Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξιλογικά του Φιντέλ και της Κούβας

Posted by sarant στο 5 Δεκεμβρίου, 2016


Το κείμενο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στο ένθετο Υποτυπώσεις της κυριακάτικης Αυγής, στη μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. Στην εδώ αναδημοσίευση πρόσθεσα μια παράγραφο, εικόνες και λινκ.

fidelcastroΠερίπου την ώρα που δημοσιεύονται αυτές οι γραμμές, η κουβανέζικη γη υποδέχεται στα σπλάχνα της το ξακουστό παιδί της καθώς ο λαός της Κούβας κηδεύει τον Φιντέλ Κάστρο, τον ηγέτη της επανάστασής του, ενώ η Ελλάδα σώζει ως ένα βαθμό την τιμή της Ευρώπης, αφού μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός τόλμησε να παρευρεθεί στην τελετή –οπότε, λογικό είναι και το σημερινό άρθρο της στήλης να αποτίσει τον δικό του φόρο τιμής, λεξιλογώντας για τον Φιντέλ Κάστρο και την Κούβα.

Ας ξεκινήσουμε από το όνομα, το Φιντέλ. Fidel στα ισπανικά είναι ο πιστός, που ανάγεται στα λατινικά, fidelis, ίδια ρίζα ας πούμε με το fidelity της αναπαραγωγής του ήχου και το χάι φάι· και θα έλεγε κανείς πως ταίριαζε το όνομα στην προσωπικότητα του Κουβανού ηγέτη, ή πως ο γιος του γαιοκτήμονα, από τη στιγμή που διάλεξε να ταχθεί με το μέρος των αδύνατων (αν ήμουν εγγονός γαιοκτήμονα δεν θα είχα τέτοια δυνατότητα, έγραψε σ’ ένα αυτοβιογραφικό του κείμενο) εναρμονίστηκε με το όνομά του, πιστός αν και δεν έπαψε να προβληματίζεται, όπως δείχνουν ακόμα και τα τελευταία γραφτά του.

Ο Φιντέλ Κάστρο, άλλωστε, είναι από τους πολύ λίγους ανθρώπους στην σύγχρονη ιστορία που, χωρίς να είναι γαλαζοαίματος, κατάφερε ν’ αποκαλείται σε όλον τον πλανήτη με το μικρό του όνομα –Φιντέλ- όπως, κι ακόμα περισσότερο, ο συμπολεμιστής του ο Τσε με το παρατσούκλι του. Φιντέλ όμως ή Φιδέλ; Στα ισπανικά Φιδέλ προφέρεται, κι αφού έχουμε αυτόν τον φθόγγο θα μπορούσαμε να τον λέμε κι εμείς έτσι, αλλά από την άλλη ο τύπος Φιντέλ έχει καθιερωθεί διεθνώς και τις καθιερωμένες αποδόσεις τις πειράζουμε πιο δύσκολα· βέβαια, κι αυτές κάποτε αλλάζουν κι έτσι άλλωστε έγινε Γκεβάρα ο Τσε, ενώ στην Αυγή της δεκαετίας του 1960 γραφόταν Γκουεβάρα.

Το επώνυμο, από την άλλη, Κάστρο, το πατρικό επώνυμο πιο σωστά κατά την ισπανική παράδοση, προέρχεται βέβαια από το λατινικό castrum απ’ όπου και το δικό μας κάστρο, αν και στα ισπανικά το κάστρο λέγεται castillo αφού προέκυψε από το υποκοριστικό της λατινικής λέξης, το castellum, απ’ όπου άλλωστε και το ιταλικό castello, το αγγλικό castle, το γαλλικό château και τα δικά μας καστέλια. Πιστός στο κάστρο λοιπόν, κι αυτό ταιριάζει, αφού την Κούβα την έκανε κάστρο άπαρτο ο Φιντέλ, παρά το πενηνταπεντάχρονο εμπάργκο, την απόπειρα εισβολής και τις πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας του.

Κι ερχόμαστε στην Κούβα. Το νησί είναι το μεγαλύτερο της Καραϊβικής, μικρότερο σε έκταση από την Ελλάδα αλλά με λίγο περισσότερο πληθυσμό. Το τοπωνύμιο προέρχεται από την ινδιάνικη λέξη Cubanacán, μάλλον όνομα του λαού που κατοικούσε στο νησί. Η Κούβα είναι μακριά μας, κι έτσι δεν είναι περίεργο που το όνομά της δεν έχει καρποφορήσει στη γλώσσα μας όπως τα ονόματα γειτονικών χωρών και λαών. Πάντως, στη δεκαετία του 1980 η σπουδάζουσα της ΚΝΕ είχε το παρατσούκλι «Κουβανοί», επειδή ΚΝίτες φοιτητές πήγαιναν από τη μιαν άκρη του λεκανοπεδίου στην άλλη καλύπτοντας ανάγκες των τοπικών οργανώσεων, όπως την ίδια εποχή Κουβανοί στρατιώτες και γιατροί στέλνονταν στην Αγκόλα, τη Ναμίμπια και άλλες χώρες της Αφρικής· οι πρώτοι επισκέπτες που ήρθαν για να βοηθήσουν κι όχι αναζητώντας πετρέλαιο και διαμάντια, όπως είπε στην κηδεία του Φιντέλ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Στη σύγχρονη νοσοκομειακή ορολογία, κουβανέζικα λέγονται τα πανάκριβα μοσχεύματα που παραγγέλνει με το αζημίωτο ο γιατρός γνωρίζοντας ότι θα περισσέψουν και μετά τα πετάει στα σκουπίδια –αλλά αυτά δεν έχουν σχέση με την Κούβα παρά με τον κουβά, που είναι δάνειο τουρκικό και απλώς ομόηχη λέξη.

(Να προσθέσω εδώ ότι στην Κρήτη η γαλοπούλα λέγεται «κούβος» και έχει προταθεί ότι το όνομα αυτό προέρχεται από την Κούβα -ωστόσο δεν το βρίσκω πιθανό, όσο κι αν είναι αλήθεια ότι σε πολλές γλώσσες -και στα ελληνικά, άλλωστε- η γαλοπούλα παίρνει ονόματα που δηλώνουν προέλευση «από κάπου αλλού«).

Πρωτεύουσα της Κούβας η Αβάνα, που έχει δώσει στη διεθνή μουσική ορολογία τον όρο χαμπανέρα, όπως λέγεται ένας κουβανέζικος χορός. Στην Κάρμεν του Μπιζέ η πασίγνωστη άρια για τον έρωτα που είναι ανυπόταχτο πουλί είναι χαμπανέρα.

Αλλά το πιο πολυτραγουδισμένο κουβανέζικο τραγούδι, γνωστό σε αμέτρητες διασκευές, και δημοφιλές στα γήπεδα, είναι η Γουανταναμέρα, η κοπέλα από το Γουαντάναμο, τοπωνύμιο που το έχει μιάνει το αμερικάνικο κολαστήριο.

Διάσημα είναι βέβαια από παλιά και τα πούρα Αβάνας. Σε ένα άρθρο του περιοδικού Εστία του 1891 βρίσκω ότι «Ο θεριακλής της Κούβας καπνίζει πάντοτε σιγάρα ετοιμασθέντα εντός της ημέρας, ποτέ δε σιγάρον παλαιότερον των 48 ωρών».

granmaΟι επαναστάτες του Φιντέλ, 82 μπαρμπούδος (γενάτοι), έφτασαν στην Κούβα το 1956 πάνω σ’ ένα σκάφος αναψυχής για 12 επιβάτες, που έμπαζε νερά έτσι που ήταν παραφορτωμένο, τη Γκράνμα. Το όνομα από τα αγγλικά, Granma, δηλαδή γιαγιάκα, το είχε δώσει ο αρχικός ιδιοκτήτης. Σήμερα η Γκράνμα εκτίθεται στο μουσείο της επανάστασης, ενώ έτσι ονομάζεται επίσης η εφημερίδα του Κ.Κ.Κούβας.

Σύμφωνα με μια ρήση που αποδίδεται στον Φιντέλ Κάστρο, «κάθε βράδυ 200 εκατομμύρια παιδιά σ’ όλον τον κόσμο κοιμούνται στο δρόμο· κανένα από αυτά στην Κούβα». Γι’ αυτό και τον θρήνησαν και τον τίμησαν οι αδύνατοι και οι φτωχοί όπου γης.

 

280 Σχόλια προς “Λεξιλογικά του Φιντέλ και της Κούβας”

 1. Θρασύμαχος said

  Μιας και ο λόγος για ανυπότακτες και άπαρτες μεγαλονήσους, ας θυμηθούμε την εκλεκτική ομοιότητα των σημαιών Κούβας https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Cuba.svg και Κρητικής Πολιτείας https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Cretan_State.svg

 2. Γς said

  Κααλημέρα

  Πούρα Αβάνας.

  Κι εκείνα που έφτιαξε η μικρή Χουανίτα πάνω στα μπούτια της, μύθος είναι;

  είναι φτιαγμένα πάνω στα μπούτια της μικρής Χουανίτας

 3. spyridon said

  Καλημέρα

  1 Επειδή έχω βαρεθεί να διαβάζω αυτή την βλακεία.
  Αυτό το αστεράκι πάνω δεξιά ήταν η συμβολική υποταγή στο σουλτάνο

 4. Alexis said

  Καλημέρα.
  Μιας και λεξιλογούμε, «κουβανός» λέγεται στην αργκό των τζογαδόρων (του στοιχήματος κυρίως) ο μονίμως χαμένος, αυτός που πηγαίνει συνεχώς «στον κουβά».

 5. sarant said

  Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Δεν το λες και αστεράκι 🙂

  4: Ακριβώς!

 6. Γς said

  3:
  >Αυτό το αστεράκι πάνω δεξιά

  αριστερά και στις δύο,
  όπως και στις σημαίες της Χιλής

  και του Τέξας, που τις μπερδεύουν

 7. Alexis said

  Βρίσκω απίστευτα βλακώδη την κριτική που ασκήθηκε στον Τσίπρα από σοβαρούς (οθντκ) αλλά και λιγότερο σοβαρούς ΜΜέδες επειδή παραβρέθηκε στην κηδεία του Φιντέλ.
  Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά τα όσα εξέμεσαν όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες για το συγκεκριμένο θέμα δείχνει απλά και μόνο τη μαλακία που τους δέρνει…
  Τελεία και παύλα.-

 8. Γς said

  7:

  >δείχνει απλά και μόνο τη μαλακία που τους δέρνει…
  Τελεία και παύλα.-

  Και τον καρκίνο του προστάτη, που δεν θα βγάλουν.

  Τελεία και παύλα.

 9. Γς said

  «Και για την Κύπρο που είναι μια πληγή, 47 χρόνια τώρα»

  Ο Τσίπρας στην ΕΡΤ1 Τώρα

  Δεν είναι και η πιο κομψή διατύπωση, νομίζω

 10. Ευάγγελος said

  Καλημέρα
  Και στη χιώτικη ντοπιολαλιά κούβακας = βάτραχος

 11. Γιάννης Ιατρού said

  7: Alexis
  δείχνει απλά και μόνο τη μαλακία που τους δέρνει…/i>

  το οποίο μας επιβεβαιώνει την υποψία ότι όλοι τους αυτοί είναι και ένθερμοι οπαδοί του σχετικού σχολίου (στο προχθεσινό νήμα) του μεταμεσονύκτιου γνωστού σχολιαστή των Αμπελοκήπων 🙂

 12. Γς said

  7:

  Δύο τελείες και παύλα @@ –

 13. Γς said

  8, 11:

  Κι όσο σκέφτομαι και την άλλη μούφα που την είχαν πστέψει η γυναίκες.

  Την σχετική με τον καρκίνο του στήθους και τον πεοθηλασμό [που τον αποτρέπει δήθεν]

 14. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Προξενεί εντύπωση πάντως ότι υπάρχει (μέχρι σήμερα) στην Αθήνα (Φιλοθέη) το ιστορικό σινεμά «Αβάνα», με όνομα εμπνευσμένο από την Κουβανική πρωτεύουσα.

 15. cronopiusa said

 16. 14 Γιατί να προξενεί εντύπωση; Παραπέμπει πάντα σε κάτι εξωτικό και παραμένει στις πρώτες θέσεις των σινεμάδων στις εφημερίδες.
  Θυμήθηκα τώρα ένα ωραίο διήγημα του Κορτάσαρ για τις πρώτες μέρες των μπαρμπούδος μετά την αποβίβαση στην Κούβα.

 17. cronopiusa said

 18. Πάνος με πεζά said

  @ 16 : Σαν να μην έχεις κι άδικο… Ας θυμηθούμε επίσης τα Σινέ Μαϊάμι (υπάρχει ακόμα στο Μάτι), Τροπικάλ κλπ.

 19. Babis said

  #13
  Αν κάνουμε μια συλλογή από μούφες που έχουν ειπωθεί για το σκοπό αυτό, θα είναι σε μέγεθος τηλεφωνικού καταλόγου.

 20. cronopiusa said

 21. Πάνος με πεζά said

  Ένα βιβλιομπαζάρ της περιοχής μου, μου έστειλε ότι έχει αφιέρωμα στην Κούβα με προσφορές στα βιβλία. Απλώς μεταφέρω τους τίτλους, για τη συζήτηση.
  33 στροφές, Ο άνθρωπός μας στην Αβάνα, Ο βασιλιάς της Αβάνας, Λαθρεμπόριο, Αντιός Χεμινγουέι, Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις, Ο γέρος και η θάλασσα, Το καθημερινό τίποτα, Πριν πέσει η νύχτα, Η ιστορία θα με δικαιώσει, Εκείνα τα χρόνια, Γκουαντανάμο-το ημερολόγιο ενός κρατούμενου, Τα παιδιά από το Ντολόρες, Εκατό ώρες με τον Φιντέλ, Τρεις μέρες στην Αβάνα.

 22. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 23. Avonidas said

  Βρίσκω απίστευτα βλακώδη την κριτική που ασκήθηκε στον Τσίπρα
  από σοβαρούς (οθντκ) αλλά και λιγότερο σοβαρούς ΜΜέδες επειδή
  παραβρέθηκε στην κηδεία του Φιντέλ.

  Πιστεύω έχει πιο πολυ να κάνει με τις αμετροέπειες που αμόλησε, κι όχι τόσο με το ότι παραβρεθηκε στην κηδεία.

  Κάποια στιγμη πρεπει να μαθουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο σπιτι του κρεμασμένου δε μιλανε για σκοινί.

 24. sarant said

  14-16 Ακόμα κι αν ο αιθουσάρχης ήταν αντικαστρικός, το κίνητρο της πρωτιάς (εντάξει, υπάρχει και η Ααβόρα) θα ήταν πολύ δυνατό.

 25. Αβονίδα, δίκιο έχεις βέβαια για το σπίτι του κρεμασμένου, αλλά η κριτική είχε να κάνει με άλλα:
  «Η παρουσία του κ. Τσίπρα στην Κούβα αν δεν είναι κυνική προσπάθεια δήθεν αριστερής προπαγάνδας για να κρατήσει έναν πυρήνα οπαδών, είναι ανιστόρητη φαντασίωση, που θα ήταν γραφική αν δεν ήταν επικίνδυνη». Αυτό τόνισε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς είναι επικίνδυνη για την χώρα».
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500118172
  Υπάρχει κι άλλη μια τέτοια δήλωση αλλά δεν τη βρίσκω τώρα ούτε θυμάμαι ποιος την έκανε.

 26. ΓιώργοςΜ said

  23 Η εικόνα που έχω εγώ είναι η αντίθετη.
  Από όσα έπιασα, πιο πολύ ακούστηκε «πόσο κόστισε το ταξίδι», «τι δουλειά έχει να βρίσκεται εκεί εν μέσω διαπραγμάτευσης» και άλλα τέτοια εμπριμέ.
  Για το τι είπε δεν άκουσα και πολλά, είναι ισχυρότερος ο συμβολισμός της παρουσίας από αυτά που τυχόν θα έλεγε. Άλλωστε δεν ήταν προεκλογικές εξαγγελίες, επικήδειος ήταν. Όχι υπεράνω κριτικής φυσικά, αλλά είναι από τις περιπτώσεις ομιλιών που τις συζητάει κανείς όταν περιέχουν κάτι εξαιρετικά αξιομνημόνευτο (για θετικό ή αρνητικό λόγο), αλλιώς περνάνε «ντούκου».

 27. gpoint said

  # 23

  δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «απίστευτα βλακώδη » υπάρχει τουλάχιστον ένα σκεπτικό :

  την στιγμή που ο Τσίπρας ζητάει πό τους ταίρους μας να το φερθούν σαν ίσοι προς ίσον δεν έπρεπε να κάνει ότι μπορεί για να τους δείξει πως είναι φιαφορετικός

 28. cronopiusa said

 29. (15 β-γ) Κατά πάσαν πιθανότητα το δεύτερο πιο πολυτραγουδισμένο κουβανέζικο τραγούδι. Ετοιμαζόμουν να το βάλω, αλλά με απάλλαξε από τον κόπο η Χρονοποιούσα.

 30. Alexis said

  #26 και προηγούμενα:
  …και η απίστευτη ηλιθιότητα που γράφτηκε από τον Μίλτο Βαρβιτσιώτη (νομίζω) ότι πώς να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών όταν ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη κηδεία του Κάστρο…

  #27: Και γιατί βρε Τζι ό,τι κάνουν οι λεγόμενοι «εταίροι» μας είναι πάντα καλά καμωμένο και θα πρέπει να ακολουθούμε τυφλά σαν πρόβατα;
  Τέτοια δουλικότητα πιά;
  Ακόμα και σε τέτοια θέματα;

 31. Raf said

  Καλημέρα σας! Μπορούμε κάπως να διασταυρώσουμε πως η ρήση που αποδίδεται στον Κάστρο στο τέλος του κειμένου στέκει;

 32. Γς said

  Κάπου το είδα, ίσως και κάπου εδώ.
  Το ψάχνω όμως και δεν το βρίσκω.
  Ηταν περίπου η παρακάτω φωτό.
  Κι η Μέρκελ έλεγε στον Τσίπρα να πει στον Ρέντσι πως γίνεται το ΟΧΙ ΝΑΙ

 33. sarant said

  25-26 Προφανώς η κριτική εστιάστηκε κυρίως στο ότι πήγε, μόνος αυτός από τους Ευρωπαίους -άλλωστε είχε αρχίσει πριν πάει και πριν μιλήσει.

  31 Τι εννοείς; Αν όντως το είπε ο Κάστρο ή αν ισχύει στο περιεχόμενο -δηλαδή αν 200 εκατ. παιδιά κοιμούνται στον δρόμο;

 34. ΓιώργοςΜ said

  27 Ίσος δε σημαίνει ίδιος. Η αξία της ψήφου πχ του κάθε βουλευτή στη Βουλή είναι ίση, η άποψη του καθενός διαφορετική.
  Αλληλεγγύη έχει αξία να δείξει κανείς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και να συνταχθεί με πολιτικούς αντιπάλους, η μικροψυχία όμως κτγμ δεν είναι μία από τις περιπτώσεις αυτές.

 35. Faltsos said

  30 (27) Μα αυτή ακριβώς είναι η δουλικότητα στο σκεπτικό κάποιων. Ακόμη και όταν οι κάθε είδους εταίροι, προστάτες κλπ δεν έχουν δίκιο, εμείς πρέπει να τους ακολουθούμε για να είμαστε «καλά παιδιά».
  Πάντως ο G παράθεσε ένα σκεπτικό δεν το υπερασπίζεται, στο 27 τουλάχιστον

 36. Γς (32), το είδες εδώ 🙂

 37. LandS said

  Μέχρι μεγάλος νόμιζα ότι η Κάρμεν και οι κοπέλες που βγήκαν διάλειμμα στη πλατεία της Σεβίλλης, δούλευαν σε εργοστάσιο που έβγαζε πούρα (τύπου) Αβάνας και για αυτό το τραγούδι το έλεγαν χαμπανέρα. Κάποτε το πήρα χαμπά(νε)ρι ότι επρόκειτο για τον «Κεράνη» της περιοχής.

 38. Avonidas said

  Δύτη, αυτή μπορεί να ηταν η κριτική του Μπενυ, άλλοι (όπως ο Στάθης)
  εκαναν κριτική στις ίδιες γραμμές που κανω κι εγω, δηλαδή:

  Εισαι ο αριστερός που γονατισε. Έχεις υπογράψει μνημονια. Εχεις ξεφτιλισει καθε τι που υποστηριζες καποτε. Εχεις γλειψει τον Ομπαμα δια ζωσης και τον Τραμπ τηλεφωνικώς.

  Εισαι στην κηδεία του ανθρώπου που έκανε κωλοδάχτυλο στη μεγαλύτερη Υπερδυναμη του πλανητη, και το κράτησε εκεί, κατω απ’ τη μύτη της, 50 χρόνια.

  Ε, βουλωνε…

  ΥΓ. Ο Μπενυ ειναι μαλακας. Και αποδεικνυει για μια ακομη φορά οτι δεν ξερει ελληνικά. «Φαντασιωση» η παρουσια του Τσιπρα στην Κούβα. Δηλαδή, δεν πηγε ο Τσιπρας στην Κουβα; Ψιλά γράμματα, θα μου πεις.

 39. LandS said

  38 άλλοι (όπως ο Στάθης)

  Τώρα μάααλιστα!

 40. Avonidas said

  @LandS

  Συγγνωμη, ξέχασα, εδώ μεσα συζητάμε μονο ρησεις σοβαρων αριστερών.

  …να βαλω Ζουράρι;

 41. sarant said

  40 E, δεν διαφέρουν και πολύ.

 42. LandS said

  40 Αν εσύ θεωρείς τον Ζουράρη είτε σοβαρό, είτε αριστερό, είτε και τα δύο, γιατί όχι;

 43. ΚΑΒ said

  Άραγε όλοι αυτοί που σχετίζονται με τον κουβά είναι και κουβαρντάδες;

 44. ΚΑΒ said

  Δυστυχώς όποιος ταΐζει ορίζει.

 45. Σουμέλα said

  «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά» του Λεονάρντο Παδούρα εξαιρετικό βιβλίο γραμμένο από Κουβανό, απομυθοποίηση του κομμουνισμού.

 46. Avonidas said

  #42. Σοβαρος σίγουρα όχι.
  Αριστερός δηλώνει ο ίδιος, κομμουνιστης μάλλον, κι αφού του Νικοκυρη του φτανει, εμενα μου περισσεύει. Ολα αυτα ειναι απο μονος του, και επιπλέον υπουργός που τον έκανε ο Τσιπρας. Τώρα, γιατί ο Τσιπρας να θεωρειται πιο σοβαρός απο τον γελοίο που εκανε υφυπουργό Παιδείας, θα σας γελασω και δε θα το θελα.

 47. Πάνος με πεζά said

  Ήτανε 8-9 (αν βάλεις και κανέναν Σαμαρά, Παπανδρέου κλπ.), κι ένας έχει μείνει…(Μάλλον μία, η Μέρκελ)

 48. Γς said

  Να κι ένα
  «ρωσικό αεροπλάνο κατέρευσε την ώρα που προσγειωνόταν στο αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ»

  στις ειδήσεις της ΕΡΤ1 Τώρα

 49. Παναγιώτης Κ. said

  » η κουβανέζικη γη υποδέχεται στα σπλάχνα της το ξακουστό παιδί της»
  Μα χθες το βράδυ , είδαμε ένα μεγάλο κιβώτιο με την σποδό του (sic) να σύρεται πάνω σε τρέιλορ.

  «Ενώ στην Αυγή της δεκαετίας του 1960 γραφόταν Γκουεβάρα»
  Μου πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβω ότι εννοείς την εφημερίδα Αυγή και δεν επρόκειτο για τη λογοτεχνική φράση που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για την έναρξη κάποιας μεγάλης σχετικά χρονικής περιόδου.

  Χαμπανέρα ονομάζουν και κάποιο μουσικό ρυθμό. Έχω ακούσει τον Νικήτα Πλατή να παραγγέλνει στην ορχήστρα του επιθεωρησιακού θιάσου μια χαμπανέρα για να πει την παρλάτα του.

  Σε προηγούμενη ανάρτηση κάποιος είχε αναρτήσει ένα Υ.Τ με τον ερμηνευτή να διευκρινίζει τραγουδιστά ότι τον λένε κουβανο όχι γιατί είναι…από την Κούβα αλλά γιατί χάνει στο στοίχημα και τα λεφτά του καταλήγουν στον…κουβά.

 50. Πάνος με πεζά said

  Καλύτερα αυτή η φωτογραφία, που χαιρετάνε κιόλας…

 51. sarant said

  50 Ο Γιαπωνέζος έχει κι αυτός φύγει;

  49 Και όχι μόνο στην Αυγή βέβαια, σε όλο τον τύπο

 52. Γς said

  Στην ΕΡΤ1 τώρα.

  Στιγμιότυπα απο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας με Αμαξίδιο.

  ΑΜΕΑ.

  Θλιβερό θέαμα. Να προσπαθεί καθένας απο το καροτσάκι του να να χτυπήσει τον άλλον με το σπαθί του.

 53. LandS said

  46
  Τώρα, γιατί ο Ραούλ να θεωρειται πιο σοβαρός απο τον γελοίο που έβαλε να εκφωνήσει επικήδειο στον αδερφό του, θα σας γελασω και δε θα το θελα.

 54. Παναγιώτης Κ. said

  Να υποθέσω ότι ο Στάθης, ο Ζουράρις και δεν ξέρω ποιοι ακόμα, έχασαν την αριστερή τους ιδιότητα επειδή είναι πατριδοκεντρικοί και όχι επαρκώς… διεθνιστές;
  Δεν μου αρέσει να γίνομαι δηκτικός αλλά μου έρχεται στο νου η ερώτηση. Υπάρχει…αριστερόμετρο;

 55. Επειδή εδώ λεξιλογούμε το μικρό όνομα του Φιντέλ συναντιέται με το ιστορικό Hasta la victoria siempre στο Semper Fi, το μότο των αμερικανών πεζοναυτών! https://en.wikipedia.org/wiki/Semper_fidelis

  Επίσης, ο μακαρίτης ζήτησε να μην ονομαστούν πάρκα, πλατείες ή δρόμοι στη μνήμη του, ούτε και να στηθούν αγάλματα. Κάτι λέει αυτό.

 56. Πέπε said

  @49:
  > > Χαμπανέρα ονομάζουν και κάποιο μουσικό ρυθμό.

  Μα ναι. Ρυθμό και χορό. Η Χαμπανέρα της Κάρμεν είναι όπως θα λέγαμε ξέρω γω «το βαλς της Κάρμεν», είναι μια άρια σε ρυθμό χαμπανέρας.

  (Κατά το Φιντέλ/Φιδέλ, Γκεβάρα/Γκουεβάρα, και ο ρυθμός θα έπρεπε να λέγεται Αμπανέρα ή ακόμη και Αβανέρα στα ελληνικά. Habanero, habanera είναι ο/η κάτοικος της Αβάνας στα ισπανικά, και το Η δεν προφέρεται.)

 57. Avonidas said

  @Παναγιωτης Κ

  Δεν ξέρω γιατί αναρωτιούνται όλοι για το αριστερόμετρο, οταν η απάντηση ειναι γνωστή και προφανής: αριστερός ειναι εκείνος που υποστηρίζει αριστερές πολιτικές, κι αριστερός πολιτικός ειναι εκείνος που τις υλοποιεί.

  Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί, υπάρχουν ομως ψεύτες και απατεώνες.

 58. LandS said

  48

  Αχ αυτή η ΕΤ1.

  Σήμερα το πρωί στην ενημερωτική (οθντκ) εκπομπή, ο αθλητικοπαρουσιαστής μιλώντας για το 4-3 της Μπόρνμουθ επί της Λίβερπουλ, έλεγε όλο Μπορνμάουθ και δώστου Μπορνμάουθ.
  Χωρίς να του το ζητήσει κανείς, το εξήγησε κιόλας. «Είναι πολλές πόλεις στην ανατολή και στο νότο της Αγγλίας που επειδή η θάλασσα μπαίνει μέσα βαθιά σαν φιόρδ και κάνει στόμα, έχει το όνομά τους κατάληξη -μάουθ»
  Πρέπει να ένιωθε τόσο σπουδαίος.

 59. Λεύκιππος said

  Από σχόλιο της υπουργού Αναγνωστοπούλου το πρωί με τον Βαρβιτσιώτη στον ΣΚΑΙ. «…κι αυτό θα συμβεί μικροπρόθεσμα, δηλαδή πολύ σύντομα (διευκρίνισε)…» για να μην το μπερδέψουμε μάλλον με το μακροπρόθεσμα που μοιάζει ακουστικά.
  Ισχύει; Δηλαδή το βραχυπρόθεσμα….;

 60. Avonidas said

  Επίσης, ο μακαρίτης ζήτησε να μην ονομαστούν πάρκα, πλατείες ή
  δρόμοι στη μνήμη του, ούτε και να στηθούν αγάλματα. Κάτι λέει αυτό.

  Ίσως οτι δεν ηθελε να τον κατουρανε οι συνονόματοί σου, Σκυλε 😉

 61. Λεύκιππος said

  55 Νάσαι καλά. Αυτό το γελοίο, μα εντελώς γελοίο, που έχουμε γεμίσει τον τόπο με οδούς και Λεωφόρους Καραμανλή και Παπανδρέου με ξεπερνάει.

 62. 60

  Μπα, τα πηγαίναμε καλά με το Φιντέλ

  A young Fidel Castro hunting with his dog, because, either in life in general or in communist guerilla warfare, dogs are the most trustworthy comrades.

  http://communistswithdogs.tumblr.com/page/2

 63. LandS said

  54 Δεν μου αρέσει να γίνομαι δηκτικός αλλά μου έρχεται στο νου η ερώτηση. Υπάρχει…αριστερόμετρο;

  Για τον Στάθη υπάρχει και πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά και απόλυτα.

 64. LandS said

  57
  Μπράβο αγόρι μου! Ψηλός είναι όποιος έχει μεγάλο μπόι. Τελεία και παύλα.

 65. Παναγιώτης Κ. said

  Στον τόπο μας κάποιος θεωρείται αριστερός είτε διότι ψηφίζει αριστερά είτε γιατί δηλώνει ως τέτοιος. Αρκεί όμως αυτή η δήλωση και μόνο; Νομίζω ότι πρέπει να εξετάζεται η κοινωνική πορεία ενός εκάστου και η συμμετοχή του ή μη στα κοινά. Όταν μιλώ για τα κοινά δεν εννοώ απαραίτητα την ένταξη σε κάποιο κόμμα αλλά αν έχει κοινωνική προσφορά πέρα από τη δουλειά του.
  Ακούω τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ να διευκρινίζει ότι άλλο είναι κομμουνιστής και άλλο αριστερός. Ίσως με αυτό τον τρόπο δεν θέλει να το…μπερδεύουν με τον Σύριζα.

 66. Χαμπανέρα είναι ένα είδος τάνγκο, ή για την ακρίβεια, χαμπανέρα, μιλόγκα και τάγκο ανήκουν στην ίδια οικογένεια και είναι αφρικάνικοι ρυθμοί.

 67. Avonidas said

  Μπράβο αγόρι μου! Ψηλός είναι όποιος έχει μεγάλο μπόι. Τελεία και
  παύλα.

  Το διαβάζω, το ξαναδιαβαζω, και δε μπορω να καταλαβω τι θες να πεις. Υπαρχει καποια ειρωνία εδω; Γιατί αυτό που γράφεις είναι απόλυτα σωστό. Και απολυτα τετριμμένο.

 68. Μια χαμπανέρα του Χατζιδάκι:

 69. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  61. Και πού να δεις στην Κύπρο! Όλες οι πόλεις (δεν είναι και πολλές… 4 free+2. Χώρα, Λιμασόλ, Σκάλα,Πάφος + Φαμαγκούστα και Κερύνεια occupied ) έχουν από μία λεωφόρο Μακαρίου και από μία λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Το ίδιο και στα χωριά! Πολιτικές ισορροπίες…

 70. Alexis said

  #58: Δηλαδή πρέπει να λέμε και Πορτσμάουθ, Πλυμάουθ κλπ.;
  Οι Άγγλοι το ξέρουν; 🙂
  Αλλά αφού το λέει ο αθλητικογράφος, ξέρει καλύτερα αυτός… 😀

  #38: Αβονίδα, το να θαυμάζει κάποιος μία προσωπικότητα του μεγέθους του Φιντέλ Κάστρο είναι νομίζω αναφαίρετο και προσωπικό του δικαίωμα, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο.
  Δηλαδή για να πάω εγώ π.χ. στην κηδεία του Μαντέλα θα έπρεπε να είχα κάνει …φυλακή για τις πεποιθήσεις μου;

 71. Παναγιώτης Κ. said

  Κούβα:» Άπαρτο κάστρο «.
  Νικοκύρη, την ίδια φράση στον πληθυντικό χρησιμοποίησε και ο Ζαχαριάδης για το Γράμο και το Βίτσι. » Κάστρα άπαρτα » τα θεωρούσε.

 72. Παναγιώτης Κ. said

  συνέχεια στο 71.
  Το σχόλιο δεν είναι κάποιος υπαινιγμός.
  Θύμισα απλά μια ιστορική φράση η οποία όμως διαψεύστηκε από τα γεγονότα.

 73. Pedis said

  Ο Αβό τα λέει καλά, σωστά κι όπως πρέπει.

  # 70 – Δηλαδή για να πάω εγώ π.χ. στην κηδεία του Μαντέλα θα έπρεπε να είχα κάνει …φυλακή για τις πεποιθήσεις μου;

  Ειλικρινά, δεν μου είχες δώσει την εντύπωση ανθρωπου που κάνει τέτοιο συλλογισμό!; Άτυχη στιγμή;

 74. Τουλάχιστον μαυσωλείο δεν θα του κάνουνε. Μνημεία, πιθανότατα ναι — και ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση, αρκεί να μην τα βάλουν σε κάθε γωνιά του δρόμου;

 75. cronopiusa said

 76. nikiplos said

  @10 η μικρασιάτισσα προγιαγιά μου, έλεγε κούφακες (με φ) τα μυρμήγκια εντούρο… 🙂 αλλά το κούβακας μοιάζει ηχητικά με το κούφακας…

 77. Παναγιώτης Κ. said

  @30. Αρέσει και σε μένα που ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος βρέθηκε στην Κούβα ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός.
  Γνωρίζω όμως ότι οι διεθνείς σχέσεις μιας χώρας κάπως αλλιώς αρθρώνονται.
  Δέχομαι πάντως ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός ζυγίζει καλύτερα τα πράγματα από τους πολίτες και δεν πατάει σε σάπιο σανίδι. Βέβαια υπάρχουν παραδείγματα τα οποία άλλα δείχνουν.
  Θυμήθηκα για παράδειγμα το 1974,την έξοδό μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και την επανένταξή μας σε αυτό, με δυσμενείς για μας όρους. Δηλαδή, βγήκαμε χαμένοι. Επομένως ο,τι συνάδει με το λαϊκό αίσθημα δεν είναι οπωσδήποτε μακροπρόθεσμα συμφέρον για τον τόπο.

 78. nikiplos said

  Καλησπέρα… Αναμφισβήτητα ο Φιντέλ υπήρξε μεγάλη και παγκόσμια προσωπικότητα. Όχι μόνο γιατί οι συγκυρίες του έδωσαν τη δυνατότητα κι ο ίδιος το εκμεταλλεύτηκε δεόντως να βγάλει το νησί του από την αφάνεια, να παιχτεί ένα παγκόσμιο θέατρο αντιπαράθεσης της Ανατολής και Δύσης, να αποτύχει η επέμβαση των ΗΠΑ, να επιβιώσει ενός απάνθρωπου και δολοφονικού ίσως εμπάργκο. Πόσοι άραγε θυμούνται τα κουνούπια με δάγκειο πυρετό που εξαπέλυαν από την απέναντι ακτή με τον σωστό άνεμο? Κατόρθωσε να κάνει την Κούβα, τέτοια ώστε να μην φαντάζει ως Σουρινάμ ή γαλλική γουϊάνα ή Δημοκρατία της Αϊτής.

  Αισθητικά, ενέπνευσε ουτοπίες, φαντασιώσεις επαναστάσεων (δεν το λέω όπως ο χοντρός εδώ, αλλά μιλάω για φαντασιώσεις ότι θα άλλαζε ο κόσμος), εικόνες μιας ωραίας παρέας μακρυμάλληδων με κιθάρες, ήλιο θάλασσα και κοκοφοίνικες, κούμπα λίμπρε με πούρα Αβάνας, και τέλος για τους πιο «ξεκούραστους» λατίνες γαζέλες με χορό ατελείωτο. Ήταν άλλωστε η Κούβα των ονείρων… Πολλοί πήγαιναν κι απογοητεύονταν από τις μύγες, την οσμή, τη μούχλα και την υγρασία, αλλά η αισθητική είναι έτσι κι αλλιώς υποκειμενικό ζήτημα. Δηλαδή βλέπεις πάντοτε εκείνο που θέλεις να δεις, τόσο στο περιβάλλον σου, όσο και στους ανθρώπους γύρω σου.

  Προσωπικά δεν πήγα ποτέ. Οι όποιες διηγήσεις έχω είναι από τον θείο-αδελφό της μητρός μου- που υπήρξε στα 60ς, 70ς, 80ς έως και 90ς ναυτικός σε υπερπόντια βαπόρια… Οι διηγήσεις του από τη Λατινική Αμερική – ακόμη κι εκείνη τότε η επιτυχημένη – δεν είχαν τίποτε άλλο από τη φτώχια, τη δυστυχία, την πείνα, τις αρρώστιες, τα κάκοσμα μπουρδέλα με τα ανήλικα κορίτσια με το φοβισμένο βλέμμα που αγάπησαν τους πονεσιάρηδες έλληνες όσο κανέναν άλλον. Τζόγος, μαχαιρώματα δι’ ασήμαντον αφορμήν, άσχημο μεθύσι κοκ. Στο Καράκας «σε παρακαλούσαν να πας με την κόρη τους ή άντε τη σύζυγο ή και (γιατί όχι) τον υιό τους». Η Κούβα είχε «μόνο φτώχια και γραφειοκρατία, ενώ όλα τα άλλα ήταν κάπως περιορισμένα και αρκετά συγκεκαλυμμένα»… Κάθε τι το βλέπεις στον περίγυρό του και στο εφαλτήριο βάθρο του κι όχι στον φανταστικό κόσμο που έχεις στο νου σου· γιατί αναμφίβολα κι ο κος Βενιζέλος κάποια πολιτική φαντασίωση θα έχει… 🙂

 79. Παναγιώτης Κ. said

  @2. Παίζει και η λέξη μηρός. Έτσι; 🙂

 80. Παναγιώτης Κ. said

  @78. Αυτό το κλίμα αν θυμάμαι σωστά, το αναδεικνύει ο Μαρκές στο μυθιστόρημά του » Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας «.

 81. gpoint said

  # 30

  δεν είπα πως συνφωνώ, ένα σκεπτικό που κάπως στέκει, ανέφερα

 82. gpoint said

  # 38

  Μη λες τέτοια και προσβάλλεις μια ολόκληρη κατηγορία συνανθρώπων μας. Οι πολύ μαλάκες είναι άλλη κατηγορία

 83. Γκουανταναμέρα είναι και ο τίτλος της τελευταίας ταινίας του Γκουτιέρε αλέα. Ωραία τρυφερή μαύρη κωμωδία, δείχνει την κατάσταση στην Κούβα, με τη γραφειοκρατία, με την έλλειψη προιόντων, τη μαύρη αγορά, την μείξη σοσιαλισμού και σαντερίας.Τελειώνει με τον γραφειοκράτη να μιλάει ώρες πάνω σε ένα μνήμα χωρίς κοινό, που όλοι καταλαβαίνουμε ποιον εννοεί.

  Το τραγούδι Γκουανταναμέρα ακουγόταν με άλλους στίχους σε μια άλλη ταινία, Λουσία, του επίσης πολύ καλού κουβανού σκηνοθέτη, του Ουμπέρτο Σόλας. Η ιστορίες τριών γυναικών της Κούβας σε τρεις διαφορετικές ιστορικές εποχές:

  Ο Γκουτιέρες Αλλέα είχε φτιάξει πριν χρόνια και μια ταινία με γκέι θέμα, Φράουλα και σοκολάτα, δε θυμάμαι πολλά, ήταν η σχέση ενός άσπρου κι ενός μαύρου γκέι στην Αβάνα.

  Με ίδιο θέμα, ειδικότερα τον σεξοτουρισμό και των δυο φύλων, τις χινετέρας και τους …χινετέρους τον παράνομο τζόγο και τα ναρκωτικά στην Κούβα, είναι μια πρόσφατη ισπανικο-κουβανική ταινία, La Partida, The Last Match.

 84. Παναγιώτης Κ. said

  @28. Κρόνυ, άκουσα κάποιον να αποκαλεί βραχνοκόκορα έναν τραγουδιστή φλαμένγκο και αυτό, για να τον επαινέσει. Επρόκειτο για δικό του χαρακτηρισμό ή χρησιμοποιείται αυτός ο όρος στην Ανδαλουσία; Το ρωτώ διότι μου άρεσε ως χαρακτηρισμός μιας και ανταποκρινόταν σε αυτό που ακούγαμε!

 85. Avonidas said

  #70. Δηλαδή για να πάω εγώ π.χ. στην κηδεία του Μαντέλα θα έπρεπε να είχα κάνει …φυλακή για τις πεποιθήσεις μου;

  Ξαναματαλέω: το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Τσίπρας πήγε στην κηδεία του Κάστρο. Το πρόβλημα είναι ότι ΕΒΓΑΛΕ ΛΟΓΟ στην κηδεία του Κάστρο, και κυρίως το τι κάθισε και είπε.

  Κατά τα άλλα, βεβαίως και μπορείς να πας σε μια κηδεία για ένα σωρό λόγους. Εγώ, ας πούμε, θα ήθελα να είχα πάει στην κηδεία της Θάτσερ. Για να σιγουρευτώ ότι πέθανε.

 86. leonicos said

  Τι σημαίνει η διατύπωση:

  στην Αυγή της δεκαετίας του 1960 γραφόταν Γκουεβάρα;

  Γιατί δεν το λέμε μεζέδαρο, και δεν καταγγέλλουμε την προχειρότητα ότι κανένας δεν ήξερε γρυ ισπανικά, να το πει σωστά, δεν υποπτεύθηκε ότι ήταν λάθος ή δεν νοιάστηκε; Ακόμα και στο τραγούδι, γκουεβάρα τον λένε, μολονότι μετρικά θα εξυπηρετούσε το Γκεβάρα.

  Έτσι κι αλλιώς είναι απίθανο να στενοχωρήσουμε κάποιον. αν ζει ακόμα, θα είναι με αμνησία

 87. Avonidas said

  #82. Οι πολύ μαλάκες είναι άλλη κατηγορία

  Παίκτωρ πουλακίου, τότε, που έλεγε κι ο Μητσικώστας ως Ζουράρις 😛

 88. leonicos said

  Και

  άλλο το /δ/ της κατάληξης ado στην ισπανική της Μαδρίτης, άλλο το /δ/ της κατάληξης ado στην ισπανική της Εστρεμα(δ)ρα (παραλείπεται), και άλλο στα διάφορα μήκη και πλάτη της ισπανόφωνης (που ο Θεός να την κάνει) Κ. και Ν Αμερικής

  και άλλο το /δ/ από /d/ όταν έπεται e ή i.

  επομένως το Φιντέλ είναι μια ομπρέλα ανάγκης

 89. gpoint said

  # 77

  Μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως πρακτικά δεν βγήκαμε ποτέ από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Για να σου λέω προσωπικές ιστορίες, δν μπορεί όλο και κάποιο γνωστό θα είχες που εκείνα τα χρόνια θα υπηρέτησε στην Σμύρνη ή στην Νάπολη…έστω στην Λάρισσα.

 90. Avonidas said

  Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

 91. 54, Παναγιώτης Κ
  Υπάρχει…αριστερόμετρο;

  Υπάρχει. Το έχω βγάλει στην κυκλοφορία εγώ σε άλλο νήμα, αλλά δεν έχει μεγάλη ζήτηση γιατί έχουν κυκλοφορήσει πολλά άσχετα προϊόντα μέσα στην ίδια συσκευασία, με κόκκινες σημαίες και αστεράκια, και το αγοραστικό κοινό έχει μπερδευτεί.

  Το μηχάνημα αυτό είναι απλό και έχει δύο παράλληλους άξονες. Της οικονομίας και της εξουσίας. Και δύο κουμπιά, που σύρονται αριστερά δεξιά.

  Σε οικονομικό επίπεδο όσο περισσότερα μέτρα προωθεί κάποιος, που να επιστρέφουν την υπεραξία που τσεπώνουν οι πλούσιοι, πίσω στην κοινωνία, τόσο πιο αριστερά πάνω στο αριστερόμετρο βρίσκεται. Όσο λιγότερη υπεραξία επιστρέφει από την εργασία στην κοινωνία και όσο περισσότερο την αφήνει στη προσωπική διαχείριση του καπιταλιστή, τόσο πιο δεξιά. Τόσο απλό.

  Αντίστοιχα στον άξονα της εξουσίας. Όσο περισσότερος κόσμος συμμετέχει στην άσκηση της εξουσίας, τόσο πιο αριστερά βρίσκεται ένα καθεστώς στο αριστερόμετρο. Όσο λιγότεροι, τόσο πιο δεξιά.

  Σύμφωνα μ’ αυτό το αριστερόμετρο, εννοείται οτι πχ η σοσιαλδημοκρατική Σουηδία ήταν πιο αριστερή από κάθε ψευτοσοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου. Και ότι η Ελλάδα γενικά, με τη δωρεάν εκπαίδευση, βρίσκεται πιο αριστερά πάνω στο αριστερόμετρο από τη σημερινή καπιταλιστική Κίνα, όπου πληρώνουν τα παιδιά των εργατών, για να πάνε στο σχολείο.Φυσικά η Κούβα είναι σούπερ αριστερή.

  Και στην εξουσία, τα αντίστοιχα, αν και χρειάζεται κανείς να αλλάξει λίγο τρόπο σκέψης για να χρησιμοποιήσει τον άξονα αυτόν. Πρέπει να βλέπει όχι την επιφάνεια, κόκκινες σημαίες και φούμαρα, αλλά αυτά που δεν φαίνονται.
  Δεν ήταν αριστερό καθεστώς το σοβιετικό, όπου δεν υπήρχε καμία συμμετοχή του λαού στην άσκηση της εξουσίας. Αλλά ούτε η Κούβα, που ουσιαστικά λειτούργησε με την αρχή του lider maximo.

  Θα συμφωνήσω με τη σ. Παπαρήγα, που είχε πει: Εμείς δεν είμαστε «αριστεροί» είμαστε κομμουνιστές.

  Ο Κομμουνισμός υπήρξε ένα υβρίδιο αριστερο-ακρο-δεξιό. Δεν είχε καν καπιταλιστές, όμως ο λαός δεν λάμβανε μέρος στην εξουσία. Επρόκειτο για ένα αυταρχικό καθεστώς, άρα πολύ δεξιό, όπου τις αποφάσεις τις έπαιρνε είτε ένας δικτάτορας, είτε κάποια ανώτερα και ανώτατα στελέχη, τα οποία τελικά, με την παλινόρθωση του καπιταλισμού, πήραν την εξουσία, και την πολιτική και την οικονομική, βοηθούμενοι από τους ποινικούς, τα κατακάθια του συστήματος των γκουλάγκ και όλη την κλεφτουριά, εντός και εκτός κόμματος.

  Στην εποχή μας, δηλαδή, δεν περιμένουμε ότι «θα κρίνει η ιστορία» τίποτα. Τα έχουμε δει όλα.

  Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμα, είναι ένα αριστερό καθεστώς όχι μόνο οικονομικά αλλά και και ως προς την άσκηση της εξουσίας, ένα ελευθεριακό σοσιαλισμό, σαν αυτό που μάλλον ονειρεύτηκε (χωρίς μεγάλη ευκρίνεια,είναι αλήθεια,) ο Μάρξ. Και μάλλον είναι το μόνο που μπορεί να σώσει κι εμάς και τον πλανήτη από την καταστροφή.

 92. Μαρία said

  25
  Και η Σεγκό δέχτηκε τα πυρά απ’ όλο το φάσμα της δεξιάς, επειδή παραβρέθηκε στην κηδεία του δικτάτορα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/30/mpost-fidel/#comment-399434

 93. sarant said

  83 Nα την έχουμε υπόψη μας

  85 Ο Τσίπρας έβγαλε λόγο στην κηδεία του Φιντέλ επειδή η κουβανική ηγεσία τον προσκάλεσε να βγάλει λόγο και επειδή το ΚΚ Κούβας θεωρεί ότι το να υπάρχει αριστερός πρωθυπουργός σε μια χώρα της ΕΕ είναι κάτι θετικό.

 94. Avonidas said

  #91. Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμα, είναι ένα αριστερό καθεστώς όχι μόνο οικονομικά αλλά και και ως προς την άσκηση της εξουσίας, ένα ελευθεριακό σοσιαλισμό, σαν αυτό που μάλλον ονειρεύτηκε (χωρίς μεγάλη ευκρίνεια,είναι αλήθεια,) ο Μάρξ. Και μάλλον είναι το μόνο που μπορεί να σώσει κι εμάς και τον πλανήτη από την καταστροφή.

  Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα αναδυθεί ένα τέτοιο καθεστώς, και πώς θα παραμείνει ανοιχτό και ελεύθερο, ενώ θα βάλλεται από παντού. Μόνο μια παγκόσμια επανάσταση, που θα ξέσπαγε ταυτόχρονα σε πολλές χώρες, θα μπορούσε να γλιτώσει την περιχαράκωση και το συγκεντρωτισμό της εξουσίας. Ο Μαρξ επίσης δε μπόρεσε ή δεν θέλησε να δει το θεμελιώδες πρόβλημα της δικτατορίας του προλεταριάτου: κανείς δεν αρπάζει την εξουσία για να την εγκαταλείψει μετά.

 95. Καλλιόπη said

  Στην Κρήτη η αρσενική γαλοπούλα λέγεται κούβος και η θηλυκή κούβα.

 96. Avonidas said

  και επειδή το ΚΚ Κούβας θεωρεί ότι το να υπάρχει αριστερός πρωθυπουργός σε μια χώρα της ΕΕ είναι κάτι θετικό

  Συμφωνώ, αλλά πού να τον βρούμε, τέτοια ώρα;

 97. Πάνος με πεζά said

  Οι πιο παλιοί θα θυμάστε ότι το «Γουανταναμέρα» είχε υποστεί, κατά τη μόδα της εποχής, ελληνική διασκευή από αυτές που προσπαθούσαν να κρατήσουν το ηχόχρωμα, και είχε γίνει «Θα’ρθεις μια μέρα, το ξέρω θα’ρθεις μια μέρα»…
  Ερμηνευτής ένας από τους συνήθεις υπόπτους σε τέτοια, ο Γιάννης Κατέβας.

 98. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 99. sarant said

  96 Κατά τους Κουβανούς τον έχουμε βρει, και γι’ αυτό τον προσκάλεσαν και του έκαναν τη μεγάλη τιμή να εκφωνήσει επικήδειο. Συμφωνώ βέβαια ότι ο καθένας έχει άλλη οπτική γωνία.

 100. Παναγιώτης Κ. said

  Στις 9 Οκτωβρίου 1820 έγραφε ο Ricardo στον Malthus:
  » Εσείς πιστεύετε ότι Πολιτική Οικονομία είναι η διερεύνηση της φύσης και των αιτιών του πλούτου, εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να ονομαστεί ( η Πολιτική Οικονομία) Διερεύνηση των νόμων που προσδιορίζουν την διανομή του προϊόντος μεταξύ των τάξεων οι οποίες συνεργάζονται για την παραγωγή του»

  Παράθεσα το απόσπασμα αυτό γιατί 200 χρόνια τώρα, αυτό το ζήτημα νομίζω δεν έχει ακόμη λυθεί ταλαιπωρώντας τις κοινωνίες οποιουδήποτε κοινωνικού συστήματος και φυσικά την Κούβα του Φιντέλ που είναι το σημερινό μας θέμα.

  Οι ειδικοί λένε ότι ο Μαρξ (1818-1883) στηρίχτηκε στον Ricardo.
  Ο Μαρξ λοιπόν επικεντρώθηκε στη διανομή του πλούτου και όχι στο πως θα παραχθεί.
  Όσοι πολιτικοί φλέγονται να ανέλθουν στην εξουσία, είτε από φιλοδοξία είτε από ιδιοτέλεια, είναι οιονεί…μαρξιστές αφού μένουν στη διανομή. Να θυμηθούμε το «λεφτά υπάρχουν», το «τα σκίζω τα μνημόνια» ή » μνημόνιο τέλος με ένα νόμο με ένα άρθρο». Για την οικονομική ανάπτυξη, αόριστα πράγματα.
  Έρχονται λοιπόν στην εξουσία και τότε προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης. Μαξιμαλιστές όμως καθώς είναι σπάζουν τα μούτρα τους και μέμφονται πάντα κάποιους άλλους. Στρέφονται βεβαίως και εναντίον του ίδιου του λαού που πριν ανέλθουν στην εξουσία δοξολογούσαν.

 101. 94,
  κανείς δεν αρπάζει την εξουσία για να την εγκαταλείψει μετά.

  Συνήθως, αυτός που αρπάζει την εξουσία, μετά του την αρπάζουν από τα χέρια οι επιτήδειοι.
  Τα καθεστώτα πέφτουν όχι από πραξικοπήματα, αλλά από τις μάζες.
  Και στη Ρωσική επανάσταση έτσι έγινε. Και στη Γαλλική, οι Αβράκωτοι και ο λαός του Παρισιού πήρε την εξουσία, αλλά τελικά τον ξαναβάλανε μέσα στο κουτί του, όπως είχε δείξει παραστατικά η Mνούσκιν στo επικό θεατρικό και την ταινία 1789.

  A la Bastille!!!

  Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή οι μάζες τα μαζεύουνε. Και πάνε σπίτι τους. Αν είμαστε όμως τυχεροί, όλο και κάτι μένει. Να δούμε αν θα μείνει τίποτα από την Κούβα.

 102. Παναγιώτης Κ. said

  @91. Διαβάζω πάντα με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλιά σου και πολλές φορές τα μελετώ.
  Βρίσκω συναρπαστική τη θέση σου επειδή χρησιμοποιείς γεωμετρικό μοντέλο!

 103. Και η καλή είδηση της ημέρας https://www.indy100.com/article/standing-rock-sioux-north-dakota-tribe-oil-pipeline-environment-water-decision-obama-latest-7456241

 104. Avonidas said

  #100. Η οικονομική ανάπτυξη, στη σημερινή εποχή, είναι ουσιαστικά ένας αταβισμός. Η «πίτα» έχει αυξηθεί γεωμετρικά, και μάλιστα κοντεύουμε να χτυπήσουμε ταβάνι στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αν σκεφτόμασταν ορθολογικά, οι προτεραιότητες πλέον θα έπρεπε να είναι (1) η διανομή και (2) η αειφορία, δηλαδή το πώς θα διατηρήσουμε μια στάσιμη οικονομία στο διηνεκές.

  Δυστυχώς, η τρέχουσα οικονομική ορθοδοξία κάνει τους οικονομολόγους και τους τραπεζίτες μας να μοιάζουν κάπως με καπετάνιους ιστιοφόρου, που κουμαντάρουν υπερωκεάνιο σε πισίνα, συμβουλευόμενοι χάρτες της επίπεδης γης, δηλαδή χέσε μέσα.

 105. 103 Σχετικό με την καλή είδηση της μέρας: https://tetartoskosmos.wordpress.com/2016/12/01/%ce%bf-%ce%ba%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%ce%b1%cf%82/#more-645

 106. sarant said

  97 Δεν υπήρχε παλιότερα και μια άλλη διασκευή της Γουανταναμέρας που έλεγε «Σαν καραμέλα, σε πιπιλάω σαν καραμέλα» ;

 107. cronopiusa said

  84
  «άκουσα κάποιον να αποκαλεί βραχνοκόκορα έναν τραγουδιστή φλαμένγκο και αυτό, για να τον επαινέσει»

  Mάλλον αστειευότανε,
  εδώ με λόγια του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα

  … Κάποτε, η Ανδαλουσιανή τραγουδίστρια του φλαµένκο Παστόρα Παβόν, «Το Κορίτσι µε τις Κτένες», µια σκοτεινή και βαθιά Ισπανική µεγαλοφυία εφάµιλλη του Γκόγια και του εξαίσιου ταυροµάχου Ραφαήλ ελ Γκάγιο, τραγουδούσε σε µια µικρή ταβέρνα του Καντίθ. Τραγουδούσε µε τη φωνή όλο σκιά και λειωµένο µέταλλο, µε τη φωνή της σκεπασµένη µε φύκια, πλεγµένη στα µακριά µαλλιά της. Στιγµές τη µούσκευε σε µανχανίγια, στιγµές την έχανε σε σκοτεινά κι απόµακρα δάση. Μα τίποτε. Τ΄ ακροατήριο έµεινε ακίνητο. Δε χειροκρότησε κανείς. Ανάµεσα σ’ αυτούς που την άκουγαν, βρισκόταν και ο Ιγκνάθιο Εσπελέτα, ωραίος σα ρωµαϊκή χελώνα, που όταν κάποτε τον ρώτησαν: «Πώς γίνεται και δεν εργάζεσαι ποτέ;», µ’ ένα χαµόγελο άξιο του πάµπλουτου και µακάριου βασιλιά της Ταρνησού Αργανθόνιο, απάντησε: «Γιατί να εργαστώ, αφού πατρίδα µου είναι το Καντίθ;».

  Ήταν εκεί κι η Ελοίσα, η φλογερή αριστοκρατική πόρνη της Σεβίλλης, άµεση απόγονος της Σολέδα Βάργκας που το 1830 αρνήθηκε να παντρευτεί ένα Ρότσιλντ γιατί στις φλέβες του έτρεχε αίµα κατώτερο απ’ το δικό της. Ήτανε κι οι Φλορίντας που πολλοί τους νοµίζουν χασάπηδες ενώ στην πραγµατικότητα είναι αρχαίοι ιερείς που συνεχίζουν να θυσιάζουν ταύρους στον Γηρυόνη. Και σε µια γωνιά στεκότανε κι εκείνη η επιβλητική µορφή, ο Ντον Πάµπλο Μουρούµπε, που ‘τρεφε ταύρους, µ’ ένα πρόσωπο σα µάσκα της Κρήτης.

  Μόνο ένας µικρόσωµος άντρας, ένας απ’ αυτούς τους χορευτές µε τη γυναικεία σχεδόν ευαισθησία που ξαφνικά πετιούνται πίσω από µποτίλιες άσπρο µπράντυ, είπε µε φωνή χαµηλή, γεµάτη σαρκασµό: «Βίβα Παρί!» σα να ‘ θελε να πει: «Εδώ δε ζητάµε κόλπα και δεξιοτεχνίες! Εδώ ζητάµε κάτι άλλο!».

  Μόλις τ’ άκουσε «Το Κορίτσι µε τις Κτένες», τινάχτηκε σα δαιµονισµένη, σαν τσακισµένη µοιρολογήτρα του Μεσαίωνα, κατάπιε µονορούφι µια γεµάτη κούπα καθάγια, ένα κρασί από νερό φωτιάς, και κάθισε ξανά να τραγουδήσει – χωρίς φωνή, χωρίς ανάσα, χωρίς παιχνίδια και τσακίσµατα µε το λαιµό να καίει σαν ηφαίστειο αλλά … µε ντουέντε. Κατάφερε να γκρεµίσει τις σκαλωσιές του τραγουδιού, ν’ αφήσει το δρόµο ελεύθερο σ’ ένα µανιασµένο και φλογερό ντουέντε, σύντροφο των ανέµων που ξεσηκώνουν την άµµο στην έρηµο, που ‘κανε αυτούς που την άκουγαν ν’ αρχίσουν να σκίζουν τα ρούχα τους µε τον ίδιο ρυθµό
  που προσεύχονται οι Νέγροι στα νησιά της Καραϊβικής µπρος στο εικόνισµα της Αγίας Βαρβάρας.
  «Το Κορίτσι µε τις Κτένες» αναγκάστηκε να κάνει κοµµάτια τη φωνή του γιατί ήξερε πως καθισµένοι γύρω άκουγαν οι εκλεκτοί, που ζητούσαν όχι τη µορφή µα το µεδούλι της µορφής, µια µουσική µεταρσιωµένη στην πιο γνήσια ουσία. Έπρεπε να φτωχύνει όλη της την ικανότητα και τα βοηθήµατα, έπρεπε δηλαδή να διώξει τη µούσα και να µείνει µόνη για να µπορέσει να’ρθει το ντουέντε, να παλέψει στήθος µε στήθος, ελεύθερη µαζί του. Και πως τραγούδησε! Τώρα καιγόταν ολόκληρη, η φωνή της είχε γίνει ένα σιντριβάνι από αίµα που σου ‘κοβε την ανάσα µε τον πόνο και την αλήθεια της κι άνοιγε σαν το δεκαδάκτυλο χέρι που σχηµατίζουν τα καρφωµένα µα γεµάτα θύελλα πόδια ενός Χριστού φτιαγµένου από τον Χουάν ντε Χούνι.

  La Barraca, el teatro del pueblo de Federico García Lorca

 108. 105 ⭐

 109. Κι επειδή παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει η Χαμπανέρα του Μπιζέ είναι μεταγραφή/διασκευή προηγούμενης σύνθεσης, για την οποία πίστευε πως είναι παραδοσικό τραγούδι-χαμπανέρα:

  The score of this aria was adapted from the habanera «El Arreglito», originally composed by the Spanish musician Sebastián Yradier. Bizet thought it to be a folk song; when others told him he had used something that had been written by a composer who had died only ten years earlier, he had to add a note to the vocal score of Carmen, acknowledging its source.[1]

 110. sarant said

  109 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 111. Γς said

  79:

  > 2. Παίζει και η λέξη μηρός. Έτσι;

  Μη μου το χαλάς!

  Μπούτια!

 112. sarant said

  109 Kαι ιδού η χαμπανέρα την οποία αντέγραψε ο Μπιζέ. Πράγματι πήρε ένα θέμα, αλλά… καλά έκανε:

 113. Νίκος Κ. said

  Δεν θεωρώ τυχαίο ότι η σορός του Φιντέλ Κάστρο αποτεφρώθηκε σε μία ιδιωτική τελετή μόλις μια μέρα μετά το θάνατο του και σύμφωνα με την επιθυμία του. Ίσως ο Φιντέλ να καταλάβαινε πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε.

 114. 113
  Φοβόταν το βαλσάμωμα, ο καψερός! Και με το δίκιο του.

 115. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  91. Εξαιρετικοι ορισμοι !!!

  Να προστεθει και ενα υποόργανο το κρατικοδιαιτόμετρο (copyright ΑΦ) και να τεθει ο καταλληλος συντελεστης βαρυτητας λ.χ. 0,3

  Ετσι οπαδος ενος αριστερου κομματος ημιαργομισθος, πολυθεσιτης ή διορισθεις στην Βουλη,… λαμβανει πολυ χαμηλη εως μηδενικη βαθμολογια στο κριτηριο χρησιμοτητας στην κοινωνια ΚΧ, ενω η συνολικη αριστεροτης του ατομου/»στελεχους» υπολογιζεται απο την σχεση
  ΣΑ = Β1*ΚΟ+Β2*ΚΕ+Β3*ΣΧ, οπου Β1, Β2,Β3 οι βαθμολογιες
  ενω για το κομμα που υποστηριζει χρησιμοποιουνται οι αλλοι 2 συντελεστες ΚΟ και ΚΕ «δηλ. της οικονομίας και της εξουσίας» να λογιζονται με συντελεστη βαρυτητας 0,35 εκαστος

  Εφαρμογη για τις περιπτωσεις :

  Ανδρέας Καρίτζης Βουλη και διδασκων 407

  Το κορίτσι-θαύμα της κυβέρνησης Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου

  http://ardin-rixi.gr/archives/200998

 116. Παναγιώτης Κ. said

  @107.Ευχαριστίες!
  » Μα το ντουέντε;που είναι το ντουέντε; Μέσα από την άδεια αψίδα υψώνεται ένας άνεμος του νου που πνέει ακατάπαυστα πάνω από τα κεφάλια των νεκρών σε μιαν ατελείωτη αναζήτηση για καινούργια τοπία κι ανυποψίαστους τόνους».

 117. Μαρία said

  >ενώ στην Αυγή της δεκαετίας του 1960 γραφόταν Γκουεβάρα

  Όχι μόνο στην Αυγή κι ούτε μόνο τη δεκαετία του ’60 αλλά και μέχρι πρόσφατα.
  Ξανακοίταζα αυτές τις μέρες το βιβλίο του Φιντέλ, Η επανάσταση της Κούβας, εκδ. Κούστας 1963, σε μετάφραση του Γεράσιμου Πρίφτη. Μέσα στο κείμενο Γκουεβάρα και Τσιενφουέγος, ενώ στη λεζάντα των φωτογραφιών, που προφανώς άλλος τις έγραψε, διαβάζουμε Γκεβάρα και ΣιενφουέγΚος.

 118. 115

  Ο Ανδρέας Καρίτζης στη Βουλή; Πώς γίνεται αυτό; Έχει αποχωρήσει μετά το δημοψήφισμα.

  Κι ένα καλό νέο: δεν εκδίδονται οι τρεις στρατιωτικοί στην Τουρκία. Το ίδιο αναμένεται και για τους υπόλοιπους πέντε!

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500119059

  http://www.naftemporiki.gr/story/1180369/appeals-court-rules-against-extradition-of-3-turkish-officers-to-turkey-same-expected-for-remaining-five

 119. Μαρία said

  117
  π.χ. Χρ. Κάσδαγλης 2010
  https://books.google.gr/books?id=EBJ2BQAAQBAJ&pg=PT74&dq=%CE%A4%CF%83%CE%B5+%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjbyLnKt93QAhUHOhoKHUtCBn8Q6AEIGjAA#v=onepage&q=%CE%A4%CF%83%CE%B5%20%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1&f=false

 120. Triant said

  97, 106

  Υπάρχει και το: Κάν’τε μου αέρα, στα χέρια (λέμε τώρα) κάν’τε μου αέρα – το οποίο έχει μεγάλη ηχητική ομοιότητα 🙂

 121. sarant said

  119 Το 2010 με εντυπωσιάζει

  118β Ναι, η τακτική των καθυστερήσεων απέδωσε

 122. marulaki said

  Να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ξανά στα πλαίσια του Γκουεβάρα – Γκεβάρα και το θέμα της Γκουέρνικας – Γκερνίκας. Επουδενί δε μπορώ να την πω με το δεύτερο, πάει η γλώσσα μου φυσιολογικά στο πρώτο.

 123. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  118 Α Με το ΦΕΚ 381 7/8/2012 ο ΣΥΡΙΖΑ διορισε στη Βουλή τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου και αποτυχόντα βουλευτη Ανδρέα Καρίτζη, ο οποίος από τα γραφεία του κόμματος θα πληρώνεται τώρα ως μετακλητός από τη Βουλή.

  ΥΓ ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 381 – 07.08.2012
  Ημερομηνία κυκλοφορίας 13.08.2012 Σελίδες 4 (1969 – 1972)
  στην 1η σελιδα

 124. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Παναγιώτη Κ. 84. Ναί, είναι έτσι για το βραχνοκόκκορα. Gallo ronco στα Ισπανικά.

  Κι ένας κουβανός βραχνοκόκκορας (ωραίος!)

  Βραχνοκόκκορας (σαν το δικό μας το «μελίρρυτος» περιπου) ήταν και το παρατσούκλι του Παναμέζου πολιτικού Γκιγιέρμο Φορντ
  Billy» y «Gallo Ronco
  https://es.wikipedia.org/wiki/Guillermo_Ford

 125. gpoint said

  # 100

  …και όχι στο πως θα παραχθεί (πλούτος)

  Από τις κλασσικές μπουρδολογίες των οικονιμολόγων η έκφραση «παράγεται πλούτος»
  Φυσικά το μόνο που παράγεται είναι προϊόντα, ο πλούτος προέρχεται από την φυσική ή τεχνητή αξία τους. Οταν δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο να πούνε αμολάνε την παρόλα «να παράξουμε» (σικ ρε) πλούτο και πιάνουνε τα εργόχειρα…

 126. 124, Και πειδή εδώ λεξιλογούμε (κυρίως)
  το ισπανικό ronco, από το ρόγχος,
  μέσω λατινικών.

  http://etimologias.dechile.net/?roncar

 127. sarant said

  123 Και πού είναι το μεμπτό; Κάθε κόμμα δικαιούται κάποιους μετακλητούς, σε αριθμό ανάλογο με τη δύναμή του.

 128. ΣΠ said

  Πέθανε ο Πέτρος Φυσσούν

 129. 128

  Και ο Γκοτλίμπ https://en.wikipedia.org/wiki/Gotlib

  http://www.marcelgotlib.com/

 130. nikiplos said

  Εκτός από τα προϊόντα παράγεται και πλούτος… Είναι η credit economy που μπορεί να το κάνει. Στην ουσία αντί για προϊόντα αγοράζω (αφού έχω ονομαστική αξιοπιστία γιατί στην πραγματικότητα δεν δίνω χρήματα αμέσως) την παραγωγή των επόμενων 3 ετών από 100 παραγωγούς. Το κάνω γιατί είναι επόμενο να πετύχω χαμηλή τιμή. Τα προϊόντα δεν έχουν παραχθεί ακόμη, όμως εγώ έχω την ονομαστική τους αξία, την τιμή τους και μπορώ να τα εμπορευτώ (αλλάζοντας συχνά δυό και τρείς μεσάζοντες). Συνήθως εκείνοι που κάνουν τέτοια ντηλ, δεν είναι οι τελικοί πωλητές. Ο τελευταίος αγοραστής με τα χαρτιά αγοράζει τα προϊόντα σε ακριβότερη τιμή – με το κέρδος να πηγαίνει στους μεσάζοντες κι όχι στους παραγωγούς και τα πουλάει στον τελικό πελάτη – εδώ συνήθως υπάρχει μοχλευμένη αγορά, αυτό που παλαιότερα λέγαμε νταβατζηλίκι. Αυτός που έκανε το αρχικό ντηλ, μπορεί να δανειοδοτήσει τον παραγωγό να πετύχει τους στόχους του έτους – ή του εξαμήνου – ώστε στην πραγματικότητα να μην δώσει ούτε ένα δολάριο και να έχει πετύχει τεράστιο κέρδος παράγοντας πλούτο στους μετόχους του…

 131. gpoint said

  # 128

  Τι μου θύμισες τώρα…
  Πριν περίπου 30 χρόνια σ΄όποια θεατρική παράσταση πήγαινα κάτι γινότανε και δεν τέλειωνε οπότε αποφάσισα να μην ξαναπάω. Η τελευταία φορά ήταν σ’ ένα έργο όπου ο Φισσούν έπαιζε τον ρόλο ένός γέροντα άρρωστου Ρώσσου (;) τσιφλικά. Μαζί του και η Αννα Βαγενά αν θυμάμαι καλά. Σε μια στιγμή γυρίζω και λέω στην δικιά μου » Τι φυσικά παίζει ο Φυσσούν τον άρρωστο» και μόλις τελειώνει η σκηνή μας ανακοινώνεται πως ο Φυσσούν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η παράσταση αναβάλλεται…

 132. nikiplos said

  Αξέχαστος στην ταινία χωρίς μάρτυρες , που για μένα έχει έναν χαρακτήρα νοσταλγίας αφού γυρίστηκε στο νεοαναγειρόμενο τότε Πανεπιστήμιο…

 133. gpoint said

  # 130

  Αλλο το παράγεται πλούτος και άλλο το παράγεται φούσκα, μην τα μπερδεύεις γιατί θα φωνάξω τον Λάμπρο !

 134. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  127. Κατι τετοια ελεγαν/λενε και επρατταν/πραττουν και μετα το 2009, αντε εως και το 2102 …εφυγαν οι περισσοτεροι πραγματικοι ΣΥΡΙΖΑ που τον υποστηριζαν τα «πετρινα χρονια» και ηλθαν οι Πασοκοι 🙂 .

  Βεβαια ο πολυταλαντος Ανδρέας Καρίτζης ειναι και διδασκων στο Πανεπιστημιο Πατρων

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
  ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΔ407/80
  ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΔ407/80
  2.206,57 Απριλιος 2012
  βλ. :
  http://et.diavgeia.gov.gr/f/upatras/ada/%CE%924%CE%93%CE%A0469%CE%927%CE%98-95%CE%99

 135. Γιάννης Ιατρού said

  118: Σκύλος
  και για να μην κατηγορηθούμε από τους ΕΕτΙ ότι αποκρύπτομεν επι 24ώρου το γεγονός και πέσει η χρηματιστηριακή αξία του μπλογκ, εδώ η σχετική είδηση … 🙂
  Συνάντηση Τραμπ με τον απόστρατο ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη… για τη θέση του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

 136. 135

  Νατοϊκός δεν ήταν αυτός; Τον εθυμάμαι. Του πήγαινε η στολή.

 137. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  134. Διορθωσις : «…μετα το 2009, αντε εως και το 2012 🙂 «

 138. Γιάννης Ιατρού said

  125: (130) Gpoint
  Ωχ, προβλέπω σχετική παρέμβαση γνωστού σχολιαστή, κάτι σαν μια γέυση από τα σεμινάρια που θα αρχίσουν προσεχώς 🙂

 139. Pedis said

  # 99 – 96 Κατά τους Κουβανούς τον έχουμε βρει, και γι’ αυτό τον προσκάλεσαν και του έκαναν τη μεγάλη τιμή να εκφωνήσει επικήδειο.

  Βρε Νικοκύρη, ώρες-ώρες απορώ με τη λογική σου αλλά δεν παραλείπω να θαυμάζω την επιμονή σου να σώσεις την παρτίδα …

  Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για τους οποίους που η Κουβανική διπλωματία προσκάλεσε τον δικό σου (ή δέχτηκε την αυτοπρόσκληση του, δεν μπορώ να ξέρω ποια ήταν η σειρά).

  Τον καιρό που μεσουρανούσε το πασόκ του Ανδρέα κι αφού είχε κάνει και ξανακάνει τα τετραπλά φλικ-φλακ με την ΕΟΚ, τις αμερικάνικες βάσεις, τις στενωπούς, τα άρθρα 4 κλπ ο σχωρεμένος φρόντιζε συστηματικά να κάνει ότι αριστεροτσαμπουκαλεύεται με τον Αραφάτ αποδώ, με Καντάφι αποκεί, με τους αδέσμευτους παραπέρα, νάχουν, δηλαδή, οι τόσοι γυμνοσάλιαγκες της «Ε» αλλά και οι κάθικοι της Αυριανής να γραφουν παρλαπίπες πιστευτές για όσους πασόκους έψαχναν ακόμη να βρουν δικαιολογίες.

  Τέλος πάντων το αν ο Τσίπρας είναι αριστερός πρέπει να είναι καθαρά προσωπική του υπόθεση, στο δημόσιο χώρο με βάση την πολιτική που πιστά ακολουθεί (αλλά και τη γενικότερη στάση του, π.χ. το αηδιαστικό τουίτ για τις αρετές της πολιτικής Ομπαμα) έχει αποδείξει ότι είναι ή μάγκας φιλελές που το παίζει αριστερός ή χέστης φιλελές που δεν τολμάει να το ομολογήσει.

 140. 138 κι αυτουνού του πάει η στολή

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  118 β – Και γιατί είναι καλό νέο αυτό, σε ποιά στοιχεία το βασίζεις; Ελπίζω όχι των ΜΜΑ.

  133 – Σήμερα ήταν μιά καλή «αεράτη» μέρα. 🙂 Τελικά έχει πολύ πλάκα, να βλέπεις μετά από 16 χρόνια στον 21ο αιώνα, πόσοι πολλοί ζούν στα όνειρα του 20ου, (υπάρχουν ακόμα και μερικοί που έμειναν στο όνειρο του 19ου 🙂 ). Αντί να κάθομαι να σκάω, αποφάσισα να το διασκεδάζω, αφού με την παραγωγή πλούτου, ασχολούνται μόνο τα κορόϊδα (κι είναι ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑ 🙂 ) γιατί όσο πλούτο κι αν παράξεις, με μιά απλή διακύμανση θα στον αρπάξουν από τα χέρια, θα είσαι χρεωμένος, και θα σε λένε και τεμπέλη, ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΣ.
  Σαν πολύ μαζόχα κυκλοφορεί δεν νομίζεις; 🙂

 142. 141α

  ΄Διότι ποτέ δεν πρέπει να δίνεις κυνηγημένο άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι.

 143. Μαρία said

  135
  Kαι σην Υγεία ήταν να βάλει ένα κολλητάρι του Σώρα αλλά τον πρόλαβαν άλλοι.
  https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/doctor-charged-manhattan-federal-court-illegal-distribution-millions-oxycodone-pills

 144. Γιάννης Ιατρού said

  141β: ΛΑΜΠΡΟΣ
  …γιατί όσο πλούτο κι αν παράξεις, με μιά απλή διακύμανση θα στον αρπάξουν από τα χέρια..
  Γι αυτό Λάμπρο μου εμείς παράγουμε μόνο φτώχια 🙂

 145. Γιάννης Ιατρού said

  143: Μαρία
  τι κολλητάρι, γενικός δερβέναγας…

 146. Πέπε said

  @112 & 109:
  Δεν πήρε απλώς ένα θέμα. Η παλιά χαμπανέρα έχει πολλά θέματα (αν πρόσεξα καλά, δεν ξαναπαίζει ούτε μία φορά το ίδιο επί τεσσεράμισι λεπτά!), και του Μπιζέ λιγότερα που όλα αναγνωρίζονται στην παλιά.

  Πάντως ο Μπιζέ ξηγήθηκε μάγκας και κύριος στον άγνωστό του μακαρίτη. Και δε νομίζω στον καιρό του να το επέβαλλαν οι νόμοι αυτό, μάλλον η προσωπική του ηθική. Αλλά και νόμοι πνευματικής ιδιοκτησίας να υπήρχαν, πάλι μάγκας.

 147. gpoint said

  # 141

  Εγώ Λάμπρο μου ξέρω πως πλούσιοι είναι μόνο οι γέροι (γιατί δεν έχουν ανάγκη από τίποτε πια) κι εγώ δεν θέλω να γεράσω… Προϊούσης της ηλικίας μου (όπα και το καθαρευουσιάνικο) και μειωθεισων των δυνάμεων επέλαξα από το γνωστό τρίπτυχο να κόψω το μεσαίο…
  Οχι ρε, που πήγε το μυαλό σας… το μεσαίο από τους τρεις λόγους ύπαρξης του γνωστύς άσματος είπα !

 148. 115, Αφώτιστος Φιλέλλην
  Ετσι οπαδος ενος αριστερου κομματος ημιαργομισθος, πολυθεσιτης ή διορισθεις στην Βουλη,… λαμβανει πολυ χαμηλη εως μηδενικη βαθμολογια στο κριτηριο χρησιμοτητας στην κοινωνια ΚΧ…

  Φυσικά, αυτό είναι ένα άλλο όργανο της Κοινωνικής Φυσικής. Μόνο που δεν αφορά μόνο αριστερούς αλλά ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς και τελικά όλους τους ανθρώπους.

  Είναι δεδομένο ότι ο πολιτικός, δεξιός, αριστερός, δημοκρατικά εκλεγμένος ή στρατηγός, ή καρδινάλιος, έχει δύο αφεντάδες. Ο ένας είναι ο εαυτός του, ο άλλος είναι το κοινωνικό σύνολο.

  Στον τελικό απολογισμό μπαίνει στη ζυγαριά το τι προσέφερε και τι καρπώθηκε. Και σε τι είδος. Οι δύο συντεταγμένες αυτές δεν συνδέονται απαραίτητα.

  Κάποιος μπορεί να θεωρεί μεγαλύτερη αμοιβή το χειροκρότημα του λαού και της ιστορίας και άλλος μεγαλύτερη τις προσόδους από τρεις σατραπείες. Πάντως στο τέλος κάτι παίρνει.

  Όσο για την κατηγορία «κρατικοδίαιτος» , συνήθως την απευθύνουν διάφοροι, που έχουν μιανθεί από τη μικροαστική ιδεολογία,που σε περίοδο κρίσης μεταμορφώνεται σε ναζισμό, και που θεωρεί ότι το υπέρτατο Κακό είναι οτιδήποτε το κρατικό (πχ φόρο στα κέρδη εταιρειών).

  Αυτοί μισούν τους «κρατικοδίαιτους» συνήθως επειδή ζηλεύουν τη σιγουριά τους. Μισούν επίσης οτιδήποτε εργατικό (πχ σωματεία και συνδικαλισμό και απεργίες) επειδή δεν ανέχονται τους εργάτες, τους εξαρτημένους να τους λένε σ’ αυτούς, τους «ανεξάρτητους» τι να κάνουν. Επίσης μισούν τους φτωχούς και τους κακομοίρηδες, βασικά γιατί φοβούνται οτι κάποια στιγμή κατεβαίνοντας σε χαμηλότερο κλαδί της κοινωνικής ιεραρχίας, θα γίνουν οι ίδιοι εξαρτημένοι, φτωχοί και κακόμοιροι.
  Σε περίοδο κρίσης, βέβαια, αυτό ακριβώς συμβαίνει.

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  138 – Μα ποιός είσαι τελικά;

 150. nikiplos said

  Σε μια χώρα που το μόνο asset που γνωρίζει είναι η «γη» και τα ακίνητα, φτώχια δεν το λες αυτό που έγινε: να επενδυθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια 20 χρόνων σε ακίνητα μεταξύ Παλαιού Ψυχικού, Εκάλης, Νέα Ερυθραία, Κάντζα και Καπανδριτίου… 🙂

  Τέτοια assets δεν κινδυνεύουν από διακύμανση, είναι αργής απόκρισης… Τα περισσότερα assets που πωλούνται σήμερα έχουν ανακατεμένο μέσα τους μελλοντική παραγωγή γιατί ο βασικός σκοπός των εικονικών αυτών εργαλείων είναι να ξεφορτωθούν ο πλούσιοι το φρεσκοτυπωμένο χρήμα – τούτη τη δεύτερη δεκαετία του μιλένιουμ για παλαιότερες δεν ξέρω, διάβαζα τότε… Μοχλευμένη αγορά δεν είναι μόνο η διακύμανση που ειπώθηκε πιο πάνω. Είναι και η αδυναμία να βρεις το τελευταίο – και καλύτερο – μοντέλο της Apple στην Ελλάδα γιατί το παγκόσμιο παραγωγικό στάτους της εταιρίας πρέπει να ξεφορτωθεί το στοκ. Όσοι είχατε δει το ντοκυμανταίρ περί του μύθου της δήθεν ανακύκλωσης των ηλεκτρικών συσκευών στην ΕΡΤ κατανοείτε τι θέλω να πω… Έτσι η τιμή του τελικού παραγόμενου προϊόντος – πχ η παγοκολώνα χυμού πορτοκαλιού – θα ανέβει γιατί η διανομή θα φροντίσει τα ψυγεία τον καύσωνα να έχουν μόνο καρμίτα και γλύψε κι όχι κάτι άλλο – το νταβατζηλίκι που λέγαμε…

  Το ουσιαστικο πρόβλημα της χώρας μας το είχε πει κάποτε πριν πεθάνει ένας σπουδαίος επιστήμων της τέχνης: «Μετά το 1990 στην Ελλάδα ο κάθε αλήτης μπορεί να ιδρύσει τράπεζα». Εγώ θα συμπλήρωνα «και να γίνει CEO της ΤτΕ».

 151. Πέπε said

  @117 και συναφή (Γκουεβάρα / Γκεβάρα κλπ.):

  Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ίδιας τάξης όλα τα λάθη απόδοσης των ισπανικών ονομάτων. Τα Γκουεβάρα, Γκουέρνικα, Τσιενφουέγος (το τσ) είναι πιο χοντρά, γιατί δείχνουν πλήρη άγνοια και αδιαφορία για την εξάλειψή της. Το αν θα πρέπει όμως να πεις Φιντέλ ή Φιδέλ, σιενφουέγος ή σιενφουέγκος (ή θιεν- …) το ξέρουν σωστά μόνο όσοι έχουν ιδία πείρα της ισπανικής γλώσσας, με τους λεπτούς κανόνες που διέπουν την προφορά της ειδικά σ’ αυτά τα τρία σύμφωνα (b/v, g/ d) και με τις παραλλαγές της ανά τον απέραντο ισπανόφωνο κόσμο.

  Και στην Ελλάδα, είναι αποδεκτό να πει ο τουρίστας τον γύρο γκίrο, όχι όμως (βρίσκω εγώ) τζάιrο.

  Αντίστοιχα, με τα ρώσικα ονόματα: το να πεις Κρούτσεφ αντί Χρουστσόφ είναι χοντρό (είναι λες και νομίζεις ότι όλα είναι αγγλικά – που και πάλι δηλαδή…). Δε χρειάζεται όμως να αποδίδεις όλα τα άτονα ο ως α, παρόλο που κάπως έτσι προφέρονται, ούτε να λες Λιένιν (Λιένjιν μάλιστα).

 152. Πέπε said

  διορθ. @151:

  …τρία σύμφωνα (b/v, g, d)…

 153. cronopiusa said

  145

 154. Γιάννης Ιατρού said

  141α ΛΑΜΠΡΟΣ
  (142) Το άσυλο κι η ικεσία ήταν θεσμοί της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας προστατευόμενοι μάλιστα από τον Ικέσιο Δία, π.χ.οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου αποτελεί, αν δεν κάνω λάθος. την πρώτη θεσμική και πολιτική αποτύπωση του ασύλου.
  Μετά κάτι χρισταανούληδες τα χάλασαν κάτι τέτοια. Θα σου δώσει γραμμή ο γνωστός σχολιαστής 🙂

 155. geobartz said

  Anyway πρόκειται για έναν δικτάτορα. Δεν ξέρω αν ήταν στυγνός, ή στεγνός, η …μαλακός αλλά ήταν ένας ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ. Και μάλιστα …εξασφάλισε στην άτυχη Κούβα …κληρονομική δικτατορία! Τώρα, αν ήταν καλλίτερος ή χειρότερος από τον Στάλιν ή τον Χίτλερ κλπ, κλπ, δεν αλλάζει σε τίποτα την ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΉ του υπόσταση!

 156. Για τους υπηρέτες δυο αφεντάδων.
  Οι κυβερνήτες των τελευταίων 40 ετών γενικά, υπηρέτησαν άριστα τον εαυτό τους αλλά όχι και το κοινωνικό σύνολο. Άφησαν μια διαλυμένη, φτωχή, αποβιομηχανοποιημένη και διαπλεκόμενη Ελλάδα.

  Ο γέρος Μητσοτάκης δεν έδωσε τίποτα, μόνο προδοσίες και φανφάρες, δεν έκανε τίποτα πέρα από διαπλοκές και πήρε πολύ χρήμα, κάποια δόξα, κύρος και τη χαρά να είναι ο πατριάρχης μιας ολόκληρης οικογένειας εξίσου άχρηστων πολιτικών.

  Οι χουνταίοι, πάλι, δεν μπορούμε να πούμε ότι θησαύρισαν, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να τους επευφημούμε, γιατί τι πρόσφεραν; Χαντάκωσαν την Ελλάδα και την Κύπρο και έδωσαν φυλακές και βασανιστήρια και ανελευθερία στον κοσμάκη.

  Ο Άρης Βελουχιώτης πρόσφερε τα πάντα στην πατρίδα του και δεν πήρε τίποτα, μόνο μια σκασμένη χειροβομβίδα και τη μετά θάνατον δόξα.

  Ο Ταλεϊράνδος πάλι, πήρε τα πάντα, τιμές, τίτλους ευγενείας, χρυσό, δισεκατομμύρια, πύργους από τους πάντες, το βασιλιά, τους αποκεφαλιστές του βασιλιά, από το Διευθυντήριο, από τον Ναπολέοντα, από τους εχθρούς του Ναπολέοντα, τους φίλους της Γαλλίας και τους εχθρούς της Γαλλίας, από τους Ρώσους και τον Γερμανό Αυτοκράτορα. Υπηρέτησε όμως τη Γαλλία, δηλαδή βοήθησε την Αστική της τάξη να εδραιώσει την εξουσία της και διαμόρφωσε το πρόσωπο της Ευρώπης της εποχής του.

  Τα ίδια ισχύουν και για τους καλλιτέχνες.Ο Μπάρτοκ πέθανε στην ψάθα, το ίδιο κι ο Μούζιλ. Το έργο τους δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο γιαυτό. Ο Μίκης, πάλι έβγαλε πολλά, πολλά, πολλά χρήματα. Αυτό όμως που έδωσε στο κοινωνικό σύνολο ήταν ανεκτίμητο. Το ίδιο κι ο Χατζιδάκις ή ο Σαββόπουλος. Κάποιοι πραγματικοί «λαϊκιστές», ακροδεξιοί συνήθως, πάντα υποτονθορίζουν διάφορα για «προοδευτικούς με λεφτά» και τέτοια άθλια για τις περιπτώσεις αυτές. Στην πραγματικότητα κάνουν ψυχολογική προβολή.

 157. Πέπε said

  Ωραία τοποθέτηση Ιάκωβε (156)

 158. 130, …μοχλευμένη αγορά, αυτό που παλαιότερα λέγαμε νταβατζηλίκι….

  Η καταχρηστική επιβολή του μεσάζοντα είναι πράγματι νταβατζηλίκι, αλλά η μόχλευση είναι κάτι πολύ απλούστερο, και στην βάση του καθόλου μεμπτέο: Είναι η επένδυση δανεισμένου κεφαλαίου, με την ελπίδα ότι η απόδοση της επένδυσης θα είναι μεγαλύτερη από τον τόκο του δανείου.

  Η μόχλευση, από την φύση της, εμπεριέχει ρίσκο, και όπως πολλαπλασιάζει τα κέρδη, αν πετύχει, πολλαπλασιάζει και τις ζημιές, αν δεν πετύχει. Εκατομμύρια (μπορεί και δις) άνθρωποι που έχουν αγοράσει οικόπεδο ή σπίτι με δάνειο, έχουν ουσιαστικά επενδύσει με μόχλευση – μπορεί να κερδίσουν ή να χάσουν, ανάλογα με το πού θα βρίσκονται οι τιμές (ότ)αν πουλήσουν.

  Η τεράστια αδικία εις βάρος του συνόλου είναι όταν (μεγάλες) ζημιές από (εκ προοιμίου ιδιαίτερα επισφαλή) μόχλευση καλείται να τις πληρώσει το σύνολο και όχι ο επενδυτής. Ιδέ και κρίση 2008, όπου η μόχλευση είχε φτάσει το αστρονομικό 35:1, με τελική κατάρευση της Μπέαρ-Στερνς, Λήμαν Μπράδερς, κ.α., πριν γίνει το πολυσυζητημένο μπέιλάουτ.

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  142 – Δεν συμφωνώ καθόλου μ΄αυτό που λές, περίμενα καλύτερη απάντηση.

  144 – Δεν παράγουμε καθόλου φτώχεια Γιάννη, παράγουμε πλούτο, ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΤΟ, αλλά με κάποιο «μαγικό» τρόπο, εξαφανίζεται και μένουμε χρεωμένοι. Το κόλπο, είναι να πείσεις το θύμα ότι ευθύνεται το ίδιο για ό,τι του συνέβει, κι όχι ο θύτης, που είναι βέβαιο πως είχε καλές προθέσεις.

  147 – Για μένα πλούσιος, είναι αυτός που ορίζει τον εαυτό του και τον χρόνο του, κι αυτό γίνεται και με λεφτά, και χωρίς λεφτά.
  Drugs παίρνουν μόνο οι σκλάβοι.

 160. Corto said

  Μία από τις διασημότερες φωτογραφίες όλων των εποχών. Εκπληκτική τέχνη. Μία εικόνα, χίλιες διαφορετικές αναγνώσεις.
  Ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα στην φυλακή Μιγκέλ Ε. Σουλτς, στο Μεξικό το 1956:

 161. 159α
  Φυσικά και δεν είσαι υποχρεωμένος να συμφωνήσεις, φίλε. Κι ο Ερντογάν αν ερχόταν εδώ (σε περίπτωση που αποτύγχανε το φαρσικόπημα) οφείλαμε να τον δεχτούμε και να τον προστατέψουμε.

 162. sarant said

  146 Τόσο πολλά θέματα έχει που δεν ξέρω αν είναι πλεονέκτημα ή αν λειτουργεί εναντίον του -κάπου χρειάζεται και η επανάληψη, ρε παιδιά!

  139 Μα, από εκεί ξεκινήσαμε. Το ότι ο Τσίπρας έκανε καλά που τόλμησε να πάει στην Κούβα.

  Όσο για τον Αντρέα, που λες, τα όσα έκανε οι σ. του υπαρκτού τα εκτιμούσαν πάρα πολυ. Και μας έλεγαν ότι είμαστε πολύ αυστηροί μαζί του.

 163. raf said

  @sarant για #31

  Ρωτάω εάν πράγματι δεν αντιμετωπίζει η Κούβα αυτό το πρόβλημα -ως αποτέλεσμα, υποθέτω, της πολιτικής του Κάστρο.

 164. dozas33 said

  156. Πάσχουμε σάν κράτος γιατί εδώ δέν υπήρξαν πολιτικοί σάν τόν Ταιλεράνδο λοιπόν http://katotokerdos.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html#more
  Εδώ υπάρχει μιά άνάλυση σχετικά μέ αυτήν τήν άποψη .

 165. 163 και 31

  βοηθά και το κλίμα της χώρας του τροπικού σοσιαλισμού.

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  154 – Δεν μίλησα για το άσυλο, αλλά για το «καλό νέο», γιατί είναι καλό, σε ποιά στοιχεία βασίζεται και είναι καλό; γιατί μη ξεχνούμε πως αυτοί οι άνθρωποι, κατηγορούνται πως επιχείρησαν να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, εκτός κι αν δημοκρατία, είναι ό,τι μας βολεύει.

  158 – «Ιδέ και κρίση 2008, όπου η μόχλευση είχε φτάσει το αστρονομικό 35:1»
  Kαμία σχέση με την πραγματικότητα, ήταν δεκάδες (ακόμα και εκατοντάδες) φορές περισσότερη, κάτι που συνεχίζεται με εκθετικό ρυθμό μέχρι σήμερα, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται κι είναι όλοι αραχτοί στα σύννεφα, μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η βαρύτητα. 🙂
  ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

 167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Δεν είπα αυτό ρε Σκύλε, σε ρώτησα σε ποιά στοιχεία βασίζεις το καλό νέο, και μου λές – «Διότι ποτέ δεν πρέπει να δίνεις κυνηγημένο άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι.» αν εσύ αυτό το λές στοιχεία με γειά σου με χαρά σου, εγώ δεν.

  Υποθέτω πως αν ο Μπρέιβικ μας ζητούσε άσυλο, ή κάποιος δολοφόνος του Μπατακλάν, μετά από πέντε μήνες, δεν θα έπρεπε να τον εκδόσουμε και θα ήταν καλό νέο.

 168. sarant said

  163 Υποτίθεται ότι τις βασικές ανάγκες των κατοίκων της τις έχει καλύψει. Τουλάχιστον στις χώρες του ευρωπαϊκού υπαρκτού σοσιαλισμού άστεγους δεν είχε.

 169. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  148, Ιάκωβος Στο 115, αναφερθηκα στους «αριστερους» ανθρωπους, μονον επειδη η επεκταση στους δεξιους και πασοκους εχει σχεδον εξαντληθει.

  Και οι «αριστεροι», ανθρωποι ειναι και οχι υπερανθρωποι 🙂 , οπως στις ταινιες του σοσιαλισττικου ρεαλισμου.

  Να αναφερω μερικα για την κατηγορία «κρατικοδίαιτος»

  Για τους ΔΥ και υπαλληλους ΔΕΚΟ, ας κοπυπαστωσω τον εαυτο μου προ 5 ετων

  Ανώνυμος8 Σεπτεμβρίου 2011 – 4:30 μ.μ.

  Δηλαδη ισχυριζεσαι οτι το κακο παγκοσμιο μετακαπιταλιστικο συστημα ευθυνεται σχεδον για ολα και η περιφερειακη πατριδα (μας?)καλως εκανε τα εξης επι 38 ετη:
  1. Επετρεψε την εκτεταμενη παραοικονομια της ταξης του 40% (απο υδραυλικο, αγροτη, κομμωτρια, βιοτεχνη, εως γιατρο και δικηγορο)
  Χαμηλα φορολογικα εσοδα, εισφοροδιααφυγη
  2. Διοριζε αμετρητο πληθος (ικανων, μετριων, πονηρων και ανικανων,…) υπαλληλων στο Δημοσιο, ΔΕΚΟ, Δημους, Δημοτικες Επιχειρησεις,…Αυξηση δημοσιων δαπανων
  3. Ανεξελεγκτη αυξηση δημοσιων δαπανων για μελετες, εργα, προμηθειες. Αυξηση δημοσιων δαπανων
  4. Ανεξελεγκτη διανομη των επιδοτησεων στην βιομηχανια, αγροτικο τομεα, … χωρις κανενα ελεγχο αποδοτικοτητας (folllow up)
  5. Ανεξελεγκτες σπουδες για το 70% των αποφοιτων λυκειων (ημιμαθων απο το 1981 εως σημερα) και καταργηση της βασης του 10, καταργωντας τις προτερες αυστηρες εξετασεις -επι παντος επιστητου- οπου το αριστα ηταν για μερικες δεκαδες πανελλαδικα το 17 με επιβαλλοντας και επιβραβευοντας την μετριοκρατια, παραλληλα με τις πολυετεις σπουδες στο εξωτερικο.
  Τουλαχιστον οι καλυτεροι δεν θα μεταναστευσουν ως ανειδικευτοι εργατες.
  …………………….
  Υπαρχει ενα παγκοσμιο συστημα αλλα αυτο δεν ειπε :
  -στον βιοτεχνη να παιρνει τους συγχωριανους του να δουλευουν ανασφαλιστοι στο εργαστηριο του και να πηδαει και την μακρυνη ανηψια του.
  -στον εφοριακο να κοινωνικοιποιει τον οφειλομενο φορο (1/3 φορος, 1/3 μιζα, 1/3 όφελος φορολογούμενου)
  -στον γιατρο του ΕΣΥ να χρηματιζεται με το διακιολογητικο της χαμηλης αμοιβης του
  -τον υπαλληλο της πολεοδομιας να εκβιαζει μηχανικους και ιδιοκτητες για να κανει αυτος τις μελετες η να χρηματιζεται για αυθαιρετες κατασκευες
  -την εκμεταλλευση των οικονομικων μεταναστων στις κατασκευες, την βιομηχανια και βιοτεχνια και την αγροτικη παραγωγη λ.χ. να δινουν 23 ευρω για συλλογη φραουλας σε μεταναστες και να τους ξυλοκοπουν,
  -να αφηνουν λαθρεμπορους πετρελαιου να αναμιγνυονται με ποδοσφαιρικες ομαδες
  -να αφηνουν ατιμωρητους τους ομοτραπεζους του Κοσκωτα και καθε «νεο επιχειρηματια»
  -να ισχυει το ατιμωρητο για υπουργους, ακομα και για τροχαιο.
  -την δεκαετια του 1980, να ισχυριζεται ο ΑΓΠ στον Μιτεραν σε συζητηση για το 35ωρο οτι εμεις εχουμε κατακτησει στην πραξη την 4ωρη εργασια

  ……………………………..
  Ο κοσμοπολιτισμος σου θελει ευρεια προσαρμογη επι το βαλκανικοτατον.

  Για τουλαχιστον τους παραπανω λογους υπογραφω ως

  Αφωτιστος Φιλλελην.

  ΥΓ Επειδη εχω σημαντικη διαδρομη αυτο που αγαπω να μισω ειναι οι περισσοτεροι συνδικαλιστες που τρωνε την μπριζολα και αφηνουν το κοκκαλακι να το γλειφουν οι ψηφοφοροι τους.

  Οσο για πολλους ΔΥ, εκτιμω αυτους που εργαζονατι παραγματικα, που τηρουν το ωραριο τους , που εξυπηρετουν τους πολιτες,…

  Ας επισημανω οτι εως το 2010 οι πιο δραστήριοι είχαν και μια επιχείρηση στο όνομα της γηραιάς μητέρας τους, της νοικοκυράς γυναίκας τους ή του 18χρονου παιδιού τους).

 170. 167

  Εάν κινδύνευε η ζωή του, ούτε τον Μπρέιβικ. Αλλά ο Μπρέιβικ διαμαρτύρεται γιατί δεν του δίνουν αρκετή Μερέντα, δεν έχει το τελευταίο Πλαιστέσο και πρέπει να ζητά από το δεσμοφύλακα να αλλάζει κανάλια διότι δεν του δίνουν τηλεκοντρόλ.
  Δεν τάχω λυμένα, Λάμπρομ΄, μερικές αρχές έχω μόνο για να περπατάω στη ζωή.

 171. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  148. ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΟΧΕΙΟ

  Παρακολουθω με -πολυ μεγαλη εκπληξη- την λεκτικη διαπαλη μεταξυ δημοσιων υπαλληλων και των ελευθερων επαγγελματιων ……

  Επειδη -αναμεσα στο ασπρο και στο μαυρο-υπαρχουν απειρες αποχρωσεις του γκριζου, στις εξετασεις σχεδιου με καρβουνο, εκτος της αποδοσης της φορμας και αλλων στοιχειων, καλυτερο βαθμο λαμβανει αυτος που αποδιδει τις περισσοτερες διαβαθμισεις γκριζου.

  Γραφω, γραφω αλλα δεν εχουμε διδαχθει την ομαδικη εργασια.
  Λοιπον υπαρχουν οντως καθολου, λιγο, πολυ και παρα πολυ διεφθαρμενοι ΔΥ. Το ιδιο ισχυει και για τους ελευθερους επαγγελματιες και επιχειρηματιες.
  Ειναι καθαρα θεμα ατομικης ευθυνης σε ποια κατηγορια θα ενταχθεις στην πορεια σου στην ζωη.

  Υπαρχει και το ερωτικο στοιχειο στις επιλογες, αν λ.χ. σου πει η ερωμενη σου η η συζυγος σου :
  α. σε χαμηλοτερα εισοδηματα, το αυτοκινητο του κουμπαρου ειναι turbo 4×4 3600 κυβικα ενω το δικο σου μολις 1600 κυβικα (εσυ το ζυγιζεις και αποφασιζεις να δωσεις (Ελ. Επαγελματιας, Επιχειρηματιας) η να παρεις μιζα(ΔΥ)με στοχο να μην σε παρατησει)
  β. σε υψηλα εισοδηματα,το κοτερο του αδελφου σου ειναι 30 μετρα ενω το δικο σου μολις 18! (Αυτος την πλακωσε στο ξυλο, αν και ηταν βουλευτινα)

  Αφωτιστος Φιλλελην

  ΥΓ Αναρτηθηκε, εκτιμωντας την γνωση σου στην κινουσα δυναμη 🙂 της Ιστοριας και την καλλιεργεια σου στις τεχνες 🙂

 172. Γιάννης Ιατρού said

  166/167: ΛΑΜΠΡΟΣ
  Δεν εξετάζεται το τι έκαναν Λάμπρο, δεν δικάζονται. Εκείνο που εξετάζεται είναι αν υπάρχει βεβαιότητα ότι αν εκδοθούν, θα υπάρξει πρώτον μιά δίκαια δίκη και δεύτερον αν απειλείται η ζωή τους (π.χ. θανατική καταδίκη ή κανένα «ατύχημα» ή αυτοκτονία ή βασανιστήρια κλπ.). Αυτά!

 173. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αριστερά και Εξουσία
  Posted on 05/12/2016 by Po
  [Αυθαιρεσίες που προκύπτουν από την αντίληψη της αποκλειστικής κατοχής της Αλήθειας]

  Δημοσιεύουμε ένα σχόλιο του τακτικού μας σχολιαστή Γιάννη, με δικό μας τίτλο: ‘Αριστερά και Εξουσία’, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τις σκέψεις του που συγκροτημένα καταθέτει συχνά στο ιστολόγιό μας.

  Του σχολιαστή μας «Γιάννη»

  Η Αριστερά, που πάντα αγωνιζόταν ενάντια στην κοινωνική αδικία και ανισότητα, επέλεξε στην δεκαετία του εξήντα -δηλ. τότε που άρχισε να πλησιάζει στην κατάληψη της εξουσίας- να εγκαταλείψει τον ανθρωπισμό της, γιατί ακολούθησε την συμβουλή του Νίτσε, να φιλοσοφούμε με ένα σφυρί. Η Αριστερά εγκατέλειψε τις διακηρύξεις της, επειδή πλησίασε ή κατέλαβε την εξουσία και όχι γιατί άκουσε την συμβουλή του. Η εξουσία είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός, από τους πιο ισχυρούς, και μεταμορφώνει οποιονδήποτε γοητεύεται απ’ αυτήν, κατ’ εικόνα και ομοίωση της. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, που μας το επιβεβαιώνουν. Όποιος έχει κάποιον αριστερό βουλευτή γνωστό, ας τον ρωτήσει να του πει, εάν μπορεί να σκέπτεται ελεύθερα και να πράττει ελεύθερα, μέσα στη Βουλή. Ή τον εκλιπόντα-αν μπορούσε-Κάστρο.

  «Η πρόσληψη του ενστίκτου αναζήτησης της αλήθειας ως εγγενώς κακοπροαίρετου, ενδέχεται να έχει παραλυτικές συνέπειες για την πολιτική». Πρώτον, η επιθυμία για αλήθεια ουδεμία σχέση έχει με το ένστικτο. Δεν προέκυψε από κάποιο ένστικτο που μας προίκισε η φύση. Όταν κυριαρχούν τα ένστικτα η αλήθεια υποχωρεί. Μάλλον είναι προϊόν της λογικής και της προσπάθειας του ανθρώπου να επιλύσει προβλήματα που παρουσιάστηκαν αναπόφευκτα και όταν υπάρχει υπερεκτίμηση της, τότε κυριαρχεί ένας αδίστακτος ορθολογισμός, που κάνει τον άνθρωπο μια ακούραστη μηχανή ιδεών που υποτίθεται ότι μπορεί να λύνει προβλήματα στο διηνεκές. Θα ‘λεγα ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην αλήθεια και στα ένστικτα. Δεύτερον η αλήθεια, είναι μια διαρκώς ρέουσα και μεταβαλλόμενη διαδικασία, ανάμεσα στον άνθρωπο, στο περιβάλλον του και την φύση. Ο άνθρωπος βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό, σε κατάσταση πολιτικής παραλυσίας και φοβερών αδιέξοδων, και επειδή έπαψε να συνομολογεί με την φύση.

  Ο Νίτσε λέει στην «Γενεαλογία της ηθικής» (‘Zur Genealogie der Moral’) : «Αν υποθέσουμε πως οτιδήποτε «γνωρίζει» ο άνθρωπος όχι μόνο δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες του αλλά μάλλον εναντιώνεται σ’ αυτές και προκαλεί ένα αίσθημα φρίκης, τι θείος τρόπος να ρίχνουμε την ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα όχι στην επιθυμία αλλά στη «γνώση». Δεν υπάρχει γνώση: κατά συνέπεια υπάρχει Θεός. Τι θρίαμβος του ασκητικού ιδανικού!» Επίσης στην «Χαρούμενη επιστήμη» (‘Die fröhliche Wissenschaft’) ΙΙ, αφορισμός 344 (μικρό μέρος του): «Αυτή ακριβώς η πεποίθηση δε θα γεννιόταν μάλιστα ποτέ αν η αλήθεια και η αναλήθεια αποδείκνυαν συνεχώς ότι είναι χρήσιμες, όπως πράγματι συμβαίνει. Έτσι – η πίστη στην Επιστήμη, που υπάρχει αναμφισβήτητα, δεν μπορεί να οφείλει τη γέννηση της σ’ έναν τέτοιο υπολογισμό της ωφελιμότητας, πρέπει να γεννήθηκε παρά το γεγονός ότι η ανωφέλεια και η επικινδυνότητα της θέλησης για αλήθεια με οποιοδήποτε τίμημα, αποδεικνύεται συνεχώς». Κάτι που σημαίνει, ότι γενικώς κάθε αλήθεια, αλλά και αυτή της Αριστεράς που μας ενδιαφέρει εδώ, απαιτεί από τις άλλες αλήθειες να θυσιαστούν, προς χάριν της. Ο Νίτσε δεν είναι εναντίον της γνώσης ούτε της αλήθειας. Μας υπενθυμίζει ότι η αλήθεια και η γνώση δεν αποτελούν προνόμιο κάποιας κάστας ανθρώπων π.χ. θεολόγων ή επιστημόνων ή κάποιων πολιτικών χώρων, εν είδη αυθεντίας. Μας λέει ότι συχνά η γνώση μπορεί να στραφεί ενάντια στις επιθυμίες του ανθρώπου, ότι η αλήθεια και η αξία της πρέπει να τεθούν πειραματικά υπό συζήτηση. Δηλαδή, εφόσον, η αλήθεια οφείλει να δικαιώσει τον εαυτό της, ελλοχεύει ο κίνδυνος της μετατροπής της σε εξουσία και καταναγκασμό. Πως, η αλήθεια του ενός, μπορεί να απαιτεί την υποταγή της αλήθειας του άλλου. Ότι η μάχη ενάντια στην αδικία για παράδειγμα, η αλήθεια που προκύπτει από αυτή την επιθυμία για ισότητα και η δικαίωση της πάση θυσία, όταν εκλαμβάνεται σαν ύψιστη αποστολή με οποιοδήποτε τίμημα, μπορεί να μετατρέψει κάποιον σε εξουσιαστή ενάντια σε οποιονδήποτε τον αμφισβητεί. Αυτό δεν έλαβε χώρα με την Αριστερά; Έτσι δεν συνάντησε την Δεξιά; Να θυμηθούμε το περίφημο σύνθημα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Ή τα σοσιαλιστικά καθεστώτα, που εξέφραζαν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων, ως αναμφισβήτητες αλήθειες και μετατράπηκαν σε τυραννικά.

  Λύσεις για θέματα αδικίας, κοινωνικής ανισότητας και δικαιοσύνης, δεν αποτελούν προνόμιο κάποιων πολιτικών χώρων ή μόνο της Επιστήμης, αλλά είναι θέματα που απαιτείται η συμμετοχή όλης της κοινωνίας, στο πλαίσιο κάθε φορά, του εφικτού.

  https://roides.wordpress.com/2016/12/05/5dec16/#more-29180

 174. sarant said

  173 ΑΦ, σεντόνια από το μπλογκ του Ροΐδη σε παρακαλώ να μην ξαναεκθέσεις εδώ.

 175. cronopiusa said

 176. Corto said

  Δύο λεξιλογικά συμπληρώματα σχετικά με την Κούβα:

  Ταμπάκο: μάλλον από το ταμπάγκο, όπως ονομαζόταν η καπνοσύριγγα της φυλής Ταΐνο της Καραϊβικής. Η γλώσσα των Ταΐνο ανήκει στην Αραουκάνικη ομογλωσσία. (Υπάρχει και η άποψη ότι η λέξη είναι αραβικής προέλευσης)

  Κοχίμπα, τα φύλλα του καπνού στην γλώσσα Ταΐνο.

  (Τουλάχιστον τρεις από τις κορυφαίες μάρκες πούρων, η Cohiba , η Partagás και η Romeo y Julieta, έχουν διασπαστεί σε δύο ανεξάρτητες και ανταγωνιστικές μεταξύ τους εταιρείες, μία Κουβανέζικη και μία αντίστοιχη στον Άγιο Δομήνικο, με την ίδια επωνυμία).

 177. sarant said

  176 Κι εγώ κάπου έχω διαβάσει ότι είναι λέξη του παλαιού κόσμου -αλλά δεν προλαβαίνω τώρα να ψάξω.

 178. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  174. Το βρηκα πολυ αξιολογο. Δεν ημουν σε γνωση και δεν εχω προβλημα να αποσυρθει.

 179. sarant said

  Αρκεί να μην επαναληφθεί. Ευχαριστώ.

 180. Corto said

  177:
  Κατά την αγγλική βικιπαίδεια, φαίνεται ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να συνέπεσαν δύο ομόηχες λέξεις:

  «However, perhaps coincidentally, similar words in Spanish, Portuguese and Italian were used from 1410 to define medicinal herbs believed to have originated from the Arabic طُبّاق ṭubbāq (also طُباق ṭubāq), a word reportedly dating to the 9th century, as a name for various herbs.»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tobacco

 181. Pedis said

  # 162 – 139 Μα, από εκεί ξεκινήσαμε. Το ότι ο Τσίπρας έκανε καλά που τόλμησε να πάει στην Κούβα.

  Όσο για τον Αντρέα, που λες, τα όσα έκανε οι σ. του υπαρκτού τα εκτιμούσαν πάρα πολυ. Και μας έλεγαν ότι είμαστε πολύ αυστηροί μαζί του.

  Το α) δεν τόπιασα. Μπορεί να μην καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι πρόβλημα μου που ο Τσ. πήγε στην Κούβα, έτσι κι αλλιώς δεν σώζεται με τίποτα.

  Όσο γοα το β), τι να πω, ή δουλευόσασταν 🙂 ή δεν είσασταν πολύ αυστηροί με τους Σοβιετικούς. Και να τι πάθαμε οι νεώτεροι …

 182. Babis said

  #167 Είναι καλό νέο για όσους πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει ένα κύμα διώξεων κατά δικαίων και αδίκων ελπίζω να μην το αμφισβητείς αυτό.

  Για την επίσκεψη του Τσίπρα στην Κούβα. Καλά έκανε και πήγε, και εμείς καλά κάνουμε και τον βρίζουμε που πήγε. Δεν πρόκειται για οξύμωρο σχήμα. Αφού ο Σύριζα δεν εφαρμόζει αριστερή πολιτική (βλέπε το αριστερόμετρο του Ιάκωβου) θέλει να κάνει τουλάχιστον αριστερές δημόσιες σχέσεις. Το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό κατά κάποιον τρόπο. Εμείς πάλι τον κατηγορούμε για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ότι δηλαδή δεν κάνει αριστερή πολιτική αλλά αριστερές δημόσιες σχέσεις.

  Όταν τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, είναι εντελώς άλλο θέμα. Αμφιβάλει κανείς ότι αν δεν είχε πάει στην Κούβα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα καταφέρονταν εναντίον του με το ίδιο μένος;
  Άλλωστε για την πολιτική η έκφραση «θράσος χιλίων πιθήκων» είναι πολύ φτωχή.

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – 172 – Δεν θα συνεννοηθούμε, στοιχεία ζήτησα ρε παιδιά που να αποδεικνύουν ότι το νέο είναι καλό, όχι εικασίες και δοξασίες για το άσυλο. Εγώ δεν ξέρω τίποτα γι΄αυτούς τους ανθρώπους, εσείς γνωρίζετε κάτι; Αν ναί, τι είναι αυτό και πού το μάθατε; Με ποιό σκεπτικό μετά από τόσους μήνες δεν εκδίδονται; είναι ελληνική απόφαση ή των κυβερνώντων; Συμμετείχαν ή όχι στο πραξικόπημα; αν συμμετείχαν δεν θα έπρεπε να εκδοθούν; Είναι δικτάτορας ο δημοκρατικά εκλεγμένος Ερντογάν; είναι ο Πούτιν; είναι ο Γιανουκόβιτς; Και οι άραβες μονάρχες που αποκεφαλίζουν κόσμο, και οι ναζιστές πραξικοπηματικοί κυβερνήτες της Ουκρανίας, τι είναι, δημοκράτες; Τότε η ευαίσθητη δημοκρατική διεθνής κοινότητα, γιατί δεν επεμβαίνει στην Τουρκία;
  Ή ρωτάω παράλογα πράγματα, ή δεν μου κόβει καθόλου και δεν καταλαβαίνω τα αυτονόητα. Μάλλον μετά τα σεντόνια, πρέπει να «κοντύνω» και τα σχόλια. 🙂

 184. Μαρία said

  180
  Στα γαλλικά λεξικά και εδώ http://www.laffont.fr/site/l_aventure_des_mots_francais_venus_d_ailleurs_&100&9782221140505.html αναλυτικότερα διαβάζω οτι τη λέξη την πήραν οι Ισπανοί απ’ τους Arawaks της Αϊτής.

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  182 – Μέχρι αποδείξεως, αμφισβητώ οτιδήποτε μου δείχνουν τα ΜΜΑ, γιατί έχουν κακό παρελθόν με την αλήθεια. Για την Τουρκία, δεν ξέρω κάτι πέρα απ΄αυτά που μου δείχνουν, γι΄αυτό δεν έχω άποψη ποιοί είναι οι δίκαιοι και άδικοι. Εσύ αμφισβητείς ότι ο Ερντογάν, είναι δημοκρατικά εκλεγμένος;

 186. cronopiusa said

  Λάμπρο Οι δολοφονίες είναι παράδοση για το Φασιστικό κράτος της Τουρκίας!- φωτογραφίες και βίντεο

 187. Corto said

  184 (Μαρία):
  Ναι, αυτό γράφει και στην αγγλική βικιπαίδεια, ότι προέρχεται από την αραουκανική γλώσσα Τάϊνο.
  «The precise origin of this word is disputed, but it is generally thought to have derived at least in part, from Taino, the Arawakan language of the Caribbean»

  Μάλλον είναι πολύ σύνθετο (και ενδιαφέρον) θέμα.

 188. w2016blog said

  Κο ΛΑΜΠΡΟ
  Πριν από μέρες σε δυο μόνο σχόλια σας με στολίσατε με τα παρακάτω
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/26/meze-247/#comment-397985
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/26/meze-247/#comment-398073

  -”θεωρείς τις ηλιθιότητες που έγραψες, λόγο του δογματισμού σου
  -δεν φταίει αυτό το νούμερο, αλλά το άλλο το ΜΕΓΑΛΟ, αν δεν το βλέπεις, κοίτα στον καθρέφτη.
  -Αυτό που δεν μπορεί να σκεφτεί το κλειδωμένο σου μυαλό (ή ό,τι έχεις μέσα στο κεφάλι σου, αν έχεις κάτι)
  -γιατί χαζούλη κουφιοκέφαλε ιθαγενή, δεν έκατσες ποτέ να σκεφτείς, (με τι να το κάνεις;)
  -κι αγοράζεις ακόμα πανέξυπνή μου αμοιβάδα,
  0΄ έκλεισαν από την χώρα σου έξω, ΚΟΡΟΪΔΑΡΑ.
  -η αντίληψή σου, είναι εφάμιλη του Ράν Τάν Πλάν.
  -ΜΕ ΤΙ ΜΥΑΛΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ;
  -Το ότι έχω δίκιο είναι τόσο δεδομένο, όσο κι ότι βλέπεις και διαβάζεις ό,τι σου επιτρέπει η βλακεία σου,
  -Δεν ξέρω αν είσαι ομοφυλόφιλος ή όχι, αλλά βλάκας είσαι σίγουρα,
  -αν γράψεις κάτι δεν πρόκειται να το διαβάσω, γιατί σ΄έχω γραμμένο, ζήσε με τις εμμονές σου.
  -Έλα μωρέ με το τρόλ που θέλει να το παίξει και υποστηρικτής των ομοφυλόφιλων.
  -Από το δεύτερό του σχόλιο πριν δυό τρείς μέρες τον ψιλιάστηκα,
  -Άσε ρε Spiral με τα τζημερούδια φασιστοτρόλ, που βγήκαν σαν τα πτωματοφάγα σκουλήκια
  -Το έχω ξαναπεί, τα φασιστοειδή τα αντιλαμβάνομαι από ένα μίλι μακρυά, και στο διαδίκτυο από ένα, άντε δύο σχόλια
  0Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπερασπίζομαι κανένα δίκιο, απλώς φτύνω στην μούρη από σιχασιά, κάτι που κάνω ΜΟΝΟ στους φασίστες.”
  ———————————————————————————————————-
  Καημένε Κ Λάμπρο σε λυπάμαι
  Πες μου σε τι διαφέρεις στο τρόπο που μου συμπεριφέρεσαι και στο χυδαίο λόγο σου ,απ αυτό που τόσο μισείς;
  Έτσι δεν κάνανε στην χούντα οι εθνικόφρονες, έτσι δεν μυρίζονταν από μακριά τα κουμουνια;
  Το να είσαι δημοκράτης και ιδίως κομουνιστής καημένε Κε Λάμπρο ,προϋποθέτει να έχεις σκοτώσει μέσα σου τον φασίστα. Αυτόν που βρίζει, αυτόν που δεν ανέχεται το διαφορετικό ,τον καχύποπτο ,τον χυδαίο, τον απόλυτο.
  Αντικατέστησε την λέξη φασίστας με το κουμουνιστής στα γραφόμενα σου και θα δεις στον καθρέπτη το τέρας που τόσο πολύ πολεμάς να σκοτώσεις.
  .
  Σαν θα’ρθει η ώρα της πορείας
  Πολλοί δεν ξέρουν
  Πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους
  Η φωνή που διαταγές τους δίνει
  Είναι του εχθρού τους η φωνή
  Εκείνος που για τον εχθρό μιλάει
  Είναι ο ίδιος τους ο εχθρός

 189. Babis said

  185 » Μέχρι αποδείξεως, αμφισβητώ οτιδήποτε μου δείχνουν τα ΜΜΑ, γιατί έχουν κακό παρελθόν με την αλήθεια. »

  Και λίγα λες.
  Το ζήτημα όμως είναι ότι ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος έδινε τα νούμερα. Αν όλες αυτές οι χιλιάδες που διώχθηκαν, πράγματι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, τότε αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να αποτύχει. Αν δεν συμφωνούμε σε αυτό, τότε θα μείνουμε ο καθένας με την άποψη του.

  «Εσύ αμφισβητείς ότι ο Ερντογάν, είναι δημοκρατικά εκλεγμένος;»

  Κοίταξε τώρα, δύσκολο να απαντήσω γιατί δεν έχω γνώση του Τούρκικου πολιτικού συστήματος. Αλλά για να καταλάβεις την θέση μου, θα σου πω ότι δεν θεωρώ τις Ελληνικές κυβερνήσεις δημοκρατικά εκλεγμένες. Τόσο λόγω του εκλογικού συστήματος που νοθεύει σε τεράστιο βαθμό την αντιπροσωπευτικότητα, όσο και γιατί ένα σύστημα διακυβέρνησης για να είναι δημοκρατικό πρέπει να είναι πρώτα δίκαιο. Μετά την Γαλλική επανάσταση σε όλο τον κόσμο ένα σύστημα διακυβέρνησης για να θεωρείται δίκαιο πρέπει τουλάχιστον να σέβεται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, κάτι που στην Ελλάδα δεν ισχύει.

  «Δεν θα συνεννοηθούμε, στοιχεία ζήτησα ρε παιδιά που να αποδεικνύουν ότι το νέο είναι καλό, όχι εικασίες και δοξασίες για το άσυλο»

  Αν εννοείς στοιχεία περί της ανάμιξης τους ή όχι στο πραξικόπημα, όχι δεν έχουμε και δεν τα θέλουμε. Αυτό είναι δουλειά της Τουρκικής δικαιοσύνης. Ο λόγος που θεωρώ καλά νέα την μη έκδοση τους είναι ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν πιστεύω ότι η Τούρκικη δικαιοσύνη θα λειτουργήσει ανεπηρέαστη. όταν ηρεμήσουν τα πράγματα στην Τουρκία το ξαναβλέπουμε.

  Συγνώμη για την εκτεταμένη απάντηση, αλλά δεν βρήκα τρόπο να το συντομεύσω.

 190. gpoint said

  # 159 γ

  Κοίταξε για μένα drugs που έκοψα ήταν ο Ασσος φίλτρο, rock’n’roll που δεν έκοψα ο Dylan κι άλλοι και για το sex …άσε δεσμεύομαι…

 191. Pedis said

  Όσον αφορά τις αρχές της φιλοξενίας, αυτό θα αρέσει πολύ στον Σκύλο!

  The imperative of revenge was softened by the parallel impera­tive of hospitality (melmastia). Afghan refugees or travelers could de­mand, and would receive, both hospitality and protection even from enemies. In villages where the inhabitants teetered on the brink of starvation, my team and I were greeted with ruinous generosity. To have attempted to pay for or to have refused what was offered would have been a mortal insult. As guests we were under the protection of our hosts, who had the absolute obligation to defend us or die trying.

  (Americans would later be baflled by the silent refusal of such poor people to turn over Osama bin Ladin for the, to them, astronomical sum of $25 million.)

  William Polk, Violent Politics, p.191

 192. cronopiusa said

 193. Pedis said

  # 188 – Και είπε να αγιάσει,. Διάολε! Τον βάζεις σε πειρασμό!

  # 189 – Χωρίς ψεγάδι η επιχειρηματολογία του Babis.

 194. gpoint said

  Να κάνω κάποιες βαρυσήμαντες δηλώσεις επί των διαδραματιζομένων στο ιστολόγιο και ειδικά στο παιχνίδι των ερωταποκρίσεων σε επίπεδο ναι και όχι…

  Υπάρχουν ερωτήσεις όπου η απάντηση είναι δεδομένη π.χ. Κοιμάσαι ; το ναι είναι ανύπαρκτο σαν απάντηση, άσε που θα σήμαινε όχι. Απαιτει λίγη τέχνη η κατασκευή τους

  Υπάρχουν ερωτήσεις όπου και οι δυο απαντήσεις οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα π.χ, Είσαι ικανοποιημένος απο τον εγκέφαλό σου ; Απαιτούν πολύ περισσότερη τέχνη…

  Είναι εσωτερικό ηθικό θέμα του καθενός η χρήση τους. Προσωπικά το σταμάτησα από την εφηβεία μου. δεν υποστηρίζω πως μου βγήκε σε καλό ( όπως το εννοούν οι πολλοί ) αλλά με βοήθησε στο ψάρεμα…

 195. voulagx said

  #188 @W2016blog: Αν μου επιτρεπεις μια φιλικη συμβουλη: Μην συνδιαλεγεσαι με καποιον που, καθ’ ομολογιαν του, ειναι τελειως μαλακας.

 196. cronopiusa said

 197. nikiplos said

  Αγαπητέ ΑΦ… σε ότι αφορά τα α,β που παρέθεσες, έπεσες διάνα. Σε κάθε λοβητούρα, σε κάθε διαπλοκή στη χώρα μας, που δεν είναι άλλωστε παρά ένα παραδοσιακό χωριό στο παγκόσμιο στερέωμα, κρύβεται ένας μπατζανάκης, ένας κουμπάρος, μια γκομενίτσα κοκ… Δυστυχώς… Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον ωραίο Μπρούμελ… Η νυμφία από την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδος δεν ανεχόταν να ξαναξαπλώσει στο ίδιο σεντόνι… Σκέφτεσαι και λες: «τι ξιπασμένη βλαχάρα! δεν διδάχτηκε τίποτε από την σιδηρά πειθαρχία της προκατόχου της»…

  Λοιπόν εγώ δυό πράγματα δεν κάνω: το ένα είναι δηλώσεις το άλλο ηθική. Ο κάθε άνθρωπος αν βρεθεί στο κατάλληλο πεδίο συντονισμού, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα συμπεριφερθεί… Θα ενδώσει? (στη χλιδή, στα φράγκα στις γκόμενες). Αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα, ίσως τα απωθημένα που έχει από μικρός ή ας πούμε κι ένα μονδέρνο, την ευπαιδευσία του.
  Κι αν ο ιδεολογικός πυρήνας που εκπαιδεύει (και παιδεύει) επιβάλει συγκεκριμένη στάση ζωής, υπεισέρχονται οι προσωπικοί παράγοντες που θα βαρύνουν την απόφαση, γιατί άτομο είναι εκείνο που πρόκειται να τις πάρει… Επομένως δεν πρέπει με τίποτε να μπλέκεται η προσωπική ηθική του καθενός με την πολιτική. Το μόνο που διασφαλίζει αυτό είναι το three men rule που λέμε και στην επιστήμη των Η/Υ, δηλαδή η διάκριση των εξουσιών ή ας το πούμε πιο απλά η διαίρεση του ρίσκου – του κινδύνου της ατομικής παρέκκλισης – σε περισσότερα από ένα πρόσωπα, με την ευχή να μην συμπέσουν οι αδυναμίες χρονικά και στους τρεις (ή δύο ή τέσσερις ή όσους θέλουμε, αρκεί το σχήμα να λειτουργεί…:) ). Ας μην ξεχνάμε πως πάντοτε ο αδύναμος κρίκος είναι ο παράγοντας άνθρωπος…

  Ιδεολογικά, πιστεύω πως τα πάντα είναι επιχειρήσεις, ακόμη κι ο γάμος – αυτό κι αν ακούγεται ακραίο… Η οικονομία δεν είναι το παίγνιο των αξιών όπως παρανοηθήκαμε οι περισσότεροι πιο πάνω, αλλά παίγνιο εξουσίας, ισχύος πρωτίστως. Το κύτταρο στην κάθε επιχείρηση είναι το «συνεταιρίζεσθαι». Η ομαδική εργασία ήταν πάντοτε πιο δυνατή, αποδοτική και παραγωγική από τις ατομικές ή εκείνες τις «μοναρχικού τύπου» επιχειρήσεις, όπου ο αφέντης βασιλιάς κάνει τον πλούτο, κι ύστερα τα παιδιά του τον τρών στα μπουζούκια… Στη χώρα μας, δεν μπορούμε ούτε και ξέρουμε να δράσουμε ομαδικά. Και ομαδικότητα δεν είναι μόνο το «synergetics» (my ass) που ήταν μόδα την πρώτη δεκαετία του μιλένιουμ, αλλά το ποδόσφαιρο ας πούμε… Το ποδόσφαιρο είναι τόσο διδακτικό σαν άθλημα που αν ήμαν ΥΠΕΠΘ θα το έβαζα υποχρεωτικό και στ’ αγόρια και στα κορίτσια…

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  186 – Αποδείξεις Κρόνη μου, όχι ενδείξεις, αυτές μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κι η άλλη πλευρά. Μη ξεχνάς, πως η κυβέρνηση που εισέβαλε στην Κύπρο, για τα ΜΜΑ ήταν σοσιαλιστική, αυτή ήταν κι η εικόνα που είχε στην πλειονότητά του, κι ο υπόλοιπος κόσμος, άλλωστε, είναι γνωστό πως κι ο μακαρίτης Φιντέλ, ήταν στυγνός δικτάτορας, δεν συμφωνείς;

  189 – Όλες αυτές οι χιλιάδες, δεν είναι και τόσες πολλές για μιά χώρα 80 εκατομμυρίων, και το αν θα πετύχαινε το πραξικόπημα αν συμμετείχαν, είναι δική σου εικασία, όχι απόδειξη. Όσο για τις απόψεις μας, εγώ είπα πως δεν έχω γιατί δεν ξέρω, και ζήτησα αποδείξεις από σας που ξέρετε για να μάθω, αλλά εκτός από εικασίες και ενδείξεις δεν είδα κάτι άλλο, αλλά φυσικά έχετε άποψη.
  Αυτό που θέλω να πώ, είναι ότι η εικόνα που έχουμε για την Τουρκία και τον Ερντογάν, είναι αυτή που μας δείχνουν τα ΜΜΑ, κι όπως είπα, προσωπικά τα αμφισβητώ, γιατί γνωρίζω ποιοί τα ελέγχουν και για ποιό σκοπό, και αναλόγως, τον κάθε Ερντογάν, τον παρουσιάζουν μέγα δημοκράτη, ή μέγα φασίστα, αλλιώς, όντως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, κλέφτες, και διεφθαρμένοι, κι οι Γερμανοί, εργατικοί, τίμιοι και αδιάφθοροι, ή όπως λέω και πιο πάνω, φταίει το θύμα κι όχι ο θύτης.
  Το σίγουρο, είναι ότι συμφωνούμε για τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.☺

 199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – Μιά χαρά σε βρίσκω.☺

 200. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 201. cronopiusa said

  Λάμπρο
  Come Preparare il Tè alla Marijuana
  ένα αφέψημα πότε πότε κάνει καλό

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δεν πίνω τέτοια αφεψήματα καλή μου, προτιμώ την σιγουριά του γνωστού, που δεν πίνουν οι πολλοί, γι’ αυτό και την πέφτουν σ’ αυτά τα αφεψήματα. Ίσως γι’ αυτό δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τους περισσότερους, αλλά δεν σκοπεύω να αλλάξω αφέψημα.☺

 203. Pedis said

  Κρόνη,

  «Ο σκεπτικισμός είναι το πρώτο βήμα προς την αλήθεια», Ντιντερό, Pensées philosophiques.

  Για τα επόμενα βήματα χρειάζεται νιονιό. (Ανόουν, Ανπάμπλισντ θόοτς)

  🙂

 204. NM said

  Με τόση μουσική σήμερα θυμήθηκα ότι κυκλοφορούσε κάποτε ένα ανέκδοτο που για να το διηγηθείς έπρεπε να έχεις και προσόντα τραγουδιστή.
  Η κουβανική ηγεσία, λέει, ανήσυχη για την πτώση της παραγωγής αγαθών και τις ελλείψεις στην αγορά, συνεσκέφθη και κατέληξε στο συμπερασμα ότι για όλα αυτά έφταιγαν οι αγρότες και οι εργάτες που σπατάλαγαν τον χρόνο εργασίας τους τραγουδωντας ρούμπες.
  Ανέλαβε λοιπόν ο Φιντέλ να περιοδεύσει στη χώρα και σε λαϊκές συγκεντρώσεις, με πύρινους λόγους που κατεδίκαζαν τη μουσική αυτή, να πείσει τον κόσμο ότι η πολλή ρούμπα ήταν κάτι κακό που έπρεπε να εξαλειφθεί.
  Στην πρώτη απ αυτές τις συγκεντρώσεις το πλήθος ανταποκρίθηκε θερμά και όταν ο Φιντέλ ενθαρυμένος τελείωσε με το σύνθημα «Αμπάχο λα ρούμπα» (αν το λέω σωστά), το ενθουσιασμενο ακροατήριο άρχισε να το επαναλαμβάνει (εδώ μπαίνει το τραγουδιστικό ταλέντο όποιου το διηγείται) συνεχώς μέχρι που κατέληξε να τραγουδάει και να χορεύει σε ρυθμό ρούμπας: «Αμπάχο λα ρούμπα – βίβα Φιντέλ».

 205. Γς said

  Πσαρά μου Gee.

  Ωραίο ε;

 206. Γς said

  Χρόνια Πολλά Νίκο !

 207. gpoint said

  # 205

  Ξέρεις σπάνια μεν αλλά οι οκτάποδες δαγκώνουν !

  Πάντως μου θύμισες στιγμές πούθελα νάχα οκτώ χέρια…

 208. Γς said

  207:

  Ασ’ τα αυτά Πσαρά μου.
  Και με την Κάρμεν του Μπιζέ πιο πάνω
  ξεπετάχτηκαν κι οι Πσαράδες του. Των μαργαριταριών
  Οι Αλιείς μαργαριταριών, που σ αρέσει κι η όπερα.

  Μπιζέ…Les pêcheurs de perles

  Ζε κρουά αντάντρ
  Τη φωνή της μες στις φοινικιές
  Γοητευτική νύχτα. Θεία έκσταση,
  Νύχτα με τις αναμνήσεις σου
  Folle ivresse, ντου ρεβ
  Aux clartés των αστεριών
  Je crois encore la voir

 209. Κουνελόγατος said

  Χρόνια πολλά.

 210. Γιάννης Ιατρού said

 211. sarant said

  Καλημέρα από εδώ και ευχαριστώ για τα σχόλια και τις ευχές!

 212. Κουνελόγατος said

  210. Το σκίτσο πάει με προτροπή: «ζακέτα να πάρεις». Καλημέρα Γιάννη Ι.

 213. cronopiusa said

  Tρέχει μέσ’ στα χαράματα το ελάφι
  που είναι η χαρά μου τόσος αντίλαλος
  εδώ που κατοικώ
  ένα πουλί από καπνό ανέρχεται στο ξημέρωμα.
  Iδού ο Tρέχων
  έχει σφάξει το αρνί στις πηγές των υδάτων.
  Θριαμβική νεφέλη όχημα παλαιό ιδού ο Tρέχων
  και το σύρουν
  άλογα τρυπημένα στα λάμποντα πλευρά.
  Mέσα στο όχημα βρίσκομαι και πηγαίνω
  προς τον άγνωστο προορισμό μου.

  Χρόνια πολλά Νίκο, να χαίρεσαι τους π’ αγαπάς και να σε χαιρόμαστε όλες και όλοι, μας ομορφαίνεις τη μοίρα!

 214. Γιάννης Ιατρού said

  212: Γιώργο, καλημέρα
  Ναι, βεβαίως, το έχουμε βάλει όμως σε άλλη έκδοση ….. 🙂

 215. Παναγιώτης Κ. said

  Νικοκύρη, χρόνια πολλά και κυρίως καλά δηλαδή δημιουργικά και με αδιάπτωτο ενδιαφέρον γιαυτό που κάνεις και το ευχαριστιόμαστε!

 216. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  148.
  ΕΛΛΑΔΑ 04.12.2016 : 22:35
  Προσλήψεις σε οργανισμό χωρίς… λόγο
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

  http://www.kathimerini.gr/886431/article/epikairothta/ellada/proslhyeis-se-organismo-xwris-logo?platform=hootsuite

 217. 205,Γς
  Αυτή η φωτογραφία υπαινίσσεται εκείνο το αντι-φεμινιστικό ρητό;
  Του μουνί και το χταπόδι όσο το βαράς απλώνει

  209. Γς
  Το έχω ξαναβάλει αλλά με τον Τζίλι είναι θεϊκό:

  Αυτοί οι παλιοί είχαν αναπτύξει τις τεχνικές του μπελκάντο σε δυσθεώρητα ύψη. Κι αυτό το ‘πα και το ξαναλέω, οτι ο Τζίλι είχε μια σπάνια και δυσεύρετη σήμερα messa di voce, δηλαδή μπορούσε να κρατάει τον ίδιο έλεγχο, την ίδια δύναμη και την ίδια εκφραστικότητα της νότας όταν τραγουδάει δυνατά αλλά και ακόμα και όταν χαμήλωνε η ένταση της φωνής ή όταν έσβηνε εντελώς με ντιμινουέντο.

 218. ΣΠ said

  118
  Τελικά όχι και τόσο καλό νέο:
  http://www.newsbeast.gr/society/arthro/2488095/ekdidonte-stin-tourkia-tris-apo-tous-ochto-tourkous-praxikopimaties

 219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  219 – Eίδες Σκύλε μου, πριν αλέκτωρα φωνήσαι, το αυτονόητο ρώταγα χθές αλλά..!

 220. sarant said

  219 Και η εισαγγελέας πρότεινε να ΜΗΝ εκδοθούν!

  Πάντως, θα κάνουν έφεση

 221. Rare pictures of Fidel Castro.

  http://historyloversclub.com/rare-pictures-of-fidel-castro/

 222. Pedis said

  Κι όμως, το Συμβούλιο Εφετών μοιράζεται τις αμφιβολίες του Λάμπρου ότι, δηλαδή, η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι όπως νομίζετε.

  [Έννοια σας, τώρα θα ασκήσει βέτο ο Καμμένος διότι είχε υποσχεθεί να τους χαρίσει στον Κασιδιάρη να παίζει πόλεμο,

  και δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του, έχουν πολλά κοινά, την αγάπη για τις στολές φερειπείν,

  έχουν και διαφορές, ο ένας πάει στη Σαλαμίνα (δημοκρατικός), ο άλλος στις Θερμοπύλες (ολιγαρχικός) άσχετα αν αμφότεροι σκίζονται να δουλεύουν για τον Τισσαφέρνη.]

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  223 – Pedis δεν έχω καμία απαίτηση να κατανοείς τα απλά σχόλια που γράφω, αλλά, θα στο πώ όσο πιο ευγενικά μπορώ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙΣ. Γι’ αυτό ξαναδιάβασέ τα, κι ότι δεν καταλαβαίνεις, πές μου να στο διευκρινίσω πιο αναλυτικά, αλλιώς μη τα διαβάζεις, όταν βλέπεις το όνομά μου, απλά προσπέρασέ το, όπως κάνω κι εγώ με πολλούς (πλέον) κι έχω την υγειά μου.
  Φιλικά και με εκτίμηση πάντα.

 224. Pedis said

  # 224 – Λάμπρο, τα σχόλιά σου σχεδόν πάντα τα προσπερνώ επειδή υπερβαίνουν το όριο ανοχής μου σε αριθμό λέξεων. Όταν τυχαίνει να εκφραστείς οικονομικά μπορεί να τα κοιτάξω.

  # 183 – Δεν θα συνεννοηθούμε, στοιχεία ζήτησα ρε παιδιά που να αποδεικνύουν ότι το νέο είναι καλό, όχι εικασίες και δοξασίες για το άσυλο. Εγώ δεν ξέρω τίποτα γι΄αυτούς τους ανθρώπους, εσείς γνωρίζετε κάτι; Αν ναί, τι είναι αυτό και πού το μάθατε; Με ποιό σκεπτικό μετά από τόσους μήνες δεν εκδίδονται; είναι ελληνική απόφαση ή των κυβερνώντων; Συμμετείχαν ή όχι στο πραξικόπημα; αν συμμετείχαν δεν θα έπρεπε να εκδοθούν; Είναι δικτάτορας ο δημοκρατικά εκλεγμένος Ερντογάν;

  # 198 – Αποδείξεις Κρόνη μου, όχι ενδείξεις, αυτές μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κι η άλλη πλευρά.

  και ξαναδιάβασε όλα τα υπόλοιπα σχετικά σχόλια σου.

  Φαίνεται, λοιπόν, ότι το Συμβούλιο Εφετών δεν πείστηκε από τις ενδείξεις, θέλει αποδείξεις, όπως ο Λάμπρος. Πείστηκε από τα επιχειρήματα της Τουρικής Δικαιοσυνης, θα έχουν δίκαιη η δίκη κι όλο αυτό πάει κόντρα στην εντύπωση που έχουμε πολλοί.

  Που έχουμε πολλοί, όχι ο Λάμπρος. Ούτε το Συμβούλιο Εφετών.

 225. spiral architect said

  conspiracy theory mode on]
  Μετά την προσγείωση του Μπλακ Χοκ στην Αλεξανδρούπολη πριν λίγο καιρό, το αίτημα πολιτικού ασύλου του πληρώματος (περί αυτών πρόκειται, ή άλλων;) και την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την έκδοσή τους πέρασε απ’ το νου μου μια δημόσια συνέντευξη αυτών των στρατιωτικών .
  Αν γινόταν αυτό, πολλά ερωτήματα (ίσως) απαντιόντουσαν.
  Μπορεί να το σκέφτηκαν οι Κοτζιάδες και κάποιοι να τους είπαν όχι. 😉
  (λέω εγώ τώρα, έτσι;).
  conspiracy theory mode off]

 226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 – Σου είπα, μη διαστρεβλώνεις αυτά που λέω, και παρ΄όλο που παραθέτεις αυτά που έγραψα, επιμένεις να λές τα δικά σου. Όμως διάολε, πόσο πιο ξεκάθαρα μπορώ να διατυπώσω την άγνοιά μου για το θέμα;
  » Δεν θα συνεννοηθούμε, στοιχεία ζήτησα ρε παιδιά που να αποδεικνύουν ότι το νέο είναι καλό, όχι εικασίες και δοξασίες για το άσυλο. Εγώ δεν ξέρω τίποτα γι΄αυτούς τους ανθρώπους, εσείς γνωρίζετε κάτι; (και τα υπόλοιπα)»
  Ποιά ήταν η απάντηση; «Διότι ποτέ δεν πρέπει να δίνεις κυνηγημένο άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι.» από τον Σκύλο,
  «Λάμπρο Οι δολοφονίες είναι παράδοση για το Φασιστικό κράτος της Τουρκίας!- φωτογραφίες και βίντεο » από την Κρόνη,
  και από τον Babis αυτό «Αν εννοείς στοιχεία περί της ανάμιξης τους ή όχι στο πραξικόπημα, όχι δεν έχουμε και δεν τα θέλουμε. Αυτό είναι δουλειά της Τουρκικής δικαιοσύνης. Ο λόγος που θεωρώ καλά νέα την μη έκδοση τους είναι ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν πιστεύω ότι η Τούρκικη δικαιοσύνη θα λειτουργήσει ανεπηρέαστη. όταν ηρεμήσουν τα πράγματα στην Τουρκία το ξαναβλέπουμε.»
  Και προσπερνώντας την ειρωνεία σου στο 203 (να προσέχεις από δω και πέρα, γιατί μαθαίνω αγγλικούλια 🙂 ) σε ρωτάω, βλέπεις εσύ κάπου τα στοιχεία που ζήτησα; Τί δουλειά έχει η κατάσταση στην Τουρκία, που απ΄την αρχή είπα πως γνωρίζω ό,τι μου δείχνουν τα ΜΜΑ, τα οποία μέχρι αποδείξεως τα αμφισβητώ (εσύ κι άλλοι πολλοί όπως λές, προφανώς όχι) με αυτό που ρωτάω; Είναι τόσους μήνες εδώ αυτοί οι άνθρωποι, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, θα πρέπει να γνωρίζει η ασφάλεια και η δικαιοσύνη τι σόϊ τύποι είναι, άρα σε ποιά στοιχεία βασίστηκε η απόφαση για να λέει ο Σκύλος «καλό νέο»; και γιατί την άλλη μέρα για τους άλλους τρείς, είναι κακό νέο; ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, γνωρίζετε κάτι εσείς; Ξέρεις δηλαδή εσύ για τους τρείς πρώτους, ότι είναι δημοκράτες και δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα, και δεν είναι τίποτα Εβρέν; Μήπως ξέρεις κάτι για τους δεύτερους, που δεν το ξέρουν οι δικαστές που αποφάσισαν την έκδοσή τους, και την λές κακή απόφαση; Αν ναί, γιατί δεν το λές και σε μένα να το μάθω, γιατί ΑΥΤΟ ΡΩΤΑΩ, δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή, πώς προχθές ήταν καλοί οι δικαστές και χθές κακοί, ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ; Τα υπόλοιπα είναι στην φαντασία σου-σας.
  Για μένα, είναι φανερό που λειτουργείτε με συγκινησιακά κριτήρια, γι΄αυτό τόσο εύκολα ακυρώνετε το 50% του τουρκικού λαού που ΨΗΦΙΖΕΙ συνεχώς τον «δικτάτορα» Ερντογάν (τώρα, πώς από χρόνιο δυτικό δημοκρατικό πουλέν, έγινε ξαφνικά δικτάτορας, παρ΄όλο που δεν αμφισβητούν την εκλογή του οι «δημοκρατικές» χώρες, μόνο ο Αλάχ τα ΜΜΑ, κι εσείς το γνωρίζετε, εγώ ΟΧΙ). Ό,τι πούν τα ΜΜΑ είναι σωστό, αρκεί να συμπλέουν μ΄αυτά που πιστεύετε ή θέλετε να ακούσετε, οπότε, δικτάτορας ο Ερντογάν που ψηφίζεται από το μισό εκλογικό σώμα και με ελάχιστη αποχή, κομουνιστής και δημοκράτης ο Τσίπρας που κυβερνάει μαζί με τους ακροδεξιούς με λιγότερο από το 40%, και άλλη τόση αποχή, και γράφει στα αρχίδια του τι είπε στον λαό, και για ποιό λόγο τον ψήφισε, εφαρμόζοντας ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ φασιστικά μνημόνια, αυτά που κατηγορούσε πως δολοφονούν τον λαό, δικτάτορας ο Γιανουκόβιτς που ψηφίστηκε από τον λαό, δημοκράτες οι ναζιστές που φυτεύτηκαν από τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, εγώ έχω κάνει κτήμα μου, αυτό που έχει πεί ο αγαπητός μου Λεώνικος, ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ, γι΄αυτό θα συνεχίσω να ψάχνω και να αμφισβητώ οτιδήποτε δεν έχει αποδειχτεί.
  Επειδή παρέβηκα την απόφασή μου να μη ξαναγράψω σεντόνι, θα σας απαλλάξω από την παρουσία μου, τουλάχιστον μέχρι την 22/12//2016, μέχρι τότε νηστεία μετάνοια και προσευχή, διαβάζοντας τα σχόλιά σας, πλήν απορριπτέων. 🙂

  Θα σου πώ μόνο αυτό το τελευταίο, ο διάλογος προϋποθέτει δύο βασικές αρχές, αληθινή ακρόαση, και θέληση για αλληλεπίδραση, αλλιώς είναι διπλός ή πολλαπλός μονόλογος, κάτι που έχω διαπιστώσει να συμβαίνει από τα 15μου (εδώ και 40 χρόνια) όταν άρχισα δειλά δειλά, να εκφράζω κι εγώ την γνώμη μου στην οργάνωση. Από τότε που δεν με άκουγε κανείς, στο κόμμα, στα συνδικάτα, στους πολιτιστικούς συλλόγους, σε διάφορα άλλα σχήματα, σε φόρουμ, αλλά και σε απλές παρεϊστικες συζητήσεις, μέχρι και τώρα, ακόμα και σ΄αυτό το ιστολόγιο, βρήκα, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, αυτούς που ακούν πραγματικά τι θα πεί ο άλλος πρίν απαντήσουν, και είναι ανοιχτοί στην αλληλεπίδραση. Όλοι αντιμετωπίζουν τα όσα λένε οι άλλοι, με βάση τη δική τους κοσμοθεωρία και νοοτροπία, κάνουν τον δικό τους μονόλογο. Δεν μπορούν να μπούν στη θέση τους, δεν μπορούν να δούν τη δική τους οπτική γωνία των πραγμάτων.
  Φαίνεται,έχουμε μάθει όλοι να μιλάμε περισσότερο παρά να ακούμε. Είμαστε πολύ καλοί ομιλητές, χωρίς να ενδιαφερόμαστε αν έχουμε καλούς ακροατές γύρω μας. Από πολλά χρόνια, έχω καταλήξει πως ο καθένας μας οφείλει να εναλλάσσεται με επιδεξιότητα και ειλικρίνεια ανάμεσα σε αυτούς τους πολύ σημαντικούς ρόλους, αυτόν του ομιλητή και αυτόν του ακροατή.
  Κάθε μέρα, γίνεται παντού (στην ΤV, στο διαδίκτυο, στην Βουλή, στις παρέες, αλλά κι εδώ μέσα) της αλεπούς ο θάνατος από φασαρία και τσιρίδες τύπου Σπυρίδωνα ΓεΟργιάδη, που περισσότερο λειτουργούν διασπαστικά παρά ουσιαστικά. Μάλλον φοβόμαστε να ακούσουμε, γιατί μπορεί να ακούσουμε και κάτι που δεν μας αρέσει, γι΄αυτό ποφεύγουμε να ακούσουμε, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ. Προτιμάμε να μιλάμε όλοι μαζί ή να λέει ο καθένας αυτό που εξαρχής ήθελε να πει, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική αλληλεπίδραση, μόνο, ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ, περισσεύει η μοναξιά στους ανθρώπους και παραμιλάνε, αν δεν μάθουν να ακούνε όμως, θα είναι πάντα μόνοι.
  Επειδή έγραψες στο 203 κάτι στα αγγλικά με ελληνικούς χαρακτήρες, που αφορούσε εμένα κι ας το έγραψες στην Κρόνη την Θεά, σου γράφω κι εγώ κάτι με αγγλικούς χαρακτήρες, για να κρίνεις και την πρόοδό μου στα αγγλικά. 🙂

  To have active listening. 🙂

  Nάστε καλά όλοι (και οι απορριπτέοι 🙂 ) τα ξαναλέμε (αν πάει καλά η μετάνοια) στις 22, αλλιώς του χρόνου ή…..θα δούμε, γι΄αυτό, εύχομαι καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους σας.

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρο, πας για ελιές ε;
  Η πιο απλή συνταγή για ελιές κολυμπάδες. Ισχύει για όλα τα είδη των ελιών είτε άγουρες είτε γινωμένες είτε πολυγινωμένες. Αρκεί να είναι γερές,αλλιώς θα μαλακώσουνε/σκατουλιάσουνε. Τις πλένεις πρώτα προσεκτικά εννοείται, μη λαβωθούν και μετά,σιγά-σιγά,πάλι να μη λαβωθούν, τις μοιράζεις σε κοινά μπουκάλια νερού ( γεμίζεις τα 3/4 ή και λιγότερο) προσθέτεις 1-2 κουταλιές αλάτι στο καθένα,απογεμίζεις με νερό της βρύσης και τ΄αφήνεις όπου βολεύει.Μια μέρα θα δοκιμάσεις και θα είναι έτοιμες.Στραγγίζεις και βάνεις, κατά την όρεξη, λαδόξιδο κι αρωματικά,θυμάρι,θρούμπι,ρίγανη ή δεντρολίβανο,δάφνη και πιπέρι. Αν βιάζεσαι να γλυκάνουν γρήγορα απλώς συχναλάζεις το νερό. Για τις γινωμένες,ούτε μήνας δε θα χρειαστεί. Το παν είναι να είναι γερές και μετά να μην τραυματιστούν πριν «ψηθούν».

 228. 228

  Η μάναμ’ τις βάζει σε πλαστικό δοχείο των πέντε λίτρων (τρία κιλά ελιές) με νερό για τρεις μέρες να ξεπικρίσουν. Τους αλλάζει το νερό καθημερινά, προσθέτοντας και από ένα μπουκάλι ξύδι.
  Νομνομνομ!

 229. Γιάννης Ιατρού said

  228: ΕΦΗ
  τις μοιράζεις σε κοινά μπουκάλια νερού…

  ρε Εφη, το στόμιο…, μικρό δεν είναι; Κατά τ΄άλλα συμφωνώ, το ίδιο και με την μέθοδο του Σκύλου (#229).

  Εγώ, μιας και έχω πολύ παραγωγή για την προσωπικήν χρήση/κατανάλωση (4 ρίζες, μιά θεόρατη 14μ ύψος και κορμό για τρείς με απλωμένα χέρια για να την τυλίξουν.. και 3 σχετικά κανονικές, των 6-7 μέτρων, διαφόρων ποικιλιών, δηλ. κλαδιά μπολιασμένα με διάφορους τύπους), τις μαζεύω και τις βάζω σε μια παλιά, τσιμεντένια σκάφη με νερό για να ξεπικρίσουν (η σκάφη ενδείκνυται για το άλλαγμα του νερού και για την διαλογή, αν βρεθεί καμμιά κτυπημένη που δεν την είδα απ΄την αρχή…). Με μερικές αλλαγές νερού, σε καμμιά βδομάδα είναι έτοιμες. Τα υπόλοιπα, ξύδια,. αλάτι, μυρωδικά (απ΄την προσωπικήν βιβλιοθήκην, ουπς, καλλιέργεια 🙂 ), όπως τα λέτε. Κάνω και σπαστές και χαρακωτές (πράσινες) και θρούμπες στο καλάθι (άμα λάχει 🙂 ).

  Επειδή περισσεύουν, όποιος θέλει μπορεί να έλθει να μαζέψει.. Αλλά βλέπω, ότι σήμερα πλέον πολλοί βαριούνται τέτοιες δουλειές…

  227: ΛΑΜΠΡΟ
  …μέχρι τότε νηστεία μετάνοια και προσευχή…
  ρίξε και καμιά γιόγκα ρε φίλε, κι ό,τι θές/χρειαστείς, ξέρεις που να αποτανθείς, έ; 🙂

 230. gpoint said

  # 230

  …μιά θεόρατη 14μ ύψος και κορμό για τρείς με απλωμένα χέρια για να την τυλίξουν…

  ηλικία παρακαλώ !!

 231. gpoint said

  # 230

  Επειδή περισσεύουν, όποιος θέλει μπορεί να έλθει να μαζέψει.. Αλλά βλέπω, ότι σήμερα πλέον πολλοί βαριούνται τέτοιες δουλειές…

  από δάκο πως πήγανε;

  στα δικά μου μέρη φέτος λίγη παραγωγή κι αυτές τις έφαγε ο δάκος. Εφιαξα πολλές πέρισυ και την βγάζω και φέτος. Μπορεί αργότερα αν μου φέρουνε Αμφίσσης γνήσιες να ξανακάνω. Εγώ τις ξεπικρίζω χωρίς αλάτι, μόνο με νερό 10 μέρες οι χαραγμένες, 20 οι αχαράκωτες μετα 1-2 μέρες με αλατόξυδο και μετά στο νερό τους με λεμόνι, δενδρολίβανο, ξινό.

  Για πολύ μερακλήδες υπάρχει άλλος τρόπος που σε προτρέπω να τον κάνεις με τις καλύτερες των ελαιών σου :

  θα πάρεις δυο γυάλινα βάζα που κλείνουν με περιστροφή (τουίστ στα ελλήνικος)και θα βάλεις μέσα φίσκα (μαύρες) ελιές,από μια σκελίδα σκόρδο κομμένο σε λεπτες φέτες, από μισό λεμόνι κομμένο σε φετίτσες και από 4-5 φυλλαράκια σέλινο ( δικό σου να μυρίζει, όχι της αγοράς ). Θα γεμίσεις τα βάζα με ελαιόλαδο θα τα σφραγίσεις θα τα βάλεις σε ντουλάπι και…ξέχασέ τα. Θα μου δώσεις εμένα το ένα για αμοιβή όταν με δεις και το άλλο θα το ανοίξεις μετά το Πάσχα-ακόμα καλύτερα το καλοκαίρι να τις απολαύσεις

 232. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  230. Τα μπουκάλια του νερού για μας είναι ό,τι πρέπει αφού οι ελιές μας είναι κορωνέικες και πιο ψιλές,λαδολιές. Κάθε μπουκάλι είναι μια ματζόβολη μονάδα.Έχει αυτονομία.Χαρίζεται,μεταφέρεται, λεμονίζεται,λαδώνεται κ.ο.κ. Για πολλές, παλιά βάναμε τις πλατύστομες κουρούπες,τους κορωνιούς που λένε αλλού.Δυο -τρεις κουρούπες τη χρονιά.Είχαμε και το καφενείο και μαζί με κουκιά ή ρεβύθια,αγκινάρες κλπ ήταν πρώτος μεζές ρακής. Έλεγα για ελιές σε ποσότητες για ανθρώπους των διαμερισμάτων. Αν είναι για Καλαμών και καρυδολιές,βάνουμε σε φαρδύστομα μπουκάλια από γάλα ή χυμούς, για τον ίδιο εργονομικό λόγο:έτοιμες μικρές ποσότητες, «μεταφέρσιμες» για χρήση της κάθε φοράς. Οι πιο μικρές είναι νοστιμότερες πάντως να ξέρετε.(Αν κι εγώ η έρμη ούτε μικρές ούτε μεγάλες γιατί με θερίζει μετά η γαστρίτιδα που παλιά έτρωγα κουβάδες).
  Και η μαντινάδα:
  Καλιά χω τσι παστές ελιές παρά τσι κολυμπάδες
  καλιά χω δέκα κοπελιές παρά πενήντα γράδες 🙂

 233. Γιάννης Ιατρού said

  231: Γιώργο,. σου είχα πεί τότε που συζητούσαμε περί της εκτιμώμενης ηλικίας βάσει της εξέλιξης της διαμέτρου του κορμού της Cupressus sempervirens. Κάπου δυό αιώνων θά ‘ναι.

 234. Γιάννης Ιατρού said

  232: Γιώργο, θα ακολουθήσω την συνταγή σου (στο τέλος). Τέτοια βάζα ήδη χρησιμοποιώ, αλλά όχι με περιστροφή, αλλά τα άλλα, με το λάστιχο, που σφραγίζουν. Και θα σου φτιάξω και περισσότερα, no problem, καλαμών.

  Από δάκο, φέτος, εδώ, όχι πολλά πράγματα, υπήρξαν θύματα, αλλά όχι όπως ακούω από αλλού. Πάντως εγώ δεν έχω ραντίσει κλπ. ποτέ. Μόνο τα κοτσίφια γμτ%$#^ μου τις λιανίζουν και τις τσιμπάνε. Αλλά κι αυτά να ζήσουν θέλουν, εμένα δεν μου στερούν τίποτα….

  233: ΕΦΗ, μ΄αυτό στο τέλος με στεναχώρησες 😦

 235. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  234.
  κορμός με μέγιστη ακτίνα R= 120 cm και μέσο ρυθμό ακτινικής αύξησης r=0,8mm/ετος θα έχει ηλικία Τ= R/r =1200:0.8=1500 ετών.
  http://polelia.sedik.gr/age.html

 236. gpoint said

  # 233

  Εφη καμιά ελιά δεν φτάνει σε γεύση της Αμφισσας από τις παλιές ρίζες που τις κάνανε λίγο μικρότερες από αβγό. Μετά που ακριβύνανε τα εργατικά οι περισσότεροι τις γύρισαν σε λαδοελιές

 237. gpoint said

  # 234

  Μόνο ;

  http://www.dinfo.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-2500-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD/

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  237.>>οι περισσότεροι τις γύρισαν σε λαδοελιές
  για το έλαιον
  και ο Φιντέλ για το πετρέλαιον,τότε με το εμπάργκο

 239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είναι κι ένα άλλο σκίτσο του Μποστ «Η φυντέλεια του κόσμου» που παράλληλα με το εμπάργκο στα καύσιμα (όταν εθνικοποίησε τη Σελ κλπ) παύουν και οι εισαγωγές ζάχαρης από τις ΗΠΑ, κύριο εξαγωγικό προϊόν της Κούβας και τηλεφωνεί ο Φιντέλ ότι έχει 37 μέρες πετρέλαιο. Μα δεν το βρήκα αυτό το σκίτσο στο διαδίκτυο.
  «Όστις την Κούβα αγαπά και την ελευθερία,υπάγει το πολύ πολύ και με πεζοπορία» διακηρύσσει σ΄αυτό ο κομαντάντε.

 240. sarant said

  240 Αυτό το σκιτσο το έχεις δει στα άλμπουμ; Δεν το θυμάμαι.

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  240.Στο Χοτ Ντοκ
  «Εμπνεβζμένος λόγος του κ. Κάστρο» (κεφαλαία)
  Η φυντέλεια του κόσμου (κεφαλαία)

  Σε πρώτο πλάνο ο Κάστρο με την στρατιωτική ανάρτυση και υψωμένο το αριστερό χέρι και τα δάκτυλα στο σήμα V (το δεξί χέρι στη ζώνη με τις σφαίρες) έχει υπότιτλο: ο ήρος της κούβας κάστρο.Δια τους έχον πετρέλεα,ενκλιματίας αριστερός κε διατους τρόγων ζάχαρην,λεβέντης κε καρανμπουζουκλείς.

  Ορκίζομαι στα γένια μου τα τόσο παχερά
  όστις στην Κούβα θα εμβή θα πάθει συνφορά»
  Διώξας των Αμερηκανών εβούτιξον την Σέλ
  Κάστρο εγώ με λέγουσι ακούων εις Φιντέλ
  Μου έμεινεν πετρέλεον 37 ημέρων
  αλά κε 5 νάμενε πάλι θα ήμουν χαίρων
  Περιβραχείς τα γένεια μου κι ανάψας της γενιάδος
  αρκεί δια λάμψεις κι αστραπέφθάσουν μέχρις Ελλάδος
  Ας στείλουσι πετρέλεον οι κατοικούντες έναντι
  κι αλλιότικα τα πράγματα θα είνε με τον Κένναντυ,
  κι αν δεν δήξουν φρόνησιν κε μυελόν εφκίνητον
  ακινητών θα μελίνουνε χιλιάδων αφτοκίνητον
  Αφτοί θα είνε χάνοντες και όχι ο Φιντέλ
  κι ας το χονέψωσι καλά κι οι Ετερίε Σελ
  κι αν δω πως καθηλόθησαν κε δεν κινήται εν
  θα ειμ εξάγων διαταγής να βάλουν γκαζοζέν
  Όστις την Κούβαν αγαπά και την ελεφθερία,
  υπάγει το πολύ πολύ και με πεζοπορεία,
  κι ο πάσχων ως πλατύποδος και τον ρυθμόν του χάνων
  λαβών πακέτον ζάχαρην ας πάη μ΄Αμερικάνων
  Εδώ ας μείνουν υγιής κι άνδρε φυσιολάτρε
  κι ελάχιστοι διερμηνείς μιλώντες τσάτρε -πάτρε
  δια ν΄απαντούν στους τρέμοντας κε λέγων:Τί θα γίνη;
  -Ότι θα κυκλοφορούν των Κουβανών με της θείας των το πατήνι.

  Αρχες της δεκαετίας του ΄60 βέβαια κι έψαξα αρκετά τεύχη της Ελευθερίας του ’60 κ 61 μα δεν έπεσα πάνω του.

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  242. ακινητών θα μείνουνε χιλιάδων αφτοκίνητων

  Η εικόνα έχει χαμηλότερα και δυο άνδρες ξυπόλητους «φορτοεκφορτοτέ λέγων ορκιζόμεθα» , μια σειρά τσουβάλια ζάχαρη, 4 στρογγυλά δεξαμενάκια που γράφουν shel και sell, στο ένα πάνω στέκεται φρουρός της επανάστασης με γενιάδα και όπλο παρά πόδα και στο άλλο μπηγμένη μια ελληνική σημαία. Δυο-τρεις λόφους με φοίνικες και ήλιο ολόλαμπρο και γράφει Νήσος Κούβα. Την υπογραφή του Μποστ , και όχι γραμμένη η μπορντούρα

 243. Γιάννης Ιατρού said

  242 / 241 ΕΦΗ
  …κι έψαξα αρκετά τεύχη τ……… μα δεν έπεσα πάνω του……..

  Ο ψάχτης υπηρεσίας ενεργοποιήθηκε 🙂

 244. spatholouro said

  Από εδώ Γιάννη, που τα βρήκα πολύ μπόσ(τ)ικα;
  http://www.boubouni.com/bost/

 245. Γιάννης Ιατρού said

  245: Κώστα καλημέρα,
  σ΄ αυτό το site το βlέπεις μεν, αλλά δεν το διαθέτει άμεσα και σε καλή ανάλυση για κατέβασμα.
  Έχω αυτό:

 246. Γιάννης Ιατρού said

  236/237: ΕΦΗ, Γιώργο
  Ο κορμός της ελιάς που λέγαμε

 247. sarant said

  242-244 Mπράβο που το βρήκατε, είναι απο τα λίγα που δεν έχω σε ηλεκτρονική μορφή αλλά μόνο σε χαρτί.

  Όμως, Γιάννη, δεν είναι από αυτό το άλμπουμ αλλά από «Το Λεύκωμά μου»

 248. Μαρία said

  244
  Πού δημοσιεύτηκε;

  Ελευθερία, 23/4/1961 με Καραμανλή και Φιδέλ http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=30126&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASeASXASZASFASUASJAScASJ&CropPDF=0

 249. sarant said

  249 Είναι μερικές του 1960 που δεν τις έχω ταυτοποιήσει

 250. Γιάννης Ιατρού said

  248β Νίκο,
  τώρα είμαι εκτός έδρας και δεν μπορώ να κοιτάξω, θα το δώ.
  Εσύ έχεις την έκδοση του Καστανιώτη (Σκίτσα του Μποστ, 2ος τ.) και δεν το έχει μέσα;

  249: Μαρία
  είσαι πολύ ξετρούπησα, μπράβο 🙂
  Κι είναι, αν και μικρότερης ανάλυσης (72 dpi), καλύτερης ευκρίνειας (πολύ καθαρό σκανάρισμα!) απ΄αυτή που ανέβασα εγώ,

 251. sarant said

  246-251 Nομίζω ότι το άλμπουμ «Σκίτσα του Μποστ» εχει τα σκίτσα του 1959. Το σκίτσο με τη Φυντέλεια είναι στο άλμπουμ του 1960 που νομίζω (διότι τώρα κι εγώ εκτός είμαι) ότι λέγεται «Το λέφκομά μου»

 252. gpoint said

  #ω 247

  και πρόλαβε σε 200 χρόνια να γίνει έτσι ;

  ηξερα πως οι γυναίκες κρύβουν χρόνια, δεν ήξερα και για τα δέντρα…

 253. spiral architect said

  Περί της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών έχει πλάκα να σου τη βγαίνουν από τ’ αριστερά.

 254. Γιάννης Ιατρού said

  253: Gpoint
  Ίσως έχεις δίκιο, αν ξεκινήσουμε από 50-60 εκ. διάμετρο (βλ. πλάκες στη φωτο, που είναι 50Χ50 εκ), τότε πάμε στα 650 χρόνια, περίπου (με την φόρμουλα της Έφης, δηλ. με 0,8mm/έτος ακτινική αύξηση). Εγώ ξέρω από παλιούς κατοίκους εδώ που λέγανε ότι ο ελαιώνας είχε φυτευτεί επί Βούλγαρη. Φαντάστηκα λοιπόν ότι εννοούσαν τον Δημήτριο Βούλγαρη ή κάποιου απογόνου του μιας και υπήρχε, εδώ κοντά μου (στα 150μ.), αρχοντικό της οικογένειας των εφοπλιστών αυτών (σε στυλ πύργου κλπ.), το οποίο κατεδαφίστηκε επί χούντας (αν θυμάμαι καλά, αλλά τέλος πάντων, σχετικά πρόσφατα).

 255. 254

  Ωτιτούπε!

 256. Γς said

  Αντε κι η Ελιά του Πλάτωνα.

  [και πολύ στεναχωρήθηκα, που κατάργησε η Γκουγκλ την Πανοράμικα. Είχα γεμίσει την Σχολή στο Google map με καμιά τρακοσαριά φωτογραφίες]

  http://caktos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_77.html

 257. Γς said

  157->155

 258. Γς said

  257:

  Πανοράμικα -> Panoramio

 259. Γιάννης Ιατρού said

  254/256: Θα δείξει και κατά πόσο είναι ελιγμός. Μέχρι να εκδικαστούν οι εφέσεις θα περάσει αρκετός καιρός (μήνες….).

 260. sarant said

  259 Γς, υπάρχει το Mapillary -αλλά δεν επικοινωνεί με τα google maps

 261. Ριβαλντίνιο said

  @ 176 Corto

  Αραουκάνικη ομογλωσσία

  Να πούμε εδώ για τους Αραουάκ και τους Αραουκανούς.

  Οι Αραουάκ(οι) ή Αραβάκοι ήταν Ινδιάνοι της Κούβας, της Αϊτης, του Πουέρτο Ρίκο, του βόρειου τμήματος της Ν.Αμερικής κ.α. Οι Τάινο ήταν μια αραουκική φυλή που ζούσε σε Αϊτή, Κούβα, Πουέρτο Ρίκο, Μπαχάμες (εδώ λέγονταν Lucayan) κ.α.Οι Τάινο έφτασαν στην Καραϊβική από τη Νότια Αμερική και εκτόπισαν τους Τσιμπονέγιε(αγνώστου καταγωγής).Προαιώνιοι εχθροί τους ήταν οι πολεμοχαρείς Καρίβες ή Καραϊβες ή Κανίμπα. Από το ονομά τους προήλθε η λέξη cannibal = καννίβαλος. Ζούσαν και αυτοί στα ίδια μέρη με τους Αραβάκους (Καραϊβική, Ν.Αμερική). Πριν τον Κολόμβο πιστεύεται ότι ήταν 10.000.000. Τώρα δεν υπάρχουν Καρίβες στα νησιά της Κεντρικής Αμερικής. Αφομοιώθηκαν από τους νέγρους δούλους. Όπως οι Αραουάκ/Αραβάκοι, έτσι και οι Καρίμπ πήγαν στην Καραϊβική από τη Ν.Αμερική. Στην Καραϊβική έχασαν την γλώσσα τους και εξarawakanίστηκαν ως εξής : Οι Καρίμπ σκότωναν τους άνδρες Taino και απήγαγαν τις γυναίκες Taino. Αυτές όπως ήταν φυσικό μάθαιναν στα παιδιά που γενιούνταν την αραουάκ γλώσσα τους. Έτσι σιγά σιγά οι Νησιώτες Καρίμπ εξαραουακίστηκαν γλωσσικά.
  (Μια περίεργη επιμιξία ήταν οι Garifuna= Καρίμπ + Τάινο+ σκλάβοι μαύροι. Κάτι σαν τους Σεμινόλε της Φλόριδα δηλαδή που ήταν Κρήκ+Μαύροι.)
  Το 1508 ζούσαν στη Αϊτή(Εσπανιόλα) 60.000 Τάινος και είχαν 5 βασίλεια. Το 1531 είχαν απομείνει μόλις 600. Η πιο γνωστή προσωπικότητα των Tainos ήταν η φύλαρχος/πριγκίπισσα Ανακοάνα (1474-1503) της Ισπανιόλας (Αϊτής) που απαγχονίστηκε από τους Ισπανούς σε ηλικία 29 ετών. 😦

  Οι Αραουκανοί της Χιλής διακρίνονταν σε Πικούντσε (picun = βορράς, che = άνθρωποι), Μαπούτσε (mapu=χώρα) και Χουιλλίτσε (huilli = νότος). Πικούντσε και Χουιλλίτσε αφομοιώθηκαν από τους Ισπανούς και τους «Χιλιανούς». Οι Μαπούτσε όμως αντέταξαν γερή άμυνα. Οι Αραουκανοί της Αργεντινής είναι μετανάστες από την Χιλή και εξαραουκανίσανε γλωσσικά τους Πουέλτσε και τους Τεχουέλτσε που ζούσαν στις πάμπες. Οι Αραουκανοί πολεμούσαν συνεχώς τους Ισπανούς και τους Χιλιανούς τον 16ο – 19ο αι. Ηρωικότερη μορφή τους ήταν ο Λαουτάρο, που ήταν κάτι σαν τον Αρμίνιο των Χερούσκων για τους Γερμανούς. Ένας Ισπανός που πολέμησε στους Αραουκανικούς Πολέμους, ο Ερσίγια, συνέθεσε το επικό ποίημα «Αραουκάνα» (16ος αι.) που εξυμνεί την γενναιότητα των Αραουκανών και είναι κάτι σαν την Αινειάδα των Χιλιανών.

  Υ.Γ. Οι Αραουκανοί είναι πασίγνωστο ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών ! 🙂 🙂 🙂

 262. Corto said

  262 (Ριβαλντίνιο):

  Μπράβο, πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα γνώση!
  Οπότε άλλοι είναι οι Αραουάκοι και άλλοι οι Αραουκάνοι. Το είχα απορία και μου το ξεδιάλυνες. Σε ευχαριστώ πολύ!

  Τους ανυπότακτους Μαπούτσε τους αναφέρει (νομίζω) και ο Τσιφόρος στα «ρεμάλια ήρωες» (το καλύτερο βιβλίο του, κατά την γνώμη μου).

  Το μύθευμα περί σπαρτιατικής καταγωγής των Αραουκανών το είχαν νομίζω διαδώσει οι συγγραφείς (και μηχανικοί) Σταύρος Δωρικός και Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης, για τους οποίους παραδόξως είχε δημοσιευτεί κάποτε άρθρο στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ.
  Υποθέτω ότι «Δωρικός» θα είναι ψευδώνυμο.

  Αλλά πέραν της πλάκας, ουφολογίας, μπουρδολογίας κλπ, έχει υποστηριχθεί αρκετά σοβαρά ότι μια σειρά από σύμβολα, έθιμα, δοξασίες, τεχνικές, τεχνοτροπίες, ακόμα και γλωσσικά στοιχεία τα οποία απαντούν συγχρόνως σε απομακρυσμένους και άγνωστους μεταξύ τους πολιτισμούς (π.χ. στον Παλαιό και στον Νέο Κόσμο), ενδεχομένως να μαρτυρούν μία πανάρχαια επικοινωνία (σε προϊστορικό χρόνο). Ο Θορ Χέιερνταλ με το Κον-Τίκι απέδειξε ότι κάποιες θεωρίες ίσως δεν είναι τόσο εξωφρενικές, όσο ακούγονται.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-Columbian_trans-oceanic_contact_theories

 263. Γιάννης Ιατρού said

  262: Με 6 αδικαιολόγητες!

 264. Ριβαλντίνιο said

  @ 263 Corto

  Οι πηγές μου είναι κυρίως η wiki, η Π-Λ-Μπ και ένα Λεξικό Εθνών ενός Τσέχου σε επιμέλεια Δημοσθένη Κούρτοβικ.

  Μακάρι οι Αραουκανοί να κατάγονταν από τους Σπαρτιάτες, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρέπει να κατάγονταν ούτε οι Σαβίνοι ! Αναφέρουν οι Διονύσιος Αλικαρνασσέας και ο Πλούταρχος :

  ἔστι δέ τις καὶ ἄλλος ὑπὲρ τῶν Σαβίνων ἐν ἱστορίαις ἐπιχωρίοις λεγόμενος λόγος, ὡς Λακεδαιμονίων ἐποικησάντων αὐτοῖς καθ᾽ ὃν χρόνον ἐπιτροπεύων Εὔνομον τὸν ἀδελφιδοῦν Λυκοῦργος ἔθετο τῇ Σπάρτῃ τοὺς νόμους. ἀχθομένους γάρ τινας τῇ σκληρότητι τῆς νομοθεσίας καὶ διαστάντας ἀπὸ τῶν ἑτέρων οἴχεσθαι τὸ παράπαν ἐκ τῆς πόλεως: ἔπειτα διὰ πελάγους πολλοῦ φερομένους εὔξασθαι τοῖς θεοῖς ῾πόθον γάρ τινα ὑπελθεῖν αὐτοὺς ὁποιασδήποτε γῆσ᾽ εἰς ἣν ἂν ἔλθωσι πρώτην, ἐν ταύτῃ κατοικήσειν. καταχθέντας δὲ τῆς Ἰταλίας περὶ τὰ καλούμενα Πωμεντῖνα πεδία τό τε χωρίον, ἐν ᾧ πρῶτον ὡρμίσαντο, Φορωνίαν ἀπὸ τῆς πελαγίου φορήσεως ὀνομάσαι καὶ θεᾶς ἱερὸν ἱδρύσασθαι Φορωνίας, ᾗ τὰς εὐχὰς ἔθεντο: ἣν νῦν ἑνὸς ἀλλαγῇ γράμματος Φερωνίαν καλοῦσιν. ἐκεῖθεν δ᾽ ὁρμηθέντας αὐτῶν τινας συνοίκους τοῖς Σαβίνοις γενέσθαι: καὶ διὰ τοῦτο πολλὰ τῶν νομίμων εἶναι Σαβίνων Λακωνικά, μάλιστα δὲ τὸ φιλοπόλεμόν τε καὶ τὸ λιτοδίαιτον καὶ παρὰ πάντα τὰ ἔργα τοῦ βίου σκληρόν. ὑπὲρ μὲν δὴ τοῦ Σαβίνων γένους ταῦθ᾽ ἱκανά.

  και

  ἄλλως δὲ Νομᾶς γένος μὲν ἦν ἐκ Σαβίνων, Σαβῖνοι δὲ βούλονται Λακεδαιμονίων ἑαυτοὺς ἀποίκους γεγονέναι.

  Υ.Γ. Α, ο υπερπαίκτης Ρινάλντι που έχει η Πανάθα (η αγνή και η ατρόμητη) λέγεται Λαουτάρο, σαν τον Αραουκανό ήρωα !

 265. Ριβαλντίνιο said

  @ 264 Γιάννης Ιατρού

  Διαβάζω , αλλά δεν προλαβαίνω να σχολιάζω πάντα ! 😦

  Υ.Γ. Σου έχω έκπληξη αποκάλυψης ποιος είναι ο Βάταλος !!! Θα ακούσεις την φωνή του ! 🙂

 266. Corto said

  265 (Ριβαλντίνιο):

  Εμ βέβαια! Το λέει και ο Θουκυδίδης: «Ιταλίας δε και Σικελίας το πλείστον Πελοποννήσιοι» (Α’ 12)!

  Και εν πάση περιπτώσει δεν γιγνώσκω περί Σαβίνων, γιγνώσκω όμως περί Αρβανιτών της Μεγάλης Ελλάδας που είναι από την Πελοπόννησο κι αυτοί!

  «Ω όμορφε Μωριά,
  αφότου σε άφησα
  δεν σε ξαναείδα πια!»

 267. Μαρία said

  251
  Βρήκα και μια κατάγραφη με την Αθανασία του …Αιγαλέου σε Ελευθερία του ’61.

  252
  Στο ημερολόγιο του 2010 της Αυγής για τας δησκολίας της δενδροφητέφσεως δίνεις για πηγή Το λέφκομά μου, Αθήνα 1960 (επανεκ. Καστανιώτης 1996)

 268. Μαρία said

  268
  Στραβομάρα μου. Όχι αι δησκολίαι αλλά οι ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΟΝΗ.

 269. Ριβαλντίνιο said

  @ 267 Corto

  (Για τους Σαβίνους και την συγγένεια με τους Σπαρτιάτες είχε γράψει και ο Πλήθων Γεμιστός :

  Τους «Λακεδαιμόνιους» Σαβίνους τους αναφέρει και ο Πλήθωνας στην «Περι των εν Πελοποννήσω πραγμάτων» επιστολή του προς τον Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο:
  «και μεν δη και της μεγάλης ταυτησί πόλεως της προς Βοσπόρω, ήπερ νυν υμίν βασίλειον εστί, τηνδε την χώραν [την Πελοπόννησο] είη αν λογιζομένοις, οίον μητέρα τε ούσαν και αφορμήν τινα ιδείν, τούτο μεν επειδή Βυζάντιον οι προενωκηκότες Έλληνες τε και Δωριείς, Δωριείς δε Πελοποννήσιοι περιφανώς, τούτο δ’ επειδή και οι μετά ταύτα, την λαμπράν ταύτην από της εν Ιταλία Ρώμης αποικίαν στειλάμενοι και Βυζάντιον ούτω καλή και μεγάλη επηυξηκότες τη προσθήκη, Πελοποννησίων ουκ αλλότριοι, ει γε Αινιάσι μεν Σαβίνοι επί τοις ίσοις και ομοίοις συνωκισμένοι Ρώμην ευτυχεστάτην πόλεων κατώκισαν, Σαβίνοι δε εκ Πελοποννήσου τε και Λακεδαιμόνιοι»
  [Σπ. Λάμπρου, Παλαιολόγεια και Πελοποννησιακά, τομ. 3, σ. 248-249]
  Του ζητά να στρέψει την προσοχή του στην Πελοπόννησο επισημαίνοντας ότι οι του Βοσπόρου συγγενεύουν με τους Πελοποννήσιους μέσω 1) των Δωριέων που έχτισαν το αρχαίο Βυζάντιο και 2) των Λακεδαιμόνιων Σαβίνων που ίδρυσαν από κοινού με τους Αινειάδες τη Ρώμη, τη μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης.

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/20/koranio-2/#comment-323597 )

  Και εγώ ξέρω Στερεοελλαδίτες Αρβανίτες :

  «Τσσε ντʹ Αθίνeντʹ Αλαμάνe‐σούμε καπετάνeρ γιάνε σσούμε καπετάνeρ γιάνe‐
  πο, Μουσταμπεΐ ε βράνe Κουσσ ε βράου Μουσταμπεΐν‐τσσʹ ισσ νιε ιλλ γκα γκιάκου ίνε;
  Πο εβράου Καραϊσκάκη‐φακιεζίου, μουστάκ; ιγκλιάτε .«…μπερτeκόσα Λιβαδίσe- βράου, ασσλάνé σσκιπeρίσe».

  «Απʹ την Αθήνα ως την Αλαμάνα ‐ πολλοί είναι καπεταναίοι
  Πολλοί είναι καπεταναίοι ‐ μα,σκοτώσαν τον Μουσταμπέη!
  Ποιος σκότωσε το Μουσταμπέη ‐ που απʹ το αίμα μας ήταν ένα αστέρι ;
  Μα τον σκότωσε ο Καραϊσκάκης ‐ ο μαυροπρόσωπος,ο μακρυμουστάκης.
  «..ο βάτραχος της Λειβαδιάς ‐σκότωσε το λιοντάρι της Αρβανιτιάς!…»

  🙂 🙂 🙂

  Και Κορωναίους Αρβανίτες να πλακώνονται με Αλβανούς Σκουταρινούς στην Ιταλία :

  https://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=205230&p=5131323&hilit=%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7#p5131323

  Και φυσικά τον Stradioti Μερκούριο Μπούα που έγραψαν στον τάφο του :

  «Mercurio Bua Comiti E. Principibus Peloponnesi Epirotarum Equitum Ductori, Anno Salu. MDCXXXVII.»
  δηλ. «Στον Κόμη Μερκούριο Μπούα, πρίγκιπα της Πελοποννήσου, διοικητή των Ηπειρωτών ιππέων» (Σάθας).

  Και το μοιρολόι για τον Νενένκο :

  Ατε μπατάνε με κιτάνε,
  Εκεί απέναντι απο’δω

  βράνε Νενέκο καπετάνε,
  σκότωσαν τον καπετάν Νενέκο

  βάνε τρι μόστρα ερίνε-κλάνε,
  πήγαν τρεις αδελφές και τον κλαίνε

  ε νιέρε ιφσίνε γκιάνε,
  η μία του σφούγγαγε τα αίματα

  ε νιέτρα ντρέθ μουσαινε,
  και η άλλη του στριβε τα μουστάκια.

  και

  Ατιε μπατάνε μαπετάνο
  Απ’εδώ στο λαγκάδι κι’απο κει

  Βράνε Νενέκο καπετάνο
  σκότωσαν τον καπετάν Νενέκο

  έδε Αγγελή Σκιαδάνο
  και τον Αγγελή Σκιαδά

  Αι άτιμο Σαγιάνο
  Άι άτιμε Σαγιά

  ε καλέσι τι πακζιώνι νι ντιάχι
  σαν τους κάλεσες να βαφτίσουν το παιδί

  αι ιβράσι μπαμπεσί
  αυτούς έφαγες μπαμπέσικα.

 270. Corto said

  270 (Ριβαλντίνιο):

  Πολύ ωραία όλα αυτά!
  Στα Βίλια, ακόμα αφηγούνται έναν θρύλο, σύμφωνα με τον οποίον πειρατές (Σαρακηνοί;) έπιασαν σχεδόν όλους τους κατοίκους του παλαιού χωριού την ώρα που κοιμόντουσαν στην παραλία ύστερα από γλέντι, και τους μετέφεραν όλους στην Ιταλία (στην Σικελία). Οι ντόπιοι δείχνουν ακόμα μια πέτρα, πίσω από την οποία κρύφτηκε ένα κορίτσι που σώθηκε και αργότερα αφηγήθηκε το περιστατικό.
  Χαρακτηριστικά έχω ακούσει Βιλιώτη να παινεύεται αστειευόμενος ότι «όλοι οι Μαφιόζοι είναι Βιλιώτες»!

  «Η ιστορία των Βιλίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θρύλο της αρπαγής των κατοίκων του Παλαιοχωρίου από πειρατές οι οποίοι τους μετέφεραν και τους πούλησαν στην Ιταλία. »

  http://www.infokids.gr/%CE%B2%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%B1-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81/

  Αρβανίτης της Ιταλίας ήταν και ο φιλόσοφος Γκράμσι.

 271. Γιάννης Ιατρού said

  266: Ρίβα
  Διαβάζω , αλλά…
  Εν πάσει περιπτώσει, θα εξεταστείς εφ΄ όλης της ύλης!
  … δεν προλαβαίνω να σχολιάζω πάντα..
  Α, κατάλαβα, σ΄ έχουν φάει οι προσευχές κλπ., με τις γιορτές που πέσανε μαζεμένες (Νικολοβάρβαρα κλπ.). 🙂

  …Θα ακούσεις την φωνή του !
  Καλά, και τι σε κάνει να νομίζεις ότι δεν την έχω ακούσει ήδη πολλάκις;
  Τώρα βέβαια, αν εσύ *νομίζεις* πως την γνωρίζεις, να το προσέξεις, γιατί στην αρχή νομίζεις πως ακούς, μετά ακούς και στο τέλος σου φοράνε το άσπρο πουκάμισο που κουμπώνει στην πλάτη… 🙂

  270: Ρίβα
  …Και εγώ ξέρω Στερεοελλαδίτες Αρβανίτες : «Τσσε ντʹ Αθίνeντʹ ….
  Αναρωτιέμαι, πότε επιτέλους θα αρχίσει να διδάσκεται στα σχολεία η γλώσσα των προγόνων μας (τ’ αρβανίτικα), να καταλαβαίνουμε κι εμείς;

  268 Μαρία
  α: Μπράβο ρε Μαρία, αλλά γράψε με και μένα, αν γίνεται, συνδρομητή, να εμπλουτίσουμε την βιβλιοθήκην 🙂
  β: Είναι και σχετικά επίκαιροι οι διάλογοι (το ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΟΝΗ) μετά το σημερινό …διάγγελμα 🙂

 272. sarant said

  269 Δεν θυμάμαι καν αν είχα κάνει εγώ την επιλογή των σκίτσων -πέρα από το κείμενο που είχα γράψει.

 273. Μαρία said

  273
  Μπορεί να την έκαναν οι επιμελητές. Είδα οτι στο άλλο της ΕΣΗΕΑ έχεις συμπεριλάβει και την Αγία Αθανασία.

 274. sarant said

  274 Ναι, στην ΕΣΗΕΑ ήταν αλλιώς -και ακόμα περισσότερο στην έκθεση στο Μπενάκη, εκεί είχα πλήρη έλεγχο του υλικού

 275. Μαρία said

  275
  Στην Ελευθερία είδα κι ένα με παρωδία τούρκικων. Να το παίξεις καμιά μέρα.

 276. sarant said

  Στείλε με μέιλ την ημερομηνία, αν τη θυμάσαι

 277. Βάγια said

  (Παρόλο που το θέμα είναι ολίγον περσινά ξινά σταφύλια, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες απόψεις μου). Ασχέτως αν ο Τσίπρας είναι αριστερός ή όχι δεν νομίζω ότι ήταν κακό που πήγε στην κηδεία του Κάστρο. Ότι και να πει κανείς, ο Κάστρο ήταν ένας σπουδαίος ηγέτης, που κατόρθωσε να κυβερνήσει μια σχετικά ευνομούμενη (έτσι νομίζω, τουλάχιστο δεν είχε ακουστεί κάτι μεγάλο) κομμουνιστική χώρα, μπροστά στη μύτη της Αμερικής! Και, έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τα πολιτικά σφάλματα, η επανάσταση στην Κούβα και η ζωή και η δράση του Τσε Γκεβάρα είναι μια έντονη σελίδα της ιστορίας, μια φαντασίωση, ας πούμε, αλλά με την καλή έννοια
  Αυτό που αξίζει να αναρωτηθούμε είναι αν η Κούβα θα παραμείνει κομμουνιστική και τι αλλαγές θα γίνουν, προς το κακό ή προς το καλό; Αυτό είναι αξιοπεριέργο, καθώς είχε καταντήσει πρωσοπολατρικό καθεστώς (αν και είναι προς τιμήν του το ότι δεν ζήτησε μεταθανάτια λατρεία).

 278. https://www.imerodromos.gr/the-war-on-cuba-tria-mini-ntokimanter-toy-oliver-stooyn-gia-tis-epiptoseis-toy-emporikoy-apokleismoy-tis-koyvas/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: