Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα έπη των Αριμασπών – 25 (Δημ. Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 11 Απριλίου, 2017


Εδώ και κάμποσο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, κάθε δεύτερη Τρίτη συνήθως, το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004). Η σημερινή συνέχεια είναι η εικοστή πέμπτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ.

Την προηγούμενη φορά είχα προαναγγείλει ότι με τη σημερινή δημοσίευση θα ολοκληρωνόταν το μυθιστόρημα. Ωστόσο, τώρα βλέπω ότι το τελευταίο κεφάλαιο, ο επίλογος, που έχει τίτλο «Πέντε χρόνια μετά», είναι πολύ μεγάλο για να πάει μονοκοπανιά και κυρίως χωρίζεται λογικά σε δύο κομμάτια, αν και όχι εντελώς ισομεγέθη. Οπότε σήμερα βάζω το πρώτο μισό και τη μεθεπόμενη Τρίτη θα έχουμε το τέλος.

 

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Οχτώ μήνες μετά το θάνατο του Βελή ολοκληρώθηκε το προαναγγελθέν Συμπλήρωμα και σύμφωνα με την ειλημμένη απόφαση της Βελήδαινας η εκδοτική επιχείρηση έκλεισε. Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι χωρίς δουλειά αλλά αυτό δε με ενοχλεί ποσώς. Έχω τη σύνταξή μου, δουλεύει ακόμα η Μαργαρίτα και τα λεφτά που έπαιρνα από την Εγκυκλοπαίδεια μας περίσσευαν. Άλλωστε τα έξοδα μας περιορίστηκαν καθώς στο μεταξύ τα παιδιά δημιούργησαν δικές τους οικογένειες και νοικοκυριά. Ούτε φοβάμαι πως θα βρεθώ σε κανένα κενό απασχόλησης. Οσονούπω γίνομαι παππούς (και μάλιστα εις διπλούν, από τη μεγάλη μου κόρη και από τη νύφη μου) και προβλέπω πως θα έχω μπόλικη απασχόληση με τα εγγονάκια.

Θα έπρεπε να νοιώθω γαλήνιος και ευχαριστημένος, μα στο βάθος δε νοιώθω έτσι ύστερα από όσα γίνανε τα τρία τελευταία χρόνια. Ακυρώθηκε η ενοποίηση της Αριστεράς, που τόσες ελπίδες μας γέννησε, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το πιο συγκλονιστικό είναι άλλο: από πρόπερσι έπαψε να υπάρχει η Σοβιετική Ένωση! Είναι κάτι το τόσο απίστευτο, που δε μπορεί να το χωρέσει το μυαλό του ανθρώπου. Στις ατέλειωτες συζητήσεις που είχα με τον Γιώργο τον Λαμπρόπουλο τελειώναμε πάντα με καυγά. Αυτός τόχε λύσει το πρόβλημα. Βρεθήκαν μερικοί προδότες, πράχτορες της ΣΙΑ και διαλύσανε το κόμμα και το κράτος!

“Καλά βρε Γιώργο. Εισχώρησαν πράχτορες στο κόμμα και βρέθηκαν και προδότες. Πόσοι θες να ήταν: Εκατό χιλιάδες; Ένα εκατομμύριο; Έστω. Τα τριάντα εκατομμύρια των κομματικών μελών και τα πενήντα εκατομμύρια οι κομσομόλοι τι κάνανε; Και τα τρακόσια εκατομμύρια σοβιετικοί άνθρωποι, πώς αφέθηκαν έτσι χωρίς αντίσταση να προδοθούν; Πώς γκρεμίζονται τα αγάλματα του Λένιν και δε βρίσκεται ένας να αντισταθεί; Ξέρεις τι κάναμε εμείς τον Οχτώβρη του ΄49, στην τρίτη επέτειο από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού; Είχε πέσει πια το Βίτσι και ο Γράμμος κι όλα φαίνονταν να είχαν τελειώσει. Κι όμως πήγαμε μια νύχτα με δικιά μας πρωτοβουλία, οι οργανώσεις δε λειτουργούσαν, και γράψαμε σε τοίχους στις Τζιτζιφιές: “Ζήτω ο Δημοκρατικός Στρατός. Ο αγώνας συνεχίζεται”. Εκεί γιατί δε γίνεται τίποτα; Δε σε εντυπωσιάζει η παντελής αδιαφορία που δείχνει ο λαός για τη διάλυση του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ;”

Ο Γιώργος μου απάντησε με τις στερεότυπες κοινοτοπίες. Δείχνει να περιμένει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη για να πάρει θέση. Εκεί φτάσαμε. Να περιμένουμε από άλλους να προβληματιστούν για μας. Για πρώτη φορά πάντως τον είδα να έχει χάσει την παροιμιώδη όσο και εκνευριστική αισιοδοξία του. Κι όχι μόνο αυτό. Σιγά σιγά άρχισε να πέφτει στο άλλο άκρο. Τώρα τα αντιμετωπίζει όλα με γενική απαισιοδοξία, καταστροφολογία και προσμονή κατακλυσμικών γεγονότων.

Σε μια συζήτηση που είχαμε μια μέρα σπίτι μου, επηρεασμένος κι από το κρασί που είχαμε πιεί, του ανέπτυξα τις απόψεις μου, σε ύφος κάπως διθυραμβικό και ελαφρώς παλιομοδίτικο

“Δεν είν’ έτσι βρε Γιώργο, ο κόσμος δε γυρίζει πίσω. Τώρα θα φανούν τα αδύνατα σημεία του καπιταλισμού και θα τη βρει από κει που δεν το περιμένει κανείς. Ό,τι και να γίνει τα χρόνια του είναι μετρημένα. Η επόμενη ανατολή θα γίνει στη δύση. Κι αν οι ιδέες της Οχτωβριανής Επανάστασης δεν εφαρμόστηκαν, αυτό δε σημαίνει πως δεν έθρεψαν το πιο ωραίο ρομάντζο του εικοστού αιώνα. Πάω στοίχημα πως τα εκατό της χρόνια θα γιορταστούν σ΄όλο τον κόσμο με παλλαϊκές γιορτές και πανηγύρια. Χωρίς φυσικά τις παρελάσεις τανκς και πυραύλων μπροστά από τις εξέδρες με τις ηγεσίες, με τα συντεταγμένα πλήθη να ζητοκραυγάζουν αυθορμήτως και ομοιομόρφως και τα παρόμοια καραγκιοζλήκια”.

Αυτό το πιστεύω απόλυτα, μολονότι από πρόπερσι, μετά το δέκατο τρίτο συνέδριο, δεν είμαι πια μέλος του κόμματος. Αυτό μου κόστισε πολύ. Μια ζωή πέρασα στις τάξεις του, από το ΄55, που απολύθηκα από το στρατό, όταν ακόμα το Κόμμα ήταν παράνομο. Τριανταέξι ολόκληρα χρόνια. Ούτε ένα ούτε δύο. Που ήταν, δε διστάζω να το πω, τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Η συνεχής επαφή με πολύ νεώτερους σύντροφους, που με αντιμετώπιζαν ισοτίμως σαν συνομήλικο τους, με κρατούσε νέο. Πιστεύω πως και απ΄αυτούς αλλά πιο πολύ από τους παλιούς εκείνους αγωνιστές, που γνώρισα μέσα στο Κόμμα, πήρα ανεκτίμητα μαθήματα για μιαν άλλη στάση ζωής. Είχα την αίσθηση πως ανήκα σε μιαν ομάδα ανιδιοτελών ανθρώπων, που είχαν βάλει πάνω από τα προσωπικά ή οικογενειακά τους συμφέροντα, αξίες ανεξίτηλες και διαχρονικές και πως κάτι προσέφερα σε μιαν υπόθεση, που αφορούσε εκατομμύρια ανθρώπους σ΄όλη τη γη. Τελικά από το Κόμμα πήρα περισσότερα από όσα  του έδωσα.

Σε μια συζήτηση που είχαμε οι τέσσερις στο σπίτι του Δημήτρη, του είπα

“Πιστεύω πως δεν έφυγα εγώ από το κόμμα αλλά μάλλον το κόμμα έφυγε από μένα. Είπαμε να προχωρήσουμε μπροστά κι αυτοί κάνανε πίσω”.

“Νομίζω πως πρέπει τελικά να επαναπροσδιοριστούν ορισμένες έννοιες, μπήκε στην κουβέντα η Λασκαρίνα, γιατί έχουν δημιουργηθεί πολλές συγχίσεις και παρανοήσεις. Και πρώτα πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος είναι σήμερα αριστερός και ποιος δεξιός. Ο ισχυρισμός ότι αριστερός είναι όποιος ψηφίζει αριστερά κόμματα, φρονώ πως είναι, επιεικώς, ανακριβής”.

“Θαρρώ πως ένας ορισμός του αληθινού κομμουνιστή είναι: αυτός που αγαπάει τους ανθρώπους. Που θεωρεί υπέρτατη αξία τον ίδιο τον άνθρωπο. Άρα ο αληθινός κομμουνιστής δε σκοτώνει ανθρώπους για να ωφελήσει την ανθρωπότητα, ούτε τους θυσιάζει στην εφαρμογή της γραμμής ή στο ξεπέρασμα του πλάνου. Θυμάστε τι είπε ο Τσε στα 1962, μου φαίνεται; “ο οικονομικός σοσιαλισμός χωρίς κομμουνιστική ηθική δε μ΄ ενδιαφέρει” κι αμέσως μετά παράτησε υπουργηλίκια και πόστα και ξαναβγήκε στο βουνό, στη Βολιβία. Και άγιασε…”

“Εγώ πάντως δίνω μεγάλη σημασία στη συνέπεια, την οποία τη θέλω να αρχίζει από την προσωπική ζωή και συμπεριφορά του καθενός, πήρε το λόγο η Μαργαρίτα. Να αρχίζει από την οικογένεια. Οι άντρες που βολεύονται με την υποδεέστερη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στο σπίτι, μπορεί να θεωρούνται αριστεροί ή κομμουνιστές; Κι όμως ξέρω πολλούς τέτοιους, στελεχάρες στο Κόμμα, που μιλάνε συνεχώς για την ισότητα του άντρα και της γυναίκας αλλά στο σπίτι τους αφήνουν στη γυναίκα τους όλες τις άχαρες κι αχάριστες δουλειές του νοικοκυριού. Τι σόι αριστεροί είναι αυτοί;”

“Εσύ παραπονιέσαι, που έχεις το Νίκο δεξί σου χέρι;”

“Βρε δε μιλάω για μας τους δύο, μιλάω γενικά…”

“Τελευταία είναι πολύ της μόδας η θεωρία πως δεν υπάρχουν πια αριστεροί και δεξιοί, παρατήρησε ο Δημήτρης. Στην πραγματικότητα είναι άλλοθι για όσους γίνανε συντηρητικοί και ντρέπονται να το πουν εξ αιτίας του αριστερού παρελθόντος τους. Η διάκριση αριστερός : δεξιός εξακολουθεί να υφίσταται αλλά δεν ταυτίζεται απολύτως με την αντίστοιχη κομματική ένταξη”.

“Εγώ πάντως έχω αποσυνδέσει την ιδιότητα του κομμουνιστή με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Πιστεύω πως εξακολουθώ να είμαι κομμουνιστής, όπως ήμουνα επί τριανταέξι χρόνια. Άλλωστε στο Κόμμα δε μπήκα για να κάνω καριέρα. Για να βοηθήσω μπήκα. Πάντα ήμουν απλό μέλος του και όσες φορές μου αναθέταν κάποιο πόστο ήταν για να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες. Όταν αυτό τέλειωνε ξαναγινόμουν όπως και πριν, απλός στρατιώτης. Αυτό μου αρκούσε και με γέμιζε. Αλλά και τώρα, αποσυνάγωγος πια, εξακολουθώ να το αγαπώ το Κόμμα. Μόνο που το αντιμετωπίζω αλλιώς. Όπως αντιμετωπίζει κανείς τον πατέρα του, που έπαθε κάτι σαν γεροντική άνοια. Εξακολουθεί να τον αγαπάει αλλά φυσικά δεν ακούει τις συμβουλές του”.

Του Δημήτρη του άρεσε αυτό που είπα, γιατί γέλασε με την καρδιά του. Αυτός σε πολλά σημεία είναι πιο αριστερός από μένα, έχει και πιο άρτια θεωρητική κατάρτιση αλλά δε μπαίνει εύκολα στα κομματικά καλούπια. Ίσως γιατί, καθώς είναι τέσσερα χρόνια μικρότερός μου, δεν πέρασε από την ΕΠΟΝ. Εκτός αυτού, όντας πολυσχιδής προσωπικότητα έχει και πλήθος άλλων ποικίλων και ετεροκλήτων απασχολήσεων.

Εκτός από την εργασία του ως μηχανικού στον ΕΟΤ, το χτήμα και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο στο νησί, την ευκαιριακή συνεργασία του με το Θόδωρο και τους Πόντιους, είναι και μέλος σε μιαν επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία για τον εξελληνισμό και την τυποποίηση της επιστημονικής και τεχνικής ορολογίας.  Η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε από το μεράκι κάποιων ενθουσιωδών τύπων, χωρίς καμμιά κρατική ενθάρρυνση και αρωγή. Πες πες μ΄έβαλε και μένα στα αίματα και τελικά με την προτροπή του γράφτηκα από πέρσι μέλος της.

Αρχές Ιουνίου με πληροφόρησε πως θα γινόταν ένα συνέδριο για την τυποποίηση της επιστημονικής  ορολογίας στη Μόσχα. Το συζητήσαμε με τις γυναίκες μας εν συνεχεία και προτείναμε στο διοικητικό συμβούλιο να πάρουμε μέρος στο συνέδριο, εκπροσωπώντας της εταιρεία αλλά φυσικά με δικά μας έξοδα, μια που στο ταμείο της δεν υπήρχαν ούτε τα απαιτούμενα για γραμματόσημα. Δέχτηκαν με ενθουσιασμό, μας εφοδίασαν με τα απαραίτητα έγγραφα και ύστερα από  τις αναπόφευκτες και εξ ίσου με τις ισχύουσες άλλοτε χρονοβόρες διαδικασίες, βρεθήκαμε οι τέσσερις μας, να πετάμε για τη Μόσχα με ένα Ιλιούσιν της Αεροφλότ (μέσα στο κύμα των μετονομασιών η εταιρεία είχε κρατήσει το παλιό της όνομα).

 

Advertisement

107 Σχόλια προς “Τα έπη των Αριμασπών – 25 (Δημ. Σαραντάκος)”

 1. Λεύκιππος said

  Ακυρώθηκε η ενοποίηση της Αριστεράς, που τόσες ελπίδες μας γέννησε….. Τελικά αυτή η ενοποίηση που δεν έγινε ποτέ, ήταν για καλό;

  Καλημέρα

 2. atheofobos said

  Ο Μπερνάρτνο Μπερτολούτσι έχει πει :
  Η λέξη κομουνιστής είναι σήμερα συνώνυμο μιας αποτυχίας. Εγώ πάντως πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπήρξε κομουνισμός κι ας απέτυχε.

 3. leonicos said

  Συγνώμη για την άσχετη παρεμβολή, αλλά…

  αυτό το ξέρατε ότι υπάρχει;

  The Icelandic Phallological Museum (Icelandic: Hið Íslenzka Reðasafn), located in Reykjavík, Iceland, houses the world’s largest display of penises and penile parts. The collection of 280 specimens from 93 species of animals includes 55 penises taken from whales, 36 from seals and 118 from land mammals, allegedly including Huldufólk (Icelandic elves) and trolls. In July 2011, the museum obtained its first human penis, one of four promised by would-be donors. Its detachment from the donor’s body did not go according to plan and it was reduced to a greyish-brown shriveled mass that was pickled in a jar of formalin. The museum continues to search for «a younger and a bigger and better one.»[2]

  Πάω να δω πώς βγήκα εδώ διαβάζοντας για τους κέλτες!

 4. leonicos said

  @2Ατεό

  συμφωνώ απόλυτα μαζί σου

  Και δεν απέτυχε. Τον απέτυχαν!!!!

  (και ας βγει ο Νοικοκύρης να με μαλώσει για το ‘τον απέτυχαν’ ότι δεν είναι μεταβατικό.

 5. leonicos said

  Έλα Γς, μην κλαις! Ωωωωωω Ωωωωωωω

  Μαλώνουμε για να φιλιώνουμε. Αλλιώς πώ θα ξαναμαλώσουμε; Πές μου!!!!

 6. leonicos said

  Αντιγράφω, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να το πεις καλύτερα

  Είχα την αίσθηση πως ανήκα σε μιαν ομάδα ανιδιοτελών ανθρώπων, που είχαν βάλει πάνω από τα προσωπικά ή οικογενειακά τους συμφέροντα, αξίες ανεξίτηλες και διαχρονικές και πως κάτι προσέφερα σε μιαν υπόθεση, που αφορούσε εκατομμύρια ανθρώπους σ΄όλη τη γη. Τελικά από το Κόμμα πήρα περισσότερα από όσα του έδωσα.

 7. leonicos said

  Ξανααντιγράφω για τον ίδιο λόγο

  Θαρρώ πως ένας ορισμός του αληθινού κομμουνιστή είναι: αυτός που αγαπάει τους ανθρώπους. Που θεωρεί υπέρτατη αξία τον ίδιο τον άνθρωπο. Άρα ο αληθινός κομμουνιστής δε σκοτώνει ανθρώπους για να ωφελήσει την ανθρωπότητα, ούτε τους θυσιάζει στην εφαρμογή της γραμμής ή στο ξεπέρασμα του πλάνου. Θυμάστε τι είπε ο Τσε στα 1962, μου φαίνεται; “ο οικονομικός σοσιαλισμός χωρίς κομμουνιστική ηθική δε μ΄ ενδιαφέρει” κι αμέσως μετά παράτησε υπουργηλίκια και πόστα και ξαναβγήκε στο βουνό, στη Βολιβία. Και άγιασε…”

 8. leonicos said

  Το αυτό

  Εγώ πάντως έχω αποσυνδέσει την ιδιότητα του κομμουνιστή με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Πιστεύω πως εξακολουθώ να είμαι κομμουνιστής, όπως ήμουνα επί τριανταέξι χρόνια

  και πάλι

  Αλλά και τώρα, αποσυνάγωγος πια, εξακολουθώ να το αγαπώ το Κόμμα. Μόνο που το αντιμετωπίζω αλλιώς. Όπως αντιμετωπίζει κανείς τον πατέρα του, που έπαθε κάτι σαν γεροντική άνοια. Εξακολουθεί να τον αγαπάει αλλά φυσικά δεν ακούει τις συμβουλές του”.

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα

 10. leonicos said

  Επιτέλους κατάλαβα γιατί εξακολουθώ να ψηφίζω ΚΚΕ χωρίς κανένα λόγο. Ούτε τους ακούω, ούτε τους διαβάζω. τους έχω εκεί σαν φωτογραφίες των προγόνων. Η γιαγιά με το τσεμπέρι.

  Ως Μ.τ.Ι. δεν μετέχουμε στα πολιτικά δρώμενα, συνεπώς και δεν ψηφίζουμε κάτι. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι κάνει ο καθένας πίσω από το παραβάν.

  Εγώ ψηφίζω ΚΚΕ με την ίδια ασυνειδησία του ‘ρίχνω λευκό’. Δεν έχω καμιά τύψη. Δεν συμβάλλω σε καμιά κυβερνητική πολιτική. Κι αν ακούγονται τα αναμενόμενα (άλλη πλήξη κι αυτή) μόλις ανοίξουν το στόμα τους… όλα τα στερεότυπα κείμενα τα ίδια λένε. Έχω συνηθίσει.

 11. leonicos said

 12. leonicos said

  το εικονίδιο σε πάει. δεν το ήξερα. αρτζιμπούρτζι το έκανα

 13. ΚΩΣΤΑΣ said

  «,,, Και πρώτα πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος είναι σήμερα αριστερός και ποιος δεξιός. Ο ισχυρισμός ότι αριστερός είναι όποιος ψηφίζει αριστερά κόμματα, φρονώ πως είναι, επιεικώς, ανακριβής…»
  ¨»…Άρα ο αληθινός κομμουνιστής δε σκοτώνει ανθρώπους για να ωφελήσει την ανθρωπότητα, ούτε τους θυσιάζει στην εφαρμογή της γραμμής ή στο ξεπέρασμα του πλάνου…»

  Και πόσα άλλα ακόμη από το σημερινό με εκφράζουν απόλυτα, και δεν είμαι αριστερός.

  Αιωνία του η μνήμη.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Ο κομμουνισμός είναι καλός οι κομμουνιστές είναι το πρόβλημα, είχε πει ένας γέρος από αυτές τις χώρες, μετά την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Είναι πράγματι έτσι;

 15. spiral architect said

  Αχ αυτή η ενοποίηση! 🙄
  Μα έγινε δυο φορές:
  1
  2
  Κάποιοι είχαν τη φρούδα ελπίδα να γινόταν και τρίτη φορά.
  Ε όχι! Μακρυά και αγαπημένοι.
  (λέμε τώρα …)

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Όταν διαβάζω για το αεροπλάνο Ιλιούσιν μου έρχονται αμέσως στο νου τα άλλα δύο θηριώδη: Αντόνοφ και Τουπόλεφ!

 17. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  εκ του περισσού μιά παρατήρηση:
  Με τα τσιτάτα στη σημερινλή ανάρτηση, σε λίγο θα διαπιστώσουμε, αν μας διαβάζουν (και) στον Περισσό 🙂

 18. cronopiusa said

  https://photos.wi.gcs.trstatic.net/e9hyHkaRFZdDV_jLZuTS6kIWIat_pe7SQ0Al7ApDsWZJ4doHAgTxBcc5tgpXAe6hp5ROg3vPhxAprLmBbOjX4Q

  Σύνοδος των χωρών του Νότου: Κατανοητό το χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία (video)

  Να μένει κανείς ή να μη μένει στον ΣΥΡΙΖΑ;

  “Εγώ πάντως έχω αποσυνδέσει την ιδιότητα του κομμουνιστή με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Πιστεύω πως εξακολουθώ να είμαι κομμουνιστής, όπως ήμουνα επί τριανταέξι χρόνια. Άλλωστε στο Κόμμα δε μπήκα για να κάνω καριέρα. Για να βοηθήσω μπήκα. Πάντα ήμουν απλό μέλος του και όσες φορές μου αναθέταν κάποιο πόστο ήταν για να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες. Όταν αυτό τέλειωνε ξαναγινόμουν όπως και πριν, απλός στρατιώτης. Αυτό μου αρκούσε και με γέμιζε. Αλλά και τώρα, αποσυνάγωγος πια, εξακολουθώ να το αγαπώ το Κόμμα. Μόνο που το αντιμετωπίζω αλλιώς. Όπως αντιμετωπίζει κανείς τον πατέρα του, που έπαθε κάτι σαν γεροντική άνοια. Εξακολουθεί να τον αγαπάει αλλά φυσικά δεν ακούει τις συμβουλές του”.

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Η πτώση έγινε κατά βάση αναίμακτα.
  Το γεγονός ότι δεν βγήκε κανείς να υπερασπιστεί το προηγούμενο σύστημα, ούτε οι αξιωματούχοι του, σημαίνει πως είχε χάσει κάθε ορμή και δύναμη.

 20. spiral architect said

  @17: Το ΄89 το ξεπέρασα γιατί έτυχε και είχα φύγει στο εξωτερικό. Τυχόν παρόμοια μελλοντικά πειράματα -αν κι εφόσον γίνονταν- θα με έκαναν να συζητώ εδώ για ποδόσφαιρα σαν και τον Τζι. 😀
  Πού να σου λέω. 😐

 21. cronopiusa said

 22. atheofobos said

  3
  Μπορεί το μουσείο που γράφεις να απέκτησε τώρα το πρώτο ανθρώπινο πέος, ήδη όμως από αρκετά χρόνια πριν υπάρχουν σε πραγματικό μέγεθος από εκμαγεία τα σε στύση πέη 40 μεγάλων μουσικών της ροκ από την Σύνθια Πλαστερ Κάστερ. Σχετικά γράφω στο:
  Γ-(τελευταίο)-Η ΣΥΝΘΙΑ ΠΛΑΣΤΕΡ ΚΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΗ ΤΗΣ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2009/02/blog-post_03.html
  τα προηγούμενα ποστ για το θέμα είναι:
  ΠΕΟΥΣ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2009/01/blog-post_26.html
  και
  Β΄ ΤΟ ΠΕΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΥΠΤΙΚΗ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2009/01/blog-post_30.html

 23. Γιάννης Ιατρού said

  20: Spiral

 24. Γιάννης Ιατρού said

  21: Cronopiusa
  Να το κάνω λιανά Κρόνη, δηλ. πως το καταλαβάινω εγώ;
  Μόνο οι τρελοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά είναι οι μόνοι που το κάνουν.

 25. spiral architect said

  @23: Η Σοβιετική Ένωση δεν άλλαξε τον κόσμο, έδωσε όμως μια πειστική πρόγευση από το επερχόμενο αύριο.
  🐱😺

 26. cronopiusa said

  24
  έτσι είναι

  Κώστας Ουράνης, Δον Κιχώτης (1920)

  Ατσάλινος και σοβαρός απάνω στ’ άλογό του
  το αχαμνό, του Θερβάντες ο ήρωας περνάει,
  και πίσω του, το στωικό γαϊδούρι του καβάλα
  ο ιπποκόμος του ο χοντρός αγάλια ακολουθάει.
  Αιώνες που ξεκίνησε κι αιώνες που διαβαίνει
  με σφραγισμένα επίσημα, ερμητικά τα χείλια
  και με τα μάτα εκστατικά, το χέρι στο κοντάρι,
  πηγαίνοντας στα γαλανά της Χίμαιρας βασίλεια…
  Στο πέρασμά του απ’ τους πλατειούς του κόσμου δρόμους, όσοι
  τον συντυχαίνουν, για τρελλό τον παίρνουν, τον κοιτάνε,
  τον δείχνει ο ένας του αλλουνού-κι ειρωνικά γελάνε
  Ω ποιητή! παρόμοια στο διάβα σου οι κοινοί
  οι άνθρωποι χασκαρίζουνε. Άσε τους να γελάνε:

  οι Δον Κιχώτες παν μπροστά κι οι Σάντσοι ακολουθάνε!

  https://www.ispania.gr/arthra/logotexnia/5637-dorean-ebook-i-ellada-kai-o-thervantes

 27. Γς said

  >Τώρα θα φανούν τα αδύνατα σημεία του καπιταλισμού. Ό,τι και να γίνει τα χρόνια του είναι μετρημένα.

  Ο γείτονάς μου Γιάννης Ρ. είχε μπουκάρει με τον Ρένο Αποστολίδη στη Βουλή το 1964, μετά το τέλος μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Γ. Πλυτά στην Κλαυθμώνος, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του απόντος (εις Παρισίους) Κ. Καραμανλή.
  Καταδικάστηκε πρωτοδίκως (και ο Ρένος) σε φυλάκιση 2,5 ετών για διατάραξη συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, περιύβριση αρχής, εξύβριση βουλευτών και του πρωθυπουργού με βάση τον περίφημο νόμο 4000 «περί τεντιμποϊσμού»!

  Είχα να τον δω από τότε.
  Μετά από 10 χρόνια, επί Νέας Δημοκρατίας πέρασα από το γραφείο του στη ΔΕΦΑ στο Γκάζι για να τον συλλυπηθώ για τον αδελφό του που σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ξεκινήσαμε να πάμε κάπου έξω να τα πούμε, αλλά σαν κάτι να θυμήθηκε. Ανοίγει πάλι το γραφείο και με ένα μαρκαδόρο βάζει μια γραμμούλα ακόμη σε ένα δάσος από γραμμές πίσω από την πόρτα.

  -Τι είναι αυτά ρε;

  -Μέρες.

  -Τι μέρες;

  -Ακου. Εδώ μέσα είναι κάτι κουμμούνια που μου λένε ότι οι μέρες τις δεξιάς είναι μετρημένες. Ε, τις μετράω κι εγώ

 28. # 20

  Το ποδόσφαιρο δεν απασχόλησε πολύ τους σοβιετικούς πρώτον γιατί δεν τα πολυκαταφέρνανε και δεύτερον γιατί ότι καλό από (αντιδραστική) Ουκρανία ερχότανε ( Μπλαχίν, Σεβτσένκο , ακόμα και σήμερα ο Σάκχοφ !! )
  Επειδή-καλομελέτα κι έρχεται νομοτελειακά-συντόμως (το πόσο μόνο ο Λάμπρος του ποδοσφαίρου μπορει να προσδιορίσει αν θα προλάβει τον ΓΠΠ ή όχι ) θα κατακτήσει το πρωτάθλημα τότε θα διαπιστώσεις πως περισσότερα πράγματα θα αλλάξουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην Ελλάδα παρά με την Πρώτη Φορά Αριστερά.
  Θα πήρες χαμπάρι τα σημερινά ξεφτυλίκια της ΕΠΟ που παρακολουθούσε με κάμερες τους διεθνείς παίκτες τι λέγανε !!! Και πόσα άλλα ως τώρα και πόσα ακόμα θα ακολουθήσουν. Δεν τα προκάλεσε ο Τσίπρας αυτά αλλά ο ΠΑΟΚ που μηδενίσθηκε για να μην τελειώσει ένα ματς και έφερε την επέμβαση της Φίφα

 29. spiral architect said

  @23 (ξανά): Τι, μήπως να πω κι άλλα; 😦

 30. spiral architect said

  Eίδες που σου τα’ πα Γιάννη; Λες και τόσα προβλήματα που μας ταλανίζουν, εξαντλουνται στις web camera της ΕΠΟ.

 31. Σήμερα βέβαια οι έννοιες αριστερός και δεξιός στην ουσία έχουν αντικατασταθεί από το σωστός και στούρνος άνθρωπος

  Την εποχή πάντως που είχε άλλο νόημα η λέξη αριστερός έντονη ήταν η απορία πως μπορούσε κάποιος να είναι συνειδητά αριστερός (δηλαδή να έχει άποψη για το σωστό) και συγχρόνως οργανωμένος κομμουνιστής (δηλαδή να κάνει ότι του λέει ο διαφωτιστής του )

 32. Γς said

  Την θυμάμαι από τότε που πούλαγε Οδηγητή.
  Και πηγαίναμε κάποτε για κάποια δουλειά σπίτι της, καρφωμένο το ραδιόφωνο στα αμάξι της στον Αριστερα στα Εφ Εμ, 902, δεν ξέρω πως λεγόταν τότε, και πέφτω επάνω σε μια βιβλιοθηκούλα με όλους τους τόμους, καμιά πενηνταριά και βάλε, των Απάντων του Λένιν.

  -Αμάν ρε παιδιά, τα διαβάζετε όλα αυτά;

  -Βέβαια. Ποιος μπορεί σήμερα να κάνει χωρίς αυτά. Ο δικός της.

  Και το σήμερα έγινε πιο σήμερα.
  Ηταν και το δικό της το ένα από τα τρία τέσσερα «Τόσα χρόνια είχα παρωπίδες» που άκουσα μαζεμένα με την πτώση του υπαρκτού.

  Και ξαναβρέθηκα στο αμάξι της, κολλημένο στον Σκάι το ραδιόφωνο και στο σαλόνι στο σπίτι η ίδια βιβλιοθηκούλα με διάφορα. Πλην Λένιν.

 33. Γιάννης Ιατρού said

  25: Spiral
  από τον λίκνο που έβαλες: παρέλειψες να βάλεις την συνέχεια της φράσhς που παραθέτεις στο σχόλιό σου, την βάζω λοιπόν εγώ: 🙂
  ..Πιστή στη σπειροειδή της κίνηση η Iστορία απατηλά δείχνει αναλογίες με άλλες εποχές…

 34. # 29, 30

  Τι να σου πω…

  Μεγάλωσες κι ακόμα δεν κατάλαβες (κι άλλοι πολλοί εδώ μέσα) πως οι άνθρωποι που ασκούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εξουσία στην Ελλάδα οι ίδιοι (Γουλανδρής, Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, προσεχώς ο Σαββίδης) ή με αχυρανθρώπους
  ( Αλαφούζος, Μελισσανίδης) προτιμούν την προεδρία μιας μεγάλης ΠΑΕ παρά έναν υπουργικό θώκο

 35. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε παιδιά, τι απέγινε εκείνος ο -συχνά πυκνά- σχολιάζων εχπεδεφτικός, μέρες έχει να φανεί! Λέτε (λόγω διακοπών Πάσχα) να την έκανε (πάλι) για Εύβοια μεριά;

 36. spiral architect said

  @34: Nαι, …..

 37. # 36

  Κάποιος ας γράψει για τα πρώτα χρόνια της Αλλαγής που έστελνε τον φουκαρά τον Χαραλαμπόπουλο (και το παλτό του) σε κλεισμένα ραντεβού με (φιλέλληνες κ.λ.π.) Αραβες στα πλαίσια του 3ου δρόμου προς τον σοσιαλισμό αλλά όποτε πήγαινε μόλις είχανε φύγει οι Αραβες… Μέχρι που το κατάλαβε ο Αντρέας κι έβαλε τον πρόεδρο του ΠΑΟ Βαρδινογιάννη να μεσολαβήσει και κλείστηκε κανονικό ραντεβού…

 38. ΣΠ said

  Ένα τυπογραφικό λάθος περίπου στην μέση του κειμένου: συγχίσεις.

 39. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια! Ξεκίνησα πολλά πρωί για μια εκδρομούλα. Θα τα.πούμεπιο αναλυτικά αργότερα.

 40. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα. Ἐξαιρετικὸ τὸ σημερινό. Εἶναι τὸ καταστάλαγμα μιᾶς ὁλόκληρης ζωῆς. Δεῖγμα πολιτικοῦ ἤθος καὶ, πάνω ἀπ’ ὅλα, λεβεντιᾶς. Δυστυχῶς, τὴν πορεία δὲν τὴν καθώρισαν οἱ ἄνθρωποι τῆς ἀνιδιοτελοῦς προσφορᾶς, ἀλλὰ οἱ λαίμαργοι γιὰ ἐξουσία.

 41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @40. Κι ἐξακολουθοῦν νὰ τὴν καθορίζουν.

 42. ΚΩΣΤΑΣ said

  35
  Και εμένα μου λείπει ο Γιάννης. Σχεδόν ποτέ δε συμφωνήσαμε, αλλά πάντα ευγενής και καλόκαρδος.

 43. Corto said

  «ένα συνέδριο για την τυποποίηση της επιστημονικής ορολογίας»

  Εδώ βρίσκουμε τα πρακτικά των συνεδρίων της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ):

  http://www.eleto.gr/gr/papers.htm#10thPapers

  Ξεχωρίζουν μερικές ανακοινώσεις όπως η παρακάτω, του Jean-Yves Bassole από το 9ο συνέδριο:
  «Φωτογενής/ φωτογόνος – photogénique / photogène
  Οι επιστημονικές περιπέτειες δύο θεολογικών όρων»

  Click to access 9th_04-07-38_Bassole_JeanYves_Paper_V03.pdf

  Click to access 9th_04-Bassole_Presentation.pdf

 44. Παναγιώτης Κ. said

  Όσοι μας έχετε συνηθίσει με τη συχνή σας παρουσία στο ιστολόγιο να μας το λέτε όταν πρόκειται να λείψετε για περισσότερο από (πόσες να γράψω; τρεις καλά είναι;) * μέρες. Εντάξει;

  @42. Ευγένεια! Εισιτήριο διαρκείας…

 45. Γιάννης Ιατρού said

  44α: Αλλιώς θεωρείται σκασιαρχείο και μαζεύονται αδικαιολόγητες …. 🙂

 46. Corto said

  Από το 4ο συνέδριο της ΕΛΕΤΟ ενδιαφέρουσα είναι και αυτή η ανακοίνωση:

  «Η κυπριακή ορολογία για το αυτοκίνητο σε σύγκριση με αυτή της Κοινής Νέας Ελληνικής (Κώστας Κωνσταντίνου):

  Click to access 4th_08-26-KonstantinouKostas.pdf

 47. spatholouro said

  της εταιρεία =την εταιρεία

  Εγκλιτικά δεν τηρούνται;

 48. Γιάννης Ιατρού said

  Πολλή σιωπή βλέπω, εδώ και μιάμιση ώρα!
  Θα νηστεύετε, τέτοια ώρα, ε; Από τη νηστεία, μερικοί εδωμέσα έχουν γίνει διπλοί!

 49. Πολιτική και ποδόσφαιρο…

  http://www.paok24.com/podosfairo/92866/ntou-kai-apeiles-kata-kontoni-kai-dimosiografon

 50. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα -επανήλθα!

  35 Καλά λες, έχει κάτι μέρες να φανεί ο Γιάννης. Διακοπές θα κάνει.

 51. Γιάννης Ιατρού said

  49: Τι λές ρε, εδώ διαδίδονται άλλα 🙂

 52. Γιάννης Ιατρού said

  50α: Νίκο, να τα λέμε όλα, ε;
  -επανήλθα! στις εργοστασιακές ρυθμίσεις 🙂

 53. Alexis said

  Εξαιρετικό πραγματικά το σημερινό, θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Μαρτίνο.
  Τα λέει όλα με τέτοιο τροπο που δεν μπορείς να προσθέσεις ούτε μια τελεία.

 54. Λεύκιππος said

  Ή να αφαιρέσεις.. (μια τελεία)

 55. Παναγιώτης Κ. said

  Η σημερινή ανάρτηση μου κίνησε την περιέργεια να μάθω πως προσλαμβάνουν τον Εμφύλιο οι σημερινοί νέοι έως 35 ετών. Γιαυτό και θα αρχίσω να τους κάνω σχετικές ερωτήσεις αν τύχει και βρεθούν σε σχετικές συζητήσεις.
  Φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο με μένα όταν άκουγα τους παππούδες να μιλούν για τα γεγονότα του Διχασμού. Απάθεια έως και αδιαφορία!

 56. sarant said

  Να πω ότι τελικά καλά έκανα που έκοψα το σημερινό στα δύο, διότι ακολουθεί το τέλος της ιστορίας του Χρίστου.

 57. leonicos said

  @26

  Κρόνυ, θέλω επειγόντως να σε φιλήσω

 58. leonicos said

  @22 Μεγάλε διαφωτιστή

  δεν τα ήξερα όλα αυτά κι έπεσα απότομα. Κλίκαρα ένα κέλτικο όνομα που σημαίνει ‘bear penis’ και βγήκα εκεί

 59. leonicos said

  @25

  Πολύ μου ΄ρεσε

 60. https://twitter.com/russian_market/status/851744165419511808

 61. Γιάννης Ιατρού said

  60: Ρε συ, αυτή όσο έγραφε, ψήλωνε κιόλας! Θα καμάρωνε, λέω εγώ 🙂

 62. 61 αστιγματισμός λέγεται

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> Ακυρώθηκε η ενοποίηση της Αριστεράς,
  Σαν τα έπη των Αριμασπών. Ελπίσαμ(ν)ε πως βρέθηκαν.

  Ωραίο-και με την πρώτη σημασία της λέξης- το κείμενο της μυθιστορίας των Επών και σήμερα.
  Λόγια και στάση ευθύνης και νηφαλιότητας.
  Άνθρωποι αυτής της ποιότητας δε χάνουν ποτέ την πυξίδα.Ας είναι ελαφρύ το χώμα του και η μνήμη του παντοτινή.Άξιο το πέρασμα του. Με τη σειρά του συγκαταλέγεται για μένα σ΄αυτό περίπου που ο ίδιος είπε για το κόμμα: Από την αριστερά ,που αντιπροσωπεύεται από τέτοιους ανθρώπους, παίρνω πάντα περισσότερα απ΄όσα της δίνω.

 64. Νίκος Κ. said

  Πόσο δίκιο έχει, ιδιαίτερα όταν λέει: «Τώρα θα φανούν τα αδύνατα σημεία του καπιταλισμού και θα τη βρει από κει που δεν το περιμένει κανείς».

  Στο μόνο που πέφτει έξω το σημερινό εξαιρετικό κείμενο, είναι στην πρόβλεψη για την επέτειο της Οκτωβριανής επανάστασης: «Πάω στοίχημα πως τα εκατό της χρόνια θα γιορταστούν σ΄όλο τον κόσμο με παλλαϊκές γιορτές και πανηγύρια».
  Εννοώ ότι έπεσε έξω για κάποια χρόνια (άντε δεκαετίες). Ίσως και να το προλάβουμε.

 65. Pedis said

  Νόμος γίνεται το δίκιο του Νονού και η θέληση του τραμπούκου.

  Η Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος της φωτογραφικής τροπολογίας, που παρακάμπτει τον Δήμο στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, αφαιρώντας του την αρμοδιότητα έγκρισης της υψομετρικής μελέτης.

  Αν καμιά φορά το πόπολο τύχει να απαιτήσει ελεύθερο δημόσιο χώρο για ανθρώπους κι όχι αρένες για τον όχλο, τότε αλλάζει. Δεν είναι εύκολο, ωραία ιδέα αλλά … οι κανονισμοί της πολεοδομίας … λόγοι ασφαλείας … έλλειψη κονδυλίων … απαιτήσεις ιδιοκτητών βακούφηδων, ενστάσεις, αγωγές και στο τέλος ταιπέδ και πάπαλα.

  Α, είπα Ταιπέδ … Κούκλα η φραπόρτ. Τα πήρε.

  Κούκλα η κυβέρνηση. Τάδωσε.

 66. cronopiusa said

  Ο Δήμος Φιλαδελφείας καλείται να γνωμοδοτήσει… επί ανύπαρκτης μελέτης για το γήπεδο ΑΕΚ


  Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που ο Κασιδιάρης έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα

 67. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Πολύ καλό για τη χώρα ότι έκλεισε η συμφωνία με τη Fraport. Θα αξιοποιηθούν τα παλιοαεροδρόμια αχούρια, και θα αυξηθεί σημαντικά ο τουρισμός. Και προφανώς είναι μια σύμβαση καλή για το Δημόσιο (δεδομένης της άθλιας δημοσιοοικονομικής κατάστασης) αλλιώς δεν θα είχε πρόβλημα χρηματοδότησης της επένδυσής της η εταιρία ,αλλά οι τοκογλύφοι θα έκαναν «κρα» για να χρηματοδοτήσουν.
  Απλή λογική, αλλά ποιος την έχασε για τη βρουν τα Pedakia ? …

 68. Γιάννης Ιατρού said

  67: Αυτό με την χρηματοδότηση θέλει να το δει κανείς πιό επισταμένα, Κίντο…

 69. spiral architect said

  @67, 68: Ε, ας αφήσουμε και κάτι να ξεπουλήσει και ο Κούλης. Να, η Ακρόπολη, η Κνωσσός κάτι νερά και η ηλεκτρική ενέργεια απόμειναν.
  Το’ να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυό το κεφάλαιο.

  Καλό σαρβάιβορ να’ χουμε! ❤

 70. Γιάννης Ιατρού said

  66a: Cronopiusa
  Κρόνη (και Πέδη #65), τι φωνάζετε ρε σεις, από παλιά ήταν προγραμματισμένο αυτό με το γήπεδο της ΑΕΚ!

 71. spiral architect said

  @65: Το ορέο είναι ότι ο τρίτος λίκνος λέει:

  Όπως προσθέτει η Κομισιόν «η παραχώρηση έγινε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό και η δεσπόζουσα θέση που καταλαμβάνει η Fraport στην Ελλάδα δεν έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό ισχύον πλαίσιο».

  Βλέπεις ότι, άλλες «δεσπόζουσες θέσεις» (π.χ. ΔΕΗ) ενοχλούν και άλλες (π.χ. EdF ή η Fraport σχεδόν σε όλη την €€΄και αλλού) όχι.

 72. sarant said

  64 Έλεγα να το γράψω κι εγώ -υπεραισιόδοξη ήταν αυτή η πρόβλεψη.

 73. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Σπιράλ, δεν παραχωρείται η κυριότητα των αεροδρομίων. Η διαχείριση για 40 χρόνια δόθηκε.

 74. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Και επιτέλους, μπορείτε να μου πείτε πώς θα ζήσει αυτή η χώρα μόνο με δανεικά, χωρίς καμία επένδυση απ’έξω;

 75. Γς said

  64, 72:

  άστα να παν στο διάολο!

 76. spiral architect said

  Κι έτσι να το δεις Κίντο, ούτε με ίδια κεφάλαια επενδύουν. Με δανεικά από τράπεζες που στην τελική εμείς θα τα (απο)πληρώσουμε.

 77. spiral architect said

  Και πάντα χτυπάμε τη διαπλοκή, ε;

 78. cronopiusa said

 79. Pedis said

  Σας δουλεύει ρε ο νερντ αντιλογίας;

  (Είναι πιο έξυπνος από τον εξυπνάκια που θέλει να δείξει κάνοντας τον χαζό, αλλά είναι σπασικλάκι σε προχωρημένη ηλικία και του βγαίνει στραβά.)

 80. Γιάννης Ιατρού said

  76: Spiral
  Και εμείς να μην τα πληρώναμε (που ήδη τα έχουμε, ή στην καλύτερη θα…. με καμιά ανακεφαλέωση), τα 287 εκ. της α-μπανκ (και κάτι άλλα ψιλά) θα λείψουν από την χρηματοδότηση άλλων επενδύσεων εδώ. Άσε κάτι ΕΣΠΑ (400 εκ.) που έχουν ήδη (προ-)εγκριθεί. Γι αυτό και το σχόλιο στο #68. Ο Κίντος στο #74 κάποιο δίκιο έχει, αλλά τα κεφάλαια να έρχονται απ’ έξω …, ε;

 81. Pedis said

  # 70 τι φωνάζετε ρε σεις, από παλιά ήταν προγραμματισμένο

  Τι προγραμματισμένο ρε Γιάννη;

  Άμα ηταν να κάνουν,

  που αυτά κάνουν με το παραπάνω,

  εκείνα που ήταν προγραμματισμένα

  γιατί να μην κατέβαιναν στις εκλογές όλοι μαζί με τον Σαμαρά και τη Φώφη και τον Βενιζέλο

  να τα κανουν;

  Δηλ. αυτό κάνουν στην πράξη, ψηφίζουν όλοι μαζί αυτά που

  ήταν προγραμματισμένα.

  Αντί να δουλεύουν τον κόσμο;

  Πλέον, σιγά μην πιάνει το δούλεμα αλλά η αηδία μεγαλώνει.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  81: Το γήπεδο ρε Πέδη, τι τα μπλέκεις. Ε, και σε κάθε τέτοιο έργο, με φιλέτα εκτάσεις, πάντα θα γίνει τζερτζελές και θα φτιάξουμε και κανένα μαγαζάκι παραπανίσιο και τέτοια για να πορευόμαστε. Τα άλλα, είναι εκ του Περισσού 🙂

 83. spiral architect said

  Το τζιφάκι μόνο για τα γκουμμούνια και τους λάτρεις των Σίμπσονς. Οι υπόλοιποι προχωρήστε!

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Εγώ πάντως δίνω μεγάλη σημασία στην συνέπεια, την οποία τη θέλω να αρχίζει από την προσωπική συμπεριφορά του καθενός, πήρε τον λόγο η Μαργαρίτα. Την θέλω να αρχίζει στην οικογένεια.»
  Μεγάλα λόγια μεγάλης γυναικώς.
  Η όποια αλλαγή και ανατροπή του κατεστημένου, μόνο μέσω της οικογένειας μπορεί να γίνει. Δεν είναι τυχαίο που η εξουσία της οικονομικής ελίτ μέσω της θρησκείας και της εκπαίδευσης αλωνίζει στις οικογένειες, ούτε ότι οι γονείς στην πλειονότητά τους λειτουργούν φασιστικά μέσα σ’ αυτές. Ειδικά οι λεγόμενοι και αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί και δημοκρατικοί, είναι πονεμένη ιστορία.
  Αφήνω εκτός την καταπιεσμένη παιδική σεξουαλικότητα.☺

 85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  76 – Να μη ξεχνούμε πως η Fraport δεν είναι ιδιωτική εταιρεία, ανήκει στο γερμανικό δημόσιο, δηλαδή τα αεροδρόμια από το ελληνικό κράτος θα περάσουν στο γερμανικό, κάτι που αντιβαίνει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε.
  Αυτά είναι ψιλά γράμματα βέβαια, σημασία έχουν οι επενδύσεις απ’ έξω για να σωθεί η χώρα, κι ας τις πληρώνουν πανάκριβα οι από μέσα.☺

 86. spiral architect said

  @85: Το ότι η Fraport ανήκει στο γερμανικό δημόσιο είναι εν πολλοίς γνωστό. Το γενικότερο ζήτημα είναι ότι, το κράτος πλέον θεωρείται (και έχει περάσει στον κόσμο) σαν επιχείρηση που, όταν δεν «βγαίνει», είτε κλείνει, είτε εξαγοράζεται.
  Η «υπόθεση Ελλάδα» μετά το 2000 και ειδικότερα από την εφαρμογή των μνημονίων και μετέπειτα θυμίζει έντονα την Ανατολική Γερμανία και την ιδιωτικοποίηση ενός ολόκληρου κράτους.
  Catastroika

 87. spiral architect said

  Στα κοινωνικά κράτη του Βορρά μετά την πτώση του αντίπαλου δέους:

  Με βάση πρόσφατες έρευνες, ένας στους 4 εργαζόμενους από τα αποχαρακτηρισμένα βαρέα επαγγέλματα είναι ή ανάπηρος ή έχει πεθάνει πριν συμπληρώσει το 60ό έτος. Ακόμα 430.000 Δανοί έχουν χτυπηθεί από τη σύγχρονη κοινωνική μάστιγα που λέγεται στρες και προέρχεται από τις συνθήκες δουλειάς.

  Οι εργατοπατέρες του σοσιαλδημοκρατικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, αντί να απαιτήσουν έστω και κάποια σχετική ανάκτηση των απωλειών, συμφώνησαν σε παραπέρα απώλειες «για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές». Έτσι στη νέα πρόταση, αναφέρεται η αύξηση του ωραρίου εργασίας από 37 ώρες τη βδομάδα που είναι σήμερα σε 42 και μάλιστα αυτό να γίνεται όταν θέλει ο εργοδότης και οι επιπλέον ώρες να μην πληρώνονται αλλά να καταγράφονται σε μια «τράπεζα ωρών» που θα δημιουργηθεί. Όσο για τη σύνταξη για τους σημερινούς 20άρηδες να πάει στα 74. Προτείνεται δε μια μηδενική αύξηση ύψους περίπου 1 ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια
  (όλη η ανάρτηση εδώ)

  Συνεχίστε λοιπόν να λέτε για επενδύσεις.

 88. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Shareholders[edit]
  The company’s current shareholding structure is as follows.[10]

  Shareholders Percentage
  State of Hesse 31.34%
  Stadtwerke Frankfurt am Main Holding GmbH 20.01%
  Deutsche Lufthansa AG 8.45%
  Legg Mason, Inc. 3.00%
  BlackRock, Inc. 2.92%
  Unknown 34.28%

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fraport
  Oι Ινδοί, οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι, οι Περουβιανοί, οι Σλοβένοι, οι Ρώσσοι (!), οι Αμερικάνοι (!) ,οι Κινέζοι (!!!) και οι Βραζιλιάνοι που έχουν αεροδρόμια που τα διαχειρίζεται η Φράπορτ ,έχουν εκχωρήσει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα;

  (σάς έχει χαζέψει όλους ο κουτσουμπο-ινστρούχτορας μού φαίνεται…)

 89. Pedis said

  # 82 – Ο Σύριζα, Ιωάννη, πήρε την κουτάλα επειδή παραμύθιασε τα κινήματα που, μόλις έγινε κυβέρνηση, ξεπούλησε κανονικά, με τη δικαιολογία ότι έτσι τα βρήκαν, ήταν οι παλιές συμβάσεις που είπε για τους οδικούς άξονες, τα νέα μνημόνια, κι άλλα νέα ή παλιά αλλά όλα γνωστά και πούστικα.

 90. Γιάννης Ιατρού said

  85: ΛΑΜΠΡΟΣ
  Να τα λές με στοιχεία ρε συ, όχι έτσι στον αέρα 🙂

  Οι μέτοχοι της Fraport:
  το Γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%),
  το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,02%),
  ===================================================
  Υποσύνολο: 51,37% 🙂

  η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%),
  η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι
  λοιποί μέτοχοι (34,91%)
  ===================================================
  Υποσύνολο: 48,63 %.

 91. spiral architect said

  @88: Ακόμα χειρότερη η μετοχική σύνθεση.
  (γνωστό)
  Όσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αυτά έχουν απολεσθεί από την εποχή της Αντιβασιλείας. Τώρα είναι η εποχή της αποστράγγισης της τσέπης των πολιτών στη λογική ναι μεν πληρώνω φόρους και τέλη, αλλά όλα πάνε σε χέρια τρίτων, χωρίς οποιαδήποτε ανταποδοτικότητα.
  (μαθηματικά ξέρουμε, δεν είναι ανάγκη να μας μάθει ο συντοπίτης σου ο Κουτσούμπας) 🙂

 92. Γιάννης Ιατρού said

  88 (90): Κίντο sorry, τώρα τα είδα τα δικά σου, τα ίδια γράψαμε 🙂

 93. Pedis said

  κάποιος να εξηγήσει στο κοινό σε τι χρειάζονται τα γήπεδα με 30-50 χιλ. όχλου αποβλακωμένου και χουλιγκανισμένου μπαμπουίνων να στριγλίζουν … αντί για μερικές εκατοντάδες γηπεδάκια αθλοπαιδειών για παιδιά και ενήλικες … ιδιαίτερα τους πατσάδες προπονητές του καφενείου.

 94. spatholouro said

  #93
  Ίσως συμφωνούμε για πρώτη φορά
  Συνυπογράφω!

 95. Pedis said

  # 90 – τι ψάχνεις να αποδείξεις;

  τώρα, δύο τινά, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις σε όλον τον κόσμο:

  – ή το δημόσιο πιάνει κορόιδο τον αγοραστή και ξεφορτώνεται σαβούρα

  – ή το δημόσιο πιάνεται κώτσος από τον αγοραστή.

  αν ισχύει το πρώτο, τότε το δημόσιο είναι έξυπνο κι ωραίο και τα επιχειρήματα των νεοκουφάλων της οικονομίας ότι το δημόσιο είναι μπάφα είναι για πέταμα.

  αν ισχύει το δεύτερο τότε εκτός από πολιτική επιλογή κανονικής ληστείας δημόσιας περιουσίας, εκτός από μαφιοζιλίκια προπαγάνδας και μαζικό πείραμα ηλιθιοποίησης έχουμε και μάααασα.

  Πολλή μάααασα.

 96. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  έχετε το Pedis που σας αξίζει! Καλά κρασά!

 97. spiral architect said

  Ας μην είμαστε μηδενιστές τα γήπεδα χρειάζονται. Όχι όμως μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα.

  Πρόκειται για μια ευθεία συντονισμένη και με μαφιόζικα χαρακτηριστικά προσπάθεια επιβολής του «νόμου Μελισσανίδη» σε όλη την περιοχή. Μέντορας όλων αυτών; Ο Σ. Κόκκαλης και η συνέχειά του ο Β. Μαρινάκης που έκαναν το ίδιο στην πόλη του Πειραιά με όχημα τον Ολυμπιακό και το Στάδιο Καραϊσκάκη

  Υπάρχουν και άλλοι όπως ο Μπέος στον Βόλο, ο Πηλαδάκης παλιότερα στην Λάρισα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Και βέβαια καιροφυλακτούν Αλαφούζος και Σαββίδης για το δικό τους μερτικό στην πίτα.

 98. spiral architect said

  Kαι μιλάμε βέβαια για γήπεδα-εμπορικά κέντρα.

 99. Pedis said

  # 97 – Με συγχωρεί η χάρη σου Σπιράλ αλλά τα γήπεδα (με κερκίδες, «πέταλα», διαρκείας) χρειάζονται σε αυτούς που θέλουν αντί για ανθρώπους, όχλο για αρένα.

  Τα γηπεδάκια, οι χώροι άθλησης και χομπισμού είναι μερικά από αυτά που έχει ανάγκη ο κόσμος για να χαρεί και να ξεκουνήσει τον ποπό του από τον καναπέ.

  Αλλά αυτά ούτε φράγκα φέρνουν στις τσέπες διαφημιστών, καναλιών

  ούτε φοροπαλλαγές σε επιχειρηματίες που «επενδύουν» στα σπορ,

  ούτε πολιτική ισχύ και έξτρα οικονομική επιφάνεια στους Νονούς,

  τύπου Μαρινάκη, Γιαννακόπουλο, Κόκκαλη, Μελισσανίδη, Σαββίδη κοκ.

 100. spiral architect said

  @99: Ξέρω καλά τι χρειάζεται, αλλά μ’ αρέσει να βάζω τα πράματα από την σκοπιά αυτών που λένε, ότι δεν είναι κρατικοδίαιτοι, αλλά σιτίζονται (άμεσα πια) από το κράτος.
  @100: Τι είν’ αυτό; 😮

 101. 101 Κάποιος είπε να ρίξει τη γόπα του σ’ εκείνη την τρύπα του πεζοδρομίου, χωρίς να ξέρει πως ήταν βόθρος με αέρια.

 102. Pedis said

  # 101 – καλώς.

  Για να θέσουμε το πρόβλημα αμεσότερα … οι πολιτικές αποφάσεις που είναι

  επείγουσες,

  υψίστης σημασίας,

  αναγκαίες,

  και λαμβάνονται ομοφώνως (πλην Λκακεδαιμοινίων, ευτυχώς!)

  γι αυτή την «πόλη»

  είναι πώς εκατό στρέμματα απλοχωριάς …

  θα δοθούν προίκα + επιχορήγηση στον ένα και στον άλλον αλήτη, Νονό, επιχειρηματία.

 103. cronopiusa said


  πιάστηκε η καημένη η Jude

  Αποικίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

  … αν με χάσετε, είμαι Σκιάθο!!!

 104. spiral architect said

  @104: Ωραίος ο Ιουλιανός!

  Και η σκιώδης υπερδύναμη-μέτοχος της Fraport.

 105. cronopiusa said

 106. Γιάννης Ιατρού said

  104 (τέλος): Καλά να περάσεις Κρόνη. (Καταχωρήθηκε από τον απουσιολόγο υπηρεσίας 🙂 )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: