Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Όμηρος, τα μαθηματικά και η αγυρτεία, ξανά

Posted by sarant στο 21 Δεκεμβρίου, 2016


Το σημερινό άρθρο αποτελεί συνέχεια ενός άρθρου που είχα δημοσιεύσει, σχεδόν με τον ίδιο τίτλο, πριν από οχτώ μήνες. Τότε, είχαν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και ιστοτόπους, άρθρα με τίτλους όπως «Με μαθηματικό κώδικα έγραψε ο Όμηρος τα έπη», που βασίζονταν σε μια ανακοίνωση που έκανε η φιλόλογος Αναστασία Τσώνη, δ.φ., στην 8η Μαθηματική Εβδομάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.

Πηγή των άρθρων εκείνων ήταν μια συνομιλία της κ. Τσώνη σε συντάκτη του ΑΠΕ/ΜΠΕ. Είχα σφοδρές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο των άρθρων και ιδίως για τις αναφορές στη θεωρία των λεξαρίθμων που κατά τη γνώμη μου είναι αγυρτεία που ασφαλώς δεν έχει θέση σε μια επιστημονική εκδήλωση όπως η Μαθηματική Εβδομάδα. Ωστόσο, διατηρούσα επιφυλάξεις διότι δεν είχα μπορέσει να βρω την ανακοίνωση της κυρίας Τσώνη, και είχα την ελπίδα ότι το  περιεχόμενο του άρθρου θα την αδικούσε.

Παρά τον αρχικό προγραμματισμό, τα Πρακτικά της εβδομάδας άργησαν να γίνουν διαθέσιμα. Είχα αγγαρέψει φίλο του ιστολογίου, εκπαιδευτικό, να τα αναζητάει σε τακτά διαστήματα -και τελικά πριν από λίγες μέρες ο φίλος μου προμηθεύτηκε το CD με τα πρακτικά κι έτσι μπόρεσα να διαβάσω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της κ. Τσώνη.

Δυστυχώς, η ανάγνωση της πλήρους ανακοίνωσης επιβεβαιώνει τους φόβους μου. Μπορεί η συντάκτρια της ανακοίνωσης να κρατάει κάποιες αποστάσεις από την αντιεπιστημονική και αναξιόπιστη θεωρία των λεξαρίθμων, αλλά την αναπτύσσει διά μακρών στο κείμενό της, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνει εξίσου ανυπόστατες απόψεις σε θέματα ετυμολογίας. Θα επισημάνω στο σημερινό άρθρο μερικά από τα τρωτά της ανακοίνωσης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι πολύ εκτενές και θα κατέστρεφε την ισορροπία του άρθρου αν το παρέθετα, οπότε το ανέβασα σε χωριστή σελίδα. Θα δημοσιεύσω εδώ την περίληψη της ανακοινωσης και κάποια αποσπάσματα.

Περίληψη

Ο Όμηρος χρησιμοποιεί στα έπη του συνειδητά τους αριθμούς από το 1-9 και τα πολλαπλάσιά τους. Π.χ. ο εννέα είναι ο αριθμός που περικλείει την έννοια της υψίστης τελειότητας. Ενώ ο αριθμός 7 είναι τόσο σημαντικός, που στην καθημερινότητα θεωρείται ως ο τυχερός αριθμός. Γράφει σε δακτυλικό εξάμετρο.

Ποιητική μαεστρία αναγνωρίζεται στην εσωτερική σύνταξη των Aπολόγων: τα επεισόδιά τους σχηματίζουν τριάδες. Σε κάθε στίχο υπάρχει με έντεχνο τρόπο μια μικρή παύση στην απαγγελία, έτσι ώστε να σχηματίζεται σταθερός πάντα μαθηματικός λόγος! Η τριαδικότητα των ποδιών αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της εσκεμμένης διαιώνισης της τριαδικής υπόστασης! Μάλιστα γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν μαθηματικές προεκτάσεις στους ομηρικούς στίχους με τη βοήθεια ≪λεξαρίθμων≫. Ο Όμηρος μας εκπλήσσει με τις εξειδικευμένες αναφορές του μέσα στα έπη του, καθώς κατονομάζει συστάδες αστέρων και αστερισμούς. Συνδέει το Έπος με τον ≪θησαυρό του Ατρέα≫. Αναφέρεται στην κατασκευή του σωστού αστρόπλοιου, ικανού να μας ταξιδέψει στον γαλαξία. Έτσι ο Όμηρος, ο Μέγιστος Ποιητής της Ελληνικής Αρχαιότητας, ο ≪Ποιητής των Ποιητών≫, μέσα από τα Έπη του -≪έργα ώριμης τελειότητας≫ τόσο για τη μορφή όσο και για το περιεχόμενό τους- αποδεικνύεται άριστος γνώστης των Μαθηματικών.

Όπως είχα γράψει και στο προηγούμενο άρθρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αριθμητικοί συμβολισμοί υπάρχουν στα ομηρικά έπη, όπως άλλωστε υπάρχουν και στα παραμύθια, και στη Βίβλο και παντού. Η τριαδικότητα είναι πανταχού παρούσα, τριάδες υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες, όχι μόνο στη χριστιανική. Μια εργασία που θα εστιαζόταν στο να αναδείξει τις τριάδες (ή τετράδες ή οτιδήποτε) στα ομηρικά έπη, χωρίς να βουλιάζει στον βάλτο των λεξαρίθμων, θα ήταν καλοδεχούμενη, αν και υποθέτω ότι τέτοια θέματα θα έχουν ήδη προ πολλού διερευνηθεί.

Ωστόσο, στην εργασία της η κυρία Τσώνη, ενώ στην αρχή φαίνεται να κρατάει κάποια απόσταση από τις λεξαριθμικές αγυρτείες (γράφει: Πολλές φορές γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν μαθηματικές προεκτάσεις στους Ομηρικούς στίχους με τη βοήθεια «λεξαρίθμων». Θεωρούν μερικοί ότι σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί μία αριθμητική τιμή και ότι κάθε στίχος αντιπροσωπεύεται από έναν αριθμό που προκύπτει, αν προστεθούν οι αριθμητικές τιμές όλων των γραμμάτων) στη συνέχεια τις αγκαλιάζει και τις ενστερνίζεται, ενώ προχωράει κι ένα βήμα παραπέρα, αφού φτάνει στο σημείο να υιοθετήσει τη μπαρούφα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο για το «κρυμμένο νόημα» του ελληνικού αλφαβήτου:

Ωστόσο αυτό που αποδεικνύεται πράγματι ασύλληπτο είναι το γεγονός ότι το Ελληνικό αλφάβητο κρύβει μια μυστική επίκληση! Εάν πάρουμε τα γράμματά του και τα θέσουμε στη σειρά, ως δια μαγείας εμφανίζεται μια αρχαία προσευχή που εξυμνεί το Φως και την Ψυχή! Έχουμε, λοιπόν: «Αλ φα, βη τα Γα Αμα δε Ελ, τα εψ ιλών. Στη ίγμα, (ίνα) ζη τα, η τα, θη τα Ιώτα κατά παλλάν Δα. (Ινα) μη νυξ η, ο μικρόν (εστί) πυρός δε ίγμα ταφή εψ ιλών, φυ (οι) Ψυχή, ο μέγα (εστί)!» Η μετάφραση είναι η εξής:

«Νοητέ ήλιε, εσύ που είσαι το φως, έλα στη Γη. Κι εσύ, ήλιε ορατέ, ρίξε τις ακτίνες σου στον πηλό που ψήνεται. Ας γίνει ένα καταστάλαγμα για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη. Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν, και κινδυνεύσει να χαθεί το καταστάλαγμα της φωτιάς μέσα στην αναβράζουσα λάσπη, κι ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο, το σημαντικότερο όλων.»

Οι γλωσσικοί εθνικιστές-μπαρουφολόγοι, μη μπορώντας να ανεχτούν την, καθολικά αποδεκτή από τους επιστήμονες και πρόδηλη για όποιον έχει μάτια, προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου από το φοινικικό, και βλέποντας ότι τα άλφα, βήτα, γάμμα κτλ. δεν έχουν κανένα νόημα στα ελληνικά ενώ τα άλεφ, μπετ, γκίμελ σημαίνουν, αντίστοιχα, βόδι, σπίτι, καμήλα, επιχείρησαν να κατασκευάσουν νόημα στο αλφάβητο, τραβώντας από τα μαλλιά τα σημερινά ονόματα των γραμμάτων.

Ξεχνάνε οι αγύρτες αυτοί ότι το ελληνικό αλφάβητο δεν είχε πάντοτε τη μορφή που έχει σήμερα, ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι του χρυσού αιώνα, ας πούμε, δεν είχαν Ξ, Ψ και Ω, ενώ το Η το είχαν για δασεία (ΕΔΟΧΣΕΝ ΤΕΙ ΒΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΙ ΔΕΜΟΙ γράφαν) και ότι, ας πούμε, το ωμέγα είναι πολύ μεταγενέστερη ονομασία. Οπότε, η θεωρία για το κρυμμένο νόημα καταρρίπτεται.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην εργασία της κ. Τσώνη, στην οποία καταλογίζουμε το βαρύτατο σφάλμα ότι αγκάλιασε τις μπαρούφες περί «μυστικής επίκλησης» ενώ ταυτόχρονα σκορπάει ανέμελα εθνικιστικές πομφόλυγες όπως:

Η Ελληνική γλώσσα είναι η τελειότερη που έχει δημιουργηθεί στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας. Πρόκειται για μια γλώσσα που έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει άμεση σχέση με… τη μαθηματική γλώσσα και να περικλείει μια «αφανή αρμονία.

Δεύτερο βαρύ σφάλμα της εργασίας είναι ότι υιοθετεί παρετυμολογίες που θα έκαναν τον Γκας Πορτοκάλο να πρασινίσει από τη ζήλια του. Θαυμάστε:

Τρεις. Από το ταράσσω, ταρα- >τρα- >τρε- (α>ε) >τρει- (ε>ει) >τρι-. Ο Ποσειδώνας με την τρίαινα δεν καμάκωνε κάτι, αλλά τάραζε την θάλασσα και προξενούσε σεισμούς. Είχε τρεις αιχμές γιατί ο αριθμός ήταν ιερός από τα αρχαιότατα χρόνια. Ενώ η κατάληξη –αινα (τρί-αινα) προέρχεται από το αινός = δεινός, φοβερός, τρομερός.

Ανοησίες. Το «τρεις» δεν προερχεται βέβαια από το ταράσσω, αλλά ανάγεται σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα απ’ όπου και το λατινικό tres και όλα τα παρόμοια των άλλων ινδοευρ. γλωσσών. Όσο για την τρίαινα, η κατάληξη -αινα είναι παραγωγικό τέρμα της ελληνικής που συνήθως δηλώνει θηλυκό, π.χ. λέαινα, θεράπαινα (ή μήπως και εδώ έχουμε τη σημασία ‘δεινός’; )

Προχωράμε στις ατραπούς του πορτοκαλισμού:

Συνυπάρχει στα ομηρικά έπη και ο αριθμός 7 , που είναι πολύ συχνός και στη Μυθολογία . Προέρχεται ετυμολογικά από το σεπτός, το σ σε δασεία, ιερός αριθμός (έβ-δομος, εβ- >σεβ- > σέβας)

Και χωρίς να ανοίξει κανείς ετυμολογικό λεξικό, καταλαβαίνει ότι είναι απίθανο μια τόσο στοιχειώδης έννοια όπως ένας αριθμός να προέρχεται από μια σύνθετη έννοια όπως η λέξη ‘σεπτός’. Ανοίγοντας το λεξικό βλέπουμε ότι και το επτά ανάγεται σε ινδοευρ. ρίζα (πρβλ. λατ. septem) και δεν έχει σχέση με το σέβας και τον σεπτό.

Προχωράμε:

Ο εννέα π.χ., είναι ο αριθμός που περικλείει την έννοια της υψίστης τελειότητας. Το εννέα σχετίζεται, ως πολλαπλάσιο του τρία, με την τριαδικότητα του Θεού. Προέρχεται από το ρήμα αινέω, αινητός>είνατος (α>ε, η>α), ήταν ιερός αριθμός ως τριπλάσιος του τρία, όπως το επτά εκ του σεπτός. Το εννέα από τα εν + αινέω>εναινέω> εννέα, με αποβολή του αι.

Και πάλι, μια στοιχειώδης έννοια είναι απίθανο να προέρχεται από μια σύνθετη έννοια -και μάλιστα από μια σπάνια σύνθετη λέξη. Και πάλι το εννέα ανάγεται σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα.

Για να προλάβω αντιρρήσεις, τη σύνδεση του «επτά» με το «σεπτός» την βρίσκουμε στην αρχαία και μεταγενέστερη γραμματεία, αλλά είναι γνωστό ότι όλες σχεδόν οι ετυμολογικές αναφορές των αρχαίων είναι εντελώς αστήρικτες και απορρίπτονται από τη νεότερη γλωσσολογία.

Θα μου πείτε: δεν έχει το δικαίωμα ένας επιστήμονας να διαφωνήσει με την κοινώς αποδεκτή άποψη; Φυσικά και το έχει, αλλιώς η επιστήμη δεν προοδεύει. Ωστόσο, στοιχειώδης επιστημονική εντιμότητα θα επέβαλλε να δηλώνονται ρητά οι περιπτώσεις όπου ο επιστήμονας υιοθετεί μιαν άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την κοινώς αποδεκτή. Κι αν αυτό ισχύει γενικά, ακόμα περισσότερο αληθεύει σε περιπτώσεις όπου το κοινό δεν είναι ειδικό. Στην προκειμένη περίπτωση, η φιλόλογος κυρία Τσώνη απευθυνόταν σε κοινό κυρίως αποτελούμενο από μαθηματικούς, οπότε ήταν ανεπίτρεπτο το ότι απέκρυψε από τους ακροατές της ότι οι ετυμολογίες τις οποίες προτείνει απορρίπτονται από τους επιστήμονες του κλάδου της.

Προχωρώντας, θα αποδώσω σε αβλεψία την αναφορά ότι οι Πυθαγόρειοι ήταν προπάτορες του Ομήρου και θα προσπεράσω τις αναφορές σε αριθμούς για να φτάσω στην κατακλείδα, όπου νομίζω πως η σαχλαμάρα περνάει σε άλλο επίπεδο:

Επίσης, η σύνδεση του Έπους με τον «θησαυρό του Ατρέα» είναι απόλυτη στην κυριολεξία, καθώς η Οδύσσεια είναι γραμμένη πάνω σε πέτρα με αριθμούς και όχι μόνο. Το μνημείο παρέχει πληροφορίες για τον ορθό τρόπο που πρέπει να μετράμε τον χρόνο, πληροφορίες για το φαινόμενο της Μετάπτωσης των Ισημεριών, πληροφορίες για τον χρόνο που χτίσθηκε,[1080] ή [1240 π.χ.] που αποτελεί ταυτόχρονα και την ημερομηνία εμφάνισης των Δωριέων στα ιστορικά δρώμενα της εποχής και το σπουδαιότερο μας αποκαλύπτει τον χρόνο που μας δόθηκε για να επιτύχουμε τους στόχους μας [5400] χρόνια.

Γίνεται επίσης αναφορά στην κατασκευή του σωστού αστρόπλοιου, ικανού να μας ταξιδέψει στον γαλαξία, που είναι μεν αδύνατη από τους επιστήμονές μας αλλά φαίνεται πως η Αθηνά το γνωρίζει πολύ καλά, εφόσον μας δώρισε, σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές της, ένα ιπτάμενο δίσκο. Το αστρόπλοιο δηλώνει πως είναι κρυμμένο μέσα στο έδαφος, κάτω από τον «θησαυρό του Ατρέα», περιμένοντας χιλιάδες χρόνια να το ανακαλύψουμε.

Όλα αυτά τοποθετούν τον «θησαυρό του Ατρέα» στην κορυφή των μνημείων του πλανήτη από κάθε άποψη ενδιαφέροντος.

Θα παρατηρήσατε ότι η συντάκτρια δεν τεκμηριώνει πουθενά την «απόλυτη» σύνδεση της Οδύσσειας με τον θησαυρό του Ατρέα (τον θολωτό τάφο στις Μυκήνες) -αλλά στη συνέχεια κυριολεκτικά απογειωνόμαστε, με τον ισχυρισμό για το κρυμμένο αστρόπλοιο που είναι ικανό να μας ταξιδέψει στον Γαλαξία και που οι επιστήμονές μας αδυνατούν να το κατασκευάσουν.

Νομίζω ότι αυτή και μόνο η αναφορά αρκούσε για να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων η ανακοίνωση της κυρίας Τσώνη ως αντιεπιστημονική, που δεν έχει τη θέση της σε μια σοβαρή εκδήλωση όπως η Μαθηματική Εβδομάδα.

Αλλά δυστυχώς στην πατρίδα μας μπορεί κανείς να ξεστομίσει χωρίς συνέπειες οποιαδήποτε απιθανότητα, φτάνει μόνο να την ντύσει με υμνητικές αναφορές στο μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων…

Advertisement

324 Σχόλια προς “Ο Όμηρος, τα μαθηματικά και η αγυρτεία, ξανά”

  1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aν ζούσε η μακαρίτισσα η γιαγιάμ, θα έλεγε με το οξύ κριτικό της πνεύμα: Τρία πλιά κι ένα τσώνη…

  2. paolodrosi said

    Στης Τροιας τα ψηλα βουνα,

  3. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Παρόλαυτά κύριε Σαραντάκο ,η ιερότης του αριθμού τρία είναι διαχρονική . Γι’αυτό , ακόμα και σήμερα ,ο σοφός λαός μας στα χωριά λέει ας πούμε με ευλάβεια : «Τρία, μετά συγχωρήσεως…»

  4. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    ‘Πρωκτός και χρυσός την αυτήν ψήφον έχουσιν, ταύτ’ εύρον ψηφίζων ποτ’ εγώ’: άθροισμα 1570, νομίζω. Ο ‘λεξάριθμος’ της Παλατινής, στην Παιδική Μούσα του Στράτωνος. Συνωμοσίες του σύμπαντος υπερ παιδεραστών; Τί λέει ο Κωέλιο; Πάντως, το ζεύγος των West (αν θυμούμαι καλώς, γερνώ!) είχαν γράψει βιβλίο για τον αστρονόμο Όμηρο, χωρίς όμως τα μεταφυσικά. Ο Ίππαρχος κι η Αλμαγέστη δείχνουν πόσο προχωρημένες ήσαν οι αστρονομικές γνώσεις, οι άνθρωποι ζούσαν και πλοηγούσαν την ζωή τους κάτω από τα άστρα. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων μαρτυρεί το γεγονός.

  5. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Ε άλλο είναι οι γνώσεις αστρονομίας, που ήταν όντως απαραίτητες, και άλλο η κατασκευη αστρόπλοιου 🙂

  6. Μάντις said

    Α Νικο-κύρη

    που γράφεις: «φτάνει στο σημείο να υιοθετήσει τη μπαρούφα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο για το «κρυμμένο νόημα» του ελληνικού αλφαβήτου».

    Να αγιάσει ο στόμας σου!
    Ούτε η Πυθία δεν θα τολμούσε τέτοιες τερατολογίες.
    Μπαφιάσαμε πια με τους βαρεμένους αρχαιόπληκτους.
    Μιλάμε για μπάφο πολύ και όχι για του Μπούφου το π’λι!
    ;-

  7. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Tά χουμε βέβαια ξαναδεί ,ξαναματασχολιάσει και ξαναματαπάλεκράξει όλα αυτά εδώ μέσα ,αλλά ας ξαναματάπαλεδώσεπίκραπώ («ρεπετίσιο εστ μάτερ…» κάποια τέτοια περισπούδαστη λατινικούρα τελος πάντων!) ότι το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν τόσο ωραία και αξιοθαύμαστα ΑΛΗΘΙΝΑ αρχαιομαθηματικοεπιστημονικά πράγματα να ασοληθεί και να εντρυφήσει κανείς, αλλά περνάνε στο ντούκου (γιατί προφανώς, προϋποθέτουν χρόνο, αντικειμενικότητα και ΚΥΡΙΩΣ να έχει ο «μελετητής» μια πραγματική ιδέα από Μαθηματικά και Επιστήμη…)

    Για τη «Μετάπτωση των Ισημεριών» ας πούμε, που μπουρδολογεί το κείμενο, ποιος ξέρει ότι είναι μια μαγική ανακάλυψη αρχαίων αστρονόμων;
    Ο Τιμόχαρις και ο Αρίστυλλος, γύρω στο 300 πΧ, εντόπισαν τον Στάχυ σε απόσταση 8 μοιρών από το σημείο της φθινοπωρινής ισημερίας. Οι μετρήσεις τους ήταν ακριβείς και αξιοσέβαστες.
    150 χρόνια αργότερα ο Ιππαρχος επαναλαμβάνει τη μέτρηση με την γνωστή ακρίβεια και προσοχή. Ο Στάχυς τώρα όμως απέχει 6 μοίρες. Διασταυρώνει το αποτέλεσμα με άλλα αστρονομικά δεδομένα, εμπιστεύεται τις σωστές μετρήσεις των προκατόχων του και συλλαμβάνει την υπερβατική ιδέα της μετάπτωσης των ισημεριών.
    Το σύστημα των «ακίνητων απλανών «τελικά κινείται, με μια πολύ αργή κίνηση, δύο μοίρες κάθε 150 χρόνια.
    Με αυτό το φτωχό χρονικά δεδομένο ο Ιππαρχος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια περιοδική κίνηση, μετά από 26000 χρόνια οι αστερισμοί θα ξαναείναι στην ίδια θέση !
    Διακόσια χρόνια αργότερα ο Πτολεμαίος περιγράφει με σαφήνεια τους υπολογισμούς του Ιππαρχου και επαληθεύει την ορθότητα με δικές του νεώτερες μετρήσεις.
    Όλοι οι συλλογισμοί του τιτανοτεραστιομέγιστου Ιππαρχου είχαν γίνει με βάση το γεωκεντρικό σύστημα!

  8. AndreasS said

    Δεν με πειράζουν αυτά που λέει η κυρία, στο κάτω κάτω σε μια δύσκολη εποχή ό,τι με κάνει να σκάω στα γέλια ευπρόσδεκτο. Με πειράζει που το Ελληνικό πανεπιστήμιο της έδωσε πτυχίο φιλολόγου.

  9. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    7. Η εξήγηση του φαινομένου βέβαια ,ήρθε με τη Νευτώνεια φυσική. Η Γή κινείται σαν μια αργή σβούρα στο σύμπαν και ο άξονάς της διαγράφει έναν κύκλο σε 26000 χρόνια, μέχρι να ξανάρθουν όλα στη θέση τους.

  10. Τάσος said

    Κύριε Σαραντάκο, είναι δυνατόν να ασχολείστε στα σοβαρά με άτομα τόσο πυροβολημένα όσο η κ. Τσώνη; Αυτό που θα έπρεπε να στηλιτευτεί περισσότερο είναι, δυστυχώς, η μέχρι ηλιθιότητας αφέλεια των οργανωτών της «Μαθηματικής Εβδομάδας» (αν είναι τέτοιοι οι μαθηματικοί μας!), που έδωσαν επιστημονικό βήμα στην αποθέωση της σαχλαμάρας.

  11. Μπούφος said

    7
    τι μάτερ είναι το ρεμπετίσιο, καλέ Νέο Κιd…?
    😉
    Τα άλλα που έγραψες…σμερδαλέα!
    (μαθαίνω λέξεις εδώ και τις χρησιμοποιώ..)
    Μωρέ τι μπουκουνιάζανε εκείνοι οι Έλληνες
    και ανεβάζανε τόσο στροφάρισμα;
    Εμείς σήμερα γιατί..δεν…?

  12. Babis said

    Παρέλειψε πάντως η κυρία Τσώνη να επισημάνει την εκπληκτική βελτίωση των μαθηματικών γνώσεων του Ομήρου μεταξύ Ιλιάδας και Οδύσσειας.
    Στην Ιλιάδα ασχολείται μόνο με προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς ενώ στην Οδύσσεια περνάει σε άλλο επίπεδο, σε τέσσερις μόνο λέξεις, μας δίνει τη σειρά Fibonacci, την χρυσή τομή και το θεώρημα της μεταξύ τους σχέσης που αναίσχυντα αντέγραψε πολλούς αιώνες αργότερα ο Κέπλερ.

  13. ΓιώργοςΜ said

    Τι να σχολιάσει κανείς… Άλαλα τα χείλη των ασεβών…
    Να θυμηθώ το ανέκδοτο σχετικά με το ζωγράφο της αρχαιότητας (τον Αππελή;), που άφηνε σε κοινή θέα τα έργα του, κρυβόταν, άκουγε τα σχόλια και διόρθωνε. Ο τσαγκάρης είδε κάτι λάθος στα σανδάλια, ο Αππελής το διόρθωσε. Ο τσαγκάρης πήρε θάρος κι έλεγε και για το τραπέζι, τα ρούχα κλπ, για ν’ ακούσει από το βάθος «υποδηματοποιέ, περιορίσου στα υποδήματα»!
    Δεν είναι κακό να έχει κανείς άποψη επί παντός επιστητού, αλλά η γνώμη θα πρέπει να συνοδεύεται από αυτογνωσία για το βάθος και το εύρος της σε κάθε αντικείμενο, αλλιώς η γελοιοποίηση είναι πολύ πιθανή. Το πόνημα της κας Τ. είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
    Όσο για τη διαδικασία αξιολόγησης κειμένων προς δημοσίευση, πολλά ειπώθηκαν στο αντίστοιχο νήμα προ οκταμήνου, ας μην επαναλαμβανόμαστε…
    (ας μην επαναλαμβανόμαστε>ίσως έχω ξαναγράψει αυτό με τον Αππελή, το αφήνω μήπως θυμάμαι λάθος).

  14. Σας τόχω πει ότι μ’΄αρέσουν αυτά και τα μαζεύω, ε;

  15. Babis (#12), δυστυχώς για χειροτέρευση πρόκειται (από τότε φαίνεται είχε αρχίσει η πτωτική πορεία), καθότι η Οδύσσεια θεωρείται, αν δεν κάνω λάθος, παλαιότερη από την Ιλιάδα 🙂

  16. Σουμέλα said

    Δυστυχώς είμαστε από τους λαούς που επειδή δεν έχουμε να επιδείξουμε τίποτε σύγχρονο, ασχολούμαστε με το παρελθόν μας που συχνά διαστρεβλώνουμε για να δείξουμε τη δήθεν υπεροχή μας.

  17. Alexis said

    Απίστευτη μπουρδολογία!
    Προκαλεί αλγεινή εντύπωση (στην κυριολεξία τώρα και χωρίς πλάκα) το γεγονός ότι η κυρία αυτή έχει πτυχίο φιλολογίας και γράφει τέτοιες αρλούμπες, όχι για τα μαθηματικά, τα οποία προφανώς και δικαιολογημένα δεν τα κατέχει, αλλά για το ίδιο το αντικείμενό της.
    Η αποθέωση της αρλούμπας βέβαια είναι τα περί αστρόπλοιου που θα μας ταξιδέψει στο γαλαξία!!!
    Μόνο για γέλια είναι όλα αυτά, και όχι για ν’ ασχολείται και να τα αντικρούει κανείς στα σοβαρά, όπως επισημαίνει και το σχόλιο 10.

  18. ΣΠ said

    Είναι χειρότερο απ’ ό,τι περίμενα.

  19. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    11. Μπούφε, (μα τι θαυμαστό παρανόμι!) ναι, αυτοί οι Ελληνιστικοί Έλληνοι έτρωγαν σούπερμαντολίνι. Αφού σε άρεσε ο Ίππαρχος ,δες κι αυτό το παλιό και φοβερό. Θα σού αρέσει:
    https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/09/meze-129/#comment-236427

  20. Ναι ναι γελάτε τώρα εσείς, αλλά όταν μεθαύριο η κα. Τσώνη πετάει με το αστρόπλοιό της, θα την ζηλεύετε όλοι και θα λέτε μακάρι να την πίστευα τότε, τώρα θα ταξίδευα κι εγώ στον Γαλαξία!

  21. Παναγιώτης Κ. said

    Ένα πρώτο σχόλιο λεξιλογικό.
    Όταν αναφέρομαι στα Μαθηματικά ως επιστήμη γράφω το Μ κεφαλαίο και αυτό όχι από επιστημονικό…πατριωτισμό. Η γενική πληθυντικού χωρίς αυτή τη διάκριση προκαλεί μια μικρή σύγχυση για το αν αναφερόμαστε στην επιστήμη των Μαθηματικών ή στο επάγγελμα των… μαθηματικών. Μερικές φορές ούτε τα συμφραζόμενα βοηθούν.

  22. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    5
    Aστρόπλοιο δεν θα τό ‘λεγες, αλλά η Φερράρι της Αθηνάς και της Αφροδιτης, το άρμα τους στην Ιλιάδα μετά το ντου τους για να βοηθήσουν τον Διομήδη να πληγώσει τον Άρη, που πήγε μετά κλαμούρης να παραπονεθεί στον Δία, ε, άλλο πράμα!!!!! Προς Θεού, Νικοκύρη, μην παρεξηγηθώ ως παρεπιστήμων, ειδικά στην Κύπρο που ενδημεί το προϊόν!
    7-9. Νεοκίδιε, και για την λόξωση της ελλειπτικής της Σελήνης τί έχεις να πεις; Δεν την πολυκατάλαβα, αλλά ο ερμηνευτής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο Wright, την βρήκε να εγγράφεται στον Μηχανισμό, όπως και τα ‘στροφικά’ 26.000 χρόνια.

  23. Idom said

    Καλημέρα!

    Πάντως, για καλό και για κακό, αν θέλετε να βρείτε τον λεξάριθμο λέξης ή φράσης ή να βρείτε ισαλεξαριθμικές (sic) φράσεις, κοιτάξτε εδώ:
    http://www.arithmosofia.com/

    Επίσης σήμερα δεν κυκλοφόρησαν τα ΝΕΑ (ιρέλεβαντ).

    Idom

  24. Idom said

    @ 20

    Στέλιο και που να δεις πόσο θα την ζηλεύουμε όταν σε λίγα χρόνια κάποιος πρωθυπουργός μας θα την κάνει υφυπουργό Παιδείας ή Έρευνας και Τεχνολογίας ή Ανάπτυξης…

    Idom

  25. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    9
    Στα μαθηματικά, εξ άλλου, χρειαζόμαστε τον Ψαμμίτη του Αρχιμήδη για να μετρήσουμε την αύξηση του ελληνικού χρέους. Σε τί διαφέρουν τα ελληνικά μαθηματικά από τα προπατορικά Βαβυλώνεια; Στην ιδέα της απόδειξης, του παραγωγικού λογισμού, να τί καινούριο έφεραν οι Ελληνες, τεμπελχανάδες όπως ο γράφων, ότι μπορείς να θεωρείς και να αποδεικνύεις από την πολυθρόνα σου.

  26. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    22. Τίτε δεν ξέρω για το μηχανισμό των αντικυθήρων. Δεν έχω διαβάσει ούτε ασχοληθεί σχετικά. ΑΝ πάντως όντως προυπήρχε γνώση για τις μεταπτώσεις των ισημεριών ,αυτή πρέπει να ήταν προγενέστερη των Ελλήνων (μεσσοποταμιακή ή αιγυπτιακή ίσως) ή έστω τόσο παλιά ελληνική που είχε ήδη ξεχαστεί την εποχή των ελληνιστικών αστρονόμων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη αναφορά στη Μετάπτωση γίνεται κατά πώς τα λέω στο 7. Και η δουλειά του Ίππαρχου -χωρίς βέβαια να μπορούμε να είμαστε σίγουροι…- μάλλον δεν μπορεί να ήταν «λογοκλοπή» που λέμε σήμερα.

  27. Corto said

    16 (Σουμέλα):
    «επειδή δεν έχουμε να επιδείξουμε τίποτε σύγχρονο»

    Συγγνώμη αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Μάλλον περιφρονούμε και αγνοούμε την νεότερη και σύγχρονη προσφορά μας στην επιστήμη.
    Για παράδειγμα, μόνο σε σχέση με την αστρονομία που αναφέρθηκε, πόσοι άραγε γνωρίζουν:

    α) Τον κρατήρα «Φωκάς» στην σελήνη και τον ομώνυμο κρατήρα στον Άρη.
    β) Τον κρατήρα «Αντωνιάδης» στην σελήνη και τον ομώνυμο κρατήρα στον Άρη.
    γ) Τον κρατήρα «Παρασκευόπουλος» στην σελήνη, και τους ομώνυμους κομήτες.

    Τρεις σημαντικοί Έλληνες αστρονόμοι διεθνούς απήχησης, που έδρασαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όταν η Ελλάδα είχε τεράστια προβλήματα επιβίωσης.

    Ειδικότερα για τον Ευγένιο Αντωνιάδη να επισημάνουμε ότι ήταν ο άνθρωπος που απέδειξε ότι οι φαινομενικές διώρυγες του Άρη ήταν οπτική απάτη, την ίδια εποχή που διάφοροι επιστήμονες του ανεπτυγμένου κόσμου μιλούσαν για τεχνητές κατασκευές και εξωγήινους.

  28. spatholouro said

    Sarant: «η φιλόλογος Αναστασία Τσώνη, δ.φ»

    Ίσως δεν παρέλκει να διευκρινηθεί -διότι όπως το γράφει ο Νίκος δεν προκύπτει το ακριβές (επί του δ.φ κυρίως)- ότι η κ. Τσώνη είναι διδάκτωρ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και, ως φαίνεται, ασκεί καθήκοντα φιλολόγου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  29. ΓιώργοςΜ said

    Μεγάλο θέμα το κάναμε το αστρόπλοιο. Εγώ στο Γαλαξία πάω με τα πόδια, αν χρειαστεί (τα άλλα σουπερμάρκετ είναι πιο μακριά).

  30. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    27. Nαι. Μεγάλος επιστήμονας ο Αντωνιάδης και επίσης (όχι και τόσο γνωστό αυτό) μεγάλος σκακιστής. Δυναμικότητας «γκρανμαίτρ» θα λέγαμε σήμερα.

  31. Σημαντικό επίσης το ότι μαθαίνουμε πως «ο Όμηρος χρησιμοποιεί στα έπη του συνειδητά» φυσικούς αριθμούς (πολλαπλάσια των αριθμών 1-9)
    =D

  32. ΓιώργοςΜ said

    26 http://www.antikythera-mechanism.gr/el
    Εμένα με μάγευε πάντα αυτό το μαραφέτι, το οποίο είναι κτγμ αρχαιολογικό εύρημα πρώτου μεγέθους. Μαρτυρά κάποιες τεχνικές δεξιότητες (κατασκευής ωρολογοποιίας) που χάθηκαν για πάνω από 1500 χρόνια κι εμφανίστηκαν ξανά με την Αναγέννηση. Επιπλέον, η προσπάθεια για τη μελέτη του πήγε πολύ μπροστά και τις τεχνικές της αρχαιολογίας.

  33. Παναγιώτης Κ. said

    @8. Μη γίνεστε τόσο αυστηρός.:)
    Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έδωσε πτυχία σε γιατρούς που από υπαιτιότητά τους πέθανε ο ασθενής, σε μηχανικούς που τα σπίτια που σχεδίασαν έγιναν ετοιμόρροπα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα , σε δικηγόρους που χαντάκωσαν τον πελάτη τους κ.ο.κ
    Υπάρχει λοιπόν σε κάθε περίπτωση η προσωπική ευθύνη. Ας μη το ξεχνάμε.

  34. LandS said

    Μετά το

    «Επίσης, η σύνδεση του Έπους με τον «θησαυρό του Ατρέα» είναι απόλυτη στην κυριολεξία, καθώς η Οδύσσεια είναι γραμμένη πάνω σε πέτρα με αριθμούς και όχι μόνο. Το μνημείο παρέχει πληροφορίες για τον ορθό τρόπο που πρέπει να μετράμε τον χρόνο, πληροφορίες για το φαινόμενο της Μετάπτωσης των Ισημεριών, πληροφορίες για τον χρόνο που χτίσθηκε,[1080] ή [1240 π.χ.] που αποτελεί ταυτόχρονα και την ημερομηνία εμφάνισης των Δωριέων στα ιστορικά δρώμενα της εποχής και το σπουδαιότερο μας αποκαλύπτει τον χρόνο που μας δόθηκε για να επιτύχουμε τους στόχους μας [5400] χρόνια.»

    Πάλι καλά που μόνο «αστρόπλοιο δηλώνει πως είναι κρυμμένο μέσα στο έδαφος, κάτω από τον «θησαυρό του Ατρέα», περιμένοντας χιλιάδες χρόνια να το ανακαλύψουμε»

  35. Corto said

    30: Πόσοι γνωρίζουν τον Αντωνιάδη;
    Τον (εν ζωή) Σταμάτιο Κριμιζή;
    Τον μαθηματικό Χρήστο Παπακυριακόπουλο;
    Τον Τομ Υψηλάντη;
    κλπ κλπ

    Επειδή η προσφορά των σύγχρονων Ελλήνων επιστημόνων μπορεί να θεωρηθεί δική μας υπερβολή, στο άρθρο του ιστολογίου «Βιβλία για τις γιορτές και φέτος» πρότεινα το βιβλίο «Ένα όμορφο ερώτημα», του νομπελίστα συγγραφέα Frank Wilczek.
    Το βιβλίο περιέχει χρονολόγιο των μεγαλύτερων σταθμών στην εξέλιξη της Φυσικής, όπου περιλαμβάνεται και το έργο σύγχρονων Ελλήνων Φυσικών.

    http://www.politeianet.gr/books/9786185111489-wilczek-frank-katoptro-ena-omorfo-erotima-bibliodetimeni-ekdosi-264267

    ΥΓ: Πόσοι επίσης γνωρίζουν ότι σπουδαίος σκακιστής και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων (καλλιτεχνικό σκάκι) ήταν ο ποιητής και ήρωας Λορέντζος Μαβίλης;

  36. Γς said

    Δεν το πολυδιάβασα. Τι να διαβάσεις άλλωστε; Κρίμα.
    Οι μαθηματικοί. Το συνέδριο…

    Κι αμέσως, είμαι σίγουρος, ότι της την πέσατε. Της φουκαριάρας.

    Νισάφι πιά.

    Θέλατε ο θεός να σας είχε κάνει έτσι;

    Και άλλα τέτοια.

    Διότι δεν βλέπω άλλο λόγο να ασχολείται κανείς με τέτοιες ανοησίες.>

    Και υποθετικός διάλογος, στη Ρόδο, ας πούμε:

    >Εάν πάρουμε τα γράμματά του και τα θέσουμε στη σειρά

    – Αλφα, βήτα, γάμα , έπσιλον, ζήτα,…

    -Επ! Δέλτα δεν έχει;

    -Εν έχει!

    Καλημέρα.

    Και πάω να φεσκάρω, να «σιδερώσω ελαφρώς» ένα κουστούμι που είχα ξεχάσει τρεις μήνες στην κρεμάστρα, που δεν προφταίνουν τα 2 καθαριστηρια εδώ να το κάνουν σήμερα.

    Κι άμα τα καταφέρω, θα σας γράψω

  37. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    35. «ΥΓ: Πόσοι επίσης γνωρίζουν ότι σπουδαίος σκακιστής και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων (καλλιτεχνικό σκάκι) ήταν ο ποιητής και ήρωας Λορέντζος Μαβίλης;»
    Όλοι οι κάπως παλιοί εώ μέσα, τουλάχιστον! 🙂 Καθώς ο Νικοκύρης έχει γράψει σχετικό άρθρο παλιότερα. Αλλά δεν προκάνω να ψάξω τώρα.

  38. Παναγιώτης Κ. said

    Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ξεγελάει.
    Αποδεδειγμένα είναι φιλόλογος, χρησιμοποιεί λοιπόν και προσεγμένη γλώσσα οπότε παραπλάνησε την επιτροπή που την περιέλαβε στο πρόγραμμα της Μαθηματικής Εβδομάδας.
    Με αυτά τα δεδομένα συν την ροπή των δημοσιογράφων να ασχολούνται με εντυπωσιακά θέματα, πήραν σχετική δημοσιότητα οι απόψεις της.
    Από την άλλη, έγινε αφορμή και αιτία για να γραφτεί το σημερινό ενδιαφέρον άρθρο.

  39. Corto said

    37:
    Δεν εννοώ βέβαια εσένα ή τους αναγνώστες του Ιστολογίου. Αναφέρομαι στην ευρύτερη κοινωνία, που αγνοεί τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό περισσότερο και από τον αρχαίο.

  40. Δεν είμαι σε θέση να το διαβάσω, πάω να φκιάξω δεύτερο καφέ και θα ξαναπροσπαθήσω.

  41. LandS said

    Το πιο εκνευριστικό είναι ότι στη «βιβλιογραφία» (τι σόι βιβλιογραφία ενός κειμένου είναι ένας κατάλογος βιβλίων όταν δεν υπάρχουν σ’ αυτά παραπομπές; ) περιλαμβάνει βιβλίο του A.J. Toynbee με τίτλο «Οι Έλληνες και οι Κληρονομίες τους» σα να λέει ότι τις μπαρούφες της τις είδε σε κάποιον που, στην εποχή του, ο Κόσμος τον είχε όπως έχουμε τώρα τον Τσόμσκι (καλώς-κακώς δεν είναι εκεί το θέμα μας).

  42. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    39. Σωστό αυτό. Αλλά να μην ξεχνούμε ότι η «ευρύτερη κοινωνία» και εκτός Ελλάδας είναι έτσι και χειρότερα ίσως. Να σου δείξω εγγλέζους «μορφωμένους» (μηχανικούς, οικονομικάριους) να σε πιάσει κλάμα… Η βασική διαφορά είναι ότι οι δικοί μας αμαθείς και ημιμαθείς ,όχι μόνο δεν προσπαθούν να κρύψουν τα «προσόντα» τους ,αλλά τα μοστράρουν με περισσό θράσος και περηφάνεια. Και η ακόμα πιο βασική και χειρότερη διαφορά είναι ότι πεδίο αυτού του μοστραρίσματος είναι συχνά ακαδημαϊκοί και κρατικοί χώροι και φορείς…

  43. Γς said

    >η ιερότης του αριθμού τρία είναι διαχρονική

    http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_23.html

  44. Παναγιώτης Κ. said

    Αναφέρει το σχετικό ανέκδοτο (;).
    Ο μεγάλος Γάλλος μαθηματικός Lagrange ανέβηκε στο βήμα της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας για κάποια μαθηματική ανακοίνωση και ενώ περιμένουν να αρχίσει την ομιλία τους λέει «‘έκανα λάθος» και κατέβηκε από το βήμα.
    Εκείνη την ώρα του ήρθε έκλαμψη!

    Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα όπου αποδεδειγμένα αξιόλογοι επιστήμονες έκαναν λάθος. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις το λάθος άργησε να εντοπιστεί γιατί το…προστάτευε το κύρος του επιστήμονα.

    Διευκρίνιση: Δεν υπερασπίζομαι την κυρία την οποία μάλιστα δεν γνωρίζω.
    Αφορμή παίρνω από την περίπτωσή της για να κάνω γενικότερα σχόλια.

  45. Corto said

    Νομίζω ότι οι μπουρδολογίες, οι ουφολογίες και οι παραδοξολογίες σχετικά με τους αρχαίους είναι αρκετά γνωστές και κατά κάποιον τρόπο είναι ανάξιες λόγου.

    Νομίζω όμως ότι πρέπει να μελετηθεί με ψυχραιμία, με επιστημονικούς όρους και χωρίς προκαταλήψεις η θεωρία του Νάνου Βαλαωρίτη σχετικά με τον Όμηρο και το αλφάβητο.
    Υπενθυμίζω ότι ο Νάνος Βαλαωρίτης δεν είναι μόνον λογοτέχνης, αλλά και διδάκτωρ συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο.
    Σίγουρα έχει μια λογοτεχνίζουσα, αιρετική διάσταση η έρευνά του για τον Όμηρο, αλλά υποθέτω ότι αξίζει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να εμπεριέχει στοιχεία αλήθειας.

  46. Παναγιώτης Κ. said

    @44.να αρχίσει την ομιλία του

  47. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θαυμάζω την επιμονή και τη δημιουργική φαντασία των Πορτοκάλων. Δεν είναι εύκολο να σκαρφίζεσαι τέτοιες μπαρούφες. Μου θυμίζουν τον συμπαθή τύπο που έβλεπε να προκύπτει παντού το 11888. 🙂

  48. Γιάννης Ιατρού said

    34: Lands
    Σταύρο, το mail σου το παρακολουθείς ;;; 🙂

  49. giorgos said

    Είναι δυνατόν μιά φιλόλογος χωρίς μαθηματική παιδεία νά κάνει τέτοιες μελέτες γιά τήν γλώσσα !

    «Στά μεγάλα πνευματικά περιθώρια τής Δύσης έπιβιώνουν ώς γνωστόν διάφορες ύποεπιστήμες καί άνθυποεπιστήμες (τύπου ((psycho)) ) ,οί όποίες βγαίνουν άπό τόν πνευματικό κορμό τών χωρών ,όπως τά πριονίδια άπό τήν πλάνη τού μαραγκού . Π.χ. ή φιλοσοφική έρευνα τής γλώσσας , γνωστή γενικά ύπό τήν όνομασία linguistique , άνανεώθηκε άπό τόν μεσοπόλεμο κι’ έδώ έξ αίτίας τής συμβολικής Λογικής στήν μαθηματική Θεωρία τών Συνόλων καί σάν άπόληξη τής φυσικομαθηματικής φιλοσοφίας τού νεοθετικισμού . Τό tractatus τού Wittgenstein π.χ. είναι ένα τέτοιο έργο .
    Μύηση όμως σέ τέτοιου είδους μελέτες είναι έξ όρισμού άδύνατη έκεί όπου δέν ύπάρχει ίχνος μαθηματικής παιδείας , άν μή σκέψης , άφού τελικά ή ύπατη άπόληξη τού νεοθετικισμού συμπίπτει μέ τήν ίδια τήν προβληματική τής Μαθηματικής γιά τήν έπαληθευσιμότητα μιάς πρότασης : ή ύπαρξη συνίσταται στήν άπόδειξη ύπάρξεως ή στήν μέθοδο κατασκευής («τί μέν γάρ σημαίνει τό τρίγωνον , έλαβεν ό γεωμέτρης , ότι δ’ έστιν δείκνυσι» ) .
    Καθόλου τυχαίο δέν είναι πού ή μελέτη τής γλώσσας είναι στενά συνυφασμένη μέ τήν ίστορία τών Μαθηματικών καί πού ό ίδρυτής τής συγκριτικής γλωσσολογίας ύπήρξε ένας άπό τούς κορυφαίους μαθηματικούς τού κόσμου , ό Leibniz . Ο Leibniz όμως δέν έφθασε στήν άνάγκη τής γλωσσολογίας έπειδή μισούσε τό λευκό χαρτί , ούτε γιατί «έκαμε σπουδές στό Παρίσι» κατά τούς νόμους τής μόδας, άλλ’ έπειδή τού προέκυψε ή άνάγκη καθορισμού άμφιμονοσημάντου περιεχομένου τών λέξεων , προκειμένου νά κατασκευάση ένα είδος «καθολικής Λογικής» . Αύτό τό άδύνατο πράγμα– όπως άπέδειξε πολύ πιό ύστερα ένας συμπατριώτης του , ό D.Hilbert– έπεδίωξε ό Leibniz , έπειδή τόν ύποχρέωνε ή άρχή τής πολιτικής του . Είχε λόγους στόν καιρό του νά έπιδιώξη νά λέμε:»άς λογαριάσωμε , άντί άς συζητήσωμε» . (Αν ήταν δυνατό ένα τέτοιο είδος πειθούς , λίγο άκόμη θά ύπελείπετο νά καταστή ή Γερμανία ταγός στήν διπλωματική ίστορία τής Εύρώπης . Από άπλά δηλ. πράγματα έκκινούσε ό Leibniz , όπως ό Καρτέσιος κι’ ό Σπινόζα ) .
    Θά ήταν βέβαια παράξενο άν άπό τίς τεράστιες μελέτες γύρω άπό τήν γλώσσα — πού πολύ έπίκαιρες είναι στό έξωτερικό καί στόν τομέα τής λογοτεχνίας –δέν ξεπετιόταν ή εύκαιρία γιά μερικούς πρόσφατους έλληνες συγγραφείς . Iδιαίτερα μάλιστα όσα θά μπορούσαν νά συνδυασθούν μέ τίς συνήθεις έπιδιώξεις στόν νεοελληνικό μας χώρο . Τά ίδια συνέβησαν καί μέ τήν Ψυχανάλυση.
    Οί νεοελληνικές λοιπόν έπιδιώξεις , πλήν τής τέχνης , διακινούνται καί μέ τήν Sociologie , κατά τούς δύο μεγάλους κλάδους : τού νεομαρξισμού καί τής Linguistique. Καί περί μέν τής Linguistique δέν ύπάρχει λόγος ν’ άσχοληθή κανείς , γιατί ή άνεπάρκειά της είναι πασιφανής (έπιβεβαιωτικό είναι πού μιά ώρισμένη δραστηριότητα γύρω άπό αύτή άνέλαβαν έπαγγελματίες πτυχιοπώλαι ) .
    Μπορούν όμως νά γίνουν μερικές σκέψεις μέ τόν μαρξισμό. »
    Από τό βιβλίο «Νεοελληνισμός καί Ιστορικές Συσχετίσεις»

  50. Babis said

    #26 «Τίτε δεν ξέρω για το μηχανισμό των αντικυθήρων. »

    Νομίζω ότι θα το βρεις πολύ ενδιαφέρον, μιας και είσαι μηχανικός. Το άρθρο της Αγγλικής βικιπέδια είναι αρκετά καλό για να ξεκινήσεις.
    Κατά την γνώμη μου το σημαντικότερο συμπέρασμα από τον μηχανισμό είναι ότι υπήρχε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τεχνικής γνώσης και μηχανουργικής δεξιότητας. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλα αντικείμενα επειδή σε αντίθεση με τα βιβλία τα μπρούντζινα τεχνουργήματα όταν δεν ενδιέφεραν τον κάτοχο τους, τα πούλαγε για τον πολύτιμο μπρούντζο.

    Άτιμη ανακύκλωση.

  51. geobartz said

    Δεν είναι λίγοι οι Νεοέλληνες, που ομιλούν μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσουν. Συχνά, αυτό το «μόνο και μόνο» τους κάνει να λένε μπαρούφες. Το αν είναι δόκτορες ή …καθηγητάρες δεν τους ξεπλένει από την …κόπρο της μπαρούφας. Η μαντάμ Τσώνη είναι στο ίδιο κλάμπ μπαρουφολόγων, όπως …Μπαρουφάκης (αυτός έχει και το όνομα!), Ζουράρις και …many many other!

  52. Τσούρης Βασίλειος said

    30, 35, 37
    Με κάνατε κι έβγαλα το βιβλίο του Παναγή.Α. Σκλαβούνου
    Έλληνες σκακιστές του 19ου αιώνα.
    Στη 123η σελίδα έχει βιογραφικό του Αντωνιάδη και στην 138η 4 παρτίδες του (θα τις δω το βράδι)

    κι εδώ παρτίδες του
    A Chessplaying Astronomer

    Edward Winter
    http://www.chesshistory.com/winter/extra/antoniadi.html

    Ο Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών πριν χρόνια διοργάνωσε τουρνουά στη μνήμη του ήρωα,ποιητή και σκακιστή Λορέντζου Μαβίλη!

  53. Σουμέλα said

    27-36 Corto, έχεις δίκιο, μόνο που όλοι αυτοί διαπρέψαν στην Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες πολιτείες και κάποιοι από αυτούς αναφέρονται ως Γάλλοι,ή Αμερικανοί πολίτες.

  54. Avonidas said

    Καλημερα.

    16 (Σουμέλα):
    «επειδή δεν έχουμε να επιδείξουμε τίποτε σύγχρονο»

    Έχουμε να επιδείξουμε μεγάλους και πολλούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, γιατρούς. Οι περισσότεροι ομως σταδιοδρομουν στο εξωτερικο. Το προβλημα ειναι οτι το κρατος μας δεν προαγει συντεταγμενα την παιδεια και την επιστήμη, για να μη μιλησουμε για την τεχνη.

    Δεν πρεπει ομως να ξεχναμε ότι οταν μιλαμε για τους «αρχαιους» και τον πολιτισμο τους, συμπυκνωνουμε κοντα μια χιλιετια επιτευγματων σε διαφορους τομεις. Ενω, αν εστιαζαμε σε διάστημα 1-2 αιώνων και κοιταζαμε το πολιτισμικο πλαισιο, θα βρίσκαμε την ιδια και χειρότερη αμαθεια, και την ιδια αδιαφορια της πόλης-κρατους για την πρόοδο (με εξαιρεση μια περιοδο περιπου 150 χρονων, οπου τα ελληνιστικά βασιλεια προηγαγαν συνειδητα την επιστήμη και την τεχνολογια).

    Άλλωστε, οπως επισημανε κι ο Νικοκύρης, οι πιο πολλες απο τις ετυμολογικές πατατες της κυριας Τσωνη ειναι αρχαιοελληνικης προελευσης. Από τους λεξαριθμους μεχρι την αστρολογια, αναδευουμε τα απονερα της «επιστημης» των αρχαιων μας προγονων 😉

  55. Pedis said

    Καλά, το θέμα δεν είναι τι σκαρφίζεται να γράψει η κάθε κυρία Ψώνη, αλλά ποιοι την κάλεσαν ή ενέκριναν να δώσει ομιλία στο συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρίας.

  56. marulaki said

    #28 Δηλαδή όλα αυτά τα καλλιτεχνικά τα διδάσκει και στα κοπέλλια;;; Είχαμε κι εμείς έναν τέτοιον με Μινωίτες που κυριαρχούσαν στη Μεσόγειο με UFO, αλλά έπεφτε τρελό γέλιο στο μάθημά του. Τα παιδιά ευτυχώς ξέρουν ποιος είναι σοβαρός και ποιος δεν είναι…

  57. Γενικώς, περισσεύουν τα κακά ναρκωτικά στη χώρα μας

  58. Corto said

    42 (Νέο Kid κλπ):
    Έχεις δίκιο. Οπωσδήποτε και στο εξωτερικό βλέπεις τέτοια παραδείγματα. Ειδικότερα στην Ελλάδα συμφωνώ ότι «το πεδίο αυτού του μοστραρίσματος είναι συχνά ακαδημαϊκοί και κρατικοί χώροι και φορείς». Αρκετή ζημιά νομίζω ότι έχουν κάνει και οι θαμώνες των τηλεοπτικών καναλιών. Ως γνωστόν στην Ελλάδα οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές και οι δημοσιογράφοι είναι εξαιρετικοί σεισμολόγοι, ιατροί, φυσικοί, πολιτειολόγοι, πολεοδόμοι, ιστορικοί, γλωσσολόγοι κ.ο.κ.

  59. Alexis said

    #38: Ποιά προσεγμένη γλώσσα βρε Παναγιώτη; Εμένα σαν παραλήρημα μου ακούγονται αυτά που γράφει.

    #52: Τελείως άστοχη η σύγκριση του Βαρουφάκη με την κυρία αυτή. Η επιστημονική επάρκεια του Βαρουφάκη είναι αναμφισβήτητη. Μην μπερδεύεις τον Βαρουφάκη-πολιτικό με τον Βαρουφάκη-οικονομολόγο. Και ο Ζουράρης επίσης τελείως διαφορετική περίπτωση. Δεν είναι άσχετος, εντυπωσιοθήρας είναι. Ενώ η κ. Τσώνη δείχνει τραγική ανεπάρκεια στο ίδιο το αντικείμενο που έχει σπουδάσει.

    #55: Πολύ σωστά όσα επισημαίνεις! Υπερπροβάλλουμε συστηματικά τα επιτεύγματα και τις γνώσεις των αρχαίων, αγνοώντας συστηματικά ότι αυτά που έχουν φτάσει ως εμάς είναι το «απόσταγμα» η «αφρόκρεμα» αρκετών αιώνων, μέσα στους οποίους οι γενικές συνθήκες της ζωής και του πολιτισμού δεν ήταν ό,τι καλύτερο.

    #56: Δεν ήταν συνέδριο. Μαθηματική εβδομάδα ήταν. Η εμπειρία μου από τέτοια «συνέδρια», «συμπόσια», «διημερίδες» κλπ. λέει ότι δυστυχώς υπάρχει πολλή σαβούρα στο υλικό που εγκρίνουν για παρουσίαση. Ουσιαστικά οι οργανωτικές επιτροπές όλων αυτών των εκδηλώσεων, όντας συχνά και οι ίδιες ανεπαρκείς επιστημονικά, εγκρίνουν σχεδόν ό,τι νά ‘ναι, με μοναδικά κριτήρια: α)τις προσωπικές σχέσεις και το όνομα του επιστήμονα και β) το να γεμίσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
    Παρουσιάσεις που δεν έχουν κανένα επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά απλά παρουσιάζουν την απλή, διεκπεραιωτική δουλειά κάποιου πάνω στο αντικείμενό του, βρίσκουν συχνά θέση σε τέτοια συνέδρια, χωρίς να έχουν ουσιαστικά να πουν τίποτα καινούργιο.
    Αλλά αυτά έχουν συζητηθεί επαρκώς και στο παλιότερο άρθρο του Νικοκύρη, μη γινόμαστε και κουραστικοί…

  60. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    32
    Kαι η τεχνολογία κατασκευής των γραναζιών στον Μηχανισμό εκπλήττει ομοίως…

  61. gpoint said

    καλό είναι να μη μπερδεύουμε τα μαθηματκά και τους μαθηματικούς με την Μαθηματική Εταιρεία (περιορισμένης ευθύνης, προφανώς)

  62. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Για τα έπη να πω τούτο: και το Ω και ο ω, οι καταληκτικές τους ραψωδίες ειναι ραψωδίες της συμφιλίωσης και της πολιτικής ειρήνης που διαδεχεται τον κύκλο του αίματος, ό,τι είχε υπόψιν του ο ποιητής της Ορέστειας Αισχύλος όταν έλεγε ότι είχε πάρει από το πλούσιο τραπέζι του Ομήρου.

  63. Γιάννης Ιατρού said

    48: Lands
    🙂 ελήφθη, Over

  64. Ο Άδωνις έδωσε μαθήματα ρητορικής και κάποιοι μαθητευόμενοι μίλησαν στην κάμερα για αυτή την απίστευτη εμπειρία τους

    http://luben.tv/stream/100473

  65. gpoint said

    «και βλέποντας ότι τα άλφα, βήτα, γάμμα κτλ. δεν έχουν κανένα νόημα στα ελληνικά ενώ τα άλεφ, μπετ, γκίμελ σημαίνουν, αντίστοιχα, βόδι, σπίτι, καμήλα»

    δεν νομίζω πως σοβαρός άνθρωπος αμφισβητεί την ονομασία των γραμμάτων, αυτό όμως ελάχιστη ένδειξη είναι για την προέλευσή τους, δεν είναι αρκετή για συμπέρασμα.. Υπάρχουν πράγματα που από αλλού προέρχονται και από αλλού πήραν το όνομά τους

  66. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  67. Γιάννης Ιατρού said

    66: ..Υπάρχουν πράγματα που από αλλού προέρχονται και από αλλού πήραν το όνομά τους..

    Να λέμε και κανένα παράδειγμα Γιώργη, π.χ. από μαθηματικός ==> πσαράς 🙂 🙂

  68. gpoint said

    # 68

    γεώμηλα !!

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αμάν αμάν!
    (Και μην αδικείτε τα τσόνια,μια χαρά φτερωτά πλασματάκια είναι 🙂 )
    Μεταφορικά,διαλέγετε και παίρνετε 🙂
    http://www.slang.gr/lemma/8198-tsoni

    Ο άλλος ήταν σχολικός σύμβουλος,στο εξωτερικό κιόλας (Γερμανία αν θυμάμαι καλά) και υποστήριζε την οξυγόνωση του εγκεφάλου με το γράμμα Ν.
    https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/04/markou/

    Μα δεν υπάρχει κανένας τρόπος, τουλάχιστον όταν κατέχουν δημόσιες θέσεις (πολλώ μάλλον αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς) να τους υποχρεώνει να συμμορφώνονται σε όσα η κατά περίπτωση επιστήμη πρεσβεύει; Στις επιστημονικά παραδεδεγμένες αρχές;

  70. gpoint said

    # 70

    Εδώ μόνο τελευταία περνάνε δικαστικούς και εισαγγελείς από ψυχιατρικό έλεγχο, αν τον εφαρμόζανε στην εκπαίδευση θα χηρεύανε σχεδόν όλες οι θεσεις !!

  71. Γιάννης Ιατρού said

    71: Gpoint
    Οι μάσκες πέφτουν:
    Σε καταγγέλω πανελληνίως ως εγκάθετο και φερέφωνο γνωστού σχολιαστή, ευρισκόμενου (κατά δήλωσή του) προσωρινά σε διαδικασία αυτοκάθαρσης, διαλογισμού, ασκητικού βίου μετά σωματικών δοκιμασιών (ελεύθερη πτώση από 10000 μ κλπ.) και προσευχής 🙂

  72. gpoint said

    # 72

    σ’ αυτόν τον σχολιαστή aφιερώνω το άσμα :

  73. Γιάννης Ιατρού said

    73: Ορθή επανάληψη 🙂 🙂 🙂 του ύψους στο #72 ==> 5000 μ. !!!

  74. gpoint said

    # 75

    μήπως να γράφει με το αριστερό ;

  75. Γς said

    76:

    ούτε με το αριστερό;

  76. 76

    Στο πληκτρολόγιο; ❤

  77. Pedis said

    # 75 – δεσμίδες από ευρά έχει στο νου της. Αυτό που πέφτει στον μμ…μηρί της (που δεν γίνεται να καταλάβουμε αν τουλάχιστον αυτό … «γράφει» λόγω της απόστασης φακού και υποκειμένου) ονομάζεται δέσμη φωτός ή δέσμη ακτίνων φωτός, δέσμη τέλος πάντων.

    Που πας βρε Σκύλε και τις βρίσκεις τις σκυλούδες!

  78. spatholouro said

    Ή μήπως να βάλει κάνα σκύλο (όχι τον δικό μας!) να πληκτρολογεί;

    Στα κουτουρού θα πληκτρολογεί ο σκύλος (χωρίς να είναι και βέβαιο)
    στα κουτουρού πληκτρολογεί και η εν θέματι (αυτό κι αν είναι βέβαιο…)

    Για αυτό ποτέ δεν «μάσησα» όλα αυτά τα τελευταία χρόνια που μου λέγανε δώθε κείθε («μα δεν βλέπεις στην παραλία/στο τρένο κλπ διαβάζουν, ιδίως οι γυναίκες!») και πάντα πλησίαζα πιο κοντά να δω τι είναι αυτά τα τουβλοβιβλία και ποιοι (κυρίως ποιες) τα υπέγραφαν…

  79. Γιάννης Ιατρού said

    75: Ναί!!! Και μετά λέμε για την Τσώνη ..

  80. Γς said

    71:

    >Περιοδικές ψυχιατρικές εξετάσεις στους καθηγητές Πανεπιστημίου. Για τον τρόπο που έχουν καβαλήσει το καλάμι

    http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_74.html

  81. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    75. Ἐμένα πάλι μοῦ φαίνεται πὼς ἡ φωτεινὴ δέσμη δὲν σημαδεύει τὸ δεξὶ χέρι τῆς Χρυσηίδος, ἀλλὰ πιὸ χαμηλά, πιὸ χαμηλά, πιὸ χαμηλά.

    Ὅσο γιὰ τὰ γραφόμενα τῆς φιλολόγου, ἐπισημαίνω μιὰ σοβαρὴ παράληψη: Δὲν συνέδεσε τὸν ἱερὸν ἀριθμὸ τρία μὲ τὴν Τροία καὶ «τῶν Ἀχαιῶν τὰ Τρία», ὅπως ἔχει κάνει ἡ νεωτέρα ὁμηρίζουσα μαθητικὴ μοῦσα.

  82. Merops said

    μία άλλη εξήγηση μπορεί να ανάγεται στην κόντρα μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών. Ίσως η κ. φιλόλογος, ως εκπρόσωπος των θεωρητικών επιστημών, σκέφτηκε: «κοιτάτε τι μπούρδες που σκαρφίστηκα από το κεφάλι μου μπορώ να πω και οι μπούφοι οι μαθηματικοί θα το προβάλλουν ως επιστημονική διάλεξη, μόνο και μόνο επειδή θα έχω μερικά αριθμολογικά στοιχεία».

  83. Faltsos said

    Ας μου επιτρέψει ο Νικοκύρης μας μια φιλική συμβουλή. Η αναδημοσίευση του άρθρου της κ. Τσώνη χωρίς κανένα σχόλιο, δίνει την εντύπωση ότι το μπλογκ το υιοθετεί και το αναγνωρίζει. Σκεφθείτε ότι θα δημιουργηθούν παραπομπές από τυχαίες ιστοσελίδες προς το επίμαχο άρθρο, το οποίο θα αποκτήσει και κύρος (αφού το δημοσίευσε και ο Σαραντάκος…) Η ίδια σύγχυση θα δημιουργηθεί σε όποιον επισκεφθεί τη σελίδα με το άρθρο της Τσώνη μετά από γουγλάρισμα.

    Θέλω να πω ότι είναι χρήσιμο ένα σχόλιο ή πιο απλά μια παραπομπή (λινκ στα ελληνικά) σ’ αυτό εδώ το άρθρο.

  84. Γιάννης Ιατρού said

    85: Αν και Faltsos, σωστότατος !!!

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σαφώς και διδάσκει ανυποψίαστους μαθητές η κυρία Τσώνη. Κι όχι όπου να ‘ναι αλλά στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Διεκπονεί (sic) και πρόγραμμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας:
    http://makedonia2013.blogspot.gr/
    Πάντως,στο ηλεΒήμα της 1/4/2016 που αναρτήθηκε το επίμαχο κείμενο, κάποιοι κακοήθεις σχολιαστές το θεώρησαν πρωταπριλιάτικη φάρσα και ευχήθηκαν και του χρόνου:
    http://www.tovima.gr/science/research/article/?aid=789145

  86. Βαγγέλας ❤

  87. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    13 Ή αλλιώς: «Όχι πανω από τον αστράγαλο, τσαγκάρη!»

    23 Πράγματι… Και πιθανώς να μην ξαναβγούν

    30 Δηλαδή έπαιζε και σε «επίσημους» αγώνες; Α, απαντήθηκε στο 53

    31 Ε ναι. Ενώ οταν εμείς λέμε «αγόρασα 2 κιλά κρέας και έδωσα 10.80» το χρησιμοποιούμε ασυνείδητα.

    35 Αυτό το γνωρίζουν οι ταχτικοί μας αναγνώστες:
    https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/25/sillibam/

    45 Απο το λίγο που έχω διαβάσει από τη μελέτη του ΝΒ δεν μου γέμισε το μάτι

    85 Όμως του κάνω κριτική. Τι να έκανα;

  88. Corto said

    Περί ισοψηφίας σε αρχαία επιγράμματα, επιγραφές και στιχουργήματα μπορεί κανείς να διαβάσει το παρακάτω (σελ.150 -152):

    Click to access Tamiolakis.pdf

    «(…)
    Ο Ιστορικός Σουητώνιος έχει καταγράψει μια επιγραφή που είχε εμφανιστεί σε τοίχους της Ρώμης και αναφερόταν στη μητροκτονία του Νέρωνα. «Μέτρα τις αριθμητικές τιμές των γραμμάτων του ονόματος του Νέρωνα και του“δολοφόνησε την ίδια του την μητέρα (ιδίαν μητέρα απέκτεινε)”. Θα δεις πως το άθροισμά τους είναι το ίδιο»…»

    Σπουδαίος ποιητής που έγραφε ισόψηφα επιγράμματα λέει ήταν ο Λεωνίδας ο Αλεξανδρεύς (1ος μ.Χ. αιώνας).
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%BF_%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CF%8D%CF%82

    Ισοψηφία:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Isopsephy

    Γεματρία:
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1

  89. Corto said

    89 (Sarant) για τον Νάνο Βαλαωρίτη:

    Δεν έχω τις γνώσεις για να αξιολογήσω την έρευνά του Ν.Β. για τον Όμηρο, αλλά αν θυμάμαι καλά υποστηρίζει ότι τέτοιου τύπου «κωδικοποιήσεις» διερευνούνται σε έπη άλλων εθνών (Κέλτες, Ινδοί κλπ). Γιαυτό λέω μήπως αξίζει μια δεύτερη ανάγνωση η θεωρία του.

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    35. Αν θέτεις το ερώτημα στην ευρύτερη κοινωνία, πρέπει να αλλάξεις τη διατύπωση: όχι πόσοι ξέρουν ότι ο Μαβίλης ήταν και σκακιστής, αλλά πόσοι έχουν ακουστά γενικώς τον Μαβίλη. Αρκετοί θα απαντήσουν ότι έχει καντίνα με «βρώμικα» στην ομώνυμη πλατεία. 😊

  91. Corto said

    92: Ακριβώς! Στην περίφημη πλατεία ΜαβίληΣ που λένε!

  92. Μαρία said

    89
    Ο άνθρωπος σου λέει εδώ https://sarantakos.wordpress.com/homer-tsoni/ να βάλεις παραπομπή στο σημερινό άρθρο, ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάσει την κριτική.

  93. Μαρία said

    Μόλις είδα οτι η κυρία Τσ. στη βιβλιογραφία της τον Ζ. Σίδερη τον γράφει Σιδέρη.

  94. Μπούφος said

    Είδηση σήμερα στο msn:

    «Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε μία γυναίκα περίπου 50 με 55 ετών και η μοναδική ΕΠΙΒΑΙΝΩΝ, από το ΙΧ αυτοκίνητο που το μεσημέρι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι της Ραφήνας….»

    Ασχετο με το θέμα αλλά…αυτή η τερατωδία στη χρήση της μετοχής, που τη διαβάζουμε και την ακούμε όλο και πιο συχνά απο…δημοσιογράφους με πόνεσε το ίδιο πολύ με το τραγικό γεγονός…

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    95. Σιγά, δεν τον έγραψε και Λινοξυλάκη! 😃

  96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Παρέλειψα νὰ σχολιάσω τὰ περὶ τοῦ ἀστροπλοίου. Ἐδῶ θὰ διαφωνήσω κάθετα -ἡ κάμερα σὲ μένα- μὲ τὴν κα Τσώνη. Ὅπως πολὺ καλὰ γνωρίζω ἀπὸ τὶς πηγὲς μου (ἀπόκρυφα κείμενα καὶ γεροντᾶδες) τὸ ἀστρόπλοιο δὲν βρίσκεται κάτω ἀπὸ τὸν Θησαυρὸ τοῦ Ἀτρέα ἀλλὰ κάτω ἀπὸ τὴ Λευκὴ Πυραμίδα τῆς Ντάγκλα(σὶκ ρὲ)-Μακάν. http://www.slang.gr/lemma/24752-ntagklamakan

  97. Άμαν είχανε οι ΑΗΠ αστρόπλοια γιατί ταλαιπωργιόσαντε στην Κολχίδα, να την πληρώσει η Ιφιγένεια;
    Και γιατί ο Όδυ δεν γύρισε τσουπ! πίσω στην Ιθάκη με το αστρόπλοιο;
    Θα μου πεις, βέβαια, ο Δούρειος Ίππος δεν γινόταν να κατασκευαστεί από ανταλλακτικά αστρόπλοιου, ε;

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ηχηρό όχι του Γαβρόγλου στο αίτημα της ΚΕΔΕ να αναλάβουν οι δήμοι την ευθύνη λειτουργίας των δήμων. Ελπίζω να επιμείνουν ο υπουργός και η κυβέρνηση στην άρνησή τους. Καλύτερα λουκέτο παρά να πέσουν τα δημόσια σχολεία στα νύχια των δικτατορίσκων της λεγόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης.

  99. ΣΠ said

    Αφού ξέρουμε πού είναι θαμμένο το αστρόπλοιο γιατί δεν το ξεθάβουμε;

  100. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    96. Πρὶν πενηντακάτι χρόνια ὁ Μποστ ἔγραφε γιὰ τοὺς «σπεύσας αὐθορμήτως». Ἀφορμὴ νομίζω πὼς ἦταν ἡ δήλωση ἀνώτερου ἀξιωματικοῦ τῆς Χωροφυλακῆς τῆς Θεσσαλονίκης, πὼς οἱ «ἀντιφρονοῦντες» ποὺ εἶχαν συγκεντωθεῖ στὸ χῶρο ποὺ τελικὰ ἔγινε ἡ δολοφονία τοῦ Λαμπράκη εἶχαν «σπεύσει αὐθορμήτως».

  101. Γιάννης Κουβάτσος said

    100. Την ευθύνη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, διορθώνω. Μακριά κι αλάργα.

  102. Γιάννης Ιατρού said

    89ζ, 45: Νίκος, Corto
    Για τη θεωρία του Νάνου Βαλαωρίτη, έχει γράψει και στην Αυγή ο Μασσιμο Κατσούλο

  103. Νίκος Κ. said

    Βλέπω ότι η κα Αναστασία Τσώνη συμμετείχε στο Προεδρείο της 4ης συνεδρίας του «2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας».
    Η συνεδρία είχε αντικείμενο «Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και μέθοδοι στον εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ02»
    http://synedrio.eepek.gr/images/programma2.pdf (τέλος 5ης σελίδας και αρχή 6ης σελίδας)
    Με τέτοια εμπειρία σε καινοτόμες διδακτικές μεθόδους, ήταν φυσιολογική συνέπεια.

    Επίσης συμμετείχε και στην επιτροπή Κριτών του συνεδρίου: http://synedrio.eepek.gr/index.php/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%83/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%89%CE%BD
    από κοινού με 900 (εννιακόσιους) άλλους κριτές.

  104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    101. Περιβάλλεται ἀπὸ ἰσχυρὰ ἐνεργειακὰ πεδία καὶ πρέπει νὰ συσταθεῖ τριμελὴς διεπιστημονικὴ ἐπιτροπὴ ἀπὸ πεντέξι καθηγητὲς, γεροντᾶδες, τὸ Λιακόπουλο, τὸ Βαμβακούλα καὶ τὴ σαγιονάρα προσφάτως ἁγιοποιηθέντος.

  105. sarant said

    94 Τώρα κατάλαβα, μερσί!

    100 Όπως το ακούω, πολύ επικίνδυνη ιδέα μού φαίνεται -με περιθώριο για αυθαιρεσίες.

  106. gct said

    Aπο αυτα που διαβαζω καταλαβαινω οτι σε αυτο το site εχουν μαζευτει διαφοροι που φυσικα και δεν εχουν κανενα ουσιαστικο προσον παρα μονο να καταφερονται απαξιωτικα εναντιον αλλων.
    Δεν υπαρχει καμια επιστημονικοτητα απλα ανακοινωσεις οπου ο καθενας γραφει οτι θελει. Χημικοι μηχανικοι γινονται γνωστες….αληθεια σε ποιο πσνεπιστημιο συνεργαστηκσν και εκαναν ερευνα για την αρχαια Ελλαδα. Που δημοσιευσαν..τι βαθμο βσρυτητας ηταν οι δημοσιευσεις.ποσα σαιτεισονς πηραν;Δυστυχως η Ελλαδα μσς γεμισε δηθεν…Δυστυχως οχι μονο οι πολιτικοι ειναι κατωτεροι των περιστασεων αλλα και οι διαφοροι επιδοξοι ταγοι ακομα χειροτεροι με οπλο μια ανεξοδη ιστοσελιδα πυροβολουν κατα παντων. Οπως πρωτη φορα αριστερα εξευτελισε την εννοια αριστερα.Οσο για το αρθρο που δημοσιευετε δεν μπορω νσ κρινω διοτι δεν ειμαι ειδικος. Ξερω ομως οτι τα συνεδρια εχουν επιστημονικη επιτροπη.Επιπλεον δεν ειδα κανενα αρθρο σχετικο απο οποιονδηποτε που να γρσφει χωρις κσμια επιχειρημστολογια ανυποστατες παρατηρησεις. Για οτι στηριζεται θα πρεπει να αναφετεστε σε συγκριμενη βιβλιογραφια που στηριζει τις αποψεις σας. Επιστημη σημαινει επιχειρηματολογια τεκμηριωμενη.. Το σαιτ σας στερειται αυτης της ιδιοτητας. Οσο για τσ σχολια και τις βρισιες …δειχνει το επιπεδο του ανσγνωστηριου σας
    Δυστυχως η εκτονωση γινεται καποιων με αυτο τον τροπο…Η ελλαδα δεν ειχε στο παρελθον ελπιδα ηλπιζε στην αριστερα αλλα αυτοι την πυροβολησαν.

  107. Και μια How-to ιδέα γιατί έρχονται γιορτές.

  108. Μαρία said

    107
    Αν το σχόλιο του Φάλτσου το εξέταζε η Πίζα, θα είχες κοπεί 🙂

    Κουτοπονηριές του Πατούλη. http://www.efsyn.gr/arthro/proklitiki-i-protasi-tis-kede-gia-ta-nipiagogeia

  109. Γιάννης Ιατρού said

    108: Gct
    Πάντως απ΄τα λίγα ιστολόγια που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να γράψει την γνώμη του, όποια και νάνα ΄ναι (αρκεί να είναι κόσμιος…), ακόμα κι αν δεν είναι σύμφωνος με τους περισσότερους σχολιαστές κλπ.

    Σ΄αυτό τουλάχιστον οφείλεις να συμφωνήσεις!

  110. Kass said

    102
    Δημ. Μαρτίνος

    δεν θα βάλουμε στο ίδιο καλάθι τον ιδιοφυή Μποστ που κάτεχε τα Ελληνικά, με τους εν πολλοίς αστοιχείωτους …δημοσιογραφίσκους του msn ή του ΣΚΑΙ. Θα έπρεπε να έρχονται στα φροντιστήρια του Νίκου Σαραντάκου συχνότερα αλλά θα του πεις, του Μπούφου, τι ΣΚΑΕΙ;…οι ελάχιστοι υποψιασμένοι γλωσσικώς θα αποθάνουν νωρίτερον ή αργότερον εκ μαρασμού, οι δε επόμενοι, θα φτύνουν απάνω στους τάφους τους, λεκτικές ροχάλες και, «οι ζώντες , οι περιλειπόμενοι», θα σφυρίζουν αμέριμνοι, έχοντες την απόλυτα βεβαιότητα ότι απλώς ψιχαλίζει…

  111. Γιάννης Ιατρού said

    Καταγγέλλω πανελληνίως τους βαλτούς πράκτορες και εγκάθετους σχολιαστές γνωστών κέντρων ανωμαλίας, που προσπαθούν να περάσουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίων τιμίων και αγνών σχολιαστών για να ρίξουν την χρηματιστηριακή αξία του ιστολογίου (και να μπορέσει να κάνει εξευτελιστικά χαμηλή προσφορά ο μπατίρης ILL Οινόης) 🙂

  112. Αντιγράφω προ δύο μηνών σχόλιό μου:

    Πιθανότατα αναγνωρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη συμβολή της Δρ. Τσώνη στα Ομηρικά Μαθηματικά, το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας έχει εγκρίνει τη μετάταξή της σε θέση ΕΔΙΠ ΑΕΙ -υποθέτω του ΑΠΘ (μαζί με άλλες 363 αιτήσεις στις 12/10 -εκκρεμούν πολλές ακόμη).

    Υπέροχη είδηση από μια μεριά, θα πάψει να καίει παιδικά μυαλά.

    Κι έτσι χτίζεται άλλη μια λαμπρή καριέρα… Αρκεί πλέον μια απόφαση της Κοσμητείας του οικείου Α.Ε.Ι., ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από δύο Καθηγητές και ένα μέλος Ε.ΔΙ.Π. που ορίζονται από τον Κοσμήτορα.

    26: Διδάκτορες Φιλοσοφίας είναι όλοι οι διδάκτορες… Μένει να εντοπιστεί και το διδακτορικό.

  113. Ωχ Μπαναΐαμ’!

    h**p://greeknewsondemand.com/2016/12/20/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81/

    Ψεύτικη η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

  114. sarant said

    115 Χαχαχά!

    108 Υπάρχουν βέβαια και τα επιχειρήματα που παραθέτει ο αρθρογράφος και οι σχολιαστές.

  115. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Gct (108). Δὲν προβάλλουμε κανενὸς εἴδους αὐθεντία. Διατυπώνουμε ἀπόψεις ποὺ στηρίζονται στὴν κοινὴ λογικὴ καὶ στὶς ὅποιες γνώσεις κι ἐμπειρίες ἔχουμε ἀποκομίσει ἀπὸ τὶς σπουδὲς καὶ τὰ διαβάσματά μας. Σὲ κάποια θέματα, κυρίως σὲ ὄ,τι ἀφορᾶ τὸ βασικὸ ἀντικείμενο τοῦ ἱστολογίου, τὴ γλώσσα, ἔχουν γίνει σχόλια μὲ τεκμηρίωση καὶ παραπομπὲς σὲ πηγὲς, ὅπου μπορεῖ κανεὶς νὰ ἀνατρέξει. Τὰ σχόλια, στὴν μεγάλη τους πλειοψηφία, δὲν εἶναι ὑβριστικὰ, ἐνῶ κάποια ἔχουν χιουμοριστικὴ διάθεση, χωρὶς νὰ τὸ καταφέρνουν πάντα. Τώρα ὅσον ἀφορᾶ τὴν «πρώτη φορὰ ἀριστερὰ» μᾶλλον πλειοψηφοῦν τὰ ἀρνητικὰ σχόλια. Παρὰ τὴν δημόσια ἐκφρασμένη πολιτικὴ θέση τοῦ οἰκοδεσπότη, κάθε εἴδους ἄποψη, ὅσο σκληρὴ κι ἄν εἶναι ἐκφράζεται ἐλεύθερα κι ἀβίαστα.

  116. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    112. Φυσικὰ καὶ δὲν βάζω τὸν Μποστ στὸ ἴδιο καλάθι μὲ τοὺς ἀγράμματους μαρκουτσοφόρους. Ἔβαλα τὰ λόγια του γιὰ νὰ δείξω πὼς τὰ ἐσκεμμὲνα σατιρικὰ «λάθη» τοῦ Μποστ, σήμερα ἔχουν γίνει θλιβερὴ πραγματικότητα.

  117. ΓιώργοςΜ said

    100/103 Δε βλέπω το κακό σε αυτό. Ίσα-ίσα, το δήμαρχο τον ελέγχει ο πολίτης-ψηφοφόρος πιο άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση. Άλλωστε στα δημοτικά σχολεία αυτό δε γίνεται εδώ και χρόνια; Εκτός αν έχω καταλάβει κάτι λάθος.

  118. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    115. Ἄν καὶ ὁ ἐμφανιζόμενος στὴν ἀρχὴ τοῦ βίντεου (σὶκ ρὲ) ἰσχυρίζεται πὼς εἶναι στὸ Λος Ἄντζελες, μᾶλλον γιὰ Ντάγκλα-Μακάν μεριὰ τὸν κόβω.

  119. Μπούφος said

    119 Δημ. Μαρτίνος

    α γεια σου! Είπες τη μεγάααλη, πικρή αλήθεια, φίλε.

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συχναστήριο συνταξιούχων και λοιπών δοκησίσοφων κατεδαφιστών, χαβαλέδων και ανερμάτιστων τύπων το παρόν ιστολόγιο. Πώς γίνεται, όμως, και το εντοπίζουν όλοι αυτοί οι ψευδώνυμοι υβριστές, που περνάνε τάχα μου τυχαία και αφήνουν τις κουτσουλιές τους; Πώς; 😉

  121. Ριβαλντίνιο said

    @ 23, 24 Idom

    Διάβασες την φοβερή και τρομερή εξήγηση που σου έδωσα για τον Προμηθέα ;;;

    https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/01/december-5/#comment-402626

    (τελευταίο σχόλιο)

  122. 121 Στο About Us λέει ότι είναι μεταφραστής στο αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης. Κοντά έπεσες!

  123. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Οι καινούργιοι εδώ μέσα (π.χ. Δ. Μαρτίνος), παρακαλώ να μην ξεχνάτε την πανανθρώπινη διαχρονική διδαχή:
    https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRY2lhuX-sJs9vc1GQesxqhfPt-NXy06Id0BOvc2WMlh-dXmVeP

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιώργο Μ., ο Γιωργάκης Παπανδρέου ανέθεσε την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων στους δήμους το 2009 κι από τότε έχουμε στενάξει. Είναι γνωστή, υποθέτω, η αποτελεσματικότητα, η χρήστη διοίκηση και η διαφάνεια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Χίλιες φορές να ‘χεις να κάνεις με το κράτος παρά με τον δήμο, ιδίως των μεγάλων πόλεων. Το ρουσφέτι και ο ανορθολογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

  125. Μαρία said

    120
    Για τα δημοτικά σχολεία θα σου πει ο Κουβάτσος αν τον έχει προσλάβει ή όχι ο Καμίνης. 🙂

  126. Ριβαλντίνιο said

    @ 108 gct

    Ας τους μωρέ. Είναι τόσο άσχετοι που κοροϊδεύουν το αστρόπλοιο. Δεν θα’χουν ιδέα για την πτητική μηχανή του Αρχύτα του Ταραντίνου , γνωστή και ως «περιστερά του Αρχύτα».

  127. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Ριβαλντίνιο (124). Ἡ ἀπάντηση εἶναι ἐλλιπὴς.

    Στὸ τέλος ἔπρεπε νά ‘χει:
    «Τυχαῖο; Δὲ νομίζω!»

  128. Ριβαλντίνιο said

    @ 130 Δημήτρης Μαρτῖνος

    Σα να’χεις ένα δίκιο !

  129. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    126. Δίκιο ἔχεις.

  130. Μαρία said

    127
    Γράφαμε μαζί αλλά δεν ζητάει αυτό ο Πατούλης κι η παρέα του. Θέλουν να μετατρέψουν τα νηπιαγωγεία σε δημοτικά όπως και τους παιδικούς.

  131. 118,
    Χαχα
    Να του στείλουν τον Μητσοτάκη. Πες πες, έχει αυτο-υπνωτιστεί και πιστεύει ότι είναι ήδη πρωθυπουργός…
    ___________

    Δεν κάνω e-διάγνωση, απλά υπογραμμίζω ότι η εμμονή με την αριθμοσοφία συχνά εμφανίζεται σαν σύμπτωμα σε ανθρώπους με διανοητικές διαταραχές , όπως πχ στην περίπτωση του Τζων Νας, που ήταν σχιζοφρενής.

    Εννοείται, οτι το κρυμμένο διαστημόπλοιο( που υποθέτω πως όλοι το φανταστήκαμε τεραστίων διαστάσεων , όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας) μας ταξιδεύει πολύ μέσα στη μεγαλομανία και το παραλήρημα μεγαλείου.

    Λέγοντας παραλήρημα μεγαλείου, δεν το εννοώ με την τρέχουσα αγοραία έννοια, όπως πχ στον τίτλο της ταινίας La Folie des grandeurs, με Δον Σαλούστρο τον Λουί Ντε Φινές, και Ρουί Μπλας τον Υβ Μοντάν.

    Το εννοώ με την ψυχιατρική του σημασία. Υπέρτατος θαυμασμός και συγκλονισμός για απλά η ανύπαρκτα πράματα, ή πίστη οτι ο ασθενής έχει μεταφυσικές υπερ-δυνάμεις ή απλά είναι ο Ναπολέων ή ο απόγονος του Μεγαλέξαντρου και των Ελ.

    Δεν λέω ότι η εν λόγω κυρία είναι για δέσιμο, δε θα ήταν άλλωστε πολιτικά ορθό, πάντως αυτά που λέει δεν ξεκινάνε από κάποια ανάγκη ανακάλυψης της πραγματικότητας, που έτσι κι αλλιώς πάντα είναι κάτι θαυμαστό, είναι ο παράγων Αχά!, που ευχαριστεί τους λογικούς ανθρώπους.

    Οι μπούρδες αυτές, όπως όλα αυτά που ακούμε για λερναία και την Ελλάδα που έφτανε από το Γιουνάν της Κίνας μέχρι τους Μαπούτσες της Αργεντινής, προέρχονται από μια εντελώς άλογη εσωτερική ανάγκη, που κανένα λογικό επιχείρημα δε θα κλονίσει.

    Ίσως μόνο αν αυτοί που τα λένε ξυπνήσουν, όπως άλλοι ομοιοπαθείς, πχ οι Γερανοί του Β’ΠΠ, ανάμεσα στους νεκρούς και τα ερείπια.

    Και εδώ φτάνουμε στην παρατήρηση ότι τελικά, ο σάπιενς έχει μια πολύ λεπτή, σαν τσιγαρόχαρτο, στρώση λογικού και μ’ αυτή πορεύεται, ενώ από κάτω τρεμουχλάει η κουταμάρα, η τυφλή βία και η παράνοια, η δίψα για εξουσία και ανωτερότητα και το σκαρφάλωμα σε όλο και ψηλότερο κλαδί πάνω στο οικογενειακό μας δέντρο, όπου όλοι οι πίθηκοι συγγενείς μας κατοικούν ακόμα.

    Αν δεν είμαστε ένα εντελώς α-λογο είδος, δε θα γινόταν έτσι η Συρία. Δηλαδή, ποιο είναι το λογικό κόστος μιας πόλης, έξω το κόστος της βόμβας;

    Θα τη βλέπουν κι οι δικοί μας στο Υπουργείο Οικονομικών, θα υπολογίζουν πόσος ΕΝΦΙΑ χάνεται και θα βάζουν τα κλάματα 🙂

  132. Babis said

    108
    Να επιβεβαιώσω τις υποψίες σας. Πράγματι δεν μου ζητήθηκε ποτέ βιογραφικό για να παρακολουθήσω το site ούτε καν για να σχολιάσω. Όμως φοβάμαι ότι θα σας σοκάρω, αλλά αυτό είναι μόνο ένα site και όχι διεθνές επιστημονικό συνέδριο.

    «Οσο για το αρθρο που δημοσιευετε δεν μπορω νσ κρινω διοτι δεν ειμαι ειδικος. Ξερω ομως οτι τα συνεδρια εχουν επιστημονικη επιτροπη.Επιπλεον δεν ειδα κανενα αρθρο σχετικο απο οποιονδηποτε που να γρσφει χωρις κσμια επιχειρημστολογια ανυποστατες παρατηρησεις. Για οτι στηριζεται θα πρεπει να αναφετεστε σε συγκριμενη βιβλιογραφια που στηριζει τις αποψεις σας. Επιστημη σημαινει επιχειρηματολογια τεκμηριωμενη.. Το σαιτ σας στερειται αυτης της ιδιοτητας.»

    Εδώ θα τα χαλάσουμε, όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι στα Ομηρικά έπη γίνεται αναφορά στην κατασκευή του σωστού αστρόπλοιου κλπ, δικαιούμαστε να γελάμε και χωρίς επιχειρήματα και παραπομπές στην βιβλιογραφία.

  133. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @133. Ἔτσι θέλει νὰ κάνει τὰ νηπιαγωγεῖα ὁ Πατούλης:

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ε, ναι, το να ξαναγυρίσουμε στην εποχή των δημοδιδασκάλων και να προσκυνάμε τον κάθε κομματόσκυλο δημοτικό σύμβουλο για να τυγχάνουμε άξιοι της υψηλής ευνοίας του, δε λέει. Καλύτερα Ιδιωτικοποίηση, να ξεμπερδεύουμε.

  135. Ριβαλντίνιο said

    @ 90 Corto

    Από αυτά που δίνεις το ωραιότερο είναι αυτό που είχε γράψει κάποιος σε έναν τοίχο της Πομπηίας για την κρυφή αγάπη του :
    ΦΙΛΩ ΗΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΜΕ

  136. ΣΠ said

    Νικοκύρη, με το σημερινό θυμήθηκα ότι πριν από δύο μήνες είχες αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να έγραφες άρθρο για την ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου με αφορμή το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο κανάλι της Βουλής.

  137. spatholouro said

    114/28
    Ασφαλώς, δεν τίθεται ζήτημα, άλλο είπα εγώ

    Μέχρι τώρα ήξερα πως, όταν γράφουμε δίπλα στο όνομά μας «δρ», το έχουμε ήδη καλύψει αυτό που λες (δηλ. το PhD) διά του «δρ», για αυτό πάντα γράφουμε δίπλα τι είδους ντοκτόρια (πιεϊτζντήδες) είμαστε: δρ. Κοινωνιολογίας/δρ Νομικής/δρ. Φιλολογίας κλπ κλπ

    Ούτε θα βρεις φαντάζομαι κανέναν να σου πει: «εγώ είμαι διδάκτορας φιλοσοφίας κοινωνιολογίας» ενώ θέλει να σου πει ότι είναι δρ. Κοινωνιολογίας!

    Εξού και η απορία μου (που δεν είναι άνευ σημασίας) παραμένει ως είχε: είναι δρ. Φιλοσοφίας ή δρ. Φιλολογίας;

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νικοκύρη, αντί να πουλήσεις το ιστολόγιο στο ομογενειακό παρεάκι του Τραμπ, δεν προτείνεις στον Πατούλη να το δημοτικοποιήσει; Σκέψου χλίδα και μεγαλεία και χρυσά πληκτρολόγια και αδαμαντοστόλιστα πληκτρολόγια.💍

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και αδαμαντοστόλιστα ποντίκια, διορθώνω. Μην το παρακάνουμε και προκαλούμε τους πτωχούς. 😎

  140. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    141,142. Καὶ τὴν Πατούλαινα στὶς συνάξεις. Βέβαια νὰ ξεχάσουμε ταβερνεῖα καὶ τὰ σχετικά. Ἀπὸ Ἐκάλη Κλάμπ καὶ πάνω.

  141. Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσην πως τόσοι συνταξιούχοι μπολσεβίκοι απεδέχθησαν ασμένως την μεταβίδασιν του ιστολογίου εις τους ελληνοψύχους οπαδούς του Δόναλδ: προφανώς ετοιμάζουν τον πατούλην των!

  142. spatholouro said

    136
    Δημήτρη, με κατέστρεψες…

    Πρέπει να ήμουν από τους λίγους που δεν γνώριζαν την ύπαρξή της…

  143. nikiplos said

    Το κόλπο με τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς άρχισε κάπως παλαιότερα. Πάντοτε οι Τρίμαρχοι ήθελαν να διευρύνουν το ρουσφετολόϊ τους και σε άλλες δραστηριότητες. Ο Πατούλης δεν εκφράζει δυστυχώς μόνον τον εαυτό του…

  144. 145 Σπαθόλουρέ μου, κουράγιο!

    http://www.koolnews.gr/extras/patoylis-tramp-simeiosate-h-ti-koino-ehoyn-oi-dyo-eikones

  145. nikiplos said

    Παλαιότερα για αυτό το είδος των συμπατριωτών μας είχαμε πλάσει τον όρο:
    «Εθνικοπαράφρονες»… 🙂

  146. spatholouro said

    147
    Οι παρηγορητικές κουβέντες, όσο καλοπροαίρετες και να είναι Σκύλε μου, είναι εύκολες…

    Εδώ μιλάμε για κεραυνοβόλο όσο και κατακλυσμιαία πώρωση!

  147. 149, με προσοχή, φίλος! news247.gr/eidiseis/koinonia/marina-patoulh-h-nikh-tramp-dikaiwse-th-xrysh-aisthhtikh-moy.4443782.html

  148. gct said

    Φυσικα δεν χρειαζεται να καταθεσει καποιος βιογραφικο για να κανει καποια αναρτηση . Αυτα που γραφει… Ο τροπος που γραφει ειναι κατι που τον περιγραφει. Οσο για τις εμπειριες ειναι σεβαστες δεν αποτελουν επιστημονικη γνωση . Η μελετη βιβλιων πολυ αξιολογη πραξη αλλα η αναζητηση της επιστημονικης αληθειας ειναι κατι αλλο. Τεκμηριωση επιστημονικη δεν βρηκα οσο και νσ εψαξα σε ολο το σαιτ. Θα το πω λαικα ενα απεραντο ξεχαρμανιασμα. Ειναι προς τιμη σας που δημοσιευετε και αντιθετες αποψεις. Οσο για το αστροπλοιο εγω εκανα κατι απλο το εβαλα στο google και βρηκα πληθος αρθρων που υποστηριζουν οτι στα ομηρικα επη υπσρχει αναφορα για αστροπλοιο.Μαλιστα αναφερουν και στιχο 3523(4)
    Ειπα κσι νωριτερα δεν ειμσι ειδικος.Πριν γραψω κατι φροντιζω να ενημερωθω κσι μετα επιχειρηματολογω.Το θεμα αυτο ειναι που βασανιζει την Ελλαδα ολοι γνωριζουν και σχολιαζουν τα παντα.Απο τους ξερολες (ασχετους) γινεται η ζημια στην πατριδα. Χωρις να παραγνωριζω την προσφορα των yesman..Το περηφανο οχι του Ελληνικου λαου που εγινε ναι.

  149. Νεσταναίος. said

    «Τριάδες υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες». Αγία τριάδα υπάρχει και στην ελληνική αλφάβητο. Αποτελείται από τα στοιχεία Ε,Α,Ο.
    Πατήρ, υιός και άγιο πνεύμα. Το Ε είναι η Ψυχή. Το Α είναι το σώμα και το Ο είναι το πνεύμα. Αυτή η αγία τριάδα της ελληνικής
    αλφαβήτου μαζί με το επιτατικό μόριο ι και στερητικό μόριο υ έχουν συστήσει την έκτη συζυγία των βαρυτόνων, τις τρείς συζυγίες
    των περισπωμένων και τις τρείς πρώτες συζυγίες των εις μι. Όλα αυτά φυσικό είναι να αποσιωπούνται στην μετέπειτα κατοχική (1941)
    «ελληνική» γραμματική.

    Περί φοινικικής ελληνικής αλφάβητου, υπάρχουν εξηγήσεις πολλές. Οι παλαιοί τις αναφέρουν μια προς μία.
    Η ανύπαρκτη εξήγηση ότι το άλφα λέγεται άλφα από το βόδι, είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Και μη ξεχνάμε ότι τα γράμματα της ελληνική αλφαβήτου
    λέγονται στοιχεία προ πολλού χρόνου.

  150. Γιάννης Ιατρού said

    123: Συνονόματε ελλογιμώτατε σχολιαστά,
    πόθεν συμπεραίνετε αβιάστως περί του φύλου εις το ανωτέρω σχόλιόν σας; Κάλλιστα δύναται να ονομάζεται π.χ. Γιώτα (Giota εις λατινικήν γραφήν… ), οπότε σωστόν θα ήτο να ομιλείιτε περί υβρίστης, έστω υβρίστριας εις την ΝΕ … 🙂

    Είπα και ελάλησα … 🙂

  151. Θυμήστε μου κάποιος ποιο σάιτ χρησιμοποιούμε τώρα αντί για το donotlink που δεν λειτουργεί; Βρήκα ένα τεφαρίκι 😉

  152. ΣΠ said

    154
    Κάτι μας κρύβεις…

  153. Διδακτορικό Δίπλωμα στη Συστηματική Φιλοσοφία Θεολογία
    Doctor Of Philosophy (Ph.D.), Συστηματική Φιλοσοφία Θεολογία, Άριστα
    Ο Αινείας ο Γαζαίος για τον Θεό, την ψυχή και το σώμα (Ιστορικοφιλοσοφικές προσεγγίσεις)

    Και άλλα, για την Teacher of Greek Litterature

  154. 155

    Για να μην φανεί από ποιό σάιτ έρχεσαι; Βάλε δύο αστερίσκους, όπως στο 115.
    Έτσι, όποιος ενδιαφέρεται θα πάει σε νέο ταμπ, θα το παστώσει και θα προσθέσει τα tt

  155. nikiplos said

    @155, ένα από αυτά τα εναλλακτικά είναι το:
    http://www.awesomescreenshot.com

  156. 157

    Oh, the terror!

  157. 158: ή θα το επιλέξει μετά τις // και θα το πετάξει με το https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/quickdrag/

    Δύτη, μπροστά από το λίκνο βάλε το https://anonym.to

  158. Δεν ξέρω αν το έκανα σωστά:
    https://anonym.to/http://www.diadrastika.com/2013/08/blog-post_4751.html

  159. Γιάννης Ιατρού said

    155 Δύτα π.χ. το tyniurl dot com

  160. Καλά τόκανες. Γμτ!

  161. Γιάννης Ιατρού said

    162: Ειδοποία ρε συ πρώτα 🙂 !!

  162. Corto said

    104 (Γιάννης Ιατρού):

    Το διάβασα το άρθρο του Μάσσιμο Κατσούλο. Πολύ καλογραμμένο μου φάνηκε. Αυτό που γράφει μου άρεσε πολύ:
    «Σε περίπλοκα θέματα (όπως είναι το Ομηρικό Ζήτημα, εδώ και αιώνες) κάθε έξυπνη συνεισφορά, έστω κι αν αποδειχθεί ανεπαρκής να δώσει τελική απάντηση σ’ όλα τα προβλήματα, είναι πάντα καλοδεχούμενη…»

    Το άρθρο του Παναγιώτη Βούζη για το οποίο κάνει λόγο ο Κατσούλο είναι το εξής:

    http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2016/07/blog-post_68.html

    Και άλλη κριτική από τον Διονύση Στεργιούλα:
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/11/2011&id=326420

  163. 163: Το tinyurl κλπ, μεταφέρουν το refer(r)er, δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά.

  164. BLOG_OTI_NANAI said

    152: Ένα χειροπιαστό παράδειγμα που θα σε βοηθούσε να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το κείμενο της κ. Τσώνη, είναι αυτό του Πλάτωνα. Ο Πλάτωνας που χαρακτηρίζει τον Πυθαγόρα ως «Προμηθέα» (Φίληβος, 15c) και έχει επηρεατεί από τις διδασκαλίες των πυθαγορείων, εντούτοις, απαξιώνει πλήρως τον Όμηρο στην «Πολιτεία» (598e-600d) και όσα γράφει εκεί, αποδεικνύουν πως ουδέποτε αποδιδόταν στα κείμενα του Ομήρου αυτή η αριθμολογική διάσταση, διαφορετικά ο Πλάτωνας θα σεβόταν και τον Όμηρο αλλά και τα έργα του, όπως σεβόταν την πυθαγόρεια αριθμοσοφία.

    Θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να δεχτούμε ότι ο Πλάτωνας που κατείχε την τέχνη των αριθμών σε βάθος, υστερούσε σε αντίληψη από την κ. Τσώνη.

    Υπάρχει και το πρόβλημα της βιβλιογραφίας. Κάθε σοβαρή βιβλιογραφία, αναφέρει την βαθιά σχέση των πυθαγορείων με τους αριθμούς. Δεν έχει σημασία αν η φιλοσοφία τους επάνω στους αριθμούς γίνεται πιστευτή ή αποδεκτή. Το ζήτημα για την επιστημονική βιβλιογραφία είναι ότι η σχέση των πυθαγορείων με την φιλοσοφία των αριθμών οφείλει να καταγραφεί. Ταυτόχρονα όμως, σε αξιόλογες γραμματολογίες και εισαγωγές στον Όμηρο, δεν καταγράφεται ο Όμηρος ως αριθμολόγος.

    Αυτά πρέπει να μας υποψιάζουν για αυτοσχεδιασμούς, πέρα βεβαίως από τα αστρόπλοια…

  165. Ωχ, Μπαναΐαμ΄! Δια δευτέραν φοράν. Ο χριστιανομπολσεβίκος Καμμένος «σταύρωσε» τα F-16 προτού απογειωθούνε! Πτούπτούπτού!

    http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-panos-kammenos-staurwse-pilotoys-poy-petaksan-gia-anaxaitish-toyrkikwn-aeroskafwn.4443808.html

  166. ΚΩΣΤΑΣ said

    Το αστρόπλοιο υπάρχει.
    Ο σύριζα είναι αδιαμφισβήτητα αριστερό κόμμα.

    Για τον κακόπιστο σχολιαστή που θέλει και επιστημονικά τεκμήρια, ιδού:

  167. ΚΩΣΤΑΣ said

    170

    χίλια συγνώμην από όλους, άλλο ήθελα να βάλλω, ξαναεπιχειρώ:

  168. Ριβαλντίνιο said

    @ 153 Νεσταναίος

    Η ανύπαρκτη εξήγηση ότι το άλφα λέγεται άλφα από το βόδι

    Αν καταλαβαίνω καλά μια φευγαλέα αναφορά έχει ο Πλούταρχος :

    Τίς αἰτία, δι᾽ ἣν τὸ ἄλφα προτέτακται τῶν στοιχείων.
    (…)
    τὸ ἄλφα πάντων προτάξαι διὰ τὸ Φοίνικας, οὕτω καλεῖν τὸν βοῦν

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0311%3Astephpage%3D738a

  169. Corto said

    «Και γιατί ο Όδυ δεν γύρισε τσουπ! πίσω στην Ιθάκη με το αστρόπλοιο;»

    Δεν χρειάστηκε αστρόπλοιο γιατί τα πλοία των Φαιάκων που τον πήγαν από την Κέρκυρα (Σχερία) στην Ιθάκη είχαν αυτόματο πιλότο με δέκτη GPS και ήταν και τύπου χόβερκραφτ:

    «Γιατί δεν έχουν τα γοργά καράβια των Φαιάκων / σαν τ’ άλλα τα πλεούμενα τιμόνια ή κυβερνήτες, / μον’ βρίσκουν έτσι μόνα τους τη σκέψη των ανθρώπων / και ξέρουν όλων τα χωριά, τα καρπερά χωράφια, / και γοργοτάξιδα περνούν της θάλασσας τα πλάτια, / κρυμμένα μες στην καταχνιά και στην πυκνή θολούρα / κι ούτε φοβούνται να χαθούν, μήτε κακό να πάθουν.»
    (Οδύσσεια, μετάφρ. Ζ. Σίδερη, θ 557-563)

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82

    Όχι παίζουμε, κύριε Ζυλ Βερν!
    (χαμόγελον!)

  170. Γιάννης Ιατρού said

    167: Nαι, σωστά, αλλά γιά να μην το βρίσκουν και κάτι τεχνοrati ή γουγληδες καλό είναι να κάνεις τον κόπο με το τίνυurl πρώτα και μετα με το ανωνυμ.to …

  171. Μαρία said

    157
    Στο ΕΚΔΔ διατριβή γιοκ.

    162
    Ε ναι. Σ’ αυτό παρέπεμψε κι ο νέος τρόλης άλλωστε.

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    169. Τους σταυρώνει διότι ο Καμμένος ξέρει ότι δεν πάνε να αναχαιτίσουν τα μεμέτια. Έτσι λένε σε μας. Ο Καμμένος ξέρει ότι πάνε να αντιμετωπίσουν κάποιους που έρχονται από το παρελθόν. Κάποιους με τους οποίους νομίζαμε ότι έχουμε ξεμπλέξει. Αλλά δεν έχουμε ξεμπλέξει. Και σ’ αυτόν τον αγώνα θα χρειαστούν υπερόπλα. Γι’ αυτό τους σταυρώνει ο Καμμένος. Γιατί είναι μεμυημένος και πεφωτισμένος. Ας μην σαρκάζουμε ότι δεν μπορεί να καταλάβει το φτωχό μυαλουδάκι μας. Απλώς ας προσευχηθούμε.

  173. Αχέμ! Μέη άη χέβ γιορ αττένσιο πλήζ;

    Σε δέκα λεπτούλια ο Ερίκ Καντονά ξεναγεί τη ΕΡΤ1 στο Μάντσεστα!

    http://www.ert.gr/anazitontas-to-mantsester-me-ton-erik-kantona-stin-ert1/

  174. 175 Μαρία, δεν φαίνεται όπως το διατυπώνει (δες την οθονιά στον λίκνο του 157), αν αυτό είναι το πιτσιντί της. Τσώνη Α (γιορτάζει αύριο;), ή Τασούλα, δεν υπάρχει γενικώς -ένα άρθρο μόνο «Ο Επίκουρος και η θεωρία του μέσα από ένα ταξίδι ζωής (η οντολογία του)».

    Θα μας στείλεις λίκνο για αυτό που έλεγες το πρωί;

  175. gct said

    @168 Οπως εγραψα και νωριτερα δεν ειμαι ειδικος. Ουτε διατυπωσα αποψη περι ορθοτητας της θεωριας της κ. Τσώνη. Ενδεχομένως και να μην ειναι σωστή. Η κυρία αυτη εξέθεσε προς κριση μια εργασια . . Παρατηρω μια σειρα δημοσιευσεων που δεν εχουν σχεση με αυτη καθεαυτη την εργασια αλλα τι πτυχια έχει , που εργαζεται , τι σκεφτεται να κανει στο μέλλον. Η κ Τσωνη ειναι το προβλημα της Ελλάδος; και πως αβασανιστα δημοσιευουν καποιοι σχολια περαν της εργασιας. Κρίνουν δηλαδη χωρις κανενα ουσιαστικό στοιχείο. Εκτος καποιος την γνωριζει προσωπικα και μπορει να ενημερωσει με λεπτομερεια και τεκμηριωμενα για ολα αυτα. Το ότι εχει περαν απο ενα απλο πτυχιο θα επρεπε να κανει τους σχολιαστες; πιο προσεκτικους.Για να μην την αδικήσω ενδεχομενως να εχει και μεταπτυχιακα .

  176. κουτρούφι said

    Ξεχαρμανιάζω: https://www.youtube.com/watch?v=z0i3cbi09Rs
    Μες στου Συγγρού τη φυλακή σκοτώσαν ένα χασικλή
    ΤΡΕΙΣ μαχαιριές του δώσανε και χάμω τον ξαπλώσανε.

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μ’ αυτά που γράψαμε σήμερα, προβλέπω να σκάει μύτη ευκαιριακός σχολιαστής με το ψευδώνυμο πτλ, ας πούμε, για να τραβήξει το αυτί κομπλεξικών συνταξιούχων, που φθονούν τους επιτυχημένους αυτού του τόπου.

  178. Corto said

    138 (Ριβαλντίνιο):

    Όλες αυτές οι ποιητικές τεχνικές των αρχαίων είχαν μεγάλη χάρη: ισοψηφίες, καρκινικές επιγραφές, ακροστιχίδες κ.ο.κ.
    Ειδικά οι βυζαντινοί ήταν μάστορες των ποιητικών παιχνιδιών.
    (Και κάποιων μαθηματικών παιγνίων επίσης. Ο Μανουήλ Μοσχόπουλος γύρω στο 1300 μ.Χ. συνέγραψε πραγματεία για τα μαγικά τετράγωνα, ήτοι το πρώτο Sudoku, αφήνοντας κατά μέρος τα μαντικά και μυστικιστικά παρελκόμενα των προγενεστέρων.)

  179. Μαρία said

    178
    Την είδα πριν. Το άρθρο το είχα δει στο Φιλόλογο παλιότερα. Πέραν αυτού τίποτα.

    Εγώ το πρωί;

  180. Babis said

    152 «Οσο για το αστροπλοιο εγω εκανα κατι απλο το εβαλα στο google και βρηκα πληθος αρθρων που υποστηριζουν οτι στα ομηρικα επη υπσρχει αναφορα για αστροπλοιο.Μαλιστα αναφερουν και στιχο 3523(4)»

    Αυτό το είδος τεκμηρίωσης εννοούσες; Ποιά ραψωδία έχει στίχο 3523 και τι είναι αυτό το 4;

    126
    Το ξέρω έχεις δίκιο, αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ.

  181. 183. Σόρι, ο δύτης

  182. gpoint said

    # 184

    απλό 3523—> 3+5+2+3= 13—> 1=3 = 4 !!!!!!!

  183. gct said

    @ 184 Και φυσικα το google δεν ειναι επιστημονικη τεκμηρίωση. Εμφανιζει όμως και τις διαφορετικες αποψεις . Οπως επισης δεν ειναι επιστημονικη αποψη οταν γραφει καθενας επι παντος επιστητου.
    3523[4] ως δη ανθρώπων δε αθρόα παντ’. Γαια δη δομον υψηλοιο Οδυσσηιον αθροα παντ’
    Ξεκιναν με αφετηρια αυτο το κειμενο και τεκμηριωνουν την αποψη τους. Φυσικα δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνησει κάποιος με αυτους .
    Δεν γραφουν βωμολοχιες ειρωνιες. Σεβονται τις αποψεις των αλλων . Με το καλυμα της χιουμοριστικης διαθεσης λασπολογω ασυστολα. Ας κανει ο καθενας αυτοκριτικη και μετα να ειρωνευόμαστε τον όποιον …. Επειτα η εν λογω κυρια δημοσιευσε μια εργασια. Ας συμφωνησουμε οτι δεν ειναι σωστη.Αλλα προσπαθησε να φτιαξει κατι. Η πατριδα που δεν φτιαχνει εστω και μια καρφιτσα ας ηταν και στραβη δεν μας ενοχλει. Η κριτικη ειναι ευκολη η δημιουργια δυσκολη.
    Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα πόθεν έσχες τους, διαθέτουν αξιοσημείωτες περιουσίες με ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό . Το ότι ο πρωθυπουργός και υπουργοί ενίοτε διακοπεύουν με εξοδα του ελληνικού λαου ή το ότι στέλνουν τα παιδιά τους σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία είναι ένα φαινόμενο που σας έχει απασχολήσει; Το κρίνετε συμβατό με μια πραγματικη αριστερά
    Τα δεξια μνημονια ηταν κακα .. τα αριστερα τι είναι;;;;;;;;;
    Και εγω σκεφτομαι θα ερθει αυριο μια μερα που ο κοσμος θα εχει δουλεια και δεν θα πειναει. Θα ξαναγυρισει το χαμογελο και η ζωη θα γινει παλι γλυκια..

  184. gpoint said

    # 186

    το οποίο σημαίνει πωςε το αστρόπλοιο αρμένιζε ταχύτητα τετάρτη και αστρογλάροι κάθονταν στο μεσιανό κατάρτι

    όλα εγώ πρέπει να σας τα εξηγώ ;;; !!!

  185. Pedis said

    # 169 – Ο χριστιανομπολσεβίκος Καμμένος «σταύρωσε» τα F-16 προτού απογειωθούνε! Πτούπτούπτού!

    … υπουργός άμυνας είναι. Μπορεί να γνωρίζει κάτι παραπάνω για τα ανταλλακτικά των προμηθειών …

    Μωρέ έχει δίκιο κανείς να λέει σιγά μην το πρόβλημα είναι η Τσώνη! Εδώ κοινοβούλιο και κυβέρνηση έχουν φισκάρει από βλαμένους χριστοαρχαιάρρωστους. Συμφώνως, βεβαίως, με το σύνταγμα («εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος»). Α, το σύνταγμα το σεβόμεθα!

    Τριάδος, ρε! Τρία! Λέμε. Κάνουν κουμάντο τα τρία μας!

  186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98.>>γεροντᾶδες)
    γριάδες, λέει ο Βάρναλης σ΄ένα απ΄τα «Αττικά» κατά Νικοκύρη. Μεγάλη απόλαυση.

  187. Babis said

    187
    Τελευταίο σχόλιο και πάω για ύπνο.
    Το πρόβλημα δεν είναι στο Google. Το πρόβλημα είναι ότι κατηγορείς αδιακρίτως τους πάντες για έλλειψη τεκμηριωμένης γνώμης, και εσύ δεν τεκμηριώνεις τίποτα.

    Η ερώτηση παραμένει σε ποια ραψωδία υπάρχει στίχος 3523;

  188. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ το μόνο 3523 που βρίσκω είναι ένα μοντέλο γυαλιά ρέιμπαν. Να τα φόραγε ο τυφλός Όμηρος;
    Και για να σοβαρολογήσουμε, ναι, είναι προτιμότερο να μην κάνει κανείς τίποτα, αν δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Τουλάχιστον δεν θα κάνει καμιά ζημιά. Κι αν διδάσκει αντιεπιστημονικές ή ψευδοεπιστημονικές θεωρίες σε παιδιά, τότε η ζημιά μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη. Ο καθένας ας απλώνει τα πόδια του μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά του.

  189. Γς said

    169:

    >Ο χριστιανομπολσεβίκος Καμμένος «σταύρωσε» τα F-16 προτού απογειωθούνε! Πτούπτούπτού!

    Κι ο Αλέξανδρος [Πεντηκοστιανός Ευαγγελιστής της διασποράς και της συμφοράς] βγήκε έξω να σταυρώσει τον Γς που έφευγε και είχε πολύ δρόμο να κάνει.

    Στάθηκα για λίγο να πάρω όλη την ευλογία του και μετά έκανα πίσω για να ξεπαρκάρω και

    -Μπουμ! Πίσω.

    Γυρίζω μπρός και

    -Να ρε μ@λ@κα.

    Αλλά είχε εξαφανιστεί.
    Και με κοίταζε κι ο κόσμος που δεν ήξερε από ελληνικές μούτζες

  190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    115. Χτες η ερτ υποτίτλιζε στις ειδήσεις «η σορός του πρεσβευτή επιστρέφει στη Ρωσία»

  191. Γιάννης Ιατρού said

    193: Μεταμφιεσμένος Καλικάντζαρος θα ήταν Γιάννη, σε ξεγέλασε 🙂

  192. Αστρόπλοιο, Vrai Ou Faux?

  193. Γιάννης Ιατρού said

    194: ΕΦΗ
    εφ΄όσον είχε προετοιμαστεί για ταφή, το «η σορός» σωστό το βρίσκω!

  194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    197. Μωρέ αυτό εντάξει, τόχουμε 🙂
    αλλά σορός πήγε;

  195. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Ιάκωβε, μη γράφεις αβίαστα ό,τι νάναι. Άκου «αριθμοσοφία» ο Νας!! 😦 Eίπαμε, τρελός ήταν ο μακαρίτης. Όχι μαλάκας!

  196. Γς said

    190:

    >γριάδες, λέει ο Βάρναλης σ΄ένα απ΄τα «Αττικά» κατά Νικοκύρη

    Κι ο γριός Γς

    http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_4438.html

  197. gct said

    Προς babis
    Δεν προσπαθω να τεκμηριωσω τιποτα. Απλα ανεφερα τι υπαρχει στο google .Απο το οποιο πηρα το κειμενο και τον αριθμο. Δεν γνωριζω απο ποια ραψωδια..Δεν γνωριζω αμα ανηκει σε ραψωδια.Αρα τεκμηριωνω ο καθενας στο σαιτ δημοσιευει οτι θελει και φυσικα την δικια του αληθεια. Η αληθεια η καθολικη απαιτει αυστηρη επιστημονικη μεθοδο. Και δεν εχει σχεση με προσωπικες σκεψεις η επιθυμιες. Αμα ρωτησεις οποιοδηποτε πολιτικο ποια ειναι η αληθεια θα σου πει η δικη μου. εχουμε λοιπον τοσες αληθειες οσοι κσι οι πολιτικοι. Αρα και η πανσπερμια αποψεων στο google σημαινει ετσι απλα μια απο τα ιδια

  198. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία!

    139 Σωστά θυμάσαι, αλλά κάτι έτυχε με την επικαιρότητα και το αμέλησα. Φοβάμαι ότι θα μου ξαναδοθεί η ευκαιρία όμως

    141 Είμαι υπερτοπικός, όμως 🙂

    152 Αγαπητέ gct, αν βρείτε τον στίχο του Ομήρου που έχει τις οδηγίες κατασκευής αστροπλοίου, γράψτε τον να μη μένουμε στο σκοτάδι. Η παραπομπή που δίνετε (3523(4)) δεν μοιάζει για σωστή. Στα ομηρικά έπη παραπέμπει κανείς με ένα γράμμα που δηλώνει τον αριθμό της ραψωδίας και με έναν αριθμό που δηλώνει τον στίχο, π.χ. Δ56, θ434.

    162 Είναι ολοφάνερο 🙂

    173 Έχει πάρει κόσμο και κοσμάκη στο λαιμό του αυτό το απόσπασμα…

    186 Ναι, το 3523 είναι ο λε΄ξάριθμος κάποιας φράσης και το 4 ο πυθμενικός…

  199. sarant said

    201 Απλώς, το 3523[4] που βρήκες δεν είναι ο αριθμός στίχου, είναι μια λεξαριθμική ανοησία.

    Τώρα, αν νομίζεις ότι το «ως δη ανθρώπων δε αθρόα παντ’. Γαια δη δομον υψηλοιο Οδυσσηιον αθροα παντ’»
    δίνει τις οδηγίες κατασκευής αστρόπλοιου (και μάλιστα «του σωστού» αστρόπλοιου) εγώ πάω πάσο.

  200. Γς said

    Δεν διάβασα για ποιο αστρόπλοιο λέτε, αλλά αν φτάσετε στον Έριχ φον Ντένιγκεν, θα μπουκάρω!

  201. Γιάννης Ιατρού said

    202γ και σε μονοτονικό γραμμένος ο στίχος, πφφφ!
    Από σαράντα κύματα 🙂 …. θα πέρασε, που λένε!

  202. Pedis said

    Βρε συνταξιούχοι, πληρωθήκατε σύνταξη σήμερα; Το όριο ανάληψης ήταν χαμηλότερο από αυτό που περιμένατε να βρείτε; (Έτσι μου είπαν οι θειάδες μου. Το κατάλαβαν σωστά;)

  203. Γιάννης Ιατρού said

    206: αμε 🙂 🙂

  204. paolodrosi said

    Απο τον Παυλο Κυραγγελο και το βιβλιο του »περι Περιστερας»

    ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ KΑI ΟΛΥΜΠΙΟΙ
    Αναφέρθηκα εν παρόδω στο προηγούμενο τεύχος (τ.93,Οκτ.91) στις απόψεις του Λέων. Κύρρη για τον Όλυμπο. Τώρα, αναλυτικώτερα, ας σημειώσω πως στο τόσο σημαντικό έργο του («Απόκρυφοι γνώσεις», 1966, σελ.56,57) αναφέρει πως και στην κυπριακή διάλεκτο η λ. κολύμπα ή κολυμπούα ή κόλυμπος σημαίνει «ένα μέρος μικρό, κάπου 2X3 ή 4X5 μέτρα, όπου υπάρχει στάσιμο νερό», για να συμπεράνει ότι «κολυμβώ εσήμαινε επιπλέω, το Κ είναι ευφωνικόν» και ότι «επομένως Όλυμπος, κατά τον Όμηρον, ήταν το μέρος, το οποίον επέπλεε της Γης, και αυτό είναι τα ανώτερα στρώματα της ατμοσφαίρας, όπου ούτε χιόνια ούτε βροχές υπάρχουν, αλλά αιθρία και λάμψις» και να καταλήξει ότι «ο τόπος αυτός είναι έξω από τον χώρον: είναι η κατάστασις του πνευματικού κόσμου… όπου βιούν οι θεοί». Αυτοί οι ολύμπιοι θεοί, ακριβώς, που ο Νταίνικεν θεωρεί εξωγήινους. Όμως, ας μου επιτραπεί να σημειώσω παρεμβαίνοντας στις απόψεις των δύο αυτών συγγραφέων-ερευνητών, πως ένας εξωγήινος χρειάζεται ένα σκάφος ή πλοίο (αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται πάντα για να δηλωθεί ένα αερόπλοιο ή αεροσκάφος, δηλ. «μηχανισμός εν πτήσει») και βέβαια ένα «σκάφος» ή «πλοίο» πλέει, δηλ. κολυμπά, κάπου. Κατά συνέπειαν η λ. Όλυμπος δεν είναι ένα κύριο όνομα, αλλά απλώς ένα επίθετο, που προσδιορίζει, λειτουργικά, το σκάφος-κατοικία των Ολύμπιων, δηλ. των Αστροναυτών: κολυμπάει, πλέει ή επιπλέει, στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης.

  205. Μαρία said

    206
    ΙΚΑ και δημόσιο πλερώνει αύριο Πέμπτη, χτες Τρίτη πλήρωσε ο ΟΓΑ κι ο ΟΑΕΕ.
    Τον Ιατρού μη τον ακούς, απ’ αλλού τα παίρνει 🙂

  206. Γιάννης Ιατρού said

    209: Μαρία
    φτιάξε το ρολόι σου, Πέμπτη είναι ήδη 🙂

  207. Pedis said

    καλά, αλλά ήταν λιγότερα;

  208. Γιάννης Ιατρού said

    211: Όχι ρε συ, όλα σωστά! Μόλις το τσέκαρα

  209. Pedis said

    212 – Καλώς. Μου είπαν μαλακία.

  210. Μαρία said

    210
    Για την τράπεζα δεν είναι 🙂
    Ρε συ, απ’ τη μαμά Ελλάς πληρώνεσαι;

  211. Pedis said

    Εντωμεταξύ, διαβάζω στην Αυγή ότι, αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση (ΥΠ.Α.Α.Τ., Οικονομικών, Πρόνοιας, Προστασίας του Πολίτη και Αμύνης) με σκοπό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε μην επηρεαστεί στο ελάχιστο η ανάκαμψη της οικονομίας και ειδικότερα να στηριχθεί το εμπόριο τροφίμων μετά το πλήγμα που δεχθηκε.

    Ακόμη περισσότερο, λέει, πρόκειται για συμβολική κίνηση της κυβέρνησης να αναγνωριστεί η χειρονομία κοινωνικής ευαισθησίας και σεβασμού στον καταναλωτή που επέδειξαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

    Στα πλαίσια της υπουργικής απόφασης και σε συνεργασία με τις πληγείσες επιχειρήσεις με στόχο τη στήριξη των πωλήσεων θα τοποθετηθούν αύριο στα ράφια των σουπερμάρκετ πλήρεις παρτίδες των παρακάτω προιόντων που θα συμπεριλαμβάνουν:

    – 7 (επτά) συσκευασίες σάλτσα ντομάτα με βεβαίωση απαλλαγής από τον ενφια για το 2019.
    – 5 (πέντε) μπουκάλια κόλα με επιταγή δώρου πάσχα για το 2021.
    – 29 (εικοσιεννέα) συσκευασίες γάλα με κουπόνια για αγορά 500 γρ. παξιμαδιού με σουσάμι.

    Χάλια φάρσα! (Καλά, πόσο μαλάκες είναι αυτοί οι αναρχομαλάκες;! Ούτε δωδεκάχρονα βλαμμένα να ήταν!)

    Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μοναδική ευκαιρία! Μην πτοείστε! Συμμετέχετε ενεργά στο μεγάλο κοινωνικό πείραμα πανεθνικών διαστάσεων ηλιθιότητας!

  212. Γιάννης Ιατρού said

    214: Η σύζυγος Μαρία από εδώ. Πάντως από δημόσιο μπήκαν οι συντάξεις κλπ., το τσέκαρα σου είπα, προηγουμένως. Αλλιώς πάνε φαίνεται τα ρολόγια εκέι πάνω, τι να πώ;

  213. Μαρία said

    216
    Κι εγώ το τσέκαρα. Μπορεί να είναι θέμα τράπεζας. Πληρώνομια απο άλφα.

  214. Pedis said

    # 216 – Α, τώρα νομίζω κατάλαβα τι μου απάντησες. Οι θειάδες μου δεν ξέρουν από ιμπάνκιν και τέτοια, δοκίμασαν να κάνουν ανάληψη και το όριο ήταν χαμηλότερο. (Και βάλθηκαν να κάνουν εικασίες μαζί με τους άλλους που ήταν παρόντες … )

  215. Γιάννης Ιατρού said

    217: από Εθνική

  216. Γιάννης Ιατρού said

    218: ε, θα είχαν κάνει κι άλλες αναλήψεις πρωτύτερα … Μανία κι αυτή, να τα σηκώνουν όλα μόλις μπουν… Αλλά ο καθένας με τη βολή του, τι να πώ. Πάντως οι συντάξεις (και το βοήθημα μαθαίνω από αλλού) κλπ. μπήκαν.

  217. Γιάννης Ιατρού said

    πάντως αυτά με την πληρωμή πριν το τέλος του μηνός κλπ. αλλού έξω (π.χ. Γερμανία) δεν γίνονται. Γενικά και απαραβίαστα, πηρώνουν την πρώτη εργάσιμη μετά το τέλος του εκάστοτε μηνός. Και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και γενικά, δεν έχει εξαιρέσεις. Κι όταν ακούν πως εδω δόθηκαν μερικές μέρες πριν (λες κι εδώ κάποιος με τα ποσά που παίρνει, μπορεί να τα βγάλει πέρα μεχρι το τέλος του μήνα, οι περισσότεροι δηλαδή, γιατί υπάρχουν και …εξαιρέσεις), τους πιάνει η κακία (είναι και τσίπηδες…) κι αφρίζουν.

  218. Μαρία said

    220
    Το πιο κουφό είναι, όταν διαβάζουμε οτι διέρρηξαν σπίτι ηλικιωμένου και του έκλεψαν 10 χιλιάδες.

  219. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    1) Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωσι ότι μετά από 19 ώρες δεν ευρέθη είς χριστιανούλης να αναρτήση τους 7 στίχους της Οδυσσείας (Θ, 567-573), όπου ο Θείος Όμηρος κάνει σαφώς λόγο για αστρόπλοια άνευ πηδαλίου και κυβερνήτου, σαν τα αυτοκίνητα που προσπαθεί να κατασκευάση στις ημέρες μας η Google. Ο παμπόνηρος κ. Κορτός (σχ. 173) για να θολώσει τα νερά, ανεβάζει μόνο την μαλλιαρή μετάφραση του χριστιανομπολεβίκου Ζήσιμου Σίδερη, ώστε να μήν καταλάβει κανείς τίποτα.

    ΙΔΟΥ το πρωτότυπο του Ομήρου και η ρωμέικη μετάφρασις του Κώστα Δούκα, ο οποίος κρατάει όλες τις ομηρικές λέξεις που γίνονται κατανοητές και σήμερα, και δεν τις αντικαθιστά με μαλλιαρές όπως κάνουν εκ συστήματος οι μισέλληνες Καζαντζάκης και Σίδερης

    2) Καλούμε τον κ. Σαραντάκο, αν έχει τα κότσια, να βγεί και να καταγγείλει και το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Scientific American» που στο τεύχος του Οκτωβρίου 2004 (κατεβάστε εδώ) δημοσίευσε (σελ. 29-33) ένα εκπληκτικό άρθρο για το πώς η φωναχτή απαγγελία του Ομήρου με την ορθή κάνει καλό στην καρδιά. ΙΔΟΥ μέρος του πρωτοτύπου άρθρου του «Scientific American» που δεν θα τολμήσει ποτέ να αναρτήση ενθάδε ο αποδομιστής του Αρχαιο-Ελληνικού Θαύματος κ. Σαραντάκος

    ΙΔΟΥ και το σχετικό (ανα-) δημοσίευμα του «Κόσμου του Επενδυτή» (14/8/2004) που είχε κάνει πάταγο στην εποχή του και δεν ευρέθη κάποιος αποδομιστής για να το λοιδορήσει

    3) Όσο για τους λεξαρίθμους που ειρωνεύεσθε, δεν υπάρχει τέτοια λέξις στην Θεία αρχαιο-Ελληνική Γλώσσα. Το ορθόν είναι «Ισοψηφία» (βλέπε το εκπληκτικό σχετικό λήμμα της Αγγλικής WIkipedia που οι Ρωμιοί τεμπελχανάδες δεν είχαν το φιλότιμο να το μεταφράσουν μέχρι σήμερα). Όλοι οι λαοί με πρώτους και καλύτερους τους Εβραίους και τους Χριστιανούς χρησιμοποιούν την Ισοψηφία για να κάνουν προφητείες, προβλέψεις, να διασύρουν ανθρώπους κλπ. Βλέπε το εκπληκτικό απόσπασμα που διασώζει ο Σουητώνιος για τον ελληνόψυχο Νέρωνα

    Ο οποίος Νέρων, στο εβραϊκό και μόνο αλφάβητο βγάζει άθροισμα 666, εξ ού και οι βρωμεροί Γαλιλαίοι στην «Αποκάλυψι του Ιωάννου») τον ταύτισαν με τον Αντίχριστο

    Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

    ΥΓ: Ενημερώνουμε τον καυλοπυρέσσοντα συνταξιούχο αναγνώστη κ. Γιάννη Ιατρού ότι βγάζει άθροισμα 1203 και ισοψηφεί (μεταξύ άλλων) με τις φράσεις «Άγγελος κακών», «απομυθοποιημένος», «γονιμοποιώ» και «Ιησουΐτες». Ο δέ κ. Νίκος Σαραντάκος βγάζει άθροισμα 1293 και ισοψηφεί (μεταξύ άλλων) με τις λέξεις + φράσεις «αμαρτάνω», «γενικεύω», «είμαστε καταδικασμένοι», «παιχταράς» και «χθόνιος θεός».

  220. Γς said

    219:

    Ένα από τα μυστικά του ευ ζειν, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ είναι το ρολόι του χεριού. Το έχω καταργήσει πολλές δεκαετίες τώρα.

    Ένα άλλο πρέπει να είναι και ο έλεγχος των λογαριασμών τραπέζης, σχετικά με την ημέρα και το ύψος των αποδοχών. Μισθών και συντάξεων

  221. Γς said

    220:

    Σαν θειοδίαιτο τον κόβω Γιάννη.
    Τι λες;

  222. Πέπε said

    Ρε παιδιά, το ορίτζιναλ άρθρο το διαβάσατε; Είμαι σχετικά στην αρχή ακόμη, αλλά δείχνει καλύτερο απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς.

    Πιάνει κάπου το ζήτημα της μετρικής του Ομήρου, όπου -όπως και σε άλλες πτυχές των επών- εντοπίζεται μαθηματικότητα. Πριν πιάσει τη μετρική, έλεγε κάτι άλλο. Παραθέτω λοιπόν την κατακλείδα του προηγούμενου θέματος και τη μετάβαση στο θέμα της μετρικής:

    … Φοβερή τριαδική θεότητα συνθέτουν και οι Ερινύες που γεννήθηκαν από το αίμα του Ουρανού μετά τον ακρωτηριασμό του από τον Κρόνο και υπήρχαν πριν ακόμη κι από την εμφάνιση του Δία και των Ολυμπίων Θεών.

    Ο Όμηρος επίσης, έγραψε σε δακτυλικό εξάμετρο.

    Στην Α’ Γυμνασίου πολλά παιδιά αγνοούν ότι αυτή η χρήση του «επίσης» δεν είναι η ενδεδειγμένη. Μέχρι το Λύκειο, αρκετά παιδιά το έχουν καταλάβει. Όσα φτάσουν μέχρι τις Πανελλήνιες και ακόμη δεν το ‘χουν ξεκαθαρίσει, δεν προσδοκούν μεγάλο βαθμό στην Έκθεση. Εδώ όμως δε μιλάμε για μαθήτρια αλλά για φιλόλογο με δρ!

    Προχωρώ.

    Αμέσως μετά παρατίθενται οι πρώτοι 5 στίχοι από το προοίμιο της Ιλιάδας, ως παράδειγμα (έτσι καταλαβαίνω) του δακτυλικού εξαμέτρου. Χωρίς καμία εξήγηση για το τι είναι το μέτρο και ποια η αντιστοιχία μεταξύ του θεωρητικού του σχήματος και των συλλαβών του πραγματικού κειμένου, διαβάζουμε απλώς τη φράση «Δηλαδή κάθε στίχος αποτελείται από έξι δακτύλους και κάθε δάκτυλος αποτελείται από τρεις συλλαβές, μία μακρόχρονη και δύο βραχύχρονες, − ∪ ∪ .». (Μετά το «επίσης», άστοχη χρήση και του «δηλαδή»: το βάζουμε όταν εξηγούμε, εδώ δε δόθηκε καμία εξήγηση.)

    Εδώ να αποκαλύψω σ’ όσους συνταξιούχους σχολιαστές δεν είναι φιλόλογοι ότι ο δάκτυλος ΔΕΝ αποτελείται από τρεις συλλαβές (μπορεί και να αποτελείται από τρεις, αλλά όχι υποχρεωτικά – ο κανόνας είναι αρκετά πιο σύνθετος), αλλιώς κάθε στίχος θα είχε 18 συλλαβές, πράγμα που δεν είναι η θήκη (is not the case).

    Ακολουθεί ένα απόσπασμα 4 στίχων από την «Ιθάκη» του Καβάφη, χωρίς παραπομπή και χωρίς τον παραμικρό σχολιασμό. Κανείς δεν ξέρει (κι όσοι ξέρουν δε λένε) ποιος είναι ο λόγος της παρουσίας αυτού του αποσπάσματος εκεί μέσα. Πάντως να αποκαλύψω σ’ όσους συνταξιούχους σχολιαστές δεν το ξέρουν ότι …δεν είναι μετάφραση του προηγούμενου, ομηρικού, παραθέματος.

    Και το κείμενο συνεχίζει ως εξής:

    Υπάρχουν σταματήματα και παύσεις που ξεχωρίζουν οι περίοδοι (από τελεία σε τελεία ή από τελεία σε ερωτηματικό) δάκτυλος: 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος − ∪ ∪ /− ∪ ∪ /− ∪ ∪ /− ∪ ∪ /− ∪ ∪ /− ∪ .

    Ωραία σύνταξη, σαφή και ρέοντα νοήματα, σωστή αρίθμηση.

    Υπάρχει γενικά μια μικρή παύση της φωνής ( brake of voice) μεταξύ δύο διαδοχικών λέξεων που είναι αρκετό, ώστε να επηρεάσει τον ρυθμό.

    Εδώ το νόημα μπορεί να μην είναι σαφές, επειδή είναι γραμμένο σε άθλια ελληνικά, όμως κατά βάθος υπάρχει κάποιο νόημα. Πράγματι, κάθε στίχος έχει μια μετρική τομή σε προκαθορισμένα σημεία, που πέφτουν πάντοτε μεταξύ λέξεων και όχι στη μέση της λέξης. Μόνο που αυτό δεν οφείλεται στην ιδιοφυΐα του Ομήρου ή στην πρόθεσή του να περάσει κρυφά μηνύματα, είναι απλώς ένα αυτονόητο στοιχείο του δακτυλικού εξαμέτρου χωρίς το οποίο δε θα υπήρχε ρυθμός.

    Επιπλέον, κάθε δάκτυλος (πόδι) αποτελεί μία τριάδα -,∪ , ∪ , που περιέχει μια δυάδα, η δυάδα εδώ είναι [ -,∪ ] δηλαδή το μακρό και το βραχύ, όπως το άρτιο και το περιττό στις Πυθαγόρειες τριάδες!

    Αντιπαρέρχομαι υψηλοφρόνως -αποδίδοντάς την σε αβλεψία- τη χρήση του αδόκιμου όρου «πόδι» αντί του καθιερωμένου «ποδάρι», για να ρίξω όλα τα φώτα στα δύο επόμενα σημεία: ότι μέσα στην τριάδα περιλαμβάνεται μια δυάδα (μιλάμε, πώς το κατάφερε αυτό ο Όμηρος;), και στην εντυπωσιακή -αν και προφανή- ομοιότητα ανάμεσα στο μακρό-βραχύ του Ομήρου και στο άρτιο-περιττό του Πυθαγόρα.

    Δεν περιγράφω άλλο. Η κυρία είναι αναλφάβητη.

  223. gpoint said

    # 217, 8,9

    οταν λένε πως οι συντάξεις δημοσίου θα πληρωθπύν την Πέμπτη συνήθως από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης έχουν μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων, δεν είναι θέμα τράπεζας

  224. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να υποθέσω ότι αυτά τα αυτοπηδαλιουχούμενα πλοία των Φαιάκων δεν κινδύνευαν από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τέρατα που σαφώς υπήρχαν, αφού τα αναφέρει ο Όμηρος. Χωρίς πλήρωμα, τι να φάνε και τι να ρουφήξουν οι καημένες. 😉

  225. gct said

    Παρατηρω πολυ ειδικοι σχολιαζουν και γραφουν Προηγουμενως δημοσιευσα κατι που βρηκα στο διαδικτυο μεσω google. Kαι φυσικα οι αναφορες στις ραψωδιες έχουν ενα γραμμα και ακολουθούνται απο ενα αριθμό . Ηθελα να δειξω ποσο ευκολα παραπλανιεται καποιος απο το διαδικτυο. Δεν αποτελει τεκμηρίωση η αναζήτηση στο διαδικτυο. Παρατηρω έταιρος σχολιαστής αβασανιστα χαρακτηριζει την αρθρογραφο
    αναλφαβητη . Ανθρωπος που πηρε πτυχια και μαλιστα διδακτορικό δεν ειναι αναλφαβητος. Αν μάλιστα τα πτυχια ειναι απο διαφορετικά πανεπιστημια τότε δεν μπορει να σταθει καμια θεωρια συνωμοσιολογίας . Το χειροτερο απο όλα ειναι η πασης φυσεως πληροφορία που κυκλοφορει και αποπροσανατολίζει . Καταιγισμός ψεματων απο πριν και νυν πολιτικους αλλα αντίδραση , αναφορα καμια . Σχεδον πουθενα στο διαδικτυο. Η διαβρωση των πάντων . Γίναμε ειδικοι για τους αλλους και δεν κοιταμε πρωτα τον ευατο μας . Για την κοινωνια που παει ενδιαφερεται κανεις; Περναει με 3 μαθητης στο γυμνασιο ας πουμε. Αυτοι οι μαθητες κατανοουν τι;;;;; Μπορει να προχωρησει η παιδεια αμα δεν ειναι ελευθερη;;; Ποτε θα μπορεσουν να αναπνευσουν ολες οι δομες απο σφιχταγγαλιασμο τον κομματικο. Ο κοσμος νομισε ερχεται κατι διαφορετικο. Και ακουει δεν ειμαστε χειροτεροι απο τους προηγουμενους.

  226. Νεσταναίος. said

    172. Συμφωνώ. «Φευγαλέα αναφορά».

    233. Ο Όμηρος μπορεί να μη κάνει καλό στην καρδιά αλλά κακό σίγουρα δεν κάνει.

    Μου αρέσει πολύ αυτό που γράφεις. «Ο οποίος κρατάει όλες τις ομηρικές λέξεις που γίνονται κατανοητές και σήμερα.».
    Αλλά εμείς προσπαθούμε να τις αντικαταστήσουμε με αυτές που μάθαμε στα ξένα πανεπιστήμια.

    Πολλοί Έλληνες και ξένοι σίγουρα υπερβάλουν υπερασπιζόμενοι τον Όμηρο αλλά δεν είναι σίγουρο σε ποίο στρατόπεδο ανήκουν αυτοί.
    Ένα στοιχείο όμως που δεν είναι καθόλου υπερβολή είναι ότι ο Όμηρος σίγουρα έζησε πριν το ηφαίστειο της θήρας διότι δεν έχει αναφερθεί σε αυτό.

  227. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή πρέπει να λέμε νήες, για να μιλάμε σωστά ελληνικά; Αν λέμε πλοία και καράβια είμαστε ανελλήνιστοι;

  228. giorgos said

    Ο Πλάτωνας τόν είχε άποκλείσει από τήν «Πολιτεία » του τόν Ομηρο…
    http://katotokerdos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_20.html#more

  229. sarant said

    Καλημέρα και ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    229 Δεν μας είπες όμως πώς ο στίχος που παρέθεσες παραπάνω δίνει οδηγίες για κατασκευή «σωστού» αστρόπλοιου

    231 Το πλοίον είναι λέξη της κλασικής αρχαιότητας αν και όχι ομηρική.

  230. 216 τη χρήση του αδόκιμου όρου «πόδι» αντί του καθιερωμένου «ποδάρι»
    😀

  231. spiral architect said

    Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωσιν ότι μετά από 24 ώρες δεν ευρέθη είς χριστιανομπολσεβίκος σαραντοκομισάριος να αναρτήση τας δηλώσεις της κομίσσης του Αμαρουσίου Μαρίνης, ήτις εδήλωσεν ότι η νίκη του Τραμβ εδικαίωσεν την χρυσήν αισθητικήν της.
    Πτωχοί!

  232. Μπούφος said

    Στέλλοντας εις άπαντας τους ενθάδε κειμένους, ευχάς δια τας ημέρας των Χριστουγέννων, (εορτή της ειρήνης και της αγάπης) ‘ οφείλω να ομολογήσω ότι ο παρών χώρος, διαθέτει και οικοδεσπότην (Νίκο Σαραντάκο) και φιλοξενούμενους, υψηλοτάτου επιπέδου οι οποίοι άνευ προσωπικών εμπαθειών, με ακατάβλητον ικμάδα ψυχών και σωμάτων, αναζητούν την λάμψη της αληθείας των λέξεων. Ευγνωμόνως πτερυγιζω άνωθεν των σοφών κεφαλών σας, ούτως ειπείν, κοάζοντας: «Ες αύριον τα σπουδαιότερα!»

  233. spiral architect said

    Το περιβόητο κουμπί δεν θα το πατήσει ο Κιμ, ούτε καν ο Τραμπ. Θα το πατήσει ο Πατούλης.
    (το λέει και το όνομα άλλωστε)

  234. gct said

    @233 Δεν γνωριζω αρχαια ελληνικα. Δεν ειμαι μελετητης αρχαιων κειμενων. Απλα εβαλα στο google αστροπλοιο ομηρικα επη και αναδημοσιευσα αυτο που βρηκα. Και εκεινοι στο σαιτ διατεινονται οτι αυτα που γραφουν ειναι σωστα. Εκεινο που ειναι πασιφανες ειναι οτι δεν υπάρχει καμια επιστημονική τεκμηριωση. Επίσης μη ειδικοι ξερολες στο διαδικτυο γραφουν περι παντος επιστητου . Ποιος και με ποια επιστημοσυνη εργασιες .. δημοσιευσεις .. οχι εκδοσεις .. και με σαφη ενασχοληση με τα ομηρικα επη θα μας πληροφορισει εγκυρα και ουσιαστικα. Αυτο ειναι το ζητούμενο.. Εδω προφανη πραγματα περνανε στο ντουκου…Με αρθρο μονο θα καταργησω τα μνημονια οταν θα εκλεγω .. Καλυτερος πελατης των διαφορων ουτε υπήρξε αλλα μη λεμε μεγαλα λογια στο μελλον μπορει καποιος να τον ξεπερασει.
    Το αν ο Ομηρος εγραψε για αστροπλοια για μενα δεν ειναι το σημαντικο. Ο καταιγισμος στο διαδικτυο πασης φυσεως αληθειων ειναι το προβλημα. Και εδω ειναι το πραγματικο φιλοσοφικο ερωτημα. Η αλήθεια ειναι αναλογη με τις παρωπιδες που φορα ο καθε αναγνωστης η μονο μια. Οπως και με το ποδοσφαιρο καθε ομαδα εχει την δικη της αληθεια

  235. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μάλλον, Γιολάντα (;), μπερδεύεις την αλήθεια με την άποψη. Και στο θέμα της άποψης έχει δογματίσει τελεσίδικα ο μέγας Κλιντ. Η εύρεση της αλήθειας, όμως, σε οποιοδήποτε ζήτημα είναι μια προσπάθεια με αυστηρή μεθοδολογία και ορίζεται από κανόνες. Δεν είναι ό, τι του φανεί του λωλοΣτεφανή.

  236. sarant said

    238 Ο Όμηρος, δόξα τω Θεώ, έχει μεταφραστεί στα νέα ελληνικά. Βρείτε μια μετάφραση του στίχου.

  237. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    237. 😆 😆 😆

  238. gct said

    @240 στη ΓΗ ο υψηλός δόμος έχει τα πάντα που ενδιαφέρουν τον Οδυσσέα / τα πάντα όσα ενδιαφέρουν τον Οδυσσέα βρίσκονται στο νέο υπερυψωμένο κεφάλι του
    αυτή την μετάφραση βρισκω . Δεν λεω οτι ειναι και σωστη. Απλα το ειπα δεν ειμαι ειδικος . Αλλου βρήκα …Η λέξη «δόμος» έχει ποικιλες ερμηνείες, ερμηνεύεται ως Δόμος των Μυκηνών, ως κύτταρο, ως αστροπλοιο, ως κρανίο, ως πλανήτης, ως κατοικία.
    Τι δειχνουν όλα αυτά οτι στο διαδικτυο υπαρχουν πολλες αποψεις . Τεκμηριωση δεν βλεπω ουτε απο τους μεν ουτε απο τους δε . Μονο αυθεντιες… Ετσι ειναι καθε ατεκμηριωτη αποψη . Ειπαμε στην Ελλαδα εισαι οτι δηλωσεις . Τυχαιο δεν νομιζω

  239. Pedis said

    # 232 – Ο Πλάτωνας τόν είχε άποκλείσει από τήν «Πολιτεία » του τόν Ομηρο…

    Προφανώς! Δεν τον πήγαινε καθόλου με το κόλλημα που είχε φάει με τη θεωρία αριθμών, παραγνωνίζοντας από το έργο του τη σημασία της γεωμετρίας! Αφού στο εξηγεί, εμμέσως, η Τσώνη.

    Ωραίο θέμα για ομιλία στο Συνέδριο του ’17 της Μαθηματικής εταιρείας: ιντεντισιπλινέρι, σίνερτζι και όλη αυτή η σάλτσα. Θα σκίσει!

  240. nikiplos said

    @242, Συγνώμη για την παρέμβαση / παρέκβαση…

    Καλείται να αποδείξει κάτι (το οποιοδήποτε) ΜΟΝΟ όποιος το ισχυρίζεται…
    Έτσι λέει η κοινή σε όλους μας λογική…

    Δεν μπορώ να λέω εγώ «αυτό είναι ένα διαστημόπλοιο», εσύ να παραξενεμένος να μου απαντάς: «τι λες βρε άνθρωπε? τρακτέρ είναι! κοίτα καλύτερα!» και εγώ να λέω μετά «άποψή σου». Να μπαίνουν δηλαδή οι δύο ισχυρισμοί στο ίδιο τσουβάλι αν με εννοείς… Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που φύγαμε από την εποχή των σπηλαίων κάποτε…

    φιλικά πάντα… 🙂

  241. spiral architect said

    Έλεος ρε παιδιά, αστρόπλοια στην μυκηναϊκή εποχή. Θυμίζει κάτι μεταξύ Cloud Atlas και War Of The Worlds.
    Κόψτε λίγο το sci-fi …

  242. Ριβαλντίνιο said

    @ 206 Pedis

    Ναι «ισχύει», αλλά θα σου πω γιατί έγινε. (Καταρχάς μόλις αποκάλυψες ότι οι θειάδες σου παίρνουν σύνταξη πάνω από 840 ευρώ. Καλό αυτό ! Να τις έχεις από κοντά 🙂 Βέβαια εσύ δεν χριάζεται, γιατί σαν πανεπιστημιακός θα πληρώνεσαι καλά… ).

    Την προηγούμενη βδομάδα θα πήγαν και θα σήκωσαν την τελευταία δόση της σύνταξής τους. Άρα τώρα δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν 840 ευρώ, αλλά 840 – x , όπου x το ποσό που σήκωσαν την προηγούμενη βδομάδα.

  243. spiral architect said

    @246: Να τις έχεις από κοντά 🙂

    Και οι φορτιστές πάντα στη πρίζα παιδιά, μην το ξεχνάμε. 😉

  244. Πέπε said

    @229:
    > > Παρατηρω έταιρος σχολιαστής αβασανιστα χαρακτηριζει την αρθρογραφο αναλφαβητη .

    Εγώ, στο #226. Αν το είπε κι άλλος σε άλλο σχόλιο, τότε ίσως δεν εννοείς εμένα. Αν πάντως εννοείς εμένα, απαντώ:

    Δεν ήταν αβασάνιστο. Βάσανος είναι η απόδειξη. Εγώ δεν έγραψα ένα μήνυμα που να αρχίζει και να τελειώνει στον χαρακτηρισμό «αναλφάβητη», αλλά μια σειρά συλλογισμούς των οποίων τα δεδομένα προέρχονται από το κείμενο της Τσώνη και τα συμπεράσματα είναι δικά μου. Τα λέω -νομίζω- αρκετά ξεκάθαρα ώστε όποιος δε συμφωνεί να μπορεί να εντοπίσει ακριβώς το σημείο όπου πάσχει το σκεπτικό μου.

  245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    229 – Για την κοινωνια που παει ενδιαφερεται κανεις; Περναει με 3 μαθητης στο γυμνασιο ας πουμε. Αυτοι οι μαθητες κατανοουν τι;;;;; Μπορει να προχωρησει η παιδεια αμα δεν ειναι ελευθερη;;;
    Άμα διδάσκουν εκπαιδευτικοί σαν την Τσώνη, ούτε βήμα δεν μπορεί, μόνο πίσω μπορεί να πάει, στην τότε εποχή, που για να ταξιδέψουν χρησιμοποιούσαν ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΑ.
    Κατά τ’άλλα, αυτοί που της έκαναν κριτική, δεν είναι άσχετοι με το αντικείμενο, εν ενεργεία και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί είναι, ενώ ο Νικοκύρης έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του. Πάντως, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων, για να καταλάβει πως η εν λόγο κυρία, μπορεί να μην είναι (κυριολεκτικά) αναλφάβητη, αλλά είναι σίγουρα ανισόρροπη, κι η ψυχική ισορροπία δεν έχει να κάνει με τα πτυχία που έχει κάποιος-α, άλλωστε κι ο Μένγκελε είχε πτυχία.

  246. spiral architect said

    @249: Ωπ, ο Λάμπρος προσγειώθηκε με το αστρόπλοιο του ξανά στην Area 51 του ιστολογίου μας.
    Καλώς όρισες στον πλανήτη μας ξένε! 🙂

  247. ΓιώργοςΜ said

    249/250
    Live long and prosper 😐

  248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    250 – Καλώς σας βρήκα γνωστέ. 🙂 Eίχα μια κάπως εκτεταμένη αεροαθλητική μετεκπαίδευση. 🙂

    251 – 🙂 🙂 🙂

  249. gct said

    @249 Oσον αφορα τον νοικοκυρη του σαιτ ουδεις μπορει να αμφισβητησει την προσφορα του και την συνεισφορα με πληθος εργων που εχει εκδοσει.
    Για το θεμα ομως της βαθμολογιας 3 και την προαγωγη θα παρατηρησω . Τον νόμο δεν τον ψηφισε η κ.Τσώνη. Η εν λόγω κυρια διδασκει σε ενα σχολειο και αντε να εχει διάδραση με 150 μαθητες . Οταν ο πρωθυπουργός που επηρρεαζει τα ονειρα τις προσδοκιες.. ψευδεται ασυστολως .. γραφω μονο ενα ….το περηφανο οχι εγινε ναι ..κανενας σοιμπλε δεν του ειπε να διαλυσει την παιδεια. Το ποσοι κομματόσκυλοι διδάσκουν και μπαρουφολογουν στα σχολεια και μας αναγκαζουν να παμε τα παιδια μας φροντιστηρια φυσικα δεν ενδιαφερει.
    Δεν βλέπω όμως κανενα σχόλιο για αυτη την συμπεριφορα που επιδεικνυεται δημόσια . Και φυσικα ειναι απόλυτα τεκμηριωμενη.

  250. spiral architect said

    Παλαβομάρες σαν και της Τσιώνη δεν διδάσκονται στα σχολεία. Διδάσκονται Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία κλπ με όλα τα καλά και τα κακά της διδασκαλίας ή/και της μεθοδολογίας. Ανέκαθεν και με κάθε κυβέρνηση.

  251. gct said

    @249 Αναφερομαι στο αναλφαβητη. Το κειμενο δεν δειχνει στοιχεια αναλφαβητισμου. Μπορεις να προσαψεις αλλους χαρακτηρισμούς πχ. γραφει αναληθη, κανει εικασιες, κανει ακροβασιες κτλ. Οσο περι ψυχικης ισορροπιας ειναι κατι πολυ δυσκολο να διαπιστωθει ευκολα. Εδω οι ψυχιατροι θελουν τρεις συνεδριες με ενα μονο κειμενο και χωρις προσωπικη επαφη πως μπορει να βγει συμπερασμα; Οσο για τα πτυχια θα συμφωνησω πολλοι πολιτικοι εχουν πτυχια οπως και ο μεγγελε αλλα δεν ειναι αναλφαβητοι ειναι κατι αλλο… Αλλωστε τα πτυχια δεν διαμορφωνουν προσωπικοτητες αλλα ειδικοτητες.

  252. gct said

    @254 Συμφωνω . Αλλα ποτε δεν ευτελιστηκε η προαγωγη των μαθητων απο ταξη σε ταξη παρα μονο με αυτη την κυβερνηση. Λιγοτερες ωρες ανα βδομαδα διδασκαλιας ( μειον 3) , ευκολοτερη προαγωγη , εξεταζομενα μαθηματα 4 . Τα σχολεια διαλυθηκαν επι αυτης της κυβερνησης . Μπηκε η τριτη αναθεση. ΠΛηροφ. διδασκουν μαθηματικα κτλ

  253. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ψιτ, Γιολάντα, σου ‘χω νέα: τα σχολεία ΔΕΝ διαλύθηκαν από αυτή την κυβέρνηση. Διαλυμένα τα παρέλαβε. Κι αν λειτουργούν, όσο λειτουργούν, οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κάνουν φιλότιμα τη δουλειά τους, εν αντιθέσει με τους αφιλότιμους που έχουν στο κεφάλι τους.

    Αρχιτέκτονα, εννοείται ότι οι απιθανολογίες της Τσώνη δεν περιλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη. Κάθε εκπαιδευτικός, όμως, μπορεί να λέει ανεπίσημα στην τάξη και εκτός ύλης πράγματα και τα παιδιά να τα καταπίνουν αμάσητα, ψαρωμένα από το κύρος και τους τίτλους του διδάσκοντος.

  254. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    253 – «Οταν ο πρωθυπουργός που επηρρεαζει τα ονειρα τις προσδοκιες.. ψευδεται ασυστολως .. γραφω μονο ενα ….το περηφανο οχι εγινε ναι ..κανενας σοιμπλε δεν του ειπε να διαλυσει την παιδεια.»
    O πρωθυπουργός είναι αιρετός, όσοι τον πίστεψαν και τον πιστεύουν, ας πρόσεχαν. Το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί έτσι παγκοσμίως, εδώ και ενάμιση αιώνα, αν εσύ πιστεύεις πως ΜΟΝΟ αυτή η κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο διέλυσε την εκπαίδευση στην Ελλάδα (κι όχι την παιδεία, αυτή διδάσκεται στην οικογένεια) με γειά σου με χαρά σου. Πάντως εγώ την βλέπω να λειτουργεί τέλεια, παράγει σωρηδόν οικονομικά κορόϊδα.

    «Δεν βλέπω όμως κανενα σχόλιο για αυτη την συμπεριφορα που επιδεικνυεται δημόσια . Και φυσικα ειναι απόλυτα τεκμηριωμενη.»
    Επειδή είσαι καινούριος (αν και υποψιάζομαι πως δεν…….ίσως να κάνω λάθος) γι΄αυτό δεν βλέπεις, όσοι είστε καινούριοι, πρίν εκφράσετε γνώμη για το ιστολόγιο και τους σχολιαστές, να διαβάζετε ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ, θα τις βρείτε στο αριστερό μέρος της οθόνης σας.

    255 – Το αναλφάβητη που είπε ο Πέπε (που είναι φιλόλογος) είναι φανερό πως δεν είναι κυριολεκτικό, τώρα γιατί κόλλησες εσύ σ΄αυτό, εσύ ξέρεις.
    «Οσο περι ψυχικης ισορροπιας ειναι κατι πολυ δυσκολο να διαπιστωθει ευκολα.»
    Σιγά να μην είναι δύσκολο σ΄αυτή την περίπτωση, αν θέλουν τρείς συνεδρίες οι ψυχίατροι για να διαπιστώσουν την ανισορροπία της κυρίας, μάλλον θα πήραν τα πτυχία τους όπως και η ίδια τα δικά της.

  255. Spiridione said

    Συγνώμη Νικοκύρη, δηλαδή τώρα θα μπαίνουμε στο ιστολόγιο και θα βλέπουμε κάθε φορά φάτσα κάρτα ΜΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ; 🙂

  256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    257 – Ώστε Γιολάντα Γιάννη; (παρεμπ, καλώς ξανάρθες 🙂 ) γι΄αυτό κάτι δεν μου πάει καλά, θα μας πεί και καθ΄ύλην αρμόδιος, χριστιανομπολσεβίκος συνταξιούχος της Πεύκης, που έχει κάνει τον εαμοβού…ρο και το επιτελείο του να βλέπουν εφιάλτες. 🙂

  257. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @261,257. Χαιρετίζω τὴν ἐπάνοδον ἀμφοτέρων εἰς τὴν Σαραντάκειον Στρούγκαν διὰ τοῦ ἄσματος τῶν συνεπωνύμων μου Pink Martini (εἰς τὰ καθ’ ἡμᾶς Ροδόχροες Μαρτῖνοι) «Donde estas Yolanda»:
    -Ποῦ εὑρίσκεσαι Γιολάνδα;
    -Πλησιέστατα νομίζω
    (Ἡ ἐρώτησις τῶν ροδοχρόων συνεπωνύμων ἡ άπάντησις ἐμοῦ τοῦ ἰδίου)

    h**ps://www.youtube.com/watch?v=9eZWC5EAxK8

    Σημ. Πρὸς ἀποφυγὴν ἐπιβαρύνσεως τοῦ νήματος ἀντικαθιστῶ δύο t δι’ ἀστερίσκων, ἀκολουθὼν τὸ παράδειγμα τῶν περὶ τὰ κομπιουτερικὰ εἰδημόνων.

  258. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    262. Ἡμαρτημένου διόρθωσις: ἀκολουθῶν.

  259. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χαιρετώ τον Λάμπρο και τον Δημήτρη. 😊

  260. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    260 Ωχ, καλά που μου το είπες, δεν το είχα προσέξει!

  261. gct said

    Για Λαμπρο
    Την εκπαιδευση την κανανε ζημια σαφως και προηγουμενες κυβερνησεις.. Η υποχρηματοδοτηση ειναι ενα σημαντικο προβλημα.
    Αλλα νομους αντισυνταγματικους μονο αυτη η κυβερνηση. Η τριτη αναθεση δεν ειναι κατι απλο να το περασεις στο ντουκου.

  262. geobartz said

    60 Alexis said
    #52: «Τελείως άστοχη η σύγκριση του Βαρουφάκη με την κυρία αυτή. Η επιστημονική επάρκεια του Βαρουφάκη είναι αναμφισβήτητη. Μην μπερδεύεις τον Βαρουφάκη-πολιτικό με τον Βαρουφάκη-οικονομολόγο. Και ο Ζουράρης επίσης τελείως διαφορετική περίπτωση. Δεν είναι άσχετος, εντυπωσιοθήρας είναι. Ενώ η κ. Τσώνη δείχνει τραγική ανεπάρκεια στο ίδιο το αντικείμενο που έχει σπουδάσει».

    Τους συγκρίνω ως μπαρουφολόγους. Σαν τέτοιοι, οι 2 αγαπημένοι σου είναι, κατά τη γνώμη μου, χειρότεροι από τη μαντάμ! Τώρα, τα περί οικονομολόγων και δεν συμμαζεύεται, …πλήρωνέ τα και συ μαζί με μένα (και με τα …εγγόνια μας)! Και μια …λεξιλογική παρατήρηση: αναμφισβήτητος είναι αυτός που δεν αμφισβητείται και όχι αυτός που …έχει οπαδούς (like you)! Σε ότι αφορά εμένα, επίτρεψέ μου να τον θεωρώ κοινό τσαρλατάνο, και επί το ειδικότερον Ρασπούτιν!

  263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    267 – Άστο φίλε δεν συνεννοούμαστε, άλλο λέω εγώ, κι εσύ έχεις κολλημένη την βελόνα στον συριζα. Εντάξη, αφού επιμένεις πως αυτή η κυβέρνηση κατέστρεψε την εκπαίδευση, δεν έχω λόγο να σου χαλάσω το όνειρο. Βέβαια η κουβέντα ξεκίνησε για την ψωνάρα την Τσώνη, αλλά εσένα σε καίει ο συριζα. Είναι η καινούρια γραμμή της οικονομικής ελίτ, για όλα φταίει ο συριζα και τι καλά που θα είναι, άμα γίνουν κυβέρνηση οι προηγούμενοι που έφεραν την χώρα σ’ αυτό το χάλι. Όσο πιο εκπαιδευμένοι-«μορφωμένοι» είναι οι λαοί, τόσο πιο χειραγωγημένοι είναι. Δεν πρόκειται να επανέλθω, καλές γιορτές.

  264. Γιάννης Ιατρού said

    257: Γιάννη Κ.,
    λίγα τα λόγια σου για την Γιολάντα, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ένα πολύ ιδιαίτερο και λεπτό αίσθημα μεταξύ του Ρίβα και της Γιολάντας κατά τα μέσα Αυγούστου, αν θυμάμαι καλά. Μάλιστα την έψηνε για κανά διήμερο θρησκευτικό (τι άλλο πιά!) τουρισμό στα τέσσερα (…τάμα στην Τήνο), κι ό,τι ήθελε προκύψει.

    Και χαιρετώ τον φίλο μας τον Λάμπρο, φρέσκο-φρέσκο από τα τζάμπα τζάμπινγκ. Ελπίζω να πήραν μόνο τα πνευμίνια σου αέρα κι όχι τα μυαλά σου, ε; 🙂 🙂

  265. gct said

    Προς Λαμπρο
    Δεν ειπα οτι οι προηγουμενοι ειναι καλυτεροι…Ουτε οτι πρεπει να επσνελθουν Οι προηγουμενοι …Δεν συναγεται απο πουθενα απο οσα γραφω..Ουτε ειμαι οπαδος συνομωσιολογιας. Ξενα συνφεροντα ..οικονομικα λομπυ..τριχες οι πολιτες αποφασιζουν..δεν λενε σε κανενα τι να ψηφισει. Το ηρωικο οχι που εγινε ναι ειναι το θεμα και να μην ξεφευγουμε .Δεν ειναι κολημα με καποιο κομμα. ειναι η πικρη προδοσια που εγινε. Η υφαρπαγη της ψηφου με ψευτικες δηλωσεις πχ λεφτα υπσρχουν και εγινε πρωθυπουργος. Θα καταργησω τα μνημονια αρθρο μονο. Θα χορευουν πεντοζαλη οι γερμσνοι κσι εγινε πρωθυπουργος και φυσικα διαθεσιμοτητες σε δημοσιους υπαλληλους απο τον κ.Μητσοτακη. Ετσι για μενα δεν υπαρχει μετρο ποιος ειναι ο χειροτερος..ειτε λεγεται ΝΔ ειτε Πασοκ ειτε Συριζα.
    Απλα ο τελαυταιος ευτελισε την ελπιδα του κοσμου για μια πραγματικη αριστερα. Σκοτωσε τα παντα…με το ψεμα .Μα οι αλλοι δεν λεγαν ψεματα;;;Φυσικα..δεν ηταν ξενοκινητοι.και βεβαια . Η σριστερα ηταν καθαρη μεχρι να την βρωμισουν Αντισυνταγματικοι νομοι και δεν παραιτειται κανενας. Ο σοιμπλε νας βιαζει συστηματικα αλλα εμεις υπερηφανοι.
    Ας αφησουμε την κακομοιρια τα ξενα συμφεροντα…
    Γαλαζιες πρασινες που ενιοτε μεταπηδουν στο συριζα οικογενειες .Ληστευουν κατασυρροη τον τοπο
    Καλες γιορτες

  266. Γιάννης Κουβάτσος said

    270. Όχι, παρεξήγησις, εγώ τη Γιολάντα κορόνα στο κεφάλι μου! Αλλά να μη μας παίζει το κρυφτούλι, πότε αγάπες λάθρες, πότε γιουβέτσι, πότε κοκορέτσι…😍

  267. Την δημιουργία ονειρικών κυημάτων της φαντασίας
    περί τα ομηρικά
    την λες και ομήρωξη.

  268. Pedis said

    # 273 – πρέπει να παραδεχτείς, όμως, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κυήσεως από την ονείρωξη. Αντίθετα η ομήρωξη φαίνεται ότι αποτελεί αιτία για τεταρατολογικά εξαμβλώματα.

  269. sarant said

    273-274 🙂

  270. Μαρία said

    274
    Η θεία σου https://www.youtube.com/watch?v=81JCQaaAUdE 🙂

  271. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    270 – Γειά σου Γιάννη, τα μυαλά μου δεν έχουν φόβο να πάρουν αέρα, γιατί μου τα έχει πάρει προ πολλού η Παπέν, ΕΙΜΑΙ ΑΜΥΑΛΟΣ.☺ Πάντως, αν και είναι τόσες πολλές οι φορές, κι όμως αυτή την αίσθηση του δυνατού και παρατεταμένου ανεβάσματος όταν ανοίγει, δεν μπορώ να την περιγράψω, κάθε φορά είναι μοναδικά υπέροχη, ειδικά όταν περνάς τα 200☺, πρέπει να την ζήσει κανείς για να την καταλάβει, και έστω για μιά φορά, ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

  272. Πέπε said

    @255:
    Εντάξει ρε παιδί μου, τα 24 στοιχεία της αλφαβήτας τα ξέρει. Αλλά γράφει πολύ άγαρμπα: έχει ασυνταξίες, λανθασμένες χρήσεις λέξεων, η στίξη είναι ό,τι να ‘ναι κλπ.. Βέβαια στην πραγματικότητα δεν αναφερόμουν σ’ αυτά, αλλά στο πώς νομίζει (;) ότι αποδεικνύει ή ότι εξηγεί διάφορα πράγματα μέσω βημάτων που καθόλου δεν καταλήγουν στην απόδειξη ή αποσαφήνιση όπου υποτίθεται ότι στόχευαν. Αλλά αφού κόλλησες στην κυριολεξία του όρου «αναλφάβητη», ναι, έχει και γλωσσικά λάθη, καθώς και θεμελιώδη άγνοια ενός από τα αντικείμενα (της μετρικής) που έχει διδαχθεί πριν το πτυχίο της και με το οποίο καταπιάνεται.

    (Ο καθένας, ακόμη και πτυχιούχος ή διδάκτωρ φιλόλογος, μπορεί στην τελική να μην ξέρει μετρική, δεν είναι προς θάνατον. Όταν όμως δεν ξέρεις ότι δεν ξέρεις, και κάθεσαι να εξηγείς σε άλλους αυτό που δεν έχεις καταλάβει ο ίδιος, αυτό είναι χοντρή και αδικαιολόγητη άγνοια. Τώρα, φταίει ο Σύριζα γι’ αυτό, δε φταίει, δεν έχω άποψη.)

  273. gct said

    Καθε μερα μας βομβαρδιζουν με παραμυθια.Εγω θα τα αποκαλεσω μουσια..Με το καλυμα της καλης προθεσης και της επιστημοσυνης μας σερβιρουν σκουπιδια. Δεν χρειαζεται ερευνα για να το αποδειξεις. Περιμενεις λιγο καιρο και η μπαρουφα βγαινει στον αερα. Αυτο διδασκουν στον κοσμο.. Εστειλλαν εισαγγελεις στις καταληψεις των μαθητων…Πληθωρα αρθρων με κροκοδειλια δακρυα οτι αυτο δεν ειναι σωστο.νομοι που αποποινικοποιουν τετεοιες ενεργειες..αλλα τον εισαγγελεα δεν τον σταματησαν..τα δικαστηρια..δικαστηρια..Πσιδεια λοιπον γιολαντα και δεν συμαζευεται και μαλιστα δημοκρατικη ειναι κατι αλλο. Κσλο το χιουμορ αλλα στα σοβαρα πρεπει να ειμαστε σοβαροι. Επιμενω ειμαστε οτι δηλωσιυμε.. Πολιτες σε ενα κρατος λαικιστικο που εμεις με την ψηφο μας φεραμε αυτους αλλα οχι χειροκροτητες αυτων των ανοησιων…πως το οχι γινεται ναι …μεγαλη για νομπελ μελετη…οσο για την εκπαιδευση αυτοι πιου τοποθετηθηκαν στο υπουργειο μονο σχεση με αυτη δεν ειχαν. Ψευτοκουλτουριαδηκες χωρις κανενα υποβαθρο γνωσεων γισ το αντικειμενο..Σε λιγο βγαινει οδικος τους νομος αντισυνταγμ.. Το σκεπτικο απομενει να δημισειευτει..η απιφαση ειναι σντισυνταγματικος. Διελυσαν την διοικηση των σχολειων. Τα σχολεια δηλαδη . ναι στην ψηφοφορια του συλλογου αλλα φανερη επωνυμη τεκμηριωμενη οχι στην κουκουλα την συναλλαγη της μυστικης ψηφοφοριας. Ωραριο τριτη αναθεση ψηφοφορια…προαγωγες..τα εσκισαν ολα..ελπιδα πουθενα
    Τετοιο παραδειγμα εδωσαν στους νεους..

  274. Gct, οι ευθύνες των πολιτικών, που βεβαίως μας έχουν φλομώσει στα ψέματα, αλλά και του λαού που τους ψηφίζει, είναι ολοφάνερες. Χάλια ήταν η δημόσια παιδεία μας και από πριν, δεν αποκλείεται να έγινε ακόμη χειρότερη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν φιλότιμοι εκπαιδευτικοί, που κάνουν ό,τι μπορούν μέσα στις επικρατούσες συνθήκες, και υπάρχουν και άλλοι, που μόνο τα ιδιαίτερα τους ενδιαφέρουν. Αλλά δεν είναι συνήθως αυτό το θέμα μας εδώ.
    Δεν ξέρω αν παρακολουθείς το ιστολόγιο απο καιρό ή τυχαία βρέθηκες σ’ αυτή τη σελίδα. Ο Νικοκύρης ή Νικοδεσπότης (δεν είναι ανορθογραφία, είναι μποστικό λογοπαίγνιο, διότι τον λένε σταλήθεια Νίκο) το ξεκίνησε και το πλουτίζει κάθε μέρα για να γράφει γι’ αυτά που τον ενδιαφέρουν, και ένα από αυτά είναι οι διάφοροι γλωσσικοί μύθοι που κυκλοφορούν. Δεν κάθεται βέβαια να σχολιάζει τις ανοησίες του κάθε τρελού, σχολιάζει όμως ανοησίες που λέγονται από επίσημα χείλη (υπουργών ή άλλων πολιτικών, π.χ.), από ανθρώπους με κύρος (ακαδημαϊκών, καθηγητών πανεπιστημίου…), ή από ανθρώπους που επηρεάζουν άλλους (εκπαιδευτικούς π.χ.), ή ανοησίες που διαδίδονται ευρέως (ότι λ.χ. μια συγκεκριμένη σχολική γραμματική προλειαίνει το έδαφος για την κατάργηση κάποιων γραμμάτων του αλφαβήτου).
    «Ανοησίες» είναι βαριά λέξη, «τρελός» είναι βαρύτερη. Υπάρχουν όμως ισχυρισμοί που είναι καταφανώς ανοησίες και άνθρωποι που από τα γραφόμενά τους φαίνονται ολοφάνερα βλαμμένοι. Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί π.χ. ο συντάκτης της ιστοσελίδας h**p://revealedtheninthwave.blogspot.gr/2013/08/blog-post_1100.html , από την οποία φαίνεται να πήρες την παραπομπή στο «3523[4]»;
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε μια φιλόλογο, εκπαιδευτικό εν ενεργεία, που σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, κατά (μαχητό) τεκμήριο δηλαδή σοβαρή, εκφωνεί ένα λόγο γεμάτον ανοησίες. Ναι, ο Όμηρος λέει ότι οι Φαίακες είχαν αυτόματα πλοία· πρέπει να το πιστέψουμε; Ο Όμηρος λέει και ότι στον Όλυμπο κατοικούν θεοί, με υλικό αλλά αθάνατο σώμα, που τσακώνονται μεταξύ τους και με τους θνητούς, συνουσιάζονται, αλληλοκερατώνονται, και ένας απ’αυτούς στέλνει και τους κεραυνούς όταν του καπνίσει. Θα τα πιστέψουμε κι αυτά; Ποιητής είναι και μύθους διηγείται, που το εκπληκτικό είναι ότι τελικά έχουν και μια ιστορική βάση (οι Μυκήνες, που ήταν κ…χώρι ήδη στην κλασική εποχή, αποδείχτηκε ότι όντως ήταν «πολύχρυσες» και τρανό βασίλειο.
    Εξάλλου, η φιλόλογος συλλαμβάνεται να λέει σοβαρές ανακρίβειες και για ένα θέμα (τη μετρική του Ομήρου) που όφειλε να το κατέχει και που ίσως και να το διδάσκει σε παιδιά (δεν ξέρω αν διδάσκονται αυτά στο σχολέιο). Αυτό, καθώς και διάφορες πολύ απρόσεχτες διατυπώσεις, σχολιάζουν ο Πέπε και ο Pedis, με την όντως κάπως βαριά λέξη «αναλφάβητη»· ίσως «αστοιχείωτη» θα ταίριαζε καλύτερα!

  275. Η κα Τσώνη μας πείθει ότι ο Όμηρος ήξερε πρόσθεση.
    Πώς όμως δεν παρατηρεί η ίδια ότι ο αριθμός 1186 των πλοίων του καταλόγου νεών συμπίπτει με την εικαζόμενη χρονολογία του Τρωικού Πολέμου; (π.Χ., βέβαια…)

  276. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μη σκας, Γιολάντα, θα βγει ο Κούλης και θα τα σιάξει όλα. Και τα σχολεία, που τα διέλυσαν οι αναρχοκουμμουνιστές, θα επανέλθουν εις την προ ΣΥΡΙΖΑ υγιή κατάσταση, οι διευθυντές θα προκύπτουν με τις προηγούμενες αξιοκρατικές διαδικασίες και όλα θα δουλεύουν ρολόι. Μη μου στεναχωριέσαι για τίποτα. 😚

  277. giorgos said

    280. «Μέ όποιον δάσκαλο καθίσεις…τέτοια γράμματα θά μάθεις» Λέει ή παροιμία καί δυστυχώς λέει σωστά . Αυτό είναι τό πρόβλημα τής ελληνικής παιδείας . Τό έμψυχο υλικό είναι τό πρόβλημα πού είναι ανεπαρκές .
    http://www.kathimerini.gr/411625/article/epikairothta/ellada/sthn-iatrikh-sxolh-einai-oloi-mia-oikogeneia
    Τί νά κάνει τό «φιλότιμο» όταν υπάρχει ασχετοσύνη .
    «Μία άπό τίς έξισώσεις τού κακού είναι τό άθροισμα καλής πρόθεσης , αίσιοδοξίας καί άγνοιας » λέει ό Γ.Κ.

  278. gpoint said

    # 280

    Αγγελε νομίζω πως δεν μιλάει για αυτόματο πλοίο αλλά για πλοίο χωρίς τιμόνι και πράγματι ένα πλεούμενο με πανιά ή με κουπιά κουμαντάρεται και χωρίς τιμόνι από έμπειρους ναυτικούς άσε το απλούστατο κολπάκι που χρησιμοποιούν και σήμερα τα μικρά πλεούμενα με μηχανή να μεταχειρίζονται τα κουπιά για τιμόνι και τέλος υπάρχουν τα γουίντ σερφ που ούτε αυτά έχουνε τιμόνι.
    Οσο για την μαθηματική εταιρεία… άστο καλύτερα, το μόνο που έχω να πω είναι πως υπάρχουν πλέον αρκετά ιδρύματα με συμμετοχή πανεπιστημιακών για μόστρα όπου ο καθένας μπορεί να δώσει διάλεξη με όποιο θέμα θέλει φτάνει να είναι ταμιακώς εντάξει και ο συναγωνισμός έντονος.

  279. gpoint said

    # 283

    Φίλε, τα πανεπιστήμια βγάζουν θεολόγους, φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς και γυμναστές, ΔΕΝ βγάζουν καθηγητές Μ.Ε.
    Οπως σου είπανε λοιπόν η (νεκρή πλέον) παιδεία πράγματι στηρίζεται στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών γιατί αν περιμένεις από το υπουργείο και το παιδαγωγικό ινστιτούτο και τους «σοφούς» συμβούλους, σώθηκες.

  280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    280 – » Χάλια ήταν η δημόσια παιδεία μας και από πριν, δεν αποκλείεται να έγινε ακόμη χειρότερη τα τελευταία χρόνια.»
    Με ποιά κριτήρια είναι χάλια η δημόσια (αλλά και η ιδιωτική, τα ίδια διδάσκουν) εκπαίδευση Άγγελε, γιατί εγώ την βρίσκω ΤΕΛΕΙΑ, εξυπηρετεί και με το παραπάνω τον σκοπό της, και πετυχαίνει πάντα τον στόχο της, και δεν μιλώ για την (ανύπαρκτη) ελληνική, αλλά για την παγκόσμια.
    Λοιπόν, θα σου πώ να κάνεις ένα απλό τέστ σε φίλους και γνωστούς, το κάνω εδώ και είκοσι χρόνια, και είχα-έχω ΠΑΝΤΑ το ίδιο αποτέλεσμα, από ένα δείγμα 1000+ ατόμων. Ρώτησέ τους, ποιός εφηύρε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν όλοι ανεξαιρέτως, και το έχουν διδαχθεί στο σχολείο, και τι ζώδιο είναι, που δεν το έχουν διδαχθεί (ακόμα 🙂 ) στο σχολείο, να δείς τι απαντήσεις θα πάρεις.
    Σε μένα, μέχρι τώρα καμιά δεκαριά έχουν βρεί τον εφευρέτη, αλλά ΟΛΟΙ ήξεραν το ζώδιό τους. Είναι σημαντικό να έχουν βγάλει έστω και το δημοτικό, αλλιώς υπάρχει «κίνδυνος» να μην γνωρίζουν το ζώδιό τους, και να ξέρουν τον εφευρέτη. 🙂
    Μπορούν να το κάνουν κι όσοι σχολιαστές επιθυμούν, και να αναρτήσουν το αποτέλεσμα. 🙂
    Aν δεν κατανοείς τι σχέση έχει αυτό το τέστ με την εκπαίδευση, θα στο πώ μετά.

  281. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    283 – Μήπως ξέρεις σε ποιό κράτος και σε ποιόν τομέα δεν συμβαίνει αυτό;

  282. giorgos. said

    287. Μόνο στήν Ελλάδα συμβαίνει αυτό . Στά άλλα κράτη (τά άνεπτυγμένα εννοώ) δέν συμβαίνει γιατί δέν συμφέρει .

  283. gct said

    Γιολαντα ακουσες τι ειπε ο μητσος ….Με αυτους τους ανεκδιηγητους που μας πουλανε μουσια για πολιτικη θα καταφερουν να φερουν στην εξουσια τον κυριακουλη..ναι ναι αυτον που επεχειρησε να απολυσει δημοσιους υπαλληλους..Γιολαντα το θεμα ειναι οτι θα κατσει στο σβερκο μας χωρις εμεις να φταιμε για την ανικανοσυνη των αλλων .Ακου τον ιανουαριο βγαινει αντισυνταγματικος δευτερος νομος ..μπαλτα ..κουρακη. ναι αυτος της επιλογης δ.ντων και φυσικα οπως με τον νομο παπα φταινε τα ξενα συμφεροντα..μπρε..μπρε.. Αληθεια πες με γιατι δεν ψηφισε το κυλικειο..οι καθαριστριες ..οι μαθητες οι επισκεπτες οι ταξιδιωτικοι πρακτορες οι αποφοιτοι…ολοι στην κουκουλα…μυστικη..ανεξοδη .μια καλπη χρειαζεται..αληθεια ο συλλογος γονεων δεν θα επρεπε βα εχει γνωμη…τωρα αμα χαθουν και μερικα νησια θεμα ειναι;;;αμα στο φεστιβαλ βγαζαν τα τετοια τους.. ειναι θεμα..ετσι γιολανταμου απο τις πολλες τις .. θα ερθει ο κυριακουλης
    Οσο για τον διαχωρισμο επιστημονα πολιτικου και φυσικα υπαρχει . ο βαρουχακης ειναι διακεκριμενος επιστημονας.. εγινε στο εκπα καθηγητης παμψηφει..η μια εργασια του εχει υψηλο βαθμο βαρυτητας. Αρα και σαν πολιτικος γνωριζε. τι εκανε ..εξηγησεις πολλες εκτελουσε διατεταγμενη υπηρεσια, δεν τον αφηναν να εφαρμοσει αυτα που ηθελε…εγω θα πω κατι απλο αμα δεν κανω αυτο που νομιζω σωστο παραιτουμαι. Απλα δικαιολογια δεν υπαρχει.. ετσι γιολαντα θα ξαναζησουμε μια απο τα ιδια αμα δεν σεβομαστε τον πολιτη . η εκλογη τραμπ δεν μας συνετισε. εννοω αρνητικη διαφημιση και ψηφος των ανθρωπων που τους ειχαν στο περιθωριο στο εσωτερικο των ΗΠΑ..και φυσικα η βρωμια ηρθε απο τις μεταγραφες εκ πασοκ. αρχηγοι στο παραμυθι και την λοβιτουρα ..πολυχρονη εμπειρια και προυπηρεσια.. ευτυχως δεν ηρθσν και δεξια σαπιοκαραβα

    καλες γιορτες
    απολαυστε την μαγεια του αρθρου για τα καλαντα που ανηρτησε ο νικοκυρης..του ευχομαι υγεια και δυναμη και παντα τετοια

  284. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    288 – Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις, μη σου πώ πως κι οι λαοί αποφασίζουν ποιός θα τους κυβερνήσει.

  285. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ό,τι προάγει τη λαϊκή συμμετοχή, με όλα της τα εγγενή και επίκτητα κουσούρια, Γιολάντα, είναι ανεπιθύμητο, έτσι; Πώς να ελέγξεις το αποτέλεσμα, παραγίνεται απρόβλεπτο το πράγμα, ε; Άσε που παίρνει αέρα το πόπολο και θέλει να ‘χει λόγο σε θέματα που πρέπει να κανονίζονται μεταξύ των ειδημόνων με τις γνωστές αδιάβλητες μεθόδους (συνέντευξη κλπ), οι οποίες επιτρέπουν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Πρώτα, λοιπόν, ενημερώσου και μετά κρίνε και κατάκρινε, Αγάπες λάθρες. Αν, όμως, σ’ ενδιαφέρουν μόνο το τρολάρισμα και η αντισυριζαϊκή προπαγάνδα, τότε συνέχισε να εκφέρεις αποψάρες για ζητήματα που καταφανώς αγνοείς.

  286. Γιάννης Ιατρού said

    291: Γιάννη, μη μπερδεύουμε την γιολάντα με τις αγάπες. Εν προκειμένω, αγάπη μόνο, που λένε 🙂

  287. gct said

    Εγω δεν ειπα οτι δεν θελω την λαικη συμμετοχη. Την κουκουλα δεν θελω .Ψηφοφορια ναι αλλα φανερη κσι τεκμηριωμενη. Το εγραψα παραπανω .
    Πως αβασανιστα γραφεις αυτα που γραφεις ..γιολαντα ακους ..οτι δεν μας βρισκει συμφωνους το πυροβολαμε γραφοντας αυθεντιες . οσο για τα αντισυριζιακα που λες ..εγραψα και για τους αλλους τους προηγουμενους . απλα τοσο δηθεν δεν υπηρξαν ποτε στην Ελλαδα .
    Αντιλογο για το μεγαλειωδες οχι που το εκανε νσι θα ακουσω… Πλακα εχουμε ..γελανε σε ολη την οικουμενη .ρεντσι πσρα τηλ τον αλεξη να σου πει πως το οχι γινεται ναι .Κοτζαμ δημοψηφισμα δεν σεβαστηκαν ..Ποιο λαο μου λες ..καποιοι δεν θελουν την λαικη συμμετοχη γραφεις ..κσι εμεις που θελουμε την λαικη συμμετοχη αλλα να ακουγεται ….οχι να αγνουνται δημοψηφισματα….

  288. Γιάννης Κουβάτσος said

    292. Δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, λες, Γιάννη; Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. 😊

  289. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλά να τον κατηγορούν τον Τσίπρα όσοι ψήφισαν όχι και το εννοούσαν και θα ήθελαν να φτάσει το πράγμα ως τις ακρότατες συνέπειές του. Αλλά να τον κατηγορούν και όσοι πρώτοι θα του έριχναν τον λίθο του αναθέματος, αν επέμενε στο όχι, είναι υποκριτικό.

  290. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Επειδή εδώ, έστω και με καθυστέρηση, λεξιλογούμε, το επώνυμο «Τσώνης» δεν προέρχεται από το συμπαθές πτηνό αλλά από το αρχικά βαφτιστικό και μετέπειτα επώνυμο «Μητσώνης».
    Εάν προκληθώ, θα προβώ εις γλωσσολογικοετυμολογικάς αποκαλύψεις… 🙂

  291. Γιάννης Ιατρού said

    296: Γρηγόρη,
    μη-Τσώνης 🙂

  292. Γιάννης Ιατρού said

    294: Ποτέ δεν ήσαν 🙂

  293. sarant said

    296 Ενδιαφέρον αυτό, δεν το ήξερα.

  294. Γιάννης Ιατρού said

    294: Γιάννη Κ.

  295. Πέπε said

    Γιάννη Κουβάτσο, γιατί τσιμπάς;

  296. Μαρία said

    Γιάννη Κουβάτσο, γιατί τσιμπάς;
    Θρεφτάρι την/τον έκανες.

  297. Γιάννης Ιατρού said


    ….

  298. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντάξει, έχουν την πλάκα τους και τα τρόλια, όταν δεν βρίζουν. Γυρνάνε από ιστολόγιο σε ιστολόγιο, προπαγανδίζουν τις θέσεις του κόμματός τους, θάβουν την κυβέρνηση, έχουν μια συμπαθή γραφικότητα. 😊

  299. sarant said

    303 🙂 🙂 🙂

  300. gct said

    οσοι εννουσαν το οχι…με τι μηχανημα μετριεται αληθεια τι εννουσαν στην ψηφο .. φηφοπλοιο ..πιυ κινειται στους σακους των εκλογικων τμηματων..γιολανταλες να υπσρχει κατι τετοιο;

  301. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    304 – Γιάννη να την ακούς την Μαρία, είναι σοφή.

  302. Γιάννης Ιατρού said

  303. gct said

    Το να διατυπωνεις μια διαφορετικη θεση δεν σε κανει γραφικο . Το να λες αυτος ψηφισε το ενα η το αλλο η οτι γυρναει τα σαιτ και γραφει και φυσικα χωρις καμια αποδειξη καταλαβε οτι δειχνει κατι.. Τουλαχιστον μη εχοντας επιχειρηματα να αντικρουσεις κανεις αυτο που κατηγορεις…
    βριζει ;;; και τρολαρει .. δεν αποκαλει κανενα η δεν αποδιδει ονομαστικα γραφικο . Σου αρεσει το σχολιο μου για το ψηφοπλοιο εμενα οχι..
    το εγραψα για να δειξω το χιουμορ που εχουν μερικοι σχολιαστες οταν προκειται για αλλους . Ειστε λετε εκπ/κοι . Τοτε θα γνωριζεται την εξαγγελια για τριτο αιρετο στα πυσδε ωστε οι καθηγητες να εχουν τον πρωτο λογο και οχι η εξουσια. Αυτο δεν κοστιζε και κανενα μνημονιο δεν το απαγορευει . Το να ποδοαπατας με αντισυνταγματικους νομους τον λαο ..το να κοροιδευεις ενα δηψοψηφισμα που οι πολιτες που ψηφισαν δεν ψηφισαν κατ αναγκη συριζα.. το ποσοστο του οχι ειναι τεραστιο. Βεβαια υπαρχουν και εξηγησεις απο διαφορους για την ψηφο..
    Οταν στην αγγλια ψηφισαν brexit εννουσαν οι πολιτες να φυγουν.. τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο…διαφοροι και εκει αναλυτες προσπαθουν να καπελωσουν την λαικη ψηφο…
    Η ελλαδα εφτασε στον γκρεμο απο τις προηγουμενες κυβερνησεις αλλα η τελευταια σκοτωσε την ελπιδα . Εξισωσε την αριστερα με αυτους τους ψευτες .. αγκαλιασε τα τρωκτικα του πασοκ.. τα εδωσε υψηλες θεσεις..
    Δεν περιμενω αντιλογο.. διοτι εκφερω μια πραγματικοτητα .. αξιζει να σχοληθει κανεις με το ποσα ψεματα ειπε η εκαστοτε κυβερνηση και να κανει διαγωνισμο για την πρωτια
    ΕΣυ λαε τρεχε να πληρωσεις φορους , να βρεις πορους να ζησεις την οικογενεια..χρηματα για χριστουγεννιατιο τραπεζι.. Αληθεια ποιος το θυμαται .. Θα καταργησω τον Ενφια
    Δυστυχως βλεπουμε διαφορους στα καναλια εντυπα και μη κανουν τους ειδικους χωρις κανενα αντιλογο … Και η Ελλαδα αργοπεθαινει….
    Υστ
    Δεν γραφω κατι εξεζητημενο. Περασαν χρονια και ο τελευταιος ελληνας καταλαβε τι γινεται.. Οι βαρυγδουπες πομφολυγες τελος….ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ πως το λενε…Ο κοσμος αναζητα την αληθεια… βλομωσε στα παραμυθια.. ποιος αντερσεν .. εδω υπαρχουν ανωτεροι….
    Δυσκολο οι βολεμενοι ομως να καταλαβουν τους αλλους.. Θα πέσει το πασοκ.. θα παμε στον συριζα .. Θα πεσει το πασοκ θα παμε στον κωστακη .. εποιασε ποσοστο .. και του τα συγχωρουσαν ολα.. διορισε και 20000 που ουτε ο σημιτης δεν τολμησε .

  304. Αλήθεια, Λάμπρο, ποιος εφεύρε το αυτοκίνητο; Ο (σαφώς όχι η 🙂 )Παπέν; Ο Όττο; Ο Μπεντς; Ο Φορντ; Ποιον θα έπρεπε κατά τη γνώμη σου να έχουμε μάθει στο σχολείο ως εφευρέτη του αυτοκινήτου, με τον τρόπο που μαθαίνουμε τον Έντισον, τον Μπελ, τον Μαρκόνι κλπ. ως εφευρέτες του ηλεκτροφωτισμού, του τηλεφώνου, του ασυρμάτου κλπ.

  305. Γιάννης Ιατρού said

    βλέπω κάποιο

    ;;;;;

  306. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    310 – Aπ΄όσο θυμάμαι ο Μπέντς.

  307. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    310 – Κοίτα Άγγελε, δοκίμασέ το και με άλλη παραλλαγή (το έχω κάνει π.χ με το αερόστατο, ή την πενικιλίνη) θα δείς ότι πάρα πολλοί δεν θα σου απαντήσουν, ενώ για το ζώδιο θα σου απαντήσουν ΟΛΟΙ.

  308. 311

    Παναπεί;

  309. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    314 – Ότι ξεστριμώχθηκα κάνοντας απελευθέρωση, και μετά άνοιξα το εφεδρικό. 🙂

  310. Γιάννης Ιατρού said

    313: Σ΄αυτό συμφωνώ κι εγώ. Αλλά νομίζεις ότι αν διδάσκονταν κατ΄οίκον ή όπως τέλος το εννοείς σε άλλα σοτ σχόλια θα ήταν καλύτερα; Αν δεν κάτσουν κάτω να διαβάσουν (με τον οποιδήποτε τρόπο…) οι γνώσεις δεν θα έλθουν ουρανοκατέβατες….

  311. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    316 – Τι νόημα έχουν οι γνώσεις χωρίς κριτική σκέψη; ( εξ ού και το τέστ☺). Είναι γνώσεις ή ανώφελη για τον μαθητή πληροφόρηση; Το θέμα όμως, δεν είναι πού θα αποκτήσεις γνώσεις, αλλά τι γνώσεις, πώς, από ποιόν, και για ποιό λόγο , και κυρίως να έχεις ελευθερία επιλογής, και δασκάλων και είδους γνώσεων. Όταν άλλοι αποφασίζουν για σένα τι θα μάθεις, χωρίς κάν να σε ρωτήσουν τι θέλεις, και επιπλέον σε υποχρεώνουν, κάτι δεν πάει καλά για σένα δεν νομίζεις;
    Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν τα σχολεία, αν την αξιολόγηση των δασκάλων-καθηγητών την έκαναν οι μαθητές με την ελεύθερη επιλογή τους, κι αν αποφάσιζαν ελεύθερα ποιά μαθήματα θέλουν να παρακολουθήσουν;
    Είναι λογικό να είναι ΚΑΘΑΡΑ θέμα τύχης, αν θα έχεις καλό δάσκαλο; Είναι λογικό να μην έχεις δικαίωμα να αλλάξεις έναν δάσκαλο που δεν επικοινωνείς μαζί του; Τι σόϊ γνώσεις θα πάρεις απ’ αυτόν; τι και ποιόν εξυπηρετεί αυτό; σίγουρα όχι εσένα. Όταν υπάρχει κίνητρο, δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες μαθησιακές δυσκολίες, μόνο που αυτό εμπνέεται δεν επιβάλλεται.

  312. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λάμπρο, σωστά καταρχήν και θεωρητικώς όσα γράφεις και είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνήσει με το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής σε όλους τους τομείς. Αλλά (όχι που δεν θα υπήρχε αλλά 😊) στις σύγχρονες κοινωνίες, με βάση τις οποίες μιλάμε, αυτή η επιλογή αναγκαστικά έχει πολλούς περιορισμούς. Μπορούμε να επιλέξουμε τον πιλότο, τον καπετάνιο, τον οδηγό, στους οποίους παραδίδουμε με κλειστά μάτια το τομάρι μας; Ακόμα και σε μια ιδανική κοινωνία δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους δύο σημαντικότερους ανθρώπους της ανήλικης ζωής μας, τους γονείς μας. Ό,τι μας κάτσει, σωτήριο ή τοξικό. Έχεις δίκιο, το να έχει ένα παιδί καλό δάσκαλο είναι θέμα τύχης. Κακώς, αλλά πώς μπορεί να γίνει αλλιώς; Ακόμα κι αν δοθεί στα παιδιά το δικαίωμα να αξιολογούν και να διαλέγουν τους δασκάλους τους και τα μαθήματα που θα διδαχτούν, με ποια ωριμότητα, με ποια κριτήρια και με ποιες γνώσεις θα επιλέξουν; Ιδίως στο δημοτικό το πράγμα καταντάει αδύνατο. Αν, πάλι, επιλέξουν οι γονείς στη θέση τους, δεν κάνουμε τίποτα, ο ετεροκαθορισμός συνεχίζεται.

  313. Γιάννης Ιατρού said

  314. […] Το σημερινό άρθρο αποτελεί συνέχεια ενός άρθρου που είχα δημοσιεύσει, σχεδόν με τον ίδιο τίτλο, πριν από οχτώ μήνες. Τότε, είχαν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και ιστοτόπους, άρθρα με τίτλους όπως «Με μαθηματικό κώδικα έγραψε ο Όμηρος τα έπη», που βασίζονταν σε μια ανακοίνωση που έκανε η φιλόλογος Αναστασία Τσώνη, δ.φ., στην 8η Μαθηματική Εβδομάδα που…  […]

  315. Κάποιος μας κοροϊδεύει…

    Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, 20:50 – 21:10: Τσώνη Αναστασία, Η εκπαίδευση ως οικονομικός παράγοντας ή το οικονομικό προφίλ της εκπαίδευσης μέσα από τη διάδρασή της με την οικονομία.

  316. Μαρία said

    321
    Να μετεκπαιδεύτηκε άραγε στα οικονομικά της εκπαίδευσης;
    Κι ο Μπαλό προεδρεύει σε άλλη αίθουσα κι έτσι δεν θα έχουμε ενημέρωση.

  317. sarant said

    Αφού χλευάσαμε τα ομηρικά της, απογοητεύτηκε και είπε να στραφεί αλλού.

  318. Μαρία said

    323
    Αλλού με αριθμούς πάλι 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: