Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προεόρτια μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Δεκεμβρίου, 2016


Έστω και σε συνθήκες κρίσης, γιορτές έρχονται -το επόμενο Σαββατοκύριακο έχουμε Χριστούγεννα, και όπως λέγαμε το πρωί στη λαϊκή της γειτονιάς τα φετινά Χριστούγεννα είναι του εργοδότη, αφού πέφτουν Κυριακή κι έτσι μόνο η Δευτέρα είναι έκτακτη αργία, ενώ άλλες χρονιές, που πέφτουν μεσοβδόμαδα, οι γιορτές φαίνονται να είναι του εργαζόμενου -αν και, θα έλεγε ο Πρεβέρ ή ο Σαββόπουλος, κάθε μέρα του αφεντικού είναι κατά βάθος.

Οπότε, προεόρτια μεζεδάκια.

moustakΘα μπορούσαμε να τα πούμε και μεζεδάκια με μουστάκια, μια και έχουμε καναδυό τέτοιες περιπτώσεις στο σημερινό άρθρο -και ξεκινάμε με αυτές.

Μουστάκια, ας πούμε, φόρεσε ο Σκάι στην Ελένη Θεοχάρη, ή έστω μισά μουστάκια, αφού και τις δυο ιδιότητές της τις αναφέρει μισές θηλυκές και μισές αρσενικές. Γιατί «Γενική Διευθυντής» και όχι «Γενική Διευθύντρια»; Ο ορος θαρρώ είναι απόλυτα καθιερωμένος. Κάπως λιγότερο ο όρος «Διευθύνουσα σύμβουλος», επειδή λιγότερες γυναίκες φτάνουν σε τέτοιες θέσεις. Όταν όμως φτάνουν δεν μπορεί να έχουν μουστακοφόρους τίτλους. Και έχω την εντύπωση ότι είναι «αναπληρώτρια» διευθύνουσα σύμβουλος, δεν κάθεται στον πάγκο.

* Ακόμα πιο παχιά μουστάκια φόρεσε αθλητικός ιστότοπος σε Αργεντίνα δημοσιογράφο, αλλά υπάρχουν ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα, γράφτηκε ότι «Η Maria Clara Rositano σε tweet που έκανε αναφέρε ότι η Αρχεντίνος, πρώην ομάδα του Λαουτάρο Ρινάλντι, θα πάει στη FIFA για να διεκδικήσει τα χρήματα που της οφείλει ο Παναθηναϊκός από τη μεταγραφή του Αργεντινού επιθετικού. Πάντως, η Αργεντινός δημοσιογράφος δεν αναφέρει κάτι περισσότερο, όπως π.χ το ύψος του ποσού το οποίο διεκδικεί η Αρχεντίνος».

Τα ελαφρυντικά για το τερατώδες «η Αργεντινός δημοσιογράφος» είναι δύο. Αφενός, η έλξη από το Αρχεντίνος, που είναι το όνομα της πρώην ομάδας του ποδοσφαιριστή. Αφετέρου, ότι το θηλυκό του πατριδωνυμικού «ο Αργεντινός» είναι «η Αργεντινή», που συμπίπτει με το όνομα της χώρας. Όμως, κάπως πρέπει να τις λέμε τις γυναίκες από την Αργεντινή. Το ΛΚΝ απαξιοί να ασχοληθεί με κύρια ονόματα. Ο Μπαμπινιώτης προτείνει «η Αργεντινή – η Αργεντινέζα», το ίδιο και το Χρηστικό. Θαρρώ πως και το «η Αργεντίνα» καλό είναι.

* Μέρες που είναι, σκεφτόμαστε χιόνια, έλατα, ταράνδους και άλλα τέτοια πολικά. Στο πολικο σκηνικό ανήκει και το Βόρειο Σέλας, το οποίο όμως είναι άβολο στην κλίση του.

Φίλος πρόσεξε σε άρθρο του tvxs τον τίτλο: Στη μαγεία του βόρειου σέλας, και με ρωτάει αν είναι αποδεκτός ο άκλιτος τύπος.

Θα έλεγα ότι έχει ελαφρυντικά, αλλά δεν είναι αποδεκτός. Αν μας χρειαστεί η γενική, θα πούμε «του σέλαος». Υπάρχει και ο τύπος «του σέλατος» που έχει πλεονέκτημα ότι δίνει ομαλότερον πληθυντικό, αλλά πόσα σέλατα ή σέλαα θα έχετε πια;

Δείτε πάντως και τη σχετική συζήτηση στη Λεξιλογία.

kazatz* Κι ένα φωτογραφικό μεζεδάκι. Είχα πάει μια επίσκεψη χτες προς την πλατεία Ρηγίλλης και είδα την εξής πινακίδα από κάποια έκθεση.

Σκέφτομαι λοιπόν πως όταν κάνεις τον κόπο να συγκεντρώσεις έργα 34 «διεθνών πρωτοπόρων» που συνομιλούν με το έργο ενός μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, καλό είναι να κάνεις τον κόπο να γράψεις σωστά στις αφίσες και στις πινακίδες σου το όνομα του συγγραφέα!

Άκου «ΚαζαΤΖάκης»!

* Κι άλλες φορές έχουμε σχολιάσει επιστολές αναγνωστών της Καθημερινής σχετικές με γλωσσικά θέματα -και έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι επιστολογράφοι εκφράζουν έναν ακραίο γλωσσικό συντηρητισμό.

Πρόσφατο παράδειγμα, η επιστολή ενός γιατρού, με τίτλο «Τα «μπ, ντ, γκ»… σε χώρες και πόλεις». Ο επιστολογράφος θεωρεί λανθασμένες κάποιες καθιερωμένες αποδόσεις ξένων τοπωνυμίων επειδή στην ντόπια γλώσσα προφέρονται αλλιώς, και θέλει να μας πείσει να λέμε μη λέμε «Σικάγο» αλλά «Σικάγκο», να μη λέμε «Γλασκόβη» αλλά (Χριστός και Παναγιά!) «Γκλασγκόβη», να μη λέμε «Χαβάη» αλλά «Χαουάη» και… Μισίσιπη αντί για Μισισιπή.

Εννοείται ότι προτείνει επίσης να μην κλίνουμε τα ξένα τοπωνύμια που έχουν συμμορφωθεί με το ελληνικό τυπικό, διαφωνεί δηλαδή με το καθιερωμένο ‘Σκάλα του Μιλάνου’.

Βρίσκω εντελώς λανθασμένη τη λογική του. Ο λόγος που εξελληνίσαμε το Γκλάσγκοου και το κάναμε Γλασκόβη ήταν, ανάμεσα στα άλλα, για να το προσαρμόσουμε εν μέρει στη φωνητική της γλώσσας μας. Αν είναι να πούμε «ΓΚλασΓΚόβη», χίλιες φορές προτιμότερο το γνήσιο Γκλάσγκοου.

Το πιο αστείο είναι ότι μερικές από τις αποδόσεις που προτείνει είναι λάθος στη γλώσσα του πρωτοτύπου. Θεωρεί λάθος το Ρέτζο Καλάμπρια και το Ρέτζο Εμίλια, όμως στα ιταλικά έτσι προφέρονται, και όχι Ρέτζιο.

* Μια και είμαστε στη στήλη της αλληλογραφίας, προσέξτε μιαν ακυρολεξία στο επόμενο γράμμα, όπου ένας αρχιτέκτονας θεωρεί άκαιρη τη διεκδίκηση επιστροφής της Αφροδίτης της Μήλου, διότι: «Εκτιμώ ότι, εφόσον έχουμε θέσει ως (εθνική) προτεραιότητα τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μια ταυτόχρονη διεκδίκηση της Αφροδίτης της Μήλου θα υποδαύλιζε την όποια περαιτέρω προσπάθειά μας.»

Θα υπονόμευε θέλει να πει. Υποδαυλίζω σημαίνει «ενισχύω εντέχνως» και μάλιστα κακά πράγματα, πάθη, μίση και τέτοια.

* Το έχουν σε τίτλο τόσες μέρες και δεν το έχουν διορθώσει -εννοώ κυπριακόν ιστότοπο που έχει άρθρο με τίτλο: Η ατάκα του Πρέδορυ για τους «εξ Ελλάδος επισκέπτες».

Πέρα από το αστειο, ενδιαφέρον έχει το πώς άραγε μπουρδουκλώθηκαν έτσι τα γράμματα της λέξης (λείπει κι ένα όμικρον, κάπου θα παράπεσε).

* Κάποιοι στο Μαξίμου πήραν στα σοβαρά το σαρδάμ του Τσίπρα για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο, κι έτσι σε νον-πέιπερ (ceci n’est pas un papier!) του Μαξίμου η Μυτιλήνη και η Λέσβος αναφέρονται σαν δυο διαφορετικά νησιά, κάνοντας τους Κερκυραίους να ζηλέψουν που δεν αναφέρεται η Κέρκυρα χωριστά από τους Κορφούς:

lesvos

Σε κάποιον σατιρικό ιστότοπο γράφτηκε ότι για να μη γίνουν άλλα τέτοια λάθη, υπάρχει σχέδιο να χωριστεί με διώρυγα το νησί στα δύο, και το δυτικό τμήμα να ονομαστεί Λέσβος ενώ το ανατολικό Μυτιλήνη.

Φίλος Μυτιληνιός (που σχολιάζει και εδώ) σχολίασε ότι ακόμα κι αυτό θα ήταν καλή λύση διότι έτσι θα έσπαγε επιτέλους στα δύο και ο εκτρωματικός Δήμος Λέσβου, η πιο παράλογη συνέπεια της άκαμπτης εφαρμογής της αρχής «ένα νησί = ένας δήμος» του σχεδίου Καλλικράτης. (Όχι εντελώς άκαμπτης βέβαια, διότι και η Κρήτη, που επίσης είναι ένα νησί, έχει καμιά εικοσαριά δήμους, ενώ βέβαια δεν είναι 20πλάσια της Λέσβου).

* Φίλη στέλνει μαργαριτάρι του Τσίπρα που πέρασε ασχολίαστο -ίσως επειδή δεν θεωρείται λάθος, εσείς θα κρίνετε.

Στο 1.30 περίπου του βιντεακιού, ο πρωθυπουργός λέει για την ανεργία και τα άλλα προβλήματα «που μας κληρονόμησαν οι καταστροφικές κυβερνήσεις της προηγούμενης πενταετίας» -ή κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, εμείς κληρονομήσαμε τα προβλήματα -οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας τα κληροδότησαν ή μας άφησαν κληρονομιά τα προβλήματα.

Βέβαια, υπάρχει μια τάση τα ρήματα να γίνονται μεταβατικά, κι όπως σε λίγο θα πάψει να θεωρείται λάθος η μεταβατική χρήση του ‘διαρρέω’, πχ. «κύκλοι του υπουργείου διέρρευσαν την είδηση ότι…», έτσι μπορεί κάποτε να δεχτούμε και το «κληρονόμησα ένα οικόπεδο στον γιο μου»

* Ο νέος υπουργος Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είπε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου:

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ακούω τον εαυτό μου να λέει προφανότητες, οπότε να σταματήσω»

Φίλος με ρωτάει αν υπάρχει η λέξη «προφανότητα».

Του απάντησα:

Αν δεν παράγουμε μια λέξη τη μέρα, πώς θα φτάσουμε το στόχο των 5 εκατομμυρίων;

Δεν την έχει τη λέξη κανένα λεξικό, αλλά ξέρουμε τι εννοεί, «προφανή πράγματα». Μόνο το Χρηστικό έχει την προφάνεια (ιδιότητα του προφανούς) αλλά στα αρχαία η λέξη αυτή είχε διαφορετική σημασία.

Εγώ με το φτωχό μου το μυαλό θα έλεγα «για να μη σας λέω προφανή/αυτονόητα πράγματα». Ή ίσως, κοινοτοπίες.

* Ένα ενδιαφέρον τεκμήριο για τη βυθομέτρηση του IQ των εθνικιστών.

Εθνικιστικός ιστότοπος δημοσιεύει τη φωτογραφία που ακολουθεί, με ύμνους για τη «Μπουμπουλίνα» μας που ύψωσε την ελληνική σημαία μπροστά σε εκατοντάδες τραμπούκους Αλβανούς:

mpoumpoulina

Αρκεί μια δεύτερη ματιά στη φωτογραφία για να δούμε ότι η Μπουμπουλίνα δεν υψώνει καμιά σημαία αλλά παίρνει φωτογραφία με το κινητό της, ενώ τη σημαία τη φέρει το αυτοκίνητο (το οποίο προφανώς είναι διπλωματικό).

Και παρεμπιπτόντως η Μπουμπουλίνα ήταν αρβανίτισσα.

* Πολυμήχανος κορέκτορας χτύπησε σε επιστημονικό άρθρο του Χάφιποστ:

…Οι εν λόγω ασθένειες μεταδίδονται μόνο μέσω της μητέρας, έτσι η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιεί το ωράριο της δότριας καθώς επίσης το ωράριο της μητέρας και το σπέρμα του πατέρα προκειμένου να αναπτυχθεί το έμβρυο. …

Πώς γίνεται, δύο φορές, να μετατραπεί το «ωάριο» σε «ωράριο»; Κάποιον κορέκτορα τποψιάζομαι.

* Τελευταίο κρούσμα «ισοπέδωσης του χρόνου στο Διαδίκτυο», δηλαδή του φαινομένου να ξεθάβεται μια περσινή ή προπέρσινη είδηση, να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και να προκαλεί ενθουσιασμό ή αγανάκτηση, χωρίς κανείς να παίρνει χαμπάρι ότι η είδηση είναι προπέρσινη: κυκλοφόρησε και αναδημοσιεύτηκε απο πολλούς γνωστούς ιστότοπους η είδηση ότι το περιοδικό Σαρλί Εμπντό στο εξώφυλλό του είχε σκίτσο με την Κριστίν Λαγκάρντ να πνίγει έναν πολίτη και τη λεζάντα «Σώστε την Ευρώπη. Πνίξτε έναν Έλληνα» (παράδειγμα από το thetoc.gr)

Ωστόσο, το σκίτσο δεν είναι φετινό αλλά περσινό, αλλά αυτό δεν το επισημαίνει κανείς από τους δεκάδες ιστότοπους που αναδημοσίευσαν την ταχαμείδηση.

Το πιο αστείο είναι ότι ο ιστότοπος Thesecretrealtruth επισήμανε ότι προκειται για περσινό σκίτσο και έψεξε τους και καλά έγκριτους ιστότοπους για δεοντολογικό σφάλμα!

* Και κλείνω θυμίζοντάς σας την παρουσίαση των βιβλίων των εκδόσεων Αρχείο, τη Δευτέρα 19.12 στις 19.30 στον Παρνασσό, όπου θα μιλήσω κι εγώ για τα Αττικά του Κ. Βάρναλη:

arxeio-parousiasi

161 Σχόλια προς “Προεόρτια μεζεδάκια”

 1. B. said

  Τι εννοείτε «πόσα σέλα(τ)α θέλετε»; Υπάρχει το Βόρειο και το Νότιο (αν και είναι πάνω από την Ανταρκτική και δεν καλοφαίνεται από δω, άσε που είναι καιλοκαίρι εκεί πέρα τώρα). Υπάρχει και ένα μεζεδοπωλείο Νότιο Σέλας στο Ηράκλειο Κρήτης (άρα αμέσως αμέσως τρία, ε; )

 2. Άραγε, στο μέλλον να αναμένουμε και διαχωρισμό της Θήρας από την Σαντορίνη, όταν μιλήσει σχετικώς ο Πρθπργς;

 3. Παναγιώτης said

  Καλημέρα σας, προεόρτια πρωτιά;

 4. Παναγιώτης said

  Μπα, καμμία τύχη.

 5. Γς said

  Καλημέρα

  >Φίλος με ρωτάει αν υπάρχει η λέξη «προφανότητα».
  Του απάντησα:

  Προφανότατα

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Πρέπει να ξεχωρίζουμε το κληρονομώ από το κληροδοτώ.
  Να μη θυσιαστεί λοιπόν το κληροδοτώ στο βωμό της δήθεν απλούστευσης.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: 🙂
  Αφού είναι και το μεζεδοπωλείο, ο πληθυντικός χρειάζεται -ιδίως όταν μετά την κατανάλωση ποσοτήτων ποτού τα βλέπει κανείς διπλά

  2: Είναι και τα Κύθηρα με το Τσιρίγο

  3: Χάλκινο όμως 🙂

 8. Γς said

  1:

  Και της Σέλας [του ποδηλάτου]

 9. gpoint said

  Σχετικά με την Λέσβο της …Μυτιλήνης του Τσίπρα μάλλον είναι παιδικές μνήμες από βόλτες στην Κυψέλη όπου η οδός Λέσβου είναι πρώτη παράλληλος της Μυτιλήνης και τούμπαλιν. Και γω νόμιζα πως ήτν δυο διαφορετικά νησιά μέχρι να κάνουμε στο σχολείο γεωγραφία της Ελλάδος, μετά το ξεπέρασα…

 10. Γς said

  >έτσι μπορεί κάποτε να δεχτούμε και το «κληρονόμησα ένα οικόπεδο στον γιο μου»

  Εξαρτάται

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το άικιου των ακροδεξιών δεν παύει να μας εκπλήσσει με την ικανότητά του να βυθίζεται αενάως. Πολύ διασκεδαστική η νέα γκάφα τους.
  Δεν νομίζω ότι ο Τσίπρας ψιλολόγησε τη διαφορά μεταξύ κληροδοτώ και κληρονομώ και προέκρινε το κληρονομώ. Μάλλον δεν έχει ακουστά το κληροδοτώ.
  Όσο για τον Ρινάλντι, να επιστραφεί το παλτό πάραυτα, Μαρίνο.

 12. ΚΑΒ said

  -Εμένα η καρδιά μου πήγε στην Κούλουρη.
  -Αλήθεια, γιατί εμένα πήγε στη Σαλαμίνα.

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Καζα(ν)τζάκης!
  Μήπως μερικοί συγγραφείς διαβάζουν μόνο τα δικά τους γραπτά οπότε έχασαν την ικανότητα να παρατηρούν λάθη;

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και κάτι ακόμα σχετικά με την πινακίδα για την εκδήλωση προς τιμήν του Καζα(ν)τζάκη. Γιατί τα ονόματα των ξένων συμμετεχόντων είναι γραμμένα μόνο στο λατινικό αλφάβητο; Όταν συμμετέχουν Έλληνες σε αντίστοιχες εκδηλώσεις του εξωτερικού, τα ονόματά τους είναι γραμμένα στο ελληνικό αλφάβητο; Δεν μ’ έπιασε το πατριωτικό μου σαββατιάτικα, αλλά δεν μ’ αρέσει αυτό το καινούργιο βιολί.

 15. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έχουμε κανα στοιχείο για την ετυμολογία του Σέλαος; Δε βρίσκω τίποτα με ένα πρόχειρο ψάξιμο. Ακούγεται ανατολίτικο δάνειο, αλλά είναι;
  Ο ορισμός στο ΛΚΝ πάντως ,είναι επιστημονικώς για γέλια. Άκου «οφείλεται στη διαύγεια της ατμόσφαιρας» !? Στην ποιά;;; 🙂
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%A3%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82&sin=all

 16. Παναγιώτης Κ. said

  @8. 🙂 🙂 🙂
  και μου ήρθε στο μυαλό η φράση: » Δεν έχει ιερό και όσιο » 🙂

 17. Jimakos said

  Θα καλημερίσω με έναν προβληματισμό, που ενδεχομένως έχει συζητηθεί εδώ… Το ότι στην ελληνική γραφή αποδίδονται «προβληματικά» κάποια ξένα τοπωνύμια – ονόματα – κλπ που εκ των πραγμάτων δεν μεταφράζονται ή εξελληνίζονται. Συγκεκριμένα, το -nd- ή -mb- που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις, αναγκαστικά στα ελληνικά θα αποδοθούν σαν ξερά -ντ- και -μπ-. Αυτό που εννοώ δηλαδή, είναι ότι διαφορετικά για παράδειγμα διαβάζεις το Fonda και διαφορετικά το Φόντα.

  Επίσης και κάτι που προσωπικά με ενοχλούσε. Οι έλληνες σπορτκάστερ όταν λένε ισπανικά ονόματα, σχεδόν ποτέ δεν προφέρουν σωστά το ñ (ένιε). Θα το πουν σωστά στην περίπτωση του Peña (Πένια κι όχι Πένα), αλλά όχι σε περιπτώσεις σαν του Cañizares για παράδειγμα (δεν ξέρω πως να το γράψω με ελληνικούς χαρακτήρες και να αποδοθεί σωστά). Ίσως γιατί στα ελληνικά ακούγεται «χωριάτικο», κακόηχο, και το ευπρεπίζουν, αυτή την εντύπωση μου δίνουν. Σε μικρότερο βαθμό το κάνουν και με το ll (έγιε).
  Φαντάζομαι, βέβαια, ότι θα ισχύει ίσως σε ένα βαθμό ο κανόνας της απλοποίησης, δεν είναι δυνατόν να προσαρμόζουμε απόλυτα στην κάθε γλώσσα, κάθε ήχο και κάθε προφορά, αλλά από την άλλη για ισπανικά ονόματα μιλάμε, με πεντακάθαρους ήχους και εμφανή προφορά, δεν μιλάμε για τίποτα μυστήριες διαλέκτους με λαρυγγικούς ήχους… 🙂

 18. sarant said

  15 Δεν χρειαζοταν καν το τελευταίο αυτό. Ο ορισμός πρέπει να είναι λεξικογραφικός, όχι εγκυκλοπαιδικός. Ο Μπαμπινιώτης έχει μάλλον σωστό ορισμό αλλά πέντε αράδες.

 19. sarant said

  17 Αναγκαστικό αυτό με τα ένρινα, φοβάμαι.

 20. LandS said

  Προφανότητα. Προφανώς κάτι που μπορεί να αποδειχτεί προφανές. 🙂
  Όταν κάποιος είναι επαγγελματίας της επαληθευσιμότητας/διαψευσιμότητας και πολλών άλλων-τοτήτων, έ θα ολισθήσει.

  Το λάθος του Τσιπρα μπορεί να γίνει και με τη Κεφαλλονιά*, την Εύβοια και λίγα ακόμα νησιά που το όνομα της Χώρας διαφέρει από του Νησιού. Όχι με τη Κέρκυρα.

  * Από κανονικό άνθρωπο, οι Ληξουριώτες τον κάνουν τον διαχωρισμό.

 21. Γς said

  12:

  Εμένα στα Παλούκια

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5269.html

 22. gpoint said

  # 17

  Εχω προτείνει λύση, για την ώρατην εφαρμόζω μόνος μου .

 23. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 24. Γς said

  >ενώ τη σημαία τη φέρει το αυτοκίνητο (το οποίο προφανώς είναι διπλωματικό).
  Και παρεμπιπτόντως η Μπουμπουλίνα ήταν αρβανίτισσα.

  Μην το χαλάς, τώρα 😉

 25. Γς said

  >Πώς γίνεται, δύο φορές, να μετατραπεί το «ωάριο» σε «ωράριο»;

  Ατιμα ώα!

  Που έλεγε κι ο Τσιφόρος

 26. nikiplos said

  Καλημέρα κι από μένα…
  Αυτά τα ουδέτερα σε -ας έχουν παράξενη κλίση… Το «φαινόμενο του Σέλαος» ένεκα των ζωνών Βαν Άλεν, το ήξερα από το πανεπιστήμιο. Έτσι έκλινα (λάθος) και το ερυσίπελας ως «ερυσιπέλαος», ενώ νομίζω το σωστό είναι «ερυσιπέλατος».

 27. Γς said

  >τη Δευτέρα 19.12 στις 19.30 στον Παρνασσό, όπου θα μιλήσω κι εγώ για τα Αττικά του Κ. Βάρναλη

 28. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Με πλούσια και εικονογραφημένα μεζεδάκια ! Ειδικά με αυτό της «Μπουμπουλίνας», λύθηκα στα γέλια !
  Χε χε … Υπάρχει μια τάση τα ρήματα να γίνονται μεταβατικά, οπότε το «κληροδοτώ» το βλέπω στον πάτο της θάλασσας σε μερικά χρόνια. Όχι, γιατί κάτι λέγαμε για λεξιπενία, χτες. Κι ας μην έχουμε άγχος, με το «κάνω» μπορείς να πεις σχεδόν τα πάντα, οπότε και «τα προβλήματα που μας έκαναν οι καταστροφικές κυβερνήσεις»… Ναι, γελάτε, γελάτε, αλλά μια μέρα έτσι θα τα λέμε ! 🙂
  To αν σε λίγο το «διαρρέω» γίνει μεταβατικό, δε θα είναι παρά ένα συγχωροχάρτι αγγραματοσύνης, επειδή καθιερώθηκε από υψηλά προσώπατα, λέγε με δημοσιογράφους και πολιτικούς, μη χ…
  Υπενθυμίζω ότι πολλά ρήματα γίνονται μεταβατικά σε εκφράσεις της πλάκας (τον πέθανε στη δουλειά, τον έφυγαν νύχτα, να το λήξουμε το θέμα κλπ.) αλλά φυσικά αυτό δε θα αποτελούσε και λόγο αλλαγής του κανόνα. Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε επίσημο κατηγορητήριο που να λέει ότι «ο τάδε γιατρός πέθανε τον ασθενή του»; Ξέρω γω, πάλι, Χριστούγεννα έρχονται… 🙂

 29. Πάνος με πεζά said

  Αγγραματοσύνης έγραψε ο Μέρφι, αγγραμματοσύνης ο Μέφρι, αγραμματοσύνης το σωστό.

 30. Πάνος με πεζά said

  @ 27 : Δεν πάμε στο Attica να μιλήσουμε για Παρνασσό;
  http://www.atticadps.gr/fashion-forward/beauty/brands/skin/article/?aid=1407

 31. ΓιώργοςΜ said

  > «ο τάδε γιατρός πέθανε τον ασθενή του»: https://www.youtube.com/watch?v=lpxWHG3K7ec

 32. π2 said

  Όταν διάβασα την προφανότητα, το μυαλό μου πήγε σε απόδοση του profanity και λέω γιατί βρίζει ο Γαβρόγλου;

 33. ΚΑΒ said

  28. Τον πέθαναν τον άνθρωπο οι γιατροί του. Το έχουν τα λεξικά.

 34. Γς said

  Τον αυτοκτόνησαν.
  Τον παραίτησαν

 35. vazelas99 said

  Μιας που αναφέρατε την Γλασκόβη (ή Γλασκώβη όπως επιμένω να την γράφω, ίσως επειδή οπτικά μου ταιριάζει με την κατάληξη -ow), θέλω να προσθέσω εδώ και το παράδειγμα του Εδιμβούργου, το οποίο εμείς (και οι λοιποί Ευρωπαίοι) γράφουμε με μ, ή ας πούμε οι Γάλλοι το λένε Édimbourg, οι Ιταλοί Edimburgo, αλλά στα αγγλικά γράφεται με n, δηλαδή Edinburgh, και προφέρεται Έντινμπ(α)ρα.
  Και πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να το λέει ΕδιΝβούργο.

 36. Γς said

  Πσαρά;

 37. LandS said

  28. Αν το κληροδοτώ δεν είναι άξιο να διατηρηθεί μετά τη μετατροπή του κληρονομώ ΚΑΙ σε μεταβατικό, καλά να πάθει. Στο κάτω-κάτω κληρονομιά αφήνουμε στα παιδιά μας και όχι κληροδοτιά. Όπως και τόσες άλλες λέξεις θα υποχωρήσει αλλά δεν θα εξαφανιστεί τελείως και έτσι θα έχουμε δυο λέξεις να περιγράφουν την ίδια πράξη μια και δεν έχουμε κληρονοτήματα αλλά κληροδοτήματα.

  Το έχουμε ξαναπεί, διαρρέω σημαίνει διοχετεύω με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι διαρρέει μόνο του. Βλέπεις, κάτι που διαδίδεται γίνεται εύκολα πιστευτό. Όταν όμως το διαδίδει κάποιος προκαλεί αμφιβολίες.

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  28. Σωστός, Πάνο. Σε λίγο θα μιλάμε τη γλώσσα των πρωινατζούδων, επειδή έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την αγραμματοσύνη τους μέσω των εκπομπών τους. Λυπηθείτε και μας τους εκπαιδευτικούς, ρε παιδιά! Θα διδάσκουμε το σωστό και θα μας το βγάζουν σκάρτο οι μαθητές μας, γιατί αλλιώς το άκουσαν από τις μοντέλες και από τους αθλητικούς συντάκτες.

 39. LandS said

  39 Να χαρώ αυτοπεποίθηση λειτουργού λειτουργήματος.

 40. ΓιώργοςΜ said

  40 Γιατί φαίνεται περίεργο; Η έκθεση στη σωστή χρήση της γλώσσας γίνεται στο σχολείο, στις περιορισμένες (αναγκαστικά) ώρες που προορίζονται για το σκοπό αυτό, στα πλαίσια ενός μαθήματος (=καταναγκαστικό έργο για πολλούς μαθητές, a priori), με πρόγραμμα όχι ιδιαίτερα ελκυστικό. Μένει στους δασκάλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, προσπαθώντας να τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να πείσουν για την αξία του περιεχομένου.
  Από την άλλη, η εκάστοτε γλάστρα (ή ο εκάστοτε γλάστρος 😛 )έχει εκπομπή στην τηλεόραση (άρα έχουν γίνει γενικά αποδεκτοί και καθιερωμένοι). Οι ώρες που εκτίθεται κανείς στην κακή τηλεόραση (και επί πλέον στην κακή χρήση της γλώσσας στην τηλεόραση) είναι ατελείωτες: Θα πρέπει να ψάξει μέσα σε στίβες από σανό για να βρει μερικά σπυριά σιτάρι, αν μου επιτρέπεται η αναλογία.
  Το έργο του δασκάλου είναι σαν μιας ομάδας που μπαίνει στο γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο με 6-0 εις βάρος της και με παίκτη λιγότερο.

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  40. Ναι, όποιοι είναι μέσα στα πράγματα, συνηθίζουν να ανησυχούν. Όποιοι είναι απέξω, συνηθίζουν να σχολιάζουν. Παλιά καλή ελληναράδικη συνήθεια.

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  42. Τα προφανή λες, με πολύ σωστά διατυπωμένο λόγο, Γιώργο, διότι προφανώς γνωρίζεις την κατάσταση.

 43. ΚΑΒ said

  Ας πούμε λοιπόν και το σωστό:προφανέστατα.

  Η σωστή χρήση της γλώσσας δεν είναι έργο μόνο του φιλόλογου και μάλιστα αποκλειστικά στις ώρες της έκθεσης,αλλά όλων των καθηγητών.

 44. Faltsos said

  Για την αναδημοσίευση του εξώφυλλου του Charlie Hebdo από το 2015 το πιο γελοίο είναι ότι δεν τους έφτασε που προσπάθησαν να σερβίρουν ξαναζεσταμένο πιάτο, αλλά έδειξαν και την ανοησία τους, αφού αισθάνθηκαν ότι το σκίτσο τους προσβάλει. Έγραφε η Ημερησία, και άλλοι: «Άθλιο Εξώφυλλο του Charlie Hebdo κατά της Ελλάδας»
  Βέβαια μετά το άγριο κράξιμο αφαίρεσαν τις λέξεις άθλιο και κατά, αλλά τα σχόλια τους προδίδουν
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27359&subid=2&pubid=114335397

 45. geobartz said

  Sarant said: «Ο Μπαμπινιώτης προτείνει «η Αργεντινή – η Αργεντινέζα», το ίδιο και το Χρηστικό. Θαρρώ πως και το «η Αργεντίνα» καλό είναι»

  Συνομιλώ συχνά με ισπανόφωνους-αργεντινόφωνους (αγγλιστί, ενίοτε ελληνιστί). Ο πιο ασφαλής τρόπος να μη μπερδεύομαι (και να μην μπερδεύω) είναι να λέω ο Αργεντινέζος, η Αργεντινέζα. Επίσης, ο όρος Αργεντίνος (ο) είναι κατανοητός εκατέρωθεν. Όμως ο αντίστοιχος όρος Αργεντίνα-Αρχεντίνα μπερδεύει τα πράγματα διότι συμπίπτει με το όνομα της χώρας.

 46. Pedis said

  Αν δεν φτάσει το διάγγελμα έχει μείνει προφανόπιτα στο ψυγείο.

  Μην μείνετε νηστικοί μέχρι να γυρίσω από Βερολίνο!

  Στο πρωτοσέλιδο της η πανεθνική Αυγή δίνει το σύνθημα:

  «Η Αθήνα πιέζει, το Βερολίνο εκλιπαρεί καθυστερεί»

  Ψηλά το κεφάλι!

  Η Ελλάδα θα δώσει μία ακόμη ευκαιρία στους θεσμούς να καταλάβουν το σφάλμα τους.

  Θα κάνουμε το χρέος μας, πάμε για το τέταρτο!

 47. Στέλιος München said

  Αργεντίνα Baywatch-α!!!

 48. ΓιώργοςΜ said

  45 Αν η αναφορά είναι για το 42, να σημειώσω, σε περίπτωση που δεν είναι σαφές, πως η λέξη «έκθεση» που χρησιμοποιώ δεν αφορά το μάθημα, αλλά το αποτέλεσμα του να εκτίθεται κανείς σε μαθήματα γλώσσας.
  Για την πονεμένη ιστορία της σωστής χρήσης των ελληνικών σε όλα τα μαθήματα δεν αναφέρθηκα επίτηδες. Εκτός από την εκατέρωθεν ελαφρά ψιλοαπαξίωση («οι θετικοί»-«οι θεωρητικοί») που πρέπει να υπήρχε προ πάντων των αιώνων αμήν, οι μη σχετιζόμενοι με τη γλώσσα καθηγητές ανήκουν στο «μέσο όρο» του γενικού πληθυσμού-άντε μια ιδέα παραπάνω.
  Οι πραγματικά μορφωμένοι άνθρωποι βέβαια δε σκέφτονται έτσι, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είσαι πραγματικά μορφωμένος για να πάρεις πτυχίο τριτοβάθμιου ιδρύματος. Προσωπικά, ακόμη και τώρα δυσκολεύομαι να αποδεχτώ το χαμηλό επίπεδο ακόμα και σε κατόχους διδακτορικών τίτλων, με τοους οποίους συναναστρέφομαι καθημερινά.
  Θα πρέπει να πω όμως πως η ορολογία του κάθε μαθήματος είναι εκ των πραγμάτων διδασκαλία και γλώσσας: Όταν ορίζει κάποιος τη θερμότητα, τη δυναμική ενέργεια, την αμβλεία γωνία ή τη σειρά ηλεκτραρνητικότητας, πλουτίζει το μαθητή και με καινούριες έννοιες, και με καινούριες λέξεις. Έχοντας κάτι τέτοιο στο μυαλό μου λέω πολλές φορές πως δεν είναι το λεξιλόγιο που μας λείπει, αλλά η ανάγκη να πούμε πράγματα. Αν χρειαστούμε τις λέξεις που θα δώσουν λεπτές διαφορές, θα τις βρούμε, κι αν δεν υπάρχουν, θα τις εφεύρουμε.

 49. Παναγιώτης said

  Άμα έχουμε τέτοιους μαθητές που δεν διακρίνουν
  τον καλό δάσκαλο και την κακή τηλεόραση, ε τότε
  βάλτε με το νου σας.Εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι
  6-0 κερδάν οι δάσκαλοι!
  Τώρα μόλις έμαθα ότι εμείς φάγαμε την κόκκινη.
  Αλλούγιαλλου που λέμε.

 50. Faltsos said

  Τα παιδιά φταίνε λοιπόν για τα πρότυπα που τους προσφέρουμε!

 51. και μερικά σχόλια από κάτω

 52. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δεν καταλαβαίνω πώς μπερδεύει τα πράγματα το Η αργ(χ)εντίνα . Αφού και οι ίδιοι οι Αργεντινοί ,όπως λένε τη χώρα λένε και την κάτοικό της. Αρχεντίνα. Θεωρώ λοιπόν καλύτερο το απλό (και γραμματικά συνεπές) Η αργεντινή (καλλονή…η Φρέσκο (ή το φρέσκο?) έρχεται στον Πανναξιακό. 🙂

  http://www.sportcyclades.gr/volleyball/item/21490-pannaksiakos-aon-ependysi-se-argentini-kalloni.html

 53. Παναγιώτης said

  Όσο έχουμε όμως (ακόμα) μαθητές με την έμφυτη ανάγκη να ξεχωρίσουν-διακριθούν,
  θα έχουμε και τις πολλές εξαιρέσεις που θα κάνουν για χάρη τους οι (ορθο-γραφικοί) κανόνες.
  Μη ταρασσέσθω υμών η καρδία.

 54. gpoint said

  # 42

  Αν παίζει ομάδα του Ουζουνίδη, του Αναστασιάδη, του Τσιώλη με συστημική, γίνεται η ανατροπή, μπάλλα είναι…που ξέρς….

 55. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  28 Κι άλλα ρήματα έχουν γίνει μεταβατικά -ανεβαίνω, ας πούμε.

  35 Υποτίθεται ότι το ν+β μετατρέπεται στα ελληνικά σε μβ, γι’ αυτό και το Εδιμβούργο, όπως π.χ. εν+βάλλω = εμβάλλω

  46 Τουλάχιστον στα σχόλια πέφτει το επιβεβλημένο κράξιμο

  54 Το ότι έφτασε ο Πανναξιακός σε θέση να παίρνει φρέσκιες διεθνείς Αργεντινές, με εκπλήσσει περισσότερο.

 56. LandS said

  43 Παλιά κακή ελληνική συνήθεια είναι να ρίχνουμε το φταίξιμο στον άλλο. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει φταίξιμο θα πρόσθετα. Βλέπεις ο γονιός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να έχει εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό. Όταν ο εκπαιδευτικός δεν δείχνει αυτοπεποίθηση το γονιό τον πιάνει απελπισία.
  Αλλά μην ανησυχείς. Στην εποχή μου οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας εμπόδιζαν να πάμε κινηματογράφο για να μη διαφθαρούμε και να αποκτήσουμε «αγωγή». Και κινηματογράφο πηγαίναμε και σφαιριστήρια και δεν νομίζω ότι χάσαμε το τραίνο της αγωγής.

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  α. Μπράβο, ρε Κούγια! Δεν στο ‘χα…Πολύ ευχάριστη έκπληξη. Τους βγήκες απ’ τ’ αριστερά και τους εξέθεσες ανεπανόρθωτα. Απρόβλεπτοι άνθρωποι. Ικανοί για το χειρότερο αλλά και για το καλύτερο.
  β. Όποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον σε όλες του τις εκφάνσεις επηρεάζουν τα παιδιά περισσότερο απ’ ό, τι το σχολικό περιβάλλον, μάλλον θα πρέπει να ξαναανακαλύψουν την Αμερική.
  γ. Και πάλι σωστός, Γιώργο Μ.

 58. Babis said

  58 Όταν ο εκπαιδευτικός δεν δείχνει αυτοπεποίθηση το γονιό τον πιάνει απελπισία.

  Ελπίζω ότι πρόκειται για την μειοψηφία των γονιών, γιατί η αγωγή των παιδιών είναι δουλειά του δασκάλου και καθήκον του γονιού.

 59. Καλημέρα.

  Ειδικά με τα Ισπανικά είναι κρίμα να μην υπάρχει κάποιο σύστημα να αποδώσουμε με ακρίβεια τις λέξεις, γιατί, τουλάχιστον στην Ευρώπη, οι φωνητικές είναι σχεδόν ταυτόσημες (εμείς δεν έχουμε μόνο το παχύ τς και αυτοί δεν εχουν μόνο το ζ).

 60. gpoint said

  # 59

  Μη βιάζεσαι, ο Κούγιας δικηγόρος είναι, δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες… να κοντράρει την σούπερλίγδα ο υπερασπιστής του Μαρινάκη στην δικαιοσύνη ; δύσκολο εκτός και τον απέλυσε όταν έδιωξε τον προστατευόμενό του Αναστασιάδη και δεν τόχουμε πάρει χαμπάρι γιατί η δίκη για την παράγκα έχει πέσει σε χειμέρια νάρκη…

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να ξεμπερδέψουμε λιγάκι τα πράγματα: δεν βρισκόμαστε στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο παιδαγωγός ήταν μαζί με τον μαθητή του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Βρισκόμαστε στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου το σχολείο είναι πενθήμερο και το ημερήσιο πρόγραμμα είναι 8.10 μέχρι 13.15. Σ’ αυτές τις ώρες, στο δημοτικό, μπαίνουν στην τάξη τουλάχιστον 6 εκπαιδευτικοί, μαζί με τις ειδικότητες. Μπορούμε να αντιληφθούμε τις διαφορές της σημερινής εποχής από την εποχή του δίδυμου Αριστοτέλη και Αλέξανδρου;

 62. Γιάννης Ιατρού said

  Σχόλια περί αγωγής παιδιών κλπ.

  Νά ανάβετε λαμπάδες ίσες με το μποϊ σας (ή ισοδύναμε…), μιάς που την γλυτώνετε πολύ φτηνά, επειδή ο Λάμπρος μας έχει αποφασίσει (οικιοθελώς, εν είδει καθάρσεως 🙂 ) να απέχει από κάθε σχολιασμό έως τις 22/12 🙂 Μαύρο φίδι που σας έφαγε, αν προκληθεί!

 63. sarant said

  63 Επιπλέον τα ερεθίσματα είναι πολλαπλάσια και η κοινωνική θέση του δασκάλου όχι τόσο ζηλευτή πλέον.

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  65. Ακριβώς, Νίκο.

 65. Λεύκιππος said

  Όπως τον Ναπολιτάνο φίλο Σέρτζο που εγώ αποκαλούσα Σέρτζιο μέχρι που με διόρθωσε και μάλιστα σε έντονο ύφος.

 66. Πάνος με πεζά said

  @ 57 (28) : Ιδιαίτερη περίπτωση το ανεβαίνω. Αν πούμε π.χ. «ανέβηκα στον Όλυμπο», μπορεί και να εννοούμε ότι πήγαμε μέχρι το Λιτόχωρο. Αν πούμε «ανέβηκα τον Όλυμπο», εννοούμε ότι πατήσαμε την κορυφή. Αλλά ποτέ δε θα πούμε «ανέβηκα την κορυφή του Ολύμπου», αλλά «ανέβηκα στην κορυφή του Ολύμπου» ! 🙂

 67. Πιο παλιά το Αργεντίνα, Αρχεντίνα θα τους ήταν πιο οικείο, λόγω της Ιμπέριο.

  (που ην έμπλεξα και περίμενα να δώ την βραζιλιάνα (!) Καρμεν Μιράντα. Αλλά γκουγκλάροντας στο ΥΤ είδα οτι δεν ήταν. )

  Η Ιμπεριο Αρχεντίνα ήτανε πιο παλιά και τραγούδαγε Ισπανικά. Έπαιζε και στις ταινίες επί Φράνκο, πχ σε κάποιες Γερμανο-Ισπανικές παραγωγές επί τρίτου Ράιχ, όπως είδαμε και σε μια πολύ συμπαθητική κωμωδία, νομίζω την έλεγαν Otra Espanolada.

 68. 15, Νέο Kid L’Errance d’Arabie

  Το σελ, λάμψη, του Σέλαος υπάρχει σε πολλές άλλες Ελληνικές λέξεις. Σελήνη, Σελλός ίσως και Έλληνες.
  Ινδοευρωπαική ρίζα μάλλον. Sol κλπ.
  Αν περάσει ο Σμερδι, θα μας πει.

 69. LandS said

  60 Βεβαίως η αγωγή. Η εκπαίδευση όμως; Ο γονιός να νοιαστεί μη του γίνει η κόρη Τατιάνα αλλά κάποιος πιο κατάλληλος να νοιαστεί για τη σωστή χρήση της γλώσσας και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου

 70. Christos said

 71. Πάνος με πεζά said

  Ταβέρνα «Αρζεντίνα, στο Καλέντζι Μαραθώνα… Έχει τέτοια σπεσιαλιτέ στη σταβλίσια, που αρκετά άλλα εστιατόρια ονομάζουν «αρζεντίνα» το αντίστοιχο πιάτο τους…
  https://www.google.gr/maps/@38.1762295,23.9192467,3a,49.7y,151.19h,75.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1s7Q4Re2PzOGluaS3FsiKnjw!2e0!7i13312!8i6656

 72. 73

  Ω, θεοί! Και μόλις τέλειωσα τις φακές! https://www.google.gr/maps/@38.1760853,23.9196771,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s-r-QdZi6b2VQ%2FV4-lvZWvxxI%2FAAAAAAAAGNU%2FyA4nvGy2aNcMPNhckqUyeaqnPxkD4mxsQCJkC!2e4!3e12!6s%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2F-r-QdZi6b2VQ%2FV4-lvZWvxxI%2FAAAAAAAAGNU%2FyA4nvGy2aNcMPNhckqUyeaqnPxkD4mxsQCJkC%2Fs203-k-no%2F!7i1054!8i588

 73. Κι εσύ φακές σήμερα, Σκύλε; Τουλάχιστον σου πέτυχαν, ή σαν τις δικές μου…;

 74. Της μαμάς. Αλλά είχα προσθέσει τη σαρδέλα και τη λακέρδα για πιο γκουρμεδιά.

  Κι εδώ μερικά φρέσκα μεζεδάκια https://pbs.twimg.com/media/Cz25yRIXEAAFnan.jpg

 75. Γιάννης Ιατρού said

  64: (συνέχεια) Όπως μεταδίδουν έγκυρες πηγές του επιτελείου μας, ο εν λόγω σχολιαστής, διαβάζοντας τα σχόλια, αποφάσισε αύριο το πρωί να πετάξη φηλά, στα σύννεφα, και να πέσει απ΄εκεί (από ύψος 5000 ποδαριών). Εύχομαι να μην ακούσουμε κανένα γδούπο ….

  Λάμπρο, καλή επιτυχία/διακέδαση, και να μας πεις τι καιρό κάνει εκεί πάνω…. 🙂

 76. Πάνος με πεζά said

  Βάλε μέσα στη φακή κι ένα λουκάνικο ψημένο, σε κομματάκια, και θα λέει…

 77. Ντάξ΄την τηλώσαμε κι απόψε.

 78. Είχα ένα ωραίο, αρμένικο σουτζούκι, αλλά μου τελείωσε στις προηγούμενες φακές…

 79. Γιάννης Ιατρού said

  74, 75, 76, 78: Και με χειροποίητα μακαρόνια (σπέτσλε) και λουκάνικο τρώγονται 🙂 Σπεσιαλιτέ από Ν. Γερμανία

 80. Μαρία said

 81. 82 κάτι τέτοιους βλέπω και μούρχεται να https://www.youtube.com/watch?v=KTJUMOzx_zE

 82. Babis said

  71
  Ειδικά στο θέμα της γλώσσας, είναι που οι γονείς με τον καθημερινό έλεγχο, μαθαίνουν στο παιδί να χρησιμοποιεί σωστά την γλώσσα.
  Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω τον ρόλο των δασκάλων. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι ο γονιός δεν πρέπει να περιμένει μόνο από το σχολείο να μορφωθεί το παιδί του.

 83. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 84. Pedis said

  Ενδιαφέρον: Measuring Global Inequality

  [αναφέρει (στοιχεία Credit Swiss) και την ελλαδίτσα όπου το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κατέχει περισσότερο από το 50% του πλούτου. Και είναι καταχωρημένη στις χώρες με μεσαίου βαθμού κοινωνικών ανισοτήτων μαζί με τη Γαλλία κά, ενώ οι σοσιαλιστικοί παράδεισοι, Σουηδία και Νορβηγία είναι στην αποπάνω κατηγορία, με το 10% να κατέχει μεγαλύτερο του 60% του πλούτου.]

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αναμένεται οσονούπω ορδές Σουηδών και Νορβηγών, θυμάτων ανηλεούς εκμετάλλευσης και προκλητικής ανισότητας, να μεταναστεύσουν στην κοινωνικά δικαιότερη Ελλάδα. Μήπως να υψώσουμε τείχος στα βόρεια σύνορά μας;

 86. Corto said

  Καλησπέρα! Πολύ ωραίο χιούμορ και στο σημερινό άρθρο!

  Μόνο το παρακάτω μου φαίνεται ασαφές:
  «Και παρεμπιπτόντως η Μπουμπουλίνα ήταν αρβανίτισσα»

  Δεν μπορώ να καταλάβω την συσχέτιση. Μήπως εδώ χρειάζεται κάποια διευκρίνιση;

 87. Μαρία said

  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2016/12/2008-2016-sustainable-governance.html#more

 88. Pedis said

  # 87 – Θα φταίω εγώ, τώρα, Γιάννη; Τι γράφεις, άνθρωπέ μου;

 89. Pedis said

  Γουστάρω, θα πετάμε ο ένας στον άλλον σαίτες τα γραφήματα!

  Share of National Income Going to Richest 1%

  Increase in Income Share of Top 1% Since 1980

 90. Pedis said

  Οι αδερφες σοσιαλιστικές χώρες, Σουηδία και Νορβηγία, ένα 80% αύξηση στο πλούτο του (που κλέβει το) 1% σε σχέση με το 1980, το κτυπάνε, άμα λάχει να ‘ουμ.

 91. ΣΠ said

  86
  Μ’ αρέσει που μας έχει στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

 92. Λ said

  Για το τραμποτιτίβισμα τίποτα ακόμα; Unpresidented!

 93. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Τα σημερινά μεζεδάκια θα μπορούσα να τα πω και νόστιμα — από τον νόστο, καθώς ροβόλησα Αθήνα σήμερα. Στην πτήση, η LOT με κέρασε ένα αγγλο-πολωνικό μεζεδάκι, και σας το προσφέρω ευχαρίστως για την πιατέλα:

  https://postimg.org/image/684gph8j3/

  …άκου youletide 😐

 94. Λ said

  https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/17/donald-trump-china-unpresidented-act-us-navy-drone

 95. Λ said

  Έκανα λάθος χρήση του unpresidented αλλά ήταν για να κόψω δρόμο και για να προλάβω πριν λείψει η μπαταρία του κινητού.
  Το τραμποτιτίβισμα πάντως φέρνει στην επικαιρότητα ξανά το δρόνο.

  https://sarantakos.wordpress.com/tag/%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82/

  Ήδη γεννήθηκε και δεύτερη λέξη σήμερα και είναι ρήμα. Κάποιος είπε για τον Τραμπ Who is going to unpresident him?

 96. Λ said

  Καλό βράδυ, οι προεόρτιες αγγαρείες με ξεθέωσαν

 97. sarant said

  97 και πριν Φοβερη πλάκα το λάθος και αναμενόμενο αλλά εξαιρετικό το λογοπαίγνιο!

  95 Γκρινιάρη, εδώ σου έστειλε προσωπικό μήνυμα 🙂

 98. Πάντως Γιουτζ αντί για Λοτζ θα μπορούσαμε να λέμε…

 99. Avonidas said

  #100. Πιο πολύ σε Γουτζ φέρνει η προφορά, αν έχω καταλάβει καλά.

 100. Γιάννης Ιατρού said

  Παρατήρησα ότι για το (βόρειο) Σέλας δεν έβαλε κανείς το σχετικό ασμα του Ρασούλη 🙂

 101. Γς said

  73, 74:

  Και μπορείς άνετα να πεις σε κάποιον που δεν ξέρει από τορτίγια και τέτοια ότι αυτή η μπριτζόλα είναι Taco
  .
  Όχι Μεξικάνικος αλλά Αργεντινός Τάκος.

  Παχύς παχύς σαν τον τάκο στα πατίνια μας με ρουλεμάν, που βιδώναμε πάνω του τα λαμάκια.

 102. Silent Bob said

  Καλησπέρα. Το κληρονομώ γιατί δεν είναι μεταβατικό; Μια χαρά άμεσο αντικείμενο δεν παίρνει; (Κληρονόμησα το σπίτι)

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  88. Δεν είναι πετυχημένη η επιλογή για κόντρα ρόλο «Μπουμπουλίνα-Αλβανοί», κατάλαβα γω.

  104. Στην άλλη περίπτωση, άλλος παίρνει το σπίτι (αυτός που του το κληρονομείς) 🙂

 104. Μαρία said

  104
  Βέβαια. Η σύγκριση με το διαρρέω είναι άστοχη. Στην περίπτωση του κληρονομώ/κληροδοτώ έχουμε ένα ζευγάρι αντιστρόφων σαν π.χ. πουλώ/αγοράζω, μόνο που ποτέ δεν σκέφτηκε κανείς να δανείσει τη σημασία του αγοράζω στο πουλώ 🙂

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άκου «ΚαζαΤΖάκης»!
  Πριν λίγα χρόνια, σε γραπτό στις εισαγωγικές εξετάσεις για τις σχολές δραματικής τέχνης, σε ερώτηση για τη ζωή του Καζαντζάκη (γίνεται εκφώνηση των ερωτήσεων) ο υποψήφιος έγραψε(όσες φορές του χρειάστηκε) Κατσατσάκης. Πέρασε όμως στις εξετάσεις από τις άλλες ερωτήσεις (π.χ. γιατί θέλετε να γίνετε ηθοποιός). Λυδία τ΄ακούς;

 106. greggan193 said

  Περί σέλαος Από το ΠΑΠΥΡΟΣ – ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑΣ
  σέλας
  -αος, το, ΝΜΑ, γεν. και -ατος, πληθ. σέλα, -άων, Α· (ιδίως για φως ουράνιων σωμάτων) έντονη λάμψη, ακτινοβολία, φεγγοβολιά («φαιδρὸν ἁλίου σέλας», Αισχύλ.)· || (νεοελλ.) (μετεωρ.-αστρον.-γεωφ.) 1. οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, ορατό κυρίως στις βόρειες ή στις νότιες πολικές περιοχές τής Γης ως φωτεινό μετέωρο, που οφείλεται στην είσοδο ηλεκτρικώς φορτισμένων σωματιδίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα τού πλανήτη μας, αλλ. πολικό σέλας· 2. (φρ.) α) «βόρειο [πολικό] σέλας»· το σέλας που είναι ορατό στην περιοχή τού βόρειου πόλου τής Γης και που είναι ισχυρότερο από το νότιο· β) «νότιο [πολικό] σέλας»· το σέλας που είναι ορατό στην περιοχή τού νότιου πόλου τής Γης· γ) «ζώνη σέλαος»· δακτυλιοειδής περιοχή τής ανώτατης ατμόσφαιρας, κατά προσέγγιση μεταξύ γεωμαγνητικών πλατών 60° και 70° βόρεια ή νότια, μέσα στην οποία οι αφίξεις σωματιδίων προκαλούν φαινόμενα έντονου ιοντισμού και, ιδίως, εμφανίσεις πολικού σέλαος· δ) «φαινόμενο σέλαος»· ασθενής φωτοβολία στην ατμόσφαιρα, η ένταση τής οποίας εξαρτάται από την μαγνητική δόνηση και που είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε ποικίλα γεωγραφικά πλάτη· ε) «μελέτη σέλαος»· κλάδος τής φυσικής τής ατμόσφαιρας ο οποίος έχει ως αντικείμενο την μελέτη τής προέλευσης και τής δομής τού βόρειου και τού νότιου σέλαος· || (αρχ.) 1. διάχυτο φως τής ατμόσφαιρας («καθαρὸν ἁμέρας σέλας», Πίνδ.)· 2. αστραπή («ἢ σεισμὸν ἢ βροντήν τιν’ ἢ Διὸς σέλας», Σοφ.)· 3. φωτεινό μετέωρο· 4. πυρσός, λαμπάδα· 5. (μτφ.) λάμψη που εκπέμπουν σε ένδειξη οργής τα μάτια («ἐξ ὀμμάτων δ’ ἤστραπτε γοργωπὸν σέλας», Αισχύλ.).
  [ΕΤΥΜΟΛ. Αρχαϊκό ουδ. σε -ας (πρβλ. κνέφ-ας) άγνωστης ετυμολ. Η σύνδεση τού τ. με τα: αβεστ. xarθranah- «η λάμψη τής δόξας» και το αρχ. ινδ. svarnara- πιθ. «λάμψη φωτός» προσκρούει σε μορφολογικές δυσχέρειες λόγω τής διατήρησης στον ελλ. τ. τού αρκτικού σ-. Για τους ίδιους λόγους αδύνατη φαίνεται και η σύνδεση τού τ. με τα: εἵλη «η θερμότητα τού ήλιου» (< ΙΕ ρίζα *swel- «σιγοκαίω») και ἥλιος. Από την λ. σέλας παράγονται τα ρήματα σελ-αγ-ῶ, με ουρανική παρέκταση -γ- (πρβλ. ἀστράγ-αλος), σελ-αγ-ίζω και σελάσσομαι (πρβλ. παταγῶ: πατάσσω)].

 107. greggan193 said

  100 & 101: (Łódź) Γουντζ θα έλεγα κι εγώ ότι προφέρεται, αλλά στο Forvo ακούγεται σχεδόν σαν Γουτς (με παχύ τς).

 108. Γς said

  «Μία μόλις μέρα πριν σφαχτούν άνευ αίματος στη Βουλή ένας νυν υπουργός Υγείας και ένας πρώην, δημοσιεύτηκε μια είδηση που αν είχε αποσπάσει το ενδιαφέρον τους, θα τους υποχρέωνε να μιλήσουν επί της ουσίας, μετά τεκμηρίων και άνευ θεατρινισμών, κριτικά και αυτοκριτικά»

  http://www.kathimerini.gr/888405/opinion/epikairothta/politikh/lefta-yphrxan

  Επι πολλά πολλά χρόνια όμως αυτό το συγκεκριμμένο φυλο όταν το θεμα εφτανε στο ΨΗΤΟ, αρχιζε να ΣΦΥΡΙΖΕΙ αδιάφορα

 109. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ από εδώ για τα νεότερα!

 110. Γς said

  Σκέφτηκα να σας ενημερώσω για κάτι ευχάριστο. Ναι, ναι υπαρχει.
  Σε τρία 24ωρα το λικνισμα της γης καθώς ταξιδεύει στο διάστημα γυρω απο τον ηλιο θα φτασει σε σημείο αναστροφης και έτσι
  Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ

  (Αγανακτισμενος πολίτης που προσπαθεί να βρει νότα αισιοδοξίας)

  Ο φίλος μου ο Λουκάς ο Μαργαρίτης στο ΦΒ τώρα

 111. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  112: Γς
  …Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΟΥ ΦΩΤΟΣ …

  Ευτυχώς που το καταναλώνουμε αμέσως, γιατί μπορεί να μας χάλαγε. Έχει και ημερομηνία λήξης … 🙂 🙂

 112. MVIS said

  Για τo σχόλιό σας περί Κρήτης (νησί-20αριά δήμους) να προσθέσω ότι έχει 680.571 πληθυσμό ενώ η Λέσβος 86.312.
  Η Λέσβος είναι το 1/8 της Κρήτης και έχει 13 Δημ. Ενότητες όταν μόνο το Ηράκλειο με διπλάσιο πληθυσμό έχει μόλις 5.
  Κι ένα περιφερειακό πλας > βγάζει 60% περισσότερους περιφερειακούς εκπροσώπους που θα έχανε αν ήταν Κρήτη.
  Οπότε μάλλον άκυρη η σύγκριση … 🙂

 113. Γς said

  Καλημέρα Γιάννη.

  Βιτσιο και το δικό μου πρωινιάικα…

 114. Γιάννης Ιατρού said

  Σήμερα, στο παρκινγκ πίσω από το Ο.Α.Κ.Α. επί της Αμαρ. Αρτέμιδος , έχει διάθεση αγροτικών προϊόντων.
  Σπεύσατε οι κοντικοί 🙂 (kαlές τιμές και ποιότητα, από προσωπική εμπειρία…, εδώ)

 115. sarant said

  Καλημέρα.

  Οι δημοτικές ενότητες είναι οι παλιοί καταργημένοι καποδιστριακοί δήμοι. Δεν ενδιαφέρουν όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση. Λογικό είναι να μην έχει πολλές δημ. ενότητες ο νομός Ηρακλείου αφού εκεί δεν καταργήθηκαν τόσο πολλοί δήμοι.

  Το νησί Κρήτη έχει 23 δήμους,αν μέτρησα καλά (+ τη Γαύδο). Το νησί Λέσβος, με το 1/8 του πληθυσμού όπως λέτε, έχει έναν δήμο. Που σημαίνει ότι ο δήμος Λέσβου είναι τριπλάσιος σε πληθυσμό από τον μέσο όρο των κρητικών δήμων.

  Ο πρώην νομός Λασιθίου, με μικρότερο πληθυσμό από το νησί Λέσβο, έχει 4 δήμους.

 116. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  113. Winter Solstice to be consumed immediately! (Summer Solstice to be kept refrigerated…) 😆

 117. Τώρα με τον Ζουράρι μπορεί να προστεθεί και ένας ακόμα δήμος (Βραχασίου).

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117.>>Ο πρώην νομός Λασιθίου, με μικρότερο πληθυσμό από το νησί Λέσβο, έχει 4 δήμους.
  Ναι, 4 δήμους(ΔΕ) όπως οι πρώην επαρχίες, αλλά λόγω ακριβώς πληθυσμού μειώθηκαν σε 2 οι βουλευτές (η Λέσβος 3).
  Μετά το 2010, στην πράξη όλες οι υπηρεσίες (Εφορία,οτε, τεβε,κλπ) συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της ΠΕ-Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.Όπως και παντού αντίστοιχα βέβαια.
  Νομίζω ότι για τις ΔΕ κρατήθηκε εν πολλοίς η λογική του αριθμού των πρώην επαρχιών.
  119. 🙂

 119. nikiplos said

  «Ο Πατέρας μου είχε μια καρδιακή προσβολή περίπου 11 χρόνια πριν και άλλη μία την αμέσως επόμενη χρονιά· ήταν τυχερός. Από τότε έκανε τρία bypass και είναι αρκετά υγιής όσον αφορά αυτό το ζήτημα… Η μητέρα μου αντέδρασε σε αυτό το γεγονός με πολύ έντονο τρόπο, δηλαδή η πιθανότητα του να ζήσει χωρίς τον πατέρα μου ήταν πάρα πολύ μεγάλο χρύπημα γι’ αυτήν από τη στιγμή που οι γονείς μου ήταν πάντοτε πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Διαγιγνώστηκε με καρκίνο του στήθους, επιθετικό και ταχύ σε εξέλιξη. Κι αυτή στάθηκε τυχερή. Γεγονός είναι ότι στη χώρα μου υπάρχει καλό σύστημα υγείας το οποίο έχει πολύ σημαντική περίθαλψη και υποστήριξη. Παρέχει την σημαντικότατη και επίσης κρίσιμη υποστήριξη και στην μετεγχειριντική περίοδο για κάθε ασθενή. Φυσικά ενυπάρχουν τα δικά σας προβλήματα, σπαταλημένοι φόροι, χαμένη κοινωνική ασφάλιση, ιατρική δύο ταχυτήτων κλπ.»

  Το ανωτέρω από αλληλογραφία με φίλο από το εξωτερικό, από χώρα της Δυτικής Ευρώπης… Αυτό αν καταφέρετε κύριοι Ξανθέ και Πολάκη (αλλά και κάθε μελλοντικό ομόλογό σας), θα δείτε τι περιμένει ύστερα πολιτικά αλλά και κοινωνικά τα τρολ τύπου Άδωνη…

 120. Corto said

  105 (Έφη):

  Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Τώρα είδα την απόκριση.

  «Δεν είναι πετυχημένη η επιλογή για κόντρα ρόλο «Μπουμπουλίνα-Αλβανοί», κατάλαβα γω»

  Γιατί όμως; Αφού οι φανατικότεροι εχθροί των Τουρκαλβανών ήταν διαχρονικά οι Αρβανίτες.

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί να λέμε μόνο για Κρήτη και Λέσβο και να μην πούμε και για τον υδροκέφαλο δήμο Αθηναίων. Επιτρέπεται μια τόσο ευρεία περιοχή, με τόσον πληθυσμό και τόσες ιδιαιτερότητες ανά γειτονιά, να υπάγεται σε έναν δήμο; Κολωνάκι και Άγιος Παντελεήμονας και Κυψέλη και Παγκράτι στο ίδιο τσουβάλι;

 122. Pedis said

  -> # 86, 91:

  X. Πολυχρονίου: Σε πολλά γραπτά σας κείμενα αμφισβητείτε τη συνήθη γενική παραδοχή των ΗΠΑ ως μια τυπική καπιταλιστική οικονομία. Μπορείτε να μας το αναλύσετε αυτό περισσότερο;

  Ν. Τσόμσκι: Σκεφτείτε το εξής: κάθε φορά που υπάρχει κρίση, ο φορολογούμενος καλείται να διασώσει τις τράπεζες και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε μια πραγματικά καπιταλιστική οικονομία δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, διότι τότε οι καπιταλιστές που έκαναν ριψοκίνδυνες επενδύσεις θα είχαν εξοντωθεί. Οι πλούσιοι και ισχυροί όμως, δεν θέλουν το καπιταλιστικό σύστημα. Θέλουν να είναι σε θέση να προσφύγουν στο «κράτος νταντά», έτσι ώστε όταν βρεθούν σε δύσκολη θέση να τους ξελασπώσει ο φορολογούμενος.

  […]

  Η ανισότητα που υπάρχει στη σύγχρονη εποχή είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου. Αν ρίξουμε μια ματιά στην ανισότητα γενικά, εμφανίζεται στις χειρότερες περιόδους της αμερικανικής ιστορίας. […] Η περίοδος που διανύουμε τώρα όμως είναι ακραία, διότι η ανισότητα προέρχεται από τον υπερβολικό πλούτο. Στην πραγματικότητα, το 1‰ των ανθρώπων είναι υπερβολικά πλούσιο.

  […]

 123. Pedis said

  […]

  Η συγκέντρωση πλούτου οδηγεί φυσικά στη συγκέντρωση εξουσίας, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε θέσπιση νόμων που ευνοούν τα συμφέροντα των πλουσίων και των ισχυρών κι έτσι αυξάνεται ακόμη περισσότερο η συγκέντρωση της εξουσίας και του πλούτου. Τα διάφορα πολιτικά μέτρα, όπως η φορολογική πολιτική, η απορρύθμιση και οι κανόνες για την εταιρική διακυβέρνηση αποσκοπούν στην αύξηση της συγκέντρωσης του πλούτου και της εξουσίας. Και αυτό είναι κάτι που έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της νεοφιλελεύθερης εποχής. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο σε συνεχή εξέλιξη. Το κράτος είναι παρόν για να παρέχει ασφάλεια και υποστήριξη στα συμφέροντα των προνομιούχων και των ισχυρών της κοινωνίας, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός καλείται να αντιμετωπίσει την ωμή πραγματικότητα του καπιταλισμού. Σοσιαλισμός για τους πλούσιους λοιπόν και καπιταλισμός για τους φτωχούς.

  Συνεπώς ναι, με αυτή την έννοια ο καπιταλισμός πραγματικά υπονομεύει τη δημοκρατία. Αυτό όμως που μόλις περιγράψαμε – δηλαδή τον φαύλο κύκλο της συγκέντρωσης της εξουσίας και του πλούτου – είναι τόσο συνηθισμένο που περιγράφηκε από τον Άνταμ Σμιθ το 1776. Ο ίδιος γράφει στο περίφημο βιβλίο του «Ο πλούτος των Εθνών» ότι στην Αγγλία οι άνθρωποι στους οποίους ανήκει η κοινωνία – στην εποχή του ήταν οι έμποροι και οι κατασκευαστές – αποτελούν «τους βασικούς αρχιτέκτονες της πολιτικής». Και εξασφαλίζουν ότι τα συμφέροντά τους θα είναι ασφαλή ασχέτως από το πόσο σοβαρός θα είναι ο αντίκτυπος των πολιτικών που υποστηρίζουν και εφαρμόζουν μέσω της κυβέρνησης στον λαό της Αγγλίας ή των άλλων χωρών.

  Στη σημερινή εποχή, δεν είναι οι έμποροι και οι κατασκευαστές εκείνοι που καθοδηγούν την κοινωνία και υπαγορεύουν την πολιτική, αλλά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι πολυεθνικές εταιρείες. Σήμερα πλέον είναι οι ομάδες εκείνες που ο Άνταμ Σμιθ αποκάλεσε «κύριους της ανθρωπότητας» και ακολουθούν το ίδιο άθλιο αξίωμα που ο ίδιος διατύπωσε: όλα για τον εαυτό μας και τίποτα για τους άλλους. Θα ακολουθήσουν πολιτικές που θα τους ωφελήσουν και θα βλάψουν όλους τους άλλους, γιατί τα καπιταλιστικά συμφέροντα τους υπαγορεύουν να πράξουν ανάλογα. Βρίσκεται στη φύση του συστήματος και ελλείψει μιας γενικής, λαϊκής αντίδρασης, αυτό είναι λίγο πολύ το αποτέλεσμα.

  Η «πολιτική επανάσταση» του Σάντερς ήταν ένα αρκετά αξιόλογο φαινόμενο. Ομολογώ ότι μου προκάλεσε έκπληξη και χαρά. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι ο όρος «επανάσταση» είναι κάπως παραπλανητικός. Ο Σάντερς είναι ένας ειλικρινής και αφοσιωμένος εκπρόσωπος της Νέας Συμφωνίας. Η πολιτική του δεν θα εξέπληττε ιδιαίτερα τον Αϊζενχάουερ.

  Σοσιαλισμός για τους πλούσιους και καπιταλισμός για τους φτωχούς – Συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκι

  Socialism for the Rich, Capitalism for the Poor: An Interview With Noam Chomsky

 124. Γς said

  Στον STAR TV τώρα

  -Το θέαμα είναι εντυπωσιακό όταν η σφαίρα περιφέρεται.

  …περιστρέφεται

 125. Λ said

  Μια και μιλάτε για δήμου να σας πω ότι είχαμε εκλογές δημάρχων, δημοτικών συμβουλίων και κοινοταρχών σήμερα.

  Είχαμε εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία για κοινοτάρχη του κατεχόμενου χωριού μου (πριν το 74 οι κοινοτάρχες διορίζονται δεν εκλέγονταν και από το 74 και μετά δεν υπήρξε δεύτερη υποψηφιότητα για να χρειαστεί να πάμε στις κάλπες.
  Για να μιμηθώ την Άντζελα (ουδείς άσφαλτος) η όλη εμπειρία της κάλπης ήταν δακρυγόνα. Ντράπηκα τους υπηρεσιακούς που με κοίταζαν να ψηφίζω κλέοντας. Ύστερα έμαθα ότι το έπαθαν κι’άλλοι. χωριανοί.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127.Λ. Μετέδωσες τη συγκίνηση.Άνθρωποι και μικρές πατρίδες.Και τί έβγαλε η κάλπη; Ένα κι ένας ήταν υποψήφιοι;

 127. Λ said

  Δεν βγήκαν ακόμη τα αποτελέσματα. Οι υποψήφιοι ήταν δύο. Αν και οι ψηφοφόροι είναι μόνο τετακόσιοι και κάτι, οι κάλπες στήθηκαν σε όλες τις μη κατεχόμενες πόλεις. Δεν ξέρω αν θα ανοίξουν επί τόπου ή αν θα συγκεντρωθούν πρώτα. Για τα κατεχόμενα χωριά υπήρχαν ειδικά εκλογικά κέντρα σε κάθε πόλη, χωρισμένα κατα επαρχία. Σε κάθε κάλπη γίνονταν διπλή ψηφοφορία, εννοώ για δύο κοινότητες και όχι μία. Για τη δική μας κοινοτητα το ψηφοδελτιο ήταν καφέ ενώ για την άλλη πράσινο. Δεν συγκράτησα το όνομα της άλλης κοινότητας, ίσως ήταν η Αφάνεια αλλά δεν είμαι σίγουρη.

  Ο τίτλος του προέδρου ειναι καθαρά τιμητικός νομίζω αφού το χωριό το κατοικούν άλλοι. Παρ’όλα αυτά ο ένας υποψήφιος απείλησε ότι θα φροντίσει να επιδιορθώσει τις δύο μας εκκλησίες 14ου και 18 αιώνα. Τέτοιες επιδιορθώσεις, αν δεν γίνουν σωστά, συνήθως χαλούν αντί να φτιάχνουν ένα κτίριο.

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λ. ναι,είδα εδώ πόσοι και ποιοι οι κατεχόμενοι δήμοι,
  …οι εννέα αυτοί Δήμοι είναι εκτοπισμένοι: Συνεχίζουν να διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, αν και οι Δήμαρχοι και τα συμβούλια τους έχουν προσωρινά εκτοπιστεί στις ελεύθερες περιοχές, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους. Όταν διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Κύπρο, οι κάτοικοι των εκτοπισμένων Δήμων ψηφίζουν τόσο στον κατεχόμενο Δήμο καταγωγής τους, όσο και στο νέο τόπο διαμονής τους (σε έναν από τους άλλους 30 Δήμους).
  http://www.ucm.org.cy/OccupiedMunicipalities.aspx

 129. Μαρία said

  Στη Λεμεσό πάντως ο παλιός δήμαρχος, του ΑΚΕΛ, έχασε το δήμο για 10 ψήφους.

 130. Μαρία said

  https://politis.com.cy/article/live-dimotikes-ekloges-2016–stis-kalpes-i-polites

 131. Λ said

  Ακριβώς, όπως και κάθε χωριό ή κοινότητα όπως λέμε σήμερα. Κι εγώ έπρεπε να ψηφίσω στη Λευκωσία σήμερα, σε άλλο εκλογικό κέντρο, αλλά κρύωνα τόσο πολύ που άμα τελείωσα με το χωριό δεν πήγα. Είναι άλλη μια πρωτιά.

  Ακόμα δεν έμαθα τα αποτελέσματα χωριού. Έμαθα όμως ότι υπάρχουν παλιές βεντέτες σχετικά με το θέμα. Τα σόγια έχουν θέμα.

 132. MVIS said

  Καλησπέρα, αυτό το σχόλιο και σταματάω 🙂 Απλά επειδή μ’έπιασε το επαγγελματικό μου, παρασύρθηκα σήμερα κι έγραψα..
  Προτιμώ να σας διαβάζω και να απολαμβάνω άρθρα και σχόλια!

  #117 κ. Σαραντάκο, ενδιαφέρουν οι Δημ. Ενότητες και μάλιστα πολύ, αλλιώς δε θα υπήρχαν.
  Οι περισσότεροι δε δημοτικοί ζουν τις καταστάσεις στην κάθε περιοχή και εκφράζουν εκ των έσω προτάσεις-λύσεις.

  Όντως 24 δήμους έχει η Κρήτη (με τη Γαύδο μέσα) αλλά ουδέποτε έγινε αντίστοιχος διοικητικός διαχωρισμός όπως στα νησιά Νοτίου-Βορείου Αιγαίου.
  Σας ανέφερα το πρωί σαν παράδειγμα το Ηράκλειο για να καταλάβετε ότι δεν τίθεται σύγκριση με κριτήριο το γεωγραφικό όρο «νησί».
  1 Δήμος το Ηράκλειο με 175χιλιάδες κόσμο
  1 Δήμος και η Γαύδος με 160 άτομα
  1 Δήμος και η Λέσβος με 86χιλάδες κόσμο
  Άλλο αστικός δήμος, άλλο ηπειρωτικός, άλλο νησιωτικός, άλλο αγροτικός, άλλο νησί, άλλο μητρόπολη κτλ κτλ κτλ . Υπήρξαν διάφορα κριτήρια πριν βγει το Καλλικράτης.

  Για την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου που λέτε, όντως έχει 4 Δήμους ενώ έχει 7χιλ.λιγότερο πληθυσμό. Όμως πρέπει να προσθέσω ότι έχει και 4 σημεία με αρκετά μεγάλο συγκεντρωμένο πληθυσμό(εξ αυτών 3 λιμάνια): Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία και κάπου 20χωριά στο Οροπέδιο(αγαπημένο το Μαρμακέτο!). Σαν να λέμε είναι λίγο πιο μεγάλη Λέσβος με 3 Μυτιλήνες και 1 Πλωμάρι. Εξού κι οι 4 Δήμοι.

  #120 Έφη, έχει όντως 1 ακόμα βουλευτή αλλά μπαίνει μέσα Λήμνος + Άη Στρατής στις βουλευτικές, οπότε πάει κοντά +30000κόσμος σε σχέση με Λασίθι.

  #127 Ελπίζω πριν τις επόμενες εκλογές τα κατεχόμενα να είναι ελεύθερα.

 133. Λ said

  Τελικά δεν τα πήγε καλά ο υποψήφιος που ψήφησα.
  Για τη μικρή διαφορά ψήφων να θυμίσω ότι ο Βασιλείου το 93 έχασε την προεδρία για 50 ψήφους.

  Χθες στη Δρούσεια η διαφορά ήταν μόνο 3 ψηφαλάκια http://www.riknews.com.cy/index.php/news/koinoti
  kes-ekloges.

  134. Δεν υπάρχει ελπίδα καμιά. Αν κλείσει τώρα το Κυπριακό απλά δεν θα ξαναγίνουν οι εκλογές όπως τις ξέρουμε.

 134. spiral architect said

  Mε αφορμή τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA, όπου «πατώσαμε»:

  Αν οι συνταγές του Ο.Ο.Σ.Α και της Ε.Ε. στοχεύουν στις «δομές και τις υποδομές» του εκπαιδευτικού συστήματος, ο γνωστός διεθνής διαγωνισμός PISA στοχεύει στο «περιεχόμενο» της εκπαίδευσης. Χέρι – χέρι ο διεθνής διαγωνισμός PISA επιχειρεί με όχημα τα πορίσματά του (μέσα από τον έλεγχο των αναγνωστικών, μαθηματικών και φυσικών ικανοτήτων των μαθητών) να προσανατολίσει την σχολική εκπαίδευση σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στην πράξη οι στόχοι του προωθούν αντί της γνώσης τη δεξιότητα. Για να πάει καλά μια χώρα στο διαγωνισμό πρέπει οι μαθητές της να έχουν αντιμετωπίσει τη Γλώσσα σχεδόν αποκλειστικά ως εργαλείο επικοινωνίας, να έχουν διδαχτεί από τα Μαθηματικά κυρίως μεθόδους επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, ενώ στις Φυσικές επιστήμες να μην έχουν εμβαθύνει στο γιατί αλλά στο πώς. Έτσι, το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει, προσαρμοζόμενο στους στόχους του προγράμματος, να «προπονεί» τους μαθητές σε τέτοιου είδους θέματα αντί να τους διδάσκει, να τους καταρτίζει αντί να τους εκπαιδεύει.

  Χρ. Κάτσικας: Ο διαγωνισμός PISA και οι "κωλοτούμπες" του Υπουργείου Παιδείας

 135. spiral architect said

  Ακούς (εκπαιδευτικέ) Κουβάτσε; Και κερατάς, και δαρμένος!

 136. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  136. Kαλά τα λέει για τις Πίζες και τις φλωρεντίες!… Σ’αυτούς τους διαγωνισμούς σαρώνουν οι Χονγκονγκέζοι, Σιγκαπουριανοί, Κινεζοφιλιππινέζοι και άλλοι άπω-ανατολίτες…και μετά γίνονται -ξέρω γω-μηχανικοί μόνο για αριστερόστροφες βίδες! Αν τους δώσεις μια δεξιόστροφη την κοιτάνε σαν εξωγήινο πράμα…

 137. spiral architect said

  😆 :mrgreen: 😆

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με βάση τα ζητούμενα του ΟΟΣΑ και του διαγωνισμού του, Αρχιτέκτονα, οι μαθητές μου θα πάτωναν, αφού τα κάνω όλα ανάποδα απ’ ό, τι θέλουν. 😊

 139. Pedis said

  «Το PISA είναι μια νεοφιλελεύθερη παιδαγωγική επινόηση ενός μονοπωλιακού παγκόσμιου “εξεταστικού παραδείγματος” για τη “μέτρηση” των επιδόσεων των μαθητών σε συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες. Το PISA φετιχοποιεί τις μετρήσεις, τις συγκρίσεις και τις κατατάξεις στο πλαίσιο ενός οικουμενικού ανταγωνιστικού μαραθώνιου επιδόσεων.

  »Το δοκίμιο PISA είναι “ευφυές”: τα βάζει δήθεν με την “παπαγαλία”. Κρύβει πολλά μικρά “μυστικά”. Δεν αναγνωρίζει τα σχολικά προγράμματα. Υποβαθμίζει τις γνώσεις σε πληροφορίες. Δεν “προετοιμάζει για τη ζωή των ενηλίκων”, γιατί κατασκευάζει τις καταστάσεις ζωής. Είναι ένα διεθνές πρόγραμμα “παρακυβέρνησης” της εκπαίδευσης που διαμορφώνει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα σε έναν καπιταλιστικό κόσμο της εκμετάλλευσης, της οδύνης και ανείπωτης και ανομολόγητης βίας».

  Γιατί, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ;

  Υπάρχει όμως ζήτημα και με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Αριστεράς, όπως τονίζει:

  «Δεν κατανοώ, σ’ αυτή τη συγκυρία, πώς είναι δυνατόν οι διαδοχικοί υπουργοί και θεσμικοί παράγοντες της Αριστεράς στο υπουργείο Παιδείας αμήχανα να μηχανεύονται, στο χρονικό διάστημα που βρίσκονται στην εξουσία, δεκανίκια για να προσφέρουν πολιτική προστασία στο δίδυμο ΟΟΣΑ/PISA!

  »Τι απολογισμό θα έχουν να κάνουν; Είναι απογοητευτικό που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μη φορτωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις χαμηλές επιδόσεις των ελληνοπαίδων στο PISA του 2015!

  »Αντί να αναπροσδιορίσουν δραστικά τις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής που ασκείται χρόνια, με βάση τις επείγουσες ανάγκες που αναδεικνύονται στην εκπαίδευση με αδιόριστους “χρεωμένους δασκάλους σε χρεωμένους μαθητές χρεωμένων γονέων”, επιτρέπουν στο PISA να μπαινοβγαίνει και να αναστατώνει τα σχολεία, σε καθεστώς που “διαρκεί πολύ”, 16 χρόνια τώρα».

  Από συνέντευξη Γιώργου Μαυρογιώργου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 140. sarant said

  Μήπως όμως αυτό του Κάτσικα είναι και λιγάκι δικαιολογία;

 141. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  142. Νίκο, πολύ χαμηλά -σχετικά- στις Πίζες είναι και Αμερική, Αγγλία, Γερμανία… όλη η επιστημονική ένδοια δηλαδή… 😆 😉

 142. ΓιώργοςΜ said

  Ακόμη κι αν το αφήγημα «γνώση-δεξιότητα» έχει βάση, αν κάποιος έχει τη γνώση, έχει εν πολλοίς και τη δεξιότητα. Εντάξει, ίσως οι πρώτες θέσεις σε ένα διαγωνισμό τέτοιου είδους ν’ ανήκουν στους παπαγάλους, οι τελευταίες όμως το πιθανότερο είναι πως δεν ανήκουν σ’ εκείνους που είναι «πολύ προχωρημένοι για ν’ ασχοληθουν με τα τετριμμένα». Κι εμένα λίγο αλεπού και κρεμαστάρια μου θυμίζει η αντίδραση.
  Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα είτε του «πατώσαμε» είτε του «απαξιούμε», θέλουν περισσότερη τεκμηρίωση για να τα χωνέψω αμάσητα. Είχα ασχοληθεί λιγάκι για να το ψάξω περισσότερο πριν από λίγο καιρό, αλλά αυτό το έμενταλ είναι αμείλικτο, πρέπει να ξαναδώ αυτά που βρήκα.

 143. sarant said

  143 Θα με ενδιέφερε να δω κριτική στο Pisa, αν υπάρχει, από τη Μαθηματική Εταιρεία (ας πούμε) ή την ΕΕΦ, όχι μόνο από τον Κάτσικα.

  Πάντως δημοσιεύματα του τύπου ‘πατώσαμε’ κτλ υπάρχουν και στην Εσπερία

 144. spiral architect said

  Εγώ πάντως βλέπω σε ξένες ταινίες και σε δημόσια σχολεία το δάσκαλο-φιλόλογο να εμβαθύνει σε ποιήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε ξερωγώ, (που μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως) ακούω και απ’ τους συγγενείς στο down-under να λένε τα ίδια και για την πραγματικότητα των σχολείων των παιδιών τους.
  Ε, τι διάολο, από που βγαίνουν αυτά τα (μη μετρήσιμα κατά τη γνώμη μου) μεγέθη;
  Πάτωσαν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία; Λογοτεχνία, Φυσική, Μαθηματικά και Τεχνολογία;
  Τόσο πολύ;

 145. Pedis said

  (Πώς επιλέγονται οι μαθητές που συμμετέχουν; )

  Σε κάθε περίπτωση ο βαθμός σε οποιοδήποτε διαγώνισμα είναι στενά συνδεδεμένα (μάλιστα πολύ στενά, αν το επιβάλλει το ίδιο το είδος των θεμάτων και ερωτήσεων) με την πρακτική εξάσκηση στο … είδος των θεματων και των ερωτήσεων του διαγωνισμού.

  Τετριμμενότατον μεν, πολύ σπάνια αναφέρεται, δε.

  Όπως τετριμμένο (οφείλει να) είναι να ρωτά κανείς, όταν πάρει στα χέρια του τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης, ποια ήταν τα κριτήρια και με βάση ποιον αλγόριθμο/συνάρτηση/σχετικό-βάρος κλπ παράχτηκαν τα τελικά αποτελέσματα.

  Δεν είναι τετριμμένο …

 146. Για τις επιδόσεις των αμερικανοπούλων στην Πίζα υπάρχει κι αυτή η ανάλυση.
  Περίληψη για την χώρα (που ισχύει και γι’ άλλες χώρες της Αμερικανικής ηπείρου):
  «Δύο προϊόντα στην τιμή του ενός.»

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το σημαντικό, κατ’ εμέ, είναι πού αποσκοπούν και ποιους εξυπηρετούν αυτά τα καλλιστεία δεξιοτήτων. Και νομίζω ότι αυτό είναι φανερό: αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του τούρμπο καπιταλισμού και των συμφερόντων των πλουτοκρατών, για να χρησιμοποιήσω μια «λαϊκίστικη» λέξη. Δεν υποτιμώ την πραγματικότητα, αλλά τελικά τι θέλουμε; Μια παιδεία που θα δημιουργεί καλλιεργημένους ανθρώπους ή που θα παράγει σωρηδόν τρελαμένα ρομποτάκια; Έχουμε υπόψη τι γίνεται σε κοινωνίες σαν τη νοτιοκορεατική, όπου τα πιτσιρίκια πρεσάρονται αγρίως για να πετυχαίνουν στις απειράριθμες εξετάσεις και στη διάρκεια των σημαντικότερων απ’ αυτές δεν πετάνε αεροπλάνα, για να μην ενοχλούν και αλλάζει το ωράριο των καταστημάτων; Λεπτομέρεια: η Νότια Κορέα έχει την παγκόσμια πρωτιά στις μαθητικές αυτοκτονίες. Αυτή την παιδεία θέλουμε;

 148. Pedis said

  # 148 – έχεις βρει πώς επιλέγονται οι μαθητές, πώς διεξάγονται οι εξετάσεις, πώς διορθώνονται τα γραπτά τους, ποια είναι η επιτροπή που βάζει τα θέματα (ειδικότητες, εθνικότητες κλπ) και όλα αυτά τα διαδικαστικά;

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Την πιο συστηματική κριτική, πάντως, στην Πίζα και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση την έχει ασκήσει ο καθηγητής Γιώργος Μαυρογιώργος:
  http://www.politeianet.gr/books/989605642419-maurogiorgos-giorgos-oselotos-oikoi-axiologisis-stin-ekpaideusi-kai-to-aorato-cheri-tis-agoras-243896
  http://eranistis.net/wordpress/2013/12/22/%CE%BF%CE%BF%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-pisa-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B5/

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και άλλα, για να αντιληφθούμε οι Πίζες τι σημαίνουν…
  http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/o-pyrgos-tis-pisa-stin-paideia
  http://www.alfavita.gr/special-edition/dekapentahronos-mathitis-mprosta-sto-dokimio-pisa-erotimata-epithetikis-kai

 151. Μαρία said

 152. Pedis said

  Το σάιτ της κυρίας PISAς είναι εδώ:
  http://www.iep.edu.gr/pisa/

  Σε πρώτη ματιά δεν μπορεί να πει κανείς ότι ξεχειλίζει από πληροφορία. Δείτε κι εσείς.

  Για την υλοποίηση του PISA 2015 το PISA Consortium συγκροτείται από τα ακόλουθα ερευνητικά ιδρύματα:

  Australian Council for Educational Research (ACER)
  cApStAn Linguistic Quality Control (Belgium)
  CRP Henri Tudor and Université de Luxembourg EMACS (Luxembourg)
  Deutsches Institut für Internationale Pädagogische Forschung (DIPF, Germany)
  Educational Testing Service (ETS, USA)
  Pearson (London-New York)
  Statistic (Canada)
  Westat (USA)

  Φορέας υλοποίησης του Προγράμματος για την Ελλάδα ήταν από την πρώτη διεξαγωγή του, το 2000, και μέχρι τις 23/2/2012 το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.). Από τις 24/2/2012, Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι πλέον το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)

  ΟΜΑΔΑ PISA του Ι.Ε.Π.
  Εθνική Εκπρόσωπος & Εθνική Διαχειρίστρια: Χρύσα Σοφιανοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

  Μέλη ομάδας:
  Παπαστράτου Πηνελόπη, ΠΕ05 Γαλλικής Φιλολογίας, D.E.A.
  Χριστόπουλος Πέτρος, ΠΕ19 Πληροφορικής, M.Sc., M.Ed.

  Πάντως, παρατηρώ ότι ο παρθενώνας της παγκόσμιας κουλτούρας, της τέχνης και των γραμμάτων, το Λουξεμβούργο, βρίσκεται μεταξύ των διοργανωτών!

  Αναφέρεται ότι η επιλογή των μαθητών γίνεται με κλήρωση (http://www.iep.edu.gr/pisa/index.php/faqs/17-2012-03-24-19-13-20). Οι μαθητές έχουν ηλικία μεταξύ 12-15, Δεν έχω καταλάβει το σημείο στο οποίο αναφέρεται ότι Στους Διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων δίνεται για συμπλήρωση, επίσης, ένα Ερωτηματολόγιο. (http://www.iep.edu.gr/pisa/index.php/faqs/21-p1ap) πώς κολλάει με το παραπάνω. Συμμετέχουν σχολεία με κλήρωση, μαθητές με κλήρωση και τότε ζητείται η συμπλήρωση του εντύπου πληροφριών από τον Διευθυντή του σχολείου των επιλεγομένων μαθητών, ή τι;

  Οι επιλεγμένοι μαθητές υποβάλλονται σε φροντιστήριο πριν τον διαγωνισμό; Υπάρχουν χώρες στις οποίες οργανώνονται σχετικά φρονιστήρια και άλλες που δεν το κάνουν;

  Ας μην πάμε στα θέματα και το τι και πώς!! ζητούνται οι απαντήσεις διότι προσωπικά με πιάνει ναυτία με τα κουίζ.

 153. ΓιώργοςΜ said

  Ο στόχος της έρευνας περιγράφεται εδώ:
  http://www.iep.edu.gr/pisa/index.php/evpisa/2012-03-13-10-35-52
  Προκύπτει, κτγμ πάντα, πως είναι υπεραπλουστευτικό σε καταχρηστικό βαθμό να πει κανείς «η Α χώρα είναι καλύτερη από τη Β». Αυτή η έρευνα είναι ένα εργαλείο αποτύπωσης της κατάστασης της παιδείας με πολλαπλές συσχετίσεις: Ύπαρξη ή όχι διδάκτρων, μέγεθος σχολείου, μέγεθος της οικογένειας, πρόσβαση σε βιβλία, πρόσβαση σε υπολογιστή κλπ.
  Αφού μαζευτούν αυτά τα δεδομένα, μπορεί να πει κανείς πως πχ
  «η επίδραση στην κατανόηση κειμένου όσων έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία είναι δυσμενής, ενώ όταν έχουν πρόσβαση και στα δύο είναι θετική», ή
  «η επίδοση των δωρεάν σχολείων έχει/δεν έχει διαφορά σε σχέση με τα σχολεία με δίδακτρα», ή
  «τα παιδιά που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες έχουν καλύτερη επίδοση στην κατανόηση κειμένου απ’ ότι στα μαθηματικά»
  (τυχαία παραδείγματα που σκάρωσα τώρα).
  Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί (και δεν έχουν πάντα νόημα). Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες διαλέγουν τις χρήσιμες πληροφορίες για να βγάλουν συμπεράσματα. Σουμάροντας, παρεμπιπτόντως, βγαίνει κι ένας γενικός δείκτης για τη χώρα. Αν μπει σε πλαίσια άμιλας και μόνο (αυτοί είναι καλύτεροι από εκείνους), μπορεί να είναι πολύ παραπλανητικός .
  Πιο χρήσιμα συμπεράσματα βγαίνουν αν συνυπολογιστούν οι παράγοντες που έχουν επίτπωση στις επιδόσεις. Αν, ανεξαρτήτως χώρας, η μειωμένη πρόσβαση στα βιβλία συνδυάζεται με χαμηλότερες επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, σημαίνει πως θα πρέπει να προωθηθεί μια πολιτική φιλαναγνωσίας, ή αν η πρόσβαση σε υπολογιστή στο σπίτι έχει αρνητική ή θετική επιδραση στις επιδόσεις θα πρέπει να μειωθεί η χρήση του ή να προωθηθεί κοκ.
  Οι απαιτήσεις, απ’ όσο πρόλαβα να δω από τα τεστ, είναι οι βασικές για ένα λειτουργικό άτομο στην κοινωνία. Μπορεί να κατανοήσει ένα εκλαϊκευμένο κείμενο κάποιας επιστήμης (βιολογία, ιστορία πχ) που τυχόν θα δει σε μια εφημερίδα; Ξέρει να κατευθυνθεί μ’ ένα χάρτη; Ξέρει να υπολογίσει ένα εμβαδό;
  Στην ηλικία των 15 ετών οι βασικές δεξιότητες (υποτίθεται ότι) έχουν διδαχτεί: Δυνητικά, ο δεκαεξάχρονος μπορεί να σταματήσει το σχολείο και να μάθει μια τέχνη, να πάει σε μια σχολή μαθητείας, ν’ ακολουθήσει τεχνική εκπαίδευση, ν΄ ακολουθήσει πορεία προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση κλπ. Άρα, οι γενικές δεξιότητες που αφορούν όλο τον πληθυσμό μιας χώρας έχουν σχηματιστεί, και το άτομο έχει λάβει όσες μη ειδικές γνώσεις είναι να πάρει για να επιβιώσει στην κοινωνία. Το αν θα βγουν δυνατοί μαθηματικοί, δικηγόροι, ξυλουργοί ή ναυπηγοί στη χώρα αυτή είναι εκτός αντικειμένου της έρευνας. Άρα, κρίνοντας τις γνώσεις ενός δεκαπεντάχρονου, βρίσκεις το ελάχιστο αναμενόμενο επίπεδο μιας χώρας-αν το πάμε σε επίπεδο χώρας. Κάτι σαν το ΚΤΕΟ: Αν περνάει το αυτοκίνητό σου, δεν είναι επικίνδυνο. Δε σημαίνει πως αυτή η χώρα που έχει το υψηλότερο επίπεδο απαιτήσεων στις προδιαγραφές του ΚΤΕΟ έχει και τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα.

 154. Pedis said

  # 155 – Ενδιαφέροντα (ακούγονται) όλα αυτά.

  Το απλό ερώτημά μου, γαι το οποίο δεν πέτυχα την απάντηση στο σάιτ της PISAς εξακολουθεί να είναι το εξής: δεδομένου ότι οι ερωτήσεις (τύπος, είδος, φόρμα, λεξιλόγιο) καθορίζουν τις αντίστοιχες απάντησεις σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και κατά συνέπεια τη βαθμολογία, οι μαθητές που συμμετέχουν έχουν κάνει προεκπαίδευση πριν τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό;

  Μετά ας γίνει και η πολύ πιο ενδιαφέρουσα και σοβαρή κουβέντα για τα θέματα, τα κριτήρια επιλογής τους, την *αξιολόγηση τους* των θεμάτων εννοώ, όχι (μόνο) των απαντήσεων των μαθητών!, τα κριτήρια της βαθμολογίας που όπως μας τα περιγράφεις ($ 155) είναι … σπούρια κλπ κλπ.

 155. ΓιώργοςΜ said

  156 Η εύκολη απάντηση είναι «δεν ξέρω» για την προεκπαίδευση, αλλά:
  -Εγώ δε θα πλήρωνα φροντιστήριο για να τα πάει καλά το παιδί μου σε εξετάσεις που κανένα ρόλο δεν παίζουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  -Αν το κάθε σχολείο αφιερώνει χρόνο για να προετοιμάσει τα παιδιά ή όχι, είναι κομμάτι του ελεγχόμενου πεδίου, δηλαδή του τρόπου λειτουργίας του σχολείου. Άλλος μπορεί να σκεφτεί «Θα προετοιμαστούμε όπως σε όλες τις εξετάσεις», άλλος «Είμαστε έτοιμοι αφού έχουμε τις γνώσεις, θα δώσουμε χωρίς ειδική προετοιμασία». Ενδεχομένως (πιθανότατα) να υπάρχουν οδηγίες.
  -Αν θέλει κανείς να προετοιμαστεί (ώστε να ξέρει περίπου πως λειτουργεί το πράγμα), υπάρχουν παραδείγματα θεμάτων στην ιστοσελίδα.
  Δε νομίζω πως έχει νόημα η παρατεταμένη προετοιμασία. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις ένα κείμενο, δε θα μάθεις σε μερικούς μήνες, ούτε γεωμετρία επίσης μπορείς να μάθεις επί τούτου, αν δεν ξέρεις.
  Δε βρίσκω λογική πίσω από προσπάθεια να «κλέψει» κανείς. Είναι σαν να πηγαίνεις στο γιατρό να σε εξετάσει και να του λες ψέμματα στις ερωτήσεις που σου κάνει.

 156. Pedis said

  # 157 – Δεν με ενδιλεφεραν οι λόγοι ή οι επιδιωξεις που γίνεται, αν γίνεται ή αν κάποιοι κάνουν, προεκπαίδευση στα θέματα, αλλά, απλώς, ήθελα να μάθω (α) αν *προβλέπεται* από τη διαδικασία του διαγωνισμού η προεκπαίδευση των μαθητών και (β) στην περίπτωση που δεν προβλέπεται, αν έχει παρατηρηθεί ότι μερικές χώρες ετοιμάζουν τους μαθητές τους κι άλλες, όχι. Αυτό ρώτησα.

 157. […] Ημερ. Δημοσίευσης:17 December 2016 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

 158. Γς said

  Στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ τώρα:

  «Το κατάστημα απαχολεί δέκα διαφοετικά άτομα»

 159. Γς said

  >απαχολεί

  απασχολεί

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: