Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο στέφανος του Στέφανου

Posted by sarant στο 27 Δεκεμβρίου, 2016


Το ιστολόγιο δημοσιεύει κατά καιρούς άρθρα αφιερωμένα σε βαφτιστικά ονόματα, κι αυτό θα κάνουμε και σήμερα, που γιορτάζουν ο Στέφανος και η Στεφανία. Είναι μια γιορτή κάπως παραμελημένη, έτσι όπως βρίσκεται στη σκιά των Χριστουγέννων, αλλά βέβαια όσοι έχουν δικούς τους ανθρώπους την ξέρουν καλά. Θα αφιερώσω το σημερινό άρθρο σε δυο καλούς φίλους που περιμένουν τον μονογενή τους από τα ξένα.

Ο Στέφανος είναι από τα λιγοστά κύρια ονόματα που συμπίπτουν απόλυτα με ένα ουσιαστικό, τον στέφανο. (Άλλο τέτοιο αντρικό όνομα είναι ο Άγγελος. Στα γυναικεία έχουμε περισσότερα: Σοφία, Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα, ας πούμε, που γιορτάζουν και την ίδια μέρα).

Ο στέφανος είναι αρχαία λέξη, που προέρχεται από το ρήμα στέφω, ήδη ομηρικό. Επίσης αρχαία είναι η στεφάνη.

Στους τέσσερις μεγάλους αγώνες της αρχαιότητας οι νικητές έπαιρναν για έπαθλο έναν στέφανο, γι’ αυτό οι αγώνες αυτοί λέγονταν «στεφανίται αγώνες». Στα Ολύμπια το στεφάνι ήταν από αγριελιά, ο κότινος. Στα Πύθια ήταν δάφνινο, στα Νέμεα από αγριοσέλινο, ενώ στα Ίσθμια από πεύκο.

Στα νέα ελληνικά έχουμε και το στεφάνι (από το υποκοριστικό στεφάνιον) με πάρα πολλές χρήσεις, από τη γαμήλια τελετή ίσαμε το μπάσκετ, ενώ στην Ήπειρο «στεφάνια» λένε τις απόκρημνες βουνοπλαγιές. Έχουμε και το στέφανο, συνήθως στον πληθυντικό, τα στέφανα του γάμου -εξού και η ευχή: καλά στέφανα!

Από τη γαμήλια τελετή έχουμε και το ρήμα «στεφανώνομαι» με τη σημασία «παντρεύομαι», κι επειδή τα γαμήλια στέφανα είναι στρογγυλά υπάρχει και η λαϊκότερη φράση «έβαλε την κουλούρα» (απ’ όπου και το σχετικό τραγούδι του Χιώτη). Στεφάνι λέγεται λοιπόν και ο γάμος (όπως στο «Τρίτο στεφάνι» του Ταχτσή) αλλά και ο/η σύζυγος («ό,τι πει το στεφάνι μου»). Να θυμηθούμε και την «αστεφάνωτη» όπως έλεγαν τη γυναίκα με την οποία συμβίωνε κάποιος χωρίς να έχουν παντρευτεί με νόμιμο γάμο -ενώ «αστεφάνωτον» δεν είπαν ποτέ κανέναν θαρρώ, τουλάχιστον με τη γαμήλια σημασία.

Το επίθετο «στεφανιαίος» είναι αρχαίο, αλλά η χρήση του στην ιατρική ορολογία, με τη στεφανιαία αρτηρία, τη στεφανιαία νόσο και το στεφανιογράφημα είναι σημασιολογικά και μεταφραστικά δάνεια από το αγγλ. coronary.

Το όνομα Στέφανος υπήρχε από την προχριστιανική αρχαιότητα -βρίσκω, ας πούμε, έναν Στέφανο κωμικό συγγραφέα του 2ου αιώνα π.Χ. Ο Στέφανος που άγιασε ήταν ένας ελληνόφωνος Εβραίος που εξελέγη διάκονος από την κοινότητα των πρώτων χριστιανών. Κατηγορήθηκε από τους Φαρισαίους ότι βλαστήμησε τον Μωυσή, δικάστηκε και καταδικάστηκε με λιθοβολισμό -είναι λοιπόν ο πρωτομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας.

Ονόματα αντίστοιχα με του Στέφανου υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από το αγγλικό Stephen/Steven/Steve και το γαλλικό Etienne ίσαμε το ισπανικό Esteban και το ουγγρικό István. Στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ το όνομα Stephen/Steve ήταν πολύ δημοφιλές στη δεκαετία του 1950, όταν έφτασε μέχρι και τρίτο συχνότερο αντρικό όνομα, αλλά σήμερα έχει υποχωρήσει πολύ σε συχνότητα, δεν βρίσκεται καν στα πρώτα 200, λέει η αγγλική Βικιπαίδεια. Ο István ήταν και πρέπει ακόμα να είναι από τα δημοφιλέστερα ουγγρικά ονόματα, επειδή έτσι λεγόταν ο πρώτος βασιλιάς των Ούγγρων στην αρχή της δεύτερης χιλιετηρίδας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Χάρη Φουνταλή για τη συχνότητα των ελληνικών ονομάτων, ο Στέφανος βρίσκεται στην 27η θέση των αντρικών ονομάτων, ανάμεσα στον Θωμά και στον Λευτέρη. Η Στεφανία, από την πλευρά της, βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά στην κατάταξη, μόλις 98η.

Το όνομα δεν έχει και πολλά χαϊδευτικά -ή, μάλλον, έχει μόνο προφανείς χαϊδευτικές μορφές, που σήμερα επιβιώνουν κυρίως σαν επώνυμα: Στέφος, Στέφας, Στεφανής, και Στέφη για τη Στεφανία.

Επειδή, όπως είπα και πριν, μαζί με τον Άγγελο είναι ονόματα που συμπίπτουν απόλυτα με ουσιαστικά, χρησιμοποιήθηκε στον μεσοπόλεμο και για λογοτεχνικό ψευδώνυμο: Στέφανος Δάφνης ήταν το ψευδώνυμο του ποιητή Θρασύβουλου Ζωιόπουλου, ωραίο λογοπαίγνιο με το δάφνινο στεφάνι. (Παρόμοιο ωραίο λογοπαίγνιο ήταν και το Άγγελος Δόξας, ψευδώνυμο του Νικ. Δρακουλίδη -άλλα ψευδώνυμα δεν ήταν εξίσου πετυχημένα).

Την ταύτιση του Στέφανου με τον στέφανο την αξιοποιεί και ο Γιάννης Μακριδάκης στη νουβέλα του Αντί στεφάνου (την είχα παρουσιάσει εδώ παλιότερα)

Από τοπωνύμια έχουμε τον Άγιο Στέφανο, κάποτε μακρινή εξοχή και τώρα πια στις πόρτες της πόλης. Σε περσινό άρθρο είχαμε αναρωτηθεί αν το παλιό Μπογιάτι, τοπωνύμιο που έχει πλέον απαγορευτεί να χρησιμοποιείται επί ποινή απελάσεως, αντιστοιχεί στην Άνοιξη ή στον Άγιο Στέφανο. Από τους ξένους Άγιους Στέφανους ο διασημότερος είναι η γαλλική βιομηχανική πόλη Σεντ Ετιέν, με την πολυνίκισσα ποδοσφαιρική της ομάδα, που ακόμα και σήμερα διατηρεί κάποια ψήγματα της παλιάς της αίγλης.

Να κλείσουμε μ’ ένα τραγούδι, κι ας είναι πένθιμο, για τον Στέφανο τον καλό τον άνθρωπο με το φωτοστέφανο, του Δήμου Μούτση σε στίχους Γιάννη Μιχαηλίδη με τον Αντώνη Καλογιάννη:

ΥΓ: Να θυμίσω ότι συνεχίζεται, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, η ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς. Αν δεν έχετε ψηφίσει, σπεύσατε!

Advertisement

243 Σχόλια προς “Ο στέφανος του Στέφανου”

  1. […] via Ο στέφανος του Στέφανου — Οι λέξεις έχουν τη δική τους … […]

  2. secondlight said

    Υπάρχει και η γνωστή ανθολογία αρχαίων συγγραφέων 🙂
    Αλλά και ο άγιος Στέφανος τής Αίγινας http://odosaeginis.blogspot.gr/2016/12/blog-post_48.html?spref=fb
    Και – να το τολμήσω; – ο Χίος

    Καλημέρα 🙂

  3. Cyrus Monk said

    Καλημέρα καὶ χρόνια πολλά, ὑπὸ τὴν προϋπόθεση νὰ εἶναι καὶ καλά.
    Ὁμόρριζο τοῦ στεφάνου καὶ τὸ στέμμα (κορώνα), ἐξ οὗ καὶ ἡ ἀπόδοση τοῦ coronary.
    Ἀπορία: Πόθεν τὸ Στεφανοβίκι;

  4. ΚΑΒ said

    Το φωτοστέφανο των ιερών προσώπων (η άλως των αρχαίων. με τις πολλές σημασίες)

  5. Γς said

    Καλημέρα

    >Το επίθετο «στεφανιαίος» είναι αρχαίο, αλλά η χρήση του στην ιατρική ορολογία, με τη στεφανιαία αρτηρία, τη στεφανιαία νόσο και το στεφανιογράφημα είναι μεταφραστικό δάνειο από το αγγλ. coronary.

    http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_18.html

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να θυμηθούμε και ένα διήγημα που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Νικοκύρης, το «Χωρίς στεφάνι» του Παπαδιαμάντη μας και, συνειρμικά, την πιο διάσημη αστεφάνωτη του ελληνικού κινηματογράφου, την Ελενίτσα (Μάρω Κοντού), που έγινε επιτέλους κυρία Κοκοβίκου, δόξη και τιμή. 😊
    Να θυμηθούμε και το στεφάνι των Φηρών, το διάσημο Φηροστεφάνι, που στεφανώνει τα άλλα Φηρά. Καλημέρα!

  7. Γς said

    Κοντά στο coronary είναι και το μπάι μπας

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Καλά που το θύμισες, ήθελα να αναφέρω τον Στέφανο του Σίμου Μενάρδου. Τον Χίο δεν ήθελα να τον αναφέρω 🙂

    3 Από κανένα επώνυμο Στεφάνοβικ; Πού είναι το λεξικό των τοπωνυμίων;

  9. ΚΑΒ said

    Θυμάμαι ακόμη από το Δημοτικό τους 7 διακόνους:Στέφανος, Φίλιππος, Πρόχορος, Νικάνωρ,Τίμων, Παρμενάς και Νικόλαος.

  10. Γς said

    >Από τοπωνύμια έχουμε τον Άγιο Στέφανο, κάποτε μακρινή εξοχή και τώρα πια στις πόρτες της πόλης

    που σιγά σιγά κι αυτός …

    SAINT ETIENNE
    Καφετέρια – Μπαρ – Καφενείο – Άγιος Στέφανος
    Χελμού 26-28, 145 65 Άγιος Στέφανος Αττικής

  11. Γς said

    Είναι και η Ζωή Λάσκαρη.\

    Ητανε, θέλω να πώ

    Η Στεφανία

  12. Alexis said

    Καλημέρα.
    Ωραίο και το σημερινό!
    Υπαρχει και ο Άγιος Στέφανος Αχαΐας, όπου και οι ομώνυμες φυλακές.

  13. ΚΑΒ said

    Ας αναφέρουμε οπωσδήποτε και τον γεωγράφο Στέφανο τον Βυζάντιο με τα «Εθνικά» του.

    Του Σίμου Μενάρδου έχω τη μετάφραση της αρχαίας ελλ. λογοτεχνίας του Murray.

  14. Alexis said

    #11: Τι «ήτανε» βρε, ζωντανή είναι…
    Μην την «πεθάνουμε» πριν την ώρα της! 🙂

  15. Corto said

    Στεφανόπουλος και αυτός:

  16. ΚΑΒ said

    Ερρίκος Στέφανος

    http://www.biblionet.gr/book/96633/Stephanus,_Henricus/%CE%98%CE%B7%CF%83%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B7%CF%82_15

    Καλημέρα.

  17. π2 said

    Η αντιστοιχία Στέφανος – Étienne έχει δημιουργήσει προβλήματα σε τζούνιορ κλασικούς φιλολόγους. Ακούν για σελίδες Στεφάνου στον Πλάτωνα και ψάχνουν να δουν μήπως πρόκειται για τον Στέφανο Βυζάντιο, ή αποδελτιώνουν ως αρχαία πηγή τον Thesaurus Graecae Linguae, μέχρι που συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για τον Γάλλο φιλόλογο και λεξικογράφο του 16ου αιώνα Henri Estienne, που είχε εξελληνίσει / εκλατινίσει το όνομά του σε Henricus Stephanus.

    Τη συνήθεια εξελληνισμού των Étienne / Stephen / Steven ακολουθεί και ο Αμερικανός αρχαιολόγος Stephen Miller που συχνά υπογράφει Στέφανος.

    Από τους παλαιούς ξένους Στεφάνους, ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο Étienne de la Boétie, που θα ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω, στην επόμενη ζωή όπου θα υπάρχει άφθονος χρόνος και όρεξη για δημιουργικά διαβάσματα.

    Το Στεφανοβίκι ήταν τσιφλίκι του Παύλου Στεφάνοβικ Σκυλλίτση.

  18. π2 said

    Με πρόλαβε ο ΚΑΒ.

  19. atheofobos said

    Και σε επώνυμο όπως ο καθηγητής της Ψυχιατρικής και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας Στεφανής, ο οποίος πριν να πεθάνει μίλησε de profundis τόσο για το έμφραγμα όσο και για τον καρκίνο του πνεύμονα που του προκάλεσαν το τσιγάρο.
    http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/119388

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στεφανοβίκειο: από τον Παύλο Στεφανοβίκ Σκυλίτση, που κέρδισε την περιοχή στα χαρτιά από τον Τούρκο ιδιοκτήτη. Αργότερα τη δώρισε στους χωρικούς, οπότε, τιμής ένεκεν, Στεφανοβίκειο.

  21. Alexis said

    Να θυμίσουμε και τον καλό ηθοποιό του θεάτρου και του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Στέφανο Στρατηγό.
    Με γονείς ηθοποιούς και δύο αδελφές ηθοποιούς επίσης!
    Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο…

  22. Της μηχανής ραψίματα said

    Εσύ είσαι κυρ-Στέφανε;;;;; https://www.youtube.com/watch?v=fkMZDjHvhGE
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες

  23. Τσούρης Βασίλειος said

    Στη Λειτουργία των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου), όταν ο Καρλομάγνος γονάτισε στην αγία τράπεζα να προσευχηθεί, ο Πάπας τον έστεψε Imperator Romanorum («Αυτοκράτορα των Ρωμαίων») στην τότε Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
    Μετά το 800 χωρίς στέψη από τον Πάπα δεν ήσουν αυτοκράτορας

  24. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με πρόλαβε ο Π2. Όποιος προλάβει είναι εδώ μέσα. Και πού να προλάβεις με τόσα αστέρια σχολιαστές; Η ντρίμ τιμ των ελληνικών ιστολογίων. 😇

  25. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά !
    «Στα γυναικεία, έχουμε περισσότερα ουσιαστικά» : Ανθοδέσμη, ας πούμε !
    Γνωστότερος Στέφανος του ελληνικού παλιού θεάτρου ο Στέφανος Στρατηγός, του σημερινού ο ακόμα ακμαίος Στέφανος (Μυτι)Ληναίος, στη μουσική ο Στέφανος Στρατηγός, και φυσικά στην πολιτική ο «διπλός» Στέφανος Στεφανόπουλος. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, θα φράσουμε και στο Στέφανο Σαράφη. Γενικά πάντως είναι σπάνιο όνομα.
    Κι εδώ ο Ορφέας Ζάχος ως «Στέφανος», με τη χαρακτηριστική ατάκα του Κωνσταντάρα :

    Θυμίζω πολλά παράγωγα ονόματα, με λίγο πιο σπάνιο το «Στεφανούρης», γνωστό από το ομώνυμο ούζο. Και κατά το Κυπριακό mode, o Zακ Στεφάνου, με το «δείξε μου τον τρόπο» :

    Στα τοπωνύμια θυμίζω επίσης το Φηροστεφάνι , καθ’ όλά αταίριαστο με τα χιόνια που έρχονται τις παραμονές…

  26. Πάνος με πεζά said

    Στη μουσική ο Στέφανος Κορκολής, ρεεεε !

  27. sarant said

    Eυχαριστω για τα νεότερα!

    Απλώς θυμόμουν το επίθετο Στεφανοβίκ και το συμπλήρωσαν τρεις -δεν παίζεστε λέμε!

  28. Γς said

    Κι ο Ερντογάν, ουπς, οι Βούλγαροι.

    Για την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου λέω.

  29. Παναγιώτης Κ. said

    Ευχαριστηθήκαμε και το σημερινό!
    Τότε, εκείνα τα χρόνια, πηγαίναμε κάθε τέτοια μέρα στην Εκκλησία αλλά επειδή δεν ήταν αργία το όλο σκηνικό ήταν μεν υποτονικό είχε όμως τη χάρη της απλότητας και της μη πολυκοσμίας.
    Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα όνομα με…χαμηλή κυκλοφορία. Εξ΄άλλου, όπως ήδη έχει λεχθεί, κατέχει την 27η θέση.
    Έχω συγκεκριμένο δείγμα: Επί 300 ατόμων μόνο 2 Στέφανοι και καμία Στεφανία.

  30. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντως, όταν υπάρχει η Στεφανία Σαντρέλι δεν έχει σημασία η σπανιότητα του ονόματος! 🙂

  31. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ σὲ ἑορτάζουσες καὶ ἑορτάζοντες.

    Ἀγαπημένο ὄνομα τὸ Στέφανος. Ἔτσι ἔλεγαν τὸν πατέρα μου. Τέτοιες μέρες πέρναγε ὅλο τὸ χωριὸ ἀπὸ τὸ σπίτι μας γιὰ νὰ τοῦ εὐχηθεῖ. Κι ἠ μάνα μου δὲν προλάβαινε νὰ ἐτοιμάζει μεζέδες. Ὅσο γιὰ τὸ κρασὶ, ὑπῆρχε ἄφθονο. Ἀπὸ τὸ πρωὶ ἔφταναν τὰ παιδιὰ κουβαλώντας τὶς ὄμορφες, φουσκωτὲς μποτίλιες μὲ τ’ ἀνάγλυφα σχέδια στὸ κάτω μέρος καὶ τὸν μακρὺ λαιμὸ. Ἧταν τὸ δῶρο τῶν συγχωριανῶν. Ζαχαροπλαστεῖα καὶ ἀνθοπωλεῖα δὲν ὐπῆρχαν. Ἡ μάνα μου τ’ ἄδειαζε ὅλα σ’ ἕνα κιοῦπι. Ἀπ’ αὐτὸ τὸ κρασὶ (πραγματικὸν κεκραμένον οἶνον, μὸνο ποὺ, ἀντὶ γιὰ νερὸ μὲ κρασὶ τῶν ἀρχαίων, ἦταν κρασὶ μὲ κρασὶ) κέρναγε αὐτοὺς ποὺ ἔρχονταν νὰ εὐχηθοῦν. Κι ὅσο κατέβαινε τὸ κρασὶ στὸ κιοῦπι, ἀνέβαινε τὸ κέφι καὶ φώναζαν τὰ βιολιὰ γιὰ νὰ γίνει γλέντι τρικούβερτο.

    Στὰ Θερμιὰ στεφάνια λένε τοὺς ἀπόκρημνους βράχους στὶς κορφές κάποιων λόφων, ποὺ πραγματικὰ τοὺς «στεφανώνουν». Βουνὰ δὲν ἔχει τὸ νησὶ, ἡ πιὸ ψηλὴ κορφὴ εἶναι στὰ 350 μέτρα.

  32. ΚΑΒ said

    Ο Αλεξανδρινός ποιητής Μελέαγρος(1ος αι. π. Χ.) συγκρότησε ανθολογία επιγραμμάτων κυρίως ερωτικού περιεχομένου με τον τίτλο «Στέφανος».

    Έφευγα, τον θυμήθηκα και γύρισα για να το γράψω

  33. Γς said

    14:

    Είπα εγώ ότι πέθανε;

    Για τη Στεφανία είπα, ότι «ήτανε».

    Εσύ τι λες;

    Είναι αυτή η Στεφανία;

  34. Παναγιώτης Κ. said

    @33. Έλα μη κάνεις τον δύσκολο. 🙂

  35. LandS said

    Ίσως το συχνότερο αντρικό όνομα στις ελληνικές σαπουνόπερες. Από την ραδιοφωνική «Πικρή μικρή μου αγάπη» νομίζω και μετά.

    Μήπως όμως ο ήρωας εκείνης της σειράς είχε άλλο όνομα; Τον ηθοποιό όμως το έλεγαν Στέφανο (Ληναίο)

  36. Γς said

    32:

    >Έφευγα, τον θυμήθηκα και γύρισα για να το γράψω

    Στο καλό. Μην σε κρατάμε άλλο…

  37. Γς said

    34:

    Μπου! Ρε

  38. Παναγιώτης Κ. said

    Ακολουθώ σε κάποιο ποσοστό τις προτάσεις του ιστολογίου για διάφορες αναγνώσεις.
    Διάβασα το «αντί στεφάνου» του Μακριδάκη όπως και το γκιακ του Παπαμάρκου. Το βιβλίο του δεύτερου είναι…πρώτο στην προτίμησή μου.
    Μέχρι τώρα το γκιάκ παραμένει αξεπέραστο (κτγμ).

  39. ΣΠ said

    Καλημέρα.
    Το στεφάνι (ή η στεφάνη), όργανο της ρυθμικής γυμναστικής.

  40. Corto said

    Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ιστορίας με αυτό το όνομα είναι ο (κάπως άγνωστος στην Ελλάδα) Στέφανος ο Μέγας ή Στέφανος Γ΄ της Μολδαβίας (Ștefan cel Mare, 1433 – 2 Ιουλίου 1504).
    Ως ηγεμόνας της Μολδαβίας υπερασπίστηκε σθεναρά την χώρα του από τους Τούρκους και άλλους εισβολείς. Ήταν μάλιστα ξάδελφος του κόμη Δράκουλα. Διακρίθηκε και για το πολιτιστικό του έργο. Σήμερα θεωρείται εθνικός ήρωας των Ρουμάνων.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%93%CE%84_%CE%BF_%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82

  41. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Κι εγώ πο νόμιζα πως το Στεφανοβίκι ήταν απλως ενα wiki σχετικό με είδη γάμου… 😛
    Από τους ξένους θυμήθηκα τον… Στηβ Ώστιν, το βιονικό άνθρωπο της δεκαετίας του 70 (τι πάω και θυμάμαι…).

  42. spatholouro said

    Να θυμηθούμε και τον αξεπέραστο Στέφανο Κουμανούδη!

    Εδώ ένα εξαιρετικό όσο και sui generis αυτοβιογραφικό του κείμενο:
    http://www.snhell.gr/testimonies/content.asp?id=118&author_id=87

  43. LandS said

    28 Άλλος ένας Αγιος Στέφανος. Προάστειο της Κωνσταντινούπολης τώρα με το Αεροδρόμιο κοντά και το Μακροχώρι με ένα από τα καλύτερα εστιατόρια. Το Γκελίκ. Ακριβό γιατί λένε ότι το κτήριο ήταν το σπίτι της Λωξάντρας.

  44. spatholouro said

    31
    Δημήτρη, σλουουουρπ!
    Να είσαι καλά να τον θυμάσαι!

  45. Γς said

    35:

    Μήπως τον μπλέκεις με τον βοτανολόγο;
    Τον Κάρολο Λινναίο.

  46. Παναγιώτης Κ. said

    » Μπογιάτι, τοπωνύμιο που έχει πλέον απαγορευτεί να χρησιμοποιείται επί ποινή απελάσεως «. Ναι; Δεν το ήξερα!
    Πάντως, ευχαριστιέται…το στόμα σου καθώς το προφέρεις. 🙂
    Θυμήθηκα κάτι μεγάλες κεραίες ραδιοφωνίας πριν 40 χρόνια που υπήρχαν σε αυτή την περιοχή. Άραγε υπάρχουν ακόμη;

  47. LandS said

    41 Ο Στιβ Ριβς της Τσινεσιτά ήταν αξεπέραστος Ηρακλής, Μασίστας και πολλά άλλα.

  48. Γς said

    43, 28:

    Εκεί υπεγράφη η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου [Σχ. 28]

  49. spatholouro said

    Βάλε μάστορα και το υπέροχο «Δεν με στεφανώνεις» του Τσιτσάνη:

  50. LandS said

    45 Όχι μπρε, δεν είμαι τόσο παλιός όσο εσύ 🙂 . Πρώτα άκουσα τον Ληναίο στο ραδιόφωνο και μετά διάβασα για αυτόν που λες.
    Το Ληναίος βγαίνει από το Μυτιληναίος και το Στέφανος από το Διονύσιος.

  51. Γς said

    39:
    Ωραίο στεφάνι!

    Στρογγυλό

    [και σφιχτό, λέω εγώ τώρα]

  52. LandS said

    Στους Στέφανους της μουσικής έχουμε και τον Στέφανο-Δημήτριο Γεωργίου νυν Ισλάμ Γιουσούφ γνωστό ως Κατ Στίβενς.

  53. spatholouro said

    47
    Υπήρξε και από τους μεγάλους και κλασικούς body builders:
    http://www.simplyshredded.com/steve-reeves-profile.html

  54. ΓιώργοςΜ said

    Δεν είναι και μια απο τις πριγκήπισσες του Μονακού (σικ, ρε), Στεφανί; Που έκανε και την τραγουδιαρα στα ογδονταζ;

  55. Alexis said

    #0: …ενώ στην Ήπειρο «στεφάνια» λένε τις απόκρημνες βουνοπλαγιές.

    Έχουμε ξαναπεί για τα «στεφάνια» στο ιστολόγιο. Δεν το λένε μόνο στην Ήπειρο αλλά και αλλού (π.χ. Στερεά Ελλάδα).
    Στο Ξηρόμερο που έχω ακούσει να το χρησιμοποιούν συχνά, εννοούν τις απόκρημνες βουνοκορφές.
    Και τα γίδια, όταν εγκλωβίζονται σε κάποιο απόκρημνο σημείο από το οποίο δεν υπάρχει διαφυγή, λένε ότι «στεφανιάστηκαν»

    (Τώρα βλέπω το σχόλιο 31 που επιβεβαιώνει ότι λέγεται και στα νησιά)

  56. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Αχ τι μου θύμισες. Ο συγκάτοικός μου στην Ιταλία είχε ένα ανιψάκι που το λέγαν Stefano που πήγαινε δημοτικό. Του λέω μια μέρα «ξέρεις τι σημαίνει το όνομά σου;». «Coronna» μου απάντησε. «Μπράβο που το ξέρεις» του είπα. Οι γονείς του που του είχαν δώσει το όνομα κοιτούσαν κατάπληκτοι μία το παιδί και μία εμένα. «Αλήθεια» είπε η μάνα «αυτό σημαίνει;». «Κι εσύ πώς το ξέρεις» ρώτησε το παιδί. «Το άκουσα μία φορά στην τηλεόραση». Όσα ξέρει ο νοικοκύρης….

  57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @44. Εὐχαριστῶ.

    Πολὺ ἐνδιαφέροντα καὶ τ’ αὐτοβιογραφικὰ τοῦ Κουμανούδη, στὸ 42 (ἤξερα μόνο τὸν ὁμώνυμο δρόμο καὶ μὲ τὴν εὐκαιρία διάβασα σχετικὰ και στὴ Βίκη). Μοῦ ἔκανε ἐντύπωση ὁ λιτὸς καὶ ἀποστασιοποιημένος τρόπος ποὺ γράφει γιὰ τὸν ἐαυτὸ του. Ἰδιαίτερα τὸ τέλος:
    «Eκόντευσα δις μόνον να ερωτευθώ, την πρώτην φοράν μόλις πρόσηβος ων,
    την άλλην ήδη ανήρ, αλλ’ ουδ’ άπαξ ερωτεύθην.
    Kαμμία ποτέ, όσον ηξεύρω, δεν με ερωτεύθη, ουδ’ έρριξε μάτι επάνω μου. «

  58. spatholouro said

    57
    Δημήτρη, για μένα είναι από τα ωραιότερα κείμενα που έχω διαβάσει: μια κατηγορία μόνο του από πολλές απόψεις.

  59. spatholouro said

    Και Στέφανος και Στεφάνου: ίσως ο παππούς των διορθωτών/επιμελητών, και όχι μόνο αυτών:

    http://www.kathimerini.gr/844319/article/epikairothta/ellada/efyge-apo-th-zwh-o-stefanos–stefanoy

    http://www.biblionet.gr/book/192360/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85,_%CE%88%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CE%B1%CF%80'_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82_1941-1971

  60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @55. Ἀλέξη, στὰ Θερμιὰ γιὰ «τα γίδια, όταν εγκλωβίζονται σε κάποιο απόκρημνο σημείο από το οποίο δεν υπάρχει διαφυγή», ὅπως γράφεις, λένε πὼς «φτελώθηκαν».

  61. nikiplos said

    Φυσικά, θυμήθηκα τον συμμαθητή μου στη πρώτη γυμνασίου, που όταν τον ρώτησε ο θεολόγος τι μάθημα είχαν εκείνη την ημέρα, αυτός σκεφτόταν διστακτικός, όντας αδιάβαστος… Ένας πίσω που δεν φημιζόταν για την ευφράδεια και καθαρότητα στο λόγο του, του πέταξε το σωστό. Εκείνος που παράκουσε απάντησε περιχαρής:
    κύριε έχουμε για τον Πρωτομάστορα Στέφανο!

    το πρωτομάρτυρας του ήταν φυσικά παντελώς άγνωστο…

    Κι ο θεολόγος του πέταξε μισοσαρκαστικά: Κι εξήντα μαθητάδες βρε να σου το ψιθύριζαν πάλι λάθος θα απαντούσες!

    🙂

    ΥΓ> Στα πολύ κατοπινά χρόνια μάθαμε ότι ο Θεολόγος ήτο κούτσαβος και φούμερνε, αλλά αυτό ήταν κρυφό του χούϊ, καθώς κατά τα άλλα ήτο θεμιστοπόλος της ελληνοχριστιανικής παιδείας της εποχής…

  62. Corto said

    Από τοπωνύμια, να προσθέσουμε ότι τα Κρώρα της Αττικοβοιωτίας (γνωστά από την πρόσφατη ιστορία) ονομάζονται και Στεφάνη:

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B7_%CE%92%CE%BF%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82

  63. Alexis said

    #60: Ενδιαφέρον, δεν το είχα ξανακούσει.
    Τα Θερμιά είναι η Κύθνος, αν θυμάμαι καλά, σωστά;

  64. Alexis said

    #62: Και την Στεφάνη Πρεβέζης, βεβαίως, κοινώς Καντζάς.

  65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    57. αυτ του=> ἑαυτό του

  66. π2 said

    Εκτός από τον Στέφανο Αθ. Κουμανούδη, καλός φιλόλογος και επιγραφολόγος (αλλά κι εξίσου είρων και καυστικός στους χαρακτηρισμούς του, με τον προπάππο του, του οποίου το αρχείο είχε φροντίσει) ήταν και ο δισέγγονός του Στέφανος Ν. Κουμανούδης, που πρέπει να πέθανε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 80.

  67. ό,τι του φανεί του λωλο-Στεφανή… (πόθεν άραγε; μόνο χάριν ομοιοκαταληξίας;)

  68. 10 Πάει αυτό. Έκλεισε

    46 Ε, και βέβαια υπαρχει η κεραία

  69. Είναι και το στεφάνι της κηδείας που περιέργως δεν αναφέρθηκε μέχρι τώρα και που λέει ο Κωνσταντάρας στη συνέχεια του 25, «ο Στέφανος, ο Στέφανος που να του καταθέσουνε τον στέφανο να ησυχάσουμε»

  70. ΣΠ said

    Στέφανος εξ ακανθών

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Παρ΄ το στεφάνι μας, παρ το γεράνι μας…
    Πολύ ωραία έμνευση Νικοκύρη και το σημερινό!
    Το αγαπημένο μου λουλούδι η στεφανωτή/γιασεμί Μαδαγασκάρης λέει (όπου δείτε στα Πατήσια ένα μπαλκόνι με τεράστια στεφανωτή ολόχλωρη ν΄ασπρολογά την άνοιξη και να μοσκοβολά, είναι της πεθεράς μου που της το χαρισα γλαστρίδιο και το έκανε καλαμωτή που πιάνει τη μια πλευρά στα κάγκελα)

  72. ΣΠ said

    Κατάθεση στεφάνου

  73. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @63. Ἀλέξη, καλὰ θυμᾶσαι. Θερμιὰ εἶναι ἡ μεσαιωνικὴ ὀνομασία τῆς Κύθνου ποὺ χρησιμοποιοῦμε ὅσοι εἴμαστε ἀπὸ ‘κεῖ. Συγγνώμη ποὺ δὲν τὸ διευκρίνισα. Τό ‘χω γράψει μερικὲς φορὲς, ἀλλὰ δὲν εἶναι ὑποχρεωτικὸ νά ‘χουν διαβάσει ὅλοι τὰ σχόλια ποὺ τὸ ἀναφέρουν.

  74. Ριβαλντίνιο said

    Την επανάσταση των Αγιοστεφανιτών στην Κρήτη την είπαμε ;

  75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μια μαντινάδα(του Ν.Ξυλούρη)
    Ούτε κοπέλι δυο χρονώ
    τα πάσα τζη δεν κάνει
    ετούτανα τζη ν΄αφορμή
    και δε θα δει στεφάνι

    Στα ονόματα με ταυτώνυμο ουσιαστικό Χαρά, Δόξα, Χάρη, (Λόλα -χαχα), τα …ανθώνυμα : Γιασεμή(λμτρ), Τριανταφυλλιά, Λεμονιά, Κανέλα

    41.ΓιώργοςΜ >>στεφανοβίκι, (σάιτ με) είδη γάμου
    ε στεφανοθήκη! 🙂

    Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι θα το είπαμε, «στεφάνια να πλέξουμε με ρόδα και κρίνα»

    Τα στεφάνια των βαρελιών (τσέρκια).

  76. Kass said

    Ο Στέφανος Χίος! Ο Στέφανος Χίος! Ο Στέφανος Χίος!
    ;-0

  77. ΣΠ said

    Στέφανος Κλάους Αθανασιάδης (σε πρόλαβα Gpoint)

  78. Γς said

    76:

    >Ο Στέφανος Χίος! Ο Στέφανος Χίος! Ο Στέφανος Χίος!

    Τον είπαμε! Τον είπαμε! Τον είπαμε!

  79. Φηροστεφάνι στη Σαντορίνη https://i.ytimg.com/vi/Vhmju40q6zQ/maxresdefault.jpg

    Στεφάνι Ολύμπου https://stardust30.files.wordpress.com/2008/06/dsc00172.jpg

  80. Γς said

    δλδ δεν κάνουμε κέφι να τον πούμε [τρις]

  81. Γς said

    80->78

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς του Φιλίππου Β΄ (και όλα τα υπέροχα στεφάνια της Βεργίνας)
    http://odysseus.culture.gr/h/4/gh431.jsp?obj_id=14051&mm_id=9245

  83. gpoint said

    Το Μπογιάτι νομίζωπως ακούγεται και σήμερα, το Μπάφι έχω να το ακούσω από τότε που ζούσε ο πατέρας μου που σαν Αθηναίοςκαι τοπογράφος ήξερε όλες τα τοπωνύμια…

    και λίγα τοπικιστικά πειράγματα
    Η υπεροχή των Ρουμελιωτών σε σχέση με τους κάτω από το αυλάκι φαίνεται από το ότι από τα τέσσερα στεφάνια επικράτησε το στερεοελλαδίτικο με την δάφνη … τσ,τσ,τσ, άκου σέλινο … σιγά μην τους στεφάνωναν με μαϊντανό !!

  84. Corto said

    Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε μια αναφορά στον μεγάλο ποιητή Στέφανο Αυγερινό:

    «Απόψε, σήμερα και χθες,
    όλες οι πόρτες είν’ κλειστές
    και γω είμαι απ’ όξω.
    Και μες στο θάμπος το θαμπό,
    παίρνω αμπάρριζα να μπω
    και με πετάνε όξω!

    Όλος ο κόσμος μ’ αγνοεί,
    βαρέθηκα πια τη ζωή,
    τους φθόνους και τα μίση.
    Αλί αλί και τρισαλί,
    φωνάχτε αμέσως τον Αλή
    να με καρατομήσει!»

  85. spatholouro said

    66
    Ακριβώς. Ο δισέγγονος Στέφανος πέθανε το 1987 στα 56 του χρόνια.
    Αξίζει να αναζητήσει κανείς το χρόνια εξαντλημένο μικρό του βιβλίο «Η ελληνική αρχαιολογία» (εκδ. ΚΕΙΜΕΝΑ 1984) που διεκτραγωδεί την κατάσταση στο πεδίο του.

    Άλλες του δουλειές:
    http://www.biblionet.gr/author/21989/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9D._%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82

  86. gpoint said

    # 77

    Μισοφευγάτος είναι πλέον … ούτε που τον θυμήθηκα, πιο πολύ στον Καπίνο πήγε το μυαλό μου

  87. ΚΑΒ said

    76. Και τόδε Δημοδόκου· Χίοι κακοί· οὐχ ὁ μέν, ὃς δ᾽ οὔ· πάντες.

  88. Κι επειδή εδώ Αστεριξολογούμε

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μου χει μείνει από τα θρησκευτικά «Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι τον δρόμον τετέλεκα, την πίστην τετήρηκα, λοιπόν απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος… (από το τροπάρι του πρωτομάρτυρα Στέφανου;;)

    80.Γς, πες Στεφανίδου για ρελάνς 🙂

    84.Corto >>Στέφανος Αυγερινός
    Ωπ, Αυγερινός , μικρό όνομα (ξέρω δύο άσχετους μεταξύ τους, με παππούδες ηπειρώτες,αν σημαίνει κάτι αυτο) τρίτο αρσενικό ταυτώνυμο με ουσιαστικό

  90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @83. Φανταστικὸς τίτλος ρεπορτάζ κιτρινοφυλλάδας:

    ΜΠΑΦΟΙ ΣΤΟ ΜΠΑΦΙ! 🙂

  91. Corto said

    89 (Έφη):
    Και με την ξεχειλωμένη έννοια (ουσιαστικοποιημένο επίθετο): Αρμόδιος

  92. ΣΠ said

    84
    Ναι αυτό. Αλλά και Ήσυχο ήσυχο το ποταμάκι.

  93. Cyrus Monk said

    Εὐχαριστῶ γιὰ τὸ ἑρμηνευτικὸν τοῦ Στεφανοβικίου, ἁπαξάπαντας τοὺς τρεῖς συσχολιαστάς.
    Μήπως ξεχάσαμε τόν:

    https://goo.gl/images/FyNIRJ

    γνωστὸ καὶ ἀπὸ τὸν ρόλο του ὡς Πεταλούδα;

  94. gpoint said

    Νομίζω το έχουμε ξαναπεί … όταν ένα ουσιαστικό ή επίθετο γίνεται όνομα ανεβαίνει ο τόνος μια συλλαβή για να ξεχωρίζει (Σταύρος, Λάμπρος, Γλαύκος, κ.λ.π.). Οταν βέβαια είναι προπροξύτονο παραμένει ο τόνος αμετάβλητος ή κατεβαίνει μια συλλαβή όπως με τον Δικαίο.

  95. ΣΠ said

    89, 91
    Και ο Μόσχος.

  96. Corto said

    92:
    Ενίσταμαι! Το ποταμάκι είναι άλλου ποιητή. Πρόκειται περί συνωνυμίας!
    (χαμόγελον!)

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ακροθιγώς περί στεφανιού, αλλά μνημονεύομεν Μάρκον

    Ο ΜΑΡΚΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ
    Όλες τις τέχνες που ‘κανα ακούστε που τις λέγω
    τις γράφω και σαν θυμηθώ μου ‘ρχεται για να κλαίγω
    Ολες τις τέχνες που ‘κανες μα μια δεν έχεις κάνει
    εμένα που μ’ αγάπησες δεν μου ‘βαλες στεφάνι

  98. gpoint said

    πάντως αυτό που μου φέρνει στο νου εμένα ο στέφανος είναι από την Μεγάλη Εβδομάδα..

    στέφανον εξ ακανθών περιβάλλεται ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις (ξέρω, ξέρω, πήδηξε η βελόνα…)

  99. ΚΑΒ said

    89.
    ΈΦΗ, από τον απόστολο Παύλο είναι, προς Τιμόθεον Β’ κεφ. Δ’ 7-8

    Το απολυτίκιο του πρωτομάρτυρα ξεκινά:Βασίλειον διάσημα ἐστέφθη σῆ κορυφῆ

  100. spatholouro said

    97
    Και δώσ’ του Μάρκο:

    Ξέρεις σε στεφανώθηκα μες στον Άγιο Διονύση
    και σ’ έκανα νοικοκυρά, και ποιος να σου μιλήσει

    ((«Το διαζύγιο» 1935)

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ωπα Στρίβε λόγια
    ,,,
    Μαύρο θα φορέσεις το φουστάνι
    αν θα δεις αλλού στεφάνι.
    Ένα δράμι αίσθημα ζητάω,
    νύχτα μέρα ψάχνω να σε βρω – ρε σπλάχνο
    να σου σκάσω το φιλί
    του μερακλή.

    Μα κορώνα γράμματα με φέρνεις https://www.youtube.com/watch?v=kDF-kDKYCno

  102. ΓιώργοςΜ said

    46/68 κεραία (νομιζω ο πομπός βραχέων, του σημερινού 5ου προγράμματος).
    Δεν ξέρω αν είναι αστικός μύθος, αλλά σε κάποιο μάθημα ηλεκτρονικών ένας καθηγητής είπε πως κάποιος που έμεινε κοντά στην κεραία έφτιαξε μια κυματοπαγίδα και ηλεκτροδοτούσε το σπίτι του κλέβοντας από τα ραδιοκύματα. Το κατάλαβαν επειδή το σήμα ηταν αδύνατο ενω ο πομπός λειτουργούσε σε πληρη ισχύ.

  103. Της μηχανής ραψίματα said

    «Χωρίς δεκάρα πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου,
    πώς θα βάλουμε στεφάνι στον Αϊ Γιάννη.
    Χωρίς δεκάρα πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου,
    πώς θα βάλουμε στεφάνι στον Αϊ Γιάννη. »

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είπαμε για τον Στέφανο, απόγονο των Κομνηνών της Τραπεζούντας, που κατέφυγε από την Κωνσταντινούπολη στη Μάνη, για να γλιτώσει από τους οθωμανούς; Και στη Μάνη έγινε ο Στέφανος από την Πόλη, ο Στεφανόπολις, απ’ όπου και προήλθε το Στεφανόπουλος, επίθετο της πιο σημαντικής οικογένειας της Μάνης, με απογόνους ως σήμερα.

  105. gpoint said

    «Ο Φερνάντο Σάντος είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο για το 2016 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου.»

    Είδες τι κάνει μια προϋπηρεσία στον ΠΑΟΚ …

    κι όπως έχει δηλώσει ο Φερνάντο…μια φορά ΠΑΟΚτσής, για πάντα ΠΑΟΚτσής !

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    99 ΚΑΒ ευχαριστώ!
    Τζη, στεφάνια στα νερά

    http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/Central_Greece/Fokida/Glyfada/photo885381.htm

  107. Πάνος με πεζά said

    «Ούτε στεφάνι», έλεγε περιπαικτικά ο Φίλιππος Συρίγος, για το εντελώς άστοχο σουτ (αργότερα γενικεύτηκε ο όρος «αίρμπολ»)…

    «Απαγορεύεται το κρέμασμα από τη στεφάνη», έγραφαν τα παλαιού τύπου στεφάνια, με τις δύο λοξές αντηρίδες, γιατί πολύ απλά με το βάρος των παικτών λύγιζαν και έμεναν μονίμως κατηφορικά. Το πρόβλημα λύθηκε αργότερα με τα αρθρωτά στεφάνια, με ελατήριο συγκεκριμένης ακαμψίας, ώστε να «διπλώνουν» μόνο σε φορτία από κρέμασμα παίκτη.

    Αλήθεια, τίμια και χωρίς να γκουγκλάρετε, πόση διάμετρο έχει το στεφάνι του μπάσκετ;
    Δεκτές απαντήσεις με εύρος 2 εκατοστών.

  108. Corto said

    Στεφανούπολη: Παλαιό όνομα της ιστορικής ρουμάνικης πόλης Μπρασόβ.

  109. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά, στα περίφημα «κοινωνικά» των εφημερίδων, υπήρχε και το συνηθισμένο κλισέ «αντί στεφάνων η οικογένεια επιθυμεί τα χρήματα να δοθούν…»

    Όσο για το Στέφανο Χίο, τον είπαμε, αλλά δεν τον είδαμε…Άξιον τέκνο της Λακεδαίμονος…

  110. BLOG_OTI_NANAI said

    Ωραίο το άρθρο.
    Μερικές κάπως ασυνήθιστες και λογοτεχνικές λέξεις:

    Αμφιστεφανούμαι
    Αναστεφανώνω
    Αυτοστεφανούμενος (νέος)
    Καπνοστεφανωμένη (καλύβα)
    Καλλιστεφάνου (ελαίας)
    Αστροστέφανος (ουρανός)
    Συννεφοστεφανωμένες (κορφές)
    Πρωτοστέφανη (νύφη)
    Λευκοστέφανη (νύφη)
    Αρραβωνοστεφανομένος
    Παγοστεφάνωτος (Βοριάς)
    Κισσοστεφανωμένος
    Ευστέφανος

    Ονόματα
    ——-
    Φιλοστέφανος
    Κοντοστέφανος
    Παπαστεφανάκης
    Μαρκοστεφανής

  111. Παναγιώτης Κ. said

    @102. Κυματοπαγίδα!
    Μου προκάλεσε την περιέργεια και αυτό που βρήκα και κατάλαβα είναι η χρήση των γραμμών μεταφοράς υψηλής ισχύος (τα καλώδια της ΔΕΗ) για μεταφορά τηλεφωνικού σήματος. Γιαυτό το σκοπό χρησιμοποιείται η διάταξη που λέγεται κυματοπαγίδα.

    Πως φαντάζεσαι την κυματοπαγίδα που θα μπορούσε να κλέβει ενέργεια;
    Έχει εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον!

  112. 111

    τροφοδοσία με επαγωγικά ρεύματα

    ΕΣΣΔ https://en.wikipedia.org/wiki/The_Thing_(listening_device)

  113. Γς said

    102:
    Ναι.
    Εκλεβε επαγωγικά ενέργεια και ζέσταινε τις κότες του ή τα γουρουνάκια του.
    Δεν θυμάμαι τι σόι, πτηνοτρόφος ή κτηνοτρόφος ήαν

  114. Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή γράφουμε εδώ χάμου…

  115. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @110. Ἀπὸ τὰ «Λόγια τῆς Πλώρης» τοῦ Ἀντρέα Καρκαβίτσα:
    «Τό μπρίκι τοῦ καπετάν Μαλάμου ἀπάνου στή σκάρα του, μέ τήν πλώρη σπαθωτή, στεφανοζωσμένη τήν πρύμη, μέ τά ποντίλια του ἁπλωτά ζερβόδεξα, ἔμοιαζε σαρανταποδαρούσα κοιμάμενη στήν ἀμμουδιά.»
    «Ἡ θάλασσα» http://www.aganargyroi.gr/index.php/2011-07-03-10-57-11/1640-2013-05-16-15-09-12.html

  116. Γς said

    111:

    Τι δεν καταλαβαίνεις. Είναιπαλιά και διαδεδομένη τεχνική μεταφοράς χαμηλ΄ν συχνοτήτων.

    Νομίζω ότι επινοήθηκε από τους ραδιερασιτέχνες στην Γερμανία στο μεσοπόλεμο, όταν τους παγόρευσαν να μεταδίδουν στα ερτζιανά. Χρησιμοποίησαν τα οικιακά δίκτυα ηλεκρισμού.

  117. Πάνος με πεζά said

    Οδοντιατρική στεφάνη είναι η κοινώς λεγόμενη «θήκη» και παλιότερα, που το υλικό ήταν αποκλειστικά χρυός, η λεγόμενη «κορώνα».

  118. Γς said

    Και πόσοι δε πήγαιναν να τους τροχίσει ο οδονίατρος καλά δόνια για να β΄λουν τέτοιες κορώνες

  119. Πάνος με πεζά said

    @ 118 : Το πρόβλημα είναι κυρίως με τις γέφυρες, που τροχίζεις δύο γειτονικά κάλά δόντια…

  120. Λ said

    Η ΒΡΑΧΥΒΙΑ Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που ανατράπηκε με τη Συνθήκη του Βερολίνου αφού μεσολάβησε η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82_(1878)

  121. Γς said

    Τις κρεματές λες.

    Είδα χτες τον οδοντίατρό μας. Δε είχε μάθει για την απώλεια ης συζύγου μου.
    Δυσκολεύτηκα να του το πω.

    Να σκεφτείτε ότι για μια στιγμή ήμουν έτοιμος να του το φέρω κάπβς έτσι:

    -Θυμάσαι εκείνη την ωραία γέφυρα που είχες φτιάξει της …Ξέρεις που είναι τώρα;

    Αλλά συγκρατήθηκα

  122. Γς said

    121->119

  123. Λ said

    Βρήκα αυτό το λίκνο αλλά δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστο γιατί άλλα κείμενα του Λυγερού δεν με έπεισαν
    http://www.lygeros.org/2075-gr.php

  124. Άμα περάσει από ΄δώ ο Κίντο, να πάρει το δωράκι του https://twitter.com/YupThatExist/status/813118117740183556

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και στην κόμη στεφάνι φορεί
    γινωμένο από λίγα χορτάρια
    που ΄χαν μείνει στην έρημη γη

    74 Ριβαλντίνιο>>Την επανάσταση των Αγιοστεφανιτών στην Κρήτη την είπαμε ;
    Δεν την είπαμε

    άναφέρωμεν τήν πρώτην τών άρχόντων αυτής επανάστασιν, τώ 1212, ύπό τόν ισχυρό οίκον τών Αγιοστεφανιτών.

    Άγιος Στέφανος/Ανατολική Κρήτη

  126. Πάνος με πεζά said

    @ 121 : Όχι ρε συ, κρεμαστή είναι η γέφυρα με δύο δόντια, ο πρόβολος (όπως τον λέμε και οι μηχανικοί). Ντύνει ένα γερό δόντι και προέχει στο κενό ενός άλλου. Βεβαίως το δόντι έδρασης πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο, αν και κάνουν και πατέντες σαν τη φωτογραφία. Με κάποιο μικρό διατμητικό ήλο ίσως, στην απέναντι μεριά.

    Η κανονική γέφυρα πατάει στο προηγούμενο και στο επόμενο.
    Έχω μία από την πρώτη, και δύο από τις δεύτερες, ζωή να’ χω…

  127. Λ said

    Είναι και ο Στένκα ( Στεπάν) Ράζιν ο επαναστάτης.

  128. Πάνος με πεζά said

    Επίσης να πούμε ότι οι κάτοικοι του St Etienne της Γαλλίας λέγονται Stéphanois (Στεφανουά, από την ελληνική λέξη δηλαδή). Kι εδώ η εξήγηση.

  129. Γς said

    Γεφυροποιόςήταν κι ο Αβέρωφ

  130. ΓιώργοςΜ said

    111 Η γενική αρχή είναι κεραία (μονόπολο),δίοδος,γείωση. Μια απο τις πρώτες κατασκευές του πιτσιρικά ερασιτέχνη ηλεκτρονικού, που σε συνδυασμό με ενα πηνίο ή/και έναν μεταβλητό πυκνωτή (και φυσικά κάποιο ακουστικό πολύ ευαίσθητο) μπορεί να κατασκευάσει ραδιόφωνο ΑΜ χωρίς μπαταρία. Όσο μεγαλύτερη η κεραία, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση. Αν αντί για ακουστικό χρησιμοποιηθεί κάποια κατανάλωση, οι κεραίες είναι επαρκούς μήκους και αρκετά κοντά στην κεραία εκπομπής, η ενέργεια του ραδιοσταθμού μπορεί να ζεστάνει τα κοτόπουλα πο λέει κι ο Ως.

  131. Γς said

    Και θυμήθηκα και τον [Μανιάτη από το Οίτυλο μας] Σταφανόπολι

  132. Γς said

    Στεφανόπολι

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ανάσα της βαθιάς αυγής
    του δειλινού στεφάνι
    και ξομπλιαστό μου όνειρο
    να με παιδεύγεις φτάνει

    Ρος Ντέιλι λύρα,Βασίλης Σταυρακάκης σκοπός και μαντινάδες

  134. Γς said

    132:

    http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=721840

  135. ΓιώργοςΜ said

    130 ..που λέει και ο Γς,(κατηραμένε οτοκορέκτορα)

  136. Γς said

    130:

    >η ενέργεια του ραδιοσταθμού μπορεί να ζεστάνει τα κοτόπουλα πο λέει κι ο Ως.

    Ειμί το Α και το Ω

    Γς

  137. Γς said

    130:

    Ξέχασες τον γαληνίτη

    http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7358.html

  138. Λ said

    52. Τι είπε ο Στέφανος Δημήτριος Γεωργίου για το θάνατο του Γιώργου Μιχαήλ

    Yusuf / Cat Stevens
    Yesterday at 13:00 ·
    It’s so sad to hear that we have another death in our musical family, this time my Cypriot brother and compatriot, George Michael. No one was quite as close in terms of background, having been brought up son of a cafe owner from Muswell Hill, we both shared that exclusively unique Greek cultural experience. As well as that, we both tasted fame and glory on our own terms, though in slightly different eras and musical genres. We will miss him and pray God will have mercy on him and grant his family space and peace at this difficult time.
    Yusuf / Cat Stevens

  139. Πάνος με πεζά said

    Η μάνα μου ισχυρίζεται ότι είχε ένα ζευγάρι ακουστικά με γαληνίτη, της Κατοχής, που κάποιο καλώδιο ακουμπούσες στο έδαφος κι έπιανε ραδιόφωνο…

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Έψαχνα για εικόνα από το ατσάλινο στεφάνι-βασανιστήριο κι έπεσα πάνω σ΄αυτό:
    Πρόδρομος Ξενοφώντος,ετών 17
    …το κρανίο του ήταν σπασμένο από το σιδερένιο στεφάνι, το οποίο οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν στα βασανιστήρια.
    http://myweb.cytanet.com.cy/iaae5559/biographies/xenophontosp.htm

  141. ΓιώργοςΜ said

    137 Στα χρόνια μου, ηταν πιο εύκολο να βρει κανείς μια δίοδο από γαληνίτη. Θυμάμαι όμως πως, όταν πήγα να κάνω τον έξυπνο με την κατασκευή μου, ένας θείος μου είπε «φυσικά, το κάναμε παλιά, αν έβρισκε κανείς κρύσταλλο», και έμεινα κάγκελο….

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και μια μαντινάδα για έρωτα του …θανατά (λένε τέθοιες σειρά)

    Όταν του γάμου στέφανα
    στην κεφαλή σου μπούνε
    τα εδικά μου στέφανα
    στον τοίχο θ’ ακουμπούνε

  143. Πάνος με πεζά said

    Και βλέπω ότι δεν αναφέρθηκε η παλιότερη λέξη «στεφανοχάρτι», που ήταν η ληξιαρχική πράξη γάμου. Σε μια παλιά ταινία ο Βέγγος συνομιλεί με το Ζανίνο και του λέει ότι παντρέύτηκε την κόρη του :
    – Τι είναι αυτό;
    – Στεφανοχάρτι ! Παντρευτήκαμε στη Χαλκίδα ! (ο Ζανίνο λιποθυμάει) Πάει αυτός….

  144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και νεφοστεφής που ταιριάζει σε βουνοκορφές.

  145. νεσσίμ said

    Λευκαδίτες, χαβαλετζήδες συμφοιτητες, είχαν στο κουδούνι του διαμερισματός τους για όνομα το «Στεφανία Σαντρελή», τη δεκαετία του εβδομήντα που «έβραζε ο μούστος»!

  146. Πάνος με πεζά said

    Κι η Στεφανία του Μονακό, καλή ήτανε…

    Αλλά ο πανδαμάτωρ χρόνος…
    http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708×320/public/stephanissos708.png?itok=8Vi7Qy4X

  147. Μαρία said

    Οι Γάλλοι εκτός απ’ το Étienne έχουν για άντρες και γυναίκες και το Stéphane, την αρχαϊκή εκδοχή του Ετιέν. Οι κάτοικοι άλλωστε του Σαιν Ετιέν ονομάζονται Στεφανουά.
    Μια κυρία https://www.youtube.com/watch?v=vgO9v_7DaB4
    Κι ένας κύριος https://www.youtube.com/watch?v=S4kf5aU1Wtg

  148. Γς said

    143:
    Και το άλλο, για το στεφανοχάρτι.

    -Εισητήριο; -Ελευθέρας.-Εχεις χαρτί; [Ψάχνεται]
    -Αυτό! -Τί είναι αυτό; [Ηταν το στεφανοχάρτι του].
    -Μ αυτό μπορείς να καβαλάς μόνο τη γυναίκα σου. Οχι το λεωφορείο!

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Κρόνη; Πού είναι;
    Κρόνηηη! Χρόνια Πολλάαα!

    Ο Εστεμπάν ,μικρό, είναι Στέφανος

  150. Γς said

    Και μια συντονισμέη αερογέφυρα Αθήνας-Ρώμης τη νύχτα των Χριστουγένων για την ασφαλή μεταφορά ενός μωρού για να του γίνει μεταμόσχευση καρδιάς

  151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    150( Ερώτηση)ο Εστεμπάν είναι Στέφανος;

  152. ΣΠ said

    152
    Ναι, το λέει και στο άρθρο.

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    153,>>το λέει και στο άρθρο.
    Ωχ! Μου βάνω επιτίμιο τώρα ως χασονούσα (το διάβασα δις, αφού)

  154. Κυριάκος said

    1. Αφού η λέξη στεφανιαίος προϋπήρχε πρέπει να ειναι σημασιολογικό δάνειο και όχι μεταφραστικό.
    2. Να αναφέρουμε και τον αστερισμό Βόρειο Στέφανο (Corona Borealis)

  155. Γς said

    Κι ο Σαούλ [Απόστολος Παύλος] φύλαγε τα ρούχα αυτών που λιθοβολούσαν τον Αγιο Στέφανο.

    [τι μαθαίνει κανείς απ τον Μπογδάνο, τώρα]

  156. Μαρία said

    152
    Κι ένα γνωστό μου Σταμάτη τον φωνάζουν Εσταμάτη στην Ισπανία.

  157. … Στέφανος Δάφνης ήταν…ψευδώνυμο…ωραίο λογοπαίγνιο ήταν και το Άγγελος Δόξας…

    Ωραίο και το Δόξα Στεφάνου
    που δεν είναι λογοπαίγνιο,
    αλλά πραγματικό όνομα
    της δαφνοστεφανωμένης κουβανοαμερικάνας αοιδού
    Gloria Estefan

  158. ΓιώργοςΜ said

    157 Έχω παρατηρήσει πως οι Ισπανοί συχνά (αν όχι πάντα) προσθέτουν το «ε» πριν απο λέξεις που αρχίζουν από «σ». Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος κανόνας ή αν δεν υπάρχουν ισπανικές λέξεις απο σ-

  159. 15, …Στεφανόπουλος και αυτός:…

    …κι αυτός, αν και κυριολεκτικά παπαδόπουλος.

  160. 83 Μπάφι ακούγεται για το καταφύγιο στην Πάρνηθα. Για το σημερινό Κρυονέρι μόνο από μια φίλη με εξοχικό εκεί (όταν ήταν σχεδόν μόνο εξοχικά) το έχω ακούσει.

  161. 157: Κι Εστέλιους ξέρω που τους φωνάζουν έτσι…

  162. Ποιος σινεφίλ θα θυμηθεί σε ποιο διάσημο γαλλικό φιλμ πρωταγωνιστής ήταν ο «Στεφανουά»;

  163. https://twitter.com/stefanosmanos?lang=el

  164. Μαρία said

    159
    Όχι απο σκέτο σ. Απο τα συμπλέγματα σμπ, στ, σπ, σκ δεν αρχίζει λέξη.

  165. 98 (σήμερα σ’ έχω αποκλειστικότητα σχεδόν). Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται. Ψευδή πορφύρα περιβάλλεται. Κι είναι λογικό νομίζω..

  166. ΣΠ said

    163
    Ριφιφί

  167. gpoint said

    # 107

    ρε συ Πάνε αμερικάνικο πράμα, μάλλον σε ίντσες το μετράνε…να πω 15 κι ότι βγει

  168. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    29: 300; Βουλευτές;

    35: Σωστή παρατήρηση

    41 Χαχαχά! Πολύ γέλασα με το Στεφανο-wiki!

    59 Καλά κάνεις και τον μνημονεύεις!

    66 Δισέγγονος; Θα περίμενα νάχει το ίδιο όνομα ο εγγονός (ή ο τρισέγγονος)

    67 Μπράβο, καλά που θυμήθηκες την ονοματοπαροιμία Νομίζω χάριν ομοιοκαταληξίας

    87 Τώρα μπορούμε να το λέμε χωρις να θίγουμε τους Χιώτες 🙂

    89 Μπράβο, Αυγερινός -και στην Ήπειρο Αυγέρος, απ’ οπου και ο Αβέρωφ, λένε

    104 Και με ιστορία και στην Κορσική

    107 Να δοκιμάσω εγώ, χωρίς να γκουγκλάρω, 33 εκατοστά

    117 Κορόνα δεν το έλεγαν επειδή είναι απο χρυσό αλλά επειδή έτσι είναι η στεφάνη στα ξένα

  169. Adam and Eve
    vs.
    Adam and Steve.

    O Steve και σε ταινία.

  170. 167 E, ναι 🙂

  171. sarant said

    Και συνεχίζω

    143 Μπράβο, το στεφανοχάρτι

    155 Σωστό!

    159 Δεν μπορούν να έχουν στην αρχη της λέξης το σ και άλλο σύμφωνο μαζί, κι έτσι π.χ. το στ γίνεται εστ, ακόμα και το εσπάνια.

  172. O φυσικός Ιωσήφ Στεφάνου,
    γνωστός για τον νόμο Stefan-Boltzmann
    σχετικόν με την ακτινοβολία μελανού σώματος

  173. gpoint said

    Στην αρχαιότητα πριν τον Στέφανο τον κωμικό του 2ου π.Χ. αιώνα, αναφέρεται ο Στέφανος ο υιός του Θουκυδίδη δυο-τρεις αιώνες νωρίτερα (να προλάβω τον Αγαθία που θα μας έλεγε πως αποκρύπτεις κ.τ.λ. ):)

  174. gpoint said

    # 174 γιατί δεν βγήκε φατσούλα αλλά αυτά που πληκτρολόγησα, δεν ξέρω.

  175. 175 Επειδή δεν έβαλες κενό ανάμεσα στην πρώτη παρένθεση και τα διαλυτικά 😉

  176. 41, …Από τους ξένους θυμήθηκα τον… Στηβ Ώστιν, το βιονικό άνθρωπο της δεκαετίας του 70 (τι πάω και θυμάμαι…)….

    Ε, τότε και τον συνονόματο Στήβεν Έφ. Ώστιν, «πατέρα» και ιδρυτή του Τέξας.

    Εξού Ώστιν η πρωτεύουσα της πολιτείας, ομώνυμο πανεπιστήμιο, κ.α.

  177. 177 Ο ηθοποιός που έπαιζε τον Στηβ Ώστιν ήταν ο Λη Μέιτζορς, σύζυγος της Φάραχ Φώσετ, αγγέλου του Τσάρλι
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Majors

    Αλλά κι ο ιδρυτής του Τέξας, πολύ σκληρό καρύδι αδερφάκι μου
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stone_Cold_Steve_Austin

  178. Πάνος με πεζά said

    @ 169 (107) : Λίγα τα 33 εκατοστά. Αντιστοιχεί σε μπάλες που πιάνονται και με κοινό χέρι… (117) : Α, μάλιστα !

  179. Στέφανος Βασιλίσσης,
    πραγματικό κι αυτό!

  180. ΚΑΒ said

    Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ο περί στεφάνου λόγος του Δημοσθένη, στον οποίο κάνει έναν απολογισμό για την πολιτική του σταδιοδρομία και επιτίθεται στον αντίπαλό του Αισχίνη κατηγορώντας τον για προδοσία.
    Ο Δημοσθένης κέρδισε τη δίκη και θα στεφανώθηκε με χρυσό στεφάνι για τις υπηρεσίες του στην Αθήνα.

  181. gpoint said

    # 180

    Σκωτσέζας βασίλισσας (ή καμιά Μπρουνίλντα…)

  182. sarant said

    181 Σωστά!

  183. Ανάμεσα στα χαϊδευτικά ονόματα για τον Στέφανο μπορούμε να προσθέσουμε το «Νάκος» που το συνάντησα σε χρήση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

  184. sarant said

    184 Συνήθως αντιστοιχεί σε άλλα ονόματα -το σημειώνω, ευχαριστώ!

  185. gpoint said

    Νάος από Στεφανάκος…

    κι ένα «άσμα» των ρουλαλάδων πριν οργανωθούν σε Θ13 της εποχής του 60…

    έχουνε βρε για σέντερμπακ τον Μίμη Στεφανάκο
    που σύκα μωρέ πούλαγε σ’ ένα στενό δρομάκο

    την εποχή που ο Στεφανάκος με την Μάρθα Καραγιάννη ξεφάντωναν τα βράδυα στην Φ.Ν. με κλασσικό τελείωμα τον Σιου στο συντριβάνι του Σελέκτ…

  186. Faltsos said

    Η χθεσινή μέρα ήταν από αυτές που έκανα κοπάνα.
    Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά έγινε αρκετή κουβέντα για τη σχέση Στέφανου και στεφανιού. Αν και κατόπιν εορτής (κυριολεκτικά), για λόγους πληρότητας οφείλω να προσθέσω το ακόλουθο ποιοτικόν άσμα με τίτλο «Στέφανε θέλω στεφάνι»:

  187. Υπάρχει ο Βασίλης Στεφανάκος, βαρυποινίτης και μανιάτης. Μούρη!

  188. Μαρία said

    172 (155)
    Σωστό για τη στεφανιαία … αλλά διόρθωσέ το. Το στεφανιογράφημα όμως είναι μεταφραστικό του γαλλικού υβρίδιου coronarographie.

  189. Ριβαλντίνιο said

    Τους είπαμε :

    Στέφανος Νεμάνια
    Στέφανος Δουσάν

    ;;;

  190. Νεσταναίος. said

    Το λατινικό “v” είναι επιτατικό ποιότητος και αντιστοιχεί στο ελληνικό «υ». Επιτάσσει καλή ποιότητα ἄν ψιλούται και κακή ποιότητα ἄν δασύνεται.
    Του καλού και του κακού πάντοτε ο άνθρωπος είναι το μέτρο. Στην λέξη «Steve» έχουμε «Στευ-ος» και ενδεχομένως «Σταύρος» αλλά σε καμμία
    περίπτωση δεν έχουμε «Στέφανος». Το «φ» δεν είναι επιτατικό μόριο.

    Γλώσσα χωρίς φιλοσοφικές αρχές δεν είναι γλώσσα Ελλήνων.

  191. Πάει και η Κάρι Φίσερ, η πριγκίπισα Λέια των Star Wars

    https://en.wikipedia.org/wiki/Carrie_Fisher

  192. Faltsos said

    Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι από το προηγούμενο σχόλιο μου (187), έχετε δίκιο. Έχασα τις μέρες…

  193. Faltsos said

    Αλλά και δυο άρθρα την ίδια μέρα! Χαρά στο κουράγιο του Νικοκύρη, μέρες γιορτών

  194. 193 Faltsos

    Μέρες πούναι, δεν παρεξηγιόμαστε. Εδώ, εγώ μετά τα εορταστικά φαγοπότια: http://lolsnaps.com/upload_pic/c61681fe-wn-my-way-home-after-2-days-of-christmas-meals-with-my-famil.gif

  195. ΚΑΒ said

    Το Νάκος ως επίθετο από Γιάννης Γιαννάκος, λέει ο Τριανταφυλλίδης.

    . Αρχηγός της οικογένειας των Καραθεοδωρήδων ήταν ο Στέφανος Καραθεοδωρής (1789-1867), γιατρός,μαθηματικός, καθηγητής στην ιατρική σχολή της Πόλης, προσωπικός γιατρός του σουλτάνου.

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    184,185,186, Ώπα, είπατε Νάκος και μου ρθε ο Χοντρονάκος (Στέφανος Κιουπρούλης).
    Corto,Spatho επί τω έργω 🙂
    http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=20883

  197. Μαρία said

    197
    Να τον τιμήσουμε όμως.

  198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όπως Στεφανόπουλος και Στεφανάκος ,στην Κρήτη Στεφανάκης,
    Α θυμηθήκαμε το Στεφανή αλλά όχι τον καλό γιατρό Στεφανάδη που ΄χει σχέση με …στεφανιαίες αορτές.

  199. spatholouro said

    Το αγαπημένο μου από Χοντρονάκο (και από μελωδία και από στίχο και από ερμηνεία)

  200. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    200 Ενδιαφέρουσα ιστορία θα είναι αυτή

  201. κουτρούφι said

    Τα στέφανα (1984;)
    Στίχοι: Ανδρέας Σπυρόπουλος
    Μουσική: Βασίλης Σαλέας
    ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Μάκης Χριστοδουλόπουλος https://www.youtube.com/watch?v=MqLEwi_wx3Y

    Αυτά τα στέφανα που φτιάχτηκαν με άνθη,
    κάθε λουλούδι έχει γίνει αγκάθι.
    Αυτά τα στέφανα, που κάποτε μας σμίξαν,
    γίναν θηλιές και την αγάπη μας την πνίξαν.

    Βλέπω μπροστά στα εικονίσματα τα στέφανα,
    σαν ορφανά του χωρισμού μας τη βραδιά.
    Κι ενώ με πίκρα αναρωτιέμαι τι σου έκανα,
    σαν δακρυσμένη με κοιτάζει η Παναγιά.

  202. Μαρία said

    202
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zulaikha_Patel

  203. Και ο Στέφεν Δαίδαλος του Τζόις.

    Τον Στέφανο Κουμανούδη τον είχα καθηγητή στου Μπελεζίνη και μετά τον έβλεπα στην Ύδρα όπου πήγαινε με το καΐκι του. Και πάντα με κάποια πιτσιρίκα. Ήταν μορφή.
    Μας μίλαγε συχνά για τον παππού του, και νόμιζα οτι παππούς του ήταν ο φιλόλογος, αλλά όντως, δεν βγαίνουν οι χρονολογίες. Ο σύγχρονός μας Κουμανούδης μας έλεγε ότι όταν ήταν μικρός, είχε κάποια ασθένεια,που τον εμπόδιζε να κινηθεί και την οποία ο αρχαιομαθής παππούς του(προφανώς γυιός του λεξικογράφου) θεράπευσε χρησιμοποιώντας μεθόδους Ιπποκράτη και Αριστοτέλη.(Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες)

    Είχε πολύ σχιστά μάτια, πλην χρώματος ανοιχτού γαλάζιου και αν και ηλικιωμένος τότε, όταν άνοιγε το στόμα του,οι συμμαθήτριες μας πέφτανε τανάσκελα.

  204. 204 τι όμορφο παιδί!

  205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νύφη μου τα στεφάνια σου (Κρητικό-γάμου) https://www.youtube.com/watch?v=DAC2O9NNWqY

  206. Μαρία said

    Τρελή, που θέλεις να με στεφανώσεις. Το τραγουδούσαμε παλιά στις ταβέρνες διάφορα ρεμάλια https://www.youtube.com/watch?v=gEsA9Mkrw0g

  207. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    208 Και μη ρεμάλια το λέγανε 🙂

  208. Πάνος με πεζά said

    «Δέκα χρόνια εσύ με τυραννάς, δε μεστεφανώνεις, με γελάς». Του Τσιτσάνη, έγινε γνωστό με τη Μαρινέλλα.

    Επίσης, οι στίχοι του Νεγρεπόντη από το τραγούδι «Ξερίζωμα», απαγορευμένο στην αρχική έκδοση των «Μικροαστικών», με τη φωνή του Λάκη Χαλκιά (δυστυχώς δε βρίσκω το τραγούδι μόνο του, και δε θέλω να ξαναπαραθέσω ολόκληρα τα Μικροαστικά).
    «Τα σκονισμένα στέφανα
    βγάζει απ’ το εικονοστάσι,
    τρία χρυσά γαρίφαλα
    σ’ ένα ασημένιο τάσι.»

    Όσο για τη διάμετρο του στεφανιού στο μπάσκετ, είναι Φ45 (45 εκατοστά). Η περίµετρος της μπάλας είναι 749-780 mm, κάτι που μεταφράζεται σε μπάλες διαμέτρου περίπου Φ23,8 έως Φ24,8 αντίστοιχα. Βλέπετε πόση διαφορά έχει το στεφάνι από τη μπάλα, ώστε με κάποια ικανοποιητική πιθανότητα η μπάλα να περνάει μέσα.

  209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    205.Ιάκωβε, ο δάσκαλός σου (πέθανε λέει το 1987)
    Στέφανος Ν.Κουμανούδης
    https://i0.wp.com/www.vakxikon.gr/wp-content/uploads/2014/06/vakxikon_issue_26_photoold4.jpg?resize=450%2C311

  210. spatholouro said

    210
    Μπα, με αυτούς που λέει το #49 έκανε θραύση, θαρρώ

  211. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Στα στέφανα της κόρης του» https://www.youtube.com/watch?v=ZL_-XwwtsiA

  212. spatholouro said

    Από τα αγαπημένα και ίσως όχι γνωστά:
    «Το στεφάνι πετώ μες τη φωτιά» (Καλδάρα-Τσαουσάκη 1952)

  213. Γς said

    151:

    Οχι δεν έγινε μεταμόσχευση καρδιάς.
    Το συνέδεσαν με δυο συστήματα τεχνιτής καρδιάς μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα [καρδιά]

  214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    215,Τί να ευχηθεί κανείς; Μόνο από τα μοσχεύματα που θα προκύψουν να βρεθεί γρήγορα συμβατό, Με αυτή την αφορμή,να θυμόμαστε να είμαστε ευγνώμονες για την υγεία των δικών μας παιδιών.

    Και το πασίγνωστο ηπειρώτικο:
    Στης πικροδάφνης τον ανθό
    ,,,,,
    Παντρεύουν την αγάπη μου
    για πείσμα για γινάτι μου
    άντε και της δίνουν τον εχθρό μου
    για το πείσμα το δικό μου

    Στο γάμο τους με προσκαλούν
    και για κουμπάρο με καλούν
    για να πάω να στεφανώσω
    δυο κορμάκια να ενώσω

    Περνώ τα στέφανα χρυσά
    βαστά καημένη μου καρδιά

  215. sarant said

    214 Ε, αυτό δεν το ήξερα!

  216. «Στέφανος Δαίδαλος! Βους στεφανούμενος! Βους στεφανηφόρος!» (Από το Πορτρέτο του καλλιτέχνη νεαρού, του Τζέιμς Τζόις)

  217. Corto said

    197:
    Έφη τώρα μόλις είδα την αναφορά στον Χοντρονάκο. Πολύ ωραία που τον θυμήθηκες!

    Να βάλουμε και έναν ύμνο του Μπαγιαντέρα:

    Στην σκλαβωμένη Ελλάδα μας:

    Ο στίχος που λείπει από την ηχογράφηση:

    «Κι η δόξα που μονάχη αργοδιαβαίνει
    τα λίγα παλληκάρια περιμένει,
    προσμένει εκεί για να τα στεφανώσει,
    της νίκης το στεφάνι να τους δώσει.»

  218. Λ said

    Φαίνεται μόνο σε μας υπάρχει η έκφραση σαράντα μονοστέφανοι, που τώρα τελευταία δέχεται οποιοδήποτε στρογγυλό αριθμό.

    https://www.google.com.cy/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9

  219. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    1) Η Κοινότης μας σάς καταγγέλλει απαξάπαντας, διότι εις έν άρθρον περί του Στεφάνου, ουδείς εφιλοτιμήθη να υπενθυμίση ότι Στέφανος ωνομάζετο και ο ευνούχος γιός του Βασιλείου Α΄ Μακεδόνος και αδελφός του Λέοντος 6ου του Σοφού, που έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών. Παρ’ όλα αυτά η Αγία Εκκλησία μας τον έκανε Άγιο (γιορτάζει 18 Μάη), επειδή(όπως γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου) όταν αρρώσταινε δεν κατέφευγε στους γιατρούς, αλλά λουζόταν με το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Όλα αυτά τα περιγράφει συγκλονιστικά ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στον Δ΄ Τόμο της μνημειώδους «Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους» αλλά και ο Στήβεν (άλλος Στέφανος αυτός) Ράνσιμαν στην «Βυζαντινή Θεοκρατία». Όλοι, βεβαίως, αντλούν από τον Ιωάννη Σκυλίτζη που τα περιγράφει με απολαυστικές λεπτομέρειες.

    Είναι αξιοσημείωτον ότι ο Λέων 6ος ο Σοφός για να κάνει Πατριάρχη τον 16χρονο ευνούχο αδελφό του Στέφανο Α΄ εξόρισε τον δάσκαλό του τον Ιερό Φώτιο, ο οποίος και τον έκανε Σοφό!.. Τέτοιους αγνώμονες χαρακτήρες πλάθει, δυστυχώς, η Ορθοδοξία. Όταν πέθανε στα 23 του ο ευνούχος Στέφανος (από τις πολλές νηστείες, όπως υπογραμμίζει ο Ράνσιμαν), Πατριάρχης έγινε ο Αντώνιος Β΄ ο Καυλέας που ανεκηρύχθη κι αυτός Άγιος της Εκκλησίας μας (γιορτάζει 12 Φλεβάρη) διότι ήτο πολύ καυλιάρης και «γάμησε» όλους τους αιρετικούς

    2) Περαίνοντες, ενημερώνουμε τους χριστιανούς αναγνώστες του Ιστολογίου ότι σήμερα Τετάρτη κυκλοφορεί η «Ορθόδοξος Αλήθεια» με βαρυσήμαντο άρθρο του πατρός Γεωργίου Μεταλληνού, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ο Διάβολος δεν φοβείται την Σοφία μας, αλλά τον πνευματικό μας αγώνα και τον Σταυρό του Κυρίου μας

    Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

    ΥΓ: Εννοείται ότι από Φλεβάρη (και εφόσον προσχωρήσει στις τάξεις μας ο «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος), αποκαλύψεις σαν την σημερινή του Επιτελείου μας, θα είναι «ψωμοτύρι» για το παρόν Ιστολόγιο: Θα αποκαλυφθούν τα πάντα για τους ευνούχους Πατριάρχες της Ορθοδοξίας (σ.σ.: ως γνωστόν οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν την Ιερωσύνη στους ευνούχους!), για την Αλλαξοπατριαρχία και τόσα άλλα που μάς κρύβουν οι χριστιανομπολσεβίκοι καθηγητάδες κάτω στο Ρωμέικο

  220. Corto said

    Συμπληρωματικά στο σχ.219, όποιος ενδιαφέρεται να ακούσει ηχογραφημένη την τελευταία στροφή του τραγουδιού του Μπαγιαντέρα, θα την βρει στο τέλος του 3ου επεισοδίου του ντοκιμαντέρ η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς, όταν πέφτουν τα γράμματα, στο 57.50 περίπου.

  221. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για να αναλώνει τόσον χρόνο από τη ζωή του ο Βάταλος στην καταπολέμηση του χριστιανισμού, ψάχνοντας και βρίσκοντας ασήμαντες λεπτομέρειες, πρέπει να ‘ναι πολύ καψούρης μαζί του. Σαν κάτι τύπους που στήνονται έξω απ’ το σπίτι της πρώην τους και την παρακολουθούν όλο το εικοσιτετράωρο, ελέγχοντας ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. 😍

  222. Παναγιώτης Κ. said

    @169. (Sarant) Όχι οι 300 βουλευτές, αλλά ο πληθυσμός του χωριού μου πριν από 60 χρόνια!
    Ωστόσο η ερώτησή σου είναι καλή και δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί.

    @217. Να ένας… λόγος για να γραφτεί άρθρο για τον…τιτανοτεράστιο Πρόδρομο!
    Πόσοι μπεχλιβάνηδες έγιναν σπουδαίοι λαϊκοί τραγουδιστές;

    Καταπληκτικό σήμερα το παιχνίδι των συναφών με το θέμα μας συνειρμών.

    Συμβολή στη πληρότητα του καταλόγου…

    Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
    ……………………………………………
    και στην κόμη στεφάνι φορεί
    γινομένο από λίγα χορτάρια
    που είχαν μείνει στην έρημη γη.

  223. Παναγιώτης Κ. said

    @149. Δεν παίζεσαι! 🙂 🙂 🙂

  224. nikiplos said

    @222, Αγαπητέ Corto, σε εκείνο το ντοκιμαντέρ είχα συμμετάσχει ως μουσικός… Τι μου θύμισες τώρα! Αξέχαστες στιγμές, αλλά πολύ όμορφες. Τώρα μου φαίνονται σαν όνειρο… Ήταν η αφορμή εκτός από γνωριμία με τον Διονύση Γρηγοράτο, να γνωριστώ και με το πολύ ενδιαφέρον έργο του, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα…

    Φυσικά δεν έπαιξα εκεί ως πρωτεύων ή σπουδαίος, αλλά επειδή δεν εδύνατο ο μουσικός που είχαν κανονίσει. Έτσι ήμουν λύση ανάγκης, αλλά τα είχα καταφέρει καθόλου άσχημα…

    Φυσικά ο ΔΓ μας έχει πάρει και φευγαλέα πλάνα… 🙂

    αν προκληθώ θα προβώ σε αποκαλύψεις…
    🙂

  225. Corto said

    226:
    Καταπληκτικό αυτό Νίκιπλε!
    Πες μας εμπειρίες αν θέλεις. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον!

  226. sarant said

    226-227 Επροκλήθη!

  227. nikiplos said

    Είναι πολλά εκείνα που βίωσα τότε. Κατ’αρχήν ήμουν άσχετος με το σπορ, πως γυρίζεται μια ταινία και τα συναφή. Ήμουν και ξεκούδουνος γιατί οι περισσότεροι μουσικοί ήταν λίγο πολύ γνωστοί μεταξύ τους από ρεμπετάδικα παραγωγές κλπ.

    Ο Παναγιώτης Κουνάδης είχε επιμεληθεί τα πάντα και ήταν πολύ ενθαρρυντικός και καλοσυνάτος. Και χαμηλού προφίλ θα έλεγα… Οι μουσικοί όλοι κορυφαίοι μηδενός εξαιρουμένου…

    Παλαιά κυκλοφορούσε αυτή ο φωτογραφία με λάθος λεζάντα καθώς ανθ’ημών εμφανιζόταν το όνομα του πολύ γνωστού και καλού μουσικού (και Δικηγόρου επίσης) Μανώλη Δημητριανάκη, τον οποίο και είχα αντικαταστήσει κυρίως στις ηχογραφήσεις των τραγουδιών…

    Στη φωτό, απεικονίζομαι μεταξύ Στέλιου και Γιώργου Ζορμπά. Και οι δυό εξαίρετοι μουσικοί και τραγουδιστές. Αριστερά του Στέλιου, ο Τάκης Φραγκούς και αριστερά του ο Γρηγόρης Βάσιλας από τη Μυτιλήνη. Κατά τη γνώμη μου μακράν το καλύτερο μπουζούκι σήμερα. Καλύτερος και από τον Γκούμα που παλαιά έπαιζε στη Φραγκοσυριανή στα Εξάρχεια.

    Ενδιαφέρον είναι το παρακάτω:
    #https://www.youtube.com/watch?v=0-EkQlm9oSE
    στο 51ο λεπτό χορεύουν δύο γνωστοί του Γρηγόρη Βάσιλα από τη Μυτιλήνη. Είναι θαρρώ απλοί λαϊκοί άνθρωποι. Ο ηλικιωμένος αν δεν με γελάει η μνήμη μου ήταν απλός ψαράς. Κάποτε, έδειξα στο βίντεο σε μια φίλη μου που έχει σπουδάσει κλασσικό μπαλέτο στη Royal στο Λονδίνο και είναι δασκάλα χορού το σημείο αυτό. Για τον ηλικιωμένο είπε ότι αναμφισβήτητα θα είχε γίνει Νουρέγιεφ αν είχε μεγαλώσει αλλού… Είχε τρελαθεί με τη χορευτική δεινότητα του τρομερού αυτού κυρίου… Το ίδιο και την ώρα των γυρισμάτων, είχαμε μείνει ενεοί. Η σκηνή είναι σχεδόν απροβάριστη…

    αυτά τα ολίγα προς ώρας…
    🙂

  228. κουτρούφι said

    #229 κλπ. Πολύ ενδιαφέροντα!
    Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=LoIq7qTwUSk απόσπασμα από την εκπομπή «Αλάτι της Γης» το 2012 με αφιέρωμα στη Μυτιλήνη. Οι δυο προαναφερθέντες κύριοι πρέπει να φαίνονται και σε αυτό το απόσπασμα, ελαφρώς ωριμότεροι.

  229. nikiplos said

    @230, Αγαπητέ Κουτρούφι, είδα το απόσπασμα και ναι, πράγματι, είναι αυτοί οι ίδιοι! Συγκινήθηκα, αλλά και μ’ άρεσε που αναγνωρίζεται τουλάχιστον το λαϊκό ταλέντο… Περιττό να πούμε πως στο απόσπασμα που παρέθεσες, το τυπάκι κάνει και στον αέρα ρυθμικές κινήσεις…

  230. Corto said

    Μπράβο Νίκιπλε! Μπράβο!
    Καταπληκτική εμπειρία! Και συγχαρητήρια για το μουσικό σου ταλέντο!

    Κουτρούφι, οι τύποι από την Μυτιλήνη είναι μακράν οι καλύτεροι χορευτές απτάλικου ζεϊμπέκικου πανελληνίως αυτήν την στιγμή. Τους έχω εντοπίσει εδώ και χρόνια στην τηλεόραση και όποτε τους πετυχαίνω σε εκπομπές τους παρακολουθώ μαγεμένος. Είναι υπέροχοι χορευτές και γνήσιοι τύποι.
    Υπάρχει ένα ολόκληρο επεισόδιο της εκπομπής «Ελλήνων δρώμενα» αφιερωμένο σε αυτούς (οι χορυτές του απτάλικου). Το χωριό είναι ο Μεσότοπος Λέσβου.

    Δυστυχώς και μακάρι να κάνω λάθος, πριν δύο ή τρεις βδομάδες στο αλάτι της Γης στην ΕΡΤ1 ήταν πάλι καλεσμένοι, αλλά φευ! δεν εμφανίστηκαν όλοι. Εύχομαι να είναι καλά όλοι τους.

  231. nikiplos said

    @232, Αγαπητέ Corto, τα εύσημα ανήκουν σε εσένα! Ο χορευτής με το μουστάκι δεξιά, λέγεται Δημήτρης Βάσιλας και είναι θείος του Γρηγόρη από το Μεσότοπο Λέσβου… Θυμόμουν ότι ο Γρηγόρης μιλούσε για ανθρώπους από το χωριό του και ότι ένας εκ των δύο ήταν θείος του, αλλά δεν ήμουν σίγουρος γι’ αυτό και δεν το ανέφερα…

  232. nikiplos said

    @233, άκυρο το προηγούμενο… Δεν λέγεται Βάσιλας αλλά αλλιώς, το λέει στο τέλος το ντοκιμαντέρ Ελλήνων Δρώμενα του Corto… να μην λέμε κι ανακρίβειες δηλαδή… 🙂

  233. spatholouro said

    Μπράβο για την τότε συμμετοχή Nikiple.

    Πάντως, έχω την οιονεί βεβαιότητα ότι ο μπουζουξής λέγεται Βασίλας και όχι Βάσιλας, αφενός, και αφετέρου υπάρχουν πολλά κορυφαία μπουζούκια (μεταξύ των οποίων και ο Γκούμας), ώστε να είναι κάπως παρακινδυνευμένες τέτοιες αξιωματικές αποφάνσεις.

  234. sarant said

    229 Καταπληκτικό πράγματι -εξαιρετική θύμηση!

  235. Πέπε said

    #0:
    > > στην Ήπειρο «στεφάνια» λένε τις απόκρημνες βουνοπλαγιές

    #31:
    > > Στὰ Θερμιὰ στεφάνια λένε τοὺς ἀπόκρημνους βράχους στὶς κορφές κάποιων λόφων, ποὺ πραγματικὰ τοὺς «στεφανώνουν».

    Και στην Κάρπαθο υπάρχει αυτή η λέξη με παρόμοια σημασία: στεφανά (η), πληθυντικός «οι στεφανές» (σύμφωνα με μια ιδιωματική κλίση των θηλυκών ουσιαστικών που σ’ «εμάς» λήγουν σε -ιά), ο γκρεμός.

  236. Κώστας said

    Καλημέρα!

    Μια και έξω τώρα χιονίζει, ας βάλουμε και αυτό το χαζό, που συνδυάζει το χιόνι με τον Στέφανο.

  237. Κώστας said

    Όπως κι αυτό το φοβερό, το οποίο έχω βέβαια κλέψει από εδώ.

  238. Κώστας said

    Δεν αναφέραμε νομίζω καθόλου και τον Stephen King.

    http://metro.co.uk/2015/06/05/there-are-so-many-differences-between-stephen-kings-the-shining-and-stanley-kubricks-film-5232328/

    Για να μην θυμηθώ τώρα με πόσες χαζογκ… γνωστές μου έχω τσακωθεί, προσπαθώντας να τους εξηγήσω ότι είναι ΣΤΗΒΕΝ Κινγκ και όχι Στέφεν Κίνγκ! (Γι’ αυτό εξάλλου και απλοποίησαν την γραφή σε Steven).

  239. marulaki said

    #155 Και δεν είναι τυχαίος στέφανος, είναι το στεφάνι της Αριάδνης. Υπάρχει και Νότιος (corona australis). Η ελληνική βίκη έχει ωραία πραγματάκια σχετικά.

  240. Πανος said

    Και φυσικα οπως λέει και η μαρω κοντου » ο Στέφανος δεν θα το εκανε ποτε αυτο»…

  241. Καππαδοκης said

    Αυτά τα στέφανα που φτιάχτηκαν με ανθη…Κάθε λουλούδι έχει γίνει αγκάθι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: