Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το 1987 του Γιάννη Ιωάννου (α’ μέρος)

Posted by sarant στο 3 Απριλίου, 2017


Το ιστολόγιο αγαπά το χιούμορ και τις γελοιογραφίες και έχει αφιερώσει πολλά άρθρα στον αγαπημένο Μποστ. Ωστοσο, αισθάνεται ότι έχει αδικήσει άλλους γελοιογράφους κι έτσι πριν από 20 μέρες περίπου σκέφτηκα να αρχίσω να παρουσιάζω μερικά άρθρα αφιερωμένα είτε σε μεμονωμένες γελοιογραφίες είτε σε γελοιογράφους, ανάλογα με το υλικό που θα βρίσκω.

Το πρώτο άρθρο αυτής της σειράς «μονογραφιών» ήταν αφιερωμένο σε μια ομάδα σκίτσων του Αρχέλαου στον Ρίζο της Δευτέρας το 1946-7: Οι αλγεβρικές πράξεις του Αρχέλαου Αντώναρου.

Συνεχίζω σήμερα με μια μονογραφία για τον θαυμάσιο Γιάννη Ιωάννου, έναν από τους κορυφαίους γελοιογράφους μας που φάνηκε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και κυριάρχησε για πολλά χρόνια -άλλωστε ακόμα είναι στις επάλξεις. Διάλεξα να παρουσιάσω γελοιογραφίες του έτους 1987, δημοσιευμένες σε μιαν εφημερίδα που δεν υπάρχει πια, την Πρώτη, απογευματινή εφημερίδα που πρόσκειταν στην Αριστερά και ενστερνιζόταν το αίτημα για ενότητα, το οποίο κατέληξε στην ίδρυση του Συνασπισμού. Ο Ιωάννου είχε καθημερινή γελοιογραφία στην Πρώτη, ενώ κατά καιρούς έδινε και βδομαδιάτικο ολοσέλιδο κόμικ. Διάλεξα το 1987 επειδή κλείνουν τριάντα χρόνια από τότε. Όμως, τελικά διαπίστωσα πως τα σκίτσα που ήθελα να βάλω ήταν πάρα πολλά, οπότε προς το παρόν στο άρθρο αυτό θα δούμε σκίτσα μόνο από το πρώτο εξάμηνο του 1987, και θα ακολουθήσει (μέσα στη χρονιά) το β’ μέρος με σκίτσα από το β’ εξάμηνο του 1987.

Θυμίζω ότι σε παλιότερο άρθρο είχα παρουσιάσει σκίτσα του Ιωάννου για τις εκλογές του 1981, ενώ στον παλιό μου ιστότοπο είχα βάλει 15 σκίτσα του από επετείους της 17ης του Νοέμβρη (απορώ πώς αυτό το άρθρο δεν έχει εμφανιστεί στο ιστολόγιο -να το θυμηθώ όταν πλησιάζουμε στην επέτειο).

Θα παρουσιάσω 18 σκίτσα του Γιάννη Ιωάννου από το πρώτο εξάμηνο του 1987. Να σημειώσω ότι τα σκίτσα τα βάζω δύο-δύο και στον σχολιασμό αναφερομαι σε αριστερά και δεξιά, αλλά σε πολλές οθόνες μπορεί να βγουν ένα πάνω και ένα κάτω. Λυπάμαι.

Ξεκινάμε λοιπόν… από την Πρωτοχρονιά.

Το σκίτσο επάνω αριστερά δημοσιεύτηκε στην Πρώτη στις 2.1.1987. Ίσως να το έχω ξαναβάλει φέτος την Πρωτοχρονιά -δεν θυμάμαι. Πάντως, ο Αντρέας Παπανδρέου καλείται στο πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ επειδή στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον λαό… είπε «Καλή χρονιά» κι έτσι υπονόμευσε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (το διετές πρόγραμμα λιτότητας).

Ο ΦΠΑ είναι σήμερα μέρος της ζωής μας, οπότε ξεχνάμε ότι είναι μόλις τριάντα χρονών -μιας και άρχισε να εφαρμόζεται από το 1987, όπως μάς θυμίζει το σκίτσο δεξιά.

Δυο πολύ καλά σκίτσα από τον Φλεβάρη μετά:

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Παπανδρέου έκανε αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό και μεταξύ άλλων αντικατέστησε τρεις πρωτοκλασάτους υπουργούς: Τσοχατζόπουλο (Προεδρίας), Κουτσόγιωργα (Εσωτερικών) και Γεννηματά (Υγείας) με το αιτιολογικόι (ή το πρόσχημα) ότι είχαν θέσεις στο κόμμα. Οπότε ο Ιωαννου βάζει τους τρεις να επιστρέφουν στα αραχνιασμένα γραφεία μιας Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, όπου ακόμα κρέμονται τα αντιμπεριαλιστικά συνθήματα των πρώτων χρόνων…

Στο σκίτσο δεξιά, καυστική σάτιρα για τη συμπαράσταση της ΝΔ (που και τότε είχε Μητσοτάκη αρχηγό) σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο Μάρτιος του 1987 ήταν φορτωμένος γεγονότα…

Καταρχάς είχαμε πρωτοφανή κακοκαιρία, με χιόνια αρχές Μαρτίου. Αυτό είναι το έναυσμα για το σκίτσο αριστερά, που δημοσιεύτηκε στην Πρώτη στις 10.3.1987.

Κι έπειτα, ένα θέμα που ξεκίνησε τον Μάρτη και συνεχίστηκε για κάμποσο ήταν η σύγκρουση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνη Τρίτση με την εκκλησία για την εκκλησιαστική περιουσία. Το σκίτσο δεν θέλει σχολιασμό.

Η σύγκρουση με την εκκλησία είναι το αντικείμενο και των δύο επόμενων σκίτσων.

Aριστερά (23.3.1987) Ανδρέας και Τρίτσης με το σενάριο του Βίβα Ζαπάτα. Δεξιά, παραμονή της εθνικής εορτής (24.3.1987) και ο χορός του Ζαλόγγου σε νέα έκδοση.

Αλλά ήρθαν πιο σοβαρά νέα…

 

Στα τέλη Μαρτίου είχαμε ελληνοτουρκική ένταση με αφορμή την έξοδο του Σισμίκ για έρευνες για πετρέλαιο στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η κρίση εκτονώθηκε, όχι όμως πριν αδειάσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Και στις αρχές Απριλίου έχουμε φοιτητικές εκλογές με επικράτηση της ΔΑΠ (ίσως για πρώτη φορά).

Το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου ο Ιωάννου δεν δημοσιεύει σκίτσα στην Πρώτη -επανέρχεται όμως δριμύτερος τον Μάιο:

 

Το σκίτσο αριστερά δημοσιεύτηκε στις 7.5.1987 ύστερα από κάποιες εργατικές κινητοποιήσεις.

Το σκίτσο δεξιά (10.5.1987) το έβαλα για να θυμηθούμε την περιβόητη Εταιρεία Δολοφόνων, που η δράση της είχε έρθει στο φως τον Απρίλιο. Ο Γιώργος Πέτσος (δεν ζει πια) ήταν τότε υφυπουργός Βιομηχανίας και το 1989 έγινε στόχος επίθεσης της 17 Νοέμβρη.

Στο μεταξύ όμως είχαμε κρίση στη Νέα Δημοκρατία…

 

Τον Μάιο του 1987 ο Γεώργιος Ράλλης, πρώην πρωθυπουργός, ήρθε σε σύγκρουση με τον Κ. Μητσοτάκη και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία -έμεινε ανεξάρτητος βουλευτής και δεν κατέβηκε στις εκλογές του Ιουνίου 1989 (αλλά επανήλθε τον Νοέμβριο).

Στις αρχές Ιουνίου, η ΝΔ για να δείξει ότι ξεπέρασε την κρίση έκανε μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Αλλά βέβαια ο Ιούνιος του 1987 για άλλο γεγονός είναι χαραγμένος στη μνήμη των περισσότερων…

Εννοώ βέβαια το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, στο ΣΕΦ του Φαλήρου, που το κατέκτησε η Εθνική μας.

Το σκίτσο αριστερά παρουσιάζει τον Ανδρέα πλέι μέικερ.

Το σκίτσο δεξιά τοποθετεί το κυρίαρχο σύνθημα των φιλάθλων σε άλλες διαστάσεις -διότι, όπως είναι αδύνατο να ξεχάσουν οι γεννηθέντες το 1969 οι Πανελλήνιες εξετάσεις έπεσαν μέσα στο Ευρωμπάσκετ.

Και τελικά…

Tελικά στις 14 Ιουνίου με τις δύο βολές του «τίμιου γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη κερδίσαμε στην παράταση την μεγάλη σοβιετική ομάδα 103-101 και πήραμε το ευρωπαϊκό…

Στη γελοιογραφία δεξιά, βλέπουμε τον Δημ. Τσοβόλα, υπουργό Οικονομικών, και πρώτο στη σειρά των φοροφΑγάδων τον πρόεδρο Χρήστο Σαρτζετάκη -για τον οποίο ο Ιωάννου έκανε πολλές γελοιογραφίες αλλά καμιά που να ταίριαζε να μπει σε αυτή τη μικρήν ανασκόπηση. Όμως στο β’ εξάμηνο του 1987 θα έχουμε και τέτοιες.

Στο επανιδείν σε μερικούς μήνες!

 

 

 

Advertisement

141 Σχόλια προς “Το 1987 του Γιάννη Ιωάννου (α’ μέρος)”

  1. Babis said

    Τι μας θύμισες; Πλούσια χρονιά το ’87.
    Μάθαμε νέες έννοιες (ΦΠΑ, ΑΤΑ), ζήσαμε στιγμές μεγαλείου (Ευρωμπάσκετ) αλλά και στιγμές γελοίου (Σισμίκ).

    Αν δεν κάνω λάθος το ’87 ξεκίνησε οι παράδοση στις φοιτητικές εκλογές να βγάζει διαφορετικά αποτελέσματα η κάθε παράταξη.

  2. AndreasS said

    Καλημέρα και εύκολη μέρα σε όλους

  3. Γς said

    Καλημέρα

    >Ο Γιώργος Πέτσος (δεν ζει πια) ήταν τότε υφυπουργός Βιομηχανίας και το 1989 έγινε στόχος επίθεσης της 17 Νοέμβρη.

    1981. Ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης του Πασόκ.

    Ηταν στην οδό Χίου στην Καισαριανή που ξαφνικά βρέθηκα απέναντι από μια Μερσεντές και μόλις πρόλαβα μέσα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση να ρωτήσω τον υπουργό που καθόταν δίπλα στον οδηγό, ποιος είναι και τον συνοδεύουν οχήματα ασφαλείας.

    Ευγενέστατος. Ηταν ο Γιώργος Πέτσος. Του ευχήθηκα “σιδεροκέφαλος” .

    Τι το ήθελα ο ρουφιάνος; Μετά μερικούς μήνες “έθεσε εαυτόν εκτός Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος».

    Πάντως ο Πέτσος σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη της πρώτης αυτής κυβέρνησης που ήταν γενικά ατημέλητα, ήταν καλοντυμένος και περιποιημένος.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  5. 1 Παλιότερη δεν ήταν η ΑΤΑ;

    Η «Πρώτη» ήταν ενδιαφέρουσα εφημερίδα, σοβαρός ανταγωνιστής της Ελευθεροτυπίας που είχε παραγίνει φιλοκυβερνητική, αλλά γύρω στο ’89 θυμάμαι ότι είχε αρχίσει να ξεφεύγει με μια ηθικολογική ερμηνεία του αντιπαπανδρεϊσμού που θυμίζει, χμ, τη σημερινή αντιπολίτευση. Και όταν η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται ηθικολογική… χμ, το αποτέλεσμα είναι Μητσοτάκης 😦

  6. spiral architect said

    Καλή βδομάδα.

    Εδώ ο ιστότοπoς του με φουλ πολιτική γελοιογραφία αλλά και προσωπικά σκίτσα και αυτοσχεδιασμό.

    Πολύ μ’ αρέσει η σειρά του «Gulag»

  7. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Τριάντα χρόνια από τον πρώτο μου φοιτητικό χρόνο…πσς! Πως περνάει η ρουφιανα η ζωή!

  8. sarant said

    6 Kαλά έκανες και έβαλες το λινκ στο σάιτ του, που είναι πράγματι πολύ πλούσιο!`

  9. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Στο μεταπτυχιακό μου, το 91-92, είχα γραφτεί συνδρομητής στο «Ποντίκι». Όταν έφτανε, γυρνούσα κατευθείαν στη σελίδα του Ιωάννου-και ήμουν ενήμερος για τα σημαντικά της εβδομάδας!

    Περί ΦΠΑ (Φόρος Προστιθεμένης Αξίας) να θυμίσω πως ο προκάτοχός του ονομαζόταν ΦΚΕ (Φόρος Κύκλου Εργασιών). Δε θυμάμαι τις διαφορές, υπήρχαν κάποιες σημαντικές (νομίζω πως ο ΦΚΕ αφορούσε μόνο τιμολόγια, δηλ συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών), δεν ήταν όμως κάτι άγνωστο.

    7 Στην ίδια ΕΣΣΟ είμαστε…

  10. Παναγιώτης Κ. said

    Η πολιτική ωριμότητα αρκετών από μας νομίζω ότι ταυτίζεται περισσότερο με το πνεύμα του Ιωάννου και λιγότερο με τον Μποστ. Αγαπάμε λοιπόν Ιωάννου!
    Μέγας…ψυχογράφος του Ανδρέα αλλά και όλων ημών που θεωρούμαστε λαός.

  11. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Θυμάμαι τα λίγο πιο παλιά, «Ο τρίτος δρόμος» και «Στην εποχή του Αντρέ» (δικό του δεν ήταναυτό το τελευταίο;)

  12. spiral architect said

    @9β: Ναι, αυτό ήταν ο ΦΚΕ. Ήταν «ΦΠΑ» μόνο για επαγγελματικές εργασίες, τιμολόγια δηλαδή.
    (πριν πάρω πτυχίο ήμουν βιοτέχνης)

  13. Παναγιώτης Κ. said

    «Πρώτη, απογευματινή εφημερίδα που δεν πρόσκειταν στην Αριστερά».
    Το πρόσκειΤΑΝ είναι «έγκυρο» ή αποτελεί πρόταση για καθιέρωση;

  14. Παναγιώτης Κ. said

    13. Ανακοινοποίηση στο ορθό.
    «Πρώτη, απογευματινή εφημερίδα που πρόσκειταν στην Αριστερά».

  15. Γς said

    ΦΠΑ (Φόρος Προστιθεμένης Αξίας) και δεν το είχα ξανακούσει γιατί έλειπα έξω.

    Ετσι όταν ήρθα εσπευσμένως κι ο πεθαμενατζής μου έκανε σούμα για τον μπαμπά, Φέρετρο+νεκροφόρα+…+ΦΠΑ, τα έπαιξα όταν μου εξήγησε ότι ΦΠΑ έχει να κάνει με προστιθεμένη αξία.

    Ποιου γαμώτο αυξήθηκε η αξία σκέφτηκα. Του φερέτρου, του λειψάνου;

  16. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!

  17. Πάνος με πεζά said

    Κι έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν :
    – Και το ΦΚΕ μέσααα;
    – Μέσα άντρα μου, όλα μέσα…

  18. sarant said

    13-14 Πρόταση είναι, αλλά τι θα πεις; Προσέκειτο; Γελάει και το παρδαλό κατσίκι.

  19. atheofobos said

    Στον μοναδικό Γιάννη Ιωάννου έχω αφιερώσει δύο ποστ.
    Το πρώτο αφορά
    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙ.
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/05/blog-post_28.html
    και το δεύτερο
    ΜΙΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΙΝ 32 ΧΡΟΝΙΑ!
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/06/32.html
    αφορά το Θαύμα του πως επιβιώνουμε σαν κράτος!

  20. Δεν με ενθουσιάζει σαν γελοιογράφος ο Ιωάννου κυρίως γιατί θεωρώ κάτω του μετρίου το σκίτσο του, οπότε ότι θέλει να πει βγαίνει μόνο με λόγια, το σκίτσο του δεν «μιλάει» ή προσωπικά δεν μου λέει τίποτε

  21. Παναγιώτης Κ. said

    Δημιουργικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αλλά και στη Δευτεροβάθμια, αξίζει να βάζουν εργασίες στο μάθημα της Πολιτικής Επιστήμης, της Πολιτικής Ιστορίας, της Πολιτικής Ψυχολογίας και όπου αλλού, με έναυσμα τον Ιωάννου.

  22. LandS said

    1 Την ΑΤΑ δεν τη μάθαμε το 87. Ήταν σύνθημα/εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 81 και εφαρμόστηκε από το 82. Έπεσε θύμα της λιτότητας που υπαινίσσεται ο Ιωάννου στο πρώτο σκίτσο ή λίγο μετά, δεν θυμάμαι ακριβώς.
    9 Η κύρια διαφορά μεταξύ ΦΠΑ και ΦΚΕ είναι αυτή που φαίνεται στο όνομά τους. Ο ένας επιβάλλεται στη προστιθέμενη αξία (πρακτικά αυτό επιτυγχάνεται με το να αποδίδεις τη διαφορά του φόρο Πωλήσεων από τον φόρο των Αγορών και των Δαπανών) και ο άλλος σε ολόκληρη την αξία των Πωλήσεων. Όταν αποδιδόταν, κατά κανόνα, δεν αφαιρείτο τίποτα (για αυτό ο συντελεστής ήταν αριθμητικά πολύ χαμηλός). Η Ελλάδα είχε υποχρέωση βάσει της Συνθήκης Ένταξης στην ΕΟΚ να καταργήσει τον ΦΚΕ, τα χαρτόσημα, τα τέλη υπέρ τρίτων και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πλην καυσίμων και οινοπνευματωδών και να τα αντικαταστήσει με τον ΦΠΑ από 1-1-84, αλλά πήρε παράταση για «τεχνικούς λόγους». Στα προϊόντα και τις υπηρεσίες των περισσότερων κλάδων τέθηκε σε ισχύ το 1987. Για τα τεχνικά έργα μπήκε το 2006 (μεγάλη πλάκα έχει ο τρόπος υπολογισμού) και, όπως είναι φυσικό, για τα χρηματοπιστωτικά και τα ασφαλιστικά δεν θα εισαχθεί ποτέ και πουθενά.

  23. cronopiusa said

    «Αν μπορούσα να ξαναγύριζα σε κείνον τον καιρό, όχι γιατί θα ’μουν πιο νέος, αλλά γιατί δεν θα γνώριζα την φρίκη, των κατοπινών καιρών»…

  24. 18 «Πρώτη, απογευματινή εφημερίδα που πρόσκειταν στην Αριστερά» Γιατί όχι «Πρώτη, απογευματινή εφημερίδα προσκείμενη στην Αριστερά» ή αν θέλεις να φαίνεται οπωσδήποτε το παρελθόν «Πρώτη, απογευματινή εφημερίδα που ήταν προσκείμενη στην Αριστερά»; Με την περίφραση αποφεύγονται οι όποιοι άκομψοι τύποι.

  25. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Καταρχάς είχαμε πρωτοφανή κακοκαιρία, με χιόνια αρχές Μαρτίου.

    Και καύσωνα-σκοτώστρα τον Ιούλιο. Ήταν των άκρων αυτό το 1987.

    Αλλά βέβαια ο Ιούνιος του 1987 για άλλο γεγονός είναι χαραγμένος στη μνήμη των περισσότερων…

    Για τα 7α γενέθλια του Αβονίδα, ε; 😉

  26. Avonidas said

    Συνεχίζω σήμερα με μια μονογραφία για τον θαυμάσιο Γιάννη Ιωάννου, έναν από τους κορυφαίους γελοιογράφους μας που φάνηκε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και κυριάρχησε για πολλά χρόνια -άλλωστε ακόμα είναι στις επάλξεις.

    Ποιες επάλξεις, γ**εί και δέρνει, και δείχνει σε κάτι όψιμα κουτσαβάκια του facebook πώς γίνεται η πολιτική γελοιογραφία! 🙂

  27. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    25. Πω,πώω! Εσύ είσαι ανήλικο ρε! To γαλατάκι σου το ήπιες σήμερα; 😆
    (μη μασάς! εμάς τα κολογερόντια να κλαίς… 😉 )
    (είσαι και σε ιδανική ηλικία (πνευματικό peak) για Νομπέλ! Φόρτσα ρε Βαλέσα! 😆 )

  28. Παναγιώτης Κ. said

    Έχω πολύ ψηλά τον Ιωάννου λόγω των επιτυχημένων λεζαντών που συνοδεύουν τα σκίτσα του.

  29. Avonidas said

    11. Θυμάμαι τα λίγο πιο παλιά, «Ο τρίτος δρόμος»

    Θυμάμαι διάβαζα μια επανέκδοση του «Τρίτου Δρόμου» που είχε βγει το 2011, και έλεγα ο άνθρωπος είναι προφήτης.

    …ή απλά το χάλι μας κρατάει 30 χρόνια και βάλε, απαράλλακτο.

  30. Avonidas said

    #27. To γαλατάκι σου το ήπιες σήμερα;

    Και τις πορτοκαλάδες μου τις bleu!

  31. Παναγιώτης Κ. said

    @22. Αυτά τα τέλη υπέρ τρίτων! Το τέλειο νταβατζιλίκι. 😦

  32. Σηλισάβ said

    Αχ η Πρώτη! Εξαιρετική όταν ξεκίνησε, με Χάρρυ Κλυν, Αρκά, Ιωάννου, και στο τέλος κατάντησε βρωμολαΪκίστικη στηρίζοντας το σχέδιο Φλωράκη-Μητσοτάκη για διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Και τελικά έκλεισε, ενώ ήταν κερδοφόρα, λόγω «εσωτερικών διαφωνιών». Θυμάμαι το τελευταίο φύλλο, με έναν τύπο να κρατάει «το τελευταίο φύλλο» σε μαύρο φόντο.
    Από Ιωάννου είχαμε στο σπίτι το άλμπουμ «Τρίτος δρόμος», το οποίο το θυμάμαι απέξω τόσες φορές που το χω διαβάσει

  33. sarant said

    24 Nαι, θα μπορούσα να το πω και έτσι

    26 Ποιον εννοείς, ποιον εννοείς…. 😉

  34. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    30. Γίνε άντρας επιτέλους! Πορτοκαλάδα με ανθρακικό πίνουν οι άντρες! (και ποτέ μπακάπ,έτσι; για να μην ξεχνιόμαστε… 🙂 )

  35. Παναγιώτης Κ. said

    @24. Δίκιο έχεις!
    Στα…ζόρια λοιπόν να μη ξεχνάμε τις μετοχές και γιατί όχι, και το…απαρέμφατο.

  36. spiral architect said

    Ο νέοπας και τα παλιοσείρια. 😀

  37. Pedis said

    Ωραίες εποχές! Άλλο το ορίτζιναλ άλλο το ριμέικ.

    Κάτι οι αστερισκοι του Αντρέα νάχουν βρει ταίρι στις διακηρύξεις της ΕΕ για περισσότερη αγάπη και προδέρμ,

    κάτι το διεθνές περιβάλλον που δεν επιτρέπει, η δεξιά που παραμονεύει, η καμμένη γη κλπ

    κάτι οι βάσεις που φεύγουν για να μείνουν, σαν τα μνημόνια ένα πράμα,

  38. Παναγιώτης Κ. said

    @34. Βέβαια! Μπακάπ κάνουν οι…φλώροι! 🙂
    Γενικά οι προφυλάξεις είναι…φλωρίστικα πράγματα. 🙂

  39. Avonidas said

    #34. Καλά, κατούρα και λιγο… στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ 😀

  40. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    39. Δεν το πιάνω το ιλαρόν με τη ΔΕΗ… Για κάνε μια ανάλυση σε γινόμενο πρώτων παραγόντων. 🙂

  41. Avonidas said

    #40. Δεν έχεις ακουστά, «οι πραγματικοί άντρες κατουράνε στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ»;

  42. Avonidas said

    #41. Θα σου δωσω ενα hint: τα διαλύματα αλάτων είναι καλοι αγωγοί του ηλεκτρισμού

  43. spiral architect said

    … να σε βαρέσει καμιά βηματική, να τρέχουμε!

  44. LandS said

    31 Ένα από αυτά χρειάστηκε τρία μνημόνια και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης για να το ξεφορτωθούμε Νοέμβρη του 16 πια. Τριανταδύο χρόνια «τεχνικά προβλήματα»

  45. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    42. 43. No fear by peeing ,man! 🙂
    Myth busted!

    (με τι ασχολούμαστε…)

  46. Παναγιώτης Κ. said

    @40. Πολύ ωραίο το «κάνε μιαν ανάλυση σε γινόμενο πρώτων παραγόντων» !!!

  47. Γς said

    25:

    >Για τα 7α γενέθλια του Αβονίδα

    τεσσαρακοστά τρίτα του Γς …

  48. Γς said

    -Που σφυράτε εδώ πέρα;

    Οι περισσότεροι με πιάνουν. Αν όχι παίρνω ένα ύφος ανάλογο της ουροδοχοκυστικής μου πίεσης και ξαναρωτάω

    Και θα μπορούσαμε να βάλουμε το «Σαν σφυρίξεις τρεις φορές», αλλά

  49. spatholouro said

    #18
    Μη το λες Νίκο, αντιθέτως είμαστε πολλά παρδαλά κατσίκια που «γελάνε» με τύπους σαν το «πρόσκειταν».

  50. spiral architect said

    Παρατηρώ ότι, στην εποχή του ίντερνετ έχουν παραμεριστεί οι κλασσικές πολιτικές γελοιογραφίες με το πενάκι παραχωρώντας τη θέση τους στις ιστοσελίδες στα meme. Γελοιογράφοι -με την κλασσική έννοια του όρου- πλέον φυτοζωούν μόνο στον έντυπο τύπο, που αφ’ ενός κι αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, αφ’ ετέρου κι ο τελευταίος φυτοζωεί.
    Γι’ αυτό και πολλοί ταλαντούχοι νεώτεροι σκιτσογράφοι κάνουν πια κόμικ πολιτικού (αλλά και γενικότερου) περιεχομένου.
    (π.χ.)

  51. Εγώ, αν με ρωτάτε, θα έλεγα μάλλον «πρόσκεινταν».

  52. νεσσίμ said

    Ο Γιάννης Ιωάννου νομίζω ότι είναι ίσως ο καλύτερος γελοιογράφος ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, με οξύτατη και διεισδυτικότατη πολιτική ματιά στα γεγονότα με εκφραστικότατο και απλό σκίτσο. Από όσους έχω δει δηλαδή.
    Νομίζω ότι πρέπει να έχει πληρώσει και την ακεραιότητά του με «απομακρύνσεις» γιατί θυμάμε από το 74 ότι συχνά άλλαζε έντυπο.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μακράν ο καλύτερος Έλληνας γελοιογράφος. Πανέξυπνες λεζάντες και σάτιρα προς όλες μα όλες τις κατευθύνσεις. Και ποτέ δεν χαρίστηκε στον λαό και τα ελαττώματά του. Άξιος.

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και είναι πολύ ασυνήθιστη η πνευματική και πολιτική ανεξαρτησία του Ιωάννου, αφού στη χώρα μας όλα είναι κομματικοποιημένα, ακόμα και η σάτιρα. Έτσι, Ελληνοφρενείς;
    http://yannisharis.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html?m=1

  55. νεσσίμ said

    !

  56. takis#13 said

    To ‘ 87 ! Που να μαζευτούμε για να δώσουμε πανελλήνιες ! Θυμάμαι ότι ένας από τους πρώτους σε βαθμολογία (είχε περάσει οδοντιατρική νομίζω ) έλεγε σε συνέντευξη του ότι κατάφερε να συνδυάσει διάβασμα με αθλητισμό . Επαιζε , μπάσκετ στα εφηβικά του Ολυμπιακού(;) . Και λέω της μάνας μου «μην σας παραμυθιάζει , αν έπαιζε μπάσκετ με αυτό το ευρωμπάσκετ δεν θα είχε ανοίξει βιβλίο».
    Και το «Σισμίκ» : επιστράτευση στην Κω και οι γιαγιάδες να χορεύουν συρτό σίγουρες ότι ήρθε το τέλος!
    Πανεπιστήμιο το ’88 !

  57. takis#13 said

    Και ο Ιωάννου από τους καλύτερους ! Τον διάβαζα στην Πρώτη και στο Ποντίκι και ήξερα τι γίνεται στα πράγματα .

  58. spiral architect said

    Αυτή η «ανεξαρτησία» μάς μάρανε Κουβάτσε! 😛

  59. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εμ, χωρίς ανεξαρτησία η σάτιρα είναι άσφαιρη, Αρχιτέκτονα. 😉

  60. J. Iatrou said

    Χαιρετώ από το γνωστό στους μυημένους μέρος στην αρχ. Κορινθο ☺

  61. 60 Γειά σου, διπλανέ νομέ.

    Περί φοροφΑγά Σαρτζ, στο τελευταίο σκίτσο, αν δεν απατώμαι, ο Ιωάννου αναφέρεται στα αφορολόγητα αιρ-κοντίσια που έφερε ο κυρ-Χρήστος με το προεδρικό αεροσκάφος από το Χόνγκ Κονγκ, όπου είχε μεταβεί ως εκπρόσωπας της Ελληνικής Δημοκρατίας και αρχηγός κράτους.

  62. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    61 Καλά λες!

    51 Πρόσκεινταν στον πληθυντικό. Τη διάκριση -ταν / -νταν προσπαθώ να την κρατάω.

  63. # 60

    μα ο καιρός δεν είναι ο πρέπων…να στο πω κι μουσικά Ιατρού Γιάννη…

  64. 62β Στον ενικό λες «αποτελούταν», όχι «αποτελούνταν»;

  65. 64 Άσχημο δεν είναι; Εγώ προτιμώ το «αποτελιόταν»

  66. Avonidas said

    Εγώ το «φοροφαγάδες» το διάβασα φοροΦαγάδες, αντί για φοροφΑγάδες 😉

  67. leonicos said

    18 πρόσκειταν

    προσέκειτο, όντως δεν είναι ανεκτό ως τύπος, ούτε από ένα γλωσσικά συντηρητικό όπως εγώ, εφόσον γράφει στην τρέχουσα γλώσσα (πέσ’ την δημοτική αν σου αρέσει), αλλά ο’υτε το πρόσκειταν είναι. Θα πεις ‘υποστήριζε’ ή ‘βρισκόταν στο πλαίσιο του…’ ή κάτι ανάλογο.

    συνεννογιόταν / συνεννοούνταν

  68. Alexis said

    Πολύ καλός ο Ιωάννου!
    Πραγματικά από τους κορυφαίους της μεταπολίτευσης!
    Εκτός των άλλων μου άρεσε πολύ και η φιγούρα με την οποία απεικόνιζε τον Αντρέα, έχει κάτι αστείο από μόνη της, χωρίς κάν να ξεστομίσει λέξη!

  69. Προς άπαντες ενδιαφερόμενους (Σπειροειδήηηηη!) https://www.rt.com/news/383154-soviet-war-photographer-khaldei/

    1,418 days of WWII viewed through lens of legendary Soviet photographer

  70. sarant said

    64
    αποτελιόταν
    αποτελούταν
    αποτελούνταν
    αποτελείτο
    απετελείτο

    Αυτά παίζουν συν η περίφραση. Απορώ πώς δεν έχουμε βάλει άρθρο.
    Ομολογώ πως όχι, εδώ δεν χρησιμοποιώ τον τύπο σε -ούταν, αλλά αποφεύγω και το -ούνταν το οποίο, στη μητρική μου διάλεκτο, είναι μόνο πληθυντικός.

  71. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Σχετικὰ μὲ τὸ πρόσκειταν.
    Ἡ ζωντανὴ γλώσσα θὰ βρεῖ λύση. Κάποιοι τύποι τοῦ πρόσκειμαι ἔχουν ἐνσωματωθεῖ στὴν καθημερινή μας γλώσσα (π.χ. πρόσκειται, προσκείμενος κλπ.). Ἄλλοι πάλι, ὅπως ὁ προαναφερόμενος, δὲν ἔχουν ἐνταχθεῖ ἀκόμα καὶ ἠχοῦν παράταιρα στ’ αὐτιά μας. Ἄς μὴν τὸ ζορίζουμε τὸ πράμα. Καιρὸς φέρνει τὰ λάχανα, καιρὸς τὰ παραπούλια.
    Μέχρι τότε ὐπάρχουν καὶ οἱ ἐναλλακτικοὶ τρόποι ποὺ πρότειναν κάποιοι ἀπὸ τοὺς προλαλήσαντες.

  72. # 70

    γυρίζεις την φωνή : το αποτελούσαν και λύνεις το πρόβλημα !

  73. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Κι εγώ έλεγα κι έγραφα -ταν και -νταν σε ενικό και πληθυντικό αντίστοιχα, αλλά από τότε που η Μαρία παλιότερα έγραψε ότι το σωστό είναι -νταν και στον ενικό, συμμορφώθηκα στις υποδείξεις της. Δεν τολμάω να πάω κόντρα στη Μαρία! 🙂

  74. 73 Κι εγώ! Αφού να φανταστείς δεν χαιρετάω με «Γειά χαρά!» αλλά με «Γειαχαραντάν!» 😎

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αποτελούνταν και στον ενικό και στον πληθυντικό. Το μόνο ανεκτό στο αυτί. Το αποτελούταν, αν εδραιωνόταν, θα ήταν πολύ καλή επιλογή, ώστε να υπάρχει διάκριση ενικού-πληθυντικού.

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στη σχολική γραμματική ε’ και στ’ δημοτικού κλίνει ως υπόδειγμα το θεωρούμαι. Στον παρατατικό: θεωρούνταν(ε) και στους δύο αριθμούς.

  77. ΣΠ said

    Για το «πρόσκειμαι» το ΛΚΝ σημειώνει: μόνο στον ενεστ.
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B9&dq=

    Εμένα το «αποτελούνταν» μου ακούγεται μόνο για πληθυντικός. Το «αποτελούταν» μια χαρά είναι για ενικός.

  78. Αυτό το αποτελιόταν Σκύλε με αποτέλειωσε [Michalis Nikolaou mode off]
    Για μια φορά όμως βλέπω ότι συνάδω με τη σχολική γραμματική, πράγμα που με γεμίζει χαρά.

  79. ΣΠ said

    Το πρόβλημα με το «πρόσκειμαι» είναι διαφορετικό από το αν θα χρησιμοποιήσουμε -ταν ή -νταν στο ενικό. Το «πρόσκεινταν» δεν ακούγεται καλά ούτε για πληθυντικό.

  80. ΣΠ said

    Κατά την γνώμη μου, ο Ιωάννου είναι ο κορυφαίος Έλληνας γελοιογράφος. Το σκίτσο του μου αρέσει κι ας μην έχει την λεπτομέρεια που έχουν τα σκίτσα άλλων γελοιογράφων. Το χιούμορ του όμως είναι πανέξυπνο και ανελέητα εύστοχο.

  81. Γιάννης Ιατρού said

    63α: Τζί, μόλις επανήλθα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, αλλά δεν κατάλαβα τι έχεις/είχες με τον καιρό, μια χαρά ήταν (είδα κι ένα φιλαράκι, που μου είπε να σου πω γιαχαραντάν 🙂 )

  82. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πανιωνάρα!
    http://www.efsyn.gr/arthro/eginan-ena-prosfyges-kai-panionios

  83. ΓιώργοςΜ said

    >αποτελιόταν
    >αποτελούταν
    >αποτελούνταν
    >αποτελείτο
    >απετελείτο

    αποτελιότανε (εν.) αποτελιόσαντε (εναλλ. αποτελιόντουστε) (πληθ.) και ξεμπερδεύουμε! 😛

  84. Μαρία said

    Μαζί με τα υπήχθη, υπήγαγε κλπ αυτό δεν το περίμενα 🙂
    Ενόψει της μετατροπής του σε νπδδ από 7-5-1992 το εναγόμενο δεν μπορούσε στο διηνεκές να εξακολουθήσει να απασχολεί όσους από το προσωπικό του που δεν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη τους σε οργανικές θέσεις του νοσοκομείου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, παρ΄ ότι εξυπηρετούσε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου, αποφάσισε για του αρμοδίου οργάνου του ότι η ενάγουσα υπηρετούσε πλέον στην μετατραπείσα σε νπδδ άνω νοσοκομειακή μονάδα σε προσωρινή θέση που θα καταργούνταν όταν πρόκειταν να κενωθεί.
    http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=anj0I167VSqsT5ffYgfTvRsZmirUYx&apof=1023_2006&info=%D0%CF%CB%C9%D4%C9%CA%C5%D3%20-%20%20%C22

  85. leonicos said

    Μου αρέσει που ανταποκριθήκατε νηφάλια.

    το ‘φιλικά προσκείμενος’ λύνει όλα τα προβλήματα, και δεν ήταν δική μου πρόταση.

    Όντως χρειάζεται άρθρο να παίξουμε όλοι αμζί με αυτά τα ρήματα, αλλά σοβαρά. Όχι σαχλοπροτάσεις. να δούμε πώς μας πάει το κάθε ρήμα χωριστά.

    Για να συνοννογιόμαστε!
    Συνεννοθήκαμε;

  86. 81

  87. Alexis said

    #83: και αποτελειόντουσαν (πληθ.) βέβαια! 🙂

  88. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα. Απορώ, αν δεν ήταν το «πρόσκειταν», πόσα και τι είδους σχόλια θα είχαμε 😉

  89. Αποτελειόσαντε, το σωστό.

    78 😳

  90. Μαρία said

    88
    Κι ούτε ένα σχόλιο για το Ρουμπάτη.

  91. … Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, στο ΣΕΦ του Φαλήρου, που το κατέκτησε η Εθνική μας. …

    Πρωταπριλιά ο Γκάλης και στο Αμερικάνικο Hall of Fame, τριάντα χρόνια μετά.

  92. Το «προσέκειτο» κι εμένα μου φαίνεται αχώνευτο στη δημοτική, ενώ το «επρόκειτο» μου βγαίνει αβίαστα και από τη γλώσσα και από την πένα. Γιατί άραγε; Και βέβαια κανείς, νομίζω, δεν λέει «συνέκειτο» ή «εναπέκειτο». Κάτι έλεγε στα Είδωλα ο Ροΐδης περί «αηδούς ορθότητος»…

  93. Μαρία said

    92
    Πότε άραγε πρωτοεμφανίσητκε το βαρβαρικό επρόκειτο αντί του προέκειτο ή προύκειτο;

  94. 93 Βάτταλε, εσύ είσαι; :mrgreen:

  95. # 81

    τον τίτλο του τραγουδιού τον πρόσεξες ;

  96. # 81

    και το ονοματεπώνυμο του τραγουδιστή ; αυτός το είπε !!

  97. Βρε συνδαιτυμόνες, παρακολουθώντας τις ειδήσεις για τη βόμβα στο πρώην Λένινγκραντ, γιατί το λέμε «Αγία Πετρούπολη» κι όχι «Αγιοπετρούπολη»; Είναι πόλη του Αγίου Πέτρου κι όχι Αγία πόλη του Πέτρου.
    Όπως τον κάτοικο της Νέας Υόρκης (πρέπει να) τονε λέμε NewYorker κι όχι New Yorker, που είναι νέος κάτοικος της Υόρκης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  98. sarant said

    88 Που τον κάνει πολύ νέο -πράγματι είχε παιδικό πρόσωπο αν και ήταν σχεδόν 40 χρονών.

  99. Spiridione said

    Η Λουκία ποια είναι;

  100. 99 τυχαίο όνομα της συμβίας του Τοπικάρχη/Καφετζή.

  101. Gpoint: έτσι πιάνονται τα καλά τα ψάργια!

  102. # 82

    Καθένας με το μέγεθός του

    http://www.sport24.gr/football/omades/Paok/panw-apo-100-paletes-trofima-sthn-hmera-paok.4608463.html

  103. Babis said

    #38 Βέβαια! Μπακάπ κάνουν οι…φλώροι! 🙂
    Γενικά οι προφυλάξεις είναι…φλωρίστικα πράγματα. 🙂

    Από την άλλη όμως, Jesus saves.

    Κάτι ξέρει αυτός 😛

  104. Γιάννης Ιατρού said

    Να βάλουμε και το σκίτσο του Ιωάννου, <a href="όπως ο ίδιος το δείχνει στην ιστοσελίδα του

    95/96: Γιώργο, ναι, ταιριάζουν και τα δύο 🙂

  105. sarant said

    99 Kι εγώ τυχαίο όνομα θεωρώ πως είναι

  106. nikiplos said

    Καλημέρα… Το 1987, ήταν και για μένα η χρονιά που τελείωσα το σχολείο, ενώ ίσως είμαι από τους λίγους που δεν είδα λάϊβ τον τελικό του Ευρωμπάσκετ αφού έπεφτε μέσα στην περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καίτοι ήταν Κυριακή και δίναμε έκθεση τη Δευτέρα και Χημεία την Τρίτη εμείς οι πρωτοδεσμίτες… Ήταν η πρώτη χρονιά των φοιτητικών μου χρόνων στην Αθήνα στο ΕΜΠ, και πρωτοείδα την εφημερίδα Πρώτη, σε φοιτητικά τραπεζάκια τον ίδιο Σεπτέμβρη… Για μένα όμως το 1987, υπήρξε το καλύτερο καλοκαίρι (μολονότι υπήρξε δυνατός καύσωνας) για άλλους λόγους που ο Γσ καταννοεί ασμένως 🙂 … Έτσι το 1987, το θεωρώ το καλοκαίρι της ζωής μου…

  107. Μαρία said

    94
    Η αύξηση μπαίνει μετά την πρόθεση. Προέβλεπαν οι παλιοί, δεν επρόβλεπαν 🙂

    99
    Μπορεί να είναι η Λούκα.
    Και βέβαια δεν έκανε ανασχηματισμό, αναδόμηση έκανε.

  108. nikiplos said

    Τον Γιάννη Ιωάννου, τον θεωρώ κι εγώ μακράν τον καλύτερο Έλληνα Γελοιογράφο. Η μανιέρα του μου αρέσει όσο κανενός άλλου αφού βάζει μεγάλους όγκους σωμάτων, παίζοντας και με το φως, σκιάζοντας πάντα με το αμείλικτο μαύρο τα σώματα των πρωταγωνιστών…

    Από την «Εποχή του Αντρέ» στο Ποντίκι με τις φωτιές του 1986 όπου από μέρος του κίτρινου τύπου (Αυριανή και Σία) κατηγορούνταν παρακρατικοί του Μητσοτάκη, ο Ιωάννου με το ευφυέστατο χιούμορ του σε έναν ολοσέλιδο κόμικ, στο τέλος κατέληγε ότι:
    «μα ποιός βάζει τις φωτιές» Αναρωτιώταν ο Αντρέας σε σκίτσο
    «Ο ίδιος ο Ρήγκαν!» έβαζε τον Μητσοτάκη με δικούς του που επίσης ψάχνονταν να αποφαίνονται…

    Κι εμφανιζόταν ο Ρήγκαν που έλεγε: «ναι εγώ! Συγνώμη Λάκη που δεν σας ειδοποίησα αλλά η δουλειά έπρεπε να γίνει επαγγελματικά!», όπου Λάκης ήταν ένας ΚΥΠατζής με τη γνωστή απεικόνιση.

    Από το 1988, θυμάμαι ένα άλλο σκίτσο.
    Μετά όταν ο Αντρέας ήταν Άρρωστος, ήταν «αντ’ αυτού» ο Μένιος Κουτσόγιωργας. Μια γελοιογραφία του Ιωάννου παρουσίαζε ένα άγριο σκυλί που έτρωγε ένα κόκκαλο με ανθρώπινο κεφάλι. Κάποιοι συμβούλευαν τον Μένιο: «Προσέξτε κύριε αντ’ αυτού! Αυτά τα τόμπρεμαν τρών και το αφεντικό τους μόλις αγριέψουν!» Το σκυλί ήταν απεικόνιση του γνωστού τότε Θεοφάνη Τόμπρα, ενώ το κόκκαλο ήταν ο Μαλέρμπας. Ο Μένιος στο σκίτσο απαντούσε: «Ξέρω! Κι εγώ έτσι ξεκίνησα!» σκώμμα στο γεγονός ότι ως αντ’ αυτού διοικούσε το ΠΑΣΟΚ δικτατορικά…

    Τον ίδιο χρόνο, είχε τον Αντρέα ως Σατράπη σε θρόνο να τον προσκυνάνε, που απευθυνόταν σε δημοσιογράφους: «Να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι τώρα. Σας δίνω τόσο πολύ την εντύπωση ανθρώπου που κάνει συχνά εκλογές?»

    Πάντα διάνα ο Ιωάννου, όπως και ο αείμνηστος πλέον Γιάννης Καλαϊτζής…

  109. Pedis said

    Και καλά του κάνανε!

    Προφανώς, προανακριτική διαδικασία και δίκη θα ολοκληρωθούν σε ντε-τε και για τους ναζιστές που χτύπησαν το παιδί προχτές.

  110. sarant said

    107 Aναδόμηση ήταν ο πρώτος ανασχηματισμός, το 1983 🙂

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μήπως ο πρύτανης τού είπε ότι απαγορεύεται να κάνουμε σαν τα μούτρα μας τα δημόσια κτίρια και δεν του είπε πως δεν επιτρέπεται να κάνουμε τα κτίρια σαν τα μούτρα μας; Γιατί αν είναι έτσι, τότε δικαίως τον έκανε τόπι στο ξύλο το παιδί και θα πρέπει να αποζημιωθεί για τα σπρέι που ξόδεψε ή του έσπασε κατακέφαλα. Άκου να του κάνει παρατήρηση ο φασίστας. Είναι και πανεπιστημιακός δάσκαλος, δεν έχει ακούσει τίποτα για τα ψυχικά τραύματα που προξενούν οι απαγορεύσεις, οι νόμοι, οι κανόνες κι όλες αυτές οι αστικές λαλακίες;

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι πρύτανης, καθηγητής, διορθώνω.

  113. Ο Χεζόνια αποθεώνει την Θύρα 13
    Δημοσίευση: 03 Απρ. 2017 21:17

    Με τέτοιο όνομα …λογικό μου φαίνεται…

  114. Pedis said

    # 111 – Ει κύριος, ξεκόλλα. Τον τιμωρήσανε, λέμε.

    ΟΚ; Και καλά του κάνανε.

    Διαδικασία αστραπή.

    Σαν να πέρασε από τα πιτς.

    Όπως έχει γίνει τόσες φορές κι αναμένεται να συμβεί και με τους ναζιστές που επιτέθηκαν στο φοιτητή.

  115. Σχολιαστής said

    >52. Ο Γιάννης Ιωάννου νομίζω ότι είναι ίσως ο καλύτερος γελοιογράφος ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, με οξύτατη και διεισδυτικότατη πολιτική ματιά στα γεγονότα με εκφραστικότατο και απλό σκίτσο. …

    >53. Μακράν ο καλύτερος Έλληνας γελοιογράφος. Πανέξυπνες λεζάντες και σάτιρα προς όλες μα όλες τις κατευθύνσεις. Και ποτέ δεν χαρίστηκε στον λαό και τα ελαττώματά του. Άξιος….

    Συμφωνώ απόλυτα με τις προηγούμενες κρίσεις και ….επαυξάνω!

    Νομίζω ότι, τουλάχιστον για τη δεκαετία του 80, ο ιστορικός του μέλλοντος θα πρέπει να αναζητήσει πληροφορίες και από τα άλμπουμ του Ιωάννου. (Πληροφοριακά, έχει εκδόσει 24 άλμπουμ (βιβλία) μέχρι σήμερα, από τα οποία, τα 16 κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80.).

    Βέβαια, υποθέτω πως για όσους έχουν ζήσει τα σχετικά γεγονότα, τα σκίτσα του ακόμα και σήμερα «μιλάνε», ενώ για τους νεότερους, δεν είμαι σίγουρος.

    Θυμάμαι τον πατέρα μου που ήταν μεγάλος θαυμαστής του Φωκίωνα Δημητριάδη κι εμένα, τα σκίτσα του δεν μου «έλεγαν» και πολλά και χρειαζόμουνα εξηγήσεις…

  116. Γς said

    106:

    >Για μένα όμως το 1987, υπήρξε το καλύτερο καλοκαίρι (μολονότι υπήρξε δυνατός καύσωνας) για άλλους λόγους που ο Γσ καταννοεί ασμένως 🙂 … Έτσι το 1987, το θεωρώ το καλοκαίρι της ζωής μου…

    ο Γς κατανοεί ασμένως και συγχαίρει, αλλά βάλε κάτι παραπάνω.

    Οχι για μένα.

    [αντε, και για μένα!]

  117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Γελοιογραφία Γιάννη Ιωάννου, 1985, για Δ.Ν.Τ.
    https://athens.indymedia.org/post/1185055/

  118. Γς said

    Ο υπουργός μεταφορών κ. Στρίτζης στην ΕΡΤ1 τώρα.

    -Οι καταστροφές των ακυρωτικών μηχανημάτων του Μετρό δεν στοιχίζουν [; δεν συγκράτησα ακριβώς πως το είπε]
    -Είναι ασφαλισμένα

  119. κουτρούφι said

    Από Γ. Ιωάννου της δεκαετίας του 1980, θυμάμαι μια γελοιογραφία σχετικά με το νέφος. Δεν θυμάμαι σε ποιο έντυπο, ίσως στο Ποντίκι. Κάποιος λέει στον Αντρέα ότι οι δείκτες για τη ρύπανση ξεπέρασαν τα όρια και τον ρωτά τι να κάνουν. Ο Αντρέας απαντά: ανεβάστε τα όρια.

  120. Σκύλε (97), η Αγιοπετρούπολη είναι παλιός μου καημός. Αλλά και ο Νεοϋορκέζος έτσι, μονολεκτικά, λέγεται στα ελληνικά, όπως και ο Πλατυαυγουλάτος του Γκιούλιβερ και ο συνολοθεωρητικός ή αριθμοθεωρητικός, που αγγλικά γράφονται με δύο λέξεις New Yorker, Big Endian (αυτό, τώρα που έγινε όρος της πληροφορικής, γράφεται και με ενωτικό, αλλά όχι πάντα), set theoretic, number theoretic… Είχα κάνει αγώνα στο μεταφραστικό μου παρελθόν για να αποδίδονται «μικροπαραγωγοί» και όχι «μικροί παραγωγοί» οι petits producteurs γαλακτοκομικών , που είχαν κάποτε ευνοϊκότερη μεταχείριση στα πλαίσια των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων.

  121. Γς said

    120:

    >Είχα κάνει αγώνα στο μεταφραστικό μου παρελθόν για να αποδίδονται «μικροπαραγωγοί» και όχι «μικροί παραγωγοί» οι petits producteurs γαλακτοκομικών

    Με τιμητική διάκριση:

  122. Γς said

    Με τα γαλακτοκομικά σου…

    Πάω να φτιάξω καφέ.

    Café au lait

  123. Γς said

    Και τι κακό με βρήκε τ απόγευμα:

    Είχα πάει στο Lidl και ξαφνικά άρχισα να παραπατάω. Αστάθεια, ζάλη. Νόμισα ότι θα λιποθυμούσα. Μόλις και κατάφερα και μπήκα στα αυτοκίνητο. Και κατευθείαν στο φαρμακείο.
    9 η μεγάλη πίεση, 5 η μικρή.

    -Σου βρίσκεται κάτι αλμυρό κύριε Τάκη μου;
    Λίγο φέτα; Καμιά Σαρδέλα; Καλλονής. Και κανα ουζάκι Πλωμαρίου;

    Γέλαγε ο φαρμακοποιός και προσεφέρθη να με πετάξει σπίτι, ένα τετράγωνο πιο πέρα.
    Τελικά με βοήθησε να μπω στ αυτοκίνητο μου.

    Και σιγά μην πήγα σπίτι.
    Κατευθείαν στο επόμενο σουπερμάρκετ. Δεν τα κατάφερα όμως να ψωνίσω. Ζήτησα μόνο λίγο φέτα μπας κι ανεβάσω την πίεση.

    Κάτι έγινε.
    Ηταν όμως και η σαρδέλα που λέγαμε.

    Ετσι φεύγοντας σταμάτησα στο Γαλαξία απέναντι και μαζί με τις ελιές και τα νερά Ζαγόρι ζήτησα πάλι κάτι αλμυρό. Και κοίτα να δεις:

    Μου έδωσε η πωλήτρια μια σαρδέλα, Και πως την κρατούσε απ την ουρά…

    Μια χαψιά κι αυτήν.

    Οχι, δεν ζήτησα ουζάκι.

  124. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    123: Γς
    ..Και κατευθείαν στο φαρμακείο…

    Καλά ρε συ, στο φαρμακείο ήσουν, τι έψαχνες για αλμυρά για ν΄ανεβάσεις την πίεση; Ο κος Τάκης δεν είχε κανένα φάρμακο/χάπι να σου δώσει;

    Και σ΄αυτή την κατάσταση οδηγούσες; Κι αν ζαλιζόσουν εν κινήσει;

    Α ρε Γς…. Μάλλον για την πωλήτρια με την σαρδέλλα έψαχνες 🙂

    Περαστικά!

  125. Προς Ριβαλντίνιο επιστολής το ανάγνωσμα…

    Παραμονές του αγώνα ΠΑΟ-Πανιωνίου και όλες οι πράσινες αλλά και αθλητικές εφημερίδες ασχολούνται με την πρόθεση του ΠΑΟ να πάρει τον Μασούντ… και καλά ας πούμε πως αυτός είναι παικταράς αλλά οι «καλώς πληροφορημένες» λένε πως υπάρχει ενδιαφέρον και για τον Βαλεντίνο Βλάχο…
    Και φυσικά όλοι οι σχετικοί με τα τοιαύτα ξέρουν πως με αυτόν τον τρόπο συναλλάσσονται οι διοικήσεις νόμιμα και με ασφάλεια και μπαίνει και το αποτέλεσμα στην συμφωνία όπως είχε γίνει με την εταγραφή του Καμπά από τον Πιερικό (ματς που σιχάθηκα τον ΠΑΟ, ο Καμπάς έπιασε την μπάλα με τα χέρια χωρίς λόγο κάνοντας πέναλτυ) , εκείνο το ματς με την Μ.Τ.Κ. (ή την Φερεντσβάρος 😉 που κέρδιζε τον ΠΑΟ με 5-0 μέχρι το 85 αλλά έπαθε κλακάζ στο τέλος και ήρθαν 5-2 και ευκολάκι 4-0 στην ρεβάνς και πήρε κάποιο συναλλαγματάκι η τότε κομμουνιστοκρατούμενη Ουγγαρία κι ο ΠΑΟ ένα παλτό σέντερφορ της ΜΤΚ που πάσσαρε αμέσως στον Πανιώνιο-ν θυμάμαι καλά και διάφορες άλλες τέτοιες ιστορίες. Στο πρώτο πρωτάθλημα του ΟΦΠ με Μπάγιεβιτς κάθε εκτός έδρας νίκη του «θρύλου» συνοδεύτηκε κι από μια (άχρηστη) μεταγραφή, το μάθημα από τον Ματζα(βαλιτσα)βελάκη είχε πολλούς παραλήπτες.
    Εξις δευτέρα φύσις, άσε που με τοτρέξιμο που έκαναν στο α’ ημίχρονο με την ΑΕΚ θέλουν μια βδομάδα τουλάχιστον να συνέλθουν…

  126. Παναγιώτης Κ. said

    @118. Τι άλλο θα ακούσουν τα αυτιά μας και θα δουν τα μάτια μας. 😦

  127. Alexis said

    Εντιμότατοι κύριοι.
    Περί ποίας Λουκίας ομιλείτε;;;

  128. Alexis said

    #125: Τζι, με την Χόνβεντ ήτανε αυτό που λές, και η ρεβάνς (προσπαθώ να θυμηθώ από μνήμης χωρίς γκούγκλισμα) νομίζω 4-1
    Ήμουνα στο ΟΑΚΑ στο συγκεκριμένο παιχνίδι…

  129. Alexis said

    5-1 τελικά το σωστό, όπως βλέπω τώρα… Θυμόμουνα σίγουρα ότι είχαμε φάει γκολ.
    9 Δεκεμβρίου του 1987 το ματς, για να δένει και με το παρόν νήμα… 🙂

  130. leonicos said

    Καλημέρα για σήμερα, και ας λέει ο Γς

  131. ΓιώργοςΜ said

    >Μια χαψιά κι αυτήν.

    Τη σαρδέλα, υποθέτω… 🙂

    Καλημέρα!

  132. Παναγιώτης Κ. said

    @125. Τι μου θυμίζεις!
    Με ποδόσφαιρο εγώ καμία σχέση*. Και εκείνη τη φορά, προ αμνημονεύτων χρόνων, που με πήγαν κάποιοι γαύροι φίλοι στου Καραϊσκάκη στον αγώνα Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ για το κύπελλο (μη με ρωτήσετε πότε και ποιο ήταν το αποτέλεσμα) πιο πολύ κερκίδα έβλεπα για να… σπουδάσω τις στάσεις και τις αντιδράσεις των οπαδών και λιγότερο προς τον αγωνιστικό χώρο.
    Τις καλύτερες πάντως στιγμές ευθυμίας τις περνώ όταν είμαι στην παρέα όπου… συγκρούονται οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι. ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός.
    Τον καιρό που ήμουν στο φροντιστήριο όπου λάβαιναν χώρα αυτές οι συγκρούσεις έβγαινα πάντα…κερδισμένος.
    Ήμουν σταθερά προσκεκλημένος στην ταβέρνα (ακριβά ψάρια) όπου η μία πλευρά γιόρταζε τα επινίκια και η πλευρά των ηττημένων πλήρωνε το στοίχημα.
    (Όλα αυτά προ κρίσης).

    * Δεν χαλάω το χατήρι στον ποδοσφαιριστή ανεψιό μου (Α΄Λυκείου). Πηγαίνω να τον δω όταν με προσκαλεί και με βολεύει. Συνεχίζω πάντως να κοιτάζω προς… την εξέδρα η οποία παρουσιάζει…κοινωνιολογικό και άλλο ενδιαφέρον. Οι ατάκες που ακούγονται είναι…όλα τα λεφτά. 🙂

  133. # 127

    Αλέξη αυτές είναι λεπτομέρειες… το πρόβλημα είναι με αυτούς (που κάνουν πως) ξεχνάνε την ουσία

    Και τον σέντρεφορ , το…ταλέντο πως τον λέγανε ; Κόρατς, Κόριτς, Κόβιτς, Κόσιτς, Κάσιτς, κάπως έτσι

  134. sarant said

    Καλημέρα από εδώ! Γουσού, περαστικά!

    127 Για τη Λουκία βλ. την τρίτη γελοιογραφία.

  135. Ριβαλντίνιο said

    @ 123 Γς

    Περαστικά Γς !

    @ 125 gpointofview

    Προσπαθείς να φτιάξεις κλίμα για τα μεταξύ μας επερχόμενα μάτς ; 🙂
    Κυρίως οι «ανεξάρτητες» (διάβαζε γαβροφυλλάδες στην πραγματικότητα) εφημερίδες τα γράφουν, οι οποίες παρακαλάνε να νικήσουμε τον Νιώνιο για να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα. Η προεδράρα μας ο Αφραγκούζος δεν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθοδεύσεις.

    Αυτά με τον Πιερικό και τον Καμπά δεν τα ξέρω.
    Για την Χόνβεντ έχω δεί βιντεάκια. Ήταν η χρονιά που φτάσαμε στους 8 του ΟΥΕΦΑ και μας απέκλεισε η Μπρίζ με την βοήθεια διαιτητικών οργίων. Στην φάση των 32 είχαμε αποκλείσει την Γιουβέντους και στην φάση των 64 την Οσέρ του Καντονά. Λές να μην μπορούσαμε να αποκλείσουμε την Χονβεντούλα ; Απλώς μπήκαμε μπλαζέ στο πρώτο παιχνίδι και σε συνδυασμό με την τύχη τους και την δική μας ατυχία προηγήθηκαν με 5-0. Ο Σαραβάκος μείωσε σε 5-2. Στην ρεβάνς κάναμε ότι γουστάραμε . Προηγηθήκαμε 3-0, επαναπαυθήκαμε, μείωσαν σε 3-1, τα πήραμε στο κρανίο, τους χώσαμε άλλα 2 και τελικό σκόρ : 5-1.
    To ότι πήραμε από αυτούς τον Γιόζεφ Φίτο δεν έχει να λέει τίποτα με την πρόκρισή μας. Και απ’την Δυναμό Βουκουρεστίου είχαμε πάρει τον Λυκάνθρωπο τον Λούπου και ας μας είχε φιλοδωρίσει η Διναμό με εξάρα.

    Υ.Γ. Για τα 5 παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ έχω έμπνευση. Και ότι έχω προβλέψει έχω πέσει πάντα μέσα, ειδικά φέτος ! 🙂 Παίξτε λοιπόν σπίτια (*) στα εξής αποτελέσματα :

    Πρωτάθλημα
    ΠΑΟΚ – ΠΑΟ 3-4
    Κύπελλο
    ΠΑΟ – ΠΑΟΚ 2-0
    ΠΑΟΚ – ΠΑΟ 0-0
    Playoff
    ΠΑΟ – ΠΑΟΚ 1-1
    ΠΑΟΚ – ΠΑΟ 1-1

    🙂 🙂 🙂

    (*) πλάκα κάνω, ε !

  136. Κοίτα μεσανυχτάκια για να μην μπατιρήσεις, αν δεις και προχωράει η μεταγραφή του Β.Β. παίξε αύριο τον ΠΑΟ να κερδίσει και τον ΠΑΟΚ να μην κερδίσει γιατί ο Ατρόμητος φύλαξε όλους τους καλούς του παίκτες την κυριακή με τον Νιόνιο για να τους ρίξει αύριο που θα έχουν έξτρα πρίμα γκουτ πριμ (από ποιόν… άγνωστον) άσε που πήγε κι ο Σπανός από την ΚΕΔ μια βόλτα όπως κι ο Σάββας… και μετά ρίξτα όλα πάρολι στον άσσο της Κυριακής στην Τούμπα γιατί τρίτο παιχνίδι στην βδομάδα δεν βγάζουν τα καπή σας, θα θέλουν ρεκτιφιέ

  137. Γράφει η φυλλάδα για τον (ροχα)Λέτο και τα γνωστά με τον Μάνταλο…

    Σημειώνεται δε, ότι μπορεί να υπάρξει τιμωρία για τον παίκτη, με τη χρήση του βίντεο, όπως είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο με τον Πατίτο της ΑΕΚ για την μπουνιά στον Φιγκέιρας, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.
    Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει απαραίτητα να ασκηθεί δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνεύει με τιμωρία δυο αγωνιστικών για «έργω εξύβριση».
    Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας μπορεί να επέμβει και έπειτα από στοιχειοθετημένη επώνυμη καταγγελία. Μπορεί για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ να ζητήσει την τιμωρία του Αργεντινού και ο Λέτο να κληθεί σε απολογία.

    Δεν μας λέει όμως ποιός έκανε στοιχειοθετημένη επώνυμη καταγγελία» και τιμωρήθηκε ο Πέλκας ή κινήθηκε μόνος του ο εισαγγελέας αλλά τώρα που η τιμωρία αφορά ΠΑΟ και ΑΕΚ θέλει σκούντημα…

  138. # 135

    Υπάρχει μια διαφορά : τον Λούπου τον ξέρανε όλοι σαν διεθνή Ρουμάνο (επαγγελματία δείχνει όχι εθνικότητα) με την εθνική ποδοσφαίρου και την εθνική λωποδυτών, τον Φίτο ούτε η μάνα του δεν το ήξερε

  139. # 136

    Σόρρυ, Ρίβα και γω σήμερα το έμαθα…

    http://www.paok24.com/podosfairo/92472/epafes-paok-me-atromito-gia-limnio

  140. Ριβαλντίνιο said

    @ gpointofview

    Όπως και να’χει την Κυριακή θα φάτε καλά. Το μάτς είναι διπλό από εδώ ως την συμπρωτεύουσα. Αν παίξει και ο Λέτο καλύτερα να μην κατέβετε. Θα γράψει πολλά το κοντέρ ! 🙂 🙂 🙂

  141. # 140

    θα παίξει σίγουρα ο Ροχαλέτο, δεν προλαβαίνει να τιμωρηθεί…νηστεία και προσευχή σε βλέπω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: