Σύρμα!
Posted by sarant στο 15 Δεκεμβρίου, 2016
Το σημερινό άρθρο είναι απόρροια μιας συζήτησης που έγινε τις προάλλες, στα σχόλια του άρθρου που είχαμε βάλει για τα λεξιλογικά της περιπέτειας Ο Αστερίξ και το χρυσό δρεπάνι. Όπως θα δείτε, ουσιαστικά συνοψίζω όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση εκείνη, προσθέτοντας ελάχιστα δικά μου. Νομίζω όμως πως το άρθρο δεν είναι περιττό, επειδή έτσι δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούν για τη συζήτηση και να σχολιάσουν και όσοι δεν την είχαν πάρει είδηση -διότι δεν διαβάζουν όλοι ως το τέλος τα σχόλια, ιδίως αν το άρθρο δεν τους ενδιαφέρει.
Λοιπόν, στα σχόλια της περιπέτειας του Αστερίξ, ο φίλος μας ο Corto είδε στη μετάφραση (του Αργ. Χιόνη) τη φράση «Σύρμα! Οι Ρωμαίοι!» και έφερε τη συζήτηση για τη φράση αυτή. Πριν προχωρήσω, να θυμίσω ότι γίνεται ένας καβγάς σε νυχτερινό κέντρο, όπου ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ξυλοφορτώνουν τους μπράβους μιας συμμορίας λαθρεμπόρων και ξαφνικά ένας από τους δαρμένους μπράβους φωνάζει «XXII! Les Romains!!» και όλοι οι λαθρέμποροι το σκάνε.
Η φράση του Αστερίξ είναι αναχρονισμένη παραλλαγή μιας γνωστής γαλλικής φράσης της αργκό, της φράσης «Vingt-deux, voilà les flics», κατά λέξη «Εικοσιδύο, οι μπάτσοι!», που ολοφάνερα αντιστοιχεί ακριβώς στη δική μας «Σύρμα!» -για τις ανάγκες της ιστορίας ο αριθμός 22 γράφτηκε στο ρωμαϊκό σύστημα και οι μπάτσοι έγιναν Ρωμαίοι. Ο Χιόνης πολύ σωστά το μεταφράζει «Σύρμα, οι Ρωμαίοι!» ενώ η Μαραντέι (των εκδόσεων Μαμούθ που είναι αυτές που κυκλοφορούν τώρα) αστοχεί, αφού το αποδίδει «ΧΧΙΙ, οι Ρωμαίοι!» που δεν λέει τίποτα στον Έλληνα αναγνώστη.
Η αργκοτική φράση σε μας είναι συνήθως ένα σκέτο «Σύρμα!» και χρησιμοποιείται ως επιφώνημα προειδοποίησης, «για να ειδοποιήσουμε κάποιον ότι πρέπει να εγκαταλείψει κάποια παράνομη δραστηριότητά του, γιατί πλησιάζει ένα όργανο τάξεως ή ελέγχου» (ορισμός από το ΛΚΝ).
Ο φίλος μας ο Κόρτο αναρωτήθηκε αν το επιφώνημα «Σύρμα!» υπήρχε προπολεμικά ή αν γεννήθηκε μέσα στην Κατοχή ή στον πόλεμο, όπως δείχνουν κάποιες ενδείξεις. Αυτή η ερώτηση προκάλεσε τη συζήτηση που θα συνοψίσω στο σημερινό άρθρο. Εννοείται ότι η προσπάθεια για χρονολόγηση της έκφρασης πηγαίνει χέρι-χέρι με την προσπάθεια για «ετυμολόγησή» της -να βρούμε δηλαδή από πού προήλθε, για ποιο λόγο κάποιοι πρόγονοί μας είπαν «Σύρμα!» θέλοντας να προειδοποιήσουν ότι πλησιάζει κάποιο όργανο της τάξης.
Ο Κόρτο είχε βρει την έκφραση σε ρεμπέτικο τραγούδι του Ροβερτάκη, σε στίχους Κώστα Μάνεση, που υπάρχει στα Ρεμπέτικα του Πετρόπουλου με χρονολογική ένδειξη 1947, αλλά που μάλλον δεν δισκογραφήθηκε ποτέ. Οι στίχοι είναι οι εξής:
«Σύρμα»!
Για ένα μεροκάματο γυρίζω μες τους δρόμους,
καθημερινώς τραβήγματα έχω με αστυνόμους.
Ρεφραίν:
«Σύρμα» εδώ, «σύρμα» εκεί, μου σπάει τη χολή μου,
ζημιά μου κάνει στη δουλειά, μου κόβει το ψωμί μου.
Κι εκεί που κάνω το σεφτέ το σκάω μάνι – μάνι,
σύρμα! φωνάζουν τα παιδιά, έρχονται πολισμάνοι.
Αν με γραπώσ’ ο πόλισμαν, αλίμονο σε μένα,
με πάει στο αυτόφωρο, πληρώνω τα σπασμένα.
Ο φίλος μας το Spatholouro ανέφερε πως το τραγούδι εμφανίζεται -σε παρτιτούρα- και σε άλλες πηγές, με χρονολογία 1946, αλλά, το σημαντικότερο, παρουσίασε το χρονογράφημα του Δημ. Γιαννουκάκη που βλέπετε αριστερά, δημοσιευμένο στην εφημερίδα Εμπρός στις 20.8.1946 (σελ. 2), το οποίο μάς δίνει μια ισχυρή ένδειξη για τη χρονολόγηση της έκφρασης.
Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Γιαννουκάκης:
Νέα λέξις εισήλθε πρότινος εις το ελληνικόν λεξιλόγιον της πλανοδίου εμπορικής κινήσεως. Το «σύρμα».
Βέβαια, η λέξις δεν είναι νέα ως λέξις, αλλά ως νέα έννοια… Είναι νεοτάτη. Απ του ντέιτ! Τι σημαίνει;
Το κυνηγητό των πλανοδίων την εδημιούργησε.
Μόλις αστυφύλαξ πλησιάσει σε τόπον όπου οι πλανόδιοι σιγαρετοπώλαι, καραμελοπώλαι, σαντουιτσοπώλαι, κονσερβοπώλαι και ποικίλοι διαφοροπώλαι και ανευαδειοπώλαι συγκεντρώνονται και ξεκουφαίνουν τους διαβάτας, μία φωνή θ’ ακουστεί:
– Σύρμα! Σύρμα!
Λαγοί γίνονται τότε οι διάφοροι ποικιλοπώλαι. Λούηδες γινονται, Κυριακίδηδες και τρέχουν ν’ απομακρυνθούν από την επικίνδυνη προσέγγιση, ενώ ταυτοχρόνως η φωνή του σκοπού επαναλαμβάνεται από τους άλλους, διά να μεταδοθεί εις τα πέρατα του δρόμου, όπως μεταδίδονται οι ειδήσεις με το ταμ ταμ στη ζούγκλα!
– Σύρμα!… Σύρμα!…
– Σύρμαααααα!….
Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα αυτό το είδος ευθυμογραφίας, που, πέρα από το αφ’υψηλού ύφος, δίνει και μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της ζωής ενώ γύρω γινονταν σημεία και τέρατα -λίγες μέρες νωρίτερα, ας πούμε, από το χρονογράφημα του Γιαννουκάκη τα αποσπάσματα του Σούρλα κατέβαζαν από το τρένο τον κορυφαίο δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, τον βασάνιζαν και τον δολοφονούσαν. Ωστόσο, θεωρώ ότι αποτελεί αξιόπιστη μαρτυρία για τη χρονολόγηση της έκφρασης, που φαίνεται πως το 1946 ήταν πρόσφατη στην αθηναϊκή πιάτσα. Άλλωστε, προπολεμική ανεύρεσή της σε κειμενο δεν έχει εντοπισθεί.
Πώς όμως φτάσαμε να λέμε «Σύρμα!» ως επιφώνημα προειδοποίησης;
Η εξήγηση που είχα ακουστά και που τη δίνει ο Τσιφόρος σε κάποιο διήγημά του (ίσως και όχι μόνο μία φορά) είναι πως την έκφραση την καθιέρωσαν οι αβανταδόροι των παπατζήδων. Όταν ο παπατζής στριμωχνόταν, ο αβανταδόρος φώναζε «Σύρμα», δείχνοντας κιόλας ψηλά, κοίταζε ο κόσμος ψηλά να δει αν πέφτει το καλώδιο και ο παπατζής έβρισκε ευκαιρία να την κοπανήσει.
Θα μπορούσε να είναι αυτή η αρχή και να επεκτάθηκε στους μικροπωλητές αργότερα. Τα ηλεκτρικά καλώδια ήταν κάτι σχετικά καινούργιο και επίφοβο πριν από 70 χρόνια, και κάποια ατυχήματα θα είχαν γίνει. Η εκδοχή είναι εύλογη αλλά όχι σίγουρη.
Μια δεύτερη εκδοχή, παραπέμπει στο σύρμα του τηλεγράφου και στην έκφραση «έπεσε σύρμα», που λέμε όταν κυκλοφορεί μια είδηση, συνήθως μια ειδοποίηση (π.χ. έπεσε σύρμα στην πιάτσα ότι φέρανε καινούργιο πράμα / ότι οι μπάτσοι κάνουν προσαγωγές / ότι….) Θα μπορούσε λοιπόν η λέξη «σύρμα» να έχει πάρει τη σημασία «μήνυμα» (και βέβαια, μήνυμα για επερχόμενο κίνδυνο). Ωστόσο, αίσθησή μου είναι ότι η φράση «έπεσε σύρμα» έχει γεννηθεί από την έκφραση «Σύρμα!» και όχι το αντίστροφο.
Μια τρίτη εκδοχή την ανέφερε ο φίλος μας ο Nikiplos. Μεταφέρω εδώ την αφήγησή του:
Ο πατέρας μου πριν κατορθώσει να στήσει ένα μαγαζάκι με τ’ αδέρφια του στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ήταν υπάλληλοι εμπόρων που έστηναν στα πανηγύρια της ελληνικής επικράτειας τέντες και πωλούσαν εμπορεύματα σε πάγκους. Γύριζαν (με έδρα την Αιόλου) όλη την (νότια) Ελλάδα σχεδόν τότε… Τα μισθωμένα φορτηγά προστάτευαν τα εμπορεύματα και οι υπάλληλοι κάθονταν πάνω στους μουσαμάδες ψηλά… Τα φορτηγά τότε πήγαιναν εξαιρετικά σιγά… Έναν έβαζαν μπροστά να κοιτάζει αν υπάρχει κάποιο καλώδιο που να διασχίζει το δρόμο (συνήθως τηλεγραφικό γιατί ρεύμα δεν είχε η επαρχία)… Όταν φαινόταν το καλώδιο ο πρώτος που επιτηρούσε (κι αυτός ήταν ο σκοπός του) φώναζε «Σύρμα!» και όλοι έσκυβαν κάτω στην καρότσα, έπεφταν μπρούμητα δηλαδή… Αυτό ήταν πολύ συχνό… Το είχα ακούσει κι από άλλους συναδέλφους του, το είχα δει και σε κάποια διήγηση του Κοτζιούλα όπου περιγράφει μεταξύ άλλων ως εμβόλιμο και κάτι σχετικά με τα μπουλούκια του θεάτρου όπου αναφέρεται και η Σπεράντζα Βρανά… Δεν ξέρω αν βγήκε από εκεί η έκφραση ή προϋπήρχε. Το λέω πληροφοριακά και μόνο…
Την προέλευση της έκφρασης από την προειδοποίηση προς τους επιβάτες της καρότσας φορτηγού την αναφέρει και ο Patsis στο slang.gr.
Oμολογώ πως δεν ξέρω ποια διήγηση του Κοτζιούλα έχει υπόψη του ο Nikiplos, αλλά κάτι μού θύμισε η αναφορά του, και πράγματι θυμήθηκα ότι ο Κοτζιούλας, σε μια ημερολογιακή του σημείωση, γραμμένη το 1944, αναφέρει τα εξής:
Βρέχει. Το αυτοκίνητο, περνώντας από λάκκους, μας πιτσιλίζει νερό. Κι από μπροστά έρχεται ανεμόβροχο. Καλύτερα είναι όσοι βρίσκονται απάνω.
Μα εκείνοι έχουν άλλο χάλι. Κάθε τόσο ο βοηθός τούς φωνάζει:
— Σύρμα! Σύρμα!
Όταν δεν προσέχουν την τηλεφωνική γραμμή, μπορεί να την πάθουν.
— Προχτές ένας αντάρτης κόντεψε να βγάλει το μάτι. Χτύπησε απάνω σ’ ένα σύρμα αγκαθερό και του πήρε τη βλεφαρίδα, του έγδαρε το πρόσωπο.
Ο Κοτζιούλας διασχίζει την Αιτωλοακαρνανία, ταξιδεύοντας όρθιος πάνω στην καρότσα φορτηγού αυτοκινήτου του ΕΛΑΣ, πηγαίνοντας σε αποστολή στην Κεφαλονιά, φθινόπωρο του 1944 (Παρεμπιπτόντως, τα ημερολόγιά του πρόκειται επιτέλους, εκτός σοβαρού απροόπτου, να εκδοθούν μέσα στο 2017, πιθανότατα στο πρώτο εξάμηνο). Μας λέει λοιπόν ότι υπήρχε ήδη το επιφώνημα προειδοποίησης «Σύρμα!» έστω και «κυριολεκτικά», δηλαδή σαν προειδοποίηση για έναν κίνδυνο που είχε άμεση σχέση με το σύρμα. Το θεωρώ πολύ πιθανό η έκφραση αυτή στη συνέχεια να αυτονομήθηκε και να χρησιμοποιήθηκε ως γενικό επιφώνημα προειδοποίησης για επερχόμενο κίνδυνο. Παρόλο που και οι τρεις εκδοχές που ανέφερα είναι εύλογες, η προσωπική μου προτίμηση πηγαίνει στην τρίτη, στην προειδοποιηση προς τον επιβάτη της καρότσας. Στον πολεμο και στην κατοχή αυτός ο τρόπος μετακίνησης ήταν πολύ συνηθισμένος.
Επειδή εδώ λεξιλογούμε, να πούμε ότι το σύρμα προέρχεται από το ρήμα «σύρω», είναι δηλαδή αυτό που σέρνεται. Στα ελληνιστικά χρόνια, σύρμα ήταν μια θεατρική εσθήτα με μακριά ουρά. Ίσως από τα κεντήματα που είχε αυτή, προήλθε η μεσαιωνική σημασία σύρμα = χρυσή ή ασημένια κλωστή. Η λέξη πέρασε και στα τούρκικα, ως sιrma και sιrmakeş ήταν ο τεχνίτης ο ειδικευμένος να κεντάει υφάσματα ή ρούχα με χρυσό (ή ασημένιο) νήμα, ο χρυσοκεντητής, λέξη που ξαναμπήκε στα ελληνικά ως αντιδάνειο, συρμακέζης, ή σερμακέζης ή σιρμακέζης (ή συρμακέσης κτλ.). Ονομαστούς σερμακέζηδες είχαν τα Γιάννενα -σήμερα η λέξη επιβιώνει ως επώνυμο.
Ακόμα, σύρμα λέγεται ο τόπος απ’ όπου περνούν τα θηράματα («εδώ είναι το σύρμα των λαγών») αλλά σύρματα και τα σπιτάκια όπου κλείνουν οι θαλασσινοί τις βάρκες τους στις κακοκαιρίες του χειμώνα. Θα ήταν μάταιο βέβαια να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τη γέννηση της έκφρασης με τις σημασίες αυτές.
Να προσθέσω επίσης ότι στη σημερινή αργκό, πέρα από την προειδοποίηση «Σύρμα!» που είναι ακόμα ζωντανή, η λέξη χρησιμοποιείται επίσης για να δηλώσει το χασίς άριστης ποιότητας αλλά και οτιδήποτε πολύ καλό, εκλεκτό (παλιότερα θα λέγαμε ‘τζάμι!’) Αλλά κι αυτές οι σημασίες, που είναι άλλωστε πολύ πιο πρόσφατες, δεν έχουν σχέση με την προειδοποίηση.
Οπότε, ύστερα από ένα ολόκληρο κατεβατό δεν έχω να σας δώσω οριστική απάντηση για την προέλευση της έκφρασης «Σύρμα!» αν και η προσωπική μου προτίμηση βρίσκεται στην τρίτη από τις εκδοχές που σας ανέφερα πιο πάνω.
Αν αυτό σας παρηγορεί, πάντως, ούτε για την αντίστοιχη γαλλική έκφραση, την «22, les flics» υπάρχει μία γενικώς αποδεκτή εξήγηση -αντίθετα, στο σχετικό άρθρο της γαλλικής Βικιπαίδειας απαριθμούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεκαπέντε θεωρίες για τη γέννηση της γαλλικής έκφρασης, μερικές από τις οποίες δείχνουν ότι ο νατσουλισμός (εκεί θα λέγεται nachoulisme) θάλλει και εις Παρισίους!
LandS said
Μάλλον τυχαία, αμερικανιστί το wire, ως ρήμα, σημαίνει και «στέλνω τηλεγράφημα»
Παναγιώτης Κ. said
Πράγματι το συρμακέσης (όχι με ζ ) επιβιώνει στα Γιάννενα. Είχα συμμαθητή με αυτό το επώνυμο.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Moι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν που κανείς από τους συνταξιούχους δεν ανέφερε το αντίστοιχο εγγλέζικο. Τσήζ ιτ! (cheese it!) .Όλοι μπούληδες ήσασταν στα νιάτα σας; … Αγνώστου ετύμου κι αυτό.
spatholouro said
Ο στιχουργός στο τραγούδι του Ροβερτάκη είναι ο Κώστας Μάνεσης και όχι ο γνωστός τσαμπουκαλής-στιχουργός Νίκος Μάθεσης
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
3 Βρε τι μαθαίνει κανείς!
Spiridione said
Σχετικά με τον Κοτζιούλα, κατά τύχη στο άλλο νήμα που συζητούσαμε για τα Καλάβρυτα διάβασα το εξής σχετικό:
Οι αντάρτες ως μέσα επικοινωνίας τους χρησιμοποιούσαν, μεταξύ άλλων, …. τηλέφωνα από διαλυμένους σταθμούς χωροφυλακής ή καταστροφές τηλεφωνικών γραμμών από τις οποίες έπαιρναν το υλικό, χρησιμοποιούσαν ακόμα και αγκαθωτό σύρμα από τους φράχτες ως τηλεφωνικό σύρμα (Ενεπεκίδης 1964 σελ. 132-144, Μπινιαρδόπουλος, Ρούπας, Χλιάπας 1987, σελ. 195-196).
Αυτό για το αγκαθωτό σύρμα που λέει ο Κοτζιούλας. Επίσης, εκείνη την εποχή λογικά θα είχαμε συνεχείς καταστροφές τηλεφωνικών γραμμών εκατέρωθεν, τις οποίες και θα επανατοποθετούσαν πρόχειρα και θα ήταν έτσι σε χαμηλό ύψος.
Εδώ η παραπομπή σελ. 398-399
Click to access %CE%94%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AE.pdf
sarant said
4 Σωστά, το διόρθωσα
6 Σωστή η επισήμανση για το χαμηλό ύψος
Παναγιώτης Κ. said
Κάνω μια εισαγωγή για να σας βάλω στο πνεύμα.
ΔΒ=(το Όπλο όχι Σώμα) των διαβιβάσεων στον στρατό.
Αναφέρομαι σε μια κατάσταση πριν 40 χρόνια. Δεν ξέρω τι αλλαγές έχουν γίνει από τότε.
Βεβαίως υπάρχει αυτό το όπλο για τις επικοινωνίες του στρατεύματος αλλά αυτές, σε καιρό ειρήνης, γίνονται με τις γραμμές του ΟΤΕ.
Υπήρχαν τότε, τα φερέσυχνα. Συσκευές όπου μέσω μιας αύρματης όδευσης ήταν δυνατόν να μεταδοθούν δύο ή περισσότερα διαφορετικά σήματα.
Χρησιμοποιείται διαμόρφωση συχνότητας (FM) και, ως γνωστόν, η μετάδοση πραγματοποιείται ευθύγραμμα. Αν η ΑΣΔΕΝ ήθελε να επικοινωνήσει με τη Σάμο, μεσολαβούσε ως ενδιάμεσος σταθμός η Νάξος ( σταθμός αναμετάδοσης). Υπήρχε πρόγραμμα συνδέσεων και η πραγματοποίηση της σύνδεσης βεβαιωνόταν με την καταγραφή του συνθηματικού που έλεγε η ΑΣΔΕΝ. Η σύνδεση όμως τις πιο πολλές φορές ήταν αδύνατη για διαφόρους λόγους. Υποθέτω ότι οφειλόταν στην έλλειψη αξιοπιστίας των συσκευών ( προπολεμική σχεδίαση). Όμως το τυπικό έπρεπε να τηρηθεί δηλαδή να καταγραφεί το συνθηματικό ώστε να φαίνεται πως όλα πηγαίνουν…ρολόι.
Ο Αθηναίος διαβιβαστής με τα χίλια ζόρια καλούσε τον Σάμιο και του έλεγε:
» Έλα στο σύρμα».
Δηλαδή, έλα στο σταθερό τηλέφωνο για να σου πω τα συνθηματικά, να τα ακούσεις σωστά ώστε να τα καταγράψεις!
Γενικά πάντως, οι Διαβιβάσεις διαχρονικά, υπήρξαν μια πονεμένη ιστορία όχι μόνο σε μας αλλά και σε άλλους στρατούς.
Επαναλαμβάνω: Μιλώ για πριν 40 χρόνια.
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα !
Απλώς συμπληρωματικά αναφέρω ότι ήδη από το 47-48 στη Μακρόνησο, όπως αναφέρουν όλα τα σχετικά βιβλία, ο όρος «σύρμα» είχε καθιερωθεί για τα επιμέρους στρατόπεδα (το «σύρμα» του Β’ ΕΤΟ κλπ.), χαρακτηρίζοντας τον τρόπο της οριοθέτησης των επιμέρους χώρων, με τη δημιουργία κλωβών. Το «σύρμα» δηλαδή το χρησιμοποιούσαν οι φαντάροι-κρατούμενοι, αντί να πουν μοίρα, τάγμα κλπ. («Έμεινα τρεις μήνες στο σύρμα των πολιτικών κρατουμένων»).
Βεβαίως, η χρονολογία δε βοηθάει, γιατί μιλάμε περίπου για τα ίδια χρόνια. Θα μπορούσε μια λέξη της στρατιωτικής διαλέκτου να έχει περάσει στην καθομιλουμένη, όπως έχει συμβεί πολλές φορές, ή όμως και το αντίθετο, κάποια έκφραση της μόδας να έχει μπει στη στρατιωτική ορολογία.
Πάνος με πεζά said
@ 2 : Και καθηγητής ΕΜΠ υπάρχει στη Στατική, συνταξιούχος πλέον, ο Κώστας Συρμακέζης.
Παναγιώτης Κ. said
@6. Σωστά. Η δισύρματη τηλεφωνική γραμμή είναι απλωμένη στο έδαφος (έρπουσα) και φυσικά κόβεται όχι μόνο από δολιοφθορά αλλά και για άλλους λόγους.
Πράγματι οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν αγκαθωτό σύρμα για τις επικοινωνίες τους. Εδώ δεν ήταν στο έδαφος αλλά στερεωνόταν στα δέντρα.
Έλεγε η γιαγιά μου: Πήραν όλα τα σύρματα από τους φράχτες.
Έγραφα στο #8 για τις δυσχέρειες στις επικοινωνίες.
Μετά από κάθε μάχη οι αξιωματούχοι του ΔΣΕ συνέτασσαν σχετική έκθεση αποτιμώντας το εγχείρημα.
Το ίδιο συνέβη και μετά τη μάχη της Φλώρινας όπου ο ΔΣΕ είχε τρομακτικές απώλειες.
Γίνεται λοιπόν κριτική για το γεγονός ότι οι μαχητές δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στο ζήτημα των διαβιβάσεων. Έλειψε λοιπόν ο συντονισμός και ήταν αυτός ένας ακόμη λόγος για την ήττα.
Παναγιώτης Κ. said
@8. ασύρματη όδευση
cronopiusa said
«τρέχα, τρέχα έρχεται ο γάτος»
Μπαρρανκίγια, Κολομβία: παπαγάλος ειδοποιεί τα «βαποράκια» την άφιξη της αστυνομίας.
Στην Πλάσα ντε λα κρους βέρδε , Κάντιθ, Ανδαλουσία, οι παπατζήδες φώναζαν Αγουα
Καλή σας μέρα
Γς said
Κι εκείνος ο Γερμανός αρxαιολόγος, που έλεγε ότι βρήκαν σύρματα σε μια ανακαφή στη χώρα του. Ενδειξη ότι είχαν τηλέγραφο,
Κι ο Ελληνας συνάδελφος:
-Καλά τώρα. Οταν εσείς στέλνατε σήματα Μορς στα σύρματα, εμείς είχαμε κινητά τηλέφωνα, Γι αυτό δεν βρίσκουμε σύρματα.
Και W-Fi
IN said
Καλημέρα!
Επ’ αφορμή του σύρματος θυμήθηκα το ουσιαστικό σιρμαές (ο) που παρεπιδημεί εν Κοζάνη και αλλαχού με την έννοια του οικονομικού κεφαλαίου. Πάντα πίστευα ότι η λέξη είναι Τουρκική, αλλά ψάχνοντας το γκουγκλ βρίσκω αυτό το μπλογκ:
http://idiomatismoi12345.blogspot.lu/2010/08/blog-post_3008.html
όπου αναφέρονται τα εξής: «σιρμαές (ου) : α. το απόθεμα των εμπόρων (σε είδος ή σε χρήμα), β. (λογιστική) = το «σιδηρούν κεφάλαιον», γ. Προέλευση : από το ελνστ. συρμός, πηγή : Δημητράκος»
Αναρωτιέμαι αν συνδέεται με το σύρμα ο σιρμαές και, γενικότερα, πώς από «συρμός» (ότι κι αν ήταν αυτό στην Ελληνιστική εποχή) έφτασε να σημαίνει «κεφάλαιο».
Πάνος με πεζά said
Ή και «(η) συρμαγιά».
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
15 Καλά πίστευες, ΙΝ. Ο σιρμαές της Κοζάνης είναι η κοινή ελληνική σερμαγιά/σιρμαγιά, το αρχικό κεφάλαιο ενός επιχειρηματία και είναι δάνειο από τα τουρκικά, περσικής αρχής
Γς said
1:
ΟΚ wire.
Είναι όμως και το Wiring.
Σε ένα τέτοιο μάθημα μου έκανε εντύπωση που ένας συγκεκριμένος μαθητής κρατούσε σημειώσεις
http://caktos.blogspot.gr/2013/07/surrealismo-erotico.html
Avonidas said
Καλημέρα.
Βλέπω το «Vingt-deux, voilà les flics» σας και ανεβάζω με «Twenty-three skidoo»,
https://en.wikipedia.org/wiki/23_skidoo_(phrase)
Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις δύο εκφράσεις, αλλά με προβληματίζει αυτή η εγγύτητα των αριθμών: 22,23. Για το 23, βέβαια, υπάρχει έντονη συνωμοσιολογία στους αγγλόφωνους, αλλά μάλλον η έκφραση είναι παλιότερη.
Σχετικά με το «Σύρμα!», είχα θεωρήσει αυτονόητη την προέλευση από το μήνυμα του τηλέγραφου. Την εξήγηση με τους ανεβασμένους στην καρότσα δεν την είχα υπόψη μου, κι ακόμα δεν με πείθει. Υποθέτω ότι μπορεί να την καταρρίψει κανείς αν εντοπίσει χρήση της έκφρασης στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα — πράγμα μάλλον απίθανο, αφού πρόκειται για αργκοτική έκφραση.
sarant said
15 πάλι
Και με την ευκαιρία, το μπλογκ στο οποίο παραπέμπει ο ΙΝ αποτελεί παράδειγμα μιας πολύ κακής πρακτικής που μάλλον δείχνει επιστημονική ανεντιμότητα.
Λέει δηλαδή για τη λέξη σιρμαές:
Προέλευση : από το ελνστ. συρμός, πηγή : Δημητράκος
Τι καταλαβαίνετε εσείς από το «πηγή: Δημητράκος»;
Προφανώς, ότι ο Δημητράκος μάς λέει πως η λέξη «σιρμαές» προέρχεται από το ελνστ. συρμός, έτσι;
Ωστόσο, ο Δημητράκος δεν περιλαμβάνει λήμμα «σιρμαές». Περιλαμβάνει τη σερμαγιά-σιρμαγιά-συρμαγιά, που τη δίνει τουρκικό δάνειο. Και βέβαια περιλαμβάνει λήμμα «συρμός» χωρίς να το συνδέει ούτε με τη σιρμαγιά ούτε με το αρχικό κεφάλαιο του επιχειρηματία.
Δηλαδή, η «τεκμηρίωση» συνίσταται απλώς στο ότι ο Δημητράκος περιέχει το λήμμα «συρμός»!
Με την ίδια λογική θα μπορούσα να βάλω:
Προέλευση : από το νεοελλ. γαλακτομπούρεκο, πηγή : Δημητράκος -διότι ο Δημητράκος περιέχει λήμμα «γαλακτομπούρεκο»
sarant said
19 Θα έλεγα ότι μπορείς να καταρρίψεις ή να κλονίσεις τη θεωρία της καρότσας ακόμα κι αν βρεις παράδειγμα στο 1930-35. Πάντως, διαισθητικά εγώ εκεί κλίνω.
Δεν νομίζω όμως ότι είναι «πράγμα μάλλον απίθανο» γιατί αργκοτικές εκφράσεις μεγάλης διάδοσης βρίσκονται σε θεατρικά έργα, τραγούδια, ευθυμογραφήματα και χρονογραφήματα. Δύσκολα, αλλά βρίσκονται.
Γς said
Σύρμα, σύρματα.
Και σ’ όλη τη ζωή μου έψαχνα να βρώ συρματάκια για να μπαλώσω πρόχειρα μια κατάσταση.
Από το παντελόνι ή τη σέλα του ποδηλάτου που σκίστηκε μέχρι την εξάτμιση του αυτοκινήτου που σερνόταν στην άσφαλτο
http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_14.html
Γς said
Και αυτά που ήξερα για το σύρμα από μικρός.
http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_8187.html
Γς said
Πάντως τότε όταν λέγαμε «σύρμα» εννοούσαμε κι αυτό. Το πρώτης ανάγκης είδος:
http://caktos.blogspot.gr/2015/08/blog-post_3.html
spiral architect said
Καλημέρα με άσμα:
Τηλέφωνο μου φαίνεται πως το `πες
κυρ πρόεδρε το ζλάπι απ’ τις Ευρώπες.
Σύρμα πάνω σύρμα κάτω
και στα Φάρσαλα μαντάτο.
Κύριε τηλεφωνητή μ’ σου `φερα
ψωμί στη γάστρα
να το στείλεις το παιδί μ’
τηλεφωνικώς στην Πάτρα.
Ανάποδα φλιτζάνια στις κολόνες
που παν και κοτσυλάν οι χελιδόνες.
Σύρμα πάνω σύρμα κάτω
και στα Φάρσαλα μαντάτο.
Κύριε τηλεφωνητή μ’ σου `φερα
ψωμί στη γάστρα
να το στείλεις το παιδί μ’
τηλεφωνικώς στην Πάτρα.
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Παύλος Σιδηρόπουλος & Λιζέττα Νικολάου
cronopiusa said
Πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα και οι μισθοφόροι που σε κυβερνούν
πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα , οι ίδιοι αύριο θα σε δικάζουν
και «Χαίρε, Καίσαρα μελλοθάνατε» θα σου πουν
αυτά που λες, «et preterea censeo Carthago delenda est»
Σύρμα πάνω σύρμα κάτω παίζω εγώ τον μπαγλαμά
Γς said
Κι από το σπάγκο στο σύρμα.
Κι από το σύρμα στην οπτική ίνα.
Παντού 0 και 1.
Και πόσα Μπίτια χρειάονται για να μεταφέρουν μια ματιά;
http://caktos.blogspot.gr/2016/05/bits.html
Mindkaiser said
Δε θα μπορούσε να λείπει ο Μούτσης:
Mindkaiser said
Φτου! Πολυβόλο η Cronopiusa. 🙂
gpoint said
Το αντιλαλούν δυο σύρματα, Συγγρού και παραπήγματα, το είπαμε ;
spatholouro said
Sarant: «Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα αυτό το είδος ευθυμογραφίας, που, πέρα από το αφ’υψηλού ύφος, δίνει και μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της ζωής»
Και για τους δύσκολους σαν τον Νίκο, το επιτελείο μας διαθέτει περιγραφή και από την άλλη όχθη (πολύ πιθανόν να έχουν γίνει λάθη κατά την πληκτρολόγηση, κάπου μάλιστα δεν βγάζω τι λέει το κείμενο, οπότε -όποιος διορθώσει- η πατρίς θα είναι όπως πάντα ευγνωμονούσα):
Απ. Σπήλιου, «Το “σύρμα”» (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 16/2/1946)
Ένας -στη γωνιά του πολυάνθρωπου δρόμου- άρχισε το κακό. Μια απελπισμένη ιαχή ξέσκισε τον αέρα.
-Φευγάτε για να φεύγουμε! Το Σύρμα!
Αυτό ήταν: Οι μηχανοκίνητοι όρχοι των μικροπωλητών αναταράχθηκαν, μαρσάρισαν κι’ «έβαλαν πρώτη». Καρότσια, καροτσάκια, τάβλες, στρίποδα, ταβάδες, καλάθια, κασόνια, χέρια και ποδάρια ανθρώπων, όλα μαζί σ’ ένα απερίγραπτο κοκτέιγ σύγχισης, πανικού και αλαλαγμών –βαρούσαν υποχώρηση και άρχισαν να ακροβολίζονται προς όλες τις δυνατές και αδύνατες κατευθύνσεις. Μα ήταν πια αργά –το επιτελικό σχέδιο του μπλόκου είχε σοφά μελετηθεί τούτη τη φορά και τα πηλήκια του «εχθρού» ξεπρόβαλλαν κιόλας απειλητικά και «αδέκαστα» απ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα.
-Πάρε και τούτη! Λάβε και την άλλη!
Κείνη την ώρα «…ποίησα» μέσα μου, σε πλήρη εποπτεία τι πάει να πει η μυστηριώδης νεοελληνική έκφραση «γης Μαδιάμ».
Κάλτσες, κορδέλλες, νταντέλλες, κουμπιά, τσιμπιδάκια, σώβρακα, φάκες για τα ποντίκια, βρακοζώνες με τον πόντο, …άδες, μαντήλια, έμπλαστρα για τη μέση, η Αγία Επιστολή, κουλούρια, παστέλια, βούρτσες για τα δόντια, πορτοφόλια, ο «Βίος της Αγίας Βαρβάρας», κεριά, λιβάνια, μολυβήθρες, εγκόλπια, κουδουνίστρες –απλώθηκαν πάνω στην πιατέλλα της άσφαλτος σε μια πρωτοφανή «….αγγλαίζ» (λίγ’ απ’ όλα) –και το μόνο που ήταν πολύ σ’ αυτή την περίπτωση- κι’ αυτό «αναδιοργανωθέν εσχάτως υπό της αγγλικής αποστολής»- ήταν το χωροφυλακίστικο ξύλο που έπεφτε προς όλες τις μεριές.
Εκεί, στο περιθώριο του κοπετού, κάποιος επαρχιώτης, ασυνήθιστος ακόμα στα «βίβερε περικολοζαμέντε» της αθηναϊκής αγοράς, στήλωσε καραβίδα το μάτι του κι’ απόμεινε να κυττάει.
-Τι κάνουν;
-Καταδιώκουν το μαύρον εμπόριον!
Έβλεπα κι’ εγώ.
-Είδες φίλε μου πυγμή!
-Το κράτος του νόμου!
-Τσ…τσ…τσ… τι δραστηριότης!
Ο χοντρομπακάλης της γωνίας είχε βγει έξω απ’ το μαγαζί του και απολάμβανε το θέαμα.
-Καλά τους κάνουνε! Καλά τους κάνουν! Δώσ’ του κι’ άλλη! Γεια σου λεβέντη μου!
Ο αποκληθείς «λεβέντης» ήταν ένας πόλισμαν που με μια αεροπλανική κλωτσιά είχε ξαπλώσει ένα αδυνατούλι, κουρελιάρικο αγοράκι, πάνω στη τάβλα με τα παστέλια του.
-Δεν υποφέρονται βρε αδερφέ! Μας παίρνουν το ψωμί απ’ το στόμα!
Γύρισα και τον κύτταξα: Ο αναξιοπαθών μεγαλομπακάλης θα ζύγιζε, έτσι με μια πρόχειρη εκτίμηση του ματιού -όλα παΐδια, φιλέτο και ψαχνά- εκεί γύρω στις εβδομήντα πέντε οκάδες- μπρούτο βάρος μαζί με γαλότσες και παλτό…
sarant said
31 Α γεια σου, φαίνεται θαρρώ καθαρά η διαφορά στην προσέγγιση.
Πρώτη λέξη: Εκεί
«…ποίησα» = «πραγματοποίησα», τότε νεολογική απόδοση του realize / realiser (την έχει κι ο Σεφέρης κάπου, θαρρώ), σήμερα φυσικά λέμε «συνειδητοποίησα»
…άδες, μαντήλια = σουγιάδες (μάλλον)
Το «….αγγλαίζ» δεν το βγάζω.
Λάζαρος Ρεπούνδιος said
https:// http://www.youtube.com/watch?v=Sey27KDm16w
spiral architect said
Έλα ρε παιδιά, τα σύρματα (γυμνοί αγωγοί, όχι καλώδια) δεν πέφταν έτσι στα ξαφνικά, ακόμα και τα προπολεμικά, ακόμα και αυτά που πιανόντουσαν με μονωτηράκια στα κτίρια για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου (πρακτική που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες, λόγω της μετέπειτα κωδικοποίησης κανονισμών ορίων ασφαλείας).
Θα πέσουν μόνο άμα τα ρίξεις, ηθελημένα ή μη.
Οπότε, δεν πιστεύω ότι η έκφραση «σύρμα» προέρχεται από το υπερκείμενο «φόβητρο» των αγωγών ρεύματος και τηλεφώνου.
Stavros said
Όταν πιτσιρικάδες παίζαμε μπάλα στη γειτονιά φωνάζαμε «σύρμα» όταν πέρναγε αυτοκίνητο ή καμιά γιαγιά, κι έτσι σταματούσε η δράση.
gpoint said
Το κύκνειο άσμα τουΝίκου Τριανταφυλλίδη (για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ) παίζεται σήμερα κι αύριο στις 17.00 και Σάββατο, Κυριακή στις 00.00 στον κινηματογράφο Αλκυονίς, για τους πιστούς του είδους
ΓΜάλλος said
Σύρμα και ο χώρος εγκλεισμού (π.χ. όσοι έκαναν στην Αλ Τάμπα έλεγαν ότι έκαναν στο σύρμα) – δεν ξέρω αν αναφέρθηκε, δεν διάβασα όλα τα σχόλια
sarant said
37 Eπρεπε να το λέει και το άρθρο. Ο Μακριδάκης έχει και τη λέξη «συρματένιοι» σε ένα βιβλίο με αναμνήσεις αγωνιστών.
Πέπε said
Καλημέρα.
> > Η αργκοτική φράση σε μας είναι συνήθως ένα σκέτο «Σύρμα!» και χρησιμοποιείται ως επιφώνημα προειδοποίησης
Όσο ήταν όντως αργκοτική. Π.χ. στο κείμενο του 1946, ο τσιλιαδόρος μπορούσε να τρέχει στο δρόμο φωνάζοντας «σύρμα» και να τον ακούνε όλοι, στηριγμένος στο ότι οι μπάτσοι δεν ξέρουν τι σημαίνει. Σήμερα που λέγεται ακόμη αλλά όχι σε κύκλους που να έχουν ανάγκη μια συνθηματική γλώσσα, και είναι ευρέως κατανοητό, λέγεται και με συμπλήρωμα (σύρμα ο πατέρας μου, σύρμα ο δάσκαλος κλπ.).
Εγώ την πρωτοέμαθα στο Δημοτικό, κάπου δεκαετία ’80. Ήταν ένα συγκεκριμένο περιστατικό όπου ενώ «είχαμε μπει», η δασκάλα αργούσε. Έτσι παίζαμε στην τάξη, και κάποιοι παραφύλαγε στη γωνία, και μας είχαν εξηγήσει ότι αν δουν να έρχεται η κυρία θα φωνάξουν «σύρμα», που σημαίνει το και το, για να κάτσουμε στις θέσεις μας και να το παίζουμε φρόνιμοι. Και έκτοτε καθιερώθηκε στην τάξη μου. Σημειωτέον, ήταν σχολείο με καλά παιδιά, δεν είχαν πατεράδες παπατζήδες ή διαρρήκτες.
Αυτά περί της διάδοσης της έκφρασης στον γενικό πληθυσμό.
Σκύλος said
Κατά το Β’ Π.Π., στη Γαλλία κυρίως, οι αντιστασιακοί έδεναν σύρματα κάθετα στο δρόμο για να αποκεφαλίζουν τους ναζή μοτοσυκλετιστές. Πρέπει νάταν αρκετά διαδεδομένο, γιατί κατά την απόβαση οι Σύμμαχοι είχαν εξοπλίσει τα τζιπάκια τους με ένα κατακόρυφο γκαβλιτσέκι στον μπροστινό προφυλακτήρα, για να τα κόβει. Π.χ. https://assets.blog.hemmings.com/wp-content/uploads//2016/07/The-D-Day-Sale-2-Artcurial.jpg
Πέπε said
*παραφυλάγανε*
Πάνος με πεζά said
Tα σύρματα πιάνονταν στα μονωτηράκια…
Αλλά στα σύρματα της μπουγάδας, στις ταράτσες -μέχρι βεβαίως, να έρθουν τα πλαστικοποιημένα-, έχουν πιαστεί κεφάλια και κεφάλια…
Επίσης είναι γνωστό ότι το σύρμα είναι το δεύτερο -και απολύτως ανασφαλές- υποκατάστατο της κλειδαριάς, μετά την αλυσίδα. Είναι αυτό που λέμε «μπες ρε παιδί μου, δε με νιοιάζει, αλλά μου τη σπάει να το βλέπω ανοιχτό !».
Και φυσικά «στην πόρτα σύρμα για κλειδί»έχει μελοποιήσει ο Άκης Πάνου, για ένα συνοικισμό όπου μεγάλωσε και η μάνα μου…
spiral architect said
Το σκυλίσιο #40 ακούγεται λογικό. 😉
Γς said
35:
>φωνάζαμε «σύρμα» όταν πέρναγε αυτοκίνητο ή καμιά γιαγιά
Κι αν πέναγαν και τα δυο μαζί;
Μου έτυχε κάποτε ξαφνικά μέσα στους κυκλοφοριακούς ελιγμούς στο κέντρο της Αθήνας να βρεθώ μπρός σε μια απαστράπτουσα μπραντ νιου, του κουτιού δηλαδή, μαύρη Μερσεντές και σε μια κακοσυντηρημένη μαύρη επίσης αντίκα: Μια γιαγιά που μπήκε σφήνα για να περάσει απέναντι.
Για δεύτερα του δευτερολέπτου έπρεπε να αποφασίσω ποιά απ τις δυο δεν έπρεπε να χτυπήσω.
Ευτυχώς γλίτωσαν κι οι δυό. Κι εγώ τη φυλακή
Πέπε said
Στην Κάρπαθο υπάρχει μια πολύ διαδεδομένη δημοτική μελωδία που λέγεται «Συρματικός». Είναι ο σκοπός στον οποίο λέγονται πολλές δεκάδες δημοτικά τραγούδια. (Εδώ π.χ. η παραλογή Της κουμπάρας που έγινε νύφη.) Είναι άδηλο γιατί λέγεται έτσι. Οι ντόπιοι το συνδέουν, κάπως αόριστα, με το ότι τραβάει πολλή ώρα -αλλά όλα τα καρπάθικα τραγούδια τραβάνε πολλή ώρα!-, ή με το ότι αλλάζει αρκετά γυρίσματα (επιμέρους μελωδικά θέματα) μέχρι να ολοκληρωθεί -αλλά υπάρχει κι άλλος σκοπός, ο «Παλιός Συρματικός», που είναι ένα μόνο θέμα επαναλαμβανόμενο μέχρι να ολοκληρωθούν οι στίχοι.
Σκύλος said
43 εάν εντοπισθεί προπολεμική αναφορά, τότε βγαίνει απέξω.
Πάνος με πεζά said
Παλιότερα στα σούπερ-μάρκετ πρόλαβα και το σύρμα κοπής τυριών, σήμερα όλα κόβονται με μαχαίρι (εκτός από κάτι «αιώνιες» παρμεζάνες, σα ρίζες ελιάς, που βλέπω στις βιτρίνες, που ούτε ξέρω πώς τις κόβουν, και αν τις κόβουν…
Στο σύρμα βασίζεται και το «μαντολίνο κουζίνας», που κόβει το σφιχτό αυγό σε ροδέλες. Παλιά η ονομασία αφορούσε αποκλειστικά αυτό το εργαλείο, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλα τα σχετικά πολυεργαλεία που παίρνουν ειδικές λεπίδες και κάνουν περίεργες κοπές.
Το δε μουσικό σύρμα, η χορδή, λέγεται φυσικά, τουρκικά, τέλι…. Στο μπουζούκι, που διαθέτει από τις πιο λεπτές χορδές, το πρίμο Ρε έχει πάχος 0,09~0,11 του χιλιοστού.
sarant said
39 Σωστή η παρατήρηση για τη μεταβλητή συμπλήρωση (…η δασκάλα, κτλ.)
Γς said
Ο ηλεκτρολόγος πάνω στη σκάλα στον παραγιό του.
-Μπάμπη, πιάσε μου ένα σύρμα από αυτά κάτω.
-Ποιο απ τα δυό αφεντικό;
-Οποιο νά’ ναι.
-ΟΚ, πάρε αυτό.
-Αισθάνεσαι τίποτα;
-Οχι,
-Εντάξει. Πρόσεχε όμως μη ακουμπήσεις το άλλο. Εχει 5 000 βολτ!
Γς said
48, 49:
Από τη δασκάλα στη σκάλα
Triant said
@49
Μαθητής σου αυτός ο ηλεκτρολόγος, να υποθέσω 🙂
Γς said
51:
Ποιός μιλάει;
Ο μαθητής του Ιερωνύμου Λιάπη
>(υπήρξε και φιλόλογος στην Λεόντειο ο αστοιχείωτος αυτός αρβανίτης!..)
Αγαθίας ο Σχολαστικός. Εδώ:
https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/13/arimaspi-17/#comment-401440
Πέπε said
@47:
«Μαντολίνο» ξέρω ένα τελείως άλλο εργαλείο, που ψιλοκόβει το λάχανο. Δεν έχει χορδές, και η ομοιότητα με το μαντολίνο είναι υποτίθεται στην κίνηση που κάνεις.
Νίκος Α. said
«η λέξη χρησιμοποιείται επίσης για να δηλώσει το χασίς άριστης ποιότητας»: Μπορεί να σχετίζεται με την ειδοποίηση. Πχ «έπεσε σύρμα στην πιάτσα γιά καλό πράμα».
30 Είναι σήμαντρα (και εγώ το παράκουγα παλιά)
Την έννοια του στρατοπέδου την βλέπω και αλλού: Στα σύρματα των Εγγλέζων – λογικό άλλωστε (πίσω απ’ τα σύρματα).
Μη ξεχνάμε και το «Σύρματα στα Λειβάδια» την ιστορία του Λούκυ Λουκ (στα αγγλικά «Barbed Wire on the Prairie»)
Πάνος με πεζά said
@ 53 : Ναι, αυτό είπα, ότι μαντολίνα τώρα λένε όλους τους πολυκόπτες. Τώρα βέβαια, από την κίνηση, θα μπορούσαν να τα έλεγαν πλάνες, τριβεία, παστράγγουλα… 🙂
Γς said
Είναι κι αυτό το σύρμα.
Το κοτετσόσυρμα
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Πάνος με πεζά said
Τα συρματοκιβώτια (στην πιάτσα «σαρζανέτια», στα άρθρα ΑΤΕΟ «φάτνες»).
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTeTgFacWxnKPtuj72p3x5aw4F_0O6FHLVHeAd4wujaKmgCUBpdVw
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Στα σουπερμάρκετ στην Αραπιά, με σύρμα κόβουν τα κεφάλια τα τυριά ακόμη. Αλάνθαστο το σύρμα!
Σκύλος said
Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε…
gpoint said
# 54
Να πω την αλήθεια σαν σήματα ακούγεται (στο 0.50) οάντως πιο κοντά στα σύρματα παρά στα σήμαντρα. Μην έχεις μεγάλη εμπιστσύνh στους » stixoi » που το δίνει σαν σήμαντρα, τα σήμαντρα αναφέρονται σε εκκλησίες δεν ταιριάζει στην γλώσσα του Βαμβακάρη και το κυριότερο στους » stixoi » γράφει «αντιλαλούν ΤΑ σήμαντρα» ενώ είναι ξεξάθαρο πως ο Μάρκος λέει «αντιλαλούν ΔΥΟ σ…» κοινώς ότι θέλουν γράφουν
IN said
Εκτός απο τον σιρμαέ, στην περιοχή μας επιχωριάζει και βαπτιστικό όνομα «Σύρμω» αλλά και «Συρματένια». Σύμφωνα με αυτό το μπλογκ (που ελπίζω να είναι καλύτερης ποιότητας από το προηγούμενο που βρήκα), το όνομα «Σύρμω» «προέρχεται από την συρμακέσα,την [ασημο]- κεντήστρα».
http://arvanitika.blogspot.lu/2015/02/blog-post_6.html
Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή αν το όνομα προέρχεται από το σύρμα, με την έννοια ότι η φέρουσα το όνομα είναι σκληρή και ανθεκτική σαν σύρμα, σημαντικό προσόν για παιδιά και δη κορίτσια την παλιά εποχή. Αν πάλι είναι σωστή η εκδοχή της προέλευσης του ονόματος, τότε το «Συρματένια» μπορεί να είναι μεταγενέστερη εξέλιξη, οφειλόμενη σε παρετυμολόγηση του αρχικού ονόματος από το ατσαλόσυρμα.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
cronopiusa said:
«Στην Πλάσα ντε λα κρους βέρδε , Κάντιθ, Ανδαλουσία, οι παπατζήδες φώναζαν Αγουα»
Κάτι σχετικὸ ἀναφέρει καὶ ὁ Τσιφόρος, ἀπ’ ὅ,τι θυμᾶμαι. Οἱ ἀβανταδόροι τῶν παπατζήδων ὀνομάζονταν «νερὰ», ἐπειδὴ οἱ παπατζῆδες τοὺς ἔλεγαν: «Πιάσε ἕνα νερὸ», ὅταν εἶχαν τὴν αἴσθηση πὼς κάτι δὲν πήγαινε καλὰ. Ἐκεῖνοι ἔφευγαν δῆθεν γιὰ νερὸ, ἀλλὰ στὴν οὐσία ἔλεγχαν τὸ χῶρο κι ἄν ὑπῆρχε κίνδυνος φώναζαν: «Σύρμα!»
Σκύλος said
62 Έχομε και το συρματερό, το κόσμημα που φτιάχνεται από ασημένιο σύρμα. Στα Γιάννινα κυρίως.
Πάνος με πεζά said
Και η Μπέλλου (Ελευθερίου-Ανδιόπουλος) :
Τα τελευταία σήματα
εκείνων που χαθήκανε
ήταν φωνές στα σύρματα
πουλιών που λαβωθήκανε.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
63@13.
Πάνος με πεζά said
Και η συρμάτινη επικαιρότητα Ζουράρι :
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=562176&catID=1
Πάνος με πεζά said
@ 63 : Εν τω μεταξύ, μια που τους πρόλαβα, οι τελευταίοι παπατζήδες (του χαρτόκουτου) μόνο που δεν έγραφαν στην πίσω πλευρά του χαρτιού «Παπάς» ! Φαινόταν πανεύκολο. Δεν είχα παίξει ποτέ, έβλεπα και το ρόλο των αβανταδόρων, αλλά θυμάμαι μια φορά, ήταν τόσο εξόφθαλμο, που στο φύλλο του Παπά είχαν κόψει τη μια γωνίτσα !
Αν καθόμουν βεβαίως, ίσως να έπεφτε στον πάγκο άλλο φύλλο Παπά…
Jago said
59. Στις επαγγελματικές κουζίνες το σύρμα ακόμα χρησιμοποιείται και είναι απαραίτητο ειδικά για τα σκληρά τυριά για να κόψεις σωστά και άνετα τις ατομικές μερίδες. Στα καράβια που δούλευα στις κουζίνες είχα πάντα σύρμα.
spiral architect said
Σύρμα!
(ο λίκνος ανοίγει ιδία ευθύνη)
Πάνος με πεζά said
Δεν αποκλείεται, και στα δικά μας σούπερ μάρκετ, η πρώτη κοπή (από κεφάλι σε δύο μισά, γιατί εμείς στη βιτρίνα, από το μισό και πέρα βλέπουμε), να γίνεται κάπου αλλού, με σύρμα. Μετά τη διχοτόμηση, είναι πια εύκολο και με το μαχαίρι, αλλά καθαρή αρχική κοπή με μαχαίρι, όπως και σε άλλα πράγματα (π.χ. καρπούζι) είναι δύσκολο ν κάνεις.
Jago said
72. Ναι σωστά, έτσι γίνεται με τις μεγάλες μπαγκέτες τύπου ένταμ και τα τεράστια κεφαλοτύρια που είναι πολύ δύσκολα με το μαχαίρι. Τα κάνουνε και μπροστά στη βιτρίνα, δεν είναι μυστικό ότι έτσι γίνεται καλό και ακριβές κόψιμο.
Νίκος Α. said
61 Είχα υπόψη μου την εκτέλεση του Μπιθικώτση που λέει καθαρά σήμαντρα. Με την πρώτη ευκαιρία θα το αναλύσω (εχω κομμένο εδω το λινκ σου).
Γς said
Είναι και το σύρμα της κατσαρόλας
spatholouro said
Πάντως βλέπω ότι ήδη περί το 1910 και μετά, ο κίνδυνος από τα σύρματα του τραμ που κόβονταν ήταν υπαρκτός.
Σε σχετικό χρονογράφημα, με εύγλωττο τίτλο («Η σπάθη του Δαμοκλέους», ΕΜΠΡΟΣ, 7/4/1909) διεκτραγωδείται η αιφνίδια κοπή των συρμάτων του τραμ. Ειδικός μάλιστα ηλεκτρολόγος συμβουλεύει: «Καλά είνε όταν περνάτε δρόμον με ηλεκτρικά σύρματα να περνάτε βιαστικά και να μη λησμονήτε ότι επικρέμαται η σπάθη του Δαμοκλέους».
Σε άλλο σχετικό χρονογράφημα («Τα απρόοπτα», ΕΜΠΡΟΣ, 16/8/1914) ένας προσεκτικός Αθηναίος της εποχής λέει ότι πάντα κοιτάζει προς τα πάνω μην τύχει και κοπεί κανένα σύρμα: «Μα δεν είνε και μικρός ο κίνδυνος που έχουν κρεμάσει πάνω από τα κεφάλια μας. Τι είνε η περίφημη σπάθη του Δαμοκλέους μπροστά σ’ αυτόν; […] Και όμως παρατηρώ ότι ο κόσμος δεν δίδει προσοχήν. Κανείς δεν σηκώνει τα μάτια του να δη όταν περνά μήπως κοπή το σύρμα».
Ανάλογο χρονογράφημα, ενδεικτικά, και στις 19/5/1922 («Συμπτώσεις», ΕΜΠΡΟΣ): «Αυτά τα κοπτόμενα συχνά σύρματα του τραμ αποτελούν διαρκή κίνδυνον. Περίπου μοιάζουν με τας σφαίρας. Ή μας παίρνουν ή δεν μας παίρνουν. Καθώς περνώμεν εις τον δρόμον αρκεί να κοπή ένα σάπιο σύρμα και όποιο πάρη ο Χάρος».
Ενδέχεται λοιπόν και μέσα από μια τέτοια παράδοση συρροής σχετικών περιστατικών να έφτασε μέχρι τις μέρες του 1945 η σχετική ιαχή: Σύρμα!
Πάνος με πεζά said
Είχαμε μάθει στα μικράτα μας στη Φυσική ότι τα μέταλλα είναι ελατά και όλκιμα, μπορούν δηλαδή με κατάλληλη κατεργασία να μετατρέπονται σε φύλλα και σύρματα. Κατ’ επέκταση στη μηχανική, η ολκιμότητα είναι η δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων παραμορφώσεων πριν από τη θραύση, το αντίθετο της ψαθυρότητας.
Γι αυτό άλλωστε και οι χορδές γίνονται από μέταλλο, και όχι από γυαλί ! 🙂 🙂 🙂
Νίκος Μαστρακούλης said
3: Δεν έχεις κι άδικο, τυρουμένων των αναλογιών… 🙂
Πάνος με πεζά said
@ 74 : Αυτή η τζίβα λέγεται και «ατσαλόμαλλο», ενώ πιο κοντά στο «σύρμα κουζίνας» είναι ο άλλος τύπος, σε ασημί και χρυσό – είναι και πιο αποτελεσματικό άλλωστε.

Γς said
78:
Κάτι σα γρέζια να πούμε
Πάνος με πεζά said
Καθαρίζει καταπληκτικά, αλλά πολλές φορές μπορεί να μην είναι τόσο «ήπιο» όσο το άλλο, και να καταστρέψει κάτι… Άσε που αφήνει και υπολείμματα… Σκέψου τα, μέσα στην κατσαρόλα, και μετά να βάλεις μια φακή…
Είναι αυτό που λέμε «η φακή έχει σίδηρο».
Σκύλος said
80 Θέλει σχολαστικό ξέπλυμα της κατσαρόλας για να φύγουν τα μικρογρέζια. Και φυσικά αντενδείκνυται για εμαγιέ σκεύη.
Με το steelwool και μια μπαταρία μπορείς να ξεκινήσεις φωτιά.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
#75. Αὐτὰ ποὺ γράφει ἐδῶ τὸ Σπαθόλουρο ταιριάζουν μὲ τὴν περιγραφὴ τοῦ Τσιφόρου, ποὺ ἀναφέρει ὁ Νικοκύρης στὸ σημερινὸ του ἄρθρο.
Γιάννης Ιατρού said
60: Σκύλε, κι όχι μόνο ! 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
74,78,81. Αὐτὸ τὸ σύρμα ἤ ἀτσαλόμαλλο, τὸ δέναμε σὲ σπάγγο, τὸ ἀνάβαμε καὶ τὸ περιστρέφαμε φτιάχνοντας πύρινους κύκλους.
Πάνος με πεζά said
@ 81 : Εμένα μου καθάρισε καταπληκτικά το φέρινγκ από το σκούτερ… Περίμενα ότι θα μου το χιλιοχάραζε, αφού είναι από πλεξιγκλας (όμως υπάρχουν πλεξιγκλας και πλεξιγκλας), αλλά τελικά όχι.
Η εργασία έγινε βεβαίως με πλήρη παροχή νερού, κάτω από τη βρύση. Δε με ένοιαζε πολύ αν θα χαραζόταν, μια που έτσι κι αλλιώς δεν έβλεπα καθόλου από μέσα, και μια που έτσι κι αλλιώς βλέπεις από πάνω – πολύ λίγο και συμπληρωματικά χρειάζεται η όραση μέσα από το φέρινγκ του συγκεκριμένου σκούτερ.
Αλλά παρόλα αυτά, μια χαρά καθάρισε η μάκα.
Παναγιώτης Κ. said
Τα μέταλλα είναι όλκιμα και ελατά, μας έλεγαν στο μάθημα της Χημείας και αμέσως για τον μεν χαρακτηρισμό όλκιμα συμπλήρωναν ότι με κατάλληλες συσκευές μπορούν από αυτά να προκύψουν σύρματα ενώ για το ελατά μας έλεγαν ότι αν σφυρηλατηθεί ένα κομμάτι μετάλλου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες τότε αυτό μπορεί να μας δώσει μια λαμαρίνα.
Η Χημεία, από τους πιο σημαντικούς κλάδους για τον άνθρωπο είναι υποβαθμισμένη ως μάθημα, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση!
Παναγιώτης Κ. said
@76. Πρέπει να κάνω ριφρές πριν γράψω.
Πρέπει να κάνω ριφρές πριν γράψω
Πρέπει να κάνω ριφρές πριν γράψω
………………………………………………..
………………………………………………..
Παναγιώτης Κ. said
@74. Το σύρμα για τις κατσαρόλες εξαφανίζει τους λεκέδες στα μάρμαρα. π.χ αν σου πέσει μια σταγόνα λεμόνι θα κάνει λεκέ. Τρίβεις στο σημείο εκείνο με αυτό το σύρμα και επανέρχεται το μαρμάρινο δάπεδο στην πρότερη κατάσταση.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
62.Ἔχω ἀκούσει κι ἐγὼ τὸ ὄνομα Συρματένια. Μπορεῖ ὅμως νὰ ἐτυμολογεῖται ἀπὸ τὸ ἀσημένιο σύρμα γιὰ νὰ δείξει τὴν ἀξία τοῦ κοριτσιοῦ, ὅπως τὰ ὁνοματα Ἀσημούλα, Χρυσούλα, Μαλάμω, Ἀκριβή, ἤ ἄλλα προερχόμενα ἀπὸ τὰ πολύτιμα, τὶς παλιὲς ἐποχὲς, μπαχαρικὰ ὅπως Κανέλλα, Μπαχάρης, Πιπέρης (ὑπάρχὸυν ἀρκετοὶ Πιπέρηδες ἀκόμα στὰ Θερμιά).
Ἐπίσης ὑπάρχει καὶ σχετικὸ ἐπώνυμο:
Ὁ βουλευτὴς Κυκλάδων τοῦ ΣΥΡΙΖΑ Νῖκος Συρμαλένιος μὲ καταγωγὴ ἀπὸ τὴν Μῆλο. Εἶναι πιθανὸ τὸ ἐπώνυμο αὐτὸ νὰ προῆλθε ἀπὸ τὸ μικρὸ ὄνομα κάποιου προγόνου.
Παναγιώτης Κ. said
Στο αυτοκίνητο ο ελάχιστος εξοπλισμός είναι: Σταυρός για να αντικαταστήσεις τον τροχό με την ρεζέρβα, καλώδια για να σου δώσουν ή να δώσεις ρεύμα από τη μπαταρία και σύρμα μαζί με πένσα φυσικά.
Γιάννης Κουβάτσος said
Σύρμα, η Λόλα.
Σκύλος said
83
Άμα είναι μερακλής ο άνθρωπας όλα γίνουνται
Γιάννης Κουβάτσος said
Σύρμα στις Κυκλάδες λέγονται τα πέτρινα κτίρια δίπλα στη θάλασσα που λειτουργούν σαν καρνάγια για τη συντήρηση βαρκών και καΐκιών.
Γιάννης Ιατρού said
90: κι ο γρύλλος ;;; (το ανέκδοτο θα το ξέρετε, ε;) 🙂
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
93 Λέει κάτι και το άρθρο… 🙂
62κε Σύρμω πρέπει να υπάρχει και στον Παπαδιαμάντη
Πέπε said
@71, 71 κλπ. (κόψιμο τυριού με σύρμα):
Δεν ξέρω πώς γίνεται με τα σκληρά τυριά, αλλά για τα μαλακά υπάρχει και οικιακό «μαχαίρι» που είναι σαν άρπα, ή σαν τόξο, και δεν αποκλείεται να λέγεται κιόλας «άρπα» (είπαμε ήδη το μαντολίνο, σιγά σιγά ξεδιπλώνεται όλη η ορχήστρα).
Στο μαγαζί ενός φίλου μου οργανοποιού μπήκε ένας και ζήτησε μια χορδή. (Το να ζητάς «μια χορδή» είναι σαν να μπαίνεις στο βιβλιοπωλείο και να ζητάς «ένα βιβλίο παρακαλώ»). Απορημένος, τον ρώτησε τι χορδή θέλει, για κιθάρα, μπουζούκι, πρώτη, δεύτερη κλπ.. Για φέτα, απάντησε. Είμαι από το εστιατόριο δίπλα!
Πέπε said
@89:
Κι εγώ έτσι τα καταλαβαίνω τα ονόματα Σύρμω, Συρματένια κλπ.. Υπάρχουν βέβαια ονόματα σχετικά με τη δύναμη (Ζήσης κλπ.), αλλά εδώ μάλλον στην ομορφιά αναφέρονται.
Το Συρμαλένιος πρέπει να είναι από το συρμαλί:
Να πω για τα μαλλάκια σου, το συρμαλί μετάξι,
που κάθε τρίχα γίνεται μαχαίρι να με σφάξει.
Και το συρμαλί, από το τούρκικο sirma που μας εξήγησε ο Sarant.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εμένα οι φίλοι μου είναι σύρματα τεντωμένα
Σκύλος said
Να θυμίσουμε και την εκπληκτική σειρά The Wire με την υπογραφή του Τζώρτζ Πελεκάνος.
Και την εξαγωγή των χάλκινων καλωδίων στη Γερμανία, καθώς ο χαλκός είναι πανάκριβος. Και η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ ανήκουν στους πολύ καλούς φίλους μας, που θέλουν το καλό μας.
Γιάννης Κουβάτσος said
95. Όου, γες, δεν το είδα. 😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σύρμα λέμε και το συρτάρι κάτω,
ενώ chύρμα, είναι το συχνά : «chύρμα -chύρμα» ,συνέχεια
Πάνος με πεζά said
@ 86 : Α, είδες; Πιο καλά τα θυμάσαι. Κι εμένα η Χημεία ήταν το πιο γερό μου μάθημα στις Πανελλαδικές 1ης δέσμης, αλλά πήρα το χειρότερο βαθμό από τα 4, λόγω άγχους…
Ξαχάσαμε κι ένα τραγούδι του Σαββόπουλου ονόματι «Σύρμα», στα «Δέκα χρόνια κομμάτια».
«Χατζηδάκιαμ’ Θουδουράκιαμ’
ισίς τρώτι κι πίνιτι
κι μένα μι τρώει η αρκούδα»
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
Σε λίγο φεύγω για αεροδρόμιο, να είστε φρόνιμοι!
Μαρία said
25
Τι μου θύμισες! Κυκλοφορούσε ανέκδοτο προπολεμικό που διηγούνταν η γιαγιά μου για τον ορισμό του τηλέγραφου σε αγράμματους: «Παλούκ΄ιδώ, παλούκ’ ικεί, παλούκ’ στου μπάρμπα μ’ του χουράφ’, γυρουβουλιά του σύρμα, πατάς του κουμπί, πάει το χαμπέρ’ στου Καρπενήσ’.»
Μεγάλη ξαναβρήκα μια παραλλαγή στον Μπρουσό (1923) του Πάλλη. Αντιγράφω απ’ την έκδοση του Ερμή, σ.95.
«… γιατί ο ενωματάρχης μου διηγήθηκε με τι τρόπο ένας Μπρουσιώτης ξήγησε ενός πατριώτη του τον τηλέγραφο. «Παλούκι», είπε, «το παλούκι·φλιτζάνι απάνου·σύρμα γυροβολιά·τακ τακ Μπρουσός, τικ τικ χαμπάρι Καρπενήσι». Όταν όμως γύρισα στην Αθήνα με αφτό τον ανεγδοτικό μου θησαβρό, έμαθα πως είτανε γνωστός ο ορισμός· είναι δηλαδή ό,τι οι Άγγλοι λένε κούφιο κάστανο.»
Πάνος με πεζά said
Μάλλον θα έχουμε ξεχάσει κι αυτό το στίχο του Ρίτσου, που μελοποιήθηκε κιόλας – φωτογραφίζει κι αυτός τη Μακρόνησο.
Γύρω σε κάθε βλέμμα το συρματόπλεγμα
Γύρω στην καρδιά μας το συρματόπλεγμα
Γύρω στην ελπίδα το συρματόπλεγμα
Πολύ κρύο, πολύ κρύο, πολύ κρύο εφέτος
Theban said
@90 και όλους τους άλλους που έχουν το σύρμα σαν εργαλείο πρώτης χρήσης:
η χρήση σύρματος για όλων των ειδών τις επισκευές έχει υποχωρήσει μπροστά στον μεγάλο ανταγωνιστή, την ταινία.
Σε ένα επεισόδιο των Mythbusters, παρουσίασαν το σύρμα που χρησιμοποιούσαν και το εξήγησαν για τους νεώτερους κάπως σαν » bale wire, the duct tape before duct tape».
ΣΠ said
9 …ο όρος «σύρμα» είχε καθιερωθεί για τα επιμέρους στρατόπεδα…
Μες στα σύρματα κλεισμένοι, μα η καρδιά μας πάντα ορθή
πάντα ο ίδιος όρκος μένει, λευτεριά και προκοπή
Κι εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό
κουτρούφι said
Συρματοπλέγματα βαριά ζώνουν τη δόλια μου καρδιά:
h**ps://www.youtube.com/watch?v=bMmVdZybgDw
Γιάννης Ιατρού said
79/81: κανένα μαγνητάκι δεν κάνει; 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
104 Κάπου (νομίζω σε χρονογράφημα του Σταμ-Σταμ, αλλά ίσως γελιέμαι) υπάρχει ένα παρόμοιο ανέκδοτο με το πώς εξηγήσανε τάχα στον σουλτάνο τι είναι ο τηλέγραφος: «ένας μακρύς σκύλος, πατάς την ουρά του στην Ισταμπούλ και γαβγίζει στην Προύσα».
Δύτης των νιπτήρων said
110 όπου με τη βοήθεια της θείας βρίσκω αυτό: http://quoteinvestigator.com/2012/02/24/telegraph-cat/
Παλιό ανέκδοτο λοιπόν, και χωρίς σουλτάνο στην αρχή αν και από νωρίς με σάχη.
Σκύλος said
106 μ ην ξεχνάμε και το tie wrap
Σκύλος said
Σύρμα χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο σε αυτοσχέδιες παγίδες με νάρκες ή χειροβομβίδες. Ένα σύρμα στα 10 εκ. από το έδαφος, κάθετα στο μονοπάτι. Από τη μία μια χειροβομβίδα με το σύρμα στην περόνη, από την άλλη ένα σταθερό σημείο. Περνά ο απρόσεχτος, που δεν του έχει φωνάξει κανείς «σύρμα!», σκοντάφτει στο σύρμα, τραβά την περόνη και …
Δύτης των νιπτήρων said
Τώρα, Σκύλε, μου θύμισες εκείνο το κλασικό πολεμικό με Ρίτσαρντ Μπάρτον και Κλιντ Ήστγουντ, όπου ο τελευταίος βγάζει από το τσαντάκι του Σπορτ-Μπίλλυ αναρίθμητα τέτοια σύρματα-παγίδες με εκρηκτικά και τα φυτεύει σε όλο τον πύργο των ναζί.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
Σκύλος said
114 https://en.wikipedia.org/wiki/M18_Claymore_mine
Εντωμεταξύ, στο Μπέο δεν φώναξε κανείς «Σύρμα» και τονε μπουζουριάσανε μέσα στο Δημαρχείο Βόλου. Αυτό με τα χαρακτικά του Τάσσου.
Γς said
Κι έχεις και τον Μπογδάνο στον Σκάι τώρα να
πλέκει τό εγκώμιο της Λιάνας Κανέλλη, που στο Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού [το 2009], είπε ότι υπήρξε και μια άλλη γενοκτονία των Ποντίων.
Αυτή που έλαβε χώρα εντός της Σοβιετικής Ενωσης, που άρχισε με τις διώξεις του Στάλιν το 1937.
Και να κάι φωτο του Πατερούλη με κάτι μουστάκια να.
Σαν του Πολάκη που τα βάζει με την Ευγενία Μανωλίδου. Και του γράφει στο Twitter η μαέστρος:
Αντρες είναι αυτοί που εμπλέκουν και συζύγους;
Λ said
Διάβασα μόνο το άρθρο και δεν προκάμνω τα σχόλια αλλά να σημειώσω ότι σύρμα εμείς λέγαμε το συρτάρι.
Μαρία said
110
Το αναφέρει ο Πάλλης αμέσως μετά απ’ το παραπάνω απόσπασμα.
Μαρία said
119
Ο κ. Α. Δίονας, που διάβασε αφτό το ανέγδοτο, έγραψε στο Νουμά 1-12-21: «Στο Ροβέρτειο της Πόλης ο Dr Long μιλώντας για τον τηλέγραφο στο μάθημα της φυσικής, μας διηγήθηκε πως τον τηλέγραφο ο Σουλτάνος Αζίζ δεν τον ήθελε στην Τουρκία, γιατί δεν εννοούσε με τι τρόπο μηχανή θα μιλούσε τόσο μακριά. Φώναξαν λοιπόν τον Long ναν τον ξηγήσει. «Φαντάσου, Σουλτάνε μου», του είπε, «ένα σκυλί στην Προύσσα με τόσο μακριά ουρά, ώστε να φτάνει ως εδώ στο παλάτι σου· αν του την πατούσες, τι θάκανε;» «Θα γάβγιζε», απάντησε ο Σουλτάνος. «Αφτός είναι ο τηλέγραφος», είπε ο Long, και έτσι κατάφερε να δοθεί το φιρμάνι».
Spiridione said
Να προσθέσω αυτό από ένα βιβλίο του 1921 (δεν μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες ο γούγλης)
Σύρμα επιρρ. και σύρμα – σύρμα = ευθύς, Σύρμα Σύρ. = κατ’ ευθείαν, Τηλ = αντικρύ π.β. σύρμα στον ήλιο βάρ’ το.
https://books.google.gr/books?id=JjNPAAAAYAAJ&q=%22%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%22&dq=%22%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiM1-nnw_bQAhXClxoKHUydBvg4lgEQ6AEIODAE
Επίρρημα το σύρμα λοιπόν, μάλλον στον χώρο των Κυκλάδων
Με τη σημασία κατευθείαν ή αμέσως το βλέπουμε π.χ. σε ένα παραμύθι της Νάξου από τον Πολίτη
Ηπηαίνενε σύρμα το περιστέρι κ’ ηκοντοζυγόνενε στο παλάτι.
https://books.google.gr/books?id=_ZQWAAAAYAAJ&pg=PA120&dq=%22%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%22++%CF%84%CE%BF+%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjtypixz_bQAhWEcBoKHS2cDPAQ6AEIMDAB#v=onepage&q=%22%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%22%20%20%CF%84%CE%BF%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9&f=false
Ή εδώ
το μονοπάτι τον έβγαλε σίρμα στον αδελφό του
https://books.google.gr/books?id=NG8_AQAAIAAJ&q=%22%CF%83%CE%AF%CF%81%CE%BC%CE%B1%22&dq=%22%CF%83%CE%AF%CF%81%CE%BC%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjgr7f50PbQAhVC7hoKHaBrCN04KBDoAQgaMAA
Το περίεργο είναι και στα γκρεκάνικα το σύρμα έχει το σημασία του «αμέσως».
https://books.google.gr/books?id=rVAtAQAAIAAJ&q=%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%22+%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89%CF%82&dq=%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%22+%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiWytHq0vbQAhXHyRoKHT2eC8MQ6AEINzAE
sarant said
Από το αεροδρόμιο διαβάζω και λέω «πολύ ωραία σχόλια!»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>ο τόπος απ’ όπου περνούν τα θηράματα («εδώ είναι το σύρμα των λαγών»)
το σύρμα των λαγών,εκεί που περνάνε λαγοί
το σύρμα για λαγούς,περνάει τους λαγούς (κεφαλοκλείδωμα) 😦
http://www.zarpanews.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AD%CF%80%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9/
nikiplos said
Καλησπέρα, καθυστερημένη, αλλά τώρα γύρισα από τον κάμματον… Ευχαριστώ θερμά για την αναφορά… Όσον αφορά το διήγημα του Κοτζιούλα, όπως το διαβάζω μάλλον είχα διαβάσει κι εγώ… 🙂 Στο μεσοδιάστημα έλυσα κι ένα λογικό πρόβλημα που πάντοτε είχα: γιατί κάθονταν στην ταράτσα πάνω από τους μουσαμάδες? (οι εμποροϋπάλληλοι κι όχι οι αντάρτες φυσικά). Εκείνοι οι μουσαμάδες ήταν καναβάτσα και το ιερότερο που έπρεπε να επιτελέσουν ήταν να προστατέψουν το εμπόρευμα. Η στεγανοποίησή τους δεν ήταν και πολύ σοβαρή. Έτσι σκέπαζαν τα εμπορεύματα και ύστερα αυτοί έμεναν πάνω σε ότι περίσσευε.
Από το διήγημα του Κοτζιούλα μου φαίνεται διαισθητικά ότι είναι κάπως λογικό να βγήκε η έκφραση μέσα στη δεκαετία του πολέμου, κατοχής, εμφυλίου. Τα σύρματα μπορεί να ήταν είτε τηλεγραφικά, είτε επιτηδευμένα εμπόδια. Καθώς το διήγημα του Γιαννουκάκη μιλάει για μικροπωλητές, προφανώς αυτοί θα είχαν σχέση με τους μαυραγορίτες, τους εμπόρους και λοιπούς καραγωγείς της εποχής και ίσως πρώτοι αυτοί να διεύρυναν την έκφραση, έξω από τον επαγγελματικό τους χώρο. Για να μην παρεξηγηθώ, πάλι εικασία είναι αυτό που αναφέρω χωρίς κάποια πραγματολογική βάση.
Babis said
106 Το νούμερο ένα υλικό για επισκευές παραμένει το σύρμα στην μορφή του χαρτοσυνδετήρα (paper clip).
Σκύλος said
Σύρμααααα! και στην πολιτική ζωή του τόπου
Πάνος με πεζά said
Φυσικά, δεν υπάρχει σιδεράς να πάει στην οικοδομή να δέσει οπλισμούς, χωρίς τανάλια και σύρμα…
Τανάλια είπα, Μα, στο 2017 βρισκόμαστε…
Babis said
Την χρήση της λέξης σύρμα για προειδοποίηση την έμαθα στην τρυφερή ηλικία των επτά λίγο καιρό μετά που είχα ακούσει το τραγούδι «Σύρμα πάνω σύρμα κάτω» . Στο παιδικό μυαλό μου έγινε τόσο ισχυρή σύνδεση (Hard wired) που ότι και να λέτε τώρα, εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι η αρχή της έκφρασης είναι το τηλεγράφημα ή το τηλεφώνημα. 😛
Μ’αρέσει να πιστεύω ότι η έκφραση ξεκίνησε στην διάρκεια του πολέμου, όταν στις διάφορες μονάδες υπήρχε ειδοποίηση για τις κινήσεις του εχθρού με το τηλέφωνο εκστρατείας.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
113. Τὸ ΚΑ-ΒΟΟΜ! μοῦ θύμισε τὸν Ρῶσο ἀναρχικὸ ποὺ μετὰ ἀπὸ κάθε ἀποτυχημένη ἔκρηξη ἔλεγε неудача! (ἀποτυχία) στὸ τεῦχος 37 τοῦ Λούκυ Λούκ: Ὁ Μεγάλος Δούκας.
Γιὰ ὅσους ἐνδιαφέρονται τὸ τεῦχος ὑπάρχει ἀναρτημένο: h**p://www.slideshare.net/tvavouras/37-37793058
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Νομίζω ὅτι δὲν βαραίνουν πολὺ τὰ νήματα ὅταν περαπέμπουμε μὲ τὸν παραπάνω τρὸπο (h**p). Κάποια νήματα μὲ πολλὰ βίντεο εἶναι ἀσήκωτα καὶ τὸ φουκαριάρικο τὸ νοουτμπουκάκι (σὶκ ρὲ) μου ἀγκομαχάει.
Σκύλος said
129 κε Μαρτίνο, νομίζω πως το νήμα βαραίνει περισσότερο όταν το γιουτουμπάκι είναι δημοσιευμένο σε ξεχωριστή αράδα, έτσι ώστε να προβάλλεται μέσα από το νήμα και λιγότερο όταν η γιουτουμποδιεύθυνση είναι δημοσιευμένη σε ΄κοινή αράδα με κείμενο. πχ. https://www.youtube.com/watch?v=2Hva7kH8DEo
gpoint said
Αυτή την στιγμή στο «σοβαρό» in.gr : Livescore: Απόλλων – ΠΑΟ (0-1), ΟΦΗ – Ηρακλής (0-0), στους ΟΣΦΠ και ΠΑΣ
15/12/2016 19:42
Κι όταν ανοίξεις το λινκ :
«Αντίο» με νίκη για Πανιώνιο
Livescore: Απόλλων – ΠΑΟ (1-0), ΟΦΗ – Ηρακλής (0-0), στους «16» ΟΣΦΠ και ΠΑΣ
Αντε να βρεις ποιός προηγείται, ο ΠΑΟ ή ο Απόλλων ;;;;;
Δημήτρης Μαρτῖνος said
130. Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν πληροφόρηση. Τὰ κομπιουτερικὰ δὲν εἶναι καὶ τὸ φόρτε μου.
gpoint said
Οταν τελειώνει η προβολή και όλοι οι θεατές χειροκροτάνε και οι μισοί κλαίνε πρέπει νάναι ευχαριστημένος κει πάνω ο Νίκος Τριανταφυλλίδης
Σκύλος said
132 Ούτε και μένα. Κι ας είχα περάσει με 10 τον προγραμματισμό Fortran 4 το μακρινό 1981.
Τώρα μόνο να τα χαλάω ξέρω. Απλώς έχω προσέξει πως αυτό που αργεί να φορτώσει είναι η εικόνα.
MA said
Καλησπέρα,
Τα Συρματοπλέγματα σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου και μουσική Μ. Λοΐζου τα είπαμε;
Συρματοπλέγματα ανάμεσά μας
φαντάρε που ‘σαι αντικρύ
Αύριο θα ‘μαστε νεκροί (δις)
μια τρύπα στα πουκάμισά μας
Συρματοπλέγματα και στις καρδιές μας
όπως τα γένια μας σκληρά
Ήρθ’ η δική σου η σειρά (δις)
ρίξε να κάψεις τις σοδειές μας
Συρματοπλέγματα και οι ψαλίδες
κόβουν μονάχα το χαρτί
Φυλάξου θα ‘χουμε γιορτή (δις)
ανάψαν οι φωτοβολίδες
Συμπληρώνω για τον Μακριδάκη:
Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, 1941-1946
Καλό ταξίδι Νικοκύρη
Γιάννης Κουβάτσος said
126. Αν, ο μη γένοιτο, εκλεγούν να κυβερνήσουν, ελπίζω να συνεχίσουν να υπακούουν στα προστάγματα του Σόιμπλε. Σίγουρα θα είναι πιο μετριοπαθής απ’ αυτούς και θα φρενάρει την άκρατη νεοφιλελευθερίλα τους.
Σκύλος said
114 Όπου τολμούν οι αετοί https://en.wikipedia.org/wiki/Where_Eagles_Dare
Έψαχνα ένα απόσπασμα από γουέστερν σπαγκέτι με τον μεγάλο Κλιντ, από τον αμερικανικό εμφύλιο, κι αυτός διαφεύγει με γκρι στολή, συναντά ένα απόσπασμα έφιππο με γκρι στολές και μόλις τους χαιρετάει, αυτοί ξεσκονίζονται κι αποκαλύπτουν μπλε στολές. Είναι η επιτομή του «Μα εγώ είμαι με σας» «Ναι αλλά εμείς είμαστε οι άλλοι!»
Και καθώς η ζωή μιμείται την τέχνη https://twitter.com/LinaArabii/status/808595105774993408 προψές στο μαρτυρικό Χαλέπι.
Δύτης των νιπτήρων said
137 Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος. Αρχίζουν να φωνάζουν με τον Ελάι Γουώλας «Ζήτω ο Νότος, ζήτω ο στρατηγός Λη» προτού ξεσκονιστούν οι μπλε.
Σκύλος said
138 καλέ μου άααανθρωπε!
Δύτης των νιπτήρων said
139 Ακόμα καλύτερος άνθρωπος: https://youtu.be/C-Tk8BQTH00 🙂
Corto said
Καλησπέρα!
Δεν κατάφερα να συνδεθώ σήμερα πιο νωρίς και έχασα μέχρι στιγμής την λίαν ενδιαφέρουσα συζήτηση!
Δηλώνω ενθουσιασμένος με το άρθρο και τα σχόλια!
Μιας και έγινε αναφορά στα σύρματα της Ελ Ντάμπα στο σχ. 37 (ΓΜάλλος) και 54 (Νίκος Α.) να βάλω ένα λαϊκό ποίημα που γράφτηκε στα σύρματα την εποχή εκείνη, για την οποία έχω οικογενειακές αναφορές:
ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΕΛ ΤΑΜΠΑ
Εμείς αποφασίσαμε
στην άμμο να ταφούμε
κι όχι τον Γλύξμπουρκ βασιλιά
στην χώρα μας να δούμε.
Δακρύσαν τα ματάκια μου
στα σύρματα να στέκω,
τους Αραπάδες να κοιτώ,
την Ελλάδα να μην βλέπω.
Οι Άγγλοι μας επιάσανε
γιατί είμαστε Ελασίτες.
Γιατί θελήσαν την αρχή
να δώσουνε στους Χίτες.
Στην έρημο μας βάλανε,
αυτό ’χει σημασία.
Νομίζανε πως θα αρνηθούμε
Την Λαοκρατία.
Μα εμάς θεριεύει ο πόθος μας
για την Λευτεριά.
Δεν μας τρομάζει η έρημος,
η δίψα κι η νηστεία.
Για να μπορέσουν βασιλιά
να φέρουν στην Ελλάδα,
στα σύρματα μας βάλανε
στην έρημο Ελ Τάμπα.
Τσολιάδες κι Εθνοφύλακες,
Άγγλοι και Ριμινίτες
μας ρίξανε στις φυλακές
γιατί είμαστε Ελασίτες.
Σαν δούλους μας φορτώσανε
σ’ εγγλέζικο καράβι,
στ’ αμπάρια του μας ρίξανε
σα να ’μαστε κοπάδι.
Στην Αφρική μας φέρανε
στην έρημο Ελ Τάμπα.
Στα σύρματα μας κλείσανε,
μακριά από την Ελλάδα.
Για του λαού τη λευτεριά
κι εδώ θ’ αγωνιστούμε,
έστω κι αν τούτη τη φορά
στην έρημο ταφούμε.
Ενάντια στο βασιλιά
και στη στρατοκρατία,
θε να ταχτούμε όλοι μας
για τη Λαοκρατία.
Το παραπάνω στιχούργημα θεωρείται ο ύμνος του σταρτοπέδου και αναφέρεται στο παράρτημα του βιβλίου:
«Ελ Ντάμπα, 1945, Ημερολόγιον αιχμαλωσίας», εκδόσεις Βιβλιόραμα
του εγκλεισθέντος στα σύρματα Πραξιτέλη Ζαχαριάδη, ο οποίος και το είχε καταγράψει.
Δύτης των νιπτήρων said
Πληρέστερα εδώ: https://youtu.be/nouLQZCXW4A
Ριβαλντίνιο said
Ο Θεός δεν είναι μαζί μας γιατί αντιπαθεί τους ηλίθιους ! 🙂
Σκύλος said
142
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Bird on the Wire Leonard Cohen – 1979
Σύρμα-καντάρι ,σκοινί κορδόνι,σερί
Σκύλος said
Εντωμεταξύ ο επόμενος πλανηταρχίδας συνεχίζει σύρμα-κοντάρι το τουή! https://twitter.com/realDonaldTrump
https://en.wikipedia.org/wiki/Bird_on_a_Wire_(film)
Pedis said
# 126 – Σκύλε, θα πρέπει να του αναγνωριστεί η ειλικρίνεια …
Για να δώσει ο Σόιμπλε γραμμή για αύξηση κατά 0.5% του φπα στα τρόφιμα και να πώς αντισυμμετρίζεται το … κοινωνικό μέρισμα του τσιπρός.
Ριβαλντίνιο said
@ 129 Δημήτρης Μαρτῖνος
Υπάρχει και εδώ :
Λουκυ Λουκ – Τεύχος 37 – Ο Μεγάλος δούκας
Βλανταμπούμ !
Μπανταμπαούμμ!…
ΜΠΛΑΜΜ
ΜΠΛΑΜΜ
Βλανταμπούμ
Τσάρο ! Χέχέ ! Μπανταμπούμ Τσάρο ! Μπανταμπούμ !!…
=========================================================
@ 141 Corto
Πότε περίπου γράφτηκε ; Σίγουρα μετά τον Σεπτέμβρη του ’44.
@ 54 Νίκος Α.
«Σύρματα στα Λειβάδια».
Και «Το Σύρμα που Τραγουδάει».
Σκύλος said
Μίλησε κανείς για ανατρεπόμενα; http://www.thedrive.com/the-war-zone/6534/watch-this-crazy-russian-trailer-drop-huge-icbm-missiles-into-their-silos
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μαγειρικό σύρμα κοπής
ΓΗΜΗΤΡΙΟΣ said
Στο χωριό μου το Κρυονέρι Ν.Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες. Οι μισοί περίπου από τον Πόντο και οι υπόλοιποι από την Ανατολική Θράκη (από τα χωριά Ιντζέκιο και Καρατζιά). Ανάμεσα στα σπάνια και εξωτικά ονόματα που έφεραν οι Θρακιώτες από τις πατρίδες τους είναι και το θηλυκό Συρματή, Συρματένια, Συρματούλα.
Η τελευταία γυναίκα που γνωρίζω εγώ να έχει βαφτιστεί με το όνομα αυτό είναι περίπου συνομήλική μου (γύρω στα πενήντα κάτι) και είχε υιοθετήσει το Ματούλα ως υποκοριστικό.
Οφείλω δε να ομολογήσω ότι ήταν το αντικείμενο του πόθου όλου του αρσενικού εφηβικού (και όχι μόνο) πληθυσμού του χωριού…
gpoint said
Ρίβα, είδες για να πάρει «συστημικό» προπονητή ο ΠΑΟ πως κατάφερε να πετύχει 4 γκολ σ’ ένα ημίχρονο και να πάρει την πρόκριση έχοντας χειρότερη διαφορά τερμάτων στην ισοβαθμία αλλά έχοντας πετύχει περισσότερα γκολ ; Ππρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το κριτήριο που μόνο το «σύστημα» μπορούσε να εφεύρει.. Σε δυο ματςο ΠΑΟ έκανε δυόμισυ σούτ σύνολο και κέρδισε και τα δύο με 1-0-με τον ΙΔΙΟ διαιτητή εννοείται- και τώρα σ’ ένα ημίχρονο (ενώ είχαν αποχωρήσει οι φίλαθλοι του ΠΑΟ απογοητευμένοι από το 2-0 σε βάρος τους και την μπάλλα που έπαιζε) με τιςοδηγίες του μάγου ΟΥΖΟυνίδη πέτυχε τέσσερα αγνά κι ατρόμητα…
Κι όχι τίποτε άλλο αλλά σήμερα στο ντοκυμαντέρ έλεγε για τον αγνό και ατρόμητο ΠΑΟ που αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ την δεκαετία του 60 με διαιτητή τον Τζίτζη μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟ !!!! Κατάντημα τώρα να δανείζεσαι προπονητή από το αφεντικό σου για να προχωρήσεις λίγο και να μην έχεις ένα διαιτητή δικό σου… Κάντε πρόταση στον Παπαπέτρου να μπει στο Δ.Σ.!!
ΟΦΗ 2-0-1 4-3 6 -πρόκριση
Παναθηναϊκός 1-1-1 5-5 4 -πρόκριση
Ηρακλής 1-1-1 4-2 4
Απόλλων Σμύρνης 1-0-2 4-7 3
Corto said
148 (Ριβαλντίνιο):
Οι αποστολές εκτοπισμού από την Ελλάδα (Αθήνα κυρίως) προς την Αίγυπτο έγιναν κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών, και πιο συγκεκριμένα από τις 18 Δεκεμβρίου 1944 έως τις 4 Ιανουαρίου 1945 (με τελική άφιξη στα σύρματα στις 8 Ιανουαρίου).
Ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης που κατέγραψε το ποίημα παρέμεινε στα σύρματα από τις 8/1/45 έως τις 14/3/45.
Το ποίημα (ή μήπως τραγούδι;) γράφτηκε προφανώς εκείνο το διάστημα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σύρμα και τέλι, κυρά μου θα γινώ,
στον κρυσταλλένιο σου λαιμό,
στον κρυσταλλένιο σου λαιμό,
κάνει ο παππάς τον αγιασμό.
Σύρμα και τέλι φέρε μου,
σταυρέ μαλαματένιε μου,
σταυρέ μαλαματένιε μου,
σύρμα και τέλι φέρε μου.
Σύρμα και τέλι, κυρά μου, γίνουμαι,
στη κάπα σου τυλίγουμαι,
στη κάπα σου τυλίγουμαι,
σύρμα και τέλι, κυρά μου, γίνουμαι.
Corto said
154: Μπράβο Έφη! Τραγουδάρα!
Μια μικροδιόρθωση: «σύρμα και τέλι, τένιε μου», όχι «φέρε μου».
Προφανώς αυτό το «τένιε μου» μπαίνει για λόγους ομοιοκαταληξίας (κατά τον Κουνάδη).
Corto said
Επίσης στην γάμπα σου τυλίγουμαι (όχι στην κάπα).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
155/156 Corto,
βρε τον παλιοκοπιπάστορα 😦 . Κοπιπαστοριές κοινώς. 🙂
Corto said
157: Δικαιολογημένα όμως, γιατί αυτοί οι στίχοι δεν ακούγονται καθόλου καθαρά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Για το όνομα Σύρμω(και Συρμώ), βρίσκω στη γούγλη τουλάχιστον δυο εκδοχές:
-η Σύρμω,προέρχεται από την συρμακέσα,την [ασημο]- κεντήστρα δηλαδή.
– απο το Συρμερια που στα αρβανίτικα είναι το όνομα της Παναγίας.
ΓιώργοςΜ said
146 τέλος: Παίζει τώρα στην ΕΤ1! Το ιστολόγιο σε διαπλοκή με την κρατική τηλεόραση!
Σουμέλα said
Υπάρχει και το όνομα Συρματένια.
ΚΩΣΤΑΣ said
Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως και η έκφραση «έπεσε σύρμα» με τη σημασία ότι έγινε τηλεφώνημα, χωρίς να προϋποθέτει υποχρεωτικά και σε προειδοποίηση για εγκατάλειψη παράνομης ενέργειας. Γνώμη μου, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, είναι ότι η αργκοτική λέξη σύρμα προέκυψε μετά την εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών.
Αγαπητοί συμπατριώται συσχολιασταί
φροντίστε να ξεδιαλύνετε γρήγορα το μυστήριον, γιατί αν το είπαν πρώτοι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και το εξαφάνισαν εν συνεχεία οι χριστιανομπολσεβίκοι, τίποτα δεν μας ξεπλένει από τον Μαλαχία τον προφητικό και το ιστολόγιον θα πωληθεί τον Φεβρουάριον εις εξευτελιστικήν τιμήν.
Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω.
nikiplos said
λέει το τραγούδι σε μια φάση: https://www.youtube.com/watch?v=5ydtlZ3zH3g
Σύρμα κι άλλο σύρμα και χοντρό γυαλί
μάτωσε ο ήλιος την ανατολή
κλαις κι αναστενάζεις αχ ξενιτιά φωνάζεις
μα η ελπίδα μαύρο κι άπιαστο πουλί
Αγαθίαμ, μείνε σε ένα όνομα επιτέλους, όλο αλλάζεις σαν τον Ελευθέριο Τσαμπαρδή ένα πράγμα…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ανάψανε ή πήραν φωτιά τα σύρματα.
για είδηση,φήμη/κουτσομπολιό που διαδίδεται τάχιστα. Βέβαια τώρα ισχύει ξερωγώ ξεκούφανον τα αϊφον, ταμπλάς στα τάμπλετ, λόγια λόγια και πληκτρολόγια.
Σκύλε κουκλώσου
https://pbs.twimg.com/media/CzofMRyXgAA9FCJ.jpg:large
Corto said
164: Σωστά, άμα μιλάει κανείς ανάβουν τα σύρματα. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τηρείται σιγή ασυρμάτου…
Λ said
101. Έφη: Σύρμα – συρτάρι
Συγγνώμη δεν το είχα δει.
Πάντως θυμάμαι κουβέντες με τη μάνα μου.
– Μάμμα που εν το ψαλλήιν (ψαλίδι);
– Εν τζιαμαί.
– Που τζιαμαί;
– Πελλέτα* μες το σύρμαν.
*πελλετώ = κοιτάζω
mitsos said
Είχα τάξει να στείλω πρόσκληση ….
Πριν λίγο έμαθα ότι :
Εκδήλωση μνήμης για τον Αργύρη Χιόνη…
Αφηγήσεις, προβολές, συζήτηση & σπονδές για τον Αργύρη και παρουσίαση του νεοεκδοθέντος βιβλίου του : «Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες».
Μιλούν: Γιώτα Κριτσέλη, Τριαντάφυλλος Οικονόμου.
Αφήγηση: Ακριβή Καλδίρη
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 7:00μμ
Intro Art Cafe, Πλατεία Ξυλοκάστρου
Γς said
Στον ΑΛΦΑ ΤιΒι Τώρα.
Ο Σρόυνερ παουσιάζει μια εργασία του αυτών των ημερών από την Ιερουσαλήμ.
Μιλάει με τον Πατριάρχη και με την επικεφαλής της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου.
Κι ο Ιερωμένος και η Καθηγήτρια του ΕΜΠ αναφέρουν για τα αρώματα, το Αγιο Μύρο αλλά και για τα επστημονικά όργανα που σταμάτησαν να λειτουργούν όταν άνοιξαν τον τάφο.
Μιράκολο, μιράκολο, αδέλφια.
Καλόπουλε που είσαι;
Αγαθίας ο Σχολαστικός said
Αγαπητοί συμπατριώται,
1) Εμφανιστήκαμε κι απόψε για να σάς ενημερώσουμε ότι εκοιμήθη προ ολίγου στην Ικαριά ένας μεγάλος Έλλην αντίχριστος ο Αργύρης Τσακαλίας, θείος των αδελφών Ξηρών. Η ταφή του θα γίνει με τα πατρώα Ελληνικά Έθιμα αύριο Σαββάτο 17 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Στελί Ικαρίας.
Η Κοινότης μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) θέλοντας να τιμήσει τον κάργα Ελληνόψυχο Αργύρη, προσφέρει από την προσωπική της βιβλιοθήκη τα μνημειώδη συγγράμματα του πρώην χριστιανού και πρώην μπολσεβίκου Τσακαλία «Αειζωΐα» και «Βίβλος ακατάλληλη δι’ ανηλίκους». Ειδικά το δεύτερο βιβλίο είναι ανεκτιμήτου αξίας, διότι ο απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Αργύρης Τσακαλίας, έχει συλλέξει όλα τα παρανοϊκά αποσπάσματα της Αγίας Γραφής που πείθουν και τον τελευταίο χριστιανούλη α) πόσο ρατσιστής είναι ο Θεός των Εβραιοχριστιανών και β) πόσο πορνογραφικό βιβλίο είναι η Παλαιά Διαθήκη.
2) Μάς προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι σε ένα άρθρο για την ελληνικώτατη λέξη «σύρμα» δεν έχει αναφερθεί επί 16 ώρες το «Σύρμα της Αντιγόνης». Το καταγράφει ο μέγας Έλλην περιηγητής Παυσανίας (2os αιών μετά Ραββίνον Χριστόν) στο 9ο βιβλίο της «Ελλάδος Περιηγήσεως», όταν μιλάει για μια περιοχή της Θήβας που ονομαζόταν «Αντιγόνης σύρμα» επειδή, κατά την παράδοση, εκεί έσυρε το σώμα του Πολυνείκη η Αντιγόνη προσπαθώντας να το μεταφέρει στη νεκρική πυρά.
3) Καταγγέλλουμε τον κ. Σαραντάκο και τους αναγνώστας του, διότι επί 16 ώρες απέκρυψαν την πιό πιθανή εκδοχή για την προέλευση της εκφράσεως «Σύρμα» των Ρωμιών: «Σύρμα» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα ωνομάζετο ο συρόμενος χιτών των τραγωδών και γενικώς ο μακρύς χιτών που κατέβαινε και κάλυπτε το γυμνό σώμα, όταν υπήρχε ανάγκη. Από εκεί, κατά πάσαν πιθανότητα (αν προκληθούμε, θα αναρτήσουμε καταιγιστικά στοιχειά) προήλθε η έκφρασις «Σύρμα!..» με την σημασία… «σύρε τον μακρύ χιτώνα για να καλύψουμε την μπαγαποντιά μας».
Για να πεισθούν οι συνταξιούχοι αναγνώστες ότι «σύρμα»= «μακρύς συρόμενος χιτών» στα αρχαία Ελληνικά, ΙΔΟΥ το σχετικό απόσπασμα από τον βίο του φιλοσόφου Δημητρίου Φανοστράτου Φαληρέως, όπως τον διηγείται ο Διογένης ο Λαέρτιος
Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν
ΥΓ: Όπως το φανταζόμασταν: Ούτε 30 Σαραντάκειοι αναγνώσται δεν εφιλοτιμήθησαν να ίδουν μέσα σε 25 ώρες την συνέντευξι του κ. Σαραντάκου στην ΕΡΤ-3 (εκπομπή Allert3) που το Επιτελείο μας ανήρτησε στο χθεσινό νήμα. Γιατί να το κρύψωμε; Δεν υπάρχει σωτηρία για το Ρωμέικο… Ο ωχαδερφισμός των Ρωμιών δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα…
Pedis said
# 168 – Κι ο Ιερωμένος και η Καθηγήτρια του ΕΜΠ αναφέρουν για τα αρώματα, το Αγιο Μύρο αλλά και για τα επστημονικά όργανα που σταμάτησαν να λειτουργούν όταν άνοιξαν τον τάφο.
Μόνο τα επιστημονικά όργανα; Τα μυαλά;
(πάνε μήνες (πόσοι; κι άντε να το βρεις …) που το είχαμε συζητήσει το συγκεκριμένο στυλ άουτριτς της επιστημονικής έρευνας της συγκεκριμένης καθηγήτριας, ότι δηλαδή, έριχνε βάρος αποκλειστικά σε θεολογικές απλικέσιονς του επιτεύγματος, στάση συμβατή με τη δημόσια αναγνώριση του ηθικού χρέους προς τη συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης του εγχειρήματος … Τώρα, αν τα λέει και τα πιστεύει ή όχι ο κύριος (του τάφου) και μόνον το γνωριζει, ας κανονιστεί μαζί του …)
antonislaw said
101.166 πάντως ο ρεθεμνιώτης παππούς (1912-2010) το συρτάρι το έλεγε σέρμα, όχι σύρμα
Πέπε said
Καλό θα ήταν να καταγγείλουμε τον κ. Σαραντάκο ότι απέκρυψε τα εξής: «το σύρμα προέρχεται από το ρήμα «σύρω», είναι δηλαδή αυτό που σέρνεται. Στα ελληνιστικά χρόνια, σύρμα ήταν μια θεατρική εσθήτα με μακριά ουρά.»
Όσο για το αποδείξιμον της προελεύσεως της εκφράσεως «σύρμα!» από αυτή την έννοια, μέσω αποδείξεων της υπάρξεως της εννοίας, εσχολιάσθη ήδη παραπάνω (ή μήπως σε χθεσινό ή άλλης ημέρας νήμα;) ότι άλλο τόσο μπορούμε να αποδείξουμε ότι βγαίνει από το γαλακτομπούρεκο, και ότι το λέει κι ο Δημητράκος.
Γς said
>και ξαφνικά ένας από τους δαρμένους μπράβους φωνάζει «XXII! Les Romains!!» και όλοι οι λαθρέμποροι το σκάνε.
Και την άκουγε να λέει μέσα από το βαλανείον:
-Α, β, γ, …
-…
– ιζ, ιη, ιθ, …
-Μα γιατί μετράει;
-λζ, λη, λθ,
-Ω, μα το Δία
–μ! Σκολόπενδρα!
[σαρανταποδαρούσα παρ’ αρχαίοις]
Γς said
168:
>Ο Σρόυνερ παουσιάζει μια εργασία του
Ο Αντώνης Σρόιτερ
BLOG_OTI_NANAI said
Στο «Αρχείον Πόντου» 1 (1928) υπάρχει η έκφραση για τον νεόνυμφο ότι είναι «Σύρμα» (και η νεόνυμφη, «Μάλαμα») που μάλλον δείχνει ότι το χρυσοποίκιλτο ντύσιμο μπορούσε να χρησιμοποιείται και ως θετικός χαρακτηρισμός:
Επίσης «σύρμα» σήμαινε και το στενό πέρασμα (Νουμάς 1921):
Γιάννης Ιατρού said
ρίξτε μια ματιά εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/13/arimaspi-17/#comment-402009

Γιάννης Ιατρού said
175: BLOG_OTI_NANAI

Αααααααααααααααααααααααααααααααααααα! Καλώς γύρισες στα εγκόσμια από την ασκητική σου ζωή 🙂
Ριβαλντίνιο said
Γύρισεεεεεεεεεεε !!!!!!!!!!!! Επέστρεψεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!!!
Δύτης των νιπτήρων said
Καλώς τονα!
sarant said
175 Βρε καλώστον!
Είναι ενδιαφέρουσα η πρώτη ανεύρεση -αφού και σήμερα στη νεανική αργκό το ‘συρμα’ σημαίνει κάτι εκλεκτό. Μπορεί να είναι η επιβίωσή της.
Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ said
169 (1)
Προσωπικά υποκλίνομαι στην μνήμη αυτού του ανθρώπου και τον ΤΙΜΩ.
Είναι, νομίζω, να θαυμάζει κανείς και να σέβεται απεριόριστα αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα (που κάποιοι, ίσως, θα βιαστούν να χαρακτηρίσουνε «γραφική» ).
Ιδιαιτέρως, μάλιστα, τον θαυμάζει και τον σέβεται κανείς εάν παραβάλει τόσο την δια βίου σταδιακή μετεξέλιξη των πεποιθήσεων αυτού του ελεύθερου ανθρώπου όσο και τον -πάντοτε συνεπή προς τις εκάστοτε πεποιθήσεις του- προσωπικόν του βίο, απέναντι στα δια βίου παραμένοντα «κολλήματα» πάμπολλων άλλων συνομηλίκων του, αλλά και με τον δια βίου αυθάδη καιροσκοπισμό και την αριβίστικη εύνοια τής πονηρά …καπαρωμένης -από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ήδη!- κληρονομημένης ψευδοταξικής/ψευδομορφωτικής/ψευδοπολιτικής/ψευδοκοινωνικής ιδεοληψίας κι αυταπάτης πάμπολλων φαφλατάδων νεωτέρων του (ιδεοληψίας κι αυταπάτης που, όχι μόνον ουδέποτε δεν τις αμφισβήτησαν ουσιαστικά αυτοί οι τυχεροί νεώτεροι φαφλατάδες γόνοι, αλλά, και τις κληροδοτούν αναλλοίωτες και στους δικούς τους κλώνους σαν πολύτιμο οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο που οφείλει να διασωθεί!), οι οποίοι, λοιπόν, νεώτεροί του, μολονότι οι ίδιοι σήμερα αρχίζουνε να γερνάνε πλέον, δεν έχουνε ακόμα «σκοτώσει» τους γονείς τους ούτε έχουνε ψυχοδιανοητικά «απογαλακτισθεί» ποτέ από τις (προ μισού αιώνος και βάλε!) απαιτήσεις της μαμάς τους, παρά το γεγονός ότι είναι πλέον σοβαροί και …κοσμοπολίτες …διεθνιστές που συνηθίζουν (για άλλοθι;) να κάνουν …επαναστάσεις (λ.χ., είτε υπογράφοντας αριστερόστροφα και πληρώνοντας δεξιόστροφα με τις υψηλών ορίων …πιστωτικές τους κάρτες, είτε κάνοντας μνημόσυνα σε μούμιες, είτε υπηρετώντας το ίδιο το «αστικό» …κατεστημένο το οποίο εκείνοι μάλλον πιστεύουν ότι τους χρυσοπληρώνει ακριβώς επειδή το …μάχονται!) και να έχουνε από πάνω και την θρασύτατη αλαζονία να περιφρονούν ή να φιμώνουν όσους ξεμπροστιάζουν τον κίβδηλο χαρακτήρα τους, οι φαφλατάδες …επαναστάτες της πορδής και των …αναγκαίων μνημονίων. Υπάρχει μέτρο σύγκρισης;
Ο άνθρωπος που αποκήρυξε όλες τις πίστεις, τα δόγματα και τις «παραδόσεις», μπορεί να συγκριθεί με τον «άπιστο» και άθεο που εν τούτοις μένει πιστά κολλημένος, λ.χ., στην πίστη και το δόγμα και την «παράδοση» μιάς επιβεβαιωμένα αποτυχημένης και πεθαμένης … «επαναστατικής» πολιτικής ιδεολογίας; ( Όταν, μάλιστα, συχνά ο δογματικός …οπαδός και ανόητος «πιστός» αυτής της πολιτικής ιδεολογίας ούτε καν πληροί τα λογικά …ταξικά κριτήρια που θα τον ενέτασσαν στην …ευγενή …ηρωϊκή τάξη της …άδολης και …φιλάνθρωπης ιδεολογικής του προτίμησης…! )
Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης!
Διότι ο Αργύρης Τσακαλίας, ό,τι και να πει κάποιος γι’ αυτόν, ήτανε «ορίτζιναλ» . ‘Ητανε πάντοτε ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ και ΟΧΙ ΚΙΒΔΗΛΟΣ. Και, ήτανε ΚΑΙ … «τσακάλι» , ο αείμνηστος Τσακαλίας. Δεν είχε κάνει ούτε έναν συμβιβασμό στην ζωή του και ζούσε χωρίς να κοροϊδεύει εαυτόν και αλλήλους στον κόσμο. Και γι’ αυτό ήταν ένας ευτυχής άνθρωπος, κυριολεκτικώς αξιομακάριστος προτού γίνει μακαρίτης!
Σκέφτομαι πόσο μεγάλη νοητική διαύγεια αλλά και (κυρίως!) ψυχική δύναμη κι αντοχή, και πόσο καλόν «προσανατολισμό» χρειάζεται να έχει αποκτήσει και να διαθέτει σε στέρεη βάση ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, κάποιος σαν κι εκείνον, δηλαδή, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μιά φτωχή και λαϊκή αγροτική-ιερατική οικογένεια μιας ανέκαθεν εμμονικά καχύποπτης και μισαλλόδοξης νησιωτικής επαρχίας, κάποιος που από την απλοϊκή αλλά αυστηρή θρησκευτική διαπαιδαγώγησή του (η οποία -προφανώς- τόν γαλούχησε εντατικά με τα αντιφατικά δογματικά «νάματα» και τις απαρασάλευτες σχιζοφρενικές παραδόσεις της «ορθόδοξης» ελληνικής χριστιανοσύνης), έφτασε ώστε όχι μόνον ν’ αναπτύξει μέσα του άδολη και ειλικρινή προσωπική θρησκευτική πίστη και βαθειάν ευλάβεια κατά την συγκινητική προσπάθειά του να καλύψει τις οντολογικές, υπαρξιακές, γνωσιακές, ηθικές, υπερβατικές του κ.ά. ανησυχίες αλλά και να αφιερωθεί από νωρίς με θέρμη σε θεολογικές/ιερατικές σπουδές και να ακολουθήσει με ζήλο και αυταπάρνηση κληρικό λειτούργημα προτού αρχίσει συνειδητά να μεταρσιώνει την διαμορφούμενη προσωπική του συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης σε ηθικό ιδεολόγημα συμβατό προς την θρησκευτική του πίστη αρχικά (ιδεολόγημα το οποίο θα ακολουθούσε επί μακρόν με κριτική συνέπεια, αντρίκια ευθύτητα, περηφάνεια και γενναιότητα, ΚΑΙ ως προσωπική πολιτική στάση) και ασύμβατο εν συνεχεία, όταν ήρθε το δικό του πλήρωμα του χρόνου στις αναζητήσεις του και θαρραλέα αποφάσισε να παραμείνει πιστός στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ και να δείξει απείθεια στην μακραίωνη παράδοση του παραλογισμού που υπηρετούσε με σεβασμό και συνέπεια ώς τότε!
Ο Τσακαλίας ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΙΔΕΕΣ να τις ασπαστεί και να τις ακολουθήσει ανεπιφύλακτα: ακολούθησε, βέβαια, μέχρι ενός σημείου τις οικογενειακές του «προδιαγραφές» αλλά ήτανε πάντα του κριτικά και στοχαστικά «ανοιχτός» στο να δεχτεί νέα και να απορρίψει παλαιά και …πατροπαράδοτα. Δεν ήτανε …πατεράκη γιός ο άνθρωπος αυτός! Ο Τσακαλίας ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: την επανάστασή του την έκανε σιγά και σταθερά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, όλη του η ζωή ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Όσο μάθαινε τόσο αμφέβαλε κι όσο αμφέβαλε τόσο αναζητούσε την άκρη του κουβαριού. Δεν μάθαινε για να μαθαίνει, ούτε μάθαινε για να κάνει επίδειξη γνώσεων ή να τις πουλάει ακριβά. ( « -Πού είναι η γνώση που την χάσαμε στις Ακόμα κι όταν είχε κατασταλλάξει, πάλι ψαχνότανε κι αναρωτιότανε…! Δεν υπήρξανε, τελικά, για τον Τσακαλία ούτε δόγματα ούτε θέσφατα για να τον περιορίζουν. Κι ούτε έδειχνε να υπολογίζει ιδαίτερα την γνώμη των άλλων για το άτομό του. Δεν «φυλακίστηκε» ο Τσακαλίας από το κατεστημένο που μισθοδοτεί υπαλλήλους γιατί δεν ήτανε «υπάλληλος» κανενός ο Τσακαλίας. Ήτανε περήφανος, και ήτανε αφεντικό τού εαυτού του, ΑΝΤΡΑΣ κι όχι ξέπλυμα…! Και ήτανε, ίσως, ένας από τους ελάχιστους που γνωρίσαμε -όσο, δηλαδή, τον γνωρίσαμε μέσα από τον Τύπο ή την τηλεόραση και τα βιβλία του- τα τελευταία χρόνια για τον οποίον, όταν μιλάμε γι’ αυτόν, θα μπορούμε να λέμε όχι ότι » Ήτανε ο θείος των Ξηρών της 17Ν » αλλά ότι « -Ήταν ένας ΕΛΛΗΝΑΣ ! » .
Γι’ αυτό τού αξίζει η ανάπαυση στα Ηλύσια Πεδία των Ελλήνων και η αιώνια μνήμη από τους έλληνες…
Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ said
181
… … … … ( « -Πού ‘ν’ η σοφία που την χάσαμε στην γνώση; Πού ‘ν’ η γνώση που την χάσαμε στις πληροφορίες; » , καθώς θ’ αναρωτιότανε κι ο Έλλιοτ ) . Ακόμα κι όταν είχε … … …
Πέπε said
@180:
Δε νομίζω ότι αυτό το σύρμα, στο ποντιακό τραγούδι, σημαίνει «κάτι εκλεκτό»: αυτό εννοεί βέβαια, αλλά μάλλον πρόκειται για μεταφορά από κάποια κυριολεξία όπου σύρμα = είτε το χρυσοποίκιλτο ντύσιμο, όπως λέει ο Μπλογκ (καλώς επανήλθες!), είτε εν πάση περιπτώσει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο ή υλικό εκλεκτό, και μάλιστα όχι γενικά εκλεκτό αλλά ειδικότερα πολύτιμο.
Τόσο σε τραγουδιστά παινέματα (γαμήλια, μωρουδιακά-νανουρίσματα, κλπ.) όσο και στον καθημερινό λόγο βρίσκουμε όλη την ώρα τέτοιες μεταφορές από το πολύτιμο υλικό/αντικείμενο στο αγαπητό ή άλλως αξιέπαινο (επ’ ωραιότητι ή επ’ άλλη αρετή) πρόσωπο: νύφη μου βέργα μάλαμα, γαμπρέ μου βέργα ασήμι / χρυσέ μου, ακριβέ μου, θησαυρέ μου / αυτός είναι διαμάντι / είσαι καράτια εικοσιτέσσερα (από ρετρό τραγουδάκι), το ίδιο και σε ξένες γλώσσες, my dear, mon cher, mio caro (και τα 3 = ακριβέ μου).
Οπότε δε βλέπω σχέση με το αργκοτικό «σύρμα = εξαιρετικό».
Πέπε said
@183
Φρέσκο παράδειγμα:
> > Πρόκειται για δύο αξίες, γλώσσα και πατρίδα, που ο κ. Ζουράρις […] τις έχει και τις δυο ακριβές… 🙂
κουτρούφι said
Στη Σίφνο υπάρχει το σύρμα με την έννοια του παραθαλάσσιου κτίσματος για τις βάρκες όπως και στα άλλα νησιά.
Υπάρχει και το ποταμόσυρμα. Το ποταμόσυρμα είναι ένα αυλάκι στην άκρη ενός χωραφιού στο οποίο διοχετεύονται τα νερά της βροχής για να μην πλημμυρίσει το χωράφι. Ίσως, η λέξη να βρίσκεται και σε άλλα μέρη.
Ριβαλντίνιο said
@ 152 gpoint
Είδες στρατηγική ; Είδες τι έξυπνα το χειριστήκαμε ; Μόνο η Πανάθα ( η αγνή και η ατρόμητη) μπορεί να τα κάνει αυτά. Τους αφήσαμε τους Απολλωνιστές να προηγηθούν για να μην είναι αδιάφοροι οι άλλοι στο ΟΦΗ – ΗΓΣ, και μετά πήραμε τη νίκη ! Στο τέλος οι άλλοι προσπάθησαν να το φέρουν ισοπαλία, αλλά δεν πρόλαβαν !
@ 153 Corto
Πολλά ευχαριστώ ! Νόμιζα ότι ήταν εκτοπισμένοι από τα κινήματα της Μέσης Ανατολής .
@ 169 Αγαθίας ο Σχολαστικός
Η ταφή του θα γίνει με τα πατρώα Ελληνικά Έθιμα
(Θιόσχωρέστον τον).
Θα θυσιάσετε κανέναν άνθρωπο ;
Νάνσυ said
Αναρωτιέμαι αν το γαλλικό «22» για τους μπάτσους σχετίζεται με το «εικοσιπενταράδες», το οποίο έχω συναντήσει μόνο στο «Τρίτο Στεφάνι» (έτσι αποκαλεί η Εκάβη του αστυνομικούς που καταδιώκουν το γιο της).
Spiridione said
Νίκο, μια διόρθωση στο χρονογρ. του Εμπρός, ανευαδειοπώλαι όχι ανευθυνοπώλαι.
Στην Ιστορία της Ελληνικής γελοιογραφίας του Δ. Σαπρανίδη γράφεται ότι:
… Το «Δημοψήφισμα» εμφανίζεται στη γελοιογραφία του Π. Παυλίδη στον Κόκορα 28/7/1945, ως παράνομο εμπόριο μικροπωλητών στην οδό Αθηνάς: «Τσίλιες!… Το σύρμα…». Παράνομοι μικροπωλητές (Ζέρβας, Παπανδρέου, Σούρλας, «Χίτες», …
Άντε να βρεις τώρα τον Κόκορα …
Να προσθέσουμε ότι στις 24-6-1945 αποφασίστηκε να ακυρωθούν όλες οι άδειες των μικροπωλητών. «Από τις 5 του Ιουλίου ο Υπουργός των Εσωτερικών θα χορηγεί ο ίδιος άδειες ύστερα από γνωμοδότηση Ειδικής Επιτροπής» (Ριζοσπάστης «σε διωγμό οι μικροπωλητές»).
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=20405&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASRASSASZASXASYAShASTASPAScASFASa&CropPDF=0
Αρκετά άρθρα στον Ριζοσπάστη την εποχή αυτή για τον διωγμό των μικροπωλητών, όπως αυτό στις 10-2-1946 «Οι μικροπωλητές δεν έχουν θέση στο κράτος των Χιτών», όπου διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε και ..τουριστικούς λόγους για τον διωγμό τους.
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=20875&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASRASSASZASXASYAShASTASPAScASFASa&CropPDF=0
Πέπε said
@184:
Μα είμαι βέβαιος ότι είχα βάλει λινκ! Η φράση είναι από τη σημερινή (την αμέσως νεότερη) ανάρτηση του Sarant.
BLOG_OTI_NANAI said
🙂 177-180 Χαιρετώ κι εγώ θερμά την παρέα αλλά και τους αγαπητούς φίλους και συσχολιαστές τον Γιάννη, τον Δύτη, τον Ριβαλντίνιο (βεβαίως, βεβαίως) και ασφαλώς τον οικοδεσπότη Νίκο!
Μερικές φορές από ανάγκη πρέπει να αφήνουμε την ευχάριστη αυτή παρέα αλλά επανερχόμαστε!
ΥΓ
Για το «σύρμα» η τρίτη εκδοχή είναι πειστική, αλλά τα έντυπα της εποχής αναφέρουν τόσες πολλές φορές το τηλεγραφικό σύρμα, το τηλεφωνικό σύρμα, μέχρι και σκέτο «σύρμα» όπως γράφει Καρκαβίτσας ( ΕΔΩ: https://goo.gl/MUzf4V ) που εμένα μου έρχεται να πω ότι βγήκε από εκεί το «σύρμα» της πιάτσας.
BLOG_OTI_NANAI said
183: Ανταποδίδω τον χαιρετισμό 🙂 ! Το αμέλησα πριν!
spatholouro said
Δηλαδή αγαπητέ έπρεπε να βροντοφωνάξουμε «Σύρμα!» για να εμφανιστείς (ενώ το σύνθημα είναι προς «εξαφάνισιν»!);
Γιάννης Ιατρού said
192: 🙂 🙂 🙂 είδες συμπτώσεις;;;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
180>>τη νεανική αργκό το ‘συρμα’ σημαίνει κάτι εκλεκτό.
Όπως «τζάμι» δηλαδή;
185>>ποταμόσυρμα
-ργυακοφάωμα
>>ένα αυλάκι στην άκρη ενός χωραφιού στο οποίο διοχετεύονται τα νερά της βροχής για να μην πλημμυρίσει το χωράφι.
-νεροσυρμή
Το σύρμα του Βλογ σχ.175 με παραπέμπει στη φυσική εικόνα όπου στα μάγουλα ρυακιών και στα πλαϊνά της κοίτης, από παλιότερο φούσκωμα και «παραστράτημα» της ροής , σχημάτισε «δρομάκια»-νεροσυρμές κι αυτά με την απόσυρση των νερών μετά,ξεμένουνε σαν μονοπάτια. Φρύδια στις απότομες όχθες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
166.Λ. Ίσα ίσα! Βεβαίωσες ότι και στις δυο Μεγαλοννήσους λέμε σύρμα το συρτάρι. 🙂
Το συρματόσκοινο το είπαμε; (κοβόταν στα φίατ 127 και μου ΄χει μείνει το χουνέρι απ΄το σαραβαλάκι μου)
Σκύλος said
195β Για την ακρίβεια ντίζα. Είχα κι εγώ ένα απόθεμα ντίζες, όχι προδιαγραφών, και άλλαζα τη ντίζα του συμπλέκτη σε dt.
Spiridione said
194. Ναι, νεροσυρμή λένε και μια συνοικία στο χωριό μου.
Τα μονοπάτια και τα σύρματα. Στα σαράντα παλικάρια (παραλλαγή που έχει ο Ν. Πολίτης)
(μιλάει ο γεροκλέφτης)
«Περάστε από τα στάνη και τα πρόβατα
και πάρτε τον τον υγιό μου το μικρότερο,
πόχει λαγού ποδάρι, δράκου δύναμη
ξέρει τα μονοπάτια και τα σύρματα,
ξέρει και τα λημέρια που λημέριαζα»
https://books.google.gr/books?id=JLycBQAAQBAJ&pg=PA29&lpg=PA29&dq=%CF%84%CE%B1+%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%B1+%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&source=bl&ots=me6O1YvUuc&sig=fFAQ4vF2htiGCgGfBXQ2mCsmXGw&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjdkN3G__jQAhWKvBQKHbuYDIYQ6AEIIDAB#v=onepage&q=%CF%84%CE%B1%20%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%B1%20%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&f=false
Υπάρχει και σε θεατρικό του Κοτζιούλα
-Ήξεραν όλοι τα μονοπάτια και τα σύρματα, ήταν μαθημένοι από τον καιρό που φύλαγαν εκεί τα γίδια, κι αυτό τους βοήθησε πολύ.
https://books.google.gr/books?id=6tB-AAAAIAAJ&q=%CF%84%CE%B1+%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%B1+%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&dq=%CF%84%CE%B1+%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%B1+%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjKgujBgPnQAhVIsxQKHYU9DCc4FBDoAQg9MAU
(Και καλώς ήλθες κι από μένα blog).
BLOG_OTI_NANAI said
192: Έτσι!
BLOG_OTI_NANAI said
197: Καλησπέρα Spiridione!
Γς said
195:
Συρματόσκοινα και το δικό μου σαραβαλάκι
http://caktos.blogspot.gr/2013/03/uhu.html
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
BLOG_OTI_NANAI said
194: Προσωπικά πάντως την έκφραση «σύρμα» για μονοπάτι κ.λπ. δεν την έχω ακούσει ποτέ, ούτε από παππούδες κ.λπ. Μπορεί να είναι πολύ παλιά.
Γς said
196:
>και άλλαζα τη ντίζα του συμπλέκτη σε dt.
Μωρέ η ταχύτητα σε πόσο ντε τε άλλαζε;
Και δεν άλλαζα ντίζες και τέτοια κι οι ταχύτητες άλλαζαν μόνες τους, χωρίς να πατάω συμπλέκτη.
Ελα όμως που δεν άλλαζα και το τρανσμίσιον όιλ
και το έκαψα το ορομάτικ τρανσμιτιον
Γς said
Κι έχεις και τον Μπογδάνο στο ΣΚΑΙ που δείχνει εξώφυλλα του ΤΙΜΕ με ελληνικά πρόσωπα.
Τώρα δείχνει τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό του 1934!
sarant said
Ευχαριστώ και από εδώ για τα νεότερα!
187 Οι εικοσιπενταράδες αξίζουν άρθρο, αλλά δεν έχουν σχέση με το γαλλ. 22
188 Καλάτο είδες, πολύ σωστή διόρθωση. Και όλα τα άλλα πολύ χρήσιμα. Θα έχω στο νου μου μήπως βρω και κανέναν Κόκορα 🙂
204 Μήπως το 1946;
Γς said
205γ:
Οκτ 1945.
Αλλά ο Μπογδάνος είπε ότι είναι του 1934!
spatholouro said
205/188
Σε αυτόν τον πολύτιμο κατάλογο λέει ότι «Κόκορα» έχει το ΕΛΙΑ:
http://www.eiris.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=451:journaux-et-revues-satiriques-en-grce&catid=58&Itemid=118
Βάγια said
141. Πολύ ενδιαφέρον και σχεδόν συγκινητικό. Μου θύμισε αυτά που διαβάζει κανείς για αυτά που έκαναν οι Άγγλοι στους αριστερούς Έλληνες που είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο στην τριλογία των Ακυβέρνητων Πολιτειών του Τσίρκα. Είναι εντυπωσιακό πόσες και ποιες πλευρές των γεγονότων γνωρίζουμε ανελλιπώς!
Για να πω και κάτι διαφορετικό και υλιστικό: Σε ένα βιβλίο μαγειρικής ανέφερε, στο κεφάλαιο για τα εργαλεία της κουζίνας, το σύρμα κοπής τυριού, μαζί με εικονίτσα. Το βιβλίο αυτό είναι ημιεπαγγελματικό, καθώς γνωρίζω ότι το δίνουν σε σχολές μαγειρικής και δεν περιέχει μόνο συνταγές αλλά κυρίως παρουσιάσεις διάφορων προιόντων (κρέατα, τυριά, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, τα πάντα) και μαγειρικών εργαλείων, ενώ περιέχει και κεφάλαιο αισθητικής του φαγητού. Ταυτόχρονα, σε διάφορα σημεία του κειμένου, φαίνεται ότι μεριμνεί και για οικιακές κουζίνες, που δεν έχουν συνεχώς ανάγκη από πολύπλοκα μαγειρέματα και δεν διαθέτουν εκκεντρικά υλικά. Είναι μετάφραση αγγλικού κειμένου και το πρωτότυπο εκδόθηκε το 1980. Με δεδομένο τη σχετικά παλιά έκδοση και την αγγλική καταγωγή του κειμένου θα τολμήσω να κάνω την εικασία ότι αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιούνταν και σε οικιακό επίπεδο και όχι μόνο σε επαγγελματικές κουζίνες και μαγαζιά τροφίμων, όπως τώρα, πχ σε πλούσια σπίτια που είχαν κελάρι που αποθήκευαν προιόντα σε ποσότητες, ή σε απομακρυσμένες περιοχές όπου έπρεπε να αποθηκεύουν τρόφιμα.
Πέπε said
208
Σε μικρό μέγεθος, σαφώς και χρησιμοποιείται σε σπίτια. Όχι για να κόβεις από το κεφάλι, για να κόβεις μικρές καθημερινές ποσότητες.
sarant said
188-205-207
Tελικά τον ειχα τον Κόκορα (κάτι θυμόμουν) και η παραπομπή του Σαπρανίδη δεν ειναι ακριβής, είναι 11-08-1945:
spatholouro said
Ο Πετρόπουλος (ΑΓΙΟ ΧΑΣΙΣΑΚΙ) στο κείμενο «Η διδασκαλία της αργκό» γράφει πως το επιφώνημα «σύρμα!» το «δανειστήκαμε από την τούρκικη αργκό. Οι καπανταήδες της Ισταμπούλ αποκαλούν την πόρνη sιrma κτλ»
Κανείς Δύτης γνωρίζει κάτι επ’ αυτού;
Επίσης βρήκα στο διαδίκτυο και αυτή την αντιστοίχηση. Ισχύει;
sirma
gr: very fine wire,
sIrma
tr: an adjective for fine hair, golden fine hair, and a girl’s name
fine (golden)wire
http://www.geo.uzh.ch/~arzu/GreekTurkish.html
Και επίσης σε συνδυασμό με τα γραφόμενα του Νίκου:
«Η λέξη πέρασε και στα τούρκικα, ως sιrma και sιrmake κλπ»
sarant said
211 Να πω ότι το θεωρώ εντελώς απίθανο να δανειστήκαμε το επιφώνημα από την τούρκικη αργκό και να μην έχει καταγραφεί πουθενά πριν από το 1944. Χώρια δηλαδή ότι τα περί πόρνης κτλ. είναι εντελώς ξεκάρφωτα.
Οτι έχει περάσει η λέξη στα τουρκικά και έδωσε τον sιrmakeş και ως αντιδάνειο τον σερμακέζη ισχύει, αλλά δεν βλέπω να έχουν καμιά σχέση.
Μάλλον άλλη μια επιπολαιότητα του Πετρόπουλου.
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν ξέρω και πολλά. Βρήκα το αργκό για πόρνη εδώ. Πρόκειται, νομίζω, για λεξικό της μεταπολεμικής αργκό. Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει με το ελληνικό επιφώνημα;
ΚΑΒ said
Tην προηγούμενη βδομάδα ενώ ο υπάλληλος (καμιά 30 χρονών) του σούπερ έκοβε ένα κεφάλι τυρί με ειδικό μαχαίρι τον ρώτησα αν χρησιμοποιούν και το σύρμα κι εκείνος απορημένος:Τι είναι αυτό;
nikiplos said
Εκτός από επιπολαιότητες ο Ηλίας Πετρόπουλος έχει γράψει και αναρίθμητες ανακρίβειες. Τελείως αυθαίρετες και χωρίς καμία πραγματολογική βάση… Από μνήμης θυμάμαι για παράδειγμα όταν αναφέρεται στο βιβλίο του περί φουστανέλας στη φράση «Αδούλωτη Μάνη».
Καίτι το βιβλίο του ήταν ενδιαφέρον – για μένα τότε στα 80ς στα πρώιμα φοιτητικά μου χρόνια που το διάβασα- αναφέρει ότι:
α. Οι Τούρκοι κατέκτησαν τη Μάνη τρεις φορές.
β. Ο δήθεν μύθος περί «Αδούλωτης Μάνης» βγήκε από τους Μανιάτες Αξιωματικούς του στρατού.
Και τα δύο που αναφέρει είναι λάθος και χωρίς ιστορική βάση. Αφενός, εκτός από τους Μανιάτες θα είχε βγει αναμφισβήτητα και για τους Κρητικούς, Αρβανίτες, από τους αντίστοιχους συμμαθητές των… (στο στράτευμα φυσικά). Αφετέρου γιατί το ζήτημα της Μάνης κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας είναι σήμερα αρκετά γνωστό…
Η Μάνη, όπως η Σάμος και τα Σφακιά, είχαν αυτονομία. Οι λόγοι ήταν διαφορετικοί φυσικά, όμως καίτοι στα άλλα μέρη είχαν γίνει μάχες, στη Μάνη δεν υπήρξε ιστορικά επίσημη κατάκτηση της περιοχής και τα γνωστά αντίποινα του Τουρκικού Στρατού, που έγιναν σε άλλες περιοχές και συνήθως ακολουθούσαν την κατάκτηση για παραδειγματισμό.
Οι ιστορικά τεκμηριωμένες στρατιωτικές απόπειρες για την κατάκτηση της Μάνης είναι κυρίως επί Ιμπραήμ και όλες ανεξαιρέτως υπήρξαν αποτυχημένες…
Πολλές άλλες ιστορικές αναφορές του κατά τα χρόνια του εμφυλίου επίσης μπάζουν. Φυσικά αυτό, δεν ακυρώνει την ευφυή πένα του συγγραφέα και την λίαν ενδιαφέρουσα-ακαδημαϊκά-ματιά που έριξε, μάλιστα σε δύσκολα χρόνια…
έτερον εκάτερον όμως…
spatholouro said
213
Δύτη, πιο πολύ το ρωτώ για τη σημασία «φίνο/ωραίο» μην τυχόν έχει σχέση (όπως σύρμα μαύρο). Μήπως δηλ. σήμαινε ως επίθετο «fine» καθώς λένε αυτοί όπου παραπέμπω στο 211
Δύτης των νιπτήρων said
Όχι, δεν βρήκα κάτι τέτοιο, μόνο αυτό για τα μαλλιά.