Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2016;

Posted by sarant στο 8 Δεκεμβρίου, 2016


Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για έβδομη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2016.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (πέρυσι λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, και μάλιστα ξενικός, τα κάπιταλ κοντρόλς) καθώς και ακρώνυμα (πρόπερσι, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Τα τρία τελευταία χρόνια, το πρώτο άρθρο που ξεκίνησε τη διαδικασία δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου -φέτος λόγω παρασκευοσάββατου ξεκινάμε δυο μέρες νωρίερα.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περυσινά αποτελέσματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Πέρυσι λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο σύμπλοκος όρος κάπιταλ κοντρόλς, στη δεύτερη θέση είχαμε τον όρο πρώτη φορά αριστερά και στην τρίτη το γκρέξιτ. Τα προπέρσινα αποτελέσματα θα τα βρείτε εδώ. Πρόπερσι λέξη της χρονιάς ήταν, όπως είπαμε, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και στην τρίτη ο ένοικος του τάφου. Τα αποτελέσματα του 2013 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2013, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2012 είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα.

Ένας κανόνας που έχουμε καθιερώσει σε αυτές τις ψηφοφορίες είναι ότι οι λέξεις που έχουν διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια αποκλείονται από την ψηφοφορία. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος αν αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, αλλά να δούμε πρώτα αν θα παραστεί ανάγκη.

Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, θα αναφέρω μερικές λέξεις, απλώς για να δώσω ένα έναυσμα. Μια λέξη που ακούγεται όλα αυτά τα χρόνια και που ακούστηκε πολύ και φέτος είναι το χρέος, και μάλιστα η απομείωση χρέους που ήταν ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης (αφού τα προηγούμενα χρόνια ακούστηκαν άλλοι όροι, όπως διαγραφή ή κούρεμα). Κι αν το «μνημόνιο» ψηφίστηκε Λέξη της χρονιάς την πρώτη φορά που διοργανώσαμε τέτοιον διαγωνισμό, το 2010, φέτος γίνεται λόγος -σαν απειλή- για τέταρτο μνημόνιο.

Κι άλλες χρονιές έγινε πολύς λόγος, αλλά και φέτος, για την αξιολόγηση από τους δανειστές, ενώ στα μέσα του χρόνου το πολυνομοσχέδιο μας έφερε έναν όρο που είχε όλα τα φόντα να γίνει λέξη της χρονιάς, αλλά ένα σοβαρό μειονέκτημα: ότι δεν ήταν λέξη άμεσης εφαρμογής: ψηφίστηκε μεν αλλά δεν εφαρμόστηκε -και μακάρι να μην εφαρμοστεί ποτέ. Εννοώ τον κόφτη, τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη εφαρμογής των στόχων. Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο κι άλλος ένας νεολογισμός, το υπερταμείο στο οποίο περιέρχονται για να «αξιοποιηθούν» διάφορα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Όσο είμαστε στα ίδια συμφραζόμενα, ας προσθέσουμε και τα πρωτογενή πλεονάσματα -και άλλες χρονιές είχαμε τον όρο «πρωτογενές πλεόνασμα» στις υποψήφιες λέξεις της χρονιάς, αλλά φέτος νομίζω πως πρέπει να τον βάλουμε στον βάλουμε στον πληθυντικό, διότι έτσι ακούγεται κυρίως, αφού εννοεί τη σειρά θετικών ετήσιων επιδόσεων που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία (λέμε τώρα).

Ωστόσο, αυτό που σημάδεψε την φετινή χρονιά είναι μάλλον οι πρόσφυγες που έχουν έρθει για να μείνουν -και όχι απλώς για να περάσουν από τη χώρα μας, όπως πέρυσι. Οι πρόσφυγες ή ίσως το προσφυγικό; Θα μου πείτε εσείς, εγώ προτιμώ τον πρώτο όρο, διότι βλέπω ανθρώπους, όχι μόνο πρόβλημα. Να βάλουμε και τον όρο χοτ σποτ, που τον είχαμε και πέρυσι.

Αλλά να μη βλέπουμε μόνο τα του οίκου μας -μια λέξη που ακούστηκε πάρα πολύ και κλόνισε, θα λέγαμε, τη γηραιά μας ήπειρο, είναι η λέξη που αρχίζει όχι από γκρ- παρά από μπρ- εννοώ βέβαια το μπρέξιτ, που πράγματι σφράγισε τη χρονιά που τελειώνει και προκάλεσε κλυδωνισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ηγεσία της οποίας θεωρεί πως βασικός εχθρός της είναι ο λαϊκισμός. Δεν ξέρω αν έχουμε κάποια λέξη που να ακούστηκε αρκετά για την αμφισβήτηση της ΕΕ, πείτε κι εσείς (ευρωσκεπτικισμός; ). Όσο είμαστε εδώ πρέπει να βάλουμε και τον όρο ξενοφοβία που θα τον συζητήσουμε και στο τέλος του άρθρου.

Το νομοσχέδιο για τα κανάλια κρίθηκε αντισυνταγματικό, πρόλαβε όμως να ξαναφέρει στην επικαιρότητα τον όρο καναλάρχες αλλά και να φέρει στην καθημερινή μας κουβέντα έναν όρο που ήταν ως τώρα κρυμμένος σε νομικούς κώδικες, τον υπερθεματιστή. Οι αμερικανικές εκλογές έφεραν τον πλανητάρχη ξανά στην επικαιρότητα, ενώ η αυταρχική τροχιά του γείτονα Ερντογάν ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έκανε πολλούς να μιλήσουν για σουλτάνο.

Επιστρέφοντας στην εσωτερική πολιτική, θα αναφέρω τον όρο σανός που χρησιμοποιείται κυρίως από την αντιπολίτευση για την κυβερνητική προπαγάνδα (αν και το έχω δει να χρησιμοποιείται και αντίστροφα). Παλιότερα λέγαμε «κουτόχορτο». Κάπου τον Ιούνιο ακούστηκε πολύ το σύνθημα Παραιτηθείτε αλλά οι διαδηλώσεις (κατσαρόλας; ) που έγιναν ήταν αναιμικές. Την άνοιξη είχαμε και το σούσουρο με τον διορισμό και μετά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, και ακούστηκαν αρκετά τα παλλόμενα πέη.

Κύρια ονόματα δεν γίνονται δεκτά στις ψηφοφορίες για τη Λέξη της Χρονιάς εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος ιδίως γλωσσικός -έτσι, δεν νομίζω πως πρέπει να βάλουμε στην ψηφοφορία π.χ. τη Συρία ή τον Φιντέλ ή τον Τραμπ. Υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή αν ήταν στην επικαιρότητα, θα έβαζα το «Σένγκεν» διότι μπορεί να εννοεί την σχετική συνθήκη ή τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας.

Και βέβαια, έχουμε και τις πληγές που μας καταδυναστεύουν τόσα χρόνια, φόρους, ανεργία, και δεν συμμαζεύεται -αλλά εγώ είπα ήδη πολλά και δεν θέλω να μονοπωλήσω τη συζήτηση.

Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 του μηνός, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός αν η υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (λέγε με Στάζιμπο) αποφασίσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (που θα είναι πάνω από 25, ίσως και πάνω από 50) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη 13 ή την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ενώ θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2016.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Οι λεξικογράφοι του λεξικού Oxford φέτος διάλεξαν για λέξη της χρονιάς τον όρο post-truth, που είναι η κατάσταση κατά την οποία μεγαλύτερο ρόλο για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης παίζει το συναίσθημα και η προσωπική πεποίθηση παρά τα αντικειμενικά γεγονότα -λένε δηλαδή, δεν θέλω τώρα να μπω στην ουσία του όρου, αν και εκφράζω τη δυσπιστία μου. Πάντως, στη λεξιλογία ο όρος αποδόθηκε «μεταλήθεια«. Από την άλλη, το dictionary.com διάλεξε ως λέξη της χρονιάς τη λέξη xenophobia, κάνοντας πολλούς δικούς μας ιστοτόπους να γράψουν ότι η λέξη της χρονιάς είναι «ελληνική και άσχημη«.

Αυτά αποφάσισαν εκείνοι, όσο για τη δική μας ψηφοφορία περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2016;

 

 

Advertisement

295 Σχόλια προς “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2016;”

 1. spatholouro said

  «Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2015;»

  Το 2015;;;

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Φρέσκος εδώ, αναρωτιόμουν πότε είθισται να γίνεται αυτός ο απολογισμός, κι η απορία μου καλύφθηκε πριν την εκφράσω. Εν αναμονή λοιπόν.
  Παίζουν και προγνωστικά, ή είναι διαθέσιμα τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας;

 3. spatholouro said

  Χμμμ…
  εγώ θα πρότεινα για λέξη, όχι μόνο αυτής αλλά κάθε χρονιάς, τη «μεταψέματα»

 4. ‘γραφειοφασίστες’
  http://bit.ly/1O8rUpv

 5. ChrisMaGR said

  Ποστ τρουθ (Μεταλήθεια)

 6. Mod said

  Καναλάρχες ….

 7. spiral architect said

  Καλημέρα.

  Την ξενοφοβία (άρθρο της HuffPost) στην είχα κοινοποιήσει πριν μερικές μέρες απ’ το τουίτερ ξέροντας ότι, θα κάνεις άρθρο-ανάρτηση για τη Λέξη της Χρονιάς.

  Επί του προκειμένου τώρα, και με αφορμή την σταδιακή διάλυση του κοινωνικού ιστού, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα σχόλια του κάθε λογής ιντερνετικού μέσου, προτείνω τον πρωτογονισμό.
  Πρωτογονισμό βλέπω και στην πραγματική ζωή, αλλά δεν το συνεχίζω περαιτέρω. Όλοι έχετε γνώση. 😉

  Αφήστε με λοιπόν να ολοκληρώσω. Προτείνω:

  1. Πρωτογονισμός (για τα παραπάνω)
  2 Αξιοπρέπεια (αυτή που χάνεται)
  3. Τραμπ (για πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις της εκλογής ενός κεκαλυμμένου φασίστα)

 8. μετααλήθεια
  ασυνόδευτα

 9. Γς said

  Χθές σαν να πήρε τ αυτί μου την Deutsche Welle ν αναφέρει το όνομα του Donald Trump ως πρόσωπο της χρονιάς.

  Και το TIME;

  Γιατί όχι Trump, Τράμπ, Τρομπάρω, δεν-ξερω-τι και σαν λέξη της χρονιάς;

 10. Triant said

  Καλημέρα.

  Εγώ γιατί νομίζω ότι η αξιολόγηση δεν έχει αντίπαλο εκτός ίσως από την ανάπτυξη;

 11. Γς said

  10:

  Α, δεν είχα προσέξει ότι τον είχε ααφέρει ο Σπάιραλ, αλλά και ότι

  >Κύρια ονόματα δεν γίνονται δεκτά στις ψηφοφορίες

 12. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Κατ’ αρχάς, διαβάζοντας τα παρελθόντα, μου κάνει εντύπωση που δεν είδα κάπου την «κωλοτούμπα», λέξη που επανέρχεται διαχρονικά στην πολιτική…
  Οι λέξεις που έχουν προταθεί, γενικά καλύπτουν την επικαιρότητα. Αρκετές, όπως π.χ. ο «υπερθεματιστής», μπήκαν ως «καινούριο φρούτο» κάποια συγκεκριμένη εποχή, παρά επικράτησαν ή έκαναν αίσθηση όλη τη χρονιά.
  Θυμίζω πάντως, με αναφορά στο προσφυγικό, τους περίφημους «αλληλέγγυους», τις συνεκφορές «μέλη ΜΚΟ», «δομή φιλοξενίας», «προσφυγικός καταυλισμός», φυσικά για λόγους πληρότητας – όχι ότι έχουν το βάρος για λέξεις της χρονιάς.
  Με κάποιο τρόπο, έστω και «γιαλαντζί», ξαναμπήκε το καλοκαίρι στη ζωή μας η λέξη «πραξικόπημα», και με ξεκίνημα αυτό, πιπιλίσαμε και το «σουλτάνος», για το γείτονα Ερντογαν.
  Τέλος, όλο και περισσότερο μπαίνει στη ζωή μας και το «δημοψήφισμα», με το παρελκόμενό του «διακύβευμα».

  Αυτές είναι κάποιες πρότες σκόρπιες σκέψεις – δε θα τις έλεγα προτάσεις. Από τις προτεινόμενες, σίγουρα έκανε μεγάλη αίσθηση ο κόφτης, που θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση φυσικά, στην απευκταία περίπτωση που θα τον γνωρίσουμε και στην πράξη… Από δίπλα, παρεμφερής έκφραση που όλο και περισσότερο διαβάζουμε, είναι το «τσεκούρι», σε επιδόματα, συντάξεις, παροχές κλπ.

 13. Γς said

  11->9

 14. Μας τα πρήξανε και με την αριστεία κάτι αυτάριστοι…

 15. Γς said

  12:

  >Τέλος, όλο και περισσότερο μπαίνει στη ζωή μας

  Καλά τώρα…

 16. βιώσιμο χρέος και η βιωσιμότητα του χρέους… νομίζω είναι οι λέξεις που ακούστηκαν πολύ, τη χρονιά που μας πέρασε. Για μένα που δεν έχω ασχοληθεί με τα οικονομικά, ο χαρακτηρισμός του χρέους ως «βιώσιμου» φαντάζει σαν μια παρανο-ική έννοια… και μεταφράζεται ως η ανάγκη να υπάρχει πάντα χρέος, πάντα να χρωστάμε, υπόδουλοι στο διηνεκές… σαν μια διεστραμμένη «συνθήκη» διατήρησης της ανισορροπίας…

 17. Αυταπατεώνας

 18. Γς said

  Κι έχεις και τον Πάγκαλο να λέει στον ΣΚΑΙ τώρα
  ότι δεν θα υπάρχει Ελλάδα σε τρία χρόνια και άλλα τέτοια.

 19. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα ΄πρώτα σχόλια και μερικές πολύ εύστοχες προτάσεις που κάνετε.

  12 Δεν είδες την κωλοτούμπα στις τρεις πρώτες, αλλά πέρσι είχε έρθει πέμπτη.

 20. Anasto said

  Για μένα η πιο επίκαιρη λέξη είναι η κωλοτούμπα. Κι απορώ πώς δεν βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες. Θλιβερή, άχαρη, εξοργιστική ίσως για πολλούς, δεν θέλουμε να την ακούμε και να τη σκεφτόμαστε αλλά αυτό παρακολουθούμε εδώ και 2 χρόνια κοντά κι αυτό βρίσκεται στο στόμα του δικού μου κύκλου. Απλά δεν έχουμε δει ακόμα την προσγείωση γιατί το νεοφιλελεύθερο παρεάκι (με τις σοσιαλφιλελεύθερες ανησυχίες) που κυβερνάει συνεχίζει το οκταπλό άξελ και δεν έχει ακόμη προσγειωθεί.

  Καλημέρα 🙂

 21. Γς said

  16:

  Σαστέναμπολ ντετ, ρε παιδί μου, Αειφόρο χρέος.
  Τι δεν καταλαβαίνεις;

 22. Πάνος με πεζά said

  Kαι κάτι που επίσης έκανε αίσθηση, ο πολιτικός κρατούμενος… (ξέρετε ποιος)

 23. sarant said

  20 Είπαμε, βγήκε πέμπτη πέρυσι.

 24. LandS said

  Συμφωνία αλήθειας.
  Μικρότερος πολιτικός κρατούμενος – γιατί γελάτε κύριοι;

  Εννοείται ότι πρόκειται για προτάσεις συμπερίληψης στη βραχεία λίστα και όχι προτίμησης.

 25. Anasto said

  Όπα, με προλάβανε με την κωλοτούμπα, μπαρδόν… Πέρσι πάντως ήταν ίσως λίγο νωρίς για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την οβιδιακή πορεία. Μια ακόμα πρόταση είναι η εξάλλαξη που είχα διαβάσει σε ένα άρθρο γιατί η μετάλλαξη παραείναι υποτιμητική δήλωση για να περιγράψει αυτό που βιώνουμε με την ΠΦΑ.

 26. spiral architect said

  @18: Καλά, εδώ δεν έχει κι άδικο ο βους. 😦

 27. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Η λέξη της χρονιάς για το 2016 είναι ΓΑΜΩΧΡΟΝΙΆ

  Κι όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο πιο πολλοι θα γλιτωσουνε…

 28. Γς said

  21, 16:

  Ή
  Το Χρέος ποτέ δεν πεθαίνει
  δεν το σκιάζει φοβέρα καμιά
  Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει
  και ξανά προς την Δόξα
  τραβά τραβά τραβά

 29. LandS said

  21 (για 16)
  Νομίζω ότι το έχουμε συζητήσει αυτό. Δεν θυμάμαι αν είχε προταθεί ως ορισμός το «Τhe ability of a country to meet its debt obligations without requiring debt relief or accumulating arrears».

 30. sarant said

  27 Eντελως όμως

 31. Dawn Owl said

  Ειμαι αναμεσα στο μπρεξιτ και τον λαϊκισμό. Αλλα επειδη το δευτερο θα παιξει και το 2017, προτεινω το πρωτο.

 32. cronopiusa said

  «επαυξημένη πραγματικότητα» (augmented reality)

  αξιολόγηση

 33. Babis said

  29
  Σε απλά Ελληνικά:
  Αν το χρέος είναι πάνω από κάποιο όριο, πτωχεύεις και δεν το πληρώνεις. Το χρέος είναι μη βιώσιμο
  Αν το χρέος είναι κάτω από κάποιο όριο, μπορείς να το ξεπληρώσεις. Το χρέος είναι εξυπηρετήσιμο.
  Στην ενδιάμεση περιοχή, μπορείς να πληρώνεις τους τόκους αλλά όχι το κεφάλαιο. Έτσι το χρέος μπορεί να ζει για πάντα είναι δηλαδή βιώσιμο.

 34. spiral architect said

  […] Κύρια ονόματα δεν γίνονται δεκτά στις ψηφοφορίες για τη Λέξη της Χρονιάς εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος ιδίως γλωσσικός -έτσι, δεν νομίζω πως πρέπει να βάλουμε στην ψηφοφορία π.χ. τη Συρία ή τον Φιντέλ ή τον Τραμπ […]

  Κι όμως! Τραμπάλα 😉

 35. Πάνος με πεζά said

  Κύρια ονόματα, δε μπαίνουν. Χρονολογίες μπαίνουν; Γιατί εσχάτως, πάει να γίνει λέξη της χρονιάς 2016 το…2060 !

 36. spiral architect said

  @35: Σωστό κι αυτό.

 37. sarant said

  34 Ω ναι, αυτό μπορεί να γίνει δεκτό!

  35 Νομίζω και αυτό

 38. Λεύκιππος said

  Πολύ φοβάμαι, έτσι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, ότι αυτό που θα μας απασχολήσει πολύ θα είναι ο Σουλτάνος.

 39. Λεύκιππος said

  Τι σημαίνει «οβιδιακή πορεία» ;

 40. LandS said

  33 Δεν ξέρω αν είναι σε απλά ελληνικά, εγώ λέω βιώσιμο το χρέος που ούτε παίρνεις καινούριο για να πληρώσεις δόσεις, ούτε τις αφήνεις (αφήνεις όχι καθυστερείς) απλήρωτες.

 41. spatholouro said

  39
  «Οβιδιακή μεταμόρφωση»/»οβιδιακές μεταμορφώσεις» ξέρω να λέμε τις μεταστροφές/μεταλλαγές/ουσιώδεις τροποποιήσεις απόψεων ή στάσεων ζωής ή…ή

 42. ΓιώργοςΜ said

  39 (πριν προλάβει ν’ απαντήσει κανείς σοβαρά): Ορολογία από τη Φυσική, η διαδρομή της οβίδας (παραβολοειδής καμπύλη)…

 43. ΓιώργοςΜ said

  42/41/39 Φτου! Δεν πρόκαμα… 🙂

 44. Πάνος με πεζά said

  To δικό μου ιδιωτικό χρέος θα το θεωρούσα βιώσιμο, αν αυτή τη στιγμή είχα στην τράπεζα τα χρήματα που χρωστάω. Δηλ. το «και αύριο το πρωί να μου πεις, σε ξεπληρώνω».
  Ωστόσο, μόνο βιώσιμο δεν είναι έτσι, στις σύγχρονες συνθήκες, ένα χρέος : ανά πάσα στιγμή η τράπεζα μπορεί να κουρέψει, και πάπαλα…

 45. Λεύκιππε, ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος είναι γνωστός μεταξύ άλλων για τις «Μεταμορφώσεις» του, που διηγούνται ακριβώς ιστορίες μαγικών μεταμορφώσεων, π.χ. ανθρώπων σε ζώα και αντιστρόφως.

 46. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

  Γς said:

  «…Σαστέναμπολ ντετ, ρε παιδί μου, Αειφόρο χρέος…»

  Γιάννη, σὲ πρώτη ἀνάγνωση τὸ διάβασα:
  «Σαστέναμπολ ντεΝτ» καὶ κάτι ἔπαθα. Μετὰ ὅμως σκέφτηκα πὼς αὐτὸ τὸ ὀξύμωρο δὲν ἀπέχει πολὺ ἀπὸ τὴν τρέχουσα κατάστασή μας.

 47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #46@#21.

 48. ΓιώργοςΜ said

  44 Τα οικονομικά δεν είναι το φόρτε μου, αλλά η αναλογία στο ιδιωτικό χρέος όπως το καταλαβαίνω εγώ είναι πως έχω εισόδημα τέτοιο που να μπορώ να πληρώνω τη δόση κάθε μήνα.

 49. Βιώσιμο χρέος είναι το χρέος το οποίο μπορεί ο οφειλέτης να «εξυπηρετεί», να πληρώνει δηλαδή τις συμφωνημένες χρεωλυτικές δόσεις. Το πώς θα το κάνει αυτό είναι δική του δουλειά: το ιδεώδες είναι βέβαια να έχει τακτικά έσοδα από τα οποία να τις πληρώνει, αλλά και αν μπορεί να δανείζεται τα αναγκαία χρήματα χωρίς δυσκολία, πάλι βιώσιμο είναι.
  Βιώσιμο είναι τελικά όχι το χρέος που είναι ικανό να ζήσει 🙂 παρά το χρέος με το οποίο μπορεί να ζήσει ο οφειλέτης. Το αντίθετο θα ήταν «αβίωτο», αλλά δεν ξέρω να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος στα οικονομικά 🙂

 50. LandS said

  44 To δικό μου ιδιωτικό χρέος θα το θεωρούσα βιώσιμο, αν αυτή τη στιγμή είχα στην τράπεζα τα χρήματα που χρωστάω. Δηλ. το «και αύριο το πρωί να μου πεις, σε ξεπληρώνω»

  Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Αχρείαστο είναι. 🙂

  Ωστόσο ο δικός σου ορισμός θα ήταν ισοδύναμος με τον «επιστημονικό» αν συνοδευόταν με μια δέσμευση ότι για να συνεχίσεις και αύριο τη συνήθη δραστηριότητα σου δεν θα χρειαζόταν να δανειστής.

 51. Πάνος με πεζά said

  @ 48 : Ναι, αλλά επειδή τo εισόδημά μας είναι συνήθως μεροδούλι-μεροφάι, δεν έχει κανένα συντελεστή ασφαλείας αυτό… Παναπει, την ώρα που θα πάω να δανειστώ, καλύτερα τα μισά που θα ζητήσω, να τα έχω, και απλώς να μη θέλω να τα διακινδυνέψω εκείνη την ώρα. Αυτό, κι εφόσον έχω μια κάποια ροή εισοδήματος που διαφαίνεται ότι θα κρατήσει κάποια χρόνια, θα μου διώξει αρκετό από το άγχος και θα προσθέσει συντελεστές ασφαλείας…

  Ξέρω φυσικά ότι δε λειτουργούν όλοι έτσι, βάσει δικών τους θεωριών, και είναι σεβαστό.

  Sustainable…Πατάς το πεντάλ, και γίνεται βιώσιμο…

 52. LandS said

  50 για 44 Όχι να γίνεις δανειστής, αλλά να δανειστείς.

 53. spiral architect said

  Τα’ χουμε ξαναπεί! Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος;

 54. LandS said

  49 Ακριβώς αυτό είναι το βιώσιμο χρέος. «το ιδεώδες είναι βέβαια να έχει τακτικά έσοδα από τα οποία να τις [δόσεις] πληρώνει, αλλά και αν μπορεί να δανείζεται τα αναγκαία χρήματα χωρίς δυσκολία, πάλι βιώσιμο είναι.»
  Αναγκαία όχι βέβαια για τις δόσεις αλλά γενικά αναγκαία

 55. cronopiusa said

  Σχεδία

 56. LandS said

  53 Τότε δεν είχε λήξει ακόμα το 2ο Μνημόνιο. Ούτε καν αυτό http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/eurogroup/2015/02/20/ δεν είχαμε

 57. gpoint said

  προτείνω το «προσωρινός υπερθεματιστής», ούτε ο αντρέας δενθα τόλεγε έτσι…

 58. sarant said

  Να σημειώσουμε και τη λέξη «κανονικότητα» που ακούγεται πολύ σαν υπόσχεση

 59. jamavous said

  EΣΡ Ή Εσουρού το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης αν δεν τοπε κάποιος άλλος .jamavous ευχαριστώ .

 60. Babis said

  Στο 33 έκανα πλάκα αλλά επί της ουσίας αυτός είναι ο διαχωρισμός.
  Σε καμιά περίπτωση το βιώσιμο δεν είναι ίδιο με το εξυπηρετίσιμο.
  Όταν λένε ότι το Ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο εννοούν ότι η χώρα θα μπορεί να πληρώνει τους τόκους και θα μπορεί να παίρνει δάνεια για την πληρωμή του κεφαλαίου, έτσι ώστε το χρέος να παραμένει σταθερό είτε στην ονομαστική του τιμή είτε ως ποσοστό του ΑΕΠ.
  Δεν χρειάζεται να πιστέψετε εμένα, άλλωστε δεν ξέρω από οικονομικά, δείτε τι προβλέπουν τα νούμερα στα διάφορα σχέδια.

 61. Babis said

  Κριτήριο για την λέξη της χρονιάς, πρέπει να είναι αυτή που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ή αυτή που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο;

 62. cronopiusa said

  Ικέτες

 63. Σωτήρς said

  Προσφυγικό/πρόσφυγες
  Μπρέξιτ
  Καναλάρχες

 64. jamavous said

  Θεσμοί ακούστηκε νομίζω ιδιαίτερα jamavous

 65. Πάνος με πεζά said

  Κι από τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου, ακούστηκαν το «ποδοσφαιρικό grexit», o «νόμος Κοντονή» και η «προσωρινή διοικούσα»

 66. antpap56 said

  Αυταπάτη (σε ενικό ή πληθυντικό), σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο [μου άρεσε και ο «αυταπατεώνας» του 17].

 67. Λυκοσυμμαχία

  Δεν πολυχρησιμοποιήθηκε, βέβαια, αλλά μου αρέσει.

 68. Γς said

  46:

  >Σαστέναμπολ ντετ – Σαστέναμπολ ντεNτ

  Dead?
  The lOan is dead…

 69. Πάνος με πεζά said

  Και για την ακρίβεια, επειδή είναι μότο του Κουτσούμπα, λιυκοσυμμαχία

 70. Γς said

  56:

  >Τότε δεν είχε λήξει ακόμα το 2ο Μνημόνιο.

  Ουρά στην τράπεζα και η μικρή δεσποινιδούλα με την ωραία μαμα.
  Αρχίζω από την κόρη όπως πάντα:

  http://caktos.blogspot.gr/2015/08/100.html

 71. ΓιώργοςΜ said

  Κουβεντιάσαμε και για τις συλλογικότητες, αλλά δε μ’ αρέσει η λέξη… Δε θυμάμαι αν φορέθηκε ιδιαίτερα φέτος.

 72. bibliothekarios said

  – Υπερθεματιστές
  – Brexit

 73. Δ.Τ. said

  Οι πολυχρησιμοποιημένες – αγαπημένες λέξεις του 2016

  1. Ιδεοληψία
  2. Αφήγημα
  3. Υπερθεματιστής
  4. Χοτ Σποτ

 74. Στελλα said

  σουλτανος

 75. nikiplos said

  Κατά σειρά σοβαρότητας για τη χώρα μας:

  hot spots
  ΜΚΟ
  brexit
  ποσοτική χαλάρωση
  ελάφρυνση χρέους
  Νόμος Παππά

 76. paolodrosi said

  Πλειστηριασμοι, ειρηνοδικεια, κοκκινα δανεια, πρωτη κατοικια.

  Το χρεος ειναι ΜΗ βιωσιμο. Δηλαδη ο,τι και να κανεις, δεν προκειται να αποπληρωθει.
  Παραδειγμα, μπηκαμε στο μνημονιο με 110% χρεος επι του ΑΕΠ.
  Μετα απο τρια μνημονια, ενα Πι Ες Αι, που ο Βενιζελος ελεγε οτι απομειωσε το χρεος κατα 50%, το χρεος πηγε στο 180% επι του ΑΕΠ.

 77. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, βλέπω πολύ καλές προτάσεις -ας πούμε η ιδεοληψία- που τις είχα ξεχάσει.

  59 Kαι το ΕΣΡ, βέβαια

  61 Συνήθως αυτά πάνε μαζί, όχι;

 78. NM said

  Φέτος είναι πραγματικά δύσκολο να προτείνει ή επιλέξει κάποιος την ελληνική λέξη της χρονιάς. Το χιούμορ εξαντλήθηκε μαζί και οι ελπίδες που υπήρχαν πρωτύτερα για κάποιου είδους διέξοδο. Ετσι, «για το καλό» που λένε, θα πρότεινα δυο ομαδες λέξεων. Η πρώτη έχει να κάνει με το προσφυγικό και η δεύτερη με τα υπόλοιπα:
  – Χοτσποτ, Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Σκατόψυχοι
  – Κόφτης, Πρωτογενές πλεόνασμα, Αξιολόγηση, Λαϊκισμός

 79. Α, καλά! https://left.gr/news/symvoylos-toy-erntogan-katigorei-eyropaioys-mageiroys-gia-kataskopeia

  Ο Σουλτάνος έχει κάψει καπίστρι!

 80. Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ για την γνώση και ευχαρίστηση που μου προσφέρετε με τα κείμενα σας.
  Η λέξη που προτείνω , όσοι δε έχουν περάσει από γιατρούς τα τελευταία χρόνια,την έχουν ακούσει πολλάκις, είναι το προσδόκιμο.Σου το λένε ευθέως «πρέπει να είσθε ευχαριστημένος με το προσδόκιμο του 60- 50 % που η επιστήμη προβλέπει ,υπόσχεται.
  Την άκουσα πριν δύο ,τρία χρόνια, την άκουσα και ακούω στους διαδρόμους κλινικών και νοσοκομείων διαρκώς.πολλές φορές ρωτούν και οι συνοδο.Το παράξενο δεν συνοδεύεται ή σπάνια από το «ζωής»
  Καλό απόγευμα
  Μαρία Τολούδη.

 81. Λαϊκισμός
  όχι τόσο η κατηγορία του Μητσοτάκη προς τον σύριζα, αλλά ο χαρακτηρισμός «λαϊκιστές» για τους αντι-ευρωπαιστές και ακρο-δεξιούς που η δημοτικότητά τους συνεχώς ανεβαίνει στην Ευρώπη.
  Ξέρω, δε θα ψηφιστεί γιατί θα παρεξηγηθεί.
  🙂
  Παίζει όμως σα λέξη.

 82. 79
  «αφηγήθηκε χθες το βράδυ ο Γιγκίτ Μπουλούτ »

  Κρίνοντας από το επίθετό του, το άτομο είναι στα σύννεφα.

 83. 82

  Τι σημαίνει το επίθετό του;

  Αυτοδημιούργητος/καλύτερο βιογραφικό

 84. Σύννεφο.

 85. gpoint said

  # 76

  Πανεύκολο… ήταν τότε το ΑΕΠ 100 μύρια και το χρέος 110 Αν πληρώσεις το μισό χρέος χρωστάς 55 μύρια αλλά αν το ΑΕΠ σου έχει γίνει 30 μύρια το νέο χρέος είναι χοντρικά 180 % του ΑΕΠ.
  Τέτοιες βλακείες έγραφε προ ημερών και ο Αλ. Παπαδόπουλος προς δξμιουργία εντυπώσεων…

 86. Γς said

  80:

  το προσδόκιμο

  >Το παράξενο δεν συνοδεύεται ή σπάνια από το «ζωής»

  τότε «προσδοκώ ανάσταση κλπ κλπ»

 87. Λεύκιππος said

  62 Cronopiusa, που βρίσκεται αυτό το άγαλμα; (Όλο απορίες είμαι σήμερα, έτσι όμως μαθαίνω)

 88. Εύκολο άλλωστε να φτάσει στα σύννεφα:

  Και, αν τον πιστέψει κανείς, θα έχει πολλή δουλειά: ο Μπουλούτ είχε υποστηρίξει το 2013 ότι ο Ερντογάν είναι συχνά στόχος αποπειρών επίθεσης, μερικές από τις οποίες μέσω «τηλεκίνησης».

 89. 87

  Λεύκιππε: η διεύθυνση της φωτογραφίας είναι https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Seated_Euripides_Louvre_Ma343.jpg άρα μάλλον στο Λούβρο βρίσκεται ο Ευρυπίδης

 90. Γς said

  87:

  Στο Λούβρο
  [Σε περίπτωση που δεν απαντήσει η Κρόνη]

 91. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 92. 44, …To δικό μου ιδιωτικό χρέος θα το θεωρούσα βιώσιμο,
  αν αυτή τη στιγμή είχα στην τράπεζα τα χρήματα που χρωστάω.
  Δηλ. το «και αύριο το πρωί να μου πεις, σε ξεπληρώνω»….

  Αυτό δεν είναι απλά βιώσιμο,
  είναι β(γ)ιός!
  (Οπότε το χαρτάκι με το υπόλοιπο από το ΑΤΜ
  γίνεται β(γ)ιόσημο!)

 93. 44,
  Και φυσικά, ούτε η τράπεζα έχει να δώσει όλα τα χρήματα που χρωστάει στους καταθέτες της, αν τα ζητήσουν όλοι όλα μαζί – ούτε καν αν ζητήσουν πολλοί πολλά ταυτόχρονα (bank run, ιδέ και capital controls).

 94. Γς said

  89, 90:

  Λαγωνικό ο Σκύλος.
  Με πρόλαβε

  Το υπέθεσε όμως από η διεύθυνση της φωτο.

  Ενώ εγώ:

 95. Γς said

  94:

  >από η διεύθυνση

  Μου έφαγε το Τ το πληκτρολόγιο.

  ——–

  Κι όταν το λαγωνικό ο Σκύλος γίνεται λακωνικό:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_8.html

 96. diant said

  Καλησπέρες και από μένα από το παγωμένο, μα χειμωνιάτικα όμορφο Λουξεμβούργο!
  Για λέξεις τις χρονιάς θα διαλέξω 2 (με σειρά προτεραιότητας)
  1 – Θεσμοί
  2 – Πρόσφυγες

  Ευχαριστώ!

 97. sarant said

  96 Γεια σου γείτονα!

 98. 96, 97

  Και Luxleaks για τα γειτονάκια!

 99. Νάνσυ said

  καλησπέρα! ένας όρος τρομερά αντιπαθητικος: μέτωπο της λογικής!

 100. Elite(s) (όπως και στα Ελληνικά) εμφανίστηκε αρκετά στα αγγλόφωνα ΜΜΕ, ιδίως με το Μπρέξιτ και τον Τραμπ πριν και μετά τις εκλογές.

  Η εκτεταμένη χρήση του ελίτ το μετατρέπει καμμιά φορά από ψεγάδι σε (παρωδιακό) παράσημο αυτοπροσδιορισμού (σαν το γάβρος, βάζελος, αλλά και άλλα σε -ικός, -ιστής, κλπ). Πχ εδώ από τον (δηλωμένο λίμπεραλ – και χαρισματικό παρουσιαστή και χιουμορίστα) Γκάρισον Κίλορ: We liberal elitists…

 101. Νομίζω θα επιλέξω ως εξής:
  «πρόσφυγες» (όλοι οι Έλληνες δηλαδή αν τους δινόταν η ευκαιρία λόγω οικονομικού πολέμου)
  «παλλόμενα πέη» (το μόνο που περιγράφει επαρκώς την ελληνική πολιτική σκηνή)
  «ΕΣΡ» (ως αρκτικόλεξο του είστε σαχλοί ρε!)

  καλή μας χρονιά

 102. 100 Οι ελίτες, πούχε πει κι ο Αντρέας Παπαντρέας

 103. Μπούφος said

  28 Γs
  το πιασαρικότερο βίντεο ever! για λέξη χρονιάς ψηφίζω «κωλοτούμπα» «λαμόγια»

 104. Πάνος με πεζά said

  Το προσδόκιμο όμως, εμένα μυ θύμισε τα ισοδύναμα, ίσως πρέπει να μπει κι αυτό.

 105. sarant said

  Στην ψηφοφορία θα μπουν τουλάχιστον σαράντα λέξεις, μάλλον περισσότερες.

 106. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Απίστευτο! Ο Γς έχει πάει στο Λουβρο! Ναι! Έχει πάει στο Λουβρο ο Γς! Πού ειπες ότι έχει πάει ο Γς ,Βιρνα; Στο Λουβρο. Στο Λουβρο;; Έχει πάει στο Λουβρο ο Γς; Άκουσα καλά Βιρνα; Είπες ότι ο Γς πήγε στο Λουβρο; Ναι Γιαγκο.ειναι αλήθεια! Ο Γς πήγε στο Λουβρο!!!

 107. Νίκος Κ. said

  Μπρέξιτ

  Επίσως προτείνω να προστεθεί μια ακόμη λέξη που βασιλεύει όλα τα τελευταία χρόνια και την έχουμε αδικήσει (εννοώ λεξιλογικά):
  Περικοπές

 108. 106

  Εδώ ο Μπαζ Ώλντριν πήγε στην Ανταρκτική στα 86 του.

  http://www.geekwire.com/2016/stars-align-astronaut-buzz-aldrin-treated-new-zealand-hospital-dr-david-bowie/

  https://twitter.com/therealbuzz

 109. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Το 106. (εννοείται) ότι ήταν αφιερωμενο στο σκλι.

 110. Νεο kid Al Kuwaiti said

  108. 😁😂😂🤗🤗😍

 111. Πάνος με πεζά said

  @ 106,108 : Θα σέβεστε ! 🙂

 112. 110

  Κι αυτός αύριο χτυπάει κατοστάρα! https://en.wikipedia.org/wiki/Kirk_Douglas

 113. Μπούφος said

  79 Σκύλε, εκτός από την καπιστράνα, ο Ερντογάν επίσης έχει κόψει τον άλυσο!

 114. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  σκοποβολή
  βαρόνοι
  φύγετε
  περούκες
  βοσκοτόπια
  κουνούπια/ελονοσία
  ……………………..
  Σύμπλοκα:

  δολοφονία χαρακτήρων
  κεντρικός τραπεζίτης
  γιατί γελάτε
  με αέρα (δάνεια)
  δημοπρασία συχνοτήτων
  πρωθυπουργική δυσαρέσκεια
  τέσσερα κανάλια
  «αλήθεια»/ ομάδα αλήθειας
  μενού Μακρονήσου
  μάθημα θρησκευτικών

 115. 113 Μην σου πώ πως έχει πηδήξει και τον ασπάλαθο

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  προσγειωμένοι

 117. Μάντις said

  Μία είναι η λέξη της χρονιάς, συντρόφια. Την είπε ο Πολάκης. «Κόπυπάστε!»

 118. Γς said

  Πολάκης στη Βουλή Τώρα:

  -Τι κατορθώσαμε με τον Αντρέα μέχρι σήμερα στο υπουργείο.

  Ποιος Αντρέας;

  -Αν οι παπάδες ήρθανε κι άλλα χαρτιά κρατάνε

  ;

  Και την έκανα απ το κανάλι [της Βουλής]

  για να πάω στο ΣΚΑΙ να προλάβω τον Μπογδάνο.

  -Η Ελλάδα παίζει σύστημα 3-3-2.

  Λέει για τους τούρκους της Αλεξανδρούπολης που το δικαστήριο δεν δινει 3, δίνει 3 κλπ.

  Και μετά το ανέκδοτο » δεν πας να [μιπ] εσύ κι ο γρύλος σου» για να κάνει γέφυρα με τον Μπέπε Γκρίλο.

  Φεύγω κι από δώ

  BBC για τις μάχες στο Χαλέπι

  Το Τε Βε Σενκ για το ΙΚΕΑ

  Στην ΕΡΤ1 κάποιος δημοσιογράφος λέει ότι η κυβέρνηση μαθαίνει Γερμανικα:

  -Ντας ιστ γκενούχ!

  Ας γυρίσω στου Σαραντάκου τώρα

 119. 111

 120. ΚΑΒ said

  β΄ αξιολόγηση
  απομείωση χρέους
  νόμος Παππά
  ΕΣΡ
  πρωτογενή πλεονάσματα

 121. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Προτεινω εναλλακτικα την λεξη ιδρυματικος/η/ο

  (με κυριες χρησεις στα εξης : ιδρυματικο συνδρομο, ιδρυματικη χωρα,…..)

  Πιο γνωριμος ο ορος ιδρυματισμος απο τις κοινωνικες επιστημες/επιστημες ψυχολογιας/ψυχιατρικης

  ΥΓ1 «Το φαινόµενο του ιδρυµατισµού παρατηρείται σε περιπτώσεις µακροχρόνιας
  διαβίωσης στο εσωτερικό ενός σχετικά κλειστού ιδρύµατος, όπως ένα ψυχιατρικό
  άσυλο, ένα λεπροκοµείο, φυλακές και άλλα.. Αποτελεί την εκδήλωση µιας απόλυτης
  σχέσης εξάρτησης µε το θεσµό του ιδρύµατος. ∆ηλαδή, το φαινόµενο του
  ιδρυµατισµού, επέρχεται µε την χρόνια προσαρµογή ενός ατόµου στις κοινωνικές
  δοµές ενός ιδρύµατος, οι οποίες διαφέρουν µε τον τρόπο τους από τις κοινωνικές
  συνθήκες έξω από αυτό.

  Η αναγκαστική διαβίωση και παραµονή σε ένα φορέα ιδρυµατικής µορφής, πολλές
  φορές οδηγεί σε παλινδρόµηση, σε µια συµβολική επιστροφή σε πρώιµα στάδια της
  ψυχοδιανοητικής εξέλιξης, εποµένως σε έκπτωση µιας σειράς κοινωνικών κι όχι µόνο
  δεξιοτήτων, όπως στην αποεπένδυση του σώµατος, το πρώιµο γήρας, διαταραχές της
  σεξουαλικότητας, αναστολή της ψυχοκοινωνικής δραστηριότητας, συναισθηµατική
  αδιαφορία, έντονη ερεθιστικότητα. Συγγενικά µε τον ιδρυµατισµό σύνδροµα είναι η
  απανθρωποίηση (deidividuation), η ιδρυµατική νεύρωση (institutional neurosis) και η
  κοινωνική κατάρρευση (social breakdown) (Τσαλίκογλου, 1996, σελ. 195). »

  Click to access Idricamus.pdf

  Επεκτεινοντας το συνδρομο του ιδρυματισμου περα απο την ειδικη κατηγορια εγκλεισμενων και αναλογιζομενοι οτι σχεδον οι μισοι απο τους ελληνες διαβιουν απο το 2009 στην νεα οικονομικη κατασταση της χωρας, εχει επέλθει (νωριτερα ή αργοτερα) η χρόνια προσαρµογή τους στις νεες κοινωνικές δοµές ενός ιδρύµατος-χωρα, οι οποίες διαφέρουν από τις κοινωνικές συνθήκες έξω από την χωρα, στις υπολοιπες αναπτυγμένες χωρες.

 122. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  123. Ολα ξεκινησαν απο μια φραση που εγραψα :

  Μηπως -λεω τωρα μηπως- οι Συριζαιοι αργουν να ξεπερασουν το ιδρυματικο συνδρομο (ειδικα αυτοι/ες που περασαν απο την ΚΝΕ/ΚΚΕ) ;

  Ομως παρατηρω με ανησυχια τον ιδρυματικο οπαδισμο στους Καραμανλικους και Μητσοτακικους οπαδους της ΝΔ. Οπως οι αριστεροι κονδυλοφοροι/διανοουμενοι εγκωμιαζουν τους Συριζαιους ηγετες, ακριβως το ιδιο συμβαινει στο Καραμανλικο μπλοκ που ξεκινωντας απο την εξυμνηση του Κ. Καραμανλη του Εθναρχη, αφου εξελεξαν εναν αδιαφορο ανηψιο Κ.Κ. Β ο οποιος συνεχισε τον καταστρεπτικο δανεισμο της χωρας και διορισε/μονιμοποιησηε 300.000 ΔΥ , εσχατως ασχολουνται με τον επιτυχημενο Κ.Κ. Γ γιο του Αχιλλέα Καραμανλή και συνομηλικο του Α.Τσιπρα.

  Κατι παρομοιο εγινε με το Μητσοτακικο μπλοκ Κ.Μητσοτακης Επιτιμος, Ντορα, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, Κυριακος, …

  ΥΓ Μαλιστα βρηκα και την σχετικη βιβλιογραφια οπου γινεται λογος για το «ιδρυματικό σύνδρομο» των αριστερών διανοουμένων χωρίς να σημαίνει πως έχουν την αποκλειστικότητα…..

  (δηλαδη ερευνωντας 🙂 ξεχωριστα ο Γ.Ν.Οικονομου και ο ΑΦ κατεληξαν ομου στην διαπιστωση περι «ιδρυματικου σύνδρομου»)

  Κάτοπτρα αριστερών ηγεμόνων
  Συντάκτης:
  Γιώργος Ν. Οικονόμου*

  Ο όρος «κάτοπτρα ηγεμόνων» (speculum principis) χρησιμοποιείται για τα κείμενα του Μεσαίωνα που απευθύνονταν ή αφιερώνονταν στους ηγεμόνες (βασιλείς, πρίγκιπες, αυτοκράτορες) υπό μορφή εγκωμίου ή παραινετικών προτάσεων και τους προέτρεπαν σε πράξεις και συμπεριφορές που ταίριαζαν στο αξίωμά τους.

  […]

  Θεωρεί τον αυτοκράτορα εικόνα του Θεού επί της γης και τη βασιλεία του εικόνα της «ουράνιας βασιλείας». Εκτοτε, σχεδόν κάθε Βυζαντινός αυτοκράτορας θα έχει το δικό του «κάτοπτρο» γραμμένο συνήθως από κάποιον αφοσιωμένο ιερωμένο ή αυλικό. Ετσι καθιερώθηκε η ιδεολογία τής «ελέω θεού βασιλείας» που διήρκεσε μέχρι τον 20ό αιώνα.

  […]

  «Στις σύγχρονες αντιπροσωπευτικές ολιγαρχίες ανθεί ένα άλλο είδος «κατόπτρων», που απευθύνεται σε κομματικούς ηγεμόνες και κυβερνητικούς γραφειοκράτες. Τα σύγχρονα «κάτοπτρα» γράφονται από διανοούμενους, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς που πρόσκεινται στα κόμματα και σκοπό έχουν να προπαγανδίσουν τις υποτιθέμενες ιδέες, ικανότητες και αρετές του εκάστοτε ηγεμόνα και του κόμματος.

  Το ίδιο συμβαίνει και στην Αριστερά. Μετά δε τον σχηματισμό της κυβέρνησης Αριστεράς – Ακροδεξιάς, στην οποία συμμετέχουν πολλοί πανεπιστημιακοί, μερικοί κονδυλοφόροι φθάνουν στο σημείο να εγκωμιάζουν και να υποστηρίζουν ακόμη και ανθυπο-ηγεμόνες της κυβέρνησης. Κάποιοι ταυτίζονται ακόμη και με την προβληματική πρόεδρο της Βουλής και τον φλύαρο νάρκισσο υπουργό Οικονομικών.

  Καινούργιες ομάδες από κόλακες και οσφυοκάμπτες διανοούμενους πλημμυρίζουν τα ραδιόφωνα και τα έντυπα, τους διαδρόμους και τα σαλόνια της εξουσίας. Κάποιοι λ.χ. προσπαθούν να εντάξουν τις κινητοποιήσεις των πλατειών το 2011 στο αφήγημα της κομματικής Αριστεράς, μερικοί ταυτίζονται με την κυβερνώσα τακτική και άλλοι με την εσωτερική αριστερή κομματική αντιπολίτευση.

  Οι μεν ευνοούν την ευρωπαϊκή πορεία της κυβέρνησης, οι δε θυσιάζουν στην αντι-ευρωπαϊκή ρήξη. Οι περισσότεροι είναι βεβαίως αντικαπιταλιστές, αντιμνημονιακοί, με διαφοροποιήσεις – υπέρ του ευρώ ή υπέρ της δραχμής. Συνάπτουν συμμαχίες ή συμβόλαια ανοχής, δίνουν με αρκετή αυτοπεποίθηση συμβουλές και παραινέσεις στους αριστερούς ηγεμόνες, αγνοώντας πως αυτοί τους αγνοούν παντελώς.

  Θα μπορούσε να γίνει λόγος για «ιδρυματικό σύνδρομο» των αριστερών διανοουμένων, χωρίς να σημαίνει πως έχουν την αποκλειστικότητα.

  Ουδείς φυσικά διανοούμενος της Αριστεράς αναρωτιέται ποιος θα χειριστεί μια μελλοντική δυστοπία, η οποία από ό,τι φαίνεται δεν είναι καθόλου απίθανη, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι λανθασμένες ενέργειες της κυβέρνησης Αριστεράς – Ακροδεξιάς, που επί τέσσερις μήνες παραμένει εγκλωβισμένη στις θανάσιμες αντιφάσεις της: από τη μία οι ανεδαφικές δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις και από την άλλη οι απειλές της εσωτερικής κομματικής αντιπολίτευσης, από τη μία αριστερός λαϊκισμός και ακροδεξιός εθνικισμός και από την άλλη αναποτελεσματικότητα στα οικονομικά μεγέθη (με κυρίαρχη τη φοροδιαφυγή), νέκρωμα της αγοράς, διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, στασιμότητα στην αναδιάρθρωση των θεσμών, στο μεταναστευτικό και δημιουργία ανασφάλειας στην κοινωνία.
  […]
  Καθιερώνουν έτσι και διαιωνίζουν την ιδεολογία τής «ελέω κόμματος ολιγαρχίας».

  * διδάκτορος Φιλοσοφίας

  http://www.efsyn.gr/arthro/katoptra-aristeron-igemonon

 123. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  120. https://i.ytimg.com/vi/XeSB4uwlI2A/hqdefault.jpg?custom=true&w=168&h=94&stc=true&jpg444=true&jpgq=90&sp=68&sigh=8VW50KcdPb8qNkzcz83LNs6Mv64

 124. Γς said

  106:

  Αχ, τώρα σε είδα!
  Ναι, βρε έχει πάει και στο Λούβρο και σ όλα τα μουσεία συμπεριλαμβανομένου και του Πολεμικού.[και της Γουλανδρή]. και το άλλο της Ανδρου. Δεν θυμάμαι τ όνομά του.

  Οχι σαν εσένα που ούτε στο Μουσείο Οίνου δε έχεις πάει.

  http://caktos.blogspot.gr/2015/05/blog-post_95.html

  http://www.icon-art.gr/sites/default/files/016.jpg?1268588594

 125. 79, …h**ps://left.gr/news/symvoylos-toy-erntogan-katigorei-eyropaioys-mageiroys-gia-kataskopeia…

  Spicy turkish food
  is full of spies!

  (Spies’ girls
  acting as accomplices.)

  The famous Spies Bazaar
  is abuzz with espionage rumors.

 126. Πάνος με πεζά said

  Εγώ από μικρός πήγαινα στο Μουσείο.
  Έπαιρνα το λεωφορείο για την Πεντέλη.

 127. 126

  http://spicymoviedogs.com/007-the-james-bond-files/

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128. η έξη της χρονιάς

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 130. Cron said

  Πραξικόπημα (απόπειρα πραξικοπήματος) έπαιξε πολύ φέτος λόγω Τουρκίας, όπως και Brexit.

 131. ΓιώργοςΜ said

  132 Δε νομίζω πως πολυακούστηκε έτσι, θα μπορούσε να καταχωρηθεί όμως σαν «γιαλαντζί πραξικόπημα» (τροπικός και τοπικός προσδιορισμός ταυτόχρονα).

 132. 132, 133 ή και φαρσικόπημα

 133. Ως τώρα:

  2060
  Luxleaks
  αλληλέγγυοι
  αλληλεγγύη
  ανάπτυξη
  αξιολόγηση
  αξιοπρέπεια
  απομείωση χρέους
  αριστεία
  ασυνόδευτα
  αυταπάτη
  αυτοδημιούργητος
  αφήγημα
  βαρόνοι
  βιωσιμότητα του χρέους
  βοσκοτόπια
  γραφειοφασίστες
  δημοπρασία συχνοτήτων
  δημοψήφισμα
  διακύβευμα
  δολοφονία χαρακτήρων
  ειρηνοδικεία
  ελάφρυνση χρέους
  ελονοσία
  επαυξημένη πραγματικότητα
  ΕΣΡ
  θεσμοί
  ιδεοληψία
  ικέτες
  ισοδύναμα
  καλύτερο βιογραφικό
  καναλάρχες
  κανονικότητα
  κεντρικός τραπεζίτης
  κουνούπια
  κωλοτούμπα
  κόκκινα δάνεια
  κόπυ πάστε
  κόφτης
  λαϊκισμός
  λυκοσυμμαχία
  μέτωπο της λογικής
  μετάλλαξη
  μετααλήθεια
  μικρότερος πολιτικός κρατούμενος
  μπρέξιτ
  νόμος Κοντονή
  νόμος Παππά
  ξενοφοβία
  ομάδα αλήθειας
  παλλόμενα πέη
  παραιτηθείτε
  περικοπές
  περούκες
  πλανητάρχης
  πλειστηριασμοί
  ποδοσφαιρικό grexit
  πολυνομοσχέδιο
  ποσοτική χαλάρωση
  πραξικόπημα
  προσδόκιμο
  προσφυγικό
  προσωρινή διοικούσα
  προσωρινός υπερθεματιστής
  πρωθυπουργική δυσαρέσκεια
  πρωτογενή πλεονάσματα
  πρωτογονισμός
  πρόσφυγες
  πρώτη κατοικία
  σανός
  σκατόψυχοι
  σκοποβολή
  σουλτάνος
  συλλογικότητες
  συμφωνία αλήθειας
  σχεδία
  τέσσερα κανάλια
  τέταρτο μνημόνιο
  Τραμπ
  τσεκούρι
  υπερθεματιστής
  υπερταμείο
  φύγετε
  χοτ σποτ
  χρέος

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αιτήσεις ασύλου
  καθαρή μπάλα
  αλληλέγγυοι
  απλή αναλογική(βουλή)
  μεγάλη δημοκρατική παράταξη
  κόμμα διαμαρτυρίας

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  κάρτα μέλους

 136. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και τιςπροτάσεις που τόσο ωραία τις συνόψισε ο Στάζιμπος!

  118 Αντρεας είναι ο Ξανθός, ο υπουργός (δεν είναι ξανθός)
  Άλλοι παπάδες ήρθανε, άλλα χαρτιά κρατάνε: παροιμία. Άλλαξαν τα πράγματα / τα κόζια.

 137. 135 Stazybo

  μπορούμε και να μικρύνουμε τη λίστα, πχ, τα παλλόμενα πέη τάχουμε φάει ήδη. 😦

 138. ΣΠ said

  διδασκαλία αρχαίων
  μάθημα θρησκευτικών
  τρομοκρατικές επιθέσεις
  τζιχαντιστές
  τηλεοπτικές άδειες
  Εξάρχεια

 139. Πάνος με πεζά said

  ΠΑΟΚ δεύτερος, συνεχίζει στο Γιουρόπα.

 140. 123
  Ένας θεός ξέρει τι σχέση έχουν τα «κάτοπτρα ηγεμόνων» με τα γραφόμενα του διδάκτορος φιλοσοφίας…

 141. Pedis said

  Τι δουλειά έχουν με τον εγκληματία πολέμου …

  εκτός από το να παίζουν ο ένας το αριστερό κι ο άλλος το δεξιό αρχίδι του;

  —-

  Η λέξη της επόμενης χρονιάς θα είναι ΕΕxit!

 142. Μπούφος said

  131
  Αυτός ο (μαντρο)Σκύλος, δεν υπάρχει!
  😉

 143. 143 Pedis, ο Αλέξης, μαζί με το δεξί, τσίμπησε και δουλίτσα για ελληνική εταιρεία σε ισραηλινό οικόπεδο φυσικού αερίου. Δεν ξέρω τι αντάλλαγμα έδωσε.

  Εντωμεταξύ να συγχαρούμε τον ηρωϊκό Στάζιμπο, που κάνει τη γραμματεία. Του ευχόμαστε καλά κουράγια

  http://www.iefimerida.gr/news/305916/diimeri-apodrasi-toy-kosta-karamanli-ston-taygeto-eikones

 144. smerdaleos said

  @130, Έφη: «καλά που ήρθις αφιντικό! … ζαλίσκι»

  αφιτκό (όπως πόντικας > πότκας, ntik > (n)dik > dk > tk, λόγω υποχωρητικής αφομοίωσης)

 145. Πάνος με πεζά said

  Έχει βγει «αρβυλα» ότι θα γίνει διάγγελμα ΠΘ (!!!), στις 9, στο ημίχρονο του Ολυμπιακού. Δεν αποκλείεται να «προτείνει» και τη δική του λέξη.

 146. Pedis said

  # 145 – Σκύλε, κι ο θηλυκός Τσίπρας είναι μανούλα στη μπίζνα …

 147. 148 Και δεν της τόχα.

 148. Pedis said

  Ωχ! Αποπληξία;

  ή θωρεί το ύψος του χρέους ή … είδε τη σκιά του κόφτη πάνω από το κεφάλι του!!;

 149. Pedis said

  # 149 – Εέελα!

 150. Δεν ξέρω αν είναι η λέξη της χρονιάς, αλλά για μένα το «ανέκδοτο» των δυο τελευταίων ετών είναι η ΠΦΑ πρώτη φορά αριστερά (Πολλοστή Φορά Απατεώνες που προσποιούνται τους αριστερούς… Και που δεν έχουν ντροπή!)
  Κωλοτούμπα λοιπόν!

 151. Alexis said

  «Στόιλσαταν»;
  (λέξη της χρονιάς)

 152. ἂν σᾶς πῶ ὅτι περίμενα αὐτὸ τὸ τὸ νῆμα γιὰ νὰ προτείνω μιὰ λέξι καὶ τώρα τὴν λέξι τὴν ἔχω ξεχάσει θὰ μὲ πιστέψετε;

 153. Μαρία said

  142
  Απ’ τον πολύ Καστοριάδη το ‘παθε 🙂

 154. ΓιώργοςΜ said

  Αυτή την ώρα, στην ΕΡΤ3, γαλλική (ταξιδιωτική να την πω; Αν ήταν ταινία θα ήταν road movie) εκπομπή για την Ελλάδα της κρίσης.

 155. Μαρία said

  156
  http://program.ert.gr/details.asp?pid=3510165&chid=10

 156. Pedis said

  «Τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και η επίδραση θα είναι 9% το 2040», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει ότι θα είναι καλύτερα τώρα. Αν δουν ότι θα είναι πιο βιώσιμο το χρέος, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα. Δίνει διασφάλιση στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια και υψηλές δανειακές ανάγκες». «Εμείς ζητάγαμε διαφάνεια και ένα καθαρό διάδρομο για να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει μία καθαρή λύση για το χρέος και να μπορούν να επενδύσουν. Αυτό έχει ήδη τελειώσει και όλοι συμφώνησαν» τόνισε.

  Πρώτον, ζητούνται εθελοντές-μεταφραστές του τσακαλείδιου ιδιώματος.

  Δεύτερον, Σκύλε, ετοιμάσου για το 2040. Βάλε το βαρέλι ουίσκι να παλιώνει κι ως τότε παίζε κουλαριστός με τους φελούς. Θα σου πω σε ποιο νεκροταφείο θα ‘μαι παραχωμένος να έρθεις να το στάξεις στο χώμα να γιορτάσουμε μαζί. Είμαι αισιόδοξος, τωρα.

 157. 156, 157

  Φχαρ΄στώ! ❤

 158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  142. «Ένας θεός ξέρει τι σχέση έχουν τα «κάτοπτρα ηγεμόνων» με τα γραφόμενα του διδάκτορος φιλοσοφίας…»

  Δεν ευθυνομαι για το περιεχομενο του αρθρου του διδάκτορος φιλοσοφίας…
  Εισαι ο κατα τεκμηριο ειδικος στην μεσαιωνικη και βυζαντινη ιστορια.

  Για το μονο που ευθυνομαι ειναι για την τεκμηριωση της λεξης (#122) «ιδρυματικος» με κυρια χρηση στην προταση :

  Ιδρυματικοι πολιτες μιας ιδρυματικης χωρας.

  ΥΓ Η τεκμηριωση (δικη μου χωρις «κάτοπτρα ηγεμόνων» ) – work in progress

  1. Επεκτεινοντας το συνδρομο του ιδρυματισμου περα απο την ειδικη κατηγορια εγκλεισμενων και αναλογιζομενοι οτι σχεδον οι μισοι απο τους ελληνες διαβιουν απο το 2009 στην νεα οικονομικη κατασταση της χωρας, εχει επέλθει (νωριτερα ή αργοτερα) η χρόνια προσαρµογή τους στις νεες κοινωνικές δοµές ενός ιδρύµατος-χωρα, οι οποίες διαφέρουν από τις κοινωνικές συνθήκες έξω από την χωρα, στις υπολοιπες αναπτυγμένες χωρες.

  2. Ολα ξεκινησαν απο μια φραση που εγραψα :

  Μηπως -λεω τωρα μηπως- οι Συριζαιοι αργουν να ξεπερασουν το ιδρυματικο συνδρομο (ειδικα αυτοι/ες που περασαν απο την ΚΝΕ/ΚΚΕ) ;

  Ομως παρατηρω με ανησυχια τον ιδρυματικο οπαδισμο στους Καραμανλικους και Μητσοτακικους οπαδους της ΝΔ. Οπως οι αριστεροι κονδυλοφοροι/διανοουμενοι εγκωμιαζουν τους Συριζαιους ηγετες, ακριβως το ιδιο συμβαινει στο Καραμανλικο μπλοκ που ξεκινωντας απο την εξυμνηση του Κ. Καραμανλη του Εθναρχη, αφου εξελεξαν εναν αδιαφορο ανηψιο Κ.Κ. Β ο οποιος συνεχισε τον καταστρεπτικο δανεισμο της χωρας και διορισε/μονιμοποιησε 300.000 ΔΥ , εσχατως ασχολουνται με τον επιτυχημενο Κ.Κ. Γ γιο του Αχιλλέα Καραμανλή και συνομηλικο του Α.Τσιπρα.

  Κατι παρομοιο εγινε με το Μητσοτακικο μπλοκ Κ.Μητσοτακης Επιτιμος, Ντορα, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, Κυριακος, …

 159. 158

  Εγώ ξέρω
  σε ποιό
  θάμαι. Όχι πως με παρηγορεί, δλδ.

 160. Γς said

  139 @ Σκύλος

  >τα παλλόμενα πέη τάχουμε φάει ήδη

 161. Pedis said

  # 161 – Σκύλε, στα σοβαρά, δείξε υπευθυνότητα! Και θα αφήσεις ρε στους άλλους να πληρώνουν το μερίδιο σου από το υπόλοιπο 91% του χρέους;

  Δεν σε είχα για τέτοιον!

  Στο μεταξύ, ο κομμουνιστής από τη γκαγκ των αριστερών ανέλαβε το πιο βαρύ φορτίο … κοίτα τι συναντήσεις δέχεται να έχει για χαρη του εθνικού συμφέροντος, της αριστεράς και της επανάστασης.

 162. 163 Εγώ να δείξω σοβατότητα; Μα, αγαπητέ, 54 χρόνια τώρα, καραγκιοζαρέας ήμανε!

  Ναι αλλά στο τουίτα αναδημοσιεύει Γκάντι! ε, ε; https://twitter.com/gkatr

 163. paolodrosi said

  # 85 για τον τζι.

  Εμ, δεν παει ετσι.
  Δες το γραφημα να καταλαβεις.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

  Το 2010 ο Γιωργακης μας εβαλε στο μνημονιο με 130% χρεος επι του ΑΕΠ. Το οποιο ΑΕΠ ηταν 230 δις και το ονομαστικο χρεος 300 δις.
  Αφου ακολουθηθηκαν ολες οι εντολες της τροικας ή των »θεσμων», με το PSI του Βενιζελου, την ανεργια, τις απολυσεις, την καταλυση των συλλογικων συμβασεων, κλπ, το χρεος εφτασε σημερα να ειναι, στα 342 δις, ή στο 179%, με το ΑΕΠ της χωρας να ειναι στα 192 δις.
  http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

  Αυτος ειναι ο ορισμος του ΜΗ βιωσιμου χρεους. Ο,τι και να κανεις δηλαδη, δεν μπορεις να το πληρωσεις.
  Κι αφου δεν μπορεις, τι κανεις ?
  Απλως δεν το αναγνωριζεις και το διαγραφεις.

 164. Γς said

  155:

  – Η Πορεία Της Καστοριαδικής Σκέψης (04:20)

  – Καστοριαδισμός (;) (09:34)

  – Καστοριάδης & Αριστερά (11:50)

  – Καστοριάδης & Ψυχανάλυση (13:59)

  – Το Φαντασιακό Στον Καστοριάδη (16:14)

  – Καστοριάδης & Μαρξισμός (24:17)

  – Καστοριάδης & Αιτιοκρατία
  (Το Παράδειγμα Της Δημοκρατικής Γέννησης) (32:08)

  – Καστοριάδης & Αναρχισμός (37:38)

  – Καστοριάδης/Κριτική Θεωρία/Καταστασιακοί
  (Σύνθεση & Δημιουργία) (46:54)

  – Ελληνικότητα & Εθνικότητα
  Στον Καστοριάδη (54:31)

 165. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δήλωση του Αλ.Τσίπρα από το Μαξίμου στις 9.00 (Ζωντανή μετάδοση)

  http://www.avgi.gr/article/10842/7716716/semantike-delose-tou-al-tsipra-apo-to-maximou

 166. Πέπε said

  Αν είναι η λέξη της χρονιάς να μας θυμίζει κάτι που χαρακτήριζε ιδιαίτερα τη χρονιά, όπως περίπου συνέβη με τις προηγούμενες λέξεις της χρονιάς, κι όχι εξίσου όλες τις τελευταίες χρονιές, πρόσφυγες.

  (Όχι πως έπεσαν φέτος από τον ουρανό, αλλά φέτος είναι κατεξοχήν επίκαιροι.)

 167. Pedis said

  # 164 – στον σύριζα ακολουθούν έξυπνη πολιτική αντιμετώπισης της ακροδεξιάς: στο εσωτερικό κυβερνούν με τον Καμμένο, του δείχνουν δήθεν εμπιστοσύνη παρακολουθώντας τον στενά στο Αμύνης, ενώ ενίοτε συναγελάζονται και με τους ναζί για να να αποκτούν πληροφορίες για τη δράση τους με σκοπό την καταδίκη τους.

  Παράλληλα στο εξωτερικό δρουν ως Μάτα Χάρι στο άνδρο των εγκληματιών σιωνιστών προς όφελος των Παλαιστινίων.

  Άσε που τρολλάρουν και τα αριστερά ντουβάρια που δεν νοάνε από διαπραγματεύσεις και υψηλή πολιτική ρίσκου.

 168. Γς said

  157:

  Ναι, το βλέπω τώρα στο ΣΚΑΙ.
  Τα λέει κοιτάζοντάς με συνεχώς στα μάτια.
  [Το οτοκιού δλδ, που δεν έχει μάτια]

 169. Παναγιώτης Κ. said

  Η λέξη λαϊκισμός ακούγεται όλο και πιο συχνά αλλά η έννοιά της αρχίζει να διαφοροποιείται σε σύγκριση με την έννοια που είχε επί εποχής Ανδρέα.
  Τότε ήταν για χρήση εντός Ελλάδος τώρα όμως επεκτείνεται και σε χώρες υποτίθεται πολιτικά πιο προηγμένες.
  Ενώ λοιπόν είναι διαδεδομένη η λέξη λαϊκισμός κυκλοφορεί πολύ λίγο η αντίθετή της που είναι ο ελιτισμός.
  Τυχαίο; Δεν νομίζω. 🙂
  Επιλέγω λοιπόν τρεις λέξεις: Λαϊκισμός, Ελιτισμός και Brexit.
  Θεωρώ και τις τρεις επί της ουσίας σημαντικές και όχι γιατί χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο ή περισσότερο από άλλες λέξεις.

 170. gpoint said

  # 165

  Εγώ έγραψα τι μπορεί να γίνει. Δεν ασχολούμαι με τα νούμερα αυτά, είναι λάστιχο ανάλογα του τι θέλεις να δείξεις, Θα θυμάσαι πως επί Σημίτη μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ. Ο Αλ.Π’δόπουλος έδωσε άλλα νούμερα προχθές…

 171. Παναγιώτης Κ. said

  @167. Για ποιο 0,5% μίλησε ο πρωθυπουργός; Δεν κατάλαβα.
  Δηλαδή δεν μας υποχρεώνουν να έχουμε πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ;

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δυνατές επαναλήψεις:
  ανθρωπιστική κρίση
  κοινωνική αναδιανομή
  μείωση του ΦΠΑ
  προσφυγικές ροές

 173. Παναγιώτης Κ. said

  @131. 🙂 🙂 🙂 Είσαι άπαιχτος!

 174. Λεύκιππος said

  Σκύλε και Γς, ευχαριστώ, έστω και καθυστερημένα

 175. Νίκος Κ. said

  Επιτρέπεται να προτείνουμε και λέξεις για του χρόνου (ή του παραχρόνου);
  Καλεξιτ. Why California Is Dreaming of an Exit.
  http://www.bloomberg.com/news/videos/2016-11-21/why-california-is-dreaming-of-an-exit

 176. Γς said

  180:

  Οχι. Ανεπίτρεπτος ο επηρεασμός των εξελίξεων

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καθεστωτισμός
  ψήφος στα 16
  ποσοτική χαλάρωση

 178. Άλλο λέξη της χρονιάς, κι άλλο γεγονότα και θέματα της χρονιάς.

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183. Ναι,ναι ο.κ. Τα άκυρα μην συμπεριληφθούν.
  «θυμούμαι και μελαγχολώ» που λέει κι ο Σκουλάς,

 180. Γιάννης Ιατρού said

  156, 157, 159: Κι εγώ φχαριστώ, μέχρι και ο Λαπαθιώτης κι ο Καρυωτάκης αναφέρθηκαν 🙂

 181. Παναγιώτης Κ. said

  Το post-truth των Βρετανών πρέπει να τα γράψουμε στα Ελληνικά μετα-αλήθεια.
  Αν πούμε μεταλήθεια ( θυμήθηκα τα μεταλίκια των χριστουγεννιάτικων αναγνωσμάτων 🙂 ) άντε να θυμάσαι τι ακριβώς σημαίνει. Η γραφή όμως με την παύλα ανάμεσα, βοηθάει. Δεν νομίζετε;

 182. Alexis said

  1.μπρέξιτ
  2.πρόσφυγες
  3.διαπραγμάτευση

 183. Παναγιώτης Κ. said

  @184. Και σε μένα έρχεται στο νου ο Σκουλάς καθώς τραγουδάει:
  «Τόπος που κάνει αντίλαλο
  πληθαίνει τον καημό μου
  γιατί γρικώ δυο-τρεις φορές
  τον αναστεναγμό μου»
  Η ριμάδα η περίσταση έφερε έτσι τα πράγματα που τα ερωτικά τραγούδια κατά μία έννοια έγιναν και πολιτικά!

 184. Παναγιώτης Κ. said

  @187. Για φαντάσου! Με την εξαγγελία της 13ης σύνταξης και το δικό μου μυαλό στο Σόιμπλε πήγε !
  Προβλέπω…
  Άσε καλύτερα. Να μη μου πουν ότι γρουσουζεύω…

 185. Πάνος με πεζά said

  «Χαμηλοσυνταξιούχοι», «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες». Απλή επισήμανση, ως νέες λέξεις της καθημερινότητας…

 186. Γιάννης Ιατρού said

  Προβλέπω, ότι λέξη της χρονιάς θα γίνει το «έκτακτο βοήθημα», αποπουκιανπροερχεται 🙂

 187. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #126.Μᾶς πλημμύρισαν εὐωδιὲς τὰ παιχνιδιάρικα μπαχαρικὰ σου, Μιχάλη.

  Μιὰ λέξη, ποὺ δὲν ἐμφανίζεται βέβαια μὲ μεγάλη συχνότητα, εἶναι ἡ δυστοπία, ποὺ παρουσιάζει καὶ λεξιλογικὸ ἐνδιαφέρον. Γιὰ τὰ λεξιλογικὰ ἄς μιλήσουν οἱ ἁρμόδιοι. Ἔχω τὴν ἐντύπωση, πάντως, πὼς ἀρχίζει καὶ γίνεται τῆς μόδας σιγὰ-σιγά. (Συνήθως γιὰ λόγους ἐντυπωσιασμοῦ: κοίταξε τί γράφει τὸ ἄτομο!).
  Μιὰ ἀντίστοιχη λέξη, ποὺ ἔχει γίνει τοῦ συρμοῦ στὸν «νέο» πολιτικὸ λόγο, εἶναι καὶ τὸ ἀφήγημα. (Τήν ἔχει ἤδη συμπεριλάβει ὁ Στάζυμπος στὴν λίστα του).

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για αύριο κι από τώρα, η λέξη της ημέρας είναι Άννα. Χρόνια Πολλά στην κάθε Άννα και σ΄όσους τις αγαπούν.
  Γς να χαίρεσαι την κορούλα σου.

 189. Ριβαλντίνιο said

  @ Βάταλος/Αγαθίας
  @ Βάταλος/Αγαθίας
  @ Βάταλος/Αγαθίας

  Ένας φίλος (συγνώμη που δεν θυμάμαι το όνομά του 😦 ) είχε βάλει όταν βγήκε ο Τράμπ αυτό :

  Κάτι είχα αρχίσει να υποψιάζομαι ! Ακούγοντας όμως και το παρακάτω…

  Δείτε :

  0:37 : Είχε εργαστεί σκληρά για να βγει πρόεδρος…
  0:50 : Κάποιοι έλεγαν ότι είμαι γυναίκα … ( όπως εγώ και Γρ. Κοτορσινός)
  κ.λπ.
  Κάπου νομίζω ακούγονται και «επιτελείο» και «Ιλλινόις». 🙂

  Για πες Βάταλε, μήπως ο Μάκ Πάπας είναι συγγενής σου ; 🙂

 190. cronopiusa said

 191. Λ said

  (αν)εδαφικό και εγγυήσεις, πενταμερής διάσκεψη, βομβαρδισαν το Χαλέπι

  Κάτι άσχετο, σαν σήμερα (που είναι ήδη χθες) διαλύθηκε οριστικά η ΕΣΣΔ πριν 25 χρόνια.

 192. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και να χαιρόμαστε τις Άννες όσοι έχουμε!

  185 Τι είπαν για τον Λαπαθιώτη;

 193. Γιάννης Ιατρού said

  195: Ρίβα
  0:50 : Κάποιοι έλεγαν ότι είμαι γυναίκα … ( όπως εγώ και Γρ. Κοτορσινός)
  ΣΙγά ρε συ, λές και δεν υπάρχει κι άλλη εξήγηση 🙂

 194. Γιάννης Ιατρού said

  198: Νίκο, τον ανέφερε από τις παιδικές αναμνήσεις του, κυρίως γιατί έμενε κοντά του

 195. Γιάννης Ιατρού said

  Γς, κι απ΄εδώ, να την χαίρεσαι !

 196. sarant said

  200 Δηλαδή κοντα στο Μουσείο…

 197. Ριβαλντίνιο said

  @ 199 Γιάννης Ιατρού

  Ποια άλλη εξήγηση ?????????????????

  Χρόνια πολλά σε όλες τις Άννες.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  202: Ναι έμενε Νοταρά αυτός, κάπου νομίζω Καλλιδρομίου είπε για τον Λαπαθιώτη.
  Παλιά μου λημέρια 🙂 (196Χ)

 199. 193,
  Η δυστοπία, συνήθως στο επίθετο dystopian, εμφανίζεται συχνά στα αγγλικά, και σαν λογοτεχνικό είδος.

  Kλασικό κλισέ στην Φάρμα των Ζώων, «an allegorical and dystopian novella».

  Βλέπω ότι η Βίκη έχει ολόκληρη λίστα.

 200. Μαρία said

  205
  Τη λέξη την πρωτάκουσα σαν χαρακτιηρισμό αυτής της ταινίας https://en.wikipedia.org/wiki/Gattaca

 201. NM said

  ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ:
  Μεθαύριο 9/12, κλείνει οριστικά το καφενείο «Το Τηνιακό» μετά από 80 χρόνια συνεχούς λειτουργίας εκ των οποίων τα τελευταία 41 (από το 1975) με τους ίδιους διαχειριστές, τις ίδιες τέντες, τα ίδια αθλιόφυτα, τα ίδια τραπεζοκαθίσματα και προπαντός με την ίδια ποικιλία μπύρας ή ούζου και τις ίδιες τιμές
  Στο site (Luben.tv) που το διάβασα έχει υπότιτλο: «Το 2016 από ό,τι φαίνεται θα πεθάνει επίσης ο Χάρος και θα κλείσει η Ακρόπολη …»
  Είχα πολλά χρόνια να καθήσω εκεί. Μπορεί και πάνω από 25. Το στέκι σήκωνε μόνο φιλοπαίγμονα διάθεση και ελπιδοφόρα νιάτα, εφόδια που τα έχω σπαταλήσει προ πολλού.
  Όποτε όμως περνάω την Αλεξάνδρας -εποχούμενος πλέον- πάντα ρίχνω άθελά μου μια φευγαλέα ματιά στο πλάτωμα με τα τραπεζάκια μπας και με διακρίνω με την παρέα μου να βγάζουμε γλώσσα στο Χάρο
  Αυτό είναι το πραγματικό: «Τέλος της Μεταπολίτευσης» που ρε γμτ, ψοφάει σιγά-σιγά η σκρόφα.

  Εκανα και ένα τεστάκι για «Εμενταλ» στον εαυτό μου. Προσπάθησα να θυμηθώ το τι περιελάμβανε η κλασσική ποικιλία για δύο άτομα που σερβίριζε. Νομίζω ότι δεν τα κατάφερα καλά. Σίγουρα πολλοί εξ υμών θα έχετε διατελέσει θαμώνες του ευαγούς ιδρύματος και ελπίζω να βοηθήσετε γράφοντας εδώ (το τηγανητό τρίγωνο τυροπιτάκι με τη λαδίλα εξαιρείται βέβαια γιατί αυτό δεν ξεχνιέται με τίποτα)

 202. Pedis said

  Θαυμάσια νέα από το διάγγελμα! Ο Τσίπρας κερνάει μεζέ τους πτωχοί από τα φράγκα που παράπεσαν από το φορτηγό της χρηματαποστολής της τρόικας! Ανοιξε ο κώλος μας!

  Άλλο είναι το θέμα μου. Μεζεδάκι είδα να κερνάει και ο λογογράφος του πρωθυπουργού. Αν και δεν έχω πολλές ελπίδες ότι θα μπει καν σε σορτ λιστ, εγώ το καταθέτω:

  Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση …

  Το «αντισυμμετρικά» στη διανομή που κολλάει; Ποιο είναι το κέντρο της (αντι)συμμετρίας; Τα περίφημα 700τόσα του προγράμματος της Θεσ/νίκης; Ποιος το χέζει πλέον αυτό!

  Μήπως στο «από κάτω προς τα πάνω»; Άσχετο. Νάλεγε «αντιστρόφως ανάλογα» … ποιος ξέρει αν είναι ακριβές, και μπαίνει στη λεπτομέρεια, να δοκίμαζε, ίσως, κάτι σαν

  «μη συμμετρικά, ρίχνοντας μεγαλύτερο βάρος στα (ή καλύτερα, μεριμνώντας να δοθεί μεγαλύτερη ενίσχυση στα) χαμηλά εισοδήματα».

  Αυτό, πάει κι έρχεται.

  Άλλο το «αντισυμμετρικά» και εντελώς διαφορετικό το «μη-συμμετρικά».

  Τέλος πάντων, το «αντισυμμετρικά» μου φαίνεται άστοχο και χαζό αλλά ακόμη και το «μη-συμμετρικά» (ή το «ανισοβαρώς» που παραπέμπει αλλού και κάνει τζιζ) στην ουσία είναι εντελώς περιττό αφού θα ακολουθηθεί από την επεξήγηση.

  Πάντως, ασχολούμαστε με τρίχες μαζί με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι (αν και πόσα θα πέσουν …).

 203. Γς said

  194:
  Σ ευχαριστώ ΕΦΗ ΕΦΗ

  201:
  Σ ευχαριστώ Γιάννη

  191:
  Ναι, Να τις χαιρόμαστε Νίκο

  Χρόνια πολλά και στην Αννούλα την Σίλια
  και σ΄όλες της Αννούλες του Χιονιά

 204. Γς said

  197 β @ Λ

  Σαγιούζ νερουσίμγιι
  Ρεσπούμπλικ σβαμπότνιχ
  Σπλατιλα ναβίκι
  Βελικάια Ρους

  Ντα ζντράβστβουιτ
  σόζντανιι βούλιι
  Ναρόδοβ Единый
  μαγκούτσι Σαβιέτκιι Σαγιούζ!

 205. Γς said

  Και πάρα πολύ κράτησε, γέρασε και μας άφησε χρόνους.

  Εμεινε όμως ντιέμπουσκα στις καρδιές μας

 206. gpoint said

  # 203

  Ρίβα, είδες κάτι πράματα που συμβαίνουν όταν σφυρίζουν ξένοι διαιτητές ; Η πλάκα είναι πως στις αρχές των παιχνιδιών στους ομίλους οι γάβροι δημοσιογράφοι λέγανε πως στηνΕυρώπη θα φανουν οι αξίες των ομάδων, τώρα θα το κάνουν καραμέλλα…

 207. κουτρούφι said

  #208. Με την έννοια ότι οι δικαιούχοι είναι φερμιόνια οπότε η κυματοσυνάρτηση είναι αντισυμμετρική. Αν ήταν μποζόνια θα ήταν συμμετρική.

 208. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το Φλεβάρη του 1962 ο Τζων Γκλέν- John Glenn- έκανε τρεις φορές το γύρω της Γης σε τροχιά με το Friendship 7.

  Μετά που προσγειώθηκε, έλαβε μια κάρτα από την International Flat Earth Research Society. (Διεθνής οργάνωση Επίπεδης Γης)

  Έγραφε, “OK wise guy.”

  RIP Tζων Γκλέν.
  Λέξη του 2016: Xάρος

 209. spiral architect said

  Πάει και ο Τζον Γκλεν (νταξ’, τα’ χε τα χρονάκια του ο σχωρεμένος) πάει -χτες- και ο Γκρεγκ Λέικ των Emerson, Lake & Palmer (ο πρώτος εκ των τριών πέθανε κι αυτός το Μάρτη του ’16) και των King Cripson και γενικά μέσα στο ’16 έπεσε πολύ θανατικό.

  Στον αγύριστο να πάει το 2016! 👿

 210. spiral architect said

  Μια ευχή για το 2017: Να κλείσει επιτέλους το τριμπούρδελο της €€, για να αναπαυθεί και η ψυχούλα ενός άλλου τεθνεώτος. 😛
  Άι στο διάολο πια!

 211. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα!
  Της Νικοκυροπούλας χρόνια πολλά! Όλα τα καλά να έχει.

  204.Πώς το ξαναβρίσκουμε όσοι δεν το είδαμε;
  Στω! 🙂

  Μεταρρυθμισμός , δημιουργία κόμματος στο χώρο του «λαϊκού μεταρρυθμισμού» ανάγγειλε την περασμένη άνοιξη,η Άννα Διαμαντοπούλου (μακριά από μας 🙂 )

 212. spiral architect said

  Πώς χορεύεται ο λαϊκός μεταρρυθμισμός; 😛
  (έτσι για να ξέρουμε δηλαδή)

 213. roubinakim said

  «φιλελέ» κυρίως «φιλελέδες»
  εκ του νεοφιλελεύθερος και του γιεγιέ…πόσο εύστοχο και αντιπροσωπευτικό

 214. Γς said

  Κι έχεις και την Σοφία Oik να λέει στο ΦΒ να μήν ανησυχούμε για τα αποτελέσματα της PISA διότι έχουμε πολύ καλές επιδόσεις στα εξής:

  α. δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών μαθητών, είναι αμφότεροι πάτος, και

  β. δεν υπαρχει διαφορά μεταξύ κοινωνικοοικονομικών ομάδων μαθητών, φτωχοι και πλούσιοι παρέα στον πάτο του ίδιου καζανιού

  Και προσθέτει:

  Η Ελλάδα έχει επιτύχει την απόλυτη ισότητα στον πάτο. Κανένας δεν μαθαίνει τίποτα στο σχολέιο.

 215. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Όχι ρε συ Σπαιραλ! Ας μείνουμε κανά δυό χρονακια ακόμα στο μπουρδελο. Να μπαινοβγαίνω άνετα στις Αραπιες, δυνατού πασπορτιου ένεκα… Έτσι κι αλλιώς τι χειρότερο μπορεί να μάθετε;

 216. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Πάθετε, όχι μάθετε, τον ωτοκορεκτορα μου μέσα!

 217. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  Νίκο, να την χαίρεσαι !!

  Και τα χρόνια πολλά στις εορτάζουσες Αννούλες 🙂

  217β θα το κοιτάξω και θα σου πω 🙂

 218. Λ said

  Μια (αγγλική) λέξη που έμαθα φέτος είναι η proto-bread, το πρωτόψωμο μπορούμε να πούμε, που ήταν το ψωμί που έφτιαχναν με κριθάρι σπασμένο σε πέτρινα γουδιά κατά την ακέραμο νεολιθική εποχή, 2000 χρόνια πριν την εξημέρωση και καλλιέργεια των σιτηρών.

 219. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  206 Ωστε κλείνει το Τηνιακό; Δεν ήξερα καν ότι λειτουργούσε ακόμα, παρόλο που σύχναζα κι εγώ κάποτε!

 220. Γιάννης Ιατρού said

  217β ΕΦΗ
  Εδώ Έφη αυτό που ζήτησες/ρώτησες 🙂

 221. Pirros said

  ΣτΕ. Στον προφορικό λόγο ως μονοσύλλαβη λέξη: Στε.

 222. Πάνος με πεζά said

  «Εξομοίωση του ΦΠΑ»

  Eπίσης – άσχετο, καραάσχετο – σήμερα ο Κερκ Ντάγκλας κλείνει τα 100…

 223. ΚΑΒ said

  Όποιον συναντώ αυτό μου λέει: να πάει στον αγύριστο το 2016 (που είναι και δίσεκτο).

  Να τις χαίρεστε τις Αννούλες σας, Νικοκύρη και Γς.

 224. spiral architect said

  @221: Μην ανησυχείς ρε, μια ζωή πελατάκια ψάχνουν οι Αραπάδες. 😀
  Και το παλιό μας το πασαπόρτι θα κάνει δουλειά. 😉

 225. Γιάννης Ιατρού said

  208: Pedis

  Αμάν ρε συ Πέδη, δίνει κάτι, το λες ψίχουλα, δεν δίνει τον ειρωνεύεσαι για τις εξαγγελίες που ‘χε κάνει.
  Αλλά μας αποκρύπτεις ότι πήγε στην Ιερουσαλήμ και γιαυτό γύρισε με τον 13ο μισθό.
  Λύσσαξες αντίχριστε!

 226. Πάνος με πεζά said

  Μα γιατί να κλείσει το «Τηνιακό»; Νομίζω ότι από πάνω είναι η «Αδελφότης Τηνίων», δε μπορούν να το λειτουργήσουν ως δικό τους εντευκτήριο, στο κάτω-κάτω; (ή κλείνει και η Αδελφότης;)
  Πάντως έχει πέσει χειροβομβίδα στα κλασικά παλιά ουζερί του κέντρου… Πέτρινο, Λέσβος (στη Μπενάκη) και αρκετά ακόμα…

 227. Alexis said

  #215: Ο Greg Lake των King Crimson βέβαια.
  Άστα να πάνε… 😦
  Εδώ το «μυθικό» Epitaph:

 228. Pedis said

  # 231 – Χαχα!

  Νικοκύρη, έχω κάνει αίτηση για μεζεδάκι! Δώσμου, αριθμό πρωτοκόλλου και πότε θα επιληφθεί η υπηρεσία του αιτήματος μου.

  Διαφάνεια!

 229. Alexis said

  Η φωνή του έχει «σφραγίσει» το συγκεκριμένο τραγούδι.
  Και όχι μόνο βέβαια…

  #231: Γιάννη, λες ο Pedis να είναι του επιτελείου του ILL-Οινόη και να μην το ‘χαμε πάρει χαμπάρι; :mrgreen:

 230. Pedis said

  -> 234 – Το μεζεδάκι είναι το «Αντισυμμετρικά» του Τσιπρός … («ασύμμετρες απειλές» μου έρχονται τώρα που το γράφω) στο # 208.

 231. Πέπε said

  @206, 225:
  Στο Τηνιακό πήγαινα προ εικοσαετίας περίπου, με φοιτητοπαρέα. Οι υπόλοιποι το ήξεραν ήδη πριν από μένα. Την πρώτη φορά που πήγα, σκέφτηκα «πλάκα μου κάνεις που θα κάτσουμε εδώ!». Μάλλον το κριτήριο επιλογής ήταν ότι είναι τόσο απίθανο να το επιλέξεις (ήταν βασικά ένα καφέ-παππού) που ήταν καλτ.

  Σε κάπως πιο πρόσφατα χρόνια είχα ξαναπάει άλλη μία φορά. Το μαγαζί είχε εξελιχθεί: Οι καρέκλες, η ποικιλία και όλα τα υπόλοιπα μπορεί να ήταν ακριβώς τα ίδια, αλλά φαίνεται πως είχε μπει στη λίστα των πιστοποιημένων «καλτ» μαγαζιών, με αποτέλεσμα να είναι φίσκα στους φοιτητές, δεν έβρισκες να κάτσεις, και με τσιμπημένες τιμές.

  Καθώς είναι ακριβώς έξω από τον Σύλλογο Τηνίων, είχα σκεφτεί ότι πρέπει να ήταν αρχικά το κυλικείο του συλλόγου ή τέλος πάντων το τηνιακό καφενείο (όπως ακριβώς δηλώνει ο τίτλος του), σημείο συνάντησης Τηνιακών που ούτε είχε κανένα λόγο να γίνει πιο ελκυστικό αλλά ούτε και απευθυνόταν σε τόσο ευρύ κοινό όσο αυτό που, απροσδοκήτως, τελικά μάζεψε.

 232. Alexis said

  #234, 236: Δεν ασχολούμαστε με μεζεδάκια και δή του Τσιπρός.
  Τώρα κάνουμε παροχές!

 233. Αυτό το Τηνιακό που λέτε πρέπει να ήταν το αντίστοιχο του Ματζέστικ στη Θεσσαλονίκη, όπως καταλαβαίνω.

 234. spiral architect said

  Πρότεινα χθες στο #7 τη λέξη «πρωτογονισμός». Πριν λίγο, οι ειδήσεις του γούγλη μ’ έστειλαν στο σάιτ του κομιστή όπου διάβασα στα σχόλια αυτό: ➡️ ρε συριζοτομαρο …
  Ρε, μνημόνια μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα! 👺

 235. Γιάννης Ιατρού said

  235 (τέλος): Alexis
  λες … να είναι του επιτελείου του ILL-Οινόη…
  σε καταγγέλω για εγκάθετο των οπαδών των δύο άκρων 🙂

 236. raf said

  Η δική μου πρόταση είναι το «στρώμα», μεταφορικό ή κυριολεκτικό, κάτω από το οποίο οι πολίτες κρύβουν τα χρήματά τους για να μην γίνει κανένα πιστωτικό γεγονός και τους τα φάει η τράπεζα.

 237. NM said

  Πεπε (#237): Ποτέ δεν έγινε «καλτ», πάντα ήταν το ουζερί της Ευκαιρίας και της Παρέας. Ο πολύς κόσμος υπήρχε πάντα εκεί λόγω των Σχολών και των Εξαρχείων που έπεφταν πολύ κοντά. Εκεί πήγαινες μόνο γιατί δεν υπήρχε φτηνώτερο και επειδή ήσουν σίγουρος ότι θα βρεις την παρέα σου. Όταν οι σπουδές τελείωναν και οι παρέες διαλύονταν κανείς σχεδόν δεν ξαναπάταγε. Γι αυτό και οι θαμώνες ήταν πάντα νεολαίοι που ανανεώνονταν συνεχώς με τα χρόνια. Οι δε τιμές δεν τσίμπησαν ποτέ. Στις αρχές του ’80 ήταν 300 δρχ και τώρα 4 ευρώ (πάντα μιλάμε για την κλασσική ποικιλία 2 ατόμων και 1 μπύρα ή καραφάκι ούζο).
  Δύτη (#239): Το Ματζέστικ της Θεσσαλονίκης το έχω μόνο ακουστά και χωρίς λεπτομέρειες.
  Ελπίζω να βρεθεί κάποιος να γράψει κάτι για την ιστορία αυτών των Σημάτων που χάνονται.

 238. LandS said

  Προκάνω να προτείνω;

  Υπεραπόδοση (εσόδων)

 239. Η «μετα-αλήθεια» λέξη του 2016 και για τη γερμανική γλώσσα

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500119861

 240. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @234.
  «…καὶ πέστε του ν’ ἀφήσει τῶν πρωτοκόλλων
  μὴν ἔρθω ἐκεῖ καὶ τοῦ κόψω τὴν καλημέρα.»

  Μποστ.

 241. Πάνος με πεζά said

  Aνεξάρτητα από την ψηφοφορία, μια έκφραση που «γυρίζει» όλη την ώρα, και που ξαναβγήκε πάλι στην επιφάνεια, είναι το «έβαλε φρένο στα σενάρια»…

 242. Pedis said

  # 238 – #234, 236: Δεν ασχολούμαστε με μεζεδάκια και δή του Τσιπρός. Τώρα κάνουμε παροχές!

  ναι, θα κάνετε κι εκλογές!

 243. 248 Κάτι που λέγαμε ψες

  http://www.topontiki.gr/article/197461/se-elliniki-etaireia-koitasmata-fysikoy-aerioy-toy-israil

 244. Pedis said

  # 249 – Ωραία, κάνανε τη δουλειά για τον Ρήγα. Εμείς, όλοι, τι θα δώσουμε σε αντάλλαγμα;

 245. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και από εδώ

  Δεν νομίζω να γίνουν εκλογές. Δεν το θεωρώ σωστό κιόλας.

 246. 208, …διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά…
  …Νάλεγε «αντιστρόφως ανάλογα»…

  Πιθανόν – εικασία – το αντισυμμετρικά να είναι απόδοση στα ελληνικά του reciprocally commensurate, του οποίου commensurate τα συνθετικά είναι συν+μέτρο, αλλά η απόδοση είναι μάλλον ανάλογος παρά σύμμετρος (όπως στο στάνταρ Salary commensurate with qualificationsΜισθός αναλόγως των προσόντων).

  Οπότε «αντιστρόφως ανάλογα» πράγματι.

 247. 252

  Μάλλον ήθελε να πει «αντιδιαμετρικά», πιστεύω.

 248. LandS said

  Το postfaktisch σημαίνει ακριβώς ότι το post-truth;

 249. sarant said

  208 κε Για τα αντισυμμετρικά βρήκα το απόσπασμα:
  Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η διανομή του ποσού «θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ».

  Προφανώς δεν είναι αντισυμμετρικά, δεν είναι όμως ούτε αντιστρόφως ανάλογα -δεν τηρείται κάποια αναλογία.

 250. ΓιώργοςΜ said

  256 Χάθηκε να πει «με αντίστροφο τρόπο»;
  Μήπως ήταν υποψηφιότητα τελευταίας στιγμής για εδώ; Είχαμε έλλειψη από κενολογίες φέτος.

 251. Γιάννης Ιατρού said

  Ανακοινώθηκε ο τρόπος υπολογισμού.
  Θα είναι η διαφορά από την εκάστοτε σύνταξη και τα 850€, αλλά με ελάχιστο ποσό τα 300€. Π.χ. παίρνεις 350€, θα σου δώσουν άλλα 500€. Όλα τα ποσά, πριν φόρων, δηλ. θα γίνουν σχετικές κρατήσεις ΦΜΥ κλπ.

  Ε, με όλα αυτά είναι δύσκολο να το εκφράσεις με μιά λέξη. Ίσως μόνο περιφραστικά, λέγοντας π.χ. «… αυτοί με τις μικρότερες συντάξεις θα ευνοηθούν περισσότερο…» ή κάπως παρόμοια.

 252. Γιάννης Ιατρού said

  και κάτι επιστημονικό 🙂

 253. Pedis said

  # 256 (+252) – Προφανώς δεν είναι αντισυμμετρικά, δεν είναι όμως ούτε αντιστρόφως ανάλογα -δεν τηρείται κάποια αναλογία.

  Ναι, ακριβώς αυτό σκέφτηκα στο #208.

  Δεν έχω βρει κάποια καλύτερη λύση

  (για το ευρύ κοινό, εννοώς που δεν θα ήθελε πρώτα να δει την κατανομή των συντάξεων, να υπολογίσει τη διάμεσο, τη μέση τιμή κλπ κλπ για να έχει άποψη για τον ειδικό όρο που θα επέλεγε ένας μαθηματικά μορφωμένος λογογράφος πρωθυπουργού)

  από το «μη-συμμετρικά» ή καλύτερα τίποτα από αυτά, αφού την ιδέα την εξηγεί αμέσως έπειτα. Μπαρούφα υψηλού ρίσκου του λογογράφου.

  # 252 – είσαι σίγουρος ότι το reciprocally commensurate μεταφράζεται ως αντιστρόφως ανάλογα, κι αν όχι, τότε πώς μεταφράζεται;

  # 253 – Σκύλε, το «αντιδιαμετρικά» ταιριάζει όταν θες να μιλήσεις για Τσίπρα και αριστερά.

 254. 260τέλος https://twitter.com/Gath___/status/807184011516903424

 255. Pedis said

  # 261 – 🙂

  Πού συναντήθηκαν; Προσκαλεσμένοι σε συνέδριο της δουλειάς;

  Να φέρουμε τον Randi στην Ελλάδα να τον κάνει τελατίνι;

 256. 262 Είχε πάει Ισραήλ ο αρχηγός. Εκεί βρεθήκανε.

 257. Pedis said

  # 263 – Α, κατάλαβα. Πήγε να του μάθει νέα κόλπα.

  Αν δεν τα έχεις δει τα βίντεα με τον Randi που κυκλοφορούν, δές τα, αξίζουν.

 258. Αλλά δε φόρεσε γραβάντα http://www.enikos.gr/images/resized/590_6a910f87c52b8cda30fd333cc1cce7a3.PNG

  Τον ξέρω τον Ράντι.

 259. Ριβαλντίνιο said

  @ 212 gpoint

  Δεν κατάλαβα τι θα πουν ;

  Επιτυχίες Πανάθας :
  Τελικός 1971
  Ημιτελικοί 1985 και 1996
  Προημιτελικοί 1988, 1992, 2002 και 2003

  ΟΣΦΠ :
  Προημιτελικοί 1993 και 1998

  Μην συγκρίνουμε τα ασύγκριτα !

 260. ΣΠ said

  Για τον James Randi είναι η ταινία An Honest Liar (2014).

 261. Μαρία said

  256
  Θα διαβιβάσω τα σχόλια στη γειτόνισσά μου, που θα πάρει το βοήθημα, γιατί έχασε τον ύπνο της η γυναίκα μ’ αυτό το αντισυμμετρικό.

 262. Μουαχαχα…

 263. gpoint said

  # 266

  Μιλάμε για τα φετεινά αποτελέσματα στο Γιουρόπαλίγκ που τελικά έδειξαν σαν καλύτερη ομάδα τον ΠΑΟΚ κάτι που δεν περίμεναν οι γάβροι. Το ελληνικό πρωτάθλημα κακώς διεξάγεται μ’ αυτήν την ΕΠΟ, έχουν καταντήσει ο στήσας του στήσαντος τα παιχνίδια. Η απομάκρυνση του Κοντονή και η έλευση Κουτσοκούμνη έδωσε τις απαραίτητες ανάσες. Το πως έφτασε ο ΠΑΟ να παίρνει προπονητή που αν του κουνήσει το δάχτυλο ο χοντρός θα φύγει την άλλη στιγμή για του Ρέντη είναι ενδεικτικό. Θα μου πεις εδώ έχει καταντήσει ύποπτος όποιος παίκτης καλείται στην Εθνική…

  αποτυχίες της Πανάθας μετά την αλλαγή χιλιετίας :

  έχει πλέον το απόλυτο ρεκόρ Ευρώπης με 13 παιχνίδια στους ομίλους χωρίς νίκη. Στα 12 υπήρχαν άλλες δυο αλλά ο ΠΑΟ…ξεχώρισε…

  νέο ατομικό ρεκόρ ελάχιστης συγκομιδής βαθμών με τον φετεινό άσσο

  τελευταία νίκη σε ομίλους στις 22-11-2014, 1-0 την Μπρόντμπυ

  Δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

 264. Ριβαλντίνιο said

  @ 270 gpoint

  Η Πανάθα κάθε δεκαετία έχει μια σημαντική επιτυχία στην Ευρώπη.

  ’70 : Τελικός 1971
  ’80 : Ημιτελικός 1985
  ’90 : Ημιτελικός 1996
  Πρώτη 10ετία 21ου αι. : Διαδοχικοί Προημιτελικοί (2002,2003)

  Άρα το 2017-2019 περιμένουμε κάποια σημαντική επιτυχία, δηλαδή την κατάκτηση του τσουλού ή του γιουρόπα (μάλλον του τσουλού) !

 265. Pedis said

  # 266, Ναι, Μαρία, αλλά να μην τα χαλάσει όλα μαζί. Σιγά-σιγά και να φυλάξει κατιτίς για το ευχαριστώ, να αγοράσει το κομπλέ σετ ντιβιντί με ομιλίες του αρχηγού από το 2012 μέχρι τις εκλογές του 2015. Πέστης το κι αυτό, μην το ξεχάσεις.

 266. Γιάννης Ιατρού said

  272: Να προσέχουμε και λίγο την αρίθμηση Πέδη, τρέχουμε κι εμείς κι απορούμε …

  Α, και κοίτα, αμαρτία είναι να δώσει τις οικονομίες της για ν΄αγοράσει αυτά που λες, Τα μοιράζει δωρεάν ο Άδωνις στα σεμινάρια που κάνει. Καλύτερα λοιπόν να γραφτεί εκεί, να μάθει και δυό πράγματα χρήσιμα για την γλώσσα των προγόνων της 🙂

 267. Pedis said

  272 -> 268 (μερσί Ζάν).

  Τι μοιράζει; Μην μου πεις ότι ο σύριζα στρατολόγησε και τον Αδωνι; Μπορεί … ξέρει πολλά από σαξές στόρυ.

 268. Ροδίων said

  Λαϊκισμός. Ακούγεται σε όλο τον κόσμο για αριστερούς και δεξιούς πολιτικούς. Μερικοί στις ΗΠΑ το χρησιμοποιούν και σαν τίτλο τιμής.

 269. sarant said

  275 Υπήρχε και κίνημα «λαϊκισμού» (People’s Party ή Populists) στα τέλη 19ου – αρχες του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ, με προοδευτικό-αριστερό προσανατολισμό

 270. Pedis said

  # 276 – … απ’ όπου έλκει την καταγωγή του ο σχετικός όρος (όπως είχαμε πει παλιότερα, δεν θυμάμαι πότε και βαριέμαι να ψάξω … μας είχες ψιλουποσχεθεί και άρθρο σχετικά, αν δεν απατώμαι.)

 271. Pedis said

  να, πάνω που μιλούσαμε για λαικισμό:

  θρου http://info-war.gr/ti-elegan-avgi-ke-papadimoulis-otan-o-samaras-miraze-to-pleonasma/

 272. gpoint said

  # 271

  Εχεις δίκιο ! είχα ξεχάσει το χριστιανικό τρίπτυχο «ΠίστιςΕλπίςΑγάπη» (γαλλιστί Pistis, elle pisse Agapi ) αλλά μην τα παραλές… μέχρι ημιτελικό το πολύ να φτάσετε, τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο θα τον φέρει η ίδια ομάδα που τον έφερε και στο μπάσκετ επί ελευθέρας Ελλάδος, Εσείς μόνο αν βρυκολακιάσει η «επανάστασις» έχετε ελπίδες !
  Μην ανησυχείς, κατανόηση υπάρχει.

 273. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  146.Smerdaleos >>υποχωρητικής αφομοίωσης
  Δε τον ήξερα αυτόν τον όρο!Συναντιέται συχνά σε ντοπιολαλιές Θεσσαλίας-Ηπείρου πιο πολύ θαρρώ.Ευχαριστώ!
  Εμείς έκεια κάτω βάνουμε και παραπάνω.Υπάρχει όρος; κάπως σαν …ευφωνικές προσθέσεις 🙂

  226. Ευχαριστώ Γιάννη Ι.για το λινκ

  256. Και δίχως καθόλου το αντισυμμετρικά, στέκει νομίζω.
  (Επίτηδες έβαλα τις δυο αρνήσεις,έτσι θα το έλεγα κι αν είναι λάθος διορθώστε 🙂 )

 274. 259, …Βρήκαν ουρά φτερωτού δεινοσαύρου 99 εκατ. ετών σε κομμάτι ήλεκτρου…

  Κατά το T-Rex, προτείνω την ονομασία e-Rex, λόγω ηλέκτρου.

  (Πρβλ. και τον πολύ μεταγενέστερο
  homo e-rectus.)

 275. [268], …256
  Θα διαβιβάσω τα σχόλια στη γειτόνισσά μου, που θα πάρει το βοήθημα, γιατί έχασε τον ύπνο της η γυναίκα μ’ αυτό το αντισυμμετρικό….

  272, …# 266 …να μην τα χαλάσει όλα μαζί….

  Να τα χαλάσει αντισυμμετρικά:

  «Give me the luxuries of life and
  I will willingly do without the necessities.»
  (Frank Lloyd Wright)

  (Λέμε κι εμείς «Η φτώχια θέλει καλοπέραση»)

 276. 273 …272: Να προσέχουμε και λίγο την αρίθμηση Πέδη,
  τρέχουμε κι εμείς κι απορούμε … …

  ΤροχοΠέδη στο τρέξιμο!

 277. Μπετατζής said

  239. To Mατζέστικ ειχε χαρακτήρα. Το Τηνιακό απλά ήταν φτηνό και βόλευε.
  207. Ένας φίλος μου έλεγε για την ποικιλία αυτή ότι την έβγαζε με μήτρα επειδή ήτανε όλες ακριβώς ίδιες.

 278. Έχεις περάσει κι εσύ λοιπόν από το Ματζέστικ, Μπετατζή;

 279. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  282.τέλος >> «Η φτώχια θέλει καλοπέραση» -για να την έχεις πολύ καιρό, όπως λέει ο πατέρας μου 🙂

 280. sarant said

  Μόλις προλαβαίνετε να προτεινετε λέξη της χρονιάς, το βράδυ κλείνει ο κατάλογος, η εφορευτική κάνει μια πρώτη σούμα και μετά θα αρχίσει η ψηφοφορία!

 281. Μαρία said

  Το σέξτιν το είπατε;

 282. αεροπειρατεία
  άνω κατώφλι
  μπουγατσάν
  Μήπως να βάλουμε και μια λέξη που θέλαμε να υπάρχει το 2016 και δεν υπήρχε; Ευχόμενοι να υπάρξει το 2017
  αποτέφρωση νεκρών

 283. ντόπινγκ, Ρίο, Γιούρο;

 284. Silent Bob said

  Τραμπάκουλας.
  Πρόλαβα;

 285. Δύο ακόμα άρθρα για τις ελίτ:
  This is the most dangerous time for our planet
  The elite’s Marie Antoinette moment

 286. […] να διαλέξουμε τη λέξη της χρονιάς, τη λέξη του 2016. Στο άρθρο εκείνο προτείνατε τις υποψήφιες λέξεις, τώρα λοιπόν θα ψηφίσουμε αυτήν ή […]

 287. […] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: