Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σε καιρούς λιτότητας

Posted by sarant στο 10 Απριλίου, 2017


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα πρωτοδημοσιεύτηκε χτες στην Αυγή της Κυριακής, στο ένθετο Υποτυπώσεις, στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», εκτάκτως τη δεύτερη Κυριακή του μήνα αντί για την καθιερωμένη πρώτη.

Το δημοσιεύω εδώ χωρίς καμιάν αλλαγή παρά μόνο την προσθήκη της φωτογραφίας από τη διαδήλωση.

Το σημερινό άρθρο δημοσιεύεται μία Κυριακή πριν από το Πάσχα, άρα, για τους θρησκευόμενους, στο κλείσιμο της Μεγάλης Σαρακοστής, σε περίοδο νηστείας και περισυλλογής.

Η λέξη νηστεία είναι αρχαία και προέρχεται από το ουσιαστικό νήστις (ο νηστικός), το οποίο ετυμολογείται από το στερητικό νε- που το βρίσκουμε και στη νηνεμία, την έλλειψη ανέμου, και από το θέμα εδ- του ρήματος έδω («τρώω», που το βρίσκουμε στα εδ-έσματα). Στις Χοηφόρες του Αισχύλου ο Ορέστης παραπονιέται ότι «νήστις πιέζει λιμός», τους σφίγγει μεγάλη πείνα.

Σύμφωνα με την πασίγνωστη παροιμιώδη φράση, από την υποχρέωση της νηστείας εξαιρούνταν ασθενείς και οδοιπόροι («ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει») –τα τελευταία χρόνια κάποιοι θεολογικοφιλολογούντες, ενοχλημένοι που η λόγια φράση είναι κατανοητή απ’ όλους, υποστηρίζουν ότι δήθεν το «σωστό» δεν είναι «οδοιπόρος» αλλά «διπόρος» ή «ωδιπόρος» ή «ηδυπόρος» και άλλες παραλλαγές, λέξεις ανύπαρκτες που δήθεν σημαίνουν την έγκυο γυναίκα. Δεν ισχύει αυτό, η παροιμία γεννήθηκε σε μια εποχή όπου το ταξίδι ήταν μακροχρόνιο, επικίνδυνο και δύσκολο εγχείρημα, οπότε ήταν αυτονόητη η απαλλαγή του οδοιπόρου από την υποχρέωση –πρόνοια που άλλωστε υπάρχει και στο Ισλάμ.

Ούτως ή άλλως, το διαιτολόγιο των προπαππούδων μας στις φτωχές αγροτικές κοινωνίες των περασμένων αιώνων ήταν αναγκαστικά λιτό –κάτι που αποτυπώνει και η ειρωνική παροιμία «Νηστεύει ο δούλος του Θεού γιατί φαΐ δεν έχει». Εκείνοι που είχαν τη δυνατότητα, έβρισκαν τρόπους να καταστρατηγούν τη νηστεία· οι κακές γλώσσες μάλιστα λένε πως στα μεσαιωνικά μοναστήρια οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι: «Βαπτίσατε την χήνα ταύτην εις ιχθύν και φάγετε αυτήν αφόβως», συμβουλεύει η Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη τους συντρόφους της. Αν και πόσο ήταν διαδεδομένη αυτή η πρακτική δεν ξέρω, πάντως μάς χάρισε την έκφραση βαφτίζω το κρέας ψάρι, που τη λέμε όταν κάποιος, συνήθως ένας πολιτικός ή μια κυβέρνηση, παραποιεί την πραγματικότητα, εξωραΐζοντάς την –για παράδειγμα, τη φράση τη θυμήθηκε ο Μανώλης Γλέζος τον Φεβρουάριο του 2015 επικρίνοντας τους κατ’ αυτόν συμβιβασμούς της αριστερής κυβέρνησης.

Συναφής έννοια με τη νηστεία είναι και η λιτότητα, μια πολιτική που φαίνεται να έχει γίνει μόνιμη κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα των μνημονίων αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Η λέξη είναι αρχαία, προέρχεται δε από το επίθετο λιτός, που ανάγεται στο πανάρχαιο λις, που το βρίσκουμε στον Όμηρο να χρησιμοποιείται για λινά υφάσματα· ίσως η αρχική σημασία να ήταν «λείος», αλλά στην κλασική αρχαιότητα η λέξη είχε σημασίες παρόμοιες με τις σημερινές.

Πρότυπο λιτότητας στα αρχαία χρόνια η Σπάρτη, που έχει χαρίσει στη γλώσσα μας δύο παρεμφερή επίθετα –λέμε «σπαρτιάτικος» (ή σπαρτιατικός) για κάτι που θυμίζει τον παροιμιώδη λιτοδίαιτο χαρακτήρα των αρχαίων Σπαρτιατών, π.χ. σπαρτιάτικο γεύμα, δηλαδή λιτό αν όχι φτωχό, και «την περνάω σπαρτιάτικα» δηλ. ζω με αυστηρή λιτότητα και στερούμαι καθημερινές ευκολίες και απολαύσεις. Την αντίθετη έννοια μάς τη δίνει μια άλλη πόλη, της πλούσιας Μεγάλης Ελλάδας, ο συβαριτισμός, από την Σύβαρι της Κάτω Ιταλίας, που ήταν περιώνυμη για την τρυφή και την φιληδονία των κατοίκων της. (Για την ανόητη ματαιοδοξία, που συχνά συνοδεύει τον νεοπλουτισμό, έχουμε τον «αβδηριτισμό» από την πόλη της Θράκης· περνούσαν καλά στις αποικίες).

Ειδικά όμως για τη συντομία και περιεκτικότητα στον λόγο, λέμε «λακωνικό ύφος», μια και οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ήταν διάσημοι επίσης διότι απέφευγαν τις φλυαρίες και ήταν λιγόλογοι· άλλωστε, παροιμιωδώς, το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Ένα από τα σχήματα λόγου της αρχαίας ρητορικής, που το χρησιμοποιούμε και σήμερα, είναι το λεγόμενο «σχήμα λιτότητας», το οποίο συνίσταται στο να εκφράσουμε άρνηση υπονοώντας όμως θέση, π.χ. «δεν είναι κακή ιδέα», εννοώντας ότι είναι καλή ιδέα. Πολλές φορές με το σχήμα λιτότητας μπορούμε να προκαλέσουμε ισχυρότερη εντύπωση παρά αν χρησιμοποιούσαμε μια απερίφραστη κατάφαση.

Με την έννοια αυτή, η λέξη λιτότης έχει περάσει μέσω των λατινικών και στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, π.χ. στο αγγλικό litotes ή στο γαλλικό litote. Οι Άγγλοι για να εκφράσουν την  έννοια του understatement (δυσκολομετάφραστη στα ελληνικά και τόσο χαρακτηριστική του βρετανικού φλέγματος) χρησιμοποιούν κάποτε μιαν άλλη ελληνογενή λέξη, meiosis.

Ωστόσο, τα litotes κτλ. μένουν περιορισμένα στον χώρο της φιλολογίας. Όταν οι εργαζόμενοι στις διάφορες χώρες της Ευρώπης διαδηλώνουν καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τους, στα πανό τους βλέπουμε ένα άλλο ελληνικό δάνειο: austerity, austerité, Austerität που βεβαίως είναι λέξη ψευδόφιλη για μας, αφού δεν αποδίδεται αυστηρότητα, αλλά λιτότητα. Ο αυστηρός προέρχεται από ένα αρχαίο ρήμα «αύω» που σήμαινε «ξεραίνω» και είχε αρχικά τη σημασία «ξερός, στυφός», για καρπούς ή για το κρασί· σταδιακά έφτασε να σημαίνει «σοβαρός, απέριττος» για συγγραφικό ύφος αλλά και «άτεγκτος, απαιτητικός» για χαρακτήρα. Μέσω των λατινικών έφτασε στις νεότερες γλώσσες, ενώ φαίνεται πως η φράση austerity measures, μέτρα λιτότητας, χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την πολιτική αυστηρής εξοικονόμησης πόρων κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Η νηστεία της Σαρακοστής κάποτε τελειώνει και δίνει τη θέση της στην πασχαλινή ευωχία, που δεν απέχει παρά λίγες μέρες  –η εφτάχρονη Σαρακοστή που περνάμε δεν έχει ορατό τέρμα. Αλλά θα έρθει κάποτε η ανάσταση.

 

193 Σχόλια προς “Σε καιρούς λιτότητας”

 1. atheofobos said

  Αλλά θα έρθει κάποτε η ανάσταση.

  Εύχομαι και εγώ να αποδειχτεί σωστή η αισιοδοξία σου γιατί αντίθετα ο αείμνηστος Χατζηδάκις είχε πει:
  Εφόσον η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ, πάει να πει πως και ποτέ δεν θα αναστηθεί!

 2. smerdaleos said

  Καλημερίζω τον Νικοκύρη και όλη την παρέα.

  @Νίκο:

  Η λέξη νηστεία είναι αρχαία και προέρχεται από το ουσιαστικό νήστις (ο νηστικός), το οποίο ετυμολογείται από το στερητικό νε- που το βρίσκουμε και στη νηνεμία, την έλλειψη ανέμου, και από το θέμα εδ- του ρήματος έδω
  —-

  Νίκο σωστά επεσήμανες τα μορφήματα, απλώς σημειώνω ότι το στερητικό μόριο *ne- είναι στον μηδενικό βαθμό *n. Η μορφή αυτή πριν από σύμφωνο γίνεται το γνωστό μας στερητικό α-. Πριν από τα λαρυγγικά (h1, h2 ,h3) δίνει τα παρακάτω αποτελέσματα:

  *n.- + *h1C > nēC- (εδώ ανήκουν τα νηστεία/νήστις)

  *n.- + *h2C> nāC- (στην αττικοϊωνική έγινε νη-, αλλά στις άλλες διαλέκτους να-, λ.χ. νηνεμία/νανεμία

  *n.- + *h3C> nōC (λ.χ. νώδυνος = ανώδυνος)

  Ο όρος νήστις είναι *n.-h1d-tis > nēstis, όπως το g’n.h1-tos > ομόγνητος/κασίγνητος.

  Το μόρφημα *h1d- είνι ο μηδενικός βαθμός της ρηματικής ρίζας *h1ed-, τρώω που, όπως είπες, έδωσε τα έδω/έδεσμα.

  Περισσότερα για το ΙΕ στερητικό ΙΕ μόριο *ne-/*n.- μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2016/02/15/τα-ιε-στερητικά-σύνθετα-ονόματα/

 3. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Νικοκύρη, έχεις κάποιο δείγμα χρήσης του meiosis με την έννοια του αντερστέητμεντ;
  Βρίσκω μόνο τη στάνταρ χρήση του στη Βιολογία. Meiosis=μείωση . Ένα είδος κυτταρικής διαίρεσης (που εξασφαλίζει ότι ένας απόγονος δεν θα πάρει «επιπλέον» χρωμοσώματα από τους γονείς του)

 4. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Εχεις δίκιο ότι ο όρος της Βιολογίας είναι ο στάνταρ. Ωστόσο, υπάρχει και στη ρητορική:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Meiosis_(figure_of_speech)

  Ενα από τα πρώτα κείμενα του Ντάσιελ Χαμετ, είναι το Have you tried Meiosis?

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Και φυσικά, το σχήμα λιτότητας μόνο το όνομα έχει, αφού περιλαμβάνει περισσότερες λέξεις από τη φράση που υποννοεί.(π.χ. «όχι και άσχημα» αντί του «καλά»)

 6. Πάνος με πεζά said

  Ο Νίκος Αθανασιάδης πάντως, στο μυθιστόρημά του έβαλε τίτλο «Σταύρωση ΧΩΡΙΣ Ανάσταση»…Κάτι δε θα ήξερε;

 7. Πάνος με πεζά said

  Και θυμήθηκα και τον Καραμανλή, διαμέσου της φωνής Χάρρυ Κλυνν : «Λετότιsch ! Λετότιsch ! Λετότιsch !»

 8. spiral architect said

  Καλή μεγαλοβδομάδα.
  Ελπίζω να τηρείτε τη νηστεία, ε;

  😀 😀

 9. Γιάννης Ιατρού said

  2. Σμερδαλέος
  Πρέπει να μας κάνεις κανένα μάθημα γι αυτές τις «κανονικές εκφράσεις» (regular expressions 🙂 ) με τα h1 / h2 / h1d κλπ. Αλλά όπως σε ξέρω, κάπου θα τα έχεις γράψει εσύ, οπότε δώσε κανένα σύνδεσμο να ξεστραβωθούμε…

 10. sarant said

  5 Δεν έχεις και άδικο!

  8 🙂

 11. Γς said

  3:

  >Ένα είδος κυτταρικής διαίρεσης (που εξασφαλίζει ότι ένας απόγονος δεν θα πάρει «επιπλέον» χρωμοσώματα από τους γονείς του)

  Που καμιά φορά όμως συμβαίνει. Το τρίτο χρωμοσωμα 21.

 12. smerdaleos said

  @9, Γιάννη:

  Για τα ΙΕ λαρυγγικά h1, h2, h3 μπορείς να διαβάσεις εδώ:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/04/22/η-λαρυγγική-θεωρία/

 13. spatholouro said

  #3/4
  Είναι το «μειούν» του Αριστοτέλους στη ΡΗΤΟΡΙΚΗ του:
  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=77&page=71

 14. Γς said

  Και Νηστειοδρόμιο

  Οπως ελικοδρόμιον. αεροδρόμιον κλπ

 15. Παναγιώτης Κ. said

  «Ανόητη ματαιοδοξία». Μου άρεσε γιατί θεωρώ ότι δεν είναι όλες οι ανθρώπινες ματαιοδοξίες της ίδιας ποιότητας.

  Σε αυτό το ιστολόγιο δίνονται ευκαιρίες για να γράψεις αυτό που είχες κατά νου να κάνεις σε κάποια προηγούμενη ανάρτηση και για κάποιο λόγο δεν το έκανες.

  Επειδή ο λόγος είναι για τη λιτότητα, ειλικρινώς ρωτάω: Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας μιλάει για τη λιτότητα και πρέπει αυτή να πάρει τέλος τι εννοεί;
  Ο τερματισμός της λιτότητας είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης; Δεν σχετίζεται με την παραγωγικότητα μιας χώρας;
  Αυτό που κατά καιρούς έχει λεχθεί ότι «ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε» είναι αβάσιμο;
  Νομίζω ότι στην εποχή της κρίσης καταλάβαμε πράγματα που ήταν άγνωστα παλαιότερα.Όχι πως ήταν κρυφά. Απλά τους περισσότερους πολίτες δεν μας απασχολούσαν. Κάτι βεβαίως που τώρα το πληρώνουμε και μάλιστα, πολύ επώδυνα οι νέοι άνθρωποι που είναι άνεργοι σε μεγάλο ποσοστό.

 16. Πάνος με πεζά said

  Εγώ πάντως, από το 1978 λιτότητα ακούω… Δεν υπήρξε άνθρωπος που να πέρασε και να μην είπε να ζήσουμε λιτά, ωστόσο σίγουρα δε ζήσαμε λιτά (mutatus mutandis, κρίνοντας με το σήμερα) όλα αυτά τα χρόνια…

 17. Πάνος με πεζά said

  Mutatis, το λατινικό με μάρανε. «Τηρουμένων των αναλογιών», τέλοσπάντων…

 18. Γς said

  8:

  Και φυσικά ήθελε η κόρη μου χτες να κατέβω κι εγώ απ το αυτοκίνητο Αγορά γλυκών γαρ και κάποιος πρέπει να πληρώνει.

  Και βλέπω τα σοκολατένια λαγουδάκια.

  -Πότε κάνετε αλλαγές;

  -Τι αλλαγές; Σε γλυκά;

  -Ναι. Πήρα εχτές ένα λαγουδάκι και έλιωσε. Να φέρω τη σακούλα με το σοκολατούχο ρόφημα;

  -Μήπως το βάλατε στον ήλιο;

  -Μην τον ακούτε καλέ! Πλάκα σας κάνει.
  Η δικιά μου

 19. ΣΠ said

  Έχει πλάκα να βλέπεις στα αγγλικά τα ονόματα για τα διάφορα σχήματα λόγου. Τα περισσότερα είναι παρμένα από τα ελληνικά:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Figure_of_speech#Schemes

 20. Γιάννης Ιατρού said

  12: Εμ, το υποψιάστηκα…, γιαυτό είπα βάλε σύνδεσμο 🙂 Ευχαριστώ!

 21. Γς said

  Για τον Πάνο με πεζά:

  Τι νομίζεις ότι άνοιξε σήμερα απέναντι απ το σπίτι μου.

  Σκλαβενίτης!

  [Ο παλιός Μαρινόπουλος]

  Πάω να δω, αν είμαστε τυχεροί και έφεραν καμιά απ τις δικές μας του Πικερμίου εδώ 😉

 22. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  16 Πραγματι!

 23. spiral architect said

  Λιτότητα; Μόνο; Να δεις τι σου’ χω για μετά:

  – Δουλεύεις, αλλά σου’ χουν κόψει το μισθό και τη βγάζεις ίσα βάρκα-ίσα νερά;
  – Είσαι πρεκάριος, μενεις στο νοίκι και δεν έχεις ούτε νύχια να ξυστείς;
  – Πέθανε ο θείος στην Αμερική και σου’ κανε διαθήκη το σπίτι στο χωριό;
  – Ανακαλύπτεις ότι δεν μπορείς να πληρώσεις τον (εφάπαξ) φόρο κληρονομιάς και τον (εσαεί) ΕΝΦΙΑ για το σπίτι με τη στέγη που μπάζει;

  Μην ανησυχείς, το αρμόδιο υπουργείο του προτεκτοράτου μας έχει φροντίσει για την οικειοθελή παραχώρηση του κωλόσπιτού σου στο δημόσιο.

 24. Πάνος με πεζά said

  Άντε ρε συ, άνοιξε; Τέλεια, θα γλυτώσουμε τις βενζίνες μέχρι το Πικέρμι !
  Πήγα το περασμένο Σάββατο και στον γιγάντιο, στο παλιό Καρφούρ του Γέρακα… Μιλάμε, το χάος, και πολύ απρόσωπο…
  Πάντως θέλει ένα ψάξιμο όσον αφορά κάποια bonus (yellows, Ασφαλιστικό Γονέα κλπ.), γιατί η εταιρία που πήρε τους Μαρινόπουλους δεν είναι η ίδια με το μητρικό Σκλαβενίτη, κι ακόμα «δεν τους έχουν ενημερώσει» και δεν τα περνάνε…

 25. Πάνος με πεζά said

  24 > 21

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 24 : Και κοίταζα που, πάνω από τα παλιά πλακάκια μπούχταλ του Καρφούρ, στρώσανε τα γυαλιστερά Σκλαβενιτοπλακάκια, χωρίς να ξηλώσουν τα άλλα, ανεβάζοντας πέντε πόντους τα δάπεδα, και αυξάνοντας 50% τα μόνιμα φορτία…

 27. leonicos said

  @3
  Μείωση σημαίνει ότι το προκύπτον κύτταρο παίρνει τα μισά γονίδια του κυττάρου από το οποίο προέρχεται, και είναι ωάριο ή σπερματοζωάριο. Ενώνεται με το αντίστοιχο για να σχηματίσει ένα πλήρες κύττερο, το πρώτο του νέου ατόμου

 28. Τόχα ξαναβάλει αλλά δεν βλάφτει:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500137828
  Εδώ και το πλήρες άρθρο: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lary.26582/abstract;jsessionid=81522E2FC0838ABB5B44E2ACD4CF1852.f02t01

 29. leonicos said

  Με όλη την αγάπη και το σεβασμό που σας έχω, θα πρότεινα να αφαιρεθεί η εικόνα από το 11.

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ

 30. spiral architect said

  Understatement ξέρω ότι είναι η ηθική υποτίμηση. Πώς κολλάει. το να σε υποτιμά κάποιος με την λιτότητα, που μπορεί να υφίστασαι;

 31. Σπάιραλ, understatement είναι ας πούμε να λες «είχαμε λίγο ανεβασμένη θερμοκρασία» αντί για «κάηκε η γούνα μας». Εκτός ρητορικής, είναι η ας πούμε υποτίμηση κάποιου προβλήματος. Πού το είδες αυτό με την ηθική υποτίμηση;

 32. http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?7882-understatement

 33. Corto said

  Καλημέρα!
  Ίσως τα παρακάτω να είναι ευρύτερα γνωστά, πάντως προσωπικά τα αγνοούσα και τα βρίσκω ενδιαφέροντα:

  Οι Βενεδικτίνοι μοναχοί διάβαζαν αποσπάσματα του έργου Collationes patrum in scetica eremo του Αγίου Ιωάννου Κασσιανού. Μετά την ανάγνωση έτρωγαν, λέει, ένα μικρό γεύμα. Έτσι βγήκε η λέξη κολατσιό.
  Η νηστεία στην Δύση (στους Ρωμαιοκαθολικούς) περιλαμβάνει μόνο ένα κανονικό γεύμα και δύο κολατσιά, ένα πρωινό και ένα βραδινό. Μετά το βραδινό κολατσιό, για όλη την διάρκεια της νύχτας, ακολουθεί απόλυτη αποχή από το φαγητό.
  Το πρωινό κολατσιό, αφού καταλύει την νυχτερινή νηστεία, ονομάζεται στα αγγλικά breakfast (break-fast).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Collation_(meal)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Breakfast#cite_note-Anderson1-2013-2

 34. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  26. Μια στρώση πλακάκια ανεβάζει 50% τα μόνιμα; Τι πάχος έχει η εδαφόπλακα; Τσιγαρόχαρτο; 🙂
  Αλλεπάληλες στρώσεις τελικών δαπέδων έχω δει σε παλιές οικοδομές στη Γαλλία (Παρίσι). Κι όχι μία, αλλά 3 και 4 στρώσεις ,τη μια πάνω απ’την άλλη…

 35. Jimakos said

  Μιας και ο Νικοκύρης κάνει λόγο για λιτότητα με αναφορές στους ΑΗΠ, να μην ξεχνάμε και τον «δωρικό», που λόγω της λιτότητας του αρχιτεκτονικού ρυθμού (έναντι στους σαφώς πιο περίτεχνους Κορινθιακό και Ιωνικό) έφτασε σαν επίθετο να σημαίνει τον μετρημένο, τον λιτό.

 36. Πάνος με πεζά said

  @ 34 : Δεν είναι εδαφόπλακα, έχει τρία υπόγεια πάρκινγκ από κάτω. Αλλά στην ξεφτίλα, ένα 150άρι δεν είναι; Κι άλλα 150 που θα ήταν η αρχική;

 37. spiral architect said

  @31: Έτσι το ξέρω. Λάθος μου;
  (το να σε υποτιμά ο αντίπαλος, εννοώ)

 38. Πάνος με πεζά said

  Θα πεις, δε μπαίνει στο σεισμό.

 39. Sarant said:
  (α) «Η λέξη νηστεία είναι αρχαία και … ετυμολογείται από το στερητικό νε- που το βρίσκουμε και στη νηνεμία».

  – Παρ, ημίν χρησιμοποιείται ευρέως η έκφραση «νε αυτό νε εκείνο» (ούτε αυτό ούτε εκείνο). Απ΄ότι ξέρω όμως, το στερητικό νε- χρησιμοποιείται και στις σλαβικές γλώσσες: Όταν προ …αμνημονεύτων ετών, εκδραμόντες προς τας Ευρώπας, διερχόμεθα από την λαοκρατία κλπ, της πάλαι ποτε Γιουγκοσλαβίας, πέσαμε …αγεληδόν σε ένα μαγαζί για ν’ αγοράσουμε ψωμί και νερό. Όμως, μετ’ού πολύ, η πωλήτρια άρχισε να μας κράζει «νέμα βόντα, νέμα χλέπα»!

  (β) «ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει»

  – Κατά παράδοση, νηστεύω (όχι όμως και από λάδι) κάθε Μεγάλη Βδομάδα (άρχισα από σήμερα το πρωϊ). Για αρκετά όμως χρόνια, όταν χρειάζονταν να ταξιδεύω, δεν νήστευα (τί να φας πάνω στο τραίνο εκτός από …σουβλάκια;).

 40. # 6

  Και ο Κλάους Αθανασιάδης σταυρώνεται φέτος χωρίς ανάσταση … αφού δεν έβαλε ούτε χθες γκολ με την παιδική χαρά…

 41. cronopiusa said

  29 συμφωνώ

  «Η νηστεία της Σαρακοστής κάποτε τελειώνει και δίνει τη θέση της στην πασχαλινή ευωχία, που δεν απέχει παρά λίγες μέρες –η εφτάχρονη Σαρακοστή που περνάμε δεν έχει ορατό τέρμα. Αλλά θα έρθει κάποτε η ανάσταση.»

 42. Πάνος με πεζά said

  Τζι, μαζί θα πάμε τελικό, και την κούπα θα την πάρεις εσύ. Γράψ’ το.

 43. Triant said

  Θα συμφωνήσω με τον Λεώνικο για το 11.

 44. Πάνος με πεζά said

  Μια που για λιτότητα μιλάμε, ακούω τώρα διαφήμιση από τα Lidl, αρνάκι με 5 και κάτι το κιλό…
  Βεβαίως αν πάτε κατά κει,θα σας πούνε ότι τελειώσανε, και τηρείται σειρά προτεραιότητας για το επόμενο Πάσχα…

 45. (30) Μήπως μπερδεύεις το understate με το underestimate ή το underrate (-αν κι αυτά δεν έχουν παράγωγα σε -ment);

 46. spiral architect said

  @45: Μάλλον Άγγελε! 😳

 47. # 15

  Ακριβώς όπως οι τιμές στα είδη διαμορφώνονται με το σκεπτικό » όσο αντέχει να πληρώσει ο μ@λ@κ@ς » έτσι και η λιτότητα ουδεμία σχέση έχει με την παραγωγικότητα και απλά θα υπάρχει μέχρι να ξεσηκωθεί (αν) ο κόσμος. Ούτε το παραμύθι ότι την επιβάλλουν οι δανειστές ισχύει γιατί απλούστατα οι δανειστές ενδιαφέρονται να πάρουν τα λεφτά τους και δεν ενδιαφέρονται αν θα κόψει η κυβέρνηση μισθούς και συντάξεις ή θα φορολογήσει (επιτέλους) το κεφάλαιο.
  Υπήρχε η (φρούδα) ελπίδα πως ο ΣυΡιζΑ θα φερότανε αλλιώς αλλά απεδείχθη χαλίφης στην θέση του χαλίφη. Φυσικά και θα εξαντλήσει την τετραετία όχι χάρη στην πολιτική ικανότητα του Τσίπρα (λέμε και κανένα αστείο να περάσει η ώρα) ούτε στην ανεπάρκεια του Κούλη, αλλά στο γεγονός πως όποιος θέλει πραγματικά να αλλάξει κάτι δεν έχει άλλη επιλογή από τα χρυσάβγουλα. Ξαφνικές εκλογές θα την έβγαζαν αξιωματική αντιπολίτευση ενώ μέχρι εξαντλήσεως της τετραετίας κάτι με δίκες κάτι με ξέρωγω, θα την ρίξει στο γνωστό ποσοστό των αμετανόητων η συστρατευμένη αντισυμπολίτευση μαζί και το ένα (ακόμα) κόμμα

 48. # 44

  Πέντε τόσο το κιλό τα είχανε το πρωί στην κρεαταγορά Αθηνας. Και έξη τόσο το κατσίκι

 49. Alexis said

  ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΑΡΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.

  Συμφωνώ κι εγώ με Λεώνικο για την εικόνα του #11. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ.

  (Τι έπαθα σήμερα και γράφω σαν χρυσάβγουλο; Τουλάχιστον δεν έχω ορθογραφικά!) 🙂

 50. spiral architect said

  @47: Ναι καλά τραγούδα και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, σφύρα μου κι εμένα!

 51. # 42

  Κοίτα Πάνο η επέμβαση του Οτετιβι ήταν να προκριθει δια πυρός και σιδήρουο ΠΑΟ και να φτάσουν οι τέσσερις μεγάλοι στα ημιτελικά ώστε να γίνουν 5 πιασσάρικα παιχνίδια. Δεν νομίζω πως θα επέμβουν περισσότερο, το κύπελλο εξ άλλου ούτε καλό εισιτήριο για Γιουρόπαλιγκ δεν δίνει, όλα ίδια είναι πλέον !
  Την επέμβαση της Νόβα την είδαμε στα δυο πρώτα ματς του Ουζουνίδη ( με ΠΑΟΚ μέσα και Ατρόμητο έξω, πριν φανεί το «έργο» του) την είδαμε στο στυλ που αντιμετώπισε ο ΟΣΦΠ τα ντέρμπυ, στην εμφάνιση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ που κινδύνευε να μείνει εκτός Ευρώπης (βγάλτης δυο βαθμούς από αυτό το ματς κι άλλους από τον Πλατανιά που «θυμήθηκε» να κάνει κοιλιά με την ΑΕΚ που έχει αγοράσει τον Κορακάκη, δυο βαθμούς και βάλε κάποιους από τους 4 στην Ξάνθη που πιθανότατα θα έπαιρνε με Γιάννινα και Τρίπολη ΑΝ και θα το δεις). Ούτε αυτή πιστεύω πως θα επέμβη στα πλαίη οφφ, εξ άλλου μόνο για τον ΠΑΟΚ που έχει δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης έχουν νόημα. Οι άλλες ομάδες λόγω βαθμολογίας Ουέφα και οικονομικής στενότητας δύσκολα θα περάσουν στο Γιουρόπα Λιγκ,τι να ψάχνουν στο τσουλου ; καλύτερα να ψάχνουν στο ξυστό.

 52. spiral architect said

  @49α: Γιατί;

 53. leonicos said

  @2 ξέχασες το νημερτής, αναμάρτητος

 54. spiral architect said

  @53: Νημερτής, ε;
  (κοίτα, όνομα που βρήκαν) 🙄

 55. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  36. Οκ. είχα στο μυαλό μου γενικοί κοιτόστρωση/εδαφόπλακα από κάτω (επηρεασμένος από Κύπρο και Αραπιές…) οπότε η προσθήκη στα μάνιμα είναι ποσοστιαία μικρή.
  Αλλά για μια 16άρα πλάκα ας πούμε 0.16*25= 4 KN/m2 μόνιμα, το βάρος επικαλύψεων (επίχρισμα + τσιμεντοκονίαμα ρύσεων + επίστρωση) μπορεί να ξεπεράσει τα 2 kN/m². 50% αύξηση όντως. (αν τα υπολόγισα σωστά στο περίπου…γιατί άμα τα αφήνεις σ’αφήνουν αυτά…)

 56. Πάνος με πεζά said

  Ε, και λίγο τρόπος του λέγειν το 50%…Απορώ πάντως, πώς σε χώρους με τέτοια βαριά χρήση, κολλάνε το ένα πλακάκι πάνω στο άλλο… Πόσες μέρες πια να θες για να ξηλώσεις 10000 τ.μ. πλακάκια;

 57. Λ said

  Η φτώχια θέλει καλοπέραση

 58. Ριβαλντίνιο said

  το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

  Γνωρίζουμε αυτή η φράση πού και πότε συναντάται για πρώτη φορά ;

 59. Περί αντερστέητμεντ εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2017/04/08/meze-266/#comment-425452

  Ο εικονιζόμενος είναι αυτός που πρωτόφκιαξε το www.

 60. Η νηστεία της Σαρακοστής κάποτε τελειώνει και δίνει τη θέση της στην πασχαλινή ευωχία, που δεν απέχει παρά λίγες μέρες –η εφτάχρονη Σαρακοστή που περνάμε δεν έχει ορατό τέρμα. Αλλά θα έρθει κάποτε η ανάσταση.

  Ίσως θα μπορούσες να παραλείψεις την τελευταία πρόταση.

 61. spatholouro said

  Πλάτωνος ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ:
  https://www.academia.edu/23054630/%CE%A4%CE%9F_%CE%9B%CE%91%CE%9A%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%96%CE%95%CE%99%CE%9D_%CE%95%CE%A3%CE%A4%CE%99_%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%9F%CE%A3%CE%9F%CE%A6%CE%95%CE%99%CE%9D

 62. ΓιώργοςΜ said

  56 και πίσω: Μάλλον ο σωστός υπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει και το τζίρο των Χ ημερών διαφοράς (δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες, υποθέτω). Φανταστείτε το λειτουργικό κόστος αυτών των 10 ημερών που τρέχουν, και τα έσοδα που δεν θα υπάρχουν για το αντίστοιχο διάστημα. Υποθέτω και την απόφαση για το ξαναστρώσιμο σιχτιρίζοντας θα την πήραν (ανάγκη προβολής της νέας ταυτότητας).

 63. Γς said

  29, 43:

  >ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ

  Και φυσικά δεν είναι αστείο. Είναι ωραίο!

  Και είναι ίσως το πιο όμορφο χαμόγελο που κυκλοφορεί σε 25 εκατομμύρια περίπου αντίγραφα σε αμέτρητες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

  Που όλα έχουν ένα σκοπό. Να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τα χαριτωμένα παιδιά με το σύνδρομο Ντάουν (Down). Της χρωμοσωμικής ανωμαλίας Τρισωμία 21.

  Μέσα στα εκατομμύρια ιστολόγια και ιστοσελίδες, ας είναι και το δικό μας, που φιλοξενεί αυτό το χαμόγελο.

  Mε την αγάπη μας.

 64. Alexis said

  #52: Αν και δεν είναι αντικείμενο του δικού μου γνωστικού πεδίου αλλά των κτηνιάτρων, γνωρίζω ότι:
  Τα αρνιά που πωλούνται σε «προσφορά» από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν σφαχτεί 1-1,5 μήνα πριν, ψεκάζονται με συντηρητικό (δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή το όνομά του) τυλίγονται στη συνέχεια αεροστεγώς με ειδικό πλαστικό επικάλυψης και διατηρούνται σε κατάσταση «ημικατάψυξης» στους -0,5 οC. Με τον χειρισμό αυτό διατηρούνται έτσι ώστε όταν θα βγούν μετά στο «τσιγκέλι» να φαίνονται σαν φρέσκα.
  Επιπλέον μεγάλο ποσοστό από αυτά δεν είναι ελληνικά, όπως ισχυρίζονται οι έμποροι, (δεν βγαίνουν τα νούμερα) αλλά είτε έχουν εισαχθεί σφαγμένα και έχουν σφραγισθεί με μαϊμού-σφραγίδες ως «ελληνικά», είτε έχουν εισαχθεί παρανόμως ζωντανά σε ελληνικά σφαγεία οπότε παίρνουν «νόμιμα» την ελληνική σφραγίδα.

 65. nestanaios said

  «…αλλά θα έρθει κάποτε η ανάσταση.» Όταν έρθει η ανάσταση, ο αναστάς θα είναι μόνος του. Όλοι οι άλλοι θα έχουμε τελειώσει.

  Ετυμολογία της «νηστ». Οι συλλαβές είναι νη + στ όπου στ είναι η στάση.
  Η «νή» σίγουρα έχει σχέση με την «νε» αλλά δεν είναι η «νε».
  Το «η» είναι προϊόν κράσεος και οι περιπτώσεις είναι μόνον τρείς. Ε + α = η, ε + ε = η και ε + ο = η.
  Και έχουμε νέα στ…, νεε στ… και νέο στ…. Νεοστατικ…, νέα στάση. Αλλαγή συνηθείας ως προς το αντικείμενο αναφοράς και δεν πρέπει
  να είναι μόνον το φαγητό επειδή εμείς είμαστε Έλληνες και δεν φέρουμε παρωπίδες.

  Έχουμε και την ομηρική φράση «νήδυμος ύπνος». Έχουν σίγουρα ειπωθεί πολλά.
  Εγώ βλέπω το διαφορετικό. Νεό-δυμος ύπνος είναι και όχι μόνο πολύ βαρύς.

 66. Πάνος με πεζά said

  Χτες πάντως, στη Μαραθώνος Κυριακή απόγευμα, πέτυχα δυο καρότσες με «ζώντα ζώα», από καμιά εκατοστή αρνάκια επάνω… Τα λυπόταν η ψυχή σου… Λογικά θα είχαν έρθει στη Ραφήνα από καμιά Τήνο ή Νάξο.
  Τουλάχιστον σταμάτησε το καφριλίκι να σφάζουν στο δρόμο, κι ακόμα χειρότερα, το πιο παλιό, να το παίρνει ζωντανό η οικογένεια, αν είχε κήπο, να το βόσκει μια βδομάδα, και μετά να γίνονται τα παιρετέρω…

 67. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, πολύ ύποπτη και η τελευταία «μόδα» των χασάπηδων, να αναλαμβάνουν να σου το ψήσουν και να σου το δώσουν έτοιμο…
  Τώρα, όσον αφορά τις ποσότητες, έχουν κάτσει και χρονιές να παίρνεις σβάρνα 40 χασάπικα και σούπερ-μάρκετ, και να μη βρίσκεις ούτε για δείγμα…(την τελευταία στιγμή, φυσικά).

 68. spiral architect said

  @64: Άρα από το συνοικιακό χασάπη με 8-9-10 ευρώ το κιλό; 🙄

 69. nestanaios said

  2.
  Οι συλλαβές «νη» και «εδ» δεν επιφέρουν «νηστικός» και δεν χρειάζεται να ξέρεις γράμματα για να δεις αυτό.
  Θα μπορούσε να είναι νέο έδεσμα (το «νέο» γίνεται «νή» κατόπιν του πάθους της κράσεος), αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τίποτα το νηστικό.

  Και μη ξεχνάμε τον ορισμό της κράσεος όπως μας τον έχει παραδώσει ο Τρύφωνας.
  «Εκθλιβομένου φωνήεντος βραχέος, μεταφέρεται ο χρόνος αυτού τῷ γειτονούντι φωνήεν εκτείνοντας αυτό».

 70. cronopiusa said

 71. ΓιώργοςΜ said

  63 Κι εγώ έτσι το είδα. Ο μόνος είμαι;
  (Γς φαντάζομαι πως πιθανότατα πληρώνεις το τίμημα των πολλών πλακατζίδικων σχολίων σου: Όταν το αντίθετο δεν είναι προφανές, η αυτόματη κατάταξη είναι στη «συνήθη» κατηγορία)

  66 >καφριλίκι
  Λίγο υπερβολικό κτγμ. Για υγειονομικούς λόγους, ορθά η σφαγή γίνεται πλέον σε ελεγχόμενους χώρους. Όμως, 40-50 χρόνια πριν ήταν ο κανόνας να σφάζει ο καθένας το δικό του στα χωριά (συνήθως αναλάμβανε κάποιος που ήξερε την τέχνη για τους συγγενείς και γείτονες, άλλοτε ένας χασάπης ή τσοπάνος με αντίτιμο την προβιά). Σκληρό μεν, απαραίτητο δε, είτε έσφαζες και έτρωγες, είτε όχι και την έβγαζες με ραδίκια, όσπρια και ντοματοσαλάτες.
  Δεν είναι κακό να θυμόμαστε πως το κρέας που τρώμε δε φυτρώνει στο χώμα, ούτε δημιουργείται με κάποιο μαγικό τρόπο στα ράφια του σουπερμάρκετ.
  Προσπαθώ να θυμηθώ την (αμερικάνικη νομίζω) ταινία όπου σε μια εξαιρετική σκηνή της, μια γριά σφάζει ένα μικρό κατσίκι για να ταΐσει κάποιον (άρρωστο ή τραυματία, δε θυμάμαι, τον ήρωα της ταινίας). Στη σκηνή φαινόταν πολύ όμορφα ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη προς το ζώο που θυσιαζόταν, ούτε σκληρότητα, ούτε αναλγησία.

 72. Υπέροχο! https://pbs.twimg.com/media/C89RZpIWAAADIni.jpg

 73. smerdaleos said

  @53, Λεώνικο: νημερτής

  τέκμαρ νημερτές = αλάνθαστο σημάδι

  @60: νηστεία της Σαρακοστής

  Μου θύμισες ένα ωραίο γλωσσολογικό θέμα.

  Στο ελληνικό Τεσσαρακοστή > Σαρακοστή αντιστοιχεί το λατινικό Quadragesima > δημώδες λατινικό Quaresima.

  Από το τελευταίο προέρχεται ο αλβανικός όρος kreshmë και ο βλαχικός p(ã)reasinj (qua>pa, mj>nj), αμφότερα «Σαρακοστή, σαρακοστιάτικη νηστεία».

  https://en.wiktionary.org/wiki/quadragesima#Latin
  https://en.wiktionary.org/wiki/kreshmë#Albanian
  https://en.wiktionary.org/wiki/preasinj

 74. ΣΠ said

  53, 73
  Νημερτής ήταν και μια από τις Νηρηίδες.

 75. Spiridione said

  33. Ωραίο! Βέβαια, είχε μεσολαβήσει η σημασία «απογευματινή συνάντηση/συζήτηση μεταξύ των μοναχών». Αυτό με τον Κασσιανό μπορεί να είναι παράδοση.
  http://www.cnrtl.fr/lexicographie/collation/0

  http://www.treccani.it/vocabolario/colazione/

 76. giorgos said

  Ενα μικρό άπόσπασμα γιά τήν σχέση τών αρχαίων ελλήνων μέ τήν κατανάλωση κρέατος .

  «…Είναι έπιστημονικώς γνωστό ότι οί τελετουργικοί τρόποι τής όρθοδόξου Ανατολής άπηχούν καταστάσεις έλευσινιακών μυστηρίων (2) . Η σύνδεση τού άρχαίου Ελληνα , ήτοι τού έκάστοτε κατοίκου τής άρχαίας Ελλάδος , μέ τήν γύρω του φύση –πού είναι ίδια μέ τήν σημερινή — ένέχει θρησκευτική ύφή , τής όποίας άναπόσπαστο μέρος είναι γεωργία . Λόγω αύτής τής θρησκευτικής βάσεως τής γεωργίας ,δέν μπόρεσε αύτή νά άναπτυχθή ποτέ συστηματικά (3) .
  Ο γεωργός πρώτα τελετουργεί μέ αύτό πού κάνει καί μετά «έργάζεται» . Δέν πρέπει εν προκειμένω νά λησμονήται ότι τό κρέας , πού άποτελεί τό βασικώτερον είδος τροφής , δέν διετίθετο «έμπορευματικώς» στήν άγορά , όπως σήμερα στά κρεοπωλεία . Ενυπάρχων ό άρχαίος τής έν γένει Ανατολής (θυσίες είχαν καί άλλοι άνατολικοί λαοί) στίς λειτουργίες τής φύσεως , δέν μπορούσε νά σκοτώση τό ζώον γιά νά τό καταναλώση , είμή μόνο έφ’ όσον αύτή ή πράξη έπαιρνε τήν ίδεολογική μορφή τής θρησκευτικής θυσίας .
  (2) Βλ. C.Shneider: «Geistesgeschiche der cristlichen Antike ,1978 .
  (3) Bλ. H.Bengston : «Griechen und Perser » , σελ.109.»

 77. smerdaleos said

  @76

  Άλλα μας λέει η Οδύσσεια και ο Πλαύτος για την κρεατοφαγία των Ελλήνων.

  Ένας στερεότυπος στίχος της Οδύσσειας είναι το «καταναλώσαμε μπόλικο κρέας και γλυκό κρασί» (δαινύμενοι κρέα τ᾿ ἄσπετα καὶ μέθυ ἡδύ)

  [Οδύσσεια, 9.161]

  «ὣς τότε μὲν πρόπαν ἦμαρ ἐς ἠέλιον καταδύντα
  ἥμεθα δαινύμενοι κρέα τ᾿ ἄσπετα καὶ μέθυ ἡδύ

  *n.-skw-e-tos > άσπετος = «ανείπωτα, απερίγραπτα μεγάλος, αμέτρητος»

  Όταν ο Πλαύτος χρησιμοποιεί το ρήμα pergraecari = «ζω/ξεφαντώνω σαν Γραικός», ανάμεσα στις προτροπές για ξεφάντωμα αλά Γκρέκ είναι και τα «σφάξε τα θρεφτάρια σου» (sagitam caedite) και «φάε του σκασμού σε δαψιλές γεύμα».

  [Πλαύτος, Mostellaria, 22-4]

  dies noctesque bibite, pergraecamini,

  amicas emite liberate, pascite

  parasitos, obsonate pollucibiliter.

  [61-2]

  bibite, pergraecamini,

  este, ecfercite vos, saginam caedite.

  Μετάφραση (22-4): «μεθοκόπα από το πρωί μέχρι το βράδυ, ζήσε σαν Γραικός, αγόραζε αμφιπόλους και ελευθέρωνέ τες, τάιζε παράσιτα, φάε του σκασμού σε δαψιλές γεύμα!»

  (drink night and day, live like Greeks, make purchase of mistresses, give them their freedom, feed parasites, feast yourselves sumptuously!)

  Μετάφραση (61-2) «μεθοκόπα, ζήσε σαν Γραικός, φάε του σκασμού, σφάξε τα θρεφτάρια σου!»

  (Drink, live like Greeks, eat, stuff yourselves, slaughter your fatlings!)

 78. giorgos said

  αύτό τό …»φάε τού σκασμού » ταιριάζει στόν Πάγκαλο καί στούς νεοέλληνες .

 79. Μαρία said

 80. DR SPIRO APOSTOLOU said

  Νίκο,
  Σου εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

  Ειλικρινά, ΟΛΟΙ οι Φίλοι του ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ με εσένα στην Πατριαρχική Θέση … αντιπροσωπεύουν μία ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ .

  Απολαμβάνω το Όλο Φάσμα της … Διαχρονικότητας της Ελληνίδας Γλώσσας … Εμπλουτισμένο με εύστοχες παρατηρήσεις που συμβάλουν και στην Γνώση και στη Τέρψη .

  Ο Θυμόσοφος Λαός λέει, ‘Νηστικό Αρκούδι δεν Χορεύει’

  Δυστυχώς, αλλά ο Λαός έχει … ‘Αρκουδέψει’ .

  Από την άλλη, οι … Αρκουδιάρηδες – Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση – καλά κρατούν .

  ΚΑΛΑ … ΚΡΑΣΙΑ

 81. Spiridione said

  Και το Λιτόχωρο το χωριό της λιτότητας; 🙂

  Click to access 96_07.pdf

 82. Γιάννης Ιατρού said

  Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωση το ο,τι η σημερινή ανάρτηση, αν και -εκτός των λεξιλογικών- άκρως σχετική με τα οικονομικά, δεν προσέλκυσε (ακόμα) την προσοχή γνωστού καθ΄ ύλην αρμοδίου σχολιαστού… 🙂

 83. Σουγλίζει τον οβελία. https://twitter.com/mina8745/status/851040545522712579

 84. smerdaleos said

  @78, Γιώργο: αυτό τό …»φάε τού σκασμού » ταιριάζει στόν Πάγκαλο καί στούς νεοέλληνες .

  Να προσθέσω κάτι που μου ξέφυγε προηγουμένως, ότι οι στίχοι του Πλαύτου αναφέρονται στο β’ πληθυντικό πρόσωπο («φάτε του σκασμού» κλπ).

  Παντως πρέπει να πω ότι οι Έλληνες της κλασικής περιόδου δεν ήταν έτσι όπως τους περιγράφει ο Πλαύτος, μετά χαλάσανε.

  Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Πέρσες κορόιδευαν τους Έλληνες για την λιτή διατροφή τους, λέγοντας πως «οι Έλληνες σηκώνονται από το τραπέζι νηστικοί».

  Τώρα τι έγινε μετά τους Περσικούς Πολέμους και ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα (σύμφωνα με τον Θεόπομπο τον Χίο) … είχαν αρχίσει «να σφάζουν τα θρεφτάρια τους τρώγοντας του σκασμού», αυτό είναι άλλη ιστορία.

  Θα έσκασε κάνα πακέτο Ντελόρ γύρω στο 400 π.Χ.

 85. Mπούφος said

  1 Αθεόφοβε
  αυτή η ατάκα ήταν ό,τι ωραιότερο άκουσα σήμερα!
  Με το καλό να πεθάνουμε όλοι λοιπόν, ώστε, με το καλό να αναστηθούμε!
  😉

 86. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  85. «Τώρα τι έγινε μετά τους Περσικούς Πολέμους…»
  Δε θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβεις τί έγινε. Είδαν τα καλούδια των Περσών και γλυκάθηκαν. Ο Παυσανίας ,ο θριαμβευτής των περσικών πολέμων, γιατί νομίζεις την έκανε; Σού λέει «ρε σύ ,αυτοί έχουν όλα αυτά (που είδε κι απόλαυσε στη σκηνή «εκστρατείας» του Μαρδόνιου) και ήρθαν εδώ για να πάρουν το μαυροζούμι μας;;!! «

 87. Γιάννης Ιατρού said

  44: Πάνο, κάνεις λάθος. Εγώ, σήμερα, πήρα, και δεν παρατήρησα έλλειψη, κι ήταν πολλοί που αγοράζανε.

 88. giorgos said

  85. Συμπεράσματα βγάζω , ούτε νά αποδείξω μπορώ , ούτε καί να τεκμηριώσω αύτά πού γράφει τό βιβλίο γιατί δέν έχω τίς κατάλληλες γνώσεις.
  Εχω όμως μεγάλη εμπιστοσύνη σ’ αυτόν πού έγραψε τό βιβλίο γιατί είχα τήν τύχη νά τόν έχω γείτονα καί νά τόν γνωρίσω πολύ καλά .
  Αν θέλεις μπορώ νά σού στείλω τό βιβλίο , τό έχω σέ bdf , τό έχω «σπάσει» όμως σέ 12 email γιατί είναι 300 σελίδες περίπου .

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «τη φράση τη θυμήθηκε ο Μανόλης Γλέζος το Φεβρουάριο του 2015 επικρίνοντας τους κατ’ αυτόν συμβιβασμούς της αριστερής κυβέρνησης.»
  Σωστά, η υποταγή άνευ όρων δεν είναι συμβιβασμός, αλλά ας είμαστε επιεικείς μαζί του, έχει το ελαφρυντικό του αιωνόβιου…

  «Αλλά θα έρθει κάποτε η ανάσταση.»

  Ω ναί, το λένε άλλωστε και η γραφές, με την ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, λίγη υπομονή χρειάζεται μόνο και ΠΙΣΤΗ.

  15 – «Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας (ωραίο ανέκδοτο αυτό, κλαίω ☺) μιλάει για τη λιτότητα και πρέπει αυτή να πάρει τέλος τι εννοεί;»
  Τίποτα μην τον παίρνεις στα σοβαρά, μπλάκ χιούμορ κάνει που του το έμαθε ο θείος Σόϊμπλε όσο τον είχε στα γόνατα και του «χάϊδευε» το μαγουλάκι. Άλλωστε χαζό παιδί χαρά γεμάτο είναι, πώς να το παρεξηγήσεις.☺

  «Ο τερματισμός της λιτότητας είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης; Δεν σχετίζεται με την παραγωγικότητα μιάς χώρας;»
  Φυσικά και είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, όμως χρειάζονται Πολιτικοί για να την πάρουν κι όχι χειραγωγημένα φλώρια, και βέβαια ανεξαρτησία της χώρας, κι η Ελλάδα δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ από τα δύο. Όσο για την παραγωγικότητα, είναι ένα άθλιο και τερατώδες παραμύθι που μας διδάσκουν στα εκπαιδευτήρια ανθρώπων και τα ΜΜΑ της οικονομικής ελίτ. Ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τον Κλίντον το 1994 (95;) που επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες να λειτουργούν και σαν επενδυτικές με τα χρήματα των καταθετών τους (εν αγνοία τους εννοείται) η παραγωγικότητα δεν παίζει ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανένα ρόλο. Άλλωστε τι παράγουν οι ΗΠΑ στις ΗΠΑ;☺
  Το μεγάλο κόλπο, είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (πρωταθλήτρια στην Ε.Ε η Γερμανία με πάνω από 100 δις τον χρόνο) και οι φορολογικές «διευκολύνσεις» με την αδιάφθορη Γερμανία μας, να βρίσκεται στν όγδοη θέση παγκοσμίως.
  Όμως αυτά μπορούν να τα κάνουν οι ισχυροί και οι ευνοούμενοί τους, οι υπόλοιποι πρέπει να υποφέρουν.
  Το έχω ξανακάνει το ερώτημα παλιά και ίσως το θυμάσαι, το Λουξεμβούργο των 550,000 κατοίκων, ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ κι έχει 63 δις ΑΕΠ;☺

  «Αυτό που κατά καιρούς έχει λεχθεί «ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε» είναι αβάσιμο;»
  Όχι δεν είναι, με την διαφορά πως δεν μας λέει ΚΑΝΕΙΣ τι, ποιοί, και πού τα ξοδεύουμε, π.χ η Γερμανία με οκταπλάσιο πληθυσμό από μας και σχεδόν επίπεδη χώρα, έχει 250 τάνκς, η Ελλάδα με εκατοντάδες βουνά και χιλιάδες νησιά, έχει 1200, ΓΙΑΤΙ; Η Ελλάδα έχει τον πιο υψηλό αμυντικό προϋπολογισμό στην Ε.Ε ΓΙΑΤΙ; Η Γερμανία που αιματοκύλησε την Ευρώπη και διέλυσε την Ελλάδα χωρίς να πληρώσει την παραμικρή αποζημίωση, μπορεί και παράγει τάνκς και υποβρύχια (που ζαλίζονται στο Αιγαίο) και να τα πουλάει στην Ελλάδα, ΓΙΑΤΙ;
  Ο συντροφος – πολιτικός κρατούμενος Άκης, ήταν 5 χρόνια στην μπουζού, ΓΙΑΤΙ;☺

  «Νομίζω πως στην εποχή της κρίσης καταλάβαμε πράγματα που ήταν άγνωστα παλαιότερα. Όχι ότι ήταν κρυφά.»
  Δεν έχουμε καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ, αλλιώς θα είχαμε κάψει προ πολλού τις τράπεζες, και θα είχαμε πλακώσει στις κλοτσιές τους κυβερνητικούς λιμοκοντόρους που το παίζουν και αριστεροί ριζοσπάστες τρομάρα τους.
  Αλλά, ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ.☺

 90. Πάνος με πεζά said

  @ 88 : Mακάρι, Γιάννη. Γιατί παλιότερα είχαν δημιουργηθεί ιστορίες.

 91. Πάνος με πεζά said

  @ 88 : Όσο για το άλλο, δεν έχω τα κέφια μου, οπότε γράψε πάλι «πλην»…

 92. smerdaleos said

  @87, Νεοκίδιο: Δε θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβεις τί έγινε. Είδαν τα καλούδια των Περσών και γλυκάθηκαν

  Κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε. Η επαφή με την «διαφθείρουσα και σαγηνευτική ανατολή» τους χάλασε.

  Τα ίδια πίστευαν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Ότι η εντατικότερη επαφή τους με την ανατολή μετά το 200 π.Χ. άρχισε να τους διαφθείρει.

  Ο Δίων ο Κάσσιος πίστευε ότι η διαφθορά των ρωμαϊκών ηθών ξεκίνησε όταν εξεστράτευσαν στην Μικρά Ασία για την μάχη της Μαγνησίας, όπου «οι Ρωμαίοι της Ασιανής τρυφής γευσάμενοι … την τε ασωτίαν αυτών δια βραχέος εζήλωσαν, και τα πάτρια ήθη ου δια μακρού κατεπάτησαν».

  [Δίων Κάσσιος, Ρωμαϊκή Ιστορία, 19.64] ὅτι οἱ Ῥωμαῖοι τῆς τρυφῆς τῆς Ἀσιανῆς γευσάμενοι, καὶ μετὰ τῆς τῶν λαφύρων περιουσίας τῆς τε παρὰ τῶν ὅπλων ἐξουσίας ἐν τοῖς τῶν ἡττηθέντων κτήμασιν ἐγχρονίσαντες, τήν τε ἀσωτίαν αὐτῶν διὰ βραχέος ἐζήλωσαν, καὶ τὰ πάτρια ἔθη οὐ διὰ μακροῦ κατεπάτησαν.

 93. Alexis said

  #68: Αν θες να φας ελληνικό και κυρίως φρέσκο, ναι, αν και νομίζω ότι μπορείς να βρεις και φτηνότερα από τις τιμές που γράφεις.
  Και της Βαρβακείου μια χαρά είναι και σχετικά οικονομικά.

 94. Καλώς το Λάμπρο.

  Περί αμνών, ο Αποστόλης, ο γείτονας και κτηνοτρόφος, δεν έχει πλέον ούτε ένα.

 95. cronopiusa said

  δεν αλλάζεις ρε Λάμπρο…

 96. Γιάννης Ιατρού said

  79: Υποψιάζομαι στενή συνεργασία με ποσοστά, κουπόνια κλπ. Έγραψες!

  90: Γειά σου Λάμπρο 🙂 🙂
  Να σου εφιστήσω την προσοχή, πως κάνοντας τέτοιες παρατηρήσεις, κινδυνεύεις να σου επιβληθεί -από τους κύκλους με τους οποίους συνήθως συναλλάσεσαι- (προς συνέτιση) η υποχρεωτική αποστήθιση του βιβλίου «Οι καπιταλιστές είναι φίλοι μας» καθώς και η επαναλειπτική (ad nauseam) ακρόαση της 9ης του Μπετόβεν σε (φιλ)ελεύθερη διασκευή του Μπάμπη Παπαδημητρίου για τανκς και ορχήστρα.

  Πάνο, over 🙂

 97. Alexis said

  #66: Πάνο συμφωνώ.
  Καφριλίκι ήταν όντως η μαζική σφαγή σε χωράφια, κοινόχρηστους χώρους κλπ. με κόσμο και αυτοκίνητα με μικρά παιδιά να περνούν από δίπλα και με ανύπαρκτες φυσικά συνθήκες υγιεινής. Έχει σταματήσει λες;
  Άλλο ο μπάρμπας που σφάζει το αρνάκι του στο χωριό ή το αρνάκι του γείτονα και άλλο αυτή η αθλιότητα. Καμία σχέση…

 98. # 90

  Εδώ ήρθαμε, πα να φύγουμε…

 99. cronopiusa said

 100. Μιλώντας για καιρούς λιτότητας –> https://twitter.com/tvxs/status/851366331362496512

 101. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία!

  31-32 Έτσι

  33 Τα λεξικά μας δεν το αναφέρουν αυτό με τους Βενεδικτίνους, μερσί!
  75 Επίσης!

  35 Σωστός με τον δωρικό ρυθμό.

  58 Πλάτωνας, Πρωταγόρας:
  ὅτι τὸ λακωνίζειν πολὺ μᾶλλόν ἐστιν φιλοσοφεῖν ἢ φιλογυμναστεῖν

  61 Με πρόλαβε

  80 Καλό Πάσχα!

  82 Διόλου λιτό το άρθρο 🙂

  Βρε καλώς τον Λάμπρο!

 102. Άσε, ρε γμτ, κόβουν και την εκπομπή του Μπόγδανου στο ΣΚΑΙ και τι θα κάνομε… https://twitter.com/yiastra/status/851459461604671491

 103. Γιάννης Ιατρού said

  90: Να υποστηρίξουμε και λίγο τον Λάμπρο, σ΄αυτό που λέει, δηλ. στο … Όσο για την παραγωγικότητα, είναι ένα άθλιο και τερατώδες παραμύθι… και να κάνουμε λίγο πιό εύπεπτο (όχι πως δεν τα έχουμε πεί πολλάκις εδωμέσα, αλλά. να, Πάσχα έρχεται (βλ. ΥΓ).

  Η παραγωγικότητα είναι μεν πολύ σημαντικό στοιχείο, αλλά για μια παγκόσμια οικονομία που θα στηριζόταν, κυρίως, σ΄αυτήν. Όμως η σημερινή παγκόσμια οικονομία δεν στηρίζεται κυρίως στην παραγωγικότητα. Και δίνω ένα έναυσμα:

  Ένα κύριο πρόβλημα είναι η διαδικασία, με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν νέο χρήμα, είναι τόσο απλή, που το μυαλό αηδιάζει. Τα «άϋλα» χρήματα δε που «παρασκευάζονται» ή «καταστρέφονται» με αυτόν τον τρόπο, ονομάζονται, σε αντίθεση με αυτά που προέρχονται από τα ευγενή μέταλλα, «Fiat Money» – από το λατινικό «ΦΙΑΤ=Flatus Ignis Aqua Terra, που σημαίνει «Ας γίνει, let it be done», το οποίο εδώ μεταφράζεται ως «δημιουργία» (στην προκειμένη περίπτωση, χρήματα που δημιουργούνται από το τίποτα).

  …π.χ. μπορούν να δανείζουν το 50πλάσιο των καταθέσεων που διατηρούν στην κεντρική τράπεζα!

  Σε ορισμένες χώρες (Καναδάς, Σουηδία, Μ. Βρετανία) δεν είναι υποχρεωμένες οι ιδιωτικές τράπεζες να διαθέτουν ελάχιστα αποθέματα στις κεντρικές.

  …δανείζει 50 εκατομμύρια – δηλαδή, 49.000.000 περισσότερα από αυτά που διαθέτει. Εάν χρεώνει λοιπόν επιτόκιο 5%, κερδίζει ετήσια 2.500.000, διαθέτοντας καταθέσεις ύψους 1.000.000. Επομένως, κερδίζει 250% ετησίως στο ποσόν που πραγματικά «επενδύει» – ένα εξόφθαλμα τοκογλυφικό επιτόκιο, άνω του 20% μηνιαία (οι τοκογλύφοι κερδίζουν πολύ λιγότερα).

  …για παράδειγμα, οι Γαλλικές τράπεζες, οι οποίες είχαν δανείσει στην Ελλάδα 75 δις $, είχαν καταθέσεις στην ΕΚΤ, για το συγκεκριμένο βέβαια δάνειο, το πολύ 1,5 δις $

  Και το χειρότερο: το μεγαλύτερο μέρος τοποθετείται στα χρηματιστήρια, με υπερ100πλάσιο «πολλαπλασιαστή» – γεγονός που προσφέρει ονειρικές αποδόσεις στις τράπεζες (αλλά και απίστευτα μεγάλα ρίσκα).

  …π.χ. μόνο το 2005 (εσκεμένως δεν αναφέρω τα σημερινά νούμερα, για να δούμε τι γινόταν πριν από τη κρίση στη χώρα μας), η J.P. Morgan κατείχε παράγωγα αξίας 25 τρις $

  Συνοψίζοντας: με την ταχυδακτυλουργική δημιουργία νέων χρημάτων από το πουθενά, ενδεχομένως να καταλάβουμε ότι τα θεμέλια, επάνω στα οποία οικοδομούμε αδιάκοπα το μέλλον μας (π.χ. αυτό με την παραγωγικότητα), δεν είναι τόσο σίγουρα, όσο νομίζουμε.

  ΥΓ: Λάμπρο, το πεσκέσι ξέρεις που θα το στείλεις, έτσι; 🙂

 104. Δύσκολη γλώσσα τα αγγλικά, δεν είναι σαν την κακή ενέργεια που αφαιρείται με κινήσεις υπουργικών χεριών…

  http://www.newsfish.gr/ellada/92804/filippoi-mnimeio-pagkosmias-klironomias-me-orthografiko-lathos-pics

 105. spatholouro said

  Αυτά είναι αποκαλυπτήρια!!!

 106. # 104

  Κάποτε λέγαμε και οι τοίχοι έχουν αυτιά αλλά και τα αυτιά έχουν κάτι τοίχους…νάαααααα με το συμπάθειο !

 107. Ριβαλντίνιο said

  # 61 spatholouro
  @ 102 ε ) sarant

  Ευχαριστώ πολύ !!!

  @ 81 Σκύλος

  Σίγουρα στην Ρωσσία αυτό !

  @ 90 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Επιστροφές ! 🙂

  @ 87 Νέο Kid Al Kuwaiti
  @ 93 smerdaleos

  Στην αρχή και οι Πέρσες ζούσαν φτωχή ζωή. Γράφει ο Ηρόδοτος :

  Λοιπόν, πρόγονος αυτού του Αρταΰκτη, που τον κρέμασαν ψηλά, είναι ο Αρτεμβάρης, αυτός που ανέπτυξε στους Πέρσες μια πρόταση που εκείνοι την υιοθέτησαν και τη μετέφεραν στον Κύρο σαν δική τους· η πρόταση ήταν η ακόλουθη: «Αφού ο Ζευς 🙂 🙂 🙂 δίνει την ηγεμονία στο έθνος των Περσών, κι ανάμεσα στους Πέρσες σ᾽ εσένα, Κύρε, αφού εκθρόνισε τον Αστυάγη, εμπρός τώρα, γιατί η γη που ορίζουμε είναι λίγη, κι αυτή τραχιά, ας μεταναστεύσουμε απ᾽ αυτή κι ας πάρουμε άλλη, καλύτερη. Κι υπάρχουν πολλές γειτονικές χώρες και πολλές πιο απόμακρες· αν πάρουμε μια απ᾽ αυτές, ο κόσμος θα μας αντικρίζει με μεγαλύτερο θαυμασμό. Τί πιο φυσικό για ένα έθνος που ασκεί την εξουσία από το να ενεργεί μ᾽ αυτό τον τρόπο; γιατί πότε άλλοτε θα έχουμε την ευκαιρία, αν όχι τώρα, που κυβερνούμε πολλούς λαούς κι ολόκληρη την Ασία;». Ο Κύρος τ᾽ άκουσε αυτά και δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται απ᾽ την πρόταση, αλλά τους παρακινούσε να την εφαρμόσουν· όμως, συνεχίζοντας τις συμβουλές του, τους παρακινούσε να ετοιμάζονται να παύσουν πια να είναι ηγέτες, και να ζήσουν υπήκοοι σε άλλους· επειδή συνήθως, είπε, η θηλυκή γη βγάζει εκθηλυμένους άντρες· γιατί δε γίνεται απ᾽ την ίδια γη να βλασταίνουν και το ένα και το άλλο, και καρποί θαυμαστοί και άντρες με πολεμική αρετή. Μ᾽ αυτά οι Πέρσες κατάλαβαν την πλάνη τους κι αποσύρθηκαν γρήγορα γρήγορα, μια και η γνώμη τους αποδείχτηκε κατώτερη απ᾽ τη γνώμη του Κύρου, και προτίμησαν να είναι αφέντες ζώντας σε φτωχή γη παρά να καλλιεργούν πεδιάδα και να είναι δούλοι άλλων.
  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=30&page=235

  =====================================

  Λοιπόν για το σφάξιμο των ζώων είχα δεί μια σπλατιά τρελή στο γιουτιούμπι με γκρίκ σάμπτάιτλς, αλλά τώρα δεν θυμάμαι να παραπέμψω. Η πλοκή ήταν η εξής. Ένα παιδί έμενε με τον πατέρα του σε ένα σπίτι – σφαγείο. Η δουλειά του μπαμπά δηλαδή ήταν να μεγαλώνει τα ζώα και μετά να τα σφάζει. Μια χαρά άνθρωπος, αλλά του παιδιού του σάλεψε. Όταν το παιδί μεγάλωσε, το ερειπωμένο σπίτι – σφαγείο έγινε το άντρο του. Απήγαγε κόσμο , τους μετέφερε εκεί και τους πετσόκοβε. Ενώ τους βασάνιζε έλεγε κάτι για τα ζώα που του είχε κάνει εντύπωση όταν ήταν μικρός :

  – Τα φροντίζεις, τα αγκαλιάζεις, τα αγαπάς και τα μεγαλώνεις. Και έρχεται η ώρα και τα πηγαίνεις στο σημείο (σφαγής) . Όμως αυτά διστάζουν , πισωπατούν ! Μα γιατί ; Τα πάντα είναι καθαρά. Δεν υπάρχει μυρωδιά, δεν υπάρχει τίποτα. Γιατί πισωπατούν ;

  Και ξανά το ίδιο ερώτημα :

  – … Γιατί διστάζουν ; Γιατί πισωπατούν ;

  Στο τέλος ο σαλεμένος πρωταγωνιστής μας βρίσκει τραγικό θάνατο και ξεψυχώντας δίνει μόνος απάντηση στο ερώτημά του :

  – Τα φροντίζεις, τα αγκαλιάζεις, τα αγαπάς και τα μεγαλώνεις. Και έρχεται η ώρα και τα πηγαίνεις στο σημείο. Όμως αυτά διστάζουν , πισωπατούν ! Μα γιατί ; Τα πάντα είναι καθαρά. Δεν υπάρχει μυρωδιά, δεν υπάρχει τίποτα. Γιατί πισωπατούν ; Γιατί μέχρι και ένα ηλίθιο ζώο καταλαβαίνει πότε είναι προδομένο !

  Τώρα εγώ δεν τα λέω ωραία, αλλά στην σπλατεριά ήταν καλά.

  ============================================================

  @ 103 Σκύλος

  Άσε, ρε γμτ, κόβουν και την εκπομπή του Μπόγδανου στο ΣΚΑΙ και τι θα κάνομε.

  🙂

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – Γειά σου κούταβε.☺

  96 – Να αλλάξω και να γίνω τί supergirl;

  97 – Γειά σου Γιάννη.☺☺☺

  99 – Κάτσε να πιείς μιά τσικουδιά πρώτα ρε πσαρά μπαοκgee.☺

  102 – Γειά σου Νικοκύρη.

 109. 108β, ε ναι, δεν είδες πόσος είναι ο παπάς και τι μπουκέτα ρίχνει.

  108τέλος, άσε, άσε!

 110. Α, και με την ευκαιρία: Εγκαινιάζεται αύριο η Κορίνθου-Πατρών. Αποκάτω μου περνάει. Έχετε κάνα μύνημα να διαβιβάσω;

 111. Λάμπρο αγόρι, αναλύσεις έχομεν, λύσεις αναζητάμε… πες μας να αγοράσουμε χρυσό ή σκόρδα για να γλυτώσουμε το φτωχό βιος μας από την επερχόμενη οικονομική λαίλαπα εξ αιτίας του ΓΠΠ που είναι στα σκαριά ;

  Να πουλήσω τις μετοχές του ΠΑΟΚ ή να παραμείνω σύμμαχος του Σαββίδη τώρα που πήρε και την Σουρωτή ;

  Ακανθώδη τα ερωτήματα ζητούν λείας απαντήσεις !

 112. cronopiusa said

  109

 113. Corto said

  Χαιρετώ με την σειρά μου τον Λάμπρο!

  75 (Spiridione ) και 102 (Sarant):

  Ίσως έχει ενδιαφέρον και η παρακάτω φιλολογική – μεταφραστική υποσημείωση σε σχέση με το έργο Collationes του Αγίου Ιωάννη Κασσιανού, ο οποίος ήταν δίγλωσσος (έγραφε και στα λατινικά και στα ελληνικά):

  «Μὲ τὸν ὅρο Συμβολὲς ἀποδίδουμε τὸν λατινικὸ πρωτότυπο Collationes. Ὁ ὅρος collatio προέρχεται ἀπὸ τὴ μετοχὴ ἀορίστου (conlatus) τοῦ ρήματος confero / conferre= συν-φέρω, συμβάλλομαι, συνάγω, συνάπτω, συμβάλλω, συγκρίνω. Ἐτυμολογικά, συνεπῶς, ὁ ὅρος collatio σημαίνει τὴ συνεισφορά, τὴ συμβολή, τὴ σύναψη καὶ τὴ σύγκριση. Ἐπειδὴ οἱ Collationes τοῦ Κασσιανοῦ καταγράφουν συνομιλίες τοῦ Κασσιανοῦ μὲ γέροντες τῆς Αἰγύπτου, θὰ μποροῦσε κανεὶς νὰ παρακάμψει τὴν ἐτυμολογικὴ ἀκρίβεια καὶ νὰ ἀποδώσει τὴν collatio ὡς συνομιλία. Ἂν καὶ μία τέτοια ἑρμηνεία δὲν μπορεῖ νὰ θεωρηθεῖ ἐσφαλμένη, δὲν εἶναι ὅμως, κατὰ τὴ γνώμη μας, οὔτε ἡ καλύτερη δυνατή. Πέραν τῶν προσωπικῶν ἐπιλογῶν τῶν διαφόρων ἐρευνητῶν, καὶ ἀκόμη πέραν τῆς ἐτυμολογικῆς μαρτυρίας, διαθέτουμε γιὰ τὸ συγκεκριμένο ζήτημα ἐκπεφρασμένη ἄποψη τοῦ ἴδιου τοῦ Κασσιανοῦ, ἡ ὁποία, κατὰ τὴ γνώμη μας, θὰ ἔπρεπε νὰ γίνει σεβαστή. Στὸ ἔργο του Περὶ τῆς ἐνσαρκώσεως τοῦ Κυρίου κατὰ τοῦ Νεστορίου ὁ Κασσιανὸς χρησιμοποιεῖ τὸν ὅρο Collatio γιὰ νὰ ἀποδώσει στὰ λατινικὰ τὸν ἑλληνικὸ ὅρο ’Σύμβολον’. Ἑπομένως, μὲ τὴν ἐπιλογὴ τοῦ ὅρου ’Συμβολὴ’ ἀκολουθοῦμε μεταφραστικὴ πορεία ἀνάλογη ἐκείνης τοῦ Κασσιανοῦ καὶ ἔτσι διατηροῦμε τὴ σύνδεση, τὴν ὁποία φαίνεται νὰ ἐπιχειρεῖ ὁ Κασσιανός, μεταξὺ τοῦ Συμβόλου τῆς πίστεως καὶ τῶν Συμβολῶν τῶν γερόντων. Ἀπόλυτη ἀντιστοιχία θὰ ὑπῆρχε, ἂν ἀποδίδαμε τὶς τελευταῖες μὲ τὸν ὅρο ’Σύμβολα’, ἀλλά, στὰ ἑλληνικὰ τουλάχιστον, τέτοια ἀπόδοση θὰ ἦταν μᾶλλον πομπώδης – ποιός γέροντας θὰ τολμοῦσε νὰ ὀνομάσει τὴν ὁμιλία του «Σύμβολο»; Ὁ ὅρος ’Συμβολή’, ἄλλωστε, ἀποδίδει στὰ ἑλληνικὰ καλύτερα τὶς ἔννοιες τῆς συλλογῆς καὶ τῆς συμπύκνωσης, τὶς ὁποῖες, κατὰ τὸν Κασσιανό, δηλώνει τὸ ἑλληνικὸ ’Σύμβολο’ ἀλλὰ καὶ ἡ λατινικὴ ’Collatio’ (βλ. DI VI.4). Τέλος, μὲ τὴν ἀπόδοση αὐτὴ δὲν χάνεται οὔτε ἡ ἔννοια τῆς συνομιλίας, ἡ ὁποία ὑπάρχει στὶς Collationes τῶν γερόντων, ἀλλὰ ὄχι στὸ Σύμβολο.»

  http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/valsamis_basilcassian2.html#_ftnref50

 114. Corto said

  115 (συμπλήρωμα):
  Είναι η υποσημείωση 50 στην διατριβή που έχει ο παραπάνω σύνδεσμος.

 115. Γς said

  109:

  Ω, τον αγαπητό εν

  αδελφό

 116. Πάνος με πεζά said

  Πώς διάλο πάντα οι Εθνικές Οδοί εγκαινιάζονται πριν από Πάσχα…

  Καλώς και το Λάμπρο ! Σε είδα και πριν, αλλά αμέλησα να χαιρετήσω.

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κουιζάκι για καλωσόρισμα του Λάμπρου
  Ποιος/ποια το τραγούδαγε;

  Πολιτικοί και ειδικοί,
  να μας μιλάνε για λιτότητα και κρίση,
  ό,τι κι αν πουν, εμείς εκεί,
  κι ο υπουργός άσε να ψάχνει για τη λύση.

  Με ουίσκυ, τσιφτετέλια και λουλουδοπόλεμο,
  και να γίνεται η πίστα, σαν Ιράκ εμπόλεμο.

  Βάλτε φόρο στο ουίσκι,
  βάλτε ΦΠΑ και τέλη,
  η Ελλάδα θα τη βρίσκει,
  μια ζωή με τσιφτετέλι

 118. sarant said

  111 Κόπηκε ο Μπογδάνος;

 119. Γιάννης Ιατρού said

  113: Γιώργο, πας γυρεύντας ε; 🙂

  118: Πάνο,
  όχι μόνο πριν το Πάσχα, αλλά και γενικότερα, όταν επίκειται/αναμένεται κάποια ιδιαίτερα έντονη κίνηση στις Ε.Ο.

  Πως αλλιώς (νομίζουν ότι) θα εμπεδωθεί στην μνήμη των οδηγών το γεγονός και θα συνδυαστεί με τον εκάστοτε πολιτικό (γιατί βλέπεις η σχετική ταμπελίτσα που κολλάνε εγκαινιάστηκε υπό …. την … δεν φαίνεται όταν οδηγείς). Αλλά δεν σκέφτονται πως μπορεί επίσης να δημιουργήσει και αρνητικούς συνειρμούς, π.χ. με το ύψος των διοδίων (που σιγά-σιγά κοστίζουν περισσότερο κι από τα καύσιμα της διαδρομής), με τις τιμές των καυσίμων (εγώ πάντα 20€ έβαζα, τι φωνάζουν γμτ.;), το σέρβις του αυτοκινήτου που όφειλε να γίνει εδώ και 10 μήνες, αλλά λόγω διαρκούς ταμειακής ανεπάρκειας όλο αναβάλλεται (και σε κάνει να έχεις ένα περίεργο σφίξιμο στην κοιλιά όταν οδηγείς…) κλπ. κλπ.
  .

 120. Μαρία said

  120
  Δεν επέζησε http://luben.tv/stream/110804

 121. Γιάννης Ιατρού said

  120: Νίκο

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 124. sarant said

  122-123 Χάνουμε μεγάλον τροφοδότη των μεζεδακιών!

  125 Κι εδώ το μεγαψητοπωλείο της γειτονιάς θα είναι κλειστό όλη τη μεγαλοβδομάδα.

 125. Γιάννης Ιατρού said

  126α: Τέτοια ταλέντα δεν πάνε ποτέ χαμένα. Κάπου θα εμφανιστεί πάλι…

 126. Πέπε said

  Το νηπενθές κανείς; Τέτοια ώρα;

  Αλγεινόν…

 127. Μαρία said

  128
  Εννοείς το νεπενθέ; http://www.sarantakos.com/language/nepente.html

 128. Pedis said

  Κι ούτε ένας αστερίσκος …

  H επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη στρατιωτική αεροπορική βάση Ας Σαιράτ στη Συρία είχε την κατανοητή πρόθεση να προλάβει και να αποτρέψει την εξάπλωση και χρήση χημικών όπλων και ήταν περιορισμένη και επικεντρωμένη σε αυτόν τον στόχο.

 129. spiral architect said

  Ωωωω, ο Λάμπρος σαν τον Λάζαρο!

 130. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!

  Ο Πλούταρχος αναφέρει θρησκευτική νηστεία στο φαγητό (Δημοσθένης 30,5)

  Αλλά και θρησκευτική εγκράτεια στην κακία, το ψέμα, το κρασί και τις σεξουαλικές επαφές (Ηθικά, Περί Αοργησίας 464b)

 131. Γς said

  131:

  Εντάξει. Για τον Λάμπρο η σαμπάνια.
  Αλλά πως σταματάει να κάνει μπουμ και να μας πιτσιλάει.
  Προσπαθώ να τη σταματήσω αλλά δεν τα κατάφερα

 132. Παναγιώτης Κ. said

  Η λέξη μήνυμα με… ταλαιπώρησε έως ότου μάθω να τη γράφω σωστά.
  Την σύνδεσα με τη λέξη μήνας χωρίς βεβαίως να έχει κάποια νοηματική σχέση και από τότε η σειρά είναι πρώτα το η και μετά το υ. 🙂

 133. sarant said

  132 Βρε καλώστον!

 134. Γιάννης Ιατρού said

  135: Αυτός ο Λάζαρος λεφτιαξε σχολή φαίνεται 🙂
  Γειά σου ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ !

 135. spiral architect said

  Σε καιρούς λιτότητας κάνουμε οικονομία στα γράμματα και προμόσιον στο Μπιλ Γκέιτς.

  (για το Μ. Σάββατο) 😀

 136. Alexis said

  Είναι του …αγίου Φανουρίου σήμερα; 😆

 137. BLOG_OTI_NANAI said

  Η νηστεία-νηστεία αλλά από τα καλά blog δεν «νηστεύουμε»! Το αντίθετο! 🙂

 138. # 137

  Να κοιτάμε λίγο και τα προηγούμενα, .ε ; ( # 105 )

 139. spiral architect said

  @140: Μη βαρούτε, θα πάρω το μυστρί απ’ τον Αλέξη και θα σας κυνηγήσω! 🙂

 140. Παναγιώτης Κ. said

  @90. Εν πρώτοις καλώς όρισες.
  Θα συμφωνήσω κατ΄αρχήν ότι πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τους μηχανισμούς της…νόμιμης απάτης και μετά να τους αλλάξουμε. Δυστυχώς με πολύ κόπο και θυσίες.

  Να ξεκινήσω με κάτι ιστορικό.
  Στη δεκαετία του ΄80 έγινε μια από τις συνηθισμένες υποτιμήσεις του νομίσματος και θέλοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δικαιολογήσει τα…αδικαιολόγητα -η γνωστή τακτική των κυβερνήσεων-ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να βγάλει ενθουσιασμό για την απόφαση της υποτίμησης.
  -Δηλαδή κύριε εκπρόσωπε είναι καλό πράγμα η υποτίμηση του νομίσματος; τον ρώτησε πονηρά κάποιος δημοσιογράφος.
  -Βεβαίως απάντησε με κατηγορηματικότητα ο εκπρόσωπος.
  -Τότε γιατί να μη κάνουμε κάθε μήνα; τον ξαναρώτησε ο δημοσιογράφος και φυσικά δεν πήρε απάντηση. Ίσως να την σκέπασε το γενικό χάχανο. 🙂

  Ισχύουν όλα αυτά που λες μόνο που δεν απαντούν στο ερώτημα: Γιατί έχουν αυτή τη δυνατότητα οι ΗΠΑ, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία και δεν την έχει η…Ελλάδα;
  Ας δεχθούμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι εξωνημένοι και δεν κοιτάζουν το συμφέρον της χώρας τους. Μα αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει μόνο με την Ελλάδα. Συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ας δεχθούμε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών αυτών είναι υποχείρια των ισχυρών.
  Στην εποχή του διπολισμού και στις χώρες του υπάρξαντος όπου δεν υπήρχαν οι καπιταλιστικές εξαρτήσεις, τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα. Κάθε άλλο! Εξ΄ου και τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα.

  Συχνά και προκειμένου να καταλάβω πράγματα, χρησιμοποιώ τον κανόνα της αναλογίας. Τι θέλω να πω:
  Παίρνω το παράδειγμα δύο δήμων της χώρας. Άρα διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς λειτουργίας.
  Ο ένας λοιπόν λειτουργεί «ρολόι» και οι πολίτες το βλέπουν κάθε μέρα γιατί π.χ οι δρόμοι είναι καθαροί και ο άλλος δήμος είναι…»φύγε κακό από τα μάτια μου». Άρα;…

  Έχω την εντύπωση ότι η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών λειτουργούμε ως εν δυνάμει… ηγέτες και αναπαράγουμε τον εξουσιαστικό λόγο ο οποίος άλλο δεν κάνει παρά να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.

 141. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  137. 105. Δηλαδή η «Ημερομηνία εγγραφής» (!!???) είναι οκ, και μας χαλάει το Word ? 😆 Ακου ημερομηνία εγγραφής! (πού; στο σχολείο;…)
  Mεζεδάρα για το Νικοκύρη!

 142. leonicos said

  @63 Γς

  Μπορεί να είναι ωραίο το χαμόγελο και το παιδί, αλλά δεν το έβαλες για να ευαισθητοποιήσεις κανένα.
  Η συζήτηση ήταν άλλη. Εξηγούσα τι σημαίνει ‘μείωση’.
  Δεν είχε καμιά σχέση με την τρισωμία. Απλώς το βρήκες και το πέταξες, και δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα.

  Τι θα έλεγες αν έμπαινε εδώ μέσα ο πατέρας της;

  Ομολογώ ότι δεν σε καταλαβαίνω. Πατάτες έχουμε κάνει όλοι μας εδώ μέσα. Αλλά είχαμε το θάρρος να τις αναγνωρίσουμε.

  Λυπάμαι που επιμένεις

 143. ΣΠ said

  Καλημέρα.

 144. Pedis said

  Σαν πολλά δεν του χώσανε;

 145. spiral architect said

  @146: Ε, ναι!

 146. gbaloglou said

  1, 86 [Μάνος Χατζιδάκις περί Ανάστασης κλπ (από τα «Τραγούδια της Αμαρτίας»)]

  Μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη το ’45, αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης είχε τελειώσει η λειτουργία και οι εκκλησίες άδειες, φωτισμένες ηχούσαν πένθιμα. Περπατούσα μόνος και θαμπωμένος – είπα από μέσα μου: «Θεέ μου, πόση αμαρτία πρέπει να περιέχει αυτή η πόλη για να ‘χει τόσες εκκλησίες».

  […]

  Κι έτσι έγινα φανατικός λάτρης της πόλης και των αφανών κατοίκων της. Τα παλιά σπίτια, οι ατέλειωτες συνοικίες, οι κεντρικοί μα και οι απόκεντροι δρόμοι της, λειτουργούσαν θρησκευτικά τον ερωτισμό των νεαρών κατοίκων της και την υπέροχη και τόσο προχωρημένη αταξική ερωτική συνείδησή τους.
  Συγχρόνως μου έγινε αντιληπτό πως ο αρχαίος έρωτας δεν έχει τόση αξία στον καιρό μας, δίχως αυτό το ανομολόγητο αίσθημα αμαρτίας κι ενοχής που μας παρέχει η βυζαντινή θρησκευτική κληρονομιά μας.
  Και όλ’ αυτά επιχειρώ να τα συνθέσω, σε μια πολύχρωμη τοιχογραφία που περιέχει ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου κι ένα του Γιώργου Χρονά, βυζαντινές υμνωδίες, λαϊκούς ρυθμούς και μια στρατιωτική μπάντα που να παίζει επίμονα το «Ειδύλλιο του Ζήγκφριντ» του Βάγκνερ.

 147. cronopiusa said

  ο μεγάλος ποιητής Θερβάντες

 148. Γς said

  149:
  Φυσικά όλοι το ξέρουμε, αλλά ας το ξαναπούμε:

  Το άγαλμα του Θερβάντες στη Ναύπακτο.
  Είχε λάβει μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτο κι έχασε και το χέρι του εκεί.

  «Στο δε Ταξίδι στον Παρνασσό (1614) υπαινισσόμενος την κατοπινή επιτυχία του πρώτου μέρους του Δον Κιχώτη (1605), αναφέρει ότι στη Ναύπακτο αχρηστεύτηκε το αριστερό του χέρι «προς δόξαν του δεξιού»»

  Ελληνική Βίκη

 149. spatholouro said

  #143
  Αγαπητέ μην το παρακάνουμε. Μας φτάνει και μας παραφτάνει το WORD!

  Πρόκειται για την ημερομηνία εγγραφής στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, και όντως η ημερομηνία ήταν αυτή:
  http://www.voria.gr/article/ston-katalogo-mnimion-pagkosmias-klironomias-tis-unesco-i-filippi

 150. ΣΠ said

  149
  Ο Θερβάντες είχε γράψει και ποιήματα αλλά δεν είναι γνωστός για αυτά και δεν θα τον έλεγες μεγάλο ποιητή, μάλλον μέτριος ποιητής ήταν.

 151. Pedis said

  # 147 – Επίτηδες το κάνεις για να αρχίσω τα καντήλια!;

  # 149 – Στον Τσιπρακούλη έχει διαγνωσθεί ένα προβληματάκι με το πολύ περίπου και καλά μωρέ στις εγκυκλοπαιδικές και γραμματικές του γνώσεις.

  Διασώζεται,όμως, επειδή και οι υπόλοιπες πολιτικές μούρες είναι, όπως και του λόγου του, για τα μπάζα.

 152. ΣΠ said

  151
  Τότε το inscription είναι λάθος. Θα έπρεπε να είναι registering. Με το inscription date εγώ κατάλαβα την ημερομηνία χάραξης της επιγραφής.

 153. Γιάννης Ιατρού said

  in-scription ==> εν – γραφή ==> εγγραφή. Κατά λέξη (συνθετικό) μετάφραση 🙂 🙂 🙂

 154. Γιάννης Ιατρού said

  155: (συνέχεια)
  Κι όμως ! whc unesco, εδώ 🙂

 155. spatholouro said

  Εννοείται ότι inscription είναι το ορθό:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_Heritage_Sites_by_year_of_inscription

 156. spatholouro said

  Κι εδώ η συγκεκριμένη date of inscription
  http://whc.unesco.org/en/list/1517

 157. ΣΠ said

  Mea culpa. Δεν την ήξερα αυτή την σημασία.

 158. Η Ουνέσκο εδρεύει στο Παρίσι. Ισως τα υπηρεσιακά της αγγλικά να είναι λίγο επηρεασμένα από τη γλώσσα του τόπου 🙂 Δεν θα με διαψεύσει ο Νικοκύρης, που θα έχει δει πλήθος ανάλογα φαινόμενα στη δουλειά του!

 159. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι ένα μνημείο δεν εγγράφεται! Εγγράφεται ενας μαθητής ή ξερω γω ένας κυκλος μέσα σ’ενα τετράγωνο…
  Τι πιο απλό (και σωστό) από το να μετέφραζαν το inscription (που και μένα δεν μ’αρέσει Σταύρο. Προτιμότερο θα ήταν τo registration date ή announcement date ) Hμερομηνία ανακήρυξης ή ημερομηνία καταχώρισης.

 160. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  160. Έτσι Άγγελε! μα άκου inscription…

 161. spatholouro said

  161
  Περί εγγραφής σε κατάλογο πρόκειται!
  Πώς εγγραφόμαστε στους εκλογικούς καταλόγους ένα πράμα..

 162. ΣΠ said

  161
  Το «ημερομηνία ανακήρυξης» νομίζω είναι το πιο κατάλληλο.

 163. nestanaios said

  87. Nεο kid….
  93 smernaleos.

  Τα πράγματα με τον Παυσανία και τον Θεμιστοκλή είναι πολύ πιο απλά απ’ότι φαίνονται.

  Αυτοί οι δύο άνδρες κέρδισαν τις μεγάλες μάχες εναντίων των Περσών και στη συνέχεια έχασαν την μάχη εναντίων των δοσιλόγων.
  Οι δοσίλογοι πάντοτε ήσαν και είναι πάρα πολλοί και με την μάσκα γίνονται και δυνατοί.
  Τους γνωρίσαμε και στην γερμανική κατοχή.

 164. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  163. Όπως το είπες! «Πώς εγγραφόμαστε στους εκλογικούς καταλόγους ένα πράμα..» έτσι. Εγγράφονται άνθρωποι. Όχι πράγματα(π.χ μνημεία…) (τα γεωμετρικά σχήματα δεν είναι πράγματα. Είναι ψυχές!)

 165. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  163. Και τέλος πάντων, γιατί μάλλον διυλιζουμε το κουνούπι, δεν νομίζω ότι πολλοί (ίσως και κανένας) αγγλόφωνοι θα χρησιμοποιούσαν σε τέτοια περίπτωση (ή παρόμοια) το inscription ,αντί του registration

 166. Γς said

  144 @ Λεώ

  >Μπορεί να είναι ωραίο το χαμόγελο και το παιδί, αλλά δεν το έβαλες για να ευαισθητοποιήσεις κανένα.

  Α, Καλος είσαι εσύ!
  [και το «καλος» χωρίς τόνο ]

  Ναι, το έβαλα για να … γελάσουμε.

  >Η συζήτηση ήταν άλλη. Εξηγούσα τι σημαίνει ‘μείωση’.

  Και τα εξηγούσες λανθασμένα γιατρέ μου. Σε διορθώνω πιο κάτω.

  >Δεν είχε καμιά σχέση με την τρισωμία.

  Μπα τι λες; Ρίξε την φωτογραφίατου Σχ 11 στο Google Images για να δεις αν έχει σχέση με το σύνδρομο Ντόουν, την χρωμοσωμική ανωμαλία τρισωμία 21.

  Πάτησε το πάρα πάνω λίκνο να δεις τι γίνεται στο περίπου 25.270.000.000 αποτελέσματα!

  Οσον αφορά την μείωση που λες ότι

  >Μείωση σημαίνει ότι το προκύπτον κύτταρο παίρνει τα μισά γονίδια του κυττάρου από το οποίο προέρχεται

  Δεν παίρνει τα μισά γονίδια του κυτάρου, αλλά τα μισά χρωμοσώματα και μάλιστα ένα από το κάθε ζευγάρι των χρωματοσωμάτων που έχει. Δηλαδή από τα δύο χρωμοσώματα των γονέων παίρνει ένα στην τύχη. Του μπαμπά ή της μαμάς

  Της όποιας μαμάς αντ λάικ του μπίπ

 167. spatholouro said

  Σε ό,τι αφορά το αγγλικό Inscription, το ρήμα inscribe σημαίνει επίσης «καταχωρίζω, κάνω εγγραφήν εις βιβλίον, κατάλογον, κατάστασιν» (PENGUIN-HELLENEWS), οπότε μια χαρά το βρίσκω στη συζητούμενη περίπτωση.

  Στα ελληνικά «εγγραφή»= «η εν καταλόγω ή βιβλίω καταχώρισις του ονόματος προσώπου ή πράξεως ή γεγονότος τινός (ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ)», οπότε δεν συζητούμε μόνο για πρόσωπα

  Σε ό,τι αφορά τα γαλλικά, μια και ετέθη και τέτοιο ζήτημα, διαβάζω:
  «Inscription: Action d’ inscrire quelqu’un, quelque chose sur un registre, une liste» (LE PETIT ROBERT), οπότε πάλι μια χαρά βρίσκω τη λέξη.

 168. nestanaios said

  144. Έχεις πέσει έξω. Όχι τώρα αλλά προ πολλού.

 169. sarant said

  Για να πω κι εγώ τη γνώμη μου, το inscription δεν με ενοχλεί, πολύ περισσότερο που αυτή είναι η ορολογία της Ουνέσκο. Τπ μνημείο εγγράφεται σε έναν κατάλογο όπου ΔΕΝ εγγράφονται τα πάντα αυτοδικαίως, αλλά μόνο τα εξαιρετικά. Άρα, όχι registration διότι δεν γίνεται η εγγραφή με πρωτοβουλία της πλευράς του μνημείου.

 170. Μαρία said

 171. Mπούφος said

  Άσχετο αλλά όποιος θέλει ας δει την…» οικεία» της Τατιάνας που είναι και «πολυτελή» τρομάρα, ωφου ωιμένανες! 😉

 172. Mπούφος said

  http://www.instyle.gr/article/tatiana-stefanidou-nikos-evangelatos-fotografies-apo-to-politeles-spiti-tous-stin-kifisia/

 173. Μπούφαμ, ποιό σπίτι; Εγώ τον κ*λο της Σκατιάνας έβλεπα. Τον κανονικόν, όχι αυτόν που επαντρεύτηκε.

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 175. ΣΠ said

  171
  Εύστοχη η διάκριση μεταξύ inscription και registration. Όμως, το «εγγραφή», χωρίς να είναι λάθος, δεν την αποδίδει πλήρως. Ίσως το «ανακήρυξη» είναι καταλληλότερο.

 176. Γιάννης Ιατρού said

  174/175: Αχ βρε Σκύλε, να ήσουν εσύ το σκυλάκι στις φωτογραφίες, όχι μόνο θα έβλεπες… 🙂

 177. Γιάννης Ιατρού said

  177: ΣΠ
  Η ανακήρυξη όμως μπορεί να γίνει και χωρίς εγγραφή, ή όχι; Εννοώ χωρίς να υπάρξει κάποιος κατάλογος, λίστα, η παρόμοιο ντοκουμέντο τέλος πάντων. Παράδειγμα, η ανακήρυξη του XY σε νικητή ή η ανακήρυξη του κράτους Χ ή η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Τώρα βέβαια, το πόσο είναι κατάλληλη η χρήση της λέξης «ανακήρυξη» στα παραδείγματα αυτά, είναι ίσως συζητήσιμο. Αλλά σίγουρα. σαν έκφραση, χρησιμοποιείται. Ας πουν οι καθ΄ύλην αρμόδιοι.

 178. nikiplos said

  Το άγαλμα βέβαια στο κάστρο της Ναυπάκτου είναι του Παξινού Γεωργίου Ανεμογιάννη

  Οι Ισπανοί τιμούν την ναυμαχία της Ναυπάκτου όσο κανείς άλλος. έχουν και πούρα και ποτό με ο όνομα Lepando…

 179. Pedis said

  # 177 – Α γεια σου! Σωστός.

  Και «αναγνώριστηκε στις …» πάει, «με απόφαση την … » ταιριάζει,

  και απλά η ημερομηνία να μπει απλό κι όμορφο είναι.

  Όχι ότι είναι κάτι το τραγικό το ορθογραφικό, αλλά κάποιος τζερεμές γραφειοκράτης θα έπρεπε να το ελέγξει αλλά τζίφος.

  Η μπάντα που βλέπω στις φωτογραφίες είναι μέρος του πρωτοκόλλου; Και τι νάπαιξε, το Μακεδονία ξακουστή;

  Μπρρρρ … Μπρούτ(τ)ο σόνιο.

 180. Γς said

  180:

  Ναι μοιάζουν τ αγάλματα. Μπερδεύτηκα

 181. sarant said

  180 Θα ταίριαζε πάντως και κάτι αναμνηστικό για τον Θερβάντες

 182. cronopiusa said

 183. Μαρία said

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  142 – Γειά σου Παναγιώτη κι ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Θα σε απογοητεύσω λίγο αλλά δεν φτάνει μόνο η κατανόηση των μηχανισμών της νόμιμης απάτης (που μεταξύ μας, δεν είναι και κάτι δύσκολο να κατανοηθούν ολοφάνεροι είναι εδώ και δεκάδες χρόνια) για να τους αλλάξουμε. Παρά το
  κοινώς αποδεκτό πως η γνώση είναι δύναμη, στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο ψέμα που μας περνάει η οικονομική ελίτ μέσω της εκπαιδεύσεως, που προκαλεί σύγχυση στις κατώτερες τάξεις. Κανείς δεν μας διδάσκει πως αν η γνώση δεν οργανωθεί και καθοδηγηθεί με έξυπνο τρόπο μέσα από πρακτικά σχέδια δράσης για την επίτευξη κάποιου επιλεγμένου στόχου, πρακτικά μας είναι άχρηστη. Πάρε παράδειγμα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, το προσωπικό τους έχει στην κατοχή του όλες τις γνώσεις του πολιτισμού μας, κι όμως οι περισσότεροι καθηγητές είναι φτωχοί, ενώ στην καλύτερη μερικοί είναι ας πούμε καλοπληρωμένοι.
  Με αυτό σαν δεδομένο, η απλή κατανόηση των ολοφάνερων μηχανισμών δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, κάτι που συμβαίνει όσο θυμάμαι την ζωή μου, ένας ευφυέστατος τρόπος για την απρόσκοπτη διαιώνηση αυτού του οικονομικού συστήματος.
  Ποτέ στην ιστορία οι «κοινοί» άνθρωποι δεν είχαν στην διάθεσή τους τόση γνώση, και ποτέ δεν ήταν τόσο αδρανείς.

  «Γιατί έχουν αυτή τη δυνατότητα οι ΗΠΑ, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία και δεν την έχει η… Ελλάδα;»
  Δεν ξέρω, δεν ισχυρίστηκα ποτέ πως έχω για όλα απαντήσεις, αντιθέτως τα αναπάντητα ερωτήματά μου είναι απείρως περισσότερα από τα απαντημένα.
  Ένας προφανής λόγος, είναι η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ και μέσω αυτής (σε αγαστή συνεργασία με την Βρετανία) επιβάλλει τους παγκόσμιους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κανόνες.
  Αφού χρησιμοποιείς συχνά τον κανόνα της αναλογίας, δές ποιές και πόσες χώρες ευημερούν τα τελευταία 100 χρόνια και θα ανακαλύψεις πως δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ από ολόκληρη την Αφρική, και 4-5 από ολόκληρη την Ασία,όλως «τυχαίως» υπό τον άμεσο έλεγχο των αγγλοσαξόνων.

  Για το παράδειγμα των δήμων θα σου πώ από πρώτο χέρι πως ο Γέρακας πριν τον Καλλικράτη ήταν μεταξύ των 5 δήμων της χώρας που είχε πλεόνασμα (5.000.000) και λειτουργούσε μιά χαρά, μετά την συνένωση με την Παλλήνη που είψε έλλειμμα 50.000.000 και την Ανθούσα που είχε επίσης έλλειμμα 7.000.000 τα πράγματα δυσλειτουργούν.
  Ποιός πήρε την απόφαση γι» αυτή την ένωση; πάντως όχι ο δήμος και οι δημότες, κάπως 3τσι συμβαίνει και στο παγκόσμιο χωριό.☺

 185. Γιάννης Ιατρού said

  186: Καλημέρα, πρωϊνό σε βλέπω σήμερα 🙂

 186. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Λάμπρο καλημέρα καὶ καλῶς μᾶς ὥρισες.
  Καλημέρα σὲ ὅλους. (Χαιρέτησα τὸν Λάμπρο προσωπικῶς ἐπειδὴ μᾶς εἶχε λείψει).

 187. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187- Καλημέρα DoctorJohn, για κάποιο περίεργο λόγο το σχόλιο το έστειλα χθές στις 11 το βράδυ κι έφτασε σήμερα το πρωΐ στο Λουξεμβούργο. Μυστήρια πράγματα.☺

  188 – Καλημέρα Δημήτρη κι εύχομαι απο δω και πέρα να σας πηγαίνουν όλα, όλο και καλύτερα. Πολλά φιλιά στη θεά.☺

 188. sarant said

  185 !!

  189 Τα κεντρικά του ιστολογίου δεν είναι στο Λουξεμβουργο (αλλά στην υπόγεια ραββινική βιβλιοθήκη)

 189. Γιάννης Ιατρού said

  190β: Στη Ζυρίχη κοντά στο Πανεπιστήμιο ALPINE,, για τους απληροφόρητους 🙂

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – 191 – Μωρέ καλά το υποψιάστηκα πως κάτι έκαναν οι εβραίοι που τα ελέγχουν όλα..☺

 191. nikiplos said

  Να καλοσωρίσω κι εγώ τον Λάμπρο, μετά από την πολύμηνη απουσία του… Ελπίζω και να τα πούμε κι από κοντά για τα χρηματιστηριακά… 🙂

  καλό πάσχα σε όλους,

  θα είμαι εκτός έδρας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: