Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ουμπεροποίηση και ουμπεράδες

Posted by sarant στο 7 Μαρτίου, 2017


Νόμιζα πως θα ήταν πρωτολογισμός, αλλά έπεσα έξω -αν τον γκουγκλίσετε, ο όρος «ουμπεροποίηση» βγάζει καμιά δεκαριά γκουγκλιές. Ο αντίστοιχος γαλλικός, uberisation, έχει αξιωθεί δικό του λήμμα στη Βικιπαίδεια, ενώ το αντίστοιχο αγγλικό λήμμα παραπέμπει στον γενικότερο όρο Sharing economy, που έχει αποδοθεί στα ελληνικά «Οικονομία του διαμοιρασμού».

Η ουμπεροποίηση αναφέρεται, βεβαίως, στην αμερικανική εταιρεία Uber που δραστηριοποιήθηκε αρχικά στον τομέα των υπηρεσιών ταξί αν και έχει στη συνέχεια επεκτείνει τις δραστηριότητές της και αλλού. Ουμπεράδες είναι οι οδηγοί που «συνεργάζονται» με την εταιρεία. Κατά γενικό κανόνα δεν είναι επαγγελματίες οδηγοί, δεν έχουν δηλαδή επαγγελματική άδεια, διαθέτουν οι ίδιοι το αυτοκίνητο με το οποίο γίνεται η μεταφορά (συνήθως είναι το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο) και εισπράττουν κόμιστρο αρκετά χαμηλότερο από αυτό που χρεώνουν τα επίσημα ταξί στην αντίστοιχη πόλη. Συνήθως ο πελάτης δεν πληρώνει τον ταξιτζή αλλά την εταιρεία μέσω πιστωτικής κάρτας, και φυσικά η εταιρεία εισπράττει μια προμήθεια, που δεν ξέρω σε ποιο ποσοστό κυμαίνεται. Η εταιρεία έχει φτιάξει την εφαρμογή για σμαρτόφωνα, με την οποία οι πελάτες έρχονται σε επαφή με τους οδηγούς. Αυτό πουλάει. Υποτίθεται επίσης ότι ελέγχει τους οδηγούς «της», ότι εγγυάται την ευσυνειδησία τους και την ασφάλεια της μεταφοράς. Επίσης, μέσω της εφαρμογής, ο πελάτης βαθμολογεί τον οδηγό -να πάλι η αξιολόγηση, που την κουβεντιάσαμε και χτες.

Η Uber έχει συναντήσει αντιδράσεις από τον επίσημο κλάδο των ταξιτζήδων σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Ευρώπη. Στη Γαλλία έχουν σημειωθεί πολλές φορές επεισόδια όπου ταξιτζήδες έχουν προκαλέσει φθορές σε αμάξια ουμπεράδων.Τους κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού, όπως φαίνεται, οι άδειες των ταξί και εκεί είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πωλούνται ακριβά (δεν μας έλεγε αλήθεια ο Ραγκούσης το 2011 όταν ισχυριζόταν ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο της άδειας ταξί).

Τελευταία, πάντως, έγινε διαδήλωση οδηγών της Uber, στην οποία οι οδηγοί διαμαρτύρονταν επειδή η εταιρεία επέβαλε όρους που τούς έκριναν ασύμφορους. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, πέρα από ευκαιριακή απασχόληση, για μόνιμη εργασία ο ουμπεράς εργαζόμενος είναι σε σαφώς χειρότερη θέση από τον μισθωτό οδηγό ταξί, αφού δεν έχει ούτε εγγυημένο εισόδημα ούτε ασφαλιστική κάλυψη, ενώ βάζει ο ίδιος το εργαλείο της δουλειάς και παίρνει όλα τα ρίσκα.

Σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπου το ταξί είναι πολυτέλεια και το κόμιστρο είναι συγκριτικά ακριβό, υπάρχει ίσως έδαφος για υπηρεσίες σαν την Uber. Στην Ελλάδα, όπου έχουμε πάρα πολλά ταξί (η Αθήνα πιθανώς να έχει τη μεγαλύτερη αναλογία κατά κεφαλήν ταξί απ’ όλες τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις) και όπου το κόμιστρο είναι πολύ χαμηλό, αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει περιθώριο για σημαντική μείωσή του. Βέβαια, αν και στα Δωδεκάνησα έγινε πρόσφατα διαδήλωση των ταξιτζήδων κατά της Uber (και κατά της ΝΔ, επειδή δηλώσεις στελεχών του κόμματος θεωρήθηκαν ευνοϊκές για τη νέα υπηρεσία), στην Αθήνα δεν μπορώ να πω ότι είναι αισθητή η παρουσία της Uber -αλλά και πώς να είναι, θα πει κανείς, αφού τα «ταξί» της είναι κοινά ΙΧ χωρίς κάποιο διακριτικό.

Βέβαια, όταν μιλάμε για «ουμπεροποίηση» εννοούμε συνήθως ένα ευρύτερο φαινόμενο, που δεν περιορίζεται στις υπηρεσίες ταξί. Ανάλογη περίπτωση είναι η ενοικίαση καταλυμάτων από ιδιώτες μέσω της πλατφόρμας Airbnb, σε κάποιο βαθμό και μέσω της πλατφόρμας Booking.com (όπου όμως συμμετέχουν κυρίως ‘κανονικά’ ξενοδοχεία). Κοινός τόπος είναι η ύπαρξη μιας εφαρμογής για σμαρτόφωνα, που φέρνει σε επαφή τον πελάτη με τον ιδιώτη πάροχο της υπηρεσίας, και η χρέωση προμήθειας από τον διαχειριστή της εφαρμογής. Υπάρχει βέβαια και το ερώτημα της φορολόγησης της υπηρεσίας, αν πληρώνεται κάπου φόρος για αυτήν ή όχι.

Το σημερινό άρθρο είναι εσκεμμένα λειψό -περισσότερο δίνει εναύσματα για τα σχόλιά σας. Ένας λόγος που μου επιβάλλει τη συντομία είναι ότι αύριο πολύ πρωί έχω αεροπορικό ταξίδι. Θα πάω στο αεροδρόμιο με ταξί, μόλις τελειώσω το άρθρο θα τηλεφωνήσω να κλείσω το ραντεβού. Κάποιοι θεωρούν ότι η εναντίωση στην ουμπεροποίηση είναι χαμένη μάχη, σαν να πολεμάς την τυπογραφία τον Μεσαίωνα, αλλά εγώ σε αυτά είμαι συντηρητικός, προτιμώ να πληρώνω εκείνον που κατέχει τα μέσα παραγωγής.

 

Advertisement

198 Σχόλια προς “Ουμπεροποίηση και ουμπεράδες”

  1. Mod said

    Καλημέρα… Νέοι καιροί νέα ήθη… Για τα ταξί δεν έχω γνώμη… Το booking πολύ καλά λειτουργεί (χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω τις παρατηρήσεις περί φόρου κλπ.)

  2. kadmos said

    Καλημέρα… Για την περίπτωση της Ελλάδας, είναι απολύτως ανακριβές ό,τι γράφετε για το καθεστώς των οδηγών uber. Πρόκειται για οδηγούς που έχουν επαγγελματικό δίπλωμα (αλλιώς θα ήταν πειρατεία άλλωστε) και είναι μισθωτοί σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων οι οποίες με τη σειρά τους συνεργάζονται με την Uber.

    Το κορυφαίο είναι ότι σε συζήτηση με μία οδηγό της uber προ μηνός μου ανέφερε ότι δούλευε οδηγός ταξί και απλούστατα ήταν απολύτως ικανοποιημένη με την uber διότι πληρώνεται κανονικά το μισθό της με υπερωρίες και ρεπό, ενώ στο ταξί συνήθως ο ιδιοκτήτης τής απαιτούσε να του πληρώνει ενοίκιο και μοιραζόντουσαν την είσπραξη μισή-μισή αφού όμως έθετε ένα πλαφόν που την ανάγκαζε να δουλεύει 10-12 ώρες για να το βγάλει…

  3. spatholouro said

    Αυτό σαν déjà vu από τη δεκαετία του 1960 μου κάνει.

    Και τότε με τη φάση με τα «πειρατικά» Ι.Χ. είχε γίνει χαμός (βλ. π.χ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 3/6/1964: «Πορεία 700 πειρατικών προς Γιουγκοσλαβία»)

  4. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Εἶχα τὴν ἐντύπωση ὅτι ἡ uber εἶναι ὁλλανδική. Ἀλλὰ δὲν τὸ ψάχνω τώρα γιατὶ βιάζομαι. Ὁ κολλητός μου εἶναι οὐμπερὰς καὶ γι’αὐτὸ ἔχω τὴν ἐφαρμογὴ στὸ κινητό μου, μὲ τὴν ἐλπίδα ὅτι κάποια ἀπὸ τὶς σπάνιες φορὲς ποὺ μπορεῖ νὰ χρειαστὼ ταξὶ νὰ μὲ πάη αὐτός. 2-3 φορὲς ποὺ τὴ χρησιμοποίησα δὲ μοὔκατσε, πάντως. Ὑπάρχουν δύο ἐπιλογές. Uber taxi και uberX. Ἂν καλέσεις τὸ πρῶτο θὰ σοῦ ἔλθει κανονικὸ ταξί, μὲ ἄδεια, ἐπαγγελματία ὁδηγό, κίτρινο σεσημασμένο καὶ χρέωση ταξί. Ἡ μόνη διαφορὰ ὅτι δὲ δίνεις μετρητὰ στὸν ὁδηγὸ ἀλλὰ χρεώνεται ἡ κάρτα σου. Τὸ uberx εἶναι αὐτοκίνητο μὲ μὴ ἐπαγγελματία ὁδηγό, χωρὶς διακριτικὰ ταξί, ἀλλὰ δὲν ἀνήκει στὸν ὁδηγό, τουλάχιστον στὴν Ἑλλάδα. Ἀνήκει σὲ συνεργαζόμενη ἐταιρία. Παλιὰ εἶχε μεγάλη διαφορὰ στὴ χρέωση, ἀλλὰ τώρα ἔχει σχεδὸν ἐξισωθεῖ. Μόνο γιὰ πολὺ μεγάλες διαδρομὲς συμφέρει, ἀλλιῶς εἶναι τὄνα τ’ἄλλο

  5. atheofobos said

    Θυμάμαι ήδη το 2010 επιστρέφοντας από ταξίδι στο εξωτερικό στο αεροδρόμιο είχαν απεργία τα ταξί. Η ξεναγός που ήταν μαζί μας, μας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, πήρε ένα τηλέφωνο και ήρθε ένα ΙΧ και μας πήρε.
    Δεν ξέρω αν από τότε υπήρχε η Uber ή η ιδέα αυτή είχε ήδη προϋπάρξει σε ελληνικά μυαλά τα οποία ήδη από την εποχή των «πειρατικών» είχαν πρωτοτυπήσει με αντίστοιχο τρόπο.
    Αν η Uber καταφέρει να κινεί αυτοκίνητα με κόμιστρο χαμηλότερο των ταξί τότε θα πετύχει και στην Ελλάδα είτε μας αρέσει είτε όχι.
    Ήδη μόλις άκουσα στο ραδιόφωνο διαφήμιση για χρέωση Uber μέσω MasterCard.

  6. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Πάνω που πήγαινα να γράψω » Και οι πειρατές πως θα ξεχωρίζουν από τους ουμπεραδες ;» όχι δηλαδή ότι η κατοχή επαγγ. διπλώματος είναι και η απόλυτη δικλείδα ασφαλείας έναντι της πειρατείας , αλλά είναι κάτι οπωσδήποτε )

  7. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    2-4. Πράγματι ὁ φίλος μου ἔχει ἐπαγγελματικὸ δίπλωμα ἀπὸ παλιά, ἀλλὰ μοῦ ἔχει πεῖ ὅτι δὲν εἶναι ἀπαραίτητο γιὰ νὰ ἐργαστῆς στὴν uber. Ἂν εἶναι ἀνακριβὲς αὐτὸ δὲν τὸ ξέρω

  8. Γς said

    >Ουμπεράδες είναι οι οδηγοί που «συνεργάζονται» με την εταιρεία. Κατά γενικό κανόνα δεν είναι επαγγελματίες οδηγοί, δεν έχουν δηλαδή επαγγελματική άδεια.

    Η κόρη μου. Την λες και ουμπεράδα

  9. Γς said

    4:

    > Ὁ κολλητός μου εἶναι οὐμπερὰς

    Ουμπεράς είπατε;

    [ Mein κολλητός über alles ! ]

  10. LandS said

    2 Δεν είναι το ίδιο. Πρόκειται για κανονική, νόμιμη επιχείρηση ΤΑΞΙ η οποία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της Ούμπερ, πιθανότατα με σύμβαση που της επιτρέπει να κάνει χρήση του ονόματος σαν φραντσάιζ, με δικά της ή, το πολύ, συνεταιριστικά με άλλους ιδιοκτήτες/οδηγούς επαγγελματικά αυτοκίνητα και με δικές της συμβάσεις εργασίας με επαγγελματίες οδηγούς όπως λες. Δεν είναι η Ούμπερ και δεν είναι αυτό το σύστημα Ούμπερ.
    Τα εργασιακά προβλήματα σε Λονδίνο και Παρίσι έχουν να κάνουν με την ίδια την Ούμπερ η οποία «συνεργάζεται» με τον πάσα ένα που θέλει να συμπληρώσει το εισόδημά του κάνοντας λίγο μουνσάιν όπως περιγράφει ο Νικοκύρης.

    Όχι ότι η Ούμπερ δεν δραστηριοποιείται ως εταιρεία ΤΑΞΙ η ίδια, όχι στην Ελλάδα από όσο ξέρω. Ακούω μάλιστα ότι συνεργάζεται με την Βόλβο για την προμήθεια αυτοδηγούμενου που θα το κυκλοφορήσει εντός των προσεχών ετών σε επιλεγμένες μεγάλες πόλεις.

    Να ζήσω να δω να ξαναεμφανίζονται Λουδίτες στην Αγγλία και τι στο κόσμο.

  11. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Εδώ στην Αραπια πάντως ( κυρίως στο Μπαχρειν που ήμουνα πριν. Το Κουβειτ είναι πιο «State»! ) η Uber λέγεται Ραντζιντ, Πρασαντ, Βινοντ ,… κι αλλά πολλά ονόματα. Παραγγέλνεις δηλαδή στον Ινδό της γειτονιάς σου «θέλω ένα ταξί για αεροδρόμιο » και σε 2-3 λεπτά, ο πειρατής της γειτονιάς είναι στην πόρτα σου, για να σε πάει όπου θες «cheap, cheap sir!» 🙂

  12. LandS said

    4 & 7

    Όπα! Αυτά δεν τα ήξερα. Αν και το μέτρο της στην ουσία κατάργησης της άδειας ταξί (όχι όμως της απαίτησης επαγγελματικού διπλώματος) περιλαμβάνεται στην «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».

  13. spiral architect said

    Ρώμη: Τυπικό αυτοκόλλητο (υπάρχουν και άλλα με χυδαίο περιεχόμενο) διαμαρτυρίας των Ρωμαίων ταξιτζήδων κατά της Uber. Όπως βλέπετε, αποκαλούνται παράνομοι.

    Mιλάμε ότι, στη Ρώμη η διαμάχη μεταξύ ταξιτζήδων και ουμπεράδων έχει οξυνθεί σε βαθμό που φτάνει σε βιαιοπραγίες, τα δε ξεφουσκώματα των λάστιχων των αυτοκινήτων των ουμπεράδων είναι καθημερινό φαινόμενο.

    Εν τω μεταξύ ο CEO της Uber γράφει στα @@ του ακόμα και τους «οδηγούς» του.
    (αυτό δα έλειπε …)

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Το φαινόμενο για τις νέες μορφές μετακίνησης νομίζω θα αναδειχθεί από τον παρακάτω διάλογο.
    -Από το αεροδρόμιο στο σπίτι μου πλήρωσα 16 ευρώ.
    -Α! Εμείς έχουμε έναν ταξιτζή, του τηλεφωνούμε την ώρα που φθάνουμε, μας περιμένει επιβιβαζόμαστε και πληρώνουμε μόνο 9 ευρώ. Να πάρε το τηλέφωνό του.Είναι πολύ καλός!
    Συμπερασματικά, η…φιλεργατική μας στάση ξεπερνιέται από την ίδια την πρακτική αυτών για τους οποίους υποτίθεται νοιαζόμαστε.

  15. κουτρούφι said

    Διαμαρτυρίες κατά της ΝΔ για την uber γίνανε και στην Αθήνα από τον ΣΑΤΑ:
    http://www.protothema.gr/greece/article/657241/sugedrosi-odigon-taxi-exo-apo-ta-grafeia-tis-neas-dimokratias/

  16. Γς said

    Το’ παιξα κι εγώ κάποτε ουμπεράς ταξιδιωτικού γραφείου κι έμπλεξα μ αυγά και με πασχάλια κάτι Χριστούγεννα

    https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/13/domino/#comment-143969

  17. LandS said

    3 Είχαν μαζευτεί στη παραλία του Ελληνικού (από εκεί και το όνομα του Σωματείου «Άλιμος Ενότητα»), έκαναν διαδηλώσεις, οι αδειούχοι έκαναν αντιδιαδηλώσεις, χαμός.
    Νομίζω ότι το ζήτημα λύθηκε από τη Χούντα που όχι μόνο έδωσε άδειες στου «Πειρατές» αλλά και σε κάθε έναν που είχε επαγγελματικό δίπλωμα έδινε μισή άδεια για να συνεταιριστεί με κάποιον άλλον και να αγοράσουν από κοινού ταξί. Πάρτι κάνανε οι εισαγωγείς.

  18. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Έτσι όπως το γράφεις, φαίνεται να είναι μονόδρομος για να πας στο αεροδρόμιο, το να καλέσεις ουμπεροταξί. Φαντάζομαι ότι δεν είναι σώνει και καλά έτσι, όπως κι εδώ άλλωστε (δηλ.ραδιοταξί ≠ ουμπεροταξί, και πάντα βεβαίως υπάρχει και η κάρτα κάποιου γνωστού, όπως ανέφεραν και παραπάνω).

  19. LandS said

    13 Κοίτα όμως πως τελειώνει το άρθρο
    [Η Uber] Λειτουργεί σε 400 πόλεις διεθνώς και απασχολεί 11.000 υπαλλήλους και εκατομμύρια οδηγούς, οι οποίοι όμως εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς υγειονομική κάλυψη και άλλα προνόμια που συνήθως έχουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

    Και άλλα προνόμια; Προνόμια;

  20. Πάνος με πεζά said

    Και μουσική προσθήκη, από την ομώνυμη πολύ παλιά σειρά.

  21. Pedis said

    Με κάθε πρόσχημα και με όλους τους τρόπους το στρατηγικό σχέδιο στην ΕΕ διακηρυγμένο επίσημα από τα τέλη του ’90 – κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε οι μπασμένοι, έτσι;- είναι η πλήρης διάλυση των παραδοσιακών επαγγελματικών κλάδων και στο εμπόριο-υπηρεσίες και στην τεχνική παραγωγή.

    Είπε τέτοιο πράμα ο Ραγκούσης για τις άδειες των ταξί;

    Ε, καλά, περασμένα ξεχασμένα.

    Τα σέβη μου στη Φώφη.

  22. Πάνος με πεζά said

    Οι ψαγμένοι ταξιτζήδες της Ραφήνας βεβαίως, ξέρουν και τις ώρες του κατάπλου κάθε πλοίου.
    – Φιλαράκο, αν είναι για κάπου κοντά (ευτυχώς έτσι είναι), γιατί σ’ ένα τέταρτο έρχεται το «Ιθάκη» !

  23. kadmos said

    10: Η uber στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το καθεστώς έξω. Έξω εξ όσων γνωρίζω μιλάμε για εκμετάλλευση. Εδώ είναι συνεργασία με εταιρείες που νοικιάζουν στόλους αυτοκινήτων (για την ακρίβεια δε θεωρείται ότι παίρνεις ταξί αλλά ότι κάνεις ενοικίαση με την ώρα) με μισθωτούς υπαλλήλους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μίσθωσης και κανονικού ταξί στο μενού (με κανονικό κόμιστρο κλπ.). + Το κόμιστρο δεν έχει μεγάλη διαφορά για τις μικρές αποστάσεις. 3,20 το ταξί γύρω στα 2-3 με uber.

    Τώρα στη Γαλλία να δεχτώ τις αντιδράσεις. Άλλωστε εκεί τα ταξί έχουν και τις περγαμηνές από τη Μάχη του Μάρνη. Εδώ ξέρουμε όλοι καλά πως δεν είναι αυτή η περίπτωση (με δεύτερη δύναμη την παράταξη της ΧΑ στα συνδικαλιστικά των αυτοκινητιστών και ένα διαρκές στάτους ημι-νομιμότητας στο χώρο).

  24. Μπούφος said

    3

    Μόρτη καλέ μόρτη,
    Σπαθόλουρε,
    θες να μου πεις
    πώς προφέρεται
    με γαλλική προφορά αυτό το deja vu?

  25. spiral architect said

    […] Κοινός τόπος είναι η ύπαρξη μιας εφαρμογής για σμαρτόφωνα, που φέρνει σε επαφή τον πελάτη με τον ιδιώτη πάροχο της υπηρεσίας, και η χρέωση προμήθειας από τον διαχειριστή της εφαρμογής. […]

    Καινοτομία ρε! Ανάπτυξη. Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
    Λυσσάξτε!

  26. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Κοιτά ρε κάτι ωραίες μπίζνες που υπάρχουν … κι εσένα αρχιμαλακα σε τρώει η Αραπια μακριά απ’ τα παιδάκια σου! Ο άλλος δηλαδή, σκέφτηκε να προμοτάρει και να οργανώσει την πειρατεία μέσω σμαρτφοουνς… κι έγινε εκατομμυριούχος (αντί να πάει στην ψειρου).

  27. Γς said

    21:

    >Τα σέβη μου στη Φώφη.

    Α, πολύ σε ευχαριστεί για τα σεβάσματα.

    Και μου θύμισες κι εκείνον τον τύπο που έβγαινε [τον βγαζανε] στα κανάλια και έλεγε ότι είναι σφόδρα ερωτευμένος με την υπουργό.

    Την Βάσω Παπανδρέου, καλέ.

    Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ήταν για να μας πει ότι πέρασε από το μαγαζί της κι αυτή του είπε

    -Δεν μας χέζεις ρε!

  28. cronopiusa said

  29. Γς said

    22:

    >Οι ψαγμένοι ταξιτζήδες της Ραφήνας βεβαίως, ξέρουν και τις ώρες του

    Και κάποια στιγμή φτάνει

  30. Alexis said

    Δεν το γνωρίζω το θέμα.
    Για την ακρίβεια δεν ήξερα κάν ότι υπάρχει Ούμπερ και ουμπεράδες.
    Να φταίει που είμαι πολλά χρόνια μακριά από την Αθήνα;
    Ή τίποτα άλλο;
    Είμαι καλά γιατρέ μου; 🙂

  31. spiral architect said

    @30: Οι (οθντκ) εξελίξεις αργούν να φτάσουν και αγγίζουν λιγότερο την επαρχία. Από μια μεριά είσαι τυχερός και προσωπικά σε ζηλεύω.

  32. Κουνελόγατος said

    ΑΣΧΕΤΟ 1:

    https://left.gr/news/koinonia-toy-survivor

  33. Σωτήρς said

    Γενικά ο ένας από τους δύο που έφτιαξαν το Ούμπερ έχει τη φήμη μεγάλου γκασμά. Τους έκατσε η καλή με μια όχι και καινοτόμα επιχείρηση, και έγιναν δισεκατομμυριούχοι.

    Το μόνο που μ’άρεσε στο Ούμπερ είναι ότι δεν είχε ελάχιστη χρέωση. Από την άλλη τόσες εφαρμογές για ταξί υπάρχουν εάν δεν θες να βγεις στο δρόμο και να σου κάτσει ταξί με δύο εκατομμύρια χλμ και βρωμερή τσιγαρίλα.

  34. Κουνελόγατος said

    ΑΣΧΕΤΟ 2:

    https://left.gr/news/ayrio-i-synantisi-koryfis-germanias-gallias-ispanias-kai-italias

  35. ΓιώργοςΜ said

    Το μακρινό 1997 που πήγα στη Ν Υόρκη, ο φίλος που με φιλοξένησε μου είχε δώσει το τηλέφωνο μιας υπηρεσίας αυτοκινήτων («car and limousine service»), σημαντικά φτηνότερης από τα κίτρινα ταξί της πόλης. Δεν ήταν παράνομο, υποτίθεται πως νοικιάζεις αμάξι με οδηγό για δεδομένη διαδρομή (δεν το σταματάς δηλαδή στο δρόμο).
    Με την πείνα που έχει πέσει με την κρίση στην «κίτρινη φυλή» (πρόσφατα έμαθα το νεολογισμό) πάντως, δε νομίζω πως οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές ώστε να πιάσει κάποια τέτοια κίνηση. Ο κόσμος που παλιότερα έπαιρνε ταξί σχεδόν το ίδιο συχνά με το λεωφορείο, πλέον το χρησιμοποιεί σπανιότερα. Αν είναι κάποιος να πάρει ταξί μια φορά το δίμηνο, δε νομίζω πως θα ψάξει εναλλακτική λύση για να κερδίσει 1-2€.
    Η διαφορά θα προκύψει με τους τουρίστες, που θα χρησιμοποιήσουν μια γνωστή σ’ αυτούς υπηρεσία κυρίως επειδή τους είναι γνωστή, όπως δηλαδή πάνε στα ΜακΝτόναλντς αντί σ’ ένα ανώνυμο μαγέρικο. Γι’ αυτό και οι φασαρίες στη Ρόδο, το ξεροκόματο βγάζουν (με το ζόρι) οι ταξιτζήδες τον υπόλοιπο χρόνο, το φαΐ και το παντεσπάνι βγαίνει από τους τουρίστες.

  36. ΣΠ said

    Το άρθρο της Wikipedia είναι πολύ λεπτομερές.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Uber_(company)

  37. spiral architect said

    Πως η Uber εξαπατά τις αρχές σε όλο τον κόσμο – NY Times

  38. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    http://www.nooz.gr/greece/evale-fotia-se-kado-gia-na-zesta8ei-kai-sunelif8i
    Άντε και γαμησου! «κύριε» εισαγγελέα!

  39. Corto said

    «ο ουμπεράς εργαζόμενος είναι σε σαφώς χειρότερη θέση από τον μισθωτό οδηγό ταξί»

    Βέβαια αυτή η διαπίστωση δεν μπορεί να σχετιστεί με την Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν μισθωτοί οδηγοί ταξί.
    Από όσο κατάλαβα από το άρθρο και τα σχόλια, στην Ελλάδα η εταιρεία λειτουργεί κάπως σαν το Taxibeat, δηλαδή ραδιοταξί μέσω διαδικτύου.

  40. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Και άντε και γαμηθειτε και οι διερχόμενοι που ειδοποιήσετε τις «αρχές»! Βρωμορουφιανοι!

  41. uctlich said

    Κακή κάκιστη η Uber και ελπίζω να μην βρει γόνιμο έδαφος εδώ, η υπερπροσφορά των ταξί εδώ είναι όντως γεγονός.
    Αλλά αυτό το αλλά «εγώ σε αυτά είμαι συντηρητικός, προτιμώ να πληρώνω εκείνον που κατέχει τα μέσα παραγωγής» τι το θέλατε; Αν δεν είναι ειρωνεία, δείχνει μεγάλη άγνοια για τον κόσμο των ταξί, με τους πατρικίους που έχουν και 2 και 3 πανάκριβες άδειες και τους πληβείους / πρεκάριους που έχουν μισή και είναι χρεωμένοι μέχρι τα μπούνια και τους προλετάριους που δεν έχουν καμία και μισθώνουν ή υπομισθώνουν το ταξί με τις ώρες / μέρες, για 12ωρη βάρδια και με μίσθωμα που συνήθως (μαζί με καύσιμα κλπ) υπερβαίνει τις εισπράξεις. Και ο κλειστός αριθμός των αδειών με όλο το βρώμικο κύκλωμα που συντηρεί σίγουρα συντελεί σε αυτό. Από την άποψη αυτή και μόνο, η Uber είναι ελκυστική για έναν τέτοιο προλετάριο, με την σκέψη ότι ίσως να κρύβει λιγότερη εκμετάλλευση.

  42. Alexis said

    #20: Μπράβο, ωραίο! Ήταν οι τίτλοι της τηλεοπτικής σειράς «Ο ταξιτζής», του 1978, με τον Θεόδωρο Κατσαδράμη.
    Τραγουδάει ο «σταρ» της εποχής Θέμης Ανδρεάδης.
    Ο δίσκος ήταν τα «Θεμιτά και Αθέμιτα» του 1977.
    Είχα την κασέτα…

    #31: 🙂 🙂 🙂

  43. ΓιώργοςΜ said

    40 Μισό, δηλαδή αν καιγόταν ο ντενεκές μπροστά στο σπίτι σου θ’ ανέπνεες με χαρά τη σκουπιδίλα και δεν θα καλούσες Πυροσβεστική;
    Η κακομοίρα ίσως το έκανε επίτηδες-μια βραδιά στη φυλακή ίσως είναι καλύτερη από μια βραδιά στον ψόφο. Δε νομίζω πως θα πάει και ισόβια.
    Φυσικά οι «αρχές» κάνουν τη δουλειά τους μόνο όταν έχουν να κάνουν με καμμιά άστεγη γυναίκα, αν είναι τίποτε παλληκαράδες και καίνε τρόλει, σπεύδουν βραδέως… Αυτό όμως είναι άλλο θέμα.

  44. cronopiusa said

    40

  45. Alexis said

    #38, 40: Συγκρατήσου…
    Τάξις και ηθική, πάνω απ’ όλα!
    Τάξις και ηθική… 😆

  46. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Άσε με ρε Αλέξη να ξεσπάσω! Που αντί να δώσουν κανα φραγκακι στη φτωχή άστεγη γυναικούλα, ειδοποίησαν την πυροσβεστική , τα ζώα! Για να μην καεί το κουραδοκαστρο… κι ο εισαγγελέας ο καραμαλακας άσκησε δίωξη…

  47. giorgos said

    Διαβάστε εδώ πώς αντιμετωπίζουν καί πώς αποδίδουν τό δίκαιο σέ ανάλογες περιπτώσεις οί σοβαροί καί οί …πραγματικοί νομικοί .
    http://www.michanikos.gr/_/%ce%95%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%91%cf%83%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%b4%ce%ac%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba-r5550

  48. Πάνος με πεζά said

    @ 42 : Συμπληρωματικά λοιπόν, στίχοι Γ.Λογοθέτη και μουσική του σπουδαίου Γιάννη Κιουρκτσόγλου στο τραγούδι αυτό (1978), και χαρακτηριστικό το «απαγορεύεται» του Θέμη, στο τρίτο κουπλέ.

  49. spiral architect said

    Στη Ρώμη που ήμουν τις μέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με μια ματιά στους τουριστικούς δρόμους (Βένετο, Κόρσο, Κοντότι κλπ) έβλεπες ότι, τα ούμπερ (μαύρα) αυτοκινητάκια, αλλά και βαν ήταν περισσότερα από τα συμβατικά (λευκά) ταξί. Ο Ρωμαίος που με γύρισε στην Αιώνια Πόλη, μου είπε ότι, η Uber έπιασε στη Ρώμη γιατί ο μάγκας διέγνωσε το φορολογικό σύστημα της πόλης (εκεί οι φόροι είναι δημοτικοί και αρκούντως τσουχτεροί) και εφόρμησε χρησιμοποιώντας συνεργαζόμενες εταιρείες αλλά και ανεξάρτητους οδηγούς υποσχόμενος φορολογική ασυλία μέσω τριγώνων. Το μόνο που απαίτησαν από τους ανεξάρτητους οδηγούς (που πολλοί το έχουν σαν δεύτερο επάγγελμα) ήταν να βάψουν το αυτοκίνητό τους μαύρο.
    Στόχος: οι τουρίστες πού οι περισσότεροι έχουν smartphone με εφαρμογή Uber, Paypal, την ηλεκτρονική εφαρμογή ibank της τράπεζας τους και έρχονται στη Ρώμη μέσω του αεροδρομίου Τσιαμπίνο που έχουν καβατζώσει οι low cost εταιρείες.

  50. Anasto said

    Δεν είμαι ταξιτζής αλλά από συζητήσεις μου με ταξιτζήδες ξέρω ότι ελέγχονται συνέχεια και διέπονται από αυστηρές διατάξεις. Πέρα δηλαδή από την όποια συζήτηση για τις άδειες και τη φορολογία, υπάρχει και το ζήτημα τού ποιος διέπεται από τι. Και στο φτωχό μυαλό μου, όλη η κουβέντα δεν μπορεί παρά να καταλήγει στο κατά πόσο χρειαζόμαστε περισσότερο «ελεύθερη αγορά».

    Πηγαίνοντας απ’ ευθείας λοιπόν στον… γρύλο, θα συμφωνήσω με τον Νικοκύρη, όχι λόγω συντήρησης αλλά για πρακτικούς λόγους. Το να σε οδηγεί κάποιος ασφαλή και υγιή στον προορισμό σου είναι αρκετά σημαντικό, ώστε να μην αφήνεις τον σχετικό έλεγχο στις υποτιθέμενες δικλείδες της αγοράς, τις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρίας και την αυτορρύθμιση. Άσε που ακόμα κι αν δούλευε εύρυθμα κι επωφελώς για τις κοινωνίες από μόνη της η ελεύθερη αγορά, τα κράτη που την επιβάλλουν στον υπόλοιπο κόσμο, θα επέλεγαν και τα ίδια τέτοια οργάνωση και κανόνες να διέπουν και τα ίδια. Και δεν θα επέλεγαν αυτό που λένε παρεμβατισμό, προστατευτισμό ή διασώσεις κ.λπ. κατά το δοκούν λόγω ειδικών συνθηκών κάθε λίγο και λιγάκι.

  51. Πέπε said

    46:
    > > ειδοποίησαν την πυροσβεστική , τα ζώα! Για να μην καεί το κουραδοκαστρο…

    Δεν έπεται ότι το έκαναν κατ’ ανάγκην για να τιμωρηθεί η γυναίκα. Βλέπεις ένα κάδο να καίγεται, και φωνάζεις την πυροσβεστική.

    Αδιαφορία για την κυρία που ξεπάγιαζε, ναι. Δεν πάω να τους γλιτώσω πάση θυσία. Αλλά μην τους φορτώνουμε και όσα (ίσως) δεν έκαναν, ούτε σκέφτηκαν. Ο καθένας που πέρασε, είδε τη φωτιά, δε φώναξε την πυροσβεστική, αλλά δεν έκανε και τίποτε για την κυρία, εξίσου αδιάφορος στάθηκε.

  52. # 23 τέλος

    Δεν είναι περίεργο αφού παλιά δίνονταν άδεια ταξί σε ΕΣΑτζήδες και ΑΜίτες

  53. Corto said

    Ένα από τα λάθη των συμβατικών ταξιτζήδων είναι η απαίτησή τους να εξαιρεθούν από την υποχρέωση των επαγγελματιών να διαθέτουν τερματικό για κάρτες (POS).
    Είναι αναμενόμενο μια μερίδα πελατών να στραφεί σε διαδικτυακές υπηρεσίες, προκειμένου να γλυτώσει από τις μικροκλοπές στα ρέστα (στρογγύλεμα προς τα πάνω) και από την απαίτηση του ταξιτζή να διαθέτει ο πελάτης ψιλά.

  54. spiral architect said

    Άρθρο στα ελληνικά από το tvxs για την Uber (σχόλιο #37)

    Το μυστικό λογισμικό, που συλλέγει στοιχεία γεωεντοπισμού, πιστωτικών καρτών, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πηγές, επιτρέπει στην εταιρεία να παρακολουθεί τις συνήθειες των χρηστών-επιβατών, ενώ ειδικότερα εντοπίζει ποιοί επιβάτες είναι «ύποπτοι», δηλαδή πιθανώς δημόσιοι λειτουργοί σε μυστική αποστολή.

    Όταν το λογισμικό υποψιαστεί ότι κάποιος ελεγκτής πρόκειται να χρησιμοποιήσει όχημα της Uber, ακυρώνει την κράτησή του ή η κλήση του πελάτη απλώς αγνοείται εξ αρχής. Μερικές φορές ο πελάτης βλέπει στην εφαρμογή του τηλεφώνου του ότι -δήθεν- δεν υπάρχει διαθέσιμο όχημα.

  55. Μόνομ από ΠΑΟΚτσή μπορεις να μάθεις την αλήθεια… Απόσπασμα από την συνέντευξη του πρώην αρχηγού της Θ4 και νυν μετανάστη στην Γερμανία : Ο Χρήστος εκπλήσεται που απορούμε: «Η Ευρώπη ζήτησε από την Ελλάδα να βρεθούν έξτρα χρήματα. Οι Έλληνες πολιτικοί, όμως, γυρίζουν στην πατρίδα και λένε στους πολίτες πως ο Schäuble και η Merkel τους ζητούν να κόψουν συντάξεις. Λένε ψέματα. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω”

  56. cronopiusa said

    Les avocats face à l’uberisation – Kami Haeri

  57. Avonidas said

    Δεν έχω πάρει ποτέ Uber, αλλά από την άλλη αποφεύγω και τα ταξί όσο μπορώ. Ακόμα και στο εξωτερικό, αν δεν βιάζομαι και έχω πληροφορηθεί από πριν, θα πάρω τρένο ή λεωφορείο. Ταξί θα πάρω μόνο αν ταξιδεύω νυχτερινές ή πολύ πρωινές ώρες, και δεν θέλω να αγχωθώ αν θα μαι στην ώρα μου.

    Έχω διαβάσει για την Uber ότι εκμεταλλεύεται τους οδηγούς, σε σημείο που σχεδόν είναι κομπίνα — δηλαδή, ο οδηγός αφού αφαιρεθούν τα έξοδα συντήρησης, βενζίνες, κόστος χρόνου κλπ. όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά βάζει κι απ’ την τσέπη του.

    Επιπλέον, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για οικονομία του διαμοιρασμού· αντιθέτως, είναι ένα μοντέλο επιχείρησης ακόμα πιο συγκεντρωτικό από τα παραδοσιακά, αφού μια κεντρική διοίκηση εισπράττει τη μερίδα του λέοντος, και μάλιστα χωρίς να παρέχει τίποτα άλλο από διασύνδεση και τεχνογνωσία. Αν υπήρχε μια τεχνολογική πλατφόρμα που τη χρησιμοποιούσαν οι *ίδιοι* οι οδηγοί για να διαφημιστούν, και πληρώνονταν άμεσα από τον πελάτη, τότε ναι, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για διαμοιρασμό. (Με την ευκαιρία, αυτή είναι μια παλιά, παιδική μου απορία, από τότε που είχα ρωτήσει τον πατέρα μου: «Γιατί να υπάρχει εξουσία; Γιατί να μην υπάρχει, απλώς, διοίκηση;» — ή αλλιώς, πώς ένας πιτσιρικάς βασανίζει έναν παλαίμαχο κομμουνιστή)

    Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας του πελάτη, και της φερεγγυότητας του οδηγού — δεν ξέρεις σε ποιον θα πέσεις. Βέβαια, με τα χάλια του μέσου Έλληνα ταρίφα, αυτό είναι ανέκδοτο· πόσο χειρότερα από τον ελληνάρα, συνωμοσιολόγο, ψεκασμένο, ξερόλα, κάφρο ταξιτζή να πέσεις πια;

  58. spiral architect said

    @57: Μήπως είσαι κομμουνιστής και δεν το ξέρεις; Για ψάξου λίγο καλύτερα. 🙂

  59. spiral architect said

    … κάτι έγινε με την αρίθμηση (μάλλον ο Κιντ φταίει) 👿
    Για τον Αβονίδα το #58.

  60. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Δείτε το σχόλιο 4.

    19: Προνόμια λέμε, εδώ είναι το ζουμί!

    53 Εγώ πάντως που παίρνω συστηματικά ταξί στην Ελλάδα δεν έχω παρατηρήσει μικροκλοπές στα ρέστα αλλά στρογγύλεμα, άλλοτε υπέρ του πελάτη καιάλλοτε υπέρ του οδηγού.

    57 Είναι ακριβά τα ταξιά στην Πολωνία;

    59 Ναι, αλλά την αποκατέστησα

  61. Avonidas said

    #58. Πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι είναι κομμουνισμός. Πάντως, είμαι της άποψης ότι η συγκεντρωτική διαχείριση είναι μια συμφορά, είτε γίνεται στο όνομα του καπιτάλα είτε στο όνομα του «λαού». Άρα, πιο πολύ αναρχικό με λες.

  62. Φαίνεται πως η ΝΔ ζήτησε, μέσω κάποιων στελεχών της, να ενταχθούν όλοι οι ταρίφες της στην Ούμπερ. Και οι ταρίφες ζητάνε την παραίτηση της Ντόρας.

  63. Avonidas said

    Είναι ακριβά τα ταξιά στην Πολωνία;

    Εξαρτάται, για ποιον, πότε και πώς.

    Καταρχήν, εδώ δεν μπορείς απλά να βγεις στο δρόμο και να κάνεις σινιάλο σ’ ένα ταξί. Σχεδόν πάντα θα το καλέσεις τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Εξαίρεση είναι το αεροδρόμιο, όπου τη στήνουν οι ταξιτζήδες όπως και στην Ελλάδα.

    Με τη δημοφιλέστερη εταιρεία ταξί εδώ στην Κρακοβία, για μια διαδρομή από το σπίτι μου στο αεροδρόμιο, δηλαδή από το κέντρο περίπου της πόλης (30-45 λεπτά), παίρνουν κάπου 70-100 ζλότυ, πες 20-25 ευρώ. Σχετικά φτηνά. Αντίστοιχα μου είχαν προτείνει από το αεροδρόμιο, αλλά μιας και υπάρχει νυχτερινό λεωφορείο και τρένο, σχεδόν ποτέ δεν παίρνω ταξί, εκτός κι αν είναι πολύ άσχημος ο καιρός ή σέρνω πολλά μπαγκάζια.

  64. Ριβαλντίνιο said

    Δεν τη ήξερα την ουμπεροποίηση. Τάσσομαι υπέρ της εξάπλωσής της πρακτικής της και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ελπίζω ο κρατικός παρεμβατισμός να μην βάλει εμπόδια στην μακροημέρευσή της .
    Αν οι ταξιτζήδες ασκούν βία κατά των ουμπεράδων, να οργανωθούν και αυτοί και να ανταποδώσουν στα ίσα. Θα τους είναι και πιο εύκολο, αφού τα ταξί έχουν διακριτικά.
    Μπράβο στη ΝΔούλα που παρόλο που χάνει ψηφαλάκια απ’τους ταρίφες δεν υποστηρίζει τα συντεχνιακά τους συμφέροντα.

    ======================================================================
    @ 55 gpointofview

    «Η Ευρώπη ζήτησε από την Ελλάδα να βρεθούν έξτρα χρήματα. Οι Έλληνες πολιτικοί, όμως, γυρίζουν στην πατρίδα και λένε στους πολίτες πως ο Schäuble και η Merkel τους ζητούν να κόψουν συντάξεις. Λένε ψέματα. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω”

    Ακριβώς !

  65. Corto said

    60:
    Δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι. Οι διερχόμενοι ταξιτζήδες είναι γενικώς έντιμοι.Πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες.
    Όμως αυτοί που είναι στα ΚΤΕΛ, στα τραίνα και στα λιμάνια ζητάνε ό,τι θέλουν ως έξτρα χρέωση και πρέπει κάθε φορά να είσαι έτοιμος για καβγά.
    Συν το κόλπο με το πενηντάρικο. Σπάνιο μεν αλλά συμβαίνει.
    Γράφει π.χ. 10 ευρώ. Κάνεις το τραγικό λάθος να δώσεις 50άρικο, το εξαφανίζει με ταχυδακτυλουργικό τρόπο και σου λέει 5 ευρώ μου έδωσες, χρωστάς άλλα 5.

    Ένας χαρακτηριστικός απατεώνας που το κάνει αυτό:
    πινακίδα: ΤΑΒ 8931
    Φάτσα φυλακόβιου με τατουάζ

    Η Τροχαία της Καισαριανής λέει ότι αυτή η πινακίδα έχει έδρα την Άρτα, αλλά αυτός δραστηριοποιείται στην Αθήνα.
    Δεν ξέρω γιατί έχουν τόσο μεγάλη ασυλία στους σταθμούς. Ειδικά στο ΚΤΕΛ Κηφισσού οι μισοί σχεδόν ταξιτζήδες (άντρες και γυναίκες) είναι άτομα του υπόκοσμου.

    Κλέβουν και αντικείμενα. Βάζει ο ανυποψίαστος πελάτης κάτι αξίας π.χ. ένα λάπτοπ στο πορτμπαγκάζ. Αφού ξεκινήσουν, ο ταρίφας φορτώνει δεύτερο πελάτη (συνεργό του) λίγο πιο πέρα. Ο συνεργός επίσης βάζει μια ψευτοβαλίτσα στο πορτμπαγκάζ, αποβιβάζεται πριν τον πρώτο, και μαζί με την βαλίτσα του παίρνει και το λάπτοπ.
    Χρειάζεται ένας Ψαθάς ή ένας Τσιφόρος για να τους περιγράψει.

  66. Alexis said

    #63: Ε, δεν το λες και φτηνά βρε Αβονίδα. Εμένα μου φαίνεται ακριβό, για τα δεδομένα της Πολωνίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εισιτήρια των τρένων είναι πάμφθηνα.
    Η κόρη μου που θα επισκεφτεί την Πολωνία τέλος του μήνα, μου είπε για μία τιμή σιδηροδρομικού εισιτηρίου Κρακοβία-Βαρσοβία που μου είχε φανεί αστεία. Δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό και δεν ρισκάρω να σου το πω αλλά θυμάμαι ότι ήταν πολύ κάτω από μία αντίστοιχη διαδρομή στην Ελλάδα.

  67. Στα ΚΤΕΛ και στα τρένα δεν πάει όποιος κι όποιος. Αν πάει ξέμπαρκος ταξιτζής κινδυνεύει.

  68. Για την Ούμπερ δεν ξέρω (είναι το ίδιο με εκείνη την υπηρεσία στο εξωτερικό που βρίσκεις κάποιον να πηγαίνει πχ Παρίσι-Γκρενόμπλ και σε παίρνει μαζί του;). Αλλά με την άνοδο του airbnb, μαθαίνω, έχει γίνει αδύνατο να βρεις σπίτι να νοικιάσεις (εννοώ να νοικιάσεις σαν άνθρωπος, κανονικά) σε διάφορες τουριστικές συνοικίες (πχ παλιά πόλη Ρεθύμνου).

  69. sarant said

    65 Αυτό το είχα πάθει στην Πόλη

  70. Avonidas said

    #66. Ε, μα δεν έγραψα ότι εξαρτάται πότε και πώς το παίρνεις; Το ταξί εδώ δεν είναι για χόρταση, είναι για τις λίγες φορές που δεν σε εξυπηρετεί η συγκοινωνία, και ανάλογες είναι κι οι τιμές. Αν ταξιδεύεις μια φορά στους 2-3 μήνες, το να πληρώσεις 50-100 ζλότυ ένα ταξί είναι λογική τιμή.

    Πράγματι, τα εισιτήρια των τρένων και των υπεραστικών λεωφορείων είναι πάμφθηνα — στην πράξη, πληρώνω σε ζλότυ αυτό που θα πλήρωνα σε ευρώ στην Ελλάδα. Ε, γιατί να μην πάρεις το τρένο, τότε; Μάλιστα, πολλές φορές το intercity που πηγαίνει π.χ. Βαρσοβία-Κρακοβία, κάνει ένα τελευταίο κομμάτι της διαδρομής σαν αστικό τρένο, και μπορείς να το πάρεις για να κατέβεις στο κέντρο με ένα φτηνό εισιτήριο.

    Στην Αθήνα είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Αν δεν έχεις ΙΧ, και θέλεις να μετακινηθείς το βράδυ ή νωρίς το πρωί, το ταξί είναι η μόνη επιλογή. Θα έχει, άρα, πελατεία, και μπορεί να χαμηλώσει το κόμιστρο. Ή τουλάχιστον θα μπορούσε, αν δεν μας είχαν ταράξει στη φορομπηχτική.

  71. Avonidas said

    Να αναφέρω ακόμη ότι βλέπω συχνά ωτοστοπατζήδες στην Κρακοβία (το Ινστιτούτο είναι πάνω σε μεγάλο οδικό άξονα). Με παραξένεψε στην αρχή, δεν περίμενα ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ρισκάρουν να τους πάρει στο αμάξι του ένας άγνωστος, ή οδηγοί που θα σταματήσουν και θα πάρουν έναν άγνωστο με τα μπαγκάζια του. Αλλά συμβαίνει.

  72. Avonidas said

    #64. Μπράβο στη ΝΔούλα που παρόλο που χάνει ψηφαλάκια απ’τους ταρίφες δεν υποστηρίζει τα συντεχνιακά τους συμφέροντα.

    Προσπαθώ να σκεφτώ έναν κλάδο εργαζομένων στην Ελλάδα που να μην έχουν συκοφαντηθεί ότι είναι χαραμοφάηδες καλοπερασάκηδες, και δεν μου ‘ρχεται τίποτα.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    57 (τέλος): Avonidas
    πόσο χειρότερα από τον ……… ξερόλα, ….. ταξιτζή να πέσεις πια;

    Εδώ μπαίνεις σε ταξί με τα ρούχα και βγαίνεις με τήβεννο 🙂

  74. Avonidas said

    #74. Μάλλον μπερδεύεις την τήβεννο με το ζουρλομανδύα 😀

  75. atheofobos said

    Δεν ήξερα μέχρι σήμερα ότι η uber είχε έρθει στην Αθήνα.
    Μπαίνοντας στον ιστότοπο της και κάνοντας ένα υπολογισμό της τιμής σε γνωστή διαδρομή, από το σπίτι μου στο αεροδρόμιο που στοιχίζει με ταξί περίπου 30 ευρώ αυτή χρεώνει 19-26 ευρώ.
    Αν πληρώσεις δε με Mastercard έχεις έκπτωση 5 ευρώ.
    Πάντως στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν συνεργάζονται αποκλειστικά με αδειοδοτημένες επιχειρήσεις που νοικιάζουν αυτοκίνητα με οδηγό, σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 όπως ισχύει. Οι οδηγοί είναι υπάλληλοι αδειοδοτημένων τουριστικών γραφείων καθώς και εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων
    Επίσης αναφέρουν πως όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, και έτσι δεν υπάρχει ούτε ένα Ευρώ διαφυγής φορολογικών εσόδων
    https://newsroom.uber.com/greece/tax_gr/

  76. Alexis said

    #60: Ο τύπος «τα ταξιά» είναι ειρωνικός ή έχει εξομαλυνθεί τόσο πολύ ή λέξη που συνηθίζεται να την κλίνουμε;
    Γιατί στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο κάτι τέτοιες λέξεις προσφέρονταν για ατάκες τύπου Δέσποινας Στυλιανοπούλου.

    ΥΓ: (Ειρωνικό πρέπει να είναι τώρα που ξανακοιτάω το κείμενο της ανάρτησης, όπου εμφανίζεται ο πληθυντικός «τα ταξί»)

  77. 75 Η ταρίφα για ή από αεροδρόμιο είναι 30 ευρώ ακατέβατα και αδιαπραγμάτευτα, με υπουργική απόφαση ή κάτι τέτοιο. Καλύτερα βρες άλλη διαδρομή για σύγκριση.

  78. Οπότε πρέπει να αναζητησουμε εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης

  79. spiral architect said

    @75: […] Επίσης αναφέρουν πως όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, και έτσι δεν υπάρχει ούτε ένα Ευρώ διαφυγής φορολογικών εσόδων […]

    Και τότε γιατί έχουν λυσσάξει οι φορολογικές αρχές στις ΗΠΑ και αλλού;
    (σχόλια #37, και 54)

  80. spiral architect said

    Σε συνδυασμό με το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ:

    Οι «σοφοί» του Ντόναλντ Τραμπ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που όρισε ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στελέχη κορυφαίων εταιρειών, όπως Tesla, IBM και General Motors, αρχίζει να μετρά… απώλειες πριν καν την πρώτη της προγραμματισμένη επαφή τους στον Λευκό Οίκο σήμερα, Παρασκευή.

    Την αρχή έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Τράβις Καλάνικ, που ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το επιτελείο με επιστολή προς τους εργαζόμενους της εταιρείας. Η απόφασή του ήρθε ως απάντηση στην ένταση που δημιουργήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν χρήστες της εφαρμογής άρχισαν να την διαγράφουν από τα κινητά τους μετά την πληροφορία ότι η εταιρεία «έσπασε» την απεργία των οδηγών ταξί που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους από επτά χώρες, που επέβαλε το διάταγμα Τραμπ.
    εδώ

    Έπιασε κι αυτός πόρτα για το χειμώνα. 😉

  81. Πέπε said

    Παιδιά, νομίζω ότι το στερεότυπο του κάφρου ταξιτζή που το αυτοκίνητό του είναι αρχαίο, καπνίζει μέσα, κλέβει στα ρέστα, οδηγεί σαν πειρατής κλπ. έχει πάψει από καιρό να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Θα ‘χουν απομείνει και μερικοί, αλλά τις περισσότερες (από τις λίγες) φορές που μπαίνω σε ταξί στην Αθήνα βλέπω και ευγένεια και καθαριότητα και -όπως κάποιος ξανασχολίασε- μία τάση στρογγυλοποίησης της ταρίφας και προς τα κάτω.

    Επίσης, οι περισσότεροι έχουν GPS ή σκιας χάρτη, οπότε το κόλπο «δεν ξέρω το στενό και κάνω άπειρες βόλτες για να γράφει» έχει πριοριστεί.

    Για την ξερολίαση δεν έχω να σχολιάσω κάτι, γιατί γενικά αποφεύγω να δώσω τροφή σε οποιαδήποτε συζήτηση. Ντάξει, κάποτε τυχαίνει. Ίσως και τις περισσότερες φορές. Ίσως και όχι.

  82. 81

    Γενικά, έχουν βελτιωθεί. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί πιτσιρικάδες που δεν αφήνουν το κινητό ακόμα κι αν τους παρακαλέσεις. Ακόμα και για μυνήματα.

  83. sarant said

    76 Ας πούμε ότι χρησιμοποιώ και τους δύο τύπους,

    81 Σκιας (! – να και ο ιδιωματισμός!)

  84. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όταν διεθνείς εταιρείες ταξί θα ενδιαφερθούν σοβαρά για την ελληνική αγορά, θα απευθυνθούν πρώτα στα ΜΜΕ, τα οποία έχουν την τεχνογνωσία στη συκοφάντηση επαγγελματικών κλάδων: θ’ αρχίσουμε ν’ ακούμε και να διαβάζουμε καθημερινά για ταξιτζήδες που έκαναν τούτη ή εκείνη την παρανομία κλπ, τα γνωστά εν ολίγοις που ακούγαμε για τους δημοσίους υπαλλήλους πριν από τις απολύσεις επί Σαμαρά. Αλάνθαστη συνταγή.

  85. 84 του καλού Τάσου Αναστασίου

  86. leonicos said

    57 Είναι ακριβά τα ταξιά στην Πολωνία;

    Μπρρρ… (τα ταξιά) Δενν νομίζω ότι το λέμε έτσι στο Ελλάντα

    Σήμερα το πρωί άκουσα έναν κάφρο να λέει; είμαι λάτρης του εσπρέσου. Κι εγώ απάντησα: Δόξα τω εσπρέσω, ξυπνήσαμε, συν εσπρέσω και οφθαλμόν άνοιγε, χρήζει εσπρέσου, δει δη εσπρέσου και άλλα πολλά

  87. Corto said

    67 (Σκύλος):
    Ακριβώς. Στις πιάτσες των σταθμών έχει εγκατασταθεί μια κλειστή μαφία που δεν ανέχεται άλλον ταξιτζή. Στον Κηφισσό ένας από τους αρχινταβατζήδες είναι ένας νεαρός με χαρακτηριστικό σκουλαρίκι, που βγήκε από την φυλακή προ τεσσάρων-πέντε ετών περίπου. Έχει κληρονομήσει το πόστο από τον πατέρα του. Κάποιες φορές τον βλέπεις να μοιράζει τις κούρσες ανεξαρτήτως σειράς προτεραιότητας («ο κύριος θα πάει με αυτόν, η κυρία θα πάει με το αμάξι μπροστά» κλπ).

    69 (Sarant):
    Έχω ακούσει και για την Ιταλία ανάλογο περιστατικό.

    Δεν είμαι δυσαρεστημένος από τους ταξιτζήδες της Αθήνας συνολικά. Οι περισσότεροι είναι σωστοί και γενικώς έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά από αυτήν που είχαν προ 20ετίας και παλιότερα, με τις αυτονόητες διπλοκούρσες χωρίς να ρωτήσουν τον πελάτη, το αυτονόητο τσιγάρο, τους κύκλους, την ακατάσχετη φλυαρία κλπ.
    Ακόμα και τώρα όμως κυκλοφορούν κάτι μπουμπούκια…άλφα άλφα. Αν οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες δεν απομακρύνουν τους παρασιτικούς, κακό δικό τους. Ο κόσμος θα στρέφεται όλο και περισσότερο στο «επώνυμο» ταξί (ραδιοταξί, taxibeat κλπ).

  88. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Εξερχόμενος του στερούμενου διαδικτύου ερημητήριού μου, αφού ευχηθώ καλημέρα σε όλους, θα ήθελα να υποβάλλω μια ερώτηση στη συλλογική σοφία του ιστολογίου.
    Συνάντησα σε πηγές της περιόδου 1628-1697 το επώνυμο «Αλφαντζής» στην περιοχή των Ιωαννίνων. Σκέφτηκα μήπως είναι επάγγελμα λόγω της κατάληξης, αλλά δεν βρήκα κάτι. Μήπως κάποιος γνωρίζει παραπάνω;
    Εάν λάβω απαντήσεις, θα προβώ σε ευχαριστίες! 🙂

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    86. Ίσως θα ‘πρεπε ν’ αρχίσουμε να το λέμε έτσι, Λεώνικε. Όπως λένε φυσικότητα στα χωριά για τρακτέρια. Κάπως έτσι εξελληνίστηκαν οι μπουφέδες και οι μπιντέδες.

  90. Μάντις said

    88 Γρηγόρη Κοτορτσινέ
    ήξερα για Αλφαμιτζήδες που ήταν στο στρατό, στις διαβιβάσεις εκεί στα 1940 φεύγα…δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη αυτό..Μήπως έχει σχέση;

  91. Ριβαλντίνιο said

    @ 72 Avonidas

    Οι ιδιωτικοί οδοντίατροι, οι κουρείς, οι ποιμένες κ.α.

    Παλιά στην τιβί είχαν βγεί κάτι φουρναραίοι και κατηγορούσαν έναν συνάδελφό τους γιατί πουλούσε το ψωμί πολύ φθηνότερα. Και τους ρωτάνε «γιατί τον κατηγορείτε ;» Και απαντάνε : «Δεν το έχει συσκευασμένο όπως προβλέπεται !». Ξεράθηκα στα γέλια.

    @ 78 Σκύλος

    Ψωμομένο το γατί ! Αν η Φυσική Επιλογή το είχε βοηθήσει θα είχε γίνει τίγρης και θα τον έτρωγε τον σκιέρ . 🙂

  92. Σωτήρς said

    81, εγώ πάλι που χρησιμοποιώ ταξί τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα έχω να σου πω πολλές ιστορίες. Το τσιγάρο πάει σύννεφο όπως και το χάζεμα στην ταμπλέτα. Ίσως είναι η συχνότητα που το χρησιμοποιώ και πιάνω όλο το φάσμα των «πανεπιστημιακών».
    Στη Σκανδιναβία είχαν διαφορετικές τιμές χρέωσης τα ταξί ανάλογα με τον τύπο του αμαξιού και στις πιάτσες δεν είσαι υποχρεωμένος να μπεις στο πρώτο ταξί αλλά σε αυτό που εσύ θες.

  93. 88, 90

    Καμία σχέση. Οι ΑλφαΜίτες ακόμα υπάρχουν (Α.Μ.=αστυνομία μονάδος) αλλά στη χρονολογία που αναφέρεται ο Γρηγόρης δεν υπήρχαν τέτοια αρκτικόλεξα.

  94. leonicos said

    Αναγκάστηκα να πάρω πολλές φορές ταξί τελευταία.
    Η συμπεριφορά τους ήταν άψογη, και η στρογγυλοποίηση προςε τα κάτω, ακόμα και σε κόμιστρο κάτω των 4 ευρώ, που με ανάγκασε από φιλότιμο να το δώσω. (το φιλότιμ,ό μου με ανάγκασε, εννοώ. έχω κι από αυτό Γς! Τι νόμισες;)

    Δεν κάπνιζε κανένας και δεν μύριζε τσιγαρίλα. Παλιότερα είοχαν αναρτημένη την απαγόρευση και κάπνιζαν οι ίδιοι. Μια δυο φορές (παλιότερα) με ρώτησαν όμως αν μ’ ενοχλεί.

    Παίρνω πάντα κίτρινους με σήμα κανονικό. Δεν μου έτυχε ουμπεράς. Οι πιο πολλοί ήταν συνδεδεμένοι τηλαφωνικά με κάποια τηλεφωνήτρια, αλλά δεν ανήγγειλαν την κούρσα, απλώς αγνόησαν την κλήση. Μια δυο φορές έτυχα σε γυναίκα, και ήταν εξαιρετική ως επαγγελματίας.

    Το ταξί στη Βουλγαρία και την Ρουμανία θέλει προσοχή, αλλά τι εννοώ.
    Στη Βουλγαρία πολλοί ανήκουν σε κάποι συνεταιρισμό κι έχουν αναρτημένη την ταρίφα μόλις μπεις. Συνήθως συμπεριφερονται εξαιρετικά. Αν ξέρετε ρώσικα, μην το δείξετε. Δυστροπούν.
    Οι άλλοι, όσοι δεν αναγράφουν ταρίφα, μπορεί να σου ζητήσουν απίθανα ποσά στο τέλος της διαδρομής, λέγοντας ‘αυτή είναι η ταρίφα μου, τόσο κοστολογώ τη δουλειά μου’. Ή συμφωνήστε τον από ρπιν ή, καλύτερα, αποφύγετέ τον.

    Ρουμανία.
    Εκεί, πρακτικά, κάθε ταξιτζής, ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχει δικαίωμα να καθορίζει το κόμιστρο. Αλλά το γράφει ευκρινώς πάνω στην πόρτα, πίσω, παντού. το πιο συνηθισμένο είναι 1,49 λέι το χιλιόμετρο, αλλά υπάρχουν όλες οι τιμές μέχρι και 2,8 λέι. Με 4,5 λέι το ευρώ, η διαφορά δεν είναι σπουδαία. Δηλαδή και με 1,8 λέι τα ίδια π[ληρώνεις ουθσιαστικά, μ’ ένα μικρό τιπ. Αλλά… μπορεί να σε πάει από το Νο9 στο Νο11 μέσω Αθηνών. Θ’ελει προσοχή αν δεν ξέρεις την πόλη.

    Και το Μπρασόφ είναι πόλη ονειρική, τύφλα νά’χει η Μπρυζ

  95. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    88 Από πότε να είναι η λέξη αλφάδι;

  96. Ριβαλντίνιο said

    Πολύ απλό, αλλά που να το βρεί ένας άσχετος σαν τον κο Γρηγόριο Κοτορσινό ! 🙂

    Απ’το υφαντής -> Ανυφαντής, Αϋφαντής, Αλυφαντής, Αλφαντής, Αλφαντζής.

    Για παιδιά του δημοτικού ! 🙂 🙂

  97. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Γρηγόρη, μήπως είναι παραλαγή του Ανυφαντης ή Αλυφαντης; Στα μέρη μου πολύ συνηθισμένο επίθετο. Αυτός που υφαίνει…I suppose.

  98. # 84

    Ασχολήθηκαν προ ετών και η δουλειά ανετέθη στον Λοβέρδο με αστρονομική αμοιβή αν το κατάφερνε. Βρήκαν τον «κατάλληλο» άνθρωπο. Δεν νομίζω να το ξαναεπιχειρήσουν μετά από αυτήν την εμπειρία τους, Λοβέρδοι υπάρχουν πάντα πολλοί και σε όλα τα κόμματα. Και Βαρουφάκηδες και Λιάνες Κανέλλες και Μπουμπούκοι, απ’ όλα τα τέτοια έχει ο μπαξές

  99. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Ρε νικοκύρη, γιατί απ το πρωί με μπλοκάρει η @#€@@παγιδα όταν ποσταρω απ το λαπιτοπι; Ως λερανς ντ αραμπι that is.

  100. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μποροῦμε (κι ἐδῶ μπαίνω στὰ χωράφια τοῦ Μιχάλη) νὰ χαρακτηρίσουμε τὸ φαινόμενο αὐτὸ ὡς οὐμπεριαλισμό.

  101. Πάνος με πεζά said

    Από σπόντα, να πούμε και δυο λογάκια για τους οδηγούς λεωφορείων και τρόλει…Το κάπνισμα, το ραδιόφωνο κι ακόμα χειρότερα η ομιλία στο κινητό, μόνο ασυνήθιστο θέαμα δεν είναι… Ιδίως αν πάρετε κάποιο λεωφορείο του άξονα, π.χ. Δέλτα Φαλήρου-Κηφισιά, μπορεί να δείτε τον οδηγό να μιλάει από τη Νέα Σμύρνη μέχρι το Χαλάνδρι… Και φυσικά, το λεωφορείο δεν είναι Μετρό, όπου κάποιοι αυτοματισμοί μπορούν να αποτρέψουν το κακό…

  102. Ριβαλντίνιο said

    Υπήρχαν και οι καλατζήδες της Ηπείρου που μιλούσαν την συνθηματική γλώσσα «αλοιφάτικα». Μπορεί λοιπόν :

    Αλοιφατζής -> Αλφαντζής.

  103. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Νικοκύρη, μᾶλλον μ’ ἔπιασε καὶ μένα. Καλὰ νὰ πάθω ὅμως ποὺ πῆγα νὰ κάνω τὸν εὐφυολόγο.

  104. η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    Πόσα ευρά κάνει ο εσπρέσσος στην Πολωνία, γνωρίζει κάποιος; Μου αρέσει να πίνω εσπρέσους και να κυκλοφορώ κάτω από τη βροχή βαστώντας κόκκινη ομπρέλαααα!

  105. Corto said

    Υπάρχει και νέα μόδα στα ταξί, ιδίως τα βράδια. Λέει ο ταξιτζής στον πελάτη, η διαδρομή σου θα βγει περίπου τόσα. Συμφωνείς, για να μην ανοίξω το ρολόι;
    Όλο και κάποιο καλοπροαίρετο κορόιδο θα βρεθεί να συμφωνήσει.

  106. sarant said

    99-103 Δεν μπορεί, κάτι θα της κάνετε της σπαμοπαγίδας για να σας πιάνει 😉

  107. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @103. Γράψε ἄκυρο. Ἁπλῶς ἄργησε νὰ βγεῖ τὸ #100.

  108. 104 1,75€

    https://thesavvybackpacker.com/daily-costs-visit-krakow/

  109. Μαρία said

    Δεν διάβασα όλα τα σχόλια αλλά άλλο η ούμπερ κι άλλο αυτό που απευθύνεται σε ταξιτζήδες https://taxibeat.gr/recruit/

  110. Λεύκιππος said

    0. (δεν μας έλεγε αλήθεια ο Ραγκούσης το 2011 όταν ισχυριζόταν ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο της άδειας ταξί).

    Μας την έχει πει ποτέ κανένας; (την αλήθεια για οτιδήποτε)

  111. Νίκος Κ. said

    Πιστεύω πως ο παραλληλισμός (αυτών που διαμαρτύρονται ενάντια στην Uber) με τους Λουδίτες ή με τον πόλεμο απέναντι στην τυπογραφία δεν είναι σωστός. Οι Λουδίτες διαμαρτύρονταν ενάντια στις νέες μηχανές, δηλαδή σε μια εξέλιξη της τεχνολογίας που αύξανε εκθετικά τις δυνατότητες παραγωγής νέων (και περισσότερων) προϊόντων. Η τεχνολογική εξέλιξη με την τυπογραφία είναι επίσης προφανής. Με την Uber ούτε πιο γρήγορα πηγαίνεις στον προορισμό σου, ούτε με κάποιο όφελος π.χ. στα καύσιμα ή στο περιβάλλον. Αν είναι να την παρομοιάσω με κάτι, θα ήταν με την «πατέντα» των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων.

    Ενδιαφέρον έχει ότι οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων εμφανίζονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες. Είναι κάτι που θα έπρεπε να γενικευθεί και σε πολλά άλλα θέματα.

  112. Πέπε said

    @97:
    Εγώ πάλι σκέφτομαι, μήπως είναι παραλλαγή-παραφθορά του Αλεφραγκής / Αλιφραγκής;

    (Δεν το βρίσκω και τόσο πιθανό δηλαδή, αλλά.)

    Βασικά πιο πολύ το αλφάδι θυμίζει, αλλά τι σόι επάγγελμα θα ήταν αυτό που προσδιορίζεται από το αλφάδι;

  113. 111 –> https://left.gr/article-search?search_api_views_fulltext=Uber

    112 αλλά τι σόι επάγγελμα θα ήταν αυτό που προσδιορίζεται από το αλφάδι;

    Οι χτίστες κι αφού ο ερωτών αναφέρεται στην Ήπειρο του 17ου αιώνα, μην ξεχνάμε την μεγάλη τοπική παράδοση των πετράδων και κτιστάδων

  114. nikiplos said

    Ο Corto έχει δυστυχώς δίκιο για πολλούς ταξιτζήδες σε Αεροδρόμια, ΚΤΕΛ, (ιδίως παλαιότερα) Σταθμό Λαρίσης κοκ. Υπάρχει μεγάλη υποβάθμιση του επαγγέλματος. Σχετικά τώρα. Επί Ραγκούση οι ταξιτζήδες είχαν λάθος κατεύθυνση σε όσα διεκδικούσαν. Κοντολογίς ζητούσαν αυξημένα κόμιστρα, ταρίφες κλπ, να συνεχιστεί το καθεστώς της άδειας κλπ. Ο Ραγκούσης τους τα έδωσε όλα αυτά αφειδώς, όμως πέρασε από την πίσω πόρτα το βάουτσερ, δηλαδή την μίσθωση των ενοικιαζόμενων. Έτσι ιδρύθηκαν εταιρίες που ανήκουν (τυπικά μόνο) σε ξενοδοχεία, οι οποίες διαθέτουν βαν, αυτοκίνητα κλπ και μπορούν να πάνε όπου θέλουν όποιον θέλουν (με προσυμπεφωνημένη τιμή) χωρίς να ενδιαφέρονται για τους ταρίφες. Στην ουσία το πακέτο λέγεται παροχή τουριστικών υπηρεσιών, στα πλαίσια των οποίων γίνεται η δουλειά…

    Υπάρχουν και άλλα κόλπα, πχ ταξί που πηγαίνουν υπεραστικές κούρσες και κόβουν είτε βάουτσερ, είτε ταξίμετρο. Φυσικά οι 3 ή 4 επιβάτες μοιράζονται τη διαδρομή και τους έρχεται ίσα βάρκα ίσα πανιά με το [Ταξί προς Κηφισό – ΚΤΕΛ-ταξί προς προορισμό], αλλά πιο ξεκούραστα και χωρίς το νταβατζιλίκι του ΚΤΕΛ.

    Η Ούμπερ δεν ήρθε να διαταράξει τίποτε. Το πράγμα ήταν από πριν διαταρραγμένο και χαλασμένο. Πιστεύω πως είναι αναπόφευκτο και προς τη θετική κατεύθυνση, οι κοινωνίες να ξεφύγουν από το νταβατζιλίκι των συντεχνιών, που εδώ στη χώρα μας είναι τιμωρητικο και εχθρικό προς τον πολίτη και να έχουν κάπως οργανωμένες υπηρεσίες. Η ουμπεροποίηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση κατά τη γνώμη μου και θα έπρεπε το κράτος να είναι πιο φιλικό…

    Για τα ταξί: Υπάρχουν και οι επαγγελματίες του είδους, που έχουν άριστα αυτοκίνητα, είναι καθαρά, είναι ευγενικοί εξυπηρετικοί και αγαπάνε τη δουλειά τους. Δυστυχώς δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν από τους γυφταίους συναδέλφους τους. Προσωπικά είμαι κατά της ταρίφας και κάθε μορφής ταρίφας. Σήμερα με το κινητό, ο πελάτης είναι εύκολο να επιλέξει ποιόν οδηγό θέλει, τι ακριβώς όχημα θέλει, τι απαιτήσεις να έχει (να είναι καθαρό το όχημα, να μην καπνίζει μεν, αλλά ας σκεφτούμε ένα ταξί που να μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με ειδικές ανάγκες) και να προσυμφωνήσει την τιμή με τον οδηγό απευθείας από το κινητό. Το κωλοκράτος των Αθηνών το μόνο που πρέπει να δικαιούται είναι ένα ποσοστό φορολόγησης (σαφώς όχι άνω του 20% ) της τιμής και χωρίς ΦΠΑ γιατί πρόκειται για Υπηρεσία.

  115. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ποῦ εἶναι ὁ Γιάννης Ἰατροῦ ὀέο;

  116. Πέπε said

    @αρχή άρθρου:

    > > Νόμιζα πως θα ήταν πρωτολογισμός, αλλά έπεσα έξω -αν τον γκουγκλίσετε, ο όρος «ουμπεροποίηση» βγάζει καμιά δεκαριά γκουγκλιές.

    Γκούγκλαρα τον «πρωτολογισμό», για να δω αν είναι κι αυτός πρωτολογισμός (δεν είναι). Μου κάνει εντύπωση ότι μέσα στο 10 πρώτα ευρήματα περιλαμβάνεται το παρόν άρθρο, αλλά όχι στη δ/νση του μπλογκ, σε κάποια αναδημοσίευση. Και επειδή από περιέργεια συνέχισα, στα πρώτα 30 ευρήματα βρίσκω τουλάχιστον άλλες δύο (συνολικά τρεις δηλαδή) αναδημοσιεύσεις. Η αρχική πηγή θα είναι κάπου μετά τα πρώτα 30 ευρήματα.

  117. Πέπε said

    @113: Μα αυτοί λέγονται χτιστάδες, πετράδες κλπ..

  118. 115

  119. 117 Σωστά αλλά (λ.ε.τ.) δεν κατέχουν όλοι την τέχνη του *αλφαδιάζειν* με το παλιό αλφάδι που μοιάζει με ξύλινο Α κι απ΄ το οποίο κρέμεται ένα νήμα της στάθμης. Ο μάστωρ που ήξερε να χειριστεί το εργαλείο αυτό, θάταν ξεχωριστός. Ξανα λ.ε.τ.

  120. Πέπε said

    @114:
    > > ας σκεφτούμε ένα ταξί που να μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με ειδικές ανάγκες

    Από προσωπική εμπειρία ατόμου με πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα (τόσο που δε βγαίνει ποτέ χωρίς συνοδό, για να δώσω λίγο την εικόνα), ένα οποιοδήποτε ταξί ή ένα οποιοδήποτε ΙΧ είναι επαρκέστατο. Αφού ακόμη και στο ειδικά διαμορφωμένο ψηλοτάβανο οικογενειακό αυτοκίνητο, όπου μπορεί να φορτώνεται μαζί με το καροτσάκι, τελικά προτιμάει να μεταφερθεί στο κάθισμα.

  121. 117 Κοίτα τώρα συμπτώσεις!

    Πότε έζησε ο εφευρέτης του αλφαδιού

    The spirit level was invented by Melchisedech Thevenot (born in 1620; died 29 October 1692)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Spirit_level#History

  122. Corto said

    114:
    «Σήμερα με το κινητό, ο πελάτης είναι εύκολο να επιλέξει ποιόν οδηγό θέλει,…»

    Συμφωνώ Νίκιπλε, και να προσθέσω ότι εδώ και λίγα χρόνια έχει καταργηθεί η επιπλέον χρέωση και στα ραδιοταξί, τα οποία συνήθως έχουν αναβαθμισμένα οχήματα και ευγενικούς οδηγούς.

  123. Γιάννης Ιατρού said

    88: Γρηγόρης Κ.

    Εγώ πιθανότερο θεωρώ να προέρχεται από το Καλφαντζής => Αλφαντζής παρά την εξήγηση από το greek-lastnames εδώ (αυτή που αναφέρει ο Ριβα στο 96). Κι αυτό γιατί στο greek-lastmanes δεν εξηγεί ούτε φέρνει παραδείγματα για το αλφα* …

    Από εδώ:
    ..Μαζί μας η μαμά Καλφαντζή, η Αγγελιώ, η Ευρύκλεια, η Κατίνα, η Φραγκώ, η Οντέτ, η Αϊσέ ένα μπουκέτο από γυναίκες που αγαπούν, στηρίζουν., οραματίζονται, δουλεύουν, τραγουδούν, ζωγραφίζουν, διαβάζουν, δασκαλεύουν. …,
    ….

    Η Κύπρος περιγράφεται σαν «ένα ακριβό μονόπετρο δακτυλίδι», ο Καλφαντζής «ένας γίγαντας καλοσύνης, ψηλός, μέχρι το ταβάνι. Θεόρατος και θεόσταλτος, έτοιμος να προστατέψει και να προφυλάξει», που σε μια άλλη εποχή θα μπορούσε να ήταν «ένας πολύ γενναίος πολεμιστής ή ένας αξιολάτρευτος παραμυθάς» . Η μαμά Καλφατζή «ένα άνθος, μια γλυκιά μυρωδιά, φωτεινή στα χρώματα, απαλή στο χάδι»,

  124. atheofobos said

    77
    Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση για μια τιμή προς το αεροδρόμιο αλλά αυτή εξαρτάται από το που ξεκινάς.
    Ο τιμοκατάλογος εδώ
    http://www.athensairporttaxi.com/gr/
    Από το σπίτι μου λοιπόν είναι περίπου 30 ευρώ και με αυτήν την διαδρομή έκανα σύγκριση.
    Όσο για τα ταξί που καλείς με το τηλέφωνο (ΚΟΣΜΟΣ κτλ) όλοι όσους έχω χρησιμοποιήσει είναι άψογοι επαγγελματίες,ευγενείς, νοικοκύρηδες και τα ταξί τους λάμπουν από καθαριότητα.

  125. Μπούφος said

    Αυτός ο Σκύλος για ΟΛΑ είναι ενημερωμένος!
    😉

  126. 125 Τι να σε πώ! Θερίο ενήμερο.

  127. Γιάννης Ιατρού said

    115: Δημήτρης (118 🙂 )
    Εδώ ΄μαι, παρών! Αλλά δεν τό ΄πιασα ρε Δημήτρη, αυτό το αζμα που ΄βαες για κάτι σκύλους (πιθανώς θαμώνες ταξί uber) μιλάει 🙂 🙂

  128. 20, 42 … της τηλεοπτικής σειράς «Ο ταξιτζής», του 1978 …

    Υπήρχε και αντίστοιχη sitcom την ίδια περίοδο («TAXI») με εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών (πιο γνωστοί ίσως ο Ντάνυ ντε Βίτο, και ο Κρίστοφερ Λόυντ – «Back to the Future») και με χαλαρωτική μουσική στην εισαγωγή (του Bob James), ιδίως για μεταμεσονύκτια τηλεθέαση μετά από εξουθενωτική ημέρα μεταπτυχιακών ενασχολήσεων. Η σειρά παραμένει δημοφιλής σε επαναλήψεις.

  129. Διάβασα σ’ εφόρουμ
    ότι μετά την επικράτησή της στην πάλη των
    taxiών
    η UBER έχει βάλει στο μάτι και το περίφημο δίχτυ(ο)
    taxis,
    στοχεύοντας στην αντικατάσταση των μονίμων εφοριακών
    (που εργάζονται εφόρου ζωής)
    από ελεύθερους επαγγελματίες που θα «συνεργάζονται»
    χρεώνοντας πολύ λιγότερα.

    Αληθεύει;

  130. … Η εταιρεία έχει φτιάξει την εφαρμογή για σμαρτόφωνα, με την οποία οι πελάτες έρχονται σε επαφή με τους οδηγούς. Αυτό πουλάει. …

    Την λες και
    ταξιθέτρια.

  131. Όταν μιλάμε για ταξιά, ένας είναι ο «Ξέρεις-Ποιός-Είμ’-Εγώ-Ρε;»

  132. Ραφαηλίδης On line http://luben.tv/books/106584

  133. Και το πασίγνωστο του Χάρη

  134. Πάνος με πεζά said

    Τα ουμπεροταξί στην Αθήνα, πώς τα ξεχωρίζουμε; Χωρίς πλάκα, έχω δει κάποια ταξί, αντί να έχουν το μπλε σιρίτι πάνω στο κίτρινο, κάτω από τα τζάμια, να το έχουν μαύρο. Λέτε;

  135. 134 Μπα, δε νομίζω. Πρέπει να έχουν σαφέστερη σήμανση. Αν προσέξεις το κίτρινο χρώμα των ταξί έχει δεκάδες αποχρώσεις, από κρεμ μέχρι καναρινί. Ομοίως πρέπει να διαφοροποιούνται στην τύχη και οι -τυπικά μπλέ- λουρίδες τους.

  136. Εντωμεταξύ εμείς ουμπερολογούμε και στο Φ.Μπ ο Κούλης απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.

    1. https://pbs.twimg.com/media/C6Uz-2yXEAAuBKB.jpg

    2. https://pbs.twimg.com/media/C6VBwQZWAAATNv0.jpg

  137. leonicos said

    139

    Δεν ξέρω αν είναι η Uber, αλλά όχι μόνο αληθεύει, ισχύει ήδη.
    Τα οικονομικά του κράτους θα τα προσδιορίζουν εταιρείες που θα τ’ αποδίδουν στο κράτος. Μιλάμε για την Ελλάδα.

    Η γυναίκα μου είναι φοροτεχνικός

  138. leonicos said

    126 Σκύλε, πολύ σου πάνε τα κόκκινα γυαλιά. ‘Οταν ασπρίσω σαν κι εσένα, θα βάλω κι εγώ.

    Έκκληση στη συλλογική σοφία

    Στη 2η προς Τιμόθεο, ε΄ ο Παύλος χρησιμοποιεί τη λέξη παρώχθισε, με τη σημασία ‘εξήψε τον θυμό του’. Παραδόξως δεν υπάρχει ούτε παροχθίζω ούτε παροχθώ (που θα το περίμενα μάλλον, άρα με η το θη) στους LStt.

    Έχει κανείς καμιά ιδέα γιατί… ή είμαι στραβός;

    Β΄ Ως γνωστόν, η Έφεσος αναφέρεται ως Apasa και η Μίλητος ως Milawa(n)d/ta στα χιττιτικά κείμενα. Κάπου διάβασα ότι και τα Δίδυμα είναι επί το ελληνικόν ενός ανάλογου (λουβικού) τοπωνυμίου, αλλά δεν μπορώ να το βρω.
    Βοηθήστε!

  139. sarant said

    116 Εγώ τον όρο τον έμαθα από τον Νίκο Λίγγρη της Λεξιλογιας

  140. 138α Μπα, δε φοράω γυαλιά πλέον. Αυτά ήταν για τις ανάγκες της φωτογράφησης. Φόραγα από Ε’ Δημοτικού, ε νισάφι πια, κάποια στιγμή ήλθε η ευλογημένη η πρεσβυωπία και τώρα τα φοράω μόνο όταν οδηγάω.

    Το 137 πάει για το 129, ε;

  141. «Ουμπεράδες είναι οι οδηγοί που …δεν έχουν … επαγγελματική άδεια, διαθέτουν οι ίδιοι το αυτοκίνητο με το οποίο γίνεται η μεταφορά (συνήθως είναι το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο) και εισπράττουν κόμιστρο αρκετά χαμηλότερο από αυτό που χρεώνουν τα επίσημα ταξί».

    – Οι ουμπεράδες έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Προηγήθηκαν οι δικοί μας «πειρατές» γιωταχήδες που άνθισαν στη δεκαετία του ’50 και βέβαια τους θυμούνται πολύ (3 spatholouro, 5 atheofobos κ.ά). Ένας μεγαλόφιλος (ζει ακόμα κάπου στους Αγίους Αναργύρους), επί χρόνια εποιείτο τον πειρατή, παρά το άγριο κυνηγητό από ταξιτζήδες, τροχαία κλπ. Είχε ένα Όπελ-Ολύμπια (το αποκαλούσε Πιπινιώ) με το οποίο ήρθε για …διακοπές στο χωριό. Μας ανέβασε πάνω όλη την τσακαλαρία του χωριού (κάπου 15 άτομα) και πήγαμε σε μια κοντινή πόλη, ένθαπερ …οργιάσαμε!

  142. Τσιόρτσιοπ για το «πολύ» στο σχόλιο 141

  143. Πέπε said

    @138:
    Δεύτερη προς Τιμόθεον ε; Μα στο δ βρίσκω να τελειώνει.

  144. Τσούρης Βασίλειος said

    135. -το κίτρινο χρώμα των ταξί έχει δεκάδες αποχρώσεις-

    Θυμάσαι πως είχε αποκαλέσει τους ταξιτζήδες ο Μάνος Χατζιδάκις;

    -Είναι σκληρή η πιάτσα – λέει ο ταξιτζής φίλος μου κι έχει δίκιο.

  145. leonicos said

    gg

  146. leonicos said

    https://i0.wp.com/i-kyr.gr/wp-content/uploads/2017/03/07-03-17-.jpeg?zoom=2

  147. Το επόμενο μοντέλο της Ούμπερ. Από τη Φολκσβάγκεν

    http://www.naftemporiki.gr/story/1211759/sedric-foutouristiko-pliros-autonomo-concept-oxima-apo-ti-volkswagen

  148. leonicos said

  149. leonicos said

    Nίκο, μαθαίνω πώς ν’ ανεβάζω καμιά εικόνα.

  150. 150 φρόντιζε η διεύθυνση να τελειώνει σε .jpeg ή .png, όχι όπως στο 147

    και γενικά καλό είναι προτού τη δημοσιεύσεις κάπου, πχ εδώ, κάνετην διεύθυνση πέιστ σε μια κενή σελίδα.

  151. leonicos said

  152. leonicos said

  153. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Γιάννης Ιατρού (127). Λέει καὶ γιὰ κάποια μικρὴ ἀπ’ τ’ Ἀλγέρι ποὺ σήμερα μπαταλεύει(;) -στὰ 104 ἔχει φτάσει

  154. leonicos said

    151 Σκύλε, ευχαριστώ
    Δεν τα έμαθα όλα διαμιάς. Αλλά κι έτσι καλά είναι, να βλέπει την εικόνα όποιος θέλει.

    Νομίζω πως ο Νίκος πρέπει να σβήσει τα άσχετα.

  155. Corto said

    138 (Leonicos):

    Είστε σίγουρος ότι είναι 2η προς Τιμόθεο, ε΄; Γιατί βλέπω μόνο τέσσερα (4) κεφάλαια στην 2η επιστολή προς Τιμόθεον, όχι πέντε.

    (Πιθανόν να είμαι εγώ ο στραβός και να βλέπω λάθος)

  156. # 150

    Δεν μου λες και μένα πως ;

  157. Alexis said

    #157: Δεξί κλικ πάνω στην εικόνα, αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας, δεξί κλικ στο σχόλιο και επικόλληση.
    Πρέπει όμως αυτό που αντιγράφεις να έχει την κατάληξη .jpg ή .png για να εμφανιστεί ως εικόνα, αλλιώς θα εμφανιστεί με τη μορφή συνδέσμου (λινκ)

  158. Για να δω…

  159. Alexis said

    Δοκιμή (με το συμπάθειο): 🙂

  160. Μπίνγκο !!

    Θενξ Αλεξ !

  161. # 159

    Ε τότε να βάλω και το κείμενο που συνοδεύει την εικόνα, καλοκαιράκι μύρισε…

    Τι είναι το θέρος ;

    Μου είπες :
    – Τι είναι το θέρος ;

    Μια ψυχική ανάταση, ένα μπικίνι ;
    ή ένας σκύλος κάτω απ’ τον ίσκιο της ελιάς ;

    Μην είναι τ’ άσπρο συννεφάκι
    στον γαλανό τον ουρανό ;
    μην δυο λουλούδια ολόξερα ;

    Τρεις γλάροι που επιπλέουνε σε θάλασσα καθρέπτη ;

    Τέσσερα, παιδάκια τέσσερα που παίζουν τις πιτσίλες ;

    Πέντε μερμήγκια σέρνοντας το πτώμα μιας ακρίδας ;

    Και μου ξανάπες :
    Τι είναι το θέρος τελικά ;

    Σε κοίταξα στα μάτια και στα στήθια

    » Εξη μικρά ροδάκινα ! »
    Σκέφτηκα λυπημένος.

  162. Μαρία said

    156
    Του το ‘πε κι ο Πέπε παραπάνω αλλά αυτός ασχολείται με άλλα αγαπήσας τον νυν αιώνα 🙂

  163. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε σεις, τι θα γίνει με τις δοκιμές σας; Δεν πηγαίνετε καλύτερα εδώ να δοκιμάσετε; 🙂

    154: Λες ρε Δημήτρη; Πάντως οι μονάδες προκαλύψεως δεν έδωσαν σήμα 🙂

    162: Γιώργο, άστα αυτά με το θέρος, βροχές έρχονται!

  164. Corto said

    163:
    Δίκιο έχεις. Το είχε επισημάνει ο Πέπε στο 143. Από αβλεψία δική μου, το επανέλαβα.
    Εν πάση περιπτώσει γενικώς σε ολόκληρο το κείμενο και των δύο επιστολών προς Τιμόθεον (Α’ και Β’), από όσο έψαξα δεν υπάρχει η λέξη «παρώχθισε».
    Αν δεν στραβώθηκα, βεβαίως βεβαίως, πράγμα διόλου απίθανο.

  165. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που απάντησαν.

    Νομίζω ότι το ίσως να προέρχεται από τον ανυφαντή/αλυφαντή, με αποβολή του άτονου -i- λόγω του βόρειου φωνηεντισμού. Βέβαια στην Ήπειρο συνήθως το επώνυμο είναι Υφαντής και ούτε μαρτυρείται ο αλυφαντής.

    Η κατάληξη επίσης μπερδεύει. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι το ρήμα ‘ανυφαίνω’, του οποίου ο αόριστος με την κατάληξη -της έδωσε τον ανυφαντή, είχε επιζήσει μέχρι την τουρκοκρατία, οπότε πάλι με τον αόριστο (ανύφαν-α) και την δάνεια επαγγελματική κατάληξη -τζης έδωσε τον ανυφαντζή>αλυφαντζή>αλφαντζή.

    Είχα βέβαια την κρυφή ελπίδα ότι θα υπήρχε κάποιο αντικείμενο/επάγγελμα *αλφάνι ώστε τα πράγματα να είναι απλούστερα. Ο Καλφαντζής που ανέφερε κάποιος είναι επίσης ελκυστικός τύπος, αλλά τι σημαίνει; Τι είναι το ‘καλφάνι’;

    Σας ευχαριστώ όλους να είστε καλά!

  166. Πέπε said

    @166:
    > > Νομίζω ότι το ίσως να προέρχεται από τον ανυφαντή/αλυφαντή, με αποβολή του άτονου -i- λόγω του βόρειου φωνηεντισμού. Βέβαια στην Ήπειρο συνήθως το επώνυμο είναι Υφαντής και ούτε μαρτυρείται ο αλυφαντής.

    Μήπως ακριβώς γι’ αυτό; Υποθετικό σενάριο: κάποιος εγκαθίσταται στην Ήπειρο, φέρνοντας από την πατρίδα του το επώνυμο Αλυφαντής. Και επειδή ακριβώς η λέξη δεν είναι γνωστή στην Ήπειρο μ’ αυτή τη μορφή, μέσα στις γενιές αλλοιώνεται. Πάντα αλλοιώνονται περισσότερο οι λέξεις που δεν έχουν καμιά ετυμολογική διαφάνεια να χάσουν.

    Πάντως κι εμένα θα μου άρεσε καλύτερα η εκδοχή με το αλφάνι. Όλες οι άλλες εκδοχές που αναφέραμε είναι όχι παράλογες, αλλά πάντως τραβηγμένες απ’ τα μαλλιά.

  167. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    166 Καλά τα συνοψίζεις. Να προσθέσω πως ο Τριανταφυλλίδης στη σχετική εργασία του δεν αναφέρει το επώνυμο Αλφαντζής.

  168. Γιάννης Ιατρού said

    138: (τέλος) Leonicos
    για τα Δίδυμα/Βραγχίδαι δες κι εδώ.

    …πρέπει να είναι όρος καρικής προέλευσης αναφερόμενος σε μια θέση ή έναν οικισμό (Zgusta, L., Kleinasiatische Ortsnamen, Heidelberg 1984, σελ. 162) και ανάγεται σε εποχή προγενέστερη του ιωνικού αποικισμού που διήρκεσε περίπου ως το 1000 π.Χ. ….

  169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η ανυφαντού/Νίκος Ξυλούρης
    εκομποδέσανε οι κλωστές
    μπερδέψανε εις το χτένι
    και ΄ρωστησε η ανυφαντού
    να λύνει και να δένει

  170. # 164 τέλος

    This is all in code, my dear (λέμε στην Φωκίς…)

  171. Μαρία said

    166
    Ο Ντιν Άλφαντζ (Κωνσταντίνος Αλφαντζής) πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ (όχι του νοσοκομείου 🙂 απο το 1927-1929 δεν ήταν Ηπειρώτης αλλά Πολίτης, λέει ο Κοτροέφ.

  172. leonicos said

    ANAKAΛΥΨΗ

    Γκουγκλάρουμε Élisée Reclus 1830-1905

    Διαβάζουμε για τον απίθανο αυτόν τύπο

    Έχει γράψει Γεωγραφία

    Στα works διαλέγουμε ό,τι θέλουμε και ανοίγει

    Δεν τ’ άνοιξα βέβαια όλα, αλλά στο Europe: v.1 διαβάζουμε για την Ελλάδα (και όλα τα γύρω) όταν τα σύνορά της ήταν κάτω από τον ‘Κόλπο της Άρτας’ όπως το λέει.

    Σας εγκυώμαι ότι θα ξενυχτήσετε.

    Élisée Reclus (1883–1893), The Earth and its Inhabitants, New York: D. Appleton, OCLC 6631001

    Europe: v.1, v.2, v.3, v.4, v.5
    North America: v.1, v.2, v.3
    Africa: Vol. IV (South and East Africa, 1890).

    Αυτό δεν είναι σχόλιο σε άρθρο, δεν διαταράσσει τα σχόλια, και γι’ αυτό θα το ξαναβάλω. Είναι κάτι που δεν πρέπει να το χάσετε, οι περισσότεροι από σας.

  173. leonicos said

    Ευχαριστώ όσους μουέδωσαν οδηγίες για ν’ αναρτώ καμιά εικόνα.

    Όχι τη δική μου. Η ασκήμια του νοικύρη αρκεί

  174. Γιάννης Ιατρού said

    169 (συνέχεια) Λεώνικε, εδώ το απόσπασμα σχετικά με το μαντείο σου 🙂 (Δίδυμα)

  175. Και το διδύμιο το είπαν έτσι οι χημικοι, υποθέτω λόγω κάποιας διπλής γραμμής στο φάσμα του, πολύ προτού ανακαλύψουν ότι πρόκειται για μίγμα δύο στοιχείων, του πρασεοδυμίου και του νεοδυμίου, που δυσκολα ξεχωρίζονται.

  176. Γς said

    175, 176:

    -Δίδυμη, δίδυμη!

    Μου πέταξε γελώντας και έκανε να φύγει.

    -Κι εσείς ποια είστε; Εσείς ή η δίδυμη αδελφή σας;

    -Η αδελφή μου, η αδελφή μου!

    -Τους χαιρετισμούς μου. Σε εσάς…

    Η καημενούλα [θεοκόμματος ε;] είχε την ατυχία χτες να πλησιάσει για μια σύντομη ερώτηση το γραφείο της διευθύντριας της τράπεζας που ασχολείτο με μια υπόθεσή μου.

    Της απάντησε και μετά της ζήτησε τα στοιχεία της για να δει την υπόθεση με την ησυχία της.

    -Επίθετο; Ονομα, πατρός; Κατοικία, Οδός, αριθμός; Τηλέφωνο [και δεν το αποστήθισα γμτ]

    Αυτά. Και μετά κενό, που έσπευσα να το καλύψω:

    -Ζωόδιο;

    Η συνέχεια στην αρχή της ανάρτησης [όπως μπαίνετε]

  177. Γς said

    Και βλέπω την μπροστινή μου έτσι όπως είχαμε κολλήσει στη κυκλοφορία να πλησιάζει τον καθρέφτη για να με δει καλύτερα.
    Σοβαρός όμως εγώ. Κάνω πως κοιτάζω αλλού.

    Αυτή όμως εκεί. Μου κάνει κάτι μορφασμούς. Σαν να μου στέλνει φιλάκια.

    Τρίχες! Τα χείλια τη σούφρωνε για να πάει παντού το κραγιόν που έβαζε.

    Και ξανά στον καθρέφτη, για το μακιγιάζ, ντεμακιγιάζ, δεν ξέρω πως τα λένε, που έκανε.
    Και μετά κάτι στα φρύδια, κάτι στα μαλλιά να στανιάρουν και τέτοια…

    Γυναίκες…

    Και ξαφνικά μου βγάζει και το χέρι για να στρίψει αριστερά. λες και δεν έχει φλας.

    Δεν έστριβε όμως. Στέγνωνε τα νύχια της.

    8 Μαρτίου σήμερα. Ημερα της γυναίκας.

    Η ημέρα του άλλου μισού τ ουρανού.

    Προς την πλευρά της δικιάς μου.

  178. cronopiusa said

  179. paolodrosi said

    Για να παρεις καποιο ταξι της Ουμπερ, πρεπει να δωσεις πρωτα το νουμερο της πιστωτικης καρτας σου.
    Αν χρησιμοποιεις την ιδια καρτα για τις συναλλαγες σου, η Ουμπερ μπορει να βρει ανετα τις συνηθειες σου, καθως και το σημειο απ’ οπου εκτελουνται οι συναλλαγες.
    Αυτο για προστασια δεδομενων, κλπ.
    Κατι τετοιο ελεγε και το βιντεο απο τους Ταιμς.

    Περσυ που ημουν στη Νεα Υορκη και τρακαρα το αυτοκινητο μου σε καραμπολα, οταν ηρθε η αστυνομια για να κανει την εκθεση της, το πρωτο πραμα που ρωτησε ο αστυνομικος, ηταν αν το αυτοκινητο μου το χρησιμοποιω για την Ουμπερ.
    Υποθετω για την ασφαλεια αυτοκινητου.

    Υπαρχουν κι αλλες εταιριες σαν την Ουμπερ, οπως η Lyft.
    Στο Λονδινο που ημουν, ηταν η Hailo.

    Στη Νεα Υορκη, τρια χρονια πριν, η αδεια για ταξι κανονικο, (κιτρινο), πηγαινε περιπου 900 χιλ.
    Τωρα με τον ανταγωνισμο, επεσε κατω απο τις 500 χιλ.

  180. spiral architect said

    Το σχόλιο #137 του Λεώ είναι η πεμπτουσία της ανάρτησης.

    Τα οικονομικά του κράτους θα τα προσδιορίζουν εταιρείες που θα τ’ αποδίδουν στο κράτος. Μιλάμε για την Ελλάδα.

    Και όχι μόνον για την Ελλάδα Λεώ. Ακόμα και οι συμβατικές εταιρείες κάθε τύπου και επιτηδεύματος θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Uber. Για λόγους «ισονομίας» θα ακολουθηθούν τέτοια μοντέλα, αφού γίνουν νόρμες της €€ και νομοθετηθούν. Θα προηγηθεί lobbying στις Βρυξέλλες και πέρασμα από το ταμείο για να πάρει μπρος η μηχανή. Χωρίς λαδάκι δεν δουλεύει τίποτα.
    Φυσικά τότε οι εταιρείες δεν θα είναι οι συνεταιρισμοί μικροί ή μεγάλοι που ήδη λειτουργούν. Τη θέση τους θα πάρουν μεγαλύτερες πολυεθνικές τέτοιες.

    Πώς το λένε αυτό; Τhe Highest Stage of Capitalism. 😉

  181. spiral architect said

    Και εννοείται βέβαια ότι μόνο διαμοιρασμός δεν υφίσταται. Ο Uber και σε κάποιο βαθμό οι συνεργαζόμενες εταιρείες οχημάτων καπαρώνουν το φιλέτο και ότι ψίχουλα πέφτουν απ’ το τραπέζι μετά το καθάρισμα του πάνε στους οδηγούς.
    Απλά, γλυκά και καπιταλιστικά.

  182. leonicos said

    Τον Élisée Reclus τον κοίταξε κανείς;

    Ήταν αναρχικός, ο εισηγητής του βιο-αναρχισμού, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε τόπο οι επιγενείς συνθήκες ρυθμίζουν την παραγωγή και τις λοιπές λεπτομέρειες της ζωής ανάλογα με τις δυνατότητές του, ενώ οι κεντρικές εξουσίες τείνουν να ομογενοποιούν τιςκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα επάρκειας κοκ

    Αλλά η Γεωγραφία του όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία του τ’οτε είναι ένα must, που λέμε ελληνικά

  183. leonicos said

    Γιάννη Ιατρού, σ’ ευχαριστώ για τα Δίδυμα, από χθες

  184. leonicos said

    183, 184 μπήκαν από λάθος εδώ. Μπερδεύτηκα

  185. Γιάννης Ιατρού said

    184/185: Leonicos

    Νά ΄σαι καλά Λεώ 🙂

  186. Μπούφος said

    Αυτός ο Γιάννης Ιατρού είναι ένας επίγειος άγγελος. Συμφωνώ!
    😉
    Με στενοχωρεί που έχω χάσει τον Κουνελόγατο…

  187. Γιάννης Ιατρού said

    Leonicos

    Λεώ, σχετικά με την ερώτησή σου στο νήμα της 09/03 (#44):

    Ο Joseph Fonterose που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα αυτό, αναφέρει πως το όνομα (Διδυμαίο) προήλθε με παράφραση της λέξης Δινδυμαίο (επειδή οι Έλληνες -δηλ. οι Κρήτες/Κάριοι που έφτασαν εκεί- το μπέρδεψαν με την Ελλινική λέξη δίδυμος, σκεπτόμενοι τους Διδύμους/Διόσκουρους κλπ.) από το όνομα της (φρυγικής) θεάς Dindymene = (ΔΙΝΔΥΜΗΝΗΣ, βασικά μιά άλλη ονομασία της θεάς Κυβέλης/Ρέας κλπ.). Εκεί κοντά προϋπήρχε ναός της Δινδυμήνης (βλ. και Pauly-Wissowa V, p. 441-444 και επίσης Wilamowitz-Moellendorf, «Die Herkunft der Magneten am Maeander», Hermes XXX (1895), p. 181).

  188. Ριβαλντίνιο said

    Αυτός ο Ζοζεφίνος γράφει ότι να’ναι. Οι Κάρες ήταν Προέλληνες και όχι Έλληνες ! 🙂

  189. Νάνσυ said

    Στο Λονδίνο πάντως που τα ταξί είναι πανάκριβα, μια χαρά βολεύει η uber. Το μετρό σταματά τα μεσάνυχτα, ή θα περιμένεις μέσα στο κρύο νυχτερινά λεωφορεία (και θα ξενερώσεις εντελώς μέχρι να βρεθείς στο κρεβάτι σου), ή θα πληρώσεις περισσότερα απ΄όσα στοίχισε όλη η έξοδός σου, ή θα καλέσεις uber. E, φυσικά καλείς uber!! Ούτως ή άλλως οι οδηγοί εκεί είναι ευγενικοί και εξοπλισμένοι με gps, αλλά στην uber που μετά από κάθε κούρσα τους αξιολογείς, έχουν κι ένα λόγο παραπάνω να είναι καλοί στη δουλειά τους. Στη Θεσσαλονίκη οι αποστάσεις και τα κόμιστρα είναι μικρά, οπότε λόγος ύπαρξης uber δεν υφίσταται προς το παρόν, αν και υπάρχουν κάποια παρόμοια applications, όχι πολύ δημοφιλή. Στην Αθήνα, που δεν ξέρω και τους δρόμους, ευχαρίστως θα έπαιρνα uber κι ας μην είχε διαφορά στην τιμή μόνο και μόνο για να αποφύγω τον καβγά κάθε φορά που ο οδηγός ισχυρίζεται «από Πειραιά είμαι, πού να ξέρω το δρόμο;» κι απαιτεί να τον κατευθύνεις εσύ που είσαι από άλλη πόλη!!!!

  190. Γιάννης Ιατρού said

    189: Άσε ρε Ρίβα, εδώ έγραψα το «Eλλινική» με «ι», σ΄αυτά θα σταθούμε … 🙂 🙂
    (πάντως το «Δίδυμοι» ελληνική λέξη είναι … και οι Κρήτες που πήγαν εκεί, ήδη μάλλον ελληνικά μιλούσαν, περί τον 11ο αι., και επιπλέον μην ξεχνάς ότι είχαν και μεγάλο σεβασμό -σ΄αντίθεση με ΄σένα- στον Δία, και ο Ζεύς Σωτήρ τιμάτο εκεί δεόντως, από παλιά …)

  191. Τη γλωσσοφάγατε την καημένη την πολυεθνικούλα, καργιόληδες!

    Νέος σεισμός στην Uber: Αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου της, Τζεφ Τζόουνς

    http://www.naftemporiki.gr/story/1216261/neos-seismos-stin-uber-aifnidiastiki-paraitisi-tou-proedrou-tis-tzef-tzoouns

  192. Νικοκύρη, γρουσούζη!

    Παραιτείται η επικεφαλής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Uber

    http://www.naftemporiki.gr/story/1224248/paraiteitai-i-epikefalis-epikoinonias-kai-dimosion-sxeseon-tis-uber

  193. sarant said

    193 Δεν το άντεξε το άρθρο μας, ε;

  194. Ήταν Uber κι έγινε Unter

  195. sarant said

    Καλό αυτό!

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Affaire C‑320/16
    Uber France SAS
    ……………………………………………………………
    je rappelle que, selon moi (25), si l’activité d’Uber n’est pas considérée comme un service de la société de l’information du fait de son caractère complexe, elle relève sans aucun doute du domaine des transports, ce qui l’exclut du champ d’application de cette directive.
    http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30d629e72c7fc4cf4bdab6aaf417addcfb48.e34KaxiLc3qMb40Rch0SaxyMaxb0?text=&docid=192325&pageIndex=0&doclang=FR&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=374558

  197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΥΠΟΥ UBER

    http://www.dimokratianews.gr/content/76950/ton-septemvrio-telos-i-diaploki-typoy-uber

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: