Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρονιά, με υγεία και αγάπη!

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2017


Φέτος είναι η όγδοη πρωτοχρονιά του ιστολογίου και επειδή είμαι άνθρωπος συντηρητικός αποφάσισα να συνεχίσω να τηρώ μια παράδοση που έχει καθιερώσει το ιστολόγιο. Έτσι, όπως κάναμε και προηγούμενες πρωτοχρονιές (παράδειγμα πέρυσι ή πρόπερσι ή αντιπρόπερσι), το θέμα του σημερινού πρωτοχρονιάτικου άρθρου είναι πέντε πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από περασμένες χρονιές, από την αντίστοιχη χρονιά προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή από χρονιές που πιάνουν τον ίδιο λήγοντα, σε 7 -και συγκεκριμένα από το 1967, το 1977, το 1987, το 1997 και το 2007.

p196702Ξεκινάμε από την Πρωτοχρονιά του 1967 -η κυβέρνηση των αποστατών έχει καταρρεύσει μετά την άρση της εμπιστοσύνης της ΕΡΕ και έχει σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον τραπεζίτη Ιωάννη Παρασκευόπουλο με σκοπό τη διενέργεια εκλογών ώστε να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο που ταλάνιζε τη χώρα μετά την ιουλιανή εκτροπή -αργότερα οι εκλογές προσδιορίστηκαν για τις 28 Μαΐου, αλλ’ όπως ξέρουμε δεν έγιναν ποτέ αφού μεσολάβησε το απριλιανό πραξικόπημα των συνταγματαρχών που πρόλαβε το παλατιανό πραξικόπημα των στρατηγών. Κρίνοντας εκ των υστέρων, η γελοιογραφία του Φωκίωνα Δημητριάδη που δημοσιευτηκε στα Νέα φαίνεται τάχα προφητική; Η Βία και η Νοθεία, που καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του 1961, ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση. Δεν είναι δα και πρωτάρες.

Και πράγματι, έτσι έγινε.

p1977-2

H πρωτοχρονιάτικη γελοιογραφία του 1977, που τη βλέπουμε πάνω δεξιά (του Κ. Μητρόπουλου από τα Νέα ή από το Βήμα) είναι από εκείνες τις τυπικές, άχρονες πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες με τον γέρο χρόνο να φεύγει ή να παραδίδει στον καινούργιο, που θα μπορούσαν να αφορούν πολλές χρονιές -δεν θυμάμαι να υπήρχε π.χ. κάποια απεργία λεωφορείων που να διαφοροποιεί την πρωτοχρονιά του 1977. Ωστόσο, το «Ακόμα να φύγει!» θα το είπαμε και αρκετοί φέτος, καθώς η δίσεχτη χρονιά θέριζε αγαπημένους από την αρχή ως το τέλος της, και ίσως γι’ αυτό να διάλεξα αυτή τη γελοιογραφία.

p1987iΗ επόμενη γελοιογραφία, η πρωτοχρονιάτικη του 1987, δημοσιεύτηκε στην Πρώτη, μια σχετικά βραχύβια εφημερίδα που αποτέλεσε την προσπάθεια να εκδοθεί μια απογευματινή εφημερίδα που να πρόσκειται στην Αριστερά, και η οποία βοήθησε στη δημιουργία του Συνασπισμού και στήριξε το νέο κόμμα.

Βασικός πολιτικός γελοιογράφος της Πρώτης ήταν ο Γιάννης Ιωάννου, ο μεγαλύτερος κατ’ εμέ γελοιογράφος της πρώτης φάσης της μεταπολίτευσης (χοντρικά, της περιόδου 1975-1989) που άλλωστε εξακολουθεί και σήμερα να δίνει εξαιρετικές γελοιογραφίες.

Το 1987 έβρισκε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά σε όχι πολύ ευχάριστη θέση (είχε ας πούμε ξεσπάσει η κρίση στη συνδικαλιστική του παράταξη). Την απαισιοδοξία αυτή εκφράζει η γελοιογραφία.

.

Όσο για το 1997, διάλεξα να βάλω μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στην Αυγή με την υπογραφή του Ανδρέα Πετρουλάκη, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε βασικός πολιτικός γελοιογράφος της εφημερίδας -αν και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς εφημερίδες του συντηρητικού χώρου.

Το 1997 είχαμε κυβέρνηση Κ. Σημίτη, με νωπή μάλιστα την εκλογική νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996, ωστόσο οι μέρες των γιορτών σημαδεύτηκαν από ένα τραγικό δυστύχημα, το ναυάγιο του φορτηγού «Δύστος» με πάνω από 20 νεκρούς στα ανοιχτά της Κύμης. Το Δύστος μετέφερε χύδην τσιμέντο από τον Βόλο στη Δραπετσώνα και το ναυάγιο προκλήθηκε από μετατόπιση φορτίου σε συνθήκες θαλασσοταραχής. Η γελοιογραφία καυτηριάζει την ανετοιμότητα της κρατικής μηχανής -ακόμα και η ευχή είναι για λάθος χρονιά.

p1997

Δυσκολεύτηκα να βρω γελοιογραφία από την πρωτοχρονιά του 2007, πράγμα που φαίνεται παράδοξο. Αλλά για τις παλιές εφημερίδες (των… προηγούμενων αιώνων) υπάρχουν αρχεία σε βιβλιοθήκες και έχω και το προσωπικό μου αρχείο, ενώ για τα σχετικώς πρόσφατα φύλλα (των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, ας πούμε) τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα επειδή αρκετές εφημερίδες έχουν κλειδωμένο το αρχείο τους (ΔΟΛ) ή έχουν κλείσει (Ελευθεροτυπία).

167623Τελικά με βοήθησε το αρχείο του Ριζοσπάστη, που είναι μάλλον το καλύτερο που υπάρχει διαθέσιμο χωρίς περιορισμούς.

Η γελοιογραφία που βλέπετε αριστερά δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία τις τελευταίες μέρες του 2006 (και αναδημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη) και έχει την υπογραφή του Στάθη (Σταυρόπουλου) ο οποίος άλλωστε είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του από τον Ριζοσπάστη για να συνεχίσει στα Νέα και μετά στην Ελευθεροτυπία (και τώρα στη Real).

Απολύσεις μασκαρεμένες σε μεταρρυθμίσεις κι ένας τάρανδος ονόματι Μήτσος σε μια γελοιογραφία που θα μπορούσε να ισχύει και σήμερα, καθώς η (τουλάχιστον) πανευρωπαϊκή επέλαση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας συνεχίζεται αμείωτη.

Το 2016 ήταν χρόνος δίσεχτος και, όπως έγραψα κάπου, λες και έβαλε τα δυνατά του για να επαληθεύσει όλες τις προλήψεις που υπάρχουν για τα δίσεχτα χρόνια. Το 2017, που ανέτειλε σήμερα, ίσως θεωρηθεί γούρικο από κάποιους επειδή λήγει στο (τυχερό) 7, αλλά τα γούρια όπως και οι γρουσουζιές δεν μπορεί να ισχύουν για όλους.

Πάντως, για να αριθμολογήσω λίγο μια και βρήκα την ευκαιρία, το 2017 είναι πρώτος αριθμός, δηλαδή δεν έχει άλλον διαιρέτη πέρα από το 1 και από τον εαυτό του. Μέσα στον αιώνα μας είχαμε πρώτους αριθμούς ετών το 2003 και το 2011, ενώ ο επόμενος πρώτος είναι το 2027.

Μια και η χρονιά είναι πρώτος αριθμός, είθε να κάνουμε μέσα στη χρονιά μερικά ευχάριστα πράγματα για πρώτη φορά.

Κατά τα άλλα, το ιστολόγιο εύχεται σε όλες και σε όλους που μας διαβάζουν καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή, με αγάπη και αντοχή, με αλληλεγγύη και κουράγιο!

 

 

267 Σχόλια προς “Καλή χρονιά, με υγεία και αγάπη!”

 1. Γς said

 2. Γς said

  Με το που μπήκε κι ο καινούργιος μπάμ στη Πόλη, 40 νεκροί και τέτοια.

 3. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα και καλή χρονιά σ’ όλους και όλες με υγεία και…παράδες!

 4. gpoint said

  Καλημέρα, καλομήνα, καλοχρόνο

  Δυσάρεστα τα πρώτα νέα, οι επιθέσεις σε αθώους συνεχίζονται μέχρι να καθορισθεί το ντέρμπυ κορυφής χριστιανοί-μουσουλμάνοι να τελειώνουμε. Ολοι οι πόλεμοι έχουν κάποιο θρησκευτικό υπόβαθρο, πιο εύκολα πείθεσαι να πεθάνεις για την θρησκεία σου- σου υπόσχονται κι ένα καλό παράδεισο- παρά για την πατρίδα σου- τι να σου υποσχεθούν ; μια μαρμάρινη πλάκα ή μια σύνταξη πετσοκομένη στην χήρα σου ;

 5. Καλή χρονιά και καλή δύναμη…
  Άλλο κακό να μη μας βρει

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλή χρονιά σε όλους!
  Η ευχή-πρόβλεψη του Γ. Παπανδρέου στην πρώτη γελοιογραφία (έτος λαϊκής κυριαρχίας το 1967) ενδεικτική της …σοβαρότητας όλων αυτών των πρωτοχρονιάτικων διαγγελμάτων των πολιτικών μας. Σαν και το φετινό με τις ανηφόρες, τα ξέφωτα και τους ορίζοντες. Συντάκτης του Νάσιοναλ Τζεογκράφικ το εμπνεύστηκε;

 7. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και καλή χρονιά

  Πάντως άσχημα άρχισε, τουλάχιστον στους γείτονες.
  Άλλο αυτό πάλι χθες/σήμερα τα ξημερώματα, με την ντισκο, στην Κων/πολη !!!
  Μάλλον και γι αυτό ο συνήθης ύποπτος, ο Γκιουλέν, θα φταίει…
  Και να πει κανείς ότι χθες το βράδυ έγινε κάποια σύναξη των «γνωστών σχολιαστών»…
  Μπαααα, μάλλον είμαστε αθώοι, …για όσους είχαν υποψίες το λέω.

  Ας πιάσουμε και λίγο λαογραφία και παραδόσεις, χρονιάρα μέρα σήμερα 🙂

  Τα έθιμα την Πρωτοχρονιάς στην Κρήτη…

  Κάθε πρωί Πρωτοχρονιάς, χαράματα και μόλις χτυπούσε η «πρώτη καμπάνα», όλοι μικροί – μεγάλοι , σηκώνονταν, έκαναν…

  -Το κόψιμο στις βασιλόπιτας….
  -Το σφάξιμο του χοίρου……
  -Το έθιμο της Κρεμμύδας….
  -Το ρόδι….
  -Το ποδαρικό….
  -Η καλή χέρα…

  Για όσες 🙂 κι όσους ξέρουν, ας συμπληρώσουν 

 8. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Το -1917- λαθος το 2017* θα ειναι καλη χρονια , διοτι υποψιασμενοι για το τι ειναι αληθεια οι πολιτικοι και διδαγμενοι απο το παρελθον θα επαναλαμβανουμε στο μελλον ολο και λιγοτερα απο τα προηγουμενα λαθη μας (;) .

  *και τα επομενα ετη

 9. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλή χρονιά!
  Ας έχουμε υγεία (σε σώμα και πνεύμα), όλα τα άλλα τα βρίσκουμε στο δρόμο.
  Μακάρι το 2017 («πρώτος» αριθμός, όπως επισημαίνει ο Νικοκύρης), να φέρνει μόνο καλά, «πρώτα» πράγματα, και το στραβοπάτημα της Κωνσταντινούπολης να είναι το τελευταίο.

 10. nikiplos said

  Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους!

  Μια και αναφέρθηκε το ναυάγιο του «Δύστος» να θυμήσουμε την περίπτωση ενός Δόκιμου – του μοναδικού διασωθέντα άλλωστε.

  Την περίοδο εκείνη των χρυσών χρόνων του βαθέως κομματικού κράτος – όπως και στο σήμερα άλλωστε, αλλά τουλάχιστον ήμερα υπάρχει και το διαδίκτυο και ξεφωνίζονται… όχι ότι παίζει κάποιο ρόλο δηλαδή…

  Πολλοί Δόκιμοι με βύσμα, ταξίδευαν σε αυτά τα ΔΕΚΟ-πλοια και έγραφαν ναυτική υπηρεσία, χωρίς να είναι παρόντες στο πλοίο. Δεν ταξίδευαν δηλαδή πραγματικά. Μόνο σε ημερήσιες βάρδιες και έγραφαν προϋπηρεσία για να γίνουν Καπετάνιοι Γ’ ή μηχανικοί Γ’ ανάλογα.

  Φημολογείται ότι ο δόκιμος τότε πλοίαρχος Χρήστο Αναγνώστου, καθώς ετύγχανε υιός στελέχους της εταιρίας, δεν ήταν στο πλοίο επάνω… Ήταν όμως γραμμένος στο πλήρωμα του πλοίου. Έτσι δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί τίποτε… Οι φήμες λένε ότι νύχτα ξύπνησε στο σπίτι του από τηλέφωνο της εταιρίας, πήγε αξημέρωτα στην Κύμη και ψαράδικο τον διέσωσε μέσα από life raft… Το ψαράδικο ήταν από τα πρώτα που είχαν σπεύσει στην περιοχή…

  προφανώς έφθασε εκεί, πήρε το λάϊφ ράφτ και ύστερα ρίξανε τον δόκιμο στη θάλασσα…

  Άλλωστε οι καταθέσεις του δοκίμου, δεν είχαν καμία πληροφορία εντός. Θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γραφεί από τον τελευταίο μαρκόνη που άκουγε εκείνη την ώρα το πλοίο, ή μιλούσε με τον καπετάνιο…

  Συνήθως τα πλοία όπως το συγκεκριμένο, δεν έχουν μεγάλη καρένα για να προσεγγίζουν τα αβαθή. Έίναι μετασκευασμένα ποταμόπλοια της εποχής που τα έκαναν τσιμεντοφόρες. Αντίστοιχα και για τα άλευρα… Αν μπει νερό στο αμπάρι από το θαλασσόβροχο τουμπάρουν με τη μία, γι’ αυτό και το πλοίο πήγε αύτανδρο, κανείς δεν πρόλαβε να πει κιχ… 😦

  Την ιστορία δεν την ανέφερα για να μειώσω τον Δόκιμο τότε, πλοίαρχο σήμερα φαντάζομαι… Την ανέφερα ως ενδεικτική μιας εποχής, που απλά είχε την ατυχία να σκάσει ναυάγιο.

 11. ΣΠ said

  Ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά!
  Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το 2017 είναι πρώτος αριθμός. Δεν έχει όμως κάποιες ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Η μόνη ιδιότητα άξια αναφοράς είναι ότι μπορεί να γραφεί σαν άθροισμα δύο τετραγώνων 44^2+9^2.

 12. spatholouro said

  Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα σε όλες και όλους!

  Να βάλω κάποια ιδιότυπα κάλαντα που δημοσιεύθηκαν την Πρωτοχρονιά του 1881 από τον ΡΑΜΠΑΓΑ. Έχουν θαρρώ ενδιαφέρον οι χαρτοπαικτικοί όροι αλλά και η «μαζέττα», που την ξέρουμε από το σκάκι (στο αρσενικό), αλλά ως φαίνεται τον 19ο αιώνα μοιάζει να σήμαινε κάτι σαν «θύμα»/ «κορόιδο»/ «κουτομόγιας», και τη συναντάμε ήδη στον «Τυχοδιώκτη» του Χουρμούζη (1835), δεν ξέρω αν και νωρίτερα.

  ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ

  Άι Βασίλης έρχεται από την Καισαρία
  χωρίς τα ίδια κάλαντα, την ίδια ιστορία
  χωρίς λιβάνια και κεριά, χαρτιά και καλαμάρια
  χωρίς ραβδιά που πράσινα φυτρώνουνε βλαστάρια
  και κελαδούν απάνω τους αηδόνια, χελιδόνια
  αρματωμένος με σπαθιά, τουφέκια και κανόνια
  αγριεμένος έρχεται και στρίβει το μουστάκι
  και το ζωνάρι του κρεμνά και σέρνει στο σοκάκι
  σαν παλληκάρι λαχταρά μπαρούτι να μυρίση
  αί Τούρκοι! το ζωνάρι του αλοί ‘στον που πατήση!
  μ’ ακόμα μην τρομάζετε στη φοβερή του όψι
  πρώτα θα κόψη τα χαρτιά κ’ ύστερα θα σας κόψη
  Μα πώς –θα πήτε- άγιος και να τα κόβη, στέκει!
  του στέκει ενός άγιου ν’ ανοίγη το τουφέκι
  του Φαραώ και να κρατή ρολλίνας καρμανιόλα
  να τον ακούς να χύνεται, να παίζη μεσ’ στα όλα
  και να ξεχνά τη γλώσσα του, να σου μιλά στραπάτσα:
  πόστα, το πάω πάρολι, σόττο λα πρίμα, φάτσα
  τέρτσος, ή ζέρο, τι γκινιόν! μια ρέντα ή φινίρω
  ν’ ασκώσω μια το μπάγκο τους…κοσπέττο! τέρτσο τίρο!
  Άι Βασίλη, είσαι συ, για πε μας, στο Θεό σου!
  ή βρίσκεται κανείς Μελίκ και με το πρόσωπό σου
  μια ντζογαδόρου βίζιτα μας κάνει κάθε χρόνο
  και πάει το γλέντι πάρολι, ή σέττε πάει τον πόνο;
  ναι, είσαι συ ο άγιος, μα μπλέκεις με διαόλους
  είν’ όλοι μάγκαις σήμερα, μικροί σε παίζουν βώλους
  μεγάλοι σε κερδίζουνε, Βασίλη, στην πασέττα
  κ’ οι γέροι, με την πρέφα τους, σε παίρνουν για μαζέττα

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  10. Συμπτώσεις…Από το μέρος όπου βρίσκομαι τώρα (καφετέρια στην Παραλία Κύμης), βλέπω τη θαλάσσια περιοχή στην οποία συνέβη το ναυάγιο του «Δύστος». Θα πιάσω κουβέντα με ντόπιους να μου πουν τη γνώμη τους για το θέμα.
  Υ.Γ. Προσοχή στο βαθέΩς. Ο Βενιζέλος τα ‘κουσε άσχημα χτες από τον Νικοκύρη γι’ αυτό το θέμα. 😉

 14. spatholouro said

  μαζέττα

  Α, ένα λήμμα που βρήκα τώρα στο «Λεξικόν αγγλοελληνικόν» του Γ. Παχυμέρη (1854) θαρρώ πως καταλαμβάνει και τη σημερινή έννοια του σκακιστή μαζέτα:

  cobbler= εμβαλωματάς, μεταφ. αμαθής, ανεπιτήδευτος τεχνίτης, ιταλ. μαζέττα.

 15. Μπούφος said

  Μας μπήκε και το γαμο17!
  Πάλι αίμα στην Πόλη!
  (οι καλικάντζαροι;!)

  Έτρεχε και ο θερμοσίφωνας πρωί πρωί,
  άι στον κόρακα το έφτιαξα το σουληνάκι.

  Τουλάχιστον μου έτυχε το φλουρί.

  Υγεία χαρά και καλά παιγνίδια μπάλας για όλους!

 16. sarant said

  Καλημέρα, καλή χρονιά σε όλες και όλους! Κάπως μαχμουρλής, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  12 Η αρχή του είναι αρκετά μοντέρνα. Για τον/τη μαζέτα έχεις δικιο -αλλά εδώ ταιριάζει η σημερινή σημασία.

  (Το ‘κουτομόγιας’ επίσης έχει παλιώσει, όχι; )

  10 Δεν θα μπορούσαν να πουν ότι ασθένησε τελευταία στιγμή και δεν ταξίδεψε;

 17. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 18. gpoint said

  # 10

  Δεν θυμάμαι για τον διασωθέντα δόκιμο αλλά ξέρω αρκετούς που θα ήταν βολεμένοι να είναιζωντανοί και να φέρονται επισήμως νεκροί, τελευταία ακούστηκε για τον «αγαπούλα» Μάκη ! Εγώ πάντως τα είχα ακούσει αυτά από έφηβος !

 19. Pedis said

  [πολλές ευχές για νέες επιτυχίες στους μαχητές της ελευθερίας και τη δημοκρατίας και για μας με τάνκς_και_ασφάλεια για το νέο έτος!]

 20. ΚΑΒ said

  Καλή και δημιουργική χρονιά, Νικοκύρη.

  Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, αγάπη, υπομονή και κουράγιο ν΄αντέξουμε και τη νέα χρονιά που πιστεύουμε να είναι καλύτερη από την επόμενη.

 21. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  2017, με το καλημέρα μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, και μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα κλπ σε μάς εδώ, αλλά τα κατά πολύ χειρότερα έπονται. Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος μάλλον θα φτάσει στο ζενίθ του, (κι όλοι ξέρουμε τι επακολουθεί μετά) λογικά μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την FED, και την επόμενη αναμενόμενη τον Φεβρουάριο, στα μέσα ή τέλη του καλοκαιριού, θα έχουμε κράχ στα μεγάλα χρηματιστήρια, μία ισχυρή ένδειξη γι΄αυτό, είναι η μεγάλη άνοδος των μετοχών όπως π.χ το 99, ΕΙΔΟΜΕΝ. Στα καθ΄ημάς, η ανεργία θα πλήξει ακόμη περισσότερους, η ανάπτυξη ούτε που θα μας φτύσει, οι συντάξεις και οι πενιχροί μισθοί θα μειωθούν κι άλλο, και αναλόγως των διεθνών «παιχνιδιών» θα πλημμυρίσουμε από πρόσφυγες, με την κατάσταση αν γίνεται εκρηκτική έως ανεξέλεγκτη, ενώ η στροφή των ευρωπαίων και των Ελλήνων προς την ακροδεξιά, είναι δεδομένη.
  ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ.

  Εύχομαι καλή και σεξουαλική χρονία σε όλους.

 22. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 23. Εύλογη ήταν η πρόβλεψη του Παπανδρέου: αν γίνονταν οι προγραμματισμένες εκλογές, είναι βέβαιο πως θα τις κέρδιζε με τα τσαρούχια. Εύλογη όμως και η πρόβλεψη του γελοιογράφου· ακριβώς γι’ αυτό, οι εκλογές δεν έγιναν!

 24. π2 said

  Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ανοιχτό μυαλό και καλή καρδιά.

 25. ΣΠ (11), αυτό ισχύει για όλους τους πρώτους αριθμούς που αφήνουν υπόλοιπο 1 (ή 2 🙂 ) άμα διαιρεθούν διά 4 — και για κανέναν από τους άλλους.

 26. nikiplos said

  @16, υπάρχουν διαδικασίες που κάποιος νηολογείται σε ένα πλοίο. Αν ασθενήσει, το πλοίο είναι υποχρεωμένο είτε να πιάσει στο πλησιέστερο λιμάνι – Βόλος στη συγκεκριμένη περίπτωση – είτε να επικαλεστεί αερομεταφορά, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Μέχρι να διαγνωστεί στην ξηρά τι έχει – αυτός που ασθένισε το πλοίο παραμένει αρόδο για όλο το πλήρωμα… Κατά την προσέγγιση σε λιμάνι για αποβίβαση ασθενή, επιτρέπεται η αποβίβαση μόνο με μέσο των τοπικών αρχών που λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας – π.χ. λιμεναρχείο.

  Όλα αυτά (η προσέγγιση ή η αερομεταφορά) έχουν χρέωση… που πληρώνεται και από τις ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες άσκούν κι ελέγχους δεν πληρώνουν έτσι… Η λύση που βρήκαν ήταν η πιο ανέξοδη, αφού δεν θα πλήρωναν σπουδαία ασφαλιστικά για τον δόκιμο, ενώ οι άλλοι ήταν έτσι κι αλλιώς χαμένοι, δηλαδή θα τους πλήρωναν κανονικά…

  Θα μπορούσαν να τα μαγειρέψουν διαφορετικά, δεν αντιλέγω, άλλωστε από τα μαθηματικά ξέρουμε ότι ένα πρόβλημα δεν έχει μια μόνο λύση. Εντούτοις αυτή που επιλέχθηκε ήταν η πιο ανέξοδη και πιο εύκολη στην υλοποίηση…

  Φυσικά το πιο λογικό είναι το πλοίο να ξεκίνησε να πιάσει Πειραιά με ευθύνη του πλοιάρχου, ώστε το προσωπικό να κάνει γιορτές με τις οικογένειές τους. Τα κέρατα της θάλασσας όμως πάντοτε καραδοκούν…

  Να προσθέσω ότι δεν ήταν – ούτε και είναι – ο μοναδικός δόκιμος που γράφει έτσι ώρες…

 27. Babis said

  Καλημέρα, και καλή χρονιά.

  16 β
  Είσαι πολύ πεζός στις δικαιολογίες. 😛

 28. Σουμελα said

  Καλημέρα και καλή χρονιά με υγεια και ειρηνη.
  Σας στέλνω και την απάντηση από τη φίλη μου στην Κίνα σχετικά με το μανταρίνι που μόλις έλαβα.

  Both are ‘ju zi’. Tangerine is smaller, therefore little juzi, or mi ju, sweet orange. Both are regarded auspicious Chinese New Year items because of its gold colour.

 29. Γιάννης Ιατρού said

  29: Χρόνια πολλά! Άψογη.
  κι ευχαριστούμε (ρε τι σου κάνουν οι τηλεπικοινωνίες σήμερα 🙂 )

 30. Γιάννης Ιατρού said

  26:

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλή Χρονιά στον Νίκο και όλους τους συσχολιαστές, και πολλές ευχές στους εορτάζοντες!

 32. Χρόνια πολλά και υγεία στα κατσικομούλαρά μας!

  Κι επειδή εδώ (μεταξύ άλλων) βαρναλογούμε…

 33. Γιάννης Ιατρού said

 34. raf said

  Καλή χρονιά στο ιστολόγιο και τους αναγνώστες του!

 35. ΣΠ said

  26
  Σωστά. Υπάρχει το σχετικό θεώρημα του Fermat. Αυτοί οι πρώτοι αριθμοί ονομάζονται Πυθαγόρειοι πρώτοι.

 36. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὴ χρονιὰ σὲ σᾶς, στὶς οἰκογένειές σας καὶ σ’ αὐτοὺς ποὺ ἀγαπᾶτε.

 37. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και βεβαίως για τις ευχές!

  33 Αν υπήρχε συνέχεια, χάθηκε 🙂

 38. 38

  Με ξέρεις, Νικοκύρη, πόσο λίγα ξέρω από ποίηση. Αυτό, όμως, στο 33 μου φαίνεται πλήρες, με τον τρόπο που ολοκληρώνει. (λ.ε.τ.)

 39. Σήμερα, η Φιλαρμονική της Βιέννης έπαιξε το πατροπαράδοτο για Πρωτοχρονιά εμβατήριο του Ραντέτσκι, υπό τη διεύθυνση ενός νεαρού Βενεζολάνου, απόφοιτου της σχολής El Sistema, που σκοπό είχε (από το 1975) να ξεκολλάει τα φτωχόπαιδα από τις φαβέλλες και την αθλιότητα, μέσω δωρεάν μουσικών μαθημάτων. ❤ ❤ ❤

  https://en.wikipedia.org/wiki/El_Sistema

 40. Mindkaiser said

  Καλή χρονιά στο ιστολόγιο, στον Νικοκύρη και στους αναγνώστες που το απογειώνουν με τα σχόλιά τους.

 41. Καλή χρονιά παιδιά!

 42. Κάντε κλικ πάνω στο κουλο-τουίτ για να δείτε χαβαλέ στα σχόλια

 43. Μαρία said

  38
  Έχεις την πρώτη δημοσίευση του Γερβασίου θεοεμβαίκτου;

 44. Μαρία said

 45. Koulis, what else? ⭐

 46. Νίκος Κ. said

  Καλή χρονιά σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
  Αναρωτιέμαι πότε άρχισαν να δημοσιεύονται γελοιογραφίες στις εφημερίδες.
  Και μια (δευτερεύουσα) επισήμανση: Ο Στάθης ξεκίνησε σαν γελοιογράφος από τον «Οδηγητή».

 47. Καλημέρα, καλή χρονιά με υγεία, και είθε το 2017 να πιάσουμε τα 2.017.000.000 λέξεις στην τρισχιλιετή 😛 Μια μικρή προσπάθεια χρειάζεται μόνο.

  Ο Στάθης, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ξεκίνησε από τον Οδηγητή, πριν προαχθεί στον Ριζοσπάστη. αλλά παλι μπορεί να κάνω και λάθος, ήμουν πολύ μικρός τότε. 😛

 48. 47, 48 Οδηγητή δεν έπαιρνα ποτέ. Αλλά ο Στάθης στη δεκαετία του ’80 σκιτσάριζε στο «Ρίζο».

  Περί του ερωτήματος του 47: πολύ πριν τις φωτογραφίες. Η τεχνολογία μεταφοράς ενός σκίτσου είναι απλούστερη από τη μεταφορά μιας φωτογραφίας στο έντυπο.

  Ο Α’ Π.Π. απεικονίστηκε από σκιτσογράφους και όχι από φωτογράφους. Ο Φορτουνίνο Ματάνια ήταν ένας από τους καλύτερους. Αν διαβάζετε αγγλικά, ιδού τι έχει γράψει ένας σύγχρονος ζωγράφος γι’ αυτόν.

  http://gurneyjourney.blogspot.gr/search?q=Matania

  Και ιδιαίτερα ετούτο http://gurneyjourney.blogspot.gr/2008/03/matania-without-net.html

  Παρήγαγε ειδησεογραφικές εικόνες ύψιστης αισθητικής

  Και μάλιστα χωρίς προσχέδια!

  Κι όλα αυτά υπό την πίεση της καθημερινής δουλειάς, όχι σε ένα ραχατλίδικο ατελιέρ!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fortunino_Matania

  (sorry για το σεντόνι, πρωτοχρονιάτ’κα!)

 49. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Σπ & Άγγελο. Στις 13 Νοέμβρη 2017 οι αγγλαρες/αμερικαναρες που βάζουν πρώτο το μηνα θα γράφουν: 11/13/17. Τρεις διαδοχικοί πρώτοι στη σειρά σε ημερομηνία. Ασυνήθιστο…Αν μη τι αλλο…

 50. Για πες βρε Κιντ εσύ που έχεις μοναχικό χρόνο στη ξενητιά, αν φυσικός λογάριθμος είναι ο λογάριθμος με βάση το e και το e ορίζεται ως η βάση των φυσικών λογαρίθμων, πώς διάολο φτάνουμε στον ορισμό του e; Τι ιδιότητες έχει ώστε οι δικοί του λογάριθμοι να θεωρούνται φυσικοί και οι άλλοι παρακατιανοί; (απορίες των εορτών..)

 51. Γιάννης Ιατρού said

  43, 45, 46 Ειδοποιάτε ρε σεις, να το συμμαζέψουμε λίγο 🙂

 52. 52

  Γιάννη, έχει και συνέχεια που ο Τζώρτζ ψήνει τη γυναίκα του μαφιόζου και τις μαζεύει από τους μπράβι (σικ ρε) του

 53. καλή χρονιά!

 54. Παναγιώτης said

  Χρόνια πολλά και καλά στο Νικοδεσπότη και
  σε όλους τους καλεσμένους του.
  Και με χύμα τσιμέντο βουλιάζει το παπόρο.
  Γιατί να είναι χύδην;

 55. Μαρία said

  49
  Για γελοιογραφίες ρώτησε ο άνθρωπος.

  Η λέξη πάντως στο ελληνογαλλικό λεξικό του Σκαρλάτου Βυζάντιου χαρακτηρίζεται νεολογία το 1846.

 56. ΣΠ said

  51
  Δύτη, επειδή δεν μπορώ να γράψω μαθηματικά σύμβολα, δες καλύτερα αυτό το βίντεο:

 57. sarant said

  39 Εννοώ ότι στην αρχή δεν έβγαινε η εικόνα

  44 Ιδού το παλιό μας άρθρο
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/02/mponamas/

  47 Σωστά. Αλλά αναφέρω καθημερινές εφημερίδες.
  Γελοιογραφίες είχε ο Ρωμηός τον περασμένο αιώνα, είχε ο Νέος Αριστοφάνης, είχε το Punch

 58. ΓιώργοςΜ said

  53 Αναμενόμενο δεν είναι; Πίνει Νεσπρέσο και τις τρώει από Μπράβο :-))

 59. 56

  Εγώ απάντησα γενικότερα καθώς η γελοιογραφία είναι ένα είδος απεικόνισης, πιο αυτοτελές από την ειδησεογραφία αλλά όχι εντελώς αποκομμένο από δαύτην.

 60. 57 ΣΠ, ευχαριστώ πολύ, πολύ διαφωτιστικό. Σας έχω πει ότι στο λύκειο παραλίγο να το γύριζα στο μαθηματικό;

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από τη «Σύγχρονη γυναίκα» ξεκίνησε ο Στάθης και ύστερα στον «Οδηγητή». Θα θυμούνται οι παλαιότεροι τους «εργατάκους» του. Είχα φίλο στην ΚΝΕ (εδώ δεν ισχύει το πες μου τον φίλο σου… 😊) και μου πάσαρε ενίοτε να διαβάσω το εν λόγω έντυπο «για να ξεστραβωθώ», όπως έλεγε.

 62. Faltsos said

  Καλή Χρονιά
  και
  Χρόνια Πολλά

  ειδικά σε όσες και όσους γιορτάζουν.

  Τον σχολιασμό μονοπώλησε η καινούργια χρονιά και ξεχάστηκαν οι Βασίληδες και οι Βασιλικές.

  Ένα πολύ σύντομο αφιέρωμα:

  Βασιλική

  Ο μέγας Βασίλης του λαικού μας τραγουδιού

  Ο Βασίλης του ελληνικού ροκ και όχι μόνο

  κι άλλος μεγάλος Βασίλης του ελληνικού τραγουδιού στο ξεκίνημά του

 63. Ριβαλντίνιο said

  Καλή Πρωτοχρονιά και καλή χρονιά σε όλους. Όσα καλά σας έτυχαν όλες τις προηγούμενες χρονιές της ζωής σας, να σας έρθουν αυτή την χρονιά συσσωρευμένα και ακόμα παραπάνω. Χρόνια πολλά και σε όσους γιορτάζουν.

 64. Ωτιτούπε του Βραζιλιάνουουουου…!!!

 65. Avonidas said

  Καλησπέρα, και καλή χρονιά.

  #51, 57. Μπορείς να ορίσεις το e με έναν ωραίο γεωμετρικό τρόπο, μάλιστα μπορείς να ορίσεις *πρώτα* τους φυσικούς λογαρίθμους, κατόπιν την εκθετική συνάρτηση και μετά το ίδιο το e.

  Ξεκινάς από την καμπύλη y = 1/x, τη σχέση των αντιστρόφως ανάλογων μεγεθών, που γεωμετρικά είναι μια υπερβολή (και παρεμπιπτόντως, μια από τις κωνικές τομές).

  Πάρε τώρα αυτή την καμπύλη, ξεκίνα από το x=1 και «σάρωσε» το εμβαδόν ανάμεσα στην καμπύλη και τον άξονα των x, μέχρι κάποια τιμή του x. Θα έχεις ένα καμπυλόγραμμο τραπέζιο, ας πούμε. Το εμβαδό αυτού του τραπεζίου είναι ο φυσικός λογάριθμος του x, log(x), και μπορείς με γεωμετρικά επιχειρήματα να αποδείξεις όλες τις βασικές του ιδιότητες.

  Τώρα μπορείς να ορίσεις την εκθετική συνάρτηση, exp(y), ως την αντίστροφη του λογαρίθμου (φέρε τούμπα τους άξονες, το x να γίνει y και το y να γίνει x),

  y = log(x) x = exp(y)

  Σύντομα διαπιστώνεις ότι η εκθετική συνάρτηση έχει μια ωραία ιδιότητα: η τιμή της για ένα άθροισμα είναι το γινόμενο των τιμών της για κάθε όρο, exp(a+b) = exp(a)*exp(b). Αυτό σημαίνει ότι η εκθετική συνάρτηση λειτουργεί όπως η ύψωση σε δύναμη. Έτσι, μπορείς πια να γράψεις exp(x) = e^x, όπου e = exp(1).

  Και γεωμετρικά, το e είναι η τιμή του x που κάνει το εμβαδόν του καμπυλόγραμμου τραπεζίου κάτω από την υπερβολή ίσο με τη μονάδα:

  Εμβαδόν [ y=1/x : x = 1 –> x = e ] = 1

 66. Spiridione said

  Οι πρώτες γελοιογραφίες σε ελληνική εφημερίδα πρέπει να ήταν στη σατιρική Τρακατρούκα του Νικόλαου Μπύλλερ (1848)
  http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=44664&seg=
  Και καλή χρονιά

 67. Corto said

  Χρόνια πολλά! Ευτυχισμένο το νέο έτος, με υγεία, χαρά και ειρήνη!

 68. Avonidas said

  #66. Ξέχασα να πω (και δεν το λένε και στο βίντεο) ότι πέρα από τα προβλήματα ανατοκισμού και τη μελέτη των ρυθμών ανάπτυξης, το e και οι φυσικοί λογάριθμοι ήταν χρήσιμοι και στην κατασκευή λογαριθμικών πινάκων για πρακτικούς υπολογισμούς.

  Το σκεπτικό είναι απλό: η πρόσθεση είναι πιο εύκολη από τον πολλαπλασιασμό, και η αφαίρεση από τη διαίρεση. Αν έχω έναν πίνακα που μου δίνει, σε πυκνά διαστήματα, τους λογαρίθμους των αριθμών που θέλω να πολλαπλασιάσω, προσθέτω τους λογαρίθμους τους. Μετά, αναζητώ το άθροισμα που βρήκα στη στήλη των λογαρίθμων, και διαβάζω στην αρχική στήλη το γινόμενο. Αυτοί οι πίνακες εξυπηρετούσαν τους υπολογισμούς στους περασμένους αιώνες, όπως τους εξυπηρετούν σήμερα τα κομπιουτεράκια. Μάλιστα, έχω ένα γαλλικό βιβλιαράκι με λογαριθμικούς πίνακες από τα σχολικά χρόνια της μάνας μου!

 69. Ευχαριστώ Αβονίδα!
  Με λογαριθμικό κανόνα είχα μάθει κι εγώ να κάνω πολλαπλασιασμούς. Όχι πως το θυμάμαι κιόλας.

 70. gpoint said

  # 51

  Με απλά λόγια η συνάρτηση e εις την x έχει σαν παράγωγο τον εαυτόν της (παράγωγος είναι η μεταβολή της συνάρτησης σε σχέση με την μεταβολή της μεταβλητής, πολύσημαντική στην μελέτη) Επιλέγοντας το e σαν λογαριθμική βάση λογω των ιδιοτήτων των λογαρίθμων έχεις τον λογάριθμο της e εις την x να κάνει x, άρα συμφέρει η μετατροπή κάθε συνάρτησης στην μορφή e εις την f(x). Κάποια φυσικά μεγέθη μεταβάλλονται εκθετικά οπότε οι λογάριθμοι με βάση το e ονομάσθηκαν φυσικοί ή νεπέριοι

 71. 70

  Αυτά με φάγανε και μπήκα στο ΕΜΠ με φόρα απ’ τη Στουρνάρη, δεν πρόλαβα να φρενάρω και βρέθηκα Τοσίτσα, κατευθείαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο. 😦

 72. Avonidas said

  #70. Παρακαλώ 😀

  Ναι, η αρχή του λογαριθμικού κανόνα είναι η ίδια: το κομμάτι που ολισθαίνει ουσιαστικά κάνει προσθέσεις και αφαιρέσεις με μηχανικό τρόπο, και διαβάζουμε στην κλίμακα τα γινόμενα και τα πηλίκα. Αλλά δεν μπορείς να πετύχεις μεγάλη ακρίβεια, εκτός κι αν οι ενδείξεις είναι πολύ πυκνές.

 73. ΣΠ said

  69, 70, 73
  Αυτό όμως ισχύει για τους λογαρίθμους σε οποιαδήποτε βάση. Δεν έχει να κάνει με το e. Μάλιστα ο λογαριθμικός κανόνας είχε το 10 ως βάση.

 74. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  67 Βαυαρός ήταν;

 75. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Α ρε Δύτη ανησυχίες που εχεις πρωτοχρονιάτικα!… 🙂
  Ωραία τα είπαν οι φίλοι πιο πάνω ,αλλά εγώ θα στα πώ πιο απλά και αλεφαντίστικα, για να μάθεις μπαλίτσα με τον Άρχοντα και να εμβαθύνεις στην πολύ βαθιά φυσικότητα του e , που είναι η εξής:
  Πού στηρίζεται η σύγχρονη κενονία και ο κόσμος ούλος να ούμε τεχνολογικοεπιτευγματικώς-wise να ούμε;
  Στηρίζεται στο ότι ο ρ υ θ μ ό ς μ ε τ α β ο λ ή ς μιας ποσότητας (είτε αυτό είναι χρήμα τοκογλυφικόν ή ξέρω γω ραδιενεργά αποτέτοια ή βακτήρια ή ό,τι αγαπάς) εξαρτάται από την τιμη της ποσότητας αυτής μια δεδομένη χρονική στιγμή.
  Το παραπάνω προφανές ,με επιστημονιζέ λόγια παναπεί να λύσουμε τη διαφορικιά εξίσωσις να ούμε :
  d/dt(F)=-k*F
  (όπου F η ποσότης και k μια σταθερά που ποικίλλει ανά περίσταση. Στη ραδιενεργιά αποσύνθεσις να ούμε είναι 1/2, στους τοκοι των τραπεζώνε όσο θένε αι τραπεζίται…κ.λ.π)
  Αυτή η εξίσωσις έχει το κλειδί της ευτυχίας για πλήθος φυσικώνε και κοινονικώνε φαινομένωνε να ούμε.
  Ε, αυτή η διαφορικιά εξίσωσωση έχει λύση:
  F(t)= c* e^(-k*t)
  Boυαλά λα μαζί ντε e!

  To e λύνει τη βασικότερη εξίσωση της Ζωής στον πλανήτη!

 76. Avonidas said

  #74. Ναι, αλλά αν θέλεις να καταρτίσεις λογαριθμικούς πίνακες, είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις από τη φυσική εκθετική συνάρτηση, για την οποία υπάρχουν τεχνάσματα υπολογισμού, και μετά να κάνεις μια αλλαγή κλίμακας για να καταλήξεις σε όποια βάση θέλεις.

  (Για την ακρίβεια, ο Napier δεν ξεκίνησε από την εκθετική συνάρτηση, αλλά κατέληξε ασυναίσθητα σε κάτι πολύ κοντινό φτιάχνοντας τους πίνακες. Ένας ακόμη λόγος που θεωρείται «φυσική» βάση 😉 )

 77. Ωραία, σας μερσώ όλους. Είχα την απορία γιατί οι σταθερές συνήθως ανάγονται σε φυσικούς νόμους, όχι μαθηματικούς. Πέρα από το π έχουμε και το e λοιπόν σ’ αυτή την κατηγορία. Ζμπαθάτε με οι υπόλοιποι που μετέτρεψα πρωτοχρονιάτικα το ιστολόγιο σε μαθηματικό φωτεινό παντογνώστη 🙂

 78. Avonidas said

  #76. Και αι ραδιενεργαί γάται έχουν 14 ημιζωαί, να ‘ουμε 😉

 79. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  79. Δε σε πιάνω…

 80. εδώ πήγαινε αυτό

  Μαζί με το 2011, το 2017 αποτελεί ζευγάρι σέξι πρώτων.
  https://oeis.org/A046117

 81. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Πέρα από το π έχουμε και το e λοιπόν σ’ αυτή την κατηγορία.»
  Σε ποια κατηγορία δηλαδή, Δύτη;

 82. Avonidas said

  #78. Ζμπαθάτε με οι υπόλοιποι που μετέτρεψα πρωτοχρονιάτικα το ιστολόγιο σε μαθηματικό φωτεινό παντογνώστη

  Μη σκας, θα το διορθώσω αμέσως. Εμείς εδώ λεξιλογούμε, έτσι; Λοιπόν, ας δούμε πόθεν ο λογάριθμος, μιας κι εμένα τουλάχιστον δεν μου το μάθανε στο σχολείο γιατί τους λένε έτσι.

  «Λογάριθμος», Logarithmus, είναι ο αριθμός που αντιστοιχεί στον λόγο, και λόγος είναι η αναλογία. Δηλαδή, ο λογάριθμος είναι ο δείκτης της αναλογίας. Ποιάς αναλογίας; Του αριθμού του οποίου τον λογάριθμο παίρνουμε με τη μονάδα, καθότι:

  log(e^x / 1) = log( e^x / e^0 ) = log ( e^(x-0) ) = x

  Ή αλλέως, όταν οι λογάριθμοι φτιάχνουν αριθμητική πρόοδο, οι αριθμοί φτιάχνουν γεωμετρική πρόοδο, πρόοδο σταθερών λόγων, ο.ε.δ.

 83. Avonidas said

  #80. Οι γάτες έχουν 7 ζωές, έτσι; Και 2 φορές το 7 είναι 14. Άρα, οι ραδιενεργές γάτες έχουν 14 ημί(1/2)ζωές 😛

 84. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  84. Ναι μωρέ, αυτό τόπιασα ,μέχρι εκεί μου κόβει εντάξει. Απλά μου φάνηκε ειρωνική η φατσούλα… forget it, and forgive me. είμαι λίγο ευάξαπτος και παρεξηγιάρης τελευταία. Θα μου περάσει… 🙂

 85. Pedis said

  # 78 – Είχα την απορία γιατί οι σταθερές συνήθως ανάγονται σε φυσικούς νόμους, όχι μαθηματικούς. Πέρα από το π έχουμε και το e λοιπόν σ’ αυτή την κατηγορία.

  «as far as the laws of mathematics refer to reality, they are not certain; and as far as they are certain, they do not refer to reality.»
  Αλβέρτος

  Η έκφραση «μαθηματικός νόμος» δεν είναι καλά ορισμένη.

 86. 65, 😀

  Εδώ κολλάει κι ένα που ‘χα ακούσει για τον Θρύλο με την Γιούβε:
  Είναι πολλά τα 7, Άρη!

 87. 84, …#80. Οι γάτες έχουν 7 ζωές, έτσι; Και 2 φορές το 7 είναι 14.
  Άρα, οι ραδιενεργές γάτες έχουν 14 ημί(1/2)ζωές😛 …

  Μια που το ανέφερες, να εκφράσω μιαν απορία που
  με ταλανίζει από καιρό:

  Το ημίδιπλο κρεβάτι δεν θα ‘πρεπε να ‘ναι το μονό;
  (1/2) x (2) = 1

 88. Την Πρωτοχρονιά του 07 δεν είχε εφημερίδες, ενώ κύριο θέμα ήταν ο απαγχονισμός του Σαντάμ Χουσεΐν. Από τα πρωτοσέλιδα που τηρούσε το in.gr, βλέπω έναν Μητρόπουλο στα Νέα.
  http://kiosk.in.gr/day_issues.asp?lngDtrID=3&dtmIssueDate=2/1/2007&lngPageOffset=0 Ανοίγει και μεγαλύτερο http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2007/01/02/2_h.jpg

 89. Pedis said

  Για βρείτε ποιο από τα παρακάτω είναι μέρος του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του ΠτΔ και καθηγητή Παυλόπουλου του ’15 και ποιο του ’16 ;

  (bla bla …)

  Και να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως τους επικινδύνως διαβρωμένους πυλώνες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

  Να είσθε βέβαιες και βέβαιοι ότι την αποστολή αυτή θα την φέρουμε σε πέρας αποδεικνύοντας στην πράξη, για μιαν ακόμη φορά, την δύναμη και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων, ιδίως σε χαλεπούς καιρούς.

  Και θα την φέρουμε σε πέρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δίνοντας μαζί με τους λοιπούς Εταίρους μας τον αγώνα ώστε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα να οδηγηθεί προς την τελική ενοποίησή του, στηριγμένο πάνω στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ήτοι πάνω στις αρχές και τις αξίες του αυθεντικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

  Το εγχείρημα τούτο καθίσταται ευχερέστερο σήμερα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει, επιτέλους, ν’ αναγνωρίζει εμπράκτως ότι στο επίκεντρό της βρίσκεται ο Άνθρωπος, μ’ όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος: Δηλαδή το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, οι θεσμικές βάσεις της Αρχαίας Ρώμης και οι περί αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης διδαχές της Χριστιανικής Παράδοσης.

  [… κι αλλες παπαριές …]

  Χρόνια πολλά, χρόνια ειρηνικά, χρόνια ελπιδοφόρα, εμπνευσμένα από τα, σύμφυτα με τον Ελληνισμό, ιδανικά της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

  ——— ////// —————– ///// ————

  (… κόντρα παπαριές …)

  Πρώτον, στην αταλάντευτη και ενεργό πορεία μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Η πορεία μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Δοθέντος ότι είναι, από κάθε άποψη, υπαρξιακή και για εμάς και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ’ εκείνους δε οι οποίοι αμφισβητούν –θέλω να ελπίζω καλόπιστα- τις ικανότητές μας αναφορικά με την συνεπή εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων απαντούμε, δίχως ίχνος αλαζονείας και έλλειψης επίγνωσης των δυνάμεών μας: Οι Έλληνες όχι μόνον αποτελούμε, εξ ορισμού, συστατικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος στο σύνολό του. Αλλά μπορούμε, τώρα που το Οικοδόμημα αυτό κλονίζεται λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, να συμβάλλουμε στην στήριξή του μέσω της επιστροφής στις ρίζες του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους. Ρίζες που τρέφουν ευεργετικά, μεταξύ άλλων και κατ’ εξοχήν, το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και η Χριστιανική Διδασκαλία και Παράδοση. Και τούτο διότι εμείς μεσ’ από την δική μας πικρή εμπειρία μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους Εταίρους μας ως προς τα εξής:

  (και bla bla …)

  Γι’ αυτό η Ελλάδα στέκεται πάντα όρθια και πάντα συνεπής στον διάλογό της με την Ιστορία, την δική της, την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Απ’ αυτή την μεγάλη δοκιμασία θα βγούμε νικητές. Αλλά και σοφότεροι, ως προς σφάλματα που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ας αναλογισθούμε ότι έχουμε ιερό χρέος να μην υπονομεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών.

  Χρόνια πολλά, καλά κι ελπιδοφόρα. Κι εύχομαι το … ν’ αποτελέσει, με την ορθοφροσύνη και την αποφασιστική συμβολή όλων μας, Έτος-αφετηρία εθνικής ανάτασης. Έτος σταθμό για το μέλλον που αρμόζει στην Πατρίδα μας, στον Λαό μας, στο Έθνος μας.

 90. Avonidas said

  #88. Το ημίδιπλο κρεβάτι δεν θα ‘πρεπε να ‘ναι το μονό;

  Αμ, ο ημιόροφος, τι θα ‘πρεπε να ‘ναι, τότε; Κάτι σαν την Πλατφόρμα 9 3/4;

 91. Να μην ξεχάσω:
  Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!

  Σε άλλα νέα:
  Στο χτεσινό ρεβεγιόν
  ο κόφτης της
  Βασιλόπιτας
  έφερε εις πέρας την αποστολή του
  ως εξαιρετικός
  Βασιλοπίτωρ

 92. Avonidas said

  #88. Όσο το καταλαβαίνω, ημίδιπλο κρεβάτι είναι αυτό που έχει πλάτος όσο ενάμισι μονό. Άρα, κανονικά θα έπρεπε να το λένε ημίτριπλο!

 93. Ριβαλντίνιο said

  Επικράτησε μάλλον να λέμε το λάθος, όπως λέμε δισεκατομμύριο αντί για χιλιεκατομμύριο.

 94. sarant said

  Άλλο γλώσσα αλλο μαθηματικά -άλλωστε πρβλ. δισεκατομμύριο = χίλια εκατομμύρια

 95. 82 των μαθηματικών σταθερών

 96. Avonidas said

  #94,95. Θα ήταν καλύτερα να είχαμε ακολουθήσει ένα συνεπές σύστημα, όπως στον Ψαμμίτη του Αρχιμήδη, και να μιλάμε για εκατοντάδες, για μυριάδες (εκατοντάδες εκατοντάδων), εκατοντάδες μυριάδων (εκατομμύρια), μυριάδες μυριάδων κλπ.

  …δυσμοιριάδες 😉

 97. ΣΠ said

  Όπως το καταλαβαίνω, το πρόθεμα ημι- εδώ δεν σημαίνει το μισό με την μαθηματική έννοια αλλά το ενδιάμεσο. Μεταξύ του μονού και διπλού στο ημίδιπλο κρεβάτι, μεταξύ του ισογείου και του 1ου ορόφου στον ημιώροφο.

 98. Avonidas said

  #98. Έτσι είναι, αλλά να μην κάνουμε και λίγη πλάκα;

 99. Pedis said

  -> 90 – Πλατζιάρει χοντρά τον εαυτό του … αλλά οι Ρωμαικοί θεσμοί τη μία χρονιά παίζουν την άλλη δεν παίζουν. Πετάει στα κουτουρού και χύμα πράμα, ό,τι του βρίσκεται.

  [Στη χριστιανική παράδοση που επικαλείται ο Παυλόπουλος έχουν θέση και οι Ιουδαίοι με την κουλτούρα τους; Οι πρεσβυταριανοί; Οι καθαροί; Οι φραγκισκανοί; Οι πάπες στρατηλάτες; Οι τουρκεμένοι πατριάρχες; Η τρίτη Ρώμη του Χριστιανισμού; (-> Μόσχα … α προπό, ανήκουν στην Ευρώπη τα λεγόμενα «μογγολικά ασιατικά φύλα» δηλ. οι Ρώσοι πλην όμως «αδερφοί» -ποιανών;- ορθόδοξοι); ]

 100. Ριβαλντίνιο said

  @ 100 Pedis

  ανήκουν στην Ευρώπη τα λεγόμενα «μογγολικά ασιατικά φύλα» δηλ. οι Ρώσοι

  Είναι οι Μογγόλοι Ρώσοι ;

  Ευρώπη = ελληνορωμαϊκός πολιτισμός + χριστιανισμός.

 101. 51 κλπ.: Κι από το σχολικό βιβλίο:
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B133/708/4694,21234/ Το e στην πρώτη υποπαράγραφο, λίγο παρακάτω.

 102. Pedis said

  Ακόμη και ο γεροσυμβιβασμένος Έκο στα τελευταία του (μετά το ορόσημο του ’99 να εξηγούμαστε) φαίνεται εκατό φορές πιο ριζοσπάστης και ανοικτόμυαλος από τα ξεφτιλίκια αναθεωρητικά κλισέ της σύγχρονης ευρωπαικής πολιτικής «διανόησης» (και ένα εκατομύριο φορές περισσότερο άμα πρόκειται για τη μακριά παράδοση των εθνοσωτήριων δεκάρικων …):

  Ουμπέρτο Έκο, Χριστιανισμός και Ευρώπη

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  34 – Γιατί ρε Γιάννη τι σε ενόχλησε από την ευχή μου, μήπως το σεξουαλική; ε βγάλτο και κράτα μόνο το καλή. 🙂

 104. Avonidas said

  #34, 104:

  https://scontent.fath3-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15726771_964584107011085_367635437055817023_n.jpg?oh=8330139a0cc6651642c60534158d23bf&oe=59225B2C

 105. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 106. nikiplos said

  Καλησπέρα… επειδή η συζήτηση πήγε κάπως… ωραία, η γνώμη μου είναι ότι το διακύβευμα σήμερα δεν είναι θρησκευτικο. Οι θρησκείες δεν ήταν παρά ένα εργαλείο χειραγώγησης των μαζών.

  Δεδομένης της παγκοσμιοποίησης και της ανάγκης για οικονομίες κλίμακας, σήμερα ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός φαντάζει παρηκμασμένος. Κατά τη γνώμη μου, με εξαίρεση την Αγγλική Κουλτούρα, ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός ήταν πάντοτε κάπως εσωστρεφής. Η παρακμή του προήλθε κυρίως επειδή τα πολύ εξτρεμιστικά στρώματά του εξωστρακίστηκαν σε άλλες ηπείρους. Έμειναν λίγο, πολύ οι «λαπάδες» που θα έλεγε κι ο αριστούχος δαιμόνιος πολιτικός μηχανικός της συμπρωτεύουσας.

  Από την άλλη σήμερα σε εμένα φαντάζει ξεκάθαρο πως τα συμφέροντα των ισχυρών δεν μπορούν να τα υπηρετήσουν ούτε οι παρηκμασμένοι Ευρωπαίοι με τον έντονο σκεπτικισμό τους, ούτε και οι radical Αγγλοσάξονες των ΗΠΑ, με τον ατταβισμό τους και τους «χούφτωστην, χούφτωστην» νέους προέδρους τους…

  Πιστεύω πως εκείνοι που έχουν συγκεντρώσει τον πλούτο, σήμερα αλοιθωρίζουν προς το radical εξτρεμιστικό Ισλαμ. Έχει όλα τα προσόντα που είχε και ο Χριστιανισμός την εποχή του Σενέκα. Έτσι η εξέλιξη δείχνει ισχυροποίηση του Σαουδαραβικού Δόγματος που δεν έχει καμία σχέση με το Κοράνι, ενώ χτυπιόνται αλύπητα οι σκεπτικιστές μουσουλμάνοι της Δύσης και της εγγύς Ανατολής. Από την «έξαφάνιση» των μπεταχτσήδων των Βαλκανίων και της παλαιάς ανατολικής ευρωπαϊκής ηπείρου, το χτύπημα στον Τουρκική χερσόνησο των Αλεβιτών και ευρωπαϊστών Τούρκων μέχρι τα αντίστοιχα στο Λίβανο, την Συρία και την Αίγυπτο… Αυτά διαδέχθηκαν τα χτυπήματα των 90ς στην Αλγερία και στο Μαρόκο. Σε όλον τον κόσμο, το μετριοπαθές Ισλαμ δεν γίνεται ανεκτό και παραδόξως, χωρίς κανέναν θεολογικό λόγο, το εξτρεμιστικό ακραίο ισλάμ των Σαουδαράβων έχε αναδειχθεί ως το «καθαρό» Ισλάμ.

  Εμπόδιο σε αυτό, είναι μόνο το Ιράν και οι Σιΐτες, αλλά αυτοί δεν είναι παρά μειοψηφία σε παγκόσμια κλίμακα…

  Γιατί κατά τη γνώμη μου σήμερα οι Δυνατοί που έχουν το χρήμα σε παγκόσμιο παίγνιο συντάσσονται με το ακραίο ισλάμ? Μα γιατί εκεί βρίσκουν άφθονους ηλιθίους να σκοτωθούν για πάρτη τους. Όπως έλεγε κι ο Αίσωπας, πολλά οίδε μεν αλώπηξ, εχίνος όμως έν και μέγα…

  Καλύτερα να έχεις τον κόσμο αγράμματο κι αποβλακωμένο παρά μορφωμένο, γνώστη και με δικαίωμα γνώμης… Ο κόσμος βαδίζει από τον «δυτικό άνεμο» προς έναν μεσαίωνα. μέχρι την σύγκρουση που θα είναι μεταξύ δυτικού ακραίου κι επιθετικού φονταμενταλισμού εναντίον του κίτρινου τόξου…

  Φυσικά σε μια τέτοια, εγώ συντάσσομαι αναφανδόν με τους κίτρινους (ποιός να μου τό ‘λεγε)…

  Τα ανωτέρω φυσικά, ρηχά, επιφανειακά και καθόλου απόλυτα ως προς το ότι τα πιστεύω με μεγάλη σιγουριά…

 107. ΣΠ said

  65
  Και η απάντηση:
  https://scontent.fath4-1.fna.fbcdn.net/v/l/t1.0-9/15826523_1317483614977118_9185798710513902081_n.jpg?oh=0bcc8ca80b5bc18d15c9420d96f55a79&oe=58D72940

 108. 97, …#94,95. Θα ήταν καλύτερα να είχαμε ακολουθήσει ένα συνεπές σύστημα, όπως στον Ψαμμίτη του Αρχιμήδη, και να μιλάμε για εκατοντάδες, για μυριάδες (εκατοντάδες εκατοντάδων), εκατοντάδες μυριάδων (εκατομμύρια), μυριάδες μυριάδων κλπ.

  …δυσμοιριάδες😉 …

  Ήταν μυραίο!

 109. Γς said

  και φαταλ

 110. 98, 99,
  Ε, φυσικά – ο διπλασιασμός προχωράει κατά το ήμισυ, δηλαδή σταματάει στο 1,5.
  (Οπότε ημίτριπλο είναι το διπλό! 🙂 )
  Πρωτοχρονιά είναι, λέμε και κανημίδιπλη κουβέντα…

 111. Γς said

  110:

  φαταλ [μοιραίο] και
  μπουτιαίο [μηριαίο]

 112. Πάνος με πεζά said

  Με κείνα και μ’ αυτά, φτάσαμε στο 17…
  Καλή χρονιά σε όλους. Και πλέον, βρισκόμαστε φυσικά σε χρονιές με πολύ τρόμο, που, ακόμα χειρότερα, μάθαμε να τον συνηθίζουμε…

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  107. Εκτός από την αμορφωσιά και τη θρησκοληψία, που αφορούν κυρίως τους πληθυσμούς του τρίτου κόσμου, χρήσιμο εργαλείο ελέγχου είναι ο τρόμος. Μ’ αυτόν ελέγχουν τους κατοίκους των προηγμένων χωρών. Όταν είσαι τρομοκρατημένος και δεν ξέρεις πότε και από πού θα σου ‘ρθει, κάνεις πολλές παραχωρήσεις εις ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες:
  http://www.efsyn.gr/arthro/o-fovos-os-ergaleio-kyriarhias

 114. ΓιώργοςΜ said

  114 Κι επειδή μερικοί είμαστε οπτικοί τύποι (και κάπως απλοϊκοί), https://www.youtube.com/watch?v=lGYFRzf2Xww

 115. nikiplos said

  @114, πολύ ωραία τα λέει…

  Να συνοψίσω μόνο ότι η οπτική γωνία πλέον είναι διαφορετική, γιατί ο φόβος δεν είναι ο «κακός κομμουνιστής» ή ο «κακός άλλος» (αγελαίος ετεροπροσδιορισμός). Ο φόβος είναι μέσα στον ίδιο μας τον χώρο (και γιατί όχι) στο ίδιο μας το σπίτι… Ο «ακαμάτης» ανεψιός, που δεν κάνει τίποτε στη ζωή του, δεν προσπαθεί για κάτι, δεν έχει κίνητρο, είναι άνεργος και ξαφνικά αποφασίζει να κάνει κάτι θεαματικο. Από το να σκοτώσει τους συμμαθητές του στο σχολείο, έως να εκτελέσει μ’ ένα καλάσνικοφ και ύστερα να τρώει στον παράδεισο καλεσμένος του προφήτη με τα ουρί και εκείνους που σκότωσε, (σωσμένους πλέον) συνδαιτημόνες του… Ανάλογα με τι αναφορές μεγάλωσε, ανάλογα με το ποιούς μισεί.

  Φυσικά αυτά δεν είναι καινούρια στις δυτικές κοινωνίες. Κάποτε ας πούμε ο βάζελος μισούσε τον γαύρο και δίχαζαν τη μιζέρια τους, αντί να την ενώσουν ενάντια σ’ εκείνους που τους την παρείχαν απλόχερα…

  Σήμερα ήρθε η έλλειψη ιδεών, η έλλειψη πίστης σε κάτι, οι κομμουνιστές απέθαναν… τι μένει? ποιός έχει αναφορές στους απόκληρους αυτού του κόσμου? Μόνο οι ακραίοι… Ο Ναζισμός (καλά θα ήταν να είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον φασισμό, ο φασισμός «καθάριζε» με καστορέλαιο και ολίγο ξύλο, όχι με Άουσβιτς), η θρησκοληψία, η μισαλλοδοξία· κοινώς το μίσος για τον «άλλο».

  Ο «άλλος» ευθύνεται και πρέπει να πεθάνει, όπως και δήποτε…

  Από την άλλη υπάρχουν οι αναφορές του κίτρινου πολιτισμού… Οι ομάδες, οι άνθρωποι κρίκοι αλυσίδων, οι οιωνεί σκλάβοι ενός τροχού που δεν απαιτείται να αναρρωτηθούν γιατί είναι εκεί και τον γυρίζουν. Πρέπει να είναι ευτυχισμένοι που βρέθηκαν εκεί και φυσικά, ο τροχός τους να γυρίσει πιο γρήγορα από τους άλλους γύρω τους…

  Αν επαληθευθούν εκείνοι που προβλέπουν τη βίαιη σύγκρουση, πιστεύω ακράδαντα, πως ο νέος αυτός πόλεμος θα είναι αναμφισβήτητα χωρίς καμία προηγούμενη αναφορά…

 116. sarant said

  114 Καλά τα λέει πραγματι

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – Έτσι,☺ με την διαφορά πως εγώ δεν προφήτευσα τίποτα, γεγονότα και κάποιους συλλογισμούς μου έβαλα.😕

 118. Corto said

  Αφού πέρασαν τα μεσάνυχτα και μπήκε η 2α Ιανουαρίου, αποτολμώ να βάλω ένα τραγούδι της Πρωτοχρονιάς διαφορετικό από τα άλλα:

  Στην ξενητειά, απελπισμένος

  Μουσική και στίχοι: Σωτήρης Γαβαλάς ή Μεμέτης
  Ερμηνεία: Κώστας Ρούκουνας
  Αθήνα, 1936

  Πρωτοχρονιά, Αγιοβασιλειού, στην άμμο καθισμένος,
  με ένα ξεροκόμματο, την πέρασα ο καημένος.

  Κι αυτήν την ώρα σκέφτηκα, Μαριώ, τα βάσανα μου,
  και για νεράκι έπινα τα μαύρα δάκρυα μου.

  Γιατί ήμουνα στην ξενητειά, μακριά από την πατρίδα,
  και ζούσα γυναικούλα μου με ψεύτικη ελπίδα.

  Η ξενητειά, η ερημιά, η πίκρα και η λύπη,
  όλα μου τα ‘δωσε ο Θεός, τίποτα δεν μου λείπει.

 119. (100, 101) Όπως έλεγε με καμάρι ο Αλέξανδρος Μπλοκ τον καιρό της Επανάστασης,
  Да, скифы — мы! Да, азиаты — мы,
  С раскосыми и жадными очами!
  (Ναι, Σκύθες είμαστε, ναι, είμαστε Ασιάτες,
  με τα μάτια λοξά κι αχόρταγα)
  Διαβάστε το, σε αγγλική μετάφραση αν δεν ξέρετε ρωσικά,, να σας έρθει σύγκρυο…

 120. Αβωνίδα, όπως διαπίστωσα και ιδίοις όμμασι προ ημερών, είσαι μικρός 🙂 Δεκαδικούς λογαρίθμους και λογαριθμικούς πίνακες χρησιμοποιούσα κι εγώ στο σχολείο. Σήμερα βέβαια έχουν αρχαιολογική μόνον αξία…
  Δύτη, άλλος ένας λόγος που οι φυσικοί λογάριθμοι λέγονται φυσικοί είναι ότι ανακύπτουν φυσικά στα μαθηματικά ως ολοκλήρωμα της συνάρτησης 1/x. Το απίστευτο όμως είναι τους εφεύρε (σχεδόν) ο βαρώνος John Napier προτού αναπτύξουν οι Νεύτων και Λάιμπνιτς τον απειροστικό λογισμό!
  Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Euler, όταν εισάγει το σύμβολο e, λέει ρητώς «ponamus autem brevitatis gratia pro numero hoc 2,718281828459&c constanter litteram e, quae ergo denotabit basin Logarithmorum naturalium»· ήταν επομένως ήδη γνωστό ότι τόση περίπου ήταν η βάση των φυσικών λογαρίθμων, χωρίς βέβαια να είναι γνωστές όλες οι άλλες αξιοσημείωτες ιδιότητες αυτού του αριθμού.
  Τέλος, για να γλωσσολογούμε κιόλα, νομίζω πως τους λογαρίθμους τους ονόμασε έτσι ο Napier όχι από τους λόγους των προόδων, παρά απλώς από το «λογιστικοί αριθμοί», αριθμοί χρήσιμοι στους (υπο)λογισμούς.

 121. Pedis said

  # 120 – έτσι, ως βάρβαρους ασιάτες που τους πρέπει η υποταγή και ο αφανισμός ως κατώτερες ράτσες, τους είχε κατατάξει το ιδεολογικό ρεύμα της συμμαχίας για την κυριαρχία της τευτονικής φυλής (γερμανοί, αγγλοσάξονες, αμερικάνοι) στα τέλη του 19ου αιώνα και στο καβάλημα του 20ου, προσπάθεια που γινόταν στα πλαίσια του «να τα βρουμε» και «έχει για όλους» (λ.χ. Stoddard).

  Αλλιώς πήγαν τα πράγματα.

  Τα επιχειρήματα επαναχρησιμοποιήθηκαν από τους ναζιστές με τoυς Εβραίους να έχουν την «τιμητική» τους συγκαταλεγόμενοι στις ασιατικές ράτσες.

  Σε μερικά προπαγανδιστικά πρότυπα ξαναέπαιξε ο μπολσεβικισμός ως νεοβαρβαρισμός ασιατικού τύπου (πρβλ. ασιατικές ορδές κατά Γκέμπελς) που θέτει σε κίνδυνο πλέον τον ευρωπαικό πολιτικό πολιτισμό και τα συναφή κι όχι τον ντεμοντέ λευκό άριο-τεύτονα-νόρντικ … κάφρο.

 122. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Avonidas έγραψε προηγουμένως (#73, ..Αλλά δεν μπορείς να πετύχεις μεγάλη ακρίβεια... Ϊσως, αν το δει κανείς απ΄την πλευρά του φυσικού κλπ. Απ’ την πλευρά του χειριστού του μέτρου και του διαβήτου, για τους συνήθεις υπολογισμούς, η ακρίβεια είναι υπεραρκετή. Αρκεί να χρησιμοποιεί κανείς και τις δυνάμεις του 10 κλπ. στους υπολογισμούς του, αλλά κυρίως και να ξέρει τι τάξη μεγέθους περιμένει για αποτέλεσμα 🙂 .

  Θα σας διηγηθώ μια ιστορία από τα φοιτητικά χρόνια, είναι χαρακτηριστική και για τον τρόπο σκέψης των καθηγητών που είχαμε…, όσο και να φαίνεται σκληρή για την κατάληξη που είχε τελικά…

  Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, χρειάζεται μια αρχική επεξήγηση, για τους τότε ισχύοντες κανονισμούς κλπ. στις σπουδές:

  Στο πολυτεχνείο οι σπουδές χωρίζονταν κυρίως σε δύο χρονικά διαστήματα. Το πρώτο ήταν η απόκτηση του λεγομένου προ-διπλώματος και η δεύτερη το δίπλωμα με την διπλωματική εργασία κλπ. κλπ. Εδώ πρέπει να πει κανείς, ότι δεν ήταν τόσο πολύ περιοριστικός ο χρόνος (δηλ. πόσο καιρό έκανες να περάσεις στο επόμενο χρονικό στάδιο, με άνω όριο τα 4 έτη για το προδίπλωμα, δύο ήταν το κανονικό), όσο το ότι υπήρχε περιορισμός στο πόσες φορές μπορούσες να αποτύχεις σε κάποια εξέταση/μάθημα. Στο εν λόγω πολυτεχνείο (και γενικότερα δεν υπήρχαν μεγάλες διαφοροποιήσεις και στ΄ άλλα πολυτεχνεία), στο προδίπλωμα μπορούσες να αποτύχεις 2 φορές σε ένα μάθημα. Αν ήσουν στο όριο, δηλ. πολύ κοντά στη βάση, και είχες την 3η αποτυχία, αν ο καθηγητής το έκρινε σκόπιμο (π.χ. επιδόσεις γενικά, παρακολούθηση, ίσως και κάποια κοινωνικά κριτήρια κλπ.) μπορεί να σε εξέταζε προφορικά για να βελτιώσεις τον βαθμό σου στην τελευταία (3η) φορά που είχες γράψει κάτω από την, αλλά κοντά, στη βάση. Πάντως, αν τελικά αποτύγχανες, δεν μπορούσες να συνεχίσεις τις σπουδές σου σ΄ αυτό το πολυτεχνείο στον κλάδο που είχες διαλέξει να σπουδάσεις. Ή έπρεπε να διαλέξεις κάτι άλλο για σπουδές (κι απ΄ την αρχή …), ή να πας σε άλλο πολυτεχνείο για τον ίδιο κλάδο που είχες αρχικά επιλέξει (κι εκεί, κατά κανόνα, απ΄ την αρχή, σπάνια να σου αναγνώριζαν κάποιο μάθημα απ΄ το αρχικό πολυτεχνείο).

  Κι έρχομαι στο θέμα:
  Ο καθηγητής, περίπου 60-62 ετών, με χαρακτηριστικό για αυτό που δίδασκε όνομα (Zoller, για τους γερμανομαθείς, …θα καταλάβουν 🙂 ), απ΄ τους καλύτερους δασκάλους που υπήρχαν, προσιτός και πρόθυμος για εξηγήσεις, συμβουλές κλπ. αλλά πολύ αυστηρός στις κρίσεις του. Το μάθημα: Τεχνική Μηχανική Ι-ΙV (Στατική, Δυναμική/Κινηματική, Αντοχή υλικών κλπ.), από τα πολύ βασικά μαθήματα για τους μηχανικούς, γενικά.

  Ο έρμος ο συνάδελφος την είχε λοιπόν πατήσει δυό φορές, έδωσε και την Τρίτη και ήταν πολύ κοντά στο να περάσει, αλλά πάντως κάτω απ΄ την βάση (νομίζω είχε πάρει 4,2, – το 1 ήταν το άριστα, 4 η βάση, 5 πήγαινες για κατάταξη στα μπάζα …, με 1 δεκαδικό η διαβάθμιση). Το πήρε λοιπόν στα προφορικά. Α, η εξέταση γινόταν σε ακροατήριο, δημόσια κατά κάποιον τρόπο). Του έθεσε τις ερωτήσεις/ασκήσεις, καλά τα πήγε το παιδί, είχα βγάλει σωστά τον τελικό τύπο, έκανε τις αντικαταστάσεις στις μεταβλητές του τύπου με τις τιμές που είχε η άσκηση και άρχισε τον υπολογισμό, με λογαριθμικό κανόνα βέβαια, τότε δεν είχαν βγει κάν το κομπιουτεράκια, το πρώτο βγήκε (Texas Instr.και Hewlett Packard) όταν είχαμε τελειώσει τις σπουδές μας, άσε που έκανε ‘κανα χιλιάρικο στην αρχή …). Κάπου είχε μα πολλαπλασιάσει 2Χ2Χκατι άλλα νούμερα. Έ, άρχισε λοιπόν τους επί μέρους υπολογισμούς (π.χ. 3…4 νούμερα μαζί, μετά τα άλλα κλπ. κλπ., για να μην γίνει και καμιά στραβή …) και έγραψε σαν ενδιάμεσο αποτέλεσμα στον πίνακα 3,999Χτα άλλα νούμερα. Ε, σηκώνεται ο καθηγητής, πάει κοντά του, τον σταματά και του λέει: Ευχαριστώ, φτάνει, δυστυχώς δεν κάνετε για μηχανικός, δεν περνάτε. Είχαμε μείνει ξεροί, ο συνάδελφος κοίταζε τι έχει κάνει λάθος, μια μεγάλη απορία το πρόσωπό του. Και ρώτησε ευγενικά, που ήταν το λάθος του. Και του απαντά ο γέρος καθηγητής: Αν σπουδάζατε φυσικός ή χημικός κλπ. θα σας πέρναγα, την άσκηση την λύσατε σωστά, αλλά αυτός που θέλει να γίνει μηχανικός, βλέπει ότι έχει να κάνει με το 2Χ2 και γράφει 4, άμεσα, δεν το υπολογίζει!

  Αυτά, ο συνάδελφος πήγε σε άλλο πολυτεχνείο, νομίζω σε παρεμφερή κλάδο σπουδών. Το όλο συμβάν ακούγεται τρομακτικό, αλλά έτσι έγινε, κι έμεινε χαραγμένο στη μνήμη μας. Αυτές ήταν οι απαιτήσεις, σωστές ή λάθος, ο καθένας το κρίνει. Πάντως οι μηχανικοί δεν είναι ανεκτό να εμπιστεύονται τυφλά τα νούμερα, πρέπει να έχουν την διαίσθηση της τάξεως του μεγέθους του αποτελέσματος που περιμένουν να βγει. Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τρελές διαστασιολογήσεις, γιατί το πρόγραμμα το έβγαλε έτσι.. ή το κοίταξε κανείς λάθος σε καμιά ταμπέλα ή έκανε λάθος στη θέση απ΄το κόμμα… Κι αυτό μπορεί να στοιχήσει και χρήματα αλλά και ζωές …

  Ε, έγινε λίγο σεντόνι, ημίδιπλο 🙂 , αλλά τέτοια ώρα ίσως να μην ενοχλήσει 🙂

 123. Γς said

  123:

  >Ε, έγινε λίγο σεντόνι, ημίδιπλο🙂 , αλλά τέτοια ώρα ίσως να μην ενοχλήσει

  Τέτοια ώρα βέβαια σεντόνια κα τέτοια κι αλλού πάει ο νους του Γς. Αλλά τέλος πάντων.

  Να ρίξω κι εγώ το σεντονάκι μου.

  Για τους λογαρίθμους κι εγώ.

  Για το πόσο αναγκαίοι ήταν στους υπολογισμούς μας τότε.
  Ανάγκη που είχε γίνει και εξάρτηση, σε επίπεδο παρωπίδας που δεν μας άφηνε να δούμε λίγο πιο πέρα.

  Ηταν η εποχή των 70ιζ που πολύ το είχαμε ρίξει στον έλεγχο διάφορων υποθέσεων στην έκφραση των γονιδίων.
  Ο έλεγχος αυτός γινόταν με κατανομές χ τετράγωνο, βαθμούς ελευθερίας και τέτοια.

  Όμως συνήθως τα πειραματικά δεδομένα ήταν φτωχά, οπότε καταφεύγαμε στο Fisher’s Exact test για μικρά δείγματα.

  Εδώ κάθε σημείο της κατανομής ήταν η πιθανότητα εμφάνισης ενός contingency table (a,b,c,d) από την υπεργεωμετρική κατανομή
  p(a,b,c,d)=(a+b)!(c+d)!(a+c)!b+d)!/a!b!c!d!a+b+c+d)!

  Οσο κι αν φαίνεται παράξενο και για μικρούς ακόμα αριθμούς ο υπολογισμός των παραγοντικών ήταν αδύνατος εκείνη την εποχή και γινόταν από πίνακες των λογαρίθμων τους.

  Επίπονη και αρκετά χρονοβόρος διαδικασία ο πολλαπλασιασμός κι οι διαιρέσεις των λογαρίθμων των παραγοντικών.
  Αλλά έβγαζες χαρτί στα σίγουρα. Αν μάλιστα αυτή την μπακαλοδουλειά την έκανες σε κανέναν από τους άρτι εμφανισθέντες υπολογιστές, [που δεν είχες πρόσβαση], έγραφες ότι «η στατιστική ανάλυση έγινε στον υπολογιστή τάδε» με μπόλικα μπλα μπλα για μπούγιο.

  Εχοντας λοιπόν πάρει μια μέρα μαζί μου τα δεδομένα ενός πειράματος για να τα ελέγξω στο σπίτι, μου λέει ο μεγάλος το πρωί:.

  -Χίλια συγγνώμη, ξέχασα να σου δώσω το πίνακα των λογαρίθμων των παραγοντικών.
  -Δεν χρειάστηκε. Τα υπολόγισα χωρίς λογαρίθμους.
  -Τι με το κομπουτεράκι; [της τσέπης των 4 πράξεων της εποχής]
  -Όχι με το χέρι.

  Με το χέρι; Τρελάθηκαν οι παλιές καραβάνες που είχαν μάθει το Εξάκτ Τεστ του Φίσερ με τους λογαρίθμους του και τα τέτοια του.

  Κουνούσαν το κεφάλι τους με τη μούρλια μου.

  Τι είχα κάνει;
  Εχοντας παρατηρήσει ότι ο λόγος p(a)/p(a+1) ισούτε με (b+d)/(a+c+1), υπολόγιζα τα π(amin),..,π(amax) και μετά τα p(x)=π(x)/Σπ(i).
  Και δεδομένου ότι για μικρά δείγματα Τα σημεία μεταξύ amin και amax είναι λίγα, το τεστ μπορεί να γίνει ακόμη και με το χέρι!

  Στην ανάγκη βέβαια, της εποχής εκείνης.

  Ουρές κάνανε για να τους «αναλύσω» τα πειράματα.
  Ενας μάλιστα που ανυπομονούσε μόλις περάσαμε τα δεδομένα σ έναν HP9825A με παραμέρισε και έγραψε FIND SOLUTION και μτά πάτησε το ρετέρν.

  Μέχρι που τους έγραψα ένα πρόγραμμα σε FORTRAN και κάπως λάσκαρα.

  Τους φορτώθηκαν άλλοι στον Σάιμπερ του Πολυτεχνείου ή του Δημοκρίτου

 124. Γς said

  Πέρασε του Αγίου Βασιλείου κι εγώ τον Αγιο Κάκτο δεν τον έβαλα ακόμα

  Και που’ ναι τα χρόνια εκείνα [πριν μισό αιώνα] που ήμουν παντός καιρού. Σαν Σούπερ Πούμα

  http://caktos.blogspot.gr/2013/12/969.html

 125. gpoint said

  # 118

  …με την διαφορά πως εγώ δεν προφήτευσα τίποτα…

  Λάμπρο αγόρι, οι προφήτες ως γνωστόν ήσαντε δύο κατηγοριών : Μεγάλοι (Ηλίας, Ησαΐας, Δανιήλ κ.λ.π.) που οπωσδήποτε είναι δύσκολη κλάση και μικροί ( Ωσηέ, Αμός, Μοιχαίας, Ιωήλ, Οβδιού, Ιωνάς, Ναούμ, Αβακούμ Σωφονίας, Αγγαίος, Μαλαχίας, Ζαχαρίας) που ο καθένας μπορεί να παίξει… εσύ π.χ. λόγω γλύκας θα μπορούσες να είσαι μια επανενσάρκωση του Ζαχαρία και να μην το ξέρεις, δεν είναι κακό…

 126. gpoint said

  # 123

  Στον καιρό μου έπρεπε να περάσεις εξετάσεις στον λογαριθμικό κανόνα για να πάρεις υπογραφή- δικαίωμα συμμετοχής στις ασκήσεις φυσικής στην Σόλωνος, απέναντι από κει που παίζαμε πρέφα…

 127. spiral architect said

  καλή χρονιά σε όλους τους συμφορουμίτες.

  @123, 127: Δείτε (όσοι δεν έχετε δει γιατί την έχει προβάλλει και η ΕΡΤ) την εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων του μετρ Χαγιάο Μιγιαζάκι The Wind Rises όπου ο αρχιμηχανικός της Μιτσουμπίσι Τζίρο Χορικόσι (υπαρκτό πρόσωπο) δουλεύει στο κάργα τον λογαριθμικό κανόνα για τους υπολογισμούς του. Οι νεώτεροι (όπως καλή ώρα ο γιος μου, αν και μαθηματικός) δεν έχουν ιδέα για το εργαλείο ρωτώντας με, τι είναι αυτός ο χάρακας που κοιτάζει και γράφει..

 128. Γς said

  123:

  >Στον καιρό μου έπρεπε να περάσεις εξετάσεις στον λογαριθμικό κανόνα για να πάρεις υπογραφή- δικαίωμα συμμετοχής στις ασκήσεις φυσικής στην Σόλωνος, απέναντι από κει που παίζαμε πρέφα…

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/1962_10.html

 129. Γς said

  128:

  >τι είναι αυτός ο χάρακας που κοιτάζει και γράφει..

  ;

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  120. Περισσότερα περί Σκυθών και μια απόδοση στα ελληνικά:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=/amp/s/aruthlesscritiqueagainsteverythingexisting.wordpress.com/2015/07/30/%2525CF%252580%2525CE%2525B5%2525CF%252581%2525CE%2525AF-%2525CF%252584%2525CE%2525BF%2525CF%252585-%2525CF%252581%2525CF%252589%2525CF%252583%2525CE%2525B9%2525CE%2525BA%2525CE%2525BF%2525CF%25258D-%2525CF%252587%2525CE%2525B1%2525CF%252581%2525CE%2525B1%2525CE%2525BA%2525CF%252584%2525CE%2525AE%2525CF%252581%2525CE%2525B1-%2525CE%2525BF%2525CE%2525B9-%2525CF%252583%2525CE%2525BA%2525CF%25258D%2525CE%2525B8%2525CE%2525B5%2525CF%252582/amp/&ved=0ahUKEwj3jYqDgKPRAhWDIsAKHaoEAOcQFggYMAA&usg=AFQjCNFGLuQzIGQLU9KkFqQ3YOU8BhjWHg&sig2=NYv4Q7bBWBv17UIHxiNq_Q

 131. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  123 Μπρρρ….

 132. gpoint said

  # 129

  το καφενεδάκι απέναντι ήταν σημείο αναφοράς…
  Θυμάμαι την ημέρα των γεγον;oτων της Νομικής ,-άσχετος εγώ- ανηφόριζα την αρχή της Ιπποκράτους όταν κατέβαιναν τρέχοντας την Σόλωνος φοιτητές κυνηγημένοι ασπό το Σπουδαστικό της Αστυνομίας. Με πικρή πείρα από το μούσι μου αρχίζω κι εγώ να τρέχω μαζί τους και χωθήκαμε μέχρι το αδιαχώρητο στο καφενεδάκι μ’ ένα μπάτσο να με κοιτάζει μέσα από το τζάμι και να μου λέει διάφορα. Αξέχαστη θα μου μείνει η σκηνή που ένας άλλος μπάτσος πρόλαβε να μπει από την πόρτα του κτηρίου μαζί με τους φοιτητές πριν κλείσει.. Μετά από δευτερόλεπτα η πόρτα ξανάνοιξε, πρώτα βγήκε το καπέλλο του, μετά διάφορα εξαρτήματα της στολής του και τέλος ο ίδιος κουτρουβαλώντας !!
  Οπως βγαίνανε οι ανεπιθύμητοι από τα σαλούν στα γουέστερν !!
  Ούτε που θυμάμαι πόσες ώρες πέρασα στο καφενεδάκι μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα…

 133. Spiridione said

  75. Δεν ξέρω, αλλού λέει ότι ήταν γιος κάποιου Παυλόπουλου ή Παυλίδη, αλλού ότι ήταν Βαυαρός.
  Εδώ ας πούμε (Άστυ, 2-1-1894 σελ. 6), ότι ήταν γερμανικής καταγωγής, ότι ήταν ο άγνωστος στιχουργός ενός πολύ γνωστού στιχουργήματος της Επανάστασης του 1862 (και ότι απ’ αυτόν προήλθε η λέξη εργολαβία = κόρτε). Μου κάνει πάντως εντύπωση να ήταν Βαυαρός και σατιρικός.
  http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=41306&seg=

 134. Γιάννης Ιατρού said

  134: Spiridione
  να ήταν Βαυαρός και σατιρικός… 🙂
  Σπύρο, μάλιστα, αν ενστερνιστούμε (κάτι που βεβαίως-βεβαίως δεν κάνουμε, μιάς κι υπήρξαν πολλοί φιλέλληνες από ‘κει, όχι σαν αυτούς του ILL Οινόη… 🙂 ) τον τρόπο αναφοράς των άλλων Γερμανών για τους Βαυαρούς:
  «ein wildes, diebisches Bergvolk, lebend jenseits der ost-südlichen Grenze (bei Ulm), da, wo Nordafrika beginnt»

 135. sarant said

  134 Πολύ ενδιαφέρον εύρημα -τώρα, αν προήλθε από την Τρακατρούκα και τον Μπύλερ η σημασία ή αν υπήρχε και αυτός απλώς την κατέγραψε πρώτος, δεν το ξέρω!

 136. sxoliko said


  efsyn, 30-31/12/16

 137. ΓιώργοςΜ said

  123 Θυμάμαι την αντίστοιχη ιστορία που μας είπε ο καθηγητής στην Τεχνική Μηχανική: Κάποιος υπολόγισε σε άσκηση την ισχύ ενός ασανσέρ, κάνοντας λάθος σε κάποια πράξη ή σε μετατροπή μονάδων, σε 35.000 ίππους, και παρέδωσε το γραπτό έτσι. Ο καθηγητής τον έκοψε όχι γιατί είχε λάθος μεθοδολογία, ούτε επειδή έκανε λάθος στις πράξεις, αλλά επειδή, ως μηχανικός, θα έπρεπε να ξέρει πως άλλο ασανσέρ, άλλο διαστημόπλοιο…

 138. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Σχετικὰ μὲ τὰ ἀναφερόμενα ἀπὸ ἀρκετοὺς προλαλήσαντες γιὰ τοὺς ὐπολογισμοὺς ποὺ γίνονται ἀπὸ τοὺς μηχανικοὺς, νὰ σᾶς ἀφηγηθῶ μιὰ μικρὴν ἱστορία ποὺ ἄκουσα ἀπὸ παλιοὺς μηχανολόγους (παλιότερους ἀπὸ μένα ποὺ τελείωσα τὸ ΕΜΠ τὸ 1975) στὸ Μετσόβειο, τὸ ὐπόγειο καφενεῖο Στουρνάρα καὶ Τζώρτζ ποὺ παίζαμε πρέφα. Δὲν ξέρω ἄν ἔγιναν ἔτσι ἀκριβῶς τὰ πράγματα ἤ ἄν ἦταν «φοιτητικὸς μῦθος».

  Καθηγητὴς τῆς μηχανολογίας κάνει στὸν πίνακα ὐπολογισμοὺς γιὰ ἕνα γρανάζι. Μετὰ ἀπὸ πολλὲς πράξεις καταλήγει:
  «Ἀριθμὸς ὀδόντων τρεῖς, ἤτοι κατὰ προσέγγισιν σαρανταοκτώ».

 139. Pedis said

  # 123 – Γιάννη, όποιος έχει να κλανει 2x2x … και δίνει το αποτέλεσμα στη μορφή που το περιγράφεις 3.999x… δεν κάνει να ασχοληθεί με θετικές σπουδές. Και ο καθηγητής της ιστορίας σου είχε εντελώς λαθεμένη ιδέα ότι θα έκανε για φυσικός αλλά όχι για μηχανικός. (Ο σωστός φυσικός ασχολείται με τις πράξεις όταν έχει «μυριστεί» -με βάση τους συλλογισμούς- ποιο περίπου θα είναι το αποτέλεσμα και ιδιαίτερα ποια δεν μπορεί με κανένα θεό να είναι.)

 140. gpoint said

  # 123, 140

  Πάντως όταν δίναμε εξετάσεις στον κανόνα με 3,999 πέρναγες ενώ με 4 κοβόσουνα γιατί σου έλεγε δεν το βρήκες με χρήση του κανόνα αλλά με το μυαλό. Ισως κάτι τέτοιο να είχε υπ’ όψιν του ο ατυχήσας φοιτητής

 141. jamavous said

  Καλή χρονιά στον νοικοκύρη αλλά και σε όλον τον κόσμο να έχει υγεία και ευτυχία !

 142. 140 Σύντροφε, πολύ μυρωδάτο σε βρίσκω!

 143. Avonidas said

  #123,140. Ο σωστός φυσικός ασχολείται με τις πράξεις όταν έχει «μυριστεί» -με βάση τους συλλογισμούς- ποιο περίπου θα είναι το αποτέλεσμα και ιδιαίτερα ποια δεν μπορεί με κανένα θεό να είναι.

  Λοιπόν, όσοι έχετε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του Στέφανου Τραχανά, ή έχετε παρακολουθήσει διάλεξή του (για παράδειγμα, στην πλατφόρμα διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης), θα ξέρετε πώς είναι ο σωστός φυσικός και ο άριστος δάσκαλος! Διαστατική ανάλυση, απλά, καθαρά επιχειρήματα τάξης μεγέθους και διαισθητικοί υπολογισμοί ξεκινώντας από δεδομένα της καθημερινής εμπειρίας, ο άνθρωπος είναι μια απόλαυση να τον παρακολουθείς, είτε είσαι ειδήμων είτε όχι.

 144. Pedis said

  # 141 – και προφανώς ήθελε να αποδείξει ότι είναι σχολαστικά επιμελής και ότι έχει μάθει ό,τι του έχει πει -όπως τα αποστήθισε δηλαδή- ο καθηγητής που τον εξετάζει. Συνηθισμένη περίπτωση φ(οι/)ύτουλα. Τι τον κάνεις; Τον αφήνεις;

  Η παρατήρηση του καθηγητή πάντως ήταν εντελώς άστοχη.

  (Παρόμοια φαινόμενα «επιμέλειας» παρατηρούνται και σήμερα από μερικούς φοιτητές όταν αντιγράφουν τα αποτελέσματα κρατώντας τα δεκαδικά, όπως στην ιστορία με τον κανόνα, που εμφανίζει το αουτπουτ. Πρέπει να ξέρεις τι σου γίνεται, να παίρνεις τα μέτρα σου και να γνωρίζεις τι θα μπει στην προσέγγιση και τι όχι.)

 145. Avonidas said

  #123. Ο Avonidas έγραψε προηγουμένως (#73, ..Αλλά δεν μπορείς να πετύχεις μεγάλη ακρίβεια… Ϊσως, αν το δει κανείς απ΄την πλευρά του φυσικού κλπ. Απ’ την πλευρά του χειριστού του μέτρου και του διαβήτου, για τους συνήθεις υπολογισμούς, η ακρίβεια είναι υπεραρκετή.

  Αν θέλεις να κατασκευάσεις ένα μέγεθος γεωμετρικά, με κανόνα και διαβήτη, τότε όντως μπορείς να πετύχεις μεγάλη ακρίβεια, της τάξης του πάχους της γραμμής ως προς το μήκος της. Αυτό ακριβώς έκαναν στην αρχαιότητα και στην ελληνιστική εποχή, και γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιούσαν στα μοντέλα και τις κατασκευές τους τον κύκλο και την ευθεία, και όχι, ας πούμε, την έλλειψη. (Ακόμη κι αν ξέρεις ότι οι τροχιές των πλανητών είναι ελλείψεις, δεν σε βοηθάει σε τίποτα, εκτός κι αν μπορείς να σχεδιάσεις μια έλλειψη με κάποια ακρίβεια, αν σου δώσω τις εστίες και το μήκος του άξονα, ενώ τους επίκυκλους μπορείς να τους φτιάξεις στο λεπτό).

  Αν όμως θέλεις να υπολογίσεις μια τιμή με ακρίβεια, ας πούμε, 4 δεκαδικών ψηφίων, τότε πρέπει να έχεις τις υποδιαιρέσεις. Ο λογαριθμικός κανόνας το πολύ να σου δώσει 2-3 σημαντικά ψηφία. Οι λογαριθμικοί πίνακες όμως, αν είναι αρκετά πυκνοί, μπορούν να σου δώσουν πάνω από 6, και σχεδόν ποτέ δεν θέλεις περισσότερα.

  (Φυσικά, πρέπει να σου κόβει και λίγο. Αν ας πούμε θες να πολλαπλασιάσεις το 75599432 με το 12306532, θα τους κοτσάρεις μια υποδιαστολή μετά το πρώτο ψηφίο, και θα ψάξεις τους πίνακες ανάμεσα στο 1 και στο 10).

 146. Pedis said

  # 144 – δεν έχω παρακολουθήσει τις διαλέξεις του. Τα βιβλία του τα έχω μελετήσει και, τουλάχιστον, για τότε που βγήκαν στην ελληνική γλώσσα, αλλά ακόμη και τώρα παραμένουν πολύ καλά, εξαιρετικά (και σε πολλά σημεία προσέγγισης των θεμάτων φαίνεται η προσωπική σφραγίδα).

  Το προβληματάκι με τον Τραχανά είναι ότι παραείναι (τουλάχιστον παραήταν … στις εκδόσεις που εγώ έχω υπόψην μου) οπαδός της ανθρωπικής αρχής.

 147. Avonidas said

  #147. Το προβληματάκι με τον Τραχανά είναι ότι παραείναι οπαδός της ανθρωπικής αρχής.

  Ποιας ανθρωπικής αρχής; Έχει διαφορά. Η ασθενής ανθρωπική αρχή λέει μόνο ότι, εφόσον είμαστε εδώ (αναμφισβήτητο γεγονός), συγκεκριμένα πράγματα πρέπει να αληθεύουν για το σύμπαν. Έτσι διατυπωμένη είναι μια ταυτολογία, αλλά χρήσιμη ταυτολογία. Επομένως, όλοι οι άνθρωποι που κάνουν ορθούς συλλογισμούς είναι «οπαδοί» της ανθρωπικής αρχής, και βεβαίως ο Τραχανάς τη χρησιμοποιεί συχνά για να κάνει προφανή κάποια πορίσματα της κβαντικής θεωρίας (όπως ότι όλα τα συστατικά της ύλης είναι φερμιόνια).

  Δεν έχω δει ποτέ τον Τραχανά να υποστηρίζει ισχυρότερες εκδοχές της Ανθρωπικής Αρχής, π.χ. ότι το σύμπαν ΟΦΕΙΛΕ να είναι έτσι όπως είναι ΓΙΑ ΝΑ είμαστε εδώ.

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ετεροχρονισμένα να πω κι από το πρωτοχρονιάτικο νήμα,τις ευχές.Υγεία και «πάντα εμπρός»!
  Να βάλω και το κατιτίς στα έθιμα κι ας πέρασε η μέρα.
  7.
  -Το κόψιμο στις βασιλόπιτας….
  -Το σφάξιμο του χοίρου……
  -Το έθιμο της ΚρΟμμύδας….
  -Το ρόδι….
  -Το ποδαρικό….
  -Η καλή χέρα…΄
  Και
  -«Η πετσέτα».
  Απαραίτητο δώρο σε όσους πηγαίναμε να κάνουμε ποδαρικό πρωί πρωί τα παιδιά (παπούδες,θείους,νονούς,γειτόνους).
  Στο κέντρο της πιο άθικτης πετσέτας (ασπρη,κεντημένη ή υφαντή) έβανε η μάνα ένα μεγάλο καλό πιάτο φορτωμένο με «χιλιόκαλα» : ξεροτήγανα, κουλουράκια,μελομακάρονα,φιστίκια,κάστανα,καρύδια, καραμέλες. Το πιάναμε από τις τέσσερις γωνίες,κάπως σαν πουγγί και πηγαίναμε προσεκτικά να μη χαλάσει το όμορφα φροντισμένο μέσα λοφάκι .
  Στο ποδαρικό μας έδιναν την «καλή χέρα» (το μποναμά), άδειαζαν την πετσέτα με τα γλυκά μας και μας έβαναν από τα δικά τους.
  Ο αδελφός μου σαν αγόρι ήταν άγαρμπος και όπως έλεγε και η μάνα μας,απ΄τις νονές του (τρεις είχε) σπάνια θα γύρναγε σώο το πιάτο.Στην καλύτερη περίπτωση θα έχασκε η γωνία με τα καλούδια μαντάρα μέσα.Το έφερνε χοροπηδητά,σα θυμιατό,ιδίως άμα ήταν ικανοποιητική η «καλή χέρα» απ΄τη χαρά του. .Αλλά κι άμα δεν ήταν ,θα κλώτσαγε τις πέτρες νευριασμένος, οπότε πάλι η ζημιά γίνονταν 🙂 .

 149. sarant said

  144 Ποιο βιβλίο του θα σύστηνες;

 150. Avonidas said

  #121. Τέλος, για να γλωσσολογούμε κιόλα, νομίζω πως τους λογαρίθμους τους ονόμασε έτσι ο Napier όχι από τους λόγους των προόδων, παρά απλώς από το «λογιστικοί αριθμοί», αριθμοί χρήσιμοι στους (υπο)λογισμούς.

  Κι όμως, Άγγελε, ο Napier εργάστηκε με βάση τους λόγους μιας γεωμετρικής προόδου για να φτιάξει τους πίνακές του, ενώ δεν είχε καν στο μυαλό του τους εκθέτες ή την ύψωση σε δύναμη!

  Έχει ενδιαφέρον το πώς το διατύπωσε. Φαντάστηκε 2 σημεία που κινούνται πάνω σε 2 παράλληλες ευθείες. Το πρώτο κινείται πάνω σε ένα πεπερασμένο τμήμα ΑΒ, αλλά όχι με σταθερή ταχύτητα: σε κάθε στιγμή, η ταχύτητά του είναι ανάλογη του μήκους που απομένει να διανύσει. Δεν θα φτάσει, επομένως, ποτέ στο Β (αν το καλοσκεφτείς, με μια αλλαγή στις κλίμακες, είναι σαν να βρίσκεται μονίμως στο Α, με την ίδια με την αρχική ταχύτητα).

  Το δεύτερο σημείο κινείται επίσης πάνω σε μια ευθεία, αλλά με σταθερή ταχύτητα, ίδια με την αρχική του πρώτου σημείου. Επομένως, θα διανύσει ένα άπειρο διάστημα, καλύπτοντας ίσες αποστάσεις σε ίσους χρόνους.

  Μπορείς να δεις ότι, αν υποδιαιρέσεις το χρόνο σε πολύ μικρά βήματα, το πρώτο σημείο ορίζει διαστήματα που φθίνουν γεωμετρικά, ενώ το δεύτερο σταθερά διαστήματα που φτιάχνουν μια αριθμητική πρόοδο. Ο Napier ονόμασε τις τιμές που αντιστοιχούν στις θέσεις του 2ου σημείου λογαρίθμους των τιμών των θέσεων του 1ου σημείου, για τους ίδιους χρόνους — κι έκανε το διάστημα ΑΒ πολύ μεγάλο σε σχέση με τα βήματα που πήρε. Επειδή τα διαστήματα μικραίνουν αντί να μεγαλώνουν, οι λογάριθμοί του είχαν βάση (περίπου) 1/e, μικρότερη της μονάδας.

  (Θα φάω κράξιμο, το νιώθω… 😐 )

 151. Pedis said

  # 148 – Και η ασθενής και η ισχυρή ανθρωπική αρχή έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες της μιας εκδοχής (είναι σαν λερναίο … στην τελευταία εκδοχη της, το μούλτιβερς, πλασάρεται ως ορθολογιστικός (και) υλισμός).

  Η ασθενής ανθρωπική αρχή στη λειτουργική της μορφή -«όλα» πρέπει να δένουν ώστε να μην παράγονται παράδοξα και αντιφάσεις στο μέτρο και στα πλαίσια της τωρινής κατανόησης μας των φυσικών φαινομένων- μπορεί να παίξει ένα χρήσιμο διδακτικό ρόλο. Κι ακόμη-ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως μετριοπαθές κριτήριο ασφαλείας στην έρευνα. Μέχρι εκεί, όπως φαντάζομαι υποστηρίζεις κι εσύ, όλα καλά.

  Βέβαια, αν χρησιμοποιείται κατ’ αυτον τον τρόπο δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο ο συγκεκριμένο κριτήριο ορίζεται ως ανθρωπική αρχή.

  Το πρόβλημα είναι -κι από δω και πέρα πάιρνει το όνομα της- είναι οι φιλοσοφικές προεκτάσεις/επεκτάσεις της ανθρωπικής αρχής.

  Δεν έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου τους τρεις τόμους της κβαντομηχανικής του για να σου δείξω με παραπομπές ότι ναι μεν ο Τραχανάς χρησιμοποιεί την ανθρωπική αρχή ως λειτουργικό εργαλείο αλλά βάζει λιγότερο ή περισσότερο δειλά, στο μέτρο που του επιτρέπει το είδος του θέματος που διαπραγματεύεται σε τεξτμπουκ, και τη φιλοσοφική ουρά του ζητήματος.

 152. Pedis said

  # 150 – 144 Ποιο βιβλίο του θα σύστηνες;

  Τι εννοείς, αν έχει βγάλει εκλαικευτικά;

  (από όσο γνωρίζω έχει εκδόσει τρεις τόμους κβαντομηχανικής και ασκήσεις, έναν τόμο σχετικιστικής κβαντομηχανικής και ένα ή δύο τόμους Διαφορικών Εξισώσεων. Τι λες, μας διαβάζουν πρωτοετείς φοιτητές ηλεκτρολόγοι ή φυσικοί;)

 153. Avonidas said

  #150. Αυτό εξαρτάται από την κατάρτιση του αναγνώστη. Σε φυσικούς ή μηχανικούς, θα συνιστούσα θερμά σχεδόν οποιοδήποτε βιβλίο του, και ειδικά την τρίτομη Κβαντομηχανική του. Νομίζω είναι υποδειγματική από παιδαγωγική άποψη. Επίσης, τις Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις.

  Για τους μη ειδικούς που δεν τους φοβίζουν τα μαθηματικά, θα πρότεινα να παρακολουθήσουν τις εισαγωγικές διαλέξεις του στην κβαντική φυσική στο Mathesis:

  http://mathesis.cup.gr/

  Τέλος, για κάθε μη ειδικό που τον ενδιαφέρει ερασιτεχνικά η επιστήμη και η σχέση της με την κοινωνία, θα πρότεινα το Φάντασμα της Όπερας:

  http://www.cup.gr/book/to-fantasma-tis-operas/

  (Κρίμα, δε σκέφτηκα να το γράψω στις προτάσεις βιβλίων για τις γιορτές).

 154. Pedis said

  # 154 – το Φάντασμα της Όπερας δεν το είχα υπόψην μου.

  Το έχεις διαβάσει;

 155. sarant said

  154 Aυτό μού κάνει, μερσί!

 156. Avonidas said

  #155. Όχι ολόκληρο (ακόμη). Είχα παρακολουθήσει όμως μια διάλεξή του που συζητούσε παρόμοια θέματα.

 157. Avonidas said

  #152. Και η ασθενής και η ισχυρή ανθρωπική αρχή έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες της μιας εκδοχής (είναι σαν λερναίο … στην τελευταία εκδοχη της, το μούλτιβερς, πλασάρεται ως ορθολογιστικός (και) υλισμός).

  Πιστεύω ότι ανακύπτουν ως πιθανές λύσεις σε ένα γνήσιο πρόβλημα. Το αν είναι καλές ή κακές λύσεις είναι άλλο ζήτημα, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Μιλάω, φυσικά, για τη λεπτή ρύθμιση (fine tuning) των φυσικών σταθερών.

  Η λεπτή ρύθμιση είναι ένα από κείνα τα ζητήματα όπου παρατηρείται ακραία πόλωση απόψεων. Έχω δει συχνά να αρπάζονται απ’ αυτήν σαν απόδειξη Θείας Πρόνοιας, ή να την απορρίπτουν σαν ταυτολογία («αν οι σταθερές ήταν αλλιώς, θα είχε αναπτυχθεί κάποια άλλη μορφή ζωής κάπου αλλού που θα απορούσε εξίσου»). Όμως, από όσο έχω καταλάβει το ζήτημα, οι ζώνες τιμών των σταθερών που θα μπορούσαν να δώσουν ένα σύμπαν με κάπως περίπλοκες δομές είναι ανησυχητικά στενές. Και το βρίσκω πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί οποιασδήποτε μορφής νοημοσύνη, οσοδήποτε αλλόκοτη, σε ένα σύμπαν που δεν θα υπήρχαν σταθεροί πυρήνες, ή άτομα, ή που δεν θα μπορούσαν να αναφλεγούν τα άστρα — πόσο μάλλον σε ένα άδειο σύμπαν ακτινοβολίας, ή στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας.

  Αν απορρίπτει κανείς τη Θεία Πρόνοια, και δεν αποδέχεται και τα πολλαπλά σύμπαντα, τι μένει; Μόνον το ενδεχόμενο μιας Θεωρίας των Πάντων που μυστηριωδώς καθορίζει τις φυσικές σταθερές του ενός και μοναδικού σύμπαντος στις σπάνιες εκείνες τιμές που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της πολυπλοκότητας και της ζωής. Δεν βλέπω πώς αυτό είναι πιο πιστευτό από την Ανθρωπική Αρχή.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  146 Avonidas
  δεν διαφωνώ μ΄ αυτά που γράφεις, αλλά εγώ θα έλεγα για τον πολλ/σμο, ε, 75 & 12, δηλ κάτι λιγότερο από 8(0)Χ12 κλπ., άρα κάτι λιγόπτερο από 960 κλπ. και θα κοίταγα μετά αν έχω πέσει κοντά 🙂

 159. Ριβαλντίνιο said

  Ήθελε να κάνει το κομμάτι του ο καθηγητής μπροστά στο κοινό και έκοψε το παιδί γι’αυτό τον λόγο ; Αν είναι δυνατόν ! Στην σημερινή εποχή ο φοιτητής θα του’χε ρίξει ένα μπερντάκι…

  👿

 160. Ριβαλντίνιο said

  @ 120 Αγγελος

  Έπρεπε να ενημερώσει κάποιος αυτόν τον Μπλόκ ότι οι Σκύθες δεν είχαν μογγολικά χαρακτηριστικά. Ιρανοί ήταν οι άνθρωποι.

 161. odinmac said

  Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.

  Εδώ υπάρχει μια σχετική ομιλία του Τραχανά σχετική με το «Φάντασμα της Όπερας» : http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=705

 162. Pedis said

  # 158 – Όποιος επιχειρεί να απαντήσει στις αρλούμπες (*) περί θείας πρόνοιας και θείου σχεδίου με εικασίες περί μούλτιβερς λαντσκέιπ θα υποστεί ό,τι μέλλει να πάθει όποιος δέχεται να λογομαχήσει με ένα βλάκα. Γνωρίζεις την κατάληξη …

  Αυτά κι άλλα σχετικά (θα) κάνουν περισσότερο κακό από καλό.

  Δεν πρόκειται καν για θεωρία από τη μία, από την άλλη δεν μπορεί να δώσει όχι πρεντίκτιον αλλά ούτε ποστντίκτιον. Μπλα-μπλα-μπλα για να κρατηθεί στο ελάχιστο δυνατό ζωτικό επίπεδο το ορθολογιστικό πνεύμα στην θρησκόληπτη-πρωτόγονη μαζική αμερική + να σωθεί η χρηματοδότηση στη θεωρητική φυσική (και ιδιαίτερα στις υπερχορδές).

  (*) Μη βιαστεί κανείς να τις αποδώσει στους θεούς των Ιουδαίων/Ορθοδόξων/Καθολικών/Πρεσβυταριανών/Ευαγγελιστών etc, είναι πιο παλιές (και κοπυπαστώνονται κανονικά και θρσσύτατα από τους παπάδες τους τεμπέληδες … )

 163. Avonidas said

  #163. Δεν συμφωνώ καθόλου. Και πρώτα πρώτα, το θέμα δεν είναι να «απαντήσουμε στις αρλούμπες». Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε γιατί το σύμπαν μας είναι όπως είναι, κι αν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

  Θα έπρεπε να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για τη θεωρητική φυσική, είτε πρόκειται να «βουλώσει» τους δημιουργιστές είτε όχι. Θα έπρεπε να κάνουμε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, αδιαφορώντας για το πόσο βλακώδεις απαντήσεις δίνει ο ένας κι ο άλλος από την πολυθρόνα του.

  Και τέλος, αν περισσότεροι φυσικοί δούλευαν πάνω στη θεωρία χορδών, αντί να γράφουν κατεβατά για το αν είναι διαψεύσιμη, ίσως τελικά να έδινε προβλέψεις μια ώρα αρχύτερα. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι εκ κατασκευής μη διαψεύσιμη· συνεπώς, υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

 164. Avonidas said

  #163. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί να θεωρείται μοναδική αποστολή του φυσικού να περιγράψει, απλώς, τον κόσμο μέχρι την ύστατη λεπτομέρεια, και τα ερωτήματα για την αναγκαιότητα ή μη αυτής της δομής να είναι δια παντός έξω από τη δικαιοδοσία του. Από την αρχή κιόλας της επιστημονικής αναζήτησης διατυπώνουμε εικασίες και διακινδυνεύουμε ερμηνείες. Γιατί θα έπρεπε να σταματήσουμε τώρα, πάνω που το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον;

 165. sarant said

  Σα να έχει ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση

 166. Pedis said

  # 164, 165 – Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ενώ μιλούσαμε για την ανθρωπική αρχή μπλεχτήκαμε με την εικασία του multiverse η οποία βρίσκεται (σύμφωνα με τις προθέσεις αυτών που την πρότειναν και πολλών από εκείνους τους επιστήμονες που την προωθούν) στους αντίποδες της (απλοικής/ταυτολογικής/θεολογικής μορφής της) ανθρωπικής αρχής.

  Η ίδια η εικασία, η αξία της και ειδικότερα αν, πραγματικά, πρόκειται για το αντίπαλο δέος των διαφόρων εκδοχών της ανθρωπικής αρχής σηκώνει μπόλικη κουβέντα.

  Να πούμε εδώ ότι η εικασία βασίζεται στο μαθηματικό δεδομένο ότι η ανάπτυξη της θεωρίας των υπερχορδών αντί να οδηγήσει σε ΜΙΑ και μόνη (αναγκαία) θεμελιώδη φυσική θεωρία (όπως πιστευόταν και διακηρυσσόταν μέχρι ενός χρονικού σημείου) οδηγεί σε ένα ασύλληπτα μεγάλο αριθμό πιθανών θεωριών (10^500).

  Κατά μία έννοια το multiverse είναι συνέπεια της ανάγκης που γίνεται φιλοτιμία.

 167. Pedis said

  # 164 – Και τέλος, αν περισσότεροι φυσικοί δούλευαν πάνω στη θεωρία χορδών, αντί να γράφουν κατεβατά για το αν είναι διαψεύσιμη, ίσως τελικά να έδινε προβλέψεις μια ώρα αρχύτερα. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι εκ κατασκευής μη διαψεύσιμη· συνεπώς, υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

  Το βασικό τρέχον πρόβλημα της θεωρίας των υπερχορδών δεν είναι τόσο η διαψευσιμότητα (προσοχή στο τετριμμένο και κακά ορισμένο κριτήριο του Πόππερ!) όσο το γεγονός ότι η θεωρία της υπερσυμμετρίας η οποία είναι το θεμέλιο των υπερχορδών δεν φαινεται (βλ. τα μέχρι τώρα πειραματικά αποτελέσματα του LHC/CERN) να μας κάνει τη χάρη … να περιγράφει τις βασικές αλληλεπιδράσεις της ύλης πέραν των θεωρητικώς αναμενόμενων ορίων εφαρμογής του Καθιερωμένου Προτύπου.

 168. Pedis said

  # 164 – Θα έπρεπε να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για τη θεωρητική φυσική, είτε πρόκειται να «βουλώσει» τους δημιουργιστές είτε όχι. Θα έπρεπε να κάνουμε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, αδιαφορώντας για το πόσο βλακώδεις απαντήσεις δίνει ο ένας κι ο άλλος από την πολυθρόνα του.>

  Πολύ σωστά. Μαζί σου.

  Αλλά με το τέλος του ψυχρού πολέμου το προηγούμενο μοντέλο χρηματοδότησης και οργάνωσης της έρευνας άλλαξε, μάλλον, χωρίς γυρισμό.

  # 165 – Από την αρχή κιόλας της επιστημονικής αναζήτησης διατυπώνουμε εικασίες και διακινδυνεύουμε ερμηνείες. Γιατί θα έπρεπε να σταματήσουμε τώρα, πάνω που το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον;

  Συμφωνώ.

  Αλλά να έχουμε επίσης υπόψην μας ότι η καλή μάγισσα στην κούνια της νεογέννητης επιστήμης έδωσε ευχή και κατάρα: «Hypotheses non fingo»

  ——————–

  Παραπάνω έχω λινκάρει το κείμενο ιδεών στο οποίο βασίστηκε το προηγούμενο μοντέλο επιστημονικής βασικής έρευνας (χοντρικά μέχρι το ’89):

  Science The Endless Frontier

  A Report to the President by Vannevar Bush, Director of the Office of Scientific Research and Development, July 1945

  1) Ψάξτε και δείτε ποιος ήταν ο Vannevar Bush και οι ρόλοι του (για όσους δεν τους λέει τίποτα το όνομα)

  2) Μου κάνει εντύπωση (αν έψαξα σωστά στο biblionet) που δεν έχει εκδοθεί ακόμη στα ελληνικά το εν λόγω διοκίμιο. Νικοκύρη, αν έχεις γνωστούς (μεταφραστές και εκδότες) που να ενδιαφέρονται σχετικά, δες και μόνο σου και κρίνε.

 169. Avonidas said

  #167. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ενώ μιλούσαμε για την ανθρωπική αρχή μπλεχτήκαμε με την εικασία του multiverse η οποία βρίσκεται (σύμφωνα με τις προθέσεις αυτών που την πρότειναν και πολλών από εκείνους τους επιστήμονες που την προωθούν) στους αντίποδες της (απλοικής/ταυτολογικής/θεολογικής μορφής της) ανθρωπικής αρχής.

  Το multiverse σίγουρα βρίσκεται στον αντίποδα τελεολογικών μορφών της ανθρωπικής αρχής, αλλά, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, είναι και το ίδιο μια εκδοχή της ασθενούς ανθρωπικής αρχής.

  Η ασθενής ανθρωπική αρχή συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει κάτι το σκόπιμο στις συνθήκες που παρατηρούμε να επικρατούν στη γειτονιά του σύμπαντος που ζούμε: οι όποιες ιδιαιτερότητές τους οφείλονται στο ότι ΕΜΕΙΣ εξελιχθήκαμε για να ταιριάζουμε σ’ αυτές. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο περιβάλλον όπου οι συνθήκες ποικίλλουν. Προϋποθέτει ότι υπήρξε χώρος, χρόνος και ευκαιρίες για να υπάρξουμε.

  Όπως καταλαβαίνεις, η ανθρωπική αρχή παύει να λειτουργεί ικανοποιητικά όταν παρατηρούμε χαρακτηριστικά ολόκληρου του σύμπαντος που μοιάζουν να είναι ρυθμισμένα για να επιτρέπουν την ύπαρξή μας. Η μάζα του πρωτονίου ή η ισχύς της βαρύτητας έχουν την ίδια τιμή σε όλο το σύμπαν· αν θέλουμε να «εξηγήσουμε» ανθρωπικά τη ρύθμισή τους, αναγκαστικά θα χρειαστεί να υποθέσουμε παραλλαγές ολόκληρου του σύμπαντος.

  Με άλλα λόγια, μπορώ να εξηγήσω το ότι τα μάτια μου μοιάζουν σ’ αυτά του πατέρα μου κι όχι του γείτονα, λέγοντας ότι γεννήθηκα σε αυτή την οικογένεια και όχι σε άλλη. Αλλά αν αναρωτιέμαι γιατί έχω δύο μάτια κι όχι τρία, η σωστή απάντηση είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δύο μάτια, όχι ότι ο πατέρας μου τυχαίνει να έχει δύο μάτια. Το ερώτημα τότε ανάγεται σε ένα ερώτημα που αφορά όλους τους ανθρώπους: γιατί έχουμε 2 μάτια κι όχι 3; Και οι δυνατές απαντήσεις είναι είτε ότι αναγκαστικά έχουμε 2 μάτια είτε ότι κάπου αλλού υπάρχουν, ή μπορούν να υπάρξουν, άνθρωποι με 3 μάτια.

 170. Pedis said

  # 170 – Θα το παραμακρύνουμε, φοβάμαι, και θα χάσει την αξία της η ενδιαφέρουσα συζήτηση που ανοίξαμε, αν σου απαντήσω κατευθείαν στο νέο σχόλιό σου.

  Επί τροχάδην ανακεφαλαιώνω τις θέσεις μου (και αν θες κάνε κι εσύ παρόμοια):

  1) Η ανθρωπική αρχή και που κακώς λέγεται ανθρωπική (προφανώς αναφερομαι σε εκείνη την εκδοχή της ασθενούς που δεν κάνει κάποια δεσμευτική αναφορά στον παρατηρητή – διότι η λεγόμενη ισχυρή εκδοχή είναι μια θεοφυσική παπαριά) μπορεί να έχει λειτουργικό ρόλο στην έρευνα (και στην κατανόηση όσον αφορά τη διδασκαλία). [+]

  2) Το multiverse είναι μια εικασία στηριζόμενη σε μία (δομική) μαθηματική ιδιότητα των θεωριών των υπερχορδών. Η θεωρία των υπερχορδών, ως φυσική θεωρία, θα ξεψυχήσει (ή θα αναγεννηθεί) σε συνάρτηση με την όλο και απομακρυνόμενη πιθανότητα να ανιχνευτεί πειραματικά κάποια ένδειξη για υπερσυμμετρικές ιδιότητες στις στοιχειώδεις αλληλεπιδράσεις.

  3) Τόσο η εικασία του multiverse όσο και η ανθρωπική αρχή (ειδομένη εδώ ως θεμελιώδης αρχή της φυσικής δημιουργίας και λειτουργίας), παρόλο που βρίσκονται αντιδιαμετρικά η μία της άλλης ως προς τις φιλοσοφικές τους καταγωγές έχουν κοινό παρανομαστή ότι δεν εξηγούν τίποτα άλλο από αυτό που έχουν κατασκευαστεί να εξηγήσουν. Κι εγώ, όπως κι εσύ γράφεις παραπάνω, αντιλαμβάνομαι ότι η εικασία του multiverse είναι επιρρεπής σε «ανθρωπικισμούς» αλλά δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω να γράψω ειδικότερα επειδή δεν είμαι έτοιμος.

  [Είχες υπόψην σου το δοκίμιο/ρεπόρτ του V. Bush που λίνκαρα παραπάνω; Αν όχι, αξίζει τον κόπο να του ρίξεις μια ματιά.]

  ——————
  [+] Τηρουμένων των αναλογιών, παρόμοιο ρόλο έπαιξαν και παίζουν στην έρευνα οι διάφορες αρχές ελαχίστου, άσχετα αν στο παρελθόν έγιναν συνειδητές φιλοσοφικές προσπάθειες (με διάφορους σκοπούς και αφετηρίες) να αποκτήσουν, μία η μία, μία η αλλη από αυτές τις αρχές, θεμελιώδη χαρακτήρα στη «λειτουργία» της φύσης (Δες χαρακτηριστικά, Variational Principles in Dynamics and Quantum Theory).

 171. 169, …Science The Endless Frontier…by Vannevar Bush,… Μου κάνει εντύπωση (αν έψαξα σωστά στο biblionet) που δεν έχει εκδοθεί ακόμη στα ελληνικά το εν λόγω διοκίμιο. …

  Αν όντως δεν έχει μεταφραστεί, συμφωνώ ότι αξίζει πράγματι τον κόπο.
  Είναι κλασικό και φιλοσοφημένο κείμενο από άνθρωπο της πράξης.

  Για την ιστορία, επίσης, η εισήγηση του Vannevar Bush κατέληξε, μεταξύ άλλων, στην δημιουργία του US National Science Foundation (NSF), από τους κύριους ομοσπονδιακούς χρηματοδότες επιστημονικής έρευνας (εκτός των τομέων της υγείας) μέχρι σήμερα.

 172. Μια που το ιστολόγιο φέρνει λίγο σε βαζελόγιο,
  καλαμπουράκι από φίλο εν Τέξατι:

  Τα πιτσιρίκια του
  διάβασαν την vasilopita
  βαζελόπιτα!

  (αν και δεν βλέπω φλουρί για το μέλλον…)

 173. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Παρντόν που επεμβαίνω κύριοι Φυσικοί. Μια ερώτηση. Αν με το multiverse εννοείτε τα multiple universes ,τα πολλαπλά σύμπαντα, αυτή δεν είναι θεωρία-εικασία που απορέει από την Κβαντομηχανική γενικά; Ήτοι, αρκετά παλιότερο των υπερχορδών. Το ρωτάω, γιατί από τα σχόλια σας φαίνεται ότι το συνδέετε αποκλειστικά με τις υπερχορδές. Please clarify! (άμα γουστάρετε ,βέβαια…)

 174. sarant said

  169-172 Απ’ όσο ξέρω κι εγώ, δεν εχει εκδοθεί.

 175. Pedis said

  # 174 όχι δεν έχει να κάνει με τα πολλαπλά σύμπαντα του Εβερετ. Στηρίζεται στην προβλεπόμενη πολλαπλότητα των θεμελιωδών καταστάσεων του κενού στα πλαίσια της θεωρίας των υπερχορδών.

 176. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  176. Θενκς Pedάκι.

 177. Pedis said

  # 172 – έχει ενδιαφέρον η διαφορετική φιλοσοφία σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης.

  Δεν απαιτείται, ως όρος για τη χρηματοδότηση, η προκαταβολική υπόσχεση/εγγύηση ότι η έρευνα θα καταλήξει σε applications και products.

  Η φιλοσοφία, χοντρικά, είναι, χρηματοδοτούμε, τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους (που έτσι κι αλλιώς θα την κάνουν επειδή γουστάρουν γαι τον εαυτό τους) και μετά, με κάλμα, μαζεύουμε τη σοδειά.

  Κάτι σαν χρηματοδότης-μελισσοκόμος. Όχι σαν επιστάτης με τεφτέρι σε μυρμηγκοφωλιά.

 178. Spiridione said

  Συμπλ. στο σχ. 67.
  Να βάλω ενδεικτικά μερικές από τις πρώτες γελοιογραφίες από την Τρακατρούκα (του 1850). Βέβαια, οι γελοιογραφίες εκείνης της εποχής ήταν περισσότερο συνοδευτικές του σατιρικού κειμένου, δεν είχαν αποκτήσει ακόμα αυτονομία.
  Αι Βδέλλαι
  http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=11183870

  Πολιτική συζήτησις εν τω καφφενείω η Ανατολή
  (έχει και αριθμούς πάνω από κάθε φιγούρα στο σκίτσο).
  Ενδιαφέρον έχει και το κείμενο από κάτω, όπου σατιρίζεται ο κοινωνισμός – γράφεται κυνονισμός, προέρχεται δηλαδή από τον κύνα και τον όνο. Ένας φουστανελοφόρος μέσα στο καφενείο, στους διαλόγους που υπάρχουν, είναι οπαδός του κοινωνισμού!
  http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=11183815

 179. gpoint said

  Ας πω καιγω τα δικά μου ασπρόμαυρα…

  Το σύμπαν μεγαλώνει συνέχεια. Πρώτα το σύμπαν ήταν όσο μακριά έβλεπαν τα μάτια μας, μετά όσο έφταναν τα τηλεσκόπια, μετά όσο μακριά έφταναν οι διάφορες ακτίνες,τώρα όσο μακριά βλέπουν οι διαστημικοί σταθμοί. Η τεχνολογία προχωρά αλλά η φιλοσοφία από τον 20ο αιώνα και πέρα δεν προλαβαίνει να την ακολουθήσει. Πως να γίνει αυτό όταν ο μέσος άνθρωπος πατάει κουμπάκια όπως θα μπορούσε να κάνει ένας πίθηκος χωρίς να καταλαβαίνει τίποτε απ’ όσα γίνονται μέσα στην συσκευή που χειρίζεται. Η φιλοσοφία του είναι ακόμα η Φυσική του 1920. οι νέες ανακαλύψεις δεν είναι τόσο αποτέλεσμα ιδεών αλλά εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα κομπιούτερ. Τα κομπιούτερ όμως δεν έχουν ανθρώπινη φιλοσοφία να ξεχωρίσουν τι είναι χρήσιμο ή άχρηστο για τον άνθρωπο σήμερα, απλώς ανακαλύπτουν δυνατότητες, οπότε η θεωρούμενη πρόοδος ίσως είναι άχρηστη ή εν πάση περιπτώσει δεν ελέγχεται φιλοσοφικά, «καταπίνεται αμάσητη» στην ξέφρενη κούρσα της τεχνολογίας.
  Στις αρχές του 80 ένας Ελληνας νεότατος άφησε την καριέρα του στο ΜΙΤ γιατί δεν ήθελε να δουλεύει σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο δεν ήξερε τι σκοπό είχε…της γενιάς του 50, έχοντας μεγαλώσει χωρίς κομπιούτερ διατηρούσε ακόμα κάποια ερωτήματα που θα φαντάζουν πλέον γραφικά στους σημερινούς ομοίους του, γιατί οι αρκετά περισσότερες πληροφορίες που τους είναι απαραίτητες για την κατάρτισή τους δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες σκέψεις, ίσως είναι και θέμα χωρητικότητας μυαλού.
  Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός δορυφόρου του Δία αλλά δεν μπορεί να είναι χρήσιμη όταν δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε για την ζωή στα βάθη των ωκεανών, μας είναι πολύ περισσότερο χρήσιμη γνώση η δεύτερη περίπτωση.

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173 >>δεν βλέπω φλουρί για το μέλλον
  φλούρες ελπίδες 🙂

 181. Γς said

  182:
  Κένταυροι [και Ρέιντζερς]. Δημιούργημα του Αβέρωφ μετά την ήτα του 1981.

  Για την ιστορία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκη και ο Γιώργος Βουλγαράκης, που αναφέρει ο Μπέμπης ο Περού [Σχ. 182] αξιοποιήθηκαν από την ηγεσία Μητσοτάκη για να διαλύσουν τους «Κένταυρους» της ΟΝΝΕΔ.

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όπως όλα δείχνουν, το Κογκρέσο θα καταργήσει μεγάλα τμήματα του ασφαλιστικού νόμου του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (γνωστό ως Obamacare),
  https://www.efsyn.gr/arthro/apo-obamacare-arhizei-i-apokathilosi

 183. 184, Ναι, τους έβαλε χέρι ο Δόναλδ να μην ασχολούνται με δεοντολογίες και ηθικές παπαρίτσες…

 184. Κι επιπλέον, ο Δόναλδ άρχισε να ξύνεται στο κουμπί του Κιμ…

  αμερικάνικη ανάλυση εδώ http://www.thedrive.com/the-war-zone/6767/all-eyes-on-north-korea-as-kim-jong-un-says-icbm-test-imminent

 185. Ριβαλντίνιο said

  @ 186 Σκύλος

  ο Δόναλδ άρχισε να ξύνεται στο κουμπί του Κιμ

  Αν πατήσει το κουμπί ο Κίμ, η Νότια Κορέα θα αποκτήσει θάλασσα και από τον Βορρά !

 186. Ριβαλντίνιο said

  @ 120 Αγγελος

  Αυτό το ποίημα μου θύμισε ένα τούρκικο έτσι στα ξεκάρφωτα :

  Οι Τούρκοι πέρασαν :

  Εκεί όπου τα πόδια μου επάτησα
  το αίμα πάντα άφθονο τη γη ποτίζει
  κι εκεί όπου τα χέρια μου τα άπλωσα
  ο Μάης σε φθινόπωρο ευθύς γυρίζει. 🙂 😉

  Και πέτρα πάν’ στην πέτρα αν ξεγελαστώ
  κι αφήσω, με το τζάκι μου να σβήσω,
  το σπίτι μου να γκρεμιστεί και να χαθώ.
  Θα κάνω τάφους τους ροδώνες όλους γύρω.

  Θ’ αφήσω όλεθρο που θα ΄ναι μοναδικός
  και δεν ξανάγραψε ποτέ η ιστορία
  που δεν θα διορθώσει ο πολιτισμός
  ούτε σε δέκα χρόνια μετά. Πίστη μου είναι η βία.

  Απ’ την αναπνοή μου θα ξερνώ φωτιά
  και θάνατο τριγύρω, από το ντουφέκι.
  Σημαία δεν θ’ αφήσω στις επάλξεις μια
  και το σπαθί μου θα ‘ναι παντού αστροπελέκι.

  Θε να λερώσω κάθε χρώμα πούν’ λευκό
  με ένανε λεκέ μαβί από μπαρούτι
  κι αυτόν θα τον ποτίσω μ’ αίμα εχθρικό
  να με θυμούνται οι εχθροί μου τούτοι.

  Τα σπλάχνα θα κρεμάσω στου γαϊτανιού
  την άκρη. Και του κόσμου τη σοφία όλου
  μαζί με τον πολιτισμό, στου ντουφεκιού
  τη σφαίρα και στα πίσω πόδια του αλόγου.

  Οι ρεματιές, τα δάση πάνω στα βουνά
  μαζί με τους σταυρούς τ’ ολέθρου που θ’ αφήσω
  για πάντα θα μιλούν στον κόσμο για καλά
  «Οι Τούρκοι πέρασαν». Να τι αφήσαν πίσω.

  Ενίς-Αβνί Μπέη (Άκκα Γιουντίς), 1912, περιοδικό Τανίν.

  😆 😆 😆

  Ο Βίκτωρας ο Ουγκώς δεν θα τα έλεγε καλύτερα.

 187. Πάντως η ελληνική μετάφραση έχει καλή ομοιοκαταληξία. Μπας και είναι προπαγανδίτσα;
  Κι αυτό το «μαζί με τους σταυρούς τ’ ολέθρου που θ’ αφήσω»… Σταυρούς; Ναι, χριστιανικούς τάφους, θα μου πεις.

 188. Ριβαλντίνιο said

  (Αν περάσει ο Δύτης θα μας πεί αν είναι αυθεντικό. )

 189. Ριβαλντίνιο said

  Φυσική vs Βιολογία

  (Επειδή το παρακάτω 8λεπτο βιντεάκι ψιλοείναι θρησκευτικό, θα ρίξω μια περίληψη για όποιον δεν θέλει να το δει : Το Σύμπαν δημιουργήθηκε πριν 14 δισ. χρόνια. Η Γη πρίν 4,5 δισ. χρόνια. Η ζωή πρίν 3,5 δισ. χρόνια. Όμως υπολογίζουν ότι με βάση τον χρόνο που απαιτείται για τις μεταλλαγές, ο χρόνος δημιουργίας της ζωής ξεπερνά τα 4,5 δισ. χρόνια. Εκτός και αν υπήρξε κάποια στιγμή στο παρελθόν, που ο χρόνος διάρκειας των μεταλλαγών επιταχύνθηκε κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αν δεν ισχύει το τελευταίο τότε πάμε σε άλλες θεωρίες εκτός Εξέλιξης (Αυτόματη Γένεση, Εξωγήινη προέλευση-έχει βρεθεί RNA σε μετεωρίτες, αλλά αυτοί μπορεί να «μολύνθηκαν» με RNA αφού εισήλθαν στην Γη , Θεός, κ.α. ).

 190. gpoint said

  Ρίβαλντίνιο να ξέρεις όποιος όταν μιλάει κουνάει τα χέρια λέει ψέμματα (δες και τους πολιτικούς μας για επιβεβαίωση)

 191. Ριβαλντίνιο said

  Gpoint αυτά τα λένε οι ανίδεοι φυσιογνωμιστές. Μην τους ακούς.

 192. Γς said

  Αχ, τι ωραία που τα λέει ο κυριούλης…

  Ιδίως όταν περιγράφει τους χρόνους των «μεταλλάξεων».

  Μεταλλάξεων [της άβιας ύλης!] για την δημιουργία της ζωής

 193. Γς said

  194->191

 194. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  180 – «Η τεχνολογία προχωρά αλλά η φιλοσοφία από τον 20ο αιώνα και πέρα δεν προλαβαίνει να την ακολουθήσει. Πως να γίνει αυτό όταν ο μέσος άνθρωπος πατάει κουμπάκια όπως θα μπορούσε να κάνει ένας πίθηκος χωρίς να καταλαβαίνει τίποτε απ’ όσα γίνονται μέσα στην συσκευή που χειρίζεται. Η φιλοσοφία του είναι ακόμα η Φυσική του 1920.»
  Ο μέσος άνθρωπος δεν έχει καμία φιλοσοφία, απλώς τρέχει μονίμως αγχωμένος σαν τρελός, και καταναλώνει παθητικά, καταναλωτικά αγαθά και πληροφορίες από τα ΜΜΑ.
  Δεν χρειάζεται να φιλοσοφεί για τίποτα, σχεδιάζουν άλλοι το μέλον του πρίν απ΄αυτόν γι΄αυτόν, αυτός το μόνο που μπορεί και επιτρέπεται να κάνει, είναι να πέφτει που και που από τα σύννεφα. 🙂
  O κόσμος έχει γεμίσει από υπερπληροφορημένους αδαείς, και υπερεκπαιδευμένους εγγράμματους αμόρφωτους, με αποτέλεσμα η δημοκρατία των τραπεζών να θριαμβεύει. 🙂

  185 – «Ναι, τους έβαλε χέρι ο Δόναλδ να μην ασχολούνται με δεοντολογίες και ηθικές παπαρίτσες…»
  Ο Δόναλδ δεν είναι τόσο βλάκας όσο νομίζετε κι όσο θέλουν να τον δείχνουν τα ΜΜΑ. Εν αντιθέση με τον ανεπάγγελτο άβουλο και πλήρως χειραγωγημένο πανύβλακα Ομπάμα, αυτός γνωρίζει πως το χρέος των ΗΠΑ μόνο στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη εν έτη 2008 παρακαλώ, ήταν 74τρις, κι όλοι γνωρίζουμε πως η ασφάλιση και περίθαλψη στις ΗΠΑ είναι ιδιωτική. Βάλε τώρα με το μυαλό σου πού έχει φτάσει σήμερα το χρέος, και σκέψου γιατί δεν αφέθηκε να χρεοκοπήσει η ΑΙG με διπλάσια κεφαλαιοποίηση από την Lehman brothers το 2008, αλλά και τι θα συμβεί αν………!!!

  Την κοπελιά πώς την βλέπετε παιδιά; το βιντεάκι μου το έστειλε η κόρη μου Ελεωνόρα, είναι δύναμη η κοπέλα.

 195. Ριβαλντίνιο said

  Πού λέει για μεταλλάξεις σε άβια ύλη ;

 196. Ριβαλντίνιο said

  197 ->194

 197. Γς said

  197:

  Αυτό δεν λέει;

 198. Ριβαλντίνιο said

  Πού το λέει ; 🙂

 199. Μα ο δαρβινισμός είναι θεωρία εξέλιξης των ειδών, προσπάθεια δηλαδή (κατά πάσαν πιθανότητα πετυχημένη) εξήγησης του πώς μπορεί να εμφανίστηκαν τα επί μέρους έμβια είδη από άλλα προϋπάρχοντα. Δεν εξηγεί πώς μπορεί να εμφανίστηκαν τα πρώτα-πρώτα έμβια όντα. Υπάρχουν εικασίες και γι’ αυτό, αλλά είναι ακόμα εικασίες, και πάντως η εμφάνιση του γενετικού κώδικα, που για την υλοποίησή του προϋποτίθενται δομές που… μόνο με τη βοήθειά του δημιουργούνται σήμερα, παραμένει, απ’όσο ξέρω, μυστήριο. Οπότε μου φαίνεται αστείο να μιλούμε εν προκειμένω για μεταλλάξεις (στον αζωιικό αιώνα;) και τελείως αστήρικτες οι σχετικές χρονικές εκτιμήσεις — άσε που το βίντεο μοιάζει να μπερδεύει τις άγνωστες διεργασίες που οδήγησαν στην εμφάνιση της ζωής με τις πολύ πιο κατανοητές της μετέπειτα εξέλιξής της…

 200. Γς said

  200:

  Οταν λέει ότι πρέπει να γίνουν τόσες μεταλλάξεις για να δημιουργηθεί η ζωή.
  Που θα γίνουν αυτές οι μεταλλάξεις;

 201. Γιάννης Ιατρού said

  196: Ποιά απ΄τις δύο εννοείς ρε Λάμπρο;

 202. Ριβαλντίνιο said

  @ 201, 202

  Δεν λέει αυτό. Λέει πως πηγαίνοντας από σήμερα προς τα πίσω δεν φτάνουν τα 4,5 δισ. χρόνια.

 203. Ριβαλντίνιο, κι εγώ κατάλαβα αυτό που λέει ο Γς (που δεν είχα διαβάσει τα σχόλιά του όταν έγραφα το δικό μου). Ο δράστης του βίντεο φαίνεται να λέει ότι χρειάστηκαν 10^200000 «μεταλλάξεις» για να δημιουργηθούν οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί, και εκτιμά μάλιστα και πόσος χρόνος θα χρειαζόταν γι’αυτό, χρόνος που υπερβαίνει τη διάρκεια ύπαρξης της Γης μέχρι την εμφάνισή τους. Αφού λοιπόν μιλάει για το τι προηγήθηκε της εμφάνισης των πρώτων ζωντανών όντων, αναγκαστικά μιλάει για μη ζωντανή ύλη. Ε, δεν έχει νόημα να μιλούμε για «μεταλλάξεις» εν προκειμένω· πρόκειται για όρο της βιολογίας, που έχει νόημα μόνο για ζωντανούς, γονιδιακά αναπαραγόμενους οργανισμούς.

 204. Ριβαλντίνιο said

  Άγγελε, μπορεί να μην το εκφράζει σωστά ή να φαίνεται έτσι γιατί το βίντεο είναι πετσοκομμένο. Εγώ νομίζω πως θέλει να πει πως «απ’την αρχική μορφή ζωής φτάσαμε στην τωρινή μέσω κάποιων μεταλλάξεων. Αυτές όμως απαιτούν χρόνο άνω των 4,5 δισ. χρόνων. Πριν καν δημιουργηθεί η Γή δηλαδή.»

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  203 – Εννοείται την τραγουδίστρια βρε πονηρέ, 🙂 ο τίτλος είναι παραπλανητικός και δεν μπορούσα να τον βγάλω.

  Ριαβαλντίνιο χώνεψέ το αγόρι μου, μπορείς να πιστεύεις ό,τι και όπου θέλεις, αλλά είτε υπάρχει θεός που μας έφτιαξε είτε όχι, ΟΛΟΙ η θρησκευτικοί «θεοί» είναι ΑΠΑΤΗ.

  Υ.Γ – Αν μάθουμε πως υπάρχει θεός, θα μένει να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε. 🙂

 206. Αν λέει αυτό, η ένσταση είναι πράγματι σοβαρότερη. Δεν ξέρω όμως πού βασίζεται ούτε η εκτίμηση του αριθμού των αναγκαίων μεταλλάξεων (έτσι ξεκάρφωτα που τον δίνει, μου φαίνεται εξωφρενικός), ούτε η εκτίμηση του αναγκαίου προς τούτο χρόνου. Ας μας πουν οι ειδικοί.

 207. gpoint said

  Δύο γκολ του Ανδρέα Τσίπρα στο 66’ και στο 77’, έδωσαν τη νίκη στην Καλλιθέα επί του Αρη με 2-0. O Ευρυτάνας επιθετικός, σκόραρε για πρώτη φορά μετά από… 45 παιχνίδια και 2074 αγωνιστικά λεπτά, με τη φανέλα της Καλλιθέας και έδωσε την ευκαιρία στους χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης (και όχι μόνο) να ξεσαλώσουν!

  Και ΑΝΔΡΕΑΣ και ΤΣΙΠΡΑΣ…

  Ο Κυριάκος ζήτησε να κλειστεί φιλικό με τον Άρη, θέλει να σκοράρει κι αυτός

 208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ρε Ρίβα, τώρα έριξα μιά ματιά στο βίντεο, ζήλεψες την δόξα του 2014; 🙂
  Άστο φίλε, oύτε το 1/4 δεν πρόκειται να φτάσει. 🙂

 209. Ριβαλντίνιο said

  Άγγελε, δεν νομίζω ότι οι Δανέζης – Θεοδοσίου πιστεύουν ότι συμβαίνουν μεταλλάξεις στα κοτρώνια. 🙂 Για τον αριθμό των μεταλλάξεων ίσως μπορεί να μας διαφωτίσει ο Γς αν είναι σωστός και πως τον υπολογίζουν. Για το την δημιουργία της Γής (4,6 δισ.) ή το την δημιουργία του Σύμπαντος (13,8 δισ.) θα ξέρουν οι Φυσικοί πως το έχουν υπολογίσει.

  ==================================

  Λάμπρο, συμφωνώ ότι όλοι οι άλλοι θεοί είναι απάτη, εκτός από τον Θεό που πιστεύουμε εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί. 🙂

  Αν μάθουμε πως υπάρχει θεός, θα μένει να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε

  Δεν δημιουργήθηκε ο Θεός βρε…

 210. Ριβαλντίνιο said

  @ 210 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Ξέχασα να βάλω Δανέζη – Θεοδοσίου για το άστρο των Χριστουγέννων ! 🙂

 211. Γιάννης Ιατρού said

  208: Αγγελος
  Με την αοριστία κλπ που γράφεις συμφωνώ. Για το άλλο μπορεί να πεί (καταλάβει) κανεις: έστω ότι για τις μεταλλάξεις (των ζωντανών οργανισμών) χρειάστηκαν Χ χρόνια. Αλλά άν αυτά *είναι ήδη* περισσότερα από τα χρόνια ύπαρξης της γης, τότε τι;

 212. Ριβαλντίνιο said

  Τότε η αρχική ζωή ήρθε από αλλού …

 213. Γιάννης Ιατρού said

  207α: ΛΑΜΠΡΟΣ

  Ααα, αυτήν;; Λοιπόν, πονηρούλα πολύ, τους κοίμησε με το αρχικό και έκανε την έκπληξη μετά. Στο πρώτο και δεύτερο μέρος καλή, αλλά παρόμοια καλές υπάρχουν πολλές.

 214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  211 – Όλοι οι θρησκευτικοί θεοί είπα τρελό προβοκατόρικο αγόρι, αλλά ειδικά ο ορθόδοξος, είναι ο ορισμός της απάτης. 🙂
  Με γειά σας με χαρά σας να τον πιστεύετε, πάντα υποστήριζα πως όσοι θέλουν, πρέπει να έχουν δικαίωμα στα ναρκωτικά, αρκεί να μήν τον – τα επιβάλλετε και σ΄όσους δεν θέλουν.

  «Δεν δημιουργήθηκε ο Θεός βρε…» Εγώ το ξέρω, χαίρομαι που το κατάλαβες κι εσύ, να που τελικά συμφωνούμε πως δεν υπάρχει. 🙂

  Καληνύχτα

 215. Γιάννης Ιατρού said

  212: Ρίνα
  Τι Δανέζης κλπ. Πφφφ. Το θέμα του άστρου το έχει λύσει ο Σόφιας 🙂

 216. Μπούφος said

  Άσχετο, αλλά…( ό,τι του κουκώσει του Μπούφου). Μπορεί να πει κάποιος δυο λόγια και για τον κβαντικό εναγκαλισμό, ώστε να μαθαίνει και ο υποφαινόμενος;

 217. Avonidas said

  #191. Ουφφφ, πάλι κώλος έγινε η κουβέντα, ευχαριστώ Ριβ, μ’ έβγαλες από τον κόπο να γράφω κατεβατά, και βαριόμουν.

 218. Γς said

  208:

  Αναφέρεται στο πλήθος των πεπτιδίων [ακολουθίας αμινοξέων]. Ενζύμων λ.χ.

  Που για ένα πεπτίδιο m αμινοξέων είναι

  n=20^m

  [20 είναι τα αμινοξέα]

 219. Ριβαλντίνιο said

  @ 217 Γιάννης Ιατρού

  Όχι και Ρίνα ! Δεν είπαμε και έτσι…

  Τι είναι ο Σόφιας ;

 220. Γιάννης Ιατρού said

  219: Avonidas
  Δες το mail σου!

 221. Ριβαλντίνιο said

  @ 219 Avonidas

  Να γράφεις να διαβάζουμε ! Κερδισμένοι βγαίνουμε επωφελούμενοι των γνώσεων σου !

 222. Γιάννης Ιατρού said

  221: Ρίβα
  το Ρίνα ήταν εκ παραδρομής της χειρός, για τον Σόφια εδώ 🙂

 223. Γς said

  214:

  Είναι η θεωρία της πανσπερμίας, που υποστηρίζει ότι η ζωή στη Γη ήρθε από το διάστημα με τους μετεωρίτες ή την κοσμική σκόνη [ή κι από εξωγήινους!]

 224. Ριβαλντίνιο said

  @ 224 Γιάννης Ιατρού

  Ψιλοστέκει καλά ; 🙂

 225. Γιάννης Ιατρού said

  226: Έχω δει και χειρότερα…

 226. caktos said

  Αχ, τι ωραία που τα λέει ο κυριούλης…

  Ιδίως όταν περιγράφει τους χρόνους των «μεταλλάξεων».

  Μεταλλάξεων [της άβιας ύλης!] για την δημιουργία της ζωής

 227. Ριβαλντίνιο said

  @ 228 caktos

  Τους θεωρείς τόσο χαζούς ώστε να πιστεύουν ότι γίνονται μεταλλάξεις στις πέτρες ;

 228. Γς said

  228:

  Το είχε πιάσει η παγίδα.

  Επανάληψη του Σχ. 194

 229. Ριβαλντίνιο said

  @ 230 Γς

  Ok, ok ! 🙂

 230. Γιάννης Ιατρού said

  229: Τι λές ρε Ρίβα, εδώ γίνονται μεταλλάξεις … σε άλλα τινά, στις πέτρες δεν θα γινότανε 🙂

 231. Νίκος Κ. said

  163 (δεν μπορεί να δώσει όχι πρεντίκτιον αλλά ούτε ποστντίκτιον. Μπλα-μπλα-μπλα για να κρατηθεί στο ελάχιστο δυνατό ζωτικό επίπεδο το ορθολογιστικό πνεύμα στην θρησκόληπτη-πρωτόγονη μαζική αμερική + να σωθεί η χρηματοδότηση στη θεωρητική φυσική (και ιδιαίτερα στις υπερχορδές).

  Και η ατομική θεωρία του Δημόκριτου είχε το ίδιο προβληματάκι (να μην μπορεί να δώσει πρεντίκτιον-ποστντίκτιον) για 2000 χρόνια. Ευτυχώς που δεν χρειάσθηκε χρηματοδότηση κι έτσι τη γλύτωσε τη ρετσινιά ο πρόγονος 🙂

 232. sarant said

  196 Εξυπνο πάντως, μου άρεσε

 233. Νίκος Μαστρακούλης said

  191: Το βίντεο παπαρολογεί ασύστολα. Εντάξει, θα μου πεις, «ψιλο»θρησκευτικό είναι, τι άλλο να κάνει.

  Το σημαντικό είναι ότι μοιάζει να αποτελεί μέρος της απόπειρας να μεταφερθεί στην Ελλάδα η δικολαβίστικη επιχειρηματολογία του αμερικάνικου λόμπι του «ευφυούς σχεδιασμού».

  Το άλλο σημαντικό είναι ότι, για κάποιον ακατανόητο λόγο, θεωρείται ότι ο αντιεπιστημονικός λόγος με επιστημονικοφανή μανδύα έχει θέση σε συζητήσεις για επιστημονικά θέματα.

 234. Ριβαλντίνιο said

  Πάντα μ’άρεσαν οι άνθρωποι που τηρούν τις υποσχέσεις τους :

  Δυστυχώς επιβεβαιώνεις ότι κακώς ασχολήθηκα με σένα και το σενάριό σου, μια που δεν δείχνεις την παραμικρή διάθεση σοβαρής αντιμετώπισης του ζητήματος. Δίνεις την εντύπωση ότι επιδιώκεις να μπεις σε αντιπαράθεση απλώς και μόνο για να μπεις σε αντιπαράθεση. Έχε γεια και δεν θα ξαναμιλήσουμε οι δυο μας.

  🙂

  Υ.Γ. Καλή χρονιά να έχεις.

 235. Pedis said

  # 235 – έχεις δίκιο, κι όπως είπε παραπάνω ο αβονιδας το νήμα έγινε κώλος. Στο πι και φι.

  Μα είναι δυνατόν στην άπειρη σοφία του ο ευφυής δημιουργός να έχει συλλάβει, περαν των παραγωγών, και τους παπροτρίφτες που διαδίδουν τέτοιες σαχλαμάρες. Και είναι ευφυής; Όχι ο παπαροτριφτης, ο δημιουργός;

 236. Ριβαλντίνιο said

  Είπε ο άνθρωπος που μαθαίνει ιστορία διαβάζοντας Μάσιμο Μανφρέντι ! 😆 😆 😆

 237. Μαρία said

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/01/02/january-5/#comment-405813 Τα τούρκικα καράβια … πρώτα σε σχολιασμό.
  Γιατί; Επειδή πρόκειται για περίπτωση «όταν γαμάς τη συζήτηση» πάλι με Δανέζη.

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/12/turkscaicos/#comment-252145

 238. Ριβαλντίνιο said

  Ναι, γι’αυτό έγινε ! Και όχι γιατί συζητήθηκαν παράλληλα 100 διαφορετικά θέματα και διαγωνισμός για το 666ο σχόλιο και το 1000ο σχόλιο. Ok, το ‘πιασα. Καταλαβαίνω πότε είμαι ανεπιθύμητος … 😦

 239. Νίκος Μαστρακούλης said

  236: ΄Καλή Χρονιά και σε σένα, Ρίβα. Άλλο πρόθεση, άλλο υπόσχεση, μην τα συγχέουμε. Άλλωστε, σχολίασα το βίντεο, όχι κάποια άποψή σου.

 240. gpoint said

  # 193

  Ριβαλντίνιο εγώ ότι γράφω ή είναι δικό μου ή λέω ποιανού είναι… έχεις δει ποτέ μαθητή όταν λέει μάθημα να κουνάει τα χέρια του; Ποτέ. Ρώτησέ τον γιατί δεν διάβασε και κοίταξε τα χέρια του όταν λέει πως ήταν άρρωστος, πέθανε η γιαγιά του και τα σχετικά… η συνήθεια μένει και στους μεγάλους απλά το κούνημα των χεριών μπορεί να σημαίνει αμηχανία, πωε δεν πιστεύει αυτά που είναι υποχρεωμένος να πεί και φυσικά τα ψέμματα

 241. Avonidas said

  #223. Να γράφεις να διαβάζουμε ! Κερδισμένοι βγαίνουμε επωφελούμενοι των γνώσεων σου !

  Μα ακριβώς, κι εγώ τις γνώσεις μου τις προσφέρω εκεί που θα πιάσουν τόπο. Ενώ στην (ούτε καν κατευθυνόμενη) πανσπερμία σαχλαμάρας μέσα, τι γνώση να σπείρεις; Θα τη φάνε τα ζιζάνια…

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  237 – Δεν νομίζω ότι έγινε κώλος το νήμα, άλλωστε δεν είναι η φυσική το θέμα του, μιά χαρά συζητούσατε με τον Αβονίδα, και παρακολουθούσαμε οι υπόλοιποι, και μάλιστα τόσο κατανοητά που σας αντιλαμβανόμουν κι εγώ, ε κάπου εκεί ήρθε η «θεϊκή» παρέμβαση☺ αλλά αφού δεν τσιμπήσατε, δεν βλέπω να χάλασε κάτι, θα μπορούσατε να συνεχίσετε αν είχατε να πείτε κάτι άλλο ενδιαφέρον, και δεν νομίζω πως θα ασχολούνταν κανείς με τις παπαριές του παπαροΔανέζη, παραπάνω απ’ οσο ασχολήθηκαν, εκτός κι αν θέλετε να μιλάτε μόνο εσείς.

 243. Κι εγώ νομίζω πως παπαριές λέει το συγκεκριμένο βίντεο (δεν ήξερα πως ήταν του Δανέζη), αλλά ΑΝ μπορεί να εκτιμηθεί χοντρικά το πλήθος των μεταλλάξεων που χρειάζονται για να προκύψει π.χ. ο χιμπατζής από μονοκύτταρο οργανισμό και ΑΝ μπορεί να εκτιμηθεί χοντρικά ο αναγκαίος προς τούτο χρόνος (νομίζω, χωρίς να είμαι ειδικός, πως αυτό σηκώνει ΠΟΛΥ νερό) και ΑΝ το εξαγόμενο είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από τη γενικώς παραδεκτή ηλικία της Γης, ε, τότε, ναι, έχουμε ένα σοβαρό επιστημονικό πρόβλημα, και δεν είναι ανάγκη να γίνει κ@λος η κουβέντα μόνο και μόνο γιατί κάποιος το επεσήμανε. Επιτέλους, μέχρι πριν από 80 μόλις χρόνια δεν είχαμε ιδέα γιατί λάμπει ο Ηλιος, κι ακόμα και σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει βγει τελείως ο λογαριασμος με τα νετρίνα. Δεν είναι ντροπή να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και σήμερα άλυτα επιστημονικά ζητήματα, ούτε όποιος τα επισημαίνει θέλει αναγκαστικά να κάνει θρησκευτική προπαγάνδα!

 244. Avonidas said

  #245. Μόνο που συμβαίνει να *γνωρίζουμε* ότι συνέβη η συγκεκριμένη εξέλιξη, από πλήθος ανεξάρτητων και συντριπτικών ενδείξεων. Οπότε το πρόβλημα το έχει εκείνος που κάνει τον υπολογισμό. Ειδικά όταν η αντιπρότασή του είναι «άρα, ο Θεός».

  Το ίδιο και για το διαβόητο «Boeing 747» επιχείρημα του Fred Hoyle, ότι οι πιθανότητες να σχηματιστεί «τυχαία» μια τυπική πρωτεΐνη από τα αμινοξέα της είναι όσες να συναρμολογήσει ανεμοστρόβιλος ένα Boeing 747. Κανείς βιολόγος δεν ισχυρίζεται ότι οι πρωτεΐνες προέκυψαν τυχαία σε ένα βήμα. Ο υπολογισμός της συνδυαστικής πιθανότητας είναι ολότελα σωστός, και ολότελα άχρηστος. Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ένας μεγάλος επιστήμονας μπορεί κάλλιστα να λέει μεγάλες ανοησίες κατά καιρούς. Πόσο μάλλον ο Δανέζης.

  Υπάρχουν άλυτα επιστημονικά προβλήματα, βεβαίως, αλλά τούτα δω είναι αντιπερισπασμοί, χιλιοαπαντημένες πομφόλυγες, η μπάλα στην εξέδρα και τα μυαλά στα κάγκελα.

 245. Avonidas said

  Κάτι ακόμη που δεν καταλαβαίνω: μαζεύει ο Ρίβα από το youtube ένα βίντεο που είναι ένα κολλάζ από νοητικές ακροβασίες βγαλμένες με το τσιγκέλι από μια από τις χειρότερες εκλαϊκευτικές εκπομπές των τελευταίων δεκαετιών, και μας το πετάει εδώ. Γιατί θα πρεπε να απαντήσουμε; Δεν υπάρχει κανενός είδους φίλτρο στο youtube, ο καθένας μπορεί να ανεβάσει το παραλήρημά του (αρκεί να μη θιχθεί κανείς κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων).

  Να σχολιάσουμε ένα paper, ένα βιβλίο κάποιου σοβαρού επιστήμονα, μια ανακοίνωση επιστημονικής εταιρείας, τους ισχυρισμούς κάποιου με αναγνωρισμένη κατάρτιση στο αντικείμενό του, έστω. Αλλά την παραζάλη του κυρ-φούφουτου;

  Εκεί κοστολογεί τον χρόνο και τα «φώτα» μας ο Ριβαλντίνιο, ως φαίνεται.

 246. 245, …ΑΝ μπορεί να εκτιμηθεί χοντρικά το πλήθος των μεταλλάξεων που χρειάζονται για να προκύψει π.χ. ο χιμπατζής από μονοκύτταρο οργανισμό και ΑΝ μπορεί να εκτιμηθεί χοντρικά ο αναγκαίος προς τούτο χρόνος (νομίζω, χωρίς να είμαι ειδικός, πως αυτό σηκώνει ΠΟΛΥ νερό) και ΑΝ το εξαγόμενο είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από τη γενικώς παραδεκτή ηλικία της Γης,…

  (Έτσι είναι.)

  …και που έχουν ήδη εκτιμηθεί: Ο χρόνος φτάνει άνετα.

  Το μυστικό – διατυπωμένο εδώ και δεκαετίες – πολύ χοντρικά:

  Η εξέλιξη φαίνεται – από
  πειραματικά δεδομένα – να έχει
  προκύψει όχι τόσο από
  δοκιμή και λάθος μεταλλάξεων με τα
  νουκλεοτίδια ένα-ένα,
  όσο από δοκιμή και λάθος σε
  κομμάτια ολόκληρα
  (αλληλουχίες) από νουκλεοτίδια.

  Ο έμβιος κόσμος είναι – πειραματικά αποδειγμένο – γεμάτος από
  μεγάλα κομμάτια DNA
  που τα μοιράζονται οργανισμοί από τον
  άνθρωπο μέχρι τα βακτηρίδια – και παραπέρα.
  Μπάρμπαρα Μακλίντοκ τελικά (τo 1983) πήρε το Νόμπελ
  για την διαπίστωση ανταλλαγής ολόκληρων κομματιών
  γενετικού υλικού (χρωματοσωμάτων) στο καλαμπόκι,
  πολύ πριν γίνει γνωστή η δομή του DNA.)
  Το ανθρώπινο DNA έχει περίπου 3 δις νουκλεοτίδια, αλλά
  «μόνον» 20 000 γονίδια – οι συνδυασμοί ανταλλαγή γονιδίων είναι πολύ πιο
  λίγοι από εκείνους ανταλλαγής απλών νουκλεοτιδίων
  (και φυσικά πιο περιορισμένοι).

  Την εντυπωσιακή επιτάχυνση των μεταλλάξεων μ’ αυτήν την διαδικασία
  (δηλαδή ανταλλαγής ολόκληρων κομματιών,
  αντί απλών νουκλεοτιδίων)
  την έχει περιγράψει ωραία ο ευφυέστατος Χερμπ Σάιμον
  (της επιστήμης υπολογιστών με Νόμπελ στα οικονομικά)
  μέσω της κλασικής παραβολής του Ωρολογοποιού* (σε συντομία):

  Για να συναρμολογηθεί χωρίς λάθος ένα ρολόι από
  1000 κομμάτια
  όταν η πιθανότητα λάθους είναι, ας πούμε, ίδια σε
  κάθε βήμα συναρμολόγησης
  (όπου στο λάθος ό,τι συναρμολογήθηκε μέχρι τότε πετιέται)
  ο Ωρολογοποιός Α
  – που συναρμολογεί κομμάτια ένα-ένα –
  θα έχει
  πολύ περισσότερα σκάρτα από τον
  Ωρολογοποιό Β
  – που συναρμολογεί 100 σετ των 10 κομματιών, μετά
  10 σετ από 10 το καθένα σε σετ των 100, και τελικά
  10 σετ από 100 το καθένα στα 1000 του ρολογιού.

  (
  Παρεμπειπόντος, ίδ(γ)ιου είδους επιτάχυνση στον
  υπολογισμό γίνεται και τώρα που μιλάμε, κάπου στο
  βάθος κάποιας τηλεπικοινωνίας, με τον Φουριόζο Μετασχηματισμό Φουριέ,
  τον περίφημο FouFouTo.

  Η ουσία του: 5 επί 5 επί 5… 8 φορές, ας πούμε, είναι
  5 επί 5, το αποτέλεσμα επί τον εαυτό του, και
  ξανά το αποτέλεσμα επί τον εαυτό του – 3 βήματα αντί για 8 (=2^3).

  Ίδιο και στα πλέι-οφ του ΤσουΛου με 16 ομάδες, που
  για να πάρεις τον τίτλο χρειάζεται να κερδίσεις 4 αντί για 15.
  )

  O Γς τα ξέρει πολύ καλά αυτά και μπορεί να μάς βοηθήσει με
  περισσότερες λεπτομέρειες και αναφορές.

  __________
  * Ο οποίος Ωρολογοποιός είναι επίτηδες διαλεγμένος για να
  αποφευχθούν διλήμματα όπως Εξέλιξη-Θεός/Ευφυής Σχεδιασμός.

 247. Γς said

  248:

  >O Γς τα ξέρει πολύ καλά αυτά και μπορεί να μάς βοηθήσει με
  περισσότερες λεπτομέρειες και αναφορές.

  Τρελή είσαι άντρα μου [που λένε];

  Θ αρχίσουμε τέτοια συζήτηση εδώ;

  Εστω, αλλά με μικρά συγκεκριμένα ερωτήματα.

  Εμπρός!

  Στο μεταξύ, πάρτε νά’ χετε:!

  Από τον ίδιο

 248. Γς said

  Ρίξατε καμιά ματιά στην ομιλία του Νίκου Δήμου σε συνέδριο του Ωνάσειου;

  11 Πράγματα που δεν ξέρουμε…
  …και άρα μπορούμε να τα συζητάμε αδιάκοπα

  http://www.lifo.gr/now/culture/3616

 249. Γς said

  248:

  >Η Μπάρμπαρα Μακλίντοκ τελικά (τo 1983) πήρε το Νόμπελ
  για την διαπίστωση ανταλλαγής ολόκληρων κομματιών
  γενετικού υλικού (χρωματοσωμάτων) στο καλαμπόκι

  \Και όχι μόνο.

  Barbara McClintock.

  Τα έλεγε από το 1940.
  Για Jumping Genes που δεν κληρονομούνται κάθετα όπως φανταζόμασταν [ακόμη και τώρα] από προγόνους σε απογόνους, αλλά και οριζόντια Από είδος σε είδος.

  Κι όμως δεν την πίστευαν.

  Πήρε το Νόμπελ της γι αυτά σχεδόν πενήντα χρόνια μετά!

 250. Γς said

  251:

  Ντάξει δεν τους τα’ δωσε όλα μασημένα.
  Επρεπε πρώτα, μετά από τόσα χρόνια να ανακαλυψουν τα Jumping Genes της [Τα μεταθετά στοιχεία, τα τράνσποζονς] που πηδάνε(!) στο ίδιο γονιδίωμα και μετά τα ξενοπηδήματα…

 251. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αν και έχω κατανοήσει από πολλά χρόνια τον λόγο που γίνεται, εξακολουθεί να με ενοχλεί αφόρητα να βλέπω ευφυείς ανθρώπους, να απορρυθμίζονται και να εκτρέπονται εύκολα από τον στόχο τους» με μιά τρολιά. Μετά από εκατοντάδες ( μη πώ χιλιάδες) σχόλια, σε μια παραδειγματική συζήτηση, διάβασα απολαυστικά και με ενδιαφέρον, σχόλια του Pedis που δεν ασχολούνται με τον συριζα, και του Avonida, που μπορεί να διαφωνώ μαζί του σε κάποια σημαντικά θέματα, αλλά δεν αμφισβήτισα ποτέ το επίπεδό του και την ευφυΐα του.
  Γιατί αυτοί οι δύο πολύ αξιόλογοι σχολιαστές ενοχλήθηκαν από την ολοφάνερη τρολιά του Ρίβα, ( που έξυπνα, δεν απευθύνθηκε ευθέως σ’ αυτούς) και σταμάτησαν την ενδιαφέρουσα ( ειδικά για μένα, πολύ) συζήτησή τους; Γιατί για άλλη μιά φορά, το ασήμαντο νίκησε το σημσντικό;
  Θα πώ μόνο, πως είμαι βέβαιος, πως αυτό γίνεται γιατί όλοι γνωρίζουν τι ζώδιο είναι, αλλά σχεδόν ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει ποιός έχει εφεύρει το αυτοκίνητο, (κι ας μην είναι ξεκάθαρα ένας ο εφευρέτης Άγγελε☺).
  Καλημέρα.

 252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Και για να θυμηθούμε την κουβέντα για τα ποιοτικά σχόλια, δες Κίντο το 248 του Μιχάλη, ο ορισμός του ποιοτικού σχολίου, και αξιόπιστο, και άμεσα και λιγόλογα πληροφοριακό, και ιλαρό.☺

 253. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  254. Σχόλιο με 5 παραπομπές (λινκς) είναι εξ ορισμού μή ποιοτικό. Τσέκαρε το «μετρητή ποιότητας» σου πάλι! Μάλλον θέλει καλιμπράρισμα…

 254. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  255 – ☺☺☺
  Αν δεν έμπαιναν οι παραπομπές, θα ήθελε προικοσέντονα.☺
  Όμως κι έτσι, είναι περιεκτικό και κατανοητό.

 255. Γς said

  254:

  Σιγά ρε!

  Θα πάθεις τίποτα…

  Ηρέμησε.

  Ελεος!

  Παναγία μου!

 256. Avonidas said

  #253. Γιατί αυτοί οι δύο πολύ αξιόλογοι σχολιαστές ενοχλήθηκαν από την ολοφάνερη τρολιά του Ρίβα, ( που έξυπνα, δεν απευθύνθηκε ευθέως σ’ αυτούς) και σταμάτησαν την ενδιαφέρουσα ( ειδικά για μένα, πολύ) συζήτησή τους;

  Η συζήτησή μας ήταν έτσι κι αλλιώς στα τελειώματα, κάτι σαν ψιλοκουβέντα στο έβγα της πόρτας. Ε, σ’ αυτό το σημείο πλακώσανε κι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά με τα φυλλάδια, τηρουμένων των αναλογιών, οπότε καληνυχτίζεις, κλείνεις την πόρτα και πας για τούφες.

  Έπειτα, αν περιμένεις από την κουβεντούλα μας να μάθεις για την Ανθρωπική Αρχή ή το multiverse, το πας λάθος. Υπάρχουν άπειρα βιβλία να διαβάσεις και πολλά άρθρα προσιτά σε μη ειδικούς.

  Κατά τα άλλα: κι εγώ επίσης βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις αντιδράσεις των άλλων σχολιαστών στην «τρολιά». Ο Τζη μας είπε ότι κουνάνε τα χέρια τους, άρα λένε ψέματα. Εσύ την είπες στον Ριβα ότι ο θεός είναι απάτη, και ρωτάς ποιός τον δημιούργησε. Παρόμοια λένε και στα σχόλια κάτω από το βίντεο, που έριξα μια ματιά (ψυχοφθόρα συνήθεια, αλλά μερικές φορές με πιάνει). Προσπεράσατε την κυριολεκτικά τρύπια επιχειρηματολογία στο βίντεο, και πυροβολούσατε κατευθείαν το συμπέρασμα. Στο σημείο αυτό, κάθε κουβέντα καταλήγει σε οπαδικό καυγά, τι λέω εγώ και τι λες εσύ.

  Για μένα, το πιο ενδιαφέρον ήταν τα επιχειρήματα, και το γιατί δεν στέκουν. Το θεωρώ απολύτως θεμιτό να προσπαθεί κάποιος να βρει ενδείξεις σχεδιασμού στο σύμπαν ή τη ζωή — αρκεί να το κάνει σωστά. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κι εμείς τεχνητή ζωή ή νοημοσύνη — κι αυτή η νοημοσύνη θα βρίσκει τότε πολλές ενδείξεις ότι σχεδιάστηκε σκόπιμα, ακόμη κι αν εμείς έχουμε προ πολλού εξαφανιστεί. Στο μεταξύ, εμείς οι ίδιοι έχουμε κάτι παραπάνω από αρκετές ενδείξεις ότι εξελιχθήκαμε και δεν σχεδιαστήκαμε σκόπιμα, τουλάχιστον όχι άμεσα. Το ενδεχόμενο να είναι το ίδιο το σύμπαν μας σχεδιασμένο είναι πολύ ασαφές και μακρινό για να το συζητήσουμε σοβαρά, σ’ αυτό το στάδιο.

 257. Avonidas said

  Και μια βιβλιοπρόταση: όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα της αβιογένεσης, του προτείνω να διαβάσει Τα Επτά Ίχνη, για να μάθει πώς γίνεται η σωστή εκλαΐκευση:

  http://www.katoptro.gr/index.php/shop/oi-prosfores-mas?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=194&category_id=7&manufacturer_id=2

  Ο Σέρλοκ Χολμς βασιζόταν στα πιο παράξενα χαρακτηριστικά μιας υπόθεσης για να μπορέσει να τη διαλευκάνει. Την ίδια μέθοδο εφαρμόζει και ο Cairns-Smith για να εξηγήσει πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη. Το βιβλίο είναι ένα κλασικό δείγμα επιστημονικής εκλαΐκευσης.

  Αγαπώ αυτό το βιβλίο κυρίως για την προσέγγιση που παίρνει απέναντι στις μεταφυσικές ερμηνείες: τις απορρίπτουμε όχι επειδή μπορούμε να τις αποκλείσουμε, αλλά επειδή έχουμε χρέος να εξαντλήσουμε όλα τα άλλα ενδεχόμενα προτού επιλέξουμε μια τέτοια οκνηρή διέξοδο.

  (θυμήθηκα τώρα ένα απολαυστικό απόσπασμα από τον Νόμο του Μέρφι: «σε συμπέρασμα φτάνει κανείς όταν έχει κουραστεί να σκέφτεται»)

 258. gpoint said

  While them that defend what they cannot see
  With a killer’s pride, security
  It blows the minds most bitterly
  For them that think death’s honesty
  Won’t fall upon them naturally
  Life sometimes
  Must get lonely.

  My eyes collide head-on with stuffed graveyards
  False gods, I scuff
  At pettiness which plays so rough
  Walk upside-down inside handcuffs
  Kick my legs to crash it off
  Say okay, I have had enough
  What else can you show me ?

  And if my thought-dreams could been seen
  They’d probably put my head in a guillotine
  But it’s alright, Ma, it’s life, and life only.

 259. Νίκος Μαστρακούλης said

  258, 259: +1

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  258 – Μα δεν είπα ότι περίμενα να μάθω για την ανθρωπική αρχή ( που απορρίπτω) αλλά πως ήταν ειδικά για μένα πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας, κι ο λόγος είναι, πως αυτοί που συναναστρέφομαι δεν έχουν τέτοια ενδιαφέροντα, οπότε σπανίως θα ακούσω κάποιους του δικού σας επιπέδου να συζητούν γι αυτά τα θέματα. Νάσαι σίγουρος πως ότι θέλω να μάθω, δεν το ψάχνω σε διαδικτυακές συζητήσεις.
  Παρεμπτόντως, έχω διαβάσει τα επά ίχνη πρίν καμιά εικοσαριά χρόνια 97-98;) και είναι εξαιρετικό, όπως και το 14, το φάντασμα της όπερας του Τραχανά, που το βρήκα πιο εύκολα κατανοητό κι από το χρονικό του χρόνου του Χώκινγκ.

  Δεν έχω λαθέψει με σένα.☺

 261. ΣΠ said

  259
  Θα με ενδιέφερε η γνώμη σου αν έχεις διαβάσει τα βιβλία του Stuart Kauffman. Εγώ είχα διαβάσει παλιά το
  The Origins of Order: Self-Organization and Selection in Evolution και βρήκα ότι περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες.

 262. gpoint said

  # 258

  Επειδή τώρα είδα πως με ανέφερες(#193) καλό θα ήτανε να ξαναδιαβάσεις το # 180. Οπως ξέρεις καλύτερα από μένα η Φυσική είναι σαν την θρησκεία, αντί για τον (αναλλοίωτο) θεό ψάχνει για το δικό της αναλλοίωτο, την ενέργεια κάποτε, την ορμή μετά και πάει λέγοντας κι όπως οι θρησκείες πρέπει νάχει κι αυτή μιαν άποψη για το πως φιάχτηκε ο κόσμος. Σέξυ (σικ) μέρες ο ένας και μετά ρεπό, κάτι δευτερόλεπτα του μπούμ ο άλλος δεν θα τα χαλάσουμε τώρα για το πως μετράμε κάτι για το οποίο δεν έχουμε δα και πολλές γνώσεις… Κι έρχεται η μυθολογία και σου λύνει το πρόβλημα με δυο λέξεις : παμμήτωρ νυξ… νύχτα σημαίνει περιστροφή της γης, δλδ διαφορά θερμοκρασίας, δηλαδή χημικές αντιδράσεις κ.λ.π. κ.λ.π. και συγχρόνως εχεις και την αρχή του χρόνου όπως τον αντιλαμβανόμαστε από εδω. Και είναι απλή λογική ,δεν χρειάζονται μετρήσεις με τα σφάλματά τους κ.λ.π. Ούτε να ρωτάς τι ήταν πιο πρίν , είναι σαν ο θρησκευόμενος να ψάχνει τι υπήρχε πριν από τον θεό που πιστεύει.
  Και σου περισσεύει και καιρός να κάνεις κανένα ψαρεματάκι ή να πιείς μια τεκίλα με το καλύτερό σου μισό…

 263. Avonidas said

  #264. Ξέρεις, δεν είναι κι απαραίτητο να απαντάς σε όλα.

 264. Ριβαλντίνιο said

  @ 241 Νίκος Μαστρακούλης

  Ώχ, δηλαδή βιάστηκα «να στην πώ» και την πάτησα ! 🙂

  @ 242 gpoint

  Οι σημερινοί μαθητές έχουν εξελίξει το ψέμα σε ανώτατα επίπεδα.

  @ 243 Avonidas

  Γράφε εσύ και θα φέρω εγώ ζιζανιοκτόνο. (Και αν δεν σε εκτιμούσα δεν θα σε ρωτούσα).

  @ 244 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Βρε δεν το έκανα για να τρολάρω. Με μια παιγνιώδη διάθεση ναι, αλλά όχι για να τρολάρω. Κυρίως για να πάρω καμιά απάντηση σαν αυτή του Μιχάλη Νικολάου .

  @ 248 Μιχάλης Νικολάου

  Ααα, ευχαριστώ πολύ. Φοβερά κατατοπιστικός, ιδιαίτερα με το παράδειγμα απ’το τσουλού.

  @ 251, 252 Γς

  Και εσένα πολύ !

  @ 258 Avonidas
  Για μένα, το πιο ενδιαφέρον ήταν τα επιχειρήματα, και το γιατί δεν στέκουν.

  Αυτό ήθελα και εγώ κυρίως. Να δώ κάποια εκλαϊκευμένη ανταπάντηση.

 265. Μεταφραστής said

  Διορθώνω: Το πραξικόπημα του Απριλίου του 1967 δεν το έκαναν οι στρατηγοί, αλλά οι συνταγματάρχες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: