Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ολαντικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 3 Δεκεμβρίου, 2016


Όχι Ολλανδικά, από την Ολλανδία, αλλά Ολαντικά, από τον Φρανσουά Ολάντ (François Hollande), τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, που ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, καθώς έβλεπε τη δημοτικότητά του να έχει κατρακυλήσει και τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν μονοψήφια ποσοστά. Βέβαια και του Ολάντ το όνομα από την Ολλανδία προέρχεται –

Το διάγγελμα με το οποίο ο Ολάντ ανακοίνωσε την απόφασή του είχε γούστο, διότι ο απερχόμενος πρόεδρος επί 5-6 λεπτά έκανε έναν μάλλον θετικό απολογισμό της θητείας του, κι έτσι οι περισσότεροι που τον άκουγαν πίστεψαν πως στο τέλος θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του -αλλά τελικά τους αιφνιδίασε.

Τα μεζεδάκια πάντως θα μπορούσα να τα ονοματίσω και «ολαντοϊταλικά» αφού αυριο γίνεται στην Ιταλία ένα σημαντικό δημοψήφισμα για την αλλαγή της συνταγματικής δομής της χώρας -ένα δημοψήφισμα που αναμένεται να βγάλει αποτέλεσμα Όχι, και ίσως σημάνει την παραίτηση της κυβέρνησης Ρέντσι. Να κρατάμε πάντως μικρό καλάθι γιατί τώρα τελευταία οι εκλογικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται.

Eννοείται ότι τα μεζεδάκια καθαυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την ολαντική αποχώρηση ή το ιταλικό δημοψήφισμα.

* Και ξεκινάμε με μια νέα λέξη που την έφτιαξε τις προάλλες, θέλοντας προφανώς να εμπλουτίσει τη γλώσσα μας, ο Γιώργος Αυτιάς. Νουθετώντας τον βουλευτή Κ. Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, ο τιτάνας της δημοσιογραφίας απεφάνθη ότι «Ο προπετισμός στην αρχαία Ελλάδα τιμωρούνταν με αυστηρότατη ποινή» (στο 17.45 περίπου  του αποσπάσματος).

Δεν ξέρω τι είναι ο προπετισμός και αν τον τιμωρούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, όμως ο κύριος Αυτιάς είναι πολύ τυχερός που στη σύγχρονη Ελλάδα η ημιμάθεια όχι μόνο δεν τιμωρείται αλλά θεωρείται και προσόν.

* Προπετισμός λοιπόν δεν υπάρχει, αλλά τι λέτε για την προτεραιοποίηση -ή μάλλον για το ρήμα «προτεραιοποιώ»; Με ρώτησε φίλος στο FB, επειδή το ρήμα αυτό το χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας τις προάλλες στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «θα μας δίνεται η δυνατότητα σε καθημερινή βάση να προτεραιοποιούμε τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων».

Η λέξη αυτή υπάρχει αν και θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει την παλαιότερη «ιεραρχώ». Όπως επισήμανα στον φίλο, το 2012 ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία χαρακτήριζε «γνωστό νεολογισμό» τα «προτεραιοποιώ, προτεραιοποίηση» ενώ το ουσιαστικό καταγράφεται και από το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας.

* Και για να τριτώσουμε με νέες, ανύπαρκτες, άγνωστες ή σπάνιες λέξεις, μια σπάνια λέξη χρησιμοποίησε τις προάλλες ο Κ. Ζουράρις, σε συζήτηση με τον Κ. Μπογδάνο και τον Άρη Πορτοσάλτε στον Σκάι, τη λέξη «ευπαιδευσία», που τα νεότερα λεξικά δεν την έχουν αλλ’ υπάρχει στα αρχαία. Τρεις φορές χρειάστηκε να την επαναλάβει στον Α. Πορτοσάλτε (δείτε το στιγμιότυπο από το 3.15 ως το 3.25 περίπου) και έχω την υποψία ότι ο Πορτοσάλτε κατάλαβε «την εΚπαιδευσία μου» διότι αμέσως μετά λέει: γιά εκπαιδεύστε μας λοιπόν…

 

* Μπορεί να το έχω ξαναβάλει, αλλά μάλλον προκειται για νέο κρούσμα -και μου το έστειλαν δυο φίλοι. Εννοώ ένα άρθρο αφιερωμένο σε μια ακόμα προσπάθεια να γραφτεί κείμενο μόνο με ελληνογενείς λέξεις στο πνεύμα των διάσημων ομιλιών του Ξ. Ζολώτα. Κάποιος ομογενής εξ Αμερικής ζήλεψε και είπε να δοκιμάσει την τύχη του και το αποτέλεσμα του κόπου του παρουσιάζεται σε άρθρο, το οποίο ξεκινάει με τη διαπίστωση «Όλοι έχουμε διαβάσει τις ομιλίες του Ξενοφών Ζολώτα στα ελληνικά» και συνεχίζει λέγοντας ότι αξίζει να διαβάσουμε το άρθρο του ελληνοαμερικανού μιμητή του «ώστε να καταλάβετε το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας».

Ίσως θα έδειχναν πιο πειστικά τον σεβασμό ή την αγάπη τους προς την ελληνική γλώσσα αν ήξεραν πώς κλίνεται ο Ξενοφών.

* Διπλό κρούσμα ακλισιάς σε άρθρο της lifo.gr (αν και το βρίσκω και σε άλλους ιστοτόπους και δεν είναι σαφές ποιος αντέγραψε από ποιον): Οργή για την κρατική τηλεόραση του Μαρόκο… στον τίτλο του άρθρου -ένα τοπωνύμιο που κλινόταν ανέκαθεν έπεσε κι αυτό στις δαγκάνες της ακλισιάς.

Και στον υπότιτλο: Η μακιγιέρ έκανε επίδειξη….

Νομίζω ότι κατ’ εξαίρεση ίσως εδώ τηρούμε το γαλλικό τυπικό και λέμε «ο μακιγιέρ – η μακιγιέζ», σε αντίθεση, ας πούμε, με τον/την σκιέρ ή τον/την αντικέρ (νταλικέρ είναι μόνο άντρες, έτσι κι αλλιώς).

Και θυμήθηκα και τον διάλογο σε πρωινάδικο.

– Με τι ασχολείσαι;
– Είμαι μέικ απ άρτιστ
– Πώς το λέμε αυτό ελληνικά;
– Μακιγιέζ!

voulg* O «νόμιμος και ηθικός» Γ. Βουλγαράκης δημοσίευσε πρόσφατα το τουίτ που βλέπετε αριστερά (ή εδώ) θέλοντας να δείξει ότι όχι μόνο χάφτει αμάσητo όποιο εντυπωσιακό ψέμα κυκλοφορεί όπως για την αμύθητη περιουσία του γιου και της κόρης τού Φιντέλ Κάστρο, αλλά και ότι είναι εντελώς άσχετος από γλώσσες, αφού κατασκεύασε το ισπανόμορφο «Viva de la revolution», που δεν υπάρχει σε καμία γλώσσα.

*

bia-twn-gynaikwn* Είπε η καημένη η Νέα Δημοκρατία να φτιάξει ένα φεμινιστικό τρικάκι και τα έκανε μούσκεμα -δείτε την εικόνα αριστερά. Δεν έφτανε η αισθητική που σκοτώνει, ήρθε και το μαργαριτάρι πάνω-πάνω κι έδεσε.

Ώστε η 25η Νοεμβρίου είναι «ημέρα κατά της βίας των γυναικών», ε; Θα καταγγελθεί και ο πλάστης μήπως; Εκτός νόμου η παντόφλα;

 

* Η Κριστίν Λαγκάρντ δικάζεται στη Γαλλία, μας πληροφορεί η ΕφΣυν, και γι’ αυτό τέθηκε σε ένα είδος διαθεσιμότητας από το ΔΝΤ (το λένε άδεια, βλέπω). Η καλή εφημερίδα αναφέρει πως η Λαγκάρντ «συνεχίζει να διακηρύσσει ότι έδρασε καλή τη θέληση στην υπόθεση».

Έδρασε με καλή πίστη, ναι. Καλή τη πίστει, ναι, κι ας είναι ελληνικούρα. Με καλή θέληση, ναι. Καλή τη θέληση, όχι -δεν λέγεται και είναι και λάθος. Το «καλή τη θελήσει» δεν θα ήταν λάθος, αλλά ούτε αυτό λέγεται. Με καλή θέληση, μια χαρά είναι.

Και, εννοείται, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ελληνικούρα, δεν θα γράψετε «καλή τη πίστη«.

dermi* Moυ το στέλνει φίλος από το Ηράκλειο Κρήτης. Η πινακίδα υπάρχει κοντά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μου λέει.

Ο τιμώμενος ήταν, διαβάζουμε, «παισών» της Κατοχής. Αλλά μάλλον πρόκειται για ιδιωτική πινακίδα, ανεπίσημη, και όχι για επίσημη πινακίδα του δήμου, οπότε ας μην είμαστε τόσο αυστηροί.

* Σπαμαδόρικο μήνυμα που δημοσιεύτηκε σε μια ομάδα του Φέισμπουκ ξεκινάει ως εξής:

JOIN Η μεγάλη ILLUMINATI BROTHER ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ζήσουν μια καλύτερη και ευτυχισμένη ζωή.

Θα το καταλάβατε βέβαια, αλλά έχει μεγάλη πλάκα. Η «brother κουκούλα» είναι, φυσικά, η Brotherhood! Απορώ γιατί το μεταφραστήρι δεν το απέδωσε «αδελφός κουκούλα».

tramp* Ακόμα δεν ανέλαβε καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ κι άρχισαν τα προβλήματα. Τραυματισμένη γυναίκα, λέει ο Σκάει, «απεγκωβίστηκε από τις γραμμές του Τραμπ» στο κέντρο της Αθήνας.

Προφανώς, μπλέξαν οι γραμμές τους.

Βέβαια, τον Τραμπ τον διόρθωσαν και το άλλαξαν σε «τραμ» αλλά το «απεγκΩβίστηκαν» ή δεν το πρόσεξαν ή δεν καταδέχτηκαν να το διορθώσουν.

* Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο για αντιδράσεις των τουρκοκυπρίων, που διαμαρτύρονται επειδή εφαρμόζεται η ώρα Τουρκίας, γεγονός που θεωρούν ότι ευθύνεται εν μέρει και για ένα πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα.

Θα προσέξατε κάποιους κυπριωτισμούς στο άρθρο (π.χ. «συντεχνίες») ενώ γέλασα με τον ευπρεπισμό στην τελευταία παράγραφο:

Οι απεργοί, αξίωσαν την παραίτηση λεγόμενων υπουργών και σε κάποια στιγμή κρήμνισαν το κιγκλίδωμα του πρωθυπουργικού λεγόμενου γραφείου.

Ώστε το κρήμνισαν το κιγκλίδωμα -δεν το γκρέμισαν; Προσέξτε επίσης ότι εκτός από τους λεγόμενους υπουργούς υπάρχει και το «πρωθυπουργικό λεγόμενο γραφείο». Ε, αφού είναι ψευδογραφείο καλά κάνανε και του… κρημνίσανε το κιγκλίδωμα!

fidel11 * Και κουβανέζικα θα μπορούσα να ονομάσω τα σημερινά μεζεδάκια, διότι η βδομάδα που μας πέρασε σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο και τις αντιδράσεις και δηλώσεις πολλών και διαφόρων.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, λοιπόν, αποχαιρέτησε στο Τουίτερ τον Φιντέλ Κάστρο κάνοντας λόγο για τις ψευδαισθήσεις και τα  «υπεροχα ψέματα της νιότης μας» (έστω και με την ορθογραφία που κάποιοι συνήθιζαν παλιότερα, ψέμματα).

fidel2

Το θέμα με το Τουίτερ των πολιτικών είναι ότι θέλουν την άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους, αλλά η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι πρέπει να αντιμερωπίσουν και την κριτική των πολιτών. Στην προκειμένη περίπτωση, κάποιος χρήστης απάντησε «στη νιότη σου δεν σε διόρισε το ΠΑΣΟΚ νομάρχη Κοζάνης; Τι μπλέκεις τον Φιντέλ;»

Πρόκειται βέβαια για αισχρή συκοφαντία. Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε διοριστεί (το 1985, σε ηλικία 26 ετών) νομάρχης Καστοριάς. Άκου Κοζάνης! Πού θα φτάσουν επιτέλους οι συκοφάντες;

* Και κλείνω με… Πάγκαλο και Κούβα. Με ρωτάει φίλος:

Ο Πάγκαλος σε ραδιοφωνική εκπομπή της Τρίτης, αναφερόταν σε Κουβάνους και Κουβάνες… Κι όταν τον επιπλήξανε ακροατές, απάντησε ότι εκείνος μεταφράζει σωστά γιατί στα ισπανικά η λέξη είναι ‘κουμπάνο’…
Τι λέτε;

Και του απάντησα:

Λέω ότι ο Πάγκαλος θέλει να κάνει φιγούρα ότι ξέρει ισπανικά και να γίνει συζήτηση για το όνομά του. Η λέξη «Κουβανος» είναι ελληνική και μικρή σημασία έχει πού τονίζεται το πρωτότυπο, κάτι το οποίο άλλωστε ούτε οι άλλες γλώσσες το παίρνουν υπόψη τους.

Advertisement

265 Σχόλια προς “Ολαντικά μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Ωραίος ο Πάγκαλος. Υποθέτω ότι στα νιάτα του φώναζε «Φονιάδες των λαών, Αμέρικανοι».
  Καλημέρα!

 2. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Εγώ δηλαδής που γράφω «εν πάσει περιπτώσει» κλπ γράφω ελληνικούρες;
  Την μήνιν του Πάγκαλου να’χεις!
  (μπορεί να αργεί, αλλά δεν ξεχνά)

 3. […] via Ολαντικά μεζεδάκια — Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστο… […]

 4. spatholouro said

  Ε, ρε γλέντια… άκου «προτεραιοποίηση»!!!

  Να προστεθεί και η δική μου ερμηνεία στο Χρηστικό, παρακαλώ:
  προτεραιοποιώ= καθιστώ κάτι έωλο/μπαγιάτικο (δηλ. ποιώ τι της προτεραίας)
  προτεραιοποίηση=εωλοποίηση

 5. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δύσοσμο

 6. Δείγμα Ολάντ:
  http://bit.ly/29VlQz2

 7. Spyros said

  Οι Κουβάνοι είναι κατά το Χιλιάνοι του Καββαδία;

 8. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΠΑΪΣΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ διάβασα για μια στιγμή! Μα το άγιο Παϊσο δηλαδή 🙂

 9. Νεο kid Al Kuwaiti said

  9. Και γω το ίδιο ΕΦΗ!

 10. Ι. Βασιλειάδης said

  Ο Πορτοσάλτε είπε «εκπαιδευσία», καρατσεκαρισμένο

 11. Πάνος με πεζά said

  Το λέμε όλη την ώρα, αλλά είναι δύσκολο στη γραφή : εν πάση περιπτώσει. Και μια πιο σπάνια παραλία έκφραση, «εν ή περιπτώσει».
  Καλημέρα σε όλους, με ωραία μεζεδακια, θα τα έλεγε κανείς και «αμπουντάμπια» (!!!) αφού προς τα εκεί κατευθύνθηκε σήμερα ο ΠΘ, που λέει κι ο Μεϊμαράκης. Και νομίζω ότι συνάντησε και το άλλο Ολάντ «στο περιθώριο» (έκφραση κι αυτή…) της διάσκεψη της Ουνεσκο, για την ΠΠΚ (Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αν δεν καταλαβατε).

 12. Πάνος με πεζά said

  Όταν γράφεις από το κινητό, ο διορθωτής σου τα κάνει π..άνα.

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Το «εν πάση περιπτώσει» δεν έχει ισοδύναμο, οπότε καλά κάνεις και το λες, κι εγώ το λέω. Όταν ομως το γράφω, το γράφω με Η διότι έτσι είναι η δοτική του «πάσα»

  4 Οπότε και προτεραιότητα είναι η ιδιότητα του προτεραίου, δηλ. του να είναι κάποιος μπαγιάτικος. Μπλέξαμε τις διαχρονίες μας.

  7 Ναι, και Βραζιλιάνοι άλλωστε, όπως και Αμερικάνοι ή Αργεντίνοι, αλλά δεν μπορείς να λες ότι αυτό μόνο είναι το σωστό.

 14. geobartz said

  Sarant said: «μια σπάνια λέξη χρησιμοποίησε τις προάλλες ο Κ. Ζουράρις, σε συζήτηση με τον Κ. Μπογδάνο και τον Άρη Πορτοσάλτε στον Σκάι, τη λέξη «ευπαιδευσία», που τα νεότερα λεξικά δεν την έχουν αλλ’ υπάρχει στα αρχαία. Τρεις φορές χρειάστηκε να την επαναλάβει στον Α. Πορτοσάλτε … και έχω την υποψία ότι ο Πορτοσάλτε κατάλαβε «την εΚπαιδευσία μου» διότι αμέσως μετά λέει: γιά εκπαιδεύστε μας».

  Ανιαρόν αργία, βαρύ ΑΠΑΙΔΕΥΣΙΑ, κλπ, έλεγαν οι αρχαίοι ημών σοφοί!

 15. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Καλά, ο Ολαντης πάει για καλτσιουραλ μπίζνες στην Αραπιά. Τέλειωσε το Λουβρο στο Αμπου νταμπι (μετά βασάνων και κόπων.καποια στιγμή το πρότζεκτ ειχε σκαλωσει χοντρά…ξέρω γιατί έπαιξε ένα σενάριο να πάω κι εγώ.μαλλον γλύτωσα…) Ο δικός μας ο ταλαιπωρος τι πα να κάνει;να μαζέψει ευχές και άμμο; Έτσι θα ταισει τους συνταξιούχους που τους έχει μασήσει τα πρεκια…α χεσε μας ρε συναδερφε!

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  6. Χιλιάνοι,κουβάνοι, Πανκάλοι

 17. Wire_n_Wood said

  Αυτό το φαινόμενο των τελευταίων ετών, που σε ένα ουσιαστικό κολλάνε ένα «-ποιώ/-ποίηση» και καθαρίζουν (π.χ. στοχοποίηση, φτωχοποίηση και τα αντίστοιχα ρήματα), πώς σας φαίνεται;

  Εγώ πάντως δεν μπορώ να τσακώνομαι. Νησσοποιώ και κοιτάζω τη διακόσμηση γύρω μου, μέχρι να προχωρήσει λίγο η κουβέντα.

 18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το θέμα Β.Σπανάκη, πώς να το περιγράφει ο τύπος που του είχε στρώσει σατέν χαλιά με το διορισμό του,πχ.η Καθημερινή;
  http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/290783/synedrio-adedy-stelehos-ths-nd-phge-na-pshfisei-me.html

 19. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Εμένα μ’αρεσει ή ρηματοποιηση των ουσιαστικών και ή ουσιαστικοποίηση και επιθετοποιηση των ρημάτων. Τα εγγλέζικα/αμερικανικα που το κάνουν αυτό με το κιλό,δεν έπαθαν και τίποτα. Εμπλουτισμός της γλώσσας είναι.

 20. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, να βάλω κι εγώ το κατιτίς μου:
  https://goo.gl/uH1MM8

  έπασχε από κύρωση του ήπατος, πέτρα στα νεφρά, διαβήτη και ήταν καρδιοπαθής.

  … διότι μπορεί να είσαι μούμια, αλλά αν το σηκωτόν σου ήπαρ είναι άκυρο, είναι αβάσταχτο.

  καθώς και ήδη μακιγιάζ και περιποίησης.
  (εδώ δε βρίσκω καμμιά εξυπνάδα να πώ)

  Το πρώτο το διόρθωσαν, βλέπω-έβγαζε μάτι

 21. gpoint said

  # 17

  Φαίνεται πολύ … ποιητικό !!

 22. ΓιώργοςΜ said

  19 Όχι απαραίτητα. Αν υπάρχει ήδη εύχρηστη και εύηχη λέξη, το να την αντικαταστήσεις με μία που αποδίδει το ίδιο νόημα είναι σαν να πετάς χειροποίητα χαλιά για να βάλεις μοκέτες.

 23. LandS said

  17 Διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις για τις περιπτώσεις όπου ίσως γίνεται κατάχρηση, προσωπικά δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να «καθαρίσω».

  Το προσωποποιώ//ποίηση είναι κακό;

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  20>>αν το σηκωτόν σου ήπαρ είναι άκυρο, είναι αβάσταχτο
  Από τα κουλά του τουίτερ,περίπου,όπως το θυμάμαι:
  Στο σερβιτόρο που φέρνει νερό και σόδες:
  -Είχαμε πει και κι ένα συκώτι ψητό
  -Ωχ συγγνώμη, να το φέρω,αμέσως!
  -Όχι άστο τώρα, παραχορτάσαμε με τ΄άλλα…
  Ακύρωση του ήπατος

 25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Ενιαιοποίηση των στοιχείων» έχω ακούσει να λέει (και να ξαναλέει) μια αρχιδιευθύντρια υπηρεσίας.

 26. Νεο kid Al Kuwaiti said

  22. Δεν μιλάω για την περίπτωση της προτεραιοποιησης που είναι μία βλακεία και μισή, αφού υπάρχει ή πατροπαράδοτη ιεράρχηση. Μιλάω για περιπτώσεις που δεν υπάρχει λέξη. Όπως το scaling που λέγαμε χθες. Αν κάποιος ας πούμε πρότεινε κάτι σαν «αφινιζω» (μιας και ή μεγέθυνση/σμικρυνση είναι αφινικοι μετασχηματισμοί) δεν θα μου κακοφαινόταν.

 27. sarant said

  17 και επόμενα: Η -ποίηση είναι μια βολική λύση και δεν είναι των τελευταίων ετών. Αν κοιτάξεις εφημερίδες του μεσοπολέμου και παλαιότερες θα δεις πάμπολλους εφήμερους σχημστισμούς σε -ποίηση (π.χ. αγνωριστοποίηση, κοροϊδεύοντας τον Βενιζέλο) ή και όρους που υπήρχαν και δεν λέγονται πια (πχ δηλοποίηση)

  Φυσικά, οτιδήποτε πρεπει να γίνεται με μέτρο.

 28. LandS said

  25 data intergration περχάπς;

 29. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχουν και ωραίες λέξεις με λεπτή ειδιποιό διαφορά, όπως π.χ. η αντιποίηση με την παραποίηση. Πρόχειρα, π.χ., αντιποίηση στολής είναι να τη φοράει κάποιος που δεν το δικαιούται (π.χ. ντύνομαι αστυνομικός τις απόκριες, με γνήσια στολή), παραποίηση να τη φοράει τροποποιημένη από τον προβλεπόμενο τρόπο.
  Αντίστοιχα, για έγγραφα. Γίνεται συχνό λάθος.

 30. LandS said

  26 To prioritization είναι πια ψωμοτύρι σε αγγλικά κείμενα. Σίγουρα κάτι άλλο υπήρχε πριν το 1973.

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  28.Ναι! Για Πολυ-ξανά-ματαπληρωμένα προτζεχτάκια-σαλαμάκι αλλέως ειπείν.

 32. Νεσταναίος. said

  «Ου ποιήσομαι περι πλείονος το χρήμα της πατρίδος.» Ernesto Guevara. Ο.Η.Ε. 1964.

 33. ΓιώργοςΜ said

  25 Το τι κοτσάνες νεολογισμοί προκύπτουν όταν γίνεται μεταφορά ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην ελληνική (κρίνοντας από αυτά που έχω ζήσει από κοντά), δε λέγεται. Πολύς κόσμος μιλάει με τους αγγλικούς όρους που έχει συνηθίσει, και η ευαισθησία για αναζήτηση ενός κατάλληλου όρου (που μπορεί να υπάρχει ήδη ή είναι εύκολο να πλαστεί), δεν περισσεύει. Αυτολεξεί μεταφράσεις και άλλα ευτράπελα.
  Οι ελπίδες μένουν στο γεγονός ότι στα πολλά μάτια που θα δουν το κείμενο, κάποιος μπορεί να σκοντάψει στην κοτσάνα ή να σκαμπάζει και πεντε λέξεις παραπάνω.

 34. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 35. Babis said

  #26
  Τι μας πειράζουν οι λέξεις μεγεθύνω ή σμικρύνω που είναι και πιο ξεκάθαρο το τι ακριβώς κάνω;

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, πάω έξω γιατί έχει ήλιο, έστω και με χαυλιόδοντες!

 37. voulagx said

  #26 Νιουκιντ, για το scaling δες το τελευταιο χθεσινο σχόλιό μου.
  Αφινίζω; καλο ακουγεται αλλα φοβαμαι μην το μπερδευουμε με το «αφιονιζω».

 38. smerdaleos said

  Ο Πάγκαλος σε ραδιοφωνική εκπομπή της Τρίτης, αναφερόταν σε Κουβάνους και Κουβάνες… Κι όταν τον επιπλήξανε ακροατές, απάντησε ότι εκείνος μεταφράζει σωστά γιατί στα ισπανικά η λέξη είναι ‘κουμπάνο’…
  Τι λέτε;
  —-

  Καλημέρα σε όλους!

  Άσε με μάνα σηκώνω μοϊκάνα

 39. Δεν ξέρω αν το έγραψε κάποιος άλλος φίλος του ιστολογίου πιο πάνω, αυτό το «προπετισμός» μάλλον πρέπει να το έφτιαξε ο γλωσσοπλάστης Αυτιά από τον «προπετή» (αλαζόνας, υπερόπτης κτλ)…

 40. Νεο kid Al Kuwaiti said

  37. Βάλε λινκ στο σχόλιο ρε Γίγαντα, γιατί με την παλτουδια το τηλέφωνο δεν το βρίσκω.

 41. ΣΠ said

  26
  Το scaling θα το έλεγα μετασχηματισμό κλίμακας. Είναι μια από τις περιπτώσεις των αφινικών μετασχηματισμών.

 42. ΓιώργοςΜ said

  Κουβάνος και Κουβάνα: Δεν ξέρω αν πρόκειται για δηλητηριώδες χιούμορ του κητοειδούς, αλλά Cubana στα Ισπανικά της Ισπανίας σημαίνει και κάτι άλλο…..

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 44. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Lou Reed – Vicious

  «Vicious»

  Vicious, you hit me with a flower
  You do it every hour
  Oh, baby you’re so vicious
  Vicious, you want me to hit you with a stick
  But all I’ve got is a guitar pick
  Oh baby, you’re so vicious

  ΥΓ Η ΝΔ δεν επιτρεπει να χτυπουν τις γυναικες με τραιναταφυλλα. Δεν το πιστευω οτι συμβαινει στα …Μανιατικα , στη Μανη και σε αλλα αναλογα μερη

 45. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  43. Τώρα, αν αυτό δεν είναι κάποιου είδους αρρωστημένη φάρσα, αυτή η χώρα σώζεται μόνο με έναν σεισμό 9,5 ρίχτερ…

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αυτή η λαμακία με τα τριαντάφυλλα(πέρα απ΄τη γλωσσική κοτσάνα) είναι παμπάλαιη. Σαν «ρητό» της συμφοράς σε λεύκωμα μιας εποχής. Θυμάμαι να λέγεται-γράφεται αλλά δε θυμάμαι πού.

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45. Έτσι σκάφτηκα κι εγώ ,αλλά
  http://i-m-patron.gr/%CF%80-%CF%81-%CE%BF-%CF%83-%CE%BA-%CE%BB-%CE%B7-%CF%83-%CE%B9-%CF%83-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF/

 48. LandS said

  Και ενώ για την προτεραιοποίηση υπήρχε η ιεράρχηση (όχι ακριβώς, το πιο επείγον σπάνια είναι και το πιο σπουδαίο) η οποία λεξικολογικά είναι σε άλλες σελίδες και λεξιλογικά σε άλλα κεφάλαια, για τον φουκαρά τον προπετισμό υπάρχει η προπέτεια.
  (Βλέπω στο Βικιλεξικό)

 49. Wire_n_Wood said

  Σε σχέση με το «-ποίηση», αναφέρομαι κι εγώ στην κατάχρηση και στην αντικατάσταση ήδη εύηχων και εύχρηστων λέξεων (όπως είπε και ο Γιώργος Μ στο σχόλιο 22). Ωστόσο δεν αρνούμαι το βολικό της όλης υπόθεσης. Προσωπικά προσπαθώ να αποφεύγω το «-ποιώ», πιθανότατα για εξάσκηση και διατήρηση του λεξιλογίου μου, μια που τον περισσότερο χρόνο μου τον περνάω μιλώντας και γράφοντας γερμανικά κι αγγλικά. #kollimataki

  Αντίστοιχα παράξενο αρκετές φορές μου κάνει και η δημιουργία αντιθέτων βάζοντας μπροστά το «μη».

 50. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  37. Γίγα, η κλιμάκωση σημαίνει παλαιοθεν άλλο πράγμα. Escalation που λέμε κι εδώ στας Αραπιας.

 51. voulagx said

  #40 Νιουκιντ, αυτο εδω: https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/02/cannabis/#comment-399010

 52. ΣΠ said

  Σήμερα 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

 53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χοχο!
  Μη χτυπάς ποτέ τη γυναίκα, ούτε με λουλούδι
  Ινδική παροιμία
  http://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=390

  47.σκέφτηκα αλλά και σκάφτηκα(τα σωθικά μου) δεν απέχει

 54. voulagx said

  #50: Με προλαβες! Δεν καταλαβες το νοημα του σχολιου μου. Και η δυναμη σημαινε παλαιοθεν αλλο πραμα απο αυτο που εννοουμε στα μαθηματικα οταν λεμε «υψωνω στην ταδε δυναμη».

 55. voulagx said

  #54 Συνεχεια: ο μετασχηματισμος κλιμακας που προτεινει ο ΣΠ στο #41 καλο μου φαινεται.

 56. nikiplos said

  Καλημέρα, έστω κι αν εδώ είναι 13:20… 🙂

  Για το Κουβάνος, Κουβανός, θυμήθηκα που παλαιότερα στη δεκαετία του 70′ και του 80′ οι δεξιόφρονες επρόφεραν ‘Αμερικανοί’ με αυστηρό τόνο στη λήγουσα και φυσικά για να περιγράψουν κάτι σπουδαίο που γίνεται εκεί πχ «εδώ οι Αμερικανοί κάνουν πλέον εγχείρηση τεχνιτής καρδιάς». Αντίθετα οι αριστερόφρονες επρόφεραν συνήθως ‘Αμερικάνοι’ με απαξιωτικό περιεχόμενο… (το σύνθημα με φονιάδες ήρθε πολύ αργότερα…)

 57. Γράψαν οι ΝΔτες «μη χτυπάς μια γυναίκα ούτε με τριαντάφυλλο» και φωτογράφισαν το ρητό τους με ένα γαρύφαλλο!
  Ζμπόινγκ!

 58. «Καταδικάστε με, τιμή μου» Όταν ο Πανάρας την έχει δει Φιντέλ!

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  57. Αντε ντε! το πρώτο που θελα να πω.Εν τω μεταξύ το τριαντάφυλλο έχει αγκάθια, δεν είναι και η σωστότερη επιλογή για αντίστιξη! Ποιος είπαμε «φροντίζει» το επικοινωνιακό τους;

 60. ΓιώργοςΜ said

  57 Ακριβώς, υπονοεί πως υπάρχουν ένα σωρό φυτά για να χρησιμοποιήσει κανείς (μπρρρρρρρ…)

 61. Αφινικοί λέγονται τώρα; Εγώ τους θυμάμαι ομοπαραλληλικούς!

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60.>>υπονοεί πως υπάρχουν ένα σωρό φυτά για να χρησιμοποιήσει κανείς (μπρρρρρρρ…)
  στις 14/7/2004:
  Τη γυναικα δεν πρεπει να την χτυπας ουτε με ενα λουλουδι!!!!!!!!
  (Διοτι τι σου φταιει το καυμενο το…..λουλουδι?)
  http://www.sxeseis.gr/forum/4416/%CE%A7%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9.php?page=2

 63. leonicos said

  @17,
  είναι το αντίστοιχο του κάνω, make, make money, κάνω λεφτά, επί το κομψότερο.
  Κατ’ ουσίαν, αμερικανισμ΄’ος είναι

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώωωρα εξηγείται! :
  29 Νοε 2012 Κασιδιάρης: «Μόνον με τριαντάφυλλα χτυπάς τις γυναίκες» – Newpost.gr

 65. Φίλος ο Φιντέλ, φιλτάτη η σιέστα. Περιμένοντας να περάσει η πομπή του σχωρεμένου

  http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12/03/pictures-day-3-december-2016/man-takes-napwhile-waiting-convoy-carrying-ashes-cuban-leader/

 66. 64 Ο Κασίδας εννοούσε τα γνωστά και ως «μπουκέτα»

  http://www.slang.gr/lemma/248-mpouketo

 67. leonicos said

  @26 το ‘αμερικανισμός’ που έγραψα πιο πάνω, δεν σημαίνει ότι είναι κακό ή ότι δεν συνιστά εμπλουτισμό της γλώσσας. Η γλώσσα εμπλουτίζεται από διάφορες πηγές και με διάφορους τρόπους, και αλίμονό της και αλίμονό μας αν δεν εμπλουτιζόταν. Θα μιλάγαμε ακόμα ΙΕ

 68. leonicos said

  @36 οι χαβλιόδοντες δεν δαγκώνουν. Βγες

 69. smerdaleos said

  Αφού η σημερινή συζήτηση περιλαμβάνει και τις λέξεις «προπετής» και «προπέτεια», να πω και δυο κουβέντες γι΄αυτά.

  Ο όρος είναι ΙΕ συγγενής με το αλβανικό përpjetë αν και η αλβανική σημασία κινήθηκε προς «κάτι που πετιέται/υψώνεται απότομα», όπως λ.χ. το λατινικό prominens)

  https://en.wiktionary.org/wiki/p%C3%ABrpjet%C3%AB#Albanian
  https://en.wiktionary.org/wiki/prominens

  Γράφει ο Orel:

  Το «Στρατηγικόν» του Μαυρίκιου χρησιμοποιεί τον όρο «προπετής» με την κυριολεκτική σημασία «παρορμητικός», για να χαρακτηρίσει τα «τολμηρά» «ξανθά» [γερμανικά] έθνη.

  Όντας «προπετή», έχουν την συνήθεια να διαλύουν την σύνταξή τους όταν διώκουν τον αντίπαλο. Επομένως, το «Στρατηγικόν» συνιστά στον Ρωμαίο διοικητή το «Σκυθικό» (ιπποτοξότες των στεπών) τέχνασμα της «ἐπιπλάστου φυγής/ἐσχηματισμένης ὐποχωρήσεως» (προσποιητή υποχώρηση), όπου το στράτευμα κάνει πως υποχωρεί, ο αντίπαλος διαλύει την σύνταξή του για να τον διώξει, και τότε το στράτευμα κάνει ξαφνική αντιστροφή προσπίπτοντας πάνω στον ασύντακτο εχθρό.

  Αυτό το τέχνασμα ήταν αποτελεσματικό εναντίον των γερμανικών εθνών εξαιτίας της «προπέτειάς» τους, αλλά δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικό εναντίον των Περσών, επειδή οι τελευταίοι, όπως και οι Ρωμαίοι, διώκαν «πράως και συντεταγμένως» (δλδ δεν έχαναν τη σύνταξή τους κατά τη δίωξη). Αν ένα στράτευμα επιχειρήσει το τέχνασμα της επιπλάστου φυγής στους Πέρσες θα βλαφθεί «συντεταγμένοις προσπίπτον». Το ελάττωμα των Περσών ήταν ότι δεν προστάτευαν επαρκώς τα πλάγιά τους (είχαν λίγους πλαγιοφύλακες), επομένως, ήταν επιρρεπείς στην υπερκέραση.

  1) Τα «ξανθά»/γερμανικά έθνη:

  [γρ. 4] «>b>τομληρὰ δὲ καὶ προπετῆ ὄντα»

  συνεπώς:

  [γρ. 32-4] «Διαλύονται δὲ εὐκόλως καὶ ὐπὸ φυγῆς ἐσχηματισμένης καὶ ἄφνω κατ΄αὐτῶν ἀντιστρεφομένοις»

  2) Το Περσικὸν ἔθνος όμως:

  [γρ. 82-3] «Οὐδὲ γὰρ ὡς Σκῦθαι ἐν ταῖς διώξεσιν οἱ Πέρσαι ἀτάκτως ἐπιτίθενται, ἀλλὰ πρᾴως καὶ συντεταγμένως

  συνεπώς:

  [γρ. 80-2] Ὧσπερ οὖν οἱ ὐποχωροῦντες αὐτοῖς, εἰ βουληθῶσιν ἀντιστρεφόμενοι εἰς ὄψιν τῶν διωκόντων αὐτοὺς ἐλθεῖν, βλάπτονται συντεταγμένοις προσπίπτοντες.

 70. Babis said

  #55
  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, ας μου εξηγήσει κάποιος.
  Τόσα χρόνια δεν λέγαμε «το θέλω σε κλίμακα 1:5» ή «το έκανα σε κλίμακα 1:5» ή σε απλούστευση «το σχέδιο είναι 1:5»;
  Επίσης δεν λέγαμε «το θέλωσε μέγέθυνση επι δύο» ή «το θέλω σε σμίκρυνση ένα τρίτο»;

  Γιατί τώρα ψάχνουμε να καθιερώσουμε καινούργια διατύπωση;

 71. 70 Διότι ο Νεανίας από την Αραπιά (οι νέοι πάντα ψάχνονται δεν κάθονται στα αυγά τους) ζήτησε μια μονολεκτική απόδοση του όρου scaling

 72. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Νίκος Μητρογιαννόπουλος, «Τσιμέντο να γίνει», εκδ. Ενδυμίων, 2014

  […]
  Γερνάω χωρίς να ενηλικιώνοµαι. Σα να πάσχω από µια σπάνια γενετική αρρώστια, γερνάω ανήλικος.
  *
  […]
  Το ανεκπλήρωτο που σε πληγώνει περισσότερο
  είναι αυτό µε το οποίο έζησες στην ίδια πλευρά του κόσµου,
  χωρίς να το συναντήσεις.
  *

  Θα συναντηθούµε στα ιντερνετάδικα, σύντροφοι…
  […]

  Κοίτα να δεις που αυτοί που δεν µας ακούνε,
  µας κατηγορούν ότι δεν τους µιλάµε.
  *
  Λίγα πράγµατα υπολογίζονται µε ακρίβεια σ’ αυτόν τον κόσµο: το ενός λεπτού σιγή, της µιας δραχµής τα γιασεµιά και τα µιας πεντάρας νιάτα
  *
  Σοσιαλιστές απατεώνες: η µόνη τραγωδία που κατάλαβαν ήταν το επτά επί Chivas.
  *
  Κι όµως εµείς υπήρξαµε τα λινκ, για να συναντηθούν τα κείµενα ανάµεσά τους

  http://www.poiein.gr/archives/29480/index.html

 73. Γς said

  56:

  Αμερικανοί, αμερικάνοι

  και κάνικες

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/20/bezos-2/#comment-396218

 74. atheofobos said

  Φαίνεται ότι ο Παγκαλος έκανε οφθαλμόλουτρο στα Κουμπάνο που χορεύουν εδώ και γι΄αυτό του έμεινε η λέξη !
  https://www.youtube.com/results?search_query=coubano

 75. atheofobos said

  Το σωστό λινκ

 76. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 77. Babis said

  #71
  Ναι αλλά τελικά βλέπω να καταλήγουν είτε στην χρήση δύο λέξεων «μετασχηματισμός κλίμακας» είτε από το ξενόφερτο αφινικός να δημιουργήσουν το «αφινίζω» που είναι περίπου σαν το «σκαλάρω». Την στιγμή που τα μεγεθύνω/σμικρύνω κάνουν την ίδια δουλειά, είναι μονολεκτικά και επιπλέον είναι ξεκάθαρα για το αν κάνεις scaling up ή down.

  Αυτός είναι ο λόγος που δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Υπάρχει κάποια χρήση που δεν είναι βολικότερες αυτές οι λέξεις;

 78. Γς said

  57:

 79. Babis said

  #77
  Τι ωραίο βίντεο! νάσαι καλά.

 80. 77

  ο Αρκάς είναι κλεμμένος https://en.wikiquote.org/wiki/Johnson_Beharry

 81. Στο δελτίο της ΕΡΤ ένας ρεπόρτερ το Γάλλο πάντα τον προφέρει Ολάν. Είναι πιο γαλλοπρεπές έτσι.

 82. Γς said

  68:

  Χαυλιόδοντες.

  Να βάλω κι εγώ τους δικούς μου.
  Να ξεπουλήσω.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_2440.html

 83. 82

  Ψευδογαλλικά, Ιάκωβε. ΟλάΝΤ είναι αφού λήγει σε -nde.

 84. Γς said

  69:

  >«κάτι που πετιέται/υψώνεται απότομα»

  Σαν να μου θυμίζει κάτι…

 85. cronopiusa said

  52

  Ο θάνατος ενός οδοκαθαριστή. Άδικος ο θάνατός του ή η ίδια η ζωή του;

  Παγκόσμια πρωτοτυπία στο Ρέθυμνο – Φωτογραφίες από την πιο επική ασφαλτόστρωση που έγινε ποτέ Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν μετακινήθηκαν και τα συνεργεία του δήμου προχώρησαν στην ασφαλτόστρωση έτσι κι αλλιώς

 86. 82,
  Je le sais, mon vieux, je le sais. 🙂

 87. gpoint said

  # 61, 71, 78

  πάντως η κατασκευή όμοιου σχήματος με γνωστό λόγο στην Γεωμετρία της δεκαετίας του 60 λεγότανε ομοιοθεσία (εκτός και ήταν θεώρημα του Αλκασέτσερ)

 88. Avonidas said

  αυριο γίνεται στην Ιταλία ένα σημαντικό δημοψήφισμα για την αλλαγή
  της συνταγματικής δομής της χώρας

  Αρκετα πια με τα δημοψηφίσματα, ρε παιδιά, στο τελος θα μπερδευτουμε και θα νομίζουμε οτι εχουμε δημοκρατία, να πούμε 😛

 89. Γς said

  53:

  >Θα συναντηθούµε στα ιντερνετάδικα, σύντροφοι…

 90. Γς said

  90->73

 91. Γς said

  84:

  [audio src="https://en.wikipedia.org/wiki/File:Fr-Fran%C3%A7ois_Hollande.ogg" /]

 92. Γς said

  92:

  Κι ο Εθνικός κοριός.
  Μαυρίκης

 93. Γιάννης Ιατρού said

  92: Σκύλε
  να προσέχεις, γιατί στο χωργιό είδα να έχεις κι εσύ SIP κέντρο στο σπίτι σου …. 🙂

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έξω ψιχουλίζει (όχι ψιχαλίζει), στον κήπο οι οξινίδες λαμπιρίζουνε,μανταρίνια αστραφτερά στα κλαριά του μπαλκονιού, έβαλα μέσα τη γάτα για να κατεβούνε τα πουλιά να πιουν και να λουστούν στα κουπάκια.Με Γιάννη Λεμπέση στο Ρίαλ, ωραίον πολύ ωραίον και …μπακαλιάρο σούπα ν΄αχνίζει. Κοπιάστε.

 95. Γιάννης Ιατρού said

  97: Μη λες μεγάλα λόγια, με τις πείνες που εχουν πέσει… 🙂

 96. Γιάννης Ιατρού said

  Στην Κόρινθο 12-15 ευρώ ο μπακαλιάρος (οι μεγάλοι) κι εδώ βλέπω από 22-25 Ευρώ οι μικροί. Πάει, τρελαθήκανε, δεν έχουν το Θεό τους τα ΣΜ και τα ψαράδικα στο Μαρούσι. Αλλά έτσι είναι, αν έχεις δήμαρχο βαρβάτο, χρυσοποίκιλτο ….

 97. smerdaleos said

  @85, Γς: >«κάτι που πετιέται/υψώνεται απότομα»

  Σαν να μου θυμίζει κάτι…
  —-

  Το «τανύσαθον/τανυσίποσθον ανδράποδον» (πόσθη, σάθη, τανύγλωσσος, τανυσίπτερος) που βρήκε ο αοίδιμος Θεόφιλος Αλεξανδρείας όταν μπούκαρε μετά πλήθους πιστών στα γραφεία των Trump-ούκων ελληνοψύχων του Ιλλινόι;

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98/99 Παστό βρε! κάνει νόστιμη γαλακτερή (λεμονάτη) παχιά σούπα. Κροκέτες και σαλάτα εκ παραλλήλου.

 99. MoD said

  Δείτε κι ένα ωραίο «διάδημα διαμαρτυρίας» πριν το αλλάξουν
  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=849203

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ήλιος με χαυλιόδοντες

 101. Λ said

  Αφού έχουμε αλαντικά μεζεδάκια να φέρω και λίγον απόχτιν που αρέσει στον αγαπητό Νεοκίνδιο

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%87%CF%84%CE%B9%CE%BD.

  Το λεγόμενο είναι μεγάλη πρόοδος αφου παλιά ήταν το «ούτω καλούμενον».

 102. Πέπε said

  @ scaling:

  Μερικές φορές η αναζήτηση μονολεκτικού όρου για κάτι που το λέγαμε με περίφραση ενώ σε κάποια άλλη γλώσσα το λένε μονολεκτικά είναι λάθος αναζήτηση. Η δομή ορισμένων γλωσσών επιτρέπει ή ενθαρρύνει ορισμένες διατυπώσεις (π.χ. των αγγλικών τις μονολεκτικές) και άλλων άλλες.

  Το ότι η δομή των αγγλικών ευνοεί τις μονολεκτικές διατυπώσεις οφείλεται, μεταξύ άλλων, σ’ αυτό το πολυσυζητημένο (κι εδώ) χαρακτηριστικό της γλώσσας, ότι η ίδια λέξη αλλάζει μέρος του λόγου με χαρακτηριστική άνεση. Scale μπορεί να είναι και ουσιαστικό, και επίθετο, και ρήμα. Στα ελληνικά όχι. Για να κάνουμε την κλίμακα ρήμα θα πρέπει να προσθέσουμε μια παραγωγική κατάληξη, -ώνω: κλιμακώνω. Κι από κει κλιμάκωση. Μόνο που αυτό έχει ήδη γίνει όταν αναζητούσαμε πώς θα πούμε κάτι άλλο, κι έτσι η κλιμάκωση (ενός φαινομένου π.χ.) σημαίνει την αύξηση, κι έχει πάψει να έχει άμεση κυριολεκτική σχέση με την κλίμακα.

  Αν δε μας καλύπτουν οι μονολεκτικές διατυπώσεις που είχαμε ήδη (και που αναφέρθηκαν σε προηγούμενα σχόλια), τότε δε μένει παρά η περίφραση. Τι να κάνουμε δηλαδή; Ας σεβαστούμε τη διαφορετικότητα των γλωσσών.

 103. spiral architect said

  Αυτό λίνκαρε ο MoD, έτσι για να μείνει:

 104. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πάει, χάλασε και η Χημεία με τα ωραία ονόματά της. Άκου Ογκάνεσον και Τενεσίνο… τι ν’αυτά ρε!
  http://www.nooz.gr/tech/vaptistikan-ta-4-nea-stoixeia-tou-periodikoi-pinaka

 105. Pedis said

  # 70 Επίσης δεν λέγαμε «το θέλωσε μέγέθυνση επι δύο» ή «το θέλω σε σμίκρυνση ένα τρίτο»;

  Σωστός ο Babis.

  Για το scaling μόνο του, αφήστε το, θα έλεγα, όπως είναι. Δεν καλομεταφράζεται. Η προσφερόμενη λέξη, κλιμάκωση, έχει καπαρωθεί.

  Τέλος πάντων, δεν είναι πρόβλημα. Αντίθετα. Δεν θα πηγαινοέρχονταν Ο(10^4) λέξεις από τα ελληνικά στα λατινικά αν οι πρόγονοι δεν είχαν την ευκαιρία ή τη βίδα να τις μεταφράζουν (όπως οι νεογάλλοι, ας πούμε, α προπό, ας τους ευχαριστησουμε με την ευκαιρία για το … κομψό, μικρό και εύηχο ρουλεμάν).

  # 58 – «Καταδικάστε με, τιμή μου» Όταν ο Πανάρας την έχει δει Φιντέλ!

  καλό!

  (Είναι αξιοπρόσεκτος ο μαιμουδισμός. Άσε που δεν καταλαβα από πού κι ως πού την είδε καταδικασμένος. Δηλ. μακάρι να τον είχαν πιάσει, αλλά πού τέτοια τύχη.)

 106. Λ said

  Το Ογκάνεσον ακού; κι εσύ είναι από το επώνυμο Ογκανεσιάν που είναι αντίστοιχο του Γιαννίδη, Ιωαννίδη, Ιωάννου αφου είναι από το αρμένικο όνομα Ογκανές δηλαδή Ιωάννης.

  Так и армянская фамилия Оганесян возникла от крестильного имени Оганес. Это имя образовалось в армянском языке от канонического христианского имени Иоганн / Иоханн / Иоанн (в русском языке – Иван). В переводе с древнееврейского это имя имеет значение «Божья милость».

 107. 96

  Τόχουμε, τόχουμε…

  το καλύτερο όνομα στοιχείου εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Unobtainium

 108. το χτεσινό μιμίδιο το βελτίωσε ο Γιάννης, ο Μπαογκτσής, να πούμε

 109. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  110. Γουάου! Ωραίο το Ανοπτένιουμ Σκλιμ! Δεν τόξερα. Πώς θα το λέγαμε ωραία στα ελλήνικος;…χμμ… Ανεφίκτιο; ή ίσως Ουτόπιο; 🙂

 110. Γς said

  109:

  Αγκανιός;
  Στα ρώσικα

 111. Λ said

  107. Όσο για το μοσκόβιο, δεν συμφωνώ. Πάντως θα κακοφανεί των Ντουπνιτών που δεν πήρε το δικό τους όνομα. Η πόλη Ντουμπνά ήταν κλειστή πόλη την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης λόγω του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνων ενώ οι κάτοικοι της ήταν σε διαρκή κίνδυνο να μολυνθούν από διαρροή πυρηνικής ενέργειας. Γιατί να πάρει τις δάφνες η Μόσχα;

 112. 112

  Ουτόπιο μια χαρά είναι. Παίζει και το Ανυπάρκτιο.

 113. Λ said

  Χαρά που θα κάνει ο δικός μας ο Ούτοπος
  http://www.philenews.com/el-gr/voyleytikes-2016/2222/311968/ektos-eklogon-o-outopos-giati-den-tirouse-ena-apo-ta-tessera-kritiria

 114. ΓιώργοςΜ said

  112 Ανομπτένιο (μιας και λεξιλογούμε). Το ανοπτένιο προέρχεται από ανόπτηση, τρε μπανάλ…. 🙂

 115. 102,MoD
  Κινέζικο διάδημα; Μπορεί να του έστειλαν αυτό

  Τώρα χωρίς πλάκα, φαίνεται ότι, όπως έλεγα, ο Τραμπ δε θα κάνει στο εσωτερικό των ΗΠΑ όλα αυτά που υποσχόταν, ευτυχώς για τους Αμερικάνους, αλλά ούτε και όλα όσα υποσχόταν οτι θα κάνει στο εξωτερικό, δυστυχώς για μας.

  95, Σκύλος
  «επίκληση» στον Ραίμ για τους γκέι γάμους; Ο συριζαίος; Δύσκολο. Ο Φον Μιχαλολιάκος μπορεί να κάνει «επίκληση», αλλά πάλι κρυφίως.

 116. Pedis said

  Τώρα, άμα καταλάβετε τι προβλέπει και σε τι, πιθανά, αποβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση πείτε μου και μένα!

  Πέρα από τα κλισέ, τις φλυαρίες και τις άσχετες χαζοπονηράδες, Έκτοτε προσπάθησε με συνεντεύξεις, συγκεντρώσεις ή παρεμβάσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, να πείσει για το βάσιμο της μεταρρύθμισής «του», που υποτίθεται ότι θα απλουστεύσει την πολιτική ζωή σε μια χώρα η οποία έχει δει 60 κυβενήσεις να παρελαύνουν από το 1948.

  το άρθρο της σύνταξης είναι για τεξτμπουκ: σύγχρονη πολιτική δημοσιογραφία της απο-πληροφόρησης.

  Ρε Σκύλε, (εσύ θα ξέρεις) πώς και πιάσανε άκρες στην εφσυν με τον συρφετό του Ρέντσι και τον μοστράρουν συχνά-πυκνά ως ηγέτη και σωτήρα της ΕΕ από τα αριστερά; Έχει πέσει γραμμή Τρίμη/Σύριζα;

 117. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  117. To έγραψα με τη σωστή προφορά. Δεν ακούγεται «μπ» αλλά «π» ,όπως και στο obtain =οπτέιν

 118. 118 για το 95

  http://rnbnet.gr/details.php?id=6745?id=6745

  119τέλος

  Ιδέα δεν έχω.

 119. Προπονητές και προπονητές

 120. Πάνος με πεζά said

  Ας σημειώσουμε επίσης ότι το «ζουμάρω», όπως το έχουμε μεταφέρει από τα αγγλικά, εμείς το εννοούμε πάντα ως μεγεθύνω, ενώ στα αγγλικά υπάρχει φυσικά το zoom in και το zoom out. Που εμείς αμέσως το κάναμε πρόσφορο «ξεζουμάρω»…

 121. Pedis said

  # 122 – O δεύτερος προπονητής ειναι Ιταλός, έτσι;

 122. 24, …Στο σερβιτόρο που φέρνει νερό και σόδες:
  -Είχαμε πει και κι ένα συκώτι ψητό
  -Ωχ συγγνώμη, να το φέρω,αμέσως!
  -Όχι άστο τώρα, παραχορτάσαμε με τ΄άλλα…
  Ακύρωση του ήπατος…

  😀
  Με την επιστροφή της παραγγελίας, έγινε
  νόστιμον ήπαρ!

 123. 124

  Σε χόκει επί πάγου; Δύσκολο. Για Ρώσσο τον κάνω. Αρκούδα σκέτη.
  Ο ποδοσφαιρικός είναι Γάλλος.

 124. Pedis said

  # 26 – Ναι ρε, στον δεύτερο αναφέρομαι. Ιταλόφατσα είναι. Άσε που τέτοια καραγκιοζιλίκια στον κόσμο των σπορτ μόνον από Ιταλούς είναι 100% σίγουρο ότι θα τα δεις.

 125. 128

  Στα σχόλια έλεγαν για Γάλλο. Τι να σε πώ, καραγκιοζαρέας πάντως είναι!

 126. 123,
  Μου έχουν πει, οτι παλιά, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όταν καμιά ταινία, δευτεράντζα είχε κανα ατέλειωτο ζουμ, στη γαλαρία όλοι μαζί, ξεκινώντας και από τα μπάσα και λεπταίνοντας σταδιακά τη φωνή, φωναζανε :
  -Ζουουουουμμμμ
  Μετά, όταν βλέπανε μεγάλο ζουμ αουτ, φωνάζανε με ανάποδο τόνο :
  -Μουουουουουουζ

 127. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα -επανήλθα παγωμένος

  38 Σκαρίμπας;

  39 Ασφαλώς από εκεί, αντί για προπέτεια που λέει ο πάσα ένας. Κάτι τέτοια έφτιαχνε ο Μποστ π.χ. ενοχλισμός αλλά το έκανε για πλάκα

  43 Μήπως είναι τρολιά;

  47 Δεν είναι…..

  56 Όπου υπάρχουν και τα δύο, το -άνοι είναι πιο ανεπίσημο, το -ανοί πιο σοβαρό

  57 Σωστά, τριπλή γκάφα!

  69 Αυτό το «μοχθηρόν και κρυψίνουν» τελικά είναι κλισέ

  82 Και τώρα θα αποσυρθεί ο Ολάντ και δεν θα προλάβει να το μάθει ο φωστήρας

  89 Θα το χάσει μάλλον ο Ματέο

  99 Μήπως είναι όπως τα στρειδια, που λέει και ο Οβελίξ; (Τα μικρότερα είναι δήθεν καλύτερα)

  102 Ακόμα δεν το άλλαξαν

  117 🙂

  119 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το Οχι στο δημοψήφισμα, πάντως

  127 Ο νεαρός ποιος είναι;

 128. 131τέλος

 129. 26, 61, …Αφινικοί λέγονται τώρα; Εγώ τους θυμάμαι ομοπαραλληλικούς!…

  Να το απο(σ)αφινίσουμε!

 130. Pedis said

  # 131 – 119 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το Οχι στο δημοψήφισμα, πάντως

  παραπομπή;

  # 129 – Στα σχόλια έλεγαν για Γάλλο. Τι να σε πώ, καραγκιοζαρέας πάντως είναι!

  Αα καλά, . … μπορεί να είναι από τη Γκρενομπλ … 🙂

 131. 37, …Αφινίζω; καλο ακουγεται αλλα φοβαμαι μην το μπερδευουμε με το «αφιονιζω»….

  …ή το αφηνιάζω!
  (Και μένα, πάντως, είναι του γούστου μου το αφινίζω,
  αλλά είμαι προκατειλημμένος. 🙂 )

 132. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  134. Mα κε Βόλο έ κουέστο???

 133. daeman said

  Για το ογκανέσιο, το μοσχόβιο, το τενέσιο, το νιχόνιο, το φλερόβιο και λιβερμόριο, που είναι προσωρινές ελληνικές ονομασίες, όπως φαντάζομαι ότι θα —ή θα ήθελα να— αποδοθούν και επίσημα όταν δεήσουν να ασχοληθούν αρμοδίως οι αρμόδιοι (αλλά πολλά τέρατα ούγκα-μπούγκα έχουν δει τα μάτια μας, ιδίως τώρα τελευταία), δείτε και εκεί, αν θέλετε:

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?9005-Table-of-chemical-elements-ordered-by-atomic-number-Πίνακας-χημικών-στοιχείων-κατά-ατομικό-αριθμό&p=259623&viewfull=1#post259623

  Μοσχόβιο υπάρχει ήδη, σε άλλο τομέα όμως, στην παλαιοντολογία, η εποχή του moscovian στη λιθανθρακοφόρο περίοδο: http://greek_greek.enacademic.com/223522/λιθανθρακοφόρο

 134. ΣΠ said

  122, 124, 126, 129
  Το χόκεϊ είναι το Ουάσιγκτον-Τορόντο. Προπονητής της Ουάσιγκτον, μάλλον Αμερικάνος. Το ποδόσφαιρο είναι το Ρεν-Τουλούζ. Προπονητής της Τουλούζ, μάλλον Γάλλος.

 135. spiral architect said

  Tο είχα ξαναβάλει, αλλά μιας και πιάσαμε τον Πάγκαλο:

  ο οποίος -σημειωτέον- έχει ένα θεματάκι με τα ακίνητα στη Σαρωνίδα και στον Ασπρόπυργο.
  (just ask Venizelos)

 136. Λ said

  Δεν ξέρω αν είναι μεζεδάκι. Το υποβάλλω σαν απορία. Στο σημερινό Φιλελεύθερο υπάρχει ένα άρθρο για μελλοντική έκθεση με θέμα το Κυπριακό τοπίο. Γράφει λοιπόν ότι σην έκθεση συμμετέχουν οι τάδε, τάδε κλπ. Μόνο που πολλοί από αυτούς όπως ο Διαμαντής, ο Κάνθος, η Λουκία Νικολα ί δου, ο Βότσης κλπ έχουν αποδημήσει εις κύριον εδώ και πολλά χρόνια. Πως μπορούν να συμμετέχουν; Δεν έπρεπε να γίνει άλλη διατύπωση όπως πχ Στην έκθεση θα περιληφθούν έργα των τάδε, τάδε κλπ;

 137. daeman said

  @112: Πολύ ωραία η πρόταση για το ουτόπιο!

  Το unobtainium είναι το αγαπημένο στοιχείο των απανταχού μηχανικών, το άπιαστο, φευγαλέο, ανύπαρκτο, απρόσιτο, που ξεκίνησε για πλάκα τη δεκαετία του ’50 και κατέληξε διάσημο στο Άβαταρ:

  αλλά έχει παίξει και σε άλλες ταινίες πριν το Άβαταρ, όπως το The Core του 2003:

  «unobtainium, n. A substance having the exact high test properties required for a piece of hardware or other item of use, but not obtainable either because it theoretically cannot exist or because technology is insufficiently advanced to produce it. Humorous or ironical.»
  Listed in «Interim Glossary, Aero-Space Terms,» as compiled by Woodford Heflin and published in February, 1958, by the Air University of the US Air Force.

  Also known as oopsium, thatsalaughium, inyourdreamsium, notavailium, ucantbeserium and nolongerproducedium, Unobtainium is the most costly element known to man. We can loosely define it as any metal that is specified by Engineering and unavailable to Purchasing. Too often, materials are selected for an application solely on the basis of chemical, physical or mechanical properties. When an obscure material, is specified in an odd quantity, size, product form, temper or specification, you’ve got Unobtainium.
  http://www.metalsuppliersonline.com/…nobtainium.asp

  The term handwavium (suggesting handwaving) is another term for this hypothetical material, as are buzzwordium, impossibrium, hardtofindium, flangium, and, less commonly, phlebotinum.

  The term Eludium (also spelled with variants such as Illudium) has been used to describe a material which has eluded attempts to develop it.

  Another largely synonymous term is wishalloy, although the sense is often subtly different in that a wishalloy usually does not exist at all, whereas unobtainium may merely be unavailable.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Unobtainium#Similar_terms

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13225-unobtainium

  youwishium, notinyourwildestdreamium, rosebudium, engineericum, engineergasmium 🙂

 138. 56, …«εδώ οι Αμερικανοί κάνουν πλέον εγχείρηση τεχνιτής καρδιάς»…

  Μια που αναφέρθηκε, πέθανε τις προάλλες στο Χιούστον ο Κούλι, πλήρης ημερών. Ήταν Χιουστονέζος καρδιοχειρουργός, «famous for performing the first implantation of a total artificial heart.»

  Αυτός και ο ΝτεΜπέικι ήταν οι δύο πυλώνες από τους οποίους ξεκίνησε πριν από δεκαετίες το τεράστιο, πλέον, Ιατρικό Κέντρο του Χιούστον. Η ιατρική βιομηχανία απασχολεί σήμερα τον ίδιον αριθμό εργαζομένων με την κραταιά βιομηχανία ενέργειας στην περιοχή. Για την ακρίβεια, πολλές αμερικάνικες πόλεις που αποβιομηχανο-ποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες (Πίτσμπεργκ, Μπάφαλο, Σινσινάτι, Κολόμπους) έχουν ξαναβρεί την ζωτικότητά τους (ή προσπαθούν) επενδύοντας στον τομέα της υγείας.

 139. voulagx said

  #136 ΜιχΝικ, σωστο κι αυτο. Μ’ αυτο το scaling ο φιλτατος Νεοκιδιος μας τα κλιμακωσε! 🙂

 140. 88,
  Σωστά, και στην δεκαετία του 70 ομοιοθεσία.

 141. Εντωμεταξύ, ειδικά στην περίπτωση του Νεοκίδιου, η μοναδική απάντηση είναι «σμίκρυνση» διότι κανείς δεν σχεδιάζει ένα σπίτι ή ένα δρόμο σε κλίμακα πάνω από 1:1.

  Αλλά τέλος πάντων…

 142. 74, …Αμερικανοί, αμερικάνοι…

  Γς, με τον τονισμό αμερικάνικο/αμερικανικό είχε λήξει χαζο-φάση που μού είχαν στήσει (τραβάτε με κι ας κλαίω) οι συμφοιτητές του έτους μου στο πούλμαν για Βόρειο Ελλάδα, εκδρομή με το ΕΜΠ. Έπρεπε, λέει – για να περάσει η ώρα – να βρω μια ιστορία κάνοντας ερωτήσεις στις οποίες η ομήγυρη, που ήξερε την ιστορία, θα απαντούσε με Ναι/Όχι. Αφού είχε περάσει κάνα μισάωρο και η ιστορία είχε ότι πιο αλλόκοτο (ένα ζώο με μονό αριθμό φτερών, συμπαγές αλλά όχι κοίλο, κλπ κλπ) η προτελευταία ερώτηση («ας κάνω μια βόλτα με το σκοινί») ήταν
  – Είναι σε ντοκιμαντέρ;
  – (εν χορώ) ΝΑΙ!
  και τελικά
  – Αμερικανικο;
  – ΝΑΙ/ΟΧΙ/;;;
  όπου μού αποκάλυψαν – προς «έκπληξή μου» – ότι απλώς απαντούσαν Ναι/Όχι ανάλογα με το αν η τελευταία λέξη της ερώτησης τονιζόταν στην λήγουσα ή όχι.

  Τελικά οι τελευταίες λέξεις είχαν τη δική τους ιστορία…

 143. ΣΠ said

  139 συνέχεια
  Ο Γάλλος προπονητής είναι ο Pascal Dupraz. Στην Wikipedia γράφει για τα καραγκιοζιλίκια του. Ο προπονητής του χόκεϊ είναι ο Καναδός Barry Trotz.

 144. 146,
  Σωστά! 🙂
  Αν και δεν ξέρεις τι μπορεί να χτίσει:

 145. ΣΠ said

  147
  Κάποτε σε μια παρέα πήγαν να το κάνουν σε κάποιον που το ήξερε και αυτός τους πήγε εκεί που ήθελε:
  -Είναι ιστορία ερωτική;
  -Ναι
  -Ανάμεσα σε δύο άτομα που βρίσκονται εδώ;
  -Ναι
  -Η κοπέλα είναι η Νανά;
  -Ναι
  -Το αγόρι είναι ο Γιώργος;
  -Όχι
  -Ο Παύλος;
  -Όχι
  -Ο Χάρης;
  -Όχι
  -Μήπως είμαι εγώ;
  -Ναι
  -Και τι κάναμε, ρε παιδιά;

 146. 147 Χαχά, το έχω παίξει κι εγώ αυτό (με αστυνομική ιστορία, και καλά). Πολύ γέλιο!

 147. Pedis said

  # 148, Πάει χάλανε και οι Γάλλοι. Σε λίγο θα δούμε γερμανό τερματοφύλακα να κάνει καθυστερήσεις …

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134

 149. Νίκος Κ. said

  Δεκατρία χημικά στοιχεία έχουν πάρει το όνομα επιστημόνων αλλά μόνο σε δύο περιπτώσεις αυτοί ήταν στη ζωή, ο Ογκανεσιάν είναι ο ένας απ’ αυτούς τους δύο. Πρωτοπόρος στην προσπάθεια να φθάσουν στη «νησίδα της σταθερότητας» που ίσως να υπάρχει σε πιο βαριά χημικά στοιχεία http://www.jinr.ru/wp-content/uploads/2016/11/oganessian.jpg

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – «έχουν ξαναβρεί την ζωτικότητά τους (ή προσπαθούν) επενδύοντας στον τομέα της υγείας.» Προσδοκόντας να ασθενούν οι άλλοι. 🙂

 151. sarant said

  135α

  Δεν το λέμε δυνατά, επειδή ο Ματέο μάς έχει κάνει δώρο εκείνη τη γραβάτα, αλλά, π.χ.

  «Είναι βασικής σημασίας να απαγκιστρωθούν, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει τώρα μία χρυσή ευκαιρία και για την ιταλική Αριστερά να δημιουργήσει ένα ενιαίο σχέδιο, αφού σε αυτό τη βοηθά και η στάση της σχετικά με το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου». Η απόφασή, δηλαδή, των δυνάμεων της Αριστεράς, στην Ιταλία, να καταψηφίσουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

  https://left.gr/news/p-rigas-sti-romi-dosame-mahi-kai-den-epilexame-ton-dromo-tis-fygis

  και

  https://left.gr/news/i-metarrythmisi-toy-rentsi-meionei-ti-laiki-symmetohi-sti-dimokratiki-zoi-tis-horas

  Εξάλλου και ο σ. Ντ’Αλέμα είναι με το ΟΧΙ

 152. Νίκος Μαστρακούλης said

  131ε: «56 Όπου υπάρχουν και τα δύο, το -άνοι είναι πιο ανεπίσημο, το -ανοί πιο σοβαρό»

  Δηλαδή, σα να λέμε, το επίσημο είναι να λέμε «Ινδιανοί»; 🙂

 153. Idom said

  Διαβάζοντας όλα αυτά τα ωραία μεζεδάκια νοστάλγησα τον Β. Πολύδωρα! Καιρό έχουμε να ακούσουμε νέα του.

  Idom

 154. sarant said

  157 «Όπου υπάρχουν και οι δυο τύποι, λέμε

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 τέλος – Σημασία έχει, με ποιό είναι ο «σύντροφος» Μάριο. 🙂

 156. sarant said

  160 Μάσιμο λέμε.

 157. Μαρία said

  156
  Και ο άσπονδος …φίλος του, ο Μπερσάνι, είναι με το ΟΧΙ.

 158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – MAΡΙΟ λέμε, κατά κόσμον Ντράγκι, αυτός ντε που αποφασίζει πρίν από μάς για μάς, και γράφει στα @@@ του τι ψηφίζουν οι λαοί.
  Θα σε μπέρδεψε το σύντροφος, αλλά πλέον δεν έχει και μεγάλη διαφορά, μια παρέα έχουν γίνει. 🙂

  Ρε παιδιά, ήταν κανείς στο ΟΑΚΑ όταν έπαιξαν τα παλληκάρια; Μακράν το καλύτερο συναυλιακό συγκρότημα.
  Σας καληνυχτώ γιατί έχουμε και δουλειές. 🙂

 159. 142,
  Ας θυμηθούμε και το Admistratium, [which] has no protons or electrons and thus has an atomic number of 0. However, it does have one neutron, 125 assistant neutrons, 75 vice neutrons and 111 assistant vice neutrons, καθώς και πολλές άλλες αξιοζήλευτες ιδιότητες.

 160. Αdministratium

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Nα βάλλω και το σχετικό εργασιακό τραγούδι.
  good night 🙂

 162. sarant said

  165 Βγαινει και σε Αστερίξ;

 163. κουτρούφι said

  «Τρεις μέρες βασανίζομαι με τον Αμερικάνο»:
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=B-xg4uLG3m0

  «Το δικό μου κάνει κάνει
  όσο δέκα Αμερικάνοι»

 164. Pedis said

  # 156 – 135α
  Δεν το λέμε δυνατά, επειδή ο Ματέο μάς έχει κάνει δώρο εκείνη τη γραβάτα, αλλά, π.χ.

  🙂

  το σάιτ είναι εκτός λειτουργίας αυτή τη στιγμή. Θα τα κοιτάξω αργότερα …

  Πάντως δεν σου φαίνεται κουφό το σκηνικό;

  Ο Ρέντσι ηγείται κυβέρνησης ΠιΝτί με δεξιούς, πρώην μπερλουσκονικούς, και άλλα απομαζέματα,

  τον υποστηρίζει (κάνει δουλειές δηλ. κυβερνά) προφανώς το ΠιΝτί μαζί του όλη η armata brancaleone … Μπερσάνι, Ντ’Αλέμα και κομπανία μπέλλα,

  το ΠιΝτί *δεν* είναι σοσιαλιστικό κόμμα,

  (αν τους το πεις θα σε καταγγείλουν ως συκοφάντη)

  και το χωρίο που παραθέτεις μας μας δίνει δύναμη κι ελπίδα …

  «Είναι βασικής σημασίας να απαγκιστρωθούν, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» … «υπάρχει τώρα μία χρυσή ευκαιρία και για την ιταλική Αριστερά να δημιουργήσει ένα ενιαίο σχέδιο, αφού σε αυτό τη βοηθά και η στάση της σχετικά με το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου»

 165. sarant said

  169 Το ΠιΝτι είναι όμως στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών

 166. Babis said

  #167
  Βεβαίως. Ο Αστερίξ λεγεωνάριος.
  Να μια ωραία ιδέα για την επόμενη παρουσίαση Αστερίξ.

 167. Γς said

  143:

  Ναι ο Denton Arthur Cooley.
  Ηταν στο St. Luke’s Episcopal Hospital, με την μαρμάρινη σκουροκόκκινη καρδιά απέξω, κι αργότερα με το άγαλμά του, τριάντα χρόνια πριν να σταματήσει κι η δική του καρδιά.
  Πέθανε πριν δυο βδομάδες.

  Κι απέναντι στο ιατρικό πανεπιστήμιο Baylor, ο Michael Ellis DeBakey. Διευθυντής του κέντρου που είχε το όνομά του. The Methodist DeBakey Heart & Vascular Center.

  Επισκοπικών και Μεθοδιστών και πιο δίπλα τo Graduate Schiool of Biomedical Studies του Παν. του Τέξας. Του Γς.

  Κι ήταν κι εκείνο το φασφουντάδικο

  http://caktos.blogspot.gr/2014/04/immunity.html

 168. sarant said

  171 Πρεπει όμως να βρεθεί κάποιος να το έχει και να το σκανάρει

 169. Pedis said

  # 170 – 169 Το ΠιΝτι είναι όμως στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών

  Αααα συγνώμη … 🙂

  Τώρα μπήκα και διάβασα το πρώτο που πρότεινες. Δηλ. τη συγκεκριμένη παρ. την είπε ο Ρήγας!?

  και ο συντάκτης την … ολοκληρώνει

  Η απόφασή, δηλαδή, των δυνάμεων της Αριστεράς, στην Ιταλία, να καταψηφίσουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

  Τώρα, πως το ΠιΝτι που ανήκει στους Εσοσιαλιστές και είναι και Αριστερά και θα αγωνιστεί για το σοσιαλισμό, είναι και στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της Βουλής που πρότεινε και πέρασε τον περασμένο Απρίλιο το σχετικό νόμο που προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση (για την οποία διεξάγεται το σχετικό δημοψήφισμα) είναι δηλ. και με το ΝΑΙ και με το ΟΧΙ …

  ε ας μη πω την κακία μου για τον Ρήγα, το κόμμα του και το ΝΟΧΙ!

 170. Μαρία said

  165
  Μιχάλη, γιά δες αυτό 🙂 http://gcfs.ucpress.edu/content/16/4/66

 171. Pedis said

  Λυπάμαι αλλά ο Μιχάλης αν είναι θα δείξει περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον γι αυτό:

  Ι’ll take the yogurt but hold the enema machine

 172. Γς said

  165:

  και μετά αυτό:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6776.html

 173. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι σε ένα Ιστολόγιο συνταξιούχων (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) αναγνωστών, το 50% των οποίων θα εμφανίσουν συντόμως προβλήματα καρκίνου του προστάτου, αποκρύπτονται επί 8 ολόκληρα έτη τα τεράστια οφέλη που έχει ο συχνός αυνανισμός για την αποφυγή αυτού του είδους του καρκίνου, που πλήττει κυρίως τους γέροντες.

  Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) σάς ενημερώνει για την τελευταία αμερικανική επιστημονική έρευνα που καταγράφει όλα τα οφέλη του αυνανισμού σε άνδρες και γυναίκες και δή στους γέροντες.

  Απεδείχθη οριστικώς ότι ουδείς συστηματικός αυνάνας έχει εμφανίσει καρκίνο του προστάτου. Η μαλακία σώζει κυριολεκτικά ζωές, διό και την είχε απαγορέψει επί 1.700 χρόνια η ανθελληνική Χριστιανική Εκκλησία: Για να διαλυθεί μιά ώρα αρχύτερα ο Ελληνισμός. Αντιθέτως, στην Αρχαία Ελλάδα ο αυνανισμός ήτο μία ευεργεσία των Θεών προς τους ανθρώπους: Την είχε διδάξει ο θεός Ερμής στον Πάνα κι αυτός την έμαθε στους θνητούς για να ανακουφίζονται

 174. Γς said

  165:

  Και μετά αυτό:

  http://caktos.blogspot.gr/2015/04/4000.html

 175. nikiplos said

  Αγαθίαμ, αν ίσχυαν τούτα που κομίζεις θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον καυκάσιοι… 🙂

 176. nikiplos said

  κι έχω μπερδέψει τσίπρα με ρούμια και δεν δύναμαι γαμώτο…

 177. Γς said

  180:

  Κι έχω κι ένα χαρτί για τον καρκίνο του προστάτη.

  [Μόνο οι Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ θα ο έχουν αναγάγει σε επιτήμη;]

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17947957

 178. Pedis said

  https://www.thepressproject.gr/article/103562/To-diakubeuma-tou-italikou-dimopsifismatos

  άλλο ένα πολεμικό άρθρο για το ιταλικό δημοψήφισμα χωρίς μία λέξη, μία πληροφορία για την ουσία. (Πού το βρήκε αυτό το φυντάνι ο οραματιστής δημοσιογράφος Εφήμερος;)

  Μιλάμε για δημοσιογραφία!

  Καλά, έχετε πετύχει κάνα σχετικό άρθρο που να εξηγεί κατιτίς; Εμένα δεν μούτυχε.

  Για τους ιταλομαθείς εδώ ο σχετικός νόμος για την τελική έγκριση του οποίου γίνεται το δημοψήφισμα

  http://www.altalex.com/documents/news/2016/04/13/riforma-costituzionale-il-testo

 179. Γς said

  182:

  Ωχ!

  Γράφει ότι:

  The results were compared with those in controls matched for sex and age.

  Και μιλ’αμε για καρκίνο του προστάτη…

 180. Μαρία said

  183
  http://rednotebook.gr/2016/12/italiko-dimopsifisma-epistrofi-ston-19o-eona-tou-petrou-iosif-stangkanelli/

 181. nikiplos said

  Κι ας μην ξεχνάμε τι ακριβώς έγραψε ο Βίκτωρ Χάρα…

  αν και στα νιάτα μου απεχθανόμην το συγκεκριμένο άσμα…
  🙂

 182. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Eπειδή δεν είναι όλα αστεία και μαλακίες (no pun intended!), να πω εμφατικά ότι οι παπαριές (no pun intended! ) που πόσταρε στο 178. ο Καπετάνιος, δεν ισχύουν!
  Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από ένα άρθρο στο BBC, που συνοψίζει τις σχετικές «μελέτες» :
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3072021.stm
  Όταν ακούμε τέτοια, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να κάνουμε είναι: ΠΏΣ έγινε η μελέτη, μεθοδολογικά;
  Όπως φαίνεται, οι αυστραλιανοί μελετητές πήραν συνέντευξη από περισσότερους από 1000 άντρες που είχαν πάθει καρκίνο του προστάτη, και 1250 που δεν είχαν πάθει, σχετικά με τις ΠΑΛΙΕΣ τους σεξουαλικές συνήθειες.
  Το πρόβλημα στο να ρωτάς ανθρώπους για τις σεξουαλικές συνήθειές τους τριάντα χρόνια πριν, είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός…νεκρών τους οποίους (μάλλον…) ΔΕΝ μπορείς να ρωτήσεις…
  Κι αν οι πιο ενεργοί αυνανιστές πέθαναν από εξάντληση;…
  Τεσπά, όλες αυτού του «επιστημονικού» είδους μελέτες πέφτουν στη γνωστή λούμπα
  » Συσχέτιση ΔΕΝ σημαίνει υποχρεωτικά Αιτιότητα» (α ρε Στάζυ!…),
  Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί κάλλιστα να μη συνδέεται καθόλου με τη μαλακία, αλλά με κάτι ΑΛΛΟ που έχει συσχέτιση με τη μαλακία.
  Τα σωστά στατιστικά της «μελέτης» (σωστά ως προς τα νούμερα. ΌΧΙ ως προς τα συμπεράσματα!) θα μπορούσαν να σημαίνουν ας πούμε, ότι:
  Oι άντρες με αυξημένη λίμπιντο παθαίνουν λιγότερο κ.τ.προστάτη.
  Ή ότι οι… αργόσχολοι (άντρες με ελεύθερο χρόνο, τεσπά) παθαίνουν λιγότερο κ.τ.π
  Ή ότι όσοι δεν πάσχουν από κατάθλιψη έχουν λιγότερο κ.τ.π.
  ή ξερω γώ οτι οι άντρες με γρήγορο Ίντερνετ έχουν λιγότερο κ.τ.π… 🙂

  Kαι εν τέλει , οι γυναίκες που μαλακίζονται έχουν ακόμη λιγότερο καρκίνο του προστάτη από τους αντίστοιχους άντρες, σωστά; Ζήτω η μαλακία λοιπόν!

  Παρντόν, αλλά μ’αυτά δεν παίζουν! (pun intended!)

 183. Γς said

  187:

  >Παρντόν, αλλά μ’αυτά δεν παίζουν!

  Τον παίζουν!

 184. spatholouro said

  Μιά παχιά και δυό τη μέρα
  το γιατρό τον κάνουν πέρα
  πάνω χέρα κάτω χέρα
  ψιλοκοπανάς αέρα

 185. Γς said

  Αν είχατε πάνω από 20 ερωτικές συντρόφους, κινδυνεύετε λιγότερο από καρκίνο του προστάτη!

  http://www.protothema.gr/zoi/article/422072/to-sex-me-21-gunaikes-meionei-ton-kinduno-gia-karkino-tou-prostati-/

 186. Γς said

  187:

  >Kαι εν τέλει , οι γυναίκες που μαλακίζονται έχουν ακόμη λιγότερο καρκίνο του προστάτη

  184:

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/03/meze-248/#comment-399288

 187. Γς said

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/03/meze-248/#comment-399283

 188. Babis said

  #173
  Το έχω και μπορώ να το σκανάρω.

 189. Νοστιμότατη μεζεδάρα ο Ολάντ!

 190. sarant said

  193 Πολύ ευχαρίστως να το σκανάρεις και αν μπορείς να το φτιάξεις pdf. Θα είναι κάπως βαρύ το αρχείο για ναμου το στείλεις με μέιλ αλλά υπάρχει το wetransfer. Το μέιλ είναι sarantπαπάκιpt.lu

 191. Γιάννης Ιατρού said

  171/193/195 Αστεριξ Λεγεωνάριος

  Ρε παιδιά, δεν σα είδα εγκαίρως. Υπάρχει ήδη, έτοιμο, εδώ !! Από την «προσωπικήν βιβλιοθήκην» που λέι ο λόγος 🙂 🙂 🙂 (και τ΄άλλα τεύχη)

 192. Γιάννης Ιατρού said

  196: γμτ#$%^ το πληκτρολόγιο (πάει, γέρασε κι αυτό και τρώει γράμματα) 😦 😦

 193. Idom said

  @ 173

  Στο http://www.dialeimmataki.gr/ υπάρχουν άπαντα τα τεύχη – αν δεν απατώμαι – από τις εκδόσεις Μαμούθκομιξ. Και πολλά πολλά ακόμα.
  Ειδικά ο λεγεωνάριος, εδώ:
  https://drive.google.com/file/d/0B821tGIy8lh1MjAzMjIxNTQtZmUzYy00YzlmLWE1YjAtZTlkMDE3OGExZWZi/view?hl=en

  Φυσικά χωρίς σχολιασμό. 🙂

  Idom

 194. Idom said

  Ωωωωπ, τώρα το ‘δα! Με πρόλαβε ο Γιάννης Ιατρού, δύο σχόλια πιο πάνω (# 196).

  Idom

 195. Babis said

  !95,196
  Μας είδες εγκαίρως, πιο εγκαίρως δεν γίνεται.
  Έβαλα να σκανάρει το εξώφυλλο και περιμένοντας κοίταξα το φόρουμ.

 196. Αυτή η Κυριακή είναι πολύ συννεφιασμένη. Εννοώ με τις δύο κάλπες.
  Η δεξιά στροφή της Ευρώπης αχώνευτη.
  Ι pagliacci.
  Και οι ναζιστές.

  Στο Ρώσικο κανάλι τους εκθειάζουν, και τρίβουν τα χέρια τους για τη διάλυση της Ευρώπης.

 197. smerdaleos said

  @184, Γς: The results were compared with those in controls matched for sex and age.

  Και μιλ’αμε για καρκίνο του προστάτη…
  —-

  Για τον καρκίνο των ωοθηκών έχουν «matched for sex» μελέτη να μας δείξουν; 🙂 🙂 🙂

  BTW, εντελώς εγκυκλοπαιδικά, το γυναικείο ομόλογο του ανδρικού προστάτη είναι οι αδένες του Skene.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Skene's_gland

  Υπάρχει μια ολόκληρη ενδιαφέρουσα από άποψη φυσιολογίας ιστορία για τους αδένες του skene και την ποιότητα του γυναικείου οργασμού, αλλά μας παρακολουθούν και παιδιά και, επομένως, θα πρέπει να το ψάξετε μόνοι σας.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  200: Ε, φτηνά τη γλύτωσες.., αλλά η πρόθεση μετράει 🙂

 199. Αυτά που λέει ο δωδεκάθεος, μπούρδες μου φαίνονται.
  Οι αρχαίοι δεν νομίζω να είχαν σε καμιά εκτίμηση τον αυνανισμό, τον θεωρούσαν δουλική συνήθεια.
  Υπάρχει όμως μια ιστορία του Διογένη, που το έκανε δημοσίως και μετά δήλωσε: Μακάρι να μπορούσα να έτριβα και την κοιλιά μου και να χόρταινα.
  Πηδούσαν όμως εφήβους και παιδιά, δούλους συνήθως και τη πιτσιρίκα από τη Θράκη, τη δούλα του Στρυμόδωρου.( Κι άσε τον Άδωνη να λέει).

  Από την άλλη, γιατί ειδικά ο αυνανισμός; Μόνο με την δεσποινίδα Jill κάνει καλό, όχι με άλλα πρόσωπα;

 200. Pedis said

  # 185 – στη γενική κριτική είναι σωστός. Περιέχει, όμως, ανακρίβειες και υπερβολές για να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο την κριτική του. Για παράδειγμα, γράφει

  αντικαθίστανται οι εκλεγμένοι γερουσιαστές από ένα (αριθμητικά μειωμένο) σώμα διορισμένων περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι έτσι μετατρέπονται σε «γερουσιαστές του σαββατοκύριακου»,

  – δεν είναι διορισμένοι οι σύμβουλοι και περιφερειάρχες (και οι δήμαρχοι) που θα λάβουν θέση γερουσιαστή. Είναι εκλεγμένοι ως σύμβουλοι, περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Και η εκλογή των γερουσιαστών προβλέπεται να γίνεται μεταξύ αυτών. Δηλ. μιλάμε για 2ο επίπεδο αντιπροσώπευσης από κάποιους από τους ανθρώπους που δεν έχουν εκλεγεί ως γερουσιαστές αλλά ως εκπρόσωποι σε περιφερειακό επίπεδο.

  Και προφανώς ο χαρακτηρισμός «γερουσιαστές του σαββατοκύριακου» είναι ορθός, αφού είναι εκλεγμένοι για άλλη δουλειά, με περιορισμένο και ρητή ευθύνη από το Σύνταγμα να ασχολούνται με τοπικά θέματα και πρεπει να κάνουν διαφορετική εργασία, με εθνική εξουσιοδότηση, και όχι τοπική, μακριά από τον τόπο ευθύνης τους.

  – Για να δώσουμε κάποιες λεπτομέρειες επειδή το βασανίζουμε. Το νέο σώμα της Γερουσίας προβλέπεται να περιλαμβάνει 100 γερουσιαστές
  (τα μέλη της γερουσίας μέχρι τώρα εκλέγονταν κατευθείαν από τους ψηφοφόρους που έχουν ηλικία 25 χρονών και πάνω)

  – 5 γερουσιαστές διορισμένους από τον πρόεδρο της δημοκρατίας
  – 21 γερουσιαστές είναι εκλεγμένοι δήμαρχοι (δεν ειναι γνωστό ποιών πόλεων)
  – 74 γερουσιαστές εκλεγμένοι σε περιφερειακό επίπεδο απο τους περιφερειακούς συμβούλους. Κάθε περιφέρεια θα στέλνει τουλάχιστον 2 γερουσιαστές.

  – Η Γερουσία προβλέπεται να αναλάβει πολλαπλές νομοθετικές λειτουργίες σε ζητήματα που σχετίζονται όχι μόνο με ζητήματα των σχέσεων περιφερειών-κεντρικής διοίκησης αλλά και με συνταγματικά θέματα, νόμους, σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ κά. Μόνο που ο ρόλος της δεν είναι καθοριστικός. Δηλ. δεν δύναται να βάλει βέτο.

  – Όσον αφορά αυτό που χαλαρά αναφέρει ο αρθρογράφος «Θα μπορούσε, κανείς, να σκεφτεί ότι στην γειτονική μας χώρα, εξαιτίας και ιστορικών λόγων, πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες έχουν περιέλθει, εδώ και χρόνια, στην τοπική αυτοδιοίκηση.» δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ομοσπονδιοποίηση της Ιταλίας έγινε με τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2001 (με έγκριση κατόπιν δημοψηφίσματος 64% – 36% με συμμετοχή 34% των εγεγγραμμένων) και με πολυκομματικό σπρώξιμο από τα «αριστερά» μέχρι τους νεοφασίστες.

  (Τέλος πάντων, αν τότε συνέφερε το άπλωμα, τώρα συμφέρει το μάζεμα.)

  Το σημαντικότερο μέρος των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων έχει να κάνει με τη δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας να επιβάλλει στο κοινοβούλιο την νομοθετική ατζέντα της και να απαιτήσει την άμεση συζήτηση και ψηφορορία των νομοσχεδίων της. Δηλ. η συνταγματική μεταρρύθμιση λίγο-πολύ εισάγει το Ελληνικό μοντέλο. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι στα χαρτιά τουλάχιστον το Ιταλικό Σύνταγμα του ’48 την αρχή του Μοντεσκιέ την προέβλεπε στο ακέραιο. Η εισαγωγή των νομοσχεδίων, η συζήτησή τους, και όλες οι σχετικές διαδικασίες δεν υπόκεινται σε πλαίσια ή χρονοδιάγραμμα επιβαλλόμενο από την εκτελεστική εξουσία. Τώρα, πάπαλα. Όχι πώς και με το σύνταγμα του ’48 είχε τιμηθεί και πολύ ο Μοντεσκιέ. Τον γύριζαν στον τάφο του τα εκατοντάδες προεδρικά διατάγματα …

  Όλο αυτό το νέο σκηνικό -συνταγματικά στεφανωμένο- κυριαρχίας της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική και στο -εκλεγμένο- κοινοβούλιο θα ολοκληρωθεί με τον νεό εκλογικό νόμο που θα είναι σουπερπλειοψηφικός.

  Τώρα, το τι λέγεται και γίνεται σε επίπεδο προπαγάνδας, τα σλόγκαν που δεν έχουν καμιά σχέση με το προκείμενο κλπ (το αναφέρει κι ο Σταγκανέλλης) είναι του στυλ «να ξεμπερδεύουμε με το παλιό» (αστειάκι για τους συριζαίους, αλλά χρησιμοποιούνται παομοις ατάκες), ενάντια στην αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία και τους παλιούς πόλους εξουσίας, υπέρ της μείωσης του κόστους της πολιτικής, «μένουμε Ευρώπη» μετά την παρέμβαση των γνωστών ηγετών της ΕΕ, του εκονομιστ, των τραπεζικών ομίλων κλπ

  Και θα ρωτήσει κάποιος γιατί Μπερλουσκόνι, Λέγκα, Γκριλλίνοι, Μπερσάνι, η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι, των καθηγητών συνταγματικού δικαίου αλλά και διάφοροι «αριστεροί», αριστεροί, αριστεροί εξωκοινοβουλευτικοί, κινήματα, συνδικάτα βάσης κλπ αντιτίθενται στη συντγματική μεταρρυθμιση του Ρέντσι, ε …

  … δεν σκοπεύω να γράψω άρθρο και φάω το μεροκάματο των δημοσιογράφων και τη φημη των πολιτικών αναλυτών.

 201. ΓιώργοςΜ said

  204 Η ιστορία κυκλοφορεί πολύ καιρό, κι απ’ ότι θυμάμαι (νομίζω και σε κάποιον από τους εδώ λίκνους αυτό λέει), η εκσπερμάτιση είναι αυτό που ωφελεί, ανεξαρτήτως της μεθόδου πρόκλησής της 🙂 με τη λογική ότι ένας αδένας πρέπει να λειτουργεί έτσι όπως είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί προκειμένου να μη συγκεντρώνει τοξίνες κλπ (flush out). Γίνεται αναφορά στην αντίστοιχη προστατευτική δράση του θηλασμού από τον καρκίνο του στήθους. Σαν λογική, στέκει. Σαν μέθοδος απενοχοποίησης, επίσης! 😀
  Η πληροφορία μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στα ζευγάρια: «Γυναίκα, είναι ώρα για το φάρμακο του προστάτη!»

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  202 τέλος – Μα ίσα ίσα, επειδή παρακολουθούν και παιδιά, θα έπρεπε να παραθέσεις αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη για τους αδένες skene και την ποιότητα του γυναικείου οργασμού. Τι καλύτερο γι’ αυτά, να διαβάσουν αυτή την άποψη, που τα ενδιαφέρει άμεσα και πολύ, σ’ αυτό το ιστολόγιο, κι από ένα γιατρό (ασχέτως της ειδικότητάς του), θα πάρουν λές καλύτερη πληροφόρηση από τους γονείς τους, από το σχολείο, ή από τις πορνοϊστοσελίδες;
  Δυστυχώς, ο πουριτανισμός για το υγιές σέξ καλά κρατεί, οι ηθικές αναστολές μόνο γι’ αυτό λειτουργούν, εν αντιθέση με τους διεστραμένους αγαθίες.

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  206 – Ούτε να με παρακολουθούσες στο σπίτι μου.☺
  Χωρίς πλάκα, είναι το μοτο που χρησιμοποιώ εδώ και δυό χρόνια, σε διάφορες παραλλαγές, «τι θα γίνει θα κάνουμε τίποτα; κινδυνεύει ο πραστάτης μου, θές να πάθω καρκίνο;» Ευτυχώς δεν θέλει.☺

 204. sarant said

  196-198-200 Μισό λεπτό, έγινε παρεξηγηση και φταίω που δεν το διευκρίνισα.

  Όταν δημοσιεύω άρθρα Αστερίξ και σχολιάζω μια περιπέτεια, ανεβάζω την περιπέτεια αυτή σε pdf αλλά στην παλιά έκδοση, του Ψαροπουλου με τη μετάφραση του Χιόνη, την οποία και αντιπαραβάλλω συχνά με τη νεότερη της Μαμούθ.

  Οπότε, Μπάμπη, αν έχεις την έκδοση Μαμούθ προφανώς δεν είναι ανάγκη να σκανάρεις, δεν υπάρχει λόγος. Μόνο αν έχεις την παλιά έκδοση, του Ψαρόπουλου.

 205. gpoint said

  Λοιπόν το κουίζ της ημέρας επί του θέματος περίπου…

  Η ίδια λέξη που περιγράφει αυτό που μας προσφέρει ο καλύτερος ερωτικός μας σύντροφος όταν έχει ένα φωνήεν λιγότερο…βρωμάει !!!

 206. Μαρία said

  http://www.sinistrainrete.info/politica-italiana/8583-luigi-ferrajoli-referendum-costituzionale-le-ragioni-del-no.html

  Μπορεί οι συνταξιούχοι να τον θυμούνται απ’ αυτά http://www.stochastis.gr/Catalogue/sysex_Via.htm

 207. Babis said

  209
  Με μεγάλη μου λύπη δεν έχω πια. Πονεμένη ιστορία. 😦

 208. Γιάννης Ιατρού said

  211α: Μαρία
  Πολλά γράφει ο Λουίζος, οι ΑΗΠ (απ΄όσο θυμάμαι τότε τον συμμαθητή μου 🙂 , τον Περικλή, Θ. Ι. 265.1) το είχαν πεί εν συντομία: Λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε του πρώτου ανδρός αρχή… (Θ. Ι. 265.10)

 209. gpoint said

  # 210

  Ας τοπάρει το κόμα του Σταύρου Θεοδωράκη…

  απόλυτο—> άπλυτο

 210. Pedis said

  # 211 α) – καλά και σωστά τα λέει αυτός.

 211. Pedis –> http://rednotebook.gr/2016/12/italiko-dimopsifisma-epistrofi-ston-19o-eona-tou-petrou-iosif-stangkanelli/

 212. Pedis said

  # 213 – Ναι βρε, σιγά μην έχει τα φόντα, επειδή τον παίζουν τα ΜουΜουΕ, να γίνει ο Ρέντσι princeps! Ήμαρτον.

 213. Γς said

  Μα είναι αστείο. Ο τροπος που μεταδίδουν μια αθλητική εκπομπή στο ΣΚΑΙ τώρα.
  Δύο οι παρουσιαστές. Ο ένας κι ο άλλος ένας [+ 1 μέτρο ψηλότερος].
  Και τους έχουν δίπλα δίπλα!

  Υπάρχουν ένα σωρό λύσεις, κόλπα, σκηνοθετικά τρικ γμτ

 214. 175, 176, 😀 😀

  Και για να περιαυτολογήσω, παραθέτω την εισαγωγή από ένα παλιότερο άρθρο μου στο IEEE Control Systems Magazine – που έγινε και εξώφυλλο – με τίτλο «Control of Snack Food Manufacturing Systems – Potato chips and microchips are more similar than commonly
  believed»
  . Αν δεν είχα αποτρέψει τον συντάκτη από το να βάλει ως θέμα εκείνου του τεύχους Snackshots of Process Control (αντί του τελικού Snapshots), oι αναγνώστες του άρθρου με θητεία στο Ιστολόγιο θα μάντευαν τον συγγραφέα του άρθρου χωρίς να κοιτάξουν, μάλλον!

  The 1995 Ig Nobel Prize in Physics [1], a highly popular spoof of its true counterpart, was awarded to D.M.R. Georget, R. Parker, and A.C. Smith of the Institute of Food Research, Norwich, England, for their “rigorous analysis of soggy breakfast cereal” [2]. Apparently, the prize committee judged that the analysis of processed food properties warranted little scientific rigor and bordered on the humorous. The authors accepted the prize with gratitude and offered the following gracious acceptance speech [3]: “In our study of compaction of breakfast cereal flakes, we did not leave them turned tongue-in-cheek, or use any other sensory technique. Rather, we set out to relate macro-scale mechanical properties to changes in the scale of constituent food particle molecules. This provides valuable insights into texture. So what does this mean for the manufacturer, and to you, the consumer? Well, it’s all about the quest for the ultimate breakfast cereal-eating experience. I hope that the awarding of this prize will stimulate further research in this area.” The above incident epitomizes what is interesting about the technology used in the food industry: On one hand, the finished product is a commodity rarely associated with scientific or engineering know-how, easily recognizable, and available at an affordable cost. To wit, the English vernacular, among others, is widely interspersed with metaphorical colloquialisms borrowed from food and cooking, such as “to accept something with a grain of salt” or “to offer a half-baked product.” On the other hand, while there is an abundance of processed-food humor [4], [5] – tasteful or not, pun intended – food processing is a serious enterprise in every aspect, including science, technology, business, and public health. The purpose of this article is to focus on technological issues related to snack food manufacturing processes [6]. Specifically, we posit that this technology can be surprisingly sophisticated. While we elaborate on specific examples, we also stress that it is not our aim to exhaustively cover this diverse and evolving field. In particular, we emphasize process monitoring and control solutions as well as the challenges of salty snack food processes. Undoubtedly, there are other success stories that can be told. We hope that this article stimulates interest in both the food manufacturing and control communities to promote creative control ideas.

 215. Γς said

  220:

  Ig® Nobel Prizes. Και τά΄χουμε παρατήσει τελευταία [χρόνια;]

 216. Snackshots

 217. Pedis said

  «Ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να πάει στον Πρωθυπουργό και να πει χρειάζεται ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ. Ας πεινάμε, χρειαζόμαστε 30 αεροπλάνα πέμπτης γενιάς. Αυτή είναι η απάντηση στον Τούρκο» σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

  Και θάκοβε και 200 Ε από τις συντάξεις!

 218. Τα οποία F-35 είναι ΓΤΠΚ. Αφού τα απορρίψανε οι Καναδοί, τώρα τα αναβάλλουν και οι US Marines, μέχρι να κάνουν κάτι περισσότερο από το να απογειώνονται/προσγειώνονται με στατιστική επιτυχία.

  http://search.thedrive.com/?site=thedrive&q=F-35

 219. 184, …The results were compared with those in controls matched for sex and age.

  Και μιλ’αμε για καρκίνο του προστάτη…

  Κάτσε, εννοεί ότι οι συγκρίσεις έγιναν με βάση μετέχοντες στην έρευνα που είχαν παρόμοια συχνότητα σεξ για την ηλικία τους! 🙂

 220. 223, …εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ…

  Μαϊμούθ, μάλλον…

 221. ΓιώργοςΜ said

  225 >συχνότητα
  Θυμήθηκα το ανέκδοτο, με τον έλεγχο διαβατηρίων, κι έναν Άραβα ξυρισμένο με κελεμπία, όπου οι τελωνειακοί δε μπορούσαν να καταλάβουν αν είναι άντρας ή γυναίκα:
  -Name?
  -Abdul Habib.
  -Nationality?
  -Arab.
  -Sex?
  -3-4 times per week.
  -No, I mean male or female?
  -Male, female… sometimes camel…

 222. smerdaleos said

  @227, ΓιώργοΜ: -Male, female… sometimes camel…
  —-

  Τώρα μου θύμισες την απάντηση του Ευσταθίου Θεσσαλονίκης, όταν ο Μανουήλ Κομνηνός ζήτησε από μια επιτροπή μητροπολιτών να αλλάξουν το χριστιανικό δόγμα έτσι ώστε αν διευκολυνθεί ο εκχριστιανισμός των μουσουλμάνων (είχε κατά νου να εκχριστιανίσει τους Τούρκους που είχαν πάρει την μικρασιατική ενδοχώρα).

  Ο «πολὺς καὶ μέγας ἐν λόγοις» Ευστάθιος Θεσσαλονίκης απέρριψε αμέσως ασυζητητί την πρόταση του Μανουήλ, χαρακτηρίζοντας τον καημένο τον Μωάμεθ «καμηλιέρη παιδεραστή» 🙂 🙂

  [Νικήτας Χωνιάτης, 216] ὥστε καὶ ὁ τῆς Θεσσαλονίκης πρόεδρος, ὁ πολὺς καὶ μέγας ἐν λόγοις Εὐστάθιος, ζήλου ἐπὶ τοῖς ἀνεγνωσμένοις πλησθεὶς καὶ μὴ ἐνεγκὼν θεὸν ἀληθινὸν ὀνομάζεσθαι ὁλόσφυρόν τι διανοίας ἀνάπλασμα κακοδαίμονος «ἐσοίμην ἂν» ἔφη «καταπεπατημένον ταῖς πτέρναις φορῶν τὸν ἐγκέφαλον καὶ τοῦ σχήματος τούτου παράπαν ἀνάξιος,» τὸν ἐπὶ τῶν ὤμων δείξας μανδύαν, «εἰ θεὸν ἡγοίμην ἀληθινὸν τὸν παιδεραστὴν καὶ καμηλώδη καὶ πάσης πράξεως μυσαρᾶς ὑφηγητὴν καὶ διδάσκαλον.«

 223. Pedis said

  # 217 – Σκύλε, το είχε πρότεινε η Μαρία και σχολιάστηκε στο # 205.

  # 226 – Μαϊμούθ, μάλλον…
  εννοείς αυτά που τους πουλάνε ή αυτούς που το παίζουν πατριώτες και τα αγοράζουν (συχνά κάνοντας ένα δωράκι στον εαυτό τους);

 224. Μαρία said

  Μόλις έκλεισαν οι κάλπες.
  Referendum, exit poll Rai: No avanti tra il 54 e il 58%. http://www.repubblica.it/speciali/politica/referendum-costituzionale2016/2016/12/04/news/risultati_referendum_2016-153452780/?ref=HREA-1

 225. 229

  Αλτσχάιμερ, λέμε! Οδηγούσα σήμερα στην Κορίνθου-Πατρώνε, οπότε μη δίνεις σημασία

  229β

  Κάποτε να πούμε για τον Τσουκάτο, που πήρε διαμέρισμα στο Λυκαβητό και αγόρασε και το αποπάνω για να φκιάξει πισίνα. Και πέρναγε με το μηχανάκι και βλέπω κάτι εργάτες να σκάβουν, «τι λέει, ρε μάγκες;», «Άσε, ρε μόρτη, και θέλει πισίνα ο Τσουκάτος στον 5ο!».
  Διευρύνανε το σωλήνα της ΕΥΔΑΠ γιανάχει ροή ο Θόωρος στο ρετιρέ. Αμφιβάλω αν θα άντεχε ο σκελετός καμιά κατοσταριά τόνους νερό.
  Φεύγω, πάω το συζητάω στη δουλειά κι έφαγα μια γείωση αποδώ ίσαμε το Κάιρο. ❤

 226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  231β >>κι έφαγα μια γείωση
  έγινε της Πόπης (της Τσουκάταινας ντε!) 🙂

 228. Μαρία said

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  230.Μαρία,το μόνο κακό είναι που οι δημοσκοπήσεις εδώ και ζαμάνια το πάνε ανάποδα 😦 φτου φτου, μαντονίνα μία

 230. Pedis said

  # 234, 232 – Η αγία βαρβάρα, εγώ ξερω, ότι την έχουν βάλει προστάτιδα των Βλημάτων. Οπότε ζητούν τη βοήθειά της όσοι βρίκονται υπό την σκέπη της.

  Πρόκειται για τον Μυλόπουλο, τέως πρύτανη; Ωρέ Βλήμα κι αυτός!; Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός σε αυτό το κωλοχανείο;

 231. Pedis said

  # 230 – Περιμένω πάνω από 65% για το νο.

 232. Pedis said

  Ο Ρέντσι όταν πήγε να ψηφίσει είχε ξεχάσει την ταυτότητα. Άντε να νικήσουν στο δημοψήφσμα με τέτοιον μάπα αρχηγό. (Τελικά ψήφισε δίχως την ταυτότητα! Ισονομία, λέμε.)

 233. Μαρία said

  235
  Όσο νυχτώνει η διαφορά μεγαλώνει http://www.repubblica.it/

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Les premières projections créditent le « non » de près de 60 %. Le président du conseil, Matteo Renzi, s’exprimera à minuit.

  Jerome Gautheret ‏@jeromegautheret πριν από 9 λεπτά
  Les italiens de l’étranger, sur lesquels lespartisans du oui fondaient tous leurs espoirs, ont voté non à 60%.

  http://www.lemonde.fr/europe/article/2016/12/04/reforme-de-la-constitution-en-italie-net-avantage-pour-le-non_5043198_3214.html

 235. Γς said

  Μαντζιάρε όλιο ε βιένι σέρα

 236. Γς said

  241->239

 237. Μαρία said

  240
  Μιλάει τώρα. Αύριο το μεσημέρι θα παραιτηθεί.
  http://video.repubblica.it/dossier/referendum-costituzionale/referendum-speciale-dopo-il-voto-la-diretta/261557/261884?ref=HREA-1

 238. Γς said

  Ωραίος

 239. Γς said

  Λίγο νευρικός.
  Παραιτείται.
  Για να…επιστρέψει

 240. Γιάννης Ιατρού said

  241: Όχι και μαντζιάρε ρε Γς, μπέβερε τουλάχιστον 🙂 (αλλά με τόσο κρύο, στερεοποιείται…)

 241. Γιάννης Ιατρού said

  243: το κακό για εμάς είναι ότι μας υποστήριζε κάπως, δηλαδή μάλλον είχαμε κάποια κοινά συμφέροντα …

 242. Γς said

  246:

  Μωρέ το ξέρω.
  Δεν ήταν βέβαια ότι ήθελα να κρατήσω την το στυλ της ελληνικής παροιμίας «Φάε λάδι…»
  αλλά αντέγραψα μια γελοιογραφία που είχα μπροστά μου, με όλα τα λάθη της.

  Αυτήν

  http://www.neakriti.gr/NewsASSET/neakriti-news-image.aspx?Doc=887769

 243. Γιάννης Ιατρού said

  248: 🙂

 244. Γιάννης Ιατρού said

  239: Μαρία
  Όσο νυχτώνει η διαφορά μεγαλώνει…

  Ίσως τον/το θυμούνται μερικοί συνταξιούχοι 🙂

 245. Μαρία said

  250
  Τι αθώο παιδί! Για γηπεδικό το ξέρω 🙂

 246. spiral architect said

  Bella Ciao … φρέσκο!

 247. spiral architect said

  Άιντε να σφίξουν λίγο οι κώλοι:

  http://www.historyinanhour.com/wp-content/uploads/2010/04/Death-of-Mussolini.jpg΅

 248. spiral architect said

  Λάθος λίκνος 😳

 249. spiral architect said

  O Πάγκυ εκνευρίστηκε:

 250. spiral architect said

  Παρεμπιπτόντως, είχαμε και επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, όπου -προς ανακούφιση πολλών ενοχικών- κέρδισε ο (οθντκ) «πράσινος» υποψήφιος.
  Φυσικά, κάτι λιγότερο από το μισό εκλογικό σώμα ψήφισε τον ακροδεξιό υποψήφιο αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον και δρώντας σαν μοχλός πίεσης στον νέο πρόεδρο για μελλοντικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

  Για να το αλαφρύνουμε λιγουλάκι, το μυστικό της επιτυχίας για την επιτυχία στην Αυστρία είναι να μένεις αξύριστος:

  😀 😀

 251. spiral architect said

  Σόρι για τον πλεονασμό της επιτυχίας, αλλά ακόμα γελάω! 😆

 252. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

 253. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ! Εγώ χτες έπεσα νωρίς διότι ήμουν ελαφρώς αδιάθετος, κι έτσι έχασα την ευκαιρία να σχολιάσω τη νίλα που έπαθε ο Ματέο.

 254. Γιάννης Ιατρού said

  260: Περαστικά Νίκο, και φτιάξε και καμιά κοτόσουπα 🙂 🙂

 255. Pedis said

  Ναι, καθίστε να δείτε αν θα φύγει … μπορεί η χώρα να χρειαστεί τις υπηρεσίες της κυβέρνησής του μέχρι το … Πάσχα … ας πούμε.

  Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια, όπως διαβάζω: οι δυο Ιταλικές Βουλές έχουν κριθεί από το Ανώτατο Συνταγμ. Δικαστήριο ως αντισυνταγματικά εκλεγμένες, λόγω της αντισυνταγματικότητας του εκλογικού νόμου του Μπερλουσκόνι, επομένως από το 2014 λειτουργούν παρανόμως! Και θα έπρεπε να διαλυθούν πάραυτα. Τους δόθηκε, όμως, παραταση ζωής με σκοπό να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος. Στις ρυθμίσεις του οποίου είναι μόνο το Κοινοβουλίου (Κάμερα) κι όχι η Γερουσία, ένεκα της ψήφισης του νόμου για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Άρα, αν πέσει η κυβέρνηση, πρέπει να είναι βέβαιο ότι το κοινοβούλιο δύναται να εγκρίνει νέα κυβέρνηση, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν επιτρέπεται να διαλυθεί πριν ψηφίσει εκλογικό νόμο που να συμπεριλαμβάνει και τις δυο Βουλές.

 256. Pedis said

  -> 261 – Θα πρέπει επιπλέον να αποφασίσει εάν θα ζητήσει την παραμονή του Ρέντσι στην πρωθυπουργία μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του και να δει εάν η νέα κυβέρνηση θα μπορεί να πετύχει έγκριση νέου εκλογικού νόμου πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές το 2018.

 257. 249, 😀

 258. Ας απαθανατίσουμε με την ευκαιρία, κι αυτό εδώ, που ήταν σε δημόσιο δρόμο:

  Το άλλαξαν πριν 1-2 χρόνια θαρρώ.

 259. sarant said

  264 Στο Ηράκλειο είναι; Εκεί έχει τέτοιες εξηγήσεις.
  Πάντως καραβιδολαθος, αφού ούτε στον Έβρο δεν είναι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: