Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λαζαρομεζεδάκια

Posted by sarant στο 8 Απριλίου, 2017


Σάββατο του Λαζάρου σήμερα. Τα περυσινά αντίστοιχα μεζεδάκια, τα είχα πει «Μεζεδάκια του Λαζάρου», οπότε φέτος που και πάλι το Σάββατο του Λαζάρου πέφτει Σάββατο ο τίτλος αλλάζει ελαφρά.

Και ξεκινάμε με ένα καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο. Από το ιστολόγιο μιας Αμερικανίδας αρχαιολόγου, άρθρο για τη συγκλονιστική ανακάλυψη πήλινων πινακίδων με κείμενο στη Γραμμική Β στο κέντρο της Αθήνας, όπου περιγράφεται ένα περίεργο έθιμο των Μυκηναίων, να λένε εξωφρενικά ψέματα την πρώτη μέρα του τέταρτου μήνα. Το όνομα του διευθυντή των ανασκαφών, Ηλίθιος Απριλίου, μετάφραση του April Fool, ίσως να μην ήταν τόσο φανερό για τους μη ελληνόφωνους αναγνώστες.

* Το επόμενο μεζεδάκι δεν είναι φρέσκο, αλλά διατηρεί την αξία του. Τη φωτογραφία την τράβηξε φίλος του ιστολογίου στο Πήλιο τον Οκτώβριο -και αποτελεί παράδειγμα άχρηστων εισαγωγικών, εκτός βέβαια αν ο ιδιοκτήτης έχει κανένα τσιχουάχουα και σαρκάζει.

* Ένα προφορικό, τώρα, που το αναφέρω χωρίς τεκμηρίωση, όπως το είδα σε σχόλιο φίλου.

Ρεπόρτερ του Σκάι είπε «οι γονείς είχαν υποσχεθεί απ’ τον δήμο» (να τους φτιάξει νέο σχολείο).

Πρόκειται για το γνωστό ζητηματάκι με τα αποθετικά ρήματα μέσης φωνής αλλά ενεργητικής διάθεσης. Πολύ συνηθισμένο παράδειγμα είναι οι μετοχές «που διαπραγματεύτηκαν».

Ο δημοσιογράφος είχε πολλούς τρόπους να αποφύγει το λαθάκι. Θα μπορούσε να πει «οι γονείς είχαν δεχτεί την υπόσχεση του δήμου» ή σε ενεργητική σύνταξη «ο δήμος υποσχέθηκε στους γονείς να τους φτιάξει νέο σχολείο» ή, οικονομικότερα, «οι γονεις είχαν υποσχέσεις απ’ τον δήμο».

* Γουστόζικο μαργαριτάρι του Μπογδάνου (που τώρα πια Σκάει στις 3) τις προάλλες, όταν μιλούσε για τον Γερμανό ζωγράφο Πέτερ φον Ες, που ζωγράφισε πολλούς πίνακες με θέμα την επανάσταση του 1821 (ήταν η επέτειος του θανάτου του στις 4 Απριλίου).

Αν ακούσετε την εκπομπή στο 3.34, θα μάθετε ότι ο Ες (κατά Μπογδάνον) ζωγράφισε τον απαγχονισμό του Παλαιών Πατρών Γερμανού!

* Και μένουμε στον Σκάι, με τη φωτογραφία αριστερά, που είναι τίτλος είδησης στο δελτίο ειδήσεων την Τετάρτη που μας πέρασε.

Ίσως ο κορέκτορας να μετέτρεψε τη Συρία σε ΣΥΡΙΖΑ, ίσως πάλι είναι η ποσόστωση.

* Στο ρεπορτάζ για τη σήραγγα των Τεμπών και την συμπαρομαρτούσα λυπητερή, ένας φίλος διέκρινε μοντέρνα μαθηματικά:
Τα διόδια θα αυξηθούν κατά 30 λεπτά του ευρώ, κι έτσι το κόστος διέλευσης από τον σταθμό Μακρυχωρίου από 1,40 που είναι σήμερα θα αυξηθεί σε 2,50 ευρώ και της Λεπτοκαρυάς από 1,90 θα πάει στα 3,10 ευρώ.

Μην σπαζοκεφαλιάζετε να βρείτε τον αλγόριθμο, διοτι λείπει η τελευταία πρόταση:

Ωστόσο, θα καταργηθεί ο σταθμός διοδίων του Πυργετού, που στοίχιζε 2 ευρώ.

Έτσι εξηγείται -πριν από τη σήραγγα, πληρώναμε 5,30 στους τρεις σταθμούς και τώρα 5,60 στους δύο σταθμούς.

* Χοντρό μαργαριτάρι από τον πρωθυπουργό στις προχτεσινές του κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ. Αν πάτε στο 13.50 περίπου του βίντεο των δηλώσεων, θα ακούσετε ότι είπε:

Θέλω να κλείσω, όμως, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο η πληροφόρηση που έχουμε από τις χθεσινές εξελίξεις, είναι και η αίσθηση που έχουμε, η πολιτική, ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που αυτή η ταλαιπωρία τελειώνει και που ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα πολύ σύντομα να θρέψει τους καρπούς των δύσκολων και επίπονων προσπαθειών όλων των τελευταίων χρόνων.

Να δρέψει, βεβαίως. Δρέπω τους καρπούς είναι η τυποποιημένη έκφραση.

Το χειρότερο είναι ότι στον ιστότοπο του πρωθυπουργού, το κείμενο των δηλώσεων παρατίθεται όπως το παραθέτω πιο πάνω (από εκεί το πήρα άλλωστε), με το λάθος δηλαδή!

* Πού θα πάτε στις 31 Απριλίου;

Με το δίκιο σας θα πείτε πως τέτοια ημερομηνία δεν υπάρχει. Παρ’ όλ’ αυτά, σε πρόσφατο δελτίο ειδήσεων του Σκάι (την  Τετάρτη, θαρρώ) εμφανίστηκε το διάγραμμα που βλέπετε στη φωτογραφία.

Ολοφάνερα, ο γραφίστας βαρέθηκε και πήρε ένα προηγούμενο διάγραμμα που το είχε ήδη έτοιμο, κι έκανε φοτοσοπιά πάνω στο όνομα του μήνα.

Από τη συζήτηση που έγινε στο φόρουμ της Λεξιλογίας, διατυπώθηκαν δύο εικασίες. Αν το διάγραμμα είναι παλιό, περσινό ας πούμε, ταιριάζει με τον Μάρτιο του 2016 διότι αυτός ο μήνας έχει 31 μέρες και η Κυριακή πέφτει στις 6. Αν όμως το διάγραμμα αναφέρεται στο μέλλον, τότε πάμε στον φετινό Αύγουστο. Αλλά γιατί να έχουν ήδη έτοιμη στον σταθμό την κάρτα με σημειωμένη την Κυριακή 6 Αυγούστου; Ξέρουν κάτι που δεν μας το λένε;

* Σε άρθρο αθλητικής ιστοσελίδας sport24.gr διαβάζουμε σχετικά με την εξιχνίαση ενός στημένου αγώνα σε χαμηλή κατηγορία της Ισπανίας, όπου η Μπαρτσελόνα Β’ (έτσι το έχουν εκεί, οι δεύτερες ομάδες των μεγάλων συλλόγων παίζουν στις χαμηλές κατηγορίες) συνέτριψε μια άλλη ομάδα με σκορ 12-0.

Το κόλπο το οργάνωσε κάποιος ο οποίος λειτούργησε ως σύνδεσμος μεταξύ της πλευράς των παικτών και της μαφίας Καλάμπριαν, γνωστή ως «Ndrangheta»

Πέρα από την ακλισιά, που τη λέω «παρενθετική» (εννοώ το «γνωστή ως…» που έπρεπε να είναι «γνωστής ως…»), το βασικό μαργαριτάρι είναι η… μαφία Καλάμπριαν που ίσως πρέπει να γραφτεί στα κατάστιχα της Νομανσλάνδης -διότι βέβαια πρόκειται για τη μαφία της Καλαβρίας ή την καλαβρέζικη μαφία.

* Μου γράφει φίλος:

Λόγω μιας κουβέντας θυμήθηκα τα είδη κιγκαλερίας και ότι όταν ήμουν μικρός νόμιζα πως ήταν «είδη καγκελαρίας».
Έβαλα το γούγλη και βουαλά κάμποσα μαγαζιά που πουλάνε «είδη Μέρκελ, Κολ και Σμιτ».

* Σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικά φιλοαμερικανικό γονατογράφημα του newsit για την αμερικανική επίθεση στη Συρία, διαβάζουμε τα εξής:

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα και μια κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ. Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Και πρόσθεσε πως βλάπτουν και τις ρωσικο-αμερικανικές σχέσεις. Οι οποίες βρίσκονται, έτσι κι αλλιώς, στο χειρότερο σημείο τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου!

Ο Πούτιν μάλιστα συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας για να συζητηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να επιτεθούν στη Συρία. Παράλληλα, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου τονίζεται ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Όπως βλέπετε, οι αμερικανορωσικές σχέσεις που είναι διαφορετικές από τις ρωσικοαμερικανικές! Άσε που υπάρχουν και οι ρωσοαμερικανικές -πολύ περίπλοκα πράγματα!

* Κι από κοντά ο Πάγκαλος, που σχολιάζει τα εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών, μεμφόμενος με τη γνωστή του αβρότητα τον Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν κάλεσε στην τελετή εκπροσώπους των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πέρα από τον νεολογισμό «δαφνοκλέφτης», προσέξτε ότι ο Θ.Π. είδε τη Ρένα Δούρου στην τελετή, όπου υποθέτω πως δεν ήταν -δεν είχε και καμιά αρμοδιότητα άλλωστε, περιφερειάρχισσα Αττικής, στα Τέμπη.

Στην τελετή παρευρέθηκε η επίτροπος Κορίνα Κρέτσου. Οπότε, ή ο Πάγκαλος έχει ψύχωση με τη Δούρου και όπου δει ξανθό κεφάλι θεωρεί ότι πρόκειται γι’ αυτήν, ή τον μπέρδεψε η κάποια ομοιότητα του επωνύμου.

* Μια αυτοδιαφημιστική αναγγελία. Αύριο Κυριακή, στις 3 μ.μ. θα είμαι καλεσμένος του Αλέξη Βάκη στο Κόκκινο 105.5 Επειδή η εκπομπή είναι δίωρη, θα συζητήσουμε για πολλά και διάφορα.

* Kαι κλείνω με ένα θέμα όχι ευτράπελο, που όμως με ενδιαφέρει και επαγγελματικά. Πρόκειται για μια καταγγελία του Συλλόγου Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών (ΣΜΕΔ) σχετικά με μια ακόμα υπόθεση καθυστέρησης καταβολής της αμοιβής μεταφραστών, παρόλο που ο οφειλέτης θεωρεί… αμελητέο το ποσό.

Μεταφέρω κοπυπαστηδόν:

Όμιλος Καθημερινής: Ένα συναρπαστικό ταξίδι… στο φέσι

Με τυμπανοκρουσίες αναγγέλθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 η έκδοση μιας σειράς 10 τόμων με γενικό τίτλο Κουζίνες του Κόσμου, από τον όμιλο της Καθημερινής (το μεγαλύτερο συγκρότημα Τύπου και ΜΜΕ της χώρας), «με την επιμέλεια της ομάδας του περιοδικού Γαστρονόμος». Για τους 5 από τους 10 τόμους της σειράς είχαν εργαστεί επί πέντε μήνες (από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2016) δύο συνάδελφοι μεταφραστές, μέλη του Συλλόγου, αναμένοντας φυσικά να πληρωθούν έγκαιρα για τη δουλειά τους. Αμ δε… Η κυκλοφορία των τόμων ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, οι συνάδελφοι ωστόσο βρέθηκαν να έχουν πληρωθεί μετά βίας το ήμισυ από τη συμφωνημένη αμοιβή τους, και αυτό με σημαντική καθυστέρηση και μάλιστα σε δύο δόσεις (τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2016). Έκτοτε, τίποτα. Άραγε, έπεσαν έξω τα καράβια του κολοσσού και είπαν τα αφεντικά του να το ρίξουν στα φέσια για να ρεφάρουν κάπως; Και πάλι, αμ δε…
Όταν προ ημερών επικοινώνησε γραπτώς ο Σύλλογος με τη διεύθυνση του ομίλου τηςΚαθημερινής, απαιτώντας την άμεση εξόφληση των συναδέλφων, η αντίδραση του ομίλου ήρθε μέσω ενός στελέχους που δήλωσε προφορικώς διάφορα εξωφρενικά (και αποκαλυπτικά συγχρόνως), τα οποία θεωρούμε χρήσιμο να τα γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, συνάδελφοι, αναγνώστες, αλλά και συνδικαλιστικοί και κρατικοί φορείς. Συγκεκριμένα, ο κύριος αυτός ισχυρίστηκε ότι «το νομικό τμήμα της εταιρείας έχει δώσει εντολή να παγώσουν επ’ αόριστον όλες οι πληρωμές από 1/1/2017». Έλλειψη ρευστότητας μήπως, τίποτα καινούρια capital controls που δεν τα έχουμε υπόψη, καμιά κρισούλα στις πασίγνωστες πολυσχιδείς δραστηριότητες των ιδιοκτητών του ομίλου; Ευτυχώς, όχι, μας καθησύχασε το στέλεχος: «Τα οφειλόμενα ποσά είναι ασήμαντα για μια εταιρεία σαν εμάς, και αν δεν υπήρχε η παύση πληρωμών που διατάχθηκε από το νομικό μας τμήμα, θα πληρωνόσασταν σήμερα κιόλας»! Είναι δε τόσο ασήμαντα αυτά τα οφειλόμενα ποσά (συνολικά πάνω από 8.000 ευρώ) ώστε «δεν δικαιολογούν παρέμβαση σωματείου», προς Θεού, «και δεν θέλω να επεκταθώ γιατί θα φανώ ειρωνικός». Ας είναι, μην επεκταθείτε – τελικά όμως προς τι η καθυστέρηση (σημειωτέον, και πριν και μετά την 1/1/2017); Μήπως φταίει κάνας ΕΦΚΑ, ρωτήσαμε, ή τέλος πάντων κάποια άλλη σκοτεινή δύναμη που θα έπρεπε να την ξέρουμε; Όχι, μόνο «το νομικό τμήμα», μας ξεκαθάρισε το στέλεχος.
Με τη βεβαιότητα ότι ουδείς λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει τίποτα από τα προαναφερθέντα, θα επιχειρήσουμε να ξεδιαλύνουμε με απλά λόγια το μυστήριο. Η αλήθεια είναι ότι (όπως εμμέσως παραδέχτηκε και το αρμόδιο στέλεχος μέσω της διαρκούς επίκλησης αυτής της περιβόητης… ανεξάρτητης αρχής, «του νομικού τμήματος» – άλλοι καρχαρίες, σημαντικά μικρότεροι, προτιμούν να επικαλούνται «το λογιστήριο») οι εταιρείες του χώρου, ου μην και της χώρας, ακόμα κι αν είναι του μεγέθους ενός τέτοιου ομίλου, δεν χάνουν ευκαιρία να φεσώσουν, να κόψουν μισθούς, να απολύσουν, να εξοντώσουν εργαζόμενους, χωρίς καν να «αναγκάζονται» από διάφορες «δυσμενείς συγκυρίες», χωρίς καν να προσπαθούν εντείνοντας την εκμετάλλευση να περισώσουν την κερδοφορία τους. Ακόμα και όταν ευημερούν, την εκμετάλλευση την έχουν για κανόνα, είναι απλώς στη φύση τους: είτε για να κρατούν τους εργαζόμενους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, πειθήνιους (εφόσον έτσι θα έχουν αυτοί διαρκώς την «ανάγκη του αφεντικού»), είτε για να ασκούν διαφόρων ειδών πολιτικές πιέσεις (φτιάχνοντας ή υποδαυλίζοντας ένα κλίμα «κρίσης»), είτε για στυγνές «(ορθο)λογιστικές» σκοπιμότητες (κάθε τμήμα και υποτομέας μιας καθωσπρέπει καπιταλιστικής επιχείρησης πρέπει εξ ορισμού να επιδιώκει μεγιστοποίηση των εσόδων και ελαχιστοποίηση των εξόδων).
Αυτές οι πεζές πραγματικότητες είναι πίσω από τη συγκεκριμένη όπως και κάθε άλλη τέτοια περίπτωση, και αυτές εξυπακούονται σε κάθε (ανεξαιρέτως τραγελαφική) συνομιλία με διευθυντικά στελέχη για τέτοια θέματα. Καιρός όμως να περάσουμε σε μια γλώσσα την οποία θεωρούμε αποδοτικότερη για συνεννοήσεις με αφεντικά: οι συνάδελφοι που μετέφρασαν τις μισές Κουζίνες του κόσμου του ομίλου της Καθημερινής θα εξοφληθούν αμέσως, διαφορετικά θα είμαστε εδώ α) για να συνδράμουμε νομικά και συνδικαλιστικά τους συναδέλφους, με όλους τους τρόπους και για όσο καιρό χρειαστεί, και β) για να θυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση το ποιόν του ομίλου και τι ακριβώς συμπεριλαμβάνουν στα πακέτα τους τα «συναρπαστικά ταξίδια» που εκδίδει. Σε όσους λεηλατούν τη δουλειά μας και τη ζωή μας δεν αρμόζει καμία ανοχή.

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Αθήνα

Τ.Θ. 21028
Αθήνα 11410

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6464256 – 6988 679769 [νέο]
Ηλ. Ταχυδρομείο: syl.smed@gmail.com
Website: http://www.smed.gr/

 

 

Advertisement

143 Σχόλια προς “Λαζαρομεζεδάκια”

 1. Και άλλοι μετέφεραν κοπυπαστηδόν 🙂 http://www.efsyn.gr/arthro/omilos-kathimerinis-ena-synarpastiko-taxidi-sto-fesi

 2. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Μπράβο στο ΣΥΡΙΖΑ που μερίμνησε να τελειώσει επιτέλους ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ ,το σύγχρονο Αρτογεφυρο. Άντε τώρα να δώσουν και καμια συνταξούλα στον κοσμάκη και να φέρουν και καμία επενδυσουλα στο ψωροκώσταιν. Αν αρχίσουν αντιδραστικές υστερίες οι κουκουεδες να τους δείρει.

 3. Γς said

  Καλημέρι

  Και το φέσι της Καθημερινής για την … κατσαρόλα

 4. Απ´ όσα ξέρω, η μόνη περίπτωση που για νομικούς λόγους απαγορεύεται να πληρώνει κανείς τα χρέη του είναι… αν έχει κηρύξει ή ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση. Λέτε;

 5. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Vasilis RToum‏ @toumvas 4 Απρ

  -Λάζαρε δευρο έξω.
  -Αποκλείεται.
  -Δευρο έξω!
  -Λες ψέματα!
  -Τι ψέματα ρε;
  -Το πρωί σκούπισα κ δεν βρήκα 2ευρο εξω.

  Καλημέρα

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Και καλά έκαναν

  2 Δηλαδή έχει τελειώσει ο ΠΑΘΕ τώρα;

  4 Λες;

 7. Ωστε υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί Σκάει ή μόνο οι μεζεδακοθήρες ;

 8. Η φωτό με το «Σκύλος» σαφώς αναφέρεται στον παρεπιδημούντα στο ιστολόγιο…

 9. ndmushroom said

  Κι όμως, ο Τσίπρας ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Ο ελληνικός λαός θα θρέψει (κι άλλο) τους καρπούς των προσπαθειών του.
  Όποιος διάβασε τι προβλέπει η συμφωνία το καταλαβαίνει. Όποιος, από την άλλη, αρνείται πεισματικά να συνειδητοποιήσει ότι εξαπατήθηκε νομίζει ότι πρόκειται για μαργαριτάρι (και ότι έχουμε αριστερή κυβέρνηση, και ότι ο γάιδαρος πετάει -το τελευταίο με επιφύλαξη).

 10. 6α Καλά έκαναν, αλλά θα μπορούσαν να είναι κάπως πιο γενναιόδωροι με τα εισαγωγικά, αντίθετα με την περίπτωση «Σκύλου».

 11. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Χοντρό μαργαριτάρι
  Τα μαργαριτάρια θρέφονται, οι μαργαρίτες όμως δρέπονται 🙂

  Παλιό κι άσχετο αλλά αν ταξιδέψετε λόγω των ημερών προς τα κει, καλύτερα να ξέρετε ξένες γλώσσες:

 12. # 4, 6 τέλος

  Πιθανόν.
  Πάντως από τον ΠΑΟ απέχει διακριτικά…ούτε στο ντέρμπυ με τον ΟΣΦΠ δεν πήγε. Και τι να κάνει ; Πήρε τα λεφτά από την περιφέρια, έφιαξε κάτι σουίτες, πήρε και κάτι παικτάκια από το πανέρι, τούμεινε μπόλικο διάφορο, από τη «Παναθηναϊκή συμμαχία» το άρμεγμα τελείωσε, το καπέλλο στα εισιτήρια του τόκοψε ο Σύριζα, στο νέο κόλπο με το γήπεδο στο…Γουδί τον έχουνε στην απ’ έξω, είναι ο ερασιτεχνικός ΠΑΟ που έχει τον λόγο και εκεί τούκα-προ ο Τράκης…
  με τις άλλες επιχειρήσεις του δεν ασχολούμαι

 13. sarant said

  10 Δεν είχα ανοίξει το λινκ σου, ομολογώ

 14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 15. Babis said

  Αν ακούσετε την εκπομπή στο 3.34, θα μάθετε ότι ο Ες (κατά Μπογδάνον) ζωγράφισε τον απαγχονισμό του

  Στο 3:31 λέει ότι ζωγράφισε τον απαγχονισμό του Παλαιών Πατρών Γερμανού και στο 3:34 βάζει το σήμα της εκπομπής. Έκοψαν κάτι;

 16. Pedis said

  Στο ρεπορτάζ για τη σήραγγα των Τεμπών και την συμπαρομαρτούσα λυπητερή, ένας φίλος διέκρινε μοντέρνα μαθηματικά:
  Τα διόδια θα αυξηθούν κατά 30 λεπτά του ευρώ, κι έτσι το κόστος διέλευσης από τον σταθμό Μακρυχωρίου από 1,40 που είναι σήμερα θα αυξηθεί σε 2,50 ευρώ και της Λεπτοκαρυάς από 1,90 θα πάει στα 3,10 ευρώ.

  Μην σπαζοκεφαλιάζετε να βρείτε τον αλγόριθμο, διοτι λείπει η τελευταία πρόταση:

  Ωστόσο, θα καταργηθεί ο σταθμός διοδίων του Πυργετού, που στοίχιζε 2 ευρώ.

  Έτσι εξηγείται -πριν από τη σήραγγα, πληρώναμε 5,30 στους τρεις σταθμούς και τώρα 5,60 στους δύο σταθμούς.

  Α, όλα κι όλα!

  Το «θρέψει» του Τσιπρούλη είναι γλώσσα λανθάνουσα, έεεεχει θρέψει κόσμος παλιοπούστηδες αβέρτα … την αλήθεια λέει …

  να κι ο άλλος παπαρίγκος:

 17. nikiplos said

  Κατά τη γνώμη μου, αποκλείεται να μην υπήρξε πρόσκληση για τα εγκαίνια σε εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης. Εδώ υπήρξε για τα εγκαίνια του περιφερειακού της Καλαμάτας, που είναι (κατά δήλωσή του) και η πόλη του ακατανόμαστου…

  Ο Πάγκαλος όμως έριξε τη λάσπη του, κι όποιος τσιμπήσει τσίμπησε… Κι αφού είναι λάσπη, γιατί να μην βάλει και λίγο σκ..τό μέσα? Έβαλε και τη Δούρου στο κάδρο κι ας μην υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος… Σάμπως εκείνοι που θα διαβάσουν και θα υπερθεματίσουν θα σκοτιστούν? Πιστεύω ακράδαντα, πως ο ΘΠ, πουλάει εκδούλευση στον Κυριάκο για κάποιο πόστο…

  ΥΓ> Αλήθεια αν ονομάζεται τσόγλανος ένας που δεν καλεί σε εγκαίνια δρόμου, πως ονομάζεται ο πρωθυπουργός που δεν παραδίδει στον επόμενο κι εξαφανίζεται από το Μαξίμου για να μην τον συναντήσει? Μικροπρεπής? Μπα…

 18. leonicos said

  Κολοκυθοκορφάδες!!!

  Βρήκατε που σήμερα δεν μορο’υσα να διακόψω, και λυσσάξατε στα σχόλια!

  Μέρα που δεν αρχίζει με Γς δεν την αναγνωρίζω. Μάλιστα!

 19. alekos81 said

  http://ed.ted.com/lessons/are-elvish-klingon-dothraki-and-na-vi-real-languages-john-mcwhorter

  Φανταστική γλωσσολογία; Ή Γλωσσολογία τεχνητών γλωσσών;

 20. Emphyrio said

  Μηπως ο Ηλιθιος Απριλιου μεταναστευσε επειτα σεν μιαν κοντινην σχετικαν μεγαλονησον;

 21. Πέπε said

  Συγκινήθηκα με το ΠΡΟΣΟΧΗ «ΣΚΥΛΟΣ». Είχα χρόνια να δω κάτι τέτοιο, παλιότερα συνηθιζόταν αρκετά.

  Σε κάποιο παλιό άρθρο ο Νικοκύρης είχε μαζέψει και οργανώσει σε μια θεωρία διάφορα συνήθη λάθη του γραπτού λόγου. Προέκυψαν εκεί διάφοροι ορισμοί που έκτοτε χρησιμοποιούνται τακτικά στο ιστολόγιο κι έχουν γίνει γνωστοί στους μόνιμους αναγνώστες, όπως «τρόμος διπλής άρνησης», «ακλισιά», «σχιζολεξία» κλπ.. Έτσι, υπάρχει η «εισαγωγικομανία», που ορίζεται επακριβώς τι είναι, σε τι περιβάλλοντα εμφανίζεται, ποιοι κανόνες τη διέπουν κλπ..

  Εδώ όμως δεν έχουμε εισαγωγικομανία. Έχουμε ένα άλλο φαινόμενο, που είναι αρκετά παλιότερο. Το θυμάμαι τουλάχιστον από τη δεκ. ’90, ίσως και ’80. Εκείνα όμως τα χρόνια δεν έχω υπόψη μου να είχε ασχοληθεί κανείς με τη θεωρητική λαθολογία, κι έτσι το φαινόμενο αυτό δεν έχει όνομα.

  Συνηθίζεται σε ταμπέλες και επιγραφές, ιδίως χειρόγραφες. Μάλλον είναι ίδιον των ολιγογράμματων ανθρώπων, γιατί συχνά συνδυάζεται κει με χοντρές ανορθογραφίες (αν και όχι εδώ). Είναι τα εισαγωγικά χάριν εμφάσεως:

  Μια ταμπέλα/επιγραφή γράφεται συνήθως ολόκληρη με κεφαλαία. Επομένως, αν θέλουμε να υπογραμμίσουμε ιδιαίτερα μια λέξη (Προσοχή ΣΚΥΛΟΣ), τα κεφαλαία δεν προσφέρονται ως λύση. Αν είναι χειρόγραφη, η λύση των μαύρων στοιχείων (ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ) επίσης δεν προσφέρεται – αλλά και τυπωμένη να είναι, φαίνεται πως, είτε για αναπόφευκτους πρακτικούς λόγους είτε λόγω συνήθειας, πάλι τα μπολντ δεν παίζουν, πόσο μάλλον πριν 30 χρόνια. Το διαφορετικό μέγεθος γραμμάτων επίσης δεν επιλέχθηκε, ίσως γιατί ο γράφων θέλει ακόμη και οι λιγότερο σημαντικές λέξεις να είναι σε μέγεθος που να διαβάζεται και να τραβά την προσοχή από την απόσταση που θέλει, εξίσου με την τονισμένη λέξη.

  Οπότε, πολλοί κατέφευγαν στα εισαγωγικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έχω δει στον τύπο ΖΑΝΤΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ Ο «ΓΙΩΡΓΟΣ». Πιθανώς κατ’ επίδρασιν επιγραφών του τύπου ΖΑΝΤΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ «Ο ΓΙΩΡΓΟΣ» (εδώ φυσικά τα εισαγωγικά είναι σωστά).

  Κάπου το φαινόμενο συνδέεται και μ’ ένα άλλο, των διπλών ονομασιών, π.χ. ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ / Η ΝΑΞΟΣ / Ο «ΓΙΩΡΓΟΣ».

  Δυστυχώς δεν έχω σώμα κειμένων, και δυσκολεύομαι πολύ να κάνω σωστά φτιαχτά παραδείγματα. Πιστεύω όμως ότι όλο και κάποιος εδώ θα το έχει παρατηρήσει και θα έχει ίσως μερικά σωστά παραδείγματα ώστε να διευκρινιστεί και να αποκρυσταλλωθεί η θεωρία του φαινομένου.

 22. dr7x said

  Το κόλπο το οργάνωσε κάποιος ο οποίος λειτούργησε ως σύνδεσμος μεταξύ της πλευράς των παικτών και της μαφίας Καλάμπριαν, γνωστή ως «Ndrangheta»

  Που προέρχεται, καθώς λένε οι πηγές, από το «ανδραγαθία»…

 23. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Νικοκύρη, προτείνω τα χυδαία υβριστικά και ομοφοβικά σχόλια, όπως αυτό του Pediou 16. , να διαγράφονται, και να γίνεται άπαξ σύσταση στον σχολιαστή, ο οποίος και να διαγράφεται αμέσως αν επαναλάβει το ατόπημα.

 24. Pedis said

  Η εφΣΥΝ ως ΒΗΜΑ :

  Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ήταν αναμενόμενο, επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε επαρκώς, ότι άργησε και ότι φόρτωσε τη χώρα με επιπλέον μέτρα. Το ερώτημα βέβαια είναι τι διαφορετικό έχουν να προτείνουν. Οχι το ανεκδοτολογικό «άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής» του κ. Σαμαρά ή το σημερινό του κ. Μητσοτάκη, αλλά συνολικά για την πορεία της χώρας και τις προοπτικές της να βγει από την επιτροπεία και το καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας.

  («υπάρχει κίνδυνος τα καινούρια ψέματα να θέσουν σε κίνδυνο τα παλιά» <- για την ξεφτίλα, αμφιβάλλω.)

 25. leonicos said

  Κοπιπαστώνω

  Η ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ: Το Παράδειγμα του Βιβλίου Ιστορίας …
  https://books.google.gr/books?id=VlPnDAAAQBAJ
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
  ΓΛΩΣΣΗΣ. Τι είναι γλώσσα; Γλώσσα είναι το σύστημα ήχων (φθόγγων) και εννοιών που χρησιμοποιούν αι ανθρώπιναι κοινότηται δια να επικοινωνήσουν.

  Πῶς διδάσκω τὸν Πλάγιον Λόγον τῶν Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν: Διδακτική τῶν …
  https://books.google.gr/books?id=LjPRBAAAQBAJ
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ – 2013
  ΓΛΩΣΣΗΣ. *. Τι είναι γλώσσα; Γλώσσα είναι το σύστημα ήχων (φθόγγων) και εννοιών που χρησιμοποιούν αι ανθρώπιναι κοινότηται δια να επικοινωνήσουν.

  Δύο συγγράμματα; αναρτήσεις; φιλολόγου που ΔΙΔΑΣΚΕΙ

  καμαρώστε το ‘αι ανθρώπιναι κοινότηται ‘

  και βγάλτε συμπέρασμα τι ελληνικά ξέρει

 26. Είναι σίγουρα πρωταπριλιάτικο μέχρι να τη μελετήσει ο Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών.

 27. Pedis said

  «We love you»

 28. 21 Σωστό αυτό, όπως τώρα χρησιμοποιούνται *μερικές φορές* οι αστερίσκοι.
  Εγώ θυμάμαι τα οπισθόφυλλα της παλιάς έκδοσης του Τεν-τεν (εκδ. Πήγασος): Κάθε μήνα «μια περιπέτεια»

 29. LandS said

  25 Δεν θα έχει μάθει καλά την τρίτη και έχει μείνει ακόμα στη πρώτη κλίση. Στη γενική πληθυντικού άραγε που να βάζει το τόνο; Στη λήγουσα με περισπωμένη;

 30. leonicos said

  Ας διαγράφει ο Νοικοκύρης τα υβριστικά σχόλια, ομοφοβικά κλπ,

  αλλά να αφήνει τα αντιγουσικά (αντι-Γς) γιατί πάω χαμένος

 31. # 25

  Μπορεί να επηρεάσθηκε που καταργήθηκαν οι κοινότητες από τους διευρυμένους δήμους…

  μπορεί ακόμα να μην ήθελε να φανεί πως γράφει κοινότητες αλλά να ξεχωρίσει…

 32. leonicos said

  Στο φροντιστήριο είχαμε έναν ηλίθιο παπαγάλο που μας δίδασκε χημεία; αι ιδιότηται των….

  τον διαρθώσαμε καμιά δεκαριά φορές εν χορώ… και μας είπε κομμουνιστές (1961)

 33. Ριβαλντίνιο said

  @ 2 Νέο Kid Al Kuwaiti

  Αν αρχίσουν αντιδραστικές υστερίες οι κουκουεδες να τους δείρει.

  🙂 🙂 🙂

  😆 😆 😆

  😆 😆 😆

 34. Καλά, ο Πάγκαλος ως συνήθως ξερνάει. Αυτός στη μέση, αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν είναι;

  http://sooc.gr/gallery.php?id=5193

 35. Pedis said

  Σου λέει ο Πάγκαλος, μόνο οι πασόκοι του σύριζα θα πάρουν όλη τη δόξα;

  Ανθ’ ημών Σπιρτζής;!

  Αχαριστία.

  (Ας τούδιναν κάνα διόδιο κι αυτουνού να εγκαινιάσει -τόσα ανοίγουν!-, έστω ένα παλιό με νέες τιμές, να έσκαγε.)

 36. Στούμπος said

  Σαραντ:
  Σάββατο του Λάζαρου και σήμερα……….οπότε φέτος που και πάλι το Σάββατο του Λαζάρου πέφτει Σάββατο…
  Μήπως χρειάζεται κάποια αλλαγή στην παραπάνω φράση; Έτσι που το λες είναι σαν να είναι έκπληξη!

 37. 28α: Αυτό είναι πρότυπο
  http://kb.mozillazine.org/Thunderbird_:_FAQs_:_Viewing_Headers#Enhanced_plain_text_features
  https://en.wikipedia.org/wiki/Emphasis_(typography)#Punctuation_marks

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  38 Προσπάθεια για χιούμορ ήταν 🙂

  22 Σοβαρά; Δεδομένου ότι και η Καμορα έχει *πιθανώς* ελληνικό έτυμο, αισθανόμαστε πολύ περήφανοι!

  21 Λοιπόν έχεις δίκιο, είναι για έμφαση!

 39. Πάνος με πεζά said

  Ωραία και σήμερα τα μεζεδάκια…Ωραίός και ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ (φάτε μάτια ψάρια, δηλαδή,τριάντα και μισό είναι η Θεσσαλονίκη μόνο από διόδια), Περίεργο αίσθημα ίσως, τη μέρα των εγκαινίων, για τους γονείς των παιδιών από το Μακροχώρι. Που θα λένε, γιατί τέτοιες αποφάσεις και τέτοια έργα, δεν είχαν δρομολογηθεί κάποιες δεκαετίες πριν.. όπως κι όλοι εκείνοι που θρήνησαν νεκρούς στην Αθηνών-Λαμίας, νομίζω ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της (στην κυριολεξία).
  Τέλος πάντων, κάθε καινούργιος, σύγχρονος δρόμος, κέρδος είναι, ακόμα κι αν έχουμε γίνει εντελώς περισταστιακοί χρήστες των ΕΟ (ειδικά στον προς τα πάνω κλάδο, θα πρέπει να έχω φτάσει στο μια φορά την τριετία…). Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει, και αποδείχτηκε αυτό πολλές φορές, οι δε σήραγγες που σιγά-σιγά μπαίνουν στη ζωή μας, δεν παύουν να δημιουργούν μια επιπλέον παράμετρο κινδύνου.

 40. 42 Να συζητήσουμε και γιατί απαξιώθηκε ο σιδηρόδρομος, ιδιαίτερα για μεταφορές κοντέινερ, που θα μείωνε αρκετά την κίνηση φορτηγών στις εθνικές.

  ΥΓ άμα βαριέστε όπως κι εγώ, εδώ https://www.theatlantic.com/photo/2017/04/signs-of-spring/522003/ έχει ωραίες ανοιξιάτικες εικόνες.

 41. Πάνος με πεζά said

  @ 43 : Έλα τώρα, για παλιοράγες των 45 ερκατομμυρίων θα μιλάμε;..

 42. nikiplos said

  43@, Κοντέϊνερς, καύσιμα, ευπαθή προϊόντα, τσιμέντο, βαρέα μέταλλα, μάρμαρα και τόσα άλλα…

  Αν αντί του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας Αθηνών, είχε πρώτα φτιαχτεί ένα αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο, πόσοι (άφταιγοι) θα είχαν γλυτώσει το χάρο…

  Γιατί η μπακατέλα που υπήρχε μέχρι να την καταργήσει ο ΚΑΚ, δεν ήταν τραίνο…

  Κατά σύμπτωση, δύο Καραμανλήδες ευθύνονται για την μη ύπαρξη εκτεταμένου κι αξιόπιστου σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα μας και δύο Παπανδρέου για την αποανάπτυξη του σιδηροδρόμου…

 43. Μαρία said

 44. nikiplos said

  Δεν ξέρω αν με ενοχλεί περισσότερο, η (αναμενόμενη άλλωστε) είδηση, ότι η AGB ήταν και είναι για τα μπάζα, ή εκείνος που κάνει την αποκάλυψη και την περιφέρει στα κανάλια σήμερα…
  😦

 45. Μαρία said

  43
  Δώρο στη συμπαθή τάξη των φορτηγατζήδων.

 46. ΣΠ said

  Ο Μπογδάνος στην ίδια εκπομπή στο 0:53 λέει ότι ο Ες γεννήθηκε το 179-κάτι και πέθανε το 1781.

 47. Εντωμεταξύ στα ΝΕΑ μπέρδεψαν τη νεολαία ΑνΕλ με τη νεολαία Σύριζα.

 48. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  51 Το πρόσεξα κι αυτό αλλά είπα να το θεωρήσω λάπσους λίνγκουε.

 49. Παναγιώτης Κ. said

  Ως κοινωνία, να βρούμε τρόπους να απαξιώνουμε όλους αυτούς που βάζουν φέσια.
  Οπότε το κόστος της ανεντιμότητας θα είναι υψηλότερο από το κόστος της εντιμότητας και έτσι η εντιμότητα θα… συμφέρει.

 50. cronopiusa said

  Κωνσταντίνος Καβάφης «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης»

  Άρεσε γενικώς στην Aλεξάνδρεια,
  τες δέκα μέρες που διέμεινεν αυτού,
  ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης
  Aριστομένης, υιός του Μενελάου.
  Ως τ’ όνομά του, κ’ η περιβολή, κοσμίως, ελληνική.
  Δέχονταν ευχαρίστως τες τιμές, αλλά
  δεν τες επιζητούσεν• ήταν μετριόφρων.
  Aγόραζε βιβλία ελληνικά,
  ιδίως ιστορικά και φιλοσοφικά.
  Προ πάντων δε άνθρωπος λιγομίλητος.
  Θάταν βαθύς στες σκέψεις, διεδίδετο,
  κ’ οι τέτοιοι τόχουν φυσικό να μη μιλούν πολλά.

  Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε.
  Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος.
  Πήρε όνομα ελληνικό, ντύθηκε σαν τους Έλληνας,
  έμαθ’ επάνω, κάτω σαν τους Έλληνας να φέρεται•
  κ’ έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν
  χαλάσει την καλούτσικην εντύπωσι
  μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά,
  κ’ οι Aλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό,
  ως είναι το συνήθειο τους, οι απαίσιοι.

  Γι’ αυτό και περιορίζονταν σε λίγες λέξεις,
  προσέχοντας με δέος τες κλίσεις και την προφορά•
  κ’ έπληττεν ουκ ολίγον έχοντας
  κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του.

 51. … ΠΡΟΣΟΧΗ «ΣΚΥΛΟΣ» …

  Ίσως προειδοποιεί για
  σκυλάδικο.

 52. Παναγιώτης Κ. said

  @42. Συχνά κάνω την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Γιάννενα και πιο συχνά την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Γρεβενά και από τα Γρεβενά περνώντας από Έλατο-Καλλιράχη-Δοτσικό-Επταχώρι φτάνω στο χωριό.
  Τον πρώτο καιρό μου έβγαινε ενθουσιασμός καθώς περνούσα τα τούνελ (Θεσσαλονίκη-Πολύμυλος 17 και Πολύμυλος-Ιωάννινα 37). Τώρα όμως λέω πότε θα τα περάσω διότι…διακόπτεται η λήψη του ραδιοφωνικού σήματος στα περισσότερα. Χώρια που ξεχάστηκα μια φορά, παραβίασα το όριο ταχύτητας που είναι 100 ή 80 οπότε οι τροχαία παραφύλαγε και με έγραψε. Πλήρωσα 20€ και από τότε είμαι προσεκτικός.

 53. 42, 52 Τα τούνελα (σικ) της Εγνατίας, έτσι όπως αλληλοδιαδέχονται τις γέφυρες είναι πολύ επικίνδυνα, λόγω των ξαφνικών πλευρικών ανέμων. Ιδιαίτερα για αυτοκίνητα με αεροδυναμική τούβλου, σαν το δικό μου.

 54. Παναγιώτης Κ. said

  Ο πιο… έξυπνος λαός του κόσμου και στο θέμα του σιδηροδρόμου τα…κατάφερε.
  Επέτρεψε στις κυβερνήσεις που εξέλεξε να απαξιώσουν το μέσο αυτό.
  Είχα φανταστεί ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα να παρεμβαίνει σε διάφορα σημαντικά ζητήματα πέραν αυτών που εξυπηρετούν εφήμερα συμφέροντα ή συμφέροντα μειοψηφιών. Για παράδειγμα για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Συνήλθα όμως γρήγορα συνειδητοποιώντας ότι δεν γίνονται θαύματα.

 55. Μην ξεχνάμε πως τις άδειες λεωφορείων και φορτηγών τις έδινε ο παππούς Καραμανλής στους δικούς του.

 56. Παναγιώτης Κ. said

  Παρακολούθησα τελευταία μία ημερίδα (εκπαιδευτική) και μου έκανε εντύπωση μια φράση από κάποιον ομιλητή. «Εμείς να καταθέτουμε κατά το δυνατόν ολοκληρωμένες προτάσεις και το υπουργείο ας τις… απορρίπτει».
  Έχω πάντως προσωπική εμπειρία. Στη δεκαετία του ΄80 κάποιες προτάσεις που είχε κάνει μια ομάδα που δούλεψε εδώ στη Θεσσαλονίκη , καθαρά από δική της πρωτοβουλία, λήφθηκαν υπόψη στην συγγραφή των σχολικών βιβλίων.

 57. spiral architect said

  Προσοχή, κατινιά!
  (κλικ ιδία ευθύνη)

 58. Νίκος Κ. said

  59 Δεν ήταν πάντα έτσι. Το 1904 ο Ηλεκτρικός (Αθήνα-Πειραιάς) είναι ένα από τα πρώτα Μετρό της Ευρώπης. Το 1957 ο Ηλεκτρικός φθάνει στην Κηφισιά. Θα χρειασθεί να περάσουν 43 χρόνια για να μπει η επόμενη γραμμή σε λειτουργία (2000). Με τόσες τεχνολογικές εξελίξεις (που διευκολύνουν αφάνταστα την κατασκευή), με θεαματική αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας, τόσα ΕΣΠΑ, και τόσα δανεικά στον αέρα. Μόνο θλίψη για την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας!

 59. sarant said

  63 Mόλις το 1957 έφτασε στην Κηφισιά; Πιο πριν πήγαινε το τρένο;

 60. Βρε σεις, ο Μιχάλης Νικολάου έχει και τουήτα!

 61. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα!
  >φοτοσοπιά
  Το πρώτο ο είναι πρόταση;
  (Αν βρήκα λάθος, θα το κορνιζάρω δίπλα στο πτυχίο μου… 🙂 )

 62. Νίκος Κ. said

  64 Σιγά-σιγά τον σκάβανε τον κακομοίρη τον Ηλεκτρικό. Το 1948 είχε φθάσει στη Βικτώρια και εννέα χρόνια μετά (δηλ. μόλις 13 χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Κατοχής) έπιασε Κηφισιά. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C_%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82

  Ως εκεί. Μετά ήρθε η «ανάπτυξη» κι η αντιπαροχή. Πού καιρός για άλλες επεκτάσεις.

 63. Ακόμα να γυρίσετε από την ταβέρνα; https://twitter.com/jimgraves666/status/850343263005548544

 64. spiral architect said

  Άνοιξε και το ΤΑΧIS για τις φορολογικές δηλώσεις:

  Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα δοθούν σχετικές οδηγίες και σε όσους διαμένουν σε παγκάκι.

 65. sarant said

  66 Εφόσον ειναι δάνειο, πρέπει να γράφεται όσο το δυνατόν απλούστερα, λέει η μια σχολή. Ο Λίγγρης στη Λεξιλογία το γράφει έτσι. Εγώ παλιότερα το έγραφα φωτοσοπιά, όπως τηλέφωνο. Θέλει συζήτηση. Πάντως το σκέφτηκα πριν το γράψω.

  69 Τα παγκάκια είναι αριθμημένα, οπότε δεν υπάρχει θέμα.

 66. Πέπε said

  70α

  Δεν είναι το ίδιο. Το telephone προϋποθέτει έναν υποθετικό ελληνικό τύπο «τηλέφωνον» ο οποίος δεν υπήρχε, τελικά όμως έλαβε κι αυτός ύπαρξη. Δεν είναι ακριβώς αντιδάνειο.

  Το photoshop είναι μια κανονική αγγλική λέξη, σύνθετη από δύο αγγλικές λέξεις, η μία εκ των οποίων είναι ελληνικής αρχής. Τα ελληνικά φότοσοπ, φοτοσοπάρω, φοτοσοπιά κλπ. είναι αντιδάνεια, σ’ ό,τι αφορά το πρώτο συνθετικό. (Που για την ακρίβεια, και πάλι το photo-, εδώ, απέχει κάπως από το να είναι ακριβώς ελληνικής αρχής. Photo είναι η φωτογραφία, σύντμηση (καθαρά αγγλική) του photograph, το οποίο με τη σειρά του σχηματίστηκε ακριβώς όπως το telephone. Δεν ταυτίζεται με το photo- = φωτο-, π.χ. στο photometer, όπου μπορούμε να μιλάμε για ευθέως ελληνικό δάνειο, αφού εδώ είναι αυτούσια η λέξη «φως» στη μορφή που παίρνει και στα ελληνικά κατά τη σύνθεση.)

  Παρά ταύτα, προσωπικά θα έτεινα να γράψω τουλάχιστον τη φωτοσοπιά και το φωτοσοπάρω με ωμέγα. Είναι και λίγο λογοπαίγνια νομίζω αυτές οι λέξεις. Το αυτούσιο φώτοσοπ βέβαια θα μου φαινόταν εξεζητημένο/παρωχημένο με ωμέγα.

 67. ΓιώργοςΜ said

  69
  α.Φαντάζομαι τον αθίγγανο, δίπλα στο τσαντήρι, αραχτό στην καρότσα του ντάτσουν μέσα στις πατάτες, με το λάπτοπ να παιρνει ρεύμα από γάντζο στα καλώδια της ΔΕΗ, να συμπληρώνει τη φορολογική δήλωση.
  β.Όλα αυτά, να τα έχει προβλέψει το ΥπΟικ.
  Τι είναι άραγε πιο σουρεαλιστικό από τα δύο;
  (η πιο δημοφιλής απάντηση αξίζει σπαμακόπιτα)

  70α Το φαντάστηκα-άδεια θα μείνει η κορνίζα…

 68. ΓιώργοςΜ said

  71 (μια και πήγε η κουβέντα παρακάτω)
  Από την πλευρά μου (του μέσου ανθρώπου που θέλει να γράψει ένα κείμενο), θεωρώ τουλάχιστον εξεζητημένο να έχουμε την ίδια λέξη στην ουσία (φωτο-) να γράφεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ετυμολογική διαδρομή της. Προέρχεται ούτως η άλλως από τη λέξη φως, φωτογραφία, φωτογράφος, φωτογραφείο κλπ, έστω κι αν τη δημιούργησαν πρώτα σε μια ξένη γλώσσα, έγινε αποδεκτή στην εδώ μεταφορά της με την αρχική της ορθογραφία.
  Για το φ*τοσοπ να δεχτώ πως είναι όνομα αγγλικού προγράμματος και ακολουθούμε την απλούστερη γραφή, όμως στο νου μου ο κανόνας δείχνει να είναι «χρησιμοποιούμε το συνθετικό φωτο- στις λέξεις με ωμέγα, εκτός αν οι λέξεις είναι τμήμα άλλων πρωτότυπων αγγλικών λέξεων που δεν υπάρχουν στα Ελληνικά», και μου φαίνεται περίπλοκος. Θα πρέπει να ψάξω στο λεξικό ή να κάνω ετυμολογική ανάλυση αντί να χρησιμοποιήσω το γλωσσικό μου αισθητήριο (και μάλιστα να πάω κόντρα σ’ αυτό).

 69. Πέπε said

  @74:
  Δεν είναι και τόσο περίπλοκος ο κανόνας.

  Δε σου φαίνεται αυτονόητο να γράφουμε φωτογραφία, φωτόμετρο, αλλά και τηλέφωνο και όλα τα παρόμοια, με ωμέγα; (Υποθέτω πως ναι.) Επομένως κράτα το έτσι. Δεν έχεις καμία υποχρέωση να ξέρεις το γιατί, αν δηλαδή η κάθε λέξη σχηματίστηκε πρώτα στα ελληνικά ή σε άλλη γλώσσα, αρκεί που έχει ελληνικά στοιχεία.

  Πάει το ένα. Δεύτερο:

  Θα έγραφες φώτοσοπ με ωμέγα; (Υποθέτω όχι.) Κράτα το κι αυτό έτσι. Και πάλι, δε χρειάζεται να έχεις καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα μέσω γλωσσολογικών συλλογισμών: αρκεί που το συμπέρασμά σου είναι βάσιμο. Αλλά και με ωμέγα να το γράφεις, πάλι υπάρχει μια λογική (που προσωπικά δεν την ασπάζομαι αλλά πάντως έχει τα επιχειρήματά της.) Συζήτηση θα ανοίξουμε μόνο αν έχεις αμφιβολίες μεταξύ φώτοσοπ και φότοσοπ: αν κάποιος δεν έχει καταλήξει και θέλει να καταλήξει, εκεί προφανώς χρειάζεται να περάσει από όλα τα βήματα του συλλογισμού.

  Τρίτο:

  Τη φ*τοσοπιά πώς θα την έγραφες; Εδώ νομίζω ότι πρόκειται για μια καθαρά προφορική λέξη, αδόκιμη στον γραπτό λόγιο, που επιτρέπει αρκετό νερό στο πώς θα τη θεωρήσουμε, και ότι άρα και οι δύο γραφές είναι εξίσου καλές.

  Γενικά, μπορεί κανείς να εφαρμόζει σωστά έναν κανόνα χωρίς να τον γνωρίζει σε όλες του τις λεπτομέρειες, αρκεί που τον έχει δει συχνά να εφαρμόζεται. Εκεί που δεν υπάρχει κανόνας με συχνή εφαρμογή, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτός που ξέρει κι αυτός που δεν ξέρει όλη τη θεωρία.

 70. Μαρία said

  73
  Συμφωνώ απόλυτα. Δεν μου καίγεται καρφί για την ορθογραφία του φω/οτό αλλά όχι και να μας προτείνουν σχιζοφρενικούς κανόνες.

  70
  Φαντάζομαι οτι ο Λίγγρης γράφει τιλεκοντρόλ,επειδή κι αυτό είναι υβρίδιο.

 71. Σωτήρς said

  Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα ακριβές ιστορικό του έργου που εγκαινίασε ο Τσίπρας και ο Σουφλιάς χωρίς ντροπή βγαίνει και κάνει δηλώσεις.

  https://insidestory.gr/article/tempi?token=O7LWSE10LH (χρόνος ανάγνωσης 14′ – όντως).

  Νισάφι όμως ο Τσίπρας με το φροντιστήριο από τον Σπίρτζη. Είναι που είναι ζαλισμένος ο πρωθυπουργός θα απογίνει από την πολλή παρέα με τούτον. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ τα μύρια όσα του καταλόγιζε και τώρα γίνηκε ινστρούκτορας; Είπα και εγώ το λαζοροπαράπονο μου και φεύγω.

 72. ΓιώργοςΜ said

  75 >Θα έγραφες φώτοσοπ με ωμέγα;
  Μα, ναι, από εκεί ξεκίνησε η απορία μου. Όπως γράφω φωτογράφος κλπ. Κι έτσι θα συνεχίσω να το γράφω, με το όμικρον μου φαίνεται σαν παραφωνία (συνειρμικά: Συμφωνική μουσική νομίζω δεν είχαμε στο λεξιλόγιό μας, αλλά να τη γράψω «σιμφονική» επειδή αυτή είναι η απλούστερη γραφή για το symphony ή οτιδήποτε άλλο μου φαίνεται τερατώδες, για τον ίδιο λόγο). Προσωπικό γούστο, βέβαια. Χώρια που έτσι διατηρείται η… πρωτογένεια της τρισχιλιετούς… 😛

 73. Δείγματα γραφής του ίδιου συγγραφέα, από τη νουβέλα του Μοίρας Καθεστώτα: ἓνα δράμα την ἐποχή τῆς καταστροφής τῆς Σμύρνης

  Αλλά βέβαια το «κοινότηται» σπάει όλα τα ρεκόρ για πτυχιούχο φιλόλογο!

 74. «Διακατεχόντουσαν» αλλά «συνέδραμε».

  Συνεπή τονε βρίσκω! Σε τι ηλικία, είπαμε, διδάχθηκε ελληνικά;

 75. Νίκο, το περιβόητο Θηρίο της Κηφισιάς, που ξεκινούσε αρχικά από την Πλατεία Αττικής και αργότερα από τη σημερινή Πλατεία Λαυρίου, λειτουργούσε ως ατμοκίνητο ως το 1938, οπότε σταμάτησε, με την προοπτική του εξηλεκτρισμού του και της ένωσής του με τον Ηλεκτρικό Αθηνών-Πειραιώς, που ξεκινούσε από την αρχή της οδού Αθηνάς. Η ενωτική σήραγγα πρόλαβε να κατασκευαστεί πριν από τον πόλεμο, λόγω των γεγονότων όμως η προέκταση του Ηλεκτρικού άρχισε να λειτουργεί μόλις το 1949 και μόνον ως την Αλυσίδα. Η επέκταση ως τη Νέα Ιωνία και την Κηφισιά τέθηκε σε λειτουργία το 1957 — και την ίδια χρονιά έπαψε οριστικά η λειτουργία της γραμμής του Λαυρίου, που αρχικά ήταν διακλάδωση του Θηρίου, αλλά ήδη το 1931 είχε διαχωριστεί (με την κατασκευή νέας γραμμής από το Νέο Ηράκλειο ως το σημερινό Πάρκο Τρίτση) και δοθεί στους ΣΠΑΠ.

 76. spiral architect said

  @77: Πολύ καλό Σωτήρ!
  (αν και κάποια από τα περιγραφέντα είναι γνωστά στην μικρή πιάτσα των μηχανικών κλπ εμπλεκομένων στα δημόσια έργα)

  Προσθέτω επίσης ότι όλες οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων και μετατοπίσεις δικτύων βαρύνουν το δημόσιο και όχι τον εργολάβο.
  Ειδικά δε τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (πυλώνες) όπου υπεισέρχεται η νομική έννοια της δουλείας, που σημαίνει ότι μια μετατόπιση ενός πυλώνα μερικές δεκάδες μέτρα, αλλάζει τη χάραξη άρα και της ζώνη δουλείας.
  Περισσότερο κοστίζει η αποζημίωση της (ζώνης) δουλείας, παρά το ίδιο το έργο της μετατόπισης της γραμμής.

 77. ΚΩΣΤΑΣ said

  «συνέδραμε», εγώ δεν το κατάλαβα, πως είναι το σωστό;

 78. Corto said

  41 (Sarant):

  «Δεδομένου ότι και η Καμορα έχει *πιθανώς* ελληνικό έτυμο»

  Η Ντραγκέτα (ή όπως προφέρεται τέλος πάντων) έχει ελληνικό έτυμο, αυτό είναι γνωστό.
  Για την Καμόρα όμως από πού προκύπτει η ελληνική προέλευση;
  (Δεν λέω ότι δεν ισχύει, απλά ρωτάω)

  —————————————-
  Για την Ντραγκέτα αξίζει να δει κανείς την ταινία «σκοτεινές ψυχές». Στην ταινία δεν υπάρχει μεν αναφορά στους ελληνόφωνους ή στους Αρβανίτες της περιοχής, αλλά φαίνεται ο τοπικισμός των Καλαβρέζων, έναντι της ιταλικής ενοποίησης.

  http://www.athinorama.gr/cinema/movie/skoteines_psuxes-10053142.html

  Για την ιδιάζουσα μαφία της Ρώμης, που επίσης κατάγεται από τον Νότο, όποιος ενδιαφέρεται αξίζει να δει την αριστουργηματική ταινία «Suburra».

  http://www.athinorama.gr/cinema/movie/suburra_upogeia_poli-10055687.html

 79. Alexis said

  Ένα εκατομμύριο πράξεων κανονικότητας

  Συνεχίζουμε τη ζωή μας επειδή μας οδηγεί το πνεύμα μας και επειδή, όπως δήλωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, η καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία είναι ένα «εκατομμύριο πράξεων κανονικότητας»

  Το κείμενο υπογράφεται από «έναν Ελληνόφωνο Άγγλο»
  Τι σημαίνει άραγε αυτό;
  Αν πρόκειται για Άγγλο που ξέρει ελληνικά, τότε θα πρέπει να του δώσουμε συγχαρητήρια γιατί τα ελληνικά του κειμένου είναι πολύ καλά, εκτός από το παραπάνω «μποστικό» λάθος.
  Αν όμως πρόκειται για Έλληνα-ελληνικής καταγωγής άτομο με αγγλική υπηκοότητα, δηλαδή για άτομο που έχει μητρική γλώσσα τα ελληνικά, θα πρέπει να του πούμε να μην παίρνει πάντα τοις μετρητοίς τις διάφορες κοτσάνες που αμολάνε οι αθλητικο-δημοσιο-γράφοι στην ελληνική τηλεόραση.

  ΥΓ: Τώρα που το ξανακοιτάω, κάποια μικρολαθάκια σύνταξης κλπ., με υποψιάζουν ότι μάλλον πρόκειται για ελληνομαθή Άγγλο…

 80. Pirros said

  21

  Κάποια εποχή, εισαγωγικά έμπαιναν και στις ονομασίες των αθλητικών συλλόγων.

 81. Pirros said

 82. Μαρία said

  79
  Φοβερό κελεπούρι. και μεταπτυχιούχος και με το καλό και διδακτοριούχος, κατά δήλωσή του.
  Για αλιείς μαργαριταριών http://www.filologos-hermes.info/2016/06/thrakes-oi-mousotrafeis-polemistai.html

  12 ευρώπουλα την ώρα παίρνει 🙂 https://www.greekedu.gr/idiaitera-mathimata/ellinikon/agelia/817-nikolaos-geor-katsoulis

 83. Μαρία said

  83
  Συνέτρεχε πάντα, στον παρατατικό κι όχι συνέδραμε στον αόριστο.

 84. Alexis said

  ΠΡΟΣΟΧΗ «ΣΚΥΛΙ» 😆

 85. ΚΩΣΤΑΣ said

  89
  Ευχαριστώ. Τυπολογικά μάλλον έχεις δίκιο. Από τον Αόριστο του συντρέχω – συνέδραμα, νομίζω, δημιουργήθηκε το συνδράμω, αυτό πώς κλίνεται σε Παρατατικό και Αόριστο;

 86. voulagx said

  #91: Δες εδω
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC%CF%89
  κι εδω
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC%CF%89&dq=

 87. ΚΩΣΤΑΣ said

  92
  Voulagx, ευχαριστώ και σένα. Το πρώτο λινγκ που βάζεις ενισχύει και τη δική μου γνώμη, Ενεστώτας συνδράμω, Παρατατικός & Αόριστος συνέδραμα. Δεν επιμένω άλλο, δεν είμαι δα και γλωσσολόγος, απλά λέω ότι το συνέδραμε μου φάνηκε ως σωστό και ενδεχομένως κι εγώ, αν τύχαινε, να το έγραφα έτσι.

 88. Μαρία said

  91
  Εγώ δεν το θεωρώ λάθος. Απλώς σου εξήγησα τη διόρθωση του Άγγελου. Όσοι το θεωρούν λάθος δεν αναγνωρίζουν οτι δημιουργήθηκε, όπως λες, ρήμα συνδράμω. Κανονικά το ρήμα είναι συντρέχω.
  Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το απαγάγω, ενώ το ρήμα είναι απάγω.

 89. Ότι το «συνδράμω» χρησιμοποιείται και ως ενεστώτας, και συνεπώς το «συνέδραμα» και ως παρατατικός, είναι αναμφισβήτητο, οι προσεχτικοί ομιλητές όμως (εγώ 🙂 π.χ.) εξακολουθούν, πιστεύω, να το αποφεύγουν στην ενεστωτική χρήση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το ΛΚΝ (λίκνος 92β) το καταγράφει μεν, δίνει όμως μόνο αοριστικά παραδείγματα («Πρέπει να συνδράμουμε όλοι τους πρόσφυγες. Ο σύλλογος γονέων θα συνδράμει το έργο του σχολείου.») Αλλά καλλιγραφία στης μαϊμούς τον πισινό γυρεύω, τη στιγμή που ο άνθρωπος, στην πρώτη κιόλας φράση του περί Θρακών πονήματός του, γράφει ότι αυτοί «απετέλουν μίαν συμπαγήΝ φυλετικήν οικογένειαν» και «εκατοίκουν» σε λΗμνΙαίους οικισμούς. Και έχει το θράσος να κάνει και ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικών!

 90. Αντίθετα, τα «εκατομμύρια πράξεων κανονικότητας» είναι απαρχαιωμένη σύνταξη, είναι σήμερα πια unidiomatic, όπως λένε στη χώρα του «ελληνόφωνου Αγγλου», αλλά λάθος δεν θα την έλεγα, κι ακόμα λιγότερο κοτσάνα. Με άρθρο μάλιστα («τα εκατομμύρια των αθώων θυμάτων του Ναζισμού») λέγεται, νομίζω, και σήμερα.

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94.Συντρέμω το λέμε κάτω. Δε σου συντρέμω στη μαλιά (στον καυγά). Έλα να μου συντράμεις να φορτώσομε. Και συντρομή:
  Κουράστηκα να κουβαλιώ
  τς αγάπης το μιγόμι*
  κι ένα ψιχάλι συντρομή
  δε μου ΄δωκες ακόμη.

  *φορτίο,μισοτσούβαλο για την ακρίβεια

 92. ΚΩΣΤΑΣ said

  94 – 95
  Μαρία και Άγγελε, ωραία, συνεννοηθήκαμε μια χαρά, σας ευχαριστώ και πάλι.

  Μια μικρή ένσταση στον Άγγελο, εγώ γυρεύω καλλιγραφία… στης μυλωνούς τον ποπό! 🙂

 93. Μαρία said

  95
  Θα πρόσεξες και τα αναφορικά. Που στη μια περίοδο αλλά όστις στην επόμενη.

  Ειδικεύεται πάντως στη διδασκαλία δυσπροσάρμοστων μαθητών, βοήθειά μας http://www.filologos-hermes.info/2011/02/blog-post_19.html

 94. Πέπε said

  @95:
  Προσθετέον ότι, σε σχετικώς λαϊκότερη χρήση, το συντρέχω έχει και τους στιγμιαίους χρόνους από το ίδιο θέμα. Δε θυμάμαι αν έχω ακούσει «σύντρεξα» ή (μάλλον απίθανο) «συνέτρεξα», αλλά «να / θα συντρέξω» λέγεται συχνά.

  @98:
  Εγώ πάλι ορθογραφία στην μυλωνούς τον πισινό το ξέρω. Και δη, «στης μυλωνούς τον πισινό ορθογραφία γυρεύεις» ή «___… ζητάς ορθογραφία», που κάνουν και 15σύλλαβο.

  @97:
  Έφη, λέτε και συμπάλλω; Αυτό λέγεται στην Κάρπαθο, με την πολύ στενή σημασία του να προσθέτεις ξύλα στη φωτιά. Το θυμήθηκα συνειρμικά επειδή και τα δύο (το συμπάλλω ίσως πιο καραμπινάτα) είναι από τις περιπτώσεις όπου, όπως τονίζεται από ορισμένους, τα συμπλέγματα μβ – νδ κρατάν την αρχαία τους προφορά.

 95. Alexis said

  #96: Άγγελε είναι διαφορετικό το «τα εκατομμύρια (των) πράξεων κανονικότητας» και διαφορετικό το «ένα εκατομμύριο πράξεων κανονικότητας».
  Το πρώτο είναι σαφέστατα σωστό, το δεύτερο δεν είναι σωστά ελληνικά, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον.
  Ίσως είναι δική μου «πετριά» αλλά έχω αλλεργία σε τέτοιου είδους σύνταξη με γενική, τη θεωρώ εξεζητημένη έως νεοπλουτίστικη.
  Όταν ακούω π.χ. να λένε «στην καλύτερη των περιπτώσεων» ή «δεν είχε τις καλύτερες των προθέσεων» κάτι παθαίνω.
  Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστά ή λάθος συντακτικά, αλλά αυτομάτως λέω από μέσα μου:
  «Γιατί βρε άνθρωπε του Θεού δεν μιλάς όπως σ’ έμαθε η μάνα σου; Γιατί δεν λες ‘στην καλύτερη περίπτωση’ ή ‘δεν είχε τις καλύτερες προθέσεις»;
  Απλό δεν είναι;
  Ή εγώ είμαι υπερβολικά ιδιότροπος;

 96. ΚΩΣΤΑΣ said

  100 β
  Δε λέμε ακριβώς ποπό,την άλλη από κ… λέμε, ε! δεν θέλησα να το γράψω έτσι.

  «συμπάλλω», συνειρμικά κι εγώ, σιουμπάω: ανακατεύω τη φωτιά, θεσσαλική διάλεκτος.

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  100γ Πέπε >>λέτε και συμπάλλω;
  Ναι.Συμπαίνω (συδαυλίζω), τη φωτιά. Να συμπάλλω τα ξύλα.
  Σκύλα και δε μου το΄λεγες
  πως είχες κι άλλο φίλο
  να σε συμπάλλω να καείς
  σαν το ελαίνιο ξύλο.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 99. Πέπε said

  @103:
  Ελαίνιο!! Κατευθείαν από την ελαία, όχι από την ελιά! (Και στην Κάρπαθο, ελαίνο – εκεί λένε και ασημένο, σιερένο, χωρίς το γιώτα.)

  Παρααπομακρυνθήκαμε τώρα, αλλά δεν μπορώ, με συγκινούν αυτά τα αρχαία επιβιώματα. (Δε συμπεριλαμβάνω εδώ και τη φερόμενη διατήρηση της αρχαίας προφοράς του -νδ- και -μβ- που έλεγα παραπάνω, αυτήν απλώς την ανέφερα. Δεν είμαι καν βέβαιος ότι με πείθει.)

  @101:
  Το λάθος με το «εκατομμύρια λέξεων» είναι το εξής:
  Λέμε «μία λέξη». «Δύο λέξεις». «Χίλιες λέξεις». «Χίλιες εννιακόσες εννενηνταεννιά λέξεις». Από 1999 και πάνω δεν έχουμε μονολεκτικό αριθμητικό, άρα θα πούμε «δυο χιλιάδες λέξεις». Δε θα πούμε «δυο χιλιάδες λέξεων», και αυτό αποδεικνύεται από το ότι, αν ο αριθμός δεν είναι στρογγυλός αλλά π.χ. 2005, το «δύο χιλιάδες πέντε λέξεις» είναι αναγκαστικός μονόδρομος. Άρα το ίδιο και με το εκατομμύριο, το δισεκατομμύριο κλπ..

  Συνεπώς τα απόλυτα αριθμητικά είναι ομοιόπτωτοι προσδιορισμοί, είτε είναι μονολεκτικά είτε περιφραστικά.

  Τα «εκατομμύρια των θυμάτων» είναι σωστό γιατί είναι διαφορετική περίπτωση. «Εκατομμύρια» έτσι σκέτο δεν είναι απόλυτο αριθμητικό όπως το «ένα εκατομμύριο» ή «δύο / τρία / ν εκατομμύρια», είναι περιληπτικό. Αντίστοιχα θα λέγαμε «οι εκατοντάδες / δεκάδες» κλπ. των θυμάτων. Δεν υπάρχει λέξη εκατομμυριάδα, χρησιμοποιούμε το εκατομμύριο αλλά με άλλη χρήση. Άρα η διαφορά δεν είναι στο άρθρο αλλά στο αν έχουμε ακριβή αριθμό (πόσα εκατομμύρια;) ή απλώς το περιληπτικό ουσιαστικό εκατομμύριο. (Βέβαια λέμε εξίσου και «δεκάδες θύματα», «τα δεκάδες θύματα», «τα εκατοντάδες / χιλιάδες / εκατομμύρια θύματα». Εδώ επιτρέπονται και τα δύο, και ίσως εδώ η διαφορά έγκειται όντως στο αν τα θύματα θα έχουν άρθρο: τα δεκάδες θύματα = οι δεκάδες των θυμάτων. Εξίσου σωστά, με ελαφρώς διαφορετική εστίαση [στον αριθμό ή στα θύματα] και διαφορετικό ύφος [περισσότερο/λιγότερο λόγιο].)

 100. Πέπε said

  @87:
  Σε τέτοιο παλιομοδίτικο πλαίσιο, τα εισαγωγικά στις ομάδες φαντάζουν φυσιολογικά.

  Αλλά τι αλλόκοτο τονικό σύστημα είναι αυτό;
  Υπέρτιτλος -> κοινό σημάδι (οξεία) για την οξεία, τη βαρεία και την ψιλή. (Σαν το πρώιμο μονοτονικό με τα τριγωνάκια που αντικαθιστούσαν τα πάντα.)
  Τίτλος -> κανονικό πολυτονικό, και με βαρείες, αλλά χωρίς πνεύμα στο κεφαλαίο Η.
  Υπότιτλος -> πολυτονικό χωρίς βαρείες, με πνεύματα (σκέτα ή και με τόνους) και στα κεφαλαία.

  Εποχή;

 101. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  76 Το αν είναι υβρίδιο ή όχι δεν νομίζω να απασχολεί τον Λίγγρη, αλλά το επιχείρημα ειναι εύστοχο.

  84 Το γνωστό για σένα (της Ντραγκέτας το έτυμο) δεν ήταν για μένα, ως σήμερα.
  Για την Καμόρα έχει προταθεί (απο σοβαρούς ανθρώπους) το «χυμόρροια», αρρώστια των αλόγων.
  Με ένα κιλό επιφυλάξεις βέβαια.

  87 Δίκιο έχεις

  95 συμπαγήν -ε, ναι, για ιδιαίτερα είναι αυτός

  96 Θυμαμαι τον Ζουράρι, την εποχή της δραχμής, να γράφει και να ξαναγράφει: πέντε χιλιάδες δραχμών, τρία εκατομμύρια δραχμών. Ήταν ένας λόγος για να ενθουσιαστώ με την καθιέρωση του ευρώ.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιδότοπος 🙂

 103. Πέπε, με έπεισες. Αλλο «χιλιάδες οπαδών της νικήτριας ομάδας πανηγυρίζουν», που μπορεί να λεχθεί, ιδίως με άρθρο («οι χιλιάδες των οπαδών ξεχύθηκαν στους δρόμους»), και άλλο «δυο χιλιάδες οπαδοί», που μόνο με ονομαστική λέγεται.

 104. Pedis said

  Χτες το βράδυ «ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ήταν μια μεγάλη στιγμή» έλεγε ο δημοσιογράφος του CNN Φαρίντ Ζακάρια, ξεχνώντας τον ανοιχτό πόλεμο τον οποίο υποτίθεται ότι έχει ο σταθμός του με τον νέο πρόεδρο.

  «Η στιγμή που κάποιος γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι η στιγμή που χρησιμοποιεί την ισχύ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων» συμπλήρωνε άλλος παρουσιαστής στο MSNBC.

  Ο δημοσιογράφος του MSNBC Μπράιαν Ουίλιαμς δεν κατάφερε να κρύψει την μιλιταριστική του «στύση» και χαρακτήρισε «όμορφους» τους πυραύλους Τόμαχοκ, καθώς απογειώνονταν στο νυχτερινό ουρανό για να σκοτώσουν έξι ανθρώπους στο έδαφος της Συρίας. Ο ίδιος μάλιστα χρησιμοποίησε στίχους του Λέοναρντ Κοέν λέγοντας: «Με οδηγεί η ομορφιά των όπλων μας».

  http://info-war.gr/ine-o-proedros-mas-ke-as-mas-piani-apo-to-m/

  http://edition.cnn.com/videos/politics/2017/04/07/fareed-zakaria-trump-became-president-syria-newday.cnn

  https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2017/04/07/beautiful-brian-williams-says-of-syria-missile-strike-proceeds-to-quote-leonard-cohen/?utm_term=.05444672bab5

 105. Μαρία said

  84, 107
  Το μεγάλο βοκαβολάριο τση Κρούσκας 🙂 δεν δέχεται το ελληνικό έτυμο https://it.wikipedia.org/wiki/%27Ndrangheta

 106. Μαρία said

  109
  Και «οι δύο χιλιάδες των οπάδων» μπορεί να λεχθεί σε λόγιο έως νεοκαθαρευουσιάνικο ύφος.
  10 εκατομμύρια Έλληνες- τα 10 εκατομ. των Ελλήνων

 107. Νεο kid Al Kuwaiti said

  Δεν είναι Ντραγκέτα ,αλλά Ντράνγκετα.

 108. cronopiusa said

  110

 109. sarant said

  111 Όπου βλέπουμε επίσης ότι ο όρος στα ιταλικά καταγράφεται μόλις στα μισά του 20ού αιώνα!

 110. cronopiusa said

 111. Corto said

  107 (Sarant):
  Πολύ ενδιαφέρον αυτό για την Καμόρα. Δεν το ήξερα.
  Να προσθέσω ότι το εθιμοτυπικό πλαίσιο που διέπει την βεντέτα στην Αλβανία λέγεται Κανούν (από την ελληνική λέξη κανόνας).

  111:
  Αν μπορείς, δώσε την μετάφραση του σχετικού αποσπάσματος, γιατί δεν καταλαβαίνω τι γράφει.

 112. 118β από γκουγκλομετάφραση οι δύο πρώτες σχετικές παράγραφοι:

  Ετυμολογία της λέξης

  Η πρώτη προσπάθεια σε μια ετυμολογική εξήγηση της «Ντραγκέτα οφείλεται στην Ernesto Ferrero στο δοκίμιο«Η αργκό του υποκόσμου από το»500 μέχρι σήμερα», εξηγώντας ότι ως “αστεία φωνή και μιμητικής που αναπαράγει την κατηγορηματική εγκληματική ενέργεια” [14]. Την ίδια χρονιά της εξόδου δοκιμασίας το 1972, Tullio De Mauro προσφέρει μια σύνδεση με τα στοιχεία «» ndragarsi, «ndragato“που προκύπτουν από το”» ndragari «» γίνει κακός, εξαγριώνοντας «[15].

  Η ετυμολογία που έχει λάβει το πιο συναίνεση είναι αυτή που δίνεται από τον Paolo Μαρτίνο στο δοκίμιό του «Από την Ιστορία της«ndranghita»[16] [17] ότι« Ντραγκέτα ή μερικές φορές ακόμη και «ndranghita προέρχεται από την κλασική ελληνική, από τις οποίες οι Καλαβρίας διάλεκτοι είναι έντονα επηρεάζεται, andragathía (ἀνδραγαθἰα) μεταφράσιμη με «αξία, κόλπο, ο κύριος χαρακτήρας» [18] [19].

  κι όποιος καταλάβει, κατάλαβε.

 113. Άξιος, αξιος!

 114. Corto said

  119:
  Σκύλε είσαι τάχιστος!
  Από ό,τι κατάλαβα, το πιο συναίνεση είναι το ελληνικό έτυμο.

 115. voulagx said

  #120: Σκύλε, Σεμνος και ταπεινος! «..but who was I to say no to a quickie?” he acknowledged.

 116. 122 Νομίζω πως η Μαρία ισχυρίζεται το αντίθετο

  123 Γάτουλας ο μέγιστος!

 117. ΣΠ said

  Κοινωνικό μήνυμα από τον Μπέο:

 118. Και για τονμπέο, επίσης.

 119. Μαρία said

  124
  Όχι η Μαρία, το βοκαβολάριο τση Κρούσκας λέμε.
  http://www.accademiadellacrusca.it/it/lingua-italiana/consulenza-linguistica/domande-risposte/camorra-mafia-ndrangheta-parte-iii-origine-n
  Συνοψίζω:
  Η ετυμολόγηση του Πάολο Μαρτίνο(1988) στηρίχτηκε στο τοπωνύμιο Andragathia regio που εμφανίζεται στο χάρτη του Ολλανδού γεωγράφου Abrahamus Ortelius (Αμβέρσα 1596). Ο χάρτης πέρα απ’ τα προβλήματα που παρουσιάζει είναι κι η μοναδική μαρτυρία. Δεν υπήρξε δηλαδή συνέχεια μέχρις ότου η λέξη έκανε την επανεμφάνισή της στις μέρες μας.
  Έχοντας απορρίψει την ελληνική προέλευση, αυτό που μας μένει, υποστηρίζει ο Νοτσεντίνι, είναι να αναζητήσουμε την ετυμολογία της λέξης σε διαλεκτικά νεολατινικά στοιχεία. Επειδή η λεξικογραφική παράδοση των διαλέκτων της Καλαβρίας και ειδικότερα της Λοκρίδας δεν είναι ακριβής και πλήρης , μπορούμε να ανατρέξουμε στη γειτονική Σικελία και ιδιαίτερα στις επαρχίες της Μεσίνας και της Κατάνιας που αποτελούν διαλεκτική συνέχεια της Καλαβρίας.
  Στο Vocabolario siciliano που επιμελήθηκε ο Giovanni Tropea (Catania-Palermo, 1985) η μαφιόζικη ndrànghiti καταγράφεται και με τις ποικιλίες ntràgniti ntrànchiti. Η τελευταία συμπίπτει με το ομώνυμο (ομόφωνο) ntrànchiti (εντόσθια των αιγοπροβάτων) και προέρχεται απ’ το λατινικό interanĕa ‘interiora’, όπως το παλιό γαλλικό entraignes, το καταλάνικο entranyes, το ισπανικό entrañas, το πορτογαλικό entranhas. Ο Νοτσεντίνι θεωρεί ότι η σύμπτωση δεν είναι τυχαία και παραμένει μόνο η υποψία ότι η εισαγωγή των λέξεων στη Σικελία μπορεί να έγινε από τα καταλάνικα ή από τα ισπανικά.
  Ως προς τη σημασία τα σωθικά, εντόσθια χρησιμοποιήθηκαν μεταφορικά, για να χαρακτηρίσουν τα μέλη που τα ενώνει εσωτερικός, βαθύς, αποκλειστικός και κρυφός δεσμός και επομένως μαφιόζους (uomini d’onore) απ’ όπου και η έκφραση società dei ’ndranghiti και ελλειπτικά ’ndranghiti.

 120. Τα τζιέρια δηλαδή 🙂

 121. Μαρία said

  128 🙂
  Θα καούν τα τζέρια σ’ , μου έλεγε ο μακαρίτης ο θείος μου. Εννοείται απ’ το κάπνισμα.

 122. sarant said

  127 Πάει, χάσαμε το έτυμο!

 123. Μαρία said

  130
  Και της καμόρας http://www.accademiadellacrusca.it/it/lingua-italiana/consulenza-linguistica/domande-risposte/camorra-mafia-ndrangheta-parte-origine-camor
  Δεν την περιλαμβάνει σ’ αυτές τη χαμούρα mi prendo la responsabilità di selezionare solo le proposte che abbiano qualche solido fondamento e che portino a risultati plausibili, passando sotto silenzio i tentativi dilettanteschi

 124. sarant said

  131 Ο Κορομινάς πάντως (που είναι σοβαρός επίσης) αναφέρει την εκδοχή.

 125. Corto said

  127 & 130:
  Αυτό το λατινικό interanĕa υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται με τα έντερα;

 126. Μαρία said

  133
  Όχι ετυμολογικά, εφόσον το εν, en, in υπάρχει σε πολλές γλώσσες, αλλά πιθανόν να το είχε σαν πρότυπο.

 127. Corto said

  134:
  Κατανοητό, ευχαριστώ για την απάντηση!

 128. nickel said

  Καλημέρα. Ίσως είναι χρήσιμο να γίνει μια επανόρθωση. Ο nickel δεν βλέπω να έχει γράψει «φοτοσοπιά» σε κάποιο νήμα της Λεξιλογίας, αν και είναι η γραφή που προτιμούν άλλα μέλη της. Ο nickel έχει κάνει μόνο καταγραφή του όρου στο παρακάτω νήμα, όπου το παρουσιάζει με τη γραφή «φωτοσοπιά» και μόνο. Σχολιάζει μάλιστα ένα άλλο σχόλιο για τη γραφή «φοτοσοπιά» ως εξής:

  Λιγότερα είναι τα ευρήματα που γράφουν τη λέξη «φοτοσοπιά».. Έχουμε δηλαδή απλογράφηση έστω κι αν ο όρος είναι ελληνογενής. Ωστόσο, όλοι [sic] οι ελληνογενείς λέξεις από photo-, ακόμα και νόθα σύνθετα όπως το φωτομοντάζ ή ο φωτορεπόρτερ, κρατάνε στη μεταγραφή την ανάμνηση της ελληνικής λέξης.

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?7235

 129. sarant said

  136 Aσφαλώς χρειάζεται η επανόρθωση και σου ζητώ συγνώμη. Η πλάκα ποια είναι -ότι «φΟτοσοπιά» το είχε γράψει ο καλός μας ο γιατρός, όχι στη Λέξι αλλά στο ΦΒ, κι εγώ συγκράτησα μεν τον τύπο αλλά μπέρδεψα και το πού και το ποιος.

 130. Μαρία said

  136
  Ωραία κι η φωτοσουπιά.

 131. 138 Ναι, με σπανιάκι.

 132. Πέπε said

  @136:
  > > Ωστόσο, όλοι [sic] οι ελληνογενείς λέξεις από photo-, ακόμα και νόθα σύνθετα όπως το φωτομοντάζ ή ο φωτορεπόρτερ, κρατάνε στη μεταγραφή την ανάμνηση της ελληνικής λέξης.

  Ναι, αυτό είναι σωστό και δεν το σκέφτηκα.

  Ανακαλώ λοιπόν.

 133. dr7x said

  136, 137: Ας πει τη γνώμη του κι εδώ ο γιατρός. 🙂

  Η διαφορά του φότοσοπ από όλες τις άλλες ελληνογενείς λέξεις με πρώτο συνθετικό το φωτο- είναι ότι αποτελεί εμπορικό προϊόν. Για εμπορικά προϊόντα, όταν τα αποδίδουμε με ελληνικούς χαρακτήρες, χρησιμοποιούμε απλουστευμένη ορθογραφία. Θα γράφατε (αν πρωτογράφατε σήμερα, γιατί παλιότερα ήταν αλλιώς τα πράγματα) ένα ρενώ κι ένα πεζώ ή ένα ρενό κι ένα πεζό; Ομολογώ ότι δεν βρίσκω τώρα στα γρήγορα κάποια άλλη απόλυτα κατάλληλη αναλογία, αλλά με την *ελληνική* λέξη φώτοσοπ θα καταλάβαινα, όπως το σκέφτομαι τουλάχιστον, ένα ειδικευμένο μαγαζί σε κάτι φωτογραφικό ή φωτιστικό.

  Από εκεί και πέρα, αν θεωρούμε τη φωτοσοπιά/φοτοσοπιά προϊον φωτογραφικής επεξεργασίας γενικότερα (όχι δηλαδή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα), ίσως εκεί να είναι προτιμότερο το -ο-. Εγώ, επειδή κάνω τις φωτοσοπιές μου με το φότοσοπ, προτιμώ να τις λέω φοτοσοπιές.

 134. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  141. Οι ξύπνιοι οδηγούν ΡενΏ ,Ώ Ντόκτορ! 🙂

 135. nickel said

  Καλημέρα. Ο νοικοκύρης έγραψε: «το σκέφτηκα πριν το γράψω». Και ο δόκτορας κάνει μια ανάλυση, στην οποία καταλήγει «επειδή κάνω τις φωτοσοπιές μου με το φότοσοπ, προτιμώ να τις λέω φοτοσοπιές».

  Η πραγματικότητα είναι ότι στη γλώσσα παίρνουμε κατά κανόνα αποφάσεις που δεν θέλουν πολλή σκέψη. Αυτός που γράφει θα επαναλάβει το «φωτο» που ξέρει και δεν θα κάνει καμιά ιδιαίτερη ανάλυση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: