Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από τη Ζυρίχη στη Γενεύη

Posted by sarant στο 13 Ιανουαρίου, 2017


Άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Γενεύη η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Η κατάλευκη μα πένθιμη Ελβετία, καθώς είναι παραδοσιακά ουδέτερη, αποτελεί προνομιακό τόπο διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών και υπογραφής συμφωνιών και συνθηκών. Ειδικά μάλιστα για το Κυπριακό, ξέρουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία γεννήθηκε από τις συμφωνίες της Ζυρίχης (Ζυρίχης-Λονδίνου για την ακρίβεια) -και, αν πιστέψουμε τους απορριπτικούς, πρόκειται να καταλυθεί σε περίπτωση που υπάρξουν αποτελέσματα από τη διάσκεψη της Γενεύης.

Η κληρονομιά της Ζυρίχης άφησε βαριά σφραγίδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την έννοια ότι το Σύνταγμα της χώρας περιείχε λαβυρινθώδεις διατάξεις που το έκαναν ελάχιστα λειτουργικό -και, στην πραγματικότητα, η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία ελάχιστα χρόνια έζησε αφού ήδη από το 1963 η προσπάθεια του Μακάριου να εξορθολογίσει το Σύνταγμα με τις προτάσεις των 13 σημείων στάθηκε ο καταλύτης για τις διακοινοτικές συγκρούσεις και τον χωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων -οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν ή απομακρύνθηκαν από τη δημόσια διοίκηση και συγκεντρώθηκαν σε θύλακες, όπου έζησαν για περισσότερα από δέκα χρόνια κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Από τα τέλη του 1963, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν αποκλειστικά ελληνοκυπριακή και οι Τουρκοκύπριοι ήταν ανύπαρκτοι. (Και νωρίτερα όμως υπήρχαν εμπλοκές -για παράδειγμα, ο Μακάριος αρνήθηκε να στελεχώσει τη δημόσια διοίκηση με το προβλεπόμενο ποσοστό τουρκοκυπρίων, επικαλούμενος την έλλειψη προσόντων).

Οπότε, το να λέμε ότι το Κυπριακό είναι αποκλειστικά ζήτημα εισβολής και κατοχής λέει τη μισή αλήθεια, αφού όχι μόνο η εισβολή του 1974, ο Αττίλας και η κατοχή του 37% του νησιού είναι άμεσα αποτελέσματα του χουντικού πραξικοπήματος, αλλά και η κατάσταση πριν από τον Ιούλιο του 1974 κάθε άλλο παρά ομαλή και κανονική ήταν. Το Κυπριακό ως πρόβλημα υπήρχε πριν από την τουρκική εισβολή και για να υπάρξει «Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη», όπως έλεγε το παλιό σύνθημα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι δυο κοινότητες του νησιού να συνυπάρξουν σε ένα κράτος βιώσιμο και λειτουργικό. Φυσικά, η εισβολή και κατοχή έχει περιπλέξει πολύ περισσότερο τα πράγματα, όχι μόνο επειδή δημιούργησε χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά, ίσως σοβαρότερο, επειδή είχε ως συνέπεια να εγκατασταθούν στο νησί χιλιάδες Τούρκοι έποικοι, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να αποχωρήσουν όλοι (έχουν άλλωστε περάσει σαράντα χρόνια -αρκετοί έχουν γεννηθεί στην Κύπρο και έχουν γεννήσει και παιδιά).

Το 2004, το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Το θέμα είχε τότε διχάσει και την ελληνική κοινωνία, και την αριστερά. Με γνώμονα ότι το κράτος που επρόκειτο να δημιουργηθεί δεν θα ήταν λειτουργικό, είχα τότε ταχθεί, αν και με πολλές επιφυλάξεις, κατά του σχεδίου εκείνου, φυσικά από τη βολική θέση του παρατηρητή. Δεν είμαι βέβαιος ότι είχα δίκιο και δεν είμαι βέβαιος ότι το Όχι ήταν κάτι θετικό (για ποιον; ρωτάει ο κυριούλης με το γενάκι).

Το τωρινό σχέδιο δεν έχει ακόμα πάρει οριστική μορφή αλλά, αν κρίνουμε από όσα γράφονται, φαίνεται ότι περιέχει βελτιώσεις (για την ελληνική πλευρά) σε σύγκριση με το σχέδιο Ανάν. Από την άλλη, έχουν προστεθεί ακόμα 13 χρόνια στην πλάστιγγα, έχουν παγιωθεί περισσότερο τα τετελεσμένα, έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει κι απ’ τις δυο πλευρές κι άλλοι πολίτες που δεν έχουν ανάμνηση της ενιαίας Κύπρου. Με βάση όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, θα τασσόμουν υπέρ, αν και με πάρα πολλές επιφυλάξεις.

Το βασικό επιχείρημα υπέρ του να επιδιωχθεί τώρα μια λύση είναι ότι ο χρόνος που περνάει λειτουργεί αμείλικτα υπέρ της διχοτόμησης. Οι αντίπαλοι της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι το νέο κράτος θα είναι ουσιαστικά ένα τουρκικό προτεκτοράτο από το οποίο σταδιακά θα εκδιωχθούν οι Ελληνοκύπριοι (όπως έγινε, λέει, στην Ίμβρο) και ότι στη συνέχεια θα υποστεί εδαφικές απώλειες και η ίδια η Ελλάδα. (Για να μη λέτε ότι τα φαντάζομαι, ιδού άρθρο του Γ. Καραμπελιά που μάλιστα το φιλοξενησε το… φιλελεύθερο liberal.gr -είναι περίεργο ότι ο αρθρογράφος βλέπει την Τουρκία στα πρόθυρα της διάλυσης κατά τα άλλα).

Από την άλλη, το ΚΚΕ, το οποίο έκανε μια εντυπωσιακή αλλαγή γραμμής αφού τάχθηκε κατά της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, που ήταν ως τώρα θέση του, έχει παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση που καταλήγει στην πληρέστερη λύση -μια λύση, δυστυχώς, που προϋποθέτει τη σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Για να δούμε και την άλλη πλευρά, θα κλείσω παραθέτοντας ένα λίγο παλιότερο άρθρο του Γρηγόρη Ιωάννου (από εδώ). Κυρίως όμως θέλω να ακούσω τις δικές σας γνώμες, Ελλαδιτών όσο και Κυπρίων.

161201-21-11-kinitopoiisi-sindikaton-centinkaya-870x418

Η φωτογραφία είναι από τη δικοινοτική συγκέντρωση στήριξης των συνομιλιών, στη νεκρή ζώνη, στο γήπεδο της Τσετίγκ Καγιά, στις 21.11.2016.

Το παιχνίδι παίζεται ακόμα – για τη διαδικασία ειρήνευσης στην Κύπρο
του Γρηγόρη Ιωάννου

Η κατάρρευση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο Μοντ Πελεράν ΙΙ, διέκοψε, προσωρινά ελπίζουμε, μια δυναμική που βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι άμεσες αρνητικές συνέπειες είναι:

α) η ενίσχυση των δυνάμεων του στάτους κβο στην Κύπρο, στα πλαίσια της εκ νέου επιβολής στο δημόσιο λόγο της «απαραίτητης εθνικής ενότητας» απέναντι στον εχθρό, με όλο τον αυταρχισμό που αυτό συνεπάγεται και

β) το πέρασμα της πρωτοβουλίας των κινήσεων για το Κυπριακό στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας και άρα την κατ’ ευθείαν υπαγωγή του στο κάδρο των ελληνο-τουρκικών συμφερόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Κύπρου και των Κυπρίων συνολικά.

Παρά το ότι στη δημόσια σφαίρα κυριαρχούν τα θέματα των εγγυήσεων και το εδαφικό ως αιτίες μπλοκαρίσματος, στην ουσία αυτά αποτελούν απλώς αντανακλάσεις βαθύτερων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη διάταξη των δυνάμεων και του συσχετισμού ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και ίσως με καταλύτη τη μνημονιακή πορεία στην οποία εξαναγκάστηκε το 2015, θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική κρίση στην Τουρκία και την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, έτσι ώστε να μεταβάλει την ισορροπία μέσα στο ΝΑΤΟ και να εξασφαλίσει κάποιο πλεονέκτημα στα θέματα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της. Το Κυπριακό φαίνεται να προσεγγίζεται εργαλειακά ως προς αυτό τον σκοπό από το ελληνικό κράτος, με παρόμοιο τρόπο δηλαδή με αυτόν που επιχείρησε ανεπιτυχώς να κάνει το τουρκικό κράτος πριν από μια δεκαετία σε σχέση με την διαπραγμάτευσή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σκλήρυνση της στάσης της Ελλάδας, όμως, βρήκε άμεση ανταπόκριση από την Τουρκία που επέλεξε να σηκώσει το γάντι και να σκληρύνει και αυτή τη στάση της, προκαλώντας έτσι το ναυάγιο στις συνομιλίες. Αυτό σε καμιά περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να αθωώνει τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, τόσο για τους χειρισμούς τους όσο και για τη δική τους στάση αδυναμίας αυτονόμησης και ετοιμότητας να κάνουν το απαραίτητο τολμηρό βήμα που χρειαζόταν στις συνομιλίες. Η δυναμική φαίνεται να έχει προς το παρόν χαθεί – ενδέχεται, όμως, οι εξελίξεις σε μερικούς μήνες να επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών, καθότι μεσοπρόθεσμα δεν φαίνεται να συμφέρει σε κανένα η εκκρεμότητα, αν και διάφοροι τοπικοί, περιφερειακοί και διεθνείς παίχτες ενίοτε βολεύονται από αυτήν.

Βέβαια, η Κύπρος εκτός από οικόπεδο ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού είναι χώρα με λαό που παρά τον διακοινοτικό διαχωρισμό και τη διακοινοτική σύγκρουση, έχει και εμπειρία και άποψη για τα συμφέροντά του, και φυσικά κοινωνικές τάξεις, πολιτικές δυνάμεις και αυτόνομες δυναμικές. Το κυπριακό πρόβλημα έχει σημαντική εσωτερική διάσταση, συσσωρευμένη ιστορία και αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα που δεν μπορεί να προσεγγίζεται όπως συχνά γίνεται, ιδιαίτερα από τον ελληνικό ριζοσπαστικό χώρο, με απλοϊκά σχήματα, εύκολες αναλύσεις και συνθήματα. Κυρίως η επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται στατικά και νομικίστικα, με τους όρους του παρόντος ανταγωνισμού, καθότι, αν και όταν επιτευχθεί συμφωνία και επικυρωθεί από δημοψηφίσματα, οι δυναμικές που θα δημιουργηθούν μέσα από τα γεγονότα και την πράξη των διαφόρων δρώντων θα μεταβάλουν τους όρους και τη μορφή τόσο του διακοινοτικού όσο και του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού ευρύτερα (βλ. http://chronos.fairead.net/establishing-the-ufc). Πιο σημαντικά, θα δημιουργηθεί χώρος δράσης για νέες δυνάμεις που θα επηρεάσουν το γίγνεσθαι της επανένωσης και της μετάβασης στο ομοσπονδιακό πλαίσιο, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αντικειμενικά περιορισμένες από τη διχοτομική πραγματικότητα και την εθνική περιχαράκωση που αυτή επιβάλλει σε όλες τις σφαίρες της πολιτικής και της καθημερινότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα δίπολα της μετεξέλιξης–παρθενογένεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μεταβολής-κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεων, παρά την επικοινωνιακή τους σημασία και το βάρος που μπορεί να έχουν αποκτήσει αυτή τη στιγμή στην κοινή γνώμη, είναι δευτερεύοντα επί της ουσίας. Η αγωνία π.χ. για τον συμβολισμό της «παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» στη διεθνή διάσκεψη επιπλέον της παρουσίας της ε/κ κοινότητας, έχει αντικειμενική σημασία για αυτούς που αναμένουν ή και οραματίζονται την κατάρρευση του ομοσπονδιακού κράτους. Δεν θα έπρεπε να έχει για αυτούς που θα εργαστούν για να μην καταρρεύσει. Από την άλλη, η συνθήκη Εγγυήσεως όπως και η συνθήκη Συμμαχίας είναι συνδεδεμένες με τη συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας[1]. Στην περίπτωση της Συνθήκης Εγγυήσεων η ελληνική και η ε/κ πλευρά αντιστρέφουν τη θέση τους στο δίπολο μετεξέλιξη/κατάργηση. Αυτά τα παιχνίδια από μια αριστερή σκοπιά έχουν σημασία απλώς ως αντανακλάσεις συσχετισμών και ανάδειξης των προθέσεων από τις δυνάμεις που διαπραγματεύονται ή/και που δεν θέλουν να διαπραγματευτούν.

Από μια αριστερή σκοπιά, το πρωτεύον είναι ο τερματισμός του παραλογισμού της ντε φάκτο διχοτόμησης και των συνεπαγομένων του και η διαμόρφωση συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης και σταδιακής ενοποίησης της χώρας και του λαού. Αυτό προϋποθέτει και συμφωνία και επικύρωσή της από δημοψηφίσματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει διανυθεί δρόμος την τελευταία δεκαετία και ευτυχώς αποτράπηκαν τα χειρότερα (η συνομοσπονδιακή βάση, η μορφή της χαλαρής ομοσπονδίας, η παρουσία ή/και η εγγύηση της λύσης από ΝΑΤΟ αποκρούστηκαν προς το παρόν), ενώ σε μια σειρά από ζητήματα έχουν καταγραφεί συμφωνίες προς τη σωστή ενοποιητική κατεύθυνση, βελτιώνοντας ρυθμίσεις των σχεδίων Ανάν και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και της Ζυρίχης. Ενδεικτικά αναφέρω τις πλήρεις ελευθερίες από την αρχή, τις μικρές μεταβατικές περιόδους, το ενιαίο εργατικό δίκαιο, την ενοποίηση των συστημάτων υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων μετά από μια μεταβατική περίοδο, τους μηχανισμούς επίλυσης πολιτικών διαφορών χωρίς καταφυγή σε ανώτατο δικαστήριο με προεδρία ξένου δικαστή, τη σταθμισμένη και διασταυρούμενη ψήφο για την ομόσπονδη εκτελεστική εξουσία και άρα την υποχρεωτική συμμετοχή της μιας κοινότητας στις πολιτικές διεργασίες της άλλης.

Από την άλλη, το 2017 θα έχουν μεσολαβήσει 13 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2004, σχεδόν ακόμα μια γενιά έχει μεγαλώσει σε συνθήκες διχοτόμησης και, παρά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, στην πλειοψηφία της αποξενωμένη από τους ανθρώπους της άλλης κοινότητας, έχοντας καταναλώσει όλη τη δοσολογία του εθνικιστικού δηλητηρίου της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ, εδραιώνοντας μια κοσμοαντίληψη της «μιζέριας της μισής Κύπρου». Η γενιά που έχει ακόμα μνήμες συμβίωσης του παρελθόντος έχει σε μεγάλο βαθμό φύγει. Και παρά το ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων του 2003 δημιούργησε μια σημαντική μερίδα ανθρώπων ιδιαίτερα στη Λευκωσία που έχει τακτικές επαφές με ανθρώπους από την άλλη κοινότητα σε κοινωνικό επίπεδο, η μεγάλη πλειοψηφία, ιδιαίτερα στην ε/κ κοινότητα δεν έχει αναπτύξει ούτε διακοινοτικές σχέσεις ούτε αντίληψη της ολικής Κύπρου. Όμως, από την άλλη, και αυτοί που υποστηρίζουν τη διχοτόμηση δεν έχουν ούτε πλειοψηφήσει ούτε ηγεμονεύσει, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην ε/κ κοινότητα δεν τολμούν (ακόμα) να εκφράσουν ανοιχτά την προτίμησή τους για τον υφιστάμενο διαχωρισμό και προβάλλουν απλώς φαντασιώσεις ενιαίου κράτους, παρά να αναλάβουν την ευθύνη της στήριξης της διχοτόμησης. Στην ουσία, το ενιαίο κράτος που επικαλούνται οι διάφοροι απορριπτικοί (δεξιοί στην Κύπρο και δεξιοί και αριστεροί στην Ελλάδα) βασίζεται σε μια εθνοτική λογική που μέσα από την απόρριψη της ομοσπονδιακής δομής και της διζωνικότητας προσπαθεί να αναιρέσει την πολιτική ισότητα των κοινοτήτων και άρα να επιβάλει την κυριαρχία της ε/κ κοινότητας. Και αφού το ενιαίο κράτος είναι ανέφικτο, τότε η θέση αυτή αρκείται στη ντε φάκτο διχοτόμηση, κατά το πρόταγμα «Κύπρος ελληνική, έστω και μισή» (βλ. https://falies3.wordpress.com/2010/09/23/3586/ ).

Η συγκυρία δεν έχει ακόμα παρέλθει – υπάρχει ακόμα περιθώριο να σημειωθούν θετικές εξελίξεις εντός των επόμενων μηνών. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσουν άμεσα τα εσωτερικά ζητήματα του εδάφους των δυο κρατιδίων και της εκτελεστικής εξουσίας, στα οποία οι δυο πλευρές έχουν στην ουσία συμφωνήσει αλλά δεν τολμούν ακόμα να το παραδεχτούν έτσι ώστε να προχωρήσουν στην τελική φάση. Η εκ περιτροπής προεδρία, από τη στιγμή που συνδυάζεται με τη διασταυρούμενη ψήφο και η υπαγωγή της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, από τη στιγμή που συνδυάζεται με ειδικές ρυθμίσεις για τους σημερινούς κατοίκους της για να αποφευχθούν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού, πρέπει να κλείσουν έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις πιο δύσκολες πτυχές που παραμένουν ανοιχτές: την ασφάλεια και τις μεταβατικές περιόδους της εφαρμογής της συμφωνίας.

Όσον αφορά τα πραγματικά σύνθετα θέματα του πλαισίου ασφάλειας και της εφαρμογής της συμφωνίας, από μια αριστερή σκοπιά είναι σημαντικό να ξεκαθαριστούν τα εξής: α) η όποια συμφωνία επιτευχθεί είτε σήμερα στη βάση της ομοσπονδίας είτε αργότερα, αν επικρατήσουν οι απορριπτικές λογικές, στη βάση της διχοτόμησης θα βασίζεται σε κάποιου είδους συμβιβασμό και στις διεθνείς αλλά και στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, β) η μοναδική εγγύηση για την ασφάλεια των Κυπρίων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) δεν μπορεί παρά να είναι βασισμένη στη σύσφιξη των σχέσεων των ανθρώπων από τις δυο κοινότητες. Και για το χτίσιμο αυτών των σχέσεων σε μαζικό επίπεδο, πέραν από τους πρωτοπόρους του κινήματος της επαναπροσέγγισης που εργάζονται για αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του 80, χρειάζεται να στηθεί το ομοσπονδιακό κράτος, να λειτουργήσει ομαλά και να μην αφεθούν οι εθνικιστικές μειοψηφίες στην Κύπρο ή οι ανταγωνισμοί του ελληνικού και του τουρκικού κράτους να προκαλέσουν εντάσεις.

Ιδιαίτερα στη σύντομη μεταβατική περίοδο, είναι αναπόφευκτη η παρουσία κάποιου είδους διεθνούς δύναμης που θα έχει υπό την επίβλεψη της την εφαρμογή  της συμφωνίας και την ευθύνη αποτροπής τυχόν περιστατικών εθνοτικής βίας που μπορεί να επιχειρηθούν από εκατέρωθεν φασιστικές ομάδες. Και αυτό αιτιολογείται όχι μόνο από το ιστορικό τραύμα των Τουρκοκυπρίων της περιόδου 1963-74 (και την εμπέδωση του τις επόμενες δεκαετίες), αλλά και από την αδυναμία και απροθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό ελληνοκυπριακό έλεγχο από το 1964, και της τ/κ διοίκησης να καταδικάσουν τη διακοινοτική βία και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης έστω και έναν από τους μετέχοντες σε αυτή. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδείχτηκε απρόθυμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δεκάδες επιθέσεις και τραμπουκισμούς που έγιναν από φασιστικά στοιχεία στις περιοχές που ελέγχει, εναντίον αυτοκινήτων Τουρκοκυπρίων από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα μέχρι σήμερα.

Μεσοπρόθεσμα, όμως, αυτό που χρειάζεται να οικοδομηθεί μαζί με το ομοσπονδιακό κράτος είναι και μια ομοσπονδιακή πολιτική συνείδηση βασισμένη στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων από τις δυο κοινότητες. Αυτή είναι και η προϋπόθεση να διεκδικηθεί από κοινού η πλήρης ανεξαρτησία της χώρας και η κατάργηση των βρετανικών βάσεων και να ανατραπεί η επιρροή του τουρκικού κράτους στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο: η ενδυνάμωση των δια-κοινοτικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων στο πεδίο της καθημερινότητας και της κοινωνικο-οικονομικής ζωής. Και αυτό θα γίνει μέσα από την ομοσπονδιακή επανένωση καθώς οι Κύπριοι δεν θα έχουν πλέον απλά ένα κοινό κράτος αλλά και δυο δημογραφικά μικτές πόλεις, την Λευκωσία και την Αμμόχωστο, στις οποίες θα δοκιμαστεί και θα αναπτυχθεί η πραγματικότητα και η αντίληψη της ενωμένης Κύπρου, κοινής πατρίδας των ανθρώπων της.

157 Σχόλια προς “Από τη Ζυρίχη στη Γενεύη”

 1. gpoint said

  Καλημέρα…

  κατάλευκη μα πένθιμη ; σε μας πένθιμο χρώμα δεν είναι το μαύρο ; (σε άλλους το κίτρινο. το πορτοκαλί, το μωβ)

 2. sarant said

  1 Καλημέρα Τζι. Είναι από ένα ποίημα του Καββαδία το «κατάλευκη μα πένθιμη Ελβετία».

 3. gpoint said

  Σαν πρακτικός άνθρωπος από το 74 είμαι υπέρ της διχοτόμησης. Πιστεύω πως γιαλί που ραγίζει δεν κολλάει και ο μόνος λόγος που οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τώρα ενιαία, διζωνική κ.λ.π. Κύπρο είναι η ένταξή τους στην Ε.Ε.. Εχουν καταλάβει πως μέσω Τουρκίας δεν θα μπούν πριν του Αγίου Φούφουτου και το παίζουν διαλλακτικοί. Οταν το πετύχουν μεσω της Κύπρου θα αλλάξουν ρότα αμέσως και τα ανταλλάγματα που θα έχει πάρει η ελληνοκυπριακή πλευρά θα γραφούνε στο χιόνι. Από λόγια σχεδόν όλα τα άρθρα καλά είναι

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Δεν έχω τόσο βαθιές γνώσεις για τα επί μέρους ώστε να υποστηρίξω τις α ή β ή γ επιλογές στις προτάσεις λύσης. Έτσι περιορίζομαι σε γενικότητες:
  Το πτωχό μυαλό μου του μηχανικού, δημιουργεί μηχανικά ανάλογα: Η κατάσταση μοιάζει με δύο δεξαμενές που (θέλουμε να τις κάνουμε να) συγκοινωνούν. Αν υπάρχει διαφορά στις πιέσεις, θα υπάρχει έντονη ροή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αν οι πιέσεις εξισωθούν ή τελοσπάντων πλησιάσουν, η επικοιωνία μέσω του διαύλου που θ’ ανοίξει θα είναι μια διαδικασία διάχυσης.
  Ένα πλήρες μοντέλο βέβαια έχει πολλές τέτοιες «συνδεδεμένες δεξαμενές»: Οικονομία, δικαιοσύνη, παιδεία, κοινωνικές σχέσεις κοκ, οι οποίες θα πρέπει να ισορροπήσουν ανά ζεύγη και συνολικά για να μην υπάρξουν αναταράξεις. Το πρόβλημα που καλείται να λύσει μια συμφωνία είναι οι ρυθμίσεις των ροών αυτών για να μην καταρρεύσει το σύστημα.
  Υπεραπλουστεύω, το καταλαβαίνω, αλλά ακόμη κι έτσι το πρόβλημα αν και δεν είναι εύκολο, λύνεται. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για τη λύση του είναι η καλή θέληση, η επιθυμία να λειτουργήσει, η οποία δε νομίζω πως είναι δεδομένη για κανέναν από τους «παίκτες».

 5. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Θανάσης Παφίλης,
  από συνέντευξη στην ιστοσελίδα του MEGAONE, TVONEnews

  Τώρα αν χαρακτηρίζετε «νέα πολιτική θέση» την εγκατάλειψη της ΔΔΟ, πρέπει να σημειώσουμε πως εδώ και δύο χρόνια έχουμε πάψει να αναφερόμαστε σ’ αυτήν. Από τότε δηλαδή, που έγινε πασιφανές πως αυτός ο όρος χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για ένα νέο διχοτομικό σχέδιο δύο κρατών, για την «γκετοποίηση». Το ΚΚΕ, που σταθερά τάσσονταν και τάσσεται υπέρ μιας Κύπρου Ενιαίας (ένα κράτος και όχι δύο), που με συνέπεια αντιπαλεύει τον εθνικισμό, δεν μπορεί παρά να ταχθεί ενάντια στη «διζωνικότητα» και στα δύο «Συνιστώντα Κράτη», που ανακυκλώνουν την διαίρεση του λαού σε εθνοτική, γλωσσική, θρησκευτική βάση και να εκφράσει την αναγκαιότητα της ενιαίας οργάνωσης και της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών, ενάντια στην αστική τάξη, ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.

  Ο θεός βοηθος …

 6. gpoint said

  # 2

  ¨εχουν και τα ποταμόπλοια ασυρματιστές ; ( χαμόγελο)

 7. sarant said

  6 Το λέει σε μία που ταξίδευε για την Ελβετία -με πλοίο ίσαμε τη Μασσαλία και από εκεί με τρένο. Φυματική η καημένη.

  5 Ενώ η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος δεν θα οδηγήσει στη διχοτόμηση έστω και ντε φάκτο;

 8. Πάνος με πεζά said

  @ 1 : Κατά μία συνταγή των παλαιότερων, όταν πήγαινες σε κηδείες, φορούσες ή μαύρα, ή άσπρα. Όχι άλλο χρώμα…

 9. Πάνος με πεζά said

  Είναι και τραγούδι φυσικά, «A bord de l’ «Aspasia» «, που πάντα αναρρωτιόμουν γιατί δεν είναι «Au bord».

 10. Πάνος με πεζά said

  Κι επειδή βρήκα ένα χαζολίνκ που δεν παίζει,

 11. Babis said

  Αυτήν την στιγμή η Τουρκία θέλει να βρεθεί μια λύση προκειμένου το τουρκοκυπριακό τμήμα να μην χάσει τα χρήματα από την εκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Ελλήνοκυπριακή πλευρά από την άλλη βρίσκεται σε μόνιμη πίεση, γιατί όσο περνούν τα χρόνια τόσο δυσκολότερο γίνεται να αρθούν κάποιες από τις επιπτώσεις της κατοχής.

  Δεν είμαι σε θέση να κρίνω της συνέπειες που θα έχει η μία ή άλλη επιλογή, πολύ περισσότερο που δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Το πιο σημαντικό όμως είναι (και δεν έχω δει να περιλαμβάνεται κάτι στις προτάσεις) να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ενιαίας Κυπριακής δημοκρατίας, αυτό είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο από ότι φαίνεται. Ας πούμε ότι η Τουρκική πλευρά αποδέχεται όλες τις Ελληνικές θέσεις όπως είναι αυτήν την στιγμή, τι εμποδίζει το Τουρκοκυπριακό τμήμα σε ένα-δύο χρόνια να κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, όπως έχει δικαίωμα κάθε λαός. Τότε θα έχουμε πλέον μια διαιρεμένη ξανά Κύπρο αλλά αυτήν την φορά το Τουρκοκυπριακό κράτος θα έχει πλήρη διεθνή αναγνώριση και όλα τα δικαιώματα ενός ανεξάρτητου κράτους, και δική του ΑΟΖ βεβαίως.

  Πως μπορώ να δω θετικά την οποιαδήποτε λύση, αν δεν υπάρξει κάποια εξασφάλιση ότι κανένα από το δύο μέρη δεν θα ασκήσει το δικαίωμα του για αυτοδιάθεση.

 12. sarant said

  9 Au bord είναι στην όχθη, στην παραλία (au bord de la mer). A bord είναι επί του καταστρώματος, πάνω στο πλοίο.

 13. Πάνος με πεζά said

  @ 12 : Λεπτή ειδοποιός διαφορά, που δεν την ήξερα/θυμόμουνα. Κι επίσης βρίσκω ότι υπάρχει επίσης μια ειδοποιός διαφορά στα «a cote» και «au cote», που πάλι μόνο το πρώτο ήξερα… Τη συζητάνε εδώ.

 14. spiral architect said

  @7β: Θα γίνει Νίκο, θα γίνει εκ των πραγμάτων, είτε έτσι όπως τώρα, είτε με το όποιο προτεινόμενο σχέδιο. Απλά, το τελευταίο έχει το αβαντάζ της έμμεσης ένταξης των κατεχόμενων στην ΕΕ.
  Η πελατεία πρέπει να διευρυνθεί. 😉

 15. spiral architect said

  Αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών έχουν στοιχειώσει την ιστορία μας.

 16. takis#13 said

  To 1999-2000 είχα συνεργαστεί με κυπριακή εταιρεία . Ο μηχανικός της , σήμερα θα πλησιάζει τα εξήντα , μου είχε πει : Ότι χάνεται με πόλεμο μόνο με πόλεμο ξανακερδίζεται . Και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να πολεμήσει σήμερα .

 17. LandS said

  Πολύ καλή η περιγραφή σου Νικοκύρη. Και θα έλεγα αντικειμενική (ότι και να σημαίνει αυτό).

  Προσωπικά, ήμουν υπέρ του σχεδίου Ανάν (με πολλές επιφυλάξεις) και είχα νοιώσει τρόμο που φίλοι μου ήταν κατά (με πολλές επιφυλάξεις) βασισμένοι στα ίδια με μένα επιχειρήματα.
  Το κακό είναι ότι κρίναμε/επιλέγαμε σχέδια και δεν αναλύαμε/προβλέπαμε εξελίξεις και επιπτώσεις.
  Σχηματικά (υπερβολικά σχηματικά), οι δυναμική των γεγονότων μας οδήγησε από το άκρο της Ένωσης (όχι επίσημα αλλά προπαγανδιστικά) μέσω της Ενιαίας Ανεξάρτητης, μετά στη Δικοινοτική, μετά στη Δικοινοτική-Διζωνική, τώρα στην Ομοσπονδία (με σχεδόν κρατικές οντότητες για συνιστώσες) και ελπίζω να συνέλθουμε ώστε να σταματήσουμε εδώ μη φτάσουμε στο τελείως άλλο άκρο της Διχοτόμησης.

  1. Στην Ανατολή (π.χ. Ινδία) το λευκό είναι το χρώμα του πένθους. Αλλά και στην Ευρώπη μαζί με το μαύρο χρησιμοποιείται και το λευκό.

 18. osr said

  Περί κυπριακού
  https://osr55.wordpress.com/2016/01/23/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-2/

  Κυπριακό: μικρό ιστορικό……..»Κύπρος:το αδιέξοδο των εθνικισμών» Ν.Κιζίγκιουρεκ
  https://osr55.wordpress.com/2008/12/01/%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Η λύση των μεγάλων προβλημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου έχει κόστος το οποίο δύσκολα αποφασίζουμε να επωμιστούμε οπότε, τα αφήνουμε να λιμνάζουν.
  Κατά μία (κυνική) πολιτική άποψη πολλά πολιτικά ζητήματα τα λύνει ο χρόνος οπότε οι πολιτικοί δεν χρειάζεται να σπεύδουν για να τα αντιμετωπίσουν!

  Κατ΄ανάγκην γίνεσαι γενικόλογος όταν αναφέρεσαι στο Κυπριακό. Θέλει προσπάθεια για να υπεισέλθεις στις διάφορες παραμέτρους του και κυρίως, να εκτιμήσεις το βάρος της κάθε παραμέτρου στο συνολικό πρόβλημα.

  Κτγμ, η λύση τέτοιων προβλημάτων δεν γίνεται από τον…καναπέ…
  Πλανάται το εξής εδώ και πολλά χρόνια στο νου πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Κύπρο: Λύστε το πρόβλημα και αφού το λύσετε φωνάξτε και μένα να σηκωθώ από τον καναπέ για να πανηγυρίσουμε μαζί!

 20. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και για τα λινκ που εμπλουτίζουν τη συζήτηση

  14 Βέβαια, και σε περιπτωση διχοτόμησης τα κατεχόμενα θα αποκτήσουν διεθνώς αναγνωρισμένη υπόσταση -είτε ενσωματωθούν με την Τουρκία είτε όχι.

 21. Λ said

  Ίσως το λάθος ήταν που δεχτήκαμε συμφωνίες που έγιναν στο αρχαίο Τούρικουμ
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Z%C3%BCrich

 22. spiral architect said

  @20β: Αχ Νίκο, αντίθετα με τον τρόπο που χρησιμοποιούν το όνομά της οι περισσότεροι, η Κασσάνδρα ποτέ δεν διαψευδόταν. Πάντοτε προέβλεπε κακά και πάντοτε επαληθευόταν αλλά ο Απόλλωνας την είχε καταραστεί, να μη πιστεύει κανείς τις προβλέψεις της.

 23. Pedis said

  Η κ. Νιούλαντ δεν είναι που διευθύνει τις συνομιλίες για την υποτιθέμενη λύση (ή παράλυση) του Κυπρακού;

  Θυμάται κανείς ποια είναι η κ. Νιούλαντ (Nuland);

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είχα τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να ταχθώ υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν. Βλέποντας όμως ποιοι στήριζαν το ναι, αν ψήφιζα, θα ψήφιζα όχι. Το 90% των υποστηρικτών του ναι, αργότερα υπέγραφαν ανενδοίαστα υπέρ των μνημονίων.

 25. spiral architect said

  @23: «Fuck the EU»
  (Go back κυρία Νιούλαντ, …..)

 26. sarant said

  24 Βέβαια, με τη λογική αυτή υπέρ του Όχι ήταν (και είναι και σήμερα) οι χρυσαβγίτες και οι καραμπελιάδες. Το ξέρω, το μαχαίρι κόβει κι απ’ τις δυο μεριές.

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  26. Ναι, σωστό κι αυτό, αλλά πώς να βάλεις τ’ όνομά σου δίπλα στου Πρετεντέρη, του Κανέλλη, του Μητσοτακέικου, του Θεοδωρόπουλου και των άλλων παιδιών; Βαρύ και δύσκολο. 🙂

 28. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Η Κύπρος είναι σαν την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, διαιρεμένο δημιούργημα της Αγγλίας, κι όσο θα είναι στην βρετανική κοινοπολιτεία, ανεξαρτησία δεν πρόκειται να δεί. Η πρόσφατη αναβαθμισμένη σημασία της, σαφώς κι έχει να κάνει με τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα που βρέθηκαν στην αοζ της που σε συνδυασμό με αυτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, μπορούν να απεξαρτήσουν σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά την Ε.Ε από την Ρωσία, κι αυτό αυτομάτως συνεπάγεται ενιαίο και σταθερό κράτος για να γίνουν οι τεράστιες επενδύσεις των διϋλιστηρίων, των σταθμών συμπύκνωσης αερίου, και του υποθαλάσσιου αγωγού ως την Ελλάδα. Απάντηση στο τι συμφέρει τον κυπριακό λαό δεν μπορεί να δοθεί αν δεν απαντηθεί, τι ενοούμε κυπριακό λαό, ποιός είναι αυτός, κι αν έχει ενιαία κυπριακή συνείδηση. Καλό είναι να έχουμε κατα νού όποια άποψη κι αν εκφράζουμε, πως τα συμφέροντα των λαών δεν λαμβάνονται υπόψιν από τις μεγάλες δυνάμεις, αυτές θα κάνουν οτιδήποτε για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα, αν συμπίπτουν με τα συμφέροντα του όποιου λαού, είναι μια ευτυχής συγκυρία γι’ αυτόν.
  Ένα άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν, είναι πως όλα τα νεόκοπα κράτη στην ευρύτερη περιοχή, όπως και το κυοφορούμενο κουρδικό, έχουν άμεση σχέση με την ενέργεια.
  Κι ένα τρίτο πολύ πιο σοβαρό, είναι η στάση που θα κρατήσει κατα πρώτον η Ρωσία που έχει άμεσο και τεράστιο συμφέρον να μην ανταγωνιστικός προμηθευτής στον με διαφορά μεγαλύτερο πελάτη της την Ε.Ε, και κατά δεύτερον η Σαουδική Αραβία για τον ίδιο περίπου λόγο, με την διαφορά ότι αυτή ήθελε ( και θέλει) να κάνει μεγαλύτερο πελάτη την Ε.Ε μέσου του μεγάλου αγωγού που ήθελε να φτιάξει διαμέσου της Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας, γιαυτό και χρηματοδότησε την Τουρκία, πληρώνοντας ουσιατικά αυτή το δντ για να φύγει, ενώ η Τουρκία έγινε από το πουθενά μέλος του G20. Η μόνη χώρα της διαδρομής του αγωγού που δεν συμφώνησε, ήταν η Συρία, όλος τυχαίως, είναι η μόνη χώρα της περιοχής που έχει βάσεις η Ρωσία, που δεν ήθελε με τίποτα αυτόν τον αγωγό. Η ξαφνική δημιουργία του ισλαμικού κράτους που όλοι ξέρουν από πού χρηματοδοτήται, αλλά κανείς λέει τίποτα, και ο συριακός εμφύλιος ήταν το «λογικό» επακόλουθο αυτής της συριακής άρνησης. Την τραγική συνέχεια οι περισσότεροι την βλέπουμε στην οθόνη και μερικοί την ζούν από κοντά.
  Θα μπορούσε να συμβεί και στην Κύπρο μια τέτοια εξέλιξη; Αν λάβουμε υπόψιν το σταμάτημα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Σ.Α, ( με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία της, κάτι που φαίνεται στο χρηματιστήριο και κυρίως στην λίρα που έχει καταρρεύσει) λόγο της επέμβασης της Ρωσίας που ανέτρεψε τελεσίδικα απ’ ό,τι φαίνεται τα σχέδια για τον αγωγό, και την απρόσμενη και «παράξενη» προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία ( μη ξεχνάμε πως η άλλη κυπριακή κοινότητα, είναι τουρκική) θα έλεγα πως δεν είναι και τόσο απίθανο.
  Καλημέρα.

 29. spiral architect said

  … βάλε και καμιά παράγραφο ρε μάστορα, μας βγήκαν τα μάτια!

 30. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  28- «κατά πρώτον η Ρωσία που έχει άμεσο και τεράστιο συμφέρον ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ανταγωνιστικός προμηθευτής».
  Ο δαίμων του τάμπλετ, (η αλλιώς γκαβομάρα☺).

 31. Ατακαμα said

  Χτες έτυχε να διαβάσω το άρθρο του Καραμπελιά και αν και το βρήκα ενδεχομένως λίγο υπερβολικό σε πολλά σημεία έχει δίκιο. Νομίζω ο καθένας καταλαβαίνει ότι η τ/κ συνιστώσα αναπόφευκτα θα λειτουργεί ως τουρκικό προτεκτοράτο όχι μόνο λόγω πίεσης του Ερντογάν (που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος) αλλά και λόγω ανάγκης μιας και η τ/κ πλευρά βρίσκεται μονίμως στην αφάνεια χωρίς αναγνώριση από πουθενά. Μόνο καταφεύγοντας στην απόλυη ταύτιση με τις τουρκικές απόψεις θα μπορέσει να χει μια κάποια υπόσταση. ΄Επισης είναι και το μετά που πρέπει να σκεφτούμε. Το νέο κράτος θα έχει ΄τον ίδιο ύμνο. Δεν ξέρω κατα πόσο είναι θεμιτό ένας που έχει σκοτωμένους συγγενείς και αγνοούμενους να μοιράζεται με έναν «εθνικό» ύμνο με τον ιστορικό του θύτη. Χώρια που ο ελληνικός κοιραία θα παραμεριστεί και θα έχει μόνο ανεπίσημη μορφή. Δεν ξέρει γιατί ο ελληνισμός θα πρέπει να είναι τόσο λαρτζ ώστε να χαρίσει άλλο ένα κομμάτι του. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι ξέρουμε με ποιους πάγιους τρόπους η Τουρκία διεκδικεί τα συμφέροντά της. Και εκέι όντως μπορούμε να συνυπολογίσουμε την εξέλιξη του ελληνισμού της Πόλης της Ίμβρου και της Τενέδου όπως προτείνει ο Καραμπελιάς.

 32. sarant said

  31 Μακάρι να ήταν ο ενιαίος ύμνος το πρόβλημα. Αλλά βέβαια αν βλέπεις τους τουρκοκύπριους σαν ιστορικούς θύτες των ελληνοκυπρίων τότε, προφανώς, μόνο η διχοτόμηση είναι λύση.

 33. Μαρία said

  Γρ. Ιωάννου μπλογκ http://nekatomata.blogspot.gr/

 34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  29 – Μου βάζεις επιπλέον δύσκολα, στην δυσκολία μου να γράφω στο τάμπλετ, ένα σωρό λάθη έκανα.☺

 35. spiral architect said

  Άσχετο:

  μήπως όχι)

 36. Ατακαμα said

  Προφανώς και οι Τούρκοκυπριοι δεν είναι οι αιώνιοι θύτες. Η εισβολή του 74 χρεώνεται ασφαλώς στις ενέργεις της χούντας αλλά και στις πρακτικές ορισμένων ελληνικυπρίων με επιστέγασμα βέβαια την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΚΑ Β’. Από κει και πέρα η λύση που προτείνεται μου φαίνεται προσωπικά μια απολιτίκ διαγραφή της ιστορίας. Η διχοτόμηση δεν είναι λύση και για τη διχοτόμηση συνυπεύθυνη είναι είναι και η ελληνική πλευρά. Ούτε όμως και ο διαφαινόμενος θυσιασμός του ελληνισμού της Κυπρού για χάρη ενός απολιτίκ και λαιφστάιλ κράτους είναι λύση.

 37. sarant said

  33 Απ’ όπου απόσπασμα προκήρυξης του Γιωρκάτζη στις 30.12.63

  «Την 20ην Δεκεμβρίου σας είχον καλέσει εις συναγερμόν δια την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων της Κύπρου…Τώρα σας δίδω το παρέγγελμα ‘παύσατε πυρ’.
  …Βασική γραμμή πολιτικής έναντι των Τούρκων παραμένει να κατανοήσουν ούτοι ότι δεν αποτελούν παρά μιαν απλήν μειονότητα και ότι επομένως δεν δικαιούνται να έχουν τα υπερπρονόμια τα οποία σήμερον έχουν.
  ….Η νίκη μας κατά των Τούρκων υπήρξε πλήρης και ολοκληρωτική….Τελικώς ο εχθρός ετράπη εις άτακτον φυγήν και αι δυνάμεις μας κατέλαβον ολόκληρον την πέριξ των τειχών περιοχή από του Παρθεναγωγείου Παλλουριωτίσσης μέχρι των κρασπέδων της οδού προς την Κυρήνιαν»

 38. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  35 – Το συριζανελοσυνονθύλευμα εξετέλεσε την αποστολή που του ανατέθηκε από την οικονομική ελίτ χωρίς να ανοίξει μύτη, καιρός να επιστρέψουμε με νέο αίμα (Γιωργάκης Φώφη) στα παλιά πόστα και ποσοστά, ΓΕΝΙΚΩΣ.☺

 39. Κουνελόγατος said

  Για την ουσία, λίγα έχω να πω, με κάλυψαν αρκετοί από τους παραπάνω (όχι για τους ίδιους λόγους απαραίτητα). Αλλά ο Γιάννης Κουβάτσος τα είπε-έγραψε όλα στο σχόλιο 24.
  Καλημέρα σας.

 40. Babis said

  #38
  Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποστηρίξει την παρούσα κυβέρνηση αλλά είναι πολύ τραβηγμένο αυτό που γράφεις.

 41. Pedis said

  # 25 – Ακριβώς! Αυτή η αξιότιμη κυρία Νιούλαντ με τους ευγενικούς τρόπους είναι που ηγείται της προώθησης της διαδικασίας για τη λύση του Κυπριακού, ίσως επειδή θελει να την παλαντζάρει με τη διά-λυση της Ουκρανίας.

  Καλά, να πουν ότι είναι αναγκασμένοι από τον Νονό του Πλανήτη να συμμετέχουν, να το συζητήσουμε.

  Αλλά το πλασάρισμα του σκηνικού ως προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με οφέλη για τους Τουρκο-Ελληνο-Κύπριους έχει άλλο όνομα.

 42. Ριβαλντίνιο said

  όπου έζησαν για περισσότερα από δέκα χρόνια κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

  Και έκλειναν τους δρόμους, καταπίεζαν τους Έλληνες που βρίσκονταν κοντά τους, εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του κράτους, δημιουργούσαν επεισόδια κ.λπ.. Και μια χαρά εφοδιάζονταν πολλές φορές και αεροπορικώς από τους Τούρκους.

  δυο κοινότητες του νησιού

  Ακόμη γιατί μιλάμε για 2 κοινότητες ; Με ένα μόνο 18% οι Τούρκοι της Κύπρου είναι μειονότητα , σαν τους Αρμενίους και τους Μαρωνίτες. Με ποιο ηθικό δικαίωμα κατέχει αυτό το 18% το το 37% του νησιού (+ 19% παραπάνω από τον πληθυσμό των Τούρκων της Κύπρου) και τώρα ζητάει το 28 % (+10 % παραπάνω δηλαδή) ; Με ποιο δικαίωμα έπρεπε αυτοί, ένα ποσοστό του 18% , να στελεχώσουν κατά 40% την αστυνομία και τις δημόσιες υπηρεσίες ;

  η εισβολή του 1974, ο Αττίλας και η κατοχή του 37% του νησιού είναι άμεσα αποτελέσματα του χουντικού πραξικοπήματος

  Το πραξικόπημα έγινε στις 15/7. Η εισβολή έγινε στις 20/7. Ειλικρινά υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως μια εισβολή – απόβαση σχεδιάζεται και πραγματοποιείται εντός 5 ημερών ; Οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι πολλά χρόνια πρίν.

  συνέπεια να εγκατασταθούν στο νησί χιλιάδες Τούρκοι έποικοι,

  Που δεν είναι και όλοι Τούρκοι. Μεταξύ τους υπάρχουν και Λαζοί και Κούρδοι ! 🙂

  θα είναι ουσιαστικά ένα τουρκικό προτεκτοράτο από το οποίο σταδιακά θα εκδιωχθούν οι Ελληνοκύπριοι (όπως έγινε, λέει, στην Ίμβρο)

  Πολύ σωστό. Θα πρέπει να μπούν δικλείδες που θα διασφαλίζουν την μη μετανάστευση Τούρκων στην Κύπρο. Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής πάλι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνουν στο νησί.

  Οι προτάσεις μου :

  1) Ένωση Κύρπου και Ελλάδας. Οι Τούρκοι της Κύπρου θα είναι μειονότητα σαν τους Τούρκους της Θράκης και της Δωδεκανήσου. Εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σίγουρο ότι δεν θα παραβιαστεί κανένα δικαίωμά τους.

  2) Η Κύπρος ανεξάρτητο κράτος και οι Τούρκοι της Κύπρου θα είναι μειονότητα εντός του νησιού. Πάλι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σίγουρο ότι δεν θα παραβιαστεί κανένα δικαίωμά τους.

  3) Επειδή τίποτα απ’τα παραπάνω δεν πρόκειται να δεχτεί η ιμπεριαλιστική Τουρκία, να γίνει διπλή ένωση. Το 20% του νησιού να ενωθεί με την Τουρκία και το υπόλοιπο 80 % να ενωθεί με την Ελλάδα.

  @ 28 ΛΑΜΠΡΟΣ

  διαιρεμένο δημιούργημα της Αγγλίας

  Διαίρεσαν την Κύπρο σαν την Ιρλανδία. Αντί οι έποικοι Σκωτοϊρλανδοί και Άγγλοι να είναι μειονότητα εντός της Ιρλανδίας, έφτιαξαν δυό ξεχωριστά κράτη.

 43. 16 : «Ότι χάνεται με πόλεμο μόνο με πόλεμο ξανακερδίζεται . Και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να πολεμήσει σήμερα».

  Ναι, «πόλεμος πάντων πατήρ εστί». Κάπως έτσι το είπε ο Ηράκλειτος (αν δεν κάνω …πολλαπλό λάθος!).
  Μη σώσει και λυθεί με τέτοιο τρόπο το Κυπριακό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.
  Το Κυπριακό πρόβλημα διαμορφώνεται από τα (θεμιτά ή αθέμιτα και εν πολλοίς αντικρουόμενα) συμφέροντα πολλών ενδιαφερομένων: Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, Αμερικανοί, Άγγλοι, Ρώσοι κλπ.
  Η αναζήτηση της όποιας πολιτικής λύσης οφείλει να λαμβάνει υπόψη (θέλει δεν θέλει) όλα αυτά τα συμφέροντα. Η μαστοριά των χαρισματικών πολιτικών συνίσταται στην αναζήτηση κοινών συμφερόντων με όλους, ει δυνατόν, τους εμπλεκομένους. Σε μια τέτοια αναζήτηση, η επιλογή του χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επικουρικά, χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς η μέθοδος των παραχωρήσεων για επίτευξη επιμέρους συμμαχικών, συγκλίσεων κλπ. Η τελευταία τακτική είναι λίγο επικίνδυνη: Ο πολιτικός που την εφαρμόζει μπορεί να χαρακτηριστεί προδότης από τους αντιπάλους του, κάτι πολύ σύνηθες «εν Ελλάδι».
  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μια «εθνική γραμμή» επί του προκειμένου είναι απαραίτητη. Και αυτό φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σήμερα. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί το ΚΚΕ. Νομίζω όμως ότι διαφοροποιείται απλώς για να διαφοροποιηθεί. Τα λεγόμενά του περί εγκαθίδρυσης …δικτατορίας του προλεταριάτου σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και …δεν συμμαζεύεται, παραπέμπουν στο …αγελαδοκούρεμα, όπως λένε στο χωριό μου.

 44. Γς said

  Καλημέρα

  Ωχ, κι ανοίγω το PC μου και καράφλιασα:

  Θα λύσουμε το Κυπριακό!

  Εδώ;

  Γμτ, 62 χρόνια! Από την ΕΟΚΑ το 1955.

  Πιτσιρικάς στις μεσαίες τάξεις του δημοτικού ήμουν όταν γράφαμε στα τετράδια μας 1000 φορές τη λέξη ΕΝΩΣΙΣ και τα κόβαμε σε μικρά κομματάκια για να τα πετάμε στους δρόμους.

  Ζηλεύαμε τους μεγάλους μας αδελφούς ξαδέλφια που κατέβαιναν στο κέντρο της Αθήνας και έπαιζαν ξύλο με τους αστυφυλάκους στις διαδηλώσεις.

  Και μεγαλώσαμε και φάγαμε ξύλο κι εμείς. Και βάραγαν τότε. Κατευθείαν το κλομπ στο κεφάλι.
  Κι ένα τέτοιο κλομπ βούτηξα κάποτε κι έγινε λάφυρο, οικογενειακό κειμήλιο, που το κρύψαμε στο εικονοστάσι της γιαγιάς.

  Κι είχαμε κι έναν καταπληκτικό παπά (και κατηχητή μας) στην ενορία μας, της Μεταμόρφωσης του Βύρωνα. Τον Χρύσανθο Σαρηγιάννη. Εμπνευσμένος παπάς. Μορφωμένος Και μην φανταστείτε κανά κατηχητικό από αυτά που ξέρετε. Ηταν κάτι σαν τον Robin Williams για μας

  Ακούω το Die Ehre Gottes in der Natur του Μπετόβεν που τραγουδούσαμε στα Ελληνικά και δακρύζω.

  Ξέραμε τους δεσμούς του με την Κύπρο και τον συγχαρήκαμε για τις συμφωνίες της Ζυρίχης.
  Κι αυτός ήταν λυπημένος και μας είπε ότι δεν ήταν για καλό.

  Πήγε στην Κύπρο και μέχρι το θάνατό του εργάστηκε για τους πρόσφυγες πια της Μόρφου σαν Μητροπολίτης τους.

  62 χρόνια Κυπριακό και μας κρατούσαν μήνες επιστρατευμένους στην Μακεδονία. Κι ήταν η πρώτη μακαρίτισσά μου κυρά που μου έφερε στην αγκαλιά της το γιό μας που δεν είχα καλά καλά χαρεί που είχε γεννηθεί πριν μερικές μέρες πριν την Τουρκική εισβολή.

  Κι ο φίλος μου ο Κώστας στο Σικάγο τώρα:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7135.html

  Κι η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/20-2013-1141-1992.html

  Κι ο Κύπριος συμφοιτητής μου ο Αντρέας, που είχε πεταχτεί κάτω:

  -Γιάννη ούτε οι γερμανοί δεν κάνανε αυτά [που κάναμε στους ΤΚ]

 45. spiral architect said

  Διαχρονικό:

  Δεν είν’ οικόπεδο που το καταπατούνε
  ούτε και μούρλα εθνική που επιστρέφει
  είναι η Κύπρος που οι εμπόροι τη μισούνε
  και η ανάγκη μας που όνομα δεν έχει.

  για να θυμηθούμε και τα νιάτα μας. 😦

 46. Babis said

  #44
  «Θα λύσουμε το Κυπριακό!

  Εδώ;»

  Τι σε παραξενεύει; Σε τέτοιες συζητήσεις έχουμε λύση τόσα και τόσα θέματα, στο Κυπριακό θα κωλώσουμε; 😛

 47. spiral architect said

  Νέος μηχανικός όταν πρωτοκατέβηκα με την εταιρεία που δούλευα τότε 🙄 στην Αραπιά, θυμάμαι ότι, όταν άρχιζε κουβέντα μεταξύ των Αγγλων και Κύπριων συναδέλφων για το Κυπριακό, οι Ελλαδίτες αποχωρούσαν διακριτικά, γιατί οι συζητήσεις κατέληγαν σχεδόν πάντα -συνεπικουρούντος και του αλκοόλ που κρυβόταν επιμελώς μέσα σε προς εγκατάσταση ηλεκτρικούς πίνακες- σε συμπλοκές.

  Θυμάμαι επίσης έναν ηλικιωμένο Κύπριο μηχανικό να περιγράφει τις μέρες που έγινε το πραξικόπημα Σαμψών και η εισβολή, τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του στην εταιρεία που δούλευε στα νιάτα του στη Λευκωσία(;) να φεύγει προς το Βορρά λέγοντας «και τώρα τη γαμήσατε».

  Ο Κύπριος πάντα θεωρούσε τους Αγγλους υπεύθυνους για το Κυπριακό, παραβλέποντας το πραξικόπημα. Αυτή η γενιά έτσι έζησε και εν πολλοίς δεν το αποδέχτηκε. Οι νεώτερες γενιές μάλλον θεωρούν το Κυπριακό ως δεδομένο και πιθανόν να μην νοιάζονται πια.

 48. Pedis said

  Καλά δεν θα πρέπει να πληρώσει, τώρα, ο Καμμένος αυτά που ζητούσε με τη μήνυση;

  http://www.efsyn.gr/arthro/o-arthrografos-dikaiothike

  Κάτι τέτοιο προβλεπόταν σε ανάλογες περιπτώσεις από τους νόμους της Αρχαίας Αθήνας.

 49. Γς said

  45:

  Το λέω μωρέ γιατί μέσα στα 62 αυτά χρόνια [86% της ζωής μου] υπήρξε και μια εποχή που ήταν έκφραση:

  Θα λύσουμε το Κυπριακό τώρα;

  Συζητανε το Κυπριακό

  και άλλα τέτοια

 50. Γς said

  49->46

 51. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  40 – Δεν έχω κάποιο λόγο να θέλω να σε πείσω, αλλά για να σου απαντήσω τεκμηριωμένα, θα ήθελα πρώτα να μου πείς, τι θεωρείς πως θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση για να μην είναι τραβηγμένο αυτο που έγραψα.

 52. spiral architect said

  Φρέσκο: Πρώτη αντίδραση για τα αποτελέσματα της Γενεύης – Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

 53. Babis said

  #50
  Είναι στο DNA μας. Δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε τέτοιες συζητήσεις.

 54. ΓιώργοςΜ said

  42 Δήλωσα σχετικά αδαής, αλλά μερικά πράγματα είναι τόσο προφανή που δε μπορώ να μπορώ να μη σχολιάσω, αν μη τι άλλο για να καταλάβω αν είμαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι:

  Και έκλειναν τους δρόμους, καταπίεζαν τους Έλληνες που βρίσκονταν κοντά τους, εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του κράτους, δημιουργούσαν επεισόδια κ.λπ.. Και μια χαρά εφοδιάζονταν πολλές φορές και αεροπορικώς από τους Τούρκους.
  Οι αγρότες κλείνουν κι αυτοί τους δρόμους κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αυτούς τι να τους κάνουμε; Όσο για την καταπίεση, δε νομίζω πως ήταν μονόπλευρη, κρίνοντας απ’ όσα έχω μάθει (και από Κύπριους).

  Με ποιο δικαίωμα έπρεπε αυτοί, ένα ποσοστό του 18% , να στελεχώσουν κατά 40% την αστυνομία και τις δημόσιες υπηρεσίες ;
  Αν η δημόσια διοίκηση και η αστυνομία είχε αντιπροσώπευση της τάξης του 20%, δεν είναι δύσκολο να απομονωθούν και να καταστούν ουσιαστικά από αδρανείς έως καρπαζοεισπράκτορες αυτοί οι 1 στους 5. Άλλωστε, αν έχει κανείς εμπιστοσύνη στον πατριωτισμό και την ευσυνειδησία των ε/κ, με ποια ηθική βάση να αρνηθεί το αντίστοιχο για τους τ/κ;

  Το πραξικόπημα έγινε στις 15/7. Η εισβολή έγινε στις 20/7. Ειλικρινά υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως μια εισβολή – απόβαση σχεδιάζεται και πραγματοποιείται εντός 5 ημερών ; Οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι πολλά χρόνια πρίν.
  Φυσικά και ήταν έτοιμοι καιρό πριν. Γιατί, το δικό μας ΓΕΕΘΑ (αλλά και οποιοδήποτε αντίστοιχο όργανο οποιασδήποτε χώρας έχει προστριβές με τους γείτονες) δεν έχει σενάρια αντίδρασης σε πιθανά ενδεχόμενα; Δεν είναι η δύναμη του επιτιθέμενου μόνο, είναι και η αδυναμία του αμυνόμενου. Κανένα σχέδιο δε μπορεί να πραγματοποιηθεί, ούτε καν να μπει σε τροχιά υλοποίησης αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.
  Οι «συνθήκες» περιλαμβάνουν και την ανοχή, βέβαια, όσων άλλων θα μπορούσαν να αντιδράσουν, νομίζω πως δε θα κουνούσαν ούτε βλέφαρο αν δεν ήξεραν την αντίδραση των άλλων δυνάμεων.

  Εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σίγουρο ότι δεν θα παραβιαστεί κανένα δικαίωμά τους.
  Ναι, η δημοκρατική, ανεκτική, φιλεύσπλαχνη και καθόλου ξενοφοβική (ούτε που ξέρουν τη λέξη…) ΕΕ θα το φροντίσει αυτό…

 55. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «2) Η Κύπρος ανεξάρτητο κράτος και οι Τούρκοι της Κύπρου θα είναι μειονότητα εντός του νησιού. Πάλι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σίγουρο ότι δεν θα παραβιαστεί κανένα δικαίωμά τους.»

  «H Λίστα του Ρίβα… »
  Ριβαλντίνιε, δεν ξέρεις πού πάνε τα τέσσερα …και βγάζεις και λόγο περί κυπριακού!
  Μάθε λοιπόν ότι η Κύπρος έχει μπει ΟΛΟΚΛΗΡΗ στην ευρωπαϊκή ένωση. Οι Τουρκοκύπριοι (που το επιθυμούν…) είναι ήδη εντός ε.ε, αναγνωρίζονται (εξαπανέκαθεν…) σαν πολίτες της κυπρ. δημοκρατίας, ταξιδεύουν με κυπριακές ταυτότητες πανευρωπαϊκά, δικαιούνται ιατρικής περίθαλψης στα νοσοκομεία κι όλα τα σχετικά δικαιώματα κύπριου πολίτη.

 56. Ριβαλντίνιο said

  @ 54 ΓιώργοςΜ

  Οι αγρότες κλείνουν κι αυτοί τους δρόμους κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αυτούς τι να τους κάνουμε; Όσο για την καταπίεση, δε νομίζω πως ήταν μονόπλευρη, κρίνοντας απ’ όσα έχω μάθει (και από Κύπριους).

  Να τους κάνουμε ότι προβλέπει ο νόμος. Και φυσικά αν απαγορεύσουν στον διοικητικό μηχανισμό του κράτους να έχει πρόσβαση στην περιοχή τους, το κράτος να επιβάλει τα νόμιμα. Και αν αντιδράσουν με βία το κράτος να προστατευτεί με νόμιμη κρατική βία. Αλλά που να τα πείς αυτά στο κράτος που ο μέλλων πρωθυπουργός ανεβαίνει στα τρακτέρ και κάνει ψηφοθηρικές εξαγγελίες… Βέβαια δεν είναι καθόλου το ίδιο (μπουζούκι = όργανο = αστυνόμος), αλλά σόφισμα.
  Να βρούμε λοιπόν ποιος άρχισε πρώτος την καταπίεση. Ποιος έκανε αγώνα για εθνική απελευθέρωση και ποιος ήταν το τσιράκι των Εγγλέζων.

  Αν η δημόσια διοίκηση και η αστυνομία είχε αντιπροσώπευση της τάξης του 20%, δεν είναι δύσκολο να απομονωθούν και να καταστούν ουσιαστικά από αδρανείς έως καρπαζοεισπράκτορες αυτοί οι 1 στους 5. Άλλωστε, αν έχει κανείς εμπιστοσύνη στον πατριωτισμό και την ευσυνειδησία των ε/κ, με ποια ηθική βάση να αρνηθεί το αντίστοιχο για τους τ/κ;

  Και ; Θα απολαμβάνουν δηλαδή περισσότερα δικαιώματα από την πλειοψηφία εξαιτίας μίας δήθεν μελλοντικής απομόνωσης που από ότι μας έχουν δείξει μέχρι σήμερα την επιζητούν κιόλας ; Στον πατριωτισμό τους έχουμε εμπιστοσύνη γι’αυτό θα στελεχώσουν την δημόσια διοίκηση ανάλογα με τον πληθυσμό τους (18%). Θα δείξουν λοιπόν και αυτοί εμπιστοσύνη στον πατριωτισμό και στην ευσυνειδησία μας και δεν θα ζητούν παραπάνω από ότι τους αναλογεί : δεν θα δέχονται να απολαμβάνουν δικαιώματα που δεν απολαμβάνει ομίως ποσοτικά ο Έλληνας συμπατριώτης τους.

  Φυσικά και ήταν έτοιμοι καιρό πριν.

  Και συνεπώς αφορμή έψαχναν, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν ήταν.

  Ναι, η δημοκρατική, ανεκτική, φιλεύσπλαχνη και καθόλου ξενοφοβική (ούτε που ξέρουν τη λέξη…) ΕΕ θα το φροντίσει αυτό…

  Όχι θα φροντίσει η Τουρκία ή υποσαχάρια ένωση αφρικανικών κρατών που δεν είναι καθόλου ξενοφοβικές, αντιδημοκρατικές κ.λπ.

 57. Ριβαλντίνιο said

  @ 55 Νέο Kid L’Errance d’Arabie

  Είναι το κατεχόμενο τμήμα στην ΕΕ ;

 58. Στο 42 ο Ριβαλντίνιο παρατήρησε

  Το πραξικόπημα έγινε στις 15/7. Η εισβολή έγινε στις 20/7. Ειλικρινά υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως μια εισβολή – απόβαση σχεδιάζεται και πραγματοποιείται εντός 5 ημερών ; Οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι πολλά χρόνια πρίν.

  Εδώ δεν ήμασταν στο φαρσικόπημα του Ιουλίου; Την άλλη μέρα ο Σουλτάνος άρχισε τις διώξεις με προγραμμένες λίστες, τόσο προγραμμένες που μερικοί ύποπτοι ήταν ήδη νεκροί από μήνες.
  Αυτά περιλαμβάνονται στα πάγια σχέδια των επιτελείων, μόνο η υλοποίησή τους μένει.
  Το ξέρεις πως οι ΗΠΑ έχουν μέχρι και σχέδιο εισβολής στον Καναδά; Στον Καναδά, αν αγαπάς τα λάχανα!

 59. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  48 Ακόμα δεν έχει βγει απόφαση. Να μια φορά που τα εισαγωγικά του τίτλου είναι δικαιολογημένα.

 60. Ριβαλντίνιο said

  @ 58 Σκύλος

  Εγώ αν το ξέρω ; 🙂

 61. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  57. Bεβαίως! Σαν έδαφος, όχι σαν πολιτική-κρατική οντότητα. Και σού ξαναλέω , ο τουρκοκύπριος ,κάτοικος φερειπείν Κερύνειας ,βγάζει αν θέλει κυπριακή ταυτότητα σαν πολίτης της κυπριακής δημοκρατίας .

 62. Ριβαλντίνιο said

  @ 61 Νέο Kid L’Errance d’Arabie

  Φυσικά και δεν είναι παρά μόνο στο μυαλό σου λοιπόν. Αφού δεν είναι εδαφικά δεν είναι καθόλου. Αν δεν το ξέρεις, το 37% της Κύπρου κατέχεται από την Τουρκία, η οποία δεν είναι στην ΕΕ.

 63. Ριβαλντίνιο said

  Και σού ξαναλέω , ο τουρκοκύπριος ,κάτοικος φερειπείν Κερύνειας ,βγάζει αν θέλει κυπριακή ταυτότητα σαν πολίτης της κυπριακής δημοκρατίας .

  Και τι μου το λές αυτό μωρέ ; Μπορεί Ελληνοκύπριος να πάει να ζήσει στα κατεχόμενα και να απολαμβάνει ότι στην ελεύθερη ευρωπαϊκή Κύπρο ;

 64. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Δεν ξέρεις και να διαβάζεις… πανάθεμά τον Αλαφούζο σου!

 65. Pedis said

  Μια χαρά είναι (ήταν, πριν από καμιά δεκαρια χρόνια όταν πήγα) στην κατεχόμενη Κύπρο. Μέχρι και κλήση μου χάρισαν οι αστυνομικοί χωρίς καν να παρακαλέσω. Και σαν πεζός ένιωθες πολύ πιο ασφαλής απ’ ότι στην μη-κατεχόμενη περιοχή (όπου κινδυνεύεις να γίνεις χαλκομανία στην προφυλακτήρα του suv).

  # 59 – «48 Ακόμα δεν έχει βγει απόφαση. Να μια φορά που τα εισαγωγικά του τίτλου είναι δικαιολογημένα.»

  Γιατί, άμα όντως βγει αθωωτική απόφαση, όπως αναμένεται (και διαβάζοντας το επίμαχο άρθρο ήταν αναμενομενη 1000%), θα βάλουν τον Καμμένο να πληρώσει αυτά που ζητούσε;

 66. Ριβαλντίνιο said

  @ 64 Νέο Kid Al Kuwaiti

  Όλα μπορώ να τα ανεχτώ, αλλά την προεδράρα τον Αλαφούζο δεν θα τον ξαναπιάσεις στο στόμα σου ! Τον Αλαφούζο … !

 67. Ριβαλντίνιο said

  Μέχρι και κλήση μου χάρισαν

  Αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν είναι μια χαρά… Ελλάδα κατάντησαν τα κατεχόμενα ! 🙂

  Και σαν πεζός ένιωθες πολύ πιο ασφαλής

  Ρε σύ εδώ σου λέει ότι επί χούντας ο άλλος κοιμόταν με ξεκλείδωτη την πόρτα. 🙂 Αυτή ήταν ασφάλεια.

 68. Babis said

  #51
  Για πολλά μπορείς να κατηγορήσεις την κυβέρνηση και να συμφωνήσω μαζί σου αλλά είναι τραβηγμένο να λες ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

 69. Νίκος Κ. said

  Θα γράψω την άποψή μου αν και έξω απ τον χορό.

  Το παιχνίδι της ιστορίας υπήρξε (για άλλη μια φορά) το ότι οι «νικητές» (Τουρκοκύπριοι) ήταν αυτοί που έχασαν (υπό την τουρκική «προστασία»).

  Η ελπίδα είναι να καταλήξουν σε λύση οι δύο κοινότητες, όπου θα κερδίζουν οι αμοιβαία.

  Οι πιθανότητες συντείνουν στη δημιουργία δύο χωριστών κρατών, ίσως με κάποιες αναγκαίες ρυθμίσεις. Και μπορεί να μην είναι και τόσο άσχημα (για τους ελληνοκύπριους) αν συνυπολογίσουμε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο που έχουν πετύχει. Καλή η ιστορία, σεβαστοί οι συναισθηματικοί δεσμοί, αλλά η ζωή προχωράει.

 70. Pedis said

  # 67 – για να πούμε την αλήθεια, δεν χρειάζεται η χούντα: και στα μη-κατεχόμενα κοιμάσαι με ξεκλείδωτη την πόρτα, σταθμεύεις το τετράτροχο τανκ σου με τα κλειδιά στη μίζα. Το πρόβλημα ασφάλειας προκύπτει στις λίγες στιγμές που είσαι εκτός σπιτιού και αυτοκινήτου …

 71. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  68. Σωστό. Απλώς ανέλαβε βλακωδώς, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, να βγάλει απ’ την τρύπα ένα φίδι χοντρό κι ασήκωτο. Θα μπορούσε να αφήσει να κάνουν αυτή τη δουλειά όσοι εξέθρεψαν τη φιδάρα και να κρατήσει τον ρόλο του εκ του ασφαλούς κριτή και επίκριτή των πάντων, όπως κάνει το ΚΚΕ. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, οπότε αναπόφευκτη η κριτική και η χλεύη για τις κωλοτούμπες.

 73. gpoint said

  Βλέπεις φίλε Λάμπρο για να μην κάνει καμιά μεταγραφή η ΑΕΚ κάθεσαι και (ξανα)λύνεις το Κυπριακό… ενώ εμείς πήραμε (θα) τον Πέδρο Ενρίκε (του Ταρζάν και της Τσίτας, μακρινό ξάδερφο του Λουίς Ενρίκε-να δημιουργεί συνειρμούς…)
  Τι να πει κι ο Ρίβα που του φορτώσανε τον Κουρ(κου)μπέλη, αιώνιο ταλέντο και ακουστικό κλώνο του ΜιχάληΜπέλλη, έκανε κι αυτός τις ειρηνευτικές προτάσεις του…

 74. ΣΠ said

  Μετά την μπύρα ΠΑΟΚ…
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRCJiuzTceFo238gO2B3UgnFGQSJv7YYz_QFzd2l2mZx8tTBDnRaQ
  και πίτσα ΠΑΟΚ

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μη του λες για τον Αλαφούζο, Κιντ, πέστου για τον Παναγόπουλο, την αντιπροεδράρα, που θα συμμαζέψει την ΠΑΕ, όπως συμμάζεψε και την ΕΡΤ. 👎

 76. Λεύκιππος said

  Δεν θυμάμαι που το διάβασα αλλά διαπιστώνω ότι ισχύει: Κάθε φορά που η Ελλάδα απορρίπτει μια πρόταση επίλυσης εθνικού της θέματος, η πρόταση που ακολουθεί είναι εμφανώς χειρότερη.

 77. Λ said

  69. …αλλά η ζωή προχωράει.
  όπως λέει και ο Πούτιν και όλοι οι υφιστάμενοι του «οι σκύλοι γαυγίζουν αλλά το καραβάνι συνεχίζει το δρόμο του».

 78. sarant said

  76 Συχνά συμβαίνει αυτό, φευ…

 79. Γς said

  77:

  Και γιατί ο Πούτιν και δεν λές … ο Νίκος Κοτζιάς;

  Τάχαμε πει κι εδώ για την Αραβική αυτή παροιμία

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/30/carawan/

 80. Νίκος Κ. said

  77, 79: Η παροιμία ολοφάνερα είναι αραβική, αλλά έχει μεταφερθεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Αυτό γίνεται επειδή, σε αντίθεση με τις παροιμιακές ή παγιωμένες εκφράσεις, που αντιστέκονται στην κατά λέξη μετάφραση, οι παροιμίες μεταφράζονται συνήθως εύκολα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/01/30/carawan/

 81. Μαρία said

  Συνέντευξη Κατριβάνου με αφορμή το ντοκιμαντέρ Κυπραίες.
  http://www.avgi.gr/article/10811/7802817/to-trauma-echei-pagosei-tora-einai-e-stigme-tes-lyses

 82. Στο μεταξύ συνεχίζεται η φάρσα με τα 15χρονα -και αν- που «καλούνται να αναφερθούν στη Συνθήκη της Λωζάννης και στο ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση και σύναψή της. Επίσης ζητείται να αξιολογήσουν τη σημασία της συνθήκης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»…
  http://www.venizelos-foundation.gr/article/357

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – Κοίτα, δεν έχω κατηγορήσει ποτέ μου καμία κυβέρνηση, (μόνο και πάντα τον λαό) όλες έκαναν την δουλειά τους μια χαρά κι η σημερινή την κάνει καλύτερα απ΄όλες, πάντα διαπίστωση έκανα όπως και τώρα.
  Στο είπα δεν με ενδιαφέρει να συμφωνήσεις μαζί μου, άλλωστε δεν το θεωρώ απαραίτητο σε μια συζήτηση, το σημαντικό είναι να υπάρχει διάθεση κι από τις δύο πλευρές για συνεννόηση, κι απ΄ό,τι βλέπω εσύ δεν έχεις τέτοια διάθεση, κόλλησε η βελόνα στο «είναι τραβηγμένο».
  Για να γίνει μια στοιχειώδης καλοπροαίρετη συζήτηση, χρειάζεται ένα κοινό σημείο αναφοράς, αφού διαφωνείς μ΄αυτά που λέω για την κυβέρνηση, σου ζήτησα να μου πείς τι θεωρείς πως θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να της αντιστοιχεί αυτό που έγραψα, για να σου απαντήσω μετά τεκμηριωμένα, (με αποδείξεις διευθύνσεις και ονόματα) αλλά μάλλον σου φάνηκε πολύ τραβηγμένο.

 84. Γς said

  83:

  >με αποδείξεις διευθύνσεις και ονόματα

  Οπα,
  απόψε θέλει αποδείξεις κα ονόματα

  Ο Λάμπρος

 85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  72 – Το ελαφρυντικό της αθωότητας των παρθένων ισχύει μόνο για την πρώτη φορά, για την δεύτερη υπάρχει ευθύνη, ενώ για την τρίτη είναι δεδομένος ο δόλος για τις μωρές παρθένες, ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ……!
  Αυτή την εμμονή σου με το ΚΚΕ δεν μπορώ να την κατανοήσω, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, αυτόν ψηφίσατε, αφού όπως λές κι εσύ κάνει κωλοτούμπες δεν θα πρέπει το ΚΚΕ να τον κρίνει; Τι θα πεί εκ του ασφαλούς, είπε ποτέ το ΚΚΕ να μη το ψηφίσει ο λαός; την μαζική του ψήφο ζητάει κάθε φορά κι ο λαός του δίνει 4-6% αυτό του αφαιρεί το δικαίωμα να κριτικάρει τις αποδειγμένες κωλοτούμπες της κυβέρνησης;
  Προτείνω, στις (κατά πάσα πιθανότητα) λείαν συντόμως επόμενες εκλογές, να ψηφίσετε μαζικά το ΚΚΕ για να γίνει κυβέρνηση και να το βγάλετε από την ασφάλειά του, και να κάνει εκ του ασφαλούς κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ (αν σινεχίσει να υπάρχει, κάτι που βλέπω πολύ χλωμό).

  73 – Δεν λύνω κανένα κυπριακό, αυτό είναι λυμένο από την εποχή που κατέλαβε την Κύπρο ο Ριχάρδος ο λιονταροκαρδιάς.

  Για να γίνει μια μεταγραφή χρειάζονται χρήματα, ποιός θα τα δώσει ο Μελισσανίδης; αυτός ήρθε για να πάρει όχι να δώσει στο κωλοχανείο. Αν σου πώ πως εκτός από τον Μάνταλο που τον έχω ακούσει μερικές φορές σε κάποιες σκόρπιες συζητήσεςι με φίλους, δεν ξέρω κανένα παίκτη της ΑΕΚ θα με πιστέψεις;

  Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, σιγά μην ασχολούμαι την ΑΕΚ. 🙂

 86. Idom said

  Από πάνω προς τα κάτω, αγάπες και δικαιοσύνες δεν γίνονται.

  Διχοτόμηση.
  Και αν μετά οι πολίτες των δύο λαών, δουν τους εαυτούς τους σαν κάτοικους τού ίδιου νησιού και θελήσουνε να αγαπήσουνε, θα το κάνουν.

  Και επειδή η διχοτόμηση με βάση τα σημερινά ποσοστά εδαφών δεν είναι δίκαιη λύση, αφού θα χαθεί ένα +25% που δικαιούται η ε/κ πλευρά με βάση την αναλογία των πληθυσμών, 88:12, το 1974, ας παραμείνει το θέμα σε εκκρεμότητα. Η μπάλα στις εξέδρες, μέχρι να βγάλουν γένια οι μπασκέτες.

  Η τ/κ κοινότητα είναι μόνο πλυντήριο τής Τουρκίας. Σε πολλή καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η ε/κ πλευρά.
  Σιγά μην δεν βρεθεί πρακτική λύση για το μοίρασμα των πετρελαίων, αν δεν υπάρξει ομόσπονδο κράτος.
  Και σιγά μην πρέπει να στενοχωρεθούμε αν δεν βρεθεί λύση. Αυτό το μάθημα έχουμε πάρει σαν ανθρωπότητα; Να στραγγγίζουμε μία μία τις πηγές των αρχαίων λιωμένων δασών; Ούτε καν τον τρέχοντα αιώνα δεν μπορούμε να βγάλουμε με αυτά, ακόμα και αν τα αντλούσαμε όλα…

  Idom

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είχε πει η Παπαρήγα, Λάμπρο, ότι και 40% να πάρουν, δεν θέλουν να κυβερνήσουν και να διαχειριστούν το αστικό σύστημα. Κατά τα άλλα, νομίζω πως όντως γλυκάθηκαν οι Συριζαίοι από την εξουσία και πασοκίζουν όλο και περισσότερο. Άλλο αυτό όμως, που είναι πανάρχαιο κουσούρι όσων εξασφαλίζουν καθεστωτικό στασίδι, και άλλο ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

 88. gpoint said

  #85

  «Αν σου πώ πως εκτός από τον Μάνταλο που τον έχω ακούσει μερικές φορές σε κάποιες σκόρπιες συζητήσες»

  και που να τον δείς !! (παρακαλείται κάποιος να κατεβάσει μια φωτό του Μάνταλου και μετά του νέου αποκτήματος του ΠΑΟΚ Λάμπρου (χαχαχ) για να καταλάβει κι ο ΛΑΜΠΡΟΣ την διαφορά μεταξύ αετού και κότας…

  Εμμ δεν σου φταίει κανείς για τις ουρανοκατέβατες οπαδικές προτιμήσεις σου,σκέψου το και θα βρεις την λύση που την ζωή σου θα γεμίσει (προλαβαίνεις-δεν προλαβαίνεις τον πρώτο μας ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο, μετά δεν θα δεχόμαστε πρώην ΑΕΚτζήδες !! )

 89. Ριβαλντίνιο said

  Αχαχούχα, ο ΠΑΟΚ ευρωπαϊκό τίτλο. Πιο σίγουρο είναι να ενσωματωθεί η Κύπρος μαζί με όλη την Τουρκία στην Ελλάδα.

 90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  87 – Δεν έχει σημασία τι είχε πεί η συντρόφισα, εσείς ψηφίστε ΚΚΕ για να το βγάλετε από την ασφάλεια, και να του κλείσετε το στόμα μια για πάντα, όσο δεν το κάνετε έχει το δικαίωμα να κρίνει, και δεν έχετε το δικαίωμα να το κατακρίνεται που κρίνει.

  «και άλλο ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.»
  Μα εγώ του είπα πως μπορώ να αποδείξω αυτό που λέω, αρκεί να ξέρω τι αποδείξεις θέλει, αλλά ΔΕΝ. Εσείς που συμφωνείτε, μπορείτε να μου αποδείξετε το αντίθετο;

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  88 – Τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο; ρε συ τι καλό πίνεις; και μας κάνεις και τον φίλο, γιατί ρε παλιοχαρακτήρα γιατί δεν δίνεις και σε μάς; κι εμείς εδώ ψηφίζουμε. 🙂

  Δεν είμαι οπαδός καμιάς ομάδας και κανενός γενικά, απλός και αγνός φίλαθλος του αθλητισμού, και του σέξ. 🙂 ).

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Σιγά μην λυθεί το Κυπριακό.

  Εκείνο που συμφέρει αυτούς (κράτη, πολυεθνικές, συμφέροντα, πείτε τους όπως θέλετε) που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα όποια κοιτάσματα είναι η μη λύση. Θα είναι πιό εύκολη η διαχείριση …. και πιό συμφέρουσα.

  Και τις εμπλεκόμενες κοινότητες τις ενδιαφέρει να βρουν μιά λύση μπας και πάρουν κανένα ξεροκόμματο (γιατί περισσότερο δεν πρόκειται να τους δώσουν, αλλοίμονο, δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο πουθενά) από τα κοιτάσματα, αλλά κυρίως να μπορούν να το φάνε τουλάχιστον με την ησυχία τους.

  Οι μεν Τ/Κ για να έχουν σίγουρο το μερτικό τους (γιατί αν υπάρξει εμπλοκή στην εκμετάλλευση, θα περιμένουν πολύ μέχρι να δουν Θεού πρόσωπο), οι δε Ε/Κ για να μην εμπλακούν σε περιπέτειες με την Τουρκία … κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων (γιατί αν υπήρχε η στρατιωτική / οικονομική / πολιτική ισχύς ώστε να μην φοβούνται την Τουρκία κπ., ουδόλως θα νοιάζονταν… για μιά λύση, ειδικά αν αυτή είναι μεσοβέζικη).

  Είναι και κάτι άλλα που σχετίζονται με την ΕΕ και την Τουρκία, αλλά τα ενεργειακά είναι το κύριο θέμα, κατ΄εμέ.

 93. Λ said

  Μόλις βρήκα το χρόνο (και το κουράγιο) να διαβάσω από την αρχή μέχρι το τέλος το άρθρο και ο οφείλω να πω ότι ο Νικοκύρης έκανε πολύ καλή δουλειά.

 94. sarant said

  93 Νάσαι καλά

 95. Ι.Π. said

  Αυτή η δημοσκόπηση δίνει μια καλή εικόνα των τάσεων που επικρατούν στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=258445.

  Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει σχέδιο που να προνοεί συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας (με οποιαδήποτε μορφή) και εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει σχέδιο χωρίς διατήρηση της τουρκικής παρουσίας.

  Πάντως, με όλη την εκτίμηση που έχω στον Νικοκύρη, χαρακτηρισμοί όπως «απορριπτικοί» ή «νενέκοι» πιστεύω ότι αποδυναμώνουν τα όποια επιχειρήματα διαθέτει η κάθε πλευρά, ειδικά σε ένα ζήτημα που δεν σηκώνει απλές και εύκολες απαντήσεις.

 96. sarant said

  95 Δεν είναι το ίδιο οξείς οι δυο χαρακτηρισμοί, απορριπτικοί και νενέκοι. Το δεύτερο είναι μειωτικό. Το πρώτο μπορείς να το πεις και περιγραφικό -τι άλλο θα πρότεινες εσύ;

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το βάρος της απόδειξης πέφτει στον κατήγορο, Λάμπρο. Όσο για το να ψηφίσω ΚΚΕ, πιο πιθανό είναι να πάρω διαρκείας στο Καραϊσκάκη. 😊

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  97 – Ναί αλλά εκτός του ότι δεν κατηγόρησα κανέναν ( π.χ αν αποκαλέσεις βαποράκι έναν διακινητή δεν τον κατηγορείς, έτσι δεν είναι;) κι ότι απευθύνθηκα στον Σπιράλ που δεν μου ζήτησε καμία απόδειξη (δεν ξέρω καν αν διάβασε το σχόλιο☺) στον Babis που ενοχλήθηκε και προθυμοποιήθηκα να αποδείξω αυτά που λέω, αρκεί να μου πεί τι αποδείξεις θέλει για να πεισθεί, μου απάντησε πάλι, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ, να αποδείξω τι και σε ποιόν τότε.☺

  Βρε μην το ψηφίζεις και πάρε διαρκείας και στην Τούμπα, να δείς και τον ΠΑΟΚ που θα σηκώνει το ευρωπαϊκό που λέει κι ο Gee☺ αλλά μην το κατακρίνεις που κατακρίνει τις κωλοτούμπες (σύ είπας☺) της κυβέρνησης, αφού ο λαός θέλει να το έχει σε ασφάλεια τι να κάνει, να το βουλώσει;

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Και τώρα που το σκέφτηκα καλύτερα, εσείς κατηγορείτε εμένα ότι είναι πολύ τραβηγμένο αυτό που είπα για την κυβέρνηση, άρα το βάρος της απόδειξης πέφτει σε σάς. Περιμένω με αγωνία να μου αποδείξετε ότι δεν εκτελεί εντολές η κυβέρνηση.☺
  Καληνύχτα (οριακά γιατί θα ξημερώσει σε λίγες ώρες☺).

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Το παιχνίδι παίζεται ακόμα

  Το παιχνίδι παίζεται ακόμα – 2010
  Στίχοι:Οδυσσέας Ιωάννου
  Μουσική:Βασίλης Παπακωνσταντίνου

 101. Pedis said

  Άραγε, να βοηθήσει την εθνική υπόθεση στις διαπραγματεύσεις η παρακάτω πρόταση;

  Ημερίδα «Νοερά Προσευχή & σύγχρονες επιχειρήσεις»

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Θέμα: «Διοργάνωση επιστημονικής Ημερίδας με θέμα η Νοερά Προσευχή ως
  οδηγός ανάπτυξης και ενδυνάμωσης στις σύγχρονες επιχειρήσεις και
  οργανισμούς.»

  To Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής του
  Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας
  και Σπάρτης
  , διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα «Η Νοερά Προσευχή ως
  οδηγός ανάπτυξης και ενδυνάμωσης στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς»,
  τη Δευτέρα στις 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:00, στο αμφιθέατρο της Σχολής
  Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη
  Σπάρτη. Σκοπός της ημερίδας αποτελεί η προσέγγιση της έννοιας και της μεθόδου –
  τεχνικής της Νοεράς Προσευχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδρασή της και στα οφέλη
  της στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς (στελέχη του ιδιωτικού, δημόσιου, μη
  κερδοσκοπικού τομέα). Επίσης η συσχέτιση της Νοεράς Προσευχής με την
  αποτελεσματικότητα, παραγωγικότητα και κερδοφορία των επιχειρήσεων.

  http://tsak-giorgis.blogspot.it/2017/01/blog-post_85.html

  Ερώτηση προς στα παπαδοπαίδια του ιστολογίου: τι είναι η νοερά προσευχή;

  Κάτι σαν Ομμμμμ αλλά ως χριστιανικό κεκτημένο του ευρωπαικού διαφωτισμού ;

 102. gpoint said

  # 89, 91

  Είσαστε άπιστοι Θωμάδες ρέ !

  Η Κασσάνδρα κι εγώ πάντοτε δικαιωνόμαστε !!

  σε (ν-1) χρόνια θα το δείτε !!!!

 103. Γς said

  101:

  >Ερώτηση προς στα παπαδοπαίδια του ιστολογίου: τι είναι η νοερά προσευχή;

 104. Γιάννης Ιατρού said

  101:

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πρέπει να αποδείξεις όμως να είναι αποδεδειγμένα διακινητής, Λάμπρο, για να τον αποκαλέσεις βαποράκι. Στην περίπτωση που συζητάμε, δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη. Και ο λαός δεν έχει σε ασφάλεια το ΚΚΕ, στη γωνία το έχει. Μέχρι κι ο Λεβέντης θα το περάσει. 😊

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  ότι είναι αποδεδειγμένα κλπ, διορθώνω.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να αποδείξεις και αποδεδειγμένα; Κάτσε να πιω έναν διπλό καφέ ν’ ανοίξει το μάτι, γιατί ποιος ξέρει τι θα γράψω ακόμα. 😇

 108. Λ said

  Εγώ όχι μόνο ψήφισα ναι το τέσσερα αλλά γύριζα από πόρτα σε πόρτα για να πείσω τον κόσμο. Ασφαλώς το λεγόμενο Ανάν δεν ήταν το καλύτερο (οι ίδιοιοι οι αξιωματούχοι του οηε παραδέχτηκαν ότι ήταν ετεροβαρές) αλλά γιαυτό έφταιγε εν μέρη ο ίδιος ο τότε πρόεδρος που δεν το διαπραγματεύτηκε στο Μπούργκενστοκ. Στα 13 χρόνια που πέρασαν ιδρύθηκε κι εδραιώθηκε το έλαμ,πλήθυναν και αυξήθηκαν οι έποικοι και τα παιδια τους γενιούνται τώρα εδώ ενώ οι πρόσφυγες μας πεθαίνουν καθε μέρα, υπήρξε οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα με τις ανάλογες επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις και τολμώ να πω διαλύθηκε η οικονομία μας, γιατί πιστεύω ότι οι Γερμανοί το έκαναν επίτηδες για εκδηκητικους λόγους (για 10 ψωροδις).

  Τώρα δεν ξέρω τι να ψήφίσω. Θα εξαρτηθει κυρίως από τη βιωσιμότητα της λύσης που μας ψήνουν. Αλλά απαξιώ τους πατριώτες εκ του ασφαλούς όσο ποτέ και δεν συγχωρώ αυτούς που με είπαν νενέκο ούτε αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάντια .

  Δεν τέθηκε καθόλου εδώ το θέμα των βρετανικών βάσεων που με το νέο σχέδιο θα δώσουν οι Βρετανοί το μισό έδαφος πίσω αλλά θα τις κρατήσουν μόνιμα στην Κύπρο, θα χαθεί δηλαδή και η τελευταία ελπίδα.

 109. Babis said

  Λάμπρο προσπαθώντας να κρατήσω το σχόλιο μικρό, δεν έγινε καθαρό αυτό που θέλω να πω.

  Η αντίρρηση μου είναι για αυτό και μόνο το κομμάτι του σχολίου σου:
  «…εξετέλεσε την αποστολή που του ανατέθηκε από την οικονομική ελίτ …»

  Δεν έχω κόλλημα με την λέξη «τραβηγμένο» αλλά την διάλεξα γιατί αυτή εκφράζει ακριβώς το νόημα που ήθελα και δεν την αλλάζω με κάποια άλλη πχ. Ψευδές, Συκοφαντικό, κλπ.

  Αν πιστεύεις ότι όντως εκτελεί ή εκτέλεσε μια συγκεκριμένη εντολή από κάποια συγκεκριμένη ομάδα, ευχαρίστως να ακούσω τα επιχειρήματα σου και να πεισθώ αν είναι επαρκή.

 110. nikiplos said

  Καλησπέρα κι από εδώ… Έπεσε λίγη δουλίτσα (μην τρελαίνεστε απλήρωτη αγγαρεία) κι έτσι δεν σχολίασα έγκαιρα την ανάρτηση για το Κυπριακό.
  Από τα Μαθηματικά γνωρίζουμε πως κάθε δύσκολο πρόβλημα λύνεται με παραπάνω από έναν τρόπο. Τα «άλυτα» λύνονται κι αυτά με παραδοχές… Λοιπόν ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα:

  α. Η Κύπρος είναι πεδίο ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως ως μονάδα χειρίζεται συμφέροντα που υπερβαίνουν τον συνολικό πλούτο και τους κατοίκους της, καθώς η θέση της είναι γεωστρατηγική. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να λαμβάνει υπόψη της αυτό το δεδομένο.

  β. Είναι άλλο πρόβλημα το πολιτικό, διοίκηση, εκπαίδευση, οργάνωση του κράτους κι άλλο το εθνικιστικό. Το πρώτο λύνεται εύκολα, δεν χρειάζεται άλλωστε και μεγάλο know how, οι Άγγλοι άφησαν εκεί τεράστιο έργο. Το Εθνικιστικό εξακολουθεί να υφίσταται, και όσοι κάνουν ότι δεν υπάρχει απλά αυτοπλανώνται. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να μην πραγματεύεται αυτό το δεδομένο. Το εθνικιστικό προκύπτει από την ιστορία του Νησιού, ιστορία 500+ χρόνων και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε

  γ. Οι δύο κοινότητες είναι ασύμβατες θρησκευτικά. Μπορεί αυτό να ακούγεται στενάχωρο αλλά είναι πραγματικότητα. Δυναμική στο Ισλάμ σήμερα έχουν οι ακραίοι· ακόμη κι αν η ΤΚ κοινότητα είχε την τύχη να είναι μετριοπαθής (που δεν είναι, οι μελλοντικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν και να έχουμε κι εκεί θύλακες ακραίου Ισλάμ. Αυτή η περιβόητη «όσμωση» που οραματίζονται από τα γραφεία τους αρκετοί, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ανοχή ναι, μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτό πρέπει να είναι η εστία του ζητήματος και όχι να την θεωρούμε δεδομένη.

  δ. Στην Κύπρο έγινε πόλεμος και χάθηκε για την ελληνική πλευρά. Αυτό οι Ελλαδίτες το έχουμε ως δεδομένο – ίσως γιατί δεν μας πολυπονάει, δεν είναι δίπλα μας. Μεγάλο μέρος όμως των ΕΚ θεωρούν τον πόλεμο μη λήξαντα, οικτίρουν που η Ελλάδα δεν είναι ισχυρή (και δεν θέλει) να κάνει πόλεμο να ελευθερώσει τη «σκλαβωμένη Κύπρο». Επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε λύση, χωρίς προηγουμένως να διευθετηθούν τα πολεμικά ζητήματα: Αμνήστευση εγκλημάτων με κοινή υπογραφή κι από τις δύο κοινότητες, διευθέτηση του ζητήματος των περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα, αλλά το κυριότερο: αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων (Τουρκικές κυρίως που δεν γουστάρουν να φύγουν αλλά και Ελληνικές) και εγκατάσταση δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (ότι δηλαδή ζητούσε κάποτε ο Μακάριος). Φυσικά αποξήλωση των μνημείων μίσους, όπως η επάρρατη τουρκική σημαία στον πενταδάχτυλο που φωτίζεται τη νύχτα με χρήματα των ΕΚ.

  Το ζητούμενο: Ένα κράτος βιώσιμο, με ανεκτικότητα και στις δύο κοινότητες, με χωρισμένες τις εκκλησίες από το κράτος, με δικαιώματα στο γεωστρατηγικό του σηκό (ΑΟΖ, Θαλάσσια σύνορα, Αερομεταφορές, τηλεπικοινωνίες, υποθαλλάσια ζεύξη επικοινωνιών κοκ). Με συνεργασίες, εμπορικές, οικονομικές και πολιτισμικές με τα δύο κράτη (Ελλάδα και Τουρκία) που είναι οι πολιτισμικοί του συγγενείς (κι όχι Μήτρες όπως πιστεύουν κυρίως οι Τ).

  Προσωπικά δεν βλέπω πιθανό κάτι τέτοιο χωρίς Αμερικανικό και Αγγλικό στρατό στο νησί. Και αυτό θα πρέπει να είναι καλά ενταγμένο στο πνεύμα των κατοίκων του αν θέλουν να δουν προκοπή, τουλάχιστον για τα τωρινά ζητήματα, τα άμεσα επόμενα χρόνια…

  ΥΓ> Όσοι προσδένουν το γεωστρατηγικό γίγνεσθαι μόνο με την οικονομία, αγνοώντας όλες τις άλλες παραμέτρους, ας ξαναδιαβάσουν την ιστορία των Ναπολεόντιων πολέμων και (κυρίως αυτήν) του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου… 🙂

 111. sarant said

  108 Ευχαριστώ για την τοποθέτηση. Δύσκολα τα πράγματα.

 112. gpoint said

  # 110

  Οι Τουρκοκύπριοι ήταν μειονότητα μέχρι το 74. Μετά την τουρκική εισβολή είτε το αναγνωρίζουμε είτε όχι ίδρυσαν κράτος οπότε δεν ξαναγυρίζουν σε κατάσταση μειονότητας χωρίς πόλεμο, κορόιδα είναι ;
  Αρα μια πρακτική λύση υπάρχει : η διχοτόμηση, όλα τα άλλα είναι σάλτσες μέχρι να φτάσουντα πράγματα εκεί. Η διχοτόμηση εκτός από τελική λύση θα διασφαλίσει εδαφικά και το κομμάτι που θα έχουν οι ελληνοκύπριοι γιατί σε άλλη μορφή ενιαίου κράτους και με πρόσχημα την νέα καταπίεση των τουρκοκυπρίων μπορεί να δούμε κανέναν καινούργιο Αττίλα για να λύσει και το δημογραφικό της η Τουρκία με τόσους πρόσφυγες που έχει.

 113. nikiplos said

  112@, αυτό προκύπτει έμμεσα με βάση όσα έγγραψα παραπάνω… Άλλωστε το 1974 ήταν μεστή ιδέα Καραμανλή (που έβλεπε μπροστά) και Ετζεβίτ (επίσης). Διζωνικό ομόσπονδο που διασφαλίζει την ιδιαιτερότητα των κοινοτήτων, την εδαφική τους προστασία τη θρησκευτική τους εύρυθμη λειτουργία. Δεν διασφαλίζει όμως την θρησκευτική ανοχή, την εθνικιστική προσέγγιση και κατά τη γνώμη μου τα πολεμικά ζητήματα. Κύριο αγκάθι είναι η παρουσία του Τουρκικού στρατου και αυτό θα έπρεπε εξ’ αρχής να τεθεί στο τραπέζι…

 114. Λ said

  112. Τζι αυτή είναι η μία λογική.

  Η άλλη είναι ότι οι τουρκοκύπριοι είναι σουφι και δεν συμερίζονται τη θρησκοληψία των Τούρκων. Πολλά χωριά τους δεν είχαν καν τζαμιά ή αν είχαν, πολλά ήταν χωρίς μιναρέ, και μιλούμε για κεφαλοχώρια σαν την Τέρρα, όχι παίξε γέλασε. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι πιο κοσμικοί από μας. Συνεπώς απεχθάνονται το γεγονός ότι ο τόπος γέμισε τζαμιά, και σχεδόν τους ανάγκασαν να φορούν μαντήλα καθώς και το γεγονός ότι οι έποικοι συμπεριφέρονται σαν αφέντες. Πολλοί τκ λένε ότι βιώνουν την κατοχή χειρότερα από μας. Συνεπως,από τα δύο κακά, τους τούρκους και τους εκ πολλοί προτιμούν το δεύτερο.

 115. gpoint said

  # 113

  Η απλή λογική λέει πω δεν μπορεις να ζητάς να φύγουν τα στρατεύματα όταν δεν τους αναγνωρίζεις σαν κράτος. Το διαφορετικό θρήσκευμα είναι αυτό που κάνει απαραίτητη την διχοτόμηση περισσότερο από την εθνική διαφορά, το είδαμε και σε πιο «κοντινές» θρησκείες σε Σερβία-Κροατία

 116. gpoint said

  #114

  Κι εδώ πολλοί προτιμούσαν κάποτε τον τούρκο από τον έλληνα τσιφλικά, αυτά είναι απλώς για να λέγονται και να εκβιάζουν καταστάσεις, αλλοίμονο αν τα παίρνετε σοβαρά. Αν ήταν έτσι θα αντιδρούσαν στην απόβαση και χωρίς την ανοχή τους ο τουρκικός στρατός θα γύρναγε πίσω ή έστω τώρα αν ήταν να υποδεχθούν τον ε/κ στρατό σαν λυτρωτή θα είχε γίνει πόλεμος και θα είχε λήξει το θέμα.

 117. Ριβαλντίνιο said

  @ 101 Pedis

  Αντιπαρέρχομαι την ειρωνία («παπαδοπαίδια», τς τς τς, πού έμαθες τέτοιες λέξεις ; ) και βάζω τον ορισμό από την wiki (επειδή εσύ το ζήτησες, το λέω για να μην κατηγορηθώ για θρησκευτική προπαγάνδα και τέτοια 🙂 ) :

  Νοερά προσευχή λέγεται η προσευχή που γίνεται με το νου. Αυτή είναι, κατά την ορθόδοξη χριστιανική θεολογία, η τέλεια προσευχή, που κατορθώνεται όταν ο νους ελευθερωθεί από την υποδούλωσή του στη λογική, τα πάθη και τον περιβάλλοντα κόσμο, και επιστρέψει στην καρδιά. Έτσι, η νοερά προσευχή γίνεται με το νου μέσα στην καρδιά, ενώ η λογική προσευχή γίνεται με τη λογική. Στα πλαίσια της Ορθοδοξίας ο όρος «νοερά προσευχή» αναφέρεται συνήθως στην μονολόγιστη ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Αυτή είναι μια προσευχή που μπορεί κανείς να λέει κάθε στιγμή, αλλά και σε δύσκολες στιγμές, της ζωής του νοερά και ιδιαίτερα όταν βρίσκεται εκτός ναού. Με αυτήν ο χριστιανός ζητά το έλεος και την αγάπη του Θεού Πατέρα μέσω του Υιού.

  και απ’το βιβλίο της Β΄Λυκείου «Χριστιανισμός και Θρησκεύματα» σελ.130 , κεφάλαιο 14 , » Η ορθόδοξη άσκηση» :

  Η διαρκής προσευχή. Εκτός από τη λατρευτική προσευχή, με τις ακολουθίες, ο ασκητής αλλά και ο κάθε χριστιανός, διαθέτει ένα ισχυρό όπλο. Είναι η νοερά προσευχή, η συνεχής επίκληση του ονόματος του Ιησού: «Κύριε, Ιησού, Χριστέ, ελέησόν με». Όταν ο όλος άνθρωπος (σώμα και ψυχή) είναι δοσμένος στην προσευχή, τα αποτελέσματα, χωρίς αυτά να είναι πάντοτε ορατά, μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Στην ιστορία της ορθόδοξης ασκητικότητας αναφέρονται παραδείγματα ασκητών, που η αγιότητά τους και η άσκηση σ’ αυτού του είδους την προσευχή τους οδήγησαν σε καταστάσεις πνευματικότητας αξιοζήλευτες. Πρόκειται για την πνευματική κατάσταση, στην οποία ο άνθρωπος πλημμυρίζει από το φως του Χριστού, το φως της Μεταμόρφωσης. Είναι αυτονόητο ότι η νοερά προσευχή δεν είναι μια «τεχνική» αυτόνομη από την υπόλοιπη λειτουργική ζωή, αλλά οπλίζει πνευματικά τον ασκητή για την άξια μετοχή του στη θεία Ευχαριστία.

  @ 104 Γιάννης Ιατρού

  Υπάρχει όμως διαφορά με την γιόγκα που κάνει αυτή η μαϊμού. Γι’αυτό στο παραπάνω βιβλίο στην σελ. 278, στα «θέματα για συζήτηση» λέει : Μπορείτε να κάνετε με τη βοήθεια του καθηγητή σας σύγκριση της γιόγκα και της νοεράς προσευχής των ησυχαστών;

  Πιο πάνω λέει :

  .Γιόγκα και ησυχαστική παράδοση: Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προσευχή στην ησυχαστική παράδοση παρουσιάζει ομοιότητες με την τεχνική του διαλογισμού, δηλαδή της γιόγκα. Επειδή και οι δύο επιζητούν την ένωση με το θείο, μπορούν να χαρακτηριστούν ως μορφές μυστικισμού. Υπάρχουν όμως και διαφορές. Η κυριότερη διαφορά είναι εκείνη που αφορά στο σκοπό των δύο: στη γιόγκα ο σκοπός είναι η ένωση με το θείο, προκειμένου να επιτευχθεί η διακοπή των μετενσαρκώσεων και μέσα από αυτήν η απελευθέρωση από τον κόσμο του περιορισμού, της μεταβολής και του θανάτου. Η μπάκτι γιόγκα έχει σκοπό την αναγέννηση σε έναν ουρανό κοντά στη θεότητα. Αλλά και αυτή η κατάσταση δεν είναι η τελική αφού αναμένεται να τελειώσει όταν όλος ο κόσμος απορροφηθεί από τη θεότητα. Κάποτε, όπως συμβαίνει στον «υπερβατικό διαλογισμό», η ένωση με το θείο έχει ως σκοπό τη βελτίωση της ύπαρξης σ’ αυτόν τον κόσμο. Σε καμιά όμως γιόγκα δεν επιζητείται ως επιθυμητή κατάσταση η διαιώνιση της ύπαρξης στον παρόντα κόσμο, ούτε η σωτηρία του παρόντος κόσμου από το θάνατο. Στο χριστιανικό μυστικισμό, αντίθετα, σκοπός είναι η εσχατολογική σωτηρία, δηλαδή η διάσωση του θεωρούμενου ως «καλού λίαν» κόσμου από τον «έσχατο εχθρό», το θάνατο, και η τελική κοινωνία όλου του κόσμου (και όχι μόνο ενός εσωτερικού στοιχείου) με το Θεό – κύριό του, δηλαδή η Βασιλεία του Θεού. Πρώτο δείγμα αυτού του νέου κόσμου είναι ο αναστημένος Χριστός: σ’ αυτόν ο θάνατος έχει καταργηθεί και ο κόσμος βρίσκεται ενωμένος με το Θεό. Η ένωση του νου του γιόγκι με το θείο είναι ο συνηθέστερος σκοπός της γιόγκα. Η συμμετοχή του ανθρώπου στη βασιλεία του Θεού μέσω της ένωσής του με το Χριστό είναι ο τελικός σκοπός του ησυχασμού.

 118. Λ said

  εννοώ ότι προτιμούν μια ομοσπονδία ενταγμένη στην εε και όχι να ανταλλάξουν τον ένα αφέντη με τον άλλο. Και κράτος να γίνουν δεν θα χειραφετηθούν ποτέ από τη μηπα στο βαθμό που χειαφετηθήκαμε εμείς από τη δική μας. Συν τοις άλλοις χρωστούν στη Τουρκία γύρω στα 8 με 10 δις δεν είναι και λίγα αν λάβουμε υπόψη τα μεγέθη.

 119. Γς said

  118:

  >από τη μηπα

  μηπα;

 120. Ευχαριστούμε, Ριβαλντίνιο παπαδοπαίδι 🙂 (δεν νομίζω πως είναι μειωτικός ο χαρακτηρισμός — πέραν της στενά κυριολεκτικής σημασίας «παιδί παπά», σημαίνει τα παιδάκια που βοηθούν τον παπά στα πρακτικά, κρατούν τα εξαπτέρυγα κλπ., και συνεπώς έχουν στενότερη σχέση με την Εκκλησία) για τις εξηγήσεις. Η είδηση όμως αυτή καθεαυτή — που μάλλον δεν είναι τρολιά, εκτός πια αν χακαρίστηκεο ιστότοπος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ — είναι αυτόχρημα απίστευτη. Θα μου πείτε, αν έλεγε «To Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η γιόγκα ως οδηγός ανάπτυξης και ενδυνάμωσης στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς»», θα το έβρισκες εξίσου απίστευτο; Όχι, αλλά πρώτον η γιόγκα είναι και χαλαρωτική γυμναστική, με διαπιστωμένα ευεργετικά αποτελέσματα ανεξάρτητα από τον πνευματικό της σκοπό, και δεύτερον, έχουμε συνθίσει εδώ στη Δύση να βλέπουμε να την καπηλεύονται ποικιλοτρόπως, ενώ η νοερή προσευχή, η ομφαλοσκόπηση, το άκτιστο φως κλπ. ήταν ως τώρα αποκλειστική υπόθεση των μοναστικών κύκλων, που πρώτοι θα περίμενα να διαμαρτυρηθούν για μια τέτοια «Επιστημονική Ημερίδα» 🙂

 121. μηπα = μητέρα πατρίδα (τουρκ. ανά βατάν — έτσι λέγεται στον επίσημο τουρκοκυπριακό λόγο η Τουρκία)

 122. Γιάννης Ιατρού said

  121 (119): Μπααα, σύντμηση/παράφραση του «μην είπα» θα ΄ναι 🙂

 123. Γιάννης Ιατρού said

  117: Ρίβα
  ..Αντιπαρέρχομαι την ειρωνία («παπαδοπαίδια», τς τς τς, πού έμαθες τέτοιες λέξεις ; ) …

  Μα γιατί τον κατηγορείς άδικα, εκεί που βόσκεις τις έμαθε 🙂 🙂 🙂

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – Γιάννη λέμε για να λέμε μου φαίνεται, αν είναι να κάνω επεξήγηση και στο παράδειγμα, το έχουμε χάσει τελείως, αφού σου λέω αν αποκαλέσεις έναν διακινητή βαποράκι, που σημαίνει ότι είναι αποδεδειγμένο πως είναι διακινητής, τι να αποδείξω;
  Όσο για την περίπτωση που συζητάμε, σας είπα πολλές φορές, πέστε μου εσείς τι θεωρείτε πως θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση για να μην είναι τραβηγμένο αυτό που έγραψα, και μετά θα σας φέρω όσες αποδείξεις θέλετε. Aυτό το ζητάω, για να μη ψάχνω τις αποδείξεις στο διαδίκτυο, (δεν θεωρώ τις κυβερνήσεις σοβαρό θέμα, γι΄αυτό δεν κρατάω αρχείο, παρά μόνο για ενδιαφέροντα θέματα) και μου πείτε μετά, δεν είναι αποδείξεις αυτά, αλλά δεν σας βλέπω ζωηρούς. 🙂

  «Και ο λαός δεν έχει σε ασφάλεια το ΚΚΕ, στη γωνία το έχει. Μέχρι κι ο Λεβέντης θα το περάσει. 😊»
  Ας το έχει ο λαός και στην στροφή, κι ας το περάσει κι ο τσολιάς, ένα ποσοστό του λαού εκφράζεται ψηφίζοντας ΚΚΕ, και σε ρωτώ, πρέπει και έχει δικαίωμα, η όχι, το ΚΚΕ να κάνει κριτική στην κωλοτουμπιάρα κυβέρνηση; Αν ναί, το εκ του ασφαλούς από πού προκύπτει; εκτός κι αν θεωρείς πώς μόνο από ένα ορισμένο μη «ασφαλές» ποσοστό, ένα κόμμα μπορεί να κάνει κριτική στην κυβιστοκυβέρνηση, τότε πέστο να μη χαλάμε και το ηλεμελάνι τζάμπα. 🙂

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – και τολμώ να πω διαλύθηκε η οικονομία μας, γιατί πιστεύω ότι οι Γερμανοί το έκαναν επίτηδες για εκδηκητικους λόγους (για 10 ψωροδις). »
  Δεν λειτουργούν συναισθηματικά οι χρηματοπιστωτικοί και επενδυτικοί παράγοντες, μόνο συμφεροντολογικά, οι εκδικήσεις κλπ, είναι φαντασιώσεις των ΜΜΑ για τον λαό.
  Η οικονομία της Κύπρου, υπό την επιτήρηση της Αγγλίας και την ανοχή της Γερμανίας, βασiζόταν κατά κύριο λόγο στο χρηματιστηριακό και τραπεζικό ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και στην χαμηλή φορολογία, όπως συμβαίνει με όλα τα πλούσια μικρά κράτη και κρατίδια, αλλά και με τα μεγάλα ΗΠΑ, Μ.Β, Γερμανία, Ιαπωνία.
  Στο πλαίσιο του παγκοσμίου οικονομικού πολέμου που μένεται άγριος εδώ και οχτώ χρόνια, η Γερμανία που ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ε.Ε, θεώρησε πως πρέπει να θυσιάσει την Κύπρο και έπειτα την Ελλάδα, κι όχι π.χ την Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο (550,000 κάτοικοι, 63δις ΑΕΠ, μαγικό; 🙂 ) για να προετοιμαστεί και να προστατευθεί καλύτερα από την καταιγίδα που θα ξεσπάσει οσονούπω. Δεν είναι θέμα εκδίκησης, αλλά επιβίωσης του ισχυρού έναντι του ανίσχυρου. Όσο για τα 10 ψωροδις, τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο, ήταν πάνω από 60δις, και μάντεψε σε ποιάς χώρας τράπεζες πήγαν……σωστά μάντεψες. 🙂
  Παγκόσμιος πόλεμος έρχεται, δεν είναι παίξε γέλασε.

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – Κατάλαβα πολύ καλά τι είπες, και σου ζήτησα το αυτονόητο για να σου απαντήσω τεκμηριωμένα, «τι θεωρείς πως έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να μην είναι τραβηγμένο αυτό που έγραψα» για να έχω ένα μπούσουλα να κινηθώ, αλλά μετά από τρία σχόλια δεν βλέπω τίποτα, άρα δεν ενδιαφέρεσαι για την όποια αλήθεια, η πίστη σου σε καλύπτει.
  Επαναλαμβάνω, δεν θεωρώ πως κατηγόρησα την κυβέρνηση, απλή διαπίστωση έκανα, οι αποδείξεις γι΄αυτό υπάρχουν στο διαδίκτυο, και στο σχόλιο απευθύνθηκα στον Spiral που δεν μου ζήτησε καμία απόδειξη.
  Αφου ενοχλήθηκες και έχεις αντηρρήσεις, απόδειξέ μου εσύ ότι έχω άδικο, εγώ πλέον και να θέλεις δεν θα μπώ στον κόπο.

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λάμπρο, για να αποκαλέσεις έναν άνθρωπο βαποράκι (διακινητής είναι το ίδιο πράγμα), πρέπει να αποδείξεις ότι διακινεί ναρκωτικά, αλλιώς σου τραβάει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και τρέχεις και δεν φτάνεις. Εσύ έχεις αποδείξεις ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, παναπεί περνάει μνημόνια και σκληρά μέτρα, επειδή τα μέλη της ανταμείβονται με υλικά ανταλλάγματα; Εκτός αν δεν εννοείς αυτό, αλλά τελοσπάντων τι εννοείς και, κυρίως, πού είναι οι αποδείξεις; Μην υπεκφεύγεις, λοιπόν, ξεφυσώντας και καλά αγανακτισμένος με τη χοντροκεφαλιά μας.

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιμένω σ’ αυτό το θέμα, Λάμπρο, επειδή την έχουμε διαχρονικά πολύ εύκολη αυτή την καραμέλα της διατεταγμένης υπηρεσίας, των εντεταλμένων, των πουλημένων κλπ.Τα ίδια έλεγαν και λένε π.χ. για τον Γκορμπατσόφ όσοι δεν εννοούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν ήδη ετοιμοθάνατη, όταν ανέλαβε αυτός πρόεδρός της, και ότι δεν μεθόδευσε και καλά αυτός την κατάρρευσή της ως δήθεν πράκτορας των Αμερικανών.

 129. sarant said

  112 Χωρίς να ειναι αβάσιμο αυτό που λες, με βάση το Σύνταγμα του 1960 οι τ/κ ΔΕΝ ειναι μειονότητα (όπως οι Μαρωνίτες ή οι Λατίνοι) αλλά μία από τις δύο κοινότητες του νησιού. Βέβαια για τους εθνικιστές ε/κ είναι μειονότητα.

 130. Babis said

  #126 «τι θεωρείς πως έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να μην είναι τραβηγμένο αυτό που έγραψα»

  Τα ίδια ακριβώς που έκανε, αλλά χωρίς να είναι επιλεγμένη (η κυβέρνηση) από κάποια οικονομική ελίτ για να εκτελέσει κάποιο σχέδιο.

 131. Pedis said

  # 117 – στην πραγματικότητα δεν είχα απορία για το τι είναι νοερά προσευχή. Το έβαλα για να δω αν θα τσιμπήσεις (διάνα).

  Υπερασπίζομαι το δικαίωμα στη νοερά προσευχή. Πρώτον επειδή οι θρησκόληπτοι θα κάθονται στην κοσμάρα τους (προετοιμαζόμενοι όσο καλύτερα μπορούν να αποδημήσουν με τις καλύτερες προδιαγραφές εις τον παράδεισο, αντί να γίνονται βαρετοί, κακοήθεις, μισάνθρωποι και να μας τα σπάνε) και δεύτερον, δεν θα υπήρχε ανάγκη από 9000 παπάδες που θα γίνονταν γιατροί του ΕΣΥ (από 7000 που είναι σήμερα) και θα έκαναν και κάνα καλό στον κόσμο.

 132. Γιάννης Ιατρού said

  131: Άσε, μετά τις αποκαλύψεις στο #123 την έκανε ο φίλος 🙂 ….

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – «Λάμπρο, για να αποκαλέσεις έναν άνθρωπο βαποράκι (διακινητής είναι το ίδιο πράγμα), πρέπει να αποδείξεις ότι διακινεί ναρκωτικά, αλλιώς σου τραβάει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και τρέχεις και δεν φτάνεις.»
  Ειλικρινά σηκώνω ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ας τ΄αφήσουμε καλύτερα δεν έχει νόημα.

  «Μην υπεκφεύγεις, λοιπόν, ξεφυσώντας και καλά αγανακτισμένος με τη χοντροκεφαλιά μας.»
  Αν δεν το έχεις πάρει είδηση, δεν υπεκφεύγω εγώ αλλά εσείς, και ούτε ξεφυσάω ούτε αγανακτισμένος είμαι, έχω μεγάλη κατανόηση με τους ανθρώπους, και δεν μπαίνω εδώ για να βγάλω τα σώψυχά μου, για να μάθω πρωτίστως, και δευτερευόντως για καλαμπουράκι με την γνωστή πλέον παρέα, που είναι ανοιχτή σε καινούρια μέλη, ούτε να πείσω θέλω κανέναν ούτε να αλλάξω τον κόσμο, μου φτάνει και μου περισσεύει να λέω απλώς την γνώμη μου, και σχεδόν πάντα όταν γράφω ακούω μουσική, κι έχω καλή διάθεση, (αυτήν πάντα) όπως τώρα.
  Αυτό το υπέροχο κομμάτι για σένα.

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  130 – Οπότε πιστεύεις πως η κυβέρνηση ρήμαξε και ξεπούλησε την χώρα βάση κυβερνητικού προγράμματος, μπορείς να το αποδείξεις αυτό;

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Όχι ρε συ, πήρε τάϊμ άουτ ο κόυτς παπαΜεταλληνός για να δώσει οδηγίες. 🙂

  Γιόγκα, προσευχή, νοερή προσευχή κι ό,τι άλλο παρόμοιο, δεν έχει να κάνει με κανένα θείο ή κάποια θεία 🙂 απλή αυθυποβολή είναι, κι είναι πολύ εύκολο να την πετύχει κανείς, (τόσο εύκολο όσο το ανάποδο μέτρημα από το 10 ώς το 1) αλλά και ευεργετική, και είτε πιστεύει σε θεό, σε αγελάδα, σε δέντρο, είτε μόνο στον εαυτό του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Με την χρόνια εξάσκηση, μπορείς να πετύχεις κάποια φαινομενικά απίθανα αποτελέσματα, που όμως έχουν απλή λογική εξήγηση χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε θεϊκή επαφή και παρέμβαση, μιλάμε για εντελώς πεζή κατάσταση. 🙂

 136. Γιάννης Ιατρού said

  135β για εμπέδωση του #104

 137. Ριβαλντίνιο said

  @ 132 Γιάννης Ιατρού

  την έκανε…

  με ελαφρά ! 🙂

  Όσο για σας κε pedis (για να δω αν θα τσιμπήσεις) :

  🙂

 138. 136 ¨Ενα χαμόγελο αρκεί!

 139. Babis said

  134
  Το ότι δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση λειτούργησε βάση σχεδίου που της δόθηκε, δεν σημαίνει ότι ξέρω και μπορώ να αποδείξω τον λόγω για τον οποίο έκανε οτιδήποτε.

  Λάμπρο, όλη αυτή η κουβέντα γίνεται γιατί μου ζήτησες να σου πω τι ακριβώς βρίσκω υπερβολικό, ώστε να μου απαντήσεις τεκμηριωμένα. Στην αρχή νομίζω ότι υπήρξε παρεξήγηση στο τι θεωρούσα υπερβολικό και προσπαθώ να δώσω διευκρινήσεις και καταλήγουμε τελικά ότι εγώ οφείλω να απαντήσω τεκμηριωμένα!!!

  Σου είπα και προηγουμένως ότι διάλεξα την λέξη προσεκτικά. Όταν λέμε είναι «υπερβολικό να λες ….» σε μια πρόταση που δεν έχει ποσοτικό χαρακτήρα, σημαίνει ότι ο κανένας μας δεν ξέρει την πραγματικότητα και αυτό που λες είναι μια υπόθεση εργασίας με χαμηλή πιθανότητα.

  Αν έκανα λάθος χρήση της λέξης, τότε συγνώμη και ας μείνει σαν άποψη μου αυτή η τελευταία διευκρίνηση.

 140. Λ said

  125. Μπορεί και να έχετε δίκαιο και να μην υπάρχει καμία απολύτως σχέση. Αυτό που ξέρω σίγουρα όμως είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες είχαν πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα τους και ξαφνικά λίγο πριν το ελληνικό κούρεμα βρέθηκαν με ομόλογα που ξεφόρτωσαν οι γερμανοί.

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 – Μα από την αρχή εσύ έπρεπε να αποδείξεις ότι κάνω λάθος γιατί δεν είχα απευθυνθεί σε σένα, παρ’ όλα αυτά προθυμοποιήθηκα να σου απαντήσω τεκμηριωμένα, αρκεί να έδινες ένα σημείο αναφοράς αλλά απλώς επανέλαβες «είναι πολύ τραβηγμένο». Με συγχωρείς αλλά δεν ήταν λογικό για μένα να ψάξω να βρώ ένα σωρό τεκμήρια κι αποδείξεις, χωρίς να ξέρω τι ζητάς, γιατί θα μπορούσες μετα να μου πείς τι ίδιο.
  Λοιπόν για να το κλείσουμε το θέμα, έχουμε κάποια δεδομένα που έχουν δύο εκδοχες, την δική σου και την δική μου.
  Προεκλογικά ο πρωθυπουργός έλεγε στον λαό πως την επομένη θα σκίσει το μνημόνιο, με ένα νόμο θα καταργήσει το μνημόνιο, ( το άλλο με τις αγορές το αφήνω γιατί μου πρόσφερε τρελό γέλιο) με το που έγινε κυβέρνηση ξέχασε τι είπε, και δήθεν διαπραγματευόταν, το καλοκαίρι οδήγησε την χώρα σε δημοψήφισμα ζητώντας από τον λαό ένα περήφανο όχι, κι ο λαός τον στήριξε μαζικά, (αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστο σε οποιεσδήποτε εκλογές στην ιστορία πίσω από του74) κι όμως το περήφανο όχι έγινε με συνοπτικές διασικασίες ναί. Κάνει τρίτη φορά εκλογές σε εννέα μήνες, λέγοντας πως δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, αποδείχθηκε σούπερ πούμα, και τελικά ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Αυτά μόνο κάποιος που εκτελεί εντολές μπορεί να τα κάνει, ή κάποιος ηλίθιος που δεν ξέρει τι του γίνεται, γιατί στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν τα ανέφερε κανείς. Εγώ λέω ότι είναι η πρώτη εκδοχή, εσύ;

  Υ.Γ – Δεν είναι αυτές οι αποδείξεις που είχα κατά νού, αυτές κυρίως έχουν να κάνουν με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, το ξεπούλημα της περιουσίας της χώρας και του λαού, μέσω της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και όχι μόνο δεν χύθηκε αίμα, αλλά ΔΕΝ ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΦΥΛΛΟ, κι ο λαός κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, μετά από λίγο καιρό θα πέφτει από τα σύννεφα.

  Τα ξαναλέμε σε άλλο νήμα.

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  140 – Μιά ερώτηση μόνο, τι εννοείτε λέγοντας κυπριακές τράπεζες, γνωρίζετε τους βασικούς μετόχους; γιατί αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες, άρα για να λέτε κυπριακές, σίγουρα δεν τους γνωρίζετε. Αν ποτέ τους μάθετε, είμαι βέβαιος πως θα εκπλαγείτε.

 143. Γς said

  Εκεί που μας χρώσταγαν θέλουν να μας πάρουν κι ότι μας απόμεινε.

  Είδατε αυτές τις ημέρες τους χάρτες για το εδαφικό; Που θα παίρναμε τάχατες και περιοχές στη Μόρφου.

  Αμ δε!

  Θέλουν και εδάφη της ελεύθερης Κύπρου.
  Για να ενώσουν την κατεχόμενη περιοχή του κόλπου της Μόρφου με τον θύλακα που κατέχουν πάνω αριστερά στο χωριό Κόκκινα.

  Δηλαδή μια παραλιακή ζώνη καμιά δεκαριά χιλιόμετρα με τον Κάτω Πύργο και την Μανσούρα στην Τυλληρία.

  Εκεί που τα αεροπλάνα τους το 1964 έριξαν ναπάλμ και κατέκαψαν ελληνοκυπρίους.

 144. Γς said

  143:

  Ζητά εδάφη ο Ερντογάν! Η αναβάθμιση Κοκκίνων παραπέμπει στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης

  http://mignatiou.com/2017/01/zita-edafi-o-erntogan-i-anavathmisi-kokkinon-parapempi-sti-dimiourgia-stratiotikis-vasis/

 145. sarant said

  Εχει δρόμο ακόμα η διαπραγμάτευση. Ο Ιγνατίου είναι εναντίον, έτσι κι αλλιώς.

 146. Μαρία said

  Στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό δεν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά προέκυψαν δυο θετικά, εν δυνάμει αξιοποιήσιμα στοιχεία. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου (που έχει διατελέσει και κυβερνητικός εκπρόσωπος, επί προεδρίας Δ. Χριστόφια), μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, στην εκπομπή «Με καφέ διπλό και το μάτι ανοικτό».
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000052441/St-Stefanou-AKEL–Mono-me-diapragmateuseis-tha-dokimastei-kai-o-Erntogan

 147. Μαρία said

  145
  Απο κάτω προς τα πάνω με πρώτο το άρθρο του Τομπάζου στις 24/2/2006 http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-V=perireousa&_FSECTION=2900&_FLANGUAGE=gr&-dperireousa.html&-Sr&_VSECTION=2900&_VCATEGORY=290012&_VLANGUAGE=gr

 148. Γς said

  145:

  >επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά προέκυψαν δυο θετικά

  Το πρώτον είναι ότι «πλέον έχουμε χάρτες»

  Και το δεύτερο είναι ότι άρχισε η συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

  «Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», είπε ο Ερντογάν αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί

 149. Γς said

  148:

  >Το πρώτον είναι ότι «πλέον έχουμε χάρτες»

  143:

 150. Γς said

  Η Ελλάδα το βάζει ξανά στα πόδια

  http://www.iefimerida.gr/news/312847/erntogan-o-stratos-mas-den-feygei-apo-kypro-i-ellada-vazei-xana-sta-podia#ixzz4VfLSbZnm

 151. spiral architect said

  Καλά κρασά!

 152. Λ said

  Τη Λαϊκή την είχε καπέλώσει ο μακαρίτης, αν είναι αλήθεια μακαρίτης, αφού δωροδόκησε τον τότε διοικητή της κεντρικής με μόνον έναν εκατομμύριο ευρώ, αλλά η Κύπρου ήταν ακόμη σε κυπριακά χέρια και διευθύνων της ήταν ο Κύπριος που «ανάπτυξε» την Αστυπάλαια.

 153. Λ said

  Ξέχασα να προσθέσω στα αρνητικά της περιόδου 2004- 2013 την αναγνώριση της επιτροπής περιουσιών των κατεχομένων από το ΕΔΑΔ και στη συνέχεια την προσφυγή πολλών ελληνοκυπρίων σε αυτή.

 154. Ι.Π. said

  96 Οι χαρακτηρισμοί μπορεί να μην είναι ακριβώς ισοδύναμοι, όμως μετά το 2004 ο χαρακτηρισμός «απορριπτικός» έχει αποκτήσει συγκεκριμένο φορτίο στην ελληνοκυπριακή δημόσια σφαίρα και συνήθως χρησιμοποιείται με εμφανώς απαξιωτική διάθεση. «Υποστηρικτές της ΔΔΟ» και «επικριτές της προσέγγισης Αναστασιάδη» ίσως; Για να είμαι δίκαιη πάντως, καλά θα ήταν οι «επικριτές» να δήλωναν ευθέως τι υποστηρίζουν.

 155. sarant said

  154 Δεκτές οι διευκρινίσεις και εύστοχη πολύ η τελευταία επισήμανση!

 156. PANOS said

  Εξαιρετικό το άρθρο του κ. Ιωάννου. Θα διαφωνήσω σχετικά με το θέμα των Βρεττανικών βάσεων. Δεν πρέπει να τρεφόμαστε με αυταπάτες. Οι βάσεις αυτές είναι κυρίαρχες (δηλ. Βρεττανικό έδαφος) και δεν πρέπει καν να σκεφτόμαστε ότι μπορούν να φύγουν εκτός και αν οι Βρεττανοί το θελήσουν κάποτε οι ίδιοι. Πρέπει να γίνουμε λίγο πιο πραγματιστές.

 157. spyridon said

  Εφόσον υπάρχουν τ/κ «αγνοούμενοι» δηλαδή δολοφονηθέντες (έχουν ήδη βρεθεί δεκάδες από την ΔΕΑ – Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους) ήδη από το 1963 και εφόσον οι δράστες των εγκλημάτων (συχνά γνωστότατοι) δεν έχουν εκδιωχθεί από την Κυπριακή δικαιοσύνη. Ούτε για τα μάτια του κόσμου δηλαδή. Εφόσον τα παραπάνω ισχύουν, που ισχύουν, ας μην υπάρχουν παράπονα για όποια δεινα΄υπήρξαν ΜΕΤΑ για τους Ε/Κ.
  Αυτά ως απάντηση για τα εθνικιστικά που διάβασα (από ελάχιστους) σχολιαστές παραπάνω.

  Και για τα παρακάτω. Στην Ε/Κ κοινότητα ΥΠΑΡΧΟΥΝ μάρτυρες που γνωρίζουν ποιός ήταν ο ταξιτζής που μαχαίρωσε την Ayten Ibrahim και την πέταξε στη τούρκικη γειτονιά της Λευκωσίας
  και θάφτηκε στο νεκροταφείο γαι εγκαταλελειμένους στη Λεμεσό. Το νεκροταφείο αυτό υπάρχει. Αλλά σήμερα «αγνοείται»
  Ο γυιός της που ήταν 9 μηνών τότε Mehmet Karadal θέλει να μάθει τι απόγινε το σώμα της μητέρας του.

  Εγώ προσπαθώ ΜΟΝΟ να σβήσω όλα τα εθνικιστικά σκατά που μας έβαλαν στο κεφάλι μας σε αυτό το μόρφωμα που το έλεγαν σχολείο.

  Από τον Πολίτη

  » Με την έναρξη των συγκρούσεων και το θάνατο/δολοφονία της Τζιεμαλιέ και του Ζεκκί στις 21 Δεκεμβρίου του 1963, οι τουρκοκύπριοι που εργάζονταν στην Περβόλα του Μαύρου, άρχισαν να φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα. Μερικές μετακόμισαν στον τουρκομαχαλλά της Λευκωσίας και άλλες σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές.
  Τέσσερεις φίλες, που εργάζονταν στο ίδιο σπίτι αποφάσισαν να μεταβούν στο βόρειο μέρος της Λευκωσίας. Η μια όμως από αυτές, ζήτησε από τις άλλες να τη συνοδεύσουν στη Λεμεσό για να πάρει το παιδί της που το είχε αφήσει σε μια οικογένεια να το μεγαλώσουν. Πριν από τα γεγονότα η Ayten επισκεπτόταν συχνά τη Λεμεσό και έβλεπε το παιδί της. Οι άλλες τρεις κοπέλες, η Suzan, Alfet και η  Nezile δέχτηκαν να τη συνοδεύσουν και κάλεσαν κάποιο ταξί να τις μεταφέρει στη Λεμεσό. Το σπίτι των Τουρκοκυπρίων που η Ayten έδωσε το παιδί της για να το προσέχουν, βρισκόταν κοντά σε κάποιο λουτρό στη Λεμεσό, προσδιορίζοντας το χώρο που ζούσαν η Τουρκοκυπριακή οικογένεια είχε αναλάβει το παιδί της. Αυτές τις πληροφορίες μου τις έδωσε κάποια γυναίκα που τότε εργαζόταν στην ίδια γειτονιά μ’ αυτές.
  Και οι τέσσερεις γυναίκες έχουν εξαφανιστεί, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκούσαν κανείς δεν τις αναζήτησε, ούτε και βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων προσώπων που χάθηκαν εκείνες τις μέρες της βίας και των φόνων. Δυστυχώς η πληροφοριοδότρια μου δεν μου έδωσε άλλες λεπτομέρειες γιατί δεν γνώριζε τον ταξιτζή που τις μετέφερε, ούτε κατείχε αριθμό του αυτοκινήτου.
  Έχω δημοσιεύσει προ πολλού τα ονόματα αυτών των γυναικών, αλλά δυστυχώς κανένας δεν μίλησε ούτε και βοήθησε να βρεθεί κάποιο νήμα για να δοθεί ένα τέλος σε κάποιους που αναζητούν τους δικούς τους, όπως ο Mehmet Karadal, που ψάχνει για τη μητέρα του και για τιον οποίο έχει γράψει η Σεβγκιούλ στο ΠΟΛΙΤΗ την Κυριακή 21/1/2017.
  Θεωρώ αναγκαίο να υπογραμμίσω, ότι εκείνοι οι οργανισμοί που ασχολούνται με το θέμα των αγνοουμένων, θα πρέπει να απαιτήσουν, όχι μόνο ο τουρκικός στρατός να δώσει λεπτομέρειες και να ανοίξει τα κεττάπια του για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, αλλά και η ελληνοκυπριακή αστυνομία να ανοίξει τα δικά της για να αποκαλυφθούν στοιχεία που είναι καταχωνιασμένα και δεν βοηθούν στην αποκάλυψη της θέσης που θάφτηκαν οι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι την περίοδο της έξαρσης της βίας το 1963-64.
   
  Κυριάκος Τζιαμπάζης
  Τηλ: 99676007
  e-mail: djambazis@yahoo.com

  Πηγή: http://politis.com.cy/article/gia-tin-agnooumeni-ayten-tou-ktziampazi «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: