Ολαντικά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 3 Δεκεμβρίου, 2016
Όχι Ολλανδικά, από την Ολλανδία, αλλά Ολαντικά, από τον Φρανσουά Ολάντ (François Hollande), τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, που ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, καθώς έβλεπε τη δημοτικότητά του να έχει κατρακυλήσει και τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν μονοψήφια ποσοστά. Βέβαια και του Ολάντ το όνομα από την Ολλανδία προέρχεται –
Το διάγγελμα με το οποίο ο Ολάντ ανακοίνωσε την απόφασή του είχε γούστο, διότι ο απερχόμενος πρόεδρος επί 5-6 λεπτά έκανε έναν μάλλον θετικό απολογισμό της θητείας του, κι έτσι οι περισσότεροι που τον άκουγαν πίστεψαν πως στο τέλος θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του -αλλά τελικά τους αιφνιδίασε.
Τα μεζεδάκια πάντως θα μπορούσα να τα ονοματίσω και «ολαντοϊταλικά» αφού αυριο γίνεται στην Ιταλία ένα σημαντικό δημοψήφισμα για την αλλαγή της συνταγματικής δομής της χώρας -ένα δημοψήφισμα που αναμένεται να βγάλει αποτέλεσμα Όχι, και ίσως σημάνει την παραίτηση της κυβέρνησης Ρέντσι. Να κρατάμε πάντως μικρό καλάθι γιατί τώρα τελευταία οι εκλογικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται.
Eννοείται ότι τα μεζεδάκια καθαυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την ολαντική αποχώρηση ή το ιταλικό δημοψήφισμα.
* Και ξεκινάμε με μια νέα λέξη που την έφτιαξε τις προάλλες, θέλοντας προφανώς να εμπλουτίσει τη γλώσσα μας, ο Γιώργος Αυτιάς. Νουθετώντας τον βουλευτή Κ. Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, ο τιτάνας της δημοσιογραφίας απεφάνθη ότι «Ο προπετισμός στην αρχαία Ελλάδα τιμωρούνταν με αυστηρότατη ποινή» (στο 17.45 περίπου του αποσπάσματος).
Δεν ξέρω τι είναι ο προπετισμός και αν τον τιμωρούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, όμως ο κύριος Αυτιάς είναι πολύ τυχερός που στη σύγχρονη Ελλάδα η ημιμάθεια όχι μόνο δεν τιμωρείται αλλά θεωρείται και προσόν.
* Προπετισμός λοιπόν δεν υπάρχει, αλλά τι λέτε για την προτεραιοποίηση -ή μάλλον για το ρήμα «προτεραιοποιώ»; Με ρώτησε φίλος στο FB, επειδή το ρήμα αυτό το χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας τις προάλλες στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «θα μας δίνεται η δυνατότητα σε καθημερινή βάση να προτεραιοποιούμε τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων».
Η λέξη αυτή υπάρχει αν και θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει την παλαιότερη «ιεραρχώ». Όπως επισήμανα στον φίλο, το 2012 ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία χαρακτήριζε «γνωστό νεολογισμό» τα «προτεραιοποιώ, προτεραιοποίηση» ενώ το ουσιαστικό καταγράφεται και από το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας.
* Και για να τριτώσουμε με νέες, ανύπαρκτες, άγνωστες ή σπάνιες λέξεις, μια σπάνια λέξη χρησιμοποίησε τις προάλλες ο Κ. Ζουράρις, σε συζήτηση με τον Κ. Μπογδάνο και τον Άρη Πορτοσάλτε στον Σκάι, τη λέξη «ευπαιδευσία», που τα νεότερα λεξικά δεν την έχουν αλλ’ υπάρχει στα αρχαία. Τρεις φορές χρειάστηκε να την επαναλάβει στον Α. Πορτοσάλτε (δείτε το στιγμιότυπο από το 3.15 ως το 3.25 περίπου) και έχω την υποψία ότι ο Πορτοσάλτε κατάλαβε «την εΚπαιδευσία μου» διότι αμέσως μετά λέει: γιά εκπαιδεύστε μας λοιπόν…
* Μπορεί να το έχω ξαναβάλει, αλλά μάλλον προκειται για νέο κρούσμα -και μου το έστειλαν δυο φίλοι. Εννοώ ένα άρθρο αφιερωμένο σε μια ακόμα προσπάθεια να γραφτεί κείμενο μόνο με ελληνογενείς λέξεις στο πνεύμα των διάσημων ομιλιών του Ξ. Ζολώτα. Κάποιος ομογενής εξ Αμερικής ζήλεψε και είπε να δοκιμάσει την τύχη του και το αποτέλεσμα του κόπου του παρουσιάζεται σε άρθρο, το οποίο ξεκινάει με τη διαπίστωση «Όλοι έχουμε διαβάσει τις ομιλίες του Ξενοφών Ζολώτα στα ελληνικά» και συνεχίζει λέγοντας ότι αξίζει να διαβάσουμε το άρθρο του ελληνοαμερικανού μιμητή του «ώστε να καταλάβετε το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας».
Ίσως θα έδειχναν πιο πειστικά τον σεβασμό ή την αγάπη τους προς την ελληνική γλώσσα αν ήξεραν πώς κλίνεται ο Ξενοφών.
* Διπλό κρούσμα ακλισιάς σε άρθρο της lifo.gr (αν και το βρίσκω και σε άλλους ιστοτόπους και δεν είναι σαφές ποιος αντέγραψε από ποιον): Οργή για την κρατική τηλεόραση του Μαρόκο… στον τίτλο του άρθρου -ένα τοπωνύμιο που κλινόταν ανέκαθεν έπεσε κι αυτό στις δαγκάνες της ακλισιάς.
Και στον υπότιτλο: Η μακιγιέρ έκανε επίδειξη….
Νομίζω ότι κατ’ εξαίρεση ίσως εδώ τηρούμε το γαλλικό τυπικό και λέμε «ο μακιγιέρ – η μακιγιέζ», σε αντίθεση, ας πούμε, με τον/την σκιέρ ή τον/την αντικέρ (νταλικέρ είναι μόνο άντρες, έτσι κι αλλιώς).
Και θυμήθηκα και τον διάλογο σε πρωινάδικο.
– Με τι ασχολείσαι;
– Είμαι μέικ απ άρτιστ
– Πώς το λέμε αυτό ελληνικά;
– Μακιγιέζ!
* O «νόμιμος και ηθικός» Γ. Βουλγαράκης δημοσίευσε πρόσφατα το τουίτ που βλέπετε αριστερά (ή εδώ) θέλοντας να δείξει ότι όχι μόνο χάφτει αμάσητo όποιο εντυπωσιακό ψέμα κυκλοφορεί όπως για την αμύθητη περιουσία του γιου και της κόρης τού Φιντέλ Κάστρο, αλλά και ότι είναι εντελώς άσχετος από γλώσσες, αφού κατασκεύασε το ισπανόμορφο «Viva de la revolution», που δεν υπάρχει σε καμία γλώσσα.
*
* Είπε η καημένη η Νέα Δημοκρατία να φτιάξει ένα φεμινιστικό τρικάκι και τα έκανε μούσκεμα -δείτε την εικόνα αριστερά. Δεν έφτανε η αισθητική που σκοτώνει, ήρθε και το μαργαριτάρι πάνω-πάνω κι έδεσε.
Ώστε η 25η Νοεμβρίου είναι «ημέρα κατά της βίας των γυναικών», ε; Θα καταγγελθεί και ο πλάστης μήπως; Εκτός νόμου η παντόφλα;
* Η Κριστίν Λαγκάρντ δικάζεται στη Γαλλία, μας πληροφορεί η ΕφΣυν, και γι’ αυτό τέθηκε σε ένα είδος διαθεσιμότητας από το ΔΝΤ (το λένε άδεια, βλέπω). Η καλή εφημερίδα αναφέρει πως η Λαγκάρντ «συνεχίζει να διακηρύσσει ότι έδρασε καλή τη θέληση στην υπόθεση».
Έδρασε με καλή πίστη, ναι. Καλή τη πίστει, ναι, κι ας είναι ελληνικούρα. Με καλή θέληση, ναι. Καλή τη θέληση, όχι -δεν λέγεται και είναι και λάθος. Το «καλή τη θελήσει» δεν θα ήταν λάθος, αλλά ούτε αυτό λέγεται. Με καλή θέληση, μια χαρά είναι.
Και, εννοείται, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ελληνικούρα, δεν θα γράψετε «καλή τη πίστη«.
* Moυ το στέλνει φίλος από το Ηράκλειο Κρήτης. Η πινακίδα υπάρχει κοντά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μου λέει.
Ο τιμώμενος ήταν, διαβάζουμε, «παισών» της Κατοχής. Αλλά μάλλον πρόκειται για ιδιωτική πινακίδα, ανεπίσημη, και όχι για επίσημη πινακίδα του δήμου, οπότε ας μην είμαστε τόσο αυστηροί.
* Σπαμαδόρικο μήνυμα που δημοσιεύτηκε σε μια ομάδα του Φέισμπουκ ξεκινάει ως εξής:
JOIN Η μεγάλη ILLUMINATI BROTHER ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ζήσουν μια καλύτερη και ευτυχισμένη ζωή.
Θα το καταλάβατε βέβαια, αλλά έχει μεγάλη πλάκα. Η «brother κουκούλα» είναι, φυσικά, η Brotherhood! Απορώ γιατί το μεταφραστήρι δεν το απέδωσε «αδελφός κουκούλα».
* Ακόμα δεν ανέλαβε καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ κι άρχισαν τα προβλήματα. Τραυματισμένη γυναίκα, λέει ο Σκάει, «απεγκωβίστηκε από τις γραμμές του Τραμπ» στο κέντρο της Αθήνας.
Προφανώς, μπλέξαν οι γραμμές τους.
Βέβαια, τον Τραμπ τον διόρθωσαν και το άλλαξαν σε «τραμ» αλλά το «απεγκΩβίστηκαν» ή δεν το πρόσεξαν ή δεν καταδέχτηκαν να το διορθώσουν.
* Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο για αντιδράσεις των τουρκοκυπρίων, που διαμαρτύρονται επειδή εφαρμόζεται η ώρα Τουρκίας, γεγονός που θεωρούν ότι ευθύνεται εν μέρει και για ένα πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα.
Θα προσέξατε κάποιους κυπριωτισμούς στο άρθρο (π.χ. «συντεχνίες») ενώ γέλασα με τον ευπρεπισμό στην τελευταία παράγραφο:
Οι απεργοί, αξίωσαν την παραίτηση λεγόμενων υπουργών και σε κάποια στιγμή κρήμνισαν το κιγκλίδωμα του πρωθυπουργικού λεγόμενου γραφείου.
Ώστε το κρήμνισαν το κιγκλίδωμα -δεν το γκρέμισαν; Προσέξτε επίσης ότι εκτός από τους λεγόμενους υπουργούς υπάρχει και το «πρωθυπουργικό λεγόμενο γραφείο». Ε, αφού είναι ψευδογραφείο καλά κάνανε και του… κρημνίσανε το κιγκλίδωμα!
* Και κουβανέζικα θα μπορούσα να ονομάσω τα σημερινά μεζεδάκια, διότι η βδομάδα που μας πέρασε σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο και τις αντιδράσεις και δηλώσεις πολλών και διαφόρων.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, λοιπόν, αποχαιρέτησε στο Τουίτερ τον Φιντέλ Κάστρο κάνοντας λόγο για τις ψευδαισθήσεις και τα «υπεροχα ψέματα της νιότης μας» (έστω και με την ορθογραφία που κάποιοι συνήθιζαν παλιότερα, ψέμματα).
Το θέμα με το Τουίτερ των πολιτικών είναι ότι θέλουν την άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους, αλλά η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι πρέπει να αντιμερωπίσουν και την κριτική των πολιτών. Στην προκειμένη περίπτωση, κάποιος χρήστης απάντησε «στη νιότη σου δεν σε διόρισε το ΠΑΣΟΚ νομάρχη Κοζάνης; Τι μπλέκεις τον Φιντέλ;»
Πρόκειται βέβαια για αισχρή συκοφαντία. Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε διοριστεί (το 1985, σε ηλικία 26 ετών) νομάρχης Καστοριάς. Άκου Κοζάνης! Πού θα φτάσουν επιτέλους οι συκοφάντες;
* Και κλείνω με… Πάγκαλο και Κούβα. Με ρωτάει φίλος:
Ο Πάγκαλος σε ραδιοφωνική εκπομπή της Τρίτης, αναφερόταν σε Κουβάνους και Κουβάνες… Κι όταν τον επιπλήξανε ακροατές, απάντησε ότι εκείνος μεταφράζει σωστά γιατί στα ισπανικά η λέξη είναι ‘κουμπάνο’…
Τι λέτε;
Και του απάντησα:
Λέω ότι ο Πάγκαλος θέλει να κάνει φιγούρα ότι ξέρει ισπανικά και να γίνει συζήτηση για το όνομά του. Η λέξη «Κουβανος» είναι ελληνική και μικρή σημασία έχει πού τονίζεται το πρωτότυπο, κάτι το οποίο άλλωστε ούτε οι άλλες γλώσσες το παίρνουν υπόψη τους.
ndmushroom said
Ωραίος ο Πάγκαλος. Υποθέτω ότι στα νιάτα του φώναζε «Φονιάδες των λαών, Αμέρικανοι».
Καλημέρα!
spiral architect said
Καλημέρα.
Εγώ δηλαδής που γράφω «εν πάσει περιπτώσει» κλπ γράφω ελληνικούρες;
Την μήνιν του Πάγκαλου να’χεις!
(μπορεί να αργεί, αλλά δεν ξεχνά)
Ολαντικά μεζεδάκια | Oxtapus *blueAction said
[…] via Ολαντικά μεζεδάκια — Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστο… […]
spatholouro said
Ε, ρε γλέντια… άκου «προτεραιοποίηση»!!!
Να προστεθεί και η δική μου ερμηνεία στο Χρηστικό, παρακαλώ:
προτεραιοποιώ= καθιστώ κάτι έωλο/μπαγιάτικο (δηλ. ποιώ τι της προτεραίας)
προτεραιοποίηση=εωλοποίηση
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δύσοσμο
failedevolution (@failedevolution) said
Δείγμα Ολάντ:
http://bit.ly/29VlQz2
Spyros said
Οι Κουβάνοι είναι κατά το Χιλιάνοι του Καββαδία;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΠΑΪΣΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ διάβασα για μια στιγμή! Μα το άγιο Παϊσο δηλαδή 🙂
Νεο kid Al Kuwaiti said
9. Και γω το ίδιο ΕΦΗ!
Ι. Βασιλειάδης said
Ο Πορτοσάλτε είπε «εκπαιδευσία», καρατσεκαρισμένο
Πάνος με πεζά said
Το λέμε όλη την ώρα, αλλά είναι δύσκολο στη γραφή : εν πάση περιπτώσει. Και μια πιο σπάνια παραλία έκφραση, «εν ή περιπτώσει».
Καλημέρα σε όλους, με ωραία μεζεδακια, θα τα έλεγε κανείς και «αμπουντάμπια» (!!!) αφού προς τα εκεί κατευθύνθηκε σήμερα ο ΠΘ, που λέει κι ο Μεϊμαράκης. Και νομίζω ότι συνάντησε και το άλλο Ολάντ «στο περιθώριο» (έκφραση κι αυτή…) της διάσκεψη της Ουνεσκο, για την ΠΠΚ (Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αν δεν καταλαβατε).
Πάνος με πεζά said
Όταν γράφεις από το κινητό, ο διορθωτής σου τα κάνει π..άνα.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2 Το «εν πάση περιπτώσει» δεν έχει ισοδύναμο, οπότε καλά κάνεις και το λες, κι εγώ το λέω. Όταν ομως το γράφω, το γράφω με Η διότι έτσι είναι η δοτική του «πάσα»
4 Οπότε και προτεραιότητα είναι η ιδιότητα του προτεραίου, δηλ. του να είναι κάποιος μπαγιάτικος. Μπλέξαμε τις διαχρονίες μας.
7 Ναι, και Βραζιλιάνοι άλλωστε, όπως και Αμερικάνοι ή Αργεντίνοι, αλλά δεν μπορείς να λες ότι αυτό μόνο είναι το σωστό.
geobartz said
Sarant said: «μια σπάνια λέξη χρησιμοποίησε τις προάλλες ο Κ. Ζουράρις, σε συζήτηση με τον Κ. Μπογδάνο και τον Άρη Πορτοσάλτε στον Σκάι, τη λέξη «ευπαιδευσία», που τα νεότερα λεξικά δεν την έχουν αλλ’ υπάρχει στα αρχαία. Τρεις φορές χρειάστηκε να την επαναλάβει στον Α. Πορτοσάλτε … και έχω την υποψία ότι ο Πορτοσάλτε κατάλαβε «την εΚπαιδευσία μου» διότι αμέσως μετά λέει: γιά εκπαιδεύστε μας».
Ανιαρόν αργία, βαρύ ΑΠΑΙΔΕΥΣΙΑ, κλπ, έλεγαν οι αρχαίοι ημών σοφοί!
Νεο kid Al Kuwaiti said
Καλά, ο Ολαντης πάει για καλτσιουραλ μπίζνες στην Αραπιά. Τέλειωσε το Λουβρο στο Αμπου νταμπι (μετά βασάνων και κόπων.καποια στιγμή το πρότζεκτ ειχε σκαλωσει χοντρά…ξέρω γιατί έπαιξε ένα σενάριο να πάω κι εγώ.μαλλον γλύτωσα…) Ο δικός μας ο ταλαιπωρος τι πα να κάνει;να μαζέψει ευχές και άμμο; Έτσι θα ταισει τους συνταξιούχους που τους έχει μασήσει τα πρεκια…α χεσε μας ρε συναδερφε!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
6. Χιλιάνοι,κουβάνοι, Πανκάλοι
Wire_n_Wood said
Αυτό το φαινόμενο των τελευταίων ετών, που σε ένα ουσιαστικό κολλάνε ένα «-ποιώ/-ποίηση» και καθαρίζουν (π.χ. στοχοποίηση, φτωχοποίηση και τα αντίστοιχα ρήματα), πώς σας φαίνεται;
Εγώ πάντως δεν μπορώ να τσακώνομαι. Νησσοποιώ και κοιτάζω τη διακόσμηση γύρω μου, μέχρι να προχωρήσει λίγο η κουβέντα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το θέμα Β.Σπανάκη, πώς να το περιγράφει ο τύπος που του είχε στρώσει σατέν χαλιά με το διορισμό του,πχ.η Καθημερινή;
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/290783/synedrio-adedy-stelehos-ths-nd-phge-na-pshfisei-me.html
Νεο kid Al Kuwaiti said
Εμένα μ’αρεσει ή ρηματοποιηση των ουσιαστικών και ή ουσιαστικοποίηση και επιθετοποιηση των ρημάτων. Τα εγγλέζικα/αμερικανικα που το κάνουν αυτό με το κιλό,δεν έπαθαν και τίποτα. Εμπλουτισμός της γλώσσας είναι.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα, να βάλω κι εγώ το κατιτίς μου:
https://goo.gl/uH1MM8
έπασχε από κύρωση του ήπατος, πέτρα στα νεφρά, διαβήτη και ήταν καρδιοπαθής.
… διότι μπορεί να είσαι μούμια, αλλά αν το σηκωτόν σου ήπαρ είναι άκυρο, είναι αβάσταχτο.
καθώς και ήδη μακιγιάζ και περιποίησης.
(εδώ δε βρίσκω καμμιά εξυπνάδα να πώ)
Το πρώτο το διόρθωσαν, βλέπω-έβγαζε μάτι
gpoint said
# 17
Φαίνεται πολύ … ποιητικό !!
ΓιώργοςΜ said
19 Όχι απαραίτητα. Αν υπάρχει ήδη εύχρηστη και εύηχη λέξη, το να την αντικαταστήσεις με μία που αποδίδει το ίδιο νόημα είναι σαν να πετάς χειροποίητα χαλιά για να βάλεις μοκέτες.
LandS said
17 Διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις για τις περιπτώσεις όπου ίσως γίνεται κατάχρηση, προσωπικά δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να «καθαρίσω».
Το προσωποποιώ//ποίηση είναι κακό;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
20>>αν το σηκωτόν σου ήπαρ είναι άκυρο, είναι αβάσταχτο
Από τα κουλά του τουίτερ,περίπου,όπως το θυμάμαι:
Στο σερβιτόρο που φέρνει νερό και σόδες:
-Είχαμε πει και κι ένα συκώτι ψητό
-Ωχ συγγνώμη, να το φέρω,αμέσως!
-Όχι άστο τώρα, παραχορτάσαμε με τ΄άλλα…
Ακύρωση του ήπατος
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Ενιαιοποίηση των στοιχείων» έχω ακούσει να λέει (και να ξαναλέει) μια αρχιδιευθύντρια υπηρεσίας.
Νεο kid Al Kuwaiti said
22. Δεν μιλάω για την περίπτωση της προτεραιοποιησης που είναι μία βλακεία και μισή, αφού υπάρχει ή πατροπαράδοτη ιεράρχηση. Μιλάω για περιπτώσεις που δεν υπάρχει λέξη. Όπως το scaling που λέγαμε χθες. Αν κάποιος ας πούμε πρότεινε κάτι σαν «αφινιζω» (μιας και ή μεγέθυνση/σμικρυνση είναι αφινικοι μετασχηματισμοί) δεν θα μου κακοφαινόταν.
sarant said
17 και επόμενα: Η -ποίηση είναι μια βολική λύση και δεν είναι των τελευταίων ετών. Αν κοιτάξεις εφημερίδες του μεσοπολέμου και παλαιότερες θα δεις πάμπολλους εφήμερους σχημστισμούς σε -ποίηση (π.χ. αγνωριστοποίηση, κοροϊδεύοντας τον Βενιζέλο) ή και όρους που υπήρχαν και δεν λέγονται πια (πχ δηλοποίηση)
Φυσικά, οτιδήποτε πρεπει να γίνεται με μέτρο.
LandS said
25 data intergration περχάπς;
Πάνος με πεζά said
Υπάρχουν και ωραίες λέξεις με λεπτή ειδιποιό διαφορά, όπως π.χ. η αντιποίηση με την παραποίηση. Πρόχειρα, π.χ., αντιποίηση στολής είναι να τη φοράει κάποιος που δεν το δικαιούται (π.χ. ντύνομαι αστυνομικός τις απόκριες, με γνήσια στολή), παραποίηση να τη φοράει τροποποιημένη από τον προβλεπόμενο τρόπο.
Αντίστοιχα, για έγγραφα. Γίνεται συχνό λάθος.
LandS said
26 To prioritization είναι πια ψωμοτύρι σε αγγλικά κείμενα. Σίγουρα κάτι άλλο υπήρχε πριν το 1973.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
28.Ναι! Για Πολυ-ξανά-ματαπληρωμένα προτζεχτάκια-σαλαμάκι αλλέως ειπείν.
Νεσταναίος. said
«Ου ποιήσομαι περι πλείονος το χρήμα της πατρίδος.» Ernesto Guevara. Ο.Η.Ε. 1964.
ΓιώργοςΜ said
25 Το τι κοτσάνες νεολογισμοί προκύπτουν όταν γίνεται μεταφορά ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην ελληνική (κρίνοντας από αυτά που έχω ζήσει από κοντά), δε λέγεται. Πολύς κόσμος μιλάει με τους αγγλικούς όρους που έχει συνηθίσει, και η ευαισθησία για αναζήτηση ενός κατάλληλου όρου (που μπορεί να υπάρχει ήδη ή είναι εύκολο να πλαστεί), δεν περισσεύει. Αυτολεξεί μεταφράσεις και άλλα ευτράπελα.
Οι ελπίδες μένουν στο γεγονός ότι στα πολλά μάτια που θα δουν το κείμενο, κάποιος μπορεί να σκοντάψει στην κοτσάνα ή να σκαμπάζει και πεντε λέξεις παραπάνω.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
Babis said
#26
Τι μας πειράζουν οι λέξεις μεγεθύνω ή σμικρύνω που είναι και πιο ξεκάθαρο το τι ακριβώς κάνω;
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα, πάω έξω γιατί έχει ήλιο, έστω και με χαυλιόδοντες!
voulagx said
#26 Νιουκιντ, για το scaling δες το τελευταιο χθεσινο σχόλιό μου.
Αφινίζω; καλο ακουγεται αλλα φοβαμαι μην το μπερδευουμε με το «αφιονιζω».
smerdaleos said
Ο Πάγκαλος σε ραδιοφωνική εκπομπή της Τρίτης, αναφερόταν σε Κουβάνους και Κουβάνες… Κι όταν τον επιπλήξανε ακροατές, απάντησε ότι εκείνος μεταφράζει σωστά γιατί στα ισπανικά η λέξη είναι ‘κουμπάνο’…
Τι λέτε;
—-
Καλημέρα σε όλους!
Άσε με μάνα σηκώνω μοϊκάνα
Dimitrios Sidiropoulos said
Δεν ξέρω αν το έγραψε κάποιος άλλος φίλος του ιστολογίου πιο πάνω, αυτό το «προπετισμός» μάλλον πρέπει να το έφτιαξε ο γλωσσοπλάστης Αυτιά από τον «προπετή» (αλαζόνας, υπερόπτης κτλ)…
Νεο kid Al Kuwaiti said
37. Βάλε λινκ στο σχόλιο ρε Γίγαντα, γιατί με την παλτουδια το τηλέφωνο δεν το βρίσκω.
ΣΠ said
26
Το scaling θα το έλεγα μετασχηματισμό κλίμακας. Είναι μια από τις περιπτώσεις των αφινικών μετασχηματισμών.
ΓιώργοςΜ said
Κουβάνος και Κουβάνα: Δεν ξέρω αν πρόκειται για δηλητηριώδες χιούμορ του κητοειδούς, αλλά Cubana στα Ισπανικά της Ισπανίας σημαίνει και κάτι άλλο…..
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Lou Reed – Vicious
«Vicious»
Vicious, you hit me with a flower
You do it every hour
Oh, baby you’re so vicious
Vicious, you want me to hit you with a stick
But all I’ve got is a guitar pick
Oh baby, you’re so vicious
ΥΓ Η ΝΔ δεν επιτρεπει να χτυπουν τις γυναικες με τραιναταφυλλα. Δεν το πιστευω οτι συμβαινει στα …Μανιατικα , στη Μανη και σε αλλα αναλογα μερη
Νέο Kid Al Kuwaiti said
43. Τώρα, αν αυτό δεν είναι κάποιου είδους αρρωστημένη φάρσα, αυτή η χώρα σώζεται μόνο με έναν σεισμό 9,5 ρίχτερ…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αυτή η λαμακία με τα τριαντάφυλλα(πέρα απ΄τη γλωσσική κοτσάνα) είναι παμπάλαιη. Σαν «ρητό» της συμφοράς σε λεύκωμα μιας εποχής. Θυμάμαι να λέγεται-γράφεται αλλά δε θυμάμαι πού.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
45. Έτσι σκάφτηκα κι εγώ ,αλλά
http://i-m-patron.gr/%CF%80-%CF%81-%CE%BF-%CF%83-%CE%BA-%CE%BB-%CE%B7-%CF%83-%CE%B9-%CF%83-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF/
LandS said
Και ενώ για την προτεραιοποίηση υπήρχε η ιεράρχηση (όχι ακριβώς, το πιο επείγον σπάνια είναι και το πιο σπουδαίο) η οποία λεξικολογικά είναι σε άλλες σελίδες και λεξιλογικά σε άλλα κεφάλαια, για τον φουκαρά τον προπετισμό υπάρχει η προπέτεια.
(Βλέπω στο Βικιλεξικό)
Wire_n_Wood said
Σε σχέση με το «-ποίηση», αναφέρομαι κι εγώ στην κατάχρηση και στην αντικατάσταση ήδη εύηχων και εύχρηστων λέξεων (όπως είπε και ο Γιώργος Μ στο σχόλιο 22). Ωστόσο δεν αρνούμαι το βολικό της όλης υπόθεσης. Προσωπικά προσπαθώ να αποφεύγω το «-ποιώ», πιθανότατα για εξάσκηση και διατήρηση του λεξιλογίου μου, μια που τον περισσότερο χρόνο μου τον περνάω μιλώντας και γράφοντας γερμανικά κι αγγλικά. #kollimataki
Αντίστοιχα παράξενο αρκετές φορές μου κάνει και η δημιουργία αντιθέτων βάζοντας μπροστά το «μη».
Νέο Kid Al Kuwaiti said
37. Γίγα, η κλιμάκωση σημαίνει παλαιοθεν άλλο πράγμα. Escalation που λέμε κι εδώ στας Αραπιας.
voulagx said
#40 Νιουκιντ, αυτο εδω: https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/02/cannabis/#comment-399010
ΣΠ said
Σήμερα 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Χοχο!
Μη χτυπάς ποτέ τη γυναίκα, ούτε με λουλούδι
Ινδική παροιμία
http://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=390
47.σκέφτηκα αλλά και σκάφτηκα(τα σωθικά μου) δεν απέχει
voulagx said
#50: Με προλαβες! Δεν καταλαβες το νοημα του σχολιου μου. Και η δυναμη σημαινε παλαιοθεν αλλο πραμα απο αυτο που εννοουμε στα μαθηματικα οταν λεμε «υψωνω στην ταδε δυναμη».
voulagx said
#54 Συνεχεια: ο μετασχηματισμος κλιμακας που προτεινει ο ΣΠ στο #41 καλο μου φαινεται.
nikiplos said
Καλημέρα, έστω κι αν εδώ είναι 13:20… 🙂
Για το Κουβάνος, Κουβανός, θυμήθηκα που παλαιότερα στη δεκαετία του 70′ και του 80′ οι δεξιόφρονες επρόφεραν ‘Αμερικανοί’ με αυστηρό τόνο στη λήγουσα και φυσικά για να περιγράψουν κάτι σπουδαίο που γίνεται εκεί πχ «εδώ οι Αμερικανοί κάνουν πλέον εγχείρηση τεχνιτής καρδιάς». Αντίθετα οι αριστερόφρονες επρόφεραν συνήθως ‘Αμερικάνοι’ με απαξιωτικό περιεχόμενο… (το σύνθημα με φονιάδες ήρθε πολύ αργότερα…)
Σκύλος said
Γράψαν οι ΝΔτες «μη χτυπάς μια γυναίκα ούτε με τριαντάφυλλο» και φωτογράφισαν το ρητό τους με ένα γαρύφαλλο!
Ζμπόινγκ!
Σκύλος said
«Καταδικάστε με, τιμή μου» Όταν ο Πανάρας την έχει δει Φιντέλ!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
57. Αντε ντε! το πρώτο που θελα να πω.Εν τω μεταξύ το τριαντάφυλλο έχει αγκάθια, δεν είναι και η σωστότερη επιλογή για αντίστιξη! Ποιος είπαμε «φροντίζει» το επικοινωνιακό τους;
ΓιώργοςΜ said
57 Ακριβώς, υπονοεί πως υπάρχουν ένα σωρό φυτά για να χρησιμοποιήσει κανείς (μπρρρρρρρ…)
Αγγελος said
Αφινικοί λέγονται τώρα; Εγώ τους θυμάμαι ομοπαραλληλικούς!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
60.>>υπονοεί πως υπάρχουν ένα σωρό φυτά για να χρησιμοποιήσει κανείς (μπρρρρρρρ…)
στις 14/7/2004:
Τη γυναικα δεν πρεπει να την χτυπας ουτε με ενα λουλουδι!!!!!!!!
(Διοτι τι σου φταιει το καυμενο το…..λουλουδι?)
http://www.sxeseis.gr/forum/4416/%CE%A7%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9.php?page=2
leonicos said
@17,
είναι το αντίστοιχο του κάνω, make, make money, κάνω λεφτά, επί το κομψότερο.
Κατ’ ουσίαν, αμερικανισμ΄’ος είναι
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τώωωρα εξηγείται! :
29 Νοε 2012 Κασιδιάρης: «Μόνον με τριαντάφυλλα χτυπάς τις γυναίκες» – Newpost.gr
Σκύλος said
Φίλος ο Φιντέλ, φιλτάτη η σιέστα. Περιμένοντας να περάσει η πομπή του σχωρεμένου
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12/03/pictures-day-3-december-2016/man-takes-napwhile-waiting-convoy-carrying-ashes-cuban-leader/
Σκύλος said
64 Ο Κασίδας εννοούσε τα γνωστά και ως «μπουκέτα»
http://www.slang.gr/lemma/248-mpouketo
leonicos said
@26 το ‘αμερικανισμός’ που έγραψα πιο πάνω, δεν σημαίνει ότι είναι κακό ή ότι δεν συνιστά εμπλουτισμό της γλώσσας. Η γλώσσα εμπλουτίζεται από διάφορες πηγές και με διάφορους τρόπους, και αλίμονό της και αλίμονό μας αν δεν εμπλουτιζόταν. Θα μιλάγαμε ακόμα ΙΕ
leonicos said
@36 οι χαβλιόδοντες δεν δαγκώνουν. Βγες
smerdaleos said
Αφού η σημερινή συζήτηση περιλαμβάνει και τις λέξεις «προπετής» και «προπέτεια», να πω και δυο κουβέντες γι΄αυτά.
Ο όρος είναι ΙΕ συγγενής με το αλβανικό përpjetë αν και η αλβανική σημασία κινήθηκε προς «κάτι που πετιέται/υψώνεται απότομα», όπως λ.χ. το λατινικό prominens)
https://en.wiktionary.org/wiki/p%C3%ABrpjet%C3%AB#Albanian
https://en.wiktionary.org/wiki/prominens
Γράφει ο Orel:
Το «Στρατηγικόν» του Μαυρίκιου χρησιμοποιεί τον όρο «προπετής» με την κυριολεκτική σημασία «παρορμητικός», για να χαρακτηρίσει τα «τολμηρά» «ξανθά» [γερμανικά] έθνη.
Όντας «προπετή», έχουν την συνήθεια να διαλύουν την σύνταξή τους όταν διώκουν τον αντίπαλο. Επομένως, το «Στρατηγικόν» συνιστά στον Ρωμαίο διοικητή το «Σκυθικό» (ιπποτοξότες των στεπών) τέχνασμα της «ἐπιπλάστου φυγής/ἐσχηματισμένης ὐποχωρήσεως» (προσποιητή υποχώρηση), όπου το στράτευμα κάνει πως υποχωρεί, ο αντίπαλος διαλύει την σύνταξή του για να τον διώξει, και τότε το στράτευμα κάνει ξαφνική αντιστροφή προσπίπτοντας πάνω στον ασύντακτο εχθρό.
Αυτό το τέχνασμα ήταν αποτελεσματικό εναντίον των γερμανικών εθνών εξαιτίας της «προπέτειάς» τους, αλλά δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικό εναντίον των Περσών, επειδή οι τελευταίοι, όπως και οι Ρωμαίοι, διώκαν «πράως και συντεταγμένως» (δλδ δεν έχαναν τη σύνταξή τους κατά τη δίωξη). Αν ένα στράτευμα επιχειρήσει το τέχνασμα της επιπλάστου φυγής στους Πέρσες θα βλαφθεί «συντεταγμένοις προσπίπτον». Το ελάττωμα των Περσών ήταν ότι δεν προστάτευαν επαρκώς τα πλάγιά τους (είχαν λίγους πλαγιοφύλακες), επομένως, ήταν επιρρεπείς στην υπερκέραση.
1) Τα «ξανθά»/γερμανικά έθνη:
[γρ. 4] «>b>τομληρὰ δὲ καὶ προπετῆ ὄντα»
συνεπώς:
[γρ. 32-4] «Διαλύονται δὲ εὐκόλως καὶ ὐπὸ φυγῆς ἐσχηματισμένης καὶ ἄφνω κατ΄αὐτῶν ἀντιστρεφομένοις»
2) Το Περσικὸν ἔθνος όμως:
[γρ. 82-3] «Οὐδὲ γὰρ ὡς Σκῦθαι ἐν ταῖς διώξεσιν οἱ Πέρσαι ἀτάκτως ἐπιτίθενται, ἀλλὰ πρᾴως καὶ συντεταγμένως.»
συνεπώς:
[γρ. 80-2] Ὧσπερ οὖν οἱ ὐποχωροῦντες αὐτοῖς, εἰ βουληθῶσιν ἀντιστρεφόμενοι εἰς ὄψιν τῶν διωκόντων αὐτοὺς ἐλθεῖν, βλάπτονται συντεταγμένοις προσπίπτοντες.
Babis said
#55
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, ας μου εξηγήσει κάποιος.
Τόσα χρόνια δεν λέγαμε «το θέλω σε κλίμακα 1:5» ή «το έκανα σε κλίμακα 1:5» ή σε απλούστευση «το σχέδιο είναι 1:5»;
Επίσης δεν λέγαμε «το θέλωσε μέγέθυνση επι δύο» ή «το θέλω σε σμίκρυνση ένα τρίτο»;
Γιατί τώρα ψάχνουμε να καθιερώσουμε καινούργια διατύπωση;
Photography Traveler (@greecephotos) said
70 Διότι ο Νεανίας από την Αραπιά (οι νέοι πάντα ψάχνονται δεν κάθονται στα αυγά τους) ζήτησε μια μονολεκτική απόδοση του όρου scaling
Σκύλος said
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Νίκος Μητρογιαννόπουλος, «Τσιμέντο να γίνει», εκδ. Ενδυμίων, 2014
[…]
Γερνάω χωρίς να ενηλικιώνοµαι. Σα να πάσχω από µια σπάνια γενετική αρρώστια, γερνάω ανήλικος.
*
[…]
Το ανεκπλήρωτο που σε πληγώνει περισσότερο
είναι αυτό µε το οποίο έζησες στην ίδια πλευρά του κόσµου,
χωρίς να το συναντήσεις.
*
Θα συναντηθούµε στα ιντερνετάδικα, σύντροφοι…
[…]
Κοίτα να δεις που αυτοί που δεν µας ακούνε,
µας κατηγορούν ότι δεν τους µιλάµε.
*
Λίγα πράγµατα υπολογίζονται µε ακρίβεια σ’ αυτόν τον κόσµο: το ενός λεπτού σιγή, της µιας δραχµής τα γιασεµιά και τα µιας πεντάρας νιάτα
*
Σοσιαλιστές απατεώνες: η µόνη τραγωδία που κατάλαβαν ήταν το επτά επί Chivas.
*
Κι όµως εµείς υπήρξαµε τα λινκ, για να συναντηθούν τα κείµενα ανάµεσά τους
http://www.poiein.gr/archives/29480/index.html
Γς said
56:
Αμερικανοί, αμερικάνοι
και κάνικες
https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/20/bezos-2/#comment-396218
atheofobos said
Φαίνεται ότι ο Παγκαλος έκανε οφθαλμόλουτρο στα Κουμπάνο που χορεύουν εδώ και γι΄αυτό του έμεινε η λέξη !
https://www.youtube.com/results?search_query=coubano
atheofobos said
Το σωστό λινκ
cronopiusa said
Καλή σας μέρα!
Babis said
#71
Ναι αλλά τελικά βλέπω να καταλήγουν είτε στην χρήση δύο λέξεων «μετασχηματισμός κλίμακας» είτε από το ξενόφερτο αφινικός να δημιουργήσουν το «αφινίζω» που είναι περίπου σαν το «σκαλάρω». Την στιγμή που τα μεγεθύνω/σμικρύνω κάνουν την ίδια δουλειά, είναι μονολεκτικά και επιπλέον είναι ξεκάθαρα για το αν κάνεις scaling up ή down.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Υπάρχει κάποια χρήση που δεν είναι βολικότερες αυτές οι λέξεις;
Γς said
57:
Babis said
#77
Τι ωραίο βίντεο! νάσαι καλά.
Σκύλος said
77
ο Αρκάς είναι κλεμμένος https://en.wikiquote.org/wiki/Johnson_Beharry
Ιάκωβος said
Στο δελτίο της ΕΡΤ ένας ρεπόρτερ το Γάλλο πάντα τον προφέρει Ολάν. Είναι πιο γαλλοπρεπές έτσι.
Γς said
68:
Χαυλιόδοντες.
Να βάλω κι εγώ τους δικούς μου.
Να ξεπουλήσω.
http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_2440.html
Σκύλος said
82
Ψευδογαλλικά, Ιάκωβε. ΟλάΝΤ είναι αφού λήγει σε -nde.
Γς said
69:
>«κάτι που πετιέται/υψώνεται απότομα»
Σαν να μου θυμίζει κάτι…
cronopiusa said
52
Ο θάνατος ενός οδοκαθαριστή. Άδικος ο θάνατός του ή η ίδια η ζωή του;
Παγκόσμια πρωτοτυπία στο Ρέθυμνο – Φωτογραφίες από την πιο επική ασφαλτόστρωση που έγινε ποτέ Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν μετακινήθηκαν και τα συνεργεία του δήμου προχώρησαν στην ασφαλτόστρωση έτσι κι αλλιώς
Ιάκωβος said
82,
Je le sais, mon vieux, je le sais. 🙂
gpoint said
# 61, 71, 78
πάντως η κατασκευή όμοιου σχήματος με γνωστό λόγο στην Γεωμετρία της δεκαετίας του 60 λεγότανε ομοιοθεσία (εκτός και ήταν θεώρημα του Αλκασέτσερ)
Avonidas said
αυριο γίνεται στην Ιταλία ένα σημαντικό δημοψήφισμα για την αλλαγή
της συνταγματικής δομής της χώρας
Αρκετα πια με τα δημοψηφίσματα, ρε παιδιά, στο τελος θα μπερδευτουμε και θα νομίζουμε οτι εχουμε δημοκρατία, να πούμε 😛
Γς said
53:
>Θα συναντηθούµε στα ιντερνετάδικα, σύντροφοι…
Γς said
90->73
Σκύλος said
Γς said
84:
[audio src="https://en.wikipedia.org/wiki/File:Fr-Fran%C3%A7ois_Hollande.ogg" /]
Γς said
92:
Κι ο Εθνικός κοριός.
Μαυρίκης
Σκύλος said
Γιάννης Ιατρού said
92: Σκύλε
να προσέχεις, γιατί στο χωργιό είδα να έχεις κι εσύ SIP κέντρο στο σπίτι σου …. 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Έξω ψιχουλίζει (όχι ψιχαλίζει), στον κήπο οι οξινίδες λαμπιρίζουνε,μανταρίνια αστραφτερά στα κλαριά του μπαλκονιού, έβαλα μέσα τη γάτα για να κατεβούνε τα πουλιά να πιουν και να λουστούν στα κουπάκια.Με Γιάννη Λεμπέση στο Ρίαλ, ωραίον πολύ ωραίον και …μπακαλιάρο σούπα ν΄αχνίζει. Κοπιάστε.
Γιάννης Ιατρού said
97: Μη λες μεγάλα λόγια, με τις πείνες που εχουν πέσει… 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Στην Κόρινθο 12-15 ευρώ ο μπακαλιάρος (οι μεγάλοι) κι εδώ βλέπω από 22-25 Ευρώ οι μικροί. Πάει, τρελαθήκανε, δεν έχουν το Θεό τους τα ΣΜ και τα ψαράδικα στο Μαρούσι. Αλλά έτσι είναι, αν έχεις δήμαρχο βαρβάτο, χρυσοποίκιλτο ….
smerdaleos said
@85, Γς: >«κάτι που πετιέται/υψώνεται απότομα»
Σαν να μου θυμίζει κάτι…
—-
Το «τανύσαθον/τανυσίποσθον ανδράποδον» (πόσθη, σάθη, τανύγλωσσος, τανυσίπτερος) που βρήκε ο αοίδιμος Θεόφιλος Αλεξανδρείας όταν μπούκαρε μετά πλήθους πιστών στα γραφεία των Trump-ούκων ελληνοψύχων του Ιλλινόι;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
98/99 Παστό βρε! κάνει νόστιμη γαλακτερή (λεμονάτη) παχιά σούπα. Κροκέτες και σαλάτα εκ παραλλήλου.
MoD said
Δείτε κι ένα ωραίο «διάδημα διαμαρτυρίας» πριν το αλλάξουν
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=849203
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>ήλιος με χαυλιόδοντες
Λ said
Αφού έχουμε αλαντικά μεζεδάκια να φέρω και λίγον απόχτιν που αρέσει στον αγαπητό Νεοκίνδιο
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%87%CF%84%CE%B9%CE%BD.
Το λεγόμενο είναι μεγάλη πρόοδος αφου παλιά ήταν το «ούτω καλούμενον».
Πέπε said
@ scaling:
Μερικές φορές η αναζήτηση μονολεκτικού όρου για κάτι που το λέγαμε με περίφραση ενώ σε κάποια άλλη γλώσσα το λένε μονολεκτικά είναι λάθος αναζήτηση. Η δομή ορισμένων γλωσσών επιτρέπει ή ενθαρρύνει ορισμένες διατυπώσεις (π.χ. των αγγλικών τις μονολεκτικές) και άλλων άλλες.
Το ότι η δομή των αγγλικών ευνοεί τις μονολεκτικές διατυπώσεις οφείλεται, μεταξύ άλλων, σ’ αυτό το πολυσυζητημένο (κι εδώ) χαρακτηριστικό της γλώσσας, ότι η ίδια λέξη αλλάζει μέρος του λόγου με χαρακτηριστική άνεση. Scale μπορεί να είναι και ουσιαστικό, και επίθετο, και ρήμα. Στα ελληνικά όχι. Για να κάνουμε την κλίμακα ρήμα θα πρέπει να προσθέσουμε μια παραγωγική κατάληξη, -ώνω: κλιμακώνω. Κι από κει κλιμάκωση. Μόνο που αυτό έχει ήδη γίνει όταν αναζητούσαμε πώς θα πούμε κάτι άλλο, κι έτσι η κλιμάκωση (ενός φαινομένου π.χ.) σημαίνει την αύξηση, κι έχει πάψει να έχει άμεση κυριολεκτική σχέση με την κλίμακα.
Αν δε μας καλύπτουν οι μονολεκτικές διατυπώσεις που είχαμε ήδη (και που αναφέρθηκαν σε προηγούμενα σχόλια), τότε δε μένει παρά η περίφραση. Τι να κάνουμε δηλαδή; Ας σεβαστούμε τη διαφορετικότητα των γλωσσών.
spiral architect said
Αυτό λίνκαρε ο MoD, έτσι για να μείνει:
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Πάει, χάλασε και η Χημεία με τα ωραία ονόματά της. Άκου Ογκάνεσον και Τενεσίνο… τι ν’αυτά ρε!
http://www.nooz.gr/tech/vaptistikan-ta-4-nea-stoixeia-tou-periodikoi-pinaka
Pedis said
# 70 Επίσης δεν λέγαμε «το θέλωσε μέγέθυνση επι δύο» ή «το θέλω σε σμίκρυνση ένα τρίτο»;
Σωστός ο Babis.
Για το scaling μόνο του, αφήστε το, θα έλεγα, όπως είναι. Δεν καλομεταφράζεται. Η προσφερόμενη λέξη, κλιμάκωση, έχει καπαρωθεί.
Τέλος πάντων, δεν είναι πρόβλημα. Αντίθετα. Δεν θα πηγαινοέρχονταν Ο(10^4) λέξεις από τα ελληνικά στα λατινικά αν οι πρόγονοι δεν είχαν την ευκαιρία ή τη βίδα να τις μεταφράζουν (όπως οι νεογάλλοι, ας πούμε, α προπό, ας τους ευχαριστησουμε με την ευκαιρία για το … κομψό, μικρό και εύηχο ρουλεμάν).
# 58 – «Καταδικάστε με, τιμή μου» Όταν ο Πανάρας την έχει δει Φιντέλ!
καλό!
(Είναι αξιοπρόσεκτος ο μαιμουδισμός. Άσε που δεν καταλαβα από πού κι ως πού την είδε καταδικασμένος. Δηλ. μακάρι να τον είχαν πιάσει, αλλά πού τέτοια τύχη.)
Λ said
Το Ογκάνεσον ακού; κι εσύ είναι από το επώνυμο Ογκανεσιάν που είναι αντίστοιχο του Γιαννίδη, Ιωαννίδη, Ιωάννου αφου είναι από το αρμένικο όνομα Ογκανές δηλαδή Ιωάννης.
Так и армянская фамилия Оганесян возникла от крестильного имени Оганес. Это имя образовалось в армянском языке от канонического христианского имени Иоганн / Иоханн / Иоанн (в русском языке – Иван). В переводе с древнееврейского это имя имеет значение «Божья милость».
Σκύλος said
96
Τόχουμε, τόχουμε…
το καλύτερο όνομα στοιχείου εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Unobtainium
Σκύλος said
το χτεσινό μιμίδιο το βελτίωσε ο Γιάννης, ο Μπαογκτσής, να πούμε
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
110. Γουάου! Ωραίο το Ανοπτένιουμ Σκλιμ! Δεν τόξερα. Πώς θα το λέγαμε ωραία στα ελλήνικος;…χμμ… Ανεφίκτιο; ή ίσως Ουτόπιο; 🙂
Γς said
109:
Αγκανιός;
Στα ρώσικα
Λ said
107. Όσο για το μοσκόβιο, δεν συμφωνώ. Πάντως θα κακοφανεί των Ντουπνιτών που δεν πήρε το δικό τους όνομα. Η πόλη Ντουμπνά ήταν κλειστή πόλη την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης λόγω του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνων ενώ οι κάτοικοι της ήταν σε διαρκή κίνδυνο να μολυνθούν από διαρροή πυρηνικής ενέργειας. Γιατί να πάρει τις δάφνες η Μόσχα;
Σκύλος said
112
Ουτόπιο μια χαρά είναι. Παίζει και το Ανυπάρκτιο.
Λ said
Χαρά που θα κάνει ο δικός μας ο Ούτοπος
http://www.philenews.com/el-gr/voyleytikes-2016/2222/311968/ektos-eklogon-o-outopos-giati-den-tirouse-ena-apo-ta-tessera-kritiria
ΓιώργοςΜ said
112 Ανομπτένιο (μιας και λεξιλογούμε). Το ανοπτένιο προέρχεται από ανόπτηση, τρε μπανάλ…. 🙂
Ιάκωβος said
102,MoD

Κινέζικο διάδημα; Μπορεί να του έστειλαν αυτό
Τώρα χωρίς πλάκα, φαίνεται ότι, όπως έλεγα, ο Τραμπ δε θα κάνει στο εσωτερικό των ΗΠΑ όλα αυτά που υποσχόταν, ευτυχώς για τους Αμερικάνους, αλλά ούτε και όλα όσα υποσχόταν οτι θα κάνει στο εξωτερικό, δυστυχώς για μας.
95, Σκύλος
«επίκληση» στον Ραίμ για τους γκέι γάμους; Ο συριζαίος; Δύσκολο. Ο Φον Μιχαλολιάκος μπορεί να κάνει «επίκληση», αλλά πάλι κρυφίως.
Pedis said
Τώρα, άμα καταλάβετε τι προβλέπει και σε τι, πιθανά, αποβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση πείτε μου και μένα!
Πέρα από τα κλισέ, τις φλυαρίες και τις άσχετες χαζοπονηράδες, Έκτοτε προσπάθησε με συνεντεύξεις, συγκεντρώσεις ή παρεμβάσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, να πείσει για το βάσιμο της μεταρρύθμισής «του», που υποτίθεται ότι θα απλουστεύσει την πολιτική ζωή σε μια χώρα η οποία έχει δει 60 κυβενήσεις να παρελαύνουν από το 1948.
το άρθρο της σύνταξης είναι για τεξτμπουκ: σύγχρονη πολιτική δημοσιογραφία της απο-πληροφόρησης.
Ρε Σκύλε, (εσύ θα ξέρεις) πώς και πιάσανε άκρες στην εφσυν με τον συρφετό του Ρέντσι και τον μοστράρουν συχνά-πυκνά ως ηγέτη και σωτήρα της ΕΕ από τα αριστερά; Έχει πέσει γραμμή Τρίμη/Σύριζα;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
117. To έγραψα με τη σωστή προφορά. Δεν ακούγεται «μπ» αλλά «π» ,όπως και στο obtain =οπτέιν
Σκύλος said
118 για το 95
http://rnbnet.gr/details.php?id=6745?id=6745
119τέλος
Ιδέα δεν έχω.
Σκύλος said
Προπονητές και προπονητές
Πάνος με πεζά said
Ας σημειώσουμε επίσης ότι το «ζουμάρω», όπως το έχουμε μεταφέρει από τα αγγλικά, εμείς το εννοούμε πάντα ως μεγεθύνω, ενώ στα αγγλικά υπάρχει φυσικά το zoom in και το zoom out. Που εμείς αμέσως το κάναμε πρόσφορο «ξεζουμάρω»…
Pedis said
# 122 – O δεύτερος προπονητής ειναι Ιταλός, έτσι;
Μιχάλης Νικολάου said
24, …Στο σερβιτόρο που φέρνει νερό και σόδες:
-Είχαμε πει και κι ένα συκώτι ψητό
-Ωχ συγγνώμη, να το φέρω,αμέσως!
-Όχι άστο τώρα, παραχορτάσαμε με τ΄άλλα…
Ακύρωση του ήπατος…
😀
Με την επιστροφή της παραγγελίας, έγινε
νόστιμον ήπαρ!
Σκύλος said
124
Σε χόκει επί πάγου; Δύσκολο. Για Ρώσσο τον κάνω. Αρκούδα σκέτη.
Ο ποδοσφαιρικός είναι Γάλλος.
Σκύλος said
Pedis said
# 26 – Ναι ρε, στον δεύτερο αναφέρομαι. Ιταλόφατσα είναι. Άσε που τέτοια καραγκιοζιλίκια στον κόσμο των σπορτ μόνον από Ιταλούς είναι 100% σίγουρο ότι θα τα δεις.
Σκύλος said
128
Στα σχόλια έλεγαν για Γάλλο. Τι να σε πώ, καραγκιοζαρέας πάντως είναι!
Ιάκωβος said
123,
Μου έχουν πει, οτι παλιά, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όταν καμιά ταινία, δευτεράντζα είχε κανα ατέλειωτο ζουμ, στη γαλαρία όλοι μαζί, ξεκινώντας και από τα μπάσα και λεπταίνοντας σταδιακά τη φωνή, φωναζανε :
-Ζουουουουμμμμ
Μετά, όταν βλέπανε μεγάλο ζουμ αουτ, φωνάζανε με ανάποδο τόνο :
-Μουουουουουουζ
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα -επανήλθα παγωμένος
38 Σκαρίμπας;
39 Ασφαλώς από εκεί, αντί για προπέτεια που λέει ο πάσα ένας. Κάτι τέτοια έφτιαχνε ο Μποστ π.χ. ενοχλισμός αλλά το έκανε για πλάκα
43 Μήπως είναι τρολιά;
47 Δεν είναι…..
56 Όπου υπάρχουν και τα δύο, το -άνοι είναι πιο ανεπίσημο, το -ανοί πιο σοβαρό
57 Σωστά, τριπλή γκάφα!
69 Αυτό το «μοχθηρόν και κρυψίνουν» τελικά είναι κλισέ
82 Και τώρα θα αποσυρθεί ο Ολάντ και δεν θα προλάβει να το μάθει ο φωστήρας
89 Θα το χάσει μάλλον ο Ματέο
99 Μήπως είναι όπως τα στρειδια, που λέει και ο Οβελίξ; (Τα μικρότερα είναι δήθεν καλύτερα)
102 Ακόμα δεν το άλλαξαν
117 🙂
119 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το Οχι στο δημοψήφισμα, πάντως
127 Ο νεαρός ποιος είναι;
Σκύλος said
131τέλος
Μιχάλης Νικολάου said
26, 61, …Αφινικοί λέγονται τώρα; Εγώ τους θυμάμαι ομοπαραλληλικούς!…
Να το απο(σ)αφινίσουμε!
Σκύλος said
Pedis said
# 131 – 119 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το Οχι στο δημοψήφισμα, πάντως
παραπομπή;
# 129 – Στα σχόλια έλεγαν για Γάλλο. Τι να σε πώ, καραγκιοζαρέας πάντως είναι!
Αα καλά, . … μπορεί να είναι από τη Γκρενομπλ … 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
37, …Αφινίζω; καλο ακουγεται αλλα φοβαμαι μην το μπερδευουμε με το «αφιονιζω»….
…ή το αφηνιάζω!
(Και μένα, πάντως, είναι του γούστου μου το αφινίζω,
αλλά είμαι προκατειλημμένος. 🙂 )
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
134. Mα κε Βόλο έ κουέστο???
daeman said
Για το ογκανέσιο, το μοσχόβιο, το τενέσιο, το νιχόνιο, το φλερόβιο και λιβερμόριο, που είναι προσωρινές ελληνικές ονομασίες, όπως φαντάζομαι ότι θα —ή θα ήθελα να— αποδοθούν και επίσημα όταν δεήσουν να ασχοληθούν αρμοδίως οι αρμόδιοι (αλλά πολλά τέρατα ούγκα-μπούγκα έχουν δει τα μάτια μας, ιδίως τώρα τελευταία), δείτε και εκεί, αν θέλετε:
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?9005-Table-of-chemical-elements-ordered-by-atomic-number-Πίνακας-χημικών-στοιχείων-κατά-ατομικό-αριθμό&p=259623&viewfull=1#post259623
Μοσχόβιο υπάρχει ήδη, σε άλλο τομέα όμως, στην παλαιοντολογία, η εποχή του moscovian στη λιθανθρακοφόρο περίοδο: http://greek_greek.enacademic.com/223522/λιθανθρακοφόρο
ΣΠ said
122, 124, 126, 129
Το χόκεϊ είναι το Ουάσιγκτον-Τορόντο. Προπονητής της Ουάσιγκτον, μάλλον Αμερικάνος. Το ποδόσφαιρο είναι το Ρεν-Τουλούζ. Προπονητής της Τουλούζ, μάλλον Γάλλος.
spiral architect said
Tο είχα ξαναβάλει, αλλά μιας και πιάσαμε τον Πάγκαλο:
ο οποίος -σημειωτέον- έχει ένα θεματάκι με τα ακίνητα στη Σαρωνίδα και στον Ασπρόπυργο.
(just ask Venizelos)
Λ said
Δεν ξέρω αν είναι μεζεδάκι. Το υποβάλλω σαν απορία. Στο σημερινό Φιλελεύθερο υπάρχει ένα άρθρο για μελλοντική έκθεση με θέμα το Κυπριακό τοπίο. Γράφει λοιπόν ότι σην έκθεση συμμετέχουν οι τάδε, τάδε κλπ. Μόνο που πολλοί από αυτούς όπως ο Διαμαντής, ο Κάνθος, η Λουκία Νικολα ί δου, ο Βότσης κλπ έχουν αποδημήσει εις κύριον εδώ και πολλά χρόνια. Πως μπορούν να συμμετέχουν; Δεν έπρεπε να γίνει άλλη διατύπωση όπως πχ Στην έκθεση θα περιληφθούν έργα των τάδε, τάδε κλπ;
daeman said
@112: Πολύ ωραία η πρόταση για το ουτόπιο!
Το unobtainium είναι το αγαπημένο στοιχείο των απανταχού μηχανικών, το άπιαστο, φευγαλέο, ανύπαρκτο, απρόσιτο, που ξεκίνησε για πλάκα τη δεκαετία του ’50 και κατέληξε διάσημο στο Άβαταρ:
αλλά έχει παίξει και σε άλλες ταινίες πριν το Άβαταρ, όπως το The Core του 2003:
«unobtainium, n. A substance having the exact high test properties required for a piece of hardware or other item of use, but not obtainable either because it theoretically cannot exist or because technology is insufficiently advanced to produce it. Humorous or ironical.»
Listed in «Interim Glossary, Aero-Space Terms,» as compiled by Woodford Heflin and published in February, 1958, by the Air University of the US Air Force.
Also known as oopsium, thatsalaughium, inyourdreamsium, notavailium, ucantbeserium and nolongerproducedium, Unobtainium is the most costly element known to man. We can loosely define it as any metal that is specified by Engineering and unavailable to Purchasing. Too often, materials are selected for an application solely on the basis of chemical, physical or mechanical properties. When an obscure material, is specified in an odd quantity, size, product form, temper or specification, you’ve got Unobtainium.
http://www.metalsuppliersonline.com/…nobtainium.asp
The term handwavium (suggesting handwaving) is another term for this hypothetical material, as are buzzwordium, impossibrium, hardtofindium, flangium, and, less commonly, phlebotinum.
The term Eludium (also spelled with variants such as Illudium) has been used to describe a material which has eluded attempts to develop it.
Another largely synonymous term is wishalloy, although the sense is often subtly different in that a wishalloy usually does not exist at all, whereas unobtainium may merely be unavailable.
http://en.wikipedia.org/wiki/Unobtainium#Similar_terms
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13225-unobtainium
youwishium, notinyourwildestdreamium, rosebudium, engineericum, engineergasmium 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
56, …«εδώ οι Αμερικανοί κάνουν πλέον εγχείρηση τεχνιτής καρδιάς»…
Μια που αναφέρθηκε, πέθανε τις προάλλες στο Χιούστον ο Κούλι, πλήρης ημερών. Ήταν Χιουστονέζος καρδιοχειρουργός, «famous for performing the first implantation of a total artificial heart.»
Αυτός και ο ΝτεΜπέικι ήταν οι δύο πυλώνες από τους οποίους ξεκίνησε πριν από δεκαετίες το τεράστιο, πλέον, Ιατρικό Κέντρο του Χιούστον. Η ιατρική βιομηχανία απασχολεί σήμερα τον ίδιον αριθμό εργαζομένων με την κραταιά βιομηχανία ενέργειας στην περιοχή. Για την ακρίβεια, πολλές αμερικάνικες πόλεις που αποβιομηχανο-ποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες (Πίτσμπεργκ, Μπάφαλο, Σινσινάτι, Κολόμπους) έχουν ξαναβρεί την ζωτικότητά τους (ή προσπαθούν) επενδύοντας στον τομέα της υγείας.
voulagx said
#136 ΜιχΝικ, σωστο κι αυτο. Μ’ αυτο το scaling ο φιλτατος Νεοκιδιος μας τα κλιμακωσε! 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
88,
Σωστά, και στην δεκαετία του 70 ομοιοθεσία.
Σκύλος said
Εντωμεταξύ, ειδικά στην περίπτωση του Νεοκίδιου, η μοναδική απάντηση είναι «σμίκρυνση» διότι κανείς δεν σχεδιάζει ένα σπίτι ή ένα δρόμο σε κλίμακα πάνω από 1:1.
Αλλά τέλος πάντων…
Μιχάλης Νικολάου said
74, …Αμερικανοί, αμερικάνοι…
Γς, με τον τονισμό αμερικάνικο/αμερικανικό είχε λήξει χαζο-φάση που μού είχαν στήσει (τραβάτε με κι ας κλαίω) οι συμφοιτητές του έτους μου στο πούλμαν για Βόρειο Ελλάδα, εκδρομή με το ΕΜΠ. Έπρεπε, λέει – για να περάσει η ώρα – να βρω μια ιστορία κάνοντας ερωτήσεις στις οποίες η ομήγυρη, που ήξερε την ιστορία, θα απαντούσε με Ναι/Όχι. Αφού είχε περάσει κάνα μισάωρο και η ιστορία είχε ότι πιο αλλόκοτο (ένα ζώο με μονό αριθμό φτερών, συμπαγές αλλά όχι κοίλο, κλπ κλπ) η προτελευταία ερώτηση («ας κάνω μια βόλτα με το σκοινί») ήταν
– Είναι σε ντοκιμαντέρ;
– (εν χορώ) ΝΑΙ!
και τελικά
– Αμερικανικο;
– ΝΑΙ/ΟΧΙ/;;;
όπου μού αποκάλυψαν – προς «έκπληξή μου» – ότι απλώς απαντούσαν Ναι/Όχι ανάλογα με το αν η τελευταία λέξη της ερώτησης τονιζόταν στην λήγουσα ή όχι.
Τελικά οι τελευταίες λέξεις είχαν τη δική τους ιστορία…
ΣΠ said
139 συνέχεια
Ο Γάλλος προπονητής είναι ο Pascal Dupraz. Στην Wikipedia γράφει για τα καραγκιοζιλίκια του. Ο προπονητής του χόκεϊ είναι ο Καναδός Barry Trotz.
Μιχάλης Νικολάου said
146,

Σωστά! 🙂
Αν και δεν ξέρεις τι μπορεί να χτίσει:
ΣΠ said
147
Κάποτε σε μια παρέα πήγαν να το κάνουν σε κάποιον που το ήξερε και αυτός τους πήγε εκεί που ήθελε:
-Είναι ιστορία ερωτική;
-Ναι
-Ανάμεσα σε δύο άτομα που βρίσκονται εδώ;
-Ναι
-Η κοπέλα είναι η Νανά;
-Ναι
-Το αγόρι είναι ο Γιώργος;
-Όχι
-Ο Παύλος;
-Όχι
-Ο Χάρης;
-Όχι
-Μήπως είμαι εγώ;
-Ναι
-Και τι κάναμε, ρε παιδιά;
Δύτης των νιπτήρων said
147 Χαχά, το έχω παίξει κι εγώ αυτό (με αστυνομική ιστορία, και καλά). Πολύ γέλιο!
Pedis said
# 148, Πάει χάλανε και οι Γάλλοι. Σε λίγο θα δούμε γερμανό τερματοφύλακα να κάνει καθυστερήσεις …
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
134
Νίκος Κ. said
Δεκατρία χημικά στοιχεία έχουν πάρει το όνομα επιστημόνων αλλά μόνο σε δύο περιπτώσεις αυτοί ήταν στη ζωή, ο Ογκανεσιάν είναι ο ένας απ’ αυτούς τους δύο. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια να φθάσουν στη «νησίδα της σταθερότητας» που ίσως να υπάρχει σε πιο βαριά χημικά στοιχεία http://www.jinr.ru/wp-content/uploads/2016/11/oganessian.jpg
ΛΑΜΠΡΟΣ said
143 – «έχουν ξαναβρεί την ζωτικότητά τους (ή προσπαθούν) επενδύοντας στον τομέα της υγείας.» Προσδοκόντας να ασθενούν οι άλλοι. 🙂
sarant said
135α
Δεν το λέμε δυνατά, επειδή ο Ματέο μάς έχει κάνει δώρο εκείνη τη γραβάτα, αλλά, π.χ.
«Είναι βασικής σημασίας να απαγκιστρωθούν, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει τώρα μία χρυσή ευκαιρία και για την ιταλική Αριστερά να δημιουργήσει ένα ενιαίο σχέδιο, αφού σε αυτό τη βοηθά και η στάση της σχετικά με το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου». Η απόφασή, δηλαδή, των δυνάμεων της Αριστεράς, στην Ιταλία, να καταψηφίσουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
https://left.gr/news/p-rigas-sti-romi-dosame-mahi-kai-den-epilexame-ton-dromo-tis-fygis
και
https://left.gr/news/i-metarrythmisi-toy-rentsi-meionei-ti-laiki-symmetohi-sti-dimokratiki-zoi-tis-horas
Εξάλλου και ο σ. Ντ’Αλέμα είναι με το ΟΧΙ
Νίκος Μαστρακούλης said
131ε: «56 Όπου υπάρχουν και τα δύο, το -άνοι είναι πιο ανεπίσημο, το -ανοί πιο σοβαρό»
Δηλαδή, σα να λέμε, το επίσημο είναι να λέμε «Ινδιανοί»; 🙂
Idom said
Διαβάζοντας όλα αυτά τα ωραία μεζεδάκια νοστάλγησα τον Β. Πολύδωρα! Καιρό έχουμε να ακούσουμε νέα του.
Idom
sarant said
157 «Όπου υπάρχουν και οι δυο τύποι, λέμε
ΛΑΜΠΡΟΣ said
156 τέλος – Σημασία έχει, με ποιό είναι ο «σύντροφος» Μάριο. 🙂
sarant said
160 Μάσιμο λέμε.
Μαρία said
156
Και ο άσπονδος …φίλος του, ο Μπερσάνι, είναι με το ΟΧΙ.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
161 – MAΡΙΟ λέμε, κατά κόσμον Ντράγκι, αυτός ντε που αποφασίζει πρίν από μάς για μάς, και γράφει στα @@@ του τι ψηφίζουν οι λαοί.
Θα σε μπέρδεψε το σύντροφος, αλλά πλέον δεν έχει και μεγάλη διαφορά, μια παρέα έχουν γίνει. 🙂
Ρε παιδιά, ήταν κανείς στο ΟΑΚΑ όταν έπαιξαν τα παλληκάρια; Μακράν το καλύτερο συναυλιακό συγκρότημα.
Σας καληνυχτώ γιατί έχουμε και δουλειές. 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
142,
Ας θυμηθούμε και το Admistratium, [which] has no protons or electrons and thus has an atomic number of 0. However, it does have one neutron, 125 assistant neutrons, 75 vice neutrons and 111 assistant vice neutrons, καθώς και πολλές άλλες αξιοζήλευτες ιδιότητες.
Μιχάλης Νικολάου said
Αdministratium
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Nα βάλλω και το σχετικό εργασιακό τραγούδι.
good night 🙂
sarant said
165 Βγαινει και σε Αστερίξ;
κουτρούφι said
«Τρεις μέρες βασανίζομαι με τον Αμερικάνο»:
h**ps://www.youtube.com/watch?v=B-xg4uLG3m0
«Το δικό μου κάνει κάνει
όσο δέκα Αμερικάνοι»
Pedis said
# 156 – 135α
Δεν το λέμε δυνατά, επειδή ο Ματέο μάς έχει κάνει δώρο εκείνη τη γραβάτα, αλλά, π.χ.
🙂
το σάιτ είναι εκτός λειτουργίας αυτή τη στιγμή. Θα τα κοιτάξω αργότερα …
Πάντως δεν σου φαίνεται κουφό το σκηνικό;
Ο Ρέντσι ηγείται κυβέρνησης ΠιΝτί με δεξιούς, πρώην μπερλουσκονικούς, και άλλα απομαζέματα,
τον υποστηρίζει (κάνει δουλειές δηλ. κυβερνά) προφανώς το ΠιΝτί μαζί του όλη η armata brancaleone … Μπερσάνι, Ντ’Αλέμα και κομπανία μπέλλα,
το ΠιΝτί *δεν* είναι σοσιαλιστικό κόμμα,
(αν τους το πεις θα σε καταγγείλουν ως συκοφάντη)
και το χωρίο που παραθέτεις μας μας δίνει δύναμη κι ελπίδα …
«Είναι βασικής σημασίας να απαγκιστρωθούν, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» … «υπάρχει τώρα μία χρυσή ευκαιρία και για την ιταλική Αριστερά να δημιουργήσει ένα ενιαίο σχέδιο, αφού σε αυτό τη βοηθά και η στάση της σχετικά με το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου»
sarant said
169 Το ΠιΝτι είναι όμως στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών
Babis said
#167
Βεβαίως. Ο Αστερίξ λεγεωνάριος.
Να μια ωραία ιδέα για την επόμενη παρουσίαση Αστερίξ.
Γς said
143:
Ναι ο Denton Arthur Cooley.
Ηταν στο St. Luke’s Episcopal Hospital, με την μαρμάρινη σκουροκόκκινη καρδιά απέξω, κι αργότερα με το άγαλμά του, τριάντα χρόνια πριν να σταματήσει κι η δική του καρδιά.
Πέθανε πριν δυο βδομάδες.
Κι απέναντι στο ιατρικό πανεπιστήμιο Baylor, ο Michael Ellis DeBakey. Διευθυντής του κέντρου που είχε το όνομά του. The Methodist DeBakey Heart & Vascular Center.
Επισκοπικών και Μεθοδιστών και πιο δίπλα τo Graduate Schiool of Biomedical Studies του Παν. του Τέξας. Του Γς.
Κι ήταν κι εκείνο το φασφουντάδικο
http://caktos.blogspot.gr/2014/04/immunity.html
sarant said
171 Πρεπει όμως να βρεθεί κάποιος να το έχει και να το σκανάρει
Pedis said
# 170 – 169 Το ΠιΝτι είναι όμως στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών
Αααα συγνώμη … 🙂
Τώρα μπήκα και διάβασα το πρώτο που πρότεινες. Δηλ. τη συγκεκριμένη παρ. την είπε ο Ρήγας!?
και ο συντάκτης την … ολοκληρώνει
Η απόφασή, δηλαδή, των δυνάμεων της Αριστεράς, στην Ιταλία, να καταψηφίσουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Τώρα, πως το ΠιΝτι που ανήκει στους Εσοσιαλιστές και είναι και Αριστερά και θα αγωνιστεί για το σοσιαλισμό, είναι και στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της Βουλής που πρότεινε και πέρασε τον περασμένο Απρίλιο το σχετικό νόμο που προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση (για την οποία διεξάγεται το σχετικό δημοψήφισμα) είναι δηλ. και με το ΝΑΙ και με το ΟΧΙ …
ε ας μη πω την κακία μου για τον Ρήγα, το κόμμα του και το ΝΟΧΙ!
Μαρία said
165
Μιχάλη, γιά δες αυτό 🙂 http://gcfs.ucpress.edu/content/16/4/66
Pedis said
Λυπάμαι αλλά ο Μιχάλης αν είναι θα δείξει περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον γι αυτό:
Ι’ll take the yogurt but hold the enema machine
Γς said
165:
και μετά αυτό:
http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6776.html
Αγαθίας ο Σχολαστικός said
Αγαπητοί συμπατριώται,
μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι σε ένα Ιστολόγιο συνταξιούχων (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) αναγνωστών, το 50% των οποίων θα εμφανίσουν συντόμως προβλήματα καρκίνου του προστάτου, αποκρύπτονται επί 8 ολόκληρα έτη τα τεράστια οφέλη που έχει ο συχνός αυνανισμός για την αποφυγή αυτού του είδους του καρκίνου, που πλήττει κυρίως τους γέροντες.
Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) σάς ενημερώνει για την τελευταία αμερικανική επιστημονική έρευνα που καταγράφει όλα τα οφέλη του αυνανισμού σε άνδρες και γυναίκες και δή στους γέροντες.
Απεδείχθη οριστικώς ότι ουδείς συστηματικός αυνάνας έχει εμφανίσει καρκίνο του προστάτου. Η μαλακία σώζει κυριολεκτικά ζωές, διό και την είχε απαγορέψει επί 1.700 χρόνια η ανθελληνική Χριστιανική Εκκλησία: Για να διαλυθεί μιά ώρα αρχύτερα ο Ελληνισμός. Αντιθέτως, στην Αρχαία Ελλάδα ο αυνανισμός ήτο μία ευεργεσία των Θεών προς τους ανθρώπους: Την είχε διδάξει ο θεός Ερμής στον Πάνα κι αυτός την έμαθε στους θνητούς για να ανακουφίζονται
Γς said
165:
Και μετά αυτό:
http://caktos.blogspot.gr/2015/04/4000.html
nikiplos said
Αγαθίαμ, αν ίσχυαν τούτα που κομίζεις θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον καυκάσιοι… 🙂
nikiplos said
κι έχω μπερδέψει τσίπρα με ρούμια και δεν δύναμαι γαμώτο…
Γς said
180:
Κι έχω κι ένα χαρτί για τον καρκίνο του προστάτη.
[Μόνο οι Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ θα ο έχουν αναγάγει σε επιτήμη;]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17947957
Pedis said
https://www.thepressproject.gr/article/103562/To-diakubeuma-tou-italikou-dimopsifismatos
άλλο ένα πολεμικό άρθρο για το ιταλικό δημοψήφισμα χωρίς μία λέξη, μία πληροφορία για την ουσία. (Πού το βρήκε αυτό το φυντάνι ο οραματιστής δημοσιογράφος Εφήμερος;)
Μιλάμε για δημοσιογραφία!
Καλά, έχετε πετύχει κάνα σχετικό άρθρο που να εξηγεί κατιτίς; Εμένα δεν μούτυχε.
Για τους ιταλομαθείς εδώ ο σχετικός νόμος για την τελική έγκριση του οποίου γίνεται το δημοψήφισμα
http://www.altalex.com/documents/news/2016/04/13/riforma-costituzionale-il-testo
Γς said
182:
Ωχ!
Γράφει ότι:
The results were compared with those in controls matched for sex and age.
Και μιλ’αμε για καρκίνο του προστάτη…
Μαρία said
183
http://rednotebook.gr/2016/12/italiko-dimopsifisma-epistrofi-ston-19o-eona-tou-petrou-iosif-stangkanelli/
nikiplos said
Κι ας μην ξεχνάμε τι ακριβώς έγραψε ο Βίκτωρ Χάρα…
αν και στα νιάτα μου απεχθανόμην το συγκεκριμένο άσμα…
🙂
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Eπειδή δεν είναι όλα αστεία και μαλακίες (no pun intended!), να πω εμφατικά ότι οι παπαριές (no pun intended! ) που πόσταρε στο 178. ο Καπετάνιος, δεν ισχύουν!
Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από ένα άρθρο στο BBC, που συνοψίζει τις σχετικές «μελέτες» :
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3072021.stm
Όταν ακούμε τέτοια, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να κάνουμε είναι: ΠΏΣ έγινε η μελέτη, μεθοδολογικά;
Όπως φαίνεται, οι αυστραλιανοί μελετητές πήραν συνέντευξη από περισσότερους από 1000 άντρες που είχαν πάθει καρκίνο του προστάτη, και 1250 που δεν είχαν πάθει, σχετικά με τις ΠΑΛΙΕΣ τους σεξουαλικές συνήθειες.
Το πρόβλημα στο να ρωτάς ανθρώπους για τις σεξουαλικές συνήθειές τους τριάντα χρόνια πριν, είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός…νεκρών τους οποίους (μάλλον…) ΔΕΝ μπορείς να ρωτήσεις…
Κι αν οι πιο ενεργοί αυνανιστές πέθαναν από εξάντληση;…
Τεσπά, όλες αυτού του «επιστημονικού» είδους μελέτες πέφτουν στη γνωστή λούμπα
» Συσχέτιση ΔΕΝ σημαίνει υποχρεωτικά Αιτιότητα» (α ρε Στάζυ!…),
Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί κάλλιστα να μη συνδέεται καθόλου με τη μαλακία, αλλά με κάτι ΑΛΛΟ που έχει συσχέτιση με τη μαλακία.
Τα σωστά στατιστικά της «μελέτης» (σωστά ως προς τα νούμερα. ΌΧΙ ως προς τα συμπεράσματα!) θα μπορούσαν να σημαίνουν ας πούμε, ότι:
Oι άντρες με αυξημένη λίμπιντο παθαίνουν λιγότερο κ.τ.προστάτη.
Ή ότι οι… αργόσχολοι (άντρες με ελεύθερο χρόνο, τεσπά) παθαίνουν λιγότερο κ.τ.π
Ή ότι όσοι δεν πάσχουν από κατάθλιψη έχουν λιγότερο κ.τ.π.
ή ξερω γώ οτι οι άντρες με γρήγορο Ίντερνετ έχουν λιγότερο κ.τ.π… 🙂
Kαι εν τέλει , οι γυναίκες που μαλακίζονται έχουν ακόμη λιγότερο καρκίνο του προστάτη από τους αντίστοιχους άντρες, σωστά; Ζήτω η μαλακία λοιπόν!
Παρντόν, αλλά μ’αυτά δεν παίζουν! (pun intended!)
Γς said
187:
>Παρντόν, αλλά μ’αυτά δεν παίζουν!
Τον παίζουν!
spatholouro said
Μιά παχιά και δυό τη μέρα
το γιατρό τον κάνουν πέρα
πάνω χέρα κάτω χέρα
ψιλοκοπανάς αέρα
Γς said
Αν είχατε πάνω από 20 ερωτικές συντρόφους, κινδυνεύετε λιγότερο από καρκίνο του προστάτη!
http://www.protothema.gr/zoi/article/422072/to-sex-me-21-gunaikes-meionei-ton-kinduno-gia-karkino-tou-prostati-/
Γς said
187:
>Kαι εν τέλει , οι γυναίκες που μαλακίζονται έχουν ακόμη λιγότερο καρκίνο του προστάτη
184:
https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/03/meze-248/#comment-399288
Γς said
https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/03/meze-248/#comment-399283
Babis said
#173
Το έχω και μπορώ να το σκανάρω.
Σκύλος said
Νοστιμότατη μεζεδάρα ο Ολάντ!
sarant said
193 Πολύ ευχαρίστως να το σκανάρεις και αν μπορείς να το φτιάξεις pdf. Θα είναι κάπως βαρύ το αρχείο για ναμου το στείλεις με μέιλ αλλά υπάρχει το wetransfer. Το μέιλ είναι sarantπαπάκιpt.lu
Γιάννης Ιατρού said
171/193/195 Αστεριξ Λεγεωνάριος
Ρε παιδιά, δεν σα είδα εγκαίρως. Υπάρχει ήδη, έτοιμο, εδώ !! Από την «προσωπικήν βιβλιοθήκην» που λέι ο λόγος 🙂 🙂 🙂 (και τ΄άλλα τεύχη)
Γιάννης Ιατρού said
196: γμτ#$%^ το πληκτρολόγιο (πάει, γέρασε κι αυτό και τρώει γράμματα) 😦 😦
Idom said
@ 173
Στο http://www.dialeimmataki.gr/ υπάρχουν άπαντα τα τεύχη – αν δεν απατώμαι – από τις εκδόσεις Μαμούθκομιξ. Και πολλά πολλά ακόμα.
Ειδικά ο λεγεωνάριος, εδώ:
https://drive.google.com/file/d/0B821tGIy8lh1MjAzMjIxNTQtZmUzYy00YzlmLWE1YjAtZTlkMDE3OGExZWZi/view?hl=en
Φυσικά χωρίς σχολιασμό. 🙂
Idom
Idom said
Ωωωωπ, τώρα το ‘δα! Με πρόλαβε ο Γιάννης Ιατρού, δύο σχόλια πιο πάνω (# 196).
Idom
Babis said
!95,196
Μας είδες εγκαίρως, πιο εγκαίρως δεν γίνεται.
Έβαλα να σκανάρει το εξώφυλλο και περιμένοντας κοίταξα το φόρουμ.
Ιάκωβος said
Αυτή η Κυριακή είναι πολύ συννεφιασμένη. Εννοώ με τις δύο κάλπες.
Η δεξιά στροφή της Ευρώπης αχώνευτη.
Ι pagliacci.
Και οι ναζιστές.
Στο Ρώσικο κανάλι τους εκθειάζουν, και τρίβουν τα χέρια τους για τη διάλυση της Ευρώπης.
smerdaleos said
@184, Γς: The results were compared with those in controls matched for sex and age.
Και μιλ’αμε για καρκίνο του προστάτη…
—-
Για τον καρκίνο των ωοθηκών έχουν «matched for sex» μελέτη να μας δείξουν; 🙂 🙂 🙂
BTW, εντελώς εγκυκλοπαιδικά, το γυναικείο ομόλογο του ανδρικού προστάτη είναι οι αδένες του Skene.
https://en.wikipedia.org/wiki/Skene's_gland
Υπάρχει μια ολόκληρη ενδιαφέρουσα από άποψη φυσιολογίας ιστορία για τους αδένες του skene και την ποιότητα του γυναικείου οργασμού, αλλά μας παρακολουθούν και παιδιά και, επομένως, θα πρέπει να το ψάξετε μόνοι σας.
Γιάννης Ιατρού said
200: Ε, φτηνά τη γλύτωσες.., αλλά η πρόθεση μετράει 🙂
Ιάκωβος said
Αυτά που λέει ο δωδεκάθεος, μπούρδες μου φαίνονται.
Οι αρχαίοι δεν νομίζω να είχαν σε καμιά εκτίμηση τον αυνανισμό, τον θεωρούσαν δουλική συνήθεια.
Υπάρχει όμως μια ιστορία του Διογένη, που το έκανε δημοσίως και μετά δήλωσε: Μακάρι να μπορούσα να έτριβα και την κοιλιά μου και να χόρταινα.
Πηδούσαν όμως εφήβους και παιδιά, δούλους συνήθως και τη πιτσιρίκα από τη Θράκη, τη δούλα του Στρυμόδωρου.( Κι άσε τον Άδωνη να λέει).
Από την άλλη, γιατί ειδικά ο αυνανισμός; Μόνο με την δεσποινίδα Jill κάνει καλό, όχι με άλλα πρόσωπα;
Pedis said
# 185 – στη γενική κριτική είναι σωστός. Περιέχει, όμως, ανακρίβειες και υπερβολές για να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο την κριτική του. Για παράδειγμα, γράφει
αντικαθίστανται οι εκλεγμένοι γερουσιαστές από ένα (αριθμητικά μειωμένο) σώμα διορισμένων περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι έτσι μετατρέπονται σε «γερουσιαστές του σαββατοκύριακου»,
– δεν είναι διορισμένοι οι σύμβουλοι και περιφερειάρχες (και οι δήμαρχοι) που θα λάβουν θέση γερουσιαστή. Είναι εκλεγμένοι ως σύμβουλοι, περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Και η εκλογή των γερουσιαστών προβλέπεται να γίνεται μεταξύ αυτών. Δηλ. μιλάμε για 2ο επίπεδο αντιπροσώπευσης από κάποιους από τους ανθρώπους που δεν έχουν εκλεγεί ως γερουσιαστές αλλά ως εκπρόσωποι σε περιφερειακό επίπεδο.
Και προφανώς ο χαρακτηρισμός «γερουσιαστές του σαββατοκύριακου» είναι ορθός, αφού είναι εκλεγμένοι για άλλη δουλειά, με περιορισμένο και ρητή ευθύνη από το Σύνταγμα να ασχολούνται με τοπικά θέματα και πρεπει να κάνουν διαφορετική εργασία, με εθνική εξουσιοδότηση, και όχι τοπική, μακριά από τον τόπο ευθύνης τους.
– Για να δώσουμε κάποιες λεπτομέρειες επειδή το βασανίζουμε. Το νέο σώμα της Γερουσίας προβλέπεται να περιλαμβάνει 100 γερουσιαστές
(τα μέλη της γερουσίας μέχρι τώρα εκλέγονταν κατευθείαν από τους ψηφοφόρους που έχουν ηλικία 25 χρονών και πάνω)
– 5 γερουσιαστές διορισμένους από τον πρόεδρο της δημοκρατίας
– 21 γερουσιαστές είναι εκλεγμένοι δήμαρχοι (δεν ειναι γνωστό ποιών πόλεων)
– 74 γερουσιαστές εκλεγμένοι σε περιφερειακό επίπεδο απο τους περιφερειακούς συμβούλους. Κάθε περιφέρεια θα στέλνει τουλάχιστον 2 γερουσιαστές.
– Η Γερουσία προβλέπεται να αναλάβει πολλαπλές νομοθετικές λειτουργίες σε ζητήματα που σχετίζονται όχι μόνο με ζητήματα των σχέσεων περιφερειών-κεντρικής διοίκησης αλλά και με συνταγματικά θέματα, νόμους, σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ κά. Μόνο που ο ρόλος της δεν είναι καθοριστικός. Δηλ. δεν δύναται να βάλει βέτο.
– Όσον αφορά αυτό που χαλαρά αναφέρει ο αρθρογράφος «Θα μπορούσε, κανείς, να σκεφτεί ότι στην γειτονική μας χώρα, εξαιτίας και ιστορικών λόγων, πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες έχουν περιέλθει, εδώ και χρόνια, στην τοπική αυτοδιοίκηση.» δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ομοσπονδιοποίηση της Ιταλίας έγινε με τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2001 (με έγκριση κατόπιν δημοψηφίσματος 64% – 36% με συμμετοχή 34% των εγεγγραμμένων) και με πολυκομματικό σπρώξιμο από τα «αριστερά» μέχρι τους νεοφασίστες.
(Τέλος πάντων, αν τότε συνέφερε το άπλωμα, τώρα συμφέρει το μάζεμα.)
– Το σημαντικότερο μέρος των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων έχει να κάνει με τη δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας να επιβάλλει στο κοινοβούλιο την νομοθετική ατζέντα της και να απαιτήσει την άμεση συζήτηση και ψηφορορία των νομοσχεδίων της. Δηλ. η συνταγματική μεταρρύθμιση λίγο-πολύ εισάγει το Ελληνικό μοντέλο. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι στα χαρτιά τουλάχιστον το Ιταλικό Σύνταγμα του ’48 την αρχή του Μοντεσκιέ την προέβλεπε στο ακέραιο. Η εισαγωγή των νομοσχεδίων, η συζήτησή τους, και όλες οι σχετικές διαδικασίες δεν υπόκεινται σε πλαίσια ή χρονοδιάγραμμα επιβαλλόμενο από την εκτελεστική εξουσία. Τώρα, πάπαλα. Όχι πώς και με το σύνταγμα του ’48 είχε τιμηθεί και πολύ ο Μοντεσκιέ. Τον γύριζαν στον τάφο του τα εκατοντάδες προεδρικά διατάγματα …
Όλο αυτό το νέο σκηνικό -συνταγματικά στεφανωμένο- κυριαρχίας της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική και στο -εκλεγμένο- κοινοβούλιο θα ολοκληρωθεί με τον νεό εκλογικό νόμο που θα είναι σουπερπλειοψηφικός.
Τώρα, το τι λέγεται και γίνεται σε επίπεδο προπαγάνδας, τα σλόγκαν που δεν έχουν καμιά σχέση με το προκείμενο κλπ (το αναφέρει κι ο Σταγκανέλλης) είναι του στυλ «να ξεμπερδεύουμε με το παλιό» (αστειάκι για τους συριζαίους, αλλά χρησιμοποιούνται παομοις ατάκες), ενάντια στην αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία και τους παλιούς πόλους εξουσίας, υπέρ της μείωσης του κόστους της πολιτικής, «μένουμε Ευρώπη» μετά την παρέμβαση των γνωστών ηγετών της ΕΕ, του εκονομιστ, των τραπεζικών ομίλων κλπ
Και θα ρωτήσει κάποιος γιατί Μπερλουσκόνι, Λέγκα, Γκριλλίνοι, Μπερσάνι, η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι, των καθηγητών συνταγματικού δικαίου αλλά και διάφοροι «αριστεροί», αριστεροί, αριστεροί εξωκοινοβουλευτικοί, κινήματα, συνδικάτα βάσης κλπ αντιτίθενται στη συντγματική μεταρρυθμιση του Ρέντσι, ε …
… δεν σκοπεύω να γράψω άρθρο και φάω το μεροκάματο των δημοσιογράφων και τη φημη των πολιτικών αναλυτών.
ΓιώργοςΜ said
204 Η ιστορία κυκλοφορεί πολύ καιρό, κι απ’ ότι θυμάμαι (νομίζω και σε κάποιον από τους εδώ λίκνους αυτό λέει), η εκσπερμάτιση είναι αυτό που ωφελεί, ανεξαρτήτως της μεθόδου πρόκλησής της 🙂 με τη λογική ότι ένας αδένας πρέπει να λειτουργεί έτσι όπως είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί προκειμένου να μη συγκεντρώνει τοξίνες κλπ (flush out). Γίνεται αναφορά στην αντίστοιχη προστατευτική δράση του θηλασμού από τον καρκίνο του στήθους. Σαν λογική, στέκει. Σαν μέθοδος απενοχοποίησης, επίσης! 😀
Η πληροφορία μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στα ζευγάρια: «Γυναίκα, είναι ώρα για το φάρμακο του προστάτη!»
ΛΑΜΠΡΟΣ said
202 τέλος – Μα ίσα ίσα, επειδή παρακολουθούν και παιδιά, θα έπρεπε να παραθέσεις αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη για τους αδένες skene και την ποιότητα του γυναικείου οργασμού. Τι καλύτερο γι’ αυτά, να διαβάσουν αυτή την άποψη, που τα ενδιαφέρει άμεσα και πολύ, σ’ αυτό το ιστολόγιο, κι από ένα γιατρό (ασχέτως της ειδικότητάς του), θα πάρουν λές καλύτερη πληροφόρηση από τους γονείς τους, από το σχολείο, ή από τις πορνοϊστοσελίδες;
Δυστυχώς, ο πουριτανισμός για το υγιές σέξ καλά κρατεί, οι ηθικές αναστολές μόνο γι’ αυτό λειτουργούν, εν αντιθέση με τους διεστραμένους αγαθίες.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
206 – Ούτε να με παρακολουθούσες στο σπίτι μου.☺
Χωρίς πλάκα, είναι το μοτο που χρησιμοποιώ εδώ και δυό χρόνια, σε διάφορες παραλλαγές, «τι θα γίνει θα κάνουμε τίποτα; κινδυνεύει ο πραστάτης μου, θές να πάθω καρκίνο;» Ευτυχώς δεν θέλει.☺
sarant said
196-198-200 Μισό λεπτό, έγινε παρεξηγηση και φταίω που δεν το διευκρίνισα.
Όταν δημοσιεύω άρθρα Αστερίξ και σχολιάζω μια περιπέτεια, ανεβάζω την περιπέτεια αυτή σε pdf αλλά στην παλιά έκδοση, του Ψαροπουλου με τη μετάφραση του Χιόνη, την οποία και αντιπαραβάλλω συχνά με τη νεότερη της Μαμούθ.
Οπότε, Μπάμπη, αν έχεις την έκδοση Μαμούθ προφανώς δεν είναι ανάγκη να σκανάρεις, δεν υπάρχει λόγος. Μόνο αν έχεις την παλιά έκδοση, του Ψαρόπουλου.
gpoint said
Λοιπόν το κουίζ της ημέρας επί του θέματος περίπου…
Η ίδια λέξη που περιγράφει αυτό που μας προσφέρει ο καλύτερος ερωτικός μας σύντροφος όταν έχει ένα φωνήεν λιγότερο…βρωμάει !!!
Μαρία said
http://www.sinistrainrete.info/politica-italiana/8583-luigi-ferrajoli-referendum-costituzionale-le-ragioni-del-no.html
Μπορεί οι συνταξιούχοι να τον θυμούνται απ’ αυτά http://www.stochastis.gr/Catalogue/sysex_Via.htm
Babis said
209
Με μεγάλη μου λύπη δεν έχω πια. Πονεμένη ιστορία. 😦
Γιάννης Ιατρού said
211α: Μαρία
Πολλά γράφει ο Λουίζος, οι ΑΗΠ (απ΄όσο θυμάμαι τότε τον συμμαθητή μου 🙂 , τον Περικλή, Θ. Ι. 265.1) το είχαν πεί εν συντομία: Λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε του πρώτου ανδρός αρχή… (Θ. Ι. 265.10)
gpoint said
# 210
Ας τοπάρει το κόμα του Σταύρου Θεοδωράκη…
απόλυτο—> άπλυτο
Σκύλος said
Pedis said
# 211 α) – καλά και σωστά τα λέει αυτός.
Σκύλος said
Pedis –> http://rednotebook.gr/2016/12/italiko-dimopsifisma-epistrofi-ston-19o-eona-tou-petrou-iosif-stangkanelli/
Pedis said
# 213 – Ναι βρε, σιγά μην έχει τα φόντα, επειδή τον παίζουν τα ΜουΜουΕ, να γίνει ο Ρέντσι princeps! Ήμαρτον.
Γς said
Μα είναι αστείο. Ο τροπος που μεταδίδουν μια αθλητική εκπομπή στο ΣΚΑΙ τώρα.
Δύο οι παρουσιαστές. Ο ένας κι ο άλλος ένας [+ 1 μέτρο ψηλότερος].
Και τους έχουν δίπλα δίπλα!
Υπάρχουν ένα σωρό λύσεις, κόλπα, σκηνοθετικά τρικ γμτ
Μιχάλης Νικολάου said
175, 176, 😀 😀
Και για να περιαυτολογήσω, παραθέτω την εισαγωγή από ένα παλιότερο άρθρο μου στο IEEE Control Systems Magazine – που έγινε και εξώφυλλο – με τίτλο «Control of Snack Food Manufacturing Systems – Potato chips and microchips are more similar than commonly
believed». Αν δεν είχα αποτρέψει τον συντάκτη από το να βάλει ως θέμα εκείνου του τεύχους Snackshots of Process Control (αντί του τελικού Snapshots), oι αναγνώστες του άρθρου με θητεία στο Ιστολόγιο θα μάντευαν τον συγγραφέα του άρθρου χωρίς να κοιτάξουν, μάλλον!
The 1995 Ig Nobel Prize in Physics [1], a highly popular spoof of its true counterpart, was awarded to D.M.R. Georget, R. Parker, and A.C. Smith of the Institute of Food Research, Norwich, England, for their “rigorous analysis of soggy breakfast cereal” [2]. Apparently, the prize committee judged that the analysis of processed food properties warranted little scientific rigor and bordered on the humorous. The authors accepted the prize with gratitude and offered the following gracious acceptance speech [3]: “In our study of compaction of breakfast cereal flakes, we did not leave them turned tongue-in-cheek, or use any other sensory technique. Rather, we set out to relate macro-scale mechanical properties to changes in the scale of constituent food particle molecules. This provides valuable insights into texture. So what does this mean for the manufacturer, and to you, the consumer? Well, it’s all about the quest for the ultimate breakfast cereal-eating experience. I hope that the awarding of this prize will stimulate further research in this area.” The above incident epitomizes what is interesting about the technology used in the food industry: On one hand, the finished product is a commodity rarely associated with scientific or engineering know-how, easily recognizable, and available at an affordable cost. To wit, the English vernacular, among others, is widely interspersed with metaphorical colloquialisms borrowed from food and cooking, such as “to accept something with a grain of salt” or “to offer a half-baked product.” On the other hand, while there is an abundance of processed-food humor [4], [5] – tasteful or not, pun intended – food processing is a serious enterprise in every aspect, including science, technology, business, and public health. The purpose of this article is to focus on technological issues related to snack food manufacturing processes [6]. Specifically, we posit that this technology can be surprisingly sophisticated. While we elaborate on specific examples, we also stress that it is not our aim to exhaustively cover this diverse and evolving field. In particular, we emphasize process monitoring and control solutions as well as the challenges of salty snack food processes. Undoubtedly, there are other success stories that can be told. We hope that this article stimulates interest in both the food manufacturing and control communities to promote creative control ideas.
Γς said
220:
Ig® Nobel Prizes. Και τά΄χουμε παρατήσει τελευταία [χρόνια;]
Σκύλος said
Snackshots
Pedis said
«Ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να πάει στον Πρωθυπουργό και να πει χρειάζεται ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ. Ας πεινάμε, χρειαζόμαστε 30 αεροπλάνα πέμπτης γενιάς. Αυτή είναι η απάντηση στον Τούρκο» σημείωσε ο κ. Λεβέντης.
Και θάκοβε και 200 Ε από τις συντάξεις!
Σκύλος said
Τα οποία F-35 είναι ΓΤΠΚ. Αφού τα απορρίψανε οι Καναδοί, τώρα τα αναβάλλουν και οι US Marines, μέχρι να κάνουν κάτι περισσότερο από το να απογειώνονται/προσγειώνονται με στατιστική επιτυχία.
http://search.thedrive.com/?site=thedrive&q=F-35
Μιχάλης Νικολάου said
184, …The results were compared with those in controls matched for sex and age.
Και μιλ’αμε για καρκίνο του προστάτη…
…
Κάτσε, εννοεί ότι οι συγκρίσεις έγιναν με βάση μετέχοντες στην έρευνα που είχαν παρόμοια συχνότητα σεξ για την ηλικία τους! 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
223, …εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ…
Μαϊμούθ, μάλλον…
ΓιώργοςΜ said
225 >συχνότητα
Θυμήθηκα το ανέκδοτο, με τον έλεγχο διαβατηρίων, κι έναν Άραβα ξυρισμένο με κελεμπία, όπου οι τελωνειακοί δε μπορούσαν να καταλάβουν αν είναι άντρας ή γυναίκα:
-Name?
-Abdul Habib.
-Nationality?
-Arab.
-Sex?
-3-4 times per week.
-No, I mean male or female?
-Male, female… sometimes camel…
smerdaleos said
@227, ΓιώργοΜ: -Male, female… sometimes camel…
—-
Τώρα μου θύμισες την απάντηση του Ευσταθίου Θεσσαλονίκης, όταν ο Μανουήλ Κομνηνός ζήτησε από μια επιτροπή μητροπολιτών να αλλάξουν το χριστιανικό δόγμα έτσι ώστε αν διευκολυνθεί ο εκχριστιανισμός των μουσουλμάνων (είχε κατά νου να εκχριστιανίσει τους Τούρκους που είχαν πάρει την μικρασιατική ενδοχώρα).
Ο «πολὺς καὶ μέγας ἐν λόγοις» Ευστάθιος Θεσσαλονίκης απέρριψε αμέσως ασυζητητί την πρόταση του Μανουήλ, χαρακτηρίζοντας τον καημένο τον Μωάμεθ «καμηλιέρη παιδεραστή» 🙂 🙂
[Νικήτας Χωνιάτης, 216] ὥστε καὶ ὁ τῆς Θεσσαλονίκης πρόεδρος, ὁ πολὺς καὶ μέγας ἐν λόγοις Εὐστάθιος, ζήλου ἐπὶ τοῖς ἀνεγνωσμένοις πλησθεὶς καὶ μὴ ἐνεγκὼν θεὸν ἀληθινὸν ὀνομάζεσθαι ὁλόσφυρόν τι διανοίας ἀνάπλασμα κακοδαίμονος «ἐσοίμην ἂν» ἔφη «καταπεπατημένον ταῖς πτέρναις φορῶν τὸν ἐγκέφαλον καὶ τοῦ σχήματος τούτου παράπαν ἀνάξιος,» τὸν ἐπὶ τῶν ὤμων δείξας μανδύαν, «εἰ θεὸν ἡγοίμην ἀληθινὸν τὸν παιδεραστὴν καὶ καμηλώδη καὶ πάσης πράξεως μυσαρᾶς ὑφηγητὴν καὶ διδάσκαλον.«
Pedis said
# 217 – Σκύλε, το είχε πρότεινε η Μαρία και σχολιάστηκε στο # 205.
# 226 – Μαϊμούθ, μάλλον…
εννοείς αυτά που τους πουλάνε ή αυτούς που το παίζουν πατριώτες και τα αγοράζουν (συχνά κάνοντας ένα δωράκι στον εαυτό τους);
Μαρία said
Μόλις έκλεισαν οι κάλπες.
Referendum, exit poll Rai: No avanti tra il 54 e il 58%. http://www.repubblica.it/speciali/politica/referendum-costituzionale2016/2016/12/04/news/risultati_referendum_2016-153452780/?ref=HREA-1
Σκύλος said
229
Αλτσχάιμερ, λέμε! Οδηγούσα σήμερα στην Κορίνθου-Πατρώνε, οπότε μη δίνεις σημασία
229β
Κάποτε να πούμε για τον Τσουκάτο, που πήρε διαμέρισμα στο Λυκαβητό και αγόρασε και το αποπάνω για να φκιάξει πισίνα. Και πέρναγε με το μηχανάκι και βλέπω κάτι εργάτες να σκάβουν, «τι λέει, ρε μάγκες;», «Άσε, ρε μόρτη, και θέλει πισίνα ο Τσουκάτος στον 5ο!».
Διευρύνανε το σωλήνα της ΕΥΔΑΠ γιανάχει ροή ο Θόωρος στο ρετιρέ. Αμφιβάλω αν θα άντεχε ο σκελετός καμιά κατοσταριά τόνους νερό.
Φεύγω, πάω το συζητάω στη δουλειά κι έφαγα μια γείωση αποδώ ίσαμε το Κάιρο. ❤
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
231β >>κι έφαγα μια γείωση
έγινε της Πόπης (της Τσουκάταινας ντε!) 🙂
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
230.Μαρία,το μόνο κακό είναι που οι δημοσκοπήσεις εδώ και ζαμάνια το πάνε ανάποδα 😦 φτου φτου, μαντονίνα μία
Pedis said
# 234, 232 – Η αγία βαρβάρα, εγώ ξερω, ότι την έχουν βάλει προστάτιδα των Βλημάτων. Οπότε ζητούν τη βοήθειά της όσοι βρίκονται υπό την σκέπη της.
Πρόκειται για τον Μυλόπουλο, τέως πρύτανη; Ωρέ Βλήμα κι αυτός!; Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός σε αυτό το κωλοχανείο;
Pedis said
# 230 – Περιμένω πάνω από 65% για το νο.
Pedis said
Ο Ρέντσι όταν πήγε να ψηφίσει είχε ξεχάσει την ταυτότητα. Άντε να νικήσουν στο δημοψήφσμα με τέτοιον μάπα αρχηγό. (Τελικά ψήφισε δίχως την ταυτότητα! Ισονομία, λέμε.)
Μαρία said
235
Όσο νυχτώνει η διαφορά μεγαλώνει http://www.repubblica.it/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Les premières projections créditent le « non » de près de 60 %. Le président du conseil, Matteo Renzi, s’exprimera à minuit.
Jerome Gautheret @jeromegautheret πριν από 9 λεπτά
Les italiens de l’étranger, sur lesquels lespartisans du oui fondaient tous leurs espoirs, ont voté non à 60%.
http://www.lemonde.fr/europe/article/2016/12/04/reforme-de-la-constitution-en-italie-net-avantage-pour-le-non_5043198_3214.html
Γς said
Μαντζιάρε όλιο ε βιένι σέρα
Γς said
241->239
Μαρία said
240
Μιλάει τώρα. Αύριο το μεσημέρι θα παραιτηθεί.
http://video.repubblica.it/dossier/referendum-costituzionale/referendum-speciale-dopo-il-voto-la-diretta/261557/261884?ref=HREA-1
Γς said
Ωραίος
Γς said
Λίγο νευρικός.
Παραιτείται.
Για να…επιστρέψει
Γιάννης Ιατρού said
241: Όχι και μαντζιάρε ρε Γς, μπέβερε τουλάχιστον 🙂 (αλλά με τόσο κρύο, στερεοποιείται…)
Γιάννης Ιατρού said
243: το κακό για εμάς είναι ότι μας υποστήριζε κάπως, δηλαδή μάλλον είχαμε κάποια κοινά συμφέροντα …
Γς said
246:
Μωρέ το ξέρω.
Δεν ήταν βέβαια ότι ήθελα να κρατήσω την το στυλ της ελληνικής παροιμίας «Φάε λάδι…»
αλλά αντέγραψα μια γελοιογραφία που είχα μπροστά μου, με όλα τα λάθη της.
Αυτήν
http://www.neakriti.gr/NewsASSET/neakriti-news-image.aspx?Doc=887769
Γιάννης Ιατρού said
248: 🙂

Γιάννης Ιατρού said
239: Μαρία
Όσο νυχτώνει η διαφορά μεγαλώνει…
Ίσως τον/το θυμούνται μερικοί συνταξιούχοι 🙂
Μαρία said
250
Τι αθώο παιδί! Για γηπεδικό το ξέρω 🙂
spiral architect said
Bella Ciao … φρέσκο!
spiral architect said
Άιντε να σφίξουν λίγο οι κώλοι:
http://www.historyinanhour.com/wp-content/uploads/2010/04/Death-of-Mussolini.jpg΅
spiral architect said
Λάθος λίκνος 😳
spiral architect said
O Πάγκυ εκνευρίστηκε:
spiral architect said
Παρεμπιπτόντως, είχαμε και επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, όπου -προς ανακούφιση πολλών ενοχικών- κέρδισε ο (οθντκ) «πράσινος» υποψήφιος.
Φυσικά, κάτι λιγότερο από το μισό εκλογικό σώμα ψήφισε τον ακροδεξιό υποψήφιο αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον και δρώντας σαν μοχλός πίεσης στον νέο πρόεδρο για μελλοντικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές.
Για να το αλαφρύνουμε λιγουλάκι, το μυστικό της επιτυχίας για την επιτυχία στην Αυστρία είναι να μένεις αξύριστος:
😀 😀
spiral architect said
Σόρι για τον πλεονασμό της επιτυχίας, αλλά ακόμα γελάω! 😆
Γιάννης Ιατρού said
καλημέρα

sarant said
Kαλημέρα από εδώ! Εγώ χτες έπεσα νωρίς διότι ήμουν ελαφρώς αδιάθετος, κι έτσι έχασα την ευκαιρία να σχολιάσω τη νίλα που έπαθε ο Ματέο.
Γιάννης Ιατρού said
260: Περαστικά Νίκο, και φτιάξε και καμιά κοτόσουπα 🙂 🙂
Pedis said
Ναι, καθίστε να δείτε αν θα φύγει … μπορεί η χώρα να χρειαστεί τις υπηρεσίες της κυβέρνησής του μέχρι το … Πάσχα … ας πούμε.
Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια, όπως διαβάζω: οι δυο Ιταλικές Βουλές έχουν κριθεί από το Ανώτατο Συνταγμ. Δικαστήριο ως αντισυνταγματικά εκλεγμένες, λόγω της αντισυνταγματικότητας του εκλογικού νόμου του Μπερλουσκόνι, επομένως από το 2014 λειτουργούν παρανόμως! Και θα έπρεπε να διαλυθούν πάραυτα. Τους δόθηκε, όμως, παραταση ζωής με σκοπό να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος. Στις ρυθμίσεις του οποίου είναι μόνο το Κοινοβουλίου (Κάμερα) κι όχι η Γερουσία, ένεκα της ψήφισης του νόμου για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Άρα, αν πέσει η κυβέρνηση, πρέπει να είναι βέβαιο ότι το κοινοβούλιο δύναται να εγκρίνει νέα κυβέρνηση, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν επιτρέπεται να διαλυθεί πριν ψηφίσει εκλογικό νόμο που να συμπεριλαμβάνει και τις δυο Βουλές.
Pedis said
-> 261 – Θα πρέπει επιπλέον να αποφασίσει εάν θα ζητήσει την παραμονή του Ρέντσι στην πρωθυπουργία μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του και να δει εάν η νέα κυβέρνηση θα μπορεί να πετύχει έγκριση νέου εκλογικού νόμου πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές το 2018.
Μιχάλης Νικολάου said
249, 😀
Stazybο Hοrn said
Ας απαθανατίσουμε με την ευκαιρία, κι αυτό εδώ, που ήταν σε δημόσιο δρόμο:

Το άλλαξαν πριν 1-2 χρόνια θαρρώ.
sarant said
264 Στο Ηράκλειο είναι; Εκεί έχει τέτοιες εξηγήσεις.
Πάντως καραβιδολαθος, αφού ούτε στον Έβρο δεν είναι!