Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θεσσαλονικιά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 4 Μαρτίου, 2017


Μη φανταστείτε τίποτα τζιεροσαρμάδες, ο τίτλος οφείλεται απλούστατα στο ότι το πολυσυλλεκτικό σαββατιάτικο άρθρο μας γράφεται ενώ βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη -και εξαιτίας αυτού η σημερινή πιατέλα δεν είναι και πολύ φορτωμένη, διότι επειδή ήμουν εκτός έδρας και είχα να βλέπω φίλους και γνωστούς, δεν μάζεψα και πολύ υλικό.

mkallasΟύτε βέβαια έχουν κάποια σχέση τα περισσότερα μεζεδάκια με τη Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση την πινακίδα που βλέπετε στη φωτογραφία, το όνομα μιας οδού που, πολύ ταιριαστά, βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Οδός Μαρία Κάλλας. Γιατί η ακλισιά; Ξένη ήταν η Κάλλας; Που και ξένη να ήταν, όταν το όνομα υπάρχει στα ελληνικά θεωρώ πιο λογικό να το κλίνουμε, π.χ. «μια ταινία της Σοφίας Λόρεν». Αλλά για την Κάλλας δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μένει το όνομά της άκλιτο.

Από την άλλη, αν είναι να γραφτεί το όνομά της Μαρίας Κάλλας με το λατινικό αλφάβητο, θα περίμενα να γραφόταν όπως την ξέρουν οι ξένοι, δηλαδή Maria Callas και όχι στα… γκρίκλις. Όταν υπάρχει διαφορά στην προφορά, έχει κάποιο νόημα να γράφεται το οδωνύμιο στα γκρίκλις, εδώ όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος.

* Ένα ελληνογερμανικό μεζεδάκι για το ορντέβρ, που δεν ξέρω αν πρέπει να το χρεώσω στον Αλέξη Τσίπρα ή στην εφημερίδα που το μεταφέρει. Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έψεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που τήρησε στις επαφές του στη Γερμανία, και ανέφερε ότι «υπάρχει η λέξη «Φρετσναμ» «μια λέξη που σημαίνει ντροπή, είναι αυτό που εγώ αισθάνομαι για την στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο».

Λέξη «φρέτσναμ» δεν υπάρχει στα γερμανικά -ή ο Τσίπρας την είπε λάθος ή την άκουσε λάθος ο δημοσιογράφος. Πρόκειται για τη λέξη Fremdscham, που προφέρεται κάπως σαν φρεμντ-σαμ, με το σ παχύ, και σημαίνει «ντροπή που νιώθεις για τις πράξεις κάποιου άλλου». Πρόκειται για μια από τις θεωρούμενες ως αμετάφραστες λέξεις της γερμανικής -που δεν είναι αμετάφραστες βέβαια, απλώς είναι δύσκολο να αποδοθούν μονολεκτικά. Κάποτε πρέπει να γράψω ένα άρθρο για τέτοιες λέξεις -αν είχα φιλότιμο θα είχα γράψει ήδη 🙂

* Μεταφραστικό μεζεδάκι από την Καθημερινή. Σε εκτενή παρουσίαση ενός βιβλίου του Γάλλου Μαρκ Φερό, ο Γερμανοεβραίος ιστορικός Ερνστ Καντόροβιτς αναφέρεται ως «Ερνεστ Καντόροβιτς». Μικρό το κακό, θα πείτε, αλλά πιο κάτω ο γραμματέας του ΚΚΓαλλίας Maurice Thorez, για τον οποίο γίνεται λόγος στο κρινόμενο βιβλίο, αποδίδεται αγγλοπρεπώς Μορίς Θορέζ, ενώ και η γάτα μου ξέρει πως προφέρεται Τορέζ, πρόκειται άλλωστε για πασίγνωστο πρόσωπο.

Eπειδή η Σώτη Τριανταφύλλου, που έχει μεταφράσει το βιβλίο, ξέρει γαλλικά, θεωρώ απίθανο να είναι δικό της το λάθος και να γράφει εκείνη Θορέζ τον Τορέζ, μπορεί όμως στο βιβλίο τα ξένα ονόματα να αφήνονται στο πρωτότυπο και να μη μεταγράφονται με το ελληνικό αλφάβητο -βλέπετε λοιπόν τους κινδύνους που έχει αυτή η πρακτική.

(Αν θέλουμε να το ψειρίσουμε το πράγμα, η παράγραφος με τον… Θορέζ έχει κι άλλα κουσούρια, π.χ. το «αρχηγού –από το 1947 μέχρι τον θάνατό του– του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος». Ο Τορέζ ήταν γραμματέας του ΓΚΚ από το 1930).

fastruck* Φίλος έστειλε φωτογραφία από φύλλο εφημερίδας -και ξέχασε να μου γράψει από ποια είναι, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Ο όρος fast track έχει μπει στο δημοσιογραφικό λεξιλόγιό μας και πολλές φορές τον χρησιμοποιούμε έτσι ατελώνιστον, εννοώ χωρίς να τον μεταφράζουμε. Ωστόσο, αν είναι να τον γράφουμε (εγώ θα έγραφα ‘φαστ τρακ’ αλλά μπορεί να είμαι προκατακλυσμιαίος) ας τον γράφουμε σωστά, διότι fast truck δεν είναι η «κατεπείγουσα διαδικασία» ή η «άμεση προώθηση» ή όπως αλλιώς αποδίδεται ο όρος (δείτε εδώ κάποιες ιδέες) αλλά, αλίμονο, το τρελό φορτηγό που τρέχει με τα φρένα σπασμένα…

* Σπαρταριστό άρθρο στην Άθενς Βόις, γραμμένο από μια κυρία που με πολύ ψηλομύτικο ύφος βρίσκει ένα σωρό στραβά κι ανάποδα στην τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ (προφέρεται: Νιάρχος) στο ελληνικό δημόσιο, ενώ το άρθρο της βρομάει ημιμάθεια από πέντε χιλιόμετρα.

Ξεκινάμε από το Ιντερμέντζο, με το εντελώς περιττό ή μάλλον λαθεμένο ν, και προχωράμε στο:

Πουθενά αλλού νομίζω στην πόλη δεν υπάρχει τόση συγκεντρωμένη και πυκνοκατοικημένη χλωρίδα με ρόζμαρι και φασκόμηλο και ρίγανη.

Όπως σωστά σχόλιάζει ο φίλος Δαεμάνος στη Λεξιλογία, «Ναι, το δεντρολίβανο το λέμε και ροσμαρίνον, αρσενικό και ουδέτερο, και δυοσμαρίνι και ροσμαρίνι και αρισμαρί, μέχρι και ροσμαρί, αλλά Ρόζμαρι ξέρω μόνο εκείνη με το μωρό, που καλά ξετελέματα δεν είχε.  Και γίνεται η χλωρίδα να είναι πυκνοκατοικημένη;«

Έχει κι άλλο, διότι η κυρία γράφει: Βρήκα genious τον τρόπο που διάλεξε να μιλήσει για τις δυσκολίες…

Πώς το λέτε αυτό εντώ στο Ελλάντα; Και πώς το γράφετε εκεί στο Αμέρικα; Όπως σχολιάζει πάλι ο Δαεμάνος: «Ingenious μπορεί να βρεις κάτι, αλλά *genious όχι, γιατί από τα γεννοφάσκια του τα λατινικά γράφεται χωρίς «ο»: genius, και το ουσιαστικό και το επίθετο».

Και το καλύτερο υπάρχει στο τέλος, όπου η λεζάντα του βίντεο παινεύει το «υπέροχο show των roller bladders ». Όμως, bladers, διότι bladder είναι, φευ, η ουροδόχος κύστη!!

* Είχαμε και το φονικό δυστύχημα στην εθνική οδό με την Πόρσε, που σχολιάστηκε ποικιλότροπα. Δεν θα μπω στην ουσία, θα επισημάνω μόνο δυο-τρία πράγματα. Καταρχάς, τη φοβερή σύμπτωση -ο τραγικός πατέρας έχει το σπανιότατο όνομα Υπάτιος, και το φονικό έγινε στην περιοχή Ύπατο Φθιώτιδας. Έπειτα, την Πόρσε, που δεν βρίσκω λόγο να τη γράφουμε Porsche για να δείξουμε ότι ξέρουμε πώς γράφεται. Και τέλος, σε αγιογραφικό άρθρο για τον πατέρα του νεαρού φονιά, διάβασα ότι «Ισως το μόνο που θα μπορούσε να του προσάψει κανείς […] ήταν η φτήνια, ο λαικισμός και η αισθητική καφενείου και κατινιάς που ανέδυαν οι διαφημίσεις του».

adonis28-02-2017Οι διαφημίσεις δεν «αναδύουν» φτήνια και λαϊκισμό, το πολύ να «αναδίδουν». Βέβαια, στην επιχείρηση Τζάμπο θα είχε κανείς να προσάψει πολύ σοβαρότερα από τη φτήνια των διαφημίσεων.

* Σχόλιο του Άδωνη στο Φέισμπουκ όπου, πολύ κουτοπόνηρα, ενώ ξεκινάει λέγοντας ότι μπροστά στις τραγωδίες οι πολιτικές διαφορές παραμερίζουν, στη συνέχεια ο ίδιος ξαναφέρνει τις πολιτικές διαφορές στο προσκήνιο και επιτίθεται στους αριστερούς.

Και βέβαια, ενώ κόπτεται για την αριστεία, δεν αποφεύγει το ορθογραφικό λάθος στο «Περιφρονείστε» -ως γνωστόν, η προστακτική θέλει ήτα, περιφρονήστε (από το ‘περιφρονήσατε’). Περιφρονήστε τον, θα έλεγα.

* Για το Λερναίο κείμενο έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά έχει γούστο να βλέπει κανείς και νέες ενσαρκώσεις των ίδιων μύθων. Σε πρόσφατο άρθρο με τον αναπόφευκτο τίτλο «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική» (άμα βλέπετε άρθρο με τέτοιον τίτλο, κατά 95% θα είναι μπαρούφα), η συγγραφέας, η μοναχή Αικατερίνη της μονής Καλτεζών, που είναι και ιατρός, ξεκινάει από την πρόταση του τ. ευρωβουλευτή Ματσάκη, προχωράει στο παραμύθι ότι «στην Αμερική και στην Ευρώπη προτιμούνται σε θέσεις κλειδιά άτομα που έχουν γνώση της αρχαίας ελληνικής» και καταλήγει στο Ν που οξυγονώνει τον εγκέφαλο -τρεις μύθοι σε ένα κείμενο και στον επίλογο έχει και ολίγην από Κίσινγκερ (ή έστω από τους απογόνους του)!

jenner* Και κλείνω με ένα απαράδεκτο κρούσμα τρανσφοβίας από τις σελίδες της κάποτε έγκριτης Καθημερινής. Πρόσφατη επιφυλλίδα του Στέφανου Κασιμάτη συνοδευόταν από φωτογραφία της Caitlyn Jenner και της Andreja Pejic, δύο διάσημων τρανς γυναικών, με την αισχρή λεζάντα: «H κυρία αριστερά είναι ο μπαμπάς των Καρντάσιαν και η δεσποινίς δίπλα του είναι ο φίλος του».

Ή αλλιώς, ο Στέφανος Κασιμάτης ζήλεψε τη δόξα του Στέφανου Χίου.

 

229 Σχόλια προς “Θεσσαλονικιά μεζεδάκια”

 1. Avonidas said

  Καλημέρα.

  «μια λέξη που σημαίνει ντροπή, είναι αυτό που εγώ αισθάνομαι για την στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο».

  Συγγνώμη, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Τσίπρας αισθάνεται οποιοδήποτε είδος ντροπής, στα ελληνικά ή στα γερμανικά.

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το Ύπατο είναι στη Βοιωτία, όχι στη Φθιώτιδα. Στη Φθιώτιδα είναι η Υπάτη (ή «Παλαιαί Πάτραι» ή Παλιόπατρα) και τα γνστά λουτρά αυτής.

 3. Avonidas said

  «Ισως το μόνο που θα μπορούσε να του προσάψει κανείς […] ήταν η φτήνια, ο λαικισμός και η αισθητική καφενείου και κατινιάς που ανέδυαν οι διαφημίσεις του».

  Σαν να λέμε, το μόνο κακό που είχε ο Χίτλερ ήταν οι γενοκτονίες που έκανε…

 4. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Παρατηρώ εδώ και καιρό ότι ο Τσιπραδόρ διακατέχεται από ένα σύνδρομο «να τους την πώ πίσω!» όταν «του τη λένε» για διάφορα θέματα. Ας πούμε ,του τη λένε για «μειωμένη γλωσσομαθεια» εκεί να πεί τη γερμανική μαλακία του! Ή του λένε ότι κομπλάρει με τους καπιτάλες, και μόνο που δεν έβγαλε το βίλλο του να τον παίξει,ένεκα «ανετίλας» στην συνάντηση με τον Ομπάμα…

 5. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μια και τα διάσημα πλέον fake news του Δόναλντ είναι της μοδός, νομίζω ότι η στήλη των μεζεδακίων είναι κατάλληλος χώρος για να συζητήσουμε (όποιος θέλει φυσικά) ένα παραπλήσιο φαινόμενο που παρατηρώ όλο και πιο συχνά τελευταία , αλλά δεν ξέρω να έχει «χαρακτηριστικό» όνομα. Είναι τα μή fake news αλλά στην ουσία fake ,αφού περνάνε λάθος μύνημα κι αφήνουν λάθος εντυπώσεις.
  Π.χ εδω: (και σε πολλά άλλα ελληνικά και διεθνή μέσα)
  http://cyprustimes.com/2017/03/03/kina-beni-stin-koursa-ton-stratiotikon-exoplismon-pou-xekinisan-ipa/
  διαβάζουμε ότι η Κίνα «απάντησε» στο 10% αύξηση για στρατιωτικές δαπάνες που ανακοίνωσε ο Τράμπ, με ένα δικό της 7% και …κούρσα εξοπλισμών και δε συμμαζεύεται.
  Αληθής είδηση, ΑΛΛΑ δεν γράφεται (ή αποκρύπτεται, δεν ξέρω) ότι είναι η χαμηλότερη σχετική κινέζικη αύξηση των τελευταίων ετών. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα αύξανε ετησίως το σχετικό κονδύλι σε διψήφιο (περίπου 10%) ποσοστό. Άρα ΔΕΝ απάντησε στον Τραμπ, αφού ΜΕΙΩΣΕ την «καθιερωμένη» της αύξηση… Λεπτομέρειες.

 6. Γς said

  Καλημέρα

  Maria Kallas

  Κι αν βρείτε την Κάλλας να λέγεται και Kallas [εκτός απ την πινακίδα]…

 7. Raf said

  Παρ’ όλο που στα ειδησεογραφικά της την θεωρώ αξιόπιστη, η αρθρογραφία της Καθημερινής αναδίδει συνεχώς μια σκοτεινή αισχρότητα. Κρίμα!

 8. Avonidas said

  Περί Μπουμπούκου: πράγματι, λυγίζω από τον πόνο αναλογιζόμενος την τραγωδία του «αδικοχαμένου» νεαρού καμικάζι (κυριολεκτικά και μεταφορικά), που ξεκλήρισε μια ολόκληρη οικογένεια πληβείων (εντάξει, τον πατέρα τον άφησε να ζήσει).

  Βρίσκω δε εξόχως συγκινητικό ότι, έστω και διπλωμένος στα δύο από τον πόνο, ο ελλαδέμπορας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) Άδωνις βρήκε το χρόνο και τη διάθεση να πάει να μας (προ)πωλήσει στα εξωτερικά.

  Κυρίες, κύριοι κι αγαπητά παιδιά*, η παράστασή μας, «Ο Θατσερίξ στους Βρετανούς», αρχίζει!

  * Ουπς, συμπαθάτε με, το έργο είναι ακατάλληλο δια ανηλίκους!

 9. Γς said

  8:

  >Ουπς, συμπαθάτε με, το έργο είναι ακατάλληλο δια ανηλίκους!

  Δεν πειράζει. Εχουμε τη γονική συναίνεση

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν οι σημαντικοί μας λογοτέχνες είχαν αποφύγει κάποιους στίχους, θα είχαμε γλιτώσει πολλές ελληναράδικες φαντασιώσεις με κουλτουριάρικη γαρνιτούρα διάφορων αστοιχείωτων. Στίχους όπως «τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική», «(λαέ μου) πάντα ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε», «ωραίος σαν Έλληνας», «υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός. Ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν». Πού να ‘ξεραν οι ποιητές μας τι κακοποίηση θα γνώριζαν οι λέξεις τους.
  Στο Ύπατο Βοιωτίας, όχι Φθιώτιδας, έγινε το έγκλημα. Όχι πως έχει σημασία, δηλαδή.

 11. Avonidas said

  είδε τον γιο του Γιώργο (εικόνες κάτω) να γίνεται πύρινη βολίδα και να φεύγει για τoν άλλο κόσμο παίρνοντας μαζί του έναν συνεργάτη της εταιρίας του, μια μητέρα και το 3χρονο αγοράκι της.

  kseraso (κι ειδικά για τη σειρά προτεραιότητας) :-/

 12. Avonidas said

  Ισως κάποιο άτυχο αδεσποτάκι ή κάποιο άλλο εμπόδιο να προκάλεσε την ανάγκη στον νεαρό Γιώργο Βακάκη να πατήσει απότομα φρένο και να μετατρέψει την Πόρσε σε ωρολογιακή βόμβα.

  Ρε παιδιά, πείτε μου σας παρακαλώ ότι είναι παρωδία, πείτε μου ότι είναι κάποιο στάντ που κάνει το Κουλούρι! Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιος κολοσσιαίος μαλάκας αρθρογράφος στον πλανήτη!

 13. sarant said

  Καλημέρα από το αεροδρόμιο Μακεδονία, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Αβονίδα, αληθινός είναι ο αρθρογράφος. Και σχετικά γνωστός.

 14. Στην παρουσίαση της Καθημερινής και ο Marc Ferro γίνεται Mark Ferro.

 15. Avonidas said

  #12. Εκτός των άλλων γλυκερών ξερασμάτων, με «ωρολογιακή βόμβα» μπορούμε να παρομοιάσουμε έναν κίνδυνο που ελλοχεύει και ξεσπάει σε ανύποπτο χρόνο. Το αμάξι του κάφρου να το πούμε «βολίδα», να το πούμε «βόμβα», σύμφωνοι, αλλά με κανέναν τρόπο «ωρολογιακή βόμβα».

 16. Γς said

  6:

  Φτου! Δεν διάβασα καν όλη την πρόταση του Νίκου κι έσπευσα να σχολιάσω την ορθογραφία της Kallas.

  Ντάξει, Αλας Calas έχετε δει;

 17. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!
  Θεσσαλονικιά … μεζεδάκια, δε μου φαίνεται και ταιριαστό!

 18. leonicos said

  Τελικά, τι είναι το Φηλί του φηλιού κλειδιού;

  Πέπε, δες το 95-96 χτες. Κάτι σου ζητάω

  Πάω για το άρθρο

 19. leonicos said

  Ακούγοντας Casta Diva

 20. Avonidas said

  Εν τω μεταξύ, εκεί που γράφει για τη φτήνια των διαφημίσεων, σχεδόν θα νόμιζε κανείς ότι το ελάττωμα του Βακάκη ήταν που κατέβηκε στο επίπεδο των λιγδιάριδων πληβείων που αγόραζαν τα προϊόντα του, αυτός ο τόσο ραφινάτος και αριστοκράτης. Φταίει ο διαφημιστής που τον ηπάτησε.

  Όφου, κανάγια…

 21. leonicos said

  αν είχα φιλότιμο θα είχα γράψει ήδη

  βαριά κι ασήκωτη αυτογνωσία! Τι θα σε κάνουμε αν χειροτερέψεις!

 22. ΚΩΣΤΑΣ said

  17
  … και τόσο ταιριαστό , γράφω στο ταμπλετ και κάνω λάθη.

 23. LandS said

  Από οδό KANINGOS ή GEORGE δεν έχεις περάσει;

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτή τη διαδρομή την κάνω πολλές φορές τον χρόνο, για πολλά χρόνια, πηγαινοερχόμενος στα Καμένα Βούρλα, και ποτέ κανένα αδεσποτάκι δεν πετάχτηκε μπροστά μου στο σημείο αυτό. Είμαι τυχεράκιας. Ό,τι έγινε στην περίπτωση Παντελίδη, επιχειρείται και στην περίπτωση αυτή από κάποια ΜΜΕ: η απαλλαγή των οδηγών από τις κατάφωρες ευθύνες τους. Φταίνε η κακιά η ώρα, το φθονερό μάτι των αποτυχημένων, τα αδέσποτα, οι εξωγήινοι αλλά ποτέ η εγκληματική ανευθυνότητα των οδηγών.

 25. Γς said

  fast track και truck.

  Την εποχή που δεν ξέραμε ντελιβερι και τέτοια.

  Ελληνοαμερικάνος, παλιννοστήσας προφανώς αγόραζε έπιπλα από το Γιουσουρούμ [άρα και μπρούκλης]

  Και λέει στον παλιατζή;

  -Νελίβερι κάνεις;

  -.. ;

  -Τράκι! Τράκι έχεις;

 26. leonicos said

  Καλά, Callas, εγώ πάω να δω το βίντεο που έβαλε ο Γς σήμερα για χτες. Καταλάβατε;

  Αλλά δεν τελείωσε ακόμα η Κάλλας, να πατήσω ‘δημοσίευση’.

  Τώρα ακούω τα παλαμάκια….

 27. Παναγιώτης Κ. said

  Νοηματικά κοντά στο Fremdscham (…γλώσσα και αυτή! άντε να το προφέρεις…) νομίζω ότι είναι η ελληνική έκφραση «ντρέπομαι για λογαριασμό σου». Όμως δεν μπορούσε να λεχθεί αυτό στην Βουλή για να μη πέσει…το επίπεδο!

 28. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Συμμερίζομαι πλήρως την αγανάκτηση και την οργή του Αβονίδα για τη Βακακιάδα… Αιδώς Αχρείοι! (ώρες για ιλαρά λογοπαίγνια ,θα μου πείτε…)

 29. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  28. «..την αγανάκτηση και την αηδία…» ήθελα να γράψω στο 28. ,αλλά έγραψα δυο συνώνυμα…

 30. Λεύκιππος said

  Fremdscham Ντρέπομαι για λογαριασμό σου ή όπως λέει το γκαρσόνι «ντρέπομαι για το λογαριασμό σου» όταν αυτός είναι απαράδεκτα μικρός

 31. Avonidas said

  #27. για να μη πέσει…το επίπεδο!

 32. Μεταφραστής said

  Καλημέρα

  καλά τα γράφεις για τι αηδιαστικές αγγλικούρες που χρησιμοποιούνται από αμόρφωτους δημοσιογραφίσκους και μη, και τις καταλαβαινουν συχνά μόνο οι ίδιοι, τα τελευταία χρόνια.
  Αλλά εκείνο το «Κάνε πρώτος/η like γιατί δεν αντικαθίσταται από το ελληνικό «Δήλωσε πρώτος ότι σου αρέσει»;

 33. Avonidas said

  #32. Το like είναι τυποποιημένη, συγκεκριμένη ενέργεια, δεν είναι το ίδιο με το να γράψεις ότι κάτι σου αρέσει.

 34. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  33. Έτσι ακριβώς. Καθόλου το ίδιο δεν είναι. (τουλάχιστον, όχι πάντα το ίδιο)

 35. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  28. Αν και τώρα που διάβασα (άντεξα!) ολόκληρη την «αγιογραφία» που λέει κι ο Νικοκύρης ,μήπως είναι stelth trolling ρε παιδιά; Τι γράφει ρε ο άνθρωπος; Υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που θα «αγιοποιήσει» το Βακάκη, μετά από αυτόν τον εμμετό, αντί να πεί «Ρε τι ψευταράς μασκαράς είν αυτός;» (ο «αντικρατιστής» κι ο «αξιοκράτης» της κινεζικής μαφ… τέλος! (έχουμε και παιδάκια!)

 36. atheofobos said

  Πολλοί για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους σε ξένες γλώσσες στην ομιλία τους παρεμβάλουν ξένες λέξεις ή φράσεις για να δείξουν ευρυμάθεια και γλωσσομάθεια pour épater le bourgeois, όπως πχ εγώ τώρα!
  Στην δευτερολογία του λοιπόν ο Τσίπρας εκτός των αγγλικών όρων για να δείξει την γνωστή του γλωσσομάθεια πέταξε το γερμανικό του ως Φρετσνταμ (11:01΄) αλλά παραγνωρίζοντας ότι τον παπά δεν τον κάνουν τα ράσα, ανέφερε και τα τάμπουλα ράσα του στα λατινικά (2:10΄)!

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο μίστερ Τζάμπο ζητάει τη χρησιμοποίηση της Ακρόπολης ως προϊόντος (στολίζοντάς την με τζαμποσακούλες, ίσως) και καταγγέλλει το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος, αλλά συνελήφθη κλέπτων οπώρας παρεούλα με τον δήμαρχο Κηφισιάς, όπως αποφάνθηκε, τουλάχιστον, η ελληνική δικαιοσύνη. Τοπική αυτοδιοίκηση και Έλληνες επιχειρηματίες. 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.inewsgr.com/85/apostolos-vakakis-posa-chronia-fylakisis-gia-ton-mr-jumbo.htm&ved=0ahUKEwjn4P3rvbzSAhWpAMAKHZjDAxIQFggfMAE&usg=AFQjCNHVg00NGo3qMIDXA8JYEkzm2giD0A&sig2=sQ6kohne_ZRKV7InQLAL5g

 38. Avonidas said

  #35. Αυτό λέω κι εγώ. Για να γράψεις αυτό το… πράμα, ή πρέπει να έχεις μνημειώδη άγνοια κινδύνου, ή να επιθυμείς κρυφίως να σιχτιρίζει τον Βακάκη η υφήλιος.

  Πώς λένε «με τέτοιους φίλους…», αυτό.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι δευτεροτριτοκλασάτοι ιστότοποι, η μεγάλη επισκεψιμότητα και ο αγιογραφικός ή συκοφαντικός ρόλος του. Στην υπόθεση εκβιαστών δημοσιογράφων γράφτηκαν διάφορα. Πόσα αληθεύουν, άραγε;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.efsyn.gr/arthro/ekviasmoi-me-megali-oyra&ved=0ahUKEwiezp_awrzSAhVBuBQKHZU9AQgQFgglMAM&usg=AFQjCNHEWKdp_ikp_m4v51GscIsbTDX70Q&sig2=VI5KPoK7qE_LJLkq2OShng
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.imerisia.gr/article.asp%3Fcatid%3D33966%26subid%3D2%26pubid%3D113922432&ved=0ahUKEwiezp_awrzSAhVBuBQKHZU9AQgQFgg0MAc&usg=AFQjCNGRtMnrDcvBMlb2CwEQaq0zt1XYpA&sig2=JJf0PMIcAPFU4aBHufY8nw

 40. Γς said

  >Κάποτε πρέπει να γράψω ένα άρθρο για τέτοιες λέξεις -αν είχα φιλότιμο θα είχα γράψει ήδη

  Fremdscham!

 41. Avonidas said

  #37. Ο μίστερ Τζάμπο ζητάει τη χρησιμοποίηση της Ακρόπολης ως προϊόντος (στολίζοντάς την με τζαμποσακούλες, ίσως)

  Μας τη ζήτησαν από την Gucci για επίδειξη μόδας, αλλά πού να νιώσουμε, τα ταγάρια. Και ναααα αγανάκτηση, η Κονιόρδου.

  Και να σκεφτείς ότι είχαμε Παριζιάνες ήδη στη μινωϊκή Κρήτη:

  Σταδιάλαποκειχάμου, εχθροί της υγιούς επιχειρηματικότητας!

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώρα Στοκοκκινο 105.5 για το Πάρκο Φαλήρου/Ιδρυμα-Κέντρο Πολιτισμού Στ.Νιάρχου

 43. Pedis said

  Over the years, there’s been case after case when there were very narrow decisions that had to be made about whether to launch nuclear weapons in serious cases. What is this guy going to do if his vaunted negotiating skills fail, if somebody doesn’t do what he says? Is he going to say, “Okay we’ll nuke them? We’re done?” Remember that in any major nuclear war, the first strike destroys the country that attacks; it’s been known for years. The first strike of a major power is very likely to cause what’s called nuclear winter, leads to global famine for years and everything’s basically gone. Some survivors straggling around. Could he do it? Who knows.

  […]

  It’s called “Essentials of Post-Cold War Deterrence.” […] This was released by the Strategic Command, which was in charge of nuclear weapons planning and running nuclear weapons. I wrote about it when it came out and have been writing about it since. . Since then, I’ve never seen a reference to it. But it is an amazing document. Here’s what it says basically: It says we have to maintain the right of first strike, the right of the first use of nuclear weapons, even against nonnuclear powers.

  […]

  That’s our nuclear weapons strategy, as of the early post-Cold War years. […] And it’s not secret, the documents are there. And I think that’s probably the right picture. You know, people talk about Nixon’s “madman theory.” We don’t really know much about that. It was in memoirs, by somebody else. But this is real. This is the real mad man theory. We have to be irrational and vindictive, so people don’t know what we’re up to. This is not Trump and Bannon, it’s from the Clinton era.

  “Most of the World is Just Collapsing in Laughter” on Claims that Russia Intervened in the US Election: An Interview with Noam Chomsky

 44. Pedis said

  In January, 1938, I talked with one of the President’s most in-intimate advisers.

  I asked him if the President knew we were in a Depression. He said that of course he did. I asked what the President proposed to do. He answered: “Resume spending.”

  I then suggested he would find difficulty in getting objects on which the federal government could spend. He said he knew that.

  What, then, I asked, will the President spend on? He laughed and replied in a single word: “Battleships.” I asked why. He said: “You know we are going to have a war.”

  And when I asked whom we were going to fight he said “Japan” and when I asked where and what about, he said “in South America.” “Well,” I said, “you are moving logically there.

  If your only hope is spending and the only thing you have to spend on is national defense, then you have got to have an enemy to defend against and a war in prospect.
  (Flynn, The Roosevelt Myth p 174)

  http://www.counterpunch.org/2017/03/03/the-fdr-myth/

 45. Avonidas said

  #41. Όχι, δηλαδή, πείτε μου τι θα παθαίναμε αν δίναμε για μισή ώρα τα κ*λομάρμαρα να παρελάσουν τα μοντέλα;! Δηλαδή ήταν καλύτερα όταν απίθωνε τα μπαρουτοκαπνισμένα οπίσθιά του ο Μακρυγιάννης στα ιερά μάρμαρα; Άσε που πέσανε και τα μισά ταβάνια από τις κανονιές!

  Αν είχαμε ένα δράμι μυαλό, έπρεπε να δώσουμε την Ακρόπολη στη Gucci, να ψήσει κι ο Κίντος τίποτα σεΐχηδες να μας φέρουν εδώ ουρί να ουρήσ… εεε, να χορέψουν το χορό των 7 πέπλων στον ιερό βράχο, να κινηθεί η οικονομία!

  Μηδέν όραμα! Καμιά προοπτική! Υπανάπτυκτοι! Βαλκάνιοι! Γιούφτοι!

 46. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  45. Εγώ για μια βραχονησίδα ανυσηχώ μόνο. Αυτή που θέλει ο Εμίρης του Κατάρ, και δεν τον αφήνουνε να την πάρει. Τώρα που ψήνω μεταγραφή στα τιμημένα και σκονισμένα Καταραμένα χώματα, θα βγάλει καμιά αντιγιουνάν διάταξη ο αλθάνης …και θα χάσουμε τα ριάλια γμτ… 😦

 47. Γς said

  42:

  Γιατί φωνάζεις κι άλλους;

  Θέλω να το ακούω μόνος μου.

  Κι η κόκκινη εκδοχή της Πόρσε

 48. ΣΠ said

  Η εφημερίδα με το τρελό φορτηγό είναι το Έθνος, αλλά στην ιστοσελίδα το έχουν σωστά.

 49. Μπετατζής said

  14. Δύτη, τον γυροφέρνω τον Φερό καιρό να αγοράσω κάνα βιβλίο του, αλλά διστάζω. Θαρρώ πως έχει γίνει λιγο σουπερ μαρκετ, κρίνοντας από τους τίτλους των βιβλίων του (7 ηγέτες, Το σοκ του Ισλάμ κλπ). Τα βλέπεις και πρώτη μούρη στις βιτρίνες πλέον. Καμιά πιο έγκυρη από τη δική μου άποψη ;;;

 50. rogerios said

  Εξαιρετικά μονομερής και με πολλές αποσιωπήσεις παρουσίαση του Καντόροβιτς. Ο Κ. ήταν εβραϊκής καταγωγής μεν, πλην όμως άθεος και εντελώς αφομοιωμένος. Αισθανόταν Γερμανός κι αυτό είναι όλο. Στην τελική πολλοί συμπατριώτες του άργησαν πολύ περισσότερο να καταλάβουν τις προθέσεις του ναζισμού. Βέβαια το ζουμί είναι να βρούμε την ευκαιρία για να την πέσουμε στον «άλλο ολοκληρωτισμό». Για τον λόγο αυτό δεν λέμε και τίποτε για όσο τράβηξε ο Καντόροβιτς στις ΗΠΑ και για τη σύγκρουσή του με τον μακκαρθισμό και τις πρακτικές του (κι όλα αυτά ενώ ο Κ. ήταν πάντα καθ’ όλα συντηρητικός στις πολιτικές πεποιθήσεις του).

 51. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και καλό Σαββατοκύριακο, με πολύ ωραία και πάλι μεζεδάκια.
  Για το τραγικό δυστύχημα και το σχεδιασμό «κουστούμι με παντόφλες», τα λέω εδώ.. Eντάξει, δεν έχουμε πια τις Εθνικές Οδούς του ’60, αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε θρηνήσει νεκρούς στην «πολλή» Εγνατία, στην ΝΕΟΑΚ (προφέρεται Αθηνών-Κορίνθου) και μάλιστα από υπερπήδηση στηθαίου, και αλλού.
  Οι προδιαγραφές θα αλλάξουν, αλλά όταν πια είναι αργά. Δυστυχώς όμως, έτσι γίνεται…

  Θα ήθελα και το σχόλιό σας για το διορισμό Κιμούλη στο ΚΠΙΣΝ, που λίγο καιρό πριν τον διέψευδε μετά βδελυγμίας..

 52. Avonidas said

  #46. Αφού όπου νάναι θα μας τις πάρουν οι Τούρκοι τζάμπα, τι τις έχουμε και τις θαυμάζουμε, ρε γαμώτο! Μια ζωή έχουμε θέμα με τα κοτρώνια μας… λες και τρώγονται τα κοτρώνια. Να, έλεγα πριν για τον Μακρυγιάννη, που δεν ήθελε να πουλήσουν τ’ αγάλματα, «γι’ αυτά πολεμήσαμε» — τι λες, ρε μπάρμπα, που πολεμήσατε γι’ αυτά;; Πολεμήσατε για να γίνουμε Ευρωπαίοι, να πούμε, να βγάλουμε τα γουρνοτσάρουχα και να βάλουμε τα τίμπερλαντ, να ‘χουμε σκληρό νόμισμα, να οδηγάμε σπορ αμαξάρες στις εθνικές, ποιος τα κατουρεί ρε τα μάρμαρα και τις κοτρώνες, λάθος στα πανε!!

 53. ΣΠ said

  Πρόσφατα έμαθα, και δεν μπορούσα να το πιστέψω, ότι η Caitlyn Jenner της τελευταίας φωτογραφίας είναι ο Bruce Jenner, που τον είχα θαυμάσει να κατακτά το χρυσό μετάλιο στο δέκαθλο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μόντρεαλ το 1976.

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47.>>η κόκκινη εκδοχή της Πόρσε
  Τί είπε; Είχα τηλεφώνημα να δώσω τα φώτα μου σε φίλη πόσο να ζητήσει μία κυρία για συντροφιά άλλης κυρίας που έχασε το σύζυγο πρόσφατα.Μη σχολιάσεις «αλα Γς» 🙂 ,80 ετών η χήρα.

 55. Γς said

  48:
  fast track και truck.

  Και να δεις που θα μας προκύψει fuck.

  Κι άνευ σιέλου γμτ…

  Και με το που μπήκε στο συνεργείο κοκάλωσαν όλοι, έτσι καλοντυμένος που ήταν και με το κυριλέ τσαντάκι του.

  Τον είχαν περάσει τουλάχιστον για εφοριακό.
  Φουκαράς ήταν όμως. Εισπράκτορας σε ένα επαγγελματικό δελτίο. Μερικές δραχμούλες μόνο.
  Κι άρχισε να μας λέει το πόνο του.
  Θυμάμαι το φινάλε:

  Σκύβει σε θέση ντόγκι και,

  -Και τι τους λέμε; Λίγο σάλιο ρε παιδιά. Βάλτε λίγο σάλιο!

 56. 49 Μπετατζή, δεν έχω διαβάσει καθόλου Φερρό να πω την αλήθεια. Η παρουσίαση αυτή που διάβασα τώρα δεν μου γέμισε το μάτι πάντως.

 57. Avonidas said

  Πρόσφατα έμαθα, και δεν μπορούσα να το πιστέψω, ότι η Caitlyn Jenner της τελευταίας φωτογραφίας είναι ο Bruce Jenner

  τρανςJenner 😀

 58. Γς said

  54:

  Ελα ρε;

  Κυρίας για συντροφιά κυρίας που έχασε το σύζυγό της;

  Κι εμείς τι κάνουμε;

  Οι χηρεύσαντες δίς;

  Να τους κάνω μια κηδεία να γλείφουν τα δάχτυλά τους…

 59. Avonidas said

  #55. fast track και truck.

  Και να δεις που θα μας προκύψει fuck.

  Trust fuck 😛

 60. Γς said

  54:

  Τι λέει τώρα το κόκκινο;

  Ο Κούλης έχει γενέθλια.
  Είναι Ιχθύς ζώδιο.

  Με ωροσκόπο

 61. ΣΠ said

  Από την μοναχή Αικατερίνη έμαθα όχι μόνο ότι το Ν οξυγονώνει τον εγκέφαλο αλλά και ότι το τελικό Σ ηρεμεί τον άνθρωπο.

 62. Παναγιώτης Κ. said

  Η περίπτωση Adonis όπου συχνά γλείφει εκεί που έφτυνε, όπως εξάλλου και πολλών ακόμη πολιτικών, (ακούστε την Ελληνοφρένεια στον Real FM αλλά και στο site της Ελληνοφρένειας, όπου βάζει αποσπάσματα με αντιφατικές δηλώσεις πολιτικών και θα πειστείτε) με κάνουν να (ξανα)διαβάσω το βιβλίο του Weber, «H πολιτική ως επάγγελμα».
  Γράφει σε υποσημείωση ο μεταφραστής: Politik als Beruf. Beruf σημαίνει:1) Τη δραστηριότητα με την οποία το άτομο αντλεί τα μέσα για τη ζωή του(δηλαδή για βιοπορισμό προσθέτω εγώ) και υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο (επάγγελμα).2)Την εσωτερική κλίση (rufen), τον προορισμό για μια τέτοια δραστηριότητα.

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως στο περί ου ο λόγος βιβλίο του Φερρό η Τριανταφύλλου γράφει Μορίς Τορέζ και Ζανέτ Τορέζ. Των τσαπατσούληδων τα θου-θου. Πολύ καλό βιβλίο, παρεμπιπτόντως.

 64. Νίκος Κ. said

  Όταν είναι δύσκολο να αποδοθούν κάποιες λέξεις μονολεκτικά (σε μια άλλη γλώσσα), ίσως οι ομιλούντες την άλλη γλώσσα δεν ένοιωσαν την ανάγκη να τις έχουν στο λεξιλόγιό τους.
  Η ανυπαρξία στα ελληνικά λέξης αντίστοιχης του Fremdscham, μάλλον σημαίνει ότι στον τόπο μας σπάνια κάποιος νιώθει ντροπή για τις πράξεις κάποιου άλλου.

 65. zap said

  Καλημέρα, έχω μια απορία το φευ, δεν συντάσσεται με γενική? π.χ. φευ της Ελλάδος

 66. Παναγιώτης Κ. said

  @64. Πολύ εύστοχη παρατήρηση!
  Πάντοτε να φτάνουμε, στο βάθος των πραγμάτων.

 67. Γς said

  64:
  Το αντίθετο:

  Νιώθει τόσο ντροπή που ούτε να το εκφράσει δεν τολμά.

  Εξ ου και η ανυπαρξία κατάλληλης λέξης.

 68. Pan Kour said

  Του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Χρήματος. Αμάν!

  Απέναντι στις ταξικές αναλύσεις φθονερών αριστερών, η κωμμωτηριακές αναλύσεις δεξιών αγιογραφιών.

  «Ισως κάποιο άτυχο αδεσποτάκι ή κάποιο άλλο εμπόδιο να προκάλεσε την ανάγκη στον νεαρό Γιώργο Βακάκη να πατήσει απότομα φρένο και να μετατρέψει την Πόρσε σε ωρολογιακή βόμβα.» (και συμπληρώνει ο ηλίθιος: «Kάποιες πρώτες μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι στην εθνική οδό εκινείτο με ταχύτητα από 200-250 χλμ.». Δηλαδή, ο νεανίας είναι ικανός να λυπηθεί ένα τετραποδάκι, αλλά όχι τα δίποδα που μοιράζονται τον δρόμο μαζί του και τρέχει σα να ήθελα να τους ξεκάνει; Το γλείψιμο θέλει τέχνη, δεν είναι για όλους)

 69. Ριβαλντίνιο said

  Εδώ χρησιμοποιούν κόμματα την Ακρόπολη για την πολιτική τους προπαγάνδα. Γιατί να μην βγάλουμε κανά φράγκο ;

  Ἕνας σκαρτάδος Βρεττανὸς προχθὲς ἀνέβη μόνος
  ἀπάνω ᾿στὴν Ἀκρόπολι τὴ δόξα μας νὰ ᾿δῇ,
  κι᾿ ὅσο τὰς στήλας ἔβλεπε τοῦ θείου Παρθενῶνος,
  ἐσυγκινεῖτο κι᾿ ἔκλαιε σὰν τὸ μωρὸ παιδί.
  Τὸν ἔπιασε ντελίριο, τὸν ἔσφιξ᾿ ἡ καρδιά του,
  κι᾿ ἐστάλαζαν ᾿στὰ μάρμαρα ζεστὰ τὰ δάκρυά του.

  Κι᾿ ἀμέσως τότε ἔγραψε μὲ φοῦρκα ᾿στὸ Λονδῖνο
  ῾στὴν Ἄνασσα Βικτώρια ὀπίσω νὰ μᾶς δώσῃ
  τὰ ὅσα ἐσουφρώθησαν ἀπ᾿ τὸν γνωστὸ Ἐλγῖνο,
  γιατὶ ἀργὰ ἢ γρήγορα θὲ νὰ τὸ μετανιώσῃ.
  Αὐτὰ καὶ ἄλλα ἔγραψε ὁ κύριος σκαρτάδος,
  χωρὶς γι᾿ αὐτὸ τὴν ἄδεια νὰ πάρῃ τῆς Ἑλλάδος.

  Τί διάβολο;… κάθε τρελλὸς σ᾿ ἐμᾶς θὰ ξεθυμαίνῃ;
  ποιὸς τοὖπε τούτου τοῦ μουρλοῦ γιὰ μάρμαρα νὰ γράψῃ;
  καὶ ἂν γυμνὸς ὁ Παρθενῶν κι᾿ ἐρημωμένος μένῃ,
  θαρρῶ κανένας Ἕλληνας γι᾿ αὐτὸ πὼς δὲ θὰ κλάψῃ.
  Ἐμεῖς ἐσυνειθίσαμε σὲ τέτοια καὶ δὲν κλαῖμε,
  κι᾿ ἐκεῖνα ποὺ μᾶς ἔκλεψαν ὀπίσω δὲν τὰ θέμε.

  Κι᾿ ἂν θὲς ν᾿ ἀκούσῃς, Ἄνασσα τῶν Βρεττανῶν, κι᾿ ἐμένα,
  τὸ λάμπον Μεγαλεῖόν σου θερμῶς παρακαλῶ,
  νὰ μὴ μᾶς στείλῃ τίποτε ἀπ᾿ ὅλα τὰ κλεμμένα,
  καὶ νὰ βουλώσῃ τὸ αὐτὶ γιὰ τοῦτο τὸν τρελλό.
  Σὲ βεβαιῶ, Παντάνασσα, πὼς διόλου δὲ μᾶς μέλλει,
  κανεὶς δὲν τοὖπε τίποτα, κανένας δὲν τὰ θέλει.

  Ὦ Βρεττανέ, τοὺς Ἕλληνας μὴν κλαῖς γιὰ Παρθενῶνες,
  καὶ οὔτε γράμματα πικρὰ ᾿στὴν Ἄνασσα νὰ στέλλῃς,
  πέρνε σὰν τὸν Παράσχο μας ἀπὸ τὴ γῆ κοτρῶνες,
  καὶ στοίβαζε κι᾿ ἀσβέστωνε καὶ κάνε ὅσους θέλεις.
  Ὅπου πατήσῃς μάρμαρα, ὅπου σταθῇς μνημεῖα,
  καὶ ἀπὸ ἀρχαιότητας παντοῦ ἐπιδημία.

  Κι᾿ ἂν ἔχῃς ὄρεξι νὰ κλαῖς μὲ ὅλη τὴν καρδιά σου,
  γι᾿ ἄψυχα μάρμαρα μὴν κλαῖς καὶ γιὰ παλῃὰ κεφάλια,
  τὰ ζωντανὰ ἀγάλματα γιὰ κύτταξε ᾿μπροστά σου,
  κι᾿ ἐμᾶς νὰ κλάψῃς, Βρεττανέ, καὶ τὰ κακά μας χάλια.
  Τὰ πύρινά σου δάκρυα γιὰ ᾿μᾶς δὲν πᾶν χαμένα…
  ὤ! κλάψε γιὰ τοὺς Ἕλληνας, μὰ κλάψε καὶ γιὰ ῾μένα.

  Καὶ στεῖλε ᾿στὴ Βικτώρια ἄλλο καινούριο γράμμα,
  καὶ πές της γιὰ τὸ χάλι μας καὶ τὴν κακή μας μοίρα,
  καὶ παρακάλει την καὶ σὺ μὲ πόνο καὶ μὲ κλάμμα
  νὰ στείλῃ ἀντὶ μάρμαρα κανένα κιούπι λίρα,
  κανένα παλῃοκάνονο, κανένα παλῃοστόλο,
  κι᾿ ἂν τὸ θέλῃ, τῆς χαρίζουμε τὸν Παρθενῶνα ὅλο.

 70. Γς said

  Βάλε και κανα Σουρή γμτ!

 71. Ριβαλντίνιο said

  Λές και δεν το ξέρεις !

 72. Β.Κ. said

  Μαρία Κάλλας…για το «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή»;;; την ίδια άποψη έχετε;;;

 73. Avonidas said

  #72. Το «Καραθεοδωρή» δεν είναι ακλισιά. Έτσι λεγόταν ο άνθρωπος. Κι εγώ πρόσφατα το έμαθα.

 74. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  51 Ο Κιμούλης από διαχείριση ξέρει. Από κει και πέρα θα δείξει.

  63 Ωστε γράφει Τορέζ και όχι Thorez; Τότε υποψιάζομαι μήπως η βιβλιοπαρουσιάστρια αντέγραψε καμιά αγγλική κριτική.

  65 Με γενική όταν συνδεονται. Μπορει να σταθεί όμως και μόνο του.

  72 Οδός Μαρίας Κάλλας. Οδός Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Αμφοτερα κλίνονται.

 75. Στούμπος said

  Όπως τα πολιτικά έτσι και τα γλωσσικά μας προβλήματα άρχισαν μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Επειδή δεν είμαι φιλόλογος, προσπαθώ να φαντασθώ τους αρχαίους όταν διαμόρφωναν την γλώσσα τους, την γραμματική τους, το συντακτικό τους, την ετυμολογία των λέξεων τους, με πόσους αγώνες μεταξύ τους άραγε για να την φθάσουν εκεί που την πήγαν, ώστε να μας χαρίσουν θησαυρούς διανόησης. Γνωρίζω κάπως και τους μετέπειτα αγώνες για την απλοποίηση της γλώσσας που έκτος από απλούστερη την κάναμε όμως και φτωχότερη παρά τα δάνεια από δύση και ανατολή. Προ εικοσαετίας περίπου έτυχε να ρωτήσω πολλές εκατοντάδες μαθητών, τι σημαίνει η λέξη αιώρα ή αιωρούμαι. Σωστή απάντηση μόνο μία, από υποψήφια των πανελλαδικών. Δεν είναι πολύς καιρός που σε πρωινό τραπέζι τηλεοπτικού σταθμού της πρωτεύουσας, μία δημοσιογράφος, παρά τις έμμεσες προσπάθειες των ομοτραπέζων της, επέμενε να αναφέρεται στο «διακύδευμα» με τους μετανάστες. Οι Γερμανοί δεν κουράζονται να λένε-τόσο μπορεί η γλώσσα τους- Dickdarmschleimhautetzuendung, κολλώντας 6 λέξεις για να αποδώσουν μια δική μας-εντερίτις-, οι Αμερικανοί δεν λένε πια ολόκληρα ονόματα αλλά απλώς J, K, R. Μου δημιουργείται η εντύπωση πως τόσο τα πολιτικά όσο και τα γλωσσικά (αλλά και ποιά όχι) προβλήματά μας τα ανεβάσαμε σε ένα τρένο με οδηγό που καθεύδει.

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  51 τέλος Πάνος Με Πεζά
  Δεν παρακολούθησα τί γραφόταν για τον Κιμούλη, αν το διέψευδαν «κάθετα» ή αν έλεγαν ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι οριστικό. Ούτε τώρα το έψαξα-είχα πει την άποψη μου ότι δε θα πολυκάτσει αλλά εντάξει ξώπετσα το λέω,δεν είμαι και «του περιβάλλοντος» 🙂 .
  Με την ευκαιρία,μερικά για το Ίδρυμα και πέριξ: Πήγαμε στο Πάρκο Φαλήρου/ΚΠΙΣΝ την Κ.Δευτέρα, κοντά στο κεντρικό γλέντι με το κλαρίνο και την κομπανία του Μάνου Αχαλινωτόπουλου, όπου περάσαμε τέλεια όλοι: και οι ζωηροί χορευτάδες και ο «άμαχος πληθυσμός» της παρέας και δεν ξέρω/δεν είδα να συνέβη τίποτε στραβό σ΄ένα πλήθος που πέρναγε το ίδιο ωραία μ΄εμάς, σ΄ένα άπλετο, πολυφυτεμμένο και ταυτόχρονα πολυ-ελεύθερο χώρο σαν στην ελληνική χαμηλόβλαστη ύπαιθρο με όλα της τα αυτοφυή είδη, γλυκά βουερή αυτή τη μέρα σαν μελίσσι την άνοιξη, σαν λιβάδι, πλαγιά,παραθαλάσσια έκταση και πάρκο ταυτόχρονα.

  Το ΦΕΚ για το ΚΠΙΣΝ

  Click to access law-3785.2009.pdf

  Δεν ξέρω αν το αναφέρατε (δεν έχω προλάβει να διαβάσω το ιστολόγιο 3-4 ημερών).

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ξαφνική αναστροφή πορείας ταρίφα μες στην Αχαρνών προ ολίγου. Μηχανάκι τον απέφυγε με σλάλομ ολυμπιονίκη σκιέρ. Αν σε πάρει κούρσα, θα σε πρήξει με «τα καλόπαιδα με τις Πόρσε που σκοτώνουν τον κοσμάκη».

 78. Pedis said

  # 74 51 Ο Κιμούλης από διαχείριση ξέρει. Από κει και πέρα θα δείξει.

  Ααα, γι αυτό!

  Ωραία πόστα αυτά του πολιτισμού και τσι κουλτούρας να ούμ για κάτι αριστερές ψυχές και λευκές περιστερές …

  Κάτι σε Τσακνιά ή σε Μηλιό, καλάαα ο Κιμούλης, μία ζωή στην προσφορά(!) έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν οι άνθρωποι.

  Τα σέβη μου στη Φώφη.

 79. Πάνος με πεζά said

  Από διαχείριση ξέρει; ο Κιμούλης; που φέσωσε όλες τις παραγωγές του, και όσες παραγωγές άλλων στις οποίες συμμετείχε;
  Θα δείξει…

 80. Idom said

  Καλημέρα σας!

  Εισηγούμαι τους όρους αλλοντροπή και αλλότιμο.

 81. Μάντις said

  «Καταρχάς, τη φοβερή σύμπτωση -ο τραγικός πατέρας έχει το σπανιότατο όνομα Υπάτιος, και το φονικό έγινε στην περιοχή Ύπατο»…

  Νικοκύρη αυτό έκανε ΦΟΒΕΡΗ εντύπωση και σε μένα αλλά κανείς δεν ακούστηκε να το σχολιάζει ή να το προσέχει. Υπάρχει και στην περιοχή όρος Υπάτιο, αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.

 82. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Κουίζ:

  Ποιό παιδί του μπαμπά έγραψε το παραπάνω απόσπασμα;

 83. georgeilio said

  Για το «Φρέτσνταμ» δεν φταίει κάποια εφημερίδα, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το κακό είναι ότι με τα Φρέτσνταμ-Πότσνταμ και με τα ράσα-ράζα συμβάλλει και ο ίδιος να φύγουν οι προβολείς της δημοσιότητας από την ουσία των επιχειρημάτων του και από τα θετικά των ενεργειών του. Το ίδιο ισχύει, στο πολλαπλάσιο, και για τη στάση και τη γλώσσα του σώματός του κατά την επίσκεψη Ομπάμα, καρπός της οποίας ήταν μια πράγματι ιστορική (παράθεμα Α.Τ.) – και γι’ αυτό μακροπρόθεσμα αξιοποιήσιμη – ομιλία. Κρίμα.

  Στην κρίση της ιστορίας, βέβαια, θα βαρύνουν περισσότερο άλλα πράγματα. Το ότι, ας πούμε, από το σκίσιμο των μνημονίων περάσαμε στο να παρακαλάμε τους δανειστές να μαλακώσουν. Και, σημειωτέον, όποιος λέει πως η βασική μεταστροφή (όπως κι αν την ονομάζει κανείς…) χρήζει κριτικής, δεν σημαίνει απαραίτητα πως υποστηρίζει κάποια άλλη στρατηγική επιλογή για τη σημερινή Ελλάδα.

 84. Μαρία said

  Σύμφωνα με το ίδιο τοπικό ειδησεογραφικό τόπο, το βράδυ της Παρασκευής, η 14χρονη επιχείρησε να περάσει την διάβαση των πεζών. Εκείνη την στιγμή ο 18 χρονος οδηγός από το Νησί Ημαθίας κινούμενος με μεγάλη ταχύτητα (όπως εξακρίβωσε ο ειδικός εμπειρογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ από το φρενάρισμα πολλών μέτρων), παρέσυρε την νεαρή ενώ το αυτοκίνητο σταμάτησε την πορεία του στο πρανές του πάρκου μπροστά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας. http://www.efsyn.gr/arthro/nea-tragodia-stin-asfalto

  http://www.alexandriamou.gr/astynomika/troxaio-atyxhma-sthn-alexandreia-i-x-aytokinhto-paresyre-nearo-koritsi.html

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρω, Αρχιτέκτονα, αλλά ξέρω ότι πρέπει να ασκηθεί δίωξη στον μπαμπά για κακοποίηση ανηλίκου (ή ενηλίκου).

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81.Έχει σχολιαστεί αρκετά αυτή η απίστευτη σύμπτωση,αλλά σ΄αυτό το δυστύχημα ο Δίας ξεσκίστηκε, κανονικά!
  Προχτές ένας δικός μου πήγε κι ήρθε προς/από την Υπάτη και πέρασε δις από το Ύπατο του ανυπαίτιου Υπάτιου. Του κόπηκαν τα ήπατα από το φριχτό,το διαολεμένο παιχνίδι της μοίρας. Μια μεγάαλη ευθεία λέει κι ούτε μέτρο πιο κει να μη σκάσει η πόρσε παρά ακριβώς πάνω στ΄αμάξι το κανονικά παρκαρισμένο;

 87. Μαρία said

  .Στο 1:44 he will transform the country to the most business friendly Greece was ever since the Athenian democracy https://www.youtube.com/watch?v=RxeFQTkW688

 88. sarant said

  86 Κάτι τέτοιο…

 89. NM said

  Να πάτε απόψε 01:00-03:00 στου Φιλοπάππου. Θα ανοίξει για το κοινό ο θόλος με το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Κάτι παίζει με τον Δία (τον πλανήτη) αλλά το πραγματικό θέαμα είναι το ίδιο το τηλεσκόπιο και η αίθουσα με τον θόλο. Οσοι δεν το έχετε επισκεφτεί στο παρελθόν, κάντε το σήμερα. Αξίζει τον κόπο το ξενύχτι.

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  84. Να συμπεράνω ότι ο κάγκουρας φονιάς δεν οδηγούσε Πόρσε.

 91. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 92. Μαρία said

  90
  Και δεν είχε δίπλωμα.

 93. spatholouro said

  #18
  φηλί: από το θηλί (κατά τροπή του φ σε θ)
  θηλί= υποκοριστικό του θηλέα
  θηλέα=κλειδαρότρυπα

 94. Γιάννης Ιατρού said

  Fremdscham … 🙂

 95. Παναγιώτης Κ. said

  Υπάρχει αντίστοιχος όρος στα Αγγλικά, Γαλλικά και ποιος είναι;

 96. Γιάννης Ιατρού said

  Κανένας Θόδωρος/Θοδώρα (άντε, έστω και Theo – ο atheofobos κλπ. δεν πιάνεται 🙂 ) εδώ μέσα που να γιορτάζει σήμερα;

  Τέλος πάντων, Χρόνια Πολλά !!

 97. Μάντις said

  Εφη 86
  Καμιά φορά σκέφτομαι μήπως ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ είναι κάποιος σταματημένος πάνε και πέφτουν πάνω του. Ασυνειδητοποίητα. Επειδή -κατά βάθος ίσως- τους ΕΛΚΕΙ το ενδεχόμενο του παραναλώματος. Τι να πεί κανείς; Ακόμη και μάντις να είσαι, κατανοείς ότι τα δαφνόφυλλα της μαντείας, δεν βοηθούν αρκετά!
  😉

 98. 96

 99. Μπούφος said

  96 Γιάννη Ιατρού
  Εμένα με φωνάζανε παστρικοθοδώρα κάτι άσπονδες φίλες, πριν χρόνια. Πιάνεται;
  😉

 100. Μαρία said

  98

 101. Γιάννης Ιατρού said

 102. Μαρία said

  Προκαταρκτική μετά την απολογία Μαρτίνη http://www.efsyn.gr/arthro/edose-onomata-politikon-o-martinis-tora-analamvanoyn-oi-arhes

  Πρόσωπα και ποσά http://www.documentonews.gr/article/oi-megalosxhmoi-poy-feswsan-to-errikos-ntynan-me-ekatommyria-eyrw

 103. Β.Κ. said

  @Avonidas #73 Δεν είπα ότι είναι «ΑΚΛΙΣΙΑ». Εγώ το ξέρω από την αρχή ότι έτσι λεγότανε. Άλλη ήταν η ερώτησή μου…

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  98, 100: Και ο Γιώργος Μαζώ(νάκης). Δεν ξέρω όμως αν αυτός έχει συνταχθεί στον αγώνα τον καλό κατά του λαού, μπαρδόν, του λαϊκισμού. Αν όχι, παρακαλείται να περάσει από τα γραφεία κάποιου κόμματος του δημοκρατικού τόξου και να υπογράψει δήλωση «Απεταξάμην τον λαϊκισμόν και τας παραφυάδας αυτού».

 105. Μπούφος said

  102 Γιάννη Κουβάτσε, πάντα «κύριος» με τις μικρές… υπερέτριες! Να με συνχωρείτε κιόλας!
  😉

 106. Μαρία said

  106
  Μετά θα τον κράξουν όλα τα λύκεια Δ. Αττικής. https://www.youtube.com/watch?v=rcMcCAYIEWs
  Μεγάλο σουξέ τότε ειδικά στα τεχνικά λύκεια.

 107. sarant said

  104 Ποια ήταν η ερώτηση τότε;

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρήματα/και κληροδοτήματα για το Νοσοκ του Ερυθρού Σταυρού, ως κοινωφελούς ιδρύματος με δωρέαν νοσηλεία των απόρων κατέληξαν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο:

  «…Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κληρονομιάς της Αγλαΐας Σακελλαροπούλου, η οποία απεβίωσε το 1971 και άφησε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό υψηλής αξίας οικόπεδο και οίκημα στην Κηφισιά.

  http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/695980/ta-orgia-martini-i-klironomia-sakellaropoyloy-kai-oi-dikografies-poy-kathontai#ixzz4aNAvvqzp

 109. π2 said

  Το να βγάζεις την ουροδόχο κύστη σου βόλτα με πατίνια είναι πολύ επικίνδυνο. Να, υπάρχει για παράδειγμα έρευνα του CNN σύμφωνα με την οποία το 50% των ουροδόχων κύστεων που βγαίνουν βόλτα με πατίνια τραυματίζονται: http://mnstats.morris.umn.edu/introstat/public/math3605exam3.html (θέμα 3, σε εξετάσεις μαθηματικών παρακαλώ).

 110. spiral architect said

  @85: Το πόνημα έγραψε ο Κωνσταντίνος Ζούλας υιός του Στάμου Ζούλα, αμφότεροι καθημερινόβιοι και αενάως σιτιζόμενοι από το ελληνικό Δημόσιο που τόσο λοιδορούν.
  Αλλά δεν είναι τόσο το πόνημα, αλλά ένα προχθεσινό τιτίβισμα του υιού που ξεσήκωσε αντιδράσεις:

 111. Alexis said

  #107: Λάθος Γιάννης…

 112. 85, 112 Μιλάμε για λαμπρό μυαλό κι εκλεχτή πέννα!

 113. ορίστε τι παθαίνει κανείς από τα σαλλλλονικιώτ’κα μεζεδάκια

 114. … ήμουν εκτός έδρας …

  Τα εκτός έδρας μεζεδάκια μετράνε διπλά!

 115. … Οδός Μαρία Κάλλας …

  Υπάρχει περίπτωση να το εννοεί στην ονομαστική, όπως
  Εγνατία Οδός ή Αππία Οδός;

 116. Μπούφος said

  102 Συγνώμη για το 107. Στο Γιάννη Ιατρού το έστελνα .
  Μπέρδεψα τους Γιάννηδες. Να με συνχωρείτε κιόλας.
  😉

 117. … fast truck …

  Δεδομένου ότι υπάρχει food truck το fast truck είναι για να ταιριάξει με την νηστεία της Σαρακοστής: Αν τα φάμε μαζί, θα ‘ναι νηστίσιμα…

 118. Μαρία said

  112, 114
  Και er schämt fremd επίσης.

 119. Λόγια μεγάλων κυριών https://pbs.twimg.com/media/C6ElEydXMAEwY3L.jpg ! ❤

 120. … γίνεται η χλωρίδα να είναι πυκνοκατοικημένη; …

  Μόνον η οχλωρίδα, λόγω οχλητικού όχλου.

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να πούμε και του Ζούλα το δίκιο, Αρχιτέκτονα, το τιτίβισμα μάλλον είναι ειρωνικό, αν κάνω σωστή αποκωδικοποίηση: το τρίπτυχο που ο Κασιδιάρης θεωρεί προτέρημα στην πολιτική, γι’ αυτόν είναι πρόβλημα. Και έχει δίκιο, εδώ που τα λέμε.

 122. … «υπέροχο show των roller bladders » …

  Σε σημείο να
  κατουρηθείς στα γέλια

 123. 122 ή αν απαρτίζεται από πολλούς φύτουλες

 124. Εντυπωσιακός τρόπος να ολοκληρώσει κανείς το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής του. Τάπε και ξαλάφρωσε.

 125. Μαρία said

  123
  Ειρωνικό είναι. Το πρόβλημα είναι οτι συνομιλεί με τον Κασίδη.

  126
  Ένα απο τα πολλά αποφεύγματα του, στα οποία έχει αδυναμία η κυρία.

 126. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @117. ‘Επίσης τὸ «Μακαρία (ἡ) ὁδός». Μπρρρ.

 127. 128β, εγώ την πάω την Πυργοδέσποινα

  Τι λέγαμε για τα επώνυμα φέσα στο «Ερρίκος Ντυνάν»;

  http://www.documentonews.gr/article/oi-megalosxhmoi-poy-feswsan-to-errikos-ntynan-me-ekatommyria-eyrw

 128. Για το fast-track προτείνω ωκυδρομικός/ή/ό* (κατά το ωκύπους Αχιλλεύς) με πολλαπλά πλεονεκτήματα:

  – Δεν θα καταλαβαίνει σχεδόν κανείς το ωκυδρομικός/ή/ό, άρα θα μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως.
  – Δεδομένου του παραπάνω, αν ο στόχος είναι να γίνει ενίοτε κατανοητή η λέξη ωκυδρομικός/ή/ό, θα συνοδεύεται και από την αντίστοιχη ελληνική (φάστ-τρακ) χωρίς περιθώρια παρερμηνείας.
  – Διατηρείται έτσι και η βιολογική συνέχεια της τρισχιλιετούς.

  ______________
  * Για το track υπάρχει και η πίστα, αλλά σκέφτηκα ότι με το ωκυπιστικός/ή/ό θα ήταν απελπιστικά δύσκολο να γίνω πειστικός.

 129. 12, … Ισως κάποιο άτυχο αδεσποτάκι ή
  κάποιο άλλο εμπόδιο να προκάλεσε την ανάγκη στον
  νεαρό Γιώργο Βακάκη να
  πατήσει απότομα φρένο και να μετατρέψει την Πόρσε σε
  ωρολογιακή βόμβα. …

  Μπορεί και να’ χε βρέξει, μετατρέποντας την Πόρσε σε μετεωρολογιακή βόμβα…

 130. 16, … Κάλας κλασικό. …

  Βγαίνει και σε μπελκάντο!

 131. Μαρία said

  130
  Το οτι χρησιμοποιεί αποφεύγματα δεν σημαίνει οτι δεν την πάω.

  Το είπαμε στο 103 🙂

 132. Μαρία said

  Στο μεταξύ ο κατα συρροή δολοφόνος έχει μετονομαστεί σε σειριακό http://www.efsyn.gr/arthro/deihneiserial-killer-i-vallistiki
  η δε Κανέλλη τον θεωρεί μετεξέλιξη του Ρουβίκωνα.

 133. 130

  Α, και αποφεύγματα; Την είχα για τεκμηριάζουσα. 😳

 134. 53, … τον είχα θαυμάσει να κατακτά το
  χρυσό μετάλιο …

  Μπορεί να το χρησιμοποιήσει θαυμάσια και σαν
  χρυσό μενταγιόν.

 135. το 136 για το 134 βεβαίως

  135 το στόμα της Λιάνας μου θυμίζει Πάγκαλο ώρες-ώρες.

 136. Μαρία said

  138
  Τράγκα περισσότερο.

 137. 139 ‘Ντάξ’! Τόσωσες τώρα! 😀

 138. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  135 Πέρα από τη Λιάνα, ο σίριαλ κίλερ δεν είναι τόσο εύκολο να αποδοθεί και στη Λεξιλογία έχει γραφτεί ότι αν το πάμε με τον ποινικό κώδικα δεν είναι ο «κατά συρροή» αλλά μάλλον ο «καθ’ έξη»

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?8572-serial-killer-%CE%BA%CE%B1%CE%B8-%CE%AD%CE%BE%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-(%CE%B5%CF%83%CF%86-%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%83%CF%85%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%AE-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82)-%CE%BA%CE%BD-%CF%83%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB-%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%81

 139. Alexis said

  #112: «Kαθημερινόβιος». Κατά το «καφενόβιος».

  «Εις το κατάστημα εσύχναζαν ναυτικοί και άλλα κακοποιά στοιχεία» 😆

 140. Alexis said

  #139: Τζάμπα μαγκιές…
  Ένας είναι ο ορίτζιναλ μάγκας γατάκια:

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, Μαρία, για τον Ζούλα μπορεί να μην είναι σκανδαλώδες να μιλάει με τον Κασιδιάρη και να τον προσφωνεί με το μικρό του όνομα. 😊 Κάποιοι συντάκτες της ίδιας εφημερίδας γουστάρουν μια σοβαρότερη ΧΑ, μην ξεχνιόμαστε.

 142. Μαρία said

  141
  Μόνο την καθ’ έξιν εξάρθρωση ξέρω και πάντως δεν είναι ούτε σειριακός ούτε σειραϊκός.

 143. spiral architect said

  Μην παρκέρνετε ρε!

 144. Μαρία said

  145
  Και να πεις οτι τον είχε μαθητή! https://sarantakos.wordpress.com/2011/09/28/euarithm/#comment-178687

 145. 148 Ωχ! Έρχεται σειζμός!

 146. Alexis said

  #149: Κουνήσου απ’ τη θέση σου! 🙂

 147. Με το σεισμό κουνιέσαι κι εσύ και το σπίτι. Εδώ χάμου είμαστε καλά θεμελιωμένοι στο βράχο.
  Αλλά εγώ μιλούσα μεταφορικά. –> 148 λύνξ

 148. sarant said

  147 Να είναι αυθεντικό;

 149. 152 Τόψαξα στο Γκούγκλε και το βρήκα ίδιο και όχι κάποιο όμοιο αλλά ορθογραφημένο. Πήγα στον ιστότοπο του Δήμου Ξάνθης και δεν βρήκα αναγγελία έργων για την σχετική ημερομηνία. Αλλά δεν βρήκα παρά ελάχιστες αναγγελίες έργων κι αυτές αφορούσαν ολική διακοπή κυκλοφορίας.

  τι κάνει ο άνθρωπας άμα δεν έχει τι να κάνει.

 150. Εντωμεταξύ, ο κυρ Σημίτης κουνάει το δάχτυλο από το συνέδριο των Δελφών

  Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός: «Το Grexit πλανάται ακόμα. Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα και είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορεί η Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δρόμου. Η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα. Η κύρια επιδίωξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;»

  (http://www.protagon.gr/epikairotita/delfoi-44341362013)

  αλλά τα φέσια στο Ερρίκος Ντυνάν κανονικότατα (σχόλιο 103 και 130)

 151. Γιάννης Ιατρού said

  152: Γιατί όχι; Σίγουρα θα υπάρχουν φαινόμενα, (π.χ. σε φάσματα συχνοτήτων που αντιλαμβάνονται οι σκύλοι, όπως οι υπερήχοι/υποήχοι κλπ.) που προηγούνται λίγο του κυρίως φαινομένου.

 152. 155 Γιάννη, ο Νικοκύρης αναρωτιέται για το αγγελτήριο του Δήμου Ξάνθης (στο 147) όχι για το σκύλακα του 149.

 153. 155 Αλλά αν είναι μόνο υπέρηχοι/υπόηχοι γιατί δεν τους έχει βρεί τόσο καιρό ο Βαρώτσος (Β.Α.Ν.);

 154. Γιάννης Ιατρού said

  Χμ, την πάτησα, ε; 🙂

 155. Μαρία said

  154
  Δομημένα ομόλογα: η καταλήστευση των ταμείων μας πριν απ’ το κούρεμα.

 156. Πέπε said

  @155 (άσχετα αν απαντά προς λάθος στόχο)

  Όταν κάπου παίζουν πολύ δυνατά μουσική, π.χ. σε υπαίθρια συναυλία, σε κάποια απόσταση τριγύρω ακούγονται μόνο τα μπάσα, ενώ οι υπόλοιποι ήχοι έχουν σβήσει. Από αυτό φαντάζομαι πως συμπεραίνουμε ότι ένας ήχος (και ίσως γενικότερα ένα κύμα) με μικρότερη συχνότητα φτάνει πιο μακριά. Δεν ξέρω πώς λέγεται επιστημονικότερα αυτό το «φτάνει πιο μακριά». Άρα, ένας ήχος με ακόμη μικρότερη συχνότητα, τόσο μικρή που να είναι έξω από τα όρια της ανθρώπινης ακοής αλλά ακόμη αντιληπτός από τους σκύλους (ένας υπόηχος λοιπόν) να φτάνει ακόμη πιο μακριά. Να γίνεται δηλαδή κάποια κίνηση κάπου στα έγκατα της γης, που το αποτέλεσμά του εδώ στην επιφάνεια να γίνεται αντιληπτό ως σεισμός, και ενώ οι υπόλοιπες συχνότητες από τον σαματά που προκαλείται εκεί μέσα σβήνουν από την απόσταση, οι χαμηλότερες, οι υπόηχοι, να φτάνουν μέχρι εδώ.

  Δεν ξέρω αν αυτή η ερασιτεχνική ερμηνεία πλησιάζει καθόλου την πραγματικότητα. Βασικά, η αμφιβολία μου είναι η εξής: είναι λογικό να μεταδίδεται ο ήχος ταχύτερα από την κίνηση; Δηλαδή, όταν κουνιέται η γη εδώ επειδή κουνήθηκε και στα έγκατά της, ν’ ακούγεται εδώ ο υπόηχος από την κίνηση των εγκάτων ενώ η επιφάνεια είναι ακόμη ακίνητη;

 157. Γιάννης Ιατρού said

  156: Μια πρώτη ανάλυση της εικόνας δεν δείχνει κάτι που να χτυπά στο μάτι μέσα στο χαρτί που έχει το κείμενο. Αλλά το χαρτί αυτό, ολόκληρο, έχει δια αποτύπωση θορύβου τελείως διαφορετική από το υπόλοιπο της εικόνας (τοίχος, τσιμέντο κλπ.). Ίσως λοιπόν να έχει ετοιμαστει (ή αντιγραφτεί) εξ ολοκλήρου και να έχει προστεθεί στον τοίχο ή να έχει σβηστεί το αρχικό περιέχομενο τελείως και να έχει προστεθεί το (νέο) κείμενο. Αλλίωση του κειμένου δεν βλέπω, ομοιόμορφο μου φαίνεται.
  Αυτά! 🙂

 158. Γιάννης Ιατρού said

  162: Πέπε
  Ίσως αντιλαμβάνονται υπερήχους – που ταξιδεύουν πολύ ταχύτερα από τα κύματα Rayleigh και S των σεισμών. Σωστά νομίζω ότι το θέτεις.

 159. 162 Γενικά, οι υπόηχοι (πιο μπάσοι κι απ’ τα μπάσα) φτάνουν πιο μακρυά. Το ξέρουν οι φάλαινες που επικοινωνούν έτσι μεταξύ τους (κι αποπροσανατολίζονται απ’ τα σόναρ και τα υποβρύχια), το διαπίστωσα κι εγώ μια φορά στη θητεία μου.
  Μέρα-μεσημέρι με τέλεια ορατότητα στο παρατηρητήριο, στο Μόλυβο, κι ένιωθα πως κάτι «έρχεται». Μετά από μια ώρα εμφανίστηκε ένα τούρκικο πολεμικό. Το ένιωθα στο διάφραγμά μου. Παρόλ’ αυτά ούτε πριν ούτε μετά το ξανάνιωσα κι ας πέρασαν δεκάδες πολεμικά. Πάντως, διαπίστωσα πως και το σύστημα «Στέντωρ» του Π.Ν. λειτουργεί με υπόηχους. Και ησύχασα.

 160. spatholouro said

  «Ανθρωποκτόνος κατ’ εξακολούθηση» λέει εδώ ο νομικός το «serial killer»:
  http://www.nbonline.gr/journals/6/volumes/38/issues/160/lemmas/464308

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  160. Μα ο αρτούρης δεν είναι το τρίο της υπόθεσης μαζί με μπουμπούκι και βορβορίδι;

 162. 167 Ε, ναι. Γι’ αυτό σεγοντάρει τον Πλευρίτη που προσπαθεί να υποσκάψει τον Μαρτίνη

 163. Φραουλίτσες κανείς για μετά τα μεζεδάκια; Δεν είναι η εποχή τους αλλά είναι οργκάνικ!

 164. Μαρία said

  167
  http://www.documentonews.gr/article/errikos-ntynan-treis-ypoyrgoi-methodeysan-thn-ekxwrhsh-toy-nosokomeioy

  169
  Οργκάνικ σαβούρα.

 165. Μαρία said

  Τι να έχουν άραγε στο μυαλό τους οι ελληνοφρενείς;

  http://www.efsyn.gr/arthro/10-hronia-ellinofreneia
  βυσσοδόμησε με τους αγώνες των προηγούμενων γενεών

 166. 171 Μάλλον θέλαν να στριμώξουν κάπου το «σοδόμησε».

  Αλλά οι Ελληνοφρενείς στα εργασιακά των ΜΜΕ κάνουν τον ταώ.

 167. Μαρία said

  172
  Μπα. Απ’ το ριζοσπάστη θα το έμαθαν.
  το ΠΑΣΟΚ, που βυσσοδόμησε πολιτικά πάνω στο συνδικαλιστικό κίνημα http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5732120

  Για τα μμε είδα να τους κράζουν και στο τουίτερ.

 168. voulagx said

  #139 Βρε την Γαρουφαλια!!! Και πολυ ποιηση ο λογος της, να ‘ουμε!

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  171, 172: Επίσης δεν θυμάμαι να σατίρισαν ποτέ οι ελληνοφρενείς το ΚΚΕ. 💞

 170. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Νομίζω ότι ούτε το «κατ’εξακολούθηση» , ούτε το «κατά συρροή» ,ούτε το «καθ’έξη» δολοφόνος αποδίδουν σωστά το serial killer .
  Κατά συρροή δολοφόνος ήταν ο Μπρέιβικ, αλλά δεν ήταν serial killer.
  Kαθ’έξη ή κατ’εξακολούθηση δολοφονος ήταν ας πούμε ο Μπίλυ δε Κίντ (απλή συνωνυμία. Δεν έχω συγγένεια) αλλά επίσης δεν ήταν serial killer.
  O σήριαλ κίλερ πρέπει να διαπράτει ομοειδής φόνους εναντίον «όμοιων» στόχων και απαραιτήτως να αντλεί απ’αυτούς τους φόνους ένα είδος άρρωστημένης ψυχολογικής ικανοποίησης.
  Ο Τζακ δε ρίπερ ή ο Ζόντιακ ήταν serial killers.

  Ως εκ τούτων, αν θέλουμε ακριβή -ως προς το νόημα- ελληνική απόδοση, γιατί όχι το «σειριακός δολοφόνος»;

 171. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το πρόβλημα με την τυχόν ικανότητα πρόσληψης από σκύλους ή άλλα ζωντανά υποήχων σεισμογενούς προέλευσης, είναι το uniqueness (παρντόν, αλλά έχω ξεχάσει πώς το λέτε, αν το λέτε!, εσείς αυτό εκεί στο Ελλάντα…).
  Οι σκύλοι ακούνε διάφορα και συνέχεια .Ακούσματα που δεν τα πιάνει το δικό μας αυτί, και αντιδρούν ανάλογα.
  Αυτό είναι και το πρόβλημα με κάθε μέθοδο ή απόπειρα μεθόδου πρόληψης σεισμών. Αν δεν είσαι 100% (ή έστω πάνω από 90%) σίγουρος ότι το σύστημά σου όντως προέβλεψε ένα σεισμό που ΘΑ ΓΙΝΕΙ, το «κόστος» (με ευρεία έννοια, όχι μόνο στενά οικονομικη) ενός false alarm είναι συνήθως μεγαλύτερο από το «κόστος» του επικείμενου σεισμού.

 172. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  163 και πριν: Μερσί για τις γνωματεύσεις!

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα!
  Θα πήγες κι απ΄το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ λέω, Νικοκύρη ε;

 174. sarant said

  179 Κι όμως, καθόλου πολιτιστική δεν ήταν η επίσκεψη, μόνο φίλους είδα

 175. Πέπε said

  @177:
  Εντάξει, προφανώς πρόκειται για υποήχους με συγκεκριμένες συχνότητες, από τόσο μέχρι τόσο, και συγκεκριμένης έντασης (υποθέτω μεγάλης), από τόσο μέχρι τόσο. Δεν είναι ο κάθε υπόηχος προμήνυμα σεισμού.

  Οι υπόηχοι και οι υπέρηχοι υποθέτω ότι μπορούν να καταγραφούν ακριβώς όπως και οι ακουστοί ήχοι – απλώς, όπως δεν τους ακούμε στην πραγματικότητα, δε θα τους ακούμε και στην κασέτα. (Αλλά υπάρχει κάποιο τραγούδι των Μπιτλς όπου επίτηδες, πάνω στον χαβαλέ του οργασμού των πειραματισμών, είχαν προσθέσει και κάτι που θα το άκουγαν μόνο οι σκύλοι [γνήσια μαρτυρία από την αυτοβιογραφία του Τζ. Μάρτιν] – άρα γίνεται.) Αν μαζί με τον σεισμογράφο βάλουν κι ένα κασετόφωνο και εκ των υστέρων αναλύσουν τι γράφτηκε πριν από κάθε σεισμό, μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη, αν και εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη βέβαια – δευτερόλεπτα, νομίζω.

 176. Θα σφυρίξει στα ψέματα φαίνεται, γι’ αυτό και τα εισαγωγικά…
  http://www.praktoreio-sport.gr/article/12957/-O-Sidiropoulos-

 177. Στο ΆγιονΌρος…

 178. Νεο kid Al Kuwaiti said

  83. Έλα Χριστέ και Παναγιά!

 179. Μαρία said

  183
  Εσφιγμενίτης ο μοναχός;

 180. 185 Πλάκα με κάνεις; Αυτοί ήταν χάι-τεκ, μέχρι και μολότωφ ρίχνανε.

  Τσάκω κι ένα ρεπορτάζ Πάσχου από Δελφούς

 181. Μαρία said

  186
  Άμα οι εσφιγμενίτες ήτανε χάι τεκ, τι να πούμε για τους υπόλοιπους; Και τηλεοράσεις είχανε και βιντεοταινίες μπανίζανε 🙂

 182. sarant said

  182 Δεν είμαστε «καλά»!

 183. Μαρία said

 184. Καλήν όρεξη: http://orthodoxia.me/

 185. Μαρία said

  190
  Α χα χα! Κουλούρι της ορθοδοξίας!

  ερευνητές του πανεπιστημίου του Okbobaloumba http://orthodoxia.me/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%bd/#more-156

 186. spiral architect said

  Ζούλα το! Ψάχνω «κόφτη» για το Facebook

 187. Αχ, το κακόμοιρο. Είναι χαΖούλι μπίτι!

  Σπειροειδή –> http://arzamas.academy/materials/1269

  για να σε δούμε τι είσαι, εμένα μ’ έβγαλε αναρχικό (της εποχής)

 188. Γιάννης Ιατρού said

  191: …Μερικές τροφές που κάνουνε την βλάβη να εμφανίζετε πιο γρήγορα είναι τα κρέατα παντός ειδών όπως τα σουβλάκια, γύρος, πατάτες και τα λίπη από το αρνί…. !!!

 189. Ριβαλντίνιο said

  Εμένα με έβγαλε κάτι που δεν ξέρω καν τι είναι : !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 190. Cadets

  The Party of People’s Freedom, or the Constitutional Democratic Party (Cadets), was the centrist, liberal party. They were not officially registered prior to February. And despite not being in the majority in the State Duma, the Cadet faction was very influential. They offered sharp criticism of the government’s actions, while at the same time seeking to reach agreement with them. The party’s leader was Pavel Milyukov. After February the Cadets joined the Provisional Government, where they received the largest number of portfolios. In their party platform they replaced their demand for a constitutional monarchy with the idea of a presidential republic. The Cadets thus came out in support of continuing the war until its successful end, and for the annexation of new territories. On the national question, they were in favor of giving the various peoples of Russia cultural autonomy, but they were against territorial autonomy. They hindered the resolution of several important questions of the Revolution, putting them off until the Constituent Assembly. They were in favor of an autocratic Provisional Government, and opposed radical demands, thus losing their position of authority as the crisis wore on. After the events of July 3-5, 1917, a large portion of its leadership leaned toward the need for a military dictatorship, and supported the actions of Lavr Kornilov. After October, the party was outlawed. In the elections to the Constituent Assembly, the Cadets received 2.1 percent of the votes nationwide, but 27 percent in Petrograd.

 191. sarant said

  197 ?

 192. Ε, ναι. Ορισμένοι αναρχικοί θεωρούν εαυτούς συνέχεια της ΟΠΛΑ και κάποιοι άλλοι διαρκή θύματά της. Αμφότεροι καραπέφτουν καραέξω.

 193. Μαρία said

 194. Μαρία said

  197
  1947-50 η βία του Μουμ.
  Μπορεί και να το θάβουν.

  Την Πολιτεία άραγε την έχουν διαβάσει; http://www.anarchy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=506%3A-169&catid=13&Itemid=37&lang=en

 195. sarant said

  202 Προτιμώ τα φέικ του Κουβέλη 🙂

 196. spiral architect said

  @193: Οι Left SR είναι οι αριστεροί εσέροι; Ε, τέτοιον μ’ έβγαλε! 😎

 197. Ούουου σοσιαλεπαναστάτη! 😎

 198. Μαρία said

  «Η προσπάθεια όμως δημιουργίας New speak συνεχίζεται. Προ ενός μηνός [!] περίπου εισήχθη [!] ένας νέος όρος, η λέξη “έμφυλος”. Ομολογώ ότι δεν τον εγνώριζα. Διαπίστωσα ρωτώντας γύρω μου και ανατρέχοντας σε λεξικά ότι πολλοί άλλοι μου διεκδικούσαν τη δάφνη της αγνοίας.
  Τελικά φαίνεται [!] ότι “έμφυλος” είναι κάποιος ή κάποια που ανήκει στις δύο βασικές ομοφυλοφιλικές ομάδες [!], είτε αποτελούνται από άνδρες είτε από γυναίκες, καθώς και όλους τους δυνατούς συνδυασμούς μεταξύ τους» ολοκληρώνει την αυτάρεσκη επίδειξη ανακρίβειας και ασυναρτησίας ο Πάγκαλος.

  «Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε στους εμφύλους, υποθέτω, τους παιδεραστές, τους κτηνοβάτες, τους νεκρόφιλους κ.ο.κ. Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου…» συνεχίζει, λες κι έμεινε τάχα να πει τίποτα παραπάνω. Εδώ εξάλλου ανταμώνει τις απόψεις του αγίου Πειραιώς, εξού και η συνειρμική επίκληση στα θεία, υποθέτω. http://www.efsyn.gr/arthro/o-apateonas-kai-o-agios

 199. Καλά, σοβαρά δεν ξέρει ο Πάγκαλος ότι η λέξη «έμφυλος» πλάστηκε ως απόδοση του sexual — που δεν σημαίνει πάντοτε «γενετήσιος» — σχετικά πρόσφατα μεν, όχι όμως και «προ μηνός» (έχει τουλάχιστον μια δεκαετία που την έμαθα εγώ, και σαφώς υπήρχε από αρκετά παλιότερα), και σημαίνει απλώς «σχετικός με το φύλο», π.χ. «έμφυλη βία»; Και από πού κι ως πού βρήκε ότι σημαίνει «ομοφυλόφιλος»; Είδε κανείς με τα μάτια του το άρθρο του ΒΗΜΑτος, ή μήπως είναι τρολιά; (Από τα σχόλια στο άρθρο του orthodoxia.me (190-191) φαίνεται σαφώς ότι πολλοί σχολιαστές δεν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται…)

 200. 207 του gender, όχι του sexual. Εγώ το είδα με τα ματάκια μου το άρθρο, δεν είναι τρολιά!

 201. sarant said

  206-207-208 Χρειάζεται κράξιμο αυτό το άρθρο του Πάγκαλου, έχει κανείς λινκ προς το πλήρες κείμενο;

  Χώρια που έχουμε κι εμείς στο ιστολόγιο μια ενασχόληση με τους έμφυλους τύπους των επαγγελματικών ονομάτων.

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  209. Βήμα σελ.38

  Click to access TO_BHMA.pdf

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επιφυλλίδες
  6 / 22 TO BHMA Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

 204. Μαρία said

  207, 208
  sex(ed) – gender(ed) βιολογικό -κοινωνικό

  Το ξανασυζητήσαμε αλλά δεν το αφομείωσες 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/31/minimoustakia/#comment-64292

 205. Μαρία said

  210
  Τελικά ο Χάρης αναδημοίευσε όλο το επίμαχο απόσπασμα εκτός απ’ την «κολασμένη φαντασία του ολοκληρωτισμού» στο τέλος!

 206. sarant said

  211 Α, ωραια!

 207. καὶ στοὺς Ἀμπελοκήπους Θεσσαλονίκης ὑπάρχει «ὁδὸς Ταταῦλα»!. ἔχω τραβήξει καὶ φωτογραφία.

 208. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  200. Aυτός ο μπαρμπαμυτούσης τί είναι; ο «εικαστικός» της ΧΑ; 🙂

 209. Alexis said

  #216: Είσαι από τη Ρούμελη ορέ και δεν γνωρίζεις τον «Καραϊσκάκη;» 😆

  Ο Πάγκαλος έχει αρχίσει και το χάνει; Έμπλεξε τον έμφυλο με τον διεμφυλικό μήπως; Ή γενικώς έχει μπλέξει τα μπούτια του;

 210. spiral architect said

  @205: Κακά τα ψέματα, τέτοιου είδους κοσμοϊστορικά γεγονότα ακόμα και μετά από έναν αιώνα σε συνεπαίρνουν και γι’ αυτό και βγαίνουν τέτοια κουίζ. Αλλά, κάθε προσωπικότητα (εμείς ή οι ιστορικές τοιαύτες) πρέπει να μπαίνει στο δικό της ιστορικό πλαίσιο. 🙂

 211. ΚΩΣΤΑΣ said

  215

  Κορνήλιε, από πότε έχεις τη φωτογραφία; Από όσο ξέρω εγώ, υπήρχε παλαιά οδός Ταταούλων, μετά έγινε Κυκλάδων και μετά Παναγοπούλου, όπως παραμένει μέχρι σήμερα. Αν μπορούσες να αναρτήσεις τη φωτογραφία, θα σου ήμουν υπόχρεος, με ενδιαφέρει ιστορικά!

 212. 212 Δεν το αφομοίωσα λες; Μα το «έμφυλος» δεν αναφέρεται στο κοινωνικό φύλο (gender); Πήγα στη συζήτηση (που όντως δεν τη θυμόμουν) και αυτό κατάλαβα.

 213. Η φωτογραφία με το fast truck ήταν από το Έθνος της Κυριακής 26.2.2017. Sorry που άργησα να διευκρινήσω, αλλά δεν παρακολουθώ το ιστολόγιο απευθείας: μπαίνω στις αναρτήσεις από τα ειδοποιητήρια mail που μου έρχονται στο γραφείο. Μου έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια, άλλωστε, να πίνω τον καφέ της Δευτέρας αγκαλιά με τα μεζεδάκια του Σαββάτου που προηγήθηκε… Καλή εβδομάδα, Νίκο!

 214. sarant said

  221 Σε ευχαριστώ Χριστίνα και καλή βδομάδα!

 215. spatholouro said

  #208
  Πολύ σωστά Δύτα μου

  Ο όρος «έμφυλο» (gendered) αναφέρεται πάντα στην έννοια του φύλου ως κοινωνικού φύλου (εξού και πάει πάντα παρέα με το gender based ένα πράμα)

 216. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Τι άκουσα μόλις στο ΒΒC ότι είπε πάλι ο Τραμπ ρε παιδιά ! Οι μαύροι σκλάβοι στην Αμερική ήταν λέει μετανάστες! Και κάποιος (δεν συγκράτησα ποιος) απάντησε. Ναι. Και τα κοτόπουλα είναι υπάλληλοι στα KFC… 🙂

 217. Ριβαλντίνιο said

  Κάτι τέτοιο λένε ότι είπε και ένας Αφροαμερικανός υπουργός του Τράμπ :

  http://www.huffingtonpost.gr/2017/03/07/eidiseis-diethnes-afromerikanos-ypourgos-trump-leei-sklavoi-metanastes-amerikaniko-oneiro_n_15203458.html?1488882933&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

  Θα είναι απόγονος εκείνου του Μαύρου μαυραγορίτη απ’το «Όσα παίρνει ο άνεμος». 🙂

  Μπορούν ίσως να χαρακτηριστούν και «μετανάστες» , έστω κι αν μετανάστευσαν χωρίς την θέλησή τους.

  Οι χειρότεροι Μαύροι ήταν οι Αφροαμερικανοί που ίδρυσαν την Λιβερία. Καταπίεσαν τρομερά τους ντόπιους Αφρικανούς.

 218. Ο οποίος είναι νευροχειρουργός κιόλα!

 219. Γς said

  Φισφίς που τους χρειάζεται γι αυτό το FIS στο λογότυπο του «Φυσικού Αερίου»

 220. Πέπε said

  @227:
  Καλύτερα Physicon?

  Από ορισμένες απόψεις, ναι. Από την αγγλική και τη γαλλική άποψη. Physikon από τη γερμανική. Fisicon από την ιταλική και την ισπανική.

 221. Γς said

  Για την ΔΕΗ στον Σκάι τώρα:

  -65 000 νοικοκυριά οφείλουν πάνω από 3 000 ευρώ.

  Κι από κάτω το γράφει, αλλά αντί «πάνω από» το σύμβολο του «λιγότερο από»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: