένα την Μαργαρίτα, το Δημήτρη και τη Λασκαρίνα, κατά τις οποίες διατυπώθηκαν κάθε είδους εικασίες. Αποδείχτηκε ότι, έτσι που μας είχε γίνει έμμονη ιδέα, ενδόμυχα όλοι μας πιστεύαμε πως το γράμμα πρέπει να είχε σχέση με τον απολεσθέντα Χρήστο ή με τα Αριμάσπεια Έπη. Τελικά αποφασίσαμε να πάμε στη Σαλονίκη. Επωφελούμενοι από το γεγονός ότι η 28η Οκτωβρίου έπεφτε Παρασκευή είπαμε να συνδυάσουμε τη λύση του μυστηρίου με μιαν εκδρομή κει πάνω. Ξεκινήσαμε νωρίς το απόγεμα της Πέμπτης με το αμάξι του Δημήτρη που είναι πιο ευρύχωρο από το δικό μου, αλλά συμφωνήσαμε να οδηγούμε εκ περιτροπής και οι τέσσερις, ώστε να μη μας κουράσει το ταξίδι. Πραγματικά όχι μόνο δεν κουραστήκαμε αλλά γλεντήσαμε τη διαδρομή, καθώς μάλιστα ο καιρός ήταν λαμπρός και είχε και φεγγάρι. Ένας από τους πολλούς λόγους που ταιριάσαμε οι τέσσερις μας είναι η κοινή κλίση προς το τραγούδι. Όχι πως έχουμε τίποτα εξαιρετικές φωνές, μόνο πειθαρχημένες είναι, αλλά διαθέτουμε μουσικό αυτί. Άσε που διαπιστώθηκε πως ξέρουμε όλοι έναν περίδρομο τραγούδια και το σπουδαιότερο, γνωστά και στους τέσσερις. Μόλις βγήκαμε από την Αθήνα πιάσαμε Λοΐζο, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη και Σαββόπουλο. Η Μαργαρίτα πρίμο, εγώ κι ο Δημήτρης σεγκόντο κι η Λασκαρίνα ένα καταπληχτικό τέρτσο.
Στη Θεσσαλονίκη φτάσαμε μεσάνυχτα και με δυσκολία βρήκαμε δύο δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους. Ψόφιοι από την κούραση πέσαμε αμέσως για ύπνο. Την άλλη μέρα κινήσαμε για την Καλαμαριά αλλά μπλέξαμε με την παρέλαση. Είχαμε ξεχάσει πως η επέτειος του Όχι γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Θεσσαλονίκη. Στρατός, ναυτικό, αεροπορία, άρματα, πύραυλοι και οι απαραίτητοι Μακεδονομάχοι. Εντυπωσιαστήκαμε από τη λεβεντιά αυτών των ασπρομάλληδων που βάδιζαν ευθυτενείς και θαλεροί σαν καλοστεκούμενοι πενηντάρηδες.
“Βρε παιδιά πότε έγινε ο μακεδονικός αγώνας;” ρώτησε ξαφνικά η Λασκαρίνα
“Μου φαίνεται από το 1905 ως το 1908”, της λέω
“Για βάστα, αν είναι έτσι, αυτοί που βλέπουμε πρέπει νά’ ναι εκατό χρονών και πάνω, εφ’ όσον έχουνε πάρει μέρος σε αγώνα που έγινε πριν ογδόντα σχεδόν χρόνια”.
Τελικά εξακριβώσαμε πως μονάχα η στολή τους ήταν τόσο παλιά. Το περιεχόμενό της ήταν πολύ νεότερο. Παρελαύνανε τα εγγόνια ή τα μικρανήψια ή άλλοι κατιόντες των πραγματικών Μακεδονομάχων που δεκαετίες τώρα τους σκέπαζε το χώμα της Μακεδονίας.
“Με την ίδια λογική”, συμπέρανε η Λασκαρίνα, “στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Αθήνα πρέπει να παρελαύνουν οι απόγονοι των αγωνιστών του 21 φορώντας τις στολές τους”.
“Ευτυχώς που εμείς οι χαμουτζήδες δεν κρατάμε τόσο ψηλά το λάβαρο του πατριωτισμού”, έκλεισε το σχόλιο ο Δημήτρης.
Κόντευε μεσημέρι όταν καταφέραμε, από παρακαμπτήριους δρόμους και με χίλιες δυσκολίες, καθώς δεν ξέραμε καθόλου την πόλη, να βγούμε από το κέντρο και να φτάσουμε στον προορισμό μας. Η Καλαμαριά μας φάνηκε πολύ όμορφη και, για προάστειο μεγαλούπολης, πολύ ζωντανή. Το σπίτι της οικογένειας Τουμανίδη ήταν δυο τετράγωνα πίσω από την πλατεία. Ήταν μια διώροφη, μακρόστενη προσφυγική πολυκατοικία και, από τα παιδιά που παίζανε μπροστά της, πληροφορηθήκαμε ότι ο αναζητούμενος κύριος Τουμανίδης κατοικούσε σε ένα διαμέρισμα του ισογείου. Μας άνοιξε μια χοντρή γυναίκα, κάπου εξήντα χρονών, που όταν άκουσε το όνομά μου μας καλωσόρισε με μεγάλη εγκαρδιότητα σα νά’ βλεπε δικούς της ανθρώπους. Μπήκαμε στο φτωχικό πλην πεντακάθαρο σπίτι, που μοσκομύριζε από το φαγητό που μαγειρευόταν στην ηλεκτρική κουζίνα, διασχίσαμε το καθιστικό και στη βεράντα βρήκαμε τον άντρα της. Η οικοδέσποινα μας έδωσε καρέκλες να καθήσουμε και μας κέρασε μια πορτοκαλάδα. Κάθισα και παρατηρούσα τον άνθρωπο που ζήτησε να συναντηθεί μαζί μου.
Ήταν ένας αδύνατος γέροντας, καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι. Παρά τη φθορά του χρόνου διατηρούσε ίχνη μιας παλιάς λεβεντιάς. Ξαφνικά τον θυμήθηκα! Ήταν ο Ατσάλης, το δεξί χέρι του πατέρα μου στην Κατοχή. Τον ξανάφερα στο νου μου εκείνο το φθινόπωρο του ΄43, τότε που κατέρρευσε η Ιταλία και οι περισσότερες μονάδες του ιταλικού στρατού, που είχαν την ευθύνη της κατοχής στη Νότια Ελλάδα, είχαν κυριολεκτικά διαλυθεί. Στην επαρχία ολόκληρες μεραρχίες παραδόθηκαν στον ΕΛΑΣ με τον οπλισμό τους. Μέσα στην Αθήνα βέβαια η ισχυρή παρουσία των Γερμανών εμπόδισε τέτοια φαινόμενα αλλά στις γειτονιές κάτω από τη μύτη τους γινότανε χαμός. Οι πρώην σύμμαχοί τους, πουλούσαν όσο όσο ή ανταλλάσσανε με πολιτικά ρούχα, τα πάντα: αραβίδες, πιστόλια, πολυβόλα, όλμους, στολές ως και σημαίες προσφέρανε, μ’ όλο που αυτές δεν τις έπαιρνε κανείς.
Θυμήθηκα τον Ατσάλη κι άλλους εαμίτες, που έρχονταν τα βράδια στο σπίτι μας φέρνοντας κάθε φορά και μερικά όπλα, κυρίως αραβίδες και πιστόλια, άνκαι μια φορά κουβάλησαν τυλιγμένο σε λινάτσα έναν ατομικό όλμο. Ο πατέρας μου τους έλεγε πού θα τα πήγαιναν και πώς θα έκρυβαν τα όπλα. Στην Καισαριανή για να βρεθούν τα χρήματα που ζητούσαν οι Ιταλοί γίνονταν έρανοι και η συγκέντρωση του οπλισμού γινόταν φανερά, στην αυλή του γυμνασίου. Αμέσως φυσικά οι Γερμανοί αντέδρασαν περιορίζοντας και αφοπλίζοντας τους Ιταλούς ενώ τα Τάγματα άρχισαν τις επιδρομές, τις έρευνες και τις συλλήψεις στις γειτονιές μήπως πάρουν τίποτα πίσω. Ο πατέρας μου γλίτωσε την τελευταία στιγμή, γιατί η Oργάνωση τον φυγάδεψε σε άλλη γειτονιά. Πάντως από τότε εξοπλίστηκε για καλά, ο ανταρτικός στρατός στα βουνά και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να εμφανιστούν λίγο αργότερα ένοπλα τμήματα του εφεδρικού στρατού στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Τότε, θυμάμαι, ο Ατσάλης βγήκε στο βουνό στη 13η μεραρχία του ΕΛΑΣ, στη Βοιωτία. Μας ξανάρθε τον Οχτώβρη του ΄44, με γένια και μουστάκια, φυσεκλίκια σταυρωτά, λεβεντιά καμαρωτή…
Θυμήθηκα ακόμα πως το “Ιωσήφ Ατσάλης” ήταν ψευδώνυμο. Στην πραγματικότητα λεγόταν Λεωνίδας κι είχε γεννηθεί το 1916 στη Σάντα του Πόντου. Ο πατέρας του σκοτώθηκε το 1923 στα βουνά της πατρίδας του. Ήταν από τους τελευταίους Πόντιους αντάρτες, που πολεμούσαν ακόμα τους Τούρκους. Η οικογένεια του από το ΄22 είχε καταφύγει στο Κιουτάισι της Γεωργίας, όπου και τελικά εγκαταστάθηκαν. Ο ίδιος και τ΄αδέλφια του πήγανε στο ελληνικό σχολείο της πόλης. Όταν τέλειωσε το γυμνάσιο έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο αλλά το ΄36, όσους είχαν το 1924 την ελληνική υπηκοότητα και δεν την άλλαξαν με τη σοβιετική, τους έστειλαν στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν στην Ανω Νέα Σμύρνη. Ο Λεωνίδας και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του πήγαν στο Στρατό. Πολέμησαν στην Αλβανία και στην Κατοχή οργανώθηκαν στο ΕΑΜ. Αυτά μου είχε διηγηθεί κατά καιρούς ο πατέρας μου για τον Ατσάλη. Τώρα τον είχα μπροστά μου γέρο και σχεδόν ανήμπορο.
“Σ’ έβαλα σε κόπο βρε Νίκο μου, αλλά όταν έμαθα πως εργάζεσαι στην Εγκυκλοπαίδεια μαζί με τον Γιαννάκα δε μπόρεσα να κρατηθώ. Έβαλα τη Σεβαστή να σου γράψει, βλέπεις εγώ είμαι πιασμένος, άχρηστος. Γέρασα πολύ, δε βλέπω να βγάζω το χρόνο. Κι εσύ μεγάλωσες. Έ, φυσικό ήτανε. Πόσα χρόνια πέρασαν ε; Σαράντα και πάνω. Παίρνω που λες το “Σύμπαν” και βλέπω την ανακοίνωση πως θα βγάλει ειδικό τόμο “το άλας της γης”. Τι θα πει αυτό δεν κατάλαβα αλλά θα είναι λέει για τους Ελληνες τους σκόρπιους στα πέρατα της γης, από την Αρχαιότητα ως σήμερα. Διαβάζω λοιπόν τα ονόματα των συνεργατών και βλέπω το δικό σου δίπλα δίπλα με του Γιαννάκα. Και να σκεφτείς ότι τον ζητάω είκοσι χρόνια. Το φίδι το κολοβό”.
“Που τον γνώρισες το Χρήστο, καπετάν Ατσάλη;” τον ρώτησα συγκινημένος, χρησιμοποιώντας άθελά μου το κατοχικό του ψευδώνυμο
“Καπετάν Ατσάλη! πόσα χρόνια είχα να τ’ ακούσω. Ο πατέρας σου θα πέθανε έ; Σπουδαίος άνθρωπος. Έμαθα τι τράβηξε μετά τη Βάρκιζα. Εγώ τότε ξαναβγήκα στο βουνό. Πού να ξέραμε τότε τί μας περίμενε. Μόνοι μας βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας. Τόσοι καλοί άνθρωποι πήγαν χαμένοι. Πού τον γνώρισα με ρωτάς έ;
Στο Τασκέντ το 1965 όταν πήραμε την άδεια να φύγουμε από την ΕΣΣΔ. Εμάς το ΄55 μας είχαν εξορίσει στο Ακτιουμπίνσκ κι από κει μας έφεραν με τραίνο στο Τασκέντ και από εκεί με τραίνο πάλι πήγαμε στο Νοβοροσίσκ, όπου πήραμε το πλοίο για την Ελλάδα. Στο Τασκέντ μείναμε μια βδομάδα και τότε γνωρίστηκα με το Χρήστο, που με βοήθησε πολύ, γιατί, μετά τη διαγραφή μου και την εξορία, είχα χάσει κάθε επαφή με τους δικούς μας. Μας είχανε επιτρέψει να πάρουμε μαζί μας την οικοσκευή που θέλαμε και είπα να πάρω μαζί μου το ψυγείο και την τηλεόραση. Δεν ήξερα πως τότε στην Ελλάδα δεν είχε ακόμα τηλεόραση. Τη φέραμε κι έμεινε κάπου τρία χρόνια κλειστή. Ας είναι. Λοιπόν ο Χρήστος, που δήλωσε πως εκείνος δε θα έπαιρνε μαζί του τίποτα, μόνο μια βαλίτσα με ρούχα και βιβλία, με βοήθησε να τα συσκευάσω. Τα τυλίξαμε με παπλώματα και τα δέσαμε καλά. Την τηλεόραση για να μη σπάσει το γυαλί της έφερε πολλά χαρτιά, όχι εφημερίδες, κάτι περίεργα παλιόχαρτα μου φάνηκαν τότε πως ήτανε και τα έβαλε μπροστά στην οθόνη πριν την τυλίξουμε με το πάπλωμα”.
“Τί απόγιναν αυτά τα χαρτιά;” ρώτησε ο Δημήτρης ανυπόμονα, “τα πετάξατε όταν φτάσατε εδώ;”
“Όχι, ο Χρήστος μας βόηθησε πάλι και όταν ξεαμπαλάραμε τα πράγματα, μάζεψε με προσοχή τα παλιόχαρτα αυτά, τα ίσιωσε και τα έβαλε σε μια μεγάλη τσάντα. Τότε κατάλαβα πως, χωρίς να το θέλω, τον βοήθησα να βγάλει αυτά τα χαρτιά από την ΕΣΣΔ και θύμωσα πολύ. Δε μπόρεσα όμως να κάνω τίποτα. Είμαι σίγουρος πως ήταν κάποια κομματικά ντοκουμέντα. Εγώ ήμουν με το Ζαχαριάδη κι αυτός με τους κολιγιαννικούς, αλλά μού΄χε πει πως διαφώνησε μαζί τους. Από τότε έψαχνα να τον βρω, αλλά όπως έμαθα, στην Ελλάδα δεν έμεινε. Στο εξωτερικό έφυγε”.
“Γιατί λες πως ήταν κομματικά ντοκουμέντα;”
“Τί άλλο να ήτανε; Παλιά χειρόγραφα ήταν, δεν ήταν τυπωμένα χαρτιά. Και μάλιστα ήταν γραμμένα με στενογραφία ή κρυπτογραφικά. Δε μπόρεσα να διαβάσω τίποτα. Το μελάνι καφέ ήτανε. Γιαυτό λέω πως ήταν από τη δικιά μας πάρτη. Αν ήταν των άλλων θα ήταν πολυγραφημένα ή τυπωμένα. Εμείς τότε πια μήτε γραφομηχανή δεν είχαμε”.
“Ποιοι εσείς;”
“Οι ζαχαριαδικοί, ποιοι άλλοι. Βέβαια εκείνον τον καιρό είχανε κάπως ησυχάσει τα πράγματα. Αλλά δέκα χρόνια πιο μπροστά μεγάλη αναταραχή έγινε. Παλιοί συντρόφοι, που είχαμε πολεμήσει πλάι πλάι, στα χέρια πιαστήκαμε. Ζαχαριαδικοί με Χατουρικούς…”
“Ποιοι είν΄αυτοί;” απόρησα
“Έτσι λέγαμε τότε τους Κολιγιαννικούς. Το ΄58 μας διαγράψανε και χάσαμε και τη δουλειά μας. Φτιάξαμε λοιπόν εγώ και πεντέξι άλλοι μια μπριγάδα και επισκευές σε σπίτια κάναμε. Ξέρεις τώρα. Σοβαντίσματα, βαψίματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά. Όλα τα καταφέρναμε. Και πάντα δουλειά είχαμε, γιατί εκεί τα σπίτια τους τα δίνει το κράτος δωρεάν αλλά από κει και πέρα πρέπει οι ένοικοι να τα συντηρούν. Δεν πολυκαιρίσαμε όμως σαν ελεύθεροι τεχνίτες. Εμένα και καμμιά δεκαριά σύντροφους, που εξακολουθούσαμε να κρατάμε την χωριστή παλιά μας κομματική οργάνωση και να τους κάνουμε κριτική, μας εξόρισαν το Σεπτέμβρη του ΄62 στην αυτόνομη περιοχή των Χακάσσων, στα σύνορα με την Κίνα. Εκεί να δεις τί τραβήξαμε. Ευτυχώς γνώρισα εκεί τη Σεβαστή, την παντρεύτηκα και στήσαμε νοικοκυριό.
“Κι εσείς εξόριστη ήσασταν”, ρώτησε η Μαργαρίτα τη γυναίκα
“Ναι, αλλά όχι από το Τασκέντ, εμείς από τον Καύκασο από την περιοχή Σταυροπόλ είμαστε. Εμάς το 1945 μας πήραν. Ολόκληρα χωριά. Μας έκλεισαν σε βαγόνια και στους Χακάσσους μας μεταφέρανε. Τρεις βδομάδες κλεισμένοι ταξιδεύαμε. Ζωντανοί και πεθαμένοι μαζί. Γιατί στο δρόμο πολλοί πέθαναν, μικρά παιδιά και γέροι. Εκεί αρχίσαμε από την αρχή. Πολύ δύσκολα ζήσαμε. Οι ντόπιοι δε μας θέλανε. Τους είχαν πει πως είμασταν μαυραγορίτες και συνεργάτες των Γερμανών. Ποιοί, εμείς; Εμένα ο μεγάλος αδερφός μου αξιωματικός κρασναρμέιετς ήτανε κι ο μικρότερος παρτιζάνος και μέσα στο Γκρόζνι σκοτώθηκε.
“Εμείς παρ’ όλα αυτά τον αγαπούμε το Στάλιν, τη διέκοψε ο άντρας της, γιατί δεν έφταιγε αυτός για όσα τραβήξαμε. Δε μπορούσε να ξέρει. Άλλοι τον έπεισαν κι αυτοί κατόπιν τον πρόδωσαν. Ο Χρουστσώφ να πούμε. Εδώ τον είχανε κάνει είδωλο αλλά αυτός κατάστρεψε το έργο του Στάλιν. Κι ο Μπρέζνιεφ, χειρότερος απ’ όλους. Τώρα τούτος εδώ, ο Γκορμπατσώφ να δούμε τί θα κάνει. Δε μου γεμίζει το μάτι. Τί να σας πω. Αλλιώς τα φανταζόμασταν το ΄50 σαν φτάσαμε στο Τασκέντ κι αλλιώς τα βρήκαμε.
Από την Αλβανία μας επιβίβασαν σε σοβιετικά φορτηγά πλοία, που δήθεν μεταφέρανε ξυλεία. Μια βδομάδα ταξιδεύαμε. Τη μέρα μέναμε μέσα στα αμπάρια, απογορευόταν να βγούμε στο κατάστρωμα. Περάσαμε βλέπεις από τον ισθμό της Κορίνθου και όλο δίπλα σε ελληνικές ακτές. Στα Δαρδανέλια και στο Βόσπορο μας κλείδωσαν εντελώς. Ανεβαίναν βλέπεις Τούρκοι πιλότοι και δεν έπρεπε να μας δούνε. Μοναχά σαν μπήκαμε στη Μαύρη Θάλασσα ανασάναμε και μας άφησαν να ανεβούμε μέρα στο κατάστρωμα. Βγήκαμε στο Πότι, μας φόρτωσαν σε τραίνα, φτάσαμε στο Μπακού, ξαναμπήκαμε σε καράβια, επιβατικά αυτή τη φορά και βγήκαμε στο Κρασνοβόντσκ. Εκεί κάτσαμε πέντε μέρες. Ζέστη, πήγαμε να σκάσουμε και κατόπιν μας φόρτωσαν πάλι σε τραίνα. Τρεις μέρες διασχίζαμε έρημο. Την Καρά Κουμ, τη Μαύρη Έρημο. Αγριευτήκαμε. Ξαφνικά τους πιο πολλούς μας έπιασε απελπισία. Πού μας πήγαιναν; Έβλεπες παλιούς αντάρτες και σα μωρά κλαίανε.
Το Τασκέντ σα φτάσαμε, παράδεισος μας φάνηκε. Καταπράσινο και όλο νερά. Τους πρώτους μήνες, ώσπου να μας δώσουν δουλειά, μας είχαν σε στρατόπεδα έξω από την πόλη, πολιτείες τα λέγανε, να ξεκουραστούμε και να συνεφέρουμε. Μας μοίρασαν καινούριες θερινές στολές και μας δώσαν από ένα εκατόρουβλο. Πολλά λεφτά, αλλά εμείς τότε δεν ξέραμε την αξία τους, ούτε μπορούσαμε να τα ξοδέψουμε μέσα στις πολιτείες. Όλα μας τα δίνανε τζάμπα. Ο Στάλιν έδωσε εντολή κι ήρθανε μεγάλα θέατρα, σαν το Μπολσόι, να μας ψυχαγωγήσουν. Βλέπανε οι δικοί μας τις μπαλαρίνες ντυμένες στα κάτασπρα με κάτι κοντά φουστανάκια να κάνουν πήδους και στροφές και κοιταζόντουσαν. Δεν καταλαβαίνανε.
Τον πρώτο καιρό απαγορευόταν να βγαίνουμε από τις πολιτείες, ούτε και να πηγαίνουμε στο Τασκέντ. Μια φορά όμως εγώ και καμμιά δεκαριά άλλοι, πηδήσαμε τη μάντρα και πήγαμε τα πέριξ να εξερευνήσουμε. Μαθημένοι από το αντάρτικο, βάλαμε σημάδια για να μη χάσουμε το δρόμο και ύστερα από πορεία μιας ώρας με στρατιωτικό βήμα, φτάσαμε στην πόλη. Εκεί να δεις πλάκα! Οι ντόπιοι βλέπανε κάποιους ξένους, που μιλούσαν άγνωστη γλώσσα και φορούσαν στολές άγνωστου στρατού, που μπαίνανε στα μαγαζιά και ζητούσαν τσιγάρα και σπίρτα δίνοντας εκατόρουβλα! Τότε ένα πακέτο τσιγάρα έκανε δέκα καπίκια. Μαζεύτηκε κόσμος και μας χάζευε. Εγώ βέβαια μιλούσα ρωσικά και τους εξήγησα ποιοί είμαστε. Βρέθηκαν μερικοί που μας κέρασαν κβας. Έγινε φαίνεται μεγάλο σούσουρο, γιατί σε μιαν ώρα έφτασε ένα φορτηγό με πολιτοφύλακες κι ένα δικό μας και μας γύρισαν στην πολιτεία. Εκεί μας κάνανε κριτική. Μας κατηγορήσαν για απειθαρχία. Γενικά η ουζμπέκικη ηγεσία δε μας χώνευε. Ήταν εκεί ένα στέλεχος, ουζμπέκος, Σαάκωφ λεγότανε, που ήθελε να του κάνουμε τεμενάδες. Να σκεφτείς πως δε μας αναγνώρισαν για πολιτικούς πρόσφυγες. Μια πρασινοκίτρινη ταυτότητα μας δώσανε, που τη δίνανε μόνο σε αλήτες και ύποπτους. Ας είναι. Από κείνη τη μέρα που λες, έσπασε ο πάγος. Κάθε μέρα πηδούσαν τη μάντρα κι άλλοι σύντροφοι. Ύστερα μας ρώτησαν τι δουλειά θέλαμε να κάνουμε και ποιοί θα ήθελαν να σπουδάσουν. Σιγά σιγά εγκατασταθήκαμε σε σπίτια έξω από τις πολιτείες.
Στο μεγάλο σεισμό, που το κατάστρεψε τελείως το Τασκέντ, εμείς οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες ήμασταν στην πρώτη γραμμή και οι μπριγάδες μας παίρνανε συνέχεια βραβεία. Είχαν τότε έρθει χτίστες και άλλοι τεχνίτες από όλη τη Σοβιετική Ένωση, οργανωμένοι κατά δημοκρατίες. Ουκρανοί, Μπελορούσοι, Καζάχοι, Γεωργιανοί. Οι Γεωργιανοί είχανε μεγάλη πλάκα, γιατί στα φορτηγά τους είχανε κολλημένη τη φωτογραφία του Στάλιν. Και να σκεφτείς, αυτό μετά το 20ό συνέδριο. Ας είναι. Δε δουλέψαμε για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας αλλά χτίσαμε το σοσιαλισμό στην Κεντρική Ασία. Είχαμε ξαναπεράσει οι Έλληνες από κει, πριν από δυο χιλιάδες χρόνια και χτίσαμε και τότε πολλές πόλεις.
Που λες ήθελα αυτά τα κομματικά χαρτιά, που βόηθησα το Χρήστο να τα βγάλει από τη Σοβιετική Ένωση, στα χέρια του Κόμματος να πάνε. Πρέπει να μπούνε στα αρχεία του για να γραφτεί κάποτε σωστά η ιστορία του. Διάβασα αυτό το σχέδιο ιστορίας που κυκλοφόρησε. Δε λέει τίποτα. Πολλά κενά και πολλά ερωτήματα αναπάντητα αφήνει. Και τον Ζαχαριάδη τον αδικεί πολύ. Ούτε καν αναφέρει πως αυτοκτόνησε. Εγώ πριν αρρωστήσω και κολλήσω σ’ αυτό το καροτσάκι ανακατευόμουνα πολύ. Βοηθούσα το Κόμμα όσο μπορούσα αν και σε μερικά σημεία μάλωνα με τους συντρόφους. Νέα παιδιά βλέπεις, δε σέβονται εμάς τους παλιούς, κι ούτε νοιάζονται για την ιστορία του κόμματος. Εγώ ήμουνα και στην Κίνηση για την αποκατάσταση της μνήμης του Στάλιν”.
“Θα καθίστε να φάμε;” τον διέκοψε η γυναίκα του
“Να μη σας βάζουμε σε κόπο”
“Τι κόπος καλέ, ευχαρίστησή μας είναι, έχετε τόσα πολλά να πείτε. Ο καημένος ο Λεωνίδας τα τελευταία χρόνια δε βλέπει πολύν κόσμο και λαχταρά να μιλήσει με ανθρώπους σαν και σας”.
Θέλαμε να ακούσουμε τη συνέχεια της ιστορίας, πεινούσαμε κι όλας και οι μυρουδιές από την κουζίνα ήταν γαργαλιστικές κι έτσι κάτσαμε και φάγαμε έναν ωραιότατο μουσακά. Ο οικοδεσπότης μας έφαγε ελάχιστα, πιο πολύ για να μας κάνει παρέα. Μιλούσε συνεχώς. Επέμενε να με λέει “Νίκο μου” ενώ το Δημήτρη τον προσφωνούσε “σύντροφε” και τις γυναίκες “κυρές”.
“Ξέρεις τι βλέπω σύντροφε”, του ανταπέδωσε την προσφώνηση ο Δημήτρης, “μιλάς πολύ καλά τα ελληνικά. Εγώ έχω κουμπαριές με Πόντιους που μένουν χρόνια στην Αθήνα κι ακόμα τους ξεχωρίζεις από την ομιλία τους”
“Μα εγώ όχι μόνο έζησα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, δώδεκα χρόνια στην Αθήνα, δύο στο Δημοκρατικό Στρατό κι άλλα είκοσι τώρα στη Σαλονίκη, αλλά πήγα σε ελληνικό σχολείο στο Κιουταϊσι και γενικά δεν έζησα πολύ με δικούς μας. Γιαυτό. Αλλά η Σεβαστή, την ακούτε, ακόμα δεν τα μιλά καλά”.
“Εμ βέβαια, εγώ δεν πήγαινα σαν και σένα κάθε βράδυ στο κόμμα να συζητάω. Μέχρι που αρρώστησε δεν τον έβλεπε το σπίτι. Αφού και τις Κυριακές πήγαινε και Ριζοσπάστη πουλούσε”.
“Γιατί δεν εγκατασταθήκατε στην Αθήνα, στη Νέα Σμύρνη;”, τον ρώτησα
“Τι να κάνω εκεί; Η μάνα μου πέθανε στην Κατοχή, τον ένα αδερφό μου τον εκτελέσανε, όπως θά ΄μαθες, το ΄49, ο άλλος πέθανε το ΄61. Δεν είχα πια κανέναν δικό μου, ενώ εδώ η Σεβαστή είχε συγγενείς της που είχαν έρθει από το Σαυροπόλ το ΄38”.
Όταν σηκωθήκαμε από το τραπέζι, έξω είχε σχεδόν σουρουπώσει. Αποχαιρετιστήκαμε με μεγάλη συγκίνηση. Έσκυψα και φίλησα τον παλιό φίλο του πατέρα μου. Ποιος ξέρει αν θα τον ξανάβλεπα. Του υποσχέθηκα πάντως να του γράψω για την τύχη των εγγράφων που βόηθησε το Χρήστο να βγάλει από την ΕΣΣΔ.
Γς said
Καλημέρα
>μας εξόρισαν το Σεπτέμβρη του ΄62 στην αυτόνομη περιοχή των Χακάσσων, στα σύνορα με την Κίνα. Εκεί να δεις τί τραβήξαμε.
τι τραβήξανε…
spatholouro said
«λαχταρά» να μιλήσει, και όχι «λαχαρά», υποθέτω, Νίκο
Δύτης των νιπτήρων said
Ιωσήφ Ατσάλης = Στάλιν
το παλιό αστείο, να απευθυνθώ σε φαρμακοποιό, να μου το διαβάσει.
http://www.tokoulouri.com/news-in-photos/gibberish/
spatholouro said
Ουπς, και «Σαυροπόλ» αντί «Σταυροπόλ»
spiral architect said
Ολάκερη ζωή περιπέτεια ο καπετάνιος!
Καλημέρα.
Παναγιώτης Κ. said
Ο Δημήτρης Σαραντάκος αποδίδει σωστά το στιλ της ομιλίας του Ατσάλη.
Πράγματι οι Πόντιοι κάπως έτσι μιλούν.Κατά την γνώμη μου και σύμφωνα με τις εμπειρία 35 χρόνων ως κάτοικος Καλαμαριάς , αυτό το στιλ εγκαθιστά οικειότητα ανάμεσα στους συνομιλητές. Έτσι μιλούσε και η θεία Χρυσούλα στην Καλαμαριά, γεννημένη στην Τιφλίδα με καταγωγή από την Τραπεζούντα. Πέθανε πρόσφατα. Ήταν 102 ετών!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
6: Ακριβώς, οι Πόντιοι κάπως έτσι μιλάνε ιδίως όταν αφηγούνται.
2-4: Μερσί, είχε και μερικά ακόμα λαθάκια που τα διόρθωσα τώρα.
Ωστόσο, το «Σαυροπόλ» μπορεί να είναι η ποντιακή προφορά -βέβαια πιο πάνω λέει Σταυροπόλ αλλά νομιζω πως οι Πόντιοι δεν το πολυλένε το «στ» στην αρχή της λέξης.
Γς said
Κι είχα μια φίλη, συνάδελφο εδώ στην Ελλάδα, που μου΄λεγε ότι εκεί στην Τασκένδη που γεννήθηκε η καλύτερή της βόλτα ήταν να πηγαίνει στο σιδηρορομικό σταθμό και να βλέπει τα τραίνα να φεύγουν,
Σίγουρα είχε κάτι παρα πάνω λόγους, από μας που πηγαίναμε με τα πόδια από το Βύρωνα στο Χασάνι [Ελληνικό] για να δούμε τα αεροπλάνα που ανεβοκατέβαιναν.
http://caktos.blogspot.gr/2015/10/blog-post_7.html
Κουνελόγατος said
Για εκείνη την περίοδο έχει γράψει ο Αλέξης Πάρνης και πολλοί άλλοι. Θλίψη για όσα έγιναν ανεξαρτήτως πλευράς. Δίκιο δεν κατάφερα να καταλάβω ποιος είχε πάντως. Μάλλον όλοι!!! 🙂
Καλημέρα σας.
atheofobos said
Όπως γράφω στο ποστ μου για την Τασκένδη, από την Αλβανία τα σοβιετικά φορτηγά πλοία που μετέφεραν στα αμπάρια τους Έλληνες στην Γεωργία με τελικό προορισμό την Τασκένδη, στα συνοδευτικά έγγραφα για το «εμπόρευμα» που υποτίθεται ότι μετέφεραν, έγραφαν «αλβανική πίσσα»!
ΤΑΣΚΕΝΔΗ ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/11/blog-post_15.html
Παναγιώτης Κ. said
Ο Δ. Σαραντάκος ξετυλίγει ορισμένες από τις περιπέτειες των ηττημένων του Εμφυλίου μέσα από την προσωπική του ματιά.
Από την αρχή της χρονιάς μελετώ… φανατικά τον Εμφύλιο και η άποψη του συγγραφέα είναι χρήσιμη στις αναζητήσεις μου. Μια άποψη ισορροπημένη χωρίς να αφίσταται από τις βασικές του ιδέες.
Γς said
6:
Χάσαμε τη θεία. ΣΤΟΠ
Γς said
8:
Και που λέτε κάποτε ήρθε στην Ελλάδα
http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2007.html
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Με το σημερινό θυμήθηκα τις διηγήσεις δικών μου παπούδων και γιαγιάδων.
Η διαδρομή της αδελφής της γιαγιάς μου και της οικογένειάς της δεν θυμάμαι από ποιο λιμάνι ξεκίνησε, πέρασε όμως το Γιβραλτάρ, το καράβι τους άφησε στην Πολωνία, και μέσω Τσεχοσλοβακίας κατέληξαν στη Ρουμανία.
Το θαλάσσιο τμήμα κράτησε ένα μήνα περίπου, με όλους του πρόσφυγες στο αμπάρι, χωρίς καμμία υποδομή. Στους ελέγχους έλεγαν πως το φορτίο ήταν ζώα-φαντάζομαι πως η μυρωδιά θα συνηγορούσε.
Το τμήμα Πολωνία-Ρουμανία πρέπει να κράτησε αρκετούς μήνες, νομίζω το προτελευταίο παιδί της (εφτά έκανε!), γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία και το τελευταίο στη Ρουμανία.
Αυτά τη δεκαετία του ’40. Αν προσθέσει κανείς και τον πρώτο ξεριζωμό του ’22, όταν ήταν παιδιά ακόμη, από τα βάθη της Ανατολίας (κάπου κοντά στην Καππαδοκία), το πολυήμερο ταξίδι με βοϊδάμαξες ως τα παράλια, το καράβι, την καραντίνα στον Πειραιά και τη Χαλκίδα, τα αντίσκηνα για χρόνια, είναι να μένεις με το στόμα ανοιχτό.
Θυμάμαι το ύφος της διήγησης, χωρίς εξάρσεις και φανφαρονισμούς, σαν να έλεγαν τη συνταγή για ντολμαδάκια, ίσως με κάποιες πινελιές από τις οδυνηρές αναμνήσεις να χρωματίζουν τη φωνή, και νιώθω ταπεινός. Αισθάνομαι πως οι επόμενες γενιές θα έπρεπε να φτιάξουμε από Παρθενώνα και πάνω για να συγκριθούμε μαζί τους.
Συμπαθάτε τις προσωπικές αναφορές, ήταν αφορμή για να τα γράψω κάπου, αρχίζω ήδη να ξεχνάω τις λεπτομέρειες που δεν ήταν και πολλές.
Παναγιώτης Κ. said
@9. Όπως ανάφερα στο #11 μελετώ, συστηματικά ελπίζω, τον Εμφύλιο.
Υποθέτοντας ότι τα μελετήματά μου θα βρουν διέξοδο στη συγγραφή κάποιου μικρού βιβλίου τότε προλογικά αυτό θα περιλαμβάνει τις 21 θέσεις της Γ΄ Διεθνούς ( Λένιν 1919) την μαρξιστική λενινιστική δηλαδή την σταλινική άποψη για το κράτος και την επανάσταση καθώς και την έκθεση του Πολ Πόρτερ το 1947 για την Ελλάδα.
Αυτά τα τρία κατά την γνώμη μου, προσφέρουν υλικό για τις βαθύτερες αιτίες του Εμφυλίου.
Με αυτή την ευκαιρία ας ζητήσω την βοήθεια το ιστολογίου για το εξής ζήτημα.
Αμέσως μετά την μεταπολίτευση είχαν κυκλοφορήσει κάποια εγχειρίδια μαρξισμού λενινισμού από την ΣΕ και το Θεμέλιο.
Θυμάμαι λοιπόν ότι είχα διαβάσει τότε ένα από αυτά με ΠΡΑΣΙΝΟ εξώφυλλο δανεικό.
Ερώτημα 1ο. Αυτό ήταν της ΣΕ ή του Θεμέλιου;
Ερώτημα 2ο. Αυτά σίγουρα δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία. Μήπως όμως το περιεχόμενό τους ενσωματώθηκε σε μεταγενέστερες εκδόσεις και αν ναι σε ποιες;
Το επιθυμητό βεβαίως θα ήταν να βρω κάποιο από εκείνα. Δεκτή κάθε οδηγία προς αναζήτησή τους.
Corto said
Καλημέρα!
15 (Παναγιώτης Κ.):
Εννοείς το παρακάτω;
http://www.politeianet.gr/books/sullogiko-themelio-oi-baseis-tou-marxismou-leninismou-115204
Αν είναι το ίδιο, τυχαίνει να το έχω σε έναν τόμο με κόκκινο, σκληρό εξώφυλλο.
Corto said
15: Δες και αυτό:
Click to access 05.Socialism.and.Communism.pdf
Corto said
http://kiatipis.org/Writers/Collective.Works/Fundamentals.of.Marxism.Leninism/Chapters.htm
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
gpoint said
… Εμείς παρ’ όλα αυτά τον αγαπούμε το Στάλιν…
κι έχεις μετά το σπαθόλουρο και τον αφώτιστο να σου λένε πως το ποδόσφαιρο (που δεν σε στέλνει εξορία για πλάκα) είναι το όπιο του λαού ενώ η τυφλή κομματική προσήλωση είναι νέκταρ …
Α, τα πράτα, σαλάγα τα
Pedis said
Άσχετο «Όχι διάβασμα στο σπίτι», λέει.
Κίνημα να πούμε. Που βλέπει το σχολείο σαν δουλειά. Μην κανεις στο σπίτι αυτό που κάνεις στη δουλειά;!
Θα είναι και αριστεροεναλλακτικό. Στοίχημα;
Για να μεγαλώσουν γρήγορα τα παιδιά και να μοιάσουν στους γονείς τους.
Κρετίνοι.
(Αν δεν μάθεις να διαβάζεις στο σπίτι, πού θα το κάνεις; Μην είσαι Τρότσκι που η φυλακή, έλεγε, είναι ο καλύτερος χώρος για απερίσπαστη από την πολιτική δράση μελέτη ή Τσε Γκεβάρα να κρατάς σημειώσεις πάνω σε δέντρο κάπου σε ένα δάσος της Βολιβίας;)
Πόσους φίλους σας ξέρετε να διαβάζουν περισσότερο από δύο ώρες καθημερινά;
(Διατρέχοντας το σημερινό -δεν το διάβασα ακόμη, αργότερα- πήρε το μάτι μου τον … μουστάκια. Θα αναστενάξει σήμερα το λίκνο. Ετοιμάστε σύρμα μακρύ για τα σεντόνια … για το άπλωμα.)
Σκύλος said
21
spatholouro said
20
Αγαπητέ Gpoint, θα μου επιτρέψεις την επισήμανση ότι το «ενώ η τυφλή κομματική προσήλωση είναι νέκταρ …» είναι δική σου προσθήκη!
Κατά τα άλλα, περί ορέξεως και αγάπης (σταλινικής ή άλλης) μανιταρόπιτα…
Σκύλος said
Η δήλωση της ημέρας, μη σου πώ και του αιώνα –> https://twitter.com/konawho/status/803354795880939521
Pedis said
# 22 – δεν δύναμαι να δω τα βιντεάκια που βάζεις σε αυτό το φόρματ, Σκύλε. Χάνω τίποτα;
gpoint said
# 21
Μιλάει για σχολικό διάβασμα και έχει απόλυτο δίκιο. Το πολύ διάβασμα δεν αφήνει καιρό για σκέψη και χωρίς σκέψη δεν αναπτύσσεται η κρίση οπότε δημιουργείται ο «εξυπνος» βλάκας που διαβάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά δεν θα καταλάβει ποτέ τίποτε στη ζωή του. Σαν αυτούς που μετά το σχολείο πηγαίνουν στην παραλία κι αντί να βουτήξουν ή να ξεκουράσουν τα μάτια τους στα χρώματα της γης, της θάλασσας και του ουρανού διαβάζουν στην εφημερίδα «ειδήσεις» ή στην καλύτερη κάποιο βιβλίο λες και δεν μπορούσαν να το διαβάσουν σπίτι τους…
Παιδί όμως να διαβάζει στην παραλία δεν θα δεις γιατί δεν έχει αποβλακωθεί ακόμα.
cronopiusa said
Καλή σας μέρα!
spatholouro said
21
Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, και ως «κίνημα» και ως θέμα, και δεν ξέρω εάν έχει ασχοληθεί ο Νίκος με κανένα άρθρο.
Επειδή από πολλά χρόνια «φωνάζω» κι εγώ προς την ίδια κατεύθυνση (του μη διαβάσματος, κατά το δυνατόν, στο σπίτι), να διευκρινίσω ότι όνειρο και φιλοδοξία μου είναι να μπορεί να καλύπτει το παιδί συντριπτικό ποσοστό των «αναγνωστικών» και μελετητικών υποχρεώσεών του στο σχολείο, ώστε να μένει για το σπίτι χώρος και χρόνος για την ανάγνωση, όχι ως ποινή πλέον, αλλά ως ηδονή και απόλαυση, δηλ. εξωσχολική τοιαύτη…
gpoint said
# 23
γιατί το «ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού» τι είναι θέσφατο ή δική σου «προσθήκη» ;
Σκύλος said
25 τίποτα, πλακίτσα έκαμα
Pedis said
# 26 – Δεν κατάλαβα, το σχολικό διάβασμα γιατί είναι ντε και καλά αγγαρεία; Και πότε θα μάθει να διαβάζει μόνο του; Να καταλάβει αν εχει καταλάβεi; Να δοκιμαστεί; Να βάλει κώλο κάτω; Να πάει κόντρα στην κούραση, στην τάση για οκνηρία και στο χασομέρι; Παίζοντας με το σμαρτφον και με τα βίντεοπαιχνίδια;
Πιστεύεις στην επιφοίτηση; Νομίζεις ότι με 45 λεπτά μάθημα στη χαβρα της τάξης το παιδί τα ‘χει πιάσει τα γράμματα;
Αν το πρόβλημα, λοιπόν, είναι τα κωλοσχολεία τότε να κοιτάξουν να τα αλλάξουν. Κι όχι να διδάσκουν στα παιδιά τη λούφα!
Κι αν είναι και αριστεροί και διανοούμενοι οι ψαγμένοι οι γονείς να κλείσουν το χαζοκούτι, να πετάξουν το σμαρτφον, να ανοίξουν κάνα βιβλίο στο σπίτι να ξεστραβωθούν μπας και πάρουν κανάλλο παράδειγμα τα παιδιά τους.
Pedis said
# 28 – Η προπαίδεια δεν δίνει καμιά απόλαυση. Πρεπει να τη μαθεις, όμως, ώστε να μην δίνεις την απόλαυση σε κάποιον άλλον να σε κοροιδεύει στους λογαριασμούς όταν δεν θα πηγαίνεις σχολείο. Έπειτα, από καθαρά διανοητική πλευρά μπορείς να απολαύσεις τα πολύ ανώτερα μαθηματικά, ιδρώνοντας να μάθεις τα ανώτερα, που τα απόλαυσες όταν κόπιασες και έμαθες τα κατώτερα κοκ.
[Αυτό με το κυνήγι της απόλαυσης σε κάθε στιγμή της ζωής εδώ μου κάθεται. Από τις αρχές του ’90 παίζει σαν τρελό. Σαν την επιδίωξη να ζει κανείς συνέχεια σε πλάνο διαφήμισης.]
Pedis said
-> παρόμοια με τα μαθηματικά συμβαίνει με όλα για να μην παρεξηγούμαστε. Δεν νομίζω να υπάρχει παιδί που στα οχτω του χρόνια έχει απείλησει τους γονεις του οτι θα αυτοκτονήσει από κατάθλιψη που δεν το στέλνουν να μάθει και να απολαύσει τη λογοτεχνία σε μία ξένη γλώσσα.
spatholouro said
29
Ούτε θέσφατο ούτε τίποτα, απλώς βρίσκω θεμιτή την επιθυμία μου να μου αποδίδεται η διατύπωσή μου όπως αυτή καταγράφηκε από εμένα χωρίς να παρενείρονται αλλότρια πράγματα που ποτέ δεν έγραψα.
Είπα λοιπόν (σε άλλο νήμα): «Η θρησκεία που είναι το όπιο του λαού είναι το ποδόσφαιρο». Μέχρι εκεί και μόνο αυτό. Όποιος θίγεται από μια τέτοια -δυσαπόδεικτη και αναπόδεικτη ίσως- και ιμπρεσιονιστικής καταγωγής «παρόλα», ας τη ρίξει στη θάλασσα, αλλά χωρίς τη γαρνιτούρα που ένας τρίτος μπορεί να εκλάβει για δική μου…
Γς said
24:
sarant said
28 Όχι, δεν έχω γράψει τίποτα για το θέμα.
Σκύλος said
Νικοκύρη –> http://www.newsfish.gr/diethni/83499/i-pagkosmia-leksi-tis-xronias-einai-elliniki
Αφώτιστος Φιλέλλην said
20. Να συμπληρωσω λοιπον -ευκαιριας δοθεισης- τις αποψεις μου :
Η » τυφλή κομματική προσήλωση «, σημαινει θρησκευτικη πιστη του τυπου «πιστευε και μη ερευνα», αρα αποτελει ενα ειδος θρησκειας, δηλ. μια ακομη οπιουχος ουσια 🙂
gpoint said
# 34
δύσκολα κάποιος δεν θα καταλάβαινε πως το νέκταρ είναι δική μου προσθήκη μια που τα περί οπίου και θρησκείας είναι λίγο πολύ γνωστά…Αλλά μια άλλη απορία μου γεννάται αυοί που χαρακτηρίζουν την θρησκεία ή το ποδόσφαιρο όπιον του λαού έχουν δοκιμάσει όπιον ή αμολάνε την σύγκριση έτσι στο βρόντο ;
sarant said
39 Σωστό, αλλά κι αυτοί που λένε ότι το τάδε «είναι θάνατος» για το δείνα δεν έχουν πεθάνει 🙂
Αγγελος said
Πώς ήξερε ο Ατσάλης τον Δημ. Σαραντάκο, ο οποίος βρισκόταν στη Μυτιλήνη στην Κατοχή; Και γιατί τον λέει Νίκο; Μήπως από τις πολλές μυθιστορηματικές ελευθερίες ο συγγραφέας τα μπέρδεψε; Ή εγώ τα μπέρδεψα και δεν είναι ο πατέρας του Νικοκύρη ο αφηγητής;
Αγγελος said
Ο Μαρξ το περί οπίου το είπε με την έννοια ότι η θρησκεία παρηγορεί το λαό και τον κάνει να υπομένει με λιγότερη δυσφορία τα βάσανά του, όχι (τόσο) ότι τον αποβλακώνει. Την εποχή εκείνη τα ναρκωτικά δεν προκαλούσαν τόσο αρνητικούς συνειρμούς όσο σήμερα. Λάβδανο και αιθέρα μπορούσε ν’ αγοράσει καθένας ελεύθερα από το φαρμακείο, η δε νάρκωση για χειρουργικούς (αρχικά οδοντιατρικούς) σκοπούς είχε μόλις εφευρεθεί.
Παναγιώτης Κ. said
@16,17,18. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες.
Το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών μάλλον είναι ταυτόσημο με αυτό που έχουν υπόψη μου.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Γς said
41:
> Επέμενε να με λέει “Νίκο μου”
giorgos said
15. Γιά τήν έκθεση τού Πολ Πόρτερ ύπάρχουν πολλά εδώ
http://emfilios.blogspot.gr/search/label/%CE%97%20%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97%20PORTER%20%CE%A3%CE%A4%CE%9F%20%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%A0%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%A3%CE%99%CE%9F%20%3A%20%CE%8C%CE%A8%CE%95%CE%99%CE%A3%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3%20%CE%A3%CE%9A%CE%95%CE%A8%CE%97%CE%A3%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%A4%CE%A9%CE%9D%20%CE%95%CE%9E%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9E%CE%95%CE%A9%CE%9D%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%95%CE%A0%CE%9F%CE%A7%CE%97%CE%A3%20%281944-1947%29#_ftnref17
Γιάννης Ιατρού said
26: Gpoint
Παιδί όμως να διαβάζει στην παραλία δεν θα δεις γιατί δεν έχει αποβλακωθεί ακόμα….
Δίκιο έχει ο Τζι 🙂
spatholouro said
15/43
Το με το πράσινο εξώφυλλο πρέπει να ήταν αυτό:
https://www.scribd.com/document/102580244/%CE%97-%CE%98%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%A4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%92
Corto said
43: Το βιβλίο αυτό το αναφέρει κάπου και ο Χρόνης Μίσσιος (νομίζω στο αφήγημά του «τα κεραμίδια στάζουν»)
Καλή ανάγνωση!
gpoint said
# 40
Πάντως γνώρισα κάποιαν (αλλά όχι εκ του πλησίον) που είχε στείλει και τους τρεις συζύγους της αδιάβαστους την ώρα των περιπτύξεων, ε αυτή ήτανε θάνατος και χωρίς προσωπική εμπειρία !!
Corto said
47:
Από ό,τι κατάλαβα, στην αρχή κυκλοφορούσαν τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου σε τεύχη και αργότερα κυκλοφόρησαν όλα μαζεμένα σε έναν ενιαίο τόμο σκληρόδετο.
Σωτήρς said
Ωραία που την εξελίσσει την ιστορία! Τώρα μας ξαναβάζει σε υποψίες για το τι έφερε ο Χρήστος από την ΕΣΣΔ.
Η περιγραφή της πορείας του καπετάν Ατσάλη και η Τασκένδη σαν τόπος μου έφερε στο νου τον «Μουγκό Ουζμπέκο» του Σεπούλβεδα. Που πάει όλο χαρά να σπουδάσει μεταλλειολόγος …
Alexis said
#41: Αφηγητής είναι ο Δημήτρης Σαραντάκος και γράφει σε πρώτο πρόσωπο, αλλά στο βιβλίο ονομάζει τον εαυτό του «Νίκο».
Και βέβαια δεν είναι απαραίτητο όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα που περιγράφει να είναι αληθινά.
Ο Ατσάλης μπορεί να είναι δική του επινόηση, ας μας πει κι ο Νικοκύρης…
spatholouro said
50
Δεν ξέρω, πάντως βλέπω 6 βιβλία κανονικά, με σύνολο σελίδων 1200
Ο ένας και σκληρόδετος τόμος που έχεις είναι τόσες σελίδες;
spatholouro said
ΜΜ, Corto αυτό πρέπει να έχεις:
http://www.orizontesbooks.gr/catalog/product_info.php?products_id=1027
Alexis said
Ανεξάρτητα αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ο Ατσάλης είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία που δίνει το απόσπασμα αυτό για τη ζωή και τις περιπέτειες των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη Σ.Ε.
Corto said
«Η οικογένεια του από το ΄22 είχε καταφύγει στο Κιουτάισι της Γεωργίας»
Εκεί στο Κιουτάισι γεννήθηκε και ο αναμορφωτής του αγροτικού κινήματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής,ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82
Corto said
54:
Spatholouro, μάλλον αυτό είναι αλλά οι δύο τόμοι είναι δεμένοι σε έναν που γράφει στο εξώφυλλο τόμοι Α-Β. Είναι της ακαδημίας επιστημών της ΕΣΣΔ. Για τον ακριβή αριθμό των σελίδων και για άλλες εκδοτικές λεπτομέρειες, θα το κοιτάξω το απόγευμα, γιατί δεν είμαι στο σπίτι τώρα.
Γενικώς ναι μεν έχει προπαγανδιστικό χαρακτήρα, αλλά έχει κατανοητή, εκλαϊκευμένη γλώσσα και έχει ιστορική αξία ως έργο, κυρίως για τον τρόπο που οι Σοβιετικοί επιστήμονες οραματίζονταν το μέλλον.
Αναφέρεται σε προσδόκιμο ζωής 150 χρόνια, σε έλεγχο των σεισμών, των ηφαιστείων, των ανέμων κλπ, αλλά επίσης και σε ανάσταση πρόωρων νεκρών!!!
Μακάρι, αμήν…
marulaki said
Για τις περιπέτειες των Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση μιλάει και το πολύ ωραίο βιβλίο ‘Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα’. Αν δεν το έχετε διαβάσει, διαβάστε το! Δεν είναι τόσο μεγάλο και κατεβαίνει μονορούφι! 🙂
Παναγιώτης said
Δεν πρόσεξε κανένας; (ωχ λες να ειναι κολλητικό; ) το λογοπαίγνιο του Ιωσήφ Ατσάλη που είναι μετάφραση του Ιωσήφ Στάλιν (νομίζω και στα ρώσικα έτσι διαβάζεται το Иосиф),
Δύτης των νιπτήρων said
59 Πώς, κάποιος στο σχ. 3 🙂
Παναγιώτης said
Είδα μόνο το λινκ και γέλασα ίσωγια ατό δνε το θυμήθηκα. 😉
Παναγιώτης Κ. said
47. Δεν με βοηθάει η μνήμη μου αν πρόκειται γιαυτό ή κάποιο άλλο.
54. Αυτό το έχω στη βιβλιοθήκη που διατηρώ στο χωριό. Οι δύο τόμοι είναι δεμένοι σε έναν.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
gpoint said
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
63. Δηλαδή οι μήνες που έχουν 5 Σάββατα λογίζονται ότι έχουν 5 βδομάδες;;;
Αφώτιστος Φιλέλλην said
64. Στα μαθηματικα αλλα και στην ζωη αυτο που εχει σημασια ειναι ο χρονος ολοκληρωσης
52X420= 21840 ενω το 12X2000= 24000 αυξημενο κατα 9,89%
ΥΓ Ευτυχως που με ενα αλλο συμμαθητη μου στην 6η Δημοτικου ειμαστε πρωτοι στα διαγωνισματα 5 μαθηματων. Πηραμε και οι 2 συνολικη βαθμολογια 45 και οχι 50!!!
ΥΓ2 Αυτη ειναι και η μικρη 🙂 διαφορα μεταξυ Μαθηματικου ΑΘηνων και ΕΜΠ.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
65. του παλαι ποτε καλου 🙂 ΕΜΠ εννοω
Αφώτιστος Φιλέλλην said
49 «Πάντως γνώρισα κάποιαν (αλλά όχι εκ του πλησίον) που είχε στείλει και τους τρεις συζύγους της αδιάβαστους την ώρα των περιπτύξεων, ε αυτή ήτανε θάνατος και χωρίς προσωπική εμπειρία !!»
Η συζυγος των ενοικιαστων του ισογειου . Πληθωρικη Κερκυραια, παντα προσεγμενη, με κελαρυστο γελιο, με 3 γαμους και 4 παιδια. Ο τριτος της αντρας πεθανε απο καρδιακη προσβολη , μετα απο 1-2 ετη απ’ οταν εγκατασταθηκαμε στο 1ο.
Alexis said
“Όχι, ο Χρήστος μας βόηθησε πάλι και όταν ξεαμπαλάραμε τα πράγματα
Το «ξεαμπαλάραμε» ηχεί λίγο περίεργα εδώ. Έλεγε ένας Πόντιος πολιτικός πρόσφυγας εν έτει 1987 «αμπαλάρω-ξεαμπαλάρω»; Δεν ξέρω, μπορεί…
Τώρα τούτος εδώ, ο Γκορμπατσώφ να δούμε τί θα κάνει. Δε μου γεμίζει το μάτι
Πού να ‘ξερε τι θα ακολουθούσε…
Αλλιώς τα φανταζόμασταν το ΄50 σαν φτάσαμε στο Τασκέντ κι αλλιώς τα βρήκαμε
Αυτό μου θύμισε ένα, ας το πούμε «ανέκδοτο», που είχα ακούσει από τον πατέρα μου:
Κάποιοι πολιτικοί πρόσφυγες που έχουν διαφύγει στη Σοβιετική Ένωση έχουν συνεννοηθεί με τους συντρόφους που έμειναν πίσω στην Ελλάδα να τους ενημερώσουν πώς τα βρήκαν τα πράγματα εκεί, προκειμένου να φύγουν κι αυτοί στην πρώτη ευκαιρία.
Επειδή όμως τα γράμματα περνάνε από λογοκρισία, η συμφωνία είναι να τους στείλουν μία φωτογραφία τους. Αν στη φωτογραφία είναι όρθιοι, παναπεί ότι τα πράγματα είναι καλά και να επιχειρήσουν κι αυτοί τη διαφυγή τους στη Σοβιετία. Αν είναι καθιστοί, τότε ούτε να το σκέφτονται, σημαίνει ότι η κατάσταση που βρήκαν οι σύντροφοι εκεί είναι ζόρικη.
Ε λοιπόν, στη φωτογραφία που έφτασε στην Ελλάδα όλοι οι σύντροφοι ήταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα!
ΓιώργοςΜ said
21, 26 κλπ: Ανακαλύπτουμε τον τροχό ξανά.
Σε ένα σχολείο που δουλεύει σωστά, δε θα έπρεπε να χρειάζεται παρά ελάχιστη δουλειά στο σπίτι-έως καθόλου.
Το έχουν εξαγγείλει ακόμα και για τα εδώ προγράμματα. Όταν το σχολείο τελειώνει στις 2 ή τις 3, ο χρόνος επαρκεί και με το παραπάνω για να διδαχτούν αυτά που πρέπει.
Όμως οι γονείς, που:
-νομίζουν πως το παιδί τους δε μαθαίνει αρκετά επειδή δεν ασχολείται πολύ με τα σχολικά στο σπίτι
-θέλουν να βγάλουν το άχτι τους γιατί είχαν φάει καταπίεση οι ίδιοι
-δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού
-δενξερωγωτιάλλο,
…»τα χώνουν» στους δασκάλους για να τους δώσουν δουλειά για το σπίτι.
Οι δάσκαλοι πάλι, αν δεν έχουν κι οι ίδιοι τις ίδιες απόψεις με τους γονείς, συχνά, μετά από τον προπηλακισμό που δέχονται, σε ένα μήνα ή ένα χρόνο, υποκύπτουν. Και δίνουν στοίβες με φωτοτυπίες για να βγάζουν τα παιδιά τα μάτια τους ώρες ατελείωτες.
Μερικά επί μέρους:
Δεν κατάλαβα, το σχολικό διάβασμα γιατί είναι ντε και καλά αγγαρεία;
Αν δεν ήταν, και τα παιδιά το εκλάμβαναν σαν ευχαρίστηση, δε θα το συζητούσαμε.
Και πότε θα μάθει να διαβάζει μόνο του; Να καταλάβει αν εχει καταλάβεi; Να δοκιμαστεί; Να βάλει κώλο κάτω;
Στο σχολείο. Και με πολύ περιορισμένη σε όγκο αλλά στοχευμένη δουλειά στο σπίτι.
Να πάει κόντρα στην κούραση, στην τάση για οκνηρία και στο χασομέρι;
Με τον αθλητισμό, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία, το παιχνίδι, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τη συμμετοχή στη ζωή του σπιτιού.
Παίζοντας με το σμαρτφον και με τα βίντεοπαιχνίδια;
Παίζοντας με τους γονείς, τα αδέλφια, τους φίλους. Τα τεχνολογικά παιχνίδια είναι η εύκολη πιπίλα για όποιον δεν θέλει ν’ ασχοληθεί.
Έχω δει παιδιά, με καλό μυαλό, αλλά με φουλ πρόγραμμα από το Γυμνάσιο (ίσως και το δημοτικό) γεμάτο φροντιστήρια και άλλα κάτεργα να καίνε ασφάλειες στα 14-15 που οι ορμόνες βαράνε κόκκινο.
Ας υπάρχει μια αίσθηση του μέτρου. Κι ας δούμε τα συστήματα που έχουν πετύχει. Δεν είναι ανάγκη να εκδικούμαστε τα παιδιά μας για την καταπίεση που δεχτήκαμε εμείς. Το κάνουμε, έτσι κι αλλιώς, με τη συμπεριφορά μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ας μην το κάνουμε όμως και συνειδητά.
ΣΠ said
Αφού η 28 Οκτωβρίου έπεφτε Παρασκευή, η χρονιά ήταν το 1988.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
69. Ελαφρως διορθωμενο σχολιο μου 8 Σεπτεμβρίου 2011.
http://mhmadas.blogspot.gr/2011/09/8.html
Ακουει κανεις ; (Ε.Στυλιανιδης, Α.Σπηλιοτοπουλος, Α.Διαμαντοπουλου, Κ.Αρβανιτοπουλος, Α.Λοβερδος,Α.Μπαλτας, Ν.Φιλης, και να δουμε τι θα κανει ο Κ.Γαβργλου,…
Η σκαλα της γνωσης μου θυμιζει το «a stairway to the infinity». Δεν ειναι λογικο να μιλαμε για μεση εκπαιδευση, οταν προηγειται αυτη του δημοτικου κ.ο.κ. Αν η σκαλα του Γυμνασιου ειναι σαθρη κινδυνευουμε να πεσουμε απο …το Λυκειο προς τα κατω.
Προταση
Να βρεθει επιζων συνεργατης του Παπανουτσου και σε περιπτωση αδυναμιας καλος γνωστης του εργου του και με μια ολιγομελη επιτροπη εμπειρογνωμονων(εως 11 ατομα)που να εχουν μελετησει καλα τα καλυτερα εκπαιδευτικα συστηματα παγκοσμιως για να παρουν σωστες ιδεες, να θεσουν τους στοχους ενος μακροπνου (λ.χ. δεκαετους) νεου εκπαιδευτικου συστηματος απο το νηπιαγωγειο εως την τριτη λυκειου.
Να δωσει αυστηρες οδηγιες για τον σκελετο της υλης, δινοντας μεγαλη σπουδαιοτητα στην παιδευτικη διαδικασια,την ανακαλυψη και αναδειξη των ατομικων δεξιοτητων, την ομαδικη συνεργασια, στην κοινωνικοτητα, την αφοσιωση στους τεθεντες στοχους, στην ηδονη της ανακαλυψης και στην ικανοποιηση της επιλυσης ενος προβληματος και τελικα στην εκπαιδευση του τυπου «μαθαινω να μαθαινω»
Μονον με τον τροπο αυτο δηλ. τον εκσυγχρονισμο του πλεον επιτυχημενου εκπ. συστηματος στην χωρα δηλ. του Παπανουτσου, που να ικανοποιει ταυτοχρονα τις αναγκες μετα απο 20 ετη (μεχρι τοτε οι τελευταιοι ενεργοι θα μαθαινουν ευκολα καθε καινουργιο απαραιτητο για την δουλεια τους η απο περιεργεια, εφοσον στο σχολειο εχουν μαθει καλα πως να μαθαινουν), θα ελπιζουμε οτι τα εγγονια μας θα ειναι πιο βελτιωμενα απο εμας που περασαμε 12 ετη μαθαινοντας να μαθαινουμε, ασχετα αν τελειωσαμε με 16,5 το δημοσιο 6ταξιο Γυμνασιο και πηραμε PhD σε 3 ετη η τελειωσαμε το υπερεπαρκες τοτε 6ταξιο Γυμνασιο μολις με 13,5 και δεν ειχαμε την οικονομικη δυνατοτητα η βαριομαστε να δωσουμε εισαγωγικες για χαμηλοβαθμα ΑΕΙ η τα ΚΑΤΕΕ.
Υπονοειται οτι θα πρεπει να υπαρχει:
-παγιος τροπος αυστηρης αλλα δικαιης βαθμολογησης, με αριστα το 17, μεταξεταστεους κ.λπ., ωστε καθε τιτλοποιημενο σκαλοπατι γνωσης να εχει πραγματικη αξια χρησης για τον κομιστη και την κοινωνια και να μην αποτελει ενα ακομη «χαρτι».
-συνεχης και εκτεταμενος ελεγχος δεξιοτητων, ωστε οι προικισμενοι σε διαφορους τομεις να οδηγουνται και στις αντιστοιχες κατευθυνσεις, εφοσον οι μαθητες το επιθυμουν (προτυπα, μουσικα, καλλιτεχνικα, τεχνικα, αθλητικα,…. γυμνασια και λυκεια) με αντιστοχιες εξετασεις δεξιοτητων.
Ενα ερωτημα εχω . Ποσοι απο τους εκπαιδευτικους εχουν απομεινει πλεον(αυτοι/αυτες πανω απο 50)που να γνωριζουν το συστημα Παπανουτσου (μαθαινω να μαθαινω);
Κι αλλο ενα: πως να πεισεις την ελληνικη οικογενεια οτι ενας αποφοιτος αγροτικου λυκειου που καλλιεργει και εξαγει, ενας αξιοπιστος υδραυλικος η εργοδηγος, μια καλη κομμωτρια η μοδιστρα, ενας σωστος οδηγος λεωφορειου ειναι καλυτερος απο εναν ανεργο αποφοιτο «Α»ΤΕΙ που στην χειροτερη (και ελπιζω τελευταια) περιπτωση φετος εισηχθει με 3/20 εως 6/20 αν ειναι πολυτεκνος;
Αφωτιστος Φιλελλην
Αφώτιστος Φιλέλλην said
65. Το σχολιο απευθυνεται στον 63
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
52 Όπως τα λέει ο Αλέξης. Αφηγητής είναι ο Νίκος, που δεν είναι καν από τη Μυτιληνη. Και ούτε είχε ο παππούς μου κάποιον τέτοιον φίλο (ή κάποια τέτοια δράση)
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Οπως ξαναγραψα για το λογοτεχνικο εργο ολο γινεται και καλυτερο, ελευθερο χωρις αυτολογοκρισια ή πολεμικη προς αλλες πλευρες, αλλα με τραγικες πληροφοριες για την συμπεριφορα των σοβιετικων προς απλους ανθρωπους-κομμουνιστες αλλης εθνικοτητας, αλλα και στην εμφυλια διαμαχη μεταξυ ελληνων προσφυγων :
«…Αλλά δέκα χρόνια πιο μπροστά μεγάλη αναταραχή έγινε. Παλιοί συντρόφοι, που είχαμε πολεμήσει πλάι πλάι, στα χέρια πιαστήκαμε. Ζαχαριαδικοί με Χατουρικούς…”
«Εμάς το 1945 μας πήραν. Ολόκληρα χωριά. Μας έκλεισαν σε βαγόνια και στους Χακάσσους μας μεταφέρανε. Τρεις βδομάδες κλεισμένοι ταξιδεύαμε. Ζωντανοί και πεθαμένοι μαζί. Γιατί στο δρόμο πολλοί πέθαναν, μικρά παιδιά και γέροι.»
Αλλα και στις ικανοτητες των προσφυγων
«Στο μεγάλο σεισμό, που το κατάστρεψε τελείως το Τασκέντ, εμείς οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες ήμασταν στην πρώτη γραμμή και οι μπριγάδες μας παίρνανε συνέχεια βραβεία. »
……………….
Pedis said
# 69 – Πόσο στοχευμένη πρέπει να είναι η δουλειά στο σπίτι; Εννοώ για πόσα λεπτά της ώρας;
Το παιδί αλλιώς μαθαίνει στην τάξη κι αλλιώς δουλεύοντας μοναχό του κι αλλιώς σε ομάδα. Και τα τρία πρέπει να συνδυαστούν. Διαφωνείς;
Δηλ. για να δώσω ένα παράδειγμα πόσα δευτερόλεπτα στοχευμενης εργασίας στο σπίτι λες να χρειάζονται για να μάθει το παιδάκι όλο αυτό τον δεινόσαυρο της ελληνικής ορθογραφίας (που είναι και άχρηστη και κανείς από τους ειδήμονες δεν τολμά να πάρει τη πρωτοβουλία να την απλοποιήσει); Άλλο, χρήσιμο αυτό … η προπαίδεια, δεν τη μαθαίνει κανείς με στοχευμενη εργασία στο σπίτι αλλά με συνεχή επιμονή και σύστημα. (Για να μην πω ότι εδώ και είκοσι-τριάντα χρόνια αν θες να τρομοκρατήσεις ένα μαθητή γυμνασίου απείλησέ τον ότι θα του βάλεις να κλάνει διάιρεση με δεκαδικό! Είναι η στόχευση που λείπει, εεε; … 🙂 )
Τα παιδιά πρέπει να παίζουν, να διαβάζουν, να ακούν (και να κάνουν) μουσική, να ζωγραφίζουν, να δουλεύουν με τα χέρια, να κάνουν δουλειες στο σπίτι, να πηγαίνουν να βλέπουν τη δουλειά στα χωράφια, στα εργοστάσια, στα μηχανουργεία και τα εργαστήρια, να χαχανίζουν, να κωλοβαράνε, να στήνουν πουστιές, αυτή είναι, λίγοπολύ η στόχευση κατ’ εμέ.
[Η υπερπροστασία βγάζει κρετίνους όπως οι γονείς τους που κάνουν καμπάνιες για μηδεν προσωπική μελέτη, κατά παα πιθανότητα πτυχιούχοι και χαμηλοπληρωμένοι ή άνεργοι που διάβαζαν μόνο για να αποκτήσουν κοινωνική και οικονομική επιφάνεια και αντί να πιασουν τον παπά από τ @ρχίδια πιάσαν τα δικά τους. Οπότε λένε, προς τι όλο αυτό;]
Μαρία said
42
«Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεζόμενου πλάσματος, η θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου, είναι το πνεύμα ενός κόσμου απ’ όπου το πνεύμα έχει λείψει. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού » https://sarantakos.wordpress.com/2010/04/01/kokkkalo/#comment-29378
ΛΑΜΠΡΟΣ said
26 – Ούτε εγώ να το έγραφα, ΕΥΓΕ Gee !!!
ΓιώργοςΜ said
75 Η στόχευση δεν έχει να κάνει με το χρόνο, αλλά με το στόχο. Ο στόχος της δουλειάς στο σπίτι μπορεί να είναι οτιδήποτε χρειάζεται απερίσπαστη ενασχόληση. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει κανείς 10 ασκήσεις στο σχολείο και 10 ίδιες στο σπίτι, μπορεί να κάνει όσες χρειάζεται (8, 10,12) όταν θα υπάρχει κι ο δάσκαλος για να κρίνει και να βοηθήσει, και 1-2 για να βεβαιωθεί ο δάσκαλος πως το παιδί μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς βοήθεια.
Κατά τα λοιπά, την ειρωνία και την απαξίωση δεν έχει νόημα να την απαντήσω, με τα μυαλά που κουβαλάει ο καθένας, πορεύεται.
giorgos said
H παιδεία είναι τό άπλούστερο τών σχημάτων . Σημαίνει μόχθο , δάσκαλο , δάσκαλο ,μαθητή καί βιβλίο . Λέει εδώ http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/04/7.html#more
ΛΑΜΠΡΟΣ said
31 – » Δεν κατάλαβα, το σχολικό διάβασμα γιατί είναι ντε και καλά αγγαρεία;» Ρώτησε τα παιδιά να σου πούν, αν δεν έχεις χρόνο, να σου πώ εγώ που τα έχω ρωτήσει. Γιατί θέλουν να παίξουν.
«Και πότε θα μάθει να διαβάζει μόνο του;» Μπορεί ΑΝΕΤΑ πρίν πάει κάν σχολείο, κυριολεκτικά παίζοντας.
«Να καταλάβει αν εχει καταλάβεi; Να δοκιμαστεί; Να βάλει κώλο κάτω; Να πάει κόντρα στην κούραση, στην τάση για οκνηρία και στο χασομέρι;»
Και για ποιό ακριβώς λόγο θα πρέπει να τα κάνει αυτά τα σχολικά στο σπίτι; ποιόν εξυπηρετούν;
32 – «Η προπαίδεια δεν δίνει καμιά απόλαυση. Πρεπει να τη μαθεις, όμως, ώστε να μην δίνεις την απόλαυση σε κάποιον άλλον να σε κοροιδεύει στους λογαριασμούς όταν δεν θα πηγαίνεις σχολείο.»
Πλάκα κάνεις έτσι; Στην περίπτωση που δεν κάνεις, την επόμενη φορά που θα πάς στην τράπεζα για οποιοδήποτε λόγο, ρίξε μια κλεφτή ματιά στον τραπεζήτη, θα δείς να σε κοροϊδεύει απολαυστικά, για τον εκάστοτε υπουργό οικονομίας, θα στα πώ άλλη φορά, ενώ για το trade δεν λέω ΤΙΠΟΤΑ.
«Έπειτα, από καθαρά διανοητική πλευρά μπορείς να απολαύσεις τα πολύ ανώτερα μαθηματικά, ιδρώνοντας να μάθεις τα ανώτερα, που τα απόλαυσες όταν κόπιασες και έμαθες τα κατώτερα κοκ.»
Εκτός από τις διανοητικές, υπάρχουν κι άλλες απολαύσεις στην ζωή, κι αν τις κρίνουμε βλέποντας τους σύγχρονους διανοητές, είναι ανώτερες από κάθε άποψη.
gpoint said
# 64, 65 και αλλαχού
Ολοι οι λογαριασμοί πληρώνονται σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση κι όχι στο τέλος του έτους και εγώ σαφώς έγραψα για τα λεφτά που μπορεί να σηκώσει ένας κακομοίρης στην διάρκεια ενός μήνα γιατί αν δεν πληρώσει του κόβουνε νερό, τηλέφωνο κ.λ.π.. Σ’ αυτόν που δεν θάχει και θα του κόψουν το ρεύμα τράβα εσύ και πες του στο τέλος τις χρονιάς θάχεις πάρει 200 ευρώ περισσότερα που ΙΣΩΣ καλύψουν τα τέλη επανασύνδεσης, δλδ πρόβλημα που μπορεί να εμφανισθεί σε κάποιον που τα βγάζει τσίμα-τσίμα κι έκανε υπολογισμούς πως θα βγάλει τον κάθε μήνα ανάλογα με τα λεφτά που θα σήκωνε.Δεν χρησιμοποίησα το ακραίο παράδειγμα που κάποιος θα μπορούσε να σηκώσει τρεις φορές από 840 σε ένα μήνα αλλά τα πέντε Σάββατα εμφανίζονται περίπου μια φορά στους τρεις μήνες δλδ αρκετά συχνά.
Καλό είναι να μην κρίνουμε από την προσωπική μας κατάσταση αλλά να μπορούμε να βλέπουμε πως την παλεύουν οι μη έχοντες κάτι που το βλέπουν οι μαθηματικοί που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία ενώ οι του ΕΜΠ συναλλάσσονται με λεφτάδες που κτίζουν και νομίζουν πως όλοι έχουν λεφτά…
cronopiusa said
Triant said
@81
Ρε σύ Τζή, που ακριβώς πληρώνει κανείς τους λογαριασμούς του και δεν μπορεί να πληρώσει με την ίδια κάρτα που χρησιμοποιεί στα ΑΤΜ;
Το πρόβλημα όπως ξέρεις δεν είναι να πάρεις λεφτά από το ΑΤΜ, το πρόβλημα είναι να βάλεις.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
69 – «Σε ένα σχολείο που δουλεύει σωστά, δε θα έπρεπε να χρειάζεται παρά ελάχιστη δουλειά στο σπίτι-έως καθόλου.»
Τέτοιο σχολείο σε μαζική κλίμακα, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να υπάρξει, (ένα ήταν το Σάμερ Χίλ, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα) γιατί ο στόχος της μαζικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι άλλος, θα τον δείς αν κοιτάξεις γύρω σου, στα υπόλοιπα συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
Νέο Kid Al Kuwaiti said
81. Βρε χρυσέ μου άνθρωπε. Δεν καταλαβαίνω που κολλάει το ΕΜΠ στο δικό μου σχόλιο, αλλά έτσι κι αλλιώς όλα ισοπεδώνονται εδώ μέσα…τα σχόλια θα γλύτωναν; εγώ τεσπα σε ρώτησα αν (κι αν ναι, βάσει ποιας λογικής ) όταν ο μήνας έχει 5 Σάββατα μπορείς να τραβήξεις 5 βδομαδιάτικα… αν ήθελα ηθικό κυρηγμα θα πήγαινα κατευθείαν στην αυθεντία ,στην πηγή. Το pedis. Όχι σε σένα.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
80. «…να μπορούμε να βλέπουμε πως την παλεύουν οι μη έχοντες κάτι που το βλέπουν οι μαθηματικοί που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία ενώ οι του ΕΜΠ συναλλάσσονται με λεφτάδες που κτίζουν και νομίζουν πως όλοι έχουν λεφτά…»
Αλλου αυτες τις συνδικαλιες 🙂 τυπου ΦΜΣ
1. Απο το 1ο ετος εκανα μαθηματα σε παιδια σε διαφορες περιοχες. Αγιο Παντελεημονα, Παγκρατι, Ν.Ψυχικο, Χολαργο, …., Κουκουβαουνες (Μεταμορφωση), Ν.Ερυθραια,….
2. Ειμαι μελετητης μικρων και μεσαιων κυριως Δημοσιων εργων, οπως στα σχολεια που διδασκεις (μεχρι και Ολημερο Δημοτικο εχω μελετησει) , Βιβλιοθηκες, Αθλητικα Κεντρα, μικρα Δημαρχεια, εργα υποδομης ,….και πολυ λιγοτερο ιδιωτικων (μερικα Ξενοδοχεια, καταστηματα και 4-Οροφα) .
Απο λεφταδες (Φιλοθεη και Μυκονο εχω φαει φεσι) και τους αποφευγω ηδη απο το 1996.
ΥΓ Βιωματικες εμπειριες για το προλεταριατο και μια βελτιωμενη επαναληψη
Το καλοκαιρι του 1971 ειχα εργασθει σε βενζιναδικο.Πηρα μια πρωτη γευση για την εργατικη ταξη. Υπηρχε κοινοκτημοσυνη στα φιλοδωρηματα αναμεσα στους 3 εργαζομενους (το ονειρο τους : μαμ, κακα, κοκο και νανι). Το 1977 δουλεψα σε οικοδομη. Εκει επαιρνα τα μισα απο εναν εμπειρο εργατη αν και λογω σωματικης διαπλασης και φυσικης δυναμης ειχα περιπου την ιδια αποδοση. Απογοητευτηκα απο τον κομμουνιστη (και χαρτοπαικτη) μικροεργολαβο, πατερα φιλου μου. Το 1980 δουλεψα στην Λαχαναγορα φορτοεκφορτωτης. Λουμπεν καταστασεις.
Ποτε δεν καταλαβα, γιατι τα μαρξιστικα βιβλια υποστηριζαν οτι το προλεταριατο ειναι ή θα γινει καποτε πρωτοπορεια.
Ετσι λοιπον η πρωτοπορεια εγινε …βιβλιοπωλειο, και μαλιστα Α.Ε.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
85 – 🙂 🙂 🙂
Αφώτιστος Φιλέλλην said
80.
Ι. Ο 83 εθεσε αρκετα καλα το…. προβλημα.
Ως ελευθερος επαγγελματιας, πως να βαλω στον λογαριασμο μου χρηματα, αφου δεν μου δινουν τα χρωστουμενα Δημοσιο και ιδιωτες, καθως και καποιος που του ειχα δανεισει, ενω νεες δουλειες βρισκονται δυσκολα;
ΙΙ. Για το αρχικο θεμα με τα 5 Σαββατα σου απαντησε ο οικονομικος μεταναστης συναδελφος στο 85.
Ας κανεις την κατωθι επαναληψη στον χρονο ολοκληρωσης για την επομενη εξεταστικη , διοτι η ζωη ειναι δυναμικο φαινομενο.
«Στα μαθηματικα αλλα και στην ζωη αυτο που εχει σημασια ειναι ο χρονος ολοκληρωσης
52X420= 21840 ενω το 12X2000= 24000 αυξημενο κατα 9,89%»
ΥΓ Παλι διδασκω μαθηματικα στους μαθηματικους!!!! Και η αλγεβρα δεν ειναι το καλο μαθημα μου. Αλλα αυτα τα καναμε στην 6η Δημοτικου οπου ημουν αριστος. Μετα ….χαλασα.
ΚΩΣΤΑΣ said
Εξαιρετικό το σημερινό απόσπασμα από άποψης πλοκής και ενδιαφέροντος για τον αναγνώστη αλλά και από άποψης ουσίας. Δεν απέχει από την πραγματικότητα της εποχής εκείνης και αναδεικνύει ανάγλυφα το δράμα μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, προδομένων από αντιπάλους και φίλους.
Γιάννης Ιατρού said
63, 64 …85: Μέχρι τώρα το μέγιστο ποσό ανάληψης καθοριζόταν εβδομαδιαίως. Οπότε πόσα Σάββατα κλπ. έχουν οι μήνες δεν παίζει ρόλο. Αν τώρα το κάνουν μηνιαίως, αυτό είναι διαφορετική βάση.
Και συμφωνώ με τον Triant (#83), οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τηλ/νων κλπ. πληρώνονται στην πλειοψηφία τους πλέον χωρίς την χρήση μετρητών, είτε από τα ΑΤΜ είτε μέσω e-banking ή με πάγιες εντολές για διάφορα λλα σταθερά επαναλαμβανόμενα ποσά (π.χ. ενοίκια).. .
Άλλωστε ποιοί έχουν πλεόν στην διάθεσή τους για ανάληψη σε μετρητά 2000+ μηνιαίως …
gpoint said
# 81
Τράβα ένα (οποιοδήποτε) πρωί στα ταμεία της ΔΕΗ να δεις ουρές από κόσμο που δεν του περισσεύουν τα 50, 80 λεπτά που χρεώνει η τράπεζα και θα σου βγουν τα μάτια !!
Είπα να μην κρίνει ο καθένας από τον εαυτόν του αλλά να έχουμε και λίγο σεβασμό γι αυτούς που τα φέρνουν δύσκολα
gpoint said
Το # 91 στο # 83
Συγχύστηκα.
Σκύλος said
91
Εγώ μέχρι πρόσφατα πλήρωνα όλους τους λογαριασμούς στο ταχυδρομείο, πρόσφατα άρχισα να τους πληρώνω από το ΑΤΜ.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
90. «Άλλωστε ποιοί έχουν πλεόν στην διάθεσή τους για ανάληψη σε μετρητά 2000+ μηνιαίως …»
Οι μεγαλουπαλληλοι, λ.χ. δικαστικοι, πολιτικο προσωπικο με «θεσεις ευθυνης», οι υπαλληλοι της Βουλης,…., οι δραστηριοι καθηγητες γυμνασιου-λυκειου που παραδιδουνν ιδιατερα μαθηματα, οι διαφοροι πολυθεσιτες,….
gpoint said
# 90
Γιάννη έχεις άδικο. ξέρω ανθρώπους που επειδή ο μήνας είχε πέντε Σάββατα προγραμματίζανε πέρα από τα μηνιαία (νοίκι, τηλεφωνία κ.λ.π.) και κάνα έκτακτο έξοδο όπως κάνανε (και κάνουν ξανά) οι συνταξιούχοι όταν παίρνανε τα επιδόματα ανά τρίμηνο. Τράβα και συ εκεί που πληρώμνουν ΔΕΗ ΄ή ΕΥΔΑΠ να δεις τις ατελείωτες ουρές μπας και πεισθείς
gpoint said
# 85
Επειδή δεν ζεις Ελλάδα η εβδομάδ πληρωμής στις τράπεζες ξεκινάει Σάββατο (ή Παρασκευή, δεν έχει σημασία) οπότε κάποιους μήνες πας 5 φορές ταμείο.
Το ΕΜΠ αφορούσε σχόλιο του Αφώτιστου (#65)
ΚΑΒ said
94. όπως λ.χ. η ωραία κ. Νοτοπούλου
http://www.iefimerida.gr/news/304322/theominia-sti-lesvo-skines-vivlikis-katastrofis-sto-mesotopo-eikones
gpoint said
# 94
Οι διορισμένοι καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα πληρώνονται σε ζεστό χρήμα και δεν κόβουν αποδείξεις . Μόνο αφελής θα δεχότανε να του τα βάλουν σε λογαριασμο. Τώρα όποιος δεν τους χωνεύει και δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας μπορει να φαντάζεται πως τους πληρώνουν και με επιταγές…
ΚΑΒ said
97 το σωστό
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114292893
Αφώτιστος Φιλέλλην said
97. Ακριβως, και για ολους τους πολτικους σχηματισμους 🙂
Το δωρεαν γευμα οταν συνδυαζεται με -απροσμενη επιτυχια- ειναι παντοτε κατι παραπανω απο ευπροσδεκτο.
Γιάννης Ιατρού said
91, 95: Για τις ουρές να παρατηρήσω, ότι έχουν και πολλές άλλες αιτίες (π.χ. ληγμένοι λογαριασμοί, πληρωμή λογαριασμών τρίτων (εξυπηρέτηση συγγενών, φίλων) στο λογ/σμό των οποίων δεν υπάρχει πρόσβαση, δυσκολία χειρισμού από φυσικά αίτια ή/και ελλιπής εξοικείωση στα ΑΤΜ από συνήθως μεγάλης ηλικίας άτομα κλπ.).
Γιάννης Ιατρού said
94, (97): Και πιστεύεις ότι αυτοί που γράφεις πάνε κάθε εβδομάδα στα ΑΤΜ για να σηκώσουν μετρητά της τάξεως που συζητάμε;
Αφώτιστος Φιλέλλην said
98. Υπαρχουν εκπαιδευτικοι με Διδακτορικο σε ειδικα μισθολογια.
Αλλου αυτες τις συνδικαλιες🙂 τυπου ΦΜΣ.
Εισαι στο μικροκοσμο σου και κοπηκες στην εξεταστικη αυτη. Να επανελθεις πολυ καλα διαβασμενος στην επομενη περιοδο.
ΥΓ Ελεος! Εχω ανοιξει ατομικους , οικογενειακους και επιχειρηματικους λογαριασμους, εχω συστησει Ο.Ε. προ 27 ετων στην οποια εχω διατελεσει και ταμιας, διακινουσα και διακινω εταιρικες και προσωπικες επιταγες, εισεπρατα επιταγες αλλων ΄ τριτων, εχω κανει ολη την λογιστικη λαντζα στην ΟΕ και στην ατομικη μου επιχειρηση, εχω παρει δανεια, τα εχω αποπληρωσει, εχω κανει μαθηματα οργανωσης και διοικησης επιχειρησεων, μαθηματα οικονομικων δικαιου και τεχνικης νομοθεσιας, εχω αγορασει και διαβασει αρκετα βιβλια λογιστικης, ……
Ειναι γνωστο το προβλημα του επαρχιωτισμου στην χωρα που συνοψιζεται στο συγκεκεριμενο «πρωτος στο χωριο….». Ως Αθηναιος ποτε δεν ημουν πρωτος, εκτος απο την 6η Δημοτικου και -συνηθως- μετα απο τα 20 εκανα παρεα με πιο εξυπνους και πιο εμπειρους απο μενα.
cronopiusa said
La jornada partida pone en valor el descanso, el recreo y el comedor.
gpoint said
# 101
Γιάννη, είναι χωριστές οι ουρές για πληρωμές και χωριστά για να κάνεις ρύθμιση στην ΔΕΗ. Κάθομαι αρκετά συχνά κάτι μισάωρα και ώρες προκειμένου να εξυπηρετήσω μια γνωστή μου με ρύθμιση που δεν πληρώνεται σε τράπεζα , και στην Αριστείδου και στο Αιγάλεβ τεράστιες ουρές όπου το 90% πλήρωνε λογαριασμό για να γλυτώσει τα 50, 80 λεπτά από τις τράπεζες. Αμα δενπαςμια φορά δεν μπορείς να το καταλάβεις, δεν εξωραΐζεται έτσι απλά…
Pedis said
# 78 – 75 Η στόχευση δεν έχει να κάνει με το χρόνο, αλλά με το στόχο. Ο στόχος της δουλειάς στο σπίτι μπορεί να είναι οτιδήποτε χρειάζεται απερίσπαστη ενασχόληση
Είδες; Με λίγη κόντρα ρεγουλάρεται το πράμα. (Κι) Αυτό εννοούσα, ΓιώργοΜ. Να δίνουν οι δάσκαλοι, και οι γονείς να την απαιτούν κι όχι να γουστάρουν τη λούφα για τα τέκνα τους, δουλειά στο σπίτι, με σωστές οδηγίες και τόση όση πρέπει, και να ελέγχεται το αποτέλεσμα την επομένη. Λείπει και ο δάσκαλος να μας τις εμπειρίες του.
(Πάντως, αυτά δεν θα γίνουν ή δεν θα γίνου σωστά στο σημερινό σχολείο -και στο παλιότερο που έκανα εγώ- κλουβί/χάβρα/ζούγκλα. )
Λάμπρο, άστο χέστο. Βαριέμαι. Αμα βγάλεις την κασέτα ειδοποία: Ημερομηνία και αριθμό σχολίου. Να διαβάσω και αν είναι να απαντήσω.
# 85 – γεια σου κιντ. Και σε είχα χαμένο από πελάτη.
Triant said
@91
Και στην ΔΕΗ πληρώνεις με κάρτα 🙂 (το ξέρω γιατί έχω γράψει το πρόγραμμα για κάποια POS)
Αγγελος said
Δεν με αφορά βέβαια άμεσα το θέμα (οι αναλήψεις ευρώ σε ΑΤΜ από λογαριασμούς του εξωτερικού δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε περιορισμούς) κι έτσι δεν θα έπρεπε ίσως να μιλώ, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος κόσμος έχει τόσο ενοχληθεί με τους περιορισμούς των αναλήψεων μετρητών. Το καταλαβαίνω για όσους έχουν πολλά λεφτά — δεν εννοώ τους ζάπλουτους, εννοώ όποιον έχει π.χ. από 8-10 χιλιάδες ευρώ και πάνω — σε τράπεζες και φοβούνται, ή φοβήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, μην τους τα μετατρέψει με το έτσι θέλω το κράτος σε ασταθές εθνικό νόμισμα (ή μην φαλίρουν οι τράπεζες)· αλλά ακριβώς αυτούς απέβλεπε το μέτρο να εμποδίσει να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους, όπως ευλόγως θα έκαναν αν τους άφηναν. Το μεγάλο πλήθος όμως τι έχει να χάσει; Όποιος έχει λιγότερο από 1800€ εισόδημα το μήνα, η συντριπτική πλειονότητα δηλαδή των Ελλήνων, μπορεί θαυμάσια να τα παίρνει όλα σε μετρητά κάθε μήνα, αν θέλει· αλλά και όποιος έχει περισσότερα, μεγάλο μέρος των εξόδων του (φόρους, φως, νερό, τηλέφωνο, αγορές από κάπως μεγάλα μαγαζιά…) μπορεί να τα πληρώνει χωρίς μετρητά.
Αν οι περιορισμοί των αναλήψεων μετρητών δυσκόλευαν πράγματι τη ζωή των Ελήνων, θα είχε αναπτυχθεί μαύρη αγορά μετρητών («σου δινω 900 ευρώ σε μετρητά αν μου εμβάσεις 1000€ στο λογαριασμό μου») Απ’ όσο ξέρω, τέτοιο πράμα δεν έχει εμφανιστεί, και όχι γιατί ο κόσμος φοβάται τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του Κράτους…
Μιχάλης Νικολάου said
65,
Όχι πως έχει σημασία, αλλά, επειδή 7×52=364, αν η Πρωτοχρονιά είναι Σάββατο, η χρονιά έχει 53 Σάββατα (χωρίς αναγκαστικά να είναι δίσεκτη). 🙂
gpoint said
# 108
Ωραία Αγγελε, αφού δεν μπορείς να καταλάβεις τι θα πει να σου βάζουν έναν γκιουλέκα πάνω στα λεφτά σου εξήγησέ μας γιατί όποιοι μπορούσαν τα βγάλανε έξω και δεν τα ξαναφέρνουν μέσα με τίποτε
Δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης, εντολές εκτελεί και είναι σαφής η πρόθεση να εξαφανισθουν τα μετρητά από την πιάτσα. Η φοροδιαφυγή είναι μια απλή δικαιολογία- τα γράφει κι ο Λάμπρος, η φοροαπαλλαγή είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό δεν εξαρτάται από μετρητά και πλαστικό χρήμα- και μη μου πεις πως δεν καταλαβαίνεις γιατί δεν θέλουν ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ μετρητά στις τσέπες ενώ τα πλαστικά ελέγχονται με το πάτημα ενος κουμπιου. Οταν μεταβληθεί ευνοϊκά το ισοζύγιο χρεών-καταθέσεων στις τράπεζες θα με θυμηθείς.
ΓιώργοςΜ said
106 Δε συνεννοούμαστε, νομίζω. Ας το αφήσουμε.
Αγγελος said
G, δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν, ιδίως τώρα, ουκ ολίγοι συνΕλληνες τόσο φτωχοί ώστε να κάνουν ουρά για να γλυτώσουν την προμήθεια του φαρμακείου ή του προπατζήδικου, εφόσον τουλάχιστον δεν πληρώνουν ναύλα για να πάνε ως «την Αριστείδου ή το Αιγάλεω». Πιστεύω όμως πως αυτοί δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ή αν έχουν τον αδειάζουν ως το τέλος του μηνός, και μάλλον δεν τους ενοχλούν οι περιορισμοί των αναλήψεων.
Απεναντίας, αυτούς που έχουν κάποιο εισοδηματάκι (άνω των 420 αλλά φυσικά κάτω των 2000 €), μάλλον θα τους διευκολύνει η δυνατότητα να το παίρνουν όλο μαζί σε μετρητά μόλις μπει, αν έτσι έχουν συνηθίσει να κάνουν το κουμάντο τους…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Αυτό με τις τράπεζες, πάντως, δεν είναι πρόβλημα. Και να δεχτούμε ότι τρεις μήνες το χρόνο «χάνεις» 100 ευρώ (2100-2000) τους άλλους 9 μήνες «κερδίζεις» από 320.
Pedis said
# 111 – προφανώς, δεν πειράζει.
Αγγελος said
G, νομίζω ότι εξήγησα ήδη «γιατί όποιοι μπορούσαν τα βγάλανε έξω και δεν τα ξαναφέρνουν μέσα με τίποτε»: φοβούνται, ή φοβήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι με το δημοψήφισμα και δεν ξεφοβήθηκαν με την κωλοτούμπα, μην τους τα μετατρέψει με το έτσι θέλω το κράτος σε ασταθές εθνικό νόμισμα, ή μην φαλίρουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτονόητο δεν είναι;
Φυσικά είναι πολύ δυσάρεστο να σου βάζουν «γκιουλέκα στα λεφτά σου», ακόμα κι αν δεν έχεις λεφτά. Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει τεράστιο ρόλο στην οικονομική συμπεριφορά (όπως και σε κάθε είδους συμπριφορά), και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε αντικειμενικές συνθήκες (που κι αυτών οι προοπτικές μαύρες κι άραχλες φαίνονται), η νοοτροπία των Ελλήνων θα κάνει ΠΟΛΛΑ χρόνια να συνέλθει από το σοκ της ξαφνικής επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Γι’ αυτό ακριβώς είναι πολύ δύσκολο να αρθούν, και γι’ αυτό ακριβώς κάθε βηματάκι σταδιακής χαλάρωσής τους είναι καλοδεχούμενο.
voulagx said
Πεταξε ο τρελλος μια πετρα μεσα στο πηγαδι και σαραντα γνωστικοι προσπαθουν να την βγαλουνε.
Αγγελος said
Το περί 5 Σαββάτων είναι αστείο. Για να έχει ο μήνας 5 Σάββατα, το 5ο μοιραία θα πέφτει στις 29, 30 ή 31. Ε, τα 420 ευρώ που θα έπαιρνε με το παλιό σύστημα το πέμπτο αυτό Σάββατο όποιος τα έχει, ή μάλλον τα 100 ευρώ που θα έπαιρνε και δεν μπόρεσε να πάρει (γιατί 320 ευρώ με το νέο σύστημα μπορεί να πάρει ακόμη κι έχει ήδη πάρει 4 φορές από 420 μέσα στο μήνα), θα τα πάρει τη Δευτέρα, ή στη χειρότερη περίπτωση την Τρίτη, που θα έχει γυρίσει ο μήνας. Ε, και το Σάββατο να τα ‘παιρνε, πάλι τη Δευτέρα θα πλήρωνε το φως και το τηλέφωνό του!
gpoint said
# 115
οπότε δηλαδή αυτός που δεν πρόλαβε να τα βγάλει εξω (όπως η μαμά της Βαλαβάνη άμα τη αναληψει των υπουργικών καθηκόντων της θυγατρός της) είναι οι μαλάκες της υπόθεσης και πρέπει γι’ αυτό ακριβώς κάθε βηματάκι σταδιακής χαλάρωσής τους να το καλοδέχονται….
Υποθέτω πως θα καλοδέχθηκες και την «χαλάρωση»των 840 ευρώ ανα 15πημερο αντι των 420 εβδομαδιαίως…
Χαλαρά,χαλαρά…χαλαρώνουμε
Ένας γλυκός συμμορίτης said
Κύριε Σαραντάκο, διαβάζοντας το σημερινό κείμενο του πατέρα σου που δημοσιεύεις, παρατήρησα ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί «αδιάφορα» την γενική στο οικογενειακό επίθετο του σημερινού «γκεστ-σταρ»: όσες φορές αναφέρει » ΤουμανίδΗ » , άλλες τόσες αναφέρει και » ΤουμανίδΟΥ » . Γνωρίζεις, μήπως, εάν υπάρχει κάποιος λόγος που ο συγγραφέας δεν μένει συνεπής στον έναν από τους δυο τύπους; Ξέρεις άν υπάρχει, δηλαδή, κάτι που γλωσσικά τον «χαλάει» κατά την περίσταση και στην ροή του κειμένου του εναλλάσσει σκόπιμα τους δυο τύπους;
gpoint said
# 117
Αστείο και μάλιστα χοντρό είναι να ονομάζουνε χαλάρωση των μέτρων είτε την ανύπαρκτη αύξηση σε 840 το15ήμερο αντί των εβδομαδιαίων 420 και την απειροέλαχιστη αύξηση στο ποσόν που μπορεί να σηκώσει κάποιος λες και τάχει κλεμένα.
Κοροϊδία στον λαό πρόσφεραν και οι προηγούμενοι απλά φοράγανε γραβάτα αυτή την διαφορά βλέπω
leonicos said
Τέτοιο βιβλίο δεν ξαναγράφεται
leonicos said
Άσε που με ξεκούνησε ο Αθεόφοβος με την Τασκένδη και τη Μπουχάρα.
sarant said
119 Καλώς ήρθατε. Πείτε μου το όνομά σας, αν θέλετε -πρέπει να έχουμε γνωριστεί, αφού χρησιμοποιείτε τον ενικό.
Σε σχέση με αυτό που ρωτήσατε, δεν είναι τόσο αδιάφορη η χρήση του ενός ή του άλλου τύπου. Τα αρσενικά επώνυμα έχουν γενική σε -ίδη (του Τουμανίδη), τα θηλυκά συνήθως σε -ίδου (της Σεβαστής Τουμανίδου). Στην ονομασία της οικογένειας, θα περίμενε κανείς «η οικογένεια Τουμανίδη», αλλά την πρώτη φορά, που έχει «οικογένεια Τουμανίδου» μάλλον οφείλεται σε έλξη από το γειτονικό «Σεβαστή Τουμανίδου»
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλησπέρα σας. Ἔστω καὶ καθηστερημένα δυὸ λόγια κι ἀπὸ μένα γιὰ τὴν σημερινὴ συνέχεια. Μολονότι δὲν ἔχουμε σημαντικὴ ἐξέλιξη τοῦ μύθου, εἶναι πολὺ σημαντικὰ αὐτὰ ποὺ λέγονται γιὰ τὴν κατάσταση τῶν πολιτικῶν προσφύγων στὶς χῶρες ὑποδοχῆς (ἰδιαίτερα στὴν ΕΣΣΔ) μὲ τὶς σκληρὲς ἐσωκομματικὲς συγκρούσεις καὶ τὸν ἐκτοπισμὸ τους στὰ βάθη τῆς Ἀσίας ἀπὸ τὴ σοβιετικὴ ἐξουσία.
#58. Πράγματι, ἐξαιρετικὸ τὸ βιβλὶο «Εὐτυχισμένος ποὺ ἔκανε τὸ ταξίδι τοῦ Ὀδυσσέα». Περιγράφει τὴν ὀδύσσεια τῆς οἰκογένειας Δανιηλόπουλου ποὺ βρέθηκε στὶς προσφυγιὰ κάμποσες φορὲς ἀπὸ τὶς ἀρχὲς μέχρι τὰ μέσα τοῦ εἰκοστοῦ αἰώνα. Ἀπὸ τὴν Ἀνατολικὴ Ρωμυλία στὴ Ρουμανία, στὴν Κωνσταντινούπολη, στὴν Ὀδησσὸ, ξανὰ στὴ Ρουμανία καὶ τελικὰ στὴν Ἑλλάδα τοῦ ’50. Κι ὅλα αὐτὰ ἐξ αἰτίας τῶν Βαλκανικῶν Πολέμων, τοῦ Πρώτου Παγκόσμιου, τῆς Ρώσσικης Ἐπανάστασης, τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς καὶ τοῦ Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
Πρὸς τὶ τόσος σαματὰς γιὰ τὸ πόσες ἀναλήψεις μποροῦμε νὰ κάνουμε; Τὸ θέμα εἶναι πόσοι ἔχουν λεφτὰ γιὰ ἀναλήψεις. Γιατὶ, ὅπως λέει καὶ τὸ παλιὸ ἀνεκδοτο, κῶλοι ὑπάρχουνε – λεφτὰ δὲν ὑπάρχουνε!
Ένας γλυκός συμμορίτης said
@ 80 & 84 (Λάμπρος): Πολύ καλά τα λες, συμφωνούμε σε όλα.
[ Ίσως ήρθε η ώρα που θα πρέπει στις συνειδήσεις των ανθρώπων να επανεξεταστεί σοβαρά η μαζική οικοδιδασκαλία των παιδιών από τους μορφωμένους γονείς τους και τα σχολεία να εξακολουθήσουν να υπάρχουν (αλλά με τελείως άλλη μορφή) μόνον για όσα παιδιά δεν έχουν γονείς με σοβαρό μορφωτικό υπόβαθρο.
Εννοείται πως και το σχολείο πρέπει να αλλάξει εντελώς και στο πνεύμα και στους στόχους του, αλλά κάτι τέτοιο σε διεφθαρμένες ταξικές κοινωνίες είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Όπως αδύνατη φαίνεται και η προοπτική της αταξικής κοινωνίας στο ορατό μέλλον. Οπότε, όπου φτωχός κι η μοίρα του… ]
@ 88 (Αφώτιστος Φιλέλλην): Γιατί δεν πας να επιβλέπεις σε ανακαινίσεις; Τόσα μαγαζιά κλείνουν μετά από 6 μήνες ή έναν χρόνο μη καταφέρνοντας να τα βγάλουν πέρα και στη θέση τους άλλα, καινούρια, ανοίγουν για να έχουν την ίδια τύχη! Τόσα κενά κι ανοίκιαστα παλιόσπιτα και παμπάλαια τρωγλοδιαμερίσματα για κατοικία που μένουνε στ’ αζήτητα γιατί οι ιδιοκτήτες τους σήμερα, σε καιρό κρίσης, ζητάνε απίθανα ψηλά νοίκια προσφέρονται για «ανακαινίσεις». Αυτή όλη η παλιοκατάσταση είναι η χαρά των εργολάβων, των μηχανικών, και της μαστοράτζας, που όλοι τους την βγάζουνε μπέικα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για… πρίγκιπες. Εσύ, όμως, μάλλον δεν έχεις ανάγκη. Είσαι καβατζωμένος, φαίνεται.
Pedis said
Ωραίος ο Μηλιός!
Μπα, δεν υπάρχει σωσμός σε αυτό το μπουρδέλο που αυτονομάστηκε ελληνική αριστερά από τη μεταπολίτευση και δώθε.
Ή τσιπα ή τσίπρα. Και τα δύο, δεν … καυμένε μου.
[Δεν τους βγήκε των Λαφαζάνηδων το 3%, αλλιώς εντός-εκτός κι επί τα αυτά θα έπαιζαν παιχνίδι με τα τσιπρόπουλα. Για το καλό της αριστεράς και του λαού, έτσι;! Πάντα.]
ΛΑΜΠΡΟΣ said
106 – Δεν ξέρω αν το έχεις πάρει είδηση, αλλά εσύ έχεις βάλει μόνιμη κασέτα.
Ήξερα από πρίν, πως η ερώτησή μου δεν έχει βολική απάντηση.
Πάντως λυπήθηκα μ΄αυτό που έγραψες στο 75 απαντώντας στον Γιώργο Μ, δεν το περίμενα από σένα, καλύτερο εκπρόσωπο δεν θα μπορούσε να έχει η οικονομική ελίτ, κι ας έχεις μπερδέψει και την υπερπροστασία μέσα, που δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα που λές.
«Η υπερπροστασία βγάζει κρετίνους όπως οι γονείς τους που κάνουν καμπάνιες για μηδεν προσωπική μελέτη, κατά παα πιθανότητα πτυχιούχοι και χαμηλοπληρωμένοι ή άνεργοι που διάβαζαν μόνο για να αποκτήσουν κοινωνική και οικονομική επιφάνεια και αντί να πιασουν τον παπά από τ @ρχίδια πιάσαν τα δικά τους. Οπότε λένε, προς τι όλο αυτό;»
Πληροφοριακά στο λέω, όσα κι αν παίρνεις, είσαι αναλογικά ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ, με λίγα λόγια, ενώ έμαθες προπαίδεια, κάποιος σε κοροϊδεύει με απόλαυση.
108 – «αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος κόσμος έχει τόσο ενοχληθεί με τους περιορισμούς των αναλήψεων μετρητών.»
Εγώ όμως Άγγελε, καταλαβαίνω γιατί δεν καταλαβαίνεις.
gpoint said
# 127
Που τι θυμήθηκες αυτό το άσμα ρε Λάμπρο !
Εύγε
Ανταποδίδω με ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκε ποτέ γι αυτούς που δεν μπορούν να καταλαβουν την διαφορά του ποταμιού από την θάλασσα (βάλε τις κόρες σου να σου το μεταφράσουν)
gpoint said
# 128
γι αυτούς που δεν μπορούν να καταλαβουν την διαφορά του ποταμιού από την θάλασσα…και όχι μόνο…
Ένας γλυκός συμμορίτης said
Εγώ απορώ:
εάν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας εμπορευάμενος, κι έχει κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο κομπόδεμα για καβάτζα, ποίος ο λόγος να το έχει κατατεθειμένο στην Τράπεζα, και να… «φοβάται» κι από πάνω μη τυχόν και αυτές… χρεωκοπήσουν (οι χρεωκοπημένες!) και χάσει το έχει του; Ίσα, δηλαδής, για να ταΐζει το κτήνος;
Η γνώμη μου είναι, πως καλά θα κάνουνε ΟΛΟΙ να κόψουνε κάθε παρτίδα με Τράπεζες. Κι όταν τύχει να περνάνε απ’ έξω τους, από την μια να φτύνουν στον κόρφο τους κι από την άλλη ν’ αφήνουνε και μια δεύτερη φτυσιά μεγαλύτερη, μιά ροχάλα καλύτερα, στην θωρακισμένη πόρτα τέτοιων… ευαγών ιδρυμάτων.
Και κάτι ακόμα:
Συστήνω, σε όσους δεν βλέπουνε τα Τραπεζικά πράματα με «ακαδημαϊκό» μάτι και πρακτικό «πνεύμα» εξυπηρέτησης της ευμάρειάς τους αλλά σ’ εκείνους που βρίσκουνε σπουδαίους λόγους να ενοχλούνται από την Τραπεζοκρατία των «Οίκων» όπως γιγαντώνεται παγκοσμίως, συστήνω ανεπιφύλακτα σ’ αυτούς τους δεύτερους να μετατρέπουν ο,τιδήποτε τους περισσεύει σε ψηφιακό νόμισμα (όπως, πχ, σε «μπιτ-κόιν») και να αρχίσουνε να κάνουν δοκιμαστικές συναλλαγές σε τέτοιο νόμισμα ώστε να απεξαρτηθούν όσο το δυνατόν γληγορότερα και περισσότερο από τις Τράπεζες και το «πέτσινο» τραπεζικό τους χρήμα. Και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ αυτό να το κάνουν τάχιστα διότι ΚΑΙ οι Τράπεζες έχουν γνώσιν και κινούνται ανάλογα. Έχει σημασία ΠΟΙΟΣ θα κυριαρχήσει σε αυτό το νέο πεδίο, και αυτός ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι οι Τράπεζες.
Νομίζω, παρακολουθώντας τις γνώμες των σχολιαστών που ανταλλάσσονται σ’ αυτό το μπλογκ, ότι μόνον ο σχολιαστής Λάμπρος έχει κάπως πιάσει το νόημα του τι συμβαίνει και λυπάμαι βλέποντας πόσο ματαιοπονεί ο κακομοίρης ακούραστα κάθε φορά να δείξει στους άλλους με επιχειρήματα την αλήθεια που έχει ανακαλύψει.
Αλλά, Λάμπρο, τι τα θες και συ; Περιμένεις να σε καταλάβουνε όλοι εκείνοι που έχουνε συμφέρον όχι μόνο να διατηρηθεί αυτό το σύστημα αλλά και το υπηρετούνε κιόλας με θρησκευτική ευλάβεια; Περιμένεις, πραγματικά, να ανοίξουνε τα μάτια όσων… «αριστερών» ιδεολόγων βολεψάκηδων οι προχώ ιδέες κι η υψηλή τους… διανόηση δικαιολογούν και υπερψηφίζουνε τις Τσιπρο-ΣΥΡΙΖΑϊκές επιλογές;
Όπως λέει κι ένας φίλος μου ποιητής, » νύχτωσε, Δον-Κιχώτη, και δε σε βλέπω… «
ΛΑΜΠΡΟΣ said
118 – Για άλλο λόγο έγινε ο έλεγχος κεφαλαίων, και δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα, υπομονή και ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο, θα μας αποκαλυφθεί η αλήθεια. 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
124 τέλος – Γιατί κάποιοι λένε πως έχουμε δημοκρατία, και κάποιοι άλλοι πως έχουμε και αριστερή κυβέρνηση.
Γιάννης Ιατρού said
Ευτυχώς που υπάρχουν κι ανοιχτά μυαλά….

ΛΑΜΠΡΟΣ said
128 – Μπράβο ρε Gee, φανταστικό τραγούδι είχα πολλά χρόνια να το ακούσω (πού το θυμήθηκες κι εσύ; 🙂 ) και δεν χρειάζομαι τις κόρες μου, έχω ξεκινήσει αγγλικά στο διαδίκτυο, υπό την επίβλεψη της Παπέν, με την απειλή πως αν δεν κάνω τα μαθήματα δεν έχει μετά, οπότε. 🙂
Στα κορίτσια έχω πεί πως η ζωή, είναι σαν την θάλασσα, οι περισσότεροι την κοιτάζουν απ΄έξω και λένε τι όμορφη που είναι, κάποιοι βυθίζονται μέσα της και δεν μιλάνε, απλώς ΖΟΥΝ.
gpoint said
Λάμπρο για μια και μοναδική φορά θα σου δείξω το φως το αληθινό που μόνο οι πσαράδες κατέχουν όχι μόνο να το βλέπουνε (όπως και οι υπόλοιποι αλλά και να τους βλέπει – μόνο ο…Αφώτιστος το έχει παραδεχθεί όπως λέει και το παρανόμι του !
Λοιπόν Λαμπρούκο πολύ σοφά βλέπεις την τεράστια φούσκα που έχει δημιουργηθεί και που δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δούνε άλλοι
αλλά στο λέω μαλακά μην τίποτε σε πιάσει
η φούσκα τούτη την φορά δεν πρόκειται να σκάσει !
και δες το άλλη μια φορά με ψύχραιμο το βλέμμα
ξέρεις πως δεν θα σούλεγα ποτέ μεγάλο ψέμα
υπάρχει μία διαφορά που άμα εστιάσεις
στου 29 το κρακ το νόημα θα πιάσεις
τότε το ντόλαρ ήτανε από χρυσό κι ασήμι
τώρα του ντόλαρ και του ευρώ το κάθε τους σεντίμι
μόνο την πίστη σε αυτό του κόσμου κουβαλάει
κι όσο την έχει…ζάχαρη, δεν πέφτει, δεν χαλάει
δεν θέλει πια απόθεμα χρυσού νάχει στη μπάντα
αλλά την πίστη των χαζών κι αυτή την έχει πάντα
gpoint said
# 134
Τότε να σου κάνω την κλασσική ερώτηση που έκανα στις Αγγλίδες που γνώριζα…
Do you do you do you do me ?
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ωραία περνάμε με τα Αριμάσπεια! Ο Χρηστάρας μάλλον σούφρωσε απ΄τις βιβλιοθήκες της Σοβιετίας τίποτε αντίγραφα παλαιωμένα που τα είχαν για τους επίδοξους κλεφταράδες κι όχι πρωτότυπα αξίας.
Γιάννης Ιατρού said
130: Τέλος
Ποιήτρια (Ν.Κ) είναι, όχι ποιητής
ΛΑΜΠΡΟΣ said
130 – «συστήνω ανεπιφύλακτα σ’ αυτούς τους δεύτερους να μετατρέπουν ο,τιδήποτε τους περισσεύει σε ψηφιακό νόμισμα (όπως, πχ, σε «μπιτ-κόιν») και να αρχίσουνε να κάνουν δοκιμαστικές συναλλαγές σε τέτοιο νόμισμα ώστε να απεξαρτηθούν όσο το δυνατόν γληγορότερα και περισσότερο από τις Τράπεζες και το «πέτσινο» τραπεζικό τους χρήμα.»
Δεν ξέρω πόση γνώση έχεις για το bitcoin, αλλά καλό είναι να μη το συστήνεις σε ανθρώπους που δεν ξέρουν καν την ύπαρξή του, πόσο μάλλον που έχουν χαθεί ολόκληρες περιουσίες (όπως και κερδήθηκαν βέβαια) από την τρελή του διακύμανση.
Στην ουσία, είναι ένα είδος trade αλλά με μεγάλη επισφάλεια, και φυσικά, χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, δεν μπορείς να το έχεις και να συναλλάσεσαι.
Μην τρέφεις αυταπάτες, οι αριστοκράτες έχουν κερδίσει τον ταξικό πόλεμο, οι τράπεζές τους, ελέγχουν τα κράτη και τους λαούς, και μετά τον επερχόμενο γ΄π.π θα έχουν ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ έλεγχο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Λάμπρο,μελέτη στο σπίτι μόνο για μπαμπάδες ε;
Καλά τα λες (και τα …τραγουδάς 🙂 ) και χωρίς σεντόνια. Και δεν τσιμπάς και στα τρολ.
Γιάννηηηη!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
135 – Καλό το ποιηματάκι, αλλά δεν έχει δράκο, κι όμως έρχεται ευθεία κατά πάνω μας. Ούτε το 29, ούτε τώρα έχει να κάνει με χρυσό κι ασήμι, χαζοί είναι αυτοί που κυβερνώνται, οι κυβερνήτες (η οικονομική ελίτ βέβαια κι όχι τα σούργελα) δεν είναι χαζοί για να συναλλάσουν εμπράγματες αξίες με χαρτοπετσέτες.
Νομοτελειακά όλες οι φούσκες που διογκώνονται διαρκώς, ΣΚΑΝΕ.
Do you do you do you do me ? – nο 🙂
Καληνύχτα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τα λεφτά δε φέρνουν ευτυχία

Ένας γλυκός συμμορίτης said
@ 138 (Γιάννης Ιατρού)
Αφού φαίνεσαι γνώστης και είσαι μυημένος και το πρόσεξες, άς τό ‘κανες τουλάχιστον σωστά, Ο.Κ. ?
Corto said
«το φθινόπωρο του ΄43, τότε που κατέρρευσε η Ιταλία και οι περισσότερες μονάδες του ιταλικού στρατού, που είχαν την ευθύνη της κατοχής στη Νότια Ελλάδα, είχαν κυριολεκτικά διαλυθεί.»
«Αμέσως φυσικά οι Γερμανοί αντέδρασαν περιορίζοντας και αφοπλίζοντας τους Ιταλούς»
Με αφορμή τα παραπάνω, κοίταξα λίγο τα γεγονότα στην Ελλάδα που ακολούθησαν την συνθηκολόγηση του Μπαντόλιο. Είναι γνωστό ότι στα Δωδεκάνησα (Ρόδο και Λέρο), στην Σάμο και στα Επτάνησα (Κεφαλονιά και Κέρκυρα), οι Ιταλοί δεν εντάχτηκαν στην στρατιωτική διοίκηση των Γερμανών και προσπάθησαν να αντισταθούν. Επίσης δεν παραδόθηκε στους Γερμανούς ένα μεγάλο μέρος της μεραρχίας Πινερόλο, το οποίο είχε βάση στην Λάρισα.
Ίσως είναι λιγότερο γνωστή η λεπτομέρεια ότι η κατάληψη της Λέρου και της Ρόδου από τους Γερμανούς επετεύχθη με απόβαση αλεξιπτωτιστών (στην Ρόδο μάλιστα, έπεσε μεγάλη δύναμη, έξι χιλιάδες άνδρες).
http://ellada-history.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html
Άρα η διαδεδομένη άποψη ότι μετά την μάχη της Κρήτης, ο Χίτλερ αποφάσισε να σταματήσει τις αεραποβατικές επιχειρήσεις μάλλον τίθεται εν αμφιβόλω.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Γειά σου μουρλοπάλαβο κρί κρί, τόπιασες αμέσως γατόνι μου. Έστειλα κάτι σχετικό στον καθ΄ύλην αρμόδιο 🙂
Όλο εμένανε σηκώνει να πώ μάθημα η δασκάλα, και δεν μπορώ και να την σφάξω γμτ. 🙂
Kαληνύχτα ΕΦΗ.
Γιάννης Ιατρού said
143: Ε, έχουμε και κάποια ηλικία και μας ξεφεύγει και κανένα γράμμα :), Ναι Ο.Κ.
Γιάννης Ιατρού said
140: ΕΦΗ
Εδώ, στις επάλξεις 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Να ενημερώνουν μερικοί την ώρα στις συσκευές τους ! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
147. Να διορθώσεις τα αρχικά της ποιήτριας σε φώναξα 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πώς ρυθμίζουνε την ώρα;
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
143 Πάντως στη Μάλτα μάς είπαν ότι λόγω της Κρήτης δεν επιχείρησε απόβαση από αέρος ο Χίτλερ.
Corto said
151:
Και εγώ αυτό ήξερα, γιαυτό μου έκανε εντύπωση.
Εδώ για παράδειγμα, επιβεβαιώνεται ότι στην μάχη της Λέρου έπεσαν αλεξιπτωτιστές (26/9 έως 16/11 του 1943):
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Leros
Γιάννης Ιατρού said
151: Νίκο, 144 εννοείς 🙂
MA said
Καλησπέρα και από μένα, ξεκάθαρο πια το ότι ο φίλος (;) Χρήστος είναι απατεώνας.
Ναι πολύ καλό το ´Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα’. Να μνημονεύσω και την ´Πατρίδα από βαμβάκι’ της Έλενας Χουζούρη που μιλάει για τη ζωή στην Τασκένδη (και όχι μόνο) και το πολύ πρόσφατο ´Ο κόκκινος Δεκέμβρης´ για τον Ζαχαριάδη και βεβαίως-βεβαίως και για την Τασκένδη.
Καλά μυρίστηκα τρολ;
Γς said
Να ρίξω καμια ΝΟΤΑΜ για Νυκτερινή Ζώνη;
Ή να πάω για ύπνο;
Μαρία said
154
Και αυτό http://www.taxideftis.gr/index.php/news-2/news-7/item/444-dolor-sit-amet-conse-ctet-port-sren-ste
Αγαθίας ο Σχολαστικός said
Αγαπητοί συμπατριώται,
1) Μάς εκπλήσσει ο ανθελληνισμός των αναγνωστών του Ιστολογίου: Επί 12 ώρες ουδείς εφιλοτιμήθη να ενημερώσει τον κ. Σαραντάκο ότι η ελληνικώτατη (όπως ο ίδιος ο κ. Σ. έχει αποδείξει σε ένα υπέροχο άρθρο από τον Γενάρη του 2011) λέξις «Ξενοφοβία» ανεδείχθη από το dictionary.com ως η λέξις της Χρονιάς 2016 για την Αγγλική Γλώσσα, πράγμα που έχουν κάνει ήδη πρωτοσέλιδο το περιοδικό «ΤΙΜΕ», η τεραστίας κυκλοφορίας εφημερίς «USA TODAY»και δεκάδες αγγλοσαξωνικές εφημερίδες, ενώ στο Ρωμέικο επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή, για να μή αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι για την Θεία Ελληνική Γλώσσα οι χαχόλοι Ρωμιοί.
Σάς συνιστούμε να αναγνώσητε προσεκτικά το εξαίρετο άρθρο του κ. Σαραντάκου για την Ξενοφοβία (Γενάρης 2011), για να πεισθήτε ότι δεν πρόκειται περί Αντιδανείου, όπως κοινώς πιστεύεται (οι Αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν την λέξη «ξενοφοβία»). Ήδη από το 1869 ο Αριστείδης Δόσιος πρωτοχρησιμοποιεί την λέξη πρίν ακόμη την πλάσουν οι Αγγλοσάξωνες, όπως μάς πληροφορεί το Online Etymology. Το οποίο και μάς βεβαιώνει ότι προ του 1884 η λέξις «ξενοφοβία» στα αγγλικά σήμαινε την «αγοραφοβία» και μόνο μετά το 1901 πήρε την σημερινή «ρατσιστική» σημασία από τα γαλλικά, εξαιτίας της Δίκης του Εβραίου Ντρέϋφους.
2) Με την ευκαιρία, καταγγέλλουμε τον κ. Σαραντάκο ότι επί 8 έτη αρνείται να ενημερώσει τους αναγνώστες του ότι «Ξένος» στα αρχαία ελληνικά είναι ο Έλλην από άλλη πόλι, διό και δεν υπήρχε η λέξις «ξενοφοβία» στα αρχαία ελληνικά, διό και η «φιλοξενία», ο «Ξένιος Ζεύς» κλπ. ανεφέροντο σε Έλληνα από άλλη πόλι. Δεν διενοούντο οι Αρχαίοι Έλληνες να προσφέρουν «φιλοξενία» σε κάποιον αλλόφυλο ή αλλοδαπό, συνεπώς τα σημερινά κηρύγματα περί «ελληνικής φιλοξενίας» προς τους λαθροπρόσφυγες, αποτελούν παραχάραξη (από τους χριστιανούληδες) της Αρχαίας Ελληνικής Νοοτροπίας του «πάς μή Έλλην Βάρβαρος».
Επειδή γνωρίζουμε ότι θα σπεύσουν να μάς αμφισβητήσουν κάποιοι αστοιχείωτοι συνταξιούχοι αναγνώσται, αναρτάμε ευθύς αμέσως ένα αποστομωτικό ντοκουμέντο. Είναι από τον Διογένη τον Λαέρτιο από τον Βίο του Αναχάρσεως του Σκύθου, ο οποίος κατήγετο από Ελληνίδα μητέρα και Σκύθη πατέρα. Ο Σόλων ηρνείτο να τον δεχθεί ως Ξένο, αλλά όταν ο Ανάχαρσις του θύμισε πως η μήτηρ του ήτο Ελληνίς, τον ΕΔΕΧΘΗ! Ιδού το ντοκουμέντο που αποκρύπτει πεισματικά επί 8 έτη ο κ. Σαραντάκος, παραποιών την έννοια του «Ξένου» και της «Φιλοξενίας» στην Αρχαία Ελλάδα
3) Περαίνουμε με την είδηση της ημέρας που αποτελεί κορυφαίο θέμα σε όλα τα αμερικάνικα ΜΜΕ, αλλά αποσιωπάται στο Ρωμέικο για να μή στεναχωρεθούν οι μπολσεβίκοι: Ο Ντόναλντ ανεκοίνωσε σήμερα το πρωΐ πως θα χάνουν την αμερικανική υπηκοότητα και θα πηγαίνουν έναν χρόνο φυλακή, όλοι όσοι καίνε την αμερικανική σημαία! Θα τολμούσατε εσείς κάτι τέτοιο στο χρεοκοπημένο Ρωμέικο; Όχι, βέβαια, διότι προφανώς είσθε πιό «δημοκράτες» από εμάς τους Αμερικανούς… Μαγκιά – κλανιά και κώλος φινιστρίνι, αυτό είσθε…
Αγγελος said
Πράγματι πολύ καλό το «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα», αλλά δεν μιλάει για «τις περιπέτειες των Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση» (Μαρουλάκι 58). Για χίλια άλλα πολύ ενδιαφέροντα πράματα, ναι.
Για την Τασκένδη, ας μην ξεχνούμε και την Αρραβωνιστικιά του Αχιλλέα, της Αλκης Ζέη.
Απ ‘ό,τι μου έχει πει η ίδια, οι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα δεν είχαν ιδέα για την ύπαρξη των ντόπιων Ελλήνων — και πάντως καμία απολύτως επαφή μαζί τους. Αλλά και ο φανταστικός Τουμανίδης τη γυναίκα του τη γνώρισε επειδή συνέβη να εξοριστεί σε μέρος όπου είχε μεταστεγαστεί αναγκαστικά η οικογένειά της. (Αλήθεια, την είχατε ξανακούσει τη Χακασία; Εγώ όχι, αλλά υπάρχει σταλήθεια.)
Αγγελος said
ΔΕΝ ανακοίνωσε ο Τραμπ «σήμερα το πρωΐ πως ΘΑ χάνουν την αμερικανική υπηκοότητα και ΘΑ πηγαίνουν έναν χρόνο φυλακή, όλοι όσοι καίνε την αμερικανική σημαία.» Δήλωσε ότι έτσι πιστεύει πως θα έπρεπε να γίνεται. Εχει διαφορά. Και θα ήταν νομικά πολύ δύσκολο να θεσπιστεί τέτοιο πράμα…
Γιάννης Ιατρού said
157.1 Κάποια σπορ βλάπτουν την όραση (σχ. 37) ….
Μαρία said
158
Ούτε εγώ. Ενώ ξέρω π.χ. την Καμπαρντίνο-Βαλκαρία 🙂
Ένας γλυκός συμμορίτης said
@ 136 (Gpoint): Βρε συ, πώς περιμένεις να σου απαντήσει ο, κατά δήλωσή του αρχάριος αυτοδίδακτος στην Αγγλική, Λάμπρος όταν αυτό που του ζητάς να καταλάβει, κι εσύ ο ίδιος του το δίνεις γραμμένο… λάθος; (Για ξαναδές τι τού ‘χες γράψει παραπάνω και διόρθωσε το λάθος σου).
@ 141 (Λάμπρος): Καλά, κατάλαβες τι ακριβώς ήθελε να πει ο Τζι και, παρ’ όλο το λάθος που έκανε, εσύ του απάντησες «νο»; (Γιατί άν είναι έτσι, εσύ αδερφάκι μου πας κατ’ ευθείαν για… προφίσιενσυ!).
Γς said
Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια
Кабардино-Балкарская Республика (Στα Ρώσικα)
Къэбэрдей-Балъкъэр Республикэ (Στα Καμπαρδιανά)
Къабарты-Малкъар Республика (Στα Μπαλκαρινά)
https://en.wikipedia.org/wiki/Kabardino-Balkaria
Γς said
163->161
Γς said
Και με τούτα και με τ άλλα φτάσαμε στην ΧΧΧ Ζώνη.
Καληνύχτα
Βολευτείτε όπως κι όπως
Αγαθίας ο Σχολαστικός said
Μεγάλες στιγμές ζήσαμε πρίν από λίγο: Ο ηγέτης του χρεοκοπημένου Ρωμέικου αποθεώνεται στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, από τους χιλιάδες εγκάθετους κοκκινοφρουρούς του Τυραννικού Καθεστώτος, γιατί στον επικήδειό του αποκάλεσε τον ερυθρό τύραννο Φιδέλ Κάστρο «Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων»!..
Παραθέτουμε επί λέξει τον επικήδειο λόγο του Αλεξίου για τον ιστορικό του Μέλλοντος:
«Hermanos y hermanas [Αδερφοί και αδερφές],
Γενναίε λαέ της Κούβας,
Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κομαντάντε Φιντέλ, εδώ από την πλατεία της Επανάστασης, όπως αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα.
Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο.
Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων.
Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία.
Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό.
Έναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε.
Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.
Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του.
Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.
Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.
Στα χνάρια του Σιμόν Μπολιβάρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας.
Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού.
Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς:
Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική
Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση.
Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος.
Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα.
Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του.
Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.
Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες.
Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού.
Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.
Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα.
Στις νίκες και στις ήττες μας.
Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.
Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα:
Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη.
Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους.
Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.
Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.
Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!
Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]»
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ξεφτίλα του Αλεξίου, που θα τον κυνηγάει σε όλη του την ζωή. Ήδη γελάνε μαζί του τα Αμερικάνικα ΜΜΕ, που μόλις τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως η Ελλάδα που προσέφερε την Λογική στον Κόσμο, έχει για πρωθυπουργό της έναν αμετανόητο κομμουνιστή!..
gpoint said
# 160
σπορ η χειρωνακτική εργασία ;
Γς said
>ο μοναδικός ηγέτης ευρωπαϊκής και εν γένει δυτικής χώρας που έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις της κουβανικής κυβέρνησης.
Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!
Κι είχαμε μείνει να χαιρόμαστε που από καταχρεωμένοι παρίες θα γινόμαστε οι Βολιβάρ της Ευρώπης [μόνο].
http://caktos.blogspot.gr/2015/01/bolivar.html
gpoint said
Αντιγράφω από το newfish (σαν πσαράς)
…Ο υφυπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο «μεγάλη φυσιογνωμία της ανθρωπότητας».
Ο Κώστας Ζουράρις μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξηγώντας τη δήλωσή του και ανέφερε ότι ενώ σέβεται τη διαφορετική άποψη, αυτό δεν τον αποτρέπει από το να κάνει μια επιστημονική διαπίστωση.
«Η φράση ότι «ο Κάστρο είναι δικτάτωρ» σημαίνει ότι δεν έχεις καμία δυνατότητα να κάνεις επιστημονική ανάλυση του τι σημαίνει δικτατορία…» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε τον ορισμό του δικτάτορα:
«Ο άνθρωπος ο οποίος ασκεί ολιγαρχική, τυραννική εξουσία εις βάρος των πολλών, ο οποίος δέχεται την ανισοκατανομή ισχύος και πλούτου επ’ωφελεία του και επ’ωφελείας της παρέας του εις βάρος των πολλών, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται ούτε για το ΙΚΑ, ούτε για τη δημόσια υγεία, ούτε για την μόρφωση του λαού, αυτός λέγεται δικτάτορας. Ο Κάστρο όμως ήταν όλα τα αντίθετα»…
Ας μας πει ο Ζουράρις επιστημονικά πως λέγεται ο αρχηγός κράτους που δεν κάνει για 50+ χρόνια εκλογές, και που ορίζει σαν διάδοχό του τον αδερφό του !
ΒΑΣΙΛΙΑΣ μήπως ; (του λείπει το «ελέω θεού», απαραίτητο συστατικό για να μπει στο κλαμπ… )
ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ όπως ο «αείμνηστος» Σάχης Ρεζά Παχλεβί , πρωήν λοχίας ή κάτι τέτοιο κι ο άλλος ο Αφρικάνος που έτρωγε τους αντιπάλους του ;
Τουλάχιστον ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ Φράνκο παρέδωσε σε βασιλιά κι όχι σε συγγενή του
Μου θυμίζει τις «καλές» μπόμπες των σοβιετικών για τους αριστερούς ειρηνιστές σε σχέση με τις «κακές» μπόμπες των αμερικάνων…
Ένας γλυκός συμμορίτης said
@ 139 (ΛΑΜΠΡΟΣ): Ώπα, ώπα, ώπα, για κάνε κράτει βρε Λάμπρο…
Διότι εδώ, μάγκα μου, πήρες τώρα πολλήν φόρα και βγήκες ξεκάθαρα οφφσάιτ.
Υποθέτω ότι, επειδή εσύ, όπως μόνος σου έχεις ομολογήσει, κάνεις σπεκουλαδόρικο τρέιντ σε συνάλλαγμα και τζογάρεις, νομίζεις πως τά ‘μαθες όλα (άραγε, μελετώντας τα… Απομνημονεύματα του … Αντρέ Κοστελάνυι;) και τα ξέρεις πια όλα και έγινες ο… οικονομικός γκουρού που ενημερώνει τον αδαή «λαό» ότι το μπιτκόιν είναι φτιαγμένο γι’ αυτή τη σπεκουλαδόρικη δουλειά. Όχι, δηλαδή, πως δεν μπορεί να γίνει κι αυτό, αλλά ΤΩΡΑ ΠΙΑ, ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, κάτι τέτοιο θα ήτανε μεγάλη ξεφτίλα όχι να το επιχειρήσει κάποιος αλλά και μόνο να το σκεφτεί!
Βασικά, Λάμπρο, εγώ στο σχόλιό μου προτείνω και υποδεικνύω τα ψηφιακά νομίσματα τύπου μπιτκόιν ΟΧΙ για «επένδυση» ή «κερδοσκοπία» αλλά για ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ συναλλαγές (ό,που μπορούν να γίνουν, δηλαδή, σήμερα τέτοιες) αντί αεριτζήδικου τραπεζικού χρήματος (χάρτινου ή πλαστικού) ώστε να παρακάμπτεται από όσο το δυνατόν περισσότερους το τραπεζικό κανάλι μέχρι να καταντήσει ολότελα άχρηστο και περιττό. Κι όταν λέω «συναλλαγές» δεν εννοώ κερδοσκοπικές δοσοληψίες χρηματιστηριακού τύπου με εντολές αγοράς και πώλησης που καθιστούν την όλη διαδικασία «τρέιντινγκ» (υψηλής επισφάλειας όντως, όπως παρατηρείς σωστά, Λάμπρο). Εννοώ ότι ΠΡΕΠΕΙ να μάθει και να ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ο κόσμος να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δημιουργούνται, τόσο για να ΒΓΑΖΕΙ, όσο και για να ΞΟΔΕΥΕΙ το ψηφιακό «χρήμα» του, ΟΧΙ για να το… αποταμιεύει το ίδιο διακρατώντας το μακροπρόθεσμα σαν… «επενδυτής» ή να το… εμπορεύεται μεσο/βραχυπρόθεσμα με συστηματικές αγοραπωλησίες του σαν… τζογαδόρος.
(Το όλο ζήτημα είναι να ΑΧΡΗΣΤΕΥΘΟΥΝ οι υπάρχουσες ΣΗΜΕΡΑ άμυνες των Τραπεζών ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ οι ίδιες οι Τράπεζες να μπουν σ’ αυτό το παιχνίδι για τα καλά! Ήδη οι «Οίκοι» ετοιμάζονται να ρίξουν στον κυβερνοχώρο τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ψηφιακά νομίσματα!!!).
Και, Λάμπρο, ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ δεν είναι απαραίτητο να έχεις… Τραπεζικό Λογαριασμό για να χειρισθείς δοσοληψίες εισπράξεων και πληρωμών σε ψηφιακό χρήμα (με νόμισμα, δηλαδή, σαν το μπιτκόιν) εφόσον δεν το «παίζεις» σαν «συνάλλαγμα» για να τζογάρεις: ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΕΣ είναι οι διαδικασίες είσπραξης-απόκτησης και χρήσης-ξοδέματος αυτού του «χρήματος», ΟΛΟΤΕΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ από όσα ξέραμε κι είχαμε συνηθίσει ώς τώρα! Δεν βγάζεις, δηλαδή, μπιτκόινς για να τα κάνεις μετά € ή $ ή £ ή Υ ή CHf ή ο,τιδήποτε άλλο «πέτσινο» κυκλοφορούν οι «Οίκοι» στις διάφορες χώρες-υποκαταστήματά τους και για να τα… ξανακαταθέσεις στην Τράπεζα της γειτονιάς σου σαν συμβατικό χρήμα ώστε να μπορείς όποτε σού γουστάρει να πάρεις κάποια από δαύτα σε κοινά συμβατικά χαρτονομίσματα, σε € πχ, να τα βάλεις αυτούσια στο δερμάτινο πορτοφόλι σου ή νά ‘χεις τις κάρτες σου «ονομασμένες» σ’ αυτά. Κι ούτε αποκτάς μπιτκόινς «αγοράζοντάς» τα με ανταλλαγή των € ή $ ή £ ή Υ ή CHf ή του ο,τιδήποτε άλλου συμβατικού νομίσματος διαθέτεις. Δηλαδή, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ και κανένας δεν σ’ εμποδίζει να τα κάνεις εάν είσαι… βλάκας και το θέλεις τόσο πολύ! Αλλά, ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ του ψηφιακού νομίσματος και, εάν είσαι Λάμπρο μου κατατοπισμένος σχετικά, ΕΚΕΙ θά ‘πρεπε να κατατείνει η ενημέρωση του… κοινού σου εδώ στο μπλογκ αυτό, κι όχι σε αστήριχτες παραπλανητικές κινδυνολογίες και τάχα «προστατευτικές» οδηγίες. Θα περίμενα πρώτος ΕΣΥ να βγεις και να πεις, σε όσους ακούνε και παίρνουνε σοβαρά τον λόγο σου εδώ, «μάγκες, στρωθείτε να ξεστραβωθείτε και να μάθετε τι εστί ψηφιακό νόμισμα και πώς λειτουργεί, για να μπορέσετε να το κινήσετε», αντί να πηγαίνεις και να τους λες «δώστε τα ευρά σας και αγοράστε όσο χρυσό μπορείτε σε Λίρες, κλπ»….
Μην ξανοίγεσαι, λοιπόν, ΕΣΥ σε θέματα που δεν πολυκατέχεις Λάμπρο και μην δίνεις σε άλλους επικίνδυνες οδηγίες… αποτροπής από κάτι που μόνο ΣΩΤΗΡΙΟ θα μπορούσε να αποβεί, αφού καθόλου, ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ, δεν συμφωνώ μαζί σου πως η μάχη έχει κριθεί και οι πολλοί έχασαν από τους πολύ λίγους: ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το παγκόσμιο «κτήνος» ΤΩΡΑ είναι ήδη σε ημικωματώδη κατάσταση μετά τα μεγάλα σφάλματά του και είναι ζήτημα μόνον χρόνου το να ψοφήσει. Αλλά, άν και ο χρόνος είναι νομοτελειακά με τους πολλούς κι όχι με τους λίγους, είναι ωστόσο πολύτιμος και περνάει γρήγορα μόνον στην σύντομη ταλαίπωρη ζωή μας… Χρέος μας, λοιπόν, είναι να τού επισπεύσουμε του «κτήνους» το αναπόφευκτο μοιραίο…!
Γι’ αυτό ΠΡΟΤΕΙΝΩ σε ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΝΤΑΙ από τα αδηφάγα, ακόρεστα, αιμοβόρα τραπεζικά πιράνχας να προσπαθήσουν να αποφύγουν κάθε επαφή μαζί τους, να τους γυρίσουνε με έσχατη περιφρόνηση τα νώτα και με ψυχραιμία και σύνεση να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την λειτουργία αυτής της νέας μορφής «χρήματος» αφήνοντας μόνους τους τούς παραδοσιακούς… «καπιταλίστες» (δεξιούς ΚΑΙ αριστερούς) μαζί με τους παραδοσιακούς… «μαρξιστές», δηλαδή ΜΟΝΟ τα πουλημένα τομάρια της βολεμένης «επαναστατικής» ευμάρειας, να μπαινοβγαίνουν είτε χαμογελαστοί είτε βλοσυροί στις Τράπεζες και να μπαζοβγάζουνε, το ίδιο χαμογελαστοί ή βλοσυροί, από τα δερμάτινα πορτοφόλια τους τις… πλατινένιες τους, χρυσές, ασημένιες ή πολύχρωμες τραπεζικές κάρτες-πειστήρια του συνειδητού ή ασύνειδου εξανδραποδισμού τους για να αποκτήσουν τα… αγαθά και τις …υπηρεσίες της ευμάρειάς τους: τι κοινό μπορεί να έχεις εσύ, Λάμπρο, ή ο φίλος Τζι, με όλους αυτούς τους λεχρίτες που στηρίζουνε τα σαθρά θεμέλια ενός σάπιου συστήματος, συχνά με το άλλοθι τής, δήθεν, «αριστερής» ταυτότητας που φυλάνε έτοιμη στην κωλότσεπη και που μας την πετάνε στα μούτρα για να μας πείσουν πως είναι ακόμα… ζωντανά περήφανα μέλη ενός (σαπισμένου από καιρό) «επαναστατικού» … πτώματος;
Το γλαφυρό αυτό σημερινό διήγημα, του αείμνηστου πολυτάλαντου γερο-Σαραντάκου, που μάς το παρουσιάζει γενναιόδωρα ο υιός Σαραντάκος, ΑΚΡΙΒΩΣ για την ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ μιλάει σ’ εμένα: για την μεγάλη ΑΥΤΑΠΑΤΗ της καλύτερης μερίδας του ελληνικού λαού σε χρόνια παγκόσμιας κρίσης. Για την απάτη που δεν ήτανε «προδοσία» αλλά μάλλον μία… φενάκη! Και που εξ αιτίας της πήγανε χαμμένες τόσες γενιές ελλήνων, ο ανθός και το μέλλον της Ελλάδας, και μαζί τους χαθήκανε και οι ελπίδες μας όλες, σήμερα…
Σήμερα, όμως, που επίσης ζούμε χρόνια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ, οι οποιεσδήποτε αιώνιες αυταπάτες, οι ονειροφαντασίες νκαι οι φενάκες ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να εκλείψουν ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ. Όχι, βέβαια, με ψευδο-οράματα Κουτσουμπικού ή Τσιπραίικου ή ΧρυσΑυγήτικου τύπου, ούτε με σούργελα τύπου Κούλη, Φώφης, Καμμένου, Λεβέντη, Τζήμερου, κοκ.
Η ταχεία εξοικείωση ΟΛΩΝ των «ΤΑΠΕΙΝΩΝ» του κόσμου στην νέα «οικονομία του ψηφιακού χρήματος», που εξουδετερώνει καίρια τον ρυθμιστικό ρόλο των Τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προτσές, μπορεί να διαλύσει παραχρήμα όλες τις αυταπάτες που έχουνε κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές τόσο στους σημερινούς έλληνες όσο και σε άλλους λαούς που κάνουν ξανά και ξανά τα ίδια λάθη και μετά αναρωτιούνται τι φταίει για την κατάστασή τους…!
Άρα, ιδού τώρα ένα ΧΡΗΣΙΜΟ σύνθημα:
– ΨΑΞΕ και ΜΑΘΕ για το ΜΠΙΤΚΟΪΝ μ-ό-ν-ο-ς σου. Κατανόησε τον τρόπο λειτουργίας του, εμπιστέψου το, και ξεκίνα να το χρησιμοποιείς ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ.
Σκέψου: ΑΠΟ ΕΔΩ ΞΕΚΙΝΑΕΙ η ΜΕΓΑΛΗ σύγχρονη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ της παγκόσμιας ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ…!
Κατάλαβες, φίλε Λάμπρο, γιατί ο πυρρωνισμός σου είναι βλαβερός;
spiral architect said
Τελικά το πρωθυπουργικό αεροπλάνο κάνει και για υπερατλαντικά ταξίδια. Ενδιαφέρον. 🙄
(νόμιζα ότι θα πήγαινε με καμιά Αλιτάλια ή Ερ Φρανς)
spiral architect said
Embraer Legacy 600
Γς said
171:
Και θυμήθηκα μια μέρα που ανέβαινα την Γεωργίου Β’ [ανέβαινε τότε] και είδα τον Ούλοφ Πάλμε έξω απ το Μεγάλη Βρετανία
-Μπα, πότε ήρθε στην Αθήνα;
Ηταν κάποια διάσκεψη των Αδεσμεύτων νομίζω στο Δελχί.
Είχε πάει ο Ανδρεάς Παπανδρέου με πρθυπουργικό – Προεδρικό; ίσως και κανένα ρεζερβέ της Ολυμπιακής και μεγάλη αντιπροσωπία.
Ε, μετά το πέρας της διάσκεψη ο Πάλμε, που είχε πάει με την SAS του έκανε οτοστόπ και τον έφερε μέχρι την Αθήνα
Νίκος Κ. said
Σχετικά με τη ρήση του Μαρξ για τη θρησκεία (… είναι το πνεύμα ενός κόσμου απ’ όπου το πνεύμα έχει λείψει … ) προτιμώ την απόδοση στα ελληνικά που πρωτοδιάβασα στον Ε. Μπιτσάκη (αλλά δυσκολεύομαι να βρω αναφορά) και τη θεωρώ σχεδόν ποιητική: ψυχή μιας κοινωνίας χωρίς ψυχή
spiral architect said
Γς said
175:
Ο Τζήμερος στη θέση της πρώτης κόρης του Τσε.
Συγγενείς είναι άλλωστε
http://www.altsantiri.gr/parapolitika/ti-syngenia-echi-o-th-tzimeros-ton-tse-gkevara/
sarant said
175-176 Καλημέρα από εδώ. Αυτη τη βλακεία με τη συγγένεια, πώς του ηρθε να την πει;
spiral architect said
@177: Είναι (όχι τόσο βέβαια) παλιά ιστορία
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
πολλή κίνηση βλέπω στην μεταμεσονύκτιο και στην πρωϊνή ζώνη 🙂
Κ Α Τ Σ Α Π Λ Ι Α Δ Ε Σ …… 🙂 🙂
marulaki said
#158 Όντως, δεν αναφέρεται αποκλειστικά σε αυτές, ίσως είναι παραπλανητικό το σχόλιό μου. Ένα σημαντικό μέρος της ζωής του ο πρωταγωνιστής όμως το ζει σε αυτό το περιβάλλον, και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
125. Β
Γλυκιά Συμμορία Πως παει η επανάσταση;
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Τα Κουρελια Τραγουδανε Ακομα – η σκηνη
Suitonios said
Η κόντρα του Ζαχαριάδη με τον Χόντζα, δημιουργήθηκε από την απαίτηση του Αλβανού ηγέτη να κρατήσει του 60.000 μαχητές του ΔΣ στην γείτονα και να φτιάξει σιδηρόδρομο….στα κατσάβραχα της Αλβανίας. Ο Ζαχαριάδης όμως τους είχε υποσχεθεί στο Σταλιν….κι έτσι πήγαν με τον τρόπο που περιγράφεται πολύ γλαφυρά στη διήγηση στη Τασκένδη. Μιά καταπληκτική λεπτομέρεια. Τα πρώτα καταλύματα που έμειναν οι άνθρωποι αυτοί ήταν για τους Ιάπωνες αιχμαλώτους του πολέμου της Ματζουρίας που τότε είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους (όσοι επέζησαν…) κι έτσι τα κτίρια είχαν μείνει κενά….
Περί τις 18.000 πήγαν στην Ουγγαρία και Πολωνία που την έκτισαν από τε ερείπια αφού είχε ισοπεδωθεί στο πόλεμο…
Γιάννης Ιατρού said
170: Γλ. Σ.
Πάνο Κ., άσε τις λούμπεν νουθεσίες στον Λάμπρο ….
Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά.
Εάν προκληθώ θα προβώ είς αποκαλύψεις…
Ένας γλυκός συμμορίτης said
@ 181 (Αφώτιστος Φιλέλλην): Πού μάς ξετρύπωσες, ρε μπαγάσα;
(Είσ’ ωραίος, πάντως! Σε πάω…!)
Ένας γλυκός συμμορίτης said
@ 184 (Γιάννης Ιατρού): Τι νουθεσίες, ρε μεγάλε; Και, μάλιστα, λούμπεν (στις… αρλούμπεν);
(Στον οφθαλμίατρο, γρήγορα! Ο τα πανθ’ ορά σου χάνει… Ε, όχι και να με μπερδεύει με τον… καμμένο τον χοντρο-Πανάρα, ρε συ!)
Γιάννης Ιατρού said
186: Μην αλλάζεις την εστίαση στον Πανάρα… για να θολώσεις τα ίχνη! Δεν μασάμε,
Ένας γλυκός συμμορίτης said
@ 187 (Γιάννης Ιατρού): Ποιά… «ίχνη» θολώνω, ρε φιλάρα; πας καλά;
(‘Ντάξ’, από μάτι… γκαβός, αλλά κι από μασέλα έμεινες;)
Και, δηλαδή, τι θα πει (σχ. 184) « Εάν προκληθώ θα προβώ είς αποκαλύψεις… » , ρε συ; Για ρίχτες, τις …αποκαλύψεις σου, να καταλάβω.
gpoint said
Αφορά τους φίλους του ΠΑΟ χωρίς διάθεση καζούρας : μεά την σημερινή ήττα από τον ΟΦΗ ο ΠΑΟ ακόμα κ αν νικήσει τον Απόλλωνα στην Ριζούπολη αποκλείεται από το κύπελλο αν το ματς ΟΦΗ-Ηρακλή λήξει ισόπαλο γιατί τότε περνάνε οι δυο αυτές ομάδες, ο ΟΦΗ λόγωτης νίκης στο μεταξύ τους ματς. Εννοείται πως αν δεν κερδίσει τον Απόλλωνα τερματίζει τελευταίος στον όμιλό του.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.
Ηρακλής 1-1-0 3-0 4
Απόλλων Σμύρνης 1-0-1 1-3 3
ΟΦΗ 1-0-1 2-2 3
Παναθηναϊκός 0-1-1 1-2 1
ΛΑΜΠΡΟΣ said
170 – Άκου φιλαράκο, σ΄αυτό το ιστολόγιο μπήκα και μπαίνω για να γίνω πιο έξυπνος, κι όχι για να κάνω τον έξυπνο, κι ακριβώς επειδή δεν τα ξέρω όλα, είπα το στοιχειώδες, » καλό είναι να μη το συστήνεις σε ανθρώπους που δεν ξέρουν καν την ύπαρξή του, πόσο μάλλον που έχουν χαθεί ολόκληρες περιουσίες (όπως και κερδήθηκαν βέβαια) από την τρελή του διακύμανση.» γι΄αυτό, όλα όσα λές για μένα, είναι δικές σου φαντασιώσεις, ούτε τον οικονομικό γκουρού κάνω, ούτε θεωρώ τους άλλους αδαείς. Αλλά και τα υπόλοιπα που λές, είναι από φαντασιώσεις έως επικίνδυνες ηλιθιότητες. Αμφισβητείς την τρελή διακύμανση του bitcoin;
«Μειονεκτήματα του bitcoin
Μεγάλη αστάθεια: Η τιμή του bitcoin καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση, και ως εκ τούτου, μπορούν να αυξομειώνεται ταχύτατα. Η ιστοτιμία του που είχε φτάσει τα 1.100 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2013, δεκατρείς μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015 έπεσε στα 177 δολλάρια. Αυτή η ακραία διακύμανση είναι πιο χαρακτηριστική ενός εμπορεύματος παρά ενός νομίσματος.»
Aνεξαρτήτως αν το χρησιμοποιεί κάποιος για διακράτηση ή για συνήθεις συναλλαγές, το σίγουρο, είναι πως με τέτοιες διακυμάνσεις, δεν ξέρει τι του ξημερώνει, κι εκεί που πάει άνετος να φάει ένα λουκούλειο γεύμα, μπορεί να μην έχει να πληρώσει ούτε το κουβέρ ξυπνητζή μου.
«(Το όλο ζήτημα είναι να ΑΧΡΗΣΤΕΥΘΟΥΝ οι υπάρχουσες ΣΗΜΕΡΑ άμυνες των Τραπεζών ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ οι ίδιες οι Τράπεζες να μπουν σ’ αυτό το παιχνίδι για τα καλά! Ήδη οι «Οίκοι» ετοιμάζονται να ρίξουν στον κυβερνοχώρο τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ψηφιακά νομίσματα!!!).»
Ναί βρε, είναι γνωστό από παλιά πως οι τραπεζίτες είναι κάτι βλάκες που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, κι όχι αυτοί που καθορίζουν την ζωή μας, οπότε θα τους πιάσουμε στον ύπνο.
«Αλλά, ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ του ψηφιακού νομίσματος και, εάν είσαι Λάμπρο μου κατατοπισμένος σχετικά, ΕΚΕΙ θά ‘πρεπε να κατατείνει η ενημέρωση του… κοινού σου εδώ στο μπλογκ αυτό, κι όχι σε αστήριχτες παραπλανητικές κινδυνολογίες και τάχα «προστατευτικές» οδηγίες.»
Σχετικά είμαι κατατοπισμένος, αλλά δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ κοινό εδώ μέσα για να το ενημερώσω, μόνο ηλεγνωστούς και κάποιους φίλους, συνήθως εγώ είμαι το κοινό, και μόνο αστήριχτες δεν είναι όπως σου απέδειξα πιο πάνω η αμφοβολίες μου (και όχι οδηγίες) για το bitcoin, εσύ πραπλανείς με αστήριχτες οδηγίες, ανθρώπους που επι το πλείστον, δεν ξέρουν καν το νόμισμα.
«Θα περίμενα πρώτος ΕΣΥ να βγεις και να πεις, σε όσους ακούνε και παίρνουνε σοβαρά τον λόγο σου εδώ, «μάγκες, στρωθείτε να ξεστραβωθείτε και να μάθετε τι εστί ψηφιακό νόμισμα και πώς λειτουργεί, για να μπορέσετε να το κινήσετε»
Το αφήνω στους σωτήρες «επαναστάτες» σαν κι εσένα, εγώ δεν είμαι τίποτα από αυτά τα δύο, έχω δηλώσει πως είμαι ένας φτωχός και μόνος αντάρτης, που προσπαθεί να επιβιώσει χρησιμοποιώντας τα όπλα του εχθρού. Ούτε οπαδούς θέλω, ούτε να ανατρέψω το κατεστημένο άμεσα, Η ζωή με έχει διδάξει, πως παγιωμένες αντιλήψεις χιλιάδων ετών, δεν αλλάζουν ούτε ανατρέπωνται με μια επανάσταση, ούτε σε μιά ανθρώπινη ζωή, ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ, γι΄αυτό εστιάζω στα παιδιά.
«αντί να πηγαίνεις και να τους λες «δώστε τα ευρά σας και αγοράστε όσο χρυσό μπορείτε σε Λίρες, κλπ»
Αυτό το λέω μόνο σε συγκεκριμένους εδώ μέσα, και στηρίζεται στην ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ χρόνια και χρόνια πραγματικότητα, κι όχι σε φαντασιακές αερολογίες. Στις κόρες μου έχω πεί, πως ό,τι λάμπει (π.χ bitcoin) δεν είναι χρυσός, αλλά ο χρυσός, λάμπει δεν λάμπει, ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ.
«Μην ξανοίγεσαι, λοιπόν, ΕΣΥ σε θέματα που δεν πολυκατέχεις Λάμπρο και μην δίνεις σε άλλους επικίνδυνες οδηγίες αποτροπής.» Ποτέ μου δεν το έχω κάνει, μόνο για ό,τι κατέχω πάρα πολύ καλά δίνω οδηγίες, και πάλι σπανίως, ΕΝΩ ΕΣΥ……!
«από κάτι που μόνο ΣΩΤΗΡΙΟ θα μπορούσε να αποβεί,»
Μετά τον Χριστό, σώζει και το BITCOIN, τρέξτε πιστοί να σωθήτε.
«αφού καθόλου, ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ, δεν συμφωνώ μαζί σου πως η μάχη έχει κριθεί και οι πολλοί έχασαν από τους πολύ λίγους:»
Μη συμφωνείς, δικό σου πρόβλημα αν δεν βλέπεις την πραγματικότητα, εγώ δεν έχω καμιά απαίτηση, άλλωστε, γενικώς, μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που συμφωνούν μαζί μου.
«ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το παγκόσμιο «κτήνος» ΤΩΡΑ είναι ήδη σε ημικωματώδη κατάσταση μετά τα μεγάλα σφάλματά του και είναι ζήτημα μόνον χρόνου το να ψοφήσει.»
Μάλλον εσύ βρίσκεσαι σε τέτοια κατάσταση, και δεν μπορείς να δείς την πραγματικότητα.
«Αλλά, άν και ο χρόνος είναι νομοτελειακά με τους πολλούς κι όχι με τους λίγους,»
Πού το είδες γραμμένο αυτό πασάκα μου; η ιστορία αν ξέρεις να διαβάζεις, γράφει το αντίθετο.
«είναι ωστόσο πολύτιμος και περνάει γρήγορα μόνον στην σύντομη ταλαίπωρη ζωή μας… Χρέος μας, λοιπόν, είναι να τού επισπεύσουμε του «κτήνους» το αναπόφευκτο μοιραίο…!» Ρε, εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν βάφονται με πορδές τα αυγά, θα βαφτούν με bitcoins;
«Το γλαφυρό αυτό σημερινό διήγημα, του αείμνηστου πολυτάλαντου γερο-Σαραντάκου, που μάς το παρουσιάζει γενναιόδωρα ο υιός Σαραντάκος, ΑΚΡΙΒΩΣ για την ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ μιλάει σ’ εμένα: για την μεγάλη ΑΥΤΑΠΑΤΗ της»
Και περιμένεις να την γκρεμίσεις με μιά άλλη αυταπάτη;
Eπειδή δεν μου αρέσει το ύφος σου, κι επειδή μου θυμίζεις κάποιον που δεν θέλω να συνομιλώ, δεν θα ξανασχοληθώ μαζί σου. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στην ζωή σου.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
184 – 187 – Τι βλέπω Γιάννη, μέσα έπεσα τελικά ε; ΕΧΩ ΜΥΤΗ ΕΓΩ. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
191: ΛΑΜΠΡΟ

Πως το λέει το ανέκδοτο ρε Λάμπρο, ε, στο χρώμα το πέτυχες 🙂