Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καζαμίας το 2017;

Posted by sarant στο 5 Ιανουαρίου, 2017


Μου γράφει ένας φίλος χτες το πρωί: «Εψαξα το ιστολόγιο και δεν βρήκα να έχεις γράψει άρθρο για τον Καζαμία. Γιατί δεν γράφεις κάτι;».

Του απαντάω «Διαβάζεις τις σκέψεις μου;» διότι εκείνην ακριβώς τη στιγμή μάζευα υλικό για το σημερινό άρθρο! Τόσα χρόνια που ιστολογώ, σπάνια τυχαίνει τέτοια σύμπτωση, οπότε είπα να την αναφέρω.

Βέβαια, τις πρώτες μέρες της καινούργιας χρονιάς ο Καζαμίας είναι κάτι επίκαιρο, οπότε η σύμπτωση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Αλλά να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με το λεξικό, ο Καζαμίας είναι «λαϊκό έντυπο με το ημερολόγιο της χρονιάς και με διάφορες πληροφορίες και προβλέψεις που στηρίζονται στην αστρολογία».

Ο ορισμός είναι ακριβής. Κι αν έχουμε συνδυάσει τον Καζαμία με το επαρχιακό και το παρωχημένο, Καζαμίες εκδίδονται και σήμερα, με ύλη αρκετά εκσυγχρονισμένη, και, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη συνέντευξη της εκπροσώπου ενός εκδοτικού οίκου, οι μεγάλοι Καζαμίες πουλάνε περί τις 150.000 αντίτυπα κάθε χρονιά, εξακολουθούν δηλαδή να έχουν μεγάλη απήχηση. Πρόκειται βέβαια για φτηνό έντυπο, με τιμή γύρω στα 2 ευρώ.

casamiaΑπό πού όμως βγήκε η λέξη; Σύμφωνα με το λεξικό, Casamia ήταν όνομα φανταστικού αστρολόγου που έμπαινε σαν τίτλος σε τέτοια βιβλία που εκδίδονταν στα ιταλικά. Το ίδιο αναφέρει και το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη γράφοντας (λαθεμένα;) Cazamia.

Εδώ αριστερά βλέπετε το εξώφυλλο ενός τέτοιου βιβλίου που εκδόθηκε το 1827. Ο πλήρης τίτλος του είναι Il giro astronomico del celebre astronomo, fisico e cabalista Pietro G.P. Casamia, Veneziano. Αστρονόμικο λέει, αλλά την εποχή εκείνη η λέξη σήμαινε τον αστρολόγο περισσότερο. Σε άλλες εκδόσεις το όνομα είναι Τζανπέτρο Καζαμία, η καταγωγή πάντα από τη Βενετία. Κάπου διάβασα ότι τα πρώτα τέτοια βιβλία κυκλοφόρησαν στα τέλη του 18ου αιώνα στην Ιταλία πάντοτε.

Στα ιταλικά, casa mia είναι «το σπίτι μου» αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο. Ο ανύπαρκτος αστρολόγος έδωσε τον τίτλο του στο βιβλίο, αρχικά στα ιταλικά και μετά στα ελληνικά, όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις βιβλίων που πήραν τον τίτλο του συγγραφέα ή του εκδότη, από τα διάφορα Λαρούς και Μπεσερέλ έως τον Τσελεμεντέ. Στα ελληνικά το ενδιαφέρον είναι πως υπάρχει και επώνυμο Καζαμίας (είχα έναν συμμαθητή στο γυμνάσιο, μα έχω χάσει τα ίχνη του). Καθώς είμαι μακριά απ’ τα κιτάπια μου, θα διακινδυνέψω την εξής εύλογη εικασία: από τα βιβλία που λέγονταν Καζαμίες θα προέκυψε το παρατσούκλι Καζαμίας για κάποιον που έκανε πετυχημένες προβλέψεις ή που του άρεσε να αστρολογεί και στη συνέχεια το παρατσούκλι θα έγινε επώνυμο.

Στην ελληνική γλώσσα Καζαμίες πρέπει να πρωτοεκδόθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Σε αυτό το άρθρο βλέπετε εξώφυλλα από παλιούς Καζαμίες, με τη στερεότυπην εικόνα του γέρου αστρονόμου/αστρολόγου που παρατηρεί με το τηλεσκόπιο τα άστρα.

Η ύλη του Καζαμία ήταν (και είναι) σε μεγάλο βαθμό τυποποιημένη: υπήρχε ένα κομμάτι με πληροφορίες ημερολογίου (τα Πασχάλια, το ημερολόγιο της χρονιάς με πληροφορίες για την ανατολή και τη δύση του ηλίου) που συνδυαζόταν με αστρολογικές «πληροφορίες» και με προβλέψεις για το τι θα συμβεί μέσα στη χρονιά, διατυπωμένες τόσο γενικά ώστε να μην είναι εύκολο να διαψευστούν (θα δούμε πιο κάτω τέτοιες προβλέψεις). Κοντά σ’ αυτά, υπήρχαν επίσης άρθρα εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα (γεωργικές εργασίες της χρονιάς, ας πούμε) και άλλη ποικίλη ύλη κυρίως λαογραφική -παροιμίες, αινίγματα, ανέκδοτα.

Επόμενο ήταν να εμφανιστούν και σατιρικοί Καζαμίες, δηλαδή άρθρα με υποτιθέμενες προβλέψεις για το τι θα συμβεί μέσα στη χρονιά, που πραγματικό σκοπό είχαν να σατιρίσουν πρόσωπα και πράγματα. Εδώ βλέπετε έναν Καζαμία του Ρωμηού γραμμένον από τον Σουρή στα τέλη του 1889: Του Ρωμηού ο Καζαμίας με μικράς καινοτομίας.

Κάθε χρόνο, στην αρχή της χρονιάς, εφημερίδες και περιοδικά δημοσίευαν τέτοιους σατιρικούς Καζαμίες -θυμάμαι στη δεκαετία του 1980 που διάβαζα τον πολιτικό και τον αθλητικό Καζαμία που δημοσίευε το Ποντίκι και γελούσα πολύ. Υποθέτω ότι θα συνεχίζεται το έθιμο και στα σημερινά έντυπα, παρακαλώ ενημερώστε. Υπάρχουν και διαδικτυακοί Καζαμίες, και ένα σχετικό αξεπέραστο παράδειγμα είναι ο ξεκαρδιστικός Καζαμίας που είχε γράψει πριν από μερικά χρόνια ο φίλος μου ο Θέμης (γράφει σπανίως και εδώ) στο μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία. Είχα γράψει κι εγώ, τον παλιό καιρό, έναν Καζαμία για το περιοδικό των Ελλήνων του Λουξεμβούργου.

Για να μείνουμε στους σατιρικούς Καζαμίες, μπορείτε εδώ να δείτε έναν (όχι πολύ καλά σκαναρισμένον) Καζαμία του 1947 από τον Ριζοσπάστη διά χειρός Απόστολου Σπήλιου, ενώ αντιγράφω παρακάτω την αρχή του Καζαμία 1944 από το κατοχικό Μπουκέτο -που ανάμεσα στα πειράγματα προς διάφορους έχει και μια μπηχτή για τον αγαπημένο μου Ναπολέοντα Λαπαθιώτη· τραγική λεπτομέρεια ότι λίγες μέρες αργότερα ο ποιητής αυτοκτόνησε.

ΧΡΟΝΙΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1944

Από κτίσεως κοσμου κατά τους εβδομήκοντα                            Έτη 7452
Από της εκδόσεως του «Μπουκέτου»                                               »        20
Από της αλώσεως της Τροίας                                                             »    3128
Από της κακοποιήσεως των ηρώων της Τροίας
υπό του Γεωργ. Ασπρέα                                                                      »    1
Από της γεννήσεως του Γρηγορίου Ξενοπούλου                           »   687
Από της πρώτης εμφανίσεως της Σαπφώς Αλκαίου επί σκηνής  »  364
Από της εποχής που ο νέος ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης
έπαψε να είναι νέος                                                                              »  126
Από της εφευρέσεως των ωρολογίων                                               »   344
Από της ημέρας που εσταμάτησε το ρολόι της οδού Βουλής
και δείχνει διαρκώς «2 ακριβώς»                                                       »  495
Από της ραφής του τελευταίου παλτού του υποφαινομένου       »      9
Από της τελευταίας μεταφράσεως αυτού                                        »       5
Από της ενάρξεως της παστοποιήσεως των Αθηναίων
εις τα σαρδελοκούτια των τραμ υπό της Πάουερ                          »     17

ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ
Μερική έκλειψις των πορτοφολιών ορατή εις τας στάσεις των τραμ.

Ολική έκλειψις της ντροπής ορατή εις τα πρόσωπα των Αθηναίων μαυραγοριτών.
(Λεξιλογικό: Μετάφραση σήμαινε (και) τη μετασκευή ενδύματος).

Μέσα στα Χριστούγεννα αγόρασα από το χαρτοπωλείο της γειτονιάς τον «Μέγα Καζαμία Ερμού Σαλίβερου» με 132 σελίδες προς 2.30 ευρώ. Πέρα από την τυποποιημένη αστρονομική-ημερολογιακή ύλη και τα εγκυκλοπαιδικά, είδα ότι έχει και μερικές φωτογραφίες, ανασκόπηση των γεγονότων της χρονιάς (ακριβέστερα, από Ιούνιο 2015 ως Ιούνιο 2016, διότι τυπώνεται καλοκαίρι), όπως και πιο επίκαιρα άρθρα. Μου άρεσε που το άρθρο «Γιατί το λέμε έτσι» με εξηγήσεις για την προέλευση παροιμιακών φράσεων, δεν είχε ούτε έναν νατσουλισμό, δηλαδή ούτε μια ευφάνταστη αβάσιμη εξήγηση.

Αλλά Καζαμίας σημαίνει προβλέψεις. Αντιγράφω λοιπόν εδώ μερικές προβλέψεις του Καζαμία του 2017 για τη χρονιά που μόλις άρχισε. Για οικονομία, παραθέτω μόνο την πρώτη από τις τέσσερις προβλέψεις κάθε μήνα, που αφορά χοντρικά την πρώτη βδομάδα του μήνα, για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Δείτε και πάρτε τα μέτρα σας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Καιρός ψυχρός χωρίς μεγάλες μεταβολές. Βαρύς χειμώνας σε Ευρώπη και Αμερική με πολικές θερμοκρασίες. Οι έμποροι είναι πολύ απογοητευμένοι από την αγοραστική κίνηση των εορτών.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ο καιρός με δυνατούς ανέμους. Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία με πολλές καταστροφές και θύματα. Θάνατος μεγάλου Αμερικανού πολιτικού. Νέες ταραχές στη Συρία με το Ιράκ.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Ο καιρός άστατος με βροχές και δυνατούς ανέμους. Η Βόρεια Ευρώπη πλήττεται από την χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων 10 ετών. Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Τιμητική διάκριση σε Έλληνα γιατρό.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Καιρός καλός αν και ψυχρός τις πρωτινές κια βραδινές ώρες. Ένταση στις σχέσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων με την κυβέρνηση. Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα. Θάνατος Έλληνα ηθοποιού.

Όπως βλέπετε κάποιες προβλέψεις είναι τόσο γενικόλογες ώστε να είναι μη διαψεύσιμες, άλλες πάλι είναι πιο δεσμευτικές, όπως με τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία. Αλλά δεν νομίζω να περιμένει κανείς να επαληθευτούν οι προβλέψεις του Καζαμία εν έτει 2017. Ή κάνω λάθος;

 

 

 

162 Σχόλια προς “Καζαμίας το 2017;”

 1. Alexis said

  Καλημέρα.
  Το παρατσούκλι «Καζαμίας» μην είσαι τόσο σίγουρος ότι το κολλάγανε μόνο σε όποιον έκανε προβλέψεις.
  Στο χωριό της γυναίκας μου έτσι έχουν παρανομιάσει κάποιον επειδή είχε παντοπωλείο παλιά και πουλούσε Καζαμίες (βιβλιαράκια).
  Ακόμα έτσι τον φωνάζουνε… κι έχει περάσει πια τα ογδόντα…
  Ο Καζαμίας και η Καζαμίω (η γυναίκα του)
  Ακόμα κι εγώ δεν είμαι βέβαιος ποιό είναι το επώνυμό του, πρέπει να ρωτήσω το έτερον ήμισυ! 🙂

 2. atheofobos said

  Ο Γεώργιος Ασπρέας που αναφέρει, ήταν δημοσιογράφος, ιστορικός μυθιστοριογράφος αλλά και θεατρικός συγγραφέας.(1875-1952)

 3. Alexis said

  Κι εδώ ένας πολύ γνωστός Καζαμίας σ’ εμάς τους (οθντκ) Πρεβεζάνους…

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάθος κάνεις. Στην Ελλάδα του Σώρρα ζούμε και στη χρονιά που βγαίνουμε στο ξέφωτο. Ο Καζαμίας είναι ό,τι πιο αξιόπιστο διαθέτουμε. 😊
  Καλημέρα.

 5. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Το Ποντίκι (που αναδημοσιεύει την έντυπη έκδοσή του στο σάιτ του) εδώ και λίγα χρόνια δεν βγάζει πολιτικοαθλητικό Καζαμία.
  Α ρε, αξέχαστο Ποντίκι του Κώστα Παπαϊωάννου!

 6. cronopiusa said

  Kαλή σας μέρα!

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κίκης Καζαμίας ήταν και ο ΑΚΕΛας πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Αν δεν τον χρειάζονται πια οι κουμπάροι, ας τον στείλουν καταδώ, γιατί οι καζαμίες περιέχουν και ξεματιάσματα.

 8. spiral architect said

  @7: Κίκης Καζαμίας;?;?;
  Καλά, τα ονοματεπώνυμα των Κυπρίων δεν παίζονται! 😆 😆 😆 😆 😆

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Βεβαίως, αγαπημένο έντυπο ο Καζαμίας, ο κλασικός μπλε «Ερμού» Σαλίβερου, από τα χρόνια του παππού μου. Φυσικά βγαίνει ακόμα, απαράλλαχτος, τον έβλεπα προχτές στο σπίτι του πεθερού μου.
  Εκτός από τις υποτιθέμενες προβλέψεις, υπήρχαν και υπάρχουν μέσα, άρθρα για γεωργικά θέματα, αφιερώματα σε γνωστές προσωπικότητες και γενικά ποικίλη ύλη.

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8 Στη σημερινή Ελλάδα υπήρχε ποτέ περίπτωση να κάνει καριέρα πολιτικός με το όνομα Κίκης;

 11. Πάνος με πεζά said

  Στην «Αυγή» υπάρχει και η αρθρογράφος Ειρήνη Καζαμία.

 12. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  8. Θρύλος ο Κκίκης. Τον διαδέχτηκε στο υπουργείο ο Βάσσος Σσιαρλή 😆 😆 (πώς λέμε «Ζε σουί Σσιαρλή!» ένα πράμα… 🙂

 13. Πάνος με πεζά said

  Κι απ’ όσο διαβάζω καλύτερα, Η Ειρήνη Καζαμία είναι μέλος της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Σητείας

 14. Alexis said

  Να βγάλουμε και ιστολογικό Καζαμία, π.χ.
  -ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του Σαραντάκειου ιστολογίου από τους ελληνοψύχους του ILL-Οινόη
  -ΙΟΥΛΙΟΣ 2017: Γνωστός σχολιαστής αυτο-εξοστρακίζεται από το ιστολόγιο επί τρίμηνο, μετά από καταιγιστική ανταλλαγή σεντονιών με έτερο ελληνορθόδοξο σχολιαστή, περί της ύπαρξης του Θεού. Το τελευταίο σχόλιό του ήταν «Να κι αν υπάρχει, να κι αν δεν υπάρχει!» 😆 😆 😆

 15. Πάνος με πεζά said

  Στην Κύπρο όμως, τα υποκοριστικά των ονομάτων είναι πολύ συνηθισμένα απόμα και σε επίσημα πόστα : ο Κωστάκης, ο Πανίκος, ο Πάμπος, ο Μιχαλάκης κλπ.

 16. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  15. Kαι δεν είναι όλα υποκοριστικά. Οι περισσότεροι βαφτίζονται Κωστάκης, Μιχαλάκης, Κάτια ξερω γω (αντί για Αικατερίνη) κ.λ.π. Και στις ταυτότητες/διαβατήρια έτσι μπαίνουν τα ονόματα.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Καζαμίας:Το επώνυμο του δασκάλου που υπηρετούσε στο χωριό πριν από τον Β΄ΠΠ. (Ήπειρος). Άκουσα τους γέρους να τον αναφέρουν αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του μεγάλο κύρος.

 18. sarant said

  14 To έχω σκεφτεί, αλλά δεν τόλμησα να το επιχειρήσω -ίσως φέτος… 🙂

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κίκης; Μια χαρά είναι. Εδώ κάνει καριέρα πολιτικός με το εντελώς κόντρα όνομα Άδωνις, που οπουδήποτε αλλού (πλην ΗΠΑ) θα ήταν γραφική παρουσία σε οντισιόν τάλεντ σόου, όπως αναφέρεται προσφυώς( κόλλησα ελληνικουρίαση από τον νέο αγαπημένο, τον Μπελλέ) και στη στήλη του Γιάννη Χάρη:
  http://yannisharis.blogspot.gr/2016/12/blog-post_31.html?m=1

 20. spatholouro said

  Κάθε χρόνο παίρνω στη μητέρα μου πέντε (αριθ. 5) Καζαμίες, που της αρέσει να ξεφυλλίζει ολοχρονίς.

  ΥΓ.: εκείνο το μεταφράζω=μετασκευάζω/μεταποιώ (επί ενδυμάτων), το αγνοούσα. Άλλο και τούτο!

 21. Πάνος με πεζά said

  – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 : Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, με το ξεκίνημα του μήνα διαγράφεται εξ’ ολοκλήρου το χρέος της Ελλάδας, μετά από ξαφνική συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους, για να ακολουθήσει όμως το βράδι το διάγγελμα του Πρωθυπουργού με το οποίο εύχεται «καλό μήνα, και να είστε προσεκτικοί σήμερα».

  Ο κόσμος απογοητευμένος ετοιμάζεται για το Πάσχα, στις 16 του μήνα. Για πρώτη φορά εμφανίζεται στην Ελλάδα μια ειδική ευρεσιτεχνία, η σούβλα που ψήνει μισό αρνί. Πρόκειται για μια σούβλα κολλημένη σε μια φαρδιά μεταλλική λάμα, που για λόγους οικονομίας, γυρίζει το μισό ενός αρνιού, χωρίς να χάνεται το έθιμο. Εννοείται ότι η συσκευή ξεπουλάει…

  Ο Δήμαρχος Αθηναίων επανεπενδύει στη διασκέδαση των κατοίκων της πόλης του, στήνοντας αυτή τη φορά στο Σύνταγμα το μεγαλύτερο τρενάκι λούνα-παρκ της Ευρώπης. Όμως, ειδική ευρωπαίκή νομοθεσία που απαγορεύει δεύτερο τρενάκι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από υφιστάμενη γραμμή μετρό, οδηγεί και πάλι το εγχείρημα σε αποτυχία… Για να σώσει τα προσχήματα, η Τροχαία Αθηνών σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρίες, επιτρέπει για τις μέρες των γιορτών τα «ελεύθερα συγκρουόμενα», με πραγματικά αυτοκίνητα πέριξ της Πλατείας, χωρίς να κόβει κλήσεις…

  Προς το τέλος του μήνα ετοιμάζονται και οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Μόνο που επειδή οι εργάτες γενικώς έχουν λιγοστέψει, εκδίδονται ατομικές προσκλήσεις οπως σε κάποιες παλιότερες παρελάσεις, ενώ οι εκδηλώσεις έχουν χορηγό την Coca Cola και το ΙΚΕΑ…

 22. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Επιθυμωντας διακαως στην αρχην του ετους 2017 (χθες και σημερα λογω και της προσωρινης καλοκαιρίας με θερμοκρασια 15 C) να ανυψωσω το ηθικον των εκλεκτων συνσχολιαστων/τριων ας αναρτησω μια επαναληψιν απο την οποιαν θα προκυψουν οτι ολα θ’ αρχισουν να γινονται καλυτερα, εξαλλου το 7 ειναι ο τυχερος μου αριθμος και φετος θα συμπληρωσω 37 ετη στο επαγγελμα.

  Μην παρασυρεσθε απο προσωπικες μου προκαταληψεις, αλλα τυχαινει αυτες οι ελαφρως, σχεδον ανεπαισθητες θετικες προοπτικες να συμβουν το 2017!

  Θα επανέλθω -σχολιάζοντας σχετική ανάρτηση- στις θετικές προπτικες του 2017 και επέκεινα.

  Το εχω ξαναγραψει: Tο πιο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν το ….λυκαυγες. (Οι συντακτες της Αυγης διαβαζαν Καλυβα και Σχολιαστη και εκλεψαν🙂 την ρηση μου μετατρεποντας την για λογους πνευματικων δικαιωματων και copyright στο κοινότυπο, χωρίς πρωτοτυπία, μπανάλ (banal)
  «Tο πιο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν την αυγη »

  Και μιας και μου ηρθε η φλασια🙂 και μετα δευτερη :

  Ιστορικες αποδειξεις

  1. Oταν καταταλαιπωρημενος επιστρέφεις απο μια μακρόχρονη και δύσκολη αποστολή με απώλειες, επιθέσεις απο εχθρούς και πρώην φίλους, διχόνοια κ.λ.π. ( σαν την κάθοδο των Μυρίων μετά την αδελφοκτόνα περσική αναμέτρηση δυο γιων του Δαρείου στα Κούναξα, κοντά στη Βαβυλώνα, το 401 π.Χ..) φτάνει κάποια στιγμή που ανεβαίνεις, ανεβαίνεις και θάλασσα δεν βλέπεις, αλλά μετά απο κάποιο καιρό την αντιλαμβάνεσαι από θαλασσοπούλια που ξεστράτισαν, από την δροσιά , τις μυρωδιές,….

  Αυτό λέγεται σύνδρομο σύγχυσης λογω ψυχικών και σωματικων ταλαιπωριών, φόβων και φοβιών, οικονομικής δυσπραγιας,….λογω και της διχόνοιας, της πόλωσης και της παρατεταμένης κόπωσης

  2. Ο πρώτος (γνωστός) διάπλους του Ατλαντικού απο τον Χ. Κολόμβο.
  2.1.»…Κανένα πλοίο του 15ου αιώνα, θα μπορούσε να μεταφέρει αρκετά τρόφιμα και πόσιμο νερό για ένα τόσο μακρύ ταξίδι, καθώς και οι κίνδυνοι που εμπλέκονται στην πλοήγηση μέσα από το ανεξερεύνητο ωκεανό θα ήταν τρομεροί. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι κατέληγαν ευλόγως στο συμπέρασμα ότι ένα ταξίδι προς τα δυτικά από την Ευρώπη προς την Ασία ήταν ανέφικτο.»
  2.2. «…Αν και ο Κολόμβος έκανε λάθος σχετικά με τον αριθμό των μοιρών του γεωγραφικού μήκους που χώριζε την Ευρώπη από την Άπω Ανατολή και για την απόσταση που αντιστοιχεί σε κάθε μοίρα , διέθετε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τους ανέμους του εμπορίου, η οποία θα αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί για την επιτυχή πλοήγηση του από το Ατλαντικό Ωκεανό. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του το 1492, οι άνεμοι από την ανατολή, προωθουν τον στόλο του Κολόμβου για πέντε εβδομάδες, από τις Καναρίους Νήσους στις Μπαχάμες.

  2.3. Μερικές μέρες πριν την ανακάλυψη της Αμερικής (νήσος Ισπανιόλα η Μπαχάμες) τα πρώτα σημάδια ήταν ήδη ορατά και επέπλεαν: καρύδες, φύλλα φοίνικα, κ.λ.π. Άλλος πραγματικά ειδε πρώτος την ξηρα και -φυσικά- ο ίδιος ο Κολόμβος ισχυρίστηκε ότι την είχε δει μερικές ώρες πριν.

  «… A lookout on the Pinta, Rodrigo de Triana (also known as Juan Rodríguez Bermeo), spotted land about 2:00 on the morning of 12 October, and immediately alerted the rest of the crew with a shout. Thereupon, the captain of the Pinta, Martín Alonso Pinzón, verified the discovery and alerted Columbus by firing a lombard.[42] Columbus later maintained that he himself had already seen a light on the land a few hours earlier, thereby claiming for himself the lifetime pension promised by Ferdinand and Isabella to the first person to sight land.[43]»

  ΥΓ Τεκμηριωση πατροτητας (test e-DNA)

  Οκτωβρίου 26, 2012 στις 10:38 μμ
  Αφώτιστος Φιλέλλην

  @Βασίλης
  Το εχω ξαναγραψει: Tο πιο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν το ….λυκαυγες.
  https://panosz.wordpress.com/2012/10/26/greece-24/#comment-156578
  Οκτωβρίου 26, 2012 στις 10:50 μμ
  Βασίλης
  Αφώτιστε,
  ναι, αρκεί ν’ ανήκεις σ’ αυτούς για τους οποίους θα «φέξει» όμως. Τους υπόλοιπους θα τους φάει το βαθύ σκοτάδι που λές…🙂

  Οκτωβρίου 26, 2012 στις 11:04 μμ
  σχολιαστης
  Προτείνω από δω και μετά να αντικαταστήσουμε τα σχόλια με Μανιάτικα μοιρολόγια. 🙂
  Απάντηση

 23. cronopiusa said

  Το έγκλημα, η οργάνωση και τα… μαντζούνια

  Μυτιληναίικο ξεμάτιασμα για το Μάτριξ του Σώρρα

  Φτου σου φούτσα του Μεμέτη
  Και πσωλή του Μωχαμέτη

  Κι η Ελένη κι η Κουκούτσω
  Του τον φάγανε τον φούτσο

  Τράβα η μιά, και τράβα η άλλη
  Του το κόψαν το κεφάλι

  Και κάτσαν και τον κλαίγανε
  Κοψόκαυλη τη λέγανε

 24. Παναγιώτης Κ. said

  Γέλασα με την εξής ατάκα:
  » Άστρα και προβλέψεις. Πφ! Δεν τα πιστεύουμε εμείς οι λέοντες αυτά «. 🙂

 25. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  7, 15: Τις πρώτες μέρες, αν όχι την πρώτη, που πήγε η αδελφή μου στην Κύπρο, είδε την τεράστια πινακίδα καταστήματος (χρωματοπωλείου ή κάτι τέτοιο), να γράφει ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ, έτσι, με κεφαλαία, και… πανικοβλήθηκε.

 26. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΑΝΑΠΤΥΞΑΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2014-2023

  Θα γινει μεγαλος σεισμος τον Ιουνιο. Η κυβερνηση ΝΔΣΟΚ θα αποτυχει να στεγασει σε containers τις εκατονταδες χιλαδες σεισμοπληκτους, διοτι θα γινει μια μεγαλη λαμογια με την προμηθεια containers απο την θυγατρικη της cosco, ενω την θαλασσια μεταφορα θα αναλαβουν – με το αζημιωτο- ελληνες πλοιοκτητες, αρκετα δε containers θα απαλλοτριωθουν απο κομμαντο της βαλκανικης μαφιας ρομα, οι οποιοι με πελωριες νταλικες θα τα κλεψουν και θα τα μεταφερουν στο….Κοσσοβο.

  Ετσι οι σεισμοπαθεις θα στεγασθουν αρχικα σε σκηνες, ενω με την βοηθεια των αναρχικων και αλλων σκουατερς θα αναζωπυρωθει ενα κυμα καταληψης δημοσιων και ιδιωτικων χωρων σε ολες τις μεγαλες πολεις και τα κοντινα τους χωρια. Πολλα απο τα δημοσια ακινητα ανηκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Αρκετοι αστυνομικοι (που εχουν πληγει απο την μειωση των μισθων τους και μενουν ειτε στο παιδικο δωματιο ή δυο-δυο σε αθλιες γκαρσιερες και υπογεια) κατα τις εφοδους για ανακαταληψη των κατειλημενων δημοσιων και ιδιωτικων κτιτριων, ενωνονται με τους καταληψιες, εγκαταλειπουν την υπηρεσια τους και συναπτουν σχεσεις μαζι τους.

  “Οι καταληψίες ξεκινώντας από την έλλειψη στέγης και “ζωτικού χώρου” περνούν σε ποικίλες κοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ η έμπρακτη αυτή αμφισβήτηση της ατομικής ιδιοκτησίας τούς οδηγεί σε μια συνολικότερη κριτική του τρόπου ζωής στον καπιταλισμό, του ίδιου του καπιταλισμού και του κράτους.”

  Οπως συναγεται απο τα αμεσως μετα διαμειφθεντα, ολες οι πολιτικες δυναμεις -πλην 2 συνιστωσων του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργουσαν υπογειως και φυσικα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ηταν απροετοιμαστες για τετοια αυθορμητη και ραγδαια ταξικη συνειδητοποιηση των εξαθλιωμενων μαζων.

  Η εξεγερση οδηγησε σε αμεσες εκλογες. Η ΝΔ ελαβε 25%, το ΠΑΣΟΚ 7%, η ΔΗΜΑΡ 3.3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, ενω την πλειονοτητα των ψηφων (37% με 143 βουλευτες), ελαβε το”Επαναστατικο Αντικαπιταλιστικο Κομμα της Στεγασης του Λαου (ΕΑΚ-ΣΛ) ”

  Πολλοι της “μεσηλικης ευπορης αριστερας” της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφεραν να επανεκλεγουν, ο Α.Τσιπρας παραιτηθηκε και σε εκτακτο συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασισθηκε
  1. η κριτικη υποστηριξη της κυβερνησης του ΕΑΚ-ΣΛ.
  2. η εκλογη συλλογικης ηγεσιας υπο τον συντροφο γραμματεα Π.Λαφαζανη.

  Παραπλευρη ωφελεια του καταστροφικου σεισμου ειναι η δυνατοτητα σχεδιασμου των πολεων εξ αρχης, η επανεκκινηση της οικονομιας με ρυθμους αναπτυξης 4 εως 5% ετησιως,….

  Αφηστε δε που εγινε απο ανεργους πτυχιουχους (γενια των 0 εως 300 ευρω) καταληψη -εκτος απο τα αδεια σπιτια στα χωρια- των παρατημενων αγροκτηματων και βοσκοτοπων, τα οποια καλλιεργηθηκαν απο τους οικο-σκουατερς, συμβαλλοντας στην ραγδαια αναπτυξη της βιολογικης γεωργιας και κτηνοτροφιας στη χωρα μας.

  (πρωτη-αυτοματη γραφη)

  στις 11-1-2014 6:54 pm

  http://www.poiein.gr/archives/25348

 27. cronopiusa said

  24

  Los derechos del niño, Mafalda y la integración

 28. spiral architect said

  Τόσα χρόνια έχουν περάσει και ακόμα θυμάμαι τις μέρες του Δωδεκαήμερου, που κατέβαινα με τη μητέρα μου στο κέντρο για ψώνια, στη γωνία Αιόλου και Σταδίου τον εφημεριδοπώλη να φωνάζει «Ο Καζαμίας και ημερολόγια!». Η μητέρα μου πάντα έπαιρνε από αυτόν δυο Καζαμίες, έναν για εμάς κι έναν για μια γειτόνισσα καθώς και καναδυό ημερολογιάκια αυτά με τα αποσπώμενα χαρτάκια με ψαλμούς στην πίσω πλευρά

  Χαυτεία, Χριστούγεννα του 1960

  Φωτογραφία δια χειρός και μηχανής του φωτογράφου της Αντίστασης Κώστα Μπαλάφα, τραβηγμένη πιθανόν από κάποιο παράθυρο του Λαμπρόπουλου της Αιόλου.
  (νυν NotosCom)

  Μελαγχόλησα … 🙄

 29. Πάνος με πεζά said

  Γνωστή η συγκεκριμενη φωτογραφία. Από τη Σταδίου προς Ομόνοια είναι τραβηγμένη, η Αιόλου είναι εκεί που στρίβει το τρόλει (για να μπει Σταδίου).
  https://www.google.gr/maps/@37.9832084,23.7288913,3a,90y,181.47h,95.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNyUh-9kMW4phJ4UbkxzBcQ!2e0!7i13312!8i6656

 30. Πάνος με πεζά said

  Μάλιστα μπροστά στο τρόλει διακρίνεται και το κτίριο που προϋπήρξε του «Κατράντζου».

 31. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, για να μη μελαγχολούμε, νομίζω ότι περισσότερο «κενό» τουλάχιστον στο στολισμό, υπήρξε γύρω στη δεκαετία του 70, παρά σήμερα. Θυμάμαι όλη κι όλη μια περίεργη φάτνη με κινούμενες φιγούρες, που έστηναν στο Πασσαλιμάνι, κι αυτό ήταν όλο. Σήμερα, όσο κι αν δε γυρίζει τόσο πολύς κόσμος στο κέντρο, στο «αποκεντρο», σχεδόν σε κάθε πλατεία οι Δήμοι κάνουν πολλά πράγματα τις γιορτές. Αλλά και μέσα στο Δήμο Αθηναίων πρέπει να υπάρχουν σίγουρα 4-5 μεγάλες θεματικές εκτάσεις. Πρόχειρα είδα, Πεδίο του Άρεως, Παλιό Παγοποιείο, Γκάζι, Αμαξοστάσιο Θησείου κλπ.

 32. Θεοδώρα said

  28: υπέροχη εικόνα μιας άλλης εποχής και μου θύμισε ένα μακρινό συγγενή μου, τον εφημεριδοπώλη της γωνίας που τώρα έχει αποσυρθεί πια αλλά έχει αφήσει το «πόστο» στο γιό του. Καλή χρονιά!

 33. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Προσοχή στη σωστή προφορά του ονόματος Κκικης! Με διπλο Κάππα στην αρχη. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το προφέρετε οι καλαμαράες… σαν να πνίγεσαι κάπως ,είναι οκ.

 34. spiral architect said

  @33: Καλά, προσέξτε εσείς κειά κάτω στο χχρυσοπράσινον φφύλλον, μμην ττο ανατινάξετε ξξανά … 😀

 35. nikiplos said

  Καλημέρα σε όλους τους σχολιαστές… Σήμερα συνελήφθη η Πόλα (Παναγιώτα) Ρούπα… Διαγράφοντας την πορεία της θα έλεγα ότι αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση, μια κοπέλα που είχε υπάρξει και όμορφη και αρκετά έξυπνη για να περάσει με καλή σειρά στο Μαθηματικό Αθήνας.

  Ως μαθήτρια αλλά και φοιτήτρια έμπλεξε με τύπους που αυτο-αποκαλούνταν ότι ανήκαν σε αντιεξουσιαστικούς χώρους και φλέρταραν αρκετά με απαγορευμένες ουσίες. Ως ομάδα ατόμων θα έλεγα ότι είχαν όλα εκείνα τα πρωτόγονα χαρακτηριστικά που τις διέπουν, δηλαδή φυλαρχικός τρόπος οργάνωσης που αυτοαποκαλούνταν «αυτοοργάνωση», περίσσειος ετεροπροσδιορισμός και υπόκωφο μίσος για κάθε άλλη ξέχωρη από τη δική τους κοινωνική δραστηριότητα.

  Όπως και να έχει πολλά πράγματα είναι θέματα ιεράρχησης κι επιλογών του καθενός, αρκετά άλλα όμως έχουν να κάνουν με τυχαία γεγονότα που διαδραματίζονται στο περιβάλλον και εντάσσονται στο βιωματικό κάποιου.

  Πάντως αναμφισβήτητα η ΠΡ είχε προοπτικές να γίνει ένα άλλο τελείως διαφορετικό άτομο…

 36. Alexis said

  #29: Πάνο, από Ομόνοια προς Σταδίου θές να πείς, αφού τα αυτοκίνητα «ανεβαίνουν». Και το τρόλεϊ στρίβει δεξιά για να μπει στην Αιόλου.
  Πάντως, οι απαστράπτουσες λιμουζίνες «εποχής» μου βγάζουν έναν αέρα «αμερικανιάς», σαν από ταινία είναι. Αν δεν υπήρχε το τρόλεϊ…

  #35: Με αφορμή αυτό να πω κι ένα μικρό λεξιλογικό. Το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (ναι, είμαι ανώμαλος και ακούω ΣΚΑΙ 7 η ώρα το πρωί, τι θέλετε; 😆 ) έπαιξε πολύ και η γνωστή ακλισιά: «η σύλληψη της Πόλα Ρούπα».
  Σα να ήταν Ιταλίδα ένα πράμα…

 37. raf said

  Καλημέρα! Στο βιβλιοπωλείο μας τελευταία έρχονται και μας ζητούν Καζαμία. Έτσι, διαβάζοντας τις προάλλες το λήμμα του ΛΚΝ για τη λέξη, αναρωτήθηκα αν ο Σαραντάκος έχει γράψει σχετικό άρθρο…

 38. Πάνος με πεζά said

  Δεν ξέρω αν το είπα καλά, είναι τραβηγμένη από κάποιο κτίριο της Σταδίου, αριστερά στο κομμάτι πριν από την Αιόλου, κοιτάζοντας το ανέβασμα της Σταδίου. Η καμπύλη πόρτα και το κτίριο δεξιά, που βλέπουμε στο maps, είναι το μόνο σχεδόν κοινό στοιχείο με το σήμερα (το γωνιακό νεοκλασικό Σταδίου και Αιόλου έχει αντικατασταθεί). Το τρόλει στρίβει αριστερά από Αιόλου (που τότε ήταν στο δεξιά πλευρά αυτή η φορά), προς Σταδίου. Όχι;

 39. Πάνος με πεζά said

  Εδώ, περίπου από το παρμπρίζ του τρόλει.
  https://www.google.gr/maps/@37.9832439,23.7291098,3a,57.3y,200.42h,88.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdyZV3JSUWqgSHFbo51c08Q!2e0!7i13312!8i6656

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Την περιοχή της φωτογραφίας, αν την αποκαλέσεις σήμερα Χαυτεία, ελάχιστοι θα σε καταλάβουν. 😊 Για μένα, παιδικά Χριστούγεννα σήμαιναν Μινιόν, Σινεάκ και λουκουμάδες σε λουκουματζίδικο της Αιόλου. 😊
  35. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο σ’ αυτούς τους τύπους σαν τον Μαζιώτη και τη Ρούπα είναι το αυτάρεσκο υφάκι του επαναστάτη, μοναδικού κάτοχου της απόλυτης αλήθειας, που θέλει να μας σώσει από τη μιζέρια μας, έστω και με το ζόρι. Σταλινίσκοι της συμφοράς, αλλά πολύ επικίνδυνοι όταν πυροβολούν αδιακρίτως μες στο πλήθος, όπως ο Μαζιώτης στο Μοναστηράκι.

 41. ΣΠ said

  33
  Ο Μητσικώστας ως Κίκος Κίκου:

 42. nikiplos said

  @40, Αγαπητέ Γιάννη, δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω γιατί κι εγώ υπήρξα κάποτε νέος θερμοκέφαλος. Η συμπεριφορά του ανθρώπου όταν αυτός εντάσσεται σε ομάδες εξαφανίζει ενίοτε την ατομικότητά του, τη λογική σκέψη του, την αναζήτησή του. Καμιά φορά χειρότερα, τα όνειρά του, το μέλλον του. Εγκλωβίζεται να υπηρετήσει τον ομαδικό – εφήμερο – ρόλο του συγχέοντας τα ομαδικά του όνειρα με εκείνα της ομάδας.

  Κακά τα ψέμματα οι ομάδες συνήθως έχουν έναν αρχηγό, ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσανατολισμού. Έναν αρχηγό που επίσης παίρνει γραμμή από άλλον μεγαλύτερο αρχηγό κοκ. Στα νεανικά χρόνια μας, συνήθως αρχηγοί ήταν οι πιο ευσταλείς, λεβεντόκορμοι και μπρατσωμένοι. Εξαιρούνται τα μεγάλα κόμματα, που είχαν εντεταλμένα μέλη, εάν υπήρχαν φοιτητές-γόνοι επώνυμων πολιτικών. Επίσης εξαιρείται και η ΚΝΕ, γιατί είχε γραμμή κι επετηρίδα… 🙂

  Προσωπικά ανήκα σε συντηρητικούς χώρους… αυτές οι παιδικές ασθένειες όμως κάποτε πρέπει να περνούν… 🙂

 43. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  28 – «καθώς και καναδυό ημερολογιάκια αυτά με τα αποσπώμενα χαρτάκια με ψαλμούς στην πίσω πλευρά»
  E όχι και ψαλμοί τα ΚΟΡΥΦΑΙΑ στιχουργήματα, ντροπή σου. Είναι παράδωση σχεδόν 60 χρόνων της οικογενείας, η αγορά τέτοιου ημερολογίου, μιά παράδωση που συνχίζουν οι κόρες μας. 🙂
  Ιδού δύο δείγματα υψηλής ποιήσεως, (προχθεσινό και χθεσινό, επειδή είναι της Δανάης, δεν επεμβαίνει κανείς για να βγάλει το χαρτάκι 🙂 ).

  Εκεί που σβήνουν τα όνειρα
  και το μυαλό θολώνει,
  αφήνω την ψυχούλα μου
  να πάρει το τιμόνι…

  Στο γαλάζιο ταξιδεύεις
  λόγια εφήμερα γυρεύεις
  κι ο καθρέπτης σπάει πάλι
  κι η αλήθεια σε ξεχνάει.

  Έχεις να πείς κάτι για την πχιότητα; 🙂

 44. Γύρω στο 1775 μοιάζει να κυκλοφόρησε το πρώτο έργο με προγνώσεις του αστρονόμο, φιζίκο ε καμπαλίστα Πιέτρο Καζαμία: http://www.worldcat.org/identities/viaf-305667721/ Μπορεί να το χαζέψει κανείς (σε λίγο μεταγενέστερη έκδοση) εδώ ή εδώ.

  Η κομπίνα με ψευδώνυμους ή και ανύπαρκτους συγγραφείς που επαναλαμβάνονται δεκαετίες ή και αιώνες δανείζοντας το κύρος τους σε εκδόσεις και επανεκδόσεις κρατά από την αρχαιότητα ενδεχομένως, έκανε όμως μεγάλα σουξέ με την εμφάνιση της τυπογραφίας και δη με την εξάπλωση από τα μέσα του 16ου αιώνα των λεγομένων «βιβλίων των μυστικών», συλλογές συνταγών για το καθετί, από μαγειρική μέχρι χημεία και από τέχνες της βαφής μέχρι μεταλλουργία: https://en.wikipedia.org/wiki/Books_of_secrets

  Κατά κάποιο τρόπο, οι καζαμίες είναι ένας κλάδος των αλμανάκ, ονομασίας με πολύ δυσκολότερη ετυμολόγηση όπως φαίνεται.

  (πέντε λινκ, άρα εξ ορισμού μη ποιοτικό σχόλιο, ακούω κάποιον να λέει 🙂 )

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  42. Τους θερμόαιμους νέους τους καταλαβαίνω. Αλλά τους μεσόκοπους που παριστάνουν τον Νετσάγιεφ στον 21ο αιώνα, αδυνατώ.

  43. «Χάλασα ένα μύριο
  σε κάρτες και δωράκια
  ήμουν πολύ ανόητος
  δεν τα ‘τρωγα σουβλάκια;»

  «Για σένανε δεν άνοιξα
  μονάχα την καρδιά μου
  άνοιξα και τις τσέπες μου
  και φύγαν τα λεφτά μου. » 😊

 46. Πάνος με πεζά said

  @ 43 : Eίμαι φτωχός
  κι αγάπησα το χιόνι.
  Κάνω να το φιλήσω
  κι η μύτη μου παγώνει… 🙂

  (εμείς πάντα προτιμούσαμε τα λευκά, με πιο φαρδύ φύλλο ημερολόγια, που είχαν και συνταγές από πίσω, άμα λάχει…)

 47. Ο κατεξοχήν ιταλικός καζαμίας, στο μεταξύ, λέγεται Μπαρμπανέρα από τη μορφή του μουσάτου αστρονόμου που τον συνέγραφε (του αντίστοιχου Πιέτρο Καζαμία,* δηλαδή). Και έχει χαρακτηριστεί μνημείο της Ουνέσκο!

  Για τους ιταλομαθείς περισσότερες λεπτομέρειες: https://it.wikipedia.org/wiki/Barbanera_(almanacco)

  * O οποίος μοιάζει να είχε επιτυχία και ως καβαλιστής: http://www.anobii.com/books/Il_grande_libro_della_cabala_magica/9788840392073/011bb8ea6724a548fe

 48. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  47. Εξαιρετικό σχόλιο! Και με 4 λινκς. Ο ορισμός της ποιότητας! 🙂

 49. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  45-46 – Βλέπω η παράδοση στην υψηλή ποίηση καλά κρατεί.☺

  48 – ☺☺☺

 50. Avonidas said

  Καλημέρα.

  από τα βιβλία που λέγονταν Καζαμίες θα προέκυψε το παρατσούκλι Καζαμίας για κάποιον που έκανε πετυχημένες προβλέψεις

  Εγώ πάντως προτιμώ το «Φωτεινός Παντογνώστης» 😉

  Il giro astronomico del celebre astronomo, fisico e cabalista Pietro G.P. Casamia, Veneziano

  Μωρ’ τι μας λες εκεί χάμω, fisico? Σαν τον άλλον τον cabalista το καλάμι, τον Δανέζη, ένα πράγμα 😛

 51. Ο Φωτεινός Παντογνώστης ήτανε παιχνίδι των έιτιζ. Εσύ θα ήσουν μικρός, δεν το θυμάσαι 🙂
  https://retrodb.gr/ark/sites/default/files/styles/1024×768/public/16839.jpg?itok=qZPXgmN5

 52. Προβλέποντας σεισμούς στην Ιαπωνία, ο συντάκτης του Καζαμίου παίζει στα σιγουράκια.
  Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτά τα σιγουράκια έχουν αλλάξει: «σφαγή σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα από ισλαμιστές τρομοκράτες», «τραγωδία με λαθρομετανάστες στον Έβρο» κοκ.

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2013/04/blog-post_25.html

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2015/11/blog-post.html

 53. Avonidas said

  #51. «Μικρός» ο ένας, «μικρός» ο άλλος, μικρό είναι το μάτι σας, ρε! 😉

  Μια χαρά τα θυμάμαι τα έιτιζ, τότε μεγάλωσα, δεν με βρήκανε δα και στο Tide…

 54. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  50. Aβονίδα, διάβασε την ιστορία της επιστήμης σου παιδί μου! Πολύ καλάμια και «ανώτεροι» είστε οι σύγχρονοι φυσικοί …
  Πολύ σνομπάρεις τα μεταφυσικά και δε κάνει! Εδώ κοτζαμάν Νιούτονας και έμπλεκε καμπάλες και θρησκείες και αλχημείες…θα τον βγάλεις κι αυτόν καλάμι; 🙂

 55. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  54. Μη πείς τώρα πολιτικάντικα ότι συνέκρινα Δανέζη με Νιούτονα! Θα πέσει φωτιά εξ ουρανών να μας κάψει! 🙂

 56. spatholouro said

  51
  Αχ, αγαπητέ Δύτη, είσαι απελπιστικά νέος, που λέγαμε και στον στρατό…
  Τη δεκαετία του 60 μια χαρά τον παίζαμε τον Φωτεινό παντογνώστη και σα να τόχω κάπου ακόμη…

 57. Avonidas said

  #54. Εδώ κοτζαμάν Νιούτονας και έμπλεκε καμπάλες και θρησκείες και αλχημείες…θα τον βγάλεις κι αυτόν καλάμι;

  Πφφφφφφ, σιγά τον τελώνη με το Νομισματοκοπείο του… αυτός να πάει να κάνει παρέα με τον Λαφαζάνη!

  Εγώ προτιμώ τον Λάιμπνιτς, που έχει κι ωραία μπισκότα

  😛 😛 😛

 58. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  50. Άσε που κάτι μου λέει ότι το fisico εκεί, έχει μάλλον την έννοια του (πρακτικού) γιατρού-κομπογιαννίτη…

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φωτεινός παντογνώστης, Στρατέγκο και πλαστικό ποδοσφαιράκι, καθισμένοι στα σκαλιά της πολυκατοικίας, υπό την (όχι δεδομένη) ανοχή της θυρωρού. Σέβεντιζ… 😊

 60. Avonidas said

  Il giro astronomico

  Αυτόν εδώ θα εννοούνε

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  56 – Δεν ξέρω πότε βγήκε, αλλά τα χριστούγεννα του1972 , το αγοράσαμε με τον αδερφό μου με τα κέρδη από τα κάλαντα. Αυτό επιβεβαιώνει πώς μετά τον Αβονίδα, κι ο Δύτης είναι νιάτο, αλλά θέλει να το παίξει μεγάλος στον μικρότερο.☺

 62. 51, 56, 59, 61 και εγώ στα έρλι σέβεντις τον θυμάμαι. Ωραίο παιχνίδι γνώσεων ο φωτεινός παντογνώστης αλλά μόλις καταλάβαινες πως έκλεινε το κύκλωμα με τις λωρίδες αλουμινίου από κάτω, ήξερες σε όλες τις σελίδες τα σημεία που σου έδιναν τις σωστές απαντήσεις

 63. Avonidas said

  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
  Καιρός ψυχρός χωρίς μεγάλες μεταβολές. Βαρύς χειμώνας σε Ευρώπη και Αμερική με πολικές θερμοκρασίες. Οι έμποροι είναι πολύ απογοητευμένοι από την αγοραστική κίνηση των εορτών.

  Η «αγοραστική κίνηση» να δεις απογοήτευση:

 64. Εντάξει, εντάξει, με ταπώσατε που πήγα να τη βγω μεγάλος. Αλλά και το Στρατέγκο σέβεντιζ; Εκπλήσσομαι!

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι (σαν τον Δύτη) 😊…

  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://synathlountes.agonistes.gr/2013/05/kataskinosi/stratego-live/&ved=0ahUKEwjEwZPNkqvRAhUlCMAKHcQZAGcQFghvMA4&usg=AFQjCNEYw998aHpr1pxIKAFjtkplXgd-Hw&sig2=thx0hpNnuaIre_MBrWf3nQ

 66. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, το Stratego σέβεντις… Από τα πρώτα μου, μαζί με το «Χαμένοι στο διάστημα», το «Larento», την «Οδύσσεια», τα «5 παιχνίδια» κλπ. Έλα ρε σεις, αυτά τα πρόλαβα κι εγώ ! Κι εκείνη η «ΕΠΑ», που έφτιαχνε καταπληκτικά επιτραπέζια !
  Έι κίτι τε, που λένε και οι Πόντιοι (νοσταλγική έκφραση)

 67. gpoint said

  Πέρασε ένα τρόλλεϋ σήμερα κι είχε ένα σλόγκαν : Σεβασμός και προτεραιότητα ( ; ) στα εμποδιζόμενα άτομα… έλεγα να ξαναφοιτήσω στο δημοτικό αλλά θυμήθηκα που χρώσταγα ταθρησκευτικά από μεταφορά κι είπα να μην μπλέξω.

 68. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καζαμία λέγανε σε ένα χωρίο στην Ήπειρο, δίπλα στο δικό μου, κάθε άνθρωπο που είχε πολλές γνώσεις, ιδιαίτερα αν επρόκειτο για ανθυπολεπτομέρειες.
  Επίσης, θυμήθηκα και τη μακαρίτισσα αρχαιολόγο Καζαμία-Τσέρνου ( http://tinyurl.com/zf7h3cv ), Θεός σχωρέστη…

 69. Σαφώς η ελληνική έκδοση του Stratego είναι τουλάχιστον του 1965 (το αρχικό, αν πιστέψουμε τη Βικιπαίδεια, είναι προπολεμικό), αλλά και Φωτεινό Παντογνώστη θυμάμαι να έπαιζα την ίδια εποχή. Mάλλον ήταν και το τελευταίο παιδικό επιτραπέζιο παιχνίδι που απέκτησα (τάβλι, σκράμπλ και μονόπωλη έπαιζα και πολύ αργότερα…)

 70. Avonidas said

  #71. «Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή.» — γιατί καλέ, τι είπα;; 😮

 71. Θα συνεχιστεί πολύ αυτό το βιολί επίδειξης αγένειας με τη βουβή ανάρτηση υλικού σε ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά,κ.α. γλώσσες; Να πάμε φροντιστήριο για να διαβάζουμε Σαραντάκο;
  Ξέρουμε κι εμείς να γκουγκλάρουμε και να ποστάρουμε λινκ.

 72. Τα «εμποδιζόμενα άτομα» (κακόζηλη μετάφραση του Behinderte άραγε; ως εκεί έχει φτάσει η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα;) τα είδα κι εγώ προ ημερών στα τρόλεϊ. Τους «ανέμους του εμπορίου» όμως τους πρωτοείδα τώρα δα, στο σχόλιο (22). Άπολλον αποτρόπαιε! που έλεγε κι ο Σκαρλάτος Βυζάντιος στον πρόλογο του Ελληνικού και Γαλλικού Λεξικού του, σχολιάζοντας την απόδοση του optimisme ως ‘βελτιστισμού’…

 73. Avonidas said

  #74. Όχι τόσο αστείο, πάντως, όσο τα «άτομα με ειδικές ικανότητες», έκφραση που ξεκίνησε με την πρόθεση να μην προσβάλλει, αλλά καταλήγει να είναι το χειρότερο πατρονάρισμα. Δηλαδή, ποιες «ειδικές ικανότητες» έχει ένας τυφλός ή ένας κωφάλαλος;

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πόσα απ’ αυτά θυμάστε; 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://lolanaenaallo.blogspot.com/2013/01/blog-post_3237.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwjf88vGnavRAhXjCcAKHUdKA5MQFgh-MBk&usg=AFQjCNE22DBu6r97G19QYFJku-9HloyLdA&sig2=LQ4xH5gr5FQeEZkzl8kLOQ

 75. Από του χρόνου οι καζαμίες θα γράφουν και «ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα σε τουρκική πόλη»

  https://left.gr/node/176397

  Γμθηκε σήμερα και η καημένη η Σμύρνη. ;-(

 76. Λεύκιππος said

  72 Ακριβώς έτσι ένοιωθα κι εγώ, αλλά δεν ήξερα πως να το εκφράσω.

 77. faltsos said

  10

  «Στη σημερινή Ελλάδα υπήρχε ποτέ περίπτωση να κάνει καριέρα πολιτικός με το όνομα Κίκης;»

  Κίκης δεν ξέρω, Κούλης όμως…

 78. cronopiusa said

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  72 – Είχα διατυπώσει την ίδια απορία πρίν μερικά μερικά χρόνια, (κάπως πιο κομψά ☺) αλλά έχω μείνει μ’ αυτήν.

  74 τέλος – Μη το συγχέεις με την ηλίθια διατύπωση, γνωρίζω προσωπικά και κωφάλαλο (τον Γιώργο, έχω μιλήσει παλια γι αυτόν) αλλά και τυφλό, τον φίλο μου τον Γιάννη που δίδασκε μέχρι πρότινος ( πήρε σύνταξη) ψυχολογία σε πανεπιστήμιο στην Κρήτη. Κάποιες ειδικές ικανότητες που αναπτύσουν όσοι το επιδιώκουν, είναι πέρα από την καθημερινή μας φαντασία.

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  72. Και καλά τα αγγλικά, που κάτι κουτσοκαταφέρνουμε, αλλά με τις άλλες γλώσσες νιώθουμε αποκλεισμένοι οι περισσότεροι. Χωρίς να σημαίνει ότι γίνεται εκ προθέσεως. 😊

 81. Γς said

  81:

  ジョン

  外国語を学ぶために

 82. 82

  John

  To learn a foreign language

 83. Avonidas said

  #69. κάθε άνθρωπο που είχε πολλές γνώσεις, ιδιαίτερα αν επρόκειτο για ανθυπολεπτομέρειες

  Άστα να πάνε… κι είχα φάει ΤΟ δούλεμα μ’ αυτή τη διαφήμιση:

  πόσο μάλλον που φορούσα ίδια ματομπούκαλα με τον «Δομή» 😦

 84. Γς said

  83:

 85. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  73. Τους «ανέμους του εμπορίου» όμως τους πρωτοείδα τώρα δα, στο σχόλιο (22)

  Τους πρωτοσυναντησα το 2011, οταν εψαχνα για την πρωτη γνωστη ανακαλυψη της Αμερικης.

  » Εµπορικοί. Οι δυνατοί άνεµοι που φυσούν βορειοανατολικά από τo 30ο βόρειο
  πλάτος προς τον Ισηµερινό, και εκείνοι που φυσούν νοτιοανατολικά από το 30ο νότιο
  πλάτος προς τον Ισηµερινό. Οι άνεµοι αυτοί ήταν πολύτιµοι για τους ναυτικούς την
  εποχή που τα πλοία ήταν ιστιοφόρα, γι’ αυτό και ονοµάστηκαν εµπορικοί. »

  The trade winds (also called trades) are the prevailing pattern of easterly surface winds found in the tropics towards the Earth’s equator.[27] The trade winds blow predominantly from the northeast in the Northern Hemisphere and from the southeast in the Southern Hemisphere.[28] The trade winds act as the steering flow for tropical cyclones that form over the world’s oceans.[29] Trade winds also steer African dust westward across the Atlantic Ocean into the Caribbean Sea, as well as portions of southeast North America.[30]

 86. 85

 87. 86

  Οι «αληγείς» δεν είναι αυτοί; Έτσι μας τους έλεγαν στο δημοτικό, τουλάχιστον.

 88. Avonidas said

  #86. Αληγείς και ανταληγείς ανέμους τους μάθαμε εμείς. Επειδή δεν σταματούν να πνέουν. Ουσιαστικά οφείλονται στην περιστροφή της Γης, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασιακή βαθμίδα μεταξύ των Τροπικών και των Πόλων.

 89. Avonidas said

  #88. Πιάσε κόκκινο 🙂

 90. Μαρία said

  51 και επόμενα.
  Μεγάλε, τι να πω κι εγώ που έχω τον πρόγονο του ΦΠ, την ηλεκτροεγκυκλοπαίδεια. Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς το ’58 ή ΄59.

 91. 90 έχει τίποτα της προκοπής;

 92. Γς said

  87

 93. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία!

  24 Είναι αυτό που λέμε «Η δεισιδαιμονία φέρνει γρουσουζιά»

  28 Το πιο χαρακτηριστικό, αν και δεν φαίνεται και τόσο σε αυτή τη φωτογραφία: Ο πολυς κόσμος στα πεζοδρόμια

  36 Ε ναι, αφού όλοι ξέρουν ότι κλίνεται, της Ρούπας 🙂 [Πλάκα κάνω]

  37 Πριν από σας για σας κτλ.

  44 Δύτη, είχα σκοπό να βάλω υστερόγραφο για το αλμανάκ που θα έλεγε «αυτό ας το αφήσουμε για του χρόνου διότι έχει ζόρικη ετυμολογία». Το ξέχασα αλλά ευτυχώς το θυμήθηκες 🙂

 94. sarant said

  Και συνεχίζω

  47 Αυτά τα αγνοούσα -νάσαι καλά Ώστε Μαυρογένης!

  51-53 Εγώ τον θυμάμαι και στα σίξτις τον Φωτεινό Παντογνώστη

  56 Και όχι μόνο εγώ 🙂

  69 Κι αυτή είναι πιθανή αρχή, ίσως πιο πιθανή

  91 Και πώς ήταν αυτή η ηλεκτρεγκυκλοπαίδεια; Σαν βιβλίο ή σαν επιτραπέζιο;

  92 Την Κυριακή στις 3μμ πάντως το Κόκκινο έχει καλεσμένο έναν γνωστό του ιστολογίου 🙂

 95. Alexis said

  #45: Δέκα ζευγάρια λάστιχα
  χαλάω κάθε χρόνο
  γιατί απ’ την πόρτα σου περνώ
  με παντιλίκια μόνο

  😆 😆 😆

 96. Μαρία said

  95
  Επιτραπέζιο με μπαταρία, σαν τον ΦΠ.

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Να αισθανθούμε κι εμείς μικρούληδες.☺

 98. 98

  Γειά σου, Λάμπρε, ανήλικο!

 99. 98, 99

  Ή μάλλον, καλύτερα, εδώ το ανήλικο Λάμπρος στην πρώτη του ελεύθερη πτώση, όταν το Μεγάλο Πεύκο ήταν ακόμα στα κουκουνάρια του μπαμπά του.

 100. sarant said

  97 Οκ, μερσί!

 101. Κλικ στο τουί του Δόναλδ για να καταλάβετε από τα σχόλια τι μας κρύβει ο Καζαμίας.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μα εσένα η αγάπη σου
  του καζαμία μοιάζει,
  που λέει πως κατακλυσμό
  θα κάμει, μα δε στάζει!

 103. Πάνος με πεζά said

  Αληγείς ανέμους εγώ ήξερα αυτούς τους ζευγαρωτούς, που φυσούσαν κατά τη μεσημβρινή διεύθυνση, οι μεν από Β ημισφαίριο προς ισημερινό, και οι δε από Ν.ημισφαίριο προς ισημερινό. Τράκαραν μεταξύ τους και υψώνονταν από τον ισημερινό προς τα πάνω σαν ηφαίστειο, με αποτέλεσμα τα ιστιοφόρα που κινούνταν στον ισημερινό, αν έπεφταν σε τέτοια περίπτωση, να έμεναν ακινητοποιημένα για μέρες.

 104. Πάνος με πεζά said

  Αλλά κάτι λάθος θα θυμάμαι…

 105. ΚΑΒ said

  Μέγας Καζαμία Ερμού Σαλίβερου» 2012, με 132 σελίδες.

  Ιανουάριος

  Καιρός άστατος μς βροχές και κρύο. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει σειρά νέων φορολογικών μέτρων. Αρκετές περικοπές σε μεισθούς και συντάξεις. Καταστροφικός σεισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αβεβαιότητα για την οικονομία της Ελλάδος.

  Φεβρουάριος

  Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και χαμηλότερα. Προβλήματα στις συγκοινωνίες λόγω κακοκαιρίας. Στα χέρια της αστυνομίας πέφτουν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών.

  Μάρτιος

  Ο καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Ανακατατάξεις στα Μ.Μ.Ε. Μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας με μετανάστες μαστίζουν την Ελλάδα. (sic) Διάγγελμα του πρωθυπουργού για δύσκολη οικονομική κατάσταση, μαζί με νέους φόρους και στα καύσιμα βάζει η κυβέρνηση (sic)

 106. Σωστά θυμάσαι, Πάνο με πεζά, μόνο που αυτό που περιγράφεις είναι η Ζώνη τροπικών νηνεμιών, ανάμεσα στα πλάτη όπου φυσούν οι αληγείς, αγγλ. trade winds. Η λέξη «αληγείς» είναι μεν αρχαία, αλλά καθώς οι άνεμοι αυτοί ανακαλύφθηκαν την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, τον ΙΕ’ αιώνα, υποθέτω ότι η μετεωρολογική της χρήση είναι εμπνευσμένη από το γαλλικό όνομά τους alizés. Υπάρχει κι άλλο ένα παράδειγμα ελληνογενούς σχηματισμού που κατά σύμπτωση μοιάζει στην όψη μ’έναν ξένο όρο και υιοθετήθηκε προσφυέστατα στα ελληνικά ως απόδοσή του, αλλά δεν τον θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

 107. Πάνος με πεζά said

  Η πυλωτή, προφανώς, από το PILOTIS.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  …Σε άλλες εκδόσεις το όνομα είναι Τζανπέτρο Καζαμία..

  Νίκο, νομίζω ότι και το όνομα που αναφέρεις αρχικά, δηλ. το Pietro G.P. Casamia, περιέχει το Τζανπέτρο, είναι μάλλον αυτό το G.P.

 109. Γιάννης Ιατρού said

  14: Alexis

  🙂 ΑΞΙΟΣ !

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λέει ο Καζαμίας τι μπορεί να πάθεις αν πιάσουν φωτιά τα μαλλιά σου; Γιατί κυκλοφορεί αυτή η απορία:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://luben.tv/nihilpop/popstream/101658&ved=0ahUKEwjcreyR8avRAhULAsAKHX8uC_8QFghRMAk&usg=AFQjCNGiwk6KUsIoeZfDhxmsm7O1ONZ7pQ&sig2=Fk63pEAQCXD2wqmTLqA2Zg

 111. Stella said

  Καζαμίας, Προβλέψεις, Μήνας Σεπτέμβριος (Σε blog τοπικής οργάνωσης της Λαϊκής Ενότητας)
  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
  Διεξάγονται οι (προγραμματισμένες για το 2019) εκλογές και πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η Λαϊκή Ενότητα, με την οποία συμπράττουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και σχηματίζεται η πρώτη Αντιμνημονιακή Κυβέρνηση. Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αμα τη αναλήψει των κυβερνητικών ευθυνών ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης δίδει εντολή στο Νομισματοκοπείο να εκδώσει κέρματα συνολικής αξίας 250 δις ευρώ. Με τα κέρματα θα πραγματοποιούνται όλες οι εσωτερικές πληρωμές, ενώ τα χαρτονομίσματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των χρεών της χώρας και για τις εισαγωγές. Οι πολίτες κάνουν αναλήψεις και πληρωμές σε κέρματα. Ο θόρυβος των κερμάτων (στις τσέπες των πολιτών) οδηγεί τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη στον νεολογισμό «Η Αντιμνημονιακή κυβέρνηση μας μετέτρεψε σε Κουδουνιστές». Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αγλαϊα Κυρίτση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας του Νικόλα Ασιμου. Οι Βασ. Λεβέντης και Αλ. Τσίπρας ζητούν σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης. Ο ισόβιος πρωταθλητής μετέχει στο Champion League και οι αγώνες (του ισόβιου πρωταθλητή) μεταδίδονται τηλεοπτικά (και κατ΄αποκλειστικότητα) από το κανάλι (επιτέλους λειτούργησε) του μεγαλομετόχου.

 112. ΚΑΒ said

  107

  Μπαμπινιώτης: πληθ. του λόγιου επιθέτου αληγής (α στερ. +λήγω) αντί του αναμενόμενου άληκτος κατ’ επίδραση του αντιθέτου συνεχής

  http://www.kathimerini.gr/827797/gallery/politismos/vivlio/ta3idi—a8los-215-naytikwn-toy-miaoylhs

  Το εύδρομο «Ναύαρχος Μιαούλης» έφερε σε πέρας την εθνική του αποστολή ακόμη και όταν χρειάστηκε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό με πανιά -εκμεταλλευόμενο τους αληγείς ανέμους- για να μην καταναλώνει κάρβουνο και χρειάζεται δαπανηρές ανθρακεύσεις στα κατά τόπους λιμάνια!

  Πότε πρωτοεμφανίστηκε η λέξη; Το λεξικό του Βυζάντιου δεν την έχει, ούτε ο Κουμανούδης. Επομένως είναι λεξιπλασία του 20ού.

 113. Μαρία said

  113
  λόγ. < ιταλ. alisei (πληθ.) < ισπαν. alisios παρετυμ. α- 1 λή(γω) -ής
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CF%82+-%CE%AE%CF%82+-%CE%AD%CF%82%22&dq=

 114. (108) Ναι, γειά σου, την πυλωτή γύρευα και δεν μου ερχόταν!

 115. sarant said

  112 Πλάκα έχει

  113-114 Κοίτα να δεις…

 116. …Καζαμία που δημοσίευε το Ποντίκι και γελούσα πολύ…

  Είχε ωραίους
  Καζαμύες
  Το Ποντίκι

 117. Μαρία said

  115
  Γι’ αυτό και τη γράφουμε πιλοτή.

 118. …Στα ιταλικά, casa mia είναι
  «το σπίτι μου»
  …έδωσε τον τίτλο του
  στο βιβλίο,…

  Το λες και
  Homepage
  στον καιρό του ίντερνετ

 119. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  # 113 όχι, ο αληγής (πρώτο;)εμφανίζεται στα 1884, από το δημιουργό του σύγχρονου ελληνικού ναυτικού, το Λεωνίδα Παλάσκα, που καταγόταν από τη Μεγάλη Γότιστα (Ανατολικό Ζαγόρι) των Ιωαννίνων

  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/9/8/6/metadata-413-0000030.tkl&do=72067.pdf&pageno=208&pagestart=1&width=414&height=606&maxpage=241&lang=en

 120. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  # 120
  1884 είναι η χρονιά της συγκεκριμένης έκδοσης του Ναυτικού Ονοματολογίου

  έχει όμως πρωτοδημοσιευθεί το 1858

  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/9/8/6/metadata-413-0000030.tkl&do=72067.pdf&pageno=5&width=414&height=606&maxpage=241&lang=en

 121. 7,8, 😀 😀 😀

  Μα ούτε βαλτός…

  (
  Σκέψου την
  οικονομία εξοικονόμηση
  (π)όρων
  με την μαγική οικόνα
  Υπουργός Οικον-ο-Καζα-μίας!
  )

 122. 12, 😀 😀 😀
  Κιντ, έχω πέσει κάτω…

 123. Γιάννης Ιατρού said

 124. 102,

  Παράτησε κι αυτός την γεωργία
  αλλά δεν έβγαλε τίποτα…

  (Sittin’ On) The Dock Of The Bay
  Wasting Time

  Sittin’ in the mornin’ sun
  I’ll be sittin’ when the evenin’ come
  Watching the ships roll in
  And then I watch ’em roll away again, yeah

  I’m sittin’ on the dock of the bay
  Watching the tide roll away
  Ooo, I’m just sittin’ on the dock of the bay
  Wastin’ time

  I left my home in Georgia
  Headed for the ‘Frisco bay
  Cause I’ve had nothing to live for
  And look like nothin’s gonna come my way

  So I’m just gonna sit on the dock of the bay
  Watching the tide roll away
  Ooo, I’m sittin’ on the dock of the bay
  Wastin’ time

  Look like nothing’s gonna change
  Everything still remains the same
  I can’t do what ten people tell me to do
  So I guess I’ll remain the same, yes

  Sittin’ here resting my bones
  And this loneliness won’t leave me alone
  It’s two thousand miles I roamed
  Just to make this dock my home

  Now, I’m just gonna sit at the dock of the bay
  Watching the tide roll away
  Oooo-wee, sittin’ on the dock of the bay
  Wastin’ time

 125. Καρυοθραύστης said

  91 – Μαρία, κι εγώ είχα εκείνη την «ηλεκτρεγκυκλοπαίδεια» που λες, μολονότι έχω ξεχάσει πιά πώς λεγότανε.
  Πρέπει να είμαστε της ίδιας πάνω-κάτω ηλικίας γιατί κι εγώ στις αρχές ’60, νομίζω, την είχα πάρει για χριστουγεννιάτικο δώρο: ήτανε σαν ένας χοντρός τόμος (είχε το σχήμα βιβλίου, θυμάμαι, ακριβώς όπως εκείνα τα κουτιά σε σχήμα βιβλίου, δηλαδή αυτά που ανοίγουνε σαν βιβλίο με το μπροστινό «εξώφυλλο» σαν καπάκι, και τα οποία κυκλοφορούνε ευρέως τα τελευταία χρόνια. Υποθέτω ότι αυτό θα εννοείς. Μετά ήρθε ο «Φωτεινός Παντογνώστης» στα χέρια μου, περί το 1962 ή 1963. Και αργότερα και κάτι άλλο παρεμφερές, πάλι με λαμπάκι και καλωδιάκια, που όμως πολύ αμυδρά πλέον θυμάμαι γιατί τα προηγούμενα είχανε κλέψει τις εντυπώσεις…
  Και λίγο πιό μετά, περί το 1965 ή 1966, μου είχανε δωρίσει κι ένα άλλο «μαγικό» παιχνίδι γνώσεων με ερωταπαντήσεις, το οποίο, όμως, δεν ήτανε «ηλεκτρονικό» αλλά… μαγνητικό κι όχι «φωτεινό» αλλά… σκοτεινό (είχε, θυμάμαι αμυδρά, κάτι καρτέλλες-φύλλα ερωτήσεων με πολύχρωμες εικονογραφημένες λιθογραφίες σε φόντο σκούρο καφέ, σκούρο μωβ, μαύρο, βυσσινί, με πορτοκαλοκίτρινα ή κόκκινα ή ροζ ή άσπρα κλπ, φανταχτερά γράμματα): το ταμπλώ του είχε, πάντως, δύο «πεδία» (ένα για τις ερωτήσεις κι ένα για τις απαντήσεις) όπου στην μέση κάθε πεδίου υπήρχε και από ένας κοίλος κύκλος. Ο κοίλος κύκλος στην μέση του πεδίου των ερωτήσεων είχε κάποιαν εγκοπή και δεχότανε ένα φανταιζί βαρύ μολυβένιο αγαλματάκι (κάτι σαν «στρατιωτάκι») με την εντυπωσιακή μορφή ενός βλοσυρού γενειοφόρου και σαρικοφόρου πέρση μάγου που στεκότανε εκεί καταμεσής κοιτώντας προς τα έξω και κρατούσε στο ένα του τεντωμένο χέρι μια μακρυά λεπτή μπαγκέτα η οποία κατευθυνότανε ακτινικά προς τα έξω δείχνοντας προς τις ερωτήσεις, αυτές που ήτανε γραμμένες κυκλικά ολόγυρα στον μάγο. Μπορούσες να περιστρέψεις σαν διακόπτη την βάση του κύκλου με τον μάγο «βιδωμένον» στην εγκοπή, έτσι που να διαλέξεις ερώτηση. Στον κοίλο κύκλο στο κέντρο του άλλου πεδίου, των απαντήσεων, υπήρχε κάτω στην βάση του ένας ελαφρά κυρτός καθρέφτης. Εάν έβγαζες τον μάγο από το κέντρο των ερωτήσεων και τον τοποθετούσες ελεύθερα επάνω στον καθρέφτη στο κέντρο των απαντήσεων, θα περιστρεφότανε και η μπαγκέτα του θα έδειχνε την σωστή απάντηση στην ερώτηση που είχε «βιδωθεί» προηγουμένως! Τώρα, για να πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι με λεπτομέρειες πώς λειτουργούσε το όλο σύστημα ούτε τι ερωτήσεις είχε. Πάντως, οι ερωτήσεις του ήταν πολύ δυσκολότερες και πολύ πιο εκτεταμένης φύσης από τις «εικονογραφημένες» ερωταπαντήσεις στις καρτέλλες του Φωτ.Παντ.! Άραγε, το είχε κανείς άλλος αυτό το παιχνίδι; θυμάται κανένας σας περισσότερα;

  Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι ότι οι γονείς σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια (ιδιαίτερα στα μεγάλα επαρχιακά αστικά κέντρα) φρόντιζαν, παρά τα συνήθως περιορισμένα οικονομικά τους μέσα, με κάθε τρόπο και με κάθε θυσία για την, από πολύ μικρή ηλικία, μόρφωση των παιδιών τους.

  Α, κι αυτά τα μορφωτικά επιτραπέζια παιχνίδια της πρώτης παιδικής μου ηλικίας τα ξαναθυμήθηκα πολύ αργότερα όταν, ζώντας προ 20ετίας στην Λυόν της Γαλλίας, είχα τότε πάρει μέρος (με αξιοπρεπή, μάλιστα, παρουσία!) στο πολύ γνωστό τηλεπαιχνίδι «κεστιόν-πουρ’άν-σαμπιόν»…

 126. sarant said

  124 Προς το παρόν μια χαρά είναι ο καιρός!

  126 Καλώς ήρθες αγαπητέ και καλή χρονιά -το σχόλιό σου κρατήθηκε προς έγκριση επειδή ήταν το πρώτο σου. Πλάκα έχει ότι μπορεί να είχα δει την εκπομπή όπου εμφανίστηκες 🙂

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  13. >>Η Ειρήνη Καζαμία είναι μέλος της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Σητείας.
  Εκεί, Καζανία θα ήταν (και θα έγινε …πρόπτωση του νι σε μι κάποια στιγμή). 🙂 .Αστειεύομαι βέβαια.Από παλιά γνωστό επώνυμο.
  Γιάννης Καζαμίας,παλιός λυράρης από το Χαμέζι:https://www.youtube.com/watch?v=qOYwL_f3IH0
  και Μανώλης Καζαμίαςhttps://www.youtube.com/watch?v=RLpiVbX5gEY

 128. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  127α: Ναι, ναι, μάλιστα αρχίζω να πιστεύω τις φήμες για χρηματισμό των μετεο* από τους πρατηριούχους πετρελαιοειδών

 129. gpoint said

  # 129

  Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, η κακή νύχτα από το απόγευμα !!

 130. gpoint said

  # 124

 131. Γιάννης Ιατρού said

  130: Γιαυτό λένε Γιώργο και ότι από αργά το απόγευμα.. «μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά, στους κάμπους πέφτει χιόνι …»

 132. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  129 Μπα, δε νομίζω, γιατί εγώ (όπως πιθανότατα και άλλοι) ακύρωσα τριήμερο για να μην αποκλειστώ, κι η βενζίνη είναι ακριβότερη από το πετρέλαιο…

  126 >Άραγε, το είχε κανείς άλλος αυτό το παιχνίδι; θυμάται κανένας σας περισσότερα;
  Δεν το είχα εγώ, αλλά θυμάμαι να έχω παίξει (μια φτηνιάρικη προφανώς αντιγραφή του) στα μέσα της δεκαετίας του 70. Ο δείκτης έδειχνε την ερώτηση με κάποιον μηχανικό τρόπο, ο οποίος παράλληλα κινούσε έναν κρυφό μαγνήτη, και στη συνέχεια ισοροπούσε στη σωστή απάντηση καθώς ευθυγραμιζόταν ο μαγνήτης της βάσης του δείκτη με τον κρυφό που ήταν από κάτω.

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα νιάτα του σπιτιού πήγαν Πήλιο και χιόνι γιοκ διεμήνυσαν αργά το βράδυ. Α να δούμε…
  Κάπου όμως πήρε το μάτι μου ότι ο Σάκης ο μετεό ,»ανατρέπει τις προβλέψεις» για τον καιρό.

 134. Γιάννης Ιατρού said

  134: Ο Σάκης 🙂

 135. Γιάννης Ιατρού said

  134: ΕΦΗ, υα νιάτα του σπιτιού θα έψαχναν πρόφαση για να αποκλειστούν … 🙂 🙂

 136. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα. Ο καιρός σήμερα (6/1) θα είναι καλός. Αλλά μετά από τα μεσάνυχτα, η Αττική θα μπει κάτω από το μηδέν, από το οποίο θα φύγει τη Δευτέρα μετά το το μεσημέρι (απορώ αν θα ανοίξουν και σχολεία δηλαδή, μιλάμε για ολικό παγετό δυόμιση μέρες).
  Τουλάχιστον έτσι λέει το Meteo.

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα Γιάννη
  («ειδήσεις σπέρνω») 🙂 🙂

 138. Πάνος με πεζά said

  Ο Σάκης πρέπει αυτή τη στιγμή να είναι ο πιο ψαγμένος μετεωρολόγος. Δε θυμάμαι ποιό είναι το site του.

 139. Πάνος με πεζά said

  A, το Σάββατο (όλο το αλλάζουν) βλέπω ότι η θερμοκρασία θα πιάσει μηδέν και άσο, άρα ο συνεχόμενος παγετός θα είναι Κυριακή με Δευτέρα. Αν δεν ξαναλλάξει δηλαδή…

 140. spiral architect said

  @135: Ο Σάκης δεν είναι μετεωρολόγος (φυσικός ή μαθηματικός κλπ, που να έχει κάνει μεταπτυχιακό-ειδίκευση στο αντικείμενο) σαν τον Αρνιακό ή τη Σούζη. Απλώς έχει φάει την πετριά.
  (και πάλι καλά δηλαδή)

 141. Γιάννης Ιατρού said

  139: https://el-gr.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/

 142. ΓιώργοςΜ said

  Εκεί που παρακολουθώ τις προβλέψεις (http://forecast.uoa.gr/gmap/) υπήρχε σημαντική αλλαγή τις τελευταίες δύο μέρες, που αφορούσε όμως το υετό μόνο. Οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι εξίσου χαμηλές, απλώς η προβλεπόμενη για σήμερα βροχή και το αυριανό χιόνι πάρα πολύ ασθενέστερα στην πρόσφατη πρόβλεψη σε σχέση με προχτές

 143. spiral architect said

  Μοντέλα τρέχουν όλοι τους. Στην παραμετροποίηση είναι το πρόβλημα.

 144. spiral architect said

  Πάντως, ο Κούλης όσο χιόνι και να ρίξει, δεν κωλώνει. 😀

 145. Έχω την εντύπωση ότι την ιστορία την ξεκίνησαν οι υπεύθυνοι του Ασtεροσκοπείου Αθηνών για το meteo. Παρά την επιστημονική παράδοση του ιδρύματος κάνουν διάφορα αντιεπιστημονικά για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα της σελίδας όπως κάνουν διάφορες τρομολαγνικές σελίδες που προβλέπουν «μετεωρολογικές βόμβες» και ακραία φαινόμενα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Εδωσαν όνομα (Αριάδνη) στο χαμηλό λες και είναι τροπική ύφεση, πριν κανα μήνα μιλούσαν για κυκλωνικά φαινόμενα στην Κρήτη. Δεν είμαστε σε τροπική περιοχή για να έχουμε τέτοια φαινόμενα και βαρομετρικά χαμηλά δημιουργούνται συχνότατα στα πλάτη μας για να τους δίνουμε ονόματα. Κάποιος από τη διοικηση του Αστεροσκοπείου πρέπει να τους πει να μένουν σε επιστημονικά πλαίσια σεβόμενοι την πάνω από 170 χρόνων ιστορία του ιδρύματος.
  Προβλέψεις για πάνω από δύο μέρες είναι αναξιόπιστες τα μαθηματικά μοντέλα δίνουν τόσο αξιόπιστα αποτελέσματα όσο αξιόπιστα δεδομένα τους δίνουμε. Είναι εκείνη η πεταλούδα στην Κίνα που αν ξεχάσουμε να βάλουμε το πέταγμά της στο μονέτλο δεν θα μπορέσει να προβλέψει τον τυφώνα στην Καραϊβική.
  Για τον καιρό θα έχει κρύο αλλά είναι Γενάρης και κάνει κρύα αυτή την εποχή http://hnms.gr/hnms/greek/forecast/forecast_general_html?dr_region=Greece&nofdays=n2

  ΥΓ Ούτε εγώ είμαι μετεωρολόγος.

 146. ΓιώργοςΜ said

  144 Φυσικά, αλλά και στις αρχικές συνθήκες και τις παραδοχές. Θυμάμαι αμυδρά μια ξενάγηση στην ΕΜΥ πριν από πολλλάάάά χρόνια, να μας λένε πως τα (τότε) ευρωπαϊκά υπολογιστικά μοντέλα καιρού δε λάμβαναν υπόψη βουνά με ύψος μικρότερο των 3000 μέτρων στις προβλέψεις τους, με αποτέλεσμα η Πίνδος να θεωρείται ίσωμα… Τω καιρώ εκείνω, οι προβλέψεις είχαν βάθος 24ώρου, άντε 48ώρου με πολύ τζόγο. Σήμερα υπάρχουν ισχυρότεροι υπολογιστές και καλύτερα μοντέλα, κι έτσι τολμούν προβλέψεις 5 ημερών, αλλά η αβεβαιότητα αυξάνει με το βάθος της πρόβλεψης.

 147. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  107. «… Η λέξη «αληγείς» είναι μεν αρχαία, αλλά καθώς οι άνεμοι αυτοί ανακαλύφθηκαν την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, τον ΙΕ’ αιώνα, υποθέτω ότι η μετεωρολογική της χρήση είναι εμπνευσμένη από το γαλλικό όνομά τους alizés. ..»

  Μουσικο διαλειμμα με την εκ Κορσικης ευειδη Alizée

  ΥΓ Οι συνταξιουχοι να προσεχουν την καρδια τους!

  Alizée – J’en Ai Marre (Live)

 148. ΚΑΒ said

  120, 121. Ευχαριστώ

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Όταν όμως πρίν κάνα μήνα προέτρεπα τον Λεώνικο να κάνει το άλμα που ονειρεύεται σ’ όλη του την ζωή, κάποιοι με βγάλατε τρελό.☺ Ζωή χωρίς δυνατές δόσεις αδρεναλίνης, είναι γιαούρτι στα καπη.☺

  100 – Στο μεγάλο πεύκο είναι το ΚΕΕΔ, η σχολή αλεξιπτωτιστών είναι στον Ασπρόπυργο.☺
  Η πρώτη ελεύθερη πτώση μου όμως δεν έγινε στην Πάχη, αλλα πολλά χρόνια πρίν στο Ν.Ψυχικό. Δεν θυμάμαι ποιός είχε την φαεινή ιδέα, αλλά στην πλατεία του αγίου Γεωργίου είχε μερικές ψηλές ( μη φανταστείς, 6-7 μέτρα, αλλά για δωδεκάχρονα ήταν ψηλά☺) και λεπτόκορμες λεύκες, κι αποφασίσαμε με τους φίλους μου να κάνουμε αλεξίπτωτα. Πώς; πολύ απλά, σκαρφαλώναμε μέχρι την κορυφή, πιανόμαστε από κεί και κρεμιόμασταν κάτω, το δέντρο λύγιζε από το βάρος σχεδόν μέχρι το έδαφος, και φτού κι απ’ την αρχή. Για κακή μου τύχη, σε μια απόπειρα το δέντρο έσπασε περίπου στα μισά, κι εγώ προσγειώθηκα ξαφνικά και άτσαλα με το κλαδί στα χέρια, (γι’ αυτό στην σχολή ήμουν ο μόνος που δεν παραπονιόταν όταν κάναμε εξαντλητικές προσγειώσεις στο πριονίδι, η εμπειρία του παλιού, είναι μεγάλη γνώση☺ ) αλλά για καλή μου τύχη, εκτός από ένα διαστρεμματάκι στο δεξί πόδι, και κάτι γδαρσίματα ( ένα κάπως βαθύ) από το κλαδί που έπεσα αγκαλιά, δεν έπαθα τίποτα. Στο σπίτι πάντως δεν γλύτωσα το παραδοσιακό μητρικό ξύλο, και την μετέπειτα μητρική φροντίδα, αλλά ήμουν ήδη έμπειρος από πολλές προηγούμενες καταστάσεις.☺

  Φεύγω για την (Οινο) πνευματική σύναξη του ιστολογίου.

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150τέλος
  τρώτε και πίνετ΄άρχοντες κι εγώ θα σας δηγούμαι. 🙂

 151. leonicos said

  πχιότητα

  νόμιζα πως λέει Ηχιότητα και μου άρεσε, μια και μιλάμε για λέηε==ξεις

 152. leonicos said

  @51 Εγώ είχα τη Φωτεινή Εγκυκλοπαίδεια, με κάρτες. Βεβαίως, ταχύτατα μάθαινες τη θέση των σωστών ηλεκτροδίων, και μπορούσες να κάνεις τον έξυπνο από την κάρτα, στους άλλους.

  Δυστυχώς υπάρχουν παιχνίδια που χάθηκαν. Θυμάμαι κι έναν οδοντωτό, και κάτι άλλα που έχουν βγει σε κακέκτυπα των ωραίων παλιών. αλλά οι δικές μας μίνι μοτοσυκλέτες ήταν μεταλλικές και κούμπωναν τα δυο μισά τους και οι ρόδες από το πατίνι μου ήταν ξύλινες πλήρεις και διαμέτρου 15 εκ, κι έτρεχα στο χώμα, ενώ οι άλλοι, με τα ρουλεμάν, μόνο στην άσφαλτο.

  Το κακό είναι ότι δεν νοσταλγώ μόνο αυτά. Εσείς;

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  153.Leonicos >>Εγώ είχα τη Φωτεινή Εγκυκλοπαίδεια,
  και τώρα έχεις τη Φωτεινή. 🙂 🙂 Χρόνια πολλά της!

 154. Γς said

  Πέντε η ώρα ήταν το πρωί που με πήρε η Φωτεινή.

  -Το ήξερα ότι ήσουν ξύπνιος [το είχε δει στο ΦΒ]
  Και είχε όρεξη για πάρλα.

  Θυμήθηκα ότι γιόρταζε και το τελειώσαμε κι αυτό.
  Δεν έλεγε όμως να μ αφήσει και άρχισα να της λέω για τη δουλειά που έπρεπε δήθεν να παραδώσω σε λίγες ώρες.

  Αλλά που αυτή; Εππέμενε για κουβέντα
  Αγρίεψα και απαίτησα να κλείσει για να τελειώσω τη δουλειά.
  Τελικά με χίλια ζώρια τα κατάφερα.

  Και πόσο γλυκά ένιωσα όταν συνειδητοποίησα ότι πράγματι δεν με περίμενε καμιά δουλειά που πες πες το είχα πιστέψει κι εγώ.

  Τόσο, που έτρεξα στο κρεβατάκι μου και ξανακοιμήθηκα!

 155. Και χρονοταξίδια κάνουμε.

 156. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  http://webtv.ert.gr/ntokimanter/02ian2017-kimena-thios-bernar-ena-antididagma-sta-ikonomika-oncle-bernard-lanti-lecon-deconomie/

  Θείος Μπερνάρ – ένα αντιδίδαγμα στα οικονομικά, 2015, Καναδάς / Ισπανία, 79′

  Σκηνοθεσία: Richard Brouillette
  Εισαγωγικό κείμενο: Richard Brouillette

  Ο Bernard Maris, που υπέγραφε τη στήλη του στο Charlie Hebdo με το ψευδώνυμο “Oncle Bernard”, σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία του περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου 2015. Αυτή η ειλικρινής και ανεπιτήδευτη συνέντευξη με τον ριζοσπάστη οικονομολόγο και δημοσιογράφο γυρίστηκε τον Μάρτιο του 2000. Προσφέρει ένα πραγματικό «αντιδίδαγμα στα οικονομικά», με τον σκηνοθέτη να αφήνει το βήμα στον ζωηρό και καυστικό αντίλογο του Maris.

  Ο Bernard Maris χρησιμοποιούσε τη στήλη του στο Charlie Hebdo για να καταγγέλλει τα νεοφιλελεύθερα οικονομικά συστήματα τα οποία θεωρούσε υπεύθυνα για τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακάματος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και της ανεξάρτητης σκέψης, ο Maris πάσχιζε να οπλίσει πνευματικά τους αναγνώστες του απέναντι στα ψέματα της εξουσίας. Η ταινία γυρίστηκε στα γραφεία σύνταξης του Charlie Hebdo, συμβόλου αυτής της αντίστασης. Στη σύντομη εισαγωγή του, ο σκηνοθέτης Richard Brouillette αναφέρεται στην τρομερή ειρωνεία του να γίνεται θύμα της τρομοκρατίας ένας άνθρωπος που υπερασπίστηκε τόσο πολύ τους αδύναμους.

  ( Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο έως 09/01/2017 )
  Κατηγορία: ΚΕΙΜΕΝΑ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Eτικέτες: ΕΡΤ2

 157. Γιάννης Ιατρού said

  157: Δεν είναι διαθέσιμο, όπως αναφέρει. Και τους έγραψα σχετικά πριν 3 μέρες, αλλά απάντηση ή αντίδραση καμιά ….

 158. 156: Έτοιμο το χρονοταξίδι από τις 6 στις 8 Ιανουαρίου.

 159. sarant said

  Α γεια σου, είχα ξεχάσει να το βάλω στο About

 160. Αυτό είναι γεμάτο διαφημίσεις.

 161. sarant said

  Ωχ ναι. Το άλλο που είχες ανεβάσει είναι καλύτερο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: