Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι αλγεβρικές πράξεις του Αρχέλαου Αντώναρου

Posted by sarant στο 10 Μαρτίου, 2017


Το ιστολόγιο αγαπά το χιούμορ και τις γελοιογραφίες και έχει αφιερώσει πολλά άρθρα στον αγαπημένο Μποστ. Ωστοσο, αισθάνεται ότι έχει αδικήσει άλλους γελοιογράφους κι έτσι σκέφτηκα να αρχίσω να παρουσιάζω μερικά άρθρα αφιερωμένα είτε σε μεμονωμένες γελοιογραφίες είτε σε γελοιογράφους, ανάλογα με το υλικό που θα βρίσκω.

Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στον γελοιογράφο Αρχέλαο Αντώναρο (1921-1998), που έγινε γνωστός κυρίως υπογράφοντας με το μικρό του όνομα, Αρχέλαος. Ωστόσο, δεν θα παρουσιάσω το σύνολο του έργου του -κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει σε ένα άρθρο ιστολογίου, καθώς το έργο του είναι εκτενέστατο- αλλά μόνο μια πτυχή του, και μάλιστα ένα τμήμα μιας πτυχής.

Ο Αρχέλαος συμμετείχε ως φοιτητής στην Εθνική Αντίσταση και μετά την απελευθέρωση άρχισε να συνεργάζεται με τον Ριζοσπάστη. Ο ίδιος σε συνέντευξή του αναφέρει ότι η συνεργασία του άρχισε τον Οκτώβριο του 1944, ίσως όμως να μη θυμάται καλά διότι μόνο μετά τα μέσα Νοεμβρίου 1944 άρχισε ο Ριζοσπάστης να δημοσιεύει (λιγοστές) γελοιογραφίες. Πάντως το 1945 δημοσιεύει τακτικά πολιτικές γελοιογραφίες στην εφημερίδα με το ψευδώνυμο ΤΟΤ. Αργότερα, όταν άρχισε να εκδίδεται ο Ρίζος της Δευτέρας, είχε μια καινοτομία για τον ελληνικό τύπο: ολόκληρη η τελευταία σελίδα του ήταν αφιερωμένη σε γελοιογραφίες, οι οποίες ήταν βέβαια σχεδόν όλες πολιτικές, από μια πλειάδα γελοιογράφων, ανάμεσά τους και τον Αρχέλαο/ΤΟΤ.

Ήταν μια ιδιότυπη περίοδος, όπου είχε αρχίσει μεν ο εμφύλιος πόλεμος και στην επαρχία τα αποσπάσματα του Σούρλα και των άλλων παρακρατικών δολοφονούσαν αβέρτα, αλλά το ΚΚΕ και το ΕΑΜ ήταν ακόμα νόμιμα, το ίδιο και οι εφημερίδες τους.

Στον Ρίζο της Δευτέρας, στην τελευταία, γελοιογραφική όπως είπαμε, σελίδα της εφημερίδας, ο Αρχέλαος/ΤΟΤ δημοσίευε, ανάμεσα στ’άλλα, και μια σειρά από γελοιογραφίες χωρίς λόγια που είχαν τη μορφή αριθμητικών πράξεων, με τον γενικό τίτλο «Η άλγεβρα της εβδομάδας». Θα δούμε όλες αυτές τις γελοιογραφίες -δεν είναι και πολλές διότι ύστερα από καμιά δεκαριά τεύχη ο Αρχέλαος σταμάτησε τις «αλγεβρικές» γελοιογραφίες αν και συνέχισε να δημοσιεύει «συμβατικές» πολιτικές γελοιογραφίες ως το τέλος, όταν δηλαδή τον Δεκέμβριο του 1947 απαγορεύτηκε ο Ρίζος της Δευτέρας (ο καθημερινός Ριζοσπάστης είχε κλείσει από τον Οκτώβριο).

Το πρώτο σκίτσο της σειράς δημοσιεύτηκε στο παρθενικό φύλλο του Ρίζου της Δευτέρας, στις 21.10.1946.

 

Στο αριστερό σκίτσο, η εξίσωση είναι: Τσαλδάρης + Αγγλοαμερικάνοι = Ταφόπλακα στις εθνικές διεκδικήσεις. Ο Κ. Τσαλδάρης ήταν ο «λαοπρόβλητος» πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του Μαρτίου 1946, που έγιναν με την αποχή των Εαμικών κομμάτων, ενώ οι άλλοι δύο είναι ο Έρνεστ Μπέβιν, υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, και ο Χάρι Τρούμαν, πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεξιά έχουμε ένα από τα «κορίτσια που’χαν πρώτα Ιταλούς».

* Το δεύτερο σκίτσο, φύλλο 2, 28.10.1946:

(Σούρληδες+Χίτες + κυβέρνηση) – αγγλικά στρατεύματα = Μηδέν, λέει η εξίσωση.

Αγνοώ ποιος είναι μαζί με τον Τσαλδάρη, αυτός με το κουδούνι. Αν το βρείτε…

* Φύλλο 3, 4.11.1946:

Στο επάνω σκίτσο, πάλι ο Μπέβιν. Ματαιοπονεί όποιος αναζητεί λύση του ελληνικού προβλήματος χωρίς το ΕΑΜ.

Στο κάτω σκίτσο, ο Μπέβιν σέρνει τον Τσαλδάρη από τη μύτη. Η ενδοτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, λέει η εξίσωση, σε συνδυασμό με την εκ μέρους των Άγγλων περιφρόνηση των συμφωνιών Γιάλτας-Πότσδαμ σημαίνει νέες αλυσίδες για την Κύπρο.

* Φύλλο 4, 11.11.1946:

Αγγλική κούρσα επί περίπτερο = δυστύχημα, λέει η εξίσωση.

* Φύλλο 5, 18.11.1946

Στο επάνω σκίτσο, οι αγγλικές λίρες φέρνουν τη διαίρεση του αδερφωμένου ελληνικού λαού.

Στο κάτω σκίτσο, μπαίνει ταφόπλακα στην αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

* Φύλλο 6, 25-11-1946

Δυστυχώς δεν μπορώ να εξηγήσω καλά το σκίτσο. Βλέπουμε αριστερά το πογκρόμ στον εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης το 1931 από τους φασίστες της ΕΕΕ, και μετά έναν ταγματασφαλίτη, αλλά αγνοώ τι σχέση έχει ο Κινέζος και ποιος είναι ο ναζιστής στο δεξιό σκέλος της παράστασης.

* Φύλλο 7, 2-12-1946

Εύγλωττη η αλγεβρική παράσταση για τον σφετερισμό της βοήθειας της Ούνρα.

* Φύλλο 8, 9-12-1946:

Στην πρώτη παρένθεση έχουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου και τις «κουκουβάγιες», όπως ονομάστηκαν οι παρατηρητές του ΟΗΕ (κυρίως Βρετανοί) που τις θεώρησαν έγκυρες. Στη δεύτερη παρένθεση έχουμε τον πρωθυπουργό Τσαλδάρη και κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη και έναν Χίτη να σκίζει το πορτρέτο του Στάλιν, και το αποτέλεσμα της πράξης είναι να μένουν μπουκάλα τα εθνικά δίκαια.

* Φύλλο 10, 23-12-1946

Τσαλδάρης = 0+0+0, δεν θέλει άλλη εξήγηση.

Αυτή ήταν η τελευταία γελοιογραφία με «αλγεβρικό» θέμα, αν και, όπως είπα, ο ΤΟΤ συνέχισε να δημοσιεύει γελοιογραφίες στον Ρίζο της Δευτέρας ως το τέλος -παράδειγμα εδώ αριστερά μια πολιτική γελοιογραφία από το φύλλο αριθ. 24 (31 Μαρτίου 1947) που καυτηριάζει κάτι που είχε γίνει πάνω από μια φορά, να μπαίνουν με κάποια αφορμή παρακρατικοί στις φυλακές σε επαρχιακές πόλεις και να λιντσάρουν κρατούμενους αριστερούς -υποδυόμενοι τους αγανακτισμένους συγγενείς των θυμάτων που υποτίθεται ότι είχαν δολοφονήσει οι κρατούμενοι.

Ο Αρχέλαος βέβαια έγινε γνωστός για τα μεταγενέστερα σκίτσα του, που τα υπέγραφε με το όνομά του. Συνεργάστηκε με πολλές καθημερινές εφημερίδες ενώ εξέδωσε και το χιουμοριστικό περιοδικό Τραστ του Γέλιου (όχι αυτό με τα τολμηρά εξώφυλλα της δεκαετίας του 1970). Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα σύντομο πορτρέτο του από τον Soloup. Aλλά αυτά είναι γνωστότερα, εγώ στο σημερινό άρθρο θέλησα να φωτίσω μια όχι και τόσο γνωστή πτυχή του νεανικού του έργου, σε συνδυασμό με ένα όχι πολύ συνηθισμένο γελοιογραφικό εύρημα, τις αλγεβρικές παραστάσεις.

220 Σχόλια προς “Οι αλγεβρικές πράξεις του Αρχέλαου Αντώναρου”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Δεν πιστεύω να έκανα εγώ σέντρα σήμερα, ε;

 2. Καλημέρα.

  Αυτός με το κουδούνι μήπως είναι κάποιος Πρόεδρος της Βουλής, ή κάποιος δικαστικός;

 3. Μεταφραστής said

  Καλημέρα!

  Ο Κινέζος της ανάλογης γελοιογαφίας που αναφέρεις μου φαίνεται για Βιετναμέζος με το καπέλο που φορά. Τέτοια καπέλα έχουν οι Βιετναμέζοι, όχι οι Κινέζοι. Εκείνη την εποχή το Βιετνάμ ήταν αποικία της Γαλλίας που δεν ήθελε να δεχθεί την ανεξαρτησία του και είχε ως αποτέλεσμα τον πόλεμο του Βιετνάμ από όπου όταν αναγκάστηκαν να φύγουν κυνηγημένοι οι Γάλλοι, τον συνέχισαν οι Αμερικάνοι εναντίον του κομμουνιστικού Βορείου Βιετνάμ.

 4. spiral architect said

  @3: Σωστό κι αυτό, αλλά πώς δένουν οι χαρακτήρες στη γελοιογραφία;

 5. Corto said

  Συγχαρητήρια! Εξαιρετικό αφιέρωμα στον Αρχέλαο.

  Το δεξιό ήμισυ της πρώτης γελοιογραφίας (ένα από τα «κορίτσια που’χαν πρώτα Ιταλούς») το αντιλαμβάνομαι ως «όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη». Ο γαμπρός είναι Άγγλος και η νύφη Ελληνίδα.

 6. spiral architect said

  Τι τραβήξανε τότες και τι τραβάμε σήμερα. Τίποτα δεν άλλαξε, μόνο ο χρόνος προχώρησε … 😦

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Ναι, λογικό είναι να πεις πως ήταν πρόεδρος της Βουλής -να ψάξουμε ποιος ήταν τότε.

  3-4 Σωστά, βιετναμέζικο το καπέλο, αλλά και πάλι τι σχέση έχει;

 8. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Το καπέλο είναι και κινεζικό. Το να κανείς τον κινέζο στο έγκλημα των ταγμασφαλιτων ισούται με κεκαλυμμένο ναζισμο (Νίτσε )

 9. spiral architect said

  @8: Μάλλον αυτό, αν και το «κάνω τον Κινέζο» θαρρώ ότι, δεν ήταν διαδεδομένη σαν έκφραση ουδετερότητας τότε.

 10. LandS said

  8 Όχι Νίτσε …Μπαλζάκ

 11. Corto said

  Στο Φύλλο 6 στο στο δεξιό σκέλος της παράστασης ο Συλιανός Γονατάς.

 12. Μπράβο Corto! Υποστηρικτής της 3Ε (πίσω από το κάψιμο του Κάμπελ), παραβρέθηκε λέει και στα εγκαίνιά τους. Και κάνει τον κινέζο όπως λέει ο Κιντ.

 13. sarant said

  11-12 Το βρήκατε με τον Γονατά, δένει καλά αν και δεν είμαι βέβαιος ότι ο Κινέζος έχει αυτή τη σημασία. Μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο.

 14. Δημήτρης said

  Πάντως στο σκίτσο με την γκαστρωμένη κοπέλα λείπει μια παρένθεση. Ως γνωστόν, πρώτα εκτελούνται οι πολλαπλασιασμοί και μετά οι προσθέσεις.

 15. Spiridione said

  Πρόεδρος της Βουλής τότε ο Τζων Θεοτόκης. Αυτός πρέπει να είναι στη γελοιογραφία
  https://www.sansimera.gr/biographies/841

 16. Κουνελόγατος said

  «Πάντως στο σκίτσο με την γκαστρωμένη κοπέλα λείπει μια παρένθεση. Ως γνωστόν, πρώτα εκτελούνται οι πολλαπλασιασμοί και μετά οι προσθέσεις».

  Άσε γμτ κι έγινα ρεζίλι στη γυναίκα μου και τον γάτο μου προχθές… (φατσούλα που βγάζει καπνούς και φωτιές).

 17. spiral architect said

  Στα μέρη μου δυτικά του Κηφισού η οδός του εμπνευστή των ΤΑ ζει και βασιλεύει ακόμα. 😦

 18. Sarant said: «είχε αρχίσει μεν ο εμφύλιος πόλεμος και στην επαρχία τα αποσπάσματα του Σούρλα και των άλλων παρακρατικών δολοφονούσαν αβέρτα, αλλά το ΚΚΕ και το ΕΑΜ ήταν ακόμα νόμιμα»,

  Έτσι ήταν, αλλά αν κάποιο φίλοι του μπλογκ θέλουν …λεπτομέρειες, ας κάνουν τον κόπο να τις δουν στις παρακάτω δύο δημοσιεύσεις στο academia.edu:

  (α) «Η Ματωμένη Νιγρίτα του Εμφυλίου» (https://www.academia.edu/23078081/)
  (β) «Νεοτερα για το Μακελειο στι Νιγριτα»
  https://www.academia.edu/31558630/Neotera_gia_to_Makeleio_sti_Nigrita

 19. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 20. georgeilio said

  Μήπως ήσασταν και συγγενείς; Διαβάζω ότι η σύζυγός του λέγεται (λεγόταν, δεν έχει σημασία…) Γεωργία Πρωτονοτάριου.

 21. #15: Πάντως το μακρουλό πρόσωπο, η χωρίστρα στην μέση, και τα πεταχτά αυτιά ταιριάζουν 🙂

 22. Απ’ ό,τι θυμάμαι, με την κατοχή της Θεσσαλονίκης από τους Συμμάχους είχαν έρθει και βιετναμέζικα αποικιοκρατικά στρατεύματα, μεταξύ των οποίων και ο στρατιώτης Χο Τσι Μινχ, ο μετέπειτα ηγέτης. Αλλά αυτό συνέβη σχεδόν δύο δεκαετίες πριν το Κάμπελ.

 23. sarant said

  15 Mπράβο, αυτός είναι!

  20 Όχι, είναι συχνό επώνυμο

 24. Πιτσιρικάς το 60 θυμάμαι μια-δυο φορές τον Αρχέλαο σε συγκεντρώσεις οικογενειακών φίλων. Εχοντας διαβάσει μόνο τις γελοιογραφίες που δημοσίευε στο Ρομάντσο είχα την εντύπωση πως θα έλεγε συνεχώς αστεία αλλά ήταν απόμακρος. Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση πως έδινε γελοιογραφίες στον Ριζοσπάστη γιατί στο συγκεκριμένο σπίτι οι ιδιοκτήτες ήταν πολιτικοί φίλοι του Μαρκεζίνη…εκτός αν το 60 ακόμα ο Μαρκεζίνης περνιότανε για προοδευτικός !

 25. Γς said

  Aimez-vous Brahms?

 26. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Από άλγεβρα εγώ ξέρω μόνο το 0+0=14%, αλλά δεν θυμάμαι ποιος το είχε λανσάρει 🙂

 27. Alexis said

  Πολύ καλό αφιέρωμα, συγχαρητήρια!
  Το 1931 έγινε πογκρόμ Εβραίων στη Θεσσαλονίκη;;; 😕
  Και τι δουλειά έχει ο γερμανοτσολιάς του σκίτσου;
  Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος εδώ;

 28. Alexis said

  #26: Ο μπαμπάς του Κούλη Μητσοτάκουλα, βεβαίως

 29. Avonidas said

  #28. Όχι δα! Σ’ αυτόν το «κολλήσανε», βέβαια, αλλά ποιος το πρωτοέγραψε;

 30. Ποντικαρέος said

  @26-28 Σίγουρα είχε γίνει την εποχή του δράκουλα (90-93) αλλά το είχε λανσάρει ο ίδιος ή οι δημοσιογράφοι;

 31. spiral architect said

  Για όσους δεν το γνωρίζουν ο γιος του Αρχέλαου είναι ο Ευάγγελος Αντώναρος πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και κολλητός του τελευταίου.

 32. Αλέξη, το πογκρόμ Κάμπελ: http://www.thessalonikiartsandculture.gr/thessaloniki/istories/evraikos-sinikismos-kampel-tis-thessalonikis-kai-o-emprismos-tou
  Ο Γονατάς ήταν ένθερμος υποστηρικτής της 3Ε και, στη διάρκεια του πολέμου, εμπνευστής της ίδρυσης των Ταγμάτων Ασφαλείας: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%93%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%82

 33. Avonidas said

  http://news247.gr/eidiseis/afieromata/40-xronia-nd-atakes-poy-egrapsan-th-dikh-toys-istoria.3060731.html

  0+0=14%, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 1993

  Ένα μαθηματικό αξίωμα, που φαίνεται ότι είχε μία προφητική χροιά (καθώς, λειτουργούμε σε απόσταση αναπνοής από το μαθηματικό μοντέλο που ακολουθούσε κάθετες μειώσεις μισθών, προς όφελος της ανάπτυξης). Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθούσε να πείσει τον εργαζόμενο ότι, αν το πρώτο εξάμηνο πάρει 0% αύξηση και το δεύτερο εξάμηνο πάλι 0%, στο τέλος θα βγει κερδισμένος κατά 14%.

 34. sarant said

  32 Ο Γονατάς ήταν βέβαια και ο πρωτεργάτης της «επανάστασης» του 1922 μαζί με τον Πλαστήρα. Και επειδή είχε διατελέσει και πρωθυπουργός, τότε, στα συμβούλια του στέμματος το 1965 τον καλούσαν και αυτόν, υπέργηρο πλέον (αλλά όχι την ΕΔΑ)

 35. Alexis said

  #28-30: Δεν θυμάμαι την ακριβή διατύπωση αλλά εκείνη τη μακρινή εποχή 🙂 συνηθιζόταν οι δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν μία ετήσια αύξηση στις αποδοχές τους, που είχε σχέση με τον τρέχοντα πληθωρισμό, αλλά και τις «αντοχές της οικονομίας». Η αύξηση αυτή δινόταν σε δύο δόσεις, 1ο και 2ο εξάμηνο του έτους.
  Βγήκε λοιπόν ο τότε πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι για την επόμενη χρονιά η αύξηση θα είναι μηδενική τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο εξάμηνο.
  Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι τελικά, λόγω των «ωριμάνσεων» των μισθολογικών κλιμακίων και του χρονοεπιδόματος, η αύξηση που θα βάλουν τελικά στην τσέπη τους οι ΔΥ θα είναι κατά μέσο όρο 14%.
  Αυτό οδήγησε τους δημοσιογράφους να αποτυπώσουν όλον αυτό τον ισχυρισμό στην περίφημη εξίσωση 0+0=14%.
  Ασφαλώς και δεν το είπε ο Μητσοτάκης αυτολεξεί έτσι…

 36. Γς said

  Μας άφησε και τους Βαρελοφρόνους

  και δυο καλά παιδιά, εδώ το ένα:

 37. Γς said

  31, 36:

  Δεν σ είχα δει, γμτ

 38. 35 ΑΤΑ: Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή

 39. Alexis said

  #32: Ευχαριστώ.
  Ο γερμανοτσολιάς είναι ετεροχρονισμένος, αλλά ιδεολογικά βεβαίως κολλάει…

  #33: Αβονίδα, μας αντιγράφουνε! 🙂

 40. Avonidas said

  #39. Αχ, αν είχαν αφήσει τον Μητσοτάκουλα τότε να πουλήσει τα πάντα, δεν θα χρειαζόταν να τα πουλήσει σήμερα ο Αλέξης!

  Αυτή η χώρα δεν έχει όραμα :’D

 41. # 30

  Αλέξη τότε υπήρχε ακόμα η ΑΤΑ του Ανδρέα και η μισθολογική ωρίμανση ανά διετία είτε με κλιμάκιο είτε με χρονοεπίδομα εναλλάξ. Ο ακατανόμαστος υπολόγισε την μισή μισθολογική ωρίμανση για ένα έτος + την εκφυλισμένη πλέον από τις εξαιρέσεις ΑΤΑ σε αύξηση 14% εποχές βέβαια πουο πληθωτισμός έτρεχε από 20% μέχρι 30%.

  Μαθητές που ξέρανε από τέτοια είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο τότε πρωθυπουργός σνίφαρε άσπρη σκόνη και εκφράσθηκε έτσι

 42. sarant said

  36 Ακριβώς. Νομίζω πάντως ότι Βαρελόφρονες σχεδίαζε και ο Χριστοδούλου.

 43. spiral architect said

  @36, 42: Τις περισσότερες γελοιογραφίες των βαρελοφρόνων τις σχεδίασε ο Βασίλης Χριστοδούλου αλλά και ο Αρχέλαος και πολλοί άλλοι

 44. Corto said

  36 – 42:
  Στο «Ρομάντσο» οι Βαρελόφρονες σχεδιάζονταν επί το πλείστον από τον Χριστοδούλου και τον Αρχέλαο. Οι γελοιογράφοι εναλάσσονταν ανά εβδομάδα. Ήταν το πρώτο καρέ, πάνω αριστερά, αν θυμάμαι καλά, στην τελευταία σελίδα, που είχε μόνο γελοιογραφίες.
  Στο «Πάνθεον» στην σελίδα του Αρχελάου παρετίθεντο πολλές γελοιογραφίες γύρω γύρω, σαν πλαίσιο. Το πρώτο σκίτσο (νομίζω επίσης πάνω αριστερά) ήταν αυτογελοιογραφία του ίδιου του Αρχελάου με το χαρακτηριστικό μουστάκι, το οποίο εμφανιζόταν πολύ μακρύ και ατάκτως προεκτεινόμενο . Σε ένα σκίτσο, θυμάμαι, η μία άκρη του μουστακιού κατέληγε σε λουλούδι, ενώ την άλλη άκρη την πότιζε με ποτιστήρι. Το φόντο της σελίδας ήταν φωτογραφία ενός μανεκέν.

 45. sarant said

  43-44 Οκ

 46. Το φύλλο 6. περιγράφει μια σύνθεση της ιστορίας του Στυλιανού Γονατά. Προπολεμικά, υποστηρικτής των παρακρατικών. Κατά την κατοχή με τους γερμανοτσολιάδες και τώρα μαφιόζος (μέλος τριάδας) ή κούλης των Εγγλέζων.
  Σωστός;

 47. # 44

  Στο Ρομάντσο νομίζω πως ο Αρχέλαος γελοιογραφούσε και το διηγηματάκι του Τσιφόρου

 48. Corto said

  47:
  Αυτό θυμάμαι και εγώ.

 49. Βλέποντας το τελευταίο σκίτσο, μαθαίνουμε ότι ο όρος «Αγανακτισμένος πολίτης» είναι πολύ παλιότερος από τα ΧΑβγουλα που πετροβολούν πίσω από τα ΜΑΤ. Ή από τα ΜΕΑ του Αντρέ Παπαντρέ.

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Για φαντάσου! Εκείνα τα χρόνια που έβλεπα την υπογραφή Αρχέλαος στα σκίτσα νόμιζα ότι είναι το επώνυμό του. Φαίνεται είχε διαισθανθεί την πολιτική διαδρομή του γιου του και δεν ήθελε να του δημιουργήσει προβλήματα… 🙂

 51. Παναγιώτης Κ. said

  Σε παραπολιτικές στήλες διαβάσαμε για τον Καραμανλή (τον μικρό) να λέει: «Καλά τα πηγαίνει ο μικρός» όπου μικρός, διάβαζε Τσίπρας. Άραγε αυτό είναι καλό για τον Τσίπρα;

 52. ΚΑΒ said

  44. ΡΟΜΑΝΤΣΟ τ. 979, 5 Δεκ. 1961

  [url=https://postimg.org/image/vh7kxz73n/][img]https://s13.postimg.org/vh7kxz73n/image.jpg[/img][/url]

  47,48 σωστά

 53. voulagx said

  #33: Σχετικα με το 0+0=14%. Αν θυμαμαι καλα, ο Μητσοτακης ειχε καταργησει τον προκαταβλητεο φορο με αποτελεσμα μια φαινομενη αυξηση του μισθου των Δ.Υ. κατα 14%. Η λυπητερη κατεφτανε την επομενη χρονια με την εκκαθαριση της φορολογικης δηλωσης.

 54. ΚΑΒ said

  52 44. ΡΟΜΑΝΤΣΟ τ. 979, 5 Δεκ. 1961

  https://postimg.org/image/vh7kxz73n/

  47,48 σωστά

 55. spiral architect said

  Τα Σπάτα και το (μη χέσω!) αεροδρόμιο τους από τότε:

  (από το λίκνο του #43, όχι Αρχέλαος)

 56. 55 Spiral μα πώς; Εκτός εάν εννοεί κανένα παλαιότερο σχέδιο για αεροδρόμιο.

  Εντωμεταξύ, κάποιοι γέροντες Γερμανοί ξετσουτσούριασαν: https://left.gr/news/veteranoi-nazi-theloyn-na-xanastisoyn-germaniko-poyli-sto-maleme

 57. Πέπε said

  Ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Γέργερης παρουσιάζει το πλούσιο έργο του

  Τελικά ο πολιτισμός έχει καταγωγή!

 58. ΚΩΣΤΑΣ said

  53
  Αυτό με τη μείωση του προκαταβλητέου φόρου το έκανε ο Σημίτης και όχι ο Μητς. Ο Μητσ επέβαλε για πρώτη φορά παρακράτηση για σύνταξη, ως τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κατέβαλαν εισφορές για σύνταξη, μόνο για επικουρικά ταμεία και περίθαλψη γινόταν κρατήσεις.

 59. Corto said

  54 (ΚΑΒ):

  Μπράβο! Ήταν χαρακτηριστική η διάταξη των γελοιογραφιών.
  Ο σπαγγοραμμένος του Σταμάτη Πολενάκη κάτω δεξιά. Τις γελοιογραφίες του σπαγγοραμμένου θα τις χαρακτήριζε κανείς κακότεχνες και ενίοτε χωρίς κανένα ιδιαίτερο χιούμορ, όμως ο Πολενάκης υπήρξε ο δημιουργός των πρώτων ελληνικών κινουμένων σχεδίων, ήδη από το 1942, μέσα στην Κατοχή. Μετά από αυτήν την προσπάθεια το είδος πάγωσε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

 60. Ριβαλντίνιο said

  Στο Φύλλο 5, 18.11.1946 οι αδελφωμένοι έχασαν και τα μαλλιά τους στο τέλος ! 🙂

 61. 60, Ε, ναι, από το μαλλιοτράβηγμα.

 62. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  46 Λογική η εξήγηση!

  55-56 Από παλιά υπήρχε σχέδιο για αεροδρόμιο στα Σπάτα και διαμαρτυρίες -αμέσως μετά τη μεταπολίτευση έγιναν και τα επεισόδια και αναδείχτηκε πρωταγωνιστής ο δήμαρχος Μπότσαρης, μετά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά-μετά στη δεξιά να λέει αρκούδες για το ΠΑΣΟΚ

 63. spiral architect said

  @56β: Κώλο μπας και θέλουν; 👺
  (ε, μα πια!)

 64. 62 και πριν: θυμάμαι τη δεκαετία του 80 (87 – 88 – 89 που γύρναγα με τ’ αυτοκίνητο στην Αττική) υπήρχαν οι ταμπέλες και τα συρματοπλέγματα για το αεροδρόμιο στα Σπάτα. Παράλληλα ακόμα γινόταν συζήτηση για το πού θα χωροθετηθεί το νέο αεροδρόμιο (κι είχε ακουστεί και το Μακρονήσι). Και είχα την απορία αφού υπάρχει ο χώρος στα Σπάτα γιατί θέλουν άλλον. Από παρασκήνια εποχής δεν γνωρίζω…

 65. 25,
  Απόψε κάνεις Μπραμς;

 66. Γι’ αυτόν με το κουδούνι ταιριάζει και το κλασικό

  «Για φάε, ρε, έναν κωδωνοκρούστη!»

 67. ΣΠ said

  Κανονικά πρέπει να μπει αύριο στα μεζεδάκια αλλά δεν κρατήθηκα. Σ’ αυτό το άρθρο:
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/metwpo-karamanlh-kata-kammenoy.4568124.html
  γράφει:
  …προβαίνει σε κωμικοτραγικούς και επικίνδυνους χειρισμούς στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπερκερνώντας το αρμόδιο υπουργείο εξωτερικών…

  Άλλος για κέρασμα;

 68. Jago said

  11-12-13-32 Να κάνω τη διευκρίνηση ότι ο Γονατάς στα γεγονότα του Κάμπελ ήταν Γενικός Διοικητής Μακεδονίας οπότε έτσι κάλυπτε τους τριεψιλίτες και κάνει τη σύνδεση ο Αρχέλαος. Ο «Κινέζος» πιθανολογώ περισσότερο προς το ότι έχει να κάνει με κάποιο πρόσωπο που μπορεί να είχε τέτοιο ή παρόμοιο παρατσούκλι. Έψαξα γρήγορα σε βιβλία του Δάγκα και του Πάνου Θεοδωρίδη που ασχολούνται με την τοπική ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάτι τόσο σημαντικό ώστε να παραμείνει σήμερα στη μνήμη ο «κινέζος». Θέλει προφανώς ψάξιμο ο Τύπος της εποχής αλλά ποιάς ακριβώς, πριν, κατά ή μετά τον πόλεμο.

 69. To νέο αεροδρόμιο είχε αρχίσει να συζητείται ήδη από τη Μεταπολίτευση. Όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στα πράματα, όλα τα μεγάλα έργα άρχισαν να επανεξετάζονται από την αρχή — οι κακές γλώσσες έλεγαν «για να ξαναμοιραστούν οι μίζες» — γι’ αυτό και καθυστέρησε τόσο.

 70. Μαρία said

  Για τη σχέση του Γονατά με το σωματείο «Εθνική Ένωσις Η Ελλάς» (ΕΕΕ) είναι εξαιρετικά διαφωτιστική η συζήτηση στη βουλή στις 10/12/1931. Το θέμα εκθέτει στη βουλή ο Ιωάννης Μιχαήλ, που τον τιμούν οι Θεσσαλονικείς με ένα δρόμο, μετά απο επερώτση του Παπαναστάση.
  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/new%CE%A0%CE%A1%CE%92_%CE%A0%CE%95%CE%A1.%CE%92_%CE%A3%CE%A5%CE%9D.%CE%94_T.1_1931-1932_1.pdf σ. 100 κεξ των πρακτικών.

  Τον Ιούνιο του 1931 είχε πρωτοφέρει το θέμα στη βουλή ο Ιστραηλίτης Μπεσαντζή αλλά δεν έγινε διεξοδική συζήτηση.

  Σημασία επίσης έχει οτι ανάμεσα σ’ αυτούς που δικάστηκαν το 1932 για τον εμπρησμό του Κάμπελ βρίσκεται και ο Καλαμαριώτης Θεόδωρος Βελισσαρίδης, πατέρας του Ιωάννη Βελισσαρίδη που διελέτεσε Υπίλαρχος στο τάγμα του Πούλου αρχηγού του εθνικού και σοσιαλιστικού κόμματος της Ελλάδος. Το κόμμα του Πούλου ήταν στην πραγματικόητα μετεξέλιξη της ΕΕΕ.

 71. sarant said

  68 Ως προς το Κάμπελ, συμφωνούμε.

 72. # 53

  Δεν θυμάσαι καλά όσον αφορά τους Δ.Υ.

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μήπως ο Κινέζος είναι μια αναφορά στις σφαγές των Κινέζων από τους Ιάπωνες (1937-1945), ένα όχι πολύ γνωστό ολοκαύτωμα (22 εκ. νεκροί); Μια ιδέα ρίχνω.

 74. # 58

  Αυτό νομίζω πως ξεκίνησε το 2004 ( κωδ 023, 028 ή κάτι τέτοιο) επί Κωστάκη

 75. Jago said

  73. Και πως συνδέεται αυτό το γεγονός στην εξίσωση του Αρχέλαου, πάλι δεν βγαίνει νόημα. Ο Αρχέλαος κάνει συγκεκριμένες αναφορές που γειτνιάζουν και σχετίζονται στα συστατικά. Ώφου σπαζοκεφαλιά που έβαλε ο Νικοκύρης.

 76. leonicos said

  57 Πέπε

  Υπέροχος σὔλλογος, αλλά τα ελληνικά του δημοσιογράφου…

  συνεργάζεται με τους άλλους συλλόγους της περιοχής και συμβάλει στη διατήρηση εθίμων του τόπου προκειμένου να διατηρηθούν
  Συνεχίζει την δράση «Κόντρα στην Κρίση» η οποία πραγματοποιείτε κάθε χρόνο

  Είναι δυνατόν;

 77. Μαρία said

  Βρέθηκε ο Κινέζος.
  Ελευθερία 12/11/1946 Ο Κινέζος Ισάκ Ρεϊζίν εντός δεκαημέρου έγινε Έλλην … http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=1829&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASRASVASFASOASXASa&CropPDF=0 Μιλάει κι ο Γονατάς.

 78. Μαρία said

  77
  Δείτε και την πρώτη σελίδα του ίδιου φύλλου «Ένας διεθνής δοσίλογος εις εθνικήν αποστολήν» και την εμπλοκή του Γονατά.

 79. Μπράβο, Μαρία! Ήταν και φρέσκο, δυο βδομάδες πριν από το σκίτσο του Αρχέλαου.

 80. Μαρία said

  79
  Βίος και πολιτεία ο «Κινέζος».
  Ο πιο ασφαλής τρόπος, για να βρει κανείς τις αιχμές ή τους υπαινιγμούς σε γελοιογραφίες, είναι να κοιτάξει τι απασχολεί την επικαιρότητα τις ημέρες εκείνες.

 81. Jago said

  Μπράβο Μαρία! Καλά το υποψιάστηκα ότι ήταν «person of interest» της εποχής.
  Αλλά ώπα! Ποιος ήταν πάλι ετούτος ο ξεχασμένος Νικόλαος Ρεϊζίνης που ξεσήκωσε κόσμο και κοσμάκη;
  Διαβάζονται δύσκολα τα πεντέφια λόγω της κακής ανάλυσης.

 82. Μεγαλοαπατεώνας και αεριτζής από το Χαρμπίν. Και περιπτωσάρα: Εβραίος συνεργάτης του Άξονα… οι Ιάπωνες δεν είχαν τέτοια κολλήματα.

 83. ΚΩΣΤΑΣ said

  74
  Όχι, επί Μητσοτάκη, νόμος Σιούφα 2084/1992.

 84. Jago said

  8. Ναι, ευτυχώς διαβάζεται εύκολα η αριστερή στήλη της πρώτης σελίδας, τα υπόλοιπα δεν πολυβγάζουν άκρη.

 85. sarant said

  77-78 Μπράβο βρε Μαρία! Μαντζουριανός δωσίλογος δηλαδή!

 86. Μαρία said

  84
  Η 4η σελίδα είναι χάλια αλλά η 1η διαβάζεται εύκολα.

 87. sarant said

  80-82 Ο Ισαάκ Ρεϊζίν που έγινε Νικόλαος Ρεϊζίνης μνημονεύεται και σε αναφορά του βουλευτή Κεφαλονιάς Δημητράτου, που βρίσκεται στο αρχείο Σοφοκλή Βενιζέλου, από την ίδια εποχή (1946)

  http://www.venizelosarchives.gr/rec.asp?id=101117

 88. Jago said

  Πάντως ο Ρεϊζίν – Ρεϊζίνης δεν γκουγκλίζεται, Μαρία έκανες ποδαρικό και συνεισέφερες στη συλλογική σοφία του διαδικτύου. Ένα καλό ποστάκι χρειάζεται μετά από περισσότερη έρευνα και αναστήσαμε ένα φάντασμα του παρελθόντος. Μαρία, είχα σκεφτεί στην αρχή μήπως ήταν κρυμμένο λογοπαίγνιο στο σκίτσο, παίρνεις τις δυο συλλαβές και το πρώτο συνθετικό της μεσαίας λέξης κι έφτιαχνες λέξη ΚΑ-ΤΑΓΜΑ-ΚΙ = ΓΟΝΑΤΑΣ. Η πραγματικότητα δρασκέλισε τα κατάγματα των δωσίλογων. Παρασημοφορήσαι με το Μετάλλιο του Τάγματος Νικοκυραίων της Συλλογικής Σοφίας.

 89. Για λέγε ρε Γς εσύ που ξέρεις …

  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500133364

 90. Μαρία said

  88
  Κινέζος έβαλα στο ψαχτήρι των εφημερίδων 🙂

  Ριζοσπάστης http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=12&db=11&da=1946

  και στις 13/11 http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=13&db=11&da=1946

 91. # 83

  Πιθανόν, πάντως θυμάμαι πως μέσα στην σχολική περίοδο 2003-4 προστέθηκε ένας τσουχτερός κωδικός για σύνταξη ή επικουρικές. Του 92 ίσως να μην την πήρα χαμπάρι γιατί με την ΑΤΑ κάθε τόσο αλλάζαμε και μισθό

 92. Jago said

  90. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, αναρωτιέμαι αν ο Γονατάς αναφέρεται σ’ αυτή την περίπτωση στα απομνημονεύματά του.

 93. Μαρία said

  Το Εμπρός έχει και σατιρικό στιχούργημα για τον Κινεζοέλληνα ή Ελληνοκινέζο http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=54668&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARtASNASiAScASOASHASV&CropPDF=0

 94. Περί Κινέζου Ρεϊζίνη. Κοίτα να δεις που θάταν και κοντοχωριανοί με τον Καββαδία.
  Μαρία, είσαι αληθιμό ριτρίβερ! Εύγε.
  Κάπου έχασα τον αναπτήρα μου, στο μάθημα στην Ακράτα. Μήπως μπορείς να βοηθήσεις;

 95. nikiplos said

  Στις γελοιογραφίες να προσθέσουμε και τη χοντρή του θησαυρού, αλλά δεν νομίζω να ήταν ενός μόνο γελοιογράφου…

 96. 65 Εμένα γιατί μού ‘ρχεται στο μυαλό ο Σταμάτης Πολενάκης εκ Σίφνου;

 97. 95 εννοούσα

 98. nikiplos said

  Άσχετο αλλά ενδεικτικό…

  http://oikonomiallomati.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html

 99. Jago said

  Φαντάζομαι πως θα ήταν ένας τίτλος για καλό ποστ παραφράζοντας το «The Manchurian Candidate» στο περίπου:
  Ο εβραίος από τη Μαντζουρία: ένας εισαγόμενος δωσιλογισμός στην Ελλάδα του 1946.
  Θα το ψάξω το σαββατοκύριακο να δω αν αξίζει τον κόπο και μετά φυσικά έρευνα σε βιβλιοθήκες.

 100. Μαρία said

  96
  http://www.avgi.gr/article/10970/3688028/o-geloiographos-stamates-polenakes-kai-e-epoche-tou-1908-1997-

  Κι ο εγγονός http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2014/11/blog-post_80.html

 101. sarant said

  Απίστευτη ιστορία πάντως….

 102. 101 Μην την λες και απίστευτη, Νικοκύρη. Σχετικά πρόσφατη (2014;) είναι η πρωτοβουλία απόδοσης ελληνικού διαβατηρίου σ’ όποιον αλλοδαπέζο επενδύσει πάνω από κάποιο ποσό, επταψήφιο υποθέτω. Δεν ξέρω πόσοι οφελήθηκαν, μην τσαντιστεί και ο Geepoint. 😉

 103. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί αυτές τις γελοιογραφίες. Πολύ πρωτότυπες, ωραία ιδέα!

 104. 102

  Εδώ πήρε ο Ζέκα μωρέ που επένδυσε στην βαζελίνη,ο Ιβάν σε πείραξε ;

 105. nikiplos said

  Νομίζω ότι ο ΤΘ με αυτό το άρθρο το τερμάτισε το κοντέρ…
  Εντούτοις σημειώνω το …τις συγγενείς διαμαρτίες… της πρώτης παραγράφου με πολλά ερωτηματικά…

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  75. Λέω μήπως βάζει θύτες και θύματα της εποχής.

 107. nikiplos said

  @105, ευτυχώς στο επόμενο άθρο του, διόρθωσε το λάθος στην αναφορά:
  ΥΓ.: Στο χθεσινό σημείωμα ανέφερα τον ελληνιστή Μπέρναρντ Νοξ ως Ρόμπερτ. Ζητώ συγγνώμη.

  συγχωρεμένος του λέμε κι εμείς λοιπόν…
  🙂

 108. Jago said

  106. Έλα, λύθηκε το θέμα. Διαβάζεις από το σχόλιο 77 και κάτω. Epic win 😀 ❤

 109. Ευτυχώς που μεγάλωσαν οι Νικοκυροπούλες και μπορεί ο Νικοκύρης να δίνει καμία συνέντευξη.

 110. Μαρία said

  102
  Άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηρίότητα Ν. 4251/2014 κεφ.Α, άρθρο 16
  και τροποποίηση Ν.4332/2015 άρθρο 8.

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, τώρα το είδα το μπάζερ μπίτερ της Μαρίας! Πάει κι αυτό. 😊

 112. 110

  ΄Νταξ΄, καλέ Μαρία. Μια ανακρίβεια είπαμε. Δεν είμαστε και δημοσιογράφοι του ΣΚΑϊ. Και τον αναπτήρα δεν τον ευρήκες…

 113. Γς said

  89:
  >με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιατλ των ΗΠΑ Γιώργο Σταματογιαννόπουλο.

  Stamatoyannopoulos και με έκανε να κρατήσω μια ίντσα, για τη στήλη του συγγραφέως σε ένα πίνακα ενός βιβλίου. Μόνο για χάρη του.

  Και κοίτα σύμπτωση πριν κανα δυο ώρες μι μανιάτισσα στο σαλονάκι του οφθαλμίατρου γι αυτό μου έλεγε.

  >η γενετική ανάλυση έδειξε ότι εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλη ομοιότητα με τους Σικελούς και τους Ιταλούς.

  Κάτι τέτοιο είχαμε δει κι εμεις με τον φίλο μου τον Κώστα σε ένα πέιπερ που αναλύαμε τις κατανομές των αντιγόνων HLA-A και -B στα Βαλκάνια.

  Και μετα τη βυθοσκόπηση στον οφθαλμίατρο πήρα ταξί για το σπίτι που δεν έβλεπα τίποτα με τη διαστολή της κόρης των ομματιών μου.

  Κι ήταν ο ταξιτζής τώρα που μού’ πιασε κουβέντα για ην Πελοπόννησο και για την αρχαία γλώσσα που μιλάνε στο Ναύπλιο οι …Τσάκωνες.

  Και του εξήγησα ότι είναι στην Νότιο Κυνουρία, αλλά αυτός επέμενε στο Ναύπλιο.

  Και τό΄ριξα στη παλαβή στό Αστρος και τη γίδα βραστή του Κοσμά και τέτοια

 114. nikiplos said

  Και φυσικά 113@, τα τσακώνικα δεν είναι αρχαία γλώσσα αλλά μεσαιωνική νομίζω… Παυλικιανοί γαρ…

 115. Γς said

  88:

  >Παρασημοφορήσαι με το Μετάλλιο του Τάγματος Νικοκυραίων της Συλλογικής Σοφίας.

  Γιατί όχι με το παράσημο του δε Most Noble Order of the Garter, Του τάγματος της Περικνημίδας δηλαδής.

  Και τι πά’ να πει Συλλογική Σοφία;

  Και πόσο είναι το ποσοστό μου;

 116. Jago said

  115,

  1. Αχ μπρε Γουσού, βλέπεις σήμερα γυναίκα να φοράει περικνημίδες; Δεν ζούμε ευτυχώς στην εποχή της Μπριέν οφ Ταρθ (για όσους πιστούς του Game of Thrones που το πιάνουν το νόημα) 😀

  2. Η Νικοκυραίικη Συλλογική Σοφία θα έπρεπε ήδη να σε καλύψει στη γνώση της.

  3. Ποσοστό…. χμμ… Αν δεν γράψεις ένα ποστ ότι ήξερες τον κινέζο Ρεϊτζίν και ήπιατε μπύρες μαζί, όπως με τον μακαρίτη Λέμμυ και ήσουν οπωσδήποτε στο πάρτι της Βουλιαγμένης, λεφτά δεν έχει. 😀

 117. Γς said

  113:

  Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται:

  Μόλις τώρα βλέπω τι γράφει στο Fb o Λεωνίδας, μαθητής μου Postdoctoral Associate in Molecular Biophysics and Biochemistry στο Yale

  Τώρα τον διαβάζω κι εγώ:

  Leonidas Salichos
  2 ώρες ·

  Επειδή διαβάζω αστεία πράγματα (για να μην πω κάτι χειρότερο) εξαιτίας της γνωστής και ενδιαφέρουσας μελέτης που κυκλοφόρησε
  1) Ως Πελοποννήσιος, με ελληνική πατούσα και δυσχρωματοψία, έχω να πω πως ο Αντεντοκούμπο είναι περισσότερο Έλληνας απο όλους.
  2) Στη Βιολογία ο γενετικός απομονωτισμός και ομοιομορφία θεωρείται επιβλαβής. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν την έχουμε.
  3) Η εν λόγω δημοσίευση είναι ιδιαίτερα κακογραμμένη για επιστημονική δημοσίευση για πολλούς λόγους:
  – Πρώτη φορά βλέπω εισαγωγή “για το λίκνο του αρχάιου Ευρωπαϊκού πολιτισμού” και στη συνέχεια να αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για μία απόλυτη θεωρία ενός τύπου για το μεσαίωνα. Ο στόχος προφανής, να προσδώσει μία άχρηστη-πιασάρικη διάσταση.
  – Αντιμετωπίζει τις απόψεις του Φαρμεράυρερ λες και είναι η βίβλος των θεωριών. Καμία άλλη συζήτηση. Λες και πίστευε κανένας πως η πελοπόννησος αποτελείται αποκλειστικά απο απόγονους των λευκορώσων και των Ούγγρων.
  – Αντιμετωπίζει τη γενετική συγγένεια ως διακριτό χαρακτηριστικό και όχι συνεχές. Το 2008, μία απο τις πιο εντυπωσιακές μελέτες ήταν η ανακατασκευή του χάρτη της Ευρώπης απο γενετικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή. Αυτό όμως δε δείχνει πως οι λαοί είναι διαχωρισμένοι γενετικά, αλλα το αντίθετο πως η γενετική κατανομή ακολουθεί τη γεωγραφική, ως συνέχεια. Απλοϊκά, το οτι οι νότιοι Πελοποννήσιοι είναι γενετικά όμοιοι με τους Σικελιανούς ή Φράγκους είναι προφανές, και όχι ανατροπή. Η ανατροπή είναι πως βρήκαν 15% Ούγγρους. Επίσης, το μόντέλο που χρησιμοποιούν δεν συμπεριλαμβάνει Σέρβους ή Αλβανούς γιατί είναι προφανές πως το δείγμα θα είναι πιο δύσκολα διαχωρίσιμο.
  – Το πως κάποιος που είναι Γάλλος, Ιταλός, Σικελιανός, Βασκος, Ούγγρος, και Λευκορώσος κατάγεται απο τους αρχαίους Έλληνες, με ξεπερνά.
  – A, και το δείγμα είναι 200 επιλεγμένα άτομα. Τζαστ σέιν..

  European Journal of Human Genetics – Genetics of the peloponnesean populations and the theory of extinction of the medieval peloponnesean Greeks
  NATURE.COM

 118. Jago said

  117. Προβληματίστηκα κι εγώ με τη δημοσίευση και δεν βγάζω άποψη γιατί δεν είμαι επιστήμονας. Μόνο να πω για το τελυταίο «A, και το δείγμα είναι 200 επιλεγμένα άτομα. Τζαστ σέιν..» ότι είναι σωστό δείγμα. Η έρευνα το διευκρινίζει ότι τα δείγματα DNA λήφθηκαν από άτομα που οι παππούδες τους ήταν επιβεβαιωμένα κάτοικοι των περιοχών, δηλαδή πάμε τουλάχιστον κοντά το 1821. Διατηρώ μεν αμφιβολίες αλλά είναι και οι ίδιες αμφιβολίες που έχω αντίστροφα για την (πραγματική) επιρροή του σλαβικού στοιχείου στην Πελοπόννησο. Θέλει ψάξιμο, ανάλυση και προσεκτική ανάγνωση αυτή η έρευνα για να δούμε πόσο αξιόπιστη είναι.

 119. Γς said

  117:

  Και στη συζήτηση μπάνει ο Παύλος, άλλος μαθητής μου (της διασποράς)

  Pavlos Pavlidis Σαλίχο συμφωνώ σχεδόν σε όλα. Μόνο ίσως διαφωνήσω, λίγο, στην γενετική συγγένεια. Ίσως η παρατηρούμενη γενετική συγγένεια να έχει διακριτό χαρακτήρα σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας δημογραφικών κυρίως γεγονότων. Ελπίζω να βρω κάπου τα πρωτογνή δεδομένα να τα ξανααναλύσω 🙂
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 ώρα

  Leonidas Salichos Παυλάρα οι «πολλές περιπτώσεις» είναι λίγες, κυρίως όχι λόγω δημογραφικών, αλλα πιο πολύ γεωγραφικών απομονώσεων (bottlenecks). Γι αυτό και πρέπει να ανέβεις στον Ταϋγετο για να πάρεις δείγμα. Αλλιώς είναι συνεχής. Αλλά και οι εξτρίμ περιπτώσεις αυτές που χρησιμοποιούνται ως μοντέλα αυτό καταδεικνύoυν. Ως άκρα φάσματος αντιμετωπίζονται. Χωρίς το γεωγραφικό απομονωτισμό, το similarity matrix δεν είναι διακριτό (μιλάμε για πληθυσμούς, όχι για άτομα)
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 ώρα ·

  Pavlos Pavlidis Στους δημογραφικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνω και το non-random mating εξαιτίας γεωγραφιας (pop substructure). Τώρα για το «λίγες ή πολλές» δε θα το κουράσω… έχουμε διαφορετικά παραδείγματα στο κεφάλι μας… σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι έντονο το substructre σε άλλες να είναι αμελητέο. Σε πολλά φυτά πχ είναι πολύ έντονο, στην melanogaster στην ευρώπη, δεν είναι και πολύ έντονο, κλπ
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 ώρα

  Leonidas Salichos Καλά, εννοείται πως κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Σκέψου πάντως πως γενετικά, οι μαύροι της Αμερικής πέφτουν σχεδόν στη μέση μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Είναι σχεδόν ανόητο να περιμένεις να βρεις 100% ούγγρικο DNA σε Μανιάτες.
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 ώρα ·

  Leonidas Salichos εκτός αν πετύχεις κανα Ούγγρο με τροχόσπιτο
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 ώρα

  Leonidas Salichos http://www.nature.com/…/v456/n7218/pdf/nature07331.pdf

  Access : Genes mirror geography within Europe : Nature
  NATURE.COM

 120. Ριβαλντίνιο said

  @ 113 Γς

  η γενετική ανάλυση έδειξε ότι εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλη ομοιότητα με τους Σικελούς και τους Ιταλούς.

  Και φυσικά μοιάζουμε με τους Ιταλούς, αφού και αυτοί έχουν υποστεί σλαβική αλλοίωση ! 🙂 🙂 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/Alcek

  Βέβαια αυτοί ήταν Πρωτοβούλγαροι, αλλά δεν θα έσερναν και τίποτα Σλάβους μαζί τους ; 🙂

  ==============================================================

  @ 114 nikiplos

  Χούμορ κάνεις, ε ; 🙂

 121. Γς said

  119:

  Κι εδώ επεμβαίνω:

  John Sourdis Μάγκες, αν σας πω ότι σας κάνω αναμετάδοση; Σας διαβάζει η μισή Ελλάδα!
  Μου αρέσει! · Απάντηση · Μόλις τώρα

 122. Jago said

  Ειλικρινά τώρα, τι σχέση έχουν οι «μαύροι της Αφρικής», που γέμισαν μια ολόκληρη αμερικανκή ήπειρο, με τους Σλάβους των Βαλκανίων. Έλα τώρα, μην ζοχαδιάζουμε και μην παρερμηνεύουμε πολύ διαφορετικές συνθήκες για τις κάνουμε όλες ίσες και όμοιες. Ε όχι τέτοια ανιστόρητη ισοπέδωση, κάνει τραγικά λάθη ο μαθητής σου.

 123. Γς said

  121:

  >Μάγκες, αν σας πω ότι σας κάνω αναμετάδοση; Σας διαβάζει η μισή Ελλάδα!

  Leonidas Salichos Κάτι τέτοια έλεγε κι ο Τατσόπουλος δασκαλε κι έμπλεξε

 124. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στυλιανός Γονατάς, μεγάλη μούρη, πολέμαρχος, αρχηγός της επανάστασης του 1922, εκτελεστής τω έξι, πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής, γερουσιαστής, γενικός διοικητής Μακεδονίας, βενιζελικός, 3Εψιλίτης, ταγματαλήτης, με τα βενιζελικά κόμματα, με το κόμμα των εθνικοφρόνων και το Λαϊκό της δεξιάς και με γαμπρό της δημοκρατικής άμυνας.

  Εμπρησμός της συνοικίας Κάμπελ, ολοκαύτωμα στην κατοχή και εβραϊκά νεκροταφεία, οι Θεσσαλονικείς οφείλουμε μια συγνώμη στους Εβραίους συμπολίτες μας.

 125. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΄Καλά, οι Εβραίοι είχαν και τον δικό τους Σαμπετάι Σεβή! και έγιναν ντονμέδες.

 126. Γς said

  122:

  Διαβίβασα την παρατήρησή σου

 127. Γς said

  126:
  Και απάντησε:

  Leonidas Salichos πες του πως οι ΑφροΑμερικάνοι είναι 14% στην Αμερική. Λιγότεροι απο τους Ούγγρους στην Πελοπόννησο.

 128. Γς said

  Ολη η συζήτηση γίνεται εδώ

 129. Γς said

  127:

  Leonidas Salichos Επισης πως το 1 και 2 που έγραψα, τα θεωρω σημαντικοτερα

 130. nikiplos said

  120@ Ρίβα, όχι φυσικά…

  Δεν θυμάμαι που το είχα διαβάσει, αλλά τα τσακώνικα είναι η γλώσσα των Παυλικιανών που έφεραν στην Πελοπόννησο το μεσαίωνα… Αν έχω λάθος δώσε αναφορά…

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν δεν κάνω λάθος, απ’ το σόι του Στυλιανού Γονατά κατάγεται και ο θαυμάσιος αλλά μάλλον παραγνωρισμένος λογοτέχνης Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς.

 132. Γς said

  Πάω να την πέσω

  Λεκανός

 133. Ριβαλντίνιο said

  @ 130 nikiplos

  Οι Τσάκωνες είναι οι μόνοι Έλληνες που μιλάνε διαφορετική ελληνική διάλεκτο από όλους τους άλλους Έλληνες. Οι υπόλοιποι μιλάμε την απόγονο της κοινής ελληνιστικής, ενώ οι Τσάκωνες δωρική. Αυτό έγινε γιατί απομονώθηκαν. Στην περιοχή τους μάλιστα σλαβικό ποδάρι δεν πάτησε. Κάποιοι λένε ότι και οι Μεσαμανιάτες μιλούσαν παρόμοια διάλεκτο, αλλά είναι μάλλον αναπόδεικτο. Κατά τις πηγές οι Τσάκωνες προήλθαν απ’τους Λάκωνες.

  Οι Παυλικιανοί εμφανίσθηκαν ως Βογόμιλοι στην Θράκη. Οι πρακτικές τους μεταφέρθηκαν και σε Σερβία και Βοσνία και λένε πως μπορεί να είναι μεταξύ των θρησκευτικών προγόνων των Καθαρών της Δύσης. Για Παυλικιανούς στην Πελ/σο δεν έχω ξανακούσει.

 134. MA said

  καλησπέρα,
  ωραιο και το σημερινό Νικοκύρη.
  για τον Ρεϊζίνη βρήκα αυτό:
  http://docplayer.gr/7491082-Viografika-stoiheia-ragkavis-aristeidis-rizos-n-ragkavis-alexandros-rizos-i-ragkavis-iakovos-rizos-g-1868-1885-7-1892.html
  και επιχειρηματίας δηλαδή

 135. sarant said

  117-119-123 Να μας έγραφε κάτι ο μαθητής σου, βρε Γς 🙂

 136. Ριβαλντίνιο said

  Ποιος ξέρει ο φουκαράς ο Ρεϊζίνης τι θα είχε τραβήξει και οι φυλλάδες της εποχής δεν δίστασαν να τον κατασυκαφαντήσουν προκειμένου να πουλήσουν σανό στους αναγνώστες τους. 👿

 137. Μαρία said

  131
  Σίγουρα. Οι Γονατάδες έλκουν την καταγωγή τους απ’ το Αϊβαλί. Ο Στυλιανός μάλιστα γεννήθηκε «εκ πατρός Επαμεινώνδα».

 138. Jago said

  128. Δεν μπορώ να δω τη συζήτηση λόγω ρυθμίσεων απορρήτου. Θα με ενδιέφερε πάντως.

 139. Jago said

  Κι ένα gossip, βλέπω ότι η κόρη του Γονατά είναι παντρεμένη με τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη. Μικρός που είναι ο κόσμος.

 140. Jago said

  Συγνώμη αν θα σας φανεί ότι τρολάρω αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γουσού για κάποιες θέσεις του μαθητή του, που τις θεωρώ επικιεικώς ανούσιες, ψάχνω το προφίλ του στο Facebook και είναι του… Πανεπιστημίου του Γέηλ. Πλακώσανε οι Καλύβες και οι Μαραντζήδες από την πίσω πόρτα πάλι. Ε φτάνει πια.

 141. Γς said

  140:

  Δεν σε καταλαβαίνω…

  Κι ο Κώστας. Ενας άλλος μαθητής μου Assistant professor, Bioinformatics and Systems Biology.στο Université Paris Diderot, Που παρακολουθεί τη συζήτησή τους στο Fb:

  «Ωραίο, καλά το έλεγα εγώ ότι είμαστε Σλάβοι όλοι.
  Αλλα αυτοί εδώ λεν ότι είμαστε όλοι σαν τους αρχαίους Σπαρτιάτες 😛
  Τα σύγχρονα Genomics είναι όπως οι μορφολογικοι δεικτες παλιά. Μετράμε κεφάλια και κόκαλα… Αλλά με SNPs αντί για μεζούρες.
  Ευγενική από το παράθυρο.

  Ωραίο άρθρο δάσκαλε. Να γνωρίζουμε τους αντιπάλους. Οι Σταματογιαννοπουλοι το έριξαν στη πληθυσμιακή τώρα.
  *ευγονικη
  Κάποιος πρέπει να ξανά-γράψει το mismeasure of man αλλά με γονιδιωματικο background.»
  ..

 142. Γς said

  139:

  >η κόρη του Γονατά είναι παντρεμένη με τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη

  Ητανε. Με τον μακαρίτη πια.

 143. Γς said

  140:

  >ψάχνω το προφίλ του στο Facebook και είναι του… Πανεπιστημίου του Γέηλ.

  Γιατί; Δεν το ανέφερα εξάλλου; Στο Σχ.117;

  >Πλακώσανε οι Καλύβες και οι Μαραντζήδες από την πίσω πόρτα πάλι.

  Αμάν δεν τρώγεσαι!

  Τι δουλειά έχει η Πολιτική Επιστήμη του καθηγητή του Γέηλ Καλύβα με την Μοριακή Βιοφυσική και Βιοχημεία του εξαίρετου Λεωνίδα μας;

  Και θα σε παρακαλούσα να πάρεις πίσω αυτά τα περί πίσω πόρτας και λοιπά.

  Δεν φτάνει που εν αγνοία του έβγαλα στη φόρα ιδιωτική του συνομιλία, έρχεσαι και τον βρίζεις και θεωρείς «τις θέσεις του επικιεικώς [=επιεικώς] ανούσιες»

  Βέβαια το φταίξιμο είναι πέρα για πέρα δικό μου.
  Που να φανταστώ ο φουκαράς ότι μια κριτική μιας επιστημονικής εργασίας θα σου θυμίσει ονόματα και πανεπιστήμια που για κάποιο λόγο μισείς.

  Ζήτα συγνώμη από τον νεαρό επιστήμονα που κακοποίησες, λόγω αυτών των απωθημένων σου.

  Και μάθε να συγκρατείς τα πάθη σου!

 144. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Έξω οι ρουφιάνοι απ’το ιστολόγιο!
  Μπαν τώρα!

 145. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Άδολοι νεαροί επιστήμονες
  γράφουν αμέριμνα στο που σού (pc)
  μαδάνε σαν τους στήμονες
  θύματα αθώα του ρουφιάνου γου σού

  Βοναπάρτης Παλαθιώτης

 146. Γς said

  141:

  >Κάποιος πρέπει να ξανά-γράψει το mismeasure of man αλλά με γονιδιωματικο background

  «The invalid assumption that correlation implies cause is probably among the two or three most serious and common errors of human reasoning.»

  The Mismeasure of Man. Σελίδα 272.

  Stephen Jay Gould

 147. Γς said

  141:

  Κι ο Κώστας μας:

  Costas@guandanamo.gov

 148. Γς said

  89:

  Πάντως τέτοιες εργασίες Πσαρά μου, θέλουν καπάτσους ερευνητές.

  Σαν τον φίλο μου τον Κώστα Τριανταφυλλίδη του ΑΠΘ.
  Της Μάχιμης Πατριωτικής Γενετικής, που λέω εγώ, χαριτολογώντας

  [Για να ρουφιανέψουμε και κανέναν Καθηγητή]

 149. # 148

  Στην δική μου θεώρηση είναι άσκοπο να ψάχνεις την καταγωγή ενός άνθρώπου ή των κατοίκων μιας περιοχής, είναι σαν να λες πως θα βρεις το σημείο από το οποίο πηγάζει ένας ποταμός. Ισως και ανήθικο από μια άποψη… το τελευταίο παρ’ οτι γνωρίζω τους προγόνους μου από το 1460. Δεν τόψαξα όμως εγώ, άλλοι είχαν την πετριά κι εγώ την απορία αν όσα έλεγαν τα χαρτιά συμφωνούσαν με την συζυγική πίστη τόσων προ-προ-προγιαγιάδων και την συνηθισμένη τότε πρακτική των βιασμών μετά από τις πολεμικές επιχειρήσεις

 150. Γς said

  Κι έχεις και τον άλλο Κώστα (τον καθηγητή που ανέφερα για την εργασία μας στο Σχ. 113) να μου γράφει τώρα στο Fb:

  «ειδες το δημοσίευμα για την μοριακή σύνθεση πελοπονησίων/περιοχών της???????»

  Τι του λες τώρα;

  Να του απαντήσω:

  Ποιο δημοσίευμα; Ποιας Πελοποννήσου;

 151. Γς said

  148:

  Και τυχαία τώρα διαβάζω στο βιβλίο του

  http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2016/12/blog-post_61.html

  «Η ανάλυση κυρίων συνιστωσών και η κατασκευή συνθετικών γεωγραφικών χαρτών της γενετικής σύστασης πολλών Ευρασιατικών πληθυσμών αποκάλυψε ότι η τέταρτη κύρια συνιστώσα της μεταβολής των γονιδιακών συχνοτήτων δεν ιχνηλατεί μόνο την «ελληνική γενετική κληρονομιά» στους σημερινούς κατοίκους της χώρας μας, αλλά και σε όλους τους γειτονικούς Ευρασιατικούς πληθυσμούς, οι περιοχές των οποίων αποικίστηκαν από αρχαίους ΄Ελληνες. Η εξάπλωση αυτή αρχίζει από τα Δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, εκτείνεται στη Νότια Ιταλία και Σικελία και φθάνει μέχρι τη Δυτική Μεσόγειο. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι η DNA υπογραφή των Ελλήνων παρουσιάζει αντοχή στον χρόνο και αντικατοπτρίζει την εξάπλωση των Ελλήνων κατά την προϊστορική περίοδο στην Ευρασία και έμμεσα υποστηρίζει τη συνέχεια των Ελλήνων στον γεωγραφικό χώρο και χρόνο.»

  Τόσο ωραία!

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Ρίαλ ράδιο προλίγου:καλεσμένος(προαναγγέλθηκε απ΄το χάραμα) δερματολόγος γιατρός για τη λεύκη,λέει κάποια στιγμή ότι γονιός με λ. έχει 3,5 % περισσότερες πιθανότητες να την κληρονομήσει στο παιδί του.(Αργότερα είπε ότι 1 με 1,5 % παραπάνω η κληρονομικότητα από γονιό και 3% από παππούδες…).Παίρνει το λόγο ο δημοσιοκάφρος: Λοιπόν,είπαμε ότι η λεύκη είναι κληρονομική,(!!) πάμε τώρα να δούμε…(τα φάρμακα)…
  Στο τέλος(αφού ο εκπομπάρχης κ. ψάλτης- είπε ότι υπήρξαν αρκετά τηλεφωνήματα αγωνίας για παιδιά) το γύρισε ο γιατρός: «Όσοι τηλεφωνήσουν τώρα, θα εξετάζω όλο τον Απρίλιο δωρεάν…»). Μπα, εξ αρχής αυτός θα ήταν ο σκοπός , η άγρα πελατών, η γκρίζα διαφήμιση κάτω από την κοινωνική προσφορά που ασφαλώς είναι ανεπίτρεπτη με αυτό τον τρόπο ,σε αυτή τη ζώνη.
  Από τη σύγχιση, δε θυμάμαι τ΄όνομα του ιατρού.Αίσχος! Μπανανία. Χαίρε άφαντο ΕΣΡ.

 153. nikiplos said

  @146, να μπορούσαν αρκετοί να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της φράσης που κόμισε ο Γσ στο σχόλιό του αυτό… Τον ευχαριστώ και μόνο για αυτό…

  Ολόκληρη ψευδοεπιστήμη έχει κατασκευαστεί, πάνω στην υπερθέρμανση του πλανήτη συγχύζοντας τον κόσμο μόνο και μόνο από τη συσχέτιση των εκπομπών του CO2 με την ανθρώπινη δραστηριότητα…

  Οπωσδήποτε θα αγοράσω το βιβλίο του κ. Stephen Jay Gould…

 154. sarant said

  152 Εφη, 3,5% *περισσότερες* πιθανότητες είναι απειροελάχιστες θαρρώ, είναι εξοργιστικό αυτο που ειπώθηκε, αν ειπώθηκε έτσι.

 155. nikiplos said

  @153, 154, είναι συνήθης πρακτική μερικών Ιατρών να κινδυνολογούν από τα ΜΜΕ, ώστε να έλξουν πελάτες κυρίως για τις φαρμακευτικές και λιγότερες για τα γραφεία τους…

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154. Μα ναι! αυτό, αυτό ακριβώς! Κι ο άλλος τη βάφτισε κληρονομική νόσο! Γι αυτό έγινα έξαλλη.Θα δω αν αναρτούν αργότερα την εκπομπή, να βάλουμε το λινκ.

 157. ΓιώργοςΜ said

  156 Την τραβάει όμως ο οργανισμός μας την κινδυνολογία. Αν κάποιος πάθε δηλητηρίαση από ξερωγώ χαλασμένα κολοκυθάκια, εύκολα θα τσιμπήσουμε στους πηχυαίους τίτλους «ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ»

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  157. 🙂 😦 Με τα δηλητηριώση «βλίτα» δε θυμάσαι τί έγινε; Κατέβηκα τότε (κάπου πρόπερσι) στην Κρήτη και είδα να κάνουν ανάλυση κάθε βλίτου ξεχωριστά μην είναι από κείνα τ΄άλλα. Μετά αποξεχάστηκε και τα μαζεύαμε «θεριστά»…(κι αυτό λάθος βέβαια).
  Και τώρα ξαφνικά μου ήρθε μια σουρεαλιστική (λίγο ανίερη) σύνδεση με το νήμα:
  Αρχέλαος,το λαχανιασμένο λάχανο/Βλάσης,το βλίτο (από τη Φρουτοπία του Ευγ.Τριβιζά).
  Έτσι για μια παιχνιδιάρικη καλημέρα ολόβροχη αλλά μυριοτραγούδιστη.Έξοχες τρίλλιες από τα χαράματα, γύρωθε. Θαύμα Μάρτης!

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  δηλητηριώδη «βλίτα»

 160. Spiridione said

  Ο Ρεϊζίνης φαίνεται ότι συνέχισε τα κατορθώματά του
  Εδώ μια αναφορά από άνθρωπο που ήταν στο Χαρμπίν
  .https://books.google.gr/books?id=lgmXCwAAQBAJ&pg=PA39&dq=Reizini++nick&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjNpIyrjc3SAhUIKMAKHdbtAJ8Q6AEIGDAA#v=onepage&q=Reizini%20%20nick&f=false
  Δόκτωρ Φιλοσοφίας, μετά λέει ίδρυσε την cinerama στην Αμερική κλπ.
  Αν γκουγκλίσετε reisini panorama βγάζει αρκετές πληροφορίες πχ.

  ή reizini εδώ
  https://books.google.gr/books?id=hRRIGy52GcgC&pg=PA207&lpg=PA207&dq=reizini+cinerama&source=bl&ots=QBZR6Nqy_I&sig=GaVb3_PGohtW9kZBVOaHZ2jRFgs&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjho5a2m83SAhVLKMAKHdQlDs0Q6AEIGjAA#v=onepage&q=reizini%20cinerama&f=false

  Στο newsweek to 1958 έχει αφιέρωμα με όλη τη ζωή του, που δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμο. Τον συγκρίνει με τον Ωνάση και τον Νιάρχο.
  https://www.google.gr/search?q=Bernard+Gordon&rlz=1C1AVNA_enGR602GR602&oq=Bernard+Gordon&aqs=chrome..69i57j0l5.704j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8#tbm=bks&q=%22Nicolas+Reisini%22+born+greece&*
  Φαίνεται ότι είχε και προβλήματα με την Επιτροπή Μετανάστευσης στην Αμερική, λόγω αμφιβολιών για το background του και τον τόπο γεννήσεως του (βλ. προεπσκόπηση βιβλίου παρακάτω).
  Και εδώ άρθρο του 1956 των NY που λέει ότι το 1956 απελάθηκε. Αλλά αργότερα τα κατάφερε φαίνεται.
  https://mobile.nytimes.com/1956/02/04/archives/exporter-halted-on-us-reentry-reisini-in-mexico-fights-to-overcome.html
  Και μια φωτογραφία του

  Τώρα, μπορεί και να μην είναι αυτός. Αλλά ταιριάζουν τα γεγονότα.

 161. Spiridione said

  Το λινκ από τα γκουγκλοβιβλία
  https://www.google.gr/search?q=Bernard+Gordon&rlz=1C1AVNA_enGR602GR602&oq=Bernard+Gordon&aqs=chrome..69i57j0l5.704j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8#tbm=bks&q=%22Nicolas+Reisini%22+born+greece&*
  Στη φωτογραφία είναι αριστερά, με τον πρόεδρο της MGM στο κέντρο

 162. Spiridione said

  Δεν μου βγαίνει το λινκ, γκουγκλίστε
  «Nicolas Reisini» born greece
  στα γκουγκλοβιβλία

 163. MA said

  148 Γς, διδάσκει ακόμη ο Τριανταφυλλίδης; έλεος!

 164. Γς said

  163:

  Οχι. Εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια

 165. MA said

  164
  ευχαριστώ

 166. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ΕΦΗ-ΕΦΗ (152).

  Δυστυχῶς ἡ παραπληροφόρηση ἔχει γίνει καθεστώς. Πολλοὶ γιατροὶ βγαίνουν στὰ ΜΜΑ (ποὺ λέει κι Λάμπρος, καλή του ὥρα) γιὰ νὰ διαφημίσουν τὸν ἑαυτό τους ἤ προϊόντα φαρμακευτικῶν ἑταιρειῶν, σὲ (ὑποτίθεται) ἐνημερωτικές ἐκπομπές.

  Δὲν μιλᾶμε βέβαια γιὰ τὸ ὄργιο ποὺ γίνεται μὲ τὰ διάφορα «θαυματουργὰ» σκευάσματα ποὺ διαφημίζονται ἀνεξέλεγκτα. Κάποτε ὑπῆρχαν κάποιοι περιορισμοὶ στὴ διαφήμιση ἱατροφαρμακευτικῶν προϊόντων. Ξέρει κανεὶς τὶ ἰσχύει σήμερα;

 167. Γς said

  166:

  Σχετικό και το σημερινό του φίλου μας Κώστα Φασσέα [συνάδελφου μου και του αδελφού σου] στο Fb:

  » Η απάτη πάει…. σύννεφο. Προσοχή λοιπόν αν δείτε κάτι τέτοιο: http://ygieis-arthroseis.com/legs/ ψάξτε το και εσείς για να μαθαίνετε να ξεχωρίζετε τις αξιόπιστες πηγές από τους απατεώνες. Εγώ το έψαξα και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιος γιατρός πουθενά στον κόσμο που να ταιριάζει και η φωτογραφία. Βρήκα δυο ορθοπεδικούς με το ίδιο όνομα στις ΗΠΑ που πράγματι είναι επιστήμονες. Κατά τα άλλα το άρθρο του ΠΟΛΩΝΙΚΟΥ (στα Ελληνικά) διαδικτυακού περιοδικού είναι εκπληκτικά πειστικά γραμμένο για να πουληθεί αυτό το «ματζούνι» παρακάμπτοντας ακόμα και τους κανονισμούς του ΕΟΦ, όσο «ελαστικοί» και αν είναι αφού επιτρέπουν χιλιάδες άλλα προϊόντα να κυκλοφορούν με σκοπό την τσέπη μας. Φυσικά η ιστοσελίδα είναι κλειδωμένη και δεν μπορείς να γράψεις σχόλια. «

 168. ΓιώργοςΜ said

  166 Στα εγχώρια ΜΜΕ οι διαφημίσεις συμπληρωμάτων διατροφής κλπ έχουν μια επωδό 2-3» στο τέλος, κάτι σαν
  «ΠροϊόνγνωστοποιημένοστονΕΟΦ-Τασυμπληρώματαδιατροφήςδεναντικαθιστουνμιακανονικήδίαιτα», ενώ στα υπόλοιπα 20» της διαφήμισης λένε πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής/η έντονη άσκηση/η ηλικία/το κέρατό μας το τράγιο, κάνουν απαραίτητη τη χρήση τους.
  Τουλάχιστον είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ, πράγμα που σημαίνει πως τουλάχιστον (ή εκ πρώτης όψεως) δε βλάπτουν.
  Στα διεθνώς διαφημιζόμενα, μύλος. Στην ΗΠΑνία κάνουν ακόμα και «συγκριτικές» διαφημίσεις, δηλαδή βγαίνει ο ηθοποιός και λέει «το παυσίπονο Α είναι καλύτερο από το παυσίπονο Β», και ο κόσμος (προφανώς) το καταπίνει αμάσητο. Παραπέρα, το χάος.
  Στο ένα ημέιλ που έχω, στο σπαμοφυλάκιο έχει 90% διαφημίσεις για φτηνά φάρμακα, αγνώστου κατασκευής και προελεύσεως. Στο άλλο, της δουλειάς, τα παιδιά του ΙΤ κατάφεραν να τα αποκρούσουν με επιτυχία και δεν τα βλέπω (πλέον) καθόλου.

 169. ΓιώργοςΜ said

  γμτ… το wordpress έκανε τα δευτερόλεπτα εισαγωγικά…

 170. sarant said

  160 Εντυπωσιακός όπως πάντα!

 171. IN said

  77, 160: Συγχαρητήρια στη Μαρία που εντόπισε τον «κινέζο» Ρεϊζίνη και συγχαρητήρια στον συνάδελφο Spiridione που ξαναβρήκε τα ίχνη του στην Αμερική. Επειδή διάβασα τα λινκ στα οποία μας παραπέμπει ο Spiridione κι έψαξα και βρήκα κι άλλα μόνος μου (σε μερικά από αυτά θα σας παραπέμψω παρακάτω) είναι απολύτως βέβαιο («δεν χωρεί αμφιβολίας περί τούτου») ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο στο οποίο ο Γονατάς έδωσε διαβατήριο και βρέθηκε μετά εγκαλούμενος γι’ αυτό στη Βουλή, το 1946.

  Περισσότερες παραπομπές γι’ αυτόν βρίσκουμε με την γραφή Nick ή Nicholas Reisini. Στις αμερικανικές πηγές αναφέρεται ότι έφτασε στην Αμερική με διπλωματικό διαβατήριο από την Ελλάδα αν και, έχοντας βγάλει τα μάτια μου να διαβάσω τη συζήτηση στη Βουλή το 1946 από την «Ελευθερία» όπου μας παρέπεμψε η Μαρία, νομίζω ότι δεν ήταν ξεκάθαρο ότι το δόθηκε διπλωματικό, και όχι απλό, διαβατήριο. Σε κάθε περίπτωση, ο Reisini φαίνεται πως εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου είχε μία εταιρία «εισαγωγών – εξαγωγών» με την ονομασία Robin International. Παράλληλα όμως απέκτησε και τα δικαιώματα για την προβολή ταινιών με το σύστημα Cinerama σε κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τα εκμεταλλευόταν. Το 1956 (παραπομπή του Spiridione) φεύγει από την Αμερική για ταξίδι στο Μεξικό και, όταν επιστρέφει, του απαγορεύεται η είσοδος, παρ’ ότι είχε άδεια μόνιμης παραμονής. Η αιτιολογία που του δίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι ψευδώς εμφανίζεται ως Έλληνας (και, άρα, κακώς μπαίνει στην ποσόστωση των Ελλήνων για τους μετανάστες) καθώς και ότι απέκρυψε μια καταδίκη του το 1931 στη Γαλλία (για κάποιας μορφής απάτη, αν καλά κατάλαβα/θυμάμαι). Δηλώνει ότι θα κάνει έφεση κλπ και προφανώς δικαιώνεται, γιατί όχι απλώς τον ξαναβρίσκουμε στην Αμερική, αλλά συμμετέχει και σε μια εταιρία που αποκτά τα όλα δικαιώματα του Cinerama και αρχίζει να το εκμεταλλεύεται φτιάχνοντας κάποιες ταινίες ειδικά γι’ αυτό. Την (όχι και τόσο ευτυχή) κατάληξη της (εισηγμένης στο χρηματιστήριο, πάντως) εταιρίας αυτής την δίνει το άρθρο των New York Times στο οποίο μας παραπέμπει ο Spiridione. Εδώ κι ένα λίγο μεταγενέστερο που δείχνει ότι ο Reisini αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εταιρία αυτή το 1964 αφήνοντας και χρέη: http://www.nytimes.com/1964/12/23/cineramas-losses-expected-to-widen-in-the-second-half.html

  Δεν τελειώσαμε, όμως, μαζί του. Τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα γι’ αυτόν. Μαζί με έναν άλλο συνεργάτη του βρήκαν ένα ανώτερο στέλεχος της εταιρίας Anaconda και τον έβαλαν να εγγυάται, για λογαριασμό της Anaconda, δάνεια που έπαιρνε από τράπεζες και τρίτους ο Reisini και η εταιρία του τελευταίου, η Robin International. Η διοίκηση της Anaconda δεν είχε ιδέα γι’ αυτές τις εγγυήσεις. Όταν ανακαλύφθηκε το κόλπο, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του στελέχους (ονόματι Kraft), του Reisini και του συνεργάτη του.
  Εδώ η είδηση για τη δίωξη του Kraft: https://www.washingtonpost.com/archive/business/1978/12/28/former-officer-of-anaconda-pleads-guilty/043fb6b1-02e2-4def-9435-054bba4d0047/?utm_term=.eb375c1ab080

  O Reisini, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν την έβγαλε καθαρή. Σε ηλικία 74 ετών καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και ότι έπασχε από αρθρίτιδα και καρδιοπάθεια, όπως είπε η δικαστίνα, προσθέτοντας ότι αν ήταν νεότερος η ποινή θα ήταν πολύ διαφορετική. Εδώ η είδηση: http://www.nytimes.com/1979/08/08/archives/the-city-executive-74-gets-3-years-for-fraud-police-charge-man-in.html

  Έχει και κάτι ακόμη. Μια από τις εταιρίες στις οποίες είχε δώσει εγγύηση το στέλεχος της Anaconda εν αγνοία της διοίκησης της τελευταίας, πήγε στα δικαστήρια, τον Reisini, την εταιρία του και την Anaconda, ζητώντας τα λεφτά της. Η σχετική δικαστική απόφαση είναι εδώ: http://law.justia.com/cases/federal/district-courts/FSupp/542/684/2284453/

  Από αυτή μαθαίνουμε ότι: 1) Το 1976 ο Reisini είχε αναλάβει την κατασκευή της έδρας της μόνιμης αντιπροσωπείας της Σοβιετικής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη! Ή τουλάχιστον έτσι έλεγε… 2) Το 1982, πια, η εταιρία του είχε φαλιρίσει 3) Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η υπόθεση είχε σημασία μόνον αν επρόκειτο να πληρώσει η Anaconda. Το δικαστήριο όμως, για περίπλοκους νομικούς λόγους που δεν ενδιαφέρουν κανέναν εκτός, ίσως, από μένα και τον Spiridione, έκρινε ότι η Anaconda δεν δεσμευόταν, στη συγκεκριμένη υπόθεση, από τις πράξεις του στελέχους της. Η απόφαση έχει ενδιαφέρον, γιατί αφορά, έτσι, το ζήτημα του λεγόμενου «ψευδοαντιπροσώπου», που απασχολεί όλες τις έννομες τάξεις. Γι’ αυτό και παραπέμπουν συχνά σ’ αυτήν σε νομικά συγγράμματα των ΗΠΑ σχετικά με το δίκαιο της αντιπροσώπευσης, των εταιριών κλπ. Εδώ ένα παράδειγμα: https://books.google.lu/books?id=AE14OxMO4bQC&pg=PA325&lpg=PA325&dq=%22Robin+international%22+Reisini&source=bl&ots=G-S3Oh_0AX&sig=_a_W_SLiwUXawAWZLLFob2IBR-U&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwip4MCE2c7SAhVBfhoKHaKyDY8Q6AEIIDAB#v=onepage&q=%22Robin%20international%22%20Reisini&f=false

  Αν θέλετε να δείτε τη φάτσα του Reisini, στο σύντομο φιλμάκι εδώ, στο 0:24 περίπου. https://www.youtube.com/watch?v=tHp3xD3j2E8

  Για το Cinerama γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ το 2002 (Cinerama Adventure). Ψάχνοντας στοιχεία γι’ αυτό, είδα ότι εμφανίζεται και μιλάει ο γιος του Nicholas Reisini, που λέγεται Andrew Reisini.

  Φαντάζομαι, το επόμενο βήμα θα είναι να εμφανίστηκε ο ίδιος ο Andrew Reisini και να σχολιάσει στο ιστολόγιο, έτσι πως πάμε…

  ΥΓ: Και για να λύσω την απορία του Jago στο 92, επειδή κάποτε κάπου είχα πετύχει σε pdf τα απομνημονεύματα του Γονατά και περιμάζεψα, όχι δε λέει απολύτως τίποτε περί Ρεϊζίνη εκεί ο Γονατάς. Άλλωστε, είναι αρκετά συνοπτικά, ιδίως για την περίοδο της κατοχής και μετά. Ακόμη και για τα Τάγματα Ασφαλείας, για τα οποία ήταν διαβόητος, είναι ζήτημα αν έχει μια-δυο παραγράφους. Δεν παραλείπει, όμως, να δημοσιεύσει αυτολεξεί ειδική διαταγή του Δημοκρατικού Στρατού προς τους στρατιώτες του που τους καλεί να… δολοφονήσουν το Γονατά. Η διαταγή φέρει υπογραφή «Καπετάν Γιώτης» (Χαρίλαος Φλωράκης, για όσους -λίγους- δεν ξέρουν να κάνουν την αντιστοίχηση).

 172. Ριβαλντίνιο said

  @ 171 IN

  Ωραία ανάλυση !!!

  2 απορίες :

  α) Γιατί τον έλεγαν Κινέζο ;
  β) Γιατί τον κατηγορούσαν ως δωσίλογο ;

 173. IN said

  172: Φυγοπονείς, γιατί δεν διάβασες τα άλλα σχόλια όπου θα βρεις την απάντηση στα ερωτήματά σου. Αλλά για να μην κουράζεσαι: τον έλεγαν κινέζο γιατί στην διάρκεια του Β΄Π.Π. ζούσε και δραστηριοποιούνταν στην Κίνα. Και δωσίλογο γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι συνεργαζόταν, τότε, με τους Ιάπωνες, που είχαν καταλάβει μεγάλα τμήματα της Κίνας. Είναι ο Κινέζος που εμφανίζεται στο σκίτσο της 25/11/1946, που έβαλε ο Νίκος.

 174. Ριβαλντίνιο said

  @ 173 IN

  Αυτά τα διάβασα. Αλλά δεν κατάλαβα γιατί ονόμαζαν «Κινέζο» κάποιον που απλά πέρασε απ’την Κίνα και ποια συγκεκριμένη συνεργασία είχε με τον Άξονα ; Δηλαδή για ποιο πράγμα τον κατηγόρησαν ότι είχε συνεργασία με τους Ιάπωνες ; Τι ακριβώς έκανε ;

 175. sarant said

  171 Καταπληκτικός. Όπως λες κι εσύ, το μόνο που μένει είναι να εμφανιστεί απόγονος του Ρεϊζίνη!

  173 Πρέπει να είχε και κινέζικο διαβατήριο το 1946. Αν διαβάσεις το λινκ που δίνω πιο πάνω από το αρχείο Βενιζέλου κάτι πρέπει να λέει για το τι του καταμαρτυρούσαν.

 176. Ακριβώς τι έκανε ο Ρεϊζίνης στην Κίνα δεν ξέρω, ούτε περίπου 🙂 αλλά ό,τι μπίζνες και να έκανε τον καιρό της ιαπωνικής κατοχής της Μαντσουρίας, δοσίλογο δεν θα τον χαρακτήριζαν μετά, τουλάχιστον οι Κινέζοι;

 177. Ριβαλντίνιο said

  @ 176 Αγγελος

  Νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό. Αν π.χ. ένας Έλληνας φούρναρης πουλούσε στα στρατεύματα κατοχής ψωμί , αυτό δεν τον κάνει δοσίλογο.

 178. Spiridione said

  171. Μπράβο, πολύ καλός.
  Μήπως βρήκες και το άρθρο του Newsweek; Είδα ότι έφυγε πολύ μικρός από την Αθήνα, πήγε για σπουδές στη Γερμανία και στη Σορβόνη, και μετά βρέθηκε στην Κίνα γιατί ο παππούς του είχε ορυχείο εκεί ή κάτι τέτοιο. Ίσως ο παππούς του είχε σχέση με Κίνα.

 179. Μαρία said

  Οι σινεματζήδες πάντως λεν τα καλύτερα για τον Έλληνα 🙂

  παραγωγός ο κύριος
  Hired by a brilliant, somewhat eccentric Greek financier, Nicolas Reisini, in 1956 to help publicize his new acquisition, Cinerama, at the Brussels World Fair
  http://www.huffingtonpost.com/jay-weston/it-was-a-mad-world-last-n_b_1660933.html

  But there was another factor. According to his son Andrew (interviewed for David Strohmaier’s 2002 documentary Cinerama Adventure), Nicolas Reisini as a young man had seen the Paris premiere of Abel Gance’s Napoleon in 1927 and been spellbound — especially by Gance’s three-screen «Polyvision» triptych that climaxed the picture.http://jimlanescinedrome.blogspot.gr/2012/09/ups-and-downs-of-rollercoaster-part-5.html

  The Last Days of Cinerama (2012) – full documentary short https://www.youtube.com/watch?v=O5BKZZ_59IQ

 180. Μαρία said

  178
  Για δικηγόρους https://www.instantcheckmate.com/?utm_source=NGNAM&traffic%5Bsource%5D=NGNAM&utm_medium=Search&traffic=Search&utm_campaign=NAM1&traffic[campaign]=N:NAM1&utm_term=&traffic[term]=&utm_content=&traffic[content]=&s1=NAM1&s2=N&s3=&s4=&s5=&traffic[funnel]=bg&traffic[sub_id]=NAM1&traffic[s2]=N

 181. ΣΠ said

  Διαβάζοντας όλα τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχόλια μου δημιουργήθηκε η απορία για την ορθογραφία: δοσίλογος ή δωσίλογος. Εγώ το ήξερα με ο αλλά στο ΛΚΝ το έχει με ω.

 182. IN said

  178: Όχι, το Newsweek δεν μπορώ να το βρω, το λινκ που έβαλες δε δουλεύει, μήπως να το ξανάβλεπες; Πάντως, στις άλλες πηγές αναφέρεται ότι γεννήθηκε το 1905 στη Θεσσαλονίκη (όχι Αθήνα), που είναι και πιο λογικό για Εβραίο. Όσο για την Κίνα, πράγματι κάπου είδα κι εγώ ότι ισχυρίζεται ότι ο παππούς του τού δώρισε ένα ανθρακωρυχείο που είχε στην Κίνα. Στο κείμενο της «Ελευθερίας», που βρήκε η Μαρία, αναφέρεται ότι εμφανίστηκε στην Κίνα αρχικά με ένα Ελληνικό διαβατήριο που εκδόθηκε το 1934 στο Ντάντζιχ.

  Με την ευκαιρία αυτή ας βάλω και μερικά άλλα πράγματα που έμαθα/συμπέρανα διαβάζοντας την Ελευθερία και την επιστολή Δημητράτου που βρήκε ο Νίκος στο αρχείο Βενιζέλου.

  – Αυτό που κυρίως προσήπταν στον Ρεϊζίνη κατά την παραμονή του στην Κίνα ήταν ότι όταν ήρθαν οι Ιάπωνες «ξέχασε» ότι είναι Έλληνας και εμφανιζόταν ως Λευκορώσσος (η Σοβιετική Ένωση κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία πολύ-πολύ αργά, σχεδόν δυο τρεις μέρες πριν λήξει ο Β΄ Π.Π.). Έτσι, κυκλοφορούσε ελεύθερα και, αν κατάλαβα καλά, προμήθευε τον Ιαπωνικό Στρατό με πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να κάνει μεγάλη περιουσία ή τουλάχιστον να κατορθώσει να δίνει αυτή την εντύπωση.
  – Απ’ ό,τι φαινεται,η «εκστρατεία» κατά του Ρεϊζίνη είχε και χαρακτηριστικά εσωτερικής σύγκρουσης της Ελληνικής κοινότητας της Σαγκάης, αλλά και ενδοοικογενειακής σύγκρουσης. Έτσι, στο δημοσίευμα της Ελευθερίας και στην αναφορά του προξένου προς το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι υπέρ του Ρεϊζίνη παρενέβη ένας συνεταίρος του, πρώην πρόξενος κι αυτός, Π[αύλος] Γιαννουλάτος. Από την άλλη μεριά, όμως, από την επιστολή Δημητράτου προς Βενιζέλου προκύπτει ότι εις βάρος του Ρεϊζίνη παρενέβαινε ο Επαμεινώνδας Γιαννουλάτος, μεγαλοεφοπλιστής Έλληνας με έδρα την Κίνα, και αδελφός του Παύλου. Η εντύπωση που σχηματίζει κανείς είναι ότι είχαν δημιουργηθεί στην Ελληνική κοινότητα της Σαγκάης δύο φατρίες, η μία με τον Ρεϊζίνη και τον Παύλο Γιαννουλάτο και η άλλη με τον Επαμεινώνδα (που είχε διατελέσει και πρόξενος κι αυτός στη Σαγκάη, άμισθος εννοείται) και η μία κατηγορούσε την άλλη ότι προσπαθούσε να εξασφαλίσει για εκλεκτό της την θέση του προξένου στη Σαγκάη.
  – Η ανάμειξη ου Δημητράτου (πρώην υπουργός εργασίας του Μεταξά και, τότε, βουλευτής της Δεξιάς με το «Εργατικό Κόμμα Ελλάδος» τμήμα της «Ηνωμένης Παράταξης Εθνικοφρόνων» στην οποία ανήκε, επίσης, και το «Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων» του Γονατά) οφείλεται μάλλον στο ότι ο Δημητράτος ήταν βουλευτής Κεφαλληνίας, απ’ όπου και η καταγωγή της εφοπλιστικής οικογένειας Γιαννουλάτου.
  – Η επίθεση κατά του Γονατά στη Βουλή έγινε από τα κόμματα της «Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως», συναπισμό των κομμάτων του Βενιζέλου («Βενιζελικοί Φιλελεύθεροι»), Παπανδρέου («Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν») και Κανελλόπουλου («Εθνικόν Ενωτικόν»). Ο βουλευτής που έκανε την επερώτηση (Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Θεσσαλονίκης) ήταν της ΕΠΕ και, αν προσέξετε, οι μόνοι που αναφέρονται να έχουν μιλήσει στη Βουλή (έκτος από τον Γονατά και τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως Καλκάνη) είναι οι Βενιζέλος, Κανελλόπουλος, Παπανδρέου και Αβέρωφ (των «Βενιζελικών Φιλελευθέρων», τότε). Ίσως να ήταν και «ενδοφιλελεύθερη» κόντρα, μια και ο Γονατάς, παλιός και εμβληματικός φιλελεύθερος, είχε συμμαχήσει το 1946 με το Λαϊκό Κόμμα και είχε πάρει θέση υπέρ του βασιλιά (Γεωργίου Β’). Η ΕΠΕ επισήμως ήταν ουδέτερη στο θέμα του βασιλιά, με μάλλον ευνοϊκή για το βασιλιά στάση, ενώ οι κλασσικοί φιλελεύθεροι (Σοφούλης) ήταν αντιμοναρχικοί. Οι φιλελεύθεροι του Σοφούλη δε φαίνεται να ανακατεύτηκαν στην κόντρα στη Βουλή. Το ΚΚΕ δεν νομίζω ότι είχε άμεση ανάμειξη, άλλωστε ήταν εκτός Βουλής λόγω της αποχής του από τις εκλογές, αλλά φυσικά απολάμβανε την κόντρα, όπως φαίνεται από το Ριζοσπάστη στον οποίο μας στέλνει η μαρία (και από το σκίτσο του Αρχέλαου). Άλλωστε, ειδικά το Γονατά τον είχε μεγάλο άχτι.
  – οι αναφορές στο ότι ο Ρεϊζίνης ήταν Εβραίος έχουν (για τα σημερινά δεδομένα) έντονη γεύση ρατσισμού, αλλά μάλλον εκείνη την εποχή ήταν ακόμη αποδεκτές. Περίεργη αντιστροφή των πραγμάτων έχουμε όταν ο δεξιός και αντιδραστικός Γονατάς, για να απαντήσει στην κατηγορία ότι ο Ρεϊζίνης δεν μπορεί να είναι Έλληνας αφού δεν μιλάει Ελληνικά (ρώτησαν στη Βουλή το Γονατά τι γλώσσα μίλησε μαζί του, μια και είχαν συναντηθεί, και είπε Γαλλικά), λέει ότι υπάρχουν πολλοί άριστοι Έλληνες σλαβόφωνοι και τουρκόφωνοι και εισπράττει χειροκροτήματα από… τη δεξιά πτέρυγα!

 183. Μαρία said

  181
  Τα λεξικά πάντα με ω το είχαν (ο Δημητράκος μάλιστα στο δοσίλογος παραπέμπει στο σωστό δωσίλογο) αλλά και τα δικαστήρια δΟσιλόγων γράφονταν.
  Βλ. και δωσίδικος, δωσίπυγος 🙂

 184. IN said

  Αυτό το άρθρο των NYT του 1962, με κάποια βιογραφικά στοιχεία του Ρεϊζίνη, το έχουμε δει;

  http://query.nytimes.com/mem/archive/pdf?res=9E07E7DC143DE532A2575BC0A9629C946391D6CF

  Λέει διάφορα μπερδεμένα (ότι δήθεν τον Ρεϊζίνη τον ανέλαβε σε ηλικία 2 ετών -άρα το 1907- ο παππούς του, μετά τον θάνατο των γονέων του στα «Asia Minor Salonika uprisings» άγνωστη μέχρι σήμερα εξέγερση στη Θεσσαλονίκη της Μικράς Ασίας!). Στην Κίνα, λέει, πρωτοπήγε το 1928 και ανέλαβε το ανθρακορυχείο του παππού. Αναφέρει ότι πήγε στην Αμερική το 1945 (η διέλευση απο την Ελλάδα αποσιωπάται) και λέει ότι αγόρασε κι ένα ορυχείο αμιάντου, το οποίο πούλησε το 1959 σε πολύ καλύτερη τιμή.

 185. Spiridione said

  182.
  Newsweek – Volume 51 – Page 338
  https://books.google.gr/books?id=9YooAQAAMAAJ&q=%22Nicolas+Reisini%22+born+greece&dq=%22Nicolas+Reisini%22+born+greece&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiIrebGr83SAhVJDMAKHV_xBkAQ6AEIGDAA

  Από την προσεπίσκοπηση
  Count This Greek, Too To the list of such golden Greeks as Aristotle Socrates Onassis and Stavros Niarchos, a new name should be added: Nicolas Reisini. His odyssey began in Athens 53 years ago; it has come to rest, … Born in Greece, he finished high school in Danzig, went on to Heidelberg and Paris’s Sorbonne. He got his business start managing coal mines in Manchuria which he which he inherited from his grandfather, soon was also

  180. Ε, όχι μόνο για δικηγόρους. Ο άλλος λέει ότι έψαξε για τον γκόμενο της κόρης του, και ο άλλος έμαθε ποιοι είναι οι εγκληματίες στη γειτονιά του.

 186. Μαρία said

  185
  Για τους γκόμενους το έφτιαξαν αλλά εσείς μπορείτε να ψάξετε τον Νίκολας 🙂

 187. IN said

  181, 183: Στο διάολο να πάνε τα λεξικά, το άρθρο 303 του Αστικού Κώδικα το έχει με «ο»! Ορίστε, τώρα, θα μας πουν και οι λεξικογράφοι… 🙂 Παρεμπ. η αρχική (νομική) έννοια του δοσίλογου (που ισχύει μέχρι και σήμερα) είναι αυτός που έχει υποχρέωση λογοδοσίας και τέτοιος είναι αυτός που «έχει την διαχείριση μιας ολικά ή μερικά ξένης υπόθεσης, εφόσον η διαχείριση συνεπάγεται εισπράξεις και δαπάνες» (άρθρο 303 ΑΚ). Αυτός που δικαιούται να ζητήσει λογοδοσία λέγεται δεξίλογος (να το σημειώσει ο Νίκος, πάμε για τα 6 εκατομμύρια λέξεις). Για να τηρήσει την υποχρέωση λογοδοσίας, ο δοσίλογος πρέπει ν’ ανακοινώσει στον δεξίλογο «λογαριασμό που να περιέχει αντιπαράθεση των εσόδων και των εξόδων, καθώς και ό,τι προκύπτει από την αντιπαράθεση αυτή και να επισυνάψει τα δικαιολογητικά, εφόσον συνηθίζονται» (άρθρο 303 ΑΚ).

  Με άλλα λόγια, στην κοινή γλώσσα, δοσίλογος είναι αυτός που έχει υποχρέωση να αποδώσει λογαριασμό («έχω όλας τα αποδείξεις» που έλεγε και ο Ρηγόπουλος στον Κωνσταντάρα σε μια παλιά Ελληνική ταινία).

  Η αγωγή λογοδοσίας είναι ό,τι πιο στριφνό μπορεί να σου τύχει στην δικηγορική σου καριέρα, κάνει 500 χρόνια να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και, κατά τη γνώμη μου, δεν οδηγεί πουθενά (γι’ αυτό και, εγώ προσωπικά, δεν έχω κάνει ποτέ).

  Κατ’ επέκταση ονομάστηκαν «δοσίλογοι» οι συνεργάτες των κατακτητών στην κατοχή, και μετά βέβαια εκδόθηκε και ειδικά νομοθεσία «περί δοσιλόγων», που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους κανονικούς δοσίλογους του άρθρου 303 ΑΚ.

 188. IN said

  186: δυστυχώς, δεν είναι τζάμπα, αφού σου κάνει 100 ερωτήσεις και σου ζητήσει τα στοιχεία σου, στο τέλος στο σκάει το μυστικό: 34 δολλάρια μηνιαία συνδρομή, αν θες τ’ αποτελέσματα. Και αν μεν πρόκειται για το γκόμενο της θυγατέρας μου, κομμάτια να γίνει, αλλά για τον Ρεϊζίνη, λίγο ακριβό…

 189. sarant said

  186-188 Ωραία δουλειά βρήκαμε 🙂
  Έχει μόνο Αμερικανούς αυτό το αρχείο ή και αλλοδαπούς;

 190. Ριβαλντίνιο said

  @ 182 IN

  Πολλές ευχαριστίες για τις διευκρινίσεις !

  @ 188 IN

  🙂 🙂 🙂

 191. Μαρία said

  187
  Αυτό δεν το περίμενα απ’ τον αστικό κώδικα 🙂 Είναι σαν να μετατρέπουν τον φυγόδικο σε φευγόδικο.

  188
  C’est de l’arnaque! Και να στεφτείς οτι εμφανίζονται 4-5 Ρεϊζίνηδες.

 192. Spiridione said

  191
  Για ιστορικούς μάλλον λόγους
  https://books.google.gr/books?id=Zp1DAAAAcAAJ&pg=PA366&dq=%22%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82%22&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwicqfS-2M_SAhXqBsAKHSdcBZ04ChDoAQglMAI#v=onepage&q=%22%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82%22&f=false

 193. Μαρία said

  192
  Μπα. https://books.google.gr/books?id=gpw0AQAAMAAJ&q=%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82&dq=%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiLsuO_3M_SAhUrJ8AKHRM1ARo4ChDoAQgXMAA

 194. spatholouro said

  δώσω+λόγος=δωσίλογος
  δώσω+δίκη= δωσίδικος

 195. ΣΠ said

  Απ’ ό,τι κατάλαβα υπάρχουν και τα δύο αλλά το ετυμολογικά σωστό είναι «δωσίλογος». Όπως με τα κτήριο/κτίριο, ορθοπαιδικός/ορθοπεδικός κλπ. Επειδή είμαι υπέρ της κατά το δυνατό απλούστευσης της ορθογραφίας προτιμώ να γράφω: κτίριο, ορθοπεδικός, δοσίλογος.

 196. spatholouro said

  Δεν ανήκει ο «δοσίλογος» σε αυτή την παρέα. Είναι μοναχικός αλλά εσφαλμένος τύπος.

 197. 196 Κυριολεκτικά! Κάθε δοσίλογος είναι μοναχικός και εσφαλμένος τύπος. 😉

 198. sarant said

  197 Μερικοί ήταν και μοναρχικοί

 199. Μαρία said

  Ας όψονται αυτοί που ονόμασαν τους συνεργάτες των Γερμανών κατ’ ευφημισμόν δοσιλόγους (σικ).

 200. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  195-198. Πάντως ὅσες ἁπλουστεύσεις κι ἄν γίνουν τὸ δωσίπυγος πάντα μὲ ὠμέγα. Μὴ σοῦ πῶ καὶ μὲ ὑπογεγραμμένη. 🙂

 201. ΣΠ said

  196
  Γιατί; Ποια η διαφορά;

 202. spatholouro said

  Στην «παρέα» κτηρίου/κτιρίου κλπ για την κάθε ορθογραφική εκδοχή υπάρχει μία υποστηρίξιμη άποψη (π.χ. κτήριο από τον ευκτήριο οίκο/κτίριο από το κτίζω), που νομιμοποιεί τους χρήστες να επιλέγουν όποιον τύπο από τους δύο.

  Ενώ για το «δοσίλογος» δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια υποστηρίξιμη άποψη που να δικαιολογεί εκείνο το «ο», για αυτό δεν μπορεί να μπει στην παραπάνω ομάδα.

 203. ΣΠ said

  Βέβαια το «κτίριο» από το «κτίζω» είναι παρετυμολογία. Όμως, τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει μια διαφορά. Τα «κτίριο/ορθοπεδικός» υπάρχουν στα λεξικά ως εναλλακτικοί τύποι. Το «δοσίλογος» όχι. Πάντως, αν έχει κάποια σημασία, το google δίνει 30.000 αποτελέσματα για το «δοσίλογος» και 19.000 για το «δωσίλογος».

 204. Μαρία said

  203
  Το φασούλι με τον ορθοπΑΙδικό είναι πολύ φρέσκο.
  Όχι άλλο ορθοπε/αιδικό https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/27/orthop8dikos/

  Αν σκεφτεί κανείς τα σύνθετα σε -δοσία, εξηγεί και την εσφαλμένη γραφή δοσίλογος. Απλώς δεν έχει πίσω της τους αιώνες του κτιρίου.

 205. ΣΠ said

  204
  Αιώνες μάλλον όχι, αλλά αυτό που βρήκες στο 192 είναι του 1834. Δεν είμαι σίγουρος πόσο πίσω μπορούμε να πάμε.

 206. Μαρία said

  205
  Μετάφραση, όπως βλέπω του γερμανικού Rechnungssteller. Σημειώσατε μεταφραστικό δάνειο και μάλλον παραπίσω δεν πάει.
  Ο Κουμανούδης δίνει κι έναν δοσίλογο απ’ τα ιταλικά αυτή τη φορά.
  δοσίλογος Ιταλ. renditore di conto 1840
  δοσιδικία 1895 αλλά δωσιδικέω 1895 ο Σαρίπολος (που το ήξερε απ’ τα αρχαία).

 207. Spiridione said

  193.
  Σχεδόν όλες τα παλιά νομικά βιβλία ακολουθούν τον Κωδ. Πολ. Δικονομίας, γράφουν δοσίλογος. Και σήμερα νομίζω, δεν τα έχω πρόχειρα τα βιβλία τώρα, το ίδιο κάνουν.
  Και δεν είναι μόνο ο ισχύων Αστικός Κώδικας (και μετά την μεταγλώττιση του 84). Από μια πρόχειρη έρευνα στην τράπεζα του ΔΣΑ υπάρχουν 15 νομοθετήματα με τη γραφή δοσίλογος, και κανένα με τη γραφή δωσίλογος.
  Τελευταίο ο Κώδικας Πολ. κ Στρ. Συντάξεων (2007). Δες το άρθρο 91

  Click to access 811_politikwn-stratiwtikwn.pdf


  139 αποφάσεις νομολογίας με δοσίλογος και 4 με δωσίλογος.
  Εγώ δεν πρέπει να γράψω στα δικόγραφά μου δοσίλογος ακολουθώντας τον αστικό μου κώδικα και την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων;
  Άρα τα λεξικά κάνουν μεγάλο λάθος που δεν έχουν τουλάχιστον και τις δύο ορθογραφίες.

  Και για την ιστορία της λέξης, πρώτη φορά μάλλον που χρησιμοποιήθηκε η λέξη σε πολιτικά συμφραζόμενα ήταν στις δίκες μετά την μικρασιατική καταστροφή.
  Είχαν συσταθεί επιτροπές δοσιλόγων για τα αίτια της μικρασιατικής καταστροφής.
  http://www.venizelosarchives.gr/rec.asp?id=19917

  https://books.google.gr/books?id=518_AQAAIAAJ&q=%22%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD%22&dq=%22%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD%22&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi7ooup59HSAhWCUBQKHaA8DdoQ6AEIODAF

 208. spatholouro said

  #207
  «Άρα τα λεξικά κάνουν μεγάλο λάθος που δεν έχουν τουλάχιστον και τις δύο ορθογραφίες.»

  Κρίμα να τα κατηγορούμε τα έρμα τα λεξικά, ενώ μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους στην περίπτωσή μας, και χαίρομαι για τη λεξικογραφική σύμπνοια, που υποδεικνύει ποιος είναι ο σωστός τύπος («δωσίλογος») και ποιος ο εσφαλμένος («δοσίλογος»).

  Από τα παλαιότερα λεξικά:

  Ζηκίδης: «ουχί δε διά του ο δοσίλογος, πρβλ. δωσίδικος, δωσίπυγος, προδωσέταιρος, προδωσίκομπος»

  Σηφάκις: «δωσίλογος: εσφ. δοσίλογος»

  Σταματάκος: «δωσίλογος (και ήττον ορθώς δοσίλογος)»

  Από τα νεότερα λεξικά:

  Μείζον: «δωσίλογος: δώσω+ λόγος, κατά το αρχ. δωσίδικος»

  Χρηστικό: «δωσίλογος (εσφαλμ. δοσίλογος)»

  ΛΚΝ: «δωσίλογος: λόγ. δωσι- (θ. του αρχ. ρ. δίδωμι, πρβ. δωσίδικος) + -λογος»

  Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα: «η γραφή δοσίλογος είναι εσφαλμένη»

  Babis (συνοψίζω από τα 3 λεξικά του: ΛΝΕΓ-Λεξικό δυσκολιών και λαθών-Ετυμολογικό): «δωσίλογος: λογ. (1840). Η λέξη πλάστηκε κατ’ αναλογίαν προς το αρχ. δωσίδικος και γράφεται με –ω- ακριβώς όπως και το αρχαίο επίθετο βάσει του οποίου πλάστηκε. Η γραφή δοσίλογος δεν είναι ορθή, διότι το α΄ συνθ. δεν είναι το ουσ. δόσις αλλά το συνοπτικό θέμα δωσ- (απ’ τον μέλλοντα δώσω)»

 209. Spiridione said

  208. Ο δοσίδικος υπάρχει στον Ηρόδοτο και στον Πολύβιο σε διάφορους κώδικες, που το Liddell Scott τον έχει, αλλά τον θεωρεί (κατά τη γνώμη του) σφάλμα των αντιγραφέων. Υπάρχουν και όλες οι -δοσίες που ανέφερε παραπάνω και η Μαρία.
  Αλλά, το θέμα είναι ότι αγνοείται στα λεξικά εντελώς η χρήση. Δεν μπορείς να αγνοείς τη χρήση στο σύνολο της νομοθεσίας, της νομολογίας και ενός ολόκληρου κλάδου επί 200 χρόνια. Σε 50-100 χρόνια μπορεί να πάρουν χαμπάρι τι συμβαίνει και να βάλουν και τη γραφή δοσίλογος.

 210. 185: Για να καταλάβω, Spiridione κι όλοι οι υπόλοιποι, στα γκουγκλοβιβλία βλέπετε απόσπασμα της σελίδας, κι όχι ένα σκέτο άσπρο πράμα, με κίτρινο στο εύρημα, όπως εγώ με όλους τους browser και διαφορετικούς παρόχους;

 211. Πέπε said

  @209:
  > > Αλλά, το θέμα είναι ότι αγνοείται στα λεξικά εντελώς η χρήση.

  Δεν ξέρω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το επιχείρημα όταν μιλάμε για ορθογραφία.

  Η χρήση μπορεί να καθιερώσει γραμματικούς τύπους που πριν την καθιέρωσή τους ήταν εσφαλμένοι, ή νέες σημασίες σε μια λέξη, κλπ.. Εκεί η δουλειά του γλωσσολόγου / λεξικογράφου είναι η παρατήρηση και η καταγραφή. Το πώς όμως γράφεται μια λέξη ορίζεται από κανόνες που αυτός (ο γλωσσολόγος ή λεξικογράφος) είναι καθ’ ύλην αρμόδιος να τους ξέρει καλύτερα από τον τυχαίο χρήστη – ενώ στη χρήση δεν τίθεται θέμα «καλής γνώσης», αν το λέω λέγεται. (Ντάξει, περίπου.)

  Από την άλλη πλευρά, αν η γραφή με -ω- δικαιολογείται επειδή βγαίνει από τον μέλλοντα δώσω και όχι από τη δόση, μπορεί κανείς να αντιτείνει «και γιατί παρακαλώ;».

 212. Spiridione said

  210. Αυτό βλέπω και εγώ. Εννοούσα το απόσπασμα που σου δίνει ο γούγλης στη σελίδα με τα αποτελέσματα.

  211. Ωραία, τότε να γράφουμε τσιππούρα, τσηρότο, αγώρι κλπ. αφού ο γλωσσολόγος ξέρει καλύτερα από τον κάθε τυχαίο χρήστη.

 213. ΣΠ said

  209, 211, 212
  Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποια γραφή εμφανίστηκε πρώτη. Έχω την αίσθηση ότι το «δοσίλογος» είναι παλαιότερο από το «δωσίλογος».

 214. 212α: Έτσι,ναι. Γιατί αλλιώς, κάτι μπορεί να βρίσκαμε. Πάντως, αναρωτιέμαι άλλη μια φορά πόσοι ακολουθούν τις παραπομπές…

 215. Δοσίλογο ήξερα πάντα, αν θυμάμαι καλά, από θέμα β αορίστου κάτι…

 216. Πέπε said

  212β:

  Μα είναι προτάσεις (το τσηρώτο κλπ.) που μπορούν να γίνουν δεκτές,ή εν πάση περιπτώσει να σταθούν στον επιστημονικό διάλογο, δεν είναι τυχαία ορθογραφικά λάθη. Αν απορριφθούν, πάλι με γλωσσολογικά επιχειρήματα θα απορριφθούν.

 217. Spiridione said

  213. Δοσίλογος, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας του 1834, μεταφραστικό δάνειο απ’ τα γερμανικά. Δεν υπήρχε η λέξη στο βυζαντινορωμαικό δίκαιο.

 218. Ο Αρχέλαος, καθότι παραγωγικότατος, εκτός απ’ το Τραστ, συνεργαζόταν με πλήθος περιοδικών: Είχε μια ολόκληρη σελίδα εσωφύλλου με γελοιογραφίες στην «Ραδιοτηλεόραση» (το άλλο εσώφυλλο το είχε ο Χριστοδούλου), με τον τίτλο «Το κανάλι του γέλιου». Μία απ’ τις γελοιογραφίες είχε πάντα πρωταγωνιστή τον… τηλεορασόπληκτο «Μεμά Τηλεκανάλη»! Επίσης ο Αρχέλαος είχε άλλη μια γελοιογραφική σελίδα στο περιοδικό του… ΣΕΡΚΑ (του συνεταιρισμού τωμ ραφτάδων, στον οποίο ανήκε ο παππούς μου), με τον τίτλο (τι άλλο?) «Βελονιές γέλιου».

 219. Spiridione said

  217. Για την ακρίβεια στην Πολιτική Δικονομία (όχι κώδικα). Την έγραψε ο Μάουερ στα γερμανικά, και τη μετέφρασε στα ελληνικά κυρίως ο Κωνστ. Σχινάς, μετέπειτα πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου.

 220. Γς said

  218:

  Ο παππούς σου ο ράφτης και θυμήθηκα τον δικό μου θείο τον ράφτη:

  Ηλιούπολη και ψάχνουμε να βρούμε ένα δρόμο.

  -Συγγνώμη κύριε. Ξέρετε που είναι η οδός Αργοναυτών;

  Στέκεται, μας κοιτάζει και με πολύ ύφος

  -Δεν ξέρω. Δεν είμαι από δω.

  -Από πού είστε;

  -Από την Αθήνα!

  -Α, έχω πάει στην Αθήνα. Εχω ένα θείο εκεί.

  -Τι θείο;

  -Αδελφός της μάνας μου.

  -Τι δουλειά κάνει;

  -Ράφτης.

  -Ράφτης; Ξέρω ένα ράφτη. Που μένει;

  -Στην Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: