Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τι σχέση έχει ο φάντης με τη στρατώνα;

Posted by sarant στο 2 Φεβρουαρίου, 2017


poker-sm-214-jsΔεν είναι έτσι η παροιμιώδης φράση, θα μου πείτε: για ρετσινόλαδο λέει, όχι για στρατώνα. Ρωτάμε «τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο;» για να δηλώσουμε ότι δυο πράγματα είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους. Η ερώτηση είναι ρητορική: ξέρουμε πως ο φάντης δεν έχει καμιά σχέση με το ρετσινόλαδο και το ξέρει και ο συνομιλητής μας. Κατά μία (μάλλον ευφάνταστη, νατσουλική) εκδοχή, η φράση γεννήθηκε όταν ένας φαρμακοποιός επέμενε να πατσίσει τα χρέη του από τα χαρτιά δίνοντας τζάμπα φάρμακα στους κερδισμένους.

Με το ρετσινόλαδο δεν έχει σχέση ο φάντης, με τη στρατώνα όμως έχει, και αυτή τη σχέση θα τη δούμε στο σημερινό άρθρο που είναι παραγγελιά, ας πούμε, του φίλου μας του Κόρτο. Δεν εννοούμε εδώ σχέση πραγματολογική, που τέτοια δεν χρειάζεται να την αποδείξουμε, αλλά ετυμολογική σχέση: εδώ, ως γνωστόν λεξιλογούμε.

Ο φάντης, ή φάντες, είναι τραπουλόχαρτο, το λεγόμενο και βαλές. Προσωπικά, όσο παίζω χαρτιά, δεν θυμάμαι να έχω ακούσει να τον λένε έτσι, αλλά λίγο έχω παίξει σε επαρχιακά καφενεία. Πάντως στις παρέες μου τον λέγαμε βαλέ, που είναι γαλλικό δάνειο (valet, o υπηρέτης). Ίσως να σφάλλω, αλλά νομίζω ότι η λέξη «φάντης» είναι κάπως παρωχημένη σήμερα στην κυριολεξία της. Κι όμως, χάρη στον εξαίσιο συντηρητισμό της γλώσσας, παραμένει φρασεολογικώς ακμαία, με δύο πολύ βασικές παροιμιακές εκφράσεις, αυτήν που είπαμε με το ρετσινόλαδο και την «εμφανίστηκε σαν φάντης μπαστούνι» που τη λέμε για κάποιον ανεπιθύμητο, και που μάλλον προέρχεται από τη χαρτομαντεία, όπου ο βαλές μπαστούνι είναι σύμβολο κακοτυχίας. Ο βαλές, αντιθέτως, δεν έχει δώσει καμιά παροιμιακή φράση, αν εξαιρέσουμε τη νεότερη των αθλητικογράφων ή των φιλάθλων «δεν κόβει ούτε με βαλέ», που λέγεται για παίχτη, συνήθως αμυντικό, που υστερεί στα αμυντικά καθήκοντα -και το λέμε, βέβαια, επειδή στην ξερή ο βαλές μαζεύει (κόβει) όλα τα φύλλα.

Αυτή την προαγωγή την παίρνει ο βαλές (ή ο φάντης) στην ξερή, ενώ σε άλλα παιχνίδια (μπουρλότο) είναι πάλι πρώτος αλλά μόνο στα εκάστοτε ατού (κόζια), αλλά στη γενική περίπτωση των τραπουλόχαρτων ο βαλές είναι τέταρτος, πίσω από τον Άσο, τον Ρήγα και τη Ντάμα. Στις παλιές ελληνικές τράπουλες, που ζήτημα είναι αν θα βρείτε καμιά στην ενεργό δράση -εγώ είχα πετύχει, τόσο στα παιδικά μου χρόνια όσο και φοιτητής, σε μια από τις λίγες φορές που έπαιξα σε επαρχιακό καφενείο- ο βαλές συνοδεύεται από το γράμμα Θ, που δεν θυμάμαι αν αντιστοιχεί στο «Θαλαμηπόλος» ή στο «Θεράπων». Θα φάμε πολλή ώρα για να δούμε τις ονομασίες σε διάφορες γλώσσες, πάντως παντού ο βαλές/φάντης έχει ονόματα που αναφέρονται σε κάποιον νέο στην ηλικία και ταξικά υποδεέστερο: υπηρέτη ή παραγιό.

Ο δικός μας φάντης είναι δάνειο από τα ιταλικά, όπου το αντίστοιχο τραπουλόχαρτο λέγεται fante. Στα ελληνικά το είπαμε «φάντες» (τύπος αρκετά συχνός τον 19ο αιώνα) και «φάντης», που δεν είναι ανάγκη να προέρχεται από τον ιταλικό πληθυντικό (fanti), όπως λέει το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, δεν είναι μαρίδες οι βαλέδες να πηγαίνουν σε σμάρια, μπορεί απλώς να έγινε προσαρμογή στο ομαλότερο τέρμα.

Η ιταλική λέξη fante με τη σειρά της, εκτός από το τραπουλόχαρτο σήμαινε τον πεζικάριο, τον στρατιώτη του πεζικού, που ήταν φυσικά η πρώτη σημασία της. Το πεζικό στα ιταλικά λέγεται fanteria, και η λέξη αυτή πέρασε στα ελληνικά ως «φανταρία», απ’ όπου, υποχωρητικά, παρήχθη ο φαντάρος. Δεν αποκλείεται (τουλάχιστον αυτό λέει ο Πετρούνιας στο ΛΚΝ) στα μεσαιωνικά ελληνικά να πέρασε επίσης η λέξη «φάντης» με τη σημασία «πεζός στρατιώτης» και να μετεξελίχθηκε σε «φαντάρος» υπό την επίδρ. της «φανταρίας». Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στην Κύπρο τουλάχιστον υπάρχει το επώνυμο Φάντης -Άκης Φάντης ονομαζόταν και ένα ιστορικό στέλεχος του ΑΚΕΛ ενώ ένας τωρινός πολιτικός με το ίδιο επώνυμο μεταπήδησε από το ΑΚΕΛ στο ΔΗΚΟ- και είναι πιθανότερο να βγήκε από τον στρατιώτη παρά από το τραπουλόχαρτο.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο φάντης της τράπουλας και ο φαντάρος είναι ξαδερφάκια ετυμολογικά. Κι έτσι απαντήθηκε το ερώτημα του τίτλου, τι σχέση έχει ο φάντης με τη στρατώνα.

Τελειώσαμε λοιπόν; Όχι, κάθε άλλο, μόλις αρχίζουμε. Η ιταλική λέξη έχει μπόλικη και ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω της, να την πούμε κι αυτή, να μην κάνουμε μισές δουλειές.

Η ιταλική λέξη fante, πριν χρησιμοποιηθεί για τα τραπουλόχαρτα (1475) σήμαινε «νήπιο», ύστερα «παιδί, υπηρέτης» και «νέος άντρας», και μετά «πεζός στρατιώτης» (1310, σύμφωνα με το ετυμολογικό λεξικό Zanichelli). Όλες αυτές οι χρήσεις είναι παλαιότερες από την πρώτη καταγραμμένη χρήση του χαρτοπαικτικού όρου. Η λέξη έφτασε να σημαίνει τον πεζό στρατιώτη, μάλλον επειδή τον καιρό εκείνο οι ευγενείς πολεμούσαν έφιπποι ενώ το πεζικό αποτελέστηκε από παρακατιανούς, παιδιά του λαού -κάποιοι ήταν όντως και υπηρέτες τους.

Η λέξη fante ετυμολογείται από το λατινικό infans, infantis, που θα πει «παιδί, νήπιο». Η λατινική λέξη, αν την αναλύσουμε ετυμολογικά, παραπέμπει σε αυτόν που δεν μπορεί να μιλήσει (in στερητικό + fans, μετοχή ενεστώτα του fari, μιλάω). Από εκεί και το γαλλικό enfant (παιδί) όπως και το αγγλ. infant (βρέφος). Από τον fante προέκυψε η fanteria, το πεζικό, που τη βρίσκουμε επίσης στο αγγλ. infantry.

Υπάρχουν και άλλες εκδοχές για την προέλευση του όρου, μια από τις οποίες είχα αναφέρει σε παλιότερο άρθρο, που θέλουν ισπανική αρχή, αλλά φοβούμαι πως δεν συμβιβάζονται με τις χρονολογίες των ανευρέσεων στα κείμενα. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι πρίγκιπες λέγονταν infante (που έχει αποδοθεί ινφάντης στα ελληνικά, και ινφάντα για την πριγκίπισσα). Κι επειδή στην Ισπανία, όπου από νωρίς σχηματίστηκαν συντεταγμένες δυνάμεις πεζικού, συνηθιζόταν οι βασιλόπαιδες να αναλαμβάνουν επικεφαλής των δυνάμεων αυτών, το σώμα αυτό ονομάστηκε infanteria, και από εκεί διαδόθηκε στην Ιταλία. Εναλλακτική εκδοχή, που την έχω αναφέρει στο παλιότερο άρθρο, αλλά ακόμα λιγότερο πιθανή, είναι ότι οι πρίγκιπες στην Ισπανία είχαν μια σωματοφυλακή για να μην πέσουν θύματα των παλατιανών μηχανορραφιών, οπότε η σωματοφυλακή αυτή ονομάστηκε infanteria. Με βάση όμως ότι η ιταλική fanteria καταγράφεται από το 1360 ενώ η σημασία fante = πεζικάριος από το 1310, θα προτιμήσουμε την ιταλική ετυμολογία.

Κι έτσι κλείσαμε τον κύκλο, από τα νήπια στους νέους κι από κει στους υπηρέτες, στους φαντάρους και στον φάντη της τράπουλας. Μόνο με το ρετσινόλαδο δεν έχει σχέση αυτός ο φάντης!

Advertisement

206 Σχόλια προς “Τι σχέση έχει ο φάντης με τη στρατώνα;”

 1. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  .>στο σημερινό άρθρο που είναι παραγγελιά, ας πούμε, του φίλου μας του Κόρτο.

 3. Basil Tatsis said

  Διερωτώμαι κι’εγώ !Αυπνίες και πάλι .Ας με συγχωρήσει ο Γς.2:45ΑΜ εδώ.

 4. Basil Tatsis said

  Ωχ την πάτησα.Ο Γς είναι άπιαστος.

 5. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Ο Λύρας εξ Βαλύρας (Μεσσηνίας) μάς λέει για τον Θεράποντα της Κόρης του Βασιλιά:

  (φοβερό!)

 6. nikos aspiotis said

  Στην Κέρκυρα, λόγω της μακραίωνης επίδρασης της ιταλικής γλώσσας, στα καφενεία χρησιμοποιούσαν τη λέξη φάντε(ς) και λιγότερο το βαλέ

 7. Corto said

  Καλημέρα!
  Γοητευτικό άρθρο! Μου έλυσε απορίες χρόνων. Μιλ μερσί!

  «Ε ρε κι εγώ, που διάλεξα εσένα, τον μπερμπάντη,
  και μου ξηγιέσαι πονηρά, σε κόζαρα ρε φάντη!»

  Τραγουδάρα, συνδημιουργία του Γρηγόρη Ασίκη και του Κώστα Σκαρβέλη (1936), με την Ρίτα Αμπατζή -και με λεξιλογικό ενδιαφέρον.

 8. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  δεν είδα να γίνεται αναφορά στην έκφραση «ήρθε σαν φάντης μπαστούνι» που την λένε για κάποιον που ήρθε ξαφνικά, αναπάντεχα (καληώρα μετά το μεσονύκτιον κλπ. 🙂 ) …

 9. Corto said

  6 (Nikos Aspiotis):

  Ο Μιχαήλ Μητσάκης σε μία ταξιδιωτική του ανταπόκριση από την Κέρκυρα (τέλη 19ου αιώνα) περιγράφει το εργοστάσιο τραπουλόχαρτων Ασπιώτη. Έχετε κάποια συγγένεια;

 10. Γιάννης Ιατρού said

  8: Ωχ, τώρα το είδα, το γράφει ο Νίκος στο άρθρο 😦 (….kαι την «εμφανίστηκε σαν φάντης μπαστούνι» που τη λέμε για κάποιον ανεπιθύμητο…), άκυρο το #8 !

 11. spiral architect said

  Ορμώμενος από το σχόλιο #6 και το ονοματεπώνυμο του σχολιαστή, θυμίζω ότι, τις τράπουλες του Ελληνικού Μονοπωλίου τις τύπωνε η εκτυπωτική εταιρεία «Ασπιώτη-ΕΛΚΑ» στο Μπραχάμι, εκεί ακριβώς που είναι τώρα το Μολ στο σταθμό μετρό Άγιος Δημήτριος.

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Θεράπων λοιπόν, ωραία!

  7: Μπράβο, έπρεπε να αναφερθεί αυτό το τραγούδι.

  8: Τρίτη παράγραφος, το προσπέρασες!

 13. Corto said

  Και στο άρθρο όπου παραπέμπει το σχ.5 του Spiral Architect, γίνεται λόγος για τις τράπουλες Ασπιώτη της Κέρκυρας.

 14. spatholouro said

  Πολύ καιρό τώρα είχα την απορία τι να σημαίνει άραγε ο «φάντης», στο ομώνυμο μάλιστα και πολύ ωραίο τραγούδι («Είσαι φάντης») του Γ. Ασίκη, με τη Ρ. Αμπατζή (1936):

  Ε, ρε κι εγώ πού διάλεξα εσένα τον μπερμπάντη
  και μου ξηγιέσαι πονηρά, σε κόζαρα, ρε φάντη

  Στο σορολόπ μου το ‘ριξες, βρε ψευτοπονηράκια
  και σ’ έχω κάνει τσακωτό με κάτι κοριτσάκια

  Μου κάνεις το κορόιδο κι όλο μου λες τι τρέχει
  και να σε φτύσω, αλλού κοιτάς, σου φαίνεται πως βρέχει

  Και πως με εκατήντησες κοπέλα σα νταρντάνα
  και το μπαγιόκο μου ‘φαγες, βρε ψευτοαρπαγάνα

  Μα εγώ κρατάω πισινή και δεν θα σου περάσει
  στα ξαφνικά, θα το ιδείς, η μπόμπα που θα σκάσει

  Έτσι λοιπόν με την αμηχανία μου, μέχρι που εδώ και λίγο καιρό μου φαίνεται πως λύθηκε η απορία μου (με επιφύλαξη πάντα, αλλά τουλάχιστον είναι μια ερμηνεία που ταιριάζει): σε ενδιαφέρον χρονογράφημα του Ζ. Παπαντωνίου (ΣΚΡΙΠ, 19/4/1905) αναφέρεται: «Τα καφενεία μάλιστα των συνοικιών διατηρούν ακόμη το παμπάλαιον έθιμον, την Μεγάλην Παρασκευήν στήνουν επί του μπιλλιάρδου της στέκες εις σχήμα πυραμίδος και από την κορυφήν κρεμούν τον Φάντην. (Τον Ιούδαν). Διατί ο Φάντης εθεωρήθη το καταλληλότερον πρόσωπον της τράπουλας διά να παίξη τον μισητόν προδότην, αυτό δεν είνε ζήτημα της στιγμής».

  Βέβαια εδώ ο Παπαντωνίου με άφησε διψασμένο, διότι θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς προέκυψε το τοιούτον, αλλά ενδεχομένως η συλλογική σοφία να μας συνδράμει. Πάντως και το ίδιο το έθιμο το αγνοούσα…

  Η ουσία είναι, για να ξαναγυρίσω στο τραγούδι που καιρό με βασάνιζε, πως εδώ λοιπόν κατά πάσα πιθανότητα «φάντης»=ο προδότης, όπως δηλ. ο Ιούδας, οπότε σα να βγάζει νόημα το πράγμα!

 15. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Στην κυπριακή χαρτοπαιξία το Φάντης είναι πολύ συνηθέστερο αποτι το Βαλες.

 16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Στην Ισπανία ακόμη και σήμερα η κόρη του Βασιλιά αποκαλείται «Ινφάντα». Είναι ωραία λέξη, ιδιαιτέρως αν έχει κανείς υπόψη του και τις «Ινφάντες» που ζωγράφισε ο Βελάθκεθ.
  Κι επειδή μιλήσατε και για τα τραπουλόχαρτα, είναι ενδιαφέρον νομίζω το ότι το πιο πλήρες (δεν λέω: μοναδικό, γιατί δεν είμαι σίγουρος) Μουσείο Τραπουλοχάρτων βρίσκεται στην Βιτόρια, της Χώρας των Βάσκων. Της Ισπανίας. (Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε κάποιαν ενότητα, πριν διαλυθούν όλα εις τα εξ ων συνετέθησαν).

 17. sarant said

  14 Κοίτα να δεις σύμπτωση. Είχα σκοπό να γράψω για το έθιμο να κρεμάνε τον Φάντη διότι το ξέρω από τα διαβάσματά μου, αλλά το ξέχασα.

  Τον Φάντη τον κρεμάγανε, είτε έτσι που λέει ο Ζαχ. Π. είτε με σπάγγο, για να δηλώσουν ότι απαγορεύεται (τη Μεγάλη βδομάδα) η χαρτοπαιξία. Αυτή, νομίζω, είναι η αρχική έννοια της απαγόρευσης -τη Μεγάλη βδομάδα (ή ίσως μονο την Παρασκευή) δεν επιτρέπεται το κουμάρι.

  Εικάζω ότι μετά συνδέθηκε το κρέμασμα του Φάντη με το κρέμασμα του Ιούδα και η σημασία Φάντης = προδότης που λες.

 18. LandS said

  Η λέξη «παιδί» πρέπει να χρησιμοποιείται από πολύ παλιά για υπηρέτη. Θυμάμαι στο βιβλίο του Συντακτικού στο Λύκειο (δεκαετία 60) υπήρχε στα παραδείγματα η φράση «παις μοι ο [όνομα] απέδρα» (ποιας σύνταξης παράδειγμα ήταν μη με ρωτάτε, δεν θυμάμαι, ούτε να μου πείτε, δεν με νοιάζει) που είπε κάποιος που του τη κοπάνησε ο υπηρέτης του. Φωνάζουμε το παιδί στη ταβέρνα, αν και μάλλον μεταφράζουμε το γαλλικό γκαρσόν, είχαμε παραπαίδια, ψυχοπαίδια και ψυχοκόρες κλπ. Δεν ξέρω αν έχει σχέση το παιδί για όλες τις δουλειές με το J στις αγγλόφωνες τράπουλες. Jack of all trades? Τζακ τον λένε τον Βαλέ αυτοί.
  Όσο για την ισπανική εκδοχή φαντάζομαι ότι ολόκληρος ο τίτλος είναι ινφάντε/α ρεγάλ (αν δεν με προδίδουν τα απειροελάχιστα ισπανικά μου) κάτι σα το δικό μας βασιλόπαις που χρησιμοποιούνταν επί Γεωργίου του Α

 19. spatholouro said

  Εδώ κάτι λέει για το «κρέμασμα του Φάντη» αλλά δεν υπάρχει ολόκληρο…

  https://books.google.gr/books?id=Un26AAAAIAAJ&q=%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B5+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7&dq=%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B5+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7&hl=el&sa=X&redir_esc=y

 20. sarant said

  18 Το Jack of all trades δεν είναι η αρχή. Από παλια, το όνομα Jack, επειδή ήταν κοινότατο, χρησιμοποιήθηκε για γενική αναφορά.
  In England, Jack became a generic name applied familiarly or contemptuously to anybody (especially a young man of the lower classes) from late 14c. Later used especially of sailors (1650s; Jack-tar is from 1781); Jack-ashore (adj.) «drinking and in high spirits, recklessly spending» (1875) also is an image from sailors (1840 as a book title). In U.S., as a generic name addressed to an unknown stranger, attested from 1889.

  17 Το κρέμασμα του φάντη το αναφέρει και ο Νατσούλης, χωρίς να το χρσιμοποιεί για επεξήγηση άλλης φράσης -άρα είναι αξιόπιστος, περιγράφει απλώς το έθιμο.

 21. spiral architect said

  Παλιά φωτογραφία των κτιρίων της εκτυπωτικής «Ασπιώτη-ΕΛΚΑ» στη Λ. Βουλιαγμένης στο Μπραχάμι:

 22. Altan said

  Καλημέρα. Μιας και πιάσατε τους βαλέδες, θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε το γράμμα J που αντιστοιχεί; Το είχα πάντα απορία. Αν υποθέσουμε βέβαια ότι :
  Α -> Ace
  K -> King
  Q -> Queen
  J -> ;

 23. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  >(Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε κάποιαν ενότητα, πριν διαλυθούν όλα εις τα εξ ων συνετέθησαν).
  Διφορούμενο: Αφορά την εκτός θέματος ροή της συζήτησης ή την ακεραιότητα της Ισπανίας; 😛 Για το δεύτερο δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά, βέβαια..

  Περί ΕΛΚΑ, έχω την εντύπωση πως στα τελευταία της περιήλθε στο Δημόσιο ως προβληματική, τη δεκαετία του ’80.

  Θυμάμαι στο χωριό τα τραπουλόχαρτα με τα ελληνικά γράμματα στις φιγούρες, πρέπει να ήμουνα πιτσιρίκος.

  Θυμάμαι επίσης πως πρωτοσυνάντησα τη λέξη «infantry» επίσης πιτσιρικάς, σ’ ένα πολεμικό βιντεοπαιχνίδι, και στάθηκε αφορμή να το ψάξω, αφού δεν καταλάβαινα τι σκ@#@ σχέση μπορεί να έχει ο παιδικός σταθμός (όπως το εξηγούσα, ετυμολογικά, τότε) με τον εξοπλισμό του ελικοπτέρου μου και τη δύναμη των στρατιωτικών βάσεων….

 24. sarant said

  22 Το J της αγγλικής τράπουλας είναι το Jack, όνομα αλλά και γενική αναφορά σε νεαρό, που πήρε μετά τη σημασία του παιδιού για τα θελήματα και του υπηρέτη. Δες σχόλιο 20.

 25. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Το κρέμασμα του βαλέ τη Μεγάλη Παρασκευή, θα θυμάστε, έχει αποτυπωθεί και στο τραγούδι «Γαρίφαλα γκρενά», του Πάριου (στίχοι Κώστα Κινδύνη)..
  Δεν είναι τυχαία και η φωτογραφία, αφού μόνο ο βαλές μπαστούνι της τράπουλας, απεικονίζεται προφίλ (ίσως μάλιστα να ήταν η ιδιαιτερότητα αυτή που οδήγησε και στη φράση «φάντης μπαστούνι», κι όχι κάποιο άλλο χρώμα).

 26. Ας προσθέσουμε ότι το λατ. in-fans εννέχει την ίδια ιδέα με το ελλ. νήπιος (νη- στερητικό, πρβ. νηνεμία, νηπενθές, νήστις, + έπος, από την ίδια ρίζα με το ‘είπα’)

  Τη λέξη ‘θεράπων’ την πρωτοέμαθα κι εγώ από μια τέτοια ελληνική τράπουλα.

  Ας βάλουμε και το σχετικό μουσικό θέμα

 27. Πάνος με πεζά said

  Και ίσως το κρέμασμα ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, και η σύνδεση με τη χαρτοπαιξία, να έχει σχέση και με τον κλήρο που έβαλαν στα ρούχα του Ιησού.

 28. sarant said

  25 Πάνο, και ο βαλές κούπα είναι προφίλ αλλά κοιτάζει από την άλλη μεριά Λέγονται one-eyed Jacks αυτοι οι δυο (είναι και τίτλος ταινίας)

  26 Αυτό που γράφεις το είχα γράψει κι εγώ στο αρθρο ,και το έσβησα επειδή τα ετυμολογικά λεξικά (Μπαμπινιώτης αλλά και Chantraine) δεν θεωρούν πιθανή την προέλευση αυτή του νήπιος, παρόλο που δεν ΄βρήκα πολύ σαφές αυτό που προτεινουν.

 29. Spiridione said

  φάντες στη Βαβυλωνία ο κλητήρας (από τους Επτανήσιους)
  https://books.google.gr/books?id=jqxfAAAAcAAJ&pg=PA110&dq=%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82+%CE%92%CE%B1%CE%B2%CF%85%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiW77XQgfHRAhXBwxQKHffYCSEQ6AEIITAB#v=onepage&q=%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%92%CE%B1%CE%B2%CF%85%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1&f=false

  Και η πρώτη ανεύρεση της φράσης «φάντης μπαστούνι», πάλι σε έργο του Βυζάντιου, τη Γυναικοκρατία, αλλά με λίγο διαφορετικό νόημα
  «.. μπορεί να μ’ απαντήση η ρόντα και να με κουβαλήση στο φρέσκο σα φάντε μπαστούνι».
  https://books.google.gr/books?id=k6xfAAAAcAAJ&pg=PA73&dq=%22%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiP99X3gPHRAhUH7BQKHd9eCHc4HhDoAQhIMAg#v=onepage&q=%22%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%22&f=false

 30. LandS said

  25. Στο σχ. 5 ο βαλές είναι κουπάτος. Η απεικόνιση σε προφίλ, που δεν ακολουθείται πάντα, είναι για να ξεχωρίζουν πιο εύκολα οι ανδρικές φιγούρες.

 31. ΓιώργοςΜ said

  17 Η χαρτοπαιξία και τα τυχερά παιχνίδια γενικά δεν επιτρέπονται την Μεγάλη Πέμπτη, επειδή «… επί του ιματισμού μου έβαλον κλήρον». Έχω επίσης την εντύπωση πως ο βαλές είναι που «σήμερον κρεμάται επί ξύλου», αφού συνειρμικά η τράπουλα μπορεί ν’ αντιστοιχιστεί στο Θεό-Πατέρα, την Παναγία και τον Υιό (με την ιεραρχία ρήγας-ντάμα-βαλές).
  Δε θυμάμαι αναφορές για τα παραπάνω, μάλλον εξ ακοής στο χωριό που συνήθως βρισκόμασταν το Πάσχα.

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 28 : Α, κι άλλος βαλές προφίλ… Ε, είδες, αν δεν παίζεις χαρτιά, κι αν δεν είσαι και διορισμένος στο Δημόσιο, χάνεις την επαφή…
  (κακιούλα το δεύτερο, για την οικονομία της κουβέντας, συχωρέστε με !)

 33. sarant said

  29 A μπράβο. Η δεύτερη αναφορά συνδέεται περισσότερο με το αναπάντεχο

 34. Lands, Σάτυρος λεγόταν ο ‘παις’ που ‘απέδρα’.

 35. spatholouro said

  31
  Πώς αυτό, εφόσον μοιάζει βέβαιο ότι βαλές/φάντης=Ιούδας;

 36. spatholouro said

  Μμ, εδώ λέει πως τον βαλέ σπαθί τον αποκαλούσαν Ιούδα…

  http://stoiximaview.gr/2016/04/kremasma-tou-vale/

 37. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά η κλισεδούρα, «οι ξένοι με τους ντόπιους βαλέδες τους, προσπαθούν να εμποδίσουν τη λαϊκή αντίδραση κλπ.κλπ.»

 38. (28β) Κάτι περισσότερο ξέρουν βέβαια αυτοί από μένα 🙂 αλλά το infans και το αγγλ. dumb (που σημαίνει και μουγκός και κουτός) μου κάνουν πολύ πειστική αυτή την ετυμολόγηση του νήπιος (που ήδη στον Όμηρο σήμαινε και ανόητος).

 39. spiral architect said

  @23: Παραπομπή από το λίκνο της Βίκης του σχολίου μου #11:

  Ριζοσπάστης. 29-01-1999: «Ο Γάλλος ιδιοκτήτης της, Ζαν Ζακ Λεσουέρ – την είχε πάρει χαριστικά το ’92 από την Εθνική Τράπεζα – την οδήγησε σε πτώχευση τον Οκτώβρη του ’97»

  Μέχρι το ’84 δούλευε στην ΕΛΚΑ η πεθερά μου, η οποία από τις τράπουλες που’ φερνε στο σπίτι κατέληξε χαρτοπαίχτρα.
  (δεν κάνω πλάκα)

 40. Πάνος με πεζά said

  Rebus : φαρμακευτικό φυτό
  http://www.lifo.gr/uploads/image/641746/jack-hearts.png.jpg – Σ

  +

 41. ΓιώργοςΜ said

  35 (31) Έγραψα κάτι που θυμάμαι, σε περίπτωση που θυμάται κάποιος κάτι παρόμοιο.
  Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως είναι έτσι, και από την κουβέντα προκύπτει πως πιθανότατα δεν είναι. Δεν αποκλείεται να κατάλαβα κι εγώ λάθος τότε, έτσι όμως θυμάμαι τα πράγματα (κι αν δεν είχαμε τη σημερινή κουβέντα, έτσι θα τα εξηγούσα).

 42. Alexis said

  Καλημέρα.
  #37: Με λακέδες το ξέρω εγώ το κλισέ Πάνο, με βαλέδες δεν το έχω ακούσει.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  Στα γερμανικά ο βαλές λέγεται Bube ή Knabe ή Bauer (παιδί/νέο αγόρι, χωρικός). Βασικά συμβαδίζει λοιπόν με αυτό που γράφει κι οΝίκος …Η λέξη fante ετυμολογείται από το λατινικό infans, infantis, που θα πει «παιδί, νήπιο»…. Αλλά και στα αγγικά, αρχικά ο βαλές λεγόταν knave (βλ. και γερμανικό Knabe), αλλά για να μην μπεδεύεται με το Ρήγα (King) το αλάξενα σε Jack αργότερα.

 44. Στα γρήgορα κάποια σχόλια:
  τα μπαστούνια γενικώς θεωρούνται γρουσούζικα, στον πόλεμο του Βιετνάμ αφήνανε άσσους μπαστούνι για γρουσουζιά οι εμπόλεμοι
  Επίσης θανατηφόρος θεωρείται ο συνδυασμός καρό με μπαστούνι στην Κάρμεν, όταν της ρίχνουν τα χαρτιά…carreau, pique, la mort

 45. Πάνος με πεζά said

  Κι εδώ ένα δημοσίευμα για τα ονόματα που είχαν/έχουν κάθε μια από τις φιγούρες της τράπουλας !
  http://perierga.gr/2011/12/%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1/
  Βεβαίως μαε λέει μόνο το βαλέ καρό «Έκτορα», και τα άλλα ονόματα χωρίς αντιστοιχία.

 46. spiral architect said

  Η ονομασία στάση «ΕΛΚΑ» υπάρχει ακόμα.

 47. Πάνος με πεζά said

  Εδώ, πληρέστερο,:

 48. takis#13 said

  Kαι θυμήθηκα τον θείο μου που τον ήξερε ο κόσμος με το παρατσούκλι «Φάντης» . Οταν ήταν μικρός του άρεσε να παίζει το παιχνίδι της τράπουλας , τον «Φάντη» .

 49. Και φυσικά δεν μπορεί να αγνοηθεί ο περιβόητος καρδιοκατακτητής και όχι μόνο Βαλές Κούπα που ύμνησε ο Ντύλαν στο περιβόητο lily rosemary and the jack of hearts , δυστυχώς δεν υπάεχει στο γιουτιούμπ με τον ίδιο αλλά είναι ενδιαφέρουσα (και διδακτική) η ιστορία που ακούγεται

 50. ΑΚ (ο) said

  Οι Καρατζόβες και η κοινή (Βασίλης Νικολαΐδης)
  «Μα κείνοι που στο στράτευμα φρουρούν την πειθαρχία
  φάντης μπαστούνι σκάσανε μπροστά μου απ’ τη γωνία
  κι όσοι φαντάροι πήγανε θα ξέρουν το γιατί
  τέτοιου είδους συνάντηση σημαίνει φυλακή»

  http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=29437&hl=%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7

 51. ΑΚ (ο) said

  το κομμάτι ξέχασα…

 52. Alexis said

  Το τραγούδι που έβαλε ο Γς στο σχόλιο 2 είναι η πρώτη, αυθεντική εκτέλεση του Βαμβακάρη και εικάζω ότι δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την «παραγγελιά» του Κοεμτζή, την οποία σαφώς υπαινίσσεται ο Γς.
  Το ζεϊμπέκικο της παραγγελιάς του Κοεμτζή θα πρέπει να ήταν η μετέπειτα εκτέλεση του Μπιθικώτση, η οποία, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια δεύτερη εκτέλεση, είναι ένα άλλο τραγούδι.
  Να σημειώσω ότι το αυθεντικό του Μάρκου δεν είναι κάν ζεϊμπέκικο, είναι γραμμένο σε ρυθμό απτάλικο, ενώ η επανεκτέλεση του Μπιθικώτση είναι κλασικό ζεϊμπέκικο και χορεύεται με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε.

 53. Alexis said

  #50: Να λοιπόν ένα τραγούδι όπου συνυπάρχουν ο φάντης και ο φαντάρος. Ενδιαφέρον…

 54. Γιάννης Ιατρού said

  45/47: Πάνος
  στα γαλλικά χαρτιά οι βαλέδες έχουν ονόματα:

  Σπαθί: Lancelot (από τον μύθιο του Αρθούρου)
  Μπαστούνι: Ogier de Danemarche (Ιππότης ήρωας στο επικό ποιήμα La Chevalerie Ogier de Danemarche των αρχών του 13ου αι.)
  Κούπα: (La) Hire (ένας στρατιώτης της Jeanne d’Arc)
  Καρό: Hektor (αυτόν τον ξέρουμε από την Τροία 🙂 ) ή Roland (φημισμένος πολεμιστής του Καρλομάγνου)

 55. Πέπε said

  Συναρπαστικό το σημερινό άρθρο, μπράβο Νίκο! Ευχαριστούμε.

  Δεδομένου ότι ο «φάντης» με την κυριολεκτική σημασία του βαλέ της τράπουλας, όσο κι αν είναι γνωστός, ωστόσο στην πράξη λέγεται ελάχιστα και μόνο τοπικά, νομίζω ότι στην έκφραση «σαν φάντης μπαστούνι», σήμερα, πρέπει να υπάρχει και κάποια παρετυμολογική επίδραση από το φάντασμα (που εμφανίζεται απροειδοποίητα).

  > > δεν κόβει ούτε με βαλέ

  Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοια έκφραση, και πού να το ξέρω άλλωστε, δεν παρακολουθώ αθλητικά. Αλλά τη βρίσκω καταπληκτική!

 56. Sarant said: “σε μια από τις λίγες φορές που έπαιξα σε επαρχιακό καφενείο- ο βαλές συνοδεύεται από το γράμμα Θ, που δεν θυμάμαι αν αντιστοιχεί στο «Θαλαμηπόλος» ή στο «Θεράπων»”

  Όταν είμασταν πιτσιρικάδες (ε! μη ρωτάτε πότε) τον λέγαμε Θάντη

 57. # 52 , 2

  Από εσωτερική πληροφόρηση το τραγούδι που ζήτησε (ή που χορευε) ο Κοεμτζής είναι το κάτωθι

 58. Πάνος με πεζά said

  «Καρατζόβας» είναι στρατιωτικό slang ; To slang.gr αναφέρει απλώς «ο μπουρτζόβλαχος». Ούτως ή άλλως, δεν την έχω ακούσει ποτέ τη λέξη, ούτε και στο στρατό, αλλά εξηγεί το περίφημο επώνυμο «Καρατζόβαγλου» του Λάμπρου Κωνσταντάρα, που το άλλαξε σε «Χάλαρης» στην ταινία «Ο μπλοφατζής». Γνωστότερη κι από το τραγούδι «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», του Κώστα Γιαννίδη.

 59. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  54 και πριν: Οι γαλλικές ονομασίες χρησιμοποιούνται από τους παλιότερους ακόμα -και όταν πρωτάρχισα να διαβάζω άρθρα μπριτζ στα γαλλικά συνέβαινε συχνά να συναντώ αναφορές αινιγματικές π.χ. «Η Παλλάδα δεν υπέκυψε» εννοώντας ότι η Ντάμα Πίκα δεν έπεσε.

 60. Γιάννης Ιατρού said

  54: και οι σχετικές απεικονίσεις τους

 61. spiral architect said

  Μόλις πήρα τηλέφωνο τον προσφάτως συνταξιοδοτηθέντα Μεσσήνιο συνάδελφο, γιατί θυμήθηκα ότι, έλεγε ότι όταν ήταν μικρός δούλευε στις σχόλες του στο καφενείο του πατέρα του. Μου επιβεβαίωσε ότι, τη Μ. Παρασκευή ο πατέρας του υποχρεωτικά κρεμούσε το βαλέ (με σπάγκο στην είσοδο του καφενείου) απαγορεύοντας τη χαρτοπαιξία, γιατί έκανε εφόδους καιν έκοβε πρόστιμα η Εθνοφυλακή (τα εμφυλιοπολεμικά ΤΕΑ) και σέρβιρε ξεροσφύρι τα οινοπνευματώδη σε φλυτζάνια του καφέ, για να μη χολωθούν οι πελάτες. 😀

 62. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και συζητούμε για τους βαλέδες/τα χαρτιά κλπ. ίσως να θίξουμε και λίγο την ιστορία της τράπουλας/χαρτιών γενικότερα (καταγωγή … κινεζική – τουλάχιστον 9ος αι. κλπ., από τότε ρε παιδί μου το MADE IN CHINA 🙂 )

 63. Πάνος με πεζά said

  @ 60 : Α, να εδώ, που υπάρχει μόνο ένας βαλές προφίλ.
  Στους Ρηγάδες πάντως, υπάρχει μόνο ένας σε προφίλ, ο καρό (ο Ιούλιος Καίσαρας, κατά τα παραπάνω).

 64. Πάνος με πεζά said

  Και κάτι σχετικό. Στη γειτονιά εδώ στο Παγκράτι, λίγο πιο πριν από το βιβλιοπωλείο τις «Πλειάδες», έκλεισε ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Στα τζάμια κόλλησαν ένα από αυτά τα ημιδιαφανή αυτοκόλλητα (πώς λέγονται άραγε; που βάζουν και στο Μετρό), που δείχνει ένα φλιτζάνι καφέ. Περνώντας λοιπόν και βλέποντας μέσα, όπως λίγο φαίνεται, το μαγαζί έγινε καφετζούδικο, είναι μέσα μια ηλικιωμένη κυρία που λέει το φλιτζάνι.
  Όσοι πιστοί, προσέλθετε ! 🙂

 65. Alexis said

  #57: Εσωτερική πληροφόρηση;;; Για πες…
  Πάντως νομίζω ότι όλοι οι αυτόπτες συμφωνούσαν πως η παραγγελιά ήταν οι «Βεργούλες». Πρέπει να το είχε πει κι ο Καρουσάκης στην εκπομπή του Χαρδαβέλλα «Όλοι οι καλοί χωράνε» που ήταν καλεσμένος πριν από 1-2 χρόνια.

  #58: Ούτε εγώ έχω ακούσει τη λέξη «καρατζόβας» στο στρατό. Την έλεγε όμως συχνά ο πατέρας μου. Με τη σημασία του αγράμματου, άξεστου και συγχρόνως επίμονου με αγύριστο κεφάλι ανθρώπου. Δεν έχω αποσαφηνίσει αν είναι στρατιωτική σλανγκιά παλιότερης εποχής ή λέξη της ιδιαίτερης πατρίδας του (Ηλείας).

 66. spatholouro said

  65/57
  Όπως αναφέρεται στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της εποχής, στην αρχή παράγγειλε τις «Βεργούλες», αλλά του είπαν δεν τις ήξεραν, μετά παράγγειλε τα «Λεμονάδικα» αλλά του είπαν δεν τα ήξεραν (στο μεταξύ άρχισε να «φορτώνει»…), για να καταλήξουν στη «Ζούλα»

 67. sarant said

  65 και πριν: Καρατζόβας, είναι όπως λέει ο Νικολαϊδης, ο στρατονόμος του ναυτικού -αλλά επίσης Καρατζόβα είναι η επαρχία Αλμωπίας, Δεν ξέρω πώς συνδέονται αυτά, δεν το έχω ψάξει επαρκώς.

 68. Corto said

  14 και λοιπά σχετικά:

  Spatholouro στο τραγούδι του Ασίκη (ή και Σκαρβέλη) πριν διαβάσω αυτά που γράφεις για το «κρέμασμα του Φάντη», καταλάβαινα από τον στίχο ότι φάντης είναι αυτός που φανερώνεται, οπότε:
  σε κόζαρα, ρε φάντη = σε είδα, φανερώθηκες, αποκαλύφθηκες

  Δηλαδή νομίζω ότι στην λαϊκή γλώσσα δημιουργήθηκε μια παρετυμολογική ερμηνεία του φάντη από το φαίνομαι ή φανερώνομαι, όπως περίπου ισχύει στην περίπτωση του συκοφάντη (από το φαίνω, φανερώνω). Αντίστοιχη παρετυμολογική συσχέτιση έχουμε στο λαϊκό δίστιχο:
  «χάνος είμαι χάνομαι, γύλος είμαι σε γελώ».

  Μήπως ειδικά στην περίπτωση του τραγουδιού ισχύει αυτή η ερμηνεία;
  Το λέω, γιατί αν προσθέσουμε και τον παρακάτω στίχο («και σ’ έχω κάνει τσακωτό»), μου δίνει την εντύπωση ότι ταιριάζει απόλυτα ως νόημα.

  (Κάνω μια εναλλακτική προσέγγιση, χωρίς να παραβλέπω την δική σου ερμηνεία, που είναι τεκμηριωμένη από πηγές)

 69. Jimakos said

  @58

  Πάνο, και στον «Κύριο Πτέραρχο», με Χατζηχρήστο και Κωνσταντάρα, ο Διον. Παπαγιαννόπουλος υποδύεται έναν βουλευτή ονόματι Καράτζοβα.

 70. spatholouro said

  Εδώ όπως μπόρεσα να αντιγράψω από τα «Χριστουγεννιάτικα» του Λουκάτου, σχετικά με το κρέμασμα του Φάντη:

  «Τον κρεμούσαν στο πατερό ή στη λάμπα του μαγαζιού (του καφενέ), από το βράδυ της Μ. Πέμπτης (μερικοί κι από τη Μ. Δευτέρα) ως το πρωί του Μ. Σαββάτου. Τον έδεναν με σπάγγο. Έδεναν δυο μαζί φύλλα του Φάντε, ώστε να φαίνεται κι από τις δυο πλευρές. Κρατούσαν έτσι δεμένον καί κρεμασμένον τον «Φάντη», ώσπου να χτυπήσουν οι καμπάνες για την πρώτη ανάσταση.»

 71. Neo Kid Al Kuwaiti said

  O vales kremietai Megalh Pempth ,kai menei kremasmenos mexri M. Savvato.

 72. sarant said

  Νομίζω καταληγουμε ότι το κρέμασμα του Φάντη έγινε για να δηλωθεί η απαγόρευση της χαρτοπαιξίας και ότι η σύνδεση με τον προδότη/Ιούδα θα είναι δευτερογενής.

 73. Γιάννης Ιατρού said

  64: Πάνος
  …Περνώντας λοιπόν και βλέποντας μέσα, όπως λίγο φαίνεται, το μαγαζί έγινε καφετζούδικο, είναι μέσα μια ηλικιωμένη κυρία που λέει το φλιτζάνι.
  Όσοι πιστοί, προσέλθετε !…

  Τι φλυτζάνι ρε Πάνο, εδώ έχουμε πρωτογενή αποτελέσματα με τη χαρτομαντεία γενικά, τί ἔτι χρείαν ἔχομεν άλλων μαρτύρων 🙂
  Εδώ… χαρτομαντεία, για να δείτε τι σας/μας μέλλει…

  (βάλτε «Επαγγελματικά» και «Βάταλος», θα εκπλαγείτε… η δε «έκβαση» δεν παίζεται, Βαλές σπαθί!! 🙂 🙂 )

 74. Καρατζόβας είναι ο ναυτονόμος, όπως πιλάφι είναι ο αξιωματικός του ΠΝ. Για την επαρχία Αλμωπίας, όμως, σημαίνει κάτι σαν «μαυρούτσικη κοιλάδα». Η τούρκικη βίκι έτσι την έχει: https://tr.wikipedia.org/wiki/Karacaova Πώς συνδέεται με τους καρατζόβες, ούτε γω ξέρω.

 75. Alexis said

  #74: Δύτη, υπηρέτησα στο Ναυτικό 22 μήνες (’89-’91) και «καρατζόβα» δεν άκουσα, ενώ το «πιλάφι» ακουγόταν σε καθημερινή βάση. Μήπως ο «καρατζόβας» είναι παλιότερος;

  #66: Ναι, έτσι γράφει η «Μακεδονία» στο φύλλο της 27/2/1973. Άρα αυτό που έχει επικρατήσει ως άποψη, ότι το έγκλημα έγινε για τις «Βεργούλες», είναι εν μέρει αλήθεια και εν μέρει μύθος.

 76. 75 Να πω την αλήθεια, ούτε γω το θυμάμαι, αλλά βέβαια εκεί που ήμουν (Λήμνος) δεν έβλεπες ναυτονόμους. Ο Νικολαΐδης πρέπει να υπηρέτησε τη δεκαετία του ’70.

 77. sarant said

  76 Προς τα τέλη της δεκαετίας, μάλλον.

 78. Γς said

  26:

 79. spiral architect said

  @73: Έχουμε πιο βαρβάτες μαντείες!
  @75: Εξαπανέκαθεν, το ΠΝ κάνει τις πιο ωραίες δεξιώσεις. 😆

 80. Πάνος με πεζά said

  Στα Κυριακάτικα άρθρα, κάποια στιγμή πρέπει να δικαιωθούν με δημοσίευση, και νεώτεροι λογοτέχνες μας…
  http://www.protothema.gr/politics/article/650372/feta-throubes-erotes-kai-vouleutes-tou-suriza-ston-iano-gia-ton-taso-kouraki/

 81. atheofobos said

  77
  Και στην αρχή της 10ετιας του 70 που υπηρέτησα στο Ναυτικό καρατζόβες έλεγαν τους ναύτες της Ναυτικής αστυνομίας.

 82. sarant said

  80 Έχω γράψει -με αφορμή τον Αθάνα- ότι διαφωνώ με τον χλευασμό της ποίησης των πολιτικών που γράφουν ποιήματα

 83. spiral architect said

  Αν γράψει ποίηση ο Άδωνις, θα αναθεωρήσεις. 🙂

 84. Γς said

  57:

  Τι εννοείς «εσωτερική πληροφόρηση»;

  Κοεμτζής-Γς

 85. Λεύκιππος said

  0 ….αν εξαιρέσουμε τη νεότερη των αθλητικογράφων ή των φιλάθλων «δεν κόβει ούτε με βαλέ», που λέγεται για παίχτη, συνήθως αμυντικό,…..

  Πρόσφατα άκουσα και την έκφραση, για κάποια όχι ιδιαίτερα ικανή μητέρα, ότι «δεν κάνει για μάνα, ούτε στην τριάντα μία»

 86. Γς said

  80:

  Από το λίκνο σου:

  >Φέτα, θρουμπες, έρωτες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Ιανό για τον Τάσο Κουράκη.

  Α, και η δικιά μου η Φέτα:

  Στο σουπερ μάρκετ.

  -Και μισό κιλό φέτα.
  -Τι φέτα; [διαβάζει] Ηπείρου, Καλαβρύτων, Ελάσσονας;
  -Ελάσσονας; Μείζονας έχετε;

  Φέτα σε φα ελάσσονα!

 87. Θρασύμαχος said

 88. Alexis said

  #82: Ο χλευασμός αυτός έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τη μορφή και το περιεχόμενο των ποιημάτων. Δύσκολα π.χ. θα χλεύαζαν τον Κουράκη ή όποιον άλλον αν έγραφε ποιήματα σε παραδοσιακό στίχο και με άλλη θεματολογία (τύπου Καββαδία ας πούμε για παράδειγμα)

 89. Alexis said

  #75,β: Η πιο έγκυρη πηγή για το θέμα θα ήταν νομίζω η αυτοβιογραφία του ίδιου του Κοεμτζή, αλλά δεν την έχω διαβάσει και δεν ξέρω κιόλας αν αναφέρεται σε τέτοιες λεπτομέρειες…

 90. nikiplos said

  Καλημέρα σε όλους. Πολύ ωραίο κι ενδιαφέρον άρθρο. Το τραγούδι του Νικολαΐδη άπαιχτο, αλλά ίσως γιατί μου αρέσουν σχεδόν όλα του. Να λοιπόν που μάθαμε τι σημαίνει ο Καρατζόβας.
  Όσον αφορά το κρέμασμα του Βαλέ, για την απαγόρευση και μόνο, θα μπορούσαν να κρεμούν άσσο ή άλλο χαρτί. Ενδεχομένως η ταύτιση με τον Ιούδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Βαλές απεικονίζει μειράκιον και με το μαύρο χρώμα του κακού. Ίσως να έπαιξε και ασυνείδητο ρόλο το J που θυμίζει το Ιούδας.

 91. Γς said

  87:

  п и чайковский

  Пиковая дама

  Η Ντάμα Πίκα (ρωσικά: Пиковая дама) είναι μια όπερα σε τρεις πράξεις του Πιότρ Τσαϊκόφσκι με λιμπρέτο γραμμένο στα ρωσικά από τον αδελφό του συνθέτη, Μοδέστο. Η υπόθεση βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του ποιητή Αλεξάνδρου Πούσκιν. Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1890 στην Αγία Πετρούπολη.

  Για ένα διάστημα, η όπερα παρουσιαζόταν στα γαλλικά και ήταν γνωστή με το όνομα La Dame de Pique. Σήμερα, παρουσιάζεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά στα ρωσικά.

  Θέμα της όπερας είναι η καταστροφική φύση του εθισμού στην χαρτοπαιξία. Ο Χέρμαν είναι ένας στρατιωτικός που εκμεταλλεύεται την αφελή εγγονή Λίζα, εγγονή μιας κόμισσας γνωστής ως «Ντάμα Πίκα».
  Η κόμισσα γνωρίζει το μυστικό των τριών τραπουλόχαρτων, το οποίο έχει αποκαλύψει σε τρεις άνδρες. Αν το αποκαλύψει και σε τρίτο, θα πεθάνει. Ο Χέρμαν έχει έμμονη ιδέα να μάθει το μυστικό, για το οποίο τελικά χάνει την περιουσία του, τη Λίζα και την ίδια του τη ζωή.

  Βίκη.

 92. spatholouro said

  Ακριβώς αυτό νομίζω κι εγώ, ότι εάν προέκειτο μόνο για την απαγόρευση, γιατί να επιλέξουν τον βαλέ σπαθί;

  Από το κείμενο πάντως του Παπαντωνίου, προσωπικά μου προκύπτει ότι ήδη υπήρχε η συγκεκριμένη ταύτιση φάντη-Ιούδα, εξού και το κρέμασμα…

 93. Οπως τα λέει το # 61 το θυμάμαι κι εγώ πιτσιρικάς στα καφενεία του Γαλαξιδιού. Την Μ. Πέμπτη χαρτοπαίζανε μέχρι τις 9-10 που έκλειναν τα καφενεία, την Μ. παρασκευή όχι όλη την μέρα. Σήμερα τρώνε σουβλάκια την ώρα που περνάειη περιφορά του επιτάφιου… ακόμα θυμάμαι τα πάρτυ μετά την περιφορά και την θεοφοβούμενη γριά γειτλόνισσα που μας έβριζε » συφοριασμένοι χορεύετε ενω έχουμε λείψανο ! «

 94. # 84

  Γς ‘οταν λέω εσωτερική εννοώ μέσα από την Νεράδα, από γνωστό μου που δούλευε γκαρσόνι εκεί.

 95. Γς said

  88:

  «Δεν φοβούνται τη σύγκριση με τον Κρέοντα και καταργούν την Αντιγόνη.
  Την απέσυραν κατόπιν απαίτησης του Κουράκη για κείνο το
  Έρως, ανίκατε μάχαν […]
  Του κάνει, λέει, αντίπραξη.»

  Κάποια ψυχή στο Fb

 96. Γς said

  93:

  Φτου σου!

  Μιζεράμπλ

 97. Γς said

  94, 84:

  Καλά τώρα.

  Δεν ξέρουμε εμείς που σφάξαμε;
  Και ξέρετε εσείς που σερρβίρατε;

  Μην τρελαθούμε κι όλας…

 98. Corto said

  91 (Γς):
  «Ντάμα Πίκα» είναι και μία ωραία αγγλική κινηματογραφική ταινία, που βασίζεται και αυτή στο διήγημα του Πούσκιν. Την είχε βάλει η ΕΡΤ παλιά.

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Queen_of_Spades_(1949_film)

 99. # 65, 66

  Οπως είπα και στον Γς, ένα γνωστό μου παιδί που δούλευε γκαρσόνι εκεί μου είπε πως αυτό το ασμα ζήτησε. Είναι λογικόπως με τέτοιο φονικό ποιός να θυμότανε μετά λεπτομέρειεςκαι κλασσικά κάποιος δημοσιογράφος πέταξε τις βεργούλες και καθιερώθηκε. Ετσι κι αλλιώς και τα δυο αυτά τραγούδια τότε ήταν άγνωστα στον πολύ κόσμο, δεν τα έπαιζαν τα κρατικά ραδιόφωνα.

  Η ειρωνεία είναι πως δυο ή τρεις βραδιές πριν παρά λίγο να είχα θερμό επεισόδιο με τον Κοεμτζή στην υπόγα του Φυστίκη στην Κερκύρας όπου τρακάρανε πλάτη με πλάτη οι καρέκλες μας στην ταβέρνα. Ο Κοεμτζής πέταξε ένα κομμάτι ψωμί στο τραπέζι μας για να γίνει καυγάς αλλά πριν προλάβω να γυρίσω ένας πιο μεγάλος στην παρέα μου που είχε άλογα τον ήξερε σαν σταβλίτη στον ιππόδρομο, του μίλησε, εξηγηθήκανε και σταμάτησε εκεί η φασαρία.
  Θυμάμαι φεύγοντας που μου είπε «που πήγες ρε να μπλέξεις» και σε δυο τρεις μέρες τον έβλεπα στις εφημερίδες !!

  Η ταβερνούλα αυτή ήτανε «κρυφή» ούτε ταμπέλα δεν είχε απ’ έξω και σέρβιρε μόνο κατσίκι, πατάτες γιαχνί και σαλάτα εποχής. Συχνάζανε κυρίως ηθοποιοί,δημοσιογράφοι και σταβλίτες (πολύ εύκολο το κουίζ τι δουλειά είχαν οι πρώτοι με τους τελευταίους) μέχρι που πήγε εκεί ο Χατζηπαπάρας και το έγραψε στην στήλη που διατηρούσε σαν Ιακχος στον Ταχυδρόμο, πλάκωσε η Σάρα με τη Μάρα και η πελατεία του βρήκε άλλο κρυφό στέκι κάπου στην Αγία Παρασκευή

 100. Γς said

  99:

  >Η ειρωνεία είναι πως δυο ή τρεις βραδιές πριν παρά λίγο να είχα θερμό επεισόδιο με τον Κοεμτζή στην υπόγα του Φυστίκη

  Ρε τι φατσούλες έχουμε δω μέσα…

  Α κι εγώ με τους Κατελάνους.
  Το άλλαξα λίγο γιατί μου την πέσανε οι δικοί τους..,.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/1961.html

 101. sarant said

  92 Δεν πείθομαι. Κάποιον βαλέ έπρεπε να κρεμάσουν έτσι κι αλλιώς. (Ο Ρήγας θα θεωριόταν -και το λέω σοβαρά- αντιμοναρχική δήλωση)

 102. Γιάννης Ιατρού said

  99: Εσύ ρε Γιώργο σαν τι πήγες εκεί (στην κρυφο-ταβέρνα), μισοτυχαία ή σαν ηθοποιός/σταβλίτης; Γιατί για δημοσιογράφος απίθανο το βρίσκω…

 103. Λεύκιππος said

  Στη δυτική Μακεδονία άκουσα αρκετά συχνά την έκφραση «θα σε πάρει το τραίνο της Καρατζόβας» με απειλητική διάθεση, όπως θα σου αλλάξω τα φώτα ένα πράμα. Και μετά βρήκα αυτό.

  «ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ»
     Στη Μακεδονία το έτος 1916, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους γίνεται σιδηροδρομική γραμμή για καθαρά στρατιωτικούς λόγους με υλικό στρατιωτικό από στρατιώτες-εργάτες Γάλλους και Σέρβους. 
  Το γνωστό «Τρένο της Καρατζόβας» ξεκινούσε από τη Σκύδρα, σταθμό του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου στο χιλιομετρικό σημείο 95,8 και κατευθυνόταν προς Αριδαία και είχε διακλάδωση από Άψαλο μέχρι Όρμα. συνολικού μήκους 42 χιλιομέτρων και πλάτους 0,60 μέτρων. Από Σκύδρα μέσω της κοιλάδας των Μογλενών και σε μήκος 28,9 χιλ. μέχρι Αριδαία στήνεται η γραμμή τύπου Decauville… 

 104. Γς said

  102:

 105. # 102

  Δεν διαβάζεις προσεκτικά

  Παρέα με κάποιον ιδιοκτήτη αλόγων γράφω. Τότε ταβέρνες με μόνο κατσίκι υπήρχαν αρκετές. Αυτός ο ιδιοκτήτηςπριν φιαχτεί δούλευε (και) σαν γκαρσόνι περιστασιακά σε μιαν άλλη στις γραμμές του τραίνου στην Αγίου Μελετίου΄Οποτε ήταν αυτός με μισό κιλό χορταίναμε δυο άτομα κι όποτε έλειπε με ένα κιλό πεινάγαμε ακόμα… ωσπου μια μέρα όπως περιμέναμε να μας σερβίρουν στο διπλανό τραπέζι πέφτει από την ξύλινη σκεπή στο πιάτο που έτρωγε κάποιος ένας ψόφιος ποντικός – τόοοοσος ναααα με το συμπάθειο, που λέει κι ο Γς. Στην Κερκύρας το μαγαζί ήταν άψογο σε καθαριότητα καΙ ποιότητα, μια πορτούλα στον δρόμο 70 πόντους πλάτος κι απότομα σκαλιά που σε κατ΄σβαζαν στην αίθουσα

 106. Γς said

  105:

  >κι απότομα σκαλιά που σε κατ΄σβαζαν στην αίθουσα

  Ελα, επίτηδες το’ γραψες…

 107. # 102

  Πάρε να μελετήσεις και την (καθαρή) Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου !

  http://gerimitiis.blogspot.gr/2013/08/pelouse-pesage.html

 108. sarant said

  103 Ισχύει, ήταν για τις ανάγκες του μακεδονικού μετώπου

 109. Γς said

  107:

  Και μου αρέσει, όπως έχουμε σχολιάσει κι εδώ, ότι κατεβαίνοντας τη Συγγρού για να πάς δεξιά για Πειραιά πρέπει να είσαι στην αριστερή λωρίδα.

  Και για να πάς αριστερά για Παλαιό Φάληρο κλπ να είσαι στη δεξιά!

 110. # 109

  σταυροβελονιά !!

  http://nikiad.blogspot.gr/2016/03/octopus-cross-stitch-patterns.html

 111. # 66

  Ψάχνοντας βρήκα αυτό που επιβεβαιώνει όσα μου είχε πει το γκαρσόνι

  http://www.pare-dose.net/3483

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα πρώτοι οι πολιτικοί χλευάζουν την ποίηση, όταν ασχολούνται μαζί της χωρίς να έχουν στοιχειωδώς τα προσόντα. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι η δημόσια απαγγελία των στιχουργημάτων τους, αφού βέβαια τους παρουσιάσουν και τους προλογίσουν οι συνήθεις μαϊντανοί. Και κακώς μιλάμε για ποίηση: αδέξιος πεζός λόγος είναι. Εξαιρώ τον Αθάνα, που τουλάχιστον κάποια ποιήματά του αγγίζουν τον αναγνώστη, δεν προκαλούν τη θυμηδία.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sarantakos.com/kibwtos/aqanas_kuries.html&ved=0ahUKEwjk-_aSz_HRAhVEwBQKHcchDUAQFggYMAA&usg=AFQjCNHZDOLZs5lBBy4UKpI-tDabS01D2w&sig2=LfRrgNaIQN2hjgTrVcOvsQ

 113. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν ξέρω ἄν ξαναγράφτηκε ἀλλὰ ἠ λέξη φάντης ἔχει καὶ τὴ σημασία τοῦ ἀπατεώνα.

  Ὅπως γράφει καὶ ὁ Γιάννης Ιατρού (43):

  «Στα γερμανικά ο βαλές λέγεται Bube ή Knabe ή Bauer (παιδί/νέο αγόρι, χωρικός). Βασικά συμβαδίζει λοιπόν με αυτό που γράφει κι οΝίκος … Αλλά και στα αγγικά, αρχικά ο βαλές λεγόταν knave (βλ. κα’Gainst knaves and thieves men shut their gate,ι γερμανικό Knabe), αλλά για να μην μπεδεύεται με το Ρήγα (King) το αλάξενα σε Jack αργότερα.»

  Θυμᾶμαι κι ἐγὼ τὴ «Δωδέκατη νύχτα» τοῦ Σαίξπηρ:
  «…‘Gainst knaves and thieves men shut their gate… . Τὸ knave ἐδῶ ἔχει ἀπαξιωτικὴ σημασία: ἀπατεώνας.

  Τὸ http://www.dictionary.com/browse/knave δίνει:

  knave
  [neyv]

  Synonyms
  Word Origin

  See more synonyms on Thesaurus.com
  noun
  1.
  an unprincipled, untrustworthy, or dishonest person.
  2.
  Cards. jack1(def 2).
  3.
  Archaic.

  a male servant.
  a man of humble position.

 114. Πάνος με πεζά said

  Η ουσία είναι ότι τα συγκεκριμένα ποιήματα, αν δεν τα είχε γράψει ο Κουράκης, όχι παρουσίαση στον «Ιανό», ούτε στο «Τραστ του γέλιου» δε θα έμπαιναν… (Το γνωστό ανέκδοτο με την ποιητική συλλογή «Γιατί ζω»…)

 115. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Σὲ συνάντησα στὴν Ἄντισσα
  καὶ δές με πῶς κατάντησα
  ἀπ’ ὅσα ἐκαζάντησα
  τίποτα πιὰ δὲν μένει.
  Γυναίκα τόσο φάντισσα
  ποτὲ μου δὲν ἀπάντησα
  ψεύτρα, πολιτικάντισσα
  καὶ κατὰ βάθος ξένη.

  Τραγουδιέται στὸ σκοπὸ «Νά μὲ παίρνανε τὰ σύννεφα»

 116. spatholouro said

  101/92
  Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι το ίδιο το γεγονός του κρεμάσματος του τραπουλόχαρτου σηματοδοτούσε (και) το κρέμασμα του Ιούδα…

  Νομίζω πως ο Παπαντωνίου είναι σαφής, αλλά δεν είναι και προς θάνατον το πράγμα:
  μόνο στα νεκροταφεία είναι όλοι συμπεφωνημένοι και πεπεισμένοι!

 117. sarant said

  116 Δευτερογενώς.

 118. Μπούφος said

  Ο,τι και να λέτε μερικοί για Ιούδες, οι Ιούδες πάντα φιλούν υπέροχα!

  https://www.ianos.gr/o-ioudas-filouse-iperoxa-0004618.html

 119. Jago said

  Σχετικά με τη σημασία του φάντη στη χαρτομαντεία, η αναφορά του έχει ουσιαστικά διπλή ερμηνεία. Παραθέτω από το βιβλίο της Λετίσια Γκολέ για το Ταρό, εδώ ο «Ακόλουθος» φαίνεται ότι περιέχει σαφώς την έννοια του ινφάντη-βασιλόπαιδα και την αντιστροφή του ως κακοτυχία.

  View this post on Instagram

  (Για αναφορά σε μπλογκ)

  A post shared by Vangelis D (@vangelisdard) on

 120. Triant said

  Άσχετο. Από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 36, εκ των οποίων μόνο το 22% ήταν εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

  Σαν να λείπει κάτι. Το ποσοστό των εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό.

 121. Καρατζόγλου θυμάμαι κι εγώ να λένε τη ναυτονομία το 1978. Σχέση με την Αριδαία άγνωστη.
  «Παιδιά σου είναι τα τραπουλόχαρτα και άντρας σου ο φάντης!» (ο τσιλιπουρδήσας σύζυγος της αλησμόνητης Χαρτοπαίχτρας του Ψαθά προς τη γυναίκα του που του τα ψέλνει.)

 122. …Ο φάντης, … και βαλές. …

  Χωρίς βαλέ, άφαντος

 123. spatholouro said

  Ψηλά στη στέκα
  Παρασκευή Μεγάλη
  κρεμιέται ο φάντης

  (Ζ. Λορεντζάτος «Αλφαβητάρι» 1969)

 124. Thinking outside the box:

  Jack in the box ο φασουλής (όχι ο Σταμάτης) και αλυσίδα χαμπουργκεράδικων – μεταξύ πληθώρας χρήσεων του jack.

 125. nikiplos said

  Gpoint, πράγματι γλύτωσες από κάτι πολύ σοβαρό… 😉
  Αντικειμενικά είχε δίκιο ο τυπάς…

  Θυμάμαι χρόνια πριν έναν χριστιανό υποκοσμιακό που είχε συνοδεύσει τον Σοριν Ματέι στο αυτοκίνητο για μια «περατζάδα»[*] και αυτός στα κόκκινα από την κοκαΐνη ήθελε να σκοτώσει ένα ηλικιωμένο ανδρόγυνο που τους ακολουθούσαν συμπτωματικά με το αυτοκίνητό τους γιατί ταυτίζονταν οι διαδρομές τους και του Σορίν του είχε κατσικωθεί ότι τους παρακολουθούσαν… Τα γεροντάκια γλύτωσαν επειδή ο έτερος υποκοσμιακός τσακώθηκε με τον Σορίν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και αυτός ξεθύμανε…

  Πάντοτε έλεγα στους αριστερούς συμφοιτητές μου, στα 80ς-90ς να μην θαυμάζουν το χώρο του υποκόσμου, ούτε να τον εξιδανικεύουν… Όσον αφορά καθεαυτόν τον Κομεμτζή, είναι και σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα απορίας άξιο πως κατάφερε αυτό που κατάφερε με ένα μόνο αμυντικό όπλο, ένα μαχαίρι… Θα μπορούσε αν το στράτευμα ήταν αξιοκρατικότερο να γίνει άριστος ΟΥΚάς ή λοχαγός των ΛΟΚατζήδων και να σταδιοδρομήσει και αυτός και η χώρα να έχει άξιο προσωπικό… Όμως φεύ… να ‘χαμε να λέγαμε…

  ΥΓ> Οι ΗΠΑνοί συχνά για αυτά τα όπλα/σώματα αντλούν τέτοιους εν τη γενέσει τους, δηλαδή πριν η Φυλακή τους κάνει αδίστακτους δολοφόνους…

  [*](σσ αγριοκοίταγμα για να φοβηθεί ο εκβιαζόμενος επιχειρηματίας και να πληρώσει – κι αυτός όπως όλοι οι άλλοι – τα απαιτούμενα για να τον προστατεύουν)

  Να πω πως και εγώ όντας 21 ετών και χαζός νέος είχα μια συνάντηση με τέτοιους στην τότε Αθηνάς. Με τον έμπροσθεν επιβαίνοντα σε ένα αυτοκίνητο άρχισε πλακισα που εξελίχθηκε σε πούλημα (ψεύτικης) αγριάδας. Το αυτοκίνητο – ήταν 02:00- με ακολούθησε και στα φανάρια οι τύποι το έπαιζαν αστυνομικοί και τέτοια. Εγώ τους απαντούσα ότι «ο έχων ταυτότητα μιλάει, ειδάλλως πάει πάσο και κάνει παιχνίδι ο έχων πρόσωπο» και τέτοιες ανοησίες αντί να την κάνω από τα στενάκια… Η αλήθεια είναι μάλλον ότι ήθελαν να σκοτώσουν την ώρα τους ή να εκτονωθούν, όμως στο ύψος της Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής σταματήσαμε και πιάσαμε ψιλή κουβέντα… Με έδειξαν οι πίσω ένα αυτόματο όπλο το οποίο είχαν τυλίξει με μονωτικές ταινίες στις λαβές, ενώ ο μπροστά ήθελε να μου δώσει να περιεργαστώ ένα 45άρι περίστροφο…

  Εκείνα τα χρόνια είχαν φάει τον Μπακογιάννη και ήμουν βέβαιος ότι συναντήθηκα με την ίδια 17Ν. (για αστυνομικοί δεν έδειχναν με τίποτα, είχαν σκατόφατσες και πολύ έξυπνο, κουλ και γελαστό βλέμμα, άνετο δηλαδή, ενώ το αμάξι ήταν ματρακαδερί, δηλαδή της μιας χρήσης που λέμε, όμως Lancia Fulvia, για την εποχή του καλό γκάζι δίλιτρο)… Αργότερα όταν άρχισα να μαθαίνω τον κόσμο – και τα νέα από τις εφημερίδες- σχημάτισα την εντύπωση ότι μάλλον ήταν εκβιαστές και οπλοφόροι αδίστακτοι παρά κάτι άλλο…

  Ένας μπάρμπας μου από την ασφάλεια που του είχα διηγηθεί το περιστατικό, έκανε το χέρι του να μου αστράψει μία, γιατί ήταν σίγουρος πως είχα να κάνω με τσογλάνια και πως η 17Ν δεν είναι «τέτοια τσόλια» κλπ… που να ήξερε ο δυστυχής… κι εγώ φυσικά που τότε έμενα στην ίδια πολυκατοικία με τους Ξηρούς και τον Κουφοντίνα… (αλήθεια είναι δεν κάνω πλάκα)…

 126. Μπούφος said

  Την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, το ρουφιάνο τον Ιούδα, ουδείς! Δώστε τους ρουφιάνους στο λαό! Δώστε τους Ιούδες στο λαό!;-(

 127. 128

  Πάρε πράμα, φίλε μπούφο!

 128. leonicos said

  Να το πω χωρίς να με δείρετε;

  Μέχρι να ξεκαθαρίσεις τα περί Ντάμας και Ρήγα, νόμιζα πως ο Φάντης είναι ο ηλικιωμένος (Ρήγας). Βέβαια, αν μου τους έβαζες μποροστά μου και με ρωτούσες ποιος είναι ο Ρήγας… θα τον έλεγα σωστά (για τη Ντάμα δεν συζητήται)

  Έχω να παίξω χαρτιά από το 1961

  Αλλά τράπουλα έχω!!!!!!!!!

 129. Δηλαδή, σήμερα υπαπαντήσαμε τον μικρό Χριστούλη;

 130. ΣΠ said

  Υπάρχει και η παλιά ελληνική ταινία «Καπετάν Φάντης Μπαστούνι» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

 131. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  121 Καρατζόγλου όντως ή σε πρόδωσε ο κορέκτορας;

  132 Ωραία ταινία ήταν αυτή -άμα είσαι παιδί, τουλάχιστον. Με τη Μάρω Κοντού στο ψυγειο αν θυμάμαι καλά.

 132. Αφήνω αυτό εδώ https://twitter.com/hashtag/Сталинград άμα περάσει ο Σπειροειδής Αρχιτέκτων που είναι μερακλής περί τα κάτι τέτοια.

 133. Σκονάκι για την εξεταστική…

 134. Γς said

  127:

  >Το αυτοκίνητο – ήταν 02:00- με ακολούθησε και στα φανάρια οι τύποι το έπαιζαν αστυνομικοί […] και στο ύψος της Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής σταματήσαμε και πιάσαμε ψιλή κουβέντα…

  Πολλά λες! Πλάκα σου κάναμε.

  Σ αφήσαμε να φύγεις και πήγαμε για νάνι.

  Ανεβαίνοντας όμως την Ακαδημίας, 2 το πρωί, βλέπουμε μια δεσποινίδα να διαπληκτίζεται στη γωνία με την Βουκουρεστίου μ ένα ύποπτο υποκείμενο.

  Γκαγκάν! Σταματάμε και κατεβαίνω απ το αυτοκίνητο, να την βοηθήσω.

  -Σιγά ρε! Τι τρέχει δεσποινίς;

  -Μου ζήτησε @ώλο κι εγώ του είπα να πάει στη Συγγρού.

 135. Μπούφος said

  129 φίλε σκυλ-άραπα -ο άραψ του άραπος δεν κάνει; -(αναφέρομαι στη φωτό-βίντεο που μας έστειλες σε περασμένη ανάρτηση, εκείνου του καταμελάχρινου που μάς έκλεινε πονηρά το ματάκι )ευχαριστώ για την …ενσυναίσθηση!;-)

 136. 137 Σακίλ Ο’ Νηλ με τ’ όνομα!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Shaquille_O%27Neal

 137. Πάνος με πεζά said

  132 : Το απόσπασμα συνδυάζει και το φάντη, και την ποίηση, που μνημονεύσαμε σήμερα…

 138. Ριβαλντίνιο said

  στην ξερή ο βαλές μαζεύει (κόβει) όλα τα φύλλα.

  Και μάλιστα γίνεται έτσι ξερή που την τρώνε οι πρωτάρηδες. Δηλαδή τα μαζεύεις όλα με τον βαλέ, ενώ έχεις το φύλλο. Ο άλλος νομίζει πως δεν το έχεις, πετάει και τσούπ 10 βαθμοί υπέρ σου.

  —————————————————————————–

  Και που νόμιζα πως ο φάντης σχετίζεται με την ιντιφάντα και την πορτοκαλάδα φάντα. 🙂

  ——————————————————————————-

  Μετά την Επανάσταση είχαν βγάλει τράπουλες με μορφές του ’21. Πολύ θα ήθελα να ήξερα ποιον είχαν για φάντη μπαστούνι.
  —————————————————————

  Καρατζ(ι)οβαλήδες παλιά έλεγαν τους βουλγαρόφωνους μουσουλμάνους της Δυτικής Μακεδονίας. Σαν τους Πομάκους δηλαδή ήταν. Γράφει ο Κουτσονίκας στα απομνημονεύματά του για αυτούς :

  Οι αιμοβόροι, βάρβαροι γεννήματα του Διαρβεκίρ , παρακολουθούμενοι και υπό των Βουλγαροτούρκων της Καροτζεόβας έπραξαν εν τη ταλαίνη Νιαούση απείρους ωμότητας και ανοσιουργίας.

  ——————————————————————————

  @ 112 Γιάννης Κουβάτσος

  Απ’τα αγαπημένα μου :

  Στερνός απ’ όλους γδούπησε κι ο σαλπιγκτής στο χώμα.
  Της σάλπιγγας του ο αντίλαλος δεν είχε σβήσει ακόμα.
  Της Μικρασίας ξετρέχοντας τα πλάτη πέρα ως πέρα
  πότε αντηχούσε σαν λυγμός και πότε σαν φοβέρα.

  Άθαφτος λιώνει ο σαλπιγκτής μεσ’ τις βροχές.
  Παρέκει η σκουριασμένη σάλπιγγα πιστά του παραστέκει.
  Με του χιονιού το σάβανο τους σκέπασε ο χειμώνας
  κι ήταν βαρύς σαν κόλαση, μεγάλος σαν αιώνας.

  Μα τι κι αν ήρθε η άνοιξη; Μέσα στο νέο χορτάρι
  δε φαίνεται ούτε σάλπιγγα, ούτε σκεβρό κουφάρι.
  Μόνο από νύχτα σε νυχτιά βγαίνει το φάντασμά του
  και ψάχνει στα χαμόκλαδα να βρεί τη σάλπιγγά του.

  Μην αποκάμεις, Σαλπιγκτή, και μη λιγοπιστήσεις!
  Χιλιάδες νύχτες θα διαβούν, νύχτες σιγής και φρίκης.
  Μα θα ‘ρθει, θά ‘ρθει ένα πρωί που εσύ θα τους χτυπήσεις
  με την παλιά σου σάλπιγγα τους νέους σκοπούς της Νίκης!

  ———————————————————————————————————-
  @ 127 nikiplos

  Εγώ απορώ. Δεν έφερε κανένας αστυνομικός το υπηρεσιακό του περίστροφο ; Μπάμ και κάτω. Και σου λέω εγώ μετά για αυτοβιογραφίες και ηρωοποίησεις.

 139. Γς said

  Στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ, τώρα:

  -Οπως αναφέρει ο καταγγέλοντας…

  Μήπως λέγεται;

 140. Μπούφος said

  138 α χα χα! μέσα έπεσα. Δηλαδή..τι Σκυλ-άραψ τι Σ’κυλ-ονίλ (δηλαδή ο Σκύλος της νίλας, δηλαδή άμα σου κόψει αγκωνιά, άμα σου κάνει τζαρτζάρισμα μαύρο, θα σε κλάψει η μάνα σου!)

 141. Μάντις said

  παίζει κάποιος πόκερ από εδώ την καλή παρέα;

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Κόκκινος Φάντης Ιλοσόβιτς Στέιν, ήρωας στην «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» αναφέρθηκε; Επικεφαλής του στρατού της Κόκκινης Βασίλισσας, ψηλός, με σημαδεμένο πρόσωπο και μια υφασμάτινη καρδιά να καλύπτει το αριστερό του μάτι, εκτελεί κάθε διαταγή της βασίλισσάς του και είναι ο μόνος που μπορεί να την ηρεμεί.

 143. Corto said

  Ένα περίεργο παιχνίδι με τον Ρήγα, τον Φάντη και την Κόρη της τράπουλας, από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα. Ο ελευθερωτής ή ληβεντάρος:

  https://books.google.gr/books?id=InxhAAAAcAAJ&pg=PA571&dq=%CE%A1%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CF%82+%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%9A%CF%8C%CF%81%CE%B7&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiRm9yAl_LRAhVLbxQKHVfjCIMQ6AEIHTAA#v=onepage&q=%CE%A1%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CF%82%20%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%9A%CF%8C%CF%81%CE%B7&f=false

 144. sarant said

  140 Ριβαλντίνιο, ευπρεπίζεις -αν και δεν εισαι ο μόνος.

  Ο Αθάνας, που ήταν ποιητής, έγραψε «σαλπιχτής», κι όχι αυτο το φριχτό ngt.

  https://books.google.lu/books?id=kzhJAAAAYAAJ&q=%22%CE%AC%CE%B8%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%22&dq=%22%CE%AC%CE%B8%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%22&hl=fr&sa=X&redir_esc=y

 145. Μαρία said

  145
  Ευτυχώς που το κουρμπάτσι είναι μαντίλι 🙂

 146. Γιάννης Ιατρού said

  128: Μπούφος

  Μπορεί ο Ξέρξης να μην γνώριζε την Ανοπαία Ατραπό και χρειάστηκε ένας Εφιάλτης (ο Ευρίδημος) να του την υποδείξει, τον Ιησού όμως τον γνώριζαν οι πάντες. Προς τι λοιπόν η αναγκαιότητα του προδότη Ιούδα; Μάλλον έπρεπε να γίνουν όλα μεθοδικά, ανθρώπινα, για να παραμείνουν στις γενιές των ανθρώπων σαν μύθος μέσα από το πέρασμα των αιώνων.

  Στον μυστικό δείπνο προτρέπει ο ίδιος ο Ιησούς τον μαθητή του Ιούδα «ό ποιείς, ποίησον τάχιον«. Κάποιος έπρεπε να κάνει την βρώμικη δουλειά, και αυτή έγινε με όλους τους ανθρώπινους τύπους. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικά εδάφια του Αποστόλου Παύλου, όπου ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ο Θεός επιλέγει ποιο ρόλο θα παίξει ο καθένας!

  Προσωπικά θεωρώ την προδοσία του Πέτρου μεγαλύτερη από εκείνη του Ιούδα. Διότι ο μεν Ιούδας, όταν κατάλαβε τι έκανε, μετανόησε ειλικρινά και πήγε και κρεμάστηκε. Ο Πέτρος απλά έκλαψε και συνέχισε ν’ αρνείται το Χριστό για να διασώσει το σαρκίο του (Λ, 22: 54-62)

  Πρέπει κάποτε να αποκατασταθεί και να αναγνωριστεί πρώτα απ’ όλα η επαναστατική μορφή του Ιούδα, αφού χωρίς αυτόν γιοκ σταύρωση, γιοκ λύτρωση, γιοκ σωτηρία! Εδώ υπάρχει μια αδικία που γνωστοί κύκλοι παραπληροφόρησης κατάφεραν να περάσουν με βρώμικους χαρακτηρισμούς (π.χ. Ιούδα, κουφάλα, έρχεται κρεμάλα)

 147. 145 Η σελ. 569 είναι όλα τα λεφτά, ή μάλλον πάντα τα χρήματα 😉

 148. Corto said

  146 (Sarant):

  Εδώ το έχουν μεταγράψει με ΓΧΤ (Σαλπιγχτής)

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/gewrgios_a8anas_poems.htm

 149. Ριβαλντίνιο said

  @ 148 Γιάννης Ιατρού

  Αν είναι Δυναμό !

  Τι άθεος/άθρησκος/αγνωστικιστής/σκεπτικιστής/αντιχριστιανός κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Γιάννης Ιατρού ;
  Ε, ρε BLOG ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ που σου χρειάζεται !!!!!!!!

 150. sarant said

  149 Πράγματι!

  150 Κακώς. Και δεν πρόκειται για μεταγραφή, αφού στα ελληνικά ήταν γραμμένο.

 151. Corto said

  147 (Μαρία):
  Ευτυχώς! Άργησα να καταλάβω τι εννοούσε. Παραπάνω το λέει «κολπάτζιον» (η κρυπτίνδα του δακτυλίου):

  https://books.google.gr/books?id=InxhAAAAcAAJ&pg=PA570&dq=%CE%97+%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%80%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CE%B1+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi3g9_wn_LRAhWI8RQKHUvXDu0Q6wEILDAB#v=onepage&q=%CE%97%20%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%80%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85&f=false

  Τέλος πάντων, ένα παραδοσιακό παιχνίδι είναι, αλλά το ανέφερα γιατί ο Φάντης φανερώνει κάτι (την Κόρη). Λέω μήπως έχει και αυτήν την έννοια.

 152. Γς said

  Καληνύχτα γενικώς.

 153. ...!? said

  και στην πάστρα ο βαλές μαζεύει όλα τα φύλλα.

 154. Corto said

  152:
  «Το έχουν μεταφέρει», είναι πιο σωστό;

 155. Triant said

  143:
  Μέχρι τα 25 έπαιζα ημιεπαγγελματικά (έβγαζα το χαρτζηλίκι μου) τα πάντα. Πόκερ, πόκα, σεμεν ντε φερ, black jack, πρέφα, πικέτο, μπουρλότο, 66, ότι υπάρχει.

  Ώσπου σε κάποιο εορταστικό ΄’φιλικό’ καρέ είδα στην τελευταία μπόμπα κάποιον να δίνει φύλλο στην οικοδέσποινα και με αυτό να (με) κερδίζει. Δεν είπα τίποτα αλλά από τότε (πάνε κοντά 35 χρόνια) δεν παίζω με λεφτά ούτε τριανταμία.

 156. Corto said

  149:
  Εννοείς με την «μετάφραση» στην καθαρεύουσα; Καταπληκτικό!

  Άγωμεν! Δεύτε κλίνωμεν προς γην!

 157. Μαρία said

  153
  Για το μαστίγιο παρέπεμπε ακριβώς σ’ αυτό (κρυπτ. δακτ, 1). Τώρα πώς το κουρμπάτσι το παρέφθειρε σε κολπάτζιον θα σε γελάσω.

  Παραπάνω σ.564 την τυφλόμυγα την λέει ψηλαφίνδα και το κρυφτό κρυπτίνδα και γενικά έχει πολύ γέλιο.

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στην ανθολογία του Περάνθη σαλπιγχτής το έχει. Ενώ στον «Όρθρο των ψυχών» ο Γρυπάρης γράφει Σαλπιχτής.

 159. Μαρία said

  160
  Και ο Περάνθης απ’ τον Ειρμό, 1929
  και η συλλογή πατριωτικών ποιημάτων, 1928 http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=&cclterm1=%CE%91%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%82&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=term&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=1&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=&skin=&rss=0&store_query=1&show_form=&lang=el&export_method=none&display_mode=detail&ioffset=1&offset=2&number=1&keep_number=10&old_offset=1&search_help=detail

 160. Πέπε said

  @146:
  Ο Αθάνας, Νίκο, αφού ακριβώς ήταν ποιητής, δικαίωμά του να το λέει όπως θέλει. Αλλά δεν είναι ευγενικό να χαρακτηρίζεις φριχτή τη φυσική γλώσσα όσων λένε καθημερινά π.χ. «ελεγκτής». Δε νομίζω να έχω ακούσει ποτέ «ελεχτής», πόσο μάλλον «ανεξέλεχτος» ή «άτεχτος» – ο σαλπι**τής έτσι κι αλλιώς είναι λιγότερο συνηθισμένη λέξη από τον ελεγκτή (και είναι μία από τις πάμπολλες λόγιες λέξεις με τις οποίες, ουρανοκατέβατα, έρχονται πολλοί σε επαφή στον στρατό χωρίς να έχουν κανένα σχετικό παρελθόν).

  Και φυσικά δεν υπάρχει πουθενά ngt, το κάππα προφέρεται [k].

  Πρέπει κάποτε να αποδεχτούμε ότι η «καθαρή δημοτική», που δε δέχεται ορισμένα συμφωνικά συμπλέγματα, δεν είναι πλέον η γλώσσα μας. Τις «εκπτώσεις» ας πούμε, λέξη εντελώς μη-λόγιας χρήσης, πώς μπορούμε να τις πούμε μετριάζοντας τη φρίκη;

 161. Μπούφος said

  148 Γιάννης Ιατρού
  Να σου εμπιστευτώ, εμένα δεν με απασχολεί ο χαζοβριός Ιούδας. Αυτός πάει,πέθανε. Καθάρισε καλώς ή κακώς. (μάλλον κακώς αφού «απελθών απήγξατο»). Εμένα με κόφτουνε οι τωρινοί Ιούδες και οι Ιουδήθες ( Ιουδήθ, λέω, θα είναι το θηλυκό του Ιούδα, μην πεις όχι…έτσι μου αρέσει να το σκέφτομαι…) Με νοιάζουνε αυτοί, επειδή με τους τωρινούς, εμείς έχουμε τα καρντάσικα νταραβέρια και άμα σου φερθεί σκάρτα, ενώ εσύ τον είχες αδερφοποιτό, ενώ εσύ του ξηγήθηκες «σπαθί» και ήσουνα μαζί του και μπεσαλής, ε! θες, (δε θες; ) να ανοίξεις ένα λάκκο δυο μέτρα, και αφού του «κεντήσεις» τρία, πέντε «γαζιά», να τον τσιμεντώσεις;

 162. sarant said

  162 Δεν χαρακτηρίζω φριχτή τη φυσική γλώσσα, αλλά ένα συγκεκριμένο συμπλεγμα φθόγγων. Και δεν αμφισβητώ ότι σήμερα (που δεν ακούμε) ο τύπος «σαλπιχτής» (ή και σαλπιστής) δεν λέγεται. Αλλά να ξέρουμε τι έγραψε ο Αθανας. Αλλιως, να πούμε και «Γυναίκα της Ζακύνθου».

 163. sarant said

  141 Άλλα λέγονται πολύ (π.χ. ο συλληφθέντας). Ενδιαφέρον το βρίσκω.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  163: Πάντως ο Ρίβα ψιλοτσίμπησε, όσο νάναι (κι ας μη θέλει να το παραδεχθεί!!) 🙂 🙂

 165. Pedis said

  Εδώ λέει ότι η FRAPORT που της κατακυρώθηκαν τα 14 αεροδρόμια είναι καταχρεωμένη, 3.4 δισ., … και μάλιστα ενδέχεται να ζητήσει δάνειο για να κινηθεί

  … με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο! (ώστε να ξεπληρώσει και το τίμημα;).

  «Δάνεισέ με να σου αγοράσω το μαγαζί να σε βάλω στη δούλεψή μου.»

  (Σαν να πέφτει χοντρή μάσα. )

 166. Μάντις said

  163 Μπούφε! σύνελθε.
  Μεγάλη μπουκιά φάε. Μεγάλο λόγο μη λες. Αφού δεν πήγες φαντάρος. Ούτε το πιστολάκι για τα μαλλιά δεν ξέρεις πώς ανοίγει. Τι θες και φαντασιώνεσαι αλλόκοτα; Τρομάζεις ανθρώπους. Νυχτιάτικα.;-)

  157 Triant κατάλαβα. Λογικός άνθρωπος.;-)

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το κρητικό Πάσχα:

  Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα δεν ακούν τραγούδια , δεν τραγουδάνε , ούτε σφυρίζουν , στα καφενεία δεν παίζουν χαρτιά και με ένα σπαούλι* κρεμνούνε τον Φάντη της τράπουλας από το ταβάνι , τα αγόρια και μεγάλοι άντρες όλη την Μεγάλη Εβδομάδα κόβουν ξύλα κυρίως
  κατσοπρίνια , ασπαλάρθους και άλλους θάμνους και το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν την ρεματιά ύψους 3-4 μέτρων και πλάτους 6-8 μέτρων για να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα .
  *σπαγγάκι

  Click to access %CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7-%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-Microsoft-Office-Word.pdf

 168. Γιάννης Ιατρού said

  Βρήκα σε θρησκευτικό ιστότοπο…. εδώ (2013) μια εξήγηση για την προέλευση της φράσης τα βρήκε μπαστούνια.

  Στο προγενέστερο άρθρο του το 2013 ο Νίκος (εδώ) δίνει άλλη εξήγηση, πιό λογική. Και το 2015 εδώ χαρακτηρίζει την εξήγηση που βρήκα Νατσουλισμό.

  Φαίνεται πως μερικοί (;) online (με τον Κύριο) ευρισκόμενοι ιστότοποι ακόμα περιμένουν την επιφοίτηση. Ε, μιας και είναι αργή η σύνδεση, ας διαβάζουν λίγο κι εδώ… 🙂

  Αυτά …

 169. (133) ο κορέκτορας ο άτιμος! Αλλιώς δεν θα έκανα καν τη συσχέτιση με το τοπωνύμιο.

  Η όλη ιστορία του Ιούδα είναι μυστήρια. Προς τι η προδοσία του; Το λέει και ο ίδιος ο Χριστός: «ως επί ληστήν εξήλθετε μετά μαχαιρών και ξύλων συλλαβείν με; Καθ’ ημέραν προς υμάς εκαθεζόμην διδάσκων εν τω ιερώ και ουκ εκρατήσατέ με!» Και τι χρειαζόταν το περιβόητο φίλημα, δεν ήξεραν ποιος είναι; Ο Ιωάννης (όχι οι Συνοπτικοί) λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι κρατούσε το «γλωσσόκομον» (=το ταμείο) και έκλεβε, αλλά ψυχολογικά φαίνεται απίθανο — δεν ακολουθείς έναν πλανόδιο ιεροκήρυκα που δεν έχει πού την κεφαλήν κλίνη για να κλέβεις. Πιο πειστική μου φαίνεται η εξήγηση ορισμένων, ότι ο Ιούδας διευκόλυνε ή επέσπευσε τη σύλληψη του Ιησού, ελπίζοντας ότι θα τον αναγκάσει να εμφανιστεί «εν δόξη» και να φέρει αμέσως τη βασιλεία του Θεού επί γης. Οπωσδήποτε, το μόνο που δεν περίμενε ήταν ότι ο Κύριός του θα καθόταν να θανατωθεί — και δεν είχε την υπομονή, ή την πίστη (που ούτε οι άλλοι απόστολοι δείχνουν να είχαν εκείνη τη στιγμή) να περιμένει την ανάσταση…

 170. nikiplos said

  Cher Γσ, όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, εγώ δράκους δεν λέω… όλα τα προαναφερθέντα γεγονότα ήταν πραγματικά και τελείως άγνωστα για έναν 21 χρονο όπως ήμουν εγώ… Και υπήρξα σχετικώς διαβαστερός φοιτητής, θέλω να πώ δεν πλήρωσα πολλές ώρες στα χαμαιτυπεία ή στα μπαρ, μάλλον πολύ περισσότερες σε βιβλιοθήκες… Εν τούτοις επειδή έχω διαβάσει δυο τρία βίπερ για την ανθρώπινη μηχανική, εύχομαι στον καθένα να μην βρεθεί σε λάθος μέρος λάθος χρόνο… και αυτό το τελευταίο, αναμφισβήτητα από την ιστορία με τον Κοεμτζή, θα μπορούσε να το επαληθεύσει ο Γιάννης Κούρτης, ο οποίος έπεσε άφταιγος πάνω στη φονική αυτή μηχανή και δεν είχε ούτε πρώτη ούτε δεύτερη ευκαιρία να το ξανασκεφτεί, αλλά έφυγε άκλαφτος…

  @140, Αγαπητέ Ρίβα, ακόμη θα τον έτρεχαν στα δικαστήρια αυτόν τον αστυνομικό που θα επιχειρούσε το «μπαμ και κάτω». Θα έκανε πορείες ο αντιεξουσιαστικός χώρος, θα έκαιγαν οι γνωστοί άγνωστοι το Πολυτεχνείο και την ΑΣΟΕΕ, άσε το έργο το είδαμε πλειστάκις… Και βαριέμαι όχι μόνο να το ξαναβλέπω, αλλά και την αμπελοφιλοσοφία, που αναπτύσσεται ύστερα από αυτό… και δεν τα λέω αυτά για να αθωώσω τη μαλακία των μπάτσων ή των δήθεν αντιεξουσιαστών.

  Να πω και μιαν ωραία ιστορία όμως επί αυτού… Στο κέντρο εκπαιδεύσεως στο στρατό, ένας γνωστός συμφοιτητής μας λάτρης και θιασώτης των εξαχρειωτών- που στα φοιτητικά μας χρόνια ήθελε επανάσταση και πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – από το φόβο του για τις πέτρες που του πετούσαμε στην πρώτη του σκοπιά, γάζωσε (κατά λάθος βέβαια) το τηλεφωνικό κέντρο. Ευτυχώς δεν ήταν κανένας εκείνη την ώρα να τον μοιρολογάει ύστερα καμία γκόμενα… Το αποτέλεσμα δεν παίζει ρόλο, ήταν έτσι κι αλλιώς άλλου ιερέως ευαγγέλιο…

 171. Pedis said

  Academics Against Immigration Executive Order

  51 nobel laureates, 104 Winners of Fields/Dirac/Clark/Turing/Poincare Medals, Breakthrough Prize, Pulitzer Prize, MacArthur Fellowship, 20,000+ U.S. Faculty Members

  ξεκούνησαν τον κώλο τους οι ακαντεμικς; Απίστευτο.

 172. Pedis said

  -> 173 – δεν είναι και τόσο απίστευτο, αφού (νομίζουν ότι) έχουν και (κάποιες) πολυεθνικές με το «μέρος τους».

  Τους απείλησε ο μουλάς (έχετε προσέξει ότι έχει ξεκιστεί να δείχνει με τον δείκτη του χεριού του προς τα πάνω) του καπιταλισμού και με κόψιμο των φάντς …

 173. Γς said

  170:

  «Τα βρήκε μπαστούνια» και πως βγήκε.

  Κι ένα βραβείο Νόμπελ να λέει στον Γς ότι τα βακτήρια βγήκαν από το ελληνικό μπαστούνι.

  Και σιγά μη ψάρωνα…

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/bacteria-fronteria.html

 174. # 157

  Αργησες… εγώ στα 19 κατάλαβα πως δεν υπάρχει χαρτοπαιξία επί χρήμασι χωρίς κλέψιμο πλην ίσως της πρέφας όπου όμως πάλι η προσδοκία του κέρδους χαλάει την μαγεία του ρίσκου που είναι το αλατοπίπερό της. Μονόδρομος του τζόγου τα άλογα και αντίθετα απ’ ότι πιστεύει ο κόσμος οι ιπποδρομίες είναι πιο τίμιες εκτός αν πιστεύεις πως είναι κλέψιμο να ξέρει κάποιος αυτό που δεν ξέρουνοι άλλοι. Ο ιδιοκτήτης που γράφω στο # 99 κάθε πρωΐ στις 5 ήταν στο Δέλτα να δει μόνος του τις προπονήσεις γιατί αν περίμενε την ενημέρωση από τους ρολογάδες…σώθηκε. Μια ιστοριούλα για το πώς βγαίνουνε οι βρώμες…Εγώ βοηθούσα τον ιδιοκτήτη σε υπολογισμούς υπολογίζοντας τι χρόνο μπορεί να πετύχει ένα άλογο όταν έχει κάνει κάποιον άλλο στην προπόνηση λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε αλόγου σύμφωνα με την μέχρι τότε πορεία του. Αυτό υποτίθεται πως ήταν η δουλειά του (εμπειρικού) προπονητή που συνήθως δεν ήξερε ούτε πρόσθεση. Ενα φεγγάρι τα περισσότερα από10 άλογα θα τρέχανε πρώτη φορά στα 2400 ενώ είχαν τρέξει σε 1400 και 1800. Υπολογίζοντας πόση ταχύτητα χάνουν από τα 1400 ως τα 1800 και επαυξάνοντας την απώλεια κατά 50% για τα επόμενα; 600 μέτρα τα αποτελέσματα έβγαζαν νικητή τον Μισσισσιπή με την τεράστια διαφορά των 2 δευτερολέπτων !! Ο κύκλος του αλόγου που δεν ήξερε τους υπολογισμούς έβαλε επάνω του ένα μέτριο αναβάτη απλά για να δοκιμάσουνε το άλογο αλλά αυτό κέρδισε α λα γκράντε με 28:1 απόδοση (για να το καταλάβετε, 278 -το δεκάρικο- το λέγανε τότε). Ε, το τι τιμωρίες έπεσαν για δήθεν «στημένη» κούρσα, τι ξύλο έφαγε αυτός που προπονούσε το άλογο γιατί δήθεν το έκρυψε από τον κύκλο του, δεν λέγεται. Μέχρι κι ο μέτριος αναβάτης έφαγε 2 χρόνια αποκλεισμό με άλλη αφορμή γιατί κι αυτός θεωρήθηκε πως ήταν στο «κόλπο» !

 175. spiral architect said

  @157:
  – [κουδούνι]
  – Ποιος είναι;
  – Μπόμπα χαρακίρι με δυο βαλέδες.
  – Άσε μας ρε πρωινιάτικα!

  Φοιτητές στην επαρχία τρέχοντας για το μεροκάματο. 😀

 176. Γς said

  Λοιπόν;

 177. Alexis said

  #162: Εγώ πάντως εντελώς φυσικά και αβίαστα θα έλεγα «σαλπιχτής». Δεν μου πάει με τίποτα στη συγκεκριμένη λέξη να προφέρω «nkt», όπως στο «ελεγκτής» ας πούμε. Ίσως είναι και θέμα συνήθειας.

  #167: Ισχύει αυτό που γράφει. Γενικά η υπόθεση «FRAPORT» βρωμάει απ’ όπου και αν την πιάσεις. Έπρεπε να είχε αναλάβει εδώ και μήνες αλλά το πάει από αναβολή σε αναβολή γιατί δεν έχει φράγκο και οι τράπεζες δεν τη δανείζουν. Εκτός από τη διαπλοκή σε υψηλό επίπεδο (που σίγουρα υπάρχει) αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η στάση ορισμένων στελεχών της ΥΠΑ σε κάποια αεροδρόμια, που συμπεριφέρονται ως «βασιλικότεροι του βασιλέως» και σφουγκοκωλάριοι της FRAPORT.

  #173: Μην τα πιστεύεις αυτά, είναι στα πλαίσια του πολέμου που κάνουν τα πουλημένα ΜΜΑ στον …αντισυστημικό Τραμπάκουλα! 😆

  Ας ρωτήσω και κάτι μιας και είμαστε σε κλίμα χαρτοπαιξίας και τζόγου 🙂 :
  Όταν στα νιάτα μου είχα μάθει πόκερ, πόκα και λοιπά …ευγενή αθλήματα, ήξερα ότι η ιεραρχική σειρά των φύλλων είναι: Καρό-Κούπες-Σπαθιά-Μπαστούνια. Τώρα ο γιός μου μου λέει ότι οι Κούπες είναι ανώτερες από τα Καρά, έτσι το παίζουν αυτοί, λέει, με τα φιλαράκια του. Έχει αλλάξει κάτι ή ο μικρός δεν τα ξέρει καλά;
  Ας αναλάβει κάποιος έμπειρος περί τα χαρτοπαιχτικά σχολιαστής 🙂 να τοποθετηθεί και να αποκαταστήσει την ορθή τάξη των πραγμάτων! 😆

 178. spiral architect said

  @179β: Έχεις ακουστά, πώς δούλευε η γερμανική επιμελητεία στην Κατοχή; Ε, έτσι ακριβώς!
  @179δ: Έχουν επηρεαστεί απ’ το Tichu.

 179. π2 said

  Περί Καρατζόβας: https://sarantakos.wordpress.com/2009/12/20/synavlie/#comment-19893

 180. Triant said

  176:
  Όχι ρε Τζή. Τόξερα και το παράξερα (σε καφενεία μεγάλωσα) και έχω ιστορίες με κανονικό χαρτοκλέφτη (που είχε βγάλει μόνος του το παρατσούκλι Τουλουμοτύρης για να τον παίρνουν για βλάχο) να μη σου μείνει άντερο. Αν θες, να σου νυχιάσω καμμιά τράπουλα να δούμε αν θα το καταλάβεις 🙂
  Αυτό που μου την έσπασε ήταν το είδος του καρέ και το ότι το έκανε η οικοδέσποινα, Σε συνδυασμό με το ότι τα ποσά είχαν ξεφύγει πολύ και το ότι αρκετοί φίλοι μου είχαν γίνει ‘Παίκτες’ (ηδονιζόντουσαν να μείνουν ταπί) η απόφαση ήταν εύκολη. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε καμμία συνειδητή απόφαση. Απλώς με απωθεί.

 181. Triant said

  179 τέλος:
  Στην πρέφα είναι έτσι: κουπες καρα σπαθιά μπαστούνια.
  Στο δε μπριτζ οι τελευταίοι αποφάσισαν να γίνουν πρώτοι: μπαστούνια κούπες καρα σπαθιά.
  Για την πόκα δεν θα σε φωτίσω γιατί, δεν το πιστεύω αλλά, δεν θυμάμαι!

 182. https://en.wikipedia.org/wiki/Three_Versions_of_Judas (στα ελληνικά, στη συλλογή «Μυθοπλασίες»)

 183. 171 κλπ περί Ιούδα:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Three_Versions_of_Judas (στα ελληνικά στη συλλογή «Μυθοπλασίες»)

 184. ουψ, δεν φταίω εγώ για την επανάληψη, ο θεός της γουόρντπρες τσαντίστηκε…

 185. sarant said

  Καλημέρα!
  Έχει ιεραρχία των φυλών η πόκα; Δεν το έχω αντιληφθεί. Εντάξει, το φλος με τον άσσο κούπα είναι ανώτερο.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  185: Δύτα
  Τις μυθοπλασίες τουτουνού εννοείς, ε;

 187. Pedis said

  # 180 – @179β: Έχεις ακουστά, πώς δούλευε η γερμανική επιμελητεία στην Κατοχή; Ε, έτσι ακριβώς!

  Σύμφωνοι.

  Άρα δικαιούμαστε να μιλάμε για κυβέρνηση που λειτουργεί ως δοτή!

  Ε, μπράβο.

 188. Γιάννης Ιατρού said

  188: (συνέχεια)
  που το έχουν όλα τα καλά καταστήματα και προσωπικές βιβλιοθήκες 🙂

 189. Pedis said

  # 180 #173: Μην τα πιστεύεις αυτά, είναι στα πλαίσια του πολέμου που κάνουν τα πουλημένα ΜΜΑ στον …αντισυστημικό Τραμπάκουλα!

  όχι ρε, οι πολυεθνικές έχουν βάλει μπροστά για την κοινωνική και πολιτική επανάσταση στην Αμερική!

  Οι μισοί με τους μεν (φασίστες) οι άλλοι μισοί με τους δε (με τις κοινωνικά υπεύθυνες
  πολυεθνικές και τους CEO που συμπαραστέκονται στα «δίκαια αιτήματα του λαού»).

  Ζούμε στον παραδεισο του μικροαστού. Πρόκειται για αριστούργημα!

 190. spatholouro said

  Ωρέ και τι να ‘γραψε ο ποιητής;
  Σαλπιχτής, σαλπιγχτής ή σαλπιγκτής;
  Ωρέ και πώς να μάθουμε;
  Νταβέλη θα μας πιάσουνε!

  Ας πάω μια σούμα την υπόθεση πριν την αυθεντική επίλυση του ζητήματος

  #146
  Sarant «Ο Αθάνας, που ήταν ποιητής, έγραψε «σαλπιχτής», κι όχι αυτό το φριχτό ngt.»

  #150
  Corto: «εδώ το έχουν μεταγράψει με γχτ»

  #152
  Sarant: «Κακώς. Και δεν πρόκειται για μεταγραφή, αφού στα ελληνικά ήταν γραμμένο.»

  #164
  Sarant: «Αλλά να ξέρουμε τι έγραψε ο Αθάνας»

  Όχι, Νίκο μου, ποτέ δεν έγραψε τέτοιο πράμα ο Αθάνας, που γράφεις, όσο ποιητής κι αν ήταν! Ούτε ο δευτεροτριτογενής γουγλομπούκης όπου παραπέμπεις (#146) τα λέει σωστά, αν και το χαρτώο βιβλίο του Παπαθανασόπουλου («Ο λυρικός κόσμος του Γ. Αθάνα») μια χαρά σωστά τα λέει..!

  Αναρωτιέμαι πώς μπορούμε να αισθανόμαστε τόσο βέβαιοι ότι ξέρουμε τι έγραψε ο Αθάνας, χωρίς αυτοψία στο πρωτότυπο, και μάλιστα στο χαρτώο πρωτότυπο, διότι -όπως είδαμε στην περίπτωση του βιβλίου όπου παραπέμπεις Νίκο- άλλα λέει η γιαγιά μου κι άλλα άκουσε ο γουγλομπούκης…

  Ιδού και η λύση του αινίγματος μέσω αυτοψίας στην πρωτότυπη έκδοση:
  «Ειρμός» όντως η ποιητική συλλογή του Γ. Αθάνα (τύποις Πυρσού 1929)

  Το συζητούμενο ποίημα είναι στη σελίδα 117, με τίτλο: «Ο ΣαλπιΓΧΤής»
  Εννοείται ότι η λέξη είναι έτσι γραμμένη και όσες φορές απαντά στο ποιητικό κείμενο.

 191. sarant said

  Τουσέ. Κι ας το είχα συναντήσει ‘σαλπιχτής’ σε πάνω από μία πηγή -λες να με μπέρδεψε ο Σκίπης;
  Και πάλι, όμως, το «σαλπιγκτής» που υπάρχει στο Διαδίκτυο είναι ευπρεπισμός.

 192. spatholouro said

  Τόσο το «σαλπιχτής» όσο και το «σαλπιγκτής» είναι εξίσου οβελιστέα, όπως και εάν δευτερογενώς τα χαρακτηρίσουμε

  Αλλά να που εδώ ο γοογλομπούκης «έπιασε» το σωστό στο βιβλίο του Παπαθανασόπουλου:

  https://books.google.lu/books?id=kzhJAAAAYAAJ&q=%22%CF%83%CE%B1%CE%BB%CF%80%CE%B9%CE%B3%CF%87%CF%84%CE%AE%CF%82%22&dq=%22%CF%83%CE%B1%CE%BB%CF%80%CE%B9%CE%B3%CF%87%CF%84%CE%AE%CF%82%22&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwjwlNro-_PRAhXFVRoKHYC1DVgQ6AEIMjAD

 193. Γιάννης Ιατρού said

  194: και προηγούμενα
  Κώστα, δεν αλλάζεις χρηστόνυμο λέω ΄γω, π.χ. στο χριστιανικώτερο «πίστευε και μη ερεύνα» 🙂 ;

 194. spatholouro said

  Άστα, Γιάννη, όλα ανάγονται στην επαγγελματική διαστροφή του διορθωτή/επιμελητή (να διαβάζεις ένα κείμενο με την «προ-αντίληψη» ότι έχει λάθη και ανακρίβειες)…

  Και μόλις έπεσε τυχαία στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο που διόρθωσα και τρόμαξα από τη χρονολογία: 1983…

 195. Spiridione said

  Για τον φάντε μπαστούνι και αυτή η αναφορά στον Συμβολαιογράφο του Ραγκαβή
  «Μόλις έφυγες, και τον Βοράτη τον πόβερο του κλέψαν την κασσέλα με όλο το βιός του και τον αφήσανε φάντε μπαστούνη».
  Εδώ συνδέεται καθαρά με την κακοτυχία.
  https://archive.org/stream/hapantataphilol02unkngoog#page/n21/mode/2up

  Επειδή είπε παραπάνω ο Πέπε ότι η φράση σήμερα έχει συνδεθεί παρετυμολογικά με το φάντασμα, απόσπασμα από τον Μπαρμπα-Λινάρδο του Κόκκου:
  Θαρρώ πως δε είμαι, Μαριώ, στα σωστά μου.
  Θαρρούσα πως είναι νεκρός ο κουρούνης,
  μα τώρα τον βλέπω τσαι βγαίνει μπροστά μου
  με τζάντα, με μπότες, σαν φάντες μπαστούνης.
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/4/f/c/metadata-99-0000010.tkl&do=250297.pdf&pageno=35&width=840&height=595&maxpage=39&lang=el

 196. Pedis said

  -> 191
  Η «εξέγερση» των καπιταλιστών κατά του Τραμπ

 197. Γιάννης Ιατρού said

  196: Κώστα,
  .. και τρόμαξα από τη χρονολογία: 1983…

  Κοίτα τώρα, πρέπει να βρεις άλλη, περισσότερο προσαρμοσμένη στο σήμερα, περιγραφή αυτού που χαρακτήρισες (άδικα) διαστροφή (π.χ. «με το νι και με το σίγμα» skills μου φαίνεται από πλευράς marketing καλό ή το «It sounds Greek to me» για χρήση εκτός Ελλάδας) 🙂 .

  Εδώ στον τομέα καθαριότητος…. είναι όλοι πλέον «floor manager», ε, ο διορθωτής/επιμελητής δεν θα όφειλε να λέγεται τουλάχιστον LQA (Language Quality Assurance) Manager;

 198. spatholouro said

  Γιάννη έγραψες!

  Δεν είναι τυχαίο, όταν ανακατευόμουνα με τους μπουζουκομπαγλαμάδες, που πολύ μου άρεσε να παιζοτραγουδώ κατά κόρον το «Λάθος λάθος» του Γ. Μανιάτη
  (εδώ μια φάση από το τυπογραφείο των εκδόσεων ΣΤΙΓΜΗ του Αιμίλιου Καλιακάτσου)

  Αφιερωμένο!

 199. Γιάννης Ιατρού said

  200: Νά ΄σαι καλά 🙂

 200. spatholouro said

  Το ωραίο ήταν που δεν περνάγαμε μόνο εμείς καλά
  πέρναγε και το καλά καλά!

 201. sarant said

  200 Άξιοι!

 202. Μπούφος said

  Αυτός που μοιάζει με τον Δία τον Νεφεληγερέτη, ο ηγεμονικός, ποιος είναι;

 203. vasil said

  Ένας φίλος μου, κερκυραίος, στην περίοδο 1974 -1976 που συγκατοικούσαμε έλεγε «κλίτσιο» το φάντη ή βαλέ και τον παπά τον έλεγε «γκουζγκούνη». Υποθέτω ότι η ονομασία «κλίτσιος» προέρχεται από το τουρκικό kılıç (i χωρίς την τελεία από πάνω και c με ουρίτσα από κάτω), αλλά στα ελληνικά που δεν υπάρχουν αυτοί οι φθόγγοι, μπορεί να προφέρεται περίπου «κιλίτς» και σημαίνει σπαθί, ξίφος. Τον είχα ρωτήσει τότε τί σημαίνει «κλίτσιος» και είχε απορήσει, που δεν ήξερα τη λέξη. Σήμαινε κυρτό κλείστρο, μάνταλο και γενικότερα γάντζο, άγκιστρο. Ίσως ο φάντης να είχε ξίφος σε κάποια παλιότερη εικόνα κι’ από κεί να προέρχεται τ’ όνομα. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι στα καινούργια τραπουλόχαρτα ο φάντης συνοδεύεται από το γράμμα J, που μοιάζει με άγκιστρο. Ενδιαφέρον θα είχε και η τουρκική ετυμολόγηση της λέξης kılıç, μήπως προκύψει, ότι εκφράζει και την κυρτότητα του σπαθιού. Πιθανολογώ ότι η κυρτότητα των σπαθιών εκείνης της εποχής δεν ήταν σχεδιασμένη προκαταβολικά, αλλά προέκυψε ως τεχνικό αποτέλεσμα της σφυρηλάτησης της κόψης: το μαλακό πυρωμένο υλικό συμπιέζεται στην κόψη από το χτύπημα του σφυριού και διαφεύγει προς τα πλάγια επιμηκύνοντάς την, ενώ το μήκος της αμβλείας πλευράς παραμένει αμετάβλητο.

 204. ΑΚ (ο) said

  @67
  «αλλά επίσης Καρατζόβα είναι η επαρχία Αλμωπίας»

  και μάλλον ο τόπος αυτός έδωσε όνομα και σε μια ποικιλία πιπεριάς

  http://promahi-nea.blogspot.gr/2012/11/3.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: