Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ορόσημο και το πρόσημο

Posted by sarant στο 29 Δεκεμβρίου, 2016


Με κίνδυνο να γίνω φορτικός, θα θυμίσω ότι συνεχίζεται -και τελειώνει αύριο στις 18.00- η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Λέξης της Χρονιάς (ψηφίζετε εδώ).

Αλλά αυτό δεν το έγραψα μόνο για να διαφημίσω την ψηφοφορία, έχει και πιο στενή σχέση με το σημερινό μας θέμα. Εννοώ ότι, καθώς διάβαζα δήλωση της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη ότι το 2017 θα είναι έτος με θετικό πρόσημο ανάπτυξης, σκέφτηκα ότι μια λέξη που ίσως θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ψηφοφορίας για τις Λέξεις της χρονιάς, μια και ακούγεται ολοένα και περισσότερο με μεταφορική σημασία στην καθημερινή πολιτική συζήτηση.

Βέβαια, στην περίπτωση της δήλωσης της Γεροβασίλη η λέξη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική της σημασία, διότι, σύμφωνα με το λεξικό, πρόσημο είναι ένα σύμβολο της άλγεβρας που «τοποθετείται μπροστά από τους αριθμούς και τους χαρακτηρίζει ως θετικούς ή αρνητικούς». Θετικό πρόσημο είναι το + και αρνητικό το -. Για να λεξιλογήσουμε ελάχιστα να πούμε ότι η λέξη είναι μεταφραστικό δάνειο από το γερμανικό Vorzeichen.

Στα μαθηματικά, βεβαίως, συνήθως προσημαίνονται μόνο οι αρνητικοί αριθμοί, οι μικρότεροι από το μηδέν: -4 ας πούμε. Το θετικό πρόσημο εξυπακούεται. Αντίθετα, στην οικονομική ειδησεογραφία, όταν ας πούμε αναφέρουμε τις μεταβολές του δείκτη του χρηματιστηρίου ή κάποιου άλλου μεγέθους, συνήθως σημειώνουμε και το θετικό πρόσημο -ο δείκτης έκλεισε με +0,37%.

Οπότε, στη δήλωση «το 2017 θα έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης» η λέξη χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική της σημασία, και το ίδιο συμβαίνει στην τυποποιημένη έκφραση ότι το χρηματιστήριο έκλεισε χτες με θετικό ή με αρνητικό πρόσημο.

Σαν ένα πρώτο βήμα απομάκρυνσης από την κυριολεξία, υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε τις εκφράσεις «με θετικό πρόσημο» και «με αρνητικό πρόσημο» με τη σημασία της θετικής ή αρνητικής έκβασης -π.χ. «με θετικό πρόσημο η συζήτηση στο Eurogroup». Εδώ προφανώς δεν έχουμε θετική μεταβολή κάποιου μετρήσιμου μεγέθους, όπως πριν στον δείκτη του χρηματιστηρίου. Απλώς, κατά τον ομιλητή, η συζήτηση εξελίχθηκε θετικά. Αυτή η σημασία έχει λεξικογραφηθεί από το ΛΚΝ.

Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη των λίγων τελευταίων χρόνων είναι ότι έχουν εμφανιστεί μεταφορικές χρήσεις και με άλλα επίθετα, όχι μόνο με θετικό ή με αρνητικό πρόσημο.

Διαβάζουμε, ας πούμε, για «πολιτική με κοινωνικό πρόσημο», «δημοτικά τέλη με κοινωνικό πρόσημο στον δήμο Ιωαννίνων», «συνασπισμό με αριστερό πρόσημο στο Βερολίνο», «μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο», «σκληρή αντιπολίτευση με φιλελεύθερο πρόσημο» (αυτή ήταν η εξαγγελία του Κούλη Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ενώ πριν από μερικούς μήνες ο Ευάγγ. Βενιζέλος είχε τονίσει ότι μαθηματικά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για «κυβέρνηση με κεντροαριστερό πρόσημο».

Προφανώς έχουμε φύγει από τη δυαδικότητα και τα δύο πρόσημα -σαν τον διακόπτη ή το ένα ή το άλλο. Εδώ, όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που παρέθεσα, η λέξη «πρόσημο» χρησιμοποιείται με τη σημασία «χαρακτήρας» ή «προσανατολισμός». Νομίζω ότι παντού μπορούμε να βάλουμε αντί για το πρόσημο μία από αυτές τις λέξεις και η φράση θα διατηρήσει τη σημασία της, να μην πω ότι θα γίνει και σαφέστερη: «μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό προσανατολισμό» κτλ. Αλλά έτσι γίνεται με τα κλισέ.

Τη μετατροπή της λέξης ‘πρόσημο’ σε κλισέ την είχε προσέξει ήδη από πρόπερσι ο Στάθης Σταυρόπουλος, και είχε εύστοχα γράψει:

Πρόσημο, κυρίες και κύριοι. Η λέξη της εποχής. Συχνά στη δημοσιογραφία και την πολιτική σκάει κάποιος μια λέξη (διακύβευμα, αφήγηση, φαντασιακό) και ξεσπά επιδημία στη χρήση της. Τώρα μας έλαχε το πρόσημο. Δεν υπάρχει πολιτικός, δημοσιογράφος ή πανελίστας που να μην επαναλαμβάνει εδώ και λίγες βδομάδες αυτήν τη λέξη κάθε τρία λεπτά – γενικώς γίνεται του προσήμου. Αλλοτε με αριστερό πρόσημο, άλλοτε με προοδευτικό πρόσημο (το δεξιό πρόσημο αποφεύγεται κάπως), γενικώς όλοι ομιλούν για πρόσημο λες και θα φάνε πρόστιμο αν το παραλείψουν.

Οπότε, ίσως κακώς κάναμε που δεν βάλαμε και το «πρόσημο» στην ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς -δεν θα διεκδικούσε βέβαια μια από τις πρώτες θέσεις, αλλά θα είχε νόημα -ενώ τώρα μπορεί κάποιος να πει ότι έχουμε μια ψηφοφορία… χωρίς πρόσημο (βέβαια, όπως είπαμε παραπάνω, στην άλγεβρα οι μη προσημασμένοι αριθμοί είναι θετικοί).

Κανονικά, το άρθρο θα τελείωνε εδώ. Αλλά έχουμε και το ορόσημο. Και τι δουλειά έχει εδώ το ορόσημο; Θα μπορούσα βέβαια να λεξιλογήσω επί μισή σελίδα για το ορόσημο (για να ξέρετε, είναι λέξη που την έπλασαν οι λόγιοι του 19ου αιώνα, μεταφραστικό δάνειο από το γερμ. Markzeichen λέει ο Μπαμπινιώτης), αλλά δεν έχω τέτοιον σκοπό χρονιάρα μέρα.

Ωστόσο, προσέξτε το ορόσημο πλάι στο πρόσημο. Οι δυο λέξεις έχουν όλα τους τα γράμματα ίδια εξόν από το αρχικό, ίδιο σώμα με διαφορετικό κεφάλι. Αλλά και τα κεφάλια τους είναι σε συνεχόμενα γράμματα του αλφαβήτου: Ο – Π.

Οπότε, λέω να το γυρίσουμε σε παιχνίδι. Σας καλώ να βρείτε λέξεις που να αλλάζουν τα κεφάλια τους, όπως τ’ αγάλματα εκείνων των Ρωμαίων αυτοκρατόρων την εποχή της παρακμής, όταν κάθε τρεις μήνες άλλαζε αυτοκράτορας και για να μην παιδεύονται οι γλύπτες είχαν το ακέφαλο σώμα πάντα ίδιο με ένα κοίλωμα στη θέση του λαιμού για να μπαίνει κάθε φορά το κεφάλι του καινούργιου τρισένδοξου και πολυχρονεμένου μας αυτοκράτορα, μέχρι που να του το κόψουνε κι αυτουνού.

Επαναλαμβάνω τους περιορισμούς:

α. Τα γράμματα/κεφάλια πρέπει να είναι γειτονικά στο αλφάβητο
β. Το σώμα πρέπει να έχει τα ίδια γράμματα ακριβώς και όχι απλώς ομοηχία αλλά και να τονίζεται στην ίδια συλλαβή.

Επομένως, το Κύμα-Λύμα εγκρίνεται, ενώ το Κύμα-Λήμμα δεν θα εγκρινόταν, ούτε το Πόλη-Ρόλοι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέξεις σε οποιαδήποτε πτώση, γένος και αριθμό. Δεκτά και τα κύρια ονόματα, αλλά με κάποια ρέγουλα παρακαλώ.

Βλέπω δυο ειδών ρεκόρ.

Αφενός στο πλήθος, δηλαδή αν μπορείτε να βρείτε όχι απλώς ζευγάρια, αλλά τριάδες ή τετράδες λέξεων με γειτονικά «κεφάλια». Έχω βρει ένα παράδειγμα με τετράδα, αλλά θα το μαρτυρήσω αργότερα.

Αφετερου, στο μήκος δηλαδή στον αριθμό των γραμμάτων των λέξεων. Εδώ δεν έχω βρει καλύτερο παράδειγμα από το Ορόσημο-Πρόσημο, με εφτά γράμματα.

Περιμένω να θαυμάσω τις επιδόσεις σας!

291 Σχόλια προς “Το ορόσημο και το πρόσημο”

 1. Δημήτρης said

  Κάπα
  Μάπα
  Τάπα
  Νάπα

  Καλημέρα

 2. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Με δύσκολα μας ξεκινάς σήμερα, το πιο πρόχειρο που βρήκα, Ρέξ, Σέξ.☺
  Καλημέρα από τον χιονισμένο Γέρακα.

 3. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ρόμπα- σόμπα.

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Δημήτρη, τα αρχικά γράμματα πρέπει να είναι *γειτονικά*΄, συνεχόμενα. Μάπα-Νάπα δεκτό.

 5. Γς said

  Καλημέρα

  Ορόσημο και Πρόσημο.

  Ονομασίες φροντιστηρίων μαθηματικών θυμίζουν.

  Ενα μ’αλιστα απέναντί μου έχει σαν τίτλο μια από τις δύο αυτές λέξεις.

  Κι άλλου ειδους φροντιστήρια καταφεύγουν σε τέτοιες λέξεις. Οπως ένα φροντιστήριο Αγγλικών..

  Το λέγαν Simbolo.

  Δεν άντεξα. Ανέβηκα και με δέχτηκε με ενδιαφέρον.
  Οταν όμως κατάλαβε ότι δεν πήγα να γράψω κανά παιδί μου, αρνήθηκε να συζητήσει για την εκλογή του ιταλικού Simbolo ως φίρμα του φροντιστηρίου Αγγλικών, αντί του Ελληνικού Σύμβολο ή έστο Symbol

 6. nikiplos said

  ρόλοι-πόλοι, αλλά αυτό το υπενόησε ο Νικοκύρης… 🙂

  χείρα-ψείρα για τους καθαρευουσιάνους…

  Από κύρια ονόματα Λούλα – Νούλα
  Ρούλα – Σούλα
  και τα αντίστοιχα ανδρικά…

 7. Γς said

  >Περιμένω να θαυμάσω τις επιδόσεις σας!

  Κι εγώ!

  Μπρος! Τα κεφάλια … μέσα

  [Γουστάρω!]

 8. Γς said

  5:

  >αντί του Ελληνικού Σύμβολο ή έστο Symbol

  Του Μέφρυ…

 9. nikiplos said

  Σάκης – Τάκης
  Λάκης-Μάκης

  πάλι – ράλι
  Σέλι – τέλι

  καλημέρα, δεν είπα… Καλημέρα!

 10. sarant said

  6 Ναι, τέτοια θέλουμε. Και τριάδες αν γίνεται -ή και τετράδες.

 11. sarant said

  9 Στο Πάλι-Ράλι να σου δώσω και το σάλι να το κάνεις τριάδα

 12. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα
  φάρος-χάρος
  σάρα (απ’ το σάρα και μάρα)-τάρα (απόβαρο)

 13. Γς said

  Ρε, παίξτε μπάλα!

 14. ΣΠ said

  ορολογικός – προλογικός

 15. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Tριάδα:
  Βράση
  Γράση
  Δράση

 16. gpoint said

  Βάτος-γάτος για ξεκίνημα !

 17. sarant said

  14 Νεο ρεκόρ μήκους -εύγε! (Βέβαια, πάνω στο ίδιο πατρόν με το ορόσημο)

  15 Να και η τριάδα -αλλά τι είναι η Γράση;

 18. κουτρούφι said

  ραφή-σαφή-ταφή

 19. Corto said

  Καλημέρα!

  Αν η ζήλεια ήταν ΨΩΡΑ, θα γέμιζε όλη η ΧΩΡΑ.

 20. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  17. Βγάζει πολλές γκουγκλιές η γράση… να, μία:
  https://books.google.com.kw/books?id=21ZPAAAAcAAJ&pg=PT71&lpg=PT71&dq=%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7&source=bl&ots=RPbe2pdSzA&sig=j1_BUscPlYHO_zTz8PQ4KSpTTuU&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwj4w7yj_pjRAhVPdlAKHfZhCT0Q6AEIPDAF#v=onepage&q=%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7&f=false

 21. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Aβάσιμος
  Βάσιμος
  και…καταχρηστικά: Αβασιμότητα-Βασιμότητα

 22. gpoint said

  για ένα τόνο χάνεται η πεντάδα και μένει τριάδα !

  κηρός
  λήρος
  μηρός
  νηρός
  ξηρός

 23. Τσούρης Βασίλειος said

  νερό-ξερό

 24. Παναγιώτης said

  Ιούδας-Κούδας
  πακέτα-ρακέτα

 25. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πελέ
  Ρελέ

 26. ΚΑΒ said

  όνος-πόνος

 27. ΣΠ said

  Τα ονόματα από τρία γράμματα του αλφαβήτου: μι – νι – ξι.

 28. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και χρόνια πολλά και πάλι.
  Ε ναι, καταργήσαμε τη χροιά (κοινωνική χροιά, αριστερή χροιά κλπ.) και φέραμε το «πρόσημο»… Ίσως ξεκίνησε από κομπλεξικούς με τα μαθηματικα, με τα οποία δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά.
  Αντίστοιχα βλακώδες άλλωστε και το «άρωμα» : «Μεταρρυθμίσεις με φιλελεύθερο άρωμα». Γενικώς, θεωρώ βλακώδη την αντικατάσταση τόσο καλύτερων λέξεων, όπως η χροιά, το ύφος, το κίνητρο, ο προσανατολισμός, ο χαρακτήρας, η κατεύθυνση – να, βρήκα ήδη έξι…
  Στην κυριολεξία του προσήμου τώρα, εδώ που τα λέμε,. όταν άρχισαν στο Γυμνάσιο οι αλγεβρικές παραστάσεις με πρόσημα, παρενθέσεις, αγκύλες και άγγιστρα, έπεφτε το μαύρο το δάκρυ μέχρι να βρεις το τελικό αποτέλεσμα της αλγεβρικής πρόσθεσης…
  Με βοήθησε με ένα τρομερό tip o αδερφός μου, εισαγόμενο από το Δάφνη College, όπου πήγαινε Λύκειο. Απλό, αλλά να, εμάς εκεί στη Νέα Σμύρνη δε μας το είπε κανείς.
  – Παιδί μου, οι αλγεβρικές παραστάσεις είναι σαν το κρεμμύδι, αλλά βγάζεις τα φλούδια από το κέντρο προς τα έξω. Έχει το φλούδι απέξω «συν»; Το πετάς, και κρατάς τα μέσα πρόσημα ως έχουν. Έχει «πλήν»; Το πετάς και τα αλλάζεις.
  Κάπου εκεί γύρισε ο τροχός του μυαλού μου με το συγκεκριμένο θέμα, και οι «σιδηρόδρομοι» τάχιστα κατέληγαν στο αποτέλεσμά τους, σε αντίθεση βεβαίως με τον τροχό του Συντάγματος, που δε γύρισε ποτέ…

  Και πάμε στο ορόσημο, να παίξουμε :
  – Γέρμα-Δέρμα
  – Νερό-Ξερό
  – Κάντζα-Λάντζα
  και η τετράδα Πάκος-Ράκος-Σάκος-Τάκος.

 29. gpoint said

  Αέρας
  βέρας (γενική της βέρας)
  γέρας (το)
  δέρας (το

 30. Corto said

  Της σελήνης η τελευταία ΦΑΣΗ είναι η ΧΑΣΗ.

 31. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  27. Kαλό!

 32. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Να επιβεβαιώσει ο Νικοκύρης αν η δική του τετράδα είναι η αυτή με του Πάνου στο 28. για να μην ψάχνουμε άδικα.

 33. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Κι άλλο ποδοσφαιρικό. Λέσι-Μέσι

 34. ΚΑΒ said

  26. λάθος

  πόλος-ρόλος

 35. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ουρολογικός-Πυρολογικός (ρεκόρ μήκους, αν πιάνεται ο πυρολογικός (ο ομιλών περί πυρός… 🙂 )

 36. Πάνος με πεζά said

  Αν κλέψουμε με μια ιταλική, ή πάμε στην αιτιατική του Αγίου, έχουμε και Κάμα-Λάμα-Μάμα-Νάμα. Ο άγιος Μάμας, ή το ιταλικό «μάμα», που ίσως υπάρχει και σε ελληνικές διαλέκτους.

 37. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Κόλα Λόλα

 38. gpoint said

  και μια τράδα όπου αλλάζει όχι το κεφάλι αλλά ο λαιμός !!

  αβρός
  αγρός
  αδρός

 39. Corto said

  Μονός – Νονός

 40. Πάνος με πεζά said

  Κι επειδή ο Άγιος Μάμας κάνει στη γενική «του Μάμαντος», παρακαλώ αν επιβεβαιωθεί αν είναι σωστή η αιτιατική μου… 🙂

 41. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  μάπα φάπα τάπα

 42. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Λαύριο Γαύριο

 43. ΚΑΒ said

  κέρας-λέρας-μέρας

 44. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  κάβλα τάβλα

 45. Τσούρης Βασίλειος said

  Το Καμαρίνα ( Πρέβεζας ) – λαμαρίνα παίζει;

 46. Πάνος με πεζά said

  Βάζω, με αστερίσκο, και το Πάλι-Ράλι-Σάλι-Τάλι. το Ράλι και το Τάλι είναι φυσικά ξένες λέξεις, το δεύτερο είναι παιχνίδι με ζάρια, που το αγνοούσα.

 47. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μαρία Σαρία

 48. ΣΠ said

  Μετά την μίνιμαλ τριάδα στο 27, να μια μίνιμαλ τετράδα (υπάρχουν όλες οι λέξεις στο ΛΚΝ):
  κα – λα – μα – να.
  Δεν ξέρω αν υπάρχει το ξα για να γίνει πεντάδα.

 49. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  μοῦρο ποῦρο

 50. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Λαύρα Μαύρα

 51. dominotheory said

  Δεν μας βγαίνει το «Βαρίδι – Γαρίδι», ισχύει όμως το Βαριδάκι – Γαριδάκι.

 52. dominotheory said

  Επίσης, Γέρμα – Δέρμα.

 53. ΣΠ said

  ξύλα – ούλα

 54. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  47. είδες τί παθαίνεις όταν γράφεις μονοτονικά; Ξεχνάς την αλφαβήτα… 😆 😆

 55. Corto said

  Θα μπορούσε να ήταν και ονοματεπώνυμο:

  Μάνος Νάνος

 56. ΚΑΒ said

  πόκα-ρόκα

  πόκος-πόλος

  πόμπα-ρόμπα-σόμπα

  τόμου-τόνου-τόξου

 57. Πάνος με πεζά said

  @ 48 : Βεβαίως και υπάρχει το «ξα», στην Κρητική έκφραση «Ξά σου». Θα κόλλαγε, αλλά αλλάζει τόνο, η Όα (σουρβιά τη λέγανε στα σταυρόλεξα), η Πα (βυζαντινή νότα) , ο Ρα, τα Σα, το «τα» (άρθρο) και μέχρι εκεί…

 58. ΣΠ said

  Βελτίωση του 27 και πεντάδα: μι – νι – ξι – οι – πι

 59. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μαριόλα Καριόλα

 60. Πάνος με πεζά said

  Ωραίο και με τα ονοματεπώνυμα : Ρούλης Σούλης, Χαρά Ψαρά κλπ.

 61. Corto said

  Βάμος αλάνια, βάμος!
  Δεν μας φτουράει ο γάμος.
  Γύρω μανούλια άμμος
  Βάμος αλάνια, βάμος!

  Γιάννης Μηλιώκας

 62. 48 Υπάρχει στην κρητικήν διάλεκτο: ξα σου (ξάτου, ξάσας, ξάντωνε)

 63. (ήθελα να βάλω και λινκ, καλά να πάθω λοιπόν και νάρθω δεύτερος)

 64. ΣΠ said

  59
  Τα πρώτα γράμματα πρέπει να είναι συνεχόμενα στο αλφάβητο.

 65. ΚΑΒ said

  56. Πρέπει τα αρχικά να γειτονεύουν, οπότε μόνο τα
  πόκα-ρόκα

  πόμπα-ρόμπα-σόμπα

 66. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  βέρος γέρος

 67. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Λέρος μέρος

 68. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  κάμψη λάμψη

 69. dominotheory said

  Ιάματος – Κάματος
  Οράματος – Πράματος

 70. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  21 Αυτό είναι αποκεφαλισμός

  28 Να και μια τετράδα, όχι αυτή που είχα σκεφτεί!

  29 Ωπ, να και η τετράδα που είχα σκεφτεί!

  36 Δεκτές και οι πλάγιες πτώσεις, άρα δεκτή και αυτή η τετράδα

  41 Συνεχόμενα γράμματα είπαμε!

  57-58 Να και η πεντάδα!

 71. sarant said

  69 Πολύ μου άρεσαν αυτά

 72. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  70. Γειτονικά εἴπαμε. Ἄλλο γειτονικά, ἄλλο συνεχόμενα

 73. Corto said

  Βάμμα (Ιωδίου) – Γάμμα (ακτίνες)

 74. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  κουλαμάρα λουλαμάρα

 75. nefelh said

  @48 Το ξα (από το εξά) υπάρχει στη κρητική διάλεκτο, κυρίως στη προτροπή «ξά σου», που δε σημαίνει βεβαίως ξύσου αλλά «κάνε ό,τι θέλεις», που έπεται από το «η εξουσία είναι δικιά σου». Στο Ερωτόκριτο η «εξά» εμφανίζεται διαρκώς αλλά εκεί δεν θυμάμαι πουθενά «ξα». Δεν γνωρίζω επίσης εάν θα έπρεπε να μπαίνει απόστροφος, νομίζω όμως ότι δεν χρειάζεται.

  Αυτό το κα, όμως, τι είναι;

 76. π2 said

  Κλέβοντας ως προς την υποχρέωση τα αρχικά γράμματα να είναι συνεχόμενα στο αλφάβητο: φερώνυμος – Ιερώνυμος, με εννιά γράμματα. Κι αν θέλουμε σώνει και καλά να τηρήσουμε τον κανόνα των γειτονικών γραμμάτων, ο Jeronimo της νουβέλας του Κλάιστ Ο σεισμός στη Χιλή αποδίδεται Χερώνυμος στην ελληνική μετάφραση. 🙂

 77. Γς said

  55:

  >Μάνος Νάνος

  Νάνος κυρία. Αλλά τι Νάνος; Με κάτι @@ νά!

 78. ΚΑΒ said

  βάτος-γάτος

 79. ΚΑΒ said

  και (τα) βάτα-γάτα

 80. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  76. Χερώνυμα δεν ήταν και η γυναίκα (γκόμενα, ξέρω γω τί ήταν) του Ελ Γκρέκο; 🙂

 81. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Σουηδία Σουηβία. Ἐντάξει δὲν πληροῖ τοὺς ὅρους, εἶναι ὅμως στὸ πνεῦμα

 82. ΓιώργοςΜ said

  Καταχρηστικό, αλλά:
  Παν
  Ραν (το μικρό του ΡανΤανΠλαν!)
  Σαν
  Ταν (το μεσαίο του ίδιου ιδιοφυούς τετραπόδου)

 83. π2 said

  οραματικότητα – πραματικότητα, 13 γράμματα
  (Τι πάει να πει δεν υπάρχει πραματικότητα; Αφού λέμε πράμα, κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα πούμε και πραματικότητα. :))

 84. Spiridione said

  Ένα ψαγμένο: ροδόσταμο – ποδόσταμο.
  εννιά γράμματα

 85. gak said

  1, 4: λάπα (είδος μοσχαρίσιου κιμά νομίζω;)
  και έχουμε πεντάδα

 86. Γς said

  79:

  γάτα;

  ΚΑΤ το αχρείαστο
  και ΝΑΤ το [κάποτε] χρήσιμο

 87. dominotheory said

  Σάγματα – Τάγματα

 88. Corto said

  77 (Γς):
  Γέλιο!

 89. gpoint said

  # 78

  να κοιτάμε και τα πιο πάνω (# 16) όχι τίποτε άλλοα αλλά είμαι και κατλόβερ !

 90. Τσούρης Βασίλειος said

  ουραγός-πυραγός

 91. Κασσάνδρα said

  Λάπα (η κοιλιά του ζώου ,όταν γίνεται κιμάς)
  Μάπα ( Η γνωστή μας, μάπα το καρπούζι)
  Νάπα ( η Αγία)

 92. dominotheory said

  Ιερωμένος – Κερωμένος – Λερωμένος – Μερωμένος – Νερωμένος

 93. π2 said

  πάκος – ράκος – σάκος – τάκος

 94. ΣΠ said

  91
  Βάλε και την κάπα να γίνει τετράδα.

 95. Babis said

  «Βέβαια, στην περίπτωση της δήλωσης της Γεροβασίλη η λέξη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική της σημασία»

  Με κίνδυνο να γίνω σχολαστικός μέχρι αηδίας, χρονιάρες μέρες, να παρατηρήσω ότι δεν είναι ακριβώς κυριολεκτική η χρήση του πρόσημου. Πρόκειται για πλεονασμό, θεμιτό κατά την γνώμη μου, για να δώσει έμφαση. Η «ανάπτυξη» είναι όρος που αποδίδει την αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ για την μείωση χρησιμοποιείται ο όρος «ύφεση». Δηλαδή όταν η διαφορά του φετινού ΑΕΠ με το περσινό έχει θετικό πρόσημο, τότε έχουμε ανάπτυξη, αν έχει αρνητικό τότε έχουμε ύφεση.

 96. Corto said

  φάσμα – χάσμα

 97. ΣΠ said

  92
  Ωραίος! Μάλιστα στην αιτιατική πληθυντικού έχεις και ρεκόρ μήκους:
  Ιερωμένους – Κερωμένους – Λερωμένους – Μερωμένους – Νερωμένους

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το κακό μ’ αυτό το παιχνίδι που σκαρφίστηκε ο Νίκος είναι ότι, και να σκεφτούμε τίποτα, θα πρέπει να ανατρέχουμε συνεχώς στα προηγούμενα σχόλια, μπας και το ‘χει προλάβει άλλος. 😊
  Δέρμα-τέρμα-κέρμα θα έλεγα, αλλά θα μου ακυρωθούν, επειδή δεν είναι γειτονικά κι επειδή δεν είμαι Ολυμπιακός με διαιτητή Κύζα. 😉 Τέλος πάντων, αν βρω κάτι, θα επανέλθω.

 99. Γς said

  89:

  Ρε κατλάβερ Πσαρά, που ξέρει από πσάρια, το λούτσο με τι μπορώ να το ταιριάξω;

 100. ΣΠ said

  γέρνω – δέρνω

 101. π2 said

  99: Με τον μούτσο φυσικά, είπαμε, τα αρχικά να είναι συνεχόμενα. Άντε υπάρχει και ο Νούτσος. Ξούτσος και οούτσος όμως δεν κείται για να φτάσεις στην Ιθάκη.

 102. Σουμέλα said

  Λάνα, Μάνα, Νανά, Ξανά
  Λάνα (όνομα) Τάρνερ

 103. Corto said

  μύστες – νύστες

 104. Σουμέλα said

  Λέρα
  Μέρα
  Νέρα (ποτάμι)
  Ξέρα

 105. Σουμέλα said

  Αέρας
  Βέρας
  Γέρας
  Δέρας

 106. π2 said

  θέντος (από το τίθημι)
  ιέντος (από το ίημι)
  κέντος (το τρύπημα των μαστιχόδεντρων)
  Λέντος (μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Λιντς)
  μέντος (οι καραμέλες)
  Νέντος (υπάρχει επίθετο)
  Ξέντος (μοντέλο αυτοκινήτων της Μάζντα)

 107. Καλλιόπη said

  Φι
  Χι
  Ψι

 108. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  99. Mε κουτσομούρα ρε παλιοχαμ…ένε!

 109. Corto said

  Και παρατηρώντας το αλφάβητο, ανακάλυψα δυο μαγικές λέξεις (που σίγουρα θα τις έχουν ανακαλύψει και πολλοί άλλοι):
  ηθικός και στυφός
  (λέξεις με 4 γράμματα σε αλφαβητική σειρά)

  (Με τι ασχολείται κανείς, ώρες ώρες…)

 110. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Πάω στοίχημα ότι θα το γράψουν 3-4 φορές ακόμα. (Το γέρας, δέρας, κλπ…)

 111. gpoint said

  # 99

  με το μούτσο κάνει δυάδα (συνεχόμενα γαρ τα λου και μου) αλλά με τον Γιούτσο κάνει τριάδα !! (άσε που το «Γι» θυμίζει «Π» !!

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάλος-λάλος.
  Κύμη-λύμη(συμφορά). Δεν θ’ αρέσει εδώ στους φίλους μου τους Κουμιώτες ο συνειρμός. 😊

 113. Πέπε said

  Γιατί να είναι μόνο συνεχόμενα στο αλφάβητο, και όχι και στο πληκτρολόγιο; (Το πρόσημο με το ορόσημο είναι και τα δύο.) Θα μπορούσαμε να κάνουμε συλλογή τυπογραφικών λαθών που δεν τα πιάνει εύκολα το μάτι! (Επειδή δε μοιάζουν για λάθη.)

 114. Γς said

  108:
  Παλιοκαριόλης;
  Με τι ταιριάζει;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_16.html

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κίνα-Λίνα-Μίνα-Νίνα. Τετράποντο.

 116. Γς said

  111:

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/27/orthop8dikos/#comment-201999

 117. Corto said

  μάρκες – νάρκες

 118. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Λοζάνη Κοζάνη βἀσει τοῦ κανόνα ποὺ θέλει «ἁπλοποιημένες» τὶς ξένες λέξεις. Δὲν πιάνει ἔ; Ἔμ, βέβαια ὅποτε μᾶς συμφέρει δὲν πιάνει…. 🙂

 119. Corto said

  πήξη – ρήξη

 120. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  μπάλα ντάλα ἂν διευρύνουμε λίγο τὴν ἔννοια τοῦ γράμματος

 121. Γς said

  Στέρηση;

  Ο Πρετεντέρη στον ΣΚΑΙ σε δυο τρία λεπτά.

 122. Γς said

  ς

 123. Corto said

  Λουτράκι – μουτράκι
  (εντάξει, το παράκανα)

 124. Corto said

  ορίσματα – πρίσματα

 125. Corto said

  ορισματικός – πρισματικός
  (11 γράμματα)

 126. Λ said

  Ορόγραμμα/ πρόγραμμα
  οροθετικός/ προθετικός

 127. leonicos said

  ο δείκτης έκλεισε με +0,37%.

  για να διαβαστεί ως ‘συν’ και ν’ ακουστεί

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φόρτο (τον)-χόρτο.
  Παρακαλούνται οι φίλοι σχολιαστές να μην οδηγήσουν σήμερα. Οι καιρικές συνθήκες είναι ακατάλληλες και το μυαλό προσηλωμένο στην άγρα λέξεων. Συνδυασμός επικίνδυνος. 😊

 129. ΣΠ said

  (τα) τεμένη – Υεμένη

 130. «όπως τ’ αγάλματα εκείνων των Ρωμαίων αυτοκρατόρων την εποχή της παρακμής, όταν κάθε τρεις μήνες άλλαζε αυτοκράτορας και για να μην παιδεύονται οι γλύπτες είχαν το ακέφαλο σώμα πάντα ίδιο με ένα κοίλωμα στη θέση του λαιμού για να μπαίνει κάθε φορά το κεφάλι του καινούργιου τρισένδοξου και πολυχρονεμένου μας αυτοκράτορα, μέχρι που να του το κόψουνε κι αυτουνού.»

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2016/12/blog-post_29.html

  Ευτυχώς που λέει κάτι τέτοια ο Νικοκύρης και μας θυμίζει τον καιρό που γυρίζαμε και τραβάγαμε φωτογραφίες.

 131. Alexis said

  φάρος-χάρος
  φαρόπλοιο-χαρόπλοιο (η βάρκα που πήγαινε ο χάρος τσ’ πεθαμένοι στον Άδη! ) 😆

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κίτρα-λίτρα-μίτρα-νίτρα (πληθυντικός του νίτρον).

 133. Λ said

  (του) πούστη/ Ρούστη

  ράχη/ πάχη (τα πάχη μου τα κάλλη μου)

 134. Πάνος με πεζά said

  Κι αφού τα «ψαγμένα» μας στέλνουν στις θάλασσες και στον Καβαδία, Λαλάρια-Μαλάρια.

 135. Corto said

  Τελευταία προσφορά:

  μανομετρικός – νανομετρικός
  (12 γράμματα)

 136. leonicos said

  Εγώ έχω να μιλήσω για τα kunduru, τα σουμερο-ακκαδικά ορ’οσημα, αλλά δεν ξέρω γ@@@ να στείλω εικόνα
  Κάποιο τζιμάνι αςς το κάνει. Απλά να γκουγκλίσει kunduru

 137. Alexis said

  κάσα-λάσα-μάσα

 138. ΧιονοΚρητικός said

  Θάμα Ίαμα Κάμα Λάμα Νάμα

 139. elenikanna said

  ψάρια – ωάρια

 140. elenikanna said

  Μικρή συνεισφορά:
  ρήμα – σήμα
  νερό – ξερό
  Νόρα – μόρα (=υπνική παράλυση)
  βίδα – γίδα
  κόλα – Λόλα
  Σύρος – Τύρος
  πίτα – Ρίτα – σίτα
  ρόδα – σόδα – το ‘δα

 141. Alexis said

  #133: βάλε και τον Σάχη:
  πάχη-ράχη-Σάχη

 142. αβαρία, Βαυαρία
  ολικός, πολικός
  βέβαιος, αβέβαιος
  Κάνω, κλάνω (συγγνώμη κιόλας)
  λάμα, κλάμα
  Λίβανος, κλίβανος
  λιτός, κλιτός
  λαδί, κλαδί
  νήμα, μνήμα
  μονός, νονός
  ρίζα, πρίζα
  όνος, πόνος
  ρόκα, πρόκα
  ράσο, πράσο
  ρίζωμα, πρίζωμα
  σουπιά, στουπιά
  σοφός, τροφός
  Πάρος, σπάρος
  τάζω, στάζω
  τσόντα, σπόντα
  πάγκος, σπάγκος
  τάση, στάση
  τρέφω, στρέφω

 143. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 144. Λ said

  ρήγμα/ πήγμα

 145. ΣΠ said

  135
  μανομετρικούς – νανομετρικούς
  (13 γράμματα)

 146. Γς said

  130:

  >τον καιρό που γυρίζαμε και τραβάγαμε φωτογραφίες

  αγάλματα κι εγώ. Της Αλίκης των θαυμάτων
  και άλλων [σπάνιων!] τρωκτικών

  http://caktos.blogspot.gr/2013_11_01_archive.html

 147. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα, βλέπω πως το παιχνίδι αποδείχτηκε πολύ δημοφιλές

  76 Σα να κλέβει λίγο αυτος ο Χερώνυμος 🙂

  83 Ετσι προφέρει την πραγματικότητα ο Κούλης 🙂

  85 Πεντάδα όχι, κ-λ-μ-ν

  92 Πεντάδα εννιαγράμματη και χωρίς παρατραβηγμένες λέξεις, συγχαρητήρια!!

  106!!!!!

  109 Ωραία παρατήρηση αυτή!

  123 Κάνει ωραίο τίτλο «ένα μουτράκι στο Λουτράκι»

  129 Πολύ μου άρεσε!

  135 Δεκτό!

  138 Μου αρέσει, αν και έχουμε αλλαγή της τονιζόμενης συλλαβής

  139-140 Ωραίες συνεισφορές, που χρειάστηκε να περιμένουν λίγο έγκριση μια και ήταν τα πρώτα σας σχόλια

  142 Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν σε άλλο παιχνίδι, αφού η δεύτερη λέξη έχει ένα γράμμα παραπάνω

 148. Λ said

  πούλα Ρούλα
  βάλε γάλε

 149. Λ said

  λουλούδια /πουλούδια δηλαδή κότες(προφορά δυτικής Πάφου και Κάρπασίας που παρέμεινε ίδια από το Μεσαίωνα)

 150. sarant said

  149 Mόνο που το Λ και το Π δεν είναι συνεχόμενα 🙂

 151. Spiridione said

  Χρονιάρες μέρες, αλλά τέλος πάντων, ας βάλουμε μερικά λεξικογραφικά για το πρόσημο.
  Οι πιο παλιές ανευρέσεις με μεταφορική χρήση του προσήμου, με άλλα επίθετα πλην των θετικός- αρνητικός, είναι από τα 1989-1990.

  ηθογραφικό πρόσημο, η Λέξη, 1989.
  https://books.google.gr/books?id=M35iAAAAMAAJ&q=%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiDtY-LppnRAhVVMFAKHRyeDtk4FBDoAQgwMAU

  ιδεολογικό πρόσημο, Ιστορικά, 1990.
  https://books.google.gr/books?id=3HRoAAAAMAAJ&q=%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjzgeSjrpnRAhXdclAKHbcBC-Y4FBDoAQg4MAc

  Τέλη του ’90 αρχές του 2000 πολλές ανερεύσεις, ενδεικτικά:

  ιδεολογικό πρόσημο, Δ. Χριστόπουλος, 1997
  https://books.google.gr/books?id=mCMuAAAAMAAJ&q=%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwi8q_2dqpnRAhWBFSwKHdIkBxQ4FBDoAQgjMAI

  αριστερό πρόσημο – πρόσημο παγκοσμιοποίησης,
  Η αριστερά και το ανατολικό ζήτημα, 1998.
  https://books.google.gr/books?id=6ldpAAAAMAAJ&q=%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjV3577qpnRAhUHNVAKHROzAQE4KBDoAQg5MAc

  αντιεαμικό πρόσημο,
  Χατζηιωσήφ, 1999
  https://books.google.gr/books?id=SFDjAAAAMAAJ&q=%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjZkJuqppnRAhUZM1AKHeYODC44HhDoAQgvMAQ

  δεξιό πρόσημο,
  Αντί, 2006.
  https://books.google.gr/books?id=C4hoAAAAMAAJ&q=%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwig0tqrsZnRAhUYOVAKHQlCBkUQ6AEIMzAA

  κοινωνικό πρόσημο, Αντί, 2006
  https://books.google.gr/books?id=C4hoAAAAMAAJ&q=%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjEqdfOsZnRAhUJNlAKHbRRCxsQ6AEIJjAC

  αριστερό πρόσημο, Διαβάζω, 2007,
  https://books.google.gr/books?id=fwTkAAAAMAAJ&q=%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C+%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjEqdfOsZnRAhUJNlAKHbRRCxsQ6AEILjAE

  Και ο μακαρίτης ο Π. Κονδύλης είχε αναφορές για τέτοια πρόσημα

  Και ένα πιο παλιό, του 1983, αμφιλεγόμενο πρόσημο,
  https://books.google.gr/books?id=ofITAQAAMAAJ&q=%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&dq=%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwju3LzKq5nRAhUFMlAKHY5ZAUM4WhDoAQgwMAU

 152. μανόμετρο – νανόμετρο

  Μανόμετρο: όργανο μέτρησης πίεσης υγρών και αερίων που περιέχονται σε κλειστό δοχείο.

  Νανόμετρο: μονάδα μέτρησης μήκους, ίση με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.

  και αν χρησιμοποιήσω τα επίθετα που παράγονται από τα ουσιαστικά:
  μανομετρικός – νανομετρικός

 153. Λ said

  Ρουν πουν

  149, 151 Ναι την έπαθα και ήμουν έτοιμη να κάνω ακόμα μια παρανομία: πόρτα σόρτα (ριζικό) που είναι της πάρα πάνω γειτονιας της πάρα πάνω ρούγας.

 154. ΣΠ said

  Με πρώτα συνθετικά τα νερο- και ξερο- μπορούν να σχηματισθούν ζευγάρια με μεγάλες λέξεις.

 155. ConspiRaki Theologist said

  Αεράκι
  Βεράκι (μικρή βέρα, υπάρχει από ό,τι φάινεται)
  Γεράκι

  [Καταχρηστικό από google] Δεράκι , Λευκορωσία

  Κεράκι
  [Καταχρηστικό/φτιαχτό] Λεράκι (η μικρή λέρα ??)

  Μεράκι
  Νεράκι

  [Καταχρηστικό/φτιαχτό] Ξεράκι

  Χεράκι

 156. ConspiRaki Theologist said

  Ρακί
  Σακί

 157. gpoint said

  Πω πω…

  Κατίνα
  (η) λατίνα
  (η) Μαρίνα !!

 158. Corto said

  157:
  Και επίσης
  σακάκι – τακάκι

 159. Corto said

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1_%CE%A1%CE%B5%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82

 160. 160

 161. κουτσός-λούτσος-μούτσος δεν πιάνεται για τριάδα, λόγω μετακίνησης του τόνου, και όπως ήδη επισημάνθηκε δεν φτάνει με τίποτα ως το π, αλλά χωλή-**** με ένα βήμα φτάνει 🙂

 162. Corto said

  161: Γέλιο!

 163. ConspiRaki Theologist said

  Βήμα(τα)

  Ρήμα(τα)
  Σήμα(τα)

  Ψήμα(τα) [Λευκαδίτικο]

 164. ConspiRaki Theologist said

  Ρίμα (.. μα δεν κάνει ρίμα )
  Σιμά
  Τιμά

 165. sarant said

  Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα -μεγάλη επιτυχία είχε τελικά!

  152 Δεν τις περίμενα τόσο παλιές τις χρήσεις αυτές!

  Εξαιρετική τεκμηρίωση!

 166. ConspiRaki Theologist said

  Γίνε
  Δίνε
  Είνε (με παλιακή ορθογραφία)

 167. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  λούσα μούσα

 168. ΣΠ said

  Με τα γέρνω και δέρνω υπάρχει και το δικέφαλο γδέρνω.

 169. να πω κι εγώ τα δικά μου:

  κώλος, Λώλος*, μώλος

  * Ο Θοδωρής στη δυτική Ελλάδα

 170. Νίκος Κ. said

  Δίπλα στις λέξεις που κατά καιρούς έγιναν μόδα (διακύβευμα, αφήγηση, φαντασιακό, πρόσημο) θα έβαζα και τον αναστοχασμό.

 171. plintirio said

  λέρα-μέρα-νέρα-ξέρα

 172. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Βούλα-Γούλα-Δούλα-Ζούλα-Κούλα-Λούλα-Μούλα-Νούλα-Ξούλα-Πούλα-Ρούλα-Σούλα-Τούλα-Φούλα-Χούλα

  Αν είχα *Θούλα (ψευδή Σούλα ίσως; 😀 ) και *Ψούλα θα είχα πιάσει όλα τα σύμφωνα. Πάντως έχω πεντάρι, τεσσάρι, τριάρι, δυάρι και μονό! 🙂

  Γούλα= γενική του Γούλας, χαϊδευτικό από το Γιωργούλας.
  Ζούλα= Ροζούλα
  Νούλα= χαϊδευτικό από το Ευγενούλα
  Ξούλα= χαϊδευτικό από το Ευδοξούλα
  Φούλα= χαϊδευτικό από το Ευμορφούλα ή και το Σοφούλα
  Χούλα= χαϊδευτικό από το Ευτυχούλα

  Όλα είναι υπαρκτά, από τα χωριά του πατέρα και της μάνας.

 173. ΣΠ said

  173
  Ήξερα μια Θούλα, από το Ευανθούλα.

 174. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  173. Θούλα ἀπὸ τὸ Ἀνθούλα.
  Ἠοὺλα ἀπὸ τὸ Ἠώς.
  Ἰούλα ἀπὸ τὸ Ἴος.

  Πόσα πιάνουμε τώρα;

 175. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @175. Παρέλειψα τὸ 🙂

 176. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 177. π2 said

  Γρηγόρη: αούλα της Φιλοσοφικής (εντάξει, άουλα τη λέμε αλλά μακρό είναι το α οπότε δικαιολογείται και ο τονισμός στην παραλήγουσα), Εούλα, γερμανικός ποταμός (εντάξει, Όιλα προφέρεται, αλλά εντάξει, μην το ψειρίζουμε, Eula γράφεται), Ηούλα από την Ηώ που λέει και ο Δημήτρης Μαρτίνος, Ιούλα (International Union of Local Authorities, επιφανής οργανισμός), Όουλα, πόλη στην Μπουρκίνα Φάσο, σου λείπουν μόνο το ύψιλον και το ωμέγα.

 178. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #174,175
  Ευχαριστώ για την Ανθή, την Ευανθία και τα άλλα. Μια θειά που έχω (ακούς Βασίλη Τσούρη;) την λέμε Βανθούλα, αλλά και Θούλα θα μπορούσε.
  #178
  😀 Ωούλα, η μικρή ώα! Αλλά για το Ψούλα τι θα κάνω μου λες; 🙂
  Θα το καταφέρουμε το 24άρι όπως βλέπω…

 179. 179 Τερψιχόρη, Τερψούλα…

 180. 179β

  «Ψούλη» είχαμε ένα γάτο στην σχωρεμένη την εφημερίδα, από το Συσκεψούλης, επειδή στις βραδινές συσκέψεις ανέβαινε στο τραπέζι κι έπαιρνε σβάρνα τις σημειώσεις

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2007/05/blog-post_11.html

 181. Ουλών-Πυλών
  Ουραγός-Πυραγός

 182. Εντωμεταξύ στις ΗΠΑ, μία μέρα μετά την Κάρι Φίσερ (πριγκήπισα Λέια) πέθανε η μάνα της Ντέμπι Ρέινολντς, ηθοποιός γνωστή από το «Singing in the rain».

  Εδώ, το 1963 η μικρή Κάρι Φίσερ παρακολουθεί τη μάνα της από τα παρασκήνια, στο Λας Βέγκας.

  Young Carrie Fisher Watching Her Mother Debbie Reynolds Perform On Stage In 1963

  http://www.boredpanda.com/young-carrie-fisher-watch-mom-debbie-reynolds-perform/?_t=1&_f=featured

 183. π2 said

  E, Ψούλα από το Συσκεψούλα λοιπόν κι έτσι ω ούλα τα γράμματα τση αλφαβήτου μάζεψες.

 184. Αιδών-Βιδών

 185. Σημειωτέον ότι γούλα λέμε τον πρόλοβο (και ουχί πρόλογο) του περιστεριού.
  και δούλα τη σκλάβα και ζούλα σε μια βάρκα μπήκα και χούλα-χουπ!
  Ρούλα, Κούλα, Σούλα αλλά όχι μούλα γιατί είναι νούλα.
  Τζίγκερ πούλα!!

 186. Αρωματικός-Βρωματικός

 187. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  φούντα χούντα

 188. [Δεν βλέπω αριθμούς σχολίων στο σμάφω μου 😦 ]
  π2, γαμάτο το Συσκεψούλα! Συγνώμη δηλαδή, άλλοι γιατί βγάζουν τα κορίτσια τους Επιστήμη, Γραμματική, και άλλα τέτοια;

  Στο ιδιο πνεύμα, Κίτσα, Λίτσα, Μίτσα, Νίτσα.

 189. Λ said

  Σε ένα άλλο παιγνίδι θα μπορούσαμε να ααποκεφαλίζουμε τις λέξεις, πχ. πάρκα, άρκα (άγρια), ρκα (η καλογραία α λα κυπριακά)

 190. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  182. Οὐραγωγὸς-Πυραγωγὸς (σωλήν).

 191. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  # 140 αυξάνουμε τη δυάδα βίδα – γίδα σε πεντάδα
  ἀΐδα – βίδα – γίδα – δίδα – είδα

  για το ἀΐδα, που είναι πράγματι εξεζητημένο αλλά υπαρκτό,
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/morph?l=*)ai%2F%2Bda&la=greek&prior=a)/

 192. 43, …κέρας-λέρας-μέρας…

  και

  κερώνω
  λερώνω
  μερώνω
  νερώνω

 193. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  # 192 η παραπομπή εδώ
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/morph?l=*)ai%2F%2Bda&la=greek&prior=a)/

 194. Λ said

  Πούλλα (μικρό κολοκάσι αλλά και χαϊδευτικό για γυναίκες και κορίτσια) , Ρούλλα (γυναικείο όνομα)

 195. plintirio said

  γόμος-δόμος

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το Σαρλί Εμπντό κάνει χοντρή πλάκα με το δυστύχημα του Τουπόλεφ. Υπάρχει κανείς που να είναι ακόμα Σαγλί;
  http://www.protothema.gr/world/article/641112/charlie-hebdo-kanei-mauro-hioumor-me-tin-sudrivi-tou-rosikou-toupolef/

 197. 197 μπλιάργκχ…

 198. plintirio said

  κίτρα-λίτρα-μίτρα-νίτρα

 199. Λ said

  γαστρα πάστρα

 200. 43,
  και λίγο ακόμα:

  ιερωμένους
  κερωμένους
  λερωμένους
  μερωμένους
  νερωμένους

 201. Λ said

  σόρι,για το 200.Το χέρι κιν/ηθηκε πριν το νου

 202. Ένα ορόσημο σκατοψυχιάς με αρνητικότατο πρόσημο — https://twitter.com/YiannisLoverdos/status/814383795474415617

 203. 197,

  Δεν ξέρω αν το Σαρλί το κάνει για πλάκα με τον Πούτιν,
  αλλά Poutine (Πουτίν) είναι κλασικό γαλλοκαναδέζικο πιάτο από το Κεμπέκ,
  ουσιαστικά τηγανιτές πατάτες με σάλτσα και (λιωμένο) τυρί από πάνω. Για τα κρύα του Καναδά.

 204. 201, Ωπ, άκυρο, τώρα είδα το 92!

 205. ΣΠ said

  αράζω – βράζω

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  203. Καμιά έκπληξη. Γνωστό βαταλοειδές.

  Πανίδα-ρανίδα-σανίδα

 207. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  171 Εύστοχη παρατήρηση

  192 Και παραπομπές βλέπω, κεντάει η ομάδα!

  197 Με όλους κάνουν.

 208. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Δυο κοντινές τριάδες

  Πάρος

  Ράρος (Στην ελληνική μυθολογία ο Ράρος ήταν ένας Ελευσίνιος ήρωας,)

  Σάρος (Ο Σάρος (ή σάρος, με μικρό) στην αστρονομία είναι μία χρονική περίοδος ίση με 223 συνοδικούς μήνες )

  (*υάρος -> Γυάρος)

  Φάρος
  Χάρος
  Ψάρος (γκρι)

 209. ΚΑΒ said

  192. Γνωστό στο νησί: αΐδα=βοήθεια δος μου μιαν αΐδα να σηκώσω το τσουβάλι το ρ. αϊδάρω <ενετ. aidar

 210. Πάνος με πεζά said

  Το «ένα μουτράκι στο Λουτράκι» μου θύμισε παλιότερο αστειάκι του Μητσικώστα, μιμούμενος Μπακογιαννόπουλο : Και τώρα η ταινία «Ο λουστράκος κι ο π..στράκος» 🙂

  Βραδινό, βίδα-γίδα-δίδα (δεσποινίδα)-είδα.

 211. Corto said

  211: Νομίζω ο Σεφερλής ήταν (ο Μπακουρογιαννόπουλος).

 212. Earion said

  αξία σου > αξιά σου > ξα σου

 213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  154 – «Ναι την έπαθα και ήμουν έτοιμη ……» Έτοιμη; ή είσαι δύο σε ένα, ή κάτι έχω μπερδέψει, ή παίζεις σε διπλό ταμπλό. 🙂

 214. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  209 Βρε τι μαθαίνει κανείς

  213 Γεια σου Εαρίωνα!

 215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  197 – Τα γραπτά ποτέ δεν σκότωσαν κανέναν, κι επίσης δεν ενοχλούν αν δεν διαβαστούν, τόσα σιχαμερά έντυπα (και ηλεκτρονικά πλέον) κυκλοφορούν, πρέπει να τα πυροβολούμε αν δεν συμφωνούμε μαζί τους, ή αν δεν διαμαρτυρόμαστε συμφωνούμε;

 216. Φλωρίνης
  Χλωρίνης

 217. plintirio said

  πόδα-ρόδα-σόδα- το δα
  (πόδι στα κρητικά και το τελευταίο το είδα)

 218. Μαρία said

  215
  Τον ράρο τον ξέρει κάθε πολλά βαρύς πολυτονιάτης, γιατί κατ’ εξαίρεση παίρνει ψιλή 🙂

 219. Γιάννης Κουβάτσος said

  216. Ο γραπτός λόγος δεν σκοτώνει; Μέγα λάθος, η ιστορία άλλα διδάσκει. Σφαίρες στο Σαγλί; Όχι, ποτέ. Φτύσιμο και κράξιμο, ναι.

 220. plintirio said

  ους-πους-ρους-σους-τους

 221. 219 Και κάθε λύτης σταυρολέξων που σέβεται τον εαυτό του, επίσης.

 222. Νεσταναίος. said

  Πέρα από την πρόθεση «προ» υπάρχουν πολλές άλλες προθέσεις που μπορούν να συνδυαστούν με την συλλαβή «σημ»
  για να έχουμε μία άλλη λέξη και αναρωτιέμαι ἄν αυτή η άλλη λέξη προέρχεται και αυτή από μία γερμανική.

 223. Φόντα (τα, Τζέιν)
  Χόντα (Σίβικ)

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – Tι, διδάσκει η ιστορία (αν και δεν έχει διδάξει ποτέ κάτι) πως τα γραπτά σκοτώνουν; Ποιό γραπτό έχει σκοτώσει, γιατί εγώ δεν ξέρω κανένα.

  «Σφαίρες στο Σαγλί; Όχι, ποτέ. Φτύσιμο και κράξιμο, ναι.»
  Μόνο αδιαφορία, οτιδήποτε άλλο είναι υπέρ του κάθε ελεεινού εντύπου, άλλωστε το ανούσιο χρειάζεται θόρυβο για να ακουστεί.

 225. gpoint said

  # 204

  Κατά τον Ηλ.Πετρόπολο όμως πουτίν ή πουτί, άλλο πράμα είναι…

 226. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  # 219 ναι, την αποδίδουνε στα αιολικά

  https://books.google.gr/books?id=yLc-AAAAcAAJ&pg=PA693&lpg=PA693&dq=%CF%81%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82+%CE%BC%CE%B5+%CF%88%CE%B9%CE%BB%CE%B7&source=bl&ots=8yeFUJjTsI&sig=cJKGkUGY8_i4_JFDwJDen2LldWU&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjEkYL7rZrRAhWHIsAKHTtdD9MQ6AEIJzAD#v=onepage&q=%CF%81%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%88%CE%B9%CE%BB%CE%B7&f=false

 227. Μαρία said

  220
  Ή αυτό. http://info-war.gr/pii-diafimizonte-se-efimerida-pou-apokali-adespotous-tous-metanastes/
  Πρόσφατα η εταιρεία Lego απέσυρε όλες τις διαφημιστικές καταχωρήσεις της από τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, λόγω του μίσους που εξέφραζε στα κείμενά της απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, με αφορμή την αντιπαράθεση για το Brexit.

 228. Θερών (το θέρος)
  Ιερών
  Κερών (των κεράτων)
  Λερών (ο λερός)
  Μερών
  Νερών
  Ξερών

 229. 226,
  Κι αυτό! 🙂

 230. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  # 229 κομψοτέχνημα

 231. Νίκος Κ. said

  Πέθανε ο ηθοποιός Θεόδωρος Δημήτριεφ σε ηλικία 82 ετών. Φεύγουν ένας-ένας.
  Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού

 232. sarant said

  229 Εφτάδα;! Ευγε Μιχάλη!

 233. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φασκω
  Χασκω

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φουντα
  Χουντα
  Αν το ειπατε,σόρι. Βασανιζομαι λεμε.Δε μπορω να τα ξαναδω.Πιαστηκε το πρωτ0 στην παγιδα.κατι φαλτσο εκανα.

 235. ΣΠ said

  ΔΩ – ΕΩ – ΖΩ – ΗΩ – ΘΩ – ΙΩ – ΚΩ – ΛΩ

 236. Πέπε said

  Δεν έχω συνεισφέρει ούτε ένα, αλλά θαυμάζω τις συνεισφορές των άλλων. Εύγε! Νομίζω η ομάδα είναι έτοιμη ν’ αρχίσει να σχεδιάζει και σταυρόλεξα, στα οποία τέτοια ζεύγη-τριάδες κλπ. είναι πολύτιμα.
  ____________________

  Βλέπω στο #209 τον Ράρο, και λέω ας σχολιάσω ότι παίρνει και ψιλή. Και φυσικά, έχει ήδη σχολιαστεί, από τη Μαρία (#219)!

  Ωστόσο η εξήγηση, περί αιολικής διαλέκτου (#227, λινκ), δε με πείθει: οι Αιολείς απλώς δεν είχαν δασεία (δηλαδή μάλλον την είχαν σιγήσει νωρίτερα από τους άλλους). Αυτό δεν εξηγεί γιατί ορισμένες λέξεις όπως αυτή παίρνουν ψιλή πάντοτε. Άλλωστε άλλος ράρος είναι αυτός που αναφέρεται στο λινκ (απλό ουσιαστικό, προσηγορικό) κι άλλος Ράρος ο ήρωας, αν και παίρνουν και οι δύο ψιλή. Ο Διονύσιος στο τέλος της ίδιας σελίδας έχει κι άλλο λάθος, στο γιατί το ρ παίρνει πνεύμα (σήμερα έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει συστηματικός λόγος γι’ αυτό, απλώς όλες οι ελληνικές λέξεις από ρ- είχαν αρχικά ένα σ ή δίγαμμα που έγινε δασεία -ίσως οι δύο ράροι να εξαιρούνται, ή ίσως να παίζει κάποιο ρόλο το ρ της δεύτερης συλλαβής).

  Αντίθετα, η σπάνια πληροφορία ότι κάποτε έβαζαν πνεύμα στο ρ και στο εσωτερικό της λέξης (χῥ, φῥ, θῥ / κῤ, πῤ, τῤ) είναι πολύ αποκαλυπτική για το πώς πραγματωνόταν η δασύτητα στην αρχαία προφορά:το θρ για παράδειγμα δεν ήταν τρεις φθόγγοι, [t] – [h] – [r], αλλά ένα [tr] με μια ταυτόχρονη δασεία εκπνοή που δεν ήταν μάλλον σαφές αν ανήκει στο πρώτο ή στο δεύτερο σύμφωνο.

  Κατά τη γνώμη μου και στα φωνήεντα το ίδιο γινόταν: το ἁ δεν ήταν [ha] αλλά [a] με ταυτόχρονη δασεία εκπνοή (όπως όταν έχουμε μόλις πιει μια καλή γουλιά μπίρα). Τουλάχιστον από την εποχή που το ξεχωριστό γράμμα για τη δασεία (Η) καταργήθηκε, μέχρι την καθιέρωση των πνευμάτων και άγνωστο πόσο αργότερα. Αλλιώς δεν εξηγείται να σταματήσουν να το γράφουν αφού το πρόφεραν, ούτε να ξαναρχίσουν μεν να το γράφουν αλλά πάνω στο γράμμα και όχι πριν από αυτό.

 237. Πέπε said

  > > Με κίνδυνο να γίνω φορτικός, θα θυμίσω ότι συνεχίζεται -και τελειώνει αύριο στις 18.00- η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Λέξης της Χρονιάς (ψηφίζετε εδώ).

  Τώρα μπήκα και ψήφισα. Πολύ γέλασα με το « * απαιτείται», όταν, μετά από σύντομη απορία, κατάλαβα πού πάει! 🙂 🙂

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πηγμα
  Ρηγμα

 239. Γς said

  235:

  >Φουντα Χουντα

  Το είπαν πάρα πάνω Σχ. 188.

  Αλλά κι εγώ το είχα πει, εκτός πεδιάς. Εδώ:

  Και ήταν η εποχή που πήγαινα πιτσιρικάς στη Λαμία για να κάνω διάφορα μαθήματα σε μια Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών. ΤΕΙ της εποχής.

  Επί χούντας.

  Κι ένα μεσημέρι έπεσα πάνω σε μια διαδήλωση

  -Κάτω η Χούντα!

  Δυστυχώς όμως. Δεν έλεγαν Χούντα αλλά Φούντα.

  Φούντα που έχουν οι ιερατικές στολές.

  Ηταν οι πουτάνες που διαμαρτύροντο κατά της απόφασης του εκεί μητροπολήτου να διώξει τα μπουρδέλα εκτός πόλεως.

  Και τα κατάφερε

 240. Γς said

  239:

  Να δείτε που αυτή είναι βαποράτη.

  Γράφει απ το πλοίο. Πηγαίνοντας για Κρήτη

  ;

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φόρτου
  Χόρτου

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  242.Ειμαι φτασμένη! 😉

 243. Γς said

  Φτασμένη΄
  Και γιατί δεν κοιμάσαι;

  Κατάλαβα.
  Είναι απ το τζετ λαγκ…

 244. Γς said

  Και μου λέει η άλλη στο ΦΒ να κοινοποιήσω για μια θερμενόμενη αίθουσα για νο κοιμηθούν οι άστεγοι.

  Κι εγώ της πρότεινα να πάμε να κοιμηθούμε εκεί αγκαλίτσα.

  Ακόμα το σκέφτεται

  Φοβάται μην αποσύρω την πρότασή μου

 245. Αίας (ο Τελαμώνιος)
  Βίας (ο Πριηνεύς)
  Για λίγο
  Δίας (ο Νεφεληγερέτης)

 246. 240,

  Πανώ «Η Φούντα»;

 247. Γς said

  Ασ’ το πανό της φούντα ήσυχο…

  Πανό, πάνω η φούντα
  Κανό, κάνω το μπάφο

 248. Γς said

  Ασ’ το πανό της φούντας ήσυχο…

  Κρατάω μαχαίρι!

  [Γιατί δεν φεύγεις;]

 249. :D, πάω για ύπνο!

 250. Πάνος με πεζά said

  Πάσα, Ράσα, Σάσα, Τάσα (χαϊδευτικό Αναστασίας)

 251. Alexis said

  Καλημέρα.

  Νίκο, τώρα που ξανακοιτάω τις λέξεις της χρονιάς, νομίζω μία φράση που θα μπορούσε να είχε μπει στην ψηφοφορία είναι και το «ηθικό πλεονέκτημα».

  #197: Μπρρρρρ…

  #203: …και ξανά μανά Μπρρρρρ…

  #214: Λάμπρο η Λ είναι γυναίκα και Κύπρια, τά ‘χουμε πει αυτά. Χρειάζεσαι επαναλήψεις… 🙂

  #216: Τα γραπτά δεν σκοτώνουν; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Ξέρω εγώ δύο βιβλία (ονόματα δεν λέμε 😆 ) που έχουν «σκοτώσει» εκατομμύρια ανθρώπους…
  Και η αδιαφορία δεν είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση, καμιά φορά χρειάζεται και το κράξιμο.
  Όταν κάποιος αφοδεύει κάθε βράδυ μπροστά στην πόρτα μου, μπορεί να αδιαφορήσω μιά, δυό, τρεις, ε την τέταρτη θα παραφυλάξω και θα του σπάσω την κεφάλα*
  Το ίδιο δεν κάνει και ο Νικοκύρης με τα διάφορα βαταλοειδή; Αδιαφορία και ανοχή μέχρι ενός σημείου, μετά «άρον το μπανιερό σου και περιπάτει»!

  *που λέει ο λόγος… φυσικά «καταδικάζω τη βία αποπουκιανπροέρχεται» 😀

 252. ΕΦΗ — ΕΦΗ said

  ‘Τωρα καταφερα να μπω και να αποδιαβασω.απο το χιονωδη νοτο.ειχα ετ0ιμο τ0 παρακατω που το ξεπερασε ο μιχαλης εξαιρετικα
  Ιερα
  Κερα—η παναγια η Κερα
  Λερα
  Μερα— κατω Μερα
  Νερα
  Ξερα
  Στη ληγουσα ολα.γραφω σε ταμπλετ με δυσκολια

 253. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  253: Γειά σου ΕΦΗ, καλά να περάσεις εκεί με τους συντοπίτες σου και την οικογένεια !

 254. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  252 Θα συνέλθει η εφορευτική επιτροπή να ελέγξει την εγκυρότητα της οχτάδας!

 255. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 197)
  Τα δεύτερο και τρίτο σχέδιο είναι απλά άθλια. Αλλά… αλλά στο εξώφυλλο (που το θεωρώ πραγματικά εξαιρετικά σατιρικό και ως τέτοιο το βλέπω) γράφει για τον Πούτιν ότι ήταν «δυσάρεστο νέο που δεν ήτανε μέσα». Τον Πούτιν που στηρίζει το μακεράλη Άσαντ, που στήριξε κάνοντας βρώμικο παιχνίδι τον ακροδεξιό Τραμπ [έχουμε να δούμε ακραία πράγματα – μου κάνει εντύπωση πως επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούνε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χαθούν επιστημονικές μελέτες για το περιβάλλον – όταν θα αναλάβει που φοβάμαι πολλά θα είναι σε βάρος και των συμφερόντων μας) ευελπιστώντας ότι αυτόν θα μπορεί να τον έχει στο χέρι του και που πρόσφατα, ο Πούτιν, εγκαινίασε μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών (!) τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να συντηρήσει όχι ένα τουπόλεφ, αλλά ούτε το χερούλι της πόρτας ενός στρατιωτικού τζιπ.
  (http://www.mixanitouxronou.gr/o-poutin-pige-na-epitheorisi-stratiotiko-tzip-ke-o-antistratigos-pou-ton-sinodeve-emine-cherouli-sto-cheri/)
  Ως προς το ερώτημα που θέσατε «Υπάρχει κανείς που να είναι ακόμα Σαγλί;» εάν υπονοεί κάτι από τα σχόλια που διάβασα στο link που παραθέσατε κι επειδή σχετίζεται με τρομοκρατική δολοφονική επίθεση που αποσκοπούσε στο να φιμώσει κάποιους, η απάντηση δόθηκε κάποτε στη Γαλλία: Διαφωνώ με ότι λες αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σου να το λες.

  καλή χρονιά σε όλους!

 256. ΛΑΜΠΡΟΣτή η said

  152 – Καλημέρα Αλέξη και χρόνια πολλά.
  Κι εγώ για τ;ν Λ ήξερα ότι είναι γυναίκα, αλλα έχω την εντύπωση πως πριν κάναδυό μήνες, μας συστήθηκε ως άντρας, κάτι που παραξένεψε κι τον Γς, αλλά μπορεί να τα μπερδεύω με κάποιον άλλο σχολιαστή, ου γάρ.☺

  Επιμένω πως τα γραπτά (όπως και τα λόγια) δεν σκοτώνουν, αν εσείς έχετε αποδείξεις φονικών (χωρίς εισαγωγικά) τότε θα πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία των επικίνδυνων γραπτών, γιατί με το κράξιμο δεν έχει αποσοβηθεί κανένας φόνος.
  Η αδιαφορία, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του βλάκα, που θέλει μόνο να αποσπάσει την προσοχή, (άρα δεν είναι επικίνδυνος) με το να ασχολείσαι μαζί του με οποιονδήποτε τρόπο, κερδίζει.
  Δεν είναι το ίδιο η καθημερινή και παράνομη αφόδευση κάποιου μπροστά στην πόρτα σου, με την νόμιμη κυκλοφορία κάποιου εντύπου, που έχεις την επιλογή να του δώσεις σημασία ή όχι δεν νομίζεις;
  Ο Νικοκύρης έχει θεσπίσει στο ιστολόγιό του, τους δικούς του δημοκρατικότατους κανόνες, κι όποιος τους υπερβαίνει, «καρατομείται» α

 257. ΛΑΜΠΡΟΣτή η said

  257 συνέχεια λόγο «ατυχήματος»☺- Αυτή η πρακτική έχει αποδειχτεί ανεπιτυχής με την Λερναία Ύδρα των φασιστών βαταλοειδών, γιατί όσο τα τρέφετε με την προσοχή σας, βγάζουν νέα κεφάλια, γιαυτό η καλύτερη λύση, είναι η αδιαφορία των υγιώς σκεπτωμένων. Εμένα το αναπάντητο ερώτημά μου, (αν κι έχω μία κατά νού) είναι γιατί ασχολείστε μαζί τους, τι προσδοκείτε;
  Μου θυμίζεται ένα κείμενο από το Καφές και δημοκρατία του Αζίζ Νεσίν, με κάποιο Τούρκο που πλούτισε στην Αμερική, επειδή είχε κάνει μιά έκθεση με διαφόρων ειδών σκατά σε μια μεγάλη σκηνή, και παρ’ όλο που όσοι έβγαιναν έξω ήταν αηδιασμένοι, οι απ’ έξω, ενώ τους ρώταγαν, « τι είδατε;- σκατά» περίμεναν με ανυπομονησία να πληρώσουν το εισητήριο για να μπούν, τι περίμεναν να δούν άραγε;☺

 258. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα απλό παράδειγμα δολοφονικών γραπτών, αγαπητέ Λάμπρο: τα καθημερινά δηλητηριώδη σχόλια των γερμανικών εφημερίδων κατά των Εβραίων, που προετοίμασαν τη γερμανική κοινή γνώμη για τους νόμους της Νυρεμβέργης, τη Νύχτα των Κρυστάλλων και την «τελική λύση». Φυσικά, τα γραπτά δεν μπορούν να είναι φυσικοί αυτουργοί, αλλά μια χαρά μπορούν να είναι ηθικοί αυτουργοί. Γι’ αυτό και όσοι διαθέτουν δημόσιο λόγο επιρροής, όπως το Σαρλί Εμπντό, θα πρέπει να τον χειρίζονται με υπευθυνότητα και να μη συμπεριφέρονται σαν λυσσασμένοι πίθηκοι που βρέθηκε στα χέρια τους χατζάρα.

 259. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  «Κάτω οι χουντικοί και οι φασίστες, πάνω οι φουντικοί και οι χασίστες.»
  Παλιό είναι αλλά το βάζω για να είναι κι αυτό εδώ.

 260. Alexis said

  #257: Όχι δεν τα μπερδεύεις Λάμπρο, έτσι είχε γίνει, το θυμάμαι κι εγώ, σε κάποιο σχόλιο είχε (αυτο)αναφερθεί ως άντρας, αλλά μάλλον έγινε από λάθος. Εγώ π.χ. αν κάποια στιγμή μπερδευτώ και γράψω π.χ. «είμαι πολύ ευχαριστημένη» αντί «ευχαριστημένος», φαντάζομαι να μη θεωρήσεις ότι «το γύρισα», τώρα στα γεράματα… 😆

  Για τον Βατman τι να σου πω, νομίζω ότι πλέον κανένας σχολιαστής δεν τον παίρνει στα σοβαρά και δεν ασχολείται μαζί του, πλάκα και χαβαλές γίνεται (π.χ. ελληνόψυχοι του ILL-Οινόη και άλλα παρόμοια). Απλά επειδή κάποιες φορές στηρίζει την επιχειματολογία του σε προφανείς ανακρίβειες και τερατώδη ψέμματα κάποιοι σχολιαστές (π.χ. Spatholouro, Άγγελος) τα επισημαίνουν. Και καλά κάνουν, κατά τη γνώμη μου, γιατί το ιστολόγιο του Σαραντάκου είναι ένα ιστολόγιο που έχει εμμονή με την αλήθεια και αρέσκεται στο να κατεδαφίζει τους μύθους και τα ψέμματα.
  Από κει και πέρα τι διάλογο να κάνει κανείς με το άτομο, τον γράφεις στ’ αρχ… επ, στα μέζεά σου, ήθελα να πω 🙂 και ησυχάζεις! 😆
  Αλλά με το Νικοκύρη δεν είναι το ίδιο, διαχειρίζεται ένα ιστολόγιο με υψηλό επίπεδο περιεχομένου και σχολίων, εάν κάποιος μπαίνει σ’ αυτό συστηματικά και αποπατεί ασύστολα, είναι ένα θέμα.
  Γιαυτό έκανα προηγουμένως και την παρομοίωση με την αφόδευση, δεν το είπα τυχαία…

  Χρόνια πολλά και σε σένα και καλή χρονιά!

 261. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φύτρα— χύτρα
  Χείρα— ψείρα
  Φάσμα— χάσμα

  244.έριχνα ξύλα στη σόμπα ( βάρδια) 🙂
  254.ευχαριστώ!ωραία είναι .Ψιλόβροχο σήμερα.Γλύκανε.
  Στα ψηλά πέφτει άχνη, απαλό χιόνι.Κορφές—κουραμπιέδες. Θάλασσα,αρνάδα μαλτέζα φουντωμένη. Κοπάδι αρνάδες δηλαδή που βόσκουν ως που θωρεί το βλέμμα.Βαθιά ως τη Λιβύη.
  Καλημέρα!

 262. ΛΑΜΠΡΟΣτή η said

  259 – Ας μη πιάσουμε το θέμα της προετοιμασίας της τότε γερμανικής κοινής γνώμης, πρώτον γιατί ήταν ήδη προετοιμασμένη (έχω δηλώσει τι πιστεύω γι αυτό το θέμα) άρα δεν έφταιγαν τα γραπτά (δεν επηρεάστηκαν άλλωστε όλοι οι γερμανοί, γιατί;) και δεύτερον, γιατί παρά το ιστορικό προηγούμενο, δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως από τότε στην συμπεριφορά των Γερμανών, αλλά και των ανθρώπων των άλλων χωρών, και των Ελλήνων φυσικά. Κοντολογής Γιάννη, πιστεύω ακράδαντα, πως δεν ευθύνεται κανένα γραπτό για τον οποιοδήποτε φόνο, πόσο μάλλον για την διάδοση του φασισμού ή της βλακείας, είναι βαθύτερα και πασίγνωστα τα αίτια, κι έχω εκφράσει την άποψή μου γιατί δεν διορθώνονται.
  Όσο για την υπεύθυνο χειρισμό του δημοσίου λόγου όσων τον έχουν που λές, υποθέτω πως δεν έχεις κάποιο ΜΜΑ, ούτε έχεις παρακολουθήσει λόγους και διαλόγους των τριακοσίων εκλεκτών, ΤΥΧΕΡΑΚΙΑ.☺

 263. ΛΑΜΠΡΟΣτή η said

  261α – Μα αυτό λέω, όταν ρωτήσε ο Γς, «γιατί νόμιζα τόσο καιρό πως είσαι γυναίκα;» απάντησε, «δεν ξέρω, δεν φταίω εγώ γι αυτό» σου μοιάζει για μπέρδεμα; Τέλος πάντων ας είναι γερ; να σχολιάζει, και δεν μας πέφτει λόγος για το φύλο.☺

  Για τον κάθε βάταλο, έχω δηλώσει πως στο μόνο που δεν δείχνω καμία ανοχή, είναι ο φασισμός και οι φασίστες, αν αυτοί οι πολύ σεβαστοί για μένα σχολιαστές, όπως και άλλοι, θέλουν να ασχολούνται μαζί του, εμένα δεν με ενοχλεί, εγώ θα συνεχίσω να αδιαφορώ.

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  263. Εννοείς αν παρακολουθώ συνεδριάσεις της βουλής, συνεντεύξεις πολιτικάντηδων και τέτοια; Όχι, φίλε Λάμπρο, δεν έχω τόσο γερό στομάχι, ούτε ατσάλινο νευρικό σύστημα. Γέρασα για τέτοια εξτρίμ σπορ. Τα μεζεδάκια που αλιεύουν ο Νικοκύρης και ο Σκύλος και ό,τι πάρει το μάτι μου στις διαδικτυακές τσάρκες είναι υπεραρκετά. 😊

 265. Μπούφος said

  257 Λάμπρος

  δεν διάβασα όλα τα σχόλια, δεν πρόλαβα, αλλά παίρνοντας το μάτι μου, το δικό σου, με αυτό που έγραψες μου θύμισες αληθινότατη ιστορία που συνέβη πριν χρόνια, με δευτεραγωνιστή, τον πατέρα μιας φίλης μου.

  Λοιπόν, ο ήσυχος ανθρωπάκος, που δεν ενοχλούσε κανέναν, έμενε σε ισόγειο διαμέρισμα. Κάποιος άλλος,εκείνη την εποχή, έξω από αυτό το ισόγειο, κάθε βράδυ, πάρκαρε το αμάξι και δε φτάνει που πάρκαρε το αμάξι του μαρσάροντας σαν ατζαμής του χειρίστου είδους, αλλά…πριν πάει να δει μια γκόμενα που.. φιστίκωνε στην παραπάνω γειτονίτσα…έχεζε κιόλας, κάτω απ’ το ξένο παράθυρο του ισόγειου, ώστε από το ερωτικό του άγχος, δια της… αποπατήσεως, κάπως να ξαλαφρώνει!

  Αφόδευσε λοιπόν ένα βράδυ, επιδόθηκε σε τσερλοκοπιό, δύο βράδια, τανύθηκε μετ’ αξιολόγου αποτελέσματος- θα τολμούσα να είπω- τρία βράδια… ο πατέρας της φίλης μου, που κοιμόταν στο ισόγειο δωμάτιο, απ’ το μισάνοιχτο παράθυρο, τον πήρε είδηση, πλάνταξε ένεκα η δυσωδία, πλην, δεν παραφέρθηκε, βγήκε κάποια στιγμή έξω… Τον έπιασε ήσυχα, παράμερα με αλληλεγγύη ΚΝίτικη και, ευγενικά όσον ηδύνατο, παραπονέθηκε:

  » Σε παρακαλώ, φίλε, αμάν! κοντεύουμε να κουφαθούμε απ’ το θόρυβο του μαρσαρίσματος, και ας μη συζητάμε για τις αμολυμένες κουράδες που αναδίδουν τη μπόχα της κόλασης. Σε παρακαλώ…Μην ξαναγίνει! Πάαινε πάρα κάτ’ σε κανά χωραφάκι για την ανάγκη σου…» πλην, ο επηρμένος γιωταχής και ευκοιλίως…αμολώντας κατά γής τα περιεχόμενα των εντέρων του, δεν εχαμπάριασε. Τυπικός νεοΕλλην. Απολύτως Αναίσθητος.

  «Έτσι είσαι ρε χέστη; θα σε φτιάξω εγώ» φρύαξε τότε, και με το δίκιο του, ο πατέρας της φίλης. Την επόμενη που ξαναπάρκαρε, ο ημίονος, το αμάξι έξω απ’ το εν λόγω ισόγειο, τα λάστιχα του αυτοκινήτου, επιστρέφοντας, τα βρήκε ξεφούσκωταα! Σαν να μην έφτανε αυτό, πιάνοντας ανυποψίαστος με το χέρι, το πόμολο της πόρτας του αμαξιού, προκειμένου να στρουκλιαστεί στη θέση του οδηγού, αναπήδησε αηδιασμένος καθώς η παλάμη του ακούμπησε σε μια αλλόκοτη γλίτσα που βρωμοκόπαγεεε! Από πού, περικαλώ, η γλίτσα; Από πού αλλού; Από τα προϊόντα, τα εν τω πεζοδρομίω ευρισκόμενα, της προσωπικής του, κατάδικής του, αφόδευσης!

  Ποιος είπε ότι η εκδίκηση δεν είναι … σκωρ που τρώγεται…ολόκρυο;

  Εννοείται ότι από κει και μετά, το μουλαρομούλαρο, έξω από το εν λόγω ισόγειον ουδέποτε, «ανακουφίστηκε», ουδέποτε ξαναστάθμευσε!
  Τα ίχνη του ερωτοχτυπημένου, δια παντός, απολέσθησαν!
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Συγνώμη, σύντροφοι, που μου ήρθαν συνειρμικά στο μυαλό τα τοιαύτα
  μόνο ας ευχηθούμε το νέον έτος 2017
  να μας χαρίσει βιώματα με μεθυστικά αρώματα άνοιξης!

 266. Γς said

  266:

  Ρε άι στο διάολο με τις περιγραφές σου.

  Νίκο! Ρίξε νερό!

 267. 267

  Μην ζητάς εσύ να ανοίξει η μάνικα. Δεν κάνει!

 268. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, μ’ αρέσεις, γιατί ανοίγεις ωραία θέματα για συζήτηση. Όπως το σημερινό περί ελευθερίας του λόγου και κατά πόσο πρέπει να είναι απεριόριστη. Ξέρεις καμιά ελευθερία που να είναι απεριόριστη; Αν ναι, ποια; Η ρητορική του μίσους πρέπει να είναι απεριόριστη; Η προτροπή σε εγκληματικές πράξεις; Κι αυτή απεριόριστη; Δεν είναι απλό το θέμα, έτσι; Σάτιρα είναι να γελοιοποιείς τον Σόιμπλε που είναι δημόσιο πρόσωπο, πανίσχυρος και χοντρόπετσος, ιδιότητα απαραίτητη για επαγγελματία πολιτικό. Κακοήθεια είναι να παρουσιάζεις τα ματωμένα θύματα του σεισμού στην Ιταλία σαν λαζάνια με κόκκινη σάλτσα. Χαώδης η διαφορά, λοιπόν.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.efsyn.gr/arthro/ratsismos-kai-athliotita-toy-charlie-hebdo&ved=0ahUKEwjbgvbp0pvRAhUUO1AKHU30CpQQFggyMAk&usg=AFQjCNEHrj7KlD9zIPe162h8GKNK_SfTnA&sig2=BGFEP4UrES0En-uwwrY8Xg

 269. Γς said

  268:

  Βρε, δεν αντέχεται η μπόχα.

  Εντάξει τα δικά μου μπορεί α έχουν και λίγο πατσουλί, αλλά όχι και σκέτο Η2S.

  Με πιάνεις ε;

 270. Γιάννης Κουβάτσος said

  269. Ωπ, αυτό το σχόλιο είναι πρωινό, όταν κουβέντιαζα με τον Λάμπρο. Το ‘χε πιάσει η μαρμάγκα.

 271. Μεταφραστής said

  Ας το κάνουμε και λίγο πολιτικό το θέμα:
  Ιούλης – Κούλης

  Και μια παρατήρηση: Η μοντέρνα ξενομανής λέξη Eurogroup στα ελληνικά λέγεται ευρωομάδα. Ας αφήσουμε τις αγγλικούρες για να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να μας καταλαβαίνει και ο φίλος μας ο βοσκός από΄το βουνό.
  Δημήτρη, εκτιμώ ιδιαίτερα ότι δεν συνηθίζεις αυτές τις κακόγουστες αγγλικούρες που δεν τις καταλαβαίνουν οι περισσότεροι Έλληνες και χρειάζονται λεξικό για να καταλάβουν τί σημαίνουν. Αλλά το Eurogroup, υποθέτω, σου ξέφηγε.

  Καλή χρονιά!

 272. Μπούφος said

  271 Δεν ανήκω στα αραχνοειδή (μαρ-μάγκα) κύριε. Ανήκω εις τα πετεινά της γης.και να με συνχωρείτε κιόλας. εσείς κάποιοι εδώ ανοίξατε αυτή την αρωματική συζήτησιν, οι προθέσεις μας πάντως τυγχάνουνουσιν υπεράνω υποψίας, επί τω νέω έτι..νερό κι αλάτι, αυτός ο ευπατρίδης Γς μοιάζει καθηλωμένος στο πρωκτικό στάδιο; Δεν αντέχει να του το θυμίζουν; ποίος γνωρίζει;

 273. 270

  Τα δικά σου είναι χειρότερα, μην επιμένεις σαν 12χρονο.

 274. Μπούφος said

  Στον ευπατρίδη Σκύλο μια σπέσιαλ αφιέρωση με ευχές επέί τω νέω έτι:

 275. Μπούφος said

  Τι φίνος μπουφίνος! Γίναμε φίλοι; ο ά. Βασίλης στο πλευρό σας.

 276. Γιάννης Κουβάτσος said

  273. Σε δικό μου σχόλιο αναφερόμουν, που το ‘χε πιάσει η σπαμοπαγίδα και άργησε να δημοσιευτεί.

 277. Μπούφος said

  278 το τέλειο ζευγάρι θα τολμούσα να ξεστομίσω! ;-)Ο Μπούφος λειτουργείσαν drone προφανώς! 😉

 278. Earion said

  215: 213 Γεια σου Εαρίωνα!

  Χρόνια πολλά sarant!

 279. Ριβαλντίνιο said

  @ Μπούφος

 280. Μπούφος said

  282 🙂

 281. Καζάνια
  Λαζάνια
  (Πήγαμε σε ιταλικό)

 282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  269 – «Ξέρεις καμιά ελευθερία που να είναι απεριόριστη;»
  Ευχαριστώ για την φιλοφρόνηση, αλλά για να σου απαντήσω θα πρέπει να ορίσουμε την έννοια ελευθερία, επειδή εγώ δεν γνωρίζω, μήπως μπορείς να την ορίσεις εσύ;

  «Η ρητορική του μίσους πρέπει να είναι απεριόριστη; Η προτροπή σε εγκληματικές πράξεις; Κι αυτή απεριόριστη; Δεν είναι απλό το θέμα, έτσι;»

  Απλό είναι, ποιός λόγος είναι χειρότερος και πιο επικίνδυνος, του Σαρλί Εμπντό, του Έλληνα βουλευτή που έλεγε να πυροβολούν τους πρόσφυγες, των ακροδεξιών ευρωπαίων ηγετών και βουλευτών, ή των φανατικών θρησκευτικών ηγετών όπου Γής; κι όμως, είναι απεριόριστος. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις (όπως ο Αλέξης 🙂 ) και το δάχτυλό μας, δεν είναι στα γραπτά και στα λόγια το πρόβλημα, άλλωστε αυτά τα φοβερά που λές, διδάσκονται στο δημοτικό στα θρησκευτικά και στην ιστορία σε μικρά παιδιά, αλλά δεν βλέπω να αντιδράει κανείς πολίτης, γονιός ή εκπαιδευτικός.

  «Σάτιρα είναι να γελοιοποιείς τον Σόιμπλε που είναι δημόσιο πρόσωπο, πανίσχυρος και χοντρόπετσος, ιδιότητα απαραίτητη για επαγγελματία πολιτικό. Κακοήθεια είναι να παρουσιάζεις τα ματωμένα θύματα του σεισμού στην Ιταλία σαν λαζάνια με κόκκινη σάλτσα.»
  Κακοήθεια, είναι και να σατιρίζεις τον Σόϊμπλε για την αναπηρία του, αλλά παρουσιάστηκε και εν πολλοίς έγινε αποδεκτή για σάτιρα.

  » Χαώδης η διαφορά, λοιπόν.»
  Δεν είναι χαώδης η διαφορά, είναι καθαρά θέμα κοινωνικών συγκυριών για το τι είναι σάτιρα ή κακοήθεια. Όμως, ας συμφωνήσουμε πως έχεις δίκιο, τι προτείνεις για το θέμα, γιατί δεν είδα κάποια πρόταση.
  Είναι λυπηρό για μένα που το λέω, αλλά εκτός από μένα που στα τρία τέσσερα θέματα που θεωρώ πως έχω γνώση, κάνω προτάσεις εφικτών λύσεων, ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν προτείνει ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥΘΕΝΑ, μόνο στηλήτευση των οποιονδήποτε κακώς (κατά την γνώμη τους) κειμένων, κι από προτάσεις ΜΗΔΕΝ. Αν όμως δεν προτείνονται εδώ εφικτές λύσεις για τα θέματα που στηλητεύονται, τότε πού;

 283. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  282 – Είσαι τσακάλι. 🙂

 284. Αιμ said

  Μία πενταδουλα καθυστερημενη :

  κύστες
  λύστες (τις ασκήσεις )
  μύστες
  νύστες
  ξύστες (τις μπογιές )

  Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά Νικοκυρη

 285. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Να διορθώσω μια ΜΕΓΑΛΗ αδικία, φυσικά και υπάρχει κάποιος που έχει προτείνει την τεκμηριωμένη και επιστημονικά ελεγμένη ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ για τα πάντα, ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΠΑΟΚ. 🙂

 286. Alexis said

  #185: Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις (όπως ο Αλέξης )
  Εμένα μη με ανακατεύουτε, δεν είμαι ο γνωστός Αλέξης… 😆

 287. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  289 – Ποιός Αλέξης είσαι, ο «τι είναι το πατάρι Αλέξη;» 🙂
  Kαληνύχτα.

 288. […] Ημερ. Δημοσίευσης:29 December 2016 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: