Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χορεύοντας με τους Νίκους

Posted by sarant στο 6 Δεκεμβρίου, 2016


Ο Κέβιν Κόστνερ βεβαίως χόρευε με τους λύκους, αλλά εμείς σήμερα χορεύουμε με τους Νίκους και δεν χρειάζεται να μας σκηνοθετήσει κάποιος Κέβιλ Κόστλερ, διότι, απλούστατα, σήμερα οι Νίκοι γιορτάζουν και μαζί ο Νικοκύρης του σπιτιού -ή έστω του ιστολογίου.

Κι άλλα άρθρα έχουμε γράψει για ονόματα τη μέρα της γιορτής τους -πρόσφατα, ας πούμε, είπαμε χρόνια πολλά στην Κατερίνα– αλλά, όπως τα παιδιά του ράφτη είναι παροιμιωδώς τα πιο κακοντυμένα, έτσι και, τόσα χρόνια που λειτουργεί το ιστολόγιο, δεν έχουμε ανεβάσει άρθρο για τους Νίκους -ας επανορθώσουμε λοιπόν σήμερα.

Η επίσημη μορφή του ονόματος είναι Νικόλαος και βλέπουμε αμέσως ότι είναι όνομα ελληνικής αρχής με διάφανη ετυμολογία -νίκη και λαός, που βέβαια μπορεί να ερμηνευτεί και ως κυρίαρχος επί του λαού. Παρόλο όμως που το όνομα είναι αρχαίο και μη χριστιανικό, δεν είχε και τόσο μεγάλη διάδοση στα αρχαία χρόνια -ο μόνος προχριστιανικός Νικόλαος που μου έρχεται στον νου είναι ο Νικόλαος ο Δαμασκηνός, ιστορικός του 1ου π.Χ. αιώνα που έγραψε, λέει, εκατοντάδες τόμους από τους οποίους σώθηκαν ελάχιστα. Στα χρόνια των Αποστόλων υπήρξε ένας Νικόλαος Αντιοχέας που αργότερα έδωσε τ’ όνομά του στην αίρεση του Νικολαϊτισμού, ενώ τον 4ο αιώνα είχαμε τον επίσκοπο Μύρων Λυκίας Κιλικίας, που τον έλεγαν Νικόλαο και άγιασε κι έγινε ο Αγιονικόλας.

Επειδή κάποια θαύματά του είχαν να κάνουν με τη θάλασσα, ο Άγιος Νικόλαος ανέλαβε τη δουλειά του Ποσειδώνα και είναι προστάτης των ναυτικών και όσων ταξιδεύουν στις θάλασσες -και γι’ αυτό είναι από τους πιο συμπαθείς αγίους και έχει και πολλά παραθαλάσσια ξωκλήσια.

Ο Άγιος Νικόλαος γιορτάζεται και από τους Ορθόδοξους και από τους Καθολικούς την ίδια μέρα, αλλά στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη ο Άγιος Νικόλαος φέρνει και δώρα στα παιδιά, την 6η Δεκεμβρίου, ενώ εμείς αυτή τη δουλειά την έχουμε αναθέσει στον Άγιο Βασίλη. Άλλωστε, και το όνομα (Σάντα) Κλάους είναι σύντομη μορφή του Nicolaus, γερμανικής προέλευσης -και το γερμανικό όνομα Klaus είναι το ισοδύναμο του «Νικόλαος»· τώρα γιατί ο Αθανασιάδης του ΠΑΟΚ λέγεται Κλάους ενώ το όνομά του είναι Στέφανος, αυτό δεν το ξέρω.

Πάντως, στη δυτική Ευρώπη τα διάφορα Nicolas, Nicholas κτλ. είναι μάλλον σπάνια ονόματα, ενώ σε μας ο Νίκος ανήκει στα «πέντε μεγάλα» βαφτιστικά ονόματα, έστω κι αν βρίσκεται στην πέμπτη θέση συχνότητας, μετά τον Γιώργο, τον Δημήτρη, τον Κώστα και τον Γιάννη (δείτε την έρευνα του Χ. Φουνταλή). Σε κάποια νησιά, στα Δωδεκάνησα θαρρώ, ο Νίκος βρίσκεται στην πρώτη θέση από τα αντρικά ονόματα. Η Νίκη, αντίθετα, όπως και η Νικολέτα, έχουν πολύ μικρότερη διάδοση -χώρια που αρκετές φορές η Νίκη είναι Ανδρονίκη. Στις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πάλι, τα αντίστοιχα ονόματα (Νικολάι κτλ.) είναι αρκετά συχνά, και έχουν δώσει και τσάρους κτλ.

Χαϊδευτικά, σύντομες και λαϊκές μορφές του ονόματος υπάρχουν κάμποσα: Νίκος, βέβαια. Νικόλας, Νικολός, Νικολής, Νικολιός, Νικολάκης, Νικάκης, Νικολούδας, Νικολούλης, Νικολίτσης. Αλλά και Κόλας, Κόλιας (όπως ο Καββαδίας) και Κολιός (όπως στο υπέροχο ποίημα του Κοτζιούλα). Και με αναδιπλασιασμό, Κοκολής. Το διαδεδομένο επώνυμο Κόλιας / Κόλλιας συνήθως προέρχεται από την αρβανίτικη μορφή του ονόματος.

Υπάρχει και η πόλη Άγιος Νικόλαος, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου στην Κρήτη -για τους ντόπιους απλά «ο Άγιος». Αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού με αγιωνύμιο -έχει και η Ικαριά τον Άγιο Κήρυκο, αλλά δεν είναι νομός, είναι λαϊκή δημοκρατία.

Αν πάμε στα φρασεολογικά, ο Νίκος αισθάνεται φτωχός συγγενής μπροστά στον παροιμιακά προνομιούχο Γιάννη. Υπάρχει βεβαια η παροιμία το Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει, που είναι επέκταση της απλής «τρέχα γύρευε». Ο Πολίτης την αφήνει ασχολίαστη, ενώ ο (αναξιόπιστος συνήθως) Νατσούλης λέει πως την είπε ο Μπ. Άννινος στον ίδιο τον Πολίτη όταν αυτός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει τη συλλογή των παροιμιών! Προφανώς η παροιμία υπήρχε ήδη. Η ερευνητική εντιμότητα μού επιβάλλει να αναφέρω και μια λεσβιακή παροιμία, όχι πολύ γνωστή, που τη λέμε σε κάποιον ενοχλητικό για να διακόψουμε τη συζήτηση μαζί του: Μίλα με τον Νικολή που έχει την άδεια την πολλή. Υπάρχει και γνωστότερη μορφή της, χωρίς Νικολή, που δεν θα την αναφέρω. Παροιμίες υπάρχουν βέβαια και με τον Άη Νικόλα. Να αναφέρω εδώ και το παιδικό περιπαιχτικό στιχάκι Νίκο, Νίκο πατημένο σύκο.

Να αναφέρουμε επίσης ότι οι νέοι οδηγοί, που παλιότερα ήταν υποχρεωμένοι να έχουν ένα Ν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τους (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα η υποχρέωση), είχαν το προσωνύμιο «Νικολάκης».

Τον παλιό καιρό που ο κόσμος ταξίδευε σε αραβικές χώρες, οι ξεναγοί δεν παρέλειπαν να ενημερώνουν τα γκρουπ των ταξιδιωτών να μην φωνάζουν δυνατά στον δρόμο τους Νίκους της παρέας, διότι στα αραβικά ακούγεται όμοιο με τη λέξη που σημαίνει γαμώ ή κάτι ανάλογο και που έχει περάσει και στα γαλλικά (niquer). Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον Νίκο Αλιάγα να γίνει δημοφιλής στη Γαλλία.

Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με το γκουγκλοδιασημόμετρο δημοφιλέστεροι Νίκοι είναι ο Παπάζογλου, ο Φώσκολος, ο Ξυλούρης και ο Γκάτσος, ενώ Νικόλας ο Άσιμος -και ο Μικρός Νικόλας του Γκοσινί.

Από τραγούδια, έχουμε κάμποσα. Ας πούμε, το «Τον Παύλο και τον Νικολιό» από το Τραγούδι του νεκρού αδελφού, του Μίκη Θεοδωράκη, το «Νικολή, Νικολή καπετάνιε ντερτιλή» ενώ υπάρχει και «Ο Νικολάκης» του Ζαμπέτα, αλλά και ο Νικόλας ο ψαράς, ίσως το μοναδικό τραγούδι που έχει συνθέτη και στιχουργό από κοινού τον Μητσάκη και τον Τσιτσάνη (αν υπάρχει κάποια σχετική ιστορία, την αγνοώ).

Έχουμε ακόμα το θαυμάσιο «Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο» του Ανδρέου, και βέβαια το «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο» του Σαββόπουλου, που και τα δυο αναφέρονται σε συγκεκριμένους Νίκους (το δεύτερο, στον Κοεμτζή). Έχουν γραφτεί και τραγούδια για τον Νίκο Ζαχαριάδη (όπως επίσης για τον Μπελογιάννη και βέβαια για τον Νίκο Πλουμπίδη)

Να κλείσουμε όμως με ένα τραγούδι που θα μπορούσα να το λέω κι εγώ, αφού ο τίτλος είναι «Με λένε Νίκο». Ευτυχώς το λέει ο Ηλίας Λιούγκος:

 

 

 

 

Advertisement

264 Σχόλια προς “Χορεύοντας με τους Νίκους”

 1. Gregoris Kondylis said

  Χρόνια πολλά και από εδώ, Νίκο.

 2. Γιώργος Πρίμπας said

  Καλημέρα.
  Για την ονομαστική σου γιορτή, εύχομαι: Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά σε σένα και την οικογένειά σου.

 3. takis#13 said

  χρόνια σου πολλά Νίκο !!!

 4. ChrisMaGR said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά!

 5. Υπάρχει κι επώνυμο Κουκουλιός στην Κοζάνη.

 6. Γιάννης Ιατρού said

  κι απ’ εδώ λοιπόν τα Χρόνια σου Πολλά Νίκο!
  Τι βλέπουν τα μάτια μου; …Παρόλο όμως που το όνομα είναι αρχαίο και μη χριστιανικό….
  Ανοίγματα βλέπω, μεγαλώνει η χρηματιστηριακή αξία εκθετικά!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂

 7. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στα χαϊδευτικά, ξέχασες να βάλεις το ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ Νικοκύρης.☺
  Χρόνια σου πολλά Νίκο, νάσαι γερός και να κυβερνάς για πολλά χρόνια το όμορφο ιστολογικό σου καράβι, μέσα στις μπουνάτσες και τις φουρτούνες του διδικτύου, χαρίζοντάς μας όμορφες στιγμές αλλά και γνώσεις.

 8. Νίκο, πολύχρονος και καλόχρονος!

 9. cronopiusa said

  ας αρχίσουν οι χοροί λοιπόν…

  Χρόνια πολλά και από εδώ!

  Καλή σας μέρα!

 10. secondlight said

  Μεταξύ πολλών άλλων ξεχάσαμε και τον Νίκο Φώσκολο, τον επιλεγόμενο και Μπερτολούτσι
  αλλά και τον αγαπητό Νίκο Τσιφόρο

  Χρόνια πολλά και χωρίς σύννεφα εύχομαι 🙂

 11. Babis said

  Χρόνια πολλά Νίκο και σε όλους τους Νίκους και Νικολέτες.

 12. cronopiusa said

 13. μήτσκος said

  Χρόνια Πολλά!

  Σοβαρά το γκουγκλοδιασημόμετρο δεν βάζει στο πάνθεον τον Νίκο Γκάλη; Πάει, χάλασε ο κόσμος…

 14. gpoint said

  Χρόνια σου καλά κα πολλά κι από εδώ

  Ευχές και σε όλους τους εορτάζοντες του ιστολογίου

  Η άποψη μου για το παρατσούκλι Κλάους είναι το περιπαικτικό » Κλάους μάιν πουτς» που πιθανόν να λέγανε οι πιτσιρικάδες στον πιτσιρικά από την Γερμανία, όπως κοροϊδεύανε όποιον μίλαγε (και) ξένα

  Κάποτε υπήρχε ουδέτερο το νίκος μετά μέτρησε η αποτελεσματικότητα των γυναικών…

  Τι νοηματική διαφορά υπάρχει μεταξύ του Νικόλαος και του Λαόνικος, μάλλον ο Λεώνικος (λεώς= λαός) είναι αρμόδιος να απαντήσει. Γιορτάζει κι αυτός άραγε σήμερα ;

 15. Γιάννης Ιατρού said

  Και στις Νίκες, Νικολέτες, Νίκους, Νικόλες κλπ. του ιστολογίου, και σ΄όλες τις εορτάζουσες και εορτάζοντες, Χρόνια Πολλά!

  Για τα στατιστικά μας:
  Μια πρόχειρη έρευνα για τις σχολιάστριες και σχολιαστές (για φέτος …χωρίς 100% βεβαιότητα για πληρότητα…, υπάρχουν και οι κρυφο-νικ*-ανοί 🙂 🙂 ) μου έβγαλε (αλφαβητικά):

  nik
  nikiplos ?????
  Nikos
  nikos aspiotis
  Nikosr
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΒΟΠΟΥΛΟΣ
  Νικόλας
  Νικολέτα Ζαμπάκη
  Νίκος
  Νίκος Α.
  Νίκος Α. Πολίτης
  Νίκος Κ.
  νικος καβουρινος
  Νίκος Μαστρακούλης
  ΝΙΚΟΣ Π.
  Νίκος Ραβδάς
  Νίκος Σταμπάκης

 16. ΚΑΒ said

  Πολύχρονος, Νίκο. Να χαίρεσαι όσους αγαπάς και πάντα υγιής και δημιουργικός.

 17. Mod said

  Χρόνια καλά…

 18. leonicos said

  Γειά σου Νικ Νοικ κοινώς Σαρ Σαρ

 19. cronopiusa said

  αχ, συγνώμη για την επανάληψη, άλλο ήθελα να βάλω

 20. spatholouro said

  Νίκο τα χρόνια σου πολλά
  εύχομαι πέρα ως πέρα
  να είναι δημιουργικά
  να σκίζεις κάθε μέρα!

  Με τη γραφίδα λαμπερή
  με κέφι και μεράκι
  με λογιοσύνη καρπερή
  να ζήσει το τσαρδάκι!

  (άδεται ελληνοπρεπώς, τουτέστιν ζεϊμπεκλίδικα!)

 21. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Χρόνια Πολλά!

 22. Babis said

  «…έστω κι αν βρίσκεται στην πέμπτη θέση συχνότητας…»

  Καλύτερα από το Γιάννης που είναι προτελευταίος στη λίστα 🙂

 23. Γιάννης Ιατρού said

  Είναι και μερικοί-μερικοί γνωστοί σχολιαστές (κρυφο-νικ*-ανοί) που έχουν στο επίθετό τους σχετικό συνθετικό (Νικ*…..), αλλά δεν γιορτάζουν σήμερα!!! 🙂

 24. Jimakos said

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη κι όλους τους Νίκους και Νικολέτες του μπλογκ!

  * Τον Αθανασιάδη, διαβάζω, τον λένε Κλάους επειδή είχε μείνει λίγο διάστημα στην Γερμανία, δοκιμαζόμενος -ανεπιτυχώς- στην Χέρτα. 🙂

 25. Γιάννης Ιατρού said

  22: Καταγγέλω ΝΟΘΕΙΑ !!!

 26. LandS said

  Χρόνια πολλά και από μένα, σε όλους.

  Ξέρω και μια Νίκη που γεννήθηκε το Δεκέμβρη (όχι όμως στις 6) του 40.

 27. B. said

  Να διευκρινίσω ότι η λαϊκή δημοκρατία της Ικαρίας έχει κυρίως τη βάση της στα μικρότερα χωριά – ειδικά στον Άγιο (Κήρυκο) τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ελάχιστα μόνο αριστερότερα από το γενικό πληθυσμό.

  Χρόνια πολλά και καλά!

 28. Χρόνια πολλά σε όλους! Επίσης ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος της Νίκαιας, οπότε σήμερα τα παιδάκια κ οι δάσκαλοι της Νίκαιας ξεκουράζονται! 😀

 29. LandS said

  14 Το περιπαικτικό είναι κλάιν μάιν πουτς, και το κλάιν δεν σημαίνει μικρό.

 30. Πάνος με πεζά said

  Χρόνια πολλά στον αγαπητό Νοικοκύρη, σε όλους τους εροτάζοντες, ΟΧΙ στον Πειραιά (υπομονή λίγες μέρες γιατί πολιούχος είναι ο Άγιος Σπυρίδων), κι αφιερωμένο το «Θεια μου Νι-, θεια μου Νι-, θεια μου Νικολάκαινα» ! 🙂

 31. geobartz said

  Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα, Νίκο Σαραντάκο.

  Στα λεξιλογικά να προσθέσω ότι εν Σέρραις τα ονόματα ήταν, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ, Νικόλας και Νικολίνα. Την συμβία του Νικόλα την έλεγαν Νικόλαινα.

 32. Πάνος με πεζά said

  Στα τραγούδια, συμπληρώνουμε «Το θύμα ο Νικόλας» με Μπηθικώτση, «Το μπουζούκι του Νικόλα» με Διονυσίου, και πιο σπάνιο το «Δε σου τό. πα μωρέ Νικόλα», με το Νίκο Ξυλούρη.

 33. selitsanos said

  Χρόνια πολλά κι από μένα.Να υπενθυμίσω και το σεφερικό ποίημα » Οι γάτες του Άη Νικόλα».

 34. babis a. said

  Χρόνια σας πολλά και καλά με πολλά άρθρα & βιβλία!

 35. ΚΑΒ said

  >>ο Άγιος Νικόλαος ανέλαβε τη δουλειά του Ποσειδώνα και είναι προστάτης των ναυτικών και όσων ταξιδεύουν στις θάλασσες

  Ο Ποσειδώνας είναι ο θεός της ευπλοίας που κατευνάζει τον πόντον, ηρεμεί τα κύματα, και έχει ιερό σύμβολο το δελφίνι η εμφάνιση του οποίου είναι σημείο και υπόσχεση γαλήνης. Το ζώο αυτό οι αρχαίοι το θεωρούσαν τον σωτήρα που γλιτώνει τους ανθρώπους από τους θαλάσσιους κινδύνους (π.χ. Αρίων).

 36. Ποντικαρέος said

  Χρόνια πολλά και μια και κανείς δεν το ανέφερε μέχρι τώρα, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ανοίγουν τα βαρέλια με τη Samichlaus τη μοναδική (από ότι γνωρίζω) μπύρα δεκάμηνης ωρίμανσης με μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.

 37. Cyrus Monk said

  Χρόνια πολλά, δημιουργικά, εὐτυχισμένα καὶ μὲ κάθε ἐπιθυμία πραγματικότητα.
  Εὐχὲς πρὸς Νικοκύρη, ἀλλὰ καὶ ἅπαντες τοὺς ἑορτάζοντες (καὶ ἅπασες).

 38. atheofobos said

  Να μην ξεχνάμε και τους έλληνες Νικόλαους που έχουν επίσης διαπρέψει στο εξωτερικό.
  Πρόχειρα θυμάμαι τον σκηνοθέτη Νικ Κασσαβέτη, τον Νικ «the Greek» Γκραβενάιτες, που συνέθετε τραγούδια για την Janis Joplin και τους Butterfield Blues Band και τον Νίκο Δάνδολο (Nick the Greek) τον γνωστό χαρτοπαίκτη.
  Θερμές ευχές για την γιορτή σου και σου αφιερώνω το work me lord που είχε γράψει ο Νικ «the Greek» για την αλησμόνητη Janis Joplin .

 39. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις ευχές! Η τύχη τα έφερε να έχω πλλλή δουλειά ως το απογεματάκι οπότε θα τα πούμε τότε!

 40. cronopiusa said

  Στας Αθήνας μετά την δολοφονία του rebel without a cause Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

  η ιερά πανήγυρις του Σάντα Κλάους έχει μετατραπεί στον άη Μπάχαλο without a cause

 41. dionisispapanikos said

  Χρόνια πολλά και καλά στον Νικοκύρη….

 42. Πέπε said

  Καλημέρα. Νίκο, χρόνια πολλά και δημιουργικά!

  > > Χαϊδευτικά, σύντομες και λαϊκές μορφές του ονόματος υπάρχουν κάμποσα: Νίκος, βέβαια. Νικόλας, Νικολός, Νικολής, Νικολιός, Νικολάκης, Νικάκης, …

  (Κατ’ αρχήν ένα τυπογραφικό, αλλά άλλο ήθελα να σχολιάσω). Νικόλα, σπανιότερα Νικολή, και βέβαια Νίκο, μπορεί να φωνάζουμε κάποιον όλη την ώρα, ενώ Νικολό, Νικολιό, Νικολάκη και Νικάκη μόνο σε στιγμές τρυφερότητας.

  > > Υπάρχει και η πόλη Άγιος Νικόλαος, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου στην Κρήτη -για τους ντόπιους απλά «ο Άγιος». […] -έχει και η Ικαριά τον Άγιο Κήρυκο…

  …για τους ντόπιους, επίσης απλά «ο Άγιος». Το ίδιο ισχύει και για τους «Αγίους» (Αναργύρους) στην Αθήνα, και μάλλον για όλους τους σερνικούς αγίους.
  Στην Κρήτη ο Άγιος Νικόλαος είναι μια πρόσφατη, «φτιαχτή» πόλη, χωρίς παλαιούς ντόπιους. Παλιότερα η μεγάλη πόλη της περιοχής ήταν η Νεάπολη (που σύμφωνα με το όνομά της ήταν κι αυτή κάποτε καινούργια), που σήμερα έχει συρρικνωθεί σε κάτι λίγους κατοίκους, θαρρώ γύρω στις 3 χιλιάδες, αλλά διατηρεί το δικαστήριο και κάτι άλλα παρόμοια αναμνηστικά του παλιού καθεστώτος της, καθώς και πολύ πιο αρχοντική εμφάνιση από τον Άγιο. Δεν το ‘χω ψάξει ιστορικά, αλλά εκ πρώτης όψεως δείχνει να είναι το κλασικό μοτίβο πολλών νησιών που η ιστορική τους χώρα ήταν μακριά από τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών, και μεταφέρθηκε στο λιμάνι όταν η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών (περισσότερο εμπόριο και τουρισμός, λιγότερη γεωργία και κτηνοτροφία) οδήγησε σε μετακινήσεις πληθυσμών προς την ασφαλή, πλέον, παραλία.

 43. ΣΠ said

  Επί τη ονομαστική σου εορτή να χαίρεσαι τη γιορτή σου (Μποστ).

 44. π2 said

  Πολύχρονος Νίκο και λοιποί Νικολήδες και Νικολέτες.

 45. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα εορταστικό λιμερίκι,

  Άγιου Νικόλα σήμερα, μεγάλη του η χάρη,
  γιορτάζουν τα καράβια μας, οι ναυτικοί, οι φάροι.
  Γιορτάζει του ιστολόγιου η διεύθυνση,
  Τα σχόλια θα είναι σε μεγέθυνση.
  Πάντα μαζί να είμαστε, βιολί με το δοξάρι !

 46. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Χρόνια πολλά και καλά

 47. Πέπε said

  @42:
  Μπα, τώρα που το ξανακοιτάω δεν πρέπει να είναι τυπογραφικό, μάλλον επιλογή.
  Σωστή τυπικά, αλλά μπερδεύει. (Χωρίς να μπορώ να προτείνω καλύτερη λύση, παρά μόνο ίσως θηλυκό καθ’ έλξιν από το τελευταίο ουσιαστικό…)

 48. χρονια πολλά !!! https://www.youtube.com/watch?v=PChEsbg5mzQ

 49. spatholouro said

  Μια και μνημονεύθηκε ο Νικόλαος Γκραβενίτης, αφιερωμένη, Νίκο, η κάτωθι ερμηνεία του στην τραγουδάρα αυτή:

 50. Μανιατολεσβιος said

  Χρονια πολλα !

 51. Γς said

  Κι ο Αγιος Νικόλαος ο Χαστουκιάρης

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7.html

 52. giorgos said

  Χρόνια πολλά κ.Σαραντάκο καί μέ ύγεία πάνω άπ’ όλα

 53. Pedis said

  Θερμές Ευχές!

  η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η δίωξη ασκήθηκε «με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα του 1951, εξομοιώνοντας οποιοδήποτε κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πρόσκληση σε διάπραξη εγκλήματος ή πλημμελήματος.

 54. AndreasS said

  Χρόνια πολλά, υγεία, δημιουργικότητα και ψυχραιμία στο νικοκύρη του ιστολογίου, στο τζιγιέρι μου που γιορτάζει κι αυτό σήμερα και σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες. Από την προηγούμενη βδομάδα στο γραφείο έχει αρχίσει η δίαιτα πάχυνσης, γιατί σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα είναι γιορτή κάποιου οπότε τα κεράσματα πάνε σύννεφο.

 55. Ευάγγελος said

  Χρόνια πολλά σ όσους γιορτάζουν.
  Ειδικά στον Νικοκύρη εύχομαι πάντα δυνατός να μας δίνει το καθημερινό μας…..
  @42 Πέπε.
  Δίκιο έχετε.
  Η θειά μου (γεννήθηκε,έζησε και πέθανε στη Νεάπολη) μου έλεγε ότι έως και μετά τον πόλεμο οι εύποροι Νεαπολίτες κληροδοτούσαν στους
  πρωτότοκους αλλά και στους εργατικούς γιους το καλά (=καρπερά) χωράφια γύρω απ την πόλη. Στους δε ακαμάτες τα παραλιακά που δεν
  είχαν αξία….Μέχρι που εκεί γύρω στο 60-70 άρχισαν να καταλαβαίνουν……..

 56. Pedis said

  Να ‘στε περήφανοι οι ψηφοφόροι του δημοκρατικού τόξου και της πρώτηφοραριστερά-μενΑζι-καισυμπάθεια! Αγάπη και εθνική ομοψυχία χρειάζεται! Ρε!

  Κι έτσι είχαμε την εξής «θαυμάσια» εικόνα «εθνικής ομοψυχίας»: Τον υπουργό της κυβέρνησης (Καμμένος – ΑΝΕΛ) με τον αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησης και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (Βίτσας), με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους κι αυτήν την ανεκδιήγητη που δεν ξέρει ότι το νησί λέγεται Ρω και το έγραφε «Τω»!!!), βουλευτές των ΑΝΕΛ και του Λεβέντη, αντάμα με τους φασίστες, με τους ναζί της Χρυσής Αυγής, να ποζάρουν σε κλίμα «εθνικής ενότητας»!

 57. raf said

  Χρόνια πολλά και θερμά, αλλά μακριά από αστεία σαν αυτά της πρώτης παραγράφου του κειμένου!

 58. Γς said

  51:
  και γιορτάζει σήμερα ο τότε νεοφώτιστος.

  Και έλεγα να του κάνω και μια έκπληξη το απόγευμα.

  Να του πάω μια από τις 40άρες [σχεδόν καινούργια πλάσμα τηλεόραση] που περισεύει πια εδώ.

  Του το είπα όμως το πρωί μαζί με τις ευχές μου.

  Κι έμαθα ότι πήρε μια τέτοια προχτές.
  Φτού! Γλυκά θα του πάω…

  Και μεταμεθαύριο γιορτάζει η κόρη μου.
  Αυτή ψωνίζει μόνη της τα δώρα της. κι έρχεταιμετά να εισπράξει.

  -Γιατί;

  -Γιατί είμαι κόρη σου και πρέπει να με φροντίζεις!

  Ερχονται και τα χριστούγγενα που γιορτάζει κι ο μεγάλος μου.

  Ε, εκεί πρέπει να κάνω κάτι καλό. Ενα σπουδαίο δώρο. Στο γιό του το Γιαννάκη.
  Τον Γς τζούνιορ…

 59. aerosol said

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και στις λοιπές νικολαϊκές δυνάμεις του ιστολογίου.
  😉

 60. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!

  Περί Αγίου Νικολάου Κρήτης, Νεάπολης κλπ (42):
  Άγιος Νικόλαος: κατοικούνταν από την αρχή της οθωμανικής περιόδου (αναφέρεται στην απογραφή του 1670) με ελάχιστους μουσουλμανικούς και χριστιανικούς κλήρους, άρχισε να επανοικίζεται μετά την επανάσταση του 1866 και ήταν πολύ μικρός στα τέλη του 19ου αιώνα. http://digitalcrete.ims.forth.gr/tourkology_habitation_display.php?id=581
  Η Νεάπολη, αντίθετα, ήταν γνωστή ως Καινούργιο Χωριό ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα (είχε ερημωθεί λόγω επιδημίας ή κατά άλλη παράδοση καταστραφεί από τους Βενετούς το 1347). Νεάπολη ονομάστηκε μετά το 1866, μάλλον. http://digitalcrete.ims.forth.gr/tourkology_habitation_display.php?id=439

 61. ΣΠ said

  Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει

  Εγώ έχω ακούσει την εκδοχή «Χαιρέτα μου τον πλάτανο και Νικολό καρτέρει», που ταιριάζει καλύτερα στο μέτρο. Και στα ψευτογαλλικά: σαλύ λε πλατάν ε Νικολό ατάν.

 62. Λαρισαίος said

  Χρόνια Πολλά Νικοκύρη!

 63. ΣΠ said

  …οι νέοι οδηγοί, που παλιότερα ήταν υποχρεωμένοι να έχουν ένα Ν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τους (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα η υποχρέωση), είχαν το προσωνύμιο «Νικολάκης».

  Έχω ακούσει να τους λένε και Νικολέτες.

 64. ndmushroom said

  14
  Μπαίνω στα χωράφια σου, αλλά βρήκα αυτό:
  Το όνομα Κλάους το πήρε από το νουνό του, που είναι Γερμανός και του έδωσε και το όνομά του. Είναι ο Γερμανός άντρας μιας εξαδέλφης του πατέρα του που μένει στο Βερολίνο.
  (από εδώ)

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη!

 65. Πάνος με πεζά said

  Άγιε Νικόλα γείτονα
  απ’ τις ματιές να γλίτωνα
  που θα με ρίξουν κάτω
  Εβίβα κι άσπρο πάτο.

  Μαρκόπουλος, Παπαδόπουλος, και η Αλίκη σε έναν καρσιλαμά-κοστούμι :

 66. voulagx said

  Νικοκυρη, ο Γιαννης Ιατρου καπελωσε ολους τους συνταξιουχους του ιστολογιου
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/05/cubafidel/#comment-399743
  (καπου στη φωτο διακρινομαι κι εγω) 🙂

 67. Χρόνια πολλά και με υγεία για όλους γύρω σου.
  Νάσαι καλά, να μας στέλνεις κείμενα να δακτυλογραφούμε.
  .jpeg να μας δίνεις, .doc να γίνεται!

  Πάρε κι έναν Άγιο Νικόλαο Βλάχο, πούχει εκκλησάκι πάνω στα βουνά.

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2010/05/blog-post_17.html

 68. Χρόνια πολλά κι από μένα, με υγεία και όρεξη για γράψιμο!

 69. Μεταφραστής said

  Χρόνια καλά και πολλά στον νοικο(νικο)κύρη του ιστολογίου και σε όλους τους Νίκους και τις Νίκες με όλες τις παραλλαγές του ονόματος.

 70. Α ναι, ξέχασα να πω ότι όσοι έχουμε ζήσει και στη Θεσσαλονίκη ξέρουμε και τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, από τις λίγες βυζαντινές εκκλησίες που διασώζει το πλήρες εικονογραφικό πρόγραμμα από την εποχή του.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9F%CF%81%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D
  http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=473

 71. ΣΠ said

  Στα χρόνια των Αποστόλων υπήρξε ένας Νικόλαος Αντιοχέας που αργότερα έδωσε τ’ όνομά του στην αίρεση του Νικολαϊτισμού.

  Περί Νικολαϊτισμού πρωτοάκουσα πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια όταν είχε κατηγορηθεί ο τότε μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος επειδή σε συνέντευξή του στο Πεντχάουζ (!) είχε πει ουσιαστικά ότι η Εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονιστεί στο θέμα των προγαμιαίων σχέσεων των νέων.

 72. Χρόνια καλά και πολλά κι από δω πέρα. Να έχεις και να απολαμβάνεις ό,τι επιθυμείς,

 73. Μπούφος said

  Μου κάνει εντύπωση. Ένα «ρούχο «( όνομα) 2000 χρόνων και βάλε… και όμως ακόμη «φοριέται»! Ποιος είπε ότι οι άνθρωποι δεν αγαπάμε και δεν αγαπιόμαστε; Η αλληλοδιαδοχή των ίδιων (πάνω κάτω) ονομάτων, το φανερώνει! Όπως και να έχει, υγεία και μακροημέρευση στο δημιουργό και στους ευφυείς ανατροφοδότες, αυτής της σελίδας!

  Άγιος Νικόλας λοιπόν ο Χαστουκιάρης! Τι άλλο θα ακούσουμε;
  😉

 74. cronopiusa said

  56

  ο Αη Νικόλας ο Χαστουκιάρης να τους φωτίσει

 75. Πάνος με πεζά said

  Kι από το δελτίο ειδήσεων του πρώτου σε ακροαματικότητα σταθμού, «…θα κλείσει ο σταθμός (Τάδε) στις τεσσεράμιση…»
  Γιορτάζει το αφεντικό, κι όλοι το νου τους στα γλυκά έχουν, φαίνεται…

 76. Pedis said

  Σκύλε, κι είπα ότι θα σε ενδιέφερε … αν δεν το είδες #191.

 77. 76 Τόδα, τόδα. Συμφωνώ εν γένει.

 78. Pedis said

  # 74 – άστα να παν στο διάολο, Κρόνη. Ποιος να το περίμενε τέτεοιο τέντωμα του … δημοκρατικού τόξου!

 79. Pedis said

  # 77 – Α, καλά. Σε κάθε περίπτωση αγροίκοι αλλά οι αρχές, αρχές.

 80. smerdaleos said

  Η επίσημη μορφή του ονόματος είναι Νικόλαος και βλέπουμε αμέσως ότι είναι όνομα ελληνικής αρχής με διάφανη ετυμολογία -νίκη και λαός, που βέβαια μπορεί να ερμηνευτεί και ως κυρίαρχος επί του λαού.
  —-

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη μας και σε όλους/όλες τους/τις συνονόματους/συνονόματές του.

  Νίκο, το Νικόλαος μάλλον σημαίνει «αυτός που νικάει (αντίπαλο) λαό = στρατό».

  Νικό-λᾱος = Νικό-στρατος = θεσσαλικό Νικόρρᾱς (= απλολογικός τύπος του Νικο-κόρρᾱς, IE *koryos = «στρατός», λ.χ. *koryanos > κοίρανος = στρατάρχης)

  και με αντιστροφή των συνθετικών: Λαό-νικος = Στρατό-νικος.

  όπως

  Μενέ-λαος = «ο μένων [αντίπαλο] λαό = στρατό» (λ.χ. μενεπτόλεμος)

  Μενέ-λᾱος = Μενέ-στρατος = θεσσαλικό Μενέ-κορρος

  Και θεσσαλο-μακεδονικό Κόρρᾱγος = Λάϝᾱγος/Λᾶγος = στρατηγός

  Γράφει ο José Luis García Ramón για τις παραπάνω τριάδες ονομάτων σε -λᾱος = -στρατός = αιολ. -κορρᾱς/-κόρρος

 81. Idom said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη!
  Δυνατός και χαρούμενος, πάντα.

  Idom

 82. cronopiusa said

 83. Tety Solou said

  Καπετάνε, να είσαι γερός και δυνατός. Να πλέεις με ούριο άνεμο σε ήσυχα νερά και να χαρίζεις απολαυστικά ταξίδια, σ’ εμάς τους συνταξιδιώτες του ιστολογίου σου.
  Χρόνια πολλά σε όλους τους συνταξιδιώτες που γιορτάζουν σήμερα.

 84. Idom said

  Νικοκύρη, εκείνο το » … και δεν χρειάζεται να μας σκηνοθετήσει κάποιος Κέβιλ Κόστλερ» στην αρχή, είναι δαίμων τού πληκτρολογίου, συνειδητή αντιπάθεια σου προς το ν ή κάποιο αστείο που δεν κατάλαβα;

  Idom

 85. Spiridione said

  Χρόνια πολλά Νίκο.

 86. babisL said

  Χρόνια πολλά και καλά
  Αφού γιορτάζει και ο Κλάους σήμερα, αρα γιορτάζει και η Αχάια Κλάους

 87. κουτρούφι said

  Χρόνια Πολλά!
  Το «Χορεύοντας με τους Νίκους» ήταν τίτλος σατιρικής ραδιοφωνικής εκπομπής περί το 1990 σε κάποιο μη κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Υπεύθυνοι για την εκπομπή ήταν δύο Νίκοι. Μετά έκαναν και αντίστοιχη τηλεοπτική εκπομπή. Τους έκανα πολύ γούστο αλλά εδώ και αρκετά χρόνια δεν ξέρω πού βρίσκονται.

 88. cronopiusa said

 89. […] πηγή sarantakos  […]

 90. ΣΠ said

  Κι ένα τραγούδι για την Νικολέτα.

 91. Triant said

  85
  Νίκος – Λύκος, Κέβιν – Κέβιλ (ή να σε άφηνα λίγο ακόμα να το βρεις μόνος σου; )

 92. Χρόνια πολλά Νίκο και δημιουργικά, όπως πάντα.

 93. Και ειρηνικά, κυρίως.
  Και ο πόλεμος που σίγουρα θα ξεσπάσει να αργήσει όσο γίνεται περισσότερο. Τουλάχιστον να παραμείνουμε η πιο άκαπνη γενιά της Ελληνικής Ιστορίας.
  Κάτι θα είναι κι αυτό, αφού χάσαμε το βραβείο της πιο εύπορης.

 94. Πέπε said

  @55, Ευάγγελος:

  Χαχα, κλασικό. Στη Σαντορίνη τα «αποπαίδια» παίρναν κληρονομιές στην Καλδέρα, εκεί που ήταν τα άχρηστα.

 95. Πέπε said

  @71:
  > > Περί Νικολαϊτισμού πρωτοάκουσα πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια όταν είχε κατηγορηθεί ο τότε μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος επειδή σε συνέντευξή του στο Πεντχάουζ (!) είχε πει ουσιαστικά ότι η Εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονιστεί στο θέμα των προγαμιαίων σχέσεων των νέων.

  Εγώ πάλι όταν βρήκα το λήμα «Νικολαΐται» στον Ελευθερουδάκη, γραμμένο με περισπωμένη και μία άνω τελεία πριν και μία μετά δίκην διαλυτικών… Τυπογραφικά η εγκυκλοπαίδεια ήταν αριστούργημα, αλλά φαίνεται ότι το γιώτα με διαλυτικά ΚΑΙ περισπωμένη ήταν τόσο σπάνιο ώστε δεν το είχαν προβλέψει. Μια τυπογραφική παραξενιά ήταν τόσο σπάνια, χτύπαγε τόσο στο μάτι, ώστε έκατσα και διάβασα το λήμμα.

 96. Λεύκιππος said

  Να είσαι πάντα καλά νοικοκύρη. Χρόνια πολλά

 97. Triant said

  Άϊντε άΙντε… 😳

  Χρόνια πολλά και τυχερά Νίκο και οι υπόλοιποι Νικολήδες και Νικολέτες

 98. Αγγελική said

  Χρόνια πολλά, Νίκο, και από μένα. Εύχομαι να συνεχίσεις με δύναμη και πάθος να γράφεις και να μας προσφέρεις τα ωραία σου κείμενα. Και μια μικρή μουσική συμβολή, αν δεν με έχει προλάβει κάποιος άλλος.. https://youtu.be/uUj7VYgoLYo

 99. Παναγιώτης said

  Χρόνια πολλά Νικοκύριε και χαλκέντερα.
  Με καλύπτουν όλα του Λάμπρου στο 7.

 100. Γερμανοτσολιάς said

  Χρόνια πολλά,Νικοκύρη!

  «Νίκο,Νίκο ,πατημένο σύκο».

  Αναλαμπή:κατάγομαι από προσφυγικό μέρος της Εύβοιας και θυμήθηκα αμέσως μια βρισιά της προσφυγικής αργκό: κορβατζίνος.

  Παναπεί το πατημένο σύκο κυριολεκτικά,αλλά χρησιμοποιείται για να επιτεθούμε σε κάποιον που τον υποπτευόμαστε ή τον θεωρούμε ομοφυλόφιλο.

  Αλήθεια, γιατί αυτός ο παραλληλισμός το συκου, ιδίως του πατημένου (!) με τους gay?
  Έχω διαβάσει άρθρο σας για το φραγκόσυκο,αλλά για το σύκο δεν έχω γνώση αν έχετε καταπιαστεί. 😉

 101. ΓιώργοςΜ said

  Νικοκύρη χρόνια πολλά!
  Πολλές ευχαριστίες, τόσο για τα κείμενα αυτά καθεαυτά όσο και για την ευκαιρία «έτσι ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε σχολιάζουμε» στο χώρο τούτο.

 102. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τις ευχές σας! Επιτέλους τέλεψε η δουλειά.

  47 Έτσι είναι ο κανόνας: λίθοι πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένΑ, και τον εφαρμόζω για να μη σπάω κάθε φορά το κεφάλι μου.

  74 Το αναδημοσίευσα χτες στον τοίχο μου στο FB

  85 Ο δαίμων δεν χτυπάει δυο φορές. Αφού οι λύκοι έγιναν Νικοι, ο Κέβιν έγινε Κέβιλ

  88 Ναι, από εκεί το έκλεψα κι εγώ.

  94 Μακάρι να βγεις ψεύτης αλλά…

 103. sarant said

  101 Για το σύκο εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/17/suka/

 104. Nick, Nick, Nick.
  Nick, Nick, and Nick, uhhh, Nicky, and I…
  am Gus.

  Δανείζομαι από βραβευμένο συνάδελφο της ετυμολογίας,
  για να ευχηθώ επανάληψη της επετείου
  ισάξια με την απανταχού συχνότητα του ονόματος!

 105. …αρκετές φορές η Νίκη είναι Ανδρονίκη….

  Οι συμπτώσεις:
  Η γιαγιά μου Ανδρονίκη (Ξηράκη)
  παντρεύτηκε τον Νίκο Ανδρόνικο!
  Οπότε και η ξαδέρφη μου τώρα:
  Ανδρονίκη Ανδρονίκου.
  Ο αδερφός μου στο δημοτικό
  έγραφε στις ετικέτες των τετραδίων του
  «του μαθητού
  Νικολάου Νικολάου».

 106. gpoint said

  Χρόνια πολλά και του Μιχάλη …επιθετικά !!

 107. Σκαλίζοντας το τελείως χαζό ψαχτήρι παροιμιών του ΚΕΕΛ, βρίσκεις τελικά αρκετές παροιμίες…

  Άγιε Νικόλα μου βοήθαμε! σήκω κ΄εσύ Νικόλα μου – Άι Γιώργη βοήθαμε σήκω κ΄συ μαγκούφι μου
  Νικόλα, Νικόλα που σκότωσις τη μάννα σου με μια παλιοbιστόλα
  Άγιε Νικόλα βοήθαμε, σήκω και σύ, Νικόλα μου
  Γέλα γέλα τον Νικόλα όσον να τα φάμεν όλα
  Χωρίς άρμενα και κουπιά Άγις Νικόλα, βοήθα
  Νικόλα καρτέρει!
  Λαδικό του αγίου Νικόλα
  Η αγία Βαρβάρα γέννησε Σάββα και Νικόλα
  Η άγια Βαρβάρα γέννησε Σάββα και Νικόλα
  Γέλα μου τον τόν Νικόλα, ως που να ‘μπης στον λιμνιώνα
  Άη Νικόλα, βοήθα με – Λέει, κούνιε κι΄εσύ τα χέρια σου
  Άη Βαρβάρα γέννησε Σάββα κι΄άη Νικόλα
  Άγια Βαρβάρα εγέννησε Σάββα κι’ άη Νικόλα
  Άη μου Νικόλα, και σώσε με. Λέει, Και σάλεβγε κι΄εσύ τα χέρια σου
  Αϊ μου Νικόλα κάψε κι άφης κιόλα
  Αϊ μου Νικόλα, στείλε μου την ευχή σου – Νάρτης να δούμεν αν τη(μ) πάρης
  Άε Νικόλα κώλεα χασέβ
  Αε Βαρβάρα χιόνιξον κι΄αε Νικόλα ‘πούρξον και τ’ αε Σάββα την βραδύν τρανόν φουρτούναν ποίσον
  Άη Νικόλα βοήθαμε-Σείσε και συ τον πόδα σου
  Ομπρός οπίσω τ΄Αντριώς, του γέρου του Νικόλα
  Αγιέ Νικόλα, βοήθα με – Σάξε τσαί συ το πόδι δου
  Εις τις τριάντα τ’ Αντρία, στις έξι του Νικόλα
  Άγιου Νικόλα βουήθαμι, αμ’κούν’σι TCHί Chύ τα χέργια σ’
  Σιμέλαμ’ πέραν θέμπεραν, Νικόλα μ’ άνθεν, κάθεν
  Άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, άε Νικόλα σόνστσον
  Βλάχε μου, πότα κρύωσες, πότα ΄νοιωσες χειμώνα εκεί κοντά τ’ αγιαντρώς, του γέρου του Νικόλα
  Άι Νικόλα βοήθα, σάλεψε και συ το πόδι σου!
  Χατσή Νικόλα μ’ κανακάρ’ πχια κουκώνα θα σι πάρ’
  Δέσποτα παπά Νικόλα τι μας ορμηνεύεις τώρα. Τα πήρ’ ο διάβολος όλα Λέλοβα και Παλιοχώρα
  Τσί τγιάνdα κί τ’ Αγίου dγιά κι τσ’ έξη κί τ’ Αγιού Νικόλα
  Από μένα τον κύρ Πέτρο εις εσέ τον κυρ Νικόλα το καντράμι είναι χαζίρι, στείλε βάρκα κ’ έπαρέ το
  Γέλα του Νικόλα να περάσης τολ λιμνιώναν
  Μηδ’ άρμενα, μήδε κουπιά, Άι – Νικόλα βοήθα!
  Γέλα του Νικόλα, να περάσης τολ λιμνιώνα
  Βλάχε μου, πότα κρύωσες και πότα είδες χειμώνα; Εκεί κοντά τ’ Άγι-Αντρεός, του γέρου του Νικόλα
  Άγια Βαρβάρα γέννησε Σάββα και Νικόλα
  Άη Νικόλα, βοήθα με! – Μα κούνιε και συ τα χέργια σου
  Όπου δόξα κι παντέρα δέξου κι τουν κυρ Νικόλα
  Γέλα μου τον, τόν Νικόλα, ωστα ναβγή τον λιμνιώνα
  Δέσποτα παπά Νικόλα, τι μας ορμηνεύεις τώρα; Τα πήρε ο διάβολος όλα, Λέλοβα και Παλιοχώρα
  Γέλα του Νικόλα, να περάσης τολ λιμνιώνα
  Αγία Βαρβάρα γέννησε Άη Σάββα κι Νικόλα
  Άι Γιώργη Σκυριανέ, άι Νικόλα ψαριανέ, Ταξιάρχη Παναρμιώτη και αι Γιάννη Κρανιδιώτη
  Άγις Νικόλα βοήθα με- κούνα και συ τα χέρια σου
  Άγιε Νικόλα, βοήθα – Σείσε και συ το χέρι σου
  Άγια Βαρβάρα εγέννησε Σάββα κι’ Άι Νικόλα
  Άη Νικόλα, βοήθα! – Κούνα και το χέρι σου
  Παιδί Νικόλα έκανε τσαί άη Σάββας έτρεξε, να πά΄να το βαφτίση, τσαί τσείνος δεν επρόκανε μηδέ να χαιρετίση
  Σα σε λεν Νικόλα, να καταλαβαίν’ς κι όλα
  Ως τ’ άη Νικόλα οι τοίχοι βράζουνε από ‘κειά και περά ξεπαγιάζουνε
  Χωρίς κωπιά και άρμενα, άη Νικόλα βοήθα
  Χωρίς αρμάνα και κουπιά, κι’ άη – Νικόλα βόχτα
  Γέλα μου τον Νικόλα, ώστε νάβγη τον λιμιώνα
  Άη-Νικόλα Βαρβάρα τσ΄αί τοίχοι βράζουν
  Αϊ μου Νικόλα, στείλε μου την ευχή σου – Νάρτης και να δούμεν αν τη(μ) πάρης
  Στσί τρϊάdα τ’ Αdρϊά και στσ’ εξε του Νικόλα
  Το σαλιάρη, το μάλλιαρη, το δόλιο το Νικόλα και τουτονε που παίρνω τώρα
  Γέλα του Νικόλα, να περάσης τολ λιμνιώνα
  Αγιά – Βαρβάρα γέννητσε,- παιδί Νικόλα έκανε, τσαί άη – Σάββας έτρεξε, να πά να το βαφτίσει τσαί τσείνες δεν επρόκανε, μηδέ να χαιρετίσει!
  Άη-Νικόλα, βοήθα με!
  Άη μου Νικόλα, κάψε κι΄άφης κιόλα
  Άε Βαρβάρα χόνιξον κι Άε Νικόλα φούρκ’σον και τ’ Άε Σάββα την βραδήν τρανόν φουρτούναν ποίσον
  Η χιονιά λέει “Α δεν έρθω τ’ Αή Νικόλα, να μ’ ανεμένης τα Χριστόεννα, κι΄α δεν έρθω τα Χριστόεννα, μ’ ανέμενε τα Φώτα, κι’ α δεν έρθω τα Φώτα, μ’ ανέμενε τ΄Αή Αdωνιού, κι΄α δεν έρθω τ’ Αή Αdωνιού, μη μ΄ανεμένης πια”
  Αν τ’ Άι Φιλίππου λείπω τ΄ Άια των Αιώ δεν λείπω αν δεν είν’ τ’ Άη Νικόλα τριγύρω τα Χριστούγεννα
  Τ’ αγίου Αντρέου πάλι λέμε: Βλάχο μου, πότα κρύωσες; πότα ‘βαλες σεγκούνι; Εκεί κοντά τ’ Αγι – Αντρέος του γέρου του Νικόλα γιόμισ΄η σκάλτσα μου νερό κ’ η κάπα μου το χιόνι
  Άγιε μου Νικόλα, κάψε κι’ άφσε κι΄όλα
  Κόψε ξύλο κάμ’ Αdών’ κι από πλάτανο Μανώλ’ κι αν ρωτήϊς και για το Γάν’ ό,τι ξύλο κόψης κάν’ και αν πής και για Νικόλα, κάμνουνε τα ξύλα όλα
  Λαδικό του Αγ. Νικολάου
  Λαδικό του αγίου Νικολάου
  Του αγίου Νικολάου πω λειτουργούσανε εβγήκαν τα Ρουσάκια και πολεμούσανς
  Τ’ άη Νικολάου στις στεριές και του πελάου
  Του αγίου Νικολάου, που ‘ν’ τση γης και του πελάου
  Τ’ Άη – Μηνός εμήνυσα, τ’ Άη – Φιλίππου φίλησα τα βουνά και ζύγωσα, κι’ αυτού κοντά τ’ Άη Νικολάου φωτοβολώ μονάχο μου!
  Της Αγιά Βαρβάρας βαρβαρώνει τ’ Άγιου Σάββα σαβανώνει και τ’ Άη Νικολάου χώνει!
  Νικόλας (ε)πήγε Νικόλας γύρισε
  Άγιος Νικόλας Βαρβάρα βαρβαρώννι Σάββας σαβανώννι κι΄άι Νικόλας παραχώννι
  Αγιά Βαρβάρα βαρβαρών κι Άης Σάββας σαβανών’ κι’ Άη-Νικόλας στο τιμόν
  Βαρβάρα βαρβαρών’, Σάββας σαβανών’ κι’ άι Νικόλας το παραχών’
  Άγιος Σάββας σαββανώνει Άγια Βαρβάρα βαρβαρώνει κι άγιος Νικόλας παραχώνει
  Η j αγιά Βαρβάρα βαρβαρών’ η j άγιου Σάββας σαβανών’ το η j αγί Νικόλας παραχών΄
  Βαρβάρα βαρβαρώνει Σάββας σαβανώνει κι Άη – Νικόλας παραχώνει
  Βαρβάρα βαρβαρίζει (κι’ ο) Σάββας σαβανώνει κι’ ο Νικόλας παραχώνει
  Ο Άι Νικόλας ασπρίζει τα γένεια του
  Αγιά Βαρβάρα γέννησε, Άγ. Σάββας το δέχτη, κι’ άγιος Νικόλας τώκουσε και πα να το βαφτίση
  Αγιά Βαρβάρα γέννησε, η Στελιανή το δέχτη κι’ άη Νικόλας τώκουσε και πάει να το βαφτίση
  Άγια Βαρβάρα φώναξε και ο Σάββας απεκρίθη Άγιος Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
  Αιά Βαρβάρα ‘εννησε άι Σάββας το ‘κουσε κι άι Νικόλας το παρα’ έχτηκε και πάει να το γιαφτίση
  Άης Σάββας σαβανών’, άη Βαρβάρα βαρβαρών’, κι άη Νικόλας παραχών΄
  Άι Βαρβαρα βαρβαρώνει, άι Σάββας σαβανώνει κι’ άι Νικόλας παραχώνει
  Αγία Βαρβάρα μίλησε κι’ άη Σάββας απλοήθη, άγιο – Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
  Άι Βαρβαρα μίλησε κι ο Σάββας απλοήθη κι άγιος Νικόλας έφτασε τα χιόνια φορτωμένος
  Άγια Βαρβάρα βαρβαρών’, άγιος Σάββας σαβανών’, άγιος Νικόλας παραχών΄
  Βαρβάρα βαρβαρίζει, Άι Σάββας σαβανίζει, Άη Νικόλας παραχών’ Άι Σπυρίδουνας γλυτών΄
  Η Βαρβάρα βαρβαρώνει ο Άη Σάββας σαβανώνει κι ο Άη Νικόλας σκάβει και χώνει
  Αγία Βαρβάρα μίλησε κι’ άη Σάββας απλοήθη, άγιο – Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
  Άη Βαρβάρα μίλησε, άη Νικόλας απωλογήθη Και σύ, μικρέ Σαββατιανέ, τί γυρεύεις στη μέση;
  Άις Νικόλας θ΄ασπρίση τα γενάκια του
  Άη Βαρβάρα μάλωσε, άη Νικόλας απελογήθη. Και συ, Κακοσάββα τί θέλεις στη μέση;
  Αγιά Βαρβάρα γέννησε, άγιος Σάββας τόπιασε κι άγιος Νικόλας τ΄άκουσε και πα να το βαφτίση
  Αγιά Βαρβάρα μίλησε κι’ Άης Σάββας απλοήθη κι’ Άη Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
  Άης Νικόλας έρχεται, στα χιόνια φορτωμένος
  Η αγιά Βαρβάρα βαρβαρώνει τζ΄άις Σάββας σαβανώνει, τζ΄άις Νικόλας παραχώνει
  Άγια Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απλοήθη, και ο Άγιος Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος
  Στις τριάντα Αντριάς, στις έξι Νικόλας, στις δώδεκα πρωτάγιασε, στις δεκατρείς τα φώτα
  Άη – Βαρβάρα, Βαρβαρίζει, Άη – Νικόλας Νικολίζει, κι άγιος Σάββας σαβανώνει
  Αιά Βαρβάρα έννησε gι’ η Στελιανή το ‘δέχτη gι’ Άης Νικόλας τόκουσε gαι πα να το βαφτίση
  Βαρβάρα βαρβαρώνει, Σάββας σαβανώνει και Άη Νικόλας παραχώνει
  Ο Άι Νικόλας ασπρίζει τα γένεια του
  Άι -Βαρβάρα βαρβαρίζει κι άι Σάββας σαβανώνει κι άι Νικόλας παραχώνει
  Άγιος Νικόλας φώναξε, άγια Βαρβάρα απολογήθηκε και συ μικρέ μου Σάββα που΄σαι μέσα στη μέση
  Βαρβάρα βαρβάρωνει, Σάββας σαβανώνει κι άι Νικόλας παραχώνει
  Βαρβάρα βαρβάρωνει, Σάββας σαβανώνει κι άη Νικόλας παραχώνει
  Άη Βαρβάρα βαρβαρώνει κι άη άγια Νικόλας παραχώνει άγια Σάββας σαββανώνει με τσαπιά καινμε δικέλια με σπαθιά και με χαντζάρια
  Ά(ι) Βαρβάρα βαρβαρώνει κι άγια Σάββα σαβανώνει και Νικόλας παραχώνει με τσαπιά και με δικέλια
  Α Βαρβάρα βαρβαρώνει άγια Σάββα σαβανώνει κι άι Νικόλας παραχώνει με τσαπιά και με δικέλια
  Βαρβάρα βαρβαρώνει ο Σάββας σαβανώνει κι ο Άγιος Νικόλας παραχώνει
  Βαρβάρα βαρβάρωνει, Σάββας σαβανώνει κι άη Νικόλας παραχώνει
  Αγιά Βαρβάρα ‘γέννησε, άηςΣάββας το δέχτη κι άης Νικόλας έτρεξε, να πά να το βαφτίση
  Αγιά Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άγιους Σάββας σαβανώνει κι΄ Άι-Νικόλας παραχώνει
  Άη Βαρβάρα μάλωσε, άη Νικόλας απελογήθη. Και συ, πτωχέ Σάββατε, τί θέλεις στη μέση;
  Βαρβάρα βαρβαρώνει, Σάββας σαβανώνει κ[ι]’ άγιος Νικόλας το μουλώνει
  Τάσπρισε ο Άη – Νικόλας τα γένεια του
  Βαρβάρα βαρβάρωσε και Σάββας εσαβάνωσε κι άης – Νικόλας παράχωσε
  Άγια Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απλοήθη άγιο Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
  Άη Βαρβάρα αρματώνει κι άη – Σαββας σαβουρώνει κι άη – Νικόλας στο τιμόνι
  Άη Βαρβάρα βαρβαρών΄ κι άη-Σάββας σαβανών’ κι άη – Νικόλας παραχών΄
  Αγία Βαρβάρα γέννησε, άη Σάββας το δέχτη, κι άης Νικόλας έτρεξε να πά΄να το βαφτίση
  Άγια Βαρβάρα μίλησε κι’ άγιος Σάββας απολογήθη κι΄άγιος Νικόλας έδραμε να μάθη την αλήθειαν (ή να πάει να βαφτίση)
  Ο Άις Σάββας κάθεται κι΄άις Νικόλας στέκει
  Άγια Βαρβάρα μίλησε, Άγιος Σάββας αντικρύθη, Άγιο Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος και τα σπαθιά ζωμένος
  Η Βαρβάρα βαρβαρώνει κι’ άης Σάββας σαβανώνει κι’ άης Νικόλας παραχώνει
  Άι Βαρβάρα (γ)έννησε, γι’ η Στελιανή το δέχτη, κι άης Νικόλας το ‘κουσε, γιατί πά να το βαφτίση
  Αγία Βαρβάρα μίλησε κι’ άη Σάββας απλοήθη, άγιο – Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
  Άγιος Σάββας σαβανών άγι Νικόλας παραχώνει κι άγι Σπυρίδων ξεπαραχώνει
  Αγιά Βαρβάρα γέννησε, κι άης Σάββας το δέχτει κι΄άης Νικόλας τάκουσε και πά να το βαφτίση
  Τάσπρισε τα γένεια του, ο Άγιο – Νικόλας
  Αγιά Βαρβάρα φώναξε, Σάββας απολογήθη Γι άγιο Νικόλας έτρεξι να πά’ να λειτουργήσ’
  Ο Άι Νικόλας θ΄ασπρίσ’ τα γένεια του
  Ου Άι – Νικόλας ασπρίζ’ει τα γένεια τ’
  Αγιά Βαρβάρα ‘γέννησε, άις Σάββας το δέχτη κι άις Νικόλας έτρεξε να πά να το βαφτίση
  Αγιά Βαρβάρα ‘γέννησε, Άις – Σάββας το δέχτη κι Άις – Νικόλας έτρεξε, να πά να το βαφτίση
  Άι Βαρβαρα βαρβαρών’, άι Σάββας σαβανών’ κι’ άι Νικόλας παραχών’
  Βαρβάρα βαρβάρωνει, Σάββας σαβανώνει, Νικόλας παραχώνει
  Η Βαρβάρα βαρβαρίζει ο Σάββας σαβανώνει τσ’ ο Νικόλας περεχώνει
  Άι Βαρβάρα βαρβαρών’ άη Σάββας σαβανών’ άη Νικόλας παραχών’
  Άγια Βαρβάρα βαρβαρώνει, άη Σάββας σαβανώνει κι άη Νικόλας σκάβει και χώνει
  Βαρβάρα μίλησε, Νικόλας απλοήθηκε: Ρε Σάββα, ρε Σαββατιανέ, τί θέλεις μέσ΄στη μέση;
  Δε bορεί Άης Νικόλας να μη d΄ασπρίση τα ενάκια dου
  Βαρβάρα βαρβάρων’, Σάββας σαβανών’, άη Νικόλας παραχών’, άη Γιώργης ξιναχών΄, άη Δημήτρης τα μαζών΄
  Βαρβάρα βαρβαρών’ Σάββας σαβανών’ κι άη Νικόλας παραχών
  Βαρβάρα βαρβαρώνει, Σάββας σαβανώνει κι Αη – Νικόλας παραχώνει
  Αγια Βαρβάρα μίλησε και ο Σάββας απεκρίθη άγιο Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
  Άη Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άη Σάββα σαβανώνει και Άη Νικόλας παραχώνει
  Αγια – Βαρβάρα βαρβαρών’ Άγιο – Σάββας σαβανών’ κι Άη – Νικόλας παραχών
  Άγιος Σάββας κάθεται κι Άης Νικόλας στέκει
  Αγια Βαρβάρα μήλησε Νικόλας απολογήθηκε και συ μικρέ Σαββατιανέ τι θέλεις με στη μέση;
  Άγιος Ηλίας στα βουνά κι΄άη Νικόλας στα πελάγη
  Αϊ Βαρβάρα βαρβαρώνει, Αϊ Σάββας σαβατώνει κι Αϊ Νικόλας παραχώρνει
  Αγία Βαρβάρα γέννησε κι ο άγιος Σάββας το δέχτηκε κι ο άγιος Νικόλας έδραμε να πάει να το βαφτίση
  Αϊ Βαρβάρα βαρβαρώνει, Αϊ Σάββας σαβανώνει κι Αϊ Νικόλας παραχώνει
  Βαρβάρα, βαρβαρώνει Σάββας, σαβανώνει κι Αϊ Νικόλας παραχώνει
  Βαρβάρα βαρβαρώνει Σάββας σαβανώνει Νικόλας παραχώνει
  Η Αγία Βαρβάρα, βαρβαρώνει ο Άγιος Σάββας, σαβανώνει κι ο Άης Νικόλας παραχώνει
  Αγία Βαρβάρα μίλησε κι’ άη Σάββας απλοήθη, άγιο – Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
  Βαρβάρα βαρβαρώνει, Σάββας σαβανώνει άη Νικόλας παραχώνει
  Βαρβάρα βαρβαρώνει, Σάββας σαβανώνει κι Αϊ Νικόλας παραχώνει
  Η αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει άη Σάββας σαβανώνει κι άη Νικόλας παραχώνει
  Από παν’ βρέχ’, απουφκά τρέχ’, ο Νικόλας χαπάρ’ ‘κ’ έχ’
  Αγιά Βαρβάρα φώναξε Σάββας απολογήθη, κι άϊς Νικόλας έτρεξε να πα να λειτουργήσει
  Αndριάς και μήνας, στ’ ς έξ κι’ άη Νικόλας
  Αγία Βαρβάρα γέννησε κ η Στελιανή το δέχτη κι άη Νικόλας το ‘κουσε να πά να το βαφτίση
  Αϊ Βαρβάρα βαρβαρώνει, Αϊ Σάββας σαβανώνει κι Αϊ Νικόλας παραχώνει
  Άγιο Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άγιο Σάβας σαβανώνει και Αϊ Νικόλας παραχώνει μεσ’ το χιόνι
  Αϊ Βαρβάρα βαρβαρίζει κι άϊ Νικόλας χωματίζει
  Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει
  Τρέχα Γιάννη γύρευε, και Νικολό καρτέρει
  Γιάννη γύρευε και Νικολό καρτέρει
  Κάθου γύρευε και Νικολό καρτέρει
  Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει
  Άλλα των αλλών μπάρμπα Νικολο!
  Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρα
  Γιώργο Γιάννο γύρευε και Νικολό καρτέρει
  Γιάννη γύρευε και Νικολό καρτέρει
  Άλλα dων αλλώ, bάρbα Νικολό
  Αν είχε γνώσι και μυαλό το Νικολό τ’ Αργάνη, της Παναγιάς εν ήλεε να παίξη το σουργιάλλι
  Τρέχα Γιάννη γύρευε και Νικολό καρτέρει !
  Μανώλη κάτσε γύρευε και Νικολό καρτέρει
  Άλλα ν των άλλω μπάρμπα Νικολό
  Γι’ αυτό, Γιαννάκη, δεν κερνάς και Νικολό δεν πίνεις
  Κάθου γύρευε και Νικολό καρτέρα
  Μέσ΄στα Νικολο-Βάρβαρα, κι΄οι τοίχοι κρυώνουν
  Τρέχα ΄ύρευγε και Νικολό καρτέρει
  Ανάθεμά τσι και τσι δυό, το Ιάννη και το Νικολό
  Άλλα των άλλω, μπάρμπα Νικολό
  Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρα
  Τρέχα γύριβι κι Νικολό καρτέρει
  Κι’ ο χειμώνας μουρμουρίζει ανάμεσα στις φλάροι: “Αν τ’ Άι Φιλίππου λείπω τ’ Άγια των Αγιώ(ν) δε λείπω και τ’ Άι – Νικολο – Βάρβαρα για βρέχει για χιονίζει
  Όρσα λαπάντα τόβαλεν ε Νικολός το φέσι τσ’ ένας γαδαροποντικός την νύχτα θα το χέση
  Πήγαινε κι έρχου, Νικολή, έναν παρά τη στράτα
  Μακαρούνια θές πουλί μου, πλέρωνέ τα Νικολή μου
  Άλλη καμμιά δεν έκαμε παιδί παρ’ η Μαζαράκαινα το Νικολή
  Ένα ο λύκος τρία ο Νίκος
  Τ’ άρματα νικού dον αdρειωμένο
  Τι λέγεις, παπά Νίκο; – Ό,τι λέγει ο παπά – Κώστας
  Τι λέγεις παπά Νίκο; Ό,τι λέγ’ ο παπα – Κώστας
  Σαν τον γέρο Νίκο πώρρηξε το καράβι στην ξέρα κι έλεγε: Φέρτε μου θάλασσα, να σας το πάω παρεκεί
  Τι λέγεις, παπά Νίκο; – Ό,τι λέγει ο παπά – Κώστας
  Τι λέγεις παπά Νίκο; Ό,τι λέγ’ ο παπα – Κώστας
  Σαν τον γέρο Νίκο πώρρηξε το καράβι στην ξέρα κι έλεγε: Φέρτε μου θάλασσα, να σας το πάω παρεκεί

  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?filtertype_1=title&filter_relational_operator_1=contains&filter_1=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1&submit_apply_filter=&query=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?filtertype_1=title&filter_relational_operator_1=contains&filter_1=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%82&submit_apply_filter=&query=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%82&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?filtertype_1=title&filter_relational_operator_1=contains&filter_1=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C&submit_apply_filter=&query=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%82&submit=&filtertype_0=title&filter_relational_operator_0=contains&filter_0=&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AE&submit=&filtertype_0=title&filter_relational_operator_0=contains&filter_0=&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?filtertype_1=title&filter_relational_operator_1=contains&filter_1=%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82&submit_apply_filter=&query=%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85&submit=&filtertype_0=title&filter_relational_operator_0=contains&filter_0=&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF&submit=&filtertype_0=title&filter_relational_operator_0=contains&filter_0=&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF&submit=&filtertype_0=title&filter_relational_operator_0=contains&filter_0=&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?filtertype_1=title&filter_relational_operator_1=contains&filter_1=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85&submit_apply_filter=&query=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85&rpp=100&sort_by=score&order=desc

 108. antpap56 said

  Προσθέτω τα δικά μου ομοιωματικά κάτω από τις ευχές όλων! Καλή συνέχεια!

 109. nikiplos said

  Αγαπητέ Νικοκύρη, χρόνια πολλά με ευχές να είσαι γερός δημιουργικός κι ακαταπόνητος!
  Ευχές σε όλους τους εορτάζοντες!

 110. sarant said

  108 !! Τόσα πολλά;!

  105 Μιχάλη, χρόνια πολλά για το επώνυμο!

 111. Γιάννης Ιατρού said

  107, 111β
  Τα είπα εγώ στο 23 (15): ΚΡΥΦΟΝΙΚανός !!! 🙂 🙂

 112. Γιορτάζει κι άλλος Νίκος σήμερα, και σίγουρα γιόρτασε καλά αφού ο υπαρχηγός του γιόρτασε την αναβάπτιση του κινήματός τους.

  Αίσχος.
  Μα δεν τους κόβει καθόλου εκεί στο σύριζα;
  Δεν ξέρουν ότι ακόμα κι ο Χίτλερ επικράτησε όχι επειδή έδρασε σωστά, αλλά επειδή οι εχθροί του αδράνησαν;
  Δεν ξέρουν ότι οι δεξιοί της ΝΔ τώρα θα τους τη βγούνε από αριστερά;

  Ενώ θα έπρεπε η γραμμή του Σύριζα κατά των Ναζιστών της ΧΑ να είναι απλή,κάτι σαν αυτό:

  «Οι δοσίλογοι, παιδιά δοσιλόγων της Γερμανικής Κατοχής, που μετά υπηρέτησαν πάλι σα δοσίλογοι κάτω από τους Άγγλους και μετά υπό τις διαταγές των Αμερικάνων στη Χούντα, τώρα, θέλουν να υπηρετήσουν σα δοσίλογοι μια άλλη δύναμη εχθρική προς την Ελλάδα, προλειαίνονται για πράκτορές της και μάλλον τους πληρώνει.

  Μόνο που ο «πατριωτισμός» των Ναζιστών της Ελλάδας και οι πολεμικές κραυγές τους κατά άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, δε συμφέρει τους Έλληνες αλλά εξυπηρετεί τα μελλοντικά αφεντικά τους, τους Ρώσους.»

  Δύσκολο είναι;

  Είπαμε σύνεση και σοβαρότητα (αν και σε μέρες οργής της κοινωνίας, δεν ξέρω αν βοηθάνε κι αυτά) αλλά άλλο η μετριοπάθεια κι άλλο η μαλακία.

 113. Επέτειος πούναι σήμερα http://luben.tv/stream/99033

 114. Spiridione said

  Ξέρετε άλλον άγιο που να έχει βγει και σε κόμιξ;

 115. Corto said

  Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα! Εύχομαι ό,τι επιθυμείτε και προπάντων υγεία!
  Ευχές και σε όλους τους εορτάζοντες!

  Δύο μικροπαρατηρήσεις:

  «ίσως το μοναδικό τραγούδι που έχει συνθέτη και στιχουργό από κοινού τον Μητσάκη και τον Τσιτσάνη (αν υπάρχει κάποια σχετική ιστορία, την αγνοώ).»

  Στην πραγματικότητα οι στίχοι είναι του Μητσάκη και η μουσική του Τσιτσάνη. Η σχετική ιστορία ακούγεται εδώ στην συνέντευξη με τον Τέρενς Κουίκ, στο 6.53.

  «Το διαδεδομένο επώνυμο Κόλιας / Κόλλιας συνήθως προέρχεται από την αρβανίτικη μορφή του ονόματος»

  Όμως αντίθετα από τα βλάχικα και τα σλαβοειδή ιδιώματα, στα αρβανίτικα Κόλιας είναι ο Κώστας, όχι ο Νίκος.

 116. Κόλια δεν αποκαλούσαν και το Νίκο Καββαδία; Γεννημένος στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας, θυμίζω.

 117. Corto said

  118:
  Ναι το γράφει και το άρθρο:
  Κόλιας (όπως ο Καββαδίας)

 118. Νίκος Μαστρακούλης said

  Χρόνια μας πολλά και καλά Νικοκύρη και λοιποί Νίκοι, Νίκες, Νικολέττες, Νικολάου και Λεώνικοι!

 119. nikiplos said

  Σε πολλά Αρβανίτικα μέρη, κόλιας είναι ο Νικόλαος…

 120. Νεο kid Al Kuwaiti said

  116. Santa Claus -demolitions & rehabilitations co. 🙂 🙂
  (Θα βγάζαμε τρελά φράγκα τη σήμερον ημέρα μεγάλη ή χαρη του… Κατεδαφίσεις με μηδενικά λειτουργικά έξοδα! Σχεδόν…τι κοστίζει ένας αγιασμός; Ψιχουλα.)

 121. 119

  Χαζομάραμ’!

  122

  Αλλά σε χέβι μέταλ εκδοχή

  http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12/06/pictures-day-6-december-2016/street-actor-dressed-devil-frightens-children-downtown-prague/

 122. nikiplos said

  Ο Κώστας αποδίδεται ενίοτε ως Κότσος, Κότσης, Κότσαρης…

 123. 113, ΑμερικάΝικος! 🙂

 124. Γιάννης Ιατρού said

  115: Εδώ Σκύλε μ’, άλλοι καλά πληροφορημένοι, 🙂 πήραν τα βουνά και τα λαγκάδια για να την γλυτώσουν ….

 125. Corto said

  124: Ναι, αλλά Κώτσος δεν είναι κατεξοχήν αρβανίτικο, απαντά εξίσου και στους ελληνόφωνους. Κόλιας ως Κώστας μόνο στους Αρβανίτες.

 126. Γιάννης Ιατρού said

  125: 🙂 Ναί!!!, αλλά βασικά Ελλη_Νικός

 127. 111, 23, 15
  Διπλοθεσίτης!
  Κατηγορούμενος για double-dipping – συνήθως μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, εδώ σε σουρεαλιστική παρωδία.

 128. Νίκος Μαστρακούλης said

  Νομίζω δεν αναφέραμε ότι Old Nick λένε τον διάβολο οι Εγγλέζοι.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Devil_in_Christianity#Christian_tradition
  «In English, the devil has a number of epithets, including Old Scratch and Old Nick.»

 129. Corto said

  «Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει»

  Θυμηθήκαμε και το ωραίο επιθεωρησιακό, ελληνοαμερικάνικο ρεμπέτικο «ήμουνα μόρτης μια φορά», του Δημοσθένη Ζάττα, με τον Γιαννάκη Ιωαννίδη (Ν. Υόρκη, 1928)

  «μια δούλα ‘δώ, μια δούλα εκεί, μια παραμάνα πέρα,
  με μπαλωμένο το βρακί και Νικολό καρτέρα»

 130. 126

  Πέρυσι είχα πάρει απόφαση να κάτσω μέσα και μ’ έπνιξαν τα δακρυγόνα.
  Χώρια που έσπασε κι ένα τζάμι του Ρενώ, από ξώφαλτση πέτρα.
  Φέτος, πουλόπουλος με τη μία!
  (Κι έχω και το τζάκι να μπουμπουνίζει, αμ πώς!)

 131. 125

  Και δη ΤεξάΝικος, ε;

 132. Γιάννης Ιατρού said

  132: για ψώνια πήγες, ε; 🙂

 133. 38,
  …Nick the Greek με την περίφημη φράση του, όταν, καίτοι Νίκος, ηττήθηκε τελικά σε διαβόητη μονομαχία πόκερ: «Mr. Moss, I have to let you go.»

  Την μακραίωνα ελληνική παράδοση στα τυχερά παιχνίδια συνέχισε επάξια ο σπουδαίος φυσικός Νίκος Μητρόπουλος (των αλγορίθμων Μόντε Κάρλο).

  Άλλος σπουδαίος του ονόματος, ο Νίκος Νεγρεπόντης, ιδρυτής του περίφημου Media Lab στο ΜΙΤ.

 134. 134

  Προς το παρόν, μόνο για καύσιμα: βενζίνη, ξύλα, πετρέλαιο. Μετά εφορία Ι.Χ. Και με ό,τι περ’σέψει, ψώνια.

 135. 133, 😀

 136. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  117 Μερσί για τον Μητσάκη. Όσο για τον Κόλια, ας μας πουν οι αρβανίτες -εγώ βρήκα σε πηγές π.χ. Τριανταφυλλίδη πως αντιστοιχεί στον Νίκο.

 137. Στο θηλυκό υπάρχει και η Νίκα, μάλλον ακόμα σπανιότερο απ’ αυτά που αναφέρθηκαν.

 138. ilias said

  Χρόνια πολλά Νίκο.

 139. 137

  Θα προσέθετα, δε, και ΧιουστοΝικός!

 140. giorgos said

  135. Κι’ γώ τό ίδιο 🙂 …προσπαθώ νά «χτίσω» μιά παράδοση εδώ πού ζώ καί μέχρι στιγμής τά καταφέρνω πολύ καλά 🙂
  Χρόνια πολλά καί νά περνάτε πάντα καλά εύχομαι.

 141. και μηχαΝικός

 142. Αλλά όχι ΚυΝικός.

 143. Triant said

  Υπάρχει και η Νικο

 144. Γιάννης Ιατρού said

  136: Χμ, ….kαι με ό,τι περ’σέψει, ψώνια.

 145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Χρόνια πολλά, καλὰ καὶ δημιουργικὰ στὸν Νικοκύρη, σ’ ὅλες τὶς ἑορτάζουσες καὶ σ’ ὅλους τοὺς ἑορτάζοντες.

  Νικοκύρη δὲς τὰ ἠλεμηνύματά σου.

 146. mitsos said

  Χρόνια Πολλά Νίκο, με υγεία και διάθεση δημιουργική ( διδακτική ή περιπαικτική ή δηκτική … ξέρεις εσύ τι και πού χρειάζεται )
  Και αφού εδώ λεξικογραφείτε …η σύνθετη λέξη (νίκη + λαός ) έπεται της Νίκης…
  …Διότι οι κυρίες που εορτάζουν προηγούνται και Ιστορικά . Πόσο μάλλον αν είναι και θεές.

  Επομένως χρόνια Πολλά και σε κάθε Νίκη, Νικολέττα, Νικολίτσα και σε κάθε Νίκο
  ( προσπαθώντας να αποφύγω τον πληθυντικό σε ονόματα προσώπων …)

 147. mitsos said

  Εννοείται ότι και εγώ επιλεκτικά αποφεύγω τον πληθυντικό στα ονόματα προσώπων … τι άλλο να κάνω ; Μου άρεσαν πολύ και οι Κοντογιώργηδες και οι Μακρυκωσταίοι

 148. Νίκος Κ. said

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και σε όλους τους συνονόματους και τις συνονόματες.

 149. Στα Εξάρχεια αρχίσανε τους εορτασμούς

 150. Χρόνια πολλὰ στὸν Νικοκύρη! Xιλιόχρονος! Ἄλλαξα ῥοῦτερ σήμερα καὶ μπῆκα ἀμέσως στὸ ἱστολόγιο, γιατὶ τελευταίως μὲ παίδευε πολὺ ἡ wordpress.

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νικόλας, το όνομα της καρδιάς μου.
  Χρόνια πολλά Νικοκύρη μας.
  Ευχές σε όλες κι όλους που γιορτάζουν.

  >>-και ο Μικρός Νικόλας του Γκοσινί.
  Ο μικρός Νικόλας και το διαγώνισμα της αριθμητικής.
  Σήμερα το πρωί δεν ήθελα να πάω στο σχολείο, γιατί είχαμε διαγώνισμα στην αριθμητική. Εμένα δε μου αρέσουν τα διαγωνίσματα,πρώτον γιατί κρατάνε δυο ώρες και χάνουμε
  ένα ολόκληρο διάλειμμα και ύστερα γιατί πριν από το διαγώνισμα, πρέπει να μελετάμε πολύ.
  Και μετά, μας βάζουν ερωτήσεις που δεν ξέρουμε να τις απαντήσουμε. Παίρνουμε κακούς βαθμούς και στο σπίτι, η μαμά μας μαλώνει και ο μπαμπάς λέει πως δε θα καταφέρουμε ποτέ τίποτα και πως αυτός, στην ηλικία μας, ήταν πάντα πρώτος και πως ο μπαμπάς ο δικός
  του ήταν πολύ περήφανος για το μπαμπά το δικό μας. Και καλά, όταν έχουμε διαγώνισμα ιστορίας ή γεωγραφίας γιατί, μερικές φορές, είμαστε τυχεροί και μας ζητάνε να πούμε τις περιπέτειες της Ζαν ντ’ Αρκ, που είναι πολύ ωραίες ή τις περιπέτειες του Σηκουάνα που τις ξέ-
  ρω. Η αριθμητική, όμως, είναι τρομερή γιατί πρέπει να σκέφτεσαι.
  Γι’ αυτό λοιπόν, όταν έχουμε διαγώνισμα, προσπαθούμε όλοι να είμαστε άρρωστοι, για να μείνουμε στο σπίτι. Οι μαμάδες, όμως, δε σηκώνουν κουβέντα και μας στέλνουν στο σχολείο. Μια φορά μάλιστα, η μαμά του Ιωακείμ δε θέλησε να τον πιστέψει, όταν της είπε πως
  ήταν άρρωστος, όμως εκείνος είχε μαγουλάδες και κολλήσαμε όλοι μαγουλάδες και ήμασταν άρρωστοι στις διακοπές του Πάσχα.
  Όταν έφτασα στο σχολείο, τα παιδιά ήταν κιόλας εκεί και ήταν όλα πολύ ανήσυχα, εκτός από τον Ανιάν, το χαϊδεμένο της δασκάλας, που είναι πάντα πρώτος και που του αρέσουν τα διαγωνίσματα.
  – Εμένα, είπε ο Ιωακείμ, ο μπαμπάς μου μού είπε πως αν δεν πάρω καλό βαθμό στο διαγώνισμα, θα μου κρύψει το ποδήλατο.
  – Κι εμένα, είπε ο Αλσέστ, που έτρωγε ένα κρουασάν σοκολάτα, η μαμά μού είπε πως αν δε βγω ανάμεσα στους είκοσι πρώτους, θα μου κόψει τα γλυκά. Κι ο Άλσεστ αναστέναξε βαθιά κι άρχισε να τρώει ένα κρουασάν με μέλι.
  Τότε εμένα μου ήρθε μια ιδέα και είπα πως έπρεπε να πούμε στον Ανιάν να μας «σφυρίξει» τα αποτελέσματα στην τάξη. Τρέξαμε πίσω και του είπαμε:
  – Έλα Ανιάν, κάνε μας τη χάρη, έλα, κάνε μας τη χάρη! Όμως ο Ανιάν δεν ήθελε ν’ ακούσει λέξη.
  – ∆έκα βόλους , αν μας δώσεις τις απαντήσεις, είπε ο Κλοτέρ. Ο Ανιάν τον κοίταξε, το σκέφτηκε λιγάκι και μετά έκανε όχι με το κεφάλι.
  – Τριάντα βόλους, είπε ο Αλσέστ.
  – Τριάντα δύο βόλους, είπε ο Ζοφρουά, το παιδί που ο μπαμπάς του είναι πολύ πλούσιος.
  – Εντάξει, είπε ο Ανιάν, αλλά θα μου τους δώσετε τώρα. Και υποσχέθηκε πως θα έγραφε σε ένα χαρτί τις λύσεις των προβλημάτων και θα μας τις έδινε. Ήμασταν όλοιπολύ χαρούμενοι…
  Ρενέ Γκοσινί – Ζαν Ζακ Σενπέ, Ο μικρός Νικόλας σε νέες περιπέτειες
  (διασκευή)

 152. Corto said

  Από τραγούδια βλέπω ότι λείπει ο περίφημος Νικοκλάκιας, του Βαγγέλη Παπάζογλου (1934), που είναι Νικολής και αυτός:

  «Αχ βρε Νικολή,
  φίλε μερακλή
  που σε βάρεσαν οι μάγκες,
  για να κάνουν ματσαράγκες.»

 153. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Ο Δημήτρης μού έστειλε αφιέρωση «δια χηρός Μποστ». Ιδού:

 154. sarant said

  152 Ωραία χρώματα!

  153 Και επειδή άλλαξες ρούτερ σε κράτησε για λίγο η σπαμοπαγίδα!

  154 Νάσαι καλά Εφη!

  155 Μπράβο, κι αυτός!

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Να χαίρεσαι τον Νικόλα σου ΕΦΗ, και να είστε πάντα ένα τρελαμένο ρόκ εντ ρόλ ζευγάρι. 🙂

 156. ΣΠ said

  43, 156
  Τα μεγάλα πνεύματα…

 157. Νίκος Βουρβάκης, διάσημος μαθηματικός της γενιάς του μεσοπολέμου και μετά, επίτιμο μέλος της στρατιάς των ανύπαρκτων. Πιθανόν επινόηση Βουρβόνων:

  «The name «Bourbaki» refers to a French general, Charles Denis Bourbaki;[15] it was adopted by the group as a reference to a student anecdote about a hoax mathematical lecture, and also possibly to a statue.[16]»

  «Charles Denis Sauter Bourbaki (22 April 1816, Pau – 22 September 1897, Bayonne) was a French general. He was born at Pau, the son of Greek colonel Constantin Denis Bourbaki, who died in the War of Independence in 1827.»

 158. Corto said

  160: Βουρβάκης ή μήπως Βούρβαχης;

  ο Μακρυγιάννης αναφέρει τον Μπούρμπαχη, αξιωματικό της Γαλλίας, Κεφαλλωνίτη.
  Βούρβαχης είναι επίσης και κρητικό επίθετο.

  «… Ο Μεταξάς, ο Κολοκοτρώνης, ο Υψηλάντης κι’ άλλοι είχαν κάμη δική τους κομπανία. Είχε έρθη κι ένας αξιωματικός από την Γαλλία, γενναίος άντρας και καλός άνθρωπος, τον έλεγαν Μπούρμπαχη, ήταν Κεφαλλωνίτης και συγγενής του Μεταξά• ήταν κολονέλος είς την Γαλλία. Αφού άκουσε την λευτεριά της πατρίδας του, ήρθε ν’ αγωνισθεί απαθής πατριωτικώς πήγε να’ βρη τους συγγενείς και τους πατριώτες του• ηύρε και τον κόντε Μεταξά και τους συντρόφους τους…»

  https://physicsgg.me/2013/07/07/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AF/

 159. Corto said

  https://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_Denis_Bourbaki

 160. Ένα από τα Niko Niko’s στο Χιούστον.
  Εδώ ο ιδιοκτήτης με γνωστόν καλαθοσφαιριστή, σχεδόν συνεπώνυμό μου.
  (Για την ιστορία του ονόματος και του εστιατορίου εδώ.
  Ένα κι ένα για mini-series.)

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έλεγε «με λένε Νικόλα Άσιμο ούτε Νικόλαο, ούτε Νίκο, ούτε Ασημόπουλο. Άσιμο, και με γιώτα»

  -Κοκόλη λέμε στην Κρήτη (και Νικολιό βέβαια)

  -Άγιε Νικόλα φύλαγε κι αγιά Θαλασσινή
  -γεια σου καϊκι μου Άι Νικόλα
  -Άγιε Νικόλα, παρακαλώ σε στα πέλαγα όλα λουλούδια στρώσε
  -το θύμα ο Νικολός

  Ο Νίκος Καζαντζάκης
  Ο Καρούζος
  και ο Νίκος Κούρκουλος

  158. Γεια σου Λάμπρο! Σε σκεπτόμουν καθώς αντέγραφα το Μικρό Νικόλα (ας ήταν να τον διάβαζαν όσοι σχεδιάζουν τα της πρώτης εκπαίδευσης 🙂 )

 162. 162,
  Βούρβαχης, λοιπόν.

 163. Corto said

  165: Και είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχει και Νίκος Μπουρμπάκης (πραγματικός) μαθηματικός!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolaos_Bourbakis

 164. Πέπε said

  @154:
  Εεεεεεε! Και μετά;

  (Το καλύτερο σχόλιο που έχω διαβάσει, ας είναι και λειψό.)

 165. Nikko και στερεοφωνικά από την ρομαντική εποχή του χάι-φάι:
  Ένα κουμπί – μια λειτουργία, φωτάκια που αναβοσβήνουν, και βελονίτσες που τρεμοπαίζουν στον ρυθμό της μουσικής…

 166. 166,
  Αυτόν είχα υπόψη μου και έβαλα Μπουρμπάκης, αλλά το Βούρβαχης που έβαλες μού φαίνεται πιο πειστικό.

 167. Σουμέλα said

  Καλησπέρα Νίκο,
  Χρόνια σου πολλά και πολυγραφότατα!
  Καθυστερημένες οι ευχές μου αλλά μόλις μπήκα στο ιντερνετ, διότι είμαι αποστολή στο Βελιγράδι και τώρα διαβάζω το άρθρο σου.
  Σουμέλα

 168. Corto said

  170:
  Μπορεί όλοι αυτοί (Μπουρμπάκηδες και Βουρβάχηδες) να είναι μακρινοί συγγενείς, διότι έχω γνωρίσει έναν Βούρβαχη, Κρητικό όχι Κεφαλλωνίτη.

 169. gpoint said

  Μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της Ελλάδος ο Αγιος Νικόλαος στο Γαλαξίδι με το ξακουστό ξυλόγλυπτο τέμπο και πολλούς πίνακες και στολίδια

 170. gpoint said

  Τι έγινε το a href ;

 171. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 172. gpoint said

  Δεν μιλάει για Νίκο αλλά είναι της μέρας…

 173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 τέλος – Τον διαβάζουν ΕΦΗ μου, τον διαβάζουν, γι΄αυτό ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να τσακίσουν τα παιδιά, όπως κι οι γονείς που τους στηρίζουν.
  «Παίρνουμε κακούς βαθμούς και στο σπίτι, η μαμά μας μαλώνει και ο μπαμπάς λέει πως δε θα καταφέρουμε ποτέ τίποτα και πως αυτός, στην ηλικία μας, ήταν πάντα πρώτος και πως ο μπαμπάς ο δικός του ήταν πολύ περήφανος για το μπαμπά το δικό μας.»
  Μ΄αυτή τη σκληρή πραγματικότητα είναι αντιμέτωπα τα παιδιά, αλλά ποιός τους δίνει σημασία, ποιός θέλει χαμογελαστά παιδιά αντί για πρώτα;

 174. Faltsos said

  Λίγο πριν κλείσει η μέρα ας προσθέσω τις ευχές μου σ όλες τις προηγούμενες.

  Χρόνια Πολλά στο Νικοκύρη και σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα

 175. κουτρούφι said

  Όπως έχει αναφερθεί και αλλού στη Σίφνο κόβονται και ουδετεροποιούνται τα ονόματα.
  Στην παρούσα περίπτωση, από το Νικολός μάλλον, βγαίνει «το Κολό». Το ξέρω ότι δεν ακούγεται όμορφα παραόξω αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα.
  Σπάνια λέγεται το «Νι» για το Νίκος.

 176. Μαρία said

  172
  Η Βούρβαχη στο Κουκάκι απο απο ποιον είναι;

 177. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  179 Και το λέτε και για ενήλικους Νίκους; Και για μεσήλικες-ηλικιωμένους;

 178. Corto said

  180 (Μαρία):

  Υποθέτω ότι είναι από τον Διονύσιο Βούρβαχη, τον ήρωα του ’21. Το λέω γιατί στην γύρω περιοχή έχουμε οδούς:
  Μακρυγιάννη
  Βεΐκου (Λάμπρος Βέικος, σκοτώθηκε στην μάχη του Αναλάτου, το 1827)
  Πετμεζά
  Τσάμη Καρατάσου
  Μάρκου Μπότσαρη
  Δράκου
  κλπ

  Διαισθητικά το γράφω, δεν έχω τεκμηρίωση.

 179. Μαρία said

  182
  Αυτός που έβαλες στο 162 αλλά τον πέρασα για Γάλλο και δεν μπήκα στον κόπο να δω το άρθρο 🙂

 180. καλησπέρες said

  Ο Άη -Νικόλας ο Χαστουκιάρης: η φράση της ημέρας που θα μου μείνει αξέχαστη! Να είστε όλοι καλά και ο Νικο-κύρης ακόμη καλύτερα!
  😉

 181. κουτρούφι said

  #181. Ναι. Π.χ. το Κολό του Στε που έχει μια από τις ταβέρνες στη Χερρόνησο θα ‘ναι καμιά πενηνταπενταριά πια.

 182. Corto said

  182: Ωραία! Μας λύθηκε η απορία λοιπόν!

 183. Corto said

  (στην Μαρία πήγαινε το σχ. 186)

 184. Λ said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη και ότι ποθείς. Χρόνια πολλά σε όλους τους γιορτάζοντες.
  Νομίζω ξεχάσαμε τη Νίκη της Σαμοθράκης που νυχτοξημερώνεται σε ένα κλιμακοστάσιο η καημένη.

  Εμείς στις Νίκες λέμε
  Νίκη Νίκη Νικολάου
  τενεκκές του πετρολάου

  Να σας θυμίσω ένα Νίκο που ξαφνικά έγινε Νικόλαος αλλά στο τέλος της μέρας όλοι τον θυμόμαστε σαν οκταήμερο πρόεδρο

 185. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  188. «Νομίζω ξεχάσαμε τη Νίκη της Σαμοθράκης» You think so?… see 175. 🙂

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167. 🙂 Γίνανε όλοι πολύ χαρούμενοι.Τέλος.
  Όπως στην ταινία, «όλοι μαζί πήγαν στην ακρογιαλιά» 🙂

  185.Έτσι λέτε; του Στε; Στέλιος,Στέφανος,Στέργιος;

  και κλείνουμε τη γιορτή με την επανάληψη:
  Όσα σας λεν για Γιάννηδες
  να ξεχάσετ΄ όλα.
  Σπίτι δεν κάνει προκοπή
  αν δεν έχει Νικόλα.

 187. Pedis said

  # 56, 74, 114

  Πήρατε όμως πρέφα το παραπολιτικό της Αβγής;

  Για εξοικονόμηση αποφάσισαν να μοιράζονται τα παραπολιτικά με τον Στόχο;

  Ούτε «Κιχ»

  Αν και ο Τ. Ερντογάν μας έχει συνηθίσει σε σχεδόν καθημερινές προκλητικές δηλώσεις για τη Λωζάννη, το Αιγαίο και τα… «σύνορα της καρδιάς του», χθες ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε… ούτε «κιχ». Μήπως γιατί χθες αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας υπό τον Π. Καμμένο, βρέθηκαν στο Καστελόριζο, δίπλα στην Τουρκία; Είναι τυχαίο;

  συνοδευμένο από τη γνωστή φωτογραφία (από σιχασιά δεν την ξαναβάζω -> #114)

  http://www.avgi.gr/article/10811/7709247/oute-kich-#

 188. sarant said

  188 Τον πραξικοπηματία….

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τη Νίκη τη λένε Νίκα σε κάποια μέρη.

 190. Γιάννης Ιατρού said

  190: ΕΦΗ
  ..και κλείνουμε τη γιορτή με την επανάληψη…

  Καταγγέλω πανελληνίως, πως υπάρχει μια αδικία που οι πράκτορες, οι εγκάθετοι σχολιαστές και τα γνωστά ΜΜΑ/κανάλια κατάφεραν να περάσουν με παραποιήσεις και βρώμικους χαρακτηρισμούς εναντίων τιμίων και αγνών αγωνιστών… 🙂 🙂

 191. 144,
  ΚυΝικός ήταν ο ΛουκάΝικος!

 192. (154) «τις περιπέτειες του Σηκουάνα, που τις ξέρω»; Τι να εννοούσε άραγε ο ποιητής; Ούτε γαλλικά βγάζει νόημα…

 193. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  ευχόμεθα και ημείς (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) ό,τι το καλύτερο στον εορτάζοντα κ. Σαραντάκο και είθε από Φλεβάρη να συνεργασθούμε για την αναβάθμισι του παρόντος Ιστολογίου υπό την ασφαλή στέγη του Ομίλου Τράμπ.

  1) Καταγγέλλουμε ως αγεωγράφητους απαξάπαντες τους αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου, που επί 16 ώρες αφήνουν τον κ. Σαραντάκο να διασύρεται πανελληνίως, μπερδεύοντας τηνΛυκία (όπου ανήκουν τα Μύρα) με την Κιλικία, που ευρίσκεται 2.000 μίλια ανατολικότερα

  2) Καταγγέλλουμε την ασχετοσύνη τόσον του κ. Σαραντάκου, όσον και απαξαπάντων των αναγνωστών του που νομίζουν ότι ο Νικολαϊτισμός προέκυψε από τον Νικόλαο Αντιοχέα (είς εκ των Επτά Διακόνων) ο οποίος διέθετε όμορφη σύζυγο και την εξέδιδε στους άλλους αδελφούς εν Χριστώ για να παίρνει «μάτι» και να αυνανίζεται. Εξ ού και τον Νικόλαο Αντιοχέα τον έχει κάνει προστάτη άγιό της η γνωστή σειρά πορνοταινιών «Screw my wife, please», διότι ήτο ο πρώτος στην Ιστορία που παρέδωσε την σύζυγό του σε άλλους άνδρες για να κάνει μπανιστήρι και να ηδονίζεται μαζοχιστικώς.


  Ωστόσο, ο πρώτος στην Χριστιανική Γραμματεία που αναφέρει την ύπαρξι των ΝικολαΪτών είναι ο συγγραφεύς της «Αποκαλύψεως». Στο 2ο κεφάλαιο βάζει τον Γιαχβέ – Ιησού Χριστό να συνδέει τους Νικολαΐτες με τον μεσοποταμίτη μάντι Βαλαάμ, ο οποίος προσπάθησε να κάνει πόρνους τους Εβραίους.

  Ποιόν θα πιστέψουμε, λοιπόν, κ. Σαραντάκο; Τους αιρετικούς συγγραφείς που συνδέουν τον ΝικολαΪτισμό με τον εκ των Επτά Διακόνων, Νικόλαο Αντιοχέα, επειδή είχε το βίτσιο να «παίρνει μάτι» την όμορφη γυναίκα του ενώ εβινείτο από άλλους άνδρες, ή τον ίδιο τον Ραββίνο Χριστό που στην Αποκάλυψι μάς λέγει σαφώς ότι ο ΝικολαΪτισμός προήλθε από τον μάντι Βαλαάμ;

  Πώς ακριβώς έχει το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ: «Βαλαάμ» στα εβραϊκά σημαίνει «Νικόλαος», όπως μάς βεβαιώνουν οι κορυφαίοι ορθόδοξοι θεολόγοι μας, Βασίλειος Στεφανίδης και Παναγιώτης Χρήστου

  3) Περαίνουμε, καταγγέλλοντες τον κρυφοχριστιανούλη «Σάθα το 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέο, που ενώ γνωρίζει πως ο άγιος Νικόλαος ήταν ένας ακόμη ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ άγιος των Γαλιλαίων, αρνείται να το αποκαλύψει στο παρόν Ιστολόγιο, ώστε να ξεστραβωθούν οι μακαρίως κοιμώμενοι αναγνώσται του. Ακόμη και η γνωστή ιστορία ότι ο άγιος Νικόλαος συμμετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και χαστούκισε τον αιρεσιάρχη Άρειο είναι ένα ακόμη κολοσσιαίο ψεύδος των Γαλιλαίων, που (προς τιμήν του) διαψεύδει στην «Εκκλησιαστική Ιστορία» του ο ζών πρύτανις της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Βλάσιος Φειδάς (Αν προκληθούμε, θα κάνουμε αποστομωτικές αναρτήσεις από το εν λόγω μνημειώδες σύγγραμμα)

  Για το ξεστράβωμα των αναγνωστών του Ιστολογίου, μεταφέρουμε τί γράφει για τον άγιο Νικόλαο ο κορυφαίος Άγγλος Βυζαντινολόγος Cyril Mango (ζεί και βασιλεύει στα 88 του…) στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Βυζάντιον, η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης» που εξέδωσε προ ετών το ΜΙΕΤ της Εθνικής Τραπέζης

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

 194. Μαρία said

  191
  Η ειρωνεία κάνει μπαμ!

 195. Πέπε said

  @196:
  Μα φυσικά ότι δεν τις ξέρει! Τον μπερδεύει με κάποιον ήρωα ή ιστορική προσωπικότητα.

 196. Γιάννης Ιατρού said

  195:

 197. Μαρία said

  196
  Aυτό λέει και το πρωτότυπο https://books.google.gr/books?id=yoUSCwAAQBAJ&pg=PT42&dq=le+petit+nicolas+composition+d+arithm%C3%A9tique&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwivifa44uDQAhWDJhoKHfx_A9IQ6AEIGjAA#v=onepage&q=le%20petit%20nicolas%20composition%20d%20arithm%C3%A9tique&f=false

 198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  194. Αμάρτησα για το παιδί μου 🙂 και Γιάννη έχουμε στην οικογένεια πάντως 🙂

  196/199 Επειδή πιο πριν λέει >> όταν έχουμε διαγώνισμα ιστορίας ή γεωγραφίας γιατί, μερικές φορές, είμαστε τυχεροί και μας ζητάνε να πούμε τις περιπέτειες της Ζαν ντ’ Αρκ, …
  θεωρώ ότι τα περί Σηκουάνα, αφορά στη γεωγραφία (ποιες περιοχές διασχίζει ο ποταμός).

 199. Pedis said

  # 198 – 191 Η ειρωνεία κάνει μπαμ!
  … και σκοτώνει.

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  201. Α ευχαριστούμε Μαρία! Μάθαμε και τη συνέχεια 😦

 201. Ο Άγιος Νικόλαος της Νέας Υόρκης, η μοναδική εκκλησία που κατέπεσε στην 11η Σεπτεμβρίου. Ξαναχτίζεται σε σχέδιο του Καλατράβα.

 202. Γιάννης Ιατρού said

  197: Να προσέχουμε και λίγο, στοιχειωδώς!

 203. Γιάννης Ιατρού said

  202α: ΕΦΗ
  ++++++++++++++++++ πολύ καλό 🙂

 204. Γς said

  207:

  Ασε μας ρε Γιάννη, που δεν μ αφήνει μια μαλάκω να διαβάσω τις αναρτήσεις εδώ με την πάρλα της στο τλφ.

  Δεν άντεξα κι εγ’ω και της το’ κλεισα.

  -Παράτα μας μωρή, που θα σου κάνω μπέιμπι σίτιν βραδιάτικα.

  Καλά δεν έκανα;

 205. Γιάννης Ιατρού said

  208: Πάλι με την Λίτσα Μητέρα ουπς, Πατέρα, μίλαγες στο τηλέφωνο;

 206. Γς said

  Κι ήταν και κάποιος χωρατατζής συνάδελφος που μπήκε τέτοια μέρα στο γραφείο μου και μου ευχήθηκε για τον γιό μου.

  Κι έμεινα να σκέφτομαι, πριν τον ευχαριστήσω, ότι δεν ήξερε ότι είχα γιό με το όνομα συτό.

  Κι όσο περίμενε γελώντας να δει την αντίδρασή μου, θυμήθηκα τι μου είχε πει ακριβώς:

  -Να χαίρεσαι το Νικολαράκι σου.

  http://caktos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_29.html

 207. Γιάννης Ιατρού said

  205: Μιχάη, δεν έχω καταλάβει, γιατί το γράφουν με ch (St. Nicholas)
  Χάθηκε το «k» ;

 208. 202, 207, … Αμάρτησα για το παιδί μου🙂 …

  Ε, ανάρτησα για το παιδί μου! 🙂
  (Κάπου το ‘χα δει παλιά, αλλά δεν θυμάμαι πού.)

 209. Γς said

  κάποιος κάπου κάποτε

 210. 211,
  …Nikolas, ή γιατί όχι Nicolas ή Nickolas;
  Όπως Nicole και Nick;
  Μυστήριο…

 211. 197, …μπερδεύοντας την Λυκία…με την Κιλικία…

  Τα Λύκεια έχουν Κυλικεία! 🙂

 212. spiral architect said

  Χρόνια πολλά στο Νικοκύρη και σε όλους τους Νίκους και τις Νίκες.

  Την «Στέκεται με γροθιά» συμπρωταγωνίστρια του Κέβιν Κόστνερ στην ταινία «Χορεύοντας με τους Λύκους» Μέρι Μακ Ντόνελ θα την δείτε στη σειρά «Major Crimes» που προβάλλει αυτό τον καιρό το Σταρ.

 213. Alexis said

  Καλημέρα.
  Να ευχηθώ κι εγώ με καθυστέρηση χρόνια πολλά Νίκο για τη γιορτή σου και πάντα γερός και δυνατός για να συνεχίζεις το όμορφο ιστολογικό σου ταξίδι με όλους εμάς συνεπιβάτες.

 214. Alexis said

  Να προσθέσω στους διάφορους τύπους του ονόματος και το «Νίκας» που έχω ακούσει στην Αιτωλοακαρνανία (στην αρχή νόμιζα πως ήτανε επώνυμο)

 215. Κουνελόγατος said

  The Velvet Underground and Niko.
  Καλημέρα συνταξιούχοι και μη…

 216. Alexis said

  Κουνελόγατε, οι συνταξιούχοι κοιμούνται ακόμη.
  Εμείς οι μη συνταξιούχοι είμαστε πρωινοί τύποι… 🙂

 217. spiral architect said

  Άσχετο, γιορτινές μέρες αλλά το 2016 να πάει και να μη γυρίσει:

  http://www.imdb.com/videoplayer/vi952153625

  Πολύ θανατικό φέτος. :/

 218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα!

  200.Κουλουκάνικος! Κάτω λέμε κουλούκι το σκύλο 🙂
  202. 🙂 Καλότατον ! Το άρτυσα και τ΄ανάρτησα
  210. Νικολαράκης,είναι συχνότατο επώνυμο κάτω.
  Αγιονικολιώτες λέμε τους πρωτευουσάνους του νομού μας.
  Νικολαρία-Νικολαρό προσωπική,τρυφερή προσφώνηση,αλλά μου το μουτζάλωσες λιγάκι τώρα.
  220.>>πρωινοί τύποι…
  πρωινά λίπη εδώ,καθότι έχουμε …μετανικιακές εργασίες. (Συμμαζέμματα από τη γιορτή)

 219. Μπετατζής said

  203. http://www.avgi.gr/article/10838/7712243/emeis-ypainiktikoi-eseis-ntoubaria- Ένα από τα χαρακτηριστικά του φασισμού ειναι ότι δρα έτσι ώστε να μην μπορείς να τον πιάσεις πουθενά. Κι έτσι και γιουβέτσι. Και με τους φασίστες, και με τη μεταμοντέρνα ειρωνία. Οι ναζί ξεπλύθηκαν, η παρουσία των συριζαίων βουλευτών δίπλα στους ναζί ήταν φαντάζομαι και αυτή ένα μεταμοντέρνο χάπενινγκ, για την ξεφτίλα αυτή ευθύνονται κάποιοι άλλοι που δεν μας λέει το άρθρο – απολογία, προφανώς όχι οι ίδιοι οι «δημοκρατικοί» βουλευτές, η εθνική ομοψυχία κέρδισε και άλλους πόντους εις βάρος της ταξικής ανάλυσης και εμείς μάθαμε ότι είμαστε άξεστοι χωριάτες (ντουβάρια) που δεν καταλαβαίνουμε από τη μεταμοντέρνα ειρωνία της αυγής. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, και όσοι σιχάθηκαν, απλά ήταν αγράμματα ντουβάρια που δεν καταλαβαίνουν από υψηλό χιούμορ. Απλά, η σοσιαλδημοκρατία που σας αξίζει. Μπιούτιφουλ. Ποιός είναι τελικά ο σύριζα ;;; ΄Η Αυλωνίτου ή ο Ζίζεκ ;;; Ορίστε σοβαρό ερώτημα για να ασχοληθεί το πόπολο.

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  206. Γεια σου Γιάννη, ξεκουκουλωτάκη 😉 .

  218 >>και το «Νίκας»
  «βλέπεις Νίκας είναι καλό» (πάει και στο σχ.200)

 221. Γς said

  220:

  Καλά. Μ αυτό το πλευρό να…

 222. Γς said

  223:
  Πόπολο;
  Είσαι και φαίνεσαι!

  😉

  Καλημέρα

 223. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άμα μαγαρίζει ο νους,πλάθει ανόσια: Η απεχθής φωτό θα μπορούσε να υποτιτλιστεί «Προς τη νίκη»…

 224. Αντώνης said

  Χρόνια πολλά (καθυστερημένα) κι από μένα.
  196: Ίσως να αναφέρεται στο περιπετειώδες ταξίδι του πλοίου (https://fr.wikipedia.org/wiki/La_Seine_(navire)).
  Ανεξάρτητα απ’αυτό, θυμάμαι αμυδρά ότι τα ανδραγαθήματα του μικρού Νικόλα δημοσιευόταν διασκευασμένα στη «Διάπλαση των Παίδων» τη δεκαετία του ’50 – ’60 αλλά ο Νικόλας ονομαζόταν «Πιπίνος».

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σήμερον ο καιρός διαρκώς συννεφιάζει…
  Μικροπούλια χαμηλοπετούνε μπρος στο παράθυρο. Ελέγχουνε λέω το κρεμασμένο στο ψηλό κλαδί κουπάκι με το νερό,καινούργια πατέντα μου για προστασία από τις γάτες. Στήνανε καραούλι οι φόνισσες πίσω από τις γλάστρες στα πεζούλια με τις ποτίστρες.

 226. sarant said

  Καλημερα από εδώ, ευχαριστώ και για τις… επιλαχούσες ευχές!

  228 Σίγουρα δημοσιευόταν τη δεκ 1960 που το έπαιρνα κι εγώ το περιοδικό, και ήταν Παπάκιας τότε. Αν υπήρχε παλιότερα Πιπίνος, δεν το ξερω Όπως λέω συχνά και κάνω σπάνια, αξίζει άρθρο.

 227. Μπετατζής said

  227. Καταλαβαίνω ότι θεωρείς ότι μαγαρίζει ο νους μου. Δεν με πειράζει καθόλου. Σε πληροφορώ ότι θεωρώ τιμητικό τον τίτλο ντουβάρι που μου χάρισε η Αυγή, οπότε κάθε παρόμοιος χαρακτηρισμός με κάνει περήφανο. Η φωτο δεν είναι απεχθής, οι πράξεις των φωτογραφημένων «δημοκρατικών βουλευτών» είναι απεχθείς. Και η φωτο υποτιτλίστηκε : Ουτε «κιχ», οπότε το πως θα μπορούσε να υποτιτλιστεί είναι ναχαμε να λέγαμε. Το ότι ένα υποτιθέμενο τρολάρισμα (αστείο) χρειάζεται και επεξήγηση για μένα δεν σημαίνει ότι ήταν ένα αποτυχημένο αστείο (θα μπορούσε, αλλά δεν συμβαίνει αυτό), αλλά ότι ήταν σκόπιμα αμφίσημο.

 228. Σοβαρά τώρα πάει βρε παιδιά να βγει κι από πάνω η Αυγή; Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει τρολάρισμα; Εγώ δεν υποστήριξα ποτέ όπως άλλοι ότι ο Σύριζα τάχα χαϊδεύει τη ΧΑ αλλά ένα ειλικρινές «σόρι, μαλακία κάναμε» θα ήταν παρασάγγες καλύτερο.

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν ξέρω αν λέει κάτι διαφωτιστικό για το Σηκουάνα 🙂

 230. sarant said

  232 Εδώ έχουμε δύο τινά: το «μαλακία κάναμε» αφορά την επίσκεψη και τις φωτογραφίες με τον Κασιδιάρη -επίσκεψη που βεβαια έγινε για τα ωραία μάτια του Καμένου αλλά κακώς έγινε. Το παραπολιτικό σχόλιο της Αυγής κι εγώ για ειρωνικό το βλέπω, ειρωνικό προς τον Καμένο εννοώ.

  Κτγμ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αρνηθούν να πάνε στην εκδρομή. Θα πήγαινε μόνος ο Καμένος με τη ΧΑ;

 231. Μπετατζής said

  Δύτη, κανείς δεν χαϊδεύει κανένα. Η εποχή και οι συνθήκες απαιτούν την ύπαρξη και των δύο, που τελικά αργή ή γρήγορα συγχωνεύονται σε ένα, αφού τα ξέρεις. Παρασάγγες είναι ή παρασάγγας ;;; Εκτός άμα έχεις θυμώσει και συ που σε είπε η αυγή ντουβάρι και δεν προσέχεις τις λέξεις σου. Δες το σαν κοπλιμαν, όπως και γω 🙂

 232. Triant said

  Και το πιο παραπλανητικό όνομα εκκλησίας: Άγιος Νικόλαος Πευκακίων. Που δεν βρίσκεται στα Πευκάκια όπου τον ψάχνουν οι περισσότεροι αλλά στην Ασκληπιού, στη Νεάπολη.

 233. θα ήταν παρασάγγες καλύτερο – θα απείχε παρασάγγας, κάπως έτσι το σκέφτηκα.
  Αν ήταν ειρωνικό σχόλιο, έχει πέσει θαρρώ πολύ το επίπεδο της ειρωνίας στην εφημερίδα από την εποχή που γελούσαμε με το δίδυμο Κυρίτση΄-Σέκερη (αν τους θυμάμαι καλά).

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  231.Αμάν,όχι! Εντελώς παρεξήγηση! Για μένα,το δικό μου μυαλό (που το «πυροβόλησαν») μιλούσα. Φαντάστηκα τη φωτό της μάζωξης κάτω απ΄τη σημαία, όπως το χριστανικό περιοδικό. Λυπήθηκα όμως που μπορεί να υπέθεσες ότι θα έγραφα έτσι για άνθρωπο εδώ (κι αλλού δηλαδή) 😦 .

 235. sarant said

  *Παρασάγγες και παρασάγγας, και τα δυο είναι σωστά:
  παρασάγγης ο [parasángis] Ο10 : αρχαίο περσικό μέτρο μήκους. (έκφρ.) απέχει παρασάγγες / παρασάγγας, για κτ. που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, που έχει μεγάλη διαφορά: H αλήθεια απέχει παρασάγγας από αυτό που μας είπε.

  * Τσέκερης. Αφού ο ένας πάει και γίνεται βουλευτής και ο άλλος στο γραφείο του Τσίπρα, αποψιλώνεται η εφημερίδα. Αλλά το σχόλιο είναι (για μένα) ολοφάνερα ειρωνικό προς τον Καμένο.

 236. Μπετατζής said

  231. Ε, έτσι είμαι γω, παραξηγιάρης, συμπάθα με. Αλλά εδώ σε φτύνουνε και μετά σου λένε ότι δεν κατάλαβες το αστείο. Λογικό είναι ν΄ αρπάζομαι. Εξ άλλου στους διαδικτυακούς διαξιφισμούς (οπως και στους χαριεντισμούς) πάντα δίνω ακριβώς την αξία που έχουν, δηλαδή μηδαμινή. Καλημέρα.

 237. Μπετατζής said

  238, ήθελα να πω

 238. sarant said

  236 Νομίζω όμως ότι η περιοχή αυτή λέγεται επίσης Πευκάκια, μικροτοπωνύμιο που προϋπήρχε.

 239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  236. Άγιος Νικόλαος Πευκακίων.
  Ούτε το Νεάπολης/ Πευκακίων, το σώζει 🙂
  Θυμήθηκα τον Άγιο Νικόλα των βοσκών.Γίνεται (γινόταν τουλάχιστον) η κουρά των προβάτων εκεί, στο φρούριο Κυριακοσελλίων,του Αποκόρωνα.

 240. Pedis said

  Από τη μια γλύφουν τα πουλιά τους σαν τα σκυλιά εδώ και δυο χρόνια που κυβερνάνε, αλά μπρατσέτα παντού, στο πάλκο τη νίκης να αγκαλιάζονται που βάλανε το γκολ, ο *ακροδεξιός* Καμμένος έχει κατασκηνώσει μπάστακας στο πιο κρίσιμο υπουργείο κάθε αριστερής [χωρίς εισαγωγικά το αριστερής που γι αυτό το λόγο φοβάται εκτροπή] κυβέρνησης κι από την άλλη τρολογρυλίζουν στο τάχαμου. Κάνουν κριτική στο δήθεν.

  Tσίπα;

  # 227 – Έφη, άστο …

  (Ο Μπετατζής έχει δίκιο.)

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  244. # 227 – Έφη, άστο …
  γιατί,το κρατάω μπρε; 🙂

 242. sarant said

  244 Ο Μπετατζής έχει δίκιο στην κριτική για την επίσκεψη, δεν έχει δίκιο για το σχολιάκι της Αυγής. Που άλλωστε σήμερα το κάνει πιο καθαρό ο Καρτερός:

  «Διότι, τι δηλοί η εικόνα; Την εθνική ενότητα απέναντι στον εριστικό γείτονα, σου λέει το επίσημο συναξάρι. Να, στα μούτρα σας, λέει το ανεπίσημο. Διότι, από τους 55 της επιτροπής που κλήθηκαν, ανταποκρίθηκαν μόνο 9. Άρα, η εθνική ενότητα μάλλον έμεινε Αθήνα. Και διότι, επίσης, αν δόθηκε μια εικόνα ενότητας, και συναγελασμού θα λέγαμε, αυτή είναι: Αριστεροί με εγκληματίες, βουλευτές μας με νεοναζί. Που πάει να πει ότι αυτό που εισπράξαμε, και δεν μας αρέσει καθόλου, είναι σαφές: Η Αυλωνίτου μαζί με τους φασίστες και η Κασιμάτη μαζί με τους ναζί.

  Αναρωτιέμαι πώς το αποφάσισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για το έθνος; Για τον σταυρό – της κάλπης; Επίτηδες, λέτε, αγνόησαν τις επιπτώσεις; Ή είναι τόσο ντιπ, ώστε να μην καταλάβουν το ανόητο, για να μην πω ανήθικο: Μπρος στα κάλλη της προβολής ΜΟΥ, τύφλα να ‘χει ο Κασιδιάρης; Τελικώς: Εντάξει, το χωνέψαμε ότι δεν μας κάνουν και περήφανους ορισμένοι εκπρόσωποί μας. Αλλά αν είναι να μας κάνετε να ντρεπόμαστε, να το ξέρουμε, βρε παιδιά. Να τα χωρίσουμε τα τσανάκια μας…»

 243. Το σημερινό μάλιστα, το χτεσινό ήταν τόσο υπαινικτικό που ούτε ο Ολντ Μπόι δεν θα τόπιανε (για όσους θυμούνται)
  http://www.avgi.gr/article/10811/7713477/na-sta-moutra-sas-

 244. Pedis said

  # 246 – Καλά τώρα, ίσως θα πρέπε να βάλουν φατσούλα στο παραπολιτικό σχόλιο, για να μην έχουμε τώρα να ασχολούμαστε με εμβριθείς μετα-αναλύσεις.

  Από πότε η Αυγή έχει γίνει σατυρική εφημερίδα -σαρλί εμπντό χωρίς σκίτσα;- και δεν το πήραμε χαμπάρι;

  Χτες εμφανίστηκε ένα οργισμένο σχόλιο στην Α που λίγο πολύ ζητάει και τα ρέστα που δεν γίνεται κατανοητή η χουμουρώδης φάση του εξυπνάκια. Οι εξυπνακισμοί μείναν πλέον.

  Μήπως ζούμε στην ειρωνια της παρωδίας; Μήπως όλα, τα πρωτοσέλιδα με τα ξεσκίζουμε τα μνημόνια όπως τις Μαρίνες του Ρίζου, ήταν τρολάρισμα; Bρε κουτά, το πιστέψατε; Τσ, τσ …

 245. ΣΠ said

 246. sarant said

  248 Στα παραπολιτικά σχόλια είχε δημοσιευτεί το χιουμορώδες, όχι σε κανένα κύριο άρθρο. Δεν είναι ασυνήθιστο. Και, ξαναλέω, η ειρωνεία ήταν εσωτερική.

 247. Pedis said

  # Α, δηλαδή να μην ανακατευόμαστε. Ας μας πουν πότε θέλουν να ανακατευτούμε, αν έχουν ανάγκη να ξετσουβαλιάσουν τον χοντρό από το υπουργείο που του έδωσαν προίκα στο πι και φί μετά τις εκλογές του 2015. Εσωτερική υπόθεση ήταν κι αυτό.

 248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σε μερικές χώρες, ο Άι Νικόλας φέρνει δώρα. Στο Βέλγιο πουλούν εθιμικά σε φάτσα του Αγίου μπισκότα και ψωμάκια, όπως εμείς του Άι Βασίλη σοκολατάκια κλπ
  http://www.mademoisellecuisine.com/recettes/pains-depices-de-la-st-nicolas
  Τα παιδιά τραγουδούν για τα αναμενόμενα δώρα

 249. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μας τέλειωσε κι ο Φίλης που είναι Νίκος αλλά δεν είναι πια στην κυβέρνηση ούτε στην Αυγή να δέναμε το νήμα με τα διαμειφθέντα :(.

 250. Μπετατζής said

  Τα έχω γράψει και θα το ξαναπω. Σκόπιμα αμφίσημο (και από την άποψη αυτή πολυ πετυχημένο) ήταν το σχόλιο. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Και στους φασίστες να ψαρεύουν ψηφοφόρους και σήμερα να μας κατηγορούν ότι δεν καταλαβαίνουμε από υψηλή διανόηση και μεταμοντέρνο χιούμορ. Έχει γίνει καταμερισμός ρόλων στο σύριζα (που ποικίλει ανάλογα με την περίσταση). Μόλις π.χ. βγαίνει η Αυλωνίτη με τους ναζί, τσουπ, ξεπετάγεται ο Καρτερός και το παίζει αντιπρόσωπος των θιγμένων αριστερών. (αύριο μπορεί να είναι ανάποδα. Ο Καρτερός δεν ήταν που υποστήριζε την επιλογή Καμμένου για συγκυβέρνηση ;; Κρίμα που βαριέμαι και δεν κρατάω αρχείο). Ή μήπως η Αυλωνίτη είναι λιγότερο σύριζα και το αυθεντικό σύριζα το αντιπροσωπεύει ο Καρτερός ;;; ΄Ολα στο πρόγραμμα και ο σύριζα σ΄ όλα μέσα, τεντωμένος χαμαιλέων να καλύπτει όλα τα γούστα και να μην τον πιάνεις πουθενά. Γιατί στο άρθρο – απολογία – επεξήγηση του αστείου (σχολιο 203) γράφουν ότι κάποιοι άλλοι φταίνε για την συμπεριφορά των «δημοκρατικών βουλευτών» ;;; και δεν μας λένε ποιοί, δηλαδή τους βγάζουν λάδι. Τώρα στην ίδια εφημερίδα ο Καρτερός γράφει λεονταρισμούς του στυλ «να χωρίσουμε τα τσανάκια μας». Μαλώνεις ρε, μαλώνεις ;;;;, Δε μαλώνω εγώ, σου την έφερα, που έλεγε και ο Ζήκος. Αλλά αφού αυτή είναι η αριστερά, ας είμαι εγώ το ντουβάρι. Επίσης εγώ την επίσκεψη τη θεώρησα πολύ αναμενόμενη και φυσιολογική για αυτούς που συμμετείχαν, δεν μου προξένησε καμία έκπληξη. Κλασικός σύριζα και τίποτα παραπάνω. Και το «παραπολιτικό» σχόλιο της αυγής και αυτό πολύ αναμενόμενο, δεν το είχα καν σχολιάσει. Η προσβλητική κρίση περί ντουβαριών που δεν καταλαβαίνουν από χιούμορ ξεχείλισε το ποτήρι και για αυτό είπα τη γνώμη μου. Τα νέα μέτρα έρχονται και αύριο έχει απεργία.

 251. Μπετατζής said

  Στο 223 βρισκονται τα ντουβάρια, όχι στο 203. Αυτά και τέλος.

 252. Λ said

  Από αρχαία ονόματα έχουμε το Νικοκλή και το Νικοκρέοντα που υπήρξαν βασιλιάδες της Αρχαίας Σαλαμίνας και ακόμα ένα Νικοκλή το βασιλιά της Πάφου που μετέφερε την έδρα του βασιλείου του από την Παλαίπαφο στη Πάφο που ξέρουμε σήμερα. Ένα χωριό της Πάφου λέγεται Νικόκλεια.

  Η εγγονούλα της αδερφής μου λέγεται Νικηφορία.
  Γμεις δύο γιορτές στο έμπα του Δεκ έμβρυο τι λέμεινε Νικολοβάρβαρα.

  Για το Άγιο Νικόλαο των γάτων που αναφέρθει πιο πάνω αναρωτιέμαι αν οι μοναχές ήταν τόσο αγενείς στο Σεφέρη όσο ήταν σε μας.

 253. Λ said

  Σόρι για το έμβρυο Δεκέμβρη έγραψα

 254. Λ said

  Εγραψα ένα μεγάλο σχόλιο αλλά χάθηκε στο δρόμο. Θα προσπαθήσω να θυμηθώ μερικά σημεία.

  Το ένα θέμα ήταν σχετικά με τα νικολοεπώνυμα. Εχουμε το Νικολοδήμο, πρώην αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Καρανικόλα που είναι επώνυμο που είχαμε στο χωρργιό. Εναι και το καραννίκκης αλλά μάλλν δεν έχει σχέση με το Νικόλα.

  Το άλλο ήταν για τους αρχαίους Κύπριους βασιλείς Νικοκλή και Νικοκρέοντα της σαλαμίνας και το Νικοκλή της Πάφου που έδωσε το όνομά του στο χωργιό Νικόκλεια. Αλλο νικοχωργιό είναι το Νικητάρι που εμείς λέμε Νιτζιτάρι.

  Ξεχάσαμε τον Νικολό τον Παγγανίνι και τα 24 καπρίτσια του

  και γσυγνώμη για τα πολλά λάθη στοπροπροηγούμενο σχόλιο. Μερικά κάνουν για μεζεδάκια όπως το λέγεται αντί ονομάζεται

 255. NM said

  Χρόνια Πολλά και δημιουργικά.

 256. Ριβαλντίνιο said

  Χρόνια πολλά !!!

  Δυο Λάκωνες Νικόλαοι, παππούς και εγγονός , που αναφέρει ο Ηρόδοτος:

  Βοῦλις ὁ Νικόλεω,…Νικόλαν τε τὸν Βούλιος

  Τον εγγονό τον αναφέρει και ο Θουκυδίδης (Β67) (Λακεδαιμονίων πρέσβεις Ἀνήριστος καὶ Νικόλαος καὶ Πρατόδαμος )

  Μου είχαν μείνει λόγω της περιπέτειας του Βούλη.

 257. Ριβαλντίνιο said

  Για τους Νικολαϊτες και ο Σωτήριος Δεσπότης που έχει γράψει ωραιότατο βιβλίο για την Αποκάλυψη :

  Αυτοί οι Νικολαΐτες πρέπει να ταυτίζονται με τους κρατοῦντες τὴν διδαχὴν Βαλαάμ στην Πέργαμο και με τους μοιχεύοντες με την Ιεζάβελ στα Θυάτειρα. Τα διακριτικά τους ήταν η άκριτη προσαρμογή στις πολιτιστικές και κοινωνικές υποχρεώσεις- επιταγές του κόσμου (στο «τι θα πει ο Κόσμος») και ο (πάση θυσία) συγχρωτισμός με το περιβάλλον. Επέτρεπαν ακώλυτα τη βρώση κρεάτων, που είχαν θυσιασθεί στα είδωλα και διακήρυσσαν την ελευθερία «του κορμιού» τους (παραχρῆσθαι τῇ σαρκί δεῖ). Έτσι, η Εκκλησία αντί να ελκύει τον κόσμο στα ιδεώδη της, προσαρμοζόταν αυτή άκριτα στον κόσμο. Παρόμοιες απόψεις φαίνεται ότι καταπολεμούνται ήδη από τον Παύλο (Α’ Κορ. 6,12), την Επιστολή Ιούδα και τη Β’ Πέτρου. Σύμφωνα με τον Ειρηναίο (1.26.3) συγγένευαν με τον Κήρινθο και επικαλούνταν ως αρχηγό τους τον Αντιοχέα προσήλυτο Νικόλαο (Πρ. 6,5), έναν από τους επτά διακόνους. (…)Σε αυτά τα συμπόσια συμμετείχαν ανενδοίαστα οι Νικολαΐτες κάνοντας κατάχρηση της χριστιανικής ελευθερίας που κήρυξε ο απ. Παύλος (Α’ Κορ. 8,8).(…)Το αρνητικό χαρακτηριστικό της προφήτισσας ήταν ότι κατά πάσα πιθανότητα ανήκε στη μερίδα των Νικολαϊτών. Οδηγούσε τους δούλους του Ιησού «πορνεῦσαι καὶ φαγεῖν εἰδωλόθυτα» , με την πορνεία εννοείται μεταφορικά η απιστία της νύμφης Εκκλησίας προς τον Γιαχβέ (Ωσ 9,1· 119Ιερ. 3,6· Ιεζ. 23,19), όσο και κυριολεκτικά η συμμετοχή σε ακόλαστες ειδωλολατρικές συνάξεις.

 258. Γς said

  Ξεχάσαμε και τον Πρίγκιψ

 259. rizes said

  ΤΟ ΣΤΡΙΓΚΑΚΙ ΠΟΥ ΦΟΡΕΙΣ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/09/12/%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b3%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%82/

 260. gbaloglou said

  Πολύχρονος και πολυκειμενικός, Νίκο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: