Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πασχαλινή πανδαισία του Μποστ ξανά

Posted by sarant στο 7 Απριλίου, 2017


Πλησιάζει το Πάσχα, οπότε λέω να επαναλάβω μια γελοιογραφία του Μποστ, που την είχα παρουσιάσει εδώ το πρώτο Πασχα της ζωής του ιστολογίου, το μακρινό 2009 -και μάλιστα, ίσως λόγω εορτών, είχε ελάχιστα σχόλια, μονοψήφιο αριθμό, οπότε τουλάχιστον στους περισσότερους σημερινούς αναγνώστες θα είναι άγνωστη. Να πω γενικότερα ότι στους επόμενους μηνες προβλέπω να αυξηθεί το ποσοστό των επαναλήψεων / αναδημοσιεύσεων, διότι δεν θέλω να χαλάσω το σερί του ενός άρθρου τη μέρα που συνεχίζεται αδιάλειπτα εδώ και 1150+ μέρες.

Ο Μποστ δεν έκανε πολλές πασχαλινές γελοιογραφίες. Τούτη εδώ δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία πριν από 56 χρόνια (παρά 2 μέρες) στις 9 Απριλίου 1961, δηλαδή ανήμερα Πάσχα. Ο Μποστ παρουσιάζει το μεγάλο φαγοπότι της Ε.Ρ.Ε. με αναφορές στα σκάνδαλα (πραγματικά ή υποτιθέμενα) της εποχής. Για τους νεότερους, η Ε.Ρ.Ε. (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) ήταν το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που κυβέρνησε τη χώρα από το 1956 έως το 1963, κατά τη λεγόμενη οκταετία Καραμανλή ή «μαύρη οκταετία» για κάποιους.

Στη γελοιογραφία, ενώ το επιτελείο της ΕΡΕ καταβροχθίζει το αρνάκι του προϋπολογισμού, πεινασμένοι πολίτες συνωστίζονται πίσω από τη μάντρα φωνάζοντας «Τι Ζάλονγκον ρε, αφού τα κρεμμύδια έχουν 7 ½» (σπόντα για τον Κανελλόπουλο που είχε πει το 1954 ότι «Δεν αντέχομεν αλλά δεν μειώνομεν τας δαπάνας… Εμείς έχομεν Ζάλογγα εις την ιστορίαν μας», μια φράση που έμελλε να τον κυνηγάει για χρόνια) και «Θέλουμε πατάτες» -τις μέρες εκείνες είχε σημειωθεί απότομη άνοδος των τιμών της πατάτας: Ρεκόρ ύψους εσημείωσε χθες η τιμή της πατάτας με δραχμάς 6 ανά κιλόν γράφει πρωτοσέλιδη είδηση της Ελευθερίας στις 5.4.1961).

Ο όνομα και πράγμα Πειναλέων απορεί, με στιλ που παραπέμπει στο δημοτικό τραγούδι, «τι είναι το αρνί, τι είδους ζώον είναι, μην είναι όρνις ως πτηνόν και μοιάζει με τας χήναι», πιθανή σπόντα για τον Κωστάκη Τσάτσο, που το όνομά του είχε συνδεθεί με το επεισοδιακό ανέβασμα των Ορνίθων απο τον Κουν, η δε μαμά Ελλάς απαντά απαριθμώντας ένα προς ένα τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα της εποχής: έργα Ομονοίας, Μον Παρνές, τελεφερίκ Λυκαβηττού, Χίλτον. Η αναφορά στην Ισπανία ίσως εννοεί τον σχεδιαζόμενο γάμο Σοφίας-Χουάν Κάρλος που έγινε τον επόμενο χρόνο και τη γενναιόδωρη προίκα που είχε αποφασιστεί να δοθεί.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανασκουμπωμένος γυρίζει τη σούβλα που στηρίζεται στις «υπερβάσεις» του προϋπολογισμού και δίνει εντολή στον Κανελλόπουλο να διώξει με τη σκούπα «τους περίεργους που είναι τριγυρίζων». Ο Κωστάκης Τσάτσος λαδώνει το ψητό, ο Τάκης Ροδόπουλος κάθεται με το πηρούνι στο χέρι, ενώ ο Προκόπης που έχει αρπάξει ένα μπούτι πρέπει να είναι ο αρχιτέκτονας Προκόπης Βασιλειάδης που είχε κατηγορηθεί για ασυμβίβαστο, διότι αν και ανώτερος δημόσιος υπάλληλος στη Διεύθυνση Πολεοδομικών Μελετών είχε συμμετάσχει στη μελέτη του Χίλτον (για την ανέγερση του οποίου χορηγήθηκε ειδική άδεια για την υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων).

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να εξιχνιάσω τι υπονοούν οι αναφορές του Καραμανλή σε «αίρεσιν νυχθιμερόν γιορτάζων». Πιθανότατα πρόκειται για μικροείδηση της εποχής, ίσως του ξένου ρεπορτάζ, εκτός αν γίνεται λογοπαίγνιο της  ΕΡΕ με την αίρεση -αλλά τότε δεν θα το έγραφε «έρεσιν»;Από τους καθαρευουσιανισμούς του Μποστ, θα ξεχωρίσω το «χωλένεται η έψησις» και βέβαια την απίθανη ερώτηση του Πειναλέοντα.

Όπως συνήθως στα σκίτσα του Μποστ αυτής της εποχής, το «μαιανδρικό» κείμενο αναφέρεται σε άλλα γεγονότα, που τα συνδέει με το κυρίως θέμα του σκίτσου. Εδώ, ο Μποστ θίγει το ταξίδι που ετοιμαζόταν τότε να κάνει ο Κ. Καραμανλής στην Αμερική και την επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κένεντι.

Για να μη στραβολαιμιάζετε, το κείμενο είναι:

Πάσχα, Λαμπρή, όλα λαμπρά κε ο κερός λαμπρός
Ας φύγω δι’ Αμερικήν κε ας ντυθώ γαμπρός
Ευρών την Τζάκυ Κένεντυ, συνομιλών λιγάκι
Παραμυθών δια Κουβανούς, κλέπτων το κοριτσάκι

Εκτός εάν συνομιλών με το πεδί κει πέρα
Να συληφθώ ως βιαστής, μιλών με θυγατέρα
Αλλά κε αν το αρνηθώ, δεμένος οπισθάγκων
Τότε θα πούνε τι ζητείς δίπλα σε στέισον βάγγον;

Άντε μετά να εξηγείς σ’ ολόκληρον κονκρέσον
πως ήλθες δια τον Πρόεδρο, αλλ’ ήτο απωλέσων
Κε τρίβοντες τα μάτια των, όλοι θ’ αναρωτιώνται
«Αφτοί δουλειά δεν έχουνε ή μόνοι τους καλώνται;»

Τις προηγούμενες μέρες, είχε δημοσιευτεί η είδηση ότι σπείρα φιλοκαστρικών Κουβανών σχεδίαζαν να απαγάγουν την κόρη του προέδρου Κένεντι, την Καρολίνα, που τότε ήταν τριάμισι χρονών. Αποτέλεσμα ήταν η οικογένεια Κένεντι να παρακολουθήσει την πασχαλινή λειτουργία (στις 2 Απριλίου 1961) στη Φλόριντα με μεγάλα μέτρα ασφαλείας. Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος της Ελευθερίας: Η Καρολίνα παίζει ανύποπτος υπό άγρυπνον παρακολούθησιν. Δυο μέρες μετά διευκρινίστηκε ότι όλη η ιστορία είχε ξεκινήσει από ασύστατες φήμες.

Φυσικά, αυτό δεν εμποδίζει τον Μποστ ν’ αφήσει αχαλίνωτη τη φαντασία του και να δώσει μερικές ευρηματικότατες ρίμες (οπισθάγκων – στέισον βάγγον και κονκρέσον – απωλέσων). Το «βάγγον» λογοπαικτεί και ορθογραφικά -υψηλή τέχνη!

Advertisement

121 Σχόλια προς “Πασχαλινή πανδαισία του Μποστ ξανά”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Τι, όλοι έφυγας προς τας εξοχάς;

 2. ΓιώργοςΜ said

  *έφυγαν (να οξυγονώνεται κι ο εγκέφαλος…)

 3. Γς said

  1:

  Καλημέρα

  Παρών

 4. Κουνελόγατος said

  Σκύλος (πρώην της Β.Κ.): Αξία διαχρονική κι ανεκτίμητη. Καλημέρα.

 5. Γς said

  >Η αναφορά στην Ισπανία ίσως εννοεί τον σχεδιαζόμενο γάμο Σοφίας-Χουάν Κάρλος

  Και μέχρι να αρχίσουν οι αναρτήσεις (ξανα)διαβάστε κάτι το σχετικόν με αυτόν τον γάμο

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_16.html

 6. spiral architect said

  Ειμασται έξο δια τας προετιμασήας. 😀
  Καλιμαίρα.

 7. spigaro said

  Χρειάζονται μεγαλύτερη ανάλυση οι γελοιογραφίες του Μποστ . Γεράσαμε και δε βλέπουμε 🙂

 8. Γιάννης Ιατρού said

  1: Με αυτά τα διόδια που βγάινουν περισσότερο κι απ΄ τα καύσιμα;

  Μόνο ο απόδημος Ελληνισμός μας έρχεται 🙂

  3: Γς,
  καλώς τα δέχτηκες 🙂

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Οι επαναλήψεις-αναδημοσιεύσεις δεν μας χαλάνε.Όταν μάλιστα μας ανακοινώνεις ότι τις εμπλουτίζεις, ακόμη καλύτερα!

 10. ΓιώργοςΜ said

  8 Γίναμε όλοι μπρούκληδες και θέλουμε και εθνικές οδοί… Τς, τς, τς… Οι έχοντες και κατέχοντες όχημα, ας πάνε απ’ τον επαρχιακό (χωματο)δρόμο, οι αποδέλοιποι, ΚΤΕΛ ή ΟΣΕ (τι ωραία που αποφεύγω το τρ*νο!), με το ταγάρι και το κοφίνι, και κατόπιν ποδαρόδρομο, που κάνει καλό και στο κυκλοφορικό σύστημα! Αμ πώ(ι)ς!
  [Επιρροή από το Χατζηχρήστο που λέγαμε χτες]

 11. spiral architect said

 12. sarant said

  Καλημέρα από τα πάτρια, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 13. spiral architect said

  @10: Μάλλον με βλέπω να πηγαίνω Γιάννενα (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα) με το ΚΤΕΛ σα και το Χατζηχρήστο. 😦

 14. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
  Νικοκύρη, ἡ συνταγὴ εἶναι ἐξασφαλισμένη. Τὰ κανάλια βάζουν ἕναν Ζῆκο καὶ καθαρίζουν. Ἐσὺ βάζεις ἕναν Μποστ. 🙂

 15. Γς said

  3:

  Σε ευχαριστώ Γιάννη.

  Εκτακτος ο Γς-τζούνιορ.

  Και μετά το αεροδρόμιο έκανα αριστερά και βγήκα απ την περιφερειακή Υμηττού κι ανεβήκαμε στο βουνό.

  Υμηττός. Το βουνό μας εκεί που πήγαινα τον πατέρα του, τη θεία του και τον άλλο θείο του σχεδόν κάθε μέρα. Τον είχαμε οργώσει όλον. Μέχρι και στην Παιανία κατεβαίναμε περπατώντας.

  Κι είμαστε πάλι εχτές εκεί όλοι.
  Ηλιόλουστη μέρα. Φάγαμε στην Γκαλοπούλα.
  Εξηγούσα στη νύφη μου για το παλατάκι της Φρειδερίκης, την μονή Αστερίου δίπλα. Για το μυστικό, εκεί ψηλά στον Υμηττό του Χατζηδάκι.

  Κι αυτή δεν ήξερε ούτε τη Βουγιουκλάκη.

  Αχ, να ήταν εκεί και η βιολογική γιαγιά του Γς-τζιούνιορ.

  Ή η άλλη γιαγιά του, η Ειρήνη, που τόσο τον περίμενε. Και δεν τον πρόλαβε. Από τη μία πόρτα ήρθε αυτός κι από την άλλη έφυγε αυτή.

  Κι είναι κι ο γάτος μας ο Μελής, που έχει γίνει Γερμανός πλέον.
  Την Κυριακή πάνε πίσω. Κοντά του

  https://i2.wp.com/3.bp.blogspot.com/-PR7Fq1GJiS4/VFicldUJWpI/AAAAAAAAGWA/B4ZLCGKp68g/s1600/melis.jpg?zoom=2

 16. Γιάννης Ιατρού said

  4: Κουνελόγατε,
  σου ‘βαλε ιδέες για το πασχαλινό αρνάκι, ε; 🙂 🙂

 17. Γς said

  15->8

 18. sarant said

  15 Καλώς τα δέχτηκες!

 19. Κουνελόγατος said

  16. Τον είδα και μέσα στους ελάχιστους που σχολίασαν το 2009 (σωστά;). Αυτό εννοείς;

  Παρεμπιπτόντως, ευχαριστώ για τη συμβουλή αλλά δεν ωφέλησε. Δυστυχώς, θα πρέπει να κάνω τη δουλειά από την αρχή, και το χειρότερο-με κάποια έκπτωση στην ποιότητα…

 20. Γς said

  11:

  Α, να και η ανάποδη κότα. Σαν την Κλαρέττα Πετάτσι του Μπενίτο Μουσολίνι

  Ότι σχεδόν σε κάθε αυλή υπήρχε κι ένα κοτέτσι είναι γνωστό. Λίγο όμως είναι γνωστό ότι άκμαζε κι ένα ιδιόρρυθμο κλίρινγκ με τον μπακάλη.
  Το είχα ζήσει: Μέρος ή όλη η πληρωμή να γίνεται με αυγά από το κοτέτσι!

  Επίσης έχει εντελώς ξεχαστεί ο ορνιθολογικός πρόγονος του φακελακίου και μπαξισίου: Τα πεσκέσι της κότας!

  Ακόμα θυμάμαι να τις πηγαίνουν ζωντανές στον γιατρό, τον πολιτικό, τον όποιο τέλος πάντων ήθελαν να ευχαριστήσουν [ή να δωροδοκήσουν], κρατώντας τες από τα πόδια με το κεφάλι προς τα κάτω.

 21. spiral architect said

  Εμ, αφού ήρθαν στας Αθήνας όλοι οι επαρχιώτες, σπούδασαν στο Πολυτεχνείο και μας πήραν τις δουλειές … 🙄

 22. Γς said

  18:

  Σε ευχαριστώ πολύ.

 23. spatholouro said

  Ο με το μπούτι ανά χείρας είναι πράγματι ο Προκόπης Βασιλειάδης, ο δε από πίσω του που του λέει «αυτό που έκανε Προκόπη λέγεται “παράπτωμα”» είναι ο υπουργός συγκοινωνιών και δημοσίων έργων Σόλων Γκίκας.

  Η λέξη «παράπτωμα» της λεζάντας έχει την ακριβή της θέση εκεί: ο Βασιλειάδης είχε κατηγορηθεί για «ασυμβίβαστο» (δηλ. στην περίπτωσή μας για σύμπτωση στο ίδιο πρόσωπο των ιδιοτήτων εκλέγχοντος και ελεγχομένου) ως υπηρετών στο Πολεοδομικό Γραφείο ή στη Δνση Πολεοδομίας, ενώ ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι υπηρετούσε στη Δνση Πολεοδομικών Μελετών, οπότε δεν ετίθετο τέτοιο ζήτημα. Ο Σ. Γκίκας, λοιπόν, είχε τότε τοποθετηθεί σχετικά λέγοντας ότι η μεν συμμετοχή μηχανικού του δημοσίου σε διαγωνισμούς δεν απαγορεύεται, ωστόσο η άνευ αδείας συμμετοχή δημόσιου λειτουργού σε διαγωνισμούς συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

  Έτσι εξηγείται η επιλογή της λέξης «παράπτωμα» της λεζάντας.

 24. ΓιώργοςΜ said

  22 Να τον χαίρεσαι Γς!

  [Ποια φωτογραφία θα διάλεγε ο συγκεκριμένος παπούς; Αυτή που ο πιτσιρικάς βγάζει γλώσσα…. 🙂 ]

 25. # 13

  Απ’ όσα ακούω πιστεύω τα μισά… στο Γιάννινο θα πας !!

 26. spiral architect said

  @23α: Ο του ΙΔΕΑ;

 27. spatholouro said

  Ναι

 28. sarant said

  23 Μπράβο, πολύ σωστά!
  Ο Σόλων Γκίκας, υπουργός Δημοσίας Ταξης στη μεταπολίτευση.

 29. Γς να τον χαίρεσαι !

 30. spiral architect said

  Του μοιάζει, δικός του είναι. 🙂

 31. Υπέροχος ο Μποστ, του…υπέρ-ώχου σκίτσου !!

  των πατατών ορμώμενος, ασμένως σχολιάζων
  σκόρδο μ’ εξήκοντα λεπτά ουδέποτε αγοράζων
  κι ας βγούνε οι βρυκόλακες των τάφων εξελθόντες
  να δάξουν πωλητών λαιμούς, ειπείν και συνελόντες

 32. spatholouro said

  Καλά δεν παιζόμαστε: είχε κυκλοφορήσει για τον Προκόπη Βασιλειάδη η φιλοπαίγμων ρήση «τα καλά Κόπης κτώνται»!!!

  Για όσους ενδιαφέρονται για την αξιόλογη αυτή πάντως αρχιτεκτονική προσωπικότητα και για το έργο του, εξαιρετική βρίσκω τη μονογραφία της Φεσσά-Εμμανουήλ:

  https://www.academia.edu/31578396/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%BD_-_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%AF%CE%B5%CE%B2%CE%BF_1912_-_%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1_1977_Prokopis_Vassiliadis_architect_-_urban_planner_Kiev_1912_-_Athens_1977_

 33. Παναγιώτης Κ. said

  «με αναφορές στα σκάνδαλα (πραγματικά ή υποτιθέμενα)».
  Αυτό να το λέμε σε κάθε περίπτωση και να το εξετάζουμε: Πραγματικά ή υποτιθέμενα.

 34. Παναγιώτης Κ. said

  @13.Για φαντάσου! Οι Αθηναίοι να κανονίζουν τις εκδρομές τους σε προορισμούς, με τα λιγότερα διόδια!

 35. Triant said

  36:
  Υποθέτω ότι θα υπάρχει και ο παληός δρόμος για όποιον θέλει να κάνει 1-2 ώρες παραπάνω βόλτα και να γλυτώσει 36 ευρώπουλα. Σημειωτέον ότι και η κατανάλωση είναι μικρότερη σε επαρχιακούς δρόμους με 80-100 χλμ/ώρα.

 36. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιάννη, εἶναι γλύκας. Νὰ τὸν χαίρεσαι,

 37. Πλάκα-πλάκα, τελευταία φορά που ανέβηκα Αθήνα, να ξενοικιάσω το σπίτι, πήρα το ΚΤΕΛ. Λίγοι επιβάτες, άνετος, έριξα κι έναν υπνάκο. Συμπεριλαμβανομένων των ταξί, τα ίδια λεφτά μου ήρθε.

 38. sarant said

  31 Δικό σου αυτό;

 39. 23 κλπ.: Νόμιμο άρα ηθικό δηλαδή.

 40. Μπούφος said

  Τον Γς τον λένε Γιάννη; (Σαρανταπέντε Γιάννηδες, ενός κοκόρου γνώση!)
  😉

 41. spiral architect said

  @37 κλπ: Όταν ταξιδεύω εκτός Αττικής για δουλειά, σχεδόν πάντα πάω με ΚΤΕΛ. Σερφάρω στο ίντερνετ, ή κοιμάμαι και δεν έχω το άγχος της οδήγησης στους παλιόδρομους υπό κατασκευήν και αλαφριά τσέπη με τα κερατιάτικα διόδια, ενώ στην άφιξη με περιμένει αυτοκίνητο της δουλειάς. Τώρα που είμαστε καλεσμένοι (δυο άτομα) στην πόλη της βροχής για τις γιορτές το σκέφτομαι διπλά.
  (δεν έχω και καλά λάστιχα …)

 42. Reblogged στις Το σημειωματάριο του Χριστόφορου.

 43. Γς said

  40:

  Ναι, αλλά ο κόκορας, κοινώς αλέκτωρ, είναι το πιο έξυπνο πουλί.
  Για τον μπούφο δεν το συζητώ.

  Είναι βέβαια κι αυτός ο μπούφος:

  https://www.slang.gr/definition/28376-mpoufos

 44. spiral architect said

  Στίχοι για τα διόδια:

 45. Να το επαναλάβετε εμπλουτισμένα ή όχι.

 46. ΚΩΣΤΑΣ said

  «…κατά τη λεγόμενη οκταετία Καραμανλή ή «μαύρη οκταετία» για κάποιους.»

  Για άλλους και δη για τους οικολόγους «χρυσή εποχή». 🙂

  Ουδείς αναμάρτητος, αλλά γενικά ο Καραμανλής ο Α, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της νεώτερης ιστορίας μας, γνώμη βέβαια.

 47. # 38

  Φυσικά, ναι

 48. ΚΩΣΤΑΣ said

  47
  … γνώμη μου βέβαια.

 49. # 38

  Κι ενώ έγραψα για 60 λεπτά η σημερινή βόλτα στην λαίκή με διέψευσε…

  https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/17814379_1042968305838148_5445341556872578400_o.jpg?oh=78e4cbbcde3127df1fe39654e72c62df&oe=59548384

  όπου αποδεικνύεται πως η κοστολόγηση στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο του όσο αντέχει να πληρώσειο μ@λ@κ@ς !!

 50. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  «Σημειωτέον ότι και η κατανάλωση είναι μικρότερη σε επαρχιακούς δρόμους με 80-100 χλμ/ώρα.»
  Όχι. Με 80-100 στον αυτοκινητόδρομο θα κάψεις λιγότερο.

 51. Corto said

  Αυτός που είναι τέρμα δεξιά, όρθιος με το κοντάρι-πιρούνι, πίσω από τον καθιστό Ροδόπουλο, ποιος είναι;
  Νομίζω ότι αυτός εμφανίζεται αριστερά του Καρμανλή (όπως βλέπουμε), με το στρατιωτικό καπέλο, στο σκίτσο με τον Νάσερ, όπου θεωρήθηκε ότι είναι ο Τσάτσος:

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/09/23/mpost-11/

 52. spiral architect said

  @51: Εσύ ταπεινέ επαρχιώτη ασχολήσου με άλλα και όχι με υπολογισμούς και ανώτερα μαθηματικά. Τα τελευταία άφησέ τα για τους γκάγκαρους. 😉

 53. Triant said

  51: Προφανώς βρε Κίντο, αλλά ποιός πάει με 80-100 στον αυτοκινητόδρομο; Ακόμα και εάν έχει χαρακτήρα του τύπου ‘τρώω ένα φιστίκι και σταματάω’, θα τον πατήσουν οι πισινοί του 🙂

 54. Ριβαλντίνιο said

  @ 54 Triant

  αλλά ποιός πάει με 80-100 στον αυτοκινητόδρομο;

  Εγώ ! Καμμιά φορά με περνάνε μέχρι και τα φορτηγά. Ειδικά στην τεράστια ευθεία πρίν την Τρίπολη δεν μπορώ να οδηγήσω με πάνω από 100. Έχω πρόβλημα με τις ευθείες. Χρειάζομαι στροφές για να τρέξω ! 🙂

 55. Εγώ πάω με 80-100 στον αυτοκινητόδρομο. Κι όντως κινδυνεύω αν δεν κοιτάω συνεχώς τον καθρέφτη. 😳

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Αλλά κε αν το αρνηθώ, δεμένος οπισθάγκων
  Πασχαλινή πανδεσία 🙂

 57. 55 Ρίβα, γι’ αυτό σε συμπαθάω, ρε μπαγάσα!

 58. Ριβαλντίνιο said

  @ 42 Σκύλος

  Πρόσφατα έδειξαν ένα βιντεάκι με δύο μεγάλα κοκόρια να μαλώνουν. Και τα πήρε στο κρανίο ένας τεράστιος Ινδιάνος/Τούρκος/γαλοπούλα με την φασαρία που έκαναν και τους έβαλε στην θέση τους. Αυτοί έκλασαν μαλλί, κότες … 🙂

  Ο παπασούζας που τρόλαρε τον Τσίπρα ήταν στρατιωτικός παπάς ! 🙂

  @ 58 Σκύλος

  Εντάξει ! Φοβόμουν μην κρύβει ο σύνδεσμος τίποτα τέτοιο :

  🙂

  ——————————————————————
  @ 47 ΚΩΣΤΑΣ

  Να μεταβάλεις γνώμη. 🙂 Μετά τον Παπάγο δεν βγάλαμε άλλον αξιλογότερο πρωθυπουργό. Βέβαια σε σύγκριση με τους υπολοίπους ( Παπανδρέηδες, Σημίτες, Μητσοτακαίους, Τσίπρες, Σαμαράδες κ.λπ.) όντως ήταν ο καλύτερος.
  Δεν θέλω να υιοθετήσω ακροδεξιά ρητορική, αλλά ένας άνθρωπος που δεν ήταν κατάλληλος (και καλά) να πολεμήσει το ’40, έστω και σε μια βοηθητική θέση, πώς ήταν κατάλληλος για πρωθυπουργός ; Ομοίως με τον «Γέρο της Δημοκρατίας» στους Βαλκανικούς ( σε αντίθεση με τον αδελφό του που έπεσε ηρωικά μαχόμενος ).

  Αν σε ενδιαφέρει ορίστε κι αυτό :
  Η πολιτική κρίση του 1955 και η ανάδειξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξουσία (5 Οκτωβρίου 1955)
  http://www.istorikathemata.com/2011/10/1955-5-1955.html

 59. ΚΩΣΤΑΣ said

  59
  Ριβαλντίνιο, τον Καραμανλή τον κρίνω από τα πεπραγμένα του, εκβιομηχάνισε την Ελλάδα στην πρώτη θητεία του και θεμελίωσε την δημοκρατικότερη περίοδο στη χώρα μας κατά τη δεύτερη θητεία του.

  Μη δίνεις αφορμές, δικό μας παιδί, και αρχίσουν οι «ακροαριστεροί» να μας κράζουν. Είδες ο παπάς μας, τι ωραία τα είπε; 🙂

 60. Ριβαλντίνιο said

  @ 60 ΚΩΣΤΑΣ

  Σωστά ! Αυτές οι συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται εδώ, σε αυτό το άντρο των αναρχομπολσεβίκων !!! 🙂 🙂 🙂

 61. Spiridione said

  Η αναφορά στην Ισπανία μάλλον είναι για ένα σκάνδαλο εισαγωγής ισπανικού λαδιού που ήταν μούργα.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=32143&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASXASlASZASLASJ&CropPDF=0

 62. 61
  Ρίβα, είσαι μεγάαααλη… !

 63. Ριβαλντίνιο said

  @ 63 Σκύλος

  Ακριβώς ! Περιμένω όλους τους αμαρτωλούς για … 🙂

 64. Πάλι καλά.

 65. Γιάννης Ιατρού said

  63: Το σχόλιο, κάτω από το τιτίβισμα, είναι όλα τα λεφτά !!!

 66. Στούμπος said

  Καλησπέρα!
  Δεξιά πίσω από τον «μοχλό» είναι ο Παπαληγούρας;

 67. Corto said

  69:
  Ο Παπαληγούρας όμως είχε μαύρα μαλλιά.

 68. Αν λέτε τον μυτόγκα που κρατάει ένα καλάμι με πηρούνι στην άκρη, ο Παπαληγούρας πρέπει να είναι. Μαύρα (ακόμη) μαλλιά με μπριγιόλ να γυαλίζουνε.

 69. Στούμπος said

  70 :
  Πράγματι, και μεγαλύτερα αυτιά ( στα σκίτσα της εποχής).

 70. Γς said

  59:

  >Μετά τον Παπάγο δεν βγάλαμε άλλον αξιλογότερο πρωθυπουργό

  Και πριν τα διόδια στην Κατεχάκη βλέπω ότι δεν έχω βενζίνη και δεν θα με βγάλει μέχρι τη Ραφήνα. Οπότε συνεχίζω την Κατεχάκη προς τα κάτω και λέω ευκαιρία να πιούμε και κανα καφέ με τον φίλο μου τον Η. στου Παπάγου.

  Τον παίρνω και τηλέφωνο ότι έρχομαι και τον ρωτάω που έχει βενζινάδικο. Μου είπε τον δρόμο αλλά τελικά μπερδεύτηκα και πέρασα και τον πήρα πρώτα.

  -Και που είναι ρε η Εθνικής Αντιστάσεως με το βενζινάδικο που μου είπες;

  -Α, όχι και Εθνικής Αντίστάσεως. Εδώ είναι Παπάγου. Εθνικής Αμύνης σου είπα!

 71. Στούμπος said

  71:
  Δεν έχεις άδικο! Ψηλά είναι μαύρα και στο πλάι ασπρίζουν- Μπριλ κριμ-.

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Το «βάγγον» λογοπαικτεί και ορθογραφικά -υψηλή τέχνη!
  υπονοεί τον Αβέρωφ; Υπουργό εξωτερικών νομίζω τότε

 73. Corto said

  71 – 74:

  Η γελοιογραφία είναι της 9ης Απριλίου 1961.
  Ο Παπαληγούρας ανέλαβε υπουργός με την επόμενη κυβέρνηση Καραμανλή (από 4 Νοεμβρίου).

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85_%CE%93._%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE_1961

 74. 76

  Μήπως ως «υπουργήσιμος» αλλά όχι ακόμα υπουργός κρατάει το μακρύ καλάμι με το πηρούνι, γιατί αλλιώς δεν φτάνει;

 75. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Look what happened in Sweden! Sweden!!
  (μαμώ τον Τράμπα μου ,μαμώ. Θα μας βάλει σε μπελάδες ο φούστης. Και το μέλλον προβλέπει!…)

 76. Corto said

  77:
  Νομίζω ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτόν στο σκίτσο με την επίσκεψη του Νάσερ (σχ. 52), πράγμα που σημαίνει ότι ήδη το 1960 είχε κάποιο θεσμικό ρόλο, ώστε να υτοδεχτεί ηγέτη ξένου κράτους ή έστω, πρέπει να ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος από τότε. Επίσης στο σκίτσο με τον Νάσερ φοράει πηλίκιο στρατιωτικού τύπου.

 77. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  46 Το παιρνω υπόψη

  52 Καλή ερώτηση, εμφανίζεται και σε άλλα σκίτσα

  62 Ναι, υπήρχε τότε ενα τέτοιο σκάνδαλο: Γιατί δεν έτριξε κανείς /Τα δόντια εις τους Ισπανείς, λέει σε ένα σκίτσο ο Μποστ

 78. Παναγιώτης Κ. said

  @67. Παραπλήσιο αλλά με λόγια είναι το εξής:
  -Πέφτ(ει) το π(α)ιδί από το μ(ου)λάρ(ι) κλαίει το παιδί, κλαίει και ο πατέρας.
  -Πέφτ(ει) ο πατέρας από το μ(ου)λάρ(ι) γελάει το παιδί , κλαίει ο πατέρας.
  Ο πατέρας λοιπόν πάντα στο κλάμα!

 79. Μαρία said

  76
  Στην πρώτη δημοσίευση βιάστηκα κι εγώ να τον ταυτίσω με τον Παναγή, ο οποίος όμως τότε κινούνταν διαφορετικά http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=27826&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASJASYASJASTASPASLASXASlASZASJASa&CropPDF=0

  Νομίζω οτι λόγω προφίλ, μας κάνει ο διαβόητος Τάκος, υπουργός εσωτερικών.

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τα πρόσωπα του σκίτσου, η κυβέρνηση Καραμανλή από 17 Μαΐου 1958 ως 20 Σεπτεμβρίου 1961: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85_%CE%93._%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE_1958

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την περίοδο 1961 – 1963 ήταν υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως.[4] Το 1958, για λογαριασμό του Καραμανλή, διαπραγματεύτηκε με τους Σοφοκλή Βενιζέλο και Γεώργιο Παπανδρέου το εκλογικό σύστημα που σκοπό είχε να μειώσει τη δύναμη της Αριστεράς (ΕΔΑ).
  Η αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA (σε έγγραφες αναφορές της που σήμερα έχουν αποχαρακτηριστεί), η οποία τότε διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της μετεμφυλιακής Ελλάδας, επιφύλασσε πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Μακρή, στον οποίο αναφερόταν ως «απόλυτα αποτυχημένο» («He has been totally ineffective as a minister»), ενώ ανέφερε επίσης ότι ο Μακρής, ως δικηγόρος στην Θεσσαλονίκη, είχε υπόγειες σχέσεις με τους εκεί δικαστές και εισαγγελείς, κάτι που του είχε επιτρέψει να εξασφαλίσει την απαλλαγή ή την ελαφρά καταδίκη αριστερών και κομμουνιστών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, τους οποίους είχε πελάτες.[5] Τέλος, έχανε συνεχώς μεγάλα χρηματικά ποσά σε χαρτοπαικτικές λέσχες, κάτι που είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό στους κύκλους της πολιτικής ζωής της τότε Αθήνας.[5]
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%82

 82. Corto said

  82:
  Τον σκέφτηκα τον Τάκο Μακρή, καθώς έψαξα φωτογραφίες όλων των υπουργών της κυβερνήσεως του 1958 (όσες βρήκα στο ίντερνετ με άμεσο ψάξιμο, όχι σε ψηφιοποιημένες εφημερίδες), αλλά να σου πω την αλήθεια, κατά την γνώμη μου δεν μοιάζει καθόλου. Ο Μακρής είναι γεμάτος, «αρχοντικός», μαυρομάλλης και με σαρδόνιο χαμόγελο. Ο τύπος των σκίτσων είναι ασπρομάλλης, γερασμένος και κακομοίρης.

 83. sarant said

  H φωτο του 82 ταιριάζει στον Τάκο Μακρή, η του 85 όχι. Ωστόσο, ο Παναγής Παπαληγούρας είναι στυλιζαρισμένος γελοιογραφικά με τσουλούφι, οπότε θα έκλινα προς τον Μακρή

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Φωκίων Δημητριάδης τον έχει με το καρτελάκι δώρου του εκλογικού νόμου https://sarantakos.files.wordpress.com/2010/12/p1961bhma.jpg

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  87. https://sarantakos.files.wordpress.com/2010/12/p1961bhma.jpg

 86. Corto said

  86:
  Και γιατί να φοράει στρατιωτικό πηλίκιο υποδεχόμενος τον Νάσερ;

  Δίνω κάποιες πιθανότητες να είναι ο Άγγελος Τσουκαλάς, δήμαρχος Αθηναίων. Νομίζω ότι παραδοσιακά ο δήμαρχος Αθηναίων έχει θεσμικό ρόλο υποδοχής ξένων ηγετών.

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  87/88 μπορεί (ως συνήθως) να μην πέτυχα να βάλω το σκίτσο απευθείας αλλά απαντήθηκε νομίζω το ερώτημα που είχε στο νήμα το 2011 για το ποιος ήταν ο ένας απ’ τους δυο άγνωστους

 88. Pedis said

  Η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με τον Ολυμπιακό. Τον φτύνει κανονικά, έτσι πρέπει, και του δίνει τα παλιά, ενώ σε πάο και αεκ φτιάχνει καινούργια, τζιτζί.

  Το κοινωνικό μέρισμα, που λέγαμε.

 89. Μπούφος said

  44 Γς

  περί της ευφυίας των κοκόρων δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη διότι οι μπούφοι ως νυκτόβιοι δεν συνάπτουν φιλίες με κόκορες, you know!
  😉

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και ψάχνοντας φωτό του Τάκου, έπεσα στο ΒΗΜΑ 12/04/2013, κι αν ειν αλήθεια ο επίλογος, ασταδιάλα για συμτώσεις 😦
  http://www.tovima.gr/blogs/article/?aid=507417&h1=true#commentForm

 91. Μαρία said

  89
  Θα μπορούσε να είναι ο Μέγας Αυλάρχης Δημήτριος Λεβίδης αλλά με διαφορετική καπελαδούρα http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=25514&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARpASEASbASNASZ&CropPDF=0

 92. 82 Δίκιο έχεις, ως συνήθως. Και το μπριγιόλ έχει.

 93. Corto said

  94:
  Στην φωτογραφία ο Λεβίδης φαίνεται καραφλός. Ο τύπος στο σκίτσο έχει μαλλιά.

 94. Μαρία said

  96
  Δεν αναφέρομαι στο σημερινό σκίτσο αλλά στην υποδοχή του Νάσερ και στον ένστολο.

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι εδώ -συνεχίζει- καραφλός 🙂
  Ο αυλάρχης Δημήτρης Λεβίδης με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Παλλήνη. (Υπήρξε λέει αντισυνταγματάρχης και πρόεδρος της ελληνικής βουλής).
  Το σπίτι στην Παλήνη είναι η γνωστή στους κινηματογραφιστές (ερειπωμένη πια) «Βίλα Λεβίδη» με τα 70 δωμάτια.
  http://eirinika.admin2.r2.wedia.gr/sites/default/files/styles/article_landscape/public/5_33.png?itok=KNbGN3Ql

 96. Corto said

  97:
  Εμένα μου φαίνεται ότι ο ένστολος και ο τύπος του σημερινού σκίτσου είναι το ίδιο πρόσωπο.

 97. Corto said

  98:
  Άρα Έφη, αφού ο Λεβίδης συνεχίζει…καραφλός, δεν είναι ο ζητούμενος. Οι γελοιογράφοι (και μάλιστα επιπέδου Μποστ) δεν τα αφήνουν αυτά να πέσουν κάτω.

 98. Δεδομένου ότι ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νασέρ ήταν (και) συνταγματάρχης, λογικό δεν είναι κάποιος στρατιωτικός να τον υποδεχτεί με επίσημη στολή; Εκτός εάν μπερδεύομαι.

  ΥΓ Πλάκα έχει να βαριόταν ο Μποστ και να σχεδίασε κάποια τυχαία φάτσα κι εμείς να σπάμε τα κεφάλια μας να βρούμε απαντήσεις. https://pbs.twimg.com/media/C8exeS7WAAAA0DX.jpg

 99. Θυμάμαι που σε κάποια σχολική εργασία μικρός είχα ζωγραφίσει την κλασική υπαίθρια πασχαλινή σκηνή με την οικογένεια γύρω από το αρνί που σουβλίζεται, κι ο πατέρας μου, αφού επαίνεσε το καλλιτεχνικόν της σύνθεσης κλπ κλπ, παρατηρήσε πως είχα βάλει το αρνί στην σούβλα ανάποδα, ακριβώς όπως κι ο Μποστ παραπάνω, δηλαδή η σούβλα μπαίνει στο αρνί από τα πόδια, όχι από το κεφάλι – την θυμάμαι ακόμα αυτήν την παρατήρηση, 40-τόσα χρόνια μετά.
  (Επ’ ευκαιρία, η δεξιά διχάλα που στηρίζει την σούβλα έχει προσανατολισμό Escher, υποθέτω επίτηδες για το τρισδιάστατο εφέ.)

 100. (102 συνέχεια)…τι 40, 50 χρόνια μετά…

 101. Corto said

  101 (Σκύλος):
  Εύλογο αυτό που γράφεις, αλλά αν ήταν τυχαία φάτσα δεν θα ήταν πιο πιθανό να τον βάλει πίσω, ώστε να μπει μπροστά ο Καννελόπουλος;

 102. Γιάννης Ιατρού said

  101: Βλέπω, άρχισες να μαζεύεις ξύλα για το τζάκι, ε;

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο υφυπ.άμυνας ,1958-61, Γεώργιος Θεμελής ήταν υποπτέραρχος, αλλά δε βρίσκω φωτό.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%82

 104. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  102 Βρε τι πρόσεξε!

  93 !!!!

 105. Μαρία said

  106
  Μπουμπούκι http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_12/ekd_pemk_12_Themelis.pdf

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108. Μπράβο! Φτούνος φτου είναι! Είχα δει ολίγα από δω https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%82

 107. «…που τότε ήταν τριάμισι χρονών»; Όχι τρεισήμισι;

 108. sarant said

  110 Μη μπερδευόμαστε, ουδέτερα δεν είναι τα χρόνια;

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110. Τρεισήμισι χρόνων

  Στο σκίτσο,ο τελευταίος της παρέας κρατά σημαία με δεμένο πιρούνι στην κορφή του ιστού, ενώ η σημαιούλα της Ανεργίτσας, που της τρέχουνε τα σάλια,πίσω από τον τοίχο,είναι απλή.

 110. 111. Σωστό! Μπερδεύτηκα με το χρόνος-χρόνοι.

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  113.Το ΄παθα και το ‘μαθα. 🙂

  Γς, να τον χαίρεσαι τον τζούνιορ,μεγάλο και τρανό να τονε καμαρώνεις αλλά για δες τί μπορεί να συμβεί 🙂
  http://tvxs.gr/news/internet-mme/poia-einai-ta-oria-tis-anartisis-fotografion-paidion-sta-social-media

 112. leonicos said

  Καλώς τους δέχτηκες Γς, κι ας μου έλειψες λιγάκι

 113. leonicos said

  Σήμερον, Θήβα, καινούργιο μουσείο και Χαιρώνεια κι εκδρομη στο Γλα. το βράδυ στο Κνωσσός, όπου είδα τον Πίθηκο. Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Φοβερό έργο, τελευταία παράσταση Σάββατο στις 9. Αλλιώς από του χρόνου

 114. Γς said

  114:

  Ευχαριστώ ΕΦΗ-ΕΦΗ.

  Οσο για τα υπόλοιπα που λες, απλώς δεν θέλω να τα ξέρω.

  Και δεν με αφορούν άλλωστε. Ασε να την κάνω από τον μάταιο αυτό κόσμο και μετά βλέπουμε, ουπς, βλέπετε, βλέπουνε.

  Αν και με τάραξες ελαφρώς.
  Αλλά, επαγγελματική διαστροφή είναι αυτή 😉

 115. Γς said

  98:

  Κι όπως είναι σήμερα η Βίλα Λεβίδη στο λόφο του κτήματος στην Παλλήνη.
  Στο Χαρβάτι όπως λεγόταν η Παλλήνη τότε [και μέχρι πρόσφατα]. Ποιος ξέρει από ποιον Κροάτη [=Χαρβάτ] πασσά.

 116. Γς said

  102:

  >Θυμάμαι που […] είχα ζωγραφίσει […] το αρνί στην σούβλα ανάποδα,

  Εμ, RTFM!

  Και δεν μπορώ να σου βρω το μάνιουαλ στο διαδίκτυο.

  Και να δεις πως λέγεται…

  Εγχειρίδιον του καλού ανασκολοπιστή, ή κάπως έτσι

 117. Γς said

  103:

  >…τι 40, 50 χρόνια μετά…

  65 χρόνια μετά! Εγώ

  Εσύ για το αρνί στη σούβλα
  κι εγώ για τη φασολάδα.

  Μας είχαν βάλει η δασκάλα έκθεση με θέμα: Το εθνικό μας φαγητό (ή κάτι τέτοιο).
  Ημουν ο μόνος που έγραψα για τη φασολάδα.

  Και μου την έπεσε άγρια η ρουφιάνα.

  Επρεπε λέει να γράψω για τον οβελία!

  Τι της κάνεις μετά κύριε πρόεδρε;

  Κι εκείνα τα χρόνια. Της πείνας

 118. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: