Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τελευταία μεζεδάκια του Γενάρη

Posted by sarant στο 28 Ιανουαρίου, 2017


Θα μπορούσα να τα πω και «μεταμελημένα» μεζεδάκια με αφορμή την κίνηση του Άδωνη Γεωργιάδη ανήμερα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος να ζητήσει συγνώμη επειδή, επί πολλά χρόνια, πρόβαλλε αντισημιτικές απόψεις, ιδίως σε σχέση με το διαβόητο βιβλίο του Κώστα Πλεύρη που το διαφήμισε και το υπερασπίστηκε ποικιλότροπα (δείτε και εδώ).

Δεν τα ονόμασα τελικά έτσι, παρόλο που την κίνηση του Άδωνη τη θεωρώ υποκριτική, επειδή θεωρώ ότι, έστω και υποκριτική, η συγνώμη του ακροδεξιού Άδωνη είναι κάτι θετικό, ιδίως αν σκεφτούμε ότι στην πατρίδα μας ο αντισημιτισμός δυστυχώς δεν περιορίζεται στη δεξιά. Διάβασα, ας πούμε, στο Φέισμπουκ την ενοχλημένη αντίδραση μιας γνωστής που δυσανασχέτησε επειδή χτες στα σχολεία έγινε λόγος για το Ολοκαύτωμα (όπου έγινε, διότι μου λένε πως σε πολλά σχολεία δεν είπαν τίποτα) αντί, λεει, για τη γενοκτονία των Χούτου. Λες και το Ολοκαύτωμα είναι κάτι που έγινε μακριά μας, σε άλλην ήπειρο, λες και υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Χούτου που θυσιάστηκαν ή ότι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας είναι χτισμένο πάνω σε καταπατημένα μνήματα των Χούτου.

Κι έτσι προτίμησα μιαν ουδέτερη, ημερολογιακή ονομασία στο σημερινό άρθρο.

* Πάντως, από τη συγνώμη (την υποκριτική, αλλά ωστόσο θετική, επαναλαμβάνω) του Άδωνη, στη δήλωση του κ. αντιπροέδρου της ΝΔ πρόσεξα μια περίεργη διατύπωση. Όπως γράφει, «Με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιθυμώ να αποσαφηνίσω την ξεκάθαρη θέση μου σχετικά με τις απόψεις μου για τον αντισημιτισμό…»

Αλλά, αν η θέση του είναι ξεκάθαρη, δεν έχει ανάγκη να την αποσαφηνίσει. Κι αν χρειάζεται αποσαφήνιση η θέση του, δεν είναι ξεκάθαρη. Ή είμαι ψείρας;

* Τα σημερινά μεζεδάκια θα μπορούσα επίσης να τα ονομάσω «οργισμένα», διότι σύμφωνα με τα Παραπολιτικά στη χώρα επικρατεί «πανελλήνια οργή«. Για ποιο λόγο λέτε να είναι οργισμένο το πανελλήνιο; Μα… φυσικά, για την αποπομπή του ταξίαρχου Μανώλη Σφακιανάκη από την ΕΛΑΣ.

Στο αγιογραφικό άρθρο θα δείτε και την ανορθόγραφη ανακοίνωση που ανέβασε ο ίδιος ο Σφακ στο Φέισμπουκ (π.χ. «θα με βρίσκετΑΙ στο Ινστιτούτο μου»), ενώ το αγιογραφικό άρθρο, που είναι γραμμένο σε εξίσου κακά ελληνικά, μας πληροφορεί ότι ο κ. Σφακιανάκης είχε «διατελέσει σημαντικό έργο».

Το έργο όμως το επιτελείς ή το εκτελείς. Δεν το διατελείς, εκτός αν θυμηθούμε εκείνο το αστείο επεισόδιο στη Λωξάντρα όπου ο μη μου άπτου συγγενής στέλνει τηλεγράφημα «διατελώ υμέτερος» και του τηλεγραφεί αγανακτισμένος ο ξάδερφος «θα έρθω εκεί και θα σε διατελέσω εσένα και όλο του το σόι» -ή κάτι τέτοιο, παραθέτω από μνήμης.

plev* Ο Θάνος Πλεύρης, που φαίνεται να ξεπέρασε την περιπέτεια που είχε με την υγεία του και να ξαναβρήκε τη συνηθισμένη φόρμα του, σχολίασε όπως βλέπετε αριστερά την υπόθεση των νεοσύλλεκτων που έκαναν το σήμα του αετού.

Θα έλεγα ότι για να υπηρετούν στον στρατό οι νεαροί, θα έχουν ήδη πάρει υπηκοότητα, αλλά ποιος είμαι εγώ μπροστά στον Θάνο Πλεύρη, που είναι και νομικός;

* Μιλώντας για υπηκοότητα, είδα κάπου ένα βιντεάκι του Κ. Βελόπουλου, που ήταν παλιός συναγωνιστής του Πλεύρη, του Βορίδη και του Άδωνη στο ΛΑΟΣ, αλλά δεν έδειξε καλά ρεφλέξ στη στροφή κι έτσι δεν τους ακολούθησε στη φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία.

Ο Βελόπουλος λοιπόν αποκαλύπτει το καταχθόνιο σχέδιο εκείνων που θέλουν να πάνε σχολείο τα προσφυγόπουλα. Όπως μας λέει, υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι όποιο παιδί πάει σχολείο στην Ελλάδα, αυτομάτως παίρνει ιθαγένεια.

Πρόκειται για λαθροχειρία ολκής που έχει στόχο να υποδαυλίσει τις αντιδράσεις που έχουν ξεκινήσει από «γονείς» σε διάφορα σχολεία όπου πρόκειται να φοιτήσουν προσφυγόπουλα -και λεω ότι είναι λαθροχειρία διότι ο νόμος μιλάει για παιδιά που μένουν «μόνιμα και νόμιμα» και που έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα για το σύνολο της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή για τα έξι χρόνια της δευτεροβάθμιας. Ο Βελόπουλος διαβάζει τον νόμο μέχρι ενός σημείου αλλά αποσιωπά την προϋπόθεση της εννιάχρονης φοίτησης!

Φυσικά ο Βελόπουλος συντηρεί επίσης την πλανημένη αντίληψη ότι η ιθαγένεια διαφέρει από την υπηκοότητα. Το έχουμε πει αρκετές φορές: σε ό,τι αφορά την ελληνική έννομη τάξη ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι το ίδιο πράγμα.

* Θα προσέξατε επίσης ότι στο βιντεάκι ο Βελόπουλος δυο φορές απευθύνεται σε κάποιον άλλον και του λέει «κύριε Τσαμτσίκα μου». Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για τον παροιμιώδη Νίκο Τσιαμτσίκα. (Δεν τον ξέρετε; Σε τι κόσμο θα φέρετε τα παιδιά σας😉

* Φίλος από τα Γιάννενα μού έστειλε την πρόγνωση καιρού ενός τοπικού σάιτ: Δε φείδεται κρύου ο φετινός χειμώνας.

Ομολογώ ότι πάγωσα διαβάζοντας την ελληνικούρα. (Όχι, γραμματικά δεν είναι λάθος).

* Διάβασα τις προάλλες μια συνέντευξη του καλού σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, που θα τον θυμάστε από το «Δέντρο που πληγώναμε» και τις άλλες πολύ προσωπικές γλυκύτατες ταινίες του. Ο Αβδελιώδης πέρυσι παρουσίασε, με μεγάλη επιτυχία, την Απολογία του Σωκράτη, στο αρχαίο κείμενο του Πλάτωνα, αλλά βέβαια με ελληνικούς και αγγλικούς υπερτίτλους -μπορείτε να πάρετε μια γεύση εδώ, από το επίσημο σποτάκι του ΚΘΒΕ.

Προσωπικά, βρίσκω πολύ πιο θελκτική την ανάγνωση του μεταφρασμένου κειμένου από τον Κώστα Καστανά, που υπάρχει κι αυτή στο Διαδίκτυο -ψάχνοντας μάλιστα τη βρήκα και οπτικοποιημένη, δηλαδή ακούγεται η φωνή του Καστανά ενώ προβάλλεται απόσπασμα από τη γνωστή ταινία του Ροσελίνι για τη ζωή του Σωκράτη. Αλλά γούστα είναι αυτά, και δεν αποκλείω η παράσταση του Αβδελιώδη να πρόσφερε «μια σπάνια βιωματική εμπειρία και για τους θεατές, που νοιώθουν επίσης βιωματικά τον τελετουργικό χαρακτήρα μιας αναπαράστασης, σαν να μεταφέρονται στην πραγματική ατμόσφαιρα της δίκης του Σωκράτη», όπως λέει το δελτίο τύπου.

Διαβάζοντας όμως τη συνέντευξη, προσέχω την εξής άποψη του Δήμου Αβδελιώδη: « Όμως για να φανεί πόσο απερίσκεπτο είναι να θεωρεί κανείς άχρηστα τα αρχαία ελληνικά, θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά, που πρόσφατα εντόπισα στο πόνημα ενός φίλου, αναλύοντας τη λέξη φθόνος. Ποτέ δεν θα μπορέσει κανείς να καταλάβει τόσο πειστικά κι από κανένα ψυχολόγο, τη σημασία της λέξης φθόνος, όσο από την αναζήτηση της ετυμολογίας της ίδιας της λέξης, η οποία προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φθίω & φθίνω=αφανίζομαι, εξασθενώ∙ οπότε σημαίνει, ότι αν έχω φθόνο για κάποιον, εγώ ο ίδιος πρώτα εξασθενώ και αφανίζομαι. Εγώ χάνω τη δύναμή μου, και όχι αυτός που θα ήθελα να το πάθει. Ένα δωρεάν μάθημα δηλαδή αυτογνωσίας και αυτοθεραπείας.»

Το δυστύχημα είναι πως αν ανοίξετε ένα ετυμολογικό λεξικό (τον Μπαμπινιώτη ας πούμε ή τον Chantraine) θα δείτε ότι η λέξη «φθόνος», παρά την ηχητική ομοιότητα, δεν έχει καμιά ετυμολογική σχέση με το ρήμα «φθίνω», πράγμα που σημαίνει ότι όλο το επιχείρημα για το «δωρεάν μάθημα αυτογνωσίας και αυτοθεραπείας» καταρρέει.

Το χειρότερο είναι ότι η άποψη για την δήθεν ετυμολογική σχέση των λέξεων «φθόνος» και «φθίνω» και τον φθόνο που «μας φθίνει» προέρχεται από… πόνημα της γνωστής εθνικίστριας παρετυμολόγου Άννας Τζιροπούλου.

Σε πολύ μολυσμένα νερά ψαρεύει τις απόψεις του ο Δήμος Αβδελιώδης.

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας σε τίτλο άρθρου του nooz.gr για τη βασίλισσα Ελισάβετ:

Πρώτη «εμφάνιση» της Ελισάβετ μετά την ασθένεια

Ειλικρινά αναρωτιέμαι για ποιον λόγο μπήκαν τα εισαγωγικά. Ποια να είναι τάχα η διαφορά μεταξύ εμφάνισης και «εμφάνισης»;

* Είστε Αρκάς; Δεν εννοώ τον εξαιρετικό γελοιογράφο που αποφάσισε τώρα στα γεράματα να γίνει μέντορας του Κούλη, κάτι που έχει ολέθριες συνέπειες για το χιούμορ του. Εννοώ αν έλκετε την καταγωγή από την Αρκαδία. Αν λοιπόν είστε Αρκάς μπορείτε να είστε περήφανος, διότι, σύμφωνα με έγκριτη μελέτη που διάβασα σε φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ, εσείς οι Αρκάδες είστε όχι απλώς αυτόχθονες αλλά και… αρχαιότεροι της Σελήνης!

arkades

Την εμβριθή μελέτη την υπογράφει κάποιος καθηγητής ΤΕΙ (!) και ιδρυτής της Λεξαριθμικής θεωρίας. Σχόλια θαρρώ δεν χρειάζονται.

* Και κλείνω με την αθλιότητα της εβδομάδας.

Ο Στέφανος Κασιμάτης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χτεσινής επιφυλλίδας του στην Καθημερινή στο να κοροϊδέψει την θεατρική παράσταση του Θ. Πελεγρίνη και την τελευταία ποιητική συλλογή του Τάσου Κουράκη.

Από το χιούμορ του χορτάτου αποικιοκράτη δεν θα μπορούσε να λείπει ο ρατσισμός. Γράφει, αναφερόμενος στο θεατρικό έργο του Θ. Πελεγρίνη:

Απορία μού προκαλεί πάντως και το τιμολόγιο: «Γενική είσοδος 10 ευρώ· άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ, 5 ευρώ». Υπό το πρίσμα της τελευταίας ιδιότητας, δεν θα έπρεπε η τιμή των 5 ευρώ να ισχύει για όλους τους θεατές ανεξαιρέτως;

Το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι; Να τον χαίρεστε τον μεγάλο διανοητή, ω φιλελεύθεροι φίλοι!

234 Σχόλια προς “Τα τελευταία μεζεδάκια του Γενάρη”

 1. spiral architect said

  Πέθανε και ο καλός άγγλος ηθοποιός Τζον Χαρτ. Τα παιδιά μας τον γνώρισαν στο ρόλο του πωλητή μαγικών ραβδιων στο Χάρι Πότερ, εμείς τον γνωρίσαμε στο ρόλο του στον Άνθρωπο Ελέφαντα.

  Καλημέρα.

 2. «Και σαν είναι άρρωστος, ήταν ανάγκη και να μας διατελέσει;» Ο αδερφός είναι που γράφει την απάντηση, μια και ήρθε από τα ξένα για να εισπράξει ένα «Διατελώ, Θεόδωρος».
  Χορτάστε λεξαρίθμους και Ατλαντίδες εδώ: https://donotlink.it/xRvN

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Προσπερνώντας Αδωναίους, Βελοπουλαίους και Κασιματαίους, τσούρμο στο ίδιο βαπόρι, στέκομαι στον Αβδελιώδη. Γιατί όλοι αυτοί που λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά και τα θεωρούν εντελώς απαραίτητα, δεν στρώνονται να τα μάθουν, ώστε και να ξέρουν τι λένε και να μην πέφτουν θύμα του κάθε «ειδήμονος» Πορτοκάλου; Βαριά η καλογερική, ε;

 4. Γς said

  Καλημέρα

  >για τη γενοκτονία των Χούτου. Λες και το Ολοκαύτωμα είναι κάτι που έγινε μακριά μας, σε άλλην ήπειρο

  Και για την ιστορία οι Χούτου ξολόθρεψαν τους Τούτσι το 1994, όπου σε 2-3 μέρες σφαγιάστηκαν με μασέτες περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Ρουάντα και στο Μπουρούντι.

  Ηταν κι οι σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Χούτου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τη δεκαετία του 1990 που διέπραξαν δυνάμεις ενόπλων από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

  Κι άντε να ξεχάσω μετά την Ειρήνη, που όλα αυτά γίνονταν εκεί στην πατρίδα της

  Οι μασέτες ήταν το κύριο όπλο στις σφαγές

 5. Παναγιώτης Κ. said

  @ Sarant. Δεν είσαι ψείρας! Μάλλον την χαλαρότητα που διακρίνει κανείς σε ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτικών επισημαίνεις.

 6. spatholouro said

  Όντως μεγάλη η πατάτα του Αβδελιώδη και ασύγγνωστη…

  Με την ευκαιρία να μνημονεύσουμε ότι οι αρχαίοι «αφθονία» έλεγαν και την έλλειψη φθόνου.

 7. Σχετικά με την Σελήνη, μετά τους Αρκάδες σειρά θα έχουν οι αρκούδες !

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ ενοχλητική η συνήθεια όσων ενοχλούνται από τις εκδηλώσεις για το Ολοκαυτώματο να θυμίζουν ότι έχουν γίνει και άλλες γενοκτονίες στον πλανήτη μας. Ξεχνούν (;) βέβαια την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης γενοκτονίας: ένας φύσει «ανώτερος» λαός αποφασίζει με «επιατημονικά» κριτήρια ποιοι άλλοι λαοί είναι φύσει «κατώτεροι» και τους εξοντώνει ψυχρά και μεθοδικά, ώστε να εξαλειφθούν οι «υπάνθρωποι» και να μη μολύνουν το ανθρώπινο είδος. Θυμόμαστε, λοιπόν, το Ολοκαύτωμα, όχι μόνο για να τιμήσουμε τα εκατομμύρια θύματά του, αλλά και επειδή ο ρατσισμός και ο ναζισμός εξακολουθούν να υφίστανται, αμασκάρευτοι και μασκαρεμένοι.

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Α, εκεί έχει και διάσπαση ατόμου!

  4 Μασέτες είναι οι ίσιες και μακριές σπάθες, όχι τα δρεπανοειδή, έτσι;

  6 Πολύ σωστά. Αυτό θα μπορούσε να το αναφέρει, και ενδεχομένως να βγάλει από αυτό κάποια γενικότερα συμπεράσματα.

 10. Babis said

  «Λες και το Ολοκαύτωμα είναι κάτι που έγινε μακριά μας, σε άλλην ήπειρο»
  Αν γίνεται σε άλλα ήπειρο, ανατριχιάζουμε λιγότερο; Συγνώμη αλλά δεν είναι επιχείρημα αυτό.

  » (Δεν τον ξέρετε; Σε τι κόσμο θα φέρετε τα παιδιά σας»
  Όπως τα λες Νίκο Σαραντάκο 😛

  «Δε φείδεται κρύου ο φετινός χειμώνας.»
  Το προτιμώ χίλιες φορές από τα «ιστορικός χιονιάς», «πύρινη λαίλαπα», «θυμός του Εγκέλαδου» κλπ.

 11. ndmushroom said

  Πάντως ο Πλεύρης έχει και σπάνιες αναλαμπές πραγματικής ευφυίας. Να, όπως στο χτεσινό του τιτίβισμα για το Ολοκαύτωμα (που μάλλον του το ψιθύρισε ο φάδερ):

  Ημέρα σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

  Ποιοι προκάλεσαν το ολοκαύτωμα; Και ποια είναι τα θύματα; Ο καθένας καταλαβαίνει ό,τι τον βολεύει. Και είμαι σίγουρος ότι ο Άδωνις πολύ ζηλεύει που δεν σκέφτηκε κάτι αντίστοιχο για τη δική του «συγνώμη».

 12. Μπούφος said

  6 Σπαθόλουρο

  Ο Σταματάκος στο λεξικό του, της αρχαίας ελληνικής
  γράφει ότι η λ. φθόνος είναι εξ ιαπ.gvdhen (σμικρύνω,ελαττώνω)
  και πράγματι, η αφθονία είναι η προθυμία,
  η έλλειψη φθόνου στα αρχαία,
  και κατά δεύτερο λόγο η δαψίλεια, ο πλούτος των αγαθών.

 13. Γς said

  Ο Στέφανος Κασιμάτης

  >κοροϊδέψει την θεατρική παράσταση του Θ. Πελεγρίνη και την τελευταία ποιητική συλλογή του Τάσου Κουράκη

  Λίγο ντροπή. Εχουν διατελέσει Υυφτπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός αντίστοιχα.

  Λίγο ντροπή!

  Τι; στόν Στέφανο Κασιμάτη;

  Το περίμενα …

  😉

 14. […] Ημερ. Δημοσίευσης:28 January 2017 | 7:33 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

 15. Γς said

  9:

  Για τις μασέτες – ματσέτες:

  Εχει και τέτοιες η φωτό

  >Οι μασέτες ήταν το κύριο όπλο στις σφαγές

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Γενοκτονία! Φαινόμενο της Ιστορίας, όχι ασυνήθιστο. Οι διάφορες γενοκτονίες ανα- φέρονται με μικρότερες ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες και σταματάει εκεί το ζήτημα. Δεν πάμε πιο βαθιά για να πούμε σε αυτούς που διδάσκουμε ότι πίσω από μια γενοκτονία κρύβεται η απεχθής πλευρά του προσώπου της εξουσίας και πιο πίσω, η απληστία των ανθρώπων. Δεν λέγονται αυτά τα πράγματα, λες και θέλουν οι εξουσίες να έχουν σε ετοιμότητα τον κόσμο για να διαπράξει εγκλήματα όταν εκείνες κρίνουν.
  Θεωρώ τις διάφορες μαζικές δολοφονίες, μικρές «γενοκτονίες».Αποσκοπούν στον αφανισμό προσώπων τα οποία είναι ενοχλητικά για κάποια,κάθε φορά συγκεκριμένη εξουσία.

 17. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  2 Αυτός ο ιστότοπος είναι περιβόλι. Έρριξα μια ματιά στο βιογραφικό του κ. καθηγητή, που είναι στα αγγλικά (λέμε τώρα). Μου τράβηξε την προσοχή το εξής: He studied … Numerical Analysis in the university of Bath (United Kingdom (UK)) (1973 – 1975) in horse breeding of the Breedin State Institutιοn (IKY).
  Την υποτροφία την μετέφρασε horse breeding! Την πέρασε για ιπποτροφία.

 18. ΣΠ said

  9
  Μασέτες

 19. Γς said

  17:

  Οντως!

  http://www.hellenes-markatos.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=54&lang=en

  Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο !

 20. ΚΑΒ said

  Βέβαια αναφερόμαστε συνέχεια στο ολοκαύτωμα των Εβραίων, αλλά τον αφανισμό ((500000), porrajmos, των τσιγγάνων κανείς δεν τον μνημονεύει. Αυτοί δεν ήταν άνθρωποι!

 21. Γς said

  19:

  Ο Μ Ω Σ

  Ρε μπας και έμαθε να κάνει και τέτοια πράγμτα στα αλόγατα;

 22. Γς said

  18:

  Ποια απ όλες άραγε πονάει λιγότερο;

 23. Κασσάνδρα said

  Eμένα με ενοχλεί,που την υπεράσπιση του Αδωνι ,ότι και καλά δεν είναι ρατσιστής και αντισημίτης, έχει αναλάβει ένας, έκ του ονόματος του συμπεραίνω,εβραίος.
  Και, αν δεν με απατά η μνήμη μου, συνυποψήφιος του στην Β Αθήνας.

 24. κουτρούφι said

  Από σημερινό (28/1) πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας «Αθλητική ΩΡΑ» για τον νέο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Αραούχο:
  «Έχει και τα δύο πόδια»

 25. Spiridione said

  2.
  Ἒτος 1973: Σύλληψις τῆς Λεξαριθμικῆς θεωρίας – ὣς ἀξιωματικοῦ συστήματος – καί ἒναρξις ἐπωάσεώς της (ἐν τῆ στροφῆ τῆς Ν.Σμύρνης Ἀθηνῶν, εἰς ἓν καφενεῖον)

  🙂 🙂 🙂

 26. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  24. Και πού είναι το μεζεδάκι; Δεν είναι το ίδιο καλό το αριστερό του;

 27. Babis said

  Τα αλόγατα

  Των αλο-γάτων … με πέταλα 😛

 28. spatholouro said

  Για το «δεν φείδεται», θα προτιμούσα τη διατύπωση «δεν φείδεται ψύχους» (για να είμαστε όλο και πιο αρχαίοι, έστω κι από το κρύο: έγινα αρχαίος δεν λέμε;)

 29. atheofobos said

  Δεν εννοώ τον εξαιρετικό γελοιογράφο που αποφάσισε τώρα στα γεράματα να γίνει μέντορας του Κούλη, κάτι που έχει ολέθριες συνέπειες για το χιούμορ του

  Κατά περίεργο τρόπο έχω την ακριβώς αντίθετη άποψη και δεν είμαι οπαδός του Κούλη και του κόμματος του, αλλά οπαδός του καυστικού χιούμορ κατά πάντων.
  Μπορεί να ενοχλεί του Συριζαίους το ανατρεπτικό χιούμορ του Αρκά και γι΄αυτό και έφτασαν να τον κατηγορήσουν και για χρηματισμό, ποιόν τον Αρκά!
  Ευτυχώς που ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης έγραψε τότε στο Τwitter :
  «Ο Αρκάς είναι κορυφαίος. Οσοι τον κατηγόρησαν για “χρηματισμό” κάνουν λάθος. Η σάτιρα κρίνει τα πάντα. Δεν χρειάζεται κατήγορους ή προστάτες»

 30. sarant said

  17 Δεν το είχα προσέξει αυτό, ειναι απίστευτο, φοβερό!

  28 Πρόσεξε μάλιστα ότι λέει «δε φείδεται κρύου», όχι «δεν»

 31. # 24

  τόσους κουτσούς που έχει φέρει ο τίγρης δεν είναι περίεργη η αναφορά

  Πάντως στα σοβαρά ο παίκτης θεωρείται εξαιρετικός στο γήπεδο και πάρα πολύ προβληματικός λόγω συμπεριφοράς έξω από αυτό γι αυτό και τον απέρριψε στις αρχές του μήνα ο ΠΑΟΚ (όπως είχε απορρίψει και τον Τσαγκρίνσκυ λόγω τραυματισμών που τον πήρε η ΑΕΚ έπαιξε λίγα παιχνίδια και υποτροπίασε). Επιλογές είναι αυτές.

 32. # 25

  Κάποιος Θ.Μανιάς ή Μανιός δημοσίευε τέτοια στον Ελεύθερο Κόσμο, νομίζω πιο πριν από το 1973

 33. Γς said

  28:

  >«δεν φείδεται ψύχους»

  Και ξυρίζει το κρύο σαν το ξυράφι του Occam.

  Μια που πιάσαμε τη φειδώ και την παρσίμονι [!]

 34. # 32

  ωχ, τώρα είδα την παραπομπή του # 2

 35. μήτσκος said

  Για την «ξεκάθαρη θέση» του Άδωνη, νομίζω πράγματι το παραψειρίζετε. Εγώ το καταλαβαίνω έτσι:
  Η θέση μου είναι ξεκάθαρη (για μένα), αλλά επειδή αυτό δεν είναι σαφές (για κάποιους), την επαναλαμβάνω.

  Θαρρώ πως το κόσκινο που περνάτε τον Άδωνη είναι ιδιαιτέρως ψιλό. Όχι ότι με πειράζει…

 36. Μπούφος said

  28 Σπαθαίλουρε

  χαχα! προσυπογράφω

 37. spatholouro said

  #30/28

  Άλλη χαίνουσα πληγή αυτή με τους «δε-ιστές» … (προσωπικά το ν το παραλείπω μόνο όταν λέω: δε γ…)

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για λίγες ώρες

  35 Παρεμπιπτόντως έγινε αυτή η αναφορά, μια και είχε ήδη αναφερθεί η δήλωση μεταμέλειας. Αν ήταν σε άλλο κείμενο δεν θα το είχα επισημάνει

 39. cronopiusa said

  πάει κι αυτός

  Το εξωφρενικό σχόλιο του Μαξίμου για τη Δικαιοσύνη και το επικείμενο τέλος εποχής. του Αθεόφοβου

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  39 β) Είναι ο καπιταλισμός, Αθεόφοβε. Όποια επιχείρηση δεν είναι πλέον ανταγωνιστική, σκαρτεύει το προϊόν της και δεν έχει ικανούς διαχειριστές, χρεωκοπεί και κλείνει. Να τον σώσουμε και τον ΔΟΛ, όπως τις τράπεζες, και να γράφει ύστερα ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης; Τσου.

  Στην ποδοσφαιρική αργκό το έχει τα δύο πόδια δεν είναι μεζεδάκι. Σημαίνει ότι χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια.

 41. > επιθυμώ να αποσαφηνίσω την ξεκάθαρη θέση μου σχετικά με τις απόψεις μου για τον αντισημιτισμό…

  Δεν θα έπρεπε απλώς να αποσαφηνίσει τ̶η̶ν̶ ̶ξ̶ε̶κ̶ά̶θ̶α̶ρ̶η̶ ̶θ̶έ̶σ̶η̶ ̶μ̶ο̶υ̶ ̶σ̶χ̶ε̶τ̶ι̶κ̶ά̶ ̶μ̶ε̶ ̶. τις [ξεκάθαρες ]απόψεις του για τον αντισημιτισμό;

  > αποπομπή του ταξίαρχου Μανώλη Σφακιανάκη από την ΕΛΑΣ.

  Αποπομπή η συνταξιοδότηση -και δεν ξέρω με τι ακριβώς σύνταξη, για έναν αγράμματο μπάτσο που έβαλε σκοπό της ζωής του να κατασκευάζει ε̶ν̶ό̶χ̶ο̶υ̶ς̶ πατάτες για να φτιάξει την υπερεσία [σικ, ρε] του που διοίκησε αγόγγυστα; Φαντάζομαι με το τέχνασμα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας θα συνεχίσει να τα κονομάι και από το CSII του…

  > πόνημα της γνωστής εθνικίστριας παρετυμολόγου Άννας Τζιροπούλου. Σε πολύ μολυσμένα νερά ψαρεύει τις απόψεις του ο Δήμος Αβδελιώδης.

  Τόχουμε ξαναπεί πολλές φορές, αλλά κάθε φορά που πραγματικοί πανεπιστημιακοί δέχονται και μόνο να συνευρίσκονται σε συνέδρια με τσαρλατάνους, κάθε φορά που ένα υπουργείο ή μια περιφέρεια δίνουν αδιάκριτα αιγίδες -και λεφτά- συνευρέσεις απατεώνων και ψώνιων, προσδίδεται εγκυρότητα σε αυτούς, κι ο κάθε Αβδελιώτης, που ψάχνει να ταιριάξει το δικό του ψώνιο με μια φωνή κάποιου έγκυρου ειδικού, βρίσκει βιβλιογραφία.

  > Πρώτη «εμφάνιση» της Ελισάβετ μετά την ασθένεια

  Η εμφάνιση ήταν σικέ; Ένα ανδροειδές -ή γυναικοειδές- είχαν βάλει στη θέση της

  > Την εμβριθή μελέτη την υπογράφει κάποιος καθηγητής ΤΕΙ (!) και ιδρυτής της Λεξαριθμικής θεωρίας. Σχόλια θαρρώ δεν χρειάζονται.

  Χρειάζονται και παραχρειάζονται σχόλια για τα δύο ερευνητικά προγράμματα του κ. καθηγητού. Ποιος τα ενέκρινε, πόσα λεφτά κρατικά κι ευρωπαϊκά (άρα πάλι κρατικά) ξοδεύτηκαν, πόσα μυαλά μολύνθηκαν από τα αποτελέσματά τους;
  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ (1987 – 1992)
  ΤΡΙΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1999-2004)

  Κι ας απαθανατίσουμε το μεγαλύτερο μεζεδάκι απ’ όλα:
  He studied Numerical Analysis in the University of Bath (UK) in horse breeding of the Breedin State Institution
  Σπούδασε Αριθμητική Ανάλυση στο Πανεπιστήμιο του Μπάαθ (Βρετανία) με υποτροφία τού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

 42. Πάνος με πεζά said

  Kαλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
  Από τον Αβδελιώδη, είδες, το μυαλό πάει στον τίτλο της δεύτερης (τέσσερις έχει κάνει όλες κι όλες) ταινίας του «Το δέντρο που πληγώναμε», και όχι φυσικά στην πρόσφατη «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων». Οι «προσωπικές γλυκύτατες ταινίες του» δυστυχώς είναι μόνο τρεις μεγάλου μήκους, η τρίτη είναι η «Νίκη της Σαμοθράκης», παρόλο που σαν όνομα φαντάζεται κανείς ότι έχει κάνει περισσότερες. Φυσικά είναι μέγα ατόπημα αυτό που έκανε, κυρίως γιατί οι σκηνοθέτες συνήθως πλασσάρουν την κουλτούρα ότι «μπαίνουν μέσα στο κείμενο, και βρίσκουν πράγματα, και τα αναδεικνύνουν κλπ.κλπ.». Καλό να το λες, πρέπει όμως, στο λίγο χρόνο που συνήθως έχεις, να το κάνεις και κάπως…

  Ωραίο και το παλιακό «διατελώ», κι ένα «Διατελώ θεόδωρος» που διάβασα παραπάνω, μου θύμισε αυτό που ακούμε συνήθως στο ραδιόφωνο, σε εκπομπές με τηλεφωνική επικοινωντία, «Έλα παιδιά, Θανάσης είμαι, από Πειραιά».

  Η εμφάνιση της Ελισάβετ πραγματικά δε θέλει εισαγωγικά, όμως δε θα ήταν ωραίο να μην είχε τόσο εξειδικευτεί η λέξη «παράσταση», και να μπορεί να χρησιμοποιείται σε τόσο επίσημες διαδικασίες; Μόνο οι δικηγόροι την έχουν κρατήσει, κι αυτή δια του πλαγίου λόγου, με τα έξοδα παραστάσεως, και με την ερώτηση του δικαστή «παρίσταστε;», αν υπάρχει ακόμα κι αυτή δηλαδή…

  Δε φείδεται κρύου ο χειμώνας, έτσι; Ε βέβαια, τώρα που έγινε λίγο διαδεδομένο το «ενέσκηψε κακοκαιρία» – πάλι καλά δηλαδή, για να αποσαφηνιστεί η (ξεκάθαρη !) σύγχυση με το «ενέκυψε», που λάπι βέβαια είναι διαφορετικό από το «ανέκυψε».

  Κι επειδή κάτι διάβασα παραπάνω του φίλου μου του Gpoint, για τη διορατικότητα του Σαββίδη που απέφυγε το «παλτό» Τσιγκρίνσκι που πήραμε τελικά εμείς, μέχρι να κάψει φλάντζα, πώς να μη σχολιάσω και τη γαλαντομία του, να θέλει να πάρει τον ΔΟΛ με 80% κούρεμα χρεών προς τις τράπεζες… Κανονικά θα έπρεπε να ξαναγυριστεί η γνωστή τραπεζική διαφήμιση, με πρωταγωνιστή αυτόν…

 43. ΓιώργοςΜ said

  >horse breeding
  Μήπως … ιππονοείται πως έχει σπουδάσει τα ά-λογα που λέει κι έχει έτσι το α-κατ-αλόγιστο;
  😛

 44. Jago said

  «Αυτό μας θυμίζει ο Γιώργος Σαραντάκος («Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία»).»

  http://www.efsyn.gr/arthro/vlasfimies

 45. κουτρούφι said

  #41.
  Σχετικά με τα προγράμματα που λέει ότι έκανε, μάλλον κατασκευάσματα του μυαλού του είναι. Με τον τρόπο που τα διατυπώνει, αποκλείεται να υπέβαλε τέτοιου είδους προτάσεις, είτε σε Ελληνικούς είτε σε Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, και να εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση.

 46. daeman said

  2 @ 17:

  Ίπποπτος κατοχής και χρήσης ληγμένων ο ιππεύθυνος ανθιππομεταφραστής.

  Η πλάκα είναι πως η ιπποτροφία έχει καταχωρηθεί στο οικείο ιππόνημα / ιππονήμα:

  «Ιπποτροφία = τροφή ίππων»
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?7001-Λεξιπλασίες-Ιππολογισμοί&p=79795&viewfull=1#post79795

 47. cronopiusa said


  A former Auschwitz guard on trial in Germany has apologised in court to victims.

 48. 45 Αν έχεις το κουράγιο να περιπλανηθείς π.χ. στην αλληλογραφία του (http://www.hellenes-markatos.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=363&Itemid=65&lang=el), δραστηριότητα που μπορεί βέβαια να χαρακτηριστεί και διασκεδαστική, θα δεις ότι αν μη τι άλλο κάποιες εκδόσεις του χρηματοδοτήθηκαν από το ΤΕΙ Λάρισας.

 49. atheofobos said

  40
  Συμφωνώ απόλυτα και γι΄αυτό και δεν έχω προτείνει ποτέ μου την διάσωση καμιάς επιχείρησης που χρεοκόπησε, ούτε βέβαια και του ΔΟΛ, με δανεικά και αγύριστα.
  Μόνο στην Ελλάδα όμως βλέπεις εργαζόμενους να διαμαρτύρονται έξω από τα υπουργεία μπουκάροντας και σε αυτά γιατί έκλεισε την επιχείρηση του ο ιδιώτης εργοδότης τους και να τους συμπαραστέκονται οι του ΣΥΡΙΖΑ της ΛΑΕ και το ΚΚΕ .
  Είναι περίεργο λοιπόν γιατί γράφουν ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης;
  Αξίζει πιστεύω να δει κανείς την πρώτη ταινία του Michael Moore ROGER & ME (1989) για το πώς αντιμετώπισαν στον γνήσιο καπιταλισμό οι εργαζόμενοι το κλείσιμο του εργοστασίου της General Motors στην γενέτειρα του πάλη Flint που κατάντησε ετσι μια πόλη φάντασμα.

 50. # 42

  Ποιά διορατικότητα του Σαββίδη στα ποδοσφαιρικά ;;; ο Περπάτωφ ;;

  Οχι φίλε μου, διορατικότητα υπάρχει μόνο σε άλλα θέματα -εξ ου και η αποπομπή του παικταρά Τζαβέλα που κι αυτόν λιγουρευότανε ο τίγρης- κυρίως χαρακτήρα. Ο Αραούχο είναι πασίγνωστο «καλό παιδάκι» και μεις δεν είμαστε γάβροι να ανεχόμαστε Μανιάτη και Ντομίνγκεζ που είχαν φωτογραφηθεί στην Θ7 με λοστούς, ρόπαλα και λοιπά σύνεργα και μόνο ο Μπέντο τους έβαλε σιωπηρά στην άκρη.
  Οι φωτογραφίες που λέω ανέβηκαν ένα βράδυ σε αθλητικό σάιτ και εξαφανίσθηκαν το επόμενο πρωί

  Ρ’ωτησε κανέναν που δουλεύει σε αεροπορική εταιρεία ή ξενοδοχεία από αυτά που χρησιμοποιούν ποδοσφαιρικές ομάδες και θα σου πουν για την διαφορά στην συμπεριφορά που υπάρχει μεταξύ διαφόρων ομάδων.
  Και στο βόλεϋ τους δυο Κουβανούς που είχε όταν κατηγορήθηκαν για βιασμό σε ξενοδοχείο με την εθνική τους στην Σουηδία (;) τους έδιωξε αστραπιαία ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, Κουβανούς φέτος έχουν ο ΠΑΟΚ κι ο ΟΣΦΠ

 51. nikiplos said

  Εγώ έναν μόνο ξέρω που είχε σπουδάσει τα άλογα:
  τον κύριον Αυγολέμονο ….

 52. Επιστρέφω τελευταία φορά στον Καθ. ΤΕΙ Λαρίσης. Όταν κάποιος του γράφει ότι λυπάται που εργάζεται (ο αποστολέας) στην Ακαδημία, αυτό το τόσο αντιπνευματικό ίδρυμα που δεν βλέπει την αξία της λεξαριθμικής θεωρίας κλπ, εκείνος απαντά αγέρωχα ότι είναι φυσικό, μια και λεξαριθμικώς «Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ»=»ΒΛΑΞ».

 53. Γιάννης Ιατρού said

 54. Pedis said

  Μαρτυρία: Ο Ελληνοεβραίος Σλόμο Βενέτσια για το Άουσβιτς

  Sonderkommando

 55. κουτρούφι said

  #48. Το είχα το κουράγιο και το διασκέδασα. Πουθενά δεν φαίνεται ότι χρηματοδοτήθηκε από κάποιο οργανισμό για ό,τι έκανε. Οι περισσότεροι λένε ευγενικά ότι πήραν τα βιβλία του και τον ευχαριστούν. Αυτοί που τον πήραν στα σοβαρά ήταν στρατιωτικοί οι οποίοι τον προσκαλούσαν να τους διαφωτίσει.

 56. Πάνος με πεζά said

  Ναι, γελάτε…γελάτε. Όταν βάζετε «Σαραντάκος» και σας βγάζει «Λογοτεχνία», ή «Μαρινάκης» και βγάζει «Πλούτη», «Άδωνις» και βγάζει «Προαγωγή», «Κούλης» και βγάζει «Καιρός γαρ εγγύς», τί έχετε να πείτε;
  Χλωμιάσαμε τώρα ; 🙂 🙂 🙂
  http://www.moira.gr/leksarithmos.php

 57. Γερμανοτσολιάς said

  «ΓΑΜΩ ΤΟ ΤΑΛΜΟΥΔ ΣΑΣ»

  Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής συμπολίτευσης

  Αυτόν ποιος τον χαίρεται ,Νικοκυρη;;

 58. Babis said

  #56
  Με κατέστρεψες.
  Έβαλα το ονοματεπώνυμο μου και μου έβγαλε μία και μοναδική λέξη «Εωσφόρος»

 59. Κοντά στην όντως απίστευτη ιπποτροφία, ας σημειώσουμε και το Μπάαθ με δύο άλφα, που απηχεί βεβαίως τη βρετανική προφορά του τοπωνυμίου, αλλά πώς να το κάνουμε, στα ελληνικά αλλού παραπέμπει.
  Θα ήθελα να ξέρω τι δίδασκε στο ΚΑΤΕ της Λάρισας ο φιλόμουσος (τελειόφοιτος, αλλά όχι απόφοιτος, δύο ωδείων) ιππότροφος — μαθηματικά, υποθέτω — και τι φήμη είχε μεταξύ συναδέλφων και σπουδαστών. Πάντως, για την ιεροθεσία και τον τριγωνισμό του ελληνικού χώρου είχε σεβαστά προηγούμενα, π.χ. τον Ευάγγελο Σταμάτη, που τον έχουμε ξαναμελετήσει εδώ, και βεβαίως τη λεξαριθμική θεωρία δεν την εφεύρε αυτός, έστω κι αν την ξανανακαλυψε ανεξάρτητα!

 60. Στάζυμπε (41), οι «συνευρέσεις» σου μου θύμισαν την παροιμία «μάθανε πως *****, πλακώσανε κι οι γύφτοι». Επί της ουσίας βέβαια συμφωνώ απόλυτα!

 61. Pedis said

  Πριν από χρόνια είχα πετύχει το βιβλίο του Πλεύρη σε ένα μικρό επαρχιακό γιουσουρούμ βιβλίων. Το συμπεράσμά μου από την γρήγορη (μπορεί και μίας ώρας) λαθρανάγνωση του βιβλίου ως προς το στήσιμο (κλάσικ) της επιχειρηματολογίας ήταν:

  από τη μια μεριά αρνείται ότι τα εςες, η βέρμαχτ κλπ λόγω του κώδικα της στρατιωτικής τιμής, της ευγένειας που τους διέκρινε, του ιπποτισμού, των αξιών τους κοκ θα έκαναν ποτέ τέτοια εγκλήματα ενάντια σε άμαχους. Αυτό συχνά συμπληρώνεται με το «δεδομένο», τη «διαβεβαίωση» ότι πώς είναι δυνατόν οι άριοι να καταδεχτούν να ασχοληθούν με κατώτερα όντα. Από την άλλη μεριά διαβεβαιώνει ότι ο αφανισμός των Εβραίων είναι απαραίτητος, ωφέλιμος, χρεος και ότι η γερμανική δύναμη έπραξε το καθήκον της προς την ανθρωπότητα!

  Αντίφαση; Όχι, ως ναζί, είναι βρώμικος και πονηρός! Ξέρει αυτός.

  ‘Επειτα περιέχει πολλά από τα απίθανα των αρνητών μεταφερμένα, επιπλέον, στο ελεεινό αλλά και ξεπερασμένο στυλ χουντικού προπαγανδιστή (είναι γνώστης).

  Ενδιαφέρον προκαλεί η επιμονή του στην ανασκευή της ιστορικής ανάλυσης βάση ερμηνείας φωτογραφιών. Παίρνει λ.χ. μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένας Γερμανός στρατιώτης (εςες;) να έχει απομονώσει έναν Εβραίο, από μια ομάδα Εβραίων περικυκλωμένων από τους ναζί, και του κάνει καψώνι. Το επιχείρημά του είναι πώς μπορεί κάποιος να αποδείξει στη βάση της φωρογραφίας αυτής ότι ο ναζί κακομεταχειρίζεται τον Εβραίο. Είναι φως φανάρι, ισχυρίζεται ο Π., ότι του κάνει γυμναστική. Τίποτα το μεμπτό. Το πολύ-πολύ ενα αστειάκι. Τέτοια και χειρότερα για μπίτι γκάου ή για ναζιστές θα βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο που διαφήμιζε ο Γεωργιάδης ως πολύ ενδιαφέρον και ρηξικέλευθο.

 62. 58 Μην ανησυχείς, αν βάλεις «Εωσφόρος» σου βγάζει «ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ», «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ», «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ», «ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ» και, μυστηριωδώς, «ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ» και «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ». Α, επίσης και ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΜΑΡΙΑ αλλά και ΜΟΥΧΡΙΤΣΑ. Παρεμπιπτόντως, μήπως είσαι ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ή ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ;

 63. daeman said

  @ 39 & 47

  το «Σονέτο Χ» του Τζον Ντον από τον Τέρενς Σταμπ προς τον Τζον Χερτ στο «The Hit» του Στίβεν Φρίαρς:

  «Death, be not proud, though some have called thee
  Mighty and dreadful, for thou art not so;
  For those whom thou think’st thou dost overthrow
  Die not, poor Death, nor yet canst thou kill me.
  From rest and sleep, which but thy pictures be,
  Much pleasure; then from thee much more must flow,
  And soonest our best men with thee do go,
  Rest of their bones, and soul’s delivery.
  Thou art slave to fate, chance, kings, and desperate men,
  And dost with poison, war, and sickness dwell,
  And poppy or charms can make us sleep as well
  And better than thy stroke; why swell’st thou then?
  One short sleep past, we wake eternally
  And death shall be no more; Death, thou shalt die.»

  https://www.poetryfoundation.org/poems-and-poets/poems/detail/44107

 64. Pedis said

  Σχετικά με την ανάλυση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν οι (σοβαροί, σοβαροφανείς κι όχι κάτι πίπες σαν τον Πλεύρη) αρνητές των εγκλημάτων των ναζί, διαβάστε ένα εδώ:

  How we know the Holocaust Happened – Debunking the deniers

  Click to access Shermer-how-we-know-holocaust.pdf

  (από το βιβλίο: Michael Shermer & Alex Grobman : Denying History)

 65. ΣΠ said

  62
  Αυτά όλα έχουν τον ίδιο αναλογικό λεξάριθμο (δεν ξέρω τι είναι) με το ΕΩΣΦΟΡΟΣ. Με ίδιο λεξάριθμο δίνει μόνο το ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΓΗΣ.

 66. Γς said

  48:

  Από το λίκνο σου:

  >Κύριε Μαρκάτε, […]
  Κράτησα τα δεδομένα. Δεν γνωρίζω τί θα τα κάνω

  Δεν βοηθάει γμτ.
  Να ελεγε τουλάχιστον:

  «Δεν γνωρίζω που να τα βάλω»

 67. Πάνος με πεζά said

  Aρχίζουν και τα πρώτα φούμαρα του Κούλη, μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του υποσχέθηκε στην ΠΟΜΙΔΑ…Θα γίνουν όλοι πάλι Παραδιάδες, από ξεπαραδιάδες…

 68. Ριβαλντίνιο said

  Ισχύει αυτό για τους Αρκάδες. Η Σούδα, ο Στέφανος Βυζάντιος και ένα απόσπασμα του Αριστοτέλη τους έλεγαν προσέληνους, δηλαδή πριν την σελήνη. Άρα οι Αρκάδες είναι τουλάχιστον 4,6 δισ. χρονών.

 69. Spiridione said

  Για τον λεξαριθμιστή καθηγητή ταιριάζει ίσως η προσφώνηση «βεκκεσέληνε» του Αριστοφάνη

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Γεωργιάδης, τον οποίο οφείλουμε (!) να συγχαρούμε κιόλας για τη μεταμέλειά του, δεν διαφήμιζε απλώς το βιβλίο του Πλεύρη, αλλά δήλωσε ότι είναι το αγαπημένο του. Βιβλίο κομοδίνου, θα μπορούσε να πει κανείς. Από αυτή τη δήλωση μέχρι την πρόσφατη δήλωση μετανοίας υπάρχει μια άβυσσος που μπορεί να τη γεφυρώσει μόνον η λύσσα για πολιτική καριέρα «υψηλού» επιπέδου.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.antinazi.gr/articles/dikiani/antisimitiko.htm&ved=0ahUKEwi23MOkgOXRAhWMaRQKHTIMCAkQFgg_MAw&usg=AFQjCNFQuS5_-D5F7_Ty1Zx5WxSENomUig&sig2=s1H6rp1yo-5R_auygCnfIw

 71. Ριβαλντίνιο said

  Βεκεσέληνε: ἀρχαῖε, τουτέστιν ἀνοητότατε.

  🙂

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μεζεδάκια πριν το τριώδιο. 😦
  Γιατί ξαφνικά να αποχτά τόσο βάρος (για εδώ λέω) ο λόγος του Αδωνη;
  Οι κάμποι τρέφουν άλογα. Στη Λάρ΄σα, λαχτάρ΄σα. Άλογο το σύστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαλέσει κατά κανένα τρόπο κανένα κύριο καθηγητή με ό,τι μπαλαφάρες κι αν σερβίρει.Κατά κει και ο άλλος εκπαιδευτικός με την αιμάτωση από το νι.
  Οδυνηρό το του Αβδελιώδη ολίσθημα.
  Τον θυμάμαι με ηθικό συμπαραστάτη το Σταύρο Τορνέ τη χρονιά που έκανε «Το δέντρο που πληγώναμε» όταν από μικροψυχιά ή «τυφλότητα» της σχετικής επιτροπής δεν πέρασε η συμμετοχή του στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ κιν/φου Θεσνίκης. Προβλήθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα «εκτός νυμφώνος» και μας μάγεψε όλους, ειδικούς(κριτικούς) και κοινό.
  Σε επόμενο κοντινό διάστημα η επίσημη πολιτεία, ίσως το Κέντρο Κινηματογράφου ή το Φεστιβάλ, είχε προσκεκλημένους κάποιους ειδήμονες αμερικανούς περί το τρίπτυχο δημιουργία-παραγωγή- διανομή και ξεχωρίζουν το βλέμμα του Νικολαϊδη και του Αβδελιώδη ο οποίος είχε κάνει πριν Το Δέντρο και μια πολύ όμορφη κεφάτη μαυρόασπρη ταινία «Αθέμιτος συναγωνισμός». Αργότερα έκανε την Εαρινή Σύναξη των αγροφυλάκων που αγαπήθηκε πολύ επίσης.
  Λυπήθηκα πάρα πολύ.

 73. Ριβαλντίνιο said

  Στα άλλα νέα της ημέρας :

  Ομπάμα-Τράμπ-Πανάθα

  ΑΠΟΘΕΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ Ο ΧΕΖΟΝΙΑ!

 74. Γς said

  53:
  Αϊ σιχτίρ πια!

  «Δεν ειμαι εγώ ο Γιώργος σου
  που μου’ δειχνες τον [μπιπ] σου»

  που λέγαμε πιτσρίκια.

  Πόσο πιτσιρίκια όμως;
  Δεν κατάφερα να βρώ πότε κυκλοφόρησε ο δίσκος, ουπς, η πλάκα, για το γραμμόφωνο.

  Μέχρι που βρήκα ότι υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον συνθέτη Γιώργο Μητσάκη της ΕΡΤ του Γιώργου Παπαστεφάνου.

  http://archive.ert.gr/6738/

  Και πως γίνεται σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, που χαίρεσαι αλλά και λυπάσαι ταυτόχρονα [α … πριόρι] που θα απογοητευτείς.

  Τόσο πολύ, που θα απογοητευόμουνα αν έπαιζε κιόλας.

  Εμ, ΕΡΤ είναι αυτή. Και [μπιπ = γαμώ] τα αρχεία της.

  Ντάξει έπεαιξε αυτή τη φορά. Χωρίς όμως μετάφραση στη νοηματική.

  Ναι, δεν ακουγεται. Για να σου την σπάσει καλύτερα..,.

 75. spatholouro said

  Ο δίσκος είναι του 1950, αγαπητέ Γς

 76. Γς said

  Νικοκύρη,

  πιστωσέ με!

  Το ανέβασα στο Fb:

  Για περάστε!

  Ελάτε στο ιστολόγιο του Σαραντάκου να γελάσετε με τον κ. Καθηγητή των ΤΕΙ που στο βιογραφικό του λέει ότι:
  He studied Numerical Analysis in the University of Bath (UK) in horse breeding of the Breedin State Institution.
  [Σπούδασε Αριθμητική Ανάλυση στο Πανεπιστήμιο του Μπάαθ (Βρετανία) με υποτροφία τού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών!]

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/01/28/meze-256/#comment-411123

 77. Γιάννης Ιατρού said

  76: Γς
  …Δεν κατάφερα να βρώ πότε κυκλοφόρησε ο δίσκος, ουπς, η πλάκα, για το γραμμόφωνο…

  1950 / ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ, με Μαρίκα Νίνου & Γιάννη Τατασσόπουλο (Τερτσέτο) εδώ κι η ηχογραφηση εγινε στην COLUMBIA τo 1950 DG-6828 και στην δευτερη πλευρα του δισκου 78 στροφων βρισκεται το κομματι «Βαλεντινα» με τους ιδιους ακριβως συντελεστες, εδώ.

  Που δυσκολεύτηκες αητέ μου;

 78. Γς said

  77:

  >Ο δίσκος είναι του 1950, αγαπητέ Γς

  Δλδ 6 χρονων. Μας έκοβε όμως.

  Τότε ήταν που κυκοφόρησε και μια άλλη πλάκα [έτσι λέγαμε τους δίσκους τότε], του Τσιτσάνη στο φαρ ουέστ του Βύρωνα. Στο σπίτι του Πουλή]

  http://caktos.blogspot.gr/2013/11/blog-post_14.html

 79. Γς said

  80:

  Προσλαμβάνεσαι!

 80. Γιάννης Ιατρού said

  82: με μπλοκάκι ή αορίστου;

 81. Γς said

  Οπως είσαι!

 82. ΣΠ said

  73
  Μια και μιλάμε για ελληνικό κινηματογράφο, να θυμήσω ότι φέτος υπάρχουν δύο ελληνικές υποψηφιότητες για Όσκαρ. Οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου είναι υποψήφιοι στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία Ο αστακός, και η Δάφνη Ματζιαράκη στην κατηγορία ντοκυμαντέρ μικρού μήκους για την ταινία 4.1 miles.

 83. Πέπε said

  @41:
  > > επιθυμώ να αποσαφηνίσω την ξεκάθαρη θέση μου σχετικά με τις απόψεις μου για τον αντισημιτισμό…

  Έχει δίκιο ο Στάζυμπο. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κι εγώ τη θέση μου σχετικά με τις απόψεις μου:

  Η θέση μου είναι ότι οι απόψεις μου είναι ολόσωστες.

 84. 87 Τραμπισμός νέτος-σκέτος.

 85. Σπύρος Χαμένος said

  Ο φίλος atheofobos αναφέρει ότι:

  «Κατά περίεργο τρόπο έχω την ακριβώς αντίθετη άποψη και δεν είμαι οπαδός του Κούλη και του κόμματος του, αλλά οπαδός του καυστικού χιούμορ κατά πάντων.»

  Το πρόβλημα είναι ακριβώς σε αυτό το «καυστικό χιούμορ κατά πάντων». Εγώ,που σίγουρα δεν είμαι οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι είμαι οπαδός (ίσως και φανατικός) του ΑΡΚΑ, θα έλεγα ότι ο Αρκάς μας εξέπληξε όταν άρχισε να κάνει πολιτικό χιούμορ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τον γνωρίζουμε πάνω από 30 χρόνια και μόλις πριν δυο χρόνια θυμήθηκε να κάνει πολιτικό χιούμορ. Όσο να ‘ναι, δείχνει μία τάση…

 86. Σπύρος Χαμένος said

  Πάντως, σχετικά με τον Βελόπουλο, ήθελα να σημειώσω ότι μάλλον δεν ήθελε να φύγει από το ΛΑΟΣ και να πάει στην ΝΔ, το οποίο το θεωρώ τόσο έντιμο όσο και χρήσιμο. Είναι καλό να ξέρεις ότι έχεις απέναντι σου έναν άνθρωπο με συγκεκριμένη ιδεολογία και όχι να έχεις έναν δήθεν κεντροδεξιό, δήθεν μη ρατσιστή, δήθεν μη αντισημίτη…

 87. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  41 Είναι βέβαιο ότι ο ιππότροφος καθηγητής είχε χρηματοδότηση για τα προγράμματά του;

  44 Θα του πω του Κώστα Τρίμη να προσέχει 🙂

  46 Αυτό το νήμα της Λεξι είναι ιπποδηγματικό

  52 !!!!!

  56 Μπα; Έτσι βγάζει;

  57 Αυτός μας κάνει εμάς να ντρεπόμαστε

  61 Το βιβλίο του Πλεύρη είναι πράγματι για χαζούς. Κι όμως οι δικαστές που τον δίκασαν το παινεψαν

  64 Ευχαριστούμε!

  66 Φοβερή!

  74 Όνομα είναι αυτό; Φαντάσου να έρθει και στην Ελλάδα

  79 Κανονισε να μας έρθει και ο ίδιος ο ιππότροφος

  89-90 Σε κράτησε η σπαμοπαγίδα επειδή ήταν τα πρώτα σου. Καλώς ήρθες.
  89 Ακριβώς.

 88. ΣΠ said

  91
  Ωχ, σκιάχτηκα που τον είδα έτσι απότομα.

 89. Μπούφος said

  91 ποίος ο ροδομάγουλος κύριος;

 90. 93

  Σόρρυ!

  94

  Κωνσταντίνος Πλεύρης, αρχιφασίστας.

 91. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Μέχρι και τον Τριανταφυλλόπουλο θα σου κουβαλήσει ο αρχιρουφιανος γουσους… Στερνή μου γνώση…

 92. # 67

  Μασούρι !!

  και μετά ξέρεις…

 93. Μπούφος said

  Νικοκύρη υπάρχει κάπου κρεμασμένη η πρόσφατή σου συνέντευξη να την ακούσουμε; δώσε λινκ…

 94. Μπούφος said

  υστερό…ας απαντή…όποιος άλλος ξέ….ευχαριστώ..

 95. Pedis said

  # 92 – 61 Το βιβλίο του Πλεύρη είναι πράγματι για χαζούς. Κι όμως οι δικαστές που τον δίκασαν το παινεψαν

  Να επαναλάβω ότι το βιβλίο του Πλεύρη δεν κατατάσσεται παρά σε δική του κατηγορία. Ειναι υπαράνω κριτικής. Ενώ έχει αντιγράψει τα βασικά «επιχειρήματα» των αρνητών που κυκλοφορούν από τα μέα της δεκαετίας του ’60, έχει επίσης προσθέσει το είδος του χοντροειδούς, κακοήθους, κακεντρεχούς, απάνθρωπου «χιούμορ» των εςες κι όλα αυτά τα πλασάρει γραμμένα στο ύφος της επταετίας! (Με μέγεθος γραμματοσειράς για πρεσβύωπες που αρνούνται να φορέσουν γυαλιά ή απλά για ανθρώπους του ενός και μοναδικού βιβλίου … με πιάνεις;)

 96. sarant said

  98 Θα την ανεβάσω την επόμενη βδομάδα σε άρθρο, αλλά αν βιάζεσαι:
  http://kiwi6.com/file/zgg8qebtwj

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  TEI Θεσσαλίας
  Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (Καρδίτσα)
  10/01/2017 ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΑΡΚΑΤΟ
  http://www.teilar.gr/tmimata/tmima.php?tid=22

 98. Μαρία said

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  89. Σωστά. Από τη Βαβέλ και τον «Κόκορα» έχουν περάσει πάνω από 35 χρόνια και πολλές κυβερνήσεις κυβέρνησαν, αλλά ο Αρκάς ποτέ δεν τις ενόχλησε ούτε με κάποιο ανώδυνο σκιτσάκι. Γιατί τώρα αυτή η μονομανία; Ποιος τον ξέρει…Γούστο και καπέλο του καλλιτέχνη αλλά και δικαίωμα δικό μας να απορούμε.

 100. Ριβαλντίνιο said

  Ο Βελόπουλος μου φαίνεται ότι προσχώρησε και αυτός για λίγο στη ΝΔ μετά το Πλευράκι.

 101. Μαρία said

 102. Γς said

  99:

  Α, για τη πρόσφατή συνέντευξη λες;

  Του Νικοκύρη;

  Στο κυπραίικο ιντερνικό ραδιόφωνο;

  Το MyCyRadio;

  Στην εκπομπή Usus Norma Loquendi;

  Του Σπύρου Αρμοστή;

  Λοιπόν, αν είναι κάπου αναρτημένη, θα σε γελασω.

  Δεν ξέρω

  Συγγνωμη …

 103. Γς said

  106:

  Δεν καταλαβαίνω.

  Μπορει κανείς να μου πει;

  Αυτή είναι πάντως η πραγματική φωτό:

  Ευγενία Μανωλίδου έσβησε το ‘Α’ από το γραφείο του Γεωργιάδη!

 104. Ριβαλντίνιο said

  @ 91 Σκύλος

  Από πέρυσι ! 🙂 😉 🙂

  0:38

 105. ΣΠ said

  102
  Δεν πρέπει να είναι ο ίδιος. Ο ιππότροφος είναι συνταξιούχος και δεν έχει σχέση με φαρμακολογία. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις…

 106. Γιάννης Ιατρού said

 107. ilias said

  Για το θέμα του Αρκά. Είχε δημοσιεύσει στο facebook πριν ένα χρόνο ένα σκίτσο. Και ενώ κάποιοι τον βρίζανε, αποκαλύφθηκε ότι το σκίτσο ήταν επαναδημοσίευση από το 1991 (άλαλα τα χείλη των ασεβών).
  Συμπέρασμα. Η σάτιρα είναι καλή αρκεί να μην στρέφεται εναντίον μας.

 108. Γς said

  111:
  Α, ρε Γιάννη Γαΐτη, ουπς, Ιατρού με τα κλωνοποιημένα ανθρωπάκια σου

 109. ΣΠ said

  Προσπαθώ να καταλάβω πώς προέκυψε το horse breeding. Μάλλον πήρε το βιογραφικό του στα ελληνικά, όπου είχε γραμμένο «ιπποτροφία» αντί «υποτροφία» και το έβαλε σε κάποιο αυτόματο μεταφραστή. Ο μεταφραστής του google πράγματι δίνει horse breeding για το «ιπποτροφία».

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  103.Προτάσεις για την παιδεία από το π α σ ο κ . Φωφερό!
  (με κάτι ψιλόχοντρα μεζεδάκια.Επειδή για την παιδεία, να πούμε, που λέει κι ένας γερός τουιτεράς)

 111. 114 Αλλά( of the Breedin State Institutιοn (IKY).) το ΙΚΥ το αποδίδει με σκέτο Breedin

 112. Γς said

  110:

  Υποτροφίες, ιπποτροφίες και διατροφή ζώων:

  Ενα σκίτσο που είχα δει στο τοίχο σε ένα πάρτι των φοιτητών.

  Ηταν ο καθηγητής τους που τους έκανε Διατροφή Ζώων καθισμένος σε ένα τραπέζι και έκανε πολύπλοκους λογαριασμούς με το “κομbιουτεράκι” του για να βγάλει το σιτηρέσιο των ζώων.

  Φαίνεται όμως ότι αργούσε και τον πλησίασε από πίσω μια αγελάδα και χτυπώντας τον στον ώμο του λέει:

  -Τι θα γίνει κύριος; Θα φάμε;

 113. 92α: Και να μην πήρε ονομαστικά για αυτά (που μάλλον πήρε), δεν πληρωνόταν για να χρησιμοποιεί τις ιπποδομές του ιδρύματος για μπαρούφες. Το ίδιο είναι

  102: Το 60 μπήκε πανεπιστήμιο. Είναι τουλάχιστον 74 σήμερα. Εδώ το 2007:

 114. Μαρία said

  115
  Ρε θηρίο, πάτησες «πανω στο gif» και κατάφερες να τις διαβάσεις;

 115. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  1. https://www.youtube.com/watch?v=JucnjEInfOk

  «I, Claudius»: Caligula (John Hurt) wonders if he’s going mad

  1976

 116. Μαρία said

  118
  Προσέξτε στο 1:46
  του Εβραίου αυτού συγγραφέως (και όχι του Βρετανού)
  Αδ.: του Μπερνάλ

 117. ilias said

  Όσο για την ιθαγένεια, το νομοθετικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό.
  Ν.4332/2015 – ΦΕΚ 76/Α/9-7-2015
  Άρθρο1, παράγραφος 1
  «1.Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) Της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης ελληνικού σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αίτησης της παραγράφου 2.
  β) Της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.
  Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
  γ)…»

  Ο Βελόπουλος σταματάει εκεί που τον συμφέρει. Η πλάκα είναι εκεί που λέει ότι «μόνο εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τον νόμο». Αυτός και ο Κλουζώ.
  Υ.Γ Νομοθεσία για ιθαγένεια https://www.e-nomothesia.gr/kat-ithageneia/

 118. Alexis said

  #86: Αληθινό είναι αυτό Σκύλε; (!!!)

 119. 123

  Έτσι φαίνεται!

  Κι εδώ, κυρίες και κύριοι, το κύκνειο άζμα του ΔΟΛ, ένα αληθινό μνημείο «οι άλλοι φταίνε, που μας ζηλεύουν»

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500127222

 120. Μαρία said

  124
  Πέρσι τέτοιο καιρό κυκλοφόρησε αυτό.

 121. sarant said

  114 Eίναι ανεξήγητο γιατί η λέξη «ιπποτροφία» είναι σπάνια. Να μεσολάβησε αναγνώριση φωνής;

  124 Έγραψε στο Φέισμπουκ η Λώρη Κεζα έναν επικήδειο

  Το Βήμα είχε ξεχάσει να κρίνει τις τράπεζες και να τις ελέγχει δημοσιογραφικά. Δεν έβαζε στο πρωτοσέλιδο τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές τους. Σε μια περίοδο όπου σε κάθε σπίτι δινόταν μια μάχη με τις τράπεζες, το Βήμα έγραφε λιβανωτούς για κερδοφορίες που ήταν εντελώς έξω από την παγκόσμια κλίμακα τραπεζικής ανάπτυξης.

  Υπάρχουν εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για μονομερή αύξηση των τόκων, για παράνομα «έξοδα φακέλου», για καταστρατήγηση της διαφάνειας σε κυμαινόμενο επιτόκιο, για επιβολή εξόδων στην παρακολούθηση καταθέσεων, για πρακτικές παρενόχλησης, κι άλλα, κι άλλα. Αυτά ήταν πάντα στο περιθώριο της δημοσιογραφικής έρευνας. Το Βήμα έπαιρνε το μέρος του τραπεζίτη, προσπερνώντας τα όλα αυτά ως δευτερεύοντα. Ακόμα κι όταν ο τραπεζίτης ήταν απατεώνας.

  Το Βήμα δεν άσκησε επαρκή, αυστηρή κριτική στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Δεν έκρινε σε βάθος τις κυβερνήσεις που πριμοδότησαν με δισεκατομμύρια ευρώ τους θεσμικούς τοκογλύφους. Δεν πήρε θέση απέναντι στα στελέχη των τραπεζών που πέτυχαν το ακαταδίωκτο για τα τυχόν λάθη τους.

  Νόμιζαν ορισμένοι ότι επειδή τρώνε και πίνουν με τους τραπεζίτες, γίνονται φιλαράκια τους. Καμάρωναν για τις γνωριμίες τους, επαίρονταν για την πρόσβαση που έχουν «στο σύστημα». Επέτρεψαν σε συντάκτες να μπουν στα μισθολόγια των τραπεζών_ επέτρεψαν ή ανέχτηκαν, το ίδιο είναι. Μικρή πόλη, όλοι ξέρουμε. Ένα σύμπλεγμα από μικρά και μεγάλα ατομικά συμφέροντα, αυτή ήταν η προσέγγιση αντί του αληθινού ρεπορτάζ.

  Δεν υπάρχει επιλογή στο ερώτημα «να είμαστε με την πλευρά των τραπεζών ή με την πλευρά των καταναλωτών». Ο δημοσιογράφος δεν είναι φιλαράκι κανενός, δεν παίρνει το μέρος κανενός, δεν διαφημίζει, δεν συγκαλύπτει. Το Βήμα έχασε την αξιοπιστία του λιβανίζοντας ένα στρεβλό τραπεζικό σύστημα. Και η στρέβλωση κατάπιε την εφημερίδα.

 122. Γς said

  Ο Αδωνης όπως πάει, θα ζητήσει συγγνώμη και στον Ερντογάν για το ’21

  Η φίλη μου Mitsa Makri στο Fb

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσοι έλεγαν και έγραφαν εγκαίρως αυτά που ομολογεί κατόπιν εορτής η Κέζα, ήταν λαϊκιστές. 😊

 124. Γς said

  125 + 86:

  !

 125. 130, ουπς, Γιάννη Κ., μια μικρή ένσταση: νομίζω πως η κα Κέζα το γράφει σαν το Βήμα να απέφευγε την κριτική στις τράπεζες λόγω της καλής του καρδγιάς. Ή κάπως έτσι.

 126. Με αρχείο επιστολών του κ. καθηγητού είναι μπαχτσές. Ποτ πουρί παρακάτω:
  Άδωνης μπαταχτσής
  Αίτηση στους βλάκες
  Αίτηση στους βλάκες (συνέχεια)
  Τάσιος
  Ακαδημία βλάκες
  Ακαδημία βλάκες (συνέχεια)
  Μπουρδάρα (η άλλη)
  Συνάδελφος…

 127. Γιάννης Ιατρού said

  123: #86: Αληθινό είναι αυτό Σκύλε; (!!!)
  124: – Έτσι φαίνεται!

  Ωωωπ, ένσταση κε πρόεδρε, σιγά ρε ‘σεις:

  1. η Σαράφογλου δίνει ειδήσεις στον ΑΝΤΕΝΑ και η φωτογραφία σου επάνω αριστερά λέει, MEGΑ,
  2. εδώ και πολλούς μήνες το MEGΑ δεν λέει ειδήσεις
  3. κάποιος μάλιστα το ανέβασε και στο https://asteia-status.blogspot.gr/2017/01/blog-post_405.html

 128. 134 Είσαι η καρδιά του πάρτυ, ρε μπαγάσα Γιάννη! Τι φταίμε εμείς, που έλεγε και η εικονιζόμενη, αν όλες οι κοινωνικές τάξεις γουστάρουν σκληρή στάση;

 129. Μαρία said

  134,2
  H υποτιθέμενη οθονιά είναι περσινή, λέμε.

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119.Και το νόμιζα και τρολιά! Μα τέτοια τζιφομοντερνιά ούτε ο Σκύλος μπριζωμένος 🙂

  118α. Μας ιπποχρέωσε αυτός! Το λίκνο του Δύτη στο 48 σ΄αφήνει ξερό: Δεν έμεινε ΠτΔ,πρωθργός,υπουργός κλπ, Ελλάδα και Κύπρο,να μην το στείλει! Ο Στεφανόπουλος τονε ζεμάτισε κανονικά. Κι άλλοι βέβαια (λίγοι).
  β.Μετά είδα την ηλικία.Δεν υπάρχει στον κατάλογο του ΤΕΙ αλλά μου φαίνεται,έχουν δικαίωμα γκεστ οι επίτιμοι. Ίσως μέχρι τα 75;

 131. Μαρία said

  Η ιστορία ενός εκδοτικού εκβιασμού http://www.efsyn.gr/arthro/i-istoria-enos-ekdotikoy-ekviasmoy

 132. Γιάννης Ιατρού said

  ISO 2859, MIL-STD-1916 (1966) 🙂

 133. Γιάννης Ιατρού said

  136: Χιχιχιχι, το μισοέσωσες 🙂 🙂

 134. Χάιβα-Ναγκίλα, Χάιβα-Ναγκίλα, Χάιβα

 135. Μαρία said

  133
  Συναγωνίζονται τις επερωτήσεις του Άδωνη-Πλεύρη.

 136. Μαρία said

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  132. Ε, ναι, Σκύλε…Γιατί, λες να ήταν άλλοι οι λόγοι; Πού πάει το μυαλό σου; 😇

 138. Πάνος με πεζά said

  @ 143 : Kι από πίσω είναι και ένας αντίστοιχος του άλλου πίνακας, τα «Ατέρμονα αιδοία»… 🙂

 139. Σπύρος Χαμένος said

  Φίλε Ilias, μπορείς να μας θυμήσεις το σκίτσο του 91;
  Όσο για τον Αρκά, επιμένω, αν υπάρχει ένα σκίτσο (αυτό που αναφέρεις του 91), πριν την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του υπάρχουν πολλά, κάτι ανησυχητικό. Εκτός αν οφείλεται στο Φέισμπουκ ή στην ικανότητα των αντικυβερνητικών να ανακαλύπτουν και να διαδίδουν οτιδήποτε αρνητικό γράφεται για την κυβέρνηση.
  Επίσης, σχετικά με το ότι δεν δεχόμαστε την κριτική όταν απευθύνεται σε μας. Δεν έχω δει κανένα να τα βάζει με τον ΚΥΡ ή με τον Στάθη. Γιατί άραγε;

 140. Σπύρος Χαμένος said

  Καλώς σας βρήκα, νοικοκύρη!

 141. Γιάννης Ιατρού said

  146: Λες να τον επισκεφτεί κι αυτόν η Χίλαρι;

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΔΟΛ είναι και το in.gr και το Βήμα FM. Aκουγα χτες στο Ρίαλ ότι κλείνουν κι αυτά,μετά το αναιρούσαν αλλά με αμφιβολίες.Θα δείξει.

 143. Μαρία said

  εντός των τειχών διάφοροι άθλιοι τύποι διακινούν mouth to mouth http://zoornalistas.blogspot.gr/2017/01/5.html#more

  151
  Άθλιοι διακινητές κατα Παπαχρήστο:

 144. Μαρία said

 145. Πάνος με πεζά said

  @ 151 : Kαι μέσα σε όλα, έφυγε και ο Τράγκας από τον Real FM…Kι έρχεται Δευτέρα μεσημέρι ο χλιδάνεργος Πέτρος Κωστόπουλος… Πόσα ακόμα ν’ αντέξω…
  (καλά, σίχαμα έχει γίνει ο Real, έτσι κι αλλιώς ακούω μόνο θεματικές πια από αυτόν…)

 146. ilias said

  @147. Όχι, έχει περάσει ένας χρόνος από τότε και βαριέμαι να ψάχνω (έχω και πιο σημαντικά πράγματα να κάνω και στην τελική δεν κρατάω φακέλους). Για τον Στάθη πάντως έχουν πει (άλλωστε είχε απολυθεί από τα Νέα για παρόμοιο λόγο). Και εδώ έχει γίνει κριτική. Όσο για τον ΚΥΡ δεν ξέρω, πιθανολογώ όμως ότι η αθυροστομία του έχει προσβάλει κάποιους.
  Πάντως σάτιρα χωρίς προσβολή δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει σατιρικός που δεν έχει ακούσει παράπονα. Αυτό το μπλόγκ έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Βλέπε προηγούμενο θρεντ.

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  153: Πολιτ-ισμός, ελλην-ισμός, φιλελευθερ-ισμός, παπακωστ-ισμός…

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, Ηλία, αν βρεθεί καμιά γελοιογραφία του Αρκά που να σατιρίζει κάποιον απ’ τους προηγούμενους πρωθυπουργούς, θα είχε ενδιαφέρον να τη δούμε. Θα είναι και συλλεκτικό κομμάτι.

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154.Συνήθως Μπογιο-Κοτ και Κουφόπουλο, αλλά και όσο αντέξω Λαβίθιαν, όχι για την πχιότητα του, όοοχι. Απ΄τ΄ανάποδα καταλαβαίνω το κλίμα. Ή έτσι νομίζω :).
  Ώστε μετά την αποτράγκιση, το ΄ριξε στο Κλικωστόπουλο; Κακή επιλογή. Μόνο οι απλήρωτοί του να βγαίνουν, θα γίνεται πανεγύρι της αλεπούς.

 150. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Μερικά σχόλια είναι πολύ εύστοχα!

  128 Καλό!

  132 Γράφει πάντως η Λώρη Κέζα για payroll τραπεζών

  147 Εγώ τον Στάθη τον επικρίνω επί γλωσσικού-εθνικιστικού, αλλά αυτό το έκανα από παλιά

  152 Άλλο πάλι και τούτο, mouth-to-mouth! Κίνκι ακούγεται.
  Το πόσο αντιπαθώ τον Παπαχρήστο, δεν λέγεται.

 151. Μαρία said

  157
  Το ’91 είναι η χρονιά του ισοβίτη και των χαμηλών πτήσεων. Έκανε κι άλλα σκίτσα ο Αρκάς;

  159
  Νομίζει οτι έτσι λέγεται το απο στόμα σε στόμα, ρε συ.

 152. sarant said

  160 Το καταλαβα, αλλά είναι κινκι!

 153. Μαρία said

  161
  οκ, σαν το τσικ του τσικ 🙂

 154. Σπύρος Χαμένος said

  Φοβάμαι ότι δεν εξήγησα καλά τι ήθελα να πω όταν ανέφερα τον ΚΥΡ και τον Στάθη. Ήθελα να πω όχι ότι δεν κρίνονται γενικότερα (προφανώς και γίνεται) αλλά ότι δεν ακούστηκε κάτι ιδιαίτερο εναντίον τους από ψηφοφόρους ή και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
  Εγώ λέω ότι κάτι τέτοιο συνέβη επειδή από τους συγκεκριμένους σκιτσογράφους, η κριτική στην κυβέρνηση ήταν αναμενόμενη, αφού είχαν κάνει κριτική και σε πολλές άλλες κυβερνήσεις. Ο Αρκάς ήταν μία διαφορετική περίπτωση. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τον φίλο Ilias, μπορεί κάποια στιγμή να έκανε κι ένα σκίτσο πολιτικό. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για τον πιο διάσημο σκιτσογράφο της Ελλάδας, παντελώς άγνωστο όμως για την πολιτική του σάτιρα για πάνω από 30 χρόνια.

 155. Μπούφος said

  141 Σκύλε, θρύλε, θεούλη!

  Σήμερα πάντως ήταν η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μέρα που κυκλοφόρησαν τα ΝΕΑ. Ένιωσα σαν να πέθανε κάποιος συγγενής μου, παρόλο που στον καιρό του νερού του Καματερού, αυτή η εφημερίδα είχε κατρακυλήσει στα Τάρταρα…της κιτρινίλας και βάλε… και είχα υποσχεθεί τότε στον εαυτόν μου ότι ΔΕΝ θα την ξαναγοράσω, «μεγάλο μεζεδάκι φάε, μεγάλο λόγο ΜΗ λές»

 156. Pedis said

  Μπορεί να έχω χάσει επεισόδια, τη μεταγραφή του αρκά στη νδ, ας πούμε, αλλά απ’ όσο έχω αντιληφθεί (διορθώστε με) τα πολιτικά σκίτσα της τελευταίας διετίας, χωρίς να πρόκειται για κάποια ριζοσπαστική κριτική, δεν υποστηρίζουν τη νδ, αλλά έχουν στόχο την πολιτική απάτη, την κωλοτούμπα που λέμε, του σύριζα.

  Τώρα, αν αυτό εκλαμβάνεται ως υποστήριξη του κούλη, τότε το πάμε στο «ή τσιπρούλης ή κούλης. Με τον πρώτο έχετε δώρο και τον μπούλη. Διαλέχτε!»

 157. w2016blog said

  Η τοποθέτηση του Ted Malloch ως πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ  θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.
  Γι αυτό πολλοί στοιχηματίζουν οτι ο Τραμπ  θα  δεν θα τον επιλέξει τελικά.
  Κρίμα

 158. Pedis said

  Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα, ωστόσο έκανε λόγο για ένα πλαίσιο που «θα προσφέρει κάποιας μορφής εγγυήσεων προς την άλλη πλευρά, ότι αν αποκλίνουν τα δημόσια οικονομικά, η χώρα θα είναι σε μία διαδικασία για να μπορεί να τα διορθώσει»

  Το 4ο θα είναι διορθωτικό του 3ου. Πάντως, το 2018 θα είναι η χρονιά του χατ-τρικ. Κάντε τα δύνατα δυνατά να ζήσετε την εμπειρία!

  [δεν μπορώ να βρω μια άλλη πετυχημένη του αρκά, δεν επιπλήττει τους συριζαίους αλλά όλους τους ψηφοφόρους των κυβερνητικών κομμάτων, στην οποία μια θειά λέει μέσες-άκρες:
  είμαι πολύ θυμωμένη μαζί τους. θα τους ψηφίσω μια-δυο φορές ακόμη και μετά τέρμα! ]

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς ο Αρκάς διαπίστωσε ότι υπάρχει πολιτική απάτη τα τελευταία 2 χρόνια και αποφάσισε να κινητοποιηθεί. Πριν, στα χρόνια της πολιτικής εντιμότητας, δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, εξ ου και η ενασχόληση με χελιδόνια, Λουκρητίες, μετά θάνατον ζωή κλπ, όλα πολύ διασκεδαστικά και αγαπημένα.

 160. Γς said

  167:

  >Το 4ο θα είναι διορθωτικό του 3ου. Πάντως, το 2018 θα είναι η χρονιά του χατ-τρικ. Κάντε τα δύνατα δυνατά να ζήσετε την εμπειρία!

  Εγώ εντάξει.
  Παίρνω τα χάπια μου, κάνω την ινσουλίνη μου. Μετράω τη πίεσή μου…
  Τι άλλο να κάνω για να ζήσω άλλο ένα χρόνο;
  Μη χάσω την εμπειρία…

 161. Γς said

  163:

  >Αλλά, όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για τον πιο διάσημο σκιτσογράφο της Ελλάδας, παντελώς άγνωστο όμως για την πολιτική του σάτιρα για πάνω από 30 χρόνια.

  Είχαμε ΣΥΡΙΖΑνελ αυτά τα 30 χρόνια;

  Ή αλλέως πως: Είδες ο ΣΥΡΙΖΑνελ;]

 162. Μαρία said

  168
  Προφανώς!

 163. Pedis said

  Πολύ πονηρός είσαι μεσιέ Κουβάτσος. Το ερώτημα είναι, επειδή κάνει κριτική στην κυβέρνηση σύριζα σημαίνει ότι τα ‘χει κάνει τάτσι-μίτσι-κότσι με τη νδ; Υπάρχουν στοιχεία για αυτό; Μπορεί να ‘ναι πασόκος, ας πούμε, παπανδρεικός, προαιώνιος εχθρός του μητσοτακέικου … για δέστο κι έτσι, εικασίες κάνουμε, ναι; μπορεί γι αυτό να μην έκανε πολιτική κριτική στην λαμπρή τριαντακονταετία της χώρας … ε, ναι, εγώ λέω ότι είναι παπανδρεικός, σίγουρο …

  Υπάρχουν, όμως κι άλλες υποθέσεις σχετικά με την πολιτική στροφή στη γελοιογραφία του. Φερ’ ειπείν, αν όντως ήταν τόσο απολίτικος όσο υποθέτουν μερικοί, ίσως και κομφορμιστής να προσθέσουμε για να μπορεί να κινείται εγκάρσια στις πολιτικές πεποιθήσεις της πελατείας του (να το υποθέσουμε κι αυτό;), μέσα στην καταστροφή των πρώτων δύο μνημονίων, πιάστηκε από τα μαλλιά του και εξουσιοδότησε το σύριζα να του «φέρει πίσω τη ζωή του», όπως πολλοί κλαψούριζαν το 2012 και ακόμη περισσότεροι το ’15. Αφελής απολίτικος και καιροσκόπος, μεν, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είναι, τόσο χαιβάνι, δε, δεν του ταιριάζει. Τα πήρε στο κρανίο από την ξετσιπωσιά των «σωτήρων»!

 164. Pedis said

  169 – Να προσέχεις την υγεία σου διότι αν κάτσουν εκλογές στο μεταξύ πρέπει να τους ψηφίσεις. Να μην χάσουν την ευκαιρία για τρία (μνημόνια) στα τρία (και κάτι χρόνια).

 165. Γς said

  159:

  >Άλλο πάλι και τούτο, mouth-to-mouth! Κίνκι ακούγεται.

  Ελα τώρα, κίνκι;

  Τι να πούμε κι εμείς, οι καθ’ ύλην … ερευνητές;

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/15/tsekouri/#comment-395007

  » Αντε άλλο ένα πριν ξημερώσει.
  Πριν αρχίσει η παιδική ζώνη του ιστολογίου.

  Προχθές κόντεψα να ξαναρχίσω το τσιγάρο, ρουφώντας τον καπνό στόμα με στόμα.

  Απόψε έμαθα να πίνω και κρασί με τον ίδιο τρόπο.»

  >mouth-to-mouthmouth

  αντε και mouth-to-[μπιπ]:

  Και θυμήθηκα στο Κάραβελ

  Ξημερώνοντας Χρισούγενnα μας έφεραν κι ένα Metaxa μαζί με το πρωϊνό.
  Δεν θυμάμαι αν χρησιμοποίησα ποτηράκι.

  Αντ αυτού… γιου νόυ

 166. Γς said

  173:

  >Να προσέχεις την υγεία σου

  Φχαριστώ γιατρέ μου.

  >διότι αν κάτσουν εκλογές στο μεταξύ πρέπει να τους ψηφίσεις

  Ασε! Καλυτερα να το ρίξω στα ποτά και τα τσιγάρα

  [και τα άλλα τα ποτήρια, λέμε τώρα, του Metaxa]

 167. Μόνο παπούς ΠΑΟΚτσής θα μπορούσε να αποτυπώσει αυτή την αλήθεια :

  «Παλιά παιδί μου στο γήπεδο πήγαιναν οι πλούσιοι να δούνε τους φτωχούς να παίζουν μπάλα. Σήμερα πηγαίνουν οι φτωχοί να δούνε τους πάμπλουτους»

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπορεί να είναι και ΚΚΕ ο Αρκάς. Γι’ αυτό και ξύπνησε η αντιπολιτευτική του διάθεση τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ πριν βρισκόταν σε χειμερία νάρκη, όπως και πολλών τρολ του διαδικτύου.

 169. Γιάννης Ιατρού said

  Καημέρα,

  Η «Αγορά: Από τη Δημοκρατία στις αγορές» του Γ. Αυγερόπουλου στην ΕΡΤ2, σήμερα στις 23:00

  Ημερομηνία προβολής: Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, στις 23:00, 117′ εδώ

 170. Γς said

  177:

  Ασεβέστατε

  Αρκάς, τρολλ και χειμερία νάρκη.

  Χειμερία νάρκη, που μάταια θα προσδοκούν για σωτηρία οι ΣυριζΑνέλ…

 171. sarant said

  177 Κακία, αν και κατανοητή. Αλλά το ΚΚΕ έχει καταλάβει και τηρεί πολύ προσεχτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους περισσότερους οπαδούς του

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  180. Μιλάμε για διασάλευση της κομματικής πειθαρχίας, δηλαδή. Πάει, χάλασαν κι αυτοί. Εκτός κι αν είναι φλου η γραμμή κι όποιος την καταλάβει, την κατάλαβε. 😊

 173. ilias said

  Καλημέρα. Πάντως ο άνθρωπος με τον χρόνο αλλάζει όπως ειπώθηκε και από τον Νικοκύρη σε άλλο θρεντ. Γιατί να μην άλλαξε ο Αρκάς;

 174. Σπύρος Χαμένος said

  170. 172.
  Εγώ διαφωνώ με τον νοικοκύρη, δεν πιστεύω ότι ο Αρκάς κάνει αβάντα αποκλειστικά στον Κυριάκο. Τάση όμως δείχνει. Εκτός αν πιστέψουμε ότι οι ΣΥΡΙΖΑνελ είναι ό,τι χειρότερο έχει τύχει πολιτικά στον πλανήτη και τον ανάγκασε ακόμα κι αυτόν τον Αρκά να κάνει πολιτικό σκίτσο, όπως μας λέει ο φίλος rs. Εγώ δεν θα το πιστέψω, λυπάμαι. Ανάμεσα στο 2010 και το 2015 είδαμε χρεωκοπία της χώρας για πρώτη φορά από το 1932, ναζιστικό κόμμα έστειλε βουλευτές στην ελληνική βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, η ΝΔ πήρε εν ενεργεία βουλευτές από ακροδεξιό κόμμα και τους έκανε σημαντικά στελέχη της για πρώτη φορά στην ιστορία της και θα έβαζα και άλλα πολλά, αλλά νομίζω τα δύο πρώτα σβήνουν τα πάντα…
  Η τάση του Αρκά μπορεί να μην είναι ΝΔ, αλλά είναι σίγουρα αντιΣΥΡΙΖΑ και μάλλον Μένουμε Ευρώπη. Δεν είναι κακό, όλοι έχουμε τις απόψεις μας. Είναι όμως αρκετά φανερό για να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε.

 175. ΣοφίαΟικ said

  143: Κάτι δεν μου κάθεται καλά με τη φωτογραφία, γιατί έχω κι εγ΄τέτοιες κούπες και έιμαι αριστορόχειρη και ξέρω ότι είναι όλες σχεδιασμένες για το δεξί χέρι. Δηλαδή αν τις κρατάς με το δεξί μόνο τότε φάινεται το σ΄χεδιο. Η συγκεκριμένη κούπα φαίνεται να έχει το χερούλι για το αριστερό χέρι και εντούτοις φαίνεται στο σχεδιο. Άρα ή είναι ειδική έκδοση για αριστερόχειρες΄ή είναι φωτομοντάζ με σκοπό να πει κάτι για τον Μητσοτάκη. Γιατί έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για το δέυτερο;

 176. Γιάννης Ιατρού said

  180: (177) Δηλαδή υπονοείς κάτι σαν διάσταση απόψεων της κορυφής με την βάση; 🙂 🙂

  ΑΡΚΑΣ,
  σχ. Γιάννη Κουβάτσου (177, 168, 157 κλπ.) και 147 κλπ. του Σπύρου Χαμένου

  Πιστεύω ότι ο σκιτσογράφος σαφώς επηρεάστηκε από την πολιτική κατάσταση μετά την εκλογή του Σύριζα το 2015 και εντατικοποίησε γενικότερα τη σχετική σάτιρά του. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, και προηγουμένως είχε σατιρίσει πολιτικά, αν κι όχι τόσο συχνά και επίμονα… 🙂

  Για παράδειγμα να δούμε μερικά σκίτσα από τα «Θηριά Ενήμερα», συλλογή που δεν είναι καινούργια.Τα περισσότερα τα είχε φτιάξει για το «Εψιλον» της Ελευθεροτυπίας, από το 1992!

  Ενδεικτικά μερικά σκίτσα με σαφώς πολιτική χρειά, πριν την εκλογή του Σύριζα (Σ.Χ. #147: …αν υπάρχει ένα σκίτσο…. πριν την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ…), εδώ

  κι εδώ

  Αν ψάξει κανείς θα βρεί κι άλλα σκίτσα από τα «Θηριά Ενήμερα», ίσως κι από άλλα (προηγούμενα του 2015) έργα του ΑΡΚΑ.

  Βέβαια συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν μαζεμένα τα «Θηριά Ενήμερα», το 2015 (και τότε σε μερικά από αυτά τα σκίτσα φάνηκε να διακρίνει μιά επικαιρότητα… 🙂 ), πάντως αρκετά χρόνια μετά τη δημιουργία τους και πιστεύω ότι η έκδοσή τους είχε αποφασιστεί νωρίτερα από τις αρχές του 2015…

 177. Γς said

  184:

  Μια απόφοιτος του Κέιμπριτζ έχει κούπα του Χάρβαρντ.

  Κι είναι και αριστρόχειρη.

  Και την έπεσα σε μια στο Λιντλ χτες τ απόγευμα, που έβαζε αυτοκόλλητα στα γιαούρτια με το αριστερό ης χέρι, σε ρυθμό πολυβόλου.

  -Είστε αριστερόχειρ, έ;
  -Ναι.
  Κι ούτε που γύρισε να με κοιτάξει, γμτ

 178. Γιάννης Ιατρού said

  181, 183: Δεν τα είδα τα σχόλια αυτά όταν έγραφα το 185 και δεν έκανα και ανανέωση της σελίδας…. 🙂

 179. Γιάννης Ιατρού said

  184: ΣοφίαΟικ
  κι αυτές οι κούπες εδώ όλες για αριοστερόχειρες είναι;

 180. voulagx said

  #188: Γιαννη, για δεξιοχειρες ειναι, αλλα εχουν το πλεονεκτημα οτι αν τις περιστρεψεις καταλληλα μετατρεπονται σε κουπες για αριστεροχειρες – αρα ειναι κουπες εν δυναμει για αμφιχειρες.

 181. # 184,188

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να διευκρινίσω ότι εκφράζω απορία για την αιφνίδια και παρατεταμένη πολιτικοποίηση του Αρκά, όχι από δυσαρέσκεια επειδή σατιρίζει τη σημερινή κυβέρνηση (και λίγα της λέει), αλλά για τη μονομέρειά του. Μπορεί να πει κανείς κουβέντα π.χ. για τον Γιάννη Ιωάννου, που επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες σατιρίζει τους πάντες και τα πάντα, δεν χαρίζεται σε κανέναν και γι’ αυτό τον χαιρόμαστε και τον εκτιμούμε;

 183. Pedis said

  Κουβάτσε, φιρί-φιρί το πας. Πές μου ότι σ’ αρέσει … και είχα πει να μη σε ξαναβάλω σε δύσκολη θέση … είναι και χρονιάρα μέρα.

  # 180 – Νικοκύρη, το παίρνω σα μεγάλη προσβόλα, και για να καταλάβεις το λόγο ρώτα τον Σαραντάκο να σου εξηγήσει τι σημαίνει οπαδός του σύριζα και θα καταλάβεις.

 184. Pedis said

  Πάντως, το ότι ο αρκας τα ‘χει βρει με τον κούλη παραμένει ακόμη εικασία καφενείου. Του στυλ. «άκου με που σου λέω …ε, καλά, φως φανάρι … ε, δεν το βλέπεις … μου το ‘χει πει άνθρωπος … δεν μπορώ να το πω … «

 185. Γιάννης Ιατρού said

  189: Ναι, ναι, κι εξαρτάται, αν την βρίσκεις να βλέπεις εσύ το σήμα/θυρεό του Η. ή αν αφήνεις μεγαλόψυχα να τον βλέπει κι ο απέναντί σου 🙂

  190: Γιώργη, να τα πλένουμε και πότε-πότε τα σκεύη αυτά, δεν χάνεται η γεύση 🙂

 186. Ή μπορεί να έχασε απλώς την κουτάλα…

 187. Pedis said

  (Αφιερωμένο με αγάπη που έλεγαν κι οι πειρατικοί …)

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  192. Δεν αναφέρθηκα σε σένα, εκτός αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στα σχόλια. Το να απαιτείς σε ξένο ιστολόγιο να κάνεις παιχνίδι μόνος σου, δεν το θέλουν ούτε ο Θεός ούτε ο Στάλιν (τυχαία η αναφορά, το τονίζω για να μην ξαναμυγιαστείς). Θα υπάρχει πάντα αντίλογος.

 189. # 194

  Ρε συ το παλιό είναι σε απόσυρση, μόνο για κανένα φυτοφάρμακο χρησιμοποιείται…ανεσύρθη μόνο για φωτογραφικούς σκοπούς

 190. Ο Κυριάκος ο Φελόπουλος όντως προσχώρησε στη ΝΔ την ίδια περίοδο με τους άλλους του ΛΑΟΣ, νομίζω τελευταίος, ακριβώς πριν τις πρώτες εκλογές του 2012.
  Λίγο πριν έλεγε ‘κράτα το βίντεο, αν εγώ ποτέ φύγω από το ΛΑΟΣ, να με κάνετε ρόμπα’

  Ο Καρατζαφέρης τον έλεγε καθαρά ‘ο ρουφιάνος του κόμματος, έδινε τα έγγραφα και τα δελτία τύπου κρυφά’:

  Δεν βγήκε βουλευτής, έμεινε δύο χρόνια, και το 2014 πριν τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.

  Τον θυμάμαι πάντα με μεγάλη νοσταλγία και λυπάμαι που έφυγε από την κεντρική πολιτική σκηνή και ασχολείται τώρα να πουλάει ‘φυτικά σκευάσματα’, ξέρετε αυτά με τις πυραμίδες, σχήματα ponzi, εμφανίζεται σε πολλά περιθωριακά κανάλια της Θεσσαλονίκης (και έχει και μια εκπομπή στο Ε)

  Κανείς δεν τον φτάνει ούτε σε ποσότητα, ούτε σε κουλαμάρα στις ερωτήσεις στην Βουλή.
  Ολοι οι άλλοι είναι απλοί ερασιτέχναι μπροστά του.
  Ο Φελόπουλος έκανε ερώτηση στη βουλή μέχρι και για τον σκελετό και τα κόκκαλα ενός, λέει, Κενταύρου (!) που τον βρήκαν, είπε, οι αρχαιολόγοι και ήρθαν οι κουστουμάτοι της NSA/CIA/FBI και τον κατάσχεσαν.
  Δεν είναι πλάκα. Κένταυρος, μισός άνθρωπος, μισός άλογο.
  Εδειχνε και μια φωτογραφία, από αυτές με τις απάτες από το ίντερνετ.
  Στα πρακτικά της Βουλής, έτσι;
  Την έχει βάλει την ερώτηση αυτή σκαναρισμένη σε ένα από τα σκουπιδοβιβλία του.
  Το διάβαζα και νόμιζα ότι ονειρευόμουν, δεν μπορούσα να το πιστέψω.

  Τον θυμάμαι από τις πρώτες μέρες που έκανε εκπομπές, τότε με το μακεδονικό, γύρω στο 1994, ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ύλη του ήταν (και εξακολουθεί) ΑΚΡΙΒΩΣ η ύλη του ΣτόΚου.Λέει ΠΑΝΤΑ ψέματα, ΜΟΝΟ ψέματα και τίποτε από άλλο από ψέματα. Είχε στα χέρια του τον χάρτη της Εύβοιας -ακούστε τώρα- και τον γύριζε 45 μοίρες για να τον δείξει στην κάμερα ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ πως είναι ο ΧΑΡΤΗΣ της ΚΡΗΤΗΣ (για τόσο χαϊβάνι μιλάμε).
  Κατορθώνει εδώ και μια 25ετία να εξαπατά εκατομμύρια ανθρώπους και να περνάει ζωή και κότα στην υγειά των κορόιδων που τον πιστεύουν. Και οπλοφορεί κιόλας, το είδα με τα μάτια μου το όπλο, ένα τεράστιο σαν του FBI που βλέπουμε στις ταινίες. Ποιος τον απειλεί αυτόν;

  Τώρα, απλά πρέπει να βολευόμαστε με βλακείες μικρού βεληνεκούς όπως στο αρχικό μεζεδάκι.

 191. Pedis said

  # 197 – κόφτο Κουβάτσε, δεν εχεις πνεύμα.

 192. Pedis said

  -> και κάνε παραπέρα να μην τα πληρώσεις όλα εσύ, να λύσω πρώτα τη διαφορά με τον Νικοκύρη που θα με πει οπαδό! Ποιος ο Σαραντάκος που είναι βαμμένος σύριζα, όπως ο Τζι φανατίλα μπαοκτζής.

  Μετάμ αν δεν βαρεθώ, τα λέμε, Κουβάτσε!

 193. sarant said

  199 Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Δεν είναι πάντως τόσο ακίνδυνος ο Βελόπουλος -αυτός δεν είναι που είχε πάει σε αγωγή τν Αυγή για το «εθνικοπαράφρονες» και φτάσανε στο ΕΔΔΑ;

  185α-192β: Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Αν όμως ακούσεις τις αγορεύσεις του Παφίλη ή της Παπαρήγα στη Βουλή και τις αντιδιαστείλεις με τα όσα λένε απλά μέλη ή οπαδοί, βλέπεις ότι οι πρώτοι χτυπάνε σε δύο μέτωπα (μάλλον σε τρία), ενώ οι δεύτεροι μόνο την κυβέρνηση. Και βέβαια τις υπερβολές των οπαδών (χαρακτηρισμοί όπως σοσιαλφασίστες κτλ.) δεν τις ακούς από τον Παφίλη.

 194. Γς said

  199:

  Ούτ αντζέντης του νά’ σουνα
  😉

 195. ndmushroom said

  Από το σημερινό πρωτοσέλιδο της Goal news: Ο Ολυμπιακός με MVP τον Τσούπκοβιτς νίκησε εύκολα τον ΠΑΟΚ και κατέκτησε για 4η φορά το 6ο Λιγκ Καπ στο βόλεϊ.

  Το Λιγκ Καπ βιώνει και αυτό τη δική του μέρα της μαρμότας. Κολλημένο 4 φορές στην 6η έκδοσή του… 🙂

 196. Pedis said

  # 202 β) – Ντάξει, όπου θες το πας. Σε κατανοώ.

  # 195 – Ή μπορεί να έχασε απλώς την κουτάλα…

  ναι, μπορεί. Κι αν είναι έτσι, τότε έχουμε μία ισχυρη ένδειξη ότι είναι πασόκ. Και μάλιστα, όχι από κείνους τους αγνούς πασόκους, τους προοδευτικούς, τους «αριστερούς» (από το χέρι με το οποίο κρατά(γα)νε την κουτάλα) διότι θα είχε πάει στο Σύριζα! (qed)

 197. Pedis said

  κι άλλα του Φλαμπουράρη …

  που, κα γαμώ τα μάτια, λέει «Πλέον δεν βλέπεις άνθρωπο, άνδρα, γυναίκα, παιδί, να ψάχνει μέσα στα σκουπίδια για το φαγητό του»

 198. Σπύρος Χαμένος said

  199.
  Έκανα προφανώς λάθος! Ευχαριστώ για την ενημέρωση.
  Υ.Γ.: Σαν τον Λιακόπουλο δεν υπάρχει, όσο κι αν προσπαθήσει ο Βελόπουλος…

 199. π2 said

  204: Δεν πρόκειται για μεζεδάκι. Ήταν η έκτη διοργάνωση του κυπέλλου στο βόλεϊ σε αυτή τη μορφή και με αυτό το όνομα (λέγεται League Cup «Νίκος Σαμαράς» προς τιμήν ενός διεθνούς που πέθανε).

 200. 207 Ούτε κι εγώ! Έφυγα από την Αθήνα, πήγα στο χωργιό και τσούπ! εξαφανίστηκε η κρίση.
  Στα σοβαρά, τώρα, μπορεί νάχει κάνα καταρράκτη ο άνθρωπος. Δεν είναι και μικρός, άλλωστε!

 201. Στο μεταξύ, στην Κεφαλλονιά…

  (κλικ στη φωτογραφία να δείτε ποιοί είναι οι οργανωτές)

 202. Γιάννης Κουβάτσος said

  200. Και να ‘χα θα το καταλάβαινες;

 203. sarant said

  209 Nομίζω ότι ο Mushroom θεωρεί οξύμωρο το να λες ότι κατέκτησε για τέταρτη φορά μια συγκεκριμένη διοργάνωση. Όπως αν λέγαμε ότι η ΄Γερμανία κατέκτησε για 4η φορά το Μουντιάλ 2014

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  201. Ρε φίλε, πολύ τσαμπουκαλεμένος δεν μπαίνεις κάθε φορά εδώ μέσα; Για χαλάρωσε λίγο, γιατί εδώ δεν είναι ούτε ΚΟΒΑ ούτε αμφιθέατρο. Κι όχι, δεν θέλω να τα πούμε, γιατί δεν σε πάω με τίποτα και σε τίποτα. Καβγάδισε με άλλους που μπορεί να ‘χουν την όρεξή σου.

 205. Ριβαλντίνιο said

  @ 211 Σκύλος

  Οι ΧΑτες της Κεφαλλονιάς έχουν χάσει επεισόδια. Σήμερα οι διαβασμένοι Έλληνες φιλοναζιστές προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Μεταξάς ήταν ένας Αγγλόδουλος συμφεροντολόγος.

 206. 216

  ε, με τόσους σεισμούς ΄σα πέρα, θα τους έχει κουνηθεί η γκλάβα.

 207. Γιάννης Ιατρού said

  216: Ναι πολύ Αγγλόδουλος 🙂

 208. Γς said

  214:

  Επ, κάλμα!

 209. spatholouro said

  ΜΕΖΕΔΑΡΟΣ ΑΑΑ

  Κοιτάζοντας κάτι σχετικό με το ρήμα «αποτάζω» (=αποκτώ/γίνομαι κάτοχος κάποιου πράγματος) που χρησιμοποιεί ο Μάρκος σε ένα τραγούδι, πέφτω στα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Λυκείου, τχ. Β’». Στις σελ. 79-91 ανθολογείται ο «Πατούχας» του Κονδυλάκη. Στη σελ. 84 λοιπόν καταγράφεται η φράση: «Θέλω, παιδί μου, να ’χεις χίλια πρόβατα, μα σα δε θες εσύ, ουρά μην αποστάξεις*» (όπου υποσελιδίως εξηγείται: αποστάζω=αξιώνομαι να αποκτήσω).

  «Βρε για σωπάτε», λέω, σαν την πεθερά μου, τι ρήμα είναι τούτο το «αποστάζω» που μαθαίνουν στο σχολειό οι κανακάρηδές μας ότι έγραψε κειός ο Κονδυλάκης; Έχει γούστο να είναι το «αποτάζω»!

  Τρεχάλα στην πρώτη δημοσίευση:
  «Θέλω, παιδί μου, νάχης χίλια πρόβατα, μα σα δε θέλης, ουρά μην αποτάξης!» (ΕΦΗΜΕΡΙΣ 14/4/1892):
  http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=400587

  Τρεχάλα μετά και στην πρώτη έκδοση σε βιβλίο (Φέξης 1916: σελ. 6):
  «Θέλω, παιδί μου, νάχης χίλια πρόβατα, μα σα δε θες εσύ, ουρά μην αποτάξης»
  http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/b/b/1/metadata-56da1f28274cebc7b0e679e9a19ca98f_1273561114.tkl

  Οϊμέ!

 210. sarant said

  220 Τη λέξη τη συζητήσαμε εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/12/20/apotaks/

  και την έχω και στις Λέξεις που χάνονται (με παραπομπή στον Μάρκο). Και «ποτάζω»

 211. Μαρία said

  220
  Στο πρώτο εγχειρίδιο του ’82 αποτάξεις στο κείμενο αλλά στο υποσελίδιο ερμήνευμα αποστάζω!
  Μπορείτε να το δείτε κι απο δω, σ. 202 του βιβλίου http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=01-19853&tab=01

  Ποιος επιμελήθηκε τα σχόλια δεν ξέρω, γιατί οι ανθολόγοι, δύο απ’ τους οποίους σχωρέθηκαν πρόσφατα, ήταν άνθρωποι που ήξεραν γράμματα.
  Στη νεότερη έκδοση μπορούμε να μιλάμε για περίπτωση παρεμβολής (interpolatio) 🙂

 212. spatholouro said

  222
  Το ότι ήταν άνθρωποι που ήξεραν γράμματα δεν εγγυάται ότι δεν θα πέσουν σε λάθη ή παραδρομές ή ή…

  Εδώ μιλάμε για χοντράδα που κανονικά τη «μαζεύει» «πρωτοετής» επιμελητής…

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στα μέρη μου είναι ακόμη ολοζώντανο.Ακούγεται αποτάσσω, αποτάξω, απόταξα (επόταξα). Δε βρέθηκε κανείς φιλόλογος τόσα χρόνια από τη Βιάννο ως τη Σητεία (αν δεχτούμε ότι μόνο εκεί ,στ΄ανατολικά λέγεται, -πέρα από την καθεαυτή γνώση τους σαν καθηγητές-) να επισημάνει το λάθος στο υπουργείο (μου μέσα).
  Οι γερόντοι θυμάμαι να νουθετούν με την παλιά μαντινάδα:
  Καλιά ΄ναι μια ευγένεια,
  μια αρχοντιά, μια τάξη
  παρά του κόσμου τα καλά
  άθρωπος ν’ αποτάξει.

 214. Μαρία said

 215. spiral architect said

  Πέθανε και η Γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Ριβά, η γλυκιά γιαγιά στο Amour, η γυναικάρα στο Χιροσίμα, αγάπη μου.
  (τα θανατικά συνεχίζονται …)

 216. Θρασύμαχος said

  http://www.efsyn.gr/arthro/quo-vadis-ellada «η ψυχή μου ασπαίρει απ’ το έμπα του νέου ενιαυτού … καθώς τα πυρακτωμένα ερωτηματικά, έτσι καταπώς φτερακίζουν από τις καμαρούλες του μυαλού και θρυμματίζονται μες στον σπασμένο καθρέφτη τού εγώ μου»

 217. sarant said

  227 Καιρός ήταν να ξαναρχίσει να φτερακίζει.

 218. Kass said

  224 έγραψες Εφη

  «Καλιά ΄ναι μια ευγένεια,
  μια αρχοντιά, μια τάξη
  παρά του κόσμου τα καλά
  άθρωπος ν’ αποτάξει».

  επειδή δεν διάβασα τα άλλα σχόλια θες να μου πεις πού είναι το λάθος στη φράση;

 219. # 209

  Ο Ν. Σαμαράς ήταν ο Γκάλης του ελληνικού βόλλευ, από την Ορεστειάδα, εξ ου και η ανάπτυξη του αθλήματος στον νομό Εβρου ( στην ανώτατη κατηγορεία παίζουν ακόμα Ορεστειάδα και Εθνικός Αλεξανδρούπολη. Το φετινό φάιναλ φορ του Ληγκ Καπ ήταν να διεξαχθεί στην Κύπρο για την προώθηση του αθλήματος εκεί αλλά η αστυνομία της τις τελευταίες μέρες δεν επέτρεψε την διεξαγωγή του φοβούμενη επεισόδια από τους οπαδούς των ΟΣΦΠ,ΠΑΟ,ΠΑΟΚ και Ηρακλή που συμμετείχαν.Η ελληνική ομοσπονδία αντί να ορίσει την διεξαγωγή του στην Ορεστειάδα όπου υπάρχει σύγχρονο γήπεδο και να τιμήσει έτσι τον Ν. Σαμαρα (για παράδειγμα πέρισυ έγινε στην Σύρο) δια «κληρώσεως» όρισε τα ζευγάρια ΟΣΦΠ-ΠΑΟ και ΠΑΟΚ-Ηρακλή και τελικό στην έδρα του νικητή του αγώνα ΟΣΦΠ-ΠΑΟ !!
  Οπως στην «κλήρωση» του κυπέλλου Ελάδας εντελώς τυχαία οι στον όμιλο των ισχυρών ΟΣΦΠ και Ξάνθη βρήκαν αντιπάλους από την Β΄Εθνική και ακόμα πιο τυχαία ο ανήκων στους αδύνατους ΠΑΟ «βρήκε» τον μοναδικό εκπρόσωπο της Β’ Εθνικής Κισσαμικό !!
  Ακόμα πιο τυχαία στην νέα κλήρωση ΠΑΟ,ΟΣΦΠ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα βρούν τους υπόλοιπους 4 σαν αντιπάλους άντε μήπως κόψουμε κανένα εισιτήριο στους ημιτελικούς με τα «ντέρμπυ» . Εννοείται πως ο μόνος σοβαρός αντίπαλος από τους άλλους 4, η Ξάνθη «κληρώθηκε» με τον ΠΑΟΚ…να μην ξεχνάμε πως πέρισυ απέκλεισε τον ΠΑΟ στην Λεωφόρο, φέτος πέρνουμε τα μέτρα μας…

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  229. Το είδα αλλά είπα να το διορθώσω με επόμενο σχόλιο όταν θα είχα και κάτι άλλο να πω,μην ξαναβγώ στην 5άδα :). Μετά χάθηκα και πάει …καλιά του.
  Ευχαριστώ!

 221. Γς said

  Στα Νέα του STAR TV, τώρα:

  «Για τους καλλιτέχνες του γκραφίτι» ο λόγος.
  γκραφίτι

  Ολο γκραφίτι και γκραφίτι ο παρουσιαστής.

 222. Click to access 669.pdf

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΠΕΦ στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσής μας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Φεβρουάριου 2017, ώρα 6μ.μ., στον φιλόξενο χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).
  Στην εκδήλωση ο Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης και φιλόλογος, θα μιλήσει με θέμα: «Η παράσταση της Πλάτωνος Απολογίας Σωκράτους στο πρωτότυπο» (συντονίζει η Ζωή Κατσιαμπούρα, δ.φ., συγγραφέας)

  Συγκοινωνούντα δοχεία. Ή μήπως νομίζει κανείς ότι τον φωνάξανε για να τον μαλώσουν;

 223. sarant said

  Για να του δώσουν το φλουρί τον φωνάξανε 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: