Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Μαΐου και για φέτος

Posted by sarant στο 1 Μαΐου, 2017


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Δε 1

Τα Ανθεστήρια – Ημέρα των ανθέων και των εργατών. Γενέσιον Ιωάννη Ρίτσου του βάρδου της ρωμιοσύνης και Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του τυραννοκτόνου. Και των 200 της Καισαριανής.

Τρ 2

† Λεονάρδου ντα Βίντσι· αλλά και παγκόσμια ημέρα των ιστολογίων.

Τε 3

Τελευτή Αθανασίου Βέγγου, του καλού ανθρώπου. Και Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας

Πε 4

Αρίονος του κιθαρωδού -και Αλέξη Δαμιανού τελευτή.

Πα 5

Γενέσιον Καρόλου Μαρξ

Σα 6

Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώξουμε το αδύνατο: γαλλικός Μάης του 1968

Κυ 7

Των εν Αιγίνη εκτελεσθέντων

Δε 8

† Γουσταύου Φλωμπέρ

Τρ 9

Αναστασίου Τούση και λοιπών εν Θεσσαλονίκη πεσόντων διαδηλωτών

Τε 10

Καραολή και Δημητρίου απαγχονισμός

Πε 11

Γέννησις Λασκαρίνας Πινότση ή Μπουμπουλίνας

Πα 12

Της νίκης των επαναστατών εις Βαλτέτσιον Αρκαδίας

Σα 13

Κωνσταντίνου Θεοτόκη του ρεαλιστού πεζογράφου

Κυ 14

Αισχύλου, τραγικού και σαλαμινομάχου

Δε 15

Γενέσιον Πέτρου Κιουρί

Τρ 16

† Καρόλου Περό και των δημιουργημάτων του: Σταχτοπούτας, Κοκκινοσκουφίτσας, Ωραίας Κοιμωμένης

Τε 17

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Πε 18

† Γουσταύου Μάλερ

Πα 19

† Χο Τσι Μινχ του απελευθερωτού

Σα 20

† Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα τελευτή -και έναρξη της Μάχης της Κρήτης

Κυ 21

Τα Αναστενάρια

Δε 22

† Βίκτωρος Ουγκώ, του δημιουργού των «Αθλίων»

Τρ 23

† Ερρίκου Ίψεν και Γεωργίου του Μετοίκου

Τε 24

† Νικολάου Κοπερνίκου

Πε 25

Αιμιλιανού Ζαπάτα και Άρεως Βελουχιώτου εκκίνησις

Πα 26

Γενέσιον Αλεξάνδρου Πούσκιν και τελευτή Μιχαήλ Παπαγιαννάκη

Σα 27

Γρηγορίου Λαμπράκη τελευτή’ και Ροβέρτου Κωχ

Κυ 28

Πρώτη πρόβλεψις ηλιακής εκλείψεως υπό Θαλού του Μιλησίου

Δε 29

Εάλω η Πόλις – Η Ρωμανία πάρθεν (αποφράς ημέρα)

Τρ 30

† Θανή Βολταίρου του διαφωτιστού

Τε 31

Αποκαθήλωσις της ναζιστικής σημαίας υπό Εμμανουήλ Γλέζου και Αποστόλου Σάντα

Ο Μάιος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από τα λατινικά, και συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας. Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει, αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι ο Μάιος πιάνει και αρχές Ιουνίου).

Η πιο γνωστή παροιμία για τον Μάιο είναι μάλλον η «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» (που είχε αρχική μορφή “Ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι», όπως είχαμε γράψει παλιότερα). Επίσης γνωστή είναι η “Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει”, που δεν την έβγαλαν βέβαια φίλοι των εκδρομών και των περιηγήσεων, αλλά αγρότες, επειδή οι βροχές του Μάη όχι μόνο δεν ωφελούν, όπως στους προηγούμενους μήνες, αλλά αντίθετα βλάφτουν τη σοδειά, εξού και “Μάης άβροχος, τρύγος άμετρος” ή «Τον καιρό που ‘πρεπε δεν έβρεχε, το Μάη εδροσολόγα».

Ο Μάης είναι μήνας που προσφέρεται για αγροτικές εργασίες (“Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες”), όχι όμως και για παντρειές, που θεωρούνται γρουσουζιά (“Απού παντρευτεί το Μάη, κακοποδωμένα πάει” λέει μια κρητική παροιμία από ένα βιβλίο που είχα παρουσιάσει εδώ πριν από μερικά χρόνια).

Γιατί θεωρούνται γρουσουζιά οι μαγιάτικες παντρειές; Κατά πάσα πιθανότητα, επειδή  στις αγροτικές κοινωνίες είναι τόσο πολλές οι δουλειές τον Μάη, που η αναστάτωση και η χαλάρωση που μοιραία φέρνει ο γάμος σε όλο το σόι και το χωριό είναι αντιπαραγωγική. Μια άλλη εξήγηση είναι πως τον Μάη έχουν οίστρο οι γαϊδάροι (“Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και γάτος το Γενάρη” λέει η παροιμία) οπότε θεωρείται ανοίκειο να παντρεύονται κι οι ανθρώποι, αλλά νομίζω πως η εξήγηση αυτή επινοήθηκε εξηγητικά, εκ των υστέρων. Εκτός κι αν ισχύει η απάντηση που έδωσε κάποιος ευφυολόγος (ο Μπέρναρ Σόου; ) όταν τον ρώτησαν γιατί είναι γρουσουζιά να παντρεύεται κανείς την Παρασκευή: και γιατί να αποτελεί εξαίρεση η Παρασκευή;

Από τον Μάιο έχουμε το μαγιάπριλο (αλλά αυτό το αναφέραμε στο μηνολόγιο του περασμένου μήνα), το μαγιοβότανο, ένα βότανο με το οποίο μαστουρώνουν οι γάτες, το μαγιάτικο, που είναι ψάρι, και το μαγιόξυλο που είναι ένα ξύλο ή κλαδί στολισμένο με λουλούδια που το περιφέρουν τα παιδιά την Πρωτομαγιά, είναι όμως και ευτράπελη λαϊκή ονομασία για το αντρικό μόριο.

Ο Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα. Η 1η του Μάη είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών ή αλλιώς η εργατική Πρωτομαγιά σε ανάμνηση της σφαγής του Χεϊμάρκετ, το 1886 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ σε (αναρχικούς ως επί το πολύ) εργάτες που διαδήλωναν για το οχτάωρο χωρίς να σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου στην ανταγωνιστικότητα.

Πρωτομαγιά επίσης έγινε στην Καισαριανή η εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους. Αριστερά βλέπετε την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα (30.4.1944) στις εφημερίδες.

Να σημειωθεί ότι οι «Έλληνες Εθελοντές» που «εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς» ήταν τα «Πρότυπα Τάγματα Χωροφυλακής Πελοποννήσου» και η εκτέλεση των 100 έγινε με διαταγή του αρχηγού του Β’ Αρχηγείου Χωροφυλακής Πελοποννήσου, του διαβόητου Συνταγματάρχη (τότε) Διονυσίου Παπαδόγγονα, γνωστού, μεταξύ των άλλων, και επειδή έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Χίτλερ για την διάσωσή του μετά την απόπειρα της 20ης Ιουλίου 1944, όπου έγραφε «Κύριε, διαφύλασσε τον Φύρερ». Όπως γράφει ο Μάγερ, ο Παπαδόγγονας και ο Γερμανός Στρατηγός Κρεχ που σκοτώθηκε στην ενέδρα είχαν συνεργαστεί και εκτιμούσαν ο ένας τον άλλον, οπότε ο Παπαδόγγονας πήρε προσωπικά τον φόνο του στρατηγού και, χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους προϊσταμένους του, Έλληνες και Γερμανούς, διέταξε την εκτέλεση «100 κομμουνιστών και υπόπτων ανταρτών που είχε συλλάβει». Έτσι είναι οι αληθινοί φίλοι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο Σουκατζίδης, ως γερμανομαθής, εκτελούσε χρέη διερμηνέα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, και διάβασε το όνομά του στον κατάλογο των διακοσίων που επρόκειτο να πάνε για εκτέλεση, Όταν ο Γερμανός διοικητής τον διάταξε να βγει από τις γραμμές των μελλοθάνατων εκείνος αρνήθηκε αν επρόκειτο να μπει κάποιος άλλος στη θέση του. Και εκτελέστηκε.

(Να μην ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή είχαν πιαστεί όχι από τους Γερμανούς αλλά από το προδοτικό καθεστώς της Τετάρτης Αυγούστου, το οποίο τούς παρέδωσε στους Γερμανούς).

Αν και δεν έχω κάνει ενδελεχή έρευνα, ο Μάης πρέπει να είναι ο πιο πολυτραγουδισμένος μήνας. Στο λαϊκό και έντεχνο τραγούδι είναι αμέτρητα τα τραγούδια με τον Μάη στον τίτλο τους. Πέρυσι είχαμε βάλει το αξεπέραστο «Μέρα Μαγιού μού μίσεψες», αλλά φέτος λέω να βάλω κάτι το ελαφρό, της παιδικής μου ηλικίας. Σε στίχους Γιάννη Κιούρκα και μουσική Βασίλη Πιτσιλαδή ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδάει «Στις 16 Μάη μήνα» και τρέχει να βρει τη Μαρίνα:

 

161 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Μαΐου και για φέτος”

 1. Πέπε said

  Καλό μήνα!

 2. Γιάννης Ιατρού said

  Καλό μήνα και καλή πρωτομαγιά!

 3. Cyrus Monk said

  Χαλαρότης εἱς τὸ πλῆθος τῶν σχολιαστῶν, ἀσφαλῶς λόγῳ τῆς ἡμέρας. Πάντως ἐν Ρόδῳ ὁ καιρὸς εἶναι ἀρκούντως νεφελώδης, ὁπότε ἡ ἔξοδος μετατίθεται γιὰ ἀργότερα μέσα στὴ μέρα.
  Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα!

 4. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα και καλή εργατική πρωτομαγιά! Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

 5. Γιάννης Ιατρού said

  3: Τι; Χαλαρότης; Επαγρύπνηση !!

 6. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὸ Μάη κι ἀπὸ μένα.

  Τοῦ ναυτικοῦ ἡ γυναίκα τὸ Μάη μήνα χήρεψε. Μιὰ παροιμία ποὺ δείχνει τὴν ἀστάθεια τοῦ καιροῦ τὸ Μάη ποὺ «πετάει» ξαφνικὰ μπουρίνια.

  Νὰ ποῦμε ἐπίσης καὶ γιὰ τοὺς παρακρατικοὺς Μάηδες ποὺ λέγονταν ἔτσι καταχρηστικὰ ἀπὸ τὰ ἀρχικὰ Μ.A.Y. (Mονάδες Ἀσφαλείας Ὑπαίθρου) ποὺ ἔδρασαν τὴν περίοδο τοῦ Ἐμφυλίου.

 7. Γιάννης Ιατρού said

  Και για την (στοιχειώδη) λεξιλογική μας κάλυψη 🙂 :
  -ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι ☘️☘️☘️ 🎋
  -μήνας που δεν έχει ρο, ρίξε στο κρασί νερό🍀🌸🍷🍷

 8. Γιάννης Ιατρού said

  Α, και προσέξτε,ε;
  Σήμερα φτιάχνετε λουλουδένια πρωτομαγιάτικα στεφάνια, τα φοράτε στο κεφάλι, σας πιάνει φαγούρα και γελάνε οι σκύλοι.

  Γιατί οι Σκύλοι ξέρουν!

 9. Γιάννης Ιατρού said

  3: Cyrus Monk
  …Πάντως ἐν Ρόδῳ ὁ καιρὸς εἶναι ἀρκούντως νεφελώδης,…

  Κι εδώ, αγαπητέ, κι εδώ.
  Κάπως έτσι είναι… Δεν φαίνεται για Πρωτομαγιά, περισσότερο σε Μεγάλη Παρασκευή φέρνει!

 10. Γς said

  Καλό μήνα!

 11. leonicos said

  Ποιος Σκύλος;

 12. leonicos said

  Γς, κορυφαίε!

 13. leonicos said

  Μεταξύ μας, μην του το πείτε

  Τον λέω ‘κορυφαίο’ γιατί ανοίγει τις μπαν’ανες από τη μύτη και όχι από το κοτσάνι

 14. Γς said

 15. spatholouro said

  Με τη σημερινή αφορμή του Μαη-νολογίου, και διαπιστώνοντας ότι λείπει η τελευτή Νικηφόρου Μανδηλαρά (18/5/1967), παραθέτω ένα κείμενο του παμπάλαιου φίλου, δασκάλου μου, σημαντικού συγγραφέα και ιδρυτικού μέλους της Νεολαίας Λαμπράκη, Γιώργου Μανιάτη (περιοδικό ΣΗΜΑ, τχ. 2, Δ΄ περίοδος [Νοέ.-Δεκ. 1979]). Να σημειώσω ότι το στιχούργημα το αφιερωμένο στον Λαμπράκη γράφτηκε στις 27-28/5/1963, μελοποιήθηκε από τον Μανιάτη στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και τραγουδιόταν έκτοτε από τις ορχήστρες του ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΥ.

  ΓΛΥΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ, ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ

  «Χρωστούμε…σώμα σ’ αυτή τη γη»
  Πλην του Απρίλη, του έτσι ή αλλιώς σκληρού, κατά τον ποιητή, ο εύοσμος Μάης, στον τόπο τον ελληνικό, ανεδείχθη εξολοθρευτής, τρις τουλάχιστον αυτά τα χρόνια, χτυπώντας ήθος και αγωνιστική αρετή, εις δόξαν των. Ωσάν ο μόνος της Ελλάδος βέβαιος βασιλεύς ν’ αποστρέφεται την πρόωρο ανάπτυξη, αυτούς που ξεμυτίζουν, αυτούς που θάλλουν πρώτοι, τους τσακίζει.
  Το έθνος μαθές πορεύεται με το να συντρίβει τους καλούς του (σ’ όποια μερίδα του κι αν απαντήσουν). Δεν περιμένει, ας πούμε, τους οθωμανούς, για να το κάμουν. Μάλιστα επαίρεται ότι ούτε και θα το μπορούσαν, οι Τούρκοι, κάτι τέτοιο. Τόση ανδρεία που θα συναντούσαν, έτσι και των έστριβε των Τούρκων αίφνης.

  Πώς, αλήθεια, να το μπορούσαν αυτό οι Τούρκοι. Ο τόπος τυγχάνει μάνα στο να προφταίνει τους εχθρούς του. Γιατί εκείνοι κι όχι εμείς; είναι το επιχείρημα. Διά χειρός λοιπόν Ελλήνων και βεβαίως χριστιανών… Με άλλα λόγια, εμείς μόνοι μας και, για τους καλύτερους, το μήνα τον καλύτερο και τον ερωτικό. Το Μάη.

  Μάη (και Κυριακή!) σκοτώσαμε το Γρηγόρη Λαμπράκη. Μάη (και στο Αιγαίο!) βυθίσαμε το Νικηφόρο Μανδηλαρά. Μάη (Πρωτομαγιά) απαλλαγήκαμε από τον Αλέξανδρο Παναγούλη –αυτό το βάρος.
  Δεν έκαναν αυτοί για μας, περίσσευαν και περίττευαν. Τους πήρε λοιπόν ο εύσοσμος κι ο εξολοθρευτής στη γη του, ωσάν σε τέτοια μόνο γη να όφειλαν αυτοί το σώμα των βεβαίως.

  Μα δεν τους σκοτώσαμε εμείς…διαμαρτύρομαι ο ίδιος μέσα μου, αλλά οι άλλοι.
  Τα ξέρω όμως αυτά. Έτσι και το Πολυτεχνείο (ως σφαγή και προοίμιο της κυπριακής πανωλεθρίας), οι άλλοι βεβαίως το πέτυχαν. Τη δικτατορία; Οι άλλοι κι αυτήν –κι όλα οι άλλοι. Αυτό όμως μοιάζει με τον κλέφτη που ισχυρίζεται ενώπιον του κριτού ότι αυτός δεν έκλεψε, αλλά μόνο αυτό το άθλιο το χέρι, το δεξί (ή το αριστερό, για άλλες περιπτώσεις).

  Και από Μάη σε Μάη έτσι

  Γλυκός καιρός να γεννηθείς, πικρός καιρός να φύγεις
  Γλυκός καιρός ν’ αγαπηθείς, πικρός πουλί να γίνεις

  Γλυκόν μου μίσεψες καιρό, πίκρα μεγάλη αφήκες
  Γλυκό που πέταξες πουλί, γλύκα που δεν ευρήκες

  Κι είχα για σένα εγώ κλαρί, είχα νερό κριθάρι
  Γλυκό καιρό κι ένα πουλί, να σ’ εύρει να σε πάρει

  Να ξαναρθείς, θα ξαναρθείς, εγώ θα σε προσμένω
  Χριστέ μου Μάη και Κυριακή, να σ’ εύρω αναστημένο

  Μάης θα γίνω εγώ για σε, Μάης θα μείνω πίσω
  Μάη καιρό αν σε σταύρωσαν, Μάη να σ’ αναστήσω

  Να σε ποτίσω ίδρωτα, στον ουρανό να πιάσεις
  Ν’ απλώσεις κλάρες αγκαλιά, τη γη μας ν’ αγκαλιάσεις

  Κι αν με σηκώσεις χαρταετό, να κατεβάσω μάννα
  Κι αν με θελήσεις αδερφό, να σου γενώ η καμπάνα

 16. Γς said

  13:

  Και του χρόνου Λαώ!

 17. Πέπε said

  @3, 9:
  Κι εδώ (Ηράκλειο) το ίδιο, αν και τώρα-τώρα φαίνεται να καθαρίζει. Το πρωί έβρεξε.

 18. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα. Εργαζόμενοι, κρατάτε ψηλά τα λάβαρα του αγώνα. Αισιοδοξείτε πως θαρθούν άσπρες μέρες.

  7. Ζήσε, ΠΑΟ μου, να δεις το Μάη πρωτάθλημα. Αλλά αυτό για χρόνια άλλοι τόχουν κατοχυρώσει.

 19. Γς said

  Διαβάζω:

  Το μαγιόξυλο το πιάνουν, συνήθως, οι γυναίκες την πρωτομαγιά…

  Η πρωτομαγιά ήταν η ημέρα πολλών παγανιστικών εορτών, τελετών και λατρείας προς τη φύση.

  Έτσι, ως ένδειξη τιμής προς την μητέρα φύση οι γυναίκες έπρεπε να συνευρεθούν ερωτικά με τους άντρες.

  Συνήθως, σε αυτές τις τελετές ο αρχιερέας κρατούσε ένα κλαδί δέντρου στολισμένο με λουλούδια.

  Από τότε το πέος απέκτησε και άλλο όνομα… »μαγιόξυλο».

 20. gpoint said

  Καλημέρα
  καλή βδομάδα
  καλό μήνα

  Πρωτομαγιά σήμερα γιορτάζει η εργατιά- όλες τις άλλες μέρες γιορτάζουν τα αφεντικά που θάλεγε κι ο Λάμπρος.

  Εννοείται πως ο καιρός είναι υπέροχος στην Φωκίδα, τι διάβολο με τους Δελφούς έχουμε τα μέσα στον Φοίβο που λένε και οι ελληνοβαρεμένοι… Υπομονή οι Αθηναίοι, πιθανόν σε 3 ώρες να σας στείλουμε ηλιοφάνεια, συνήθως έτσι συμβαίνει

 21. gpoint said

  Τα ξαναγράφω για τους νέους και τους αμελείς, το στεφάνι πρέπει να έχει κλαδάκια από ελιά, κλήμα, στάρι, τσουκνίδα, μολόχα, χαμομήλι και αγκάθι για τους αντίστοιχους συμβολισμούς, όχι μόνο λουλούδια

 22. Πέπε said

  @19:
  Και γαμιόξυλο…

 23. 1 Μαϊου, Ημέρα της Αργίας και ουχί Απεργίας
  7 Μαϊου, Γαλλικός μήνας του 2017
  11 Μαϊου, της Συμπεθέρας του Γέρου (του Μωριά)
  26 Μαϊου, Μιχαήλ Παπαγιαννάκη του …Αμνημονεύτου (γλυτώσαντος από τα Μνημόνια)

 24. Πέπε said

  > > Τρ. 16: † Καρόλου Περό και των δημιουργημάτων του: Σταχτοπούτας, Κοκκινοσκουφίτσας, Ωραίας Κοιμωμένης

  Δεν είναι δημιουργήματά του, συλλογέας ήταν. Αλλά άλλο ήθελα να ρωτήσω: Το «†» δηλώνει τελευτή. Γιατί τελευτή της Κοκκινοσκουφίτσας κλπ.;

 25. Γς said

  Και στις 5 του μηνός είναι της Αγίας Ειρήνης και ποτέ σχεδόν δεν το θυμόμουν.

  Φέτος όμως, που δεν ζει πια, θα πάρω ένα κουτί γλυκά και θα πάω να τ αφήσω πάνω στο γραφείο της στη δουλειά της.

 26. Γιάννης Ιατρού said

  το #22 στο #21 Πέπε, να αριθμείς σωστά, ε!

 27. Γς said

  26:

  γιατί βρε Γιάννη; Μπορεί να αναφερόταν στο δικό μου μαγιόξυλο (Σχ. 19)

 28. Καλημέρα
  καλή βδομάδα
  καλό μήνα

  Πρωτομαγιά, μέρα επίσημης αργίας πια (το ξέχασες και τ’ άφησες ασχολίαστο Νικοκύρη 🙂 )
  9 του Μάη, με την είσοδο των Σοβιετικών στο Βερολίνο έρχεται το τέλος του Β’ ΠΠ για την Ευρώπη. Διεθνής ημέρα της Ειρήνης με το παλιό ημερολόγιο (με το καινούριο μετατέθηκε το Σεπτέμβρη, να μην υπάρχουν παραλληλισμοί 🙂 )

 29. ΣΠ said

  Καλημέρα, καλό μήνα, καλή πρωτομαγιά.

  Μια διόρθωση. Ο συνθέτης λέγεται Βαγγέλης Πιτσιλαδής, όχι Βασίλης.

 30. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Για να ακριβολογουμε «¨Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του (παρ’ ολιγον) τυραννοκτόνου» ή κατι αναλογο..

 31. Πέπε said

  @26, 27:
  Για τον Γς το είπα.
  (Αν υπήρχε συνταγή «το στεφάνι πρέπει να έχει ελιά, κλήμα, …, και γαμιόξυλο, λόγω των συμβολισμών», θα υπήρχε η απορία: τι είναι αυτό το γαμιόξυλο που συμβολίζει κάτι άλλο εκτός από αυτό που είναι;») 🙂

 32. Γς said

  >Πέρυσι είχαμε βάλει το αξεπέραστο «Μέρα Μαγιού μού μίσεψες»

 33. ΚΑΒ said

 34. Γιάννης Ιατρού said

  28: Γιάννη,
  Στις 9/5/1936 έχουμε κι αυτό, στη Θεσσαλονίκη, που αναφέρει κι Νίκος στο ημερολόγιο, εδώ ο Ρ. της 10/5/1936

 35. Παναγιώτης Κ. said

  @15.Στη λογοτεχνία δεν έχει και τόση σημασία τι λες αλλά πως το λες.
  Το κείμενο του δασκάλου σου μας προκάλεσε «καλήν αλλοίωσιν».
  Σε ευχαριστούμε που μας το πρόσφερες!

 36. Παναγιώτης Κ. said

  @32. Πράγματι αξεπέραστο!
  Παρόμοιο σχόλιο έγραψα και πέρυσι. Είναι μεγάλη η συγκίνηση που μου προκαλεί αυτό το τραγούδι.Γιαυτό και επαναλαμβάνω το σχόλιο για τους καινούργιους αναγνώστες του ιστολογίου.
  Σε ποιο άλλο μουσικό έργο πλην Επιταφίου, συνυπάρχουν τόσοι κορυφαίοι;
  Μουσική, Μίκης.Ποίηση, Ρίτσος. Ερμηνεία, Μπιθικώτσης. Σολίστ στο μπουζούκι ο Χιώτης !

  Ας το εμπλουτίσω με το εξής: «Μα πως εμπνεύστηκε όλα αυτά τα λόγια ο Ρίτσος! Λες και ο ίδιος υπήρξε μάννα».
  Το σχόλιο αυτό έγινε από μια μάννα η οποία, συμβαίνει να είναι η… σύζυγός μου!

 37. Γιάννης Ιατρού said

  21: Gpoint
  …ελιά, κλήμα, στάρι, τσουκνίδα, μολόχα, χαμομήλι και αγκάθι για τους αντίστοιχους συμβολισμούς, όχι μόνο λουλούδια….

  Μαζεύοντας στα γρήγορα και συνοψίζοντας μερικές σχετικές πληροφορίες για το θέμα από:
  Δ. Λουκάτο: Πασχαλινά και της Άνοιξης, Au;hna, 1980
  Νέστορα Άλκη: Οι 12 μήνες, Τα λαογραφικά, Θεσσαλονίκη, 1982
  Ν. Ψιλάκη: Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη, Ηράκλειο Κρήτης, 2005
  Γ. Μέγα: Ελληνικαί εορταί και έθιμα της λαϊκής λατρείας, Αθήνα, 1963

  ….
  Βάζανε και ένα σκόρδο, ενίοτε και φύλλα από μαύρη συκιά . Ή παπαρούνες , μαχαιρίδες κι ότι πρασινάδα βρουν στον αγρό για να’ χει ευφορία το σπίτι τους και τα χωράφια τους. Γενικά, συνήθως φτιάχνεται από εφτά ειδών λουλούδια και έχει δύναμη μαγική και αποτροπιαστική.

  Οι συμβολισμοί:

  Ανθισμένο σπίτι: Τριαντάφυλλα, γαρούφαλα, βιόλες, πασχαλιές και γεράνια.
  Ευτυχία του σπιτιού: Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα και από ελιά.
  Γεμάτο σπίτι: Στάχια και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες.
  Για τη γλωσσοφαγιά: Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της.
  Για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού: Ένα κλωνάρι λυγαριά.
  Για το μάτι: Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση στο στεφάνι για να φαίνεται.

  Στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών (έθιμο πολύ παλιό γενικά), κάτι που συμβολίζει την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό.
  Φτιάχνεται σε κύκλο που θεωρείται απόλυτο και τέλειο σχήμα που χωράει αυτό που θέλει να απομονώσει (π.χ. ο κύκλος προστατεύει από κακόβουλες δυνάμεις).
  Κρεμιέται στην πόρτα του σπιτιού κι έτσι μέσα σ αυτό (στο σπίτι) εισχωρούν μόνο τα καλά (βλ. και προηγούμενο) και καίγεται στις φωτιές του αϊ Γιαννιού, στις 23 του Ιούνη.
  Το στεφάνι καλύπτει και προστατεύει το κεφάλι, το πιο ευαίσθητο ανθρώπινο μέλος και το κέντρο της νόησης.

  Ένα κλαδί ελιάς δηλώνει την αγάπη, συμβολίζει την οικογένεια και την φιλία.
  Ένα κλαδί με αγκάθια προστατεύει από το κακό κάθε σπίτι.
  Το σκόρδο, είναι σύμβολο αποτροπής και προστασίας από το κακό μάτι.
  Το στάχυ συμβολίζει την καρποφορία της γης.
  Τα λουλούδια της εξοχής συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης και την απομάκρυνση των πνευμάτων.
  Το κλήμα ή το αγιόκλημα συμβολίζει την ευτυχία του σπιτιού.
  Η λυγαριά συμβολίζει την ευλυγισία και την μακροζωία.


 38. Spiridione said

  «Εργατική Πρωτομαγιά, επίσημος πλέον Εθνική Ελληνική εορτή με την ενίσχυσι και την συμμετοχή του Κράτους! Ποιος θα το εφανταζόταν ποτέ αυτό στην Ελλάδα, στην Ελλάδα αυτή που πέρυσι, την ίδια ακριβώς ημέρα σαν σήμερα, στις 9 Μαίου, εβάφετο η Θεσσαλονίκη με το αθώο αίμα των εργατών, διότι έτσι το ήθελαν οι κομμουνισταί! Γιορτάζουμε σήμερα την εργατική Πρωτομαγιά, όχι μια Πρωτομαγιά σαν αυτή που γιορτάζαμε πέρυσι και τα άλλα χρόνια, αλλά μια άλλη, γνήσια Ελληνική και Εθνική».
  Λόγος του Νικόλαου Καλύβα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς το 1937 (τότε προέδρου του Εργατικού Κέντρου, μετέπειτα προέδρου της μεταξικής ΓΣΕΕ, επί κατοχής υπουργού εργασίας όταν έγινε η πολιτική επιστράτευση, εκτελεσθέντος από την ΟΠΛΑ το 1944)

  Βλέπουμε στο διαδίκτυο συχνά (ποιος πρωθυπουργός ήταν αυτός που …..) ότι, μεταξύ άλλων, ο Μεταξάς ήταν αυτός που καθιέρωσε την αργία της Πρωτομαγιάς. Αυτό βέβαια μόνο σαν ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί, αν δεν υπήρχε το τραγικό γεγονός των 12 νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών στις διαδηλώσεις μετά την Πρωτομαγιά του 1936, που η κυβέρνηση Μεταξά δήλωσε ότι οι ίδιοι έφταιγαν για τον θάνατό τους. Ενόψει της πρώτης Πρωτομαγιάς του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και για να κατανοήσουν οι παραστρατημένοι εργάτες το πραγματικό νόημα της εργασίας, ο «Πρώτος Εργάτης» διέταξε (Αναγκαστικός Νόμος 606/1937): « Η τελευταία εβδομάς του Απριλίου εκάστου έτος καθιερούται ως «Εβδομάς Εργατικής Αμίλλης», η δε Πρώτη Μαΐου ως ημέρα εορτασμού της εργασίας. Κατά την «Εβδομάδα της Εργατικής Αμίλλης» θα εξετάζωνται πάντες οι συντελεσταί της κατά το διαρρεύσαν έτος επιτευχθείσης βελτιώσεως της Εθνικής παραγωγής από απόψεως εργατικής και εργοδοτικής συμβολής, και γενικώς θα απονέμωνται αι προσήκουσαι τιμαί εις την εργασίαν εν τη Εθνική ιδεολογική και πραγματική αυτής εννοία λαμβανομένη».
  Βεβαίως καθιερώθηκαν και οι ναζιστικής εμπνεύσεως εκθέσεις «Χαρά και Εργασία».

  Και ένα ωραίο. Στο metaxas project έχει το εξής απόσπασμα από λόγο του Μεταξά την πρωτομαγιά του 1937:

  «Σήμερα η φασιστική Ελλάδα γιορτάζει επίσημα την Πρωτομαγιά σαν ημέρα εργασίας. Τι ειρωνεία και τι ξετσιπωσιά! Η εργατική τάξη, που τα καλύτερά της στελέχη σαπίζουν στις φυλακές και τα ξερονήσια, και που ακόμα αχνίζει το αίμα των εργατών της Θεσσαλονίκης, που χύθηκε στους δρόμους από τις δολοφονικές σφαίρες της φασιστικής Ελλάδας, καλείται από τους δολοφόνους της να συνεορτάσει μαζί τους».
  http://metaxas-project.com/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B1/

  Όμως, αυτό είναι απόσπασμα από το Ημερολόγιο της Ανάφης στη δικτατορία του Μεταξά του Κώστα Γαβριηλίδη!

  http://www.defacto.gr/books/book_details.asp?ID_BK=81

 39. gpoint said

  # 35

  Σοβαρά ;

  Δηλαδή να εκθειάζουμε τον φασισμό, τον βιασμό και τον…ΟΣΦΠ και να μη μας νοιάζει τι λέμε αλλά πως το λέμε !!!

  Φίλε, πολύς κόσμος δεν μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του και τα αισθήματά του. Γι αυτό υπάρχουν οι λογοτέχνες για να τον διευκολύνουν με τις όμορφες και καθαρές σκέψεις τους που μπορούν και αποτυπώνουν αυτά που δεν μπορούν άλλοι

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλό μήνα από την εργαζόμενη (οθντκ) νεολαία:

 41. gpoint said

  # 37

  Ενδιαφέρον κείμενο. Εγώ ακολουθώ τις προφορικές παραδόσεις της γαλαξειδιώτισσας γιαγιάς μου όπως τα θυμάμαι από αυτήνκαι τις φίλες της. ΔΕΝ κάνανε στεφάνι αλλά μπουκέτο το οποίο καίγανε στις φωτιές του Αηγιαννιού.
  Το σημερινό μπορεις να το δεις :

  https://scontent.fath3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18193870_1060245364110442_196196145425633107_n.jpg?oh=2d2006fcf37aa93424b80708b8dee73f&oe=59BCE416

 42. Σουμέλα said

  Καλή Πρωτομαγιά από την Κοπενχάγη που εδώ δεν είναι αργία, με ηλίολουστη μέρα, αέρα και πολύ κρύο.

 43. gpoint said

  # 37 συνέχεια

  Αναφέροντας τηνγιαγιά μου συγκινήθηκα. Εδώ ο τρόπος που την θυμάμαι καλύτερα…

 44. (28) 9 Μαϊου είναι, όχι τελείως συμπτωματικά, και η Ημέρα της Ευρώπης — επέτειος μιας δήλωσης του Ρομπέρ Σουμάν, τότε Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος, πέντε μόλις χρόνια μετά τη συντριβή του Ναζισμού, πρότεινε να υπαχθούν υπό μια κοινή Ανώτατη Αρχή η χαλυβουργία και τα ανθρακωρυχεία της Γαλλίας και της Δ. Γερμανίας. Αυτό οδήγησε σύντομα στην ίδρυση της ΕΚΑΧ και λίγο αργότερα και της ΕΟΚ, που εξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ. Για τις υπηρεσίες και το προσωπικό της ΕΕ η 9η Μαΐου είναι αργία, επονομαζόμενη «του Αγίου Σουμάν». Αυτό ξεκίνησε σαν αστείο, αλλά πληροφορούμαι ότι υπάρχει πράγματι μια κίνηση για την ανακήρυξη του Σουμάν ως μακαρίου (beatus) αν όχι ως αγίου!

 45. Γιάννης Ιατρού said

  41: Gpoint
  …ΔΕΝ κάνανε στεφάνι αλλά μπουκέτο..

  Γιώργο, γι αυτό σου έβαλα και ένα μπουκέτο στη φωτό. Αλλά το στεφάνι, όπως είπα, συμβολίζει και το ίδιο αρκετά πράγματα.

  40: Spiral
  …καλό μήνα από την εργαζόμενη (οθντκ) νεολαία…

  Ναι, ναι, σωστά. Εργατική και απεργίες και διαδηλώσεις και απ΄όλα σήμερα.
  Και μετά;;;
  Αν *μετά* βγείτε, για καφέ κλπ., να σκεφτείτε λίγο και τα παιδιά που δουλεύουν *σήμερα* στις καφετέριες, ταβέρνες, κλπ., ε;!!!

 46. Corto said

  Καλό μήνα!
  Πολύ δυνατό το μηνολόγιο Μαΐου, με εικόνες και εξιστορήσεις.
  Βλέπω με συγκίνηση ότι έχει προστεθεί μνήμη του Αλέξη Δαμιανού.
  Νικοκύρη, σε ευχαριστούμε για τα ωραία αναγνώσματα!

 47. κουτρούφι said

  #36.
  «Σε ποιο άλλο μουσικό έργο πλην Επιταφίου, συνυπάρχουν τόσοι κορυφαίοι;
  Μουσική, Μίκης.Ποίηση, Ρίτσος. Ερμηνεία, Μπιθικώτσης. Σολίστ στο μπουζούκι ο Χιώτης !»

  Ο Επιτάφιος είναι το πρώτο μουσικό έργο όπου γίνεται αυτό. Είναι γνωστό το ιστορικό για το πώς τελικά έγινε αυτή η συνεύρεση.
  Ο Θεοδωράκης το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 50 έλειπε στη Γαλλία. Το Μπιθικώτση τον ήξερε από τη Μακρόνησο αλλά για το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να ήξερε τι έκανε. Τον Χιώτη, ως δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, του τον σύστησε ο Λαμπρόπουλος της εταιρίας. Ο Ρίτσος ήταν μάλλον αρνητικός να κυκλοφορήσει ο Επιτάφιος με μπουζούκια. Το έργο βγήκε επειδή είχε πεισμώσει ο Θεοδωράκης. Από τον Επιτάφιο και μετά άλλαξε η λαϊκή μουσική.

 48. spiral architect 🇰🇵 said

  Βιετνάμ 1975
  Mία φωτογραφία που ξεσηκώνει: Σαν σήμερα η είσοδος των στρατευμάτων του στρατηγού Γκιάπ στην πρώην Σαιγκόν νυν Χο τσι Μινχ.

 49. leonicos said

  Και τι έγινε… που τώρα λέγεται Χο Τσι Μινχ;

  Πού είναι το Βιετ-ναμ για το οποίο χτύπαγε η καρδιά μας;

  κακά λόγια μού έρχονται σοτ στόμα

  Και ο Γς δεν κάνει τίποτα να με βοηθήσει

  Να κι ένα τραγούδι σχετικό για τον σοσιαλισμό. συγγνώμη… Σοσιαλισμό (με Σ κεφαλαίο)

  άφησα το φως να καίει / για να δεις πως δεν κοιμάμαι
  όμως τσάμπα καίει η λάμπα / όπως τσάμπα σε θυμάμαι.

  Δεν ξέρω αν ο εραστής του ρτραγουδιού περνούσε απ’ έξω αγνοώντας τη λάμπα, ίσως και να μκην την αγνόησε τελίκά, αλλά ο Σοσιαλισμός δεν περνάει.

 50. ΣΠ said

  47
  Να σημειώσουμε βέβαια ότι στην πρώτη εκτέλεση ο Επιτάφιος βγήκε χωρίς μπουζούκια σε ενορχήστρωση Μάνου Χατζηδάκι και με ερμηνεύτρια την Νάνα Μούσχουρη.

 51. Παναγιώτης Κ. said

  @39. Μιλάμε για λογοτεχνία. Δεν μιλάμε για πολιτική προπαγάνδα!
  Μιλάμε επίσης για πράγματα που η εμπειρία του… κανονικού ανθρώπου τα επιβεβαιώνει και τα εντάσσει στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 52. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Καλό μήνα

  Ο Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα

  στη Λευκάδα λέμε και πρωτομαρτιά

  με αφορμή της έχει γράψει ποίημα (αλληγορικό) ο Βαλαωρίτης

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=3&text_id=314

 53. Γιάννης Ιατρού said

 54. 8, 53

  Μπα, με τον καφέ στο πόδι είμαι ακόμα.

 55. Γς said

  49 @ Λεώ

  >Και τι έγινε… που τώρα λέγεται Χο Τσι Μινχ;

  Και θυμήθηκα τις χαρούλες που έκανε ο δήμαρχος … Εδέσσης

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1725.html

 56. Αργεντινή: Οι «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου» είναι ακόμη εδώ, 40 χρόνια μετά

  https://left.gr/news/argentini-oi-miteres-tis-plateias-toy-maioy-einai-akomi-edo-40-hronia-meta

 57. Γς said

  49 @ Λεώ

  Ο άγγελος του Ντιεν Μπιεν Φου

  Genevieve de Galard

  Πέθανε λέει σήμερα [ΣΆΒΒΑΤΟ, 5 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2013] ο Γκιαπ και πράσινα άλογα.

  Ε, και λοιπόν;
  Σκυλομούρης. Ασε που τον είχα και άχτι από τότε που έμαθα ότι ήταν αυτός ο αρχικουμμουνιστής στο Ντιεν Μπιεν Φου.

  Βέβαια το έμαθα πολύ αργότερα. Δεν συγκρατούσα ονόματα. Ούτε δέκα χρόνια δεν είχα κλείσει καλά καλά το Μάιο του 1954 όταν έπεσε το Ντιεν Μπιεν Φου στην Γαλλική Ινδοκίνα.

  Τι εποχή κι αυτή; Τρελαμένοι ήταν όλοι, από τον πόλεμο, από τον εμφύλιο, από το ψυχρό πόλεμο. Μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος της Κορέας, που ήταν το θέμα της ημέρας, της κάθε μέρας και του Γς που όλο περιέργεια άκουγε τις συζητήσεις και τις αναλύσεις των μεγάλων.

  Μόλις είχε γίνει κι η δοκιμή της υδρογονοβόμβας στην ατόλη Μπικίνι. Και διάβαζε στο περιοδικό ΗΛΙΟΣ (της εγκυκλοπαίδειας) που έπαιρνε ο μπαμπάς ότι με ένα “φλιτζάνι τσάι σε 10 χρόνια θα μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μια ολόκληρη πόλη”. Ναι έτσι ακριβώς προϊδεάζανε τους αναγνώστες για τις «Ειρηνικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Ενέργειας».

  Οι κακοί λοιπόν κουμμουνιστές άλωσαν το φρούριο του ελεύθερου κόσμου και πολύ είχε ψυχοπλακωθεί ο Γς.
  Υπήρχε όμως μια ηρωίδα, μια γαλλίδα νοσοκόμα που έμεινε εκεί μέχρι το τέλος να φροντίζει τους Γάλλους που μάχονταν για την ελευθερία, τον πολιτισμό μας, την λιμπερτέ εγκαλιτέ φρατερνιτέ.

  Κι όλοι μιλούσαν για τον άγγελο του Ντιεν Μπιεν Φου.
  Κι ο Γς μετά από 60 σχεδόν χρόνια τη θυμήθηκε και έψαξε να δει ποια ήταν και τι απέγινε.

  Ζει, νέα είναι ακόμη 90 χρονών. Η Genevieve de Galard Και δεν ήταν και τόσο όμορφη απ ότι βλέπω.

  Και η Γαλλική Ινδοκίνα; Ου, καλά. Ηρθαν τα πάνω κάτω. Κι η χώρα του Γκιαπ ο καλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

  Κι η Genevieve de Galard, ο γλυκός άγγελος του Ντιεν Μπιεν Φου:

 58. Στούμπος said

  Καλό μήνα για όλους!
  Σαραντ. ….τον Μάη έχουν οίστρο οι γάιδαροι ….. Γιαυτό και ο ορισμός, Μάιος μην του έρωτος και των όνων.

 59. Ο ΣΕΒ τραβάει ζόρια αδέρφια!

 60. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  49.
  […]
  Βρήκα τον εαυτό μου να παρουσιάζει στο κεντρικό αμφιθέατρο του πανεπιστημίου της τεχνολογίας στην Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαϊγκόν, άλλαξε όνομα με το τέλος της διαμάχης). Ήμουν καλεσμένος και η ομιλία μου θα ήταν στα Αγγλικά και λίγο στα Ιαπωνικά. Γνωρίζω ότι οι παρουσιάσεις γίνονται βαρετές για τον καθένα μετά από ένα 15΄ για αυτό πάντα προσπαθώ να συναναστρέφομαι με το ακροατήριο. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ρωτάω τους φοιτητές (18-21 ηλικία) «Ποίο είναι το ίνδαλμά τους».

  Σε μια πραγματικά κομμουνιστική χώρα η απάντηση που θα περίμενα θα ήταν Ο «θείος Χο», ο Καρλ Μαρξ, ο Λένιν και άλλοι διαφόροι «ήρωες της επανάστασης». Η πρώτη απάντηση που έλαβα με σόκαρε. Η Παπαρήγα σίγουρα θα λιποθυμούσε: Τα ινδάλματα τους ήταν ο Steve Jobs, ο Bill Gates και ο Sergey Brin. […]

  Κοίταξα στα μάτια των νεαρών φοιτητών και είδα μέσα τους την φλόγα, την φλόγα που έχει αυτός που ξέρει ότι μπορεί να πετύχει, αλλά για να πετύχει πρέπει να προσπαθήσει. Αυτού που θέλει ένα καλύτερο αύριο και ξέρει ότι πρέπει να παλέψει με την αξία του για το αύριο. Αυτή ήταν η φλόγα του καπιταλισμού, όχι η μιζέρια του κομμουνισμού.

  Δυστυχώς εκείνα τα Χριστούγεννα του 2008 (που κάηκε η Αθήνα από νέους) βρέθηκα να μιλώ σε ένα τμήμα του πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Το τμήμα ήταν Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Στην διάρκεια της ομιλίας μου αναφέρομαι στον Jack Welch (πιο διάσημος μάνατζερ του 20ου αιώνα) και διακρίνω μια άγνοια στο βλέμμα των τεταρτοετών φοιτητών. Αποφασίζω να ρωτήσω εάν τον γνωρίζουν (που θα έπρεπε πρωτίστως λόγω αντικειμένου). Άκρα του τάφου σιωπή. Δεν το πίστευα. Ρωτάω ξανά ποίος είναι ο «μάνατζερ ίνδαλμα τους». Πάλι καμία απάντηση. Πλήρη απογοήτευση όταν κοίταξα στα μάτια τους.

  Στην Ασία είχα δει τους πεινασμένους τίγρεις και στους Έλληνες είδα την αγελάδα που έβοσκε αμέριμνα. Η παρουσίαση τελείωσε με μια κοπέλα από την ΚΝΕ να φωνάζει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια θα είναι πάντα ανεξάρτητα και ότι οι επιχειρήσεις θα μείνουν έξω από αυτά. Η επιθυμία της εισακούστηκε.

  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/giati-tha-lipothymoyse-i-papariga-sti-xo-tsi-minx-toy-stefanoy-konsta

 61. # 61

  Μα καλά, δεν ξέραν τον Ντύλαν ;;!!

 62. spiral architect 🇰🇵 said

  Γκώσαμε από μανατζαρέους. Τώρα βολευόμαστε με σταρτράπ

 63. 61 Κοίταξα τον συγγραφέα του αρτίκολου

  Στέφανος Κώνστα, μάνατζερ

  Μάνατζερ τίνος και πού;

  Εγούγλισα λίγο τ’ ονοματάκι του
  ιδού η ιστοσελίς του http://wiredandready.net/

 64. Trying to take a picture with 23 baby pandas

 65. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα, καλή Πρωτομαγιά, καλή βδομάδα, καλό μήνα

  Η 3η Μαΐου 1808

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 67. cronopiusa said

  Τάσος Ψαρράς: Μάης

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 69. Μαρία said

  36
  Εκπομπή του Σπύρου Κατσίμη αφιερωμένη στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, παραγωγής του 1987. Πρόκεται για σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο, όπου εμφανίζονται ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης στο στούντιο της ΕΡΤ και μιλούν στον Σπύρο Κατσίμη για τη μεταξύ τους συνεργασία και τις συνθήκες στις οποίες γράφτηκε και μελοποιήθηκε η ποιητική σύνθεση «Επιτάφιος».
  http://program.ert.gr/details.asp?pid=3527096&chid=9

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1er mai 1871, quand les Communardes “avaient la folie en tête“

  Le 1er mai 1871 n’est pas encore journée internationale du travail, et ce jour-là, on chante déjà «Le Temps des cerises». Trois semaines plus tard, la Commune de Paris s»achève dans un bain de sang. Cette expérience révolutionnaire française inédite, observée du monde, propose des avancées spectaculaires côté démocratie et travail, en particulier grâce aux femmes
  Les oubliées de l’ histoire

 71. Μαθηματικά γραφήματα κανείς; Α, ρε Κίντο, σέφαγε η ξενιτειά…

 72. Μυρωνας Καισιδης said

  Καλο Μηνα. Γιατι αλλου γραφεις τελευτη και αλλου εχεις σταυρο;

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  “Κερασάρης”
  Le temps des cerises

 74. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα σχόλια! Στη Στουτγάρδη σήμερα βράχηκαν οι φοράδες στο περβόλι, διότι έβρεξε κάμποσο το πρωί.

  28 Καλά λες, το ξέχασα

  29 Ωχ, ναι! Ξεχνάω…

  30 Μετράει και η πρόθεση

  44 Όχι για όλο το προσωπικό, εμείς τη χάνουμε συχνά-πυκνά λόγω συνόδων

  52 Από σένα τη μαθαίνω την πρωτομαρτιά

  74 Ο πατέρας μου τα έγραψε -μάλλον για ποικιλία. Αλλα δεν είναι σταυρός, είναι το εγχειριδιο που κόβει το νήμα της ζωής

 75. Γιάννης Ιατρού said

  73: 2017 A’ 4μηνο, 28 ==>προγνωση 2017: 28X3=84 ….

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 77. 78 Προφανώς. Αλλά ας το ανέφεραν.

 78. https://left.gr/news/protomagia-2017-me-fako-toy-left-fotografies-vinteo

 79. cronopiusa said

  The Battle of Puebla (Spanish: Batalla de Puebla) took place on 5 May 1862, near the city of Puebla during the French intervention in Mexico.

 80. Μαρία said

  81
  Ωραίος ο μεταφραστής με την καπελαδούρα 🙂

 81. sarant said

  83 Εγώ για επιμελητή-διορθωτή τον κόβω

 82. Πάντως το καπέλλο τού είναι ένα νούμερο μικρότερο.

 83. Μαρία said

  84
  Και επιμελητής, άμα λάχει. Είναι πολυσχιδής προσωπικότητα.

 84. spiral architect said

  @64: Σκύλε, έμαθα να μιλώ με τον προσήκοντα σεβασμό για τους μάνατζερ, όταν γνώρισα δια ζώσης τον commercial and operating manager μιας επιχείρησης στουπιών σε ένα παράπηγμα με λαμαρίνες κάπου στον Πειραιά. Τα μέηλ που ανταλλάξαμε λόγω δουλειάς τα έχω ακόμα αποθηκευμένα στον εταιρικό μου ηλεκτρονικό λογαριασμό.
  Η ηλεκτρονική υπογραφή έγραφε:

  Μ….. Κ…..
  Commercial and operating manager
  Piraeus – Greece

  Ποτέ δεν κατηγόρησα τον αυτοπροσδιορισμό. 😀

 85. 87 Κι εγώ, έτσι έμαθα από μικρός.

 86. spiral architect 🇰🇵 said

  @88: 😀 😀 😀 😀 😀

 87. Μαρία said

  64
  Ιδού η σελίς του. https://gr.linkedin.com/in/zanat0s

 88. 90 Και τι λέει, Μαρία; Δεν θυμάμαι πια τον κωδικό μου στο λυν’καιδίν’.

 89. Μαρία said

  91
  Δεν σου χρειάζεται κωδικός, αρκεί να τρέξεις τη σελίδα, τεμπελόσκυλο 🙂

  Για το Βιετνάμ κι εδώ http://monde-diplomatique.gr/?s=%CE%92%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%BD%CE%AC%CE%BC

 90. 92α, μπαααα, νιέντε. Θέλει εγγραφή ή φέισμπουκ.

 91. Καλησπέρα!

  Τα αναστενάρια λέει ο Νικοκύρης στις 21. Για να αποκρύψει ότι αυτή η μέρα είναι η ανεπίσημη 3η εθνική εορτή τής Ελλάδας! 🙂
  (Εξάλλου γι’ αυτό ειναι και τα αναστενάρια. Γιατί είναι η μέρα που γιορτάζουν «οι Παππούδες» Κωνσταντίνος και Ελένη).

  Και μην ξεχνάτε και τις Κωνσταντίνες!

  Εγώ εχω και γενέθλια στις 11, δυστυχισμένα παιδικά χρόνια, μου έκαναν μία γιορτή και για τα δύο λόγω της μικρής απόστασης, 10 ημέρες. 😛

 92. Το Viasat History έχει τώρα εκπομπή για τις ιδιοφυίες του σύγχρονου κόσμου και σήμερα είναι αφιερωμένη στον μπάρμπα Κάρολο, τον Μαρξ. Και ποιός έλλην πρώην Υπ.Οικ. εμφανίζεται στα πρώτα δέκα λεπτά; Δεν έχει μαλλιά, φοράει λουλουδάτα πουκάμισα, οδηγάει ματοσικλέτα, μόλις έβγαλε βιβλίο κι εμφανίζεται στο σχόλιο 55.

 93. Παναγιώτης Κ. said

  @87. Συνειρμικά μου ήρθε στο νου η κοινωνική ταινία του Τάσου Ψαρρά ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Κολοβό (1981). 35 χρόνια έχουν περάσει από το γύρισμά της και δεν την ξεχνώ. Κάπως έτσι φαντάζομαι τον καλόν ελληνικό κοινωνικό κινηματογράφο.

 94. Μαρία said

  93
  Μυστήριο. Ούτε γραμμένη είμαι ούτε φουμπού έχω.

 95. Δεν βαργιέσαι…

 96. Γιάννης Ιατρού said

  98: Σκύλε

 97. Πάνος με πεζά said

  Καλό μήνα σε όλους !
  Ναι, αυτή η παιδική πορωτομαγιά του ’76 μου έμεινε αποτυπωμένη (κι άλλη μια του 84, όταν η μητέρα μου έπαθε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο όμως, 33 χρόνια μετά, είναι, δόξα τω Θεώ, «κίτρινο γράμμα στο συρτάρι»).
  Η φωτογραφία (σε εντελώς διαφορετικές εποχές οδικής ασφάλειας, έτσι κι αλλιώς), τα έλεγε όλα…

  Κι εδώ με χρώμα, αν και ο χρόνος είχε σταματήσει…

  Τα ελαφραίνουμε όλα αυτά (τρόπος του λέγειν…), με τη φωνή του Γιώργου Ζωγράφου να ζωγραφίζει το Μάη, τους στίχους του Φώντα Λάδη και τη μουσική του Μίκη…

 98. 99 https://twitter.com/StefanodocSM/status/858204752626286593

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «…παν άτομον διά της τριώρου εργασίας του ημερησίως θα απολαμβάνει δικαιωματικώς όλων των απολαύσεων και των αγαθών, άτινα απολαμβάνουσι σήμερον άτομα τινά αποκαλούμενα πλούσιοι»
  Σταύρος Καλλέργης
  http://agonaskritis.gr/%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CE%AF-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BF-%CE%BA/

 100. sarant said

  94 Εγώ πάλι, που είχα ένα μηνα (και κάτι) διαφορά, οριακά απέφευγα τη συγχώνευση. Αλλά παλιά ήταν αρκετά συνηθισμένο, αν ένα παιδί γεννιόταν σε μέρα μεγάλου αγίου, να του δίνουν το όνομα αυτό.

 101. Alexis said

  Καλό μήνα!

  #100: Είχαν γραφτεί πολλά τότε Πάνο, στον τύπο της εποχής, ότι δεν ήταν ατύχημα, ότι τον έβγαλαν από τη μέση κλπ. κλπ. Παιδί ήμουνα κι εγώ αλλά τα ψιλοθυμάμαι… 🙂

  Ένας δάσκαλός μου στο δημοτικό, όταν ρώταγε κάτι κι έπαιρνε «κουλή» απάντηση, συνήθιζε να λέει «χρόνια πολλά το Μάη που ‘ναι παχιές οι μύγες». Δεν ξέρω αν ήταν δική του επινόηση ή λέγεται γενικότερα, εγώ την έκφραση με τις μύγες την ξέρω για τον Αύγουστο, που είναι και πιο λογικό. Π.χ. όταν σε ρωτάει κάποιος «πότε θα γίνει αυτό;» του απαντάς «τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες», εννοώντας βέβαια «του αγίου ποτέ» ή «του αγίου …μαγιόξυλου» αν προτιμάτε, για να ‘μαστε και στο πνεύμα της ημέρας! 😆

 102. Παναγιώτης Κ. said

  @98. Φαντάστηκα και διαφορετικά το δρώμενο. Ο… θηριώδης κάτω και το νινί στον ιμάντα. Πάλι μου βγήκε γέλιο! 🙂 🙂

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  7.-ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι
  «Ζήσε μαύρε μου να φας το Μάη χόρτο » στα μέρη μου. Ο μαύρος,τ΄άλογο ή ο γάιδαρος.

  8 >>σας πιάνει φαγούρα και γελάνε οι σκύλοι.
  αργία/απεργία/αλλεργία 🙂

 104. Μαρία said

  101
  Αν του δίνει σοκολάτα, εξηγούνται και τα γυαλιά του τυφλού. Εκτός αν του δίνει ηρεμιστική σοκολάτα 🙂

 105. Πάνος με πεζά said

  Μερικές παροιμίες τώρα, από το βιβλίο των Σμυρνιωτάκη-Σηφάκη (επικρατεί σε αρκετές μια αντιδιαστολή με τον Αύγουστο):

  – Μάης άβρεχτος, τρυγητής χαρούμενος.
  – Το Μάη πίνε το νερό, το Θεριστή το ξίδι, τον Αλωνάρη το κρασί, να γίνεις παλικάρι.
  – Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια.
  – Να σε δω το Μάη με γούνα και τον Αύγουστο με σεγκούνα (μορφή κατάρας).
  – Είναι να μη σε πάρει η ομπρίς του Μάη κι η οπίσω του Αυγούστου.
  – Μάης άβρεχτος, μούστος άμετρος.
  – Μάη μήνα μη φυτέψεις, Μάη μη στεφανωθείς.
  – Μαθημένο είναι τ’ αρνί να κουρεύεται το Μάη.
  – Μη βγάλεις ποτέ πάπλωμα πριν βγει ο Μάης μήνας.
  – Όταν μπει ο Μάης Σαββάτο, πολύ ψωμί και θάνατος (!!!)
  – Να’ μουν το Μάη μπιστικός, τον Αύγουστο δραγάτης.
  – Σαν έφτασε η γριά στο Μάη, έδωσε κλοτσιά στο Χάρο…
  – Ο Μάης ό,τι ανθίσει, κι ο Αύγουςτος ό,τι αφήσει.
  – Τη νύχτα Μάη φύλαγε, τ΄Αυγούστου μεσημέρι.
  – Εγούγια ν’του (αλίμονό του) που δεν έχει το Μάη κουκιά και τον Αύγουστο σταφύλια.

 106. Πάνος με πεζά said

  Και είναι περίεργο, με βάση την παραπάνω παροιμία, ότι ο θάνατος του Παναγούλη έγινε Μάη που μπήκε Σάββατο…Εδώ, το -φυσικά αδιάντροπο για τη σημερινή εποχή- εξώφυλλο των «Νεων», με τον Παναγούλη γυμνό στο νεκροτομείο…

 107. Πριν λίγες μέρεςτα 15χρονα του ΠΑΟΚ νίκησαν στα πέναλτυ τα αντίστοιχα του ΟΣΦΠ και κατέκτησαν το πρωτάθλημα της ηλικίας τους. Μετά το ματς κοίταζαν να παρηγορήσουν τα άλλα παιδιά και συμπαίκτες τους στην εθνική όπως βλέπετε στην φωτογραφία.
  Πριν λίγο ο ΠΑΟΚ έσπασε την έδρα του ΟΣΦΠ στους τελικούς του πρωταθλήματς βόλλεϋ και είχαμε πάλι εκδηλώσεις «πολιτισμού» από τους «φιλάθλους» του ΟΣΦΠ με ρίψη διαφόρων αντικειμένων…
  Κόσμος και κόσμος έλεγε η γιαγιά μου

  https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/18192675_1060538714081107_8600274009413810678_o.jpg?oh=1a5e88d52058e6180cddf06b8ce139b8&oe=5974FEA5

 108. Γιάννης Ιατρού said

  104: Αλέξη, μπροστά μπροστά σε βλέπω 🙂

 109. Πάνος με πεζά said

  Με την ευκαιρία, να πούμε ότι η στάση του Μετρό αρχικά ονομάστηκε «Αλ.Παναγούλης-Άγιος Δημήτριος», και το «Παναγούλης» κάποια στιγμή εξαφανίστηκε. Δεν ξέρω, δε χρησιμοποιώ τη γραμμή, πάντως στις κατευθυντικές πινακίδες, όσο ακόμα το Μετρό τερμάτιζε εκεί (πριν την επέκταση στο Ελληνικό), δεν υπήρχε πουθενά ο Παναγούλης…
  Φυσικά τέτοια διπλά ονόματα καταντούν μη πρακτικά κάποια στιγμή. Δε χωράνε σε χάρτες, σε πινακίδες, είναι προβληματικά στις αναγγελίες κλπ.

 110. Corto said

  «Μπαίνει ο Μάης, βγαίν’ ο Μάης
  Ο Μάης μήνας με τα μάγια»

  (από τον Τυφώνα, του Γιάννη Καλαϊτζή)

  Τον Μάιο του 1707 μ.Χ. παρουσιάστηκε μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Σαντορίνη που οδήγησε στις 23 Μαΐου στην «εμφάνιση ενός λευκού νησιού, 200 μέτρα δυτικά της Μικρής Καμένης.»
  Στις 10 Μαΐου 1866 «αναδύθηκαν δύο νησίδες που ονομάστηκαν Νήσοι του Μαΐου, οι οποίες καταβυθίστηκαν αργότερα και σήμερα βρίσκονται γύρω στο ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.»

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AD%CE%B1_%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%98%CE%AE%CF%81%CE%B1%CF%82

 111. Πάνος με πεζά said

  @ 110 : Για τον φίλο μου τον G, κάτι που έζησα στα 14 μου, μέσα στο γήπεδο (ήταν ο πρώτος τελικός στο ΟΑΚΑ που έγινε ποτέ), φέτος όμως θα χαρεί αυτός…

 112. Και ένας σεμνός τάφος

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2008/04/blog-post_06.html

 113. Πάνος με πεζά said

  Η κεφαλιά του Κώττη που βγάζει τετ-α τετ τον Μαύρο στο 1-0, όλα τα λεφτά…

 114. Γς said

  «Δεν άφησα ποτέ ένα μικρό λουλούδι στον τάφο του Αλέκου. Κάθε Πρωτομαγιά, σε κάθε επέτειο του θανάτου του, του έστελνα τριάντα επτά τριαντάφυλλα: ναι (ήταν τριάντα επτά
  ετών όταν τον σκοτώσανε). Αλλά το μικρό εκείνο λουλούδι δεν του το πήγα ποτέ. Στο νεκροταφείο της οικογένειάς μου, στην Φλωρεντία, τοποθέτησα μια μαρμάρινη πλάκα, εις μνήμην του. Ναι. Την τοποθέτησα στην γωνία όπου θα με θάψουν. Αλλά τον τάφο του δεν τον είδα και δεν θα τον δω ποτέ. Δεν θέλω να τον δω».

  Και δεν τον είδε ποτέ.

  Οριάνα Φαλάτσι: Γιατί δεν πήγα ποτέ στον τάφο του Αλέκου Παναγούλη

  http://www.iefimerida.gr/news/294024/oriana-falatsi-giati-den-piga-pote-ston-tafo-toy-alekoy-panagoyli-eikones#ixzz4frIMLT2g

 115. # 114

  Είχε καλή ομάδα η ΑΕΚ τότε και…
  14 τελικούς στην Αθήνα ο ΠΑΟΚ και 2 στην Θεσσαλονίκη με τον Αρη και τις δυο φορές… Μην ξεχνάς ένα χρόνο πιο μπροστά είχαν παίξει Θεσσαλονίκη…

  Μετά από τόσα χρόνια μια φορά φέτος μοιράσανε την απόσταση και μερικοί διαμαρτύρονται… κανονικά θα έπρεπε ο τελικός να γίνει καμιά
  δεκαριά φορές στην Θεσσαλονίκη για εξισορρόπιση. Αλλά βλέπεις όλοι μιλάνε για τον Κύζα -που στις κρίσιμες φάσεις πέρα από εντυπώσεις είχε δίκιο- ενώ τα λάθη του Σιδηρόπουλου που έφεραν το 2-0 του ΠΑΟ ήταν «ανθρώπινα»

  ΠΑΟΚ δεν είμαστε για τις κούπες εμείς αλλά για πιο σοβαρά πράγματα. Οποιος είδε φέτος τα παιχνίδια ξέρει ποιά ήταν η καλύτερη ομάδα σε όλη την περίοδο.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δυο ποιήματα του Γιώργου Κοτζιούλα, γραμμένα στην Ήπειρο, όπου ο Κοτζιούλας βρισκόταν με τους αντάρτες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
  Αναφέρονται στην εργατική Πρωτομαγιά και στην εκτέλεση των διακοσίων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή.
  Το πρώτο γράφτηκε στις 30 Απρίλη του 1944, δηλαδή μια μέρα πριν απ’ την εκτέλεση των διακοσίων, κι έχει τίτλο «Πρωτομαγιά».
  Το δεύτερο μια βδομάδα αργότερα, στις 7-5-1944, με τίτλο «Θυσιαστήριο».
  https://zbabis.blogspot.gr/2015/05/blog-post_58.html

 117. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλό μήνα.

  Κάποτε ήταν εργατική η πρωτομαγιά, τώρα που οι εργάτες είναι άνεργοι κι όσου δουλεύουν είναι μουγγοί τι είναι;

  62 – ☺☺☺

  63 – Όσοι υμνούν τον καπιταλισμό, έχουν μάθει να κοιτάζουν μόνο ψηλά κι έτσι δεν μπορούν να δούν πού και σε ποιούς πατάει, άσε που δεν ενδιαφέρονται κι όλας.

  87-88- 😊😊😊

 119. leonicos said

  Ας πω κι εγώ μια; καληνύχτα

  Μάθαμε τόσα για το ηφαίστειο

 120. leonicos said

  Σταύρος Καλλέργης (Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης, 1865 − Κρήτη, 1926

  Να βάλουμε κι αυτούς στα μηνολόγια. Να βρούμς λςπτομέρειες και να γράφονται δυο πληροφορίες για τους ‘αγνώστους’ που θα έπρεπε να τους ξέρουμε.

  Για το 102 της Έφης

 121. Pedis said

  Κυ 28 Πρώτη πρόβλεψις ηλιακής εκλείψεως υπό Θαλού του Μιλησίου

  Πώς το γνωρίζουμε;

 122. Σε σχέση και με μια απορία του ξενιτεμένου μας Μιχάλη για τα ήθη και έθιμα της χώρας και την επίπλαστη βελτίωσή τους, αντιγράφω το φύλλο αγώνος μετά την χθεσινή εντός έδρας ήττα του ΟΣΦΠ

  Μετά το τέλος του αγώνα, φίλαθλοι του ΟΣΦΠ φώναξαν το σύνθημα «Βούλγαροι Βούλγαροι» και πέταξαν προς την πλευρά των παικτών του ΠΑΟΚ περίπου 20 μπουκάλια πλαστικά νερό. Κατόπιν οι αθλητές Αγκάμεζ και Ανδρεάδης του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα είχαν έντονη αψιμαχία. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο έλαβε τέλος. Μετά από 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της αποχώρηση της ομάδα του ΠΑΟΚ από τον αγωνιστικό χώρο, μπουκάλια με νερό έπεσαν από την εξέδρα των οπαδών του ΟΣΦΠ προς τη μεριά τους. Με την παρέμβαση της Αστυνομίας και τη βοήθεια των παραγόντων του ΟΣΦΠ η ομάδα του ΠΑΟΚ πήγε στα αποδυτήρια

 123. Και για όσους αμφισβητούν πως το ποδόσφαιρο (και ο αθλητισμός εν γένει) είναι πιο σοβαρός από την πολιτική ας σκεφτούν πως το κύριο θέμα στις συζητήσεις με τους δανειστές είναι αν θα μένουν ανοικτά ή όχι την Κυριακή τα μαγαζιά…

  Δεν σας θυμίζει αυτό που λέγαμε πιτσιρικάδες «ξέχασες τα μαγαζιά σου ανοικτά» ;

 124. Γς said

  126:

  >Δεν σας θυμίζει αυτό που λέγαμε πιτσιρικάδες «ξέχασες τα μαγαζιά σου ανοικτά» ;

  Μου το είπε ευγενικά ο Λεώ τις προάλλες στον Ομιλο Αντισφαίρισης.

  Τον ευχαρίστησα και για να του θυμίσω την έκφραση που λέγαμε πιτσιρικάδες [και όχι μόνο] πρόσθεσα:

  -Είναι και αγορανομική παράβαση γμτ…

  -Ποιο;

  -Να έχεις ανοιχτά τα μαγαζιά σου, εκτός ωραρίου λειτουργίας.

 125. spiral architect 🇰🇵 said

  Τώρα, θα τα έχεις ανοιχτά και με άδεια Τσεκελώτου.

 126. spiral architect 🇰🇵 said

  Γαλλικό πρωτομαγιάτικο: «Ni Le Pen ni Macron, ni patrie, ni patron!«

 127. Γς said

  νι πατρίς, νι μητρίς και κλειτορίς

 128. Γς said

  Λιμπερτέ, εγκαλιτέ, φρατερνιτέ

  … σοντομιζέ!

 129. Γς said

  Liberté Egalité Fraternité

 130. Alexis said

  #111: Δεν θα κάνω δηλώσεις… 🙂

  #114: Πάνο ήμουνα κι εγώ σ’ εκείνον τον αγώνα, είχα πάει κυρίως για να δω το στάδιο, που ήταν τότε κάτι το πρωτόγνωρο για μας.
  Πάντως, για να μην εξωραΐζουμε όλα τα «παλιά», θυμάμαι και τότε εκδηλώσεις «αβρότητας» μεταξύ των αντίπαλων οπαδών, με τα «Βούλγαροι» και «Τούρκοι» να είναι στην ημερήσια διάταξη.
  Τις φάσεις και τα γκολ δεν τα θυμάμαι, αλλά αυτό μου έχει μείνει…

 131. spiral architect 🇰🇵 said

  Βάλε στο ημερολόγιο στο πεδίο της 1ης του Μάη ένα Μνημόνιο IV, έτσι να βρίσκεται.
  Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε δυο μνημόνια back-to-back σε μια κυβερνητική σεζόν

 132. spiral architect 🇰🇵 said

  Εργατική Πρωτομαγιά στο Γκέτεμποργκ:

 133. spiral architect 🇰🇵 said

  Ψηφίστε, μιας και τελείωσε η διαπραγμάτευση και πλησιάζει και η τουριστική περίοδος:

 134. Γς said

  135:

  Και δεν τους συλλήψαν; Δεν τους κάναν αρεστάτο;
  Πόσοι είναι όλοι κουκουσου; κατεβαίνουν στις εκλογές; Και πόσο παίρνουν;

  Ακου υποστήριξη στη Β. Κορέα…

 135. cronopiusa said

 136. Γς said

  136:

  Θρίαμβος!

  Της πουτάν[μπιπ], της καρα[μπιπ]!

  Ton ipiame pali!

 137. sarant said

  124 Για την έκλειψη του ηλίου, το γράφει ο Ηρόδοτος και οι ιστορικοί έχουν υπολογίσει την ημερομηνία -φυσικά χωρίς ομοφωνία:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Eclipse_of_Thales

 138. spiral architect 🇰🇵 said

  @137: Γιατί ρε, το ψωμί σου τρώει ο Κιμ; Άλλοι στο τρώνε!

 139. cronopiusa said

 140. Γς said

  141:

  Μωρέ το ψωμί μου να το φάει. Να του στείλουμε κι όλας. Διαβάζω ότι το ΚΚ Σουηδίας το ΜΛ ή όπως αλλέως πως ονομάζεται
  During the North Korean famine, the party participated in charity fundraising for the delivery of humanitarian aid to North Korea.

  Να στείλουμε να φάει.
  Εμάς μη φάει.
  Αν και το βεληνεκές των πυραύλων του δεν φτάνει μέχρι εδώ [Οταν δεν αποτυγχάνουν βεβαίως βεβαίως].

  Μ έφτιαξες. Να ακούγαμε και λίγο καμιά παρουσιάστρια με στόμφο της ΒΚ τιβι

 141. Παναγιώτης Κ. said

  Πρόκειται πράγματι για στόμφο ή αυτός είναι ο τόνος των κορεάτικων;
  Βάλε μας και μια νοτιοκορεάτισσα εκφωνήτρια για να κάνουμε σύγκριση.

  Η ομιλία στις διάφορες γιαπωνέζικες ταινίες σου αφήνει την εντύπωση ότι οι ομιλητές είναι έτοιμοι να … έρθουν στα χέρια.

 142. cronopiusa said

 143. sarant said

  144 Στα μεζεδάκια του Σαββάτου είχαμε ένα βιντεάκι με ελληνικά σε γιαπωνέζικη, κινέζικη και κορεάτικη προφορά.

 144. Πάνος με πεζά said

  @ 127 :

  – Τέτοια ώρα είναι κλειστά τα μαγαζιά (κοιτώντας περιπαικτικά το φερμουάρ του άλλου).
  – Το δικό μου είναι περίπτερο, μεγάλε !
  – Καλά λες… Βλέπω και τον ανάπηρο, μέσα…

 145. Pedis said

  # 140 124 Για την έκλειψη του ηλίου, το γράφει ο Ηρόδοτος και οι ιστορικοί έχουν υπολογίσει την ημερομηνία -φυσικά χωρίς ομοφωνία:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Eclipse_of_Thales

  Ναι, αυτό το γνωρίζω, ο καθορισμός της ημερομηνίας μου φαίνεται κουφός από τη στιγμή που για τον Θαλή ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά και θα συνέβησαν πέντε-δέκα ηλικακές εκλείψεις στις οποίες ο Θαλής θα μπορούσε να είναι παρών κατά τη διάρκεια του βίου του.

 146. Pedis said

  # 134 – αμοιβαίοι συμβιβασμοί σου λέει το κωλόπαιδο. Και το άλλο, το ακόμη μεγαλύτερο, χτες έστειλε μήνυμα για την εργατική πρωτομαγιά.

 147. ΣΠ said

  145
  Ω Μάη! Oh my!

 148. Πολύ όμορφο άρθρο και ευχαριστώ για τα τόσα στοιχεία. Πήρα ιδέες για το ιστολόγιο που χρησιμοποιώ στην τάξη μου και να η ανάρτησή μου http://tritakia7chalkidas.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html.
  Καλό μήνα!

 149. nikiplos said

  Καλησπέρα σε όλους…

  Λίγα λόγια για τον Παναγούλη που νομίζω ότι τα έχω ξανααναφέρει στο παρόν ιστολόγιο…

  Εάν επισκεφθεί κανείς το σημείο, θα καταλάβει εύκολα ότι ένα αυτοκίνητο από την Βουλιαγμένης που κατεβαίνει προς τη Γλυφάδα, είναι αδύνατον να βρεθεί εκεί από το δρόμο με οποιονδήποτε τρόπο… χωρίς άλλη παρέμβαση…

  Δεν στηρίζω όμως εκεί την άποψή μου, δηλαδή στο προφανές του δύσκολου και δυσερμήνευτου τροχαίου…

  Τις επόμενες ημέρες του τροχαίου, παρουσιάστηκε μόνος του και ανέφερε ότι εμπλεκόταν ο Μιχάλης Στέφας. Ο Στέφας παρουσιάστηκε αυτόκλητος… Ισχυρίστηκε πως προκάλεσε χωρίς δόλο το ατύχημα με ένα ξαφνικό φρενάρισμά του, το οποίο λόγω μεγάλης ταχύτητας ο Παναγούλης δεν μπόρεσε να αποφύγει.

  Η παρουσία του αυτόκλητου Στέφα, που παρουσιάστηκε από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες σαν μέλος του «Ρήγα Φεραίου», αλλά και η δυσκολία να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του στην αναπαράσταση που έγινε, έπεισε μόνο αυτούς που ήταν έτοιμοι να πειστούν…

  Για την οικογένειά μου, όμως (μια καθόλα συντηρητική οικογένεια, ιδίως τότε που τα μετεμφυλιακά ήταν ακόμη νωπά) η εμφάνιση του Στέφα ήταν κεραυνός εν αιθρία…

  Μια οικογενειακή μας φίλη, κυρίως φίλη του πατέρα μου, τα είχε με τον Στέφα εκείνη την περίοδο και πηγαιναν προς γάμο. Την Παρασκευή θα πήγαιναν σε ένα πάρτι που το είχαν προετοιμάσει οι παρέες τους από καιρό, δηλαδή από μέρες… Ξημέρωνε Πρωτομαγιά… Η κοπέλα μας είπε πως την Παρασκευή το πρωί, ο Στέφας δέχτηκε ένα τηλέφωνο, στο οποίο άρχισε τα μπινελίκια… Της είπε πως δεν γινόταν να πάει στο πάρτι, κι έτσι την άφησε μπουκάλα… Δεν της έδωσε λεπτομέρειες για τη δουλειά που είχε… εξαφανίστηκε από το μεσημέρι της Παρασκευής και επανεμφανίστηκε όταν έπρεπε να παρουσιαστεί … αυτόκλητος…

  Η κοπέλα δεν παντρεύτηκε τελικά με τον Στέφα… Τα χρόνια πέρασαν κι ο Στέφας έφυγε από τη ζωή… Η οικογένεια Παναγούλη που είχε ενημερωθεί από τον ίδιο στα 1978 που είχε ανασκοπηθεί η υπόθεση είχε πειστεί για την αθωώτητα του Μ. Στέφα…

  Αν ήταν σύμπτωση κανείς δεν γνωρίζει… Εγώ απλά αναφέρω το περιστατικό, ως παρεμπίπτον… Και φυσικά ο ΜΣ δεν είχε καμία σχέση με Ρήγα Φεραίο ή κεντροαριστερά σχήματα… ήταν καθαρόαιμος δεξιός… αλλά εκείνη την εποχή αν δεν ήσουν αριστερός, ούτε γκόμενα δεν έβγαζες που λέει κι ο Διονύσης….

  Κάποιοι ταξιτζήδες εμφανίστηκαν και μίλησαν και για άλλα οχήματα τις επόμενες ημέρες…

  Η προσωπική μου γνώμη, είναι ότι αν ο Παναγούλης δολοφονήθηκε, αναμφισβήτητα αυτό θα έγινε από επαγγελματίες. Εκείνη την περίοδο όμως «δίπλα» στο σημείο ήταν η Αμερικανική Βάση με πολύ προχώ συστήματα για την εποχή της… Δύσκολα να γινόταν κάτι χωρίς να υποπέσει στην αντίληψή τους…

  Ο ΑΠ, είχε ανοικτούς λογαριασμούς με την Κύπρο και προφανώς με εκείνους που έφαγαν τον Πολύκαρπο Γεωργάντζη στα 1970… Ο Γεωργάντζης είχε προσφέρει στον ΑΠ, εκτός από εκρηκτικά και ανθρώπους που θα τον εκπαίδευαν…

  Σε ένα λογικό σχήμα μου είναι πολύ δύσκολο να βρω διεθνείς δολοφόνους του ΑΠ. Εγχώριους πολλούς και άλλωστε το παρακράτος εκείνη την εποχή ήταν κραταιότατο ακόμη…

 150. Νικιπλέ, ο Γιωρκάντζης δεν είχε προμηθεύσει τα εκρηκτικά και στον Παναγούλη;

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  152 – Πάντα το παρακράτος σε όλες τις χώρες, είναι κραταιό (εκτός απ’αυτές που είναι οι ίδιες παρακράτος☺) και αναλόγως των συνθηκών-αναγκών, μπαίνει σε λειτουργία. Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν ήταν τόσο μορφωμένοι και χειραγωγημέοι οι λαοί.

 152. Pedis said

  # 153 – αφού το λέει.

  Κι αν θυμάμαι σωστά, θεωρείται δεδομένο.

  Για τις ανεξιχνίαστες αιτίες θανάτων ευαίσθητων προσώπων, όταν δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία και μαρτυρίες, τότε ένα σχεδόν αλάνθαστο κριτήριο για ασφαλή συμπεράσματα … είναι το ίδιο το υλικό όπως έχει διαμορφωθεί και δημοσιευτεί στις εκθέσεις αστυνομίας+εισαγγελέα.

  Ποιος/Πού.Πότε έχει παρουσιάσει το σχετικό με τον θάνατο του Παναγούλη υλικό;

 153. nikiplos said

  154@, φίλτατε Λάμπρο, κυνικά σωστός…

  153@ Σκύλεμ, όχι μόνο έδωσε τα εκρηκτικά, αλλά παρείσχε και εκπαίδευση περί αυτών… Και άλλα τα οποία δεν βγήκαν στην επιφάνεια, αφού είναι βέβαιο πως οι του Γεωργάντζη, εκτός από όλα αυτά θα του έδωσαν και (πολύ συγκεκριμένες δυστυχώς) πληροφορίες σχετικά με τους εδώ δικούς μας χαλέδες…

  155@Pedis, εξ’ όσων θυμάμαι, πέρα από κάποια έντονα που συνέβησαν στο τέλος των 70ς και αρχές 80ς, δεν υπήρξε κάτι άλλο… μόνο αποσπασματικές προσπάθειες… Ο Στάθης κινήθηκε σε πλαίσια εξ’ αρχής συντεταγμένα από τα 80ς και ύστερα και χρεώθηκε τον τίτλο του ελαφρώς γραφικού… οπότε δεν μπορούσε να διαχειριστεί κάτι πιο σύνθετο… αλλά αυτο σηκώνει μεγάλη συζήτηση…

 154. Ναι, εγώ φταίω που παρασύρθηκα από τα αρχικά ΑΠ, νομίζοντας πως σημαίνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κι εκεί μπερδεύτηκα.

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Κακολύρι 5/44… Η ιστορία μιας μέρας,» Μάης του 44
  http://www.athinorama.gr/cinema/movie/kakoluri_544i_istoria_mias_meras-1007821.html

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158. Στο 43:10 «ήρθαν δυο γερμανοί και δυο ράλληδες»

 157. https://left.gr/news/h-sygklonistiki-martyria-toy-astynomikoy-poy-ekane-tin-taytopoiisi-toy-nekroy-alekoy-panagoyli

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: