Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Μάρκο Πόλο και η ελευθερία του λόγου

Posted by sarant στο 10 Μαΐου, 2017


Η είδηση έχει γίνει γνωστή εδώ και μερικές μέρες: όπως γράφτηκε, η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου πρόκειται να δικαστεί τον Ιούλιο ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο Παναγιώτης Δημητράς, για άρθρο της στην Άθενς Βόις το οποίο θεωρήθηκε ότι υποκινεί την ισλαμοφοβική βία και άρα εμπίπτει στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου (σημείωση: έτσι γράφτηκε, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι).

Το ιστολόγιο ενδιαφέρεται πολύ για την υπόθεση, επειδή αγγίζει θέματα που τα έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη, επειδή τυχαίνει να έχω προσωπική γνωριμία και με τους δυο εμπλεκόμενους και κυρίως επειδή κατά κάποιο τρόπο έχουμε ήδη εμπλακεί στην υπόθεση, με την έννοια ότι είχα σχολιάσει το επίμαχο άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου τότε που δημοσιεύτηκε και μάλιστα το απόσπασμα που προκάλεσε τη δίωξη. Θα έγραφα νωρίτερα, αλλά οι προηγούμενες μέρες ήταν δεσμευμένες για άλλα άρθρα.

Πράγματι, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, με το μακελειό στο Μπατακλάν και στα άλλα σημεία, η Σώτη Τριανταφύλλου είχε γράψει ένα άρθρο στην Αθενς Βόις, στο οποίο, ανάμεσα στ’ άλλα, γράφει:

Όμως, θα επιμείνω: όπως έλεγε ο Μάρκο Πόλο, «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι». Πολύ λίγα έχουν αλλάξει στο ισλάμ από τον ύστερο Μεσαίωνα.

Και εδώ έρχεται η εμπλοκή του ιστολογίου, διότι όπως είχα γράψει τότε:

Τώρα, κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι το ρητό αυτό ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να ειπώθηκε στα χρόνια του Μάρκο Πόλο, στα χρόνια του Μεσαίωνα, η ορολογία «φανατικός» και «μετριοπαθής» είναι οπωσδήποτε σύγχρονη. Πώς και δεν το κατάλαβε αυτό μια διαβασμένη και ευφυής συγγραφέας; Μάλλον δεν θέλει να το καταλάβει.

Και στη συνέχεια παρέπεμπα σε λινκ του μυθοκτόνου ιστότοπου snopes, που εξηγούσε τη γέννηση του ισλαμοφοβικού μύθου.

Η είδηση για τη δίκη της Σώτης Τριανταφύλλου προκάλεσε αίσθηση στη μπλογκόσφαιρα (και όχι μόνο -είδα ότι και τηλεοπτικά κανάλια ασχολήθηκαν με το θέμα) και πολλοί δημοσιολογούντες, ιδίως του φιλελεύθερου χώρου, έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Π. Δημητρά και να υπερασπιστούν τη διωκόμενη συγγραφέα. Λιγότεροι υποστήριξαν ότι η δίωξη καλώς ασκήθηκε.

Εγώ θα σταθώ κάπου στη μέση. Αυτό δεν είναι πολύ καλή ταχτική, διότι έτσι δέχεσαι επικρίσεις και από τις δυο πλευρές, αλλά δυσκολεύομαι πολύ να ταχθώ ανεπιφύλακτα με τους μεν ή με τους δε. Να πω από την αρχή ότι διαφωνώ με τη δίωξη, αλλά δεν συμφωνώ με τους περισσότερους ή έστω τους θορυβωδέστερους που επίσης διαφωνούν.

Για παράδειγμα, ο Πέτρος Τατσόπουλος (και πολλοί άλλοι παρόμοια) έγραψε ότι σε μια Ελλάδα όπου η ρατσιστική ρητορική του μίσους κάνει θραύση ατιμώρητα, είναι ντροπή να διώκεται η Σώτη Τριανταφύλλου. Θα είχε απόλυτο δίκιο ο πρώην βουλευτής αν ο Παναγιώτης Δημητράς είχε κάνει μήνυση μόνο στη Σώτη.

Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά ισχύει. Καταρχάς, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, ο Δημητράς δεν έκανε μήνυση, έκανε αναφορά στην Εισαγγελέα ρατσιστικών εγκλημάτων. Δεν έκανε αναφορά μόνο για την υπόθεση της Σώτης Τριανταφύλλου αλλά για δεκάδες υποθέσεις. Το ιστολόγιο του παρατηρητηρίου ρατσιστικών εγκλημάτων περιέχει με χρονολογική σειρά τις διάφορες καταγγελίες ενώ εδώ βλέπετε συγκεντρωμένες 34 υποθέσεις, (η υπόθεση της Σ.Τ. είναι έκτη στη σειρά) όπου καταγγέλλονται για ρητορική μίσους κτλ. ο Σεραφείμ Πειραιώς, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο μουφτής Ξάνθης, άλλοι ιερωμένοι, δημοσιογράφοι και… ο Ολυμπιακός. Επομένως, είναι ανακριβές ότι επιλεκτικά στοχοποιήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου. Εξάλλου, πριν από τη δίκη της θα δικαστεί, ύστερα από καταγγελίες ακριβώς του Δημητρά, ο Αρτέμης Σώρρας για όσα ρατσιστικά είχε πει κατά των ΑΜΕΑ.

Έπειτα, τη δίωξη δεν την άσκησε ο Δημητράς. Η εισαγγελέας την άσκησε αυτεπάγγελτα. Αν κάποιος κρίνει αβάσιμη τη δίωξη της Σ.Τ. την εισαγγελέα πρέπει να μεμφθεί,  η οποία, παρεμπιπτόντως, έθεσε στο αρχείο όλες τις αναφορές που αφορούσαν ιερωμένους αλλά άσκησε δίωξη κατά της Σ.Τ. Ο Δημητράς μπορεί να φαίνεται πολλές φορές υπερβολικός στην προσήλωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα (για παράδειγμα, βρίσκω αστείο να χαρακτηρίζει ‘ρατσιστικό’ το παρκάρισμα αυτοκινήτων -της Αστυνομίας!- πάνω στις ειδικές λωρίδες των τυφλών), μπορεί να διαφωνώ μαζί του διαμετρικά στα πολιτικά και να μου φαίνεται ότι κάποιες φορές σκάει γάιδαρο με το πείσμα του και την επιμονή του σε λεπτομέρειες, αλλά δεν αμφιβάλλω για την εντιμότητά του ούτε για το θάρρος του να αναλαμβάνει αντιδημοφιλείς υποθέσεις, να δέχεται ευχαρίστως τη ρετσινιά του ‘ανθέλληνα’, να υπερασπίζεται αδύνατους -εννοώ κυρίως τους Ρομά.  Θεωρώ πως αυτό που κάνει είναι χρήσιμο και προτιμώ να σφάλλει από υπερβάλλοντα ζήλο παρά από ολιγωρία.

Ο Νίκος Δήμου έγραψε ότι η Σώτη Τριανταφύλλου δικάζεται «για ένα λάθος τσιτάτο». Αλλά το πρόβλημα δεν είναι  η φιλολογική ακρίβεια, αλλιώς το μισό ελληνόφωνο Διαδίκτυο θα είχε συρθεί στα δικαστήρια. Το τσιτάτο βέβαια, όπως έδειξα παραπάνω, είναι πλαστό, αλλά το θέμα είναι το περιεχόμενό του. Μας λέει, ουσιαστικά, ότι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι δεν υπάρχουν και εξ ορισμού δεν μπορούν να υπάρξουν -κι αυτοί που δηλώνουν μετριοπαθείς στην πραγματικότητα βοηθάνε τους άλλους που κόβουν κεφάλια, μας λέει.  Σωστά επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι  το κείμενο της Σ.Τρ. «Αποτελεί τυπικό και προβλέψιμο δείγμα λόγου που στρέφεται συλλήβδην κατά μίας ομάδας προσώπων, την οποία και θεωρεί -εντελώς αυθαίρετα και σχεδόν μεταφυσικά- απόλυτα ομοιογενή. Κυρίως δε αποδίδει σε αυτήν  κάποιο εγγενές «κακό», από το οποίο η ομάδα και τα πρόσωπα που την αποτελούν αδυνατούν να ξεφύγουν, ακριβώς επειδή αυτό έχει αναχθεί σε συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς τους«.

Μια παράμετρος που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη την τοποθέτηση της Σ.Τρ. όπως και παρόμοιες τοποθετήσεις που συλλήβδην καταδικάζουν τους μουσουλμάνους, είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε αυτόχθονα μουσουλμανική μειονότητα, που ιδίως παλιότερα ήταν θύμα άθλιων διακρίσεων, και ακόμα είναι στην πράξη (πόσους μουσουλμάνους στελέχη δημόσιων υπηρεσιών γνωρίζετε;) -τέτοια κείμενα που ανάγουν σε εχθρό τον κάθε μουσουλμάνο, ουσιαστικά λειτουργούν διχαστικά.

Κάποιοι επισήμαναν ομοιότητες ανάμεσα στην τοποθέτηση της Σ.Τρ. και στις θέσεις της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που βρίσκεται αυτές τις μέρες έτσι κι αλλιώς στην επικαιρότητα λόγω των γαλλικών εκλογών. Στο infowar είδα κι ένα τεστ με 15 ρήσεις, όπου ο αναγνώστης καλείται να ξεχωρίσει αν τις είπε η Σώτη Τριανταφύλλου ή η Μαρίν Λεπέν. Εγώ έπιασα 14/15, αλλά παρακολουθώ και τα γαλλικά πολιτικά πράγματα κι έτσι ήξερα πολλές από τις ρήσεις. (Αδικεί βέβαια τη Σώτη Τριανταφύλλου η σύγκριση -η σημερινή της ισλαμοφοβική στροφή δεν μπορεί να ακυρώσει το σημαντικό έργο της).

Κι όμως, ενώ θεωρώ ισλαμοφοβικό το κείμενο, δεν συμφωνώ με την άσκηση δίωξης από την εισαγγελέα. Πιστεύω πως η καταδίκη τέτοιων τοποθετήσεων πρέπει να είναι πολιτική και ηθική, τόσο για το ισλαμοφοβικό-ρατσιστικό περιεχόμενο όσο και για τον επιβαρυντικό παράγοντα της χρήσης ενός ολοφάνερα πλαστού τσιτάτου. Επιπλέον, πρέπει να γίνεται κάποια διάκριση ανάμεσα σε κείμενα που επιχειρούν να ασκήσουν κριτική και σε κείμενα που έχουν πρωταρχικό σκοπό την πρόκληση μίσους. Για να πω βέβαια την αλήθεια, αν και αδυνατίζω έτσι τη θέση μου, εγώ είμαι γενικά πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε οποιαδήποτε άσκηση δίωξης για θέματα λόγου.

Και εδώ έρχομαι σε ένα συναφές θέμα, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Γράφει στην ανακοίνωσή της` η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Θα πρέπει συνεπώς η χρήση του αντιρατσιστικού νόμου να γίνεται με αυτοσυγκράτηση. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ρήγματα στην ελευθερία του λόγου και να αποδυναμωθεί η προστασία που (πρέπει) να παρέχει ο αντιρατσιστικός νόμος όταν πραγματικά τίθεται σε κίνδυνο από ρητορική του μίσους η δημοκρατική μας συμβίωση  ή θεμελιώδη δικαιώματα επιμέρους προσώπων».

Αυτό συνιστά, φοβάμαι, μιαν έμμεση παραδοχή ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως έχει, πάσχει. Και επειδή έχουμε ενα δικαστικό σώμα που αθώωσε τον Πλεύρη αλλά καταδίκασε τον Παστίτσιο, πολύ φοβάμαι ότι με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν θα καταδικαστούν ούτε οι ρατσιστές ούτε οι ακροδεξιοί, αλλά κάποιος άτυχος ιστορικός που θα θεωρηθεί ότι αρνείται την υποτιθέμενη γενοκτονία των Ποντίων ή των Μικρασιατών -ή ίσως το «κομμουνιστικό παιδομάζωμα», που και αυτό έχει θεωρηθεί γενοκτονία από τη Βουλή των Ελλήνων. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Υστερόγραφο-προσθήκη:

Φίλος από το Φέισμπουκ μού υπενθυμίζει μια ειρωνεία της ιστορίας: πριν από μερικά χρόνια, όταν είχε τεθεί το θέμα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου που χρησιμοποιούσε κείμενα του Σάββα Ξηρού, η Σώτη Τριανταφύλλου είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης επισημαίνοντας «την ευθύνη του καλλιτέχνη απέναντι στην κοινωνία» -ωραία συνέπεια!

434 Σχόλια προς “Η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Μάρκο Πόλο και η ελευθερία του λόγου”

 1. greggan193 said

  (Αδικεί βέβαια τη Σώτη Τριανταφύλλου η σύγκριση -η σημερινή της ισλαμοφοβική στροφή δεν μπορεί να ακυρώσει το σημαντικό έργο της)
  Καμία αντίρρηση, Νίκο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Σώτη προκαλεί την μήνιν άλλων με τις συντηρητικές θέσεις της, οι οποίες μπορεί να φέρουν έναν μανδύα λογικής, αλλά παραμένουν συντηρητικές. Σίγουρα η κατάδυση σε τόσο επικίνδυνα νερά δεν την βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι αρκετές φορές κάποιες τέτοιες καταδύσεις έχουν ανασύρει στην επιφάνεια και πολλές αλήθειες.
  Την εκτιμώ για το έργο της και για τις γνώσεις της, αλλά μέχρι εκεί. Όχι επειδή μπορεί να υπάρχουν (ή πρέπει να θεωρούμε ορισμένα θέματα) ταμπού, αλλά βγάζει κάποια συμπεράσματα που πραγματικά σε βγάζουν από τα ρούχα σου.
  Βέβαια, δικαίωμά της είναι να λέει ό,τι θέλει, και δικαίωμά μας να διαφωνούμε. Φοβερή στροφή, πάντως, ούτε ο Ροζέ Γκαροντί να ήταν.

 2. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Δεν διάβασα το άρθρο της Σ.Τ. (βαριέμαι,για ναμαι ειλικρινής…) αλλά το τσιτάτο ,είτε το είπε ο Μάρκο Πόλο είτε το είπε ο Μάρκο Ζανέτι (τρισποντάς ,παικτούρα!)… ανταποκρίνεται δυστυχώς -σε μεγάλο βαθμό- στη σύγχρονη πραγματικότητα.

 3. μήτσκος said

  Επιτέλους!
  Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ψύχραιμη ανάλυση. Ήταν απαραίτητη.

 4. Διακόπτω τη μηνιαία μου αποχή στο μη στερούμενο διαδικτύου ερημητήριόν μου για να βάλω έναν παλιό μας γνώριμο: http://haravas.blogspot.fr/2017/05/je-suis-soti.html

 5. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Όσο για την «ομοιογένεια» μεταξύ των μουσουλμάνων, δεν υπάρχει -με την θρησκευτική/δογματική έννοια- σίγουρα, αλλά υπάρχει μεγάλη ομοιογένεια ως προς το φανατισμό . Άκουγα χθες στο BBC που δικαστήριο έριξε 2 χρόνια φυλακή στο Χριστιανό κυβερνήτη της Τζακάρτας στην Ινδονησία, επειδή «πρόσβαλε» το κοράνι. (είχε λέει χρησιμοποιήσει σε μια ομιλία του αποσπάσματα απ το κοράνι). Είχαν συγκεντρωθεί πλήθος μουσουλμάνων – σε μια μετριοπαθή και δημοκρατική χώρα, με συνταγματική ανεξιθρησκεία- και φώναζαν ότι η ποινή είνια μικρή. Ήθελαν δημόσιο αποκεφαλισμό…

 6. Κουνελόγατος said

  Είμαι κατά των απαγορεύσεων στον λόγο, όποιος είναι υπέρ, θα το βρει μπροστά του. Εγώ το λέω αυτό, όχι ο πάτερτάδε.
  Καλημέρα.

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  Δεν πέφτει και ο μετεωρίτης ρε γμτ!
  (καλά, για τον Κιμ και τον Τραμπ έχω χάσει πάσα ιδέα)

 8. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  7. Ο Κιμ κι ο Τραμπ θα σμίξουν και θα φκιάξουν Τραστ… να μού το θυμηθείς!

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχολια!

  5 Που βέβαια η περίπτωση του κυβερνήτη έχει πολιτικό κίνητρο -θυμάσαι πόσους μη μουσουλμάνους είχε ξεσηκώσει ο Παπουλάκος στα άγια χώματά μας περί το 1840;

  4 Α ωραίο! Τι/πού είναι ο Χαραβας;

 10. Κουνελόγατος said

  Και κατά των αντί νόμων (αντιρατσιστικοί, αντιτρομοκρατικοί κλπ), είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Τα τέτοια αδικήματα είναι ποινικά κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

 11. Πέπε said

  @5:
  Μα όσοι, αντί να συγκεντρωθούν απαιτώντας αποκεφαλισμό, συνέχισαν τη ζωή τους και τη δουλειά τους, ή σχολίασαν στο καφενείο ότι δε χρειάζεται αποκεφαλισμός και ίσως ούτε φυλακή, δε θα έγιναν είδηση!

 12. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  9. Για νάμαι ειλικρινής ,δεν καλοθυμάμαι τί είχε γίνει το 1840… ήμουνα μικρός τότε! :lol;

 13. Μια που αναφέρεις ότι διώκεται και ο ΟΣΦΠ, σήμερα, ΜΕΤΑ την επικύρωση της βαθμολογίας για τις πρώτες θέσης έφθασαν οι καταθέσεις των παικτών του Πλατανιά στην εισαγγελία Πειραιώς… οπότε μπορούμε ελεύθερα τώρα να αφαιρέσουμε 6-7 βαθμούς από τον ΟΣΦΠ από το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, άντε και μερικούς από ΑΕΚ-ΠΑΟΚ για τον τελικό και μπορεί ο καθένας να καταλάβει τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε η στάση του Αλαφούζου για την επικύρωση της βαθμολογίας… μόνο μη του χαλάσουνε την σούπα και υποβιβάσουνε τον ΟΣΦΠ και χάσει τον προστάτη του γιατί δεν βλέπω (σοβαρό) προπονητή να θέλει να δουλέψει στον ΟΣΦΠ, κάτι θα ξέρουν…
  Ο ΟΣΦΠ φυσικά ξέρει πως ήταν η τελευταία του χρονιά και ήθελε πάση θυσία το όνειρο των χρημάτων του τσουλου πριν την κάνει κατά Αγγλία ή Κορυδαλλό μεριά.

 14. FvR said

  @5 @11
  Το Ρόυτερς τουλάχιστον για πλήθη που ζητάνε αποκεφαλισμό δε λέει τίποτα
  http://www.reuters.com/article/us-indonesia-politics-idUSKBN1842GE

 15. Η πρόκληση φανατίζει, έτσι πιστεύω.Ζω στην Θράκη και τα σύνορα θέλουν σεβαςμό στον άνθρωπο, ήπιους τόνους όχι κορώνες και γενικεύςεις.Μόνο έτσι συμβιώνεις αρμονικά.
  Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας όπως γράφει και σχολιαστής (3)πιο πάνω και αυτή η προσέγγιση σας χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία και αντικειμενικότητα.Σας θαυμάζω.

 16. Alexis said

  Κιντ, σίγουρα έχεις εμπειρία επί του θέματος, αφού ζεις εδώ και καιρό σε αραβική χώρα, αλλά εγώ θα σου πω τη δική μου εμπειρία.
  Στο Αιγάλεω, στη γειτονιά που μεγάλωσα ως έφηβος, υπήρχαν Ιρακινοί και Πακιστανοί μετανάστες ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ήταν συγκεντρωμένοι σε μία συγκεκριμένη γειτονιά, σε κανονικά σπίτια (καμία σχέση με γκέτο και παράγκες) δούλευαν κανονικότατα όπως και οι Έλληνες, δεν είχαν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα, είχαν κοινωνικές επαφές και συναναστροφές με τους ντόπιους, και μπορώ να σου πω ότι ήταν και αρκετά αγαπητοί και αποδεκτοί από τον κοινωνικό περίγυρο.
  Νομίζω ότι όλο το πρόβλημα που περιγράφεις, η ενίσχυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και η ισλαμοφοβία από την άλλη, είναι «φρούτο» των τελευταίων χρόνων και οι αιτίες είναι πολλές βεβαίως…
  Κάπου έχει χαλάσει η «συνταγή» και από τις δυο πλευρές, δυστυχώς… 😦

 17. Γιάννης Κ. said

  Προσυπογράφω κάθε λέξη σου, οικοδεσπότα.
  Κιντ, μάζες «αυθορμήτως αντιδρώντων» ανθρώπων θα βρεις σχεδόν για το οτιδήποτε (πόσο μάλλον νεοφώτιστων ανθρώπων, όπως στην Ινδονησία -και αλλού, ακόμα και σε μέρη που το «νεοφώτιστο» του πράγματος δεν είναι προφανές- όπου το κράτος τους έχει γανώσει το κέρατο στην ισλαμική διδασκαλία με στόχο να δημιουργήσει έναν σχετικά ομοιογενή και τζακαρτικά κυβερνήσιμο πληθυσμό στα σχεδόν 20000 ανομοιογενή νησιά του «ινδονησιακού» «έθνους»).
  Καλημέρα από το (ο φιλεύσπλαχνος Αλλάχ να το κάνει) μαγευτικόν Κατάρ.

 18. spiral architect 🇰🇵 said

  «Ψυχραιμία» και «αντικειμενικότητα» απέναντι σε Σώτες δεν υφίσταται. Βρεμένη σανίδα, ναι.

 19. 9β Ο Βασίλης Νικολαΐδης, δεν αναγνώρισες το στιλ;

 20. atheofobos said

  Έθιξες σήμερα αρκετά ενδιαφέροντα θέματα.
  Βασικά συμφωνώ με αυτό που γράφεις:
  ενώ θεωρώ ισλαμοφοβικό το κείμενο, δεν συμφωνώ με την άσκηση δίωξης από την εισαγγελέα.
  Όπως δεν συμφωνούσα με την δίωξη για το βιβλίο του Πλεύρη και είχα γράψει προφητικά σε σχόλιο στην συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:
  Ας περιμένουμε βέβαια να διαβάσουμε τι θα λέει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως πολύ σωστά γράφεις, γιατί μερικές φορές νομοσχέδια που γίνονται υπό την πίεση της επικαιρότητας ή είναι ανεφάρμοστα ή έχουν τελικά αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
  Εκεί που είμαι πλήρως αντίθετος είναι στην ποινικοποίηση των ιδεών που υπάρχουν στα βιβλία, όσο απεχθείς και να είναι αυτές για μας και για τον λόγο αυτό είχα γράψει στο παρελθόν το ποστ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ όταν δικαζόταν ο Έλλην Φύρερ για το βιβλίο του που ουσιαστικά χωρίς την δίκη, μόνο μερικοί φανατικοί πιστοί του θα αγόραζαν και θα πέρναγε σύντομα στην λήθη.
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/12/blog-post_05.html
  Βιβλία στην πυρά έριχναν μόνο οι φασίστες και βέβαια η οποιαδήποτε απαγόρευση οδηγεί στην κυκλοφορία τους παρανόμως όπως γινόταν στην ΕΣΣΔ και στην δική μας δικτατορία χωρίς να αναφέρω την εφιαλτική εκδοχή του Φαρενάιτ 451.
  Ο Χίτλερ δεν ανέβηκε στην εξουσία επειδή οι Γερμανοί διάβασαν το βιβλίο του Ο Αγών μου.
  Είναι βέβαια αυτονόητη η απαγόρευση δημόσιας έκθεσης και προβολής ναζιστικών συμβόλων ή η εκφώνηση λόγων σε δημόσιους χώρους είτε από ΜΜΕ που προάγουν την βία εναντίον ατόμων ή κοινωνικών ή φυλετικών ομάδων.

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/23/antiratsistiko/#comment-173073
  Επίσης για τον Γέροντα παστίτσιο είχα γράψει δυο ποστ:
  Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/09/blog-post_29.html
  Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_21.html
  Δυστυχώς όμως ο Λοΐζος αθωώθηκε με την ενεργοποίηση του άρθρου 8 του νόμου 4411/2016, που εξαλείφει το αξιόποινο πλημμελημάτων και πταισμάτων που είχαν τελεστεί μέχρι 31/3/2016 και απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια και όχι μετά από εκδίκαση της παράλογης αυτής υπόθεσης.
  Τέλος, ίσως σημαντικότερο και δυστυχώς σχεδόν αναμενόμενο είναι ότι η δικαστική εξουσία εφαρμόζει σαφείς διακρίσεις.
  Γιατί δεν έγινε δίωξη μαζί με την ΣΤ και στους μητροπολίτες σαν τον Σεραφίμ και τον Αμβρόσιο οι οποίοι είναι και μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο;

 21. Alexis said

  #18: Απλή ή εμβαπτισμένη σε ασβεστόνερο για να τσούζει περισσότερο; 😆

 22. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  14. Το άκουσα με τ’αυτιά μου στο BBC (μέσο που δεν το λες και ισλαμοφοβικό, ούτε παπατζήδικο) . Μετέφραζαν λόγια διαδηλωτή που ζήταγε αποκεφαλισμό. Μάλλον θα ήταν ο μόνος…

 23. spiral architect 🇰🇵 said

  @21: Μωρέ, κάτι τέτοιους πρέπει να τους πνίγεις στον ασβέστη, όσο είναι μικροί. Μετά είναι αργά. 🙄

 24. sarant said

  15 Να είστε καλά!

  19 Βρε τον Βασίλη τον αναγνώρισα, αλλά τιτλοφορεί το μπλογκ του κάτι με Χαραβα, που μοιάζει τοπωνύμιο και δεν ξέρω πού/τι είναι.

  20 Η εισαγγελέας έθεσε στο αρχείο τις καταγγελίες κατά των δεσποτάδων

 25. FvR said

  22. Πληροφορίες αντικρουόμενες. Τι κάνουμε;

 26. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  16. Αλέξη ναι. Γι’αυτό κι έγραψα στο 2. για «σύγχρονη» πραγματικότητα. Όψιμα φρούτα δυστυχώς.

 27. LandS said

  Πιάστηκα στην σπαμοπαγίδα ή έκανα κάτι λάθος;

 28. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  17. Α! Qatarαμένος; Μια χαρά κοτσάνι την περνάτε εκεί, με τα κρασάκια σας και τα ρέστα. 🙂
  Ραμαντάν καρήμ συνάδερφε! (άντε να δούμε πώς θα τη βγάλουμε πάλι μέχρι να νυχτώνει…)

 29. sarant said

  27 Δεν βλέπω τίποτα δικό σου στην παγίδα

 30. Alexis (16) καταθέτω κι εγώ την ταυτόσημη εμπειρία μου από την περιοχή του Μεταξουργείου – Πλατείας Βάθης – Αγίου Παύλου. Με τον πόλεμο Ιράν – Ιράκ το ’80 είχαν έλθει στη περιοχή πολλοί Ιρακινοί, (όπως και πολλοί Πολωνοί, μετά τα γεγονότα της Αλληλεγγύης). Εγώ δεν ήμουν και ποοολύ μικρός τότε, θυμάμαι τις καταστάσεις έτσι ακριβώς όπως τις περιγράφεις.

 31. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 32. Γιάννης Κ. said

  28, ευτυχώς την κάνω μια μέρα πριν ν’ αρχίσει το ραμαζάνι. Ο Αλλάχ να λυπηθεί εσένα κι όσους μένουν (και προβλέπονται κάτι πενηντάρες μούρλια -θερμοκρασίες…).

 33. gazakas said

  Χαίρομαι Νίκο που λέμε πάνω-κάτω τα ίδια, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από αυτό που έγραψα προχθές, ασχολούμενος κυρίως με τις αντιδράσεις της Σώτης Τριανταφύλλου, αφού έμαθε τα νέα: https://www.thegreekcloud.com/blogs/blog.php?pg=3&uid=44&id=4307

 34. spiral architect 🇰🇵 said

  Στα Καμίνια και στη Δραπετσώνα πριν κοντά 20 χρόνια, στο Ρότερνταμ και στο Ντελφτ πριν 25, σε όλα τα μέρη που έζησα, σπούδασα και δούλεψα παλιότερα υπήρχαν και ζούσαν όλες οι φυλές του Ισραήλ μια χαρά, φιλικά και πλήρως ενσωματωμένες στην τοπική κοινωνία. Τα τζέρτζελα άρχισαν όταν έγινε δόγμα το «ο εχθρός του εχθρού μου είναι και δικός μου φίλος»:

  Περιμένατε έπειτα κάποια διαφορετική κατάληξη;

  Από την άλλη, η κορεκτίλα των τελευταίων χρόνων έφερε στην επιφάνεια απόψεις σαν την Σώτης και πολιτικούς στην εξουσία σαν τον Τραμπ.

  Τα πράματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. 😉

 35. Αντιφών said

  Εγώ πάλι θα διαφωνήσω θέτοντας ερωτήματα, διότι ενίοτε οι διαφωνίες μας βοηθούν να προσεγγίσουμε καλύτερα ένα θέμα.

  «Είναι … αυτονόητη η εκφώνηση λόγων σε δημόσιους χώρους είτε από ΜΜΕ που προάγουν την βία εναντίον ατόμων ή κοινωνικών ή φυλετικών ομάδων».

  Οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο κειμένων που περιέχουν ρατσιστικές αναφορές εναντίον συγκεκριμένων θρησκευτικών ή εθνικών ομάδων επιτρέπονται; Ή μήπως θα πρέπει να διερευνούμε αν ο κάθε ιστότοπος έχει ή δεν έχει μία α΄ επισκεψιμότητα για να θεωρηθεί μία τέτοια συμπεριφορά σύννομη ή έκνομη; Πότε ένα κείμενο υποδαυλίζει την επιθετική συμπεριφορά των ανθρώπων και πότε θεωρούμε ότι το περιεχόμενό του είναι απλώς “έπεα πτερόεντα”;

 36. LandS said

  29 Ευχαριστώ, κάνει κόνξες η σύνδεση στο internet και υποφέρω

 37. εν πέντε σισύραις εγκεκορδυλημένος said

  Από τη στιγμή που ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος διανοούμενος ή και απλός πολιτης διώκεται νομικά για τα λόγια-στοχασμούς , τα αφορώντα μια θρησκεία ή πολιτική κατεύθυνση οποιαδήποτε , ο λεγόμενος δυτικός, ανθρωπιστικός πολιτισμός μας, χωλαίνει αθεράπευτα επ’ αμφοτέρας τας ιγνύας και ο διώκων οργανισμός ή το πρόσωπο που διώκει με την κάλυψη του νόμου αποκαλύπτεται ως Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ (άσπρος, μαύρος, κόκκινος δεν έχει σημασία τι χρώμα φασίστας ) μέχρι το μεδούλι.. Σε τελική ανάγνωση τέτοιες πρακτικές, μάς επιβεβαιώνουν ότι ο Μεγάλος Αδελφός ελλοχεύει εδώ και αλίμονο σε όποιον διανοηθεί να εκφράσει έστω και επί χάρτου, κάτι αντίθετο από τις δικές του οδηγίες. Θα τον εγγράψει (ο Μεγάλος Αδελφός) σε μαύρες λίστες και θα τον ενταφιάσει ήδη ζώντα προς παραδειγματισμόν και των υπολοίπων.

 38. sarant said

  33 Αντώνη, καλά κάνεις και βάζεις το λινκ, είναι χρήσιμο!

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιατί «νομοσχέδιο» κι όχι νόμος/νομοθεσία/διατάξεις κλπ ;

 40. O ρατσισμός γενικά ενδημεί ακόμα και σε λόγο υποτιθέμενων αντιρατσιστών. Για παράδειγμα, γράφοντας «την υποτιθέμενη γενοκτονία των Ποντίων ή των Μικρασιατών» το 2017 δεν είσαι απλώς Αρνητής μιας Γενοκτονίας αποδεδειγμένης, αλλά και δημιουργείς ρατσιστικό στερεότυπο κατά όσων υποστηρίζουν ότι συνέβη αυτό το ιστορικό γεγονός και θεωρούν ότι πρέπει για ηθικούς λόγους να καταγραφεί στη συλλογική μνήμη, τόσο των Νεοελλήνων όσο και της ανθρωπότητας…

  Για να μην επικεντρωθούμε στο ζήτημα αυτό μιας και το θέμα είναι η ισλαμοφοβία, σου προτείνω να διαβάσεις -επιτέλους- κείμενα ξένων ιστορικών. Θα μπορούσε να ξεκινήσεις με Taner Aksam και Fuad Dudar. Αλλά καλύτερα θα μπορούσες να ξεκινήσεις -κάτι που θα έπρεπε να έχεις κάνει εδώ και καιρό μιας και παίρνεις δημόσια θέση- με το συλλογικό «The Genocide of the Ottoman Greeks», https://www.amazon.com/Genocide-Ottoman-Greeks-State-Sponsored-Extermination/dp/0892416157

 41. «…Η καταδίκη τέτοιων τοποθετήσεων πρέπει να είναι πολιτική και ηθική, τόσο για το ισλαμοφοβικό-ρατσιστικό περιεχόμενο όσο και …..Είμαι γενικά πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε οποιαδήποτε άσκηση δίωξης για θέματα λόγου…».

  Συμφωνώ απολύτως. Νομίζω όμως ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στην φασίζουσα νοοτροπία να νομοθετείται (!) η δίωξη του (έστω και χειρίστου) λόγου. Έτσι …βρίσκουν δουλειά οι πάσης φύσεως Δημητράδες ενώ …εξασφαλίζεται η κατάκλυση των δικαστηρίων μας από αβδηριτικές υποθέσεις τύπου «περί όνου σκιάς»!
  Σε ότι αφορά την (δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη) ισλαμοφοβία, όσοι δεν βαριούνται ας διαβάσουν μια παλιότερη ανάρτησή μου για του φίλους του Φ/Β:

  Georgios Bartzoudis
  15 Ιανουαρίου 2016 •
  Τα παρακάτω δύο πρώτα εδάφια, δεν είναι οι μόνες, ευμενείς για τους Χριστιανούς και Ιουδαίους, αναφορές του Κορανίου. Σε πλείστα όσα εδάφια, το Ιερό Βιβλίο των Μουσουλμάνων αποδέχεται, επίσης ως ιερά, το Ευαγγέλιο και την Πεντάτευχο της Παλαιάς Διαθήκης. Επανειλημμένα αναφέρεται με σεβασμό στον Μωϋσή, στον Χριστό, στην Παναγία.
  Τότε, πού άραγε οφείλεται η αντιπαλότητα με τις άλλες δύο μονοθεϊστικές θρησκείες; Η ευλογία σε όσους Μουσουλμάνους πεθαίνουν υπέρ πίστεως (Γ-151, κατωτέρω) δεν δικαιολογεί μονοσήμαντα μια τέτοια αντιπαλότητα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τα τελευταία εδάφια (ΜΖ-4 και 5): Η σχετική προτροπή αναφέρεται στη διάρκεια πολεμικού επεισοδίου (μάχης) εναντίον «απίστων» (και συγκεκριμένα ειδωλολατρών), και όχι βέβαια σε καιρό ειρήνης, εναντίον άμαχων και ανύποπτων συνανθρώπων μας. Άλλωστε, παρόμοιες προτροπές ή ευχές ακούγονται και στις εκκλησίες: «Σώσον Κύριε τον λαόν σου …νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος» (αφού οι όποιες νίκες συνεπάγονται νεκρούς κλπ).
  Νομίζω ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στην ευρέως διαδεδομένη (όσον και …αρχαιοτάτη) τάση χρησιμοποίησης των ιερών κειμένων προς επιδίωξη ιδιοτελών σκοπών. Και βέβαια, οι επιδιώξεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους που έχουν τάξει οι εμπνευστές των γραφών.

  Πέντε ενδιαφέροντα εδάφια του ΚΟΡΑΝΙΟΥ
  (από την «μετάφρασιν «εκ του αραβικού …υπό Γερασμου Ι. Πεντάκη, εν Αθήναις 1886″)

  Β-59: «…οι πιστεύσαντες και οι οπαδοί της εβραϊκής θρησκείας, οι Χριστιανοί και οι Σαβαίοι και πάντες όσοι επίστευσαν εις τον Θεόν και εις την ημέραν της κρίσεως, πράττοντες τα αγαθά, θα ανταμειφθώσι παρά του Κυρίου των, ουδένα φόβον θα έχωσι και δεν θα πενθήσωσι»

  Β-257: «Η θρησκεία δεν επιβάλλεται. Η αληθής οδός διακρίνεται αρκούντως της πεπλανημένης»

  Γ-151: «Εάν φονευθείτε ή αποθάνετε μαχόμενοι υπέρ πίστεως, η άφεσις των αμαρτημάτων αναμένει υμάς»

  ΜΖ-4 και 5: «Οπόταν συναντάτε τους απίστους φονεύετε και κατασφάζετε… Μετά δε την κατάπαυσιν της μάχης, άφετε αυτόν ελεύθερον ή ανταλλάξατε αντί λύτρων».

 42. kostas said

  Να υποθέσω ότι και το «Οι Χρυσαυγίτες είναι αγράμματοι/ηλίθιοι/ναζί» αφού γενικεύει υπόκειται στον αντιρατσιστικό νόμο και άρα αν κάνω μια καταγγελία μπορεί ο εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη στο 95% των ανθρώπων που γράφουν σε αυτό το ιστολόγιο;

 43. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Είναι νομίζω γνωστό ότι αντιπαθώ τη Σώτη Τριανταφύλλου όσο δεν παίρνει. Για την ακρίβεια, θεωρώ πως είναι ένα εγωπαθές βούρλο που διαδίδει ηθελημένα ψέματα — γιατί το «τσιτάτο» της δεν ήταν αβλεψία, ούτε καν από ιδεολογική τύφλωση, ήταν ηθελημένο ψέμα κάποιας που πιστεύει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους, και σε μεγάλο βαθμό έχει δίκιο.

  Κι όμως, είμαι αντίθετος στη δίωξή της για δύο πολύ βασικούς λόγους.

  Ο πρώτος είναι η ποινικοποίηση της άποψης. Θεωρώ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο λάθος, και μάλιστα θεμελιωδώς και αθεράπευτα λάθος. Δεν πιστεύω, όπως ο Νικοκύρης, ότι μπορεί να υπάρξει ένα «σωστό» αντιρατσιστικό· ο λόγος, ακόμα κι ο ρατσιστικός ή μισαλλόδοξος λόγος, αντιμετωπίζεται με τον λόγο, κι όχι με τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα σου κατσικωθεί ένας Ερντογάν, που θα αποφασίζει για σένα τι είναι αλήθεια.

  Ο δεύτερος λόγος είναι κάπως πιο προσωπικός: αυτή η δίωξη με αναγκάζει να ασχοληθώ με τη Σώτη Τριανταφύλλου. Μπλιαξ. :-/

  Όσο για τον Δημητρά, τι να πω. Μεγάλη πληγή οι θιγόμενοι για λογαριασμό άλλων. Τεράστια.

 44. rizes said

  Η διανόηση | vgiannelakis
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2015/01/04/%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%b7%cf%83%ce%b7/

 45. Avonidas said

  Κι ένα λεξιλογικό: λέμε για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μήπως όμως το σωστό θα ήταν αντιρατσιστικός νόμος; Νομοσχέδιο είναι κάτι που δεν έχει ψηφιστεί ακόμα.

 46. sarant said

  39 Νόμος είναι πια, έχεις δίκιο

  40 Δεν βλέπω πώς το να λες για υποτιθέμενη γενοκτονία των Ποντίων και Μικρασιατών σε καθιστά ρατσιστή. Ίσως αρνητή και επόμενον κατηγορούμενο βάσει του αντιρατσιστικού νόμου, αλλά αρνητή όχι. Το ξαναλέω ευθέως, δεν θεωρώ ότι συνέβη άλλη γενοκτονία στη Μικρά Ασία στις αρχές του 20ού αιώνα πλην (ίσως) της γενοκτονίας των Αρμενίων. Έγινε εθνοκάθαρση, έγιναν σφαγές, δεν έγινε γενοκτονία κατά τη γνώμη μου.

  42 Χμ, όχι. Ούτε για τους χρυσαβγίτες, ούτε για τους συριζαίους ούτε για τους νεοδημοκράτες ή τους πασόκους. Γενίκευση είναι αλλά δεν υπόκειται στον αντιρατσιστικό. Ούτε όταν γράψεις «όλοι όσοι έχουν Φίατ Πάντα είναι …..»

 47. Avonidas said

  #39 – #45 Ουπς… πάλι δεν διάβαζα προσεκτικά.

 48. sarant said

  45 Ναι, το είπε και η Έφη πιο πάνω. Η δύναμη της αδράνειας. Νόμος είναι πλέον.

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45.-τέλος- ή που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη 🙂

 50. ap8938 said

  το δεύτερο τσιτάτο που η Σ.Τ αποδίδει ως «κάλλιον ειδέναι φακιόλιον τούρκικον παρά καλύπτρα λατινική» και το χρεώνει στον Γεννάδιο Β’ δεν χρήζει σχολιασμού?

 51. kostas said

  Σωστό αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει «τσακίστε τους κατόχους Φίατ»

 52. Pedis said

  Επειδή το θέμα το σχολίασα χτες το βράδυ χωρίς να ξέρω τις προθέσεις του Νικοκύρη ας το ξαναγράψω και να δώσω την πληροφορία για τους πρωινούς

  [ ίσως θα έπρεπε να αναφερθεί, για να μην νομίζουν μερικοι ότι υπάρχει κάποια υπερβολή στον κοινό τόπο
  του φιλελευθερισμού με τον «μοντέρνο» (από τον 17 αι και δώθε) ρατσισμό, την δικαιολόγηση της δουλείας, της αποικιοκρατίας κλπ,

  η δουλειά του Domenico Losurdo «Liberalism: A Counter-History»

  η καυμένη Σ.Τ. είναι μια … τελευταία σε μία μακριά παράδοση κακοήθειας. ]

  Click to access Liberalism%20%28A%20Counter-History%29%20-%20Domenico%20Losurdo%20opt.pdf

 53. rizes said

  Αν το ρατσιστικό αυτό κείμενο ήταν παράγραφος λογοτεχνικού της έργου, η τέχνη έχει ελευθέρας και δέ διώκεται. Αν ήταν ένα κείμενο που απλά εκφράζει μια πολιτική της θέση,ρατσιστική εν προκειμένω, τότε καλώς και διώκεται. Ο/η συγγραφέας είναι συγγραφέας μόνο μέσα από το λογοτεχνικό του έργο.

 54. sarant said

  50 Eίχα σκοπό να το σχολιάσω σε υστερόγραφο, τελικά όμως το ξέχασα. Φυσικά δεν είναι του Σχολάριου το ρητό. Ίσως είναι του Λουκά Νοταρά.

 55. Σόρι βρε Νίκο.. αλλά τι είναι ο όρος «Γενοκτονία»; Πεδίο παιγνίου για Νεοέλληνες;

  ΝΟΜΙΚΟΣ ΟΡΟΣ είναι! Που ορίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Προϋπόθεση βεβαίως είναι να έχει υπάρξει δίωξη, εθνοκάθαρση, σφαγή, κ.λπ. Και αν αυτή η βίαιη πράξη καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου, η νομική ονομασία της πράξης είναι «Γενοκτονία»…

  Μα πήγαινε να διαβάσεις επιτέλους και μετά να αποφανθείς είτε για εμάς, τους Ρωμιούς τουρκόσπορους, είτε για τους Αρμένιους για τους οποίους επίσης έχεις κρατήσει μια επιφύλαξη (ίσως)…

  Δεν θέλω να συνεχίσω την ανόητη αυτή συζήτηση που με κάνει να νοιώθω τόσο αμήχανα μπροστά στη νεοελληνική αφασία και επιπολαιότητα.Απλώς για το ζήτημα της ποινικοποίησης δηλώνω βαθύτατα αντίθετος… παρόλο που τουλάχιστον για τη ρατσιστική και νεοναζιστική βία δεν βλέπω άλλο τρόπο αντιμετώπισης.

 56. εν πέντε σισύραις εγκεκορδυλημένος said

  Αυτοί οίτινες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ωρυόμενοι
  «τσακίστε τους φασίστες» αναμφίβολα, φασισμόν οφλισκάνουν!

 57. Pedis said

  Το γεγονός ότι ο ισλαμισμός είναι αναχρονιστικότατη θρησκευτική πρακτική

  -όσο για ιδεολογία δεν συζητιέται, όλες οι θρησκείες είναι έκφραση του πρωτογονισμού-

  δεν χρειάζεται συζητηση,

  Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το χαρακτηριστικό χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη «Δύση» που τον πήγε με τα χίλια για να καταπνίξει τα απελευθερωτικά, λαικά, μη θρησκευτικά κινηματα από τον ΙΙ ΠΠ και δώθε.

  Και μάλιστα χρησιμοποιείται με φασιστικό τρόπο, εκείνον της συλλογικής ευθύνης.

  Μπίνγκοοοοοοο!

 58. kostas said

  έξυπνοι είστε, καταλαβαίνετε φυσικά ότι απλά επισημαίνω το αδιέξοδο αυτής της λογικής, το ίδιο αν το τραβήξω θα μπορούσα να πω για αυτούς που λένε ότι οι «γαύροι είναι κάφροι» και κάποιος μετά κάποις άσκησε βία εις βάρος τους κτλ λτλ

 59. aftercrisis said

  Η εισαγγελέας έθεσε στο αρχείο όλες τις αναφορές που αφορούσαν ιερωμένους αλλά άσκησε δίωξη κατά της Σ.Τ.
  Για ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια σφαίρα και στην τρίτη εξουσία της Κατάης, η λεπτομέρεια αυτή είναι «όλα τα λεφτά», όπως έλεγε και ο …Κουμπλάι Χαν. Μαζί της και η άλλη λεπτομέρεια, περί της διαφορετικής τύχης του Παστίτσιου και του Πλεύρη.
  Το δηλητηριασμένο κλίμα, που φαίνεται να ενθουσιάζει μερικούς που ασχολούνται ακόμη με τα κοινά, είτε ανήκουν στην παλαιά τιτλούχα εθνότητα των Χαν (στη γλώσσα των Μογγόλων = φιλελέδες) είτε στους νέους στην εξουσία Μογγόλους (στη γλώσσα των Χαν = εθνολάïκς) ξεκινά βέβαια από το σώμα των μανδαρίνων. Των πρώην, των νύν, φοβάμαι και των επόμενων.

  ΥΓ: Το σχόλιο είναι δίκαιο και αντικειμενικό. Δυστυχώς, στην Κατάη, τα σπασμένα των αιώνιων μπετονοκέφαλων μανδαρίνων πάντα τα πληρώνουν άτυχοι ιστορικοί. Και για όλα φταίει «παιδομάζωμα που έκαναν οι Ούννοι».

 60. sarant said

  59 Ενδιαφέρουσες αναλογίες 😉

 61. Pedis said

  Να ξαναβάλουμε και το τεστάκι στο οποίο έγινε χτες αναφορά και προσφέρεται για να κριθούν οι ικανότητες του ερωτώμενου στην διάκριση

  ενός φιλελεύθερου μισάνθρωπου από έναν φασίστα μισάνθρωπο.

 62. Avonidas said

  @Νέο Kid Al Kuwaiti

  Δεν διάβασα το άρθρο της Σ.Τ. (βαριέμαι,για ναμαι ειλικρινής…) αλλά το τσιτάτο ,είτε το είπε ο Μάρκο Πόλο είτε το είπε ο Μάρκο Ζανέτι (τρισποντάς ,παικτούρα!)… ανταποκρίνεται δυστυχώς -σε μεγάλο βαθμό- στη σύγχρονη πραγματικότητα.

  Δεν ανταποκρινόταν όμως στην πραγματικότητα την εποχή του Μάρκο Πόλο, πράγμα που κάνει τους ισχυρισμούς για «ενδογενώς βίαιη θρησκεία» επιεικώς γελοίους.

  Όσοι μιλάνε για βάρβαρο και απολίτιστο Ισλάμ, θα πρέπει να εξηγήσουν πώς και γιατί σημαντικές πρόοδοι στα μαθηματικά, την οπτική, την αστρονομία, την ιατρική, καθώς και το πρώτο ρεύμα ρασιοναλισμού μετά την Ελληνιστική Εποχή, άνθισαν στους κόλπους του Ισλάμ κι όχι της Χριστιανικής Ευρώπης.

  Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα αυτά ήταν προϊόντα του δόγματος του Ισλάμ, φυσικά. Συνέβησαν στο βαθμό που το δόγμα και ο κλήρος αγνοήθηκαν προς όφελος της κοινής λογικής. Όταν ο φανατισμός και η προσήλωση στο δόγμα υπερισχύουν, ο χριστιανισμός μπορεί να γίνει, και έχει κατά καιρούς γίνει, εξίσου δηλητηριώδης με το φονταμενταλιστικό Ισλάμ.

  Ακόμη, το να θεωρείς τον ισλαμισμό τύπου Σαουδικής Αραβίας αντιπροσωπευτικό του Ισλάμ, είναι κάπως σαν να κρίνεις τον χριστιανισμό με βάση τα δόγματα της Westboro Baptist Church.

 63. giorgos said

  Ευρωπαϊστρια ή Σ.Τ. καί μάλιστα σκληρή καί ρατσίστρια .Δέν θέλει τούς Αραβες γιατί δέν «ενσωματώνονται» τά πετρέλαιά τους όμως ενσωματώνονται…Τελικά ό νόμος πού νά απαγορεύει τήν αμφισβήτηση τού όλοκαυτώματος καί τήν τρομοκρατία ! Από τά κομμουνιστικά καθεστώτα πού είχε΄ή ίδια προτείνει νά θεσπιστεί ,τώρα στράφηκε έναντίον της …
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/05/blog-post_18.html#more

 64. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  62 α..» Όσοι μιλάνε για βάρβαρο και απολίτιστο Ισλάμ, θα πρέπει να εξηγήσουν πώς και γιατί σημαντικές πρόοδοι στα μαθηματικά, την οπτική, την αστρονομία, την ιατρική, καθώς και το πρώτο ρεύμα ρασιοναλισμού μετά την Ελληνιστική Εποχή, άνθισαν στους κόλπους του Ισλάμ κι όχι της Χριστιανικής Ευρώπης.»
  Kάνεις το λάθος για το οποίο με «κατηγορείς». Το Ισλάμ -όπως κι όλες οι θρησκείες ,εκτός ίσως απ το βουδισμό κι ινδουισμό (χωρίς νάμαι σίγουρος))- πέρασε φάσεις. Βασικό σημείο καμπής πάνω σ’αυτό που λες ήταν η εμφάνιση του Αλ Γκαζάλι ,που καθιέρωσε σαν ορθό δόγμα ότι η ενασχόληση με αριθμούς …είναι του διαβόλου! Από τότε πάπαλα η επιστήμη στο Ισλάμ.
  β. «Ακόμη, το να θεωρείς τον ισλαμισμό τύπου Σαουδικής Αραβίας αντιπροσωπευτικό του Ισλάμ, είναι κάπως σαν να κρίνεις τον χριστιανισμό με βάση τα δόγματα της Westboro Baptist Church.»

  Α μπά; Δεν ήξερα ότι η Westboro Baptist Church είναι η ΚΡΑΤΙΚΗ θρησκεία 500 εκατομυρίων χριστιανών…

 65. cronopiusa said

  Ziryab Paco de Lucia Carles Benavent

  Kαλή σας μέρα
  αντιπαραβάλλοντας πονήματα και δηλώσεις της Σώτης Τριανταφύλλου με τις φονικές ταυτότητες του Αμίν Μααλούφ αναλογίζεσαι τη νοσηρότητα και το επικίνδυνο της ματαιοδοξίας της.

  Διαβάζω το «Χέρι της Φάτιµα» του Ιλδεφόνσο Φαλκόνες και μου αρέσει πολύ

 66. Θρασύμαχος said

  Δεν είναι «Εταιρεία», είναι «Ένωση»: http://www.hlhr.gr/ρατσιστικός-λόγος-ελευθερία-της-έκφρ/

 67. sarant said

  66 Μερσί, διορθώθηκε!

 68. Avonidas said

  #64. Βασικό σημείο καμπής πάνω σ’αυτό που λες ήταν η εμφάνιση του Αλ Γκαζάλι ,που καθιέρωσε σαν ορθό δόγμα ότι η ενασχόληση με αριθμούς …είναι του διαβόλου! Από τότε πάπαλα η επιστήμη στο Ισλάμ.

  Μάαλιστα. Να υποθέσω τότε ότι στη Γρανάδα, π.χ., απλά ρίχνανε τη μια πέτρα πάνω στην άλλη όταν χτίζανε, κι ελπίζανε για το καλύτερο.
  Τρολλάριζε τουλάχιστον με λίγο παραπάνω όρεξη.

 69. Θρασύμαχος said

  #67: και πιο κάτω!

 70. Pedis said

  προκαλεί τη χλεύη, ιδαίτερα αν περνιέται για ξυπνοπούλι, όποιος βλέπει με τρόμο τις χατζάρες των ισλαμιστών και δεν λέει κουβέντα για τις βόμβες των θρησκόληπτων αμερικανών προέδρων.

  Αλήθεια, υπάρχει πρόεδρος των ΗΠΑ που να μην κάνει στο λόγο του τόσες αναφορές στο θεό όπως ο παπάς στα τρισάγια. Πριν διατάξει πόλεμο ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας, τους απίστους;

 71. cronopiusa said

  Abbas ibn Firnas عباس بن فرناس The Father of Aviation

 72. Avonidas said

  #64. Α μπά; Δεν ήξερα ότι η Westboro Baptist Church είναι η ΚΡΑΤΙΚΗ θρησκεία 500 εκατομυρίων χριστιανών…

  Ασφαλώς δεν είναι. Ο Φελπς, βλέπεις, δεν είχε τα φράγκα και την επιρροή των Σαούντ, όταν προμοτάρανε τον Ουαχαμπισμό.

 73. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  68. Mη το παίζεις ξύπνιος για θέματα που δε γνωρίζεις σε βάθος. Έχω γράψει διατριβές ολόκληρες για τη Γρανάδα και τα Ισλαμικά Μαθηματικά και Αστρονομία. Παντελώς άσχετα αυτά που γράφεις με το γιατί υποτόνισε (το λέω ωραιοπημένα) η επιστημονική ανησυχία στο ισλάμ. Από κεί ξεκινήσαμε ,αλλά βαριέμαι να αναλύω τώρα ,σε ανθρώπους που φανερά δεν είναι διαθετειμένοι να ακούσουν άλλον από τον εαυτό τους.

 74. spiral architect 🇰🇵 said

  Παιδιά, άλλο πράμα οι άραβες και άλλο οι μωαμεθανοί. 😉

 75. raf said

  54 Στον Νοταρά αποδίδεται, αλλά όπως επισημαίνει η σχετική βιβλιογραφία (βλ. «Βασιλεύς ή οικονόμος», Τόνια Κιουσοπούλου) υπάρχει μεγάλη ασάφεια σχετικά με τις απόψεις του (ενωτικός/ανθενωτικός). Επίσης ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον καθηγητή μας και βυζαντινό ιστορικό Δ. Κυρίτση είναι γιατί επιλέγεται η λέξη «καλύπτρα», που δεν σημαίνει κάτι συγκεκριμένο, σε αντίθεση με το «φακιόλιον».

 76. Ένα πολύ σημαντικό κείμενο του Γεωργίου Τραπεζουντίου για τις χριστιανο-ιλαμικές σχέσεις, που εν είδει επιστολής στάλθηκε και στον Μωάμεθ τον Β’ -χωρίς βεβαίως αποτέλεσμα:

 77. leonicos said

  @ 15 Μαρία,
  Συνάντησα ελληνογενή τούρκο στην Πόλη. Είχε μαζέψει όλα του τα λεφτά στην Τουρκία και είχε παράπονα με την Ελλάδα. Μιλούε άπταιστα ελληνικά.

  Συνάντησα γυναίκα τουρκόφωνη στο νοσοκομείο. Μιλούσε στο τηλέφωνο. Την κοίταξα… και μου λέει ‘έλληνες είμαστε αλλά έχουμε τη γλώσσα μας’. Δεν συζήτησα περισσότερο να μάθω από πού είναι.

  Έτυχα στην Κομοτινή, μια Κυριακή νομίζω, που έγινε μια συναυλία με τούρκικο συγκρότημα. Τουρκάλες νεαρές με τσεμπέρι και άλλες με μίνι. Έπιασα τομικρόφωνο για πλάκα και τραγούδησα bulutlara kapli pazar. Έγινε το σώσε! Το συγκρότημα απάντησε τραγουδώντας τη Συννεφιασμένη Κυριακή ελληνικά, και ο κόσμος διασκέδασε το ίδιο.

  Η αξιολόγηση – τοποθέτηση πρέπει να γίνεται έναν έναν, και ανάλογα με την περίσταση.

  Και όταν ανοίγεις την αγκαλιάσου όλοι μπαίνουν

 78. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα (κάπως αργούτσικα) κι από εμένα.
  Καθώς η συζήτηση διολισθαίνει προς το ποιός είναι φονταμενταλιστικότερος 😛 , να πω σουμάροντας και από κάποια σχόλια που ήδη έγιναν, το προφανές: Πως οι διαμάχες και οι πόλεμοι δε γίνονται με αιτία τη θρησκεία, αλλά πως η θρησκεία είναι ένας εύκολος τρόπος να φανατιστούν τα ένθεν και ένθεν κορόιδα και να πάνε να ταΐσουν τα σπαθιά/τουφέκια/κανόνια εκείνων που κυνηγάνε είτε τη διατήρηση και διεύρυνση της εξουσίας τους.
  Η σωστή προσέγγιση κτγμ είναι:
  Ο Χ θέλει να κάνει κουμάντο>
  χρειάζεται μέσα (πετρέλαιο)>
  το πετρέλαιο ελέγχεται από τον Ψ>
  χρειάζεται τρόπο να ελέγξει τον Ψ>
  ο πόλεμος είναι ένας τρόπος (ταΐζει και τη βιομηχανία)>
  χρειάζεται φαντάρους να πάνε να σκοτωθούν>
  χρειάζεται κίνητρο για τους φαντάρους>
  φόβος και μίσος είναι καλά κίνητρα>
  υποδαυλίζει το φόβο και το μίσος
  Η θρησκεία είναι ένα μέσο για να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός. Όχι το μοναδικό, αλλά διαθέσιμο και πολύ αποτελεσματικό.
  Αν στους Χ και Ψ βάλουμε τους Σταυροφόρους και τους Άραβες, τους Γερμανούς και τον υπόλοιπο κόσμο, τους Ισπανούς και τους γηγενείς Αμερικανούς, η εξίσωση δουλεύει μια χαρά.
  Το γεγονός ότι κάποιοι αρχηγοί κρατών είναι θρησκόληπτοι είναι μάλλον ένδειξη πως δεν είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο, αν και δεν αποκλείεται να είναι απλώς υποκριτές ή να έχουν πιστέψει το παραμύθι τους (και οι πωρωμένοι έχουν καμμιά φορά την ανάγκη να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους στον εαυτό τους).

  Αντίδοτο στα παραπάνω είναι η παιδεία, που προσφέρει γνώση και νηφαλιότητα (πάσα στο Λάμπρο για τα περαιτέρω! 😛 )

 79. leonicos said

  @16
  Κάπου έχει χαλάσει η «συνταγή» και από τις δυο πλευρές, δυστυχώς

  συμφωνώ κι επαυξάνω

 80. Avonidas said

  #73. Παντελώς άσχετα αυτά που γράφεις με το γιατί υποτόνισε (το λέω ωραιοπημένα) η επιστημονική ανησυχία στο ισλάμ.

  Πράγματι, το λες ωραιοποιημένα. Γιατί αυτό που έγραψες και στο οποίο απάντησα ήταν «από τότε πάπαλα η επιστήμη στο Ισλάμ», που δεν είναι ακριβώς το ίδιο, έτσι; Η επιστημονική ανησυχία υποτόνισε για εξίσου μεγάλα διαστήματα και στην Ευρώπη, αλλά κανείς δεν νιώθει την ανάγκη να γράψει για τον χριστιανισμό τις μαλακίες που γράφονται για το Ισλάμ.

  Από κεί ξεκινήσαμε ,αλλά βαριέμαι να αναλύω τώρα ,σε ανθρώπους που φανερά δεν είναι διαθετειμένοι να ακούσουν άλλον από τον εαυτό τους.

  Εσύ ζεις και δουλεύεις στην Αραβία. Εγώ έχω συγγενείς στο Μαρόκο. Είναι φυσιολογικό να κρίνει κανείς από την εμπειρία του. ΔΕΝ είναι φυσιολογικό να θεωρεί ότι η εμπειρία του μηδενίζει την εμπειρία των άλλων.

 81. raf said

  «αλλά κανείς δεν νιώθει την ανάγκη να γράψει για τον χριστιανισμό τις μαλακίες που γράφονται για το Ισλάμ.»

  Ε όχι δα, απ’ όταν μεγάλωσα, η φιλολογία περί σκοταδισμού, ιεράς εξέτασης, πυράς, θεοκρατίας κυριαρχεί.

 82. Avonidas said

  Κάτι άλλο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι αυτή η περίεργη άποψη ότι όσοι κατακρίνουν τις διακρίσεις και τον ρατσισμό κατά των ισλαμιστών στην Ελλάδα τρέφουν κάποια αγάπη προς το Ισλάμ! Ειδικά όταν απευθύνεται σε ανθρώπους που ολοφάνερα είναι άθεοι.

  Ξανά και ξανά η ίδια καραμέλα, ότι θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ζούμε σε χριστιανική χώρα, γιατί το ισλάμ είναι χειρότερο. Δεν είμαστε καθόλου ευγνώμονες. Το ζητούμενο είναι να ζούμε όλοι, όποια θρησκεία κι αν ακολουθούμε ή δεν ακολουθούμε, σε ένα κοσμικό κράτος, που δεν ασχολείται με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις.

  Είναι σαφές ότι, π.χ. η Σαουδική Αραβία δεν είναι ένα κοσμικό κράτος. Οι άνθρωποι που κριτικάρουν τον ισλαμοφοβισμό δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το αναγνωρίσουν αυτό. Αντίθετα, καταγγέλλουν όσους το κάνουν γαργάρα, για λόγους οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων.

  Είναι επίσης σαφές ότι εκείνοι που δεν θέλουν η Ελλάδα να είναι ένα πλήρως κοσμικό κράτος χρησιμοποιούν το Ισλάμ σαν άλλοθι. Ο φονταμενταλισμός της Σαουδικής Αραβίας, όμως, δεν αντισταθμίζεται με τις διακρίσεις ή τη δίωξη των ισλαμιστών στην Ελλάδα.

 83. Avonidas said

  #81. Ε όχι δα, απ’ όταν μεγάλωσα, η φιλολογία περί σκοταδισμού, ιεράς εξέτασης, πυράς, θεοκρατίας κυριαρχεί.

  Και πόσες φορές έχεις ακούσει να υποστηρίζει κάποιος ότι η σωστή αντιμετώπιση του σκοταδισμού είναι να εκδιωχθούν οι χριστιανοί από την Ευρώπη, να τους απαγορευθεί να φέρουν πάνω τους χριστιανικά σύμβολα, ή να εισβάλει μια ξένη δύναμη στην Αγγλία ή τη Γαλλία, π.χ. και να ανατρέψει το καθεστώς και την επίσημη κρατική θρησκεία για το καλό του πληθυσμού, γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνουν;

 84. Γς said

  Μόλις μπήκα.
  Αλλη μια μέρα χαμένη με την αθάνατη γραφειοκρατια.
  Κάπου πρέπει κι εγώ να ξεσπάσω:

  Μάπα και Χάρτης:

  -Ο, νόου!

  Ελεγε η Αμερικάνα στην κόρη του ιδιοκτήτη μικρής ξενοδοχιακής μονάδας στο Παραδείσι της Ρόδου.
  Κι αυτή σε μένα:

  -Μου ζήτησε μια μάπα και της την έφερα [η σφουγγαρίστρα που κρατούσε]. Τι «νόου» και «νόου»;

  -Χάρτη σου ζήτησε!

  Κι ήταν κι η μάνα της κοπελιάς, που βαριακουγε κιόλας και μια ιταλίδα που θα μπορούσε να ζήτησε ένα γραμματόσημο, κι όχι τον Μάρκο Πόλο αυτοπροσώπως.

  francobollo

 85. # 58

  «οι γαύροι είναι κάφροι»

  χωρίς λόγια, μόνο βίδδεο (και φυσικά χωρίς αιτία…)

  σ΄αυτό έχεις και ηχητικά ντοκουμέντα προς το τέλος…

 86. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  80. Συνεχίζεις να είσαι αμαθέστατα εριστικός, χαρακτηριζοντας «μαλακίες» αυτό που έγραψα περί Αλ Γκαζάλι, χωρίς προφανέστατα να έχεις την παραμικρή ιδέα περί του θέματος. Επεκτείνεις δε την υμετέρα μαλακία ,με την αρχιμαλακία ότι «Η επιστημονική ανησυχία υποτόνισε για εξίσου μεγάλα διαστήματα και στην Ευρώπη» που ισχύει μεν (αν και μόνο εάν! θεωρήσεις ΝΟΤΙΑ(Ανατολική) και ΒΟΡΕΙΑ Ευρώπη ώς μία «Ευρώπη») αλλά πού καμία σχέση δεν έχει με την περίπτωση του Ισλάμ. Καμιά Θεοκρατία ή θρησκευτική ντιρεκτίβα δεν περιόρισε στ’αληθινά ΠΟΤΈ τα ανήσυχα πνεύματα στην Ευρώπη, όπως έγινε στο Ισλάμ. Θες, δε θες να το καταλάβεις, είναι αλήθεια και δεν αλλάζει.

 87. leonicos said

  @ Αβονίδα
  μόλις έμαθα για την Westboro Baptist Church.

  Τελικά παλαβοί υπάρχουν παντού. το θέμα είναι ‘πόσοιείναι’

 88. raf said

  76 Θα πρέπει νομίζω να κοιτάξουμε και τα κίνητρα του Τραπεζούντιου πίσω από αυτά τα λόγια.

 89. leonicos said

  @ Αβονίδα 62 εννοώ

 90. raf said

  83 Λίγο προβοκατόρικη ερώτηση, ξεπερνάει το αρχικό πλαίσιο. Αρνούμαι να παγιδευτώ σε μια κουβέντα που εκ προοιμίου με προορίζει για ισλαμόφοβο. 🙂

 91. Avonidas said

  #87. Τελικά παλαβοί υπάρχουν παντού. το θέμα είναι ‘πόσοιείναι’

  Μπα, το θέμα είναι πόσους διοικούν.

 92. leonicos said

  @73 Νεοκίδιε

  θα μ’ ενδιέφερε το θέμα, αν είχες την καλοσύνη να μου στείλεις κάτι.

  Το η-μέιλ μου από τον νοικοκύρη…

  Σε παρακαλώ!

 93. Avonidas said

  #90. Γιατί προβοκατόρικη; Λέω απλώς ότι η κριτική που ασκείται στο Ισλάμ δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη που απευθύνεται στον χριστιανισμό. Οι επικριτές της χριστιανικής Δύσης θεωρούν ότι μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα από τα μέσα, ενώ οι επικριτές του Ισλάμ, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μοιάζει να θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι ο εξοστρακισμός ή η πλήρης καταστροφή του «εχθρού».

  Έπειτα, σκέψου και το άλλο: η ίδια ρητορική που, στα πλαίσια της αποικιοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε εναντίον εκείνων που ενοχλητικά κατείχαν πλούσιες σε πόρους περιοχές του κόσμου — ρατσιστική, βεβαίως, και ψευδοεπιστημονική — χρησιμοποιείται και σήμερα, μασκαρεμένη σε πόλεμο των πολιτισμών. Δεν είναι πλέον αποδεκτό να λες ότι αυτοί οι μαυριδεροί πρέπει να διοικούνται από τους καλύτερούς τους, πρέπει να το γυρίσεις στη θρησκεία και να πεις ότι αποτελούν απειλή για τον τρόπο ζωής μας.

 94. leonicos said

  Έλα νεοκίδιε…

  Το θέμα είναι να μάθουμε από σένα κάτι πιο συγκροτημένο εφόσον έχεις ασχοληθεί.

  Και μη με ξεχάσεις.

 95. leonicos said

  Χαρηκα με τον Γς που μπήκε αργά
  Χάρηκα και που ταλαιπωρήθηκε

  Όλο χαρές είμαι σήμερα (τσακώθηκα και με τη Φωτεινή και δεν βλέπω φως στο τούνελ για σήμερα)

  Επομένως… να είναι καλά όποιος κάνει πλάκα εδώ μέσα και ας λέει και καμιά μ@@@@@@α. Παθιαστήκαμε για το ποιος ξέρει καλύτερα; Ουφ!

 96. leonicos said

  Τι να πει και ο Γς που δεν τον αφήνω σε ησυχία και δεν μου φταίει σε τίποτα.

  Αναγκάστηκα να τον ανακηρύξω κορυφαίο για να συγχωρηθώ

 97. @86 Ο Γεώργιος Τραπεζούντιος, ζώντας στην Ιταλία είχε γνωρίσει τους Λατίνους και το πνεύμα τους. Με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι οι Έλληνες είχαν πολύ μεγαλύτερη συνάφεια με τους Οθωμανούς παρά με τους Δυτικούς. Ακριβώς με αυτό το πνεύμα συνέταξε την επιστολή προς τον Πορθητή , ευελπιστώντας σε μια υπέρβαση του θρησκευτικού χάους και της σκληρής αντιπαλότητας που τους χώριζε.

  Φυσικά οι προτάσεις του Τραπεζούντιου αγνοήθηκαν από τον Μωάμεθ, ενώ του στοίχισαν τη φυλάκισή του από τους παπικούς. Ο Μωάμεθ και το ισλαμικό ιερατείο, εκτός από την υπεροψία του νικητή, είχαν και την βαθύτατη προσήλωση στο θρησκευτικό τους δόγμα. Τους ήταν εντελώς άγνωστες και ακατανόητες οι διαδικασίες μιας πρώιμης νεωτερικότητας που έζησε ο ελληνικός κόσμος από τον 12ο αιώνα και ύπαρξης άλλων μορφών πλην των θρησκευτικών.

  https://kars1918.wordpress.com/2012/08/10/trapezountios-1395-1472/

 98. Γς said

  Σίγουρα ειναι γραμμένο σαν το πολύ συνηθισμένο:

  -Οπως λένε ότι έλεγε [αδιάφορο αν το έλεγε ή όχι και αδιάφορο αν ήταν σωστό αυτό που έλεγε]

  Κι έτσι το

  «Οπως έλεγε η Μαρία για την πεθερά της»

  γίνεται

  «Οπως έλεγε η πεθερά της Μαρίας»

  Και σε καμιά περίπτωση δεν εκλαμβάνεται ως κατάθεση της αλήθειας και μόνο της αλήθειας. Ούτε ως συκοφαντική μαρτυρία, όταν είναι πρόδηλο το «έχω ακούσει» ή «λένε» ότι έλεγε.

  Η πεθερά της Μαρίας π.χ.

 99. raf said

  93 Δε διαφωνώ επί της ουσίας σε κάτι απ’ όσα έγραψες, αποκάλεσα «προβοκατόρικη» την ερώτηση γιατί κατεύθυνε την κουβέντα αλλού. Σαν να έγραψες (επίτρεψέ μου, ο πλυθηντικός μου είναι αφόρητος) πως κανείς δεν κατηγορεί τον χριστιανισμό για υπονόμευση της επιστήμης, και ‘γω απάντησα πως η κατηγορία περί θεοκρατίας και σκοταδισμού είναι κοινός τόπος. Σε απάντηση αυτού, ρώτησες αν έχω δει πουθενά να αναφέρεται κάποιος σε αυτό το θέμα υπό τους ίδιους ακριβώς όρους με τους οποίους απευθύνονται οι συντηρητικοί/ισλαμόφοβοι. Παντελώς αβάσιμο ερώτημα, καθώς μιλάμε για μη συγκρίσιμες καταστάσεις. Ελπίζω να έγινα κατανοητός, καλή συνέχεια!

 100. Avonidas said

  #86.
  Συνεχίζεις να είσαι αμαθέστατα εριστικός, χαρακτηριζοντας «μαλακίες» αυτό που έγραψα περί Αλ Γκαζάλι, χωρίς προφανέστατα να έχεις την παραμικρή ιδέα περί του θέματος.

  Μπερδεύεσαι. Χαρακτηρίζω «μαλακίες» αυτά που γράφονται γενικώς για το Ισλάμ. Αυτό που πρωτόγραψες εσύ το χαρακτήρισα, απλώς, τρολλάρισμα, γιατί ακριβώς αυτό ήταν.

  Αν, ας πούμε, είχα γράψει κάτι τόσο τερατώδες όπως ότι «ο Αριστοτέλης σταμάτησε την επιστημονική πρόοδο στην Ευρώπη. Από τότε, πάπαλα φυσική», πες μου αν δεν θα με έκραζες.

  Ή, αν είχα επικαλεστεί τη δολοφονία της Υπατίας για να υποστηρίξω ότι τα μαθηματικά στον Χριστιανισμό βρίσκονταν υπό διωγμό από τον 5ο αιώνα; Τα βρίσκεις εποικοδομητικά όλα αυτά;

  Καμιά Θεοκρατία ή θρησκευτική ντιρεκτίβα δεν περιόρισε στ’αληθινά ΠΟΤΈ τα ανήσυχα πνεύματα στην Ευρώπη, όπως έγινε στο Ισλάμ.

  Ναι, αν θεωρείς ότι το να κινδυνεύεις να χάσεις την ελευθερία ή τη ζωή σου με το να δημοσιεύσεις την έρευνά σου δεν είναι περιορισμός, πράγματι κανείς δεν εμπόδισε τα ανήσυχα πνεύματα στην Ευρώπη. Ωραία κουβέντα. Στο Ιράν, λοιπόν, με θεοκρατικό καθεστώς, δεν υπάρχει επιστήμη; Στη Σοβιετία, επίσης με ασφυκτική ιδεολογική καθοδήγηση, δεν υπήρξε; Πάντα κάποιος θα τολμήσει να κάνει αυτό που απαγορεύεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμποδίζεται.

 101. Γς said

  96:

  Μα βρε Λεώ μου ζητήσανε να πάω κάποιο χαρτί ακόμα, απάνω που νόμιζα ότι τελείωσα.

  -Μα σας το έχω φέρει μαζί με όλα τα άλλα.

  -Ναι αλλά χρειαζόμαστε πρόσφατο

  -Και τι φταίω εγώ που το αφήσατε και πάλιωσε γμτ κέρατό μου το τράγιο;

 102. Avonidas said

  @Kid
  Κι επειδή με τις αντεγκλήσεις κοντεύει να ξεχαστεί τι πρωτόγραψες, ήταν αυτό:

  Δεν διάβασα το άρθρο της Σ.Τ. (βαριέμαι,για ναμαι ειλικρινής…) αλλά το τσιτάτο ,είτε το είπε ο Μάρκο Πόλο είτε το είπε ο Μάρκο Ζανέτι (τρισποντάς ,παικτούρα!)… ανταποκρίνεται δυστυχώς -σε μεγάλο βαθμό- στη σύγχρονη πραγματικότητα.

  Δηλαδή, το ψέμα της Σ.Τ., που θα μπορούσε να το γράψει σαν άποψη της αφεντομουτσουνάρας της, αλλά προτίμησε να το σερβίρει σαν σοφία του Μάρκο Πόλο, «ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη πραγματικότητα». Δηλαδή, πέρα από τις χαριτωμενιές, συμφωνείς ότι δεν υπάρχουν μετριοπαθείς ισλαμιστές, άνθρωποι που απλά θέλουν να τους αφήσουν στην ησυχία τους. Δηλαδή, όποιος από τους ισλαμιστές θέλει να τον αφήσουν στην ησυχία του, θα πρέπει να πάψει να είναι ισλαμιστής.

  Ή μήπως δεν κατάλαβα κάτι σωστά;

 103. ΓιώργοςΜ said

  102 >μετριοπαθείς ισλαμιστές
  Προφανώς εννοείς μετριοπαθείς μωαμεθανοί, έτσι; Μετριοπαθής «-ιστής» (πχ σιωνιστής, ρατσιστής κλπ) είναι μάλλον αντίφαση, όπως το καταλαβαίνω εγώ.

 104. Avonidas said

  #103. Όχι, εννοώ ισλαμιστές. Δεν υπάρχουν «μωαμεθανοί». Κανείς δεν λατρεύει τον Μωάμεθ.

 105. Avonidas said

  #103 «Μουσουλμάνοι» πιθανότατα είναι ο πιο δόκιμος όρος.

 106. Μπούφος said

  78 Γιώργο Μ
  Και γω με σένα!
  😉

 107. ΓιώργοςΜ said

  104 Μόλις σκέφτηκα πως «Βουδιστές» είναι κι αυτοί -ιστές χωρίς την έννοια που έδωσα, οπότε είχα άδικο στο 103, όμως, όπως έχει περάσει, καλώς ή κακώς, στην καθομιλουμένη, ο πιστός της θρησκείας συνήθως αντιδιαστέλλεται με τον φονταμενταλιστή με τον τρόπο αυτό (μωαμεθανόςισλαμιστής,/a>)

 108. Συμφωνώ με το Νικοκύρη, έχοντας γνωρίσει προσωπικά και την Σ.Τ. και τον Π.Δ.
  Τι γνώμη νάχε άραγε η Σώτη για το πογκρόμ των τουρκομάγαζων στην Κομοτηνή επό Υπ.Εξ. Σαμαρά;

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2007/11/blog-post_06.html

 109. Avonidas said

  #107. Δεν υπάρχει κάποιος καθιερωμένος κανόνας. Ξέρω όμως ότι πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν το «μωαμεθανός» προσβλητικό, γιατί βασίζεται στη ιστορική παρανόηση ότι λατρεύουν τον Μωάμεθ ως θεό, με τον ίδιο τρόπο που λατρεύουν οι Χριστιανοί τον Χριστό. Ο Μωάμεθ στο Ισλάμ είναι άνθρωπος, απλά και ξεκάθαρα. Οι αντιδράσεις στις απεικονίσεις του έχουν να κάνουν αφενός με την ισλαμική ανεικονική παράδοση γενικά, και αφετέρου με το ότι ο προφήτης συγκεκριμένα δεν απεικονιζόταν ακριβώς για να μην θεοποιηθεί.

 110. # 109

  Τα ίδια έλεγε και η δικτατορία του 67. Για τον Αγνωστο Στρατιώτη φυσικά…γι αυτό ήτανε άγνωστος…

 111. dryhammer said

  #78. Ο σχωρεμένος ο πατέρας μου, έλεγε πως, κάποτε ένας επισκέπτης στη Χίο ρώτησε γιατί έχει πολλές εκκλησιές ενώ τα σχολειά είναι τόσο λίγα. Του απάντησαν πως «στο σχολειό μπαίνεις βούδι και βγαίνεις άθρωπος ενώ στην εκκλησιά μπαίνεις άθρωπος και βγαίνεις βούδι» γι αυτό χτίζουν εκκλησιές.

 112. Avonidas said

  #110. ?!

  Βραβείο «Μπάλα στην Εξέδρα», Τζη. Τα σέβη μου.

 113. Pedis said

  O Αβό, φυσικά προσεγγίζει το πρόβλημα με σωστό τρόπο σε αντίθεση με τον τρολλάκια.

 114. Pedis said

  Παρ’ όλα αυτά, οι σταθερές του προβλήματος είναι, επιγραμματικά:

  – λεηλασία, κατοχή, συνεχείς επιθέσεις από τη «Δύση» (ΗΠΑ, ΕΕ της μισάνθρωπης ιδεολογίας του φιλελευθερισμού) στις χώρες του πετρελαίου που τυχαίνει να έχουν θρησκεία επίσημη ή ανεπίσημη την ισλαμική.

  – μερικές χώρες πηγές του πιο πρωτόγονου θρησκευτικού φονταμενταλισμού είναι οι ακριβότεροι σύμμαχοι της «Δύσης» στην περιοχή. Όπως επίσης και οι διάφοροι «μαχητές της ελευθερίας»

  – οι περισσότεροι λαοί υπόκεινται σε διπλή καταπίεση:

  θρησκευτική, από τον πρωτογονισμό της ισλαμικής παράδοσης -που είναι παραλλαγή της χριστιανικής πριν το στάδιο της «ανοικτής κοινωνίας» των καπιταλιστικών σχέσεων- και

  πολιτική από τόσους και τόσους δικτάτορες, συνήθως εγκάθετους της «Δύσης».

  – κι όσοι τα καταφέρνουν και … γίνονται πρόσφυγες και με χίλιες-δυο δυσκολίες ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τιςν αρρώστιες έχουν τη Σώτη να τους φτύνει.

  Ποια η Σώτη; Το παπάρι που κάνει καριέρα με τα σκονάκια από φιλελεύθερα σπιντοκτοριλίκια που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια (από την αρχική συλλογή Χάντινγκτον) απαράλλακτα, ιδιαίτερα στους κόλπους της ράντικαλ σικ νεοαριστεράς.

  Μην το λησμονείτε. Πριν η Σώτη καταλήξει στην ακροδεξιά έκανε τη νεοαριστερή. Και δεν είναι η μόνη.

 115. cronopiusa said

  Τα 15 σημαντικότερα duckfaces της Σώτης Τριανταφύλλου, Ζουλάντερ της Κεντροαριστεράς
  Όταν σφίγγουν το χείλι

 116. Μπούφος said

  112 Σκύλε,

  πάς καλά; όμορφη μέχρι τα 50 της μόνο η κοπέλα σου; Μάτια δεν έχεις; Δε βλέπεις τις πιένες της κ. Μακρόν (παντρεμένη με ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ παρακαλώ, έως εκείνη την κρίσιμη ώρα της πεφτουλίασής της στο νήπιο μαθητή της…) στα εξήντα τέσσερα, η χαριτωμένη του σύζυγος του, σήμερα; Α! Φοβερό πολιτικό μάρκετινγκ αυτή η εκλογή, πράγματι! Τον ψηφίσανε όλες οι …ώριμες κυράτσες, το… μπέμπη Μακρόν και όλοι οι νεαροί που ονειρεύονται μιλφάκια στα σαρανταφεύγα, για..εξάσκηση.

  Αναμφίβολα!

  Ω τέμπερες, ο μώρες, γμτ το κερατό μου!

  Τσάμπα πήγε και αυτοκτόνησε εκείνη η ταλαίπωρη καθηγήτρια που την κάνανε και ταινία (τα διάβαζα στο ΒΗΜΑ ) η οποία είχε ΜΟΛΙΣ 15 χρόνια διαφορά από το μαθητή της στα 1970, (ή 1960; ) που τη φυλακίσανε ως αποπλανήτρια (!) του 15 χρονου μαθητή της τότε.

  Ναι, τη φυλακίσανε και την έσπρωξε (το μπουρδελέ, Σύστημα) στην αυτοκτονία!

  Μετά μου λες εσύ, να πιστεύω τις …αυθεντίες του Συστήματος; Πότε το Σύστημα, Σκύλε μου, είχε δίκιο; Τότε που απέλυε και φυλάκιζε την παιδεράστρια καθηγήτρια, ή σήμερα που (εκ των υστέρων )την επιβράβευσε;

  Και ΠΟΙΑ αυθεντία ορίζει τους «προοδευτικούς» από τους «φασίστες» σε ΚΑΘΕ εποχή;

  Ποιο ιερατείο ;
  (των ΜΜΕ; του ΚΚΕ , της καθε χριστιανικής Εκκλησίας; του Facebook?)
  Ας μου απαντήσει κάποιος αν ξέρει. Εγώ τά ‘»παιξα»!

  Και να με συνχωρείτε κιόλας!

  ;-(

 117. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.
  Πολὺ μεγάλο θέμα τὸ σημερινό. Μὲ πολλὰ καί σημαντικὰ κεφάλαια. Θὰ τὸ ἀντιμετωπίσω τμηματικὰ καὶ μὲ ὅση συντομία μπορῶ πρὸς ἀποφυγὴν «σεντονιῶν».

  Εἶμαι αντίθετος στὴν ποινικοποίηση τῆς ἔκφρασης τῶν ἰδεῶν. Ὅποιες κι ἄν εἶναι. Ἀπὸ πίσω παραμονεύει κάποιος «χωροφύλακας» (κανονικός, θρησκευτικός, ἰδεολογικός).
  Στὶς ἀπόψεις μπορεῖς ν’ ἀντιπαρατεθεῖς μ’ ἐπιχειρήματα.

  Ἄλλο μουσουλμάνος κι ἄλλο ἰσλαμιστής. (Νομίζω πὼς ξεκαθαρίστηκε καὶ παραπάνω).

 118. alexisphoto said

  καλημέρα,
  έχουμε πιαστεί από τη δήλωση της Σ.Τ. και τα παρατράγουδά της και χάνουμε την ουσία (κατά τη γνώμη μου πάντα) που έιανι ο ίδιος ο νόμος και η η πλυντηριακή του δράση.
  Αν συνεχίσει αυτή η τακτική τότε όλοι, από την χρυσήαυγή μέχρι τον Φιλόσοφο ή τον Επιστήμονα, που εκστομίζει μια φράση που πιθανόν να ακούγεται ρασιστική θα περνάνε από το κόσκινο του νόμου.
  Αυτό θα δημιουργήσει αφενός μια κατάσταση φόβου για τον περισσότερο κόσμο, αφετερου θα αιωρείται την άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι» .
  Νάτο το πλυντήριο.
  Είχε γίνει μια πρώτη -και πολύ προφητική αναφορά του Νικοκύρη εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/31/richter/
  Αλλά -τουλάχιστον εγώ- δεν τη σπουδαιολόγησα όσο έπρεπε.
  Ευχαριστώ

 119. Pedis said

  Φίλος από το Φέισμπουκ μού υπενθυμίζει μια ειρωνεία της ιστορίας: πριν από μερικά χρόνια, όταν είχε τεθεί το θέμα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου που χρησιμοποιούσε κείμενα του Σάββα Ξηρού, η Σώτη Τριανταφύλλου είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης επισημαίνοντας «την ευθύνη του καλλιτέχνη απέναντι στην κοινωνία» -ωραία συνέπεια!

  Μα δεν μπορεί;!

  Μα την ανοικτή κενωνία και τους οχτρούς της!

 120. Ριβαλντίνιο said

  Της πλάκας οι Άραβες/μουσουλμάνοι. 😡 Ότι έμαθαν και ότι ανακάλυψαν το οφείλουν σε εμάς τους χριστιανούς/Βυζαντινούς. Σε εμάς βασίστηκαν. Και πάλι όμως ήμαστε πολύ ανώτεροι. Θυμάστε πως τους γλεντάγαμε με το Υγρό Πύρ ; 😈 Κατακτώντας τα μεγάλα κέντρα της επιστήμης (Αλεξάνδρεια, Συροπαλαιστίνη) ήταν επόμενο να σημειώσουν επιτυχίες στις θετικές επιστήμες.

  Απ’το παλιό πορτααυρεα.γρ που δεν υπάρχει πλέον 😦 :

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις των Αράβων στα μαθηματικά είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό όχι απλώς της αρχαιοελληνικής αλλά και της ελληνοβυζαντινής μαθηματικής επιστήμης:

  Οι Άραβες αρχικά δεν γνώριζαν αριθμητικές πράξεις: Στον καιρό του Κωνσταντίνου Ε’ (741-755) «οι χριστιανοί που βρίσκονταν στην επικράτεια των Αγαρηνών ήταν ανέκαθεν υπεύθυνοι για τους φορολογικούς καταλόγους (επειδή οι τελευταίοι δεν γνώριζαν αριθμητικές πράξεις ούτε να γράφουν κλάσματα, εννοώ τα τρίτα, τα τέταρτα, τα όγδοα, τα δωδέκατα και τις υποδιαιρέσεις τους), τότε όμως εξαιτίας του φθόνου απομακρύνθηκαν από την διαχείριση των καταλόγων. Επειδή, μολαταύτα, οι Αγαρηνοί δεν κατόρθωσαν να φέρουν μόνοι τους σε πέρας ένα τέτοιο έργο, ανέθεσαν και πάλι στους χριστιανούς τη διεκπεραίωση των υπολογισμών αυτών» (Ζωναράς, XV, 6).

  «Όπως τεκμηριώνουν οι πηγές, η συμβολή στην εξέλιξη της άλγεβρας και οι καρποί της μελέτης του Λέοντα του Μαθηματικού θα γίνουν κτήμα, στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 9ου αιώνα, των Αράβων μαθηματικών στο χαλιφάτο της Βαγδάτης και θα αποτελέσουν τις απαρχές της σύγχρονης μαθηματικής επιστήμης κατά τα τέλη του 16ου-αρχές του 17ου αιώνα» (Φαίδων Μαλιγκούδη, καθ. Ιστορίας ΑΠΘ, Ε-Ιστορικά, τ. 122).

  Ο Μάξιμος Πλανούδης στα 1252 χρησιμοποιεί τα λεγόμενα αραβικά ψηφία. «Αυτό το σύστημα ψηφίων απαντάται στο Βυζάντιο ήδη στον περίφημο κώδικα του Ευκλείδη του έτους 888 και κατόπιν π.χ. στον μοναχό Νεόφυτο, του οποίου η εποχή δυστυχώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια (ήταν πάντως προγενέστερος του Πλανούδη). Ο Νεόφυτος γνώριζε το σύμβολο του μηδενός» (Hunger H., Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 49).

  Ως προς τις επιστήμες, οι Βυζαντινοί διέσωσαν πάρα πολλά και χάθηκε ό,τι αυτοί – κι όχι οι Άραβες – δε διέσωσαν:

  «Για να αποτιμήσουμε τη σπουδαιότητα που είχε η εκδοτική και υπομνηματιστική δραστηριότητα των Βυζαντινών για τη διατήρηση των αρχαίων φυσικομαθηματικών συγγραμμάτων, αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα χαμένα έργα των Κωνικών τομών του Απολλωνίου είναι ακριβώς εκείνα που δεν είχαν περιληφθεί από τον Ευτόκιο στο υπόμνημά του» (Hunger H., Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 19).

  Ο Ευτόκιος ο Ασκαλωνίτης (γένν. περίπου το 480) «συνέβαλε πολύ στο να διατηρηθούν τα αρχαία μαθηματικά. Στο αφιερωμένο στον Αμμώνιο βιβλίο Α’ του υπομνήματός του στο έργο του Αρχιμήδη Περί σφαίρας και κυλίνδρου ο Ευτόκιος παραθέτει τις προγενέστερες προσπάθειες να λυθεί το λεγόμενο δήλιο πρόβλημα, ο διπλασιασμός του κύβου, στηριζόμενος κατά ένα μέρος σε αποσπάσματα από τον Εύδημο (Γεωμετρικά, περίπου 340 π.Χ.). ανακάλυψε όμως ακόμη και ένα απόσπασμα σε δωρική διάλεκτο προερχόμενο από το έργο του Αρχιμήδη για τη γεωμετρική λύση εξισώσεων τρίτου βαθμού. Ο Ευτόκιος υπομνημάτισε ακόμη τα συγγράμματα του Αρχιμήδη Περί επιπέδων ισορροπιών και Κύκλου μέτρησις. Το υπόμνημά του στα βιβλία Α’-Δ’ των Κωνικών τομών του Απολλωνίου του Περγαίου ο Ευτόκιος το αφιέρωσε στον φίλο του Ανθέμιο τον Τραλλιανό» (Hunger Herbert, Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 25).

  «Μια μεγάλη προσφορά του μηχανικού Ισιδώρου, είναι ότι μερίμνησε να συνεχιστεί τον 6ο αιώνα η παράδοση των κειμένων του Αρχιμήδη και του Ευκλείδη, εκδίδοντας τα συγγράμματα του Αρχιμήδη μαζί με τα υπομνήματα του Ευτoκίου. Από το γεγονός και μόνο ότι ένας από τους μαθητές του συνέταξε το βιβλίο ΙΕ’ στα Στοιχεία του Ευκλείδη γίνεται πρόδηλο ότι κατά την ακαδημαϊκή διδασκαλία καταπιανόταν διεξοδικά με τον Ευκλείδη. (…) Ο Ισίδωρος υπομνημάτισε και το (χαμένο) σύγγραμμα του Ήρωνα για την κατασκευή αψίδων (Καμαρικά)» (Hunger Herbert, Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 26).

  Ο Στέφανος τον 7ο αι. «άφησε ένα υπόμνημα στους αστρονομικούς πίνακες του Θέωνα» (Hunger Herbert, Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 27), το οποίο υπήρχε ακόμη στην εποχή του Θεόδωρου Μετοχίτη (14ος αι.).

  «Όσο και αν ο 10ος αιώνας δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σπουδαίο όνομα βυζαντινού μαθηματικού ή αστρολόγου, πολλά εξαιρετικά χειρόγραφα από την εποχή αυτή πιστοποιούν εντούτοις ότι η μελέτη των μαθηματικών και της αστρονομίας συνεχιζόταν» (Hunger Herbert, Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 39).

  Και για την εποχή του Βασίλειου Β’ «το μέσο μορφωτικό επίπεδο διατηρήθηκε σταθερό και κατά τις δεκαετίες αυτές. Έτσι, μια μαθηματική τετρακτύς (Συνοπτικό σύνταγμα φιλοσοφίας) που αργότερα αποδόθηκε στον Ψελλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι έργο άγνωστου συντάκτη, ανάγεται στο έτος 1008» (Hunger Herbert, Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 39).

  Ορισμένα από τα μαθηματικά και αστρονομικά συγγράμματα των Ορθόδοξων Βυζαντινών Ελλήνων: η εξάτομη «Λογιστική του Βαρλαάμ», τα «Αρμονικά» του Βρυενού, η «Στοιχείωσι Αστρονομική» του Θεόδωρου Μετοχίτη, τα «Περί κατασκευής κοίλων κατόπτρων» και «Περί παραδόξων μηχανημάτων» του Ανθέμιου, το «Περί αριθμών» του Μ. Ψελλού, το «Σχόλιον στα ψηφία κατ’ Ινδούς» του Νεόφυτου Μοναχού, η περίφημη «Τετράβιβλος», 500 σελίδων, του Παχυμέρη, τα «Σχόλια εις τον Πτολεμαίον και τον Ευκλείδην», το «Περί ευρέσεως των τετραγωνικών πλευρών των μη ρητών τετραγώνων αριθμών», η «Μέθοδος κατασκευής αστρολαβικού οργάνου», του μοναχού Ισαάκ Αργυρού, η «Παράδοσις σύντομος και σαφεστάτη της ψηφοφορικής επιστήμης» του Νικόλαου Αρτάβασδου, η οποία ασχολείται με τα κλάσματα και τους δεκαδικούς αριθμούς, η «Παράδοσις εις την εύρεσιν των τετραγώνων αριθμών» του Μιχαήλ Μοσχόπουλου, το «Υπόμνημα εις την μεγάλην του Πτολεμαίου σύνταξιν» και «Περί κατασκευής σφαίρας του Αράτου του Αυτοκράτορα Ηράκλειου», το «Υπόμνημα εις την αριθμητικήν εισαγωγήν» και το «Περί μετρήσεως» του Ήρωνα Βυζαντινού, το «Μαθημάτων αστρονομίας» του Θ. Προδρόμου, το «Σφαιρικά τινα και εποπτικά» του Μανουήλ Βρυένιου, το μαθηματικό-γεωδαιτικό «Σύνοψις περί μετρήσεως και μερισμού γης του Πεδιάσιμου», η «Αστρονομική βίβλος» του Θεόδωρου Μελιτηνιώτη. Βυζαντινοί μαθηματικοί: ο Καβάσιλας Νικόλαος, λόγιος και αστρονόμος, σε επιστολή του αποδίδει τις παλίρροιες στην έλξη που προκαλεί η δύναμη της σελήνης, η οποία διαδίδεται ευθύγραμμα μαζί με το φώς της. Ο Μοσχόπουλος Μανουήλ, λόγιος και μαθηματικός, ήταν συγγραφέας του «Παράδοσις εις την εύρεσιν των τετραγώνων αριθμών» που συνίσταται στην διάταξη ν^2 ακεραίων μέσα σε ένα τετράγωνο με ν γραμμές και ν στήλες έτσι ώστε οι αριθμοί που διατάσσονται σε κάθε γραμμή, σε κάθε στήλη, και σε κάθε διαγώνιο να έχουν το άθροισμα ν*(ν^2 +1)/2. Ο Νικηφόρος Γρηγοράς, μαθηματικός και αστρονόμος, στα 1325 κατάλαβε με δικές του μετρήσεις το σφάλμα του Ιουλιανού ημερολογίου το οποίο και διόρθωσε (Ρωμαϊκή Ιστορία viii, 13), «μερίμνησε να αποκατασταθούν χειρόγραφα του Απολλωνίου» (Hunger H., Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 54), υπολόγισε όλες τις εκλείψεις του ηλίου της τελευταίας χιλιετίας και βελτίωσε τον αστρολάβο, έτσι ώστε ο αστρονόμος να βρίσκει με ορισμένη μέθοδο με κάθε δυνατή ακρίβεια σε δεδομένο χρόνο τις θέσεις των αστέρων. Ο Παχυμέρης Γεώργιος, μαθηματικός και αστρονόμος, έλυνε προβλήματα β’ βαθμού, γραμμικά συστήματα και προχωρούσε στην λύση της εξίσωσης χ^3 – 4*χ^2 + χ -4 = 0. «Συνεχίζοντας εδώ τον Αρχιμήδη και τον Απολλώνιο, αλλά υπερβαίνοντάς τους, ο Ανθέμιος κατασκεύασε το ελλειψοειδές με βάση τις εφαπτόμενες και όρισε το παραβολοειδές με βάση την κύρια εστία και τον κύριο άξονα» (Hunger H., Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 26). Ο Ιωάννης Φιλόπονος «καταπιάστηκε και με μαθηματικά προβλήματα όπως ο τετραγωνισμός του κύκλου. Ακόμη υπομνημάτισε την Αριθμητική του Νικομάχου και έγραψε ένα μελέτημα για την κατασκευή και τη χρήση του αστρολάβου. Ενώ ο Συνέσιος παρουσίαζε μόνο την περιγραφή ενός αρμιλσφαιρίου, της οποίας το πρότυπο υπήρξε ήδη στον Πτολεμαίο, στο έργο του Φιλόπονου έχουμε το αρχαιότερο κείμενο για τον αστρολάβο, το όργανο που «συλλαμβάνει» τα αστέρια και με το οποίο ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η ώρα τη νύχτα» (Hunger Herbert, Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 24). Η Αριθμητική εισαγωγή του Νικόμαχου του Γερασηνού (1ος/2ος αιώνας) ήταν ένα έργο το οποίο «Ο Ασκληπιός ο Τραλλιανός και ο Ιωάννης ο Φιλόπονος το υπομνημάτισαν· ο Απουλήιος και ο Βοήθιος έκαναν μεταφράσεις στα λατινικά» (Hunger Herbert, Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 24)· μάλιστα «ο Φιλόπονος προχώρησε σε δικές του συμπληρώσεις και σε περαιτέρω εύστοχες ανασκευές» (ό.π., σ. 24).

  Οι Λατίνοι πήγαιναν στο Βυζάντιο προκειμένου να κατανοήσουν τα μαθηματικά: «Ο Λεονάδρος της Πίζας, που ταξίδεψε στην πρωτεύουσα γύρω στο 1200, συνάντησε αρκετούς μαθηματικούς, που του δίδαξαν τη διατύπωση αλγεβρικών προβλημάτων» (A.P. Kazhdan / Ann Wharton Epstein, Αλλαγές στον Βυζαντινό πολιτισμό κατά τον 11ο και τον 12ο αιώνα, σ. 232). Το ίδιο γινόταν και για την μετάφραση αρχαίων ελληνικών χειρογράφων. Κατά τον 12ο αιώνα «μεταξύ των μεταφραστών υπήρχαν πολλά μέλη των εγκατεστημένων στην Κωνσταντινούπολη εμπορικών παροικιών» (Marc Bloch, Η φεουδαλική κοινωνία, σ. 160).

  Αντίστοιχος ήταν και ο τρόπος με τον οποίον ήρθαν σε επαφή με τη χημεία οι Άραβες: από τους Έλληνες. Ο πρίγκιπας Χάλεδος «όπως λέγεται εδιδάχθη την χημείαν εις την Αλεξάνδρειαν ή υπό Έλληνος μοναχού ονόματι Μαριάνας ή Μορίενος» (Soliman Sameh Farouk, Τα ελληνικά γράμματα εις τας ανατολικάς επαρχίας του Βυζαντίου…, σ. 212). «Οι Ομμεϋάδες επίσης έμαθαν από τους Βυζαντινούς την τεχνική της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής διακυβέρνησης επαφιόμενοι πλήρως στην βυζαντινή διοικητική, νομική και νομισματική παράδοση. Όπως ο el-Cheikh λέει, τα διοιητικά σχήματα και το πολιτικό πλαίσιο τα οποία επελέγησαν από τους Ομμεϋάδες ήταν βυζαντινής προέλευσης» (Nizar F. Hermes, The Byzantines in Medieval Arabic Poetry: Abu Firas’ Al-Rumiyyat and the Poetic Responses of al-Qaffal and Ibn Hazm to Nicephorus Phocas’ Al-Qasida al-Arminiyya al-Mal’una, περ. «Βυζαντινά Σύμμικτα», τχ. 19, σ. 38). «Στους τομείς της αρχιτεκτονικής και των τεχνών οι Βυζαντινοί χαιρετίστηκαν από τους Μουσουλμάνους ως απαράμιλλοι δεξιοτέχνες» (ό.π., σ. 38). «Είναι ενδιαφέρον ότι οι Άραβες είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για την βυζαντινή ναυτική τεχνολογία…Όπως μαρτυρείται από πολλούς λογίους, πουθενά καλύτερα αυτό δεν φαίνεται παρά στην μετάφραση και την εκτεταμένη παράφραση από Άραβες συγγραφείς των Ναυμαχικών του Λέοντα ΣΤ’, μέρους των Τακτικών. Αυτή η μετάφραση διατηρήθηκε στον 14ο αιώνα από τον Άραβα Ibn al-Manqali» (Nizar F. Hermes, The Byzantines in Medieval Arabic Poetry: Abu Firas’ Al-Rumiyyat and the Poetic Responses of al-Qaffal and Ibn Hazm to Nicephorus Phocas’ Al-Qasida al-Arminiyya al-Mal’una, περ. «Βυζαντινά Σύμμικτα», τχ. 19, σ. 38).

  Πράγματι «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το αραβικό ναυτικό ήταν μίμηση του βυζαντινού μοντέλου…Δεν είναι άξιο απορίας ότι ο ελληνικός όρος μάχιμος χρησιμοποιούνταν από τους Άραβες στην παραφθαρμένη μορφή (σε πληθυντικό) maqāmīşa» (M.A. Shaban, Ισλαμική Ιστορία, τ. I., σ. 292). Στους Ομμεϋάδες «η ισχύς του Μουαΐγια είχε…τη βοήθεια μίας βιώσιμης διοίκησης στη Συρία που είχε κληρονομηθεί από τους Βυζαντινούς» (M.A. Shaban, Ισλαμική Ιστορία, τ. I., σ. 212). «Στις δυτικές [κατακτημένες] επαρχίες [οι Άραβες] έκοψαν χρυσά και χάλκινα νομίσματα, κατά μίμηση των βυζαντινών, αντικαθιστώντας το σταυρό με μουσουλμανικά σύμβολα», ενώ «όσο για τη φορολογία, η γενική επιδίωξη των Αράβων ήταν να διατηρηθεί το βυζαντινό σύστημα» (ό.π., σ. 89 και 86).

  Δύο ακόμη πράγματα πρέπει να τονιστούν. Πρώτον, ότι «Το χαρτί, εφεύρεση κινεζική, έγινε γνωστό στους Άραβες το 751 και η υποχρεωτική χρήση του εισήχθη στη γραμματεία του χαλιφάτου γύρω στο έτος 800. Το αρχαιότερο σωζόμενο ελληνικό χειρόγραφο σε χαρτί…γράφτηκε φαίνεται και αυτό γύρω στο 800 στην αραβοκρατούμενη Ανατολή. Έχουμε χαρτώα χειρόγραφα από τον 11ο αιώνα και εξής. Το αρχαιότερο σωζόμενο ελληνικό έγγραφο σε χαρτί χρονολογείται ίσως στο 1016, ασφαλώς στο 1052. Η χρήση του χαρτιού είχε λοιπόν εισαχθεί στο Βυζάντιο, ασφαλώς τον 10ο, πιθανώς ήδη από τον 9ο αιώνα, οπότε και αναφέρεται φορολογική επιβάρυνση με το όνομα χαρτιατικά. Απαντούμε επίσης μνείες χαρτοποιών. Στο πρώτο τέταρτο του αιώνα, χαρτοποιοί (διάφοροι των μεμβρανοποιών) εργάζονταν για τη μονή Στουδίου. Τον 10ο αιώνα, χαρτοποιοί με τιμητικά αξιώματα αναφέρονται στην Πελοπόννησο˙ ήταν, φαίνεται, προμηθευτές της αυλής. Επίσης έχουμε και τη σφραγίδα του κόμητος των χαρτοποιών, που ήταν αναμφισβήτητα κρατικός υπάλληλος» (Νίκου Οικονομίδη, «Γραφική ύλη – Έγγραφα – Βιβλία», στο Αγγ. Ε. Λαΐου (επ.), Οικονομική Ιστορία του Βυζαντίου, από τον 7ο έως τον 15ο αιώνα, ΜΙΕΤ, τ. Β’, σ. 310). Και δεύτερον, ότι στην ελληνιστική εποχή και το Βυζάντιο, «Σύμβολο για το μηδέν (ουδέν) υπήρχε, αλλά χρησιμοποιούταν μόνο για αστρονομικούς πίνακες και στο εξηνταδικό σύστημα» (Anne Tihon, “Numeracy and science”, στο Elizabeth Jeffreys, John Haldon, Robin Cormack (επ.), The Oxford handbook of Byzantine studies, Oxford University Press, σ. 804).

 121. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @112.(Φιλικὰ καὶ χωρὶς διάθεση νὰ κάνω ὐποδείξεις). Πιστεύω πὼς καλὸ εἶναι νὰ μήν ἀναπαράγονται αὐτά, ἔστω καὶ ὡς παράδειγμα πρὸς ἀποφυγήν.

 122. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  69 Χτυπάει δυο φορές λοιπόν -ευχαριστώ!

  105 Για να συνεννοούμαστε, μουσουλμάνοι είναι οι πιστοί, ουδέτερος όρος όπως χριστιανοί. Ισλαμιστές είναι ήδη οι φανατικοί.

  108 Μπορεί να μην είχε την ίδια με τη σημερινή. Πάντως, γενικά, η Σ.Τ. εμπειρίες έχει κυρίως από τη Γαλλία.

 123. Ριβαλντίνιο said

  @ 112 Σκύλος

  Καλά αυτό που λέει «Θα είναι εκεί μέχρι το τέλος» δεν ισχύει. Γιατί εκεί που βρίσκεται μπορεί να κάνει κανέναν σεισμό -χτύπα ξύλο- και να την καταποντίσει ολόκληρη. Και μετά δεν θα έχουμε τι να κατακτήσουμε ! 😦 😦 😦

 124. Λεύκιππος said

  Το πρόβλημα είναι ότι ο μετριοπαθής -σε οποιοδήποτε θέμα- προκειμένου να αντιμετωπίσει και να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα απέναντι σε έναν ακραίο, πρέπει να γίνει κι αυτός ακραίος. Αλλιώς, πάπαλα…

 125. Μάντις said

  120

  Να τα! Δε θαυμάζω τη Σ. Τ. ως άνθρωπο. Μου φαίνεται ύπαρξη, ψυχρή και σνομπ. Της αναγνωρίζω ικανότητα για συγγραφή, με πάθος για την επιστήμη και την αλήθεια, ωστόσο..επέστρεψε στο κεφάλι της Σ. Τ. μια αντιδημοκρατική της ενέργεια! Διότι ό,τι πράττεις, θα το λάβεις. Όχι την ίδια στιγμή και από το ίδιο πρόσωπο, αλλά οπωσδήποτε θα το λάβεις. Αυτός είναι πνευματικός νόμος με ισχύ, φυσικού νόμου και όποιος δεν το κατανοεί, κακό της κεφαλής του.
  Αν αρχίσει, όμως να πηγαίνει σε δίκη, να καταστρέφεται ηθικά και να φυλακίζεται όποιος γράφει ή λέει κάτι αντίθετο με ό,τι εγκρίνει το Κόμμα των (οποιωνδήποτε )άλλων, επιστρέφουμε ολοταχώς στο Μεσαίωνα, ναι! Ας ετοιμαστούμε, λοιπόν, για τα χειρότερα! Ο Μεγάλος αδελφός (G.A.F.A.M. -«η αυτοκρατορία της επιτήρησης» του Ραμονέ, ένα βιβλίο για το παγκόσμιο φακέλωμα που επιτελείται στις μέρες μας) είναι ΕΔΩ!

 126. Pedis said

  # 123 β) Αυτοί πώς αποκαλούνται μεταξύ τους;

  Ας σκεφτούμε ότι οι χριστιανοί υπό τον Πάπα αυτοαποκαλούνται καθολικοί και εννοούν με ταυτοτικό τρόπο χριστιανοί, τόσο που αν τους πεις χριστιανούς, το σκέφτονται αν αναφέρεσαι στη δική τους … αίρεση. Έπειτα το «καθολικός» για τους ορθόδοξους είναι μειωτικός χαρακτηρισμός και γι αυτό το λόγο και τον χρησιμοποιούν.

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102. >> Δηλαδή, το ψέμα της Σ.Τ., που θα μπορούσε να το γράψει σαν άποψη της αφεντομουτσουνάρας της, αλλά προτίμησε να το σερβίρει σαν σοφία του Μάρκο Πόλο, «ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη πραγματικότητα».
  Λέω πως ακριβώς σ΄αυτό θα επικεντρωθεί το δικαστήριο για να κρίνει την πράξη της που δεν πολυπιστεύω αν και δεν το απεύχομαι να την κρίνει παραβάτισσα.
  Ακόμη κι αν τυπικά έχει το δικαίωμα να είναι εσκεμμένα/ενσυνείδητα αμετροεπής μέχρι ψεύδους ,ακροβατεί κάθε φορά μεταξύ πρόκλησης, υπερβολής και ηθικής απαξίωσης/φτυσίματος κάποιας ομάδας ανθρώπων,αριστερών,γκέι, μηδέ των μητέρων εξαιρουμένων (είτε «γεννοβολούν» ενω δε φτάνει για όλους το μαμ, είτε θηλάζουν «στο πεζοδρόμιο» που μας είπε ότι απαγορεύεται). Αυτά παραπέμπουν σε βλαμμένο άτομο αν δεν ήταν αυτή που είναι η Σ.Τ. που πιστεύω γι΄αυτό να εγκαλείται από την εισαγγελέα ,ενώ αφήνει απόξω τους παπάδες (κολακευτικό για κείνην κατά έναν περίεργο τρόπο).

 128. Ριβαλντίνιο said

  @ 127 Pedis

  Το καθολικός δεν είναι μειωτικός χαρακτηρισμός. Γι’αυτό εμείς τους λέμε ‘παπικούς» .

 129. Avonidas said

  #123. Για να συνεννοούμαστε, μουσουλμάνοι είναι οι πιστοί, ουδέτερος όρος όπως χριστιανοί. Ισλαμιστές είναι ήδη οι φανατικοί.

  Κατά σύμβαση, σύμφωνοι. Αλλά το ίδιο το Ισλάμ, για παράδειγμα, είναι το όνομα της θρησκείας και ουδέτερος όρος. Οπότε δεν υπάρχει κάποια λογική σ’ αυτή την ονοματολογία. Κανονικά, για να υποδηλώσουμε τους φανατικούς, θα έπρεπε να μιλάμε για φονταμενταλιστές μουσουλμάνους/ισλαμιστές, όπως μιλάμε για φονταμενταλιστές χριστιανούς.

  Έχει κι άλλα προβλήματα αυτή η ορολογία. Αναφέρθηκαν ήδη οι Βουδιστές, όρος τελείως ουδέτερος. Έπειτα, υπάρχουν οι πιστοί του Ιουδαϊσμού, που πώς αλλιώς θα τους πεις αν όχι Ιουδαϊστές; Το «Εβραίοι» υποδηλώνει εθνότητα, και το «Ιουδαίοι» καταγωγή.

 130. Ριβαλντίνιο said

  Το Εβραίοι και το Ιουδαίοι πλέον δηλώνει τόσο εθνότητα όσο και καταγωγή.

 131. Ριβαλντίνιο said

  και θρησκεία (το ξέχασα).

 132. Avonidas said

  #127. Έπειτα το «καθολικός» για τους ορθόδοξους είναι μειωτικός χαρακτηρισμός και γι αυτό το λόγο και τον χρησιμοποιούν.

  Κι όμως, επισήμως τόσο οι «Ορθόδοξοι» όσο κι οι «Καθολικοί» διεκδικούν το «καθολικός» για την Εκκλησία τους, αφού ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή της αρχικής, καθολικής πίστης!

 133. Ριβαλντίνιο said

  Και οι παπικοί δεν μας λένε «ορθοδόξους» , αλλά «Γραικούς» , γραικική εκκλησία» κ.λπ.

 134. Avonidas said

  #128. Η Σ.Τ. μπορεί να είναι όσο βλαμμένη τραβάει η όρεξή της. Δεν είναι παράνομο.

  Με το που αρχίζουμε να συζητάμε αν είναι «ένοχη» ή όχι, έχουμε πέσει στην παγίδα.

 135. Avonidas said

  #132. Υπάρχουν άθεοι Εβραίοι. Και χριστιανοί Εβραίοι. Και επίσης υπάρχουν (παλιότερα υπήρχαν πολύ περισσότεροι) και μουσουλμάνοι Εβραίοι.

 136. Ριβαλντίνιο said

  @ 136 Avonidas

  Αυτοί δεν είναι Εβραίοι. Ειδικά οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι. Οι άθεοι παίζεται. Συνήθως αφομοιώνονται απ’το έθνος κοντά στο οποίο ζούν. Οπότε και αυτοί ή τουλάχιστον οι απόγονοί τους δεν είναι Εβραίοι.

 137. Pedis said

  # 133 – Κι όμως, επισήμως τόσο οι «Ορθόδοξοι» όσο κι οι «Καθολικοί» διεκδικούν το «καθολικός» για την Εκκλησία τους, αφού ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή της αρχικής, καθολικής πίστης!

  ναι, και χάρη στην αρχική καθολική πίστη είναι όλοι τους από δυο χιλιάδες χρόνια υπέρμαχοι των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών, της τολεράντσας, των ατομικών δικαιωμάτων, του «άλλου», της απελευθέρωσης της γυναίκας, κατά των πλουσίων, υπερ των εξεγέρσεων των φτωχών για καλύτερη ζωή …

 138. Ριβαλντίνιο said

  @ 138 Pedis

  είναι όλοι τους από δυο χιλιάδες χρόνια υπέρμαχοι

  Όχι όλοι. Μόνο εμείς οι ορθόδοξοι. Οι άλλοι είναι κακοί.
  ( Εκτός από αυτή την «τολεράντσα» που δεν ξέρω τι είναι. Τρολεράντσα είναι τα ράντσα που τα σέρνουν τρόλ . Αλλά τολεράντσα ; ??? )

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  135. Χμ. Υπόψη ότι ήταν και σε κρατικές επιτροπές.Σίγουρα στην επιτροπή του Κέντρου κινηματογράφου για τα υπό κρίση σενάρια. Παράγουν και αποτελέσματα λοιπόν ενίοτε οι απόψεις. Εντάξει, τραβηγμένο θα πεις αλλά για ρώτα κι αυτούς που απέρριψε, λέμε τώρα…

 140. Μπούφος said

  135 Αvonidas
  Αυτό ακριβώς προσπαθώ να πω και γω αλλά..πελαγοδρομώ στη διατύπωση-που να πάρει!
  😉

 141. Pedis said

  μουσουλμάνος σημαίνει αυτόν που έχει ασπαστεί το ισλάμ.

  ισλάμ σημαίνει «παράδοση στην θεία θέληση».

  Συνεπώς, εκτός αν οι ίδιοι έχουν πρόβλημα, (λ..χ σαν τους ορθοδόξους, αν τους πεις πιστά τσουτσέκια στην κρατική θρησκεία του βυζαντινού αυτοκράτορα και αργότερα του τσάρου, τσαντίζονται)

  τότε ισλαμιστής και μουσουλμάνος είναι ισοδύναμοι χαρακτηρισμοί.

 142. Ριβαλντίνιο said

  @ 142 Pedis

  σαν τους ορθοδόξους, αν τους πεις πιστά τσουτσέκια στην κρατική θρησκεία του βυζαντινού αυτοκράτορα και αργότερα του τσάρου, τσαντίζονται

  Τι είπες ρε ;

 143. sarant said

  142 Σκοπός είναι να συνεννοούμαστε. Καλώς ή κακώς ο όρος ισλαμιστής χρησιμοποιείται για τους φανατικούς. Αν πιστεύεις ότι είναι δόλϊα αυτή η σημασιοδότηση, λέγε τους μεν φονταμενταλιστές και τους δε μουσουλμάνους.

 144. Pedis said

  # 144 – καλώς, αλλά ρώτησα

  -επειδή εκτός από θρησκόληπτους χριστιανούς των πιο διαδομένων αιρέσεων δεν έχω συναναστραφεί με θρησκόληπτους του ισλάμ-

  αν εσύ γνωρίζεις πώς αυτοαποκαλούνται.

 145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Σχετικὰ μὲ τὸν ὅρο γενοκτονία.
  Δὲν ἔχω νομικὲς γνώσεις, οὔτε ἔχω μελετήσει τὸ θέμα σὲ βάθος. Μπορῶ ὅμως νὰ διατυπώσω κάποιες ἁπλὲς σκέψεις μὲ βάση τὶς ὅποιες ἱστορικὲς γνώσεις ἔχω.
  Νομίζω πὼς εἶναι γεγονὸς ἀναμφισβήτητο πὼς ὑπῆρξε συστηματικὸς διωγμὸς πολλῶν χριστιανικῶν πληθυσμῶν (Ἀρμένιοι, Πόντιοι, Ἀσσύριοι) ὑποκινούμενος καὶ καθοδηγούμενος ἀπὸ τὸ Ὀθωμανικὸ Κράτος ἀπὸ τὰ μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ 1910. Αὐτὸ ἔγινε εἴτε μὲ πορεῖες θανάτου ποὺ ὁδηγοῦσαν στὴν φυσικὴ ἐξόντωση τῶν θυμάτων εἴτε μὲ ὁμαδικὲς σφαγὲς κατὰ τόπους.
  Ἔχουμε τὸ πρόσφατο παράδειγμα τῆς σφαγῆς τῶν μουσουλμάνων ἀνδρῶν στὴ Σρεμπρένιτσα τῆς Βοσνίας ποὺ χαρακτηρίστηκε γενοκτονία. Στὴν περίπτωση τῆς Βοσνίας χαρακτηρίζεται γενοκτονία ἡ ὁμαδικὴ θανάτωση μεγάλου ἀριθμοῦ ἀνδρῶν, μάλιστα σὲ συνθῆκες ἔνοπλης σύρραξης κι ἐνῶ ἔχουν ὑπάρξει ἀνάλογα περιστατικά (σὲ μικρότερη ἔκταση) κι ἀπὸ τὴν ἄλλη πλευρά.
  Γιατί λοιπὸν νὰ μὴν εἶναι γενοκτονία ἡ περίπτωση τῶν Ποντίων καὶ τῶν ἄλλων ἑλληνικῶν πληθυσμῶν (π.χ. ἑλλήνων ὑπηκόων τοῦ Ὀθωμανικοῦ κράτους ποὺ ὁδηγήθηκαν σὲ στρατόπεδα καταναγκαστικῶν ἔργων καὶ πορεῖες ἐξόντωσης, στὴν διάρκεια τῆς στρατιωτικῆς τους θητείας τὴν περίοδο αὐτή); Τὴ στιγμὴ μάλιστα ποὺ δὲν ὑπῆρχε ἔνοπλη σύρραξη καὶ ἦταν ὑπήκοοι τοῦ κράτους ποὺ ὀργάνωσε τὴν ἐξόντωσή τους.
  Ὅλα ὅσα ἀναφέρω ἔγιναν πολὺ πρίν τὴν ἄφιξη τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ στὴ Σμύρνη καὶ τὴ Μικρασιατικὴ Ἐκστρατεία.

 146. Έχουτε ποτέ σκεφτεί πως το Ισλάμ είναι κατά 600τόσα χρόνια *νεώτερο* από τον Χριστιανισμό; Θυμόμαστε τι έκανε ο Χριστιανισμός πριν 600τόσα χρόνια;

  Για τη γελοιότητα του 112 ζητάω συγνώμη.

 147. Σχετικά κι εδώ http://www.lifo.gr/print/shortcut/144212

 148. Avonidas said

  #142. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να μπλέκουμε τις προσωπικές μας κρίσεις σε μια ήδη μπερδεμένη ορολογία.

  Είναι γεγονός ότι το Ισλάμ είναι μονοθεϊστική θρησκεία. Είναι γεγονός ότι ο Μωάμεθ δεν λατρεύεται. Άρα, το «μωαμεθανός» τουλάχιστον είναι αδόκιμο. Μας μένουν το «μουσουλμάνος» και το «ισλαμιστής». Το «μουσουλμάνος» δεν είναι προσβλητικό. Το «ισλαμιστής» καθιερώθηκε να δηλώνει τον φανατικό *στη Δύση*, αλλά δεν έχω ιδέα αν οι μουσουλμάνοι το απορρίπτουν ή αν το δέχονται σαν ουδέτερο, τουλάχιστον όσο ουδέτερο είναι το «χριστιανός».

  Προφανώς, αν κάποιος πιστεύει στο Ισλάμ, δεν έχει πρόβλημα με την ετυμολογία της λέξης «Ισλάμ». *Πιθανώς* να έχει πρόβλημα να τον πεις φονταμενταλιστή, αν με τη λέξη εννοείς αυτόν που βιαιοπραγεί κατά των απίστων ή τους σκοτώνει. Μπορεί κανείς να είναι φονταμενταλιστής, με την έννοια της απόλυτης και αυστηρής προσήλωσης στα δόγματα της θρησκείας του, χωρίς να έχει την παραμικρή πρόθεση να χρησιμοποιήσει βία απέναντι σ’ αυτούς που δεν είναι.

 149. Ζώης said

  Εγώ πάλι δεν θεωρώ καθόλου σημαντικό το «έργο» της κυρα-Σώτης.
  ‘Ενα ακόμα βούρλο είναι που της παρέχουν βήμα λόγου τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.
  Η δε δίωξή της μάλλον ως διαφήμισή της λειτουργεί…
  Στο προκείμενο τώρα, αν και δεν συμφωνώ με τέτοιες διώξεις, ας λειτουργήσει παραδειγματικά στην προκειμένη περίπτωση, γιατί κάτι τέτοια βούρλα επηρεάζουν τη λεγόμενη κοινή γνώμη.

 150. Avonidas said

  #147. Έλα, ρε συ Σκύλε, μην το ξεφτιλίζουμε τελείως!

 151. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Ριβαλντίνιο (139)
  «( Εκτός από αυτή την «τολεράντσα» που δεν ξέρω τι είναι. Τρολεράντσα είναι τα ράντσα που τα σέρνουν τρόλ . Αλλά τολεράντσα ; ??? )»

  Τὰ ράντσα μέσα στὰ τόλ. 🙂

 152. 151 https://en.wikipedia.org/wiki/Inquisition

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC_%CE%95%CE%BE%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

 153. Μπούφος said

  147 Σκύλε καλέ σκύλε,
  τι κακό βρήκες στο 112; Εμένα μου άρεσε! Υπονοείς ότι δεν έχω καλό γούστο που μου άρεσε; Να παρεξηγηθώ τώρα; Να λύσω το ζουνάρι μου για καβγά;
  ;-(

 154. Triant said

  Άσχετο 🙂

  Ναυτεμπορική: Η Γερμανία κλείνει ξενοδοχείο στο Βερολίνο που ανήκει στη Β. Κορέα

  Από πότε το Βερολίνο ανήκει στη Β. Κορέα; Ή πρόκειται για άλλο Βερολίνο;

 155. 154 Όχι για σένα, πτηνόν μου, για τον Δημήτρη Μαρτίνο, που παρακάλεσε ευγενικά να μην αναπαράγουμε τέτοιες αθλιότητες.

 156. Pedis said

  # 149 – Το «ισλαμιστής» καθιερώθηκε να δηλώνει τον φανατικό *στη Δύση*, αλλά δεν έχω ιδέα αν οι μουσουλμάνοι το απορρίπτουν ή αν το δέχονται σαν ουδέτερο, τουλάχιστον όσο ουδέτερο είναι το «χριστιανός».

  Α γεια σου. Αυτό ρώτησα και τον Νικοκύρη ή κάναν αλλον, αν ξέρει να μας πει.

  Κάποιες απόψεις συνδέουν το Ισλαμισμό (άρα και τους ισλαμιστές) με πολιτική στόχευση και δραση ενώ τον όρο μουσουλμάνος τον αποδίδουν στους πιστούς της ισλαμικής θρησκείας, λες και η θρησκεία δεν είναι πολιτική πράξη, ιδεολόγημα υποταγής και καθεστώς με τα μπούνια.

  Πάντως, συμφωνώ ότι άλλο είναι να αναφέρεται στους φτωχούς πιστούς και στο όπιό τους κι άλλο να θέλει κανείς ντε να κάνει το διαχωρισμό μεταξύ Ιερώνυμου που λέει ότι η εκκλησία δεν κάνει πολιτική, όταν δεν κάνει έφοδο στου Μαξίμου, και Άνθιμου που παρα τρίχα δεν έγιεν αρχιεπίσκοπος και είναι φασίστας χουντικός του κερατά.

  # 152 – τολέραντσα, φίλτατε Μαρτίνε, όπως ορντινά(ν)τσα.

 157. Πάντως αν σας ενδιαφέρει η άποψη των διανοουμένων που προέρχονται από ισλαμικές κοινωνίες για τη σχέση βίας και Ισλάμ, μπορείτε να δείτε το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο του Άλι Άχµαντ Σαΐντ Έσµπερ, που τον γνωρίζουμε με το , ψευδώνυµο «Άδωνις»:

  http://tvxs.gr/news/biblio/bia-kai-islam-neo-biblio-toy-araba-poiiti-adoni

  ——————————————————–
  @146 Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά εδώ βρισκόμαστε στα καθυστερημένα νότια Βαλκάνια όπου τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις κυριαρχούν

 158. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  Εγώ θα επιμείνω ότι ανάστημα σαν τη Σώτη Τριανταφύλλου δε διαθέτουμε στα νεοελληνικά γράμματα, απλά εσείς οι άντροι, φτονείτε την επιτυχία μιας γυναίκας που κυκλοφορεί στους κοσμικούς κύκλους με ύφος παλαιάς αυτοκράτειρας πασών των Ρωσιών. Τη φτονείτε διότι δεν σας «κάθεται» και βρήκατε τώρα αφορμή να της την «πέσετε» . Μάλιστα! Ο φτόνος του… πούσι…θα έλεγε ο κ. Φρόιντ..Αυτό νομίζω «και να με συνχωρείτε κιόλας» που θα αποφθεγγόταν και ο ενοχλητικός, άσχετος με κάθε ζήτημα, κατά τα άλλα φίλτατος, Μπούφος μου.

 159. Avonidas said

  Ένας διαχωρισμός που δεν γίνεται συχνά, και είναι μάλλον κρίσιμος, είναι ανάμεσα στη γενικότερη κουλτούρα και τα ήθη ενός λαού, και τα ήθη που υποτίθεται πως πρεσβεύει η κυρίαρχη θρησκεία του. Αυτά τα δύο δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα.

  Σκεφτείτε λίγο: πριν από καμιά πενηνταριά χρόνια, στην Ορθόδοξη Ελλάδα, μια γυναίκα που μαθευόταν ότι είχε προγαμιαίες σχέσεις ήταν στιγματισμένη στην κοινωνία. Μια γυναίκα που συζούσε με έναν άντρα χωρίς να την έχει «αποκαταστήσει» θεωρούνταν παρακατιανή. Σήμερα, το ίδιο πράγμα είναι τόσο συνηθισμένο που σπάνια το συζητάμε. Έχει μειωθεί μήπως το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν, και κατά βάση είναι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι; Μάλλον όχι. Ούτε καν στους νέους. Απλώς, ο κόσμος αδιαφορεί για τα δόγματα, όπου συγκρούονται με τα καθημερινά ήθη, και κάνει αυτό που κάνουν όλοι. Κάποιος παπάς μπορεί να γκρινιάξει πότε-πότε, αλλά κανείς δε δίνει σημασία.

  Η ίδια μετάβαση έγινε, σε διαφορετικές εποχές, σε πολλά τμήματα του χριστιανικού κόσμου. Η ίδια μετάβαση μπορεί να γίνει και στον ισλαμικό κόσμο, και σε πολλά μέρη έχει ήδη συμβεί (για να μην πούμε ότι στην πρώην Σοβιετική Ένωση συνέβη εδώ και δεκαετίες, και αναστράφηκε αργότερα με την κατάρρευσή της). Όσοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να συμβεί, μένει να εξηγήσουν το γιατί.

  Κάτι ακόμα: πολλές από τις «βάρβαρες» συμπεριφορές που χρεώνονται στο Ισλάμ, στην πραγματικότητα προϋπήρχαν του Ισλάμ, μερικές φορές μάλιστα όχι μόνο δεν ενισχύονται από το Κοράνι, αλλά απλώς το Ισλάμ απέτυχε να τις μεταβάλει. Η άγρια πατριαρχία των Αράβων, ας πούμε, δεν περίμενε τον Μωάμεθ· απλώς έτυχε ο Μωάμεθ να είναι Άραβας.

 160. Παναγιώτης Κ. said

  Σε μένα τίθεται το εξής ζήτημα: Πως αντιμετωπίζεις τον φανατικό όταν μάλιστα, ο φανατισμός του δεν περιορίζεται στα λόγια αλλά γίνεται βίαιος και αποσκοπεί στην καταστροφή αυτού που θεωρεί εχθρό; Πρόκειται για ερώτημα του οποίου η απάντηση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι εύκολη.

 161. Υποστηρικτικά στο 160

  οι κλειτοριδεκτομές δεν είναι μουσουλμανικό έθιμο αλλά προμουσουλμανικό της Υποσαχάριας Αφρικής.

 162. Lavrentij said

  Να λοιπόν που φτάνουμε στο σημαντικό πρόβλημα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Όχι βέβαια τα «άτοπα» της εφαρμογής, αν κάποιος με λίγη φαντασία θεωρήσει ότι μια γνώμη στοχοποιεί πολιτικές ή κοινωνικές ομάδες όπως οι «γαύροι» ή οι «χρυσαυγίτες» (ο νόμος ορίζει σαφώς τα κριτήρια με τα οποία προσδιορίζεται η «ομάδα προσώπων» υπό την έννοιά του). Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο νόμος είναι εύκολος στην εφαρμογή του όταν συμφωνούμε όλοι (ή σχεδόν όλοι) στο ποιόν στοχεύει (ιστορικά, η σχετική νομοθεσία στόχευε την παραδοσιακή ακροδεξιά, ως φορέα αντισημιτικών, κυρίως, απόψεων), οι γκρίζες περιοχές πληθαίνουν όταν ακριβώς αυτή η συναίνεση αποσυντίθεται. Εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ο ισλαμοφοβικός ή (πιο ουδέτερα) αντιισλαμικός λόγος της σύγχρονής λαιϊκιστικής δεξιάς (ή ακροδεξιάς) ή κομματιών του κέντρου; Σε σχέση με τον αντισημιτισμό υπάρχουν πλέον κάποιες αδρές γραμμές, σε σχέση όμως με τις τοποθετήσεις για το Ισλάμ είναι αδύνατο να βρεθεί ένας μπούσουλας, όσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε επί της ουσίας για το θέμα. Είναι αφοριστική η τοποθέτηση της Σώτης; Ασφαλώς είναι, και κάποιος θα έλεγε ότι αποδίδει στους μουσουλμάνους της Ευρώπης συλλήβδην το ρόλο μιας πέμπτης φάλαγγας των φανατικών. Είναι όμως ένας ακραίος τρόπος να σχολιάσει κανείς ένα υπαρκτό πρόβλημα, σε σχέση με τις μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες στην Ευρώπη και την πλειοψηφία των συντηρητικών φυτευτών ιμάμηδων που εχθρεύονται ανοιχτά αξίες που εμείς εδώ μέσα θα θεωρούσαμε κοινές; Τέλος πάντων, ο νόμος υποτίθεται ότι έχει ένα διορθωτικό μηχανισμό, η εκ προθέσεως πρόκληση μίσους δεν αρκεί, θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ικανό να διαταράξει την δημόσια τάξη ή, τέλος πάντων, να αποτελεί απλό προανάκρουσμα της τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Και ενώ θα συμφωνήσουμε ότι μια πορεία κρανοφόρων ακροδεξιών κατά του Ισλάμ μέσα από γειτονιές που ζουν μουσουλμάνοι δύσκολα θα θεωρηθεί απλά γνώμη και δη άξια προστασίας, δεν έχω απάντηση πώς θα αξιολογήσουμε μια διατύπωση σαν και αυτή που μας απασχολεί εδώ, όταν προέρχεται από κάποιον που προέρχεται από τον πυρήνα των πνευματικών κύκλων της χώρας. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι πάντως ότι αυτές τις πολύ πολύ λεπτές γραμμές, οι οποίες θα πρέπει να κερδίζουν τη συναίνεση της κοινωνίας και να προωθούν την νομιμοποίηση της νέας νομοθεσία στα μάτια του κόσμου, καλούνται να τις τραβήξουν άνθρωποι τελείως ακατάλληλοι με μόνο αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της όλης νομοθεσίας (και την ηθική δικαίωση όσων διώκονται με αυτήν φυσικά).

 163. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

  Αβονιδα, ποιός στη χάρη σου μεγάλε! Αφού πήρες στο 114. το θετικό σιτεησον του πανιβλακα διεθνολογου-ισλαμολογου – ιστορικού της επιστήμης -κουτσουμπιστη ,που δεν έχει συναντήσει μουσουλμάνο στη ζωή του… πας καρφωτος για Καβλι! ( Το βραβείο .Μη πάει το μυαλό σου στο πονηρό )

 164. sarant said

  146 Να σου πω, εγώ ούτε τη Σρεμπρενίτσα θεωρώ γενοκτονία. Αν βέβαια είναι αυτή, τότε είναι και των Ποντίων κτλ.

  150 Έχετε διαβάσει τα βιβλία της, έτσι;

 165. Κι αφού καταγγείλαμε τη βία του Ισλάμ, μην μούρθει κάνας χίππυς και μου εξυμνήσει τη μη-βία του Ινδουισμού και του Βουδισμού και του Ζεν, γιατί μόνο μη-βίαιες θρησκείες δεν είναι.

 166. Avonidas said

  #163. Κι εγώ εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω: γιατί χρειάζεται νόμος, γιατί χρειάζεται ποινική δίωξη, της όποιας προσβλητικής, ρατσιστικής, μισαλλόδοξης, χολιασμένης μπαρούφας; Γιατί πρέπει να εμποδιστεί ο οποιοσδήποτε να λέει το οτιδήποτε;

  Γιατί πρέπει να σταματήσει ο Πλεύρης να εκδίδει τα βιβλία του; Ακόμα χειρότερα: σταματάει ο Πλεύρης να εκδίδει τα βιβλία του με το να τον χώσεις φυλακή, ή μήπως πουλάνε ακόμα περισσότερο; Γιατί εντοπίζουμε το πρόβλημα στην πηγή του μίσους, της αμετροέπειας, της άγνοιας και της βλακείας, κι όχι στους αποδέκτες;

 167. Kass said

  161 Παναγιώτης Κ.
  απαντώντας στην ερώτησή σου: » Πως αντιμετωπίζεις τον φανατικό όταν μάλιστα, ο φανατισμός του δεν περιορίζεται στα λόγια αλλά γίνεται βίαιος και αποσκοπεί στην καταστροφή αυτού που θεωρεί εχθρό; »
  θα τοποθετηθώ συνοπτικά: τον μπουζουριάζεις, στην πρώτη απειλή του κοινωνικού συνόλου και τον χώνεις στην Ψειρού, ή καλύτερα, τον απελαύνεις το συντομότερο δυνατό, πριν η λύμη της φανατίλας δημιουργήσει και άλλα δεινά. Αν τον πας με το «σεις και με με το σας» τον Ισλαμιστή, την έβαψες μανούλι μου. Θα σου ανέβη στο κεφάλι μέχρι να πεις κύμινο, με τη Σαρία κλπ και άντε καλά ξεμπερδέματα μετά όταν θα έχει βιάσει και αφήσει εγκεφαλικά νεκρή την κόρη σου κλπ…Μετά..όταν εσύ προσωπικά θα έχεις καταντήσει ένα ερείπιο, θα σου έχει μείνει το παλούκι της βλακώδους υπερανεκτικότητας στα χέρια και ουδείς θρήνος θα ωφελεί. Προσωπικά παραδειγματίζομαι από το κράτος του Ισραήλ. Εκεί γνωρίζουν πώς να περιφρουρούν τα κεκτημένα τους. Και τη Βηθλεέμ έχτισαν μέσα σε υψηλό τείχος και επήλυδες δεν δέχονται αν δεν είναι Εβραίοι από μάνα και από πατέρα μέχρι εβδόμης γενεάς κλπ κλπ. Και πράττουν άριστα.
  Οι Εβραίοι δεν είχαν ΚΡΑΤΟΣ για 1948 χρόνια. Γνωρίζουν τι να εφαρμόσουν προκειμένου να το περιφρουρήσουν το κράτος τους, πάση δυνάμει. Δεν μασάνε τις φιλολογίες περί πολυπολιτισμικότητας. Ευτυχώς γι αυτούς. Καήκανε στο χυλό (αιώνων διωγμοί από «χριστιανούς» , Νταχάου κλπ) και ξέρουν να υπερασπιζονται πλέον τα δίκαιά τους, με την αυστηρότητα του νόμου, δηλαδή, για να το εκφράσω μεταφορικά, με το μαχαίρι..

 168. Avonidas said

  #164. Αβονιδα, ποιός στη χάρη σου μεγάλε! Αφού πήρες στο 114. το θετικό σιτεησον του πανιβλακα διεθνολογου-ισλαμολογου – ιστορικού της επιστήμης -κουτσουμπιστη

  Μον ντιε! Λύθηκε από την καρέκλα που τον είχα δέσει κι έφτασε στο πληκτρολόγιό του; Σμπαθάτε με, θα κάνω καλύτερους κόμπους από δω και πέρα!

  Άντε βρε να κατσαδιάσεις και τον Μακρόν, που δέχτηκε συγχαρίκια από τον Κιμ για την εκλογή του, μην παραλείψεις! 😉

 169. Lavrentij said

  167

  γιατί ο λόγος είναι πολλές φορές κάτι περισσότερο από απλά έκφραση γνώμης, δεν διαφέρει από πράξεις και μπορεί να προκαλεί εξίσου μεγάλη ζημιά με τις πράξεις. Το να πω ανοιχτά φάτε τους εβραίους δεν μου φαίνεται πολύ διαφορετικό από το να πω προς ένα αγριεμένο όχλο ότι οι οι εβραίοι φταίνε για τα δεινά σας. Μου φαίνεται το ίδιο και αν το πρώτο είναι αυτονόητα αξιόποινο γιατί να μην είναι και το δεύτερο.

 170. Pedis said

  α, να μας πει ο Κιντ πως αυτοαποκαλούνται οι πιστοί του Ισλάμ, που έχει σχέσεις και θα έχει ρωτήσει να μάθει από τους φίλους του πώς πρέπει να την πιάνεις με το αριστερό ή με το δεξί στο κατούρημα.

 171. cronopiusa said

 172. Avonidas said

  #170. Μα, εγώ διαφωνώ ότι και το να πω, απερίφραστα, «φάτε τους Εβραίους», είναι το ίδιο με το να πάρω ένα ματσούκι και να τους βαράω. Τι εννοείς «ο λόγος δεν διαφέρει από πράξεις»; Είναι το ίδιο να σε βαρέσω και να σου πω ότι θέλω να σε βαρέσω;

  Η αντίληψη περί «ρητορικής του μίσους» αθωώνει το πλήθος, τον όχλο ή όποια άλλη απαξιωτική συλλήβδην έκφραση διαθέτουμε για νομικά υπόλογους, ενήλικες ανθρώπους. Δηλαδή, εγώ σου είπα να πας να πέσεις στο γκρεμό, εσύ θα το κάνεις; Είναι δε αυτή η υπεράσπιση ακόμα πιο αδύναμη από το «εντολές εκτελούσα», που χρησιμοποιούν μερικές φορές οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα στρατιώτες· αυτοί, τουλάχιστον, θα είχαν συνέπειες αν δεν εκτελούσαν τις εντολές τους.

 173. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

  171. Α,όσο για αυτό,είναι όπως τα έγραψες στο 142.

 174. Μάντις said

  173 Αvonidas
  Πράγματι. Άν αρχίσουμε και λέμε ότι το να πούμε κάτι είναι σαν να το διαπράξαμε ήδη το κάθε αρνητικό, χαθήκαμε. Θα αδικήσουμε κόσμο και τον εαυτόν μας και θα τρελαθούμε. Ή θα πάμε σε αστυνομία της σκέψης, όπως εκεί που έπαιζε ο Τομ Κρουζ και επενέβαινε ΠΡΙΝ διαπραχθεί το έγκλημα επειδή οι υπερυπολογιστές του μέλλοντος «έπιαναν » εγκληματική πρόθεση και στέλνονταν οι αστυνομικοί να προλάβουν. Αν μπούμε σε αυτή τη λογική, ο ολοκληρωτισμός και ο αληθινός φασισμός απειλεί τον καθένα μας.

 175. Μάντις said

  η ταινία που έλεγα με τον Τομ Κρουζ

 176. Pedis said

  # 174 – τι εννοείς, ότι θεωρούν τους δύο χαρακτηρισμούς ισοδύναμους για τους εαυτούς τους;

  Και δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των διαφόρων αιρέσεών τους;

  (Μοα θα ανοίξουμε σοβαρή κουβεντα με τον Κιντ. Εδώ και δύο χρόνια δεν ξανάγινε. Είναι μεγάλος ο Αλλάχ!)

 177. sarant said

  Μην εξάπτεστε πάντως!

 178. Lavrentij said

  173

  Το να πεις φάτε τους εβραίους είναι γενικά αξιόποινο και δεν έχω ακούσει κανέναν να αμφισβητεί στα σοβαρά ότι η παρακίνηση σε τέλεση αξιόποινων πράξεων δεν θα έπρεπε να είναι αξιόποινη.

  Μα πως αθωώνει το πλήθος. Ο καθένας θα είναι πλήρως υπεύθυνος για τις πράξεις του. Αντίθετα, αποτελεί μορφή προληπτικής προστασίας που βάζει στο κάδρο και αυτόν που ανάβει το φυτίλι και μετά νίπτει τα χείρας του για αυτό που θα γίνει μετά. Υπάρχουν χώρες πάντως που αυτό εφαρμόζεται εδώ και καιρό, σχετικά ψύχραιμα και μάλλον αποτελεσματικά (τέλος πάντων, για το τελευταίο θα δείξει το μέλλον).

 179. Pedis said

  # 178 – σιγά … , αλλά δεν απάντησες αν γνωρίζεις πώς αυτοαποκαλούνται οι πιστοί του ισλαμ.

 180. Avonidas said

  #179. Αν είναι πρόληψη, δεν δουλεύει. Πρώτα-πρώτα, οι υποκινητές σε βία είναι συνήθως αρκετά καπάτσοι ώστε να διατυπώσουν πλαγίως τις προτροπές τους. «Ωραίο μαγαζάκι, κρίμα θα ήταν να του συνέβαινε κάτι…»

  Σε κάποιες χώρες, π.χ. ΗΠΑ, όχι μόνο δεν αρκεί να διατυπώσεις μια απειλή απερίφραστα για να διωχθείς, αλλά πρέπει να αποδειχτεί ότι η απειλή ήταν πιστευτή. Δεν αρκεί, για παράδειγμα, να σου πω χαριτολογώντας «θα σε πνίξω, βρε!», αν είναι ολοφάνερο ότι κάνω πλάκα. Δυστυχώς, όλων των ειδών οι εξαιρέσεις έχουν γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων και συγκεκριμένες απειλές, καθώς ο νόμος προσπαθεί, και αποτυγχάνει, να καλύψει όλες τις *γνωστές* κατηγορίες ρατσισμού.

  Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε τον λόγο εντελώς ελεύθερο, και να εστιάσουμε στην παιδεία.

 181. ΚΑΒ said

  Στον προφορικό λόγο καθώς εκφωνούμε ορισμένες λέξεις (κυρίως ρήματα ) ή φράσεις, πραγματοποιούμε ταυτόχρονα και μία πράξη, π.χ. με τη φράση «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια» δίνουμε όρκο στο δικαστήριο. Η πράξη αυτή που συντελείται μέσω του λόγου ονομάζεται λεκτική πράξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις για να εκτελεστεί μια λεκτική πράξη, πρέπει το πρόσωπο που την εκτελεί να είναι αρμόδιο / εξουσιοδοτημένο να την εκτελέσει, π.χ. ιερέας σε μια βάπτιση (Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού), πρόεδρος του δικαστηρίου σε μια δίκη (Αθωώνεται ο κατηγορούμενος) κτλ. Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάζεται και στο γραπτό λόγο. Ορισμένα κείμενα δε μας γνωστοποιούν απλώς ένα γεγονός, αλλά έχουν και μια πρόσθετη λειτουργία, π.χ. ένα πιστοποιητικό σπουδών, μια βεβαίωση, μια δήλωση , πέρα από τις πληροφορίες που μας δίνουν, πιστοποιούν, βεβαιώνουν, δηλώνουν κάτι, δηλαδή εκτελούν μια «πράξη». Ο λόγος, προφορικός ή γραπτός, μέσω του οποίου συντελείται μια «πράξη» ονομάζεται τελεστικός λόγος .

  Άλλο «αυτός καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση’ και άλλο «καταδικάζεσαι σε 3 χρόνια φυλάκιση».

  άλλο «σκότωσέ τον» και άλλο «αυτός θέλει να τον σκοτώσεις»

 182. Avonidas said

  #179,182. Πάρα πολύ ωραία όλα αυτά. Πάμε τώρα στις πραγματικές περιπτώσεις.

  Η Σ.Τ. έγραψε ότι [ο Μάρκο Πόλο έγραψε ότι] δεν υπάρχουν μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. Εγώ ξέρω ότι η Σ.Τ. ψεύδεται σκοπίμως, κι ότι ο λόγος που έγραψε είναι για να εκφράσει τη μισαλλοδοξία της. Η Σ.Τ. θα υποστηρίξει ότι πλανήθηκε για την προέλευση της φράσης, κι ότι «απλά ανέφερε ένα γεγονός» (όπως νόμιζε). Τι κάνει ο νόμος;

  Ο Πλεύρης γράφει ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ, κι ότι είναι μια σιωνιστική συνωμοσία. Εγώ ξέρω ότι ο Πλεύρης είναι ένα καθήκι αντισημίτης, ότι πιθανότατα δεν πιστεύει λέξη και απλά θέλει να πουλήσει βιβλία, ότι γράφει ό,τι γράφει όχι από προσήλωση στην αλήθεια αλλά από ιδεολογικό φανατισμό. Ο Πλεύρης θα υποστηρίξει ότι αυτή είναι η ειλικρινής γνώμη του, κι ότι «αναφέρει μια ιστορική άποψη». Τι κάνει ο νόμος;

  Δεν το βλέπετε πως μ’ αυτό το σύστημα οι μισαλλόδοξοι κι οι ρατσιστές θα κάνουν τη δουλειά τους, θα εμφανίζονται σαν θύματα, και θα μας βάζουν να ασχολούμαστε όλη την ώρα με την πάρτη τους και να τους κάνουμε τζάμπα διαφήμιση; Δεν το βλέπετε ότι, στο βαθμό που βγάζουμε τέτοια νομοσχέδια, είναι πιο έξυπνοι από μας;

 183. Lavrentij said

  Και στις ΗΠΑ πάντως αυτό που λένε incitement (στενά ερμηνευμένο) είναι αξιόποινο. Η αντιρατσιστική νομοθεσία είναι κάπου ανάμεσα σε μια ευρεία σύλληψη αυτού του πράγματος και στην προστασία της τιμής και της προσωπικότητας ομάδων προσώπων που θίγονται από την κακόβουλη ρητορεία. Να συζητήσουμε για την αποτελεσματικότητα της, αλλά κάτι τόσο πρωτοφανές για το νομικό μας πολιτισμό δεν είναι.

 184. Εντωμεταξύ, αυτό με τον Μάρκο Πόλο δεν μπορώ να καταλάβω πώς της ήρθε, της ευλογημένης. Στην Κίνα δεν είχε πάει ο Μάρκο Πόλο; Έχει ΄σαπέρα μουσουλμάνους;

 185. Lavrentij said

  Το ότι δεν έγινε το ολοκαύτωμα δεν είναι γνώμη, είναι άρνηση πραγματικού γεγονότος και μάλιστα κακόβουλη. Η Σώτη από την άλλη δεν νομίζω ότι έκανε κάτι αξιόποινο, αλλά το πρόβλημα στις hard cases είναι ότι η απάντηση φαίνεται να εξαρτάται από το αν ο κρίνων έχει κατανόηση για τις απόψεις της και τα κίνητρά της (χωρίς απαραίτητα να συμφωνεί μαζί της).

 186. Μπούφος said

  Μπούφος
  αν σε αυτόν τον αιώνα δεν μπορεί να είναι ελεύθερος ο δυτικός άνθρωπος να πει τη σκέψη του και τη γνώμη του, ποια είναι η διαφορά μας από την κατάσταση σε περασμένους αιώνες;

 187. Avonidas said

  #185.

  1) Σιγά που της ήρθε, κυκλοφορεί εκεί έξω χρόνια τώρα η μπαρούφα. Η Σώτη δεν ζορίζει τον καταπληκτικό της εγκέφαλο με περιττές σκέψεις.

  2) Δεν πήγε πετώντας με το τζίνι του Αλαντίν, ρε συ Σκύλε! Διέσχισε όλη την Ασία.

  3) Βεβαίως κι έχει μουσουλμάνους η Κίνα.

 188. Avonidas said

  #186. Το ότι δεν έγινε το ολοκαύτωμα δεν είναι γνώμη, είναι άρνηση πραγματικού γεγονότος και μάλιστα κακόβουλη.

  Και το ότι δεν υπήρξε εξέλιξη είναι άρνηση καλά τεκμηριωμένου γεγονότος, αλλά δεν έχω δει κανέναν να διώκεται. Επίσης, άντε να αποδείξεις ποιος πιστεύει τι ειλικρινά και ποιος κάνει το βλάκα.

  Η Σώτη από την άλλη δεν νομίζω ότι έκανε κάτι αξιόποινο, αλλά το πρόβλημα στις hard cases είναι ότι η απάντηση φαίνεται να εξαρτάται από το αν ο κρίνων έχει κατανόηση για τις απόψεις της και τα κίνητρά της (χωρίς απαραίτητα να συμφωνεί μαζί της).

  Α, γεια σου! Από το ποια δίωξη θα ασκηθεί, λοιπόν, μέχρι το πώς θα κριθεί στο δικαστήριο, μια ολόκληρη σειρά από δικτατορίσκους που θα κάνουν δίκη προθέσεων. Αυτό με τρομάζει.

 189. 188 Ναι, ξέρω, τους Ουιγκούρ. Αλλά πάλι είναι θεόκουφο να επικαλείσαι τον Μάρκο Πόλο. Θα με πεις η ίδια η Σώτη αυτοαποκαλείται Cold War Expert. 😎

 190. Avonidas said

  #190. Το μόνο cold στο οποίο έχει experience είναι ο κ*λος της. B-D

 191. Για το Σαρλί Εμπντό, που λέγαμε… μπλιάχχχ… https://pbs.twimg.com/media/C_euy5JXsAY3eqL.jpg

 192. Λεύκιππος said

  Μήπως προσπαθούμε (;) να λύσουμε λάθος πρόβλημα;

  Έχω την εντύπωση πως πολλοί συνομιλητές σήμερα, εμπίπτουν στα δεδομένα του τραγουδιού ο «Γορίλας» και ειδικά στην περίπτωση των γεροντοκόρων που διαπίστωσαν ότι άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη. Συμφωνώ με τον kid που όπως και να το κάνουμε ζει, γεωγραφικά, την πράξη από κοντά, άρα ο λόγος του έχει άλλη βαρύτητα.

 193. Για τους φίλους μελετητές του ρεμπέτικου http://luben.tv/originals/113505

 194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
  {…}»Ένα 42,1% φαίνεται να ασπάζεται την ακραία θέση ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέψει σε κανένα μουσουλμάνο αλλοδαπό να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα, ενώ το 41% θεωρεί ότι θα έπρεπε να επιτραπεί η είσοδος σε λίγους.{…}
  Ωστόσο, τα στοιχεία της οικονομικής ανάλυσης δεν συνηγορούν ότι αποτελούν πράγματι απειλή για την οικονομία οι μετανάστες. Αντιθέτως{…}
  http://www.efsyn.gr/arthro/zoyme-ton-mytho-mas-gia-toys-metanastes

  Νομίζω επί του προκειμένου(νήμα),το αξιόποινο κατά το νόμο και που αυτό θα κριθεί στο δικαστήριο, είναι αν με το λόγο της -και με πρόθεση-προκαλείται διάκριση και μίσος εις βάρος των μουσουλμάνων και έτσι συντελείται/επηρεάζεται η διακινδύνευση ανθρώπινων αγαθών/δικαιωμάτων τους(ειρηνική κοινωνική συμβίωση,εργασία κλπ).

 195. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ασχολήθηκα για ένα διάστημα (1990ς) εθελοντικά και έμμεσα επαγγελματικά, με δικαιώματα μουσουλμάνων, ρομά, παλιννοστούτων, αλλοδαπών, αμεα κλπ. Τους τιμώ και με τιμούν πάρα πολύ αρκετοί από αυτούς, διατηρούμε επαφές μέχρι και σήμερα.

  Τα τελευταία χρόνια απλά φοβάμαι. Νομίζω χάσαμε, ως κοινωνία, το μέτρο.

  Είμαι κατά της παραπομπής σε δίκη της Σ.Τ.

 196. cronopiusa said

 197. Λεύκιππος said

  200ος; Κερδίζω τίποτε (Μόνο σοβαρές απαντήσεις).

 198. Λεύκιππος said

  200ος; Κερδίζω τίποτε; (Μόνο σοβαρές απαντήσεις).

 199. Λεύκιππος said

  Ας σοβαρευτώ. Ούτε ο Γς δεν τα κάνει αυτά.

 200. Avonidas said

  #194. Μήπως προσπαθούμε (;) να λύσουμε λάθος πρόβλημα;

  Σωστά το έβαλες το ερωτηματικό, ούτε καν προσπαθούμε.

  Συμφωνώ με τον kid που όπως και να το κάνουμε ζει, γεωγραφικά, την πράξη από κοντά, άρα ο λόγος του έχει άλλη βαρύτητα.

  Ναι, ε; Ε λοιπόν, «γεωγραφικά», το Ισλάμ απλώνεται σε 5 ηπείρους. Όταν είπα ότι έχω συγγενείς στο Μαρόκο, δεν εννοούσα (μόνο) χριστιανούς.

  Τώρα, μπορούμε να συζητήσουμε διάφορες σαχλαμάρες, όπως το αν οι μουσουλμάνοι που ξέρει ο Kid είναι πιο «γνήσιοι» από αυτούς που γνωρίζω εγώ, αλλά η ουσία είναι ότι ο Kid πέταξε μια σαρωτική γενίκευση, και τσαντίστηκε επειδή δεν την άφησα να περάσει ασχολίαστη.

 201. εἶμαι ἐναντίον κάθε λογοκρισίας. ἐφ’ὅσον ὁ γράφων ἢ ὁμιλῶν δὲν παρακινεῖ σὲ πράξεις βίας μπορεῖ νὰ εἶναι ὅσο χριστιανοφοβικός, ἰσλαμοφοβικός, ἑβραιοφοβικός, ὁμοφοβικὸς ἢ ὅ,τι ἄλλο γουστάρει. αὐτὰ θὰ τὰ λύσουμε μὲ συζήτησι κι ἔρευνα, ὄχι μὲ ποινικο[ποίησι τοῦ λόγου καὶ φαινόμενα;διώξεων τύπου Παστίτσιου. σιγὰ ποὺ θίχτηκε ἡ εὐαισθαησία τῶν Δημητράδων γιὰ μιὰ ἀνακριβῆ ἀναφορὰ στὸν Μ. Πόλο. Ἀνακριβεῖς χριστιανοφοβικὲς ἀναφορὲς στὸν Ἰωάννη Χρυσόστομο, ἀναπαραγόμενες καὶ ἀπὸ ἔγκυρες (οθντκ) σελίδες νὰ δῆτε!

 202. […] του σημερινού από 10/5/2017 σχετικού δημοσιεύματος του κ. Δημήτρη Σαραντάκου στον διαδικτυακό του  τόπο https://sarantakos.wordpress.com/ ( […]

 203. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  181 Από την άλλη, στη Γαλλια το συγκεκριμένο κείμενο της Σώτης μάλλον θα την είχε καταδικάσει σε χοντρό πρόστιμο

  193 Συνεπές πάντως με την ιστορία του περιοδικού

 204. Pedis said

  αντελήφθην ότι μέχρι τώρα έχω κτυπήσει το σαμάρι (Σώτη) για να τις ακούσει το γαιδούρι (άλιας συγκεκριμένoi τύποi αγαπητών σχολιαστών), για το κύριο θέμα, όμως, δεν πήρα θέση:

  Ε λοιπόν,

  να μην δικαστεί η Σώτη! Και ακόμη περσσότερο να μην καταδικαστεί! Όσο είναι έξω έχει φρι ιντερνετ και περνάει την ωρα της να αντιγράφει τους πρετεντέρηδες των φιλελέ μουμουέ του εξωτερικού που έχουν ετοιμάσει τα προσπέκτους.

  Αν την μπαγλαρώσουν θα το παίξει πάλι συγγραφέας και για να πιάσει κανείς κουβέντα με ψαγμένη γκόμενα πρέπει να ξαναδιαβάσει κάνα νέο ατάλαντο γελοιογράφημα του στυλ εκείνου με τα μολύβια.

  Μεγάλη απάτη η Σώτη. Αναρωιέμαι αν το κάνει επίτηδες να πλασάρεται ως συγγραφέας ή, ακόμη χειρότερα, πιστεύει ότι είναι; Τι να εξομολογείται στον πνευματικό της;

 205. Avonidas said

  #206. Από την άλλη, στη Γαλλια το συγκεκριμένο κείμενο της Σώτης μάλλον θα την είχε καταδικάσει σε χοντρό πρόστιμο

  Ωραία, αλλά τι ακριβώς αποδεικνύει αυτό; Η Γαλλία, όπως και κάθε άλλη χώρα, έχει βγάλει καλούς και κακούς νόμους.

  Δεν λέω ότι ο νόμος δεν πρέπει να εφαρμόζεται — κάθε άλλο. Αλλά, γι’ αυτό ακριβώς, θεωρώ ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ προσεκτικά τι πάμε και κάνουμε νόμο. Κι ακόμη, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαφορών μας μέσα στην κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς την παρέμβαση του νόμου. Η δικομανία βλάπτει.

 206. Avonidas said

  Αν την μπαγλαρώσουν θα το παίξει πάλι συγγραφέας και για να πιάσει κανείς κουβέντα με ψαγμένη γκόμενα πρέπει να ξαναδιαβάσει κάνα νέο ατάλαντο γελοιογράφημα του στυλ εκείνου με τα μολύβια.

  Κι ο Μάρκο Πόλο στη φυλακή έγραψε. Τελικά, πολύς κόσμος έγραψε στη φυλακή. Μόνο εγώ έγραφα στη σκοπιά, μάλλον :-/

 207. ndmushroom said

  Όταν άνθρωποι με πολύ χυδαιότερο και ρατσιστικότερο λόγο (και, δυστυχώς, με πολύ μεγαλύτερη – ακόμα – επιρροή) μπορούν να απολαμβάνουν, έστω και ατύπως, δικαστική ασυλία μέσα στο ράσο τους, δεν μπορώ παρά να θεωρώ κάθε δίωξη δυνάμει του αντιρατσιστικού νόμου υποκριτική, άδικη, ανούσια και γελοία (και το ίδιο ακριβώς αναγκάζομαι να πιστεύω και για τον ίδιο τον αντιρατσιστικό νόμο, όπως και κάθε άλλο νόμο που ψηφίζεται στα χαρτιά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πολιτική διάθεση να εφαρμοστεί – αντικαπνιστικός, για παράδειγμα).

 208. Ριβαλντίνιο said

  Η άποψη που έχω σχηματίσει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η πλειοψηφία των μουσουλμάνων επιδοκιμάζει σιωπηρά τα ακραία στοιχεία και τα ανέχεται. Αυτά δηλαδή που εμείς θεωρούμε ακραία. Γιατί κατα τ’αλλα γι’αυτούς είναι μια χαρά άνθρωποι.

 209. 209 Avonidas: Κι ο Μάρκο Πόλο στη φυλακή έγραψε.

  Αμ ο Χίτλερ;

 210. Ώπα; https://left.gr/news/dikastiki-prosagogi-se-psyhari-meimaraki-kai-alogoskoyfi-gia-tin-ypothesi-ton-eurofighter

 211. Avonidas said

  #212. Κι ο Ράσσελ. Κι ο Τρότσκι. Ο Βίττγκενστάιν, πάλι, έγραφε στα χαρακώματα. Μάλλον γι’ αυτό τα Tractatus αποτελούνται από κοφτές, αριθμημένες προτάσεις, για να συνεχίζει από κει που χε μείνει μετά την τελευταία οβίδα 😛

 212. Pedis said

  # 209 – Κι ο Μάρκο Πόλο στη φυλακή έγραψε. Τελικά, πολύς κόσμος έγραψε στη φυλακή. Μόνο εγώ έγραφα στη σκοπιά, μάλλον

  Γι αυτό σου λέω, να την αφήσουν ελεύθερη να αντιγράφει τα κομμάτια της από το να σκαρφίζεται (αν)ιστορικά μυθιστορήματα του πωπού. Κι αν είναι να της βάλουν το χακί, υπηρεσίες μόνο περίπολα, έτσι;

  Τόχουμε ξαναπεί με τον Νοκοκύρη κι άλλους: αμφιβάλλω αν η κάθε Σώτη Τζήμερου εχει πάνω από μία-δυο χιλιάδες φαν. Διαφήμιση της γίνεται με διώξεις με «κοίτα τι είπε» κι έτσι βρίσκει κοινό εκεί που δεν θα το φανταζόταν ούτε στα πιο απατηλά της όνειρα.

  Θα ήταν προσφορότερο, χωρίς να γίνεται αναφορά στον κάθε τζερεμέ φιλελεουα εγχώριο σταρ, να παρατίθενται τα «επιχειρήματα» του διεθνούς προσπέκτους και να απαντιώνται με σαφηνεια.

 213. Πέπε said

  @173:
  Με συγχωρείτε για το άσχετο, αλλά, Αβονίδα, πού τη βρήκες την άνω τελεία;

 214. spatholouro said

  Το εξαιρετικό μελέτημα του Γ. Καραβοκύρη για το σχέδιο νόμου, τότε, για τον ρατσισμό είναι διαφωτιστικό για κρίσιμες πτυχές του ζητήματος:

  http://www.academia.edu/30499923/H_%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%AD%CE%BA%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82_%CF%89%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82

 215. 215 Pedis εδώ που τα λέμε, το γεγονός ότι ασχολιόμαστε μαζί της (Παναΐαμ’, παραλίγο να γράψω assholeιόμαστε!)* ικανοποιεί το ναρκισσισμό της. Απαπα! Όλοι οι άπλυτοι με επιβουλεύονται!

  * Α ρε Μιχάλη από το Χιούστον, μας κατέστρεψες!

 216. 216 Alt + 0183 ❤

 217. Avonidas said

  #216. Πέπε, βάζω άνω τελεία με Alt-Q στο ελληνικό πληκτρολόγιο. Η ρύθμιση που έχω είναι greek extended, αλλά είμαι στο λίνουξ. Δεν ξέρω πώς μπορείς να το βάλεις στα windows.

 218. Pedis said

  # 218 – ασχολούμαστε διότι ασχολήθηκε η πολιτεία και πολύ περισότερο δημοσιογράφοι και τύποι σαν τον Νικοκυρη που μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κοινό από κείνο του κάθε γελοίου.

  Δεν λέω να μην ασχολείται κανείς με τα κακοήθη ψευδοεπιχειρήματα που έχουν πέραση. Αντίθετα.

  Αν φερειπείν ένα ναζιστικό έντυπο αναπαράγει τους έωλους κοπυπαστούς ισχυρισμούς των αρνητών των ναζιστικών εγκλημάτων, στο βαθμό που οι ναζιστές έχουν 6-10% στην ελληνικη κενωνία, οι ισχυρισμοί πρέπει να απαντηθούν με τη μέγιστη επιστημονική ακρίβεια χωρίς, όμως, να κάνουν μούρη το κάθε παπάρι που τα γράφει ή να διαφημίζεται, άθελα βέβαια, το σκατοέντυπο που τα δημοσιεύει.

 219. sarant said

  217 Ευχαριστούμε -αν και δεν είναι ευκολο ανάγνωσμα.

 220. Πέπε said

  Δοκιμή κάνει τίποτα;
  Ευχαριστώ Αβονίδα και Σκύλε

 221. στὸ πολυτονικὸ alt+shift+]

 222. Πέπε, όπως σου είπε ο Σκύλος, ΑΝ χρησιμοποιείς Windows, κρατάς πατημένο το Alt και πληκτρολογείς 0183 με τα πλήκτρα του αριθμητικού πληκτρολογίου.

 223. 218, 😀
  Είδα κι έπαθα μ’ έναν κολλητό μου Αμερικάνο να του εξηγήσω ότι «πολυάσχολος» δεν είναι αναγκαστικά κακό στα Ελληνικά!

 224. cronopiusa said

 225. sarant said

  226 🙂

 226. Pedis said

  «Μπαργούτι, αν είναι να σπάσεις την απεργία, δεν είναι καλύτερο με μία πίτσα;»

 227. Πέπε said

  Δοκίμασα το alt+0183, με τη μοναδική σειρά πλήκτρων με νούμερα που έχω, και δεν έπιασε. (Ναι, Windows.)

  Όμως για μια στιγμή} ας δοκιμάσω και με τον πολυτονικό τρόπο.

 228. Pedis said

  Μια διαφήμιση που καλεί έναν απεργό πείνας, αν είναι να «σπάσει» να το κάνει με μια πίτσα!

  […]

  Να σημειωθεί ότι ο Μαρουάν Μπαργούτι είναι βουλευτής και μέλος της ΚΕ της Φατάχ, που πραγματοποιεί απεργία πείνας σε συνθήκες απομόνωσης. Ο Μπαργούτι ήταν ο πρώτος βουλευτής που συνελήφθη το 2002, καταδικάστηκε σε 5 φορές σε ισόβια και 40 χρόνια για τρομοκρατία, από τα ισραηλινά δικαστήρια. Είναι ανάμεσα στους περίπου 1600 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 17 Απριλίου, διεκδικώντας τον σεβασμό των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων τους, τον σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών, των Αποφάσεων της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, του Διεθνούς Δικαίου.

  […]

  Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Pizza Hut στο Ισραήλ «αξιοποίησε» πλάνα που κυκλοφόρησαν από τη φυλακή, όπου ο Μπαργούτι υποτίθεται πως εμφανίζεται να τρώει κρυφά. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μοντάζ παλιότερων εικόνων. Τα πλάνα έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις ισραηλινές αρχές.

 229. Παναγιώτης Κ. said

  Η εξουσία ενοχλείται από τις φωνές που δεν την υποστηρίζουν. Η ΣΤ ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
  Νομίζω ότι η γραφή της ΣΤ δεν είναι για…πέταμα.
  Νομίζω επίσης ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών να αξιώνουν ώστε οι συγγραφείς να μπορούν ελεύθερα να διατυπώνουν τις ιδέες τους και να μην επικρέμαται στα κεφάλια τους η σπάθη της ποινικής δίωξης.

  Επίσης επισημαίνω την τοποθέτηση του Βλάση την οποία θεωρώ άξια προσοχής.

 230. Pedis said

  Από τις 17 Απριλίου ο Μπαργκούτι, ηγείται περίπου 1.500 Παλαιστίνιων κρατούμενων σε ανοιχτή απεργία πείνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην αυθαίρετη κράτησή τους, την κακομεταχείριση, την ιατρική αμέλεια και τις περιορισμένες επισκέψεις που δικαιούνται από τις οικογένειες τους.

  Η Pizza Hut χρησιμοποίησε screenshot από πλάνα που κυκλοφόρησαν από την φυλακή την Κυριακή, τα οποία υποτίθεται πως δείχνουν τον Μπαργκούτι να τρώει κρυφά στην τουαλέτα του κελιού του.

  Δημοσιευμένη την Δευτέρα, στον εβραϊκό λογαριασμό facebook της αλυσίδας, η εικόνα από το κελί του στην οποία έχουν «προσθέσει» και ένα κουτί από πίτσα στο πάτωμα, συνοδεύεται από την λεζάντα: «Μπαργκούτι, αν σπάσεις την απεργία πείνας, γιατί όχι με πίτσα;».

  http://info-war.gr/kalesma-gia-boikotaz-stin-pizza-hut-pou-chlevazi-apergous-pinas/

 231. Μαρία said

  230
  Μόνο με τέτοιο https://kbdevstorage1.blob.core.windows.net/asset-blobs/11843_el-gr_3 πιάνει το κόλπο.

 232. καλὲ τί ῥατσιστικώτερος λόγος; κάθε 2 βήματα βλέπεις συνθήματα ὡμολογημένου μίσους. ἀλλὰ εἶναι «ταξικό», δὲν πειράζει.

 233. 230, 225,
  To Alt+0183 δουλεύει και στο δικό μου:
  Άνω τελεία·

 234. sarant said

  231-3 Ηρωική περίπτωση, ντροπή τους.

 235. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  για να δούμε, ποιοί έχουν βάρδια

  Ακόμα είμαι στο σχ. 34 διαβάζοντας 🙂

 236. Pedis said

  # 237 – ναι, σιγά μην ντραπούν.

  Το Ισραήλ είναι δημοκρατία, έτσι; Δημοκρατία χωρίς σύνταγμα, βέβαια, αλλά πρέπει να αντισταθμίζει την απουσία συντάγματος με παραπάνω δημοκρατέτοια και μπόλικη από ουέστερν βάλιουζζ σως διότι, τι, οι γνωστοί μαιντανοί δε θα είχαν εκτοξεύσει πεντέξι λίβελλους εξοσέτ επειδή θα τους έπνιγε το δίκιο και η αγανάκτηση;

 237. Γιάννης Ιατρού said

  237: Μοι προξενεί αλγεινή εντύπωση η απουσία (ή σιγή) ειδημόνων σχολιαστών για να μας ανοίξουν τα μάτια για την ιδιοκτησιακή κατάσταση της εν λόγω εταιρείας….. 🙂

 238. ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ said

  Βρίσκομαι σήμερα για δουλειές στην Τζένουα κι έχοντας επιστρέψει κατάκοπος στο δωμάτιό μου μπαίνω να διαβάσω το σημερινό άρθρο του Νικοκύρη για να ‘ρθώ στα ίσα μου, αλλά αντί γι’ αυτό… φουντώνω με τα σχόλια. Άν είναι δυνατόν! Πάλι περί όνου σκιάς… σκιαμαχείτε; ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΜΑΙ !
  Μα, ΑΛΛΟΥ θα έπρεπε, νομίζω, νά ‘χατε στρέψει την προσοχή σας, κι όχι σε ένα τέτοιο αποπροσανατολιστικό θέμα σαν αυτό της Τριανταφύλλου… Ή, τουλάχιστον, με αφορμή αυτό το θέμα αλλού να εστιάζατε τώρα την προσοχή σας κατά τον σχολιασμό σας, φίλοι.

  Αναμφισβήτητα, το ζήτημα των προσφύγων είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ. Όπως εκεί στην Ελλάδα, έτσι κι εδώ στην Ιταλία είναι μια ΤΡΑΓΙΚΗ καθημερινότητα.
  Όμως, περισσότερο τραγικός είναι ο τρόπος με τον οποίον οι άνθρωποι και οι (δοτές στους χρηματοδότες τους!) κυβερνήσεις προσεγγίζουν το όλο ζήτημα και τα μέτρα που κατά τόπους λαμβάνονται: αυτό και μόνον ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ότι υπάρχει ΟΧΙ ΕΝΕΧΟΜΕΝΟΣ αλλά ΑΜΕΣΟΣ ΔΟΛΟΣ των εμπλεκομένων φορέων, αλλά ΚΑΙ ασύγγνωστη τύφλα των ανθρώπων (εάν όχι πονηρή συνενοχή τους).
  Και βέβαια είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΛΗΓΗ και ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ η ύπαρξη προσφύγων τον 21ον αιώνα! Το ότι εξαναγκάζονται σήμερα άνθρωποι να παίρνουνε τον δρόμο της προσφυγιάς είναι άλλη μια τρανή απόδειξη πως οι κοινωνίες ΔΕΝ ΟΡΙΖΟΥΝΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ αλλά υποκύπτουν στα σχέδια που επιβάλλει η παγκόσμια επικυριαρχία των «οίκων», διότι οι «οίκοι» είναι που -από καταβολής τους!- ρύθμιζαν ΚΑΙ ρυθμίζουν την τύχη της ανθρωπότητας κατά το ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ: οι «ιδεολογίες» που προσφέρονται για να καταναλωθούν… «αμάσητες» από τα μυωπικά πλήθη ό,που γης, ο πόλεμος και η ειρήνη στον πλανήτη, τα πολιτεύματα, η πολιτική που σερβίρεται μέσα απ’ αυτά ΚΑΙ οι πολιτικοί που «επιλέγονται» για να την σερβίρουν στους λαούς, το ίδιο το «χρήμα» και η «οικονομία», τα θαύματα της επιστήμης, η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, η τέχνη που μάς ευφραίνει, κλπ, κλπ, ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ είναι μακρόπνοα κατασκευάσματα των «οίκων». Αυτοί έχουνε το πεπόνι, αυτοί έχουνε και το μαχαίρι, κι αυτοί είναι που κανονίζουνε πόση στάχτη και πότε θα ρίξουνε στα τσιμπλιασμένα μάτια του αποβλακωμένου πόπολου…

  Είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι η ιδιότητα του πρόσφυγα πρέπει να είναι σεβαστή, διότι είναι ΙΕΡΗ. Είναι ισότιμη με την ιερή ιδιότητα του ΙΚΕΤΗ. Πολιτισμός που δεν μπορεί να στέρξει και ν’ ανακουφίσει τους καταδιωγμένους από την κακοτυχία, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ν’ αποκαλείται «πολιτισμός»: ασυζητητί, είναι ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ !

  Αλλά, παραβλέποντας προς στιγμήν τις γενεσιουργές αιτίες του τερατώδους διαστάσεως σημερινού προσφυγικού ζητήματος και τις αφορμές που το διογκώνουν καθημερινά (προς εκείνη την κατεύθυνση αναζητήστε, άν θέλετε τους «οίκους»: ΠΑΝΤΑ κάποιον Ρότσιλντ, Ροκφέλερ, Σόρος, κοκ, θα βρείτε από δίπλα) θα πρέπει να δούμε ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ όσα έχουνε θεσπισθεί διεθνώς από τα ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΨΕΥΔΟΗΘΙΚΗΣ «επίσημα» όργανα «δικαίου» στον σύγχρονο κόσμο τα οποία -υποτίθεται- υπάρχουν γαι να μάς διατηρούν… «ανθρώπους»… πολιτισμένους: να δούμε, δηλαδή, τι ΑΚΡΙΒΩΣ προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, το θεσπισμένο διεθνές δίκαιο, οι «νόμοι», και τι ακριβώς κανονίζουν τα αντίστοιχα άρθρα κι οι διατάξεις τους για τους πρόσφυγες.
  (Άλλο «καπέλλο», βέβαια, το ότι ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά τα διεθνή θέσφατα είναι κομμένα & ραμμένα από τους ίδιους «οίκους» της υψηλής… «ραπτικής» οι οποίοι «ντύνουν, στολίζουν και… νοικοκυρεύουν» την υφήλιο αιώνες τώρα! Έχει, όμως, σημασία να δει κανείς ότι ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ από κανέναν, αφού οι παγκόσμιοι επικυρίαρχοι έχουνε αλλαζονική επίγνωση της περίτεχνα διαμορφωμένης παγκόσμιας φενάκης τους, αυτής που επίτηδες κατασκεύασαν για να κάνουν τα πλήθη των ανθρώπων να κοιτάζουν «αλλοίθωρα» το πρόβλημα ώστε ΠΟΤΕ να μην βλέπουν ούτε την αιτία του ούτε την λύση του!!!)

  Αναρωτηθήκαμε ποτέ βαθύτερα, άραγε, όλοι εμείς οι -τάχατες- πονόψυχοι… φιλάνθρωποι «υπερασπιστές» των ταπεινών και καταφρονεμένων «προσφύγων» οι οποίοι κατά παλλιροϊκά κύματα ξεβράζονται καθημερινά στις ελληνικές, τις ιταλικες και τις ισπανικές ακτές; άραγε, αφήσαμε ποτέ τα… λεπτά «αισθήματά» μας να μάς επιτρέψουν να σκεφθούμε και να διανοηθούμε τα στοιχειώδη;
  (Το ΚΥΡΙΟ «όπλο» των παγκόσμιων επικυρίαρχων είναι η ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ: η κατασίγαση και η συκοφάντηση της έκφρασης του ελεύθερου στοχασμού, παράλληλα με την πλήρη αδρανοποίηση ή ολοσχερή περίσπαση της κριτικής σκέψης, κι αυτά σε συνδυασμό με την σκόπιμα υπερτροφική ανάπτυξη ενός ανώριμου και άλογου νηπιακού συναισθηματισμού, ήτανε ΑΝΕΚΑΘΕΝ ο σκοπός τους. ΟΛΟΚΛΗΡΗ η νεώτερη Ιστορία της ανθρωπότητας -οι ιδεολογίες, οι «επαναστάσεις», ο πόλεμος και η ειρήνη, οι επιστημονικές ανακαλύψεις, οι τεχνολογικές εφαρμογές, η οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, η παγκόσμια δημογραφία, οι μετακινήσεις πλθυσμών, η εμφάνιση και η εξαφάνιση κρατών στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, κλπ, κλπ, κλπ- ΟΛΟΚΛΗΡΗ η νεώτερη Ιστορία γράφτηκε έτσι όπως γράφτηκε ΑΚΡΙΒΩΣ διότι ο σκοπός τους αυτός έχει από αιώνες τώρα επιτευχθεί και λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέσα ώστε να μην συνέλθει αλλά να συντηρείται η ανθρωπότητα -ως ζωντανός οργανισμός θεωρούμενη- σε ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ κάθε ανώτερης λειτουργίας.)

  1) Ποιός, λοιπόν, είναι «πρόσφυγας»; – ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει ν’ απαντήσουμε ΟΧΙ κατά την ιδιαίτερη ατομική ψυχοσυναισθηματική εκτίμηση του καθενός μας και κατά το δοκούν της συλλογικής μας «ευαισθησίας» αλλά, κατά τα «οριζόμενα» στο Διεθνές «Δίκαιο» και τις σχετικές Συμβάσεις (Γενεύης, κλπ).
  Για ΣΠΟΥΔΑΙΟΝ νομικόν λόγο, λοιπόν, ΚΑΝΕΝΑΣ από όσους προέρχονται από την εμπόλεμη Συρία ή το Αφγανιστάν και ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ή στην Ιταλία, κλπ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΠΡΟΣΦΥΓΑ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ. Μπορούμε αυτό να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε; ή θα εθελοτυφλούμε παίζοντας το παιχνίδι με το μέρος αυτών που το έστησαν;

  2) Ποιός, λοιπόν, είναι ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ γεωγραφικός χώρος ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ο πρόσφυγας ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ δικαιούμενος ΠΑΝΤΑ να απολαμβάνει ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ και ανθρωπιστικής φροντίδας; – ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει ν’ απαντήσουμε ΟΧΙ κατά την ιδιαίτερη ατομική ψυχοσυναισθηματική εκτίμηση του καθενός μας και κατά το δοκούν της συλλογικής μας «ευαισθησίας» αλλά, κατά τα «οριζόμενα» στο Διεθνές «Δίκαιο» και τις σχετικές Συμβάσεις.
  Μόνον οι ΟΜΟΡΕΣ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΕΛΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ μπορεί να δεχθούν τους κατατρεγμένους σαν «πρόσφυγες», εφ’ όσον εκεί οι κατατρεγμένοι θα έχουν την ασφάλεια που η έλλειψή της στην πατρίδα τους τούς εξανάγκασε να μετακινηθούν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ για να σωθούν ή για ν’ αποφύγουν τα χειρότερα στον τόπο τους. ΕΞΩ και από τα σύνορα των όμορων στην χώρα τους κρατών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (εφ’ όσον, τους δόθηκε η δυνατότητα να επιβιώσουν εν ασφαλεία και αυτοί προτίμησαν να αναζητήσουν όχι τό προσωρινό ασφαλές ζην αλλά το μόνιμο εύ ζην σε τρίτες μακρυνές χώρες, ΔΕΝ ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΩΣ «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» πλέον, αλλά σαν «μετανάστες»: και άν η διαπόρευσή τους από την μιά χώρα στην άλλη δεν γίνεται με όρους νομιμότητας, τότε -είτε φανεροί, είτε λαθραίοι- ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» και εμπίπτουν στην δικαοδοσία του νόμου περί μετανάστευσης ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Αυτή είναι η ουσία που κανείς δεν θίγει! Να αντιμετωπισθούν οι άνθρωποι αυτοί από τον νόμο με ανθρωπιστικά κριτήρια και επιείκια, έστω, αλλά σαν ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ και ΟΧΙ ΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ).

  3) Ποιός «επιβάλλεΙ» ώστε οι πρόσφυγες ή/και οι «πρόσφυγες» (εξ ορισμού αυτής τούτης της ιδιότητάς τους ως προσφύγων, δηλαδή) εκεί στον τόπο ΑΣΥΛΟΥ τής (ούτως ή άλλως) ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΤΟΥΣ (ή, μήπως, δεν πρόκειται για προσωρινή αλλά για μόνιμη;) αναγκαστικής εγκατάστασης να «πρέπει» να ενσωματωθούν (ή, ακόμη, και να αφομοιωθούν!) με τον γηγενή πληθυσμό;
  Και ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ επιχειρείται κάτι τέτοιο; Δηλαδή, με ποιό ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ και με ποιό ΝΟΜΙΚΟ δικαίωμα αναλαμβάνει ένα κράτος υποδοχής προσφύγων να τους «εντάξει» (σώνει και καλά!) πολιτικά στις δομές του, να τους βάλει στα σχολεία του μαζί με τον γηγενή πληθυσμό υποχρεώνοντάς τους να μάθουν… ό,τι και οι γηγενείς μαθητές στην γλώσσα του κράτους υποδοχής;
  (Διότι, πχ, ανεξάρτητα του πόσο πολύ ή λίγο δαπανηρό και πόσο κρίσιμα ανασχετικό της ομαλής λειτουργίας των ντόπιων σχολείων είναι κάτι τέτοιο, είναι όχι μόνον παράλογο αλλά και ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ να επιβάλλεις σε ξερριζωμένους ανθρώπους διαφορετικής γλώσσας, κουλτούρας, θρησκείας, αντιλήψεων, κλπ, να εγκαταλείψουν εκόντες-άκοντες κατά το χρονικό διάστημα της προσωρινής προσφυγιάς τους τα ήθη, τα έθιμα, ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ, τον τρόπο της ζωής που είναι συνηθισμένοι, και να ακολουθήσουνε ΕΚΕΙΝΑ που εσύ, από… γενναιόδωρη «φιλανθρωπία» τάχατες, πήρες αυτόβουλα την…»ανθρωπιστική» πρωτοβουλία να τους «προσφέρεις» και να τους… διδάξεις: θέλει, πχ, το ελληνικό κράτος -μέσα στην καθολική του διάλυση, και με αιμάσσοντα τον γηγενή πληθυσμό του- να βοηθήσει τα «προσφυγόπουλα» να συνεχίσουνε τις σπουδές τους που διακόψανε φεύγοντας στην αναγκαστική εξορία τους; Άς έκανε -άν μπορούσε- σχολικές τάξεις ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ. Άς εύρισκε καμιά 50αριά άνεργους αραβομαθείς να απασχοληθούν με τα προσφυγόπουλα διδάσκοντάς τα την σχολική ύλη του τόπου τους και μέσω της μητρικής τους γλώσσας άς τους έκανε και μερικά μαθήματα ελληνικών, να μάθουνε να διαβάζουνε επιγραφές και να συνεννοούνται στοιχειωδώς όσο μένουνε στην Ελλάδα. Αυτό λέει η κοινή λογική κι αυτό επιτάσσει η ειλικρινής κοινωνική αλληλεγγύη. Κάθε τι άλλο είναι ΠΡΟΦΑΣΗ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ, είτε προέρχεται από ανόητους κι απερίσκεπτους «ψυχοπονιάρηδες» είτε από σκοτεινούς και ύποπτους «αλληλέγγυους».)

  Το γεγονός ότι στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή βρίσκονται ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ περί τους 100.000 «πρόσφυγες» και δραστηριοποιούνται γι’ αυτούς περί τις 100 διαφορετικές κυβερνητικές ΚΑΙ μη-κυβερνητικές οργανώσεις «αλληλεγγύης», όπως επίσης το γεγονός ότι έχουν αρχίσει από καιρό τώρα σοβαρές πλέον προστριβές με τους δυσανασχετούντες γηγενείς επαρχιακούς πληθυσμούς οι οποίοι αρχικώς συνέτρεξαν τους εξαθλιωμένους «πρόσφυγες» παρέχοντάς τους ό,τι είχαν και δεν είχαν, δίνει ανάγλυφα όχι μόνο την εικόνα του παγκόσμιου σχεδιασμού (τον οποίον ΚΑΙ οι ντόπιοι εντολοδόχοι -λέγε με «πρώτη φορά… αριστερά»- σκίζονται να εξυπηρετήσουν) αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται (και που ο παγκόσμιος σχεδιασμός θέλει να κάνει τον ελληνικό λαό ΣΥΝΕΝΟΧΟ και ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ). Όπως, επίσης, το γεγονός ότι οι μόνοι που ΣΚΟΠΙΜΑ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ πως αρθρώνουν (έναν άναρθρο, πάντως, φασιστικόν ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΟΝ) λόγο αντίδρασης απέναντι σε όσα συμβαίνουν είναι οι γνωστοί μικρόνοες ακροδεξιοί των γνωστών ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ κύκλων (Χρυσή Αυγή, Καρατζαφέρης, Ορθόδοξοι Χριστέμποροι Ζηλωτές, Ελληνόφρονες κρεττίνοι, κλπ) αποδεικνύει το πόσον ο παγκόσμιος σχεδιασμός επωφελείται από την άθλια κατάσταση όπου έχει περιέλθει ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ η Ελλάδα για να την επιβαρύνει ΚΑΙ με μιαν ακόμη επίπλαστη διχαστική τακτική την οποίαν γεννά η στάση του στο πρόβλημα και οι σχετικές με αυτό αποφάσεις των ντόπιων πρακτόρων του: ο παγκόσμιος σχεδιασμός των «οίκων» έχει από πολύν καιρό αποφασίσει -σαν «περιφερειακή», ωφέλιμη σ’ αυτόν, συνέπεια- να εξαφανίσει την Ελλάδα ΚΑΙ τους έλληνες! Να εφαρμόσει ΚΑΙ στην εν υπνώσει θνήσκουσα Ελλάδα το γραφέν στις προφητείες για τον Εσταυρωμένο: «διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον». Αυτό γίνεται σήμερα στην Ελλάδα!…

  Άς επιχειρήσουμε ν’ απαντήσουμε, λοιπόν, στα προηγούμενα θεμελιώδη ερωτήματα που τίθενται και άς αφήσουμε κατά μέρος την συζήτηση για τις ΕΠΙΠΛΑΣΤΕΣ καινοφανείς «θρησκευτικές» -δήθεν!- διαφορές μεταξύ των πληθυσμών της γης: το κατασκευασμένο εφεύρημα του «κομμουνισμού» και του «καπιταλισμού» σε τριγωνική όψη με τον απεχθή (ψευτο)πόλο του «ναζισμού/φασισμού» ό,τι είχε να δώσει στους παγκόσμιους επικυρίαρχους τό ‘δωσε και αντικαταστάθηκε με το νέο κατασκευασμένο εφεύρημα του «ισλαμικού φονταμενταλισμού» και του «συνασπισμένου χριστιανισμού». Ο μεταπολεμικός μπαμπούλας του ψυχρού πολέμου κατά το τελευταίο μισό του περασμένου 20ού αιώνα με τον ψευδεπίπλαστον ανταγωνισμό εξοπλισμών -με κοινόν χρηματοδότη τους ίδιους γνωστούς «οίκους»!- ανάμεσα στον… «κόκκινο ολοκληρωτισμό» και την… «ελεύθερη… Δημοκρατία», έχει δώσει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τώρα για τα καλά την θέση του στον νεοπαγή μπαμπούλα της… «ισλαμικής τρομοκρατίας» του ΝΤΑΕΣ ή «Ι.Κ.» με ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗ.

  Η παγκόσμια αναταραχή ήταν ανέκαθεν ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ και ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ για τους επικυρίαρχους του παγκόσμιου σχεδιασμού. Θέλει πολλή σοφία κάτι τέτοιο για να γίνει αντιληπτό;

  Όταν, λοιπόν, ο κόσμος -κυριολεκτικά- καίγεται, ποιός θα μπορούσε σοβαρά να κάτσει και ν’ ασχοληθεί με τις τρίχες της Σωτηρούλας και με το εάν αυτές είναι καταδικαστέες ή όχι; Από εκεί, άραγε, θα κριθεί ο… «πολιτισμός» μας; από το εάν δικαίως ή αδίκως λέχθηκαν πέντε χοντρομαλακίες από ένα δημόσιο νούμερο; Από το εάν ένα σώμα-τσίρκο όπως η ελληνική «Δικαιοσύνη» θα κρίνει εάν ένα πρόσωπο-κλόουν μίλησε σωστά ή λάθος;

  Έχουμε χάσει τελείως την αίσθηση της πραγματικότητας και του μέτρου, φίλοι;

  —————-
  (Μου φαίνεται ανόητο και άκομψο να ξαναζητήσω ΚΑΙ σήμερα «συγγνώμη» για την εγνωσμένη κατάχρηση της φιλοξενίας, αλλά θα το κάνω: πείτε πως αντί για 10-15 ξέμπαρκα σχόλιά μου μέσα στην ημέρα έχετε μονοκοπανιά αυτό το μακρυνάρι… ΓΙ’ αυτό, και πάλι, πάντως, φίλε Νικοκύρη ΣΟΥ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Δεν μπορούσα, όμως, να κρατηθώ χωρίς να πω και την δική μου -αιρετική- άποψη. Καταλαβαίνεις.)

 239. Γιάννης Ιατρού said

  241: ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ
  Ε, τόσο κατάκοπος όσο μας παρουσιάζεις δεν θά ΄σαι, ολόκληρο σεντόνι κατάφερες κι έγραψες, και μάλιστα φλογερό.
  Και τα προηγούμενα 230-240 σχόλια κατάφερες και διάβασες, γιατί πως αλλιώς θα ήξερες, αν έχουν ασχοληθεί οι σχολιάζοντες με τα σωστά θέματα; Την θέλουν την ώρα τους (και συγκέντρωση) αυτά.
  Καλή ξεκούραση εύχομαι 🙂

 240. Pedis said

  Πάμε ανάποδα:

  Ε ρε τι καριέρα (ίσαμε δέκα Ζολά μαζί) θα είχε φτιάξει η λεγάμενη αν βρίσκονταν άδικα καταδικασμένοι σε εξοντωτικές ποινές και παράνομα κρατούμενοι 6500 Ισραηλινοί σε Παλαιστινιακές φυλακές!;

 241. Avonidas said

  #241. Τόση ανάλυση και κόντρα ανάλυση και δώστου ανάλυση, για να πεις εύσχημα ότι οι πρόσφυγες δεν είναι πρόσφυγες, και δεν είναι δικό μας πρόβλημα και να πάνε αλλού.

  Μονόλογος ευαισθήτου του Ροΐδη.

 242. ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ said

  242
  Κατάκοπος, ναι, είν’ αλήθεια. Αλλά, οφείλω να ομολογήσω, φίλε κ. Ιατρού, ότι διέτρεξα επί τροχάδην τα σχόλια και μόνο μέχρι το 200στό περίπου, όταν άρχισα να γράφω (και χρειάστηκε να διακόψω γιατί έλαβα και έκανα κάποια τηλεφωνήματα στο ενδιάμεσο, και χρειάστηκε μάλιστα αργότερα να κατεβώ στο μπαρ του ξενοδοχείου για μια επείγουσα συνάντηση όπου ήπια και ένα ουισκάκι…)

  244
  Ανέγνως αλλ’ ουκ έγνως, κύριε…

  Μπουονανόττε α τούτι

 243. Γς said

  202:

  >Ας σοβαρευτώ. Ούτε ο Γς δεν τα κάνει αυτά.

  Τι έπαθες βρε; Ποια δεν κάνει ο Γς και τέτοια;

  Για συμμορφώσου…

  Οσο για το τι κερδίζεις [Σχ. 200, 201] τσάκω μια μάντρα Μ,

  όπου Μ={@, @, @, …}.

  Αυτά και με γεια σου.
  Μην ζητήσεις πιο πολλά γιατί θά ‘βρεις το μπελά σου

 244. Avonidas said

  Μπουονανόττε α τούτι

  Αντιάμο τσιμέντο

 245. Γς said

  Και
  5 σκέψεις για τη δίωξη της Σώτης Τριανταφύλλου με τον αντιρατσιστικό νόμομε τον αντιρατσιστικό νόμο

  Και σκασίλα μου αν το διαβάσετε. Ούτε εγώ το διάβασα.

  Εχει όμως μια πολύ αισθησιακή διαφήμιση το Athens Voice πριν ανοίξει το άρθρο, που δεν μπορώ τεχνικώς να τη μεταφέρω εδώ.

  Για δοκιμάστε και σεις.

 246. Καλημέρα Γς

  Πήγες στο Παρίσι τελευταία ;

  https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18341967_10208903252446576_6047801917075742662_n.jpg?oh=79a8720c2daf4d162de0d77a9b6b1818&oe=59C07080

 247. spiral architect 🇰🇵 said

  Λείπει και ο Βέλτσος ρε γμτ, για να πει καμιά εξυπνάδα υψηλής διανόησης για το θέμα. 🙄

 248. giorgos said

  «11. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ
  Τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και υ ισλαμικός, είναι και οι δύο μεσογειακοί πολιτισμοί. Ο πρώτος είναι ο κληρονό¬μος της φιλοσοφίας και του ανθρωπιστικού πνεύματος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ο δεύτερος είναι ο κληρονόμος του πρακτικού και επιστημονικού πνεύ¬ματος του ασσυριακού, του βαβυλωνιακού και του αι¬γυπτιακού πολιτισμού, στους οποίους, ωστόσο, πάρα πολλά οφείλει και η αρχαία Ελλάδα. Ό,που ο πολιτι¬σμός, ως γνωστόν, πρωτοεμφανίστηκε επί ασιατικού εδάφους, στην Ιωνία. Συνεπώς, ως εκ της γεωγραφικής θέσεως της Ιωνίας, ο ελληνικός πολιτισμός ήταν άμεσα συνδεμένος με τους προγονικούς, πολιτισμού των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων που προη¬γήθηκαν χρονικά. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, άλλω¬στε πως κάποιες ελληνικές λέξεις, πως ως τώρα θεωρούνταν άγνωστης ετυμολογίας και που δεν έχουν σαν¬σκριτική ρίζα, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο πως είναι αιγυπτιακής προέλευσης. Πράγμα που ση¬μαίνει πως οι ‘Ελληνες πήραν από τους Αιγυπτίους όχι μόνο τα πρώτα σπέρματα του πολιτισμού αλλά και ένα μεγάλο μέρος του λεξιλογίου τους. Σήμερα, η επιστήμη της Γλωσσολογίας δεν αμφισβη¬τεί πως τα θεωρούμενα ως ακατάληπτες κραυγές λόγια των ιερέων στη διάρκεια των τελετών των Ελευσίνιων Μυστηρίων δεν ήταν παρά αιγυπτιακές λέξεις.
  Κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα, τα Ελευσίνια μυστή¬ρια ήταν πανάρχαια κατάλοιπα αιγυπτιακών θρησκευ¬τικών τελετών.
  Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ακόμα πως το ελληνικό αλφάβητο είναι φοινικικής καταγωγής και πως πάρα πολλοί Έλληνες σοφοί συνήθιζαν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, για να αντλήσουν απ’ τις πανάρχαιες πηγές της σοφίας της. Μ’ άλλα λόγια, ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι αυτοφυής. Άλλωστε, κανείς πολιτισμός δεν είναι αυτοφυής κι αυτό το γνώριζαν καλά οι αρχαίοι ‘Ελληνες, που δεν παρέλειπαν να αναγνωρίζουν τα χρέη τους στους ανατολικούς λαούς.
  Κάποτε, ωστόσο, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μεσογείου διακόπηκε, παρά την ανάπτυ¬ξη των συγκοινωνιών. Δύο θρησκείες, το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός, έφεραν αντιμέτωπους δυο πολιτισμούς με κοινές ρίζες και δεν τους επέτρεψαν, στη συνέχεια του ιστορικού χρόνου, να αναπτυχθούν παράλληλα και να επηρεαστούν αμοιβαία, όπως συνεχώς γινόταν μέχρι τότε στη Μεσόγειο, την κοιτίδα πολλών πολιτισμών και όχι μόνο του ελληνικού. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που είναι η συνέχεια του ελληνικού, αντιμετώπισε τον ισλα¬μικό αλαζονικά παντού, εκτός από την Ισπανία. Που χρωστάει την ιδιαιτερότητα και τη ζωντάνια της στη μακραίωνη αραβική κατάκτηση. Που δεν ήταν ακριβώς κατάκτηση αλλά ένα σμίξιμο κι ένα μπόλιασμα δυο πο¬λιτισμών, οι οποίοι συνεχίζουν να συνυπάρχουν σ’ ένα γοητευτικό κράμα. (Οι Ισπανοί είναι σχεδόν κατά το μισό Άραβες και από φυλετική και από πολιτιστική άποψη). Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν ομολόγησε ποτέ ευ¬θαρσώς τα χρέη του στον ισλαμισμό. Κι αυτό θα του στοιχίσει ακριβά στο μέλλον, όπως λέει ο Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ στο βιβλίο του «Η παγκόσμια πρόκληση» (έκδοση Ν. Ράπτης, μετάφραση Μάριος Βερέττας).
  Ήδη η σωρευμένη ισλαμική πικρία αρχίζει να παίρ¬νει τη μορφή μιας βάναυσης δυσπιστίας απέναντι σε καθετί το δυτικό, είτε αυτό προέρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, είτε από την Ανατολική. Οι περιπτώσεις του Καντάφι και του Χομεϊνί είναι απολύτως ενδεικτικές και τα δεινά που αναμένουν τη Δύση από τούτη την παρά φύση αποκοπή της από την Ανατολή μόλις τώρα αρχίζουν. Αν λοιπόν δεν αποκαταστήσουμε το συντομότερο τις πολιτιστικές επαφές με το παραγκωνισμένο Ισλάμ, η εκδίκησή του «θα πάρει τη μορφή ιερού πολέ¬μου, που, ωστόσο, δε 0α είναι καθόλου θρησκευτικός, ή μάλλον, θα είναι θρησκευτικός μόνο προσχηματικά και ίσα ίσα για να ξεσηκωθούν οι μάζες. Και θα έχουν δίκιο τούτες οι μάζες.
  Δεν μπορεί να περιφρονεί κανείς και να εκμεταλλεύ¬εται αιωνίως τους ανθρώπους που δημιούργησαν την κολοσσιαίων διαστάσεων αρχιτεκτονική και που πρό¬σφεραν στη δυτική επιστήμη, μεταξύ άλλων, τη χημεία και την άλγεβρα. Οι Άραβες έχουν ένα εκπληκτικό τα¬λέντο στην τέχνη της δόμησης, την ποίηση και την επι¬στήμη. Κι ωστόσο, ο πολιτισμός τους ανακόπηκε, γιατί έτυχε να έχουν μια διαφορετική θρησκεία. Που δεν εί¬ναι περισσότερο παλαβή από οποιαδήποτε άλλη θρη¬σκεία.
  ‘Αλλωστε, η αλαζονεία για τη δική μας «τελειότερη θρησκεία», δεν είναι παρά ο δούρειος ίππος μέσα στον οποίο κρυβόταν πάντα ο ιμπεριαλισμός, από την εποχή των σταυροφόρων μέχρι την εποχή των ιεραποστόλων και των ιεροκηρύκων. Κατά το Γεράσιμο Κακλαμάνη (βλέπε και πάλι το έρ¬γο του «Επί της δομής του Νεοελληνικού Κράτους», καθώς και το «Η Ανατολική Μεσόγειος ως ευρωπαϊκή Ιστορία»), η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρξε ο ιστο¬ρικός μηχανισμός που αποτελούσε τη φυσική σύνδεση του Ισλάμ με τον ευρωπαϊκό χώρο και του οποίου η διάλυση θα συνεπαγόταν τη συνείδηση μιας ιστορικής αυτοτέλειας του Ισλάμ, που παρατηρούμε στις μέρες μας. Αν καταλαβαίνουμε καλά τον Κακλαμάνη, θέλει να πει πως το Ισλάμ είχε συνείδηση πως ανήκε κι αυτό στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η Δύση όμως δεν είχε συ¬νείδηση πως το Ισλάμ ανήκε στο δυτικό πολιτισμό, τον οποίο άλλωστε, στη σημερινή του μορφή, επηρέασε ποικιλοτρόπως και, φυσικά, όχι μόνο διά της Ισπανίας. Το Ισλάμ είναι η αντίπερα ακτή της Μεσογείου. Και εί¬ναι τραγικό λάθος να στριμώχνουμε τον ευρωπαϊκό πο¬λιτισμό στη μία πλευρά της Μεσογείου. Άλλωστε το σωστό όνομα του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι μεσο¬γειακός πολιτισμός.
  Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, λοιπόν, όπως συνά¬γουμε από το διάβασμα του Κακλαμάνη, που επιτέλους οι ιστορικοί μας πρέπει να τον πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη προκειμένου να καταλάβουν πως η επιστήμη της Ιστορίας χωρίς την επικουρία της φιλοσοφικής σκέψης χάνει μέγα μέρος της ανθρωπιστικής της σημασίας, δεν ήταν μόνο το πρακτικό αποτέλεσμα του τουρκικού υπερπληθυσμού, αλλά και η αιχμή του δόρατος του ισ¬λαμικού πολιτισμού που επιζητούσε να έρθει βίαια σε επαφή με μια Ευρώπη που τον περιφρονούσε και που ήξερε πως αν συνεχίσει να τον περιφρονεί θα κατέρ¬ρεε. Πράγμα που, όντως έγινε, εξαιτίας της επιμονής των Ευρωπαίων να αναγνωρίζουν ως σημαντικό μόνο ό,τι έχει σχέση με το χριστιανισμό. Με άλλα λόγια, αυτό που στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως «ελληνο-χριστιανισμός», στην Ευρώπη πήρε τη μορφή του «ευρωπαιο-χριστιανισμού».
  Η παροιμιώδης ανεξιθρησκεία του ισλαμισμού, η εντελώς μοναδική μέσα σ’ όλες τις άλλες θρησκείες, στην οποία, άλλωστε, χρωστάει και η Ελληνική Ορθοδοξία την επιβίωσή της στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την απεγνωσμένη προ¬σπάθεια του Ισλάμ να έρθει σε επαφή με τον ευρωπαϊ¬κό πολιτισμό, απ’ τον οποίο ωστόσο το κρατούσαν επίμονα μακριά. Και, βέβαια, είναι ένα τερατώδες ψέμα πως οι Τούρκοι και οι άλλοι οπαδοί του Ισλάμ είναι βάρβαροι απ’ τη φύση τους. Δεν υπάρχει λαός βάρβα¬ρος απ’ τη φύση του. Άλλωστε οι ομόφυλοι των Τούρκων, οι Ούγγροι και οι Φιλανδοί, δεν είναι καθό¬λου βάρβαροι. Πώς συμβαίνει λοιπόν τρεις κλάδοι της ίδιας μογγολικής φυλής να έχουν μια τόσο διαφορετική ιστορική μοίρα; Συμβαίνει, διότι οι Ούγγροι και οι Φι¬λανδοί εκχριστιανίστηκαν.
  Δεν είναι, βέβαια, η θρησκεία καθαυτή που τους χά¬ρισε τον πολιτισμό. Τους τον χάρισε η χρησιμοποίηση του χριστιανισμού απ’ τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σαν όχημα για να μπορέσει να περάσει στις μάζες. Οι θρη¬σκείες πριν απ’ το καθετί, είναι ένα κοινωνικό γεγονός κολοσσιαίας σημασίας. Και αν τις μελετάμε εμείς οι μάλλον αδιάφοροι στα περί τη μεταφυσική, το κάνουμε μόνο γι αυτή τη σημασία τους.
  Το Ισλάμ λοιπόν περίμενε πως οι κατακτημένοι λαοί θα εξισλαμιστούν από μόνοι τους και χωρίς την επι¬κουρία ισλαμιστών ιεραποστόλων. Και ως ένα βαθμό το πέτυχε. Είναι τέτοια η υλοζωική απλότητα του Ισλαμι¬σμού και τόσο στοιχειώδης και «λογική» η μεταφυσική του, που αν δεν του αντιστεκόταν οργανωμένα ο Χρι¬στιανισμός, με την επικουρία και της κοσμικής εξουσί¬ας που τον είχε ανάγκη για να κάνει τη δουλειά της, θα είχε σαρώσει και την Ευρώπη, όπως σάρωσε και τη μι¬σή Ασία και σχεδόν ολόκληρη την Αφρική. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε πως οι υποδειγματικά ανεξί¬θρησκες ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα… εξισλαμισμού. Είναι τέτοιος ο ρυθμός εξάπλωσης του μωαμεθανισμού στην Αμερική, που αν δεν ανακοπεί η τάση για εξισλαμισμό, οι ειδικοί υπολογίζουν πως σε εκατό χρόνια οι ΗΠΑ θα είναι μια ισλαμική χώρα – εν¬νοείται αν δεν προλάβουν οι Εβραίοι και την εξιουδαΐσουν περισσότερο από όσο το έχουν κάνει μέχρι τώρα. (Η Νέα Υόρκη είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου πόλη εβραϊ-κή και θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα του Ιου¬δαϊσμού).
  Σημειώνουμε, τέλος, για το αξιοπερίεργο του πρά¬γματος, τη θεαματική στροφή στον ισλαμισμό ενός διά¬σημου πρώην μαρξιστή, του Ροζέ Γκαροντί, που πιθα¬νώς είναι ο πιο εντυπωσιακός προσηλυτισμός στην Ιστορία του Ισλάμ και που δείχνει το μέγεθος της ελ¬κτικής του δύναμης. ‘Ισως αυτή η ελκτική δύναμή του και μόνο είναι η αιτία που δεν καταφεύγει ο ισλαμισμός ούτε στους ιεραποστόλους ούτε στη βία προκειμένου να κάνει τη δουλειά του. (Όποιος έχει διαβάσει το Κο¬ράνι, και δηλώνω πως το έχω διαβάσει, ασφαλώς κατα¬λαβαίνει τι θέλω να πω).
  Από τό εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο τού Βασίλη Ραφαηλίδη «Ελληνες καί Νεοέλληνες» τό μοναδικό βιβλίο του πού δέν έχει έπανεκδοθεί.

 249. Alexis said

  #250: Δεν πειράζει, τον αντικαθιστούν άλλοι επάξια… 🙂

 250. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Mια σημαντική παράμετρος στο θέμα είναι και το γεγονός ότι στο Ισλάμ δεν υπάρχει ουσιαστικά administration επίσημο, διοικητική πυραμίδα ή τέλος πάντων τα όποια ِAuthorities είναι αλληλοκαλυπτόμενα ,ενίοτε συγκρουόμενα και θολά.
  Στους χριστιανούς ας πούμε υπάρχει ένας πάπας ,οι διάφοροι πατριάρχες, κ.λ.π. Στο Ισλάμ ,ο κάθε βλαμένος «scholar» αυτοανακηρύσσεται αυθεντία, κι αν τον ασπαστούν μερικοί ακόμα βλαμένοι, εκδίδει φετφάδες, οδηγίες προς ναυτιλομένους κ.λ.π. Μεγάλο μπάχαλο αυτό.

 251. ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ said

  Μπουοντζιόρνο α τούττι !

  Μπήκα από το λόμπυ του ξενοδοχείου για να ρίξω μια βιαστική ματιά προτού φύγω για το μεροκάματο: για να δω άν υπήρξε καμιά ενδιαφέρουσα απάντηση στην ψεσινή μου ανάρτηση. Σήμερα εδώ έχω πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και δεν το βλέπω πιθανό να διαβάζω αργότερα το καινούργιο άρθρο του Νικοκύρη μας.

  251
  Γιώργο,
  τόσο ο Γεράσιμος Κακλαμάνης όσο και ο Βασίλης Ραφαηλκίδης ήτανε από τους αγαπημένους μου στοχαστές. Είχα, μάλιστα, γνωριστεί και με τους δυό (μολονότι δεν ανάπτυξα στη συνέχεια περισσότερο φιλικές σχέσεις με κανέναν τους) και τους εκτιμούσα απεριόριστα (για διαφορετικούς λόγους τον καθένα τους, βέβαια).
  Ειδικά τα βιβλία του Γεράσιμου ακόμα και σήμερα στέκονται ΦΩΤΑΥΓΕΙΣ ΦΑΡΟΙ για την κατανόηση πολλών γεγονότων που ζούμε στις μέρες μας,και πάντα βοηθάνε στην αφύπνηση των συμπατριωτών μας. Ο Ραφαηλίδης ήτανε πιο «λάϊτ» στοχαστής, χωρίς τις ακαδημαϊκές γνώσεις του Μάκη, αλλά υπέροχος αφηγητής!…
  Το όντως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο του Βασίλη, από το οποίο ανάρτησες το ωραίο απόσπασμα, είναι εξαντλημένο στα ελληνικά βιβλιοπωλεία από καιρό, αλλά υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και ευχαρίστως το κοινοποιώ σε όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει γιατί θα βγει ωφελημένος. Υπάρχει στο http://www.libgen.me/view.php?id=1147647

  Σας χαιρετώ!

 252. ΤΣΟΠΑΝΟΣ said

  Δεν τα διάβασα όλα αλλά, ως γνήσιος νεογραικός, θεωρώ πως πρέπει να πάρω θέση
  Από τη πτώση του «υπαρκτού» και την εξάλειψη του αντιπάλου δέους έπρεπε να βρεθεί οπωσδήποτε ένας νέος «βάρβαρος». (Πως το λένε αυτό οι ψυχαναλυτές για τον προσδιορισμό μας μέσω του άλλου?).
  Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για κάτι ατομικό, αλλά για κάτι μεγαλύτερο (σε ποσότητα).
  Και για να γίνω σαφής: Η ανυπαρξία αντιπάλου, αφήνει χωρίς δουλειά πολλές επιχειρήσεις. Και ούτω πως, ευρέθη ο νέος εχθρός. Τη θέση του τρισκατάρατου (κομμουνισμού), πήρε το ισλάμ και οι μουσουλμάνοι (συλλήβδην).
  Τι κι αν πριν (κάποιοι εξ αυτών) ήταν συνεταιράκια μας στον κοινόν αγώνα? Τώρα μας χρησιμεύουν ως εχθροί. Όλοι? Όοοχι, μόνον αυτοί που εμείς θεωρούμε έτσι.
  Και ούτω πως (βοηθούσης και της επίθεσης στους δίδυμους) στήθηκε το σκηνικό. Από τότε (ως δια μαγείας?) όλοι οι νεοφιλελέ (αλλά και άλλα φρούτα) ανακάλυψαν τον κοινό εχθρό. Τον βάρβαρο, απολίτιστο, φανατικό (και άλλα πολλά) μουσουλμάνο. Και βάλθηκαν να του φορτώσουν κάθε τι κακό (όπως παλαιότερα στον κομ/σμό). Α, ξέχασα υπάρχει και ο Κιμ, Αλλά αυτόν τον έχουμε για ώρα ανάγκης. Άσε δε που έχει κι αυτός το «κουμπί», και μπορεί να τα κάνει γης μαδιάμ.
  Εδώ και αιώνες, έχουν διαμορφωθεί δυο συγκεκριμένοι τύποι ανθρώπου σχετικά με την αναπαραγωγή ειδήσεων. Αυτοί που λειτουργούν βάσει ενστίκτων (φοβικών, εν προκειμένω)κι αναμασούν ό,τι τους σερβίρουν δίχως σκέψη, κι αυτοί που τα σερβίρουν.
  Έχουμε δηλαδή από τη μια τους ανόητους, κι από την άλλη τους συνεργούς-συνένοχους.
  Στην κα ΣΤ εναπόκειται λοιπόν (μιας και γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον) να μας ενημερώσει σε ποιόν από τους δυό τύπους ανήκει.
  Βέβαια, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή του διανοητικά διαταραγμένου. Αλλά εδώ, κάνει παιχνίδι ο ψυχίατρος.

 253. Γιάννης Ιατρού said

  253: Kid
  …ο κάθε βλαμένος «scholar» αυτοανακηρύσσεται αυθεντία,…
  έ πως, έχουμε κι εμείς από τέτοια, πάρε παράδειγμα τον βιβλιοπώλη αγιατολάχ 🙂

 254. Πιο Ρατσιστες απο τους μουσουλμάνους δεν υπάρχουν όταν μας αποκαλουν άπιστους μιά λέξη άκρως περιφρονητικη φορτησμενη με ενα σωρο αρνητικές έννοιες.
  Πιο Χριστιανόφοβοι δεν υπαρχουν που ολες τις χωρες της Μεσης Ανατολης τους Χριστιανους τους έσφαξαν.
  Στις μουσουλμανικές χώρες θα σερνανε μουσουλμανους για Χριστιανοφοβοια???
  Οι μουσουλμανοι δεν αποτελουν συστατικο της κοινωνιας μας ούτε μέρος της ιστοριας μας και του πολιτισμου μας, μουσουλμανοι δεν αγωνιστηκαν στην πατρίδα μας για Δημοκρατια και ανθρωπινα δικαιώματα, πως γινεται αυτα τα ξενα στοιχεία της χωρας που ηρθαν εδω απροσκλητοι χθες στο ονομα αυτων Ελληνες Δημοκρατες να σέρνονται στα Δικαστηρια???
  Απο που αντλει το δικαιωμα αυτος ο αεργος
  να μοιραζει πιστοποιητικα και να εμπορευεται ανθρωπισμό προς ιδιον οφελος και λιγη δημοσιοτητα???

 255. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 256. spiral architect 🇰🇵 said

  Από συντακτικό σκίζουμε, βλέπω!
  (και δεν φταίνε τα εικονικά πληκτρολόγια των ταμπλετών)

 257. spatholouro said

  Ραφαηλίδη «Έλληνες και νεοέλληνες»

 258. Alexis said

  Κάποιοι προηγούμενοι σχολιαστές (Βλάσης Αγτζίδης και Δημήτρης Μαρτίνος) αναφέρθηκαν στη γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών.
  Νομίζω ότι κοιτάμε τα δέντρα και χάνουμε το δάσος. Χωρίς να μπω στην ουσία του θέματος, το αν δηλαδή ήταν γενοκτονία ή όχι και αν περί αυτού θα πρέπει να αποφαίνεται το κοινοβούλιο, θα πω μόνο το εξής: Θεωρώ ότι η διατύπωση «υποτιθέμενη γενοκτονία των Ποντίων ή των Μικρασιατών» του Νικοκύρη είναι προβληματική. Γιατί, σε απλά ελληνικά, αφήνει την εντύπωση ότι δεν συνέβη τίποτα, ότι όλα είναι «υποτιθέμενα» και στη φαντασία κάποιων.

  Καλημέρα…

 259. Pedis said

  # 244 – Ρε παιδί, είσαι ικανός να διαβάσεις πάνω από πέντε γραμμές σε σχόλιο; Και να σχολιάσεις Βάταλο; Μπράαβο! 🙂

  Πάντως, δεν ξεκαθαρίστηκε αν οι μουσουλμάνοι αυτοαποκαλούνται και ισλαμιστές. Εκτός από ένα πνιχτό σχόλιο του Κιντ που το επιβεβαιώνει (μάλλον), ούτε ο Νικοκύρης απάντησε, που προτιμά το μουσουλμάνος μόνο και μόνο επειδή το ισλαμιστής χρησιμοποιείται από τα δυτικά μεγάλα μμε, ούτε κανείς άλλος.

  Την άλλη φορά που θα κλάσει η Σώτη και θα τρέξουμε τόσοι και τόσοι να μυρίσουμε μπορεί να λυθούν και οι απλές απορίες.

 260. Γς said

  249:

  Κι όσο βλέπω τον πύργο να στέκει πάντα ντούρος!

 261. Γς said

  Την άλλη φορά που θα κάνει τη μαλακία του ο Δημητράς μάλλον

 262. Alexis said

  #255: Μπράβο μεγάλε, το βρήκες!
  Δεν υπάρχει ισλαμική τρομοκρατία, όλα είναι θέατρο, ένα καλοστημένο σκηνικό.
  Τους βάζουν και αυτοκτονούν οι μυστικές υπηρεσίες της τρισκατάρατης «Δύσης» για να ‘χουν ν’ ασχολούνται.
  Μη σου πω ότι είναι στο κόλπο και αυτοί που εμφανίζονται ως «θύματα». Κάτι μου λέει ότι είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, πληρωμένοι από τη CIA! 😡

 263. Μπούφος said

  περί του Τractatus

  του Βιντγκενστάιν,

  ας θυμηθούμε ότι είχε «φάει» πάνω από τριάντα τόσες απορρίψεις και τελικά, αφού βρέθηκε κάποιος και το εξέδωσε αυτό το ψυχανώμαλο κατασκεύασμα, ο Βιντ..πήρε τα πάνω του (είχε και ένα στάτους άλφα, οικονομικό)

  Τα σχόλια τόσο των γεροντοκούρων όσο και των γεροντοκορών αυτής της σελίδας, νομίζω ότι θα αποτελέσουν σοβαρή τροφή για τους κοινωνιολόγους του μέλλοντος.

  Σπαθόλουρο,

  ευχαριστούμε για την πληροφορία σχετικά με το βιβλίο του Ραφαηλίδη. Μας ενδιαφέρει!

  Αυτός ο 257 ρατσιστής ισλαμόφοβος

  έγραψε μια φράση που κουδούνισε φίνα στα μπούφικα αυτιά μου: «Στις μουσουλμανικές χώρες θα σερνανε μουσουλμανους για Χριστιανοφοβοια???»

  Ε άμα πια! Πολύ μας σκοτίσαν τα …G σημεία μας, αυτοί οι κουλτουριάρηδες που αγκομαχάνε για ψύλλου, ρατσιστικό πήδημα και βρήκαν αντικείμενο του πόθου τους, τη Σώτη.

 264. Πέπε, πού βρίσκεται η «μοναδική σειρά πλήκτρων με νούμερα» που έχεις; Πάνω από τα γράμματα ή δεξιά τους; Αν βρίσκεται πάνω από τα γράμματα, δεν δουλεύει τόσο απλά το κόλπο με το Alt. Θα πρέπει προηγουμένως να βρείς πώς μετατρέπονται σε αριθμητικά πλήκτρα κάποια που βρίσκονται στη μέση του πληκτρολογίου (συνήθως με κάποιο πλήκτρο F, ανάλογα με το μοντέλο) και αυτά τα αριθμητικά πλήκτρα να χρησιμοποιήσεις με το Alt πατημένο. Είναι μια μικρή ιστορία — ίσως συμφέρει να εγκαταστήσεις το πολυτονικό πληκτρολόγιο της Microsoft και να μάθεις να το χρησιμοποιείς.

 265. Γιάννης Ιατρού said

  249: Τι ρωτάς κι εσύ ρε Γιώργο… Εδώ μέχρι την ταβέρνα, εκεί δίπλα του, πάει και γίνεται …σεισμός 🙂

 266. Παναγιώτης Κ. said

  @244. Εγώ πάλι τα βρήκα αρκούντως διαφωτιστικά αυτά που έγραψε ο Πολυδεύκης. Αν πήγαινε κατευθείαν στο συμπέρασμα μάλλον θα το προσπερνούσα.

  Η ζωή πάντοτε έθετε δύσκολα προβλήματα και θα συνεχίσει θέτει.
  Κάποιοι από εμάς θα υποχρεωθούμε …να λερώσουμε τα σκαρπίνια μας.

 267. Γς said

  268:

  Εμ, γιατί του είπα στο Σχ. 263

  >Κι όσο βλέπω τον πύργο να στέκει πάντα ντούρος!

  Στο Παρίσι δεν έχω επιχειρήσει κάτι [ακόμα].

  Στο Βερολίνο όμως:

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/25/meze-140/#comment-249381

 268. Μπούφος said

  269 Παναγιώτη Κ.

  «τα σκαρπίνια»! τα σκαρπίνια! πού την ξέθαψες αυτή τη λέξη; είχα κάτι δεκαετίες να την διαβάσω!
  😉

  268 Γιάννη Ιατρού, επιτρέψτε μου να σας ερωτήσω, να με συνχωρείτε κιόλας: μήπως είσθε …κτηνίατρος;
  😉

 269. ΤΣΟΠΑΝΟΣ said

  #265
  αν αυτό κατάλαβες, εντάξει
  ό,τι πεις
  μικρέ….

 270. ΤΣΟΠΑΝΟΣ said

  #265
  και μετά είδα τον ιστοχώρο
  και μπήκα
  και κατάλαβα
  πως μάλλον φταίει η συχνή επαφή με τα φυτοφάρμακα

 271. Γιάννης Ιατρού said

  273: ..φυτοφάρμακα..
  Ποιμένα, και να δεις που τελικά περνάνε και στις ζωοτροφές αυτά τα δηλητήρια! 🙂

 272. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @262β. Ἐπειδὴ δὲν πρέπει τὰ παιδιὰ νὰ μένουν μὲ τὶς ἀπορίες 🙂 θὰ προσπαθὴσω ν’ ἀπαντήσω (χωρὶς νὰ εἶμαι εἰδικός).
  Στὰ τούρκικα (ποὺ μάθαινα μέχρι νὰ σπάσω τὸ πόδι μου -τυχαῖο; δὲ νομίζω 🙂 ) λένε müslüman (μουσουλμάνος). Μάλιστα θυμᾶμαι πὼς ὁ Ἐρντογὰν εἶχε διακόψει τὴ Μέρκελ, ὅταν αὐτὴ μίλησε γιὰ «ἰσλαμιστὲς τρομοκράτες» στὴν τελευταία ἐπίσκεψή της στὴν Τουρκία. Νομίζω πὼς τὸ ἰσλαμιστὴς θεωρεῖται μειωτικό. Δὲν ξέρω τὶ γίνεται στὸν ἀραβόφωνο κόσμο. Ἂς μᾶς ποῦν αὐτοὶ ποὺ γνωρίζουν καλύτερα.

 273. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  275. Όλοι «μούσλιμ» δηλώνουν Δημήτρη. Και σε κάθε παρακλάδι ,οι αντίστοιχοι βλαμμένοι δηλώνουν ότι το δικό τους Ισλάμ είναι το «σωστό»…

 274. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Νομίζω πάντως ότι οι σουφιστές Τούρκοι είναι οι πιο μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. Απότι έχω ακούσει από γεροντότερους Κυπρίους που έζησαν μαζί με τους τουρκοκύπριους, ποτέ δεν ήταν φανατικοί με τη θρησκεία οι Τούρκοι της Κύπρου. Άλλα πράγματα τούς χώρισαν…

 275. Γιάννης Ιατρού said

  270: …Στο Παρίσι δεν έχω επιχειρήσει κάτι [ακόμα]…
  Με μπερδεύεις ρε συ, κι εγώ νόμιζα πως δώσανε τ’ όνομα σ΄εκείνο το σοκάκι, εις ανάμνησιν … 🙂

 276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Κλέψανε» από τη σκέψη μου με αφορμή το νήμα:
  «Ο ρόλος των ανθρώπων του πολιτισμού σε κρίσιμες περιόδους»
  https://left.gr/news/diimero-ekdiloseon-kai-syzitiseon-13-14-mai-sto-mparoytadiko-apo-ton-syriza-dytikis-athinas

 277. Ισλάμ είναι η θρησκεία, και στα αραβικά και στις άλλες γλώσσες. Ο πιστός του Ισλάμ λέγεται μουσλίμ αραβικά, αλλά στα ελληνικά και σε πολλές άλλες ευρωπαίκές (και όχι μόνο) λέγεται κατά το πλείστον μουσουλμάνος, μάλλον από την περσική μορφή της λέξης. Λέγεται και μωαμεθανός, λέξη λογικά σχηματισμένη (πρβ. νεστοριανός, παυλικιανός, λουθηρανός…), την οποία όμως απορρίπτουν οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι, διότι θεωρούν ότι υποβάλλει τη λανθασμένη ιδέα πως λατρεύουν τον Μωάμεθ ως Θεό, όπως οι χριστιανοί τον Χριστό. Το επίθετο ισλαμικός, σωστά σχηματισμένο και αντίστοιχο με το αραβικό ισλάμι, σημαίνει φυσικά «σχετικός με το ισλάμ». Η λέξη «ισλαμισμός» θα ήταν πλεονασμός αν σήμαινε απλώς την ισλαμική θρησκεία, αφού «Ισλάμ» είναι ήδη -ισμός· συμβατικά σημαίνει στις ευρωπαϊκές γλώσσες την προσπάθεια επιβολής του ισλαμικού νόμου στο κράτος και στην κοινωνία. Ομοίως «ισλαμιστής» δεν είναι ο μουσουλμάνος, είναι αυτός που θέλει να επιβληθεί ο ισλαμικός νόμος στο κράτος και στην κοινωνία. Ο ισλαμιστής θα μπορούσε να είναι σχετικά μετριοπαθής, να θέλει δηλαδή να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο με δημοκρατικά μέσα (φυσικά, μόνο σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία), αλλά συνήθως θέλει να τον επιβάλει με το σπαθί. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Χομεΐνί (η ο Χίτλερ, η ο Σαβοναρόλα) είχε ευρεία λαϊκη υποστήριξη δεν είναι μεγάλη παρηγοριά για τα θύματά τους… Η τυραννία και της πλειοψηφίας είναι απεχθής όταν δεν μετριάζεται από ένα πλαίσιο κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών και κανόνων δικαίου. Δεν λέω βέβαια τίποτα πολύ πρωτότυπο 🙂

 278. Ριβαλντίνιο said

  @ 277 Νέο Kid Al Kuwaiti

  ποτέ δεν ήταν φανατικοί με τη θρησκεία οι Τούρκοι της Κύπρου. Άλλα πράγματα τούς χώρισαν…

  Τι τους έκανε να αλλαξοπιστήσουν ; Το συμφέρον ;

 279. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  281. Ποιος αλλαξοπίστησε; Δεν σε εννοώ.

 280. Ριβαλντίνιο said

  @ 282 Νέο Kid Al Kuwaiti

  Οι Τούρκοι της Κύπρου γιατί από Έλληνες χριστιανοί έγιναν Τούρκοι μουσουλμάνοι ; Για να διατηρήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα ; Δεν έχω διαβάσει κάτι, γι’αυτό ρωτάω. Π.χ. οι Αλβανοί έγιναν από βλακεία ! 🙂 🙂 🙂

 281. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  283. Δεν καταλαβαίνω τι λες. Οι Τούρκοι ήρθαν στην Κύπρο με την οθωμανική κατάκτηση. Μουσουλμάνοι ήταν από τότε…

 282. Ριβαλντίνιο said

  @ 282 Νέο Kid Al Kuwaiti

  Δηλαδή όλοι οι Τούρκοι της Κύπρου είναι … Ογούζοι Τουρκομάνοι ; Εξισλαμισμένοι ελληνόφωνοι δεν είναι οι περισσότεροι Τούρκοι της Κύπρου ;

 283. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  285. Δεν ξέρω. Το ότι αρκετοί Τουρκοκύπριοι ήταν μπιλινγκουαλ δηλαδή μιλούσαν και ρωμαίικα είναι γεγονός. Τώρα , αν τα ελληνικά ήταν η παλιά τους γλώσσα η αν τα έμαθαν για πρακτικούς κοινωνικούς λόγους ( πολύ πιθανό ) δεν το ξέρω.

 284. Alexis said

  #273: Είσαι αητός! Όλα τα βρίσκεις!

 285. Γιάννης Ιατρού said

 286. Pedis said

  # 275 – αν τους είπε «ισλαμιστές τρομοκράτες» είναι, μάλλον παρόμοιο να αποκαλούσε ο Ερντογάν τους χριστιανούς, «χριστιανούς σταυροφόρους», «ιησουίτες εγκληματίες» κλπ. Δεν βλέπω τι σχέση έχει αυτό που λες με την ερώτηση.

  # 280 – άλλα έχουν ήδη γραφτεί παραπάνω, άλλα, φαντάζομαι ότι τα παραλές ή τουλάχιστον τα παρατονίζεις.

  Εννοώ ότι όλες οι εβραιογενεις θρησκείες, πέρα από τις παρλαπίπες για άλλοθι, έχουν τον προσηλυτισμό μέσω της κατάκτησης και βάις βερσα ως πρωτο και βασικότερο στόχο.

 287. Ρίβα, περί τουρκοκυπρίων: εκτός από τους ιθαγενείς -πλέον- που είχαν έλθει με την κατάκτηση του νησιού, πρέπει να προσθέσουμε και τους εποίκους από το ’74, κουρδικής κυρίως καταγωγής.

 288. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

  288 χι χιχιι! Καλέ! Θα φωνάξω το Μπούφο, να το δει να γελάσει!

 289. Ριβαλντίνιο said

  @ 290 Σκύλος

  Και εκτός από Κούρδους λένε πως έφεραν και Λαζούς. Ρε γαμώτο… Κάποιοι άνθρωποι και κάποιες ηγεσίες είναι τελείως ξεδιάντροποι, άρπαγες και δεν έχουν καθόλου αίσθηση του δικαίου. Ενώ αποτελούν μόλις το 18% του πληθυσμού, καταλαμβάνουν το 36% του νησιού ! Και φέρνουν και εποίκους !!! Φταίμε μετά εμείς αν έρθουν χρόνοι και καιροί και τους βρούμε μπόσικους να τους διώξουμε όλους από το νησί σαν τους Τουρκοκρητικούς ; ; ;

 290. 292 Ξεκόλλα, ρε φίλος! Αυτό είναι πάγια τακτική του κεμαλισμού. Και το ’22 είχε βάλει την τσέτα (άτακτους κούρδους) μπροστά, όχι μόνο για να προστατέψει τα δικά του στρατά και να φθείρει τους κούρδους αλλά και για να *αραιώσει* τον κουρδικό πληθυσμό από την Ανατολία. Έτσι, βεβαίως, έφερε επτά μύρια Κούρδους στην Ιστανμπούλ και άλλα δύο στο Ιζμίρ. Κι έμπλεξε…

 291. Μπούφος said

  291 Χουχού μ’… Χμ…Βρίσκω το Χάρυ Κλίνο..πασέ!
  ;=(
  Τώρα χάνομαι στον αστερισμό της Τατί και της Πάνια! Ανιχνεύω… υδρογονάνθρακες κάτω από την επιφανειακή τους…χαλαρότητα…Ξέρουν αυτές, πώς να παίρνουν το όποιο σκουπίδι και να του προσδίδουν τηλεοπτική αξία!

 292. Ριβαλντίνιο said

  @ 293 Σκύλος

  Μην νομίζουμε ότι και οι Κούρδοι είναι τόσο αθώοι. Οι Τούρκοι/τουρκική ηγεσία τους έστελναν συνέχεια να κάνουν επιδρομές και να ερημώνουν την Συρία μέχρι να καταφέρουν να προσαρτήσουν την Αλεξανδρέττα. Επίσης η συνθήκη των Σεβρών προέβλεπε αυτόνομο Κουρδιστάν, αλλά αυτοί δεν μας βοήθησαν σχεδόν καθόλου όταν πολεμούσαμε τους Τούρκους. Φαντάζεσαι να είχε ξεσπάσει καμμιά μεγάλη κουρδική επανάσταση ανατολικά του Κεμάλ ; Φαλάγγι θα τους παίρναμε το ’21 τους Τούρκους ως το Ερζερούμ ! 🙂

 293. Γιάννης Ιατρού said

  295: Πιό ’21 και Κεμάλ ρε ανιστόρητε 🙂

 294. Ριβαλντίνιο said

  @ 296 Γιάννης Ιατρού

  🙂 🙂 🙂

  ( 100 χρόνια μετά το ’21 είχαμε φτάσει στον Σαγγάριο ! Τι μπορεί να κάνει ένα έθνος συντρεχούσης και της τύχης αν έχει έναν σκοπό. Το 2021 πρώτα ο Θεός που θα είμαστε ; )

 295. 269 1922 not 1821 ❤

 296. Ριβαλντίνιο said

  @ 298 Σκύλος

  Το ξέρει/κατάλαβε , αλλά είναι χιουμορίστας σαν κι εμάς ! 🙂 🙂

 297. Α! http://lolsnaps.com/upload_pic/35e72643-used-faceswap-on-the-dog-now-i-m-terrified.jpg

 298. Alexis said

  #288: 🙂 🙂 🙂

 299. Μπούφος said

  299 Σκύλε, θεούλης!
  😉

 300. odinmac said

  Αγαπητέ Σαραντάκο, το πρωί έστειλα κάτι αλλά ή το έπιασε η σπαμοπαγίδα ή δεν το επιτρέψατε εσείς.
  Υπάρχει κάποιο «θέμα» με τις αναλύσεις του Μάζη ή βρίσκεται ακόμη εκεί και δεν το έχετε δει; (ειλικρινής απορία)

  Ευχαριστώ

 301. Γιάννης Ιατρού said

  303: Είναι η ώρα του τώρα, ήπιε και καφέ…, σκέτη δημιουργία 🙂

 302. Γιάννης Ιατρού said

  304:

 303. odinmac said

  306:
  Αααχαχαχαχααα..! Σωραίος!!! 👻

 304. Μαρία said

 305. sarant said

  308 Kι άλλος Κασιδιάρης!!

 306. Μαρία said

 307. Αγάπη said

  Περιμένω να δω αντιδράσεις στον Τζήμερο – εκτός διαδικτύου

 308. Θάνος Τζήμερος και στην ψωλή ανήμερος!
  Άντρας!

 309. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τζημερϊών -συνέχεια, σήμερα
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/05/09/arxaioi/#comment-430636

 310. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στην εποχή των χορτασμένων μετρίων, όποιος δεν έχει να πεί κάτι ουσιαστικό και θέλει η επικαιρότητα να ασχοληθεί λίγο μαζί του, απλά κάνει θόρυβο, δεδομένης της τερατώδους θεαματικότητας του σαρβάϊβορ, είναι βέβαιο πως θα ασχοληθούν πολλοί με την «αυτού»μετριότητα.

  DoctorJohn γύρισε το απολωλός πρόβατο ή κάνω λάθος;😂

 311. Γς said

  Εδώ Τζημερίζετε;

  Κι εγώ τα λέω σε άλλο νήμα για τον Τζάγριο, ουπς, Τζήμερο

 312. Μπούφος said

  312 Σκύλε,
  το στιχουργικό σου χάρισμα θα το προσθέσω στα λοιπά σου χαρίσματα!
  😉 Γιατί ανησυχείτε για το Τζήμερο; Δεν έσκισε δα και κανά καλσόν…πώς κάνετε έτσι! Εξάλλου
  έναν ξυλοδαρμό, κάποιες γυναίκες τον εκτιμάνε στο..βάθος!

 313. 316 Όντως τώρα; https://pbs.twimg.com/media/C_fME5ZXkAAGwnS.jpg

 314. Γς said

  «Ο δρόμος προς τις αγορές περνά μέσα από την οδό του μεταξιού»

  Στις Ειδήσεις της ΕΡΤ1, Τώρα.

  Γουστάρω

  Α, ρε Μάρκο

 315. Ριβαλντίνιο said

  @ 316 Μπούφος

  κάποιες γυναίκες τον εκτιμάνε στο..βάθος!

  Οι άνθρωποι δεν εκτιμάνε το ξύλο, παρά μόνο αν πάσχουν από μαζοχισμό.
  Πάντως εγώ δεν πιστεύω ότι ο Τζήμερος άπλωσε χέρι αν δεν δώ ντοκουμέντα.

 316. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

  Μα καλά ,έχετε φλωρεψει τελείως στην Ελλάδα; Δεν βρέθηκε ένας κουκουες να του κάτσει ένα γροθιδι;; Μυστηρια πράματα…

 317. Πέστα, ρε Κίντο. Να του σκάσει κουτουλιά στο μύτο* ο Κουτσούμπας να τονε κάμει ίσα με ένα άλογο.

  Το λεγόμενο και Glasgow Kiss

  http://www.urbandictionary.com/define.php?term=glasgow%20kiss

  Επειδή εδώ λεξιλογούμε. 😉

 318. Ριβαλντίνιο said

  @ 321 Σκύλος

  Φυσικά ένας γνώστης δεν αφήνει έναν αντίπαλο να τον πλησιάσει, ειδικά αν ο αντίπαλος είναι πιο εύσωμος από αυτόν. Του ρίχνει σβέλτες : κοιλιά – κεφάλι – κεφάλι, ή κεφάλι – κεφάλι – κλωτσιά, ή κοιλιά – γονατίδι ή το πιο σίγουρο που κάνω εγώ !

 319. 322 Τόχε πει κι ο Αλ Καπόνε: κράτα τους φίλους κοντά και τους εχθρούς κοντύτερα.
  Εγώ λόγω μεγάλου αναστήματος και ακόμη μεγαλύτερου βάρους προτιμούσα να του πατάω το κουντεπιέ και να τον σπρώχνω προς τα πίσω: το σώμα έφευγε, ο αστράγαλος έμενε…
  Πάρε κι ένα τζιφάκι με τον Μπαζ Όλντριν (τον δεύτερο άνθρωπο στο φεγγάρι) όταν του επιτίθεται συνωμοσιολόγος που πίστευε πως ο άνθρωπος (γενικά) δεν πήγε ποτέ στη Σελήνη,

  Ο Μπαζ, στα 83 του, με το γκρίζο κοστούμι

 320. Ριβαλντίνιο said

  @ 323 Σκύλος

  Αν στεκόταν φάτσα με φάτσα μπροστά σου ναι, αλλά ο γνώστης πάντα παίρνει πλάγια θέση.
  Ο σεληνοπατητής έπεσε σε λούλη. Κάθε άλλος μετά από αυτή την αδύναμη γροθιά θα τον έστελνε στο νοσοκομείο.

  Πάντως μην υποτιμάμε τους μικρόσωμους !

  Υ.Γ. Πού είναι ο gpoint ; 🙂

 321. 324 Σωστά, πάντα πλάγια. Εγώ το κάνω με πρόφαση το ότι δεν ακούω από τ’ αριστερό.

  ΥΓ Κερνάει γλυκό υποβρύχιο.

 322. Μπούφος said

  Κοίτα πόσο ανεπίτρεπτα συναισθηματικά δέρνουν οι άντρες! Τι διαβάζω, Θεέ.
  Δεν το πιστεύω! «κοιλιά-κεφάλι, γροθίδι, γονατίδι»…σαχλαμάρες και κολοκύθια στο πάτερο!
  Δηλαδή δίνετε χλιαρά χτυπήματα, για το θεαθήναι, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις.
  Δεν πετυχαίνεται έτσι ο στόχος.
  Βασικά…
  τους κοπανάς κλωτσιά αστραπιαία, ανελέητη, γερή στα …αμελέτητα και τους ξαπλώνεις,
  τους κάνεις να φεύγουν προτροπάδην, ουρλιάζοντας και φωνάζοντας τη μαμά τους.
  Απλό.

 323. Ριβαλντίνιο said

  @ 325 Σκύλος

  Αριστερόχειρας είσαι ;

 324. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 325. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 326. Μπούφος said

  Υ.Γ. με τις γυναίκες δεν είναι απαραίτητος ο ξυλοδαρμός. Αρκεί να κάνεις μια απότομη με τη χερούκλα, να τους «τσαλακώσεις» το χτένισμα και πάραυτα περιέρχονται σε κατάσταση υστερίας! Ξέρεις πόσο ασύμφορα είναι πλέον τα κομμωτήρια;
  😉

 327. 327 Όχι. Με το δεξί τον έσπρωξα. Μιλάμε για τυπάκο που ήθελε να πουλήσει ναρκωτικά σε μια κοπέλα που προσπαθούσε να μείνει καθαρή. Μέσα στο στέκι μεταναστών.

 328. 314,
  Dr John:

 329. Μπούφος said

  332 κατάλαβα: άλλα λόγια, να αγαπιώμαστε!
  ;-(

 330. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  314 🙂 🙂

 331. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  315. Κλέβεις- δεν αναφέρεις πηγές! 😉

  Γιάννη, ε Γιάννη, ευχαριστώω!
  Πέσαμε στις …μπούφ λ ες και ξεχαστήκαμε.

 332. Ριβαλντίνιο said

  @ 326 Μπούφος

  κλωτσιά …στα …αμελέτητα

  Και οι άντρες το κάνουν καμιά φορά αυτό.

 333. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 334. Γιάννης Ιατρού said

  Τι έγινε ρε σεις, δεν μπορεί κανείς να κάνει μια βόλτα και χάνει τον μπούσουλα όταν ξανανοίγει και βλέπει την κατάντια!
  ultra licitum

  314: ΛΑΜΠΡΟΣ
  Τι έγινε ρε Λάμπρο, γύρισες; Άντε, κι έλεγα να σε πάρω τηλέφωνο, να δω τι κάνεις, μην σε φάγανε οι λύκοι εκεί πάνω…
  Λοιπόν να δεις που έχεις δίδυμο αδελφό (εκτός του άλλου πού ξέρω) 🙂

  335: ΕΦΗ
  Νά ΄σαι καλά 🙂 Ναι, όπως γράφεις…

 335. sarant said

  328 Και χωρίς πτυχίο 🙂

 336. Σωτήρς said

  Επειδή είδα κάποια σχόλια που απαξιώνουν τη γενικά τη δουλειά της Σ.Τρ. αν και δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο της, σαν επιμελήτρια νομίζω είναι καλή, μ’αρέσουν οι συγγραφείς και τα θέματα που προωθεί.

  Και για τα τελευταία σχόλια να μην ξεχνάμε ποτέ την μεγάλη αλήθεια:
  «Του τρεχάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ»

 337. Μαρία said

  Δεν μας αφήνουν να πλήξουμε. Στο 1:37 https://www.youtube.com/watch?v=KRgaVnDCBA4

 338. Γιάννης Ιατρού said

  340β: ποιου τρεχάτου, του φευγάτου …

 339. Μαρία said

 340. Γιάννης Ιατρού said

  341: Μαρία
  Όχι και να πλήξουμε, εδώ έχουμε να κάνουμε με το μαντείο των Δελφών ….

 341. sarant said

  Μετά την κάλυψη συνάντησης που δεν έγινε (Βήμα με Ερντογάν), το ΠΘ καλύπτει εκδήλωση που θα γίνει!

 342. Παναγιώτης Κ. said

  @345. Και ύστερα παραπονιούνται (;) γιατί πέφτουν οι κυκλοφορίες των εφημερίδων.

  Πριν δύο χρόνια βρέθηκα στην περιοχή του Πόντου ( Σαμψούντα, Τραπεζούντα κ.λπ) και η εικόνα των ανδρών να διαβάζουν εφημερίδα σε δημόσιους χώρους ήταν εμφανής.
  Αν δεν με απατά η μνήμη μου,παρόμοια με την εικόνα που υπήρχε πριν καμιά σαρανταριά χρόνια σε μας και που τώρα δεν υπάρχει, όπως εξάλλου δεν έχω δει να διαβάζουν εφημερίδες δημοσίως σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια.
  Ίσως η εξέλιξη των κοινωνιών συμβαδίζει με την υποχώρηση στην κυκλοφορία των εφημερίδων. Κρίνοντας από τον εαυτό μου, ναι μεν έχω πάψει να αγοράζω εφημερίδα (εκτός και αν έχει ένθετο που με ενδιαφέρει) δεν έχω πάψει να ενημερώνομαι μέσω διαδικτύου και μάλιστα, πολύ περισσότερο από εκείνη την εποχή που ήμουν φανατικός αναγνώστης εφημερίδων.
  Έτσι, για την ιστορία του πράγματος, να προσθέσω:
  Μία εφημερίδα κάθε μέρα στην περίοδο της δικτατορίας, δύο τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης, μια εν συνεχεία μέχρι το ΄77 και μετά, σποραδικά κάποια ημερήσια και δύο κάθε Κυριακή μέχρι το 2006. Μετά μπήκε το διαδίκτυο στη ζωή μου και όλα άλλαξαν.
  Αν την περίοδο που ήμουν φανατικός αναγνώστης των εφημερίδων αλλά και των περιοδικών μου υποδείκνυε κάποιος άνθρωπος κύρους να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στη μελέτη βιβλίων και λιγότερο στην ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών, καλό θα μου έκανε σε ότι αφορά αυτό που λέμε γνώση.

 343. Παναγιώτης Κ. said

  …σε ο,τι αφορά … 🙂

 344. Θρασύμαχος said

  http://www.athensvoice.gr/politiki/i-soti-i-eleytheria-toy-logoy-kai-amihano

 345. spiral architect 🇰🇵 said

  @348: Αυτό το «imprimatur» είδα και με έπιασε ένα δέος. 😛

 346. Γιάννης Ιατρού said

  349: Spiral
  Τι; Μόνο δέος; Σκέφτηκες καν αν εφαρμόστηκε η δέουσα προδιαγραφή;
  Έδωσε π.χ. ο censor deputatus προηγουμένως nihil obstat για να πάει το θέμα στο επόμενο κλιμάκιο να πάρει ένα imprimi potest και τελικά ο μέγας αγιατολάχ να αποφανθεί και να δώσει το imprimatur ; 🙂

 347. spiral architect 🇰🇵 said

  Aχ και μου’ λεγε η μάνα μου να μάθω λατινικά, μη και μείνω αγράμματος αλλά, εγώ τραβούσα στο βουνό με μάγκες να φουμέρνω.

 348. spiral architect 🇰🇵 said

  Και πλάκα-πλάκα κανένας από τους σχολιαστές της αθηναϊκής πατσαβούρας δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι, ο Δημητράς δεν έκανε αγωγή στη Σώτη.

 349. spiral architect 🇰🇵 said

  Quidquid latine dictum sit, altum videtur 😀

 350. Ριβαλντίνιο said

  @ 340 Σωτήρς
  @ 342 Γιάννης Ιατρού

  Του τρεχάτου/φευγάτου/φεύγα η μάνα δεν έκλαψε ποτέ.

  Αυτό εννοούσα και εγώ στο σχόλιο 322 όταν έλεγα ή το πιο σίγουρο που κάνω εγώ !
  Όπως έλεγε και ένα γνωμικό «Καλύτερα λίγη ντροπή παρά μεγάλη ζημιά».
  Ή όπως λέω εγώ «Είμαι εραστής και όχι πολεμιστής !»

 351. Γιάννης Ιατρού said

  353: Res, non verba ρε συ 🙂

 352. sarant said

  352 Ή δεν θέλει να το παραδεχτεί.

 353. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  338 – Όχι δεν γύρισα ακόμα, την Πέμπτη γυρίζω, προέκυψαν κάποια μικροπροβλήματα αλλά λ6θηκαν επιτυχώς.☺

  Ε, όχι και δίδυμος αδελφός, από τη στιγμή που δεν αναφέρει κάν το σέξ ώς βασική προϋπόθεση για την ελευθερία έκφρασης του ατόμου και την δημοκρατία (άσε που την αρνείται ουσιαστικά) ούτε δίδυμος μακρινός συγγενής μου δεν είναι.☺
  Εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφός μου είναι μόνο ΕΝΑΣ .+ –

 354. giorgos said

  254. Καλησπέρα αγαπητέ φίλε. Χαίρομαι πολύ πού ύπάρχει καί κυκλοφορεί έστω καί στό ίντερνετ αυτό τό βιβλίο ,(είχε γίνει θέμα στήν βουλή τότε σχετικά μ’ αυτά τά κείμενα τού Β.Ρ. τά όποία ό κ.Στεφανόπουλος τά είχε χαρακτηρίσει «ανθελλινικά» καί είχε ζητήσει από τήν κυβέρνηση πάρει μέτρα… ) καί μπράβο σου πού τό έθεσες στήν διάθεση όποιου θέλει νά τό διαβάση .

 355. Γιάννης Ιατρού said

  357: ΛΑΜΠΡΟΣ
  Αντί να δουλεύεις, τριγυρνάς βλέπω στα καφενεία που διαθέτουν αφιλοκερδώς πρόσβαση στο διαδίκτυο, ε; 🙂

  Σωστές οι παρατηρήσεις σου, αλλά η επιτροπή εξέτασης αυθεντικών κειμένων (βλ. και #350) πιστεύει πως επίτηδες έχουν γίνει αυτά που αναφέρεις, για ξεκάρφωμα 🙂 Θα γίνει νέα συνεδρίαση, παρουσία σου, για να αποφανθούμε τελικά και αμετάκλητα!

  Καλή επιστροφή!

 356. Γιάννης Ιατρού said

  359: Α, ξέχασα να σου υπενθυμίσω, ότι κατά εξέτασή σου θα πρέπει να κάνεις εκτεταμένη χρήση του γνωστού κρητικού φίλτρου, άλλως νερού της αλήθειας 🙂

 357. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  159-160 – ☺☺☺

 358. Γιάννης Ιατρού said

  361: Α ρε τι σου κάνουν αυτά τα μικρά γράμματα στις ταμπλέτες!

 359. Mπούφος said

  Μου άρεσε ο Δανικας σήμερα: http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/678694/o-pugmahos-thanos-tzimeros/

 360. gpoint said

  # 354

  Ρε άπιστε, Τετάρτη και Παρσκευή δεν νηστεύεις ; άρα είσαι παρτ τάιμ λόβερ !

 361. Πέπε said

  @353, 355:
  Α, υπάρχει ήδη ως ρητό αυτό;

  Εδώ στο Ηράκλειο έχει ένα μπαράκι, που ένας τοίχος του είναι διακοσμημένος με λατινικά ρητά. Τα περισσότερα είναι λίγο-πολύ ευρέως γνωστά, αλλά μερικά πρέπει να ξέρεις στοιχειωδώς λατινικά για να τα καταλάβεις. Και ανάμεσα στ’ άλλα έχει και αυτό. Το είχα βρει φοβερά έξυπνο, σαν χιούμορ με το οποίο ο λατινομαθής διακοσμητής αυτοϋπονομευόταν κι όποιος το πιάσει.

  Που ισχύει βέβαια, αλλά αν -όπως νόμιζα- το είχε βγάλει μόνος του θα ήταν ακόμη καλύτερο.

 362. «Ο λαός απαιτεί / η Αγιά Σοφιά τζαμί»

  12 Μαΐου 2017. Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Άλωση:

 363. Μιας και εκτός από το ίδιο το γεγονός που θίγει το άρθρο και τα του Ισλάμ, αναφερθήκαμε και στις Γενοκτονίες που διέπραξε στην Ανατολή ο εθνικισμός (χρησιμοποιώντας το Ισλάμ), ελάτε σε μια εκδήλωση όπου όλα αυτά -καθώς και το φαινόμενο της Άρνησης της Γενοκτονίας που συναντιέται κυρίως στην ισλαμοεθνικιστική Τουρκία και σε κάποιους ελλαδικούς μας κύκλους- θα συζητηθούν:

  http://www.presspublica.gr/genoktonia-sto-mikrasiatiko-ponto-strongylo-trapezi-gia-ena-thema-pou-akoma-dichazi/

 364. Βουτς said

  Κε Σαραντακο καλο θα ειναι να διορθώσετε την λέξη «μήνυση» στην εισαγωγή σας «ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο Παναγιώτης Δημητράς» σε «αναφορά» .

 365. sarant said

  369 Διαβάστε όλη την εισαγωγή Θέλω να αναδείξω ότι όλοι λένε για μήνυση ενώ επρόκειτο για αναφορά. Γράφτηκε μήνυση.

 366. 370. Εχετε δικιο, ανακαλώ.

 367. Γιάννης Ιατρού said

  Α, εδώ γύρω τριγυρίζεις, ε;

 368. Μαρία said

  372
  Για το επικοινωνήσΗ λες γέρος θα είναι, που δεν είναι, αλλά το έχΗ; Οικονομία στα γράμματα θα κάνει.

 369. 373 Ναι
  374 Βάζει και τα αρχικά του: Α.Α.

 370. Γιάννης Ιατρού said

  374: Α, αυτό το έχΗ το έγραψε ένας ακόμα πιό παλιός 🙂

 371. Ιωάννη, εσύ;

 372. Γιάννης Ιατρού said

  377: Αποκάλυψη, ε; 🙂 🙂 (ΙΩΑΝΝΟΥ)

 373. Μαρία said

  376
  Τόσο παλιά η ελληνικούρα!
  Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω αλλά κι ο έχων ληξιαρχικήν μνήμην λέγει «πρόσσχωμεν οι ψευδώνυμοι» https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/15/olme/#comment-172189

 374. Γιάννης Ιατρού said

  379: χιχιχι, αυτό το «ληξιαρχικήν», τέλειο, όλα τα λεφτά 🙂

 375. Μπούφος said

  Αποκαλύψου Ιωάννη. Είσαι κτηνπτην-ίατρος;

 376. 381 Μηχανικός και τρόλλ είναι

 377. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  382. Α, δεν είναι πτηνογιατρός(έστω κομπογιαννίτης 🙂 ) να μου πει ένα σπίνος που μου λαλεί υπέροχα πρωί κι απόγεμα καμιά εβδομάδα τώρα, έχω έλπίδα πώς κάπου φωλεύει η κυρά του εδώ γύρω στα δεντρά, ή ψάχνει να ζευγαρώσει και μετά θα την …πουλέψει κανονικά;
  Τέτοιος είναι (αυτή τη μελωδία με κερνά και θυμάμαι τις άνοιξες του χωργιού)

 378. Mπούφος said

  Σκύλε

  Καλά το τρολ του φαίνεται μια ώρα δρόμο χαχα (όπως φαίνονται και κάτι άλλοι δω μέσα, δεν θα κατονομάσω, ξέρεις εσύ, μωρέ που είναι ο Γς, τα έχουμε ξαναπεί..)..αλλά μηχανικός; πώς μπορεί να είναι μηχανικός μια τόσο ποιητική και λεπτή ψυχή που συμπαθεί τις καρδερίνες;
  😉

  383 Έφη, υπέροχος ο σπίνος!
  😉

 379. sarant said

  382 και πριν Δικηγόρος είναι, γράφει κι εδώ σπανίως, και κρατάει την υποτακτική.

 380. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  # 376 εάν τις έχη ωτίον…

 381. Πέπε said

  @372, 376:
  Αναφορικές-υποθετικές προτάσεις. Σε απλά ελληνικά και τα δύο σημαίνουν «όστις αν αν έχη».

  (Για τη μετάφραση της Αποκάλυψης, αν και δε βλέπω τη χρονολογία, πάντως βάσει παλαιότητος δε θα απέκλεια εντελώς αυτή την -πάντως απίθανη- εξήγηση. Αν τα ελληνικά τα σκέφτεται κανείς σαν υποψήφιος τρίτης δέσμης και ταυτόχρονα ζη [sic] σε εποχές που το «κανείς» γραφόταν με κορωνίδα και υπογεγραμμένη, μπορεί να πει: ο έχων = όποιος τυχόν έχει, αναφ.-υποθ. μτχ., άρα υποτακτική και στην ανάλυση και στη μετάφραση. Στο τουϊτ, απλή ανορθογραφία βέβαια.)

  __________

  Βλέπω κι ένα «εδώ» με δασεία;;;

 382. Πέπε said

  383:
  Απίστευτη ρε Έφη!

  Βάζω το βίντεο να δω πώς λαλεί ο σπίνος. Τελειώνει το βίντεο, και ο σπίνος συνεχίζει να λαλεί.
  Άρα, έχουμε σπίνους και στον Μασταμπά Ηρακλείου! (Είναι γκαραντί το ίδιο τραγούδι.)

 383. Γιάννης Ιατρού said

  388: Σιγά ρε Πέπε, κοιμάται ο κόσμος μεσημεριάτικα, τα δικά σου μεγάφωνα θα ακούει;
  ΥΓ: Να βάλω subwoofer στα τζιτζίκια να γίνει της πουτάνας στο χωριό εκεί κάτω 🙂

  383: ΕΦΗ
  Που ξέρεις, ο σπίνος σου μπορεί να γουστάρει και καμιά «καρδερίνα» 🙂
  Ρώτα, έχουμε κι εδώ μέσα !

  382: Ρε συ, είσαι προδότης! Κομματόσκυλο!

 384. kass said

  389 Γιάννης Ιατρού
  Τι είναι το subwoofer?

 385. Γιάννης Ιατρού said

  387: Η ημερομηνία 🙂

 386. Μαρία said

  385
  Κι εκεί που δεν χρειάζεται. Όποιος + οριστική.

 387. Γιάννης Ιατρού said

  390: για ρώτησε τον γούγλη, να δεις!

 388. Μαρία said

  387
  >υποθ. μτχ., άρα υποτακτική

  Κάνεις λάθος. Αν αναλυθεί σε αναφορική υποθετική πρόταση που δηλώνει το πραγματικό, θέλει οριστική.

  Ο (ουκ) έχων= όστις ουκ έχει = όποιος πράγματι δεν έχει
  Ο (μη) έχων = όστις αν (αοριστολογικό) έχη = όποιος τυχόν έχει

 389. kass said

  391 Jesus!

 390. 389γ

  Αυτά είναι τα σωστά κομματόσκυλα, Γιάννη. Τους λες «ΠΑΜΕ βόλτα;» κι έρχονται!

  396

  Πλακίτσα έκανα. Subwoofer είναι μέρος του ηχείου που βγάζει πολύ μπάσες νότες.

 391. Μπούφος said

  397 Σκύλε
  Το υποπτεύθηκα, αλλά..ντράπηκα να το πω για να μην σας παρασύρω και νομίσετε πια ότι όλα τα γνωρίζω το εξυπνοπούλι!
  ;-(

 392. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  388, 🙂 κι εγώ νόμιζα ότι ήταν μεγάλο-ατέλειωτο το βίντεο ,ενώ είχε στέσει τραγούδι ο δικός μου έξω!
  Στο Μασταμπά ναι ,έχει και κοτσιφούς και «πέφτουν» (περνάνε/περνούσανε) το χειμώνα και τσίχλες. Πιστεύω και γαρδέλια (καρδερίνες) και τσεμπέρες(μαυροσκουφάκια) και γιαννάκια (κοκκινολαίμηδες) θα φαίνουνται. Αν δώσεις προσοχή και πιάσεις τις λαλιές θα εκπλαγείς πόσα πουλιά επιβιώνουν και μες την πόλη. Προ καιρού είδα ένα ζευγάρι σουσουράδες στις χαρουπιές της πλατείας Κλαθμώνος. Πέρυσι, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο πάνω πάνω ψωραλέο παρκάκι.
  389.β Μωρέ σίγουρα για κάποια κυρία τραγουδάει αλλά κανέναν καλό πουλολόγο να ρωτήξουμε πώς θα καταλάβουμε αν την έχει ήδη στη φωλιά και της κάνει παρέα ή σφυρίζει να σαγηνέψει καμιά στο μαγιάτικο νυφοπάζαρο στο μεϊντάνι των αιθέρων;

 393. Πέπε said

  @387: όστις αν, βέβαια, όχι όστις αν αν. Το δεύτερο αν τυπογραφική αβλεψία.

 394. Γιάννης Ιατρού said

  399: Να ρωτήσουμε τον καθ΄ ύλην αρμόδιο πουλολόγο 🙂

 395. Μπούφος said

  401 Γιάννη Ιατρού

  η Έφη 399

  μου φαίνεται και η σούπερ ειδήμων πουλολόγος επί του θέματος.

  Βιβλίο πρέπει να γράψει!
  ¨Η μήπως το έχει έτοιμο κιόλας;
  Για ρώτα την εσύ που έχεις τα ..μέσα!
  😉

  Χάσαμε και το Γς ρε γμτ!
  Μας κάνει μουτσουτσούνια;

  ;-(

 396. gpoint said

  # 399

  και στην πλατεία της Ελενας όταν ήμουνα στο νυχτερινό ακούγαμε ένα γκιώνη κάθε τόσο

 397. Μπούφος said

 398. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Gpoint. Γιῶργο, σὲ ἀντιγράφουν.

  ἐδῶ:https://www.slang.gr/lemma/8241-fate-matia-psaria

 399. Μαρία said

  401
  Είδες ο Μουνίρ; Ψηφιακός υφυπουργός 🙂

 400. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  405. Τὸ τρίτο σχόλιο.

 401. sarant said

  393 Δεν επιμένω, μπορεί να έχεις δίκιο.

 402. Πέπε said

  Κοτσυφούς ασφαλώς, παμπλήθεις. Ένα μάλιστα τον έχουμε καθημερινό επισκέπτη. Την τσίχλα δεν ξέρω να την αναγνωρίσω, και την τσεμπέρα δεν την ξέρω ολωσδιόλου. Κοκκινολαίμη μπορεί να ‘χα δει τον χειμώνα, δεν ορκίζομαι. Καρδερίνα σίγουρα δεν έχω δει, θα το θυμόμουν. Και κουρούνες έχουμε μπόλικες (όχι πως με συγκινεί ιδιαίτερα το συγκεκριμένο είδος…).

  Α, ας ενημερώσουμε τους υπολοίπους ότι ο Μασταμπάς με όλη αυτή την εξωτική πανίδα δεν είναι χωριό του Ηρακλείου, αλλά γειτονιά της ίδιας της πόλης.

  Σουσουράδα στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι περίεργο. Όπου έχει έστω και λίγη βλάστηση έχει και κοτσύφια και κοκκινολαίμηδες, ενώ και χωρίς ίχνος βλάστησης, εκτός από κεραίες, βλέπουμε και τις εντυπωσιακές καρακάξες. Στο Χαϊδάρι (που ήμουν φαντάρος, για να μην ξεχνάμε και το σημερινό άρθρο) ήταν γεμάτο τσαλαπετεινούς, παρόλο που η άχτιστη έκταση μέσα και γύρω από το στρατόπεδο ήταν κρανίου τόπος.

  Και βέβαια σε διάφορα μέρη της Αθήνας έχει εσχάτως και κοπάδια πράσινους παπαγάλους.

 403. Πέπε said

  409>399

 404. Μαρία said

  408
  Το κολπέτο, για να βρίσκεις αν το ρήμα βρίσκεται στην οριστική ή υποτακτική, είναι να βάζεις άρνηση. Υπάρχει περίπτωση να πεις «όποιος μη έχει»;
  αρν. δεν = οριστική
  αρν. μη = υποτακτική

 405. Μπούφος said

  409 Πέπε, δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω!
  😉

 406. Γιάννης Ιατρού said

  409: Καλά ρε Πέπε, μικρός σφεντόνα και τέτοια δεν είχες;
  Ε, εκεί που πήγαινες για σπουργίτια, κεφαλάδες κλπ., θα έβλεπες και τις καρδερινούλες με το κόκκινο και τους σπίνους να πετούν πάνω στα αγκάθια, και φλώρια πρασινωπά και τσίχλες με τις βουλίτσες τους (αλλά αυτές ήταν μεγάλες για σφεντόνα…) στις ελιές και τα σουιτάκια και τους κοκκινολαίμηδες κλπ. Αγεωγράφητος είσαι 🙂

  411: Μαρία, αυτό πολύ μου άρεσε. Άντε, λέγε κι άλλα τέτοια κολπέτα ρε Μαρία, να γίνουμε ξεφτέρια

 407. Αγγελική said

  Νίκο, δυστυχώς, δεν σχολιάζω πια, διαβάζω όμως τα περισσότερα κείμενά σου χωρίς την πληθώρα των σχολίων. Θέλω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις που εκφράζεις εδώ, καθώς και με τις αποστάσεις που τηρείς. Το κείμενό σου είναι μια συμπύκνωση καλά επεξεργασμένων πολιτικών και ηθικών θέσεων και, παράλληλα, αποσαφηνίζει ζητήματα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Παραδείγματος χάριν, η υποτιθέμενη μήνυση Δημητρά, την οποία εγώ θεωρούσα δεδομένη και αναρωτιόμουν γιατί δεν είχε υποβάλει μήνυση εναντίον άλλων επαγγελματιών κηρύκων του ρατσιστικού μίσους. Ο τρόπος που επιχειρηματολογείς και τοποθετείσαι βάζει τα πράγματα στη θέση τους και απέχει πολύ από εύκολες και απλοϊκές τοποθετήσεις τού υπέρ ή κατά, ενώ τροφοδοτεί συνθετότερους προβληματισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τέτοια κείμενα και να μην ενδίδουμε σε ευκολίες και γι’ αυτό θα ήθελα να σε ευχαριστήσω.

 408. Πέπε said

  @413:
  Όχι, ασφαλώς δεν είχα σφεντόνα. Σε καμία ηλικία δε διανοήθηκα να διασκεδάσω σκοτώνοντας.

  Πέρα από αυτό, δε μεγάλωσα εδώ που είμαι τώρα, αλλά στην Αθήνα. Παρά ταύτα, ως παιδί είχα αρκετή επαφή με τη φύση. Αφενός λόγω προτιμήσεως των γονέων μου και δυνατότητας για μεγάλες διακοπές και για αρκετές εκδρομές, και αφετέρου επειδή είχα αναπτύξει το ενδιαφέρον για τα ζώα και τα πουλιά, και κατά το δυνατόν ό,τι έβλεπα ήξερα τι είναι. Για παράδειγμα, αφού είχα διαβάσει σε βιβλία για τον κύκλο του βατράχου (αβγό > γυρίνος με εξωτερικά βράγχια > με εσωτερικά βράγχια > με πίσω πόδια > με πίσω και μπρος πόδια > βάτραχος), και για το πώς μπορείς να μεγαλώσεις γυρίνους στο σπίτι, μετά το έκανα κιόλας, και έζησα από νωρίς την καταπληκτική εμπειρία του να βλέπεις τα διαβάσματά σου να επαληθεύονται.

  Με τέτοια δεδομένα, καταλαβαίνεις ότι και με μια απλή βόλτα στον εθνικό κήπο ζούσα ντοκιμαντέρ.

  Παρά ταύτα, απ’ όσα αναφέρεις αναγνωρίζω μόνο τον κοκκινολαίμη, την καρδερίνα (γι’ αυτό είπα ότι δεν την είδα), και φυσικά το σπουργίτι. Ίσως μικρός αναγνώριζα και τον σπίνο.

 409. Γιάννης Ιατρού said

  Πέπε,
  Εμείς τα βατράχια κλπ. τα βλέπαμε live σε μια λιμνούλα (τεχνητή, για ποτίστρα την είχαν, αλλά είχε πηγή που την τροφοδοτούσε) και στο παρακείμενο ρέμα τα βλέπαμε, με τους γυρίνους κλπ. Τώρα όλα αυτά έχουν μπαζωθεί και έχουν κτιστεί … Και τριγυρίζοντας (με την σφεντόνα στην τσέπη…, της οποίας η κατασκευή είναι κι αυτή μια τέχνη, από την επιλογή της διχάλας και την κατεργασία της μέχρι το δέσιμο κλπ.) παρατηρούσαμε τα πλείστα όσα, από δένδρα/φυτά και ζώα/πετούμενα και τις φωλιές τους μέχρι το χώμα με τις μυρμηγκοφωλιές, Φτιάχναμε και τόξα και βέλη (δεν είχε μείνει φτερό στις κότες 🙂 ) και άλλα πολλά. Τέλη φίφτις, 10 χλμ. βόρεια από το κέντρο της Αθήνας.

 410. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπούφος, τσάμπα τ΄όνομα 🙂

  Πέπε, από τις λαλιές θα τα γνωρίσεις. Οι καρδερίνες ,που τα λέμε γαρδέλια (σγαρδέλια στην Αρκαδία) όλο και βρίσκονται. Εκεί που μένεις και παρακάτω, προ την Όαση, σίγουρα. Επίσης στα περιβόλια, ειδικά στην καρδια του καλοκαιριού πάνω σε ηλίανθους, κάνουνε πανηγύρι. Οι τσεμπέρες-μαυροσκούφηδες είναι άφοβα πουλάκια. Βάνε πήλινο με νερό, σταθερά γεμάτο, στο μπαλκόνι(όχι αν κάνουν περατζάδα κατσούλες γιατί είναι παγίδα μετά) και θα σ΄επισκεφτούν

 411. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  403.Τζη, στου Γκύζη που έμεινα μερικά χρόνια παλιά, έπεσε ένας γκιώνης στο φωταγωγό.Γατζώθηκε στο παράθυρο του μπάνιου μου και μπαίνω και βλέπω δυο ματαρώνες να με κοιτάνε. Μαρμάρωσα μέχρι να καταλάβω τι διαολάκο έβλεπα. Ήταν και ιδιαίτερος,Στο χωργιό είτανε γκριζωπά αυτά τα πουλιά. Αυτός ήταν ασπρουδερός και πανέμορφος με τα αχτινωτά πλουμίδια γύρω από τα εκπληκτα μάτια του,Ολοκληρη επιχείρηση να το πιάσουμε να μην τραυματιστεί και να το αμολύσουμε στο πάρκο.

 412. Μαρία said

  416
  Τα ρεμάλια της γειτονιάς μου την ίδια εποχή χρησιμοποιούσαν τις σφιτιγκόνες όχι για τα σκοτώνουν πουλιά αλλά για τα ανοίγουν τα κεφάλια των ρεμαλιών του γειτονικού μαχαλά.

 413. Γιάννης Ιατρού said

  419: Α, είχατε και πολιτοφυλακή ε; Εμείς με τους περαρεματίτες (ήταν το σύνορο… και η αντίπαλη ομάδα) μόνο καμιά κλοτσοπατινάδα όταν παίζαμε μπάλα (ιδιοκατασκευή αρχικά, μετά κανονική, ρεφενέ). Αλλά τις είχαμε και για να παραβγούμε στο σημάδι (εβδομαδιαίως περίπου), στα 15 βήματα. Και ντενεκάκι από γάλα για αρχάριους και όρθιο κουκουνάρι για προχώ.

 414. Γιάννης Ιατρού said

  418: ΕΦΗ, πέρυσι, κατά το φθινόπωρο, στο ερημητήριο είχε έρθει 3Χ ένας κανονικός αετός, ωραιότατος και τεράστιος. Καθόταν κανά 20λεπτο πάνω στην κανπνοδόχο, αγνάντευε κάτι χωράφια δεξιά (θα έψαχνε για κάποιο θήραμα …) και μετά έφευγε προς τα ορεινά. Κάπου πρέπει να έχω φωτογραφία του. Γκίωνη και 2 κουκουβαγίτσες έχουμε σταθερά σαν επισκέπτες. Και συχνά ένα ζευγάρι κουνάβια (μεγαλούτσικα) και ένα ζευγάρι αλεπουδίτσες (αυτές μόνο δύο φορές μας έχουν επισκεφθεί πέρισι)

 415. Γιάννης Ιατρού said

  421¨(συνέχεια) Ο δικός μας ο κοκκινολαίμης σε μιά επίδειξη ακροβατικών 🙂

 416. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  422. Γιάννη καραλάικ αλλά αυτός είναι …κοκκινούρης. Ασπρολαίμης ή πήρε φως; 🙂
  Και στο σημείο αυτό θα χαρίσουμε στον Πέπε το τραγούδι «Σφεντόνα» με τον Μπίλη τον Παπακων/νου, Στη Μαρία μπορώ να στείλω την ίδια τη σφιτιγκόνα/σφεντόνα (μου). Λάστιχο σκέτο το έλεγε η συμμορία τ΄αδερφού μου.
  Πετσί,ντιχάλι(διχάλα) και λάστιχα πουλιόνταν ξεχωριστά στο μαγαζί μας.

 417. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κρητικός γύπας

 418. Γιάννης Ιατρού said

  423: ΕΦΗ
  Από πάνω Έφη μου δεν φαίνεται ο λαιμός, συνήθως 🙂

 419. Πέπε said

  411
  Όποιος δεν έρθει
  Αν δεν έρθει
  Έρθει δεν έρθει
  ;

 420. Μαρία said

  426
  Όποιος δεν (θα) έρθει
  Αν δεν (θα) έρθει
  Κι αν θα έρθει κι αν δεν θα έρθει

  Αν σας αρέσουν αυτά: Η υποτακτική στα νέα ελληνικά σ. 101 http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=277:greek-semantics-aspects-of-epistemic-modality&catid=52&Itemid=127&lang=el

 421. Πέπε said

  427:
  Καλώς, πάσο.

  Πάντως κατά τον Τζάρτζανο υποτακτική είναι, χωρίς να εννοείται «θα», η δε άρνηση (δεν ή μη) δεν εξαρτάται από την έγκλιση αλλά από το είδος της πρότασης. Αυτό έχει μια λογική που μπορεί μεν να μην έχει πλήρως απεξαρτηθεί από τ’ αρχαία, ωστόσο είναι κατανοητή: δευτερεύουσες προτάσεις που δεν ανήκουν σε καμία χρονική βαθμίδα, και που το ότι αναφέρονται στο μέλλον προκύπτει από την κύρια πρόταση.

  Εξίσου και σχολική γραμματική, στους πίνακες κλίσεων η υποτακτική σημαίνεται με «να, όταν κλπ.». Τουλάχιστον στο Γυμνάσιο. Αντίθετα στο Δημοτικό φαίνεται να υποστηρίζεται η άποψη που αναφέρει κι η Μαρία, αφού λέει ρητά ότι η υποτακτική παίρνει άρνηση «μη» (όχι υπό προϋποθέσεις, άρα πάντα). Πάντως κι εκεί αναφέρεται το ίδιο περίπου που λέω παραπάνω, ότι η υποτακτική δεν έχει χρονική βαθμίδα (βέβαια, αν το «αν/όταν έρθει» δε θεωρείται υποτακτική, η πληροφορία αυτή για τη χρονική βαθμίδα παύει να έχει σημασία για τη συγκεκριμένη περίπτωση).

  Όσο για το «να», η γραμματική του Δημοτικού -που ευλόγως δεν είναι εξαντλητική, μια εισαγωγή δίνει στα παιδιά- δεν είναι πολύ σαφής αν είναι υποχρεωτικός δείκτης υποτακτικής:

  «Οι βασικοί και πιο συνηθισμένοι τύποι της υποτακτικής σχηματίζονται με το να + τους τρεις απλούς τύπους ποιού ενεργείας (εξακολουθητικό – επαναλαμβανόμενο, συνοπτικό – στιγμιαίο, συντελεσμένο): π.χ. να γράφω – να γράψω – να έχω γράψει. Υπάρχουν και άλλοι τύποι υποτακτικής που παράγονται επίσης με το να: π.χ. να έγραφα – να έγραψα – να είχα γράψει.»

  Μπορούμε να έχουμε υποτακτική και χωρίς «να», με το «αν/όταν» κλπ.; Η κατηγορηματική δήλωση «η άρνηση στην υποτακτική είναι μη» το αποκλείει, αλλά στο Γυμνάσιο μαθαίνουμε άλλα.

 422. Πέπε said

  428:
  > > Εξίσου και *στη* σχολική γραμματική.

  (Το έγραψα/έσβησα/διόρθωσα τόσες φορές, που το κάτσιασα το σχόλιο.)

 423. Γιάννης Ιατρού said

  419: Μαρία
  Μιας κι έγινε η σχετική αναφορά…
  Σήμερα ψάχνοντας για κάτι άλλο κι ανοίγοντας μια κούτα με παλιά αναμνηστικά της εποχής «όταν ήμουν πολύ νέος …» βρήκα και την (περίπου πλέον των 50 ετών) φυλαγμένη σφεντόνα μου (από αγριελιά το σκελετός, δερμάτινα μέρη από κάποιο παλιό παπούτσι…, λάστιχα από εκείνα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι γιατροί στα ακουστικά τους, απαλλοτρίωση από το φαρμακείο του πατέρα μου, ανθεκτικά και πολύ ελαστικά, ιδανικά για την περίπτωση (το έχω κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 🙂 ), ιδού για να μαθαίνουν οι νεότεροι 🙂 :

 424. […] […]

 425. π2 said

  Σε συνέντευξή της για τη δίωξη, με τίτλο «Μάχομαι κατά της ανθρώπινης βλακείας», η Σώτη επιμένει:

  Κατ’ αρχάς είμαι σίγουρη ότι ο Μάρκο Πόλο το είπε. Γιατί να μην το πει; Δεν υπήρχε κίνημα πολιτικής ορθότητας στην εποχή του και οι χριστιανοί μισούσαν τους μουσουλμάνους. Το ότι μερικοί άνθρωποι κρίνουν ακόμα και προσωπικότητες του Ύστερου Μεσαίωνα με τα δικά τους σημερινά κριτήρια είναι ένδειξη διανοητικής στενοχώριας. Δεν έχω μόνο δικαίωμα να αντιτίθεμαι στο Ισλάμ και σε κάθε μορφή σκοταδισμού – έχω υποχρέωση. Η δίωξη αυτή είναι η κορύφωση μιας κατακραυγής που συνεχίζεται επί δυο-τρεις δεκαετίες: στην ουσία, παρότι δεν υποκινήθηκε από την άκρα αριστερά, στηρίζεται από την άκρα αριστερά και από την αριστερά γενικότερα. Κι από διάφορους άλλους πολιτικώς ορθούς με έμμονη ιδέα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δύση και πουθενά αλλού. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κατανοούν τίποτα από τον σύγχρονο κόσμο, ταυτίζουν τη θρησκεία και τη φυλή και ανακινούν νόμους που μοιάζουν μ’ εκείνους περί βλασφημίας.

  Ίσως επειδή θεωρεί τη δίωξή της κορύφωση του εναντίον της τζιχάντ από την αριστερά, οι 178 υπογραφές συμπαράστασης που συγκεντρώνει αποτελούν ένα best of της «ήπιας» φιλελεύθερης διανόησης (με λίγο καρύκευμα Τσόμσκι).

  Διαφωνώ ριζικά με τη δίωξη και συμφωνώ κατά βάση με αυτά που λέει η επιστολή, αλλά να μου επιτρέψουν και η Σώτη και οι 178 (σεβόμενοι το δικαίωμα στην προσωπική άποψη κλπ. κλπ.) να παρατηρήσω ότι τα φιλελεύθερα βρακιά θέλουν και αυτοκριτικούς κώλους.

 426. Latra Fatima said

  Η Παναγία της Φατιμά εμφανίστηκε 13 Μαΐου 1917 να προειδοποιήσει ότι η ορθοδοξία προωθηθεί Ισλάμ και Κομμουνισμό , απορρίπτοντας την πρωτότυπη αμαρτία (με τη τάχα προπατορική), για τούτο λόγο πολεμούμε σταυροφορία έναντι Αίρεση του Φωτίου από το 1853 όπως μας είπε και η Παναγία του Μεστογώργου. Μόλις αποσπάστηκαν οι Έλληνες από τον άγιο πάτερα έκαμαν λειτουργία αδελφοποιήσεων για πουστοπαντρειά. Η Σικελία και Νάπολη, δηλ Μάνια Γρέζια, ήταν μονό Σπαρτιάτική αποικία. Οι Σπαρτιάτες ήταν οι πρωτοπόροι μαφιοφασίστες παιδεραστές που μόλυναν και δυσφήμισαν τους Ιταλούς. Η Σπάρτη έτρωγε σιτάρι από Ιταλία, αλλά Αθηναίοι από Σκυθία, δηλ Πολωνία. Οι Σκύθες ήταν βαριά ελληνοποιημένοι. Οι Ρώσοι αναμιγνύξαν με Βίκιγκ Βάραγγους και Μαγώγ Τατάροι (Τα Ρωσικά Γράμματα για τζ και ση είναι ιουδαϊκά) και βοήθησαν τους Τούρκους και Άραβες να κακοποιούν τον Ελληνικό Χριστιανισμό για τούτο οι αληθινοί κληρονόμοι της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατικής παράδοσης είναι ο λαμπρός Πολωνός λαός. Η κομουνιστική πρώτομαία με το παλιό ημερολόγιο πέφτει 13 Μάιου. Στις 13 Μαΐου 1981, σοβιετικοί προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Άγιο Πατέρα. Ο πατέρας της σεξουαλικής επανάστασης Παπανικολάου γεννήθηκε 13 Μαΐου του 1883. Ο Kουφοδίνας έκλεψε εξήντα πυραύλους από το συκούριο διότι ήταν συμπέθερος του κεσερλαντάρτη Γούσιο. Για αυτό την 61η επέτειο της φατιμά ο αντίχριστος παντρεύτηκε την πουτάνα του σατανά στο συκούριο, εσπέραν οστά ανάδοχων στα γεράκια, και πάτησαν ξυπόλητοι στους εχινόκοκκους κεσερλιού να φυτευθούν εγκεφαλικά τα δαιμόνια που πήγαν να σπείρουν στην πάρσονως της Φλασίνας. Η μητέρα του Παπανικολάου ήταν από την Τραπεζούντα και αυτή συμπεθέρα του Κουφοδίνα. Ο Πουρδονικολάου πήρε γυναίκα αυτή που δεν της πείραζε να έχει τρίπια παπούτσια δια να μπαίνουν άνετα οι εχινόκοκκοι να σπέρνουν δαιμόνια στο μυαλό. Την είχε για πειραματόζωο αφού πουστούσε τον Ιάπωνα υπηρέτη του στο Δογλάστο της Φλασίνας. Ο ίδιος Ιάπωνας στην ίδια οικία μεγάλωσε τα αλβανομασόνα δίδυμά Χιμάρας Τένετ, ιατρός και κατάσκοπος. Μόλις ιδρύθηκε ελληνική εκκλησία, στης 2 Ιουλίου 1956 έγινε οι μεγαλύτερή πυρηνική έκρηξή της ανατολικής Αμερικής με θόριο συλαβανίας στο Βαβρίζι της Φλασίνας και από αυτό δημιουργήθηκαν τερατωμένα μυαλά να σπείρουν δαιμόνιες. Και μετά έβαλαν Ανδρέα Ζωρζή να πείσει κυβέρνησή ότι η ραδιενέργεια ήταν από την γη και το κρυολόγημα δεν είναι από Κάιρο

 427. […] Η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Μάρκο Πόλο και η ελευθερία του&n… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: