Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σαν τα χιόνια!

Posted by sarant στο 9 Ιανουαρίου, 2017


kriti_xionia_532_355Μπορεί ο πολυδιαφημισμένος «ιστορικός χιονιάς» να μην ήταν τελικά τόσο δριμύς όσο διατυμπάνιζαν οι μικρέμποροι του τρόμου από τα κανάλια, ωστόσο η θερμοκρασία έπεσε αισθητά σε πολλά μέρη της χώρας και χιόνισε γερά, ακόμα και σε περιοχές όπου αυτό δεν συνηθίζεται: είδαμε φωτογραφίες με χιονισμένη την παραλία στο Ρέθυμνο, ας πούμε.  Εγώ που αψήφησα τις προειδοποιήσεις και τόλμησα να πεταχτώ ίσαμε την Αίγινα το Σάββατο, δεν είδα χιόνι παρά μόνο πάνω σε αυτοκίνητα που είχαν κατέβει από τα βουνά (λέμε τώρα) του νησιού -στο Σφεντούρι χιόνιζε. Πιο βόρεια, βέβαια, το έστρωσε κανονικά.

Επειδή σε πολλά μέρη της χώρας μας, είτε πεδινά είτε νότια, η χιονόπτωση είναι φαινόμενο σπάνιο, έχει γεννηθεί η παροιμιακή φράση που τη διάλεξα για τίτλο: «σαν τα χιόνια», που τη χρησιμοποιούμε ως παιγνιώδη προσφώνηση προς κάποιον γνωστό μας που τον συναντάμε ή μας επισκέπτεται ενώ είχαμε πολύν καιρό να τον δούμε. Στα χιόνια λοιπόν θα αφιερώσω το σημερινό μας άρθρο.

Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, η λέξη χιόνι προέρχεται από την αρχαία «χιών», που είναι ήδη ομηρική με αρκετές αναφορές στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια, π.χ. «ὥς τε νιφάδες χιόνος πίπτωσι θαμειαὶ ἤματι χειμερίῳ» (όπως πυκνές πέφτουν οι νιφάδες του χιονιού σε ώρα χειμώνος, 12.278). Από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα είναι και ο χειμών(ας), αλλά και τα Ιμαλάια, αφού το σανσκριτικό Himalayan σημαίνει «κατοικία του χιονιού». Από το υποκοριστικό «χιόνιον», που είναι ελληνιστικό, έχουμε το μεσαιωνικό «χιόνιν» και «χιόνι».

Το χιόνι είναι άσπρο και η παρομοίωση «άσπρος σαν το χιόνι» είναι μια από τις πιο παλιές και τις πιο κοινές, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στις περισσότερες γλώσσες (ίσως όχι σε όσες μιλιούνται στους τροπικούς). Ήδη ο Όμηρος έχει στην Ιλιάδα το «λευκότεροι χιόνος» (10.437), ενώ την ίδια παρομοίωση τη βρίσκουμε στον Ακρίτα («περιστερὰν ἐδίωκεν ἄσπρην ὡς εἶν’ τὸ χιόνιν«) και στα νεότερα χρόνια, ακόμα και σε διαφημίσεις για απορρυπαντικά που δεν κάνουν άσπρα τα ρούχα, τα κάνουν χιονάτα.

Όταν είναι απάτητο, το χιόνι δίνει, πέρα από τη λευκότητα, και την αίσθηση της αγνότητας και της παρθενικότητας, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί ειδικότερα σαν έπαινος για το χρώμα του δέρματος νεαρών γυναικών -της Χιονάτης ας πούμε (Snow White στα αγγλικά, Blanche-Neige στα γαλλικά). Όπως λέει και ο Παπαδιαμάντης στο διήγημά του «Άσπρη σαν το χιόνι»: «Η χιών και το γάλα είναι αι δύο προχειρότεραι κοινοτοπίαι δια την λευκότητα νεαράς γυναικός».

Βέβαια, όταν πατηθεί το χιόνι δεν είναι και τόσο ελκυστικό -και σαν απάντηση στους επαίνους σε κοπέλες με χιονάτο δέρμα υπάρχει η κακεντρεχής παροιμία «Άσπρο είναι και το χιόνι, μα το κατουρούν οι σκύλοι», που πολλές φορές συνοδεύεται κι από δεύτερον στίχο για να το πιάσουμε καλά το υπονοούμενο: «Μαύρο και το μοσχοκάρφι, μα πουλούν το με το δράμι» -αλλά γι’ αυτές τις παροιμίες αξίζει άρθρο, άλλη φορά.

Κι επειδή το χιόνι είναι εμβληματικά άσπρο, χρησιμοποιείται για να δώσει την εικόνα της λευκότητας, τυπικά στην περίπτωση των μαλλιών, όπου το «ήρθαν στα μαλλιά σου χιόνια» είναι ελαφρός ευφημισμός για το «άσπρισαν τα μαλλιά σου».

Πέρα από τη λευκότητα, το χιόνι έχει την προφανή ιδιότητα πως είναι κρύο -κι έτσι λέμε επίσης «κρύο σαν το χιόνι» για κάτι πολύ κρύο, που κι αυτό το βρίσκουμε στα ακριτικά: ἦν δὲ τὸ ὕδωρ θαυμαστόν, ψυχρὸν ὡς τὸ χιόνιν (για να κρατηθεί ο δεκαπεντασύλλαβος, η λέξη «χιόνιν» πρέπει να προφερθεί ασυνίζητη, τρισύλλαβη).

Συνεχίζοντας τα φρασεολογικά, έχουμε την πολύ γνωστή παροιμία «μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια», για κάποιον που έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και δεν τον τρομάζει πια ό,τι κι αν συμβεί. Υπάρχει και η λιγότερο γνωστή φράση «είναι σαν το χιόνι στον κόρφο μου» που τη λέμε για κάποιον ανυπόφορο, καθώς και η απειλή «θα τον κάνω να πατήσει μαύρο χιόνι» = δεν θα τον αφήσω σε ησυχία, θα τον καταδιώκω εσαεί.

Για κάτι που γίνεται οπωσδήποτε, λέμε «βρέξει χιονίσει». Η φράση λέγεται ιδίως για κάποιον που έχει εξασφαλισμένο σταθερό εισόδημα, ιδίως δημοσίους υπαλλήλους (μην το δει αυτό ο Κούλης). Σπανιότερα, λέγεται για κάποιον που τηρεί απαρέγκλιτα μια συνήθεια, ό,τι και να συμβεί. Η βροχή και το χιόνι δεν δηλώνουν μόνο το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τις πιθανές κακοτυχίες, οι οποίες δεν επηρεάζουν έναν μισθωτό το ίδιο όπως έναν τεχνίτη ή αγρότη.

Τέλος, χιόνια λέγαμε παλιότερα τα άσπρα στίγματα που εμφανίζονταν στην οθόνη της τηλεόρασης από κακή λήψη. Χρησιμοποιώ αόριστο διότι δεν ξέρω αν ο όρος χρησιμοποιείται και στις έγχρωμες τηλεοράσεις.

Τραγούδια για χιόνια υπάρχουν αμέτρητα, θα σας αφήσω να τα αναφέρετε εσείς, όπως και τίτλους βιβλίων ή ταινιών.

Τα χιόνια είναι συνδεδεμένα συμβολικώς με τα Χριστούγεννα -χιόνια στο καμπαναριό, που Χριστούγεννα σημαίνουν λέει το πασίγνωστο τραγούδι· ξεχνάμε ότι στο νότιο ημισφαίριο τα Χριστούγεννα πέφτουν κατακαλόκαιρο. Αναρωτιέμαι αν στην Αυστραλία έχουν πέραση τα ίδια τραγούδια ή αν υπάρχουν τοπικές παραλλαγές που να παίρνουν υπόψη τους τη γεωγραφία.

Εγώ τον περισσότερο καιρό (και, καθοριστικά, τους χειμώνες εκτός της χριστουγεννιάτικης περιόδου) ζω σε μέρη όπου το χιόνι δεν είναι έκτακτο φαινόμενο αλλά το βλέπουμε ταχτικά, κάθε χρόνο (αν και λιγότερο τα τελευταία χρόνια). Ομολογώ ότι το χιόνι το έχω βαρεθεί, δεν μου αρέσει και δεν το βρίσκω πια ελκυστικό, τουλάχιστον μέσα στην πόλη.

Από την άλλη, αυτές τις μέρες που χιόνισε πολύ σε διάφορα μέρη, το χιόνι σκέπασε και τις σκηνές των προσφυγικών καταυλισμών -στη Μόρια, ας πούμε- κι ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα κακό στα δεινά των βασανισμένων αυτών που περιμένουν μήπως και ανοίξει η στρόφιγγα της Ευρώπης. Να τους σκεφτόμαστε κι αυτούς, τέτοιες μέρες -δεν είναι μόνο γραφικό το χιόνι…

 

 

 

444 Σχόλια προς “Σαν τα χιόνια!”

 1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Σπίγκλάιν,σπίγκλάιν αν ντερ βάντ! Βερ ιστ ντι σσένστε ιμ γκάντσεν λάντ;

 2. secondlight said

  Υπάρχουν κάμποσες παροιμίες για το χιόνι

  Χιόνια που δε λιώνουν κι άλλα περιμένουν.
  Χιόνι ρίχνει το Φλεβάρη, βάνεις στάρι στο κελάρι
  Υπαπαντούλα χιονισμένη, η κοφινούλα γιομισμένη.
  Χιόνισε μέσα στο Γενάρη, να οι χαρές του Αλωνάρη.
  Τη Γέννηση την άβρεχη, τα Φώτα χιονισμένα και τη Λαμπρή βρεχούμενη , τα πάντα ‘φτυχισμένα.

  Και η αγαπημένη μου
  Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει.

 3. Ωραίο αυτό με το μαύρο χιόνι. Μαύρο χιόνι, αν θυμάμαι καλά, εμφανίζεται και στη «Σφίγγα των πάγων» του Βερν.
  Εδώ στο νότο πάντως, τόσο χιόνι δεν είχε φανεί για δεκαετίες!

 4. ΓιώργοςΜ said

  Εγώ που αψήφησα τις προειδοποιήσεις και τόλμησα να πεταχτώ ίσαμε την Αίγινα
  Εντάξει, το παράκαναν με τις προβλέψεις, αλλά κανείς δεν είπε πως θα παγώσει ο Αργοσαρωνικός… 😛

  Τέλος, χιόνια λέγαμε παλιότερα τα άσπρα στίγματα που εμφανίζονταν στην οθόνη της τηλεόρασης από κακή λήψη. Χρησιμοποιώ αόριστο διότι δεν ξέρω αν ο όρος χρησιμοποιείται και στις έγχρωμες τηλεοράσεις.
  Τα άσπρα στίγματα ήταν θόρυβος, κι εξακολουθού(σα)ν και στην έγχρωμη, μέχρι την εποχή της ψηφιακής, όπου αντικαταστάθηκαν με το πιξέλιασμα και τη μαύρη οθόνη («no signal»).

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Σε δυο ώρες φεύγω για το χιονισμένο Δουκάτο…

 6. atheofobos said

  Blancanieves -Μια εξαιρετική και πολυβραβευμένη Χιονάτη από την Ισπανία

 7. LandS said

  Εγώ όμως το Σάββατο είδα χιόνια στην Αίγινα… από το Καλαμάκι.

 8. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Ομολογώ ότι το χιόνι το έχω βαρεθεί, δεν μου αρέσει και δεν το βρίσκω πια ελκυστικό»
  Την ίδια ομολογία κάνω κι εγώ, είναι έξι εφτα χρόνια που με ενοχλεί το χιόνι, ειδικά στην πόλη, κι έχω κάνει την σκέψη πως ίσως φταίει η ηλικία που έχει ξεθωριάσει η μαγεία του χιονιού, άλλωστε ούτε χιονοπόλεμο παίζουμε, ούτε την χαρά του κλειστού σχολείου έχουμε, πέρα που για πολλούς το κλειστό σχολείο είναι ενα ιπλέον πρόβλημα και βάσανο.☺

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Με αφορμή το άρθρο, ένα σκαρωμένο από εμένα παλιότερο στιχούργημα, πάνω στη φόρμα «ζουμ-ζουμ» του Καλαμίτση, με θέμα το χιόνι :

  Χειμώνας με κρύο βαρύ,
  και πέσανε ήδη και χιόνια !
  Η ταλαιπωρία αιώνια,
  κι οι γνώριμες φάρες στις ίδιες φανφάρες.

  Κι άντε πάλι να γυρεύεις για το αλάτι,
  για το παραφλού ή για κάτι να προλάβει
  της σωλήνας κάποια βλάβη, ή το κάταγμα οστού…

  Εγκλωβίζει η χιών μέχρι την τήξη,
  κι αν δεν έρθει να διανοίξει η νομαρχία,
  εμφανής η ανησυχία του αμάθητου αστού…

  Το χιόνι κοιτώντας, θα πεις
  «Η άσπρη ημέρα ζυγώνει» !
  Μα όσο διοικούνε οι γόνοι,
  το προτεκτοράτο δε φεύγει απ’ τον πάτο.

  Σε κλοιό χιονιού εισέρχεται η φύσις…
  Και θα βγεις να ψηλαφίσεις, να τουμπάρεις,
  χιονανθρώπους να μοντάρεις, πριν να λιώσει εντελώς…

  Η πρωτεύουσα ιδιότης της χιόνος
  είναι η λεύκανσις, εντόνως, του τοπίου,
  η ασχήμια του οποίου κρύβεται επιμελώς…

  Να τα σκέπαζε για πάντα όλα το χιόνι !
  Κάθε τι που με στοιχειώνει, μια για πάντα
  να τραβιότανε στην πάντα, να χανόταν παντελώς…

 10. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  5 – «όπου αντικαταστάθηκαν από το πιξέλιασμα και την μαύρη οθόνη» Με το μαύρο χιόνι δηλαδή.☺

 11. Γς said

  Χιόνι και Madame Trudeau.
  Ας το ξαναβάλουμε

  http://caktos.blogspot.gr/2016/10/madame-trudeau.html

 12. alexisphoto said

  να και τα χιόνια σε μια άλλη μορφή 🙂

  Όσοι ήταν στην θεσσαλονίκη τον χειμώνα του ’86 θα θυμούνται και το μαύρο χιόνι που είχε πέσει,
  αποτέλεσμα της τεράστιας πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της JetOIl.
  καλημέρα

 13. οι συνειρμοί για τα χιόνια μου θύμισαν το Χιόνι, του Ορχάν Παμούκ που διαδραματίζεται στο μακρινό Καρς

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Το »βρέξει χιονίσει», στα χρόνια μας τα μνημονιακά τα σακάτικα, θα γίνει πραγματικότητα. Θα πληρωνόμαστε όταν βρέχει κι όταν χιονίζει. Κι αν.
  Και το ποιητικότερο ίσως διήγημα του Παπαδιαμάντη μας:
  http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=448&author_id=33

 15. LandS said

  Πάνος με Πεζά και ωραία έμμετρα

 16. Γς said

  Νιφάδες και νυφάδες.
  Και το νυφικό που είναι άσπρο σαν τις νιφάδες

  Και το είχε ταράξει στο «θα δούμε» το Μαράκι ο αρραβωνιάρης της, και ουδέν περί γάμου.

  Κι όταν στη γιορτή της μας έκανε το τραπέζι, ο πολλά βαρύς δικός της βρήκε τη σαλάτα ελαφρώς λυσσώδη.
  -Πολύ αλάτι, ρε παιδί μου και είναι επικινδυνώδες. Κι η ζάχαρη ανθυγιεινώδης. Ότι είναι άσπρο κάνει κακό. Το αλάτι, η ζάχαρη και … και …

  -Και το νυφικό! Του πέταξα

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γκιγιώμ Απολλιναίρ, «Λευκό χιόνι»

  «Αγγέλοι Αγγέλοι στον ουρανό
  Ο ένας ντυμένος αξιωματικός
  Ο άλλος μάγειρος
  Κι οι υπόλοιποι το ρίχνουν στο τραγούδι

  Φιλόκαλε αξιωματικέ του ουρανού
  Ύστερ’ απ’ τα Χριστούγεννα
  Άνοιξη τρυφερή θα σου φέρει
  Ήλιο λαμπρό
  Να σε παρασημοφορήσει
  Ήλιο λαμπρό

  Ο μάγειρας ξεπουπουλιάζει μια πάπια
  Αχ πέφτει το χιόνι
  Χιόνι χιόνι πια
  Και δεν έχω την αγάπη μου αγκαλιά»
  (Γκ. Απολλιναίρ, Ποιήματα, μτφ. Ν. Σπάνιας, Γνώση)

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιάννης Ρίτσος, «Το χιόνι»
  Το χιόνι είναι άσπρο, μαλακό σαν τελειωμένος έρωτας, -είπε.
  Έπεσε απρόσμενα, τη νύχτα, μ’ όλη τη σοφή σιωπή του.
  Το πρωί, λαμποκοπούσε ολόλευκη η εξαγνισμένη πολιτεία.
  Μια παλιά στάμνα, πεταμένη στην αυλή, ήταν ένα άγαλμα.

  Εκείνος ένοιωσε την κοφτερή ψυχρότητα του πάγου,
  την απεραντοσύνη της λευκότητας, σαν άθλο του προσωπικό
  μονάχα μια στιγμή ανησύχησε: μήπως και δεν του απόμενε
  τίποτα πια θερμό να το παγώσει, μήπως και δεν ήταν
  μια νίκη του χιονιού, μα απλώς μια ουδέτερη γαλήνη,
  μια ελευθερία χωρίς αντίπαλο και δόξα.
  Βγήκε λοιπόν αμήχανος στο δρόμο, κι όπως είδε το χιονάνθρωπο
  που φτιάχναν τα παιδιά, πλησίασε και του ‘βαλε
  δυο σβηστά κάρβουνα για μάτια, χαμογέλασε αόριστα
  κ’ έπαιξε χιονοπόλεμο μαζί τους ως τα’ απόγευμα.

 19. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  H «Αριάδνη» αφού πέρασε από παντού κατέληξε ξαναμμένη στον τόπο γέννησής της. Το’ στρωσε στην Κνωσσο, μέσα στο Ηράκλειο, το΄στρωσε ακόμα-ακόμα, απ΄ ότι μου λένε οι σύντεκνοι, ακόμα και στο Καμινάκι κάτω απ’ τα Αστερούσια Όρη, φάτσα στο Λιβυκό. 😮
  Εγώ, στα μέρη μου δυτικά του Κηφισού χιόνι δεν είδα, αλλά το ψοφόκρυο ήταν πρωτοφανές, ίσως επειδή δεν χιόνισε. Το τριήμερο κάψαμε μερικές εκατοντάδες kWh ρεύμα και ήπια κάνα ενάμισο λίτρο τσίπουρο.

  Μέσα στην φτώχεια και στην «κρίση» ήρθε κι αυτό. Εμείς καλά τη βγάλαμε, άλλοι όμως;

 20. Πάνος με πεζά said

  Απόσπασμα από την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Απ’ το χιόνι» (1993) :

  Και φυσικά, η μοναδική σκηνή του Βέγγου, από το «Βλέμμα του Οδυσσέα»…

 21. Corto said

  Χαίρετε!

  Ποιητικότατο και το απόσπασμα από τους Αχαρνής του Σαββόπουλου (ο Αριστοφάνης που γύρισε απ’ τα θυμαράκια):
  «Σήκωσε την ασπίδα για ομπρέλα. Αποχωρούμε. Αχ, χιονίζει, χειμέρια τα
  πράγματα.
  -Σήκωσε το μεγάλο δείπνο ν’ ανοιχτούμε. Ναι, χιονίζει, αρχίζουνε τα
  θαύματα.»

  Μία από τις πρώτες παρομοιώσεις του χιονιού με την ψυχική αγνότητα βρίσκεται στους Ψαλμούς του Δαυίδ:
  «ραντιεῖς με ὑσσώπῳ, καὶ καθαρισθήσομαι, πλυνεῖς με, καὶ ὑπὲρ χιόνα λευκανθήσομαι (Ψαλμοί του Δαυίδ, Ν, 9)»

 22. paolodrosi said

  Τα δανεικα κι αγυριστα. Γραψτα στο χιονι. Ακους Σοιμπλε ?

 23. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  «I am just going outside and may be some time.» Η πιο ηρωικη και μαρτυρικη έξοδος στον χιονιά, ο Capt Lawrence Oates, στην Ανταρκτική, το 1912. Χωρίς να θέλω να υπποτιμήσω την έξοδο στην Αίγινα.

  «I am just going outside and may be some time.» With these words, Antarctic explorer Capt Lawrence Oates set out to meet his death 100 years ago, aged 31, and entered the history books.

  He was one of five men who died as they tried to return home from Robert Falcon Scott’s ill-fated expedition to the South Pole in 1912.

  Antarctic mission: Who was Captain Lawrence Oates?

  Standing, left to right – Capt Lawrence Oates, Capt Robert Falcon Scott, PO Edgar Evans. Seated, left to right – Lt Henry (Birdie) Bowers, Dr Edward Adrian Wilson (Picture: PA/University of Cambridge)
  Image caption
  All five men who took part in the final leg of the journey to reach the south pole died on the difficult journey back to base (Picture: PA/University of Cambridge)

  «I am just going outside and may be some time.» With these words, Antarctic explorer Capt Lawrence Oates set out to meet his death 100 years ago, aged 31, and entered the history books.

  He was one of five men who died as they tried to return home from Robert Falcon Scott’s ill-fated expedition to the South Pole in 1912.

 24. Πάνος με πεζά said

  Στα συνθετικά της λέξης, εκτός από τις ελάχιστες και από πολύ παλιά γνωστές (χιονάνθρωπος, χιονοθύελλα, χιονόμπαλα, χιονοδρομικό), τελευταία έχουν ενσκήψει και οι νεώτερης γενιάς, χιονοαλυσίδες και χιονολάστιχα
  Ο «ψαγμένος» Έλληνας οδηγός, του οποίου όλη κι όλη η προετοιμασία του για το χιόνι είναι να διπλώσει τους καθαριστήρες του αυτοκινήτου, έκανε τις αντιολισθητικές αλυσίδες «χιονοαλυσίδες», κι ανάθεμα κι αν ξέρει πώς να τις βάλει (και πώς να τις βγάλει, φυσικά).

 25. Ariadne said

  «Αναρωτιέμαι αν στην Αυστραλία έχουν πέραση τα ίδια τραγούδια ή αν υπάρχουν τοπικές παραλλαγές που να παίρνουν υπόψη τους τη γεωγραφία.»

  Το Χαβανέζικο τραγούδι «mele kalikimaka» (που θα πει χαρούμενα χριστούγεννα στα χαβανέζικα) εξαίρει τον ωραίο καιρό που βρίσκει κανείς εκεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: «Here we know that Christmas will be green and bright, the sun will shine by day and the stars at night.»

 26. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  25 Εκεί στην Εσπερία είναι υποχρεωτικό να βάλεις λάστιχα χειμώνα τα οποία, πρέπει να πω, έχουν μεγάλη διαφορά από τα κοινά όταν οδηγείς σε χιονισμένο δρόμο. Αλλά αλυσίδες δεν έχω και δεν ξέρω να φοριούνται (αλλά δεν πηγαίνω και στο Σαμονί)

 27. Μεταφραστής said

  Υπάρχει και το «σκουληκιασμένο χιόνι».
  «Μέχρι που να βρεις σκουληκιασμένο χιόνι.»
  Λέγεται για κάτι που είναι αδύνατον ή σχεδόν αδύνατον να συμβεί, αφού σκουλήκια δεν υπάρχουν στο χιόνι, τα οποία βρίσκονται, νομίζω, σε χειμερία νάρκη μέσα στο χώμα.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα πολύ δυνατό αστυνομικό θρίλερ του Νορβηγού μετρ του είδους Τζο Νέσμπο:
  http://www.metaixmio.gr/products/2100–.aspx

 29. Καλη… μπρρρ… μέρα!

  Πρώτη ημέρα στην δουλειά σήμερα μετά την άδεια των Εορτών (όχι, δεν είμαι εκπαιδευτικός, απλά έτσι κανονίζω τις άδειες κι εγώ), και αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω το ψοφόκρυο στην Εθνική πάνω στην μηχανή (ενώ τις προηγούμενες ημέρες έκανα λούφα στα καφέ και στο σπίτι, αμφότερα στο κέντρο της Αθήνας). Γενικά καλά τα πήγα, αν εξαιρέσουμε τα δάχτυλα, που κάποια στιγμή νόμισα ότι θα μου πέσουν.

 30. LandS said

  25 Εύκολο. Φεύγεις έχοντας τέσσερα λάστιχα με τις αλυσίδες περασμένες στη σχάρα. Όταν πέσεις στο χιόνι αλλάζεις λάστιχα και συνεχίζεις. Το αντίστροφο βγαίνοντας από το χιόνι.

 31. > Η βροχή και το χιόνι δεν δηλώνουν μόνο το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τις πιθανές κακοτυχίες, οι οποίες δεν επηρεάζουν έναν μισθωτό το ίδιο όπως έναν τεχνίτη ή αγρότη.

  Εγώ την έκφραση βρέξει – χιονίσει δεν την είχα εκλάβει καθόλου έτσι. Θεωρούσα ότι σημαίνει αυτό που λέμε στα Ελληνικά «one way or another» 🙂 Εντάξει, για να το πω ακριβέστερα, όχι «όποια συμφορά (κακοτυχία, αναποδιά) και να συμβεί / με το πέρασμα του χρόνου, εγώ θα…», αλλά «Είτε έτσι, είτε αλλιώς, εγώ θα…».

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 27 : Nαι, φυσικά. Οι αλυσίδες είναι παρωχημένη τεχνολογία. Βεβαίως για τη δικιά μας χώρα, ακόμα και στα μέρη που είναι πιο συχνό το χιόνι, ελάχιστοι καταφεύγουν στα χιονολάστιχα, δεδομένου ότι δεν έχουν απόσβεση, και φυσικά είναι και μεγαλύτερη φασαρία το βάλε-βγάλε… Άρα, καλές οι αλυσιδούλες προς το παρόν. Φυσικά, τόσο σπάνια που τις χρησιμοποιούμε, ακόμα και οι σύγχρονες, που έχουν ενσωματωμένο χρωματικό κώδικα για να τις κουμπώνεις, χρειάζονται εξάσκηση, και κυρίως, γάντια, κάτι που σπανίως κουβαλάει κανείς σε αυτοκίνητο…
  Υπάρχουν και κάτι άλλες πατέντες, τύπου «κάλτσες» ή και τα «spikes spider» (compact αλυσίδες), αλλά δεν ξέρω αν έχουν «περπατήσει» (για την Ευρώπη ρωτάω κυρίως, γιατί εδώ είναι πανάκριβα και δεν τα βλέπεις…)

 33. Πάνος με πεζά said

  @ 31 : Δηλαδή, για να καταλάβω, πρέπει να έχεις 4 επιπλέον ζάντες (σώτρα, που λένε και στη λεξιλογία) ;

 34. spiral architect said

  @30: Με μηχανή ρε αθεόφοβε με τέτοιο ψοφόκρυο; 😮

 35. LandS said

  mele kalikimaka

  mele από το ελληνικό μέλω του γνωστού «μολών λαβέ» και του «το Πάσχα να μας μέλετε» που ακούμε στα χωριά της Τσακωνιάς.
  kalikimaka δυο λέξεις «καλή», και «kima(la)ka» παραφθορά του ονόματος του γενάρχη των Φιλιππίνων Σιμαλάκα->Κιμαλάκα->Κιμάκα.
  «Καλώς να σας έρθει ο Κιμάκα»

  Τι σχέση έχουν τα Χριστούγεννα δεν ξέρω.

 36. LandS said

  34 Ναι γιατί τα χιονολάστιχα είναι ακριβά και γλιστράνε στο στεγνό. 🙂

  Πλάκα κάνω.

 37. cronopiusa said

  Μαύρο χιόνι

  Καλή σας μέρα…

 38. ΣΠ said

  Καλημέρα.
  Τα λινκ στον Ακρίτα έχουν πρόβλημα.

 39. spiral architect said

  @33: Στις βόρειες χώρες εκεί που το χιόνι είναι κανόνας, το χειμώνα βάζουν μόνο χιονολάστιχα. Την άνοιξη (οθντξκ) τα βγάζουν και βάζουν τα κανονικά και τα χειμερινά τα βάζουν στην αποθήκη για του χρόνου. Tα λάστιχα spikes -απ’ ότι ξέρω- σε πολλές χώρες έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια, καθότι τα βίντια που έχουν ενσωματωμένα στο πέλμα τους καταστρέφουν το οδόστρωμα. Για εμάς εδώ στα νότια η ιδανική αλυσίδα άμα πέσει χιόνι είναι η «κάλτσα», αλλά πάνω απ’ όλα θέλει εμπειρία, γνώση του ανάποδου τιμονιού (για τις τυχόν απρόβλεπτες πλαγιολισθήσεις και τετακέ) και προπάντων όχι μαγκιές. 😉

 40. sarant said

  39 Δεν είναι λινκ, αλλά δεν προλαβαίνω να τα βγάλω

 41. ΣΠ said

  Από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα είναι και ο χειμών(ας)

  Και από τον χειμώνα βγαίνει το κιμονό.

 42. LandS said

  40 Αυτό το περσινό αμερικάνικο δεν μιλάει καθόλου για ειδικά λάστιχα ή αλυσίδες. Όλες οι άλλες συμβουλές είναι πολύ σωστές και η πρώτη είναι και η καλύτερη.
  http://www.businessinsider.com/5-rules-to-follow-if-you-have-to-drive-in-the-snow-2016-1

 43. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, δυο παλιοζάντες, με αντίστοιχα παλιολάστιχα, με περασμένες αλυσίδες, δεν είναι κακή ιδέα να υπάρχουν στο σπίτι, προκειμένου (αν έχεις κλειστό χώρο βέβαια), να τα αλλάξεις και να φύγεις. Άσε που οι δύο κανονικοί τροχοί χωράνε και στο πορτ-μπαγκάζ, για μόλις βρεις καλύτερα.

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μαύρο χιόνι χιόνισε
  και πείνασαν οι πόνοι
  βγες καρδιά κανόνισε
  να χτυπηθούμε μόνοι.

 45. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα

  » Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο » την ωραιότατη κοινωνική ταινία αξίζει να ξαναδούμε όλοι.

  Στα Γιάννινα τις μεγάλες νιφάδες χιονιού τις λέμε παπλαμούδες και στο facebook κάποιος έβαλε και την αγγελία:

  Πωλείται μια καρότσα χιόνι – παπλαμούδα, απάτητο, ακατούρητο, από σκεπή, κατάλληλο για αυλή εως 35 τ.μ., για χιονάνθρωπο και για μικρά παιδιά. Δώρο 2 ζευγάρια γάντια για χιονίστρες. Βιαστείτε γιατί λιώνει !! 😉 😉

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τασία Βενέτη, Πέντε μικροδιηγήματα του χιονιού
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/19/veneti/

 47. LandS said

  40 γνώση του ανάποδου τιμονιού (για τις τυχόν απρόβλεπτες πλαγιολισθήσεις και τετακέ)

  Εννοείς ανάποδο ως προς τη φορά της καμπύλης του δρόμου, δηλαδή όπου σε πάει το γλίστρημα απαλά και χωρίς να ακουμπάς τα πεντάλ, για να ξαναβρεί πρόσφυση.

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μείον ένα στην Άνω Κυψέλη ακούω.
  Κλέβω τον πολυαγαπημένο μου Κράου(προ λίγου Στο Κόκκινο)

  Πού να βρεις σωστούς κι αθώους
  παρεκτός τους Εσκιμώους
  πού να βρεις;
  Πού να βρεις πια καλοσύνη
  κάποιος να `χει και να δίνει
  πού να βρεις;

  Πού να βρεις πια πολιτείες
  δίχως δίκες κι εξορίες
  πού να βρεις;
  Πού να βρεις να ξαποστάσεις
  μια γουλιά να ξεδιψάσεις
  στην καρδιά να ξεκουράσεις
  πού να βρεις;

  Μοναχά στο Βόρειο πόλο
  ο Θεός το παίζει σόλο
  πού να βρεις;
  Εσκιμώες με πλεξούδες
  και παγόβουνα κι αρκούδες
  πού να βρεις;

  Με το κρύο με τα χιόνια
  πάγος γίνεται η διχόνοια
  σοβαρά σου μιλώ
  πού να βρεις;
  Κι όταν έρθει καλοκαίρι
  του εσκιμώου το τεφτέρι
  γράφει «έλα έρωτά μου να με βρεις»

  Πίγκου πίγκου πιγκουίνοι
  τη ζωή σαν μανταρίνι
  ξεφλουδίζεις και τρως
  κι απορείς
  Άντε ρε πιγκουινάκια
  πάγο ρίχτε στα φαρμάκια
  που να βρεις;

  Άιντε Πιγκου πίκγου πίγκου πίγκου
  μονοπάτια του Παπίγκου
  ξενιτιά ερημιά τί θαρρείς;
  Πίγκου πίγκου πίγκου έλα
  πες μου εσύ τέτοια κοπέλα
  να την έχεις σύρε κι έλα
  πού θα βρεις;
  Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης / Στίχοι: Γιάννης Ξανθούλης & Σταμάτης Κραουνάκης / Το τραγούδησε η Μαρινέλα στο σίριαλ «Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες.»

 49. spiral architect said

  @48: Ε, ναι!

 50. alexisphoto said

  μην ξεχάσουμε και τον Αργύρη Χίονη:
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A7%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82

 51. LandS said

  50 ΟΚ γιατί οι περισσότεροι ακολουθούν το ένστικτο τους και καρφώνουν το φρένο στρίβοντας ταυτόχρονα το τιμόνι προς τα κει που θέλουν να πάνε. Μόνο εκεί δεν πάνε.

 52. spiral architect said

  Τα κακά αποτελέσματα της άγνοιας και των κακοτεχνιών, παρουσία χιονιά: Χωρίς ζεστό νερό νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη.
  (αμόνωτοι ή ελλιπώς μονωμένοι σωλήνες προσαγωγης ζεστού νερού από τα μπόιλερ προς τα διαμερίσματα)

 53. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  36
  (το τολμώ, με γηράσκουσα μνήμη) Δεν είναι ‘βλώχω’ το ρήμα με παρακείμενο το ‘μολών;’

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  @ofyou8 Εεε #χιονι εσείς, ενώ ο Τζακ Νορις κάνει #ροδα στο Σύνταγμα ….

 55. Babis said

  #32
  Είναι κάποια επαγγέλματα, όπως του οικοδόμου, που τα μεροκάματα ήταν αρκετά καλά, αλλά όταν έβρεχε ή χιόνιζε δεν μπορούσαν να δουλέψουν (σε κάθε άλλη περίπτωση δούλευαν) και αντίστοιχα δεν πληρώνονταν. Έλεγαν λοιπόν ότι οι υπάλληλοι μπορεί να έχουν χαμηλούς μισθούς αλλά στο τέλος του μήνα παίρνουν το μηνιάτικο τους ολόκληρο βρέξει χιονίσει. Επεκτείνοντας την χρήση της έκφρασης, την χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ότι κάτι θα γίνει ανεξαρτήτως δυσκολιών.

 56. cronopiusa said

  Μην τρώτε ΠΟΤΕ το χιόνι που έστρωσε έξω

 57. Πέπε said

  > > χιόνια στο καμπαναριό, που Χριστούγεννα σημαίνουν λέει το πασίγνωστο τραγούδι

  Λάθος Νίκο!!

  Χιόνια στο καμπαναριό, που Χριστούγεννα σημαίνει.

  Δε λέει ότι τα χιόνια σημαίνουν (mean) Χριστούγεννα, αλλά ότι το καμπαναριό σημαίνει (βαράει τις καμπάνες του) χριστουγεννιάτικα.

 58. LandS said

  54 Για τα άλλα δεν έχεις πρόβλημα; 🙂

 59. cronopiusa said

  … τα χιόνια ήτανε εμπόδιο να πάρουμε νερό από τη βρύση του χωριού. Έτσι γεμίζαμε με χιόνι τη στάμνα και κοντά στο τζάκι έλιωνε για να πιούμε. Το ίδιο κάναμε σε δοχεία για τη λάτρα του σπιτιού και για τα ζώα που είχαμε στον στάβλο (αγελάδες, γάιδαρο).

 60. #35: Δεν με τρομάζουν εμένα τα κρύα, μόνο η βροχή και το χιόνι (σε αντίθεση με τους ταχυδρόμους) 🙂

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 53 : Καλά, να δεις τί θα τραβήξουν οι ηλιακοί με την παγωνιά… Γιατί, ποιος θυμάται να βάζει παρφλού (είναι και λίγο δύσκολο), ή ποιος έχει antifrost σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας; (καλά, βάλαμε κι εμείς βεβιασμένη κυκλοφορία προς το λεβητοστάσιο στα νάιντις, και κονομήσαμε… Χίλιες φορές ο κλασικός ηλιακός, ο βαρελάτος, στην ταράτσα, παρά σκέτοι συλλέκτες και αηδίες)

  Επίσης ακούω ότι διαμορφώνεται μεζεδάκι για το παγόβουνο που πάει να αποκολληθεί. Κάποιο το λένε όσο η μισή Εύβοια, κάποιοι άλλοι όσο μιάμιση φορά η Εύβοια…
  Δεν το αφήνετε να ξεκολλήσει ρε παιδιά, και το μετράτε μετά;

 62. #61, συνέχεια: Και ψάχνοντας να βρω την πιο πάνω φωτογραφία (που εμένα για κάποιο λόγο δεν μου την δείχνει, αλλά κάνοντας κλικ την ανοίγει) διάβασα εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Postal_Service_creed κάτι που δεν ήξερα, πως αυτό δηλαδή το μότο προέρχεται από χωρίο του Ηρόδοτου!

  It derives from a quote from Herodotus’ Histories, referring to the courier service of the ancient Persian Empire:

  It is said that as many days as there are in the whole journey, so many are the men and horses that stand along the road, each horse and man at the interval of a day’s journey; and these are stayed neither by snow nor rain nor heat nor darkness from accomplishing their appointed course with all speed.

  — Herodotus, Histories (8.98) (trans. A.D. Godley, 1924)

 63. 27, 33 Αλυσίδες στα βόρεια στην άσφαλτο; Απαγορεύεται βέβαια. Γιατί, αφού οι δρόμοι είναι καθαρισμένοι, η αλυσίδα και δεν χρειάζεται, και χαλάει το δρόμο. Μόνο σε κάτι χωματόδρομους μπορεί να τους έχεις υπό προϋποθέσεις. Γι’ αυτό και τα χειμερινά λάστιχα.

 64. gpoint said

  # 49

  -1 στην Κυψέλη…

  Στα δυτικά προάατια πρέπει να έπιασε -4 αφού πολλά σπίτια εκεί δεν είχαν νερό το πρωί

 65. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά η Εύβοια προέκυψε μετά από τα Σαββατιάτικα μεζεδάκια Σαραντάκου, που καυτηρίασαν το πρώτο μέγεθος σύγκρισης, το Μπαλί. Πήγαμε λοιπόν στην Εύβοια.
  Εδώ, δυό φορές η Εύβοια : http://vlahasnews.gr/?p=14547
  Εδώ, μιάμιση φορά η Εύβοια : http://www.sport-fm.gr/article/pagobouno-miamisi-fora-san-tin-euboia-einai-etoimo-na-apokollithei-apo-tin-adarktiki-pics-video/3255551

  Επίσης εναλλακτικά υπάρχει και το «85 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάτταν», για όσους το έχουν γυρίσει με τα πόδια και το ξέρουν…

 66. Πάνος με πεζά said

  Ή «85 φορές σαν το Μανχάτταν» (δίνει την ίδια έκταση με το προηγούμενο).

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Υπάρχουνε εκατοντάδες μαντινάδες για το χιόνι.Πολλές οι καλές.Ας πω δυο γνωστότατες:

  Η χιλιοτραγουδισμένη
  Γίνου στον κάμπο λεμονιά
  κι εγώ στ΄αόρι χιόνι
  να λιώνω να ποτίζουνται
  οι δροσεροί σου κλώνοι

  και η στερεότυπη
  Στου ψηλορείτη τσι κορφές
  ποτέ δε λιώνει χιόνι
  κι ώστε να λιώσει το παλιό
  καινούργιο το πλακώνει

 68. LandS said

  62b
  Ισοδύναμο με το Τρινιντάν και Τομπάγκο, μεγαλύτερο από το Λόνγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, [το συνηθέστερο] στο μέγεθος του Ντέλαγουερ, [και το ωραιότερο] κάπου το ένα τέταρτο της Ουαλίας!

 69. #61, συνέχεια: (Όπως ίσως καταλάβατε, σπάω κι εγώ τα σχόλια για να μπω στην πρώτη δεκάδα 😛 )

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=30&page=207

  [8.98.1] ταῦτά τε ἅμα Ξέρξης ἐποίεε καὶ ἔπεμπε ἐς Πέρσας ἀγγελέοντα τὴν παρεοῦσάν σφι συμφορήν. τούτων δὲ τῶν ἀγγέλων ἔστι οὐδὲν ὅ τι θᾶσσον παραγίνεται θνητὸν ἐόν· οὕτω τοῖσι Πέρσῃσι ἐξεύρηται τοῦτο. λέγουσι γὰρ ὡς ὁσέων ἂν ἡμερέων ‹ᾖ› ἡ πᾶσα ὁδός, τοσοῦτοι ἵπποι τε καὶ ἄνδρες διεστᾶσι, κατὰ ἡμερησίην ὁδὸν ἑκάστην ἵππος τε καὶ ἀνὴρ τεταγμένος· τοὺς οὔτε νιφετός, οὐκ ὄμβρος, οὐ καῦμα, οὐ νὺξ ἔργει μὴ οὐ κατανύσαι τὸν προκείμενον αὐτῷ δρόμον τὴν ταχίστην.

  [8.98.1] Ο Ξέρξης ταυτόχρονα μ᾽ αυτές τις ενέργειές του έστειλε αγγελιοφόρο στους Πέρσες, για ν᾽ αναγγείλει το κακό που τους βρήκε. Λοιπόν, στον κόσμο των θνητών δεν υπάρχει τίποτε που να φτάνει στον προορισμό του ταχύτερα απ᾽ αυτούς τους αγγελιοφόρους· τόσο σπουδαία είναι αυτή η επινόηση των Περσών. Γιατί λεν πως όσες μέρες θέλει για να διανυθεί ο δρόμος από την αφετηρία ώς το τέρμα, τόσες φοράδες και τόσοι καβαλάρηδες σταθμεύουν, σε απόσταση μεταξύ τους· το κάθε ζευγάρι, φοράδα και καβαλάρης, έχει προορισμό να διανύσει δρόμο μιας μέρας· αυτούς όχι χιονιάς, όχι βροχή, όχι καύσωνας, όχι νύχτα, τίποτε δεν τους σταματά, ώστε να μη διανύσουν το γρηγορότερο την καθορισμένη απόσταση.

 70. Πάνος με πεζά said

  Λίγο δύσκολο να μην υπάρχει νερό στα σπίτια εξαιτίας των δικτύων, τουλάχιστον. Δε νομίζω να υπάρχουν πλέον εκτεθειμένα δίκτυα που να παγώνουν. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει νερό σε κάποια σπίτια, από το ρολόι και μέσα, με ορατούς μεταλλικούς σωλήνες στον περιβάλλοντα χώρο, και με δεδομένο ότι δεν υπήρξε ροή νερού (π.χ. λόγω ακατοίκητου) για αρκετές ώρες.
  Εμείς εδώ στο γραφείο, παρόλο που δεν κάναμε καθόλου χρήση το Σ-Κ και έχουμε όλους τους σωλήνες κατακόρυφους ορατούς στον ακάλυπτο, no problem βέβαια, γιατί είναι από HDPE, ή πώς σκ… το λένε.

 71. Corto said

  68 (Έφη):

  Πολύ ωραίες οι μαντινάδες.
  Γνωρίζεις αν υπάρχει πράγματι αιωνία χιών στον Ψηλορείτη;
  Γενικώς στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι σπάνιο. Σίγουρα συναντάται σε βάραθρα του Ολύμπου, ενδεχομένως και στον Παρνασσό. Εδώ βλέπουμε χάρτη με ζώνες υψομετρικών ορίων του φαινομένου στην Ευρώπη:

  http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/5620-mesos-arithmos-imeron-xionokalipsis-stin-evropi

 72. ΓιώργοςΜ said

  48, 50 Εξαρτάται από το είδος της ολίσθησης. Τα αυτοκίνητα με κίνηση εμπρός υποστρέφουν συνήθως σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης, οπότε στρίβει κανείς το τιμόνι περισσότερο, όχι ανάπόδα. Αντίστροφα, τα πισωκίνητα υπερστρέφουν, κι εκεί χρειάζεται ανάποδο τιμόνι. Όλα αυτά, στο χιόνι λειτουργούν σε χαμηλές ταχύτητες. Από κάποια ταχύτητα και πάνω, όπως και να στρίψεις, ευθεία θα πας.
  Με τα λάστιχα χιονιού, το χιόνι μοιάζει κάπως περισσότερο με χωματόδρομο, σε σύγκριση με την αίσθηση παγοδρομίου χωρίς αυτά. Είνα πολύ μαλακά αν δεν κάνω λάθος και με μεγαλύτερες αυλακώσεις, και στη ζέστη φθείρονται πολύ γρήγορα (δε γλιστράνε περισσότερο). Στη Β Ευρώπη είναι καθεστώς, κι από κει παρασυρμένα κάτι γνωστά και μη εξαιρετέα σουπερμάρκετ πουλάνε βάσεις φύλαξης ελαστικών όταν αλλάζει η εποχή…

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δημήτρης Μητροπάνος –
  Χιονάνθρωπος
  στίχοι/μουσική Τάκης Μουσαφίρης,

 74. Παναγιώτης Κ. said

  @44. Πολύ ωραία αυτή η ιδέα να έχεις έτοιμες δύο » ζάντες-λάστιχα με αλυσίδες » στην αποθήκη. Η αλλαγή τροχού είναι πολύ πιο εύκολη από την τοποθέτηση αλυσίδων.

 75. Ας βάλω κι εγώ ένα βιντεάκι: https://aeon.co/videos/rail-workers-battle-winters-worst-in-this-kinetic-oscar-nominated-classic

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο(υ)» που αναφέρθηκε σήμερα και η «Άμυνα του Λούζιν» που αναφέρθηκε χτες, είναι πολύ καλύτερα στο βιβλίο παρά στην ταινία. Δεν πουλάω μούρη, διαβαστερός και καλά (άλλωστε στο παρόν ιστολόγιο η πώληση μούρης εξελίσσεται σε μπούμερανγκ), αλλά είναι όντως πολύ καλύτερα. Χεμινγουέι και Ναμπόκοφ γαρ. 😊

 77. cronopiusa said

  Για μας βρέχει και χιονίζει, κι ό,τι άλλο πεις
  Πήρες του καημού τον δρόμο κι όχι της ντροπής.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμένα πάλι σήμερα, στην αυλή του σχολείου, πολλά παιδιά με αγάπησαν και μου το έδειξαν με τις επίμονες αγκαλιές τους. Θέλω να πιστεύω ότι το έκαναν λόγω της θερμότητας που εκπέμπω ως άνθρωπος και όχι λόγω του μάλλινου πουλόβερ που φορούσα. 😊

 79. κουτρούφι said

  #68. Εφη, άκου την πρώτη σε σιφνέικο πανηγύρι: https://www.youtube.com/watch?v=md0mkzdzN2E&

 80. paolodrosi said

  66.
  μιαμιση, ή δυο φορες σαν την Ευβοια, δε ισουται με 85 φορες το Μανχατταν.
  Το Μανχατταν εχει 21,6 χιλιομετρα μηκος. Επι 85 φορες, μας δινει αποσταση 1836 χλμ.
  Περιπου οσο η αποσταση Αθηνας-Βιεννης, οδικως.
  Αρα μπολικες Ευβοιες.

 81. paolodrosi said

  69.
  Το λονγκ αιλαντ εχει μηκος 196 χλμ.
  Αρα ειναι κατα πολυ μικροτερο απο το 85 φορες Μανχατταν.

  Συνεπως η σωστη ειδηση πρεπει να ειναι ως εξης.
  Το παγοβουνο που θα ξεκολλησει, θα ειναι απο μεγεθος Ευβοιας, Κρητης, Λονγκ Αιλαντ, εως 85 φορες Μανχατταν.

  Δηλαδη, ή θα βρεξει, ή θα χιονισει, ή καλο καιρο θα κανει.

 82. 62, 67

  Σε κάποιο προηγούμενο νήμα το συζητήσαμε πως το υποψήφιο παγόβουνο είναι ίσαμε το Μαλί της Ινδονησίας. Πώς τους ήρθε το Μαλί, τώρα;

  Ο χειμώνας ’47-’48 ήταν πολύ σκληρός στην Πελοπόννησο. Οι αντάρτες του ΔΣΕ υπέστησαν διπλή ήττα, τόσο από τη χιονιά, όσο και από την 9η Μεραρχία, που ήταν καλοεκπαιδευμένη και καλοεφοδιασμένη. Κι όσοι επέζησαν έλεγαν «Η Ενάτη και η Χιονάτη μας έφαγαν»

  Αλυσίδες έχω, γάντια έχω, να τις βάζω δεν ξέρω. Πριν καμιά εικοσαετία (λιγότερο) ανέβαινα Μάρτη μήνα προς Νυμφαίο Φλώρινας, όταν έπιασε χιονιάς. Το Λάντα Νίβα κράταγε σαν τρακτέρ, δεν είχε προλάβει να το στρώσει άλλωστε. Μέχρι που άρχισα να ανεβαίνω τις στροφές προς το χωριό. Όπου είχε πιάσει σούδες. Βάζω το 50-50 κι αρχίζω σιγά-σιγά, πατώντας ελάχιστα το γκάζι. Στην τρίτη στροφή είχε μια τεράστια σούδα, πάω να την περάσω κι ακριβώς μετά απ’ αυτήν είχε κολλήσει ένας με ένα κάμπριο που προσπαθούσε να περάσει τις αλυσίδες. Δεν είχε αφήσει ούτε τέσσερα-πέντε μέτρα να περνάει κάνας άλλος. Αυτό ήταν! Έκατσε η κοιλιά του Νίβα στα χιόνια και οι ρόδες του γύριζαν στον αέρα. Ήρθε το εκχιονιστικό και μας έβγαλε. 😦

 83. Παναγιώτης Κ. said

  @56. Για τα υποτιθέμενα καλά μεροκάματα των οικοδόμων στις καλές εποχές.
  Πολλαπλασιασμός 1 : 200Χ70=14000
  ( 200 μεροκάματα με 70 ευρώ το ένα…βαριά-βαριά)
  Πολλαπλασιασμός 2: 14Χ1400=19600
  (14 μισθοί δ.υ επί 1400€. Και εδώ μιλώ για τις καλές εποχές)
  -Ξέρεις πόσους οικοδόμους γνωρίζω με ιδιόκτητη μονοκατοικία;
  -Ναι γιατί έβαλαν αυτοί και η οικογένειά τους, ένα σωρό μεροκάματα.
  (Το γνωρίζω το επιχείρημα: Να…παλέψουν οι αδικημένοι να φτάσουν τους καλά αμειβόμενους. 😦 )

  Μια και το έφερε η κουβέντα ιδού και ένα εξωφρενικό για μένα στοιχείο. Το διάβασα στο τελευταίο άρθρο του Στάθη Ευσταθιάδη.
  ΗΠΑ: Αμοιβή βιομηχανικού εργάτη 9 δολ./h
  Αμοιβή εργαζόμενου που τοποθετείται στην μεσαία τάξη 28-32 δολ./h
  Παρουσίαζε αυτά τα στοιχεία ο αρθρογράφος για να πει ότι είναι εκρηκτικό το κλίμα σε αυτή τη χώρα και καλείται ο νέος πρόεδρος να το αντιμετωπίσει.
  Επειδή το ιστολόγιο είναι και ποιητικό θυμίζω το στιχάκι του Μάρκου:
  » Της κοινωνίας η διαφορά
  φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά».

 84. 81 εμβαδό, όχι μήκος σκέτο.

 85. Παναγιώτης Κ. said

  @81. Έγραψαν ότι έχει έκταση 5000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή περίπου όσο η Ήπειρος.

 86. Avonidas said

  Καλησπέρα.
  Γύρισα κι εγώ στη βάση μου χτες το βράδυ, και πέρασα από τους μηδέν βαθμούς της Αθήνας στους μείον δεκατέσσερεις της Κρακοβίας (με μια μικρή στάση στους μείον επτά της Βιέννης, για ήπια προσαρμογή 😉 ).

  Το χιόνι δεν το έχω βαρεθεί ακόμα, αλλά προτιμώ να το βλέπω μέσα από το τζάμι. Αυτό που πραγματικά με εκνευρίζει είναι το πατημένο χιόνι, λίγες μέρες αφού χιονίσει και ανέβει λίγο η θερμοκρασία. Γίνεται ένα γκρίζο γλιτσιασμένο και γλιστερό πράγμα, κάτι σαν γρανίτα λάσπη, που πιτσιλάει και λερώνει τα παπούτσια και τα μπατζάκια. Άσε που πρέπει να προσέχεις σε κάθε βήμα να μη φας τούμπα.

  *

  Υπάρχει και το γνωστό σύνθημα: «Μην περιμένεις να χιονίσει για να δεις άσπρη μέρα».

 87. Τσούρης Βασίλειος said

  77
  «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο(υ)» και η «Άμυνα του Λούζιν»
  Σωστά τα λέτε » και προς επίρρωσιν »

  Συζητούν δύο:

  -Καλές οι ταινίες;
  -Μπα τα βιβλία ήταν καλύτερα, πιο ευκολοχώνευτα..

  Ήταν ποντίκια. 🙂 🙂

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  80/ Μορφή ο Μουγάδης! Παρατηρώ ότι το γλέντι γίνεται προπαραμονή του Αγίου Γρηγορίου.Τριήμερο δηλαδή,τουλάχιστον! Αυτά είτανε…
  Οι χιονιές

 89. paolodrosi said

  Μια ειδηση εκτος θεματος, που ισως ενδιαφερει.
  Στις επομενες εκλογες στη Γερμανια, απο τους Πρασινους.
  Αυτο ειναι κοινωνικο κρατος.

  http://www.iefimerida.gr/news/311850/germania-sex-me-pornes-tha-plironetai-apo-kratos-gia-osoys-ehoyn-anagki#ixzz4VGexZrnB

 90. Avonidas said

  #90. Πφφφ, τα χε προτείνει αυτά ο Δημοσθένης Βεργής προ 15ετίας! Χρόνια μπροστά ο άνθρωπος… 😀

 91. Αηδίασα…

 92. Βιάστηκε και το δημοσίευσε το προηγούμενο. Και με περίεργο χρηστώνυμο. Γιατί μετά από ένα μπλέξιμο που είχε ο Ιατρού,είπα να το βάζω ολόκληρο αλλά είμ’ από ταμπλέτα και δεν τα πολυκαταφέρνω…

  Ξέρω πως μέχρι να τα δει ο Νικοκύρης θα μείνουν παγωμένα, αλλά οι αλλαγές θέλουν κόπο 🙂

 93. Corto said

  Όσον αφορά την γλωσσολογική προσέγγιση του χιονιού, αξιοσημείωτη είναι η διαμάχη μεταξύ των ερευνητών για τον αριθμό των σχετικών λέξεων στις γλώσσες των Εσκιμώων.
  Αν και υπάρχει διχογνωμία για τον καθορισμό της έννοιας της λέξης, πάντως πιθανότατα στα εσκιμολεουτικά ιδιώματα διακρίνεται ένας αριθμός από 180 έως 300 λέξεις που περιγράφουν τον τύπο του χιονιού και τα συναφή.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Eskimo_words_for_snow

 94. 83 Για τον Μάρτη του 87 λοιπόν. Είχα βγει κι εγώ για εκδρομή μετά την Καθαροδευτέρα. Κι ήταν να πάω Καστοριά αλλά λόγω χιονιού δεν τ’ αποφάσιζα. Πήρα κάτι αλυσίδες απ’ τη Λάρισα, πήγα Θεσσαλονίκη μπας και φτιάξει λίγο, μου κόλλαγε ο κουμπάρος να τ’ αποφασίσω, τελικά πήγα. Και φεύγοντας μέσω Κοζάνης, ανεβαίνοντας προς Σέρβια, την παθαίνω όπως λες. Έχουν σταματήσει καποιοι για αλυσίδες, από απέναντι ερχόταν άλλος, σταματάω κι εγώ και τις βάζω (τα κατάφερα). Μετά από λίγο, τέλος το χιόνι σκέφτομαι να τις βγάλω ή μήπως ξανάβρω και ξαφνικά στη μέση του δρόμου ένας όγκος που τον νόμισα χιόνι αλλά ήταν πέτρα. Σπάει το σασμάν και περιμένοντας την ΕΛΠΑ άκουγα στο ραδιόφωνο το χαμό που γι όταν στην Αθήνα.

  Την επόμενη μέρα, αφού φτιάχτηκε το αυτοκίνητο (Φορντ Έσκορτ) περνώντας την Εθνική στο Κάστρο το χιόνι στα πλάγια ήταν 6 – 7 μέτρα ύψος (όπως το είχαν σπρώξει τα εκχιονοστικά).

 95. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  30. Στις 13.00 ηλθα με την μοτοσυκλετα στο γραφειο, 7 χλμ. δρομος. Θα γυρισω νωρις σπιτι.

 96. nikiplos said

  Καλημέρα, καλή χρονιά και χρόνια πολλά (ετεροχρονισμένα) στους Γιάννηδες, παρόντες ή μη…

  Να θυμίσουμε το «στογκά… μποχιώνει»
  το «Φύλλο και φτερό, στο μυαλό σου χιόνι που τη σκέψη σου παγώνει, βρε παιδί μου αμάν» από το Φλασάκι,

  Από το Φάνη των Κατσιμιχαίων:
  «Και έκανες υπομονή γιατί φοβόσουν το κελί
  Καλόπιανες τη μοναξιά και τον ασβέστη που ‘πεφτε
  σαν χιόνι απ’ το ταβάνι»
  Των ιδίων η μουσική στο:
  «πέντε χειμώνες σ’ έθαψαν σε χιόνι λασπερό» από το «Υπόγειο» της Ρίτας Μπούμη Παππά.

  «Στην πολιτεία βραδιάζει, το χιόνι τις στέγες σκεπάζει» από το «Μη με ρωτάς» του Λοΐζου.
  αλλά και τους στίχους από το τραγούδι του ιδίου για τον Τσέ: «Τόσα τριαντάφυλλα Τα ‘καψε το χιόνι Αχ αυτή η άνοιξη Με ματώνει»…

  «Μια νύχτα που βουλιάζανε τα σπίτια μεσ’ στο χιόνι – καρδούλα μου» από τον «Αντώνη» του Μίκη Θεοδωράκη με την ανεπανάληπτη φωνή του Καζαντζίδη.

  Και για να θυμηθούμε κι ένα ελαφρό:
  «Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει
  Ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης
  Κι ήρθε στην καρδούλα σου το χιόνι
  Κλείσε κοριτσάκι το μπαλκόνι»
  από το γνωστό άσμα των Olympians…

 97. ΣΠ said

  Να θυμηθούμε και την ταινία Πικρό χιόνι (2010).
  https://www.youtube.com/results?search_query=%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C+%CF%87%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B9

 98. 95 Από το 87 πάνε 30 χρόνια. Εγώ έλεγα για 97. 😉

  https://en.wikipedia.org/wiki/Miss_Smilla%27s_Feeling_for_Snow

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χειμερία νάρκη
  http://tvxs.gr/news/sinema/o-xrysos-foinikas-ton-kannon-apokalyptetai-xeimeria-narki

 100. Παναγιώτης Κ. said

  Λένε ότι οι Εσκιμώοι χρησιμοποιούν 27 διαφορετικά ονόματα για το χιόνι που αντιστοιχούν σε 27 διαφορετικά είδη.
  Προσωπικά, ξεχωρίζω γύρω στα 4 είδη χιονιού. Για τα αντίστοιχα ονόματά τους πρέπει να το συζητήσω με τους μεγαλύτερους γιατί δεν τα θυμάμαι.
  Η βίκι έχει ένα άρθρο το οποίο διάβασα διαγωνίως. Επειδή μου φάνηκε ενδιαφέρον πρέπει να το μελετήσω. ( Δεν μελετάμε κάτι αν πρώτα δεν το…διαβάσουμε).

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανήμερα των Χριστουγέννων το 211 πέθανε ο Αργύρης Χιόνης.

 102. Γιάννης Ιατρού said

  53: Ο κανόνας: Όλα εξωτερικά και χωρίς μόνωση βέβαια, «…για ευκολία.. και οικονομία!! » (με την ρητή διαβεβαίωση του εκάστοτε πλανόδιου (μάστορα;;;) : «..δεν έχει ανάγκη…»)

  62α: Πάνο, να το συζητήσουμε αυτό (..βεβιασμένη κυκλοφορία..) όταν βρεθούμε καμιά μέρα ….

  66,67, 69: Κάντε ρε σεις και καμία σύγκριση με το ILL Οινόη, να το καταλάβει ο κόσμος επιτέλους 🙂

  Για τα χιονολάστιχα κλπ. : Αυτά βοηθούν κυρίως όσο καιρό δεν έχει πάγο στο δρόμο, δηλ. το χιόνι είναι συμπιέσιμο. Αν έχεις να κάνεις με παγωμένο οδόστρωμα, μάλλον χειρότερα το κάνουν (μικρότερη επιφάνεια πρόσφυσης, λόγω του χοντρο-μπακλαβαδωτού προφιλ κλπ.). Ίσως να βοηθά και λίγο, αν η σύσταση του καουτσούκ είναι προσαρμοσμένη σε χαμηλες θερμοκρασίες, αλλά υπάρχουν σ΄αυτό όρια (λίγοι βαθμοί κάτω απ΄ το μηδέν το πολύ)

 103. Παναγιώτης Κ. said

  @12. Έχουμε καταλάβει το γούστο σου. 🙂 🙂
  Συνέχισε να μας το επιβεβαιώνεις.

 104. 104 don’t feed the troll

 105. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Νίκος Χουλιαράς, ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΟΥ ΗΞΕΡΑ. Ποιήματα και εικόνες

  Φυσάει μονάχα μες στις λέξεις

  Τα πράγματά μου κι έφυγα.
  Οι μαγικοί αριθμοί.
  Θα λήξουν όπου να ’ναι.
  Κλείνει η πόρτα μόνη της
  κι αυτό το ζώο η αλεπού
  θα μείνει πίσω άναυδο
  μέσα στις καφετιές του βελονιές.
  Θα πω της κόρης μου
  πως συνεχίζω τις σπουδές
  πως πάω να βρω
  το χιόνι που άφησα στη μέση
  και θ’ απαιτήσω συνεχή ζωή
  χωρίς καμιά εικόνα σιγουριάς
  δίχως καν τα τσιγάρα μου
  στην τσέπη.

 106. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραία είναι η φράση «γράψτα στο χιόνι «.
  Ισοδύναμη με την «περασμένα ξεχασμένα «

 107. Παναγιώτης Κ. said

  @35. Αν είσαι νέος πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις.
  Θυμήθηκα τον εαυτό μου πάνω στη μηχανή πριν καμιά 30-αριά χρόνια και τις διάφορες παντέντες που χρησιμοποιούσα για να αντιμετωπίζω το κρύο.

 108. MoD said

  Και ένα παγωμένο δευτεριάτικο μεζεδάκι: Στους δήμους Αικατερίνης, Κιλκίς και Έδεσσας δεν θα χτυπήσει αύριο το κουδούνι στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω παγετού και εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Δείτε το πριν το αλλάξουν ….
  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/se_poies_perioxes_tha_einai_kleista_ta_sxoleia_tin_triti-64833533/

 109. 109 για το Αικατερίμπουργκ θα λέει. https://en.wikipedia.org/wiki/Yekaterinburg

  Εδώ χάμου, πάντως, το συνηθίσαμε το κρύο

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  Δυο μαντινάδες με το χιόνι [ Λαογραφία, 1 (1909) ]:

  – «Νά ‘σουν στον κάμπο λειμονιά κ’ εγώ στα όρη χιόνι // να λειώνω να ποτίζουνται οι δροσεροί σου κλώνοι«.
  – – «Αγάπησα κ’ εγώ ο φτωχός ενα κομμάτι χιόνι // να το φιλήσω δεν μπορώ το χείλη μου μαργώνει«.

  ΥΓ
  90: Άστα… Στη χώρα μας ο τίτλος θα ήταν:

  ellada-sex-stous-katoikous-kanei-to-kratos-kai-plironetai-edο-kai-exi-xronia

 111. Γς said

  104, 105:

  Κρύο ε;

  Ευχαριστώ πάντως
  αμφότερους

 112. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 113. Πάνος με πεζά said

  Έχει και ομάδα χόκει επί πάγου το Γιεκαρτερίνμπουργκ, κι από τις καλές. Νομίζω Λοκομοτίβ.

 114. 114 Τσού!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lokomotiv

  https://en.wikipedia.org/wiki/Yekaterinburg#Sports

 115. Vicky said

  @40 Εκτός από τις Βόρειες Χώρες το ίδιο συμβαίνει και στη Βόρεια Ελλάδα (τουλάχιστον Δυτική Μακεδονία που έχω άποψη). Εδώ και χρόνια γύρω στο Νοέμβριο ή λίγο πριν πέσουν τα πρώτα χιόνια όλοι βάζουμε τα χειμερινά μας ελαστικά και αποθηκεύουμε τα «καλοκαιρινά» στις αποθήκες ή τα βουλκανιζατέρ. Γι’αυτό για παράδειγμα στην Κοζάνη κυκλοφορούμε κανονικά όλοι χωρίς αλυσίδες και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Φυσικά θέλει προσοχή και όταν ο δρόμος είναι γυαλί, όπως τα τελευταία βράδια, χαμηλές ταχύτητες.

 116. Γμάλλ said

  83 Μάλλον για τον Μάρτη του 87 πρέπει να λες.

 117. 117

  Μα το Μάρτη του ’87 δεν είχα καν αυτοκίνητο. Πόσο μάλλον που δεν δούλευα καν σ’ εκείνη τη δουλειά που μ΄έστειλε στο Νυμφαίο. Σίγουρα το 98 ή 99

 118. Γς said

  62:

  >το παγόβουνο που πάει να αποκολληθεί. Κάποιο το λένε όσο η μισή Εύβοια, κάποιοι άλλοι όσο μιάμιση φορά η Εύβοια…

  Εύβοια. Σιγά το νησί μωρέ

 119. Πάνος με πεζά said

  E, κοντά έπεσα : Οτομομπίλιστ Γιεκατερίνμπουργκ…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Avtomobilist_Yekaterinburg

 120. Πάνος με πεζά said

  @ 116 : Nαι, κι εγώ για την Κοζάνη το είχα ακούσει, αλλά δεν ήξερα αν η πρακτική είναι γενικής εφαρμογής ή αν τελικά το έκαναν πολύ λίγοι.

 121. Πάνος με πεζά said

  Και το ανέκδοτο των ημερών, μέσα στην κακοκαιρία έμεινε χωρίς ρεύμα η…Πτολεμαϊδα !
  Να το βλέπεις να σου φεύγει από τα χέρια για να πάει εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω, κι εσύ να είσαι με το κεράκι !

 122. 122 Νομίζω πως έμεινε χωρίς τηλεθέρμανση, το κύκλωμα ζεστού νερού από το εργοστάσιο που ζεσταίνει 20.000 νοικοκυριά.

  116
  Αντίθετα, στην Κρήτη, που είναι και κάγκουρες…

 123. …η λέξη «χιόνιν» πρέπει να προφερθεί
  ασυνίζητη…

  Σαν ταχυόνϊα

 124. Είχαμε και τους μεγαλοεργολάβους (προ Μπόμπολα) Αρφάνη-Χιώνη. Αλλά πέθανε ο Αρφάνης (από Αίγιο μεριά) κι αρφάνεψε ο Χιώνης.

 125. …το χιόνι…στα δεινά των βασανισμένων αυτών που
  περιμένουν μήπως και ανοίξει η
  στρόφιγγα
  της Ευρώπης….

  Αχ, Κάνουλα του χιονιά…

 126. Καππαδοκης said

  #20 Το Καμινακι ευρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου και όχι στο λυβικο.Δεν τρολαρω η εκ μητρός γιαγιά μου ήταν από κει.
  Ακόμη θα σε κυνηγήσω μέχρι να πατήσεις μαύρο χιόνι.

 127. 118 To 117 απλά εμφανίστηκε εκεί λόγω σπαμοπαγίδας. Το κατάλαβα απ’ τα προηγούμενα 🙂
  (Εξού και προηγούμενο σχόλιο για το μισό όνομα και που έγινε αιτία να σκαλώσει)

 128. …το χιόνι το έχω βαρεθεί, δεν μου αρέσει και δεν το βρίσκω πια ελκυστικό, τουλάχιστον μέσα στην πόλη…

  Ίδια αντίδραση είχα μετά από έναν χειμώνα στον
  Αμερικανικό βορρά,
  όχι τόσο για το χιόνι αλλά για την
  γκριζίλα που κρατάει μήνες:
  Απ’ τον γκρίζο ουρανό, στα
  γκρίζα δέντρα χωρίς φύλλα, στο
  γκρίζο έδαφος, όταν το χιόνι αρχίζει να λερώνεται.
  (Σκι σε κοντινά χιονοδρομικά ήταν εξαιρετικό αντιστάθμισμα.)

  Οι παρακάτω πρόσφατες φωτογραφίες (από γνωστή μου) είναι έγχρωμες, χωρίς
  επεξεργασία (πχ φωτοσόπ):

  Για κανα-δυό βδομάδες είναι μαγεία.
  Για περισσότερο αρχίζει κατάθλιψη.
  (…και γιατί οι βόρειοι ροδοψήνονται στην κουβέρτα
  καταμεσήμερο μέσ’ στο κατακαλόκαιρο
  όταν παίρνουν τα πλοία για τα νησιά.)


 129. Γς said

  Καμια φωτό της γνωστής σου;

  Εκτός αν δεν βλέπεται…

 130. Μια από τις αγαπημένες μου χιονοιστορίες: πώς μια διμοιρία σκληρών αμερικανών πεζοναυτών ηττήθηκε συντριπτικά από μια τάξη δημοτικού στη Νορβηγία http://imgur.com/gallery/SVBcRi0 (αγγλιστί)

 131. 26, …Το Χαβανέζικο τραγούδι «mele kalikimaka» (που θα πει χαρούμενα χριστούγεννα στα χαβανέζικα) εξαίρει τον ωραίο καιρό που βρίσκει κανείς εκεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων…

  Ο ωραίος καιρός και της νότιας Καλιφόρνιας ήταν στο
  επίκεντρο της προβολής με την
  καθιέρωση του
  Rose Parade την Πρωτοχρονιά,
  μέρα που αντί να
  κόβεις πρόκες
  στον βορρά, μπορούσες να
  κόβεις τριαντάφυλλα
  σε μεσογειακό εύκρατο κλίμα
  παρά Θίνα Λος
  Άντζελες.

 132. 130,
  Γς είσαι αδιόρθωτος! 😀 😀

 133. Και όχι μόνον τριαντάφυλλα, αγαπητέ.
  Αλλά και τρίφυλλα

 134. Γς said

  Apple iPhone 7 Plus advertising spot in Mani.

  Στο Οίτυλο.

  Εκεί που κάποιος πρόγοος του Νικοκύρη πρέπει να οφείλει ακόμα μηνιατικα στο παππού μου για το ξυλουργείο που νοίκιαζε.

  Φαίεται και το μαγαζί

 135. 134, 😀 😀

  Ωχ, λες να ήταν σε εορταστική συσκευασία των 10;

 136. Γς said

  133:

  Εγώ φταίω, που δεν βλέπεται;

 137. Α, ρε Μπραντ Πιτ της επιστήμης
  Α, ρε Κάρι Γκραντ της Ραφήνας
  Α, ρε Μάρλον Μπράντο της Γεωπονικής

 138. Γς said

  136:

  Στην εποχή μου πάντως δεν υπήρχαν τέτοιες συσκευασίες…

 139. Γς said

  138:

  Θα σε παρακαλούσα …
  Γιατί φυλάρα;

  Περιορίσου στα εδώ.
  Αν σου κάνει κέφι.
  Κατίνα

 140. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  96. Επεστρεψα με την μοτοσυκλετα σωος, παρα το κρυο και τις νιφαδες χιονιου.

  Οι συνταξιουχοι να προσεχουν, να εμβολιαζονται -εστω και στο και 5- να αποφευγουν να βγαινουν εξω διοτι με την πτώση της θερμοκρα­σίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού.( ελάττωση της ανοσίας) ο οποιος γίνεται ευάλωτος στους ιούς .

 141. Γς said

  140:

  Μη γίνεσαι γελοίος, με Ραφήνες Γεωπονικές και τέτοια.

  Ελπίζω να μην φτάσεις και στην οικογένειά μου.
  Στη μακαρίτισσα π.χ.

  Ελεος

 142. 140 https://www.youtube.com/watch?v=FWBUl7oT9sA

 143. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ααααχχχχ νιάτα μου που είστε;

 144. 142 την οικογένειά σου εσύ να την σέβεσαι πρώτος

 145. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  143: +++++++++++++*

  * Έτσι δε γίνεται;

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://pbs.twimg.com/media/C1vlyCbXgAM_-0B.jpg:large

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωπα ! Ρώσος διπλωμάτης νεκρός σπίτι του στην Ηρώδου Αττικού

 148. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  145: +++++++++++

 149. 148

  Αμαν, μόνο ο Λαβρόφ θα μείνει στο τέλος.

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  125. Αψογο! 🙂
  124.126 🙂 Γελάμε τρελά
  126 🙂 Αχά! νούλα του χιονιά!

  Άλλοι στίχοι
  Μαχιονισμένη σαν την Ίδα, την τρελή

 151. Ριβαλντίνιο said

  @ 135 Γς

  Εκτός από Οίτυλο έχει και Γερολιμένα και Κάβο Γκρόσσο ή είναι η ιδέα μου ;

 152. Xιόνι δυστυχῶς ἐδῶ πάνω δὲν εἴδαμε, ἀλλὰ σήμερα, τρίτη μέρα παγετοῦ, ζέστανε κάπως, μόνο στοὺς -4 εἴμεθα τώρα.

 153. Είδαμε εμείς, εδώ χάμου, αγαπητέ Κορνέιγ.

  Κι εδώ ένας ωραίος Φιλελές https://left.gr/news/reportaz-sta-sholeia-poy-kalodehtikan-ta-prosfygopoyla-ekpaideytikoi-kai-goneis-milane-sti

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και νάχει πεθάνει απ’ το κρύο λέει,στην Ηρώδου Αττικού.Ο Ρώσος!
  http://www.enikos.gr/politics/428973,Bre8hke-nekros-o-Rwsos-proxenos-sthn-A8hna-TWRA.html

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  51.ωτιέγραψα! Μα χιονισμένη σαν τη Νίδα ,την τρελή

 156. Γς said

  152:
  Δεν νομίζω. Η παραλία είναι στο Ν. Οίτυλο την Τσίπα,

 157. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  154B .Tην επόμενη μέρα επισκέπτομαι το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου- με τον διευθυντή του σχολείου, κ. Δημήτρη Φιλελέ 🙂

 158. 66, …Μανχάτταν…

  Γιατί, ενώ γράφουμε
  Μάγχη,
  δεν γράφουμε
  Μαγχάταν;

  (Μ’ άνχωσε τώρα)

 159. Μαρία said

  144
  Mais où sont les neiges d’antan ?

 160. Ριβαλντίνιο said

  @ 158 Γς

  Χμμμ, μπορεί και να πέφτω έξω . Για δες λίγο σε παρακαλώ στο 0:39 τον κάθετο βράχο. Έχει τέτοια γκρεμνά η Τσίπα ;

  0:30

  Μου θυμίζει πολύ Κάβο Γκρόσσο και Γερολιμένα, αλλά μπορεί και να σφάλω .

 161. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  135. Ποιος ήταν ο Κώστας Μπέζος που η μουσική του ακούγεται στο διαφημιστικό του iPhone 7 plus; Όλο το στόρι για την σύντομη ζωή ενός από τους πιο αινιγματικούς καλλιτέχνες της Ελλάδας που ξαναέρχεται στο προσκήνιο από την Apple. Μια πραγματικά ακατάτακτη περίπτωση που ξεκίνησε από την Σχολή Καλών Τεχνών, κι έγινε ρεμπέτης, μέλος της Μάντρας του Αττίκ, δημιουργός συγκροτήματος με χαβάγιες, αρθρογράφος σε εφημερίδες, σκιτσογράφος και ηθοποιός!
  9.1.2017 | 09:30
  Πηγή: http://www.lifo.gr/articles/music_articles/79531

  ΥΓ Μακροσκελεστατο με παμπολλες πληροφοριες

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/20/bezos-2/#comment-406863

 162. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #161
  Prince[sse], n’enquerez de sepmaine
  Où elles sont, ne de cest an […]

  😀

 163. Χιονοστιφάδα
  και
  χιονοστηβάζει
  τα είπαμε;

 164. Κων/νος said

  Και ένα σχετικό με το χιόνι μεζεδάκι από την Καθημερινή, όπου κάποιος συντάκτης γράφει για θερμοκρασία «υπό του μηδενός».

  http://www.kathimerini.gr/890923/article/epikairothta/ellada/xionizei-sthn-a8hna—ypo-toy-mhdenos-h-8ermokrasia-sthn-khfisia

 165. 151, …Μαχιονισμένη σαν την Ίδα, την τρελή…
  😀

  Μ’ αφιονισμένη σαν την Ίδα, την τρελή

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  154. Εξαιρετικός συνάδελφος ο Δημήτρης και πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος. Ε, παιδί της Μαρασλείου. 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://dimitrisfileles.blogspot.com/%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwi6staW37XRAhVhFMAKHbjoBcMQFggdMAI&usg=AFQjCNFJHgx8MPUKM2DBMvtj_MUJnnqzxQ&sig2=s5S2WCWorVScBq3v0J-7Kw

 167. 166, … «υπό του μηδενός» …

  Υπέρ του δέοντος! 🙂

 168. Γς said

 169. 165 Χιονοστηβάζει… Απαπαπααα… https://twitter.com/Lampatzampa/status/816750485000568834

 170. Γιάννης Ιατρού said

  154: και μόλις τώρα το βλέπουμε (ψιλό-ψιλό) κι εμείς εδώ (στη βάση) Dog

 171. Ριβαλντίνιο said

  @ 171 Σκύλος

  Αυτή είναι είδηση των γιορτών. Του άρεσε ο χιονάνθρωπος, τον λυπήθηκε που ήταν μόνος του εκεί έξω, έβγαλε 2 ποτηράκια κόκκινο κρασί, έπιασε κουβεντούλα και το ένα έφερε το άλλο…

  Κορμί θανατηφόρο ο χιονάνθρωπος …

 172. Babis said

  #84
  Μίλαγα για τις δεκαετίες ’50, ’60 άντε και αρχές ’70. Το 2000 δεν ήταν καθόλου καλές εποχές για τους οικοδόμους μην σε μπερδεύει η φούσκα της αγοράς κατοικίας με τα μεροκάματα των εργατών.

  Οι οικοδόμοι παίρνουν και αυτοί 13ο και 14ο μισθό από το ΙΚΑ

 173. Τσούρης Βασίλειος said

  Το χωριό Χιονιάδες στην Κόνιτσα το χειμώνα έχει ελάχιστους (2-6) κατοίκους. Το καλοκαίρι έχει περισσότερους. Είναι ονομαστό για τους ζωγράφους, αγιογράφους κλπ

  http://chioniades.gr/

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 175. spiral architect said

  Αιντε, χιονίζει στα Δυτικά Προάστια!

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172. Σαν τα χιόνια

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν πειράζει, επιστημόνοι μας! Χαιρόμαστε που, «δυστυχώς», εμείς οι Αθηναίοι δεν τραβάμε τα βάσανα που τραβάνε οι υπόλοιποι Έλληνες. 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.lifo.gr/now/greece/128390&ved=0ahUKEwipp9CGy7XRAhWDxxQKHQaVDKcQqUMIPDAJ&usg=AFQjCNET8Nc1WZPO5qikHKGxhYxUjuct2A&sig2=JP_1lyi6D6CS_JS4aJYjUg

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151.ωτιέγραψα! Μα χιονισμένη σαν τη Νίδα

 179. 173, …έβγαλε 2 ποτηράκια κόκκινο κρασί…

  …για να σπάσει τον πάγο!

 180. Πάνος με πεζά said

  Έπεσε χοντρό χιόνι εδώ στη Ραφήνα, και ευτυχώς είχα προλάβει να γυρίσω…Από την εμπειρία μου, μάλλον δε θα μπορώ να φύγω αύριο…
  Eυτυχώς κράτησα Teamviewer με το γραφείο πριν να φύγω…

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  181. Χιονοσίελα

 182. Μαρία said

  154, 168
  Απίστευτο επώνυμο! Πώς άραγε να ετυμολογείται;
  Μαράσλειο τελείωσε κι η μάνα μου αλλά το ’35. Οι βαθμοί στο απολυτήριό της έχουν και δεκαδικά π.χ. 9,66 9,84 !

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  177. Δυσήχιονα

 184. Γς said

  162:

  Πράγματι μοιάζει το τοπίο στο 0:39 με την παραλία της Τσίπας αλλά δεν πρεπει να είναι.

  Εχεις δίκιο

 185. 124, …επειδή γίνεται ψιλοπαρτάκι στο ΦΒ, συμπληρώνω:

  «Σαν ταχυόνια»
  αναφωνείς όταν δεις, μετά από καιρό, τον
  Τέρενς Κουΐκ!

 186. 184,
  …ακόμα γελάω!

 187. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Εδώ στην Εσπερία, για να ξέρετε, είχε χιονίσει αλλά τώρα το μάζεψαν.

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  185. Και είναι και κόντρα επώνυμο. 😊
  Δασκαλοπαίδι, ε;
  179. Τώρα που το ελευθέρωσε η μαρμάγκα, με εκθέτει το σχόλιο ως ανεπίκαιρο. Το στρώνει στο κέντρο. 😊

 189. Σωτήρς said

  72, Corto

  Στον Παρνασσό υπάρχει ένα σπήλαιο που έχει πάγο όλο το χρόνο. Το λεγόμενο Επτάστομο ή Χιονοκάρκαρος ή Τυριάς.
  Είναι παγοβάραθρο με παγοσταλακτίτες και κανείς κατεβαίνει πολύ δύσκολα. Λέγεται Τυριάς γιατί παλιότερα, ελλείψει ψυγείων, ήταν ένα είδος κοινοτικού ψυγείου όπου αποθήκευαν οι τσοπάνηδες τα τυριά.

  http://www.parnassos-ski.gr/page.aspx?itemID=SPG54

  Πάντως στη Σουηδία εκεί στα ψηλά ψηλά, το περιμέναμε το χιόνι εναγωνίως για να ασπρίσει το τοπίο και να ασπρίσει η ολονυχτία των τριών μηνών του χειμώνα.

  Και εκεί έμαθα το λεγόμενο «Permafrost», παγωμένο έδαφος όλο το χρόνο. Μπορεί από πάνω να βλέπεις χλωρίδα και 3-4 μέτρα από κάτω να υπάρχει παγωμένο έδαφος. Υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες στο διαδίκτυο. https://en.wikipedia.org/wiki/Permafrost

 190. Spiridione said

  Η Αριάδνη είχε καθυστέρηση (στην Αθήνα)

 191. Πάνος με πεζά said

  @#$%@# ! Παγώσανε και δύο βρύσες στον κήπο, δεν τις πρόλαβα… Τώρα να δούμε αν θ’ αντέξουν, όταν ξεχιονίσει… Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν σκηνές απείρου κάλλους, με κατοίκους να κάνουν…πιχστολάκι στους υδρομετρητές !

  Ο Παναθηναϊκός κέρδισε, κι αν ξαναχιονίσει μέχρι τις Απόκριες, δεν αποκλείεται να το επαναλάβει.

  @ 192 : Γι αυτό και η φέτα Παρνασσού θεωρούνταν η καλύτερη, είχε φυσική ωρίμα(ν)ση, όπως αυτή τη στιγμή τα χοιρινά του Στρεμμένου στο Καρπενιήσ’ .

 192. 192

  Στο χωριό μου ακόμα φυλάνε τους ντενεκέδες τους σε ορεινές σπηλιές. Και όποτε έχουν παραγγελία τους κατεβάζουν με το 4Χ4 με μια κοτρώνα πάνω σε κάθε ντενεκέ. Εγώ δεν ήθελα να βάλω κοτρώνα, έσκασε ο ντενεκές από τα αέρια και έπλενα το πορτ-μπαγκάζ του Νίβα μια βδομάδα για να φύγει η τυρίλα.

 193. Πάνος με πεζά said

  Και σα να μην έφταναν όλα, ένας καραβανάς στέλνει τον ΓΑΠ στο εδώλιο για το «λεφτά υπάρχουν»… Τα ύστερα του κόσμου !
  http://www.newsit.gr/politikh/Papandreoy-Sto-edolio-gia-to-lefta-yparxoyn-Ti-apantaei/690843

 194. Μαρία said

  191
  Είναι κι άλλα εδώ δηλωμένα όπως ο Πιδύος, ο Σκύλος, ο Γκρεγκουάρ κι ένα τουλάχιστον αδήλωτο.
  Δηλωμένος γιος στρατιωτικού υπήρξε ένας μόνο αλλά παρεξηγήθηκε και αποχώρησε.

 195. 197

  Πχοιός αποχώρησε; Εδώ είναι. Αλλά είναι δάσκαλος ο ίδιος. (–>191)

 196. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Σκύλε μου, δασκαλοπαίδι; Μπατζανάκι; 🙂 Από μάνα και πατέρα (σαν εμένα);

 197. Corto said

  192 (Σωτήρς):

  Μπράβο! Είχα ακουστά για αυτό το σπήλαιο, αλλά δεν ήξερα το όνομά του.
  Το ερώτημα είναι πού αλλού στην Ελλάδα εκτός από Όλυμπο και Παρνασσό έχουμε αποδεδειγμένα αιωνία χιόνα.

  Αυτή τη στιγμή η γειτονιά μου (Αθήνα) είναι κάτασπρη -είδες η ΕΜΥ;

 198. sarant said

  194 …και έπιασε Πανιώνιο και Ξάνθη στη δεύτερη θέση!

 199. Μαρία said

  199
  Σε μπέρδεψα ε; Είναι δυντατόν να απευθύνομαι στον Κουβάτσο και να του μιλάω για τον ίδιο;
  Υπήρχε παλιά λέμε με το παρανόμι Αντιφασίστας που δεν ξέρω τι επαγγέλλεται.

 200. 200

  Βεβαίως! Και γεννημένος Μάρτη (ο αδερφός μου Μάη), συνελήφθημεν στας θερινάς διακοπάς.
  Τη μαμά την είχα στην Α΄, Β΄, Γ΄ και τον μπαμπά στην Δ’, Ε΄ και ΣΤ΄. Κόοοοολαση!
  Κι επειδή τότε δεν είχε νηπιαγωγεία, από τριώ χρονώ η μάναμ’ μ’ έπαιρνε στην πρώτη και μ’ άφηνε στο βάθος της αίθουσας να ζωγραφάω. Ήμανε σα μασκώτ του Δημοτικού της Άνω Γλυφάδας.

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html

 201. Spiridione said

  203. Δεν θυμάμαι να παρεξήγηθηκε, ξαφνικά έφυγε.

 202. 203 χαζαμάραμ’

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είχαμε πει και για τις χιώνες
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/24/selem/

  201 τέλος Corto ,ποια γειτονιά; Για δώστε ανταπόκριση.Εδώ στο Χαλάνδρι ρίχνει λιγάκι.Φάνηκε πια καλά η άχνη του πάνω στα φύλλα και στα κάγκελα.

 204. Avonidas said

  Από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα είναι και ο χειμών(ας), αλλά και τα Ιμαλάια, αφού το σανσκριτικό Himalayan σημαίνει «κατοικία του χιονιού».

  Είπα να ρωτήσω την Ινδή διδακτορική μας εδώ, που μιλάει σανσκριτικά. Μου είπε ότι Himalayan σημαίνει «καλυμμένα με πάγο». Εντάξει, ο πάγος με το χιόνι είναι κοντά, αλλά το δεύτερο συνθετικό κάποιος από τους δυό μας το έχει λάθος.

 205. 201

  Corto αναρωτήθηκε «Το ερώτημα είναι πού αλλού στην Ελλάδα εκτός από Όλυμπο και Παρνασσό έχουμε αποδεδειγμένα αιωνία χιόνα.»

  Στη Γκαμήλα, στην Τύμφη, στην ανατολική πλευρά της που ‘χει γκρεμνά. Τα βλέπαμε αυγουστιάτικα από το διάσελο Μόρφα, πάνω απ’ τη Βοβούσα, προς τα ΒΔ. Έχει κάθετους γκρεμνούς και στα ανήλιαγα κρατάει χιόνι, που λένε πως έχει και σκουλήκια. Που δεν το πιστεύω…

  (ουχ γκούγκλισα να βρώ φωτό της Γκαμήλας και μούβγαλε φωτό της Αλέκας Καμηλά, που δεν είναι καθόλου γκαμήλα η κοπέλα)

 206. «Χιόνια στο καμπαναριό, που Χριστούγεννα σημαίνΕΙ» το ξέρω εγώ. Οι καμπάνες σημαίνουν (=χτυπούν) Χριστούγεννα· χιόνι μπορεί να πέσει οποιαδήποτε στιγμή του χειμώνα!

 207. Corto said

  207:
  Έφη στου Ζωγράφου μένω. Στην περιοχή προς την Πολυτεχνειούπολη (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου) δεν βλέπεις καθόλου άσφαλτο, μόνο χιόνι. Και συνεχίζει να χιονίζει.

 208. Corto said

  209:
  Σε ευχαριστώ! Στην Πίνδο πήγε και μένα το μυαλό μου. Μαγικά μέρη παρεμπιπτόντως.

 209. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #204
  Εγώ με τα αδέρφια στη σειρά Γενάρη-Φλεβάρη-Μάρτη, μάλλον ο δικός μου μεράκλωνε και στις πασχαλινές διακοπές, στο χωριό! 🙂
  Τον μπαμπά εγώ μόνο Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄, το τι τράβηξα δε λέγεται. Δεν μπορούσε να μαλώνει τα ξένα παιδιά και να αφήνει το δικό του… Δράμα δραμάτων!
  Ευτυχώς Α΄-Β΄-Γ΄ είχα άλλους και καλοπέρναγα κι εγώ με τα κορίτσια της έκτης από την τάξη του πατέρα μου! 🙂

 210. Σωτήρς said

  Εξάρχεια έχει αρχίσει κ το στρώνει κανονικά. Άλλοι χαίρονται, άλλοι γκρινιάζουν… Δεν έχω καταλήξει ακόμη πως μου φαίνεται το χιόνι στην πόλη.

  Φέτα Παρνασσού στο μάρκετ βρίσκεις από Θήβα, Αττική, Εύβοια. Πουλάει ακόμη το μπραντ νέιμ μας. Επίσης δεν έχω καταλήξει με σχετικά με τους τενεκέδες φέτα απ’το χωριό. Να πρέπει να πλένεις τη φέτα κάτω από καταρράκτη για να φύγει η αλμύρα.

  Επισήμανση. Δεν διάβασα πουθενά για την ανεπάρκεια του ιδιωτικού τομέα, πχ για το δρόμο Κόρινθος-Πάτρα που έμεινε κλειστός…

 211. Καππαδοκης said

  Κρουσταλοβραχιονατη μου με το Διόνυσο χέρι.στιχοι μουσική
  Γιώργης Κουτσουρέλης εκτέλεση Νίκος Ξυλούρης.

 212. Καππαδοκης said

  Με το χιονατο χέρι.το διορθωτή μου μεσα

 213. Πέρασαν κάτι παραπάνω από έξι χρόνια, ας τα ξαναπούμε για το μύθο με το χιόνι και το λεξιλόγιο των Εσκιμώων…

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια που μιλάμε για δασκαλοπαίδια, κλειστά τα σχολεία αύριο και στην Αθήνα! Ο Ύψιστος έστειλε μήνυμα ότι υπάρχει και μας αγαπάει. 😃

 215. Τίτε Ε. Χ.(54), βλώσκω είναι ο ενεστώτας, μολούμαι ο μέλλοντας, έμολον ο αόριστος (εξ ού και η μετοχή μολών) και μέμβλωκα ο παρακείμενος.
  Με πήγες πενήντα χρόνια πίσω…

 216. Corto said

  217 (Stazybo Horn):
  Επειδή το αγνοώ το ζήτημα, τί ισχύει τελικά;
  Από την αγγλική βικιπαίδεια (σχ.94) αν το καταλαβαίνω σωστά, προκύπτει ότι η κριτική του Geoffrey Pullum αμφισβητείται.
  Υπάρχει τελικό συμπέρασμα ή το ζήτημα είναι ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των γλωσσολόγων;

 217. Χιονία λεγόταν κι η γάτα του Γρ. Ξενόπουλου. Την ανέφερε πότε-πότε στις Αθηναϊκές Επιστολές του…

 218. Γιάννης Ιατρού said

  209: Έτσι όπως το γράφεις, ναι μεν έχει ίσως όλο το χρόνο πάγο/χιόνι αλλά από διαφορετική αιτία. Στο σπήλαιο είναι παγετώνας που υφίσταται ακόμη, εκεί που γράφεις κατάλαβα ότι είναι χιόνι κλπ. που δεν έλιωσε. Ή είναι κι εκεί κάποιος παγετώνας που υφίσταται ακόμα κλπ. κλπ.

 219. καραφλοχαίτουλας said

  Ρε αυτός ο Σκύλος τι βίτσια!
  😉
  τι γυμνασμένες λωλόγατες πάει και βιντεοσκοπάει!

  Ο Νικοκύρης, πάντως, μου θύμισε σήμερα την παροιμία:
  «Άσπρα χιόνια στα μαλλιά, κακά μαντάτα στα …@ουνιά»

 220. 220: Ούτε εγώ είμαι γλωσσολόγος· πείθομαι περισσότερο από την επιχειρηματολογία περί μύθου -ή τραβήγματος από τα μαλλιά. Και, θαρρώ, τουλάχιστον ένας γλωσσολόγος, γνωστός εδώ.

 221. 192, 195
  Μια που λέμε για φέτα, είδα στο Phοenicia τις προάλλες φέτα
  Lesvigal.

  Εντάξει, το -v- (αντί για -b-) στο Lesvi
  το σώνει κάπως, αλλά

  – πώς να το πούμε κομπσά –

  Greek feta Lesvi-gal would easily make for a
  cheesy pick up line!

 222. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Θέλω να το ξαναδώ αυτό με το εσκιμώικο χιόνι, αλλά δεν προλαβαίνω.

  223 Στην κεφαλή λέει ο πρώτος στίχος της παροιμίας. Και στην ψωλή, με το συμπάθειο, ο δεύτερος

 223. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  216. Κρουσταλοβραχιονάτη
  Και «κρουσταλλίδα του γιαλού και πάχνη από τα χιόνια»
  Από τα κάλαντά μας (τση κεράς) …

  «49 λέξεις για το χιόνι»
  http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2007-2008/84-49-words-for-snow

 224. Μαρία said

  218
  Συνάδερφός σου στο άρθρο, που σου έβαλα στο ποστ για τα Φώτα, γράφει οτι τα παιδάκια περιμένουν πώς και πώς να ανοίξουν τα σχολεία, για να διηγηθούν στο δάσκαλο πώς τα πέρασαν.

 225. Corto said

  224:
  Άρα η αναφορά σε 180 έως 300 λέξεις είναι υπερβολή της wikipedia, να υποθέσω.
  Ευχαριστώ για την απάντηση!

 226. Μαρία said

  226
  Κάποιος χαντούμης θα την άλλαξε την παροιμία.

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βγήκα τώρα και τίναξα τις πιο μικρές λεμονιές απ΄το χιόνι μπας και γλιτώσουν απ΄τον παγετό.
  Αλέξη ,κει πάνω με τα χιόνια ποιες καλλιέργειες κινδυνεύουν; Σήμερα μου έλεγαν ότι στην Ηλεία μέσα στα θερμοκήπια με τα κολοκύθια βάζουνε δεύτερο και τρίτο κάλυμμα στις κολοκυθιές(θερμοκήπιο μες το θερμοκήπιο) να μην παγώσουν και είναι η εποχή που πιάνουν τις ψηλότερες τιμές.

 228. Μαρία said

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  211.Άκουσα λίγο πριν στο ράδιο ότι κάποιοι αποκλείστηκαν στην Κατεχάκη. Στην ανηφοροκατηφοριά προς Ηλιούπολη υπάρχουν προβλήματα.
  232. 🙂 🙂

 230. Γιάννης Κουβάτσος said

  228. Ότι ψοφάνε να πουν στον δάσκαλο, όταν δεν είναι απόμακρος, πώς τα πέρασαν είναι αλήθεια. Ιδίως τα κορίτσια. Αλλά μέχρις εκεί. Το άλλο είναι μάλλον υπερβολή. 😊

 231. Corto said

  233: Και συνεχίζει να χιονίζει.

 232. ΚΩΣΤΑΣ said

  230 – 234

  Αν το κόμμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπει στη Βουλή, τον Ηλία θα τον δείτε βουλευτή!

 233. ΚΩΣΤΑΣ said

  Συγνώμη, 228 – 230 στο 236

 234. Μαρία said

  234
  Άλλαξαν φαίνεται τα παιδιά. Δε θυμάμαι να αγωνιούσαμε για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το Γενάρη του ’63 δεν άνοιξαν τα σχολεία, καλή ώρα όπως και σήμερα, κι ακολούθησε καπάκι η μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών. Ευχαριστηθήκαμε χιονοπόλεμο.

 235. Πάνος με πεζά said

  Noμίζω ότι η συνθήκη που προσέφερε η σπηλιά του Παρνασσού στην τυροκομία, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα «σοβαρά» σπήλαια άλλωστε, είναι η σταθερή θερμοκρασία και υγρασία ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου (όπως π.χ. στο σπήλαιο Διρού). Είναι το ίδιο σαν να ψήνεις κέικ στο φούρνο, χωρίς ν’ ανοιγοκλείνεις την πόρτα.

 236. Πάνος με πεζά said

  Έξω, το χιόνισε καλά… Τώρα παρακαλάμε να μην πέσει κανα φορτωμένο δέντρο πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, και τον πιούμε κανονικά…

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ακούω στο ράδιο ότι η τροχαία έκλεισε την Λ.Καρέα, Κατεχάκη,Πρωτοπαπαδάκη (Γαλάτσι), Μουσών (Ψυχικό)

 238. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν πάω καλά, διαβάζω ένα βιβλίο, ρίχνω κλεφτές ματιές και στην ανάρτηση και γράφω λαμακίες.

  Ματαδιορθώνω, το σχόλιό μου 236 αναφέρεται στα σχόλια 228 και 234. Να με συμπαθάτε (κλεμμένο) 🙂

 239. Πάνος με πεζά said

  Kαι στην αναμπουμπούλα, σκάνε και οι γνωστές κλισεδούρες : «Χιονίζει ακόμα και στο Σύνταγμα». Γιατί, το Σύνταγμα τί είναι, κρατήρας ηφαιστείου;
  Ή «χιόνισε ακόμα και στο Φάληρο και τη Γλυφάδα». Μάλιστα. Ε, αφού είχανε την τέντα μαζεμένη, τί να κάνουμε;

 240. sarant said

  Βρε τι έχασα με τα χιόνια (και πόσο το χαίρομαι!)

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και την περιφερειακή Λυκαβηττού από Γλύκωνος έκλεισε η τροχαία. Εννοείται η Λ.Διονύσου ,η Πάρνηθος από νωρίς κλειστές.
  Άλλα νέα, οι γάτοι χαλάνε τον κόσμο στον κήπο. Βέβαια «και γάτος το Γενάρη» λέει το στιχάκι. Μα πώς σεξουαλίζονται μες το χιόνι,μυστήριο.

 242. Γιάννης Ιατρού said

  231: Εγώ τους είχα ρίξει ναϋλον από προχθές και με κοροϊδεύανε εδώ στη γειτονιά, που δεν είχε χιονίσει…

 243. nikiplos said

  Στον ΣΚΑΕΙ είπαν, ότι χιονίζει και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας… Δεν διευκρίνησαν τι γίνεται στη διαχωριστική νησίδα μόνο…

  🙂

 244. Γιάννης Κουβάτσος said

  236. Ναι, είναι πολύ πιθανό, γιατί στα αριστερά κόμματα υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι υποψήφιοι και εκλέγονται κιόλας όπως ο Στέφος και ο Αμανατίδης του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτά τα κόμματα δεν χρειάζεται να έχεις φουσκωμένο πορτοφόλι ή να είσαι από τζάκι για να εκλεγείς.

 245. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Γυάλινα Γιάννενα

  (στο χιόνι και στον άγριο καιρό γυάλινα και μαλαματένια.)

  Χάραζε ο τόπος με βουνά πολλά
  κι ανάτελλε τα ζωντανά του,
  καλούς ανθρώπους και κακούς, νυφίτσες,
  αλεπούδες, μια λίμνη ως κόρην
  οφθαλμού και κάστρα πατημένα.

  Θα ’ναι τα Γιάννενα, ψιθύρισα,
  στο χιόνι και στον άγριο καιρό
  γυάλινα και μαλαματένια.
  Κι όσο πήγαινε η μέρα,
  σαν το βαπόρι σε καλά νερά,
  είδα και μιναρέδες κι άκουσα
  τα μπακίρια να βελάζουν.

 246. Μαρία said

  248
  Εσύ δεν λίνκαρες τις προάλλες τη συνέντευξη του Μπάουμαν στη ρεπούμπλικα; Πέθανε σήμερα, για την ακρίβεια χτες, και 🙂 πλήρης ημερών.

 247. Γιάννης Ιατρού said

  247: Οι ρεπόρτερ θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 χρόνια προϋπηρεσία εδώ στο μπλογκ, με ένσημα, προτού προσληφθούν για live ρεπορταζ 🙂 🙂

 248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  249.Πολύ ωραίο!Πάμε και στον Καβάφη

  Καλός και Κακός Καιρός (Από τα Αποκηρυγμένα, Ίκαρος 1983)

  Δεν με πειράζει αν απλώνη
  έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα, και κρυάδα.
  Μέσα μου κάμνει άνοιξι, χαρά αληθινή.
  Το γέλοιο είναι ακτίνα, μαλαματένια όλη,
  σαν την αγάπη άλλο δεν είναι περιβόλι,
  του τραγουδιού η ζέστη όλα τα χιόνια λυώνει.

  Τι ωφελεί οπού φυτρώνει
  λουλούδια έξω η άνοιξις και σπέρνει πρασινάδα!
  Έχω χειμώνα μέσα μου σαν η καρδιά πονεί.
  Ο στεναγμός τον ήλιο τον πιο λαμπρό σκεπάζει,
  σαν έχεις λύπη ο Μάης με τον Δεκέμβρη μοιάζει,
  πιο κρύα είναι τα δάκρυα από το κρύο χιόνι.
  http://www.kavafis.gr/lections/content.asp?id=2&author_id=

 249. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Χιόνι,σεντόνι τρυφερό για του φιδιού τον ύπνο
  χιόνι και πένθιμο σκυλί, βραχνός προφήτης

  Και όμως το πιο γλυκό βιολί το παίζει ο θάνατος

  Κοιτάς απ’ το παράθυρο, καπνίζουν τα πηγάδια
  χιόνι και ανάψαν τη φωτιά στο κάτω κόσμο

  Και όμως το πιο γλυκό βιολί το παίζει ο θάνατος

  Ο κυνηγός στο πέρασμα, το σπίρτο πίνει
  το λύκο που εχίμηξε, πίσω του δεν τον βλέπει

  Και όμως το πιο γλυκό βιολί το παίζει ο θάνατος

 250. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Δημήτρη Χατζή, «Ανυπεράσπιστοι»

  Επεισόδιο από τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1947-1949 στην Ελλάδα. Η κύρια δύναμη των ανταρτών είχε συντριβεί στη Ρούμελη. Κυκλώνοντας τα βουνά, ο κυβερνητικός στρατός τραβούσε τώρα σιγά και μεθοδικά την εκκαθάριση, χτενίζοντας όλη την περιοχή κ’ εξοντώνοντας τις τελευταίες δυνάμεις τους, τσακισμένες και σκορπισμένες. Παραπάνω, στη Μακεδονία και την Ήπειρο, ο πόλεμος δεν είχε κριθεί, συνεχιζόταν μ’ όλο το πείσμα μιας τελικής αναμέτρησης που θα γινόταν σε λίγο.

  Η μικρή ομάδα των ανταρτών, δεκατισμένη και ξεκομμένη, ένιωθε πια τον κλοιό και την έσφιγγε — έκλεινε, μίκραινε γύρω της με θανάσιμη σταθερότητα. Η ξαφνική παγωνιά στο τέλος του Απρίλη — ακόμα ένας θάνατος πάνω σε κείνα τ’ αγριοβούνια. Μια τελευταία δυνατότητα εκλογής, να πάνε να χτυπηθούνε — πάλι θάνατος. Να μείνουν εκεί όσο να ’ρθουν να τους πιάσουν —αργά και γι’ αυτό— τους σκοτώνανε πια τους αιχμαλώτους, τους τραυματίες που πέφταν στα χέρια τους. Οι προθεσμίες για την παράδοση είχαν περάσει — τους σκοτώναν και τους αυτόμολους.

  Είχανε κάνει και την τελευταία προσπάθεια που μπορούσαν να κάνουν. Τραβήξανε δεξιά, μέσ’ απ’ το δάσος, να τον σπάζανε τον κλοιό, μπορεί να βρίσκαν δικά τους τμήματα. Πέσαν πάνω σε φυλάκια με πολυβόλα, τους δεχτήκαν με πυκνά πυρά. Ένας τους έπεσε πιάνοντας την κοιλιά του — θερισμένη από ριπή. Δεν μπορούσαν να τον πάρουν, να τον βοηθήσουν, τίποτα δε μπορούσανε να του κάνουν. Τον σκοτώσανε να μη βασανίζεται — έμεινε εκεί. Οι άλλοι γυρίσανε πίσω και ξαναμπήκανε στην τρύπα που τους απόμεινε.

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C131/595/3929,17351/extras/texts/index_b_08_01_chatzis.html

  [πηγή: Δημήτρης Χατζής, Ανυπεράσπιστοι. Διηγήματα, Το Ροδακιό, Αθήνα 2000, σ. 73-98]

 251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παραμύθι/ Ναπολέων Λαπαθιώτης

  Μιὰ φορὰ κι ἕνα καιρό,
  πᾶνε τώρα χρόνια,
  σ᾿ ἕνα τόπο μακρινό,
  ζοῦσαν μέσ᾿ στὰ χιόνια.

  Πάγωναν τὰ λούλουδα,
  μίσευαν τ᾿ ἀηδόνια,
  καλοκαίρι ζύγωνε
  κι ἦταν ὅλο χιόνια!

  Μάτια πάντα σκοτεινά,
  μέτωπα σκυμμένα,
  κι ἄνθρωποι δὲ βάδιζαν
  μὲ ρυθμὸ κανένα…

  Μιὰν ἀγάπη πέρασε,
  -μετὰ πόσα χρόνια;-
  καὶ τὰ μάτια δάκρυσαν
  κι ἕλιωσαν τὰ χιόνια…
  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/napolewn_lapa8iwths_poems.htm

 252. Γιάννης Κουβάτσος said

  250. Ναι. Στη μνήμη του, μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://commonality.gr/2217-2/&ved=0ahUKEwiih_6UnbbRAhWCCSwKHa73BroQFggnMAU&usg=AFQjCNFCSrHPmqL_dPTlt7XSwdOJ-Ld5lQ&sig2=QoJPyObDaI6rPrmPmtdXbw

 253. Μαρία said

  Μαύρη ειν’ η νύκτα στα βουνά
  στους κάμπους πέφτει χιόνι ……..

  Για να μη νομίζετε οτι το σχόλιο δεν είναι ποιοτικό, λινκάρω σοβαρό άρθρο http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/mnimon/article/view/7939/7711

 254. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Μπακογιάννης στο paraskhnio.gr: Είμαστε στη μέση της μάχης με τον χιονιά

  http://www.paraskhnio.gr/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-paraskhnio-gr-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84/

 255. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  ΨΑΧΝΑ: Βρέθηκε νεκρός στη χιονισμένη ταράτσα του

  http://www.egnomi.gr/article/77413/psaxna_brethike_nekros_sti_xionismeni_taratsa_toy.html?category_id=59

 256. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  η ετερογονία των σκοπών ή κάπως έτσι τέλος πάντων

 257. Pedis said


  Μόρια Λέσβου: Σκηνές θαμμένες στο χιόνι, άνθρωποι «μέσα στον πάγο, ξαπλωμένοι σαν τα πτώματα». Παρίσι: Η αστυνομία αρπάζει κουβέρτες προσφύγων για να φύγουν από το δρόμο. Το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν.

  Εκτεθειμένοι στο πολικό ψύχος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Μαλακάσα
  Χωρίς ρεύμα και θέρμανση σε Μόρια

 258. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Πτήσεις από Αθήνα(ATH) προς Μυτιλήνη (MJT) από € 42

  https://flights.aegeanair.com/el/%CF%80%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7?GS&gclid=CL3C9YuqttECFcG7Gwod1y8Iog

  τι περιμένεις;

 259. Pedis said

  Να και μία κοτσάνα για τα επόμενα μεζεδάκια

  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, υποστήριξε πως η σύλληψη της Πόλας Ρούπα «ξεδόντιασε τις ουρές της τρομοκρατίας που έχουν μείνει στη χώρα»

  Ουρολόγος με τανάλια ο Τόσκας

 260. 257,
  Κοίτα να δεις!
  (Στους βράχους δεν λέει και τώρα;)

 261. Μαρία said

  264
  Στο ποίημα ναι. Αλλά τώρα πέφτει στους κάμπους 🙂

 262. Μαρία said

 263. spiral architect said

  @261: Θα χαλούσε η αστική μας ευγένεια αν γινόταν επίταξη των ξενοδοχείων στη Λέσβο;
  Ομοίως, ωμός και αφτιασίδωτος σταλινισμός θα ήταν να πήγαινε αυτό το κάθαρμα στη φυλακή.
  (εναλλακτικά, ας κλάδευε πικροδάφνες στην Εθνική, για να κάνει και καμιά δουλειά)

 264. spiral architect said

  Φρέσκα νέα από το μέτωπο των Αμπελοκήπων: Όπως είπε και ο συνάδελφος παραπάνω χιονίζει και στα δυο ρεύματα των λεοφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Η Φειδιππίδου ανθίσταται.
  (ώρα 08:10: Χιόνι και ψοφόκρυο στο τρίστρατο)

 265. Babis said

  Αν ήταν όμως υπουργός, θα έλεγε ότι το πρόβλημα με τους μετανάστες είναι ότι δεν πεθαίνουν.

 266. spiral architect said

  Περαστικά από Μητσοτάκη;

  (και μακρυά από μας)

 267. spiral architect said

  Γιατί όλα μοιάζουν πιο ήσυχα όταν χιονίζει

 268. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πάντως ,με βροχή γίνεται! Δηλαδή, να βρέχει στο ένα ρεύμα κι όχι στο άλλο. 🙂

 269. Πάνος με πεζά said

  Όλα καλά στην Ανατολική Αττική από κυκλοφορία (δηλ, από Ραφήνα μέχρι Αγ.Παρασκευή), κι έτσι -κλαψ- γράφω από το γραφείο…

 270. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν νομίζω ότι οι θεράποντες ιατροί θα επιτρέψουν να μεταφερθούν οι ευχές του Μητσοτάκη στον τραυματία αστυνομικό. Έχουν δώσει κι έναν όρκο.
  Ελπίζω, αν συλληφθεί ο παραλίγο δολοφόνος, να μην αποδειχτεί ότι έχει ανήλικο παιδάκι, κατάκοιτη μανούλα, άπροικη αδερφή ή ότι θέλει να σπουδάσει, κι έχουμε επανάληψη των γνωστών τραγελαφικών σκηνικών.

 271. sarant said

  Καλημέρα από εδώ.
  Βιάστηκα χτες να πω ότι δεν έχει χιόνι στο Δουκάτο, το βράδυ έριξε και τόστρωσε.

 272. gpoint said

  Καλημέρα

  μήπως χιονίζει όπου πας ;

  με λίγη καθυστέρηση ;

 273. Γιάννης Ιατρού said

  275: Άσε που επειδή ήταν νυχτα μπορεί να μην φαινόταν 🙂 🙂

 274. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καθώς τίναζα το γιασεμί που κρέμεται στη γυμνή κορομηλιά μπρος στο τζάμι το πρωί από το χιόνι που πρέπει να πω ότι ήταν παραδόξως αφράτο :
  Ανωγειανό μου γιασεμί
  α δε σε κάψει χιόνι
  στον ουρανό θα φτάξουνε
  οι δροσεροί σου κλώνοι
  Καλημέρα!
  271. Μπράβο σύμπτωση!Αυτό ετοιμαζόμουν να βάλω
  https://www.thatslife.gr/relax/snow-and-calm/

 275. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  276, Τζη καλημέρα! >>μήπως χιονίζει όπου πας ;

  μου θύμισες την μαντινάδα:
  Η λάμψη από το βλέμμα τζη
  τη σκοτεινιά χαράζει
  και βρίχνει ο ήλιος πέρασμα
  κι όπου περάσει λιάζει

  Τώρα του Νικοκύρη(μονοκοντυλιά)
  Όπου πατεί κι όπου βρεθεί
  η φύση αναντρανίζει
  γ΄ή θα βροντά, γ΄ή θα φυσά
  γ΄ή θα πυκνοχιονίζει 🙂

 276. leonicos said

  @54 βιβλώσκω

 277. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Βγήκε ο υπέροχος αττικός ήλιος, και σε καμιά ωρίτσα θα εξαφανίσει τα χιόνια του ιστορικού χιονιά. Η ιστορική βλακεία πάντως των ΜΜΑ αλλά κι αυτών που τα εμπιστεύονται, δεν εξαφανίζεται με τίποτα.

 278. Γιάννης Ιατρού said

  273: Πάνος με Πεζά

  Τελευταία ενημέρωση από το μέτωπο του χιονιά:
  Μόλις αναβαθμίστηκε το βαρομετρικό χαμηλό από «Αριάδνη» σε «Σούλα»

 279. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  275.Καλημέρα Γιάννη.
  Τί σκεφτόμουν, αν τακτοποίησε έγκαιρα το πόδι του ο Δημήτρης Μαρτίνος γιατί με το χιόνι έπεσε συνωστισμός στις ορθοπ@δικές. Αφού του συνέβη,ας πούμε να πρόλαβε να βγει προ του χιονιά.Χαιρετίσματά του.
  >>Άσε που επειδή ήταν νύχτα μπορεί να μην φαινόταν
  συνεχίζεις τα ποιητικά ερεθίσματα:
  Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το …χιόνι (τρισύλλαβο) για να μένει χαϊκού 🙂

 280. Γιάννης Ιατρού said

  283: Καλημέρα Έφη (275 ;;;),
  Η περιπετιούλα του θα συνεχιστεί λίγο ακόμα, αλλά πάει καλύτερα. Μάλλον από σήμερα βράδυ ή αύριο θα τον δούμε κι απ΄εδώ, στο μπλογκ 🙂
  Τα χαιρετίσματα μεταβιβάστηκαν και ανταποδίδει τα 🙂

 281. spiral architect said

  Έλα Έφη, τσάκω μια κοντυλιά:

 282. Παναγιώτης Κ. said

  @285. Πάρτο γρήγορα το όργανο μέσα. Θα τραβήξει υγρασία και θα σκεβρώσει! 🙂

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  283, 284: Εννοείται ότι περιμένουμε με ανυπομονησία τα σχόλια του Δημήτρη Μαρτίνου, ενός εκ των συμπαθεστέρων σχολιαστών του ιστολογίου. Και πάλι περαστικά και μη χειρότερα, Δημήτρη. 😊

 284. Πάνος με πεζά said

  @ 281 : Σίγουρα ήταν ιστορικός χιονιάς για ματς του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, εγώ προσωπικά δε θυμάμαι κάποιο τέτοιο από το 80 και μετά, ας πούνε και οι άλλοι που είναι και παλιότεροι.

 285. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  288 – Πώς είχα την εντύπωση ότι ήσουν σοβαρός φίλαθλος με αρχές και επίπεδο, δηλαδή ΑΕΚτζής; 🙂 Όχι τίποτε άλλο, αλλά είχα πέι στον Ρίβα, πως είμαστε πολλοί αλλά δεν εκδηλωνόμαστε λόγο επιπέδου και αρχών. 🙂

 286. Έτσι καθαρίζουν το χιόνι, γατάκια, οι Καναδοί!

 287. Agleoras said

  «Να τους σκεφτόμαστε κι αυτούς, τέτοιες μέρες -δεν είναι μόνο γραφικό το χιόνι…» Να το πεις στην Κυρά Τασία, που είστε και απ’ το ίδιο κόμμα.

 288. sarant said

  291 Τον Μουζάλα θα εννοείς. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι εδώ και καιρό αντιπρόεδρος της Βουλής.

  ΥΓ Τα σεξιστικά του τύπου «κυρα Τασία» να μην τα λες εδώ σε παρακαλώ.

 289. Μαρία said

  294
  Πράγματι πολύ αιφνιδιαστική η επίθεση.

 290. Ριβαλντίνιο said

 291. Άρχοντες! Ζμπούτσατς όλα!

 292. Ριβαλντίνιο said

  Και παρατηρώ ότι έχουν την ίδια συμπεριφορά. «Πλατσούρισμα» μες το χιόνι και μετά άραγμα.

 293. Χρόνια εἶχα νὰ ἀπολαύσω τέτοιο χιόνι!

 294. Πάνος με πεζά said

  @ 289 : ΑΕΚτζής είμαι, αλλά ενώ όλοι θυμούνται χιόνι στα υπόλοιπα γήπεδα, στη Λεωφόρο δεν πρέπει να είχε συμβεί ποτέ (;)…

 295. Μαρία said

 296. Θέμος said

  Ό,τι έχεις μέσα σου παιδιάτικο
  σα θησαυρό να το φυλάξεις
  τους λογισμούς, τους πόθους σου άλλαξε,
  μ’ αυτό ποτέ να μην αλλάξεις.
  Όποτε της ζωής τα ψεύτικα
  κι άσχημα, σφίγγουν την καρδιά σου,
  μέσα σ’ ό,τι φύλαξες παιδιάτικο
  θα βρίσκεις την παρηγοριά σου.
  Κι όταν χλωροφυλλιάσει η όψη σου
  και στα μαλλιά σου πέσουν χιόνια,
  μόνο ό,τι φύλαξες παιδιάτικο
  θα μείνει απείραχτο απ’ τα χρόνια.

  ================
  Γεώργιος Δροσίνης

 297. spiral architect said

  Χθεσινή φωτό από drone:

 298. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  40 πόντοι, με το σχώριο, χίονι στα Γιάννενα σήμερα. Νόμιζα θα τη γλιτώναμε, αλλά «ήρθ’ ο διάολος καταή» που λέγαν οι παλιοί.

 299. Γιάννης Μ. said

  302:

  Το χιόνι παγώνει, το παγόνι δεν χιόνει.

  Από που είναι αυτό; Ωραίο.

  Μιλάει αυτή τη στιγμή ο Μπουτάρης στον Σκάι για το αλάτι που παγώνει …

  Κι από κάτω του γράφουν:

  Το αλάτι παγώνει, το παγόνι δεν αλάτει
  (αν το διάβασα καλά)

  Καπάκι κι ο Τζιτζικώστας που τον σχολιάζει

  -Το αλάτι δεν παγώνει. Εκτός αν έχουν στη Θεσσαλονίκι αλάτι Ιμαλαΐων

 300. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  300 – Επιτέλους κι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, που είδε φυσιολογική αυτή την χιονόπτωση, κι όχι σαν το τέλος του κόσμου.
  Βρε μήπως ζεί ανάμεσά μας;☺

  301 – Θυμάμαι ότι έχει συμβεί παλιά δυό τρείς φορές αλλά δεν θυμάμαι σε ποιά
  παιχνίδια, αυτό όμως δεν έχει σημασία ( ποιός μουρλός ασχολείται με το βαζελοπαρελθόν) το σημαντικό είναι που είσαι ΑΕΚτζής.☺

  302 – Περίμενα από σένα να δείχνεις μεγαλύτερο σεβασμό στον ΜΕΓΑΛΟ μας διανοούμενο, αν σε Ραμφίσει τώρα θα φταίει αυτός;☺

  Υ.Γ – Μάλλον κλεμμένο το έχει από τον συγχωρεμένο Καλαμίτση, « το πεπόνι παγώνει, αλλά το παγώνι δεν πεπόνι.☺

 301. Σχετικά με τις φωτογραφίες από το Χόλιγουντ, εγώ έχω να παρατηρήσω την σταδιακή χειροτέρευση της ποιότητας του περιβάλλοντος:

  – Στην φωτογραφία του Γρηγόρη, ο λόφος είναι πράσινος, χωρίς κεραίες.

  – Στην φωτογραφία του Γς, το πάνω μέρος του λόφου είναι αποψιλωμένο, και έχει φυτρώσει μια κεραία.

  – Τέλος, στην τωρινή φωτογραφία, ολόκληρος ο λόφος είναι αποψιλωμένος, ενώ η κεραία έχει θεριέψει και έχει βγάλει κλαδιά και παρακλάδια.

  Χάλια η ποιότητα ζωής στο Λος Άντζελες.

 302. Mπούφος said

  Σιχαινομαι τα χιόνια όπως οι γάτες το νερό. Και άμα κλείνεσαι μέσα, τουρτουρίζοντας, η πιο μεγάλη χαρά ποια είναι; Το διάβασμαα!

  http://www.kathimerini.gr/891157/article/politismos/vivlio/periodiko-gia-toys-rektes-ths-noyar-logotexnias

 303. sarant said

  309 Αχ, τόχασα αυτό

  304 Φοβερή φωτογραφία!

 304. spatholouro said

  302
  Για εξήγησέ μας το λίγο αυτό, Μαρία, γιατί έτσι ορφανό κρίμα είναι…

 305. 311
  Μάλλον επειδή ο Ράμφος βγαίνει και λέει τα πιο προφανή και αυτονόητα πράματα σα νάναι τίποτα μεγάλες ιδέες.

 306. Μάντις said

 307. Πάνος με πεζά said

  @ 304 : Kαλά, τόσο ψηλά τα σηκώνουν τα drones; Κι αν μείνει από μπαταρία, έχει αλεξίπτωτο ή πέφτει κι όποιον πάρει ο Χάρος;

 308. 315

  Δεν έχει αλεξίπτωτο, βέβαια. Αλλά τα καλά ντρόνια έχουν σύνδεση με το τηλεχειριστήριο, έτσι ώστε ο χειριστής/φωτογράφος να βλέπει ακριβώς τι φωτογραφίζει, καθώς και διάφορες παραμέτρους της πτήσης (ταχύτητα, απόσταση, κατεύθυνση, μπαταρία). Έτσι μπορεί να κάνει τη δουλειά του πολύ γρήγορα.

  Τούτος εδώ ο Νεοζηλανδός δασοκόμος/κριαράρχης χρησιμοποιεί το ντρόνι του (και) για να σαλαγάει τα πρόβατα πίσω στο μαντρί. https://www.youtube.com/watch?v=Jj3Xs7-_G0I

 309. ΓιώργοςΜ said

  316 Πωπώ! Οι συνάδελφοί σου ποιμενικοί πρέπει να βλέπουν με τρόμο το φάσμα της ανεργίας να πλησιάζει! 🙂
  Στην Αστραλία και τα πέριξ πάντως έχω την εντύπωση πως χρησιμοποιούσαν μέχρι και κανονικό ελικόπτερο για να σαλαγάνε τα (χιλιάδες) πρόβατα που βοσκούν σε απέραντες εκτάσεις.

  315 Οι μπαταρίες δεν τελειώνουν «μπαμ και κάτω», χάνουν σιγά-σιγά ισχύ. Υπολογίζοντας όμως το κόστος και του ντρον και της κάμερας, ο φωτογράφος είναι συνήθως ΠΟΛΥ προσεκτικός. Άλλωστε (το έχουμε νομίζω πει κι εδώ), η καινούρια μόδα απαιτεί, εκτός από δεξίωση στο Κτήμα Χατζηπαπακαρατσοπάνη, βιντεοσκόπηση (και δη των πυροτεχνημάτων) από αέρος. Τι του λείπει του ψωριάρη…

 310. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τα χαμόγελα και τα αστειάκια θα κοπούν όταν θα αρχίσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες με τις ιπτάμενες συσκευές, οι παρακολουθήσεις κρατικές και ιδιωτικές έχουν αρχίσει από καιρό.

 311. sarant said

  318 Πριν από μήνες πετούσαν δρόνοι πάνω από μνημεία του Παρισιού και η αντιτρομοκρατική είχε μπει σε συναγερμό. Δεν θυμάμαι τι απέγινε τελικά.

 312. 319 Το ίδιο έγινε πριν κάτι μήνες και στο ΓΕΕΘΑ.
  Όσο αυξάνονται τα ντρόνια, τόσο τα συναντάς κι εκεί που δεν πρέπει, πχ κοντά σε αεροδρόμια. Έτσι έχει αρχίσει να «κανονικοποιείται» η κατοχή και ο χειρισμός τους, με άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα χειρισμού. Σε λίγα χρόνια, θα υπάρχουν απαγορευμένες περιοχές και καθορισμένα δρομολόγια, σαν τους εμπορικούς αεροδιαδρόμους.

  318 Λάμπρομ’, τα εμπορικά ντρόνια δεν μπορούν να σηκώσουν σοβαρό βάρος. Το πολύ μια κάμερα 3-4 κιλών. Ως εκ τούτου είναι ακόμη απίθανα ως τρομοκρατικά όπλα. Και με την «κανονικοποίηση» που λέω στο Νικοκύρη, θα ελέγχεται και η αγορά τους. Τα κρατικά ντρόνια, βεβαίως, σκοτώνουν αβέρτα σε Αφγανιστάν και Υεμένη με πυραύλους αέρος-εδάφους.

 313. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  318 – Απ’ όσο θυμάμαι δεν έγινε τίποτα τελικά.

  319 – Σκύλε με μισή λίβρα tnt η μία C4 ξέρεις τι μπορείς να κάνεις;
  Εξ άλλου για τρομοκράτες λέμε, λές να έχουν πρόβλημα να βρούν κρατικό; αφού τα κράτη που τους ελέγχουν τους προμηθεύουν υλικό. Όσοι παρακολουθούν την τεχνολογική εξέλιξη, γνωρίζουν πως υπάρχουν δρόνοι ( θα ακολουθήσω τον Νικοκύρη☺) σε μέγεθος μικρού εντόμου όπως μύγας, για τα μη ιπτάμενα βέβαια, η σμίκρινση έχει φτάσει ακόμα και σε ατομικό επίπεδο, ενώ ήδη υπάρχουν νανοσυσκευές που μπορούν να λειτουργήσουν σαν αυτόνομη ομάδα.
  Θα μας τσιμπάει το κουνούπι, και δέν θα ξέρουμε αν είναι αληθινό ή το έστειλε η πεθερά μας να μας πιεί το αίμα.☺

 314. Πάνος με πεζά said

  Γιατί κάτι μου λέει ότι η Κρήτη δε θα γνωρίσει drones; Ή μάλλον, τα όποια drones θα πάρουν τη θέση των πινακίδων;

 315. Λες να εκπαιδεύσουν αητούς; https://www.youtube.com/watch?v=tKNN49idCUo

 316. Ωραίος ο φούρναρης στα Τρίκαλα! https://www.youtube.com/watch?v=rChKYfR5GWs

 317. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί μου την πάγωσες αυτή την αλατιέρα
  http://www.imerodromos.gr/ti-mou-tin-pagoses-afth-tin-alatiera/

 318. Για τα ντρόνια, που λέγαμε.

  Ρίψη σμήνους 103 drones από τρία αμερικανικά μαχητικά F/A-18 Super Hornet

  http://www.naftemporiki.gr/story/1192378/ripsi-sminous-103-drones-apo-tria-amerikanika-maxitika-fa-18-super-hornet

  Τα σμήνη δρόνων λειτουργούν συλλογικά και αυτόνομα, με εξειδικευμένους ρόλους, πχ, άλλα κάνουν αντιπερισπασμό, άλλα μεταδίδουν πληροφορίες στο ανθρώπινο αρχηγείο και μερικά έχουν ρόλο καμικάζι, που φορτωμένα με εκρηκτικά, πέφτουν στο εχθρικό πλοίο ή αεροσκάφος. Ήδη έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται και στολίσκοι δρόνων από μικρά, ευέλικτα σκάφη που επικοινωνούν μεταξύ τους και παίρνουν τις βέλτιστες αποφάσεις.

 319. Γς said

  Από ανακοίνωση του ΟΣΕ:

  «Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει στον ΟΣΕ μετά από την λαίλαπα του 2011 (1000 υποχρεωτικές μετατάξεις, αγωνίζεται εδώ και 5 ημέρες χωρίς διακοπή και ανάπαυση να κρατήσει το δίκτυο ανοιχτό»

 320. Γς said

  Μαζιώτης: «Κοντονής και Τόσκας θέλουν μία σφαίρα στο κεφάλι»

  Που τους είχε ευχαριστήσει ο συνήγορος της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μετά την απόφαση των εισαγγελικών Αρχών να αναθέσουν την επιμέλεια του εξάχρονου παιδιού τους στη μητέρα της Ρούπα.

  Τι να πει κανείς για το παιδί της αλληνής…

 321. Γς said

  Κόντρα κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας για το επίδομα θέρμανσης

  Εχουν ξεπαγιάσει…

 322. Μπούφος said

  314 φοβερή φωτογραφία!

 323. Γς said

  313:

  Ρε τι κάνει ο άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του…

  Καλά εσύ πιστεύεις ότι ρώτησε 25 νεαρά άτομα και κανένα δεν γνώριζε πόσα εκατομμύρια είναι το δισεκατομμύριο.

  Για να μαζέψει αυτές τις 25 λανθασμένες ερωτήσεις πρέπει να έκοψε τουλάχιστον εκατό σωστές.

 324. Γς said

  Φρέσκο Αλάτι Ιμαλαΐων

 325. spatholouro said

  312
  Αγαπητέ Σκύλε, όσοι τυχόν έχουν μπουχτίσει από τα φερόμενα ως «προφανή και αυτονόητα» που λέει κάθε τόσο ο Ράμφος σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ας επισκεφθούν και τα βιβλία του να χορτάσουν το δυσικανοποίητο μεράκι τους, αντί να επιδίδονται σε αυτεπίστροφους εξυπνακισμούς.

 326. gpoint said

  Αυτός ο Ράμφος…στον Απόλλωνα δεν έπαιζε φορ ; ή στον Ηρακλή ;

 327. spatholouro said

  Ναι, ναι… θαρρώ στον Ηρακλόλλωνα…μετά βαρέθηκε το κλωτσοσκούφι και το έριξε στο κλωτσογράφι…

 328. 307, …το πεπόνι παγώνει, αλλά το παγώνι δεν πεπόνι.☺ …

  Παγωνιώδες δίλημμα!

 329. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  334 – ☺☺☺

  335 – Spatholouro, διανοούμενος δεν είναι όποιος ζεί στον κόσμο του, αλλα θα έλεγα αυτός που θέτει τις σωστές ερωτήσεις. Δυστυχώς οι δικοί μας οργανικοί ( όπως θα τους έλεγε κι ο Γκράμσι☺) διανοούμενοι, δίνουν μόνο τις λάθος απαντήσεις, ίσως γιατί για τις σωστές ερωτήσεις, χρειάζεται κριτική ικανότητα και σκέψη. Έξι ολόκληρα μνημονιακά χρόνια, χορτάσαμε εκωφαντική διανοουμενίστικη σιωπή, που την τάραξαν μόνο κάποια χουντικά ξεπλύματα, κάποιες άναρθρες κραυγές για την καταστροφή της χώρας από την κατάργηση του πολυτονικού, και την σωτηρία της με την επιστροφή στην καθαρεύουσα και στον βυζαντινό χριστιανισμό, ακόμα και σαν παράρτημα της Τουρκίας.
  Στην εποχή της εξειδίκευσης, η διανόηση μετριέται με πτυχία, όσα πιο πολλά, τόσο πιο διανοούμενος, άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μέγας διανοητής.
  Καλημέρα

 330. Γς said

  331:

  Ο φάμελλος στον ΣΚΑΙ τώρα
  στους Αταίριαστους, που σχολιάζουν αυτό το βίντεο:

  -Ενα δισεκατομμύριο είναι ένα εκατομμύριο εκατομμύρια

 331. Γς said

  >Ο φάμελλος

  Ο Σωκράτης Φάμελλος

 332. 338, …Ενα δισεκατομμύριο είναι ένα εκατομμύριο εκατομμύρια…

  Παλιότερα το βρετανικό δις ήταν πράγματι
  1 000 000 000 000

  Ακολούθησε Μπρέντρυ.

  Πληροφορίες εντός, με
  συνεννόηση Λοΐζο.

 333. Μάντις said

  331

  Γs

  δεν το είχα σκεφτεί…όμως..
  και αυτό να έγινε και πάλι…οι απαντήσεις αχαρακτήριστες!

 334. sarant said

  331 Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα, ότι έχει κόψει όσους απάντησαν σωστά.

 335. gpoint said

  # 340

  Αν θυμάμαι καλά και στην δεκαετία του 30 το δισεκατομμύριο είχε (την σωστή από κάποια νοηματική μεριά) την αξία 1 000 000 000 000 και την (λάθος νοηματικά από όλες τιςπλευρές ) αξία 1 000 000 000. ΄Τελικά επικράτησε η λάθος νοηματικά ονομασία για το δις και εγεννήθη ημίν τρις μάλλον με συμμόρφωση πρός το μίλιον, μπίλιον, τρίλιον όπου βέβαιια το μίλιον δεν είχε νοηματική αξία όπως το δικό μας εκατμμύριο (από τον Καποδίστρια η ονομασία, νομίζω)

 336. gpoint said

  Δεν έχω δει το βιδδεο με τις απαντήσεις αλλά από την εμπειρία μου στα σχολεία να σκεφθεί κάποιος πως ένα δις είναι χίλια εκατομμύρια δεν έχει περισσότερες από 10 % πιθανότητες κι αυτές με πολλή αβάντα

 337. 344

  Gpoint δισεκατομμύρια δεν έχουμε αλλά στον Κορινθιακό έχει βγάλει μια πανσέληνο, μα μια πανσέληνο!

 338. Γς said

  344:

  Σιγά ρε Πσαρά μου. Μην είσαι υπερβολικός.

  Ασε τις πιθανότητες και ρώτα όσους έχεις δίπλα σου και παραδίπλα σου.

  Σους 10 σταμάτα καΙ γράψε μας τα αποτελέσματα.

  Στοιχηματίζω ένα ποσοστό πάνω από 60-70 % των σωστών απαντήσεων.

  ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

  Κι όποιος άλλος θέλει να το κάνει τώρα

 339. Πέπε said

  343:
  Σωστό από κάποια πλευρά εννοεις, Τζι, ότι «δις εκατομμύριο» μπορεί να εκληφθεί ως «εκατομμύριο επί εκατομμύριο» (έστω κι αν κανονικά θα έπρεπε σημαίνει δύο εκατομμύρια), σωστά κατάλαβα;

  Και όμως, και η έννοια που επικράτησε έχει μια κάποια λογική: δες το όχι σαν «δις εκατομμύριο» αλλά σαν «(δις εκατόν) μύρια»: εκατό επί εκατό επί μύρια = δέκα χιλιάδες επί δέκα χιλιάδες = 100.000.000….

  Φτου γαμώτο! Δε βγαίνει!

  …….Δίκιο έχεις Τζι.

 340. Γς said

  346:

  Κάνω το πείραμα τώρα στο Fb.

  «Εχουμε μια συζήτηση εδώ και κάνω μια έρευνα. θα μου απαντούσατε αμέσως σε μια απλή ερώτηση αριθμητικής;»

  [ναί]

  «Πόσα εκατομμύρια είναι το δισεκατομμύριο; Αμέσως!»

  Οι σωστες απαντήσεις βροχή

  Αναμενόμενο βέβαια. Φιλαράκια μου είναι…

 341. Μαρία said

  247
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/06/26/2ekat/ Δες και στα σχόλια.

 342. Μαρία said

 343. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  346 – Έκανα τώρα το τέστ στην οικογένεια, Παπέν και κορίτσια, οι σωστές απαντήσεις ήταν 100% !!! Είμαστε μαθηματική οικογένεια. 🙂
  Kι εγώ θεωρώ υπερβολικό το 10% του Gee, κυρίως γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με σχολική γνώση, αλλά καταβάσην αριθμό για χρήματα, δηάδή ο μέσος μαθητής έχει ακούσει και δεί δισεκατομμύρια φορές για τα δισεκατομμύρια που μας λένε πως χρωστάμε, και για τα δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής ή από την διαφθορά των πολιτικών, ε όσο να πείς, κάτι έμαθαν, άλλωστε η εμπειρική γνώση αποτυπώνεται καλύτερα στο μυαλό, ανεξαρτήτως αν δεν θα δούν ποτέ τους δισεκατομμύριο στα χέρια τους. 🙂

 344. 349,
  Καλά, έχουν ειπωθεί πλέον τόσα σ’ αυτό το
  ιστολόγιο, που έχουμε γίνει σαν το
  ανέκδοτο με τα ανέκδοτα, που
  λεγόντουσαν μόνο με το νούμερό του το καθένα:

  – 13
  – Χα-χα-χα! Και σε μιαν άλλη δόση: 217.
  – Πολύ γέλιο!

  κλπ κλπ

  (Και θα ρωτήσει ο
  αυτοαναφορικός εξεταστής:
  Ποιο είναι το
  νούμερο του ανέκδοτου για όλα τα
  αριθμημένα ανέκδοτα
  😉

 345. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  336.>> 307, …το πεπόνι παγώνει, αλλά το παγώνι δεν πεπόνι.☺ …
  Παγωνιώδες δίλημμα!
  Παγωνιώδες (πε)πόνημα 🙂

 346. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Ποιο είναι το
  νούμερο του ανέκδοτου για όλα τα
  αριθμημένα ανέκδοτα

  και ήταν το τελευταίο πράμα που άκουσε-καθώς έσκασε απ΄τα γέλια

 347. gpoint said

  # 348,351

  Καλά αφού επιμένετε αλλάζω το ποσοστό, το κάνω 10,05%

 348. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  355 – Ενδιαφέρον θα είχε μια έρευνα ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφώσεως, ποιός γνωρίζει τι είναι τα παράγωγα, εγώ δίνω ενα ποσοστό 0,5% και παλι πολύ μου φαίνεται. Απ΄όσους πολλούς έχω ρωτήσει μέχρι τώρα, αρκετοί τα έχουν ακούσει αλλά κανείς δεν ξέρει τι είναι πραγματικά, «κάτι στο χρηματιστήριο δεν είναι;» η πιο συνηθισμένη απάντηση μετά το δεν ξέρω. Γίνεται το πιο τρελό «πάρτυ» στην πλάτη των λαών στην ιστορία του είδους μας, κι οι λαοί ακούνε τα ΜΜΑ, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους πολιτικούς απατεώνες. Δύσκολο να το βλέπεις και να μένεις ψύχραιμος και ισορροπημένος.

 349. gpoint said

  # 356

  Εκανα ένα τεστ σπίτι μου ρώτησα εμένα τι είναι τα παράγωγα και την εικόνα μου τον καθρέπτη…100% επιτυχία στις απαντήσεις, βέβαια έχουμε θητεύσει στο χρηματιστήριο τω καιρώ εκείνω πριν εμφανισθούν ταπαράγωγα και τα κάνουν όλα μούτι…
  Προσπάθησα να μεγαλώσω το δείγμα αλλά η Κλάρα (η γάτα μου) μου δήλωσε πως δεν συμμετέχει σε γκάλοπ, το βρίσκει πολύ άλογο…

 350. Πέπε said

  @351:
  > > Kι εγώ θεωρώ υπερβολικό το 10% του Gee, κυρίως γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με σχολική γνώση, αλλά καταβάσην αριθμό για χρήματα, δηάδή ο μέσος μαθητής έχει ακούσει και δεί δισεκατομμύρια φορές για τα δισεκατομμύρια που μας λένε πως χρωστάμε, και για τα δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής ή από την διαφθορά των πολιτικών, ε όσο να πείς, κάτι έμαθαν, άλλωστε η εμπειρική γνώση αποτυπώνεται καλύτερα στο μυαλό, ανεξαρτήτως αν δεν θα δούν ποτέ τους δισεκατομμύριο στα χέρια τους.

  Θα το έθετα λίγο αλλιώς Λάμπρο:

  Λες ότι αφορά αφενός σχολικές γνώσεις, αφετέρου χρήματα.

  Κανείς δεν έχει δει δισεκατομμύριο ούτε από ευρώ ούτε από φιστίκια (δε νομίζω να μπορεί κανείς να υπολογίσει με μια ματιά παραπάνω από 4-5 φιστίκια, ή οτιδήποτε άλλο, οπότε και να το δει το δισεκατομμύριο δε θα το συλλάβει). Άρα το εμπειρικό το βγάζουμε από την κουβέντα. Θεωρητικό νούμερο είναι.

  Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, είναι -αν μου επιτρέπεται η έκφραση- ακόμη πιο θεωρητικό. Είναι αυτό ακριβώς που λέμε «αστρονομικό νούμερο»: εμφανίζεται σε απίθανους τομείς όπως η αστρονομία (ή οι περιουσίες κάποιων άλλων ή τα εθνικά χρέη), αλλά ποτέ στην τσέπη μας. Κι εγώ που ξέρω πόσα εκατομμύρια είναι το δισεκατομμύριο, δε σημαίνει ότι συλλαμβάνω και το πρακτικό νόημα ενός χρηματικού ποσού σε δισεκατομμύρια.

  Άρα μένουμε με τη σχολική γνώση.

  Αλλά ρε παιδιά, όλοι μας δεν έχουμε βρεθεί κάποτε σε μία συζήτηση περί ανέμων και υδάτων του τύπου «τόσα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν από τόσα [δεν ξέρω τι, ας πούμε φιστίκια], σύνολο τόσα»; Δηλαδή, ακόμα και σε θεωρητικές εφαρμογές σχολικών γνώσεων, κάπου θα σου προκύψει να τη χρησιμοποιήσεις τη λέξη με γνώση της σημασίας της; Μπορεί να μην έχει σχέση με δικά μας λεφτά, μπορεί να είναι μια συζήτηση του αέρα, μπορεί να είναι για μεγαμπάιτ και κιλομπάιτ ή για γραμμάρια, κιλά και τόνους, αλλά πόσο πιθανό είναι να μην του έχει τύχει του άλλου ποτέ;

  (Το συμπέρασμά μου Λάμπρο είναι το ίδιο με το δικό σου βέβαια, αλλά από λίγο άλλο δρόμο.)

 351. sarant said

  350 Τρολιά, έτσι;

 352. 357, … ρώτησα εμένα τι είναι τα παράγωγα …

  Θυμάμαι στην τελευταία τάξη του γυμνασίου καλός φίλος του κλασικού μού έλεγε πως τα μαθηματικά του κλασικού δεν τού ήταν βάρος:
  «Μόνον αυτά τα παράγωγα με μπερδεύουν λίγο»….

 353. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  357 – Πονηρή η Κλάρα. 🙂

  358 – H αλήθεια βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, για να φτάσει κανείς σ΄αυτήν υπάρχουν πολλές διαδρομές, όποιος λέει πως γνωρίζει την μοναδική διαδρομή, είναι ή απατεώνας ή ηλίθιος. 🙂

 354. 358, …Κανείς δεν έχει δει δισεκατομμύριο ούτε από ευρώ ούτε από φιστίκια…

  Σωστή η εκτίμηση, νομίζω.
  (Εκτός, ίσως από μεγαλοπαρανόμους;)
  Σε προσομοίωση:

 355. Μαρία said

  359
  Όχι βέβαια. Απορώ πώς σου πέρασε κάτι τέτοιο απ’ το μυαλό 🙂

 356. 358,
  Βέβαια, το περισσότερο χρήμα στον κόσμο (πάνω από 90%) δεν είναι σε χαρτί ή μέταλλο, αλλά πληροφορία στην μνήμη κάποιου υπολογιστή.
  Ειδικά το πολύ χρήμα.

 357. Πέπε said

  …Συνεχίζω τις σκέψεις σετικά με το βιντεάκι για το δισεκατομμύριο:

  Δείχνει κάπου δυο κοπέλες που προσπαθούν να το υπολογίσουν μετρώντας μηδενικά. Άρα ξέρουν τη σωστή μέθοδο (έστω μία σωστή [@Λάμπρο 😉 ]). Αποτυγχάνουν και αυτές. Γιατί;

  Λογική απάντηση: γιατί κόμπλαραν. Αν κάθονταν με την ησυχία τους χωρίς την κάμερα μες στα μούτρα, ακόμη και χωρίς χαρτί και μολύβι, είναι πολύ πιθανό να το έβρισκαν σωστά.

  Συμπέρασμα: κάποιοι απάντησαν κομπλαρισμένα και απέδωσαν κάτω από τις δυνατότητές τους. Άρα, αυτό μπορεί να συνέβη και σ’ άλλους, δυνητικά ακόμη και σε όλους.

  Είναι πιθανόν οι δυνατότητες όλων να ήταν μεγαλύτερες από τις παπαριές που απήντησαν;

  Εγώ λέω ναι, είναι πιθανόν. Για παράδειγμα, όσοι είπαν ότι ένα τρις είναι τρία δις, είναι πιθανόν να έχουν ακούσει τις φράσεις «δύο δισεκατομμύρια, τρία δισεκατομμύρια, τέσσερα δισεκατομμύρια», και άρα να ξέρουν ότι τα δισεκατομμύρια, τουλάχιστον στην αρχή, τα μετράμε ένα ένα και ότι δεν υπάρχει ειδική έκφραση για τα τρία δισεκατομμύρια, όπως δεν υπάρχει για τις τρεις χιλιάδες. Άνθρωπος που να μην το ξέρει αυτό (άσχετα αν έχει την ετοιμότητα να το πει) είναι σίγουρα πολύ πιο σπάνιος από άνθρωπο που να τα χάνει μπροστά στις κάμερες.

  Παρομοίως, όλοι είναι πιθανόν να έχουν ακούσει εκφράσεις όπως «ένα εκατομμύριο εφτακόσες χιλιάδες» ή «ένα δισεκατομμύριο οχτακόσα πενήντα εκατομμύρια», αλλά όχι «χίλια εκατομμύρια» ή «χίλια δισεκατομμύρια» ή «ένα εκατομμύριο εκατομμύρια». Τι διάβολο, εδώ δε μιλάμε για μαθηματικά, ούτε για οικονομικά, μιλάμε για λεξιλόγιο.

  Όθεν, ακόμη και χωρίς να υποψιαστούμε ότι υπήρχαν σωστές απαντήσεις που κόπηκαν από το βίντεο, ακόμη και χωρίς να μπλέξουμε στη συζήτηση αν το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, και πάλι φαντάζει τελείως πιθανό το βίντεο να μην είναι αντιπροσωπευτικό των πραγματικών γνωσεων έστω των νεαρών θαμώνων της Ερμού (ότι, δηλαδή, ξέραν καλύτερα απ’ όσο είπαν).

 358. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  365 – Δεν έχω δεί το βίντεο γιατί τέτοιες «έρευνες» τις θεωρώ ηλίθιες και στημένες και δεν τις παίρνω στα σοβαρά, είναι σαν τις απαντήσεις που έδιναν τα παιδιά στις παρελάσεις π.χ στις 28 – 10 γιορτάζουμε την επανάσταση του 21, χαβαλέ έκαναν τα παιδιά ( αν δεν τους είχε υποσχεθεί καφέ ο ρεπόρτερ☺)
  κι οι μεγάλοι που σκοτώνουν την ανοία τους στην τηλεόραση, βρήκαν ευκαιρία να πούν πόσο καλύτερα γράμματα μάθαιναν στην εποχή τους. Γιαυτό έγιναν τόσο έξυπνοι, που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τους δουλεύουν τα «χαζά»
  παιδιά.☺
  Καληνύχτα

 359. Πέπε said

  Λάμπρο, τέτοια βίντεο που λες για το τι γιορτάζουμε σε κάθε επέτειο δεν είναι και πολύ πλασματικά, μπορώ να σε διαβεβαιώσω «μετά λόγου γνώσεως» κι εγώ. (Τσιμπάω την ωραία έκφραση που μου θύμισε κάποιος προηγούμενος σχολιαστής. 🙂 )

  Ανεξάρτητα από το τι χρήση θα κάνει ο κάθε αυτάρεσκος μεγαλύτερος (στον καιρό μας ήταν αλλιώς…).

 360. μια πάπια μια ποια πάπια; said

  άσχετο…είδε κανείς την ταινία silence του Σκορτσέζε;

 361. Μαρία said

  Ούτε αυτό είναι τρολιά.

 362. Γιάννης Μ. said

  The Exorcist

 363. Γιάννης Μ. said

  Διαβάζω:

  «η προσφυγική κρίση, άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στους άλλους – συμπεριλαμβανομένων των αδέσποτων σκύλων του νησιού»

  Η συγκεκριμένη καφετέρια βρίσκεται στο νησί της Λέσβου και οι ιδιοκτήτες ανοίγουν τις πόρτες του κάθε βράδυ για να βρουν καταφύγιο από το κρύο οι αδέσποτοι σκύλοι.

  Και μιλάμε για την Λέσβο, όπου και η Μόρια

 364. Γιάννης Μ. said

  Και μια καλύτερη πόζα:

 365. gpoint said

  # 358

  «δε νομίζω να μπορεί κανείς να υπολογίσει με μια ματιά παραπάνω από 4-5 φιστίκια, ή οτιδήποτε άλλο»

  Μέχρι το 7 έχει σχετικά καλή αντίληψη ο μέσος άνθρωπος από κεί και πάνω χρειάζεται ταλέντο ή εξάσκηση όπως έχουν (είχαν) οι γκρουπιέρηδες στο καζίνο το 1969 που πήγα για τελευταία φορά. Το δικό μου συμπέρασμα στηρίζεται περισσότερο στην δυσκολία που έχει ο μέσος άνθρωπος στο να κατανοήσει σχέσεις μικρών αριθμών τους οποίους γνωρίζει καλά όπως π.χ συμβαίνει με τα κλάσματα όπου πέρα από το μισό και το μισό του μισού όλα τα άλλα είναι μαγικά πράγματα (άντε με το ζόρι να καταλάβουν και το ένα τρίτο).Οταν λοιπόν τα δύο έβδομα είναι ξένη ήπειρος γιατί να ξέρει πόσα εκατομμύρια είναι το δις ; Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με τους δεκαδικούς αλλά γι αυτούς έχει μια εικόνα στον χάρακα ή την ζυγαριά.
  Εχοντας μια πείρα με τις γάτες έχω διαπιστώσει πως γι αυτές απλά δεν υπάρχουν αριθμοί δεν υπάρχουν ένα, δυο, τρία γατάκια αλλά μόνο γατάκια και οχι γατάκια. Ισως γι αυτό μας τουμπάρουν τόσο εύκολα …

 366. Γς said

  373:

  Καλημέρα Πσαρά

  >Εχοντας μια πείρα με τις γάτες έχω διαπιστώσει πως γι αυτές απλά δεν υπάρχουν αριθμοί δεν υπάρχουν ένα, δυο, τρία γατάκια αλλά μόνο γατάκια και οχι γατάκια. Ισως γι αυτό μας τουμπάρουν τόσο εύκολα …

  Πολύ σοφό
  κι ας μην το κατάλαβα.

  Και κάτι δικά μου γατάκια:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/11/5.html

 367. spiral architect said

  @350, 359: Καθόλου! Η ανικανότητα και η παλαιόθεν η δηθενιά μεταφράζεται σε «ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση».

  (μη χέσω)

 368. Γς said

  371, 372:

  Συγκρίνεις ανόμοια.

  Εναν φιλόζωο επαγγελματία με τον Μουζάλα

  Ασε που οι φωτογραφίες δεν έχουν να κάνουν με την κακοκαιρία των ημερών. Είναι πολύ μπαγιάτικες. Πριν κανά μήνα και βάλε, όταν εσκαγε ο τζίτζικας

 369. Γς said

  376:

  Σαν τον Spiral Architect (Σχ. 276) που μπλέκει τις τσίχλες με τους μετανάστες [στο λίκνο του]

 370. Γς said

  >Σχ. 276

  φτου!

  Σχ. 375

 371. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Κι όμως,.στην Κύπρο στο βιβλίο μαθηματικών 6ης δημοτικού γράφει ότι το δισεκατεμμυριο είναι 10^12 δηλαδή 1 εκατομμύριο εκατομμύρια . Αυτό δε λέει ψηφίστηκε από τη Βουλή των αντιπροσώπων στα πλαίσια του κανονισμού περί μέτρων και σταθμών 1990-2010… Δεν κάνω καθόλου πλάκα!

 372. Πάνος με πεζά said

  Kαι όσοι διαβάζαμε στα νιάτα μας «Αγόρι», θυμόμαστε και αυτό το κομικ, με τον ελληνικό τίτλο «Δισεκατομμυριούχοι».
  http://vignette1.wikia.nocookie.net/britishcomics/images/a/af/Bumpkin.jpg/revision/latest?cb=20141220153005

 373. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  376: Γς
  …Ασε που οι φωτογραφίες ………..Είναι πολύ μπαγιάτικες. Πριν κανά μήνα και βάλε, όταν εσκαγε ο τζίτζικας…

  Καλά το υποπτεύθηκες Γς μου, αλλά όχι μήνα, δύο χρόνια πρίν !!! εδώ

 374. ΓιώργοςΜ said

  381 Χώρια που είναι δύσκολο να φωτογραφίσει κανείς τα ξενοδοχεία ή τα πρόχειρα καταλύματα που δεν παραχωρήθηκαν, δεν επιτάχθηκαν ή δεν κατασκευάστηκαν, αντίστοιχα (οποιοσδήποτε κι αν έχει την ευθύνη γι’ αυτό).

 375. sarant said

  369: !

  379 Μπλέξανε με το billion ;

  382 Ε ναι

 376. Μπούφος said

  Ερώτηση, απαντάει όποιος γνωρίζει: Ο Γς , ο Gpoint, και ο Ριβαλντίνιο , και ο Σκύλος, έχουν το ίδιο ακριβώς DNA?

 377. Πέπε said

  @379:
  Από χτες που το σκέφτομαι, έχω πλέον πεισθεί ότι όλη η συζήτηση δεν αφορά αριθμούς αλλά λέξεις (τις λέξεις με τις οποίες ονομάζουμε τους αριθμούς). Οπότε, με κάθε επιφύλαξη, μήπως πρόκειται για άλλη μια λεξιογική διαφορά Κύπρου και Ελλάδας;

 378. Ριβαλντίνιο said

  @ 384 Μπούφος

  Ο Γς , ο Gpoint, και ο Ριβαλντίνιο , και ο Σκύλος και ο Μπούφος και μια μαϊμού έχουν πάντως το ίδιο DNA κατά 98 % . Για το RNA δεν γνωρίζω. 🙂

  ————————————————————————————————————–
  Και εγώ πιστεύω σαν τον Γς ότι αρκετοί θα το βρήκαν και τους έκοψαν. Επίσης ρωτούσαν στοχευμένα. Απέφευγαν τίποτα νέρντουλες που θα έμοιαζαν με φοιτητές θετικών επιστημών κ.λπ. Ακόμη πιστεύω (όπως ο Πέπε) ότι τα κοριτσάκια στο 1:20 (ειδικά το κοντούλικο ) το πήγαιναν καλά και στο τέλος μπορεί και να το έβρισκαν. Όμως ο χοντροπατάτας μούσιας με το μαρκούτσι στο χέρι και το ειρωνικό και απαξιωτικό υφάκι φρόντισε να τα απογοητεύσει εγκαίρως. Λές και αυτός θα το ήξερε πρίν του το πούν.

  Το βιντεάκι χρησιμοποίησε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για προπαγανδιστικούς λόγους (απ’το 13:18 του βιντεακίου έως 17 :35)

  Δεν κοιτάει τα χάλια του !!! 🙂 🙂 🙂

 379. Μπούφος said

  386 Ριβαλντίνιο»θεούλη»!
  δεν είχα σκεφτεί το DNA της μαϊμούς!

  παραδίνομαι!
  😉

 380. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  387 – Βλακείες λέει ο ασεβής άπιστος αμαρτωλός Ριβαλντίνιο (πληρωμένος πράκτορας του επιτελείου του ill οινόη☺) με τα dna και άλλες τέτοιες γελοιότητες των απίστων. Ο θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα κι ομοίωσή του, τι θέλει να μας πεί ο άθλιος άπιστος Ριβαλντίνιο, ΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΪΜΟΥ; ☺

 381. Ριβαλντίνιο said

  @ 388 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Χαχα, και εγώ αυτά με τα ντιενέγια δεν τα πολυπιστεύω. Κάποτε θα αποδειχτεί ότι έγινε λάθος όταν σε πολλούς τους είπαν ότι το παιδί δεν είναι δικό τους. ( 🙂 🙂 🙂 ). Τώρα αυτό το «κατ’εικόνα» δεν εννοεί φυσικά ότι ο Θεός έχει νεφρά και συκώτι. Και εμείς έχουμε κάτι που δεν έχουν τα ζώα : ψυχή. Αυτά έχουν μόνο (συν)αισθήματα. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις.

 382. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  290.

  Το τρένο της μεγάλης φυγής.

 383. ΣΠ said

  Μια λύση είναι αντί για εκατομμύρια, δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια να λέμε κιλοχιλιάρικα, μεγαχιλιάρικα και γιγαχιλιάρικα. 🙂

 384. Πέπε said

  Ναι, επειδή αυτά τα παίζουμε όλοι στα δάχτυλα!

  Κλασική κουβέντα: Έχω τόσα γιγαμπάιτ μουσική. Και πού ξέρω εγώ ρε μεγάλε σε τι μορφή και ανάλυση έχεις το κάθε τραγούδι, ώστε να καταλάβω για πόσα περίπου τραγούδια μιλάμε; (Το ίδιο τραγούδι σε διαφορετικές ψηφιακές μορφές μπορεί να έχει τεράστιες αποκλίσεις στο πόση μνήμη πιάνει.)

 385. Μπούφος said

  Λάμπρο…
  το έχεις…ξεσκίσει!
  😉
  αν είναι δυνατόν, ο Θεός να είναι μαιμού! ποτέ δεν μου πέρασε από το νου.

  Ριβαλντίνιο
  τα ζώα έχουν ψυχή όπως και ο άνθρωπος αλλά δεν έχουν πνευματοφόρα (κατά το ηλεκτροφόρα) ψυχή. Υπάρχει διαφορά!

 386. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  389-390- Επειδή βλέπω πως μιλάτε με βεβαιότητα, καμιά αποδειξούλα για την ψυχή, ανθρώπου η ζώου, παίζει; 🙂

 387. Γς said

  Και τα Χοτ Σποτ έγιναν Κολντ Σποτ

 388. Γς said

  394:

  Σκέψου λέει να έχουν ψυχή.

  Και να ισχύει κι η μετεμψύχωση.

  Και να ρίχνεις φόλες σ αυτή τη ζωή…

 389. https://gfycat.com/ifr/JointOptimisticGoldfinch

 390. persona non grata said

  Με έβαλε σε σκέψεις το βίντεο με την ερώτηση τους ενός δισεκατομμυρίου κι έτσι ρωτάω τον γιο μου 11 ετών, την ώρα που παίζει πλέι στέισον, πόσα εκατομμύρια είναι το δις και μου απαντάει: «Χίλια». Καθησυχασμένη του λέω: «Μπράβο, παιδί μου!». Τι το ‘θελα; Με πήρε στο ψιλό!

 391. Γς said

  398:

  >Με πήρε στο ψιλό!

  Να δεις εμένα.

  Στο γκάλοπ του Σχ. 348

 392. persona non grata said

  399: Ο Σκάι φαίνεται πως έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία να τους δείχνει όλους στούρνους. Ακόμα και τους δικούς του. Ε, θέλει κι αυτό την τέχνη του…

 393. Ριβαλντίνιο said

  @ 394 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Ιδού η απόδειξη :

  Γιατί έτσι είπα ! 🙂

 394. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  401 – Είσαι τιτανοτεράστιος ρε, μετά απ΄αυτή την αποδεδειγμένη απόδειξη (καλό;) ναί, ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΙΣΤΕΥΩ, πως δεν υπάρχει ψυχή. 🙂

 395. Μπούφος said

  394 Λάμπρο
  όπως εσύ δεν μπορείς να μου αποδείξεις ούτε και να με πείσεις ότι κάποιος (όποιος)φίλος, σύζυγος, απιδί, γονιός, σε αγαπάει, έτσι και γω καρντάση μου,
  δεν μπορώ να σου προσφέρω μαθηματική απόδειξη γι αυτό που ζητάς.
  Είμαι Μπούφος αλλά όχι και τόσο όσο νομίζω…
  😉

 396. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  403 – Εσύ μιλάς με βεβαιότητα για κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις όχι εγώ.
  Γι΄αυτά που μου ζητάς, μπορώ να σου φέρω αποδείξεις, το αν θα πειστείς είναι δικό σου θέμα, εγώ δεν μπορώ αλλά και δεν θέλω να σε πείσω.
  Από την εφηβεία, μου έχει γίνει κατανοητό πως η πίστη είναι κατά πολύ ισχυρότερη από την αλήθεια και πάντα την νικάει. Η αλήθεια στους ανθρώπους είναι υποκειμενική δεν είναι αντικειμενική, ο καθένας βλέπει κι αντιλαμβάνεται σαν αλήθεια αυτό που πιστεύει, γι΄αυτό και δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, πόσο μάλλον πιστό-δογματικό, είναι σαν να προσπαθώ να πείσω τον Ρίβα πως ο θρησκευτικός θεός που λέει πως πιστεύει, είναι απάτη, ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΕΝΑ ΜΑΓΓΑΛΙ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. 🙂

 397. Γιάννης Ιατρού said

  404: Κοίτα ρε νούμερο, 404! Λοιπόν Λάμπρο, εκείνο το «θρησκευτικός» (θεός), για κάντο μας λιανά. Και μην το ρίξεις στο «ΠΑΟΚ, Θεέ» ή «Λάμπρο Θεέ» κλπ.!

 398. Γιάννης Ιατρού said

  Μου διέφυγε κι η αφιέρωση 🙂

 399. Πέπε said

  @404:
  > > Γι΄αυτά που μου ζητάς, μπορώ να σου φέρω αποδείξεις, το αν θα πειστείς είναι δικό σου θέμα

  Εμ τότε δεν είναι αποδείξεις. Ίσως είναι ενδείξεις ή κάτι άλλο. Η απόδειξη αποδεικνύει. (Εκτός στους κακόπιστους ή εθελότυφλους κλπ.)

 400. Γιάννης Ιατρού said

  407: Θα τον περάσε για εφοριακό ο Λάμπρος, Πέπε και σου λέει, ε μη χάσω το αφορολόγητο 🙂

 401. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  405 – Άλλο η γενική και αόριστη έννοια θεός δημιουργός του σύμπαντος, (μια μεγάλη δύναμη που λένε) που δεν μπορεί να σποδειχτεί η ύπαρξή του, αλλά ούτε να αμφισβητηθεί με αδιάσειστες αποδείξεις, κι άλλο ο ορθόδοξος θεός, ή ο καθολικός, ο αλάχ, ο γιαχβέ, ο βούδας ο Κούδας ( όχι αυτός υπάρχει☺) ο μανιτού ο Δίας κι όποιος άλλος θέλεις, που εύκολα αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν.

 402. Γιάννης Ιατρού said

  409: Α, ευχαριστώ. Αλλα κι εσύ, απ΄το πως τον λένε οι εκάστοτε πιστοί πιάστηκες; Βασικά αυτό(ν) που είπες στην αρχή εννοούν.

 403. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  407 – Ναι βρε Πέπε η απόδειξη αποδεικνύει αλλά τι και σε ποιόν, μπορείς να μου αποδείξεις εσύ οτιδήποτε, αν δεν δέχομαι τις αποδείξεις σου; αυτό λέω.
  Πήγαινε να αποδείξεις σε έναν πιστό μαρξιστή ότι είχε λάθος ο Μάρξ σ’ αυτό που έλεγε πως, όσο κι αν αλλάζουν τα μέσα παραγωγής οι κεφαλαιούχοι, αυτά πάντα θα παράγουν το αντίστοιχο προλεταριάτο, φέρνοντας σαν παράδειγμα τα ρομπότ κι αν τον πείσεις, εδώ θα είμαι να μου τον δείξεις.
  Το παράδειγμα αυτό με αντίστοιχες αποδείξεις, ισχύει για πιστούς όλων των ειδών.

 404. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  410 – Δεν έχει σημασία ποιόν εννοούν αλλά ποιόν πιστεύουν, τον απατεώνα.
  Πολλοί αριστροί ψηφίζοντας τον Τσίπρα εννοούσαν τον αριστερό, παρ’ ολα αυτά εξακολουθούν να πιστεύουν στον απατεώνα.
  Η πίστη έχει ευρύτερη και βαθύτερη σημασία και εφαρμογή στην καθημερινότητα των ανθρώπων, και στην χειραγώγησή τους από την οικονομική ελίτ. Δεν είναι τυχαίο που ο «προσηλυτισμός» ξεκινάει από την πρώτη παιδική ηλικία, μετά αναλαμνάνει η εκπαίδευση.☺

 405. Πέπε said

  @411:
  > > Πήγαινε να αποδείξεις σε έναν πιστό μαρξιστή ότι είχε λάθος ο Μάρξ …

  Έχω έναν φίλο πολύ πιστό μαρξιστή. Και, όντως, είναι αδύνατον να του αποδείξει κανείς οτιδήποτε διαφορετικό από όσα ήδη πιστεύει. Σε πλήθος συζητήσεις μαζί του είχα βρεθεί στην παράδοξη θέση να βλέπω ολοφάνερα ότι λέει μπούρδες, αλλά ωστόσο να μην είμαι σε θέση να αντεπιχειρηματολογήσω αποτελεσματικά: μου έλειπαν διαβάσματα.

  Κάποια μέρα λοιπόν πέρναγα από εκείνο το περίπτερο (ίσως το ξέρεις) στην Ακαδημίας, που πουλάει βιβλία δεύτερο χέρι. Βρήκα το Κεφάλαιο 40 ευρώ. Ένας τόμος κουμούτσα, ένας πιο μαζεμένος κι ένας σχεδόν μικρός. Ούτως ή άλλως είχα ένα αόριστο σχέδιο ότι κάποια στιγμή πρέπει να το διαβάσω, για λόγους γενικότερης παιδείας, οπότε ήταν ευκαιρία. Επιπροσθέτως, θα μπορούσα επιτέλους να κολλήσω στον τοίχο τον κολλημένο φίλο μου.

  Δυστυχώς αποδείχτηκε δυσκολοδιάβαστο, και μέχρι στιγμής το έχω παρατημένο. Στις έκτοτε συζητήσεις με τον φίλο παρέμεινα ο αιώνιος νικημένος.

  Στη συνέχεια, μου συνέβη ένα ασυνήθιστο ατύχημα: ο φούρνος της κουζίνας μου, μικρός σε μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων, φαίνεται πως αποφάσισε να αυτοκτονήσει, και εντελώς απρόκλητα έσπασε την τζαμένια πόρτα του. Αφού ρώτησα στη γειτονιά ποιος κάνει τέτοιες επισκευές και δε βρήκα άκρη, απευθύνθηκα σ’ ένα φίλο (όχι μαρξιστή) που τα χέρια του πιάνουν σ’ όλες τις τέχνες. Του έδωσα τα μέτρα και μου έφτιαξε ένα ξύλινο πορτάκι. Το κανονικό πορτάκι έπιανε με κάτι σαν μεντεσέδες από κάτω και άνοιγε σαν μπουκαπόρτα. Οι μεντεσέδες ήταν δύσκολο να αντικατασταθούν, κι έπρεπε να αυτοσχεδιάσω. Έπιασα λοιπόν το καινούργιο πορτάκι από πάνω με μια απλή ταινία, που την αλλάζω κάθε τόσο, αλλά έχασκε, δεν έπεφτε στη σωστή θέση. Ήθελε ένα στήριγμα να το κρατάει στη θέση του.

  Εκεί λοιπόν έρχεται ο Μαρξ: ο Α’ τόμος, η κουμούτσα, έχει το ιδανικό σχήμα, μέγεθος και βάρος ώστε να κρατάει το πορτάκι στη θέση του. Ένα πρόβλημα που προκύπτει (π.χ. η άγνοια του Μαρξισμού) μπορεί να είναι η λύση ενός άλλου προβλήματος (πώς να κλείσει ο φούρνος).

  Λόγω κάποιων μικροδιαρροών από τις χαραμάδες, χρειάστηκε ν’ αυξήσω λίγο τους χρόνους ψησίματος. Κατά τα άλλα, όλα είναι ομαλά όπως πριν: ο φίλος μου ο Μαρξιστής κατατροπώνει πάντα τον αντίλογο παράλογα, και το φαγητό ψήνεται.

 406. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  386 Ριβαλντίνιο >>Το βιντεάκι χρησιμοποίησε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για προπαγανδιστικούς λόγους (απ’το 13:18 του βιντεακίου έως 17 :35)

  Στο 16:52 Ο Άδωνης λέει ότι «έχουν άποψη Εβραία » 🙂 🙂
  (όλοι αυτοί οι αμόρφωτοι που τους έκανε το πασοκ και δεν ξέρουν πόσα δις είναι το τρις)

 407. Γς said

  «Σαν τα χιόνια», είπε η Φώφη όταν είδε τον ΓΑΠ…

  Της φίλης μου Mitsa Makri στο Fb

 408. Γιάννης Ιατρού said

  415: Γς

 409. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα Γιάννηδες

  415. Από τα χιόνια.Χιονάτη η ροδαλότης του. Για σκι; ωχ!Στο Καστελόριζο πριν βγει να μας ΔΝΤίσει είχε πάει λένε για θαλασσινό σκι, έφαε και το μπαρμπουνάκι του κι ύστερα μας διαγγέλθηκε τα θλιβερά μαντάτα σε γαλάζιο φόντο. Ανταποκεί.
  416
  Γύρι γυριστρούλα κοσμική
  Γύρι γυριστρούλα της ανίας

 410. gpoint said

  # 404

  «Από την εφηβεία, μου έχει γίνει κατανοητό πως η πίστη είναι κατά πολύ ισχυρότερη από την αλήθεια »

  Σωστός !!

  Αλλά ελκόμενος από το ισ-χειρότερο επέλεξες την δική σου πίστη αντί την μόνη υπαρκτή αλήθεια, τον ΠΑΟΚ !!!

 411. Γιάννης Ιατρού said

  417: Καλημέρα ΕΦΗ,

 412. sarant said

  414 Αυτό δεν το είχα προσέξει, μπράβο Έφη!

 413. Παναγιώτης Κ. said

  @379.( Kid) Αν δις είναι 10^12 τότε το 10^9 πως το λένε;

 414. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  413 – «Επιπροσθέτως, θα μπορούσα επιτέλους να κολλήσω στον τοίχο τον κολλημένο φίλο μου.»
  Δεν έλαβες όμως υπόψιν σου, πώς για να τον κολλήσεις στον τοίχο έπρεπε πρώτα να τον ξεκολλήσεις από κεί που ήταν κολλημένος με πιστή κόλλα που δεν ξεκολλάει με τίποτα, (πολύ κόλλα αδερφέ 🙂 ).
  Επειδή ο Κάρολος δεν ήταν κι ο καλύτερος συγγραφέας (καμία σχέση π,χ με τον Ένγκελς) κι ο φούρνος σου παρ΄όλη την «κεφαλαιακή» υποστήριξη χάνει θερμότητα κι εσύ χρήματα, σε συμβουλεύω να αγοράσεις καινούριο φούρνο με άτοκες δόσεις, και να μη διαβάσεις το υπόλοιπο κεφάλαιο γιατί θα σε πιάσει κεφαλ(αι)όπονος 🙂 και γιατί είναι πλέον παροχημένο, δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή κεφαλαιακή και παραγωγική πραγματικότητα, π.χ «το βιομηχανικό κεφάλαιο είναι ο μοναδικός τρόπος ύπαρξης του κεφαλαίου» όσο για την εργατική τάξη και την πολυθρύλητη αλλά άφαντη ταξική της συνείδηση, απλά, ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΑΛΛΑ ΕΧΑΣE. 🙂

  Υ.Γ – Τον φίλο σου άστον στην τρέλα του, να κατατροπώνει ανεμόμυλους. 🙂

 415. Αν κάποιο κυπριακό σχολικό βιβλίο, επηρεασμένο από την παλιότερη βρετανική χρήση, διδάσκει πως το δισεκατομμύριο είναι 10^12, το 10^9 θα το λέει χίλια εκατομμύρια, κατά το αγγλ. thousand million. Με το τερατώδες αποτέλεσμα να πρέπει να πεί και π.χ. «επτά χιλιάδες εκατομμύρια» (ή όσο έχει πάει) για τον πληθυσμό της Γης…
  Και λέω «παλιότερη βρετανική χρήση», διότι τις τελευταίες δεκαετίες οι διάφοροι αρμόδιοι φορείς συνιστούν και στην Αγγλία να χρησιμοποιούνται τα billion, trillion κλπ. με την αμερικάνικη σημασία τους, 10^9, 10^12 κλπ.
  Εαν το δισεκατομμύριο ήταν λέξη καθημερινής χρήσης, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε «να, άλλη μια διαφορά ελλαδικών και κυπριακών ελληνικών». Αλλά δεν είναι· είναι όρος, λέξη που τη μαθαίνουμε στην αριθμητική του σχολείου. Κάκιστα λοιπόν το συγκεκριμένο σχολικό βιβλίο τείνει να δημιουργήσει τεχνητά μια τέτοια διαφορά, που αν διαδοθεί ενέχει κίνδυνο σοβαρών παρανοήσεων, και θα πρέπει να διορθωθεί εδώ και τώρα. Ελπίζω κάποιος να έχει ειδοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, αλλά ας το κάνει καλού-κακού και η Λ 🙂

 416. Και μετά περιμένεις να έχει ο λαός -κυπριακός, ελληνικός, βρετανικός, οποιοσδήποτε- ιδέα για τα οικονομικά μεγέθη, τα χρέη, τους στόχους, κι όλα τα υπόλοιπα.

 417. gpoint said

  # 415,6

  Το ότι γύρισε στην ενεργό πολιτική (λέμε και καμιά μλκία να περνάει η ώρα) ο Γιωργάκης είναι κακό σημάδι. Αυτός δεν είναι ψωνισμένος για δόξες και μεγαλεία, αυτός εμφανίζεται όπου υπάρχει χοντρή κονόμα, γι αυτό και τάσσεται υπό την σημαίαν της Φώφης. Αρα πάμε για κάνα καινούργιο δάνειο και κοιτάζει να πιάσει πόστο για να φάει τις μίζες όπως έκανε όταν «λεφτά υπήρχανε»

 418. Μπούφος said

  425 Gpoint
  με εκφράζεις!

 419. Μπούφος said

  Ο Αρκάς γαμεί και δέρνει
  😉
  και τι βρίσκεται κάτω από τήν όποια πιστη (στη σύζυγο, στον Ολυμπιακό, στο φίλο, στο Θεό; Η έλξη της αγάπης σε όλες τις μορφές, βρίσκεται.Γιατί βρισκόμαστε σε αυτό το ιστολόγιο και όχι σε κάποιο άλλο; Διότι αγαπήσαμε το Νικοκύρη του. Γιατί αγαπήσαμε το Νικοκύρη του; Διότι…π.χ. μας θυμίζει μια μακαρίτισσα κούκλα θεία μας στο πιο αντρικό. Τα βλέπεις που σου λέω ότι παντού βρίσκεται κρυμμένη η αγάπη; Σου τα λέω, αλλά…είσαι παραδομένος στις ψευδαισθήσεις της εγκεφαλικότητάς σου , τυχαίε, άγνωστε συνοδοιπόρε και άκρη με τα γραπτά μηνύματα δεν μπορούμε να βρίσκουμε…

 420. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  424 – Η εκπαίδευση της αμάθειας.

 421. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  423. Δηλαδή το υπουργείο Παιδείας να πάει κόντρα σε ψήφισμα(!) της Βουλής; (περί «μέτρων και σταθμών»…)

 422. sarant said

  423 Η φωνή της λογικής, πάλι 🙂

 423. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  430. Υπονοείς κι εσύ ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίζει νόμο «περ’ι μέτρων και σταθμών» που αντίκειται στη λογική;

 424. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 425. NeoKid, ψάχνοντάς το λίγο βλέπω δυστυχώς ότι έχεις… απόλυτο δίκιο. Οι κυπριακοί «περί Μέτρων και Σταθμών (Μονάδες Μέτρησης) Κανονισμοί του 1990 μέχρι 2010» (που είναι βασικά ένας κανονισμός, του 1990, με τρεις μεταγενέστερες τροποπιήσεις), περιλαμβάνουν παράρτημα επιγραφόμενο «Τρόπος διά του οποίου ωρισμένοι αριθμοί δέον να εκφράζωνται διά λέξεων», που ορίζει ρητώς ότι π.χ. το 10^9 είναι «χίλια εκατομμύρια», το 10^10 «δέκα χιλιάδες εκατομμύρια», το 10^11 «εκατόν χιλιάδες εκατομμύρια» και το 10^12 «δισεκατομμύριον». Όποιος δεν το πιστεύει, ας το δει με τα μάτια του εδώ. Οπότε, τι φταίει ο συντάκτης του σχολικού βιβλίου;

 426. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  433. Δεν έλεγα μπαρούφες στο 379. δηλαδή; Ουφφ…πάλι καλά!

 427. Αλλά το πιο κουφό το βρήκα ψάχνοντας τον κυπριακό νόμο περί μέτρων και σταθμών, και είναι η ακόλουθη ερώτηση προς την Κυπριακή Βουλή και η απάντηση της Κυβέρνησης (italics mine):

  ====================================

  Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.014, ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

  «Έχω πληροφορηθεί από επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2012, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τίτλο “Ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των συνεδριών των επιτροπών Ελέγχου και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι ο βασικός νόμος περί Μέτρων και Σταθμών είναι “γραμμένος στην αρχαία ελληνική γλώσσα”. Είναι άξιον απορίας αν είναι όντως γραμμένος ο νόμος στην αρχαία ελληνική γλώσσα ή αν είναι τελικά γραμμένος στην καθαρεύουσα.

  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους δεν έχει εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία περί Μέτρων και Σταθμών και πότε αναμένεται να ετοιμαστεί και να σταλεί αναθεωρημένη νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που να περιλαμβάνει και αλλαγή της μορφής της γλώσσας.»

  —————————————————

  Απάντηση ημερομηνίας 12 Οκτωβρίου 2012 του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.014, ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

  «Επιθυμώ να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι η αναθεώρηση του βασικού Νόμου περί Μέτρων και Σταθμών, ο οποίος είναι γραμμένος στην καθαρεύουσα (και όχι στην αρχαία ελληνική γλώσσα όπως εκ παραδρομής αναγράφηκε σε προηγούμενη επιστολή μου), αναμένεται να αρχίσει εντός των προσεχών μηνών στα πλαίσια της γενικότερης αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει ο Κλάδος Μέτρων και Σταθμών, μέρος της οποίας αποτελεί και η ανέγερση Νέου Εργαστηρίου Μετρολογίας στο Γέρι, το οποίο ολοκληρώνεται εντός του 2013.»

  ===========================

  Όποιος έχει προσβάσεις στους αρμόδιους (μικρό μέρος η Μεγαλόνησος, όλο και κάποιος θα ξέρει την ξαδέρφη της κουμπάρας του Υπουργού), ας τους επισημάνει και το ζήτημα των δισεκατομμυρίων, να το περιλάβουν στην επικείμενη αναθεώρηση!

 428. 433: Έτσι ακριβώς: Νοείται ότι διά την έκφρασιν των δυνάμεων του 10, από 10^{12} και άνω, δύναται να χρησιμοποιηθεί ο τύπος: 10^{6N} = (ν) – εκατομμύριον, όπου ν αντιπροσωπεύει τα αντίστοιχα αριθμητικά επιρρήματα των αριθμών N=2,3,4 και ούτω καθεξής (επί παραδείγματι, 10^{12} = δισεκατομμύριον, 10^{18} = τρισεκατομμύριον, 10^{26} = τετράκις εκατομμύριον, 10^{30} = πεντάκις εκατομμύριον και ούτω καθεξής).

 429. 24 είναι ο προτελευταίος εκθέτης

 430. Παναγιώτης Κ. said

  Άντε τώρα να συνεννοηθείς με τέτοιες επίσημες… εμμονές!

 431. sarant said

  433 Κοίτα να δεις!

 432. Μαρία said

  440
  L’échelle longue (ou échelle de Chuquet) est le système dans lequel un billion représente un million de millions ou mille milliards (1012), et l’échelle courte est le système dans lequel un billion représente un millier de millions ou un milliard (109).
  https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89chelles_longue_et_courte

 433. Don’t forget to change to winter tires.

 434. 441: Αναρωτιέμαι αν οι διάφοροι Θεσμοί ανά τον πλανήτη καταφέρνουν να συνεννοούνται στα ποσά…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales

 435. […] Ημερ. Δημοσίευσης:9 January 2017 | 7:35 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: