Πώς καλλιεργούσαν στη Μαντίνεια το χασίς;
Posted by sarant στο 2 Δεκεμβρίου, 2016
Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί, έλεγε πώς καπνίζουνε στο Αλγέρι το χασίς (ή τον καπνό) και στο Άντεν πώς χορεύοντας πίνουν την άσπρη σκόνη. Εμείς όμως στο σημερινό άρθρο θα δούμε όχι πώς κάπνιζαν αλλά πώς καλλιεργούσαν το χασίς στη Μαντίνεια, και αυτό θα το πληροφορηθούμε από την πιο επίσημη πηγή, από μιαν «Έκθεσιν περί της καλλιεργείας του (sic) ινδικού καννάβεως (χασίς) εν Μαντινεία», η οποία συντάχθηκε τον Μάρτιο του 1914 στην Τρίπολη από τον Ι.Θ.Μπακόπουλο, βοηθό νομογεωπόνου Αρκαδίας και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση «Γεωργικόν και δασικόν δελτίον» (έτος 4ον, Ιαν-Μάρτ. 1914, Τεύχος Α’) την οποία εξέδιδε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Δηλαδή, και ίσως δεν το ξέρουν πολλοί αυτό, πριν από 100 χρόνια η καλλιέργεια του χασίς όχι απλώς ήταν νόμιμη στην Ελλάδα (και παγκοσμίως, νομίζω), όχι απλώς γινόταν ανεκτή, αλλά και υποστηριζόταν επίσημα από το κράτος, με ενημερωτικές εκδόσεις όπως κάθε άλλη καλλιέργεια.
Το φυλλάδιο του νομογεωπόνου μού το έστειλε ο φίλος μας ο Γρηγόρης ο Κοτορτσινός, και αν θέλετε να το διαβάσετε κι εσείς το έχω ανεβάσει εδώ. Θα παραθέσω εδώ μερικά αποσπάσματα, δίνοντας έμφαση και σε κάποιες λέξεις (διότι λεξιλογούμε). Ο νομογεωπόνος γράφει σε καθαρεύουσα (όχι άπταιστη, όπως καταλάβατε από το «του καννάβεως») αλλά χρησιμοποιεί και μερικές λαϊκές λέξεις που τις έχει με πλάγιους χαρακτήρες.
Κατά σύμπτωση, πριν από μερικούς μήνες ο Στέλιος Κούλογλου, ο δημοσιογράφος του tvxs και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο μιαν ημερίδα για την κλωστική και την ιατρική κάνναβη, την οποία βρίσκω ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο εδώ. Η κάνναβη είναι πράγματι ένα φυτό με εντυπωσιακά πολλές χρήσεις -οι υποστηρικτές του το θεωρούν σχεδόν θαυματουργό. Βέβαια, άλλο φυτό είναι η ινδική κάνναβη από την οποία παράγεται το χασίς και άλλο, συγγενικό βέβαια, η κοινή ή κλωστική κάνναβη -κι αυτή περιέχει THC, τη δραστική ουσία του χασίς, αλλά σε πολύ μικρότερη περιεκτικότητα.
Πριν από μερικά χρόνια κυνηγούσαν τους εισαγωγείς προϊόντων κλωστικής κάνναβης, λες και μπορούσε κανείς να μαστουρώσει φορώντας κανναβένια πουκάμισα, τώρα νομίζω ότι έχει σταματήσει αυτό -όποιος ξέρει ας πει περισσότερα. Υπάρχει βέβαια και η ιατρική χρήση της κάνναβης -ως παυσίπονο είναι εξαιρετικό.
Ότι η καλλιέργεια του χασίς ήταν νόμιμη στην Ελλάδα προπολεμικά, το ήξερα ήδη. Νομίζω μάλιστα ότι η απαγόρευση ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή αρχές δεκαετίας του 1930, αλλά δόθηκε μια παράταση για να εξαντληθούν τα αποθέματα που είχαν στις αποθήκες τους οι έμποροι -και η οριστική απαγόρευση ήρθε επί Μεταξά. Ευχαρίστως όποιος έχει ακριβέστερα στοιχεία να συνεισφέρει στα σχόλια.
Λοιπόν, η έκθεση που συντάχθηκε «συνεπεία της υπ’ αριθμόν 8851 τηλεγραφικής διαταγής» της ανώτερης αρχής, μας πληροφορεί στην αρχή ότι «το χασίς σπείρεται εις όλα τα εδάφη, κυρίως όμως προτιμητέα είναι τα πολύ γόνιμα και υγρά, προπαντός δε τα ποταμόχωστα».
Όταν το έδαφος είναι υγρό και έχει οργωθεί καλά αρκεί μία οκά σπόρου ανά στρέμμα, αλλά σε ξηρό έδαφος χρειάζεται μιάμιση, ίσως και 2. Για να πέσει ο σπόρος κανονικά «διαιρούμεν τον αγρόν εις μικράς σποργιάς» που η κάθε μία έχει πλάτος έξι μέτρα. «Τότε σπείρομεν τον ανάλογον σπόρον εις εκάστην σποργιάν, βαδίζοντες επ’ αυτής δύο φοράς, ή, ως οι γεωργοί λέγουσιν, εις δύο χέργια» … «Ο σπορεύς προς ευκολίαν πρέπει να έχει εμπροσθέλαν (ποδιάν) εντός της οποίας θέτει τον σπόρον. Αρχόμενος δε της σποράς λαμβάνει σπόρον εις την φούχταν του και βαδίζων επί της ορισθείσης γραμμής εκκενώνει αυτήν εις 4-5 βήματα τινάσσων την χείραν (sic) του δύο φοράς εις έκαστον βήμα»
Το φυλλάδιο στη συνέχεια δίνει συμβουλές για το σκάλισμα και το αραίωμα των φυτών. Ο θερισμός γίνεται τον Σεπτέμβριο και μετά το χασίς απλώνεται σε κατάλληλα μέρη για να ξεραθεί. Δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το χώμα «διότι πολύ βλάπτει την ποιότητα του προϊόντος», οπότε διαλέγει κανείς ακαλλιέργητα μέρη όπου έχουν φυτρώσει χόρτα, θαμνώδεις περιοχές ή πρόποδες βουνών με πετρώδες έδαφος, διαφορετικά πρέπει να δεθούν τα φυτά σε μικρά δέματα και να στηθούν στο χωράφι σε πυραμίδες. Ύστερα από 5-7 μέρες στον ήλιο, στοιβάζεται σε όχι υγρή αποθήκη.
Τον χειμώνα χωρίζουν τα φύλλα από το στέλεχος του φυτού («διά σουγιάδων«) και το πουλάνε στους εμπόρους οι οποίοι αποχωρίζουν την σκόνη, το προϊόν δηλ. που καπνίζεται, από το φύλλο και τον σπόρο. Η σκόνη βρίσκεται σε λεπτότατους κρυστάλλους. Ο αποχωρισμός γίνεται με τρίψιμο με το χέρι πάνω σε συρματόπλεγμα που έχει στερεωθεί σε ορθογώνιο πλαίσιο σαν τραπέζι και ονομάζεται τελάρο και στη συνέχεια ένα άλλο εργαλείο που λέγεται μπουράτο και έχει έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο. Ακολουθούν «κρισαρίσματα με κρισάρας διαφόρου πυκνότητος» για να απομακρυνθούν οι ξένες ουσίες. Ο σπόρος που διαχωρίζεται «παραδίδεται εις το εμπόριον διά τροφήν των πτηνών και ονομάζεται καναβούρι (χασισόσπορος)».
Από 100 οκάδες φύλλου παράγονται 4-6 οκάδες σκόνης, αλλά η απόδοση αυτή ισχύει μόνο για το χασίς της Μαντινείας, διότι ο γεωπόνος έσπειρε για δοκιμή στην Ερμιονίδα και στο Καζακλάρ (σήμερα Αμπελώνας) της Λάρισας και η απόδοση ήταν χαμηλότερη και με κακή ποιότητα.
Φαίνεται πως η καλλιέργεια ήταν συμφερτική, αφού με έξοδα 28,5 δρχ. το στρέμμα προέκυπτε τζίρος 96 δρχ το στρέμμα δηλαδή καθαρό κέρδος 65,5 δρχ το στρέμμα. Στον νομό Αρκαδίας παράγονταν 60-70.000 οκάδες σκόνης.
Αυτά γράφει η έκθεση του Βοηθού νομογεωπόνου Αρκαδίας.
Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, να πούμε ότι η κάνναβη είναι παραγωγικότατη και λεξιλογικά. Η ίδια η λέξη είναι αρχαία, την πρωτοσυναντάμε στον Ηρόδοτο, ο οποίος μάς λέει ότι οι Σκύθες έριχναν τους σπόρους της κάνναβης πάνω σε πυρακτωμένες πέτρες που είχαν μέσα στις σκηνές τους, και οι σπόροι κάπνιζαν βγάζοντας τόσο ατμό που ούτε στο καλύτερο ελληνικό ατμόλουτρο δεν βρίσκεις -και οι Σκύθες πολύ το χαίρονται και φωνάζουν από τη χαρά τους και αυτό είναι το λουτρό τους διότι με νερό δεν λούζονται ποτέ. Η λέξη είναι ανατολικό δάνειο (πρβλ. το σουμερακό kunibu, κι αν διαβάζει ο Λεώνικος θα μας πει ίσως περισσότερα).
Η λ. κάνναβις πέρασε στα λατινικά (cannabis) και από εκεί στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες, κι επειδή η κάνναβη είχε πολλές χρήσεις γέννησε και πολλές λέξεις, κάποιες από τις οποίες επιστρέψανε στα ελληνικά ως αντιδάνεια: το κανναβάτσο, ας πούμε, αφού το ύφασμα αυτό κατασκευαζόταν από ίνες κανναβιού. Κι επειδή τις παλαίστρες τις στρώνανε με τέτοιο χοντρό ύφασμα, λέμε «τον έριξε στο κανναβάτσο», τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Άλλο ένα αντιδάνειο είναι ο καμβάς (γαλλ. canevas). Το κανναβούρι επίσης προέρχεται από την κάνναβη, χωρίς να έχει μεσολαβήσει άλλη γλώσσα.
Όσο για τα λεξιλογικά του χασίς που είναι πολύ ενδιαφέροντα, σας παραπέμπω σε άλλο άρθρο.
Προσθήκη-Υστερόγραφο: Κακώς δεν αναφέρθηκα στη μία δύσκολη λέξη που υπάρχει στο άρθρο του γεωπόνου, και εννοώ τη λέξη «μπουράτο». Γκουγκλίζοντας βρίσκω πως ο όρος χρησιμοποιείται και σήμερα για μια συσκευή για διάφορες χρήσεις π.χ. λειαντήριο, που έχει περιστρεφόμενο κάδο.
Γς said
Καλημέρα
>Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί, έλεγε πώς καπνίζουνε στο Αλγέρι το χασίς (ή τον καπνό) και στο Άντεν πώς χορεύοντας πίνουν την άσπρη σκόνη.
Κι όσο σκέτομαι ότι ο Νίκος Καββαδίας ποτέ δεν πήγε στα μέρη των ποιημάτων του.
Δεν ξέρω μάλιστα με τα ποστάλια μικρών αποστάσεων που ταξίδευε αν βγήκε κι από το Αιγαίο ακόμα
Γς said
Πάντως εγώ τον έβαλα πάνω και σε μεγάλα πλοία
http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html
Νέο Kid Al Kuwaiti said
Κόψτε το χασίσι στο γς!…
Προβλέπω να γίνεται της Μελιβιας σήμερα…
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Για την ψυχαγωγική χρήση των ιστολογίων αλλά και τον εθισμό σε αυτά, σε άλλο άρθρο, υποθέτω… 🙂
Για την καλλιέργεια της κάναβης, σίγουρα γινόταν τουλάχιστον προς το τέλος της δεκαετίας του ’20, γιατί έχω ακούσει πως κάποιοι στο χωριό καλλιεργούσαν (δεν ξέρω αν ήταν κλωστική ποικιλία), μάλιστα είχαν συλληφθεί γιατί το καλλιεργούσαν και μετά την απαγόρευση. Γενιά των παπούδων, άρα πρώτη γενιά προσφύγων, άρα 1923+.
Δεν πρόσεξα αν αναφέρθηκε το καννάβι, ίνες κλωστικής κάνναβης σαν μαλλί, που χρησιμοποιούταν στις ενώσεις σωλήνων για στεγανοποίηση (τώρα για την ίδια δουλειά χρησιμοποιείται ταινία τεφλόν).
Photography Traveler (@greecephotos) said
Καλημέρα σε όλους. Να άλλο ένα σημαντικό σημείο που δεν το έχω διαβάσει σε κανέναν από τους υποστηρικτές της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης. Αν η λέξη καμβάς έχει την καταγωγή της από εκεί, αυτό μάλλον σημαίνει ότι από τέτοιο ύφασμα θα έχουν φτιαχτεί πολλοί από τους καμβάδες των αριστουργημάτων της τέχνης που θαυμάζουμε στα μουσεία (και μου κάνει εντύπωση ότι και σε πολλά βιβλία που αφορούν την συντήρηση έργων τέχνης δεν έχω συναντήσει αυτή την πληροφορία).
Γς said
3:
>Κόψτε το χασίσι στο γς!…
Είμα αυτάρκης
http://caktos.blogspot.gr/2013/04/cannabis-sativa.html
spiral architect said
@3: Hassan I Sahba. 😀
Књаз Неретве said
Νικοκύρη, Μάρτιο, Μάιο ή Μάριο έγινε το περιστατικό; 🙂
Σωτήρς said
Καλημέρα, ωραίο Γρηγόρη αυτό το ντοκουμέντο. Προσπαθώ να θυμηθώ εάν είναι το ίδιο που είχε παρουσιάσει πριν δέκα χρόνια ο Λεωνίδας Χρηστάκης. Και εκείνο ήταν από οδηγίες γεωπόνου για την καλλιέργεια χασίς στην Μαντίνεια αλλά ο Χρηστάκης είχε παρουσιάσει μια περίληψη.
Για τους «ξεροκέφαλους» του Κάνναβισόπ. Το τι τράβηξαν οι άνθρωποι, πάνω από 10 χρόνια στα δικαστήρια για να αποδείξουν ότι το πουκάμισο από καννάβι δεν καπνίζεται, το πληρώσαμε όλοι μαζί πριν κάνα δυο χρόνια όπου τους αποζημίωσε ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Γς said
Και ήταν η εποχή που πήγαινα στη Λαμία για να κάνω διάφορα μαθήματα σε μια Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών. ΤΕΙ της εποχής.
Επί χούντας. Κι ένα μεσημέρι έπεσα πάνω σε μια διαδήλωση
-Κάτω η Χούντα!
Δυστυχώς όμως. Δεν έλεγαν Χούντα αλλά Φούντα.
Φούντα που έχουν οι ιερατικές στολές.
Ηταν οι πουτάνες που διαμαρτύροντο κατά της απόφασης του εκεί μητροπολήτου να διώξει τα μπουρδέλα εκτός πόλεως.
Και τα κατάφερε
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
9 Αν ήταν στη Μαντίνεια, μάλλον θα ήταν το ίδιο -αν και η Αρκαδία ήταν κανναβοπαραγωγική, οπότε…
8 Μάρτιο, υψηλότατε. Ευκολότερα παραλείπεται το τ παρά μπαίνει ακάλεστο το ρ!
Babis said
Υπάρχει και το κανναβουργείο της Έδεσσας το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 1967 με κίνηση από το νερό του καταρράκτη. Κάτοικος του κάμπου μου είπε ότι μέχρι την δεκαετία του ’60 ο κάμπος όλος ήταν καλλιέργεια κάνναβης, αλλού όμως είχα διαβάσει, ότι επεξεργαζόταν ίνες κάνναβης που είχαν εισαχθεί από το Μπενάρες (Βαράνασι) της Ινδίας.
tamistas said
κάν’ τονε…
Λ said
Εμείς το λέμε κανναούρι και υπάρχει και επώνυμο Κανναούρης/Κανναούρης. Στην Πάφο ακόμα και σήμερα βάζουν κανναούρι στις φλαούνες. Στο ψωμί βάζουν αρτισιά δηλαδή κύμινο και μια φορά έκανα το μοιραίο λάθος και ζήτησα φλαούνες με αρτισιά.
Θαυματουργό το είπε ο νικοκύρης υπερτροφή το λέμε στο χωριό μου.
Λ said
Νικοκύρης με Νι κεφαλαίο βέβαια. Όποιος κάνει δο γουλειές της μιας γελά της
sarant said
14 Τι είπαμε ότι είναι οι φλαούνες;
Babis said
Ένας γεωπόνος μου είχε πει ότι την δεκαετία του ’50 ή του ’60 (δεν θυμάμαι καλά) η γεωπονική σχολή έκανε πειράματα για να δημιουργήσει μια ποικιλία κάνναβης χωρίς την δραστική ουσία. Για να ελέγχει τις ναρκωτικές ιδιότητες καλούσαν έναν γνωστό χασικλή που δοκίμαζε την ποικιλία και τους έλεγε πόσο καλή ή κακή είναι (οι γεωπόνοι θεωρούσαν καλή αυτήν που ο δοκιμαστής τους έλεγε κακή). Λέγεται μάλιστα ότι ο δοκιμαστής μια μέρα που έφυγε από την γεωπονική σχολή μαστουρωμένος έπεσε με το τρίκυκλο που οδηγούσε σε μια κολόνα και σκοτώθηκε. Μετά από αυτό σταμάτησαν τις δοκιμές.
Photography Traveler (@greecephotos) said
1 Κυρ Γς μάλλον δεν έχεις δίκιο…από την δημοσιευμένη αλληλογραφία του ( με τον Καραγάτση, με την αδερφή του) φαίνεται ότι είχε πάει σε αρκετά από τα μέρη που υπάρχουν σαν αναφορές στο έργο του
Δύτης των νιπτήρων said
1 Γς, είχε βγει (οπωσδήποτε στη Μεσόγειο, υπάρχει και μια ιστορία με τον Σεφέρη στη Βηρυττό), μόνο στο τέλος της ζωής του ήταν στα ποστάλια θαρρώ.
Οθωμανική και τουρκική χασισοποσία:
https://www.academia.edu/26961806/_IT_IS_THE_WEED_OF_LOVERS_THE_USE_OF_CANNABIS_AMONG_TURKIC_PEOPLES_UP_TO_THE_15TH_CENTURY
https://www.academia.edu/2760381/Beng_eszr%C3%A1r_maszlag_a_cannabis_%C3%A9s_a_cannabis_tartalm%C3%BA_drogok_az_anat%C3%B3liai_t%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gn%C3%A9l_Beng_esrar_maslik_cannabis_cannabis_based_drugs_and_the_Turks_in_Anatolia._A_terminological_overview_ (για ουγγρομαθείς)
https://www.academia.edu/1811877/Law_and_Morality_in_Ottoman_Society_The_Case_of_Narcotic_Substances
Κάποια λεξιλογικά εδώ: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12712-420-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%86%CE%BF%CE%B9&p=172410&viewfull=1#post172410
Αν προκληθώ, ξέρετε τώρα…
sarant said
18-19 Kι εγώ αυτήν την εντύπωση έχω.
Γς said
19:
Εντάξει και λίγο έξω απ το Αιγαίο.
Πάντως είναι γεγονός ότο ποτέ δεν πήγε στα λιμάνια και τους τόπους που αναφέρει στα ποιήματα του. Γενικώς
Λ said
Το επώνυμο Καμβά είναι αρκετά συχνό. Να αναφέρω πχ τη διευθύντρια του Ρέουτερ (Ρόιτερ) στην Αθήνα.
spatholouro said
21
Εάν δεν πήγε όπου παραπέμπουν τα ποιήματα, από πού έστειλε όλα αυτά τα γράμματα και τις καρτ ποστάλ (Κάρντιφ, Μασσαλία, Τζένοβα, Αλεξάνδρεια, Βηρυτός, Άντεν, Περσικός, Ινδικός, Κολόμπο, Κεϋλάνη, Χονγκ Κονγκ, Μελβούρνη);
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231105455
Spiridione said
Σε αυτό το άρθρο υπάρχουν διάφορες πληροφορίες για την απαγόρευση καλλιέργειας, χρήσης κλπ χασίς και άλλων ναρκωτικών.
https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/19/hasheesh-opium/#comment-321092
Αντιγράφω μερικά
Για την νομοθεσία απαγόρευσης των ναρκωτικών περισσότερα εδώ. Από το 1885 υπήρχε σύμβαση με την Αίγυπτο για απαγόρευση εξαγωγής κάναβης για εμπορικούς λόγους (ευνοούνταν η εξαγωγή καπνών). Το 1906 με νόμο απαγορεύτηκε η εξαγωγή στην Αίγυπτο, τέθηκε φορολόγηση και δασμοί για την αποθάρρυνση καλλιέργειας κλπ. Το 1919 και 1920 απαγορεύτηκε η χρήση κατοχή κυκλοφορία ναρκωτικών κλπ, που για πρώτη φορά συνδέθηκε με καταγώγεια, αλητεία κλπ *, αλλά λόγω της πίεσης των χασισοκαλλιεργητών ανεστάλη σιωπηρά και εν συνεχεία νομοθετικά για πολλά χρόνια. Το 1932 απαγορεύτηκε οριστικά λόγω πίεσης των ΗΠΑ αλλά και για κοινωνικούς λόγους, σύνδεση με περιθώριο, ρεμπέτικο κλπ. Το 1934 αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία, και προστέθηκε και η εκτόπιση για χρήστες κλπ.
http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/24530#page/137/mode/1up
Συγκεκριμένα, το χασίς απαγορεύτηκε με τον Ν. 2107/1920 (και τον 1681/19)
* όχι για πρώτη φορά, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχε απαγόρευση της χρήσης του χασίς στις φυλακές (βλ. σχόλιο σπαθόλουρο στο τέλος του νήματος).
Αφού πιάσαμε τα νομοθετικά και για να είμαστε ακριβείς, ο Ν. 2107/20 και όλοι οι προηγούμενοι συναφείς νόμοι καταργήθηκαν με τον Ν. 5539/32, άρα και η αναστολή που είχε δοθεί μέχρι την 1-1-1936 δεν ίσχυε. Το 1934 εκδόθηκε Π.Δ. (από 3-1-1934 με αναζήτηση στο ετ.γρ), περί του τρόπου καθορισμού αποζημιώσεως των προ του Ν. 5539 κατόχων ινδικής καννάβεως. Έπρεπε να εκδοθεί εν συνεχεία υπουργική απόφαση με την οποία θα συστηνόταν τριμελής επιτροπή που θα επόπτευε την παράδοση των ποσοτήτων χασίς, που θα γινόταν απ’ όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, στο Εγκληματολογικό Μουσείο, η καταβολή αποζημιώσεων, η καταστροφή κλπ. Δεν ξέρω πότε ολοκληρώθηκαν βέβαια όλα αυτά.
Συμπλήρωση: Τέλος, εκδόθηκε ο ΑΝ 2039/1939 που άλλαξε τον τρόπο καταβολής αποζημιώσεων του Π.Δ .του 1934, που φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της. Μέχρι τότε την αποζημίωση την καθόριζε ελεύθερα το Πρωτοδικείο (ωραία δουλειά για τους δικηγόρους τότε!) και φαίνεται ότι είχαν βγει μεγάλα ποσά. Έτσι το 1939 καθορίστηκαν συγκεκριμένες τιμές, π.χ. για την ποιότητα χασίς Α’ 225 δραχμές το κιλό, και ορίστηκε ανώτατο ποσό αποζημιώσεων 9.000.000 δρχ. για όλους τους χασισοκαλλιεργητές.
Πώς καλλιεργούσαν στη Μαντίνεια το χασίς; | Alexius DIAKOGIANNIS said
[…] Νίκος Σαραντάκος Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]
Γς said
23:
Εστειλα ήδη μήνυμα για βοήθεια.
Ετσι κι εγώ νόμιζα, όπως κι όλος ο κόσμος.
Ομως ο φίλος μου ο Μιχάλης [ο δάσκαλός μας] ισχυρίζεται το αντίθετο.
Μόλις πάρω την απάντησή του θα επανέλθω
Σωτήρς said
Τόποι του Καββαδία
Δεν ήρθε ποτέ εώς τα Λουφούτεν; Είναι πάντως κοσμογυρισμένα τα ποιήματα του. Κάποιος πάντως θα τα είχε ζήσει όλα αυτά.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
18. 19. M’αρέσει που πάτε να βγάλετε την πέτρα του χασισωμένου… 🙂
sarant said
26 Φοβάμαι πως ο δάσκαλος τα παραλέει
24 Σε ευχαριστώ πολύ, πολλά ξεκαθαρίζονται. Και το περσινό μας άρθρο το είχα ξεχάσει!
Γς said
27:
Μπράβο!
Και το έψαχνα τόση ώρα…
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Φλαούνες: Πασχαλινό (κυρίως) έδεσμα. Κάτι σαν τα δικά μας τσουρέκια ,αλλά πιο ψωμοειδή ,Υπάρχουν και αλμυρές, και γλυκές, και… μιξ! Πολλά νόστιμες λαλώ σου κουμπάρε!
spatholouro said
Ο Κ. Φαλτάιτς σε αυτό το άρθρο (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΞ, 5/5/1934) είναι κατατοπιστικότατος:
http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=19152
sarant said
Έκανα την εξής προσθήκη στο άρθρο:
Προσθήκη-Υστερόγραφο: Κακώς δεν αναφέρθηκα στη μία δύσκολη λέξη που υπάρχει στο άρθρο του γεωπόνου, και εννοώ τη λέξη «μπουράτο». Γκουγκλίζοντας βρίσκω πως ο όρος χρησιμοποιείται και σήμερα για μια συσκευή για διάφορες χρήσεις π.χ. λειαντήριο, που έχει περιστρεφόμενο κάδο.
32 Α γεια σου!
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα !
Α, γι αυτό βγάζει τόσο ωραία κρασιά η Μαντίνεια, έχει καλό λίπασμα στο υπέδαφος…
Γς said
Κι ήταν σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου 1968, στον Αραξο
Δυο μέρες στο κέντρο εκπαίδευσης της Αεροπορίας και κλαίγαμε τη μοίρα μας. Οπότε λέω στον φίλο μου τον Αντρέα.
-Παμε να κάνουμε τη μαύρη μας.
Εννοώντας κανα τσιγαράκι.
Και μας παίρνει από πίσω ένας τύπος.
-Θέλω κι εγώ!
Του δώσαμε τσιγάρο, όμως τίποτα αυτός.
-Οχι τσιγάρο. Από το άλλο.
spatholouro said
Εδώ ένα πολύ πρωιμότερο κείμενο (ΩΡΑ, 8/6/1876) όπου γίνεται αναφορά στην καλλιέργεια και στη χρήση, αλλά και στη φορολογία του προϊόντος που προωθούσε τη χρονιά αυτή ο υπουργός οικονομικών!
http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=10663533
Spiridione said
32. Ωραία.
Ένα απόσπασμα από το παραπάνω διδακτορικό που αφορά και τη Μαντίνεια
Η σύμβαση (μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου του 1884) ανανεώθηκε αρχικά το 1895 και προκάλεσε την ψήφιση του Ν. ΓΡΚΓ’ το 1906 με το οποίο φορολογούνταν η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα, απαγορευόταν η εξαγωγή της στην Αίγυπτο και προβλεπόταν η καταβολή εγγύησης για την εξαγωγή της σε τρίτες χώρες. Ο νόμος εξισορροπούσε μεταξύ από τη μια των απαιτήσεων των Αιγυπτίων να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής της εισαγωγής χασίς στη χώρα τους, ως αντάλλαγμα της ευνοϊκής μεταχείρισης των ελληνικών καπνών και από την άλλη των πιέσεων που ασκούσαν οι καλλιεργητές της κάνναβης στη Μαντίνεια, των οποίων τα συμφέροντα θίγονταν με τους περιορισμούς*. Έτσι, αντί της απαγόρευσης καλλιέργειας επιλέχθηκε η φορολόγηση και ο τελωνειακός έλεγχος για την αποθάρρυνσή της. Όμως «ο δρόμος είχε ανοίξει» για την υιοθέτηση ενός απαγορευτικού νομικού πλαισίου, το οποίο ακολούθησε το 1920 με τον Ν. «περί απαγορεύσεως της καλλιεργείας, της εμπορίας και της καταναλώσεως της ινδικής καννάβεως», οποίος ψηφίστηκε ως ένδειξη καλής θέλησης στις αιγυπτιακές απαιτήσεις από την ελληνικής κυβέρνηση που επιθυμούσε μια νέα σύμβαση με την Αίγυπτο. Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη της εποχής υποστήριζε την επικινδυνότητα του χασίς και από τις εφημερίδες είχε αρχίσει ο συσχετισμός με περιφερειακές ομάδες, οι νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι και το 1932 μπορούν να ερμηνευτούν κυρίως ως αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων. Οι «ομάδες πίεσης» των Ελλήνων χασισοκαλλιεργητών κατόρθωσαν να αναβάλλουν μέχρι το 1932 την εφαρμογή του Ν. 2107/1920 οπότε και ψηφίστηκε ο Ν. 5539/1932 «περί μονοπωλίου των ναρκωτικών φαρμάκων και του ελέγχου αυτών».
* Σκριπ «Η σύμβασις Ελλάδος και Αιγύπτου» 20-8-1904, Εμπρός «Η σημερινή Βουλή» Επιψήφισις νομοσχεδίων. Το νομοσχέδιον του χασίς» 6-6-1906, Εμπρός «Χρονογραφήματα Έλληνες Φελλάχοι» 10-6-1906.
Λ said
19. Για το χιντ σαμανί (ινδικό καλάμι). Τα καλάμια τα λέμε κανιά. Ειδικά τα κομμάτια καλαμιού που χρησιμοποιούνται για την υφαντική τέχνη μόνομα κανά τα λέμεινε (καννί στον ενικό). Κανιά λέμε και τα λεπτά πόδια του άντρα κυρίως).
sarant said
38 Τα κανιά – πόδια τα λέμε κι εμείς
37 Πολύ ενδιαφέροντα αυτά με την Αίγυπτο.
spatholouro said
24
«Το 1934 αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία, και προστέθηκε και η εκτόπιση για χρήστες»
Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις επί του ότι η εκτόπιση εγκαινιάζεται τότε, διότι διαβάζω αίφνης στην ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ (12/11/1893) ότι «παρά του δραστηρίου υπαστυνόμου κ. Κ. Μήτσα συνελήφθησαν εν τω πέραν του Νεκροταφείου χασισοποτικώ καταστήματι του κ. Καλοκαιρινού, διάφοροι χασισοπόται και λωποδύται, οίτινες και απεστάλησαν εις εξορίαν».
Λ said
Για την καλλιέργεια φακών στην Εγκλουβή Λευκάδας υπάρχει κανένα κείμενο;
Γς said
41:
Επαφής;
Γς said
41:
Για την καλλιέργεια Ωρολογίων;
http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_29.html
giorgos said
Νά εδώ γιά τίς φακές .
http://www.kolivas.de/archives/76708
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
Πολὺ ἐνδιαφέρον καὶ τὸ σημερινὸ ἄρθρο,ὅπως καὶ τὰ σχόλια.
Σχετικὰ μὲ τὴν ἀπαγόρευση τῆς κάνναβης μετὰ ἀπὸ πιέσεις τῆς Ἀγγλίας. Κάποιες δεκαετίες πρὶν ἡ Ἀγγλία ἔκανε δυὸ πολέμους κατὰ τῆς Κίνας (πόλεμοι τοῦ ὀπίου 1839-42 καὶ 1856-60) γιὰ νὰ διασφαλίσει ὅτι θὰ μπορεῖ νὰ πουλάει ἐλεύθερα ὄπιο στὴν Κίνα, καταστρέφοντας τὶς ζωὲς ἑκατομμυρίων κατοίκων της ποὺ εἶχαν ἐθιστεῖ στὸ ἐξαρτησιογόνο καὶ καταστρεπτικὸ ὄπιο.
ΓιώργοςΜ said
42
Μουντζούρης Αργύρης said
Επειδή κάποιος αναφέρθηκε πιο πάνω «Για τους «ξεροκέφαλους» του Κάνναβισόπ. Το τι τράβηξαν οι άνθρωποι, πάνω από 10 χρόνια στα δικαστήρια για να αποδείξουν ότι το πουκάμισο από καννάβι δεν καπνίζεται, το πληρώσαμε όλοι μαζί πριν κάνα δυο χρόνια όπου τους αποζημίωσε ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο», να διευκρινίσω ότι καμία απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν υπάρχει που να δικαιώνει κάποιον, γιατί πολύ απλά δεν έχει τελεσιδικήσει καμία δίκη ακόμα και δεν έχει αποζημιωθεί τελεσίδικα Κανένας. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αυτόνπου το έγραψε, εάν θεωρεί παράλογο το να αποζημιωθούν όταν τους έχουν πάει για κακούργημα σαν «εμπόρους ναρκωτικών» τους κατάσχεσαν προϊόντα και όλη αυτή η διαδικασία οδήγησε στο κλείσιμο των 16 από τα 17 καταστήματα, κάτι που σήμαινε οικονομική καταστροφή για πολλούς από αυτούς και στιγματισμό στον κοινωνικό περίγυρο.
Τέλος επειδή άλλος αναφέρθηκε ότι δεν έχει αναφερθεί ο καμβάς ή το κανναβουργείο της Έδεσσας, να τους δώσω μερικά λινκς https://www.facebook.com/%CE%A4%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%82-1567754296886902/?fref=ts (το μουσείο της κάνναβης στο facebook) και https://www.facebook.com/industrialhempgreece/?fref=ts (μία σελίδα που μιλάει μόνο για την βιομηχανική – ήμερη κάνναβη)
sarant said
Όχι, άρθρο για τις φακές της Εγκλουβής δεν ξέρω να υπάρχει 😉
nikos aspiotis said
στην Κέρκυρα υπήρχε εργοστάσιο επεξεργασίας «»ινδικής καννάβεως και ιούτης» http://www.mykerkyra.gr/articles/article4
sarant said
47 Ευχαριστώ για το σχόλιο και για την ενημέρωση. Θεωρώ ότι η φράση «το πληρώσαμε όλοι μαζί» στρέφεται όχι εναντίον σας αλλά κατά του ελληνικού κράτους και ειδικότερα εναντίον εκείνων των φανατικών που κίνησαν την απαράδεκτη αυτή δίωξη. Ασφαλώς έχετε δικαίωμα σε αποζημίωση και ελπίζω να την πάρετε.
Kass said
στο τσιγάρο…αντέδρασε!
Kass said
και μετά το Ποτάμι η Φ.Υ.Τ. Ε.Ι.Α
Μουντζούρης Αργύρης said
50. Δυστυχώς έχετε απόλυτο δίκιο, αντί η αποζημίωση να πληρωθεί από αυτούς που το κίνησαν ή τους δημόσιους λειτουργούς που δεν σταμάτησαν τις παράλογες διώξεις, ίσα ίσα άφησαν λόγω άγνοιας (αδικαιολόγητης γιατί ενημερώθηκαν και για την ιστορία και για την διαφορά την ήμερης από την ινδική και για το γεγονός ότι ήδη από τότε υπήρχε επιδότηση από την ΕΕ για την καλλιέργεια της σε άλλες χώρες) ή απλά ευθυνοφοβίας, άφησαν να σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος της αστυνομίας, της εισαγγελίας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, θα το πληρώσουμε όλοι μας και εμείς οι ίδιοι μαζί. Ευχαριστώ και εγώ για την στήριξη σας.
Soumela said
Ακολουθούν «κρισαρίσματα με κρισάρας διαφόρου πυκνότητος» για να απομακρυνθούν οι ξένες ουσίες.
Μα η κρησάρα γράφεται με η, ή κανω λάθος;
Αγγελος said
Δεν μπορούσε η (αγγλοκρατούμενη τότε, αλλά δεν έχει σημασία) Αίγυπτος, αν ήθελε να περιορίσει τη χρήση χασίς, να απαγορεύσει μονομερώς την εισαγωγή του; Γιατί έπρεπε να πιέσει την Ελλάδα να επιβάλει εξαγωγικούς δασμούς;
Σωτήρς said
53, Ελπίζω ότι διευκρινίστηκε τι ακριβώς εννούσα με το αρχικό μου σχόλιο για «ξεροκέφαλους» και ποιος πληρώνει τι. Για την αποζημίωση έτσι μου είχαν μεταφέρει, έτσι είχα διαβάσει σε ειδήσεις. Υπάρχει ειδησεογραφία από το 2002 που μιλάει για αποζημιώσεις κτλ. Ευχαριστώ που το ξεκαθάρισες ότι δεν έχει τελεσιδικήσει τίποτα ακόμη.
Ακόμη θυμάμαι πριν 10+ χρόνια όταν αγόραζα πουκάμισο από το κατάστημα στην Χαριλάου Τρικούπη που μπήκε μέσα ένας κύριος και άρχισε να βρίζει «πουλάτε ναρκωτικά, διαφημίζετε τα χασίσια» και άλλα τέτοια.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@spatholouro(#32). Πολὺ ἐνδιαφέρον τὸ ἄρθρο τοῦ Φαλτάιτς. Αὐτὰ ποὺ γράφει γιὰ τὶς βλάβες καὶ τὴν ἐξαρτησιογόνο δράση διαφόρων οὐσιῶν στέκονται καὶ σήμερα.
#38, 39. Ὁ Μάρκος Βαμβακάρης διηγεῖται στ’ ἀπομνημονεύματά του πὼς τὸν ἀποκαλοῦσαν «κανιάσο» ἐξ αἰτίας τῶν μακριῶν ποδιῶν του. Ἐπίσης σχετικὰ ἔχω ἀκούσει καὶ τὸ παρατσοῦκλι «κανιὰς».
Τὰ καλάμια τῆς ὑφαντικῆς (καὶ μεταφορικὰ τὰ ἀδύνατα πόδια) στὰ Θερμιὰ τὰ λέγανε καλαμοκάνια.
Ὁ Παπαδιαμάντης στὸ διήγημά του «Γιὰ τὴν περηφάνεια» ἔχει τὸ δίστιχο:
Ἐγὼ για τὸ χατῆρι σου καὶ γιὰ τὴν περηφάνεια
θὰ ξενυχτίσω μιὰ βραδυὰ μές στὰ καλαμουκάνια
@Λ (#41). Ὑπάρχει ἔνα ντοκυμαντὲρ τῆς ΕΤ3:
https://www.youtube.com/watch?v=mwWtEoeVVQs (ἀπὸ τὸ 18′.30″ περίπου)
cronopiusa said
Καλή σας μέρα!
nikiplos said
Αμ δεν κάνει καθόλου την ίδια δουλειά! Το τεφλόν είναι για τις βρύσες των σπιτιών και ήκιστες χρήσεις. Εκεί που υπάρχει πίεση και απαιτείται δύναμη, μόνο το κάνναβο κάνει δουλειά… Οι παλιοί υδραυλικοί δε, το τεφλόν δεν το χρησιμοποιούν πουθενά…
Για την Αρκαδία να προσθέσω ότι είναι κοινό επώνυμο το Κανναβός. Εξού και ο Χρήστος Κανναβός στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα». (εδώ σκοτώσανε τον Κανναβόοοοο φώναζε ο Νίκος Καλογερόπουλος)…
Νεοκίδιε το Κάνναβο της οικοδομής έχει καμία σχέση? πάντα το είχα απορία…
Γς said
57:
>Ὁ Μάρκος Βαμβακάρης διηγεῖται στ’ ἀπομνημονεύματά του πὼς τὸν ἀποκαλοῦσαν «κανιάσο» ἐξ αἰτίας τῶν μακριῶν ποδιῶν του.
Henri de Toulouse-Lautrec
Αγγελος said
Θυμάμαι αμυδρά κάτι στίχους του Παλαμά περί χασίς:
«Μεθώ. Και τό μεθύσι μου μεθύσι άπό χασίς…
Ποιος μ’ έμαθε νά πίνω τό χασίς;
Και ποιος μέ πέρασε άνεργο νυχτερευτή ερμοσπίτη,
μπαίγνιο του μόρτη, σύντροφο του αλήτη,
μέσ΄απ΄της νύχτας την ερμιά στα κρύα της φυλακής;»
Δεν το βρίσκω πλήρες στο Google Books, βρίσκω όμως παραπομπή στον σχετικό τόμο (25, σελ. 112-13) της Βασικής Βιβλιοθήκης Αετού, που την έχω στην Αθήνα. Αν κανείς την έχει πρόχειρη, ας το βάλει εδώ — αξίζει.
Μουντζούρης Αργύρης said
56. Ναι, ξεκαθαρίστηκε από τον δημιουργό του ιστολογίου. Συγγνώμη για την ευαισθησία μου, αλλά επειδή όπως αναφέρετε και εσείς ένα περιστατικό, μπορείτε να φανταστείτε τι έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια στο κατάστημα. Το παρήγορο είναι ότι όσοι είχαν την διάθεση να ακούσουν την άποψη μας, μετά τις πληροφορίες που τους δίναμε, έφευγαν με θετική διάθεση. Καλή σας ημέρα. 🙂
ΓΜάλλος said
57 και καλαμοκανάς, (παραϋδάτια πανίδα είδος τσικνιά )
59 Επίσης και αν εκεί κοντά στην ένωση θέλει κόλληση, το τεφλόν λιώνει (αφού οι κολλήσεις γίνονται με ζέσταμα), άρα το καννάβι είναι μονόδρομος
Γς said
42, 48:
Κι ήταν κι η κυρα Χαριτίνη που όλο μας έλεγε για τα γαλάζια ματάκια της γκόμενας του γιού της.
Μέχρι που μια μέρα ξέχασε να βάλει τους φακούς της
Πέπε said
Το αστείο περιστατικό με το παιδάκι που θαυμάζει το ωραίο φυτό που φύτρωσε κάτω από το κλουβί του καναρινιού, μέχρι που μια μέρα το παίρνουν χαμπάρι οι γονείς και το ξεριζώνουν άρον άρον, κοιτάζοντας αναστατωμένοι προς τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών, θα ‘χει συμβεί σίγουρα σε πολλούς…
geobartz said
Δεν μπόρεσα να κατεβάσω το φυλλάδιο για την καλλιέργεια του «χασίς» στη Μαντινεία του 1914 από το λινκ που παραθέτει ο Νοικοκύρης (το …αντιβιοτικό του Η/Υ μου έβγαλε μήνυμα …μακριά από δω!).
Πιθανολογώ ότι ως «χασίς» νοείται η λεγόμενη ήμερη κάνναβη. Άλλωστε, όπως έχω σημειώσει και σε παλαιότερη ανάρτηση του Σαράντ, ο αείμνηστος Γκανιάτσας, καθηγητής της Βοτανικής στο ΑΠΘ, έλεγε ότι δεν υπάρχει βοτανική διαφορά μεταξύ Cannabis indica και C. sativa, τέτοια που να δικαιολογεί την κατάταξή τους σε διαφορετικά είδη. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ποικιλίες του ίδιου είδους. Προφανώς, τα άτομα του λεγόμενου «χασίς» έχουν περισσότερη δραστική ουσία, η οποία πάντως περιέχεται αρκούντως και στην λεγόμενη ήμερη (ή κλωστική) κάνναβη.
Για του λόγου το αληθές, καταθέτω το εξής βίωμα: Εν …σωτηρίω έτει 1967, συμμετείχα σε μια τριμελή επιτροπή καταστροφής «αγρίων» φυτών κάνναβης, που είχαν συλλεχθεί από αγροφύλακες. Ένα μέλος της επιτροπής, που συνήθως απέφευγε τις κάθε είδους …καταχρήσεις, επηρεάστηκε από τον καπνό της κάνναβης, άναψε τσιγάρο (ενώ σπάνια κάπνιζε) και άρχισε να μας παρακινεί για κανένα ουζάκι κλπ.!
Τώρα, δεν ξέρω τι γινόταν το 1914, αλλά στον μεσοπόλεμο καλλιεργούνταν η «ήμερη» κάνναβη και υπήρχε κρατική παρακίνηση για επέκτασή της. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν εργοστάσια επεξεργασίας (κανναβουργεία).
Στον κάμπο των Σερρών η καλλιέργεια της κάνναβης εγκαταλείφθηκε μεταπολεμικά, ενώ και η καλλιέργεια του αφιονιού (Papaver sumniferum) απαγορεύτηκε στα μέσα της 10/ετίας του ’50. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν «άγρια» δενδρύλλια κάνναβης (με …φούντες παρακαλώ) στην πεδινή περιοχή Νιγρίτας-Φλαμπούρου (απόγονοι προφανώς της προπολεμικής τοιαύτης).
Τέλος, σε 2-3 χωριά του Έβρου καλλιεργείται για καναρόσπορο, που τον λένε και «κανναβούρι», η Φάλαρη (Phalaris canariensis ή arundinacea της οικογ. Poaceeae), που οι Εβρίτες εκεί τη λένε «πούσιτο» (το).
Πέπε said
> > Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί, έλεγε πώς καπνίζουνε στο Αλγέρι το χασίς (ή τον καπνό) και στο Άντεν πώς χορεύοντας πίνουν την άσπρη σκόνη.
Το γιατί λογοκρίθηκε το χασίς κι έμεινε στη θέση της η άσπρη σκόνη, is a mystery to me.
Όσο και το γιατί έγινε οποιαδήποτε λογοκριτική επέμβαση άλλωστε! Ούτε κανένας ταλαίπωρος υποκοσμικός ρεμπέτης το έγραψε, παρά αναγνωρισμένος ποιητής, ούτε στον καιρό του Μεταξά χτυπήθηκε ο δίσκος.
Θαρρώ πως και στην Αρμίδα (το πειρατικό του Κάπτεν Τζίμη) υπάρχει ηχογράφηση με καπνό, που επιπλέον ρημάζει και τη ρίμα.
Αγγελος said
Κανναβός υπήρχε και Ρουμελιώτης πολιτευτής, για τον οποίο λέγεται ότι κάποτε του κάνανε προξενιό και τον είχαν ζαλίσει στις ερωτήσεις, οπότε όταν τον ρώτησαν «Και πού κάθεστε, κύριε Κανναβέ;», απάντησε «Στον κώλο μου» — και χάλασε το προξενιό. Την ιστορία αυτή διηγήθηκε ο πατέρας μου όταν πρωτοεμφανίστηκε στους θείους της μητέρας μου εν όψει γάμου, και έτσι δεν τον ζάλισαν με ερωτήσεις. Το προξενιό όμως δεν χάλασε, γιατί… δεν ήταν προξενιό, ήταν έρωτας 🙂
Υποθέτω ότι πρόκειται για τον Ιωάννη Κανναβό (1868-1953)
cronopiusa said
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ALTER
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
67 Καλά λες!
66 Ιός δεν υπάρχει, είναι υπερπροστατευτικό το αντιβιοτικό σου.
54 Ναι, κανονικά είναι κρησάρα.
ΓιώργοςΜ said
67 Ο «Σταυρός του Νότου» βγήκε το 1979, όταν η λογοκρισία δεν ήταν τελείως ανύπαρκτη. Ίσως να μην απαγορευόταν, θα υπήρχαν όμως περιορισμοί (θα έπρεπε ο δίσκος να πωλείται σε ενήλικες μόνο, πχ), και αυτό θα μείωνε τις πωλήσεις. Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν περιορισμοί, η κοινωνία δεν θα δεχόταν έτσι εύκολα «τραγούδια που διαφημίζουν τα ναρκωτικά» Ας πουν οι παλιότεροι.
Να μην ξεχνάμε πως τα «απαγορευμένα» του Νταλάρα ήταν τόλμημα (αν και μάλλον εκ του ασφαλούς) για την εποχή τους.
Όσο για την «άσπρη σκόνη», αφού δεν αναφέρεται ρητά σε όνομα ουσίας, ο λογοκρινόμενος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αφορά άχνη ζάχαρη 🙂
Παναγιώτης Κ. said
Ας μας διαφωτίσουν οι αρχιτέκτονες ή οι μηχανικοί του ιστολογίου τι είναι ο κάν(ν)ναβος.
Το έψαξα λίγο και αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν έχει σχέση με την κάνναβη.
Κατανοητή επίσης είναι η άποψη που υποστηρίζει ότι πρόκειται για ξύλινο σκελετό γύρω από τον οποίο οι ανδριαντοποιοί έπλαθαν το πρόπλασμα του αγάλματος με πηλό ή κερί.
Πέπε said
@71:
Η φράση «του ‘λεγα πως το χασίς τον άνθρωπο σκοτώνει» (και ο τύπος να πεθαίνει όντως στο τέλος του τραγουδιού) θεωρείται διαφήμιση των ναρκωτικών; Τόσο μυαλό περιμένει κανείς από λογοκριτές…
Δηλαδή αν το 1979 έγραφα ένα τραγούδι «μην παίρνετε ναρκωτικά» θα κυκλοφορούσε ως «μην παίρνετε ζαχαρωτά».
Κουνελόγατος said
61. Το έχω σε μια ανθολογία Άγγελε (καλημέρα). Όταν το διάβασα, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση για την εποχή που γράφτηκε, όμως, με όλα αυτά που διάβασα, ίσως δεν έπρεπε να εντυπωσιαστώ τόσο πολύ.
Αν προλάβω, θα το αντιγράψω… 🙂
Σωτήρς said
57, 63: Ένας φίλος, μεγαλύτερης ηλικίας, όταν τον πιάνει κόψιμο λέει «με πήγε καλαμκάνι«. Μέχρι σήμερα καταλάβαινα τι εννούσε αλλά το καλαμκάνι δεν είχα ιδέα τι είναι. Τώρα προσπαθώ να βρω τον παραλληλισμό …
72: Εγώ σαν μηχανικός γραφείου όταν λέω κάνναβος εννοώ το αγγλικό mesh. Δηλαδή το πλέγμα, όχι απαραίτητα κάθετων κ οριζόντιων γραμμών.
Σκύλος said
Εκτός από το ύφασμα καμβά, έχουμε και το καναβάτσο, που έχει εξελιχθεί σε συνώνυμο του ρινγκ (που δεν είναι δαχτυλίδι) της πυγμαχίας.
Στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν καλαμένια στρώματα για να οριοθετούν το χώρο της μάχης.
Σκύλος said
75α
Σωτήρς, μήπως εννοεί το «καλαμποκάνι», το αδειασμένο από σπόρους κότσαλο του καλαμποκιού, που παραδοσιακά χρησιμοποιόταν ως πώμα σε βαρέλια και σταμνιά; Υπονοώντας, έτσι, πως η ακατάσχετη … εχμ… ροή μόνο με καλαμποκάνι θα μπορούσε να σταματήσει…
Alexis said
Η ινδική κάνναβη και η λεγόμενη «ήμερη» είνια ουσιαστικά το ίδιο είδος (Cannabi sativa)
Θα προβώ σε αποκαλύψεις αργότερα, τώρα δεν προκάνω… 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00263206.2016.1154047?needAccess=true#aHR0cDovL3d3dy50YW5kZm9ubGluZS5jb20vZG9pL3BkZi8xMC4xMDgwLzAwMjYzMjA2LjIwMTYuMTE1NDA0Nz9uZWVkQWNjZXNzPXRydWVAQEAw
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
75. Παρντόν συνάδελφε, αλλά ο κάναβος είναι το grid Mesh είναι γενικά το πλέγμα, αλλά ο κάναβος είναι πλέγμα τετραγώνων υποχρεωτικά

(αγνώστου ή τελοςπάντων μπερδεμένης ετυμολογίας)
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%82&dq=
«..σε «κανονικά» τετράγωνα» (ασχολίαστο… 🙂 )
Γς said
Ελεγα πριν λίγες μέρες ότι κόντεψα να ξαναρχίσω το τσιγάρο δοκιμάζοντας καπνό στόμα με στόμα.
Λάθος δεν ήταν τσιγάρο.
Μπάφος ήταν.
Και [σιγά μην] κάτι είχα ψιλιαστεί.
Τσακάλι, ε;
voulagx said
#81 @Νιουκιντ: σωστος ο νεος, mesh ειναι το πλεγμα π.χ. το πληρες περιεχομενου διχτυωτο καλσον. 🙂
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Άσχετε! Το «πληρες περιεχομενου διχτυωτο καλσον» δεν είναι mesh , αλλά mess! 😆 😆
Γειά σου Τζόνυ, Γίγα! 😉
(κι εγώ μόλις είδα στη λίστα των σχολίων το θρυλικό σου λόγκο, είπα ότι θα πεις κάτι για τη Μελιβία… 🙂 )
Γς said
82:
και το κατάλαβα στο επόμενο μάθημα
https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/15/tsekouri/#comment-395007
Σκύλος said
Σχολιάσαμε καθόλου τις καθαρευουσιάνικες χεργιές του νομογεωπόνου; ❤
spatholouro said
Με αφορμή την υπενθύμιση από τον spiridione του περσινού άρθρου, και με την πρόσθετη αφορμή του τελευταίου ποστ της Μαρίας σε αυτό (παραπομπή σε εκπομπή με τον ιστορικό Κ. Γκοτσίνα), θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον τυχόν έχει πρόσβαση στον κύριο Γκοτσίνα να με πληροφορούσε πώς θα μπορούσα να προμηθευτώ τη διατριβή του, που την ψάχνω αλλά δεν την βρίσκω:
Konstantinos Gotsinas, «Ulcères sociaux » : la société grecque de l’entre-deux-guerres face à la drogue (École doctorale de l’École des hautes études en sciences socials, 2015)
Ευχαριστώ!
ΚΩΣΤΑΣ said
Κι εγώ δεν είδα το φυλλάδιο, με βγάζει σε μια διεύθυνση όπου το σύστημα προστασίας με ενημερώνει για κακόβουλα προγράμματα.
Μπορεί στο Καζακλάρ (Αμπελώνας) Λάρισας να καλλιεργούνταν κάνναβις, η καλύτερη όμως ποιοτικά ήταν αυτή της Μελιβοίας στην Αγιά Λάρισας.
3. Τι ξέρετε και λέτε «Προβλέπω να γίνεται της Μελιβιας σήμερα…»;
voulagx said
#84 Αει ρε, mesh ειναι το σωστο εξ ου και το «κοψοmeshιαστηκα»!
Οσο για την Μελιβοία – εισαι κι ανορθογραφος- ειναι γνωστη για τα καστανα της
http://www.ert.gr/larisa-giorti-kastanou-stin-melivia-agias/
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
88. Ξέρω πολλά!
89. Μπά; Το μαύρον έγινε μαρόν δηλαδή;… 😆
Λ said
Ξέχασα τα δύο μας χωριά, τα Κανάβια (Καννάβκια κατ’ ακρίβεια) στο Τρόοδος, επαρχία Λευκωσίας και την Κανναβιού (Κανναβκιού) στην επαρχία Πάφου.
Και τον Αντρέα Καννάουρο πρώην πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών
voulagx said
#86 Σκυλε, κι του «χουργιο» καθαριβουσιν’κου εινι, που του γλιεπ’ς του παράξινου;
Σκύλος said
Πάντως Καζακλάρ (αμπελώνας) και Μαντίνεια (κρασομάνα) καλλιεργούσαν παλιά τις καναβουργιές. Μάλιστα!
Σκύλος said
92 ❤
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Μια ενδιαφέρουσα εργασία που παρατηρεί τον κάναβο σε αρχαία πολεοδομικά (και κοινωνικοπολιτικά) πλαίσια, και θυμίζει την (παλαι πότε…τώρα με τα Ωτοκάντια…πάν και τα καναβούρια, πάει και η ωραία Παραστατική Γεωμετρία…σνιφ!) πρωταρχική χρησιμότητά του. Τη μεγένθυση-σμίκρυνση. Scaling στα εγγλέζικα. (δεν μούρχεται μονολεκτικά ελληνική λέξη για το Scaling. Υπάρχει;…)
Click to access 66.13.05.pdf
Λ said
31. Ε όχι και ψωμοειδείς οι φλαούνες ψευδοκουμπάρε
https://goo.gl/images/1xWKwI
Σωτήρς said
77, Σκύλε σωραίος! Πιο σωστό μου φαίνεται το «καλαμποκάνι» και γίνεται άμεσα ο παραλληλισμός. Κάτι για να βουλώσει …
80, Νεοκίδ, έχεις ένα δίκιο. Σε πεπερασμένα στοιχεία όταν φτιάχνω grid εννοώ πλέγμα τετραγώνων ενώ το mesh μπορεί να είναι τριγωνικό/τετραεδρικό πλέγμα. Όμως μεταξύ μας τα λέμε όλα κάναβο. «Εδώ κάνε τον κάναβο grid και εκεί που έχεις γωνίες κάντον mesh». Ελλήνικος …
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
96. Ψωμοειδείς σε σύγκριση με τα τσουρέκια που είναι τσουρεκοειδή και γλυκά υποχρεωτικώςμ βρε Λούυ! (εγώ πάντως σε πάω γιατί είσαι Τσαρλούα ,κι όλοι οι Τσάρληδες είναι καλοί ανθρώπο!) 🙂
Λ said
Μουσαμάς και καμβάς είναι ένα και το αυτό. Ο Βέργος λέει λάδι σε μουσαμά ενώ οι κυπριακό οίκοι λένε λάδι σε καμβά.
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%82
Πάνος με πεζά said
Ναι, κι εγώ αυτό θα έλεγα. Ο κάναβος (εννοείται) ορθογωνικός, παρόλο που πολλές φορές γράφουμε κατά πλεονασμό «σε ορθογωνικό κάναβο».. Δηλ. αν πεις «υποστυλώματα σε κάναβο 6×6», η και «φυτεύω ελιές σε κάναβο 6×6», αποπροσανατολίζεσαι αν το εννοείς λοξά…
Στα αγγλικά τεχνικά κείμενα συνήθως το μεταφράζουμε grid, δεν ξέρω αν το είπατε.
Τώρα βέβαια, ο κάναβος μπορεί να μην έχει και ίσες αποστάσεις. Π.χ. να έχεις ένα κτίριο με άξονες Α,Β,Γ… και 1,2,3… , και καμιά μεταξύ τους διάσταση να μην είναι ίση με την άλλη. Σε αντίθεση με τον κάναβο-καμβά, στυλ χαρτί μιλιμετρέ, που είναι ισομοιρασμένος.
Gerassimos Zorbas said
1. Είναι πολύ σωστή η πρόταση του Στέλιου Κούλογλου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για επενδύσεις στην κλωστική και την ιατρική κάνναβη στην Ελλάδα, αλλά ποιός τον ακούει.
2. Οπως υπενθυμίζει ο Ν. Ασπιώτης στο @49, στη Κέρκυρα είχαμε, μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες, το εργοστάσιο “Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης” το γνωστό σε όλους τους κορφιάτες Εργοστάσιο Αλέξανδρου Δεσύλα από το 1871 μέχρι , αργοπεθαίνοντας, τις αρχές του 1980. Ηταν η πρώτη μεγάλη και σύγχρονη βιομηχανία επεξεργασίας κάναβης και γιούτας στην Ελλάδα.
Το 1969 που έφυγα από το νησί για την Λουβαίν του Βελγίου, έχω ακόμη στη μνήμη μου τους λιγοστούς απομείναντες εργάτες να βγαίνουν από τη κεντρική πόρτα, μερικοί με ποδήλατα. Το ερείπιο του εργοστασίου παραμένει για να θυμίζει μια άλλη εποχή. Είναι και στάση του λεωφορείου που πάει από τη πόλη στο Κανόνι.
Χρησιμοποιούσε κάναβι ( από το Πακιστάν), λινάρι και γιούτα που έφερνε από την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Παρήγαγε σπάγγους, σχοινιά, σάκκους και και καναβάτσα. Στην ακμή του μέχρι το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου εκανε εξαγωγές στα Βαλκάνια και τη Τουρκία και το εργατικό δυναμικό του ξεπερνούσε τους 1000 εργάτες και εργάτριες. Αργότερα ο γιός του Θόδωρος που είχε σπουδάσει οικονομικά στο Παρίσι έγινε υπουργός, χωρίς να εγκαταλείψει την οικογενειακή επιχείρηση,το 1947 στο Κοινωνικής Πρόνοιας και το 1950 υπουργός Ναυτικών. Ο αδελφός του Σταμάτιος όμως ηταν περισσότερο δεσμευμένος με το εργοστάσιο ενώ παράλληλα από το 1951 μέχρι τι 1955 ηταν και δήμαρχος της Κέρκυρας. Το μεγάλο λάθος του, η κατεδάφιση του Δημοτικού θεάτρου που είχε υποστεί μεγάλες ζημίες από τους ιταλικούς βομβαρδισμούς, εξακολουθεί να επισκιάζει το άλλο αξιόλογο έργο του. ( Περισσότερα στο βιβλίο του Γιάννη Τσανταρίδη, Η ιστορία της Κέρκυρας μέσα από τους δρόμους και τα καντούνια της).
Corto said
Για όποιον ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί καλλιέργειας και ενισχύσεων της κάνναβης ορισμένα στοιχεία εδώ:
http://eur-lex.europa.eu/search.html?qid=1480686675102&text=1673/2000&scope=EURLEX&type=quick&lang=el
και εδώ:
http://eur-lex.europa.eu/search.html?qid=1480687711496&text=245/2001&scope=EURLEX&type=quick&lang=el
Ξεχωρίζω δύο ενδιαφέροντα αποσπάσματα:
«Κάνναβη
Καλλιεργούμενες εκτάσεις και παραγωγή
Η ΕΕ κατέχει ένα σχετικά σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής κάνναβης με 15 000 ha (29% των 52 000 ha που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τον FAO). Οι καλλιεργούμενες με κάνναβη εκτάσεις παρέμειναν σχετικά σταθερές από το 2001, αλλά αντιπροσωπεύουν ακόμη ένα αμελητέο μερίδιο των αροτραίων καλλιεργειών. Είναι πολύ λιγότερες από το 1998, όταν η παραγωγή με επιδοτήσεις έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 40 000 ha.
Η καλλιέργεια κάνναβης συγκεντρώνεται κυρίως σε έξι κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 90% των καλλιεργούμενων με κάνναβη εκτάσεων στην Ευρώπη των 25 το 2004: Γαλλία (54%), Γερμανία (11%), ΗΒ (9%), Πολωνία (6%), Ιταλία (6%) και Ισπανία (4%). Τα νέα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 11% των καλλιεργούμενων με κάνναβη εκτάσεων στην Ευρώπη των 25 (Πολωνία 6%, Ουγγαρία 3% και Τσεχική Δημοκρατία 2%). Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ουγγαρία, η καλλιεργούμενη με κάνναβη έκταση ήταν πολύ μεγάλη τη δεκαετία του 1980 (περισσότερα από 60 000 ha το 1987, 55% υψηλότερη από το σύνολο της ΕΟΚ).
Η παραγωγή αχύρου κάνναβης στην ΕΕ παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις και έχει σχέση με τις διακυμάνσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ιδίως στη Γαλλία. Από το 2000 έως το 2004, η παραγωγή αχύρου κάνναβης ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 86 000 περίπου τόνους (με ανώτατο επίπεδο 101 000 τόνων το 2003, συμπίπτοντας με τη μέγιστη καλλιεργούμενη έκταση 18 000 ha).
Η παραγωγή ινών κάνναβης δείχνει ανοδική τάση και έφθασε σε 28 000 τόνους το 2000 και σε 31 000 τόνους περίπου το 2004»
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1480686675102&uri=CELEX:52006PC0125
και επίσης:
«Άρθρο 52
«Παραγωγή κάνναβης
1. Στην περίπτωση της παραγωγής κάνναβης, η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται πρέπει να μην υπερβαίνει το 0,2 %. Τα κράτη μέλη καθιερώνουν σύστημα επαλήθευσης της περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη για τις καλλιέργειες κάνναβης το οποίο να καλύπτει τουλάχιστον το 30 % των εκτάσεων. Εντούτοις, εάν κράτος μέλος εισάγει σύστημα εκ των προτέρων έγκρισης για τέτοιες καλλιέργειες, το ελάχιστο είναι 20 %.
2. Σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 144 παράγραφος 2, προϋπόθεση χορήγησης της ενίσχυσης αποτελεί η χρήση πιστοποιημένων σπόρων ορισμένων ποικιλιών.»
Άρθρο 3
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος πλην του άρθρου 2 που εφαρμόζεται από 1 Ιανουαρίου 2007.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Λουξεμβούργο, 19 Ιουνίου 2006.
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
J. PRÖLL»
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1480686675102&uri=CELEX:32006R0953
Εξυπακούεται ότι υπάρχει και εθνική (ελληνική) νομοθεσία για το θέμα της παραγωγής κάνναβης.
Π.χ. για την κάνναβη ως ζωοτροφή και την εισαγωγή σπόρων δείτε το ΦΕΚ 213, ημ. 13 Φεβρουαρίου 2006.
Λ said
44. Ευχαριστώ για τις φακές Εγκλουβής. Σαν τα μάτια μου τις προσέχω και περιμένω να μαζευτεί καλή παρέα να τις ψήσουμε.
98. Μπορεί να τσαρλοφέρνω αλλά δεν είμαι τσαρλούα. Ο συμβίος όμως είναι και παραείναι τσαρλης
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
103. A παρντόν. Καλοπροαίρετα πάντως το είπα. Είναι γεγονός ότι όλοι οι Τσάρληδες που έχω γνωρίσει είναι εξαίρετοι άνθρωποι. Σύμπτωση, ίσως.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
-Σκύλε, πού πας;
-Μάνα, θα πάω στα καράβια. (μιας και το καλεί και η ανάρτηση… 🙂 )
Γιάννης Ιατρού said
87: Spatholouro
γράψε του 🙂
Σκύλος said
105
-Ζακέτα να πάρεις!
Μιχάλης Νικολάου said
6, 3,
…επιστροφή στη φύση! 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
…η κάνναβη…γέννησε και πολλές λέξεις
…ένα αντιδάνειο είναι
ο καμβάς…
Οπότε η παλιά διαφήμιση,
oπου οι μεγάλοι έχουν στείλει τον πιτσιρίκο για ψώνια
και ο μικρός προσπαθεί να θυμηθεί τι να ψωνίσει
επαναλαμβάνοντας την λίστα από μέσα του,
γίνεται τώρα
«Τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα,
καμβά«
και στο τέλος κλείνει και το μάτι!
daeman said
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12712-420-και-μπάφοι
Πάνος με πεζά said
Μια που είπαμε για κάναβο φύτευσης, ας βάλουμε και δύο από δαύτες (αν και από μόνες τους δεν κάνουν κάναβο…
Μιχάλης Νικολάου said
16, …14 Τι είπαμε ότι είναι οι φλαούνες;…
Μα δεν σε διαβάζεις; 🙂
(Και ντεζαβί! – ξανά 🙂 )
Αγγελος said
Υποπτεύομαι (απ’ το κεφάλι μου, δεν το ‘χω ψάξει) ότι επειδή υπήρχε η αρχαία λέξη ‘κάν(ν)αβος’ (=σκελετός), πλάστηκε ο σημερινός ‘κάνναβος’ των αρχιτεκτόνων, ως απόδοση του ετυμολογικώς άσχετου γαλλικού canevas.
Καμβάς δεν είναι μόνο ο μουσαμάς των ζωγράφων. Αν δεν κάνω λάθος, είναι κι ένα είδος ύφασμα για κέντημα.
spatholouro said
106
Γιάννη, ευχαριστώ! (αν παραμένει εντός του εκεί πανεπιστημιακού πλαισίου…)
daeman said
Donna / Hashish (Hair soundtrack)
spatholouro said
111
«Χρυσή μου με κατέστρεψες!»
Κάπως έτσι δεν ήταν η παλιά ατάκα από ελληνική ταινία;
Εγώ, ευτυχώς ή δυστυχώς, αλλεργία στον Νικολαϊδη και τις «ερμηνείες» του…
Σκύλος said
Μιχάλης Νικολάου said
71, …Όσο για την «άσπρη σκόνη»,
αφού δεν αναφέρεται ρητά σε όνομα ουσίας,
ο λογοκρινόμενος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αφορά
άχνη ζάχαρη🙂 …
…ή λουκουμόσκονη.
ΓιώργοςΜ said
99, 113 Ο καμβάς είναι το ύφασμα. Ο μουσαμάς είναι το ύφασμα επεξεργασμένο (με ένα μίγμα γύψου, τσίγκου και δε θυμάμαι τι άλλο), ώστε να γίνει υπόστρωμα κατάλληλο για λάδι, όπως το στοκάρισμα που γίνεται στα κασώματα για να πιάσει η λαδομπογιά (δεν είναι μόνο για λείανση της επιφάνειας). Ο καμβάς είναι δηλαδί πανί που μουσκεύει εύκολα, ο μουσαμάς αδιάβροχος.
Ο όρος έμεινε και για τα διάφορα ανθεκτικά πλαστικά πανιά που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο λόγο που χρησιμοποιούταν ο μουσαμάς παλιότερα.
Σκύλος said
Αγγελος said
Αν η ‘κάνναβις’ πέρασε από τα ελληνικά μέσω των λατινικών στις γερμανικές γλώσσες, πρέπει να πέρασε πριν γίνει η πρώτη συμφωνική τροπή, αφού σε όλες αρχίζει από χ: αγγλ. hemp, ολλ. hennep, γερμ. Hanf… Κατ’ άλλους είναι «probably a very early Germanic borrowing of the same Scythian word that became Greek kannabis». Προφανώς θεωρείται κοινό δάνειο και όχι ινδοευρωπαϊκή λέξη γιατί και στις γλώσσες satam (Russian konoplja, Persian kanab, Lithuanian kanapes, κατά την ίδια πηγή) αρχίζει από κ-.
ΓιώργοςΜ said
118 όπως τα κουλουράκια με σουσάμι που πουλούσε με το δράμι ο συνονόματός σου στην Αμφιάλη! 😛
(το άζμα είναι ένα λιμερίκι από μόνο του, κάποτε πρέπει να το ανεβάσω…)
Μιχάλης Νικολάου said
70, …66 Ιός δεν υπάρχει,
είναι υπερπροστατευτικό
το αντιβιοτικό σου. …
Επικίνδυνο – Αντιιικό χρειάζεται.
Το αντιβιοτικό για προστασία από βακτηρίδια ή μύκητες! 😐
Γς said
109:
Τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα,… πελντέ!
http://caktos.blogspot.gr/2014/03/blog-post_28.html
ΓιώργοςΜ said
121 Η χρηστική πληροφορία που προκύπτει είναι πως αν σου προσφέρουν καναπέ στη Λιθουανία, δεν εννοούν μεζεδάκι ούτε έπιπλο! 🙂
Photography Traveler (@greecephotos) said
95 Μας κάνει η Κλιμάκωση;
Λ said
Πάντως κανναούρι αλεσμένο αγόρασα προχτές και θα το βάλω στο πυρόφαγο μαζί με κία και λίγο χαρουπόμελο.Θα ‘ναι το τέλειο πρωινό. Τις καθημερινές δεν προλαβαίνω και τη βγάζω με κανένα μήλο.
Μιχάλης Νικολάου said
122,
Ασφαλώς, κλασικό! 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
75α, 77. 97. «Μέ πῆγε καλαμκάνι»: Νομίζω πὼς δὲν ταιριάζει τὸ καλαμποκάνι (τάπωμα), ἐπειδὴ συμβολίζει τὸ ἀκριβῶς ἀντίθετο, δηλ. τὸ στούμπωμα. Τὸ καλαμοκάνι ἦταν ἔνα κομμάτι καλαμιοῦ, ἄδειο ἐσωτερικὰ καὶ μποροῦσε νὰ χρησιμοποιηθεῖ γιὰ νὰ τυλίγουν νήματα οἱ ὑφάντρες, ἀλλὰ καὶ ὡς σωλήνας ἀπορροῆς ὑγρῶν (ὑδρορροή, λοῦκι, ντερὲς, μπουτσουνάρι). Νομίζω πὼς αὐτὴ ἡ ἔννοια ταιριάζει καλύτερα.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
126.Kαλό 🙂 (υποθέτω πως κάνεις πλάκα, σωστά;)
Photography Traveler (@greecephotos) said
130 🙂 Προσπαθώ γιατί είχα δουλειά το πρωί και δεν πρόλαβα να συνεχίσω τα σχολιανά του Γς γι’αυτά που έγραφε για τον Καββαδία
Μιχάλης Νικολάου said
…«μπουράτο»….συσκευή για διάφορες χρήσεις
π.χ. λειαντήριο, που έχει περιστρεφόμενο κάδο. …
Και στα αγγλικά burr grinder
είναι ο τρίφτης με οδοντωτούς κυλίνδρους,
σε αντίθεση με τον blade grinder, με λεπίδα.
Για τρίψιμο καφέ συνιστάται ανεπιφύλακτα ο πρώτος
(παρότι ακριβότερος)
καθότι ρυθμίζει με ακρίβεια το μέγεθος του κόκκου –
ο δεύτερος είναι λίγο-πολύ μαντεψιά.
Γς said
Βοθλευτής Κατσίκης στο κανάλι Ε τώρα:
-Ποιο φύλο; Το άρρεν; Το θήλεν;
Νίκος Κ. said
Συζητήσεις περί κάνναβης υπήρχαν από πολύ παλιά. Διαβάζουμε στο Σκριπ 10/12/1909 σε άρθρο σχετικό με την κατάσταση στις φυλακές:
«Τούτων εχόντων και τοιαύτης ούσης τής εκ της χρήσεως του χασίς βλάβης της κοινωνίας, εννοείται οίκοθεν ότι το Ιατροσυνέδριον είνε της γνώμης ου μόνον να απαγορευθή αμέσως και αυστηρώς η χρήσις αυτού εν ταις φυλακαίς και τοις καφενείοις και εν ανάγκη να κλεισθώσι τα εκ των τελευταίων τούτων χορηγούντα το χασίς εις τους θαμώνας, αλλά και να απαγορευθή νομοθετικώς η χάριν εμπορίας και όχι επί σκοπώ θεραπευτικώ εισαγωγή εις την ημετέραν χώραν της ινδικής καννάβεως και των εξ αυτής σκευασμάτων και η καλλιέργεια αυτής εν Ελλάδι».
Στο τέλος του άρθρου αναφέρεται και σε μία «περί χασίς διατριβής δημοσιευθείσης εν έτει 1885 υπό του ιατρού των φυλακών (ήδη πολιτευτού Αττικής) κ. Γ. Παπαβασιλείου.
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=17934&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASSASJASVASVASJASKASP&CropPDF=0
Δημήτρης Μαρτῖνος said
95, 126, 130. Μποροῦμε, ἐπειδὴ εἶναι «ὑπὸ κλίμακα», νὰ τὸ ποῦμε…ὑποκλισμό. Μὲ κίνδυνο ὅμως νὰ τὸ μπερδέψουν μὲ τὸν ἄλλον ὑποκλυσμό. 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
126, 130,
Κιντ, νομίζω το λέει στα σοβαρά.
Την άσκηση την είχα κάνει μικρός, θυμάμαι,
να ζωγραφίσω τον χάρτη της Αττικής σε μεγέθυνση από την εικόνα του βιβλίου,
βάζοντας (καν(ναβ)ονικό) πλέγμα στο βιβλίο και μεγαλύτερο πλέγμα στο χαρτόνι,
και μετά αντιγράφοντας κάθε τετραγωνάκι σε μεγέθυνση σιγά-σιγά με το χέρι.
Γς said
135:
Αχ βρε Δημήτρη με μπέρδεψες.
Σε διαβάζω, αλλά ακούω και μια επομπή στο Ε για γκέι και τέτοια.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
137. Μιχάλη γειὰ σου.
Πρὶν ἀπὸ 37 χρόνια εἶχα δουλέψει σὲ μιὰ βιομηχανία χρωμάτων. Ἐκεῖ χρησιμοποιούσαμε περιστρεφόμενους κάδους γεμάτους μπίλιες ἀπὸ σκληρὸ πέτρωμα. Μέσα σ’ αὐτοὺς βάζαμε τὶς χρωστικὲς ποὺ δὲν ἦταν ἀρκετὰ λεπτὸκοκκες, μαζὶ μὲ ρητίνες καὶ τὶς λειοτριβούσαμε γιὰ ἕνα-δυὸ εἰκοσιτετράωρα, μέχρι νὰ φτάσουν σὲ ἐπιθυμητὸ μέγεθος κόκκου. Ἡ ἐπίσημη ὀνομασὶα τους ἦταν τριβεῖα, ἀλλἀ οὶ παλιοὶ ἐργάτες τά ‘λεγαν μπουράτα.
Γς said
137:
Εγώ ζωγράφιζα ένα παγκόσμιο χάρτη στον τοίχο, προβάλλοντας τον χάρτη μέσα από ένα φακό. Ανάποδα βέβαια για τα πάνω κάτω. Για τα αριστερά-δεξιά όμως;
Ακόμα υπάρχει ανάποδος [Ευρώπη, Αφρική αριστερά, Ατλαντικός στη μέση, Αμερική δεξιά] στο δωματιάκι μου της αυλής, σημερινή αποθήκη.
Γς said
139->136
Ιάκωβος said
Η κάνναβις έχει αποδειχθεί σωτήρια για όσους πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον:
Προσωπικά, είναι υπέρ όχι μόνο της ελεύθερης διακίνησης της κάναβης και όλων των ναρκωτικών, αλλά επί πλέον, μία από τις ουτοπίες μου είναι και το κρατικό μονοπώλιο σε όλα τα είδη των ναρκωτικών. Δηλαδή κρατικά μαγαζιά που να πουλάνε και το χασίσι και την ηρωίνη.
Ουτοπία δεν είναι ως προς το αποτέλεσμα που θα είχε. Νομίζω ότι κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς που ζούμε, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για πολλά προβλήματα,οικονομικά και άλλα, πχ για να χτυπηθεί ο φαύλος κύκλος της χρήσης-παραβατικής συμπεριφοράς-διακίνησης.
Ουτοπικό μοιάζει επειδή η διακίνηση των ναρκωτικών είναι πηγή πλουτισμού των υψηλών στρωμάτων της εξουσίας και πηγή χρηματοδότησης των πολέμων. Κανένας από αυτούς που έχουν συμφέροντα από την διακίνηση, δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τα αμύθητα κέρδη αυτά στην κοινωνία. Φυσικά όλο αυτό θα το σερβίρανε μέσα σε ηθικοπλαστικό και θρησκευτικό περιτύλιγμα για τον κοσμάκη.
Σκύλος said
Κι αφού αναφέρθηκε η λειοτρίβηση, ώρα για λίγο industrial porn. Να πώς φκιάχνονται οι μεταλλικές μπάλλες για την μπουράτα.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
«Δηλαδή κρατικά μαγαζιά που να πουλάνε και το χασίσι και την ηρωίνη.»
Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη. Πιάνεται;
Γς said
142:
και το industrial porn;
Γς said
144:
Α,
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Industrial%20porn
Σκύλος said
Κίντο! Σας έρχεται εκεί χάμου! http://news247.gr/eidiseis/politiki/to-programma-toy-prwthypoyrgou-sto-ampoy-ntampi.4411073.html
Μπούφος said
θα μου θυμίσει κάποιος τι είναι το λιμερίκι;
Σκύλος said
147
https://sarantakos.wordpress.com/limerikia/
Μπούφος said
148
αχ καλέ Σκύλε! το θυμήθηκα!
😉
Ιάκωβος said
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Κάποιες δεκαετίες πρὶν ἡ Ἀγγλία ἔκανε δυὸ πολέμους κατὰ τῆς Κίνας (πόλεμοι τοῦ ὀπίου 1839-42 καὶ 1856-60)…
Έτσι γεννήθηκε και το Χονκ Κονγκ. Ήταν ένα ψαροχώρι που το νοίκιασαν οι Άγγλοι για 100 χρόνια. Αφού βέβαια πρώτα, οι κανονιοφόροι τους βομβάρδισαν τα λιμάνια της Κίνας.
Για να γιορτάσουν την επιστροφή του Χονκ Κονγκ στη Κίνα, οι Κινέζοι γύρισαν μια υπερπαραγωγή με τίτλο Ο πόλεμος του Οπίου.
Ήρωας της ταινίας ήταν ο μανδαρίνος που σήκωσε το ανάστημα του κατά των Άγγλων και της διακίνησης των ναρκωτικών στην Κίνα.
Νάτος, άγαλμά του στο Μανχάτταν:
Την ίδια εποχή, ο Άγγλος Ύπατος Αρμοστής στην Κίνα, για αντίποινα κατέστρεψε τα Θερινά Ανάκτορα του Κινέζου Αυτοκράτορα και (προφανώς) έκλεψε θησαυρούς τεράστιας αξίας.
Το είχε στο dna του.
Ήταν ο Λόρδος Έλγιν, γιος του δικού μας.
Γιάννης Ιατρού said
114: Spatholouro
Εκεί είναι Κώστα, checked 🙂
Tip: κοίτα κι εδώ, αω σου φτάνει η εισαγωγή 🙂 Ολόκληρο ίσως τό ΄χω αύριο 🙂
Ιάκωβος said
143, Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη. Πιάνεται;
Όχι βέβαια. Τι, θα πουλάνε το μαύρο, μαύρα;
Αν τους φορολογούσανε, θα είχε λύσει η Ελλάδα το οικονομικό της πρόβλημα. 🙂
Αλλά αυτή είναι η λογική. Τα πουλάνε που τα πουλάνε διάφοροι κρατικοί-παρακρατικοί…γιατί να μην γίνει και επίσημα; Και οι τιμές θα πέσουν, και ο χρήστης δε θα χρειάζεται να μπαίνει στην παρανομία και η κοινωνία θα έχει πολύ χρήμα για την πρόληψη, για τις κοινότητες απεξάρτησης και για να εξαλείψει την αιτία των ναρκωτικών που δεν είναι ο πρεζέμπορας, αλλά η φτώχια, το fast life και η έλλειψη νοήματος στην κοινωνία.
Ό.έ.δ.
Spiridione said
40. Πολύ ενδιαφέρον. Χωρίς να ξέρω ακριβώς τη νομοθεσία, προφανώς θα ήταν κάποιου είδους διοικητική εκτόπιση και όχι παρεπόμενη ποινή (δεν ήταν τότε ποινικό αδίκημα η χρήση ναρκωτικών, όσο ξέρουμε τουλάχιστον). Για τη διοικητική εκτόπιση δεν ξέρω ακριβώς τις προυποθέσεις που ίσχυαν τότε, δηλαδή αν η αστυνομία ή άλλα όργανα της διοίκησης είχαν μεγάλη ευχέρεια για λόγους ασφαλείας ή άλλους να εκτοπίζουν υπόπτους. Είδα πάντως ότι προβλεπόταν εκτόπιση για συγγενείς ληστών, λαθρεμπορία, ζωοκλοπή. Με τον νόμο του 1934 η εκτόπιση έγινε παρεπόμενη ποινή του αδικήματος της χρήσης ναρκωτικών, υποχρεωτική δηλαδή για το δικαστήριο εφόσον έκρινε την ενοχή.
Να σημειώσω ότι η παρεπόμενη ποινή της εκτόπισης προβλεπόταν με τον Ν. 1300/1982 (άρθρο 6 παρ. 5) για τη ζωοκλοπή.
Click to access 13_nomos_1300_zooklopi.pdf
Είδα ότι καταργήθηκε μόλις το 1996 αυτή η διάταξη.
55. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά εγώ καταλαβαίνω, διαβάζοντας και τη διατριβή, ότι ήδη με τη σύμβαση του 1884 απαγορευόταν η εισαγωγή χασίς στην Αίγυπτο από την Ελλάδα. Η σύμβαση αυτή έληγε το 1906, και οι Αιγύπτιοι (και οι Άγγλοι), προκειμένου να δεχθούν να την ανανεώσουν, απαίτησαν να απαγορευτεί εντελώς η καλλιέργεια χασίς στην Ελλάδα, προφανώς λόγω του λαθρεμπορίου που γινόταν. Θα έγιναν διαπραγματεύσεις και έτσι συμβιβαστικά ψηφίστηκε να μπουν εμπόδια στην καλλιέργεια, μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση κλπ.
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=9288&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASfASJASbASHASa&CropPDF=0
ΓιώργοςΜ said
136 Στο Λύκειο, ο καθηγητής καλλιτεχνικών (αρχετυπικός τρελλός καλιτέχνης), μας άφηνε αρκετά λάσκα, να ζωγραφίζουμε ό,τι μας κατέβαινε. Κάναμε μια έκθεση, στην οποία βραβεύτηκαν οι καλύτεροι πίνακες, 2-3 από τους οποίους έγιναν τοιχογραφίες.
Νικητής, μεταξύ άλλων, ένας πολύ καλός φίλος. Για να κάνουμε την αντιγραφή από το μπλοκ ακουαρέλας στον τοίχο, χρησιμοποιήσαμε έναν κάνναβο στο πρωτότυπο (πλαίσιο ξύλινο, κλωστή περασμένη από καρφιά ανά 1,5 εκ περίπου), και αντίστοιχο με οφθαλμό ~20 εκ στον τοίχο (γραμμές με τεντωμένο σπάγγο και νερομπογιά χρωματοπωλείου σε σκόνη).
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια μετά. Μάλιστα, μας ζήτησαν ένα-δυο χρόνια μετά το λύκειο να αποκαταστήσουμε κάτι βανδαλισμούς.
Σκύλος said
126, 130, 136, 154
Κι εγώ, ζωγραφίζοντας από φωτογραφίες, τις μεγενθύνω φωτοτυπικά, σχεδιάζω τετράγωνα επάνω τους, σε στυλ κάναβου, και αναλόγως το μέγεθος του χαρτιού μου φτιάχνω έναν ισάριθμο κάναβο πάνω του, οπότε είτε σμικραίνω, είτε μεγεθύνω το σχέδιο. Είναι πιο εύκολο από το να μετράω συνέχεια πάνω στο χαρτί.
Άλλωστε το έκαναν από παλιά οι καλλιτέχναι.
Δύτης των νιπτήρων said
110 Δαεμάνε, να σου συστήσω ένα καλό μπλογκ 😀 😀
Δύτης των νιπτήρων said
153β
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο προέρχονται από τον βουλευτή Μαντινείας Αλεξάκη, όστις τονίζει την καταστροφήν ήτις θα επέλθη εν Μαντινεία εκ της απαγορεύσεως της καλλιεργείας του χασίς.
Δύτης των νιπτήρων said
Ακόμα πιο ενδιαφέρον για τη Μαντίνεια (κύρια καλλιέργεια το χασίς!) αλλά και γενικότερα παρουσιάζει η αρχή του άρθρου, στη σελ. 2:
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=9288&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASfASJASbASHASa&CropPDF=0
(χασίς Βουλγαρίας, ήρωες του ’21, σύγκριση με όπιο και οινοπνευματώδη)
Spiridione said
158. Ναι, μπράβο.
Ιάκωβος said
126, 130, 136, 154, 155
Στο σχολείο, ο κάνναβος, αν και δεν το λέγαμε έτσι,το λέγαμε απλά τετραγωνάκια, ήταν ένα είδος ξεπατικωτούρας.
Οι ζωγράφοι τον χρησιμοποιούσαν από παλιά, πχ όταν το προοπτικό ήταν δύσκολο. Κι ο Ντύρερ:
Πάντα νόμιζα, ότι αυτός ο κάνναβος ήταν από σπάγγους, που γινόντουσαν από κάνναβη. Δεν είναι έτσι;
Σκύλος said
160
Αγειάσου! Αυτό το γκραβούρι έψαχνα!
spatholouro said
151
Γιάννη ευχαριστώ θερμότατα!
Μην μπαίνεις σε άλλο κόπο, διότι μου απάντησε αμέσως ο άνθρωπος και μου την έστειλε !
Πάνος με πεζά said
@ 138 : Θυμίζει τη συσκευή Los Angeles. Αμόλαγες μέσα σε ένα κύλινδρο, το πέτρωμα με καμιά 20αριά βαρβάτες «σιδερίνες» που λέγαμε μικροί (μεταλλικές μπίλιες αλλά oversize), κι ανακάτευες…

@ 155 : Kατά το θρύλο, υπήρχε και ο Σκοτσέζος που φωτογραφιζόταν με το κιλτ του δίπλα σε αεροπλάνα, μηχανές ή άλλες εφευρέσεις, και μετά με αναγωγή μεγεθών σε σχέση με το καρό του υφάσματος, αντέγραφε τις πατέντες…
Μιχάλης Νικολάου said
142,
Να βάλουμε τότε και μαγειρικό πορνό,
μπουράτα – ιταλικό τυρί,
απ’ έξω μοτσαρέλα, από μέσα πλουσιότερο.
Μιχ Μιχαλόπουλος said
για την ενημέρωσή σας απο εναν Αρκάδα.
1. Περι Χασίς στην Μαντινεία ,ενα δημοσίευμα απο Αρκάδα δημοσιογράφο http://www.arcadiaportal.gr/news/i-hasisokalliergeia-kai-emporio-kannavis-stin-arkadia
2. Ναι και πολύ καλά κρασιά , όπως το Μοσχοφίλερο (το Μποσινάκη κατ’ εμε το καλύτερο)
Μαρία said
153
Επι Μεταξά στην Ίο εκτοπίζονταν αλλά πρεζόνια. Δεν ξέρω για χασικλήδες.
Για την κλωστική
https://kannabio.wordpress.com/2016/04/12/%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CE%BA-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
παλιά όλες οι μπαλάσκες του στρατού ήταν από κάνναβη, το λάδι της κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα καλλυντικά, για την παρασκευή χρωμάτων, έχει χιλιάδες εφαρμογές
http://www.agrocrete.gr/gegonos-i-proti-kalliergia-viomichanikis-kannavis-stin-kriti/
leonicos said
κι αν διαβάζει ο Λεώνικος
Φυσικά και διαβάζει ο Λεώνικος.
Αργά, διότι δεν έχει δουλειές το πρωί συνήθως, αλλά σταθερά.
Το μόνο όνομα φυτού που μας έρχεται από τη Σουμερία είναι το gumin, κύμινο. Το kuminu είναι το ίδιο στην ακκαδική (γράφεται όμως με το ίδιο λογόγραμμα, αλλά υπάρχει και συλλαβικά, γι’ αυτό ξέρουμε πώς προφέρεται).
Εννοείται ότι κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει πίσω από τις ονομασίες αυτές να κρύβεται και η κάνναβις, πρώτον επειδή ο συσχετισμός με το κύμινο είναι απλά ηχητικός, δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη του τύπου που μας προσφέρει ο Σμέρδης, επομένως δεν μπορώ ν’ αποκλείσω ότι είναι και η κάνναβις.
Δεν μπορώ να περάσω το λογόγραμμα, αλλά κάποιος θα το κάνει. Εδώ μου βρήκανε την ΗΤ13 σε ένα λεπτό
Σκύλος said
Γς said
162:
Μπράβο του.
Πες μου όμως του έστειλες η-μέλι;
Γιατί ρωτάω;
http://caktos.blogspot.gr/2013/04/buckingham-palace.html
spatholouro said
170
Ναι, του έστειλα μέιλ στη διεύθυνση που έδωσε ο Γιάννης (Ιατρού)
Πάνος με πεζά said
Kι εδώ, αγαπητοί μου, μια από τις πιο γλαφυρές περιγραφές μιας άσχημης εποχής της Ελλάδας. Χρόνια πολλά στο Διονύση Σαββόπουλο, που σαν σήμερα γεννήθηκε στη Σαλονίκη…
leonicos said
@54 Σουμέλα, ΔΕΝ κάνεις λάθος
Έχουμε ξαναμιλήσει για την κρησάρα εδώ
Αλλά και τότε είχαμε κάποιοι (κι εγώ) ομολογήσει ότι πριν δούμε τη λέξη στο λεξικό, θα τη γράφαμε με ι
ξέφυγε απλώς
Corto said
Δεν θα ήθελα να αναρτήσω διαφήμιση, για ευνόητους λόγους, αλλά αφού ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μια διαφήμιση την μετατρέπει σε Τέχνη, ας θυμηθούμε το κλασσικόν:
leonicos said
@119 Γιώργο
ζωική κόλλα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καλαμουκάνια στην υφαντική,τα καλάμια(περίπου 30 πόντους) που τύλιγαν την κλωστή και γινόταν το διάσιμο,
αλλά καλαμουκάνι και το μικρό κομμάτι καλάμι ή λάστιχο που χρησιμοποιούνταν για συνδέσεις στα πρώτα λάστιχα ποτίσματος.Τώρα στα λεγόμενα «λάστιχα Ισραήλ» των απέραντων δικτύων, χρησιμοποιούν βιδωτά ρακόρ και πλαστικές μονωτικές ταινίες για σφίξιμο αντί καννάβι(τζίβα το λέγαμε). Κι ένα κομμάτι λεπτής σωλήνας 10,20,30 πόντων το λες καλαμουκάνι.
Του σκύλου το ράδι το ‘βαλα σαράντα χρόνια στο καλαμουκάνι κι όταν το ‘βγαλα το ίδιο ήταν πάλι
Ράδι = ουράδι
Καλαμουκάνι = καλάμι μεταξύ δύο κονδύλων δια να περνα η σαΐτα
Όταν είναι κανείς κακότροπος όσον και αν προσπαθήσουν να το διορθώσουν είναι μάταιο
http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/258179
μασούρι [1709], μασούριν, μασούρα, μασούρ
καλαμοκάνι, καλαμουκάνι, πεδιλόγα masura
τούρκικο
από lithoksou.net
nikiplos said
Σύμφωνα με την παράδοση ο μικρός παπαφλέσσας μάζεψε αλογόμυγες σε ένα καλαμουκάνι και όταν περνούσε η Τουρκική καβαλαρία τις απελευθέρωσε και τα άλογα τσίνισαν και κατά την παράδοση πάντα έριξαν τους αναβάτες… Φυσικό ήταν να βρεθούν ευπατρίδιδες που αυτόκλητοι μαρτύρησαν στους Τούρκους ποιός ήταν ο υπαίτιος κι έτσι ο μικρός Γρηγόρης Δικαίος αναγκάστηκε να το σκάσει και να πάει σε μέρος που δεν τον γνώριζαν να γενεί καλόγερος… σύμφωνα με την παράδοση τα παραπάνω…
spatholouro said
134
Να διευκρινίσουμε ότι το απόσπασμα της γνώμης του Ιατροσυνεδρίου χρονολογείται το πρώτο τρίμηνο του 1890 και συνόδευε την υπ’ αριθμ. 6348/6-4-1890 Εγκύκλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Περί απαγορεύσεως της εισαγωγής Χασίς εν ταις φυλακαίς». Η εν λόγω Εγκύκλιος κοινοποιούσε στους υπαλλήλους των φυλακών μία προηγηθείσα Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών περί απαγορεύσεως της χρήσης χασίς (την υπ’ αριθμ. 22/27-3-1890). Αυτή η τελευταία (αλλά χρονολογικά πρώτη) Εγκύκλιος ήταν η κρίσιμη, διότι αποτέλεσε τη θεμελιώδη θεσμική πράξη που για πρώτη φορά, όσο γνωρίζω, καλούσε σε ΓΕΝΙΚΗ απαγόρευση της χρήσης χασίς και έδινε εντολή στις δημοτικές και αστυνομικές Αρχές να εκδώσουν αστυνομική διάταξη διά της οποίας να απαγορευτεί η χρήση «εν τοις καφενείοις και οπουδήποτε αλλαχού».
Όσο για τη μνημονευθείσα διατριβή περί χασίς του Παπαβασιλείου (με τίτλο «Χασίς-Haschisch»), αυτή δημοσιεύθηκε όχι το 1885 αλλά τον Οκτώβριο του 1884 στο τχ. 5 της Εφημερίδος της Εταιρίας της Υγιεινής (σελ. 141-148). Το κείμενο αυτό το θεωρώ εμβληματικό από διάφορες απόψεις. Οπωσδήποτε υπήρξε προφητικό («πολύ πιθανόν η χρήσις τούτου να λάβη και παρ’ ημίν μετ’ ου πολύ, ως εις άλλας ήδη χώρας, απείρους διαστάσεις, αναλόγους προς τας του καπνού». Έχει επίσης το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το μελέτημα αυτό προέκυψε μέσα από παρατηρήσεις του κόσμου των φυλακών, μια και ο Παπαβασιλείου υπήρξε γιατρός των φυλακών. Μεταξύ άλλων μαθαίνουμε ότι η καλλιέργεια του χασίς (σε Άργος, Τρίπολη και αλλού) εισήχθη περί το 1875 «υπό Παναγή τινος Γεωργίου» που έφερε λέει άραβες εργάτες «προς καλλιέργειαν δηλ. του χασίς εις τας ποτιστικάς γαίας του εν Άργει ιπποφορβείου».
Στη συνέχεια περιγράφει το πώς καλλιεργείται, πώς καταναλώνεται από τους χρήστες και ποιες είναι οι εκδηλούμενες επενέργειες στον οργανισμό του χρήστη. Χαρακτηριστική είναι η εξής περιγραφή: «Το μυικόν σύστημα εν αρχή μεν διεγείρεται επί τοσούτον, ώστε ο χρησάμενος τω χασίς ρέπει εις παντοίας κινήσεις, βιαίας, ατάκτους και κτηνώδεις∙ λίαν δε χαρακτηριστικοί είναι οι κτηνώδεις γέλωτες μετά μεγάλης διαστολής των χειλέων του στόματος, οι περιστροφικοί μεθ’ αλμάτων αραβικοί χοροί, οι ρυθμιζόμενοι διά των υλακωδών αυτών ασμάτων […]».
Στην κατακλείδα του μελετήματος, σταθμίζοντας τα πράγματα, καταλήγει σε εκτιμήσεις περί του πρακτέου: «Και ναι μεν υπό έποψιν εμπορικήν η εν Ελλάδι καλλιέργεια αυτού δύναται να προσπορίση κέρδη μη περιφρονητά, επίσης η εν μέτρω χρήσις αυτού γινομένη υπ’ ανθρώπων αθλίων, κατατρυχομένων υπό ψυχικών αλγηδόνων και τύψεως συνειδότος, δύναται να ή επιτετραμμένη κατά τα προεκτεθέντα, καθ’ όσον δηλ. κατευνάζει την επανάστασιν της ψυχής και του συνειδότος, σβεννύει προσκαίρως λυπηράς εντυπώσεις και φέρει την χαράν και την ευθυμίαν εκεί όπου έλειπον πάντως, και τρέπει εις ανάπαυσιν το καταπεπονημένον σώμα∙ αλλ’ αφ’ ετέρου η χρήσις αυτού πολυδάπανος ούσα και συνήθως εις κατάχρησιν τους χρησαμένους αυτώ άγουσα, εξ ής η εικών της χρονίας διά χασίς δηλητηριάσεως επέρχεται […] η χρήσις, λέγομεν, του χασίς δέον να ή αποβλητέα της Διαιτητικής».
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για όλα τα νεότερα σχόλια!
86 Χέργια και σποργιές 🙂
101 Ευχαριστούμε για τα κερκυραϊκά!
112 Αλτσχάιμερ, αλλά αυτές δεν ήταν κυπριακές, θαρρώ.
127 Την κία σήμερα την είδα σε ένα σουπερμάρκετ εδώ. Κατι μικρά σποράκια είναι.
150 Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο!
165 Ευχαριστούμε πολύ!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
-Τί είναι κάνναβος στην οικοδομή μάστορα, ρωτώ το συμβίο μου.
-Κάνναβος είναι τα τετράγωνα.Τα πλακάκια είναι κάνναβος 30Χ30.
Γιάννης Ιατρού said
160: Spatholouro
Α, είδες… Χαίρομαι Κώστα (καλό ξεκοκκάλιασμα) !
(τού ‘πα ότι είσαι και το πρωτο παιδί 🙂 🙂 )
Γιάννης Ιατρού said
167: ΕΦΗ
το λάδι της κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα καλλυντικά, για την παρασκευή χρωμάτων, έχει χιλιάδες εφαρμογές
Αν είναι κι εμπλουτισμένο μάλιστα …. 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το κανναβουργείο της Εδεσσας κατασκευάστηκε το 1908 από τον Αυστριακό μηχανικό Λεοπόλδο Αϊγλ και λειτούργησε από το 1913 μέχρι το 1967.
http://peri-planomenos.blogspot.gr/2011/12/blog-post_08.html#axzz4Ri5613gS
voulagx said
#130 Νιουκιντ, δεν θα διαφωνουσα με τον ορο «κλιμακωση», σχεδιαση υπο κλιμακα ενος αντικειμενου δεν σημαινει απαραιτητα μεγεθυνση αυτου. Κατι αναλογο εχουμε στην Φυσικη, οπου η επιβραδυνση νοειται ως αρνητικη επιταχυνση (αν δεν κανω λαθος γιατι, προϊοντος του χρονου, η μνημη μου… αποκλιμακωνεται). 🙂
Γς said
182:
>το λάδι της κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα καλλυντικά, για την παρασκευή χρωμάτων
[Χα χα]
Πώς να φτιάξετε χασισέλαιο, στην κουζίνα του σπιτιού σας, μέσα σε μία νύχτα !
Γς said
180:
>-Κάνναβος είναι τα τετράγωνα.Τα πλακάκια είναι κάνναβος 30Χ30.
Γειά σου ρε ΕΥΗ ΕΥΗ με τον πλακατζή σύζυγο
Εκανα κι εγώ πλακούλες με πλακάκια
http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_8968.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο Στέλιος Ελληνιάδης Στο κόκκινο τώρα για το ρεμπέτικο
spatholouro said
«Περί Χασίς» 1887 Μαντίνεια
http://www.badarts.gr/2009/04/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%82/
spatholouro said
Και η ωραία δουλειά που επιμελήθηκε ο Φώτης Παπαδόπουλος (όση μπορεί να διαβαστεί παρακάτω):
Γιάννης Ιατρού said
185: Γς
Καλά ρε συ, δεν πρόλαβα να πώ κάτι περί εμπλουτισμού και μας έδωσες αμέσως τσελεμεντέδες, τι ΄σαι ρε παιδί μου! 🙂
spatholouro said
Εδώ για όποιον θέλει να πάει κατά Γεννάδειο μεριά:
Υποφάκ. 140.2 Χασίς (1906) έγγρ. 27-34
– Επιστολές Σπ. Χασιώτη προς Στ.Ν.Δ. σχετικές με την καλλιέργεια και εκμετάλλευση της ινδικής καννάβεως, σχέδιο νόμου περί φορολογίας ινδικής καννάβεως, αποκόμματα εφημερίδων με θέμα το ζήτημα του χασίς.
http://www.ascsa.edu.gr/index.php/archives/stephanos-dragoumis-series-vi
spatholouro said
Εδώ τα ολέθρια αποτελέσματα της χρήσης από το 1914
http://digital.lib.auth.gr/record/144515/files/5275_8.pdf?version=1
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Aπό πολλά χρόνια έχω κάνει ένα συλλογισμό, πως το χασίς απαγορεύτηκε για να προωθηθεί ο καπνός που αφήνει πολύ μεγαλύτερο κέρδος, λόγο της μεγάλης κατανάλωσης από τον καπνιστή σε σχέση με το χασίς, κι ότι φυσικά πίσω κι απ΄αυτό, είναι οι αυτοκράτορες του κόσμου…………….., όχι βρε, ποιοί εβραίοι. 🙂
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
191 Κανονικά αντίσκηνο πρέπει να στήσουμε στη Γεννάδειο -και όχι μόνο
MA said
Καλησπέρα,
Αν θυμάμαι καλά, ο Καββαδίας πριν γίνει ασυρματιστής, είχε μπαρκάρει μούτσος σε φορτηγά, που φαντάζομαι θα ξεπερνούσαν τα όρια του Αιγαίιου
Γιάννης Ιατρού said
191/194β Αλλά εκτός των αναφορών, δεν βλέπω διαθεσιμότητα των σχετικών εγγράφων κλπ. Ή δεν το πρόσεξα και τους αδικώ;
Κώστας Σ said
Δεν γράφω συχνά, αλλά άμα ειναι για την ιδιαίτερή μου πατρίδα, δεν χάνω τέτοια ευκαιρία. Στο άρθρο του αρκάντιαπορταλ, που καποιος έβαλε σύνδεσμο, υπαρχει και μια αναφορά στον Γάλλο τυχοδιώκτη Henri de Monfreid
Στο βιβλίο του «η κρουαζιέρα του χασίς»
La croisière du haschisch περιγράφει πώς πέρασε το χασίς από το Στενό Μαντινείας στην Αίγυπτο, κάτω από τη μύτη ´Αγγλων και Αιγυπτίων, με τη συμμετοχή και Ελλήνων Αιγυπτιωτών. Έχει επίσης πολύ ενδιαφέρον πώς έβλεπε τους Έλληνες που σύχναζαν «αργόσχολοι» στα καφενεία και έκλειναν μπίζνες (στα 1920!).
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!
ΥΓ1: η γιαγιά μου γεννημένη το 1922, από το διπλανό χωριό, όταν τη ρώτησα αν παρήγαγε το χωριό χασίς, μου είπε «α πα πα». Δεν ήξερε, δεν ήθελε να μου πει, δεν θα το μάθω ποτέ νομίζω.
ΥΓ2: δεν έχω ξαναβάλει λινκ, ελπίζω να δουλέψουν!
.
Παναγιώτης Κ. said
Στην εξορία (Οχτώβρης 1935)
Κώστας Βάρναλης
……………………………………..
Μαζί μας, τελεφταίοι, με το βαπόρι
πρεζάκηδες, αλάνια, λαθρεμπόροι
Ξεπίτηδες για να φανεί, πως ίσια
λογιούνται η Λεφτεριά και τα χασίσια.
Παναγιώτης Κ. said
@100. «Φυτεύω ελιές σε κάναβο 6Χ6» δεν ξέρω ακριβώς τι μπορεί να σημαίνει.
Βρίσκω πάντως πολύ ευφυές αυτό που κάνουν για να τοποθετήσουν τα δέντρα σε ρομβοειδή διάταξη. Χρησιμοποιούν ένα σχοινένιο ρόμβο (όλες οι πλευρές του με μήκος α ) και η μία διαγώνιος επίσης μήκους α. Τεντώνουν τα σχοινιά και οι κορυφές του ρόμβου είναι τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα ελαιόδεντρα.
Παναγιώτης Κ. said
@102. Έχω την εξής απορία: Στα cofee shops στην Ολλανδία επιτρέπεται η χρήση του χασίς. Η προμήθειά του όμως από ποια νόμιμη οδό πραγματοποιείται;
Πάντως λένε ότι παινεύονται οι …καφετζήδες για το Μυλοποταμίσιο ( διάβαζε Ζωνιανά) αλλά και εκείνο που προέρχεται από Ν. Ηλείας!
Αγαθίας ο Σχολαστικός said
Αγαπητοί συμπατριώται,
1) Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) σάς καταγγέλλει απαξάπαντας, διότι επί 30 ώρες δεν ενημερώσατε το Ιστολόγιο ότι ο Ντόναλντ διόρισε νέο Υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ τον κάργα ελληνόψυχο Στρατηγό James Mattis, τον αποκαλούμενο και «mad dog». Ο Στρατηγός 4 Αστέρων James Mattis όχι μόνο γνωρίζει άπταιστα Αρχαία Ελληνικά, αλλά και στις μάχες που έδινε με τους ισλαμοπιθήκους στο Ιράκ, είχε πάντοτε μαζί του «Τα εις Εαυτόν» του Μάρκου Αυρηλίου, στο πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο, και τα διάβαζε όταν οι σφαίρες έπιπταν δίπλα του για να παίρνη θάρρος!..
Όπως γράφει σήμερα σύμπας ο Αμερικάνικος Τύπος, αυτό έχει ξεσηκώσει τους χριστιανούληδες εναντίον του, διότι θα περίμεναν από έναν Στρατηγό την ώρα της μάχης να διαβάζει τις παλαβομάρες της Αγίας Γραφής και ουχί ένα φιλοσοφικό κείμενο της Στωϊκής Φιλοσοφίας γραμμένο στα αρχαία ελληνικά, όπως είναι «Τα εις Εαυτόν» του ελληνοψύχου αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου (121 -180 μετά Ραββίνον Χριστόν)
ΙΔΟΥ η σχετική αναφορά της Wikipedia, για το πόσο μορφωμένος είναι ο (ουδέποτε νυμφευθείς) Στρατηγός 4 Αστέρων, Ιάκωβος Μάττης:
2) Ενημερώνουμε το ποίμνιο του παρόντος Ιστολογίου ότι ο Στρατηγός Mattis είναι μέγας φίλος της Κοινότητός μας (τον έχουμε βραβεύσει στο Σικάγο για τα μεγάλα στρατιωτικά του επιτεύγματα επί του πεδίου της Μάχης) και σε δική μας εκδήλωση το σωτήριον έτος 2005 έχει ξεστομίσει την περίφημη φράση «Έχει μεγάλη πλάκα να τους πυροβολείς» (σ.σ.:τους ισλαμοπιθήκους) (αγγλικό πρωτότυπον=«So it’s a hell of a lot of fun to shoot them»), διά της οποίας προσπαθούν να τον βγάλουν ρατσιστή τις τελευταίες ώρες οι παλαβιάρηδες liberals.
Ενημερώνουμε επίσης ότι από τον Φλεβάρη (εφόσον το παρόν Ιστολόγιο περάσει στον Όμιλο Τράμπ), ο ελληνόψυχος νέος υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, James Mattis, θα γράφει άρθρα στο Σαραντάκειο Ιστολόγιο για το πόσο πολύ τον βοήθησε η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία να γίνει άριστος Στρατηγός και να κατατροπώση τους εχθρούς της Αμερικής, χωρίς χριστιανικές τύψεις…
Προς τιμήν του μεγάλου φίλου της Ελλάδος, και φανατικού ελληνολάτρη Στρατηγού, James Mattis, η Κοινότης μας προσφέρει «Τα εις Εαυτόν» του Μάρκου Αυρηλίου στην ανεπανάληπτη έκδοση «Loeb» του 1913 (αριστερά το πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο και δεξιά η αγγλική μετάφρασις), μπάς και ξεστραβωθούν κάποιοι συνταξιούχοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου, αν και δεν το πολυελπίζουμε, διότι η αποβλάκωσις από τους Γαλιλαίους είναι ανίατος ασθένεια…
Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν
ΥΓ: Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι ο κ. Σπαθόλουρος (σχ. 189) αρνείται να προσφέρει το εξαίρετο βιβλίο «Canavaccio» με κείμενα για την κάνναβι, για να μή στενοχωρηθεί – προφανώς – ο κ. Σαραντάκος. Στο εν λόγω σύγγραμμα αναφέρονται αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τον αγαπημένο συγγραφέα του κ. Σαραντάκου, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, και την σχέση του με την κάνναβι, το μίσος που του είχε ο βιογράφος του Άρης Δικταίος κλπ. Κατεβάστε το εδώ. Επίσης προσφέρουμε το μνημειώδες (1993) σύγγραμμα του μακαριστού Κλεάνθους Γρίβα «Ψυχοτρόπες Ουσίες» όπου αναφέρεται διά μακρών στην κάνναβι. Κατεβάστε εδώ
Αγαθίας ο Σχολαστικός said
Αγαπητοί συμπατριώται,
1) Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) σάς καταγγέλλει απαξάπαντας, διότι επί 30 ώρες δεν ενημερώσατε το Ιστολόγιο ότι ο Ντόναλντ διόρισε νέο Υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ τον κάργα ελληνόψυχο Στρατηγό James Mattis, τον αποκαλούμενο και «mad dog». Ο Στρατηγός 4 Αστέρων James Mattis όχι μόνο γνωρίζει άπταιστα Αρχαία Ελληνικά, αλλά και στις μάχες που έδινε με τους ισλαμοπιθήκους στο Ιράκ, είχε πάντοτε μαζί του «Τα εις Εαυτόν» του Μάρκου Αυρηλίου, στο πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο, και τα διάβαζε όταν οι σφαίρες έπιπταν δίπλα του για να παίρνη θάρρος!..
Όπως γράφει σήμερα σύμπας ο Αμερικάνικος Τύπος, αυτό έχει ξεσηκώσει τους χριστιανούληδες εναντίον του, διότι θα περίμεναν από έναν Στρατηγό την ώρα της μάχης να διαβάζει τις παλαβομάρες της Αγίας Γραφής και ουχί ένα φιλοσοφικό κείμενο της Στωϊκής Φιλοσοφίας γραμμένο στα αρχαία ελληνικά, όπως είναι «Τα εις Εαυτόν» του ελληνοψύχου αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου (121 -180 μετά Ραββίνον Χριστόν)
ΙΔΟΥ η σχετική αναφορά της Wikipedia, για το πόσο μορφωμένος είναι ο (ουδέποτε νυμφευθείς) Στρατηγός 4 Αστέρων, Ιάκωβος Μάττης:
Συνεχίζουμε σε λίγο, γιατί δεν το παίρνει όλο…
Αγαθίας ο Σχολαστικός said
Τελικά το πήρε όλο και δεν επανερχόμεθα…
Λ said
176 Έφη υπάρχει και ρήμα μασουρίζω, δηλαδή τυλίγωνία την κλωστή στο μασουρίζω, με μηχανικά μέσα, εννοείται. Έχω χρόνια ν αγγίξω ραπτομηχανή και δεν θυμάμαι πια πως γίνεται το μασούρισμα. Διερωτούμαστε αν η Μανσούρα της Αιγύπτου και η
δική μας ή Μασούρα στην Τυλληρκά έχουν κάποια συγγένεια με το μασούρι. Και αφού ανέφερα τη Μανσούρα της Αιγύπτου να πω ότι εκεί πήγαιναν τα ελληνόπουλα από το Πορτ Σάιντ για να δώσουν εξετάσεις στα Ελληνικά. Μια φωτογραφία που είδα προχτές με εξέπληξε γιατί πέραν του ενός τρίτου των εξεταζομένων ήταν κορίτσια
Γιάννης Ιατρού said
Πάει, φύρανες ρε ILL Οινόη και τα ρίχνεις διπλά και παρ΄ολίγο τριπλά…. Τι πίνεις και δεν μας το λές, ε; Αφέψημα;
Ουδέποτε νυμφευτείς ο υπουργός, ε; Λές να μην το ήθελε καμία; Πε μάς και… είστε συνάδελφοι; Δεν μας έχεις πει περί αυτού για σένα. Αχ βρε Βατάλαινες, τι κελεμπούρι χάσατε!
sarant said
196 Πρέπει να πας στη βιβλιοθήκη για να τα δεις, και με αρκετά περίπλοκο τρόπο μάλιστα
197 Δεν το ήξερα, ευχαριστώ!
spyridon said
205 Κάτι άλλο συμβαίνει
201.202.203
Η Κοινότης μας (Χασισοπίνοντες Ελευθεριάζοντες Διεθνιστές) καταγγέλλει απαξάπαντας τους ΕΕΙ (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) , διότι επί 30 ώρες δεν ενημερώσατε το Ιστολόγιο ότι ο νέος Υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ δεν έχει εξέλθει της ιματιοθήκης
Μαρία said
206
Πολυγραφότατος http://www.grasset.fr/la-croisiere-du-hachich-9782246027041
Αφώτιστος Φιλέλλην said
«….Παράλληλα, με την παραδοσιακή καλλιέργεια ινδικής καννάβεως (για την ποιότητα της οποίας ερίζουν διάφορες περιοχές της χώρας και -ω ναι- αγαπητοί αναγνώστες, αναγράφω ότι η άριστη είναι της περιοχής των Ζωνιανών και τα ευρύτερης περιοχής Ρεθύμνης έναντι της Καλαμάτας, της Ηλείας, των Τρικάλων κ.λ.π. γιατί ένας σύντεκνος με σημαδεύει με ένα ΑΚ-47 (κοινώς Kalashnikov), εμένα τον οπλισμένο με αρκετό σαρκασμό εραστή της τέχνης της ανάγνωσης και της γραφής) και ακολουθώντας το παράδειγμα των πρώην ανατολικών χωρών της κεντρικής Ευρώπης, δημιουργήθηκε μια αξιόλογη καλλιέργεια παπαρούνας με σκοπό την παραγωγή μορφίνης, ηρωίνης και άλλων oπιοειδών, για την εγχώρια αγορά…..»
http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html
Μαρία said
208
VII
Port-Vendres
C’est dans cet état d’esprit qu’un soir j’écoutais mon ami Chabaud me conter sa vie de pilotin à bord d’un navire des Chargeurs Réunis. Il me parla de la contrebande du hachich en Égypte. C’est, paraît-il, une institution d’État, secrète et jalousement cachée, dont les affiliés sont partout, dans la haute police, à la douane et jusque dans le corps diplomatique. Je vis d’un seul coup un champ d’action où je pourrais me lancer comme le navigateur vers l’inconnu des horizons aux temps heureux où notre globe avait encore ses mystères.
Je veux aller faire la contrebande du hachich au mépris de cette franc-maçonnerie. Mais j’ignore tout d’elle ; c’est, après tout, ce qui fera ma force parce que mon ignorance m’empêchera de craindre. J’ignore d’où vient le hachich, je ne sais même pas ce que c’est exactement, tout est à apprendre, tout est à faire, c’est le voyage de découverte.
Je sais seulement ces deux choses : le hachich se produit en Grèce et se vend très cher en Égypte.
………………………………………….
Je lui demande sans aucun préambule les choses que j’ai le désir de connaître. Je lui pose la question d’un air aussi naturel que s’il se fût agi de savoir le prix des caroubes. Il ne manifeste d’ailleurs aucune surprise et me parle du hachich comme d’une marchandise tout à fait quelconque.
— Je m’appelle Spiro Smirneo, ma famille est au Pirée, je vais vous donner une lettre pour ma femme, qui vous fera connaître mon cousin Papamanoli. C’est un curé. C’est lui qui vous conduira chez des parents de Tripoli qui font la culture et l’industrie du hachich, tout à fait en grand.
http://liseuse-hachette.fr/file/18658?fullscreen=1#epubcfi(/6/20%5Bch07%5D!4/4/1:0)
Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ said
201 (ΥΓ, τελευταία περίοδος)
Ε, όχι και … «μακαριστός» ο Κλεάνθης, ρε γρουσούζη βάταλε!
secondlight said
189 έχω βάλει κι’ εγώ το χεράκι μου εκεί σε μετααφράσεις 🙂
secondlight said
και αυτός σχετικός δηλαδή; 🙂
http://www.biblionet.gr/author/14750/%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7%CF%82
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
204. Λ.Ναι, βέβαια!(μασουρίζω λέμε εδώ, παραπάνω μαστουρίζω χαχα),
έχω τον ήχο στ΄αυτιά από μασούρισμα, το πρόλαβα χειροκίνητο (ανέμη ,διάσιμο,αργαλειός)
Πάρε με κόρη στ’ αργαλειό,
για να σου μασουρίζω
και να σε ‘πισπερίζω.*
Χάλα Θεέ μου τ΄αργαλειό ,
να σπάσουν οι κλωστές της
να σπάσουν κι οι μασούτ(θ)ες** της,
να δω τις προκοπές της.
*καλησπερίζω ;
** μασούρες ;
http://www.kanellatou.gr/paradosiako/dodekanisa/kalymnos/kori-pou-faineis-st-argaleio.html
-«κι ο συριγμός του μασουριού κι ο ήχος του πετάλου» λέει ο Μουντάκης στο «Μια κόρη στην Ανατολή ύφαινε κι ετραγούδει»
Καλημέρα λοιπόν κόρη της ανατολής και σεις πουλιά της δύσης
κι εσείς αγρίμια του βορά και ξωτικά του νότου 🙂 🙂
Παναγιώτης Κ. said
@201. Αναρωτήθηκα και εγώ: Πότε τελεύτησε ο Γρίβας και δεν το πήρα χαμπάρι!
@205. Δεν θυμάσαι που στο τέλος κάθε σχολίου του η γραία Βατάλαινα τον καλούσε με νόημα; 🙂
Παναγιώτης Κ. said
201–>211.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
214.κι ο χτύπος του πετάλου
κι ‘ αηδονιμός της λυγερής
στον ουρανό εβγήκαν.
Καραβοκύρης το γρικά
στη μέση του πελάγου.
Στέσετε ναύτες τα κουπιά
spatholouro said
201 (ΥΓ)
Βαταλία Αυθεντικέ, ή παίρνεις πολλά ληγμένα ή είσαι ληγμένος ο ίδιος και απλώς πληκτρολογείς με την κεκτημένη ταχύτητα της αποφοράς σου: το 88 σελίδων Canavaccio που ανέβασα εγώ, το ίδιο 88 σελίδων Canavaccio ανέβασες κι εσύ…
Βρε, μπας και δεν θέλεις να στενοχωρήσεις τον κ. Σαραντάκο ενόψει επικειμένου σουταρίσματος;
geobartz said
123- Μιχάλης Νικολάου said,
70, …66 Ιός δεν υπάρχει, είναι υπερπροστατευτικό το αντιβιοτικό σου. …
Επικίνδυνο – Αντιιικό χρειάζεται. Το αντιβιοτικό για προστασία από βακτηρίδια ή μύκητες!
Ναι, έτσι είναι αλλά από …κεκτημένη ταχύτητα το λέμε αντιβιοτικό. Άσε που πολλοί γιατροί δίνουν αντιβιοτικά για ιώσεις με δικαιολογία τον φόβο (ή το πρόσχημα) επιπλοκών.
Τέλος, δεν ξέρω αν τα («μυκητοφόρα») αντιβιοτικά θεραπεύουν και μυκητολογικές παθήσεις.
sarant said
210 Α μπράβο!
213 Παλιός φίλος…!
218 Αφού το είπα, θα γίνει. Εκτός αν δεν αναλάβει καθήκοντα ο Τραμπ.
Spiridione said
166.
Μπήκα στου Μάνθου τον τεκέ
να πιω ένα αργιλεδάκι,
που `χει Περσίας τουμπεκί
και τούρκικο μαυράκι.
Ήρθαν και μας μπλοκάρανε
πήραν τους αργιλέδες
κι αμέσως μας φορέσανε
στα χέρια χειροπέδες.
Τρία χρονάκια φυλακή
και δύο εξορία
μας έδωσε ο πρόεδρος
για χασισοποτία.
Με στείλανε στην Αίγενα
κι ύστερα στην Ανάφη,
μα η ξερή μου κεφαλή
έπρεπε να τα πάθει.
Πέπε said
@214:
Έφη, δεν το λέτε εσείς το πισπερίζω;
Αποσπερίζω, γειτονεύω, κάνω βεγγέρα. Το λένε για τις παρέες που μαζεύονται στο σπίτι κάποιου γείτονα ή φίλου να περάσουν τη βραδιά παρέα. Κανονικά βέβαια δεν «πισπερίζω κάποιον» (να σε πισπερίζω) παρά «με κάποιον», ή πιο καλά στον πληθυντικό, «έλα απόψε να πισπερίσουμε». Μάλλον εδώ εννοεί «και να σου περνώ την ώρα, να σου κάνω την ώρα να περνάει πιο εύκολα».
κουτρούφι said
#166.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
222, Πέπε, ωχ, αφηρημένη έγραψα άλλο! αποσπερίζω βέβαια! Αποσπερίδες, αλλίμονο.Αποσπέρα, αποσπερού.Αποσπερίτης.
Πέμπω σου χαιρετίσματα
με το αποσπερίτη
που κάνει δρομολόγιο
εξπρές Αθήνα-Κρήτη 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
219,
Σε γενικές γραμμές, διάφορα αντιβιοτικά (αντιβακτηριακά) έχουν και αντιμυκητική δράση (αλλά όχι όλα) κάτι που είχε επισημανθεί νωρίς, μετά την ανακάλυψη των αντιβιοτικών.
Αρκετά αντιβακτηριακά και αντιμυκητικά έχουν κάποιες ομοιότητες, και οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με το ότι τα βακτηρίδια είναι πιο πρωτόγονα κύτταρα από τους μύκητες (που έχουν πυρήνα, διαφορετικό κυτταρικό τείχωμα, κλπ).
Πάνος με πεζά said
@ 199 : Φυτεύω ελιές σε κάναβο 6×6 σημαίνει ότι μεταξύ τους σχηματίζεται τετράγωνο πλευράς 6 μέτρων (δευκολύνει όλες τις συναφείς εργασίες, διέλευση τρακτέρ, άροση, μάζεμα κλπ.). Απλώς, μπορεί αυτός ο κάναγος να μην είναι κάθετος στο δρόμο πρόσβασης του χωραφιού (στη «φάτσα») αλλά υπό γωνία, ανάλογα και με το σχήμα του χωραφιού. Λόγου χάρη, σε ορθογώνιο χωράφι, ένας τέτοις κάναβος που σχηματίζει 45 μοιρών γωνία με τη «φάτσα», μπορεί να δίνει τελικά περισσότερες ρίζες, άρα καλύτερη εκμετάλλευση του χωραφιού.
sarant said
221 Στην αυτοβιογραφία του λέει ότι τον εξόρισαν επειδή ήταν «δημόσιος επικίνδυνος»
Πάνος με πεζά said
@ 226 : Παρόλο που αν θεωρήσεις σημεία τις ελιές, η ορθογώνια διάταξη σε ορθογώνιο περίγραμμα θα παίρνει πάντα περισσότερα, μόλις βάλεις και μια επιπλέον παράμετρο, π.χ. τη διάμετρο του κορμού, εκεί θα δεις ότι μπορεί να πλεονεκτεί ο κάναβος υπό γωνία.

Γιάννης Ιατρού said
Κι εδώ μιά εικόνα από τους αγώνες των αγροτών στην Μαντινεία, όταν εκεί γύρω στο 1900 απαγορεύτικε η καλλιέργεια την κάνναβης κλπ. 🙂 🙂

Spiridione said
227. Άρα λοιπόν διοικητική εκτόπιση, όχι δικαστική με βάση τη νομοθεσία των ναρκωτικών. Ο Γενίτσαρης νομίζω ότι ήταν χασισοπότης, και στη Νιο ήταν μαζί με τον Δελιά που ήταν πρεζάκιας. Λογικό είναι, αφού η διοικητική εκτόπιση ήταν πολύ πιο εύκολη και ελεγχόμενη, δεν απαιτούσε δίκες και καταδίκες κλπ. Και το νομικό πλαίσιο ήταν πολύ φλου, ας πούμε στο Ν.Δ. της 5ης Μαίου 1926 του Πάγκαλου , «περί τροποποιήσεως Νομ. διατάγματος περί συστάσεως επιτροπών δημοσίας ασφαλείας», οι επιτροπές αυτές μπορούσαν να αποφασίζουν: » περί εκτοπίσεως παντός ατόμου υπόπτου περιθάλψεως ληστών ή φυγοδίκων και παντός άλλου ατόμου υπόπτου δια πράξεως λαθρεμπορίας ή άλλων πράξεων αντικειμένων εις την δημόσιαν τάξιν, ησυχίαν και ασφάλειαν της Χώρας».
Μαρία said
Σεπτέμβριος του 1950. Ο Στέφανος Στεφάνου προορίζεται για Ανάφη, ενώ οι ποινικοί απ’ τις φυλακές Αβέρωφ για τις φυλακές Σύρου.
Στο καράβι συνταξιδέψαμε για τη Σύρο και έγινα μάρτυς μιας περίεργης πανδαισίας. Μόλις μπήκαμε στο πλοίο, πλάκωσαν οι «γυναίκες» τους με διάφορα δώρα και γλυκά. Στη «ζούλα», τους πάσαραν και «σκονάκια» με μαύρη. Έγινε αναταραχή, οι συνοδοί έδιωξαν τις γυναίκες, πέρασε καμιά μισή ώρα με σύννεφα καπνού, ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα σιωπής και ύστερα έπεσαν όλοι με τα μούτρα στα σοροπιαστά γλυκά. Εν ριπή οφθαλμού τα ταψιά άδειασαν και μετά ξάπλωσαν για ύπνο. Στην Ερμούπολη, αυτοί πήγαν για το Πρώτο Τμήμα και εμένα η συνοδεία με παρέδωσε στη Διοίκηση Χωροφυλακής Σύρου. Εκεί περίμενα για την επόμενη Τετάρτη την «Ανατολή», ένα σαπιοκάραβο που έκανε την άγονη γραμμή Πειραιά-Σύρο-Πάρο-Νάξο-Ίο-Φολέγανδρο-Ανάφη και από κει το ανατολικό ημικύκλιο των Κυκλάδων, ξανά Πάρο, Σύρο και τέλος Πειραιά. Είχα κάτι ψιλά που μου είχαν μείνει από το πενηντάρικο που μου είχε στείλει ο πατέρας μου, πόρεψα την πρώτη βδομάδα και μου έμεινε ένα τάλιρο για το ταξίδι. Έμεινα παρέα με τον Κωστή, Κρητικό εξόριστο στη Σύρα για ζωοκλοπές, και την επόμενη Τετάρτη το πρωί έδεσα τα μπαγκάζια μου περιμένοντας την αναχώρηση.
Πηγή: http://www.biblionet.gr/book/192360/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85,_%CE%88%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CE%B1%CF%80'_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82_1941-1971
spatholouro said
«Φυλακή και εξορία/πόχει η χασισοποτία» (τραγούδι του Στράτου 1936:»Μάγκες πιάστε τα βουνά»)
sarant said
231 Ενα ακόμα βιβλίο που πρέπει να διαβάσω….
Corto said
230 (Spiridione):
«Ο Γενίτσαρης νομίζω ότι ήταν χασισοπότης»
Ναι αλλά όπως λέει ο Sarant στο 227 τον εξόρισαν για «δημόσιο επικίνδυνο», ύστερα από το επεισόδιο στην Μενάνδρου, για το οποίο οι εφημερίδες έγραψαν «ο πόλεμος της Ισπανίας μεταφέρθη στην Ομόνοια».
Έγραφε ο Γενίτσαρης ότι στην Ίο ήταν εκτοπισμένοι:
«Καμιά εκατοστή τοξικομανείς καμιά δεκαργιά ζωοκλέφτες και για Δημόσιο Επικίνδυνο όπως με είχανε ονομάσει ήμουνα μόνο εγώ.»
Αυτός που εξορίστηκε για χασισιποτία ήταν ο Παγιουμτζής (στην Σίφνο).
Μαρία said
234
Γιά λέγε. Τι σόι επεισόδιο;
Corto said
235:
Ένα βράδυ σε ένα μαγαζί που έπαιζε ο Γενίταρης ήρθαν κάτι νταβατζήδες, ένας εκ των οποίων ήταν κάποιος Τάσος Αναστασίου, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν πρώην αγαπητικός της Σοφίας, που την είχε πλέον ο Γενίτσαρης. Τον προκάλεσαν, και έδωσαν ραντεβού στο καφενείο του Ντακογιάννη στην Μενάνδρου. Αυτός πήγε με την παρέα του, κάποιον Γιάννη Κασιδιάρη, κάποιον Γιάννη Βασάλο και τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Με τα πολλά βγήκαν κουμπούρια και αλληλοτραυματίστηκαν, μέχρι που πλάκωσε η αστυνομία. Την πλήρη αφήγηση μπορεί κανείς να την διαβάσει στις σελίδες 43 έως 46:
Σκύλος said
235
Μελέ, μανικουλές, μπουλκουμέ, κλωτσοπατινάδα μετά λάμας, υποθέτουμε.
Spiridione said
236. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ Κόρτο.
Απλά να προσθέσουμε ότι η εκτόπιση ως παρεπόμενη ποινή για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά υπήρχε μέχρι το 1976. Τότε έγινε δυνητική, και μόλις το 1987 καταργήθηκε.
Corto said
238:
Το 1987! Εντυπωσιακό! Υποθέτω όμως ότι δεν θα εφαρμοζόταν μετά το 1974, ή κάνω λάθος;
Μαρία said
236
Ω, μιλ μερσί. Εξαιρετικός αφηγητής. Τι σημαίνει σαγιά; (τον κάνανε σαγιά)
Ωραία κι η φασαρία που ήταν λήξας. Την καλύτερη παρωδία της καθαρεύουσας την άκουσε φίλος μου πολιτικός κρατούμενος στο κάτεργο της Λευκάδας απο ποινικούς που έκαναν πρόβα για τη δίκη τους.
Corto said
240:
Πράγματι είναι υπέροχη αφήγηση.
Σαγιά δεν ξέρω τι σημαίνει. Μου δίνει την εντύπωση ότι τον πήραν σηκωτό («τον κάνουνε σαγιά»). Εδώ βλέπω λέξη σαγίον < σάγος «χοντρός μανδύας». Δεν ξέρω όμως αν σχετίζεται.
http://morphological_el.enacademic.com/416054/%CF%83%CE%B1%CE%B3%E1%BD%B7%CE%BF%CE%BD
Σκύλος said
Ναι, με δύο σκουπόξυλα ή φκιαρόξυλα κι ένα παλτό/κουβέρτα μπορείς, λένε, να φτιάξεις ένα φορείο.
Μην με ρωτήσετε πώς.
Spiridione said
Από τότε που έγινε δυνητική μάλλον δεν εφαρμοζόταν. Έχω βρει απόφαση του 1975.
Είναι εντυπωσιακή πάντως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση ναρκωτικών κατά τον μεσοπόλεμο, μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Με τον νόμο 5539/1932 η χρήση χασίς τιμωρούνταν με φυλάκιση μέχρι ένα μήνα, και μόνο αν συνέτρεχε η επιβαρυντική περίσταση «όστις άεργος ων και αποδεδειγμένως διάγων άτακτον βίον επιδίδεται καθ’ έξιν εις χασισοποσίαν φοιτών προς τούτο εις καταγώγια ή ενδιαιτήματα, εν οις κατά σύστημα ή κατ’ επάγγελμα παρέχονται τα μέσα προς χασισοποσίαν ή εν οις είναι ανεκτή ταύτη, καίτοι μη παρεχομένων των μέσων», τιμωρούνταν με φυλάκιση 1 μηνός μέχρις 1 έτους και χρηματική ποινή. Επίσης υπήρχε ως παρεπόμενη ποινή η απαγόρευση της διατριβής επί διετία το πολύ σε όσες περιφέρειες κατά πληροφορίες της αστυνομικής αρχής ήταν διαδεδομένη η χρήση ναρκωτικών φαρμάκων.
Με τον νόμο 6025/1934 καταργούνται οι ειδικές διατάξεις για τη χρήση χασίς και προβλέπεται ποινή από 2 μήνες μέχρι 2 έτη για παράνομη χρήση ή κατοχή οποιασδήποτε απαγορευμένης ναρκωτικής ουσίας. Επίσης η κατοχή επεξεργασμένου χασίς πάνω από 25 γραμμάρια γίνεται κακούργημα. Και προστίθεται η διάταξη για την εκτόπιση: » επί καταδίκης για παράβαση τινά του παρόντος νόμου επιβάλλεται αμετακλήτως υπό του δικαστηρίου και εκτόπισιν από τριών ετών μέχρι δύο ετών ορζομένου υποχρεωτικώς διά της δικαστικής αποφάσεως του νομού της διαμονής, όστις εκλέγεται μεταξύ των περιοχών όπου δεν είναι διαδεδομένη η χρήσις των ναρκωτικών. Εν περιπτώσει υποτροπής ο εκτοπισμός μπορεί να φθάση και μέχρι πέντε ετών. Ο εκτοπισμός εκτελείται ευθύς άμα τη εκτίσει της επιβληθείσης ποινής κατά της προσωπικής ελευθερίας».
Μαρία said
241
Μπορεί τότε να είναι η ίδια λέξη με το σαγιάκι, που το ξέρουμε απ’ τις τοπικές ενδυμασίες.
243
>από τριών ετών μέχρι δύο ετών
μάλλον απο τριών μηνών …
Spiridione said
244. Ναι, τριών μηνών.
Γς said
241:
Σαγιά και προσπαθώ να θυμηθώ πως λέγεται αυτή η γκρίζα καπαρντίνα που φοράνε νύχτα μέρα, χειμώνα καλοκαίρη οι μουσουλμάνες της Θράκης
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
244. Ναι, σαγιάς το αμάνικο επανωφόρι σε Ήπειρο,Θεσσαλία κλπ
Σαΐκ , ο χειμωνιάτικος σαγιάς που φοριέται πάνω από το καβάδι και είναι ραμμένος στο ίδιο σχέδιο με τη σαγκία . Από νεροτριβιασμένο υφαντό
http://openarchives.ekt.gr/view/447059
Ίσως επειδή χτυπιόταν στη νεροτριβή «τον κάνανε σαγιά»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
242. Ε δεν είναι δύσκολο να το φανταστείς,κουμπώνεις το παλτό και περνάς τα ξύλα απ΄τα μανίκια.
Σκύλος said
248
Και με τη κουβέρτα; Ράψιμο;
Corto said
243 (Spiridione):
Σε σχέση με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας μεταπολεμικά, έγραφε τα εξής χαρακτηριστικά ο Άκης Πάνου:
«Εγώ είμαι ρεμπέτης 100%. Εθελοντής ρεμπέτης. Όχι κληρωτός. Γιατί ο κληρωτός υπάρχει περίπτωση να απολυθεί. Ενώ εγώ θα μείνω για πάντα ρεμπέτης. Λένε πως τέλειωσε το ρεμπέτικο, πεθάναν οι ρεμπέτες. Μήπως εννοούν ρεμπέτη αυτόν που έπινε αργιλέ; Πρέπει να ξέρουν ότι αυτοί που λέγανε «πίνω αργιλέ», τότε που το λέγανε, το χασίσι είχε δέκα μέρες η οκά. Ενώ τώρα έχει φτάσει πέντε χρόνια το δράμι – και να ’ταν δράμι… Ας μην περιμένουν επομένως στους καιρούς μας τέτοιες εξομολογήσεις…»
http://gialino.gr/item/112-i-zoi-mou-oli-afieroma-ston-aki-panou/112-i-zoi-mou-oli-afieroma-ston-aki-panou
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
249. Πού βελόνα να ραφτεί; Φαντάζομαι,διπλώνουν το κατα μήκος της κουβέρτας στα ξύλα (μένει αδίπλωτο όσο να χωρά το σώμα)και κρατούν σταθερά (ύφασμα και ξύλο)απ τις λαβές. Αν είναι μεγάλη,για πιο σταθερά, θα τη βάνουν διπλή (με τα ξύλα μέσα) και θα τυλίγουν απ΄τη μια μεριά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
251 >>το κατα μήκος της κουβέρτας -απ τις δυο πλευρές της- στα ξύλα
Γς said
Κατάλαβα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
253 🙂 🙂 φορείο φορτίο ξεφορτίο
Σκύλος said
raf said
Με το ζήτημα της ποινικοποίησης του χασίς στην Ελλάδα έχει ασχοληθεί ο Κωστής Γκοτσίνας με τη διατριβή του στα γαλλικά: «Ulcères sociaux» : La société grecque de l’entre-deux-guerres face à la drogue («Κοινωνικά άλγη»: Η ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου απέναντι στα ναρκωτικά). Δυστυχώς δεν γνωρίζω τη γλώσσα για να συνεισφέρω στην κουβέντα.
Σκύλος said
Έχει αναφερθεί και παραπάνω
https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/02/cannabis/#comment-399017
raf said
Ωραία, θα κοιτάξω μήπως και μπορώ (με βοήθεια) να βρω τη διατριβή για τον spatholouro.
Σκύλος said
Νομίζω επικοινωνήσανε, ξανακοιτάξτε το διάλογο.
spatholouro said
258
Ευχαριστώ, αλλά -όπως αναφέρθηκε πιο πάνω (162)- μου την έστειλε ο κ. Γκοτσίνας.
Σκύλος said
Περί φορείου από κουβέρτα: το βάρος του μεταφερόμενου κρατά ενωμένα τα δύο άκρα της κουβέρτας.
raf said
Καλώς!
spatholouro said
Βλέπω και άλλο περιστατικό στις 10/8/1902 (ΕΜΠΡΟΣ, σελ. 2), όπου οι συλληφθέντες χασισοπότες σε υπόγειο της οδού Ψαρομηλίγγου οδηγήθηκαν στην αστυνομία και μετά «θα εξορισθώσιν».
Μεταφραστής said
Η λέξη χασίς προέρχεται από τα αραβικά με παχιά προφερόμενα τα δύο σ, δηλαδή όπως στα αγγλικά hashish. Η λέξη σημαίνει απλώς χόρτο. Δηλαδή η αγελάδα τρώει χασίς (χόρτο) στο λιβάδι. Πάντως στις ευρωπαϊκές γλώσσες έχει παραμείνει η έννοια του ναρκωτικού.
Μαρία said
Αραβικής προέλευσης και το γαλλικό και μαγκρεμπίνικο κιφ, χαρμάνι καπνού και χόρτου.
αραβ. kayf ευχαρίστηση, ευφορία τούρκ. keyif ελλ. κέφι
Spiridione said
263.
Νομίζω ότι έβγαλα κάπως άκρη με τις εξορίες του 19ου αιώνα. Προβλεπόταν στο Ποινικό Κώδικα ως παρεπόμενη ποινή η αστυνομική επίτηρησις, όπως λεγόταν η εκτόπιση (άρθρα 33-37 του Ποινικού Κώδικα), αυτοδικαίως στα κακουργήματα επί 10-20 χρόνια μετά την έκτιση της ποινής, αλλά και για τα πλημμελήματα και πταίσματα «εάν οι ένοχοι ήθελον είναι κατά τε τον τρόπον του ζην, τον χαρακτήρα και την διαγωγήν κατεξοχήν επικίνδυνοι εις την κοινήν ασφάλειαν και εις τα ήθη» από 2-10 έτη για πλημ/τα και από 2 μήνες έως 2 έτη για πταίσματα (άρθρο 34).
https://books.google.gr/books?id=nSdXAAAAcAAJ&pg=PA86&dq=%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj-lvuFxd_QAhWOzRoKHY0lAVg4KBDoAQhDMAY#v=onepage&q=%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%82&f=false
Προβλεπόταν για συγκεκριμένα πλημ/τα και πταίσματα, όπως π.χ. άρθρο 315 «γνωστοί πρωταίτιοι διαπληκτισμών, συνήθως διαπληκτιζόμενοι άνθρωποι, δις τουλάχιστον επί σωματική βλάβη τιμωρηθέντες …, υποβάλλονται προς τη ποινή και εις ιδιαιτέραν αστυνομικήν επιτήρησιν». Ιδιαίτερη σημασία εν προκειμένω έχουν διατάξεις 661 επ. : » Άνθρωποι μη αποκατεστημένοι, οίτινες δεν δύνανται να αποδείξωσιν ότι έχουν μέσα διατροφής αποχρώντα, συγκεχωρημένα και μη επιβλαβή εις τα ήθη, και, προτραπέντες παρά της Αρχής, δεν επιδίδουσιν εαυτούς ούτε εις υπηρεσίαν τινά, ούτε εις οποιανδήποτε συνεχήν εργασίαν τιμωρούνται με κράτησιν το πολύ δύο εβδομάδων. Οι καθ’ έξιν πράττοντες τοιαύτα πταίσματα υποβάλλωνται εις ιδιαιτέραν αστυνομικήν επιτήρησιν».
Σε αυτό το βιβλίο του Περικλή Αργυρόπουλου «Δημοτική Διοίκησις εν Ελλάδι» (1859), περιγράφεται πώς παραβιάζονται οι διατάξεις της απαγόρευσης της (διοικητικής) εκτόπισης: » Η εκ της εκτοπίσεως απαγόρευσις παραβιάζεται δια της ευκολίας μεθ’ ής αι αστυνομίαι εισάγουν εις τα πταισματοδικεία και κατορθούσιν δια παντοίων μέσων την καταψήφισιν ποινών επαγουσών την αστυνομικήν επιτήρησιν. Θεωρούμεν αναγκαίον να μη μένη η εξουσία αφωπλισμένη κατά της επαιτείας, αγυρτείας και γοητείας, διότι τα πταίσματα ταύτα είναι φθοροποιά των ηθών, πολυειδώς επιβλαβή εις την κοινωνίαν και περιέχουσαν εν εαυτοίς τα σπέρματα παντός αδικήματος, αλλά πάλιν επικίνδυνον αποβαίνει πολίται προς ούς η εξουσία τρέφει πολιτικάς δυσμενείας ν’ αποπέμπωνται των πόλεων και να υποβάλλωνται εις αστυνομικήν επιτήρησιν, βε γόητες ή ως αγύρται χαρακτηριζόμενοι».
https://books.google.gr/books?id=8qU8AAAAYAAJ&pg=PA177&dq=%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%82+%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj_57CAyt_QAhVB2xoKHX4lAUs4FBDoAQggMAE#v=onepage&q=%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%82%20%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1&f=false
Θεωρώ ότι με αυτόν τη μεθόδευση εξόριζαν τους χασισοπότες, αφού η χρήση ναρκωτικών δεν ήταν ακόμα ποινικό αδίκημα, ούτε επιτρεπόταν η διοικητική εκτόπιση. Ιδιαίτερη περίπτωση ήταν ο νόμος ΤΟΔ/1871 για τη ληστεία, με τον οποίο επιτρεπόταν η διοικητική εκτόπιση συγγενών ληστών αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων βλαχοποιμένων. Η διοικητική εκτόπιση μάλλον άρχισε να εφαρμόζεται επί Βενιζέλου (πρώτο νομοθέτημα Ν. 121/1913).
spatholouro said
266
Ωραία, σαν να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ!
Ας πάρουμε το πράγμα από την αρχή, δηλαδή τον Ποινικό Νόμο του 1834. Το άρθρο 34 είναι πράγματι κρίσιμο καθώς παρέχει ανέλεγκτη, όπως νομίζω, διακριτική ευχέρεια στις Αρχές να υπάγουν -κατά το εκάστοτε δοκούν και τα εκάστοτε σκοπούμενα- στο πεδίο ρύθμισης της διάταξης αυτής οιονδήποτε «κατεξοχήν επικίνδυνο εις την κοινήν ασφάλειαν και εις τα ήθη». Με αυτόν τρόπο φαίνεται όντως πως «σουτάριζαν» τους χασικλήδες εκτός «γηπέδου». Δεν αληθεύει, ωστόσο, έχω την εντύπωση η ερμηνεία του Αργυρόπουλου, ότι το «σουτάρισμα» γινόταν μόνο σε όσα πταίσματα προέβλεπε ο Ποινικός Νόμος, με δεδομένη την ύπαρξη του άρθρου 34 που έδινε για μένα ένα «ελευθέρας» στο «σουτάρισμα».
Πάμε τώρα και στο εάν ήταν ή όχι ποινικό αδίκημα τότε η χρήση ναρκωτικών. Στην αστυνομική διάταξη που είχα μνημονεύσει και στο άλλο νήμα, δηλ. την υπ’ αριθμ. 55/9 της 11 Σεπτεμβρίου του 1897 («Περί απαγορεύσεως της χρήσεως του χασίς») έχουμε προ οφθαλμών ακριβώς την απαγόρευση της χρήσης χασίς, τόσο στα καφενεία, όσο και οπουδήποτε αλλού. Προβλεπόταν επίσης εκεί ότι σε όσα καταστήματα εντοπιζόταν να χορηγείται χασίς στους θαμώνες, αυτά θα κλείνονταν, το «υλικό» θα δημευόταν και τα «σέα» θα καταστρέφονταν.
Η κρίσιμη αυτή αστυνομική διάταξη θεσπίσθηκε δυνάμει της Εγκυκλίου αρ. 22 (του 1890) του Υπουργείου Εσωτερικών, που επίσης προμνημόνευσα στο άλλο νήμα. Τι έλεγε στο σκεπτικό της η αστυνομική διάταξη του 1897 (κι έτσι ερχόμαστε και προς την κινδυνεύουσα δημόσια ασφάλεια); Έλεγε ότι η χρήση του χασίς «παράγει ολέθρια αποτελέσματα ου μόνον κατά της υγείας των ανθρώπων, αλλά και κατά της δημοσίας ασφαλείας, καθ’ όσον οι χασισταί γενόμενοι μανιακοί εκ της χρήσεως του χασίς δύνανται να πράξωσι παντοειδείς βιαιότητας και εγκληματικάς πράξεις».
Καλά μέχρι εδώ, αλλά για να έχει νόμιμο έρεισμα μια αστυνομική διάταξη πρέπει να βρει κάπου να «πατήσει» σε νόμο, δεν μπορεί ούτε να αυτονομιμοποιηθεί ούτε επαρκεί η αναφορά στην Εγκύκλιο του ΥΠΕΣ… Εδώ λοιπόν θαρρώ πως το «κλειδί» ήταν το άρθρο 564 του Ποινικού Νόμου, στο οποίο και παραπέμπει η αστυνομική διάταξη. Τι έλεγε αυτό; Έλεγε ότι τιμωρούνταν (με κράτηση και πρόστιμο) όποιος «άνευ τινός δικαιώματος ή χωρίς να λάβη την ιδιαιτέραν της Αρχής συγκατάθεσιν κατασκευάζει και φέρει εις κυκλοφορίαν εξωτερικά ή εσωτερικά ιατρικά υπό οποιονδήποτε σχήμα ή όνομα. Όστις πωλεί ούτω λεγόμενα μυστήρια ή πανακείας […] κλπ». Οι ουσίες, δηλαδή, όπως το χασίς, «έκατσαν» κάτω από την ορολογική ομπρέλα των «ιατρικών»/ «μυστηρίων»/ «πανακειών» και ο.ε.δ….
Έτσι, έχω την αίσθηση ότι απαντάμε και στα δύο ακανθώδη ζητήματα που τέθηκαν: πώς οικοδομήθηκε η ποινικοποίηση του χασίς σε τόσο πρώιμη εποχή, αφενός, και πώς καταστρώθηκε η νομιμοποίηση του «σουταρίσματος» των χασικλήδων, αφετέρου.
spatholouro said
Κι εδώ ένα πολύ φρέσκο εύρημα:
ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ
Συμβαίνει να υπάρχουν πολλοί λωποδύται χασισοπόται, οι οποίοι να καταδικάζωνται τρις και τετράκις το έτος παρά του Πταισματοδικείου. Δια να αποφεύγη λοιπόν όλας τας διαδικασίας ταύτας η Αστυνομία εύρε το μέτρον της εξορίας. Συναθροίζει αρκετούς φαυλοβίους και μίαν ωραίαν πρωίαν τους αποστέλλει εις τας Καλάμας, εις την Άρταν , εις την Θεσσαλίαν. […] Η τιμωρία της εξορίας είνε οδυνηρά διά τους χασισοπότας. Είνε υποχρεωμένοι να μεταβούν πεζή από τας Αθήνας εις τας Καλάμας ή εις την Θεσσαλίαν. Ούτως οδοιπορούν ένα μήνα υφιστάμενοι τα πάνδεινα. Μόλις φθάσουν εκεί τίθενται υπό αστυνομικήν επαγρύπνησιν. Αλλά συνήθως κατορθώνουν και δραπετεύουν και επανακάμπτουν εις την πρωτεύουσαν. Αλλ’ έως ότου επανακάμψουν παρέρχεται αρκετόν χρονικόν διάστημα κατά το οποίον ησυχάζει η Αστυνομία από τα κοινωνικά ταύτα τέρατα. Έπειτα πάλι αρχίζει η αυτή και ατελείωτος κωμωδία.
Δυστυχώς ο νόμος δεν προβλέπει προς αυστηροτέραν τιμωρίαν των όντων αυτών, η δε δικαιοσύνη δεν ημπορεί να θέση χείρα επ’ αυτών παρά μόνον όταν ταύτα προβούν εις την διάπραξιν φόνου ή άλλης σοβαράς εγκληματικής πράξεως
(«Τα Απόκρυφα των Αθηνών – Οι χασισοπόται εγκληματίαι – Αι καταδίκαι των και αι εξορίαι», ΣΚΡΙΠ 13/9/1902)
Spiridione said
267. 268. Έχεις δίκιο, το ξεδιάλυνες.
sarant said
Με τα πόδια;! Τρένα δεν είχαν; Και οδοιπορούσαν και οι χωροφύλακες;
spatholouro said
Τώρα που είδα και τον Γαρδίκα («Εγκληματολογία» τ. 3, Σωφρονιστική), διαπιστώνω να επιβεβαιώνεται η ερμηνεία μου: «Οι καταδικαζόμενοι επί πλημμελήματι ή πταίσματι υπεβάλλοντο εις αυτήν (εννοεί την αστυνομική επιτήρηση) ή οσάκις ρητώς ωρίζετο εν τω νόμω ή κατά την κρίσιν του δικαστού αν εθεώρει τον καταδικαζόμενον επικίνδυνον διά την κοινήν ασφάλειαν και τα ήθη».
Ως προς τα ερωτήματα του Νίκου, διαφωτιστικά είναι τα άρθρα 34-36 του Ποινικού Νόμου (1834) όπου καθορίζονται τα της αστυνομικής επιτήρησης. Κατά τον σχολιασμό και πάλι του Γαρδίκα, στον υποβαλλόμενο σε αστυνομική επιτήρηση προσδιορίζονταν οι τόποι όπου ΔΕΝ μπορούσε να μείνει, όπως ήταν οι μεγάλες πόλεις (όπου ήταν δυσχερής η επιτήρηση) ή όπου υπήρχαν συχνότερες αφορμές εγκλημάτων ή στον τόπο όπου εκτελέσθηκε το έγκλημα.
Στη συνέχεια «οι υποβαλλόμενοι εις αστυνομικήν επιτήρησιν οφείλουσι να δηλώσιν εκάστοτε εις τους νομάρχας τον τόπον της μελλούσης διαμονής αυτών και να λαμβάνωσι παρ’ αυτών άδειαν οδοιπορίας, οφείλουσι δε να εμφανίζωνται εις τους δημάρχους εντός 24 ωρών μετά την άφιξιν εις τον τόπον της ορισθείσης διαμονής».
Δώσε μια άδεια οδοιπορίας, αφεντικό, κι έφυγα!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αν το ξαναβάλατε ήδη,συγγνώμη
Χαράλαμπος Πετρόπουλος ή Παναγής – Ο λαθρέμπορος
Γιώργου Καμβύση 1935
Με μπαμπεσιά με πιάσανε, αμάν, αμάν,
κι άδικα με δικάσανε,
γιατί έκανα παρέα
λαθρεμπόρους στο Περαία.
Ο εισαγγελέας μ’ έκαψε, αμάν, αμάν
και στα τεφτέρια μ’ έγραψε
και βγήκε ο λογαριασμός φυλάκιση κι εκτοπισμός.
Βάλτονε λέει και ντουγρού, αμάν, αμάν,
πέντε χρονάκια στου Συγγρού
και άλλα τρία στην Ανάφη
το λαθρέμπορα να μάθει.
Ένορκοι μου τη σκάσατε, αμάν, αμάν,
αλλά τον κόπο χάσατε,
γιατί είμαστε μαγκιόροι,
όλοι εμείς οι λαθρεμπόροι.
Μαρία said
Τι είνε η κάναβις εις τι μας χρισιμέβη πώς να την φοιτέβομαι
Μακεδονία, 27/11/1960 http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=27624&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASVAScASNAAgARfASTASmAST&CropPDF=0
sarant said
273 Κατα σύμπτωση φαίνεται να είναι το τελευταίο σκίτσο του Μποστ στη Μακεδονία
Ριβαλντίνιο said
@ 266 Spiridione
Ιδιαίτερη περίπτωση ήταν ο νόμος ΤΟΔ/1871 για τη ληστεία, με τον οποίο επιτρεπόταν η διοικητική εκτόπιση συγγενών ληστών αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων βλαχοποιμένων.
Σαν μια συνέχεια από εδώ
σελ. 71-72
Πηγή : http://www.politeianet.gr/books/9789608670815-kassis-d-kuriakos-ichor-antiexousiastes-kai-listes-sta-bouna-tis-elladas-1821-1871-protos-tomos-101055
Ριβαλντίνιο said
Δεν έδωσα καλά τον σύνδεσμο του «εδώ» :
https://sarantakos.wordpress.com/2011/04/07/lernaiomitropetr/#comment-397347
Spiridione said
Οταν η Ελλάδα έκανε εξαγωγές χασίς
http://www.efsyn.gr/arthro/otan-i-ellada-ekane-exagoges-hasis
Μαρία said
21η εκπομπή
Κυριακή 3 Απριλίου 10.00 – 11.00 Στο Κόκκινο 105,5
Χασισοπότες, πρεζάκηδες και κοντραμπατζήδες στις αρχές του 20ού αιώνα
Συζητούν ο Κωστής Γκοτσίνας και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης
Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον ιστορικό Κωστή Γκοτσίνα για μια κοινωνική ιστορία των ναρκωτικών στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.Ποιες μορφές πήρε ιστορικά η χρήση ψυχοτρόπων στον ελληνικό χώρο; Ποιες ήταν οι παραδοσιακές χρήσεις και ποιες νέες ουσίες έκαναν την εμφάνισή τους; Ποιο είναι το προφίλ των χρηστών; Ποια ήταν η στάση των αρχών απέναντι στη χρήση των ναρκωτικών; Ποιες ήταν οι πολιτιστικές αντανακλάσεις της χρήσης, της εμπορίας, της καταδίωξης των ουσιών; Πώς αντιμετωπίζονταν στον δημόσιο λόγο και πώς εκφράζονταν οι ενδιαφερόμενοι (π.χ. μέσα από το ρεμπέτικο);
http://askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/21-2015-09-14-13-14-37/159-2015-10-09-07-27-48
Λεξιλογώντας για την κάνναβη | Cannabis News said
[…] Πηγή: Νίκος Σαραντάκος / Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία: Πώς καλλιεργούσαν στη Μαντίνεια το χασίς; […]
Γιώργης Τουφεξής said
Γεννήθηκα το 1949 και έχω κάποιες αντικειμενικές πληροφορίες:
1. Στα μέσα της δεκαετίας 1980, σε χωριό του κάμπου των Σερρών όπου κατοικούν κυρίως Θρακιώτες πρόσφυγες, σε άδειο οικόπεδο, είδαμε (έχω μάρτυρες) πολλά δενδρύλλια κάνναβης, υποθέτω αυτοφυή. Όλα ήταν αρσενικά. Ίσως κάποιος είχε συλλέξει τα θηλυκά για ψυχοτροπική χρήση.
2. Στο ίδιο χωριό, στον φτωχό μαχαλά όπου κατοικούσαν μελαμψοί που αυτοαποκολόντουσαν «μακεδόνες» (αλλά ίσως ήταν Ρομά), κάθε σπίτι είχε γλάστρες με Μήκωνα υπνοφόρο.
3. Σε συνέχεια σχολίου του Babis: το υπουργείο Γεωργίας τη δεκαετία 1960 εξέδωσε βιβλιαράκι (κάπου το έχω στις κούτες μου) σχετικά με την κάνναβη, ψυχοτροπική και βιομηχανική, σύγγραμμα του γεωπόνου Δημήτριου Παπαδόπουλου. Το βιβλιαράκι λέει ότι πράγματι το υπουργείο είχε βρει έναν πραγματογνώμονα χασικλή για το οργανοληπτικό μέρος της έρευνας.
Γκουγκλάρισα και δεν βρήκα κανένα σχετικό αποτέλεσμα.
sarant said
Ευχαριστούμε για τη μαρτυρία!
Η κάνναβη, λοιπόν - Χάρης Μεταλλίδης said
[…] η ινδική κάνναβη. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια είχα ανεβάσει ένα άρθρο όπου είχαμε δει τις συμβουλές του νομογεωπόνου κ. […]