Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Απριλίου 2017

Posted by sarant στο 1 Απριλίου, 2017


Σήμερα το ιστολόγιο βρίσκεται σε δίλημμα -είναι μεν πρώτη του μηνός, είναι όμως και Σάββατο. Την πρώτη του μηνός βάζουμε το Μηνολόγιο, το Σάββατο τα μεζεδάκια. Ποιο από τα δύο θα προπορευτεί και ποιο θα υποχωρήσει; Διάλεξα να μεταθέσω τα μεζεδάκια αύριο Κυριακή -έτσι βέβαια χάνεται το λογοτεχνικό μας άρθρο αλλά θα το αναπληρώσω σε πρώτη ευκαιρία.

Το Μηνολόγιο, λοιπόν, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που το έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Σα 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Κυ 2 Διεθνής ημέρα παιδικού βιβλίου
Δε 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Τρ 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Τε 5 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού
Πε 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Πα 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Σα 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Κυ 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος
Δε 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Τρ 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Τε 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Πε 13 Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού και Σαμουήλ Μπέκετ γενέσιον
Πα 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Σα 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Κυ 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Δε 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Τρ 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Τε 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Πε 20 Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου
Πα 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Σα 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Κυ 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη
Δε 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Τρ 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού
Τε 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Πε 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Πα 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Σα 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Κυ 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η νίκη του Σπύρου Λούη στην Ολυμπιάδα του 1896 έγινε, με το τότε ημερολόγιο, στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα διεθνές γεγονός, και επειδή την ίδια μέρα το μηνολόγιο τιμά τη μνήμη ενός δικού μας προσώπου, ας μείνει εδώ, αλλά ας έχουμε κατά νου την αλλαγή των ημερολογίων.

Μια ακόμα διευκρίνιση είναι ότι στις 29 Απριλίου δεν έχουμε μόνο τον θάνατο του Καβάφη αλλά και τη γέννησή του: ο ποιητής ανήκει στη σχετικά σπάνια κατηγορία ανθρώπων που έφυγαν από τον κόσμο τη μέρα των γενεθλίων τους. Αυτό όμως ισχύει μόνο με το νέο ημερολόγιο: με το παλαιό, που ίσχυε το 1863, ο Καβάφης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου γι’ αυτό και τον τιμάμε και εκείνη την ημερομηνία.

Βέβαια, σήμερα είναι και πρωταπριλιά και ίσως θα έπρεπε να βάλουμε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο (όπως είχαμε βάλει πριν από μερικά χρόνια). Ωστόσο, στις μέρες μας δυσκολεύεται κανείς να βρει ένα πρωταπριλιάτικο που να μην έχει γίνει ή να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.  Οπότε, παραιτούμαι από τα πρωταπριλιάτικα, αν όμως διαβάσετε κάποιο γουστόζικο και πρωτότυπο μπορείτε να το αναφέρετε εδώ. Δείτε και ένα παλιότερο άρθρο μας για μερικά πετυχημένα πρωταπριλιάτικα αστεία, καθώς κι ένα σχετικό γιουτουμπάκι για τα ελβετικά σπαγγετόδεντρα, όπως και ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο από παλιότερα: Η τρόικα επιβάλλει το λατινικό αλφάβητο.

Κατά τα άλλα, ο Απρίλιος, πέρα από την πρωταπριλιά, είναι επίσης (κατά τον Έλιοτ) ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας μέσα απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, ενώ σύμφωνα με ένα παμπάλαιο δημοτικό τραγούδι είναι και απριλοφόρητος (δείτε το παλιό μας άρθρο) -ωστόσο, το επίθετο “απριλιανός” έχει σπιλωθεί, ώσπου να την ξεχάσουμε, από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Πάντως δεν θα την ξεχάσουμε φέτος, που συμπληρώνονται τα 50 χρόνια της.

Επίσης, ο Απρίλης είναι συνήθως ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου, άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη, φέτος μάλιστα καταμεσίς.

Επειδή, σε αντίθεση με τον άστατο Μάρτη, τον Απρίλη η άνοιξη έχει πια εδραιωθεί, πολύ συχνά τους δυο καθαρόαιμους ανοιξιάτικους μήνες τους λέμε μαζί: Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες. Υπάρχει πάντως και η παροιμία «των καλών ναυτών τα ταίρια, το μαγιάπριλο χηρεύουν», για τις αιφνίδιες ανοιξιάτικες κακοκαιρίες, όπως και η «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει», που τη λέμε και μόνο για τον Μάη. Βέβαια, οι απριλιάτικες βροχές χρειάζονται: Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα, λέει μια γνωστή παροιμία, και «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι βαρέλι λάδι», ένα όχι πολύ γνωστό κεφαλονίτικο γνωμικό.

Πάντως, στην Κεντρική Ευρώπη ο Απρίλης είναι πολύ πιο άστατος -έχει τα σουσούμια του δικού μας Μάρτη, κι έτσι υπάρχουν γερμανικές παροιμίες όπως April, April, er macht was er will (κάνει ό,τι θέλει) ή η έκφραση launisch wie April (παλαβός σαν Απρίλης).

Η λέξη Απρίλιος είναι μάλλον είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι ο Απρίλιος προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, και Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό, όπως ο Οβίδιος. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.

Επίσης, την 1η Απριλίου, ανάμεσα στις άλλες επέτειες που υπάρχουν, και που δεν χώρεσαν στο μηνολόγιο (όπως είναι η έναρξη του κυπριακού αγώνα ανεξαρτησίας το 1955 ή η δημιουργία του Gmail, που σήμερα γίνεται 12 χρονών), είναι και μια ιδιωτική, ας πούμε, επέτειος, που πολύ ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τις μεταφράσεις και γενικότερα με τη γλώσσα. Πριν από 9 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία, όπου γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σαν κι αυτές για μεταφραστικά και γλωσσικά θέματα και όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση σε όποια μεταφραστική απορία έχετε!

Να κλείσουμε μ’ ένα απριλιάτικο γιουτουμπάκι, ή μάλλον ολόκληρον απριλιάτικο δίσκο. Εννοώ τον σκληρό Απρίλη του 45 του Μάνου Χατζιδάκι, με ορχηστρικές διασκευές ρεμπέτικων. Καλό μήνα!

Advertisement

226 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Απριλίου 2017”

 1. Γς said

  Χαμός!

  Χιλιάδες Αθηναίων συγκεντρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και περίμεναν καρτερικά την άφιξη του κυβερνητικού κλιμακίου για να το αποθεώσουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup

  http://www.kathimerini.gr/903205/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ntaiselmploym-den-8a-kleisei-stis-7-aprilioy-h-a3iologhsh

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Καλό μήνα

 3. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλό μήνα!
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/parapolitiki/h-skarlet-gioxanson-thlefwnhse-ston-eykleidh-tsakalwto.4603892.html

 4. spiral architect said

  Καλό μήνα και προσοχή στους καθ’ έξιν ψεύτες.☺

 5. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα και ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  Το εκτιμώ ιδιαίτερα, διότι συνεχίζετε να κάνετε σχόλια, παρόλο που απο σήμερα μπήκε φόρος 0,01 ευρώ για κάθε σχόλιο σε ιστολόγιο (αν έχει και εικόνα ή βίντεο πάει στα 0,05 ευρώ) -δεν έχω πρόχειρο το λινκ αυτή τη στιγμή.

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Καλό μήνα!

  Όλος ο δίσκος του Μάνου είναι διαμάντι αλλά κτγμ, η αποθέωση είναι ο Καθρέφτης!
  Επί τη ευκαιρία: 12 Φεβρουαρίου 1945 υπογράφτηκε η συμφωνία της Βάρκιζας. ( Είχαν ως γνωστόν προηγηθεί τα Δεκεμβριανά). Τι θέλει να πει με αυτό τον τίτλο ο Μάνος δεν το ξέρω. Να εννοεί την περιπέτειά του αυτή την τραγική περίοδο;

 7. Γς said

  Δεν χρειάζεται
  [Σε πήραμε πρέφα]

 8. Γς said

  7-> 5

 9. gpoint said

  Αφου πήγε 0,05 ας δοκιμάσω να ανεβάσω μια…

  https://scontent.fath3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/17498830_1038183879649924_6359302543905758856_n.jpg?oh=d7487c4105c60cd289f42adf2ec2831b&oe=5998B35A

 10. 5 Δίνε ιδέες εσύ. Αργούν θαρρείς να το νομοθετήσουν κι αυτό;

 11. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Καλά ρε Νικοκύρη! Θυσιάζεις τα μεζεδάκια για αύριο που είναι εργασιμη; Αίσχος!

 12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα/ 5β: 🙂 🙂
  6.Παναγιώτη
  «Μια επιλογή παλιών ρεμπέτικων τραγουδιών (πέμπτη εργασία του συνθέτη για το ρεμπέτικο τραγούδι, ενορχηστρωμένα απ΄ τον ίδιο) που εκφράζουν τις δύσκολες μέρες του εμφυλίου, υπαινισσόμενος (ο Χατζιδάκις) τις αντίστοιχες δύσκολες μέρες που ζούσε ο τόπος μεσ΄ στη δικτατορία.
  http://www.hadjidakis.gr/works/ergo3.asp?WorkID=206

 13. cronopiusa said

  και ο καλύτερος ξανθός Απρίλης κατά την κρίση μου

  Καλή σας μέρα και καλό μήνα!

 14. Γς said

  >και ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο από παλιότερα: Η τρόικα επιβάλλει το λατινικό αλφάβητο.

  Κι ένα δικό μου:

  Η τρόικα επιβάλλει τις ανεμογεννήτριες και τον όρο να πηγαίνουμε και να κάνουμε «φου» όταν δεν φυσάει

 15. Λγς said

  Γενέσιον ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΗ Κωνσταντίνου Καβάφη στις 17.4.!
  Αν και λέει 29.4. η Βικιπαίδεια. Δε θα έπρεπε να είναι 13 μέρες η διαφορά παλιού και νέου; Ποιος κάνει λάθος;

 16. Γιάννης Ιατρού said

  5: Νίκο, (αυτόματη κράτηση για τα τέλη σχολιασμού)
  να ανανεώσεις τους χρήστες (χρηστώνυμα & κωδικους) γιατί από αύριο θα μπαίνεις μόνο με το ΑΦΜ σου και τον αριθμό της πιστωτικής. Τα τέλη καταχωρούνται αυτόματα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου !

 17. Jimakos said

  Άλλες γνωστές γεννήσεις: Όττο φον Μπίσμαρκ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ (σχεδιαστής του γνωστού τύπου αεροσκαφών), Τοσίρο Μιφούνε (ο εξαιρετικός πρωταγωνιστής του Κουροσάβα), Φέρεντς Πούσκας, Μίλαν Κούντερα, ενώ σαν σήμερα έφυγαν μεταξύ άλλων οι Μαξ Ερνστ, Μάρβιν Γκάι, Ρομπέρ Ντουανό (ο φωτογράφος) κι ο κόουτς Γιάννης Κυράστας.

  Καλό καλοκαίρι! 😀

 18. Καλό μήνα! Θα ακούσατε για τις νορβηγικές εφημερίδες που αποφάσισαν να μην κάνουν πρωταπριλιάτικα αστεία για να μη συμβάλουν στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, ε; Δεν είναι πλάκα, είναι χτεσινή είδηση… http://news.in.gr/world/article/?aid=1500137006

 19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το βαλς του Απρίλη

 20. atheofobos said

  Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Μαξίμου κινείται δραστηρίως για να συγκεντρώσει υπογραφές από τις πουτάνες του Νότου για να σταλούν στην Ρώμη βάσει της πρωτοποριακής προτάσεως της Σίας Αναγνωστοπούλου
  http://www.enikos.gr/politics/505925/i-sia-anagnostopoulou-apanta-ston-ntaiselmploum-kai-ypografei-os-

 21. LandS said

  5 Για αυτό το ιστολόγιο, για το left.gr, και για τις ιστοσελίδες ενδιαφέροντος Γρανίστα, το ΕΤΗΣΙ (Ειδικό Τέλος Ηλεκτρονικού Σχολιασμού Ιστολογιών) δεν ισχύει.
  Μου το διαβεβαίωσε, σε μένα προσωπικά που του το έθεσα δυναμικά, ο ίδιος ο Νίκος Παππάς. Η σχετική εγκύκλιος θα εκδοθεί μόλις ο κ. Πιτσιλής ευκαιρήσει.

 22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για όλους σας και ιδιαίτερα της Κρόνης
  Απριλολούλουδο
  Σαν έρχεσαι στη σκέψη μου
  απριλολούλουδό μου
  γέλιο στα χείλη γίνεσαι
  δάκρυ στο μάγουλό μου

 23. Γς said

  20:

  >από τις πουτάνες του Νότου

  που σηκώνουν τον σταυρό τους, το σταυρό του Νότου

  Δεν πάει ε;

 24. Γς said

  22:

  >Για όλους σας και ιδιαίτερα της Κρόνης
  Απριλολούλουδο

  Κι ένα λουλούδι παντός μηνού. Που άνθιζε επί 7 συνεχή έτη:

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5044724/synelhfthh-o-prwhn-dioikhths-toy-astynomikoy-tmhmatos-agioy-pantelehmona/#.WN9El07z1ec.facebook

 25. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  21 Επειδή ακόμα δεν έχει έρθει η εγκύκλιος, δεν ανακοίνωσα την απαλλαγή του ιστολογίου από το ΕΤΗΣΙ για να μη θεωρηθεί ότι διαδίδω ψευδείς ειδήσεις

  18 Μεταπρωταπριλιάτικο 🙂

  15 O Καβάφης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου με το παλαιό ημερολόγιο -η διαφορά τον 19ο αιώνα ήταν 12 μέρες. Πέθανε στις 29 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο.

 26. Γς said

  22:

  >Για όλους σας και ιδιαίτερα της Κρόνης
  Απριλολούλουδο

  ιτς δι έιπριλ ροζ δαρ ονλι γκροουζ ιν δι ερλι σπριν

 27. Γς said

  25:

  κι επειδή έχει αναδρομική ισχύ, αν δεν καταβληθεί το τέλος αυτό εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος οι αναρτήσεις θα διαγραφούν αυτομάτως.

  [και θα γίνει χαμός στην αρίθμηση των εναπομεινασών]

 28. Γς said

  26:

  >ιτς δι έιπριλ ροζ δαρ ονλι γκροουζ ιν δι ερλι σπριν

  και μου λέει η Αννούλα μας, η Σίλια στο Fb:

  >Αυτό το… αξάν σας φίλε μου!!!

  Κι εγώ της απάντησα:

  >Και που να με δεις στα ελληνικά [εκτάκτου ανάγκης]

  http://caktos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html

 29. Γιάννης Ιατρού said

  21: LandS
  Πάλι καλά να λέμε, γιατί ήδη κατατέθηκε το επόμενο νομοσχέδιο για την αποστολή e-mail (ΤΕΗΛΕ), σύμφωνα με το οποίο θα προκαταβάλλονται από έναρξη της ισχύος του (αν ψηφιστεί και αν γίνει δεκτό από την τρόϊκα…) για κάθε ηλεμήνυμα τέλη στα ΕΛΤΑ ύψους 15% των αντίστοιχων τελών κανονικού ταχυδρομείου +3% υπέρ του ταμείου προνοίας απολυθέντων ταχυδρομικών διανομέων (ΤΑΠΑΤΑΔ)!

  Η επικοινωνία (ηλεμηνύματα) με κρατικούς φορείς και τις υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Στρασβούργο και το παράρτημα στο Λουξεμβούργο θα είναι δωρεάν…

  Η Μ$ σχεδιάζει να ανακοινώσει προσεχώς την διαθεσιμότητα του σχετικού plugin για την ελληνική έκδοση του Office (Outlook_€€ 2017) γιά να μπορεί να βάλει ο χρήστης τα στοιχεία του ΑΦΜ και της πιστωτικής του, ώστε η χρέωση να γίνεται αυτόματα (χτίσιμο αφορολόγητου, φάση ΙΙ).

 30. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Mε αφορμή το ΕΤΗΣΙ ας βάλω ένα ωραίο σπιρτόζικο προβληματάκι που είδα σε αγαπημένο σάιτ:
  Tα τέλη στο ΕΤΗΣΙ θα πηγαίνουν ανάλογα με τη λέξη και τα γράμματα. Ίδια γράμματα κοστίζουν το ίδιο. Διαφορετικά γράμματα μπορεί και να μην κοστίζουν το ίδιο.
  Η αγγλική λέξη ONE κοστίζει 1 ευρώ.
  Η λέξη TWO κοστίζει 2 ευρώ.
  Η λέξη ELEVEN κοστίζει 11 ευρώ.
  Πόσο κοστίζει η λεξη TWELVE ?

  * Το πρόβλημα λύνεται σχετικά εύκολα με χρήση Άλγεβρας . Η λύση που αναζητείται όμως είναι χωρίς χρήση εξισώσεων και άλγεβρας. Μια λύση «παρατηρητικότητας» 🙂

 31. Γιάννης Ιατρού said

 32. sarant said

  31 Πολύ καλό!

  30 Ερώτηση: Ακέραιοι αριθμοί μόνο; (εννοώ το τέλος για κάθε γράμμα)

 33. Γς said

  29:

  >+3% υπέρ του ταμείου προνοίας απολυθέντων ταχυδρομικών διανομέων

  +3% υπέρ τελέσεως μνημόσυνων και τρισάγιων τεθνεώτων ταχυδρομικών διανομέων.

 34. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα !
  Από τα αστεία, που θα ήθελες να είναι αλήθεια…

 35. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  32. Nαι. Ακέραιοι. (αν και δεν έχει σημασία… το πρόβλημα είναι βασικά…γλωσσικό! 😉 )

 36. leonicos said

  ΕΝΤΟΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ
  Εγώ είπα πρωί πρωί στη Φωτεινή ότι την αγαπάω. Αλλά την είχα προειδοποιήσει από την προηγουμένη

  ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ

  27
  και θα γίνει χαμός στην αρίθμηση των εναπομεινασών

  Να κι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να γράψει αβίαστα ελληνικά χωρίς κουλτουρο-δημοτικάντικες αναστολές. Και πάνω που πήγα να του γράψω εγκώμιο, είδα πως είναι ο Γς!!!!

  ανάμεσα στις άλλες επέτειες
  έλεος, ρε, Νοικοκύρη!
  αυτή η λέξη ‘επέτεια’ βγαίνει από το επαιτεία με…..

  ελληνικά μιλάμε κι εμείς

 37. Γς said

  30:

  Κάτι με το νάιν ιλέβεν;
  Τεν τουέλβ;

  10+12=22;

 38. leonicos said

  Γιατί η Φυτούση μού φαίνεται φάλτσα;

 39. Γς said

  36:

  >Και πάνω που πήγα να του γράψω εγκώμιο, είδα πως είναι ο Γς!!!!

  Εγκώμια να γράψεις για τον εαυτό σου, Λεώ!

 40. leonicos said

  Ρε, Κάκτε

  Giati sou fvnaje o astyfylakas; epeidh ;hsoyn sthn Akropolis ;h epeid;h ;hsoyn me yaponeza

 41. νεσσίμ said

  30.
  Η αγγλική λέξη ONE κοστίζει 1 ευρώ.
  Η λέξη TWO κοστίζει 2 ευρώ.
  Η λέξη ELEVEN κοστίζει 11 ευρώ.
  Πόσο κοστίζει η λεξη TWELVE ?

  TWO+ELEVEN=2 ευρώ+11ευρώ=13ευρώ
  (TW+O)+(E+LEVE+N)=(TW+O)+(E+ELVE+N)=13ευρώ
  (TW+ELVE+O+E+N)=TWELVE+ONE=13ευρώ
  TWELVE+ONE=13ευρώ
  TWELVE=13ευρώ-(ΟΝΕ)
  TWELVE=13ευρώ-1ευρώ
  TWELVE=12ευρώ

 42. leonicos said

  Ρε, Κάκτε

  Giati sou fvnaje o astyfylakas; epeidh ;hsoyn sthn Akropolis ;h epeid;h ;hsoyn me yaponeza;

  Κι εκείνο με τα κουμπιά!!!! Έτσι, χρατς; Καταλαβαίνω τι έπαθες μετά! Θα πήγες να βρεις κλωστή και βελόνα και κάτσατε μαζί και ράβατε, ράβατε. Τζάμπατο χρατς, ρε κακομοίρη

 43. leonicos said

  Δαχτυλίθρες είχατε, ή μάτωσαν τα δαχτυλούδια σας

 44. leonicos said

  Κακά τα ψέματα, είναι από τις ωραιτερες ποιητικές δημιουργίες, μαζί με τους Χαιρετισμούς. Και μουσικές!

  Αλλά εγώ να εγκωμιάσω τον Γς; Και μάλιστα εδώ μέσα; Ούτε με σφαίρες!

  Ο Γς είναι για μένα στο ανεγκωμίαστο

 45. Γς said

  38:
  >Γιατί η Φυτούση μού φαίνεται φάλτσα;

  Εμένα σωστή. Σαν την Μπάλτσα, την Αγνή.

  Ακουγόταν όμως.
  Οταν άκουγα στερεοσκοπικά, ουπς, στερεοφωνικά!

  Πριν χάσω δλδ το δεξιό αφτί μου, όπως σε βλέπω. [ή το αριστερό, όπως με βλέπεις]

  Κι ο οφθαλμίατρος που πήγα να ανανεώσω το δίπλωμα μου είπε ότι καλύτερα για όλους είναι να μην οδηγήσω άλλο.

  Πήγα σε έναν άλλον και μου ‘φτιαξε ένα συνολάκι από επεμβάσεις στους οφθαλμούς.

  Θα βλέπω και στερεοσκοπικά…

 46. leonicos said

  Τι πάθατε, ρε; Πάτε όλοι για φαϊ; Είδατε ήλιο και βουρ έξω…

  Τι να πω κι εγώ! Τρώω πολτώδη ακόμα!

 47. ΣΠ said

  30
  O=0, N=0, E=1
  T+W=2
  L+V=8

  T+W+L+V+2E=12

 48. leonicos said

  Ευτυχώς που υπάρχει ένας που μου κάνει παρέα!

  Φτου! Ο Γς είναι πάλι

 49. leonicos said

  Θα βλέπεις από τ’ αφτιά και θ’ ακούς από τα μάτια; Πολύ καλό! Θα βλέπεις και περισκοπικά

 50. sarant said

  35 Ωραίο πρόβλημα πάντως!

 51. Καλό μήνα!

 52. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  ΣΠ (47). Σωστός ,αλλά αυτή είναι μια αλγεβρική λύση ουσιαστικά. Η λύση η «ενορατική» (ας την πούμε…) είναι αυτή του Νεσσίμ (41). Συγχαρητήρια!
  TWELVE + ONE = TWO + ELEVEN σε γράμματα (Το twelve one είναι αναγραμματισμός! του two eleven) , καθώς και ως προς τους αντιστοιχούντες αριθμούς.

 53. @15 Μέχρι το 1900 (οοπότε και το 1863 που γεννήθηκε ο Καβάφης) η διαφορά μεταξύ ιουλιανού και γρηγοριανού ημερολογίου ήταν 12 ημέρες. Το 1900 ήταν δίσεκτο για το ιουλιανό ημερολόγιο αλλά κανονοικό έτος για το γργοριανό ημερολόγιο. Ετσι η 17 Απριλίου με το ιουλιανό ήταν 29 Απριλίου με το γρηγοριανό. Το 1933 που πέθανε ο Καβάφης χρησιμοποιούσαμε στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο. Έτσι ο Καβάφης πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του με το γρηγοριανό ημερολόγιο 29 Απριλίου.

 54. ΣΠ said

  Κάποιες πρωταπριλιάτικες διαφημίσεις:
  https://www.youtube.com/watch?v=-fCRqsQBvPY
  https://www.youtube.com/watch?v=mheyvx1kVJQ
  https://www.youtube.com/watch?v=0Tby91aTGF4

 55. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Ιδού και η πηγή:
  http://blog.tanyakhovanova.com/2017/03/the-hidden-beauty/

 56. Γς said

  49:

  >Θα βλέπεις και περισκοπικά

  Με τάραξες στα περισκωπτικά

 57. cronopiusa said

  αχ, τι ωραίο το απριλολούλουδο Εφούλα

 58. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  55. Στο τελευταίο σχόλιο της Τάνυας, αναφέρεται ότι μια ανάλογη περίπτωση όπου μια γλωσσική («γραμματική» ) εξίσωση αντιστοιχεί ακριβώς σε αριθμητική, υπάρχει και στα Ρωσικά με τους αριθμούς 5,6,15,16. Μπορεί να υπάρχει και στα Ελληνικά. ¨οποιος έχει όρεξη για ψάξιμο… 🙂

 59. νεσσίμ said

  55. ωραίο και ενδιαφέρον μπλόγκ! ευχαριστούμε

 60. Τώρα αυτό τι είναι; https://twitter.com/ypopto_mousi/status/847804542213402626

 61. Κάποτε πρέπει να μετατρέψεις την ανάμνηση του Σπ. Λούη, σε θρίαμβο του περιβόητου ελληνικού δαιμόνιου -ασαφούς, όσο και αυτού των εφοπλιστών και λοιπών φοροδιαφευγόντων, παραβατών διεθνών εμπάργκο, εργατικής νομοθεσίας, κλπ.

 62. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  59. Τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει στα Ελληνικά το (μάλλον τετριμμένο)
  ΕΝ= 1
  ΔΕΚΑ= 10
  ΕΝΔΕΚΑ=11

 63. ΝεοKid, δεν χρειάζεται ψάξιμο. Από τα 5, 6 και 15 προκύπτει αμέσως το 16 και στα ελληνικά, και μάλιστα χωρίς αναγραμματισμό 😀

 64. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  63. Ναι σωστά Άγγελε. Όπως και το 10+1 (εν) =11 10+ 3 =ΔΕΚΑΤΡΙΑ , κ.λ.π. Αλλά χωρίς αναγραμματισμό…τετριμμένα. Όχι;

 65. Φυσικά. Αλλά εξίσου τετριμμένο είναι και το ρωσικό: 5 = пять, 15 = пятнадцать, 6 = шесть και 16 = шестнадцать.

 66. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  65. A! Ωραίο! Θα το ποστάρω στην Τάνυα, να κάνω τον καμπόσο! 🙂 (αν δεν έχεις αντίρηση, φυσικά)

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  20 Απριλίου: Γενέσιον Αδόλφου Χίτλερ.
  30 Απριλίου: Αυτοκτονία Αδόλφου Χίτλερ. Του ενός εκ των δύο μέγιστων σφαγέων του 20ου αιώνα.

 68. Γς said

  >Διάλεξα να μεταθέσω τα μεζεδάκια αύριο Κυριακή

  Δες και το μεζεδάκι περί «παραμυθίας» της Ιωάννας Μάνδρου στον Σκάι:

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/03/28/arimaspi-24/#comment-423372

  Είναι στο σημείο 43:00 του βίντεο της 28ης Μαρτίου

  http://www.skai.gr/tv/show/?showid=65140

 69. Γιάννης Ιατρού said

  46: leonicos
  Τι πάθατε, ρε; Πάτε όλοι για φαϊ; Είδατε ήλιο και βουρ έξω…

  Τι φαντάζεσαι ρε Λεώ;; Ότι είμαστε όλοι λεφτάδες σαν κι εσένα;;
  Απλά μπήκανε οι συντάξεις και πήγαμε να ψωνίσουμε… στο ΣΜ.
  Γιατί από τις 10 του μηνός και μετά συνήθως δεν υπάρχει φράγκο. Να φαντασταστείς τρώμε με κλήρωση. Εμένα μια βδομάδα τώρα μου έπεφτε συνέχεια το νερό. Πάλι καλά, άλλοι μου λέγανε (ο Γς) πως τους έπεσε το αλάτι ή η χαρτοπετσέτα 🙂

 70. 70 Τώρα που απαλλάχτηκα από το ενοίκιο και τους λογαριασμούς, νιώθω παραλής. Κερνάω αλατάκι Ιμαλαΐων.

 71. Γιάννης Ιατρού said

  71: Ααααα, το ρεζέ, ε; Άσε, ορυκτό, από ξεραμένη θάλασσα κλπ. ‘Εχει πολύ ραδιενέργεια, την φυλάει από τότε … 🙂

 72. Γιάννης Ιατρού said

  72: Πρωταπριλία είναι σήμερα, έτσι; 🙂

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  -Αγάπη μου,να τα λέμε όλα έλεγες; ε, σε απάτησα
  -και…
  -Πρωταπριλιά!
  -εγώ,Πρωτοχρονιά!

  71/72. Το αλάτι Ιμαλαίων κάτι δικοί μου με στριφτό μουστάτσι το λένε αλάτσι-γκέι 🙂 http://ellinikahoaxes.gr/2015/06/07/himalayan-salt-myths-and-facts/

 74. 73 Ναι, είναι αλλά εγώ έτσι νιώθω.

  74 Ε, μα!

 75. 72 Την επόμενη φορά που θάρθεις από δωχάμου, φέρε και το τρέιλερ, να περάσουμε απέναντι, Μεσολόγγι, να το τιγκάρουμε στις αλυκές, νάχουμε να ρίχνουμε και στο δρόμο.

  ΥΓ Βάζω αβέρτα πλυντήρια, προτού έρθει η μάναμ’ και δει την πραγματική κατάσταση των επίπλων μου. 😳

 76. ΓιώργοςΜ said

  Στα κοσμοϊστορικά γεγονότα του μηνός, το γενέσιον ΓιώργουΜ, Σημειωτέον πως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που η ηλικία του περιέχει το *αντα*.
  (Αστεϊσμοί του τύπου «μικρέ τράβα μέχρι το περίπτερο να μου πάρεις τσιγάρα» δε γίνονται δεκτοί).

 77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα, καλὸ μήνα καὶ χρόνια πολλὰ στοὺς «ἑορτάζοντες». Ἄν καὶ, ὅπως λέμε γιὰ διάφορες ἄλλες «γιορτὲς» (γιορτὴ τῆς γυναίκας, τῶν ἐρωτευμένων κλπ) πρωταπριλιὰ ἔχουμε ὄλο τὸ χρόνο.

 78. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πολὺ ὡραῖο τὸ γραμματαριθμητικὸ πρόβλημα ποὺ ἔθεσεν ὁ Νεοκίδιος τοῦ Κουβεϊτίου στὸ 30.
  Βεβαίως μεταγενέστερα σχόλια (58, 62-65) ἀποδεικνύουν τὴν ἀδιαμφισβήτητον ὑπεροχὴν τῆς τρισχιλιετοῦς.

  Τυχαῖο; Δὲ νομίζω. 🙂

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για τους υπάνθρωπους, που η κοινωνία τούς ανέχεται…Και τι δεν ανέχεται αυτή η κοινωνία…
  http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/01/koinwnia-dilosi-tou-patera-tou-foithti_n_15741512.html?1491050249&utm_source=Sport24&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

 80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ Γιάννης Ιατρού (31) 🙂

  Πάντως σἐ τρώει ὁ ω σου γιὰ σεντόνια.

 81. 82 Και δεν είναι ο μόνος (–> 68)

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  76. Y.G
  μόλις τα στεγνώσεις:

 83. 5, … απο σήμερα μπήκε φόρος 0,01 ευρώ για κάθε σχόλιο σε ιστολόγιο
  (αν έχει και εικόνα ή βίντεο πάει στα 0,05 ευρώ) …

  Σχόλια με υπεραστειακή σύνδεση θα χρεώνονται πάνω από ένα λεπτό το λεπτό.

 84. 84 ❤

  85 one hundred per cent

 85. … «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι
  βαρέλι λάδι» …

  «…a barrel of oil» seriously?

 86. 86b, 🙂

  Witty comments will be automatically charged their additional contribution of two cents!

 87. 88 Ελπίζω να έχεις κάνα ντόλαρ στην άκρη, διότι θα σε καταχρεώσει ο Νικοκύρης! 😎

 88. 31, «… τόσα ωραία επίθετα υπάρχουν …

  Το λες και
  επιθετική πολιτική! 🙂

 89. Όταν κάνει πλημμύρες στην Αυστραλία!

  Πηγή: https://www.theatlantic.com/photo/2017/03/photos-of-the-week-325331/521532/

 90. Γιάννης Ιατρού said

  76: α ΟΚ, θα κάνουμε έξοδο Μεσολογγίου 🙂

  ΥΓ Ωχ,

 91. # 41, 47, 52

  Υπάρχει και το πιο απλό…TWELVE = (ELEVEN)+(ONE) = 11+1 = 12 !!

 92. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  94. Και γιατί ισχύει TWELVE = (ELEVEN)+(ONE) ? (ως εξίσωση γραμμάτων).

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  83. Στον Κεμάλ αναφερόμουν, πού πήγε το μυαλό σου; Στον …; Κύριε ελέησον, από πού κι ως πού; 😇

 94. 96 Ναι, είμαι σίγουρος! 😀

 95. # 95

  (Twelve)= ({eleven +one}) =(eleven) + (one) = 11+1 =12 γιατί (α+β) =(α)+(β) για θετικά α, β

 96. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  1. Υπάρχουν και αντίστοιχες μυθοπλασίες προ ετών

  …………………………………………………………………………………………………………

  Ταυτόχρονα, μόλις προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια τα πρώτα είκοσι αεροπλάνα της LUFTHANSA και άλλων γερμανικών εταιρειών πτήσεων charter, κατασχέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι δε επιβάτες τους, πάνω από 3700, φιλοξενηθήκαν υπό περιορισμό, αναγκαστικά διασκορπιζόμενοι σε διάφορα μέρη.

  Επίσης η είσπραξη μέρους του υπολοίπου της γερμανικής οφειλής, συνεχίσθηκε με τις κατασχέσεις του υπολειπόμενου χρόνου εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ” Ελευθέριος Βενιζέλος” από την εταιρία «Hochtief» (που είχε κατασκευάσει και το καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ), της Siemens Hellas, θυγατρικών φαρμακευτικών εταιρειών, κ.λ.π.

  Η γερμανική κυβέρνηση, προ των επερχομένων εκλογών, σκλήρυνε την στάση της και κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.

  Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα εμφανίσθηκαν μετά από 72 έτη στον ελληνικό εναέριο χώρο για να ασκήσουν πίεση. Από τον γερμανικό σχηματισμό 2 αεροπλάνα με πιλότους, που ήταν εγγονοί παρασημοφορημενων χιτλερικών αεροπόρων βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως Junkers Ju 87 «Stuka» της Luftwaffe, ενεπλάκησαν σε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες με ισάριθμα ελληνικά καταδιωκτικά. Κατά τους ελιγμούς πάνω από την Κέρκυρα συγκρούσθηκαν 2 αντίπαλα αεροπλάνα και κατέπεσαν στο Ιόνιο. Παρακούοντας τις κατευναστικές διαταγές του ελληνικού κέντρου επιχειρήσεων, 2 καταδιωκτικά με πιλότους , εγγονοί σφαγιασθεντων παππούδων στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, εκτόξευσαν ακαριαία όλους τους διαθεσίμους πυραύλους αέρα-αέρα και καταρριφθήκαν τρία γερμανικά αεροπλάνα .

  Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ με πολύ αυστηρές ανακοινώσεις καταδίκασαν τις απαράδεκτες – για πολιτισμένα (λέμε τώρα) κράτη-συμμάχους στο ΝΑΤΟ και εταίρους στην ΕΕ – πολεμικές εμπλοκές πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο καθώς και τον -σε bungalows- περιορισμό Γερμανών τουριστών (οι περσότεροι των οποίων δεν είχαν αντίρρηση για την δωρεάν πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, την δε βραδινή ικανοποίηση των ενδιαφερομένων Γερμανίδων, ανέλαβαν – σχεδόν μυστικά και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους ημεδαπούς- αγγλομαθή και γερμανομαθή βαλκάνια γκαρσόνια).

  Μετά την Τουρκία στην Κύπρο το 1974, ήταν η δεύτερη φορα που μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται σε άλλο μέλος του . Η κυβέρνηση έξαλλη απεφάσισε την έξοδο μας από το ΝΑΤΟ . Ευτυχώς, εκτός ΝΑΤΟ, θα γλυτώναμε ένα σωρό ετήσιες δαπάνες για εξοπλισμούς που βάρυναν από την δεκαετία του ‘60 τους ελληνικούς προϋπολογισμούς, καθώς και τα τρέχοντα έξοδα του πολεμικού μας ναυτικού ( τροφοδοσία προσωπικού, καύσιμα, πολεμοφόδια και εκτός έδρας) για τις περιπολίες έναντι της πειρατείας που είχε αναπτυχθεί στα παράλια της Βορείου Αφρικής, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, εξεγέρσεις και διαμάχες που συνέχιζαν από το 2011 έως σήμερα, μεταξύ ΝΑΤΟ και αραβικών κρατών, αραβικών κρατών και νέων ασταθών κρατών και φυλών….

 97. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και τα ωραία λογοπαίγνια!

 98. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  98. Ξανακοίτα την εκφώνηση αν θελεις. Κάτι κατάλαβες λάθος.

 99. # 101

  την κοίταξα…λέει «Πόσο κοστίζει η λεξη TWELVE ?», δεν λέει να βρούμε πόσο κάνει κάθε γράμμα της λέξης, έτσι δεν είναι; και έχουμε ένα «μέτρο» που εφαρμόζεται όπως προκύπτει από τις αξίες των ONE, TWO , ELEVEN

  Μήπως δεν ισχύει το ΤWΟ = ΟΝΕ+ΟΝΕ δλδ 2=1+1 ευρά ή οποιαδήποτε μονάδα μέτρου ;;

  ή το ELEVEN = TWO+TWO+TWO+TWO +TWO+ONE =2+2+2+2+2+1= 11 ;;;;;

  Δηλαδή από την εκφώνηση παίζει και το εννοιολογικό

 100. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  102. Nαι. Αυτά που γράφεις ισχύουν. Το TWELVE όμως = ΕLEVEN +ONE, από πού προκύπτει; Ξεκινάς απ’αυτό, ενώ αυτό είναι το προς απόδειξη.

 101. G, τι λες; Δεν είναι σαφές από την εκφώνηση ότι πληρώνεις για και ΓΡΑΜΜΑ, ανεξάρτητα από το νόημα των λέξεων;

 102. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  Και σαν αντίδωρο στον ξενιτεμένο ρουμελιώτη Μηχανικό (που έχει αφήσει την οικογένειά του στην σήμερα εορτάζουσα μαρτυρική μεγαλόννησο) και ο οποίος είναι δεινός σκακιστής και εξαίρετος μαθηματικός, με την ελπίδα ότι θα τό ‘βρει ενδιαφέρον και θα τον διασκεδάσει, προσφέρω ΑΥΤΟ:
  http://www.logic-books.info/sites/default/files/the_chess_mysteries_of_the_arabian_knights.pdf

 103. «για κάθε γράμμα» ήθελα να πω φυσικά.

 104. Γιάννης Ιατρού said

  timeo Danaos et dona ferentes !!!!

 105. sarant said

  107 Λες;

 106. Γιάννης Ιατρού said

  μια με υ μιά με β, αστάθεια …

 107. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  105. Ω! Ευχαριστώ αγαπητέ! Ο προσφάτως μακαρίτης ήταν απ’τα πιο απολαυστικά τρελοκομεία!
  (Το παρανόμι σου μ’αρέσει και με ιντριγκάρει. Γνωριζόμαστε; 🙂

 108. Μαρία said

  109
  Θα τριτώσει με 3 β.

 109. spiral architect said

  Πωταπριλιά αλλά δεν είναι χωρατό:

 110. # 103, 104

  Μα σου το είπα, οι τρεις σχέσεις έχουν και εννοιολογική ισχύ εκτός από την αριθμητική. Και είναι εντελώς λογική η χρήση της αφού η σχέση αποδείχθηκε δια αναγραμματισμού δλδ άσχετα με τις αξίεςτων γραμμάτων. Απλά η εκφώνηση είναι λάθος. Μια εκφώνηση υ\του στυλ » να βρεθούν τέσσερις ακέραιοι τέτοιοι ώστε με κατάλληλη αναγραμματοποίηση να παρουσιάζουν το ίδιο άθροισμα χωρισμένοι σε κατάλληλα ζεύγη»

 111. sarant said

  112 !!!

 112. Πάω να δω το β’ ημίχρονο

 113. Γιάννης Ιατρού said

  111: 🙂

 114. spiral architect said

  😀 😀 😀 😀

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  116. Από Αμπελοζαρντάν η κοφτοραφτού/κεντίστρα; 🙂

  Του Απρίλη η βροχή,
  κάθε στάλα και φλουρί.

  Η βροχή τ΄Απριλομάρτη
  μόνο τσι ψαράδες βλάφτει.

  Να μη ζηλέψεις τη Λαμπρή γυναίκα
  και τον Απριλομάη φοράδα

 116. spatholouro said

  110
  Δεν (ξανα) διαβάζεις το 107 καλού κακού;;;

 117. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  119. Δεν καταλαβαίνω πράμα…

 118. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  -ΝΑΙ, κάπως γνωριζόμαστε. Απ’ τη Σαλονίκη. Έχουμε παίξει και σκάκι οι δυό μας, σε καφενέ εκεί. Είμαι αρκετά μεγαλύτερός σου αλλά αν με θυμήθηκες μη με αποκαλύψεις γιατί μ’ αρέσει το ινκόγκνιτο. Νά ‘σαι καλά όπου κι αν βρίσκεσαι ρε μόρτη και να χαίρεσαι την οικογένεια σου.

  -ΝΙΚΟΚΥΡΗ, γιατί η κρισάρα σου έπιασε το πρώτο αλλά άφησε το κατοπινό μου σχόλιο;

  -ΙΑΤΡΟΥ-ΜΑΡΙΑ-ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ-κλπ :
  Τώρα, δηλαδή, εσείς πάτε να με κάνετε να γράψω τον γάβρο με ύψιλον.
  Γιατί, όμως, κάνατε όλοι σας τουμπεκί ψιλοκομένο όταν σας αποκάλυψα προχτές το γελοίο φλασμπόμπ του σ. Κουτσούμπα στο Συνέδριο;

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι νοικοκυραίοι της Λυκόβρυσης και οι χολεριασμένοι της Σαρακήνας. Πάντα επίκαιρος ο Χριστός που ξανασταυρώνεται.
  http://www.gazzetta.gr/plus/article/1066267/dimopsifisma-gia-prosfyges-ki-atakes-ntropi-sti-stylida-na-toys-pnixoyme-sto-aigaio-vid

 120. Γιάννης Ιατρού said

  121 (τέλος): ε, μια επιείκεια την δείχνουμε ενίοτε για κανα lapsus calami, πόσο μάλλον στους γνωστούς του ρουμελιώτη Κίντου και του Δώτορος Εάων 🙂 🙂 Τσίμπησες πάντως… ε;

 121. Γιάννης Ιατρού said

  118: ναι, μάλλον, πατροπαράδοτη τέχνη, κεντάει η ομάδα 🙂

 122. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  Καλό μήνα σε όλη τη μόρτικη κομπανία!

 123. Ριβαλντίνιο said

  @ 105 Μαύρος Λαύρος Γάβρος

  ρουμελιώτη

  Μα ο Νιού Κίντ δεν είναι απ’την Κύπρο ;

  @ 125 Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι

  Καλό μήνα και σε σένα. ( Πρώτη φορά γράφεις εδώ ; )

  @ 123 Γιάννης Ιατρού

  Και τα κεφαλαία γράμματα δεν σου θυμίζουν κάτι ; 🙂

 124. Μαρία said

  122
  Αγγλικά, γαλλικά και τένις.

 125. Γιάννης Ιατρού said

 126. Γιάννης Ιατρού said

  126: (τέλος) Ρίβα
  ..Και τα κεφαλαία γράμματα δεν σου θυμίζουν κάτι ;..

  Ναι, πως, τον BLOG_OTI_NANAI 🙂 🙂 (που κι εμφανίστηκε σήμερα 🙂 )

 127. ΚΑΒ said

  Πρωταπριλιά σήμερα και θυμήθηκα τον Αθήναιο;

  ἀεὶ πεινῶσι Κεκροπιδῶν κόροι κάπτοντες αὔρας, ἐλπίδας σιτούμενοι

  Το πρώτο θυμίζει βέβαια το Ηροδότειο τῇ Ἑλλάδι πενίη μὲν αἰεί κοτε σύντροφός ἐστι, για το δεύτερο η μέρα το καλεί :οι απόγονοι του Κέκροπα χάφτουν αέρα κοπανιστό και ,τρέφονται με ελπίδες.

 128. Ριβαλντίνιο said

  @ 129 Γιάννης Ιατρού

  Όχι ρε σύ. Με κεφαλαία έγραφε ο Νεφελοστιβάχτης = Επί Χρημασίδου.

  Επίσης ο Ζαμπέτας λέει η ‘Χουχού απ’ τ’ Αλγέρι» , ενώ αυτή είναι η «μικρή Χουχού από το Αλγέρι» .

 129. Μαρία said

 130. Γιάννης Ιατρού said

  Ωραία παλιά τραγούδια τώρα στο «στην υγειά μας» (για συνταξιούχους 🙂 )

 131. Γιάννης Ιατρού said

  132: Γειά σου ρε Μαρία 🙂

 132. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  Μαρία said
  122
  Αγγλικά, γαλλικά και τένις.

  Προσλήψεις με τέτοια προσόντα τέλος. Λυπάμαι, δεν μου κάνεις.

 133. Stella said

  Καλό μήνα και καλή δύναμη. Εμ, Ερχεται αξιολόγηση, μνημόνιο, περικοπές, φόροι κλπ,κλπ

 134. Γιάννης Ιατρού said

 135. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  126 Ριβαλντίνιο ΄

  διαβάζω τη σελίδα σε καθημερινή βάση και …
  έχω ξαναγράψει δυο τρεις φορές σχόλιο, δεν θυμάμαι με ακρίβεια.

  132 Μαρία, ακριβώς αυτό μου θυμίζει! Να είσαι καλά! Καλό μήνα σε όλους!

 136. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  137 Γιάννη Ιατρού

  Με καθυστέρηση είδα το χαμόγελό σου. Μου θύμισες και τον Ποκοπίκο! Είχα έρωτα μεγάλο με τον Ποκοπίκο όταν ήμουνα μικρή όμορφη και στρουμπουλή -που λέει ο λόγος! χου ! χου! χου! εξ ού και το όνομα!

 137. Γιάννης Ιατρού said

  132/137:
  ….
  Το περιοδικό, με τίτλο πλέον «ΓΚΑΟΥΡ – ΤΑΡΖΑΝ» με έντονο πατριωτικό προσανατολισμό που τον τόνιζε με σλόγκαν του τύπου «Τιμή και υπερηφάνεια που γεννήθηκες Έλληνας» και μόνιμο ταυτοτικό υπότιτλο «Εβδομαδιαίο ελληνικό περιοδικό πατριωτικής πνοής»…..

  ….Η εσωτερική εικονογράφηση ήταν των Απτόσογλου (Byron), αρχικά, ο οποίος σχεδίαζε και τις εικόνες εξωφύλλου σε όλα τα τεύχη- μια από τις πιο καλές δουλειές του στο ασπρόμαυρο σκίτσο- και κατόπιν ο Μποσταντζόγλου (Μποστ)….

  …Και η «μαμζέλ Χουχού», η «μελιστάλακτη βεντέτα», η «γόησσα που έκλεβε τις καρδιές όλων των αντρών», όπως έλεγε η ίδια για το άτομό της απαντώντας στον Ποκοπίκο αυτοσυστηνόμενη κι αυτή εμμέτρως: «Κι εγώ είμ’ η Χουχού, η πιο όμορφη απ’ όλας, με χάρες και με τσαχπινιές, με συγχωρείτε κι όλας!»

 138. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  Γιάννης Ιατρού said
  121 (τέλος): ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Σιγά ρε λαγωνικό. Για φύσα τη μύτη σου να ξεμπουκώσει γιατί σε ξεγελάει. Σου μυρίζω για βάταλος εγώ;

 139. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  Μπράβο!
  Πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ της Τάνυας και πολύ ενδιαφέρουσα η μαρτυρία της τελευταίας συνάντησής της με τον ΜΕΓΑΛΟ Ρέϋ Σμούλλυαν που μάς άφησε προ μηνός…!
  Μεγάλο ταλέντο στην μουσική, στο σκάκι, στην ταχυδακτυλουργία, στην Μαθηματική Λογική, στην Φιλοσοφία, κλπ, κλπ, ο μακαρίτης ο Σμούλλυαν. Τα βιβλία του είναι ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΤΑΤΑ (όπως ήτανε και οι παραδόσεις του στο Παν/μιο της Ν. Υόρκης). Σχεδόν ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ στα Μαθηματικά, είχε φτάσει 40 χρονών, έκανε προχωρημένες έρευνες στην Μαθηματική Λογική (επάνω στο Θεώρημα της μη-πληρότητας του Γκαίντελ και την εκδοχή του Τάρσκι) ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟ…! Κι όταν το πήρε, τα μαθήματα που είχε «περάσει» ήταν μόνο ο … Απειροστικός!!! Αξεπέραστο ΤΑΛΕΝΤΟ και πολύ ιδιάτερος άνθρωπος!

 140. sarant said

  142 Αυτο το σχόλιο είχε πιαστεί εδώ και μερικές ώρες. Συγνώμη.

 141. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  Το σχόλιο 142 που απελευθερώθηκε μόλις τώρα απ’ τη φάκα του Σαραντάκου τό ‘χα στείλει πολύ πιο πριν από το δεύτερό μου σχόλιο προς τον Κίντ, αμέσως μετά που εκείνος μας είχε δώσει το λινκ για το ωραίο μπλογκ της Τάνυας. Γιαυτό φαίνεται τώρα χρονικά ανακόλουθο.
  (Πες κάτι κι εσύ ρε Νικοκύρη μας να εξηγήσεις στον κόσμο που διαβάζει τι είναι αυτό που αμόλησες μόλις τώρα)

 142. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  Με πρόλαβες στο νήμα Νικοκύρη. Όλα εντάξει. Ευχαριστώ.

 143. Γιάννης Ιατρού said

  141: …Σου μυρίζω για βάταλος εγώ;..

  Κοίτα, έτσι όπως εκφράζεσαι και γράφεις, όχι δεν μου μυρίζεις, ζέχνεις θά ‘λεγα!

 144. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  Γιάννης Ιατρού said
  Κοίτα, έτσι όπως εκφράζεσαι και γράφεις, όχι δεν μου μυρίζεις, ζέχνεις θά ‘λεγα!

  Μωρέ μπράβο, θείο!
  Ένα γιατρό, βρε παιδιά, του Ιατρού… Έχει παραισθήσεις.

 145. Μπούφος said

  140 Γιάννη Ιατρού
  Πού τα θυμήθηκες τα απολιθώματα αυτά; Ολα ρε παιδί μου πια, τα γράφει ο γούγλης; Ομως..
  μην της μιλάς της Μικρής Χουχούς από το Αλγέρι! Θα σε χαλάσει! Δεν είναι παρά ένα τσακλοκούδουνο. Την ξέρω και από όψη και από ανάποδη. Δε δίνει του αγγέλου της, καλτσουνάκι! Η Αχρεία! Όλα τα μπουκουνιάζει μοναχιά της. Συνελόντι ειπείν, η Μικρή Χουχού από το Αλγέρι, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια… τσουράπω της συφοράς.

  Να με συνχωρείτε κιόλας!
  😉

 146. Ριβαλντίνιο said

  @ 148 Μπούφος

  Ήμουν σίγουρος ότι θα έκανες την εμφάνισή σου ! 🙂

 147. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  148 Γειά σου φιλενάδα ετεροδημότισσα!

 148. cronopiusa said

  XYZ Contagion‏ @basilikimetat 1 ώραΠριν από 1 ώρα

  Το θράσος των δολοφόνων: Χρυσαυγίτες πέταξαν φυλλάδια έξω από το νοσοκομείο Ερυθρος όπου νοσηλεύεται ο 24χρονος http://fb.me/4MQmS1ENp

 149. Γιάννης Ιατρού said

  148: Καρδερινα μου,
  ..Πού τα θυμήθηκες τα απολιθώματα αυτά;…
  Eγω θυμάμαι και τον Περικλή με την Ασπασία αγκαζέ να κόβουν βόλτα στη Πνύκα βλέποντας τον Ικτίνο να κτίζει την Ακρόπολη…. 🙂

  147:
  Ας κλείσουμε με τραγούδι σχετικό με το θέμα.
  «Άσε με γιατρέ μου να πεθάνω»

 150. sarant said

  144 Όταν πιάνεται σχόλιο στη σπαμοπαγίδα και το απελευθερώνω μετά από ώρες, αλλάζω τη χρονοσφραγίδα του για να εμφανιστεί τελευταίο κι έτσι να μη χαλάσει την αρίθμηση και τυχόν παραπομπές που έχουν γίνει.

 151. cronopiusa said

  Δήλωση Δημήτρη Λάζαρη (πατέρα 24χρονου σπουδαστή): “Για την επίθεση που δέχτηκε ο Αλέξης”

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151. Την περασμένη Δευτέρα το πρωί είδαμε να έχουν πετάξει φυλλάδια στους κεντρικούς δρόμους του Χαλανδρίου.Κάτι άλλο έγραφαν,όχι για σημαίες.Δε θυμάμαι.

 153. Μπούφος said

  149 Ρίβα ήμουνα σίγουρα ότι περίμενες να φανερωθώ…και γω το ίδιο…
  …ένας Μπούφος δεν κρύβεται με την καμία!
  😉
  152 Γιάννη Ιατρού
  Θαυμαστό θυμητικό, μέχρι και το ΚτΊνος τον Καλλικράτη θυμάσαι λοιπόν!
  Υποκλίνομαι.
  Και όταν με λες και καρδερίνα, απογειώνομαι, φίουουου!

  Και να με συνχωρείτε κιόλας!
  😉

 154. Γιάννης Ιατρού said

  155: Εδώ τα μοιράζουν πλέον και μέσα στη Βουλή σε μαθητές ….

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι μεγάλοι Απρίληδες της Βαλτιμόρης
  http://tvxs.gr/news/blogarontas/oi-megaloi-aprilides-tis-baltimoris

 156. Alexis said

  #107: Ιδίως εάν τα δώρα είναι από την «προσωπικήν βιβλιοθήκην» 😆

 157. Πάλι ο Βάταλος…

 158. ΣΠ said

  Τι έγινε, έχουμε troll attack?

 159. Φοίβος said

  Να μην ξεχνάμε και τις ανθοκομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον μήνα Απρίλιο

 160. Γς said

  161:

  >Τι έγινε, έχουμε troll attack?

 161. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  διακόπτω την σιωπήν μου διά να σάς ενημερώσω ότι: Κατόπιν άνωθεν εντολής, η Κοινότης μας διέκοψε οριστικώς τάς σχέσεις της με το παρόν μπολσεβίκικον Ιστολόγιον. Συνεπώς, οιαδήποτε εικασία γνωστών εγκαθέτων σχολιαστών ότι μέλη της Κοινότητός μας σάς κάμνουν ηλεκτρονικήν επίθεσιν, ανάγεται εις την αρμοδιότητα της Ψυχιατρικής Επιστήμης.

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 162. Γς said

  Ρε παιδιά τι να ταρτάρουμε τον άνθρωπο;

  Τι θα λέγατε για ένα κουταλάκι του γλυκού;

 163. Γς said

  τρατάρουμε

 164. Γς said

  Στο μεταξύ:

  Μια μπέμπα μετράει τ άστρα.

  [Μέτραγε]

  Κοιτάζει τα άστρα μια νύχτα χωρίς φεγγάρι.

  –Μπαμπά, έχεις κάνα κουτάκι;

  -Τι κουτάκι;

  -Ένα κουτάκι, τόσο (μου έδειξε με τα χέρια της, περίπου σπιρτόκουτο).

  -Τι να το κάνεις;

  -Να βάλω τα αστεράκια.

 165. Γς said

  Μουσικό διάλειμμα.

  Coimbra (April in Portugal)

 166. Ριβαλντίνιο, ο ΝεοKid πρέπει να είναι, ή τουλάχιστον να κατάγεται, από τη Φθιώτιδα και να έζησε χρόνια στην Κύπρο για επαγγελματικούς λόγους, προτού αναγκαστεί να φύγει ακόμα πιο μακριά. Δεν τον ξέρω (αν και πολύ θα ήθελα να τον γνωρίσω)· όλα αυτά τα εικάζω από διάφορα σχόλιά του.

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τ΄ Απριλιού λέμε κάτω:

  Η αγάπη σου ΄ναι ψεύτικη
  σαν τ΄Απριλιού το χιόνι
  απού το ρίχνει αποβραδίς
  και το πρωί το λιώνει

  Δυο ρόδα τ΄Απριλιού ,τραγούδαγε κάποτε κι ο Τέρης Χρυσός.

 168. Μαρία said

  169
  Λαμιώτης.

 169. Γς said

  171:

  Λαμία. Το Ζητούνι.

  Μεταπολίτευση, μεσημέρι και πετάχτηκα στην πλατεία Λαού στη Λαμία για κανένα κοντοσούβλι.

  Είχα κάνει 5 ώρες μάθημα και με περίμεναν άλλες τόσες στην Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών εκεί.

  Και έπιασα κουβέντα με έναν τύπο. Για πολιτικά μιλούσαμε και όταν μου είπε από ποια πόλη κάτω από το αυλάκι ήταν άρχισα να του λέω για το φίλο μου τον Ανδρέα που μόλις είχε διοριστεί νομάρχης εκεί.
  Κι απάνω που του έλεγα τι τράβηξε από τη Χούντα, τραβάει μια διπλωμένη εφημερίδα από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του. Ηθελε να μου δείξει ότι ήταν αντιστασιακός και θα συνέχιζε μάλλον ζητώντας κάποιο ρουσφέτι απ τον φίλο μου νομάρχη.

  Ελα όμως που η επαρχιακή φυλλάδα έλεγε ότι ξεφώνισε τον πανηγυρικό της 21ης σε κάποιο χωριό με φωτό του κλπ.
  Κι αμέσως αντιλαμβάνεται την γκάφα του και την αντικαθιστά με μια άλλη της άλλης τσέπης που ανέφερε την αντιχουντική του δράση στην 7ετία που μόλις μας είχε τελειώσει.

  [ιστορίες από τη Λαμία]

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στις δεκαπέντε τ΄Απριλιού , στις είκοσι του Μάη ,
  οι κλέφτες κάνουν σύναξη ψηλά στα κορφοβούνια

 171. Γς said

  Λαμία.

  Και όταν χιόνιζε δεν είχε και ΚΤΕΛ να γυρίσω Αθήνα. Είχε όμως τρένο.

  Μεταπολίτευση λοιπόν και κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
  Και μέσα στο τρένο έχω πιάσει κουβεντούλα με άλλους τέσσερις.

  Σχολιάζαμε και τα ψιλοψάλαμε του “Εθνάρχη”, για να είμαστε και προοδευτικά κορέκτ.
  Δεν τους έβλεπα όμως και πολύ…

  Οπότε ξαφνικά πετάω το:

  -Ρε, μήπως είμαστε όλοι με τον Καραμανλή;

  Και όντως αυτό συνέβαινε.

 172. Γς said

  173:

  Μην μου το χαλάς ρε ΕΦΗ-ΕΦΗ.

  Και είπα να ρίξω ιστορίες σερί περί Λαμίας, τέτοια ώρα κοινής ησυχίας, που δεν υπάρχει ψυχή

 173. Γς said

  Αντε, άλλη μία και μετά για νάνι.

  Ξεκίναγα από τα χαράματα για να πάω στη Λαμία [μια φορά την βδομάδα που πέταγα 10 ωρες μάθημα]

  Και είπα κάποτε να πάω από βραδύς. \
  Βούτηξα την κυρά και το μωρό μας και σε 2 ώρες τρώγαμε τα κοντοσούβλια μας στην Πλατεία Λαού.

  Και να πεις ότι το ξενοδοχείο που πήγαμε μετά ήταν ύποπτο; Καθόλου. Το καλύτερο της πόλης. Κι όμως…

  Ξύπνησα κατά τις 5 πήρα τις σημειώσεις και κατέβηκα στο μπαρ να πιω καφέ και να προετοιμάσω τα μαθήματα.

  Κι απάνω στην πρώτη γουλιά με πλησιάζει ένα μανουλομάνουλο και κάθεται στο τραπέζι μου.

  -Καλημέρα. Τι κάνεις;

  Μου έβαλε και χέρι!
  Δηλαδή μου έπιασε το χέρι.

  -Καλά ε;

  Είχα πάθει την πλάκα μου.

  Κι όσο που σκεφτόμουν ότι είχα επάνω την κυρά και το πιτσιρίκι μου…

  Τι κάνουν τώρα;

  Και ξαφνικά ο μπάρμαν:

  -Μαρία! Δεν είναι ο κύριος!

  Ο κύριος που είχε πάρει τηλέφωνο. Ότι έρχεται και …

 174. Γς said

  164:

  Αυτά που λες Βάταλε…

  Και μετά μου λες γιατί δεν σου γράφω

 175. Γς said

  173:

  Εφη-Εφη. Δικό σου το ιστολόγιο τώρα.

  Μην ξεχάσεις να σβήσεις το φως, όταν φύγεις κι εσύ

 176. Για όσους δεν πείθονται…μόλις σφίξουν τα πράγματα….ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ !!

  Ποινική δίωξη για βαριές κατηγορίες
  Μετακλητός στα γραφείο Μιχαλολιάκου ο συλληφθείς για τον ξυλοδαρμό φοιτητή

  Ξύλο στους παίκτες του Πλατανιά στο ημίχρονο!
  Μα καλά γίνονται αυτά στον Πειραιά;

  Η πιο «πολιτισμένη» μορφή της, η «αθλητική» εξακολουθεί να έχει ασυλία (το είπε κι ο Τσουκαλάς «Τα επόμενα ματς θα τα αναλάβει η Θ7» ), σύγκρουση αντικρουομένων προτεραιοτήτων μεταξύ ποδοσφαιρικής και πολιτικής κουλτούρας ερυθρολεύκου γάμα-γάμα-α

 177. Βέβαια εάν «θέλουν» όλα μπορούν να τα βρουν από τις κάμερες ασφαλείας (όπως βρήκαν τον Πέλκα και -καλώς- τον τιμώρησαν), στην φωτό μια μικρή συνεισφορά για την είσοδο του Βρέντζου στο ημίχρονο που φαίνεται θα τους θύμισε την πρόσφατη -ιγκόγνιτο- επίσκεψη του ΜπαρμπαΣάββα στην ΚΕΔιαιτησίας…
  Η ενεργοποίηση του Βρέντζου εξηγείται πολύ ωραία στην συνέντευξη του Κούγια, να μην τα ξέρουν μόνο οι Κρητικοί…

  http://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main-photo/public/article/2017/4/01/ves.jpg?itok=STLOB_jV

 178. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  έβγαλε λαγούς η Πρωταπριλιά 🙂 🙂
  Και φαντάσματα!

  Τζί, τι έγινε με τα κηπευτικά κλπ.; Αντικετεστάθηκαν ή τον βρήκες τον καλοθελητή; Τοπικός πρέπει νά ‘ναι ….

 179. # 181

  δανεική τσουγκράνα, χέρια αντι φτυαράκι, μικρά ξύλα αντί στηρίγματα με την φύτευση για να υπάρχουν οι τρύπες και να μην πληγώσω ρίζες όταν αγοράσω καινούρια από Αθήνα, εκεί οι αγορές…τζιζζζζ

 180. cronopiusa said

  Τρ 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού

  Αμείλικτα τα ερωτήματα προς αρχές και κυβέρνηση μετά τη χρυσαυγίτικη επίθεση στον 24χρονο σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη

  Καλή σας μέρα!

 181. Γιάννης Ιατρού said

  182: Όταν επιστρέψεις θα σε οργανώσω 🙂

 182. Επέστρεψα…

  Αν εννοείς να τα βάζω μέσα στο σπίτι όταν φεύγω όπως μου λένε όλοι… έχεις δει κανέναν να παίρνει μαζί του τα κουπιά και τα υπόλοιπα τσαμασίρια από την βάρκα του ; δεν θα γίνω στεριανός στα στερνά μου, όποιος μ’ εχει αδικήσει τόχει βρει μπροστά του

 183. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, βλέπω το βράδυ είχαμε επανεμφανίσεις!

 184. Γιάννης Ιατρού said

  186: Ναι, με αναγγελία, που λένε 🙂

 185. Μπούφος said

  150 Μαύρε, λαύρε γάβ…κλπ είμαστε φιλενάδες και δεν το γνωρίζω; πόθεν τεκμαίρει τούτο;

 186. Μπούφος said

  Αυτός ο πίγκι ο Βάταλος ποιος είναι καλέ; να με συνχωρεί κιολας που ρωτάω γενικώς αλλά..σκιάζουμαι να ρωτήσω τον ίδιονα..

 187. Γιάννης Ιατρού said

  188: κι ήθελα χθες να σου επιστήσω την προσοχή με τις φιλίες σου, αλλά μετά σκέφτηκα πως θα μας διαφώτιζες η ίδια 🙂

 188. Γιάννης Ιατρού said

  189: Ο σύζυγος της γραίας Βατάλαινας 🙂 🙂

 189. Μπούφος said

  191 ααα! (δεν κατάλαβα τπτ)
  ;-

 190. Πρώτη φορά μου συμβαίνει, σχόλιό μου να μπει στη σπαμοπαγίδα. Τα ´θελα και τα ´παθα βέβαια: απαντώντας στον Μπούφο, που ρωτούσε ποιος είναι ο Β., απαριθμούσα μια σειρά απαγορευμένα χρηστώνυμα 🙂

 191. spatholouro said

  Εγώ εξακολουθώ να απορώ: ο ανεβάσταγος εξακολουθεί να σπάει όποτε νομίζει τη σιωπή του ή του έχει αφαιρεθεί ο λόγος; ;;;

 192. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  188
  Δεν «είμαστε» φιλενάδες γιατί δεν θα μπορούσαμε αφού εγώ δεν είμαι του φύλου σου. Μόνο ΕΣΕΝΑ είπα «φιλενάδα» ΜΟΥ χαιρετώντας σε με την προσήκουσα αβρότητα, γιατί σε θυμήθηκα από τότε που ήσουνα «ετεροδημότισσα» και μετά, πάλι, απ’ τη δομή του Ελληνικού που ήσουνα εθελόντρια αλληλέγγυα στους πρόσφυγες.
  Αυτά όμως ήτανε σε άλλη ζωή σου και γιαυτό μάλλον δεν τα θυμάσαι τώρα που ξαναγεννήθηκες ως μπούφος.

 193. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  195 χαχα! Την πάτησες Μαύρε Λαύρε Γάβρε.
  Ο Μπούφος δεν πιστεύει στην μετενσάρκωση ούτε τρέχει με πρόσφυγες, μια και δε δίνει το χαζοπούλι ούτε του αγγέλου του νερό! (ανταπέδωσα στο Μπούφο κάτι χτεσινές…αβρότητες)

 194. Νικοκύρη, του χρόνου, καλάνάμαστε, να μνημονεύσεις και τον Γιεβγκένι

  http://www.naftemporiki.gr/story/1220723/pethane-o-rosos-poiitis-gebgkeni-geftousenko

  https://en.wikipedia.org/wiki/Yevgeny_Yevtushenko

 195. Μάντις said

  161 ΣΠ
  Όσοι τρολλιές έδωσαν τρολλιές θα παραλάβουν. Αναμφίβολον!
  Υπάρχει πνευματικός τρολλονόμος! Υπάρχουν συνέπειες. Όχι έτσι…εική και ως έτυχεν , τυφεκισμοί στον αέρα! 😉

 196. Μπούφε, δεν ξέρω αν ρωτάς σοβαρά, αλλά αν δεν το ξέρεις, ας σου απαντήσω.
  Εμφανίζονταν κατά καιρούς στο ιστολόγιο διάφοροι με προβοκατόρικα χρηστώνυμα (Εαμοβούλγαρος, Εθνικόφρων, Σίφνιος Αρραβών, Παύλος Γλουτής…) και προβοκατόρικα σχόλια, που αργά ή γρήγορα το παράκαναν και στέλνονταν για μπάνιο (=were banned). Υποπτευόμαστε πως επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο. Η τελευταία και ίσως η πιο μακροχρόνια έκφανσή του έγραφε ως Βάταλος, ισχυριζόταν ότι ήταν παράγων της ελληνικής κοινότητας του Σικάγου και ότι είχε στενές σχέσεις με το περιβάλλον του Τραμπ, και συνήθως άρχιζε τα σχόλιά του με τη φράση «Διατί αποκρύπτετε ότι…;», παραθέτοντας μια είδηση ή ένα γεγονός, συχνά τελείως άσχετα με το θέμα της ημέρας, υπαινισσόμενος ότι τα παρασιωπούσαμε είτε από φιλομπολσεβικισμό, είτε από … φιλοκιναιδισμό, είτε λόγω δακτύλου χριστιανικών κύκλων. Ήταν πολύ εκνευριστικός, αλλά είχε κι ένα καλό: συχνότατα ανέβαζε σε ηλεκτρονική μορφή ολόκληρα ενδιαφέροντα βιβλία και μας τα διέθετε, «από την προσωπική του βιβλιοθήκη», όπως έλεγε. Ψάξε να δεις τα σχόλιά του — εκ των υστέρων έχουνε και γούστο (εντάξει, μια δόση μαζοχισμού την έχω…)

 197. sarant said

  193 Αμ γι’ αυτό κρατήθηκε το 199!

  194 Το χρηστωνυμο «Βάταλος» δεν έχει μπει στη μαύρη λίστα επειδή πρόλαβε να αποχωρήσει μόνος του.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  .. μια δόση μαζοχισμού την έχω…
  Όχι ρε Άγγελε και μαζοχισμού, για φωτοστέφανο μάλλον σε βλέπω 🙂
  Λεπτομέρειες στον καθ΄ ύλην αρμόδιον υπεύθυνο της Sacra Congregatio Propaganda Fide του ιστολογίου… Tomás de Torquemada 🙂 🙂

 199. Μαύρος Λαύρος Γάβρος said

  196 Κατάλαβα. Είσαστε δίδυμες!

 200. spatholouro said

  200/194
  Συγγνώμη που δεν εννοώ να αντιληφθώ πώς κάποιος έχει αποχωρήσει αυτοβούλως και ταυτόχρονα, επίσης αυτοβούλως, γράφει όποτε θέλει…

  Βάλτο κι αυτό στις διαφορετικές οπτικές που έχουμε σε διάφορα ζητήματα.

 201. Γιάννης Ιατρού said

  Κώστα, από τότε που «αποχώρισε αυτοβούλως», διαισθανόμενος την προ των θυρών ευρισκόμενη κόκκινη κάρτα, μόνο για τα χρόνια πολλά την πρωτοχρονιά και τώρα, που τσίμπησε 🙂 κλπ., έχει σπάσει την αυτοεξορία του 🙂 (με αυτό το χρηστώνυμο, με άλλά ….)

 202. spatholouro said

  Γιάννη μου, θεώρησα ότι ήταν κατανοητό πως το επιχείρημά μου δεν αφορούσε στο τι τυχόν συγκεκριμένα γράφει κάθε φορά που «σπάει» τη σιωπή του, αλλά στο ότι «αυτοβούλως αποχωρήσας» γράφει όποτε θέλει…

 203. Γιάννης Ιατρού said

  205: Ναι ρε, σε κατάλαβα. Απλά ήθελα να πω πως δεν το κάνει συχνά. Μόνο αυτό 🙂
  Αλλά, αφού δεν έχει κόκκινη κάρτα (ακόμα), και αυτοβούλως την έκανε, γιατί να μην μπορεί να επανέλθει, δική του ήταν η απόφαση, έστω και για τους προαναφερθέντας λόγους. Κι αν κάνει καμμιά κουτσουκέλα, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες… Είναι κάτι σαν τις επιπτώσεις των σεισμών, τα κτίρια/οι κατασκευές δεν τις ξεχνούν, απλά συσσωρεύονται και κάποτε ξεχειλίζει το ποτήρι.

 204. η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  202 Μαύρε, λαύρε, γάβρε

  Έλα μωρε καημένεεε! Μεγάλη φαντασία την έχεις! Συγκάτοικοι είμαστε, που μοιραζόμαστε, τον ίδιο άντρα και το ίδιο πληκτρολόγιο…μην το κάνεις ζήτημα!
  😉

  Προς τον κύριο Άγγελο , ευχαριστούμε θερμώς(αι αδελφαί ψυχαί, πώς λέμε: «η εξαδέλφη Μπέτυ» ; ) για τις επεξηγήσεις…Καταλάβαμε!
  😉

 205. Μπούφος said

  207 Χουχού από το Αλγέρι…από τη Δαιμονιά Λακωνίας, από οπουδήποτε τελοσπάντω…

  μαζέψου, μη σου δώσω, στο χέρι, τρίχα τρίχα, το τσουλούφι που φυτρώνει κατάκορφα, στο αναφάλαντο κρανίο σου.
  Γιατί αποπροσανατολίζεις την κοινή γνώμη; Δεν έχεις ίσιο παϊδι, ό,τι προλαβαίνεις…παρα-ληρείς Κυριακάτικα! Μαζέψου!
  ;-(

 206. Ριβαλντίνιο said

  Το ζήτημα είναι άλλο. Ο Νεφελοστιβάχτης (ή μήπως είναι γυναίκα ) ταυτίζεται με το Βάταλο ( ή Βατάλαινα ) ; Νομίζω πως ναι και πιάνει κουβεντούλα με τον εαυτό της. 🙂 🙂 🙂

 207. Μάντις said

  Εστειλα σχόλιο δεν το βλέπω..

 208. Μάντις said

  Αυτό που έλεγα είναι ότι ο Βάταλος σε μια ακραία και σατανική εκδοχή, χαχα.. μάλλον είναι ο Αρκάς. Και γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν αποκαλύπτει το όνομα του Αρκά; Θα φάει ξύλο, αν το αποκαλύψει; Δηλαδή, θα τον τρέξει σε δικαστήρια, ο Αρκάς; Ξέρουμε;

 209. Sarant said:
  «Σα 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων»

  Διορθώνω:
  Σάββατο 1 Απριλίου, του βαρώνου Μυγχάουζεν ….ΛΟΓΟΚΛΕΦΤΗ του ημετέρου ΑΝΤΙΦΑΝΗ ΤΟΥ ΒΕΡΓΑΙΟΥ!

 210. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἄφατος ἦτο ἡ χαρὰ τῆς ὁμηγύρεως τῶν μπολσεβίκων χριστιανούληδων συνταξιούχων ἅμα τῇ ἐπανεμφανίσει τοῦ γνωστοῦ θιάσου. Παρίσταντο δὲ ἅπαντες: ὁ Βάταλος, ἡ γραία Βατάλαινα φοροῦσα καινουργῆ μανδήλαν, ὁ Γέρος καὶ ἡ Πατρώνα μὲ καθαρὰ ὑποκαμισάκια καὶ νέα πέδιλα.
  Αἴφνης βροντώδης φωνὴ, ὡς βρυχηθμὸς τεσσαράκοντα λεόντων ἐκ βάθους σπηλαίου, ὡς κεραυνὸς, ὡς γδοῦπος κυμάτων προσπιπτόντων ἐπὶ βράχων ἀπορρῶγος ἀκτῆς, ἤχησεν:

  «Τομπούλογλου!»
  https://www.slang.gr/definition/5315-tompouloglou

 211. sarant said

  205 Κοίτα να δεις. Είχα προειδοποιήσει τον Β. ότι αν γράψει κάτι ομοφοβικό (που είχε προαναγγειλει) θα φάει αποκλεισμό. Απάντησε ότι δεν δέχεται λογοκρισία και αποχώρησε, χωρίς να πέσει στο παράπτωμα. Με το να επανέρχεται μπορεί να εμφανίζεται ανακόλουθος αλλά δεν έχει κάνει κάτι που να δικαιολογεί αποκλεισμο -με το συγκεκριμένο χρηστώνυμο τουλάχιστον.

  Αλλά, όπως λες, διαφωνουμε σε αυτό.

  210 Δεν υπάρχει σχόλιο πιασμένο

  213 ! Καλό!

 212. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εδώ έγινε αμοιβάδα, άντε μυρτιά …τετράκλωνη.

 213. Γιάννης Ιατρού said

  215: ΕΦΗ
  μυρτιά …τετράκλωνη
  μήπως εννοείς ροδιά; (Μαίρη Λίντα, Χιώτης)

 214. georgeilio said

  11 Απριλίου είναι τα γενέθλιά μου, δυστυχώς όμως, από ό,τι διαβάζω, δεν έλαβε χώρα αυτή την ημερομηνία (τέσσερα χρόνια πριν τη γέννησή μου) η πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, αλλά στις 12.

 215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  216. Ναι ναι, ροδιά η …μυρωδιά 🙂

 216. Γιάννης Ιατρού said

  Ε, να το βάλουμε λοιπόν, κι ωραίος στίχος κι ωραία μουσική 🙂 https://youtu.be/o0ZePTIIs5Y

 217. sarant said

  Kαι μια τρελή ροδιά που συνάντησα στη σημερινή μου βόλτα:

 218. Γιάννης Ιατρού said

  220 πετυχημένο Νίκο !!!

 219. Γς said

  220:
  Και πως μου φάνηκε σαν το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα της Καλιφορνίας.

  [που έχει και πολύ καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό]

  [Κι ο Γς φτύνει τον κόρφο του]

 220. Ιερόδουλος said

  Γρηγόρης Λαμπράκης. Θα το πω και ας το πάρει το ποτάμι.Ο συχωρεμένος γιατρός δεν άφηνε νοσοκόμα για νοσοκόμα σε χλωρό κλαρί, λένε κάτι μαρτυρίες αυτοπτών της εποχής του…Να τα πιστέψω;

 221. Προφανώς δεν ήθελε να πηγαίνει σε ιερόδουλες,

 222. Ιερόδουλος said

  Σκύλε, θεούλη, είσαι και γ…τα γάβ!
  😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: