Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

ΣΥΡΙΖΑ, δυο χρόνια μετά

Posted by sarant στο 26 Ιανουαρίου, 2017


Θα μου πείτε, και με το δίκιο σας, ότι το άρθρο αυτό έρχεται κατόπιν εορτής αφού η επέτειος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015 ήταν χτες. Έτσι είναι -ας πούμε ότι έγινε κακός προγραμματισμός. Από την άλλη, για μια μέρα καθυστέρηση δεν χάλασε ο κόσμος, οπότε και το σημερινό άρθρο, ένας απολογισμός των δύο ετών από την πρώτη εκλογική νίκη της Αριστεράς, έχει πιστεύω τη θέση του -ανάμεσα στ’ άλλα, για να μη νομιστεί ότι απέφυγα να γράψω επετειακό άρθρο για να μην συζητήσουμε εδώ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, και επιπλέον με ενδιαφέρει και η γνώμη σας.

Πριν από δύο χρόνια λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρώτη θέση στις εκλογές με 36% ποσοστό το οποίο, ελέω (εδώ ταιριάζει η λέξη!) του ληστρικού εκλογικού νόμου τού επέτρεψε να βγάλει 149 βουλευτές και να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα αντιμνημονιακό (τότε) κόμμα της λαϊκής δεξιάς (Ξέρω ότι πολλοί καλοπροαίρετοι θεωρούν τους ΑΝΕΛ ακροδεξιά, αλλά διαφωνώ -λαϊκή δεξιά είναι, όπως λαϊκή δεξιά είναι και ο νεοδημοκράτης κ. Γιακουμάτος, κι ας εξέφρασε πρόσφατα μια επιεικώς ακροδεξιά θέση για την «αρρώστια της ομοφυλοφιλίας»).

Η νέα κυβέρνηση εκλέχτηκε με εντολή τη σκληρή διαπραγμάτευση και αυτό έκανε τους πρώτους πέντε μήνες -αλλά δεν τα κατάφερε μπροστά στον συνθλιπτικό συσχετισμό των δυνάμεων διεθνώς. Επιχείρησε να βγει από το αδιέξοδο με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, το δημοψήφισμα. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν τη μεγαλειώδη νίκη του Όχι, έχοντας δώσει δύο δεσμεύσεις που εκ των πραγμάτων αποδείχτηκαν αλληλοαποκλειόμενες (α. Παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, β. Απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα) ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να τιμήσει την πρώτη δέσμευση και να θυσιάσει τη δεύτερη. Κατά τη γνώμη μου, σωστά έπραξε, δεδομένου ότι οι συνέπειες της πρώτης αθέτησης θα ήταν αναντίστρεπτες. Έτσι είχαμε τον συμβιβασμό (και συνθηκολόγηση θα τον έλεγαν κάποιοι) του Ιουλίου που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

Αν η στάση του Τσίπρα σε εκείνη τη 17ωρη διαπραγμάτευση ήταν ψύχραιμη στάθμιση των συσχετισμών ή ασυγχώρητη δειλία, αυτό απόκειται στον καθέναν να το εκτιμήσει. Πάντως δεν πιστεύω αυτό που λένε κάποιοι πρώην Συριζαίοι, ότι ήταν προσυμφωνημένο ξεπούλημα, που μάλιστα προετοιμαζόταν από πολύν καιρό -την άποψη αυτή τη βρίσκω πιο εξωφρενική και από την αποκάλυψη ενός ταξιτζή που είχα πάρει πριν από λίγο καιρό, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι στην κηδεία του Μαντέλα όρκισαν τον Τσίπρα στον 33ο βαθμό των Μασόνων και του έκαναν το τατουάζ με τον Αντίχριστο.

Λυπηρή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια του ιουλιανού συμβιβασμού (και ήττα θα τον έλεγαν κάποιοι) ήταν η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση σημαντικής μερίδας βουλευτών, στελεχών και μελών (αναλογικά περισσότερες ήταν οι απώλειες σε επίπεδο στελεχών, επειδή οι αποχωρήσαντες είχαν μεγάλο ταλέντο στο να αποσπούν τα μέγιστα στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες). Χαρακτήρισα τη διάσπαση αναπόφευκτη ύστερα από τον ιουλιανό συμβιβασμό, αλλά στην πραγματικότητα, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπόφευκτη έτσι κι αλλιώς· ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά καλά, αλλά ενιαίο κόμμα δεν ήταν, μόνο ένα άθροισμα συνιστωσών· ανάμεσα στα στελέχη που ανήκαν σε διαφορετικές τάσεις δεν υπήρχε καμιά ψυχική ενότητα, καμιά συντροφικότητα. Αλλά σταματάω εδώ. Ή μάλλον να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ πως όσοι έφυγαν καλώς έφυγαν -ελπίζω πως με αρκετούς, τους περισσότερους, θα συμπορευτούμε ξανά στο μέλλον.

Ίσως πιο σοβαρή συνέπεια του ιουλιανού συμβιβασμού να ήταν ότι σχεδόν όλοι μας απογοητευτήκαμε, αισθανθήκαμε διαψευσμένοι, ξενερώσαμε αν θες, καθώς διαπιστώσαμε ότι το περιθώριο κινήσεων που έχουμε είναι πολύ μικρότερο απ’ όσο νομίζαμε. Ωστόσο, στις εκλογές που σωστά κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο οι δυνάμεις του έμειναν ουσιαστικά αλώβητες (σε ποσοστά -η συμμετοχή ήταν γενικά μικρότερη) πράγμα που έδειξε ότι η σχετική πλειοψηφία προτιμούσε να εμπιστευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ τη διαχείριση της ήττας αυτής.

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 16 μήνες, έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση (κάτι στο οποίο είχε αποτύχει η προηγούμενη κυβέρνηση) ενώ η δεύτερη δεν έχει ακόμα κλείσει, κι αυτό προκαλεί ανησυχίες. Ψηφίστηκαν πολλά σκληρά μέτρα ενώ η υπερφορολόγηση ορισμένων κατηγοριών αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα. Πώς αποτιμούμε λοιπόν τη διετία ή έστω το 16μηνο;

9_17Για να κάνουμε συγκρίσεις που να έχουν νόημα, πρέπει να συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν στις 25 Ιανουαρίου (ή στις 20 Σεπτεμβρίου) είχε κερδίσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση τις εκλογές, μόνο εκτιμήσεις και εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Η δική μου αυστηρά προσωπική εκτίμηση είναι πως με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα, που έτσι κι αλλιώς θα ήταν πάρα πολύ δύσκολα, είναι καλύτερα. Καλύτερα για ποιον; ρωτάει ο κύριος με το γενάκι. Καλύτερα για τα ασθενέστερα στρώματα, για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Όχι καλύτερα απ’ όσο ήταν το 2014 ή το 2012 ή το 2008 -καλύτερα απ’ όσο θα ήταν χωρίς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πρόπερσι τον Γενάρη. Αλλιώς, αν συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, πέφτουμε στο λογικό σφάλμα που έξυπνα διακωμωδεί η σειρά των μιμιδίων «Χ με ΠΑΣΟΚ – Χ με ΣΥΡΙΖΑ» (και βάζω ένα που με πληγώνει πολύ).

Για το κυβερνητικό έργο των 16 μηνών πολλά αρνητικά μπορούν να ειπωθούν -έχω γράψει κι εγώ κατά καιρούς, για παράδειγμα έχω επικρίνει έντονα την ταπεινωτική αποπομπή του Νίκου Φίλη ύστερα από τη σύγκρουση με την Εκκλησία, αν και με χαρά μου βλέπω ότι και ο καινούργιος υπουργός κάνει πράγματα που ενοχλούν μερικούς αγιατολάδες). Και η ατολμία της κυβέρνησης με ενοχλεί, όπως και κάποιες υποχωρήσεις προς τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, αν και σε μεγάλο βαθμό αυτές κινούνται στη σφαίρα του συμβολικού και του τελετουργικού. Η μη εξυγίανση της αστυνομίας είναι ενοχλητική, αλλά προσωπικά δεν ήλπιζα να γίνουν και πολλά σε αυτό το φοβερά δύσκολο θέμα.

Από την άλλη, σε τομείς που δεν άπτονται των μνημονιακών περιορισμών έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε ψηφίσει ή δεν θα ψήφιζε, και εννοώ την καθιέρωση της σχεδόν απλής αναλογικής, την ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης, τη βελτίωση της νομοθεσίας για τις φυλακές. Δεν είναι πολλά, θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερα.

Έχουν επίσης ανοίξει μερικά μεγάλα θέματα όπως η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που έπρεπε να ανοίξουν αλλά δεν είναι ακόμα καθαρό πώς θα εξελιχθούν. Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έγινε με θετικά και αρνητικά, αλλά θα είχαμε μόνο αρνητικά αν πρωθυπουργός ήταν ακόμα εκείνος που έβλεπε τα νηπιαγωγεία να έχουν καταληφθεί από αλλοδαπούς, και που τα στελέχη του ήθελαν να γίνει κόλαση η ζωή των μεταναστών.

Στους τομείς που επηρεάζονται από μνημονιακούς περιορισμούς, τα περιθώρια είναι ίσως μηδαμινά, ωστόσο κατά τη γνώμη μου η σημερινή κυβέρνηση κινήθηκε με γνώμονα το συμφέρον των οικονομικά ασθενέστερων και την προάσπιση του δημόσιου τομέα, και ακριβώς αυτή η στάση τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά στην Αριστερά, κι ας αναγκάζεται να εφαρμόσει μέτρα που μόνο αριστερά δεν είναι (Βέβαια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα της κομμουνιστογενούς αριστεράς που κέρδισε ποτέ βουλευτικές εκλογές στη Δυτική Ευρώπη, δεν υπάρχει και κανένα προηγούμενο, για να δούμε πώς πορεύονται χωρίς συμβιβασμούς οι καλές και άσπιλες αριστερές κυβερνήσεις).

Στο πεδίο της οικονομίας τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν θα παινέψω την κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει, αφού μπορεί κανείς να προβάλει την ένσταση ότι υπάρχουν καθυστερούμενες οφειλές του δημοσίου (χώρια την πιο ουσιαστική ένσταση, ότι το πλεόνασμα προέρχεται από την αφαίμαξη των λαϊκών μαζών). [*Προσθήκη: μου λένε ότι η πρώτη ένσταση δεν ισχύει, διότι οι καθυστερούμενες πληρωμές έχουν ήδη καταλογιστεί όταν έγιναν οι δαπάνες].

Πάντως, διαβάζω ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ (από 26,6% σε 22,6%), κάτι που, αν ισχύει, δεν ξέρω ποια άλλη ερμηνεία επιδέχεται.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα διεθνώς, και στην Ευρώπη ακόμα περισσότερο, αφού ο συνδυασμός οικονομικής και προσφυγικής κρίσης είναι βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής δεξιάς. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, αν και τουλάχιστον (ασθενική ηλιαχτίδα μέσα στη μαυρίλα) φαίνεται να συντελείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μια απαγκίστρωση των σοσιαλιστικών κομμάτων από τα κεντροδεξιά και η προοπτική της οικοδόμησης ενός προοδευτικού πόλου από αριστερούς, πράσινους και σοσιαλιστές, κάτι στο οποίο η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ως τώρα καθοριστική. Όπως καθοριστική ήταν και η συμβολή της επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο να κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις τις εκλογές στην Πορτογαλία και να σχηματίσουν κυβέρνηση -με την ανοχή του Κ.Κ. το οποίο εκεί έχει διαφορετική στάση επειδή επηρεάζεται από το βροχερό κλίμα.

Βέβαια, αυτός ο απολογισμός μπορεί να μην καλύπτει όσους προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2012 και ίσως είχαν αυξημένες προσδοκίες -και δεν έχω αμφιβολία ότι στις εκλογές που θα γίνουν, όποτε γίνουν, οι πολίτες θα τιμωρήσουν με την ψήφο τους τα κόμματα που ήταν στην κυβέρνηση, αυτό είναι αναμενόμενο. Από την άλλη, όσοι από εμάς ανήκαμε στο 10,93% ή στο 1,35% δεν έχουμε νομίζω να σκεφτούμε και πολλά, εδώ είναι το σπίτι μας -ή εδώ, ή δίπλα. Αυτή είναι η Αριστερά που μας έλαχε, όπως είχε πει ο Ελεφάντης, με αυτήν πορευόμαστε. Και ταυτόχρονα πολύ διασκεδάζουμε βλέποντας τους αφρούς που βγάζουν, έχοντας πάθει στερητικό σύνδρομο, εκείνοι που είχαν πιστέψει πως έχουν κληρονομικό δικαίωμα πάνω στην κυβερνητική εξουσία.

Advertisement

281 Σχόλια προς “ΣΥΡΙΖΑ, δυο χρόνια μετά”

 1. shin0bi said

  Πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο από το ΤΡΡ σχετικά με την περήφανη διαπραγμάτευση. Και παίρνω και το 1ο σχόλιο. Καλημέρα.

  https://www.thepressproject.gr/article/106252/Apokalupsi-Piso-apo-tis-kleistes-portes-tis-diapragmateusis

 2. Πάνος με πεζά said

  Ουδέν, η μάλλον μισό σχόλιο : ό,τι χειρότερο πέρασε…
  Αλλά ευτυχώς το ρίχνουμε στην πλάκα…

 3. Babis said

  Στα τέλη του ’14 ήταν σαφές ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και να βγει έχει μόνο δύο επιλογές ή ολοκληρώνει το δεύτερο μνημόνιο και ταυτόχρονα διαπραγματεύεται το τρίτο ή τα «σπάει» με την ΕΕ παγώνει τις πληρωμές των δανείων και πάει σε παράλληλο νόμισμα. Με αυτά στο νου, δεν είχα ψευδαισθήσεις στα οικονομικά, όταν ψήφιζα.
  Στις παραμονές των εκλογών δήλωνα σε κάθε συζήτηση ότι οι προεκλογικές δηλώσεις περί σκισίματος του μνημονίου κλπ είναι για προεκλογική κατανάλωση, εκεί που θα κριθεί η κυβέρνηση, είναι στα θέματα εκδημοκρατισμού του πολιτεύματος. Επίσης δήλωνα ότι όπως βλέπω να μετεξελίσσεται ο Σύριζα δεν νομίζω ότι έχει την διάθεση να κάνει κάτι αλλά οφείλω στον εαυτό μου πρώτα να του δώσω την ευκαιρία να το αποδείξει.

  Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον απογοητευτικό όχι γιατί τα έκανε μαντάρα στην οικονομία αλλά γιατί στα υπόλοιπα έδειξε έμπρακτα ότι δεν έχει διάθεση να κάνει κάτι. Αν πραγματικά ήθελε θα είχε περάσει τον εκλογικό νόμο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και θα είχε ξεκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να ολοκληρωθεί ή αναθεώρηση από αυτήν την βουλή.

  «Από την άλλη, όσοι από εμάς ανήκαμε στο 10,93% ή στο 1,35% δεν έχουμε νομίζω να σκεφτούμε και πολλά, εδώ είναι το σπίτι μας -ή εδώ, ή δίπλα.»

  Διαφωνώ, στην πραγματικότητα είμαστε πολιτικά άστεγοι, γιατί δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο αριστερό κόμμα.

 4. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα…

 5. Αυτό που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι η απογοήτευση, περισσότερο από τον θυμό. Είναι κάτι που υπερπροβάλλουν φυσικά τα ΜΜΕ, είναι όμως πραγματικό και το διαπιστώνει κανείς σε όλες τις συζητήσεις. Απογοήτευση, γιατί κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015 ή δεν ψήφισε, αλλά μέσα του κρατούσε επιφυλάξεις, μια κρυφή ελπίδα, ότι τα πράγματα υπήρχε η πιθανότητα να πάνε προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, κάθε άλλο παρα μπορεί να μείνει ικανοποιημένος από τις όποιες προοδευτικού περιεχομένου μεταρρυθμίσεις ψήφισε η κυβέρνηση και εσείς αναφέρετε. Ο Σύριζα ψηφίστηκε για δυο βασικούς λόγους, ή μαλλον τρεις: Για να βελτιωθεί η θέση του ανέργου/εργαζομένου/επαγγελματία σε σχέση με τη λαίλαπα των σαμαροβενιζέλων, για να πετύχει μια διαπραγμάτευση συμφέρουσα για το ελληνικό κράτος και για να τιμωρηθούν οι προηγούμενοι. Μόνο το τρίτο έγινε πράξη, το στερητικό σύνδρομο που αναφέρατε, και πάλι κουτσουρεμένα σε σχέση με τις ποινικές ευθύνες που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως θα αποδώσει. Για τα άλλα δυο, τα πράγματα χειροτέρεψαν, και το πρόβλημα είναι ότι χειροτέρεψαν με αριστερή κυβέρνηση, ένας συμβολισμός που θα στοιχήσει και μεσοπρόθεσμα.
  http://giati-baba.blogspot.gr/2017/01/iv.html

 6. Πέπε said

  Καλημέρα!

  Στο λινκ σχετικά με τη θεματική εβδομάδα στα σχολεία, τα σχόλια, αν και αναμενόμενα, βγάζουν πολύ κλαυσίγελω.

  Βέβαια να παρατηρήσω ότι στο προχτεσινό άρθρο υπήρχε πάλι λινκ στο ίδιο e-έντυπο, με την παρατήρηση «…άρθρο από την εφημερίδα του κομιστή (του δίνω χιτ τώρα, αλλά κομμάτια να γίνει)», ενώ σήμερα απλώς ένα λινκ.

  Την ίδια την ιδέα της θεματικής εβδομάδας δε θα τη σχολιάσω (όχι ακόμη τουλάχιστον). Είναι νωρίς, στην πορεία του άρθρου, για ν’ αρχίσουμε ν’ αναλύουμε τις τόσο επιμέρους λεπτομέρειές του. Αν ήμασταν σε χώρο με αυτό ειδικά το θέμα, θα είχα μερικά να πω, ορμώμενος και από την εμπειρία της τάξης.

 7. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Δύσκολο νὰ συμφωνήσω, δύσκολο καὶ διαφωνήσω. Γράψε γιὰ τὸ τονικὸ σύστημα νὰ διαφωνἠσω στὰ σίγουρα 🙂

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Το σκέφτηκα πριν το λινκάρω αλλά δυστυχώς είναι πλήρες ρεπορτάζ (χώρια τα σχόλια, που δεν τα είχα δει)
  Μάλλον αξίζει να το κουβεντιάσουμε και επί της ουσίας, εννοώ τη θεματική εβδομάδα

  7 🙂

 9. Κάτι μας θυμίζει αυτό Τσίπρα …
  http://bit.ly/2jgib2e

 10. Σωτήρς said

  Καλημέρα, ας γράψω νωρίς γιατί προβλέπω να γίνει χαμούλης στα σχόλια.

  Θυμήθηκα πριν 2 χρόνια τέτοια μέρα χαιρόμασταν στο εξωτερικό που ο Τσίπρας στην πανηγυρική ομιλία του αφιέρωσε τη νίκη σε όσους ξενιτεύτηκαν και θα έκανε τα πάντα για να γυρίσουμε. Μερικοί γυρίσαμε αλλά δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη συνταξιούχοι για να νοιαστεί ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ για εμάς.

  Πάω να γιορτάσω με τις καινούργιες μου εισφορές που αντίθετα με ό,τι είπε ο Κατρούγκαλος, το αφεντικούλη μου δεν θέλει να τις επιμεριστούμε. Έτσι 38,1% επί του εισοδήματος μου στον ΕΦΚΑ. Με τις υγείες μας εμείς οι νέοι μπλοκάκηδες.

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Δυστυχώς δεν έχω χρόνο για πολλά τώρα, αλλά προβλέπεται ενδιαφέρουσα συζήτηση.
  Ανήκω στην κατηγορία αυτών που κρατούν μικρό καλάθι, και ίσως βοηθάει στη μείωση της απογοήτευσης. Από τις προεκλογικές εξαγγελίες οποιουδήποτε, προσπαθώ να πετάξω να ανεφάρμοστα ή όσα θεωρώ εν πάση περιπτώσει απίθανο να εφαρμοστούν και κρίνω όσα γίνονται μετεκλογικά απέναντι στο κριτήριο αυτό. Είναι τέτοια η έλλειψή της, που έχω ανάξει ( 😛 ) τη συνέπεια σε κεφαλαιώδες κριτήριο με διαφορά.
  Μερικά ερωτήματα που θέτοντάς τα ίσως βοηθιέται η σκέψη:
  -Τι ρόλο παίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών σήμερα (σε σχέση με πχ 30 χρόνια πριν); Ειδικότερα των κρατών της ΕΕ; Ή της ΕΕ αν τη δουμε σαν κρατική οντότητα;
  Με αυτό στο μυαλό ίσως εξηγείται εν μέρει η απαξίωση της εγχώριας πολιτικής σκηνής, και όχι μόνο.
  -Ποιοι έχουν την πραγματική ισχύ; Είναι χώρες-κράτη ή εταιρείες; Ή κάτι άλλο; («Οι πιλοτοι που μας ψεκάζουν», σαν να ακούω ήδη την εύκολη απάντηση… 🙂 )
  -Πού είναι οι πνευματικοί ταγοί; Είναι η δική μου εντύπωση μόνο, ή λείπουν οι διανοητές; Έναν Τσόμσκι πιπιλίζουν οι περισσότεροι σα σύμβολο της αριστερής σκέψης, κι εγώ ο ίδιος δε μπορώ έτσι εύκολα να σκεφτώ άλλες προσωπικότητες με παρεμφερές διαμέτρημα (έχουμε και τον ρόλο των ΜΜΕ σε αυτό, βέβαια).

 12. sarant said

  10 Να πω ότι δεν έχεις δίκιο;

  Για την ανεργία, μου υπέδειξαν στο FB το εξής ενδιαφέρον κείμενο, που βέβαια είναι πήχτρα σε αριθμούς:

  Click to access 10001.pdf

 13. sarant said

  10 Πάντως, μια και ανέφερες το ασφαλιστικό, Σωτήρη, κι επειδή το ξέχασα να το επισημάνω στο άρθρο, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος.

  Το πρόβλημα με το ασφαλιστικό δεν δημιουργήθηκε το 2015, είναι πρόβλημα δεκαετιών που τώρα μας επιβλήθηκε να το «τακτοποιήσουμε».

 14. spiral architect said

  Προοδευτικές (οθντκ) κυβερνήσεις με αποδοχή μνημονίων, εφαρμοστικών κλπ νταβατζιλικιών απλά δεν υπάρχουν. Ομοίως, ατού στη δικομματική παρτίδα δεν είναι ο ετεροπροσδιορισμός.

  Φχαριστώ και καλημέρα. 😎

 15. takis#13 said

  (Βέβαια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα της κομμουνιστογενούς αριστεράς που κέρδισε ποτέ βουλευτικές εκλογές στη Δυτική Ευρώπη, δεν υπάρχει και κανένα προηγούμενο, για να δούμε πώς πορεύονται χωρίς συμβιβασμούς οι καλές και άσπιλες αριστερές κυβερνήσεις).
  Ξέχασες πως είχε προηγηθεί το ΑΚΕΛ.

 16. spatholouro said

  Η υποκειμενική μου διόρθωση στον τίτλο: δύο χρόνια μετα-αλήθειας

 17. Σωτήρς said

  13 Για μένα είναι θεμιτή μεταρρύθμιση ο ΕΦΚΑ και το ένα, ενιαίο ταμείο. Το ηλίθιο της υπόθεσης είναι ότι αφήνει εμένα, όπως και τους άπειρους μπλοκάκηδες να διαπραγματευτούμε με τα αφεντικά. Να πάω δηλαδή και να πω: «Αφεντικό από το Γενάρη θα μου βάζεις +20% επί του μισθού για ασφάλεια και δεν θα μου ρίξεις το μισθό, έτσι;»
  Είναι δυνατόν; Σε γυάλα ζούνε στο υπουργείο Εργασίας;

  Αυτό που με τσούζει στην περίπτωση του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η στρατηγική τους φαίνεται να έχει στόχο την πολιτική πρόσοδο τους. Μέχρι και ο Paul Kazarian έφριξε με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά στους συνταξιούχους αντί να τα δώσει σε θέσεις εργασίας, να φτιάξει ένα δημόσιο έργο! Προκήρυξε τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης με αυτά τα λεφτά και θα βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ για έναν αιώνα στη λεβεντογέννα, πανάθεμα σε!

 18. spigaro said

  Εκτός θέματος, αλλά πότε θα μας μιλήσεις περισσότερο γι αυτό ? : «την αποκάλυψη ενός ταξιτζή που είχα πάρει πριν από λίγο καιρό, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι στην κηδεία του Μαντέλα όρκισαν τον Τσίπρα στον 33ο βαθμό των Μασόνων και του έκαναν το τατουάζ με τον Αντίχριστο»

  😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 19. […] Ημερ. Δημοσίευσης:26 January 2017 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

 20. Γιάννης Ιατρού said

  Η κατάσταση που είχε περιέλθει η Ελλάδα, πριν την εκλογή του Σύριζα, ήταν ήδη πολύ δύσκολη. Ίσως έπρεπε να αφεθούν οι πρότεροι μάγοι να βγάλουν τα κάστανα απ΄ τη φωτιά και να χρεωκοπήσουν τελείως, πολιτικά και ηθικά. Μετά θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας η όποια εντελώς διαφορετική προσέγγιση να δοθεί λύση.

  Λείπουν (απ΄ όλες τις παρατάξεις) κατ΄ εμέ αυτοί που βλέπουν (είτε από διαίσθηση, είτε λόγω εμπειριών / γνώσεων) αρκετά μακριά, για να καταστρώσουν ένα σταθερό σχέδιο, μακρόπνοο και εφαρμόσιμο, χωρίς φανφάρες και ταμπούρλα, λέγοντας την αλήθεια και χωρίς να υπόσχεται θαύματα. Και κυρίως λαμβάνοντας εγκαίρως και αρκούντως υπόψη την λυσσαλέα αντίδραση των συμφερόντων που θα θίγονταν, εσωτερικού και εξωτερικού …

  Κι αν προσέξει κανείς καλά τους αριθμούς, ναι μεν φαίνεται τώρα να προηγείται η αντιπολίτευση σε ποσοστά, αλλά σε αριθμό ψήφων, παρ΄ όλη τη μεγάλη συσπείρωση που έχει επιτύχει (σε αντίθεση με τον Σύριζα), δεν έχει περισσότερους ψηφοφόρους απ΄ ότι είχε. Εμένα αυτό μου δείχνει, ότι ναι μεν ο κόσμος είναι επιφυλακτικός απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά δεν προκρίνει την αντιπολίτευση. Μάλλον, επειδή είναι γενικά απογοητευμένος, στην αποχή ή στην αναμονή το έχει ρίξει.

 21. Πάνος με πεζά said

  @ 13 : Ξέρεις από πόσα χρόνια πριν, αγαπητέ Νοικοκύρη, έλεγα ότι μια μέρα εμείς (ας πούμε οι του ΤΣΜΕΔΕ) που πληρώναμε, γιατί αλλιώς δεν είχαμε άδεια, με τους άλλους (ας πούμε του ΤΕΒΕ), που και να μην πλήρωναν, τα μαγαζάκια τους τα είχαν, μια μέρα θα φάμε από την ίδια κατσαρόλα;
  Δε δάγκωνα καλύτερα το σβέρκο μου;
  Δηλαδή η αριστερή λογική εξαντλείται μόνο στο «να μη μείνει κανένας χωρίς έστω μια ελάχιστη σύνταξη»; Κι από κει και πέρα, πληρώνετε κάποια κορόιδα, για όλους;

  Άσε, και του τα έχω πολλά μαζεμένα του (άεργου) συναδέλφου Πρωθυπουργού, αλλά βεβαίως και του μαντηλάκια κομμουνιστή που κάποτε μίλησε στην παρουσίαση της «Σπίθας», του Θεοδωράκη, στα Προπύλαια…

  Να τα αποδώσω όλα στο σύστημα που σε συνθλίβει; Αθώο, πολύ…

 22. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  15 Δεν πρόσεξες ότι έγραψα «βουλευτικές εκλογές» και όχι σκέτο «εκλογές» (το ΑΚΕΛ κέρδισε προεδρικές εκλογές)

 23. Μανιατολεσβιος said

  Νομιζω οτι τα οποια καλα της διακυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορουν σε καμμια περιπτωση να αντισταθμησουν το ενα μεγαλο κακο. Αυτο της απογοητευσης του κοσμου απο την αριστερα , την απελπισια εκει που υπηρχε μια ελπιδα, την καταληξη οτι «ολοι ιδιοι ειναι». απο αυτο, η Αριστερα και η χωρα θα αργησουν πολυ, ισως περα κι απο την επομενη γενια, να συνελθουν.
  Θα πει κανεις οτι τα πραγματα δεν ηταν ωριμα για ριζικες, ριζοσπαστικες αλλαγες. Νομιζω οτι ποτε δεν ειναι απολυτα ωριμες οι συνθηκες για καμμια επανασταση πολιτικη η εθνικη. Και το 21 τα ιδια ελεγαν, περιμενετε ακομα δεν ειναι η ωρα. Και επισης αμα εισαι Συνασπισμος της Ριζοσπαστικης Αριστερας και σε ψηφιζει ο κοσμος σημαινει πως εχεις τη νομιμοποιηση να εισαι οντως ριζοσπαστικος. Οπως και να εχει δε θα το μαθουμε ποτε. Ξερουμε ομως οτι τωρα ο Συριζα εχει πατωσει και θα πατωσει και στις εκλογες, ενω αν ειχε ερθει σε ριξη με το εγχωριο και ξενο κατεστημενο, και εφαρμοζε ετσι ελευθερος πραγματικη αριστερη πολιτικη, ισως να ειχε αποκτησει αυτοδυναμια στις επομενες εκλογες.

 24. sarant said

  20 Ελπίζω ότι δεν εξαντλείται εκεί -αλλά ξεκινάει από εκεί.

 25. ΚΑΒ said

  Ανήκω στην αριστερή παράταξη. Ψήφισα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη ούτε του Σεπτέμβρη του ’15, αλλά, ενώ αρχικά εν τριόδω ην λογισμών κι έτρεφα ελπίδες για αλλαγές, τελικά αυτές αποδείχτηκαν φρούδες κι αυτό που με θυμώνει είναι ότι θα έρθει το αναμενόμενο (το προβλέπει και ο Νικοκύρης και αυτό είναι πολύ άσχημο).

  ΥΓ. Νικοκύρη, από καιρό ήθελα να το γράψω, αλλά το απέφευγα. Ένα άρθρο για το νόμο Παππά και τα απόνερά του δεν έγραψες, όταν έπρεπε. Η δικαιολογία σου ότι δεν παρακολούθησες τα γεγονότα δεν πείθει, αφού για πολλά άλλα «ασήμαντα», άρθρο ανεβαίνει αμέσως.

 26. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Για να είμαι ειλικρινής, νόμιζα ότι το επετειακό άρθρο ήταν το χτεσινό, με τα χαρούπια.

  Κατά τα άλλα: δεν κατηγορώ τον ΣΥΡΙΖΑ για τη 17ωρη διαπραγμάτευση. Τον κατηγορώ για την 5μηνη «διαπραγμάτευση», και την πολιτική που ακολούθησε ως το πλήρες στέγνωμα της οικονομίας τον Ιούνιο, που προκαθόρισαν το αποτέλεσμα της 17ωρης διαπραγμάτευσης. Και βέβαια για την παράσταση που έδωσε με το δημοψήφισμα.

  Από κει και πέρα, αφού συνθηκολόγησαν και υπογράψανε, αρχίσανε τα χοντρά και αδιάντροπα ψέματα: για το παράλληλο πρόγραμμα που απέκλειαν οι τζίφρες που βάλανε, για τα νέα μέτρα που δεν θα πάρουνε λίγο πριν τα πάρουν, για τις συντάξεις που δεν θα κόψουν ενώ τις κόβουνε, για τη διαπλοκή που θα πατάξουν ενώ έχουν πέσει στο κρεβάτι μαζί της.

  Από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένω ένα και μόνο πράγμα: να το βουλώσουνε. Μου είναι αδιάφορο αν μείνουν στην κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς την εξουσία την έχουν παραδώσει.

 27. Έλεγα, πριν από 2 και πλέον χρόνια, ότι η έλευση του Σύριζα στην εξουσία ήταν αναγκαίο κακό.
  Αναγκαίο, διότι στη δημοκρατία η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία είναι απαραίτητη. Όσοι αυτοαποκαλούνται αριστεροί είχαν καταληφθεί από τη μανία της εξουσίας. Μια άκρατη μανία, που τους οδηγούσε στο να ασχημονούν καθημερινά σε βάρος της δημοκρατίας.
  Κακό, διότι πετάξαμε στράφι τις θυσίες 4 ετών και ξαναρχίσαμε από την αρχή, με ένα 3ο μνημόνιο (αν αποφύγουμε το… 4ο). Είναι η κατάρα στη Χώρα αυτή που θέλει κάθε νέα κυβέρνηση (ενίοτε και κάθε …υπουργός) να μην συνεχίζει το κράτος από εκεί που το βρήκε αλλά να τα σβήνει όλα και να ξαναρχίζει από το μηδέν.
  Επιπλέον, ο Σύριζα είχε την ατυχία να πέσει θύμα ενός Ρασπούτιν και να μπλεχτεί στα δίχτυα του επί 5 μήνες. Θα μου πείτε, ο κάθε Ρασπούτιν αντλεί τη δύναμή του από μια πειθήνια Τσαρίνα, αλλά …ας το πάρει το ποτάμι.
  Κατά τα λοιπά, η διακυβέρνηση Σύριζα δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνη των άλλων αστικών κομμάτων (που θάλεγε και ο Κουτσούμπας).
  Μια από τα ίδια λοιπόν. Ίσως μάλιστα ο Σύριζα να τους ξεπέρασε όλους στα παλαιοκομματικά τερτίπια.
  Τώρα θυμήθηκα και κάτι άλλο που έλεγα τότε (στο μπλογκ του Νοικοκύρη): Ότι, όσο πιο αργά θα έρχονταν ο Σύριζα στην εξουσία, τόσο καλλίτερα για τον Σύριζα και για τον λαό. Δεν …με άκουσε και ήρθε πρόωρα!

 28. Avonidas said

  Από την άλλη, όσοι από εμάς ανήκαμε στο 10,93% ή στο 1,35% δεν έχουμε νομίζω να σκεφτούμε και πολλά, εδώ είναι το σπίτι μας -ή εδώ, ή δίπλα.

  Εδώ δεν είναι το σπίτι μας αλλά σπίτι, με την κακή έννοια.
  Το σπίτι μας θα μας το πάρουν όπου νάναι οι τράπεζες, μαζί με τον καναπέ. Να κι ένα καλό.

  Και ταυτόχρονα πολύ διασκεδάζουμε βλέποντας τους αφρούς που βγάζουν, έχοντας πάθει στερητικό σύνδρομο, εκείνοι που είχαν πιστέψει πως έχουν κληρονομικό δικαίωμα πάνω στην κυβερνητική εξουσία.

  Έτσι μπράβο, σηκωθείτε από την καρέκλα να κάτσει και κάνας άλλος! Κι είχα μια φαγούρα, που λέτε, πότε θα ζεστάνουν τον πρωθυπουργικό θώκο αριστερά πισινά :-/

 29. Γερμανοτσολιάς said

  Οταν λες πως «αν είναι να ψηφίσω μετρα ,καλύτερα να κυβερνά ο Βενιζέλος που ξερει να ψηφίζει», θα πρέπει να έχετε μυωπική μάτια για να μη διακρίνετε τη χυδαιότητα του
  αδρος.

  Βέβαια, αν ο νοικοκύρης έχει κάνει τάμα να ζήσει και να πεθάνει ψηφίζοντας το «κόμμα», τότε δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης..

  Μόνο το παρακάτω λινκ , καλημέρα!

  http://booksjournal.gr/slideshow/item/2433-h-mavrh-biblos-toy-syriza

 30. Avonidas said

  #26. Επιπλέον, ο Σύριζα είχε την ατυχία να πέσει θύμα ενός Ρασπούτιν και να μπλεχτεί στα δίχτυα του επί 5 μήνες.

  Αχαχα, έτσι μπράβο, φορτώστε τα όλα στον Βαρουφάκη! Γιατί όχι και Βόλντεμορτ; 😛

 31. sarant said

  24 Άρθρο για τον νόμο Παππά; Άγονο θέμα δεν είναι;

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προβλέπεται χαμός από σχόλια και κόντρα σχόλια σήμερα. 😊

 33. Πιστή στο ρητό » το μη χείρον, βέλτιστον» η σιωπηλή πλειοψηφία (α ρε τι σας θυμιζω ! ) ψιλοστηρίζει ΣυΡιζΑ και ενθουσιωδώς η σκεπτόμενη μειοψηφία, δεδομένου πως η εναλλακτική λύση είναι Μητσ… (συμπληρώνετε κατα βούληση)

  Ενα κακό προσάπτω στον ΣυΡιζΑ, την αδράνεια για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Ηδη χθες κάποιος επέβαλε την μη κυκλοφορία οπαδικής εφημερίδας κόντρα στην γραμμή της διοίκησης του συλλόγου. Παρήγορο πως σήμερα εξεδόθη η εφημρίδα με το ίδιο περίπου πρωτοσέλιδο !! Οταν ο πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ είναι ισχυρότερος από υπουργό δεν είναι αστεία υπόθεση το ποδόσφαιρο. Εχουμε δει και Κοσκωτά οι παλιότεροι, έχουμε γελάσει με τον Σαλιαρέλη αλλά έχουμε αισθανθεί την μετάλλαξη της κοινωνίας μέσω της παράγκας του Κόκαλη. Το «ο ΟΣΦΠ και το Αιγάλεω να κερίζουν και οι άλλοι να παν να γαμ…» δεν εφαρόσθηκε μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά από εκεί έγινε αποδκτή αυτή η νοοτροπία στις μάζες.

  Επίσης να θυμίσω σε μερικούς στόκους των σχολίων πως ο Καμμένος πριν τους Ανελ και την Ν.Δ. ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Δηάνα του Κ. Στεφανόπουλου και δεν συμμετείχε σε ακροδεξιά κόμματα όπως πολλοί βουλευτές της ΝΔ και έναςαντιπρόεδρός της. Είναι λοιπόν αστείο να τον αποκαλούν ακροδεξίό από την τσαντίλα τους που στήριξε τον Τσίπρα ενώ δεν αποκαλούν έτσι την ΝΔ με την οποίαν συνεργάστηκε ο Φλωράκης

 34. Μπούφος said

  Τσίπρας κι’ απάνω τούρλαααααα! (τα οπίσθια. )

 35. ΚΑΒ said

  30 «όταν έπρεπε» έγραψα.

 36. Pedis said

  Ρε τι θα γίνει με το τείχος στα σύνορα ηπα-μεξικού; Θα μας τρελλάνουν εντελώς!

  Λες και δεν υπάρχει ήδη κατασκευασμένμο τείχος 900-τόσων χιλιομέτρων, ηλεκτρονικός έλεγχος κατά μήκος του, πυκνές περιπολίες, εξουσιοδοτημένη από τις αρχές βία πάσης φύσης κατά των μεταναστών, δολοφονίες αβέρτα κλπ.

  Όλες οι σχετικές ειδήσεις αναφέρονται στο τείχος σαν κάτι το πρωτόγνωρο, το νέο, που δεν είχε περάσει από το μυαλό κανενός άλλου προέδρου πριν.

  Το σκηνικό με τον Τραμπ είναι win-win: μέσα σε τέσσερα (ή οκτώ) χρόνια θα κάνει, ανοικτά, όλα όσα έκαναν και οι προηγούμενοι στα ψιλομουλωχτά, χωρίς να το πολυλένε, χωρίς δηλ. τον κορσέ του πολιτικορθέκτ για να έρθει μετά (αν επιβιώσουμε ή αν δεν συμβεί καμιά μεγάλη ιστορική ανατροπή) ο σωτήρας, ο χίροου, ο προοδευτικός, ο κοινωνικά ευαίσθητος, ο (άμα λάχει και ) αριστερός … κάτι σαν τον σύριζα του Τσίπρα …

  … για να αλλάξει, ουσιαστικά, η βάρδια στον ιμάντα μεταφοράς αποφάσεων.

  Όταν ο Ομπάμα ήταν να κερδίσει τις πρώτες εκλογές, για να διώξει τον πολεμοκάπηλο, εγκληματία, κτηνώδη ηλίθιο Μπους, το σεναριάκι αυτό έπαιξε. Το ξεχάσατε;

  http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-grid-8/public/MediaV2/migrated/teaser/AYGH.jpg?itok=CygwCGK-

  Α προπό, τη δημοκρατία και τις ελευθερίες δεν την βλάπτουν τα τείχη που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και που ανέκαθεν υπήρχαν τα κάνουν γαργάρα όλοι εκείνοι που φρίττουν στην ανάμνηση της η μεσοτοιχίας του Βερολίνου!
  (Ξιφτιλισμιένες πόοορνες !)

 37. Pedis said

  να τον εμφανίσω τον λίκνο-φίγκιουρ, για τους τεμπέληδες

 38. sarant said

  35 Θα δούμε αν θα υπάρξει διαφορά με τον Τραμπ

  34 Και τότε άγονο μου φαινόταν, και επιπλέον είχαμε και την εκκρεμότητα του ΣτΕ.

 39. ilias said

  Καλημέρα. Παρεπιμπτόντως το ΑΚΕΛ κέρδισε και βουλευτικές εκλογές (2006) απλώς επειδή το σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό οι αποφασιστικές εκλογές είναι οι προεδρικές.

 40. Το αν θα πρέπει ή όχι να μείνει η Ελλάδα πάση θυσία στην ΟΝΕ ήταν και είναι σαφώς το κεντρικό ζήτημα. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αν δεν έχεις κατασταλαγμένη θέση επ’ αυτού. Δεν φταίει λοιπόν μόνον ο Ρασπούτιν για το χαμένο πεντάμηνο, και καλώς έγινε η διάσπαση. Το δημοψήφισμα μόνο δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τι το θέλανε. Έλπιζαν άραγε κρυφά ότι θα βγάλει ΝΑΙ, ώστε να προχωρήσουν με δεδηλωμένη τη λαϊκή υποστήριξη στην πολιτική που αναγκαστικά θα ακολουθούσαν;

 41. Pedis said

  -> # 38 αν δεν υπάρχει διαφορά δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να παίξει το εναλλακτικό σενάριο (*) … κάτι σαν φιλανδική σάουνα, εναλλαγή κρύου-ζεστού για να κρατιέται σε φόρμα ο οργανισμός (το σύστημα).

  (*) όπως καλλιώρα σε μα αν δεν ήταν ο ολετήρας του πασοκ-τρικομματική-βία-ανεργία-φτώχεια δεν θα έπεφτε το λαχείο στον Τσίπρα … να συνεχίσει τη δουλιειά

 42. spiral architect said

  @32: Κουβάτσε, καλή όρεξη! 😋 😊
  Πού τρώμε τα πιο κολασμένα πεϊνιρλί στην Αθήνα

 43. νεσσίμ said

  20: ΠΜΠ, σιγά μην ήταν και αδικημένος ο κλάδος των μηχανικών σε σχέση με τους “παρακατιανούς” του ΤΕΒΕ, μια χαρά δουλεύατε τα «μαγαζάκια σας» και με καθυστερήσεις στις εισφορές που ήταν ασήμαντες σε απόλυτο μέγεθος και σε σχέση με τις παροχές, (λόγω «κοινωνικού πόρου» : ευφημισμός των ιδιωτικών φόρων/πόρων)
  Και βέβαια δεν ήταν ποινικό αδίκημα η μη καταβολή όπως στους πτωχούς συγγενείς του ΤΕΒΕ, άσε που χωρίς ενημερότητα είχανε θέματα με εφορία κλπ.
  Ο «συνάδελφος» πρωθυπουργός πάντως και τώρα φροντίζει να πέφτει κανένα ξεροκόμματο στον κλάδο με υποχρεωτικούς ελέγχους για ενεργειακά, ταυτότητες, κλπ άχρηστα νταβατζιλίκια.
  Είναι βέβαια αβάσταχτο για τους μηχανικούς να «τρώνε από την ίδια κατσαρόλα» με πληβείους όταν μεταπολεμικά ήταν αλλού, αν και η μερίδα τους θα είναι και τώρα πάλι καλύτερη. Τελικά ο «εμφύλιος» των εργαζομένων στην κρίση πάει μια χαρά όπως θα περίμενε κανείς.

 44. Γς said

  Αυτή δεν είναι γιορτή.

  Μνημόσυνο είναι!

  Πάει και τελείωσε.

  Τον πληρώσαμε κι αυτόν.

  Να ζούμε να τον θυμόμαστε.

 45. Alexis said

  #37: για τους τεμπέληδες; 😕 😕
  Αρχίζεις και θυμίζεις επικίνδυνα τον ILL-Οινόη! 😆

  Νίκο, το ότι τα πράγματα πήγαν χειρότερα οικονομικά για τους πολλούς είναι κάτι που δεν καταπίνεται εύκολα με τη λογική του «ναι, αλλά θα πήγαιναν πολύ χειρότερα αν ήταν η Δεξιά».
  Αυτές οι συγκρίσεις είναι λίγο-πολύ σοφιστείες, γιατί ο κόσμος ψήφισε για να δει μια κάποια (έστω μικρή) καλυτέρευση στη ζωή του, και αντ’ αυτού βίωσε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και οικονομική αφαίμαξη.
  Στα θεσμικά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, συμφωνούμε σ’ αυτό, θεωρώ ότι και εκεί φάνηκε «λίγος» και άτολμος.

 46. Ε, μη συγκρίνουμε τώρα τους φράχτες που αποσκοπούν στον έλεγχο της εισροής ξένων με τα τείχη και τα συρματοπλέγματα που φυλακίζουν τους ντόπιους! Όσα στραβά και να ‘χουν οι ΗΠΑ, κανέναν ποτέ δεν εμπόδισαν να φύγει από τη χώρα. Και μη μου πείτε για τον Στρος-Καν — θυμηθείτε καλύτερα τα πλήθη των στρατευσίμων που κατέφευγαν ανεμπόδιστα στον Καναδά τον καιρό του πολέμου του Βιετνάμ.

 47. ...!? said

  Γιά την ανεργία γράφει κάτι κι ο Θοδωρής εδώ http://teddygr.blogspot.gr/2017/01/blog-post_25.html

 48. Alexis said

  #42: Μαζί με τον Κουβάτσο τα βλέπουμε κι εμείς και μας τρέχουν τα σάλια!
  Γιατί το κάνεις αυτό, κι είμαι και μακριά που να πάρει! 😀 😀

 49. aftercrisis said

  Η πιο σημαντική μέχρι τώρα παράλειψη, καθυστέρηση, υπεκφυγή (…ας το πεί κανείς όπως θεωρεί ορθότερο) είναι η μή θεσμοθέτηση περιουσιολογίου. Είναι η πιο σημαντική, γιατί χωρίς περιουσιολόγιο δεν θα υπάρξει ποτέ ένα δίκαιο, λογικό, προοδευτικό φορολογικό σύστημα, στο οποίο τα βάρη θα κατανέμονται αναλογικά με τις «φέρουσες ικανότητες» κάθε πολίτη. Και χωρίς ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα, η ήδη τερατώδης κοινωνική ανισότητα σην Ελλάδα θα γίνεται ακόμη πιο τερατώδης και η επόμενη χρεοκοπία αρχίζει ήδη να προετοιμάζεται από τώρα
  Ελπίζω ακόμη (χωρίς ψευδαισθήσεις), να ισχύει η λιγότερο κακή εκδοχή, το «σπεύδε βραδέως» ίσως και λόγω της οργανωτικής ανεπάρκειας ενός κράτους ως προς τη διαχείριση του χρόνου· γιατί οι άλλες – π.χ. το αργό μαγείρεμα ενός άχρηστου, κολοβού περιουσιολογίου δια το θεαθήναι χωρίς καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και γενικά κινητές αξίες – θα είναι το τέλος.
  Δεύτερη (εντελώς αδικαιολόγητη) παράλειψη η καθυστέρηση στην καθολική εφαρμογή του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος. Είναι από τις λίγες μνημονιακές υποχρεώσεις τις επωφελείς για τους πιο αδύναμους των αδύναμων πολιτών. Αυτή βρήκαν να καθυστερήσουν;
  Σταματώ εδώ, νομίζω αρκούν αυτά τα δύο που αφορούν δομικά, συστημικά προβλήματα του αποτυχημένου κράτους και δυσαρμονικής κοινωνίας μας.
  Τα συντελεσθέντα (της συνομοταξίας ιθαγένεια, σύμφωνο συμβίωσης, βελτίωση της νομοθεσίας για τις φυλακές, ΜΜΕ…) είναι προτεραιότητες αυτού που αποκαλείται «πολιτισμική Αριστερά», για το οποίο, πολλές ενδείξεις υπάρχουν διεθνώς τελευταία ότι αποτελεί ένα εντελώς αποτυχημένο εγχείρημα, από πολιτική, πολιτισμική και καινωνική άποψη.

 50. Γς said

  Καπιταλ κοντρόλ

  Γς said
  29 Ιουνίου, 2015 στις 08:34

  Και με τούτα και με τ άλλα φτάσαμε και στο:

  «Κώλοι υπαρχουν. Λεφτά δεν υπάρχουν»
  [στα ΑΤΜ]

 51. aftercrisis said

  Σχετικό:
  Έκτακτες πελατειακές «παροχές» σε συνταξιούχους και άλλους ή εγγυημένο κατώτερο εισόδημα, μόνιμος θεσμός του κράτους πρόνοιας;
  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2016/12/blog-post_21.html

 52. Πάνος με πεζά said

  @ 43 : Δεν είναι ακριβώς έτσι που τα λέτε, αλλά είναι σεβαστό να πρέπει να αποφύγουμε επαγγελματικό εμφύλιο (αν δείτε, το διατυπώνω κι εγώ υποθετικά). Απλές διαπιστώσεις κάνω, και ξέρω ότι είχα ένα ταμείο που ήταν το πιο ισχυρό οικονομικά παγκοσμίως, και μηδέποτε επιχορηγηθέν, ακομα και τώρα στα χρόνια της κρίσης. Και που υποτίθεται έχει κι ένα τεράστιο αποθεματικό, ακόμα και σήμερα, στην Τράπεζα Αττικής – που θα το πάρει η μπάλα του τραπεζικού συστήματος φυσικά, αν δεν το έχει πάρει…

  Κι αν είναι κάτι άσχημο, είναι ότι μάθαμε να αρκούμαστε στο ξεροκόμματο, μπροστά στο γεγονός να τα χάσουμε όλα. Αυτός ο μοχλός πίεσης «Παναγιώταινα» έχει θεοποιηθεί στην κρίση, αλλά είναι ο πιο ανέντιμος διακανονισμός. Με τον ίδιο τρόπο μεθαύριο η τράπεζα θα σου πει «σου δίνω 100 ευρώ για κάθε χίλια των καταθέσεών σου, καλά δεν είναι κι αυτά;»

 53. aerosol said

  Οι δικές μου εκτιμήσεις:
  Ο Σύριζα ήταν το τελευταίο χαρτί του υπάρχοντος εκλογικού τοπίου. Στην δεδομένη κατάσταση, το μόνο ελαφρώς υποσχόμενο για μια διαφορετική πολιτική.
  Προσπάθησε -χωρίς πολλή ζέση- να την ακολουθήσει για ενάμιση περίπου μήνα. Μόλις είδε πως η πορεία που ευαγγελιζόταν ήθελε πολύ σοβαρότερη προσπάθεια και αποφασιστικότητα από αυτήν που ήταν πρόθυμος να δείξει, την εγκατέλειψε, στην ουσία χρησιμοποιώντας τον εξωκομματικό ΥΠΟΙΚ που επέλεξε σαν προπέτασμα καπνού. Η προσπάθεια δεν κράτησε 5-6 μήνες, είχε κριθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα σαν επικύρωση της στάσης ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), ο λαός δεν του έδωσε αυτό το άλλοθι και, τελικά, καταλήξαμε στην πιο απροκάλυπτη προδοσία της λαϊκής βούλησης των τελευταίων δεκαετιών. Στην ουσία παρακολουθήσαμε ίσως την μεγαλύτερη απαξίωση του «δημοκρατικού» συστήματος που έχει γνωρίσει η Δύση.
  Ο βαθμός πασοκοποίησης του Σύριζα ήταν τέτοιος που η διάσπαση που ακολούθησε ήταν πρακτικά ασήμαντη. Με «δάκρυα στα μάτια» τα στελέχη παράμειναν και ενισχύουν (όπως η Κατσέλη όταν, βαθύτατα θλιμμένη λέμε, συνέχιζε να ψηφίζει μνημόνια, «για τελευταία φορά»!).
  Στα υπόλοιπα κοινωνικά ο Σύριζα αποδείχτηκε απογοητευτικός. Η «αριστερή» κυβέρνηση αποδείχτηκε αριστερή κατ’ όνομα, κινούμενη στην ουσία σαν κουρασμένη σοσιαλδημοκρατία που προσπαθεί να σώσει κάποια προσχήματα. Ο πάλαι ποτέ Αντρέας ήταν πολύ πιο ριζοσπαστικός, αν αυτό μας δίνει κάποιο μέτρο σύγκρισης. Το ότι οι αντίπαλοί του της εσωστρεφούς λαϊκής δεξιάς -διότι προς τα εκεί κατρακύλησε η ΝΔ- θα ήταν πιο αντιδραστικοί, δεν αρκεί να μετατρέψει τον Σύριζα σε αριστερή κυβέρνηση. Κινείται σαν ένα συμβιβασμένο, υποκριτικό, κέντρο με κάποια θολά, αριστερά συνθήματα που μένουν στα λόγια.

 54. Πάνος με πεζά said

  Όσον αφορά το περιουσιολόγιο, πράγματι είναι μια καλή κίνηση, αλλά το τί μπορεί να θεωρηθεί περιουσία σήμερα και τί όχι, άντε να το βρεις. Είναι περιουσία ένα διαμέρισμα πέντε χρόνια ξενοίκιαστο, ή ένα μαγαζί τρία; Είναι θεμιτή η φορολόγηση της «δυνητικής περιοσίας»;

  Θυμίζει λίγο το ανέκδοτο «εκεί ήταν η γυναίκα μου, ας την πηδ…»

 55. Triant said

  @ Άγγελος (40)

  Ναι.

 56. shin0bi said

  Το εγγυημένο κατώτατο εισόδημα θα πρέπει να το βλέπουμε με μεγάλη καχυποψία. Για να το προκρίνουν θεσμοί και παραθεσμοί…
  Ο κίνδυνος να θεσμοθετηθεί η μόνιμη «επιδότηση» της ανεργίας σε συνδυασμό με την πλήρη ακύρωση οποιωνδήποτε εργασιακών δικαιωμάτων και μισθούς-χαρτζηλίκι είναι προ των πυλών.

 57. Όπως τα λέει ο Αεροζόλ στο 53, να μη σας κουράζω. Ναι, οπωσδήποτε είναι λίγο καλύτερος από τους άλλους. Αυτό θέλαμε;

 58. ΓιώργοςΜ said

  52 Οι συγχωνεύσεις ταμείων, με την υπαγωγή των ελλειματικών στα υγιέστερα είναι πάγια πρακτική των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 και βάλε χρόνια που θυμάμαι. Απλώς τώρα, που ξύθηκε ο πάτος από όλα τα βαρέλια, έφτασε και στο ΤΕΕ.
  Ούτε τα παλιά ούτε τα καινούρια καμώματα είναι δίκαια, βέβαια, αλλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, οι μηχανικοί είχαν γενικά ευνοϊκότερη μεταχείριση (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενεργειακά πιστοποιητικά, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κλπ).
  Όχι πως και άλλοι δεν ευνοήθηκαν, βέβαια, στα πλαίσια των πελατειακών σχέσεων, ανάλογα με την πρόσβαση που είχαν σε ευήκοα ώτα.
  Νομίζω αυτή είναι η πηγή της παθογένειας, η κοντόφθαλμη προσέγγιση «να βολευτούμε εμείς κι οι άλλοι ας κάνουν ό,τι μπορούν» από τους «πελάτες» και η (βάλτε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε) αντίστοιχη προσέγγιση από τους πολιτικούς, «να πάρω εγώ τα κουκιά στις επόμενες εκλογές, και μετά γαία μιχθί πυρίτω (σικ,ρε!)»

 59. aftercrisis said

  @ shin0bi
  Άν ήσασταν μακροχρόνια άνεργος – και μάλιστα εκτός ΟΑΕΔ – ή επισφαλής μισθωτος στον τεράστιο (ήδη πολλά χρόνια πριν το μνημόνιο) τομέα της άτυπης μισθωτής εργασίας, άλλα πράγματα θα βλέπατε με μεγάλη καχυποψία.
  Π.χ. την (τυπικά νεοφιλελεύθερη) διάσπαση της αγοράς εργασίας αφενός σε έναν εξασφαλισμένο, λίγο-πολύ καλοπληρωμένο τομέα – που περιλαμβάνει τους «παλαιούς» απασχολούμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μερικά μισθωτά στελέχη σε «δυναμικούς» κλάδους του ιδιωτικού – και αφετέρου τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς μισθωτούς.
  Αυτή τη διάσπαση της αγοράς εργασίας δεν την προώθησαν θεσμοί ή παραθεσμοί, αλλά, ενεργητικότατα, οι κυβερνήσεις που εκλέγαμε επί 30 χρόνια, ΠΑΣΟΚικές και ΝεοΔημοκρατικές. Και ως φαίνεται, την ανέχεται – για να το πώ ευγενικά – «η Αριστερά που μας έλαχε».

  ΥΓ: Το έγραψα υπερβολικά ευγενικά. Η φορολόγηση στα λεγόμενα μπλοκάκια, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αποτελείται από τους πιο επισφαλείς των επισφαλών, δείχνει ότι επιλέγεται η σωτηρία των εξασφαλισμένων (μαζί και της δεύτερης φάσης τους – οι εξασφαλισμένοι ως συνταξιούχοι), στηριγμένη στις πλάτες των επισφαλών.
  Ο Βάρναλης τα έχει εξηγήσει αυτά ορθά-κοφτά, στη Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου.

 60. Παναγιώτης Κ. said

  Η Αριστερά διαχρονικώς έχει διδάξει ότι δεν δεν έχουν μεγάλη σημασία τα πρόσωπα αλλά οι κοινωνικές δομές και πως αυτές οι δομές διαμορφώνουν τα πρόσωπα!
  Κτγμ αυτές τις νοητικές κατασκευές τις έχει διαψεύσει η πραγματικότητα. Τα πρόσωπα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και καλά θα κάνουμε να μη το ξεχνάμε.

  Παρατηρώ εδώ και καιρό δύο βουλευτές το Σύριζα. Και οι δύο πασοκογενείς, αν δεν κάνω λάθος. Τα ονόματά τους: Μαντάς ο ένας, Αλεξανδρίδης ο άλλος. Και οι δύο ξεκίνησαν με…θράσος και με περισσή…επαναστατικότητα. Στον πρώτο το μυαλό…ήρθε στη θέση του ενώ στον άλλον ακόμη!

  Καλείται ο συριζαίος ψηφοφόρος να αποφασίσει ποια από τις δύο νοοτροπίες τον εκφράζει.Όταν μιλάμε για συριζαίο ψηφοφόρο εννοούμε το πρώην πασόκο που μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στο κέλυφος που λέγεται Σύριζα!
  Κάποιοι παραδοσιακοί οπαδοί του Σύριζα και φίλοι εδώ στο ιστολόγιο ας μη κρίνουν εξ΄ιδίων. Αυτό που λέγεται σύριζα είναι πια ένα κανονικό Πασόκ.

  Κυκλοφόρησε τελευταία ένα βιβλίο με τίτλο: Ποιοι και πως μας οδήγησαν στη Χρεοκοπία και υπότιτλο, Ιστορία της Μεταπολίτευσης.(σελ. 238 και τιμή €7). Σας προτείνω να το αγοράσετε για να το δώσετε στα παιδιά σας να το διαβάσουν. Για να αποτελέσει αυτό μια καλή βάση επικοινωνίας μαζί τους πολιτικά και με τρόπο υπεύθυνο.
  Συγγραφέας του ο Θάνος Παπαδόπουλος , Καλαμαριώτης, γεννημένος το 1939.Διετέλεσε αρχισυντάκτης της Αυγής, διευθυντής στην ΕΡΑ4 και αρθρογράφος στα ΝΕΑ.

  Προσωπικά, βρίσκω ενδιαφέροντα τα βιβλία που γράφουν οι επαγγελματίες της πέννας.

 61. aftercrisis said

  Σχετικά με το πώς εντάσσονται τα παιδιά των ανώτερων και τα παιδιά των κατώτερων θεών στην αγορά εργασίας, εδώ και μερικές δεκαετίες, πολύ πριν μάθουμε τα ιδιόλεκτα νοήματα των όρων «θεσμός», «μνημόνιο» κτλ :
  Ο νεοφιλελευθερισμός και η ιστορία του – εδώ στο Νότο
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/11/blog-post_11.html

 62. shin0bi said

  @ Μετακρίση
  Φίλτατε, το θέτω στο γενικό πλαίσιο το θέμα. Προφανώς, αν το δούμε σε μια δεδομένη στιγμή, το επίδομα ή ένα εξασφαλισμένο σταθερό εισόδημα για κάποιον μακροχρόνια άνεργο είναι σίγουρα πολύτιμο (εκεί έχει φτάσει η κατάντια). Το βλέπω λίγο πιο συνολικά. Δείτε για παράδειγμα τη Φινλανδία που ξεκινάνε την πιλοτική εφαρμογή του.
  Οι θέσεις εργασίας μειώνονται και το εργατικό προσωπικό πλεονάζει. Πετάνε το ξεροκόμματο του μόνιμου κατώτατου εισοδήματος (ή όπως αλλιώς θέλουν να το ονομάσουν), άρα σου λέει δεν χρειάζεται να τρέχεις σε 10ωρα για 500 ευρώ (στα εξασφαλίζουμε) και όποιος θέλει ας πάει σε ημιαπασχόληση κτλ να συμπληρώνει το εισόδημά του. Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω συμπίεση των μισθών και την πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Αύριο θα σου λένε «πάρε κι ένα πιάτο φαί για να δουλέψεις, αφού ήδη παίρνεις το εγγυημένο», μεθαύριο «έλα να περνάς την ώρα σου να μη βαριέσαι» κ.ο.κ.
  Στα υπόλοιπα που λέτε δεν διαφωνώ. Σε θεσμούς και παραθεσμούς περιλαμβάνω και ΝΔΣΟΚ και ΣΥΡΙΖ και όποιον άλλο.

 63. νεσσίμ said

  @ 52. Το «μηδέποτε επιχορηγηθέν» τσμεδε είχε 9 ιδιωτικούς φόρους, (κοινωνικούς πόρους είπαμε),
  Ετσι είχαμε τον «παγκόσμιο πρωταθλητή» και έτσι ολολύζει ο πρόεδρος
  «….»Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ είναι από τους κοινωνικούς πόρους και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, λόγω της κρίσης που ευθύνεται για τη μεγάλη μείωση στις εισφορές των μελών», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας…..»
  Από αυτούς τους 9 κόπηκαν οι 4 λόγω μνημονιακής υποχρέωσης (o 1% στα έργα του Δημοσίου, το 1% στα ιδιωτικά , το 1% στα εισαγόμενα μηχανήματα και το μηχανόσημο) και οι άλλοι δεν αισθάνονται καλά…

  Οσο για το αποθεματικο, το μισό χάθηκε με το κούρεμα του βενιζέλου και τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην τράπεζα αττικής να είμαστε καλά να τα θυμόμαστε..

 64. Pedis said

  («Είναι το Mνημόνιο, ηλίθιε») (-> καλύτερα «είναι γιατί είσαι ηλίθιος και κορόιδο, έτσι κι αλλιώς» )

 65. spiral architect said

  @53: 👍👍👍👍

 66. ChrisMaGR said

  Και ο Καρατζαφέρης ως «λαϊκή δεξιά» αυτοπροσδιορίζονταν.
  Το ότι οι ΑΝΕΛ είναι λαϊκή δεξιά και όχι ακροδεξιά είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε πριν από δύο χρόνια. Μέχρι τότε, ακροδεξιούς τους θεωρούσε.
  Για μένα όταν έχεις ακροδεξιές απόψεις και χτίσει την πολιτική σου καριέρα σε συνωμοσιολογία και συκοφαντίες είσαι ακροδεξιός. Και τη συνεργασία με τον Καμμένο δεν θα τη συγχωρήσω στον Τσίπρα.
  Από το κλείσιμο της ΕΡΤ και μετά είχα αποφασίσει ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνονταν, θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ. Την απόφασή μου την άλλαξα την ημέρα που ανακοινώθηκε η συνεργασία με την επίσης ακροδεξιά Ραχήλ Μακρή. Παρόλα αυτά, ήλπιζα σε νίκη. Στο δημοψήφισμα ψήφισα ΝΑΙ (και δεν το μετάνιωσα ποτέ). Στις δεύτερες εκλογές τελικά ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για να τον επικροτήσω που δεν μας έβγαλε από το Ευρώ.
  Σε ιδιωτικές συζητήσεις όποτε κάποιος επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί κάποιος που θα πει «δηλαδή προτιμάς να έρθει ο Κούλης;» που σαν επιχείρημα θυμίζει πολύ το «δηλαδή προτιμάτε να έρθει ο Τσίπρας;» που ακούγαμε με τον Σαμαρά.
  Από μια κυβέρνηση της Αριστεράς περίμενα περισσότερα. Περίμενα ότι δεν θα επέτρεπε την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων (αυτών των λίγων που έχουν απομείνει) στον ιδιωτικό τομέα. Περίμενα ότι δεν θα κατέφευγε σε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και σε ΠΝΠ. Περίμενα ότι δεν θα έκοβε διδακτικές ώρες από τα σχολεία.
  Πέρα από την υποχώρηση στον Φίλη, όλα αυτά τα τελετουργικά (παρελάσεις μηχανοκίνητων, επιδείξεις αεροπλάνων με αλεξιπτωτιστές, ταξιδάκια με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο) μας έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί αλλού.

 67. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  52 Κρατάω και την επισήμανση και την ορολογία

  60 Με μπερδεύεις. Ο μεν Μαντάς (Ιωαννίνων) προέρχεται από το ΚΚΕ-μετά ΣΥΝ, ενώ Αλεξανδρίδης δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ

 68. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Από την άλλη, όσοι από εμάς ανήκαμε στο 10,93% ή στο 1,35% δεν έχουμε νομίζω να σκεφτούμε και πολλά, εδώ είναι το σπίτι μας …»

  Ψήφος χωρίς σκέψη, τρε μπιεν ως λέγουσι και … οι Γερμανοί !

  «Και ταυτόχρονα πολύ διασκεδάζουμε βλέποντας τους αφρούς που βγάζουν, έχοντας πάθει στερητικό σύνδρομο, εκείνοι που είχαν πιστέψει πως έχουν κληρονομικό δικαίωμα πάνω στην κυβερνητική εξουσία.»

  χωρίς σχόλια!

 69. Spiridione said

  σχ. 53. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα σαν επικύρωση της στάσης ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), ο λαός δεν του έδωσε αυτό το άλλοθι και, τελικά, καταλήξαμε στην πιο απροκάλυπτη προδοσία της λαϊκής βούλησης των τελευταίων δεκαετιών.

  Τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά, αλλά το γεγονός ότι η λαϊκή βούληση έβγαλε τον Σύριζα πάλι πρώτο κόμμα τον Σεπτέμβρη του 2015, με νωπή την «απροκάλυπτη προδοσία» και το νέο μνημόνιο, πώς ακριβώς το αξιολογούμε; Και πώς το ξεπερνάμε;

 70. Spiridione said

  με την ανοχή του Κ.Κ. το οποίο εκεί έχει διαφορετική στάση επειδή επηρεάζεται από το βροχερό κλίμα

  🙂

 71. ConspiRaki Theologist said

  To χειρότερο που έχει καταφέρει ο Τσιπριμώκος (*) και η τσογλανοπαρέα των πρώην κνιτόπουλων, είναι ότι αναγκάζει αξιοπρεπείς ανθρώπους με ειλικρινή αριστερή οπτική, όπως ο Νοικοκύρης – θέλω να πιστεύω – να υπερασπίζονται τα καμώματά του, που φυσικά καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με την αριστερά.

  Δεν είπαμε δα να εφαρμόσει και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης!
  Μια στοιχειώδη αναδιανομή να κάνει, εναντίον των ραντιέρηδων και υπερ των κατόχων της εργατικής τους δύναμης και μόνο. Έστω, να την ξεκινήσει. Να προσπαθήσει τουλάχιστον.
  Αντ’ αυτού, για να πιάσω μόνο ένα από τα «μικρά», τα ενοίκια ακόμη δεν περνάνε στην φορολογική δήλωση (που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εισπράτουν μαύρα τα ενοίκια, αφού δεν δίνει κίνητρο στους ενοικιαστές να τα δηλώνουν), μέτρο που, παρεμπιπτόντως, ίσχυε μέχρι και το 2013, νομίζω.

  Ασφαλιστικό, κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα, αποπομπή Φίλη, θα τα πιάσουν άλλοι πιο αναλυτικά. Απλά, σχετικά με το δημοψήφισμα, αναφέρω ότι είναι τόσο μεγάλη η ύβρις, απέναντι σε ένα λαό, που παρόλη την προπαγάνδα, εικονική, μέσω ΜΜΕ, και κυρίως έμπρακτη, μέσω του κλεισίματος των τραπεζών, κατάφερε να ορθώσει ανάστημα μετά από δεκαετίες πλύσης εγκεφάλου, που δεν ξεπλένεται με τίποτα. Η επίκληση των «επιχειρημάτων» της προπαγάνδας για το αναγκαστικό της κωλοτούμπας, φυσικά δεν πείθει, αντίθετα προκαλεί τον οίκτο ή την οργή, ανάλογα με το από ποιον εκφέρεται – στην περίπτωσή μας εγώ αισθάνομαι οίκτο για τον Νοικοκύρη και την άβολη θέση στην οποία τοποθετεί τον εαυτό του.
  Είναι εντελώς γελοίο να υποστηρίζεται ότι το Grexit αποτελούσε πραγματική απειλή προς την Ελληνική κυβέρνηση, όταν μόνο το αντίστροφο θα μπορούσε να ισχύει, με δεδομένη την μη εκκαθάριση του Target 2 από καταβολής ευρωζώνης.

  (*)Tσιπριμώκος : προσβολή προς τον Τσιριμώκο, που με παρόμοια φοβικά επιχειρήματα έγινε γκεσέμι των αποστατών, μιας που ο Τσιριμώκος είχε και μια ιστορία, σε αντίθεση με τον κνίτη καπελωτή του κινήματος των καταλήψεων του 91 (Τσίπρα), του οποίου η μόνη «««αριστερή»»» παρακαταθήκη ήταν η συνέντευξή του στην Παναγιωταρέα…

 72. ap8938 said

  η φορολόγηση στη βάση του περιουσιολογίου και όχι του εισοδήματος συνιστά δήμευση. το η κυβέρνηση θα επικαλεστεί λαϊκίστικα επιχειρηματα είναι βέβαιο, όπως βεβαία είναι και η έκταση και ένταση της προλεταριοποίησης που βιώνουμε.

 73. Παναγιώτης Κ. said

  @26
  α. 🙂
  β,γ. 😦 😦 😦
  δ.;;;

 74. ChrisMaGR said

 75. Πέπε said

  @45:
  > > ο κόσμος ψήφισε για να δει μια κάποια (έστω μικρή) καλυτέρευση στη ζωή του, και αντ’ αυτού βίωσε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και οικονομική αφαίμαξη.

  Καλυτέρευση, όχι υποχρεωτικά ή αποκλειστικά οικονομική. Επίσης, ορισμένοι ψήφισαν και για την ελπίδα. Για την αξιοπρέπεια. Για να ισιώσουν λίγο το καμπουριασμένο τους κορμί.

  Και τον πρώτο καιρό, έγιναν ;ontvw κάποιες κινήσεις προς τα κει. Συμβολικές βέβαια, αλλά έγιναν. Ο κόσμος χαμογέλασε λίγο. Περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας που ήταν απαγορευμένοι, για παράδειγμα. Είδε την κυβέρνησή του να μάχεται για μερικές αποφάσεις που θα ήταν δικές της, δικές μας δηλαδή, και όχι του ξένου αφεντικού.

  Από το δημοψήφισμα μέχρι σήμερα (μέχρι αρκετά πριν από σήμερα) επιστρέψαμε στην κανονικότητα της δουλείας από κάθε άποψη.

 76. Παναγιώτης Κ. said

  @ 67. Έχεις δίκιο. Τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη εννοούσα. Μετέτρεψα το όνομά του σε…ποντιακό επώνυμο!

 77. @ 39 «Παρεπιμπτόντως το ΑΚΕΛ κέρδισε και βουλευτικές εκλογές (2006)»

  Το ΑΚΕΛ κέρδισε βουλευτικές εκλογές το 1970, με ποσοστό 40,7%

 78. sarant said

  66 Αλήθεια, από πότε έχει να χρησιμοποιηθεί ΠΝΠ;

  71 Βασικά η σύγκριση ενός εκλεγμένου (δυο φορές) πρωθυπουργού με τους αποστάτες του 65 είναι προσβολή κυρίως για σένα που την κάνεις αλλά και για τη δημοκρατική τάξη.

  76 Αυτός είναι όντως πασοκογενής. Και δεν τον έχω σε εκτίμηση, φαφλατάς είναι.

 79. atheofobos said

  Η προσπάθεια για αντικειμενικότητα του Νικοκύρη είναι αξιέπαινη μετά μάλιστα την σαφή του θέση ότι εδώ είναι το σπίτι μας -ή εδώ, ή δίπλα.
  Θυμίζει βέβαια οπαδό ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία οδεύει μεν πλησίστια για υποβιβασμό, αλλά αυτός παραμένει πιστά ακλόνητος στην ομαδάρα του!
  Παρέλειψε όμως να τονίσει ότι ίσως το θετικότερο στοιχείο από την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ότι οι νεοέλληνες προσγειώθηκαν επώδυνα μεν αλλά αναγκαστικά στην πραγματικότητα και κατάλαβαν πως άλλο είναι το επιθυμητό και άλλο το εφικτό.
  Μεταφέρω εδώ ένα μέρος από το ποστ μου ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2017/01/blog-post_24.html
  Μέσα στα χρόνια αυτά προσγειώθηκαν, με επώδυνο βέβαια τρόπο, όσοι είχαν πιστέψει ότι μπορεί μια κυβέρνηση στην Ελλάδα να αλλάξει την Ευρώπη η οποία θα χόρευε με τους ελληνικούς ζουρνάδες, ότι θα τρέξουν οι κινέζοι, ο Πούτιν ακόμα και ο μακαρίτης σύντροφος Τσάβες! να μας δώσουν τα λεφτά τους για να τα διαχειριστούμε όπως θέλουμε εμείς και όχι με μνημόνια, τα οποία θα σχίζαμε στο Σύνταγμα μαζί με τους αγανακτισμένους, ή έστω και στα Ζάππεια με τον Σαμαρά!
  Διαπίστωσαν επίσης με σπαραγμό ψυχής ότι και ΕΜΦΙΑ θα πληρώσουν, ενώ αντίστοιχα και οι συντάξεις μειώθηκαν και οι φόροι αγκαλιά με το ΦΠΑ αυξήθηκαν και βέβαια 13η σύνταξη, όπως ονομάστηκε το επίδομα που δόθηκε δεν πρόκειται να το ξαναδούν μετά την επιστολή «δεν θα το ξανακάνουμε» του Τσακαλώτου.
  Προσγειώθηκαν επίσης και οι ανόητοι που πίστεψαν τον προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν δηλώσουν «Δεν πληρώνω», δεν θα πληρώσουν ,γιατί με κάποιο μαγικό τρόπο θα βρεθούν χρήματα για να λειτουργήσει αυτό το κράτος. Επειδή όμως η βλακεία είναι νόσος ανίατος, μερικοί όταν τους ήρθε το μπουγιουρντί να πληρώσουν κατέφυγαν στα λεφτά του Σώρρα!</I

 80. Κι ένα καλό: http://www.naftemporiki.gr/story/1198068/ap-oxi-sti-ekdosi-ton-8-tourkon-stratiotikon

 81. cronopiusa said

 82. spiral architect said

  ΔΦΑ

 83. Anasto said

  Μα το ζήτημα δεν ήταν το «τι να έκανε ο Τσίπρας» την τελευταία στιγμή. Το ζήτημα ήταν με τι πολιτική και τι πολιτικούς βάδισε ως αυτό το σημείο. Μην ξεχνάμε ότι στέγνωσε τα αποθέματα του κράτους τούς λίγους μήνες της διακυβέρνησης πριν το δημοψήφισμα, είχε καλοδεχτεί ένα τεράστιο τμήμα της ελίτ της πασοκίλας μέχρι τις εκλογές του Γενάρη, είχε υπογράψει σαν καλό παιδί στις 20 Φλεβάρη, οπότε είχε κάνει με κάθε δυνατό τρόπο σαφές ότι δεν πρόκειται να «λαϊκίσει» ή να κάνει αποκοτιές στη διαπραγμάτευση. Με τέτοια «προετοιμασία» ήταν φυσικό να χάσει στο παιχνίδι της κότας. Εκτός αν θεωρούσε πιθανό το να συνετίσει τους εταίρους μας ότι δεν συμφέρει κανέναν αυτή η πολιτική κι ας πιαστούμε όλοι χέρι χέρι με Μέρκελ, Ολάν και Ρέντσι να τρέχουμε ξένοιαστοι στα Ολλανδικά λιβάδια, όπως περίπου πρότεινε στην Ευρώπη ο Βαρουφάκης.

  Δεν υπάρχει περίπτωση να ήταν τόσο ηλίθιος ο Τσίπρας. Ακόμη κι ο χύμα, ταπεινός, κόσμος του Σύριζα που δεν ήταν ούτε με τους προεδρικούς ούτε τους λαφαζανικούς, του έλεγε ότι έτσι όπως πάει θα φάει τα μούτρα μας. Γιατί φυσικά δεν έφαγε τα δικά του. Αυτός μια χαρά κατσικώθηκε στην εξουσία. Ο λαός είναι που έχασε κάθε ελπίδα. Σου λέει «ανέθεσα σε έναν ακόμη να ακολουθήσει αριστερή πολιτική και μου κάνει τα ίδια κι αυτός (κι ας κλαίει). Ε φαίνεται πως η αριστερή πολιτική είναι ανέφικτη». Κι άντε να τον πείσεις ότι έχει άδικο.

  Όσο για τους Λαφαζάνιστερ και όσους αναφώνησαν «ο Σύριζα πέθανε, ζήτω ο (νέος) Σύριζα», έχω κι εγώ να τους σούρω πολλά. Όμως το να τους ρίχνεις ψόγο για τα αποτελέσματα του βοναπαρτισμού του Τσίπρα, είναι τεράστια αδικία. Ο Τσίπρας εκλέχτηκε, κατάργησε σταδιακά το κόμμα και τη βάση του, απευθύνθηκε όλο και περισσότερο σαν παραδοσιακός πολιτικός τού «ενός ανδρός αρχή» στο ευρύ κοινό, έσβησε κάθε δημοκρατικό θεσμό κι έλεγχο μέσα στο κόμμα του κι απέκτησε… αδιαμεσολάβητη σχέση με τον «λαό».

  Ο οποίος λαός λειτουργεί με κάποια σχετική, χρονική τουλάχιστον, καθυστέρηση. Έτσι, αν και 800.000 κόσμος σε σχέση με την προηγούμενη προσφυγή, απαξίωσε την εκλογική διαδικασία (τα αποτελέσματα τής οποίας τον απαξιώνουν με τη σειρά τους με συνέπεια για καιρό), ο αριβίστας βοναπάρτης μας, ξαναψηφίστηκε. Εδώ που τα λέμε, κι εγώ αν με είχαν κλειδωμένο για κάνα χρόνο και με βιάζανε, ερχόταν ένας τύπος να με σώσει, έπεφτα στην αγκαλιά του κι άρχιζε να με κουτουπώνει κι αυτός, ε θα έλεγα «δεν μπορεί, μάλλον αυτό εδώ θα το θέλω λιγάκι ή κάτι δεν καταλαβαίνω ακόμα» μέχρι να ξεπεράσω το σοκ και την πάρω χαμπάρι τη μαύρη μοίρα μου.

  Και φαίνεται ότι την καταλαβαίνει ο κόσμος και θα μαυρίσει ανάλογα το νέο ΠΑΣΟΚ όποτε κι αν έρθουν οι επόμενες εκλογές. Και τότε θα μπορούσα να γελάσω κι εγώ, αν δεν ήξερα ότι απλά θα αποκτήσει η χώρα τον νέο βιαστή της. Οι δε αριστεροδέξιες πολιτικές που εξαγγέλλει και κατά κανόνα «μαζεύει» ή ακυρώνει ολωσδιόλου, μόνο πίκρα μου φέρνουν. Δεν δικαιολογείται η κωλοτούμπα ούτε με τις επισκέψεις των σχολείων στις πισίνες (που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ κι ενώ γέλαγε ο κόσμος για την προχειρότητα και την ασχετοσύνη της εγκυκλίου) ούτε με τις ρητορείες για τους πρόσφυγες που όμως τους τυραννούν στα χιόνια και στο έλεος βάναυσων μπάτσων και «αγανακτισμένων περιοίκων», ούτε με τη συμμετοχή στη σχολική διαδικασία μικρών προσφύγων αλλά σε άλλες ώρες και άλλους χώρους και με ανοχή στους τραμπουκισμούς των νεοναζί.

  Αλλά πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Έχω πάμπολλα παραδείγματα με βολέματα, αργομισθίες, διαπλοκή, από τον δικό μου χώρο αλλά και η λίστα των στοιχειωδών κι αυτονόητων που έπρεπε (κι είχε συμφωνηθεί) να γίνουν, ανεξάρτητα από μνημόνια και αυστηρά οικονομική πολιτική, είναι τεράστια και παραμένει ανέπαφη. Όμως, είπαμε, αυτή η αριστερά μας έτυχε, μ’ αυτήν πορευόμαστε(;) Απλά κάποιοι καθόλου δεν διασκεδάζουμε.

 84. Καινοτόμες πολιτικές

 85. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 84

  «Απλά κάποιοι καθόλου δεν διασκεδάζουμε.» 🙂

 86. aerosol said

  #69:
  Δεν κατέχω την απόλυτη απάντηση. Πιστεύω πως προέκυψε ως αποτέλεσμα των εξής:

  1. Δεν έμενε πια καμία εναλλακτική που να μπορούσε να πείσει ως φορέας διαφορετικής πολιτικής -το σχίσμα του Σύριζα δεν έπεισε πως εννοούσε κάτι διαφορετικό, ούτε είχε πρόσωπα αρεστά.
  2. Η μεγάλη αποχή δείχνει πως πολλοί απομακρύνονται σταδιακά από την αίσθηση πως οι εκλογές λειτουργούν και όντως νομιμοποιούν την εξουσία. Αυτοί που μένουν είναι πιο «πεισμένοι» από το σύστημα από όσους απέχουν, και ψηφίζουν στο στυλ «ε, τι να κάνουμε τώρα;!».
  3. Κάποιοι θεώρησαν πως ο αγώνας όντως έγινε, οι δυσκολίες μας ξεπέρασαν, και επέλεξαν πίστη στις καλές προθέσεις του Σύριζα για το πώς μπορεί να διαχειριστεί την ήττα με φιλικότερο κοινωνικά τρόπο.
  4. Με τόση πολύχρονη και καταιγιστική προπαγάνδα υπέρ της ΤΙΝΑ ο κόσμος κινήθηκε σχετικά φοβικά. Ειδικά εφόσον το ξέσπασμα του δημοψηφίσματος ακολούθησαν τα Capital Controls και η ανασφάλεια, ως θεϊκή τιμωρία που πέφτει στα κεφάλια των «ασεβών».

  Δεν πιστεύω πως αυτό είναι ουσιαστική αποδοχή της πολιτικής Σύριζα. Σε άλλες εποχές (λιγότερο στριμόκωλες) μπορεί να ήταν, και ο Αλέξης να γινόταν ο νέος Αντρέας. Τώρα νομίζω πως η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον, γιατί δεν έχει να δώσει ούτε όραμα, ούτε λεφτά. Εικάζω πως, σε κλίμα αυξανόμενης αποχής, θα πάρει ο Κούλης το ποθητό (!) πόστο του μεταφραστή των έξωθεν εντολών διακυβέρνησης, για να καεί κι αυτός με την σειρά του. Αυτά, μέχρι να ζήσουμε κάτι πιο έντονο και δυσάρεστο -αλλά δεν θέλω να παίζω τον μάντη τέτοιων δεινών.

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καταρχάς να αναφωνήσουμε: Θεούλης ο ταρίφας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία, μέσω κάποιου άρθρου, να γράψουμε όλοι όσα κουφά έχουμε ακούσει από ταξιτζήδες. 😊
  Δεύτερον, και η λαϊκή δεξιά είναι ομοφοβική. Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια-Κράτος Πρόνοιας είναι το τετράπτυχό της.
  Κατά τα άλλα, συμφωνώ με τον απολογισμό σου, Νίκο. Τα μνημόνια μάς έχουν δεμένους χειροπόδαρα και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Οι επαναστατικές κορώνες ηχούν ευχάριστα στ’ αυτιά, αλλά για να υλοποιηθούν, θα πρέπει οι πολίτες να είναι έτοιμοι για όλα. Είναι; Δεν νομίζω. Το 70% είναι σταθερά υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
  Αυτό που πρέπει να καταλογίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανακολουθία σε ό,τι αφορά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς και τους μετεκλογικούς συμβιβασμούς. Η περίφημη κωλοτούμπα, δηλαδή. Τάξανε πολλά, ρε γμτ, και οι ευκαιριακοί ψηφοφόροι του νιώθουν εξαπατημένοι.

 88. Avonidas said

  Ωστόσο, στις εκλογές που σωστά κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο οι δυνάμεις του έμειναν ουσιαστικά αλώβητες (σε ποσοστά -η συμμετοχή ήταν γενικά μικρότερη) πράγμα που έδειξε ότι η σχετική πλειοψηφία προτιμούσε να εμπιστευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ τη διαχείριση της ήττας αυτής.

  Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου χειρότερο επιχείρημα «υπέρ» του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό: ότι ο λαός τον προτίμησε για να αναδεύει τα σκατά στα οποία μας έριξε.

  Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’15 ήταν οι πιο ανούσιες κι αδιάφορες για τους ψηφοφόρους από τη μεταπολίτευση και μετά. Έχοντας τσακίσει το πλοίο στα βράχια, ο ΣΥΡΙΖΑ μας ρώτησε ποιον θέλουμε για καπετάνιο, κι από όσους δεν απείχαν αηδιασμένοι πήρε την απάντηση «άντε, εσένα, για να σε δούμε τώρα τι θα κάνεις». Από τότε, δεν έχουν σταματήσει να κοκορεύονται για τη «μεγάλη νίκη» τους. Κι οι λίγοι που τους εξηγούσαν υπομονετικά, ξανά και ξανά, γιατί οι διαφορές τους από τον Κούλη είναι άνευ σημασίας, απόκαμαν πια (μαζί κι η αφεντιά μου).

 89. Παναγιώτης Κ. said

  Είναι δύσκολο να γράψεις σχόλιο που να μην είναι πολεμική αλλά ούτε και λιβανωτός.
  Να κατανικήσεις την τάση που έχουμε οι άνθρωποι να υπερασπιζόμαστε την ψήφο μας. Μια τάση που μας οδηγεί σε εκλογικεύσεις και μας κάνει κομπάρσους στον πολιτικό θίασο. Ναι μπορεί να ψήφισα το χ κόμμα αλλά δεν θα φορτωθώ τα ανομήματα των στελεχών του! Η αρχή του μικρότερου κακού ή ό,τι προσωπικά θεωρεί ο καθένας ως μικρότερο κακό μας καθοδηγεί όταν ψηφίζουμε.
  Να είσαι κατά το δυνατόν αποστασιοποιημένος και η μόνη επιτρεπτή ανησυχία και αγωνία να είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το κοινό συμφέρον ή διαφορετικά, με αυτό που λέμε πατρίδα.

  Το ξέρω ότι η ψυχανάλυση είναι στα αζήτητα στο χώρο της πολιτικής και όταν κάποιος καταφεύγει σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες για τα πολιτικά φαινόμενα υποκριτικά τον απορρίπτουν. Γράφω τη λέξη υποκριτικά διότι η σχέση μας με τον όποιο άλλο σε ψυχαναλυτικά πρωτίστως δεδομένα στηρίζεται.

  Θα μπορούσα να αραδιάσω ένα σωρό δεδομένα που καταδεικνύουν την αποτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος. Προσωπικά όλα αυτά τα …συγχωρώ! Ζήσαμε πολύ χειρότερες καταστάσεις και όταν διαβάζει κανείς Ιστορία το διαπιστώνει. Είναι η Ιστορία που με βοηθάει να μην έχουν εξανεμιστεί όλα τα κουράγια μου.

  Η μέγιστη ανησυχία μου προέρχεται από την απάθεια που διακρίνω στα πρόσωπα αρκετών στελεχών της κυβέρνησης. Σαν να μη τρέχει τίποτε. Δεν πρόκειται για ψυχραιμία. Αν το συνδυάσουμε με τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην άσκηση του κυβερνητικού έργου και με τα συνειδητά και κατ΄εξακολούθηση ψεύδη πρόκειται τελικά για αδιαφορία.

  Ο Νικοκύρης έγραψε πολλά ουσιώδη πράγματα όπως για την απουσία συντροφικότητας.
  Η συντροφικότητα δημιουργεί δέσμευση και υποχρεώσεις και αυτά φαίνεται, δεν αρέσουν.
  Φίλος με θητεία στο Ρήγα και μετά στην Β΄ Πανελλαδική, καθολικά απογοητευμένος από το σήμερα ανατρέχει στο παρελθόν και προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη σημερινή κατάσταση θυμάται τις πολύωρες κομματικές διαδικασίες και την υπερανάλυση! Και όταν έφτανε η ώρα, μου έλεγε, να πάνε για αφισοκόλληση από τους 15 έμεναν τρεις μόνο. Όλοι οι άλλοι είχαν κάποια …δουλειά. Κάποιους, αφού τελείωνε η αφισοκόλληση, τους συναντούσε στο Ντε Φάκτο της Παύλου Μελά!

  Διακρίνει κανείς την απέχθεια για ο,τι ονομάζουμε διεκπεραίωση πρακτικού έργου. Όλοι μικροί αρχηγοί! Ποιος όμως θα πετάξει τα …μπάζα;

  Πάντως, η μικρή παρουσία του Σύριζα στο συνδικαλιστικό χώρο φανερώνει κάποια πράγματα.

 90. Νεσταναιος. said

  Η νέα αμερικανική κυβέρνηση απαρτίζεται από υπουργούς πάμπλουτους.
  Εγώ θα ήθελα να έχω μια τέτοια κυβέρνηση στην πατρίδα μου αλλά
  τα μεγάλα αφεντικά έχουν άλλη γνώμη.

 91. Stella said

  Σύριζα = Η δεξιά του ΚΚΕ Εσωτερικού
  Το λάθος (των προγραμμένων Ζωή, Ησυχος, Βαλαβάνη, Λαφαζάνη, Κυρίτση, Στρατούλης κλπ) ήταν που δεν ανέτρεψαν την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2016

 92. sarant said

  83 Αυτόν τον στίχο τον ανέβασε μια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς αυτό υπαινίσσεται η γελοιογραφία.

 93. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δυστυχως ειχα προβλεψει αρκετα….

  13. Απάντηση από Αφώτιστος Φιλέλλην
  Η «Ε» φιλοξενεί απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου που αρχίζει την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Ενός συνεδρίου που θα διαμορφώσει εν πολλοίς την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία της Αριστεράς και την πορεία της τα επόμενα χρόνια και το οποίο διεξάγεται σε μια συγκυρία μεγάλων πολιτικών εξελίξεων, υπό το βάρος της κρίσης και των Μνημονίων. Λύση εντός Ευρωζώνης ή ρήξη με τις Βρυξέλλες, εκλογικές συμμαχίες με στόχο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και τα οργανωτικά, με κυρίαρχο την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, είναι ανάμεσα στα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου.
  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ, βουλευτή Χανίων

  Τρεις προϋποθέσεις για να γίνει το όραμα πραγματικότητα

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=373463

  Θα επιχειρησω να απαντησω σατιρικα :

  Οπως την περιοδο 1981-1989

  1. “Πώς θα αποδώσουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα το ρόλο της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας; ”

  Κλεισιμο του ματιου απο τον Προίσταμενο της ΔΟΥ, στον μικρομεσαιο οψιμο συριζαιο και καθημερινη αποστολη του ΣΔΟΕ στις μεγαλες και μεσαιες δεξιες Α.Ε.

  2.”Πώς θα συγκροτήσουμε το νέο παραγωγικό υποκείμενο της κοινωνικής οικονομίας ως μορφή ανάσχεσης της ανεργίας και ως υποκείμενο των πλέον καινοτόμων παραγωγικών πειραματισμών;”

  Θα επιδοτησουμε με το κοστος εισφορων τους μικρομεσαιους ψηφοφορους μας και θα αυξησουμε τον μισθο απο 590 σε 750. Θα σκισουμε!!!!
  Οσο για τους καινοτομους παραγωγικους πειραματισμους, εχουμε πολλους, παρα πολλους πανεπιστημιακους και τους μεταπτυχιακους τους ….δουλους (ΣΥΡΙΖΑ και αυτοι) για να πειραματιστουμε με “θερμοκοιτιδες γνωσης”
  Και που ξερεις, απο το inymedia, τους χωρους κοινωνικης δικτυωσης , τα left ιστολογια μπορει να ξεφυτρωσουν οι νεοι αριστεροι Bill Gates, Paul Allen, Zuckermann,….

  3.” Πώς θα εντάξουμε την οικολογία ως οργανικό κομμάτι της διαδικασίας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας; ”

  Οι 3 καμπαλλερος της πολιτικης οικολογιας ξυνουν τα μολυβια τους και τα πληκτρολογια τους για να ξαναγραψουν το “the greek blueprint for survival, V.1″ , Μ’ αυτο θα πορευτουμε και αν δεν φτασουν οι ΟΠ και διαφοροι φυσιολατραι θα δωσουμε κινητρα σε ανεργους δεξιους να επιστρεψουν στην πατρωα γη.

  4. “Πώς θα προσεγγίσουμε τις νέες τεχνολογίες ως τμήμα της διαδικασίας συγκρότησης μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και δημοκρατίας; ”

  Εχοντας στο 5 νομιμοποιησει την χειρωνακτικη εργασια των μεταναστων, η ελληνικη μαμοθρεφτη νεολαια μας(αποφοιτη τριτοκλασατων Πολυτεχνειων και “Α” ΤΕΙ )απαλλαγμενη πλεον απο τον φοβο της χειρωνακτικης εργασιας θα παρακολουθησει σεμιναρια νεων τεχνολογιων απο φωτισμενους συριζαιους πανεπιστημιακους (οι παλιοι βοηθοι του Ν.1268) και -ιδου-αυθις αι κανοτομιαι, αι ευρεσιτεχνιαι, αι εφευρεσεις. Μια silicon Valley απο Σταυρό εως Λαύριο, μια αλλη με 40 παλληκαρια εως την Λιβαδεια, η τριτη και μακρυτερη (μετα συγχωρησεως) , η SILICON Line Αθήνα -Θεσσαλονίκη!!!!!

  5.Και, τέλος, με ποιους τρόπους θα επαναφέρουμε την εργασία στο κέντρο της οικονομικής μας πολιτικής, καθιστώντας την από κόστος παραγωγής σε δύναμη δημιουργίας; ”

  Κατ΄αρχην θα νομιμοποιησουμε ολους τους χειρωνακτες εργαζομενους μεταναστες , ωστε η νομιμη -πλεον- εργασια τους να ειναι στο επικεντρο της πολιτικης μας

  στις 12-7-2013 6:01 pm

  http://www.poiein.gr/archives/23357

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η απαλλαγή από τους αδωνοβορίδηδες δεν είναι άνευ σημασίας, απλή εναλλαγή προσώπων που εφαρμόζουν την ίδια μνημονιακή πολιτική. Όταν θα επιστρέψουν στην εξουσία, πράγμα απευκταίο αλλά πιθανότατο, θα γίνει πολύ αισθητό αυτό, όσο κι αν η απογοήτευση μας οδηγεί σε ισοπεδωτικές συγκρίσεις.

 95. Παναγιώτης Κ. said

  «Την άνοιξη εκείνη του του 1947 ήταν διάχυτη στη Σόφια μια απαράδεκτη υποτίμηση του κινήματός μας, αν όχι και μια περιφρονητική στάση απέναντί του και για έναν Έλληνα κομμουνιστή, που είχε ζήσει το παλλαϊκό αντιστασιακό κίνημα και τις απαράμιλλες μάχες της Αθήνας, η στάση αυτή φαινόταν τερατώδης.
  Η πικρία αυτή επρόκειτο να γίνει ακόμη οδυνηρότερη, όταν διαπίστωσα ότι το κίνημα της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης αγνοούνταν συστηματικά σ΄ολόκληρο το χώρο του σοσιαλιστικού στρατοπέδου».
  Λευτέρη Μαυροειδή: Από τον Σταλινισμό στην Περεστρόικα. (σ.35)

  Παρέθεσα αυτό το απόσπασμα για να αναρωτηθώ: Μήπως η αξιοσύνη της ελληνικής Αριστεράς είναι κάτι που το φανταστήκαμε γιατί απλά μας αρέσει και όλοι οι άλλοι εκτός Ελλάδας δεν συμμερίζονται την άποψή μας;

  Δεν είναι εύκολο να αρνηθείς ότι αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια σε ατομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο βρίσκεται σε μεγάλη υποχώρηση.
  Οι εταίροι μας δεν μας παίρνουν στα σοβαρά και γιαυτό μας κάνουν τα μύρια όσα γυμνάσια!

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα ξέρουμε αυτά τα μαγαζιά, Αρχιτέκτονα. Ενίοτε τα επισκεπτόμεθα. 😉

 97. Παναγιώτης Κ. said

  «Ωραία η επέτειος, να μη ξεχνάμε τον υπαίτιο» ΑΡΚΑΣ

  Το εκλαμβάνει κανείς κατά το συναίσθημά του! 🙂

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>εδώ είναι το σπίτι μας -ή εδώ, ή δίπλα.
  Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι.
  Στοιχειό,και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει.

 99. giorgos said

  » όλα τά κόμματα είναι τό ίδιο » Δυστυχώς αύτή είναι ή πραγματικότητα καί αυτό είναι τό πιό σωστό συμπέρασμα πού έχουμε βγάλει ώς λαός .
  Καί ό Θεός ό ίδιος νά κατέβει νά κυβερνήσει , τά ίδια θά κάνει πού κάνουν καί όλοι οί άλλοι . Η Ελλάδα ,δέν υπάρχει περίπτωση νά γίνη κράτος ποτέ .

 100. Avonidas said

  #95. Δηλαδή τι θα κάνει ο Άδωνις κι ο Βορίδης, που δεν το έχουν κάνει ακόμα ο Τσίπρας κι ο Καμμένος;

  Το πολύ-πολύ να κάνουν αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανενόχλητη τη ΧΑ να κάνει.

 101. Στην Ελλάδα πάντοτε ο λαός ψήφιζε για να φύγει αυτός που κυβερνούσε και όχι γιατί πίστευε σ’ αυτόν που ψήφιζε. Μετά την χούντα ψήφισε Καραμανλή, Αντρέα κι ο κύκλος έκλεισε με ότι χειρότερο είχαν εκείνοι οι -ας πούμε χαρισματικοί- ηγέτες της εποχής, τον Μητσοτάκη.

  Αρχισε ένας καινούργιος κύκλος μετριότατων ηγετών μετά την «προσαρμογή» με Σημίτη, από τους Κωστάκη, Γιωργάκη, Αντωνάκη, Αλέξη (αυτός λογικά δεν μπορεί να κριθεί ακόμα) που θα κλείσει κι αυτός με ότι χειρότερο έχει αυτή η φουρνιά τον Κούλη.

  Ενδιαμέσως φτάσαμε να εκλέγουν βουλευτές κόμματα όπως ο Λεβέντης, ο Ποτάμιας, η Φώφη και το κακό συναπάντημα. Και δεδομένης της άρνησης του ΚΚΕ να συνεργασθεί με τον Τσίπρα υπάρχουν λογικοί (υποτίθεται) σχολιαστές που κακίζουν τον Τσίπρα που συνεργάστηκε με τον Καμμένο -που του φέρθηκε εντελώς τίμια- κι όχι με αυτά τα κατακάθια της πολιτικής που την μια μέρα είναι έτσι και την άλλη κοκορέτσι.

  Οσο οι ψηφίζοντες περιφρονούν το κριτήριο καλός-κακός και παλεύεουν με το αριστερός δεξιός, προκοπή δεν θα δει ο τόπος. Τρέμω στην ιδέα ποιοί θα είναι οι ηγέτες της επόμενης φουρνιάς μετά το εξάμηνο (δεν τον κόβω για παραπάνω) του Κύλη

 102. Anasto said

  Αν και σήμερα κυρίως πολιτικολογούμε φαντάζομαι, δεν κάνετε ένα μπρέικ για να μου λύσετε την απορία που έχω για το τι εννοούσε ο «ποιητής» εδώ; Οεο; 😛
  http://news247.gr/eidiseis/viral/h-mysthriwdhs-ellhnikh-epigrafh-sthn-protomh-toy-james-dean.4497184.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3

 103. Avonidas said

  #102. Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς ότι ο Καμμένος είναι συνεπής. Το πρόβλημά μας, όσων έχουμε, είναι ότι είναι συνεπής ακροδεξιός. Τουλάχιστον, ακροδεξιές θεωρώ εγώ τις θέσεις του, το πώς διαλέγετε να τις ονομάσετε λίγη σημασία έχει.

 104. Anasto said

  Κι αφού δεν συνεργάστηκε ρε συ Gpointofview με αυτά «τα κατακάθια της πολιτικής που την μια μέρα είναι έτσι και την άλλη κοκορέτσι», είπε να μεταλλαχθεί ο ίδιος σε ένα (ορ γουορς). 😛

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι θα κάνουν ο Άδωνης με τον Βορίδη που δεν το έχει κάνει ήδη ο Τσίπρας (ο άλλος δεν με αφορά); Υπομονή, μετά τις επόμενες εκλογές θα μάθουμε.
  Να επισημάνουμε ένα αντιπαθητικό χαρακτηριστικό που έχουν αποκτήσει αρκετοί υπουργοί: το εξουσιαστικό υφάκι και η απαξίωση ακόμη και της καλοπροαίρετης κριτικής.

 106. Avonidas said

  #104. Θυμάμαι που παρηγοριόμασταν μερικοί, μετά την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Καμμένος θα ήταν διακοσμητικός, θα έπαιρνε την καρέκλα του και θα καθόταν φρόνιμα. Πόσο έξω πέσαμε, όμως.

  Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή είναι κυρίως οι ξενοφοβικές, πατριδοκάπηλες και τζαμπαμάγκικες θέσεις των ΑΝΕΛ που συντηρούν τα όποια ποσοστά δημοτικότητας της συγκυβέρνησης, αφού έχει γίνει φανερό ότι στην οικονομία το πρόγραμμα έχει μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Δεν ξέρω αν αυτό εννοείς, Τζη, όταν γράφεις ότι ο Καμμένος «φέρθηκε τίμια» στον Τσίπρα.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αναστό, το καλοκαίρι μόλις είχε ξεκινήσει; Ότι σκοτώθηκε στο άνθος της ηλικίας του; Θα μας το εξηγήσουν οι φιλόλογοι. Ποιος να το ‘γραψε άραγε και πού το ξετρύπωσε; Πάντως και στον τάφο του Μόρισον υπάρχει ελληνική επιγραφή: Κατά τον δαίμονα αυτού.

 108. # 104

  Να πεις αναλυτικά ποιές είναι οι «ακροδεξιές» θέσεις του σαν υπουργός και όχι ευχολόγια. Κι αν έχεις αναλογισθεί ποτέ οτι καλώς ή κακώς ο΄στρατός δεν μπορεί να διοικείται από κάποιον που δεν τον εγκρίνει- ανέχεται ο ίδιος. Εγώ δεν πολιτικολογώ ούτε μ’αρέσει να κουβεντιάζω για την κουβέντα με αερολογίες. Είμαι υπέρ της κατάργησης του στρατού αν θες, αλλά δεν είναι αυτό τιο θέμα, αλλά το πως διοικείται αυτό που υπάρχει. Εξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται άλλά αν έχεις κάνει διοίκηση όλα αυτά που ακούγονται ωραία πάνε περίπατο στην στιγμή.

 109. cronopiusa said

  Αριστερά ή Ανοίγοντας δρόμους εκεί που στενεύουν οι δρόμοι Εκκρεμή ζητήματα ανανέωσης της πολιτικής, της Ελένης Πορτάλιου

 110. # 105

  Το ότι εκλέχτηκε βουλευτής ο Λεβέντης που γελάγαμε με αυτόν και τις πίτσες τόσα χρόνια το πήρες χαμπάρι ; ο Τσίπρας κι ο Καμμένος σε μάραναν

 111. Παναγιώτης Κ. said

  @17β. Μα το ίδιο δεν είχε κάνει το Πασόκ;
  Η εύκολη λύση. Μικρά έργα στα χωριά για να γίνεται το κομματικό παιχνίδι και χωρίς παραγωγική απόδοση τα έργα αυτά.
  Αυτή η απάντηση έχει αληθοφάνεια.
  Βαθύτερα όμως να εξετάσουμε το θέμα, διαπιστώνουμε ανικανότητα να σχεδιάσουν μακρόπνοα έργα. Προφανώς δεν έχουν μεταβληθεί τα ήθη.Και πως να μεταβληθούν όταν ένα μεγάλο τμήμα του Πασόκ μετακόμισε στο Σύριζα;

 112. Avonidas said

  #109. Εγώ που δεν εγκρίνω το στρατό έκανα τη θητεία μου κανονικότατα στον Έβρο. Ο κύριος που τον διοικεί με κορώνες και λεονταρισμούς, και θέλει να αυξήσει τη θητεία, έκανε και καμιά μέρα μέσα;

  Δεν έχω κάνει διοίκηση, αλλά από την εμπειρία που απέκτησα υπηρετώντας, θα έλεγα ότι υπάρχουν 2 ειδών διοικητές: αυτοί που φωνάζουν κι αυτοί που διοικούν.

 113. # 113

  Επειδή εγώ έχω κάνει διοίκηση σε πληροφορώ πως η αύξηση-μείωση της θητείας δεν είναι θέμα ακροδεξιάς-ακροαριστεράς θέσης του υπουργού αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των γενήσεων κάθε χρονιάς και τις τρέχουσες ανάγκες του στρατεύματος γι’ αυτό και αυξομειώνεται συνεχώς

  Εχεις κανένα σοβαρό επιχείρημα ή θα μίνουμεστο πόσες μέρεςεξόδου πήρε ο Καμμένος και πόσες ο Κουτσούμπας :

  Ακροδεξιές θέσεις περιμένω να μου υποδείξεις και όχι ευχολόγια

 114. Avonidas said

  #114. Πού την είδες την αυξομείωση, και μάλιστα συνεχώς; Εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, η θητεία μειώνεται, προφανώς για τα ψηφαλάκια. Όσο για τις ανάγκες του στρατεύματος, μην κοροϊδευόμαστε τώρα, είτε κάναμε είτε δεν κάναμε υπηρεσίες τον καιρό μας σκοτώναμε. Χρόνια τώρα, ο ελληνικός στρατός βασίζεται στους μόνιμους κι όχι στους κληρωτούς.

  Μιας κι έθεσες το ζήτημα του ποιος πρέπει να διοικεί τον στρατό, σου λέω πως πάνω από όλα ένας διοικητής πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα. Λυπάμαι αν το θεωρείς άσχετο επιχείρημα. Αν ένας ΥΕΘΑ τρέχει να φωτογραφηθεί σε κάθε ευκαιρία με τα στρατά, αλλά στη θητεία του υπήρξε ένας λουφαδόρος, πόσο σεβασμό νομίζεις ότι μπορεί να εμπνεύσει;

  Μία και μόνη χρησιμότητα θα μπορούσε να έχει η θητεία, να μας εκπαιδεύσει να συνεργαζόμαστε ισότιμα σαν λαός. Αντ’ αυτού, είναι το λίκνο της ευνοιοκρατίας, και μας απασχολούν μετά οι Αλβανοί φαντάροι και το πουλί τους στη φωτογραφία.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρατσισμός και ελληνική κοινωνία…
  http://www.efsyn.gr/arthro/ratsistikos-ohetos-sto-diadiktyo

 116. LandS said

  0. «Δεν θα παινέψω την κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει, αφού μπορεί κανείς να προβάλει την ένσταση ότι υπάρχουν καθυστερούμενες οφειλές του δημοσίου»

  Και θα κάνει μέγα μεθοδολογικό λάθος αν προβάλει αυτή την ένσταση. Οι οφειλές προέκυψαν όταν έγιναν οι δαπάνες και επιβάρυναν τα τότε αποτελέσματα (ελλείματα ή πλεονάσματα). Με την πληρωμή τους απλώς μειώνεται το ταμειακό υπόλοιπο και δεν επηρεάζεται το αποτέλεσμα (έλλειμα ή πλεόνασμα) που έχει να κάνει με τις τωρινές δαπάνες και τα τωρινά έσοδα.

 117. # 115

  Εντάξει Αβονίδα κατάλαβα τις απαντήσεις σου…θα κατέβω στην επόμενη στάση !

  ( σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει, σ’ όλους τους στρατούς του κόσμου οι στρατεύσιμοι είναι αναλώσιμοι, τεμάχια και πρέπει να υπάρχουν τρεις και τέσσερις για κάθε θέση, πρόβλεψη για όταν σκουραίνουν τα πράγματα )

 118. Avonidas said

  Ποιος είναι, κατά τη γνώμη μου, ο ρόλος των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που τα μνημόνια έγιναν μονόδρομος:

  Οι ΑΝΕΛ είναι εδώ για να καθησυχάζουν τον αλαλιασμένο Έλληνα ότι δεν φταίει αυτός και οι επιλογές του για τα χάλια του, ούτε φταίει που δεν αποφασίζει ν’ αλλάξει ρότα και να υποστεί τις συνέπειες. Για όλα φταίει μια ανθελληνική μασωνική συνωμοσία. Η κακιά Γερμανία, που ελέγχει την ΕΕ, θέλει να καταστρέψει εμάς και μόνον εμάς συγκεκριμένα. Η κακιά Τουρκία κάνει παιχνίδι με τον ISIS και μας στέλνει κύματα προσφύγων να μας κατακλύσουν, ενώ επιβουλεύεται τα σύνορά μας. Οι καλοί αδελφοί Ρώσοι Ορθόδοξοι θέλουν να μας σώσουν από την κακιά Γερμανία. Οι Αμερικάνοι ήταν κι αυτοί κακοί νεοταξίτες σιωνομασώνοι που διαβρώνουν ύπουλα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας (εκτός όταν μας κάνουν επίσκεψη με το Air Force One, τότε γουάου, που θα λεγε κι ο Βαρουφ), αλλά τώρα που πήρε τα ηνία ο καλός και ελληνόψυχος Δόναλδ (που ο Καμμένος μας ξεκαθάρισε πόσο τον αγαπάει), θα καταργήσει την παγκοσμιοποίηση και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Αλλά όλα αυτά *μόνο* αν δείξουμε εθνική ομοψυχία απέναντι στους κακούς ξένους φτωχοδιαβόλους (τους κακούς ξένους δυνάστες μας μπορούμε να τους βρίζουμε, αλλά σιγανά).

 119. Avonidas said

  #119. Κατέβα σ’ όποια στάση θέλεις, αλλά προς αποφυγή παρεξηγήσεων ξεκαθαρίζω: για να είναι κανείς ακροδεξιός όπως το εννοώ εγώ, δεν είναι απαραίτητο να έχει χτυπήσει τατουάζ σβάστικα, ούτε να έχει βωμό στον Χίτλερ.

  Καταλαβαίνω βέβαια ότι από τότε που μπήκε στο πολιτικό μας σκηνικό η ΧΑ, δυσκόλεψαν τα αλκοτέστ, αλλά τι να πω, καλούλα είναι η δεντρογαλιά, δε βλέπεις τον πύθωνα;

 120. sarant said

  117 Ναι, μου το εξήγησαν και στο FB ότι έχω λάθος σε αυτό το σημείο -ευτυχώς κιόλας.

 121. Avonidas said

  #119. σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει, σ’ όλους τους στρατούς του κόσμου οι στρατεύσιμοι είναι αναλώσιμοι, τεμάχια και πρέπει να υπάρχουν τρεις και τέσσερις για κάθε θέση, πρόβλεψη για όταν σκουραίνουν τα πράγματα

  Να πας εσύ να σκοτωθείς, άμα θέλεις, για το χατήρι του φαφλατά που ποζάρει στα F-16. Εγώ θα προτιμούσα κάποιον που, αντί να λέει μπαρούφες, το βουλώνει κι αφιερώνει λίγη δουλειά στο να ΜΗΝ σκουρύνουν τα πράγματα.

  Θα το έχεις ακουστά το «όποιος επιθυμεί την ειρήνη, προετοιμάζεται για τον πόλεμο».

 122. Anasto said

  Αν γελάγατε με τον Λεβέντη και τις πίτσες και με «δημοσιογράφους» με χιούμορ σαν τον Παναγιωτόπουλο, πολύ κακώς κάνατε Gpointofview. Εγώ δεν γέλαγα. Ούτε τότε.

  Αλλά ναι, το πήρα χαμπάρι. Αυτό που σχολιάζω, με αφορμή αλλά και στο πνεύμα του σημερινού θέματος του ιστολογίου, είναι το αποτέλεσμα 10 χρόνων αγώνα και λάτρας και τρεξιμάτων και ελπίδας, που ήταν η επί δυο χρόνια εφαρμογή, πολιτικής, ακριβώς ίδιας με αυτή του Σαμαρά (αλλά με πόνο καρδιάς και κατόπιν 17 ώρες διαπραγμάτευσης βεβαίως βεβαίως), αλλά και με αυτή που θα εφάρμοζε ο Λεβέντης. Με μάρανε λοιπόν η λεβεντοποίηση του Σύριζα πολύ περισσότερο κι από την υπουργοποίηση (μην βιαστείς να με διορθώσεις, αν τον χρειαστεί, μια χαρά θα τον αξιοποιήσει κι αυτόν ο Αλέξης) του Λεβέντη.

  Πάντως αυτή η τσιτσιολινοποίηση, αυτό το «ετέρα όλα» που κάποιοι επιλέγουν, ακόμη και μέσω του Λεβέντη, μου φαίνεται πιο υγιές από την επιλογή (στα σοβαρά όμως) κάποιου που εφαρμόζει πολιτικές που εκπορνεύουν έναν ολόκληρο λαό. Μα δεν μπορεί να ψηφίζεις εδώ και καιρό όχι στα μνημόνια και να σου βγαίνουν μόνιμα μνημόνια. Κάπου θα πεις κικιρίκου. Κατανοώ τους χαβαλέδες, πιτσιρικάδες και μη, πολύ περισσότερο από την παππουδέλικη νοοτροπία που στην όποια ανισορροπία δημιουργήσει πιθανή δημοκρατική εκτροπή στα κεντρικά ευρωπαϊκά σχέδια, βλέπει πολποτικούς εφιάλτες ή λαϊκισμούς.

  Οι οποίοι (λαϊκισμοί) είναι η νέα νεοφιλελεύθερη καραμέλα που μασάνε πλέον όλοι στο σοβαρό, συστημικό τόξο. Γιατί μπορεί ο ταξιτζής να μην είχε δίκιο αλλά κι όσοι βλέπουν είτε λαϊκίστικη, είτε ψεκασμένη, είτε απαξιωτική και χαβαλέδικη, είτε ακροδεξιά στροφή στους πολίτες του δυτικού κόσμου, δεν μας είπαν ποιο ακριβώς είναι το λάθος και δεν προτιμούν οι λαοί τις σοβαρές λύσεις. Δεν πειράζει. Όταν με πίκρα δούμε τον Λεβέντη και το παλιό ΠΑΣΟΚ το καλό να περνά σε ποσοστά τον Σύριζα, ίσως οι αριστεροί που έχουν τη σφραγίδα σπίτι τους, αποφασίσουν να κάνουν και καμιά αυτοκριτική, κάναν απολογισμό και ψάξουν να βρουν πού ακριβώς τα έκαναν κακάκια.

 123. sarant said

  124 Και ποιος σου είπε ότι το 36% των εκλογών του 2015 είναι αριστεροί; Ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα 3%, τώρα μπορεί να έγινε 10-15%.

 124. Alexis said

  Μιας κι έθεσες το ζήτημα του ποιος πρέπει να διοικεί τον στρατό, σου λέω πως πάνω από όλα ένας διοικητής πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

  Μεγάλη αλήθεια αυτό. Θυμήθηκα τον κυβερνήτη του πλοίου που υπηρετούσα. Υποπλοίαρχος με προϋπηρεσία στα ΟΥΚ. Σοβαρός, ήρεμος, με στιβαρή δύναμη, με χιούμορ (σπάνιο πράγμα για στρατιωτικό) και χωρίς ίχνος «μαγκιάς» και επιδειξιομανίας. Τον σεβόμαστε όλοι, όχι γιατί έπρεπε αλλά γιατί μας ενέπνεε τον σεβασμό.
  Είδος προς εξαφάνιση (δυστυχώς) στον ελληνικό στρατό, όπου κυριαρχούν οι φοβισμένοι γραφειοκράτες και οι τζάμπα μάγκες στρατόκαυλοι.

 125. Alexis said

  Ο Λεβέντης έκανε εκπομπή τότε (αρχές ’90ς) στο κανάλι του και κάποιοι του κάνανε πλάκα παίρνοντας τηλέφωνο και δίνοντας παραγγελίες για πίτσες και φραπέδες.
  Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί αυτό καθιστά τον Λεβέντη ασόβαρο και αναξιόπιστο…

 126. Meanwhile in Maximou…

  https://twitter.com/i/videos/tweet/778167064817270785

 127. Γς said

  111, 105:

  Αισθάνεσαι τώρα καλύτερα Anasto, που ο Πσαράς σε διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν και χειρότερα;

  Δεν είναι όμως αυτή η σύγκριση Λεβέντη-Καμμένου κομμάτι άδικη;

  Για το Λεβέντη

  🙂

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βρε Αλέξη, ο Λεβέντης ωρυόταν απ’ το κανάλι του να πάθουν καρκίνο ο Μητσοτάκης κι ο Παπανδρέου. Τώρα λέει ότι είχε …αγνές προθέσεις. 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.topontiki.gr/article/156152/ti-dilose-o-leventis-gia-tote-poy-estelne-karkino-se-papandreoy-mitsotaki-kai-ola&ved=0ahUKEwj21uOCuODRAhUE6RQKHWp6AdYQFgg8MAs&usg=AFQjCNGmDwc0sfaBNIyaW-XdmKd6OrdRlg&sig2=WSWAKx9BridpuTYoKtJLZw

 129. Ο Λεβέντης είναι ένας μ’σόχαζος, που τον ψηφίσανε για πλάκα/διαμαρτυρία όπως κάποτε τον κερνάγανε πίτσες. Κι εκλέχτηκε όπως ο Τράμπ.
  Ο Καμμένος είναι ένας παμπόνηρος (δεν τον λέω έξυπνο και σίγουρα όχι έντιμο) αριβίστας, που ψοφάει για καρέκλα.

 130. Γς said

  125:

  > Ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα 3%, τώρα μπορεί να έγινε 10-15%.

  Τόσο μεγάλο κουκούτσι;

  Να χωράει μέσα στο Σύριζα που ξεφουσκώνει
  😉

 131. Spiridione said

  87. Δεν εννοούσα ότι η νίκη στις εκλογές του Σεπτ. 2015 αποτέλεσε αποδοχή της πολιτικής Σύριζα, αλλά ότι η πλειοψηφία του κόσμου, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον δεν θεώρησε τη στάση του Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα ως απροκάλυπτη προδοσία. Εγώ προσωπικά έχω πολλές ενστάσεις γενικά για την πολιτική και στρατηγική του Σύριζα – από λίγο διαφορετική μάλλον σκοπιά – και πιο ειδικά για το δημοψήφισμα. Αναγνωρίζω όμως ότι τούτο ήταν μια πράξη (η μοναδική ίσως) αντίδρασης και αντίστασης προς τα ιερατεία της Ευρώπης, έστω μικρή, συμβολική και ατελέσφορη (θυμόμαστε όλοι τι είχε γίνει με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον ΓΑΠ). Καταλαβαίνω βέβαια ότι όσοι έλπιζαν σε μεγάλες ρήξεις και εντυπωσιακές αλλαγές πολιτικής είναι φυσικό να απογοητεύτηκαν.

 132. sarant said

  133 Πράγματι υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες. Προσωπικά κρατούσα πάντοτε μικρό καλαθι.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει πέσει τόσο χαμηλά ο πήχης της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας των πολιτικών, που καθόμαστε και συζητάμε για Λεβέντηδες Καμμένους. Όχι ότι παλιότερα ήταν ψηλά, αλλά ήταν τουλάχιστον σοβαροφανείς. Τώρα ούτε καν αυτό.
  Στο μεταξύ ο Τραμπ:
  http://www.efsyn.gr/arthro/ta-vasanistiria-fernoyn-apotelesma

 134. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  90.

  1. «….Να είσαι κατά το δυνατόν αποστασιοποιημένος και η μόνη επιτρεπτή ανησυχία και αγωνία να είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το κοινό συμφέρον ή διαφορετικά, με αυτό που λέμε πατρίδα.

  Το ξέρω ότι η ψυχανάλυση είναι στα αζήτητα στο χώρο της πολιτικής και όταν κάποιος καταφεύγει σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες για τα πολιτικά φαινόμενα υποκριτικά τον απορρίπτουν. Γράφω τη λέξη υποκριτικά διότι η σχέση μας με τον όποιο άλλο σε ψυχαναλυτικά πρωτίστως δεδομένα στηρίζεται.»

  Και διατυπώνω τα ερωτήματα :

  Μήπως η εξουσιομανία προυπηρχε στους “ηγετίσκους” και μεγεθύνθηκε από την ενασχόληση με την πολιτική με ψυχολογικούς μηχανισμούς-χειρισμούς των μελών τύπου agitatsia-propaganda (αφορά κόμματα και πολιτικές οργανώσεις όλων των ιδεολογιών );

  Απ. Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων της μεσαίας-ανώτερης τάξης που βρήκαν πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν τις φιλοδοξίες τους.

  Όχι, στις περιπτώσεις ατόμων ταπεινής καταγωγής, που η δύναμη που απέκτησαν με την ενασχόλησή τους με τα κοινά, εκτόνωσε το σύμπλεγμα κατωτερότητάς τους που μεταλλάχθηκε σε αρρωστημένο πάθος για δύναμη, εξουσία και οργιώδη πλουτισμό. Όπως είχε πει και ένας γνωστός μου πασόκος:” Ήρθε η ώρα να φαν οι πεινασμένοι.”

  Είναι επάγγελμα η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ;

  Παραδοσιακά γιατί κάποιος δεν μπορεί να εκλεγεί ελεύθερα στα όργανα αριστερών κομματικών φορέων χωρίς εμπόδια και κρυφούς αποκλεισμούς, λόγω κομματικών ‘’μηχανισμών’’ , ‘’αυλών’’ και ‘’επετηρίδων’’ ;

  Πρέπει να είναι διαρκής και επί δεκαετίες η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ή πρέπει να υπάρχει διαρκής, ανοικτή ανανέωση προσώπων και ιδεών και όχι κυκλική εναλλαγή των ίδιων προσώπων ;

  Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά ;

  Είναι προφανώς επιθυμητό, κάποιος που διακρίνεται από τις επαγγελματικές του ικανότητες, το ήθος του και την εν γένει πορεία του και γνωρίζοντας την κοινωνία εργαζόμενος, εφόσον το επιθυμεί, να εκτίθεται αρχικά ελεύθερα ως υποψήφιος στον συνδικαλιστικό του φορέα και στη συνέχεια –αν πάλι το επιθυμεί- στα όργανα κομματικών φορέων .

  10. Όλες αυτές οι πρακτικές (εξουσιομανείς αρχηγοί, ψυχολογικός χειρισμός-στρατολόγηση, φανατισμός, μαζί με τους παρελθόντες/πρόσφατους και μέλλοντες ‘’καυγάδες’’ δεν αρμόζουν σε ώριμες προσωπικότητες).
  […]

  Για το θεμα των «αριστερων» κρατικοδιατων στελεχων θα ανταποκριθω σε καθε ερωτηση , αφου υποστηριζουν -ουσιαστικα- την συλλογικοτητα της διαιωνισης της υπαρξης τους επι 40 + ετη, χωρις να εχουν διευθυνει ουτε ενα μικρο μαγαζι 3-5 ατομων.

  Κατι σαν το στρωμα των διευθυντων κρταικων επιχειρησεων στην ΕΣΣΔ και στις λοιπες χωρες της ΚΟΜΕΚΟΝ, οπως οι αντολικογερμανοι διευθυντες εργοστασιων που ειδα το 1984 να κανουν διακοπες σε πολυτελη ξενοδοχεια στην Βαρνα Βουλγαριας.
  Βιβλιογραφια Σαρλ Μπετελέμ Οι ταξικοί αγώνες στην ΕΣΣΔ

  2. «….Η μέγιστη ανησυχία μου προέρχεται από την απάθεια που διακρίνω στα πρόσωπα αρκετών στελεχών της κυβέρνησης. Σαν να μη τρέχει τίποτε. Δεν πρόκειται για ψυχραιμία. Αν το συνδυάσουμε με τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην άσκηση του κυβερνητικού έργου και με τα συνειδητά και κατ΄εξακολούθηση ψεύδη πρόκειται τελικά για αδιαφορία.
  «…. Και όταν έφτανε η ώρα, μου έλεγε, να πάνε για αφισοκόλληση από τους 15 έμεναν τρεις μόνο. Όλοι οι άλλοι είχαν κάποια …δουλειά. Κάποιους, αφού τελείωνε η αφισοκόλληση, τους συναντούσε στο Ντε Φάκτο της Παύλου Μελά!

  Διακρίνει κανείς την απέχθεια για ο,τι ονομάζουμε διεκπεραίωση πρακτικού έργου. Όλοι μικροί αρχηγοί! Ποιος όμως θα πετάξει τα …μπάζα;

  Πάντως, η μικρή παρουσία του Σύριζα στο συνδικαλιστικό χώρο φανερώνει κάποια πράγματα.»

  Το προβλημα κλειδι των περισσοτερων συνελληνων.

  Ακομη και οι περισσοτεροι συναδελφοι μου στο ΕΜΠ απο την επαρχια που αποτελουσαν τα «εργατικα χερια» της οικογενειας στις αγροτοκτηνοτροφικες εργασιες, αφου ολοκληρωσαν τις σπουδες τους -σπανιως ασχοληθηκαν στην συνεχεια με την χειρωνακτκη εργασια τα Σαββατοκυριακα και τις διακοπες τους- διοτι ως σπουδασμενοι μηχανικοι ανεβηκαν 2 πιστες. 🙂
  Εξ’ αλλου σπουδασαν για να μην σκαβουν και το εννοουν.

  Για τους υπολοιπους (παιδια των πολεων) ας μην το συζητουμε

  Η αποφυγη, δια να μην πω αποστροφη , προς την χειρωνακτικη εργασια (με εργαλεια και ηλεκτροκινητα μηχανηματα και εργαλεια). Αυτες οι δουλειες ειναι για τους Αλβανους, τους μεταναστες αδελφια μας….

  Στις γ@μ@μενες υπηρεσιες πως να αποκτηθει η ταξικη συνειδηση ;

  Νομιζω οτι εχω βρει την κυριαρχη αντιφαση 🙂 του μεσου αριστερου (κια οχι μονον) ελληνα , δηλ. την βιβλιογραφικη γνωση για την χειρωνακτικη εργασια, δηλ. για τις σκληρες συνθηκες εργασιας του προλεταριατου απο την εποχη της βιομηχανικης επαναστασης την Αγγλια, τα απανθρωπα ωραρια εργασιας, τους εργατικους αγωνες, το οκταωρο, το πενθημερο για να φτασουμε στο τριωρο μηχανικου ΔΥ επι ΑΓΠ… και την αποστροφη προς την χειρωνακτικη εργασια με χρηση εργαλειων και μηχανηματων που κανει αρκετα ανετη την εργασια αυτη, οπως εξηγησα παραπανω αλλα κανεις «αριστερος» θεωρητικος 🙂 δεν μου το αναγνωριζει.

  ΥΓ Συγνωμην για το διπλοσεντονο 🙂

 135. 125

  Ούτε παλιά ήταν σοβαροφανείς, αγαπητέ. Απλά δεν υπήρχε το αδηφάγο ίντερνετ να τους παρακολουθεί και να τους καρφώνει.

 136. το 137 για το 135, περικαλώ

 137. Pedis said

  # 109 – Το ότι ο Καμμένος είναι ακροδεξιός το ξέρει και η κουτσή Μαρία και ο ίδιος όχι μόνο δεν το κρύβει αλλά γι αυτό ακριβως το λόγο τον ψηφίζουν οι ακροδεξιοί. Τώρα, αν νομίζεις ότι ο στρατός πρέπει να διοικείται από ακροδεξιούς για να μη δημιουργηθεί «ανώμαλος κατάστασις», τότε αυτό είναι δικό σου πρόβλημα έξτρα.

 138. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  136. συνεχεια

  «…. οι φοιτητες 1973-1980 εψηφιζαν Πανσπουδαστικη, ΑΑΣΠΕ ΠΠΣΠ σε ποσοστο 40%, οποτε μετα το 1981 αποφοιτωντας διοριστηκαν απο το ΠΑΣΟΚ.

  34ο συνέδριο(2010)
  246:842 = 28 % ΔΑΚΕ
  376:842 = 44 % ΠΑΣΚΕ
  Αρα «αριστεροι» ΔΥ =100-28-44= 28%

  Τα βασικα ειναι :
  -να σταματησει η χωρα να εχει παγκοσμιο ρεκορ αποφοιτων ΑΕΙ/»Α»ΤΕΙ( ενω η Γερμανια μολις 28% σε ηλικιες κατω των 64)
  -μεσα σε 10 ετη οι αποφοιτοι λυκειου να κατευθυνονται απο 25% (σημερα) σε ποσοστο 50% στην τεχνικη και επαγγελματικη εκπαιδευση (μεσος ορος ΕΕ) που θα απασχοληθουν στην γεωργια/κτηνοτροφια/βιοτεχνια/βιομηχανια/τουρισμο/…
  -να αυξηθει η παραγωγη στην μεταποιηση, την βιομηχανια και ειδικοτερα στις μηχανοκατασκευες (εστω και με σημαντικο εγχωριο ποσοστο προστιθεμενης αξιας), ωστε ελληνικης παραγωγης εξοπλισμος να ενσωματωνεται στις μελλοντικες επενδυσεις

  Οταν γινουν ολα αυτα σε καθε υγιη επενδυση 1 δις με ροπη προς καταναλωση 2/3 θα παραγεται ΑΕΠ υψους 3 δις. Δηλ με 3 δις παραγωγικες επενδυσεις θα παραγονται 9 δις ετησιως, με εκτιμωμενο ΑΕΠ (2025) 230 δις η αυξηση του ΑΕΠ θα ειναι 3.9 % (θεωρητικα).

  Τοτε (ελπιζω το 2027) ποιος θα συζητα για μπλε και πρασινους (και ροζ) ΔΥ, Μητσοτακη, Τσιπρα, Γεννηματα,…»

 139. sarant said

  137 Σωστό αυτό

 140. Pedis said

  Το κομπρεμί Σύριζα-Καμμένου θα έπρεπε κάποτε να μας το εξηγήσουν οι συριζαίοι ιθύνοντες (και όσοι απόμειναν και όσοι πήραν την κλωτσά στον κώλο από τον Τσιπράκο το καλοκαλιρι του ’15). Πότε τα μιλήσανε, πότε τα βρήκαν, πότε τα κανόνισαν (εννοώ πριν τις εκλογές του Ιαν/15) οι προοδευτικοί και ριζοσπάστες των κοινωνικών κινημάτων, οι αριστεροί της Καισαριανής, οι κομμουνιστές της υψωμένης γροθιάς, οι αδιάλλακτοι ριζοσπάστες δεν μας το είπανε ποτέ. Και ήταν όλοι τους στο κόλπο για να πιάσουν την καρέκλα.

  Όπως επίσης, ένα άλλο ερώτημα είναι αν ήταν τόσο βόδια οι λαφαζανιστές που δεν πήραν χαμπάρι τι προέβλεπε η περιβόητη συμφωνία γέφυρα του Φεβ/15 και η συνεπέστατη πληρωμή των δόσεων και δεν αντέδρασαν;

 141. Avonida, «εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, η θητεία μειώνεται», αλλά δεν νομίζω πως αυτό γίνεται «προφανώς για τα ψηφαλάκια». όταν ο ελληνικός στρατός ανασυγκροτήθηκε μετά την Απελευθέρωση, ανασυγκροτήθηκε πρωτίστως για την αντιμετώπιση του κομουνιστικού κινδύνου, που ήταν υπαρκτότατος εσωτερικά και όχι και τόσο φανταστικός εξωτερικά. O κομουνισμός κατέρρευσε το 1990, η Σοβιετική Ένωση και το σοβιετικό μπλοκ διαλύθηκαν τον ίδιο καιρό, οπότε «εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον», σε όλη τη Δυτική Ευρώπη η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όχι μόνο μειώθηκε, παρά και καταργήθηκε τελείως. Εμείς δυστυχώς χρειαζόμαστε ακόμα το στρατό για άλλους, προφανείς λόγους, αλλά δεν τον χρειαζόμαστε στην κλίμακα που κρίναμε ότι τον χρειαζόμασταν στο παρελθόν. Και δεν φτιάχνει πια δρόμους η ΜΟΜΑ…

 142. 141

  Έχουμε ακούσε το γαργάλατα, την πρώτη φορά που ο Καραμανλής πήγαινε μπροστά και ο άλλος πίσω στην κηδεία αυτουνού που περίμενε να πεθάνει για ν’ ακούσει κανονιές. κ.ο.κ.

 143. Λεύκιππος said

  Όταν κάποιος σαν πολίτης δεν πληρώνει τον λογαριασμό του νερού μέχρι να φτάσει τις 5 με 6.000 ευρώ αν θυμάμαι καλά, και όταν γίνεται Υπουργός Επικρατείας, σαν υπουργός πια, κάνει διακανονισμό τι περιμένεις;

  α. Να έχει διαφορετική (καλύτερη) συμπεριφορά σαν δημόσιο πια πρόσωπο;
  β. Να κατανοεί και να μάχεται για τα δίκαια προβλήματα και του πολίτη; (τα δικά του δεν του φτάνουν;)
  γ. Να εργάζεται για το κοινό καλό;
  δ. Απλά έστω, να εργάζεται;
  ε. Να είναι υπεράνω (δημόσιων) χρημάτων;
  ζ. Να μπορείς να τον εμπιστεύεσαι;

  Και όλα τα παραπάνω έχουν επίπτωση μεν σε μας, αλλά (μέρα που είναι) κάποιος τον έκανε Υπουργό κι αυτόν και πολλούς άλλους..

 144. Αιμ said

  Συγχωρήστε με αν έχει ειπωθει (διάβασα μέχρι το 33)

  Στο «εδώ είναι το σπίτι μας -ή εδώ, ή δίπλα» το δίπλα είναι η ΛΑΕ, έτσι δεν είναι ;

  Πάω να συνεχίσω

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νικοκύρη ένας αγρότης, ο κ.Μαρούδας ακούω, μιλάει τώρα στο Ρίαλ στο Μπογιόπουλο.Λέει στα λαρισαίικα «… η μία και η άλλη πληυρά… αλλά ημείς αν δεν παράξουμε κλπ…» Ξεκάθαρα παράξουμε και εντελώς φυσικά 🙂

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  137, 144: Ήταν σοβαροφανείς, γιατί το απαιτούσε η κοινωνία. Η εποχή του κουστουμιού και της γραβάτας και στο ντύσιμο και στη συμπεριφορά. Μετά ενέσκηψε ο τυφώνας της ιδιωτικής τηλεόρασης, τα έντυπα του Κωστόπουλου, τα χαϊλίκια και τα ξεσαλώματα, το πράγμα ξέφυγε και φτάσαμε στον Άδωνη, στις σέλφι των ποταμίσιων και σ’ όλη αυτή την τραλαλά κατάσταση.
  Υ.Γ. Το γαργάλατα είναι αστικός μύθος, όπως απέδειξε κάποιος γνωστός μας. 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=/amp/s/sarantakos.wordpress.com/2012/07/29/gargalata-2/amp/&ved=0ahUKEwjR7tOzzuDRAhVF1hQKHQAfBNYQFggaMAE&usg=AFQjCNFPARCxgcpEVDFEw2icpB8Xg32fDg&sig2=0kMowE68KGzU6epSQ4gaiw

 147. Πάνος με πεζά said

  @ 147 : Kαι είπε, ο καημένος ο αγρότης «να μπεί ένα αφορολόγητο 12000 ευρώ, που να το έχουν όλοι, ακόμα και ο Πρωθυπουργός, ακόμα και οι βουλευτές».
  Αλλά αγαπητέ μου απλόχερε, αυτοί έχουν 75% αφορολόγητο, από δεκαετίες τώρα…

  Τέλος πάντων, στα ντεσου της ημέρας ο διορισμός -εγώ τον περίμενα ΥΠΠΟ, με το που ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ- του κυρίου Κιμούλη στη θέση του Δντα Συμβούλου του ΚΠΙΣΝ. Ναι, συνηθίστε αυτά τα αρχικά, είναι πιο εύκολο από τον Κιμούλη σητ θέση αυτή, για το «Σταύρος Νιάρχος» μιλάμε…

 148. Αβονίδα σου ζήτησα ένα επιχείρημα γι αυτό που αυθαίρετα υποστηρίζεις γιατί είναι η (πολύ κλειστή) γωνία που βλέπεις τα πράγματα και δεν μπόρεσες ενώ ο ομοϊδεάτης σου Pedis είχε το ακλόνητο επιχείρημα της κουτσής Μαρίας. Αλλος θεωρούσε σοβαρό τον Λεβέντη που διαδέχθηκε την θρυλική Μαρίκα Παλαίστη. Είναι γνωστόν πως θεωρώ το ποδόσφαιρο πιο σοβαρό από την πολιτική και σας ευχαριστώ βαθειά που για άλλη μια φορά δικαιώσατε την θέση μου. Οπως έχω παρατηρήσει οι αθλητικές φυλλάδες γράφουν τουλάχιστον σωστά τα σκορ σε αντίθεση με τις κομματικές ανακοινώσεις που διαβάζζουν οι πολιτικολογούντες

  Λοιπόν έκανε ντεμπούτο ο » Ιμπραήμοβιτς των φτωχών» που πήρε ο ΠΑΟΚ και σκόραρε με πέναλτυ αλλά εμένα η όλη εμφάνιση Μπερμπάτωφ μου θύμισε, μακάρι να διαψευσθώ.

 149. Παναγιώτης Κ. said

  Τι θα γίνει με τον ΔΟΛ δεν το γνωρίζω. Ούτε βεβαίως επιχαίρω που περιήλθε σε άσχημη οικονομική κατάσταση μια μεγάλη και παραδοσιακή εκδοτική επιχείρηση, ένα μέρος οπωσδήποτε του πνευματικού πολιτισμού της χώρας μας. Θα πρέπει όμως να αναγνωριστεί στην παρούσα κυβέρνηση η αποφασιστικότητα να μην επαναλάβει αυτό που έκαναν οι προκάτοχες καθώς επενέβαιναν για να παίρνει δάνεια με εγγύηση τον…αέρα.
  Αν τα πράγματα δεν είναι περίπου έτσι ας υπάρξουν διευκρινίσεις.

 150. ndmushroom said

  Το ότι μετά από δύο χρόνια της Πρώτης φοράς (οθντκ) Αριστερά καταντήσαν άνθρωποι με συνεπείς πορείες και πολιτική θέση (γενικά μιλάω, όχι για θαμώνες ή τον νοικοκύρη του ιστολογίου) να την υπερασπίζονται με το επιχείρημα «εντάξει, είναι (λίγο) καλύτεροι από τους προηγούμενους» (το οποίο ισχύει αδιαμφισβήτητα, όπως θα ίσχυε αδιαμφισβήτητα για κυβέρνηση οποιουδήποτε από τα τριαντακάτι κόμματα που είχαν κατέβει, ΧΑ εξαιρουμένης) εξηγεί καλύτερα από οποιοδήποτε άρθρο ή ανάλυση το πόσο κακό έκανε αυτή η (οθντκ) Αριστερά τόσο (άμεσα) στην Αριστερά όσο και (έμμεσα, ανεβάζοντας τόσο ψηλά και εν συνεχεία κατεβάζοντας τόσο χαμηλά τον πήχυ) στην ποιότητα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα γενικότερα (όχι ότι η πολιτική ζωή στην Ελλάδα είχε καμια φοβερή ποιότητα πριν το 2015, βέβαια…).

  ΥΓ. Νικοκύρη, διαφωνώ μαζί σου (και) στην τελευταία παράγραφο: όσοι προσχώρησαν στο Σύριζα μετά το 2012 δεν απογοητεύτηκαν πολύ, γιατί δεν περίμεναν κάτι περισσότερο από ένα προσαρμοσμένο στην κρίση παλαιού τύπου ΠΑΣΟΚ, και δεν έλαβαν κάτι περισσότερο από ένα προσαρμοσμένο στην κρίση παλαιού τύπου ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που στήριζαν Σύριζα πριν το 2012 (ή που προσέγγισαν το Σύριζα από αριστερά το 2012), και οι οποίοι ήξεραν τι σημαίνει (στα βιβλία τουλάχιστον) Αριστερά είναι αυτοί που απογοητεύτηκαν. Όσοι δεν συμβιβάστηκαν με τη λογική του «το μη χείρον βέλτιστον», τουλάχιστον.

 151. Pedis said

  # 150 – Βρε Τζιβιού, δεν έχεις σήμερα αγώνα στο χαζοκούτι και βαριέσαι;

 152. Avonidas said

  #150. Αβονίδα σου ζήτησα ένα επιχείρημα γι αυτό που αυθαίρετα υποστηρίζεις γιατί είναι η (πολύ κλειστή) γωνία που βλέπεις τα πράγματα και δεν μπόρεσες
  –>#120

  Αλλος θεωρούσε σοβαρό τον Λεβέντη που διαδέχθηκε την θρυλική Μαρίκα Παλαίστη.

  Σοβαρό δεν νομίζω. Η ένσταση ήταν στο αν είναι λιγότερο σοβαρός από τους υπόλοιπους. Ας πούμε, από τον ΥΕΘΑ που σπαταλάει τους περιορισμένους πόρους μας προμοτάροντας την πατέντα του Ζωγράφου. Πες με προκατειλημμένο.

  Είναι γνωστόν πως θεωρώ το ποδόσφαιρο πιο σοβαρό από την πολιτική και σας ευχαριστώ βαθειά που για άλλη μια φορά δικαιώσατε την θέση μου.

  Η διαφορά είναι ότι το ποδόσφαιρο μπορείς να το αγνοήσεις χωρίς συνέπειες, αν θέλεις.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  149. Και μίλησε και σε πολύ ωραία γλώσσα ο αγρότης.Στρωτά και όχι ξύλινα όπως σχολίασε κι ο Κοττάκης.
  Πάνο,αν είναι αλήθεια, τον Κιμ. σε λίγα ως πολύ λίγα τέρμενα κάτι θα τον στενεύει,κάτι θα τον τρώει, κάτι (πολλά) θα τον ενοχλεί και άντε γεια 🙂

 154. «Πάντως, διαβάζω ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ (από 26,6% σε 22,6%), κάτι που, αν ισχύει, δεν ξέρω ποια άλλη ερμηνεία επιδέχεται.»

  Εκτός από την αύξηση θέσεωνεργασίας παίζει και η μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω μετανάστευσης.

 155. # 153

  Μη στενοχωριέσαι και τα 4 μπαλάκια που πέταξε ο ΠΑΟΚ είδα και το τελευταίο δεκάλεπτο πως έχασε ο μπασκετικός ΠΑΟ στο Βελιγράδι πρόλαβα.

  Εσύ πάντως διάβασε την φονική συνταγή μήπως και καταλάβεις

 156. Μαρία said

  155
  “Ο Γιώργος Κιμούλης είναι ένας από τους υποψηφίους με τους οποίους συζητάμε για τη θέση αυτή και όχι δεν υπάρχει συμφωνία με κανέναν ακόμα” λένε κυβερνητικές πηγές. Παραδέχονται ωστόσο ότι έχει απορριφθεί για διάφορους λόγους η πρόταση Κατσέλη η οποία ακουγόταν ως η πιθανότερη υποψήφια.
  https://left.gr/news/den-sholiazei-o-g-kimoylis-ta-dimosieymata-poy-ton-fernoyn-ston-timoni-toy-st-niarhos

 157. π2 said

  Δυσκολεύομαι, εδώ και χρόνια, να μιλήσω πολιτικά. Νόμιζα ότι αυτό οφείλεται στην πολιτική μου ανεστιότητα και αμηχανία, αλλά μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ ότι απλώς δεν με παθιάζει το θέμα. Ντρέπομαι λίγο, αλλά έτσι είναι. Ας δοκιμάσω παρά ταύτα να πω κι εγώ κάτι.

  Η ζυγαριά του αποτελέσματος (ο Σύριζα λίγο καλύτερος / λίγο χειρότερος από μια άλλη λύση) είναι, ασφαλώς, ένα θεμιτό κριτήριο αποτίμησης, ίσως και το ορθολογικότερο. Αλλά υπάρχουν κι άλλα. Αυτό που εμένα μου φαίνεται ουσιαστικό είναι το κριτήριο της πολιτικής ηθικής, ένας όρος ταλαιπωρημένος, που δεν τον χρησιμοποιώ όμως με την τρέχουσα σημασία. Τον χρησιμοποιώ ως μια άλλη ζυγαριά, στη μια πλάστιγγα της οποίας μπαίνει η πραγματική πολιτική (να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, να κατανοείς τους μηχανισμούς που θα σου επιτρέψουν να το κάνεις και τους κινδύνους που μπορεί να σε αποτρέψουν από τον στόχο σου, να πασχίζεις, με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία, να τον επιτύχεις) και στην άλλη οι μηχανισμοί κατάκτησης της εξουσίας και παραμονής σε αυτήν.

  Σε αυτό το ζύγισμα φοβάμαι ότι ο Σύριζα γέρνει αρκετά προς τη δεύτερη πλάστιγγα.

 158. ΓιώργοςΜ said

  156 Και οι (εσπευσμένες ή μη) συνταξιοδοτήσεις, ίσως. Με την ηλικιακή κατανομή που έχουμε, οι εικοσάρηδες που μπαίνουν στον εργασιακό στίβο είναι πολύ λιγότεροι από τους εξηνταπεντάρηδες που βγαίνουν.
  Δεν ξέρω καθόλου πόσο δημιουργικά μαθηματικά χρησιμοποιούνται (συστηματικά, από παλιά, όχι τώρα) για να περιγράψουν την ανεργία. Πόσα μεροκάματα πχ αρκεί να κάνεις το 16 για να μην προσμετρηθείς στους ανέργους, ή πόσες ώρες την ημέρα, ή πόσο εισόδημα το χρόνο.

 159. Alexis said

  #130: Ναι έχεις δίκιο σ’ αυτό. Απόλυτα κατακριτέο. Βέβαια ζήτησε συγγνώμη κάποια στιγμή δημόσια αλλά…

 160. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  145 Επειδή τυχαίνει να έχω σπίτι στην Αιγινα, οι λογαριασμοί που δεν πληρώθηκαν αφορούσαν 800 σπίτια της περιοχής διότι υπήρχε πρόβλημα στον μετρητή.

  146 Όχι. Εννοώ το ΚΚΕ. Η ΛΑΕ δεν ξέρω αν θα υπάρχει αύριο.

  147 Είναι αβίαστος λαϊκός τύπος το «παράξουμε» πλέον

  152 Τα ποσοστά που ανέφερα δεν παραπέμπουν σε 2012 πάντως. Το ξέρω ότι πολλοί απογοητευμένοι είναι από εκείνους που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2004

  159 Πιδύε, μια και πέρασες από εδώ, δεν γνωμοδοτεις λίγο σχετικά με την επιγραφή του σχ. 103;

 161. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 162. Alexis said

  Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ έχει προκύψει διαφωνία κορυφής μεταξύ του …αντισυστημικού Δόναλδ με τον επίσης αντισυστημικό καραβανά που διόρισε Υπουργό Άμυνας για το κατά πόσον είναι θεμιτή μέθοδος ανάκρισης κρατουμένων τα βασανιστήρια!
  Μαντέψτε ποιος από τους δύο είναι υπέρ των βασανιστηρίων…

  «Μ’ αρέσει αυτό το σύστημα το καουμπόικο» που έλεγε και το παλιό τραγουδάκι! 🙂

 163. Anasto (103), η επιγραφή γράφει «θερεος νεον ισταμενοεο», όπου η τελευταία λέξη θα έπρεπε να είναι «ισταμενοιο», δηλαδή στα αρχαία του σχολείου «θέρους νέον ἱσταμένου». Η φράση αυτή είναι ομηρική (Οδύσσεια τ 519, «ὡς δ᾿ ὅτε Πανδαρέου κούρη, χλωρηὶ̈ς ἀηδών,
  καλὸν ἀείδῃσιν ἔαρος νέον ἱσταμένοιο, δενδρέων ἐν πετάλοισι καθεζομένη πυκινοῖσιν» = Η κόρη του Πανδάρεου τ᾿ όμορφο τραγούδι πως αρχίζει, η Αηδόνα η χλωροπράσινη, άνοιξη σα φτάσει, μες στα φύλλα των δέντρων τα πυκνά καθούμενη). Απλώς έβαλαν «θέρεος» αντί «έαρος». Ο Τζέιμς Ντιν σκοτώθηκε βέβαια στις 30 Σεπτεμβρίου 1955, οπότε δεν ξέρω τι πραγματικά εννοούσε ο ποιητής λέγοντας «στην αρχή του καλοκαιριού». Κάποιος όμως που σχολίασε στην ιστοσελίδα όπου παραπέμπεις λέει πως «Υπάρχει ορχηστρικό έργο του Larry Daehn​ για τον James Dean με τίτλο As Summer Was Just Beginning», και όντως υπάρχει. Μήπως εννοούν απλώς «στο άνθος της ηλικίας του», «στην καλύτερή του στιγμή»;

 164. Πάνος με πεζά said

  @ 155 : Ο Κιμούλης είναι χρεωμένος μέχρι το λαιμό, και δύσκολα θα παρατήσει αυτή τη θέση. Εκεί που πήγε, το χρήμα που χρειάζεται, ρέει άφθονο…

 165. Μαρία said

  160
  Οι συνταξιούχοι δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό.

  Ολοκληρώνοντας με τις εξηγήσεις για τα παράδοξα των αριθμών της ανεργίας και της απασχόλησης, δύο μεγέθη που σχετίζονται μεν αντιστρόφως, αλλά όχι ισομετρικά και ισόποσα, σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας είναι το αποτέλεσμα (πηλίκο) ενός κλάσματος του οποίου ο αριθμητής είναι ο αριθμός των ανέργων και ο παρονομαστής το σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (απασχολούμενοι + άνεργοι).
  Η τιμή του κλάσματος επηρεάζεται όχι μόνο από τη μεταβολή του αριθμού των ανέργων και το πόσες νέες θέσεις απασχόλησης δημιουργούνται, αλλά και από το πόσο αυξάνεται ή μειώνεται συνολικά ο παρονομαστής του κλάσματος, δηλαδή η δεξαμενή του εργατικού δυναμικού.
  Επίσης, οι μεταναστευτικές ροές προς το εξωτερικό μειώνουν το απόλυτο μέγεθος του εργατικού δυναμικού μιας χώρας και επομένως επηρεάζουν προς τα κάτω το ποσοστό ανεργίας ακόμη κι όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν χαμηλοί και η απασχόληση δεν παρουσιάζει αύξηση. http://www.efsyn.gr/arthro/ta-paradoxa-ton-arithmon-tis-anergias-kai-tis-apasholisis

 166. Spiridione said

  http://www.hellenicaworld.com/Art/Paintings/en/PartJLaFarge0052.html

 167. Και διαβάζω εδώ (προφανώς λόγια του — άγνωστου σ’εμένα — συνθέτη) «This sentiment, from a painting by John La Farge, is a Greek epitaph concerning the death of a young person. I chose it as the title for this piece. I loosely based the main melody (heard at the beginning and at measures 33 and 57) on an old British Isles folksong, «The Winter it is past, and the Summer’s here at last.» I chose it because Dean’s Quaker heritage goes back to England, Ireland and Scotland, and because this simple bittersweet song about summer seemed appropriate for remembering James Dean.»

 168. Νίκος Κ. said

  Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε κανέναν, όπως δεν τους παραπλάνησε κι η ΝΔ (και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ). Πριν τις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγκασθεί να υποχωρήσει απέναντι στους δανειστές. Γιατί αρέσει λοιπόν να εμφανίζουμε τον λαό ως «εξαπατημένο»; Οι ίδιοι ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλαν Δημάρχους και Περιφερειάρχες στη συντριπτική πλειοψηφία από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

  Το μεγάλο πρόβλημα της Αριστεράς (όλων των αποχρώσεων) είναι ο στρουνθοκαμηλισμός. Ανησύχησε κανείς όταν χτιζόταν το τερατώδες χρέος; Όταν τα Ταμεία οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση; Κι αν τους πείραξε (υποτίθεται) η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κρατάνε τη ΝΔ στο ποσοστό αυτό (και το ΠΑΣΟΚ επίσης). Ας μάθουμε κάποτε να βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα.

 169. sarant said

  165-168-169 Μπράβο, τα βρήκατε όλα. Και άρθρο θα έγραφε κάποιος με όλα αυτά

 170. Γιάννης Ιατρού said

  168/169: ντουζ και καραντουζ πουαν 🙂
  Ρε τίποτα να μην μένει ανεξιχνίαστο!

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  125. Να εδραιωθεί στο 10-15% ο ΣΥΡΙΖΑ; Δύσκολο, Νίκο. Οι ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς δεν συγκίνησαν ποτέ την ελληνική κοινωνία, παραήταν πολύπλοκες για τη σκέψη της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε μαζικά από απελπισμένους πελάτες του ΠΑΣΟΚ, κυρίως, που το κομματικό μαγαζί τους φαλίρησε, κόπηκαν τα ρουσφέτια, οι επιδοτήσεις και οι λοιπές πελατειακές διευκολύνσεις και νιώσανε απροστάτευτοι και άστεγοι. Ποιος θα μας χαρίσει τώρα τα δάνεια, ποιος θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ποιος θα μας προστατέψει καταπώς έχουμε συνηθίσει; Να λοιπόν το 36% του ΣΥΡΙΖΑ.Τώρα που αποδείχτηκε φούσκα, τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ θα ψαχτούν αλλού και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγυρίσει, αργά ή γρήγορα, στα συνήθη ποσοστά του.

 172. Pedis said

  # 167 – Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στις μεταβολές αυτές. Να δύο (άλλοι):

  – ο αριθμός των εγεγγραμένων ανέργων επηρεάζεται από τις προυποθέσεις της εγγραφής. Κάποιος, δηλ. έχει δικαίωμα εγγραφής αν έχει διαπιστωμένες Ν μέρες ασφαλισμένης εργασίας στο προηγούμενο διάστημα (θα σας γελάσω αν είναι το προηγούμενο έτος, οπως ήταν παλιότερα). Και σιγά, τώρα, μέσα στην κόλαση που ζει η κοινωνία, να μην έχει πάρει την κατιούσα ο αριθμός εκείνων που δουλεύουν και το αφεντικό τους κολλάει ένσημα.

  – Έπειτα, όσοι ήταν αυτασφαλισμένοι και τα παρατάνε, διότι δεν βγαίνουν, καταγράφονται στις λίστες των ανέργων; Αμφιβάλλω.

  Προσωπικά, για μικρές ή μεγάλες περιόδους ήμουν άνεργος, ποτέ μου δεν είχα δικαίωμα να γραφτώ στστη λίστα των ανέργων, να πάρω επίδομα και είμαι βέβαιος ότι ούτε βάρυνα με τη μονάδα του εαυτού μου τους αριθμούς κάποιας σχετικής στατιστικής έρευνας.

 173. Αιμ said

  162 β . Ευχαριστώ για την διευκρίνιση

 174. w2016blog said

  Help for a dyslexic learner from an unlikely
  source: the study of Ancient Greek

  Click to access Help-for-a-dyslexic-learner-from-an-unlikely.pdf

  είχαμε ξανασυζητήσει το θέμα αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ που.
  Συγνώμη για την παρεμβολή

 175. Pedis said

  # 158 – Και κάπου αλλού δεν χώθηκε πρόσφατα ο Κιμούλης;

  Τι διάολο δεν υπάρχουν άλλοι;

  Καλά, τόσο γιγαντοτεράστιος πνευματάνθρωπος είναι ο Κιμούλης που πρέπει να πρώτα ερωτηθεί κι αν δεν θέλει, τότε παίρνουν σειρά οι άλλοι (ημέτεροι);

 176. Γιάννης Ιατρού said

  176: Εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/08/hoax/

 177. Από δω είσαι ή ντόπιος; said

  Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, έχει ξεχάσει τι σημαίνει αριστερά, ενώ η αριστερά, έχει πεθάνει από καιρό, αλλά δεν τόχει πάρει είδηση, κάποιος πρέπει να της το πεί.

 178. Από δω είσαι ή ντόπιος; said

  Ζούμε μια παγκόσμια αλλαγή παραδείγματος και χρειαζόμαστε μια διαφορετική οπτική γωνία εξέτασης, και διαφορετικούς τρόπους σκέψης και ενεργειών για να την κατανοήσουμε και να αντιδράσουμε σωστά. Όμως είναι όλα άγνωστα, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρική γνώση, και μπροστά στο φόβο του αγνώστου, εφαρμόζουμε αυτά που γνωρίζουμε με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα. Η αλλαγή είναι νομοτελειακά αναπόφευκτη, μένει να ξεπεράσουμε τον φόβο και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους κατανόησης, αντιμετώπισης και προσαρμογής, γιατί είναι γνωστό πως όποιος επαναλμβάνει το ίδιο πείραμα και περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι βλάκας.
  Κι όπως λέει και το ρητό, όποιος έχει τους βλάκες με το μέροςτου, έχει και την πλειοψηφία, θα κυβερνήσει.

 179. sarant said

  Τα δυο τελευταία σχόλια τα είχε κρατήσει η σπαμοπαγίδα, συγνώμη

 180. atheofobos said

  Χωρίς να τρέφω κάποια ιδιαίτερη εκτίμηση για τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και επειδή διάβασα μερικά αιχμηρά σχόλια γι΄αυτόν, απλώς θέλω να υπενθυμίσω ότι έχει μπει 8ος στο ΕΜΠ στην ίδια σχολή με τον πρωθυπουργό μας την οποία τελείωσε με άριστα και όχι μετά 10 χρόνια όπως ο Τσίπρας και έκανε στην συνέχεια και μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία.
  Συχνά του γινότανε πλάκα με του να του στέλνουνε πίτσες τις ώρες της εκπομπής που έκανε τα βράδια, οπότε διέκοπτε την γνωστή λογόρροια που τον διακρίνει και άρχιζε να διαολοστέλνει τους πιτσαδόρους.
  Όταν όμως ο Παναγιωτόπουλος το 1994 που τον είχε καλεσμένο στον ΑΝΤ1 σε εκπομπή του, εμφάνισε και αυτός πίτσες, ήταν άκρως εντυπωσιακό πως ο Λεβέντης κατάφερε να τον γελοιοποιήσει.
  Την είχα δει αυτή την εκπομπή και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός.

 181. Idom said

  Νικοκύρη, είσαι σίγουρος ότι είναι … σημαντικά διαφορετικά πράγματα η ακροδεξιά από την λαϊκή δεξιά; (σχεδόν LOL)
  Πάντως είναι ωραίο θέμα προς επεξεργασία και κανιβαλισμό, πόσες Δεξιές υπάρχουνε!…

 182. Πέπε said

  @182:
  Πάντως Αθεόφοβε ας θυμηθούμε ότι διαολόστελνε κι από μόνος του, έριχνε κατάρες (στο Μητσοτακαίικο νομίζω;) και άλλα γραφικά. Και εμφανιζότανε με τον φραπέ.

  Όλα αυτά δε θίγουν την ευφυΐα του, αλλά ήταν καλτ φιγούρα.

 183. Pedis said

  και η επεν είχε σκοπό να εκφράσει τη πατριωτική, λαική και κοινωνική δεξιά, σύμφωνα με δήλωση ενός άλλου … λαικού δεξιού …

  του Βορίδη!

 184. sarant said

  183 Ασφαλώς είναι διαφορετικό πράγμα -ας πούμε, η λαϊκή δεξιά δεν έχει τραμπουκισμό, είναι νοικοκυραίοι. Επίσης, δεν είναι ανοιχτά με το μεγάλο κεφάλαιο -ενώ η ακροδεξιά είναι.

 185. Γς said

  182:

  >Την είχα δει αυτή την εκπομπή και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός.

 186. Pedis said

  # 186 – Ο Γεωργαλάς είχε δεχτεί να συμβουλεύει ηγετίσκο λαικής μη-τραμπούκικης δεξιάς; Τόσο πολύ είχε χάσει το ιδεολογικό του στίγμα;

 187. Idom said

  @ 186

  Μπααα… Οι νοικοκυραίοι εξαιρετικά εύκολα μεταμορφώνονται σε αγανακτισμένους πολίτες και οι αγανακτισμένοι πολίτες είναι πλέον ακροδεξιά – άντε το πολύ να είναι ανοργάνωτη ακροδεξιά.
  Η παραδοσιακή λαϊκή δεξιά αντλούσε από τα εκατομμύρια μικροαστών με όλα τα απωθημένα και τον φόβο και θαυμασμό προς τους πλούσιους.
  Τέσπα, συγκοινωνούντα δοχεία.

 188. Idom said

  Αν ξεφωνίζεις ότι θες να πας βόρεια, ενώ κάποιο θέλουν να σε πάνε ντε και καλά νότια και τελικά συμφωνήσεις να πας ανατολικά ή δυτικά αυτός είναι συμβιβασμός. Αν αναγκαστείς να μείνεις ακίνητος αυτό είναι συνθηκολόγηση. Αλλά αν βάλεις εξωλέμβια για να πας προς τα νότια ακόμα πιο γρήγορα από ότι θα σε πήγαιναν, αυτό λέγεται κωλοτούμπα χιλιάδων μοιρών.
  Και αν από αυτήν την κωλοτούμπα έχεις προσωπικό κέρδος (και βέβαια έχει προσωπικό κέρδος όποιος κάθεται στην «καρέκλα»), τότε διαπράττεις απιστία (sic). Απλά είσαι προδότης.

  Η δέσμευση «παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ» έγινε υπό πίεση, έγινε περισσότερο για να το ακούνε οι απ’ έξω και σίγουρα δεν ήταν εναρμονισμένη με αυτά που έλεγε ο Σύριζα όταν ήταν αντιπολίτευση. Το κυριότερο: ήταν δέσμευση τού μπαλκονιού.
  Εκείνα όμως τα %&*^*^&! ψηφοδέλτια, ανέφεραν μόνο την άλλη δέσμευση για την αποδοχή ή μη τής πρότασης τής Τρόικας, δηλαδή τού Μνημόνιου. Για εκείνην ζητήθηκε και μετρήθηκε η γνώμη μας.

  Αφού δεν τους έβγαινε των Συριζαίων και τού Τσίπρα γενικότερα (…) ΟΦΕΙΛΑΝ να παραιτηθούν. Πόσο πια να θεωρείς τον εαυτό σου σωτήρα, χωρίς να έχεις γίνει άρπαγας κανονικός;

  Καμία κυβέρνηση δεν έκανε ΤΟΣΟ καρυγαλέο πολιτειακό κακό στον τόπο. Ακόμα και οι Σημιτοβενιζελογιωργακηδοσαμαραδοκλπαλογοσκούφηδες έκαναν τα σκατά τους νύχτα αφέγγαρη. Ο Αλέξης μάς το ‘τριψε μέρα μεσημέρι, διεθνιστικά στην μούρη. Κατά μία άποψη καλό. Πλέον δεν δικαιούμαστε να έχουμε αυταπάτες.

  Idom

 189. Για την μέτρηση της ανεργίας (unemployment rate) να αναφέρω το αμφιλεγόμενο κριτήριο στις ΗΠΑ ότι ο άνεργος, για να καταγραφεί ως άνεργος, πρέπει να προσπαθεί ενεργά να βρει απασχόληση. Υποαπασχολούμενοι ή άνεργοι που έχουν εγκαταλήψει την προσπάθεια για εύρεση εργασίας μετά από επανειλημμένες αποτυχίες δεν καταγράφονται (και υποτίθεται δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας).

  Υπάρχει και δεύτερο μέτρο εκτίμησης της ανεργίας, το labor force participation rate (ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό) που κι αυτό έχει δυσκολίες στην ερμηνεία, καθότι επηρεάζεται από το πόσο νεανικός ή γερασμένος είναι ο πληθυσμός κλπ.

  Είναι τόσο παγιωμένη και διαδεδομένη η πρακτική που έχει διακωμωδηθεί και στην κλασική σκηνή στο Ρωμαϊκό ταμείο ανεργίας του History of the World (1981):

  Dole Office Clerk: Occupation?
  Gladiator – The Roman Empire: Gladiator.
  Dole Office Clerk: Did you kill last week?
  Gladiator – The Roman Empire: No.
  Dole Office Clerk: Did you try to kill last week?
  Gladiator – The Roman Empire: Yeah.
  Dole Office Clerk: Now, listen, this is your last week of unemployment insurance. Either you kill somebody next week or we’re going to have to change your status, got it?

  η οποία συνεχίζει με τον σπαρταριστό stand-up philosopher*

  Dole Office Clerk: Occupation?
  Comicus: Stand-up philosopher.
  Dole Office Clerk: What?
  Comicus: Stand-up philosopher. I coalesce the vapors of human experience into a viable and meaningful comprehension.
  Dole Office Clerk: Oh, a *bullshit* artist!
  Comicus: *Grumble*…
  Dole Office Clerk: Did you bullshit last week?
  Comicus: No.
  Dole Office Clerk: Did you *try* to bullshit last week?
  Comicus: Yes!

  ______
  * μια τρίχα μακρυά από τον stand-up professor…

 190. Ο θούριος της Πανάθας έχει γίνει πλέον

  Σύλλογος μεγάλος
  δεν υπάρχει άλλος

  😦

 191. # 182

  Ρε αθεόφοβε, το βιογραφικό των σπουδών της Μαρίκας Παλαίστη το έχεις πρόχειρο ; Τι σχέση έχουν οι σπουδές του Λεβέντη με το πολιτικό του προφίλ με το οποίο γέλασε κάθε πικραμένος και ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟΣ ;
  Η μήπως από την εκπομπή του 94 επηρεάστηκαν οι ψηφοφόροι 21 χρόνια μετά και θυμήθηκαν να τον τιμήσουν με την ψήφο τους ; Η επειδή βρήκε ένα δημοσιογράφο πιο αργόστροφο από αυτόν (γι αυτό τον έβγαλαν βουλευτή κι αργότερα υπουργο) είναι άξιος θαυμασμού ; Ο Ζουράρις από τι έγινε γνωστός, από το ακαδημαϊκό του έργο ή από τις ελληνικούρες του ; Ο εγκληματολοζί Πανούσης (τους τάλεγα όταν τον υπουργοποιήσανε) δεν εκμεταλλεύτηκε την συνωνυμία του με τον πανέξυπνο Τζιμάκο ;
  Να σου θυμίσω πως κι ο Ζαγοράκης εκλέχτηκε κι ανέλαβε πόστο σχετικό με την παιδεία όπως και χιλιάδες άλλοι «επώνυμοι» σε οποιονδήποτε τομέα ;
  Ε λοιπόν ο Λεβέντης διέπρεψε στον τομέα της ξεφτίλας και όχι με διατριβές στο πολιτικομηχανηλίκι και τζογάρετε την σοβαρότητά σας προσπαθώντας να τον ανυψώσετε πολιτικά.

 192. # 192

  Πρόταση για ύμνο…

 193. Αργεί να νυχτώσει (διαπιστώνω)…

 194. # 195

  Λάθος γιουτιουμπάκι βγηκε, πάμε ξανά :

  Αργεί να νυχτώσει (διαπιστώνω)…

 195. Pedis said

  # 191 – να θυμισουμε, με την ευκαιρία, το μπεστ-σέλλερ, το μοντελάκι της απάτης που πλάσαραν οι ειδικοί, οι γκουρού, οι σοφοί, οι καλοί νεράιδοι και οι πρόθυμοι παπαγάλοι τους στα μμε μεσούντος του πανηγυριού της νέας οικονομίας, εκεί στα νάιντιζζ, όπου η αμερικάνικη οικονομία φερόταν να είχε επιτύχει τον τετραγωνισμό του κύκλου: χαμηλό πληθωρισμό και ανεργία πάτο.

  Ντάξει, την είχαν καλλιμπράρει την ανεργία λίγο παράξενα σε σχέση με παλιότερα, τη μετράγανε στη βάση του ότι αν κάποιος εργάζεται σε δουλειές του ποδαριού μερικές ώρες την εβδομάδα, δουλειές που είχαν αρχίσει να έχουν τα πρώτα σουξέ τότε -χάρη κινητικότητας/ελαστικότητας/παρτάιμ- είχε την μεγάλη τιμή να συγκαταλέγεται στους αξιοπρεπείς και ικανοποιημένους εργαζόμενους.
  (έλα πείτε, πόσοι το είχατε (το έχετε ακόμη;) χάψει; Μολογείστε!)

 196. Γς said

  193:

  Στα τέσσερα!

  Από τις πιο συνηθισμένες και απολαυστικές στάσεις. Εσείς βρίσκεστε στα τέσσερα (ενώ στηρίζεστε στα γόνατα και τους αγκώνες σας) κοιτώντας προς τα εμπρός και ο σύντροφός σας βρίσκεται πίσω σας, στα γόνατα, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση. Για να γίνει πιο εύκολη η πράξη, ο παρτενέρ σας μπορεί να στηριχτεί με τα χέρια του στους γοφούς ή τη μέση σας.

 197. spiral architect said

  Δυο χρόνια ήρκεσαν στην Ελλάδα και ακόμα μερικά στην υπόλοιπη Ευρώπη για να ακούει ο λαός τον όρο «αριστερά» και να φεύγει τρέχοντας.
  Τι ωραία Βαϊμάρη!

 198. Γς said

  «Πήγε το Εντελώς Καμμένο Εγκεφαλικό Κύτταρο με το κυβερνητικό λίαρ στο Αμέρικα, έκανε επίδειξη ισχύος με τα ξυπόλητα βρομοπόδαρά του πάνω στο απέναντι κάθισμα, έφαγε τζάμπα σε μια τριτοκλασάτη εκδήλωση ομογενών υποστηρικτών του Τραμπάκουλα όπου έκανε party crashing (κοινώς αυτοπροσκλήθηκε), βράβευσε ετσιθελικά και στα όρθια σαν one-night-fuck τον επιτελάρχη του Τραμπάκουλα για άγνωστες υπηρεσίες με μια πλακέτα που του είχε ξεμείνει από την τελευταία μεταμφίεση, κι αφού επέστρεψε στο βιλαέτι του δήλωσε πως από τώρα και στο εξής είναι με το Πορτοκαλί Ρακούν επειδή κι αυτό μισεί τους Γερμαναράδες τοκογλύφους.
  Μιας και δεν το βρίσκει από μας, ελπίζω να το βρει από τον Πούτιν επειδή τον κεράτωσε.»

  Ρηγούλα Γεωργιάδου στο Fb

 199. spiral architect said

  Who the fuck is Ρηγούλα Γεωργιάδου?

 200. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ο Λεωτσάκος του Ερωτοδικείου δικηγόρος ήταν, άρα αρκετά ευφυής και μελετηρός ώστε να τελειώσει τη Νομική, αλλά ως καλτ φιγούρα της τρας τιβί «διέπρεψε». Ευτυχώς που δεν έφτιαξε κόμμα, γιατί σήμερα μπορεί να συζητούσαμε για τη σοβαρότητά του.

 201. Γς said

  «Melanie, do τουμπεκι or you will eat one of the upsidedown»

  http://www.youtube.com/watch?v=ZVzfXzx73EE

 202. spiral architect said

  Το ωραίο είναι ότι κάποιοι τηρούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις:
  1
  2

 203. Alexis said

  #199:Όλα τα μωρά στην πίστα! 🙂

  Gpoint γιατί έχεις κολλήσει έτσι με τον Λεβέντη; Ποιος προσπαθεί να τον ανυψώσει πολιτικά; Γραφικός ήταν και εξακολουθεί εν μέρει να είναι.
  Αλλά σκέψου λίγο και την σοβαρότητα και την φερεγγυότητα όλων των υπόλοιπων πολιτικών που μας κυβερνάνε και μας έχουν κυβερνήσει κατά καιρούς.
  Ποιος είναι πιο επικίνδυνος σε μία θέση εξουσίας;
  Ο Λεβέντης ή ένας δηλωμένος ακροδεξιός;
  Ο Λεβέντης ή ένα καραμπινάτο λαμόγιο του παλιού καλού 🙂 ΠΑΣΟΚ;

 204. Γς said

  201:

  Δεν την ξέρω.

  Φίλη στο Fb

  https://www.facebook.com/regina.dimagio

  Να είναι αυτή;

 205. Alexis said

  #202: Πω, πω ρε φίλε τι μας θυμίζεις τώρα!
  «Ερωτοδικείο», Βίκυ Μιχαλονάκου και Μίστερ Μπούτιας!!!
  Η απόλυτη πχιότητα!!! 🙂

 206. spiral architect said

  @206: Είναι ένα από τα νεοφιλελέ φυντάνια που φιλοξενεί το Book’s Journal, ο Αμάτζις, ο Μαργαρίτας κλπ μέσα του «χώρου». 😛

 207. π2 said

  Για την επιγραφή με πρόλαβε φυσικά η συλλογική σοφία. Προφανώς λάθος του χαράκτη αντί θέρεος νέον ἱσταμένοιο, «όταν πρωτάρχιζε το καλοκαίρι» (το νέον επίρρημα). Τώρα, γιατί θέρος και όχι άνοιξη, όπως στην ομηρική πηγή της φράσης; Υποθέτω το νόημα είναι «στο σφρίγος της νιότης του». Η ποιητική εικόνα της αρχής της άνοιξης συνήθως συνδέεται με την πολύ νεαρή ηλικία, ενώ ο παραγγελιοδότης ήθελε να αποδώσει τον χαμό του νεκρού στην πλήρη του ανάπτυξη.

 208. cronopiusa said

  Η Παναγιωταρέα αντί του Κιμούλη, ο Σάκης, ή ο Ρέμος του Nammos;

  Στη «Σκιώδη κυβέρνηση» του Μητσοτάκη συντονιστής επί του μεταναστευτικού θα είναι ο Β. Κικίλιας, ο Θ. Φορτσάκης θα αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» των μορφωτικών υποθέσεων (παιδεία, πολιτισμός), ο Μ. Βορίδης το πεδίο των Eσωτερικών, Δικαιοσύνης και θα είναι ο εισηγητής της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση.

 209. cronopiusa said

  «Θέλουμε την περηφάνια μας»

  3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί – 2016» που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπ. Παιδείας, το europeanschooradio.eu κι ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων)

  2ο Δημ. Σχ. Κρόκου – Ο Πρόσφυγας

  10ου Δημοτικού Σχολείου Xανίων

 210. cronopiusa said

  το τραγούδι του 10ου Δημοτικού Σχολείου Xανίων: ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ‘ΠΕ ΕΣΕΝΑ- τραγούδι για τους Πρόσφυγες

 211. Μαρία said

  209
  Όχι στην πλήρη λόγω του πρόωρου θανάτου. Το καλοκαίρι ΜΟΛΙΣ άρχιζε.

 212. Μαρία said

  208
  Όταν σχολίαζε εδώ με ψευδώνυμο, νεοφιλελέ δεν την έλεγες. Αλλά βέβαια οι άνθρωποι εξελίσσονται.

 213. Γς said

  214:

  Με ποιο ψευδώνυμο;

 214. paolodrosi said

  Εχω πολλες διαφωνιες με το αρθρο σου, κυριε Σαραντακο
  .
  Κατ’ αρχην ο Αλεξης δεν διαπραγματευτηκε καθολου, τους πεντε πρωτους μηνες. Προτιμησε να πληρωσει τις δοσεις στο ΔΝΤ, αρπαζοντας τα λεφτα των ασφαλιστικων ταμειων.
  Αν δεν πληρωνε τις δοσεις, δεν ετρεχε τιποτα. Θα ειχε περιθωριο 24 μηνων για να πληρωσει, βασει καταστατικου του ΔΝΤ.

  Αντι ομως να κανει αυτο, οδηγησε εις γνωση του τη »διαπραγματευση», στο δημοψηφισμα. Κλεινοντας στην ουσια τις τραπεζες, με τα καπιταλ κοντρολς, κι εκφοβιζοντας τους ψηφοφορους, με τα δελτια των 8.
  Δεν του εκατσε ομως το ΝΑΙ, (που ενδομυχα υποστηριζε), κι αρχισε τα κουκουρουκου.

  Η αποφαση για το ποια πολιτικη θ’ ακολουθουσε ο Τσιπρας, παρθηκε πολυ πριν τις εκλογες του Γεναρη.
  Η επισκεψη στο Μπρουκινγκ και μετεπειτα στη Νεα Υορκη, https://www.brookings.edu/blog/up-front/2013/01/25/mr-tsipras-comes-to-washington/
  Η επισκεψη στη βιλα Αμπροζετι http://www.avgi.gr/article/10811/3985137/ti-gyreuei-o-tsipras-sto-komo-

  Αυτο που επεδιωξε και πετυχε, ηταν να γινει χαλιφης στη θεση του χαλιφη.

  Επισης δεν ηταν ο πρωτος αριστερος πρωθυπουργος στην Ευρωπη. Προηγηθηκε ο ανεκδιηγητος Ντ’ Αλεμα στην Ιταλια, γνωστος για τους βομβαρδισμους του ΝΑΤΟ στη Σερβια.
  Απο τον Ντ’ Αλεμα εκλεψε ο δικος μας το πριμα βολτα σινιστρα.

  Οσο ειμαστε μεσα στην ΕΕ και στο ευρω, δεν υπαρχει σωτηρια. Ολες οι πολιτικες που εφαρμοζει τωρα ο Συριζα, εχουν ψηφιστει απο τα μνημονια και τα μεοπροθεσμα.
  Η Ελληνικη κυβερνηση, δεν μπορει να κανει οτιδηποτε, αν πρωτα δεν παρει την εγκριση της τροικας. Κι αυτο ειναι νομος των μνημονιων.
  Συνεπως, ειτε ειναι ο Αλεξης, ειτε ο Κουλης, ειτε ο Λεβεντης, την ιδια πολιτικη θ’ ακολουθησουν.

  Απλως ο Αλεξης, δολοφονησε την ελπιδα.

 215. spiral architect said

 216. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  201-206-208 Σχολίαζε και εδώ, όπως λέει η Μαρία, και ήταν αγαπητή -αλλά οι άνθρωποι εξελίσσονται, όπως πάλι λέει η Μαρία. Ψευδώνυμο δεν θα πω και να μην κάνετε εικασίες παρακαλώ. Εξάλλου, αργότερα δήλωσε ότι σταμάτησε να συχνάζει επειδή δεν άντεχε την αφόρητη συριζίλα που απέπνεε το ιστολόγιο.

  216
  «Αν δεν πληρωνε τις δοσεις, δεν ετρεχε τιποτα. Θα ειχε περιθωριο 24 μηνων για να πληρωσει, βασει καταστατικου του ΔΝΤ.»
  Αυτό είναι επιστημονική φαντασία.

 217. Γς said

  215:

  Αγκού! κλαψ, κλαψ

  Κανείς άλλος ξέρει;

 218. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ιδού και ένα παλαιότερο κείμενο της

  Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

  Ρηγούλα Γεωργιάδου: Όλοι εσείς …

  της Ρηγούλας Γεωργιάδου

  Δεν ξέρω αν καταλάβατε τι ακριβώς ενέκρινε σήμερα η ελληνική Βουλή,
  Όλοι εσείς που βρίζατε τον ΓΑΠ επειδή «σας έβαλε στα μνημόνια» και σας έριξε στα νύχια του ΔΝΤ
  Όλοι εσείς που επί μήνες φτύνατε, μουτζώνατε, βρίζατε, φωνάζατε να καεί το μπουρδέλο η Βουλή
  Όλοι εσείς που ονομάζατε χυδαία νενέκους, γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένους, μερκελιστές όσους δεν συμφωνούσαν με τις ‘ψαγμένες» αναλύσεις σας.
  Όλοι εσείς που εγκαταλείψατε «το παλιό σκυλολόι» επειδή δεν μπορούσε πλέον να σας κάνει τα χατίρια
  Όλοι εσείς που γίνατε πελατάκια ενός εσμού γκρουπούσκουλων για το μικροσυμφέρον της πάρτης και της συντεχνίας σας
  Όλοι εσείς οι οργανικοί διανοούμενοι που νομιμοποιήσατε, δώσατε ατάκες, συνθήματα και άλλοθι σε κάθε αντικοινωνικό στοιχείο
  Όλοι εσείς που βάλατε τρικλοποδιά σε κάθε προσπάθεια, ακόμα και την πιο δειλή, την πιο απρόθυμη, για αλλαγή των κακώς κειμένων
  Όλοι εσείς που ανακαλύψατε όψιμα κάτι-σαν-πολιτική και σκούζατε για κοινωνικούς αυτοματισμούς και ταξικά μίση, ενώ στην πραγματικότητα υπερασπιζόσασταν τις πρόωρες συντάξεις σας και τα επιδόματα πλυσίματος των χεριών σας
  Όλοι εσείς που κάψατε, ρημάξατε, γκρεμίσατε, καταστρέψατε το κέντρο της Αθήνας, τα μαγαζιά της και τους δημόσιους χώρους της
  Όλοι εσείς που έξι χρόνια τώρα ζούσατε μέσα στην άρνηση και τρεφόσασταν από θεωρίες συνωμοσίας
  Όλοι εσείς που βλέπετε την Ευρώπη σαν ξένο και εχθρό, και την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν αγελάδα για άρμεγμα και σφάξιμο
  Όλοι εσείς που τόσους μήνες μάς πρήξατε τα συκώτια με την ψευδεπίγραφη ακσηοπραίπια σας και την ακόμα πιο ψευδεπίγραφη ελπίδα σας.
  Όλοι εσείς που πανηγυρίζατε με τις χυδαιότητες του Καμμένου, την υστερία της Ραχήλ, τα παραληρήματα της Ζωής, τα εγκληματικά καραγκιοζιλίκια του Γιάνη, τις σιχαμερές παλινωδίες του Τσίπρα, τα κατάφωρα ψέματα του «σοβαρού» Δραγασάκη, τις μεσαιωνικούς νόμους του Μπαλτά,
  Όλοι εσείς που χορεύατε από χαρά όταν άνοιξε η ΕΡΤ και ξαναπροσλήφθηκαν οι καθαρίστριες ενώ τα νοσοκομεία υπολειτουργούσαν και η μια επιχείρηση μετά την άλλη έκλεινε αφήνοντας στο δρόμο αφεντικά και υπαλλήλους,
  Όλοι εσείς που κατεβήκατε στο Σύνταγμα να γιορτάσετε τη νίκη ενός ΟΧΙ που μέσα σε δυο μέρες μεταμορφώθηκε σε ΝΑΙ,

  Αλήθεια, όλοι εσείς, καταλάβατε; Και πώς αισθάνεστε τώρα που όπου να ‘ναι μας φοράει κολάρο το τρίτο, απεχθέστερο και πιο δυσβάσταχτο μνημόνιο η αγαπημένη σας πρωτηφορααριστερά;

 219. # 205

  Να σου απαντήσω Alexis

  Δεν μπορώ να ξέρω ποιός θα είναι πιο επικίνδυνος πριν δοκιμασθούν, είναι προσωπικό θέμα, η πρόσφατη υπουργοποίηση Βαρουφάκη π.χ. δεν φαινότανε πως θα εξελιχθει. Δεν βλέπω όμως καμία διαφορά – όχι σ’ αυτούς τους ίδιους- αλλά σε αυτούς που τους ψήφισαν γιατί δεν τους έχουν ψηφίσει σαν επιλογή τους αλλά για να φύγει αυτός που κυβερνάει. Κι επειδή αυτό συμβαίνει πλην απειροελαχίστων εξαιρέσεων, αρνούμαι να ψηφίσω από την δεκαετία του 80. Και μη μου πεις πως κάποιος γοητεύθηκε από τις αρλούμπες του Λεβέντη για να τον επιλέξει ή επειδή τελείωσε πιο γρήγορα το πολυτεχνείο από τον Τσίπρα (φαντάσου τι άλλα κριτήρια βρίσκουν), απλά τον ψηφίσανε για να φύγει ο Σαμαράς και την τελευταία φορά (ανεπιτυχώς) για να φύγει ο Τσίπρας. Ε την επόμενη ή την μεθεπόμενη που θα το πετύχουν ο αγώνας θα δικαιωθεί, και θα αρχίζουν τον αγώνα να φύγει ο Κούλης ψηφίζοντας Φώφη. Να μην πω καμιά βαριά κουβέντα αλλά εκεί καταλήγουν όσοι πολιτικολογούν και βγάζουν τα απωθημένα τους στα καφενεία και στο διαδίκτυο βάζοντας ταμπέλες ο τάδε είναι ακροδεξιός γιατί έτσι γουστάρω, ο άλλος είναι γιός του Πάρταόλα, φοβερά επιχειρήματα δηλαδή. Και το μόνο που πραγματικά ΔΕΝ τους νοιάζει είναι αν κάνουν καλά την δουλειά τους μέσα στα πραγματικά πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
  Από την άλλη ζητάνε από ένα κόμμα που δεν έχει καν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και που στηρίζεται σε μια συμφωνία κυρίων (πραγματικών όπως αποδείχθηκε) να τα βάλει με στεγανά όπως η εκκλησία και στρατός πράγμα που δεν κατόρθωσαν ούτε κυβερνήσεις πανίσχυρες απλά και μόνο επειδή είναι «αριστερό» (πρώτη φορά) κόμμα. Και μετά απορείς πως παίρνει ψήφαλάκια ο Ποτάμιας, η Φώφη κι ο Γιωργάκης (άσχετο αν αυτός δεν έπιασε το 3% )
  Μπορεί ο Λεβέντης να είναι πιο γραφικός από το Πήλιο αλλά το σκεπτικό με το οποίο ψηφίστηκε ελάχιστα διαφέρει από το σκεπτικό με το οποίο ψηφίστικαν τα άλλα κόμματα πλην των βαριά κομμουνισμένων και των αθεράπευτων φασιστιζόντων.

 220. atheofobos said

  193
  ….προσπαθώντας να τον ανυψώσετε πολιτικά.

  Από πού το συνάγεις αυτό; Από την επισήμανση μερικών ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ γεγονότων;
  Την προσωπική μου άποψη για τον Λεβέντη και το κόμμα του μπορείς να την διαβάσεις στο ποστ (δες το λινκ στο 80) στο οποίο γράφω:
  Αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα ο καταγγελτικός λόγος να αναδείξει στην πολιτική ζωή της χώρας περιθωριακά πολιτικά μορφώματα, όπως την Χρυσή Αυγή, την Ένωση Κεντρώων, τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ και σε τελική κατάληξη την τερατογένεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά τον γάμο της αριστεράς με την ακροδεξιά.
  Πάντως σε σχέση με τις κραυγαλέες προεκλογικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, η κοινοβουλευτική του παρουσία είναι σαφώς σοβαρότερη από την αντίστοιχη μερικών υπουργών της σημερινής και προηγούμενης κυβέρνησης.
  Όσο για την Παλαίστη βεβαίως και ξέρω το βιογραφικό της γιατί έχω γράψει το ποστ:
  ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ! Β΄ Μαρίκα Παλαίστη
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/05/blog-post_21.html

 221. anasazii said

  Νόμιζα οτι η σελίδα λεξολογεί αλλά στο κάτω κάτω προσωπική είναι ότι θέλει κάνει. Νομίζω πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, έτσι ώστε να θυμίζει πρόποση προσκεκλημένου στα γενέθλια.

  Προεκλογικοί λαϊκισμοί δεν αναφέρονται, ενώ λίγο πολύ αυτά που ακολούθησαν αποδίδονται σε αναγκαία κακά. Μπορεί. Και γιαυτό δεν πίστεψα ότι ο Σύριζα ήξερε Πεντοζάλη προκειμένου να τον διδάξει (πέντε χρόνια τον παλεύω και ακόμα μπουρδουκλώνομαι). Πίστεψα όμως ότι για πρώτη φορά υπήρξε η ευκαιρία:

  *Να μάθουμε πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Μια Κωσταντοπούλου πάλευε μόνη κι έρημη, αφημένη, (ίσως και σκοπίμως) να πέσει θύμα του γραφικού της χαρακτήρα. Εν τέλει θα φτάσουμε σιωπηλά να πστεύουμε ότι τα φάγαμε όντως μαζί.

  *Να προαχθούν άτομα σε λειτουργικές θέσεις βάση του επιστημονικού υπόβαθρού τους και της αποδεδηγμένης προσφοράς τους στον αντίστοιχο τομέα… και όχι διευθυντάδες εφημερίδων. Συμπτωματικά βρίσκομαι στην Αλεξάνδρου Σβώλου.

  Μεγάλο άλλοθι η συζήτης για την εξωτερική πολιτική. Αποπροσανατολίζει με καταπληκτικά αποτελέσματα.

 222. sarant said

  223 Η σελίδα, το ιστολόγιο δηλαδή, έχει ως αντικείμενο «τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και όλα τα άλλα».

 223. # 222

  Υπάρχουν εκατό στραβά και του Τσίπρα και της κυβέρνησής του τα οποία όμως δεν διορθώνονται με φανατισμένα επιχειρήματα όπως τα χρόνια φοίτησης του έναντι του Λεβέντη αλλά με σωστή κι όχι κομματικοφέρνουσα επιπόλαια κριτική. Εσύ τα έγραψες εδώ, το τι έχεις γράψει κατά καιρούς δεν με αφορά.
  Αυτά

 224. spiral architect said

  Προσοχή στο κενό μεταξύ των «δυο άκρων»!

 225. paolodrosi said

  «Αν δεν πληρωνε τις δοσεις, δεν ετρεχε τιποτα. Θα ειχε περιθωριο 24 μηνων για να πληρωσει, βασει καταστατικου του ΔΝΤ.»
  Αυτό είναι επιστημονική φαντασία.

  Κυριε Σαραντακο μη γινεσται δογματικος με τον Συριζα.
  Αν υπαρχει επιστημονικη φαντασια, αυτη ειναι οτι ο Συριζα διαπραγματευτηκε, υπερ της πατριδας.

  Απο τη σελιδα του κομιστη.
  http://www.protothema.gr/politics/article/479069/ola-se-ena-noikokuremena-kai-pliromi-dd-ton-ioulio-thelei-i-kuvernisi-/

  Αυτο που μας ενδιαφερει, ειναι το παρακατω.

  Στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα ανακοινώνει ότι δεν θα πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  -Δίνεται περίοδος χάριτος 30 ημερών
  -Συνεδριάζει το ΔΝΤ και στέλνει άμεσα προσωπικό καλώντας την Ελλάδα να πληρώσει.
  -Μετά από δύο εβδομάδες θα σταλεί νέα προειδοποίηση στην οποία τονίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και θα απαιτείται η διευθέτηση της πληρωμής.
  -Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.
  -Μετά από θα εκδιδόταν εντολή διακοπής της παροχής τεχνικής βοήθειας, ενώ έπειτα από 24 μήνες θα ξεκινούσε διαδικασία αναγκαστικής αποβολής από το Ταμείο.

 226. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Made in Greece (ΙΙ): Μια άλλη προσέγγιση της ανταγωνιστικότητας
  Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 13:58
  UPD:14:04
  […]
  Η υψηλή συγκριτικά τιμή ενός προϊόντος δεν αποτελεί αναγκαία ένδειξη, ότι το προϊόν αυτό έχει υψηλό κόστος, αλλά ότι απευθύνεται στο υψηλού εισοδήματος τμήμα της αγοράς, ανεξάρτητα από το κόστος του.

  Η Ελλάδα, λόγω του μεγέθους της, αλλά και λόγω του μεγέθους των επιχειρήσεών της – το 99% σε αριθμό είναι μικρομεσαίες – δεν μπορεί να διασφαλίσει οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή, που μειώνουν το κατά μονάδα κόστος. Άρα δεν μπορεί – πέρα του ότι δεν πρέπει – ν’ απευθύνεται στρατηγικά στα χαμηλότερα από πλευράς εισοδήματος τμήματα της αγοράς, τα οποία αγοράζουν ένα προϊόν λόγω της χαμηλής του τιμής.

  Η χώρα μας πάντα, αλλά ιδίως τώρα, έχει μόνο μια επιλογή: να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας, επώνυμα, υψηλής προστιθέμενης αξίας και ν’ απευθύνεται στα ανώτερα εισοδηματικά τμήματα των ξένων αγορών. Σ’ αυτές τις αγορές, το brand παίζει αποφασιστικό ρόλο στην προτίμηση των αγοραστών. Σε κάθε δε ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν, πέρα από το brand που δείχνει την παραγωγό εταιρία, είναι απαραίτητο, αναγκαίο θα λέγαμε, να μπαίνει και το MADE IN GREECE. Γιατί αυτή η ένδειξη προσθέτει μια επιπλέον αξία στο προϊόν, όπως εξηγούσα στο άρθρο της 5/9/2016.

  Όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται ενεργά με το μάρκετινγκ, θεωρητικά ή πρακτικά, η ψυχολογική τιμολόγηση αποτελεί σοβαρό υποκεφάλαιο στο κεφάλαιο τιμολόγηση. Στηρίζεται δε αυτό στην αρκετά ασφαλή παραδοχή και εμειρικά τεκμηριωμένη άποψη, ότι για ένα τμήμα της αγοράς (αγοραστής), η υψηλότερη τιμή σηματοδοτεί και υψηλότερη ποιότητα. Συνδυάζοντας τις παραπάνω επισημάνσεις, θεωρώ, ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν υψηλότερες πιθανότητες να επιτύχουν στις ξένες αγορές με υψηλότερες και όχι με χαμηλότερες τιμές από τα παρόμοια άλλων χωρών. Θα διακινδύνευα μάλιστα να προτείνω και την τεκμηρίωση της υψηλότερης τιμής από επικοινωνιακή άποψη: ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Θυμάμαι ένα σύνθημα που είχε προτείνει στον ΟΠΕ για την καμπάνια του το 1986 ο αείμνηστος συγγραφέας, πολιτικός και διαφημιστής Γιάννης Κακουλίδης, τότε κειμενογράφος μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας: IT’S GREEK, IT’S GREAT, παίζοντας λίγο και με τις λέξεις. Είναι ουτοπική μια τέτοια προσέγγιση; δεν το νομίζω. Ερωτώ μάλιστα τους τεχνοκράτες του WEF, που εκπονούν τους δείκτες ανταγωνιστικότητας: πόσο αποτιμούν τον ελληνικό ήλιο, ή την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας, αλλά και άλλα στοιχεία της, που είναι ενσωματωμένα στο MADE IN GREECE, και, φυσικά, στα ελληνικά προϊόντα και λειτουργούν ως αφανείς παράγοντες προτίμησης, ως “sleeping effect”, όπως λένε οι θεωρητικοί αλλά και οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ;

  […]

  Θα έλεγα στους κυβερνήτες μας, τους τωρινούς και τους μελλοντικούς, ότι το MADE IN GREECE για κάθε κατηγορία εξαγώγιμου προϊόντος, πρέπει ν’ αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της εξαγωγικής στρατηγικής της χώρας και να υποστηριχθεί σταθερά. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να είμαστε παράδεισος εισαγωγών και, φυσικά, μόνιμη αποικία χρέους…

  ¹Θανάση Φροντιστή, «Ανταγωνιστικότητα, μια σύνθετη πραγματικότητα, κλειδί για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις», εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 28/11/1985.
  ΑΠΟΨΕΙΣ
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  http://www.naftemporiki.gr/story/1198032/made-in-greece-iimia-alli-proseggisi-tis-antagonistikotitas

  ΥΓ Αλλα τι ποσταρω, αυτα ειναι για δεξιους παραγωγους και επιχειρηματιες!

 227. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  228. Λογοτεχνικη συναφεια στην προοταση για υλοποιηση της ρήσης’ το μικρό είναι όμορφο και πανάκριβο’, αλλα 6 ετη πριν

  Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)

  […]
  Επειδή ήμασταν η χώρα που είχε χάσει τουλάχιστον τρία τραίνα ανάπτυξης,(1980-2010) αποφασίσθηκε ότι οι επιχειρήσεις θα ήταν πράσινης κυρίως ανάπτυξης που ταίριαζε με τον αγροτικο-κτηνοτροφικό χαρακτήρα των πατεράδων και παππούδων μας, και με στόχο την παραγωγή μικρών σχετικά αλλά πανάκριβων προϊόντων (υλοποιώντας την ρήση’ το μικρό είναι όμορφο και πανάκριβο’) όπως εκτροφή όνων για παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας, παραγωγή τρούφας(η κορωνίδα της γεύσης για καταπληκτικά εδέσματα σε αστρονομικές τιμές. σε φημισμένα εστιατόρια ) δηλ. καλλιέργεια δενδρυλλίων των οποίων το ριζικό σύστημα έχει μολυνθεί με το μυκήλιο μυκήτων του γένους Tuber, παραγωγή αρωματικών φυτών, εκτροφεία αυγοτάραχου σε όλες τις λιμνοθάλασσες με προηγούμενη καταπολέμηση της ρύπανσης από λιπάσματα , φυτοφάρμακα και διαρροές αργού πετρελαίου, ανεμογεννήτριες εκεί που υπήρχε αιολικό δυναμικό.

  Βέβαια το δαιμόνιο των ελλήνων προς την παρανομία, είχε ως αποτέλεσμα παράλληλα με την άσπρη-πράσινη οικονομία να βελτιώνεται και η μαύρη-πράσινη οικονομία του ‘μαύρου’ (κάνναβης) η οποία, εξάλλου, παραδοσιακά υπήρχε σε πολλά μέρη της χώρας και που κάλυπτε σχεδόν τις τοπικές ανάγκες, με λίγες εισαγωγές από την Αλβανία. Η καλλιέργεια κάνναβης έγινε πλέον με τις τελευταίες επιστημονικές μεθόδους (με αφανή συστήματα στάγδην άρδευσης με νερό που περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες), η ποιότητα και η παραγωγή αυξήθηκε και οι δύο πρώην συγκάτοικοι φοιτητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και τώρα Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαχείρισης του εθνικού χρέους , ενθυμούμενοι τα νιάτα τους, αλλά και μετά από συστάσεις ψυχίατρων (ότι λελογισμένη χρήσις ανακουφίζει τον ψυχικό πόνο των ανέργων) αναγκάστηκαν να νομιμοποιήσουν την χρήση της.
  [….]

  http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html

 228. Ρηγούλα Γεωργιάδου said

  Για να σας λύσω την απορία, το «νεοφιλελέ φυντάνι» Ρηγούλα Γεωργιάδου (τρομάρα σας) υπήρξε μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού και του Ρήγα Φεραίου και εξακολουθεί πεισματικά να μην προδίνει τις ιδέες που ο Σύριζα έκανε κουρέλι. Σ’ εαυτό το έγκριτο ιστολόγιο σχολίαζε ως Bernardina ώσπου απηύδισε και έφυγε. Μην κουράζετε άλλο το μυαλουδάκι σας. Καλή επέτειο.

 229. spiral architect said

  ΚΚΕ εσωτερικού; Ανατρίχιασα! 😬

 230. sarant said

  227 Kαι στο μεταξύ τι θα γινόταν, αυτό δεν μας το λέει.

  201-206-208-230 Μια ακόμα απόδειξη ότι συζητήσεις που έχουν γίνει σε ένα μέσο είναι καλύτερα να σχολιάζονται στο ίδιο μέσο και να μην μεταφέρονται, διότι βρεθήκαμε να συζητάμε για κάποια παλιά σχολιάστρια και την αναγκάσαμε να αποκαλυφθεί ενώ μπορεί να μην το ήθελε.

  Θαυμάζω πάντως πώς κάποιος (ή κάποια) που σε άλλα μέσα με έχει βρίσει προσωπικά κατά τον χειρότερο τρόπο για τις θέσεις που εκφράζω, εξακολουθεί ωστόσο να ενημερώνεται για όσα γράφει το ιστολόγιο στα βάθη των σχολίων του.

 231. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  230. Τα 100+ ετη σπιλωσης εσωκομματικων, τροσκιστων,…., και λοιπων «αντιπαλων», εστω και κατα φαντασιαν στην περιπτωση σου φαινεται να αυξανονται….

  ΥΓ » ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ φ. 8»

  Η προβοκάτσια ζει!
  ……Αναφερόμαστε στην πρωτοφανή πρωτοβουλία της ΚΝΕ να προβάλει στο κεντρικό της ταμπλό για το Πολυτεχνείο το πασίγνωστο φύλλο 8 της παράνομης «Πανσπουδαστικής» (Γενάρης 1974), στο οποίο δημοσιεύεται πλαστό κείμενο δήθεν της Συντονιστικής Επιτροπής, όπου καταγγέλλεται η εξέγερση ως έργο 350 προβοκατόρων του Ρουφογάλλη, δηλαδή της χουντικής ΚΥΠ, και συκοφαντείται ως χαφιές ο φοιτητής Διονύσης Μαυρογένης (στέλεχος του ΕΚΚΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης).

  Η υπόθεση είναι γνωστή, και έχει αποτελέσει επί τρεις δεκαετίες προπαγανδιστικό χαρτί στα χέρια όσων ήθελαν να επικρίνουν το ΚΚΕ για την επιφυλακτική στάση του απέναντι στο αυθόρμητο ξέσπασμα εκείνων των ημερών……»

  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041128a.htm

 232. atheofobos said

  …αλλά με σωστή κι όχι κομματικοφέρνουσα επιπόλαια κριτική.

  Έχεις δίκιο, θα πάρω μαθήματα από την μη κομματικοφέρνουσα και επιπόλαια κριτική των σχολίων σου!

  33 (για τον Καμμένο) Είναι λοιπόν αστείο να τον αποκαλούν ακροδεξίό από την τσαντίλα τους που στήριξε τον Τσίπρα ενώ δεν αποκαλούν έτσι την ΝΔ με την οποίαν συνεργάστηκε ο Φλωράκης

  102Ενδιαμέσως φτάσαμε να εκλέγουν βουλευτές κόμματα όπως ο Λεβέντης, ο Ποτάμιας, η Φώφη και το κακό συναπάντημα. Και δεδομένης της άρνησης του ΚΚΕ να συνεργασθεί με τον Τσίπρα υπάρχουν λογικοί (υποτίθεται) σχολιαστές που κακίζουν τον Τσίπρα που συνεργάστηκε με τον Καμμένο -που του φέρθηκε εντελώς τίμια- κι όχι με αυτά τα κατακάθια της πολιτικής που την μια μέρα είναι έτσι και την άλλη κοκορέτσι.

 233. Ρηγούλα Γεωργιάδου said

  «Θαυμάζω πάντως πώς κάποιος (ή κάποια) που σε άλλα μέσα με έχει βρίσει προσωπικά κατά τον χειρότερο τρόπο για τις θέσεις που εκφράζω, εξακολουθεί ωστόσο να ενημερώνεται για όσα γράφει το ιστολόγιο στα βάθη των σχολίων του».

  Εκτός από όσους κανιβαλίζουν απόντες και απούσες, υπάρχουν και κοινοί φίλοι που διαπιστώνουν τον κανιβαλισμό και ενημερώνουν. Σε βεβαιώνω ότι με το ιστολόγιό σου έχω πάψει να ασχολούμαι πολύ πριν με μπλοκάρεις στο φέισμπουκ. Ούτε και πρόκειται να ξαναενοχλήσω το ωραίο σας παρεάκι. Την απορία who the fuck (sic) is Ρηγούλα Γεωργιάδου θέλησα μόνο να λύσω, για να μη βασανίζεται ο σχολιαστής σου με εικασίες.

  Ταύτα και μένω.

 234. atheofobos said

  Το 234 αναφέρεται στο 225 και στα μη φανατισμένα επιχειρήματα.

 235. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Με τετοιες ειδησεις, που θα επιθυμουσα να πολλπλασιαστουν, συνεχιζω να ειμαι ελαφρως αισιοδοξος

  Σε γερμανικά χέρια έναντι 40 εκατ. περνά η Taxibeat
  Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 11:08
  UPD:11:13

  iΑπό την έντυπη έκδοση

  Πολύ κοντά στην εξαγορά της από τη θυγατρική της Daimler Benz, MyTaxi, με τίμημα κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, φαίνεται να βρίσκεται η ελληνική εταιρεία Taxibeat, που είχε αναπτύξει εφαρμογή λογισμικού για όσους χρησιμοποιούν ταξί.

  Τόσο η Mercedes Benz όσο και η Taxibeat, με τις οποίες επικοινώνησε η «Ν», μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον ελληνικό Τύπο, τονίζοντας «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες σε επίπεδο φημών».

  Η ελληνική εταιρεία Taxibeat ιδρύθηκε το 2011 και προσφέρει υπηρεσίες ταξί μέσω App στην Αθήνα με περίπου 7.000 οδηγούς. Σε λίγους μήνες η Taxibeat συμπληρώνει έξι χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή της τον Μάιο του 2011. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που είχε παρουσιάσει η διοίκηση της εταιρείας, το Taxibeat έχει σταθερά ηγετική θέση στην Αθήνα, αλλά και στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, αγορά που δραστηριοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια και στην οποία επεκτείνει στην παρούσα φάση τις δραστηριότητές του στις πόλεις Cusco και Arequipa. Η εταιρεία στο Περού διαθέτει πάνω από 15.000 οδηγούς και 800.000 χρήστες συνολικά.

  Η εταιρεία Taxibeat ιδρύθηκε από τον Νίκο Δρανδάκη το 2011 και προσφέρει υπηρεσίες ταξί μέσω App στην Αθήνα με περίπου 7.000 οδηγούς. …….
  Το Taxibeat «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 180%, καταγράφοντας πολλαπλάσιο αριθμό διαδρομών χρόνο με τον χρόνο. Εκτιμάται πως περίπου 850.000 χρήστες είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στη δωρεάν εφαρμογή, ενώ η εταιρεία καταγράφει πλέον κερδοφορία.

  Μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική, το Taxibeat δημιουργήθηκε σαν ιδέα από τον Νίκο Δρανδάκη όταν το 2010 βρισκόταν κάπου στην Κηφισιά, ανήμπορος να βρει ταξί. Έχοντας ως ορμητήριο την Αθήνα και με προίκα τα 3 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε από επενδυτές που πίστεψαν σε αυτό, παρότι περίοδος κρίσης, το Taxibeat δοκίμασε και επεκτάθηκε (αν αναλογιστεί κανείς ότι συστάθηκε τον Μάιο του 2011) και σε άλλες πόλεις. Το 2013, σε νέο γύρο επενδύσεων, το γνωστό ευρωπαϊκό fund Hummingbird Ventures αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την πλατφόρμα με 4 εκατ. δολάρια, ποσό που συνέβαλε στην περαιτέρω εξάπλωσή της. Το Taxibeat ήδη είναι υπεύθυνο για κούρσες συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αναπτύσσεται με τον διόλου ευκαταφρόνητο ρυθμό του 18% μηνιαίως.
  [….]

  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1198383/se-germanika-xeria-enanti-40-ekat-perna-i-taxibeat

 236. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΚΚΕεσ. και Ρήγας…Θυμάμαι ότι το βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν οι ατέλειωτες συζητήσεις και οι διαφωνίες, σε σημείο που τα μέλη τους υφίσταντο καζούρα από τα μέλη άλλων πολιτικών χώρων, εθισμένων στην κομματική πειθαρχία και μονολιθικότητα. Άρα προς τι η αποχώρηση από ένα ιστολόγιο, που (ευτυχώς!) περισσεύουν οι συζητήσεις και οι διαφωνίες; Περί ορέξεως, βέβαια…

 237. cronopiusa said

 238. sarant said

  238 Yπάρχουν πολλοί παλιοί Ρηγάδες οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν αλλάξει ιδέες αλλά π.χ. ψηφίζουν «τον Σαμαρά για να μη βγει το κωλόπαιδο», όπως έλεγε μια παλιά γνωστή τον Ιούνιο του 2012.

 239. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Kisses from Kid to Berny- Bernoula ,an old blog flirt and gomena kalliste!

 240. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  240. Ενω μερικα απο τα πνευματικα παιδια του Χαριλαου,….

  ΥΓ «….Η επιλογή του άλλοτε «κνίτη» Τάκη Θεοδωρικάκου, ενός προσώπου που επί πολλά χρόνια ερευνούσε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και παρουσίαζε δημοσκοπήσεις της εταιρείας του, της GPO, να βρεθεί δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ξάφνιασε πολλούς.

  Ο 52χρονος Πειραιώτης (γεννημένος στο Κερατσίνι), που διετέλεσε γραμματέας της ΚΝΕ τη φορτισμένη περίοδο 1990-1991, είναι από τους πιο έμπιστους και στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Η συμπόρευσή τους ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη για τους μυημένους στα «γαλάζια» παρασκήνια. Εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ διατηρούσε με τον δημοσκόπο – επικοινωνιολόγο καλή προσωπική σχέση και υπήρχε επικοινωνία καιρό….»

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=801390

  ΥΓ Χωρις ποτε να ενταχθω σον Ρηγα, διοτι δεν κατανοησα την ΕΑΔΕ 🙂

 241. sarant said

  242 Μα, τέτοια παραδείγματα υπάρχουν άφθονα, επωνύμων εννοώ, και από όλες τις πτέρυγες της αριστεράς. Εγώ είπα κάτι άλλο.

 242. Anasto said

  165,168, 169, όντως, ολόκληρο άρθρο γράφεις με όσα βρήκατε όπως λέει κι ο Νικοκύρης, κι ευχαριστούμε 🙂

  Νίκο, 125, το πόσοι είναι αριστεροί στην Ελλάδα δεν το ξέρω.. Και, φαντάζομαι θα συμφωνείς, η λέξη «αριστερά» σηκώνει πολλή κουβέντα. Κουβέντα για το κράτος και τους «ελευθεριακούς», το διεθνισμό και την αυτοδιάθεση/ανεξαρτησία των χωρών/λαών, τον αυταρχισμό που μπορεί να έρχεται από κομουνιστικό ή φασιστικό καθεστώς, τις ελευθερίες όπως τις αντιλαμβάνονται οι νεοφιλελεύθεροι ή οι μειονότητες κ.λπ. Ξέρω ότι παραείναι φιλόδοξο αλλά ωραίο θα ήταν να συζητηθεί κι η λέξη «αριστερά» (αν και τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να έχεις γράψει στο παρελθόν σχετικά). Εγώ πάντως όσο μεγαλώνω, τόσο… αναρμόδιος κι ανεπαρκής δηλώνω για να περιγράψω τη λέξη και μου φαίνεται τόσο γενική κι αόριστη κι ας είμαι για πολλά χρόνια στις τάξεις της επίσημης στην Ελλάδα, κοινοβουλευτικής και μη.

  Πάντως, οι διαθέσεις του κόσμου σε σχέση με την επιβολή λιτότητας της χρεοκρατίας στην Ελλάδα, ήταν αρκετά άγριες. Κι αυτό φάνηκε όταν στο δημοψήφισμα ψήφισαν οι 62 στους 100 (και στις γειτονιές μου με συντριπτική πλειοψηφία) το ΟΧΙ. Παρά την προπαγάνδα, παρά την τρομοκρατία, παρά την ανύπαρκτη προετοιμασία για ρήξη (ο Στίγκλιτς ή ό Κρούγκμαν ήταν που έλεγε «αν θέλετε την παραμονή στο ευρώ, προετοιμαστείτε να φύγετε»;), ο κόσμος αποφάσισε τέλος στη λιτότητα, σπάσιμο των δεσμών με το παραδοσιακό εξουσιαστικό καθεστώς και αυτοδιάθεση. Συζήτησα (μια και ήμουν έξω στους δρόμους για μια βδομάδα και μοίραζα φυλλάδια αλλά και τα βράδια πιο οργανωμένα σε μαζώξεις) με πολύ κόσμο και το ΟΧΙ της Ελλάδας, έχοντας και πιο πανοραμική άποψη λόγω της χρονικής απόστασης, μπορώ να το προσδιορίσω με αυτές τις τρεις έννοιες. Δεν κόβω το λιλί μου ότι όλα αυτά (αντι-λιτότητα, ρήξη με τζάκια και πολιτικά δεσμά και ανεξαρτησία) είναι απαραίτητα αριστερά αλλά όχι κι ότι η αριστεροσύνη είναι αυτοσκοπός. Ιδίως αν είναι σφραγίδα σε διαβατήριο, που σου ανοίγει το δρόμο προς την εξουσία.

  Και για να μην πλατειάζω (άλλο), ο Τσίπρας ξέχασε την αριστεροσύνη του τη στιγμή που ο λαός, αυτήν (τουλάχιστον όπως την είχε εκφράσει ο Τσίπρας) επικροτούσε με το ΟΧΙ. Τώρα αν το κεφάλαιο αυτό το σκόρπισε ο Τσίπρας με την προδοσία της λαϊκής εντολής, του καταστατικού του κόμματός του και των ίδιων του των λόγων, δεν έχει να κάνει με τι ποσοστό θα περισώσει στις επόμενες εκλογές.

 243. spiral architect said

  @242: Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. 😉
  @242 τέλος: Να μια φορά που συμφωνήσαμε! 😀
  (όχι, πες μου ποιος κατάλαβε την ΕΑΔΕ …) 🙄

 244. sarant said

  245 Προσωπικά, θα έβαζα κι άλλο ένα σκέλος: τα στερνά τιμούν τα πρώτα, μα δεν τα σβήνουν.

 245. spiral architect said

  @242: Αν και άσχετο με την παρούσα ανάρτηση, όπως και το σχόλιό σου, θα’ θελα ένα απλικέισο για την εξάλειψη της φτώχειας και της αδικίας.
  Ταξί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκουμε.
  Γίνεται;

 246. Spiridione said

  165. Να συμπληρώσουμε ότι σ’ αυτό το σημείο ο Όμηρος παρομοιάζει τον θρήνο της Πηνελόπης για τον Οδυσσέα με το τραγούδι της Αηδόνας, δηλαδή του αηδονιού. Κατά την μυθολογία η Αηδών, η κόρη του Πανδάρεω, μεταμορφώθηκε σε αηδόνι και το κελάιδισμά της, που παρατηρείται στην αρχή της Άνοιξης, είναι θρήνος για τον σκοτωμένο γιο της τον Ίτυλο. Από εδώ προφανώς προκύπτει και η σύνδεση με το πένθος. Τώρα γιατί το «έαρος» έγινε «θέρεος» δεν το ξέρω.

 247. Γιάννης Ιατρού said

  241: Ἡνίκα Πυθαγόρης (λέμε τώρα 🙂 ) το περικλεὲς εὕρετο γράμμα

 248. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο οπαδικος κομματισμος βλαπτει σοβαρα την νοητικη υγεια.

  Δεν θα ξεχασω ποτε αριστουχο συμφοιτητη μου και Δρ. ΜΙΤ που αναφωνουσε :

  Τριδυμα η Δαμανακη!

  Τοτε μαλλον -υποσυνειδητα- εγγραφθηκε η θεμελειωδης (απλουστευμενη) εξισωση που ισχυει για καθε ΕΜΠ-ιτη : IQ+EQ= const.

 249. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αφιερωμένο εξαιρετικά στα ηγετικά στελέχη της ΚΝΕ της περιόδου της δεκαετίας του ΄70, και όχι μόνον.

  ΕΙΜΑΙ ΑΛΟΓΟ ΚΟΥΡΣΑΣ

  Την δεκαετία του ’70
  τον κόσμο ήθελα ν’ αλλάξουμε
  Με τους προλετάριους να καταλάβουμε
  Τα ανάκτορα τα χειμερινά
  (Ο Eisenstein όμως …μας δούλευε κανονικά
  όμως το’ μαθα πολύ αργά)

  Στη σχολή στρατολογούσα επαρχιώτες
  (αν δεν έλθεις στην παράταξη δεν σε καλώ στο πάρτυ)
  έτρεχα, οργάνωνα, συντόνιζα, προξένευα
  να κάνουμε πολλά παιδιά για το δεκαεπτά (%)

  Το ‘ 85 γκλάσνοστ (διαφάνεια)
  (μήπως θα βάζανε κρυστάλλινες πόρτες στο Κρεμλίνο 😉
  Ρόδινα ακρογιάλια στη Μαύρη Θάλασσα ψεύτικα υποσχόταν
  η περεστρόϊκα του Γκορμπατζόφ
  (Τώρα διαφημίζει πίτσες)

  Από μια ….παρεξήγηση
  ανατολικογερμανού αξιωματούχου
  το ΄89 άφησαν το πλήθος
  να περάσει το Τείχος
  το Τείχος που γκρεμίστηκε.
  Γκρεμίστηκαν και τα τελευταία ονειρά μου

  Την πρώην κνίτισα γυναίκα μου με τρία παιδιά παράτησα
  και τώρα πηδάω …διεθνιστικά : Ρωσίδες και Ουκρανίδες
  Σε πρώην πράκτορα-επιχειρηματία-χρηματοδότη του Κόμματος
  (που αυτονομήθηκε νωρίς) μπήκα στη δουλεψή του
  είμαι άλογο κούρσας :
  για το έπαθλο τρέχω του αφεντικού μου
  σαν παλιός συνδικαλιστής οργανώνω και διαχειρίζομαι τα πάντα :
  τις λέξεις, το πλήθος, τον χρόνο, το χρήμα…

  01.08.2008

 250. spiral architect said

  ….

 251. Pedis said

  Πάειιιιιι …

 252. aftercrisis said

  Υπάρχουν πράγματα που έχουν ειπωθεί από το 2012:
  Τότε, στις φοβερές διπλές εκλογές που ανέδειξαν πρωθυπουργό τον άνθρωπο που έρριξε 2 φορές δική του κυβέρνηση (άν και η πληροφορία για το ρεκόρ παράπεσε, είναι πραγματικά ρεκόρ Γκίνες). Μολονότι ο Τσίπρας, σε μυστηριώδεις αναλαμπές του, αραιά-αραιά, έλεγε ήδη από τότε σωστά πράγματα (π.χ. «εθνικό νόμισμά μας είναι το ευρώ») ο ΣΥΡΙΖΑ – βρεφονηπιακός σταθμός κατάφερε να κρατήσει τις ψευδαισθήσεις του για άλλα 3 χρόνια.

  Βλ. και : Κρυμμένα μυστικά και αυταπάτες – στη ριζοσπαστική Αριστερά και στους επίδοξους Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες
  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/08/blog-post_31.html

  Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο ή παλιά πολιτική;
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/11/blog-post_13.html

  Τελικά, προς τιμήν του, ο Τσιπρας, σε αντίθεση με τον Σαμαρά, το ομολόγησε ότι είχε ψευδαισθήσεις, αλλά ήταν πολύ αργά για δάκρυα.
  Ένα κανονικό αριστερό κόμμα, απλά θα δήλωνε από την αρχή το αυτονόητο: Ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι – κυρίως – μεγάλος ιδιωτικός πλούτος Ελλήνων. Είναι σαν τη δεξιά και την αριστερή σελίδα ενός ισολογισμού. Ο άτακτος δημόσιος δανεισμός επί 3 δεκαετίες γινόταν ακριβώς για να συσσωρεύουν με άτακτο τρόπο περιουσιακά στοιχεία οι Έλληνες αστοί (και αρκετά μεσοαστικά στρώματα) και να καταναλώνουν εξίσου άτακτα. Ο Πάγκαλος το κάλυψε αυτό με τον γνωστό διαστρεβλωτικό του τρόπο («μαζί τα φάγαμε» – λές και όλοι οι πολίτες είμαστε αστοί).
  Το λάθος λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό που αποκαλούν «συνθηκολόγηση του 2015» όσοι επιμένουν στις δήθεν «πολύ αριστερές» ψευδαισθήσεις. Το λάθος είναι οι ίδιες οι αταξικές και ακοινωνικές ψευδαισθήσεις του 2010 και του 2012, δηλαδή η «αντιμνημονιακή» νέα ΕΑΔΕ (Εθνική Αντμνημονιακή Διαταξική Ενότητα), το Σαμαρικής έμπνευσης δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», που κατάπιε αμάσητο και ο τότε ΣΥΡΙΖΑ – βρεφονηπιακός σταθμός το 2010.
  Έτσι μόνον ρίχνεις 2 φορές δική σου κυβέρνηση – και φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί. Και αυτή τη φορά – δεν πάει να λέει ο Μαρξ, τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη αυτο-ανατροπή θα είναι και οι δύο φάρσες.

  Αυτά για την ιστορία της «ελληνικής ιδιομορφίας», που δεν λέει να τελειώσει, την κωμική για το ελληνικό κομματικό σύστημα, αλλά τραγική για τους αδύναμους πολίτες.
  Έχουν γίνει πια βαρετά. Ωστόσο είναι καλό να λέγονται όχι μόνον αυτά που θέλει να ακούσει ένα ορισμένο κοινό, αλλά, κυρίως, να λέγονται και να ξαναλέγονται αυτά που δεν θέλει να ακούσει.

 253. aftercrisis said

  ΥΓ: Εκ των ένδον, ποτέ δεν χώνεψα τις παλιές ΕΑΔΕ, την πλέ (του αείμηστου Λεωνίδα Κύρκου) επί ΝΔ) και την μπράσινη (των Κύρκου, Αλαβάνου κτλ επί ΠΑΣΟΚ). Φοβάμαι όμως, ότι η τρίτη ΕΑΔΕ ήταν η φαρμακερότερη. Αυτά για την ιστορία, μιας και κάποιοι συν-σχολιαστές αναφέρθηκαν και σε εκείνες τις εποχές. Δυστυχώς, the past is never dead, it isn’t even past (W. Faulkner)

 254. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  255. Η μελετη της ιστοριας κια της ιστοριας της λογοτεχνιας εξημερωνει τα αγρια ηθη.

 255. sarant said

  Αυτό να το απομονώσω, προς εμπέδωση

  Ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι – κυρίως – μεγάλος ιδιωτικός πλούτος Ελλήνων. Είναι σαν τη δεξιά και την αριστερή σελίδα ενός ισολογισμού. Ο άτακτος δημόσιος δανεισμός επί 3 δεκαετίες γινόταν ακριβώς για να συσσωρεύουν με άτακτο τρόπο περιουσιακά στοιχεία οι Έλληνες αστοί (και αρκετά μεσοαστικά στρώματα) και να καταναλώνουν εξίσου άτακτα. Ο Πάγκαλος το κάλυψε αυτό με τον γνωστό διαστρεβλωτικό του τρόπο («μαζί τα φάγαμε» – λές και όλοι οι πολίτες είμαστε αστοί).

 256. paolodrosi said

  227 Kαι στο μεταξύ τι θα γινόταν, αυτό δεν μας το λέει.

  Τιποτα παραπανω απο αυτα που εγιναν.
  Δηλαδη κλεισιμο της κανουλας της ρευστοτητας, καπιταλ κοντρολς και βομβαρδισμος φοβου απο τα ΜΜΕ.
  Υπαρχει βεβαια και το στοιχειο του εσωτερικου δανεισμου, με εντοκα γραμματια του Ελληνικου δημοσιου, που στα χρονια των μνημονιων, εφτασαν τα 750 δις ευρω, απο τα μολις 15,5 δις ευρω το 2010.

  Α, μπορει και να μας την επεφταν οι Τουρκοι, οι Αλβανοι και οι Ουτσεκαδες.

 257. (257) Μόνον εσωτερικός ήταν ο άτακτος δημόσιος δανεισμός; Δεν ξέρω, ρωτώ. Γιατί τώρα, και μάλιστα μετά το ληστρικό κούρεμα, μοιάζει να είναι κυρίως εξωτερικό το δημόσιο χρέος. Και πολιτικά έχει μεγάλη διαφορά…

 258. Μαρία said

  259
  Άγγελε, δε νομίζω οτι ο Άφτερ αναφέρεται στον εσωτερικό δανεισμό. Υποστηρίζει οτι απο τον (εξωτερικό) δανεισμό επωφελήθηκαν κυρίως οι αστοί.

 259. Spiridione said

  Αφού πιάσαμε τη συζήτηση για το επίγραμμα του Τζέιμς Ντιν, να προσθέσω μερικά πράγματα παραπάνω σχετικά με τον πίνακα του La Farge.
  Υπάρχει εδώ αυτή η αναφορά:
  According to one critic, “However beautiful to the eye, La Farge’s subjects present a still more subtle beauty to the mind, which finds in it a relationship of spirit as well as matter.” Here, the Greek inscription—“As summer was just beginning”—in the company of a wreath suggests that this weathered stucco wall bears a complex symbolic message. In ancient Greece, hopeful suitors posted wreaths on walls as tokens of their affection. Estranged from his wife at the time, La Farge may have been drawn to the phrase’s hopeful connotations. The wreath, however, also suggests the funerary, marking life’s fragility during a period in which La Farge battled serious illness and mourned the death of his infant son.
  https://americanart.si.edu/t2go/1ga/index-noframe.html?/t2go/1ga/1929.6.68.html

  Υπάρχει επίσης αυτό το άρθρο, Memorable Wreaths: Love, Death, and the Classical Text in La Farge’s «Agathon to Erosanthe» and «Wreath of Flowers» (μπορεί να διαβαστεί ολόκληρο με register), που αφορά τον εν λόγω πίνακα και έναν άλλον του ίδιου ζωγράφου με παρόμοια θεματολογία (στεφάνι λουλουδιών) και ελληνική επιγραφή («Εροσάνθη καλή» από το Συμπόσιο του Πλάτωνα). Οι δύο αυτοί πίνακες είναι, λέει, από τους πιο αινιγματικούς του ζωγράφου και ανοιχτούς σε πολλές ερμηνείες. Για τον πίνακα που μας ενδιαφέρει, αναφέρεται ότι από νεότερα στοιχεία προκύπτει ότι δεν φαίνεται να είναι αφιερωμένος ή να σχετίζεται με τον θάνατο ή τον πρόωρο θάνατο του γιου του καλλιτέχνη ή κάποιου άλλου άνθρωπου (ο γιος του πέθανε αρκετά χρόνια αργότερα από τότε που ζωγραφίστηκε ο πίνακας), όπως πιστευόταν παλιότερα. Τα λουλουδένια στεφάνια και οι ελληνικές επιγραφές στους δύο πίνακες φαίνεται ότι απηχούν τη γοητεία που ασκούσαν κατά τη βικτωριανή εποχή τα λουλούδια σε συνδυασμό με την ελληνική αρχαιότητα, και αποτυπώνουν την οπτική του La Farge για την αρχαιοελληνική ζωή και λογοτεχνία. Οι πίνακες, λέει, μπορεί να ερμηνευθούν ευρύτερα ως σημαίνοντα της αγάπης και του θανάτου. Η παρουσία στον πίνακα της ελληνικής επιγραφής είναι αινιγματική και επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Όσο για το θέμα της αλλαγής της λ. «έαρος» σε «θέρεος», κάνει μια εικασία ο συγγραφέας ότι αυτό έγινε επειδή, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πίνακας ζωγραφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 1866, και τα λουλούδια που απεικονίζονται σ’ αυτόν ανθίζουν αυτήν την εποχή. Δηλαδή ότι δεν αποτελεί ταφικό επίγραμμα για τον θάνατο κάποιου ανθρώπου. Από τα συμφραζόμενα του κειμένου από το οποίο αντλήθηκε (ο θρήνος της Αηδόνος για τον γιο της) συμπεραίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε και για να δώσει μία χροιά μελαγχολίας στον πίνακα, αφηρημένη όμως, που δεν έχει να κάνει με κάποιο πραγματικό γεγονός της ζωής του ζωγράφου, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα.
  http://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/424297?journalCode=amart

 260. Κάτι μάθαμε και σήμερα. Για το επίγραμμα στο μνημείο του Τζέημς Ντην, εννοώ.
  Ευχαριστώ όλους τους ιντερνετοπόντικες και ποντικίνες!

 261. Pedis said

  ρε μπας και τον απήγαγαν και τον αντικατέστησαν με τσιπροειδές οι εξωγήινοι;

  δεν μπορεί …

 262. Παν. Κλειβοκιώτης said

  Θα τόνιζα την ιστορική νίκη της Αριστεράς μετά από 194 χρόνια περίπου επί της αντιπροσωπείας, στον πολιτικό στίβο, της αστικής τάξης.
  Θα τόνιζα ότι αυτή η νίκη μετατράπηκε σε κοινοβουλευτική εξουσία με την βοήθεια των ΑνΕλ. Που για μένα σημαίει «δεν μπορώ να κάνω αριστερή πολιτική»
  Θα πρόσθετα την κατάπτιστη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτεί τους ταλιμπάν προεκλογικά και να συμμετέχει σεκείνο το αστείο συνέδριο στην θεσ-νικη για την Αριστερά και την θρησκεία!!!!!!! όπου παρέλασαν όλα τα καλά… παιδιά που δεν το περίμενε κανείς!
  Να βάλω και την συνιστώσα ότι χωρίς τις συνστώσες δεν θάβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια είναι ντροπή ακόμα και να σκέφτεται κανείς ότι η διάσπαση ‘ηταν «αναπόφευκτη». Υπάρχουν όργανα σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Αλλά τα κολπάκια ήταν εμφανή.
  Να βάλω ακόμη ότι αυτή η κυβέρνηση πράγματι πάλεψε για τα συμφέροντα των ασθενεστέρων και όποιος νομίζει ότι θα ήταν καλλίτερα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν ξέρει τίποτα κατά την ταπεινή μου γνώμη. Η αστική τάξη έχει οδηγήσει την χώρα σε 6 χρεοκοπίες. Έτσι έμαθε, πάντα στις πλάτες του ελληνικού λαού. Η ιστορία διδάσκει.
  Τα προγράμματα της Θεσ/κης και τα νταούλια ποτέ δεν τα πίστεψα και δεν με άγγιξαν, ευτυχώς ή δυστυχώς. Οι δανειστές θέλουν τα λεφτά τους και λίγο ενδιαφέρονται αν αυτά που έδωσαν τάφαγαν άλλοι. Είναι δική μας υποχρέωση να τους βρούμε και να τα πληρώσουν. Γι αυτό επειδή ο ελληνικός λαός ματώνει, θα πρέπει η κυβέρνηση να πιει το αίμα εκείνων που είπαν ότι τάφαγαν μαζί.
  Πάντως δεν υπάρχει δημοκρατία στο κόμμα και είναι λυπηρό για την Αριστερά που ακολουθεί την ίδια νοοτροπία αυταρχικής διολικησης όπως οι δεξιοί θεσμοί (πολιτικά κόμματα και εκκλησία).
  Ο λαός αναγνωρίζει τις δυσκολίες. Κανείς δεν καταλόγισε ευθύνες στον Αλέξη σε όλη την περιοδεία μου από την Παύλιανη μέχρι την Ορεστειάδα. όλοι κατηγορούσαν τους προηγούμενους και κατέληγαν ότι μόνον οι ίδιοι μπορούν να σώσουν τους εαυτούς τους. Και γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να κυττάξει για την οικονομική ανάπτυξη σε ένα κοινωνικοποιημένο μοντέλο κι όχι στις επενδύσεις από το εξωτερικό, χωρίς βέβαια να μην δέχεται όσους ενδιαφέρονται, αλλά όχι να στηρίζεται σε αυτούς.
  κλπ

 263. Γς said

  f Syriza is left wing, why is it in alliance with the ultra-nationalists and religious obscurantists of the Independent Greeks party?

  κάτι ερωτήσεις …

 264. Γς said

  >f Syriza is left wing

  If Syriza is left wing

  Τι ανακατεύομαι γμτ …

 265. Γς said

  265:

  κι ακόμα

  «Greece’s degeneration into a baklava republic would be bad enough on its own. The story of that degeneration is also worth retelling as a warning to the political equivalent of sex tourists to stop getting their rocks off on fantasies about “socialist” governments far from home.»

  get one’s rocks off (on something)
  1. Sl. [for a male] to ejaculate.

  Όλα σχεδόν εγώ τα έκανα. Μέχρι που μίλησε:

  -Εκσπερμάτωσες;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_124.html

 266. Γς said

  267:

  Ενα μπακλαβαδάκι;

 267. Γς said

  … για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ [γμτ]

 268. π2 said

  Κάποιος από το Πρώτο Θέμα σας διαβάζει για τον Τζέιμς Ντιν: http://www.protothema.gr/life-style/article/649150/-i-protomi-tou-tzeims-din-i-elliniki-epigrafi-kai-i-vaso-apo-tin-mourmoura/

 269. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ανέκαθεν η ανανεωτική αριστερά ήταν καρφί στο μάτι των Περισσιωτών και των τρολ τους.

 270. Γς said

  271:

  Τσάκο κι εσύ ένα μπακλαβαδάκι.

  [Λιβανέζικο λέει ο Πσαράς με φυστικάκι (σαν) Αιγίνης, που το’ χει δοκιμάσει στο Μπερουτ. Και τί ήθελε κει κάτω. (Σερσέ λα φαμ)]

 271. sarant said

  270 Μας διαβάζει και δανείζεται αφειδώς 🙂

 272. Ριβαλντίνιο said

  μεγαλειώδη νίκη του Όχι,

  🙂 🙂 🙂

 273. Γιάννης Ιατρού said

  273: Αφού οι μέτοχοί του έχουν μιά ιδιαίτερη σχέση με τα δάνεια, πως να το κάνουμε δηλαδή; Έξις δευτέρα φύσις

 274. Ριβαλντίνιο said

  @ 85 Σκύλος

  Σιγά ρε φίλε ! Εδώ δες :

 275. Avonidas said

  Θύτες και θύματα. Για τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ (του Κωνσταντίνου Πουλή)

  Δεν πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διεφθαρμένος. Εκτιμώ ότι συναινεί σε μια καταστροφή, αλλά δεν συνηθίζω να θεωρώ αυτούς με τους οποίους διαφωνώ «προδότες». Ιδίως δε, αν η εναλλακτική πρόταση είναι τόσο θολή και ντροπαλή. Όμως για κάθε καλόπιστο συριζαίο υπάρχει ένα ολόκληρο οικοδόμημα απερίγραπτης χυδαιότητας, που κυνικά γλείφει εκεί που έφτυνε.

 276. Pedis said

  # 277 – πολλοί του χώρου τους, οι περισσότεροι προερχόμενοι από την από τους ίδιους αποκαλούμενη ανανεωτική αριστερά αλλά και αρκετοί bπρόθυμοι του ΚΚΕ, παραδοσιακά, από τη μεταπολίτευση και μετά είχαν σούρτα-φέρτα με κείνους που δημόσια, υποτίθεται, κατάγγελναν. Γουστάριζαν θέσεις εξουσίας, να αποδείξουν ότι ειναι και του λόγου τους ικανότατοι διαχειριστές, με ιδέες αλλά με … ήθος!! (θα κλάψω)

  Από τη Δαμανάκη μέχρι τον Κωνσταντόπουλο και τα εντουράζ τους ήθελαν να πείσουν ότι είναι ικανοί να αναλάβουν υπηρεσία! Τόσοι και τόσοι της ψευτοαριστεράς, όποτε βρήκαν ευκαιρία εντάχθηκαν επισήμως στην πολιτική τροχιά του αστικού διεφθαρμένου κυβερνητισμού λ.χ. η ίδια η Δαμανάκη, ο Μπίστης, οι Κουβέληδες αλλά και πολλά μεσαία στελέχη του συνδικαλισμού και της πολιτικής αρπαχτής «από μέσα κι απο τα κάτω» πέσαν στο τσιτσί των Ευρωπαικών προγραμμάτων, των επιχορηγήσεων, των υπουργικών αναθέσεων και των πάσης φύσης ιδιωτικών υπηρεσιών-βδέλλα στον κρατικό προυπολογισμό.

  Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον προετοιμάστηκε ο σημερινός σύριζα-κυβέρνηση.

  Και σιγά μην έφτυναν πριν και είναι τώρα που ξεκινησαν να γλείφουν!

 277. Vag said

  Δεν σχολιάζω συχνά γενικά, ούτε στο δικό σας ιστολόγιο ειδικά. Το θέμα όμως με αγγίζει πολιτικά αλλά και ανθρώπινα.

  Είχα σκοπό λοιπόν να γράψω ένα μακροσκελές και αναλυτικό σχόλιο υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια τώρα (έστω 1μιση) μας έχει ρίξει πιο βαθιά στο πηγάδι, γεγονός που δεν ξεπλένεται πια ούτε από φίλους του με πραγματικό ήθος όπως εσείς κ. Σαραντάκο (που σας παρακολουθώ χρόνια διαδικτυακά), ούτε από στελέχη τού του αντίστοιχου διαμετρήματος όπως ο κ. Μπαλτάς (τον οποίον είχα τη τιμή να έχω καθηγητή σε ένα μετατπυχιακό που έκανα δύο χρόνια πριν ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία).

  Πριν από μερικές μέρες ωστόσο απολύθηκε μια συναδέλφισσά μου – προγραμματιστές είμαστε σε μια εταιρία πολυεθνική με κέρδη εκατομμυρίων, δεν υπερβάλλω. Ο επίσημος λόγος, πως δεν πέρασε την αξιολόγηση που της έκανε ο προϊστάμενος. Ο πραγματικός λόγος, πως συμμετείχε στην νόμιμη πανελλαδική απεργία στις 8/12/16 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε μεταξύ άλλων και το δικαίωμα στις εταιρίες σε ομαδικές απολύσεις, νομιμοποιώντας ταυτόχρονα και όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια που διέλυσαν τις κατακτήσεις δεκαετιών και βάλε στα εργασιακά…

  Συγχωρείστε με για την συναισθηματική τοποθέτηση, αλλά τη λογική την έχει βιάσει συστηματικά και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες. Σας θερμοπαρακαλώ, πάψτε να τους ξεπλένετε.

 278. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  155.β 🙂

 279. sarant said

  Oύτε μισό τέρμινο 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: