Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τσικνοσαββατιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Φεβρουαρίου, 2017


Προχτές ήταν η Τσικνοπέμπτη, χτες η Τσικνοπαρασκευή (και το ρίξαμε έξω στο ιστολόγιο μελετώντας την επιρροή του Κωστή Παλαμά στην ελληνική ποίηση), σήμερα Τσικνοσάββατο -και βρήκαμε τίτλο για τα μεζεδάκια μας πλάθοντας ταυτόχρονα μια λέξη, μήπως και φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια και μας σβήσει το χρέος ο Σόιμπλε.

* Και ξεκινάμε. Είναι γνωστό πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει λάθη στα ελληνικά, αλλά τούτο εδώ, από ρεπορτάζ του Χάφιποστ για συνέντευξή του μάλλον στον δημοσιογράφο θα το χρεώσω, αφού δεν παρατίθενται λόγια του υπουργού εντός εισαγωγικών:

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η Αθήνα επιδιώκει να επιτυγχανθεί πολιτική λύση σε όλο το πακέτο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ, έντιμα προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε αυτή να βρεθεί.

Επιτυγχάνω βέβαια, όχι όμως «να επιτυγχανθεί», αλλά να επιτευχθεί. Κερασάκι το διπλό λ στο «να συμβάλουν» που εγώ θα το έβαζα με ένα, παρόλο που στέκει και ως διαρκές. Προσπαθούν να βοηθήσουν, πιο στρωτό είναι από το «προσπαθούν να βοηθούν.

carol* Τυποποιημένο καρτελάκι του σωματείου ταξί που είδε και φωτογράφισε (όχι πολύ καλά) φίλος σε ταξί της Θεσσαλονίκης.

Το ταξί δεν διαθέτει μηχανισμό πληρωμής καρτών (POS), ήγουν στα αγγλικά does not have a carol payment mechanism (POS).

Το μπέρδεμα του ol με το d είναι κλασικό -τον παλιό καιρό που υπήρχαν διευθύνσεις ηλεταχυδρομείου της hol.gr ήταν συνηθισμένο λάθος να γράφονται hd.gr. Εδώ έχουμε το αντίστροφο.

Σε κανένα δεκαήμερο που θα είμαι Θεσσαλονίκη για τρεις μέρες, θα αποφύγω να πληρώσω το ταξί με κάλαντα.

* Eπανάσταση στη ζωολογία φέρνει το CNN.gr, σε άρθρο του για την εξαφάνιση ενός πιγκουίνου από τον ζωολογικό κήπο του Μανχάιμ (ή Μάνχαϊμ όπως γερμανοπρεπώς το μεταγράφει ο συντάκτης).

Διαβάζουμε λοιπόν ότι: Η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός πιγκουίνου από το ζωολογικό κήπο της πόλης Μανχάιμ στην Γερμανία έχει κινητοποιήσει την τοπική αστυνομία η οποία θεωρεί ότι το συμπαθές θηλαστικό έχει κλαπεί.

Σχολιάζει φίλος: το μόνο θηλαστικό είναι ο συντάκτης του άρθρου, αλλά συμπαθής δεν είναι.

Δεν παίρνω θέση, αλλά ο πιγκουίνος είναι πουλί, πτηνό αν προτιμάτε. Πουλί που δεν πετάει, χωρίς φτερά ίσως, χωρίς αγάπη και χαρά, αλλά πουλί.

* Πάλι από το Cnn.gr, ένα μαργαριτάρι που ψάρεψε ο φίλος Δαεμάνος στη Λεξιλογία, σε άρθρο για τον κινηματογράφο: Τέλος η σκηνοθεσία για τον φινλανδό μάστορα της μεγαλγολίας Άκι Καουρισμάκι.

Αναρωτιέμαι τι να είναι η μεγαλγολία. Ο Δαεμάνος εικάζει ότι είναι πάθηση που συνοδεύεται από μέγα άλγος, πόνον βαρύ κι αβάσταχτο.

* Εσείς κι εγώ όταν γράφουμε δεν χάλασε κι ο κόσμος αν κάνουμε κανένα ορθογραφικό λάθος. Όταν το λάθος γίνεται από δημόσια υπηρεσία ή μεγάλον οργανισμό, το πράγμα διαφέρει. Έχουμε την απαίτηση, θέλω να πω, να είναι πιο επιμελείς.

scratchΤη φωτογραφία τη στέλνει φίλος. Δεν είναι καλά τραβηγμένη αλλά δείχνει την πίσω όψη ενός λαχνού από το Ξυστό ή το Σκρατς ή όπως αλλιώς λέγεται. Ανάμεσα στις οδηγίες προς τους διαγωνιζόμενους, και η εξής:

Για να εξακριβώσετε αν κερδίσατε, ακολουθείστε τις οδηγίες.

Συχνό βέβαια το λάθος αλλ’ αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να σχολιάζεται. Οι προστακτικές γράφονται με ήτα, -ήστε, ακολουθήστε, ρωτήστε, ζητήστε, διότι προέρχονται από το «-ήσατε» της αρχαίας. Τύπος «ακολουθείστε» μπορεί να είναι μόνο οριστική της μέσης φωνής -οι δυο τύποι σε φτιαχτές προτάσεις θα μπορούσαν να συνυπάρξουν, π.χ. «Αν νομίζετε ότι παρακολουθείστε [=σας παρακολουθούν], παρακολουθήστε την κίνηση γύρω σας».

adons* Έγινε πολύ γέλιο στα κοινωνικά μέσα με τη φωτογραφία αυτή από την κοπητηπίτα του Άδωνη -προφανώς ο υπάλληλος του ξενοδοχείου σκέφτηκε ότι αφού θέλει τόσο πολύ τα σίγμα στη γενική ο πελάτης, ας βάλουμε κι άλλο ένα, το πολύ ποτέ δεν έβλαψε.

Όπως έγραψε και κάποιος στο Φέισμπουκ, «έρχονται κι οι Λιθουανοί και μας κόβουν τις πίτες».

Ένα άλλο αστείο είναι ότι ο Άδωνης (που έκοψε πίτα με το όνομά του επάνω, λες και είναι εντεκάχρονος που κόβει τούρτα γενεθλίων) έγραψε στο Τουίτερ ότι ευχαριστεί τους 4.000 Νεοδημοκράτες που προσήλθαν. Έλα όμως που κάποιοι πήγαν στον ιστότοπο του ξενοδοχείου και είδαν ότι η συγκεκριμένη αίθουσα χωράει 60 με 400 άτομα (ανάλογα τη διαρρύθμιση). Προφανώς οι υπόλοιποι 3600 θα έστειλαν εσεμές.

.

* Κάτι έγραψα στην εισαγωγή για την ανάγκη να φτιάξουμε καινούργιες λέξεις ώστε να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια και να μας χαρίσουν οι δανειστές το χρέος.

aptowΣτην Καρδίτσα οι ιθύνοντες έχουν ενστερνιστεί αυτή την εθνική ανάγκη, κι έτσι πρόσφατα τοπικός ιστότοπος δημιούργησε το ρήμα «απτοώ», σε τοπικό ρεπορτάζ, όπου και ο τίτλος: Απτόησαν τα Ρίχτερ οι Καρδιτσιώτες και γονάτισαν τις ψησταριές.

Δυστυχώς όμως, κάποιος το διόρθωσε σε «δεν πτοήθηκαν από τα Ρίχτερ» κι έτσι δεν θα μετρήσει ο Σόιμπλε τη λέξη για τον στόχο των 5 εκατομμυρίων.

Πλάκα κάνω, βέβαια. Καλά έκαναν και το διόρθωσαν και μπράβο τους -εδώ ιστότοποι με βαριά ονόματα και αφήνουν τις ελληνικούρες τους να σέρνονται, είναι παρήγορο να βλέπεις διορθώσεις. Δεν πτοήθηκαν, σωστά το έβαλαν ή, αν θέλετε σε κατάφαση, αψήφησαν τα Ρίχτερ. Τις ψησταριές πάντως τις γονάτισαν.

* Σε ένα άθλιο άρθρο του, ο Στέφανος Κασιμάτης της Καθημερινής υποστηρίζει ότι η Βουλή δεν πρέπει να τιμήσει τον Νίκο Μπελογιάννη, όπως προγραμματίζεται, διότι ο Μπελογιάννης έχει καταδικαστεί για κατασκοπία. Γράφει, συγκεκριμένα:

Ωστόσο, ο Μπελογιάννης καταδικάστηκε για κατασκοπεία εις βάρος της πατρίδας του και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ποτέ αναθεώρηση της δίκης. Μπορεί, λοιπόν, η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε τότε να ήταν σκληρή και, ενδεχομένως, άδικη· όμως η καταδίκη του ήταν δίκαια και εξακολουθεί να ισχύει. Δεν είναι παράλογο η Βουλή να τιμά έναν καταδικασθέντα για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας του;

pappasΚατά σύμπτωση, το ίδιο ακριβώς επιχείρημα, σχεδόν με τα ίδια λόγια, χρησιμοποίησε και ο υπαρχηγός της ναζιστικής συμμορίας, ο υπόδικος Χρήστος Παππάς -δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που τα ακριβά Μονμπλάν του φιλελευθερισμού συμπορεύονται με τους ναζιστές.

Ο φίλος μου ο Στρατής Μπουρνάζος, υπογράφοντας ως Ευθύμιος Εθνικοφρονίδης (παλιό κόλπο από την εποχή του Ροΐδη) επισήμανε ότι όχι μόνο του Μπελογιάννη η καταδίκη εξακολουθεί να ισχυει, αλλά και του Σωκράτη. Και έτσι είναι, αλλά ο φίλος Στρατής πήγε λίγο μακριά.

Και εξηγούμαι. Το 1935 εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης Τσαλδάρη. Το κίνημα απέτυχε, ο δε Ελευθέριος Βενιζέλος, που θεωρείται ότι το είχε ενθαρρύνει, εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στο Παρισι όπου πέθανε τον επόμενο χρόνο. Στη δίκη που έγινε, ο Βενιζέλος καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, ως προδότης της πατρίδας. Η δικη αυτή, «εξ όσων γνωρίζω» που λέει και ο Κασιμάτης, δεν έχει ποτέ αναθεωρηθεί. Οπότε; Πώς τιμάται ένας «καταδικασμένος σε θάνατο για εσχάτη προδοσία»;

Μην το πείτε στον Κασιμάτη γιατί τον έχω ικανό να αρχίσει να αποκαθηλώνει όλες τις πινακίδες που φέρουν το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου -και επειδή οδός ή λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου υπάρχει στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα.

* Να σημειώσουμε πάντως και ένα γλωσσικό φάουλ που υπάρχει στην κασιματιά. Λέει «η καταδίκη του ήταν δίκαια». Δεν είναι έτσι το θηλυκό του «δίκαιος». Δίκαιη δίκη, δίκαιη τιμωρία κτλ. Στην καθαρεύουσα ήταν «δικαία» (με τον τόνο στην παραλήγουσα) όχι όμως «δίκαια».

* Χτες όμως είχαμε και συζήτηση στη Βουλή με ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό για τα Εξάρχεια. Ομολογώ πως είχα δουλειά κι έτσι πρόλαβα ν’ ακούσω μόνο την δευτερολογία του Κούλη, τα προηγούμενα και τα επόμενα τα έχασα -οπότε, μοιραία, όσα ψάρεψα βαραίνουν, μονομερώς, τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο Μέφρι είχε κέφια χτες, πάντως. Διότι ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε:

Όταν ξεφεύγετε από το γραπτό κείμενο κύριε Τσίπρα υποπέπτετε σε σφάλματα.

Όμως, ή πέφτετε από το πέφτω, ή υποπίπτετε από το υποπίπτω. Το «υποπέφτω» είναι τραγέλαφος, όσο για το κούλικο «υποπέπτω» είναι υπερδιορθωμένος τραγέλαφος.

Πράματι (σικ) δεν πρέπει να ξεφεύγει κανείς από το γραπτό κείμενο. Α ρε Μέφρι αμείλικτε!

Στη συνέχεια ο Κ. Μ. είπε κι άλλο ένα πολύ ωραίο: Γιατί δεν υπογράψατε το μεσοπρόθεσμο άμα τη έναρξης εφαρμογής…

Καλά λέω εγώ ότι αυτό το άμα πρεπει να αποφεύγεται -σου λέει ο αλλος «άμα τη συμπληρώσει» -κι άμα δεν τη συμπληρώσει τι γίνεται δηλαδή;

Ο Κούλης είπε κι ένα «διαρρέετε παντού ότι θέλετε να φύγει το ΔΝΤ» -αυτό δεν το αποδοκιμάζω, απλώς το επισημαίνω.

Από το λίγο που άκουσα τη δευτερολογία του Τσίπρα πρόσεξα ένα «οι συνήθως ύποπτοι». Το… σύνηθες είναι «οι συνήθεις ύποπτοι» (που πρέπει να καθιερώθηκε ως έκφραση από την ταινία Καζαμπλάνκα) αλλά το «συνήθως ύποπτοι» στέκει γραμματικά.

star* Και κλείνω με ένα δείγμα μαχόμενης δημοσιογραφίας, με το πρωτοσέλιδο που βλέπετε αριστερά.

Χρυσές λίρες στις σήραγγες των Τεμπών. Οργιάζουν οι φήμες. Τι αναφέρει η πρώην βουλευτής Ηρώ Διώτη, λέει ο πηχυαίος τίτλος.

Η (δυστυχώς) πρώην βουλευτίνα είχε γράψει λίγες μέρες νωρίτερα στον τοίχο της στο Φέισμπουκ ότι σε ένα καφενείο όπου βρισκόταν με παρέα, κάποιος διηγήθηκε ότι στις σήραγγες των Τεμπών οι εργάτες είχαν βρει χρυσές λίρες που τις είχαν θάψει οι αντάρτες στην Κατοχή, και δεν είπαν τίποτα στον εργολάβο αλλά τις μοιράστηκαν μεταξύ τους.

Και στη συνέχεια σχολίασε: Ένας νέος αστικός μύθος γεννήθηκε στην πόλη μας.

Και αυτό έγινε πρωτοσέλιδο σε καθημερινή εφημερίδα! Ασφαλώς αξίζει κάποιο δημοσιογραφικό βραβείο -όχι όμως το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ, αυτό είναι καπαρωμένο για άλλον τομέα δημοσιογραφικής αριστείας. Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον ταιριάζει το βραβείο Παραπούλιτζερ -διότι καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.

Καλό τσικνοσαββατοκύριακο!

 

 

 

 

 

Advertisement

306 Σχόλια προς “Τσικνοσαββατιάτικα μεζεδάκια”

 1. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σας φιλώ με σαματά
  Λένα Μαντά *

  *(στην ερτ τώρα)

 2. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>το κούλικο «υποπέπτω»
  Μαλακούλικο .

 3. tamistas said

  Καλημέρα.
  Τα τελευταία χρόνια υποπέπτω εξεπίτηδες στο εξής σφάλμα: κλίνω τα γυναικεία επώνυμα. Λέω πχ της Χατζής.
  Αυτή η τακτική έχει μια φεμινιστική αιτιολογία. Και δεν το βρίσκω αδόκιμο, αν και το ξεκίνησα για πλάκα. Πάντως έχω καταφέρει, χωρίς να το έχω επιδιώξει, να το λένε έτσι αυθόρμητα, να τους ξεφεύγει, άνθρωπες που συναναστρέφομαι, όπως η γυναίκα μου και η συνάδελφος στο γραφείο.

 4. Γς said

  Καλημέρα

  >έχει κινητοποιήσει την τοπική αστυνομία η οποία θεωρεί ότι το συμπαθές θηλαστικό έχει κλαπεί.
  Σχολιάζει φίλος: το μόνο θηλαστικό είναι ο συντάκτης του άρθρου

  Το σχολιάσα[με] κι εδώ προχτές:

  Ναι, ήταν θηλαστικό ο πιγκουίνος. Πριν πολλές χιλιάδες χρόνια.

  Τώρα πια όμως έχει απογαλακτίσει και απογαλακτιστεί.

  [Ατιμη εξέλιξη!]

  Ο Homo sapiens όμως [και ειδικά ο Γς]

  παρέμεινε

 5. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>χωρίς φτερά ίσως, χωρίς αγάπη και χαρά,
  Χωρίς βυζιά.

  >>η τακτική έχει μια φεμινιστική αιτιολογία.
  Αν ήταν και στην ονομαστική Χατζής -Hatzis που λεν /α λ αμερικέν :).

 6. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  5β στον Ταμίστα σχ.3

  >>η συγκεκριμένη αίθουσα χωράει 60 με 400 άτομα
  Στα πατώματα και στα οδοστρώματα οι άλλοι 🙂

 7. Γς said

  >Για να εξακριβώσετε να κερδίσατε, ακολουθείστε τις οδηγίες.

  Ντάξει, ακολουθήστε.

  Και ποιος δεν μου λέει ότι μπορεί να είναι έμμεση ειδοποίηση ότι ακολουθείστε από μυστικούς πράκτορες, εισπράκτορες κλπ

 8. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  «πραγματοποιήσε» επίθεση… (πέρα από τον τόνο).Και τους «κάλεσε να φύγουν» .Με το σας και με το σεις ο υστερΆδωνης

 9. tamistas said

  5: Όχι «αν ήταν και στην ονομαστική Χατζής -Hatzis που λεν /α λ αμερικέν» γιατί τότε δεν θα το έκλινα. Θα ήταν πάλι άκλιτο όπως είναι και κανονικά, μια γενική σταθερή.
  Λέω: Η Χατζή, της Χατζής, την Χατζή κλπ.
  Οι Χατζίνες ή οι Χατζές, όπως για το αρσενικό οι Χατζήδες.

 10. Γς said

  7:

  Ωχ! δε το είχα διαβάσει όλο γμτ:

  >«Αν νομίζετε ότι παρακολουθείστε [=σας παρακολουθούν], παρακολουθήστε την κίνηση γύρω σας».

 11. spatholouro said

  Καλά το τραγουδούσαμε: «λάθος έγινε μεγάλο, πήγαινα για λάθος άλλο»:
  να κερδίσατε=αν κερδίσατε

 12. Γς said

  9:

  Η Χατζή, του Χατζή. Του χασάπη με τη
  χατζάρα!

 13. Γς said

  11:

  >να κερδίσατε=αν κερδίσατε

  Δεν.

  Μάθαμε όμως και την Μέσα Γειτονιά της Λεμεσού

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για την απρέπεια του κυρίου Γεωργιάδη να αποκαλέσει τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας «αγοράκι μου» μέσα στη Βουλή, είπε τίποτα ο κύριος Κασιμάτης και οι λοιποί Ηρακλείς της αστικής ευγένειας, νομιμότητας και κανονικότητας; Όχι; Ε, θα το ξέχασαν. Αν είχε υποπέσει σε παρόμοια χοντράδα εναντίον νεοδημοκράτη πρωθυπουργού Συριζαίος βουλευτής, θα είχαν χαλάσει τον κόσμο, και με το δίκιο τους, οπότε συμπεραίνω ότι θα το ξέχασαν, αφού φημίζονται για τη σοβαρότητά τους και την προσήλωσή τους στην αντικειμενική δημοσιογραφία.

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Αρβελέρ τώρα στη ερτ. «Δεν τα φάγαμε μαζί αλλά τα κάναμε μαζί» λέει ότι απαντά στις σχετικές συζητήσεις.
  Δε μπορώ να ξεχάσω το ναι της στο δημοψήφισμα,Ο γδούπος της μέσα μου ακόμη αντηχεί.

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Αρβελέρ εξηγεί την αλήθεια-μεταλήθεια

 17. Γς said

  >από την κοπητηπίτα του Άδωνη.

  Κι έχω και την φίλη μου Mitsa Makri, που τον έχει αναλάβει αποκλειστικά.

  Mitsa Makri στο Fb τώρα:

  -Ρε συ, πας και κάνεις μαθήματα στη σχολή του Αδωνη;
  -Ναι ρε, πάω να μορφωθώ!
  -Σε τι να μορφωθείς ρε παπάρα; Τι σας κάνει;
  -Μας κανει αρχαίους και κλασική λογοτεχνία!
  -Σιγά ρε μη σας κάνει και τον «Ηλίθιο».

  Αντιγράφω έως εδώ, διότι στη συνέχεια το σχόλιο γίνεται άκρως ρατσιστικό:

  -Όχι ρε άσχετε, τον ηλίθιο μας τον φέρνει αυτοπροσώπως, είναι ο αδελφός του, λέει!

 18. LandS said

  Μεγάλη η Αβερλέρ
  «Δεν αποδεχόμαστε την Αλήθεια αι μάλιστα την Ιστορική Αλήθεια επειδή έχουμε διδαχτεί την καθαρευουσιάνικη ιστορία, δηλαδή …σε καλά ελληνικά την self esteemed ιστορία»

 19. Γς said

  15:

  και με τον Καραμανλή της, που «δεν έκανε ρουσ-φε-τι!»
  η Βυρωνιώτισσα

 20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> Χτες όμως είχαμε και συζήτηση στη Βουλή με ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό για τα Εξάρχεια

 21. LandS said

  19 Είπε ότι ο Καραμανλής δεν έκανε ρουσφέτι. Δεν είπε ότι δεν έγινε το μέγα ρουσφετολογικό όργιο επί ΕΡΕ & ΝΔ. Η κομιλφό ιστορία στη πράξη.

 22. ndmushroom said

  Ο Μέφρι χτύπησε τρεις φορές σήμερα, Νικοκύρη:
  ο φίλςο Δαεμάνος
  και
  Για να εξακριβώσετε να κερδίσατε
  και
  η διπλή ορθογραφία του Μέφρυ/Μέφρι σε 4 γραμμές

  (η κοπητηπίτα είναι προφανώς συνειδητή) 🙂

 23. Γς said

  21:

  Ναι

 24. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Δεν είναι σπάνιο αυτό, κι εμένα μου αρέσουν τα τραγούδια της Βανδής.

  11 Μέφρι, λέμε!

 25. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο! Ωραία μεζεδάκια, όπως παντα. Κάπου, βέβαια, έχει ξεμείνει ένα «Μέφρι του… Μέφρι…ντος», μια λεξούλα «φιλςο».
  Να μην είμαι κι εγώ ένας από τους 4000…Κουκλί η Ευγενία (αν και έχει αρχίσει να χαλάει λίγο…) Στα σοβαρά τωρα, νομίζω ότι ένα μεζεδάκι με το όνομα έκανε και ο χωροστατών ιερέας, που είπε «του Σπυρίδωνος Αδώνεως» (το έπαιξαν στην Ελληνοφρένεια).

 26. Μαρία said

 27. Μαρία said

  Αυτός ο Νεοδημοκράτης, που δεν έχει καμία σχέση με τη Ν.Δ., είναι μπαξές.

 28. LandS said

  Αυτός ο άσχετος ο παρουσιαστής της εκπομπής της ΕΡΤ που πριν λίγο ήταν η Εβερλερ μόλις είπε για «Το τραγούδι της Μαρίας Δημητριάδη σε στίχους Θάνου Μικρούτσικου που λέει ‘η άλλη μισή μου καρδιά στη Κίνα βρίσκεται’»

 29. sarant said

  28 Πάλι καλά που δεν είπε Ανδρέα Μικρούτσικου!

 30. daeman said

  Υπεραστισμός: «Πέπτη πέπτει ο πέπκος κάτω». Πέμπτας χαμαί πίπτουσιν πίτυες. 🙂 Υπεραστεϊσμός

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  26/27 Αφού τα που και τα τι δεν έχουν τόνους … 😦
  28. ‘Οποτε ανοίξω ερτ με πληγώνει.Για μπάτσες γαμώτη. Αυτή την ερτ θέλαμε-θέλουμε; Χύμα.Δεν έχουμε άλλους; Ε βέβαια.Ο διαγωνισμός του ΄14 (χωρίς έλεγχο ουσίας και γερές προδιαγραφές, εκτελείται). Κάθε καρυδιάς καρύδι.

 32. georgeilio said

  Κατασκοπεία ή κατασκοπία;

  Καλύτερο (πιο όμορφο) το πρώτο, το στηρίζει κι ο κανόνας που λέει ότι το παράγωγο ουσιαστικό γράφεται με ει όταν παράγεται από αντίστοιχο ρήμα – και στην περίπτωση αυτή ρήμα υπάρχει (κατασκοπεύω). Αλλά και στα αρχαία ελληνικά υπάρχει το ρ. κατασκοπέω, -ῶ (σπανιότερα το σκοπεύω, χωρίς πρώτο συνθετικό).

  Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει ρήμα, το παράγωγο ουσιαστικό γράφεται με ι. Παράδειγμα: η ανεξιθρησκία. Πρέπει να το δεχτούμε και το δεχόμαστε, μολονότι δεν είναι (εξ ίσου) όμορφο.

  Υ.Γ. Διάβασα σχετικά πρόσφατα συνέντευξη του Νίκου Μπελογιάννη του νεότερου, του υιού του εκτελεσθέντος. Λέει πολλά ενδιαφέροντα και στο τέλος ότι θα ψηφίσει «κοψοχέρικα» ΣΥΡΙΖΑ «για να μην έρθει ο Κούλης». Λέτε αυτός να είναι ο πραγματικός λόγος αντίθεσης του κ. Κασιμάτη;

 33. Γς said

  28, 29:

  Ντάξει μωρέ…

  Ξέχασε να πει ότι η μουσική είναι του
  Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμέτ.

  Ωραίες πάντως οι δίδυμες αδελφές Ερωτοκρίτου [και α κινέζικά τους], που παρουσίασε ο Αλέξανδρος Ρήγας

 34. spatholouro said

  Για μένα, λάθος το ΗΜΙΟΡΟΦΟΣ του Γεωργιάδου (γνωρίζω τη διαφορετική θέση του Νίκου)

 35. Γς said

  34:

  Κι ο καλεσμένος του τώρα που κάνει αναφορά στην προηγούμενη καλεσμένη του και στό:

  «Να είμαστε Ελληνες κι όχι Φιλέλληνες»

  Ελένη

 36. Γς said

  35->33 γμτ

 37. constant said

  Την κοπητηπίτα, το ακούω τα τελευταία 4-5 χρόνια, με μάλλον χιουμοριστική έννοια. Πώς προέκυψε; Ξέρει κανείς;

  Και πριν πατήσω enter και στείλω το σχόλιο, βλέπω στο youtube το σχετικό

 38. tamistas said

  24 (3): Αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως. Αλλά μην ξεχνάμε και τις τραγουδάρες της Βίσσης.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  31. Συμφωνώ απολύτως, Έφη. Κι όσο σκέφτομαι ότι εμείς τους πληρώνουμε όλους αυτούς, συμφωνώ ακόμα …πιο απολύτως. 😊
  32. Από στείρο αντιαριστερισμό το κάνει ο Κασιμάτης, από έλλειψη πνευματικής ευελιξίας και από ελλιπή γνώση των ιστορικών γεγονότων. Θα μπορούσε π.χ. να συμφωνήσει με το να τιμηθεί η μνήμη του Μπελογιάννη, ενός ανιδιοτελούς ιδεολόγου, και να θυμίσει τον σκοτεινό, ως συνήθως, ρόλο του Ζαχαριάδη σε όσα συνέβησαν σ’ αυτή την υπόθεση. Η Έλλη Παππά καταγγέλλει πολλά σχετικώς στο διαφωτιστικό βιβλίο της, που το συνιστώ ανεπιφύλακτα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789604760756-pappa-elli-mouseio-mpenaki-marturies-mias-diadromis-203579&ved=0ahUKEwio77nSrpnSAhUDJcAKHaJlCxsQFgg1MAY&usg=AFQjCNGyFfQEXL72nLec64vXDI3Od42OfQ&sig2=MyUdheXKd-oSOMBJQ36drg

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  34. Εμ,ειδικά για τους Γελωργιάδηδες, τους γλωσσοδασκάλους και γλωσσαμύντορες της καθαρευουσιάνικης,αρχαιόριζης γραμματικής είναι λαθος! Και ο όροφος και ο ημιώροφός τους …ακατοίκητος, να θυμηθούμε το παλιό αστείο για έμορφες χαζούλες «ωραία αλλά ο πάνω όροφος ακατοίκητος»

 41. cronopiusa said

  Ο συμπατριώτης Τσιμ Πούκι XD

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  39.>>Κι όσο σκέφτομαι ότι εμείς τους πληρώνουμε όλους αυτούς
  ‘Εχουν δικαίωμα κι αυτοί σε μια δουλειά ως πολίτες της χώρας, αλλά όχι σ΄αυτήν.

 43. sarant said

  32 Δυστυχώς Γιώργο δεν είναι τόσο απλό το θέμα με τα εις -ία/εία.
  Το «κατασκοπ*α» το ΛΚΝ το γράφει με -εία, ο Μπαμπινιώτης με -ία, διότι, λέει, ο κατάσκοπος είναι παλιοτερος από το ρημα κατασκοπεύω.
  Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 44. nikiplos said

  Εμένα μου θύμισε το «έπεσαααααν οι πεπτωκόοοοτες» που δήθεν ψέλναμε κοροϊδευτικά μετά τον (υποχρεωτικό) Σαββατιάτικο εκκλησιασμό, συνήθως ρίχνοντας σκαμπίλι στους μπροστινούς μας στη σειρά… Οι δάσκαλοι που ανέχονταν με καχυποψία τις αγριοφωνάρες μας, δεν ανέχονταν τους μπροστινούς να χαλάσουν τη σειρά, και συνήθως τους έριχναν και δεύτερη να γυρίσουν μπροστά τους…

  Το «κοπητηπίτα» φυσικά πασίγνωστο. Απορώ πως δεν το ξέρουν μερικοί! 🙂

 45. nikiplos said

  Να προσθέσω μόνο ότι την εκπομπή την έχω δει λάϊβ και το «κοπήτηπίτα» το λέω εδώ και καμιά 10ετία τουλάχιστον… Αυτός ο (Αιγύπτιος αν δεν με γελάει η μνήμη μου) χρυσοχόος που πωλούσε διάφορα κοσμήματα στην Τηλεόραση και έδειχνε τα δάχτυλα με το δαχτυλίδι γκρο πλαν, είχε πολύ πλάκα. Η πρώην σύζυγος του Κούγια, Βατίδου παρουσίαζε τις «συλλογές» και ξεκινούσαν οι τιμές για ένα δακτυλίδι ας πούμε από 3.000€. Η Βατίδου «πίεζε» λέγοντας «Έλα πρόεδρε κάτι καλύτερο μπορείς να κάνεις!» κλπ. Περιττό να πω πως η τελευταία τιμή πώλησης ήταν 30€ !!!

 46. Κυριάκος said

  Το διόρθωσαν μεν στον τίτλο του άρθρου αλλά το «απτόησαν» παραμένει απτόητο στο URL:
  http://www.karditsalive.net/karditsa/απτόησαν-τα-ρίχτερ-οι-καρδιτσιώτες-και-γονάτισαν-τις-ψησταριές-την-τσικνοπέμπτη-φώτο

 47. Πέπε said

  @3:
  > > κλίνω τα γυναικεία επώνυμα. Λέω πχ της Χατζής. […] Και δεν το βρίσκω αδόκιμο, αν και το ξεκίνησα για πλάκα.

  Το αδόκιμο έγκειται στο εξής:

  Το όνομα «Χατζής» προέρχεται από το αρσενικό ουσιαστικό «ο χατζής», που σημαίνει …τέλος πάντων κάτι, δεν είναι της παρούσης. Το αντίστοιχο θηλυκό ουσιαστικό που σημαίνει το ίδιο είναι «η χατζίνα». «Η χατζή» δεν υπάρχει.

  Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα επώνυμα.

  Η περίπτωση όμως να αλλάξουν τα γυναικεία επώνυμα και να λάβουν τη μορφή πραγματικών θηλυκών ουσιαστικών σαν τα αντίστοιχα αρσενικά (π.χ. Γιώργος Παπαδόπουλος – Μαρία Παπαδοπούλα) είναι εντελώς απίθανη, διότι, πέρα από κάθε άλλο λόγο που το καθιστά προφανές ότι δεν παίζει να συμβεί, επιπλέον θα οδηγήσουν και σε επώνυμα τόσο διαφορετικά μεταξύ των δύο γενών/φύλων που δε θα διακρίνεται ότι πρόκειται για το ίδιο επώνυμο.

  Μετά: άντε και κρατάμε τα θηλυκά ως έχουν και απλώς αρχίζουμε να τα κλίνουμε. Τα θηλυκά σε -α και -η, που είναι γενικές των αντίστοιχων αρσενικών σε -ας και -ης, προσαρμόζονται εύκολα: ο Μαντάς του Μαντά > η Μαντά της Μαντάς, ωραία. Με τα θηλυκά σε -ου από αρσενικά σε -ος, τι θα κάνουμε; Ο Παπαδόπουλος του Παπαδόπουλου, η Παπαδοπούλου της ??Παπαδοπούλους;

  (Ας μη συζητήσουμε καν για τα αρχαιοπρεπή τύπου ο Μαυρολέων – του Μαυρολέοντος – η Μαυρολέοντος, ο Κυδωνιεύς – του Κυδωνιέως – τον Κυδωνιέα – η κλητική ούτε που φαντάζομαι πώς θεωρείται σωστή – η Κυδωνιέως κλπ.. Μέσα σ’ όλη την άδικη καταδίκη τους στο περιθώριο της γλώσσας, τουλάχιστον η ακλισία του θηλυκού το σώζει -το θηλυκό μόνο- από την κατακρεούργηση.)

 48. sarant said

  46 Ακριβώς!

  Σε σχέση με το κούλικο «υποπέπτετε» ή υποπέφτετε, είναι περίπου στο 14.10, εδώ:

  Πιο μετά είναι το «άμα τη έναρξης»

  Θα λείψω για μερικές ώρες, έβγαλε ήλιο.

 49. leonicos said

  georgeilio 32

  Παίρνουν όντως ει εφόσον προέρχονται από ρηματα σε -εύω.

  Η κατασκοπία όμως παίρνει ‘ι’ διότι παράγεται από το κατάσκοπος, η πρωτοπορία ‘ι’ από το πρωτοπόρος (και όχι από το πορεύομαι όπως η πορεία), και η ανεξιθρησκία από το ανεξίθρησκος (και όχι από το θρησκεύομαι, όπως η θρησκεία)

 50. Γς said

  >Θα λείψω για μερικές ώρες, έβγαλε ήλιο.

  και πως την λένε την πλατεία Ομονοίας του Λουξεμβούργου;

 51. Λ said

  Πρόκειται όμως για τη Τσικνοπέμπτη που μας πήρε δύο μεγάλους καλλιτέχνες…

 52. leonicos said

  Προς το ιστολόγιο γενικώς

  ΣΟΣ δηλαδή SOS

  Σε διάφορα αρχαιολογικά άρθρα, κατά την περιγραφή κεραμεικών, γράφουν στην διακόσμηση για καταλοιβάδες.

  Μήπως ξέρει κανείς τι είναι οι καταλοιβάδες; Σε μια μετάφραση ενός άρθρου της μεγάλης μας αρχαιολόγου δρ. Σαπουνά Σακελλαράκη, αποδίδεται ως trickle, αλλά, παρά ταύτα δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Σταγόνες εννοεί;

  Δεν βρήκα τη λέξη πουθενά

 53. Λ said

  Ήταν η Τσικνοπέμπτη της απώλειας

 54. georgeilio said

  Συμβαίνει τώρα, φρέσκο αριστερό μεζεδάκι: «Το τρεις εξαμαρτείν των Γερμανών» (τίτλος άρθρου Δημήτρη Χρήστου στην «Αυγή»).

  32-43: Καλό είναι στους κανόνες να υπάρχει και ένα κριτήριο οικονομίας και απλότητας. Διαφορετικά εκτρεπόμαστε στο πεδίο της υπερβολικής επιστημοσύνης ή στην ετυμολογική «κορρέκτνες», ανάλογη της πολιτικής. Μπαμπινιωτισμός, αυτό τα λέει όλα, το ιστολόγιο έχει επικρίνει – και όχι άδικα. Ποιος θα γράψει, ας πούμε, ξείδι αντί για ξίδι ή ξύδι, όσο κι αν η γραφή έχει βάση ιστορικά-ετυμολογικά;

  39: Συμφωνώ, υπαινίχθηκα μόνον ότι η κομματική-ψηφοθηρική λογική δεν είναι άγνωστη στον πολύ κ. Κασιμάτη, όσο κι αν προσποιείται, καμιά φορά, το αντίθετο.

 55. Pedis said

  «Μπορεί οι Έλληνες να μην τήρησαν τα πάντα, αλλά υπό τον Τσίπρα έγιναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις από ποτέ», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξή του στη γερμανική «Huffington Post».

  … με το ζόρι, με το ζόρι.

 56. Πέπε said

  Η κοπητηπίτα δεν είναι της Μαλβίνας;

 57. Πέπε said

  Και συγγνώμη, τι ακριβώς κοπή πίττας είχε ο Γεωργιάδης; Οι ιδιώτες κόβουν την πίττα τους Πρωτοχρονιά, άντε καμιά δυο μέρες αργότερα μέχρι να μαζευτούν οι διάφοροι συνδυασμοί καλεσμένων. Οι πίττες που κόβονται αργότερα είναι για συλλόγους, σωματεία κλπ.. Είναι σύλλογος ο Άδωνις;

 58. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Καλά, δεν ξέρεις τις καταλοιβάδες; Και μας το παίζεις και μέγας ελληνικαμύντορας…

 59. Pedis said

  Η Χρυσή Αυγή; Όχι, καλέ, η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»!

 60. Pedis said

 61. leonicos said

  Πέπε από το 47

  Τα επώνυμα των γυναικών είναι στη γενική, διότι θεωρούνταν πάντα ότι ανήκαν σε κάποιον άντρα, πατέρα ή σύζυγο. Αυτό, σε γλώσσες που είχαν διακριτή γενική, όπως π.χ. η ελληνική και η ρωσική, διατηρήθηκε, και δεν ξέρω πώς, αν ποτέ, θα εξαλειφθεί. Είναι γλωσσικό κλισέ. {Προς Θεού! Δεν έχω την εντύπωση πως λέω κάτι που δεν ξέρεις, απλώς φλυαρώ.}

  Τη δεκαετία της μεταπολίτευσης, μέσα σ’ εκείνον τον γλωσσικό τραγέλαφο που δημιουργήθηκε από τις εκδημοτικοποιήσεις των αυτόκλητων γλωσσαμυντόρων και γλωσσοαναμορφωτών, είχαμε και τα επώνυμα σε -της γεν -του που έπρεπε να γίνουν -τη. π.χ. Αφωτης > Αφώτου / Αφώτη.

  Στα ρωσικά, επειδή το θηλυκό/γενική λήγει συνήθως σε -α, (εκτός των -цкий που δεν αλλάζουν) π.χ. калинин калинина, кыров кырова, και η γενική των σε -α θηλυκών λήγει σε -и, εκλαμβάνουν τους τύπους калинина και кырова ως ονομαστική και γράφουν калинини και кырови δηλαδή της калинина και της кырова, δημιουργώντας έτσι ‘γενική της γενικής’. Αυτό όμως στα ελληνικά δεν περπατάει

 62. Παναγιώτης Κ. said

  Λόγω των γλωσσικών λαθών του Τσακαλώτου κατά κάποιο τρόπο πήρε άφεση αμαρτιών για τα επίσης γλωσσικά του λάθη ο ΓΑΠ…

 63. leonicos said

  58 Νέο Kid L’Errance d’Arabie

  Ναι, αλλά και λεξιπενικός! Μην το ξεχνάς.

  Εσύ από κει κάτω, μπας κι έχεις ακούσει τίποτα; να το πάρει το ποτάμι. πιτσιλιές είναι;

  Λέγε ρε!

 64. Pedis said

  «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης … Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

  «Όσοι πιστεύουμε στην δημοκρατία οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Χρυσή Αυγή – και σοβαρολογώ απολύτως. Της το οφείλουμε για την ευκαιρία που μας προσφέρει -και μάλιστα την ώρα που την έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη- ώστε να διορθώσουμε λάθη δεκαετιών και να κάνουμε μια νέα αρχή στην πολιτική ζωή. Είναι η ευκαιρία που δίνεται στη νομιμότητα να αναμετρηθεί, επιτέλους, με την οιονεί νομιμοποιημένη βία της Αριστεράς: αυτό το καρκίνωμα της Μεταπολίτευσης (…).

  Μου φαίνεται θα κατέβει για βουλευτής του σύριζα στις επόμενες εκλογές ο κασιμάτης … μπορεί να πάρει και κάνα υπουργείο … της δικαιοσύνης, να πούμε. Έχουμε και τη δίκη … να τελειώσει επιτέλους … σε καμιά ογδονταριά χρόνια.

 65. Πάνος με πεζά said

  @ 57 : Σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος !

  Πληροφορίες λένε ότι το κομμάτι με το «0» ήταν το δικό του…
  Και μια ακόμα φωτό, για να κλάψουμε…

 66. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant. Νικοκύρη, θυμάμαι καλά ή μήπως κάνω λάθος; Η κόρη σου σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη; Αν λοιπόν δεν λαθεύω, πως συμβαίνει και δεν σε έχουμε δει;
  Εκτός και αν βρέθηκες… ινκόγκνιτο.

 67. Γς said

  60:

 68. Παναγιώτης Κ. said

  @3,24. «Για τη φωνή της ΒανδήΣ κύριε δεν σηκώνω αντίρρηση».
  Διατύπωση μαθητή της Α΄Λυκείου. Προφανώς …παθιασμένου θαυμαστή της Δεσποίνης…

 69. Παναγιώτης Κ. said

  @4. Γς έχουμε δει και καλύτερα κλιπς… στηθόδεσμου.
  Τι θέλεις λοιπόν να μας δείξεις; 🙂

 70. leonicos said

  Νέο Kid L’Errance d’Arabie, ακούω σιωπή. Πρέπει νασε παρακαλέσω γονατιστός δηλαδή;

  Όσο για την αγραμματοσύνη των υπηρεσιών….

  Ούτε στον Κορυδαλλό, ούτε στη Νίκαια υπάρχει κάποιος που να άνοιξε ένα βιβλίο του σχολείου να δει ότι ο Θουκλυδλίδης γράφεται το κυ με υ.

  Και οι δύο δήμοι έχουν τις οδούς Θουκυδίδη (κατά τα άλλα η δημοτική δημοτική) ως Θουκιδίδη. Και δεν υπάρχει κα΄νενας αρμόδιος να διαμαρτυρηθούμε. Άσε που έχει απαγορευτικό κόστος η διόρθωση. Απλώς ποντάρουν ότι οι δημότες τους δεν θα τιο αντιληφθούν.

  Περιμένω τις καταλοιβάδες, άχρηστε Γς

 71. Γς said

  69:

  Να σου δείξω δημόσια;

  Τέλος πάντων

  Από σκελέα [περιεχόμενο] τι σ έχει αξιώσει ο θεός να δεις;

 72. Ριβαλντίνιο said

  Ο Μπούμπουκ λέει ότι είχε πολλούς όρθιους . Ακόμη ότι οι οπαδοί του δεν κατάφεραν να μπούν όλοι στην αίθουσα, αλλά ότι κάθονταν σε όλους τους ορόφους, μέχρι και στο πεζοδρόμιο έξω απ’το Τιτάνια. Είπε ακόμη πως ήταν τόσοι που δεν μπορούσαν οι τουρίστες να μπούν στα δωμάτιά τους.

  Το άρθρο του Κασιμάτη δεν το έχω διαβάσει, ούτε και τον ξέρω ποιος είναι. Αλλά ψιλοσυμφωνώ μάζί του.
  Πιο παλιά είχαν κάνει το ίδιο για τον Πλαστήρα και δεν βρέθηκε ένας μέσα στην Βουλή να κάνει κριτική στον Πλαστήρα από τα «δεξιά». Ο δε Μπούμπουκ -μιας και τον αναφέραμε παραπάνω – είχε βρεί την ευκαιρία να ξεπουλήσει μια πολύτομη βιογραφία του Πλαστήρα ! 🙂 Τώρα πολύ θα ήθελα να δώ αν θα σηκωθεί κάποιος «δεξιός» (και δεν εννοώ βέβαια ΧΑτης ) να κάνει κριτική στον Μπελογιάννη.
  Ο Σωκράτης ποιος είναι ;
  Ο Βενιζέλος έχει αποκατασταθεί κατά κάποιον τρόπο γιατί λίγο πριν πεθάνει τα ψιλοείχε βρει με τους βασιλικούς. Π.χ. εκείνο το γράμμα του που λέει «Ζήτω ο Βασιλεύς». Το ’35 εκτελέστηκε ο Παπούλας για την συμπεριφορά του στην Δίκη τον Έξ. Ομοίως και ο Κοιμήσης. Αλλά ο Κοιμήσης αποκαταστάθηκε από τον Ράλλη στην Κατοχή.

  @ 25 Πάνος με πεζά

  Κουκλί η Ευγενία (αν και έχει αρχίσει να χαλάει λίγο…)

  Μετά από 4 παιδιά καλά κρατιέται για την ηλικία της. Πολύ καλά θα έλεγα…

 73. Παναγιώτης Κ. said

  @39. Συνυπογράφω για το βιβλίο της ΄Ελλης Παππά, «Μαρτυρίες μιας διαδρομής». Είναι κατάλληλο ακόμη και για εκείνους… που τα ξέρουν όλα!

 74. Μαρία said

  65

 75. Λ said

  Ευχή Νικοκύρη: Καλό τσικνοσαββατοκύριακο
  Μα αυτό το Σαββατοκύριακο έχει όνομα, τουλάχιστον η Κυριακή. Είναι της Απόκρεω. Στο συναξαριστή το είδα ΤΩΝ απόκρεω που με ξένισε. Είναι μάλιστα κάτω από τον τίτλο άγιοι που
  γιορτάζουν και αυτό με βάζει σε υποψίες.
  http://www.saint.gr/267/saint.aspx

 76. Λ said

  75. Και ένα επίκαιρο τσατιστό

  Εφύαν οι απόκριες τζ’ ήρταν οι τυρηνάδες,
  τζι εμείνασιν οι κορασιές με δίχως τους αντράες

 77. Γς said

  70:

  >Περιμένω τις καταλοιβάδες, άχρηστε Γς

  Διακοσμήσεις σε πήλινα αγγεία, πίθους κλπ;

 78. leonicos said

  Η τελευταλια μου ελπίδα ήταν αυτό το ιστολόγιο, και δεν βλέπω προκοπή.

 79. Ριβαλντίνιο said

  Μεζεδάκι της ώρας. Ο Τράκης θέλοντας να την πεί στους ΟΣΦΠίτες συγκρίνει τους μπασκετικούς τίτλους ΠΑΟ και ΟΣΦΠ :

  Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με ανάρτησή του στο instagram κάνει τις μαθηματικές πράξεις που αποδεικνύουν τη διαφορά στις κατακτήσεις τίτλων μεταξύ των δύο «αιωνίων» και παράλληλα στέλνει μήνυμα στους «ερυθρόλευκους», γράφοντας: «Αντε να μεγαλώνει η διαφορα… πάμε!».

  Μόνο που η ομάδα του έχει 17 Κύπελλα και όχι 16, και συνεπώς 58 τίτλους και όχι 57 !

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παιδιά να είστε αισιόδοξοι.Οι δυο εικαστικοί μας που πέθαναν την ίδια μέρα, μπορεί στερεότυπα να «έφυγαν» αλλά (ακόμη) δεν ακούστηκε «σχεδόν πλήρεις ημερών» . 😦

  Πα΄ να κλαδέψω. Πού είναι ο Ιατρού, καλά είναι;

 81. Μαρία said

  73
  Η Έλλη Παππά Έφτιαξε μια Ιστορία Κομμένη και Ραμμένη στα Μέτρα της https://parallhlografos.wordpress.com/2011/01/23/%CE%B7-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%AC-%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BE%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AD/

 82. leonicos said

  Ναι, αλλά τι ακριβώς! υπάρχουν διάφορα σχήματα. Ότι είναι κόσμημα αγγείων το ξέρω

 83. Idom said

  @4

  Γς, έφερα γυροβολιά το δίκτυο, κοίταξα και στην pubmed, κανένας δεν γράφει ότι οι πιγκουΐνοι κατάγονται από τα θηλαστικά.
  Κρατάς κρυμμένα μυστικά & ντοκουμέντα;

 84. Παναγιώτης Κ. said

  @52. Λεώνικε την εκδοχή να έχουν κάνει λάθος την σκέφτηκες;
  Ο Δημητράκος έχει το ρήμα καταλείβω που σημαίνει χύνω υγρό προς τα κάτω όπως π.χ στις σπονδές χύνουμε κρασί από τη φιάλη.

 85. ΣΠ said

  79
  Και ο Ολυμπιακός 12 πρωταθλήματα και όχι 10. Προφανώς η φωτογραφία είναι προπέρσινη.

 86. leonicos said

  Ο πιγκουίνος είναι ψάρης με φτερά και δύο πόδια, αλλά φέρνει και λίγο από ερπετός, αλλά δεν είναι αμφίβιος. Γεννάει παιδιά που κάνουν αβγά με αφτιά και εκκολάπτονται ανάμεσα στα πόδια του. Στέλνει τη γυναίκα του στο κυνήγι κι αυτός ψαρεύει με την ησυχία του. Όταν τα παιδιά του είναι άτακτα, τα τιμωρεί να κάτσουν στον ήλιο.

  Αυτά για να μαθαίνετε κι εσείς κάτι

 87. Ριβαλντίνιο said

  @ 85 ΣΠ

  Σωστό και αυτό ! Δεν πήγε το μάτι μου.

 88. Idom said

  @ 86

  Έτσι, μάλιστα!

 89. leonicos said

  84 Παναγιώτη Κ. ευχαριστώ

  Δεν κάνουν λάθος, η καταλοιβάς βγαίνει από το καταλείβω όπως και η αμοιβή από το αμείβω (για να πούμε πρόχειρα), και αυτό που μου λές ταιριάζει και με το trickle της αγγλικής μετάφρασης. Άρα είναι αδιαμόρφωτα χυσίματα αραιού πηλού, σταγόνες και πιτσιλιές χωρίς συγκεκριμένο σχήμα

  Σ’ ευχαριστώ που ασχολήθηκες.

 90. Silent Bob said

  Εγώ μόλις διάβασα προχθές το άρθρο του Κασιμάτη ήμουν σίγουρος ότι θα παίξει μεζεδάκι με το «δεσπόζει της πλατείας Συντάγματος».

 91. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ο Μπελογιάννης, σχετικά με τη δίκη των ασυρμάτων, πήγε άδικα, καταδίκη σκοπιμότητας ήταν η απόφαση. Κάτι έχω διαβάσει για τις σφαγές στην Πελοπόννησο, δεν το ξέρω καλά όμως το θέμα, ποια ακριβώς ήταν η συμμετοχή του.
  Μαζί με τους Μπελογιάννη, Μπάτση, Αργυριάδη, Καλούμενο, Έλλη Παπά κλπ, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά δεν εκτελέστηκε και ο Τάκης Λαζαρίδης, που και αυτός αργότερα έγραψε ένα βιβλίο, «ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ». Δεν το έχω, ούτε αυτό της Έλλης Παπά. Λέω να τα πάρω και να τα διαβάσω πακέτο.

 92. Ριβαλντίνιο said

  @ 91 ΚΩΣΤΑΣ

  Για δές μην είναι αυτό.

 93. Ριβαλντίνιο said

  (συνέχεια του 92)

  Είχα δει και μια εμφάνισή του στον Κούλογλου .

 94. Pedis said

  Τόβαλα και χτες (αλλά ήταν η μέρα που ο νικοκύρης έδωσε το σύνθημα για ομαδική μαλακία και θα παραπετάχθηκε)

  Ο Λόουτς δεν έχει καθόλου δίκιο να κάνει κομπλιμάν στους κινηματογραφιστές.

  Πάντως, μπράβο του που τα ρίχνει χύμα και στη φάτσα ακόμη κι εκεί που με βραβεία, τιμές και σκηνογκλαμουριές επιδιώκεται η «ουδετεροποίησή» του.

 95. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 92 Ριβαλντίνιο

  Σε ευχαριστώ πολύ! αυτό βρίσκω ως τελευταία έκδοση. Με γλίτωσες από τα έξοδα!
  Τώρα, σαν βρήκαμε παπά, λέμε να θάψουμε και τους ζωντανούς 🙂 Μήπως έχεις και το άλλο της Έλλης Παπά; Μαρτυρίες μια διαδρομής. Πολλά ζητάω ε; ξέρεις όμως ότι σε πάω!

 96. Ριβαλντίνιο said

  @ 95 ΚΩΣΤΑΣ

  Πού να ξέρω ; Δεν διαβάζω κοθμμουνοσυμμορίτικα βιβλία. Μόνο ανανήψαντες από τον κοθμμουνισμό προωθώ. 🙂 🙂 🙂

  Για γράψε στον γκούγκλη «scribd Έλλη Παπά» και δες τι θα σου βγάλει. Έτσι βρήκα τον Λαζαρίδη. Δεν τον έχω διαβάσει (μόνο αποσπάσματα έχω διαβάσει).

 97. Νίκος Μαστρακούλης said

  83: Μήπως τον μπερδεύει (και πάλι πολύ χοντρικά) με τον πλατύποδα;

 98. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 96 Ριβαλντίνιο

  Ευχαριστώ για όλα! Τα περισσότερα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου είναι κοθμμουνοσυμμορίτικα. Θέλω να ξέρω τι λέει και ο εχθρός.
  Θύματα ήταν κι αυτοί, η πλειονότητα απλοί ιδεαλιστές αγωνιστές για έναν καλύτερο κόσμο, απλά τους παρέσυρε μια προδοτική νομενκλατούρα. Τους αγαπώ και αυτούς. Μόνο η αλήθεια με ενδιαφέρει για όλη αυτή τη σκοτεινή περίοδο.

 99. Γιάννης Ιατρού said

  69: Παναγιώτης Κ.
  ..Γς έχουμε δει και καλύτερα κλιπς… στηθόδεσμου. Τι θέλεις λοιπόν να μας δείξεις;

  Ρε Παναγιώτη κάνε λίγο υπομονή, ο Γς μαγειρεύει τώρα.
  Μιά ματιά από το έδεσμα που φτιάχνει

  80β: ΕΦΗ
  Εδώ!!! Φτιάχνω πίκλες κλπ. για την πεπλυμμένη (και άρα) Καθαρά Δευτέρα 🙂

 100. Ριβαλντίνιο said

  @ 98 ΚΩΣΤΑΣ

  Εμένα η βιβλιοθήκη μου είναι βιβλιοθήκη αναχωρητού. Από πολιτικοϊστορικά βιβλία τα πιο αριστερά που έχω είναι : «1940 – 1952 .Το Δράμα της Ελλάδος. Έπη και Αθλιότητες. ΕΝΑ – ΙΔΕΑ, Καραγιάννη Γεωργίου, αντιστρατήγου ε.α.» και «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΡΕΙΣ . Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 1918-1949 .ΜΠΑΡΜΠΗΣ Ν. ΚΩΣΤΑΣ».

  😆
  😆
  😆

  (Κάπου έχω θαμμένο και Ιάσονα Χανδρινό. Με την πρώτη ευκαιρία θα τον βρώ και θα τον αποτεφρώσω.)

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99 τέλος. Έφτασα!!!!!

 102. Γς said

  83:

  >κανένας δεν γράφει ότι οι πιγκουΐνοι κατάγονται από τα θηλαστικά

  Μόνο εγώ το έγραψα. Σατιρική αδεία.

  Και θυμήθηκα κι εκείνο το:

  «Που κάνει κούι-κούι
  και κανείς δεν την ακούει.
  μόνο εγώ την άκουσα
  και πήγα και την ….»

  … φίλησα [λέμε τώρα]

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 100 Ριβαλντίνιο

  (Κάπου έχω θαμμένο και Ιάσονα Χανδρινό. Με την πρώτη ευκαιρία θα τον βρώ και θα τον αποτεφρώσω.)

  Ο αγιογράφος της ΟΠΛΑ! Στην πυρά, στην πυρά! 🙂

 104. Ριβαλντίνιο said

  Έχω δει ντοκυμανταίρ όπου η μαμά πιγκουίνα κάνει τα μωρά και ο μπαμπάς πάει και φέρνει τροφή. Έπειτα φυλάει ο μπαμπάς πιγκουίνος τα μωρά και πάει η πιγκουίνα για τροφή. Όταν η πιγκουίνα γυρνάει πίσω, ο πιγκουίνος δεν θέλει να της δώσει τα μωρά γιατί πλέον έχει δεθεί μαζί τους. Η μαμά πιγκουίνα όμως επιμένει και τελικά υπερισχύει.

  Πρόσφατα στο ιντερνέτι είδα και μια άπιστη πιγκουίνα που απάτησε έναν πιγκουίνο. Πάει δηλαδή το «σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι»… 😦

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 106. Ριβαλντίνιο said

  (συμπλήρωση στο 104)

  Μάλλον την εναλλαγή στην φύλαξη του αυγού αφορούσε το πρώτο ντοκυμανταίρ και όχι στην φύλαξη μικρών τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα.

 107. Γς said

  99:

  Μεμέ στο φούρνο και [μπιπ] καπαμά

 108. Κι ένα μικρό μεζεδάκι από τη σημερινή ΑΥΓΗ:
  http://www.avgi.gr/article/10842/7911388/tsipras-me-ten-antzenta-tes-pio-skleres-dexias-o-metsotakes
  Η διάκριση τζ/ντζ είναι βέβαια προβληματική στα νέα ελληνικά. Οι περισσότεροι νεοέλληνες (το έχουμε ξανακουβεντιάσει εκτεταμένα αυτό) δεν ακούνε τη διαφορά b/mb ή d/nd [αν και κανέναν δεν έχω ακούσει να λέει bambás ή dandá, οπότε μάλλον κάτι ακούμε], οπότε κατ’ επέκταση φυσικό είναι να μην ακούνε και τη διαφορά τζ/ντζ· και καθώς οι λέξεις που τα περιέχουν αυτό το φθόγγο δεν είναι αρχαίες, ώστε να έχουν παγιωμένη ιστορική ορθογραφία, ανακύπτουν ορθογραφικές αμφιβολίες. Την καθιερωμένη ορθογραφία την έχουν επιβάλει, υποθέτω, αυτοί που — σαν κι εμένα — ακούν τη διαφορά, ενδεχομένως μάλιστα διακρίνουν τον χατζή (=προσκυνητή στους Αγίους Τόπους) από τον χαντζή (=πανδοχέα), στις λέξεις όμως που μας έχουν έρθει πρόσφατα από ξένες γλώσσες που τις ξέρουμε, όπως η ‘ατζέντα’, σπάνια γίνονται λάθη, οπότε το (αφεαυτού ασήμαντο) λαθάκι στον τίτλο της Αυγής ξενίζει.

 109. Παναγιώτης Κ. said

  @81. Το βιβλίο της Έλλης Παππά το αναφέρουμε γιατί επιβεβαιώνει τις απόψεις που έχουμε γενικώς διαμορφώσει για κάποια πράγματα εκείνης της εποχής που τα συναντάμε δυστυχώς και σήμερα και όχι γιατί η συγγραφέας είναι … το άλας της γης.
  Και η παραπομπή επίσης επιβεβαιώνει τις απόψεις μας.

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάει κι ο Βαλαβανίδης

 111. Μαρία said

  108
  Μόνο στον τίτλο η αΝτζέντα. Μήπως είναι Πόντιος ο υλατζής;

  109
  Παρεξήγησα. Το σχόλιο όμως του Κουβάτσου δίνει άλλη εντύπωση.

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108.>>λαθάκι στον τίτλο
  Στο κείμενο γράφεται σωστά: «Παραδοσιακή ατζέντα της πιο σκληρής δεξιάς είναι o φόβος και η κινδυνολογία για την οικονομία,…»

 113. Παναγιώτης Κ. said

  @91.Να περιλάβεις στον κατάλογο των βιβλίων που θέλεις να διαβάσεις και το βιβλίο του Λευτέρη Μαυροειδή με τίτλο «Από τον σταλινισμό στην περεστρόικα» και υπότιτλο, «Η προσωπική μου μαρτυρία από τον κόσμο του υπαρκτού σοσιαλισμού (1947-1987)» εκδόσεις Θεμέλιο, εάν βεβαίως το βρεις.Σε βιβλιοθήκες μάλλον θα πρέπει να υπάρχει.

 114. Παναγιώτης Κ. said

  @105…. Επαξίως μπορώ να πω αναπληρώνεις τον Σκύλο! 🙂
  Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μας παρουσίαζε αλλά σίγουρα θα μας άφηνε άναυδους!

 115. Γιάννης Ιατρού said

  114: Παναγιώτης Κ.
  …Επαξίως μπορώ να πω αναπληρώνεις τον Σκύλο!..

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114. Πολύ πολύ υπερβολή (κάνει και ρίμα) 🙂 . Πού είναι τος όμως;

 117. Εδώ, εδώ,

  τώρα ξαναμπήκα στο νέτι μετά από τέσσερις μέρες.
  Έργα οδοποιΐας στη νέα εθνική Κορίνθου – Πατρών: δεν τα πάνε πολύ καλά με τα υπόγεια καλώδια του ΟΤΕ.

 118. Ωστόσο, εγώ αναρωτιέμαι γιατί δεν βρίσκω την αρχική ανάρτηση της κ. Η.Δ… Γκαβός θα είμαι, ή θα ήταν μόνο για φίλους.

 119. Πάνος με πεζά said

  @ 75 : Των Απόκρεω το ξέρω κι εγώ, ακόμα από τα Θρησκευτικά του σχολείου.

 120. Μαρία said

  Διατηρήσαμε τον τονισμό, τη στίξη και την ορθογραφία του συντάκτη. http://www.efsyn.gr/arthro/epistoli-georgiadi-gia-ta-epimaha-meil

 121. Pedis said

  ισοπέδωση, ρε γαμώτο. Κι όμως, δεν είναι ίδιοι.

  φανταστείτε να ήταν απάνου ο κούλης κι ο άδωνης, τι άσχημα που θα ήταν. Όλο διαδηλώσεις, αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, διχόνοια.

 122. Μουρμούρης Μπαγλαμάς said

  Εσείς θα χορο-πηδήσετε στα καρναβάλια, ή μπα; (για «μπα» το βλέπω)

 123. Ακ̈ίν̈δ̈υν̈ος̈ said

  Ένα ωραίο μεζεδάκι σερβίρισε ο Μπάμπτης Παπαδημητρίου στο δελτίο του ΣΚάι τη Δεύτερα 13 του μηνός (στο 16:38):

  «Κάθε μερά που περνά είναι ένα καρφί, και ξέρετε που, στο κοφίνι της οικονομίας»

  Τον παρέσυρε το coffin, ήθελε να πει στο κορμί, στο καλάθι, δε θα μάθουμε ποτέ.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  123.ο Μπάμπτης Παπαδημητρίου στο δελτίο του ΣΚάι τη Δεύτερα 13 του μηνός (στο 16:38):«Κάθε μερά που περνά είναι ένα καρφί, και ξέρετε που, στο κοφίνι της οικονομίας»

  Στο καλάθι δε χωρεί αυτός, στο κοφίνι περισσεύει.
  Εμμονή στα καρφιά και κοφίνια
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/12/02/meze-42/

 125. sarant said

  Eυχαριστώγια τα νεότερα!

  49 Είναι όμως πονεμένη ιστορία και πού να ξέρεις αν το αυγό έκανε την κότα ή το ανάποδο; Θέλει βέβαια άρθρο, αν δεν έχω γράψει

  54 Να το πούμε την επόμενη βδομάδα

  66 Θα ανέβω στις αρχές του μηνα, 1-3/3

  72 Πώς έχει αποκατασταθεί ο Βενιζέλος; Αναθεωρήθηκε η δίκη του;

  90 Και έχεις απόλυτο δίκιο, μου ξέφυγε η γενικομανία

  108 Καλά κάνεις και το επισημαίνεις, αυτό το /ντζ/ δεν δικαιολογείται με τιποτα.

  117 Βρε καλώστον!

  118 ?

  120 Φαρμακερό….!

  123 Πολύ γούστο! Στο καλαθι δεν χωρεί, στο κοφίνι περισσεύει!
  Αλλά γιατί έβαλες/μπήκαν αυτά τα σύμβολα στο χρηστώνυμό σου;

 126. Πολύ «αθώοι» πρέπει να είναι στον μπασκετικό ΠΑΟ αν περίμεναν πως τα σκουλήκια θα τηρούσαν τα συμφωνηθέντα για την διεξαγωγή του τελικού του κυπέλλου μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη. Στις 5 έπρεπε να είχε ξεκινήσει το ματς

 127. τους την είπαν άσχημα οι Ινδοί

  In 2013 NYT made fun of India’s mission to Mars (top half). Today was Times of India’s response.

 128. Κι αν έχετε απορίες γιατί δεν αναφέρεται πουθενά το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, μετά από 8 νίκες σε 8 παιχνίδια ο πρωτοπόρος έπαιζε στην έδρα του πιο επικίδυνου αντιπάλου…

  «Αποδίδοντας κατά διαστήματα εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του ΑΣ ΠΑΟΚ σημείωσε μεγάλη σε έκταση εκτός έδρας νίκη επί του Ατρόμητου με 8-0.»

 129. Πέπε said

  108:

  Θεωρώ ότι είναι πλέον ασφαλές και ακίνδυνο να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει λάθος στο να μην προφέρεις το ένρινο εκεί που θα μπορούσε και να υπάρχει: ασυζητητί σε ελληνικές λέξεις, π.χ. αδιάντροπος [aδjadropos] αντί [aδjandropos], αλλά ακόμη και στις ξένες. Εξακολουθώ όμως να θεωρώ λάθος το αντίστροφο, να το προφέρεις εκαί όπου δε θα μπορούσε να υπάρχει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε συμβαίνει: σήμερα μάνι μάνι άκουσα τη λέξη «λαμπάντα» (lambada, το τραγούδι) ως [labanda], σαν να ήταν La Banda. Κλασικό επίσης είναι το «σλίπι-μπανγκ».

  Όσο για το [bambas], ακόμη και [mbambas], είναι στάνταρ σε ορισμένα ιδιώματα. Και [mbam] έχω ακούσει στα ίδια μέρη.

  Εντωμεταξύ Άγγελε θα σχολιάσω ότι για να ακούει κανείς τη διαφορά πρέπει και ο άλλος να την εφαρμόζει όταν μιλάει. Αν δε λέγεται, ό,τι αφτί και να ‘χεις δεν ακούγεται! 🙂

 130. 129, … «λαμπάντα» (lambada, το τραγούδι) ως [labanda], σαν να ήταν La Banda. …

  Όπως ο Julio Losada (Χούλιο Λοσάδα) στην ιαχή
  «Στην πάντα (δις)
  περνάει ο Losanda
  »

  Ή και το μανδάμ
  που ταιριάζει για την
  προσφιλή σαματατζού
  Λένα:
  Κυρία Μαντά μ’

  (Ιδέ και σχ. 1)

 131. Μαρία said

  130
  Σήμερα το σύνθημα θα ήταν στη μπάdα έρχεται ο Λοσάdα 🙂

 132. Τώρα στις Βρυξέλλες ( 17,30), το γαλλο-γερμανικό κανάλι ARTE έχει μιά ώρα αφιέρωμα στον Μπελογιάννη. Βέβαια, ελάχιστοι ξένοι γνωρίζουν την ιστορία του…..

 133. 118: ΟΚ, εμφανίστηκε…

 134. Μαρία said

  132
  Θα το δούμε, όταν το ανεβάσουν http://sites.arte.tv/oublies-histoire/fr/les-vingt-episodes-oublies-histoire.

 135. sarant said

  132-134 Tελικά ήταν 26 λεπτά και δεν το πρόλαβα. Εδώ (και κλικάρεις):
  http://www.arte.tv/guide/fr/direct

 136. gmich said

  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γιώργος Ντζιμάνης δημοσιογράφος ΣΚΑΙ Γιάννης Ντσούνος. Αν το ντ προφέρεται D άντε να πεις μετά το ζ ή το σ. Απορώ πως προέκυψε αυτό το ν.

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  109. Δεν είναι το άλας της γης, σαφώς, αλλά ως συγκατηγορουμένη και σύντροφος του Μπελογιάννη, ε, κάτι ξέρει παραπάνω για το θέμα και τον ύποπτο ρόλο του Ζαχαριάδη, που έσπευσε, ως μη όφειλε, να καταγγείλει ως πλαστή την επιστολή του Πλουμπίδη, σβήνοντας έτσι όποια, ελάχιστη έστω, ελπίδα είχε ακόμα ο Μπελογιάννης να αποφύγει την εκτέλεση.

 138. Μαρία said

  135
  Μόνο που εμείς δεν μπορούμε, δεν μας επιτρέπουν δηλαδή, να το δούμε. Γι’ αυτό έβαλα το άλλο λινκ.

 139. sarant said

  138 Δεν τόξερα αυτό, το βλέπω τώρα

  136 Και να θυμίσουμε και τον Ντζιώρα, τον μαθηματικό

 140. Μαρία said

  139
  Με αφορμή τον Ντσούνο ο Στάζυ είχε βρει στον τηλ. κατάλογο ένα σωρό επώνυμα απο Ντσ/Ντζ.

 141. Μαρία said

  140
  Εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/29/kathiki/#comment-146712

 142. Όταν οι αυστραλέζοι ταρίφες τρολλάρουν τα συνεργεία των καναλιών και συστήνονται με ψεύτικο όνομα

 143. nikiplos said

  Καλησπέρα… έχω την εντύπωση ότι κάποιοι προσπαθούν να βρουν φωνητικές προφορές εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν γνωρίζω σχετικά με τα ιδιώματα κατά περιοχές. Όμως μόνο ιστορικά ο Καζαντζάκης παίρνει αυτό το ν πριν το τζ, δεν υπάρχει διαφορά στην προφορά…

  Δεν ξέρω αν υπάρχουν κανόνες για αυτά… Περί ιδιωμάτων είναι άλλο θέμα γιατί ας πούμε στην Καλαμάτα που είχα πάει άκουγα «αριθιμός» και «Σταθιμός»…

 144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143α. Θυμάμαι ένα μικρό σημείωμα στην Ελευθεροτυπία πριν χρόνια, σχετικά με το γλωσσικό αισθητήριο που δίνει νεραντζιές αλλά νερατζανθούς.
  β.«αριθιμός» και «Σταθιμός»…
  δραχουμές, καπινίζω, η λαϊκή γλώσσα όπως ευκολύνεται κατά τόπους 🙂

 145. tamistas said

  Η κόρη μου είχε μια φίλη μικρή που την έλεγε Μέλιπω.

  Ο πατέρας μου έλεγε το πατελόνι. Και, βέβαια, μάθια, φωθιά κι άλλα τέθοια.

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  91, 113: Και το «Φάκελος Καραγιώργη» του Λευτέρη Μαυροειδή. Τον οποίο Καραγιώργη, θύμα κι αυτός του Ζαχαριάδη, αδικεί, είναι η αλήθεια, στο βιβλίο της η Παππά.

 147. Παναγιώτης Κ. said

  Τον αριθιμό και τον σταθιμό τα πιάνει το αυτί μου.
  Για τις λανθασμένες προφορές διαφόρων λέξεων όπως μπαμπάς, εκπομπή και μερικές ακόμα με ντ και ντζ δυσκολεύομαι να αποφανθώ.
  Προσωπικά, έχω την γραφή της κάθε λέξης υπόψη και εννοώ να προφέρω όλα τα γράμματα. Δεν ξέρω αν κάνω σωστά.

 148. Μαρία said

  142
  Πολύ αφηρημένος τελευταία https://sarantakos.wordpress.com/2017/02/09/dol/#comment-414994 🙂
  Άσε που το ΄παιξε κι η Κρόνη παραπάνω.

 149. νεσσίμ said

  52 (& 84 )
  καταλοιβάδα ή καταλειβάδα (χρησιμοποιείται και το δεύτερο στη βιβλιογραφία) ήταν τεχνική πρόχειρης διακόσμησης καθημερινής κεραμικής όπου ο τεχνίτης έχυνε ποσότητα υδαρούς πηλού (πχ. σκούρο πάνω σε ανοιχτόχρωμο) πάνω στη στάμνα ή στο πιθάρι και καθώς έτρεχε το «χρώμα» το έγερνε ελαφρά ελέγχοντας το τρέξιμο με τρόπο ώστε συχνά οι γραμμές διασταυρωνόταν ή έκανε διάφορα σχήματα.
  Στα αγγλικά είναι “splash and trickle” που σχεδόν περιγράφει την μέθοδο.
  Τα παρακάτω μηνωικά το εξηγούν πληρέστερα.

 150. Γς said

  143:

  Και τι δε τραβήξαμε μ αυτό το απαίσιο μουρουνέλαιο…

  Και τώρα, που το έχουν κάνει εύγευστο και υποφερτό, το μοστράρουν στην τηλεόραση με ένα πιτσιρικά στην καλή χαρά, που θα ζήσει και 100 χρόνια πλας.

  Ασε που γράφουν στα τέτοια τους τα [Νορβιγικά εδώ] ουμλάουτ, κι όλο Μόλορ και Μόλορ το λένε. Το Μέλερς

 151. Πέπε said

  @143:
  > > μόνο ιστορικά ο Καζαντζάκης παίρνει αυτό το ν πριν το τζ, δεν υπάρχει διαφορά στην προφορά…

  Καζαντζάκης < καζαντζής < καζάνι: ο μάστορας ή έμπορας καζανιών. Ο γιος ή απόγονος αυτού του επαγγελματία θα λέγεται Καναντζάκης αν είναι Κρητικός, Καζαντζίδης αν είναι Πόντιος, κ.ο.κ..

  Όσο το επάγγελμα και άρα και η λέξη ήταν συχνά, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι προφερόταν έτσι ώστε να βγάζει νόημα, όπως και ο προαναφερθείς χαντζής με το χάνι του, κλπ..

  Στα ας πούμε «μέσα» ελληνικά, δηλ. ανεξαρτήτως ιδιωμάτων, είναι εξίσου σωστό να τα πεις αυτά με [ndz] όσο και με [dz], και το ίδιο ισχύει για τα μπ – ντ – γκ (άdρας ή άndρας κ.ο.κ.). Γι' αυτό τον λόγο, ο κλαριντζής, που εξακολουθεί να υπάρχει ως επάγγελμα και να λέγεται, προφέρεται και με και χωρίς το νι, κι όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι παίζει κλαρίνο και δεν πουλάει κλαριά για προσάναμμα.

  Είναι όμως λάθος να προσθέσεις [n] στον χατζή που πήγε στον Άη Τάφο, ή [m] στον μπαμπά.

  _________________

  Τα επώνυμα από Ντσ- και Ντζ-, αν δεν οφείλονται σε απλή ανορθογραφία, είναι, νομίζω, βλάχικης προέλευσης και άρα ακολουθούσαν αρχικά άλλη λογική από της ελληνικής γλώσσας. Όποιος ξέρει βλάχικα ας μας διαφωτίσει.

 152. sarant said

  149 Ευχαριστούμε!

  144 Και χτες στο περί… Παλαμά άρθρο είχαμε το «θέλετε καπινό;»

 153. Πέπε said

  @151 συμπλ.:

  > > εξίσου σωστό να τα πεις αυτά με [ndz] όσο και με [dz], και το ίδιο ισχύει για τα μπ – ντ – γκ (άdρας ή άndρας κ.ο.κ.).

  Άλλο τόσο είναι εξίσου σωστό να προφέρεις ή να μην προφέρεις το ένρινο στις συνεκφορές όπως την πόρτα, τον μπαμπά, τον τσάρο, τον τζίρο: το π και το μπ προφέρονται όμοια [b], και προηγείται ή δεν προηγείται [m], ελεύθερα. Αντίστοιχα τ = ντ, τσ = τζ, κ = γκ, με ή χωρίς ένρινο.

 154. ΚΩΣΤΑΣ said

  113 Ευχαριστώ! το βάζω στα υπόψη, αν το βρω, μια και γλίτωσα και τα χρήματα από την αγορά του ενός που σκόπευα αρχικά.

  146 Και αυτό στο υπόψη αλλά για αργότερα. Οικονομία σε χρόνο και χρήμα!

 155. ΚΑΒ said

  144. να περάσετε από το τιμήμα στο 1h 10΄ 45»

 156. Spiridione said

  αποφθεύγματα
  http://www.efsyn.gr/arthro/karl-marx-ego-pote-den-eipa-kati-tetoio

 157. Μαρία said

  156
  Στη σημερινή εφσυν είναι εξαιρετικό το άρθρο του Γιάνη Γιανουλόπουλου.

 158. Παναγιώτης Κ. said

  @137. Γιάννη, δεν το έγραψα για να την απαξιώσω. Κάθε άλλο!

  Η θέση μου έχει ως εξής; Τον κάθε συγγραφέα, όσο άξιος και αν είναι, εννοώ να τον διαβάζω κριτικά κάτι εξάλλου που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι θέλω να πιστεύω. Έγινα…προσεκτικός αφού «την πάτησα» μερικές φορές συν διάφορα ιστορικά παραδείγματα όπως το παρακάτω που προέρχεται από τα μαθηματικά χωράφια.
  Ο Γάλλος μαθηματικός Caushy υπήρξε διάσημος και πολύ σημαντικός.( Αρκετοί φίλοι του ιστολογίου, έστω και αν δεν είναι μαθηματικοί, θυμούνται εκείνο τον μακαρονοειδή ορισμό με το ε και το δ για τον ορισμό του ορίου, απεχθή σε μαθητές αλλά και σε διδάσκοντες.Πρόκειται για επινόηση του Cauchy).
  Διατύπωσε λοιπόν κάποια μαθηματική πρόταση και πέρασαν μερικά χρόνια για να αποφανθούν οι μεταγενέστεροι μαθηματικοί ότι ήταν λανθασμένη! Το κύρος του συγγραφέα είχε γίνει προστατευτικός τοίχος για τα γραπτά του. Τα ζόρικα ζητήματα τα προσπερνούσαν με τη σκέψη ότι ο μεγάλος Cauchy δεν μπορεί να είχε κάνει λάθος!

  Οι μεγάλοι συνήθως δεν κάνουν λάθη γιατί τους βοηθάει η επιστημονική τους διαίσθηση. Παρά ταύτα αν υποπέσουν σε λάθος τότε αυτό είναι αρκετά…τσουχτερό!

  Όσο για τον Ζαχαριάδη, περιορίζομαι να πω: Ψηλά βουνά, βαθιές χαράδρες!
  Κάποιοι φίλοι μου μεγαλύτεροι από μένα και οι οποίοι δεν ζουν πια, μου είχαν μεταφέρει το κλίμα που επεκράτησε με την άφιξή του στην Αθήνα στα τέλη του Μάη του 1945 προερχόμενος από το Νταχάου όπου ήταν κρατούμενος των Γερμανών. Επρόκειτο για ηγετική προσωπικότητα.Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τις εκτεταμένες αφηγήσεις του. Όλα αυτά στη δεκαετία του ΄70.
  Προσωπικά, δεν τον χαρακτηρίζω ύποπτο. Ήταν απλά κυνικός, εμμονικός με την… επανάσταση, οπαδός του δόγματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και… λάτρευε τον Στάλιν. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος που εκδήλωνε αυτή τη λατρεία.
  Από ένα άνθρωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι χαράδρες που έγραψα πιο πάνω, μπορούσαν να προέλθουν τα μύρια όσα!

 159. Μιάς και αναφέρθηκε, ο σιδηροδρομικός σταθιμός της Καλαμάτας έχει ένα υπέροχο υπαίθριο μουσείο με παλιά οχήματα

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2012/01/blog-post_29.html

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2012/02/blog-post.html

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2012/02/blog-post_04.html

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  159. Όχι, δεν εννοούσα ότι την απαξιώνεις, Παναγιώτη, και συμφωνώ απολύτως με όσα γράφεις για την κριτική ανάγνωση. Άλλωστε μόνο έτσι έχει νόημα η ανάγνωση. Την απαξίωσαν από Περισσό μεριά, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο. Συμφωνώ, εννοείται, και για τις βαθιές χαράδρες του «μικρού Στάλιν», του Ζαχαριάδη.

 161. Ριβαλντίνιο said

  @ 126 gpointofview

  Και έτσι χάσανε !

  @ 128 gpointofview

  Όταν η Πανάθα (η αγνή και η ατρόμητη) είχε ομάδα στο γυναικείο ποδόσφαιρο την δεκαετία του ’80, δεν υπήρχε πρωτάθλημα. Αλλιώς θα τα είχαμε σαρώσει όλα.

  @ 162 Σκύλος

  Θυμάμαι τον Πορτοσάλτε μαζί με την Ελληνοφρένεια να κάνουν εκπομπή στο ΣΚΑΪ με καλεσμένο τον Άδωνη. Και να του λένε πόσο ακραία τα λέει και πόσο ακροδεξιά και πόσο…
  Και τώρα … Πως αλλάζουν οι καιροί !

 162. 163 https://pbs.twimg.com/media/C3G7acWXcAAY2Qi.jpg

 163. sarant said

  156 Μερσί, δεν το είχα δει.

  160 Λέω να πάω στην Καλαμάτα για Κούλουμα, οπότε πέφτει καλά που μου το σύστησες!

 164. Ω, τι τούπε ο Πατρινιός ο πάνκης!

 165. # 163

  Κι όταν ξανακάνει θα το κάνουν πρωτοσέλιδο…

  Θυμάμαι που κτίστηκε το ΣΕΦ και τις δηλώσεις των τότε κρατούντων πως ποτέ δεν θα δοθεί για αγώνες μπάσκετ. Τότε μεσουρανούσανε ο Αρης και ο ΠΑΟΚ. Κι έλεγα στους μαθητές μου κάποια στιγμή θα κατέβουν στην Αθήνα Γκάλης-Γιαννάκης και μαζί τους το μπάσκετ και τότε θα δίνουν τα ματς εκεί οι «αιώνιοι». Βέβαια την μεγάλη πουστιά ο Φασούλας την έκανε (μέχρι και δήμαρχο τον βγάλανε ! ) και τα λόγια ξεχάστηκαν

  ( Πολύ άπειρος προπονητής αυτός ο Ελευθερόπουλος…δεν πρόσεξε πως με ψηλά την άμυνα έφαγε τέσσερα από τον ΠΑΟ, το θεώρησε τυχαίο φαίνεται, το επανέλαβε κι έφαγε πέντε. Μόνο στην Τούμπα θυμήθηκε να παίξει κλειστά και κλαιγότανε μετά που δεν πήρε αποτέλεσμα…άλλος ένας να προστίθεται στην λίστα Αναστασίου-Αναστασιάδη- Αναστόπουλου-Τσιώλη-Ουζουνίδη )

 166. Kazakh Copter Crew Gets Lost, Lands to Ask Directions
  Helpful truckers point the way

  https://warisboring.com/kazakh-copter-crew-gets-lost-lands-to-ask-directions-1218cb33119c#.7lyhta7o7

 167. Ριβαλντίνιο said

  @ 167 gpointofview

  Ο Αστέρας φέτος είναι χάλια. Η Πανάθα τώρα είναι στα πολύ καλά της. Όποιος βρεθεί στο διάβα της θα τον σκορπίσει. Ο ΠΑΟΚ έκανε 1-2 καλά παιχνιδάκια, αλλά ήταν πυροτέχνημα. Η τριάρα απ’την Σάλκε τον προσγείωσε. Αν αυτή την περίοδο η Πανάθα είχε παίξει με την Σάλκε , θα την είχαμε νικήσει χαλαρά 2-0. Καλά δεν μιλάω για την Οσμανλί, τον Αστέρα της Τουρκίας. Στο ρελαντί θα τους είχαμε ρίξει μια εξάρα.

 168. # 159

  Παναγιώτη εγώ κάτι άλλο αχνοθυμάμαι από τις παραδόσεις στην κατά Ρίμαν ολοκλήρωση, πως ο Κοςσύ ανακοίνωσε ότι είχε βρει ένα μέτρο που περιείχε το μέτρο τού Ρίμαν και το αποδέχθηκαν όλοι μέχρι που ο ίδιος ο Κοςσύ ανακάλυψε πως και το μέτρο Ρίμαν περιείχε το δικό του, ισοδύναμα δηλαδή, άρα άνθρακες ο θησαυρός.

 169. Και λίγη αραβική καλλιγραφία διότι είναι πανέμορφη και εικονογραφική άμα θέλει
  http://www.boredpanda.com/illustrating-arabic-words-into-their-meaning/

 170. cronopiusa said

 171. Pedis said

  # 159 Διατύπωσε λοιπόν κάποια μαθηματική πρόταση και πέρασαν μερικά χρόνια για να αποφανθούν οι μεταγενέστεροι μαθηματικοί ότι ήταν λανθασμένη!

  Σε τι ανεφέρεσαι;

 172. smerdaleos said

  Χαιρετώ την σαραντάκειο πολιτεία.

  Νίκο, έχω συζήτηση με ένα σχολιαστή στην ιστοσελίδα μου και είπα να την μεταφέρω εδώ για να ακούσουμε γνώμες.

  Πόσο έχουν περάσει στην καθημερινή ελληνική γλωσσα οι αγγλικοί τύποι «το τανκ/τα τανκς», «το κομπιούτερ/τα κομπιούτερς»;

  Ρωτάω γιατί εγώ μια ζωή λέω «το τανκς» και «τα κομπιούτερ», αλλά δεν θέλω να γενικεύσω τη δικιά μου συνήθεια.

 173. # 169

  Μην λες ανέκδοτα.
  Ο Αστέρας και η Ξάνθη κυρίως και ο Ατρόμητος κατά δεύτερο λόγο είναι «συστημικές» ομάδες, κοινώς παραγκίσιες και επιλέγουν τα παιχνίδια που θα κτυπήσουν ανάλογα με τις επιθυμίες άλλων. Γι αυτό και οι φίλαθλοι της Τρίπολης και της Ξάνθης δεν πατάνε στο γήπεδο ΚΑΙ όταν φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις. Του άλλου του ξέφυγε και είπε στους παίκτες τι κτυπιόσαστε ; ο ΠΑΣ θα παίξει στην Ευρώπη πάλι, στην θέση του Πανιώνιου που απλά θα παίξει στα πλέηοφφς και μετά δεν θα αδειοδοτηθεί. Και κλαιγότανε ο Πανόπουλος που ήτανε ένα γύρο δεύτερος και δεν μάζεψε ποτέ περισσότερους από 489 κατοίκους των νομών Ροδόπης και Ξάνθης κι ας διαλύθηκε ο Πανθρακικός.
  Δεν τα γράφουνε αυτά τα ιερά βιβλία που διαβάζεις, άνοιξε το Δεκάμερον του Βοκακίου (σικ) να βρεις την υγειά σου

 174. Γς said

  «το τανκς» και «τα κομπιούτερ».

  Ολοι οι πληθυντικοί στον ενικό

 175. Ριβαλντίνιο said

  @ 175 gpointofview

  Όλα τα σωματεία της Σούπερ Λίγδας είναι ομαδούλες της σειράς που υποστηρίζουν τον ισχυρό για να τις κρατήσει στην Α΄Εθνική. Αν γίνει ο ΠΑΟΚ ισχυρός θα γίνουν ουρά του ΠΑΟΚ. Ομοίως η ΑΕΚ. Μόνο η Πανάθα (η αγνή και η ατρόμητη) δεν θέλει ομάδες δορυφόρους.
  Αυτά που σου γράφω εγώ είναι καρατσεκαρισμένα από έγκυρες , αλλά απόκρυφες πηγές. Παρατίθενται στα Λεπτογένεσις Β 28 – 32 και Αναβατικό του Ησαϊα ΚΓ 17-21

 176. Γς said

  176:
  Ενικός παντού. Εξαίρεση «το τανκς»

  —-

  Και συνέρχονται διασωληνωμένοι στο ΚΑΤ οδηγός και συνοδηγός.

  -Τι εντάξει μου είπες ρε;

  -Τάνκς σου είπα!

 177. Πέπε said

  @174:
  Σμερδαλέε, όπως το βλέπω εγώ υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:

  α) Δε γνωρίζω καθόλου την ξένη γλώσσα. Παίρνω μια λέξη από αυτή τη γλώσσα, την οποία άκουσα από άλλους Έλληνες, και τη θεωρώ με κλειστά μάτια άκλιτη επειδή δεν έχει ελληνική κατάληξη. Άρα, θα την πω με ή χωρίς -ς ανάλογα πώς την πρωτοάκουσα. Αν άκουσα «τα τανξ», θα πω και «το τανξ».

  β) Γνωρίζω την ξένη γλώσσα, οπότε εφαρμόζω τους κανόνες της και στα ελληνικά. Το τανκ επειδή είναι «a tank», τα τανξ επειδή είναι «many tanks». (Υποπερίπτωση: το εφαρμόζω αυτό για κάθε γλώσσα από την οποία έχουμε δάνεια, φτάνοντας σε σημεία εκζήτησης ή και επίδειξης: τα βιολοντσέλι, τα σόλι, τα φόρα, το πιραζόκ / τα πιροσκί, το βιτράιγ / τα βιτρό.)

  γ) Γνωρίζω την ξένη γλώσσα, αλλά θεωρώ ότι, όταν χρησιμοποιώ μια μεμονωμένη λέξη αυτής της γλώσσας ως δάνειο μέσα σ’ ένα κείμενο που συνολικά είναι στα ελληνικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμόζω τους κανόνες της ξένης γλώσσας. Ιδίως που έχω συναίσθηση ότι στην πράξη δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί δάνεια υπάρχουν από κάθε γλώσσα και κανείς δεν ξέρει τη γραμματική όλων αυτών των γλωσσών. Και ακόμη για τον πρόσθετο λόγο ότι συνειδητοποιώ πως και πάλι άκλιτες τις αφήνω, αφού σε ορισμένες γλώσσες -και όχι μόνο στα ελληνικά- υπάρχουν και πτώσεις, αλλά όταν κλίνουμε τις ξένες λέξεις τις κλίνουμε μόνο κατά τον αριθμό (στην ονομαστική). Άσε που σε κάθε γλώσσα με πτώσεις δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί ακριβής αντιστοιχία με τις ελληνικές πτώσεις. Οπότε είναι θέμα συνέπειας, αφού τις αφήνω άκλιτες, να τις αφήνω τελείως άκλιτες.

  Επιστημονικά, είναι προφανές ότι το σωστό είναι το (γ). Το αποτέλεσμά του είναι το ίδιο όπως του (α), αλλά από τελείως διαφορετικό δρόμο. Στην πράξη αυτό που εφαρμόζεται είναι κυρίως το (β), κάποτε μάλιστα εντελώς άκριτα, με την απλή προσθήκη ενός -s σε λέξεις που μπορεί να μην είναι καν αγγλικές. Και η ακλισία όμως εφαρμόζεται από αρκετούς (νομίζω λιγότερους, προχείρως), είτε λόγω πλήρους άγνοιας (α) είτε το αντίθετο (γ).

  Προσωπικά είμαι υπέρ της ακλισίας. Για ορισμένες λέξεις όπως τανξ, κόμιξ, και φυσικά πιροσκί και βιτρό, θεωρώ ότι ο άκλιτος τύπος πρέπει να είναι του πληθυντικού (επειδή αυτός έχει καθιερωθεί περισσότερο στα ελληνικά). Για τις περισσότερες πάντως, του ενικού.

 178. smerdaleos said

  @176

  Γιατί έλεγα στον συσχολιαστή ότι αυτή η αγγλική χρήση είναι πάρα πολύ πρόσφατη εισαγωγή και ότι οι προπαππούδες μας θα έλεγαν σίγουρα «το τάνκι/τα τάνκια», «το κομπιουτέρι/τα κομπιουτέρια».

 179. sarant said

  174 Γεια σου Σμέρδη. Όπως λέει ο Γουσού. Δεν κλίνουμε τα ασυμμόρφωτα ξένα, κι όσα τύχει να μπουν στον πληθυντικό, τον θεωρούμε/κάνουμε ενικό.
  Δες κι εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/29/mujahid/

  Ωστόσο, τα αγγλικά δάνεια λόγω της γενικευμένης αγγλομάθειας παρουσιάζουν την τάση να κλίνονται αγγλοπρεπώς -δεν συμφωνώ και δεν την ακολουθώ.

 180. sarant said

  Γράφαμε μαζίμε τον Πέπε που τα έγραψε πληρέστερα.
  Οι προπαππούδες μας ασφαλώς θα έλεγαν τάνκι, αλλά και γκαράζι είπαν και δεν έπιασε τελικά.

 181. ΚΩΣΤΑΣ said

  174
  Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το σωστό, εμένα μ΄αρέσει – συνηθίζω να λέω: το τανκς – τα τανκς, το κομπιούτερ ή το κομπιουτεράκι – τα κομπιουτεράκια.

 182. Ριβαλντίνιο said

  Εγώ κλίνω όλους τους παίκτες της Πανάθας :

  ο Σισές
  ο Λέτος
  ο Ζιλμπέρτος ο Σίλβας
  κ.λπ.

 183. smerdaleos said

  @179, Πέπε:

  Γεια σου Πέπε.

  Η γενικότερη συζήτηση που έχουμε με το συσχολιαστή είναι γιατί η κλιτική μορφολογία θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δείκτης φυλογενετικής συγγένειας.

  Και του έδωσα το παράδειγμα του τουρκικού όρου boyaci που εισήλθε στα ελληνικά ως μπογιατζής, στα βουλγαρικά ως boyadžiya και στα αλβανικά ως boyadži, με την κάθε γλώσσα να χρησιμοποιεί τον δικό της πληθυντικό:

  https://en.wiktionary.org/wiki/boyac%C4%B1

  ελληνικά: ο μπογιατζής/οι μπογιατζήδες, κατά το ελληνικό ο νοικοκύρης/οι νοικοκύρηδες

  βουλγαρικά: boyadžiya/boyadžii, κατά το βουλγαρικό vojvoda/vojvodi

  αλβανικά: boyadži/boyadžinj, κατά το αλβανικό mi/minj = ποντίκι/ποντίκια

  Καμία γλώσσα δεν υιοθέτησε την τουρκική κλίση boyaci/boyacilar = μπογιατζής/μπογιατζήδες

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κομπιούτερ χωρίς κλίση λέμε όλοι μας.Τελευταία κομπιούτορας,κομπιούτορες, αστείο μάλλον αρχικά αλλά τώρα το λέμε πολύ καιρό. Κομπούτελ το/τα λένε τα μικρούλια-κουμπί πατάμε σου λέει, αλλά μεγαλοπρεπής κι αγαπημένη διαφοροποίηση ο Μητροπάνος να λέει ξεκάθαρα του Άκη Πάνου/Θάνου Μικρούτσικου τη Ρόζα «τί λένε τα κουμπιούτερς κι οι αριθμοί»

 185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  186/κουμπούτελ τα μικρά κομπιούτερς ο Μητροπάνος
  Τί λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί

 186. ΓιώργοςΜ said

  174 Θυμάμαι αρθράκι σε εφημερίδα καμμιά τριανταριά χρόνια πίσω να ειρωνεύεται αυτή την προσπάθεια διόρθωσης του «τανκς» σε «τανκ», με κατακλείδα κάτι σαν
  «Θα πρέπει να διορθώσουμε και το γνωστό τραγούδι: Απόψε κάνεις μπαμς, σε βλέπουν και φρενάρουνε και σταματούν τα τραμς».

  165/160 Πέρασα από την Καλαμάτα αυτή τη βδομάδα, για δουλειά. Στις παλιές γραμμές του σιδηροδρόμου κάνουν έργα και γίνεται τσίρκο από κίνηση σε μερικά σημεία (για επαρχία εννοώ, για τα μέτρα της Αθήνας είναι μια συνηθισμένη μέρα στο κέντρο). Δεν ξέρω τι έχει γίνει με το υπαίθριο μουσείο, ο χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος.
  [κοινωνικό μήνυμα]
  Με την ευκαιρία να επιστήσω την προσοχή σε όσους (αναγκάζονται να) οδηγούν στην Κορίνθου-Πατρών: Καμμιά τριανταριά αυτοκίνητα μπροστά μου έγινε δυστύχημα με ένα νεκρό και δύο τραυματίες (πλαγιομετωπική τζιποειδούς με νταλίκα). Δεν ξέρω πώς ακριβώς έγινε, υποψιάζομαι απόπειρα προσπέρασης εκεί που αν βρεθούν δύο αυτοκίνητα δίπλα-δίπλα, ακουμπάνε οι καθρέφτες.
  Αν έστω κι ένας που διαβάζει μειώσει τέτοιες οδικές συμπεριφορές, θα ήταν ευχής έργο.
  (Το θέαμα ανθρώπων σωριασμένων στην άσφαλτο δεν πτόησε αυτόν που ήταν πίσω μου, ο οποίος προσπαθούσε να με προσπεράσει μανιωδώς από την ώρα που ξεκινήσαμε).
  [τέλος κοινωνικού μηνύματος]

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  188.ωχ! Η εθνική Κορίνθου-Πατρών, Παναγιά βόηθα, για ανθρώπους, αυτοκίνητα και καλώδια (σχ.117) τελικά 😦

 188. sarant said

  185 Προφανώς -και όπου χρησιμοποιήσαμε τουρκικό πληθυντικό σε τοπωνύμια -πχ. Καζακλάρ- τον κάναμε ενικό.

 189. Μ’ αρέσει που χρησιμοποιείς σαν παράδειγμα το Καζακλάρ και όχι το πασίγνωστο Κιλελέρ. (Τι; Δεν είναι πασίγνωστο;)

 190. Μαρία said

  191
  Στην κοσμάρα τους. Εμένα μου έτυχε περίπτωση που δεν ήξερε οτι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Πέρασε με καλή σειρά στους χημικούς μηχανικούς.

 191. sarant said

  191 Καλά λες!

 192. voulagx said

  #191: Καζακλαρ, Γιαχαλαρ, Σακαλαρ, Σαρτζιλαρ, Τουπουσλαρ, Τσουλαρ, Σαρκαναρ,Σαλασλαρ, Αβντουλαρ, Σουφλαρ κι αλλα μη ληγοντα εις -αρ.

 193. # 175

  Εγώ καλά σου τάλεγα κι όπως βλέπεις δικαιώθηκα αμέσως !

  http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/298835/telos-kai-episima-o-eleytheropoylos

 194. # 195

  Δες ξανά την παρένθεση στο # 167

  Τα ματς οι προπονητές τα στήνουν όχι οι παίκτες. Αν κάνει κάτι παίκτης από μόνος του τον τρώει το μαύρο σκοτάδι ( Τζαβέλας είπες ; )

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 196. Ριβαλντίνιο…

  σου ξαναθυμίζω το προ 3-4 τίας παιχνίδι ΠΑΟ-ΠΑΟΚ που προηγήθηκε ο ΠΑΟ 1-0 ισοφάρισε ο ΠΑΟΚ και χωρίς ν παίζει τίποτε ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με γκολ του Σκόρδα 1-2. Τι να κάνει ο προπονητής του ΠΑΟ βάζει τον Καρέλλη και την ίδια στιγμή ο γιδοβοσκός διατάζει την άμυνα να ανεβει στην σέντρα !! Σε 10 λεπτά παίζοντας μπαλίές στην πλάτη της άμυνας με τους γρήγορους Μπεργκ και Καρέλη έγινε το 4-2 και τότε ο μέγας Αγγελος επανέφερε την άμυνα στη θέση της και το ματς έληξε 4-3 κι ο Αναστασιάδης δεν έβγαλε την χρονιά
  Ο (άπειρος αλλά… αγνός και ατρόμητος) Ελευθερόπουλος αρνήθηκε να επαναφέρει την άμυνα στη θέση της στα δυο παιχνίδια και απολύθηκε επί τόπου

 197. Pedis said

  Υψώνουμε τοίχο απέναντι στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού: Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον Κώστα Πελετίδη

 198. Πέπε said

  @185:
  Μμμ… Νομίζω ότι κατάλαβα τι συζητάτε. Περίπου.

  Φαντάζομαι ότι τα τούρκικα δάνεια θα εισήχθησαν, στην πλειοψηφία τους, από ελληνόφωνους που ήξεραν και τούρκικα (και αντίστοιχα αλβανόφωνους κλπ.). Αυτό δεν τους εμπόδισε να έχουν στο μυαλό τους εντελώς ξεχωρισμένη τη γραμματική της μιας γλώσσας από την άλλη: αφού στη γλώσσα μας (ελληνική, αλβανική, βουλγάρικη) δεν υπάρχει καμία κατάληξη πληθυντικού που να θυμίζει έστω και απόμακρα -λαρ ή -λερ, απλούστατα δεν τη χρησιμοποιούμε. Δε χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση, είναι μια αυτονόητη συμπεριφορά.

  Αυτά που χρειάζονται εξήγηση είναι:

  α) Γιατί κάποιες γλώσσες (όπως τα ελληνικά παλιότερα) έχουν την τάση να αφομοιώνουν μορφολογικά τα δάνεια (π.χ. γκαράζι – μπορεί να μην έπιασε, αλλά το πουλοβεράκι όλοι το λέμε, όπως και όλα σχεδόν τα τούρκικα δάνεια τα λέμε με ελληνικές καταλήξεις), και άλλες (όπως τα σημερινά ελληνικά) όχι.
  β) Γιατί, αντίθετα από ό,τι είναι αυτονόητο, σήμερα υπάρχει η τάση, έστω και από κάποιους μόνο (αλλά δεν είναι λίγοι), να εφαρμόζεται η ξένη γραμματική στα δάνεια προς τη μητρική γλώσσα (κομπιούτερς).

  __________________
  @186:
  Έφη, ο κομπιούτορας δεν είναι καινούργιος. Θυμάμαι πρόσωπο, εξαιρετικά μορφωμένο σε κάθε άλλο τομέα του επιστητού εκτός από τους υπολογιστές, 70+ σήμερα, να το λέει (στα σοβαρά) περίπου από τότε που εμφανίστηκε η έννοια στη ζωή μας.

  __________________

  @191, 194:
  Τα Καϊλάρια (η Πτολεμαΐδα) είναι πληθυντικός. Αλλά φυσικά είναι πληθυντικός λόγω της ελληνικής κατάληξης πληθυντικού.

 199. Πέπε said

  Και για να το συνεχίσουμε λίγο:

  Τι κάνουν άλλες γλώσσες με τα δάνεια;

  Ξέρω ότι στα αγγλικά τα λατινικά δάνεια (όπου περιλαμβάνονται και τα ελληνικά, αφού κατά σύμβαση θεωρείται ότι εισήχθησαν όλα μέσω λατινικών), ο πληθυντικός σχηματίζεται κατά το λατινικό (π.χ. -us > -i, -a > -ae, ακόμη και κάποια ουδέτερα σε -a > -ata, που βασικά είναι ελληνική κλίση που διατηρήθηκε και στα λατινικά -αυτό σε ειδικές ορολογίες) αλλά μόνο από τους πιο μορφωμένους / προσεκτικούς ομιλητές -χωρίς να ξέρω κατά πόσον θεωρείται εξεζητημένο-, ενώ σε πιο τρέχοντα λόγο απλώς προσθέτουν -s. Πέραν αυτού, δεν τίθεται ιδιαίτερο θέμα αφομοίωσης αφού στ’ αγγλικά κάθε λέξη μπορεί να λήγει σε οτιδήποτε.

  Σε γλώσσες όπου κάθε μέρος του λόγου πρέπει να έχει συγκεκριμένες καταλήξεις ακόμη και στον «αρχικό τύπο», τι γίνεται με τα δάνεια που έχουν άλλες καταλήξεις;

  Γενικότερα, σε όποια γλώσσα γνωρίζει κάποιος εδώ (ανεξάρτητα αν έχει ή όχι περιορισμούς για τον αρχικό τύπο), πώς σχηματίζονται οι πληθυντικοί των δανείων;

 200. Γς said

  200:

  >185: Μμμ… Νομίζω ότι κατάλαβα τι συζητάτε. Περίπου.

  Τι κατάλαβες Dr Pepe με τον Σμερδαλαίο και τις φυλογενετικες του συγγένειες.

  Οικείο το πεδίον και είπα να ανακατευτώ κι εγώ σ αυτά τα Γλωσσολογικά δενδρογράμματα και τις μεθόδους ανακατασκευής τους, αλλά με έχει λούσει κρύος ιδρώτας:

  Φτου! Κακό που μας βρήκε βραδιάτικα…

  Ξενύχτης κι έπεσα νωρίς. Γύρω στα μεσάνυχτα.
  Και μετά από κάποια ώρα χτυπάει το τλφ.
  Ηταν η [ας πούμε] Μαρία, φίλη της μακαρίτισσας.
  Από την Αφρική κι αυτή. Και μου αρχίζει το μπλαμπλά [τα ήθελε κι ο τέτοιος μου] και δεν άντεξα.

  Δεν ήθελα να ξενυχτήσω. Οπότε άρχισα τα παρακαλετά.

  -Ελα ρε μάνα! Τα λέμε αύριο.

  Τίποτα όμως αυτή. Και το «Ελα ρε μάνα» έγινε «τέλειωνε μωρή!».

  Και τα πήρε. Και να το παίρνω πίσω . Και να προσπαθώ να της εξηγήσω ότι το «μωρή» είναι από το «μωρό» και τέτοια.

  Απτόητη αυτή. Ηθελε να μου βγει κι από πάνω.
  Οπότε πετάω τη μπάλα αλλού. Στην «μώρα» που δήθεν μου είχαν πει ότι είχα πάθει στον ύπνο μου στο Λαγκαδά στην επιστράτευση. Και σταμάτησε τις γκρίνιες και βρήκε καινούργιο θέμα.

  -Δεν ήταν μώρα. Βουντού σου είχαν κάνει.

  Φτου γαμώτο! Τι κάνουμε τώρα.

  Και είπα να βάλω μπρος τα μεγάλα κόλπα. Όπως τότε πιτσιρικάς που προσπαθούσα να κρύψω τάχα μου τι ένοιωθα γι αυτές. Θέατρο μέχρι δακρύων.

  Και άρχισα τα παρακάλια να σταματήσει να μου λέει για βουντού τέτοιες ώρες γιατί σαν να … κάτι περίεργους ήχους και τέτοια.

  Τίποτα αυτή. Οπότε το χόντρυνα με κάτι σκιές στη βεράντα και την αίσθηση κάποιας παρουσίας … μαμά μου!

  Τελικά κατάφερα κάποια στιγμή και το έκλεισε.
  Και να δείς που όπως τότε στο θέατρο που έπαιζα, ενίοτε έπειθα μόνο τον εαυτό μου, ότι είμαι ερωτευμένος μαζί τους, έτσι και τώρα:

  Βλέπω σκιές και έχω την αίσθηση μιας παρουσίας κλπ κλπ.

  Γι αυτό σηκώθηκα κι ήρθα εδώ στο ιστολόγιο.

  Καλό ξημέρωμα, να’ χουμε

 201. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Για την διάσημη «λάθος» απόδειξη του Κωσύ (τα εισαγωγικα στο «λάθος» γιατί δεν είναι τελείως λάθος ,ούτε πάντα λάθος…αλλά αυτό είναι μεγάλο ,δύσκολο κι ακόμη ανοικτο θεμα. Δηλαδή σε ποιές ή μάλλον σε «πόσες» περιπτώσεις το συγκεκριμένο πόρισμα του Κωσσύ περί συγκλίσεως συνεχών σειρών, ισχύει) μια προσέγγιση -με ενδιαφερον για μαθηματικούς εκπαιδευτικούς νομίζω- εδώ:

  Click to access CauchyWrgPr.pdf

  Aγαπητέ Παναγιώτη Κ. επίτρεψέ μου επίσης μια σχολαστική μικροδιόρθωση. Ο «τελειοποιημένος» εψιλοντικός ορισμός του ορίου ,όπως υποθέτω διδάσκεται ή διδασκόταν στα σχολειά ,είναι του Βάιερστρας (ًWeirstrass) . Η αρχική έμπνευση είναι όπως σωστά έγραψες του Κωσσύ.

 202. sarant said

  Καλημέρα, πριν φύγω για μια εκδρομούλα

  201 Οι παλιοί Άγγλοι και Γερμανοι καθηγητές στα πανεπιστήμια λέγανε επίσης themata και problemata αλλά ήταν εξαίρεση. Το θέμα αξίζει άρθρο.

  Κομπιουτορας έλεγε ο καθηγητής Σκουληκίδης των ΧημΜηχ

 203. Alexis said

  #186: Ο Άκης Πάνου πού κολλάει με τη «Ρόζα» ‘Εφη; 😕

 204. ΓιώργοςΜ said

  201, 204 Ο κανόνας, όπως τον διδάχτηκα από την (πιο συμβατική δε γίνεται) δασκάλα μου των Αγγλικών τω καιρώ εκείνω (εβδομήνταζ) λέει πως στις ξένες λέξεις ακολουθούμε τον πληθυντικό της πρωτότυπης γλώσσας. Η χρήση του αγγλοπρεπούς πληθυντικού θεωρείται αγραμματοσύνη ή αμερικανιά (το ίδιο είναι, κατά πολλούς 😛 ). Tο βλέπει κανείς και στις ταινίες, ενίοτε, συνηθέστερα με το «datas», το οποίο είναι ήδη πληθυντικός.
  Stigma-stigmata είναι και τα δύο σε χρήση, υπάρχει και ταινία «stigmata», αν και η χρήση στον πληθυντικό έχει σχεδόν αποκλειστικά θρησκευτική έννοια (τα σημάδια των καρφιών που παρουσιάζονται στα χέρια των πιστών).

 205. Παναγιώτης Κ. said

  @173. Ο Κιντ μας πληροφορεί τεκμηριωμένα.
  Εγώ γράφω από μνήμης.

 206. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Mια προσέγγιση, στα ελληνικα, περί Κωσσιανής (σικ,ρε! 🙂 ) «oμοιόμορφης σύγλισης» με μικρή ιστορική αναδρομή, εδώ:

  Click to access dipl_panteleon.pdf

 207. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  208. Μισές δουγειές κάνω… Σελίς 84.

 208. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  To ότι ο Κωσσύ ήταν στο συγκεκριμένο «σχεδόν σωστός» ή «περίπου σωστός» ήταν προφανώς απότοκο του θλιβερού γεγονότος ότι ξεκίνησε (όπως κι άλλοι σπουδαίοι μαθηματικοί. π.χ Καραθόδωρας ο ημέτερος) σαν πολιτικός μηχανικός (πφφ! αίσχος!) πριν μεταπηδήσει στα καθαρά Μαθηματικά. Κι «άπαξ μηχανικός» «για πάντα μηχανικός»! Πα ναπεί, ψιλοκαθίκι, ψιλοχοντρολαμόγιο και…π= περίπου 3. 😆 😆

 209. smerdaleos said

  @201, Πέπε: Ξέρω ότι στα αγγλικά τα λατινικά δάνεια (όπου περιλαμβάνονται και τα ελληνικά, αφού κατά σύμβαση θεωρείται ότι εισήχθησαν όλα μέσω λατινικών), ο πληθυντικός σχηματίζεται κατά το λατινικό (π.χ. -us > -i, -a > -ae, ακόμη και κάποια ουδέτερα σε -a > -ata, που βασικά είναι ελληνική κλίση που διατηρήθηκε και στα λατινικά -αυτό σε ειδικές ορολογίες) αλλά μόνο από τους πιο μορφωμένους / προσεκτικούς ομιλητές -χωρίς να ξέρω κατά πόσον θεωρείται εξεζητημένο-
  —-

  Μου θύμισες την ταινία «Wild Hogs» όπου ο Martin Lawrence χρησιμοποιεί τον πληθυντικό cactuses και ο William Macy τον διορθώνει λέγοντας πως ο πληθυντικός είναι cacti, με το «i» ως /aɪ/, όπως πρέπει να προφέρεται το μακρό /ῑ/ των λατινικών και αρχαιοελληνικών όρων λ.χ. νίκη > Nike = /naɪkɪ/.

 210. Γς said

  211:

 211. ΣΠ said

  49 leonicos

  Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμη μια ακόμα απλοποίηση της ορθογραφίας (όπως έγινε με την υποτακτική των ρημάτων και τα παραθετικά των επιθέτων). Να γράφονται όλα με -ία και να μη χρειάζονται τέτοιοι κανόνες, που δεν είναι και απλοί στην εφαρμογή τους.

 212. Παναγιώτης Κ. said

  @210. 🙂 🙂 🙂

 213. Παναγιώτης Κ. said

  Αντί να μιλήσω απευθείας για τους πολιτικούς μηχανικούς ας αναφέρω τις κουβέντες ενός καθηγητή του μαθηματικού τμήματος στο ΑΠΘ του Νίκου Δανίκα (μακαρίτης) ο οποίος δίδασκε Μιγαδικές Συναρτήσεις και είχε «καλό όνομα». Μου είχε πει τότε – συζητήσεις πριν τριάντα χρόνια- επειδή αγαπούσε τα Μαθηματικά άκουσε, στη δεκαετία του ΄60, τον πατέρα του και κατευθύνθηκε στο ΕΜΠ. Οι καλοί στα Μαθηματικά, πήγαιναν στο Πολυτεχνείο.
  Αφού τελείωσε τις σπουδές στο ΕΜΠ πήγε στη Γερμανία και σπούδασε Μαθηματικά.
  Σε ερώτησή μου τι αποκόμισε από τις σπουδές στο Πολυτεχνείο και είναι χρήσιμο στην ασχολία του ως καθηγητής Μαθηματικών, μου απάντησε: Έμαθα να εργάζομαι με συστηματικό τρόπο.
  Έχω την ίδια άποψη με τον Δανίκα για τους περισσότερους μηχανικούς.

  Να προσθέσω και κάτι ακόμη: Ζήλεψα σε διάφορες εργασίες στο περιοδικό Τεχνικά Χρονικά (;) του ΤΕΕ το μαθηματικό υπόβαθρο των συγγραφέων μηχανικών!
  Το ότι οι ανάγκες της ζωής και ο τύπος της ανάπτυξης στην Ελλάδα οδήγησαν τους περισσότερους πολιτικούς μηχανικούς να χτίζουν πολυκατοικίες, αυτό δεν αναιρεί τις πραγματικές ικανότητες της σκέψης τους.
  Είναι σε κάποιο ποσοστό,το αποτέλεσμα «της ετερογονίας των σκοπών» για την οποία μίλησε ο Αριστοτέλης.

 214. Παναγιώτης Κ. said

  @208. Κιντ, με αφορμή το λινκ που δίνεις, θεωρώ αρκετές από τις εργασίες στο Μεταπτυχιακό αυτό ό,τι καλύτερο και ολοκληρωμένο από άποψη Κλασικών Μαθηματικών υπάρχει στην χώρα!

 215. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  215. Bρε λαμόγια είναι οι μπετατζήδες, σού λέω! 🙂

 216. Ριβαλντίνιο said

  @ 198 gpointofview

  Η εκτίμηση που έχω στον πιστό αδελφό Αναστασιάδη είναι μεγάλη. Δεν ξεχνώ πως αυτός και ο Κυράστας έθεσαν τις βάσεις για το παναθηναϊκό θαύμα του 2001 – 2003.

 217. Μαρία said

  215
  Heterogonie 1886
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/23/heterogony/

 218. Μαρία said

 219. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  220. 😆 😆 Μα τί γράφει το νούμερο! (η Διαμαντοπούλου) Πού νομίζουν ότι απευθύνονται ρε γμτ…;

 220. Μαρία said

  221
  Σε κοσμογυρισμένους σαν αυτή 🙂

 221. Γιάννης Κουβάτσος said

  220. Μετά το πρωτοφανές κάζο με τις φωτοτυπίες θα έπρεπε να αποτραβηχτεί από τα κοινά ως εντελώς ακατάλληλος προς βρώσιν, που έλεγε κι ο φιλότιμος Μαυρογιαλούρος. Αλλά πού ευθιξία…

 222. Pedis said

  # 203 – ενδιαφέρον λινκάρισμα.

 223. Pedis said

  Αν την μπαρούφα την πετάει

  1. επίτηδες, τότε είναι ηλίθια που νομίζει ότι θα γίνει πιστευτή.

  2. ειλικρινώς, τότε είναι ηλίθια.

 224. Idom said

  @ 102
  Ααα…

  @ 179
  Μαθηματικό μυαλό! 😉

  @ γενικά
  Στα ζώα (ιδιαίτερα στα ανώτερα) και στα περισσότερα φυτά, τα φυλογενετικά δέντρα – με τα κλαδιά συνέχεια να διακλαδίζονται ή να σταματάνε – αντιστοιχούν (μάλλον!) στην πραγματικότητα.
  Στις γλώσσες όμως τα «δέντρα» έπρεπε να είναι δίκτυα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη ροή υλικού μεταξύ των «σύγχρονων» γλωσσών. Κάθε γλώσσα αντλεί τα στοιχεία της όχι μόνο από «πάνω» αλλά και από «δίπλα». Στους ανώτερους ζωντανούς οργανισμούς αυτή η οριζόντια μεταφορά γενετικής πληροφορίας είναι σπανιόταττη.

 225. Παναγιώτης Κ. said

  @219. Δυστυχώς διαβάζω ανελλιπώς το ιστολόγιο τα τρία τελευταία χρόνια και το άρθρο είναι του 2013.
  Σε ευχαριστώ πάντως για την παραπομπή.
  Δεν λένε, «κάλλιο αργά παρά ποτέ»; Το έμαθα λοιπόν τώρα.

 226. Παναγιώτης Κ. said

  Θέλω να πω ότι, έχασα που δεν ήμουν αναγνώστης του ιστολογίου όταν γράφτηκε το άρθρο αυτό.

 227. Γς said

  226 γ:

  Μη με κολάζεις!

  Στο τσαχ είμαι να ανοίξω τους φοριαμούς μου για τα ντοσιέ μιας εργασίας με τα «Schemata» [!] Κάθετης και οριζόντιας μεταφοράς γονιδίων. Πολύ δουλειά που δεν τέλειωσε ποτέ…

  Και μακάρι να ήταν εφικτή η εφαρμογή φυλογενετικών μεθόδων σε γλωσσολογικές μελέτες.

 228. Μαρία said

  227
  Πιάσε και τον Ηλιού, για να μην ξαναδικήσεις τους μηχανικούς 🙂

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=88222&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARjASTASRASXASl&CropPDF=0
  “Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνά τον νόμο της ετερογονίας των σκοπών, που λειτούργησε στην περίπτωση του ΑΝ 509 που έγινε για τους Αριστερούς και η Χούντα τον χρησιμοποίησε και δίωξε και συντηρητικούς δημοκράτες”.

 229. smerdaleos said

  @230, Γς: Και μακάρι να ήταν εφικτή η εφαρμογή φυλογενετικών μεθόδων σε γλωσσολογικές μελέτες.
  —-

  Γς, ένα βιβλίο για τα γούστα σου είναι το παρακάτω:

  Είναι γραμμένο από την γλωσσολόγο April McMahon και τον (αδελφό της αν θυμάμαι καλά) γενετιστή Robert McMahon.

  Συζητάνε μεταξύ άλλων για την εφαρμογή στην γλωσσολογία προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να ξεχωρίζουν την οριζόντια (παραφυλετική) και κάθετη (γενεαλογική) μετάδοση του βακτηριδιακού DNA.

 230. sarant said

  220 Μα δεν ντρέπεται;

  227 Με κάποια ετερογονία πληροφορήθηκες και την ύπαρξη του άρθρου 🙂

  229 Βολεύουν βέβαια αυτές οι πειραγμένες μετοχές -και διηγώντας τα να κλαις

 231. Μαρία said

  233
  Κάποιος της έγραψε οτι μπερδεύει το κλάμπιν με τα πανεπιστήμια 🙂

 232. (204) Οι Γερμανοί μπορεί να λέγανε Themata και Problemata — άλλωστε λένε και vor Christi Geburt — οι Άγγλοι όμως όχι, τουλάχιστον όχι τα 200 τελευταία χρόνια, διότι ο ενικός ήταν και είναι theme και problem. Αλλά βεβαίως λένε stomata (και μάλιστα παροξύτονα, κατά παράβαση του κανόνα που θέλει να τονίζονται οι αυτούσιες λατινικές και ελληνικές λέξεις σύμφωνα με τον λατινικό κανόνα, στην παραλήγουσα αν είναι φύσει ή θέσει μακρά και στην προπαραλήγουσα αλλιώς) και χρησιμοποιούν πλήθος άλλους ελληνολατινικούς πληθυντικούς, ακόμα και σε κοινότατες λέξεις, όπως alumni, analyses,vertices…

 233. Γς said

  232:

  Κάποτε ήταν της μοδός τέτοιες προσπάθειες.

  Με την άνθηση των αριθμητικών μεθόδων ταξινόμησης και την χρήση των υπολογιστών αναθάρρεψαν όλοι οι κολλημένοι σε τέτοια προβλήματα και ο ενθουσιασμός τους έτρεχε από τα μπατζάκια τους.

  Π.χ Genes, languages … Και η Ελληνική γλώσσα! Που ήταν μια από τις Κύριες Συνιστώσες των γονιδίων στην … εξάπλωση της Γεωργίας!
  [Menozzi P, Piazza A, Cavalli-Sforza LL (1978) Synthetic maps of human gene frequencies in Europeans. Science 201: 786–792]

  Το βιβλίο δεν το έχω δει αλλά κοιτάζοντας τα περιεχόμενα βλέπω ότι πρέπει να ανήκει στην κατηγορία των γνωστών [ως εδώ]

  Πάντως, ασχολείται κι αυτό με τα NeighboorNet που βασίζονται στην neighbor joining μέθοδο που [Doksaste me…] έχω αποδείξει σε ένα χαρτί [Mol Biol Evol (1988) 5 (3): 298-311] ότι είναι η καλύτερη μέθοδος ανακατασκευής φυλογενετικών δέντρων.

  Η μέθοδος ήταν μέρος του διδακτορικού ενός φοιτητή μου N. Saitou στο Παν. του Τέξας, αλλά δημοσιεύτηκε μαζί με τον επιβλέποντα καθηγητή [N Saitou, M Nei Mol Biol Evol (1987) 4 (4): 406-425]. Εχει πάνω από πενήντα χιλιάδες αναφορές και η συμβολή μου μνημονεύεται μόλις στην τελευταία σελίδα της…Κάτι ψίχουλα δηλαδή.

  Σ αυτά λοιπόν τα Net και στην επέκτασή τους είχα ασχοληθεί για χρόνια χωρίς να φτάσω σε ουσιαστικά αποτελέσματα που θα επέτρεπαν την εφαρμογή τους σε εξελικτικές μελέτες κάθετης και οριζόντιας ροής γονιδίων ή σε πολύ απλοποιημένες εφαρμογές τέτοιων μεθόδων στην γλωσσική εξέλιξη (Σχ. 230)

 234. ΓιώργοςΜ said

  235 (συμπληρώνω) ενικοπληθυντικούς: alumnus-alumni, analysis-analyses κλπ

 235. Pedis said

  ετερογονία: άραγε, έτσι να μεταφράσουμε τη serendipity;

 236. sarant said

  238 Όμως το serendipity είναι πάντα καλό, όχι; Ενώ η ετερογονία μπορεί να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα.

 237. Παναγιώτης Κ. said

  @233 β. Σωστά, πολύ σωστά ! 🙂

 238. nikiplos said

  @220, για το Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία και στο Pierre Marie Curie στο Παρίσι, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η εν λόγω κυρία λέει απροκάλυπτα τερατολογίες και μεγάλες μπούρδες…

  Για τα ΙΕΚ Αυγερινοπούλου (που πολύ αμφιβάλω) δεν γνωρίζω…

 239. Pedis said

  # 239 – Πρέπει νάχεις δίκιο. Θα το κοιτάξω αργότερα, γα σιγουριά. (Αλήθεια, πώς το μεταφράζεις; )

 240. Μαρία said

  242
  Γούγλισα τυχαιότητα κι έπεσα εδώ http://www.chem.auth.gr/chemhistory/random_discoveries/3_1.html

 241. sarant said

  242 Δεν είναι εύκολο.

  Δες εδώ τη σχετική συζήτηση και ιδέες:

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?1871-serendipity

 242. Μαρία said

  244
  Το τυχαιότητα που αναφέρει το σάιτ του ΑΠΘ μια χαρά είναι. Είδα οτι το παραθέτει στο τέλος κι ο Νικέλ.

 243. Μαρία said

  Διαμαρτυρία της γαλλικής Ακαδημίας για το εγγλέζικο σλόγκαν « Made for sharing » που υιοθέτησε η επιτροπή για τη διεκδίκηση των ολυμπ. αγώνων του 2024.
  Ένας απ’ τους λόγους:
  Ce slogan a déjà été utilisé lors de campagnes publicitaires pour les bonbons de la marque Quality Street, les biscuits « Cadbury Snaps » et les pizzas à découper de la chaîne Burger King. Ξεφτίλα δηλαδή 🙂
  http://www.academie-francaise.fr/actualites/communique-sur-le-slogan-retenu-par-le-comite-de-candidature-de-la-ville-de-paris-aux

 244. Pedis said

  # 244β) – ναι, αυτό είναι το νόημα.

  # 245 – τυχαιότητα, δεν πάει. Στο κάτω-κάτω η τυχαιότητα εξ’ ορισμού (πρέπει να) είναι εντελώς ορθογώνια προς οποιαδήποτε ωφελιμότητα, έστω και αναπάντεχη. Επίσης, btw, άλλο τυχαιότητα, άλλο contigency (συγκυρία;).

  Ο Εκο λ.χ. την ιταλοποίησε ή τη χρησιμοποίησε στα ιταλικά ως έχει και καθάρισε (μπορεί να προηγείται άλλος πριν από αυτόν, δεν το ξέρω). Πώς, άραγε, να τη μετέφρασε η επίσημη μεταφραστριά του στα ελληνικά;

  Καταρχήν, δεν βλέπω κάνα κακό αν ελληνοποιηθεί, εκτός του ότι είναι κακόηχη στα ελληνικά … εντάξει αντί για «ντ» βάζεις «δ» και κάπως σουλουπώνεται. Προτάσεις; Αν, βέβαια, δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε επιλογές του τύπου «ευτυχής συγκυρία», «ουρανοκατέβατη ανακάλυψη» κά.

 245. κουτρούφι said

  #243. Ειδικά στη Χημεία το serendipity με την έννοια της τυχαιότητας είναι πολύ σε χρήση. Του τύπου ανακατεύουμε τα ζουμιά και ό,τι κάτσει.
  Να και ένα παράδειγμα: http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2014/CC/C4CC07582J#!divAbstract

 246. spiral architect said

  @220, 221 κλπ: Ξέρουν καλά που απευθύνονται. Στο πόπολο!
  Άιντε να ψάξει ο κυρ-Μήτσος, η κυρά-Λένη ή το κάθε αμερικανάκι, ακόμα και από τη ΝΥ για το που σταματάει η αλήθεια και που ξεκινάει το ψέμα.

 247. Γς said

 248. spatholouro said

  242
  «αδόκητη ανακάλυψη» είναι θαρρώ μια ιδέα

 249. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το serendipity έχει ψηφιστεί ανάμεσα στις 10 δυσκολότερες λέξεις για να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες, της Αγγλικής.
  Αν θέλουμε μονολεκτικό, πιστεύω ότι η ετερογονία είναι ό,τι κοντινότερο.

 250. ΓιώργοςΜ said

  252 και πριν: Σκέφτηκε κανείς το «ανέλπιστο»; 😛

 251. spatholouro said

  252
  Όχι «ετερογονία’, και για τους λόγους που είπε ο Νίκος, αλλά βλέπουμε και στον ορισμό του OXFORD ότι πρόκειται για τυχαία μεν αλλά ευτυχή διαδρομή των γεγονότων: «the occurence and development of events by chance in a happy or beneficial way».

  Με εντυπωσιάζει ότι σε κανένα λεξικό από όσα λέχω πρόχειρα δεν βρήκα το λήμμα αυτό. Μόνο το παλιό καλό Penguin Hellenews το έχει: «το χάρισμα να βρίσκης τυχαίως πολύτιμα πράγματα σε απίθανα μέρη».

  Καθόλου μονολεκτικό, ε;

 252. sarant said

  254 Έχει και ενδιαφέρουσα ετυμολογία, θα άξιζε άρθρο.

  247 Σε ποιο βιβλίο;

 253. Πέπε said

  @233:
  > > Βολεύουν βέβαια αυτές οι πειραγμένες μετοχές -και διηγώντας τα να κλαις

  Βολεύουν, αλλά το λάθος παραμένει λάθος. Αυτό δεν αλλάζει αν ένας ποιητής έχει συνειδητά χρησιμοποιήσει το λάθος ποιητική αδεία, κατά τη γνώμη μου, αλλιώς εξισώνουμε τον ομιλητή που κάνει λάθος από άγνοια ή αφηρημάδα (ή τεμπελιά, κ.ο.κ.) με τον ποιητή που γνωρίζει το σωστό αλλά το παραβιάζει συνειδητά και σκόπιμα.

  (Άμα ο καθένας που λέει «υπέγραψε εδώ» γίνει Καβάφης, ας συζητήσουμε για τις επιλογές του. Μέχρι τότε, ας φτάσει πρώτα στο επίπεδο να κάνει επιλογές, και βλέπουμε.)

 254. sarant said

  256 Δεκτό αυτό
  Ωστόσο, δεν είναι μόνο άγνοια/αφηρημάδα/τεμπελιά που σπρώχνουν στο ‘υπέγραψέ μου εδώ’ ή στο ‘σκέφτοντας’.

 255. voulagx said

  #254: «το χάρισμα να βρίσκης τυχαίως πολύτιμα πράγματα σε απίθανα μέρη» = «να εχεις το κοκκαλακι της νυχτεριδας» = «καλοτυχια»
  δεν μας κανει;

 256. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Serendipity δεν είναι η «ευτυχής συγκυρία» γενικά. Είναι η «ευτυχής συγκυρία» όταν ψάχνεις κάτι άλλο, να σου τυχαίνει να βρεις/σκεφτείς /ανακαλύψεις κάτι άλλο -εξίσου ή περισσότερο- σημαντικό. Π.χ η ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Φλέμινγκ ήταν Serendipity . H ανακάλυψη της αρχής της ανώσεως (εάν δεκτούμε ως υπόθεση εργασίας ότι η ιστορία με την μπανιέρα είναι αληθινή…) από τον Αρχιμήδη, δεν ήταν Serendipity. Έτσι το καταλαβαίνω προσωπικά, από όσα γράφει το λήμμα της Γουικιπήντια.

 257. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το ٍSerendipity δεν είναι «γεγονός» (όπως είναι η «συγκυρία» , η «καλοτυχία» η «σύμπτωση» κ.λ.π.) Είναι «κατάσταση»-«στάση/αντιμετώπιση» (και καλλιεργείται).

 258. Πέπε said

  @257:
  Μακριά συζήτηση. Για τις προστακτικές το αφήνω για σήμερα.

  Για τα σκέφτοντας, έρχοντας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι με την επιρρηματική τους μορφή ευνοούν την αοριστία, οπότε εξυπηρετούν όταν τη θέλουμε αυτή την αοριστία. Τι εννοώ: στην κανονική μετοχή «ερχόμενος» κλπ. είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα υποκειμενο (έστω και το τελείως αόριστο «ερχόμενος κανείς»), που να συμφωνεί κατά γένος και αριθμό με τη μετοχή. Οι ενεργητικές μετοχές, π.χ. τρέχοντας, επίσης βέβαια απαιτούν υποκείμενο, αλλά με το να μην τίθεται ζήτημα συμφωνίας μπορεί να υπάρξει και κάποια χαλαρότητα σ’ αυτό. Για παράδειγμα, αν πούμε «πόση ώρα είναι Αθήνα – Λαμία περνώντας από … ;», δεν υπάρχει κάποιο σαφές υποκείμενο, έστω κι αν μια συντακτική ανάλυση θα αποκάλυπτε ότι εννοείται «κανείς» ή «κάποιος» κι ότι έχουμε αντιγραμματική απόλυτη σύνταξη – παρά ταύτα, η φράση ακούγεται στρωτή.

  Αν λέγαμε «διερχόμενος από …» νομίζω ότι είναι πιο επιτακτική ανάγκη να προσδιοριστεί ποιος είναι που διέρχεται, και αν αυτός είναι ένας και άντρας. Με το «περνώντας» τα προσπερνάμε όλα αυτά.

  Η ευκολία λοιπόν μας ωθεί να κάνουμε καμιά φορά το ίδιο και με παθητικά ρήματα.

  Πάντως με λίγο απαιτητικά κριτήρια ούτε το «πόση ώρα είναι Αθήνα – Λαμία περνώντας από … ;» είναι σωστό.

 259. LandS said

  259 Και που ξέρεις γιατί πήρε το χρυσό στεφάνι ο Α. γυμνός στο μπάνιο του; Μήπως, για λίγο, έψαχνε κάτι άλλο; 😉

 260. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Θα έλεγα ότι ένα συχνό φαινόμενο ٍSerendipity παρατηρείται κοντά μας! 🙂 Στο παρόν ιστολόγιο ,πόσες φορές τυχαίνει να συζητιέται ένα θέμα και από ένα σχόλιο να ξετυλίγεται το κουβάρι και πολλές φορές να ανακύπτει λυόμενο ένα άλλο θέμα (γλωσσικό, ετυμολογικό, κ.λ.π.)
  ٍΜ άλλα λόγια, Σαραντάκος=ٍSerendipity. 🙂

 261. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  262. Mα όταν τού ήρθε η ‘εμπνευση, δεν είχε στεφάνι μαζί του. Για ένα μπάνιο πήγε ο άνθρωπος και τού ήρθε η «φλασιά». Το ٍSerendipity δεν είναι φλασιά! 😉

 262. LandS said

  263 Σωστά: The name is from Serendip, […], from Arabic Sarandib

 263. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  265. Με απώτερη ελληνική ετυμολογική αρχή! Ρώτησε κάποιος: «Σαράντ;» (αν το είχε βρει στου Σαραντάκου ,δηλαδή) ,κι απάντησε ο άλλος: «Nτιπ! (καταντίπ!)
  Σαράντ-ντιπ!… ٍSarandib. Για να μαθαίνετε γατάκια!

 264. Pedis said

  # 251 – και «αδόκητη», και «αναπάντεχη», και «ουρανοκατέβατη», και «εκτός σχεδίου» (σαν τα αυθαίρετα) ή «από σπόντα«, μου φαίνεται ότι όλα πάνε.

  Αυτό το «από σπόντα» μου φαίνεται για καλύτερο …

  Αλλά γιατί να μην την αφήναμε έτσι:

  σερεπιδιτότητα

  σερεπιδότητα

  ?

  Σήμερα που την ξαναλέω και την ξανακούω μου ακούγεται σόι.

  Έτσι είναι και με τους γάμους από συνοικέσιο. Ξένος είναι ο άλλος αλλά τον συνηθίζεις σιγά-σιγά.

  # 255 247 Σε ποιο βιβλίο;

  Δεν ξέρω να σου πω. Σε κάποιο από κείνα που περιλαμβάνουν τα κείμενά του (τα παλιότερα) από τις bustine di minerva.
  To ορίτζιναλ εδώ (1985):

  http://espresso.repubblica.it/visioni/cultura/2016/02/25/news/umberto-eco-che-bell-errore-prima-bustina-minerva-1.251605

 265. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Απ’όλα τα μονολεκτικά, μόνο η ετερογονία είναι κατάσταση , κι όχι γεγονός. Άλλο «η τυχαιότητα», κι άλλο «το τυχαίο». Το ٍSerendipity είναι ένα είδος τυχαιότητας.

 266. LandS said

  266 Θα διαφωνήσει ο Σμερδαλέος …from Arabic Sarandib, from Sanskrit Simhaladvipa «Dwelling-Place-of-Lions Island.»

  Βεβαίως υπάρχει από παλιά η σχέση της Λακωνίας με το όνομα Λεωνίδας. Άρα να και τα λεοντάρια.
  Παρεμπ. Λέων -> Λεβέντης (Λεβ το λιοντάρι στα σλάβικα).

  Τι είπατε;

 267. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  268. Για την άρση των αρνητικών συμπαραδηλώσεων της ετερογονίας, μπορούμε να βάλουμε ένα -ευ μπροστά. Ευετερογονία. Perfect!

 268. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  269. Θα διαφωνήσει ο Σμερδαλέος …
  Κωστής Παλαμάς! 😉

 269. sarant said

  266 😉

 270. LandS said

  Αφού το serendipity δεν προέρχεται από λέξεις που σημαίνουν κάτι σχετικό. Κυριολεκτικά πρόκειται για τη κατάσταση που επικρατεί στο νησί Σερεντίπ η οποία περιγράφεται ως η ξερωγώ να βρίσκεις ή να σου συμβαίνουν πράματα που δεν ψάχνεις ή δεν επιδιώκεις. Γιατί λοιπόν να βρούμε ή να φτιάξουμε μια λέξη που να ετυμολογείται (έστω και τεχνητά) από λέξεις των οποίων το νόημα σε οδηγεί στο νόημα της serendipity; Μήπως για να μη φύγουμε από την Λερναία αρχή της νοηματικής πρωτογένειας της Ελληνικής Γλώσσης;
  Μια λύση σαν αυτή του Pedis (να μην ακούγεται όμως σα περιοδοντίτιδα που έχει ακριβή θεραπεία) κτγμ θα μας έκανε.

 271. Κεϋλανισμός (στο πνεύμα του LandS)…

 272. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  274. Αυτό θα το μπλέκουν με «οικονομική» θεωρία α λα μανιερε ντε Κενσυανισμός, ξερω γω πώς τα λέτε εσείς οι «οικονομιστές» … pun intended 😆 😆

 273. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  » Κεϋνσιανισμός » (το γκούγκλαρα. μη νομίζεις!)

 274. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Στη Σρι Λάνκα είν αυτό το σαραντίπ ;

 275. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  To (αράπικο) γκουγκλάρισμα «What the fuck is Serendipity?» βγάζει 600 χιλιάδες σελίδες… 🙂

 276. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Mα τί στην ευχή λίνκαρα;…

  https://www.google.com.kw/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=what+the+fuck+is+Serendipity?

 277. sarant said

  Κελεπουριά

 278. voulagx said

  #279: Παλι μαλακια λινκαρες! Νεοκιντιτυ=το αντιθετο του σερεντιπιτυ. 🙂

 279. nikiplos said

  Καλησπέρα… λίγα λόγια για το serendipity, αν μου επιτρέπετε… Τον όρο τον επινόησε ο συγγραφέας Hugh Walpole, ο οποίος εμπνεύστηκε από το παραμύθι “The Three Princes of Serendip.” Εκεί οι πριγκήπισσες κάνουν συνέχεια ανακαλύψεις πραγμάτων για τα οποία ποτέ δεν έψαχναν, από λάθος ή από την οξύνοιά τους.

  Με άλλα λόγια όταν βρίσκεις κάτι το οποίο καθόλου δεν έψαχνες και αυτό αλλάζει τον κόσμο ολόκληρο. Στη συνέχεια αναρωτιόμαστε «μα καλά γιατί κάναμε τόσον καιρό να ανακαλύψουμε κάτι τόσο προφανές». Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που συνηγορούν σε αυτό. Φυσικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος «τύχη» ή «εύνοια» εδώ καθόλου δεν σημαίνει τυχαιότητα. Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ καθάριζε το εργαστήριό του, όταν βρήκε ότι ένα από τα παλιά του πειράματα είχε πιάσει μούχλα. Έτσι τυχαία έπεσε στην ανακάλυψη της πενικιλλίνης, η οποία σαφώς αποτελεί τον λόγο που οι περισσότεροι εξ’ ημών ζούμε σήμερα. Πράγματι ο Φλέμινγκ έψαχνε για κάτι, αλλά αλλού, η ανακάλυψη όμως της πενικιλλίνης ήταν «σερεπίνδεια» ή σερεπίνδειος (εγώ αυτόν τον όρο χρησιμοποιώ).

  Φυσικά από τη φιλοσοφία ο όρος σήμερα έχει πάρει το δρόμο του περιγράφοντας συνήθως ένα θετικό πλην τελείως απροσδόκητο ή και άσχετο αποτέλεσμα. Για την Ιατρική μπορεί κανείς να συμβουλευτεί τον Vale et al. (2005). τον Cooper (2004), τον Ruffié (1977). Την πρώτη γενική ιδέα (για την Ιατρική πάντα) δίνει ο Roberts (1989).
  [Roberts, Royston M., 1989, Serendipity: Accidental Discoveries in Science. New York: Wiley]
  [Ruffié, Jacques, 1977, De la biologie à la culture. Paris: Flammarion.]
  [Merton, Robert K., and Elinor Barber, 2004, The Travels and Adventures of Serendipity. Princeton, N.J.: Princeton University Press.]
  [Vale, Nilton Bezerra do, José Delfino, and Lúcio Flávio Bezerra do Vale, 2005, “Serendipity in Medicine and Anesthesiology.” Revista Brasileira de
  Anestesiologia 55(2): 224–249].

  Πολλές φορές ο όρος χρησιμοποιείται για να κόψει λίγο τον υπερβολικό ενθουσιασμό των επιστημόνων όταν βρίσκουν μια συσχέτιση σε κάτι. Πχ από τους 100 που έπαθαν καρκίνο του πάγκρεας, οι 95 πέθαναν την πρώτη πενταετία, ενώ πέντε από αυτούς επέζησαν. Σαφώς κάποιοι εξ’ αυτών μπορεί να επέζησαν από σερεπίνδειο ιατρική πράξη (δλδ να πέτυχε η θεραπεία σε αυτούς αποκλειστικά χωρίς να υπήρχε τέτοια πρόθεση από το ιατρικό τιμ). Δεν σημαίνει ότι άντε γιούργια πάμε έτσι… (που συνήθως έτσι γίνεται και πρέπει να την πληρώσουν άφταιγοι για να βάλουμε μυαλό).

 280. nikiplos said

  lapsus: σερεντιπίνδειος κι όχι φυσικά σερεπίνδειος… 🙂

 281. ΣΠ said

  Το serendipity είναι είναι μια λέξη που φτιάχτηκε ειδικά για να σημαίνει κάτι συγκεκριμένο. Επομένως δεν μπορεί να βρεθεί σε μια άλλη γλώσσα ένας μονολεκτικός όρος με το ίδιο νόημα. Ή θα χρησιμοποιήσουμε έναν περιφραστικό όρο ή θα πρέπει να φτιάξουμε μια καινούργια λέξη. Εγώ θα έλεγα να το μεταφέρουμε από τα αγγλικά ως «σερενδίπηση».

 282. Pedis said

  Τι έγινε; πολλη σιωπη …

  ετεροτυχία

  ;

  … καινούρια του κουτιού, φρέσκια, ελληνικότατη, εύηχη, λιτή, με ασάνς χρησμού.

 283. Pedis said

  όσο για το το ετερογονία, κάτι παρόμοιο θα είχε στο μυαλό του ο Α. Σμιθ:

  «ιδιωτικά βίτσια, δημόσια αρετή «

 284. Γς said

  Μια κυρία του Συλλόγου Εθελοντών Πόρτο Ράφτη μιλάει στην Τατιάνα στο «Ε» ΤιΒι τώρα:

  -Ιδρυθήκαμε το Τάδε έτος [Δεν το πρόσεξα].

  Καλό ε;

 285. nikiplos said

  Λαϊκά δεν έχουμε πρόβλημα έχουμε το «κωλοφαρδία»… αλλά ως λόγια έκφραση ούτε το κελεπουριά ταιριάζει κατά τη γνώμη μου…

  Τι να λέγαμε για το σερεπιτήδευση? σερεπιτήδειος?

 286. Στο ιστορικό ντέρμπι Ρώσοι διπλωμάτες Vs Καλλιτέχνες, οι ρώσοι περνάνε δυναμικά μπροστά με εκπρόσωπο στον ΟΗΕ!

  http://www.naftemporiki.gr/story/1207052/pethane-aifnidios-o-rosos-presbis-ston-oie-bitali-tsourkin

 287. sarant said

  Πώς και δεν κάνουνε τρισάγιο οι παπάδες τους;

 288. voulagx said

  #288: «Πυγοφαρδία» επι το ευπρεπέστερον!

 289. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  🙂 🙂 🙂

 290. sarant said

  292 Και μάλιστα 3 πτυχία σε 7 χρόνια.

 291. Μαρία said

  Ο Κούλης συντετριμμένος στην κηδεία του Μπασιάκου

 292. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  294. Τον περιτριγύριζε γρίππη
  https://www.efsyn.gr/arthro/anavalletai-kai-i-omilia-mitsotaki-sto-irakleio

 293. Πέπε said

  292:
  Λογικά (95%) τρολάρει, αλλά επειδή δεν είναι να εμπιστεύεται κανείς τη λογική του, τι άλλο γράφει συνήθως αυτός ο σχολιαστής;

 294. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  296. Για τρολαροντα αναρχοαπλυτο τον κόβω …:-)

 295. spiral architect said

  Πλάκα κάνει.

 296. spiral architect said

  Χτες:

 297. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Να ρωτήσω κατι ρε παιδιά; Στα πτυχία της Αριστέας …παρντόν! της Αριστείας μετράνε και αναμνηστικά διπλώματα; Διπλώματα συμμετοχής σε σεμινάρια-μπουφέδες; Σκακιστικά διπλώματα; Διπλώματα οδήγησης;
  Να δοθεί ένα ٍSpecs guidance να ξέρουμε. Μόλις αναλάβει ο Κούλης ,ποιος ξέρει ; μπορεί να πάρουμε κανα ποστάκι…

 298. spiral architect said

  Δεν αναλαμβάνει ο Κούλης. Έχει γιουρογρίπη.

 299. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Συμπαράσταση στη κατακαημένη Σουηδία, ρε!

 300. sarant said

  302 Έτσι, αμέριστη συμπαράσταση!

 301. Γς said

  Σουηδία

  Κι είχαμε ένα φίλο, τον Θόδωρο τον Γαλανόπουλο. Απ το νηπιαγωγείο μια ζωή μαζί μας. Ορφανός και φτωχαδάκι και πολύ καλός φίλος.

  Και τον αγάπησε μια Σουηδέζα και πάει ο Θόδωρος τον χάσαμε.

  Κι όταν μάθαμε ότι όλη μέρα κάθεται και βλέπει τηλεόραση πίνοντας μπύρες, κρατικά επιδόματα, που είναι μπαμπάς και τέτοια …

  Τελικά ο θεός δεν αφήνει κανέναν να χαθεί.

 302. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έξω οι ρουφιάνοι απ’το ιστολόγιο!

 303. Το «υποπέπτετε» δεν το είχα ξανακούσει, αλλά έχω ακούσει (από ένα και το αυτό άτομο, αλλά πολλάκις) «εάν συμπίψει»!

  Όσο για το «-είστε», θυμάμαι στα παλιά αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης (περί το ’70 νομίζω) το απαράμιλλο «ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΥΠΟ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΛΑΒΩΝ»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: