Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ρομπότ που πήρε τη δουλειά μου

Posted by sarant στο 20 Ιανουαρίου, 2017


visuel_self2-b-1200Πριν από μερικές μέρες, οι ταμίες της αλυσίδας σουπερμάρκετ Auchan, μιας από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία, έκαναν κινητοποίηση για να διαφωτίσουν τους πελάτες σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει το επάγγελμά τους από την ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση των αυτόματων ταμείων, όπως λέγονται. Σύμφωνα με το συνδικάτο των εργαζομένων, μέσα στην επόμενη τριετία απειλούνται 2.000 θέσεις εργασίας, δηλ. το 20% του συνόλου των θέσεων στα ταμεία.

Στα αυτόματα ταμεία, ο πελάτης περνάει ο ίδιος ένα-ένα τα είδη που έχει αγοράσει από έναν σαρωτή ο οποίος διαβάζει τους κωδικούς. Πολλές φορές υπάρχει και ταμίας που εποπτεύει και επεμβαίνει αν κάποιος πελάτης κάνει λάθος χειρισμό και κολλήσει, αλλά αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος σε πέντε ή οχτώ αυτόματα ταμεία. Η Amazon προχώρησε περισσότερο –πρόσφατα άνοιξε το πρώτο σουπερμάρκετ (φυσικά στο Σιάτλ) στο οποίο όχι μόνο ταμίες δεν υπάρχουν αλλά ούτε ταμεία –ο πελάτης μπαίνοντας στο κατάστημα «συνδέεται» με το σμαρτόφωνό του, και κάθε αγορά αφαιρείται από τον λογαριασμό του –με το που βγαίνει, οι αγορές του επικυρωνονται.

Τα αυτόματα συστήματα γενικώς και τα ρομπότ ειδικότερα έχουν μπει για τα καλά στον κόσμο της εργασίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 10% των σημερινών θέσεων εργασίας θα υποκατασταθούν από κάποιο αυτόματο σύστημα, ιδίως στους ιμάντες παραγωγής, ενώ πολύ περισσότερα επαγγέλματα θα επηρεαστούν. Η επανάσταση της ρομποτικής είναι η επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση –και έχει ήδη αρχίσει.

Για να μην ξεχάσουμε τα λεξιλογικά μας, η λέξη ρομπότ, που είναι βέβαια διεθνής, αποτελεί μια από τις μάλλον σπάνιες περιπτώσεις επιστημονικών όρων που γεννήθηκαν από τη λογοτεχνία. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θεατρικό έργο R.U.R. (Rossum’s Universal Robots), του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ, το 1920. Το έργο παρουσιάζει ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει ανθρωπόμορφες αυτόματες μηχανές, που ονομάζονται robot, ένας νεολογισμός του Τσάπεκ. Για την ακρίβεια, ο Τσάπεκ αρχικά είχε σκεφτεί να τους ονομάσει laboři (από τη λατινική ρίζα) αλλά δεν του άρεσε ο ήχος της λέξης και ο αδελφός του ο Γιόζεφ, ζωγράφος και συγγραφέας, πρότεινε το «roboti», από την τσέχικη λέξη robota που σημαίνει «αγγαρεία», «καταναγκαστική εργασία» και «σκληρή δουλειά».

Το έργο του Τσάπεκ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες (το 1923 στα αγγλικά) και παίχτηκε πολύ, κι έτσι ο νεολογισμός καθιερώθηκε. Συνέχισε βέβαια την πορεία του και στη λογοτεχνία, τώρα πια στην επιστημονική φαντασία, όπου ο Ισαάκ Ασίμοφ διατύπωσε, το 1942, τους περίφημους Τρεις νόμους της ρομποτικής (1. Το ρομπότ δεν επιτρέπεται, με πράξεις ή παραλείψεις του, να βλάψει άνθρωπο. 2. Το ρομπότ οφείλει να υπακούει τον άνθρωπο, εκτός αν αυτό θα αντέβαινε στον Πρώτο Νόμο. 3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει τον εαυτό του, εκτός αν αυτό θα αντέβαινε στον Πρώτο και τον Δεύτερο Νόμο). Έτσι, και η λέξη robotics πλάστηκε από λογοτέχνη, τον Ασίμοφ, και μετά μπήκε στη γενική γλώσσα και έγινε διεθνής κι αυτή.

Στα ελληνικά, η λέξη ρομπότ μπήκε πολύ γρήγορα, και φαίνεται ότι η πρώτη της εμφάνιση συνδέεται ακριβώς με το έργο του Τσάπεκ, το οποίο παίχτηκε στην Αθήνα το 1925 με τον τίτλο «Ρομπότ» –μάλιστα, ένας από τους ηθοποιούς της παράστασης εκείνης ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης. Σε αθηναϊκή εφημερίδα (Έθνος, 2.9.1925) βρίσκω κριτική της παράστασης, όπου χρησιμοποιείται το αρσενικό γένος (οι Ρομπότ), αν και στη συνέχεια επικράτησε το ουδέτερο. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες μεταφρασμένα μελλοντολογικά άρθρα που περιγράφουν ένα μέλλον στο οποίο τα ρομπότ θα κάνουν όλες τις δουλειές.

Το μέλλον αυτό έρχεται τώρα· και θα έπρεπε να χαιρόμαστε που η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος κάνει δυνατό να καταργηθούν ή μάλλον να εκχωρηθούν στα ρομπότ οι πιο επίπονες και πιο βαρετές εργασίες, αφήνοντας στους ανθρώπους πιο πολύπλοκα και απαιτητικά καθήκοντα. Θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε που η κατακόρυφη άνοδος της παραγωγικότητας καθιστά θεωρητικά δυνατή τη δραστική μείωση του ωραρίου εργασίας, ίσως στο μισό του σημερινού.

Θα έπρεπε, αλλά παντού σε όλο τον κόσμο οι εργαζόμενοι ανησυχούν όταν βλέπουν τον αυτοματισμό να καθιστά περιττές και παρωχημένες θέσεις ανθρώπινης εργασίας, έστω κι αν πρόκειται για εργασία επαναληπτική, ανούσια και κουραστική, μια στάση δυσπιστίας που είναι παρόμοια από την εποχή των Λουδιτών, που κατέστρεφαν κλωστοϋφαντουργικά και άλλα μηχανήματα στην Αγγλία τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα, έστω κι αν δεν παίρνει πια τέτοιες μορφές.

Βλέπει ο εργαζόμενος στις σημερινές ανεπτυγμένες δυτικές χώρες ότι η πρόοδος, ακόμα κι όταν δημιουργεί τόσες θέσεις εργασίας όσες καταστρέφει, ή και περισσότερες, αφήνει όμως τους πιο ευάλωτους συναδέλφους του στο περιθώριο. Και, το κυριότερο, βλέπει πως δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο από τα οφέλη της τεχνολογικής επανάστασης το καρπώνονται αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και όχι εκείνοι που τα δουλεύουν. Βλέπει ακόμα ότι η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας, που κατά βάση είναι καλό πράγμα, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση του χρόνου εργασίας ή σε εργασιακή ασφάλεια, αλλά, τις τελευταίες δεκαετίες, σε αδιάκοπη αμφισβήτηση εργατικών κατακτήσεων που είχαν κερδηθεί με πολλούς αγώνες και βέβαια χάρη στο αντίπαλον δέος του τότε υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν έχει ακόμα πάρει έκταση μεγάλη η υποκατάσταση θέσεων εργασίας από ρομπότ και αυτόματα μηχανήματα, τουλάχιστον όχι τόσο όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς έχουμε την άλλη πληγή, το «υπογράφω για 4ωρο και δουλεύω 8ωρο», με τους εργαζόμενους εύλογα φοβισμένους και την αριστερή κυβέρνηση να μην έχει ακόμα προλάβει να σκύψει πάνω στις απανωτές αυθαιρεσίες στους χώρους εργασίας. Γιατί να επενδύσει σε ρομπότ ο εργοδότης όταν μπορεί με το έτσι θέλω να ρίξει στο μισό τη μισθολογική του δαπάνη;

 

Advertisement

314 Σχόλια προς “Το ρομπότ που πήρε τη δουλειά μου”

  1. Για μια φορά, ξύπνησα πρώτος 🙂

  2. […] Ημερ. Δημοσίευσης:20 January 2017 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

  3. spiral architect said

    Καλημέρα.
    Ρομπότ με ταυτόχρονες απώλειες θέσεων εργασίας. Ποια θα είναι η κατάληξη; Αυτός που θα μπαίνει στο (φυσικό ή ιντερνετικό) Amazon λ.χ. δεν θα έχει λεφτά (χάρτινα ή ηλεκτρονικά) στο πορτοφόλι ή στην κάρτα του, γιατί θα’χει χάσει τη δουλειά του από ένα ρομπότ, αν ήταν εργάτης χειρωνάκτης και κλασσικός προλετάριος, ή αν ήταν κομπιουτεράς-σύγχρονος προλετάριος θα’ χει χάσει τη δουλειά του αντίστοιχα από έτοιμες πλατφόρμες.
    Άλλο ένα μικρό βήμα για την ενίσχυση της κρίσης παραγωγής. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. 😉

  4. cronopiusa said

    Τρ. Πειραιώς: Το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό τραπεζικό κατάστημα (e-branch) στην Ελλάδα

    Καλή σας μέρα…

  5. nikiplos said

    Αναμφισβήτητα ο όρος Ρομποτ καλείται να περιγράψει την εφαρμογή οποιασδήποτε αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιτέλεσης μιας εργασίας. Μπορεί ένα Ρομποτ να υποκαταστήσει έναν άνθρωπο στην τέλεση μιας οποιασδήποτε εργασίας? Θεωρητικά μπορεί και αυτό είναι πολύ παλιό, από την εποχή του Van Newmann. Πρακτικά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει γίνει εφικτό ακόμη και σε πράγματα που δεν φανταζόμασταν. Έχουμε δει Ρομποτ να παίζουν σκάκι, να βελτιώνονται και τελικά να κερδίζουν γκραν μετρ. Έχουμε δει πάλι Ρομποτ να μαθαίνουν και να παίζουν πιάνο, αντιγράφοντας μανιέρες γνωστών σολίστ και στη συνέχεια να τις συνδυάζουν για να φτιάξουν δική τους. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ακόμη και τα μελλοντικά δικαστήρια θα γίνονται από Ρομπότ και οι δίκες θα εκδικάζονται άμεσα.

    Πάντως και στην Ελλάδα οι ελάχιστες κι ασθενικές εναπομείνασες βιομηχανίες έχουν αυτοματοποιηθεί σε τεράστιο βαθμό. Σηματοδοτεί λοιπόν η εξέλιξη το θάνατο της εργασίας? Σαφώς όχι με την ευρεία έννοια, αναμφισβήτητα όμως σηματοδοτεί το θάνατο πολλών θέσεων εργασίας. Ποιό θα είναι το μέλλον της εργασίας για τον μέσο Δυτικό άνθρωπο? Θα απαιτείται να εργάζεται δύο ώρες ημερησίως (λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους που έλεγαν κάποτε γνωστοί άγνωστοι ουτοπιστές) ή θα πληρώνεται για αυτές τις δύο ώρες μόνο?

    Προσωπικά βλέπω την κατάσταση όπως στην Ιαπωνία των 90ς. Πολλοί απασχολήσιμοι με προσόντα και δεξιότητες θα υπογράφουν συμβόλαια εργασίας με εταιρίες που θα τους διανέμουν παντού στον κόσμο. Αυτοί οι παγκοσμιοποιημένοι εργαζόμενοι θα είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη μοίρα από εκείνους που θα κτυπούν το πρωί του κουδούνι μιας εταιρίας και θα ρωτούν αν υπάρχει εργασία και αν όχι θα φεύγουν, ειδάλλως με χαρά και προσήλωση θα εισέρχονται να εργαστούν όσο επιθυμεί και επείγεται ο εργοδότης. Οι πρώτοι θα έχουν ασφάλιση και διάφορα προνόμια, ενώ οι δεύτεροι θα είναι τύπου φασόν που λέγαμε παλαιότερα…

  6. Γς said

    1:

    Με πρόλαβες

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.

    Το άρθρο αφήνει πολλές πτυχές ακάλυπτες, μπορείτε να τις καλύψετε στα σχόλια.

    Στον Β’ Πόλεμο, που ρομπότ δεν υπήρχαν αλλά μόνο η σχετική φιλολογία, πολλοί (και στην Ελλάδα) χαρακτήρισαν «ρομπότ» τους Γερμανούς.

  8. Γς said

    Θά’ ρθει μια μέρα που όλα θα γίνονται αυτόματα. Από ρομπότ.
    Και τότε κλάψ’ τα.

    Σαν τον ναυτικό που είδε το μηχάνημα «Αντικαθιστά τη γυναίκα» κι έβαλε το πουλί του στην οπή.

    -Τσαφ-τσαφ!

    Και του’ ραψε ένα ωραίο κουμπί [στη βάλανο]

  9. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Μια φορά κι έναν καιρό, οι ταμίες έβγαζαν κάλους στα δάχτυλα από την πληκτρολόγηση των τιμών. Μετά, ήρθε το barcode, και τώρα απ’ ότι φαίνεται, θα φύγουν και οι ταμίες εντελώς.
    Την ιδέα του «έξυπνου καροτσιού» σούπερ μάρκετ, που θα σου μετρούσε συνεχως την αξία αυτών που του γεμίζεις, την εχω σκεφτεί πολύ καιρό πριν. Κι αυτό γιατί έχω δει πια αρκετούς με το κομπιουτεράκι την ώρα που ψωνίζουν (άσε που το έχω κάνει κι εγώ..)

    A propos, ψωνίζοντας προχτές από το ΙΚΕΑ, είδα στο ταμείο το…ρατσιστικό «Γυρίστε τις συσκευασίες με τον κωδικό προς την ταμία. Και ξέρω ότι έχει και άντρες ταμίες…

  10. Πάνος με πεζά said

    Όσο για το πόσος ελεύθερος χρόνος απομένει στους ανθρώπους, με την εξέλιξη της τεχνολογίας…χμμμ.

  11. Triant said

    Καλημέρα.

    Πρίν από καμιά εικοσαριά χρόνια έλεγα σε πιτσιρικάδες συναδέλφους ότι η δουλειά μας είναι να παράγουμε ανέργους (και χαμογελούσαν) μέχρι νάρθει η σειρά μας (και σοβάρευαν).

  12. Ο Μπόμπολας παραδέχεται ότι τα ρομπότ παίρνουν τις θέσεις εργασίας!
    http://bit.ly/2aBAlHr

  13. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Στις ΗΠΑ η συζητηση εχει αρχισει πολλα χρονια πριν. Στην Ελλαδα μολις μετα το 2010, λογω της οικονομικης κρισης εχει αρχισει η συζητηση για τις ευαλωτες ομαδες στις οποιες απο το 2013-14, περιλαμβανονται και οι μεσηλικες της μικρομεσαιας ταξης (ατομικες και μικρες επιχειρησεις) οι οποιοι βλεπουν το εισοδημα τους να συρικνωνεται εις οφελος των μεσαιων επιχειρησεων, χωρις να εχουν πολλες εναλλακτικες.

    Απο παλιο σχολιο μου του 2011-απαντηση στον Αριστο Δοξιαδη.

    Μου θυμισατε εναν Τζέρεμι Ρίφκιν στο «Το τελος της εργασιας και το μελλον της», Λιβάνη, 1996, αλλα 15 ετη μετα.
    Στην εισαγωγη του βιβλιου γραφεται το εξης :
    «….Υπερσύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ρομπότ, τηλεπικοινωνίες και άλλες μορφές τεχνολογίας αιχμής αντικαθιστούν με τεράστια ταχύτητα τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς
    και τους κλάδους -από τη βιομηχανική παραγωγή, τη λιανική πώληση και τις
    χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι τις συγκοινωνίες, τη γεωργία και τον τομέα
    της διακυβέρνησης. Ο κόσμος, υποστηρίζει ο Ρίφκιν, πολώνεται ταχύτατα σε δυο
    δυνητικά ασυμβίβαστες δυνάμεις: από τη μια πλευρά, μια αριστοκρατία της
    πληροφορικής, που ελέγχει και διαχειρίζεται την παγκόσμια οικονομία της υψηλής
    τεχνολογίας· από την άλλη, οι ολοένα μεγαλύτεροι αριθμοί των μόνιμα
    εκτοπισμένων εργατών, που έχουν μικρές προοπτικές κι ελάχιστες ελπίδες για μια
    εργασία με κάποιο νόημα, σε έναν κόσμο που αυτοματοποιείται όλο και πιο πολύ.
    Ο Ρίφκιν προτείνει να δώσουμε ένα τέλος στην αυταπάτη της επανεκπαίδευσης για
    ανύπαρκτες εργασίες. Πιστεύει ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τους θεσμούς και
    τους εαυτούς μας για έναν κόσμο που περιθωριοποιεί τη μαζική απασχόληση στους
    χώρους της παραγωγής και του μάρκετινγκ αγαθών και υπηρεσιών. Ο
    επαναπροσδιορισμός του ρόλου του ατόμου σε μια κοινωνία η οποία δεν θα
    προσφέρει σχεδόν καθόλου εργασία πιθανότατα θα αποτελέσει το πιο καυτό ζήτημα
    στις δεκαετίες που έρχονται. Θα πρέπει να περιμένουμε μια νέα, μετά-την-αγορά
    εποχή. Επιβάλλεται να επινοήσουμε καινούριες εναλλακτικές λύσεις στη θέση της
    τυπικής, επίσημης απασχόλησης. Θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι
    προσέγγισης όσον αφορά την παροχή εισοδήματος και την ενδυνάμωση της
    αγοραστικής δύναμης. Θα χρειαστεί να στηριχτούμε περισσότερο στον
    αναδυόμενο «τρίτο τομέα», για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των κοινοτήτων
    και τη δημιουργία ενός βιώσιμου πολιτισμού. Το τέλος της εργασίας θα μπορούσε
    να σημαίνει το θάνατο του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε ή την απαρχή μιας μεγάλης
    κοινωνικής μεταμόρφωσης και την αναγέννηση του ανθρώπινου πνεύματος. »

    http://mhmadas.blogspot.gr/2011/09/mp3.html

    ΥΓ Ο Τζέρεμι Ρίφκιν είναι από τους πιο δημοφιλείς κοινωνικούς στοχαστές της εποχής μας και συγγραφέας περισσότερων από δεκαοχτώ ευπώλητων έργων, μεταξύ των οποίων Το Τέλος της Εργασίας και το Mέλλον της, Ο Αιώνας της Βιοτεχνολογίας, Το Ευρωπαϊκό Όνειρο, Η Nέα Εποχή της Πρόσβασης, Η Οικονομία του Υδρογόνου, που κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις μας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες. Ο Ρίφκιν είναι σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρχηγών κρατών σε όλο τον κόσμο. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διευθυντικών Στελεχών της Σχολής Γουόρτον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και είναι πρόεδρος του Ιδρύματος για τις Οικονομικές Τάσεις που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
    Σχετικά Προϊοντα

  14. spatholouro said

    Πολύ μου άρεσε το «ανθρωποφάμπρικα» αλλά και το «ουτοπιστική κομεντί»:

    Ο θίασος του «Θεάτρου Τέχνης» συνεχίζει τας δοκιμάς της ουτοπιστικής κομεντί του Κ. Τσαπέκ «Ρομπότ» (ανθρωποφάμπρικα), η οποία θα αναβιβασθή με πλούσιον και πρωτότυπον σκηνικόν διάκοσμον, κατασκευασθέντα επίτηδες υπό του γνωστού Ρώσσου σκηνογράφου κ. Μ. Μαρτζουβάνωφ. (ΕΜΠΡΟΣ 28/8/1925)

  15. spiral architect said

    Το κοπυπάστε (σικ!) πάει σύννεφο … 🙄

  16. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η φράση, της οποίας αμφισβητείται η πατρότητα, πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρέπει να πάρουμε το ξυράφι από το χέρι του τρελού καπιταλιστικού πίθηκου. Το θέμα είναι το πώς.
    https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/10/barbarei/

  17. Σε καμιά εικοσαριά χρόνια (ως συμβαίνει συνήθως) θα έρθουν και στην Ελλάδα οι ρομποτοταμίες!

  18. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εμ φταίχτης, εμ και καβαλάρης. Θα μας κλείσουν και μέσα αυτοί, εκμεταλλευόμενοι τη βλακώδη ανοχή της αστικής δημοκρατίας.
    http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/20/koinonia-lagos-stefanidou-hrysi-avgi-minisi_n_14278972.html?1484895687&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

  19. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα

    Ε, και σε λίγο θα μας τα φέρνουν και στο σπίτι με κανένα drone (μοντέλο τύπου deliveras, made in Greece) τα ψώνια (που βεβαίως προηγουμένως θά ‘χουμε διαλέξει/αγοράσει διαδικτυακά…). Η Amazon ήδη έχει αρχίσει με κάτι τέτοια. Και θά ΄ρχονται κατευθείαν από την αυτοποιημένη αποθήκη. Θα ψάνεις μπακάλικο με τα κυάλια

    ΥΓ: Ο Λάμπρος μάλλον θα έχει άλλες δουλειές σήμερα, δεν είδα να σχολιάζει, ακόμα …. 🙂

  20. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Κοιτά να δεις τι μάθαμε πάλι! Είχα την εντύπωση (κι άλλοι πολλοί νομίζω) ότι το Ρομπότ είναι όρος που καθιέρωσε ο Ασιμοφ.

  21. atheofobos said

    Η τεχνολογική πρόοδος αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αντικατάσταση πολλών επαγγελμάτων από μηχανές και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι δεν θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας όσο θα είναι η απώλεια της επαφής τους με άλλους ανθρώπους.
    Το αυτοματοποιημένο σούπερ μάρκετ πχ σημαίνει ότι ήδη έχει χαθεί για πολλούς η ανθρώπινη επαφή με τον γαλατά, τον μπακάλη, τον μανάβη, τον ζαχαροπλάστη, τον φούρναρη κτλ
    Αυτή την ανάγκη της επαφής με άλλους ανθρώπους, μιας και έχει χαθεί η οντότητα της παλιάς γειτονιάς και της γειτονίας με τις απρόσωπες πολυκατοικίες την έχω διαπιστώσει όταν κινούμαι με λεωφορείο.
    Μου έχει κάνει εντύπωση πόσες φορές ο διπλανός/η έχει ξεκινήσει μια κουβέντα που πολλές φορές φτάνει χωρίς κανένα ενδοιασμό σε προσωπικά του θέματα

  22. spatholouro said

    Και τρομοκρατική οργάνωση στη Βουλγαρία «Ρομπότ»
    (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 7/2/1926)

  23. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    12. » του Αρίστου Δοξιάδη από το fractions

    Δημοσιεύτηκε στο Βήμα, στην ενότητα Νέες Εποχές, με θέμα: «Το τέλος της μεσαίας τάξης;», 4/11/2011. (Με πλάγια γράμματα οι προτάσεις που δεν δημοσιεύτηκαν.)

    Στην Ινδία και στην Κίνα, πολλές δεκάδες εκατομμύρια πολίτες έχουν μπεί στη μεσαία τάξη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Εχουν δουλειές γραφείου, πανεπιστημιακή μόρφωση, εισοδήματα που φτάνουν για να αγοράσουν αυτοκίνητα και διαμερίσματα. Στον αραβικό κόσμο η αραβική άνοιξη είναι, για πολλούς, μια επανάσταση της μεσαίας τάξης. Τα πλήθη στο Ταχρίρ δεν ήταν εκεί γιατί πεινούσαν, αλλά γιατί ζητούσαν τις ατομικές ελευθερίες και το κράτος κανόνων που αρμόζει σε πολίτες ενημερωμένους και μορφωμένους. Στην κλίμακα του πλανήτη, δεν εξαφανίζεται η μεσαία τάξη.

    Στις ανεπτυγμένες χώρες όμως, πιέζεται και κινδυνεύει. Ούτε το φαινόμενο είναι απλό, ούτε οι αιτίες του. Μια απλοϊκή ερμηνεία το αποδίδει στη συγκέντρωση του πλούτου στην κορυφή της πυραμίδας, που προέρχεται από την κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου. Αλλά η συγκέντρωση του χρήματος δεν είναι επαρκής αιτία για να εξαφανιστούν οι θέσεις εργασίας ή για να μην φτάνει το μέσο εισόδημα για να αγοράσεις αυτοκίνητο.
    Πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η ανάλυση που λέει οτι οι μεσαίες δουλειές στη δύση χάνονται εξαιτίας τεχνολογικών αλλαγών, ή/και επειδή μετακομίζουν στις αναδυόμενες οικονομίες. Πολλά μεσοαστικά επαγγέλματα εκτοπίζονται γιατί η παραγωγικότητα τους μένει στάσιμη ενώ σε άλλες δραστηριότητες προχωρά με άλματα.
    […]

    . Πολλές δουλειές εκτοπίζονται για παρόμοιους λόγους, ιδιαίτερα στο δημόσιο: η δημοσιονομική κρίση σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη στάσιμη παραγωγικότητα των δημόσιων υπηρεσιών σε σύγκριση με την αυξανόμενη στον ιδιωτικό τομέα.

    Οπως αλλάζει η σύνθεση της παραγωγής στη βιομηχανία (πόσα βυρσοδεψεία έχουν μείνει στην εποχή των συνθετικών υφασμάτων;) έτσι αλλάζει και η σύνθεση των επαγγελμάτων της μεσαίας τάξης. Αν προσπαθήσει το κράτος να κρατήσει ζωντανά και σε μεγάλους αριθμούς τα επαγγέλματα που τείνουν να χαθούν γιατί ο κόσμος στρέφεται σε νέες λύσεις, είναι σα να προσπαθεί στην εποχή του mp3 να επιβάλει ζωντανή ορχήστρα σε κάθε πάρτυ. Θα ψάχνει τρόπους να επιχορηγήσει τους μουσικούς και να φορολογήσει τα ipod μέχρι που τα κονδύλια για τη ζωντανή μουσική θα εκτοπίσουν κάθε άλλη δαπάνη, και το σύστημα θα καταρρεύσει
    .
    Η δική μας κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες αγκυλώσεις. Η μεσαία τάξη αναπτύχθηκε κυρίως σε επαγγέλματα προστατευμένα και ενισχυμένα με μύριους τρόπους, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Λίγοι έλληνες μεσοαστοί έχουν εισόδημα από παραγωγική εργασία που ζητιέται σε μια ανοιχτή αγορά.
    Η οικονομία δεν αντέχει πια να στηρίξει αυτή τη μεσαία τάξη. Χρειάζεται όμως στελέχη και επαγγελματίες σε νέες δραστηριότητες, εξωστρεφείς και με αυξανόμενη παραγωγικότητα. Πολλοί μεσοαστοί θα πρέπει να βρουν το δρόμο προς τα εκεί, και άλλοι, οι νέοι, να ξεκινήσουν σωστά.

    Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο μεσοαστό και στον εργάτη όταν αλλάζουν κλάδο δραστηριότητας. Η δουλειά του εργάτη είναι λιγότερο ειδική, γι αυτό και πιο κινητική (αλλά και πιο κοντα στη φτώχεια). Ο χειριστής του κλαρκ μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει από μια αποθήκη εισαγωγέα ηλεκτρικών συσκευών σε μια αποθήκη εξαγωγέα τροφίμων. Ο ιατρός δεν μπορεί το ίδιο εύκολα να αλλάξει επάγγελμα, γιατί η αξία του βρίσκεται εν πολλοίς στην εξειδίκευση. Οι μετατοπίσεις των επαγγελματιών συχνά βιώνονται υπαρξιακά.
    Σε μια οικονομία χωρίς μεγάλους εργοδότες στους παραγωγικούς κλάδους, δεν θα υπάρχουν πολλές έτοιμες θέσεις για στελέχη επιχειρήσεων με καλούς μισθούς. Οι νέες δραστηριότητες σε εμάς θα πρέπει να βρεθούν και να εφευρεθούν από τους ίδιους τους μεσοαστούς. Αυτό σημαίνει πολλή ανασφάλεια, πολλή ευρηματικότητα, πολλές αποτυχίες.

    Δυστυχώς, το παλιό ελληνικό κράτος κάνει ότι μπορεί για να δυσκολέψει την αναζήτηση νέων εργασιών για τη μεσαία τάξη. Με τις εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες νόμων και εγκυκλίων, κάθε νέος τύπος δουλειάς κάπου σκοντάφτει και απαγορεύεται. Με τα κατακερματισμένα ασφαλιστικά ταμεία, κάθε παλιό επάγγελμα οχυρώνεται στο δήθεν υγιές ταμείο του, που όμως είναι έτοιμο να καταρρεύσει μόλις συρρικνωθεί ο αριθμός των νέων που μπαίνει σε αυτό, όπως πρέπει να συμβεί καθώς αλλάζει η δομή της οικονομίας — ενώ ένα ενιαίο σύστημα συντάξεων θα επέτρεπε τις μετατοπίσεις με κάποιο μίνιμουμ ασφάλειας.
    Αυτή είναι η ουσία γύρω από τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές που μας ζητάν οι ευρωπαίοι εταίροι. Στις χώρες τους η μεσαία τάξη έχει και πιο καλή κοινωνική προστασία και πιο παραγωγική δραστηριότητα. Εμείς αντιστεκόμαστε. Ελπίζουμε ότι τα παιδιά μας θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί που έπαιζαν οι γονείς μας, στην ορχήστρα του κοσμικού κέντρου «Μπελ Επόκ».

  24. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Πάντως Νικοκυρη δε θα ήταν άσχημη ιδέα να απολύσεις το γς και να προσλάβεις στη θέση του ένα ρομπότ-σχολιαστή. Λιγότερες αηδίες θα ποσταριζε…

  25. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    21 Με αναφορά στα ρομπότ, άραγε;

    19 Ναι, πολλοί το πιστεύουν αυτό, επειδή ο Ασιμοφ έγραψε τόσο πολλά για τα ρομπότ

    10 Παντού έτσι γίνεται -ας πούμε, μεταφραστές φτιάχνουν προγράμματα αυτόματης μετάφρασης….

  26. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    22. Απο παλιο σχολιο μου του 2011-απαντηση στο αρθρο του Αριστο Δοξιαδη.

    Τα επιχειρηματα αυτου του αρθρου ισχυουν μονον για την μεσαια ταξη της δυσης.Η ελληνικη «διανοηση» (με η/και χωρις εισαγωγικα) πολυ συχνα, μεσα στον κοσμοπολιτισμο της, εισαγει ακριτα ιδεες απο αντιστοιχους αρθογραφους η αναλυτες της δυσης.

    Εφοσον ο κ. Αριστος Δοξιαδης ειναι συμβουλος επιχειρησεων, θα οφειλε να μελετησει καμπυλες αυξησης του ΑΕΠ απο το 1950 εως σημερα και της παραγωγης επιστημονων την ιδια χρονικη περιοδο.

    1. Θα διεπιστωνε, λοιπον, οτι απο το 1975 περιπου υπαρχει τρομακτικη, σχεδον εκθετικη, αυξηση των μηχανικων, γιατρων, δικηγορων, οικονομολογων,… τοσο με τα νεα τμηματα απανταχου ελλαδας που ιδρυθηκαν τα τελευταια 35 ετη(δηλ. αυτων που θα ηθελαν να ειναι μεσαια ταξη μετα την επαγγελματικη τους αποκατασταση), οσο και με την αυξηση των εισαγομενων σε παλια και νεα τμηματα, τελος δε με σπουδες ελληνων απανταχου γης.
    [….]
    Επισης το 25% των διπλωματουχωνμηχαικων εχει σπουδασει στο εξωτερικο.Τελικο αποτελεσμα τα τελευται 35 ετη ο αριθμος των ελληνων μηχανικων εχει τετραπλασιασθει.

    2.Με δεδομενα την ελλειψη εξωστρεφειας των ελληνικων επιχειρησεων, την αποβιομηχανιση, την αποαναπτυξη στον πρωτογενη τομεα (ορυκτος πλουτος, γεωργια, κτηνοτροφια), την τελευταια 5ετια παρατηρουμε -με μεγαλη καθυστερηση δηλ. 15 ετη μετα τον κορεσμο σε επιστημονες- τα αποτελεσματα μιας υπερκομματικης λαικιστικης πολιτικης «σπουδων για ολους» για να ικανοποιηθει η φαντασιωση κοινωνικης ανοδου στους πελατες-ψηφοφορους συχνα εσωτερικους μεταναστες πρωτης γενιας (πρβ. Αρχοντοχωριατης Μολιερου).

    Αυτη ειναι η κλασσικη περιπτωση της οικογενειας λυσεων του προβληματος «κυνηγος-θηραμα». Ενω στην Γερμανια με μηχανικους 5ετους φοιτησης 0.25% του πληθυσμου της η απασχοληση ειναι δεδομενη και με καλη αμοιβη λ.χ. 3000 ευρω/μηνα, στην χωρα μας με με μηχανικους 5ετους φοιτησης 1.0% του πληθυσμου της και με ελαχιστη παραγωγικη βαση η απασχοληση ειναι αμφιβολη και αν βρεθει με αμοιβη λ.χ. 1000 ευρω/μηνα,ενω σχεδον οι μισοι νεοι μηχανικοι μεταναστευσαν η θα μεταναστευσουν.

    3.Επομενως δεν ειναι το κυριαρχο οτι «Η δική μας κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες αγκυλώσεις. Η μεσαία τάξη αναπτύχθηκε κυρίως σε επαγγέλματα προστατευμένα και ενισχυμένα …, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. »

    4. Επισης δεν γνωριζει ο κ. Αριστος Δοξιαδης οτι στην χωρα μας η επιχειρηματικοτητα συνδεεται σημαντικα με τις κρατικες προμηθειες, που σημαινει -στον ελληνικο βαλκανικο καπιταλισμο που ζουμε- οτι οι επιχειρηματιες επιλεχθηκαν, συμφωνα με αρθρο του ΑΝΤΙ περι το 1986, ωστε να δημιουργηθουν τα «νεα τζακια».
    Καθε μεμονωμενη επιχειρηματικη προσπαθεια εκτος του κλειστου κυκλωματος των «νεων επιχειρηματιων», σχεδον κατεληγε σε οικονομικη περιπετεια εως την ολοκληρωτικη καταστροφη.

    Η μελετη του ρυθμου αυξησης του κυκλου εργασιων και τω κερδων ενιων εκλεκτων επιχειρησεων αποδεικνυει τα παραπανω. Τυχον εξαιρεσεις αυτοφωτων επιχειρηματιων σε τομεις που δεν εμπλεκεται το δημοσιο, απλως αποτελουν την επιβεβαιωση του κανονα.

    Αρα δεν φταιει οτι ειμαστε εγωιστες και κανουμε μικρες επιχειρησεις, γιατι οπως αποδειχθηκε, με εκλεκτες της εξουσιας μεγαλυτερες επιχειρησεις, τυχον οικονομιες κλιμακες και ευνοϊκή μεταχειριση, καταληγουν σε λογαριασμους αφανων συνεταιρων -πολιτικων.

    Ειναι γνωστο οτι σχεδον καθε υφυπουργος, Προεδρος ΔΕΚΟ, νομαρχης,… ειχε αφανη συμμετοχη με μια η περισσοτερες επιχειρησεις (συγγενεις , φιλοι, εμπιστοι) που ετροφοδοτειτο κυριως απο χρηματοδοτηση του πεδιου ευθυνης του, και που η δραστηριοτητα τους συχνα εφθινε με την απομακρυνση απο την θεση εξουσιας του «αφανους εταιρου».

    Αν δεν περασουμε σε μια οικονομια δυτικου τυπου με κανονες παιχνιδιου που να παραβιαζονται πολυ λιγοτερο τοτε δεν θα ειναι δυνατον να υλοποιηθει μια αρχη της οικονομικης των επιχειρησεων που περιγραφει ο. κ. Αριστος Δοξιαδης παρακατω » Σε μια οικονομία χωρίς μεγάλους εργοδότες στους παραγωγικούς κλάδους, δεν θα υπάρχουν πολλές έτοιμες θέσεις για στελέχη επιχειρήσεων με καλούς μισθούς. Οι νέες δραστηριότητες σε εμάς θα πρέπει να βρεθούν και να εφευρεθούν από τους ίδιους τους μεσοαστούς.»

    Και τελικα το επιχειρειν σημαίνει πολλή ανασφάλεια, πολλή ευρηματικότητα, και ενδεχομενως μερικες διδακτικες αποτυχίες.

  27. cronopiusa said

  28. Babis said

    «Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν έχει ακόμα πάρει έκταση μεγάλη η υποκατάσταση θέσεων εργασίας από ρομπότ και αυτόματα μηχανήματα, τουλάχιστον όχι τόσο όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. »

    Θα μου επιτρέψεις να τοποθετήσω αλλιώς. Η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλη παραγωγή όσο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σαν αποτέλεσμα, δεν έχουμε σε μεγάλο βαθμό ρομπότ στην παραγωγή. Στην υπόλοιπη οικονομική ζωή, μια χαρά έχουν μπει τα ρομπότ και οι αυτόματες μηχανές.

    Τα αυτόματα ταμεία υπάρχου σε τουλάχιστον μια Ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, έχουμε σε μεγάλο ποσοστό αυτόματες μηχανές στην συσκευασία και διαχείριση προϊόντων, η κοπή μετάλλου γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με ρομποτικά μηχανήματα και μην ξεχνάμε τα ΑΤΜ που κοντεύουν να εξαφανίσουν τα ταμεία των τραπεζών.

    Η σκληρή αλήθεια είναι ότι εφόσον λειτουργούμε σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, ο αυτοματισμός λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά στην κατεύθυνση της μείωσης του εργατικού κόστους. Σε κάποιο βαθμό μέσω του ανταγωνισμού βοήθησε να μειωθεί η τιμή των προϊόντων και να γίνουν προσιτά σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Όμως οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και η ανεργία μειώνουν διαρκώς την αγοραστική δύναμη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού.

    Σταματάω εδώ γιατί αρχίζει να θυμίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

  29. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    14. Ειναι η υλη για την εξεταστικη σου τον Φεβρουαριο 🙂

    Αλλα για να προαχθεις θα μπουν θεματα και απο το 25.

  30. spiral architect said

    Ο Ρίφκιν (και κάμποσοι άλλοι «διανοητές» με εισαγωγικά) θεωρει σαν δεδομένα:
    – Την όλο και αυξανόμενη αυτοματοποίηση της παραγωγής από το πρωτογενές έως το τελικό προϊόν.
    – Την επακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας.
    και προσανατολίζει τη σκέψη του (ο «διανοητής») σε ευχολόγια του στυλ:

    Θα πρέπει να περιμένουμε μια νέα, μετά-την-αγορά
    εποχή. Επιβάλλεται να επινοήσουμε καινούριες εναλλακτικές λύσεις στη θέση της
    τυπικής, επίσημης απασχόλησης. Θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι
    προσέγγισης όσον αφορά την παροχή εισοδήματος και την ενδυνάμωση της
    αγοραστικής δύναμης. Θα χρειαστεί να στηριχτούμε περισσότερο στον
    αναδυόμενο «τρίτο τομέα», για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των κοινοτήτων
    και τη δημιουργία ενός βιώσιμου πολιτισμού.

    αφήνοντας ασχολίαστο ότι η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο.

    Αλλά, εδώ έχουν ξεχάσει τους νόμους του Ασίμοφ, τον Μαρξ θα σκέφτονταν.

  31. Γιάννης Ιατρού said

    14/28α Ρε σεις, κανένα ρομπότ θα την κάνει την δουλειά 🙂

  32. Λ said

    Ήξερα ότι το ροπότ είχε σλαβωνική αρχή αλλά νόμιζα ότι είχε σχέση με τις σλαβικές ρίζες του βιοχημικού και συγγραφέα Ασίμοβ. Πότε όμως είναι ρομπότ και πότε σκέτη μηχανή; Πρέπει τουλάχιστον να περπατά και να μιλά; ή να κάνε μόνο το ένα από τα δύο; ή είναι τα δύο πιο πάνω συν ή ανθρωπόμορφο όψη;
    To 15 που πήγα στο Λονδίνο αν είχα ψηφιακό διαβατήριο θα περνούσα από τον έλεγχο του Χίθροου χωρίς να χρειαστεί να πω καλησπέρα. Στην πόλη ψωνίζαμε τα φαγώσιμα σε ένα κατάστημα μαρκς εντ σπένσερ της γειτονιάς με αυτόματο ταμειο. Είναι και οι τράπεζες με τις Εηττιέμ, όπως τις λέμε εμείς.

    υσ Δεν έχω σκοπό όμως να αλλάξω το διαβατήριο μου μέχρι να λήξει το 2020. Πήρα το πρώτο διαβατήριο το 1980 και έτσι το ανανεώνω κάθε 10 χρόνια βλέποντας τον εαυτό μου να γερνά από 10ετία σε 10ετία.

  33. Καλημέρα

    #24α. Μπα, αφού ρομποτ- είναι γενικά η ρίζα της λέξης δουλειά στις σλαβικές γλώσσες.

    Θυμάμαι στο σχολείο, μαζί με τον Φυσικό, είχαμε παρουσιάσει μια εργασία για το κυριλλικό αλφάβητο. Και στο υλικό που είχαμε μοιράσει, είχαμε και φωτοτυπίες με δείγματα από τυπωμένες σελίδες. Μία, ήταν από μια βουλγαρική εφημερίδα, που την είχαμε αγοράσει από το (τότε) βουλγαρικό βιβλιοπωλείο στην Ιπποκράτους. Λεγόταν Ραμποτνίτσεσκο Ντέλο.

  34. Λ said

    Ο άντρας μου μου έλεγε τώρα ότι τα βιβλία του Ασίμοβ στις βιβλιοθήκες κατανέμονται στις εννέα από τις δέκα κατηγορίες καταχώρησης του συστήματος Dewey. Τόσο εύρος είχαν τα γραφόμενά του.

  35. Είναι εντυπωσιακό το πόση δύναμη και αντοχή στον χρόνο και την εξέλιξη έχουν τα στερεότυπα (εδώ που τα λέμε, γι’ αυτό είναι και στερεότυπα 🙂 ). Στη διαφήμιση της Alpha bank, το μέλλον που ΘΑ έρθει, αντιπροσωπεύεται από μία ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΘΟΝΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ, δηλαδή τεχνολογία περίπου 50 ετών! Δεν έχει σημασία αν είναι πάνω σε ένα αιωρούμενο και αυτοκινούμενο ιπτάμενο ρομποτάκι, που την έχει αντί για κεφάλι. Για την ακρίβεια, αυτό κάνει την όλη φάση ακόμα πιο χιμαιρική: Είναι σαν χιτώνας με γραβάτα.

    Δεν είναι άσχημες αυτές οι συγκεκριμένες διαφημίσεις, και μάλιστα έχουν και μια νοσταλγική αισθητική μελλοντολογικής ταινίας του ’70. Όμως αυτό το πράσινο text-mode δεν έχει νομίζω σχέση, οφείλεται στο στερεότυπο, εξάλλου το βλέπουμε παντού. Αυτό, και την άλλη «χάι τεκιά» (και καλά, ήμουνα νιος και γέρασα), το πράσινο wireframe, που αν έχει και κέφια η ταινία, περιστρέφεται και γύρω από τους τρεις άξονες ταυτόχρονα!

  36. spiral architect said

    Συμπτωματικά, πριν μερικές μέρες επισκεπτόμενος τον ιστότοπο του Τέκι διάβασα (όσο μπορούσα δηλαδή) περί του μέλλοντος της απασχόλησης σε ένα κομπιουτεραρισμένο κόσμο.

    Αν καταφέρετε και το διαβάσετε ολόκληρο (δεν είναι πολλές, σχεδόν οι μισές από της 72 σελίδες του είναι παραπομπές και βιβλιογραφία) θα καταλάβετε από τι ηλίθιους περιστοιχιζόμαστε. Βέβαια, το ακόμα πιο άσχημο είναι ότι μεμψιμοιρούμε σκρολάροντας ένα κινητό, ή πληκτρολογώντας σε ένα πισί. :/

  37. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    >Η επανάσταση της ρομποτικής είναι η επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση –και έχει ήδη αρχίσει.
    Το φαινόμενο του ηλεκτρονικού ταμία είναι αυτό που μας ξενίζει, αλλά η συμμετοχή των αυτοματοποιημένων μεθόδων παραγωγής είναι καθημερινή πραγματικότητα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90-για να μην πω νωρίτερα. Απλώς τα εργοστάσια, αν δεν δουλεύουμε σ’ αυτά, είναι ένα μακρινό, περιφραγμένο μέρος που βγάζει καπνούς και προϊόντα, και έχει κάποιους εργάτες. Το πόσους εργάτες έχει, και πότε τους μείωσε στον τρέχοντα αριθμό, το έχουμε από κάπου;
    Παραδείγματα όπου η αυτοματοποιημένη παραγωγή είναι κυρίαρχη δε νομίζω πως χρειάζονται, αλλά σαν άσκηση να μερικές:
    Αυτοκινητοβιομηχανία, Κλωστοϋφαντουργία, Εμφιάλωση, Κονσερβοποιία, Αρτοποιία, Ηλεκτρονικά, Πλαστικά, Καπνοβιομηχανία
    Κι αυτά είναι μερικά παραδείγματα που σκέφτηκα σε πέντε λεπτά. Ουσιαστικά δεν υπάρχει τομέας παραγωγής που να μην έχε εκβιομηχανιστεί, με βιομηχανίες που έχουν υψηλό ποσοστό αυτοματοποίησης, εξαιρώντας ίσως κομμάτια της πρωτογενούς (γεωργικής κυρίως) παραγωγής, κι αυτό εν Ελλάδι, που για διάφορους λόγους δεν προσφέρεται η εκβιομηχάνιση.

  38. sarant said

    28 μεσαίο: Δεν ήξερα ότι έχουμε και στην Ελλάδα αυτόματα ταμεία. Σε πόσα καταστήματα;

  39. Babis said

    31
    Για να θεωρηθεί ρομπότ και όχι αυτόματη μηχανή, θα πρέπει να μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να κάνει διαφορετικές εργασίες. Τα ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά δεν είναι απαραίτητα. Παράδειγμα στο όριο μεταξύ ρομπότ και αυτόματης μηχανής είναι τα ΑΤΜ. Είναι στο όριο γιατί κάνουν μόνο ταμειακές εργασίες αλλά από την άλλη μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να προστεθούν ή να αφαιρεθούν ταμειακές εργασίες.

    «To 15 που πήγα στο Λονδίνο αν είχα ψηφιακό διαβατήριο θα περνούσα από τον έλεγχο του Χίθροου χωρίς να χρειαστεί να πω καλησπέρα.»

    Γιατί να γίνεις αντικοινωνικός; Κράτα το παλιό να λες μια καλησπέρα μια καλημέρα, ωραίος καιρός και τέτοια ανθρώπινα.

  40. Νίκος Α. said

    Το Carrefour στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια είχε βάλει παρόμοιο αυτόματο μηχάνημα παράλληλα με ταμεία. Δε ξέρω γιά ποιό λόγο αλλά μετά από λίγο (ένα χρόνο ίσως) επανέφερε τα συνηθισμένα ταμεία.

    Πρόσφατα είδα κάποιο βιντεάκι γιά την Amazon όπου ρομπότ, τα όποια έχει παραγγείλει κατα εκατοντάδες, παίρνουν τα προιόντα από τα ράφια, τα συσκευάζουν και είναι έτοιμα γιά αποστολή.

  41. Babis said

    38
    Η αλυσίδα είναι τα ΑΒ, δεν ξέρω σε πόσα υποκαταστήματα τα έχουν.

  42. Τσούρης Βασίλειος said

    Σαν εχθρό έβλεπαν οι παλιοί εισπράκτορες των ΚΤΕΛ αστικών το ακυρωτικό των εισιτηρίων. Μία απλή μηχανή ( ρομπότ) τους πήρε τη δουλειά τους.
    Κι ένα άσμα για την αποξένωση με τη φωνή του Λάκη Χαλκιά:

  43. Ο λόγος που τα ρομποτάκια δεν θα αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τον άνθρωπο είναι γιατί δεν έχουν τον θεό τους, κυριολεκτικά. Για περισσότερες διευκρινίσεις παραδίδω την σκυτάλη στον Ριβαλντίνιο

  44. ΓιώργοςΜ said

    38 Ο Βασιλόπουλος στο Χολαργό έχει σίγουρα (σχεδόν μονίμως άδειο, όποτε έχω πάει, και με ουρές στα υπόλοιπα), είχε κι ο Βερόπουλος από χρόνια στη Χαλανδρίου, δεν ξέρω αν το διατήρησε με την αλλαγή ιδιοκτήτη.
    Δύσκολα θα πιάσει εδώ το εγχείρημα, δε βρίσκω το λόγο να παιδεύομαι μισή ώρα για να κάνω τη δουλειά που ο ταμίας κάνει σε τρία λεπτά, να γίνομαι δηλ άμισθος υπάλληλος του κάθε μεγαλομπακάλη, μόνο και μόνο για να του αυξήσω το κέρδος.
    Αυτό που έχει ξεκινήσει από καιρό και δεν ξέρω τί έκταση έχει πάρει είναι οι ηλεκτρονικές αγορές σουπερμάρκετ, είτε από τις υπάρχουσες αλυσίδες είτε από ιντερνετικά μαγαζιά.

  45. Πέπε said

    @9:
    > > …είδα στο ταμείο το…ρατσιστικό «Γυρίστε τις συσκευασίες με τον κωδικό προς την ταμία»

    Υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη ανάγνωση βέβαια: η ταμίας, θηλυκή λέξη που να καλύπτει και άντρες και γυναίκες (ενώ κλασικά χρησιμοποιείται το αρσενικό και για τα δύο φύλα, ή, σε πιο ευαίσθητες διατυπώσεις, απ’ όσους θεωρούν το προηγούμενο ως φαλλοκρατικό, μπαίνουν και τα δύο μαζί, «τον/την ταμία»).

  46. Avonidas said

    Καλημέρα.

    η λέξη ρομπότ, που είναι βέβαια διεθνής, αποτελεί μια από τις μάλλον σπάνιες περιπτώσεις επιστημονικών όρων που γεννήθηκαν από τη λογοτεχνία

    Μια άλλη σημαντική λέξη προερχόμενη από τη λογοτεχνία είναι το κουάρκ, από το Finnegan’s Wake του Τζέημς Τζόυς.

    Το έργο παρουσιάζει ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει ανθρωπόμορφες αυτόματες μηχανές, που ονομάζονται robot

    Συνηθισμένη παρανόηση. Τα ρομπότ της RUR δεν ήταν μηχανικές κατασκευές, αλλά βιολογικές — συνθετικοί άνθρωποι. Ήταν δηλαδή πιο κοντά στο τέρας του Φρανκενστάιν παρά στα ηλεκτρονικά ρομπότ του Ασίμοφ.

    και θα έπρεπε να χαιρόμαστε που η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος κάνει δυνατό να καταργηθούν ή μάλλον να εκχωρηθούν στα ρομπότ οι πιο επίπονες και πιο βαρετές εργασίες, αφήνοντας στους ανθρώπους πιο πολύπλοκα και απαιτητικά καθήκοντα

    Το πρόβλημα είναι ότι η εκπαίδευση ενός ανθρώπου παίρνει χρόνια, και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η τεχνολογική εξέλιξη χωρίς προγραμματισμό ναι μεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας (κάποιος πρέπει να επιβλέπει, να προγραμματίζει, να επισκευάζει τα ρομπότ· κάποιος πρέπει να τα σχεδιάζει, να οργανώνει την εργασία τους και να προνοεί για το μέλλον), αλλά οι χειρώνακτες που χάνουν τη δουλειά τους δεν μπορούν στα γεράματα να ξαναπάνε σχολείο και να μάθουν όσα χρειάζονται για να προσαρμοστούν σε μια πιο εξειδικευμένη δουλειά. Και μιας και οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια των εργοδοτών, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο και κανένα ενδιαφέρον για τη μοίρα του εργατικού δυναμικού.

    Βλέπει ακόμα ότι η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας, που κατά βάση είναι καλό πράγμα

    Όχι πάντα. Η άνοδος της παραγωγικότητας θεωρήθηκε καλό πράγμα σε εποχές άκρατου ανταγωνισμού, όταν για να επιβιώσεις έπρεπε να παράγεις περισσότερο από τον διπλανό σου, ο πληθυσμός μπορούσε να αυξάνεται και να εξαπλώνεται χωρίς όρια και το ταβάνι των φυσικών πόρων και των φυσικών αντοχών δεν διαφαινόταν καν. Σήμερα έχουμε πλησιάσει τα όρια των αντοχών του πλανήτη μας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο όχι να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, αλλά να επιτύχουμε μια σταθερή, βιώσιμη κατάσταση. Αυτό, δυστυχώς, δεν έχει ακόμα γίνει μέρος της κοινής συνείδησης, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου.

  47. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα ρομπότ στην εκπαίδευση:
    http://www.haniotika-nea.gr/119211-ta-rompot-stin-ekpaideusi/

  48. Πέπε said

    Ένα μηχάνημα που μάλλον δεν το λες ρομπότ, αλλά πάντως κάνει μια δουλειά που μέχρι πρόσφατα την έκανε άνθρωπος, και που έχει ταλαιπωρήσει άσχημα πολλούς πελάτες, είναι η οθόνη του ηλεκτρονικού τσεκ-ιν στ’ αεροδρόμια. Από κάποια ηλικία και πάνω, ο καθένας γνωρίζει μερικούς ανθρώπους που απλούστατα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να εξυπηρετηθούν έτσι, γιατί τους λείπει όχι μια συγκεκριμένη δεξιότητα αλλά ένας ολόκληρος κόσμος ηλεκτρονικής παιδείας.

    Έχω δει να ταλαιπωρούνται έτσι άνθρωποι που δεν ξέρουν μεν από υπολογιστές και οθόνες επαφής, αλλά που ωστόσο έχουν φάει την υφήλιο με το κουτάλι σε ταξίδια κατά τη μακρά ζωή τους, άνθρωποι που κανονικά το αεροδρόμιο θα ήταν (και ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια) το σπίτι τους. Δεν είναι απλώς εξευτελιστικό, είναι άδικο.

    Αλλά όπου έτυχε να το δω, τελικά κάπου βρισκόταν και κάποιος υπάλληλος με σάρκα και οστά να τους βοηθήσει.

    Ξέρετε αν υπάρχουν αεροδρόμια που το τσεκ-ιν γίνεται μόνο έτσι, και δεν υπάρχει πουθενά υπάλληλος -ούτε στο γκισέ ούτε κοντά στην οθόνη- να εξυπηρετήσει τους ηλεκτρονικά αναλφάβητους ταξιδιώτες;

  49. Babis said

    44
    Αυτό που περιγράφεις το ονομάζουν self checkout και συμφωνώ μαζί σου. Έχουν όμως και αυτό που το ονομάζουν self scaning, παίρνεις ένα μηχανάκι και σκανάρεις κάθε προϊόν την στιγμή που το βάζεις στο καλάθι, στην έξοδο στο αντίστοιχο μηχάνημα παραδίδεις το μηχανάκι και πληρώνεις με κάρτα. Έτσι γλυτώνεις την ουρά στα ταμεία και επιπλέον την στιγμή που ψωνίζεις ξέρεις που έχει φτάσει ο λογαριασμός σου. Βέβαια κόβονται θέσεις εργασίας στα ταμεία όπως είπαμε.

  50. Babis said

    48
    Έχω κάνει πολλά ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου είχαν αυτόματο check-in πάντα υπήρχε άνθρωπος να βοηθήσει.

  51. Παναγιώτης Κ. said

    Η συνήθης εικόνα για το ρομπότ είναι κάποιες ανθρωπόμορφες μηχανές που κατά καιρούς μας δείχνουν οι Ιάπωνες και γενικώς οι Απωανατολίτες.
    Νομίζω ότι την ρεαλιστική εικόνα για τα ρομπότ την βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ που έχουν ως θέμα την αυτοκινητοβιομηχανία και μας δείχνουν εικόνες από τη γραμμή παραγωγής.

    Αυτόματες μηχανές, ρομπότ, τρισδιάστατοι εκτυπωτές και δεν ξέρω τι άλλο ακόμα τα έχω κάπως ανακατεμένα στη σκέψη μου και πρέπει να μπω στον κόπο να τα αποσαφηνίσω.

    Φαντάζομαι ότι ο νόμος της υπεραξίας και ρομπότ είναι θέμα άξιο μελέτης.

    Πάντως, υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα από τα ρομπότ τα οποία υποτίθεται ότι μας παίρνουν τις δουλειές. Είναι, κτγμ, η ακρισία των ανθρώπων και η τάση προς υπερκαταναλωτισμό . Δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι δεσμά και μετά παραπονιόμαστε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.Οι μεγαλύτεροι…γκρινιάρηδες αυτής της κοινωνίας ανήκουν στην μεσαία κατηγορία.
    Ο βιβλιοπώλης της γειτονιάς, μου έδωσε χθες ένα καλό, κτγμ , παράδειγμα για την ακρισία. «Γκρινιάζετε και θέλετε έκπτωση από το 22% του δικού μου κέρδους και για το 400% που κερδίζει αυτός που σας πουλάει ένα μπουφάν όχι μόνο δεν λέτε κάτι αλλά το χαίρεστε κιόλας!»

    Πρμπ. ραμποτεύω στη γλώσσα των κτιστάδων σημαίνει δουλεύω.

  52. Avonidas said

    Δεν βλέπω να έχει σχολιάσει κανείς ακόμα την άλλη όψη του νομίσματος, που απασχόλησε την επιστημονική φαντασία ήδη από το RUR: τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των ευφυών μηχανών.

    Ένα ρομπότ ικανό να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις πιο πολύπλοκες και δημιουργικές δραστηριότητες δεν θα ήταν καθόλου μια μηχανή, θα ήταν ένα ευφυές πρόσωπο, με τα ίδια δικαιώματα όπως κι ένα ανθρώπινο ον. Το να περιορίσουμε ένα τέτοιο ρομπότ σε μια μονότονη και επαναληπτική εργασία, χωρίς ελεύθερο χρόνο, θα ήταν εξίσου βάρβαρο με την ανθρώπινη σκλαβιά. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένα ρομπότ που κουβαλάει όλη την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου νου θα ήταν εξίσου ακριβές και απερίσπαστο με τα άβουλα μηχανήματα που διαθέτουμε σήμερα. Ίσως δεν ήταν καλύτερο από έναν ταμία με τάση να ονειροπολεί.

    Θυμάμαι ένα επεισόδιο από την παλιά σειρά του Doctor Who (δεκαετία του ’60): δείχνουν στον ντόκτορ έναν υπερυπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας, τον WOTAN — ξέρετε, από αυτούς που πιάνουν ένα δωμάτιο, με μαγνητικές μπομπίνες γύρω γύρω να κάνουν σβούρες, χιλιάδες φωτάκια (τα γνωστά blinkenlights), μοχλούς και κουμπάκια, και φυσικά τη γνωστή μεταλλική φωνή (για κάποιο λόγο, από το ’80 και μετά αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε οι μηχανές να μας αντιμιλάνε, και περιοριστήκαμε στα πληκτρολόγια, τα ποντίκια και τις οθόνες αφής). Ο ντόκτορ του δίνει, που λέτε, να κάνει ένα πολλαπλασιασμό 10ψήφιων, και όταν παίρνει σωστή απάντηση, δηλώνει όλο στόμφο και δέος ότι ο WOTAN έχει αναπτύξει νοημοσύνη 😛

    Για μένα, και νομίζω για τον μέσο σημερινό τηλεθεατή, αυτό φαντάζει γελοίο. Στα 1920 μπορούσαν να φαντάζονται μια κονσέρβα με γρανάζια ικανή να συζητάει και να καταλαβαίνει όσα κι ο πλέον απλοϊκός άνθρωπος, και στα 1960 μια συστοιχία από λίγες εκατοντάδες λυχνίες κενού μπορούσε να σχεδιάζει την κατάκτηση του κόσμου. Σήμερα εκτιμούμε καλύτερα την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου νου· έχουμε δει προγράμματα «τεχνητής νοημοσύνης» και γελάμε με τις γκάφες τους. Θα δημιουργήσουμε ασφαλώς κάποια μέρα ευφυείς μηχανές, όμως δεν πρόκειται να είναι απλώς ταμίες, ή οικιακά ρομπότ, ή βιομηχανικοί εργάτες. Θα είναι πλήρεις προσωπικότητες.

  53. spiral architect said

    Ξεκινώντας από τον αυτόματο ταμία και σε συνδυασμό με κάποια σχόλια παραπάνω, θυμήθηκα την προτροπή να γυρίζουμε το δίσκο με τα αποφάγια στα ταχυεστιατόρια (αλλιώς είμαστε γύφτουλες και απολίτιστοι) την προτροπή για εθελοντισμό το 2004, (αλλιώς δεν θα φαινόμασταν πολιτισμένοι στους ξένοι) Πόσα κέρδη και υπεραξίες τούς χαρίζουμε με τη θέλησή μας, για σκεφτείτε.

  54. Avonidas said

    #48. Ένα μηχάνημα που μάλλον δεν το λες ρομπότ, αλλά πάντως κάνει μια δουλειά που μέχρι πρόσφατα την έκανε άνθρωπος, και που έχει ταλαιπωρήσει άσχημα πολλούς πελάτες, είναι η οθόνη του ηλεκτρονικού τσεκ-ιν στ’ αεροδρόμια. Από κάποια ηλικία και πάνω, ο καθένας γνωρίζει μερικούς ανθρώπους που απλούστατα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να εξυπηρετηθούν έτσι, γιατί τους λείπει όχι μια συγκεκριμένη δεξιότητα αλλά ένας ολόκληρος κόσμος ηλεκτρονικής παιδείας.

    Λοιπόν, εμένα δεν μου λείπει ούτε η παιδεία ούτε η δεξιότητα, αλλά εξακολουθώ να μην χωνεύω το αυτόματο τσεκ-ιν. Το εκλαμβάνω σαν προσβολή: είμαι πελάτης και θέλω να ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΩ, δεν είμαι υπάλληλός τους! Στη Γενεύη πρόσφατα, η Swiss είχε ηλεκτρονικό check-in που έπρεπε να σκανάρεις την κάρτα επιβίβασης (ή το ηλεκτρονικό πάσο), να τυπώσεις την ετικέτα για την αποσκευή, να την κολλήσεις στη βαλίτσα σου και να τη βάλεις στον ιμάντα. Τελικά κατέληξα να ζητήσω από τον υπάλληλο να το κάνει, όχι τόσο επειδή δεν μπορούσα όσο επειδή δεν ήθελα.

  55. spiral architect said

    @54: Ο Ιρλανδός ΚΤΕΛετζής των αιθέρων τους τα’ μαθε αυτά.

  56. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    18 – Δέκα με έντεκα, είναι η ώρα της ενημέρωσης (όχι από τα ΜΜΑ ☺) και της πρώτης κίνησης από τις δύο της ημέρας.
    Κατά τ’ άλλα τι να σχολιάσω ρε Γιάννη, τα έχω πεί τόσες φορές εδώ και χρόνια, εσύ που κρατάς αρχείο βρές πριν πόσα χρόνια είχα γράψει σχετικα πρώτη φορά, αλλά οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν εξετάζουν αν κάποιος που λέει κάτι έχει δίκιο, αλλά αν έχει τίτλους, αν δεν έχει του δίνουν οι ίδιοι «φωτεινός παντογνώστης, πνεύμα αντιλογίας, επαναστάτη του πληκτρολογίου, κλπ☺» αν έχει, (όπως π.χ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει τρείς) ό,τι μπούρδα και να λέει τον πιστεύουν, μέχρι και πρωθυπουργό τον κάνουν.☺
    Είναι η εποχή των τίτλων, πτυχίο νάναι κι ας είναι κι από τις Άλπεις.☺

    Να πώ πάντως σχετικά με το θέμα, πως παρουσιάζεται πολύ λάϊτ, η πραγματικότητα είναι κατά πολύ χειρότερη, και οι κατευθύνσεις της παγκόσμιας οικονομίας, είναι προδιεγραμμένες από την οικονομική ελίτ πρίν από 25 χρόνια (το βιβλίο, κόβω και τα δυό μου κεφάλια, πως δεν το έχεις διαβάσει, για να μη πώ πως δεν το ξανάπιασες στα χέρια σου☺). Για να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία είναι (ήταν τότε για την ακρίβεια, τώρα μάλλον λιγότερο) αρκετό το 20% του εργατικού δυναμικού, ο βασικός προβληματισμός της οικονομικής ελίτ, είναι (ήταν) πώς θα χειραγωγηθεί το υπόλοιπο 80% για να μη κινδυνέψει η διακυβερνησιμότα της, έχω πεί από χρόνια τους τρόπους που χρησιμοποιεί, που κρίνοντας από το αποτέλεσμα είναι άκρως αποτελεσματικοί.

    Όσο δεν γίνεται κατανοητό κατά πρώτο στη μεσαία και κατά δεύτερο στην κατώτερη τάξη, πως η εργασία τους και η πολυθρύλητη παραγωγικότητα, είναι αχρείαστες για την κερδοφορία της οικονομικής ελίτ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντιδράσουν οργανωμένα (με ποιόν σημερινό φορέα άλλωστε; ☺).
    Από την εφηβεία μου ακόμα, μου έκανε μεγάλη εντύπωση, (πνεύμα αντιλογίας από τότε☺) όχι τόσο που οι άνθρωποι δεν βλέπουν την πραγματικότητα, αλλά που δεν θέλουν να την δούν, ακόμα και τώρα που γνωρίζω τον λόγο, εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει.

    Υ.Γ- Πρίν δυό χρόνια είχα πεί εδω για τις εκπληκτικές δυνατότητες της 3D εκτύπωσης, και σαρωτικές αλλαγές θα φέρει σε λίγα χρόνια στην αγορά εργασίας, καταργώντας δισεκατομμύρια θέσεις. Ελπίζω να μην ασχοληθούμε μαζί της, όταν θα έχει καταργηθεί η εργατική τάξη.☺

  57. ΓιώργοςΜ said

    54,48: Το καλοκαίρι χρειάστηκε να ταξιδέψω μέσω Παρισιού. Για να περάσω στη δεύτερη πτήση μου έπρεπε να κάνω τσεκ-ιν εκεί. Για τους μεν έχοντες διαβατήριο, το ηλεκτρονικό τσεκ-ιν είναι πλήρες: Σκανάρεις το διαβατήριό σου κι έτοιμος. Αν (όπως εγώ) δεν έχεις διαβατήριο αλλά μόνο ταυτότητα, πρέπει ν’ ανεβοκατέβεις ορόφους, ρωτώντας σεκιουριτάδες με ότι κουτσογαλλικά θυμάσαι (αν και κάποιοι μιλούσαν και αγγλικά), μέχρι να βρεις το κατάλληλο γκισέ. Παραλίγω να χάσω την πτήση μου, που ήταν σε λιγότερο από μία ώρα.

  58. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, ωραία συζήτηση γίνεται.

    46 Εμαθα και για το κουάρκ!

    Αυτόματο τσεκίν μία φορά μόνο μού έτυχε και δεν μου άρεσε.

  59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «και την αριστερή κυβέρνηση να μη έχει ακόμα προλάβει να σκύψει πάνω στις απανωτές αυθαιρεσίες στους χώρους εγασίας.»
    ΚΛΑΙΩ.☺☺☺

    30 – «αφήνοντσς ασχολίαστο ότι η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπ.»
    Μα τον άνθρωπο υπηρετεί, δεν φαντάζομαι να πιστεύεις πως κι εμάς μας λογίζουν για ανθρώπους;☺

  60. ap8938 said

    είμαι ο μόνος εδώ μέσα που ακόμα (sic) θεωρεί ότι η νεκρή εργασία δεν παράγει υπεραξία?

  61. Πάνος με πεζά said

    A propos, ολοένα και σε περισσότερους σταθμούς του Μετρό, τα Σαββατοκύριακα μπαίνουν τα νέα αυτόματα τουρνικέ εισόδου. Τζαμάτα, ανοξείδωτα, πανάκριβα, αλλά άντε τώρα να με πείσεις ότι θα σταματήσουν τη ζημιά από την εισιτηριοδιαφυγή, περισσότερο από τον παλιό, καλό εισπράκτορα… 🙂

  62. Πάνος με πεζά said

    Ή, και να τη σταματήσουν ΤΩΡΑ, φαντάσου πόση ζημιά έχει μαζευτεί από τότε που έφυγαν οι εισπράκτορες…

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι πολλοί φαντάζομαι ότι θυμούνται όταν ο Φίσερ νίκησε τον επί 24 χρόνια πρωταθλητή Σπάσκι. Προσωπικά σοκαρίστηκα όταν ο Η/Υ της IBM Ντιπ Μπλου νίκησε τον Κασπάροφ

    Τα τουρνουά των ρομπότ διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη. Οι διοργανωτές ελπίζουν να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σε λίγο καιρό τις καλύτερες ανθρώπινες ομάδες. Έτσι κι αλλιώς, ένας υπολογιστής νίκησε τον πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ στο σκάκι, υποστηρίζουν. Φαντάζονται ότι μηχανοκίνητοι αθλητές μπορούν να καταφέρουν το ίδιο κατόρθωμα μέσα στο γήπεδο.
    http://www.avgi.gr/article/10807/2972878/to-podosphairo-skotonei

  64. Λεύκιππος said

    Η καθημερινότητα του απλού ανθρώπου στην Ελλάδα στις αρχές του 1900 και αυτή που περιγράφει ο Ησίοδος για την εποχή του, διέφεραν ελάχιστα. Οι αλλαγές στα τελευταία 100 χρόνια, είναι πολλαπλάσιες αυτών που συνέβησαν σε 2.700 χρόνια. Αν ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί ή και αυξηθεί, που μάλλον αυτό θα γίνει, οι αλλαγές που έρχονται πρέπει να είναι εντυπωσιακές και πέρα από κάθε φαντασία..

  65. Pedis said

    Ωραίο θέμα το σημερινό.

    Είναι θλιβερό να παρέχεται η δυνατότητα (χάρη στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, της εφευρετικότητας και της τεχνικής) αντικατάστασης του ανθρώπου από τη μηχανή στις πιο μηχανικές, επικίνδυνες, βαρετές του πεθαμού, ηλίθιες εργασίες -λ.χ. διοδιάς, ο τελευταίος μίζερος των τελώνων- και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ανασφαλείς!

    Γιατί;

    Διότι είμαστε δούλοι! Κι όσο πιο μορφωμένοι τόσο περισσότερο δούλοι, λακέδες και γλείφτες του πισινού του καλύτερου των δυνατών κοινωνικών συστημάτων!!

    Μην ακούσω διαμαρτυρίες και παράπονα!

    Σκάσε και κολύμπα!

    Some of the world’s most boring jobs
    http://www.bbc.com/news/magazine-36902572

  66. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    37 – Ξέχασες την φαρμακοβιομηχανία που μας έχει όλους πελάτες.☺

    38 – Στο πρώην Καρφουρ στον Γέρακα στην Μαραθώνος, είναι σίγουρα πέντε χρόνια που τα έβαλαν, 8 τον αριθμό. Όταν τα πρωτοχρησιμοποιήσαμε, εξηγούσα
    στις κόρες μου πως αυτή η διευκόλυνσή μας, πόσες θέσεις εργασίας καταργεί, όπως και οι ηλεκτρονικές μπάρες στην αττική οδό και στην εθνική.

  67. Σωτήρς said

    Στα σουηδικά σούπερμάρκετ σου έδιναν και δικό σου σκάνερ να γυρνάς να τσεκάρεις τιμές και να κάνεις το σύνολο. Είχαμε καταλήξει ότι ήταν λόγω εκπεφρασμένης μισανθρωπίασης, μη τυχόν και αναγκαστείς να μιλήσεις σε ταμία.

    Βέβαια το ίδιο με τα αυτόματα τσέκ ιν στις αεροπορικές μου φαίνεται. Μετακύλιση κόστους στον πελάτη.
    Στις κάποιες συναυλίες συνεχίζουν να εκτυπώνουν εισιτήρια και τα δίνουν ως αναμνηστικά.

  68. ΓιώργοςΜ said

    61 Δεν τα έχω δει, αλλά αν είναι σαν αυτά που είχε το Μετρό στο Παρίσι εδώ και είκοσι και βάλε χρόνια (ολόκληρες πόρτες), τζαμπέ θα περνάνε μόνο όσοι έχουν γυμναστεί στο παρκούρ (όχι αρχάριοι).
    Εισπράκτορες εννοείς τους ελεγκτές, σωστά; Εμένα δεν μου είχε τύχει να με ελέγξουν ποτέ, κι έτυχε δύο φορές σε τρεις μήνες (και χρησιμοποιώ μετρό σπάνια). Η διαφυγή εσόδων πάντως είναι τεράστια, της τάξης των 60εκ από ένα πρόχειρο γκούγκλισμα.
    Το ’91, στο Μόναχο όπου βρέθηκα για δύο μέρες, έτυχε να πέσω σε έλεγχο, στις όσες διαδρομές μπορεί να κάνει κανείς σε δύο μέρες. Μια κυριούλα, που βλέποντάς την έλεγες «την κακομοίρα, πόσα χρόνια έχει ν’ αγοράσει καινούρια ρούχα», έβγαλε από την τσαντούλα της την ταυτότητα, την κρέμασε στο πέτο, κι άρχισε να ζητάει εισιτήρια. Τρεις πιτσιρικάδες δίπλα μου πιάστηκαν στα πράσα, βαρυγκόμησαν, αλλά δεν έκαναν και κάτι παραπάνω. Και να ήταν και ακριβό… Το Σαββατοκύριακο (ήταν Σάββατο), με ένα ημερήσιο εισιτήριο μπορού(σα)ν να ταξιδέψουν απεριόριστα μέχρι πέντε άτομα… Φοιτητής ήμουνα, και το θεώρησα μεγάλη ξεφτίλα.

  69. Παναγιώτης Κ. said

    @66. Πράγματι η φαρμακοβιομηχανία μας έχει κάνει όλους πελάτες και μάλιστα πολύ σταθερούς! 😦

  70. Alexis said

    Οι κάπως πιο παλιοί (ε…χμμ…, γκουχ, γκουχ… ) ίσως θα θυμούνται την παλιά αμερικάνικη σειρά «Χαμένοι στο διάστημα» («Lost in space») που παιζόταν στην ελληνική τηλεόραση αρχές της δεκαετίας του ’70. Η δράση τοποθετούνταν στο …μακρινό 1997 όπου η οικογένεια Ρόμπινσον (Ροβινσώνες και καλά 🙂 ) στέλνεται να αποικίσει κάποιον πλανήτη αλλά χάνεται και περιπλανιέται στο διάστημα.
    Ένας από τους «πρωταγωνιστές» της σειράς ήταν και το Ρομπότ που ο δημιουργός της σειράς του έδωσε ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως να γελάει, να είναι στεναχωρημένο ή να κοροιδεύει.
    Σήμερα μπορεί να δείχνει παλιομοδίτικο, κάτι σαν τενεκές με λαμπάκια, αλλά στην παιδική μας φαντασία τότε, φάνταζε εξωπραγματικό.
    Εδώ το Ρομπότ με τον «κακό» της σειράς, τον περίφημο Δρ. Σμιθ:

  71. Παναγιώτης Κ. said

    @68….και όλα αυτά τα κάνουν οι, υποτίθεται , πολιτισμένοι βορειοευρωπαίοι!

  72. nefelh said

    Το πρόβλημα αντικατάστασης των θέσεων εργασίας από μηχανές δεν είναι σημερινό. Υπήρχαν ήδη μεγάλα προβλήματα από τα πρώτα βήματα της βιομηχανικής επανάστασης. Το κίνημα των λουδιτών (και όχι μόνον), με τον τρόπο που απέτυχε έδειξε ότι η προσπάθεια αντίστασης στην τεχνολογική εξέλιξη είναι μάταια. Ως μαρξιστής, θα πω ότι οι συνθήκες εργασίας είναι συνάρτηση αποκλειστικά των συσχετισμών στη ταξική πάλη. Άρα με ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, η αντικατάσταση θέσεων εργασίας από μηχανές, θα έφερνε μείωση του ωραρίου εργασίας στις υπόλοιπες θέσεις, άρα και αύξηση των θέσεων εργασίας και εξισορρόπηση, ώστε να δουλεύουν όλοι λιγότερο. Αλλά δε χρειάζεται να είσαι μαρξιστής για να το πιστεύεις αυτό. Και ο Χόκινγκ κατέληξε στο ίδιο, χωρίς το εργαλείο του μαρξισμού.

  73. Avonidas said

    #70. DANGER, DANGER, WILL ROBINSON, DANGER!! 😀

    (Η ατάκα έχει γίνει παροιμιώδης, ειδικά σε how-to και tutorial κομπιουτεράδων, για κακές ή ανασφαλείς πρακτικές προγραμματισμού)

    #56. Όσο δεν γίνεται κατανοητό κατά πρώτο στη μεσαία και κατά δεύτερο στην κατώτερη τάξη, πως η εργασία τους και η πολυθρύλητη παραγωγικότητα, είναι αχρείαστες για την κερδοφορία της οικονομικής ελίτ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντιδράσουν οργανωμένα

    Δεν είναι σαφές σε μένα σε ποια τάξη θεωρείς ότι ανήκουν όσοι σχεδιάζουν και υλοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Ασφαλώς οι επιστήμονες προς το παρόν είναι δέσμιοι του συστήματος, αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε για πάντα. Πολλοί αντιδρούν ήδη, και έχουν το πλεονέκτημα να γνωρίζουν την κατάσταση, σε αντίθεση με τους Λουδδίτες του παρελθόντος.

  74. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  75. Avonidas said

    #73. Και για να μην ξεχνιόμαστε: τα ρομπότ για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν χρειάζονται πρώτες ύλες και *ενέργεια*. Σε λιγότερο από μια γενιά θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές ελλείψεις και στα δύο, αν δεν έχουν σωθεί εντελώς — όσο μένουμε εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα.

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα δέκα επαγγέλματα που χάνονται και τα είκοσι επαγγέλματα που έρχονται μέχρι το 2020

    63. Όπα, τί έγραψα! επί 24 χρόνια κυριαρχία στο σκάκι είχε η Σοβ.Ένωση που εκπροσωπούσε ο Σπάσκι.

  77. Alexis said

    Γνώμη μου είναι (αν και δεν μπορώ να την τεκμηριώσω απόλυτα) ότι αυτοί που μιλάνε για απώλεια θέσεων εργασίας από την τεχνολογία απλά «ξεχνάνε» (σκόπιμα ίσως; ) ότι αυτή η ίδια η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει επίσης εκατομμύρια άλλες θέσεις εργασίας.
    Δεκάδες κλάδοι και δραστηριότητες απλά δεν υπήρχαν πριν από 20, 50 ή 100 χρόνια και έχουν δημιουργηθεί ακριβώς λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης.
    Αναφέρω ενδεικτικά:
    Εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια, εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία και στο κύκλωμα του αυτοκινήτου γενικότερα (από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, μέχρι συνεργεία και εταιρίες οδικής βοήθειας), ασφαλιστικές εταιρίες παντός τύπου, όλοι οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την πληροφορική, τις επικοινωνίες, τον τουρισμό (πόσοι πήγαιναν διακοπές ή Σαββατοκύριακα στον Παρνασσό το …1890; ) και πολλά-πολλά άλλα.
    Δεν είμαι σίγουρός αν το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό ή αρνητικό, αλλά πάντως το να λέμε ότι η τεχνολογία «τρώει» θέσεις εργασίας, έτσι γενικά και αόριστα, βρίσκω πως είναι λίγο ισοπεδωτικό και υπεραπλουστευτικό.

  78. spiral architect said

    @73: Knowledge worker

  79. giorgos said

    Ο συνδυασμός τεχνολογικής ανάπτυξης καί καπιταλισμού είναι τό πρόβλημα καί όχι ή τεχνολογία καθ’ εαυτή.
    http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/04/5.html

  80. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    68 Από την άλλη πλευρά,τόσα χρόνια που είμαι εδώ στο Δουκάτο, ποτέ δεν έχω δει ελεγκτή (και καλά τώρα, που σπάνια παίρνω ΜΜΜ. Παλιότερα τα χρησιμοποιούσα καθημερινά). Ξέρω κάποιον που λέει ότι έχει δει ελεγκτή, αλλά εγώ δεν έχω δει.

    67 Αυτό με τη μετακύλιση εδώ στην Εσπερία πρέπει να ξεκίνησε, εδώ και 30+ χρόνια, από την κατάργηση των υπαλλήλων στα βενζινάδικα: ο πελάτης βάζει μόνος του βενζίνη.

    63 Μια διόρθωση, ο Σπάσκι μόνο επί 3 χρόνια ήταν πρωταθλητής. Αυτό που έσπασε ο Φίσερ ήταν η κυριαρχία Σοβιετικών μετά τον πόλεμο (Μποτβίνικ, Σμισλόφ, Ταλ, Πετροσιάν, Σπάσκι).

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μην κουράζετε με τη συσσώρευση γνώσεων, πτυχίων και άλλων κόλπων του συστήματος, μη διαβάζετε και χαλάτε τα μάτια σας, το παν είναι να είσαι γατόνι της πιάτσας και να ανθίζεσαι τα πάντα με το τρίτο σου μάτι. Κορόιδα σπασίκλες! 😉

  82. Pedis said

    είμαι περίεργος να διαβάσω κάνα σχόλιο σχετικά με τα υπάρχοντα είδη εργασιών/απασχολήσεων είτε πρόκειται να αντικατασταθούν από αουτόματα, είτε όχι.

    Στοίχημα ότι εννιά στις δέκα εργασιακές απασχολήσεις τη σήμερον ημέρα είναι άχρηστες, δαπανηρές (σε πρώτες ύλες και ανθρώπους), βλαβερές, ανιαρές, για ηλίθιους, απατεώνικες (λ.χ. τράπεζες, διαφήμιση, χρηματιστήρια, προωθητές ), μέρος της εκφυλισμένης και εκφυλιστικής λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας;

  83. Babis said

    #72
    Με τον ίδιο μισθό ή αναλογικά με τις ώρες;
    Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν είναι μαρξιστικό, η βασική θέση του Μαρξ είναι ότι οι μηχανές θα πρέπει να ανήκουν στο κράτος και το κέρδος να μοιράζεται στους πολίτες ανάλογα με τις ανάγκες τους.

  84. Alexis said

    Και για να συμπληρώσω το #77:
    Πραγματικό «χρυσωρυχείο» του μέλλοντος θα είναι η εκμετάλλευση των πάσης φύσεως απορριμμάτων, τα οποία θα παράγονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και η ορθολογική διαχείρισή τους θα γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική και επιβεβλημένη.

  85. leonicos said

    Υπάρχει τρόπος να σταματήσεις το ποτάμι; Αν ξεραθεί, πέθανες. Αν πλημυρίσει, πάλι πέθανες (ένα το μ!). Αλλά θα κυλίσει και πρέπει να βολευτείς στην όχθη του. Κάποιοι θα πνιγούν στην αρχή. Αλλά αυτά που παράγουν, για να πουλήσουν και να κερδίσουν, πρέπει κάποιος να τα καταναλώσει. Εφόσον ο τελικός αποδέκτης, ο καταναλωτής, δεν μπορεί να καταργηθεί, θα βρεθεί τρόπος νμα μ,πορεί αν ζήσει.
    Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο τρόπος. Το τι πιστεύω, είναι άλλο ζήτημα, και δεν είναι του παρόντος. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος θα επιζήσει, και ίσως καταλάβει την ανοησία του. Μέχρι να ισορροπήσει, και να την ξαναξεχάσει.

  86. Alexis said

    #56: Μέγα λάθος η συλλογιστική σου περί πτυχίων και ατυχέστατο το παράδειγμα του Μητσοτάκη.
    Εγώ αν αρρωστήσω θα απευθυνθώ σε γιατρό, όχι απλά με πτυχίο, αλλά και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξειδίκευση και εμπειρία. Εσύ;

  87. ΓιώργοςΜ said

    71 Ή δεν κατάλαβα το σχόλιό σου, ή κατάλαβες το δικό μου από την ανάποδη…. θεώρησα ξεφτίλα του πιτσιρικά να μη δώσει ένα-δύο μάρκα και να καταδέχεται να τον κάνει ρόμπα η ελέγκτρια ή οποιοσδήποτε.

    77 Η τεχνολογία αυτή καθεαυτή είναι συζητήσιμο ίσως τι ισοζύγιο δημιουργεί, αν και εξ ορισμού είναι μάλλον αρνητικό: Ένα τεχνολογικό προϊόν δεν προτιμάται αν δεν έχει να προφέρει κάποιας μορφής εξοικονόμηση. Το αυτοκίνητο πχ έβγαλε στην άκρη τους αμαξάδες, τους ημιονηγούς, τους κτηνοτρόφους, τους πανδοχείς κλπ, μειώνοντας δραματικά το χρόνο και το κόστος μετακίνησης, αν και (πολύ σωστά) δημιουργεί τη δική του αλυσίδα.
    Αυτό που κάνει η αυτοματοποίηση σε εντελώς άλλη κλίμακα είναι ακριβώς η απομάκρυνση των ανθρώπων: Η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί ελάχιστους εργάτες, η εμφιάλωση γίνεται από μηχανήματα από άκρη σε άκρη. Επιπλέον, και στην τεχνική υποστήριξη η βιομηχανία κάνει ασύμφορη την επισκευή εξαρτημάτων, καθώς το εξάρτημα παράγεται βιομηχανικά και συχνά δεν επιδέχεται επισκευή, παρά μόνο αντικατάσταση. Ένα εργοστάσιο λοιπόν που φτιάχνει αυτοκίνητα, αντί για 500 εργάτες έχει 50 ή 100 για την ίδια ή μεγαλύτερη παραγωγή, χωρίς να επηρεάζεται η αλυσίδα από κει και πέρα με κάποιον τρόπο.

  88. Α! ναι για τους ελεγκτές στα ΜΜΜ και δη στο Μόναχο: Κυκλοφορούσαν. Ειδικά τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες του μήνα. Το πρόστιμο στα 40€ ανεξάρτητα από το πόσο ήταν το εισιτήριο. Στα τρένα υπήρχε πάντα ο ελεγκτής. Και κάποιο πρωί μπαίνουμε σε τρένο κατά τις 8 και κάτι με εισιτήριο που ίσχυε μετά τις 9. Έρχεται ο ελεγκτής (ελέγκτρια για την ακρίβεια) και μας κόβει πρόστιμο συν το κανονικό εισιτήριο μέχρι να φτάσουμε σε σταθμό στις 9 η ώρα! Αλλά μας ενημερώνει (προφορικά, αλλά το έγραφε και στο χαρτί που μας έδωσε) να ΜΗΝ πληρώσουμε το πρόστιμο γιατί η DB, η εταιρία των γερμανικών σιδηροδρόμων, δεν δέχεται να εισπράττει τα πρόστιμα αυτά (που της επιβάλει ο νόμος) γιατί έχει ελεγκτές και κανένας δεν ξεφεύγει απ’ το να πληρώσει το νόμιμο εισιτήριο 🙂

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    86. Μάλλον εδώ:

  90. Σωτήρς said

    80, Αντίστοιχα στην Αθήνα ελεγκτή στον ηλεκτρικό βλέπεις μία φορά στα πέντε χρόνια. Προσωπικά τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχω δει δύο φορές. Στα όρια του μύθου οι ελεγκτές του ηλεκτρικού.

    84, η συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων στην Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει και ιδιώτες που κυνηγάνε το κέρδος. Μόνο έτσι θα προχωρήσει ο διαχωρισμός της μίας σακούλας που κατεβάζουμε σε επτά διαλεγμένες σακούλες για να έχουμε τη μικρότερη δυνατή χωματερή.

  91. Γερμανοτσολιάς said

    Μεχρι να προλάβει η αριστερή κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, ας της πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που μας έμαθε την ορολογία περί τα ρομπότ,ιδίως το τουιττερικό «μποτς».Προκειται για τους ρομποτικους λογαριασμούς που αρταρουν ακατάπαυστα τα tweets των μητρικών /πατρικων συριζοτρολς.Αν υπάρχει κάποιος ειδήμων συριζαίος αναγνώστης, ας μας διαφωτίσει ακόμα περισσότερο.

  92. spiral architect said

    Παντού υπάρχουν τέτοιοι: https://www.twitteraudit.com/

  93. Avonidas said

    #78. Πράγματι, εργάτες του πνεύματος. Κι αυτό δημιουργεί ένα σωρό νέα ερωτήματα για τη φύση της εργασίας και την ιδιοκτησία των «μέσων παραγωγής».

    Ένα ιδιαίτερα επίκαιρο παράδειγμα: ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής στον τομέα της πληροφορικής; Με άλλα λόγια, σε ποιον ανήκει η τεχνογνωσία που υπεισέρχεται, και προκύπτει από, την ανάπτυξη λογισμικού; Διαισθητικά θα λέγαμε ότι η τεχνογνωσία ανήκει στον προγραμματιστή. Ωστόσο, στο κλειστό τουλάχιστον λογισμικό, μια ομοβροντία από πατέντες και πνευματικά δικαιώματα ουσιαστικά αφαιρεί από τον προγραμματιστή το προϊόν του μόχθου του. Ο υπάλληλος της MS που θα θελήσει να ψάξει δουλειά αλλού δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όσα έμαθε δουλεύοντας εκεί προς όφελος δικό του ή ενός άλλου εργοδότη.

    Σε *μερικούς* τομείς της επιστημονικής έρευνας, τα πράγματα είναι πιο ανοιχτά, αλλά όχι πάντα ή παντού· π.χ. στη βιοτεχνολογία οργανισμοί και γονιδιώματα πατεντάρονται, κάτι που βγάζει ελάχιστο ως καθόλου νόημα.

  94. Παναγιώτης Κ. said

    @87. Την εισιτηριοδιαφυγή είχα κατά νου. Πήρα αφορμή από…τη γιαγιούλα…

  95. Γερμανοτσολιάς said

    Εν αντιθέσει δε με την εξίσωση της ανθρώπινης και Ρομποτικής εργασίας, και μέχρι να αναστηθεί ο Μαρξ να μας επικαιροποιήσει τα αλάνθαστα διδάγματά του, οι αιμοβόροι καπιταλιστές φαίνεται να εκτιμούν καπως περισσότερο τον άνθρωπο από τα μεσα παραγωγής, ιδίως αν επιδιώκουν, εκτός από υψηλή παραγωγικότητα , συνάμα ανώτερη ποιότητα.Και μπράβο τους!

    https://www.theguardian.com/technology/2016/feb/26/mercedes-benz-robots-people-assembly-lines

  96. Anasto said

    Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα καλή η αύξηση της παραγωγικότητας όπως λες Νίκο. Αν μιλάμε για τον εργαζόμενο που αντί να δουλεύει ένα οκτάωρο, μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και τις υπόλοιπες 7 ώρες και 3599 δευτερόλεπτα να κάθεται, τότε ναι. Αν μιλάμε για την παραγωγικότητα που θα κόψει απείρως περισσότερα δέντρα, θα ρίξει περισσότερες βόμβες, θα σπαταλήσει περισσότερους πόρους, όλους στον βωμό τού όσο το δυνατό γρηγορότερου κέρδους, τότε όχι.

    Και φυσικά είναι παρόμοια κατάσταση με την πυρηνική ενέργεια, το μαχαίρι ή και τη φωτιά. Μπορούν να είναι όλα καλά αλλά και κακά, αναλόγως με το πώς συνισταμένη των δυνάμεων, οι συσχετισμοί της στιγμής, θα οδηγήσουν στο να χρησιμοποιηθούν. Στο κατά πόσο, νομίζω, θα είναι σύμφωνη η χρησιμοποίησή τους με τις πανανθρώπινες αξίες και με όσα ωφελούν την ευημερία (μεγάλη κουβέντα κι αυτό θα μου μεις) στις ανθρώπινες κοινωνίες.

    Όσο για την αριστερή (όπως την αποκαλείς ακόμη, χωρίς να κατανοώ πού το στηρίζεις) κυβέρνηση που δεν έχει σκύψει ακόμη στις αυθαιρεσίες στους χώρους εργασίας, θα ήθελα να μου πει κάποιος και πού έχει σκύψει τελικά σε σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα στην πατρίδα μας. Εκτός από την επίκυψη υποτέλειας απέναντι στην ισχύ του τέρατος (όπως τουλάχιστον αποκαλεί τη χρεοκρατία εν πολλοίς κι ο καθηγητής, κύριος Γιώργος Κασιμάτης).

    Ένα μάτσο αριβίστες και τυχοδιώκτες που ήρθαν να προσθέσουν νέα χέρια στην κουτάλα έχουν το πολιτικό τιμόνι της πατρίδας μας στα χέρια τους. Το κακό είναι ότι πολλοί συμπορευτήκαμε πιστεύοντας στα αυτιά μας κι όχι στα μάτια μας, συμβάλλοντας στην υπονόμευση και κατασίγαση των ριζοσπαστικών διαθέσεων ενός λαού διά της ανάθεσης. Πάθαμε και μάθαμε.

    Συγνώμη για το πολιτικό κλείσιμο σε θέμα που ξέρω ότι διαφωνείς και ελπίζω να μην καταχρώμαι τη φιλοξενία σου αλλά ακούω για αριστερή κυβέρνηση, τη στιγμή που η γυναίκα μου χάνει τη απασχόλησή της αλλά και την ιδιότητά της σαν μηχανολόγος (που επί 20 χρόνια έβγαζε από έναν μισθό έως απλά ένα μικρό συμπλήρωμα στο εισόδημά μας) λόγω νέων μέτρων σε φόρους και ταμείο ασφάλισης, τη στιγμή που παραμένουμε αγκαλιά με θερμοφόρες κι οι 4 στο σπίτι γιατί δεν έχουμε για 6η χρονιά θέρμανση, τη στιγμή που συνεχίζω να δουλεύω 12ωρα, αργίες, τα μισά ΣΚ διαχρονικά με κυβερνήσεις που δεν σκύβουν σε μένα αλλά στους δανειστές, τη στιγμή που όλος ο κύκλος μου καταρρέει οικονομικά, οικογενειακά και τα παιδιά τους τρέχουν κυνηγημένα για τα ξένα, και ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω υστερικά μέχρι να έρθουν να μου φορέσουν το χοντρό άσπρο πουκάμισο με τα κουμπιά πίσω. Κικιρίκου και καλό ΣΚ.

  97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    73 – Αυτοί που σχεδιάζουν και υλοποιούν γενικώς, είναι οι χρηματοδότες, που χρησιμοποιούν ως μέσο υλοποίησης των σχεδίων τους, τους υπαλλήλους τους, επιστήμονες και μη. Οι «πολλοί» επιστήμονες που αντιδρούν, είναι η εξαίρεση του κανόνα, και ανεξαρτήτως του πλεονεκτήματος της γνώσης έναντι των λουδιτών, είναι οικονομικά εξαρτημένοι υπάλληλοι όπως κι εκείνοι, μοιραία άλλοι ελέγχουν την μοίρα τους, όπως και των λουδιτών, και κατά τα τεχνολογικά φαινόμενα, μάλλον θα έχουν την ίδια τύχη.
    Απ’ ό,τι φαίνεται, το (μάλλον κοντινό) μέλλον δεν χωράει όλους τους ανθρώπους, αλλά η ψευδαίσθηση έχει αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή από την πραγματικότητα.

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα Ξύλινα Σπαθιά — Ρομπότ

  99. Πάνος με πεζά said

    Τα μηχανήματα που τοποθετούνται εδώ, πάντως, δε φαίνονται να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις εξάσκησης σε παρκουρ για να τα υπερσκελίσεις…
    http://www.star.gr/ellada/354296/freno-stoys-tzapatzhtopothetoyntai-oi-mpares-se-stathmoys-toy-metro
    Τώρα βέβαια, αν αποτύχουν, και πάμε σε πόρτες τύπου τράπεζας (!!!), απλά θα τα ξαναπληρώνουμε. Πρώτη φορά θα είναι;

  100. Πέπε said

    Σ’ ένα από τα παλιά αυτοτελή επεισόδια της Ζώνης του Λυκόφωτος, τα ασπρόμαυρα (δεκ. ’50;), ένας ιδιοφυής, εκκεντρικός, παλιοχαρακτήρας επιστήμονας κατασκευάζει ένα ρομπότ. Μέχρι να το καταφέρει, είναι κλεισμένος επί χρόνια στο σπίτι-εργαστήριό του μαζί με μια υπηρέτρια την οποία κακομεταχειρίζεται. Χαρακτηριστική του φράση «φέρε μου έναν καφέ να καίει, αν δεν καίει θα σ’ τον χύσω στα μούτρα!». Τελικά καταφέρνει να φτιάξει το ρομπότ, το οποίο έχει φαίνεται και ψυχή (μηχανική μεν, αλλά ψυχή). Περνάνε χρόνια, και το ρομπότ αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο στον «πατέρα» του. Στο τέλος του επεισοδίου, το ακούμε να φωνάζει στη γριά πια υπηρέτρια: «φέρε μου έναν καφέ να καίει, αν δεν καίει θα σ’ τον χύσω στα μούτρα!».

    * * * * * * * * * * * * * * *

    Έχετε παρατηρήσει ότι σε διάφορες δουλειές από αυτές που είναι πρώτες πρώτες υποψήφιες ν’ αρχίσουν να γίνονται από ρομπότ, οι άνθρωποι που τις κάνουν ακόμη όλο και ρομποτοποιούνται; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τάση που βλέπω όλο και συχνότερα, να δίνω σ’ έναν ταμία τα λεφτά στο χέρι, να αφήνω το χέρι μου κρεμασμένο εκεί να περιμένει τα ρέστα, κι εκείνος να μου τα ακουμπάει κάτω.

  101. Πάνος με πεζά said

    Όσον αφορά τα επαγγέλματα που χάνονται, και μάλιστα λόγω υπολογιστών, σκεφτείτε τους μουσικούς. Ηχογραφήσεις, ενορχήστρωση, επεξεργασία, ακόμα και mastering (τελική επεξεργασία) μπορούν να γίνονται ακόμα και κατ’ οίκον πλέον…
    Από την άλλη, και τα ίδια τα όργανα, μέσω της τεχνολογίας MIDI, μπορούν να παίζουν μόνα τους, δεχόμενα ηλεκτρονικό σήμα εντολής…

  102. Avonidas said

    #97. Την τελευταία φορά που κοίταξα, ο Τραμπ δεν μπορούσε να σχεδιάσει έναν αντιδραστήρα σύντηξης. Βασικά, αμφιβάλλω κι αν μπορεί να συμπληρώσει τη φορολογική του δήλωση μόνος του. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν οι επιστήμονες και οι τεχνικοί, που η γνώση τους θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη κρισιμότητα για το μέλλον, θα συνεχίσουν να κάνουν παθητικά αυτό που τους ζητά μια ολοένα και πιο φανερά άχρηστη ελίτ.

    Βλέπω τρία πιθανά σενάρια. Ή θα συνεχίσουν (απίθανο, γιατί είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι κρατούν τα κλειδιά της προόδου), ή θα αρπάξουν την εξουσία για δικό τους όφελος, σχηματίζοντας μια τεχνοκρατική ελίτ (όπως τα αρχαία ιερατεία), ή θα προσπαθήσουν να χειραφετήσουν και τα ευρύτερα στρώματα.

    Δεν θεωρώ ότι αυτοί που αντιδρούν είναι εξαίρεση. Για παράδειγμα, όλοι εκείνοι οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, και προσπαθούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις να ελέγξουν τη βιομηχανία και το ιδιωτικό κεφάλαιο ανήκουν, κατά τη γνώμη μου, σε εκείνους που αντιδρούν στη χειραγώγηση.

  103. ΓιώργοςΜ said

    99 Εντάξει, δεν είναι και τόσο ψηλές οι πόρτες, αλλά πόσοι εκτός από τους πιτσιρικάδες μπορούν ή είναι διαθέσιμοι να πηδήξουν ένα φράχτη 1,20 ύψος; Γιατί τόσο τις κόβω σε ύψος.

    100β Εκ πείρας, μια μηχανική, μονότονη δουλειά απαιτεί περισσότερη ενέργεια και κόπο για να γίνει διαφορετικά. Αν πχ έχεις αριστερά βίδες και δεξιά παξιμάδια, και δουλειά σου είναι να παίρνεις ένα από το καθένα και να τα βιδώνεις μεταξύ τους, αναπτύσσεις μια μέθοδο: Παίρνεις τη βίδα πρώτα, μετά το παξιμάδι, και τα βιδώνεις. Αν επιχειρήσεις να κάνεις το αντίστροφο, το πιθανότερο να μπερδευτείς ή να κάνεις λάθος. Κι αυτό ισχύει και σε λιγότερο μονότονες δουλειές, επίσης: «Παλιός γάιδαρος καινούρια περπατησιά δε μαθαίνει», που έλεγε η γιαγιά μου.
    Στην περίπτωση του ταμία, πιθανόν να είναι και θέμα διαδικασίας: Αν αγγίζεις 500-1000 χέρια την ημέρα, αυξάνεις την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών, οπότε δεν αποκλείεται να είναι ορισμένη η διαδικασία από τον εργοδότη.

  104. Δρυός Πεσούσης said

    Σε μια σχετική εργασία που είχα κάνει ως πρωτοετής στη μεγάλη του γένους σχολή είχα βρει πως η πρώτη επίσημη γενική αναφορά του ζητήματος της τεχνολογικής ανεργίας από πλευράς ΓΣΕΕ ήταν σε μια επιστολή προς στον Υπουργό Εργασίας στις 30/6/1956. Στα αρχεία τους υπήρχαν διάφορες άλλες επιστολές προς αρμόδιους υπουργούς της ίδιας περιόδου με θέματα όπως «Περί αντιμετωπίσεως του προβλήματος των αμαξοκαρραγωγέων» (13/11/57) με αναφορά στον περιορισμό της δουλειά των αμαξάδων λόγω της διευρυνόμενης χρήσης των ταξί και των λεωφορείων, «Περί του θέματος των σταφιδοκιβωτοποιών, σταφιδοκαρφωτών κλπ.» (12/11/57) για τις εξελίξεις στον τρόπο συσκευασίας ή για τον κίνδυνο να εξαφανιστούν οι φορτοεκφορτωτές των λιμανιών επειδή είχαν φτάσει κάποια μηχανήματα του διαβόλου που τα λέγανε ανυψωτικά (19/9/60). Μάλλον δεν έπιασε τόπο το lobbying.

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    75 – Μη αγχώνεσαι, οι πρώτες ύλες και τα ορυκτά καύσιμα (ειδικά αυτά) επαρκούν άνετα για τα επόμενα 200 χρόνια (τα στοιχεία μπορείς να τα βρείς από τις εισηγμένες εταιρείες που τα παράγουν) τα μεγάλα προβλήματα, είναι ο έλεγχός τους, αλλά και τα παράγωγά τους (γενικώς☺).

  106. ΓιώργοςΜ said

    101 Όσο ο κόσμος πηγαίνει σε συναυλίες, δεν υπάρχει κίνδυνος. Δε μπορώ να φανταστώ ρομπότ να λέει «σήκω χόρεψε κουκλί μου» από σκηνής και να σηκώνεται οποιοσδήποτε… Εκτός αν πρόκειται για πολύ προχώ ρομπότ (αν κάποιος έχει δει κανένα επεισόδιο από τη σειρά «Galactica» – την πρόσφατη εκδοχή της- θα καταλάβει καλύτερα… 😉 )

  107. Avonidas said

    #105. Ποιος ήρθε; 200 χρόνια; Δεν ξέρω από πού παίρνεις τα στοιχεία σου, αλλά σε περιμένει απότομη προσγείωση στα γεράματα :-/

    (Έχουν βάλει στο λογαριασμό και το κόστος εξόρυξης; Γιατί άλλο πράγμα το «υπάρχει πετρέλαιο κάπου εκεί κάτω» κι άλλο το «αξίζει τον κόπο να το φέρω εδώ πάνω»)

  108. ΓιώργοςΜ said

    99 Ωχ, τώρα είδα το μεζεδάκι στον τίτλο… άκου «τζαΠατζήδες» !

  109. Πάνος με πεζά said

    @ 103 : Τα μηχανήματα έχουν κυρτότητα ώστε να στενεύει το πέρασμα, για ένα και μόνο άτομο. Και φαντάζομαι ότι αν τα περάσεις από πάνω, με κάποιο ραντάρ τύπου εμπορικών καταστημάτων, θα δίνουν σήμα.
    Όσοι θυμόσαστε τα παλιά τουρνικέ του ηλεκτρικού , που ήταν τέτοιου τύπου, θα θυμόσαστε και ότι αν έκανες το λάθος και το κούναγες με το χέρι, κι έπαιρνε το 1/3 της στροφής του, μετά κλείδωνε κι ήθελε άλλο εισιτήριο…

    Δεν ξέρω τί ακριβώς έχουν κάνει για τους ανελκυστήρες, με τους οποίους μπορείς να παρακάμψεις αυτά τα μηχανήματα. Μια ωραία ιδέα θα ήταν, φτάνοντας στην αποβάθρα, αν δεν του δείξεις εισιτήριο, να σε ξαναπηγαίνει επάνω ! 🙂

  110. Spiridione said

    Maschinenmensch από το Metropolis (1927)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Maschinenmensch

  111. ΓιώργοςΜ said

    109 Δε νομίζω πως υπάρχουν ανελκυστήρες προς τις αποβάθρες με είσοδο πριν από τα ακυρωτικά.

  112. Avonidas said

    #110. Μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά:

    😉

  113. ΓιώργοςΜ said

    Μιας και πολλές ταινίες αναφέρθηκαν, να θυμίσω κι εγώ το <a href:"https://www.youtube.com/watch?v=ZisWjdjs-gM&quot; Wall-E, αριστουργηματική κτγμ ταινία, κατ’ όνομα μόνο παιδική, που λέει πολλά για το σημερινό θέμα.

  114. ΓιώργοςΜ said

    113 …κάπου τα μπουρδούκλωσα, το λινκ δουλεύει πάντως…

  115. Avonidas said

    #56. αλλά οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν εξετάζουν αν κάποιος που λέει κάτι έχει δίκιο, αλλά αν έχει τίτλους, αν δεν έχει του δίνουν οι ίδιοι «φωτεινός παντογνώστης, πνεύμα αντιλογίας, επαναστάτη του πληκτρολογίου, κλπ☺» αν έχει, (όπως π.χ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει τρείς) ό,τι μπούρδα και να λέει τον πιστεύουν

    Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους, εγώ πάντως αυτό που εξετάζω είναι αν κάποιος έχει τη γνώση να μιλάει. Τώρα, στατιστικά μιλώντας, είναι πολλοί που έχουν τους τίτλους αλλά δεν έχουν τη γνώση. Εκείνοι όμως που έχουν τη γνώση, αλλά δεν έχουν τους τίτλους είναι λίγοι, και πάντως πολύ λιγότεροι από όσους νομίζουν ότι την έχουν…

  116. Triant said

    Και η άποψη του πάντα απολαυστικού Σαρλώ πάνω στο θέμα:

  117. Pedis said

    δωρεάν ΜΜΜ δεν παίζουν σε κανενός το μυαλό;

  118. Avonidas said

    #117. Και μόνο γι’ αυτή την υπονομευτική δήλωση, θα έπρεπε να έχεις ήδη συλληφθεί! 😛

  119. # 86

    Alexis, διαφωνώ.

    Εγώ από την εμπειρία μου θα εμπιστευθώ τον γιατρό που θα μου φανεί πιο ξύπνιος και δύσκολα θα είναι κάποιος που μια ζωή μελέταγε για να έχει διακόσια πτυχία. θα ανα φερω μόνο μια περίπτωση χαρακτηριστική. Είχα δυο κύστεις στο ιγμόριο. Απο γνωστό ωριλά σε πιο γνωστό ωριλά, αξονικές κλ.π. ο καθηγητής απεφάνθη πως θα μου έβγαζε δυο δόντια -που έτσι κι αλλιώς ετοιμόρροπα ήταν- θα έμπαινε από εκεί να καθαρίσει το ιγμόριο κι ούτε ουλή να φαίνεται ούτε τίποτε.
    Επειδή το γιατρουδάκι της γειτονιάς μου όταν μου έγραψε την αξονική-μαγνητική δεν κατέχω την διαφορά για να θυμάμαι- μου είπε θα φας που θα φας την ακτινοβολία βγάλε όλο το κεφάλι, δεν ξέρεις καμιά φορά που το θεώρησα πολύ σωστό και επειδή αυτός με είχε μυήσει στην έννοια του σουλαμιτισμού (κολυμβήθρας του Σιλοάμ στην σεμνότυφη εκδοχή του-και επειδή κατ’ έτος άλλαζε την πάντα κομψή βοηθό του, είπα να πάρω και την δική του γνώμη.
    Κι όπως κουβεντιάζαμε αν το χταπόδι είναι ή όχι αφροδισιακή τροφή με ρώτησε σε πόσα μέτρα κατεβίνω. Δυο με τρία του λέω ομαθηματικός γιατί έχω αυτό το πρόβλημα στο ιγμόριο, του λέω. Ητανε άνοιξη, μην κάνεις την εγχείριση, μου λέει, βούτα αυτό το καλοκαίρι όσο πιο βαθειά μπορείς κι αν τις έχεις τον Σεπτέμβρη έλα να σε χειρουργήσω εγώ τσάμπα. Φυσικά και δεν τις είχα αφού σπάσανε λόγω αυξημένης πίεσης – τόσο απλό- κι έκτοτε όποτε με βλέπει μου λέει πως του χρωστάω τα λεφτά της εγχείρησης!
    Ασε που είδα φάτσα κάρτα τον εγκέφαλό μου, πιο συμμετρικό κι από τον Παρθενώνα και ξέρω πως δεν του λείπει τίποτε, ούτε γέρνει…

  120. Γιάννης Ιατρού said

    Άντε ρε, μη μου λες τέτοια κι ανατριχιάζω 🙂

  121. Πάνος με πεζά said

    @ 111 : Υπάρχουν. Όχι σε όλους τους σταθμούς, αλλά στο Χαλάνδρι π.χ., κατεβαίνεις με το ασανσέρ κατευθείαν στην αποβάθρα. Γι αυτό και υπάρχει ακυρωτικό μηχάνημα δίπλα στην πόρτα του.

  122. Πάνος με πεζά said

    @ 117 : Όχι, δωρεάν ΜΜΜ δεν παίζουν στο δικό μου το μυαλό. Κι ας θέλουν κάποιοι αναρχοάπλυτοι να το κάνουν δια της βίας… Φτάνει που τόσα χρόνια είναι από πολλούς «οιονεί δωρεάν»…

  123. Σωτήρς said

    117 Δωρεάν ΜΜΜ μάλλον εννοείς χωρίς να πληρώνεις επί τόπου εισιτήριο. Η χρηματοδότηση υπάρχει είτε από το κράτος, είτε από το δήμο. Έτσι φαίνεται ότι θα προχωρήσει ο ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης). Ούτε κουβέντα να γίνει για διόδια. Και θα πληρώνει ενοίκιο το κράτος στον κατασκευαστή. Και θα είναι όλοι περήφανοι ότι δεν έχει διόδια η Κρήτη.

  124. # 97

    Αφιερωμένο στον Λάμπρο και μη μου πείτε πως δεν σας τον θυμίζει με τα κηρύγματα-προφητείες του !!

  125. ΓιώργοςΜ said

    117 Εφόσον τα ΜΜΜ απασχολούν προσωπικό, έχουν υλικό, καταναλώνουν ενέργεια, δεν είναι δωρεάν. Το θέμα είναι ποιος τα πληρώνει. Με εισιτήριο, πληρώνουν όσοι τα χρησιμοποιούν. Χωρίς εισιτήριο, όλοι.

  126. Γιάννης Ιατρού said

    Διαβάζοντας τα μέχρι τώρα σχόλια δεν είδα (αν υπάρχει, ζητώ συγχώρεση) αναφορές σε μερικά θέματα που η χρήση των ρομποτ κλπ. είναι καλή γενικότερα.

    Το ένα είναι η εκτέλεση εργασιών με μιά ακρίβεια που δεν μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος, τουλάχιστον επαναλαμβανόμενα, και το δεύτερο η εκτέλση εργασιών σε περιβάλλον που θα ήταν επιβλαβές/θανατηφόρο για τον άνθρωπο.

    Παράδειγμα (εκτός βιομηχανικού πεδίου) για το πρώτο, είναι ορισμένες επεμβάσεις χειρουργικές, για το δεύτερο π.χ. σε υψηές θερμοκρασίες, ραδιενέργεια, απαγορευτική ατμόσφαιρα κλπ., εύκολα βρίσκει κανείς και πολλά άλλα παραδείγματα (Λάμπρο, σκέψοιυ κάτι καταδύσεις … 🙂 ).

    Η διαφορά από ένα (απλό ή πολύπλοκο) μηχανισμό έγκειται κυρίως στην (προγραμματισμένη καθ΄οιονδήποτε τρόπο) εξυπνάδα του ρομπότ, έτσι ώστε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις ανάλογα με την επικρατούσα κατάσταση.

  127. Πριν καμιά βδομάδα κάναμε με το Λάμπρο μια κουβέντα για την χρήση των drones στον πόλεμο. Ρομπότ είναι κι αυτά. Εγώ ισχυριζόμουν πως τα ντρόουνς είναι μόνο για τα πλούσια κράτη. Ήδη οι ΗΠΑ χρησιμοποιεί στολίσκους από σκαφάκια ντρόουνς, όπως και το Ισραήλ, ενώ πρόσφατα οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν από τρία αεροσκάφη τους καμιά χιλιάδα drones με το ωραίο όνομα Perdix, τα οποία έπληξαν το στόχο τους ύστερα από συλλογική λήψη αποφάσεων και κατανομή ρόλων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Λάμπρος μου είπε «περίμενε μέχρι να τα πάρουν στα χέρια τους οι τρομοκράτες». Και είχε δίκιο: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500126087

    Αντάρτες στο Ιράκ «ρίχνουν εκρηκτικά με drone»

  128. Avonidas said

    #125. Αγνοείς δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους: πρώτον, έτσι κι αλλιώς τα πληρώνουμε όλοι, δια της φορολογίας. Το εισιτήριο θα έπρεπε να είναι απλώς ένα βοηθητικό έσοδο, και να καταβάλλεται από περιστασιακούς χρήστες, π.χ. τουρίστες. Οι μόνιμοι κάτοικοι, που έχουν ήδη πληρώσει και ξαναπληρώσει, θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται χωρίς εισιτήριο.

    Δεύτερον, τα ΜΜΜ, όταν λειτουργούν σωστά, δεν ωφελούν μόνο τους επιβάτες αλλά όλο τον πληθυσμό: αποσυμφορούν τους δρόμους, περιορίζουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, κλπ. Είναι προς το συμφέρον όλων λοιπόν να μετακινούνται περισσότεροι επιβάτες με τα ΜΜΜ, και η μείωση ή η εξάλειψη του εισιτηρίου είναι ο πρακτικότερος τρόπος.

    Με την κοντόφθαλμη λογική του «όποιος το χρησιμοποιεί να πληρώνει», το κόστος των δημοτικών σχολείων θα έπρεπε να το πληρώνουν μόνο τα ανήλικα παιδιά.

  129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    77 – Ψάξε και ρίξε μια ματιά στο ισοζύγιο, θα αισθανθείς δέος μπροστά στο αρνητικό.

    86 – Δικαιώνεις το συμπέρασμα που έχω βγάλει, πως για κάποιους λόγους δεν μπορώ να συνενοηθώ με τους περισσότερους, και μάλλον πρέπει να σταματήσω τελείως τελικά να μιλώ για σοβαρά θέματα. Βρε Αlexis πού το είδες γραμμένο αυτό που λές; άμα διαβάζεις ότι θέλεις κι όχι ότι γράφω πώς θα συνεννοηθούμε; Λοιπόν μπερδεύεις τα λόγια με τα έργα, γράφω ΞΕΚΑΘΑΡΑ «οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν εξετάζουν αν κάποιος που λέει κάτι έχει δίκιο, αλλά αν έχει τίτλους…κλπ» Θα μπορούσες να διαφωνήσεις πάνω σ’ αυτό, δεκτό, αλλά ο γιατρός πού κολλάει; Πώς θα έπρεπε να το διατυπώσω για να κατανοήσεις αυτό που θέλω να πώ; Πότε μ’ έχεις δεί να απαξιώνω τα πτυχία εξειδίκευσης;Δηλαδή κάθρ φορά που θα αναφέρω την λέξη πτυχίο-τίτλος θα πρέπει να απολογούμαι και να κάνω δήλωση μετανοίας, για να μη θίγεστε οι πτυχιούχοι;
    Ας πάρουμε όμως την δική σου θιγμένη πλευρά, και σίγουρα συμφωνούμε πως το κάθε πτυχίο εξειδίκευσης έχει μία άλφα αξία, εσύ θεωρείς πως όλοι οι κάτοχοι έχουν την ανάλογη αξία; (εξ ού και το παράδειγμα του Κυριάκου, αφού έχει πτυχίο από το Χάρβαρντ, δεν σμφισβητείται η αξία όσων λέει, σωστά;).
    Ακόμα όμως και για γιατρό, το λές κι εσύ πως θα εμπιστευόσουν αυτόν που έχει περισσότερη εμπειρία, άρα αν έχεις επιλογή τον «εμπειρικό» κι όχι απλά τον πτυχιούχο.
    Για να τελειώνουμε, πιστεύω πως, ΝΑΙ το πτυχίο έχει αξία, ΝΑΙ είναι ενα μέτρο εμπιστοσύνης, ΟΧΙ δεν κάνει τον επιστήμονα.
    Κι ένα τελευταίο, αν δεν κατανοείτε αυτά που γράφω (με τον δυσνόητο τρόπο που το κάνω) μη χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας μαζί μου, έχει πολλές ομορφιές η ζωή.

  130. Πάνος με πεζά said

    @ 126 : Υπάρχουν και άλλοι τομείς, όπως π.χ. η ασφάλεια. Άλλο η ρομποτική παρακολούθηση, άλλο η παραδοσιακή.
    Μάλιστα, θυμάμαι όταν μας είχαν πάει στον Ακροκέραμο (το σημείο απ’ όπου τα λύματα της Αθήνας φεύγουν για την Ψυττάλεια με υποθαλάσσιο αγωγό), μας είχαν πει ότι για την παραλαβή του αγωγού αυτού, θα έπρεπε να γίνει οπτική επιθεώρηση για διαρροές, περπατώντας κάποιοι μέσω του αγωγού μέχρι το νησί. Τελικά σε συμφωνία με τον εργολάβο, αυτή η επιθεώρηση έγινε με ρομποτική κάμερα, μπροστά στα θέματα ασφάλειας που ανέκυψαν…Ναι, δεν τη λες ρομποτική, τότε ήταν μια απλή πατέντα με μια κάμερα, ένα καρέλλο κι ένα μηχανισμό κίνησης, αλλά από κει, φτάσαμε στις μονάδες της ΕΥΔΑΠ που αν θυμάμαι καλά κάτι παλιότερο που είχα δει, συντηρούν τους αγωγούς με κινήσεις μέσα από το βαν…

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και συμπληρώνοντας τον Γιάννη Ιατρού: τα ρομπότ που θα αναλάβουν όλες τις βαρετές και χρονοβόρες δουλειές του σπιτιού, ξεσκόνισμα, σκούπισμα και τα ρέστα, είναι ευπρόσδεκτα μετά βαΐων και κλάδων.

    Αβονίδα, δεν υπάρχουν τη σημερινή εποχή ειδήμονες χωρίς τίτλους, συμφωνώ μαζί σου. Αεριτζήδες της γνώσης και γκουρού ομφαλοσκόποι υπάρχουν μόνο σε νιου έιτζ σέκτες και σε ψεκασμένα ιστολόγια.

  132. Pedis said

    # 128 – σωστός ο Αβόν.

    έτσι έκανα την παρατήρηση για να δω πόσο μέσα στα σκατά της νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας εχουν κάποιοι χώσει το μυαλό τους!

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    102 – Ο Τράμπ μπορεί να μη ξέρει να κάνει δήλωση, αλλά έχει υπαλλήλους ετοντάδες ρπιστήμονες που ξέρουν. Όσο για τους επιστήμονες που θα πάρουν την εξουσία (οι άλλες δυο εκδοχές δεν έχουν νόημα) όλοι έχουν δικαίωμα στα όνειρα, αλλά την εκπαίδευση την ελέγχουν οι κεφαλαιούχοι που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, κι η πραγματικότητα δείχνει πως δεν παίζουν για να χάσουν, γι’ αυτό ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ.

  134. Μετακύλιση κόστους (και εργασίας) στον πελάτη:
    Το πιο εκνευριστικό είναι ότι όταν το διαφημίζουν χρησιμοποιούν ιησουήτικα επιχειρήματα, μισές (μη σου πω 25%) αλήθειες. «Διαλέξτε ηλεκτρονικό λογαριασμό για να σώσετε τα δέντρα». Και δώσ’ του διαφημίσεις με παιδάκια που τρέχουν σε χλόες και παρθένες που αγκαλιάζουν δέντρα δίπλα σε ποτάμια. Θα εκτιμούσα πολύ περισσότερο μια πιο ειλικρινή δήλωση «Εμείς κερδίζουμε το κόστος της εκτύπωσης, και εσείς σώζετε δάση (γιατί ‘Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα’). Είναι win-win! Κάντε το!».
    Το ποτήρι ξεχείλισε όταν, αφού είχα αποδεχτεί να τυπώνω το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου μόνος μου στον εκτυπωτή μου, με αντάλλαγμα την άμεση ηλεκτρονική παραλαβή, και την εξάλειψη του φόβου μην το χάσω, διάβασα ότι την πράσινη κάρτα που πρέπει επίσης να τυπώσω, πρέπει, φυσικά, να την τυπώσω σε έγχρωμο εκτυπωτή! Που δε έχω, και πρέπει να πληρώσω το κόστος της έγχρωμης εκτύπωσης σε κατάστημα!

  135. Pedis said

    να κάνω μιά ακόμη προβοκατόρικη ερώτηση:

    έχετε υπολογίσει οι νοικυραίοι, αυτάρκεις και κουούλ που μένετε σε πόλη πόσα πληρώνετε καθ’ έτος για την αγορά(*), συντήρηση, ασφάλεια, φόρους, καύσιμα ενός (όχι των συνήθως δύο) αυτοκινήτου της οικογένειας;

    (*) υπολογίστε 12000 Ε τιμή αγοράς του αυτοκινήτου (αμα βρεις …) και 12 χρόνια χρήσης του.

    -> εκφράστε το αποτέλεσμα ως πολλαπλάσιο του μηνιάτικου σας.

    Μην σας πιάσει κατάθλιψη …

  136. Σωτήρς said

    128: Γιατί είναι σημαντική παράμετρος λειτουργίας το όφελος που έχουν όλοι από την χρησιμοποίηση των ΜΜΜ; Όλοι πληρώνουμε φόρο στο κράτος και στο δήμο. Δεν φτάνουν όλα για όλα. Είναι απλή λογιστική.

  137. Ριβαλντίνιο said

    Τα ΜΜΜ πρέπει να γίνουν όλα ιδιωτικά χτές. Ομοίως και τα σχολεία, αφού πλέον σε αυτά έχει πάψει να καλλιεργείται η εθνική και θρησκευτική συνείδηση.

  138. Ριβαλντίνιο said

    @ 43 gpointofview

    Θα ρωτήσω τον πνευματικό μου και θα μάθω !

  139. ΓιώργοςΜ said

    128 > έτσι κι αλλιώς τα πληρώνουμε όλοι, δια της φορολογίας.
    Δε νομίζω. Το πολύ-πολύ να πληρώσαμε ποσοστό της κατασκευής (και αυτό είναι λογικό, για τους λόγους που ανέφερες, αποσυμφόρηση δρόμων κλπ). Το κόστος λειτουργίας πληρώνεται από τα έσοδα (αφού πλέον τα ΜΜΜ είναι εταιρείες, ανεξάρτητα με το ποιος είναι ιδιοκτήτης). Το κράτος επιχορηγεί ποσοστό, πχ το Υπ Παιδείας (οφείλει να) πληρώνει κάποιο ποσό για τις εκπτώσεις που έχουν οι μαθητές/φοιτητές (το οποίο, με το «έτσι θέλω» μπορεί βέβαια να μην πληρώνει, ώστε να βγαίνουν προβληματικές οι επιχειρήσεις και ν’ ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή τους, το είδαμε το έργο).

    >που έχουν ήδη πληρώσει και ξαναπληρώσει,
    Υποθέτω το κόστος κατασκευής. Γιατί για το λειτουργικό κόστος δε μπορούν να το έχουν πληρώσει.

    132 Οι χαρακτηρισμοί για το τι έχει ο καθένας στο μυαλό του είναι εύκολοι, μεταθέτουν κι όλας τη συζήτηση από διάλογο επιχειρημάτων σε καφενειακούς τσαμπουκάδες. Δεν ασχολούμαι.

    134 Ε, αυτό είναι μεγάλη @#$κία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης α λα ελληνικά. Στον υπόλοιπο κόσμο δε χρειάζεται κανένα αποδεικτικό: Αν έχεις εκκρεμότητα, αυτός που θα σε ελέγξει το ξέρει.
    Βέβαια έχω δει το σύστημα αυτό να «κλωτσάει»: Κάποιος αγόρασε αυτοκίνητο στην Αγγλία Παρασκευή, πλήρωσε όλα τα σχετικά κερατιάτικα, αλλά προφανώς οι πληρωμές δεν είχαν καταχωρηθεί, με αποτέλεσμα το Σάββατο να τον σταματήσουν οι τροχαίοι για έλεγχο. Του κάκου παρουσίαζε τις αποδείξεις πληρωμής, εκείνοι βασίζονταν στο πληροφοριακό σύστημα! Δε θυμάμαι τι έγινε, παραλίγο να χάσει την πτήση του πάντως…

  140. Pedis said

    # 122 – Κι ας θέλουν κάποιοι αναρχοάπλυτοι να το κάνουν δια της βίας…

    Για σένα Πάνο πεζέ και πλυμένε, με τα μοσχοβολημένα μαυλά, σου ‘χω πρόβλημα στο # 135. Θέλω το κακό σου. Να σούρθει κόλπος μόλις φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα!!

    Χαχα!

    Συνεχίστε, συνεχίστε είναι ενδιαφέρον το αυτοξεμπρόστιασμα …

    δεν φτάνει λέει για όλους, μόνο για τους εκλεκτούς, τους έξυπνους και τους εξυπνάκηδες.

    Τόσο απλό!!

  141. Πάνος με πεζά said

    @ 135 : Να το πω αλλιώς, Αν έχετε αυτοκίνητο π.χ. δωδεκαετίας.
    – αναζητήστε την υψηλότερη τιμή αγοράς του ως μεταχειρισμένο.
    – μετά ανοίξτε το ντουλαπάκι, και αθροίστε τα τέλη κυκλοφορίας που έχετε πληρώσει στα 12 χρόνια. Μόνο αυτά, αφήστε βενζίνες και τα τοιαύτα.

    Μη σας πιάσει κατάθλιψη…

  142. Πάνος με πεζά said

    Αλλά αυτό, γιατί είναι λόγος να θέλω τζάμπα ΜΜΜ; (καλά, να πλένομαι, το θέλω).

  143. Γιάννης Ιατρού said

    131α: 🙂 μαζί σου στον αγώνα Γιάννη 🙂 🙂

    130: Πάνος et all 🙂
    Εγώ προτιμώ να κάνω τον διαχωρισμό ρομπότ/(τηλε-)χειριζόμενη μηχανή (αυτοματισμός) γιά να τονισθεί η διαφορά του να μπορεί να παίρνει αυτόνομα αποφάσεις (έστω και στη βάση κάποιου αλγόριθμου για την επιλογή των εναλλακτικών σεναρίων) ή απλώς να υπακούει σε εντολές χειριστών.

    Και στις δύο περιπτώσεις βεβαίως, οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν (π.χ. για τις θέσεις εργασίας κλπ.) ισχύουν. Τελικά, όλα τα επιτεύγματα μπορεί να έχουν θετικές ή/και αρνητικές επιπτώσεις. Το ίδιο θά ΄λεγα Σκύλε και γι αυτό που γράφεις στο #127. Και δεν θέλει και πολύ σοφία να προβλέψεις, ότι η τεχνολογία (θα) χρησιμοποιείται κι απ΄αυτούς. Αναρωτιέμαι πάντως, πως φτάνουν στα χέρια τους (σε αρκούντως μεγάλο αριθμό και προηγμένο τύπο, ώστε να γίνουν πρόβλημα) τέτοια πράγματα … Pecunia non olet !!

  144. Ριβαλντίνιο said

    @ 96 Anasto

    τη στιγμή που η γυναίκα μου χάνει τη απασχόλησή της αλλά και την ιδιότητά της σαν μηχανολόγος (που επί 20 χρόνια έβγαζε από έναν μισθό έως απλά ένα μικρό συμπλήρωμα στο εισόδημά μας) λόγω νέων μέτρων σε φόρους και ταμείο ασφάλισης, τη στιγμή που παραμένουμε αγκαλιά με θερμοφόρες κι οι 4 στο σπίτι γιατί δεν έχουμε για 6η χρονιά θέρμανση, τη στιγμή που συνεχίζω να δουλεύω 12ωρα, αργίες, τα μισά ΣΚ (…)τη στιγμή που όλος ο κύκλος μου καταρρέει οικονομικά, οικογενειακά και τα παιδιά τους τρέχουν κυνηγημένα για τα ξένα, και ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω υστερικά μέχρι να έρθουν να μου φορέσουν το χοντρό άσπρο πουκάμισο με τα κουμπιά πίσω.

    Σε νιώθω και σε καταλαβαίνω.

  145. Pedis said

    # 141 – δηλ. μέγιστε, θα αγοράσεις σαράβαλο δωδεκαετίας, δεν θα του κάνεις συντήρηση, θα παρανομείς επειδή δεν θα πληρώνεις ασφάλιστρα, και θα το κινείς με σάλιο.

    Τζίνιους ο Πάνος (που νομίζει ότι μόνον αυτός έχει ανακαλύψει το ρεξόνα!)

  146. Pedis said

    άλλος κύριος για το # 135;

  147. Pedis said

    ακόμα; έχω κι άλλο πρόβλημα για όσους επιβιώσουν από το εγκεφαλικό και μένουν σε μεγαλούπολη, Αθήνα ας πούμε -μεγάλη, ναι, πόλη, παίζεται ….

  148. Πάνος με πεζά said

    @ 145 : Προσπαθώ να σου πώ κάτι ίδιο με αυτό που λες, όχι κάτι διαφορετικό. Ότι θα έχεις πληρώσει σε τέλη μόνο, τα 3/4 της τρέχουσας αξίας του αυτοκινήτου, Ή μπορεί και παραπάνω.
    Αν αυτό είναι που θες να πεις, δηλ. η απαξίωση του αυτοκινήτου. Ή πάλι αν θες να πεις ότι το αυτοκίνητο είναι η χειρότερη γκόμενα, γνωστό απόφθεγμα από παλιά.

  149. Πέπε said

    @103:
    > > Στην περίπτωση του ταμία, πιθανόν να είναι και θέμα διαδικασίας: Αν αγγίζεις 500-1000 χέρια την ημέρα, αυξάνεις την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών, οπότε δεν αποκλείεται να είναι ορισμένη η διαδικασία από τον εργοδότη.

    Μα εδώ αγγίζουν τα λεφτά χιλίων ανθρώπων, που έχουν περάσει προηγουμένως από άλλους χίλιους το κάθε κέρμα ή χαρτονόμισμα! Από τα λεφτά δεν κολλάει ο τύφος και η πανούκλα, και κολλάει από τα χέρια; Ύστερα, δε χρειάζεται να ακουμπήσεις το χέρι του αλλουνού, κρατάει ο ένας τη μια άκρη του χαρτονομίσματος και ο άλλος την άλλη ή του αδειάζεις τα ψιλά στο χέρι. (Ή τέλος πάντων, δεν είμαι σίγουρος πώς γίνεται αλλά το κάνω συνέχεια…)

    Άλλο στοιχείο ρομποτοποίησης είναι να μη σε κοιτάνε, μπορεί να είναι και γυρισμένοι πίσω και να ζητάνε π.χ. ψιλά από τον/τη συνάδελφό τους του άλλου ταμείου, αλλά στο τέλος την τυποποιημένη πρώην ευγενέστατη ατάκα θα σ’ την πούνε. Όπως ακριβώς οι οθόνες σου λένε ευχαριστώ.

    Ότι υπάρχουν λόγοι που το εξηγούν αυτό, Γιώργο, δεν το αμφισβητώ. Αλλά δεν παύει να είναι ρομποτοποίηση.

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η χειρότερη γκόμενα, Πάνο, αν είσαι ελεύθερος ή το πιο σπάταλο μέλος της οικογένειας, αν είσαι παντρεμένος. 😊

  151. Pedis said

    # 148 – ε, εντάξει πάω πάσο. Δεν έχω ανοίξει φροντιστήριο για την τρίτη δημοτικού. Πιο λιανά δεν το κάνω.

    Άλλος κύριος ή κυρία που θα δοκιμάσει να υπολογίσει (-> # 135) πόσα μηνιάτικα το χρόνο του/της κοστίζει το ΙΧ αυτοκίνητο, ουσιαστικά για να πάει και νά ‘ρθει από τη δουλειά, αν έχει ή για να βρει, και για τις στοιχειώδεις ανάγκες μεταφοράς της οικογένειας;

    Όποιος κάνει τον υπολογισμό παρακαλείται να δηλώσει, χάρη συνδυαστικής στατιστικής έρευνας, αν επιθυμεί εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, νοικοκυρές και συνταξιούχοι να τα σκάνε αποπάνω και για εισιτήριο στα ΜΜΜ.

  152. ΓιώργοςΜ said

    151 Δηλαδή:
    «Επειδή το αυτοκίνητο που έχω μου κοστίζει, θέλω να παίρνω ΜΜΜ τζάμπα»!
    Φοβερό!
    Έχω καλύτερο:
    «Επειδή το αυτοκίνητο κοστίζει, θέλω τζάμπα ταξί!»

    Το ενδεχόμενο να μην έχει κανείς αυτοκίνητο (ή οτιδήποτε) αν δε μπορεί να το συντηρήσει δεν παίζει, ε; Όχι πως είναι ευχάριστο όταν συμβαίνει, ούτε θα έπρεπε να συμβαίνει πλέον, τώρα που το κόστος αγοράς ενός σαραβαλακίου είναι τάξεις μεγέθους μικρότερο απ’ ότι πριν 25 χρόνια, αλλά όταν η επιλογή σου είναι φασολάδα στο τραπέζι ή βενζίνη στο ρεζερβουάρ, δε νομίζω πως είναι δύσκολη. Δυσάρεστη, αλλά εύκολη. Χιλιάδες πήραν

    ……………….

    Τώρα πώς από τα ρομπότ ξεστρατίσαμε στα αυτοκίνητα και τα ΜΜΜ, δεν το κατάλαβα.

  153. Σωτήρς said

    151, επειδή μόνο το δεύτερο μέρος των στατιστικών σου ερευνών με ενδιαφέρει. Τι πάει να πει » … να τα σκάνε αποπάνω και για εισιτήριο στα ΜΜΜ«. Συνδέονται έξοδα κατοχής ΙΧ με ΜΜΜ;

  154. Spiridione said

    Παρένθεση στο νήμα, γίνεται αυτό το συνέδριο αυτές τις μέρες για θέματα που έχουν απασχολήσει και το ιστολόγιο. Βλέπω και γνωστούς μας στους συμμετέχοντες.
    http://hellen-greek-romaios.internationalconference.arch.uoa.gr/

  155. Avonidas said

    #152. Η διαφορά είναι, βεβαίως, ότι το λεωφορείο μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς επιβάτες, με μικρό κόστος ανά επιβάτη, ενώ το ταξί δεν διαφέρει σε κόστος από το ΙΧ.

    Είναι δε τέτοια η λύσσα κατά του «σοσιαλιστικού» οτιδήποτε, που πλέον αναρωτιέμαι γιατί δεν μετακομίζουμε στη ζούγκλα, να φτιάχνει ο καθένας μας το ψωμί του, τα ρούχα του, να παράγουμε τη δική μας ενέργεια… Υπάρχει κάποια, οποιαδήποτε, χρησιμότητα της οργανωμένης κοινωνίας σύμφωνα με τους οπαδούς της άκρατης ατομικής ελευθερίας;

  156. Triant said

    @135
    Έπεσες σε τοίχο 🙂

    Αγόρασα το 2011 ένα accent 12ετίας 950 ευρώ και έδωσα άλλα 500 για λάστιχα και κάτι ψιλά στο σύστημα διεύθυνσης. Αργότερα χρειάστηκα ένα εσωτερικό χερούλι και ένα ρελέ του φλας.
    Έκτοτε δίνω 135 για τέλη και 240 ασφάλεια τον χρόνο. Αλλά:

    Η δουλειά μου είναι 4 χιλιόμετρα από το σπίτι μου (40 λεπτά βενζίνη), είμαι εκεί σε 6-8 λεπτά, δεν βρέχομαι, ακούω όση μουσική προλάβω και καπνίζω – επίτέλους – σαν άνθρωπος. Ίσως είμαι ο μόνος κάτοικος πόλης που τον συμφέρει να έχει αυτοκίνητο για τις καθημερινές του μετακινήσεις. 🙂

    Και κάτι που δεν έχει σχέση μ’ εμένα. Έχεις υπολογίσει το κόστος σε ταξί για επισκέψεις και εξόδους (αν δεν είσαι τελείως αντικοινωνικός) και το ότι μπορεί να θέλεις να πας και καμμιά εκδρομή; Ή θα έχεις αυτοκίνητο ούτως ή άλλως γι αυτά, οπότε για τις αστικές σου μετακινήσεις θα πρέπει να υπολογίσεις μόνο το κόστος ανα χιλιόμετρο (βενζίνη-λάδια) και όχι τα υπόλοιπα;

  157. Avonidas said

    Θυμήθηκα και την πολυκατοικία που είναι το πατρικό μου, 5 χρόνια τώρα χωρίς πετρέλαιο. Γιατί; Απλούστατα, διότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει να πληρώσει κοινόχρηστα για να βάλουμε, αφού «δεν έχει» και «δεν θ’ ανάψει, και γιατί να πληρώνει;» Φυσικά, όλοι αυτοί που ‘δεν θ’ ανάβανε’ έχουν ανάψει σόμπες, θερμάστρες και κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να πληρώνουν υπερπολλαπλάσια από τα κοινόχρηστα που δεν είχαν να δώσουν… αλλά σημασία έχει να μην πληρώσουν για τους άλλους, τα ζωντόβολα…

  158. Λεύκιππος said

    Κάτι, που μάλλον θα επιτευχθεί, πολύ σύντομα, είναι και οι πτήσεις με πλήρη έλεγχο και καθοδήγηση από το έδαφος. Χωρίς πιλότο δηλαδή.
    Κι εμένα που ο μόνος λόγος που μπαίνω άνετα (λέμε τώρα) στο αεροπλάνο, είναι πως ότι κι αν συμβεί θα το πληρώσει εξ ίσου κι αυτός ο κιαρατάς στο τιμόνι;

  159. Πάνος με πεζά said

    Το καλοριφέρ δεν είναι πια φτηνό. Είναι 6 με 8 ευρώ την ώρα, δηλαδή κοντά στο 20άρικο για τρεις ώρες την ημέρα άναμμα…

  160. Λεύκιππος said

    Κάτι που μούρθε μόλις τώρα.

    Ποια ήταν τα τελευταία λόγια της Μισέλ στον Μπάρακ Ομπάμα καθώς έβγαιναν από τον Λευκό Οίκο για την τελετή; Μπάρακ, έκλεισες τον θερμοσίφωνα;

  161. Pedis said

    # 152 – ΓιώργοΜ αν ενδιαφέρεσαι μαζί με τον Πάνο για φροντιστήρια δημοτικού -κατανοώ το πρόβλημα και το λύνω – κάντε γκρουπάκι, θα νομίζετε δε ότι θα σας κοστίζει και φτηνότερα αν το κάνετε στο σπίτι του ενός από τους δύο για να πληρώνει ο δάσκαλος το εισιτήριο ή τις βενζίνες…

    … εγώ δεν κάνω.

    Τώρα πώς από τα ρομπότ ξεστρατίσαμε στα αυτοκίνητα και τα ΜΜΜ, δεν το κατάλαβα.

    την ξεστράτισαν όσοι γκάβλωσαν να ερευνήσουν -ορίστε πρόβλημα, κύριοι, αν έχετε το θεαό σας- αν τους επιβάτες χωρις εισιτήριο τους πιάνει καλύτερα ο ελεγτής ή οι μπάρες ακύρωσης.

    # 156 – να ‘χεις λουκούμια μαζί σου, θα σου χρειαστούν …

  162. ΣΠ said

    Ρομπότ λέγονται και εφαρμογές λογισμικού που εκτελούν αυτόματα κάποιες εργασίες στο Διαδίκτυο, συνήθως όχι για καλό…

  163. Pedis said

    # 155 – Αβόν να ξέρεις, θαυμάζω την υπομονή σου και που τους τα κάνεις λιανά … Εδώ πέντε στοιχειώδεις πρόσθεσεις δεν τολμούν να κάνουν για να μη χαλαστούν …

    Υπόδειξη (στο # 135): Να μην υπολογιστούν αβαρίες, κλοπή, δίοδια, παρκάρισμα, κλήσεις, κοινωνικό κόστος από ατυχήματα, νεκρούς, τραυματίες, σακατεμένους, ρύπανση …

    Πόσα είναι ένα καλό μηνιάτικο σήμερις; 1000 Ευρά; Βρείτε πόσα μηνιάτικα πάνε στον βρόντο;

  164. Triant said

    @161
    Λουκούμια είχα στο Spitfire του ’71. Το σκυλί το Κορεάτικο (που το κορόιδευα) δεν καταλαβαίνει τίποτα!

  165. Γιάννης Ιατρού said

    Πήρε το μάτι κανενός τον γαμβρόν …. Μπααα, έ; 🙂 🙂

  166. Πάνος με πεζά said

    ,,,

  167. Babis said

    Οι εκτυπωτές 3D είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις ρομπότ που δεν κόβουν θέσεις εργασίας. Η εκτύπωση 3D είναι πολύ ακριβή μέθοδος για μαζική ή και για περιορισμένη παραγωγή. Από την άλλη η χρήση ενός τέτοιου εκτυπωτή από τον πολίτη του δίνει την δυνατότητα να κατασκευάσει σε πολύ χαμηλή τιμή ένα αντικείμενο. Είναι κάπως σαν να είμαστε στην εποχή που ο καθένας παρήγαγε μόνος του τα αναγκαία.

  168. Λεύκιππος said

    161 Spitfire του ’71 ?

  169. Λεύκιππος said

    168 –. 164

  170. Babis said

    158

    Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό. Η δική μου θέση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ατυχημάτων οφείλεται σε αδυναμία του αυτόματου πιλότου να διαχειριστεί κάποια βλάβη ή κάποια ασυνήθιστη κατάσταση σε συνδυασμό με την αδυναμία των πιλότων να διαχειριστούν αυτοί την κρίση. Τυπικό παράδειγμα η πτήση της AirFrance 447, στην οποία μια βλάβη σε έναν αισθητήρα έκανε τον αυτόματο πιλότο να αποσυνδεθεί και ο πιλότος δεν κατάφερε να κρατήσει το αεροπλάνο χωρίς την βοήθεια του αυτόματου πιλότου.

    Τι άλλαξε από το 2009 για να αφήσουμε τον αυτόματο πιλότο να οδηγήσει μόνος του το αεροπλάνο;

    Δεν αμφιβάλω ότι κάποια στιγμή θα βελτιωθεί αρκετά ώστε να είναι ασφαλές ένα αεροπλάνο χωρίς πιλότο αλλά αυτή η στιγμή αργεί. Όταν θα υπάρχει ένα σύστημα ικανό να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες εξίσου καλά ή και καλύτερα από τον άνθρωπο τότε θα πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη για μερικά χρόνια πριν βγάλουμε τον πιλότο έξω.

  171. Avonidas said

    #167. Ναι, μόνο που ένας 3D εκτυπωτής, για την ώρα τουλάχιστον, περιορίζεται να φτιάχνει αντικείμενα από πολυμερή πλαστικά. Επομένως, ακόμα κι αν έχεις μια υπέροχη τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση ενός γαλλικού κλειδιού, ή ενός τιρμπουσόν, αυτό που θα πάρεις είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ρέπλικα ή ένα αγαλματίδιο, κι όχι ένα πρακτικά χρήσιμο εργαλείο. Κάτι σαν τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα στα McDonalds.

    Φήμες ότι κυκλοφορεί στο εμπόριο 3D εκτυπωτής που σου τυπώνει τη Μίλα Γιόβοβιτς α λα Πέμπτο Στοιχείο ελέγχονται ως ανακριβείς 😛

  172. Triant said

    @168
    Triumph Spitfire, όχι το άλλο το πετούμενο 🙂

  173. Avonidas said

    #171. Και βέβαια υπάρχουν κι αυτά:

    …που εγώ τα προτιμώ 😉

  174. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    102 Κάτι τέτοια έλεγε και ο πατέρας μου, θυμάμαι.

    127 Αφού έχουν φτηνήνει πολύ, μπορούν όλοι να προμηθεύονται δρόνους.

    135 4 χιλιάρικα το χρόνο;

  175. tasos said

    Τα περισσότερα διόδια έχουν τουλάχιστον μία λωρίδα όπου τη θέση του ταμία παίρνει μια συσκευή που διαβάζει «‘εξυπνες» κάρτες. Εγκατέστησα κι εγώ μια τέτοια στο αυτοκίνητό μου με κίνητρο την έκπτωσή και την ταχύτητα που προσφέρει. Μόλις τη χρησιμοποίησα, ωστόσο, σκέφτηκα τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν. Είμαι μπερδεμένος για το αν θα τη χρησιμοποιώ στο μέλλον.

  176. ΓιώργοςΜ said

    152 (συμπλήρωση) (….εύκολη. Χιλιάδες πήραν) την απόφαση να παραδώσουν πινακίδες

    163 Εξακολουθείς να είσαι προσβλητικός και για την ταμπακιέρα τίποτα. Φυσικά και μπορεί να υπολογιστεί το κόστος, το κάνει και μικρό παιδί, κι εγώ μεγάλωσα. Φυσικά δεν πρόκειται να σου μάθω αριθμητική ή οικιακή οικονομία.
    Το πού κολλάει το κόστος χρήσης ΙΧ με τα δωρεάν ΜΜΜ μένει να δείξεις, κι όλα τ΄ άλλα είναι για να γίνεται κουβέντα. Αν και το παρακουράσαμε.
    Και να το προσέχεις το καλάμι, μήπως αφηνιάσει.

  177. Ποιος διαβάζει τα σχόλια μετά τα 10 – 20 πρώτα; Πόσο δίκιο είχε χτες (κι όχι μόνο αφού το επαναλαμβάνει συχνά) ο Νικοκύρης. Να, εγώ σήμερα έφτασα στο 79 κι είναι απ’ τις λίγες μέρες.

    Το Auchan ήταν το πρώτο σουπερμάρκετ που είδα τα αυτόματα ταμεία. Ήμασταν βόλτα στο Παρίσι και κοντά στο ξενοδοχείο που μέναμε είχε ένα τέτοιο και φεύγοντας πέρασα κατά λάθος από κει. Και λέω κατά λάθος γιατί δεν ήμουνα προετοιμασμένος και μέχρι να τα βγάλω πέρα είδα κι έπαθα. Γενικά, δεν μπορώ να πω πως με βόλεψε το σύστημα όταν τα ξανασυνάντησα, εν είχα ένα ή δυο πράγματα καλά, αλλά στα πολλά έπρεπε να κάνω συγκεκριμένες κινήσεις και διαδικασίες που το παράτησα.

    58 Ώστε μόνο μια φορά έχεις κάνει ηλεκτρονικό τσεκίν; Μπράβο σου; Πώς τα καταφέρνεις; Εγώ σε όλες τις εταιρίες που ταξιδεύω το τσεκίν το κάνω ηλεκτρονικά κάποιες μέρες ή ώρες πριν. Σε μία μάλιστα επί ποινή 35€ αν δεν το έχεις κάνει απ’ το σπίτι (και 10€ αν δεν έχεις τυπώσει το σχετικό χαρτάκι).

    Επί της ουσίας, ειπώθηκαν και στο άρθρο και στα σχόλια. Οι μηχανές από μόνες τους δεν είναι κακό πράγμα. Η διάθεση για όλο και περισσότερο κέρδος είν’ αυτή που τους δίνει αυτά ή εκείνα τα αποτελέσματα.

  178. sarant said

    177 Το σχόλιο το είχε κρατήσει η σπαμοπαγίδα καμποσες ωρες.

    Δεν εξηγήθηκα καλά. Πάντοτε κάνω ηλεκτρονικό τσεκίν απο το σπίτι μου, την προηγουμένη.
    Μια φορά μόνο έκανα στο αεροδρόμιο -και δεν μου άρεσε.

  179. Babis said

    171
    Η συζήτηση είναι θεωρητική, δεν είπα ότι σήμερα μπορείς να πάρεις έναν 3D εκτυπωτή και να τυπώσεις όλα τα χρειαζούμενα.

    Μεγάλο μέρος από τα αντικείμενα που έχουμε γύρω μας είναι από πολυμερή. Όταν ας πούμε τύπωσα κάποια κουτάκια για βίδες, δεν στέρησα κανενός την εργασία, γιατί αυτά που θα αγόραζα τα έχουν φτιάξει μηχανές, και μου κόστισαν ένα ή δύο λεπτά του ευρώ.

  180. Avonidas said

    #177. Εγώ σε όλες τις εταιρίες που ταξιδεύω το τσεκίν το κάνω ηλεκτρονικά κάποιες μέρες ή ώρες πριν.

    Είναι άλλο πράγμα να έχεις κάνει web check in (και δεν χρειάζεται καν εκτύπωση, αν έχεις την καρτα επιβίβασης σε smartphone), και άλλο να πρέπει να βάλεις εσύ το καρτελάκι στην αποσκευή και να την πας στον ιμάντα. Φυσικά, σε χαμηλού κόστους πτήσεις, όταν έχεις μόνο χειραποσκευή, βγάζει νόημα, και πηγαίνεις κατευθείαν στην πύλη.

  181. Triant said

    @179 Babis

    Που τα τύπωσες; Θέλω να φτιάξω κάτι κουταλάκια για ανεμόμετρο που δεν βρίσκω πουθενά!

  182. ΓιώργοςΜ said

    170 Απ’ όσο ξέρω, ο γνωστός Ιρλανδός το έχει προτείνει (τη μείωση των πιλότων ή την πλήρη κατάργησή τους), αλλά έφαγε πόρτα (φυσικά). Στα περισσότερα σύγχρονα αεροπλάνα και αεροδρόμια, οι περισσότερες φάσεις της πτήσης γίνονται τελείως αυτόματα-χειροκίνητα γίνονται κυρίως για να μη χάνουν οι χειριστές την αίσθηση του πηδαλίου, για εκπαίδευση δηλαδή. Πόσο μακριά είμαστε δεν ξέρω, αλλά δε νομίζω πως θα μπω σε τέτοια πτήση εύκολα…
    Βέβαια, αυτό που επίσης συμβαίνει είναι να πετάνε πιλότοι σουρωμένοι, νυσταγμένοι κλπ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασφαλίζεται επίσης, αλλά είναι άλλη κουβέντα.

    171 Όχι μόνο. Υπάρχουν εκτυπωτές που τυπώνουν σε πιο σκληρά υλικά, κατάλληλα για διάφορες χρήσεις που απαιτούν αντοχή. Μια από τις εφαρμογές τους είναι πχ να εκτυπώνουν ανταλλακτικά στο Διαστημικό Σταθμό ή σε καράβια εν πλω, ώστε να μη χρειάζεται να μένει εκτός ένα μηχάνημα μέχρι να σταλεί το αντικείμενο. Χώρια που γίνεται εκτύπωση σε κερί ώστε να φτιαχτεί καλούπι, με εφαρμογή βέβαια στη χρυσοχοΐα και σε παρεμφερή αντικείμενα μέχρι στιγμής. Στην Ιατρική φτιάχνουν ήδη προσθετικά κομμάτια κατά παραγγελία (σε πειραματικό στάδιο βέβαια).
    Το κόστος σε κάθε περίπτωση είναι υψηλό και δε μπορεί ν΄ ανταγωνιστεί το κόστος ενός αντικειμένου μαζικής παραγωγής, έχει μειώσει δραματικά όμως το κόστος παραγωγής ενός πρωτοτύπου.

  183. Avonidas said

    #175. Μόλις τη χρησιμοποίησα, ωστόσο, σκέφτηκα τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν. Είμαι μπερδεμένος για το αν θα τη χρησιμοποιώ στο μέλλον.

    Σε γενικές γραμμές, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθείς να σώσεις ένα επάγγελμα που αργά ή γρήγορα θα εκλείψει. Μάλιστα, κάνεις τα πράγματα χειρότερα με το να δημιουργείς στους εργαζόμενους την ψευδαίσθηση της εργασιακής ασφάλειας. Όσο πιο γρήγορα μετακινηθούν σε μια πραγματικά χρήσιμη θέση, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους.

    Πιστεύω ότι δουλειές όπως ταμίας στα διόδια θα έπρεπε να είναι προσωρινές μόνο, για ανθρώπους που μόλις μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Φρίττω στη σκέψη ότι μπορεί κάποιος, επί δεκαετίες, να κάθεται σ’ ένα κουβούκλιο, να εισπράττει κέρματα και να δίνει ρέστα…

  184. Babis said

    181
    Δυστυχώς τον διέλυσα πριν 4-5 χρόνια για να τον βελτιώσω και δεν αξιώθηκα να το κάνω.
    Είμαι όμως σε καλό δρόμο η αρχική κατασκευή πήρε περισσότερο από δέκα χρόνια. ;P
    Το έχω βάλει όμως στους στόχους για το ’17.

    Κουταλάκια (πρώτη φορά ακούω να τα λένε έτσι, ωραία λέξη) για ανεμόμετρο παραδοσιακά φτιάχναμε από μπαλάκια του πινγκ-πονγκ.

  185. Pedis said

    # 174 – 135 4 χιλιάρικα το χρόνο;

    εξαρτάται τι κινεί η αφεντιά του κάθε νοικοκυραίου. Μιλάμε για το αυτοκίνητο του μπαμπά, δεν παίρνω υπόψην μου το αυτοκίνητο της μαμάς, δεν είναι μέρος της υπόθεσής μου το 1/3 του ελληνικού εργατικού δυναμικού που είναι άνεργο (αλλά για να βρει δουλειά οφείλει να έχει τουτού και τα πάγια έξοδα), αλλά δες μία ελάχιστη εκτίμηση που δεν αφορά τους περισσότερους που ζουν σε μεγάλη πόλη:

    είπαμε 12 χιλ αγοράς (δηλ. αν δεν είναι πάντα και είναι οικογενειακό, μιλάμε για μετριότητα τετράτρόχου) για να σου μείνει, ελπίζεις, 12 χρόνια χωρίς αβαρίες (λέμε …) , τουτέστιν στο χρόνο

    – 1000 Ευρά

    Βάλε 15 Ε (σιγά;) για μπενζίνες τη βδομάδα στο μηνα, χοντρικά, 60, στο χρόνο

    – 720 Ευρά

    Πρόσθεσε 200 για συντήρηση (ου αμέ), 200 για ασφάλιστρα (πούντος), 150 για τέλη …. σύνολον:

    ** 2270 Ευρά **

    ήτοι 2 και 1/4 μηνιάτικα (των χιλίων, ρετιρέ!, ή 1.5 μηνιάτικα για λίγους και τυχερούς) το χρόνο μόνο για να πας και να ρθεις από τη δουλειά με μία μπακατέλα και να πας τα παιδιά στο σχολείο, στα αγγλικά και στη γιαγια (σιγα μην τα κάνει κανείς όλα αυτά στη Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη με 15 Ε βενζίνη την εβδομάδα!).

    Υπόψην έχω βγάλει όξω δάνεια και τόκους γαι την αγορά, αβαρίες, έξοδα στάθμευσης, παρκάρισμα, κλήσεις, διόδια, τριόδια κλπ.

    Δεν υπλογίζονται οι νεκροί και οι σακατεμένοι,

    η ρύπανση, ο θόρυβος, ο εκφυλισμός του αστικού περιβάλλοντος,

    το κοινωνικό (δουλειά και αίμα στο βρόντο) και το οικονομικό κόστος για δρόμους, γέφυρες, ανισόπεδες, γαλαρίες,

    μιλάμε μόνο για το οτι ο κάθε κακομοίρης δουλεύει για να έχει να χαλάει για να είναι σε θέση να πάει στη δουλειά του (αν έχει ή για να μπορέσει να βρει)

    κι αποπάνω μερικοί δεν ξέρουν τίποτα άλλο παρά να τους πιάνει φρίκη αν τα ΜΜΜ προσφέρονται δωρεάν επειδή σου λένε … η ανάλυση κόστους και μπλα μπλα μπλα και οι λαθρεπιβάτες … ωωω τι όνειδος !

    Δεν είναι τρελλό, πές μου ;

  186. sarant said

    185 Ε, εγώ έβαλα 18Κ αγορά (τόσο έκανε το δικό μου) και κάπου 800 το ασφάλιστρο, συν κάπου 500 τη συντήρηση. Και λίγο παραπάνω βενζίνη -θα πας και μια εκδρομή.

  187. Pedis said

    # 186 – έδωσα ένα μη πραγματικό μίνιμουμ για να αποφύγω τα σχόλια των εξυπνάκηδων …
    ακόμη κι έτσι, δηλ. μιλάμε για παρανοικό μοντελάκι ζωής, έτσι;

    Αλλά το μέγα κοινωνικό πρόβλημα φαίνεται για μερικούς να είναι η δωρεάν μετακίνηση των εργαζόμενων, των ανεργων, των μαθητών και των συνταξιούχων με τα ΜΜΜ!

  188. Pedis said

    … και υπάρχει κόσμος που σκέφτεται κιαι δουλέυει και περνάει τη ζωή του στην κατασκευή αξιόπιστων αυτόματων ακυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων και για μπάρες και κάμερες και οργάνωση γραφειοκρατίας και ελεγκτές κοκ

  189. Πάνος με πεζά said

    Δεν έχεις παρά να κάνεις την ίδια ανάλυση για ένα λεωφορείο, των 1500-2000 χλμ. την ημέρα και των 80-100 χιλιάδων κόστους, για να αποδείξεις ότι μπορεί να είναι τζάμπα. Ή μάλλον όχι, ότι μπορούν να καλύπτονται αυτά τα κόστη από τους επιβάτες που δεν είναι εργαζόμενοι, δεν είναι άνεργοι, δεν είναι συνταξιούχοι, δεν είναι μαθητές και προφανώς δεν είναι και πλούσιοι, γιατί αυτοί λογικά θα έχουν ΙΧ…

  190. Pedis said

    κι αυτό ορίζεται ως πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης! Ήμαρτον.

  191. Pedis said

    # 189 – κοίτα, βάλτα κάτω, πολλαπλασιασμό θα ξέρεις, και θα δεις, θα τη βγάλεις την άκρη μόνος σου, με λίγη υπομονή και χωρίς προκατάλειψη.

    Αν έχεις κέφι, αντί να γράφεις στα κουτουρού, ψάξε να βρεις καμιά κλασική ανάλυση συγκοινωνιολόγων.

  192. Πάνος με πεζά said

    Προκατάληψη με ήτα.

  193. Πάντως, όσο η Amazon και κάθε αλλαζών βρίσκει υπάλληλους πρόθυμους να κοιμούνται σε ξενώνες αστέγων, προκειμένου νάναι κοντά στη δουλειά και να μην χάνουν χρόνο στο πηγαιν-έλα, δεν βλέπω το λόγο να ξηλωθεί χοντρά για να πάρει ρομποτάκια.

  194. Ω, ρε, μαυροΒάτταλε, γέροντα του ILL-Οινόη… δεν σου άξιζε τέτοια μοίρα!

  195. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Η αναγκη για μετακινηση με ΕΙΧ εξαρταται απο πολλους παραγοντες. Παραδειγματα :

    1.Ενας μικροεργολαβος της δεκαετιας του 80 αναγκαζοταν να μετακινειται απανταχου (χερσαιας) Ελλαδας απλως για να δωσει προσφορα σε δημοσια εργα, διοτι δεν ειχε χρηματα να στειλει εναν εξουσιοδοτημενο συνεργατη. Οταν απεκτησε μερικα, στις μακρυνες αποστασεις λ.χ. Αθηνα-Κοζανη επαιρνε τον συνετιρο του ή εναν υπαλληλο ως οδηγο.

    2. Ενας εσωτερικος μεταναστης διενυε 12.000 εως 20.000 χλμ. ετησιως (αναλογα με την αποστασση γενέθλιας γης και τοπου κατοικιας) ενω ενας Αθηναιος μολις 8.000 εως 10.000. Ο ΑΦ ( Αθηναιος) 6.000 χλμ με μοτοσυκλετα και 4500 χλμ. με ΕΙΧ.

    ΥΓ Ως παλαιος οπαδοςτης οικολογιας ας υπενθυμισω κατι απο το Energy and Equity («Ενέργεια και ισοτιμία»), Ivan Illich, 1974

    Ο μεσος αμερικανος αντρας αφιερωνει πανω απο 1600 ωρες ετησιως για το ΕΙΧ του. …Δαπανα 4 απο τις 16 ωρες της ημερας στο ΕΙΧ ή μαζευοντας εισοδηματα για αυτο .. …1600 ωρες για 7500 μίλια.
    (σελ. 18-19)

    Click to access Ivan%20Illich_Energy%20and%20Equity.pdf

  196. Κατάλογος με μερικά επαγγέλματα και αντίστοιχη πιθανότητα για το καθένα ότι θα αντικατασταθεί στο «εγγύς μέλλον» από ρομπότ (από άρθρο του Εκόνομιστ – ολόκληρο το διάσημο άρθρο των Frey and Osborne (2013) εδώ):

    (Να κοιμάμαι ήσυχος;)

  197. Γιάννης Ιατρού said

    195: Προδοσία Σκύλε, κρυφο-τέτοιοι όπου κοιτάξεις … Φημολογείται ότι θα έχουμε σύντομα την επιστροφή στα πάτρια εδάφη 🙂

  198. 198 Τι; Αμπελοκήπους; Ωρεπστμ!

    Κι ένα τζιτζιφάκι, για να μη λένε πως παρεκκλίνω του θέματος.

  199. nikiplos said

    Καλησπέρα και πάλι… Διάβασα με ενδιαφέρον όλα τα σχόλια των άνωθεν συν-σχολιαστών και βλέπω ένα δύσκολο θεωρητικό πρόβλημα που έχουμε:

    α. Σώνει και καλά πρέπει να απαντηθεί εάν το ρομποτ ή η οποιαδήποτε αυτοματοποίηση που αντικαθιστά ανθρώπινο έργο παράγει υπεραξία? Κατά τη γνώμη μου όχι. Δεν είναι ώρα να απαντησουμε σε αυτό το ερώτημα.

    β. Τα ρομποτ είναι απαραίτητα, ή καλύτερα να κρατήσουμε θέσεις εργασίας? Κατά τη γνώμη μου η ιστορία με τους Λουδήτες απαντάει άμεσα στο ερώτημα.

    Η γνώμη μου είναι ότι όσο ο κόσμος είναι διαρθρωμένος έτσι, το πρόβλημα θα εντείνεται κι όπως σωστά ειπώθηκε πιο πάνω, το ζήτημα που τίθεται είναι πόσοι ακριβώς χρειάζονται για να θρέψουν τα 7.5 δις. Το 20% του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού ειπώθηκε. Θεωρώ το νούμερο μεγάλο, ίσως και μόλις το 10% να μπορεί να ζήσει όλον τον κόσμο.

    Πιστεύω πως κάθε τεχνολογική επανάσταση, την διαδέχεται πόλεμος (πατήρ πάντων) κι ύστερα κοινωνικός μετασχηματισμός. Ίδωμεν…

  200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    107 – Παρ’ όλο που σου λέω από πού παίρνω τα στοιχεία και μπορείς κι ρσύ να ψάξεις να τα βρείς, εσύ μου λές δεν ξέρεις από πού τα παίρνω, μάλιστα, συνεννόηση κουκουρούκου. Τέλος πάντων, από εκεί που παίρνω τα στοιχεία, αποδεδειγμένα το ψέμα δεν ζεί για να γεράσει, γιατί υπάρχουν τεράστια αντικρουόμενα συμφέροντα, και μπορείς εύκολα να τα βρείς, εσύ από πού παίρνεις τα στοιχεία που λένε πως σε μιά γενιά θα τελειώσουν οι πρώτες ύλες;
    Ελπίζω όχι από κει που πρίν τρία χρόνια έλεγαν πως το πετρέλαιο από τα 110 δολάρια που ήταν, θα φτάσει τα 250 γιατί στερεύουν οι πηγές στην Μ.Α, γιατί από τότε έφτασε τα 25, κι η Σ.Α, η Ρωσία κι όλες οι χώρες αύξησαν την παραγωγή τους, (ναί αντλούσαν υπερβολικά από τις εξαντλημένες πηγές).

    «Έχουν βάλει στον λογαριασμό και το κόστος εξόρυξης;» Η κουκουρούκου συνεννόηση που λέω, βρε διαβάζεις τι γράφω ή ό,τι θέλεις; Πού είδες να λέω για κόστος εξόρυξης, και τι σχέση έχει το κόστος με την επάρκεια των υλών; τι απίθανη λογική (;) συσχέτιση είναι αυτή;
    Για να έχεις ένα μέτρο του τι παίζεται με τις πρώτες ύλες π.χ το πετρέλαιο, το κόστος εξόρυξης στοιχίζει στην Σ.Α είναι 7 δολάρια το βαρέλι, και στην Μ.Β, 52, ενδιάμεσα είναι οι άλλες χώρες, όμως η τιμή πώλησης είναι ίδια (+ – 1δολάριο) για όλους, πώς και γιατί γίνεται αυτός ο παραλογισμός; Μετά, όλες οι πρώτες ύλες συναλλάσονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μόνο σε USD, δεδομένου των χρηματιστηριακών νομισματικών διακυμάνσεων, ποιό είναι το πραγματικό κόστος π.χ για την Μ.Β, που πρίν δυό χρόνια στα 110 η ισοτιμία (χοντρικά αυτά) GBP – USD ήταν 1-1,8 ενώ τώρα που είναι στα 52, είναι 1 – 1,2 ; Ποιό είναι το κόστος για τις ΗΠΑ που πληρώνουν στο νόμισμά τους, που δεν έχει ΚΑΝΕΝΣ αντίκρυσμα, έχουν πλημμυρίσει τον κόσμο με κουρελόχαρτα, αλλά με την στρατιωτική τους ισχύ, και το ρλεγχόμενοα απ’ αυτές παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιβάλλουν την ισοτιμία που τους βολεύει;
    Όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι, δεν υπάρχει κάποιο σταθερό αντικειμενικό κόστος, οπότε μένει το ερώτημα, υπάρχουν επαρκείς ύλες για τις (δύο λέω εγώ) επόμενες γενιές ή όχι; Θα δείξει το μέλλον, το βασικό είναι αυτό που σου είπα, ο έλεγχος (όποιος τις ελέγχει, ελέγχει τον κόσμο) και τα παράγωγά τους, που και τα δύο, είναι καταστροφικά για το περιβάλλον, τα πρώτα για το φυσικό, και τα δεύτερα (χρηματιστηριακά) για το οικονομικό, το δεύτερο το ζούμε ήδη, μάλλον και το πρώτο και σίγουρα πάντως γρήγορα θα γίνει ολοφάνερο, αλλά και για τα δύο δεν αντιδρούμε.

  201. 198, Βρε, Τζων Ντόκτορ, μπάς και ο Βάτταλος είναι

    κι αυτουνού το όνομα γύρω από το ίδιο θέμα περιφέρεται. Για σκέψου το!

  202. Γιάννης Ιατρού said

    Έβλεπα την τελετή ορκομωσίας του Τράμπα κι ούτε ένα πλάνο του Πατούλη ή του Βαλάντη οι άσχεται, οι ερασιτέχνες οι Αμερικάνοι ρε παιδί μου!

  203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    126 – Μα εγω δεν είπα πως είμαι κατά των ρομπότ Γιάννη, το άκρως αντίθετο, ε8μαι σφόδρα υπέρ, γιατί τα θεωρώ ως την μοναδική προϋπόθεση-λύση για να επικρατήσει τελικά η πραγματική δημοκρατία στην ανθρωπότητα, (το πώς θα γίνει αυτό δεν το λέω, γιατί έτσι κι αλλιώς άλλα γράφω κι άλλα καταλαβαίνουν οι πιο πολλοί, και ποιός κάθεται να επεξηγεί☺). Απλώς κάποιες βάσιμες διαπιστώσεις κάνω για κάποια ζοφερά (εξσρτάται από την οπτική βέβαια) προβλήματα που θα προκύψουν.

  204. Γιάννης Ιατρού said

    202: με διαφορά 10» ρε Σκύλε γράψαμε, φτου φτου φτου …. Πάντως στην ερώτησή σου το μόνο σίγουρο είναι ότι κι οι δύο (Τρα΄μπας-Πατ) έχουν παρόμοια γούστα με το στυλ της επίπλωσης …. (υποψιάζουμε ότι τα αγοράζουν σε προσφορές από μια γιαγιά που κάνει τηλεπωλήσεις σε ένα %^#$%-κάναλο …) 🙂

  205. Στα πρώτα ποστ του παρακάτω νήματος θα βρείτε τα υπέροχα ρομποτικά ποιήματα του Στάνισλαφ Λεμ: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?7369-%CE%9F%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B5

  206. 42, …παλιοί εισπράκτορες των ΚΤΕΛ αστικών … Μία απλή μηχανή ( ρομπότ) τους πήρε τη δουλειά …

    Το ηλεκτρονικό ρομπότ
    που πήρε την δουλειά απ’ τους εισπράκτορες
    το λες και

    e-ΚΤΕΛεστή

  207. Γιάννης Ιατρού said

    204: ΛΑΜΠΡΟΣ
    ούτε εγώ έγραψα/είπα ότι είσαι κατά ή υπέρ ρε Λάμπρο. Πώς σού ‘ρθε τώρα αυτό;

    202: Σκύλε,
    το θέμα δεν είναι ότι πήγε στην ορκομωσία, το θέμα είναι ότι θα επιστρέψει πάλι ….

  208. 63, … ο Η/Υ της IBM Ντιπ Μπλου νίκησε τον Κασπάροφ…

    Τεράστιο επίτευγμα, όντως, και άνθρακας-πυρίτιο: 0-1, αλλά σε μια ύστατη (και μάταιη) υποστήριξη του ανθρώπου, ο Κασπάροφ έκανε λάθος σε κρίσιμη παρτίδα που για το επίπεδό του ήταν αβλεψία.
    (Αλλά, ξανά, τεράστιο θαυμασμό στην μηχανή, που είχε και αρκετές πετυχημένες (εμπνευσμένες?)_αλληλουχίες κινήσεων στο όριο – λόγω υπολογιστικής υπεροχής – και που για ανθρώπους ήταν το λιγότερο περίεργες και λογικές μόνον εκ των υστέρων.)

    Ο Κιντ μάλλον μπορεί να βοηθήσει με λίγο καλύτερη εξήγηση.

  209. Ριβαλντίνιο said

    @ 206 Δύτης των νιπτήρων

    Το είδες το σχόλιο για τον μυλωνά ; Λες οι μεταγενέστεροι να αντέγραψαν την ΠΔ ;

  210. Ρίβα, μη φοβάσαι τους μυλωνάδες, έχουν πάθει κι αυτοί τα μύρια όσα από τους καλλικάντζαρους 🙂

  211. Οι ΝΥΤ έπιασαν μολύβι και ανατέμουν την προεδρική ομιλία του Τράμπεως. Ίντρεστινγκ!

    ΥΓ για χασομέρηδες μόνο

  212. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κόντρα στους Τραμπ και στους τραμπούκους…
    http://www.efsyn.gr/arthro/mathima-antifasismoy-apo-mia-epikirygmeni-daskala

  213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    167 – Πρίν δύο χρόνια ακριβώς, είχα πάει με τις κόρες μου σε μιά έκθεση στη Στέγη γραμμάτων και τεχνών για την 3D εκτύπωση, κι έμεινα κατάπληκτος από την φοβερή εξέλιξη που είχε από το 2011 που ασχολήθηκα για πρώτη φορά μαζί της. Ήδη είχε εφαρμογές για πολύ χαμηλού κόστους διάφορα οικιακά σκεύη, που μπορούσε να τα φτιάξει ο καθένας μόνος του, με ένα εκτυπωτή που στοίχιζε 150 ευρώ. Επίσης είχαν κατασκευάσει διάφορα μουσικά όργανα όπως π.χ σαξόφωνο, ένα υποτυπώδες αυτοκίνητο, ενώ έχει εφαρμογή για την κατασκευή τεχνητών μελών για αναπήρους, κατεβάζοντας το κόστος από 10,000+ σε 500-600 δολάρια.Η προοπτική ήταν και φυσικά είναι, η παραγωγή εσωτερικών οργάνων, ενώ στην Ολλανδία έχουν κατασκευαστεί ολόκληρα σπίτια με αυτή την μέθοδο, ενώ η ΝΑΣΑ σχεδιάζει να την χρησιμοποιήση για την προκατασκευή ξενώνων στην Σελήνη, ενώ πρόσφατα (προχθές;) διάβασα πως ερευνούν την δυνατότητα παρασκευής τροφίμων. Αυτά προς το παρόν είναι τα καλά νέα , τα άσχημα, είναι η κατάργηση των θέσεων εργασίας όσων απασχολούνται με την κατασκευή – παραγωγή των παραπάνω (και όχι μόνο) προϊόντων, όπως π.χ στσ σπίτια όλων των εργατών και μαστόρων όπως και των μηχανικών και αρχιτεκτόνων.
    Σκέψου κάτι πιο απλό, όλα τα παιχνίδια και τα χριστουγενιάτικα μπιχλιμπίδια όπως και τα ψεύτικα δέντρα που καταναλώνει η δύση, φτιάχνονται από δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις στην Κίνα, που απασχολούν εκατομμύρια υπαλλήλων, όταν θσ τα φτιάχνουμε μόνοι μας και πιό φτηνά, αυτά τα εκατομμύρια εργαζομένων τι θα κάνουν;
    Το βέβαιο, είναι πως η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας είναι εκθετική, και είτε το βλέπουμε είτε όχι, θα μας απσσχολήσει πολύ πιο σύντομα απ’ οσο μπορούμε να φανταστούμε. Για καλό ή για κακό; ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ.☺

  214. Λ said

    Το αυτόματο τσεκ ιν το έκανα για πρώτη φορά το 2006 στο Λος Άντζελες. Ήταν τις μέρες που έγινε η τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο και κάποια φίλη με συμβούλεψε να πάω στο αεροδρόμιο πολύ νωρίς γιατί πίστευε ότι θα γινόταν χαμός με τους ελέγχους. Έφτασα λοιπόν εκεί 6 ώρες πριν την πτήση, μια κυρία με παρέλαβε και με βοήθησε να κάνω το αυτόματο τσεκ ιν. Μετά αφού παρέδωσα στα γρήγορα τις δύο βαλίτσες βάλθηκα να διαβάζω κάτι περιοδικά για να περάσουν οι ώρες. Η βόλτα ήταν αδύνατη γιατί είχα πολλές χειραποσκευές περιλαμβανομένου και του τεράστιου λάπτοπ που είχα πάρεί για αδερφή μου την πολιτικομηχανικήνα στο μεγάλο μήλο. Ήταν πολύ κρίμα γιατί έχασα ένα ολόκληρο πρωινό από μια διαμονή μόλις τεσσάρων ημερών στο Λο Άντζελες.

    Να θυμήσω όμως ότι είναι από τότε που άρχισαν οι απαγορεύσεις μεταφοράς υγρών και νυχοκοπτών στις χειραποσκευές. Από τον Αύγουστο του 2006.

  215. Avonidas said

    Καλά, μιλάμε, έχω γκώσει να διαβάζω μαλακίες για την ορκωμοσία του Τραμπ από εθνικοπαράφρονες. Τι επιστροφή στον Κεϋνσιανισμό διαβλέπουν, τι «τέλος της παγκοσμιοποίησης», τι «πανωλεθρία του Σόρος»…

    Σιγά μην εθνικοποιήσει και τις τράπεζες, καλά κρασά 😐

  216. Λ said

    Παραμονή και όχι διαμονή, σωστά;

  217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    208 – Επειδή με ανέφερες στην «κατάδυση» παρανόηση, γράψε λάθος☺. Άλλωστε με τέτοιο κατεβήκαμε κι ανεβήκαμε στο ναυάγιο, το φορτώσαμε με τα σύνεργα και μας «έσερνε» πού να κάνεις πετάλι τόσα μέτρα. ☺

  218. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό με τους 3D εκτυπωτές έχει λίγο υπερεκτιμηθεί (κατ΄εμέ). Βεβαίως και είναι μια νέα δυνατότητα κατασκευής πολύ ενδιαφέρουσα και φέρελπις, αλλά έχει και τα όριά της (εκτός του θέματος των διαστάσεων ή υλικών). Κυρίως γιατί η κατασκευή ενός αντικειμένου πολλές φορές δεν έχει να κάνει μόνο με το σχήμα/γεωμετρία του, αλλά και με άλλους πολλούς παράγοντες (για να μη ξεφύγουμε σε τεχνολογικά θέματα, αναφέρω ενδεικτικά την περίπτωση της σκλήρυνσης, συνήθως σε μικρό βάθος, της επιφάνειας ενός αντικειμένου που επιτυγχάνεται π.χ. με θερμική/χημική επεξεργασία, «βάψιμο» το λένε, ή την μηχανική λείανση της επιφάνειας π.χ. εδράνων κλπ.).

    Το να θεωρούμε κάθε τεχνολογική εξέλιξη, στην προκειμένη περίπτωση στο πεδίο των όποιων αυτοματισμών ή/και της ρομποτικής, απειλητική για τις θέσεις εργασίας είναι εξ ίσου εξεζητημένο, όπως το να λέμε ότι η χρήση του email (ηλεταχυδρομίου 🙂 ) φταίει που θα εκλείψουν οι ταχυδρόμοι στο μέλλον. Ε, τότε, υπερβάλλοντας λίγο για να δώσω έμφαση, να συμφωνήσουμε να μην χρησιμοποιούμε τρακτέρ, αυτοκίνητα κλπ.

    Είναι αναμενόμενο να αισθανόμαστε απειλούμενοι όταν η εκμετάλλευση της τεχνολογικής εξέλιξης γίνεται κυρίως για άκρατα κερδοσκοπικούς σκοπούς. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα, όχι τεχνολογικό…

  219. Μαρία said

  220. Γιάννης Ιατρού said

    221: και γι αυτόν ισχύει το ίδιο που έγραψα στο #208β …

  221. Γς said

    Ωχ, με τα ρομποτικά σας!

    Βάλτε λίγο ζωντανό στη συζήτηση.

    Αυτόματο ή μη τσεκ-ιν:

    Ο Γς συνήθιζε (και τώρα που γέρασε το παρασυνηθίζει) να την πέφτει επί παντός θηλυκού.

    Σε μια ατέλειωτη τσεκ-ιν ουρά σε αεροδρόμιο.
    Μετά από μια σύντομη συζήτηση, φτάνουμε στον έλεγχο.

    -Ανσαντέ ντε φερ βοτρ κονεσάνς, Γιάνις

    Κι η Λιβανέζα:

    -Μουά οσί, Μούνα.

    -Παρντόν;

    -Μούνα!

    [Μόνα Λίζα. Από μέσα μου]

  222. Γιάννης Ιατρού said

    223: Γς
    ….
    Ο Γς συνήθιζε (και τώρα που γέρασε το παρασυνηθίζει) να την πέφτει επί παντός θηλυκού.

    Άσε ρε συ, εδώ κοίτα, να μαθαίνεις 🙂

  223. Γς said

    Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία στο εξωτερικό.
    Με έχει ενημερώσει

  224. Ριβαλντίνιο said

  225. Νίκος Κ. said

    Μέχρι τώρα είχαμε το μοτίβο: Παλιός τρόπος παραγωγής – Επιστημονική εξέλιξη – Αύξηση παραγωγικότητας και μείωση θέσεων εργασίας – Δημιουργία νέων αναγκών (αληθινών ή επίπλαστων) και … φτου κι απ την αρχή.

    Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η συνεχώς διογκούμενη οικονομική δραστηριότητα δεν έχει χτυπήσει στον τοίχο που λέγεται περιορισμοί από το πεπερασμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε (πλανήτης γη)

  226. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    διακόπτω την σιωπήν μου διά να σάς ενημερώσω ότι ανελάβομεν προ ολίγου Πλανητάρχαι. Κυρίως, όμως, διά να καλέσω τον κ. Σαραντάκον να σπεύση να βοηθήση τούς συντρόφους τού Left.gr που δεν ηδυνήθησαν να τεκμηριώσουν επαρκώς (μεταφράζοντες από την κατάπτυστον ανάρτησιν του αμερικανικού Huffington Post) ότι η φράσις «America first» που εχρησιμοποίησεν ο Ντόναλδ εις την αποψινήν Ομιλίαν της Ορκωμοσίας του είναι Ναζιστική, διότι παραπέμπει εις την αντισημιτικήν οργάνωσιν «America First» του κορυφαίου Αμερικανού αεροπόρου όλων των εποχών Καρόλου Λίντμπεργκ

    Προς βοήθειαν του κ. Σαραντάκου, ΙΔΟΥ επί λέξει το επίμαχον απόσπασμα της ομιλίας του ελληνοψύχου Ντόναλδ που δύνασθε να απολαύσετε και εις το ακολουθούν βίδεον

    «From this day forward, a new vision will govern our land. From this day forward, it’s going to be only America first, America first. Every decision on trade, on taxes, on immigration, on foreign affairs will be made to benefit American workers and American families. We must protect our borders from the ravages of other countries making our products, stealing our companies and destroying our jobs»

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  227. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Ωπ!

  228. Pedis said

    # 196 – Ο μεσος αμερικανος αντρας αφιερωνει πανω απο 1600 ωρες ετησιως για το ΕΙΧ του. …Δαπανα 4 απο τις 16 ωρες της ημερας στο ΕΙΧ ή μαζευοντας εισοδηματα για αυτο .. …1600 ωρες για 7500 μίλια.

    κάτι παρόμοιο συνιστούσε το δεύτερο (μετά το πρώτο στο # 135) προβληματάκι :

    ο Αθηναίος που ζει την πόλη του, ας υποθέσουμε ενεργός 40 χρόνια από τα 70 που του λάχουν να ζήσει, μετακινούμενος με ΙΧ αυτοκίνητο σπίτι-δουλειά-σπίτι, 5 μέρες στις 7, δύο ώρες ημερησίως, ακόμη και με αυτό τον ελάχιστο υπολογισμό, αφήνει 2 χρόνια και τέσσερις μήνες από τη ζωάρα του (να βρίζει) μεταξύ πόρτας και λεβιέ. Και πληρώνει στο πολλαπλάσιο τα έξοδα της στοιχειώδους μετακίνησης.

    «Να βάλουν ρομποτόμπατσους με ενσωματωμένο ακυρωτικό μηχάνημα και αυτόματες δαγκάνες κεφαλοκλειδώματος για τους τζαμπατζήδες! Ε όχι ρε πούστη μου να προτείνουν δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ! Εγώ μαλάκας είμαι;»

    Για ξαναπέστο.

  229. Pedis said

    # 196 – δεν δουλε’υει το λινκάρισμά σου αφώτιστε. Διόρθωσε!

  230. Γιάννης Ιατρού said

    231: Πέδη, επειδή ξέρω ότι αγβνιάς να το διαβάσεις (κι ο Αφώτιστος μάλλον αλλάζει λάμπα τώρα 🙂 ), πάρε το από εδω: http://ournature.org/~novembre/illich/misc/latex/energy_and_equity.pdf

  231. Pedis said

    # 232 – π’ώς με καταλαβαίνεις, ευαίσθητη ψυχή! Μιλ μερσί.

  232. # 228

    Η γραβάτα του Τραμπ θυμίζει γάβρο της εγκληματικής οργάνωσης…
    Καλά κοτζαμ πλανητάρχης και οι πλανηταρχίδες του δεν έμαθαν να κάνουν τον κόμπο της γραβάτας ; Μήπως να αυτοπροταθώ σαν σύμβουλος επί του θέματος ; Πόσα δίνουν ;
    Αν εξαιρέσεις την (προφανέστατα ΜΗ αμερικάνα ακόμα) γυναίκα του, τα βλέμματα και οι εκφράσεις των μελών της οικογενείας δείχνουν και τον εσωτερικό κόσμο τους…ειδικά του πιτσιρικά. Ούτε ο Μαρινάκης να ήτανε…
    Κι αυτός με το γαλάζιο τραπεζομάντηλο-γραβάτα…θυμίζει Μπουμπούκο που δεν του αγοράσανε τα βιβλία !

  233. Γς said

    Ο Δημήτρης Πουλικάκος γίνεται 74 χρονών την ερχόμενη Κυριακή. Και η Θέκλα Τσελέπη προσκαλεί τους φίλους του, σ ένα πάρτι στο Nosotros:

    -Οσοι παίζουν κάποιο όργανο – εκτός από το φυσικό μας που τό παίζουμε όλοι – ας το φέρουν μαζί τους νά παίξουμε.

    Και θυμήθηκα μια παλίά εκστρατεία για δωρεά οργάνων, που είχε σαν σλόγκαν το σαχλό: «Αν έχετε κάποιο όργανο που δεν το χρειάζεστε πιά..»

    Τους παίρνω λοιπόν τλφ

    -Καλημέρα. Εχω ένα όργανο που..

    Δεν πρόλαβα να συνεχίσω

    -Να το κρατήσετε!

    Και μου το έκλεισαν…

  234. Γς said

    234:

    > Ούτε ο Μαρινάκης να ήτανε…

    Μη λες ονόματα ρε…

  235. Γς said

    236:

    >ΜΗ αμερικάνα ακόμα) γυναίκα του

    Εκει εσύ.

    Η σλοβάκα της ημέρας.

    Μετά τη χθεσινή σου σλοβάκα. Την Τσιμπούλκοβα

  236. Γς said

    >Μετά τη χθεσινή σου σλοβάκα. Την Τσιμπούλκοβα

    https://sarantakos.wordpress.com/2017/01/19/axaristos-2/#comment-409133

  237. Γς said

    Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης

    και το φτυάρι

    Το κουτσομπολιό μάς κάνει καλό, επιβεβαιώνει νέα μελέτη

    http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5420986/to-koytsompolio-mas-kanei-kalo-epibebaiwnei-nea-meleth/

  238. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    209. «Ο Κιντ μάλλον μπορεί να βοηθήσει με λίγο καλύτερη εξήγηση.»
    Μιχάλη, είχε γίνει ,μεγάλος ντόρος μ’αυτό το ματς τότε. Ο Κασπάροφ και τα διάφορα τσιράκια/παρατρεχάμενοί του είχε πει και γράψει διάφορες αηδίες σε μια μάταια άσκηση ματαιοδοξίας (κερδάω και τις μηχανές ναούμε,αλλά ή άτιμη κενονία και η δολοπλόκα Αϊ μπι έμ, κι έτσι). Βέβαια σήμερα η είδηση θα ήταν να κερδίσει ο άνθρωπος τη μηχανή στο σκάκι. (σε ματς ,αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟ καθώς ο άνθρωπος κουράζεται, συγκινείται κι όλα τα σχετικά ελατώματα από τα οποία δεν πάσχουν οι σιλικόνες…, αλλά και σε 1 μόνο παρτίδα πολύ χλωμό.)

    Ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει ένα ακόμη-όχι τόσο διαδεδομένο παγκόσμια- πνευματικό παιχνίδι όπου οι μηχανές τις τρώνε από τους καλύτερους ανθρώπους (τους σχιστομάτηδες με τα πολλά νταν), το Γκό. Αυτό ίωσς βέβαια απλά οφείλεται-όχι μόνο στο ότι οι δυνατές θέσεις/βαριάντες στο Γκο είναι υπερπολλαπλάσιες απότι στο σκάκι- αλλά και στο ότι δεν έχουν αναπτυχθεί πολλά σχετικά λογισμικά, λόγω μικρού target group.
    Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι μηχανές είναι (ακόμα;) αδύνατες στο πόκερ. Ένα παιχνίδι που στηρίζεται στις πιθανότητες, άρα θα περίμενε κανείς ο άνθρωπος να τρώει άγριο ξύλο από τις σιλικόνες, αλλά αυτό δε γίνεται. Ίσως όταν οι μηχανές θα μάθουν να μπλοφάρουν … 🙂
    Για την ιστορία και μόνο ,να πω ότι ο μεγάλος σοβιετικός σκακιστάνθρωπος ,ο πατριάρχης Μιχαήλ Μποτβίνικ (ή Μπατβίνικ με τη ρωσικη εκφορά) που ήταν και ισχυρότατος ηλεκτρολόγος/ηλεκτρονικός μηχανικός είχε προβλέψει πολύ νωρίς -αντιμετωπίζοντας τότε τον χλευασμό…- ότι κάποια μέρα ο άνθρωπος θα χάνει στο σκάκι από τη μηχανή.

  239. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και καλά ο Βάταλος. Βάταλος είναι κι ας λαλεί, Βάταλος ειν’ κι ας λέει. Αλλά δημοσιογράφος της ΕΡΤ να λέει, πριν από κάνα πεντάλεπτο, ότι ο Τραμπ επέλεξε το «Μάι γουέι», για να χορέψει με τη γυναίκα του, πολύ σωστή επιλογή τραγουδιού, αφού πράγματι με τον δικό του τρόπο νίκησε το σύστημα; Άρχισαν οι κωλοτούμπες και η αποδοχή και προβολή του «αντισυστημικού» Τραμπ. Το σύστημα να βαράνε, κι ας είναι ακροδεξιοί πολυεκατομμυριούχοι ή σαλεμένοι τρομοκράτες, αδιάφορο.

  240. nikiplos said

    Να πω τη γνώμη μου επί του ζητήματος.

    Η παραγωγή δεν παράγει αναγκαστικά υπεραξία. Ξέρω στους μάρξιαν αυτό ακούγεται παράξενο, όμως ως υπεραξία πρέπει να εννοήσουμε οτιδήποτε παράγεται από ανθρώπους, δεν έχει δηλαδή καμία έννοια η υπεραξία αν δεν σχετίζεται με την ανθρώπινη εργασία. Το πρόβλημα με τους μάρξιαν φιλόσοφους είναι ότι προσπάθησαν να εννοήσουν την υπεραξία στην αυτοματοποιημένη παραγωγή. Η γνώμη μου είναι ότι δεν ορίζεται κάτι τέτοιο.

    Ο αιώνας της υπερπαραγωγής και της τεχνολογικής επανάστασης των ρομπότ και της αυτοματοποιημένης παραγωγής δυστυχώς έχει δημιουργήσει την ανάγκη της νέας ερμηνείας.

    κάποιοι ορίζουν ως υπεραξία των ρομπότ την άντληση των πρώτων υλών, την εργασία της κατασκευής των συσκευών αυτοματοποίησης, της εργασίας των μηχανικών παραγωγή κοκ. Θα έλεγα απλά bullshits… Όταν κατασκευάζεται μια μηχανή υπερπαραγωγής δεν υπάρχει ακόμη η αξία των παραγόμενων προϊόντων, ούτε και είναι εξασφαλισμένη, αν δεν υπάρξει νταβατζιλίκι της αγοράς, δηλαδή όχι απλά μόχλευσή της αλλά πρόσδεσης της ώστε δουλικά να υπηρετεί μόνο μια πηγή προϊόντων.

    Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Έλληνες βιομήχανοι μετά το 1977 ήξεραν πολύ καλά τι θα τους περίμενε αν αυτοματοποιούσαν την παραγωγή εντός ΕΕ, και έτσι ποτέ δεν τσίμπησαν στις αερολογίες των πολιτικών και προτίμησαν να τα φάνε στις Λατίνες (τότε γιατί οι Σοβιετίνες ήταν κλεισμένες στο μαντρί) και όχι να κάνουν επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας.

  241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    220 – Γιάννη σίγουρα θα υπάρχει όριο, αλλα προς το παρόν οι δυνατότητες φαντάζουν απεριόριστες, οσο για το μέγεθος του εκτυπωτή αυτό δεν είναι εμπόδιο αφού ήδη μπορεί να κατασκευάζει σπίτια, ενώ σχεδιάζεται όλο το ρομποτικό σύστημα για το διάστημα., λογικα σε μερικά χρόνια θα έχει εξελιχθεί ακόμα πιο πολύ, πάρε παράδειγμα το αεροπλανο, με την διαφορά ότι τώρα υπάρψουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που επιταχύνουν κατα πολύ τους υπολογισμούς και την έρρυνα.
    Για μένα δεν τίθεται θέμα απειλής από την όποια τεχνολογική εξέλιξη, αλλά επίγνωσης της πραγματικότητας. Δηλαδή θα πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να προσαρμοζόμαστε αναλόγως, αλλιώς κάποια στιγμή θα πέφτουμε απ’ τα σύννεφα, και πίστεψέ με, χωρίς αλεξίπτωτο είναι ζόρικο άλμα.☺
    Αυτός ήταν κι ο λόγος που πήγα τα κόρες μου στην έκθεση, για να αντιληφθούν την τεχνολογική πραγματικότητα που θα επηρεάσει σίγουρα την ζωή τους, κι απ’ αυτές εξαρτάται αν θα είναι για καλό ή για κακό.

  242. vk said

    Οι φίλοι του ιστολογίου θα βρουν μάλλον ενδιαφέρον το θέμα του Economist της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την αναγνώριση φωνής, την ομιλία και φυσικά την αυτόματη μετάφραση (και κάποιες εκτιμήσεις για το μέλλον των σχετικών επαγγελμάτων).
    http://www.economist.com/technology-quarterly/2017-05-01/language

    Τα αυτόματα ταμεία είναι ήδη εδώ εδώ και πολλά χρόνια. Το ερώτημα είναι πώς θα είναι το σούπερ μάρκετ στο μέλλον, αν θα έχει τη μορφή που φανταζόμαστε (έστω και την «προχωρημένη» που πρόσφατα πρότεινε το amazon) ή κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό ή αν δε θα υπάρχει καθόλου σε φυσική μορφή.

    Κάποια επαγγέλματα είναι σίγουρο πως θα χαθούν και κάποια θα αναβιώσουν. Διάβαζα χθες ότι ένα Tesco στη Σκωτία έβαλε ταμεία «χαλαρά» που μπορείς να κάνεις όση ώρα θες χωρίς πίεση και απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε τέτοιες καταστάσεις (πχ άνοια, αγχώδεις διαταραχές, μητέρες με παιδάκια κλπ). Εκεί υπάρχει άνθρωπος να σε εξυπηρετήσει. Αντίστοιχα, κάποτε θεωρούσαμε του ταχυδρόμους είδος προς εξαφάνιση και τώρα με τις ηλεκτρονικές αγορές τρέχουν και δεν προλαβαίνουν (οι συνθήκες λένε δεν είναι καλές αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση).

    Επίσης, φαίνεται πως αυτή η τεχνολογική επανάσταση με το Ίντερνετ, τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει και επαγγέλματα που μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο πχ γιατρούς (προοδεύει η τηλεϊατρική και ακόμα και τα κινητά προσφέρουν σιγά σιγά συστήματα απλών εξετάσεων), δικαστές (η τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάζεται ακόμα και σε ανώτατα δικαστήρια), την εκπαίδευση (μαθήματα από απόσταση) κλπ.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον ερώτημα είναι πώς θα επηρεαστεί ο κόσμος όταν οι βιομηχανικές θέσεις που τις τελευταίες δεκαετίες φύγαν από Ευρώπη και Αμερική για την Ασία αντικατασταθούν και εκεί από ρομπότ και αυτόματα συστήματα.

    Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό το μέλλον αν και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για μας και για μια-δυο γενιές ακόμα. Ας ελπίσουμε πως θα είναι ομαλή η μετάβαση στα νέα δεδομένα…

  243. sarant said

    240 Το έχω ξαναπεί, αλλά στο μπριτζ οι μηχανές τις τρώνε κανονικότατα από τους ανθρώπους. Θα μου πεις ότι δεν έχουν επενδυθεί τόσο πολλά κεφάλαια στα μηχανάκια, αλλά νομίζω πως παίζει ρόλο η διαφορά του παιχνιδιού.

  244. Σωτήρς said

    Pedis, νομίζω με το αρχικό σου σχόλιο για δωρεάν ΜΜΜ ήθελες μόνο να προγκήξεις οποιονδήποτε έγραφε κάτι αντίθετο. Απάντηση δεν μου έδωσες τι εννοείς δωρεάν, μ’ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα μίας κ αμάξι στην Αθήνα δεν έχω κ τρωω 80′ πηγαινέλα κάθε μέρα στα ΜΜΜ.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται το μέγιστο δυνατό επίπεδο καταστολής γιατί στην πρόληψη έχουμε αποτύχει (βλ οδήγηση). Να προβοκάρω κ εγώ λίγο και να σας πω για κάποιες γειτονιές της Φλωρεντίας που έχουν εγκαταστήσει κάδους απορριμμάτων που ανοίγουν μόνο με κωδικό προσωπικό που έχει ο κάθε κάτοικος. Αστείο ακούγεται αλλά άμα περιμένεις τη συνειδητοποίηση του καθενός κλάφτα Χαράλαμπε, η χωματερή της Φυλής θα γίνει Έβερεστ.

  245. Γς said

    237:

    Ουπς, από την Σλοβενία είναι η Μελάνια και όχι απ την Σλοβακία.
    Κι άλλοι κάνουν αυτό το λάθος σύμφωνα με τα σημερινά μεζεδάκια του Νικοκύρη…

    Εξαιρείται λοιπόν η Μελάνια. Ας βάλουμε στη θέση της τη Σλοβάκα Σκλεναρίκοβα

  246. Pedis said

    # 246 – με ρωτάς να σου εξηγήσω τι σημαίνει δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ (για εργαζόμενους, άνεργους, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους, νοικοκυρές);

    Δεν το χωρά ο νους σου;

    ή με ρωτάς πώς θα γίνει το δωρεάν; Ακόμη και σήμερα, με την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, τις δόσεις στην τρόικα, τις διασώσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, γίνεται και παραγίνεται.

    έτσι κι αλλιώς, πάντως, λεφτά υπάρχουν αλλά είναι σε αλλωνών τσέπες. Πάρτα.

    Όπως και λεφτά υπάρχουν, από τη δική τσέπη μας,

    για να κάνουμε να κινείται ο καπιταλισμός αγοράζοντας αυτοκίνητα και αναζωογονώντας σχεδόν ολόκληρη την καπιταλιστική οικονομία χάρη στο ΙΧ αυτοκίνητο. (αυτό ήταν το μήνυμα του # 135 και επίσης το ότι είναι παρανοικό να πληρώνεις στο πολλαπλάσιο για να μπορείς και μόνο να είσαι στη δούλεψη του αφεντικού, δεν το βλέπεις;)

    Σκέψου διαφορετικά. Δεν θα σε πιάσουν. Ακόμη …

  247. ΣΠ said

    240, 245
    Στο πόκερ οι υπολογιστές φαίνεται να υπερέχουν.

  248. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    249. No way,(bot)man! 🙂

  249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    248 τέλος – ☺☺☺
    Όλες οι παροχές κοινής ωφελείας θα

  250. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δεν είμαι για να γράφω σε τάμπλετ, πάμε πάλι.

    248 τέλος – ☺☺☺
    Όλες οι παροχές κοινής ωφελείας θα έπρεπε να είναι δωρεάν γιατί είναι προπληρωμένες από τους φόρους, ενώ οι όποιες επενδύσεις, έχουν γίνει με τα λεφτά των φορολογουμένων, που σημαίνει πως θα πρέπει να απολαμβάνουν τα κέρδη της επένδυσης. Γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Το μυστικό βρίσκεται στην κακή διαχείριση, και κυρίως στην απαίτηση για δημιουργία εμπορικού πλεονάσματος, που θα καρπωθούν οι μέτοχοι που κερδίζουν εκ του ασφαλούς.
    Σχεδόν όλοι οι οπαδοί του καπιταλισμού – φιλελευθερισμού, αγνοούν πως το εμπορικό πλεόνασμα , είναι καταστροφικό για το ελεύθερο εμπόριο και την οικονομία, γιατί λειτουργεί σε βάθος χρόνου υφεσιακά, αφού τα κέρδη συσσωρεύονται σε τσέπες αντί να επενδυθούν, ενώ παράλληλα καταστρέφει τον υγιή ανταγωνισμό, μια και είναι αποδειγμένο πως το πλεόνασμα μιάς εταιρείας ή μιάς χώρας, βασίζεται στο έλειμμα κάποιας άλλης ή άλλων.
    Σε γενικές γραμμές, το υγιές εμπόριο οφείλει να ακολουθεί την εξίσωση, έσοδα μείον έξοδα = μηδέν, οτιδήποτε άλλο διαστρεβλώνει την εμπορική λειτουργία, και όσον αφορά τις χώρες, βάση της συφωνίας GATT είναι παράνομο, κι ας λένε ό,τι θέλουν οι ακριβοπληρωμένοι οικονομολόγοι (κοινώς τσιράκια) και το αποδειγμένο λαμόγιο ο Σόϊμπλε.
    Γιατί όμως ο μέσος άνθρωπος κι οι λαοί γενικώς δεν το αντιλαμβάνονται, και φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν τις θέσεις των θυτών τους;………….Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που πέρασε απ’ το μυαλό σου, και που φωνάζω συνεχώς, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.☺

  251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ότι οι μηχανικός εγκέφαλος νικάει τον ανθρώπινο, με ξεπερνάει. Αφού άνθρωποι τον έφτιαξαν παναπεί ότι αυτοί που φτιάχνουν τον Η/Υ, οι συγκεκριμένοι, είναι οι πραγματικοί νικητές στην παρτίδα (πρόβεψαν την κίνηση του αντιπάλου και ρύθμισαν την «κίνηση-απάντηση»). Αλλιώς η ζωή θα φαίνεται να μπορεί να υποκατασταθεί από ανεξέλεγκτη μηχανή παντού.Να αυτονομηθεί από το δημιουργό της και π.χ. να διαλέγει το γενετικά πιο άξιο(έξυπνο,όμορφο ή πανούργο-ανάλογα)ωάριο που θα γονιμοποιηθεί. Να γίνει «θεός», όπως λένε σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

  252. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Έφη αγαπητή,με το συμπαθειο δεν το βλέπεις σωστά το ζήτημα. Ο ήλ.εγκεφαλος νικά απλά τον άνθρωπο στην ταχύτητα υπολογισμών. Κι ένα κομπιουτερακι Καζιο νικάει οποιονδήποτε άνθρωπο στην ταχύτητα και στην ακρίβεια πράξεων, κάπως έτσι και στο σκάκι. Ο άνθρωπος θα αποκλείσει πλήθος παραλλαγών που η εμπειρία και το μυαλό του του υπαγορεύουν ότι δεν αξίζει να ερευνήσει (» μετρήσει» το λένε οι σκακιστές). Αυτό λέγεται «στρατηγική». Ο ή/υ απλά δεν έχει ανάγκη πλέον στρατηγικής. Η μπρουτ φορς του,δηλαδή η υπολογιστική του δύναμη είναι πλέον τόσο μεγάλη που έχει αναγάγει το σκάκι και την αξιολόγηση θέσεων σε «πράξεις».

  253. Γιάννης Ιατρού said

    252: ΛΑΜΠΡΟΣ
    …Όλες οι παροχές κοινής ωφελείας θα έπρεπε να είναι δωρεάν γιατί είναι προπληρωμένες από τους φόρους..
    ………….

    Από τους φόρους (μπορεί να) καλύπτεται η αρχική επένδυση (στα ΜΜΜ, γι αυτά μιλάει στο #248 ο Πέδης), όχι όμως και τα λειτουργικά έξοδα της χρήσης κλπ.. Αυτά καλύπτονται (;;) συνήθως από το εισιτήριο (το οποίο ίσως να καλύπτει και άλλα, π.χ. κάποια απόσβεση της επένδυσης κλπ. ή.και ακόμα και μόνο ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων και επομένως να χρειάζεται κάποια επιχορήγηση, η οποία πρέπει να περιέχεται στον προϋπολογισμό).

    …Σε γενικές γραμμές, το υγιές εμπόριο οφείλει να ακολουθεί την εξίσωση, έσοδα μείον έξοδα = μηδέν, οτιδήποτε άλλο διαστρεβλώνει την εμπορική λειτουργία…
    ………..

    Ρε φίλε, αν πρέπει, όπως λες, να τηρούν το «έσοδα μείον έξοδα = μηδέν» τότε που ‘ναι το κέρδος για να φορολογηθεί;

  254. Α, τους σατανάδες τους σχιστομάτηδες! Ποιός να το σκεφτόταν…

  255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    254. Αμάν,κόλλαγα στο πιο απλό πράμα!Χωρίς πλάκα, είχα ξεχάσει την παράμετρο της ταχύτητας (χρόνου) στη στρατηγική.Όσες φορές το σκεφτόμουν,το μυαλό μου έλιωνε, όπως όταν σκέφτομαι τί υπήρξε «προ πάντων των αιώνων» 🙂
    Με την κουβέντα σου, το έψαξα λίγο και (δέος):
    Την εποχή που ο Deep Blue αντιμετώπισε τον Κασπάροφ (το 1996 και το 1997), η αναλυτική του ικανότητα έφτανε τις 200 εκατομμύρια κινήσεις το δευτερόλεπτο!
    http://www.sport24.gr/Columns/longform/gkari-kasparof-vs-deep-blue-1.3908199.html

  256. Avonidas said

    Ότι οι μηχανικός εγκέφαλος νικάει τον ανθρώπινο, με ξεπερνάει. Αφού άνθρωποι τον έφτιαξαν παναπεί ότι αυτοί που φτιάχνουν τον Η/Υ, οι συγκεκριμένοι, είναι οι πραγματικοί νικητές στην παρτίδα (πρόβεψαν την κίνηση του αντιπάλου και ρύθμισαν την «κίνηση-απάντηση»).

    Αυτή είναι μια παλιά παρανόηση, που την απαντάει ο Άλαν Τιούρινγκ ήδη σε ένα διάσημο άρθρο του, το 1950. Με δυο λόγια, υποθέτουμε σιωπηρά ότι άπαξ και διατυπωθεί μια πρόταση, αυτομάτως προκύπτουν στο νου και όλες οι λογικές της συνέπειες.

    Αυτό ασφαλώς δεν ισχύει, και σε πολλές περιπτώσεις το αναγνωρίζουμε αβίαστα. Για παράδειγμα, Έφη, δεν νομίζω ότι θα ισχυριζόσουν ποτέ ότι όποιος γνωρίζει, και καταλαβαίνει, τα αξιώματα της Ευκλείδειας γεωμετρίας είναι εξίσου καλός μαθηματικός όπως ο Ευκλείδης! Πολλοί μαθητές Γυμνασίου μπορούν να τα απαριθμήσουν, και είναι εύκολο να καταλάβεις και τι σημαίνουν, αλλά το να εξάγεις ακόμα και το Πυθαγόρειο Θεώρημα από αυτά τα αξιώματα είναι ένα επίτευγμα που απαιτεί σημαντική ευφυία. Όμως, μια μηχανή που θα εργαζόταν τελείως ανόητα, αλλά συστηματικά, θα κατέληγε τελικά στο Πυθαγόρειο Θεώρημα χρησιμοποιώντας μόνο τα αξιώματα και τους λογικούς κανόνες συνεπαγωγής — σε μερικούς αιώνες, κι αφού στο μεταξύ θα είχε παράξει ένα σωρό άλλα ανιαρά και ολόσωστα αποτελέσματα.

    Να διευκρινίσω ότι, ενώ είμαι βέβαιος πως κάποια μέρα θα φτιαχτούν γνήσια ευφυείς υπολογιστές — υπολογιστές που θα παίζουν σκάκι εξίσου καλά όπως οι μαιτρ, και με τις ίδιες τεχνικές όπως οι μαιτρ — τα σημερινά προγράμματα σκακιού δεν έχουν ούτε κόκκο ευφυίας, βασίζονται στην ωμή υπολογιστική ισχύ. Ο Deep Blue μπορεί να νικήσει έναν άνθρωπο πρωταθλητή στο σκάκι, αλλά δεν μπορεί να αναπαραστήσει την παρτίδα, ή έστω μια μόνο θέση, δεν μπορεί να «δει» τίποτα περισσότερο από τις θέσεις συγκεκριμένων κομματιών, 3,4 ή 5 κινήσεις μπροστά. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να βλέπεις μια παρουσιάστρια στην τηλεόραση, και το να βλέπεις 2.1 εκατομμύρια χρωματιστές κουκίδες.

    O Πένροουζ περιγράφει μάλιστα ένα πείραμα που έγινε με τον Deep Blue: του έδωσαν μια θέση στο σκάκι όπου είχε σχηματιστεί ένα «τείχος» από αντικριστά λευκά και μαύρα πιόνια. Ο λευκός είχε απελπιστικά λίγα κομμάτια σε σχέση με τον μαύρο, αλλά ένας άνθρωπος έβλεπε αμέσως ότι το τείχος ήταν αδιαπέραστο από τον μαύρο. Αν απλώς κουνούσε πέρα-δώθε τον βασιλιά του, η παρτίδα θα έληγε ισόπαλη. Τι έκανε ο Deep Blue; Έσπευσε αμέσως να «κόψει» ένα πιόνι, κι η παρτίδα ήταν πια χαμένη για τον λευκό. Αυτό το σκακιστικό πρόβλημα ήταν ουσιαστικά ένα τέστ νοημοσύνης, και ο Deep Blue απέτυχε οικτρά.

  257. Avonidas said

    #258. Για να δώσω μια πιο παραστατική εικόνα του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να επιτύχει η ωμή δύναμη: αν ο Deep Blue μπορούσε να «δει» 50 κινήσεις μπροστά, θα είχε παίξει σωστά σε αυτή την περίπτωση. Αυτό διότι, πολύ απλά, ο κανόνας των 50 κινήσεων οδηγεί σε ισοπαλία, αν στη διάρκειά τους δεν έχει κοπεί κομμάτι ή μετακινηθεί πιόνι. Και, ξεκινώντας από τη συγκεκριμένη θέση, τίποτα από τα δύο δεν θα μπορούσε να συμβεί, αν ο λευκός έπαιζε σωστά.

    Τι απαιτείται, όμως, για να δεις 50 κινήσεις μπροστά; Αν σε κάθε κίνηση υπάρχουν μόνο 2 επιλογές (και συνήθως υπάρχουν γύρω στις 10 τουλάχιστον), πρέπει να εξεταστούν 2^50 θέσεις, δηλαδή κάπου 1 τετράκις εκατομμύριο! Αν όντως ο Deep Blue μπορούσε να αναλύσει 200 εκατομμύρια θέσεις (κι όχι κινήσεις, Έφη!) στο δευτερόλεπτο, 50 κινήσεις θα του έπαιρναν γύρω στους 2 μήνες — κι αυτό για να κάνει την πρώτη του κίνηση

  258. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    258/259 >>κάποια μέρα θα φτιαχτούν γνήσια ευφυείς υπολογιστές
    Ασύληπτα αλλά κατανοητά έτσι όπως τα εκθέσατε.Ευχαριστώ!

  259. sarant said

    Ωραία συζήτηση.

  260. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aβονί, ενδιαφέροντα όσα λες ,αλλά έχω μια απορία και μια μικροένσταση 🙂
    H απορία στο: «είμαι βέβαιος πως κάποια μέρα θα φτιαχτούν γνήσια ευφυείς υπολογιστές — υπολογιστές που θα παίζουν σκάκι εξίσου καλά όπως οι μαιτρ, και με τις ίδιες τεχνικές όπως οι μαιτρ»
    Define «καλά» και «τεχνικές» please! Aν «καλά» σημαίνει αποτέλεσμα ,δεν υπάρχει αμφιβολία καμία ότι οι υπολογιστες παίζουν ασύγκριτα πιο καλά από τους μαιτρ (κι όχι «η τελευταία λέξη» όπως ήταν ο ντιπ μπλου στον καιρό του ,αλλά ακόμη κι αυτοί της σειράς). Αν καλά σημαίνει θεαματικά ή ξέρω γω κάποια βαθμίδα αισθητικής απόλαυσης και πάλι οι υπολογιστές μπορούν να «δουν» και να εκτελέσουν θυσιαστικούς συνδυασμούς ασσύληπτους για άνθρωπο (προϊόν βεβαίως μπρουτ φόρς αλλά και βάσεις δεδομένων θέσεων (π.χ το αδιαπέραστο τείχος πιονιών που λες, οι σημερινοί υπολογιστές το «εκτιμούν» αμέσως για νούλα ).

    Η μικροένσταση είναι για το Πυθαγόρειο. Ο μαθηματικός ντιπ μπλου θα βρεί πολύ γρήγορα ότι το Πυθαγόρειο δεν είναι ουσιαστικά θεώρημα αλλά αξίωμα. Το 5ο αξιώμα (αίτημα ) του Ευκλείδη ταυτίζεται με το Πυθαγόρειο. Οπότε θα καταλήξει σε αυτό (και σε εφρμογες του) άμεσα.

  261. Avonidas said

    #262. Πρώτα, μια μικρή διόρθωση: εννοώ ότι θα φτιαχτούν ευφυή προγράμματα για υπολογιστές. Η ίδια η μηχανή δεν κάνει τη διαφορά, παρά μόνο σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και τις δυνατότητες αποθήκευσης. Αν όντως κάποτε υπάρξουν νοήμονες υπολογιστές, αυτό σημαίνει ότι κι εμείς οι ίδιοι είμαστε υπολογιστές που σκέφτονται, ή τουλάχιστον ισοδύναμοι.

    Λέγοντας ότι θα παίζουν καλά και με τις ίδιες τεχνικές, εννοώ ότι θα πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τον απλό υπολογισμό σε βάθος κινήσεων. Θα πρέπει να έχουν μια αντίληψη της στρατηγικής σημασίας μιας θέσης η οποία δεν θα ανάγεται σε μεμονωμένα κομμάτια ή σε απλή σύγκριση του «σκορ». Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί «πρέπει να ενισχύσω το κέντρο», και μετά να ψάξει πώς μπορεί να το κάνει· αυτό το βασίζει στην εμπειρία που έχει του παιχνιδιού συνολικά, κι αυτή την εμπειρία την εξάγει με κάποιο τρόπο από προηγούμενες παρτίδες που έπαιξε.

    Τα περισσότερα σκακιστικά προγράμματα δεν έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πραγματικά. Σε κάποια από αυτά, οι παράμετροι και τα βάρη μιας στρατηγικής μπορούν να αλλάξουν, αλλά οι ίδιες οι στρατηγικές δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Ένα ευφυές πρόγραμμα θα πρέπει να αναπαριστά τη σκακιέρα σε πολλά επίπεδα, και να αναθεωρεί συνέχεια την κατάσταση.

    Δεν είναι παράξενο που δεν έχουμε φτιάξει τέτοια προγράμματα, γιατί απαιτούν γενική, κι όχι εξειδικευμένη, ευφυία, και ακόμη δεν καταλαβαίνουμε καλά το πώς σκεφτόμαστε εμείς οι ίδιοι. Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να προγραμματίσουμε τους υπολογιστές να ασχολούνται μόνο με λυμένα προβλήματα, προβλήματα που έχουν ήδη αναχθεί σε πεπερασμένες αναζητήσεις. Ο Hofstadter θεωρεί ότι το κλειδί της ανθρώπινης ευφυίας βρίσκεται στην αναλογική σκέψη — να εντοπίζεις τις ομοιότητες ανάμεσα σε φαινομενικά διαφορετικές καταστάσεις. Πιστεύω ότι έχει δίκιο.

    π.χ το αδιαπέραστο τείχος πιονιών που λες, οι σημερινοί υπολογιστές το «εκτιμούν» αμέσως για νούλα

    Όχι, αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό. Ή τουλάχιστον, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αλγόριθμοι σήμερα που θα «μυρίζονταν» όλα τα παρόμοια «κόλπα». Αλλά ακόμη κι αν το εκτιμήσουν επιτυχώς χρησιμοποιώντας ωμή δύναμη, αυτό δεν αρκεί. Βλέπεις, το αδιαπέραστο τείχος είναι απλώς ένα παράδειγμα μιας κατάστασης όπου πρέπει να διακρίνεις «ανώτερης τάξης» κανόνες σε σχέση με τους κανόνες του σκακιού. Η πρόταση «το τείχος είναι αδιαπέραστο», δεν προκύπτει μηχανικά από καμία πεπερασμένη ακολουθία κινήσεων: είναι ένα θεώρημα, αν θέλεις, που μπορεί να αποδειχτεί από τους κανόνες του σκακιού. Αλλά ένα σκακιστικό πρόγραμμα δεν διαθέτει καν τη γλώσσα να εκφράσει αυτή την πρόταση, όσο γνωρίζει μόνο τα κομμάτια και τις θέσεις τους· δεν βλέπει, ας πούμε, τη σκακιέρα σαν ένα τετράγωνο κομμένο στα δύο από το τείχος. Ένας άνθρωπος βλέπει τείχος γιατί σκέφτεται αναλογικά, κοιτάζει τη σκακιέρα και βλέπει στρατιώτες, κοιτάζει τα πιόνια και φαντάζεται φράχτες, τοίχους, συρματοπλέγματα, φαντάζεται 2 ανθρώπους αντικριστά τον ένα στον άλλο, βάζει τον εαυτό του στη θέση του ενός και βλέπει ότι δεν θα μπορούσε να κουνηθεί, κλπ. Είναι ένας πολύ διαφορετικός τρόπος σκέψης.

    Η μικροένσταση είναι για το Πυθαγόρειο. Ο μαθηματικός ντιπ μπλου θα βρεί πολύ γρήγορα ότι το Πυθαγόρειο δεν είναι ουσιαστικά θεώρημα αλλά αξίωμα. Το 5ο αξιώμα (αίτημα ) του Ευκλείδη ταυτίζεται με το Πυθαγόρειο. Οπότε θα καταλήξει σε αυτό (και σε εφρμογες του) άμεσα.

    Δεν είναι έτσι. Τα πάντα εξαρτώνται από το πώς έχουν διατυπωθεί τα αξιώματα και οι κανόνες συνεπαγωγής. Το 5ο αίτημα δεν ταυτίζεται με το πυθαγόρειο θεώρημα, παρά μόνο με την έννοια ότι η αντικατάσταση του 5ου αιτήματος με μια παραλλαγή του κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ευκλείδεια (όπου το πυθαγόρειο θεώρημα ισχύει) και τη μη ευκλείδεια γεωμετρία (όπου δεν ισχύει). Ακόμα κι έτσι, το πυθαγόρειο θεώρημα ισχύει στο όριο των πολύ μικρών αποστάσεων, π.χ. πάνω στη σφαίρα.

    Εσύ μπορείς να δεις αμέσως τη σύνδεση, γιατί σκέφτεσαι με βάση τις σημασίες των αξιωμάτων και των θεωρημάτων. Ο αλγόριθμος, όμως, που περιέγραψα, θα είχε τα αιτήματα σε κάποια συμβολική γλώσσα, και τους κανόνες συνεπαγωγής που θα του έλεγαν πώς να μετασχηματίσει τα αιτήματα για να βγάλει θεωρήματα. Θα ξεκινούσε, λοιπόν, εφαρμόζοντας τον 1ο κανόνα που θα μπορούσε στο 1ο αίτημα, στο 2ο, κλπ. Μετά, θα έπαιρνε τα αποτελέσματα αυτά και θα εφάρμοζε τους κανόνες πάνω τους με τη σειρά, κ.ο.κ.

    Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η φράση που θα περιέγραφε το πυθαγόρειο θεώρημα σε αυτή τη γλώσσα θα εμφανιζόταν σύντομα. Θα μπορούσε να είναι πολύ μακροσκελής, και να απαιτεί πολλές εφαρμογές των βασικών βημάτων για να δουλέψει. Σκέψου, ας πούμε, ότι στα Principia Mathematica των Ράσελ και Ουάιτχεντ, η απόδειξη του «1+1=2» από τα αξιώματα της θεωρίας συνόλων απαίτησε κάπου 400 σελίδες. Και οι Ράσελ και Ουάιτχεντ έκαναν χρήση της ευφυίας τους για να κόψουν δρόμο, αφήνοντας στην άκρη πλήθος ανάξια λόγου πορίσματα, που αναμφίβολα θα προηγούνταν σε «αλφαβητική σειρά».

  262. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    196, 231,…..Αυτο το λινκ δουλευει. Ομως ειναι παλαιοτατο (70’ς) αδιδακτο 🙂 στους περισσοτερους.

    ENERGY AND EQUITY∗
    Ivan Illich
    “El socialismo puede llegar s´olo en bicicleta.”
    Jos´e Antonio Viera-Gallo
    Assistant Secretary of Justice in the government of Salvador Allende

  263. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    264. Tο λινκ

    Click to access energy_and_equity.pdf

  264. Σταύρος Κυριαζής said

    Η απώλεια θέσεων εργασίας, λόγω της υποκατάστασης από ατόματα μηχανήματα και ρομπότ, λειτουργεί πλέον ως δαρβινικός μηχανισμός «φυσικής επιλογής/natural selection».
    Οι αδύναμοι στον …Καιάδα!
    Για όσους επιβιώνουν, οι αποδοχές συνεχώς μειούμενες!
    Μέχρι να φτάσουμε στην οριακή κατάσταση, όπου ενδέχεται να υποχρεωθεί το «κεφάλαιο» να μειώσει το χρόνο εργασίας, για όσους ανθρώπους τυχόν απομείνουν…

  265. Alexis said

    #129: Κι ένα τελευταίο, αν δεν κατανοείτε αυτά που γράφω (με τον δυσνόητο τρόπο που το κάνω) μη χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας μαζί μου, έχει πολλές ομορφιές η ζωή.

    Δεκτό. Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ μαζί σου.
    Παρακαλώ όμως να τηρηθεί το ίδιο και από τη δική σου πλευρά.

  266. nikiplos said

    Η έλλειψη ενέργειας ικανής να συντηρήσει τα 7.5 δις που είμαστε είναι κάτι σχετικό. Οι ΗΠΑ καταναλώνουν δύο φορές όσο τα 2 δις των Ινδών. Όσοι δουν τους Ινδούς οικολογικά τους λέω δεν… Στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί είναι συχνό φαινόμενο να κατουράνε κάτω και φυσικά άλλοι να περπατάνε ξυπόλητοι και άλλα πολλά που δεν χρειάζεται να τα περιγράψω τόσο γλαφυρά…

    Η Ενέργεια έχει και την επιστήμη μέσα της, αν καταφέρουμε την ψυχρή σύντηξη, θα έχουμε ήλιους δηλαδή τεράστια ενέργεια δίπλα μας. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουμε έχουμε ήδη έναν ήλιο από πάνω μας και μία πιο δυνατή και πιο κοντινή θεά, τη θεά Σελήνη… Όσοι άλλωστε ασχολούνται με τις life sciences ξέρουν πως η ζωή στη γη δημιουργήθηκε εξαιτίας της Σελήνης και όλα τα μοντέλα (ακόμη και τα πιο αισιόδοξα) προβλέπουν την οριστική εξαφάνισή της σε περίπου 1 εκατομύριο χρόνια όταν ο φυσικός μας δορυφόρος θα έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ που δεν θα μπορεί πλέον να μας δώσει τις ευεργετικές της επιδράσεις (επιβράδυνση της αυτοπεριστροφής της γης αλλά και παλίρροιες).

    Φυσικά μιλώντας για ζωή δεν εννοούμε την ανθρώπινη. Η παλαιοντολογία μας έχει διδάξει χωρίς καμία εξαίρεση ένα πράγμα: Κανένα είδος δεν ζει αιώνια…

    Τώρα το αν το ανθρώπινο γένος αποδειχθεί μικρότερο των περιστάσεων και αυτοκαταστραφεί νωρίτερα από το προσδοκόμενό του (βγαίνει από έναν δείκτη το προσδοκόμενο) αυτό πάλι δεν θα αποτελεί έκπληξη, αλλά σωτηρία για τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη…

    Πιο πεζά μιλώντας, αν ο κίνδυνος της ενεργειακής κρίσης φέρει πιο λελογισμένη διασπάθιση των φυσικών πόρων και οργάνωση της οικονομίας ώστε να υπηρετήσει ακριβώς αυτό, θα μπορούσαμε να φθάσουμε το προσδοκόμενο. Δεν όμως γιατί οι θρησκείες είναι εργαλεία κυρίως και ενίοτε φονικά… Υπάρχουνε διάφορα ιστορικά παραδείγματα με πιο τρανταχτό την πανίσχυρη αυτοκρατορία των Ασδέκων αλλά και το πιο γλαφυρό με το Νησί του Πάσχα…

  267. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    255 – Σωστά τα λέε ο Pedis για τα ΜΜΜ αλλά όταν περάσει μια αντίληψη στο υποσυνείδητο όπως π.χ πως πρέπει να πληρώνουμε εισιτήριο στα ΜΜΜ γιατί έτσι είναι το σωστό, χωρίς να εξηγεί κανείς τον λόγο, κι αν υπάρχει βιώσιμη λύση χωρίς εισιτήριο, δεν βγαίνει ούτε με εγχείρηση, και γιαυτό φροντίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ΜΜΑ.
    Κατ’ αρχήν το βασικό ερώτημα πρίν πάρουμε θέση υπέρ ή κατά των δωρεάν κοινωφελών παροχών γενικα που λέω εγώ, είναι αν το κράτος πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών ή προς μιάς χούφτας κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, αν συμφωνήσουμε υπέρ των πολιτών, τότε τα πράγματα είναι απλά και το εισιτήριο π.χ στα ΜΜΜ δεν χρειάζεται. Πώς θα καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα; με τον ίδιο τρόπο που καλύπτονται τώρα, με τους έμμεσους φόρους, (δεν νομίζω να πιστεύεις πως βασίζεται η εταιρεία στα μεταβλητά έσοδα των εισιτηρίων) εξηγώντας στους πολίτες πως τα 2 λεπτά επιπλέον στο πετρέλαιο, είναι για την δωρεάν μετακίνησή τους, ενώ για όσους δεν τα χρησιμοποιούν, είναι τέλος για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν. Αυτά είναι τα άμεσα έσοδα, υπάρχουν όμως και τα έμμεσα που δεν είναι καθόλου αμελητέα αν όχι πολλαπλάσια, που θα προέλθουν από τις λιγότερες εισαγωγές ακριβού πετρελαίου (το φτηνό ξεχάστε το, είναι ήδη στα 52 και τώρα με τον Τράμπ λογικά θα φτάσει τα 80 με αρκετές διακυμάνσεις βέβαια) κάτι που δεν συμφέρει φυσικά τους εισαγωγείς π.χ Λάτση, Βαρδινογιάννη, λιγότερες εισαγωγές αυτοκινήτων και μηχανών, που δεν επεξυπηρετεί φυσικά τους εισαγωγείς π.χ Σφακιανάκη, Σαρακάκη και τις εξαγωγείς χώρες, π.χ Γερμανία, Γαλλία, συν τα ανταλακτικά που δίνουν το πραγματικό κέρδος στους εξαγωγείς και τους εμπόρους. Ένα άλλο έμμεσο κέρδος είναι οι λιγότερες ασθένειες από το καθαρότερο περιβάλλον, από το λιγότερο στρές του μποτιλιαρίσματος, και της καλύτερης απόδοσης για τον ίδιο λόγο, και το κέρδος του χρόνου από την πιο εύκολη μετακίνηση των ΜΜΜ, (το ίδιο κέρδος για τους επιβάτες, μπόνους☺) είναι κι άλλα, αλλά ήδη έγινε σεντόνι.☺
    Αν τα αθροίσουμε όλα, θεωρώ πως υπερκαλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα, και περισεύουν για να γίνει επένδυση για κατασκευή οχημάτων ΜΜΜ εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και την μαγική ανάπτυξη.

    Με λίγο διαφορετικό τρόπο θα μπορούσε να λειτουργεί η ΔΕΗ και να είναι δωρεάν το ρεύμα για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, κι αντί να χρησιμοποιεί εισαγόμενο πετρέλαιο και αέριο, να χρησιμοποιεί λιγνίτη που είναι τσάμπα μια κι έχει η χώρα μας τεράστια αποθέματα, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα που μηδενίζουν τους ρύπους, παράγοντας παράλληλα από την κάπνα υλικό για οδοποιία και άλλες χρήσεις, αποκτώντας παράλληλα τεχνογνωσία για φίλτρα,
    δημιουργώντας σχολές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, και φυσικά ξανά την μαγική ανάπτυξη, πέρα από τα έσοδα από την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που τώρα υποχρεώνεται να πληρώνει για να το εξάγει, μιά και πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να αγοράζει ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ το πλεονάζον και απρόβλεπτο «πράσινο» ρεύμα π.χ του Κοπελούζου και του Μυτιληναίου.
    Όπως βλέπεις λύσεις υπάρχουν, αρκεί να ξεκαθαρίσουμε ποιόν πρέπει να οφρλεί το κράτος, γιατί στην προκειμένη περίπτωση, ζημιωμένοι βγαίνουν οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, που όλως τυχαίως, έχουν στην κατοχή τους τα ΜΜΑ που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ.

    Επειδή γράφω στο τάμπλετ (το pc πήγε για σέρβις) και μου παίρνει πολύ χρόνο, χοντρικά, οι εταιρείες δεν υπάρχει λόγος να φορολογούνται, ο φόρος θα προκύπτει από τα έσοδα και τα έξοδα, στα οποία εμπίπτουν οι αμοιβές των φυσικών προσώπων της εταιρείας, και φυδικά δεν θα μπορούν να κρυφτούν πίσω από μιά ΑΕ, άρα θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι, κάτι που δρν κάνουν τώρα, αφού τα μεγάλα κέρδη, τα παίρνουν ως μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου που είναι ουσιαστικά αφορολόγητα.
    Οι εταιρείες Γιάννη, είναι ενα έξυπνο εφεύρημα των κεφαλαιούχων, για να μην πληρώνουν ΝΟΜΙΜΑ φόρο, κι αυτό να είναι φυσιολογικά αποδεκτό από τα κορόϊδα μισθωτούς και συνταξιούχους που πληρώνου υποχρεωτιικά και να μη αντιδρούν.
    Σκέψου μόνο, πως οι ανώνυμες εταιρείες μας κατακλέβουν και κσθορίζουν την ζωή μας, και δεν ξέρουμε ποιοί ρίναι από πίσω.
    Ο ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ.☺
    Πιο πολλά κατ’ ιδίαν με τον σχετικό φόρο, συνταξιούχος είσαι άλλωστε, θα πληρώσεις.☺
    Καληνύχτα και σκεπάσου με το σεντόνι μου για να μη κρυώνεις.☺

  268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    267 – Από τη στιγμή που παραδέχεσαι πως δεν κατανοείς τι γράφω, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, οπότε φυσικά και θα τηρηθεί κι από μένα.
    Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.☺
    Νάσαι καλά, καληνύχτα.

  269. Γιάννης Ιατρού said

    269: Λάμπρο μ΄

    Μέσα στη νεανική σου εφορία για τη νίκη του Τράμπα κλπ., δεν συλλογίζεσαι τι επενδύσεις απαιτούν σήμερα τα ΜΜΜ πλέον! Και μου φαίνεται μάλιστα πως δεν είσαι και καλά πληροφορημένος. π.χ. για το τι θα συμβεί σε λεωφορεία και τρόλεϊ του ΟΑΣΑ από το 2017.

  270. Γς said

    271:

    κάπως έτσι;

  271. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    271 – Ναι αλλά αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία δεν τα είχες παρουσιάσει πρίν, απ’ ό,τι φαίνεται περίμενες να εκτεθώ πρώτα.☺ Υπό αυτάς τας συνθήκας, ΠΑΩ ΠΑΣΟ.☺

    Το νεανική το καταλαβαίνω, είναι ολοφάνερη ☺ αλλά η φορία για την νίκη του Τράμπ από πού προκύπτει; Από τον Απρίλη ακόμα που υποστήριζα ότι θα βγεί, εξηγώντας και τους λόγους, έχω πεί πολλές φορές πως μου είναι αδιάφορες οι αμερικανικές εκλογές, γιατί δεν με αφορούν.
    Αρχίζω και υποψιάζομαι πως είσαι έμισθος πράκτορας του ILL ΟΙΝΟΗ.☺

    Βλέπω σνούκερ που μ’ αρέσει, και είχε μεγάλη ανατροπή το παιχνίδι και δεν με αφήνει να κοιμηθώ, τώρα είναι στο τελευταίο φρέιμ.

  272. Nikiple, τι λες; Θα εκλειψει η ζωή στη Γη σε 1 (μόλις) εκατομμύριο χρόνια, διότι θα έχει απομακρυνθεί η Σελήνη; Από πού κι ως πού; Πού το βρήκες γραμμένο; Πολυκύτταροι οργανισμοί υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχίσουν να υπάρχουν άλλα τόσα. Πόσο θα υπάρχει ο άνθρωπος, αυτό είναι βέβαια άλλο ζήτημα…

  273. Γιάννης Ιατρού said

    273: …αλλά η εφορία για την νίκη του Τράμπ από πού προκύπτει;…

    Μα από τα σκαμπανεβάσματα $, € και £ που προξενήσει και που θα σε κάνουν πλούσιο … 🙂

  274. Γιάννης Ιατρού said

    272: Ωραίο Γς!

  275. # 272

    Μεσημεριάτικο ;;

    άσχετοι…

  276. Λάμπρο’μ αυτοαναιρείσαι γιατί μάτια’μ ωραία όλα αυτά αλλά άμα δεν έχειςτην τεχνολογία να τα παράξεις (σικ) θα εξαρτάσαι (+ τα ανταλλακτικά) από άλλους τρισχειρότερα απ’ ότι τώρα με το πετρέλαιο. Ακόμα κι αν πιστεύεις στα ελληνικά επιστημονικά μυαλά που θα υπηρετήσουν την πατρίδα τσάμπα για να κατασκευάσουν τα εργοστάσια που θα τα παράγουν (κι αυτό σικ) θα χρειασθείς κεφάλαια που δεν θα σου δώσει κανένας αφέντης για να εξαγοράσεις την ελευθερία σου από αυτόν. Πιο πιθανό είναι να σου φέρει γλυκά στα γενέθλιά σου ο Σόιμπλε-περπατώντας εννοείται-
    Συνεπώς η μόνη πραγματική σου ελπίδα είναι ο Σώρας, τώρα κατάλαβα τι (προπαγανδιστικό) ρόλο παίζεις εδώ μέσα στον οικονομικό τομέα γιατί στον αθλητικό με το ΑΕΚ έχεις ποντάρει σε κουτσό χορς

  277. Γς said

    277:

    >Μεσημεριάτικο ;;

    ;;

  278. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    275 – Μπά, τα σκαμπανεβάσματα είναι αιώνια δεν έχουν να κάνουν με κανένα Τράμπ, αντιθέτως επειδή σε τέτοιες περιόδους είναι μεγάλα, η πρόβλεψη της διακύμανσης είναι πολύ επισφαλής, κι η αποχή είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για τζογαδόρους, όχι για επενδυτές.

    278 – Κι εσύ τέκνον Βρούτε; Γιατί αυτοαναιρούμαι ρε Gee, με το + τα ανταλακτικα, εννοώ λιγότερες εισαγωγές τους λόγο των λιγότερων εισαγωγών αυτοκινήτων, αυτονόητο είναι. Όσο για την τεχνολογία αλλά και την τεχνογνωσία για την παραγωγή τους, υπάρχουν ήδη και οι δύο, για οχήματα μμμ και τα ανταλακτικά τους μιλούμε, όχι για διαστημόπλοια.
    Όχι δεν πιστεύω στα τσάμπα ελληνικά επιστημονικά μυαλά, και δεν βλέπω τον λόγο να είναι τσάμπα, αντιθέτως πρέπει να είναι καλοπληρωμένα γιατί το τσάμπα είναι καταστροφικό. Τα κεφάλαια για τα εργοστάσια (που δεν είναι κσι τόσο μεγάλα όσο φαντάζεσαι) δεν χρειάζεται να μου τα δώσει κανένας αφέντης, εξηγώ πως θα προκύψουν από το έμμεσο όφελος της δωρεάν μετακίνησης, αλλά κι από την σωστή διαχείρηση των υπαλλήλων (όσοι χρειάζονται λειτουργικά, αξιοκρατικά και χωρίς κομματικά κριτήρια) που δεν ανέφερα, άσε που μπορώ να εκμεταλλευτώ και τον αφέντη, (ε.ε) χρησιμοποιώντας τα δικά του όπλα π.χ ΕΣΠΑ, που μου τα δίνει δωρεάν.

    Η ελευθερία σε επίπεδο κράτους, πλην των 5 του συμβουλίου ασφαλείας, είναι μιά καλοστημένη ψευδαίσθηση από την οικονομική ελίτ, για την εύκολη χειραγώγηση των λαών. Ελευθερία σ’ αυτό το σύστημα, μόνο ατομική μπορεί να
    υπάρξει, μέσω της ατομικής οικονομικής ανεξαρτησίας, (που δεν έχει να κάνει απαραίτητα με λεφτά). Συλλογικά, αυτό που προτείνω με τις δωρεάν κοινωφελής παροχές, έχει να κάνει με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο υπάρχον σύστημα, κάτι που είναι εφικτό με τις απλούς τρόπους που λέω (υπάρχουν κι άλλοι). Άρα εφικτοί και εύκολοι και τρόποι υπάρχουν, το ερώτημα, είναι αν υπάρχει θέληση από το κράτος να υπηρετήσει τους πολίτες.

    Βέβαια το πιο μεγάλο ερώτημα, είναι για ποιούς πολίτες μιλούμε, για συνειδητούς ή για μικροϊδιοτελείς κομματικοβαρεμένους που ψηφίζουν σχιζομνημονιάκηδες πρωθυπουργούς για να μικροβολευτούν;

    Καλημέρα.

  279. # 279

    einekleine nachtmusik

  280. # 280

    Λάμπρο δεν με κατάλαβες. Το + ανταλλακτικά που γράφω δεν είναι για αυτοκίνητα αλλά για τα μηχανήματα των εργοστασίων που θα τα παράγουν. Γιατί δεν πιστεύω να θεωρείς πως είμαστε σε θέση να παράγουμε μηχανήματα εργοστασίων και δεν θα τα αγοράσουμε. Αυτά λοιπόν έστω πως σου επιτρέπουν να τα αγοράσεις μετά σε έχουνε στο χέρι με τα ανταλλακτικά όπως ακριβώς πολύ σωστά λες κάνουνε και οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών.
    Οταν πάντως εγώ υπηρετούσα στο ναυτικό η Αμερική μας χάριζε κάποια πλοία όχι από καλοσύνη βέβαια γιατί τα πληρωνότανε στο διπλάσιο από ανταλλακτικά και αναλώσιμα.
    Και φαγάδικο να θέλεις να ανοίξεις φαντάζει εύκολο αλλά αν δεν δέσεις με αλυσσίδες την (ίδια σε ποιότητα) τροφοδοσία του το κλείνεις πολύ σύντομα, άπειρα παραδείγματα στην πιάτσα

  281. # 280

    Α, να μη το ξεχάσω…

    – Κι εσύ τέκνον Βρούτε;

    – Κι εγώ, «τέκνον Βρούτε» !

    Την ίδια κολώνια χρησιμοποιούμε !!

  282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    282 – Όταν υπάρχει θέληση Gee δεν υπάρχει ανέφικτο, αυτό είναι γι’ αυτούς που
    που φοβούνται η δεν θέλουν να επιχειρήσουν, στην προκειμένη θεωρητική και ΑΚΡΩΣ φανταστική συζήτηση που κάνουμε, το κράτος μπορεί αλλά δεν θέλει κι οι πολίτες και φοβούνται και δεν θέλουν, οπότε κουβέντα να γίνεται.☺
    Για τα εργοστάσια σου είπα πως υπάρχει και η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, αλλά ακόμα και να μην υπήρχαν, μπορούν κάλλιστα να αγοραστούν από τα έμμεσα κέρδη ή από τα επιδοτούμενα προγράμματα. Το πρόβλημα δεν είναι κεφαλαιακό, λεφτά υπάρχουν απεριόριστα, αλλά κοινωνικά δομικό, οι θύτες κατηγορούν τα θύματα, κι αυτά αποδέχονται την κστηγορία και δίνουν δίκιο στους θύτες.
    Πίσω από κάθε παράλογη ατομική ή συλλογική κοινωνική συμπεριφορά στις σύγχρονες κοινωνίες, κρύβονται ή η σεξουαλική καταπίεση, ή η εκπαίδευση, ή και οι δύο μαζί.

  283. Γς said

    281:

    Τι ήθελες να παίζου;

    Eine kleine Mittagsmusik

    ή

    Die Zeit Von Othona

    [Ενα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη]

  284. # 285

    από το βίδδεο φαίνεται πως είναι μέρα, δεν παίζουνε νυχτερινή μουσική, είναι αταίριαστο… ας παίζανε το…ήλιε μου, ήλιε μου, βασιλιά μου,τουμτουρου-τουτουρου-τουτουτού !!

  285. Λάμπρο άλλο είναι να κατασκευάζεις αυτοκίνητα και άλλο να κατασκευάζεις τα μηχανήματα που απαιτούνται γι αυτό. Σαφώς και μπορείς να αγοράσεις τα τελευταία (να τα κατασκευάσει η Ελλάδα, ούτε σε ανέκδοτο μην το πεις) αλλά τότε οφείλεις να υπακούς τον πωλητή για να έχεις ανταλλακτικά και να δουλεύουνε, δεν είναι πρώτη ύλη που μπορείς να την προμηθευτείς από πολλές μεριές. Τόσο απλό, όσο διαφέρει η θεωρία από την πράξη

  286. Idom said

    Πάμπολλα ευχαριστώ για όλς αυτές τις πληροφορίες!
    Χρόνια αναρωτιόμουν για το παρακάτω:

    «Από τότε που ήλθαν οι Μπότεν,
    όλα έγιναν φερμπότεν,
    το ψωμί μας είν’ μπομπότεν
    κι’ εμείς γίναμε ρομπότεν…
    Αχ, ως μπότεν;…»

    http://genikhsxrhshs.blogspot.gr/2008/10/blog-post.html

    Κατά τα άλλα: 20ωρη εργασιακή εβδομάδα με πλήρη μισθό (800 ευρώ ελάχιστο) και κανονικές συλλογικές συμβάσεις.
    Κρατικός προστατευτισμός (αποκλεισμός) απέναντι σε όλα τα κράτη που χρησιμοποιούν εργάτες με συνθήκες γαλέρας και κυρίως μποϋκοτάζ των σχετικών προϊόντων από τους πολίτες.

    Idom

  287. vk said

    Από τον σημερινό Guardian: The new robot revolution will take the boss’s job – not the gardener’s

  288. Γς said

    Κι όσο θυμάμαι στο Τέξας που κάνανε σιχαμερούς διαγωισμούς στα ΜΜΕ για τη μεγαλύτερη κατσαρίδα

  289. Γς said

    290:

    Λάθος
    Ηταν για το σημερινό άρθρο. Της
    Κατσαριδοχτονίας.

    Το πάω εκεί

  290. sarant said

    288 Idom, θα κατάλαβες από το άρθρο ότι η λέξη ρομπότ ήταν γνωστή και διαδεδομένη μέσα στην Κατοχή. Τη χρησιμοποιεί και ο Λαπαθιώτης (για τους Γερμανούς) σε έναν στοχασμό γραμμένο στην Κατοχή.

    Στο πεντάστιχο που σε απασχολούσε, ο τελευταίος στίχος λέει «Αλλ’ ως πότεν;» (ή Μα ως πότεν;), όχι μπότεν.
    Παρέμπ, το παραθέτει και ο Βάρναλης σε χρονογράφημα του 1950, λέγοντας ότι τραγουδιόταν επί Κατοχής.

  291. S.K. said

    12,13 & 22:
    Μέσα σε ένα τέτοιο …οχετό (http://mhmadas.blogspot.gr/2011/09/mp3.html), τι άλλο περιμένατε να βρείτε, εκτός από λάσπες και βρώμικα νερά?
    Άλλωστε, το ΠΟΤΑΜΙ αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρέτησε και για τον αναρτήσαντα και για τον συντάκτη του κειμένου…

  292. S.K. said

    Αυτόματοι πωλητές στα βενζινάδικα της εθνικής οδού (και όχι μόνον), αυτόματα ακυρωτικά στα διόδια με κερματοδέκτες ή/και ηλεκτρονικές κάρτες, αυτόματες μηχανές καφέ, κ.ό.κ….
    Τόσα χρόνια τώρα έχουν κατακλύσει και την Ελλάδα!
    Μας έρχονται ένα-ένα και δεν το συνειδητοποιούμε…
    Όλα αυτά σημαίνουν υποκατάσταση θέσεων εργασίας (δηλ. απώλειες στον παραγωγικό συντελεστή που λέγεται εργασία) που μετασχηματίζονται σε κέρδη κάποιων ολίγων οι οποίοι αξιοποιούν (μόνον για δικό τους όφελος) τις πατέντες της τεχνολογικής καινοτομίας.

    Συμπέρασμα: Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος δεν έχει ωφελήσει μέχρι σήμερα το ανθρώπινο κεφάλαιο (π.χ. με μείωση του χρόνου εργασίας, κ.ά.)
    Εάν δείτε τη συνάρτηση παραγωγής (https://www.euretirio.com/paragogikoi-syntelestes/), για καμπύλες ισοπαραγωγής (ή ίσου προϊόντος), οφέλη προκύπτουν μόνον για την επιχειρηματικότητα.

    Και μετά, αναρωτιόμαστε για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας?
    Μάλιστα κάποιοι ξεδιάντροποι τολμούν και μας κάνουν μαθήματα, περί δήθεν έλλειψης δεξιοτήτων και δήθεν ακαμψίας της αγοράς εργασίας και δήθεν ανεργίας τριβής (με το ψευδεπίγραφο πρόσχημα της τεμπελιάς) για τα οποία ευθύνεται το εργατικό δυναμικό!

  293. spiral architect said

    @293: Πρώην Ρηγάς ➡️ ΚΚΕεσ ➡️ ΣΥΝ ➡️ ΔΗΜΑΡ ➡️ Ελιά ➡️ Ποτάμι ➡️ νυν «ανεξάρτητος» ο ιστολόγος.
    Βράχος και τέρας ιδεολογίας. 😛

  294. spiral architect said

    Όταν υπερεκτιμάς τα όρια ενός ρομποτοειδούς αυτοκινήτου, για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά:
    Το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο λόγω του Autopilot στο Tesla Model S
    (ακολούθησε και δεύτερο)

    Oι αισθητήρες εκτίμησαν το χρώμα και τον όγκο του φορτηγού που προσπέρασε και μπήκε εμπρός από το αυτοκίνητο σαν ουρανό και όχι σαν αντικείμενο-όχημα.
    Μπαμ! 😦

  295. sarant said

    296 Βρε Σπάιραλ, θα σου πει ο άλλος ότι και με τα συμβατικά αυτοκίνητα έχουν γίνει θανατηφόρα δυστυχήματα.

  296. […] Πηγή: sarantakos […]

  297. spiral architect said

    @297: Σίγουρα, η ευθύνη είναι κατά κύριο λόγο στον οδηγό του Tesla S, ο οποίος υπερεκτίμησε τις δυνατότητες αυτοελέγχου του οχήματός του και μπορεί και να την έπεσε για ύπνο εμπρός από το (μερικώς άχρηστο) τιμόνι. Θυμάμαι πριν από χρόνια ένα παράδειγμα από τις εξωφρενικές αγωγές που γίνονται στο Αμέρικα, οδηγό αυτοκινούμενου οχήματος για τουρισμό, ο οποίος αφού σε μια ατέλειωτη ευθεία έβαλε το Cruise Control και πήγε πίσω στην κουζίνα να φτιάξει καφέ. Ε, λογικό είναι ότι το αυτοκίνητο, θες από ελλιπή ζυγοστάθμιση, θες από το ότι ο δρόμος δεν ήταν απολύτως επίπεδος, ή ένα χοροπήδημά του βρέθηκε στα χωράφια και ο οδηγός στράφηκε εναντίον της εταιρείας με το σκεπτικό ότι πουθενά στο μάνιουλ του αυτοκινούμενου δεν περιγραφόταν σαφώς ότι με τη χρήση του Cruise Control ο οδηγός πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι.
    Το ωραίο είναι ότι, ο οδηγός κέρδισε την αγωγή! 😮

  298. Idom said

    @ 292

    Νικοκύρη, σε ευχαριστώ πολύ!
    Δυστυχώς έπλεα σε πελάη άγνοιας. 🙂

    Ναι, η σωστή τελευταία λέξη είναι «πότεν», αλλά υποθέτω που και που κάποιοι θα την προφέρανε «μπότεν» ώστε να ταιριάζει με τα μπότεν όλων των παραπάνω συλλαβών. Στο βιβλίο που αναφέρω ως πηγή, έχουν καταγράψει «μπότεν». Μικρή σημασία.

    Καλή εβδομάς!
    Idom

  299. […] Πηγή: sarantakos […]

  300. […] Πηγή […]

  301. Σωτήρς said

    Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΜΜ από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι και εάν βγαίνουν να λειτουργούν δωρεάν πολύ εύκολα το υποστηρίζετε χωρίς καμία περαιτέρω αξιολόγηση. Πληρώνω φόρους άρα βγαίνει δωρεάν. Λεφτά κάπου υπάρχουν αλλά κάποιοι τα διαχειρίζονται άσχημα. Σταματώ γιατί το νήμα μεγάλωσε.

    Υπάρχει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσμοθετηθεί φόρος στους αυτοματισμούς και στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε εργασίες.Μια ευρωβουλευτίνα από το Δουκάτο, η Mady Delvaux το έχει εισηγηθεί και το υποστηρίζει ο υποψήφιος για το χρίσμα γάλλος Benoit Hamon.
    Εδώ ένα άρθρο γνώμης που λέει γιατί δεν πρέπει να μπει ένας τέτοιος φόρος, https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-01-23/why-benoit-hamon-s-idea-of-a-robot-tax-is-flawed

    Και ένα διαφημιστκό από μια αντίστοιχη σουηδική ΓΣΕΕ για τα δικαιώματα των ρομπότ-εργατών στο μέλλον (περισσότερο να ευλογήσουν τα γένια τους για τα σουηδικά εργατικά δικαιώματα)

  302. giorgos said

    Αύτό τό άπόσπασμα άπό τό έξαιρετικά σπάνιο βιβλίο «Νεοελληνισμός καί Ιστορικές Συσχετίσεις » Τό βάζω , γιατί άφενός μέν πιστεύω ότι σήμερα δέν έπιβαρύνω καί δέν ένοχλώ, άλλά καί γιατί θεωρώ ότι ή άνάπτυξη τής τεχνολογίας καί ή όργάνωση τής παγκόσμιας οίκονομίας μέ βάση τήν τεχνολογία , θά είναι τό ζήτημα πού θά απασχολήσει στό μέλλον όλη τήν ανθρωπότητα .

    «Ο ένιαίος φορέας τού συγχρόνου πολιτισμού είναι ή έλλόγως ώργανωμένη Τεχνική , δηλ. ή Τεχνολογία.
    Η Τεχνική δέν είναι βέβαια κάτι πού παρατηρείται κατά τήν έποχή τού βιομηχανικού καπιταλισμού καί είναι κάτι διάφορο άπό τήν Τεχνολογία , πού είναι τό κατ’ έξοχήν γνώρισμά του .
    Η Τεχνική είναι κατάσταση πού παρακολουθεί τήν ίδια τήν έξέλιξη τού άνθρώπου καί είναι προέκταση τού «πρώτου έργαλείου» , δηλ. τού χεριού , ένώ ή Τεχνολογία άντιστοιχεί σέ είδικό στάδιο τής καπιταλιστικής παραγωγής . Οτι ή Τεχνολογία — πού άφορά στό maximum τής παραγωγής –έρχεται σέ άντίθεση μέ τήν οίκονομία — ή όποία άφορά στό optimum–είναι τό άποδεικτικό στοιχείο ότι ή οίκονομία καί ή Τεχνική δέν είχαν έξ άρχής αίτιακή σχέση έξαρτήσεως . Η άνόργανος Τεχνική άρχίζει πρό τού Καπιταλισμού , κατά τήν Αναγέννηση , καί άκολουθεί τήν γενικώτερη τροπή πού πήρε ό άνθρωπος καί ή Ιστορία .
    Δέν είναι γιά τούτο δυσεξήγητο ότι πολλοί έφευρέται μηχανών , όπως ό Pascal καί ό Lebniz , δέν εύρισκαν λόγους νά συνδυάσουν τίς έφευρέσεις των μέ τήν Οίκονομία . Τό συνοικέσιο Οίκονομίας καί Τεχνικής συνετελέσθη πολύ άργότερα καί είχε ώς φυσική συνέπεια τήν πορεία έπί μιάς μονοτόνου καμπύλης αύξήσεως τής παραγωγής , τήν συναφή αύξηση τού πληθυσμού καί άλλων σχετικών προβλημάτων .
    Η Τεχνολογία σήμερα παραμένει μία άπό τίς πλέον κρίσιμες άντινομίες τού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής καί μία άπό τίς κυριώτερες ρυθμιστικές δεικλίδες τού ίδιου τού συστήματος (Βλ. π.χ. Jon Elster , Leibniz et la Formation de L’Esprit Capitaliste , Audier Montaigne ,Paris 1975 ,σελ.94-100) .
    Οτι ό άνθρωπος ύπονομεύεται διά τής μέσω τής Τεχνολογίας Τεχνικής , είναι μιά άποψη συζητήσιμη ,αλλά πού έλάχιστα τεκμαίρεται άπό τά ίδια τά πράγματα .Ο άνθρωπος πάντα είχε ένα είδος άνιμιστικής φοβίας μέ κάθε τί πού άνακάλυπτε . Τόσο κατά τήν Αρχαιότητα (Αίγυπτος , Βαβυλών κλπ.) , όσο κατά όσο κατά τόν Μεσαίωνα καί τούς καιρούς μας . Οί μάγοι καί οί θαυματοποιοί , πού ήσαν οί Αλχημιστές τού Μεσαίωνος , είναι άλλη όνομασία τών «ίπταμένων δίσκων» τού καιρού μας .
    Δέν είναι τυχαίο ότι ή Τεχνική διαδραματίζει ένα μεγάλο ρόλο στά σύγχρονα παιδικά παραμύθια , όπου οί ήρωες είναι «διαστημικοί άνθρωποι» κλπ .
    Στήν Ιστορία δέν ύπάρχει παράδειγμα πολιτισμού , πού νά καταστράφηκε άπό τίς δυνάμεις πού άνακάλυψε . Οί πολιτισμοί φαίνεται ότι δέν καταστρέφονται άπό τίς δυνάμεις πού άνακαλύπτουν , άλλά άπό αύτές πού δέν άνακαλύπτουν –πράγμα πού είναι ίσοδύναμο καί μέ τήν μή έπωφελή χρησιμοποίηση τών ήδη άνακαλυμμένων .
    Αφού ύφίσταται ή Τεχνική , σημαίνει ότι ύπήρχε ώς μία δυνάμει δυνατότης — άρα όχι ώς κάτι πού ύπερβαίνει τίς φυσικές προυποθέσεις τού άνθρώπου (άπειρον έν έαυτώ) . Ως ίσοδύναμη μέ τούς μηχανισμούς τού κόσμου , δέν μπορεί νά ύπάρξη δίπλα στήν Φύση ώς έτερον τί –συνεπώς ούτε καί νά άποτελέση άλλοτρίωση τού ίδιου τού άνθρώπου .
    Η Τεχνολογία έξισώνοντας τήν σύνολη πνευματική δραστηριότητα μέ τήν Φύση , έθεσε τό άνθρώπινο πνεύμα σάν προέκταση καί προυπόθεση τού φυσικού κόσμου .
    Θέτοντας τό πνεύμα τού άνθρώπου μέσα στούς μηχανισμούς τής ύλης — όλο καί πιό πολύ , όλο καί βαθύτερα — καταργεί , γιά τό άνθρώπινο είδος τήν άντιμαχία ύλης-πνεύματος καί θέτει τήν ύλη σάν ένδιάμεσο μεταξύ τού πνεύματος τού άνθρώπου καί μιάς βαθύτερης πνευματικής άρχής πού είναι ριζωμένη στόν κόσμο .
    Τό σώμα , θά πή κάπου ό Νοβάλης , είναι μιά είδική έκφραση τής πνευματικότητας τού κόσμου .
    Καί είναι τούτο μιά άλλη διατύπωση τού «νόμου τής άναλογίας» τού Leibniz , πού δέν είναι κι’ αύτός , παρά μιά άνάπτυξη τής ίσχυρής ύποψίας τού Πλωτίνου πού άναφέραμε στήν άρχή . Η Τεχνολογία είναι ή άφορμή γιά τήν ίστορική συνειδητοποίηση τού άνθρώπου ώς φορέως γιά τήν ύπαρξη τού κόσμου .
    Κατά τά ίδεολογήματα τού Εγέλου , ή άνάπτυξη τής Τεχνολογίας άναγκαστικά θά όδηγήση τόν άνθρωπο στήν άνακάλυψη τής ψυχής του .
    Yπάρχει φυσικά ή άντίθετη άποψη , ότι ή Τεχνική όδηγεί στήν μηχανοποίηση τού άνθρώπου. Η άποψη όμως αύτή δέν έκφράζει μιάν άποδεικνυομένη κατάσταση , άλλά ένα φαινόμενο διαφόρου έρμηνείας . Μέ τήν έπέκταση τής παραγωγής συντελείται ή εύρυνση τού ρόλου τής μηχανής στόν καθημερινό βίο τών άνθρώπων καί μέσω άκριβώς τής μηχανής άποκαλύπτεται τό μέγεθος τού ήδη προυπάρχοντος μηχανοποιημένου άνθρώπου . Είναι δηλ. ή ύπαρξη τού μηχανικού άνθρώπου πού βρίσκεται σέ άντιστοιχία μέ τήν έπέκταση τής Τεχνικής καί άπλώς άποκαλύπτεται μέσω αύτής τό μέγεθός του .
    Αλλά ό μηχανικός άνθρωπος ύπάρχει σέ όλη τήν άνθρώπινη Ιστορία καί όλα τά κοινωνικά συστήματα.
    Απλώς στόν αίώνα τής μηχανής βρίσκει τόν τρόπο νά έκδηλώση τίς ίδιότητές του πού είναι άκριβώς ίδιες μέ τίς ίδιότητες τής μηχανής : στερεοτυπία , σχηματοποίηση , έπανάληψη , έλλειψη πρωτοβουλίας καί πνευματικής παραγωγής . Υπό τό καθεστώς τής κυριαρχίας τής μηχανής , μέσα στό καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής , ύφίσταται μιά φαινομένη άντιστροφή μεταξύ αίτίου καί αίτιατού . (Βλ. σχ. Ε.Λεμπέση : Μύθος καί πραγματικότης τής Αστ.Κοινωνίας ,σελ.134 κ.ε.) .
    Από τήν Τεχνική πάντως ό άνθρωπος δέν θά μπορέση νά ξεφύγη πλέον . Διότι ό,τι μαθαίνει κανένας , δέν μπορεί νά τό ξεχάση ποτέ . Τό ίδιο συμβαίνει καί μέ τήν άνθρωπότητα όλόκληρη .
    Καί συμβαίνει αύτό , γιατί ή έμπειρία είναι ένα παιγνίδι τής ζωής πού κερδίζει τόν θάνατο .Τούτο είναι τό άρχέγονο νόημα τής λέξης (Στήν έμπειρία –πού Γαλλικά λέγεται Exprerience καί Γερμανικά Erfahrung –άντιστοιχεί ή λέξη πείρα , άπό τό πείρω πού σανκριστικά λέγεται Piparti καί θά πή γλυτώνω . Ολες αύτές οί λέξεις έχουν κοινή τήν ρίζα per (Fahr , περ , πειρ ,peril) , πού ή άρχική της σημασία είναι τό σύνολο τών κινδύνων , τούς όποίους διατρέχει κανένας ταξιδεύοντας σέ άγνωστη όδό , χωρίς όδηγό (χωρίς μεθ-οδό) .
    Η έμπειρία μιάς άνακάλυψης είναι κίνδυνος χαμού καί άπώλειας βίου . Ο άνθρωπος γιά τήν γνώση του είναι ύποχρεωμένος νά ξοδέψη ζωή . Καί δέν γίνεται νά ξεχάση . Είτε ό μεμονωμένος άνθρωπος , είτε ή άνθρωπότητα όλη .
    Σήμερα πλέον είμαστε σέ θέση νά έξηγήσωμε «ίστορικά» τήν συμβολική έκείνη σκοτεινότητα τής Γραφής , όπου ό άνθρωπος πέφτει στόν κόσμο (δηλ. χάνει μιά προηγούμενη ζωή) έξ αίτίας τής γνώσης .
    Τό τιθέμενο πρόβλημα δέν είναι τής Τεχνικής καθ’ έαυτήν , άλλά ένα πρόβλημα ίστορικής ταχύτητος .
    Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έπετάχυνε άφάνταστα τήν ίστορία τής άνθρωπότητος , ύψωσε τήν άνθρώπινη γνώση σέ έπίπεδα δυσθεώρητα , είσήγαγε έπισήμως στήν Ιστορία τόν Κομμουνισμό καί έπέβαλε όριστικά ώς ένιαίο πλέγμα τής παρούσης φάσεως τού πολιτισμού τήν Τεχνική .
    Στά λίγα αύτά χρόνια τού πολέμου –πού ήταν κατ’ έξοχήν πόλεμος τών μηχανών–ή έφηρμοσμένη γνώση έκαμε θεόρατα βήματα καί μετεβίβασε στίς έπόμενες δεκαετίες μιά τεράστια ίστορική ταχύτητα , πού άλλοίωσε όριστικά κάθε κοινωνικοπολιτική προδιαγραφή ώρισμένων θεωριών γιά τό μέλλον τής άνθρωπότητας. Από τό 1950 ώς τό 1970 ή άνθρωπότητα διέτρεξε μεγαλύτερο διάστημα άπ’ όσο είχε διανύσει στά τελευταία 200 χρόνια . Αύτή ή αύξηση τής ίστορικής ταχύτητας άραίωσε τήν συνεκτικότητα τών κοινωνιών καί κατέστησε τούς άνθρώπους έπί μάλλον καί μάλλον άγελαίους .
    Τό κοινωνικό όραμα έγινε πολύπλοκο καί ό άπλός άνθρωπος μέ δυσκολία τό παρακολουθεί . Σύντομα ή δυσκολία τού γίνεται κούραση καί πάυει νά συμμετέχη . ……………………………………….
    Η Τεχνική ύπήρξε ίσως έναν καιρό άλλοτριωτική γιά τόν άνθρωπο καί τούτο συνέβη όταν ήταν δούλη τής παραγωγής , δηλ. τόν καιρό τού Marx . Σήμερα δέν έξαρτάται πλέον ή τεχνική άπό τήν παραγωγή, άλλά ή παραγωγή άπό τήν τεχνική .
    Η προγραματισμένη τεχνική , δηλ. ή τεχνολογία , δέν βασίζεται πλέον στήν διά τής μηχανής μετατροπή τής άνθρώπινης έργασίας , άλλά στήν μεταστοιχείωση τής ίδιας τής ύλης . Είναι οί ίδιες οί έσωτερικές δυνάμεις τής ύλης πού παράγουν έργο μετασχηματιζόμενες καί όχι ό κλασσικός «έργάτης». (Βλ. σχετικώς P.Mantoux , La Revolution industrielle au 18e siecle καί P.de Latif , Introduction a la cybernetique ) . Καί τούτο είναι ή μεγάλη εύεργεσία τής Τεχνικής , διότι διεφύλαξε τόν άνθρωπο άπό έναν νέο ίδεολογικό Μεσαίωνα .
    Μετά τόν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πού ό κόσμος έμοιράσθη στά δύο , ή Τεχνική στήριξε τήν ίσορροπία του καί έγινε ή κυρίαρχη δύναμη πού μετέθεσε στό πραγματικό τους έπίπεδο τήν σημασία τών κοινωνικών καθεστώτων . Προσδίδοντάς τους μιάν άντιστοιχία δομής , μπόρεσε νά καταστήση τήν «έπανάσταση» ύπόθεση τών έφηβων .
    Αύτό ύπήρξε μιά άνυπολόγιστη εύεργεσία τής Τεχνικής .
    Μέσα στά πλαίσια τής τεχνικής παραγωγής μπορούμε νά κατανοήσωμε μέ σαφήνεια σήμερα ότι μπορεί μέν όλες οί έπιστημονικές θεωρίες νά έκπονούνται μέ βάση τήν Λογική , άλλά δέν έξηγούνται κατ’ άνάγκην άπό τήν ίδια . Η Τεχνική μέ τό νά τροποποιήση μερικές θεωρητικές προρρήσεις τού Μαρξισμού κατέστησε σαφές , ότι τίς έξηγήσεις τών έπιστημονικών θεωριών καί τό ίστορικό τους άντίκρυσμα δέν τά καθορίζει η πίστη ,ή έκ τών προτέρων ή Λογική , άλλά ό χρόνος καί ή ίδια ή πραγματικότης τής Ιστορίας .
    Αύτό σημαίνει πώς δέν μπορούν νά ύπάρχουν δόγματα σέ καμμιάν έπιστημονική θεώρηση καί ότι οί ίδιες οί θεωρίες , μέ τό νά είναι τό διαρκές ύποκείμενο τής Ιστορίας , δέν έπιδέχονται a priori μελλοντικούς καθορισμούς . Οταν κάνουν κάτι τέτοιο , συγχέονται άπλούστατα μέ τόν ίδεολογικό μύθο. Καί φυσικά ή Τεχνική , πού είναι πράξη , τίς διαψεύδει .
    Τό νόημα λοιπόν τής Τεχνικής είναι ότι ό κόσμος όδεύει πρός μίαν όμοιόμορφη δομική έσωτερική άνάπτυξη , πού καταργεί τήν μονοσήμαντη καί γραμμική ίστορική θεώρηση τύπου Marx . »
    Αν κάποιος θέλει τό βιβλίο τό όποίο τό έχω σέ bdf , τό ημεηλ μου είναι : dozas33@yahoo.gr

  303. […] Πηγή: sarantakos […]

  304. Γς said

    ROBOT REVOLUTION

    A Darker Theme in Obama’s Farewell: Automation Can Divide Us

    «Το επόμενο πλήγμα για την Αμερικανική οικονομία δεν θα προέλθει από το εξωτερικό, αλλά από τον αυτοματισμό που θα καταργήσει πολλές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης»

  305. Γς said

    Yanis:

    Fear of machines that can liberate us from drudgery is a symptom of a timid and divided society.

    The Luddites are among the most misunderstood historical actors. Their vandalism of machinery wasn’t a protest against automation. It was against social arrangements that deprived them of life prospects in the face of technological innovation.

    Our societies must embrace the rise of the machines, but also ensure that they contribute to shared prosperity. Every citizen should enjoy property rights over part of the wealth the machines produce. We need to establish a universal basic income funded by the returns of capital, not tax. What I call a universal basic dividend. This will allow us to spread the returns from automation to the whole of society.

  306. Πέπε said

    Διαβάζω εδώ:

    «Ένας «καφετζής» – ρομπότ, για βιαστικούς και… λιγομίλητους πελάτες, έκανε την εμφάνισή του και στο Σαν Φρανσίσκο, μετά από το Χονγκ Κονγκ.
    Σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, σχεδιασμένο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Cafe X», Henry Hu, οι λάτρεις του καφέ μπορούν να κάνουν την παραγγελία τους μέσω μίας εφαρμογής ή στο iPad που είναι τοποθετημένο στη βιτρίνα του καταστήματος.
    Αφού επιλέξουν μεταξύ τριών διαφορετικών ειδών καφέ, προσθέτουν γάλα, καραμέλα ή κάποια άλλη γεύση και, πληρώνοντας, παραλαμβάνουν την παραγγελία τους εντός 20 δευτερολέπτων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Designboom. […]»

    Αν κάνει κανείς τον κόπο να ανοίξει το λινκ, θα δει και φωτογραφία του ρομποκαφετζή, η οποία είναι πράγματι αρκετά επιστημονικής φαντασίας.

    Απορία:

    Γιατί είναι πιο ρομπότ αυτό από τους αυτόματους πωλητές που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες σε κάτι διαδρόμους νοσοκομείων κλπ.; Και σ’ αυτούς, διαλέγεις εσπρέσο / καπουτσίνο / φίλτρου (ακόμα και σοκολάτα), μονό / διπλό, ζεστό / κρύο, έξτρα νερό (λούνγκο), +/- γάλα, ζάχαρη όση θες, και συνήθως είναι και φτηνοί. Και δε νομίζω να κάνουν πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Και φυσικά δε χρειάζεσαι εφαρμογή, απλώς πατάς κουμπιά.

  307. ΓιώργοςΜ said

    Βρήκα ετούτο σχετικά με ένα πείραμα εξάωρης εργασίας και είπα να το αφήσω εδώ για να βρίσκεται.

  308. ΓιώργοςΜ said

    Κι ένα βιντεάκι που ψάρεψε ο γιος μου και ίσως μας κάνει ν’ ανησυχούμε για την επιτηδειότητα των σύγχρονων ρομπότ. Τι, μόνο ο Σκύλος θα βάζει ψαρωτικά τζίφια και βίντεα;

  309. Phen375 said

    Οι φουτουριστές, στην Ιταλία κατά τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, είχαν οραματιστεί μια ουτοπία όπου όλες οι δουλειές θα γίνονταν από αυτοματοποιημένες μηχανές και εμείς θα απολαμβάναμε ξέγνοιαστοι την πληθώρα του ελεύθερου χρόνου μας σε παραλίες και εξοχές. Τα ρομπότ δηλαδή θα παρήγαγαν πλούτο προς όφελος της κοινωνίας. Εντάξει…δεν επεσαν και πολύ μέσα…

  310. leonicos said

    Γιατί να επενδύσει σε ρομπότ ο εργοδότης όταν μπορεί με το έτσι θέλω να ρίξει στο μισό τη μισθολογική του δαπάνη;

    Αυτό είναι ακραίο. Κι επειδή ξέρω τι συνηυως συμβαίνει, συνήθως παίρνουν ό,τι υπογράφουν στην τράπεζα (υποχρεωτικό πλέον) και τα υπόλοιπαστο χέι. Μειώνει όμως την ασφαλιστική του δαπάνη αι τα επιδόματα, δώρα κοκ.

    Βέβαια δεν αποκλείεται να συμβαίνουν τέρατα και σημεία στον εργασιακό χώρο, και άλλου είδους πιέσεις κι εκβιασμοί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε δικούς μας πελάτες.

    Λέω το σύνηθες. Μιλάω για πολύ μεγάλο δείγμα της περιοχής Πειραιά – Νίκαιας – Κορυδαλλού κοκ. Δεν αποκλειεται τίποτα

  311. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Η σκέψη σου Λεώνικε, έχει γαλουχηθεί να λειτουργεί με μισθολογικά κριτήρια γι΄αυτό, είναι σχεδόν αδύνατον να κατανοήσεις για ποιό λόγο να επενδύσει ένας εργοδότης σε ρομπότ, είναι πολύ πιο σκληρός και ανελέητος απ΄ότι φαντάζεσαι ο επιχειρηματικός κόσμος από τον εργασιακό, η διαφορά του επιχειρηματία με τον εργαζόμενο, είναι ότι ο πρώτος ξέρει τι να κάνει με τα λεφτά του και πώς να τα βάζει να δουλεύουν σκληρά γι΄αυτόν, ενώ ο δεύτερος μόνο να τα ξοδεύει, γι΄αυτό ακόμη κι όταν ο επιχειρηματίας πτωχεύσει, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να βγάλει χρήματα και συνήθως το επιτυγχάνει, ενώ ο εργαζόμενος αν μείνει άνεργος, απελπίζεται. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: