Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Του κερατά

Posted by sarant στο 23 Ιανουαρίου, 2017


Φυλλομετρούσα προχτές το βιβλίο του Παντελή Μπουκάλα «Συμποτικά επιγράμματα», που περιλαμβάνει 64 επιγράμματα από το 11ο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας, που κατατάσσονται στην κατηγορία των συμποτικών -πολλά είναι πειραχτικά, σαν κι αυτό που έτυχε να προσέξω, και που θα δώσει το έναυσμα για το σημερινό μας άρθρο.

Είναι λοιπόν ένα επίγραμμα του Καλλικτήρος του Μανησίου, το εξής:

Ὅστις ἔσω πυροὺς καταλαμβάνει οὐκ ἀγοράζων,
κείνου Ἀμαλθείας ἁ γυνά ἐστι κέρας.

Χρειάζεται μετάφραση; Όχι βέβαια, διότι η ελληνική γλώσσα είναι μία και ενιαία. Επειδή όμως με διαβάζει κι ένας αλλοδαπός που μαθαίνει ελληνικά, παραθέτω την (όχι κατά λέξη, εννοείται) απόδοση του Παντελή Μπουκάλα:

Όποιος ποτέ του στάρι δεν αγόρασε μα πάντα σπίτι του το βρίσκει,
κέρατο της Αμάλθειας έχει τη γυναικούλα του.

Τον μύθο με το κέρας της Αμάλθειας τον ξέρουμε βέβαια, και θα το έχετε δει και σε παραστάσεις να βγάζει από μέσα χίλια δυο καλά. Ο φίλος Παντελής διόλου τυχαία δεν διάλεξε να γράψει «κέρατο» της Αμάλθειας, διότι, όπως λέει στα σχόλια, ασφαλώς εδώ υπάρχει λογοπαίγνιο ανάμεσα στο κέρας της Αμάλθειας και στον κερατά σύζυγο, που βρίσκει το τραπέζι του πάντοτε γεμάτο χάρη στις απιστίες της γυναίκας του.

Πράγματι, η σύνδεση του απατημένου συζύγου με το κέρατο είναι παλιά. Ο Μπουκάλας παραθέτει απόσπασμα από το Ονειροκριτικόν του Αρτεμίδωρου (2ος αι. μ.Χ.) όπου κάποιος που επρόκειτο να παντρευτεί είχε δει όνειρο ότι καβαλούσε κριάρι και έπεσε, και η ετυμηγορία ήταν «ἡ γυνή σου πορνεύσει καὶ τὸ λεγόμενον κέρατα αὐτῷ ποιήσει» -ήταν δηλαδή από τότε παροιμιώδης η έκφραση. Παραθέτει επίσης ο Μπουκάλας σκωπτικό επίγραμμα του Λουκίλλιου «Εις γραμματικόν κερασφόρον»:

Ἔξω παιδεύεις Πάριδος κακὰ καὶ Μενελάου
ἔνδον ἔχων πολλοὺς σῆς Ἑλένης Πάριδας.

που το αποδίδει:

Έξω του Πάρη τα παθήματα διδάσκεις, του Μενέλαου
Και μες στο σπίτι σου, μπουλούκι πάνω στην Ελένη σου οι Πάριδες.

Οπότε, είναι βέβαιο ότι η εικόνα του κερατωμένου/απατημένου συζύγου υπήρχε στη γλώσσα από την αρχή περίπου της χρονολογίας μας.

Πώς και γιατί κατέληξαν τα κέρατα να νοούνται ως εξόφθαλμο τεκμήριο της απιστίας; αναρωτιέται στα σχόλια ο Μπουκάλας και παραθέτει, με επιφύλαξη πάντως, την εξήγηση που είχε δώσει ο Μιχαήλ Ψελλός, ο πολυΐστορας του 11ου αιώνα, και που πρώτος την επισήμανε ο Φαίδων Κουκουλές (στο παράρτημα του 5ου τόμου του Βυζαντινών βίος και πολιτισμός). Ο Ψελλός, λέει ο Κουκουλές, έγραψε μικρή πραγματεία με τίτλο «Πόθεν το του κερατά όνομα», στην οποία υποστηρίζει ότι τα κερασφόρα (αρσενικά) ζώα δεν είναι ζηλότυπα και δεν απαιτούν αποκλειστικότητα από το ταίρι τους, σε αντίθεση με τα άλλα ζώα: «Των γαρ αλόγων ζώων, όσα μεν ουκ έχει κέρατα οργίλα και ζηλότυπα περί τα ευνάς… τα δε γε κερασφόρα σχεδόν ειπείν ξύμπαντα ράστα το πάθος υφίστανται· εντεύθεν γουν τον μη περί την ιδίαν γαμετήν ζηλοτυπούντα μηδ’ άλλως αγανακτούντα επί τω πράγματι κερατάν ο ονοματοθέτης ωνόμασεν». Τη μελέτη του Ψελλού δεν τη βρίσκω στο TLG, αλλά ο Κουκουλές δίνει παραπομπή τη Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη του Σάθα (5.526). Στον 3ο τόμο του ΒΒΠ ο Κουκουλές παραθέτει και άλλες θεωρίες για την προέλευση της λέξης «κερατάς», π.χ. του Χαριτωνίδη (ότι στην αρχαιότητα η λ. κέρας σήμαινε ανάμεσα σε πολλά άλλα το ανδρικό μόριο), και προκρίνει την εξήγηση του Ψελλού.

Παρά τις επιφυλάξεις, θα τη δεχτούμε. Τον παλιό καιρό οι άνθρωποι ζούσαν σε στενή επαφή με τα ζώα, παρακολουθούσαν τις συνήθειές τους και χρησιμοποιούσαν πάρα πολλές εικόνες σχετικές με ζώα στη γλώσσα τους. Να θυμίσω ότι το αγγλικό και το γαλλικό αντίστοιχο του κερατά (cuckold, cocu) χρησιμοποιούν εικόνα από άλλο ζώο, τον κούκο -επειδή, λένε, το θηλυκό πουλί αλλάζει συντρόφους ή επειδή αφήνει τ’ αυγά του σε ξένες φωλιές.

Σε βυζαντινούς συγγραφείς βρίσκουμε μερικές φορές τη βρισιά «κερατάς», όπως στον νομομαθή Ευστάθιο Ρωμαίο του 11ου αιώνα, όπου σε έναν καβγά που έγινε στον Ιππόδρομο κάποιος αποκάλεσε κάποιον άλλον «κερατάν, κούρβας υιόν» -κούρβα βεβαίως η πουτάνα, βρισιά που έχει περάσει και στα σέρβικα (αν θυμάστε πως έβριζαν οι δικοί μας τις γιουγκοσλάβικες ομάδες στο μπάσκετ).

Από τους βυζαντινούς και τους ρωμιούς της πόλης η λέξη πέρασε και στα σημερινά τουρκικά, και δη η ελληνική κλητική, αφού η τουρκική λέξη ειναι kerata, και σημαίνει, καταρχάς, τον κερατά, αλλά και τον προαγωγό, και το κάθαρμα, και, σαν όρος οικειότητας, τον μπαγασάκο, τον κερατούκλη θα λέγαμε.

Τα σχετικά με τον κερατά στη φρασεολογία μας τα αναπτύσσει ικανοποιητικά το βιβλίο «Πιπέρι στο στόμα», που το έχουμε παρουσιάσει και εδώ. Εκεί διαβάζουμε ότι υπάρχουν και οι όροι κερασφόρος, κεραστάς (παιχνίδι με το όνομα της γνωστής εταιρείας), τάρανδος, Ρούντολφ το ελαφάκι ενώ για τις γυναίκες, πέρα από το κερατωμένη και το λαϊκό κερατού, υπάρχουν τα σκωπτικά κερατώ (συμφυρμός με την Ερατώ εκείνου του σίριαλ) και αντιλόπη.

Λέμε επίσης και κερατάς και δαρμένος, για διπλό πάθημα, ηθική και υλική βλάβη, ενώ οι Γάλλοι το έχουν τριπλό, cocu, battu et content (κερατάς, δαρμένος και ευχαριστημένος). Κάποιος (Γάλλος; ) είχε πει για κάποιον που έφτασε ψηλά, ότι ανέβηκε όπως ο σαλίγκαρος: έρποντας, γλείφοντας και με τα κέρατά του.

Ο Μπουκάλας και το Πιπέρι… παραθέτουν το γνωμικό τετράστιχο

Ο κερατάς το κέρατο όταν το πρωτονιώσει,
σπαθιά, μαχαίρια ζώνεται κάποιονε να σκοτώσει.
Ο κερατάς τα κέρατα σαν κατεβούν μπροστά του
μέλι και γάλα γίνεται με τη νοικοκυρά του.

Πιο σφιχτή βρίσκω την παραλλαγή που έχει μόνο το δεύτερο δίστιχο:

Ο κερατάς, άμα γευτεί τη γλύκα του κεράτου
μέλι και γάλα γίνεται με τη νοικοκυρά του.

Πάντως, υπάρχει και η παροιμία κάλλιο να λεν ‘τον κερατά’ παρά τον κακομοίρη –ήγουν, κάλλιο να σε βρίζουνε παρά να σε λυπούνται.

Η φράση «του κερατά», που την έβαλα στον τίτλο, αν ειπωθεί σκέτη (του κερατά ή ε, του κερατά) δηλώνει κάτι το αυτονόητο -ενώ επίσης χρησιμοποιείται και σαν επιφώνημα αγανάκτησης. Αντίθετα, όταν προσαρτηθεί σε δυσφημιστικόν όρο, όπως αναφέρει το Πιπέρι…, τον επιτείνει: λαμόγιο του κερατά, παλιοτόμαρο του κερατά.

Για την περιγραφή της πρακτικής, το Πιπέρι… σημειώνει τις φράσεις  «του τα φόρεσε» ή «του τα πέρασε». Κάτι που παραλείπει είναι η εκτίμηση του μήκους του κέρατου ως δηλωτικό της κατ’ εξακολούθηση απιστίας. «Μα τον ξέρουνε κι οι τοίχοι,  πό΄χει κέρατα μιαν πήχη!» γράφει ο Βάρναλης για τον «κοιλαρά με τον παρά». Παλιότερα λέγανε για κάποιον ότι δεν τολμά να βγεί από το σπίτι του, γιατί κινδυνεύει να χτυπήσει στα σύρματα της ΔΕΗ -τόσο έχουν μεγαλώσει τα κέρατά του.

Να συμπληρώσουμε εδώ και τις βρισιές (γαμώ το κέρατό μου, το κέρατό μου μέσα και: το κέρατό μου το τράγιο) καθώς και τη φράση «τα κέρατά μου» δηλωτική πολύ μεγάλης ποσότητας (ήπια τα κέρατά μου, ας πούμε). Κέρατο είναι ο στριμμένος άνθρωπος, και αν είναι πολύ στριμμένος λέγεται «κέρατο βερνικωμένο».

Τέλος, έχουμε τα κερατιάτικα, στη φράση «πληρώνω τα κερατιάτικα» δηλαδή πληρώνω τα σπασμένα, πληρώνω κάτι άδικα ή χωρίς να είμαι εγώ ο υπαίτιος ή ο κυρίως υπαίτιος. Ασφαλώς τα κερατιάτικα συνδέονται με τον κερατά, αλλά δεν έχω βρει κάπου την εξήγηση για το πώς ακριβώς έγινε η σύνδεση. Υποβάλλω την απορία στη συλλογική σας σοφία, ελπίζοντας ότι (του κερατά!) θα μου το ξεδιαλύνετε, πώς φτάσαμε από τον κερατά στα κερατιάτικα!

 

278 Σχόλια προς “Του κερατά”

 1. Mod said

  Να θυμηθούμε και το ανέκδοτο: Καλημέρα ….είσαι και μαρτυριάρης κερατούκλη…

 2. Mod said

  Το καλημέρα έπρεπε να πάει μπροστά… όχι στον κερατούκλη…;-)

 3. Alexis said

  Καλημέρα.
  Ωραίο και πλήρες το σημερινό!
  Προφανώς, λέω εγώ, ο κερατάς θεωρούνταν, παλιότερα κυρίως, ως το κατεξοχήν παράδειγμα αυτού που πληρώνει άδικα, αφού έχει μία σύζυγο που της εξασφαλίζει τα προς το ζην κι αυτή του τα φοράει. Ξέρω, ακούγεται φαλλοκρατικό, αλλά φαλλοκρατικές ήταν οι παλιές κοινωνίες…

 4. Babis said

  Ποιο λογικό θα μου φαινόταν η λέξη να ξεκίνησε από το επίγραμμα, παρά από την συμπεριφορά των ζώων.
  Αν όντως είχε γίνει τέτοια παρατήρηση, δεν θα είχαμε κάποιες αναφορές ή παροιμίες;

 5. spatholouro said

  Εδώ «Περί του ονόματος του κερατά» Σάθα/Ψελλού:

  https://books.google.gr/books?id=bD_PAAAAMAAJ&pg=PA525&dq=%22%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%22&f=false

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να προσθέσουμε στις κερατένιες λέξεις και το αποτρεπτικό αλεξικέρατο, λέξη που επινόησε ο Ροΐδης στην εξαίσια »Ψυχολογία Συριανού συζύγου», όπου ένας απ’ τους ήρωες είναι ο φιλόσοφος κερατάς Ευάγγελος Χαλδούπης. 🙂
  http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=303&author_id=73

 7. tamistas said

  Άφθονα κέρατα στα Χανιά θα βρείτε στον Μύλο του Κερατά.

 8. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Να αυτοσχεδιάσω στο τελικό ερώτημα, θεωρώντας «κερατιάτικα» τα έξοδα που προκύπτουν από το κέρατο, άρα ανώφελα έξοδα.
  Δεν πρόσεξα αν έχει αναφερθεί και το σχετικό «δίχως κέρδος κέρατα».

 9. cronopiusa said

  ¡¡¡Que viva México, cabrones . . . !!!

  Καλή σας μέρα!

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Περίμενα πως θα το προσθετε κάποιος 🙂

  4 Δέχομαι πως έχει κάποια κενά η εξήγηση του Ψελλού αλλά δεν βρίσκω πειστικότερη

  5 Εύγε!

 11. tamistas said

  Δεν είναι διαφήμιση το 7 (δεν γνωρίζω πια την κουζίνα του, μας πήγαινε ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός).

 12. Alexis said

  Και οι Ιταλοί έχουν συνδέσει στη γλώσσα τους τα κέρατα με την απιστία. Cornuto στα ιταλικά ο κερατάς-απατημένος σύζυγος, από το λατινικό cornutus.

 13. ChrisMaGR said

  Καλημέρα!
  Πάντα είχα την εντύπωση ότι το λέμε κέρατο γιατί το βλέπουν όλοι εκτός από αυτόν που το έχει.

 14. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Και ο συμπαθής τραγουδιστής, που πλέον δουλεύει σαν οδηγός ταξί…

 15. Πάνος με πεζά said

  Η άλλη απορία είναι το γιατί ο καταφερτζής, ο έξυπνος, ο διορατικός, λεγόταν «κέρατο βερνικωμένο»…Ναι, σύμφωνοι, βερνικωμένα κέρατα κρεμιόντουσαν ψηλά ως ένδειξη κατορθωμάτων στο κυνήγι, αλλά είναι από εκεί;

 16. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πολύ ωραίο το σημερινό και διδακτικό για εμάς τους άντρες… 🙂
  Νομίζω, όμως, ότι η φράση «του κερατά» σαν επιφώνημα και όταν επιτείνει δυσφημιστικούς όρους αναφέρεται όχι στον κερατωμένο σύζυγο αλλά στον Εξαποδώ, τον Διάβολο. Περίπου, όπως είναι το επιφώνημα «διάβολε» που όμως δεν το έχω ακούσει λάιβ, μόνο το διαβάζω! 🙂
  Έχω σαν παράδειγμα και την «βρισιά» ή περισσότερο επιφώνημα που ακούγεται στα μέρη μου «αχ ψ[υ]χή τ’ κερατά».
  Καλημέρα

 17. cronopiusa said

  Πιάνω τον ταύρο από τα κέρατα – SLANG.gr

  Εντιμότατοι… κερατάδες – 1ος κύκλος – Σειρά

 18. Γς said

  Κι ήταν κι εκείνο το Δελτίο Τροφίμων. Κι εκείνο το μαγκάλι:

  Κι εκείνος που μάζευε ξύλα από τα δέντρα του Υμηττού για να τα πουλήσει στην Αθήνα το χειμώνα του 1941-42.

  Και πηγαίνοντας στο σπίτι του μια μέρα βρίσκει το τραπέζι στρωμένο με όλα τα καλά.

  -Ρε γυναίκα πως έγινε αυτό; Εδώ πεθαίνουν στο δρόμο απ την πείνα;

  -Να μωρέ, με είδαν η Γερμανοί που κρατούσα και το μωρό και μου έδωσαν κάτι πάρα πάνω απ ότι έλεγε το δελτίο.

  Γυρίζει και όπως καθόταν στο μαγκάλι μ ανοιχτά τα πόδια της λέει:

  -Οκ. Δεν κάνεις πιο πέρα όμως μην μας καεί το δελτίο και πεθάνουμε απ την πείνα.

 19. Πάνος με πεζά said

  @ 18 : Eίναι νομίζω η κεντρική ιδέα του έργου «Αχ αυτά τα φαντάσματα» του Ντε Φιλίππο.

 20. sarant said

  12 Kαι οι Ισπανοί το ίδιο

  18 Πολύ λογικό Γρηγόρη

 21. Γς said

  Και έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να μου απαντήσει ο πατέρας μου γιατί έλεγαν πρόεδρο έναν φίλο τους, που καμάρωνε κιόλας.
  [χωρίς να ξέρει γιατί]

  -Πρόεδρος των κερατάδων.

 22. atheofobos said

  Σχετικά με το κέρατο και εδώ:
  http://www.stougiannidis.gr/hypoglossal/2.htm

 23. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #20
  Νικοκύρη, η συντομογραφία Γς δεν αναλύεται σε Γ(ρηγόρη)ς! 🙂 Αλλά μην ανησυχείς, κατάλαβα ότι εννοούσες εμένα από το περιεχόμενο… 😀

 24. spiral architect said

  Πάρε τηλέφωνο τον κερατά,
  καλύτερα τώρα παρά μετά.

  (δευτεριάτικα …) 🙄

 25. Mπούφος said

  Υψος άπαντα τα προηγηθέντα! την άλλη διαφήμιση για να μην πληρώνουμε τα κερατιάτικα, την είδατε; άραγε υπήρξε παθών, ο εμπνευστής του σεναρίου της;ποτέ δεν θα μάθουμε. Να ενημερώσω τους φιλομαθείς της σελίδος εδώ ότι βρήκα απολαυστικότατο το βιβλιαράκι του Francois-Marie-Charles Fourier (1772-1837) και τίτλο «Αναλυτικός κατάλογος Κερατάδων» μεταφρασμένο από τις Εκδόσεις Άγρα. Το διαβάζεις και -ακόμη και αν έχεις διατελέσει εν γνώσει σου κερατάς-, χαμογελάς με το ακαταμάχητο του ειρωνικού ύφους του λογιότατου συγγραφέα και κάπως παρηγορείσαι! 😉

 26. spatholouro said

  Όλα τα λεφτά ο Ζαμπέλιος:

  Η λέξις Κ ε ρ α τ ά, δι ής ερμηνεύομεν το Cornute είναι μεν χυδαία, ουχί δε και πάντως νεωτέρα. Απαντώμεν, μάλιστα, κατά τον μεσαιώνα και το πληθυντικόν Κ ε ρ α τ ά δ ε ς, ως την σήμερον αισχρολογείται. «Εκείσε γαρ καμάρα χαλκή ήν, και ίστατο άνωθεν αυτής στήλη, έχουσα εν τη κεφαλή κέρατα τέσσαρα. Θαύματα δε εγένοντο εν αυτή. Ει γαρ τις είχεν εν αυτώ υπόληψιν είναι κ ε ρ α τ ά ς, εκείσε απερχόμενος και προσεγγίζων τη στήλη, ευθέως εγυρίζετο έως τρίτου• ει δε εκτός υπολήψεως ήν, ίστατο ασάλευτος η στήλη• και ούτως ηλέγχοντο οι Κ ε ρ α τ ά δ ε ς (Ανων. Αρχ. Κωνσταντινουπ. Σελ. 57)

  (Σπ. Ζαμπέλιος «Βυζαντιναί μελέται», μβ΄, 1857)

 27. 5 Κι εδώ Ψελλός apud Σάθα, επιπλέον κατεβάσιμος 🙂
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F9%2Fb%2F0%2Fattached-metadata-181-0000011%2F71268_05.pdf&rec=%2Fmetadata%2F9%2Fb%2F0%2Fmetadata-181-0000011.tkl&do=71268_05.pdf&width=375&height=577&pagestart=1&maxpage=689&lang=el&pageno=610&pagenotop=610&pagenobottom=1
  (δλδ. όλος ο τόμος εδώ: http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/9/b/0/metadata-181-0000011.tkl (το τελευταίο)

 28. Παναγιώτης Κ. said

  Καλλικτήρ ο Μανήσιος.
  Πόθεν το Μανήσιος;

  Όσο για το συμποτικός, το λεξικό λέει για τον άνθρωπο του συμποσίου ή γι αυτόν που συχνάζει στα συμπόσια ή ακόμα, ο γλεντζές.

  Εκτός από το «ε, του κερατά» ως επιφώνημα αγανάκτησης υπάρχει και το «ε, του π..στη». Έτσι δεν είναι;

  Πράγματι, πλήρες το σημερινό άρα, ωραίο!

 29. Γς said

  Κερατάδες και κερατάδες.

  Κι ήταν κι ένας φλαμανδός, μακαρίτης πλέον, που παρακαλούσε δια ζώσης και γραπτώς [τον Γς] να αγαπάει τη γυναίκα του.

  Και έως εδώ καλώς. Ολοι στο ίδιο καζάνι βράζαμε. Αξιολήπητοι.

  Να θέλει όμως, μετά τη θεομηνία να με κλείσει φυλακή με διάφορα ψέματα και δίκες.

  Τον [μπιπ] μετά κύριε πρόεδρε τον κερατά ή δεν τον [μπιπ];

  Πλήρωσα και τα κερατιάτικα του

 30. Τσούρης Βασίλειος said

  Σε μας » αχ κιαρατά κιαρατά» (διπλό επιτείνει)
  Όταν κάποιος πρόφερε τη λέξη κέρατο πχ στο καφενείο, πάντα θα βρίσκονταν άλλος που θα συμπλήρωνε- στον κ@λο σ΄πέρατο.

  Καλά να είσαι κόλπος αλλά να σε λένε Κεράτιο! 😀

 31. Πέρα από το kerata, υπάρχει και η οθωμανική λέξη köftehor (κατά λέξη «αυτός που τρώει τον κεφτέ», υποθέτω στο γνωστό ανεκδοτολογικό πλαίσιο). Σε κάποιους νόμους του 16ου αιώνα, πληρώνει και ειδικό πρόστιμο (εκείνος που ενώ έχει αποδειχτεί η μοιχεία της συζύγου του δεν την χωρίζει), ως προκλητικός για τη δημόσια τάξη 😉

 32. Πέπε said

  Καλημέρα. Συναρπαστικό το άρθρο σήμερα πάλι!

  Εκτός από τους Έλληνες, μόνο οι Ιταλοί το λένε; (Το τούρκικο δε θα το πιάσουμε, αφού kerata δεν έχει άλλη, πιο κυριολεκτική σημασία.) Νόμιζα ότι είναι πιο διεθνές.

  Δύο πιθανά τυπογραφικά, ή προς διόρθωση ή προς εξήγηση;

  α) πολυίστορα > διαλυτικά (ή είναι από άποψη;)
  β) κλιτική > κλητική (ή κάτι δεν κατάλαβα;), εκεί που λες Νίκο για τα τούρκικα.

  ______________

  Σχετικά μ’ αυτό που λέει ο Γρηγόρης Κ. στο #16, υπάρχουν άλλες εκφράσεις για τον διάβολο που να τον αναφέρουν έτσι;

 33. tamistas said

  Της Αμάλθειας το κέρας
  δεν κερδίζεται εις σκακιέρας.
  Είναι δώρο από τον Δία
  κι όποιος το ‘λαβε εμειδία.

 34. spatholouro said

  Βαρείτε τον τον κερατά, βαρείτε τον τον πούστη

  https://books.google.gr/books?id=IXoTAAAAYAAJ&pg=PA128&dq=%22%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjq0uT2-NfRAhVFM5oKHfkJCDg4lgEQ6AEISzAJ#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%22&f=false

 35. Πέπε said

  @30:
  Και βέβαια οι παλιοί θεωρούν το «κέρατο» τόσο κακιά λέξη ώστε όταν πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν ζητάνε συγγνώμη: «Μια γίδα μ’ ‘ένα σπασμένο κέρατο, με το συμπάθειο…».

  (Όπως επίσης με τον γάιδαρο και το γουρούνι!)

 36. Mπούφος said

  (Ρε δε θα μείνει άντερο δω μέσα! ;-)) για τους κερατάδες της αρχαιότητας βλέπε και έργο Δημήτρη Κυρτάτα με τίτλο: «Το παράπονο της Βρισηίδας» εκδόσεις του 21του αιώνα 2015

 37. Πάνος με πεζά said

  Πριν από τα κερατιάτικα, χρησιμοποιούνταν και η τούρκικη (;) λέξη «τζερεμέδες». Μάλιστα υπάρχει και η παροιμία «σκότωνε τρελούς, πλήρωνε τζερεμέδες».

 38. Πάνος με πεζά said

  @ 35 : Και στο μανάβη;
  – Θέλω δυο-τρεις πιπεριές κέρατο, με το συμπάθειο, γιατί θα φτιάξω, με συγχωρείτε, ένα γουρουνάκι…

 39. Γς said

  Το κέρατο του Βρανόπουλου παίζει;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_8083.html

 40. Πέπε said

  Και του κερατά η υπομνή έχει τα όριά της…

 41. Mπούφος said

  23
  Σπαθόλουρε
  αλαφιάστηκα με την πληροφορία για τη συλλογή Α,Passow !

 42. Mπούφος said

  37 για τη λέξη «τζερεμές» !!!

 43. Πέπε said

  @37:
  Ο τζερεμές ήταν, θαρρώ, κάποιο είδος φόρου κεφαλικού.

  Ως πότε καηένη μάνα θα πληρώνεις τζερεμέ, / παρακάλειε να πεθάνω να γλιτώσεις από εμέ (σορτίτα του Χατζηαβάτη).

  Μου λείπουν κάποιες λεπτομέρειες, γιατί αλλιώς το δίστιχο (η μάνα πληρώνει για τον ζωντανό γιο της) δεν κολλάει με την παροιμία (ο φονιάς πληρώνει για τα θύματά του).

  Πάντως ο χαρακτηρισμός «τζερεμές» σημαίνει κάτι σαν «χαραμοφάης», «άχθος αρούρης», αυτός που τζάμπα τον πληρώνουμε.

 44. Avonidas said

  Καλημέρα

  κούρβα βεβαίως η πουτάνα, βρισιά που έχει περάσει και στα σέρβικα

  Και στα πολωνικά! Και τη χρησιμοποιούν όλη την ώρα, και με άνεση μπροστά μου, το τι γέλιο έχω ρίξει… Δεν ξέρουν, οι καημένοι, ότι όλες οι λέξεις έχουν ελληνική ρίζα; 😛

 45. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά το σχετικό ρήμα «κερατώνω», χρησιμοποιούμενο στον ενεστώτα και στον αόριστο. Για το μέλλοντα συνήθως λέμε «θα πάω με άλλον/άλλη». Ρήμα που βγήκε από τη λέξη – δε φαντάζομαι να έχει σύνδεση με τα κυριολεκτικά κέρατα, όπως ακριβώς βγήκε και το «γκομενίζω».

 46. Avonidas said

  #7 Άφθονα κέρατα στα Χανιά θα βρείτε στον Μύλο του Κερατά.

  Α, έχω φάει!

  (Στο Μύλο του Κερατά, εννοώ, όχι κέρατο. Μην παρεξηγηθούμε κιόλας.)

 47. Παναγιώτης Κ. said

  @22. Επίσης κατατοπιστικό!

 48. Corto said

  34 (Spatholouro):

  Αν δεν με απατά η μνήμη μου ο Φωριέλ έχει καταγράψει τον στίχο ως εξής:

  Βαρείτε τον τον κερατάΝ, βαρείτε τον τον πούστηΝ

  (Δεν ξέρω αν είναι διόρθωση της ελληνικής έκδοσης)

 49. Πάνος με πεζά said

  Τζερεμέδες, κερατιάτικα, κι εσχώτως και «γαμησιάτικα»…

 50. Πάνος με πεζά said

  Εσχάτως, φυσικά.

 51. Corto said

  48 συμπλήρωμα:
  Πράγματι έτσι καταγράφεται στην ελληνική έκδοση του Φωριέλ:

  https://books.google.gr/books?id=AutEAQAAIAAJ&pg=PA330&dq=%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD&f=false

 52. Avonidas said

  -Σου πάνε θαύμα
  -Περίεργο… μια ολόκληρη ζωή τα φοράω, τώρα τα είδε;

  😀

  (Πάει κι η Λίντα Γίγα. Γιατί, του κερατά, 2016 ήταν αυτό :-/ )

 53. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 54. Babis said

  Πηγαίνει η καλλίγραμμος κυρία στον γιατρό.
  – Ξέρετε ο άνδρας μου, να πως να σας το πω, δεν είναι πια ταύρος όπως παλιά.
  – Γδυθείτε παρακαλώ .Θα το λύσουμε το ζήτημα ξεκινώντας από τα κέρατα.

 55. ilias said

  Καλημέρα. Εδώ στη Μυτιλήνη ο κερατάς λέγεται και τσιραβλός (μάλλον από το κερας + αυλός->κεραυλός->τσιραυλός).

 56. Avonidas said

  Να θυμίσω ότι το αγγλικό και το γαλλικό αντίστοιχο του κερατά (cuckold, cocu) χρησιμοποιούν εικόνα από άλλο ζώο, τον κούκο

  Η ελληνική μετάφραση του Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν αποδίδει εσφαλμένα το «horny» (ξαναμμένος) ως «κερατάς». Δεν είναι σαφές αν ο μεταφραστής την πάτησε ή απλά βαριόταν τη ζωή του. Έτσι ή αλλιώς, αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο factoids, ελληνιστί μπαρούφες 😛

 57. Εξαιρετικό άρθρο !!

  Οσον αφορά την Κερατώ…παλιά μου γνώριμη !!

 58. 37, 43 cereme (πληθ. του cürm) ήταν τα διάφορα πρόστιμα που εισέπραττε ο τοπικός τιμαριώτης.

 59. LandS said

  Και μια σκηνή από το «Ένας Υπέροχος Κερατάς» του 64 με Κλαούντια Καρντινάλε και Ούγκο Τονιάτσι. Υπέροχη ταινία. Το βρίσκετε και ολόκληρο αν θέλετε.

 60. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  23 Συγνώμη, λάθος!

  25 Δεν το ήξερα αυτό το βιβλίο, μερσί!

  29 Δεν ήταν τόσο μεγάλος

  32 Το λένε και οι Ισπανοί, για Πορτογάλους δεν ξέρω. Μερσί για τις διορθώσεις

  37 Όπως λένε και άλλοι πιο κάτω, τζερεμές εδώ είναι το πρόστιμο.

  39 Μπράβο, απαραίτητη συμπλήρωση

  44 Ώστε και στα πολωνικά; Πάντως η απώτερη ρίζα είναι λατινική

  55 Δεν το ήξερα, ευχαριστώ!

 61. Στέλιος Ιατρού said

  Επίσης λέγεται «το κέρατό σου το δίφορο», όπου το δίφορο λέγεται ως επιτατικό, και σημαίνει είτε πως έχει διπλή φορά, κι άρα δεν είναι ένα απλό κέρατο αλλά σύνθετο κι εκτενές, είτε πάλι δίνει καρποφορία δύο φορές το έτος ή με διπλή ένταση, άρα είναι ποσοτικά πιο πλούσιο σε κεράτωμα απ» το απλό, βασικό κέρατο.

  Για τα κερατιάτικα έχουμε συνώνυμες εκφράσεις «πλήρωσε τη νύφη», «τα γαμησιάτικα»,.και «τα σπασμένα». Είχα διαβάσει κάποτε το ακόλουθο άρθρο για το τί ακριβώς ήταν τα κερατιάτικα (αναφέρεται κι ένα βιβλίο στο άρθρο αλλά δεν έπεσε στα χέρια μου) :

  http://www.mixanitouxronou.gr/ti-itan-to-keratiatiko-kata-tin-periodo-tis-tourkokratias-opia-ftochia-echane-tin-parthenia-tis-tin-poulousan-os-sklava-ta-paranoma-zevgaria-diapompevontan-pano-se-gaidouria/

 62. ΑΚ (ο) said

  δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να δικαιολογηθεί η σκέψη μου για τα κερατιάτικα, αλλά φαντάζομαι πως αφού ο κερατάς είναι ο δακτυλοδεικτούμενος κι άρα είναι αυτός που πληρώνει τις απιστίες της γυναίκας του, πληρώνει τα κερατιάτικα.
  Από την άλλη, ίσως αυτός που πληρώνει το στάρι, κατά το επίγραμμα του Καλλικτήρος του Μανησίου, πληρώνει τα κερατιάτικα. Προκειμένου να χαρεί, δηλαδή, πληρώνει και κερατιάτικα.
  Αν και χωρίς πρόθεση, ίσως απλά νατσουλίζω.

 63. Πάνος με πεζά said

  E, και το πρόστιμο σήμερα, κερατιάτικο το λέμε. «Να πάρω αμάξι εκεί πέρα, να μου κόψουν καμιά κλήση και να πληρώνω κερατιάτικα;»

 64. Babis said

  Στα Αγγλικά υπάρχει επίσης και το horned ή το put horns για τον κερατά και το κερατώνω αντίστοιχα.
  Στα Γαλλικά χρησιμοποιούν επίσης το cornu.

  Ψάχνοντας στο google για αναφορές στο κέρατο ή το κεράτωμα παρατηρώ ότι παράγωγα του λατινικού cornutus βρίσκονται σε διάφορες ευρωπαικές γλώσσες.

 65. Πάνος με πεζά said

  Επειδή εξακολουθώ να το έχω απορία, εσείς το «κέρατο βερνικωμένο» το χρησιμοποιούσατε σαν βρισιά; Για τον στριμμένο άνθρωπο, που λέει ο Νοικοκύρης; Κι όχι και για τον επιδέξιο, αυτόν που «σε πουλάει και σ’ αγοράζει», με ύφος αναγνώρισης σε αυτόν;

 66. sarant said

  65 Ας πουν και οι άλλοι. Μπορεί να πέφτω έξω. Λοιπόν, τι είναι το κέρατο το βερνικωμένο; Στριμμένος ή επιδέξιος;

  61 Δεν αποκλείεται αυτό για το πρόστιμο, που το λέει και ο Δύτης στο 31, να έδωσε την αρχή για τα κερατιάτικα

 67. Nicolas Alexandratos (Rome) said

  Hai dimenticato rlferimento al Italiano CORNUTO, vedi
  http://www.scienzamente.com/i-sai-perche/perche-chi-e-tradito-e-chiamato-cornuto/3552/

 68. ΚΑΒ said

  66. στριμμένος

  δύστροπος και σκληρός άνθρωπος, γράφει ο Μπ. κ.ά.

  πολύ συνηθισμένη βρισιά μου για απαίσιο τύπο, για ένα χαμένο κορμί.

 69. Alexis said

  #46: Α, έχω φάει!
  (Στο Μύλο του Κερατά, εννοώ, όχι κέρατο. Μην παρεξηγηθούμε κιόλας.)

  Αν είχες φάει θα το ήξερες;
  (Πλάκα κάνω ε, μην παρεξηγηθούμε κιόλας.) 🙂

  #13: Αν είσαι όμως τάρανδος παίζει να τα βλέπεις κι εσύ (τα κέρατά σου). Άσε που υπάρχει πάντα και ο καθρέφτης. Ή μία ήσυχη λιμνούλα όπου θα πας να πιείς νερό. 😀

  #30: «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς
  και τι με θέλει ο κιαρατάς;»
  Ένα παρεξηγημένο τραγούδι για την ιστορία του οποίου είχα γράψει παλιότερα στο ιστολόγιο.
  Αν ήξερα και πώς κάνουνε γκουγκλοαναζήτηση στη σελίδα του Σαραντάκου για να βάλω λίκνο, καλά θα να ΄τανε! 🙂

 70. spiral architect said

  @65, 66α: Το σλανγκ το καταχωρεί σαν (περίπου) βρισιά, αναφερόμενο στον τυπολάτρη

 71. Alexis said

  Άλλη έκφραση με κέρατα:
  «και στου βοδιού το κέρατο να κρυφτείς θα σε βρω»

 72. Γερμανοτσολιάς said

  «Κέρατο βερνικωμενο»: στην κεντρική Εύβοια (παλαιοελλαδίτες του κερατά) χρησιμοποιείται για τον στραμμένο, τον ισχυρογνώμονα,τον πεισματάρη.

  «Κερατιάτικα» όπως «γαμησιάτικα», άρα προτείνω την ερμηνεία που ΔΕ θέλει τον άνδρα κερατά, αλλά τον άνδρα που κερατωνει.
  >>>δε γνωρίζω με τι γυναίκες συναναστραφήκατε οι περισσότεροι, αλλά το γκομενιλίκι σε γδερνει οικονομικώς όσο και ο τζόγος σχεδόν.

  «Θα σου τα φορεεεσειιιιι»: απο τις επικοτερες ατάκες, όσο τετριμμενη κι αν ακούγεται, χαρι στη δεινότητα του Κώστα Χατζηχρήστου στην » της κακομοίρας»

 73. Alexis said

  #66: Για τον πολύ στριμμένο και ιδιότροπο άνθρωπο το ξέρω κι εγώ.

 74. LandS said

  66 Άλλο κέρατο βερνικωμένο, άλλο διαόλου κάλτσα. Στριμμένος λοιπόν.

  Έχω ακούσει και την έκφραση «τα κέρατά μου στη γλάστρα», αντί της «τα μαλλιά της κεφαλής μου»

 75. Alexis said

  #72, τέλος: Μπράβο, επική η ατάκα του Ζήκου, συνοδευόμενη με τη γνωστή κίνηση των δαχτύλων πάνω από το κεφάλι!

 76. Alexis said

  Εδώ στο 0:44-0:55

 77. Γερμανοτσολιάς said

  Άσχετο: λόγω του επιμήκους σχήματος του κερατος, είναι εκπλητικό το γεγονός πως τόσους αιώνες (εμπιστευόμενος τα γραφόμενα του κ. Σαραντάκου) δε συνδέθηκε η μεταφορική χρήση της λέξης για να υποδηλώσει το φαλλό.

  Σχετικώς να αναφέρω ότι στην πρώτη διάλεξη ενός καθηγητού ψυχιατρικής αναφερθηκε οτι αι γυναικαι που βλέπουν τακτικά στα όνειρά τους επιμήκη αντικείμενα (στυλό, κέρατο, ουρανοξύστη πχ) διάγουν περίοδο αναζήτησης ερωτικού συντρόφου.

 78. Πάνος με πεζά said

  Περίεργο, εμένα μου το έλεγε ο πατέρας μου μου όταν έκανα κάτι δύσκολο ! «Κοίτα ρε, το κέρατο το βερνικωμένο !»

 79. Παναγιώτης Κ. said

  @72. Έτσι!

 80. Πάνος με πεζά said

  Ή «αυτός, και δε θα το καταφέρει; Αυτός είναι κέρατο βερνικωμένο !» (πάλι για μένα)

 81. sarant said

  77 Γράφει κάτι το άρθρο: ότι στην αρχαιότητα η λ. κέρας σήμαινε ανάμεσα σε πολλά άλλα το ανδρικό μόριο

 82. Παναγιώτης Κ. said

  @66,70. Χωρίς αμφιβολία, κέρατο βερνικωμένο λέμε τον δύστροπο άνθρωπο.
  Όσο για τον υπάλληλο που είναι τυπολάτρης επίσης του αξίζει ο ίδιος χαρακτηρισμός.
  Πίσω από την τυπολατρία του υπάρχει κάποια μαζοχιστική διάθεση αφενός και αφετέρου απροθυμία λόγω φυγοπονίας, να σκύψει πάνω στο πρόβλημα του πολίτη για να δώσει λύση.

 83. #32
  Άλλη (εκ)φράση δεν μου έρχεται τώρα, δεν ξέρω κι αν υπάρχει. Αν βρω κάτι θα ενημερώσω.

  #30
  Γενικά, έχω την εντύπωση στα χωριά μας (εμένα και του Βασίλη Τσούρη, αλλά ας πει κι αυτός) αυτή η έννοια του κερατά-απατημένου συζύγου δεν υπάρχει. Είναι μια απλή βρισιά, που πιθανόν στο μυαλό κάποιων να συνδέεται με τον κατεξοχήν κερασφόρο κερατά 🙂 τον σατανά. και στα κλέφτικα που παρατέθηκαν, γιατί ο κλέφτης να βρίζεται σαν απατημένος; Μου φαίνεται έξω από το ύφος της παραδοσιακής κοινωνίας.

  #58
  cürm-i cinayet ε; 🙂

 84. spatholouro said

  Όλοι να σου γαμήσωμεν το κέρατο (από τα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά»)

  https://books.google.gr/books?id=ugnzBgAAQBAJ&pg=PA405&dq=%22%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%22&f=false

 85. Πέπε said

  @77, 81:

  Πάντως το κέρατο (το ίδιο, όχι η λέξη) θεωρείται «άδηλο γονιμικό σύμβολο», και χρησιμοποιείται σε τελετουργίες όπως πολλά αγροτικά καρναβάλια.

  Γονιμικό σύμβολο βέβαια είναι κι ο φαλλός, είναι και το κέρας της Αμάλθειας. Και φυσικά όλα αυτά μπερδεύονται γλυκά στις ως άνω τελετουργίες.

  Είχα διαβάσει κάτι τέτοιο και σχετικά με το hornpipe, ένα πανάρχαιο όργανο (ακόμη εν χρήσει σε διάφορους λαούς) που αποτελείται από έναν αυλό και μια απόληξη από κέρατο: ότι ανάγεται σε προϊστορικές πίστεις για τη μαγική γονιμική δύναμη του κεράτου, και δεν έχει σχέση με την (ελάχιστη, άλλωστε) επίδραση του κέρατου στον ήχο. Όργανο δηλαδή για μαγικές τελετουργίες και όχι για απλή μουσική. (Που δε νομίζω οι τόσο αρχαίοι λαοί να άκουγαν ποτέ μουσική έτσι απλώς για να γουστάρουν, χωρίς κάτι περαιτέρω.)

 86. Από τους Εντιμότατους Φίλους (Amici miei) υπάρχει η σκηνή όπου ο Ούγκο Τονιάτσι αντιλαμβάνεται ότι η γυναίκα του τον απατά και αρχίζε έξαλλος «θα τη σφάξω» κλπ., οπότε οι φίλοι προσπαθούν να τον ηρεμήσουν και τον πείθουν να φερθεί όχι με βία, παρά με «πονηριά ελαφιού».
  — «Πονηριά αλεπούς» δε λέμε συνήθως;
  — Ναι, αλλά η αλεπού δεν έχει κέρατα!
  Και πέφτουν οι σφαλιάρες…

 87. Πάνος με πεζά said

  Kαι δεν ξεχνάμε φυσικά και το στίχο «…και το τρίτο, είναι το δικό μας, γ@μώ το κέρα τό μας, αγάπη μου γλυκειά».

 88. Πάνος με πεζά said

  Και η γλυκιά, με γιώτα… O tempora, o mores…

 89. spatholouro said

  Στις σελ. 53-56, ωραία μας τα λέει ο Χαριτωνίδης όλα τα κερατιάτικα:

 90. Για όσους δεν καταλαβαίνουν ιταλικά, το άρθρο του (67) παραθέτει τρεις εξηγήσεις για τη σημαία αυτή του κεράτου, μία σχετική με τον Ανδρόνικο Κομνηνό και συνεπώς τελείως λάθος (αφού η σύνδεση είναι αποδεδειγμένα πολύ παλιότερη), μία ζωολογική (ότι οι κατσίκες πάνε μ´όποιο τράγο βρουν, λες και οι σκύλες π.χ. φέρονται διαφορετικά) και μία που την ανάγει… στο μύθο της Πασιφάης!
  Όσο για την κούρβα, νομίζω πως λέγεται σε όλες τις σλαβικές γλώσσες (κι έχει περάσει και στα ουγγαρέζικα). Και ναι, έχω ακούσει κι εγώ Πολωνούς να τη λένε κάθε τρεις λέξεις, όπως περίπου το fucking σε πολύ χυδαία αγγλικά. Λατινικής αρχής, λέει ο Νικοκύρης. Να περιμένουμε άρθρο;

 91. Τη ‘σημασία’ την έκανα ‘σημαία’ προηγουμένως. Μη χειρότερα…

 92. Πάνος με πεζά said

  Kαι το μεζεδάκι της μέρας… Ο Λάκης Γαβαλάς κάνει ένα λογοπαίγνιο, για τις επισκοπικές μίτρες, κι από εκούσια ή ακούσια άγνοια της ορθογραφίας, το συνεχίζει με μεζεδάκι. Φυσικά, το site το ξεχειλώνει, και τραβάει τα κλικ (προς το κανάλι της μηνυσθείσας)…
  http://www.newsit.gr/media/Exo-dei-toses-mitres-sti-zoi-moy-poy-oyte-o-kalyteros-gynaikologos-den-tis-exei-dei/694277

 93. κουτρούφι said

  #44. Κούρβα ή (κούρμπα;) και στα Ρουμάνικα.
  7-11-84. ΟΑΚΑ. ΟΣΦΠ-ΚΡΑΙΟΒΑ . Όλο το γήπεδο φώναζε «κούρμπα κούρμπα, Κραϊόβα». Ώσπου ένας Κίρτσου μάς το σφύριξε και καταλαγιάσαμε.

 94. Παναγιώτης Κ. said

  @83. Ναι, ναι και στα χωριά της Κόνιτσας η λέξη κερατάς δεν έχει την έννοια του απατημένου. Χαρακτηρίζει άνθρωπο δύστροπο, άνθρωπο που δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι, άνθρωπο που φροντίζεις να τον κρατάς σε απόσταση.

 95. Πάνος με πεζά said

  Επίσης εδώ μια «αποκατάσταση της αλήθειας» ( ;; δεν ξέρω), για το στίχο «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς – Και τί με θέλει ο κιαρατάς;»
  http://www.sinergasia.gr/article.php?id=1047

 96. spatholouro said

  Η επιφυλλίδα του Παπινιανού «Τα κέρατα ως σύμβολα της συζυγικής απιστίας» (ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ 1/13-2-1909) εδώ:

  http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=41136&seg=
  (μετάβαση σε σελίδες 26-27-28)

 97. Παναγιώτης Κ. said

  Την λέξη κούρβα την άκουσα από τη γιαγιά μου (γενν.1897,περιοχή Κόνιτσας).Την χρησιμοποιούσε όταν βρισκόταν σε θυμό με κάποιαν άλλη και περιέγραφε το περιστατικό. Όμως, δεν είχε συνέχεια η χρήση της λέξης αυτής από τις αμέσως νεώτερες γενιές γυναικών. Να προσθέσω ακόμη ότι δεν την έλεγαν οι άντρες.

 98. Μπούφος said

  Ένας ακόμη τίτλος σχετικός: «Πριάπεια και σατυρικά» του Παναγιώτη Καρώνη , εκδόσεις το Δόντι. Περιλαμβάνει εκτός από σατυρικά και δημοτικά γαμοτράγουδα και ένα μικρό βιογραφικό του Μιχαήλ Λελέκου

 99. spatholouro said

  Sarant: «την εξήγηση που είχε δώσει ο Μιχαήλ Ψελλός, ο πολυΐστορας του 11ου αιώνα, και που πρώτος την επισήμανε ο Φαίδων Κουκουλές (στο παράρτημα του 5ου τόμου του Βυζαντινών βίος και πολιτισμός).»

  Του Χαριτωνίδου (1935) λοιπόν αναγνωσθέντος, δεν αληθεύει ότι ο Κουκουλές (1952) πρωτοεπισήμανε τον Ψελλό… Εκτός και εάν υπάρχει προγενέστερη του 1952 έκδοση του Κουκουλέ, προ και του 1935 ακόμη…

 100. daeman said

  Το νήμα του κερατά (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13262-Το-νήμα-του-κερατά)

  Cornu-copia:

  In many countries «horns» are a metaphor for suffering the infidelity of a partner, not limited to husbands in modern usage. The gesture of the horned hand can be used to insult the cuckold.
  In Bulgarian, the word used is рогоносец, literally «one who wears horns», and the act of being unfaithful is termed слага рога, literally «to attach horns»

  In Vietnamese, the word «bị cắm sừng» («get attached with a horn») is used. It can be used for both sexes.

  In Czech and Slovak languages, the word «paroháč» («antlered one») is used, along with the phrase «nasadit parohy» («nasadiť parohy» in Slovak) — «to put antlers on somebody».

  In Estonian the phrase is «sarvi tegema» («to make antlers to somebody»).

  In Greek, the term is «κερατάς» meaning «horned one».

  In Hungarian, the term is «felszarvazni», meaning «to put horns (on somebody)».

  The Italian equivalent is cornuto, sharing the same double entendre with the English word cornuted, asserting both featuring horns and cuckolded. Its use is playful and lightheartedly derisive, with little or no particular efficacy in scorning someone during confrontations as it is lacking earnest damning credentials, potentially leading all parties to a chuckle and smothering the feud at its inception. A pervasive metaphor parodies the use of cornuto to great effect: il bue che dà del cornuto all’asino, meaning the ox labelling the donkey cornute, equivalent to pot calling the kettle black.

  In Polish, the word «rogacz» («horned one») is used, along with the phrase «przyprawiać rogi» («to put horns on somebody»).

  In Portuguese, the terms corno («horn») and cornudo or chifrudo («horned») are used to spite or mock the cheated male partner. The expression corno manso («tamed horn») is used to indicate those men who, although cheated by their partners, come to accept it as a fact of their lives.

  In Romanian, is încornorat, meaning «wearing horns».

  In Russian, the word used is рогоносец («rogonosets»), literally «one who carries horns», and the act of being unfaithful is termed наставить рога («nastavit’ roga», lit. «to attach horns» [to smb]).

  In Serbocroatian (Bosniak, Croatian, Montenegrin and Serbian) the word «rogonja/рогоња» has a similar meaning («the one who carries horns» or «the horned one»), and the phrase used is «nabiti rogove» («to put horns on somebody») or «natačinjanje rogova/натачињање рогова» (lit. «putting the horns on»).

  The Spanish word cornudo is used in some areas to describe a male partner whose female partner is sexually unfaithful. The word cabrón which means «male goat» is also used to indicate those men who, although cheated by their partners, come to accept it as a fact of their lives. One who cheats on another is said to «Put the horns on» the other (ponerle los cuernos, or in Caribbean dialects, pegarle los tarros).

  In Swedish the word hanrej and has its roots in the old Germanic language.

  In Trinidad and Tobago and also Grenada, the term «horn» is used in conjunction with cuckolds, or anyone of either sex who has a cheating spouse. Other uses include «to horn» (to sleep with someone else’s spouse), «horning» (the act of cheating on your spouse), «horner-man» (a man who is sleeping with someone else’s spouse) and «horner-woman» (a woman who is sleeping with someone else’s spouse), «to get horn», «to take (a) horn». It is usually used in a pejorative sense. Numerous calypsoes have been written about the topic; the most famous being «Horn Me Sandra» by the calypsonian known as Lord Kitchener.

  This horn analogy extends to Turkey, where the cuckolded husband is termed boynuzlu, «horned one». But it also includes the females who are cheated on.
  In China, green hats mean that the person is a cuckold. It is considered a cultural faux pas to give green hats to a Chinese person. American businesses should avoid giving green hats to Chinese clients.

  In the Middle East the term refers mainly to a husband whose wife is unfaithful with his consent. The term ‘Father of Horn ابو قرون ابا قرن’ is also used in some countries in the Persian Gulf area. But the word الدَّيُّوْث is the correct/appropriate and mostly used in the Arab world as it’s linked to the Islamic Sharia.

  https://www.wikiwand.com/en/Cuckold#/Cultural_usage_of_horn_metaphor

 101. daeman said

  «Il gesto delle corna può essere un gesto dal significato di approvazione, buona fortuna e complicità con diffusione in centro e nord Europa, (oppure volgare ed offensivo con diffusione nell’Europa mediterranea, le cui origini risalgono all’antica Grecia). La mitologia racconta che il Minotauro, concepito dal tradimento di Pasifae regina di Creta con il Toro di Creta, era cornuto e il popolo ricordava al suo re, Minosse, il tradimento, mostrandogli il tipico gesto con la mano. Di qui il legame del gesto con l’idea dell’infedeltà. Di ciò ha trattato per primo Andrea de Jorio, un archeologo ed etnologo originario di Procida, che nel 1832 ha studiato le similitudini della gestualità tra gli antichi e i napoletani, individuando anche i diversi modi di fare le corna.»

  Cfr. A. de Jorio, La Mimica degli antichi investigata nel gestire napoletano, Stamp. del Fibreno, Napoli 1832, specie pp. 89-100

  https://books.google.it/books?id=0qdDAAAAIAAJ&pg=PA89#v=onepage&q&f=false

 102. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #99
  Στην επιφυλλίδα που βάλατε στο #96 έχει επισημανθεί ο Ψελλός. Γενικά είναι χρήσιμη γιατί μαζεύει πολλές παλιές μαρτυρίες (όλες;)

  Πάντως, με τα στοιχεία και της επιφυλλίδας, πείθομαι ότι η έννοια του κερατά-απατημένου υπήρχε μεν στην αρχαιότητα κι από εκεί σε μορφωμένους βυζαντινούς, αλλά στα μεταγενέστερα χρόνια ξεχάστηκε μέχρι που να μας ξανάρθει από τη Δύση.

 103. spatholouro said

  Πολύ σωστά: από το 1909 λοιπόν η πρώτη επισήμανση του Ψελλού.

 104. Γς said

  92:

  >Εχω δει τόσες μήτρες στη ζωή μου που ούτε ο καλύτερος γυναικολόγος της Αμερικής δεν τις έχει δει

  Μήπως όταν λέει μήτρες ο Λάκης Γαβαλάς εννοεί εκείνες τις γκάνικες

  http://www.slang.gr/lemma/5780-kanigkes

  που μού΄λεγε η Πέγκυ [Παναγιώτα] στην Αμερική.

  Που αν τις ένωνε όλες οσες έχει δει, θα έφερνε πετρέλαιο στην Ελλάδα!

 105. sarant said

  92 Ο Ροϊδης είχε κάνει ωραίο λογοπαίγνιο με μήτρες και μίτρες (ότι οι μητροπολίτες μεταβλήθηκαν σε μιτροπωλητές). Εδώ αναρωτιέμαι…

  100 Ευχαριστούμε!

  102 Στο Βυζάντιο φαίνεται να είναι διαδεδομένη η έννοια κερατάς = απατημένος. Αλλά δεν είναι ανάγκη να πεις ότι ξεχάστηκε. Σε αγροτικό περιβάλλον θα ατόνησε, ίσως αυτή η σημασία.

 106. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κι ένα ποίημα του Καρακάση παρεμφερές με το θέμα

  ‘Αλλ’ Αντ’ ‘Αλλων

  Τι θα δουν τα μάτια μας στο καιρό που φτάξαμε!
  Σοβαρώς ή κωμικώς όλοι μας αλλάξαμε.

  Κι όταν παντρεύομαστε -κει κι αν είναι χάλι-
  λες εμείς δεν είμαστε και γινόμαστ’ άλλοι…

  Πως τα φέρνει ανάποδα της ζωής ο σάλος!
  Κάνεις ένα κόλπο συ κι οφελείται …άλλος!

  Μιας μικρούλας θελκτικής σε κεντά το κάλλος,
  γίνεσ’ άντρας της εσύ …και τη χαίρετ’ άλλος!

  Η κυρία σπαταλά κι όλως ανωμάλως,
  εξοφλείς λογαριασμούς που … πλερώνει άλλος

  και κορδώνεσαι παντού, πλάγι της σα γάλος
  γιατί πήρες σύζυγο που δεν έχει άλλος.

  Τήνε πάς όπου γιορτή, δείπνο, κέφι, μπάλος:
  θα γλεντάς μαζί μ’ αυτή και μαζί της …άλλος.

  Και μια μέρα σπίτι σου θ’ ανεβείς στη σκάλα
  κι άλλα θα ‘χεις στο μυαλό και θε να ‘βρεις …άλλα!

  (Λαίλιος Καρακάσης, Ημερολόγιον Σκόκου, 1915)

  Και κάτι εκτός θέματος. Ο 4ος στίχος «λες εμείς δεν είμαστε και γινόμαστ’ άλλοι…» παραπέμπει νοηματικά και στον στίχο του Βάρναλη «Άχ, πούσαι, νιότη, πούδειχνες πως θα γινόμουν άλλος!». Τυχαίο ή ο Βάρναλης επηρεάστηκε από τον Καρακάση;

 107. Γς said

  45:
  >Και φυσικά το σχετικό ρήμα «κερατώνω»

  Κερατώνω, κεατώνεις, κερατώνει

  Και άντε μετά να ζεις και το μεγάλο δράμα:

  Να μην ξέρεις ποια κερατώνεις
  [και ποια σε κερατώνει]

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπίνι-κερατάς είναι βρισιά γερή στην Κρήτη ή στα μέρη μας τουλάχιστον.

  Τον άντρα σου κεράτωνε και μάγια μην του κάνεις (Παροιμία).

  Κερατούκλα θηλυκό του κερατούκλης ,αλλά χαϊδευτικό όχι κερατωμένη.

 109. Avonidas said

  Ήταν κι η τηλεοπτική σειρά «Εντιμότατοι Κερατάδες» του Alpha,

  https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%95%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9_%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82

  με τον Αντώνη Λουδάρο και τη Μπέττυ Μαγγίρα. Γούστο είχε…

 110. Avonidas said

  Εκεί διαβάζουμε ότι υπάρχουν και οι όροι κερασφόρος, κεραστάς (παιχνίδι με το όνομα της γνωστής εταιρείας), τάρανδος, Ρούντολφ το ελαφάκι ενώ για τις γυναίκες, πέρα από το κερατωμένη και το λαϊκό κερατού, υπάρχουν τα σκωπτικά κερατώ (συμφυρμός με την Ερατώ εκείνου του σίριαλ) και αντιλόπη.

  Και «κερατούκλω», που αυτοσυστηνόταν η Ρένια Λουιζίδου, γυναίκα του «Ακάλυπτου» στο «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή».

 111. Μπούφος said

  Eνδεικτικά (για κάποιους παθιασμένα φιλομαθείς)
  θα αναφέρω μερικά είδη κερατάδων από το δαιμόνιο βιβλίο του Fourier με τίτλο » Αναλυτικός κατάλογος κερατάδων» , εκδόσεις Άγρα:

  1) Πρόωρος ή πρώιμος κερατάς 2)Μωροφιλόδοξος κερατάς 3) ο κατά φαντασίαν κερατάς4) πολεμικός ή φανφαρόνος κερατάς 5) Κερατάς Άργος ή επιδέξιος 6)Σκωπτικός κερατάς 7) καθαρός κερατάς 8) Μοιρολάτρης ή καρτερικός κερατάς 9) καταδικασμένος ή δακτυλοδεικτούμενος κερατάς 10)Άμεμπτος κερατάς ή θύμα 11)Κερατάς εκ παραγραφής12) Απορροφημένος κερατάς13 Κερατάς για λόγους υγείας 14 εξαγνιστικός ή συντηρητικός κερατάς15) προπαγανδιστικός κερατάς 16) Συμπαθής κερατάς 17)Κερατάς ανεκτικός και άκακος 18)Αμοιβαίος κερατάς19) επικουρικός ή αναπληρωματικός κερατάς20) Επιταχυντικός ή εσπευσμένος κερατάς21) Συνδιαλλακτικός ή μειλίχιος κερατάς 22) αισιόδοξος ή καλοπερασάκιας κερατάς 23) Προσήλυτος ή εξωμότης κερατάς24) Ομόσπονδος ή συμμαχικός κερατάς25) ο δαιμονίου πνεύματος κερατάς ή υπεράνω 26)Μεγαλειώδης ή απαθής κερατάς27) Κερατάς λιποτάκτης ή σχισματικός 28) Κερατάς της προσκολλήσεως ή μεσεγγυητής κερατάς 29) Χαιδεμένος ή αποζημιωμένος κερατάς 30) Μαγεμένος ή θαμπωμένος κερατάς 31) Ζητιάνος ή χυδαίος κερατάς32) Κερατάς από κηδεμονία33)Υποκλινόμενος Κερατάς ή κερατάς με καλούς τρόπους 34) Μυστικός ή ψευδευλαβής κερατάς 35) Ορθόδοξος ή προσήλυτος κερατάς36) Αποστάτης ή αυτόμολος κερατάς37) Τιθασσευμένος ή αμήχανος κερατάς, κρυψίνους38) Αισχροκερδής κερατάς 39) Κερατάς άξεστος ή χαμερπής40) Νεοπαγής, ενεός κερατάς 41) Δύστροπος κερατάς 42) Εκρηκτικός κερατάς43) Κερατάς βούκινο44) Κερατάς σε δυσμένεια 45) Σπιτόγατος κερατάς 46) Τάρανδος κερατάς ή άπελπις 47) Κερατάς σημαιοφόρος 48)Κερατάς του ποδόγυρου49) Μεταθανάτιος κερατάς ή και των δυο κόσμων [πιστεύαν ακόμη τότε σε δύο κόσμους, παρατηρώ, ο Μπούφος ]….και μετά .. από αυτή την επιγραμματική παρουσίαση των κερατάδων α π λ ο ύ τύπου (ο συγγραφέας-εννοείται- αφιερώνει μια παραγραφούλα σε κάθε τύπο κερατά, ζωγραφίζοντας με απίστευτη γαλλική φινέτσα τα πορτρέτα τους ).
  πάμε στο δεύτερο μέρος του βιβλίου όπου συνεχίζει με σ ύ ν θ ε τ ο υ ς τύπους κερατάδων: 50)Έμφυτος κερατάς, χαρισματικός ή ησυχαστής 51) Κερατάς λυκάνθρωπος 52) παιδαγωγός κερατάς ή οικοδιδάσκαλος53) λεπτολόγος ή εκτρωματικός κερατάς 54) Φιλάνθρωπος ή αδελφικός κερατάς 55)
  Αλαζών ή επιδεικτικά κομπαστής κερατάς 56)κερατάς κληρικός ή ελεήμων 57) κοσμοπολίτης ή φιλόξενος κερατάς 58) Μισάνθρωπος κερατάς 59) Μαινόμενος, δαιμονισμένος ή καταραμένος κερατάς
  60)Δεξιοτέχνης κερατάς 61)ο παραμελημένος κερατάς 62)Κερατάς τουρλού 63)Κερατάς εκτάκτου ανάγκης ή υπό προστασία 64) Κερατάς θύμα ταχυδακτυλουργίας 65) Ψευδοσεμνότυφος κερατάς ή χαμαιλέων 66) Συνετός κερατάς ή της εξασφάλισης 67)Υπολογιστής κερατάς ή επενδυτής 68)Εμβρόντητος κερατάς 69)Κερατάς της επιφυλλίδας ή ψυχαγωγικός 70) Κερατάς εκ θαύματος
  71 )Κερατάς δια νόμου 72)Κερατάς της προσκολλήσεως 73) Κερατάς υποζύγιο 74)Κερατάς από μεταχώρηση ή προχρονισμό 75) Ευνοούμενος κερατάς 76)Κερατάς ανθρωπάκος 77) Κερατάς παρεξηγήσεων 78) Αδιάλλακτος κερατάς 79) Εξ αδιαιρέτου κερατάς 80)Στασιαστής κερατάς…

  ….και αρκετά με την περίληψη του βιβλίου…διότι αν συνεχίσω τρέμω μήπως και γω καταντήσω κερατάς εξ αντιγραφής!
  ;-(

 112. sarant said

  111 Και αναλύει ένα προς ένα κάθε είδος;

 113. Avonidas said

  #111. Αυτό είναι που λένε ανάλυση Φουριέ! 😉

 114. Χαίρεστε.

  Αυτό το « Ο Ψελλός, λέει ο Κουκουλές, έγραψε μικρή πραγματεία με τίτλο «Πόθεν το του κερατά όνομα», στην οποία υποστηρίζει ότι τα κερασφόρα (αρσενικά) ζώα δεν είναι ζηλότυπα και δεν απαιτούν αποκλειστικότητα από το ταίρι τους, σε αντίθεση με τα άλλα ζώα» δεν με πολυπείθει.
  Έχετε δει τράγους, κριάρια, κλπ κερασφόρα οικόσιτα και άγρια, τι βίαιους αγώνες δίνουν (με τα κέρατά τους!) για να εξασφαλίσουν την πρωτοκαθεδρία του θυληκού κοπαδιού; Κι όποιο αποδειχθεί λιγότερο κερατάς, φεύγει από το κοπάδι.

  Επίσης, το «κέρατο βερνικωμένο» κι εδώ, στην Αχαΐα, το ξέρουμε ως ύβρη, εν μέρει, για τον σχολαστικό αντικοινωνικό άνθρωπο αλλά και ως έπαινο για τον επιτήδειο.

 115. Avonidas said

  #113. Κι απ’ ό,τι βλέπω, έζησε την ίδια εποχή με τον Joseph Fourier, τον μαθηματικό:

  Charles Fourier, 7 Απριλίου 1772 – 10 Οκτωβρίου 1837
  Joseph Fourier, 21 Μαρτίου 1768 – 16 Μαΐου 1830

  Ο Ζοζέφ πρόσθεσε τον αρμονικό κερατά 😛

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο κερατάς το μαθαίνει πάντα τελευταίος, το είπαμε;

  >>Ερατώ εκείνου του σήριαλ
  και Ξερατώ ακούστηκε

  66Λοιπόν, τι είναι το κέρατο το βερνικωμένο; Στριμμένος ή επιδέξιος;
  Κατα περίπτωση τό ένα ή το άλλο όπως διάολος.

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται κερασφόρος σε αφηγήσεις του Κορανίου:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://fractalart.gr/megas-alexandros/&ved=0ahUKEwiYo66budjRAhVmLcAKHWOPCmIQFgg3MAk&usg=AFQjCNGEjuLy8Y90jr-mOxOqxxhqwR121w&sig2=CgWcDT2Mb3L_xhxTFdW2Ng

 118. το κερατό μου, το τράγιο… 👿

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όπα ! Σαραντάκος στοΚοκκινο 105.5

 120. Avonidas said

  #117. Ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται κερασφόρος σε αφηγήσεις του Κορανίου

  Καλά να πάθει! Αυτός δεν διέδιδε ότι ήταν γιος του Άμμωνος Δία; Ας πρόσεχε…

 121. Spiridione said

  Μια πρώτη ανεύρευση των κερατιάτικων στον Μαυροκορδάτο.
  https://books.google.gr/books?id=tbQVAQAAMAAJ&q=%22%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%22&dq=%22%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj7tY3tuNjRAhXH3CwKHamvAwc4ChDoAQg6MAc
  Και μερικά πράματα για τους τούρκους κερατάδες/κεφτεδοφάγους σε σχέση με το σχόλιο 31 του Δύτη.
  (σελ. 5 κ σημειωση 22)
  http://www.academia.edu/23969958/Early_Ottoman_Customary_Law_the_Genesis_and_the_Development_of_Ottoman_Codification

 122. Μπούφος said

  111 και 112
  ναι καλέ σεις..
  😉
  Γι αυτό απογειώνει τον αναγνώστη, ο μακαρίτης ο Φουριέ! Επειδή αφιερώνει μια ανάλαφρη, σύντομη παραγραφούλα στον κάθε τύπο κερατά! Πού πάει και τα βρίσκει όλα τα θεοσκοτωμένα; Μου θύμισε τον Ρεημόν Κενό που και κείνος με τη σειρά του, εξαντλεί τα όρια της ευρηματικότητας, στο ανεπανάληπτο βιβλίο του: «Ασκήσεις ύφους»…

 123. Αιμ said

  Εξαιρετικός ο Νικοκυρης, ένα λάπσους μόνο Πύργος είναι το Μπουργκας όχι η Βαρνα

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119. Από τη βιασύνη μου έγραφα αυτό που άκουγα, το Νικοκύρη με το επίθετο σκέτο,σα φαντάρος.
  Για τα Αττικά του Βλάρναλη είπε. 🙂

  114.>>τι βίαιους αγώνες δίνουν (με τα κέρατά τους!) για να εξασφαλίσουν την πρωτοκαθεδρία του θυληκού κοπαδιού; Κι όποιο αποδειχθεί λιγότερο κερατάς, φεύγει από το κοπάδι.
  Ω ναι! Σκύλε μ, δες εδώ μια καλή θαρρώ περιγραφή (έχει και για το σόι,διάφορα 🙂 )
  Νίκου Αγγελή, Στον ίσκιο της Μαδάρας 1961, «Ειδύλλια» σελ.22

  Click to access madara.pdf

 125. 124β

  https://www.youtube.com/user/Buddhanz1/videos

  Το θείο κριάρι από Νέα Ζηλανδία!

 126. Πάνος με πεζά said

  Στην Κρήτη φυσικά, και ο Κερατόκαμπος, από τις ωραίες νότιες παραλίες του ν.Ηρακλείου. Άπλετη ομορφιά να μπαίνει από τον κερατοειδή χιτώνα…

 127. 117 Η νεότερη τάση ερμηνείας από τους ισλαμολόγους είναι πως, στο Κοράνι, άλλο ο Ισκάνταρ (Αλέξανδρος) και άλλο ο Δου’λ-καρνέιν (ο δίκερως). Έτσι θυμάμαι τώρα πρόχειρα. (Α, τώρα διάβασα το λίκνο και λέει κάτι παρόμοιο).

 128. Αιμ said

  123 στο κόκκινο για το Βάρναλη βεβαίως

 129. # 106

  «εξοφλείς λογαριασμούς που … πλερώνει άλλος»

  κάτι άλλο ήθελε να πει ο ποιητής και τα μπέρδεψε

 130. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Να προσθέσω και το «κερατοβάπορο», όπως ονομαζόταν, στη Μύκονο του ’60 το πλοίο του Σαββάτου που μετέφερε τους …συζύγους για το Σαββατοκύριακο! Αυτά, την εποχή που οι περισσότερες γυναίκες δεν δούλευαν. Κερατοβάπορο είχε αποκληθεί και ο Πορτοκαλής Ήλιος, που τον έπαιρνα κι εγώ μικρός για την Αίγινα

  119 Και ξέχασα να ειδοποιησω…. Θα το βάλω όμως εδώ το ηχητικό, στη σελίδα About, εντός των ημερών.

  121 Φοβερό εύρημα!

  123 Δεν είπα ότι η Βάρνα είναι ο Πύργος. Είπα προς στιγμή ότι ο Βάρναλης ήρθε απο τη Βάρνα -που είναι λάθος, κι ας έχει αυτό το όνομα- και αμέσως διόρθωσα «από τον Πύργο».

 131. Είναι δυνατόν να μην ανέβει αυτό το τραγούδι που είναι το προκαταρτικό στάδιο όσων ακολουθούν μετά την κούλουρα ;

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  126. Πάνο,ο Κερατόκαμπος, βέβαια!
  Και μου θύμισες ότι έχω προίκα εις τοποθεσίαν Κερατίδι κι ότι πέρισυ το καλοκαίρι υπέφερα από υπερκεράτωση, μια σκλήρυνση του δέρματος στο πέλμα 🙂 Συσσώρευση κερατοποιημένων κυττάρων στην κεράτινη στοιβάδα του δέρματος -επί το επισημότερον

 133. # 114,124β

  Είναι αποδεδειγμένο πως στην φύση στις μισές περιπτώσεις που δυο κριάρια τσακώνονται με κεφαλιές για την κυρία προβατίνα, την ώρα του αγώνα όλο και κάποιος πιτσιρικάς που δεν τολμάει να παλέψει την βολεύει εκμεταλλευόμενος την περίσταση !

 134. Avonidas said

  #134. http://dragonflyissuesinevolution13.wikia.com/wiki/Sneaky_F*uckers

 135. ΣΠ said

  Και σύμφωνα με το ανέκδοτο η Κερατέα είναι ένας από τους έξη σταθμούς στην ζωή ενός άνδρα: Μαλακάσα, Γλυφάδα, Καβάλα, Κερατέα, Δράμα, Κυπαρισσία.

 136. ΣΠ said

  Κάποιες παροιμίες.
  Αν δεν το δείχνει η γίδα, το δείχνει το κέρατό της (για ανεπιτυχή προσπάθεια απόκρυψης).
  Ο άντρας μου είναι κερατάς, κι εγώ καλή γυναίκα (για οξύμωρο).

 137. Alexis said

  Μοι προξενεί κατάπληξιν που ουδείς από τους χριστιανούληδες αναγνώστες δεν ανεφέρθη στην Κερατέαν και εις την περίφημον «διαδρομήν των 6 πόλεων» την οποίαν διανύει ο άνδρας κατά την διάρκειαν της ζωής του:
  Μαλακάσα, Καβάλα, Γλυφάδα, Κερατέα, Δράμα, Κυπαρισσία!

 138. ΣΠ said

  Αντί «του κερατά» χρησιμοποιείται περιπεκτικά και ο ψευτολόγιος τύπος «του κερατέως».

 139. sarant said

  138 Μοι προξενεί κατάπληξιν που δεν κοιτάς το προπροηγούμενο σχόλιο! 🙂

 140. Alexis said

  #140:
  Δεν θα ξανασχολιάσω χωρίς να κάνω ριφρές
  Δεν θα ξανασχολιάσω χωρίς να κάνω ριφρές
  Δεν θα ξανασχολιάσω χωρίς να κάνω ριφρές
  Δεν θα ξανασχολιάσω χωρίς να κάνω ριφρές
  ………………………………………………………………..
  ………………………………………………………………..

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλέξη, παρηγορήσου ότι εσύ τα έβαλες στη σωστή σειρά: πρώτα Καβάλα και μετά Γλυφάδα. 😉

 142. π2 said

  Η εξήγηση του Ψελλού μοιάζει λογική, λόγω των παραλλήλων σε άλλες παραδοσιακές μεσογειακές κοινότητες. Αντιγράφω από ένα κοινωνιολογικό άρθρο (R. Antoun, «On the modesty of women in Arab villages», American Anthropologist 70 [1968] 671-97, το παράθεμα 680), όπως παρατίθεται στην ελληνική μετάφραση βιβλίου για τη σεξουαλικότητα στην ελληνική αρχαιότητα:

  Οι Άραβες αποκαλούν «κερατά» (dayyuth) όποιον δεν το καταφέρνει [ενν. να διατηρήσει τη σεξουαλική ακεραιότητα της συζύγου]. Ο όρος αυτός σε θρησκευτικά συμφραζόμενα σηματοδοτεί τη σοβαρότερη κατηγορία, σημαίνοντας «ανόσιος». Μια από τις λαϊκές σημασίες της λέξης dayyuth αφορά το ζώο που κάθεται και βλέπει όταν τα άλλα αρσενικά ζευγαρώνουν με το δικό του ταίρι.

  Με άλλα λόγια η έμφαση δεν είναι στο ζώο που δεν είναι ζηλότυπο όπως λέει ο Ψελλός, αλλά στο ζώο που δεν αντιδρά όταν κερατώνεται.

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και στου βουγιού το κέρατο να χωστείς θα σε βρω.
  Ο ήλιος του Μαρτιού τρυπά και κέρατο βουγιού.

  Τα κέρατά μας το ιερά

 144. Alexis said

  #142: Ε, ναι! 😀

 145. Αιμ said

  131. Ίσως μάλιστα το Βάρνα να το πε ο παρουσιαστής και να τον διόρθωσες χωρίς να το πεις. Ευγενής γαρ

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παρένθεση, ένας Μάζης καθηγητής μιλά υπέρ του Τραμπ στο Ρίαλ ράδιο.

 147. Alexis said

  Τελικά βρήκα το παλιό μου σχόλιο για το τραγούδι «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς» και το αντιγράφω εδώ:

  Το γνωστό και …στιγματισμένο πλέον δημοτικό τραγούδι «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς» πολύ λίγοι σήμερα γνωρίζουν ότι έχει γραφτεί για τον Ξηρομερίτη αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Θοδωράκη Γρίβα (1797-1862) και ότι στην αρχική του μορφή καμία σχέση δεν είχε με βασιλόφρονα αισθήματα, το αντίθετο μάλιστα.
  Ο Θεόδωρος (Θοδωράκης) Γρίβας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1797 και καταγόταν από την ονομαστή οικογένεια Ξηρομεριτών αρματολών Γριβαίων.
  Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 και διακρίθηκε ιδιαίτερα για την ανδρεία του, με αποτέλεσμα να του απονεμηθεί ο τίτλος του στρατηγού. Πήρε μέρος, μεταξύ άλλων, στη μάχη του Βραχωρίου (Αγρινίου), στη μάχη του Πέτα και συμμετείχε στην άμυνα του Μεσολογγίου κατά την πρώτη πολιορκία του (1822).
  Κατά τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια είχε έντονη αλλά και αμφιλεγόμενη δράση. Το 1834, αν και παραγκωνισμένος από τον Όθωνα, προσφέρθηκε να καταστείλει εξέγερση των Μανιατών στη Μεσσηνία και δύο χρόνια αργότερα (1836) κατέστειλε αντίστοιχη εξέγερση των οπλαρχηγών της Ακαρνανίας. Το 1843, κατά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου συντάχθηκε με τους κινηματίες.
  Το 1854, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, υποκίνησε εξέγερση στην Ήπειρο και τέθηκε ο ίδιος επικεφαλής της σχετικής επιχείρησης, φτάνοντας μέχρι το Μέτσοβο!
  Η πιο σημαντική στιγμή της δράσης του όμως υπήρξε ασφαλώς η εξέγερση κατά του Όθωνα, στις αρχές Οκτωβρίου του 1862 και η κατάληψη της Βόνιτσας. Στη συνέχεια κατέλαβε το Αγρίνιο και σκόπευε να εκστρατεύσει με το στρατιωτικό σώμα που είχε οργανώσει, κατά της Αθήνας και να καταλάβει την εξουσία!
  Οι φήμες που έφτασαν στην Αθήνα ότι ο Γρίβας σκόπευε να καταλύσει τη μοναρχία και να ανακηρύξει τον εαυτό του Κυβερνήτη, θορύβησαν την προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την έξωση του Όθωνα, η οποία έστειλε αντιπροσωπεία να τον συναντήσει στο Μεσολόγγι. Τον βρήκαν βαριά άρρωστο (κατά μία εκδοχή είχε δηλητηριαστεί) και του απένειμαν τιμητικά τον τίτλο του αρχιστράτηγου. Την επόμενη μέρα ο Γρίβας πέθανε.

  Η δράση του αυτή ενέπνευσε τον ανώνυμο Ξηρομερίτη ποιητή που τον ύμνησε στο σχετικό τραγούδι, το οποίο πρέπει να γράφτηκε λίγο μετά το θάνατό του. Στην αυθεντική του μορφή το τραγούδι έχει ως εξής:

  – Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς
  Όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.
  – Σαν τι με θέλει ου κιαρατάς
  oύλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.
  Ωρ’ αν με θέλει για κακό
  να ζώσω τ΄ άρματα κι γω.
  Ωρ’ αν με θέλει για καλό
  ν΄ αλλάξω και να στολιστώ.
  – Μωρέ σε θελ’ να δώκεις τ’ άρματα
  να προσκυνήσεις το βασιλιά.
  – Γρίβας δε δίνει τ’ άρματα
  δεν προσκυνάει τον κιαρατά.

  Όπως φαίνεται και από τους στίχους το τραγούδι κάθε άλλο παρά φιλοβασιλικό είναι.

  Ωστόσο, κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο, κατά την οποία διακρίθηκε με τη δράση του στην Κύπρο ένας άλλος Γρίβας, ο Γεώργιος Γρίβας (Διγενής), φιλοβασιλικά και ακροδεξιά στοιχεία παράλλαξαν τους στίχους του ως εξής:

  – Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς
  Όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.
  -Σαν τι με θέλει ο βασιλιάς;
  όλος ο κόσμος ο ντουνιάς;
  -Γρίβα σε θέλει για καλό,
  για να σε κάνει στρατηγό.

  Η αναφορά της λέξης «βασιλιάς» σε συνδυασμό με το όνομα Γρίβας, το οποίο σκόπιμα άφηναν να εννοηθεί ότι παραπέμπει στον φιλοβασιλικό και αντικομμουνιστή Γεώργιο Γρίβα, κατέστησε το τραγούδι «φετίχ» μεταξύ των ακροδεξιών, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα από την ορχήστρα στα γλέντια να το παίξει με αυτούς τους στίχους, προκαλώντας συχνά άγριους καβγάδες με τους θαμώνες αλλά και με τους τραγουδιστές-οργανοπαίχτες. Για το λόγο αυτό οι δημοτικές ορχήστρες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, απέφευγαν συστηματικά επί χρόνια (και αποφεύγουν ακόμη) να παίξουν το συγκεκριμένο τραγούδι για να μην προκαλέσουν …σύρραξη.
  Να σημειωθεί ότι στο Ξηρόμερο το τσάμικο είναι ολόκληρη …ιεροτελεστία, η δε «παραγγελιά» του από τον μερακλή χορευτή ιερή και απαραβίαστη. Χορεύεται «στον τόπο» με περίτεχνες φιγούρες και τσαλίμια, με τα οποία ο χορευτής επιδεικνύει τη χορευτική του δεινότητα.
  Οι αμετανόητοι βασιλόφρονες, ειδικά μετά το δημοψήφισμα του 1974, αρνούμενοι να αποδεχτούν το αποτέλεσμα, διάλεγαν το συγκεκριμένο τσάμικο για να δηλώσουν σαφώς την πολιτική τους τοποθέτηση, να κάνουν επίδειξη της «λεβεντιάς» τους και βεβαίως να προκαλέσουν.

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  «…σαν να διαβάζεις Αγκάθα Κρίστι σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.» Να ‘σαι καλά, ρε Βασιλικέ, γελάσαμε και σήμερα. 👎
  http://www.efsyn.gr/arthro/ena-vivlio-anatropi-tis-istorias

 149. π2 said

  147: Η συμπάθεια του Δύτη.

 150. Alexis said

  #147: Από το ILL Οινόη είναι ο καθηγητής; 🙂

  #149: Γιάννη, δεν πιστεύω στα μάτια μου μ’ αυτά που διαβάζω!
  Και να σκεφτείς ότι το ΚΚΕ είχε ψηφίσει υπέρ της εκλογής Σαρτζετάκη στο προεδρικό αξίωμα!!!

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150 Αχά!

  κι αυτό άσχετο αλλά με τις Καβάλες και τις Δράμες σας, σκέφτηκα κάτι ανάλογο για μας τα θηλυκά 🙂 :
  Νεάπολη Καλλίπολη Μεγαλόπολη Αρεόπολη Σεβαστόπολη Ουρανούπολη

 152. Babis said

  Κέρατο βερνικωμένο, ξέρω τον πεισματάρη και συνεκδοχικά είναι και ο στριμμένος αλλά και αυτός που τα καταφέρνει με την επιμονή του.

  Για τα κερατιάτικα, δεν θυμάμαι αν το έχω διαβάσει κάπου ή είναι κάποιος νατσουλισμός (άτιμο αλτσχάιμερ), ξεκίνησε όταν κάποιος σύζυγος αναγκάστηκε να πληρώσει τα δώρα που πήρε η γυναίκα του από τον εραστή της.

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  151. Το μεγαλύτερο λάθος του Αντρέα ο κύριος.
  1700(!) σελίδες αυτοβιογραφία δεν θα έγραφε ούτε ο Μαθουσάλας.

 154. ΚΑΒ said

  Μάλιστα, ο κ. Πρόεδρος!

 155. NM said

  αλεξικέρατον:
  https://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F4.bp.blogspot.com%2F-f5spX-Wtf7U%2FUGSq-KFQp4I%2FAAAAAAAAAUg%2FXWMDq1yDRgc%2Fs1600%2Fcintura_femminile.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fanticocodice.blogspot.com%2F2012%2F09%2Fil-velo-la-cintura-di-castita-et.html&docid=BvgjrJgbtWYJKM&tbnid=39qoEkwOOwsBzM%3A&vet=1&w=200&h=199&client=firefox-b-ab&bih=542&biw=1110&q=cintura%20di%20castita&ved=0ahUKEwiTu-Oa1djRAhWE2ywKHTZoCk4QMwgkKAowCg&iact=mrc&uact=8

 156. Λεύκιππος said

  Από αύριο κλείνουν τους δρόμους, το κέρατό τους.

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  154. Ωπ! Το «κύριος» με μικρό κάππα; Πάω φιρί-φιρί για μήνυση. Διορθώνω: Ο Κύριος. Ελπίζω να το ‘σωσα. 😰

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χμ! Όχι απολύτως, σύμφωνα με το γνωστό ανέκδοτο: 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.xamogelastoprovato.gr/2016/01/blog-post_63.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwj8p-iP2NjRAhUEVywKHSyQCpoQFggeMAI&usg=AFQjCNF5xahnRlW48NOeB9ywVkcZQ2Tf0Q&sig2=ABM2N2iuTVuUWIBuTI4l8g

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 159 στο 156.

 160. ΚΩΣΤΑΣ said

  130

  Ναι, κάποιο δίκιο έχεις. Εγώ το έβαλα όπως το βρήκα στην ανθολογία του Περάνθη, διαδικτυακά το βρίσκω «…. που τους δρέπει άλλος» και αυτό όμως δε μου στέκει καλά. Με ευρεία ερμηνεία, εξοφλεί κάποιος τους λογαριασμούς του με χρήματα που προέρχονται από τον εραστή της γυναίκας του, γι’ αυτό προτίμησα την αρχική εκδοχή.

 161. Πέπε said

  @126: Κερατόκαμπος
  @133: Κερατίδι

  Φαντάζομαι αυτά και άλλα παρόμοια τοπωνύμια θα έχουν σχέση με κάποιο άλλο κέρατο. Ίσως με τα ξυλοκέρατα (χαρούπια); Και για την Κερατέα (παλιότερα Κερατιά) διαβάζω κάτι παρόμοιο στη Βίκη.

  Ο Κεράτιος όμως κόλπος, όχι. Αυτός έχει υποτίθεται σχήμα κεράτου.

  Κι ένα σπάνιο κερασφόρο θηλαστικό, ο Μονόδους ο μονόκερως, σε φωτογραφία από τα Γκ. ίματζες που με παρέπεμψε, πού αλλού; Στον Σαραντάκο! («Νόμπελ για τον ιππόκαμπο»)

 162. Ριβαλντίνιο said

  1) Απ’την φοβερή και δραματική περιγραφή (αξίζει να την διαβάσετε ολόκληρη) του Μανιάτη Τζανέτου Κυβελάκου στον καπετάν Γιωργάκη Γρηγοράκη για τα γεγονότα της Μολδοβλαχίας (1821). :

  … Οι Μόσκοβοι έναι κερατάδες, ξέκαρδοι, αντίχριστοι και θα πληρώσουνε τες ζευγαρωτές ατιμίες τους.(…)

  2)Υπήρχε και τοπωνύμιο «Κερατόπυργος».

  3)Ένας απ’τους λόγους που λένε πως φάγανε τον γνωστό Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη είναι πως διατηρούσε σχέσεις με την Ειρήνη Κιτρινιάρη, συγγενή (και καλά) του Μούρτζινου. Ο Μούρτζινος του ζήτησε (και καλά) να την στείλει πίσω και ο Ζαχαριάς του απάντησε με στίχους:

  Μούρτζινε μουτζουρωμένε
  Μούρτζινε κερατωμένε

  Ο Μούρτζινος φύλαξε το στιχούργημα και του μήνυσε ότι θα του το διαβάσει πάνω απ’το κουφάρι του. Και τελικά τήρησε την υπ’οσχεσή του !
  (Γενικά αυτά δεν ισχύουν και η πραγματική ιστορία κανονικά είναι αλλιώς, αλλά έχει και αυτή η εκδοχή την πλάκα της, έτσι όπως την έπλασε στο μυαλό του ο απλός λαός.)

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Κέρας της Αφρικής
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

 164. Γράφει το καλό μας in. gr ;

  » Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ θα κυνηγήσει την τρίτη εκτός έδρας νίκη του, με την οποία θα σκαρφαλώσει στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ ακολουθούν οι εκτός έδρας αναμετρήσεις με τον Παναιτωλικό για το πρωτάθλημα και τη Λάρισα για το Κύπελλο. »

  Εμ έλα που ο ΠΑΟΚ παίζει εντός έδρας με τον Παναιτωλικό για το κύπελλο στις 26 μετά με τον Παναιτωλικό εκτός για το πρωτάθλημα στις 29 και μετά ίσωα γιατί δεν ξέρω αν έχει ορισθεί με την Λάρισσα για το πρωτάθλημα !!

  Ελεος με το in. gr… σε λίγο ούτε τα φαρμακεία που διανυκτερεύουν δεν θα γραφει σωστά !

 165. Alexis said

  #158: Το ‘σωσες, ναι. Ο Κύριος, βοήθειά σου (μας) 😆

  Κι άλλη έκφραση με κέρατα:
  «Όταν θα βγάλει ο ήλιος κέρατα…»

 166. 86,
  Έψαξα για «ελάφι» στα σχόλια, κι έπεσα αμέσως σ’ αυτό, μιας και οι 3 ταινίες με τους Εντιμότατους Φίλους ήταν από τα μεγάλα σουξέ με τους παλιούς συμμαθητές στα φοιτητικά χρόνια, καθώς βλέπαμε λίγο από «Τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω».

  Η φράση «πονηρός σαν ελάφι», που είχε παγιωθεί στα εσωτερικά καλαμπούρια μας, είναι από το Νο 2 της σειράς, το πιο ωραίο για τα γούστα μου. (Το βιντεάκι δυστυχώς δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους.)

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και το ανέκδοτο για το Λασκαράτο
  Στη γιορτή του, ένας γείτονάς του για να τον ειρωνευτεί του έστειλε με την υπηρέτριά του το δώρο του, ένα καλάθι γεμάτο κέρατα κριαριού και πάνω είχε μια επιγραφή «Στη γιορτή σου». Βλέποντας αυτό ο Λασκαράτος βγαίνει έξω στον κήπο του και κόβει τα ωραιότερα άνθη και τα βάζει μέσα στο ίδιο καλάθι με την επιγραφή » Απ’ ότι έχει ο καθένας δωρίζει» και τα δίνει στην υπηρέτρια και της λέει: «Δώσε αυτά κόρη μου στον κύριό σου».
  http://www.ionion.com/greek/kefalonia/culture/vips/laskarat.htm

 168. Βασίλης Ορφανός said

  Επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να υποβάλω μια άλλη ετυμολογία της λέξης κερατάς.

  Κατά τη Μυθολογία, ο Μίνωας ζήτησε κάποτε από τους Θεούς ένα σημάδι για το μέλλον της βασιλείας του. Ο Ποσειδώνας τού έστειλε έναν πανέμορφο ταύρο, που αναδύθηκε από τη θάλασσα, σημάδι πως ο Μίνωας θα γινόταν θαλασσοκράτορας. Τον ταύρο αυτόν κανονικά ο Μίνωας έπρεπε να τον θυσιάσει, όμως ήταν τόση η ομορφιά του ζώου που το λυπήθηκε, και θυσίασε άλλον ταύρο στη θέση του. Ο Ποσειδώνας οργίστηκε και, για να τιμωρήσει τον Μίνωα, ενέβαλε στη γυναίκα του, την Πασιφάη, ερωτική μανία. Αυτή λοιπόν ερωτεύτηκε παράφορα τον ταύρο, και έβαλε τον Δαίδαλο να κατασκευάσει ένα ξύλινο ομοίωμα μικρής αγελάδας κούφιο εσωτερικά, μπήκε μέσα σ’ αυτό και ενώθηκε με τον ταύρο. Από την ένωση της Πασιφάης και του ταύρου γεννήθηκε ο Μινώταυρος, που είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου. Ο Μίνωας έγινε πυρ και μανία, αλλά μετά –ως σοφός βασιλιάς που ήταν– σκέφτηκε να γυρίσει σε αβαντάζ την υπόθεση. Έκλεισε λοιπόν τον Μινώταυρο σε ένα δαιδαλώδες μπουντρούμι και άφησε να κυκλοφορήσουν φήμες περί Λαβυρίνθου κι όλα τα άλλα τρομακτικά που ξέρουμε για 7 νέους και 7 νέες κλπ. κλπ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει το Μινώταυρο σύμβολο της εξουσίας του, και επέλεξε –κατά μετωνυμικό τρόπο– ως τρομερό τεκμήριο της παντοδυναμίας του τα κέρατα του Μινώταυρου: Μ’ αυτά στολίστηκε όλο το παλάτι, σε διάφορα μεγέθη και από διάφορα υλικά, το χάραζαν σε σφραγιδόλιθους, το ζωγράφιζαν στα αγγεία και στις τοιχογραφίες, και οι κυρίες της αυλής το έκαναν παντατίφ και σκουλαρίκια, σαν αυτά που βλέπουμε σήμερα στα μαγαζιά για τους τουρίστες.
  Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Μίνωας έφτιαξε ένα αχτύπητο ίματζ, έγινε ξακουστός μέχρι Λυκία, Καρία, Αίγυπτο, Μεσοποταμία και βάλε. Κι όλα αυτά τελικά χάρη στην απιστία της Πασιφάης, η οποία ξανακέρδισε την εύνοια του Μίνωα, που την είχε πλέον πώς και πώς και πάντα πρώτο τραπέζι πίστα στα Ταυροκαθάψια. Στο διάβα των αιώνων η αχλύ του μύθου κάλυψε τα πραγματικά γεγονότα και μόνο μια μακρινή ηχώ τους ανακαλύπτει κανείς σήμερα στην έμμετρη κρητική παροιμία:
  «Σαν έμαθε ο κερατάς τη γλύκα του κεράτου
  μέλι και γάλα έγινε με τη νοικοκερά του».
  Το παράδειγμα του Μίνωα και της Πασιφάης επέδρασε καταλυτικά στα ήθη της εποχής. Τόσο πολύ μάλιστα που οι κυρίες της αυλής είχαν καθιερώσει μεταξύ τους τον εξής κώδικα: όταν απατούσαν το σύζυγό τους, του χάριζαν ένα διάδημα διακοσμημένο με χρυσά κέρατα, για να δουν οι φίλες τους, και κυρίως η Πασιφάη, ότι δεν υστερούν στο… άθλημα. Από εκεί βγήκε –κατά την παράδοση– και η έκφραση:
  «του φόρεσε τα κέρατα», ή απλώς: «του τα φόρεσε»,
  αλλά δεν έχει σωθεί γραπτή μαρτυρία (ή τουλάχιστον δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κάποια σχετική μνεία στις πινακίδες της γραμμικής Β – η Α ως γνωστόν δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί) για να ξέρουμε πώς ακριβώς το έλεγαν οι Μινωίτες.
  Η έκφραση «του φύτρωσαν κέρατα» έχει σκοτεινή προέλευση• ίσως να την είπε ο Μινώταυρος την πρώτη φορά που είδε με διάδημα στο κεφάλι τον παλατιανό που ήταν επιφορτισμένος με τον εγκλεισμό του στο μπουντρούμι, και μάλιστα ως απορία: «Του φύτρωσαν κέρατα;»
  Τώρα, όταν οι Μινωίτες είχαν να κάνουν μια τελετή σε κάποιο βουνό (ιερό κορυφής, όπως το λένε οι αρχαιολόγοι) και ξεκινούσε όλο το αρχοντολόι να ανέβει π.χ. στο συνεφοσκεπασμένο Ψηλορείτη, ο κοσμάκης που τους έβλεπε να περνούνε με τα διαδήματα στο κεφάλι, έλεγε, όχι χωρίς κάποια ζήλια:
  «το κέρατο πάει σύννεφο».
  Στην έκφραση αυτή χρησιμοποιούσαν τις λέξεις κέρατο και σύννεφο κυριολεκτικά, αλλά με περιληπτική σημασία, όπως λέμε σήμερα πολύ χρήμα και εννοούμε πολλά χρήματα, και μάλιστα κατά το σχήμα «το μέρος αντί του όλου»: σύννεφο αντί για βουνό σκεπασμένο με σύννεφα, και κέρατο αντί για άρχοντες που φοράνε διάδημα με κέρατα. Πολύ αργότερα, όταν τα μυστικά του παλατιού είχαν γίνει πια κοινό μυστικό, η έκφραση πήρε το μεταφορικό νόημα που της δίνουμε κι εμείς σήμερα.

 169. Alexis said

  Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον εάν κάποιος επιχειρούσε κάποτε μία συλλογή από σκαμπρόζικες ή ελαφρώς αθυρόστομες παροιμίες και παροιμιακές εκφράσεις.
  Έχει αρκετές και το slang.gr (έχω ανεβάσει κι εγώ κάποιες λίγες) αλλά ο κατάλογος είναι πραγματικά ατελείωτος…

  Επί τη ευκαιρία, ξέρεις τίποτα Νίκο για ένα βιβλίο (τρίτομο παρακαλώ) που δίνει μια εφημερίδα με τίτλο «18000 Παροιμίες»; Χθες Κυριακή έδωσε τον 2ο τόμο. Έλεγα να το πάρω αλλά τελικά έμπλεξα με κάτι δουλειές και το ξέχασα. Αξίζει τίποτα;

 170. cronopiusa said

  Αριστουργηματικό μεξικάνικο διήγημα για ένα δικηγόρο που ξαφνικά φυτρώνουν κέρατα στο κεφάλι του Pueblerina, Juan José Arreola

  για ισπανομαθείς

 171. Ριβαλντίνιο said

  Λαοί που δεν τους ενδιέφρε το «κεράτωμα».

  Ο Ηρόδοτος για τους Μασσαγέτες :

  Κάθε Μασσαγέτης παντρεύεται από μια γυναίκα, παρόλα όμως αυτά υπάρχει κοινογαμία σ᾽ αυτούς. Όταν ένας Μασσαγέτης επιθυμήσει μια γυναίκα, κρεμά τη φαρέτρα του μπροστά στην άμαξά της, κι έτσι άφοβα σμίγει μαζί της.

  και τους Νασσαμώνες :

  Και, καθώς έχουν συνήθειο ο καθένας τους να έχει πολλές γυναίκες, τις έχουν όλοι μαζί για σμίξιμο, μ᾽ έναν τρόπο παρόμοιο με τους Μασσαγέτες: όποιος στήνει πρώτος το μπαστούνι του μπροστά στο σπίτι της καθεμιάς, σμίγει μαζί της. Κι έχουν το έθιμο, όταν ένας Νασαμώνας παντρεύεται την πρώτη του γυναίκα, όλοι οι καλεσμένοι την πρώτη νύχτα να περνούν τη νύφη ένα χέρι· μόλις ο καθένας τους κάνει τη δουλειά του μαζί της, της δίνει το δώρο που έφερε από το σπίτι του.

 172. Κατά τις λοιπές ειδήσεις… 😦

  https://left.gr/news/livyoi-syggrafeis-kataggelloyn-katashesi-vivlion-poy-einai-erotika-i-strefontai-kata-toy-islam

 173. Πέπε said

  @172:
  Ως μη ισπανομαθής, δεν ξέρω αν έχει καμία σχέση με τον νεοελληνικό μύθο με το κερατάκι του βασιλιά:

  Ο βασιλιάς βγάζει στην κεφαλή ένα κερατάκι. Το καλύπτει με μαλλιά, σκουφιά και κορώνες, και δεν το παίρνει χαμπάρι κανείς. Ο μόνος από τον οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί είναι ο κουρέας του, οπότε του δίνει αυστηρότατη προειδοποίηση, αν θέλει το κεφάλι του, να μην πει κουβέντα κανενός. Ο κουρέας το δέχεται, αλλά το μυστικό τον τρώει. Πού να το πει, πού να το πει, πάει και το λέει σ’ ένα ξεροπήγαδο μες στην ερημιά: «ο βασιλιάς έχει κερατάκι!».

  Περνάει ένας χρόνος, έρχονται οι βροχές, φυτρώνουν καλάμια γύρω στο πηγάδι. Έρχεται το καλοκαίρι, ξεραίνονται τα καλάμια. Περνάει από κει ένας βοσκός με το κοπάδι του. Κάθεται να ξεκουραστεί, βλέπει τα καλάμια, κόβει ένα να το κάνει φλογέρα. Τη φυσάει, και η φλογέρα λαλούσε κι έλεγε, τούρου τούρου, ο βασιλιάς έχει κερατάκι! Πήραν το σκοπό από τις απέναντι ραχούλες οι άλλοι βοσκοί, και λαλούσαν κι αυτοί με τις φλογέρες τους, τούρου τούρου, ο βασιλιάς έχει κερατάκι. Κι έτσι ακούστηκε ως τα πέρατα της οικουμένης…

  _____________

  Και σ’ άλλα παραμύθια βγάζει κέρατα ο κόσμος, κατά προτίμηση οι βασιλιάδες. Έχει ένα με κάτι μαγικές συκιές, μια μαύρη που βγάζεις κέρατα άμα φας το σύκο και μια άσπρη που σου πέφτουν τα κέρατα.

 174. Avonidas said

  #175. Εγώ έχω ακούσει την παραλλαγή με τα γαϊδουρινά αυτιά του Βασιλιά Μίδα (ναι, αυτουνού του χρυσοχέρη):

  http://antikleidi.com/2014/02/24/donkeys-midas/

 175. Avonidas said

  Υπάρχει επίσης το παλιό σόφισμα, που το αναφέρει (πλαγίως) και ο Λουκιανός: ό,τι δεν έχασες το έχεις, δεν έχασες κέρατα, άρα έχεις κέρατα 😉

 176. Corto said

  Η γυναίκα είναι πράμα μυστήριο:

  «Της είσαι άπιστος, πίστη κρατάει
  πιστά την αγαπάς, σου τα φοράει»

  Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Πέτρο Κυριακό (μαζί με τον Γιώργο Καμβύση), από επιθεωρησιακό νούμερο των Μιχάλη Ανύσιου και Παναγιώτη Παπαδούκα (1933)

  Αλλά το κέρατο θα καταργηθεί ως έννοια, όταν έρθει ο Κομμουνισμός επί γης, οπότε θα θα το ρίξουμε στην Κοινοκτημοσύνη:

  «Αφού ο Κομουνισμός καθιερώνει,
  στο γάμο και τον τρίτο διεθνή»

  Οι κομμουνίστριες
  Σύνθεση – στίχοι: Άγγελος Μαρτίνο
  Ερμηνεία: Γιώργος Βιδάλης και Τίτος Ξηρέλλης

 177. Avonidas said

  «Αφού ο Κομουνισμός καθιερώνει,
  στο γάμο και τον τρίτο διεθνή»

  #178. Λοιπόν, αυτό το έχω ακούσει από διάφορους κατά καιρούς (για την τάχα κοινοκτημοσύνη των γυναικών στον κομμουνισμό), και πάντα απορούσα για τα μυαλά τους: αφού οι άνθρωποι δεν θεωρούνται ιδιοκτησία, πώς θα είναι κοινή ιδιοκτησία;

  Μάλλον ανάγεται στις γνωστές συκοφαντίες περί ανηθικότητας/ελευθεριότητας που κολλάει ο κόσμος σε κάθε αντίπαλη ιδεολογία.

 178. Corto said

  179: Υπό μίαν έννοια οι ωραιότερες ιδεολογίες ταυτίζονται με το λεπτό χιούμορ.

 179. Avonidas said

  #180. Ε, δε λέω για το τραγούδι, το έχω ακούσει να λέγεται και στα σοβαρά.

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  179: Από τη σεξουαλική απελευθέρωση που επιχείρησαν οι Μπολσεβίκοι προέρχονται αυτές οι, εσκεμμένες ή μη, παρανοήσεις:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.elaliberta.gr/%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25AF%25CE%25B1/193-%25CE%25B7-%25CF%2583%25CE%25B5%25CE%25BE%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE-%25CE%25B5%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B7-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD-%25CF%2581%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25AF%25CE%25B1&ved=0ahUKEwjF-rH66NjRAhUDiSwKHU64BREQFggbMAE&usg=AFQjCNG1un_zxHJuPPXeT0-CB8MBmAbFQw&sig2=k8RQMt1Nsx7ZG6MEZO2Ecg

 181. Avonidas said

  #182. Ιδέες που, άλλωστε, προηγήθηκαν της Οκτωβριανής Επανάστασης κατά πολύ. Για παράδειγμα, ο Νικολάι Τσερνισέφσκι στο «Τι να Κάνουμε» είχε ήδη προβληματιστεί σχετικά με τη γυναικεία χειραφέτηση.

  Στην πράξη, ο ελεύθερος έρωτας είχε μερικές δυσάρεστες παρενέργειες, χάρη σε μια ελαφρά ασυμμετρία των δύο φύλων ως προς τις συνέπειές του… μέχρι που ο Πατερούλης Στάλιν αποφάσισε ότι το αστείο παρατράβηξε, κι έβαλε πάλι πλώρη για τον ακραίο πουριτανισμό :-/

 182. ΚΑΒ said

  177 Το σόφισμα κερατίνης του φιλόσοφου Ευβουλίδη από τα Μέγαρα:

  εἴ τι οὐκ ἀπέβαλες, τοῦτ’ ἔχεις· κέρατα δ’ οὐκ ἀπέβαλες· κέρατ’ ἄρ’ ἔχεις. Διογ. Λαέρτιος 7,187

 183. ΚΑΒ said

  Μικρή γυναίκα, μεγάλα κέρατα.

 184. Corto said

  185:
  Ακριβώς, διότι:

  «η σαραντάρα είναι για σπίτι και δουλεύει,
  ενώ η μικρή πηγαίνει στα ντάνσινγκ και χορεύει»

 185. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  169 Εγώ ξέρω την άλλη εκδοχή, ότι του πέταξαν κέρατα από ένα μπαλκόνι ενώ βάδιζε στο δρόμο. Και εκείνος ατάραχος ρώτησε: — Γερασιμάκη, χτενίζεσαι;

  171 Πρέπει να είναι η συλλογή του Κολιτσάρα, αλλά δεν την έχω κοιτάξει.

 186. 187α, ναι, κι εγώ αυτό έχω ακούσει

  Ποιόν είπες κερατά, ρε κερατένιε;

 187. spatholouro said

  Άγιος Κερατάς του «Journal d’ Athenes»

  Έτσι τιτλοφορείται ένα κειμενάκι στον ΠΑΠΑΓΑΛΟ (31/10/1883) όπου η ηθική φέρεται να χτυπά την πόρτα του Άγιου ζητώντας άσυλο
  Η ηθική προτρέπει τον αναγνώστη να διαβάσει το «Journal d’ Athenes» και θα καταλάβει…

  Έχει κανείς καμμιά ιδέα για αυτό το έντυπο;

  Το κειμενάκι εδώ:
  http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=926132

 188. sarant said

  Γαλλόφωνη αθηναϊκή εφημερίδα δεν ήταν;

 189. spatholouro said

  Τι να σου πω, Νίκο…έχω φάει τον κόσμο… (ίσως δίγλωσση: δεν φαντάζομαι να προτρέπει τον κόσμο να την διαβάσει στα γαλλικά!)

 190. Μαρία said

  190
  Κρίνοντας απο τις γαλλόφωνες Courrier d’ Athenes, Grece και Independance Hellenique, τις οποίες έμαθα απ’ το βιβλίο της Ξένης Μαρίνου
  http://www.biblionet.gr/book/200164/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 , πρέπει κι αυτή να ήταν γαλλόφωνη.
  ο Μάγιερ αναφέρει απλώς την περίοδο που εκδίδονταν :2/1/1884 – 25/8/1886

 191. Πάνος με πεζά said

  187 (171) : Πρέπει να είναι η συλλογή Σμυρνιωτάκη-Σηφάκη, που εγώ την έχω από παλιότερη προσφορά του ίδιου ομίλου, με άλλη εφημερίδα. Κάτι λέει…
  Ας πούμε, στο «απιστία» έχει τις εξής :
  – Αν μ’ αγαπάει ο άντρας που, στην τύχη το’ χω χάρη, αν μ’ αγαπάει κι άλλος κανείς, το’ χω κρυφό καμάρι.
  – Ο σύζυγος τα μαθαίνει πάντα τελευταίος.
  – Τα άγουρα δαμάσκηνα και οι πικρές ελιές, και τα κριφομιλήματα, δεν ειν’ καλές δουλειές…
  – Όποιος όμορφη γυρεύει, πρέπει να μην ταξιδεύει.
  – Κεράτωσε τον άντρα σου και μάγια μην του κάνεις.
  – Η άπιστη γυναίκα φαίνεται απότ ο περπάτημα.
  – Πότε με τον έναν, πότε με τον άλλον, δε μπόρεσα να κάνω παιδί με τον άντρα μου (επίσης με τπ «ντράπου» που αυτός το λέει «ντρέψου»).
  – Όποιος φιλά δυό στόματα, το ένα του βρομάει.

 192. Πάνος με πεζά said

  Συγγνώμη για τα ορθογραφικά, κρύα δάχτυλα και διαφορετικό πληκτρολόγιο γαρ…

 193. spatholouro said

  192
  Ευχαριστώ.
  Έχει και σε παραπάνω σελίδα αναφορά ο Μάγερ στην εφημερίδα αυτή, με χρονική διάρκεια 1879- Δεκ.1883, δηλαδή καταλαμβάνεται και το 1883 που ενδιαφέρει την περίπτωσή μας.

  Ωστόσο μια παραπομπή της British Library ότι την έχει η ΕΒΕ δεν επαληθεύτηκε στον κατάλογο της τελευταίας…

 194. Χωρίς να ξέρω ακριβώς τι σημαίνει η λέξη, στην Κύπρο έχουμε την έκφραση «επήαν ούλλα τζερεμέ» εννοώντας πως πήγαν όλα χαμένα

 195. Μπούφος said

  Και ένα ρητό που ίσως θα αρέσει σε λαγωνίκες. Είπε κάποιος, για την αρχή του κατήφορου: » Είναι να μη μυρίσει η γυναίκα, ξένα αρ…ίδια!»

 196. Μαρία said

  182
  Οι Ερυθροί εξηχρειώθησαν εις τοιούτον βαθμόν, ώστε εψήφισαν νόμον προχθές οτι αι παλλακίδες των εθνοφυλάκων μετά τον θάνατον αυτών χαίρουσι τα αυτά δικαιώματα των συζύγων νεμόμεναι τας εθνικάς αποζημιώσεις. Έκαστος εννοεί οποίος πρωτοφανής τραγέλαφος θέλει λάβει χώραν, αν οι Ερυθροί υπερισχύσωσι, διότι τότε των φονευθέντων εργατών αι Κασαλβάδες θα παρουσιασθώσιν όπως αντιπροσωπεύσωσι τας χήρας ενός τοιούτου έθνους.
  Εφημερίς των Συζητήσεων, αρ. 70/16-4-1871

 197. Για την Κομμούνα είναι αυτό ε; Και πού ξέθαψαν τις κασαλβάδες!! https://books.google.gr/books?id=k3JPAQAAMAAJ&pg=PA1987&lpg=PA1987&dq=%CE%9A%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82&source=bl&ots=958euHmbcx&sig=OphC9RW9kRRCYv8-Tw_5xWctPug&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwij_9jCktnRAhWJjSwKHUsUD0AQ6AEIKDAF#v=onepage&q=%CE%9A%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82&f=false

 198. Γς said

  169:

  Για τον Λασκαράτο και τούτο:

  Κάποιος από το μπαλκόνι του, πέταξε ένα ζευγάρι κέρατα στον Λασκαράτο που περπατούσε από κάτω.
  Ο ποιητής έσκυψε, σήκωσε τα κέρατα, κοίταξε προς τα πάνω και απάντησε με την αιχμηρή και υπέροχη ειρωνεία του:
  -Χτενίζεσαι ορέ Γερασιμάκη, χτενίζεσαι;

 199. nikiplos said


  τι είναι το κέρατο το βερνικωμένο; Στριμμένος ή επιδέξιος;

  Η αίσθηση που έχω είναι ότι πρώτα πρέπει να εννοούταν ο στριμμένος. Στη συνέχεια αφού κάποιος ήταν στριμμένος ή ξεροκέφαλος ή «τυπολάτρης» ήταν δύσκολο να τον τουμπάρουν με τεχνάσματα, οπότε απέκτησε και τη δεύτερη σημασία, δύσκολα τον τουμπάρεις, τον εξαπατάς κοκ.
  Να πως εδώ πως ένα κέρατο το βερνικώνεις, όταν είναι μεγάλο πολύκλαδο και άξιο θαυμασμού, δηλαδή πολύ μεγάλο… και φυσικά το βερνικώνει κανείς για τα το επιδείξει στο σαλόνι του ως τρόπαιο…

  Επειδή ειπώθηκε η Ιταλική ταινία, να προσθέσω ότι έχω την εντύπωση ότι για τους Ιταλούς το κορνούτο είναι χειρότερη βρισιά από το κάτσο κοκ… Δεν ξέρω αν είναι δική μου εικόνα αυτό ή αν αληθεύει…

  Δύο ανέκδοτα κερατολογικά:

  **************************
  Ο σύζυγος πιάνει τη γυναίκα του στα πράσα με τον εραστή της.
  Πουτάνα θα σας σκοτώσω και τους δυό και τέτοια
  Για σιγά κύριος! του λέει αυτή με θυμωμένο κι επιτακτικό ύφος και συνεχίζει:
  να σου πω ρε μαλάκα, με τον μισθό σου πληρώσαμε τον ΕΝΦΙΑ? Τα τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο
  με το μισθό σου τα πληρώσαμε? Το μεγάλο σέρβις στο αυτοκίνητο μήπως θυμάσαι να το πλήρωσες?

  Συνεχίζει η σύζυγος την απαρίθμηση των ευεργεσιών του εραστού, οπότε αποσβωλομένος ο σύζυγος ρωτάει:
  Και τι να κάνω εγώ τώρα?
  Ε, σκέπασέτον γιατί κρυώνει του απαντάει αυτή.
  **************************
  Μια σύζυγος μπαίνει στο σπίτι και πιάνει στα πράσα το σύζυγό της με μια Ουκρανή. Αρχίζει λοιπόν να τον μπινελικώνει με δηλώσεις ότι θα τον χωρίσει ότι θα του τα πάρει όλα κοκ. Ο σύζυγος προσπαθεί να της εξηγήσει:
  Να χτύπησε το κουδούνι, άνοιξα και ήταν αυτή η Ουκρανή κοπέλα. Μου είπε αν μπορούσα να την βοηθήσω γιατί πεινούσε, αν υπήρχαν αποφάγια. Έτσι της έδωσα ότι είχε περισσέψει από εχθές. Στη συνέχεια με ρώτησε επειδή κρύωνε, αν υπήρχαν τίποτε ρούχα που δεν φορούσες πλέον να της τα έδινα. Της έδωσα κάποια παλαιά που είχες και δεν τα φόραγες πλέον και μετά λίγο πριν φύγει με ρώτησε: «έχεις τίποτε άλλο που δεν χρησιμοποιεί η γυναίκα σου?»
  **************************

  Κι αληθινος διάλογος που τον έχω ακούσει στο άλλοτε Colori της Κιφησιάς. Δύο κυρίες 30+ πολύ καλοβαλμένες και καλοντυμένες κοιτάζουν τα ρούχα… Η μία έχει κοζάρει/φερμάρει ένα φόρεμα το οποίο όμως είναι πολύ ακριβό για να αγοράσει. Η άλλη (η πιο ξεπεταγμένη) την ψέγει: «α μωρή χαζή πας να τα βγάλεις πέρα μόνο με έναν άντρα!»

 200. Γς said

  200, 187:

  Φτου!

  Με είχε προλάβει ο Νίκος

 201. nikiplos said

  Και μια παλαιή έκφραση από καθηγητή ξένων γλωσσών:
  Η μετάφραση είναι σαν τη γυναίκα, αν είναι πιστή δεν είναι ωραία, αν είναι ωραία δεν είναι πιστή…
  (νομίζω το έχω ξανα-αναφέρει εδώ… )

 202. Ριβαλντίνιο said

  @ 170 Βασίλης Ορφανός

  Ο Πλούταρχος στον βίο του Θησέα αναφέρει και μια άλλη εκδοχή. Η Πασιφάη δηλαδή δεν πήγε με κάποιον ταύρο, ούτε ο Θησέας σκότωσε κάποιον Μινώταυρο. Αντίθετα ο Μίνωας είχε κάποιον στρατηγό που λεγόταν Ταύρος. Αυτός ήταν πολύ δυνατός και γλυκοκοίταζε την Πασιφάη. Όταν λοιπόν έγιναν αγώνες, ο Θησέας συμμετείχε σε αυτούς και σάπισε στον ξύλο τον Ταύρο που μέχρι τότε δεν είχε χάσει από κανέναν, Ο Μίνωας χάρηκε πολύ , αφού ο Ταύρος ξέπεσε στα μάτια της Πασιφάης. Όμως τον αγώνα είδε και η Αριάδνη, η οποία ερωτεύτηκε τον Θησέα. Ο Μίνωας δηλαδή ξανακέρδισε την σύζυγό του, αλλά «έχασε» την κόρη του.

 203. Γς said

  201:

  Το τελευταίο σου το έχω ακούσει. Δηλαδή μου το έχει πεί μιά, τώρα στα γεράματά της.

  -Ελεγα σε μια φίλη μου ότι δεν μπορούσα να τα βγάλω πέρα οικονομικά με το μισθό του μακαρίτη. «Και κάθεσαι» μου λέει.

  -Ε, και;

  -Τι, ε και; Τα κατάφερα.

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  198. Μάθαμε και τις κασαλβάδες. 😊 Η κασαλβάς, της κασαλβάδος.
  Από την εποχή της Κομμούνας, λοιπόν. Η πλάκα είναι ότι οι αστοί πάντα φρίττουν στην αρχή, ύστερα αποδέχονται, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούντες, και στο τέλος καμαρώνουν για την ανεκτικότητα και την προοδευτικότητα της αστικής κοινωνίας. 😊

 205. Γιατί υπάρχουν τα κέρατα ;

  Το έχω ξαναπεί…

  Εκτός από ελάχιστα ζευγάρια που περνάνε τόσο καλά ώστε να ξεχάσουν να χωρίσουν, τα υπόλοιπα καταλήγουν σε εξωσυζυγικές σχέσεις γιατί φοβούνται να χωρίσουν

 206. Μαρία said

  206
  Διαχρονικός ο ηθικός πανικός με τους Ερυθρούς 🙂

 207. sarant said

  Το απόσπασμα με τις Κασαλβάδες ήταν φοβερό!

 208. Μαρία said

  199 κεξ
  Η εκθήλυνσις του έθνους σ. 98 http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/mnimon/article/view/8220/8257
  πριν απ’ την εκπούστευση.

 209. Μπούφος said

  200 Λασκαράτος «θεούλης»

 210. Παναγιώτης Κ. said

  @148. Οι φιλοβασιλικοί λοιπόν ζητούσαν από την ορχήστρα το «Γρίβα μ σε θέλει ο βασιλιάς».
  Και η αντίπαλη παράταξη τι ζητούσε να παίξει η ορχήστρα; ρώτησα φίλο με καταγωγή από χωριό της Θεσσαλίας όπου υπήρχαν πολιτικές αντιθέσεις ανάμεσα σε φιλομοναρχικούς και αντιμοναρχικούς.
  «Στη στεριά δεν ζει το ψάρι, ούτε ανθός στην αμμουδιά» μου απάντησε.

 211. Γς said

  Δεν υπάρχει κερατώνων χωρίς να κερατώνεται.

  Πσαράς

 212. Μπούφος said

  213 Στρατηγέ μου
  Όλα υπάρχουν πες στον πσαρά. Έχει απ’ όλα ο μπαξές. Πάντως αι… γυναί επιδίδονται στο σπορ για λόγους εκδίκησης, κυρίως, γι αυτό και φροντίζουν με διάφορα «λάθη», π ά ν τ ο τ ε να τα μαθαίνει στο τέλος και ο -συνήθως- αλεξιθυμικός σύζυγος. Μια εκδίκηση που παραμένει κρυφή, δεν περνιέται για καλή εκδίκηση.

 213. Γς said

  -Και τα πιλάφια που έτρωγες στην κατοχή; Τα ξέχασες

  Η γριά στο γέρο, που χάρηκε όταν είδε ότι ήταν άδειος ο κουμπαράς που θα έριχνε η γριά ένα σπόρο για κάθε της απιστία

 214. spiral architect said

  @149, 151β κλπ: Το ΚΚΕ πάτησε στην ιστορία του σαν ανακριτή και την πάτησε. Η ντουλάπα του Σαρτζετάκη έκρυβε σκελετούς. 💀
  – O Βενιζέλος όπου υπάρχει «καθαρτήριο» το επισκέπτεται.
  – Η Φρόσω και η Πετρούλα παρευρίσκονταν;

 215. # 214

  Λεπτά ζητήματα αυτά, μπούφε μου…

 216. Γς said

  216:

  Πάντως εκείνο το βράδυ τον είχα απολαύσει, απολαυστικά…

  Σε κάτι τέτοιες ευκαιρίες διπλαρώνω πρωτοκλασάτους που χαλαρώνουν στις εκδηλώσεις αυτές. Εκείνο το βράδυ ήταν η σειρά του Σαρντζετάκη. Εύκολος στόχος.

 217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  214 – Οι γυναίκες κερατώνουν για τους ίδιους λόγους με τους άντρες, κι ο κυριώτερος λόγος κσι για τους δύο, είναι ότι ζούν σε σεξουαλικό συζυγικό βάλτο.
  Δεν είναι στην φύση των ανθρώπων η διαστροφή της μονογαμικότητας, που εξυπηρετεί την διεστραμένη πατριαρχική κοινωνία που βασίζεται στην ΑΓΙΑ οικογένεια.. Αν αυτή η επιβεβλημένη (αν)ηθική κοινωνική υποχρέωση δεν αντισταθμίζεται με κοινή σεξουαλική απόλαυση, το κέρατο είναι δεδομένο απ’ όποιον μπορεί (γιατί και οι δύο θέλουν) και το ζευγάρι βρίσκεται στην δεύτερη κατάσταση που περιγράφει ο Πσαράς.

 218. spiral architect said

  … ομιλεί η πείρα. 😉

 219. Γς said

  Να κεραατώνεις όμως τον εαυτό σου;

  Ο Γς, η Λίνα, η Φεωργία κι ο Πέτρος, που ηταν όλοι μαζί τρεις!

  —————-

  Ωραίο το διαμέρισμα στην Κυψέλη. Πολύ μεγάλο και το μοιραζόμουν με άλλους δύο κολλητούς μου. Αυτοί όμως μένανε με τους γονείς τους και μαζευόμασταν μόνο για διάβασμα και κοινωνικές δραστηριότητες. Αντρο ακολασίας. Κοινόβιο και κοινογυναικωνίτιον του κερατά.

  Και έπαιρνα μια μέρα μια φίλη την Λίνα στο Κουκάκι και βούιζε, βούιζε, βούιζε.

  -Με ποιον μίλαγες.
  -Με την Γεωργία.

  -Ποια Γεωργία καλέ;

  -Τη Γεωργία στη Φωκίωνος Νέγρη. Αν δεν μ,ε πιστεύεις πάρε τηλέφωνο (από 86 δεν αρχίζανε;) και ρώτησε την.

  -Φωκίωνος Νέγρη; Σιγά κιαι μην δεν έπαιρνα.

  Προσποιήθηκα λάθος. Ημουν ο Πέτρος και το ίδιο απόγευμα βγήκαμε.

  -Κάποιος Πέτρος πήρε τη Γεωργία μόλις κλείσαμε. Μήπως έδωσες το τηλεφωνο στο φίλο σου τον Πέτρο.

  -Όχι βέβαια. Σύμπτωση.

  Και αρχίζω να βγαίνω και με τις δύο στενές φιλενάδες.

  Οι οποίες βέβαια αρχίζουν και ψυλλιάζονται τη δουλειά. Εγώ όμως που ψυλλιάζομαι ότι ψυλλιάζονται παίρνω την ταυτότητα του Πέτρου και την βάζω στο τσεπάκι του πουκαμίσου.

  Κι όπως είχα προβλέψει την πιάνει η Γεωργία και διαβάζει

  -Σε λένε και Ιορδάνη;

  Μέγας είσαι κύριε από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο με τον Πέτρο μαζί και δεν ήξερα ότι ήταν Πέτρος-Ιορδάνης.

  Και της την βούτηξα και την έβαλα πίσω στην τσέπη πριν ασχοληθεί με την φωτογραφία.

  Ωπως το είχα προβλέψει τον ίδιο έλεγχο έκανε και η Λίνα στη δική μου ταυτότητα.

  Μέγκλα. Κι αρχίζει μια συναρπαστική περιπέτεια.

  Ο Γιάννης με την Λίνα και ο Πέτρος με τη Γεωργία.

  Και να δεις που πόσο θέλαμε όλοι να βρεθούμε.

  Κι αυτός ο Πέτρος ήταν απρόβλεπτος. Το τι μου μετέφερε εμπιστευτικά η Λίνα δεν λέγεται. Όλα της τα έλεγε η Γεωργία. Αλήθειες αλλά και φοβερές ανακρίβειες. Και αντιστρόφως.

  -Αχ Πέτρο μου.

  -Δεν με λένε Πέτρο. Αμάν!

  -Το ξέρω αλλά δεν μπορώ να σε λέω αλλιώς.

  Όταν πια είχε αποκαλυφθεί η διπλοπροσωπία μου.

  Πως έγινε; Είναι μεγάλη ιστορία.

 220. Γς said

  >η Φεωργία

  Γεωργία

 221. Οι γυναίκες (και οι άντρες) είναι σαν τα προβλήματα γεωμετρίας… φαίνονται τόσο απρόσιτα όσο απλά φαίνονται όταν τραβήξεις την γραμμή που χρειάζεται για την λύση τους
  απλά
  Πσαράς (τις ελεύθερες ώρες μου έπαιζα τον μαθηματικό)

 222. Γς said

  Πσαράς

  Και μιά ολόκληρη αίθουσα γεμίαμε στον Ιαν’ο σε μια παρουσίαση του Σαραντάκου.

  Κι απ όλους τους νοματαίους ένας μου έκανε εντύπωση.

  -Ψαρεύετε κύριε;

  Λόγω τιμής.

  Ετσι δεν έγινε Πσαρά μου;

 223. # 221

  Κι ο φίλος μου ο Θ. ; Δεκαετία του 80

  Παντρεμένος και πατέρας με μια Γερμανίδα τους Αμπελόκηπους και ξαναπαντρεμένος με μια πιτσιρίκα στην Κολιάτσου ! Εν γνώσει της τελευταίας βέβαια…

  Και να λέει στην Γερμανίδα πως δουλεύει στην Χαλκίδα και νάρχεται Αθήνα κάθε Πέμπτη. Δεν είχε πλυντήριο στην Κολιάτσου…

  Και πως γινότανε κι όταν υπήρχε ανάγκη εμφανιζότανε ξαφνικά από την Χαλκίδα μόνο ένας φίλος του ήξερε…

  Μέχρι που βγήκανε τα κινητά και σφίξανε τα πράγματα αλλά είχε μεγαλώσει πια το παιδί κι έμεινε μπουκάλα η Γερμανίδα

  Αντε σήμερα με την μηχανογράφηση, τα ΑΦΜ και τα ρέστα να διπλοπαντρευτείς όπως τότε…

 224. # 224

  Αμοιβαία ήταν η υποψία αλλά όντως εσύ πρόλαβες !

 225. 210 Ωραίο αυτό της Κάννερ, δεν το είχα υπόψη μου!

 226. paolodrosi said

  Ω, ελατο,
  ω, ελατο,
  της μανας σας το κερατο.

  Στο καταμεστο παλε ντε σπορ, εμεις οι ΠΑΟΚτζηδες, στους αντιπαλους Αρειανους,
  σ’ ενα απο τα συγκλονιστικα ντερμπυ, των ογδοντα’ζ,
  λιγο πριν τις γιορτες.

 227. Καλημέρα,

  Οι Πολωνοί, εκτός από τις άλλες χρήσεις, χρησιμοποιούν στον καθημερινό ανεπίσημο λόγο το kurwa περίπου σαν επιφώνημα όπως εμείς το «(ρε) γαμώτο» σε φράσεις όπως «Ήθελα να έρθω κι εγώ, αλλά δεν μπόρεσα, γαμώτο!», «Γαμώτο, θα με προσέξεις επιτέλους;»

 228. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #136, 138
  Ένας θείος, γεννημένος το 1925, μας έλεγε το ίδιο όπως του το έλεγε άλλος θείος του, προφανώς γεννημένος το 19ο αιώνα. Το παραθέτω να υπάρχει και να προσδιορίζει χρονικά την παλαιότητα:
  Εγεννήθην εις Γένοβαν, ηνδρώθην είς Κούναν* (sic), εμεγαλούργησα εις Καβάλαν, απεσύρθην εις Γλυφάδαν και κατέληξα εις Δράμαν.

  *προφανώς εννοεί την γνωστή πόλη της Βραζιλίας… 🙂

 229. ΣΠ said

  230
  Πάντως όλες οι διαδρομές καταλήγουν στην Κυπαρισσία.

 230. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  🙂 Προφανώς ο θειός του θειού μου δεν ήθελε να δεχτεί το αναπόφευκτο και το παρέλειπε…

 231. sarant said

  230 Ωραίο!

 232. Γς said

  221 Ωραίο!

 233. 224, 226: Ως γνωστόν, ήμουν κι εγώ εκεί, αλλά είχα έρθει καθυστερημένος, εκεί που λέγαμε για τη Μιχαλού. Γς, σε θυμάμαι, καθόσουν στην τελευταία σειρά καρεκλών 🙂 Εγώ καθόμουν από πίσω, στα σκαμνιά στο πάσο στον τοίχο.

 234. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  216 – Κάποτε πρέπει να πούμε τα πράγματα με τ΄όνομα τους, ή το ΚΚΕ είχε ηλίθια ηγεσία, ή συνεργάστηκε (ή και τα δύο που πιστεύω εγώ) και να σταματήσουμε να δίνουμε συγχωροχάρτια και να ξεπλένουμε τις ηγεσιακές εγκληματικές ενέργειες, που στοίχισαν τις ζωές χιλιάδων συντρόφων αγωνιστών, όπως κάνουν οι δεξιοί για
  τους ακροδεξιούς φασίστες, άκου ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ.
  Όλοι όσοι είχαμε άμεση ή έμμεση εμπειρία από τις διώξεις και τα ξερονήσια, γνωρίζαμε το φασίζων ποιόν του Σαρτζετάκη, και καταγγείλαμε την απόφαση του ΚΚΕ, ως ξεπούλημα των αγωνιστών και στήριξης του δεξιού κράτους. Η ιστορία μας δικαίωσε, αλλά η ιστορία δεν αλλάζει τα γεγονότα και κυρίως, ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ.

  220 – «ομιλεί η πείρα. 😉»
  Φυσικά, τόχω πεί πως βάσει εμπειριών μιλάω (σχεδόν) πάντα, στην θεωρία δεν ήμουν ποτέ καλός. 🙂

 235. Μπούφος said

  «Και γαμώ τα παιδιά», αυτός ο Γς! και οι λοιποί Πσαράδες εδώ μέσα! 😉

 236. spiral architect said

  @236α: Λάμπρο κούνα λίγο το κεφάλι σου ρε! 😛

 237. Stella said

  Προς θεού. Οχι κατάρες στο ΚΚΕ (για την ψήφιση του Κυρίου Χρ. Σαρτζετάκη, ως προέδρου δημοκρατίας). Απλώς (το ΚΚΕ) έπρεπε να περιμένει (αρκετές δεκαετίες) την «καθαρογραφή».
  Καλημέρες.

 238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  238 – Το κούνησα αλλά εξακολουθεί να βλέπει την αλήθεια για το ΚΚΕ, κάνα άλλο κόλπο; Εσύ τι έκανες; 🙂

 239. spiral architect said

  🙄

 240. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  241 – Δεν με βοηθάς μ΄αυτό και μ΄αφήνεις να βασανίζομαι με την αλήθεια, γιατί δεν μου λές τι έκανες εσύ κι απαλάχτηκες; 🙂

 241. spiral architect said

  Σε ότι μ’ αφορά, έχω πάψει να σχολιάζω μόνο από τον καναπέ μου, χωρίς να κουνήσω τον κώλο μου. Κινούμαι (όχι για να πιάσω το τηλεκοντρόλ ή το πισί) και κατά δύναμιν συμμετέχω καλώντας κι άλλους να συμμετάσχουν.
  Επί του προκειμένου όλοι γνωρίζουμε, ότι για όλη τη μεταπολεμική κατάντια της Ελλάδας και όλα της τα στραβά ψωμιά το ΚΚΕ τα φούρνισε, 😛 μα με το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα προπολεμικά, μα με την θετική του ψήφο στο Σαρτζ, μα με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Συνασπισμού (μπρρ!) μα με τη μη στήριξη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ε, και σήμερα διάβασα το:

  Όλοι όσοι είχαμε άμεση ή έμμεση εμπειρία από τις διώξεις και τα ξερονήσια, γνωρίζαμε το φασίζων ποιόν του Σαρτζετάκη, και καταγγείλαμε την απόφαση του ΚΚΕ, ως ξεπούλημα των αγωνιστών και στήριξης του δεξιού κράτους. Η ιστορία μας δικαίωσε, αλλά η ιστορία δεν αλλάζει τα γεγονότα και κυρίως, ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ.

  Ρε, δεν βάζετε το κεφάλι σας κάτω απ’ τη βρύση μιας και το νερό τώρα είναι κρύο!
  Προσοχή μόνο μην πάρει νερό το πληκτρολόγιο. Άιντε.

 242. (224 κ. επ.) Στον Ιανό ήταν, ή μήπως σε αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών (όχι τη μεγάλη στην Ακαδημίας, μια άλλη, κοντά στο Χίλτον, όπου έγινε παρουσίαση του «Άγνωστου Βάρναλη»); Όπου η μακαρίτισσα είχε φέρει και ωραιότατα τυροπιτάκια;

  (130) Επειδή η φράση «εξοφλείς λογαριασμούς που … πλερώνει άλλος» είναι τελείως παράλογη αν ερμηνευτεί κυριολεκτικά, κι επειδή έχει και τα αποσιωπητικά, σκέφτομαι μήπως το «πλερώνει» είναι ευφημισμός και παραπέμπει στη γνωστή παροιμιακή φράση «άλλος γ… και άλλος πληρώνει».

 243. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 244

  Δεν ξέρω Άγγελε, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του ποιητή, τη δική μου εκτίμηση την έδωσα στο 161 σχόλιό μου.

 244. στον Ιανό ήταν, Αγγελε.

 245. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 244

  Ώχ! λάθος Άγγελε, σε άλλον απευθύνεσαι εσύ και εγώ σε απάντησα με το 245 σχόλιο. Μπερδεύτηκα γιατί αρχικά (σχόλιο 106) εγώ ανέβασα το σχετικό ποίημα. Έχω, νομίζω, την κατανόησή σου.

 246. Μπούφος said

  207 κορυφαία η ατάκα! 😉

  Λάμπρο,
  με τις απόψεις σου περί γάμου, συντάσσεται και ο Φουριέ!

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  243 – Κινείσε και συμμετέχεις κατά δύναμιν και καλείς κι άλλους να συμμετάσχουν πού, σε τι, και γιατί, και με ποιόν φορέα; ή είστε μομονωμένοι ανεξάρτητοι; ☺
  Επι του προκειμένου, δεν υποστήριξα πως για όλα φταίει το ΚΚΕ, (ποτέ δεν τόχω κάνει) αλλά ότι η ηγεσία του, ήξερε το ποιόν του Σαρτζετάκη και συνεργάστηκε και δεν την πάτησε καθόλου, και πάνω σ’ αυτό δεν έφερες κανένα επιχείρημα, παρά μόνο σέρβιρες την γνωστή καραμέλα περί επαναστατών του καναπέ και του πληκτρολογίου, που πιπιλάνε όσοι (κι είναι πολλοί) δεν έχουν επιχειρήματα, και θέλουν πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα.
  Αν εσύ θέλεις να πιστεύεις ότι οι ηγεσίες του ΚΚΕ όσες φορές συνεργάστηκαν και την πάτησαν ήταν από επαναστατική αφέλεια κι όχι εν γνώση τους, δικαίωμά σου. Κι εμένα μέχρι να μου αποδείξει κάποιος το αντίθετο, είναι δικαίωμά μου να πιστεύω ότι ήξεραν και δεν την πάτησαν σαν μωρές παρθένες, με την διαφορά πως δεν κατηγορώ κανέναν γνωστό και άγνωστο σαν επαναστάτη του κώλου, του καναπέ, της TV, του πληκτρολογίου. Ίσως γιατί δεν πιστεύω στις επαναστάσεις και τους επαναστάτες, γιατί κρίνοντας από τα ιστορικα γργονότα, θεωρώ πως εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ, γιαυτό εδω και 38 χρ9νια δηλώνω αντάρτης, και μ’ αφήνει αδιάφορο πως το αντιλαμβάνονται οι άλλοι αυτό.

 248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – Μάλλον έγώ συντάσσομαι με τις δικές του, όσο νάναι τις διατύπωσε πολύ πριν υπάρξω έστω και σαν όνειρο στους γονείς μου.☺

 249. 223, …Οι γυναίκες (και οι άντρες) είναι σαν τα προβλήματα γεωμετρίας… φαίνονται τόσο απρόσιτα όσο απλά φαίνονται όταν τραβήξεις την γραμμή που χρειάζεται για την λύση τους

  Πολύ ωραίο αυτό!

  Βέβαια, άλλοτε η λύση είναι
  μονογραμμική,
  άλλοτε πολυγωνική (τρίγωνο και πάνω),
  άλλοτε τραβάς κατ’ ευθείαν
  κι άλλοτε για πλούσιες καμπύλες

 250. # 251

  κι άλλοτε…αυτοσχεδιασμός !

 251. Νικόλας said

  Κούρβα;! Ποια είναι η ετοιμολογία της λέξης;
  Δεν έχει περάσει μόνο στα σέρβικα αλλά σε αρκετές σλαβικές γλώσσες. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στα πολωνικά (kurwa).

 252. […] άρθρο είναι παρακλάδι του προχτεσινού. Προχτές μιλήσαμε για κέρατα, κυρίως με τη μεταφορική τους σημασία, σήμερα θα δούμε […]

 253. Μπούφος said

  κλείνω την αναφορά στο Φουριέ αντιγράφοντας από το βιβλίο » Αναλυτικός κατάλογος κερατάδων»τα παρακάτω: » Ο Φουριέ γράφει ότι θα μπορούσε να δώσει μια ιεραρχία του κερατώματος παράλληλα με την αντίστοιχη της χρεωκοπίας (….)σε έναν κατάλογο72 εντελώς ξεχωριστών προτύπων» (σελ.11)

 254. Μπούφος said

  Ιδού και το κερασάκιον στην τούρτα του κερατά : απολύονται λέει ο Ερντογάν,
  οι κερατωμένοι αστυνομικοί! Απίστευτο; Και όμως αληθινό!

  http://www.msn.com/el-gr/news/world/%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%C2%AB%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82%C2%BB/ar-AAmgpXa?li=BBqxAac&ocid=mailsignout

 255. Ε, ναι. Πώς θα φοράνε σωστά το πηλίκιο με τέτοια κέρατα;

 256. sarant said

  253 Νομίζω πως είναι από τα λατινικά, curva, καμπύλη. Θέλει όμως ψάξιμο

  256 Όχι ότι το δικαιολογώ, κάθε άλλο, αλλά τέτοιος κώδικας υπήρχε και στον ελληνικό στρατό πριν από μερικές δεκαετίες (δες στον Συνταγματάρχη Λιάπκιν την περίπτωση της Σωσώς με τον Ρώσο εραστή)

  Αλλά στην Τουρκία υπάρχει και χειρότερο: αν η γυναίκα σου θεωρηθεί ελαφριά και δεν τη συνετίσεις, έρχεται όλη ηγειτονιά και σε φτύνει, σου σπάει τα παράθυρα κτλ. Οπότε τη σφάζεις κι εσύ, αθωώνεσαι στη δίκη και μετά είσαι ήρωας

 257. Όποιος πάει για κέρατο, βγαίνει κερατωμένος –> https://twitter.com/Ntiva12/status/824371406959841280

 258. Μαρία said

  258
  <λατ. curva ή, πιο πιθ., <παλαιότ. σλαβ. kourăva
  http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B2%CE%B1&dq=

 259. sarant said

  260 Α γεια σου -το σλαβικό όμως πόθεν;

 260. 260, 261

  Μήπως είναι έμμεση αναφορά σ’ εκείνες που περιμένουν στη στροφή του δρόμου, όπως η καλντεριμιτζού και η τροτέζα; (λ.ε.τ.)
  Το κούρβα το θυμάμαι καλά ως επιφώνημα σε πολωνικό καβγά στα Εξάρχεια, με το δεξί χέρι του αναφωνούντος να σπάει προς τα μέσα και με το εξωτερικό μέρος του καρπού* να χτυπάει το πεζοδρόμιο.

  *εκεί που θάπρεπε να υπάρχει ρολόι

 261. Μαρία said

  161
  O Meyer NS II στον οποίο παραπέμπει ο Κρ. για την κούρβα πουτάνα
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F6%2Fe%2F3%2Fattached-metadata-01-0000987%2F142361.pdf&rec=%2Fmetadata%2F6%2Fe%2F3%2Fmetadata-01-0000987.tkl&do=142361.pdf&width=417&height=654&pagestart=1&maxpage=406&lang=el&pageno=144&pagenotop=144&pagenobottom=1

  Ο Μ. στο NS IV θησαυρίζει κι άλλη κούρβα λατινογενή με πρώτη σημασία το σαμάρι
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F6%2Fe%2F3%2Fattached-metadata-01-0000987%2F142361.pdf&rec=%2Fmetadata%2F6%2Fe%2F3%2Fmetadata-01-0000987.tkl&do=142361.pdf&width=417&height=654&pagestart=1&maxpage=406&lang=el&pageno=340&pagenotop=340&pagenobottom=144

 262. sarant said

  263 Από το σαμάρι εύκολα πάμε στην πουτάνα πρβλ τσούλα.

 263. όπως καβάλα κι έτσι; απαπαπαααα

 264. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #260-261
  Στο ετυμολογικό της σερβοκροατικής του Skok λέει ότι είναι αβέβαιου ετύμου και το συνδέει με το γερμανικό Hure, χωρίς όμως μεγάλη βεβαιότητα. Λέει επίσης ότι άλλοι μελετητές το συνδέουν με το παλαιοσλαβικό kurz που σημαίνει τον κόκορα και το παραλληλίζει με το γαλλικό cocotte.

 265. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πιο πλήρες φαίνεται το λήμμα στο βουλγαρικό ετυμολογικό. Δεν τα καταλαβαίνω καλά και ανεβάζω τη σελίδα.

 266. Πέπε said

  @267:
  > > …στο βουλγαρικό ετυμολογικό. Δεν τα καταλαβαίνω καλά …

  Αυτό που εγώ καταλαβαίνω εύκολα είναι ότι οι Βούλγαροι το κουρούπι το λένε κουρούπ, και το πήραν λέει από μας.

  Ποντικός τρυπά κουρούπι, ποντικοτρυποκουρούπης.

 267. Μαρία said

  264, 265
  Κι ο θειος μου έλεγε κατ’ ευφημισμόν «αυτή είναι του ιππικού» 🙂 αλλά ο Μέγιερ φαίνεται να τις θεωρεί 2 διαφορετικές λέξεις.

 268. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το ρωσικό ετυμολογικό του Vasmer, αν κατάλαβα καλά, το συνδέει με τις κότες κι αυτό. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφία.

 269. spatholouro said

  Κούρβα

  Εδώ και ο Ε.Α. SOPHOCLES [A Glossary of later and Byzantine Greek (1860)] για καυτές σέλες, αλλά λέει μια τέτοια derivation is not very probable:

  https://books.google.gr/books?id=FTtEAAAAcAAJ&pg=PA390&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B2%CE%B1%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B2%CE%B1%22&f=false

 270. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Να το

 271. Μαρία said

  272
  Στα γερμανικά σ. 372 https://archive.org/stream/slovar_vas/vas#page/n371/mode/2up
  ή και κοκόρι.

 272. Αιμ said

  Μεταξύ άλλων το βουλγαρικο ετυμ. αναφερει πιθανή σχέση με το ελληνικό «κύριος» ή και με το νεοελληνικό «κουρβοβοτου». Απίθανο ;!

 273. Αιμ said

  Πίσω στον κερατά : πριν απο χρόνια είχα γνωρίσει στην Πορτογαλία έναν παπαγάλο σ’ ένα μαγαζι που οταν πέρναγε άντρας φώναζε » o cabrao, o cabrao» (ε κερατά δηλαδή) άμα ήταν γυναίκα σφυριζε όπως παλιά πειράζαν τις κοπέλες. Καταλάβαινε δε το φυλο απο μακριά όπως και να ‘σουνα ντυμενος !

 274. sarant said

  274 Τέτοιο νεοελληνικό δεν ξέρω, αναρωτιέμαι πού να το βρήκε ο Μέγιερ

  271 Εγώ τη βρίσκω πολύ λογική πάντως.

 275. Μπούφος said

  275 Απίστευτο! Πόσο θα ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον παπαγάλο! δεν θα κλείσω μάτι απόψε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: