Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο χάρτης του φαντάρου

Posted by sarant στο 17 Μαΐου, 2017


Πριν από μερικούς μήνες είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο για τα «νεοελληνικά ακληρήματα» δηλ. τα περιπαιχτικά ή μειωτικά παρατσούκλια που έχουν βγει για τους κατοίκους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Στα σχόλια του άρθρου εκείνου επισημάνθηκε, σωστά, ότι πολλά από τα παρατσούκλια αυτά διαδίδονται από τους φαντάρους που υπηρετούν στον αντίστοιχο τόπο. Κάποια ίσως και να τα έχουν επινοήσει φαντάροι.

Σήμερα δημοσιεύω ένα άρθρο που επιχειρεί να καταγράψει όλα τα ειρωνικά ονόματα που χρησιμοποιούνται από φαντάρους. Θα ήταν ιδανικό να έχω και πραγματικό χάρτη της Ελλάδας με τα ονόματα σημειωμένα, αλλά δεν διαθέτω γραφιστικές ικανότητες. Αν έχει κανείς καιρό και όρεξη….

Το άρθρο που θα διαβάσετε ήταν ενταγμένο σε ένα βιβλίο για τη γλώσσα του στρατού, που είχαμε ξεκινήσει να γράφουμε, το 2009, ένας φίλος κι εγώ, αλλά που δεν ολοκληρώθηκε, ελλείψει ενδιαφέροντος από εκδότες. Οπότε, ας αξιοποιηθεί εδώ.

Ο χάρτης του φαντάρου

Σύμφωνα με το στερεότυπο, ο φαντάρος μισεί τον τόπο όπου υπηρετεί, περίπου ανεξάρτητα από τις φυσικές του καλλονές, τον χαρακτήρα των ντόπιων ή τις ευκαιρίες διασκέδασης που προσφέρει. Όσο καλά κι αν έχει περάσει, όταν έρθει το χαρτί της μετάθεσης ή της απόλυσης (η «ροζαλία») θα αναφωνήσει θριαμβευτικά: Πουτάνα (π.χ.) Γκασμαδία, δεν έμεινε καμία!

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ορκιστεί κιόλας ότι ποτέ δεν θα ξαναπατήσει στον «τόπο του μαρτυρίου», κάποτε έμμετρα (οπότε επιστρατεύεται η πορτοκαλάδα Φάντα, λόγω της βολικής ομοιοκαταληξίας που δίνει):

Δεν ξαναπάω στο Ελ Ντιβίνο, δεν ξαναπίνω στον Κούκο καπουτσίνο
Με την Ετζίαν θα πίνω Φάντα, πουτάνα Ρόδος σ’ αφήνω μια για πάντα.

(Ελ Ντιβίνο και Κούκος, γνωστά φανταροστέκια της Ρόδου)

Κι όταν ένα προνομιακό μέρος σαν τη Ρόδο γίνεται δέκτης τέτοιας απόρριψης, έστω και στα λόγια, εύκολα φαντάζεται κανείς πώς θα αντιμετωπίζουν οι φαντάροι πιο δυσπρόσιτα μέρη, με λιγότερες ευκαιρίες ψυχαγωγίας όπως το τριεθνές του Έβρου.

Η στάση αυτή είναι ευεξήγητη: ο φαντάρος βρίσκεται μακριά από τον τόπο του, χωρίς να το έχει διαλέξει, επιπλέον δε αισθάνεται ότι οι ντόπιοι τον αντιμετωπίζουν περίπου σαν κινούμενο εικοσάευρο, ότι μόνο να τον εκμεταλλευτούν θέλουν. Η κατάσταση έχει βέβαια κάποιες ομοιότητες με των φοιτητών που σπουδάζουν σε μικρότερη πόλη μακριά από την κατοικία τους, αλλά οι φοιτητές έχουν απείρως περισσότερους βαθμούς ελευθερίας.

Ωστόσο, ο φαντάρος θα μείνει στη μακρινή πόλη πολύ λιγότερο από τον φοιτητή, και η δραστική μείωση της θητείας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών στο στρατόπεδο και με τις τεράστιες δυνατότητες επικοινωνίας που προσφέρει έστω και μόνο το κινητό τηλέφωνο (για να μην αναφέρουμε το Διαδίκτυο ή τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που πολλοί φαντάροι χρησιμοποιούν) έχουν τροποποιήσει κάπως τα δεδομένα του προβλήματος, κι έτσι τα τελευταία χρόνια το αίσθημα έχθρας προς τον ξένο τόπο ίσως να έχει μειωθεί.

Ίσως, αλλά δεν παύει να υπάρχει. Και η κατεξοχήν μέθοδος που έχει ο φαντάρος στη διάθεσή του για να εκφράσει την αγανάκτησή του απέναντι στον τόπο όπου υπηρετεί είναι να χρησιμοποιήσει μειωτικά παρατσούκλια για τον τόπο ή για τους κατοίκους του.

Βέβαια, τα πειραχτικά παρατσούκλια για τους κατοίκους της μιας ή της άλλης περιοχής δεν είναι φανταρίστικη εφεύρεση· τα ακληρήματα, όπως λέγονται οι πειραχτικοί αυτοί χαρακτηρισμοί, υπάρχουν από την αρχαιότητα. Άλλωστε, είναι δύσκολο έως αδύνατο να ξεχωρίσουμε πάντοτε ποιο παρατσούκλι έχει γεννηθεί στο στρατό και ποιο στην πολιτική αργκό. Για παράδειγμα, ένα από τα διασημότερα φανταρίστικα τοπωνύμια είναι η Γκατζολία, για την περιοχή Έβρου, και το Γκάτζος ή Γκατζόλος για τους εβρίτες. Ωστόσο, στο Ιστορικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής, που το υλικό του μπορεί να είναι και προγενέστερο της ενσωμάτωσης της Θράκης στο ελληνικό κράτος, υπάρχει το λήμμα «Γκατζολοσουφλιώτης», ως πειραχτικό παρατσούκλι για τους Σουφλιώτες, επειδή χρησιμοποιούσαν πολύ τα γαϊδούρια στις αγροτικές εργασίες τους (γκατζόλι λέγεται ή λεγόταν το γαϊδούρι στην περιοχή· είναι τουρκικό δάνειο, και το αξιοπερίεργο είναι πως από την ίδια αραβική ρίζα προέρχεται και η γαζέλα).

Συχνά, το παρατσούκλι που δίνουν οι φαντάροι στον τόπο παράγει ανάλογο παρατσούκλι για τους κατοίκους του· έτσι, από το Κασμαδία για τη Λέσβο, ονομάστηκαν και Κασμάδες οι Λέσβιοι, ενώ επειδή η Σάμος έχει ονομαστεί Ουγκάντα, οι Σαμιώτες ονομάστηκαν Ουγκαντέζοι. Μάλιστα, το αστείο είναι ότι το ΜΟΑ που έχουν οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων στο νομό Σάμου οι φαντάροι το αναλύουν σε «Μαλάκα Ουγκαντέζε Απολύομαι». Άλλοτε, προϋπάρχει το παρατσούκλι για τους ντόπιους και από εκεί παράγεται το φαντάρικο τοπωνύμιο (Κουδρία, Κουμπαρία).

Κάποτε το παρατσούκλι γεννιέται από έναν ιδιωματισμό της ντόπιας διαλέκτου, συνήθως μια βρισιά (ούργιος, μινάρας), μια παράξενη προφορά (μποχάλι) ή ένα ασυνήθιστο όνομα (Τσαμπίκος).

 

Παρουσιάζω εδώ συγκεντρωμένα τα τοπωνύμια που απαρτίζουν τον χάρτη του φαντάρου.

Αθήνα, και ιδίως το Πεντάγωνο: Πενταγωνία

Αχλαδερή Λέσβου: Αχλατράζ, με συμφυρμό με τις αμερικάνικες φυλακές Αλκατράζ

Βόλος: Κουναβία· και κουνάβια οι Βολιώτες. Το παρατσούκλι είναι σχετικά πρόσφατο και πρέπει να γεννήθηκε από την ποδοσφαιρική κόντρα με τη Λάρισα. Το καθιερωμένο (μη στρατιωτικό) παρατσούκλι για τους Βολιώτες είναι «Αυστριακοί».

Γιάννινα: Τζεδούπολη, από τη λέξη τζες (= άνθρωπος, τύπος αλλά και «μαλάκας») της τοπικής διαλέκτου

Διδυμότειχο: Διπλοντούβαρο, με σατιρική μεταφορά του τοπωνυμίου σε μαλλιαρή δημοτική.

Έβρος: Γκατζολία. Η προέλευση της λέξης ήδη εξηγήθηκε.

Θεσσαλονίκη: Καρντασούπολη, επειδή Καρντάσια λέγονται οι Θεσσαλονικιοί.

Ικαρία: Ταγκανίκα, επειδή βρίσκεται κοντά στην Ουγκάντα (= Σάμο)

Κιλκίς: Μαλουρδία, και Μαλούρδοι οι κάτοικοι

Κοζάνη: Σουρδία, και Σούρδοι οι κάτοικοι, πιθανώς από κάποια βλάχικη λέξη που ανάγεται στο λατ. surdus (= κουφός, και κατ’ επέκταση πονηρός, που κάνει πως δεν ακούει)

Κρήτη: Κουδρία, επειδή οι ντόπιοι είναι «Κούδροι» (δηλ. Κούρδοι, παλικαράδες και ανυπόταχτοι –ή άξεστοι)

Κύπρος: Κουμπαρία, επειδή οι Κύπριοι αποκαλούνται «κουμπάροι»

Κως: Μποχαλία, επειδή το μπουκάλι το προφέρουν «μποχάλι». Μπόχαλος ο Κώος.

Λακωνία: Μαλακωνία.

Λέσβος: Κασμαδία ή Γκασμαδία, επειδή η εκεί στρατιωτική ζωή περιλαμβάνει μπόλικο σκάψιμο· υπάρχει και η εκδοχή, ότι τάχα όταν ήταν να χτιστεί το αεροδρόμιο ο δήμαρχος ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών και πήγαν όλοι με κασμάδες και μόνο ένας με φτυάρι, αλλά ολοφάνερα πρόκειται για επεξηγηματικό μύθο, πλασμένον εκ των υστέρων. Κατ’ αναλογία, Κασμάδες οι Μυτιληνιοί.

Λήμνος: Κασμαδία ή Γκασμαδία επίσης, για τον ίδιο λόγο όπως και η Λέσβος

Πάτρα: Μιναρούπολη, από τη λέξη μινάρας (= μαλάκας) της τοπικής διαλέκτου.

Ρίζια Έβρου: Πινέζα (του χάρτη), επειδή σε έναν χάρτη της Ελλάδας η επάνω δεξιά πινέζα (υποτίθεται ότι) μπαίνει πάνω στο σημείο αυτό.

Ρόδος: Τσαμπικία, επειδή εκεί είναι σχετικά συχνό το παράξενο βαφτιστικό όνομα «Τσαμπίκος, -α».

Σαλαμίνα: Σαλαμύκονος, σατιρικός συμφυρμός με τη Μύκονο· επίσης Μπακαουκία, από έναν παλιό βαρκάρη, τον Μπακαούκα, που έκανε το δρομολόγιο Πέραμα-Παλούκια.

Σαμοθράκη: Γκατζολονήσι ή Γκατζολόνησο, λόγω της γειτνίασης με τη Γκατζολία (τον Έβρο). Για τον ίδιο λόγο, Νερογκατζολία.

Σάμος: Ουγκάντα ή Ζούγκλα, λόγω του θερμού κλίματος και της πυκνής βλάστησης. Ουγκαντέζοι οι Σαμιώτες, ενίοτε και Ζούγκλοι.

Σέρρες: Ακανία, επειδή οι ντόπιοι λέγονται Ακανέδες (τοπικό λουκούμι)· σπάνιο.

Πολύκαστρο: Φυσόκαστρο ή Φυσύκαστρο, επειδή στο εκεί στρατόπεδο φυσάει πολύ.

Χίος: Ουργία (επειδή στην τοπική διάλεκτο ούργιος είναι ο παλαβός).

 

Ο αντίστροφος πίνακας, χωρίς τις επεξηγήσεις, έχει ως εξής:

Ακανία: οι Σέρρες

Αχλατράζ: η Αχλαδερή Λέσβου

Γκατζολία: ο Έβρος (και ειδικότερα η περιοχή Σουφλίου)

Γκατζολονήσι ή Γκατζολόνησο: η Σαμοθράκη

Διπλοντούβαρο: το Διδυμότειχο

Ζούγκλα: η Σάμος

Καρντασούπολη: η Θεσσαλονίκη

Κασμαδία ή Γκασμαδία: η Λέσβος, αλλά και η Λήμνος

Κουδρία: η Κρήτη

Κουμπαρία: η Κύπρος

Κουναβία: Βόλος

Μαλακωνία: η Λακωνία

Μαλουρδία: η περιοχή Κιλκίς

Μιναρούπολη: η Πάτρα

Μπακαουκία: η Σαλαμίνα

Μποχαλία: η Κως

Νερογκατζολία: η Σαμοθράκη

Ουγκάντα: η Σάμος

Ουργία: η Χίος

Πενταγωνία: η Αθήνα και ειδικά το Πεντάγωνο

Πινέζα (του χάρτη): τα Ρίζια Έβρου

Σαλαμύκονος: η Σαλαμίνα

Σουρδία: η περιοχή Κοζάνης

Τανγκανίκα: η Ικαρία

Τζεδούπολη: τα Γιάννινα

Τσαμπικία: η Ρόδος

Φυσόκαστρο ή Φυσύκαστρο: το Πολύκαστρο

Κάθε συμπλήρωση καλοδεχούμενη!

Προσθήκη

Κι ένας χάρτης με βάση τα δεδομένα του άρθρου, από τον φίλο Κ.Σ.

Click to access xartis-fantarou.pdf

Advertisement

176 Σχόλια προς “Ο χάρτης του φαντάρου”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Άσχετο με το θέμα, αλλά σχετικό με τη σημερινή απεργιακή ημέρα:

 2. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Mα καλά, τα Γιάννενα έχεουν ξεμείνει από παγούρια;; Μοι προκαλεί εντύπωσιν! 🙂

 3. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Nα προσθέσω δύο που ξέρω (μη φανταρίστικα κατ’ανάγκην)
  Πλατύποδες οι Λαρισαίοι
  Καραγκούνηδες οι Καρδιτσιώτες

 4. nik said

  Δεν είναι σωστό το: «Καρντάσια λέγονται οι Θεσσαλονικιοί», αλλά ότι συνηθίζεται η λέξη (καρντάσι=αδελφός) στη Θεσσαλονίκη.

 5. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Kι ένα πιο «στενού κύκλου». Ψαρόμυαλοι αποκαλούνται οι Στυλιδιώτες. (τώρα επί Γκλέτσου, μπορεί να έχει βγει και κανα καινούργιο, αλλά δεν ξέρω σίγουρα)

 6. Θρασύμαχος said

  «Πινέζα του χάρτη» λέγαμε και τη Σητεία (ραντάρ Ζήρου), άδικα όμως γιατί είναι εκπληκτικό μέρος με καλούς ανθρώπους και είχαμε περάσει μιά χαρά (1991-92)

 7. voulagx said

  Στα βλαχικα surdu=κουφος.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Πράγματι οι Γιαννιώτες λέγονται Παγουράδες, αλλά δεν έχω ακούσει να λένε (οι φαντάροι) τα Γιάννενα π.χ. Παγουρία, κι εδώ κοιτάζουμε τα παρατσούκλια τόπων, οχι κατοίκων.

 9. LandS said

  8 Αυτό πήγα να του γράψω και γω αλλά μια φωνή μέσα μου ρωτούσε «υπάρχει Τζεσία;»

 10. LandS said

  ουουουπς Τζεδούπολη. Σόρι 🙂 κόκκινο

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Για μερικούς μήνες θα λειτουργεί:

  https://batchgeo.com/map/0831ea836e83684d1713c3617961ce61

 12. sarant said

  11 A μπράβο, δεν σκέφτηκα τα MyMaps κτλ.

 13. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Bεβαίως κι έχω ακούσει Παγουρία, σε αντίθεση με το Τζεδούπολη που μου είναι παντελώς άγνωστο. ( βέβαια , έχω απολυθεί με την ΕΣΣΟ του Κολοκωτρώνη,οπότε…)

 14. Κουνελόγατος said

  Αυτοί οι νέοι είναι ανορθόγραφη, άκου Κολοκωτρώνη…

 15. leonicos said

  Γιατί δεν είμαι ποτέ σαν τους άλλους; Μα είμαι στρέιτ!

  Ούτε το Αμύνταιο με χάλασε, ούτε η Αρτοτίνα. Και τα δυο τα απόλαυσα. Ήμουν και νέος. Όλα ήταν διαφορετικά από αυτό που ήξερα. Και ξαναπήγα επανειλημμένα, για να στενοχωρηθώ που χάλασαν.

  Σούρδους τους λέγαμε επειδή το λέγανε κι άλλοι, αλλά δεν είχε νόημα.

  Ξέρω, σας τη σπάω. Άχρηστος είμαι. Αν χειροτερέψω, θα γίνω Γς και δεν θα με ξεχωρίζετε.

  Αυτό δεν μπορεί να γ’ίνει. τον κορυφαίο δεν τον πιάνει κανείς.

 16. leonicos said

  Ο Μπασιάς, αν τον θυμάστε, γέννημα του Αμυνταίου ήταν, και ο Οσμάν σε κάποιο βαθμό.

  Ρήμαξε κι αυτό που κατάργησαν το τρένο

 17. leonicos said

  Έκλεισε το Οινοποιείο απέναντι από το στρατόπεδο, και το στρατόπεδο…..
  εξέλιπεν ο από βορράν κίνδυνος βλέπεις

 18. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 19. Σουμέλα said

  Καλημέρα από τις θερινές Βρυξέλλες,
  ο σύζυγός μου ήταν στρατιώτης το 1980 στη Σάμο και την έλεγαν Κατάγκα από μια πόλη του Ζαΐρ (Αφρική).

 20. leonicos said

  Για τη λέξη ‘τζες’ έχει γραφτεί ολόκληρη πραγματεία (στην πραγματικότητα για τα ρομανιότικα γράφτηκε, την υποτιθέμενη διάλεκτο των εβραίων που δεν ήρθαν από την Ιβηρική αλλά ήσαν εδώ κι από το Βυζάντιο).

  Βρήκαν δυο τρεις στη Νέα Υόρκη, 90άρηδες δίγλωσσους με τα αγγλικά από 60-ετίας, κάποιον στα Γάννινα, άλλους δυο στο ισραήλ, καιπροσπαθούσαν να βγάλουν άκρη με τα μορφοσυντακτικά χαρακτηριστικά.

  Για το Τζες (=τύπος / λέσι / βλάκας) αναφέρθηκε προέλεση από το ‘yesh = υπάρχει’ και άλλα κουφά.

  (τα εβραϊκά, όπως και τα ρώσικα, είναι από τις γλώσσες που δεν έχουν το ρήμα ‘έχω’ αλλά χρησιμοποιούνντην περίφραση ‘σ’ εμένα υπάρχει’ yesh-li, u minja yestj κοκ)

  Τέτοια γλώσσα ποτέ δεν υπήρξε. Η γιαγιά μου ρομανιότισσα ήταν, γένος Κωνσταντίνη, κρητικιά. Έλεγε ‘ελάτε να αχλάρετε’ να φάτε (αχάλ = τρ’ωω) και άλλα μη σκοντάψετε, μην πε΄σετε… αλλά όχι και ‘γλώσσα’ ή ‘διάλεκτος’. Στο Ιράκ, στο ιράν, στην Αίγυπτο, όπου οι πληθυσμοί ήσαν συμπαγείς και μεγάλοι, υπήρχαν διάλεκτοι εβραιο-αραβικές, μοζαραβιτ, ακόμα και εβραιο-κουρδικά, αλλά στην Ευρώπη όχι. Ούτε στην Τουρκία (Οθωμανική Αυτ.), όπου δεν υπήρχε διάκριση.

 21. leonicos said

  @3 τους βέρους καρδιτσιώτες ΔΕΝ τους λένε καραγκούνηδες. ΕΙΝΑΙ καραγκούνηδες και το καυχιόνται

 22. leonicos said

  Πάει κανένας στη Στυλίδα για φαντάρος;

  Να πάω κι εγώ.

 23. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  21. Aϊ κατέβα απ’το καλάμι σου φιλοκορυφαίε!…

 24. «Σέρρες: Ακανία, επειδή οι ντόπιοι λέγονται Ακανέδες (τοπικό λουκούμι)· σπάνιο»

  Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι φαντάροι που δεν είχαν έξοδο, κάθονταν στο στρατόπεδο χωρίς να έχουν να ΚΑΝΟΥΝ τίποτα!.

 25. atheofobos said

  Η Κρήτη είναι ένα μέρος που αγαπώ ιδιαίτερα και σε αυτήν περνάω κοντά στους 4 μήνες τον χρόνο στο σπίτι που έχουμε εκεί και για το οποίο έχω γράψει σχετικά.
  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/02/blog-post_10.html
  Όταν όμως κατέβηκα εκεί στην θητεία μου στο ναυτικό δεν μπορούσα να δω καμιά από τις ομορφιές του νησιού ,εκτός βέβαια από της συζύγου μου και η οποία βέβαια ήταν ο λόγος που είχα πάει εκεί!
  Σχετικά δε του πως βλέπουν τον τόπο της θητείας τους οι στρατεύσιμοι γράφω στο:
  Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 7) ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/10/7.html
  Τέλος θυμάμαι πριν πολλά χρόνια καθώς περπατούσαμε με την γυναίκα μου στην Κομοτηνή τι μας φώναξε ένα ζευγάρι φοιτητών που κάθονταν σε κάτι σκαλοπάτια και μας πέρασαν βέβαια για ντόπιους:
  -Γαμώ το κωλοχώρι σας!

 26. Χρήστος Γιαννακός said

  Καλημερούδια,
  έχοντας υπηρετήσει στη Λήμνο, σε εδάφη αφιλόξενα, ας σημειώσω μια εξαίρεση. Πιστεύω πως η Λήμνος είναι ο καλύτερος προορισμός για περιηγήσεις και ξεκούραση. Ο δε χαρακτηρισμός Γκασμαδία, σύμφωνα και με αφηγήσεις παλαιότερων φαντάρων, μάλλον προέρχεται ιστορικώς από τα τάγματα των (πολιτικώς ανεπιθύμητων) σκαπανέων, τα οποία είχαν εγκατασταθεί στα απομακρυσμένα νησιά, σε καιρούς πιο δύσκολους για τη δημοκρατία. Εμένα πάντως πολύ θα μου άρεσε να ζω ως κασμάς στο ωραίο νησί.

 27. γρηγορησ said

  πριν 15 χρόνια είχα ακούσει από φαντάρο ζουζουνία την κάλυμνο. δεν ξέρω αν είναι ευρύτερα σε χρήση από τους ντοπιους. τότε ήμουν τσαμπικία.

 28. Corto said

  Καλημέρα!

  «Πάτρα: Μιναρούπολη»

  Δύσκολα θα μπορούσαμε να αποδώσουμε αυτό το παρατσούκλι στην στρατιωτική αργκό. Αφενός είναι πολύ διαδεδομένο στην πολιτική αργκό (ιδίως σε φοιτητές), αφετέρου στην Πάτρα δεν υπάρχουν μεγάλα στρατόπεδα.

  Επίσης παλαιότερα, υπήρχε το παρωνύμιο «Κερατέξας» για την Κερατέα, όπου υπάρχει μονάδα της αεροπορίας, επειδή το τοπίο γύρω θυμίζει γουέστερν (ξηροτοπία και ερημιά).

 29. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  19 Πάλι Αφρική, λοιπόν

  28 Σωστά λες για την πολιτική αργκό αλλά στην Πάτρα υπάρχει Κέντρο Εκπαίδευσης, το ΚΕΤΧ

 30. Παναγιώτης Κ. said

  Όχι «έχουν τροποποιήσει κάπως τα δεδομένα» στη στρατιωτική θητεία ! Μόνο «κάπως»;
  Έχουν αλλάξει ριζικά! Στη ζωή του στρατιώτη έχουν λόγο και οι… μανάδες τους οι οποίες δεν κολλάνε να πάρουν τον διοικητή και να τον… καταχερίσουν αν οι γιοι τους παραπονιούνται σε αυτές για διαφόρους λόγους.
  Ένα περίεργο πράγμα! Βρίσκομαι με φίλους που συνυπηρετήσαμε. Εκείνοι έχουν να λένε ιστορίες για τη θητεία τους. Εγώ… καμία.
  Τι να πω για έναν θεσμό που είναι… μια χαζομάρα και μισή τουλάχιστον κατά τον τρόπο που εγώ τον έζησα!
  Πέρασα όμως ένα εξάμηνο στη Νάξο, στο βουνό ψηλά και κοντά στο χωριό του Μ.Γλέζου την Απείρανθο, με νοικιασμένο σπίτι στη Χώρα. Σανούδος ονομαζόταν το φανταρίστικο στέκι. Όλα αυτά στη δεκαετία του ΄70!
  Πάντως, νιώθω… ευγνώμων προς την πατρίδα γι αυτές τις…ποιητικές… διακοπές που απόλαυσα! 🙂

 31. Corto said

  20:
  Λεώνικε,
  την προέλευση της λέξης «τζες» την είχαμε πρόσφατα συζητήσει και είχαμε θεωρήσει απίθανο να έχει διαδοθεί τόσο εκτενώς, από ένα σχετικώς περιορισμένο τοπικό ιδίωμα (των ρωμανιωτών των Ιωαννίνων).

  Ωστόσο δεν λάβαμε υπόψιν το σοβαρό ενδεχόμενο η λέξη να διαδόθηκε μέσω του Καραγκιόζη.
  Η Ήπειρος και τα Γιάννενα θεωρούνται περίπου η κοιτίδα του οθωμανικού Καραγκιόζη (πριν την ελληνική εκδοχή του), από όπου διαδόθηκε στον σημερινό ελληνικό χώρο.
  Ως γνωστόν ο Εβραίος καραγκιοζοπαίχτης Ιάκωβος έπαιζε οθωμανικό Καραγκιόζη στα Γιάννενα, επί Αλή Πασά, πιθανόν και στα ελληνικά.

 32. Ιερόδουλος said

  Ξέρω τεκνάκι, που πήγε φαντάρος στην Κύπρο. Οι γονείς του, δεν ΔΕΝ είχαν πάρει πρέφα ότι υπήρχαν βύσματα για στρατό! Μάλιστα! Το πιστεύει κανείς; και γω αναγκάστηκα να το πιστέψω. Λοιπόν, το νιάτο που πήγε στην Κύπρο, από μεσόκοπο αξιωματικό πήρε ευθεία πρόταση σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να φύγει από ζόρια γερμανικών νούμερων και να μετατεθεί σε γραφείο. Δεν ενέδωσε. Μετά…αναρωτιούνται μερικοί γιατί κάποια νιάτα, τινάζουν στο στρατό τα μυαλά τους. Πάντως οι Κύπριοι, τους Ελλαδίτες, τους αποκαλούν » «καλαμαράδες» . Η γυναίκα προσφωνείται «καλαμαρού».

 33. Πέπε said

  @27:
  > > πριν 15 χρόνια είχα ακούσει από φαντάρο ζουζουνία την κάλυμνο.

  Οι Καλύμνιοι έχουν πολύ ιδιαίτερο τρόπο που προφέρουν το ζ. Όταν κάποιος άλλος, που ξέρει την προφορά τους, θέλει να τους κάνει πλάκα, υπάρχει η στερεότυπη φράση «Για πες: ένα ζουζούνι στο τζάμι κάνει ζζζζ!»

 34. Πέπε said

  @15:
  > > Σούρδους τους λέγαμε επειδή το λέγανε κι άλλοι, αλλά δεν είχε νόημα.

  Ε φυσικά. Και τα υπόλοιπα γι’ αυτό λέγονται. Ακόμη και το στερεότυπο «ο φαντάρος μισεί τον τόπο όπου υπηρετεί», υπάρχει επειδή υπάρχει: αν είσαι λ.χ. στη Λήμνο και όλοι γύρω σου βρίζουν τη Λήμνο, με το να τη βρίσεις κι εσύ γίνεσαι μέλος της κοινότητας, ανήκεις κάπου! Πολύ σημαντικό σ’ ένα μέρος όπου όλοι είναι ξένοι.

 35. Σωτήρς said

  Τη Λήμνο είχα ακούσει να τη λένε «Ο Βράχος». Τα χειρότερα τα άκουγα από τους μονιμάδες που δεν κατάγοταν από Λήμνο και
  έπαιρναν μετάθεση για τον τόπο τους. Επίσης θυμάμαι σε μια απόλυση ένα φαντάρο να βάφει μια πέτρα μαύρη και να την πετάει πίσω του στη Μύρινα, καλός γκασμάς ήταν και αυτός.
  Τον Άι Στράτη λέγαμε «το δόντι» αλλά αυτό ήταν μεταξύ της παρέας μας.

 36. sarant said

  33 Δηλαδή πώς το προφέρουν;

  35 Δόντι όπως μέσον ή από το σχήμα;

 37. Εγώ που πήγα σχετικά μεγάλος στη Λήμνο, πάντως, μια χαρά πέρασα στο φυλάκιο των ραντάρ, παρέα με τις κατσίκες και την ομίχλη.

 38. dryhammer said

  35,36 O τζίτζικας προφέρεται ζζζίζζικας (και λίγο πιό ψιλό το ζζζ, σαν Κυπρέικο- άλλωστε η Δωδεκανησιακή προφορά μοιάζει «μουσικά» με τα Κυπρέικα)

 39. Σηλισάβ said

  Μάλλον είστε αρκετά μεγάλοι σε ηλικία. Η Σάμος λέγεται Ζούγκλα, διότι είναι καταπράσινη, πυκνή και γεμάτη φίδια. Οι Σάμιοι λέγονται ζουγκλαίοι
  Εξ ου και απολλελέ και τρελελέ, αποζουγκλέ και τρελελέ

 40. sarant said

  39 Δεν το γράφει και το άρθρο;

 41. Σηλισάβ said

  Στη Γκατζολία πετούν τα γκατζολόπτερα (κάτοικοι του Έβρου δεν είναι και τα κουνούπια;) Μερικές φορές πετούν γύρω σου σαν εφ-δε-γκάντζι (από το εφ-δεκάξι F-16)

  Πάντως οι εβρίτες ενοχλούνται πολύ όταν τους λές Γκάτζους ή Γκάτζολους. Αντίθετα από ορισμένους Αθηναίους που καμαρώνουν ότι είναι «γκάγκαροι»

 42. raf said

  Με ενδιαφέρει το παρατσούκλι για τους κρητικούς: Κούδροι ή Κούρδοι. Στο μέρος μου «Κούρδοι» αποκαλούνται οι κάτοικοι ενός συγκεκριμένου χωριού, και πάντοτε αναρωτιόμουν γιατί – μήπως επειδή είναι πιο σκουρόχρωμοι, έλεγα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το μέρος μου συνδέεται ιστορικά με την Κρήτη.

 43. raf said

  Και πάντοτε αναρωτιόμουν γιατί το Διδυμότειχο, στο τραγούδι «Διδυμότειχο μπλουζ», αποκαλείται «τρύπα στη γεωγραφία». Είχα σπάσει το κεφάλι μου μια εποχή. Μήπως συνδέεται με την «πινέζα»;

 44. avadista said

  Τρίπολη=Σκορδία
  (Αεροπορία 1980)

 45. gpoint said

  Υπηρετήσας (μάλλον με εξυπηρετούσανε) την θητεία μου σαν σημαιοφόρος Π.Ν./Ο, αγνοώ τα πάντα πλην του ιντερνάσιοναλ Σούρδου για τον Κοζανίτη. Οποιαδήποτε σχέση με κορυφαίο συσχολιστή του ιστολογίου να θεωρηθεί σκέτη σύμπτωση !!

 46. Την Τρίπολη δεν βλέπω και ανησυχώ: Σκορδία.

 47. spiral architect 🇰🇵 said

  Εγώ, υπηρέτησα σε αχαρτογράφητη φανταρικώς περιοχή και απ’ ό,τι λέει και ο λίκνος, τίποτα δεν άλλαξε. 😦

 48. Σωτήρς said

  36, από το σχήμα του Άι Στράτη που μοιάζει με κυνόδοντα.

 49. Λγς said

  #20
  (τα εβραϊκά, όπως και τα ρώσικα, είναι από τις γλώσσες που δεν έχουν το ρήμα ‘έχω’ αλλά χρησιμοποιούνντην περίφραση ‘σ’ εμένα υπάρχει’ yesh-li, u minja yestj κοκ)

  Και στα αρχαία: ἔστι μοι χρήματα…

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44.46 >>Σκορδία
  Εδώ που λέει για τους Αρκάδες (κατοίκους δηλαδή κι όχι περιοχές): Σκορδάδες και αυγοζύγηδες
  https://www.kalimera-arkadia.gr/ta-panta-ola/item/24476-gnorizete-poia-einai-ta-dyo-pio-gnosta-paratsoyklia-ton-arkadon.html

 51. Dimitris said

  Επιτρέψτε μου ενα σχολιακι λιγο ασχετο με το σημερινο.

  Ακουγοντας σημερα σπορ-φμ, είπανε στο δελτίο οτι “… την τελευταια του πνοή άφησε σήμερα ο Αριστείδης Αλαφούζος ..μπλα μπλα μπλα …και πολυπράγμων επιχειρηματίας”.
  Εγώ τη λέξη “πολυπραγμων” την έμαθα στην Α’ γυμνασίου απο την Οδυσσεια (μετάφραση) και εχω την εντύπωση οτι σύμαινει οχι αυτόν που κανει πολλα πραγματα αλλα τον πονηρό με μια ελαφρώς αρνητική χροια.

 52. Πάνος με πεζά said

  Για τη Λήμνο είχα ακούσει τα αρχικά «Λάθος Ήταν Μάνα Να Ορκιστώ Στρατιώτης». Και έχω ακουστά ότι υπήρχαν αντίστοιχα σίγουρα και για τη Χίο, ίσως και για αλλού.

 53. Πάνος με πεζά said

  Επίσης το βυσματικό Πεντάγωνο λεγόταν και χαριτολογώντας ως υπηρεσία στα «σύνορα», κι όταν ζητούσαν εξήγηση ποιά σύνορα, η απάντηση ήταν «Ψυχικού με Παπάγου»…

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χίος: Ουργία (επειδή στην τοπική διάλεκτο ούργιος είναι ο παλαβός).
  Ούργιος, το λέμε κι εμείς. Βασικά σημαίνει άδειος, κλούβιος.Το μυαλό του είναι ούργιο είναι -άδειο το κεφάλι του-χαζός. Ούργιο αυγό,αυτό που μένει ακλώσσητο,που δε γονιμοποιήθηκε.

 55. Corto said

  Πάντοτε μου έκανε εντύπωση που επιλέχθηκε η ονομασία «Ουγκάντα» για την Σάμο, λόγω του θερμού κλίματος και της πυκνής βλάστησης.Στην πραγματικότητα η Ουγκάντα δεν είναι χώρα όπου κυριαρχεί η ζούγκλα (όπως π.χ. στην λεκάνη του Κονγκό).
  Μάλλον το εξωτικόν του ονόματος οδήγησε κάποιους να φανταστούν ζούγκλες (όπως η Παραγουάη έκανε τον Τσιτσάνη να φανταστεί ακρογιάλια).

 56. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  55 Προφανώς. Πρβλ. και το «ούτε στην Ουγκάντα…»

  53 Πάντως στην εποχή μου το Τάγμα ΓΕΣ ήταν βυσματοπαγίδα, πολύ κακές συνθήκες δηλαδή, ιδίως στις υπηρεσίες.

  51 Καλά λες, παλαιότερα ήταν συνήθως αρνητικό, τώρα όλο και πιο πολύ θετικά το βρίσκω, μάλλον από την ετυμολογία.
  πολυπράγμων -ων -ον [polipráγmon] Ε (βλ. -ων -ων -ον) : (λόγ.) που ασχολείται, που καταπιάνεται με πολλά πράγματα, με πολλές υποθέσεις. α. (θετικά, σπανιότ.) έμπειρος και δραστήριος. β. (συχνά αρνητ.) περίερ γος, αδιάκριτος, που αναμειγνύεται σε υποθέσεις (τρίτων) που δεν τον αφορούν. || που τον χαρακτηρίζει η πολυπραγμοσύνη. || (ως ουσ.).

  44-46-48 Μερσί

 57. Επίχαρμος said

  Το «τζες» το χα υπόψη απο τα «Μικρά ρεμπέτικα» του Ηλία Πετρόπουλου. Εκεί καταγράφει το μουρμούρικο : «Κούνα μπέμπη τον κεφτέ σου, / να φχαριστηθεί ο τζες σου./
  Κούνα μπέμπη τον κλανιά σου, /να φχαριστηθεί η καρδιά σου. Όπου μπέμπης = νεαρός παθητικός ομοφυλόφιλος, τζες = ενεργητικός ομοφυλόφιλος, κλανιάς = κώλος. Τραγουδιέται μάλλον a capella.

 58. sarant said

  Και μια επικαιροποίηση της ορολογίας, από FB;

  Το 2004 που απολύθηκα, η ροζαλία δεν ήταν πια ροζ. Είχε γίνει λαχανί, εξ’ου και ονομαζόταν λαχανία!!!

 59. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  56. «Oύτε στην Ουγκάντα» Κυκλοφορεί στο νιτερνέτι ένα survey μεταξύ expats για τις καλύτερες και χειρότερες χώρες για expats.
  H Eλλαδάρα είναι προτελευταία, το Κουβέιτ τελευταίο (χειρότερο μέρος για expats δηλαδή ! ) . Η Ουγκάντα είναι πάνω από την Ελβετία!! 😆 :mrgreen:

 60. 47 Spiral

  https://imgur.com/evohY5L

 61. Πέπε said

  Σχετικά με το θερμόν τε άμα και ζουγκλώδες της Σάμου:

  Είναι πράγματι ζουγκλώδης. Η γονιμότητα του εδάφους είναι εξωφρενική, αφού λένε ότι ακόμη και το αλάτι φυτρώνει εκεί. Σε πολλές παραλίες η πυκνή βλάστηση φτάνει μέχρι λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

  Αλλά θερμή; Αυτό μού κάνει εντύπωση. Βέβαια, αλλιώς το ζει ένα νησί ο φαντάροςκ ι αλλιώς ο πολίτης-επισκέπτης, πάντως εμένα τουλάχιστον η βόρεια ακτή με είχε εντυπωσιάσει με το ψύχος της. Όταν έχεις συνηθίσει ότι στα νησιά είναι πάντα Ιούλιος-Αύγουστος, επειδή τότε τα επισκέπτεσαι, δεν πάει ο νους σου ότι υπάρχουν και κρύα νησιά. Η Σάμος είναι σίγουρα ενα από τα σχετικώς κρύα.

  Να προσθέσω δε ότι το ΜΟΑ των αυτοκινήτων, που αναφέρθηκε στην ανάρτηση (που βέβαια πλέον το έχουν τα παλιά, πάνε ήδη πολλά χρόνια που κυκλοφορούσαν ΜΟΒ και φαντάζομαι ότι πλέον θα έχουμε φτάσει στα επόμενα ψηφία) έχει γίνει κι από μόνο του παρατσούκλι για τους Σαμιώτες: «τα μόα». Όχι φανταρίστικο όμως, όσο ξέρω τουλάχιστον.

 62. Τσαρουχοπάτης said

  54 Έφη
  για το ούργιος μου έλυσες απορία. Να είσαι καλά. Όλα τα ξέρεις, εσύ, πονηρούτσικο!
  😉

 63. Ούργιος, για την ακρίβεια, είναι ο άγουρος, ο ανώριμος, στα χιώτικα.

 64. ap8938 said

  56. από την άλλη, όταν υπηρετησα εγώ (1996), το τάγμα ΓΕΣ ήταν παράδεισος. να φανταστείτε ότι παράλληλα με το στρατό δίδασκα σε ένα ΙΕΚ 27 ώρες τη βδομάδα και μάλιστα χωρίς να έχω καν απαλλαγεί από τις υπηρεσίες.

 65. sarant said

  64 Eγώ ήμουν δέκα χρόνια παλιότερος, αλλάζουν αυτά.

 66. raf said

  Στο βίντεο, περίπου 14:40, ο Λεβέντης αποκαλεί τον ΠτΔ «ευρυμύελο» ή είναι ιδέα μου; Υπάρχει ή θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια λέξη;

 67. 66. «ευρυμύελος’ =ανοιχτόμυαλος για το Λεβέντη; Να έλεγε ‘ευρύνους’ κάτι θα γινόταν, αλλά ο μυελός έχει να κάνει μάλλον με το μεδούλι (μυελός των οστών) κατά τη γνώμη μου.

 68. Μπούφος said

  66 Raf

  για ευρύπρωκτο, δηλαδή το λάγνο, (και να με συνχωρείτε κιόλας, κτην-ίατρέ μου), είχα ακούσει. Για ευρυμύαλο, νιετ , νιετ! Το κατέβασε μάλλον, ο κ. Λεβέντης από την κούτρα του. Αν γνωρίζει κάποιος καλύτερα ας μας διαφωτίσει. Εμείς επιθυμούμε να παριστάνουμε τους ευρύνοες, ως γνωστόν.
  😉

 69. sarant said

  66 Πήγε να λεξιπλάσει στο πρότυπο του «ανοιχτόμυαλος» και τα θαλάσσωσε

 70. Γιάννης Ιατρού said

  Μόνο ο λεβέντης Ζουράρις μπορεί να λύσει τέτοιους δύσκολους γρίφους 🙂

 71. daeman said

  Στην παλαιοφανταρική (πριν από 25 χρόνια) στην Κρήτη (κρητιδική περίοδος 🙂 λέγαμε Ιράκ το Ηράκλειο και Κουρδιστάν τα Χανιά, επομένως ήταν Ιρακινοί οι Ηρακλειώτες και Κούρδοι οι Χανιώτες, ονομασίες που υπονοούσαν και τις σχετικές τοπικιστικές κόντρες.

 72. sarant said

  71 🙂

 73. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο λίβας κατεβαίνει απ’ το Μεζούρλο

  Για ποιον φαντάρο κτυπάει το ταμπούρλο
  όταν ο λίβας κατεβαίνει απ’ το Μεζούρλο
  σκοπιά γερμανικό, 2 με 4,στρατόπεδο Μπουγά
  οι άλλοι με παγούρι και πετσέτα για φωτιά
  πολεμούσαν στις χαράδρες του όρους των θεών
  του Ολύμπου τρεις μέρες καύσωνας καταστροφών
  314 το όνομα του Συνεργείου Τεχνικού
  εκατό φορές της σταθεράς του κύκλου αυτού

  Μόνη παρηγοριά ανατολικά στην Πιερία
  οι εννέα Μούσες, το μάθαμε στην ιστορία,
  μ΄ένα κασσετοφωνακι ν’ ακούω το Sebastian
  ( Cockney Rebel, με ορχήστρα, χορωδία
  όχι το ελληνικό αυτήν την αηδία
  και ηχογραφημένη συναυλία από το Λυκαβηττό
  Ηλεκτρικό Miles Davis μα τι ειν΄αυτό ;
  ρωτούσαν οι θετταλοι φαντάροι τον σκοπό )

  Άλλες φορές με Steyer στο Συκουριο
  να φυλαμε οπλισμό μ’ άνεμο ούριο
  ο λόφος πρόσφερε δροσιά
  καθώς στην πύλη εφύλαγα σκοπιά
  …………………………………………….
  Τρεις μήνες θα άντεξα στην Λάρισα
  τρεις φορές εξόδου δεν την …λαχτάρησα
  ως απόμαχος πήγα Θεσσαλονίκη
  επέστρεψα μετόπισθεν ελάσσων η νίκη.

  Τρεις οι χάριτες κι εγώ ο Αθηναίος στρατιώτης
  Φλου, Sante, Μανδραγόρα, Δον Κιχώτης,
  defacto έναν καφέ και δίπλα στον Φατούρο
  ένας Ρηγας μας θυμιάτιζε με κουβανέζικο πούρο

  20 years ahead , τα τέκνα της Παλλάδος
  από πόλη ταψί στο κέντρο της Ελλάδος
  κι οι Μακεδόνες 10 years after μας ακολουθούνε
  ο χρόνος τρέχει,να φτάσουν δεν… μπορούνε.

  […]

  03.05.2016

  ΥΓ Ολα εγιναν πριν τριαντα ετη

  ΥΓ2 Γραμμενο απνευστι με αυτοματη γραφή

 74. Μπούφος said

  69 Sarant
  Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.
  😉
  Αυτός ο Λεβεντο.. άρά γε σαλπάρει πλησίστιος προς τα ογδοήκοντα; Εάν ναι. Δικαιολογείται απολύτως η τρικυμία εν τω κρανίω του.

 75. sarant said

  Γεννηθείς το 1951

 76. Mπούφος said

  75 Μάλλον θα έχει ζήσει κάνοντας καταχρήσεις (τσιγάρα, ποτά, χαρτιά, γυναίκες) για να φαίνεται είκοσι χρόνια μεγαλύτερος από την ηλικία του, απίστευτο!
  😉

 77. 75, 76 τον ταλαιπωρεί χρόνια τώρα η αρρώστια, τον φουκαρά. Αυτή που έταζε στον Επίτομο.

 78. Νικοκύρη –> https://twitter.com/GVeltsi/status/864587191640608768

 79. Λεύκιππος said

  Τελικά ο Λεβέντης δεν είναι όνομα και πράγμα.

 80. Mπούφος said

  77 Σκύλε
  ποιος είναι πάλε αυτός ο Επίτομος;

 81. sarant said

  Προσθήκη από ΦΒ:

  Η Λαμία Ταγαρούπολη ή Τάγκαρ Σίτυ, από τον γνωστό θρύλο, ότι όταν πρωτοπήγε το τραίνο, κατέβηκαν με ταγάρια γεμάτα σανό να το ταΐσουν. Επίσης, από το ΚΕΥΠ (Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου), Κέιπταουν

 82. 80 Ο Ακατονόμαστος, ντε! Ο Μητσοτάκουλας.

 83. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  79.そして男らしさと手コキ: kai reventis kai marakas pou reme sto Nippon. 🙂

  80. Εἶναι ἡ Ἐπιτομὴ τῆς Πολιτικῆς. 🙂

 84. leonicos said

  @49 Ευχαριστώ Λγς.
  Το έχω με τη σημερινή σημασία (έχω κάτι) είναι κέκτημαι + γεν

 85. leonicos said

  Τσαμπίκα είναι παρωνύμιο της Παναγίας.

  Το χαζός στη Ρόδο είναι χλωρός

  Ε… δεν ξέρω άλλα! Γς είμαι;

 86. Eli Ven said

  Συγχωρήστε με, αν κάποιος τα έχει αναφέρει στα σχόλια, δεν έχω χρονο να τα κοιτάξω. Προσθέτω: Παγουράδες οι Γιαννιώτες, Ζούζουνοι και Ζουζουνία η Κάλυμνος (όχι κατ’ ανάγκην φανταρίστικο. Επειδή λένε πολύ το φθόγγο «Ζ». Π.χ. «Ζύρω ζύρω θαλασσα και στη μέση Ζάλυμνος». Ανάλογο με τη φράση που υποτίθεται ότι ονόμασε τους Κώους μπόχαλους/ «Εν πεινω, εν διψώ, εν μποχάλι μπίρα πιω», Τα δυο πρώτα «εν»= δεν. ΟΙ Δωδεκανήσιοι δεν πολυγουστάρουν το δέλτα. ). Να προσθέσω τέλος ότι το ’97-’98 που ήμουν φαντάρος στο …Μποχαλιστάν υπήρχε η τάση να χρησιμοποιείται μειωτικά η κατάληξη -σταν για να δηλωθεί ο τόπος υπηρέτησης. Τσαμπικιστάν, Παγουριστάν, Γκατζολιστάν κτλ (Η Οτγκάντα πάντως παρέμεινε Ουγκάντα)

 87. Eli Ven said

  Λησμόνησα επίσης να αναφέρω μια αστεία ιστορία. Εγώ το Τσαμπίκος το έμαθα στο στρατό ως βρισιά. Όταν λοιπόν, πρωτοκατέβηκα στη Ρόδο, πήγα στον Αρχάγγελο, το άντρο των Τσαμπίκων και των Τσαμπικών, και οι μισοί μου μαθητές λεγόταν Τσαμπίκος . Και δυσκολευόμουνα να τους πω με το όνομά τους γιατί μου φαινόταν ότι τους έβριζα…

 88. leonicos said

  @31 Κόρτε, κατά την Βικι, στα Γιάννινα ήταν οι πρώτες παραστάσεις του καραγκιόζη στην (μετέπειτα) κυρίως Ελλάδα, και οι πρώτοι καραγκιοζοπαίχτες ήσαν τσιγγάνοι κι εβραίοι.

  Δεν είναι απίθανο.

  Είχα παρακολουθήσει μια παράσταση στην Πλάκα. Έκανε τον πεθαμένο ο καραγκιόζης, μπαίνουν μέσα τρεις εβραίοι και αποφασίζουν να τον κάνουν εβραίο μετά θάνατον για να τον θάψουν. [Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα εννοείται]
  Τον έπιασαν και άρχισαν να τον τινάζουν λέγοντας: μπρουρ μπουρ οτό! μπουρ μπουρ οτό.

  Αυτό το ‘οτό’ σ’ αυτή τη θέση μ’όνο κπάποιος που ξέρει εβραϊκά μπορείνα το πει.

 89. leonicos said

  @25 Ποιος δεν αγαπάει την Κρήτη, Αθεόφοβε;

  Και τη Σάμο, και την Ικαρία και τη Λήμνο. παντού αρχαία και ιστορία. και τη Θάσο και τη Σαμοθράκη και… και…

  Αλλά θα πωμια κουβεντάρα, ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΑ είπα, και ας μη συμφωνήσετε όλοι.

  Όποιος δεν περνάει κάπου καλά, δεν θα περάσει πουθενά καλύτερα. Απλώς τα έχει με τον εαυτό του.
  Άλλο ‘ταλαιπωρία’ άλλο κουραση, άλλο μοναξιά κιαι άλλο ‘δεν περνάω καλά’.

  Πρέπει να περνάμε καλά και στην ταλαιπωρία, και στην αρρώστια και στην μοναξιά.

  Γς τι λες;

 90. ΚΩΣΤΑΣ said

  73 Αφώτιστε…

  Γιατί δεν πήγες Φρούριο και Αλκαζάρ
  και λίγο πιο ΄κει στο Καζακλάρ
  και στα Ταμπάκικα, στου Μαρινάκη,
  να πιεις και λίγο χασισάκι; 🙂

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  64-65 – Στο Βισμάτεν υπηρετήσατε βλέπω.☺
  Όταν υπηρετούσα στον Ασπρόπυργο 82-84, όσοι έφευγαν από την μοίρα και πήγαιναν στην ΜΕΔ, (προς τον Καρέα μετά τα 401 και 241) λέγαμε πως πήγαν στο βισμάτεν γιατί έπρεπε να είχες μεγάλο βίσμα για να πάς εκεί.

 92. Corto said

  88:
  Λεώνικε, νομίζω ότι γενικότερα δεν έχουμε μελετήσει επαρκώς αυτήν την λειτουργία του Καραγκιόζη, δηλαδή την μεταφορά ιδιωματικών λέξεων ή εκφράσεων από το ένα μέρος στο άλλο.
  Εκτός από την Ήπειρο, έχουμε μαρτυρίες ότι κατά τα τέλη του 19ου αιώνα στην Χαλκίδα ο οθωμανικός Καραγκιόζης παιζόταν στην Ιουδαϊκή λεγόμενη συνοικία. Σχεδόν συγχρόνως αναπτυσσόταν στην Πάτρα ο ελληνικός Καραγκιόζης, όπου κάποια στιγμή, αν όχι από την αρχή, εμφανίζεται και η φιγούρα του Σεφαρδίτη από την Θεσσαλονίκη. Έτσι πιθανολογούμε ότι και οι δύο τύποι (οθωμανικός και ελληνικός) μπορεί να αποτέλεσαν πύλη εισόδου στα ελληνικά, λέξεων ή εκφράσεων εβραϊκής προέλευσης.

  Παρεμπιπτόντως τι σημαίνει οτό;

 93. Μπούφος said

  89

  «Αλλά θα πωμια κουβεντάρα, ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΑ είπα, και ας μη συμφωνήσετε όλοι.

  Όποιος δεν περνάει κάπου καλά, δεν θα περάσει πουθενά καλύτερα. Απλώς τα έχει με τον εαυτό του.
  Άλλο ‘ταλαιπωρία’ άλλο κουραση, άλλο μοναξιά κιαι άλλο ‘δεν περνάω καλά’.

  Πρέπει να περνάμε καλά και στην ταλαιπωρία, και στην αρρώστια και στην μοναξιά.

  Γς τι λες;»

  Εμένα με λένε κυρία Νο κάποιοι αλλά θα συμφωνήσω Λεονίκε μου, οπωσδήποτε μαζί σας , και να με συνχωρείτε κιόλας που δεν υπερθεματίζω όπως θα έπρεπε…

  😉

 94. ΓιώργοςΜ said

  93, 89 Σας πρόλαβαν…

  Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
  στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94. Ή διάβαζε κι αγάπα το κελί σου… 🙂

 96. Μπούφος said

  94 Γιώργο Μ
  αν δεν την αγαπούσαμε τη ζωή μας, αγαπητέ, θα μιλούσαμε; δεν θα μιλούσαμε! άρα τη ζωή μας την ΑΓΑΠΑΜΕ!!!!
  😉

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά με την «Γκατζολία»!
  Από το Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας για τις λέξεις «γκαζέλι» (http://tinyurl.com/mbsegbp) και «γκαζέλα» (http://tinyurl.com/k4q8kd4)

  Στη Λαογραφία 25 (1967), υπάρχει ένα άρθρο που λέει, «Μαγικαί συνήθειαι προς αποτροπήν επιδημικών νόσων«. Εκεί αναφέρει και τα γκατζόλια:

  Επίσης στο βιβλίο «Ελληνική Λαογραφία, Μνημεία του Λόγου«, Α΄ (1922), του Στίλπωνα Κυριακίδη (σελ. 49) έχει ένα παιδικό τραγουδάκι για τα ζωάκια όπου το «γκατζολάκι» κάνει… «γα γα γα«:

 98. nikiplos said

  Για τη Σάμο το Ουγκάντα, εξαιτίας του ότι οι Σαμιώτες αποκαλούνται από τους φαντάρους «Ουγκ»…

 99. Μπούφος said

  …τα μουτσουτσούνια εδώ!
  😉

 100. BLOG_OTI_NANAI said

  Εντωμεταξύ, φαίνεται δεν τό ‘χαν για κακό που έβαλαν στο τραγούδι τον… παπά να έχει λεφτά για όλα τα ζωντανά! Σήμερα θα ήταν δυσφήμηση!

 101. sarant said

  86-87 Καλό!

  97 Α μπράβο, παραλλαγή του «Όταν θα πας κυρά μου στο παζάρι».
  Γοργονάκι το γουρουνάκι, ε;

 102. Πέπε said

  > > εύκολα φαντάζεται κανείς πώς θα αντιμετωπίζουν οι φαντάροι πιο δυσπρόσιτα μέρη, με λιγότερες ευκαιρίες ψυχαγωγίας…

  Από τις καλύτερες ψυχαγωγίες είναι να βγαίνεις σε καφετέριες και ταβέρνες όπου όλοι είναι φαντάροι, από το τάγμα σου, και μιλάνε αποκλειστικά και αδιάκοπα για τα ίδια θέματα που μιλάνε και μέσα στο τάγμα, βρίζοντας ακριβώς όπως και μέσα στο τάγμα. Αλλάζεις λίγο τον αέρα σου, βρε αδερφέ!

  Όταν ήμουν στον Μούδρο της Λήμνου είχα την απορία ποιος ποτίζει τις γλάστρες σ’ όλα αυτά τα ακατοίκητα σπίτια του χωριού. Ήμουν πεπεισμένος ότι οι μόνοι κάτοικοι ήταν ο Τζιτζιβάκος (καφέ-σουβλάκια-δωμάτια-πλυντήριο-σας τα παίρνω απ’ όποια μεριά προτιμάτε) και άλλοι 3-4 καφετζήδες, σουβλατζήδες και περιπτεράδες.

  Όταν σε κάποια τοπική γιορτή βγήκαμε ως άγημα (ή ως κάτι τέτοιο) στην εκκλησία του χωριού, διαπίστωσα έκπληκτος ότι τελικά υπήρχε αρκετός πληθυσμός.

  Προφανώς εξαφανίζονταν τις ώρες των εξόδων μας. Δεν τους αδικώ.

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από ανάρτηση εδώ έμαθα για τη Γκατζολία και τα σχετικά και μου εξηγήθηκε το όνομα Γκατζόλιος που έλεγε ο παππούς μου το γαϊδούρι του. Γκατζόλιος Μεραμπελιώτης (από κει που τον αγόρασε).

  Στο γενικό φανταρίστικο γλωσσάρι (στο διαδίκτυο) είδα ότι έχει ενσωματωθεί η Βιλαρίμπα με την έννοια του βοηθού στο μαγειρείο-κάτι τέτοιο- από τη γνωστή διαφήμιση. Ωραίο.

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91. Λάμπρο, μου χρειάζεται να μάθω το το 81 μέχρι το 84, πόσους μήνες ήταν ο στρατός ξηράς(όχι οι έφεδροι αξ/κοί) και η μεγαλύτερη μείωση π,χ, ως προστάτη οικογένειας ή λόγω γάμου και πατρότητας πόση ήταν.Επειδή υπηρέτησες εκείνη την περίοδο σε ρωτώ αν το θυμάσαι.Ευχαριστώ!
  Σ.Σ.Το τελευταίο Σ/Κ του Μάη στον Πλάτανο Κυνουρίας έχουν παραδοσιακά γιορτή κερασιού. Παλιότερα που βρέθηκα ήταν ωραία. Δροσιές,νοστιμα εδέσματα και πολύ γλέντι με παλιούς οργανοπαίχτες,Τώρα βλέπω κάτι περίεργο στην αναφορά των διοργανωτών (δεν έχω κονέ όμως να μάθω) αλλά εσύ για κεράσια και γουρνοπούλα θα πας 😉 .

 105. Κουτρούφι said

  Όταν ήμουν φαντάρος στη Χίο, στα μέσα της δεκαετίας του 90, κυκλοφορούσε μια διαφορετική εκδοχή για το Ουργία. Ότι, και καλά, σχετιζόταν με το «Κάστρο της Ωριάς» και το «Ουργία» ήταν μια τοπική παραφθορά του «Ωριά». Μάλλον, δεν ήταν σωστό.
  Στη Σίφνο υπάρχει το «γούργιος» που, αν το μεταφέρω σωστά, σημαίνει ότι το κεφάλι μου είναι θολό, ναρκωμένο.

 106. 104 24 μήναι

 107. gpoint said

  Τρομερές αλητείες στην Λεωφόρο… για την δικαιότατη αποβολή τουΒλαχοδήμου (με τις σκάρεςκαι τελευταίος παίκτης) αποβολή του Ουάρντα χωρίς λόγο, αλητείες του Μπεργκ που προκαλεί την έξαψη Του σακχοφ και την ίδια ώρα τραυματίζουν οι ¨φίλαθλοι’ τον Ιβιτς
  Ετσι όπως το ακούτε Δεν γαμιέστε βάζελοι αλήτες κομπλεξικοί

 108. gpoint said

  Οσο καλός παίκτης ίναι ο Μπεγκ τόσο αλήτης στην ψυχή είναι. Το παιχνίδι κανονικά πρέπει να διακοπεί λόγω τραυμαισμού του ιβιτς από κάποιον καννίαβαλο και δεν κέκανε θέατο ο Ιβιτς όπως κάποτε ο Αναστασίου

 109. gpoint said

  Ο Ιβιτς έχει σκίσιμο στο κεφάλι και πάει νοσοκομείο και ο καραγκιόζης Ουζουνίδης κάνει προθέρμανση στους παίκτες του και δίνει οδηγίες !!. Αντε μαζί με τον ΟΣΦΠ στον εισαγγελέα για πόσους μείον ή υποβιβασμό

 110. 107, 108 Ηρέμησε, βρε συ. Εντάξει, δεν σου λέω πως είσαι εκτός θέματος, νο πρόμπλεμ. Αλλά εσύ βράζεις και μπερδεύεις τη δακτυλογράφηση. Βάλε ένα κρασάκι και χαλάρωσε.

  ΥΓ Εδώ χάμου, απέναντι απ’ τα δικά σου, έχει έναν διαβολαγέρα και βροχή.

 111. Τι τραβάει κι ο Δόναλδ, ρε γαμώτι! https://left.gr/news/tramp-eimai-o-pio-adikimenos-politikos-stin-istoria

 112. gpoint said

  Και τωρα γλείφουν τον γιατρό να γράψει πως δεν τραυματίσθηκε για να συνεχισθεί το ματς… έτσι είναι αμα φας στο κεφάλι ένα κουτί γεμάτο μπίρα από την κερκίδα και σκιστεί το κεφάλι σου …δεν είναι τραυματισμός !!!!

 113. 112 Συμβαίνουν αυτά

 114. Ριβαλντίνιο said

  Πάλι φωνάζει ο gpoint. Άρα μας αδικεί ξανά η διαιτησία. Αποβολή για μας σε 2ο συνεχόμενο παιχνίδι απ’την νέα παράγκα του Ιβάν. Για άλλη μια φορά προκλητικότατοι οι κατσέρς του Μπάοκ. Ο διαιτητής μας άφησε να παίζουμε με 10 μόνο για 50 ΄. Απαράδεκτος. Κάν’ τον αλλαγή Ίβιτς και βάλε τον Κύζα. 🙂 🙂 🙂

  Υ.Γ. Ο Μπέργκ είναι ο μπαμπάς σας.

  Υ.Γ. 1 Μπάοκ γερά , πάρ’ το στα χαρτιά.

 115. Ρεδεμαςχέζετεμετιςκωλομπάλλεςσας! Καιτουςγαμωμαφιόζουςπουυποστηρίζετε!
  sports.in.gr/football/article/?aid=1500144687

 116. gpoint said

  # 110

  Τώρα εσύ ρε Σκύλε που είσαι ψύχραιμος πες μου τι πρέπει να γίνει…

  το άρθρο 15 παρ. 3 λέει πως αν υπάρξει τραυματισμός παίκτη, προπονητή, διαιτητή το ματς διακόπτεται αμέσως και ο διαιτητής επιμένει να το συνεχίσει με…προϋποθέσεις ασφάλειας !! Γιατί ;;;;;

 117. gpoint said

  # 114

  Ακόμα κιο Αλαφούζος θα απέβαλε τον τελευταίο παίκτη που πάει με τις τάπες πάνω στον αντίπαλο. Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με -3 αλλά βάλε καλά στο μυαλό σου- μυαλό…λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα- πως μαζίμε την ασυλία των γάβρων τελείωσε καιη ασυλία του τσιρακιού του όπως χρόνια στο λέο πως έχει καταντήσει με τον Αλαφού ο ΠΑΟ… εσύ να διαβάζεις την φυλλάδα του Μαρινάκη που τυπώνει ο Αλαφού.

  Και άρχισε να ψάχνεσαι, μάλλον για υποβιβασμό την βλέπω την ποινή- τούφεξε του Αρη

 118. Reblogged στις Το σημειωματάριο του Χριστόφορου.

 119. sarant said

  105 Μπα, δεν το θεωρώ καθόλου πιθανό.

 120. gpoint said

  Δυστυχώς προκοπή δεν θα δούμε…κόκκινες στους Σακχοφ και Κουλιμπαλι και κίτρινες στον Κρέσπο-μάλλον άδικη πήγε μήπως φύγει η μπάλα από τον τερματοφύλακα- και στην πουτάνα τον Μπεργκ που τονπήγε καροτσάκι, τον κτύπησε και ήταν η αιτία για την σύρραξη και την διακοπή του παιχνιδιού. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ

 121. gpoint said

  Για την ώρα έχουμε -3 στα πλέη οφφς, -2 του χρόνου, παιχνίδια χωρίς θεατές, πρόστιμο και στη γωνία τον εισαγγελέα αν ασκήσει δίωξη για -7 ή υποβιβασμό… όπως ζήτησε ο ΠΑΟ την επέμβαση του εισαγγελέα για τον Μάτος να δούμε αν τώρα την ζητήσει κανένας άλλος τι θα γίνει…

  Οπως φάνηκε στην τηλεόραση δεν ήταν μικρό αλλά μεγάλο κουτί μπύρας και φυσικά είχε υγρό μέσα, φάνηκε από την κίνησητου μπουκαλιού. Εννοείται πως απαγορεύονται αυτά στο γήπεδο…

 122. Ριβαλντίνιο said

  @ gpoint

  Καλά ονειρέψου . Η Πανάθα που είναι η μόνη ομάδα στην Ελλάδα που δεν έχει πέσει ποτέ κατηγορία σε Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ και Βόλλεϋ στην Β΄Εθνική ; Συμμαζέψου γάβρε του Βορρά. Απέκτησες σύνδρομο μαντάμ σουσού.

 123. cortlinux said

  Στην συγχρονη εκδοχη Γκατζολια οι φανταροι εννοουν γενικα την Θρακη.

  Απορια: Για τους αξιαγαπητους κατοικους του Πυργου δεν εχει βγει κανενα παρατσουκλι;

 124. Κ.Καραποτόσογλου said

  Τὸ ΙΛ, 5 (1), 192, καταχωρίζει τὴ λ.:« γκαζέλι το, γκατζέλι, γκατζόλ᾽, γκατσόλ᾽, γαζόλ᾽, κατζόλ᾽, Θρᾴκ. Μακεδ. καζόλης Κρήτ…
  Ἐκ τοῦ οὐσ. γκαζέλα, παρὰ τὸ ὁπ. καὶ τύπ. γαζέλα, γκατζόλα κ.λ.π. κατὰ ὑποκορ. Ἡ ἀλλαγὴ γένους κατὰ τὰ συνών. γαϊδούρι, γομάρι.
  1.Πῶλος ὄνου. β. Μικρὀσωμος ὄνος. 2. Ὄνος ἀνεξαρτήτως ἡλικίας καὶ ἀναστήματος.».
  Οἱ Μ. Καμηλάκη-Γ. Κατσούδα-Μ. Βραχιονίδου, Πιπέρι στὸ στόμα, Ἀθήνα 2015, σ. 265, ἀναφέρουν:«Στὴ Βόρεια Ἑλλάδα, οἱ κάτοικοι τοῦ Ἕβρου λέγονται κοροϊδευτικὰ γκατζόλοι (γκατζόλι ‘γάιδαρος’, ἀπό τὸ ὑστερολατ. gazela ‘φοράδα Σαρακηνῶν’, ἀπὸ τὸ ἀραβ. gazâl ‘γαζέλα’)».
  .Ἡ μεσαιωνικὴ λατινικὴ γνωρίζει τὴ λ.:«gazela. –Equus Saracenus cursu prævalens: gazelle; cheval arabe. Du Cange, Mediae et infimae latinitatis, τ. 4, σ. 49.Albert Blaise, Lexicon Latinitatis Medii Aevi, σ. 414. W.–H. Maigne d’ Arnis, Lexicon ad scriptores mediae et infimae latinitatis στ. 1034.
  Ἡ ἀραβικὴ λ. ghæzāl = capriuolo, pollo di cervo, cervo giouine; a young gazelle. Meninski στ. 3402. Lane, Arabic–English, σ. 2256a.

  Ὁ Κ. Καραποτόσογλου, «Ἐτυμολογικὰ στὰ ἰδιώματα τῆς Κῶ, Δωδεκανησιακὰ Χρονικὰ 26 (2014) 513-564, ἀναφέρει:«καζ-ζώνης, ὁ “τὸ  άρσενικὸ ἄλογο ποὺ καβαλλικεύεται”, καὶ καζ-ζωνὶ ὑποκ. “τὸ ἀκαβαλλίκευτο ἄλογο”, φρ. “… ἐμένα ὁ γιός μου εἶναιν gαζ-ζώνης καὶ θὰ τὸν ἔχω λυτὸν νὰ
  πααίννει ὅπου θέλει, ἐσὺ νὰ δέσεις τὴ φ-φοράδα σου”» (Μιχἀλη, Σκανδαλίδη, Λεξικὸ Κωακῶν ἱδιωμάτων, σ. 292).
  Ὁ Κ. Μηνᾶς (1) σωστὰ παρατηρεῖ ὅτι τὸ ἑρμήνευμα:«“ἀρσενικὸ ἄλογο ποὺ καβαλλικεύεται”… θὰ πρέπει νὰ διορθωθεῖ σὲ “ἄλογο ποὺ καβαλλικεύει, ὁ ἐπιβήτορας”, καὶ ἐτυμολογεῖ τὴ λ. ἀπὸ τὸ ἰταλικὸ *cazzone, μεγεθ. τοῦ cazzo = πέος, ἐνῶ ἡ λ. cazzone (2) = big penis; idiot, ὑφίσταται στὰ ἰταλικά, ἀλλὰ δὲν παρέχει τὸ ἔτυμο τῆς λέξης .
  Ἡ λ. καζ-ζώνης εἶναι διαφορετικὸς τύπος τοῦ ἰδιωματικοῦ (3) γκατζόλ’, γαζό’λ’, γκαζέλι,
  γκατζέλι = 1) πῶλος ὄνου. 2) μικρόσωμος ὄνος,  ἀπὸ τὸ  ἀρχ. κάνθων, -ωνος, ὁ = μεγάλος ὄνος,
  γάιδαρος, καὶ γιὰ τὴ σημασιολογικὴ ἐξέλιξη πρβλ. τὸ  ἀρχ. ἑλληνικὸ (4) κήλων, ὁ = ὁ ὀχευτής,
  βαρβάτος· ζῶον δηλ.  ἀρσενικόν τὸ ὁποῖον ἔχουσιν ἐπὶ τούτου διὰ νὰ βατεύῃ τὰ θηλυκὰ εἰς τὰς
  ἀγέλας· ἐξαιρέτως δὲ ἐπὶ ὄνου λέγεται· he-ass; stallion, τὸ λατινικὸ (5) admissarius = a stallion or
  he-ass, καθὼς καὶ τὰ ἰταλικὰ ἰδιωματικὰ (6): sciavuorte = asino, sciabbuortu = stallone».

  1. Κ. Μηνᾶ, Μελέτες νεοελληνικῆς διαλεκτολογίας Β ́, Ρόδος 2012, σ. 378.
  2. John Kinder-Vincenzo Savini, Using Italian, Cambridge 2004, σ. 146.
  3. ΙΛ, τ. 5(1), σ. 192.
  4. Ἄνθ. Γαζῆ κἄ., ὅ. π. (ὑπ. 17), τ. 2, σ. 205. LSJ (9), σ. 947. Οἱ λ. κάνθων, κανθήλιος, κανθίς· ὀνίς “dung of an ass”, τὸ λατ. cant(h)ērius “castrated stallion”, ἀνάγονται πιθανότατα στὸ μεσογειακὸ γλωσσικὸ ὑπόστρωμα. Robert Beekes-Lucien van Beek, EDG, τ. 1, σ. 635.
  5.The Oxford Latin Dictionary, σ. 8.
  6. C. Battisti – G. Alessio, DEI, τ. 1, σ. 13.

  Κ. Καραποτόσογλου

 125. gpoint said

  Σας το έλεγα ανεπίσημα εδώ και χρόνια, τώρα το ακούτε και επίσημα για τα συνεταιριλίκια σας

  Αναλυτικά:

  Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μετά την διακοπή της αναμέτρησης στην Λεωφόρο, από το paokfc.gr.

  Είναι κρίμα που ο Παναθηναϊκός πληρώνει την ανυπαρξία της διοίκησής του. Δεν είναι τα χρήματα που τους λείπουν, αλλά η σοβαρότητα. H διοίκηση οφείλει να είναι αντίστοιχη του μεγάλου μεγέθους του Παναθηναϊκού. Δημιούργησαν το κλίμα, αποπροσανατόλισαν συστηματικά τον κόσμο τους εναντίον του νέου «εχθρού», για να δικαιολογήσουν τη συμπόρευση με τον καινούριο «φίλο»…

  Άφησαν την κερκίδα να επιτίθεται στους αναπληρωματικούς και τον επόπτη, να φτύνει κυριολεκτικά και μεταφορικά εμετικά αντεθνικά συνθήματα. Και ένας ηλίθιος σαν αυτούς που βρίσκονται πάντα, τους έδωσε τη χαριστική βολή.

  Η σημερινή ντροπή έχει ονοματεπώνυμο. Η υπόληψη του ελληνικού ποδοσφαίρου δέχτηκε ακόμη ένα μεγάλο χτύπημα.

  Γίνεστε ίδιοι με τους καινούριους συνοδοιπόρους σας…

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106.Στω!

 127. cortlinux said

  Θα συμφωνησω. Κι ο Εβρος που λενε πολλοι ειναι πανεμορφο μερος. Ειδικα για τους φυσιολατρες. Η Αλεξανδρουπολη ειναι επισης μια πολυ ομορφη πολη με καλη ρυμοτομια. Το Διδυμοτοιχο γραφικο. Στην Ορεστιαδα δεν μπορεις να πιστεψεις οτι εισαι στα συνορα. Μονη εξαιρεση υο Σουφλι που ειναι εγκαταλελειμμένο.

 128. Πέπε said

  Κι η Λήμνος γαμάτη ήταν. Σε κάποια διαδρομή που κάναμε ταχτικά (από το στρ/δο σε κάποιο πεδίο ασκήσεων ή κάτι παρόμοιο) μέχρι και φλαμίγκο βλέπαμε.
  Για τους Λημνιούς δεν έχω άποψη, όπως εξήγησα παραπάνω δε συνάντησα σχεδόν κανέναν. (#102)
  Ο στρατός είναι που ήταν χάλια.

 129. sarant said

  124 Ευχαριστούμε!
  Δηλαδή ισχύει ή όχι η ετυμολογία του ΙΛΝΕ;

 130. Γς said

  >η Σάμος έχει ονομαστεί Ουγκάντα

  And The National Anthem of Uganda:

 131. gpoint said

  Αν είναι δυνατόν ο άνθρωπος που λέει αυτές τις μ…ίες για τον τραυματισμό του Ιβιτς να είναι αντιπρόεδρος του ΠΑΟ. Θαυμάστε !!

  Ήταν προσχεδιασμένο. Είδαν μετά που έμειναν με δέκα παίκτες, ότι δύσκολα θα έπαιρναν το παιχνίδι. Ήταν άδειο το κουτάκι μπύρας. Αν δείτε το replay, αλλού τον χτύπησε και από αλλού έτρεχε το αίμα. Δείτε το, υπάρχει τηλεόραση. Αυτό τα λέει όλα».

  Δηλαδή ήξερε πως θα του πετάξουν το κουτί με την μπίρα (που φυσικά ΔΕΝ ήταν άδειο) και έφιαξε μόνος του μια πληγή στο κεφάλι του !!! Ούτε η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω να ήταν ο Κωνσταντίνου !!

  και λίγος Μπεργκ σε δράση

 132. Γς said

  130:

  Oops, The National Anthem of Samos:

 133. Κ.Καραποτόσογλου said

  Ἡ ἐτυμολογία τοῦ ΙΛΝΕ δὲν ἰσχύει. Τὸ θέμα ἔχει συνέχεια καθὼς περιλαμβάνεται στὸ λῆμμα ἡ κυπριακὴ λ. κατσελ-λὶν = μόσχος, ἀπὸ τὴ λ. κατσέλλα = ἀγελάδα, ποὺ ἔχει διαφορετικὴ προέλευση.

 134. Μαρία said

  Μετά τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης στο γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» και την διακοπή του αγώνα Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Χρήστος Παναγόπουλος άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον σύλλογο του ιδιοκτήτη Γιάννη Αλαφούζου.http://sports.ert.gr/anichto-to-endechomeno-apochorisis-alafouzou-apo-ton-panathinaiko/

 135. sarant said

  133 Eυχαριστώ. Και θα μου άρεσε να συγγενεύει το γκατζόλι με τη γαζέλα!

 136. Αιμ said

  95 Εφη. Νομιζω το πλήρες ήταν : αγάπα το κελί σου, τρωγε το φαι σου, διαβαζε πολύ

 137. BLOG_OTI_NANAI said

  101: Έπρεπε να βάλω την υποσημείωση αλλά το είδα μετά.

  Κοίταξα τώρα τι λέει για το «γοργονάκι» και η υποσημείωση γράφει… «Ινδική όρνις«! ( γαλοπούλα; )

 138. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  Tζι, πρώτον ενημέρωσε πού μπορούμε να δώσουμε αίμα για τον Ίβιτς! Κρίμα το παλικάρι…
  Δεύτερον, ζήτα το συντομότερο συγγνώμη για το χθεσινοβραδινό σου υβριστικό οχετό!

 139. spiral architect 🇰🇵 said

  Είπα κι εγώ, να ανοίξω το ιστολόγιο και λες και το’ χα προβλέψει … 🙄
  Μνημόνια μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα.

 140. sarant said

  137 Πρώτη φορά το βλέπω το γοργονάκι!

 141. Κ.Καραποτόσογλου said

  Γοργονάκι

  Το ΙΛ, τ. 5 (2), σ. 66, θεωρεί ότι η λ. γοργονάκι, το = ινδική όρνις, γαλοπούλα (Meleagris gallopavo), προέρχεται από τη λ. γοργόνα:«εκ της ομοιότητος προφανώς προς την γοργόναν κατά την μεγαλοπρέπειαν, το προβεβλημένον στήθος και τας φολιδωτάς γραμμάς των πτερών».

  Η λ. δεν παράγεται από τη λ. γοργόνα, αλλά βασίζεται στην ονοματοποιΐα, και ετυμολογείται από το:«γοργορόρ λεξ. Ονοματοπ. Θρᾴκ. Εκ του φθόγγου γ ο ρ – γ ο ρ. Επί της φωνής του πτηνού γοργονάκι. Γοργογόρ το γοργονάκι», κατ᾽ αναλογία προς το γουρουνάκι κ.ά. ΙΛ, τ. 5 (2), σ. 69. Συμεωνίδου, Αντίστροφο, σ. 251-52.

  Κ. Καραποτόσογλου

 142. gpoint said

  # 138

  Οποιος είδε το ματς ξέρει πως όσα έγραψε ο Κομίνης στο φύλλο αγώνα έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο ο Μπεργκ με το ευ αγωνίζεσθαι. Ο Κομίνης βέβαια παραπέμπεται και μάλλον δεν θα ξαναδιαιτητεύσει. Επειδή κάποιο μυαλό το έχεις, η παραποίηση της πραγματικότητας στο φύλλο αγώνος,στις δηλώσεις του Κωνσταντίνου που ξεπέρασε τον Σάββα (άδειο το κουτί ενω φαίνονται οι αφροί που βγαίνουν καιόποιοι είδαν την πορεία του κουτιού είναι σίγουροι πως ήταν γεμάτο)και κυρίως η απόλυτη ταύτιση με τον Καραπαπά του ΟΣΦΠ δείχνειτην προέλευση όλης αυτής της ίντριγκας από την οικογένεια του ακατανόμαστου. Είναι περισσότερο πολιτικό το θέμα απ’ όσο νομίζεις,εξ ου και ο συγχρονισμός του μιντιακού συνασπισμού στην παραποίηση της αλήθειας. Ακουσα πως συμμετείχε και η Ερτ, γνωστό άντρο πρασινοκόκκινων αθλητικογράφων με τον γραφικό και εκτός πραγματικότητας Μίνο για αντίλογο-να γελάνε και οι κότες.
  Δες μόνος σου και κρίνε πως αποβλήθηκε ο Ουάρντα, πως κάνουν οι ανεγκέφαλοι των «μικρών» επισήμων πριν κτυπήσουν τον ιβιτς δες και τον Μπεργκ που τιμωρήθηκε με κίτρινη, τον Χουλτ που δεν γράφτηκε καν κ.λ.π.

  Δες εδώ και τις φάσεις, το χεράκι του Μολέντο και γιατί αποβάλλεται ο Βλαχοδήμος (επικίνδυνο παίξιμο) καθώς και την κάσρτα που δεν έδωσε στον Ενρίκε και μετά ποιος ξέρει τι του είπανε στο ημίχρονο και πήρε στο σημάδιτον Ουάρντα γιατί τον Ενρίκε (και τον Κάτσε) τον άλλαξε ο Ιβιτς επειδή ήταν εκτός εαυτού

 143. gpoint said

  # 138

  εδώ το άλλο λινκ

 144. Νέο Kid Al Kuwaiti said

  142. 143. Είναι θλιβερό πραγματικά ότι έγραψες τόσα ,αλλά μια συγγνώμη για το βρισίδι που έριξες ,στο 107. , σε πλείστους όσους σχολιαστές εδώ μέσα δεν τη ζήτησες. Σου αρμόζει λοιπόν απαξία!
  Τελικά ,η γουςοφιλία είναι ένα καλό κριτήριο για το ήθος κάθε άντρα…

 145. sarant said

  141 Εύλογη η ετυμολόγηση από την φωνή του.

 146. gpoint said

  Οι βρισιές είναι για τους»φιλάθλους» της θύρας 10 και όχι για τους εδώ σχολιαστές.
  Οπως υπάρχουν και αθλητικογράφοι προσκείμενοι του ΠΑΟ που δεν εθελοτυφλούν όπως η διοίκηση του ΠΑΟ :

  http://www.sport24.gr/Columns/giannis-seretis/fight-club-me-mpures.4677942.html

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  140-141: Καλό το «Ιστορικό Λεξικό», αλλά όταν έχουμε σχολιαστή που ισοδυναμεί με… «Ζωντανό Λεξικό» όπως τον κ. Καραποτόσογλου, είναι άλλο πράγμα!

 148. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  137,140,141. Εὐχαριστῶ κι ἐγὼ μὲ τὴ σειρά μου τὸν κ. Καραποτόσογλου γιὰ τὸ γοργόνι. Τὴ λέξη τὴν ἄκουγα ἀπὸ μικρὸς στὰ Θερμιὰ νὰ χρησιμοποιεῖται, ὑποτιμητικὰ, γιὰ τὰ μωρά.

  Δὲν κλείσαμε μάτι. Τὸ γοργόνι ἔκλαιε οὕλη τὴ νύχτα.

  Μέχρι τώρα πίστευα πὼς ἡ λέξη προερχόταν ἀπὸ τὴ γοργόνα.

 149. spatholouro said

  Μετά χαρμολύπης μου επαναλαμβάνω τη ρήση μου:
  «Η θρησκεία που είναι το όπιο του λαού είναι το ποδόσφαιρο»

 150. nikiplos said

  καλησπέρα…

  Δηλαδή αν το κουτάκι ήταν άδειο, σας φαίνεται αποδεκτό να πέσει στο κεφάλι ενός προπονητή, και ιδίως φιλοξενούμενης ομάδας? Αυτό κι αν είναι…

  Δικαίως διακόπηκε το παιχνίδι…
  Ο Κομίνης ήταν ύποπτα ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στ’ αλεύρι…

 151. Θεωρώ μάλλον απίθανο να μην έχει (λόγω θέσης και μικρού αριθμού κατοίκων, 108 το χειμώνα) στρατιωτικό παρωνύμιο το Καστελόριζο. Αν και έμεινα, ως πολίτης, σχεδόν ένα μήνα, δεν άκουσα ή δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο από τους κληρωτούς βαθμοφόρους που συναντούσα στο ένα (τότε) από τα δύο στέκια του νησιού.

 152. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 149. Βλέπε ΠΑΟ θρησκεία θύρα 13

  ΠΑΟΚ (ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΘΡΥΛΕ) εἶσαι πρέζα
  κλπ

 153. gpoint said

  Λυπάμαι που αρνείσαι να δεις την πολιτική χροιά του πράγματος. Θεωρείς ίσως τυχαίο πως τόσα χρόνια προ Σύριζα ο Αλαφούζος έκλεβε ξεδιάντροπα την εφορία αντικαθιστώντας τα εισιτήρια με προσκλήσεις, ο Μαρινάκης αλώνιζε όπως ήθελε και οι μιντιάρχες είχαν πάρτυ με την διαπλοκή. Με την π.φ. Αρ. ελάχιστα σωστά πράγματα γίνανε, μια προσπάθεια για τις άδειες της τιβι, μια παραπομπή του Μαρινάκη για την εγκληματική οργάνωση, η τακτοποίηση των χρεών του ΠΑΟΚ δημιουργημένα από τους εγκάθετους των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Αλαφούζος σταμάτησε να κλέβει την εφορία. Και ποιός αντιδρά για όλα αυτά ; η ΝουΔου κι οι μιντιάρχες με πρόσχημα τον ΠΑΟΚ που βρήκε λόγω Σαββίδη χώρο να αναπνεύσει !
  Δηλαδή είχε γίνει κατεστημένο να σφάζουν τον ΠΑΟΚ και τώρα που δεν γίνεται σφαγή θεωρείται υπερβολική εύνοια η εφαρμογή των κανονισμών !! Σαν την «νομιμότητα» που επικαλείται ο Κούλης !!
  Θα με θυμηθείτε πολύ σύντομα με αυτά που αναπόφευκτα θα συμβούν

 154. Γιάννης Ιατρού said

  30: Παναγιώτης Κ.
  …Πέρασα όμως ένα εξάμηνο στη Νάξο, στο βουνό ψηλά και κοντά στο χωριό του Μ.Γλέζου την Απείρανθο, με νοικιασμένο σπίτι στη Χώρα. …

  Καταλάβαμε Παναγιώτη…. Κι έκανες και εικαστική παρέμβαση στα εκεί γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ! 🙂

 155. gpoint said

  Ενα τελευταίο για σκεπτόμενους ανθρώπους είναι η προσπάθεια του Κωνσταντίνου να πείσει πως αλλού κτύπησε το κουτί της μπίρας τον Ιβιτς κι αλλού είναι τα αίματα τα οποία αφήνουν να εννοηθεί πως προκλήθηκαν από άλλο κτύπημα.Ανέβασαν λοιπόν δυο φωτογραφίες με βαλάκια όπου στην μια φαίνεται το κουτί να βρίσκει τον Ιβιτς στον κρόταφο και στην άλλη το αίμα περίπου στο κέντρο της κεφαλής. Βέβαια με μια πιοπροσεκτική ματιά φαίνεται πως εκεί λιμνάζει το αίμα που προέρχεται από τον κρόταφο του ξαπλωμένου Ιβιτς, φαίνεται η διαδρομή του. Οπως ψεύτικα πέναλτυ ζητάνε έτσι κι εδώ με ψευτιές αρνούνται ακόμα και να ζητήσουν συγγνώμη

 156. Ριβαλντίνιο said

  Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είχε… ζαλάδες μετά από «χέρι» του Παντελή Κωνσταντινίδη.

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 157. 135, … 133 Eυχαριστώ. Και θα μου άρεσε να συγγενεύει το γκατζόλι με τη γαζέλα! …

  Πράγματι, και αναρωτιόμουν μήπως η (γ)καμήλα και το γαϊδούρι, που αρχίζουν με παρόμοια συλλαβή, προέρχονται από κάποια κοινή ρίζα (γ)κα- (για το ζώο; τετράποδο;) στα βάθη των γλωσσών – αλλά μάλλον σύμπτωση.

  (Είχα διαβάσει για την κοινή ρίζα ποταμών που αρχίζουν από Δ (Δον, Δούναβης, Δνείπερος, κλπ) χαμένη κάπου στα βάθη των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών – «from Iranian (Scythian or Sarmatian) dānu- ‘river’, of Indo-European origin» με βοηθάει η Βίκη.)

 158. 141, … γοργονάκι, το … «εκ της ομοιότητος προφανώς προς την γοργόναν κατά την μεγαλοπρέπειαν, το προβεβλημένον στήθος και τας φολιδωτάς γραμμάς των πτερών». …

  Εξού και η ρήση
  «Το γοργονάκι και χάριν έχει.»

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  103. Παρασύρθηκα και στο -γκ ,και το -τζ .’Οχι Γκατζόλιος αλλά Καζόλιος ήταν ο γαϊδαράκος μας. Ο κύριος Καραποτόσογλου με την ανάρτησή του,που τον ευχαριστούμε, καθάρισε τη μνήμη.

 160. Χαρτογράφος said

  Ο χάρτης του φαντάρου στο γουγλ

  https://drive.google.com/open?id=1qVh-FbVTQXg8I-xc5mTYVrzgr6I&usp=sharing

 161. ωωωωωω τι τού σχολίασαν… https://twitter.com/rapanasta/status/864855468400943104

 162. sarant said

  162 Α μπράβο! Νάσαι καλά!

 163. nikiplos said

  Καμία σχέση με το χθεσινό, αλλά στο ποδόσφαιρο, ακόμη κι οι top παίζουν έτσι… Στο 2:09 απολαύστε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε ένα ακόμη ρεσιτάλ αναξιοπρέπειας…

 164. http://www.naftemporiki.gr/story/1236976/ston-baggeli-marinaki-i-notigxam-forest

 165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 – 22 μήνες ήταν ΕΦΗ και 12 για τους προστάτες, αυτά για τον στρατό ξηράς.

  Υ.Γ – Άργησα να σου απαντήσω γιατί ταξίδευα, επέστρεψα στα πάτρια εδάφη.
  Χωρίς υπερβολή, καλή η επαρχία αλλά μου έλειψε η Αθήνα.

 166. accela said

  -Γιατί τα μάτια του γαϊδουριού δε λαμπυρίζουν στο σκοτάδι όπως πχ του σκύλου;
  -Γιατί αν λαμπύριζαν το Σουφλί θα ήταν Λας Βέγκας.

  Ανεκδοτάκι από όταν ήμουν φαντάρος στο Σουφλί 🙂

 167. nikiplos said

  @168, ούτε του σκύλου λαμπυρίζουν… Μόνο της γάτας, για άλλους λόγους… Διότι αι γαλαί ορούν εις το σκοτάδι…

 168. 169 και της αρκούδας, και της αρκούδας http://valiacaldadog.blogspot.gr/2013/11/blog-post_3550.html

 169. nikiplos said

  Για τους γνωρίζοντες το Διδυμότειχο, μετά το μπλουζ του Μαχαιρίτσα, έγινε και σκέτο «μπλουζ», ή «ντουβάρια»… η μόνη εικόνα που έχω έντονη από την πόλη είναι η αίσθηση ότι βρίσκομαι μέσα σε στρατόπεδο, αφού τα 2 στα 3 αυτοκίνητα ήταν στρατιωτικά μέχρι τις 21:00 το βράδυ, μετά ήταν όλα στρατιωτικά… Τα ρέο και οι καναδέζες παρκαρισμένα ολούθε, ήταν το μόνιμο ντεκόρ της πόλης. Οι κάτοικοι το πρωί στις εργασίες τους είχαν ένα 30% που φορούσε στολή παραλλαγής, άνδρες και γυναίκες, που ήταν μόνιμοι, όπυ κοκ. Μου θύμιζε ΚΨΜ κέντρου κατάταξης το Διδυμότειχο τότε που είχα πάει στα 90ς…

  Γενικώς όλη σχεδόν η βόρεια μεθόριος του Έβρου, έχει πυκνό πληθυσμό που κινείται και ζει γύρω από το στράτευμα…

 170. Εβρίτικη ιστοσελίς http://www.gatzoli.gr/

 171. Fat Tima said

  Η Παναγία της Φατιμά εμφανίστηκε 13 Μαΐου 1917 να προειδοποιήσει ότι η ελληνική εκκλησία προωθηθεί Ισλάμ και Κομμουνισμό , απορρίπτοντας την πρώτη αμαρτία (με τη τάχα προπατορική). Η κομουνιστική πρώτομαία με το παλιό ημερολόγιο πέφτει 13 Μάιου. Στις 13 Μαΐου 1981, σοβιετικοί προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Άγιο Πατέρα. Ο πατέρας της σεξουαλικής επανάστασης Παπανικολάου γεννήθηκε 13 Μαΐου του 1883. Ο Kουφοδίνας έκλεψε εξήντα πυραύλους από το συκούριο διότι ήταν συμπέθερος το κεσερλαντάρτη Γούσιο. Για αυτό την 61η επέτειο της φατιμά ο αντίχριστος παντρεύτηκε την πουτάνα του σατανά στο συκούριο και πάτησαν ξυπόλητοι στους εχινόκοκκους κεσερλιού να φυτευθούν εγκεφαλικά τα δαιμόνια που πήγαν να σπείρουν στην πάρσονως

 172. Μαρία said

  Γκασμάδες, τουρκόσποροι, θα σας γαμήσουμε.
  http://www.mplokia.gr/?p=37087

 173. sarant said

  174 Μπράβο, κι εγώ το σκέφτηκα!

 174. Μαρία said

  Η σερραϊκή παραλλαγή θα ήταν «Ακανέδες, Βούλγαροι …». 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: